Pazartesi 7 MART 1949 Sahibi: Safa Kılı$boğlu Idartı Nuruosmanly» Hoı 17 T»l adrtalı «YENİ SABAH» İSTANBUL Tatifont 20T98 Yeni Sabah 11 inci Yıl, No. 3573 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYI2 Say«. : 10 Koru, Amerikadaki casusluk tahkikatı Londra, 6 A.A. (Lps) — Vaşington’daki basın muhabirlerinin bildirdiklerine göre, resmî Amerikan çevreleri casusluk yapmak suçu ile tevkif edilmiş olan Rus memuru Gubitchev’in tam bir diplomatik masuniyetten faydalanamıyacağı fikrindedirler.
Cumhurbaşkanını
halk seçecek

Moskovada cereyan eden olaylar dünyadaalâka ile takib ediliyor
Anayasanın tadilile meşgul olan C.H.P. komisyonu bu prensip kararına vardı
Cumhurbaşkanı, Ayan Meclisinin muvafakatini almak şartile, Meclisi feshedebiliyor
Yapılması düşünülen tadillerin esaslarını bildiriyoruz
BÜDCE
DOLAYISILE
Ord. Prof.
Vasfi Raşid Sevig
Ankara 6 (Hususî) — Anayasada yapılacak değişiklikleri hazırlamakta olan C. H. P. komisyonunun, Cumhurbaşkanının halk tanıtından seçil mesl prensibini kabul ettiği bildirilmektedir. Salâhiyetleri arttırılacak olan Cumhurbaşkanı, icabında, Ayan Meclisinin de muvafakatini almak şartlle Meclisi feshedebilecektir.
Diğer taraftan komisyon, son yaptığı top-
lântıda Ayan Meclisi teşkili etrafında ileri sürü • len fikirleri incelemiş ve bazı esaslara varmıştır.. Bununla beraber, Ayan Meclisinin ne şekilde teşkil edileceği üzerinde münakaşalara devam edile çektir. Bu mevzu etrafında halen başlıca iki fikir çarpışmaktadır. Bunlardan biri Ayan Meclisinin doğrudan doğruya halk arasından seçilecek üye-(Devamı 8a. 5 Su. 6)
Molotof Dışişleri Bakanlığından daha önemli bir mevkie getirilecek
Hasta bulunan Stalini üçlü bir heyetin istihlâf edeceği ve Molotof’un baş rolü alacağı belirtiliyor
Londra, 6 (B. B. C.) — Mo-lotof’un Hariciye Komiserliğinden alınarak yerine Vlsinskl-nin getirilmesi etrafındaki tefsirler devam etmektedir. Maa-
Diafih, bugün Moakovadaki eol nebi muhabirlerin verdikleri ha berler, bu değişikliğin, Rusya-nın dış siyasetinde her hangi bir değişiklik yaratmıyacağı I
hukkınd&ki kanaatleri takviy® etmiştir. Diplomatik muhabirimizin belirttiğine göre bu değişiklikten maksat, Molotofa (Davamı Sa. s Su. 3)
Hürriyetsiz bir terakkiye imkân olmadığı büdee müzakerelerinin ortaya çıkardığı en büyük hakikattir. Terakki gibi llm de, yüksek bir hayat seviyesi de hürriyete muhtaçtır. Hattâ servet de, halka yajıla-bilmesi için hürriyete muhtaçtır. İktidar partisinin ürkmelerine rağmen hürriyet her terakkinin esaslı şartı olarak kalmaktadır. içinde muhalefete yer verilmiş, onun baklan müdafaa haklan gibi, onun söz hürriyeti müdafaa hürriyeti gibi mutlak bir tarzda kabul edilmiş bir meclisin terakkilere reh ber olabilmekte en kudretli şeflerden bile üstün bulunduğuna inanmak İçin Osmanlı devletinden misaller aramağa lüzum yok tur; çıkan aym daraltılmış bir zaman içine sıkışhrabUdlğl müzakerelere kulak vermek kâfi gelir. Muhalefetin taşkın diye vasi fian d inlin sOHulunun; nıırr buahn yine taşkın diye vasıflandırılan yazılarından şikâyet edenler memleketin saadetinin, vatandaşların şerefi ve manevi-yetieri gibi, haksız yere ölçüsüz denilen bu sözlere ve bu yanlara bağlı olduğunu anlıyamı-yorlar. Büdee hakkındaki müzakereler sun'î bir bedbinlik İfadesi değildir.
Bütün servetimiz bedduaya uğramış gibi taş kesilmektedir. Bu hal acaba cemiyetimizin henüz ticari bir cemiyet seviyesine çıkamamış ve Iıâlâ gayri menkul servete menkul servetlerden fazla kıymet vermekte devam etmesinin ifadesi midir? Frenkler, «Türkler yüz bin liradan fazla bir serveti idare e-demez ve derhal gayri menkule yatırırlar» derler. Acaba hâlâ memleketlinizde bir insanın serveti cebindeki tapu ve belindeki anahtarlar, sayısilo mi ifade e-dilmektedir? Hükümet büdee müzakereleri esnasında bıı kadar büyük bir milli felâketin ö-nüne nasıl geçeceğini söylememiş vo sabit taşlanıl yanıbaşın-da i-üteharrik kuvvetlerin de yaratılmasına nasıl yardım edeceğini bildirmemiştir. Evet, deve yerini gitgide kamyonluı-a terketmekte ve lokomotiflerin bacalarından tüten seyyar dumanlar semamızda İnce bir buhar şeridi çizmektedir. Fakat bu kadarla iktifa eyüyebllir ve memleketin ikti saden gelişmekte olduğunu kayıtsız ve şartsız bir surette iddia edebilir miyiz? Büyüyen bu iktisadi kuvvclimi-»h» kudret vo kıyfneHni bjze an_ hiı baı,lca memleketlerle yapa-J^ömlz mukayeseler anlata-
«İmar Kalkınnıa Bankas| başkan yardımcım Mr Parkoteldeki zljatclu yetle söylediği söz Aı 150 sene geride bulun zu bize öğretti. Bu azdan sonra da acaba Sayın M lîye Bakanı boş bardağın dibini ıslatan suya bakarak «Bardağımız doludur» demekte, gözleri yaşarmadan devam edebilecekler miydlr? Beş yüz kudretli mütehassısla bu memleketin on beş senede Amerika ayarına yaklaşacağına emniyetimiz vardır. Berlin 1870 senesinde bir köy gibi horoz sesleriylo çınlar ve sokaklarında tavuklar e-Selenirdi; otuz seneden az bir zamanda Rus ve Fransız hudut-Unnın teşkil eylediği çifte cephede dövüşebilecek bir kudrete vardı. Medeniyetin iktisadi tarifi nüfus ve makine kesafetln-(Devimıı a 8u. 8)
Ingiliz Anavatan ve Akdeniz filolarının müşterek manevrası
1 Martta Malta'dan hareket eden Akdeniz filosu, şiddetli fırtına yüzünden Cebeliiltarık’a vaktinde yetişemedi...
Londra, 6 A.A. (Afp) — İngiltere Anavatan filosile İngiliz Akdeniz filosunun müşterek deniz manevralarına bugün Cebeli! tank’da başlanacaktır.
Duk Of York ve Vanguard zırh-lılarile Thesee ve împlacable u-çak gemileri, 6 kruvazör ve 2 muhrip filosu harekâta iştirak
edecektir.
Amiral Lord Mountbatten komutasında 1 martta Mal tadan hareket eden Akdeniz filosu, yol da raatladığı^üt şiddetli fırtına yüzündeır'^k?lütank’a muayyen zamanda gelememiş ve ge cikmiştir.
-V
infilâk faciası tahkikatı
dmamlanmâT üzere
Kaza kurbanlarının cenaze löreni bugiin yapılıyor
2 Mart akşam üzeri müthiş bir infilâk neticesi berhava o-lan Nuri Paşa fabrikasının enkazının temizlenmesine devam edilmektedir.
Dün, tatil günü olmasına rağmen temizleme ekipleri tekmil kadrolarile faaliyetlerine devam etmişlerdir, öğleden sonra bir
İsrail komünist
partisi lideri
Bir harb çıkarsa Ruayaya el kaldırmıyacağını söylüyor
Telaviv, 6 (Ap) — îsraildekl komünist partisi şefi ve aynı zamanda jıarlâmeışto âzası Meir IVi’Jner, Avrupadaki ortaklarını taklit ederek pazar günü Tc-hıvıvde Kızılordunun 31 inci yıl doniimü münasebetiyle yapılan (Devamı Sa. 6 Sü. 8 do)
Memurin
kanununda
yapılacak tadilât
Ankara Ö (Hususi) — Memurin kanununda yapılacak tadile göre 100 ve daha yukarı ntsbet-te maaşlı memurlar, Bakanlar Kurulu kararile değiştirilebilecek daha az maaşlı memurlar Bakan lık inzibat meclisince değiştirilecektir. Sır İfşa ed(n memurlar işten çıkarılacak, nelerin sır olduğu bakanlıkça takdir edilecektir.
Filislin - Kıbrıs hava
seferleri tekrar başladı
Havı6 (AP) —
itfaiye arazözile fabrikanın avlusundaki su dolu sarnıç boşaltılmıştır. Belki bir ceset .veya başka bir şey çıkar düşüncesilo yapılan bu boşaltma neticesinde sarnıçta hiç bir şey bulunamamıştır.
Temizleme ekibinin bugün askerî birliklerden verilecek kuvvetli vinç kamyonlaniyle mücehhez yeni müfrezelerle takviye edilerek faaliyeti arttırılacaktır.
Dünkü temizleme esnasında facia kurbanlarına ait olduğu sanılan bazı giyecek eşya parçaları bulunmuştur.
Fabrikanın anbar kısmında kaldırılan enkaz arasında çıktın muhtelif kumaş parçalarının Nuri Kılligile ait kravat ve göm leğinin parçaları olduğu söylenmektedir. Parçalar da bir araya toplanarak muhafaza altına bnmıştır.
