PAZAR Salıibi: Safa Kılıçlıoğlu
6 MART 1949 Idaroı Nuruosınaniye Noı 17 Td adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20705 11
inci Yıl, No. 3572
Yeni Sahalı S
... .. 7AVtVS
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFlıYlZ
Say esi : 10 Kuruş
Tege Kuvvet Şi'rıib’j
ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL-DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET'»ŞURUBUDUR.
Moiotofun Azlinin
yarattığı akisler
Son değişikliklerle Sovyet dış politika'
sın?n sertleşeceği ileri sürülüyor
Amerikan radyosu dünkü yayınında Sovyet tabiyesi değiliyor,fakat hedefler aynı olarak kalmaktadır, dedi
B. Milletlerde ki
Sovyet üyesi tevkif edildi
Resmi bir Amerikan vesikasını çalmakla suçlandmlıyor
Vaşlngton: 6 (A.A) cafp» — Birleşik Amerika başsavcısı Tom Clark bugün basına verdiği demeçte, Birleşmiş milletler kuru -lunıloki Sovyet heyeti üyelerin* den biriyle Amerika Adalet Ba * kanlığı memurlarından birinin resmi bir Amerikan vesikasını çalmak auçlyle tevkif olunduk -larmı bildirmiştir.
Vaşington, 5 (AP) — Rusya-nın Birleşik Amerika Büyükelçisi Panyushkin, bugün Nev-yorkda casusluk Buçuyla tevkif edilen Rusyanın Birleşmiş Milletler nezdindeki ataşesinin serbest bırakılmasını istemiştir.
İçişleri Bakanı, vali ve general Kâmil Eriglr hâdise mahallinde (Foto: Yeni Sabah)
I(A.A.| AP. ve Nafan ajanslarından kısaltılmiftır:)
Moiotofun yerine Vişinskinin getirildiği kendilerine bildirilen başkan Truman, Dışişleri Bakanı Achesson ve George Marshall, her hangi bir demeçte bulunmayı reddetmiş olmalarına rağmen Temsilciler Meclisi üyesi Lâvvrence Sch-midt; Sovyet ordularının Helsinki ve Norveçe girdiklerini görürse hayret etmiyeceğini söylemiştir.
Rusyada Moiotofun Dış Bakanlığından alın ması, Romada heyecan yaratmış, Sovyet duru-! munun Atlantik paktının tahakkuku sırasında ’■ sertleşeceği şüphesini uyandırmıştır.
ji Molotof hâdisesi İngiliz basınında hayretle karşılanmıştır. Daily Worker gazetesi, bu lıabe-k
ri. Sovyet siyasetinin değişmesine işaret telâkki, etmektedir.
Seripss Howard Grubu gazetesi, başmakale! sinde Sovyet kabinesindeki değişiklikleri yorum lıyarak, Uzakdoğu hariç her tarafta Sovyet hareketlerinin iflâs ettiğini belirtiyor ve şunları' kaydediyor:
«— Marshall plânı yıkılamadı, müttefikler Ruhr'dan ve Berlinden çıkarılamadı, Yunanistan ele geçirilemedi ve Türkiye korkutulanındı.
Buna mukabil Batı Avnıpanın savunması I için Atlantik paktı projesi bir hayli inkişaf etti.j Bu vaziyette Molotof, Stalinin yardımcısı kalmıştır, fakat hâdise, Sovyet yüksek saflarında’ (Oovamı: Sa. 3 - Sü;
İçişleri Bakanı dün
facia sahasını gezdi
Banguoğlu
Fırtınadan
Evvelki
Sükûnet mi?
Molotof
Fabrika idaresi Belediyeden soba ve madeni boru imalâtı için ruhsat almıştı
Kasıt ihtimali üzerinde durulmuyor — Facianın sebebi hakkında verilen yeni tafsilât — Yabancı devletlerden alman siparişler ne olacak?... Kurbanların tam listesini veriyoruz.
Sütlücede, Nuri Killlgile ait mo, VtıJı infilâkiye fe.hrikasında vu-| kubulan feci kaza etrafında resini makamlar tarafından yapılan tah kikata dün de devam edilmiş •
Teknik üniversite talebelerile görüştü
Şehrimizde bulunan Milli E-ğitim Bakanı Tahsin Banguoğ-lu dün saat 12 de Teknik Üniversiteyi ziyaret etmiş ve talebe yurdunda talebelerin dertlerini ve ihtiyaçlarını dinlemiştir.
Büyük Millet Meclisinde, büdçe konuşmaları bittikten ve bir buçuk milyara yakın muazzam rakam kabul edildikten sonra, milletvekilleri, hakettikleri İstirahatı yapmak İçin İki haftalık bir tatil yaptılar. Şimdi bu rehavet gönlerini yaşıyoruz. Fil-hakn» rrı''Tı >l'(,jıalan cok
- yorucu ve y^mriJcF olmuştu. Bir hafta, mübalâğasız, geceli gündüzlü çalışmak lâzım gelmiş ti. Böyle sabahlara kadar cereyan eden ve gözlere uyku girmeden yapılan tartışmaların yüzlerce milyon ve hattâ milyarın dans ettiği bir mevzuda o-Iuşu çok iç açıcı değildir. Çok temenniye değer ki büdçenin her fasıl ve maddesi üzerinde didiklemeler yapılsın... Bu kadar Bür’atin ve yorgunluğun buna imkân bırakmıyacağı muhakkaktır. Her sene büdçe koli açmalarının umumî heyette böyle sinema filmi gibi sür’atli olması her halde yılbaşının pek yakın olmasından ileri geliyor. Meclis kastında açıldığına nazaran bu halin daima böyle olup gitmesi tabii olur. Binaenaleyh meclisin çalışma tarzında, bu büdçe bakımından, esaslı bir değişiklik yapmak ihtiyacı sara ha ten duyuluyor.
’ Her ne de olsa büdçe üzerinde en ufak bir tasarruf daha doğrusu dişe dokunacak bir kısıntı yapmaksızın kabul edildi. Biz bu sütunlarda tasarrufun zarureti hakkında o kadar yazı yazdfk ki okuyucularımıza ke-lâl verdik, fakat hükümeti, gerek Haşan Saka, gerek Şenısed-din Günallajı, bir türlü görüşü müze imale edemedik. Şimdi 1949 yükünü de bu millet omuzunda taşıyacaktır.
Büdco işi tesviye olunduktan Bonra siyasî havada hasıl olan durgunluk ve gevşemeyi kesin ve nihaî saymak hatâ olur. A-*>l önümüzdeki aylar, en şiddet çarpışmalara şahit olacaktır.
kanu. ^jr g'"" kanunu tadilâtı var-
»«Bu teminatı veren Garner mihdar Udlr. UaJk lan V.
başta olarak, matbuat ı(ttJuı^ non tâdilinde mütlefiktlr)pU' Mee’ele bu tâdilin ne istikamet yapılacağıdır. Halk Partisi-nı” genel başkan vekili Hilmi Uran, diln verdiği bir demeçte, Lalem ve fikir hürriyetini sağ-hyacak fakat fertlerin şerefini masun tutacak bir projenin hükümetçe Jıazırlanmakta oldu -gıından bahsediyordu. Bu fertlerin şerefini korumak mefhu-mu çok lastikli bir telâkkidir. Hakikatte şerefli «lamların haysiyet ve şerefini korumak bahis mevzuu olmalıdır. Yoksa tadilât öyle olmamalıdır kİ hırdız ve millet sırtından cesim »«•netler yapanlar, muhtekirler kanunun şerefi kurtarmak ifiio kurduğu şebekenin ağlan (Devanın 8a. 3 - 8Q. ş do)
fdı’oıöurçt/a şereflerine verilen bir konserde Prenses Elizabet meşhur bale artisti Moi-[| ra yı tebrik ediyor. Prensesin yanındaki kocası Edimburg düküdür. (Foto: A. P.)


od
'•■’ı
k ÜSI
M3
Yukarıdaki resimde, evvelki gün törenle açılan yeni doyum evi görülmektedir (Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Beynelmilel banka bize kredi açacak
için bir şey söyliyemiyor
Milletlerarası İmar ve Kalkın ma Bankası umum müdür muavini Mr. Lee Garner dün akşam uçakla îzmirden şehrimize gelmiştir.
Türkiyenin bankadan istediği «redi hakkında aon tetkikleri yapmak üzere memleketimize ge ip, bir kaç gi]n evvel Anka-faya gitmiş olan Mr. Garner dün kendisile görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
t— Arık a ra d a kısa bir müddet kalmakla beraber Cumhurbaşkanı, Başbakan vo Bakanlarla görüştüm. Büyük bir misafirperverlik gördüm. Yaptı -ğım temaslardan ziyadesile memnunum. Türkiye ve Türkle rl çok beğendim. İlerde yeniden
(Oovamı ı Sa. 3 - sü. 3 do)
Kenan Oner’in
[Kıymetli Prof., Almaıı
g* 11» LuAie.s, iüt L(a>(lıiıkL| ' Millet Partisi İstanbul il Ida- J başkanı Avukat Profesör Ke > han öner, bir müddetten beri rai halsiz bulunmakta idi. Teessür ile haber aldığımıza göre, dün öğleden sonra rahatsızlığı endi şe verecek bir hal almış ve der hal Alman hastahanesine kaldırılmış ve tedavisine başlanmıştır.
Muhterem profesöre falar dileriz.

Ankaradan şehrimize gelen içişleri Bakanı Emin Erlşlrgii dün öğleden sonra be'aberiııde Lûtfl Iiırdar olduğu halde hâdise ma halline gitmiştir. Enkazı kaldı ma ve arama faabyetine nezar eden istihkâm binbaşısı Bakana hâdise hakkında şu izahatı ver-
«— infilâka sebeb olan yangının Kapsül tav kısmından çıktığı cn kuvvetli ihtimaller dahilin -dedir. Kapsüller 70 dcrecel hara retto tavlanmakta ve tav işine Kırıkkale fabrikasından getirti -len Şadan Usta nezaret etmekte İdi. Hâdise günü de şarteiln bi*.-«Jıfrı bildiri imdedir. Her ' b»Wa-hararet 70 dereceyi geçmiş vo bu yüksek hararet kapsüllerin a-teş almasına kâfi gelmiştir.
Bizim en çok korktuğumuz cihet yangının, kimyaharenln altın da bulunan havan mermİBİ de-Ionuna sirayeti idi. Bu mermiler hararet 300 d -‘ ' 1
ateş almamakla uu.
poda bulunan 6 bir elbombasının ateş alması, bu harareti husule, getirir. Fakat itfaiyenin cansl -
(Oovamı: Sa
içişleri Bakam, şehit itfaiyecilerden Şükrünün annesini ziyaret ederek taziyette bulundu (Foto Burhan Yeni-Sabah)
dereceyi bulmadan I ■■■« » _ _ 2» «
la bıraber, aynı de Kaza mahallinde ilk keşfi yapan
Veli dâvası
Düııkü duruşmada bilirkişi raporu okundu
Ankara, 5 (Hususi) — Beşinci asliye ceza yargıcı Reşat Bayrarnoğlu tarafından ecdadı Hacı Bayram-ı Veli’ye hakaret edildiği iddiasile Osman Güçlü 8 ley hine açtığı dâvaya birinci
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 dc) |
Alfred Cortat evvelki gün An karada büyük taktirle karşıla nan bir konser vermiştir. (Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Galatasaray Kasımpaşayı 2-1 yendi |
mühendis ile bir konuşma
Fethi Arman, kasıt ihtimalinin mevcut olmadığını söylüyor
eedeki İnfilak hadisesinin üzerinde muhtelif tah -rivayetlerin dolaştığı ma lOmdur. öu tahmin ve rivayetler şu noktalar etrafında toplanmaktadır.
— Elektrik kontağı
— Tav dolabı hararetinin art
3 — Sigara atılması
4 — Soba ateşi
5 — Sabotaj
Dtln bu hususta bir muharririmiz hûdiso için tayin edilen bilir kişi heyetinden I. E T. T. İdaresi fen müdürü yüksek mehendis Fet hi Armanla bir görüşme yapmış
Fethi Arman şunları söylemiş* tir.
— Diğer İki arkadaşımla (Devamı: Sa. 3 * SU. 8 da)
Takvimden Bir Yaprak
Aman dilber yavaş bas, tahtalar oynamasın!
Boğaziçi --s
Bütün dünya milletlerinin eşsiz güzelliğine âşık olduğu Boğaziçi, tarihi ve efsanesi llo de meraklı ve heyecanlı bir maziyi slneeindo taşır. Tabiat, hakikaten bütün güzelliklerini ve şiirini burada toplamıştır. Bu güzellikleri duyamıyanlar, onun tarlh-boyunca geçirdiği binbir macerayı okudukları ve en büyük sanal kârların bu güzelliğin sihrile büyülenerek yarattıkları nefis tabloları gördükleri vakit, bir tabiat bediası olan Boğaziçinl hiç şüphe yok kİ, daha çok seve-(Dovamı: 8a. 3 - Sü. 4 do)