Yine dünkü temizleme esnasında da bazı bomba ve mermiler bulunmuş ve kazasızca toplama merkezine ' ' 1
naklolunmuş-
besi olan Kıbrıs hava yolları, tekrar Filistine işliyecektir. Har bin başından beri kaldırılan seferler, bundan böyle Kıbrıs ile Filistin arasında haftada iki kere yapılacak bu suretle Filistin diğer Avrupa devletleri ile birleştirilmiş olacaktır.
C. Bayar bugün Antalya'da mühim bir nutuk söyleyecek
Diin başlıyan il kongresinde lıatibler iktidar partisini şiddetle tenkid ettiler
Antalya 6 (Hususi muhabirimiz den) — Antalya Demokrat Parti 11’ kongresi bugün saat 15 de Borsa gazinosunda açılmıştır. Kon -grede Celâl Bayar ve arkadaşia-! rından başka kalabalık, bir halk kütlesi hazır bululuyordu. Kongre başkanlığına Al! Tekeli se 1 çlk’l'i,f;ii sonra U başkam Ahi.ıet 1 Tekekoglu tarafından senelik rapor okunmuş ve dır açılış n(ılku verilmtitıı Başkan nutkunda, lk tidar rsrltimin tehdit vo baskın na DemüEıat Partinin asla kulak ssnuyacaf.-m beUrterak matbuata teşekkürh ' İni Bunmuştur.
1 Onrttîb zonra, mikrofon başına gelen drtegder İktidar partisine ^Vnrgı »--t, tsıflrlillerdir tnılımmıış-L inr, TnlbB-’k* seçl:.- kanunu, köy, 1 tüterin lıaJumsızJğı orman vs
r t( prak kanunlarının verimsizliği
târerind? rmuş’ardır.
‘ Merkez delege! Remzi Büyük * özer, siz. alarak eskiden 60 Hra alan bir k-msenln şimdi 17 tane i opartımaaı bulunduğunu, Ameri -kaya poza kaçıranların Türk ka-
nını taşımadıklarını söylemiştir.. Batlb, sözlerine şöyle devam etmiştir;
— Aziz arkadaşlar,
Sürek avına çıkar gibi 83 vatandaş. kurşuna dizen bir adamın hâlâ cezası verilmemiştir. Ft-yle bir zihniyetin hâkim olduğu bir nomlckette adalet ve Demokrasi vardır denilemez. Bir
Fransız 1-ı.Uukçuauna bir milyon 2/70 bin lira vererek beğendirilen seçim kaıivnu bizim beğendiğimiz bir kanun olamaz.
Ondan Bonra si'z alan Akif Sa rıoğlu, sık sık alkışlanan sert bir konuşma yapmıştır.
Nutukların ve dileklerin dinlenmesinden sonra seçim yapıla -(Devamı Saı s 8Ü 4 do)
Sovyet Birliğinin yeni Hariciyi Vekili Vişinsfci
İstanbul okullarından 450 kız izci dün Yalovaya bir gezinti yaptılar
“Nereye baksak fecî hallerle karşılaşıyoruz
S. Adato Sütlüce hâdisesine temasla tenkidlerde bulundu
D. P. Eminönü merkez bucağı dün saat 14 de Sirkecideki Ve zir Bahçesinde milletvekilleri ve parti mensuplarının iştirakiyle bir toplantı yapmıştır.
Bucak başkanı Dr. Sedat toplantının gayesini ve partinin faaliyetini belirten kısa bir konuşmadan sonra sözü milletvekillerine vermiş, söz alan İstanbul bağımsız milletvekillerinden Ci-had Baban parti ve memleket işleri ile basın ve seçim kanunu hakkında etraflı bir konuşma yapmıştır.
Cihad Babandan sonra kürsüye gelen D.P. İstanbul milletvekili Salamon Adato' da Meclis-
1 mağlûp etti ]
ı Fenerbahçe Vefayı 2
teki büdee müzakereleri hakkında açıklamalarda bulunduktan sonra Sütlüce faciasına temaBİa!
— Sütlüce faciası bllytlk bir ihmalin doğurduğu, esefle anılacak bir hâdisedir, Arkadaşlar, büdeede zabıta teşkilâtına 80 milyon lira tahsis olundu ki bu Tarım büdcesinin iki misildir. Bu fedakârlığa karşı zabıta teşkilâtımızın faaliyeti çok zayıf ve verimsizdir. Kos kocaman bir fabrikada mevaddi infilâkiye imâl edildiğinden kimsenin haberi yoktur. Ve netice olarak bugünkü faciayla karşı karşıya yız.
Arkadaşlar, nereye baksak hep fecî hallerle karşılaşıyoruz. Ankaradaki Saraçoğlu mahalle-(Dovaını Sa. 8 Su. 6)
7

Dünkü maçta Vata müdalUerl Fenerin bir hücumuna önlemeğe ç ahlıyorlar...
— Yazısı 5 incide — (Foto Bürhan - Yeni Sabah J
r- Boğaziçi —
Bütün dünya milletlerinin eşsiz güzelliğine âşık olduğu Boğaziçi, tarihi vo efsanesi ile do meraklı ve heyecanlı bir maziyi sinesinde taşır. Tabiat, hakikaten bütün güzelliklerini ve şiirini burada toplamıştır. Bu güzellikleri duyamıyar.lur, onun tarih-boyunca geçirdiği blnblr macerayı okudukları vo on büyük sanatkârların bu güzelliğin sLhrilo büyülenerek yarattıkları nefis tabloları gördükleri vakit, bir tabiat bedi&sı olan Boğaziçlııl hiç şüphe yok kİ, daha çok seveceklerdir.
lşto tarih mahfazasında saklanmış olan yurdumuzun mücevherleri... ,
HAZÎRLIYAN î
Niyazi Alıuıet Banoğlu
İlk tablo vo yazı salı günkü .nüshamızda...
Dün Yalovaya giden izcilerden bir grup vapurda eğleniyorlar... (Foto Bürhan - Yeni Sabah) (Diğor resimlor 5 inci sayfamız dadır.)
İstanbul Kız Liseleri ve orta okullarına mensup kız İzciler, ı dün sabah Yalovaya gitmişler, alt| şam şehre dönmüşlerdir. 450 kız izcinin toplu bir holde işlirâk ettiği bu tenezzüh, öğrenciler için hem faydalı, hem eğlenceli olmuştur. izciler bu geziyi, cnilll eğitim müdür muavinlerinden Nev zat Yücelin başkanlığında yapmış lardır.
450 kız izci, Yalovaya çıktıktan sonra muhtelif yellere dağılmış lar ve öğleyin, beraberlerinde getirdikleri yiyecekleri, çalı çırpı toplayarak yaktıkları ateşlerde pişirip yemişler 11/ İzciler, ayrıca muhtelif gösteriler yapmışlar ve tatbikatta bulunmuşlardır.
Takvimden Bir Yaprak
Kiralın Beyânâtı
Bir pilotun marifeti
Tayyaresini caddenin ortasına İndiren bir pilot, dünyada İlk dola olarak ..Sarhoşken uçak kullanmam suçu llo muhakemo edilecek
Vuşinglon, 6 A.A. (Afp) Vaşington civarındaki yollardan birinde birçok otomobil sey rotmekte iken birdenbire bir turizm uçağı pike yaparak aralarına İnmiştir. Şoförler tehlikeyi vaktinde sezip arabalarını kaçırmağa muvaffak olduklarından hiç bir kaza olmamıştır.
Uçaktan çıkan pilotun burnu dahi kanamadığı ve keyifli keyifli iki yana yalpa vurarak i-(Dovaını Sa. a Su. 5)
Amerika yüzdo yüz cumhuri-yotçl vo demokrat bir memleket olmakla boraber kıralları hayli boldur... Çelik Kıralı, Pamuk Kıralı, Şlınondifor Kıralı... İlâh. Ûı-kclorlnl sınflı kudretlerinin ortasına kuran bu hükümdarlar arasında bir do (Rövü) Kıralı varmış. Bizim rovü doınok surotllo daha doğru dürüst telaffuzunu bllo boooromediğl-mlz bu çeşit tiyatro büyük meblâğlar sarfodilorok yalnız gözün zevkine hlzmot eden temaşalardır, işte şehrimizi zlyarot eden Kıral da bunların hükümdarı İmiş.
Gazotooilordon biri, fırsattan İstifade oderok Kralı Parkololdo ziyaret otmlş... Mülakat dikkate do-ğer.
Rövü Kıralı:
— Sinemalarım, goco klüplerim, kabarolorlm, tiyatrolarım var. Meşhur film yıldızı falan kabarelerimden blrindo şarkı söyler. Bon eski bir gnzotoolylm. Bell sendikasının dünyanın dört buoaftına yayılmış İki yüz otuz yedi gazotoslne muntazaman yazı yazıyorum. Bir do kitabım var. «$arap kadın vo kelime-lor» adındaki bu oserlm bana opoy-eo para kazandırdı.
Diyor. Buna karşı gazotoolnlnı
— Tebrik edorlrn. Fakat blzoo on büyük kudrotlnlz, bu kadar meş gullyot arasında dünyanın dört bu-oağma yayılmış 237 gazotoyo yazı yotlştlrobllmenlzdlr. Sonra kttap-bınızın slzo para kazandırdığından bahsediyorsunuz amma, edebi yahut ilmi kıymetinin ne olduğunu
hiç söylemiyorsunuz!
Demesi lâzım gelirken o, bu mühim suali bir tarafa bırakarak:
— Gezdiğiniz memloketlerdo hiç bir angajmana giriştiniz mİ7
Diyor. Kiralın oovabı, pek par* laktır:
— Hayır, bir çok güzeller gördüm... Amma burada aradığım neviden bir güzel görürsem derhal Amorlkaya götürürüm. Bllly Rose rövüsünde bir de Türk kızı... Fon» ını olur?
Pok İyi olacağını zannetmiyorum... Çünkü hor Türk kızı Bllly Roso rövüsllndo zıplamağa hâhlş-gor değildir.
Gazeteci soruyor»
— Karınız çalışıyor mu?