Bu dilber, bolcdlyodlr... Süt lücodoki faciadan sonra faaliyoto goçmiş; kalabalık İşçi çalıştıran yerlerin vaziyetlerini tekrar gözrton goçlrmlyo başlamış. Fakat bir türlü Nuri paşa-rlka kurmıya nasıl rlldiğl anlaşılama-boledlyo denilen hu lüzumSuz lüks, gayot müşkül rumda İmiş.
Fesubhânallâhl Nasreddln Hoca-ı hikâyesi... Vaiz İçin kürtüye ııp da «Aklıma bir «oy gelmiyor» diyen Hooaya oğlunun «Babal O-radan inmek do mİ aklına gelmiyor I» demesine bonzor.
İzini kim vormlş? Nasıl vermiş? Niye vermiş? Bunlar bir koro olmuş. Fakat *u İsmi var cismi yok belediyemiz bu kanunsuzluğun do-amına nasıl müsaado etmiş? Asıl los'ole bu...
Bu teşkilâtın müfettişi yok mu? unlar böylo tohlikoll yerleri gezip bakmıyorlar mı?
Vaktile izin vorllmlşso bu müsaadeyi Cenab-ı- Hak tarafından Cob rflll Aloyhüssolüm mı gotlrdl? Bizim bildiğimiz yanlış hosap Bağ-dattan dönorı Bagdattan dönen hosap Sütlücoılon niye dönmemiş?
Böylo bir hâdise oluııoa âdettir bolodiyo biraz faaliyet gösterecektir. Bunun için doı
Ahşap veya kısmon ahşap tiyatrolar vo sinemalar, tütün depoları, moktoplor vo talobo yurtları, resmi hükümet dalrolorl kontrol edlleoek-
mlş. Ya diğer fabrikalar? Onlara ol sürmek kimin haddine düşmüş» Faaliyetin bir safhnst daha var kİ bir şflhosordlr:
«Şehrin pok yakınında fişek vo patlayıcı maddeler yapan müesses» lor varmış) hatta Haliç Fenerinde bllo İnfilâk maddesi yapan imalâthaneler varmış.»
Buraya kadar okuyunca mutlaka bunun arkasının şöylo geleceğin! tahmin etmişsinizdir:
«Belediye dorhal bu milossoselerl kaldırtaoak vo faaliyetlerine son verecektir.»
Yanılıyorsunuz. Belediye bu mü* ossonolorln kılına dokunmuyor ve diyor klı «Jçlorlndo binlerce kişinin çalıştığı bu müossesolor hakkın da bir karar ittihazı mümkün ola-mıyacaktır.»
Yâni o blnlorco kişiyi bir anda berhava etmek daha Insânl bir ha-roket oluyor.
Bir nokta daha var: Nuri paşa ınüossesoslnln oskl hükûmotlor tarafından himnyo gördüğü İddin e-dlllyormuş.
Acaba bu oskl hllkûı hükümotlordir? Şunu t Böylo İddia llo, lâf-il- güzâf diyenin yakasını Gökyüzüne fırlıyor» kollar, kanlı ellor, ’ lar yakasına sarılacak yor. İşte bu kadarı
ULUNAY
ımotlor hangi bir anlasak? llo, İhtimal llo bolo-bırakmayız, parçalanmış r, kopan parmak*
Dünkü maçta G. S. forvetleri Kasımpaşa kalesi önünde (Foto: Bürhan - Yeni Sabah)
(Spor haborlorl 6 noı (ayladadır.)
PAZAR Salıibi: Safa Kılıçlıoğlu
6 MART 1949 Idaroı Nuruosınaniye Noı 17 Td adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20705 11
inci Yıl, No. 3572
Yeni Sahalı S
... .. 7AVtVS
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFlıYlZ
Say esi : 10 Kuruş
Tege Kuvvet Şi'rıib’j
ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL-DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET'»ŞURUBUDUR.
Moiotofun Azlinin
yarattığı akisler
Son değişikliklerle Sovyet dış politika'
sın?n sertleşeceği ileri sürülüyor
Amerikan radyosu dünkü yayınında Sovyet tabiyesi değiliyor,fakat hedefler aynı olarak kalmaktadır, dedi
B. Milletlerde ki
Sovyet üyesi tevkif edildi
Resmi bir Amerikan vesikasını çalmakla suçlandmlıyor
Vaşlngton: 6 (A.A) cafp» — Birleşik Amerika başsavcısı Tom Clark bugün basına verdiği demeçte, Birleşmiş milletler kuru -lunıloki Sovyet heyeti üyelerin* den biriyle Amerika Adalet Ba * kanlığı memurlarından birinin resmi bir Amerikan vesikasını çalmak auçlyle tevkif olunduk -larmı bildirmiştir.
Vaşington, 5 (AP) — Rusya-nın Birleşik Amerika Büyükelçisi Panyushkin, bugün Nev-yorkda casusluk Buçuyla tevkif edilen Rusyanın Birleşmiş Milletler nezdindeki ataşesinin serbest bırakılmasını istemiştir.
İçişleri Bakanı, vali ve general Kâmil Eriglr hâdise mahallinde (Foto: Yeni Sabah)
I(A.A.| AP. ve Nafan ajanslarından kısaltılmiftır:)
Moiotofun yerine Vişinskinin getirildiği kendilerine bildirilen başkan Truman, Dışişleri Bakanı Achesson ve George Marshall, her hangi bir demeçte bulunmayı reddetmiş olmalarına rağmen Temsilciler Meclisi üyesi Lâvvrence Sch-midt; Sovyet ordularının Helsinki ve Norveçe girdiklerini görürse hayret etmiyeceğini söylemiştir.
Rusyada Moiotofun Dış Bakanlığından alın ması, Romada heyecan yaratmış, Sovyet duru-! munun Atlantik paktının tahakkuku sırasında ’■ sertleşeceği şüphesini uyandırmıştır.
ji Molotof hâdisesi İngiliz basınında hayretle karşılanmıştır. Daily Worker gazetesi, bu lıabe-k
ri. Sovyet siyasetinin değişmesine işaret telâkki, etmektedir.
Seripss Howard Grubu gazetesi, başmakale! sinde Sovyet kabinesindeki değişiklikleri yorum lıyarak, Uzakdoğu hariç her tarafta Sovyet hareketlerinin iflâs ettiğini belirtiyor ve şunları' kaydediyor:
«— Marshall plânı yıkılamadı, müttefikler Ruhr'dan ve Berlinden çıkarılamadı, Yunanistan ele geçirilemedi ve Türkiye korkutulanındı.
Buna mukabil Batı Avnıpanın savunması I için Atlantik paktı projesi bir hayli inkişaf etti.j Bu vaziyette Molotof, Stalinin yardımcısı kalmıştır, fakat hâdise, Sovyet yüksek saflarında’ (Oovamı: Sa. 3 - Sü;
İçişleri Bakanı dün
facia sahasını gezdi
Banguoğlu
Fırtınadan
Evvelki
Sükûnet mi?
Molotof
Fabrika idaresi Belediyeden soba ve madeni boru imalâtı için ruhsat almıştı
Kasıt ihtimali üzerinde durulmuyor — Facianın sebebi hakkında verilen yeni tafsilât — Yabancı devletlerden alman siparişler ne olacak?... Kurbanların tam listesini veriyoruz.
Sütlücede, Nuri Killlgile ait mo, VtıJı infilâkiye fe.hrikasında vu-| kubulan feci kaza etrafında resini makamlar tarafından yapılan tah kikata dün de devam edilmiş •
Teknik üniversite talebelerile görüştü
Şehrimizde bulunan Milli E-ğitim Bakanı Tahsin Banguoğ-lu dün saat 12 de Teknik Üniversiteyi ziyaret etmiş ve talebe yurdunda talebelerin dertlerini ve ihtiyaçlarını dinlemiştir.
Büyük Millet Meclisinde, büdçe konuşmaları bittikten ve bir buçuk milyara yakın muazzam rakam kabul edildikten sonra, milletvekilleri, hakettikleri İstirahatı yapmak İçin İki haftalık bir tatil yaptılar. Şimdi bu rehavet gönlerini yaşıyoruz. Fil-hakn» rrı''Tı >l'(,jıalan cok
- yorucu ve y^mriJcF olmuştu. Bir hafta, mübalâğasız, geceli gündüzlü çalışmak lâzım gelmiş ti. Böyle sabahlara kadar cereyan eden ve gözlere uyku girmeden yapılan tartışmaların yüzlerce milyon ve hattâ milyarın dans ettiği bir mevzuda o-Iuşu çok iç açıcı değildir. Çok temenniye değer ki büdçenin her fasıl ve maddesi üzerinde didiklemeler yapılsın... Bu kadar Bür’atin ve yorgunluğun buna imkân bırakmıyacağı muhakkaktır. Her sene büdçe koli açmalarının umumî heyette böyle sinema filmi gibi sür’atli olması her halde yılbaşının pek yakın olmasından ileri geliyor. Meclis kastında açıldığına nazaran bu halin daima böyle olup gitmesi tabii olur. Binaenaleyh meclisin çalışma tarzında, bu büdçe bakımından, esaslı bir değişiklik yapmak ihtiyacı sara ha ten duyuluyor.
’ Her ne de olsa büdçe üzerinde en ufak bir tasarruf daha doğrusu dişe dokunacak bir kısıntı yapmaksızın kabul edildi. Biz bu sütunlarda tasarrufun zarureti hakkında o kadar yazı yazdfk ki okuyucularımıza ke-lâl verdik, fakat hükümeti, gerek Haşan Saka, gerek Şenısed-din Günallajı, bir türlü görüşü müze imale edemedik. Şimdi 1949 yükünü de bu millet omuzunda taşıyacaktır.
Büdco işi tesviye olunduktan Bonra siyasî havada hasıl olan durgunluk ve gevşemeyi kesin ve nihaî saymak hatâ olur. A-*>l önümüzdeki aylar, en şiddet çarpışmalara şahit olacaktır.
kanu. ^jr g'"" kanunu tadilâtı var-
»«Bu teminatı veren Garner mihdar Udlr. UaJk lan V.
başta olarak, matbuat ı(ttJuı^ non tâdilinde mütlefiktlr)pU' Mee’ele bu tâdilin ne istikamet yapılacağıdır. Halk Partisi-nı” genel başkan vekili Hilmi Uran, diln verdiği bir demeçte, Lalem ve fikir hürriyetini sağ-hyacak fakat fertlerin şerefini masun tutacak bir projenin hükümetçe Jıazırlanmakta oldu -gıından bahsediyordu. Bu fertlerin şerefini korumak mefhu-mu çok lastikli bir telâkkidir. Hakikatte şerefli «lamların haysiyet ve şerefini korumak bahis mevzuu olmalıdır. Yoksa tadilât öyle olmamalıdır kİ hırdız ve millet sırtından cesim »«•netler yapanlar, muhtekirler kanunun şerefi kurtarmak ifiio kurduğu şebekenin ağlan (Devanın 8a. 3 - 8Q. ş do)
fdı’oıöurçt/a şereflerine verilen bir konserde Prenses Elizabet meşhur bale artisti Moi-[| ra yı tebrik ediyor. Prensesin yanındaki kocası Edimburg düküdür. (Foto: A. P.)


od
'•■’ı
k ÜSI
M3
Yukarıdaki resimde, evvelki gün törenle açılan yeni doyum evi görülmektedir (Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Beynelmilel banka bize kredi açacak
için bir şey söyliyemiyor
Milletlerarası İmar ve Kalkın ma Bankası umum müdür muavini Mr. Lee Garner dün akşam uçakla îzmirden şehrimize gelmiştir.
Türkiyenin bankadan istediği «redi hakkında aon tetkikleri yapmak üzere memleketimize ge ip, bir kaç gi]n evvel Anka-faya gitmiş olan Mr. Garner dün kendisile görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
t— Arık a ra d a kısa bir müddet kalmakla beraber Cumhurbaşkanı, Başbakan vo Bakanlarla görüştüm. Büyük bir misafirperverlik gördüm. Yaptı -ğım temaslardan ziyadesile memnunum. Türkiye ve Türkle rl çok beğendim. İlerde yeniden
(Oovamı ı Sa. 3 - sü. 3 do)
Kenan Oner’in
[Kıymetli Prof., Almaıı
g* 11» LuAie.s, iüt L(a>(lıiıkL| ' Millet Partisi İstanbul il Ida- J başkanı Avukat Profesör Ke > han öner, bir müddetten beri rai halsiz bulunmakta idi. Teessür ile haber aldığımıza göre, dün öğleden sonra rahatsızlığı endi şe verecek bir hal almış ve der hal Alman hastahanesine kaldırılmış ve tedavisine başlanmıştır.
Muhterem profesöre falar dileriz.

Ankaradan şehrimize gelen içişleri Bakanı Emin Erlşlrgii dün öğleden sonra be'aberiııde Lûtfl Iiırdar olduğu halde hâdise ma halline gitmiştir. Enkazı kaldı ma ve arama faabyetine nezar eden istihkâm binbaşısı Bakana hâdise hakkında şu izahatı ver-
«— infilâka sebeb olan yangının Kapsül tav kısmından çıktığı cn kuvvetli ihtimaller dahilin -dedir. Kapsüller 70 dcrecel hara retto tavlanmakta ve tav işine Kırıkkale fabrikasından getirti -len Şadan Usta nezaret etmekte İdi. Hâdise günü de şarteiln bi*.-«Jıfrı bildiri imdedir. Her ' b»Wa-hararet 70 dereceyi geçmiş vo bu yüksek hararet kapsüllerin a-teş almasına kâfi gelmiştir.
Bizim en çok korktuğumuz cihet yangının, kimyaharenln altın da bulunan havan mermİBİ de-Ionuna sirayeti idi. Bu mermiler hararet 300 d -‘ ' 1
ateş almamakla uu.
poda bulunan 6 bir elbombasının ateş alması, bu harareti husule, getirir. Fakat itfaiyenin cansl -
(Oovamı: Sa
içişleri Bakam, şehit itfaiyecilerden Şükrünün annesini ziyaret ederek taziyette bulundu (Foto Burhan Yeni-Sabah)
dereceyi bulmadan I ■■■« » _ _ 2» «
la bıraber, aynı de Kaza mahallinde ilk keşfi yapan
Veli dâvası
Düııkü duruşmada bilirkişi raporu okundu
Ankara, 5 (Hususi) — Beşinci asliye ceza yargıcı Reşat Bayrarnoğlu tarafından ecdadı Hacı Bayram-ı Veli’ye hakaret edildiği iddiasile Osman Güçlü 8 ley hine açtığı dâvaya birinci
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 dc) |
Alfred Cortat evvelki gün An karada büyük taktirle karşıla nan bir konser vermiştir. (Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Galatasaray Kasımpaşayı 2-1 yendi |
mühendis ile bir konuşma
Fethi Arman, kasıt ihtimalinin mevcut olmadığını söylüyor
eedeki İnfilak hadisesinin üzerinde muhtelif tah -rivayetlerin dolaştığı ma lOmdur. öu tahmin ve rivayetler şu noktalar etrafında toplanmaktadır.
— Elektrik kontağı
— Tav dolabı hararetinin art
3 — Sigara atılması
4 — Soba ateşi
5 — Sabotaj
Dtln bu hususta bir muharririmiz hûdiso için tayin edilen bilir kişi heyetinden I. E T. T. İdaresi fen müdürü yüksek mehendis Fet hi Armanla bir görüşme yapmış
Fethi Arman şunları söylemiş* tir.
— Diğer İki arkadaşımla (Devamı: Sa. 3 * SU. 8 da)
Takvimden Bir Yaprak
Aman dilber yavaş bas, tahtalar oynamasın!
Boğaziçi --s
Bütün dünya milletlerinin eşsiz güzelliğine âşık olduğu Boğaziçi, tarihi ve efsanesi llo de meraklı ve heyecanlı bir maziyi slneeindo taşır. Tabiat, hakikaten bütün güzelliklerini ve şiirini burada toplamıştır. Bu güzellikleri duyamıyanlar, onun tarlh-boyunca geçirdiği binbir macerayı okudukları ve en büyük sanal kârların bu güzelliğin sihrile büyülenerek yarattıkları nefis tabloları gördükleri vakit, bir tabiat bediası olan Boğaziçinl hiç şüphe yok kİ, daha çok seve-(Dovamı: 8a. 3 - Sü. 4 do)


Bu dilber, bolcdlyodlr... Süt lücodoki faciadan sonra faaliyoto goçmiş; kalabalık İşçi çalıştıran yerlerin vaziyetlerini tekrar gözrton goçlrmlyo başlamış. Fakat bir türlü Nuri paşa-rlka kurmıya nasıl rlldiğl anlaşılama-boledlyo denilen hu lüzumSuz lüks, gayot müşkül rumda İmiş.
Fesubhânallâhl Nasreddln Hoca-ı hikâyesi... Vaiz İçin kürtüye ııp da «Aklıma bir «oy gelmiyor» diyen Hooaya oğlunun «Babal O-radan inmek do mİ aklına gelmiyor I» demesine bonzor.
İzini kim vormlş? Nasıl vermiş? Niye vermiş? Bunlar bir koro olmuş. Fakat *u İsmi var cismi yok belediyemiz bu kanunsuzluğun do-amına nasıl müsaado etmiş? Asıl los'ole bu...
Bu teşkilâtın müfettişi yok mu? unlar böylo tohlikoll yerleri gezip bakmıyorlar mı?
Vaktile izin vorllmlşso bu müsaadeyi Cenab-ı- Hak tarafından Cob rflll Aloyhüssolüm mı gotlrdl? Bizim bildiğimiz yanlış hosap Bağ-dattan dönorı Bagdattan dönen hosap Sütlücoılon niye dönmemiş?
Böylo bir hâdise oluııoa âdettir bolodiyo biraz faaliyet gösterecektir. Bunun için doı
Ahşap veya kısmon ahşap tiyatrolar vo sinemalar, tütün depoları, moktoplor vo talobo yurtları, resmi hükümet dalrolorl kontrol edlleoek-
mlş. Ya diğer fabrikalar? Onlara ol sürmek kimin haddine düşmüş» Faaliyetin bir safhnst daha var kİ bir şflhosordlr:
«Şehrin pok yakınında fişek vo patlayıcı maddeler yapan müesses» lor varmış) hatta Haliç Fenerinde bllo İnfilâk maddesi yapan imalâthaneler varmış.»
Buraya kadar okuyunca mutlaka bunun arkasının şöylo geleceğin! tahmin etmişsinizdir:
«Belediye dorhal bu milossoselerl kaldırtaoak vo faaliyetlerine son verecektir.»
Yanılıyorsunuz. Belediye bu mü* ossonolorln kılına dokunmuyor ve diyor klı «Jçlorlndo binlerce kişinin çalıştığı bu müossesolor hakkın da bir karar ittihazı mümkün ola-mıyacaktır.»
Yâni o blnlorco kişiyi bir anda berhava etmek daha Insânl bir ha-roket oluyor.
Bir nokta daha var: Nuri paşa ınüossesoslnln oskl hükûmotlor tarafından himnyo gördüğü İddin e-dlllyormuş.
Acaba bu oskl hllkûı hükümotlordir? Şunu t Böylo İddia llo, lâf-il- güzâf diyenin yakasını Gökyüzüne fırlıyor» kollar, kanlı ellor, ’ lar yakasına sarılacak yor. İşte bu kadarı
ULUNAY
ımotlor hangi bir anlasak? llo, İhtimal llo bolo-bırakmayız, parçalanmış r, kopan parmak*
Dünkü maçta G. S. forvetleri Kasımpaşa kalesi önünde (Foto: Bürhan - Yeni Sabah)
(Spor haborlorl 6 noı (ayladadır.)
PAZAR Salıibi: Safa Kılıçlıoğlu
6 MART 1949 Idaroı Nuruosınaniye Noı 17 Td adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20705 11
inci Yıl, No. 3572
Yeni Sahalı S
... .. 7AVtVS
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFlıYlZ
Say esi : 10 Kuruş
Tege Kuvvet Şi'rıib’j
ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL-DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET'»ŞURUBUDUR.
Moiotofun Azlinin
yarattığı akisler
Son değişikliklerle Sovyet dış politika'
sın?n sertleşeceği ileri sürülüyor
Amerikan radyosu dünkü yayınında Sovyet tabiyesi değiliyor,fakat hedefler aynı olarak kalmaktadır, dedi
B. Milletlerde ki
Sovyet üyesi tevkif edildi
Resmi bir Amerikan vesikasını çalmakla suçlandmlıyor
Vaşlngton: 6 (A.A) cafp» — Birleşik Amerika başsavcısı Tom Clark bugün basına verdiği demeçte, Birleşmiş milletler kuru -lunıloki Sovyet heyeti üyelerin* den biriyle Amerika Adalet Ba * kanlığı memurlarından birinin resmi bir Amerikan vesikasını çalmak auçlyle tevkif olunduk -larmı bildirmiştir.
Vaşington, 5 (AP) — Rusya-nın Birleşik Amerika Büyükelçisi Panyushkin, bugün Nev-yorkda casusluk Buçuyla tevkif edilen Rusyanın Birleşmiş Milletler nezdindeki ataşesinin serbest bırakılmasını istemiştir.
İçişleri Bakanı, vali ve general Kâmil Eriglr hâdise mahallinde (Foto: Yeni Sabah)
I(A.A.| AP. ve Nafan ajanslarından kısaltılmiftır:)
Moiotofun yerine Vişinskinin getirildiği kendilerine bildirilen başkan Truman, Dışişleri Bakanı Achesson ve George Marshall, her hangi bir demeçte bulunmayı reddetmiş olmalarına rağmen Temsilciler Meclisi üyesi Lâvvrence Sch-midt; Sovyet ordularının Helsinki ve Norveçe girdiklerini görürse hayret etmiyeceğini söylemiştir.
Rusyada Moiotofun Dış Bakanlığından alın ması, Romada heyecan yaratmış, Sovyet duru-! munun Atlantik paktının tahakkuku sırasında ’■ sertleşeceği şüphesini uyandırmıştır.
ji Molotof hâdisesi İngiliz basınında hayretle karşılanmıştır. Daily Worker gazetesi, bu lıabe-k
ri. Sovyet siyasetinin değişmesine işaret telâkki, etmektedir.
Seripss Howard Grubu gazetesi, başmakale! sinde Sovyet kabinesindeki değişiklikleri yorum lıyarak, Uzakdoğu hariç her tarafta Sovyet hareketlerinin iflâs ettiğini belirtiyor ve şunları' kaydediyor:
«— Marshall plânı yıkılamadı, müttefikler Ruhr'dan ve Berlinden çıkarılamadı, Yunanistan ele geçirilemedi ve Türkiye korkutulanındı.
Buna mukabil Batı Avnıpanın savunması I için Atlantik paktı projesi bir hayli inkişaf etti.j Bu vaziyette Molotof, Stalinin yardımcısı kalmıştır, fakat hâdise, Sovyet yüksek saflarında’ (Oovamı: Sa. 3 - Sü;
İçişleri Bakanı dün
facia sahasını gezdi
Banguoğlu
Fırtınadan
Evvelki
Sükûnet mi?
Molotof
Fabrika idaresi Belediyeden soba ve madeni boru imalâtı için ruhsat almıştı
Kasıt ihtimali üzerinde durulmuyor — Facianın sebebi hakkında verilen yeni tafsilât — Yabancı devletlerden alman siparişler ne olacak?... Kurbanların tam listesini veriyoruz.
Sütlücede, Nuri Killlgile ait mo, VtıJı infilâkiye fe.hrikasında vu-| kubulan feci kaza etrafında resini makamlar tarafından yapılan tah kikata dün de devam edilmiş •
Teknik üniversite talebelerile görüştü
Şehrimizde bulunan Milli E-ğitim Bakanı Tahsin Banguoğ-lu dün saat 12 de Teknik Üniversiteyi ziyaret etmiş ve talebe yurdunda talebelerin dertlerini ve ihtiyaçlarını dinlemiştir.
Büyük Millet Meclisinde, büdçe konuşmaları bittikten ve bir buçuk milyara yakın muazzam rakam kabul edildikten sonra, milletvekilleri, hakettikleri İstirahatı yapmak İçin İki haftalık bir tatil yaptılar. Şimdi bu rehavet gönlerini yaşıyoruz. Fil-hakn» rrı''Tı >l'(,jıalan cok
- yorucu ve y^mriJcF olmuştu. Bir hafta, mübalâğasız, geceli gündüzlü çalışmak lâzım gelmiş ti. Böyle sabahlara kadar cereyan eden ve gözlere uyku girmeden yapılan tartışmaların yüzlerce milyon ve hattâ milyarın dans ettiği bir mevzuda o-Iuşu çok iç açıcı değildir. Çok temenniye değer ki büdçenin her fasıl ve maddesi üzerinde didiklemeler yapılsın... Bu kadar Bür’atin ve yorgunluğun buna imkân bırakmıyacağı muhakkaktır. Her sene büdçe koli açmalarının umumî heyette böyle sinema filmi gibi sür’atli olması her halde yılbaşının pek yakın olmasından ileri geliyor. Meclis kastında açıldığına nazaran bu halin daima böyle olup gitmesi tabii olur. Binaenaleyh meclisin çalışma tarzında, bu büdçe bakımından, esaslı bir değişiklik yapmak ihtiyacı sara ha ten duyuluyor.
’ Her ne de olsa büdçe üzerinde en ufak bir tasarruf daha doğrusu dişe dokunacak bir kısıntı yapmaksızın kabul edildi. Biz bu sütunlarda tasarrufun zarureti hakkında o kadar yazı yazdfk ki okuyucularımıza ke-lâl verdik, fakat hükümeti, gerek Haşan Saka, gerek Şenısed-din Günallajı, bir türlü görüşü müze imale edemedik. Şimdi 1949 yükünü de bu millet omuzunda taşıyacaktır.
Büdco işi tesviye olunduktan Bonra siyasî havada hasıl olan durgunluk ve gevşemeyi kesin ve nihaî saymak hatâ olur. A-*>l önümüzdeki aylar, en şiddet çarpışmalara şahit olacaktır.
kanu. ^jr g'"" kanunu tadilâtı var-
»«Bu teminatı veren Garner mihdar Udlr. UaJk lan V.
başta olarak, matbuat ı(ttJuı^ non tâdilinde mütlefiktlr)pU' Mee’ele bu tâdilin ne istikamet yapılacağıdır. Halk Partisi-nı” genel başkan vekili Hilmi Uran, diln verdiği bir demeçte, Lalem ve fikir hürriyetini sağ-hyacak fakat fertlerin şerefini masun tutacak bir projenin hükümetçe Jıazırlanmakta oldu -gıından bahsediyordu. Bu fertlerin şerefini korumak mefhu-mu çok lastikli bir telâkkidir. Hakikatte şerefli «lamların haysiyet ve şerefini korumak bahis mevzuu olmalıdır. Yoksa tadilât öyle olmamalıdır kİ hırdız ve millet sırtından cesim »«•netler yapanlar, muhtekirler kanunun şerefi kurtarmak ifiio kurduğu şebekenin ağlan (Devanın 8a. 3 - 8Q. ş do)
fdı’oıöurçt/a şereflerine verilen bir konserde Prenses Elizabet meşhur bale artisti Moi-[| ra yı tebrik ediyor. Prensesin yanındaki kocası Edimburg düküdür. (Foto: A. P.)