— Hayır, artık yüzdüğü bil» yok. Sadoce alış vorlş yaparak paramı harootmoklo moşgul.
Dünyada bundan mânâsız v» bunun kadar samlayi rahatsız edon bir mülâkat görülmemiştir. Bir İnsan «Karınız çalışıyor mu?» diy» anoak mahalle bokçlslne sorabilir... O da, belki: «Arada tahtaya, çamaşıra gidiyor.» diyo covap vorlr vo hor haldo çalışmasa da: «Paramı harootmoklo moşgul.» domoz. Bu zat Rövü Kıralı değil, Şımarıklar Padişahı.
Yazık kİ bu adama dünyada her şeyin yalnız para llo yapılabilmesi* nln mümkün olmadığını anlatan bulunmamışı
ULUNAY
Pazartesi 7 MART 1949 Sahibi: Safa Kılı$boğlu Idartı Nuruosmanly» Hoı 17 T»l adrtalı «YENİ SABAH» İSTANBUL Tatifont 20T98 Yeni Sabah 11 inci Yıl, No. 3573 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYI2 Say«. : 10 Koru, Amerikadaki casusluk tahkikatı Londra, 6 A.A. (Lps) — Vaşington’daki basın muhabirlerinin bildirdiklerine göre, resmî Amerikan çevreleri casusluk yapmak suçu ile tevkif edilmiş olan Rus memuru Gubitchev’in tam bir diplomatik masuniyetten faydalanamıyacağı fikrindedirler.
Cumhurbaşkanını
halk seçecek

Moskovada cereyan eden olaylar dünyadaalâka ile takib ediliyor
Anayasanın tadilile meşgul olan C.H.P. komisyonu bu prensip kararına vardı
Cumhurbaşkanı, Ayan Meclisinin muvafakatini almak şartile, Meclisi feshedebiliyor
Yapılması düşünülen tadillerin esaslarını bildiriyoruz
BÜDCE
DOLAYISILE
Ord. Prof.
Vasfi Raşid Sevig
Ankara 6 (Hususî) — Anayasada yapılacak değişiklikleri hazırlamakta olan C. H. P. komisyonunun, Cumhurbaşkanının halk tanıtından seçil mesl prensibini kabul ettiği bildirilmektedir. Salâhiyetleri arttırılacak olan Cumhurbaşkanı, icabında, Ayan Meclisinin de muvafakatini almak şartlle Meclisi feshedebilecektir.
Diğer taraftan komisyon, son yaptığı top-
lântıda Ayan Meclisi teşkili etrafında ileri sürü • len fikirleri incelemiş ve bazı esaslara varmıştır.. Bununla beraber, Ayan Meclisinin ne şekilde teşkil edileceği üzerinde münakaşalara devam edile çektir. Bu mevzu etrafında halen başlıca iki fikir çarpışmaktadır. Bunlardan biri Ayan Meclisinin doğrudan doğruya halk arasından seçilecek üye-(Devamı 8a. 5 Su. 6)
Molotof Dışişleri Bakanlığından daha önemli bir mevkie getirilecek
Hasta bulunan Stalini üçlü bir heyetin istihlâf edeceği ve Molotof’un baş rolü alacağı belirtiliyor
Londra, 6 (B. B. C.) — Mo-lotof’un Hariciye Komiserliğinden alınarak yerine Vlsinskl-nin getirilmesi etrafındaki tefsirler devam etmektedir. Maa-
Diafih, bugün Moakovadaki eol nebi muhabirlerin verdikleri ha berler, bu değişikliğin, Rusya-nın dış siyasetinde her hangi bir değişiklik yaratmıyacağı I
hukkınd&ki kanaatleri takviy® etmiştir. Diplomatik muhabirimizin belirttiğine göre bu değişiklikten maksat, Molotofa (Davamı Sa. s Su. 3)
Hürriyetsiz bir terakkiye imkân olmadığı büdee müzakerelerinin ortaya çıkardığı en büyük hakikattir. Terakki gibi llm de, yüksek bir hayat seviyesi de hürriyete muhtaçtır. Hattâ servet de, halka yajıla-bilmesi için hürriyete muhtaçtır. İktidar partisinin ürkmelerine rağmen hürriyet her terakkinin esaslı şartı olarak kalmaktadır. içinde muhalefete yer verilmiş, onun baklan müdafaa haklan gibi, onun söz hürriyeti müdafaa hürriyeti gibi mutlak bir tarzda kabul edilmiş bir meclisin terakkilere reh ber olabilmekte en kudretli şeflerden bile üstün bulunduğuna inanmak İçin Osmanlı devletinden misaller aramağa lüzum yok tur; çıkan aym daraltılmış bir zaman içine sıkışhrabUdlğl müzakerelere kulak vermek kâfi gelir. Muhalefetin taşkın diye vasi fian d inlin sOHulunun; nıırr buahn yine taşkın diye vasıflandırılan yazılarından şikâyet edenler memleketin saadetinin, vatandaşların şerefi ve manevi-yetieri gibi, haksız yere ölçüsüz denilen bu sözlere ve bu yanlara bağlı olduğunu anlıyamı-yorlar. Büdee hakkındaki müzakereler sun'î bir bedbinlik İfadesi değildir.
Bütün servetimiz bedduaya uğramış gibi taş kesilmektedir. Bu hal acaba cemiyetimizin henüz ticari bir cemiyet seviyesine çıkamamış ve Iıâlâ gayri menkul servete menkul servetlerden fazla kıymet vermekte devam etmesinin ifadesi midir? Frenkler, «Türkler yüz bin liradan fazla bir serveti idare e-demez ve derhal gayri menkule yatırırlar» derler. Acaba hâlâ memleketlinizde bir insanın serveti cebindeki tapu ve belindeki anahtarlar, sayısilo mi ifade e-dilmektedir? Hükümet büdee müzakereleri esnasında bıı kadar büyük bir milli felâketin ö-nüne nasıl geçeceğini söylememiş vo sabit taşlanıl yanıbaşın-da i-üteharrik kuvvetlerin de yaratılmasına nasıl yardım edeceğini bildirmemiştir. Evet, deve yerini gitgide kamyonluı-a terketmekte ve lokomotiflerin bacalarından tüten seyyar dumanlar semamızda İnce bir buhar şeridi çizmektedir. Fakat bu kadarla iktifa eyüyebllir ve memleketin ikti saden gelişmekte olduğunu kayıtsız ve şartsız bir surette iddia edebilir miyiz? Büyüyen bu iktisadi kuvvclimi-»h» kudret vo kıyfneHni bjze an_ hiı baı,lca memleketlerle yapa-J^ömlz mukayeseler anlata-
«İmar Kalkınnıa Bankas| başkan yardımcım Mr Parkoteldeki zljatclu yetle söylediği söz Aı 150 sene geride bulun zu bize öğretti. Bu azdan sonra da acaba Sayın M lîye Bakanı boş bardağın dibini ıslatan suya bakarak «Bardağımız doludur» demekte, gözleri yaşarmadan devam edebilecekler miydlr? Beş yüz kudretli mütehassısla bu memleketin on beş senede Amerika ayarına yaklaşacağına emniyetimiz vardır. Berlin 1870 senesinde bir köy gibi horoz sesleriylo çınlar ve sokaklarında tavuklar e-Selenirdi; otuz seneden az bir zamanda Rus ve Fransız hudut-Unnın teşkil eylediği çifte cephede dövüşebilecek bir kudrete vardı. Medeniyetin iktisadi tarifi nüfus ve makine kesafetln-(Devimıı a 8u. 8)
Ingiliz Anavatan ve Akdeniz filolarının müşterek manevrası
1 Martta Malta'dan hareket eden Akdeniz filosu, şiddetli fırtına yüzünden Cebeliiltarık’a vaktinde yetişemedi...
Londra, 6 A.A. (Afp) — İngiltere Anavatan filosile İngiliz Akdeniz filosunun müşterek deniz manevralarına bugün Cebeli! tank’da başlanacaktır.
Duk Of York ve Vanguard zırh-lılarile Thesee ve împlacable u-çak gemileri, 6 kruvazör ve 2 muhrip filosu harekâta iştirak
edecektir.
Amiral Lord Mountbatten komutasında 1 martta Mal tadan hareket eden Akdeniz filosu, yol da raatladığı^üt şiddetli fırtına yüzündeır'^k?lütank’a muayyen zamanda gelememiş ve ge cikmiştir.
-V
infilâk faciası tahkikatı
dmamlanmâT üzere
Kaza kurbanlarının cenaze löreni bugiin yapılıyor
2 Mart akşam üzeri müthiş bir infilâk neticesi berhava o-lan Nuri Paşa fabrikasının enkazının temizlenmesine devam edilmektedir.
Dün, tatil günü olmasına rağmen temizleme ekipleri tekmil kadrolarile faaliyetlerine devam etmişlerdir, öğleden sonra bir
İsrail komünist
partisi lideri
Bir harb çıkarsa Ruayaya el kaldırmıyacağını söylüyor
Telaviv, 6 (Ap) — îsraildekl komünist partisi şefi ve aynı zamanda jıarlâmeışto âzası Meir IVi’Jner, Avrupadaki ortaklarını taklit ederek pazar günü Tc-hıvıvde Kızılordunun 31 inci yıl doniimü münasebetiyle yapılan (Devamı Sa. 6 Sü. 8 do)
Memurin
kanununda
yapılacak tadilât
Ankara Ö (Hususi) — Memurin kanununda yapılacak tadile göre 100 ve daha yukarı ntsbet-te maaşlı memurlar, Bakanlar Kurulu kararile değiştirilebilecek daha az maaşlı memurlar Bakan lık inzibat meclisince değiştirilecektir. Sır İfşa ed(n memurlar işten çıkarılacak, nelerin sır olduğu bakanlıkça takdir edilecektir.
Filislin - Kıbrıs hava
seferleri tekrar başladı
Havı6 (AP) —
itfaiye arazözile fabrikanın avlusundaki su dolu sarnıç boşaltılmıştır. Belki bir ceset .veya başka bir şey çıkar düşüncesilo yapılan bu boşaltma neticesinde sarnıçta hiç bir şey bulunamamıştır.