od
'•■’ı
k ÜSI
M3
Yukarıdaki resimde, evvelki gün törenle açılan yeni doyum evi görülmektedir (Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Beynelmilel banka bize kredi açacak
için bir şey söyliyemiyor
Milletlerarası İmar ve Kalkın ma Bankası umum müdür muavini Mr. Lee Garner dün akşam uçakla îzmirden şehrimize gelmiştir.
Türkiyenin bankadan istediği «redi hakkında aon tetkikleri yapmak üzere memleketimize ge ip, bir kaç gi]n evvel Anka-faya gitmiş olan Mr. Garner dün kendisile görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
t— Arık a ra d a kısa bir müddet kalmakla beraber Cumhurbaşkanı, Başbakan vo Bakanlarla görüştüm. Büyük bir misafirperverlik gördüm. Yaptı -ğım temaslardan ziyadesile memnunum. Türkiye ve Türkle rl çok beğendim. İlerde yeniden
(Oovamı ı Sa. 3 - sü. 3 do)
Kenan Oner’in
[Kıymetli Prof., Almaıı
g* 11» LuAie.s, iüt L(a>(lıiıkL| ' Millet Partisi İstanbul il Ida- J başkanı Avukat Profesör Ke > han öner, bir müddetten beri rai halsiz bulunmakta idi. Teessür ile haber aldığımıza göre, dün öğleden sonra rahatsızlığı endi şe verecek bir hal almış ve der hal Alman hastahanesine kaldırılmış ve tedavisine başlanmıştır.
Muhterem profesöre falar dileriz.

Ankaradan şehrimize gelen içişleri Bakanı Emin Erlşlrgii dün öğleden sonra be'aberiııde Lûtfl Iiırdar olduğu halde hâdise ma halline gitmiştir. Enkazı kaldı ma ve arama faabyetine nezar eden istihkâm binbaşısı Bakana hâdise hakkında şu izahatı ver-
«— infilâka sebeb olan yangının Kapsül tav kısmından çıktığı cn kuvvetli ihtimaller dahilin -dedir. Kapsüller 70 dcrecel hara retto tavlanmakta ve tav işine Kırıkkale fabrikasından getirti -len Şadan Usta nezaret etmekte İdi. Hâdise günü de şarteiln bi*.-«Jıfrı bildiri imdedir. Her ' b»Wa-hararet 70 dereceyi geçmiş vo bu yüksek hararet kapsüllerin a-teş almasına kâfi gelmiştir.
Bizim en çok korktuğumuz cihet yangının, kimyaharenln altın da bulunan havan mermİBİ de-Ionuna sirayeti idi. Bu mermiler hararet 300 d -‘ ' 1
ateş almamakla uu.
poda bulunan 6 bir elbombasının ateş alması, bu harareti husule, getirir. Fakat itfaiyenin cansl -
(Oovamı: Sa
içişleri Bakam, şehit itfaiyecilerden Şükrünün annesini ziyaret ederek taziyette bulundu (Foto Burhan Yeni-Sabah)
dereceyi bulmadan I ■■■« » _ _ 2» «
la bıraber, aynı de Kaza mahallinde ilk keşfi yapan
Veli dâvası
Düııkü duruşmada bilirkişi raporu okundu
Ankara, 5 (Hususi) — Beşinci asliye ceza yargıcı Reşat Bayrarnoğlu tarafından ecdadı Hacı Bayram-ı Veli’ye hakaret edildiği iddiasile Osman Güçlü 8 ley hine açtığı dâvaya birinci
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 dc) |
Alfred Cortat evvelki gün An karada büyük taktirle karşıla nan bir konser vermiştir. (Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Galatasaray Kasımpaşayı 2-1 yendi |
mühendis ile bir konuşma
Fethi Arman, kasıt ihtimalinin mevcut olmadığını söylüyor
eedeki İnfilak hadisesinin üzerinde muhtelif tah -rivayetlerin dolaştığı ma lOmdur. öu tahmin ve rivayetler şu noktalar etrafında toplanmaktadır.
— Elektrik kontağı
— Tav dolabı hararetinin art
3 — Sigara atılması
4 — Soba ateşi
5 — Sabotaj
Dtln bu hususta bir muharririmiz hûdiso için tayin edilen bilir kişi heyetinden I. E T. T. İdaresi fen müdürü yüksek mehendis Fet hi Armanla bir görüşme yapmış
Fethi Arman şunları söylemiş* tir.
— Diğer İki arkadaşımla (Devamı: Sa. 3 * SU. 8 da)
Takvimden Bir Yaprak
Aman dilber yavaş bas, tahtalar oynamasın!
Boğaziçi --s
Bütün dünya milletlerinin eşsiz güzelliğine âşık olduğu Boğaziçi, tarihi ve efsanesi llo de meraklı ve heyecanlı bir maziyi slneeindo taşır. Tabiat, hakikaten bütün güzelliklerini ve şiirini burada toplamıştır. Bu güzellikleri duyamıyanlar, onun tarlh-boyunca geçirdiği binbir macerayı okudukları ve en büyük sanal kârların bu güzelliğin sihrile büyülenerek yarattıkları nefis tabloları gördükleri vakit, bir tabiat bediası olan Boğaziçinl hiç şüphe yok kİ, daha çok seve-(Dovamı: 8a. 3 - Sü. 4 do)


Bu dilber, bolcdlyodlr... Süt lücodoki faciadan sonra faaliyoto goçmiş; kalabalık İşçi çalıştıran yerlerin vaziyetlerini tekrar gözrton goçlrmlyo başlamış. Fakat bir türlü Nuri paşa-rlka kurmıya nasıl rlldiğl anlaşılama-boledlyo denilen hu lüzumSuz lüks, gayot müşkül rumda İmiş.
Fesubhânallâhl Nasreddln Hoca-ı hikâyesi... Vaiz İçin kürtüye ııp da «Aklıma bir «oy gelmiyor» diyen Hooaya oğlunun «Babal O-radan inmek do mİ aklına gelmiyor I» demesine bonzor.
İzini kim vormlş? Nasıl vermiş? Niye vermiş? Bunlar bir koro olmuş. Fakat *u İsmi var cismi yok belediyemiz bu kanunsuzluğun do-amına nasıl müsaado etmiş? Asıl los'ole bu...
Bu teşkilâtın müfettişi yok mu? unlar böylo tohlikoll yerleri gezip bakmıyorlar mı?
Vaktile izin vorllmlşso bu müsaadeyi Cenab-ı- Hak tarafından Cob rflll Aloyhüssolüm mı gotlrdl? Bizim bildiğimiz yanlış hosap Bağ-dattan dönorı Bagdattan dönen hosap Sütlücoılon niye dönmemiş?
Böylo bir hâdise oluııoa âdettir bolodiyo biraz faaliyet gösterecektir. Bunun için doı
Ahşap veya kısmon ahşap tiyatrolar vo sinemalar, tütün depoları, moktoplor vo talobo yurtları, resmi hükümet dalrolorl kontrol edlleoek-
mlş. Ya diğer fabrikalar? Onlara ol sürmek kimin haddine düşmüş» Faaliyetin bir safhnst daha var kİ bir şflhosordlr:
«Şehrin pok yakınında fişek vo patlayıcı maddeler yapan müesses» lor varmış) hatta Haliç Fenerinde bllo İnfilâk maddesi yapan imalâthaneler varmış.»
Buraya kadar okuyunca mutlaka bunun arkasının şöylo geleceğin! tahmin etmişsinizdir:
«Belediye dorhal bu milossoselerl kaldırtaoak vo faaliyetlerine son verecektir.»
Yanılıyorsunuz. Belediye bu mü* ossonolorln kılına dokunmuyor ve diyor klı «Jçlorlndo binlerce kişinin çalıştığı bu müossesolor hakkın da bir karar ittihazı mümkün ola-mıyacaktır.»
Yâni o blnlorco kişiyi bir anda berhava etmek daha Insânl bir ha-roket oluyor.
Bir nokta daha var: Nuri paşa ınüossesoslnln oskl hükûmotlor tarafından himnyo gördüğü İddin e-dlllyormuş.
Acaba bu oskl hllkûı hükümotlordir? Şunu t Böylo İddia llo, lâf-il- güzâf diyenin yakasını Gökyüzüne fırlıyor» kollar, kanlı ellor, ’ lar yakasına sarılacak yor. İşte bu kadarı
ULUNAY
ımotlor hangi bir anlasak? llo, İhtimal llo bolo-bırakmayız, parçalanmış r, kopan parmak*
Dünkü maçta G. S. forvetleri Kasımpaşa kalesi önünde (Foto: Bürhan - Yeni Sabah)
(Spor haborlorl 6 noı (ayladadır.)
PAZAR Salıibi: Safa Kılıçlıoğlu
6 MART 1949 Idaroı Nuruosınaniye Noı 17 Td adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20705 11
inci Yıl, No. 3572
Yeni Sahalı S
... .. 7AVtVS
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFlıYlZ
Say esi : 10 Kuruş
Tege Kuvvet Şi'rıib’j
ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL-DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET'»ŞURUBUDUR.
Moiotofun Azlinin
yarattığı akisler
Son değişikliklerle Sovyet dış politika'
sın?n sertleşeceği ileri sürülüyor
Amerikan radyosu dünkü yayınında Sovyet tabiyesi değiliyor,fakat hedefler aynı olarak kalmaktadır, dedi
B. Milletlerde ki
Sovyet üyesi tevkif edildi
Resmi bir Amerikan vesikasını çalmakla suçlandmlıyor
Vaşlngton: 6 (A.A) cafp» — Birleşik Amerika başsavcısı Tom Clark bugün basına verdiği demeçte, Birleşmiş milletler kuru -lunıloki Sovyet heyeti üyelerin* den biriyle Amerika Adalet Ba * kanlığı memurlarından birinin resmi bir Amerikan vesikasını çalmak auçlyle tevkif olunduk -larmı bildirmiştir.
Vaşington, 5 (AP) — Rusya-nın Birleşik Amerika Büyükelçisi Panyushkin, bugün Nev-yorkda casusluk Buçuyla tevkif edilen Rusyanın Birleşmiş Milletler nezdindeki ataşesinin serbest bırakılmasını istemiştir.
İçişleri Bakanı, vali ve general Kâmil Eriglr hâdise mahallinde (Foto: Yeni Sabah)
I(A.A.| AP. ve Nafan ajanslarından kısaltılmiftır:)
Moiotofun yerine Vişinskinin getirildiği kendilerine bildirilen başkan Truman, Dışişleri Bakanı Achesson ve George Marshall, her hangi bir demeçte bulunmayı reddetmiş olmalarına rağmen Temsilciler Meclisi üyesi Lâvvrence Sch-midt; Sovyet ordularının Helsinki ve Norveçe girdiklerini görürse hayret etmiyeceğini söylemiştir.
Rusyada Moiotofun Dış Bakanlığından alın ması, Romada heyecan yaratmış, Sovyet duru-! munun Atlantik paktının tahakkuku sırasında ’■ sertleşeceği şüphesini uyandırmıştır.
ji Molotof hâdisesi İngiliz basınında hayretle karşılanmıştır. Daily Worker gazetesi, bu lıabe-k
ri. Sovyet siyasetinin değişmesine işaret telâkki, etmektedir.
Seripss Howard Grubu gazetesi, başmakale! sinde Sovyet kabinesindeki değişiklikleri yorum lıyarak, Uzakdoğu hariç her tarafta Sovyet hareketlerinin iflâs ettiğini belirtiyor ve şunları' kaydediyor:
«— Marshall plânı yıkılamadı, müttefikler Ruhr'dan ve Berlinden çıkarılamadı, Yunanistan ele geçirilemedi ve Türkiye korkutulanındı.
Buna mukabil Batı Avnıpanın savunması I için Atlantik paktı projesi bir hayli inkişaf etti.j Bu vaziyette Molotof, Stalinin yardımcısı kalmıştır, fakat hâdise, Sovyet yüksek saflarında’ (Oovamı: Sa. 3 - Sü;
İçişleri Bakanı dün
facia sahasını gezdi
Banguoğlu
Fırtınadan
Evvelki
Sükûnet mi?
Molotof
Fabrika idaresi Belediyeden soba ve madeni boru imalâtı için ruhsat almıştı
Kasıt ihtimali üzerinde durulmuyor — Facianın sebebi hakkında verilen yeni tafsilât — Yabancı devletlerden alman siparişler ne olacak?... Kurbanların tam listesini veriyoruz.
Sütlücede, Nuri Killlgile ait mo, VtıJı infilâkiye fe.hrikasında vu-| kubulan feci kaza etrafında resini makamlar tarafından yapılan tah kikata dün de devam edilmiş •
Teknik üniversite talebelerile görüştü
Şehrimizde bulunan Milli E-ğitim Bakanı Tahsin Banguoğ-lu dün saat 12 de Teknik Üniversiteyi ziyaret etmiş ve talebe yurdunda talebelerin dertlerini ve ihtiyaçlarını dinlemiştir.
Büyük Millet Meclisinde, büdçe konuşmaları bittikten ve bir buçuk milyara yakın muazzam rakam kabul edildikten sonra, milletvekilleri, hakettikleri İstirahatı yapmak İçin İki haftalık bir tatil yaptılar. Şimdi bu rehavet gönlerini yaşıyoruz. Fil-hakn» rrı''Tı >l'(,jıalan cok
- yorucu ve y^mriJcF olmuştu. Bir hafta, mübalâğasız, geceli gündüzlü çalışmak lâzım gelmiş ti. Böyle sabahlara kadar cereyan eden ve gözlere uyku girmeden yapılan tartışmaların yüzlerce milyon ve hattâ milyarın dans ettiği bir mevzuda o-Iuşu çok iç açıcı değildir. Çok temenniye değer ki büdçenin her fasıl ve maddesi üzerinde didiklemeler yapılsın... Bu kadar Bür’atin ve yorgunluğun buna imkân bırakmıyacağı muhakkaktır. Her sene büdçe koli açmalarının umumî heyette böyle sinema filmi gibi sür’atli olması her halde yılbaşının pek yakın olmasından ileri geliyor. Meclis kastında açıldığına nazaran bu halin daima böyle olup gitmesi tabii olur. Binaenaleyh meclisin çalışma tarzında, bu büdçe bakımından, esaslı bir değişiklik yapmak ihtiyacı sara ha ten duyuluyor.
’ Her ne de olsa büdçe üzerinde en ufak bir tasarruf daha doğrusu dişe dokunacak bir kısıntı yapmaksızın kabul edildi. Biz bu sütunlarda tasarrufun zarureti hakkında o kadar yazı yazdfk ki okuyucularımıza ke-lâl verdik, fakat hükümeti, gerek Haşan Saka, gerek Şenısed-din Günallajı, bir türlü görüşü müze imale edemedik. Şimdi 1949 yükünü de bu millet omuzunda taşıyacaktır.
Büdco işi tesviye olunduktan Bonra siyasî havada hasıl olan durgunluk ve gevşemeyi kesin ve nihaî saymak hatâ olur. A-*>l önümüzdeki aylar, en şiddet çarpışmalara şahit olacaktır.
kanu. ^jr g'"" kanunu tadilâtı var-
»«Bu teminatı veren Garner mihdar Udlr. UaJk lan V.
başta olarak, matbuat ı(ttJuı^ non tâdilinde mütlefiktlr)pU' Mee’ele bu tâdilin ne istikamet yapılacağıdır. Halk Partisi-nı” genel başkan vekili Hilmi Uran, diln verdiği bir demeçte, Lalem ve fikir hürriyetini sağ-hyacak fakat fertlerin şerefini masun tutacak bir projenin hükümetçe Jıazırlanmakta oldu -gıından bahsediyordu. Bu fertlerin şerefini korumak mefhu-mu çok lastikli bir telâkkidir. Hakikatte şerefli «lamların haysiyet ve şerefini korumak bahis mevzuu olmalıdır. Yoksa tadilât öyle olmamalıdır kİ hırdız ve millet sırtından cesim »«•netler yapanlar, muhtekirler kanunun şerefi kurtarmak ifiio kurduğu şebekenin ağlan (Devanın 8a. 3 - 8Q. ş do)
fdı’oıöurçt/a şereflerine verilen bir konserde Prenses Elizabet meşhur bale artisti Moi-[| ra yı tebrik ediyor. Prensesin yanındaki kocası Edimburg düküdür. (Foto: A. P.)


od
'•■’ı
k ÜSI
M3
Yukarıdaki resimde, evvelki gün törenle açılan yeni doyum evi görülmektedir (Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Beynelmilel banka bize kredi açacak
için bir şey söyliyemiyor
Milletlerarası İmar ve Kalkın ma Bankası umum müdür muavini Mr. Lee Garner dün akşam uçakla îzmirden şehrimize gelmiştir.
Türkiyenin bankadan istediği «redi hakkında aon tetkikleri yapmak üzere memleketimize ge ip, bir kaç gi]n evvel Anka-faya gitmiş olan Mr. Garner dün kendisile görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
t— Arık a ra d a kısa bir müddet kalmakla beraber Cumhurbaşkanı, Başbakan vo Bakanlarla görüştüm. Büyük bir misafirperverlik gördüm. Yaptı -ğım temaslardan ziyadesile memnunum. Türkiye ve Türkle rl çok beğendim. İlerde yeniden
(Oovamı ı Sa. 3 - sü. 3 do)
Kenan Oner’in
[Kıymetli Prof., Almaıı
g* 11» LuAie.s, iüt L(a>(lıiıkL| ' Millet Partisi İstanbul il Ida- J başkanı Avukat Profesör Ke > han öner, bir müddetten beri rai halsiz bulunmakta idi. Teessür ile haber aldığımıza göre, dün öğleden sonra rahatsızlığı endi şe verecek bir hal almış ve der hal Alman hastahanesine kaldırılmış ve tedavisine başlanmıştır.
Muhterem profesöre falar dileriz.

Ankaradan şehrimize gelen içişleri Bakanı Emin Erlşlrgii dün öğleden sonra be'aberiııde Lûtfl Iiırdar olduğu halde hâdise ma halline gitmiştir. Enkazı kaldı ma ve arama faabyetine nezar eden istihkâm binbaşısı Bakana hâdise hakkında şu izahatı ver-
«— infilâka sebeb olan yangının Kapsül tav kısmından çıktığı cn kuvvetli ihtimaller dahilin -dedir. Kapsüller 70 dcrecel hara retto tavlanmakta ve tav işine Kırıkkale fabrikasından getirti -len Şadan Usta nezaret etmekte İdi. Hâdise günü de şarteiln bi*.-«Jıfrı bildiri imdedir. Her ' b»Wa-hararet 70 dereceyi geçmiş vo bu yüksek hararet kapsüllerin a-teş almasına kâfi gelmiştir.
Bizim en çok korktuğumuz cihet yangının, kimyaharenln altın da bulunan havan mermİBİ de-Ionuna sirayeti idi. Bu mermiler hararet 300 d -‘ ' 1
ateş almamakla uu.
poda bulunan 6 bir elbombasının ateş alması, bu harareti husule, getirir. Fakat itfaiyenin cansl -
(Oovamı: Sa
içişleri Bakam, şehit itfaiyecilerden Şükrünün annesini ziyaret ederek taziyette bulundu (Foto Burhan Yeni-Sabah)
dereceyi bulmadan I ■■■« » _ _ 2» «
la bıraber, aynı de Kaza mahallinde ilk keşfi yapan
Veli dâvası
Düııkü duruşmada bilirkişi raporu okundu
Ankara, 5 (Hususi) — Beşinci asliye ceza yargıcı Reşat Bayrarnoğlu tarafından ecdadı Hacı Bayram-ı Veli’ye hakaret edildiği iddiasile Osman Güçlü 8 ley hine açtığı dâvaya birinci
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 dc) |
Alfred Cortat evvelki gün An karada büyük taktirle karşıla nan bir konser vermiştir. (Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Galatasaray Kasımpaşayı 2-1 yendi |
mühendis ile bir konuşma
Fethi Arman, kasıt ihtimalinin mevcut olmadığını söylüyor
eedeki İnfilak hadisesinin üzerinde muhtelif tah -rivayetlerin dolaştığı ma lOmdur. öu tahmin ve rivayetler şu noktalar etrafında toplanmaktadır.
— Elektrik kontağı
— Tav dolabı hararetinin art
3 — Sigara atılması
4 — Soba ateşi
5 — Sabotaj
Dtln bu hususta bir muharririmiz hûdiso için tayin edilen bilir kişi heyetinden I. E T. T. İdaresi fen müdürü yüksek mehendis Fet hi Armanla bir görüşme yapmış
Fethi Arman şunları söylemiş* tir.
— Diğer İki arkadaşımla (Devamı: Sa. 3 * SU. 8 da)
Takvimden Bir Yaprak
Aman dilber yavaş bas, tahtalar oynamasın!
Boğaziçi --s
Bütün dünya milletlerinin eşsiz güzelliğine âşık olduğu Boğaziçi, tarihi ve efsanesi llo de meraklı ve heyecanlı bir maziyi slneeindo taşır. Tabiat, hakikaten bütün güzelliklerini ve şiirini burada toplamıştır. Bu güzellikleri duyamıyanlar, onun tarlh-boyunca geçirdiği binbir macerayı okudukları ve en büyük sanal kârların bu güzelliğin sihrile büyülenerek yarattıkları nefis tabloları gördükleri vakit, bir tabiat bediası olan Boğaziçinl hiç şüphe yok kİ, daha çok seve-(Dovamı: 8a. 3 - Sü. 4 do)