Temizleme ekibinin bugün askerî birliklerden verilecek kuvvetli vinç kamyonlaniyle mücehhez yeni müfrezelerle takviye edilerek faaliyeti arttırılacaktır.
Dünkü temizleme esnasında facia kurbanlarına ait olduğu sanılan bazı giyecek eşya parçaları bulunmuştur.
Fabrikanın anbar kısmında kaldırılan enkaz arasında çıktın muhtelif kumaş parçalarının Nuri Kılligile ait kravat ve göm leğinin parçaları olduğu söylenmektedir. Parçalar da bir araya toplanarak muhafaza altına bnmıştır.
Yine dünkü temizleme esnasında da bazı bomba ve mermiler bulunmuş ve kazasızca toplama merkezine ' ' 1
naklolunmuş-
besi olan Kıbrıs hava yolları, tekrar Filistine işliyecektir. Har bin başından beri kaldırılan seferler, bundan böyle Kıbrıs ile Filistin arasında haftada iki kere yapılacak bu suretle Filistin diğer Avrupa devletleri ile birleştirilmiş olacaktır.
C. Bayar bugün Antalya'da mühim bir nutuk söyleyecek
Diin başlıyan il kongresinde lıatibler iktidar partisini şiddetle tenkid ettiler
Antalya 6 (Hususi muhabirimiz den) — Antalya Demokrat Parti 11’ kongresi bugün saat 15 de Borsa gazinosunda açılmıştır. Kon -grede Celâl Bayar ve arkadaşia-! rından başka kalabalık, bir halk kütlesi hazır bululuyordu. Kongre başkanlığına Al! Tekeli se 1 çlk’l'i,f;ii sonra U başkam Ahi.ıet 1 Tekekoglu tarafından senelik rapor okunmuş ve dır açılış n(ılku verilmtitıı Başkan nutkunda, lk tidar rsrltimin tehdit vo baskın na DemüEıat Partinin asla kulak ssnuyacaf.-m beUrterak matbuata teşekkürh ' İni Bunmuştur.
1 Onrttîb zonra, mikrofon başına gelen drtegder İktidar partisine ^Vnrgı »--t, tsıflrlillerdir tnılımmıış-L inr, TnlbB-’k* seçl:.- kanunu, köy, 1 tüterin lıaJumsızJğı orman vs
r t( prak kanunlarının verimsizliği
târerind? rmuş’ardır.
‘ Merkez delege! Remzi Büyük * özer, siz. alarak eskiden 60 Hra alan bir k-msenln şimdi 17 tane i opartımaaı bulunduğunu, Ameri -kaya poza kaçıranların Türk ka-
nını taşımadıklarını söylemiştir.. Batlb, sözlerine şöyle devam etmiştir;
— Aziz arkadaşlar,
Sürek avına çıkar gibi 83 vatandaş. kurşuna dizen bir adamın hâlâ cezası verilmemiştir. Ft-yle bir zihniyetin hâkim olduğu bir nomlckette adalet ve Demokrasi vardır denilemez. Bir
Fransız 1-ı.Uukçuauna bir milyon 2/70 bin lira vererek beğendirilen seçim kaıivnu bizim beğendiğimiz bir kanun olamaz.
Ondan Bonra si'z alan Akif Sa rıoğlu, sık sık alkışlanan sert bir konuşma yapmıştır.
Nutukların ve dileklerin dinlenmesinden sonra seçim yapıla -(Devamı Saı s 8Ü 4 do)
Sovyet Birliğinin yeni Hariciyi Vekili Vişinsfci
İstanbul okullarından 450 kız izci dün Yalovaya bir gezinti yaptılar
“Nereye baksak fecî hallerle karşılaşıyoruz
S. Adato Sütlüce hâdisesine temasla tenkidlerde bulundu
D. P. Eminönü merkez bucağı dün saat 14 de Sirkecideki Ve zir Bahçesinde milletvekilleri ve parti mensuplarının iştirakiyle bir toplantı yapmıştır.
Bucak başkanı Dr. Sedat toplantının gayesini ve partinin faaliyetini belirten kısa bir konuşmadan sonra sözü milletvekillerine vermiş, söz alan İstanbul bağımsız milletvekillerinden Ci-had Baban parti ve memleket işleri ile basın ve seçim kanunu hakkında etraflı bir konuşma yapmıştır.
Cihad Babandan sonra kürsüye gelen D.P. İstanbul milletvekili Salamon Adato' da Meclis-
1 mağlûp etti ]
ı Fenerbahçe Vefayı 2
teki büdee müzakereleri hakkında açıklamalarda bulunduktan sonra Sütlüce faciasına temaBİa!
— Sütlüce faciası bllytlk bir ihmalin doğurduğu, esefle anılacak bir hâdisedir, Arkadaşlar, büdeede zabıta teşkilâtına 80 milyon lira tahsis olundu ki bu Tarım büdcesinin iki misildir. Bu fedakârlığa karşı zabıta teşkilâtımızın faaliyeti çok zayıf ve verimsizdir. Kos kocaman bir fabrikada mevaddi infilâkiye imâl edildiğinden kimsenin haberi yoktur. Ve netice olarak bugünkü faciayla karşı karşıya yız.
Arkadaşlar, nereye baksak hep fecî hallerle karşılaşıyoruz. Ankaradaki Saraçoğlu mahalle-(Dovaını Sa. 8 Su. 6)
7

Dünkü maçta Vata müdalUerl Fenerin bir hücumuna önlemeğe ç ahlıyorlar...
— Yazısı 5 incide — (Foto Bürhan - Yeni Sabah J
r- Boğaziçi —
Bütün dünya milletlerinin eşsiz güzelliğine âşık olduğu Boğaziçi, tarihi vo efsanesi ile do meraklı ve heyecanlı bir maziyi sinesinde taşır. Tabiat, hakikaten bütün güzelliklerini ve şiirini burada toplamıştır. Bu güzellikleri duyamıyar.lur, onun tarih-boyunca geçirdiği blnblr macerayı okudukları vo on büyük sanatkârların bu güzelliğin sLhrilo büyülenerek yarattıkları nefis tabloları gördükleri vakit, bir tabiat bedi&sı olan Boğaziçlııl hiç şüphe yok kİ, daha çok seveceklerdir.
lşto tarih mahfazasında saklanmış olan yurdumuzun mücevherleri... ,
HAZÎRLIYAN î
Niyazi Alıuıet Banoğlu
İlk tablo vo yazı salı günkü .nüshamızda...
Dün Yalovaya giden izcilerden bir grup vapurda eğleniyorlar... (Foto Bürhan - Yeni Sabah) (Diğor resimlor 5 inci sayfamız dadır.)
İstanbul Kız Liseleri ve orta okullarına mensup kız İzciler, ı dün sabah Yalovaya gitmişler, alt| şam şehre dönmüşlerdir. 450 kız izcinin toplu bir holde işlirâk ettiği bu tenezzüh, öğrenciler için hem faydalı, hem eğlenceli olmuştur. izciler bu geziyi, cnilll eğitim müdür muavinlerinden Nev zat Yücelin başkanlığında yapmış lardır.
450 kız izci, Yalovaya çıktıktan sonra muhtelif yellere dağılmış lar ve öğleyin, beraberlerinde getirdikleri yiyecekleri, çalı çırpı toplayarak yaktıkları ateşlerde pişirip yemişler 11/ İzciler, ayrıca muhtelif gösteriler yapmışlar ve tatbikatta bulunmuşlardır.
Takvimden Bir Yaprak
Kiralın Beyânâtı
Bir pilotun marifeti
Tayyaresini caddenin ortasına İndiren bir pilot, dünyada İlk dola olarak ..Sarhoşken uçak kullanmam suçu llo muhakemo edilecek
Vuşinglon, 6 A.A. (Afp) Vaşington civarındaki yollardan birinde birçok otomobil sey rotmekte iken birdenbire bir turizm uçağı pike yaparak aralarına İnmiştir. Şoförler tehlikeyi vaktinde sezip arabalarını kaçırmağa muvaffak olduklarından hiç bir kaza olmamıştır.
Uçaktan çıkan pilotun burnu dahi kanamadığı ve keyifli keyifli iki yana yalpa vurarak i-(Dovaını Sa. a Su. 5)
Amerika yüzdo yüz cumhuri-yotçl vo demokrat bir memleket olmakla boraber kıralları hayli boldur... Çelik Kıralı, Pamuk Kıralı, Şlınondifor Kıralı... İlâh. Ûı-kclorlnl sınflı kudretlerinin ortasına kuran bu hükümdarlar arasında bir do (Rövü) Kıralı varmış. Bizim rovü doınok surotllo daha doğru dürüst telaffuzunu bllo boooromediğl-mlz bu çeşit tiyatro büyük meblâğlar sarfodilorok yalnız gözün zevkine hlzmot eden temaşalardır, işte şehrimizi zlyarot eden Kıral da bunların hükümdarı İmiş.
Gazotooilordon biri, fırsattan İstifade oderok Kralı Parkololdo ziyaret otmlş... Mülakat dikkate do-ğer.
Rövü Kıralı:
— Sinemalarım, goco klüplerim, kabarolorlm, tiyatrolarım var. Meşhur film yıldızı falan kabarelerimden blrindo şarkı söyler. Bon eski bir gnzotoolylm. Bell sendikasının dünyanın dört buoaftına yayılmış İki yüz otuz yedi gazotoslne muntazaman yazı yazıyorum. Bir do kitabım var. «$arap kadın vo kelime-lor» adındaki bu oserlm bana opoy-eo para kazandırdı.
Diyor. Buna karşı gazotoolnlnı
— Tebrik edorlrn. Fakat blzoo on büyük kudrotlnlz, bu kadar meş gullyot arasında dünyanın dört bu-oağma yayılmış 237 gazotoyo yazı yotlştlrobllmenlzdlr. Sonra kttap-bınızın slzo para kazandırdığından bahsediyorsunuz amma, edebi yahut ilmi kıymetinin ne olduğunu
hiç söylemiyorsunuz!
Demesi lâzım gelirken o, bu mühim suali bir tarafa bırakarak:
— Gezdiğiniz memloketlerdo hiç bir angajmana giriştiniz mİ7
Diyor. Kiralın oovabı, pek par* laktır:
— Hayır, bir çok güzeller gördüm... Amma burada aradığım neviden bir güzel görürsem derhal Amorlkaya götürürüm. Bllly Rose rövüsünde bir de Türk kızı... Fon» ını olur?
Pok İyi olacağını zannetmiyorum... Çünkü hor Türk kızı Bllly Roso rövüsllndo zıplamağa hâhlş-gor değildir.
Gazeteci soruyor»
— Karınız çalışıyor mu?
— Hayır, artık yüzdüğü bil» yok. Sadoce alış vorlş yaparak paramı harootmoklo moşgul.
Dünyada bundan mânâsız v» bunun kadar samlayi rahatsız edon bir mülâkat görülmemiştir. Bir İnsan «Karınız çalışıyor mu?» diy» anoak mahalle bokçlslne sorabilir... O da, belki: «Arada tahtaya, çamaşıra gidiyor.» diyo covap vorlr vo hor haldo çalışmasa da: «Paramı harootmoklo moşgul.» domoz. Bu zat Rövü Kıralı değil, Şımarıklar Padişahı.
Yazık kİ bu adama dünyada her şeyin yalnız para llo yapılabilmesi* nln mümkün olmadığını anlatan bulunmamışı
ULUNAY
Pazartesi 7 MART 1949 Sahibi: Safa Kılı$boğlu Idartı Nuruosmanly» Hoı 17 T»l adrtalı «YENİ SABAH» İSTANBUL Tatifont 20T98 Yeni Sabah 11 inci Yıl, No. 3573 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYI2 Say«. : 10 Koru, Amerikadaki casusluk tahkikatı Londra, 6 A.A. (Lps) — Vaşington’daki basın muhabirlerinin bildirdiklerine göre, resmî Amerikan çevreleri casusluk yapmak suçu ile tevkif edilmiş olan Rus memuru Gubitchev’in tam bir diplomatik masuniyetten faydalanamıyacağı fikrindedirler.
Cumhurbaşkanını
halk seçecek

Moskovada cereyan eden olaylar dünyadaalâka ile takib ediliyor
Anayasanın tadilile meşgul olan C.H.P. komisyonu bu prensip kararına vardı
Cumhurbaşkanı, Ayan Meclisinin muvafakatini almak şartile, Meclisi feshedebiliyor
Yapılması düşünülen tadillerin esaslarını bildiriyoruz
BÜDCE
DOLAYISILE
Ord. Prof.
Vasfi Raşid Sevig
Ankara 6 (Hususî) — Anayasada yapılacak değişiklikleri hazırlamakta olan C. H. P. komisyonunun, Cumhurbaşkanının halk tanıtından seçil mesl prensibini kabul ettiği bildirilmektedir. Salâhiyetleri arttırılacak olan Cumhurbaşkanı, icabında, Ayan Meclisinin de muvafakatini almak şartlle Meclisi feshedebilecektir.
Diğer taraftan komisyon, son yaptığı top-
lântıda Ayan Meclisi teşkili etrafında ileri sürü • len fikirleri incelemiş ve bazı esaslara varmıştır.. Bununla beraber, Ayan Meclisinin ne şekilde teşkil edileceği üzerinde münakaşalara devam edile çektir. Bu mevzu etrafında halen başlıca iki fikir çarpışmaktadır. Bunlardan biri Ayan Meclisinin doğrudan doğruya halk arasından seçilecek üye-(Devamı 8a. 5 Su. 6)
Molotof Dışişleri Bakanlığından daha önemli bir mevkie getirilecek
Hasta bulunan Stalini üçlü bir heyetin istihlâf edeceği ve Molotof’un baş rolü alacağı belirtiliyor
Londra, 6 (B. B. C.) — Mo-lotof’un Hariciye Komiserliğinden alınarak yerine Vlsinskl-nin getirilmesi etrafındaki tefsirler devam etmektedir. Maa-
Diafih, bugün Moakovadaki eol nebi muhabirlerin verdikleri ha berler, bu değişikliğin, Rusya-nın dış siyasetinde her hangi bir değişiklik yaratmıyacağı I
hukkınd&ki kanaatleri takviy® etmiştir. Diplomatik muhabirimizin belirttiğine göre bu değişiklikten maksat, Molotofa (Davamı Sa. s Su. 3)
Hürriyetsiz bir terakkiye imkân olmadığı büdee müzakerelerinin ortaya çıkardığı en büyük hakikattir. Terakki gibi llm de, yüksek bir hayat seviyesi de hürriyete muhtaçtır. Hattâ servet de, halka yajıla-bilmesi için hürriyete muhtaçtır. İktidar partisinin ürkmelerine rağmen hürriyet her terakkinin esaslı şartı olarak kalmaktadır. içinde muhalefete yer verilmiş, onun baklan müdafaa haklan gibi, onun söz hürriyeti müdafaa hürriyeti gibi mutlak bir tarzda kabul edilmiş bir meclisin terakkilere reh ber olabilmekte en kudretli şeflerden bile üstün bulunduğuna inanmak İçin Osmanlı devletinden misaller aramağa lüzum yok tur; çıkan aym daraltılmış bir zaman içine sıkışhrabUdlğl müzakerelere kulak vermek kâfi gelir. Muhalefetin taşkın diye vasi fian d inlin sOHulunun; nıırr buahn yine taşkın diye vasıflandırılan yazılarından şikâyet edenler memleketin saadetinin, vatandaşların şerefi ve manevi-yetieri gibi, haksız yere ölçüsüz denilen bu sözlere ve bu yanlara bağlı olduğunu anlıyamı-yorlar. Büdee hakkındaki müzakereler sun'î bir bedbinlik İfadesi değildir.
Bütün servetimiz bedduaya uğramış gibi taş kesilmektedir. Bu hal acaba cemiyetimizin henüz ticari bir cemiyet seviyesine çıkamamış ve Iıâlâ gayri menkul servete menkul servetlerden fazla kıymet vermekte devam etmesinin ifadesi midir? Frenkler, «Türkler yüz bin liradan fazla bir serveti idare e-demez ve derhal gayri menkule yatırırlar» derler. Acaba hâlâ memleketlinizde bir insanın serveti cebindeki tapu ve belindeki anahtarlar, sayısilo mi ifade e-dilmektedir? Hükümet büdee müzakereleri esnasında bıı kadar büyük bir milli felâketin ö-nüne nasıl geçeceğini söylememiş vo sabit taşlanıl yanıbaşın-da i-üteharrik kuvvetlerin de yaratılmasına nasıl yardım edeceğini bildirmemiştir. Evet, deve yerini gitgide kamyonluı-a terketmekte ve lokomotiflerin bacalarından tüten seyyar dumanlar semamızda İnce bir buhar şeridi çizmektedir. Fakat bu kadarla iktifa eyüyebllir ve memleketin ikti saden gelişmekte olduğunu kayıtsız ve şartsız bir surette iddia edebilir miyiz? Büyüyen bu iktisadi kuvvclimi-»h» kudret vo kıyfneHni bjze an_ hiı baı,lca memleketlerle yapa-J^ömlz mukayeseler anlata-
«İmar Kalkınnıa Bankas| başkan yardımcım Mr Parkoteldeki zljatclu yetle söylediği söz Aı 150 sene geride bulun zu bize öğretti. Bu azdan sonra da acaba Sayın M lîye Bakanı boş bardağın dibini ıslatan suya bakarak «Bardağımız doludur» demekte, gözleri yaşarmadan devam edebilecekler miydlr? Beş yüz kudretli mütehassısla bu memleketin on beş senede Amerika ayarına yaklaşacağına emniyetimiz vardır. Berlin 1870 senesinde bir köy gibi horoz sesleriylo çınlar ve sokaklarında tavuklar e-Selenirdi; otuz seneden az bir zamanda Rus ve Fransız hudut-Unnın teşkil eylediği çifte cephede dövüşebilecek bir kudrete vardı. Medeniyetin iktisadi tarifi nüfus ve makine kesafetln-(Devimıı a 8u. 8)
Ingiliz Anavatan ve Akdeniz filolarının müşterek manevrası
1 Martta Malta'dan hareket eden Akdeniz filosu, şiddetli fırtına yüzünden Cebeliiltarık’a vaktinde yetişemedi...
Londra, 6 A.A. (Afp) — İngiltere Anavatan filosile İngiliz Akdeniz filosunun müşterek deniz manevralarına bugün Cebeli! tank’da başlanacaktır.
Duk Of York ve Vanguard zırh-lılarile Thesee ve împlacable u-çak gemileri, 6 kruvazör ve 2 muhrip filosu harekâta iştirak
edecektir.
Amiral Lord Mountbatten komutasında 1 martta Mal tadan hareket eden Akdeniz filosu, yol da raatladığı^üt şiddetli fırtına yüzündeır'^k?lütank’a muayyen zamanda gelememiş ve ge cikmiştir.
-V
infilâk faciası tahkikatı
dmamlanmâT üzere
Kaza kurbanlarının cenaze löreni bugiin yapılıyor
2 Mart akşam üzeri müthiş bir infilâk neticesi berhava o-lan Nuri Paşa fabrikasının enkazının temizlenmesine devam edilmektedir.