Bu dilber, bolcdlyodlr... Süt lücodoki faciadan sonra faaliyoto goçmiş; kalabalık İşçi çalıştıran yerlerin vaziyetlerini tekrar gözrton goçlrmlyo başlamış. Fakat bir türlü Nuri paşa-rlka kurmıya nasıl rlldiğl anlaşılama-boledlyo denilen hu lüzumSuz lüks, gayot müşkül rumda İmiş.
Fesubhânallâhl Nasreddln Hoca-ı hikâyesi... Vaiz İçin kürtüye ııp da «Aklıma bir «oy gelmiyor» diyen Hooaya oğlunun «Babal O-radan inmek do mİ aklına gelmiyor I» demesine bonzor.
İzini kim vormlş? Nasıl vermiş? Niye vermiş? Bunlar bir koro olmuş. Fakat *u İsmi var cismi yok belediyemiz bu kanunsuzluğun do-amına nasıl müsaado etmiş? Asıl los'ole bu...
Bu teşkilâtın müfettişi yok mu? unlar böylo tohlikoll yerleri gezip bakmıyorlar mı?
Vaktile izin vorllmlşso bu müsaadeyi Cenab-ı- Hak tarafından Cob rflll Aloyhüssolüm mı gotlrdl? Bizim bildiğimiz yanlış hosap Bağ-dattan dönorı Bagdattan dönen hosap Sütlücoılon niye dönmemiş?
Böylo bir hâdise oluııoa âdettir bolodiyo biraz faaliyet gösterecektir. Bunun için doı
Ahşap veya kısmon ahşap tiyatrolar vo sinemalar, tütün depoları, moktoplor vo talobo yurtları, resmi hükümet dalrolorl kontrol edlleoek-
mlş. Ya diğer fabrikalar? Onlara ol sürmek kimin haddine düşmüş» Faaliyetin bir safhnst daha var kİ bir şflhosordlr:
«Şehrin pok yakınında fişek vo patlayıcı maddeler yapan müesses» lor varmış) hatta Haliç Fenerinde bllo İnfilâk maddesi yapan imalâthaneler varmış.»
Buraya kadar okuyunca mutlaka bunun arkasının şöylo geleceğin! tahmin etmişsinizdir:
«Belediye dorhal bu milossoselerl kaldırtaoak vo faaliyetlerine son verecektir.»
Yanılıyorsunuz. Belediye bu mü* ossonolorln kılına dokunmuyor ve diyor klı «Jçlorlndo binlerce kişinin çalıştığı bu müossesolor hakkın da bir karar ittihazı mümkün ola-mıyacaktır.»
Yâni o blnlorco kişiyi bir anda berhava etmek daha Insânl bir ha-roket oluyor.
Bir nokta daha var: Nuri paşa ınüossesoslnln oskl hükûmotlor tarafından himnyo gördüğü İddin e-dlllyormuş.
Acaba bu oskl hllkûı hükümotlordir? Şunu t Böylo İddia llo, lâf-il- güzâf diyenin yakasını Gökyüzüne fırlıyor» kollar, kanlı ellor, ’ lar yakasına sarılacak yor. İşte bu kadarı
ULUNAY
ımotlor hangi bir anlasak? llo, İhtimal llo bolo-bırakmayız, parçalanmış r, kopan parmak*
Dünkü maçta G. S. forvetleri Kasımpaşa kalesi önünde (Foto: Bürhan - Yeni Sabah)
(Spor haborlorl 6 noı (ayladadır.)
PAZAR Salıibi: Safa Kılıçlıoğlu
6 MART 1949 Idaroı Nuruosınaniye Noı 17 Td adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20705 11
inci Yıl, No. 3572
Yeni Sahalı S
... .. 7AVtVS
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFlıYlZ
Say esi : 10 Kuruş
Tege Kuvvet Şi'rıib’j
ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL-DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET'»ŞURUBUDUR.
Moiotofun Azlinin
yarattığı akisler
Son değişikliklerle Sovyet dış politika'
sın?n sertleşeceği ileri sürülüyor
Amerikan radyosu dünkü yayınında Sovyet tabiyesi değiliyor,fakat hedefler aynı olarak kalmaktadır, dedi
B. Milletlerde ki
Sovyet üyesi tevkif edildi
Resmi bir Amerikan vesikasını çalmakla suçlandmlıyor
Vaşlngton: 6 (A.A) cafp» — Birleşik Amerika başsavcısı Tom Clark bugün basına verdiği demeçte, Birleşmiş milletler kuru -lunıloki Sovyet heyeti üyelerin* den biriyle Amerika Adalet Ba * kanlığı memurlarından birinin resmi bir Amerikan vesikasını çalmak auçlyle tevkif olunduk -larmı bildirmiştir.
Vaşington, 5 (AP) — Rusya-nın Birleşik Amerika Büyükelçisi Panyushkin, bugün Nev-yorkda casusluk Buçuyla tevkif edilen Rusyanın Birleşmiş Milletler nezdindeki ataşesinin serbest bırakılmasını istemiştir.
İçişleri Bakanı, vali ve general Kâmil Eriglr hâdise mahallinde (Foto: Yeni Sabah)
I(A.A.| AP. ve Nafan ajanslarından kısaltılmiftır:)
Moiotofun yerine Vişinskinin getirildiği kendilerine bildirilen başkan Truman, Dışişleri Bakanı Achesson ve George Marshall, her hangi bir demeçte bulunmayı reddetmiş olmalarına rağmen Temsilciler Meclisi üyesi Lâvvrence Sch-midt; Sovyet ordularının Helsinki ve Norveçe girdiklerini görürse hayret etmiyeceğini söylemiştir.
Rusyada Moiotofun Dış Bakanlığından alın ması, Romada heyecan yaratmış, Sovyet duru-! munun Atlantik paktının tahakkuku sırasında ’■ sertleşeceği şüphesini uyandırmıştır.
ji Molotof hâdisesi İngiliz basınında hayretle karşılanmıştır. Daily Worker gazetesi, bu lıabe-k
ri. Sovyet siyasetinin değişmesine işaret telâkki, etmektedir.
Seripss Howard Grubu gazetesi, başmakale! sinde Sovyet kabinesindeki değişiklikleri yorum lıyarak, Uzakdoğu hariç her tarafta Sovyet hareketlerinin iflâs ettiğini belirtiyor ve şunları' kaydediyor:
«— Marshall plânı yıkılamadı, müttefikler Ruhr'dan ve Berlinden çıkarılamadı, Yunanistan ele geçirilemedi ve Türkiye korkutulanındı.
Buna mukabil Batı Avnıpanın savunması I için Atlantik paktı projesi bir hayli inkişaf etti.j Bu vaziyette Molotof, Stalinin yardımcısı kalmıştır, fakat hâdise, Sovyet yüksek saflarında’ (Oovamı: Sa. 3 - Sü;
İçişleri Bakanı dün
facia sahasını gezdi
Banguoğlu
Fırtınadan
Evvelki
Sükûnet mi?
Molotof
Fabrika idaresi Belediyeden soba ve madeni boru imalâtı için ruhsat almıştı
Kasıt ihtimali üzerinde durulmuyor — Facianın sebebi hakkında verilen yeni tafsilât — Yabancı devletlerden alman siparişler ne olacak?... Kurbanların tam listesini veriyoruz.
Sütlücede, Nuri Killlgile ait mo, VtıJı infilâkiye fe.hrikasında vu-| kubulan feci kaza etrafında resini makamlar tarafından yapılan tah kikata dün de devam edilmiş •
Teknik üniversite talebelerile görüştü
Şehrimizde bulunan Milli E-ğitim Bakanı Tahsin Banguoğ-lu dün saat 12 de Teknik Üniversiteyi ziyaret etmiş ve talebe yurdunda talebelerin dertlerini ve ihtiyaçlarını dinlemiştir.
Büyük Millet Meclisinde, büdçe konuşmaları bittikten ve bir buçuk milyara yakın muazzam rakam kabul edildikten sonra, milletvekilleri, hakettikleri İstirahatı yapmak İçin İki haftalık bir tatil yaptılar. Şimdi bu rehavet gönlerini yaşıyoruz. Fil-hakn» rrı''Tı >l'(,jıalan cok
- yorucu ve y^mriJcF olmuştu. Bir hafta, mübalâğasız, geceli gündüzlü çalışmak lâzım gelmiş ti. Böyle sabahlara kadar cereyan eden ve gözlere uyku girmeden yapılan tartışmaların yüzlerce milyon ve hattâ milyarın dans ettiği bir mevzuda o-Iuşu çok iç açıcı değildir. Çok temenniye değer ki büdçenin her fasıl ve maddesi üzerinde didiklemeler yapılsın... Bu kadar Bür’atin ve yorgunluğun buna imkân bırakmıyacağı muhakkaktır. Her sene büdçe koli açmalarının umumî heyette böyle sinema filmi gibi sür’atli olması her halde yılbaşının pek yakın olmasından ileri geliyor. Meclis kastında açıldığına nazaran bu halin daima böyle olup gitmesi tabii olur. Binaenaleyh meclisin çalışma tarzında, bu büdçe bakımından, esaslı bir değişiklik yapmak ihtiyacı sara ha ten duyuluyor.
’ Her ne de olsa büdçe üzerinde en ufak bir tasarruf daha doğrusu dişe dokunacak bir kısıntı yapmaksızın kabul edildi. Biz bu sütunlarda tasarrufun zarureti hakkında o kadar yazı yazdfk ki okuyucularımıza ke-lâl verdik, fakat hükümeti, gerek Haşan Saka, gerek Şenısed-din Günallajı, bir türlü görüşü müze imale edemedik. Şimdi 1949 yükünü de bu millet omuzunda taşıyacaktır.
Büdco işi tesviye olunduktan Bonra siyasî havada hasıl olan durgunluk ve gevşemeyi kesin ve nihaî saymak hatâ olur. A-*>l önümüzdeki aylar, en şiddet çarpışmalara şahit olacaktır.
kanu. ^jr g'"" kanunu tadilâtı var-
»«Bu teminatı veren Garner mihdar Udlr. UaJk lan V.
başta olarak, matbuat ı(ttJuı^ non tâdilinde mütlefiktlr)pU' Mee’ele bu tâdilin ne istikamet yapılacağıdır. Halk Partisi-nı” genel başkan vekili Hilmi Uran, diln verdiği bir demeçte, Lalem ve fikir hürriyetini sağ-hyacak fakat fertlerin şerefini masun tutacak bir projenin hükümetçe Jıazırlanmakta oldu -gıından bahsediyordu. Bu fertlerin şerefini korumak mefhu-mu çok lastikli bir telâkkidir. Hakikatte şerefli «lamların haysiyet ve şerefini korumak bahis mevzuu olmalıdır. Yoksa tadilât öyle olmamalıdır kİ hırdız ve millet sırtından cesim »«•netler yapanlar, muhtekirler kanunun şerefi kurtarmak ifiio kurduğu şebekenin ağlan (Devanın 8a. 3 - 8Q. ş do)
fdı’oıöurçt/a şereflerine verilen bir konserde Prenses Elizabet meşhur bale artisti Moi-[| ra yı tebrik ediyor. Prensesin yanındaki kocası Edimburg düküdür. (Foto: A. P.)


od
'•■’ı
k ÜSI
M3
Yukarıdaki resimde, evvelki gün törenle açılan yeni doyum evi görülmektedir (Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Beynelmilel banka bize kredi açacak
için bir şey söyliyemiyor
Milletlerarası İmar ve Kalkın ma Bankası umum müdür muavini Mr. Lee Garner dün akşam uçakla îzmirden şehrimize gelmiştir.
Türkiyenin bankadan istediği «redi hakkında aon tetkikleri yapmak üzere memleketimize ge ip, bir kaç gi]n evvel Anka-faya gitmiş olan Mr. Garner dün kendisile görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
t— Arık a ra d a kısa bir müddet kalmakla beraber Cumhurbaşkanı, Başbakan vo Bakanlarla görüştüm. Büyük bir misafirperverlik gördüm. Yaptı -ğım temaslardan ziyadesile memnunum. Türkiye ve Türkle rl çok beğendim. İlerde yeniden
(Oovamı ı Sa. 3 - sü. 3 do)
Kenan Oner’in
[Kıymetli Prof., Almaıı
g* 11» LuAie.s, iüt L(a>(lıiıkL| ' Millet Partisi İstanbul il Ida- J başkanı Avukat Profesör Ke > han öner, bir müddetten beri rai halsiz bulunmakta idi. Teessür ile haber aldığımıza göre, dün öğleden sonra rahatsızlığı endi şe verecek bir hal almış ve der hal Alman hastahanesine kaldırılmış ve tedavisine başlanmıştır.
Muhterem profesöre falar dileriz.