Dün, tatil günü olmasına rağmen temizleme ekipleri tekmil kadrolarile faaliyetlerine devam etmişlerdir, öğleden sonra bir
İsrail komünist
partisi lideri
Bir harb çıkarsa Ruayaya el kaldırmıyacağını söylüyor
Telaviv, 6 (Ap) — îsraildekl komünist partisi şefi ve aynı zamanda jıarlâmeışto âzası Meir IVi’Jner, Avrupadaki ortaklarını taklit ederek pazar günü Tc-hıvıvde Kızılordunun 31 inci yıl doniimü münasebetiyle yapılan (Devamı Sa. 6 Sü. 8 do)
Memurin
kanununda
yapılacak tadilât
Ankara Ö (Hususi) — Memurin kanununda yapılacak tadile göre 100 ve daha yukarı ntsbet-te maaşlı memurlar, Bakanlar Kurulu kararile değiştirilebilecek daha az maaşlı memurlar Bakan lık inzibat meclisince değiştirilecektir. Sır İfşa ed(n memurlar işten çıkarılacak, nelerin sır olduğu bakanlıkça takdir edilecektir.
Filislin - Kıbrıs hava
seferleri tekrar başladı
Havı6 (AP) —
itfaiye arazözile fabrikanın avlusundaki su dolu sarnıç boşaltılmıştır. Belki bir ceset .veya başka bir şey çıkar düşüncesilo yapılan bu boşaltma neticesinde sarnıçta hiç bir şey bulunamamıştır.
Temizleme ekibinin bugün askerî birliklerden verilecek kuvvetli vinç kamyonlaniyle mücehhez yeni müfrezelerle takviye edilerek faaliyeti arttırılacaktır.
Dünkü temizleme esnasında facia kurbanlarına ait olduğu sanılan bazı giyecek eşya parçaları bulunmuştur.
Fabrikanın anbar kısmında kaldırılan enkaz arasında çıktın muhtelif kumaş parçalarının Nuri Kılligile ait kravat ve göm leğinin parçaları olduğu söylenmektedir. Parçalar da bir araya toplanarak muhafaza altına bnmıştır.
Yine dünkü temizleme esnasında da bazı bomba ve mermiler bulunmuş ve kazasızca toplama merkezine ' ' 1
naklolunmuş-
besi olan Kıbrıs hava yolları, tekrar Filistine işliyecektir. Har bin başından beri kaldırılan seferler, bundan böyle Kıbrıs ile Filistin arasında haftada iki kere yapılacak bu suretle Filistin diğer Avrupa devletleri ile birleştirilmiş olacaktır.
C. Bayar bugün Antalya'da mühim bir nutuk söyleyecek
Diin başlıyan il kongresinde lıatibler iktidar partisini şiddetle tenkid ettiler
Antalya 6 (Hususi muhabirimiz den) — Antalya Demokrat Parti 11’ kongresi bugün saat 15 de Borsa gazinosunda açılmıştır. Kon -grede Celâl Bayar ve arkadaşia-! rından başka kalabalık, bir halk kütlesi hazır bululuyordu. Kongre başkanlığına Al! Tekeli se 1 çlk’l'i,f;ii sonra U başkam Ahi.ıet 1 Tekekoglu tarafından senelik rapor okunmuş ve dır açılış n(ılku verilmtitıı Başkan nutkunda, lk tidar rsrltimin tehdit vo baskın na DemüEıat Partinin asla kulak ssnuyacaf.-m beUrterak matbuata teşekkürh ' İni Bunmuştur.
1 Onrttîb zonra, mikrofon başına gelen drtegder İktidar partisine ^Vnrgı »--t, tsıflrlillerdir tnılımmıış-L inr, TnlbB-’k* seçl:.- kanunu, köy, 1 tüterin lıaJumsızJğı orman vs
r t( prak kanunlarının verimsizliği
târerind? rmuş’ardır.
‘ Merkez delege! Remzi Büyük * özer, siz. alarak eskiden 60 Hra alan bir k-msenln şimdi 17 tane i opartımaaı bulunduğunu, Ameri -kaya poza kaçıranların Türk ka-
nını taşımadıklarını söylemiştir.. Batlb, sözlerine şöyle devam etmiştir;
— Aziz arkadaşlar,
Sürek avına çıkar gibi 83 vatandaş. kurşuna dizen bir adamın hâlâ cezası verilmemiştir. Ft-yle bir zihniyetin hâkim olduğu bir nomlckette adalet ve Demokrasi vardır denilemez. Bir
Fransız 1-ı.Uukçuauna bir milyon 2/70 bin lira vererek beğendirilen seçim kaıivnu bizim beğendiğimiz bir kanun olamaz.
Ondan Bonra si'z alan Akif Sa rıoğlu, sık sık alkışlanan sert bir konuşma yapmıştır.
Nutukların ve dileklerin dinlenmesinden sonra seçim yapıla -(Devamı Saı s 8Ü 4 do)
Sovyet Birliğinin yeni Hariciyi Vekili Vişinsfci
İstanbul okullarından 450 kız izci dün Yalovaya bir gezinti yaptılar
“Nereye baksak fecî hallerle karşılaşıyoruz
S. Adato Sütlüce hâdisesine temasla tenkidlerde bulundu
D. P. Eminönü merkez bucağı dün saat 14 de Sirkecideki Ve zir Bahçesinde milletvekilleri ve parti mensuplarının iştirakiyle bir toplantı yapmıştır.
Bucak başkanı Dr. Sedat toplantının gayesini ve partinin faaliyetini belirten kısa bir konuşmadan sonra sözü milletvekillerine vermiş, söz alan İstanbul bağımsız milletvekillerinden Ci-had Baban parti ve memleket işleri ile basın ve seçim kanunu hakkında etraflı bir konuşma yapmıştır.
Cihad Babandan sonra kürsüye gelen D.P. İstanbul milletvekili Salamon Adato' da Meclis-
1 mağlûp etti ]
ı Fenerbahçe Vefayı 2
teki büdee müzakereleri hakkında açıklamalarda bulunduktan sonra Sütlüce faciasına temaBİa!
— Sütlüce faciası bllytlk bir ihmalin doğurduğu, esefle anılacak bir hâdisedir, Arkadaşlar, büdeede zabıta teşkilâtına 80 milyon lira tahsis olundu ki bu Tarım büdcesinin iki misildir. Bu fedakârlığa karşı zabıta teşkilâtımızın faaliyeti çok zayıf ve verimsizdir. Kos kocaman bir fabrikada mevaddi infilâkiye imâl edildiğinden kimsenin haberi yoktur. Ve netice olarak bugünkü faciayla karşı karşıya yız.
Arkadaşlar, nereye baksak hep fecî hallerle karşılaşıyoruz. Ankaradaki Saraçoğlu mahalle-(Dovaını Sa. 8 Su. 6)
7

Dünkü maçta Vata müdalUerl Fenerin bir hücumuna önlemeğe ç ahlıyorlar...
— Yazısı 5 incide — (Foto Bürhan - Yeni Sabah J
r- Boğaziçi —
Bütün dünya milletlerinin eşsiz güzelliğine âşık olduğu Boğaziçi, tarihi vo efsanesi ile do meraklı ve heyecanlı bir maziyi sinesinde taşır. Tabiat, hakikaten bütün güzelliklerini ve şiirini burada toplamıştır. Bu güzellikleri duyamıyar.lur, onun tarih-boyunca geçirdiği blnblr macerayı okudukları vo on büyük sanatkârların bu güzelliğin sLhrilo büyülenerek yarattıkları nefis tabloları gördükleri vakit, bir tabiat bedi&sı olan Boğaziçlııl hiç şüphe yok kİ, daha çok seveceklerdir.
lşto tarih mahfazasında saklanmış olan yurdumuzun mücevherleri... ,
HAZÎRLIYAN î
Niyazi Alıuıet Banoğlu
İlk tablo vo yazı salı günkü .nüshamızda...
Dün Yalovaya giden izcilerden bir grup vapurda eğleniyorlar... (Foto Bürhan - Yeni Sabah) (Diğor resimlor 5 inci sayfamız dadır.)
İstanbul Kız Liseleri ve orta okullarına mensup kız İzciler, ı dün sabah Yalovaya gitmişler, alt| şam şehre dönmüşlerdir. 450 kız izcinin toplu bir holde işlirâk ettiği bu tenezzüh, öğrenciler için hem faydalı, hem eğlenceli olmuştur. izciler bu geziyi, cnilll eğitim müdür muavinlerinden Nev zat Yücelin başkanlığında yapmış lardır.
450 kız izci, Yalovaya çıktıktan sonra muhtelif yellere dağılmış lar ve öğleyin, beraberlerinde getirdikleri yiyecekleri, çalı çırpı toplayarak yaktıkları ateşlerde pişirip yemişler 11/ İzciler, ayrıca muhtelif gösteriler yapmışlar ve tatbikatta bulunmuşlardır.
Takvimden Bir Yaprak
Kiralın Beyânâtı
Bir pilotun marifeti
Tayyaresini caddenin ortasına İndiren bir pilot, dünyada İlk dola olarak ..Sarhoşken uçak kullanmam suçu llo muhakemo edilecek
Vuşinglon, 6 A.A. (Afp) Vaşington civarındaki yollardan birinde birçok otomobil sey rotmekte iken birdenbire bir turizm uçağı pike yaparak aralarına İnmiştir. Şoförler tehlikeyi vaktinde sezip arabalarını kaçırmağa muvaffak olduklarından hiç bir kaza olmamıştır.
Uçaktan çıkan pilotun burnu dahi kanamadığı ve keyifli keyifli iki yana yalpa vurarak i-(Dovaını Sa. a Su. 5)
Amerika yüzdo yüz cumhuri-yotçl vo demokrat bir memleket olmakla boraber kıralları hayli boldur... Çelik Kıralı, Pamuk Kıralı, Şlınondifor Kıralı... İlâh. Ûı-kclorlnl sınflı kudretlerinin ortasına kuran bu hükümdarlar arasında bir do (Rövü) Kıralı varmış. Bizim rovü doınok surotllo daha doğru dürüst telaffuzunu bllo boooromediğl-mlz bu çeşit tiyatro büyük meblâğlar sarfodilorok yalnız gözün zevkine hlzmot eden temaşalardır, işte şehrimizi zlyarot eden Kıral da bunların hükümdarı İmiş.
Gazotooilordon biri, fırsattan İstifade oderok Kralı Parkololdo ziyaret otmlş... Mülakat dikkate do-ğer.
Rövü Kıralı:
— Sinemalarım, goco klüplerim, kabarolorlm, tiyatrolarım var. Meşhur film yıldızı falan kabarelerimden blrindo şarkı söyler. Bon eski bir gnzotoolylm. Bell sendikasının dünyanın dört buoaftına yayılmış İki yüz otuz yedi gazotoslne muntazaman yazı yazıyorum. Bir do kitabım var. «$arap kadın vo kelime-lor» adındaki bu oserlm bana opoy-eo para kazandırdı.
Diyor. Buna karşı gazotoolnlnı
— Tebrik edorlrn. Fakat blzoo on büyük kudrotlnlz, bu kadar meş gullyot arasında dünyanın dört bu-oağma yayılmış 237 gazotoyo yazı yotlştlrobllmenlzdlr. Sonra kttap-bınızın slzo para kazandırdığından bahsediyorsunuz amma, edebi yahut ilmi kıymetinin ne olduğunu
hiç söylemiyorsunuz!
Demesi lâzım gelirken o, bu mühim suali bir tarafa bırakarak:
— Gezdiğiniz memloketlerdo hiç bir angajmana giriştiniz mİ7
Diyor. Kiralın oovabı, pek par* laktır:
— Hayır, bir çok güzeller gördüm... Amma burada aradığım neviden bir güzel görürsem derhal Amorlkaya götürürüm. Bllly Rose rövüsünde bir de Türk kızı... Fon» ını olur?
Pok İyi olacağını zannetmiyorum... Çünkü hor Türk kızı Bllly Roso rövüsllndo zıplamağa hâhlş-gor değildir.
Gazeteci soruyor»
— Karınız çalışıyor mu?
— Hayır, artık yüzdüğü bil» yok. Sadoce alış vorlş yaparak paramı harootmoklo moşgul.
Dünyada bundan mânâsız v» bunun kadar samlayi rahatsız edon bir mülâkat görülmemiştir. Bir İnsan «Karınız çalışıyor mu?» diy» anoak mahalle bokçlslne sorabilir... O da, belki: «Arada tahtaya, çamaşıra gidiyor.» diyo covap vorlr vo hor haldo çalışmasa da: «Paramı harootmoklo moşgul.» domoz. Bu zat Rövü Kıralı değil, Şımarıklar Padişahı.
Yazık kİ bu adama dünyada her şeyin yalnız para llo yapılabilmesi* nln mümkün olmadığını anlatan bulunmamışı
ULUNAY
Pazartesi 7 MART 1949 Sahibi: Safa Kılı$boğlu Idartı Nuruosmanly» Hoı 17 T»l adrtalı «YENİ SABAH» İSTANBUL Tatifont 20T98 Yeni Sabah 11 inci Yıl, No. 3573 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYI2 Say«. : 10 Koru, Amerikadaki casusluk tahkikatı Londra, 6 A.A. (Lps) — Vaşington’daki basın muhabirlerinin bildirdiklerine göre, resmî Amerikan çevreleri casusluk yapmak suçu ile tevkif edilmiş olan Rus memuru Gubitchev’in tam bir diplomatik masuniyetten faydalanamıyacağı fikrindedirler.
Cumhurbaşkanını
halk seçecek

Moskovada cereyan eden olaylar dünyadaalâka ile takib ediliyor
Anayasanın tadilile meşgul olan C.H.P. komisyonu bu prensip kararına vardı
Cumhurbaşkanı, Ayan Meclisinin muvafakatini almak şartile, Meclisi feshedebiliyor
Yapılması düşünülen tadillerin esaslarını bildiriyoruz
BÜDCE
DOLAYISILE
Ord. Prof.
Vasfi Raşid Sevig
Ankara 6 (Hususî) — Anayasada yapılacak değişiklikleri hazırlamakta olan C. H. P. komisyonunun, Cumhurbaşkanının halk tanıtından seçil mesl prensibini kabul ettiği bildirilmektedir. Salâhiyetleri arttırılacak olan Cumhurbaşkanı, icabında, Ayan Meclisinin de muvafakatini almak şartlle Meclisi feshedebilecektir.
Diğer taraftan komisyon, son yaptığı top-
lântıda Ayan Meclisi teşkili etrafında ileri sürü • len fikirleri incelemiş ve bazı esaslara varmıştır.. Bununla beraber, Ayan Meclisinin ne şekilde teşkil edileceği üzerinde münakaşalara devam edile çektir. Bu mevzu etrafında halen başlıca iki fikir çarpışmaktadır. Bunlardan biri Ayan Meclisinin doğrudan doğruya halk arasından seçilecek üye-(Devamı 8a. 5 Su. 6)
Molotof Dışişleri Bakanlığından daha önemli bir mevkie getirilecek
Hasta bulunan Stalini üçlü bir heyetin istihlâf edeceği ve Molotof’un baş rolü alacağı belirtiliyor
Londra, 6 (B. B. C.) — Mo-lotof’un Hariciye Komiserliğinden alınarak yerine Vlsinskl-nin getirilmesi etrafındaki tefsirler devam etmektedir. Maa-
Diafih, bugün Moakovadaki eol nebi muhabirlerin verdikleri ha berler, bu değişikliğin, Rusya-nın dış siyasetinde her hangi bir değişiklik yaratmıyacağı I
hukkınd&ki kanaatleri takviy® etmiştir. Diplomatik muhabirimizin belirttiğine göre bu değişiklikten maksat, Molotofa (Davamı Sa. s Su. 3)
Hürriyetsiz bir terakkiye imkân olmadığı büdee müzakerelerinin ortaya çıkardığı en büyük hakikattir. Terakki gibi llm de, yüksek bir hayat seviyesi de hürriyete muhtaçtır. Hattâ servet de, halka yajıla-bilmesi için hürriyete muhtaçtır. İktidar partisinin ürkmelerine rağmen hürriyet her terakkinin esaslı şartı olarak kalmaktadır. içinde muhalefete yer verilmiş, onun baklan müdafaa haklan gibi, onun söz hürriyeti müdafaa hürriyeti gibi mutlak bir tarzda kabul edilmiş bir meclisin terakkilere reh ber olabilmekte en kudretli şeflerden bile üstün bulunduğuna inanmak İçin Osmanlı devletinden misaller aramağa lüzum yok tur; çıkan aym daraltılmış bir zaman içine sıkışhrabUdlğl müzakerelere kulak vermek kâfi gelir. Muhalefetin taşkın diye vasi fian d inlin sOHulunun; nıırr buahn yine taşkın diye vasıflandırılan yazılarından şikâyet edenler memleketin saadetinin, vatandaşların şerefi ve manevi-yetieri gibi, haksız yere ölçüsüz denilen bu sözlere ve bu yanlara bağlı olduğunu anlıyamı-yorlar. Büdee hakkındaki müzakereler sun'î bir bedbinlik İfadesi değildir.
Bütün servetimiz bedduaya uğramış gibi taş kesilmektedir. Bu hal acaba cemiyetimizin henüz ticari bir cemiyet seviyesine çıkamamış ve Iıâlâ gayri menkul servete menkul servetlerden fazla kıymet vermekte devam etmesinin ifadesi midir? Frenkler, «Türkler yüz bin liradan fazla bir serveti idare e-demez ve derhal gayri menkule yatırırlar» derler. Acaba hâlâ memleketlinizde bir insanın serveti cebindeki tapu ve belindeki anahtarlar, sayısilo mi ifade e-dilmektedir? Hükümet büdee müzakereleri esnasında bıı kadar büyük bir milli felâketin ö-nüne nasıl geçeceğini söylememiş vo sabit taşlanıl yanıbaşın-da i-üteharrik kuvvetlerin de yaratılmasına nasıl yardım edeceğini bildirmemiştir. Evet, deve yerini gitgide kamyonluı-a terketmekte ve lokomotiflerin bacalarından tüten seyyar dumanlar semamızda İnce bir buhar şeridi çizmektedir. Fakat bu kadarla iktifa eyüyebllir ve memleketin ikti saden gelişmekte olduğunu kayıtsız ve şartsız bir surette iddia edebilir miyiz? Büyüyen bu iktisadi kuvvclimi-»h» kudret vo kıyfneHni bjze an_ hiı baı,lca memleketlerle yapa-J^ömlz mukayeseler anlata-
«İmar Kalkınnıa Bankas| başkan yardımcım Mr Parkoteldeki zljatclu yetle söylediği söz Aı 150 sene geride bulun zu bize öğretti. Bu azdan sonra da acaba Sayın M lîye Bakanı boş bardağın dibini ıslatan suya bakarak «Bardağımız doludur» demekte, gözleri yaşarmadan devam edebilecekler miydlr? Beş yüz kudretli mütehassısla bu memleketin on beş senede Amerika ayarına yaklaşacağına emniyetimiz vardır. Berlin 1870 senesinde bir köy gibi horoz sesleriylo çınlar ve sokaklarında tavuklar e-Selenirdi; otuz seneden az bir zamanda Rus ve Fransız hudut-Unnın teşkil eylediği çifte cephede dövüşebilecek bir kudrete vardı. Medeniyetin iktisadi tarifi nüfus ve makine kesafetln-(Devimıı a 8u. 8)
Ingiliz Anavatan ve Akdeniz filolarının müşterek manevrası
1 Martta Malta'dan hareket eden Akdeniz filosu, şiddetli fırtına yüzünden Cebeliiltarık’a vaktinde yetişemedi...
Londra, 6 A.A. (Afp) — İngiltere Anavatan filosile İngiliz Akdeniz filosunun müşterek deniz manevralarına bugün Cebeli! tank’da başlanacaktır.
Duk Of York ve Vanguard zırh-lılarile Thesee ve împlacable u-çak gemileri, 6 kruvazör ve 2 muhrip filosu harekâta iştirak
edecektir.
Amiral Lord Mountbatten komutasında 1 martta Mal tadan hareket eden Akdeniz filosu, yol da raatladığı^üt şiddetli fırtına yüzündeır'^k?lütank’a muayyen zamanda gelememiş ve ge cikmiştir.