Ankaradan şehrimize gelen içişleri Bakanı Emin Erlşlrgii dün öğleden sonra be'aberiııde Lûtfl Iiırdar olduğu halde hâdise ma halline gitmiştir. Enkazı kaldı ma ve arama faabyetine nezar eden istihkâm binbaşısı Bakana hâdise hakkında şu izahatı ver-
«— infilâka sebeb olan yangının Kapsül tav kısmından çıktığı cn kuvvetli ihtimaller dahilin -dedir. Kapsüller 70 dcrecel hara retto tavlanmakta ve tav işine Kırıkkale fabrikasından getirti -len Şadan Usta nezaret etmekte İdi. Hâdise günü de şarteiln bi*.-«Jıfrı bildiri imdedir. Her ' b»Wa-hararet 70 dereceyi geçmiş vo bu yüksek hararet kapsüllerin a-teş almasına kâfi gelmiştir.
Bizim en çok korktuğumuz cihet yangının, kimyaharenln altın da bulunan havan mermİBİ de-Ionuna sirayeti idi. Bu mermiler hararet 300 d -‘ ' 1
ateş almamakla uu.
poda bulunan 6 bir elbombasının ateş alması, bu harareti husule, getirir. Fakat itfaiyenin cansl -
(Oovamı: Sa
içişleri Bakam, şehit itfaiyecilerden Şükrünün annesini ziyaret ederek taziyette bulundu (Foto Burhan Yeni-Sabah)
dereceyi bulmadan I ■■■« » _ _ 2» «
la bıraber, aynı de Kaza mahallinde ilk keşfi yapan
Veli dâvası
Düııkü duruşmada bilirkişi raporu okundu
Ankara, 5 (Hususi) — Beşinci asliye ceza yargıcı Reşat Bayrarnoğlu tarafından ecdadı Hacı Bayram-ı Veli’ye hakaret edildiği iddiasile Osman Güçlü 8 ley hine açtığı dâvaya birinci
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 dc) |
Alfred Cortat evvelki gün An karada büyük taktirle karşıla nan bir konser vermiştir. (Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Galatasaray Kasımpaşayı 2-1 yendi |
mühendis ile bir konuşma
Fethi Arman, kasıt ihtimalinin mevcut olmadığını söylüyor
eedeki İnfilak hadisesinin üzerinde muhtelif tah -rivayetlerin dolaştığı ma lOmdur. öu tahmin ve rivayetler şu noktalar etrafında toplanmaktadır.
— Elektrik kontağı
— Tav dolabı hararetinin art
3 — Sigara atılması
4 — Soba ateşi
5 — Sabotaj
Dtln bu hususta bir muharririmiz hûdiso için tayin edilen bilir kişi heyetinden I. E T. T. İdaresi fen müdürü yüksek mehendis Fet hi Armanla bir görüşme yapmış
Fethi Arman şunları söylemiş* tir.
— Diğer İki arkadaşımla (Devamı: Sa. 3 * SU. 8 da)
Takvimden Bir Yaprak
Aman dilber yavaş bas, tahtalar oynamasın!
Boğaziçi --s
Bütün dünya milletlerinin eşsiz güzelliğine âşık olduğu Boğaziçi, tarihi ve efsanesi llo de meraklı ve heyecanlı bir maziyi slneeindo taşır. Tabiat, hakikaten bütün güzelliklerini ve şiirini burada toplamıştır. Bu güzellikleri duyamıyanlar, onun tarlh-boyunca geçirdiği binbir macerayı okudukları ve en büyük sanal kârların bu güzelliğin sihrile büyülenerek yarattıkları nefis tabloları gördükleri vakit, bir tabiat bediası olan Boğaziçinl hiç şüphe yok kİ, daha çok seve-(Dovamı: 8a. 3 - Sü. 4 do)


Bu dilber, bolcdlyodlr... Süt lücodoki faciadan sonra faaliyoto goçmiş; kalabalık İşçi çalıştıran yerlerin vaziyetlerini tekrar gözrton goçlrmlyo başlamış. Fakat bir türlü Nuri paşa-rlka kurmıya nasıl rlldiğl anlaşılama-boledlyo denilen hu lüzumSuz lüks, gayot müşkül rumda İmiş.
Fesubhânallâhl Nasreddln Hoca-ı hikâyesi... Vaiz İçin kürtüye ııp da «Aklıma bir «oy gelmiyor» diyen Hooaya oğlunun «Babal O-radan inmek do mİ aklına gelmiyor I» demesine bonzor.
İzini kim vormlş? Nasıl vermiş? Niye vermiş? Bunlar bir koro olmuş. Fakat *u İsmi var cismi yok belediyemiz bu kanunsuzluğun do-amına nasıl müsaado etmiş? Asıl los'ole bu...
Bu teşkilâtın müfettişi yok mu? unlar böylo tohlikoll yerleri gezip bakmıyorlar mı?
Vaktile izin vorllmlşso bu müsaadeyi Cenab-ı- Hak tarafından Cob rflll Aloyhüssolüm mı gotlrdl? Bizim bildiğimiz yanlış hosap Bağ-dattan dönorı Bagdattan dönen hosap Sütlücoılon niye dönmemiş?
Böylo bir hâdise oluııoa âdettir bolodiyo biraz faaliyet gösterecektir. Bunun için doı
Ahşap veya kısmon ahşap tiyatrolar vo sinemalar, tütün depoları, moktoplor vo talobo yurtları, resmi hükümet dalrolorl kontrol edlleoek-
mlş. Ya diğer fabrikalar? Onlara ol sürmek kimin haddine düşmüş» Faaliyetin bir safhnst daha var kİ bir şflhosordlr:
«Şehrin pok yakınında fişek vo patlayıcı maddeler yapan müesses» lor varmış) hatta Haliç Fenerinde bllo İnfilâk maddesi yapan imalâthaneler varmış.»
Buraya kadar okuyunca mutlaka bunun arkasının şöylo geleceğin! tahmin etmişsinizdir:
«Belediye dorhal bu milossoselerl kaldırtaoak vo faaliyetlerine son verecektir.»
Yanılıyorsunuz. Belediye bu mü* ossonolorln kılına dokunmuyor ve diyor klı «Jçlorlndo binlerce kişinin çalıştığı bu müossesolor hakkın da bir karar ittihazı mümkün ola-mıyacaktır.»
Yâni o blnlorco kişiyi bir anda berhava etmek daha Insânl bir ha-roket oluyor.
Bir nokta daha var: Nuri paşa ınüossesoslnln oskl hükûmotlor tarafından himnyo gördüğü İddin e-dlllyormuş.
Acaba bu oskl hllkûı hükümotlordir? Şunu t Böylo İddia llo, lâf-il- güzâf diyenin yakasını Gökyüzüne fırlıyor» kollar, kanlı ellor, ’ lar yakasına sarılacak yor. İşte bu kadarı
ULUNAY
ımotlor hangi bir anlasak? llo, İhtimal llo bolo-bırakmayız, parçalanmış r, kopan parmak*
Dünkü maçta G. S. forvetleri Kasımpaşa kalesi önünde (Foto: Bürhan - Yeni Sabah)
(Spor haborlorl 6 noı (ayladadır.)
PAZAR Salıibi: Safa Kılıçlıoğlu
6 MART 1949 Idaroı Nuruosınaniye Noı 17 Td adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20705 11
inci Yıl, No. 3572
Yeni Sahalı S
... .. 7AVtVS
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFlıYlZ
Say esi : 10 Kuruş
Tege Kuvvet Şi'rıib’j
ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL-DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET'»ŞURUBUDUR.
Moiotofun Azlinin
yarattığı akisler
Son değişikliklerle Sovyet dış politika'
sın?n sertleşeceği ileri sürülüyor
Amerikan radyosu dünkü yayınında Sovyet tabiyesi değiliyor,fakat hedefler aynı olarak kalmaktadır, dedi
B. Milletlerde ki
Sovyet üyesi tevkif edildi
Resmi bir Amerikan vesikasını çalmakla suçlandmlıyor
Vaşlngton: 6 (A.A) cafp» — Birleşik Amerika başsavcısı Tom Clark bugün basına verdiği demeçte, Birleşmiş milletler kuru -lunıloki Sovyet heyeti üyelerin* den biriyle Amerika Adalet Ba * kanlığı memurlarından birinin resmi bir Amerikan vesikasını çalmak auçlyle tevkif olunduk -larmı bildirmiştir.
Vaşington, 5 (AP) — Rusya-nın Birleşik Amerika Büyükelçisi Panyushkin, bugün Nev-yorkda casusluk Buçuyla tevkif edilen Rusyanın Birleşmiş Milletler nezdindeki ataşesinin serbest bırakılmasını istemiştir.
İçişleri Bakanı, vali ve general Kâmil Eriglr hâdise mahallinde (Foto: Yeni Sabah)
I(A.A.| AP. ve Nafan ajanslarından kısaltılmiftır:)
Moiotofun yerine Vişinskinin getirildiği kendilerine bildirilen başkan Truman, Dışişleri Bakanı Achesson ve George Marshall, her hangi bir demeçte bulunmayı reddetmiş olmalarına rağmen Temsilciler Meclisi üyesi Lâvvrence Sch-midt; Sovyet ordularının Helsinki ve Norveçe girdiklerini görürse hayret etmiyeceğini söylemiştir.
Rusyada Moiotofun Dış Bakanlığından alın ması, Romada heyecan yaratmış, Sovyet duru-! munun Atlantik paktının tahakkuku sırasında ’■ sertleşeceği şüphesini uyandırmıştır.
ji Molotof hâdisesi İngiliz basınında hayretle karşılanmıştır. Daily Worker gazetesi, bu lıabe-k
ri. Sovyet siyasetinin değişmesine işaret telâkki, etmektedir.
Seripss Howard Grubu gazetesi, başmakale! sinde Sovyet kabinesindeki değişiklikleri yorum lıyarak, Uzakdoğu hariç her tarafta Sovyet hareketlerinin iflâs ettiğini belirtiyor ve şunları' kaydediyor:
«— Marshall plânı yıkılamadı, müttefikler Ruhr'dan ve Berlinden çıkarılamadı, Yunanistan ele geçirilemedi ve Türkiye korkutulanındı.
Buna mukabil Batı Avnıpanın savunması I için Atlantik paktı projesi bir hayli inkişaf etti.j Bu vaziyette Molotof, Stalinin yardımcısı kalmıştır, fakat hâdise, Sovyet yüksek saflarında’ (Oovamı: Sa. 3 - Sü;
İçişleri Bakanı dün
facia sahasını gezdi
Banguoğlu
Fırtınadan
Evvelki
Sükûnet mi?
Molotof
Fabrika idaresi Belediyeden soba ve madeni boru imalâtı için ruhsat almıştı
Kasıt ihtimali üzerinde durulmuyor — Facianın sebebi hakkında verilen yeni tafsilât — Yabancı devletlerden alman siparişler ne olacak?... Kurbanların tam listesini veriyoruz.
Sütlücede, Nuri Killlgile ait mo, VtıJı infilâkiye fe.hrikasında vu-| kubulan feci kaza etrafında resini makamlar tarafından yapılan tah kikata dün de devam edilmiş •
Teknik üniversite talebelerile görüştü
Şehrimizde bulunan Milli E-ğitim Bakanı Tahsin Banguoğ-lu dün saat 12 de Teknik Üniversiteyi ziyaret etmiş ve talebe yurdunda talebelerin dertlerini ve ihtiyaçlarını dinlemiştir.
Büyük Millet Meclisinde, büdçe konuşmaları bittikten ve bir buçuk milyara yakın muazzam rakam kabul edildikten sonra, milletvekilleri, hakettikleri İstirahatı yapmak İçin İki haftalık bir tatil yaptılar. Şimdi bu rehavet gönlerini yaşıyoruz. Fil-hakn» rrı''Tı >l'(,jıalan cok
- yorucu ve y^mriJcF olmuştu. Bir hafta, mübalâğasız, geceli gündüzlü çalışmak lâzım gelmiş ti. Böyle sabahlara kadar cereyan eden ve gözlere uyku girmeden yapılan tartışmaların yüzlerce milyon ve hattâ milyarın dans ettiği bir mevzuda o-Iuşu çok iç açıcı değildir. Çok temenniye değer ki büdçenin her fasıl ve maddesi üzerinde didiklemeler yapılsın... Bu kadar Bür’atin ve yorgunluğun buna imkân bırakmıyacağı muhakkaktır. Her sene büdçe koli açmalarının umumî heyette böyle sinema filmi gibi sür’atli olması her halde yılbaşının pek yakın olmasından ileri geliyor. Meclis kastında açıldığına nazaran bu halin daima böyle olup gitmesi tabii olur. Binaenaleyh meclisin çalışma tarzında, bu büdçe bakımından, esaslı bir değişiklik yapmak ihtiyacı sara ha ten duyuluyor.
’ Her ne de olsa büdçe üzerinde en ufak bir tasarruf daha doğrusu dişe dokunacak bir kısıntı yapmaksızın kabul edildi. Biz bu sütunlarda tasarrufun zarureti hakkında o kadar yazı yazdfk ki okuyucularımıza ke-lâl verdik, fakat hükümeti, gerek Haşan Saka, gerek Şenısed-din Günallajı, bir türlü görüşü müze imale edemedik. Şimdi 1949 yükünü de bu millet omuzunda taşıyacaktır.
Büdco işi tesviye olunduktan Bonra siyasî havada hasıl olan durgunluk ve gevşemeyi kesin ve nihaî saymak hatâ olur. A-*>l önümüzdeki aylar, en şiddet çarpışmalara şahit olacaktır.
kanu. ^jr g'"" kanunu tadilâtı var-
»«Bu teminatı veren Garner mihdar Udlr. UaJk lan V.
başta olarak, matbuat ı(ttJuı^ non tâdilinde mütlefiktlr)pU' Mee’ele bu tâdilin ne istikamet yapılacağıdır. Halk Partisi-nı” genel başkan vekili Hilmi Uran, diln verdiği bir demeçte, Lalem ve fikir hürriyetini sağ-hyacak fakat fertlerin şerefini masun tutacak bir projenin hükümetçe Jıazırlanmakta oldu -gıından bahsediyordu. Bu fertlerin şerefini korumak mefhu-mu çok lastikli bir telâkkidir. Hakikatte şerefli «lamların haysiyet ve şerefini korumak bahis mevzuu olmalıdır. Yoksa tadilât öyle olmamalıdır kİ hırdız ve millet sırtından cesim »«•netler yapanlar, muhtekirler kanunun şerefi kurtarmak ifiio kurduğu şebekenin ağlan (Devanın 8a. 3 - 8Q. ş do)
fdı’oıöurçt/a şereflerine verilen bir konserde Prenses Elizabet meşhur bale artisti Moi-[| ra yı tebrik ediyor. Prensesin yanındaki kocası Edimburg düküdür. (Foto: A. P.)


od
'•■’ı
k ÜSI
M3
Yukarıdaki resimde, evvelki gün törenle açılan yeni doyum evi görülmektedir (Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Beynelmilel banka bize kredi açacak
için bir şey söyliyemiyor
Milletlerarası İmar ve Kalkın ma Bankası umum müdür muavini Mr. Lee Garner dün akşam uçakla îzmirden şehrimize gelmiştir.
Türkiyenin bankadan istediği «redi hakkında aon tetkikleri yapmak üzere memleketimize ge ip, bir kaç gi]n evvel Anka-faya gitmiş olan Mr. Garner dün kendisile görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
t— Arık a ra d a kısa bir müddet kalmakla beraber Cumhurbaşkanı, Başbakan vo Bakanlarla görüştüm. Büyük bir misafirperverlik gördüm. Yaptı -ğım temaslardan ziyadesile memnunum. Türkiye ve Türkle rl çok beğendim. İlerde yeniden
(Oovamı ı Sa. 3 - sü. 3 do)
Kenan Oner’in
[Kıymetli Prof., Almaıı
g* 11» LuAie.s, iüt L(a>(lıiıkL| ' Millet Partisi İstanbul il Ida- J başkanı Avukat Profesör Ke > han öner, bir müddetten beri rai halsiz bulunmakta idi. Teessür ile haber aldığımıza göre, dün öğleden sonra rahatsızlığı endi şe verecek bir hal almış ve der hal Alman hastahanesine kaldırılmış ve tedavisine başlanmıştır.
Muhterem profesöre falar dileriz.

Ankaradan şehrimize gelen içişleri Bakanı Emin Erlşlrgii dün öğleden sonra be'aberiııde Lûtfl Iiırdar olduğu halde hâdise ma halline gitmiştir. Enkazı kaldı ma ve arama faabyetine nezar eden istihkâm binbaşısı Bakana hâdise hakkında şu izahatı ver-
«— infilâka sebeb olan yangının Kapsül tav kısmından çıktığı cn kuvvetli ihtimaller dahilin -dedir. Kapsüller 70 dcrecel hara retto tavlanmakta ve tav işine Kırıkkale fabrikasından getirti -len Şadan Usta nezaret etmekte İdi. Hâdise günü de şarteiln bi*.-«Jıfrı bildiri imdedir. Her ' b»Wa-hararet 70 dereceyi geçmiş vo bu yüksek hararet kapsüllerin a-teş almasına kâfi gelmiştir.
Bizim en çok korktuğumuz cihet yangının, kimyaharenln altın da bulunan havan mermİBİ de-Ionuna sirayeti idi. Bu mermiler hararet 300 d -‘ ' 1
ateş almamakla uu.
poda bulunan 6 bir elbombasının ateş alması, bu harareti husule, getirir. Fakat itfaiyenin cansl -
(Oovamı: Sa
içişleri Bakam, şehit itfaiyecilerden Şükrünün annesini ziyaret ederek taziyette bulundu (Foto Burhan Yeni-Sabah)
dereceyi bulmadan I ■■■« » _ _ 2» «
la bıraber, aynı de Kaza mahallinde ilk keşfi yapan
Veli dâvası
Düııkü duruşmada bilirkişi raporu okundu
Ankara, 5 (Hususi) — Beşinci asliye ceza yargıcı Reşat Bayrarnoğlu tarafından ecdadı Hacı Bayram-ı Veli’ye hakaret edildiği iddiasile Osman Güçlü 8 ley hine açtığı dâvaya birinci
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 dc) |
Alfred Cortat evvelki gün An karada büyük taktirle karşıla nan bir konser vermiştir. (Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Galatasaray Kasımpaşayı 2-1 yendi |
mühendis ile bir konuşma
Fethi Arman, kasıt ihtimalinin mevcut olmadığını söylüyor
eedeki İnfilak hadisesinin üzerinde muhtelif tah -rivayetlerin dolaştığı ma lOmdur. öu tahmin ve rivayetler şu noktalar etrafında toplanmaktadır.
— Elektrik kontağı
— Tav dolabı hararetinin art
3 — Sigara atılması
4 — Soba ateşi
5 — Sabotaj
Dtln bu hususta bir muharririmiz hûdiso için tayin edilen bilir kişi heyetinden I. E T. T. İdaresi fen müdürü yüksek mehendis Fet hi Armanla bir görüşme yapmış
Fethi Arman şunları söylemiş* tir.
— Diğer İki arkadaşımla (Devamı: Sa. 3 * SU. 8 da)
Takvimden Bir Yaprak
Aman dilber yavaş bas, tahtalar oynamasın!
Boğaziçi --s
Bütün dünya milletlerinin eşsiz güzelliğine âşık olduğu Boğaziçi, tarihi ve efsanesi llo de meraklı ve heyecanlı bir maziyi slneeindo taşır. Tabiat, hakikaten bütün güzelliklerini ve şiirini burada toplamıştır. Bu güzellikleri duyamıyanlar, onun tarlh-boyunca geçirdiği binbir macerayı okudukları ve en büyük sanal kârların bu güzelliğin sihrile büyülenerek yarattıkları nefis tabloları gördükleri vakit, bir tabiat bediası olan Boğaziçinl hiç şüphe yok kİ, daha çok seve-(Dovamı: 8a. 3 - Sü. 4 do)


Bu dilber, bolcdlyodlr... Süt lücodoki faciadan sonra faaliyoto goçmiş; kalabalık İşçi çalıştıran yerlerin vaziyetlerini tekrar gözrton goçlrmlyo başlamış. Fakat bir türlü Nuri paşa-rlka kurmıya nasıl rlldiğl anlaşılama-boledlyo denilen hu lüzumSuz lüks, gayot müşkül rumda İmiş.
Fesubhânallâhl Nasreddln Hoca-ı hikâyesi... Vaiz İçin kürtüye ııp da «Aklıma bir «oy gelmiyor» diyen Hooaya oğlunun «Babal O-radan inmek do mİ aklına gelmiyor I» demesine bonzor.
İzini kim vormlş? Nasıl vermiş? Niye vermiş? Bunlar bir koro olmuş. Fakat *u İsmi var cismi yok belediyemiz bu kanunsuzluğun do-amına nasıl müsaado etmiş? Asıl los'ole bu...
Bu teşkilâtın müfettişi yok mu? unlar böylo tohlikoll yerleri gezip bakmıyorlar mı?
Vaktile izin vorllmlşso bu müsaadeyi Cenab-ı- Hak tarafından Cob rflll Aloyhüssolüm mı gotlrdl? Bizim bildiğimiz yanlış hosap Bağ-dattan dönorı Bagdattan dönen hosap Sütlücoılon niye dönmemiş?
Böylo bir hâdise oluııoa âdettir bolodiyo biraz faaliyet gösterecektir. Bunun için doı
Ahşap veya kısmon ahşap tiyatrolar vo sinemalar, tütün depoları, moktoplor vo talobo yurtları, resmi hükümet dalrolorl kontrol edlleoek-
mlş. Ya diğer fabrikalar? Onlara ol sürmek kimin haddine düşmüş» Faaliyetin bir safhnst daha var kİ bir şflhosordlr:
«Şehrin pok yakınında fişek vo patlayıcı maddeler yapan müesses» lor varmış) hatta Haliç Fenerinde bllo İnfilâk maddesi yapan imalâthaneler varmış.»
Buraya kadar okuyunca mutlaka bunun arkasının şöylo geleceğin! tahmin etmişsinizdir:
«Belediye dorhal bu milossoselerl kaldırtaoak vo faaliyetlerine son verecektir.»
Yanılıyorsunuz. Belediye bu mü* ossonolorln kılına dokunmuyor ve diyor klı «Jçlorlndo binlerce kişinin çalıştığı bu müossesolor hakkın da bir karar ittihazı mümkün ola-mıyacaktır.»
Yâni o blnlorco kişiyi bir anda berhava etmek daha Insânl bir ha-roket oluyor.
Bir nokta daha var: Nuri paşa ınüossesoslnln oskl hükûmotlor tarafından himnyo gördüğü İddin e-dlllyormuş.
Acaba bu oskl hllkûı hükümotlordir? Şunu t Böylo İddia llo, lâf-il- güzâf diyenin yakasını Gökyüzüne fırlıyor» kollar, kanlı ellor, ’ lar yakasına sarılacak yor. İşte bu kadarı
ULUNAY
ımotlor hangi bir anlasak? llo, İhtimal llo bolo-bırakmayız, parçalanmış r, kopan parmak*
Dünkü maçta G. S. forvetleri Kasımpaşa kalesi önünde (Foto: Bürhan - Yeni Sabah)
(Spor haborlorl 6 noı (ayladadır.)

Comments (0)