-V
infilâk faciası tahkikatı
dmamlanmâT üzere
Kaza kurbanlarının cenaze löreni bugiin yapılıyor
2 Mart akşam üzeri müthiş bir infilâk neticesi berhava o-lan Nuri Paşa fabrikasının enkazının temizlenmesine devam edilmektedir.
Dün, tatil günü olmasına rağmen temizleme ekipleri tekmil kadrolarile faaliyetlerine devam etmişlerdir, öğleden sonra bir
İsrail komünist
partisi lideri
Bir harb çıkarsa Ruayaya el kaldırmıyacağını söylüyor
Telaviv, 6 (Ap) — îsraildekl komünist partisi şefi ve aynı zamanda jıarlâmeışto âzası Meir IVi’Jner, Avrupadaki ortaklarını taklit ederek pazar günü Tc-hıvıvde Kızılordunun 31 inci yıl doniimü münasebetiyle yapılan (Devamı Sa. 6 Sü. 8 do)
Memurin
kanununda
yapılacak tadilât
Ankara Ö (Hususi) — Memurin kanununda yapılacak tadile göre 100 ve daha yukarı ntsbet-te maaşlı memurlar, Bakanlar Kurulu kararile değiştirilebilecek daha az maaşlı memurlar Bakan lık inzibat meclisince değiştirilecektir. Sır İfşa ed(n memurlar işten çıkarılacak, nelerin sır olduğu bakanlıkça takdir edilecektir.
Filislin - Kıbrıs hava
seferleri tekrar başladı
Havı6 (AP) —
itfaiye arazözile fabrikanın avlusundaki su dolu sarnıç boşaltılmıştır. Belki bir ceset .veya başka bir şey çıkar düşüncesilo yapılan bu boşaltma neticesinde sarnıçta hiç bir şey bulunamamıştır.
Temizleme ekibinin bugün askerî birliklerden verilecek kuvvetli vinç kamyonlaniyle mücehhez yeni müfrezelerle takviye edilerek faaliyeti arttırılacaktır.
Dünkü temizleme esnasında facia kurbanlarına ait olduğu sanılan bazı giyecek eşya parçaları bulunmuştur.
Fabrikanın anbar kısmında kaldırılan enkaz arasında çıktın muhtelif kumaş parçalarının Nuri Kılligile ait kravat ve göm leğinin parçaları olduğu söylenmektedir. Parçalar da bir araya toplanarak muhafaza altına bnmıştır.
Yine dünkü temizleme esnasında da bazı bomba ve mermiler bulunmuş ve kazasızca toplama merkezine ' ' 1
naklolunmuş-
besi olan Kıbrıs hava yolları, tekrar Filistine işliyecektir. Har bin başından beri kaldırılan seferler, bundan böyle Kıbrıs ile Filistin arasında haftada iki kere yapılacak bu suretle Filistin diğer Avrupa devletleri ile birleştirilmiş olacaktır.
C. Bayar bugün Antalya'da mühim bir nutuk söyleyecek
Diin başlıyan il kongresinde lıatibler iktidar partisini şiddetle tenkid ettiler
Antalya 6 (Hususi muhabirimiz den) — Antalya Demokrat Parti 11’ kongresi bugün saat 15 de Borsa gazinosunda açılmıştır. Kon -grede Celâl Bayar ve arkadaşia-! rından başka kalabalık, bir halk kütlesi hazır bululuyordu. Kongre başkanlığına Al! Tekeli se 1 çlk’l'i,f;ii sonra U başkam Ahi.ıet 1 Tekekoglu tarafından senelik rapor okunmuş ve dır açılış n(ılku verilmtitıı Başkan nutkunda, lk tidar rsrltimin tehdit vo baskın na DemüEıat Partinin asla kulak ssnuyacaf.-m beUrterak matbuata teşekkürh ' İni Bunmuştur.
1 Onrttîb zonra, mikrofon başına gelen drtegder İktidar partisine ^Vnrgı »--t, tsıflrlillerdir tnılımmıış-L inr, TnlbB-’k* seçl:.- kanunu, köy, 1 tüterin lıaJumsızJğı orman vs
r t( prak kanunlarının verimsizliği
târerind? rmuş’ardır.
‘ Merkez delege! Remzi Büyük * özer, siz. alarak eskiden 60 Hra alan bir k-msenln şimdi 17 tane i opartımaaı bulunduğunu, Ameri -kaya poza kaçıranların Türk ka-
nını taşımadıklarını söylemiştir.. Batlb, sözlerine şöyle devam etmiştir;
— Aziz arkadaşlar,
Sürek avına çıkar gibi 83 vatandaş. kurşuna dizen bir adamın hâlâ cezası verilmemiştir. Ft-yle bir zihniyetin hâkim olduğu bir nomlckette adalet ve Demokrasi vardır denilemez. Bir
Fransız 1-ı.Uukçuauna bir milyon 2/70 bin lira vererek beğendirilen seçim kaıivnu bizim beğendiğimiz bir kanun olamaz.
Ondan Bonra si'z alan Akif Sa rıoğlu, sık sık alkışlanan sert bir konuşma yapmıştır.
Nutukların ve dileklerin dinlenmesinden sonra seçim yapıla -(Devamı Saı s 8Ü 4 do)
Sovyet Birliğinin yeni Hariciyi Vekili Vişinsfci
İstanbul okullarından 450 kız izci dün Yalovaya bir gezinti yaptılar
“Nereye baksak fecî hallerle karşılaşıyoruz
S. Adato Sütlüce hâdisesine temasla tenkidlerde bulundu
D. P. Eminönü merkez bucağı dün saat 14 de Sirkecideki Ve zir Bahçesinde milletvekilleri ve parti mensuplarının iştirakiyle bir toplantı yapmıştır.
Bucak başkanı Dr. Sedat toplantının gayesini ve partinin faaliyetini belirten kısa bir konuşmadan sonra sözü milletvekillerine vermiş, söz alan İstanbul bağımsız milletvekillerinden Ci-had Baban parti ve memleket işleri ile basın ve seçim kanunu hakkında etraflı bir konuşma yapmıştır.
Cihad Babandan sonra kürsüye gelen D.P. İstanbul milletvekili Salamon Adato' da Meclis-
1 mağlûp etti ]
ı Fenerbahçe Vefayı 2
teki büdee müzakereleri hakkında açıklamalarda bulunduktan sonra Sütlüce faciasına temaBİa!
— Sütlüce faciası bllytlk bir ihmalin doğurduğu, esefle anılacak bir hâdisedir, Arkadaşlar, büdeede zabıta teşkilâtına 80 milyon lira tahsis olundu ki bu Tarım büdcesinin iki misildir. Bu fedakârlığa karşı zabıta teşkilâtımızın faaliyeti çok zayıf ve verimsizdir. Kos kocaman bir fabrikada mevaddi infilâkiye imâl edildiğinden kimsenin haberi yoktur. Ve netice olarak bugünkü faciayla karşı karşıya yız.
Arkadaşlar, nereye baksak hep fecî hallerle karşılaşıyoruz. Ankaradaki Saraçoğlu mahalle-(Dovaını Sa. 8 Su. 6)
7

Dünkü maçta Vata müdalUerl Fenerin bir hücumuna önlemeğe ç ahlıyorlar...
— Yazısı 5 incide — (Foto Bürhan - Yeni Sabah J
r- Boğaziçi —
Bütün dünya milletlerinin eşsiz güzelliğine âşık olduğu Boğaziçi, tarihi vo efsanesi ile do meraklı ve heyecanlı bir maziyi sinesinde taşır. Tabiat, hakikaten bütün güzelliklerini ve şiirini burada toplamıştır. Bu güzellikleri duyamıyar.lur, onun tarih-boyunca geçirdiği blnblr macerayı okudukları vo on büyük sanatkârların bu güzelliğin sLhrilo büyülenerek yarattıkları nefis tabloları gördükleri vakit, bir tabiat bedi&sı olan Boğaziçlııl hiç şüphe yok kİ, daha çok seveceklerdir.
lşto tarih mahfazasında saklanmış olan yurdumuzun mücevherleri... ,
HAZÎRLIYAN î
Niyazi Alıuıet Banoğlu
İlk tablo vo yazı salı günkü .nüshamızda...
Dün Yalovaya giden izcilerden bir grup vapurda eğleniyorlar... (Foto Bürhan - Yeni Sabah) (Diğor resimlor 5 inci sayfamız dadır.)
İstanbul Kız Liseleri ve orta okullarına mensup kız İzciler, ı dün sabah Yalovaya gitmişler, alt| şam şehre dönmüşlerdir. 450 kız izcinin toplu bir holde işlirâk ettiği bu tenezzüh, öğrenciler için hem faydalı, hem eğlenceli olmuştur. izciler bu geziyi, cnilll eğitim müdür muavinlerinden Nev zat Yücelin başkanlığında yapmış lardır.
450 kız izci, Yalovaya çıktıktan sonra muhtelif yellere dağılmış lar ve öğleyin, beraberlerinde getirdikleri yiyecekleri, çalı çırpı toplayarak yaktıkları ateşlerde pişirip yemişler 11/ İzciler, ayrıca muhtelif gösteriler yapmışlar ve tatbikatta bulunmuşlardır.
Takvimden Bir Yaprak
Kiralın Beyânâtı
Bir pilotun marifeti
Tayyaresini caddenin ortasına İndiren bir pilot, dünyada İlk dola olarak ..Sarhoşken uçak kullanmam suçu llo muhakemo edilecek
Vuşinglon, 6 A.A. (Afp) Vaşington civarındaki yollardan birinde birçok otomobil sey rotmekte iken birdenbire bir turizm uçağı pike yaparak aralarına İnmiştir. Şoförler tehlikeyi vaktinde sezip arabalarını kaçırmağa muvaffak olduklarından hiç bir kaza olmamıştır.
Uçaktan çıkan pilotun burnu dahi kanamadığı ve keyifli keyifli iki yana yalpa vurarak i-(Dovaını Sa. a Su. 5)
Amerika yüzdo yüz cumhuri-yotçl vo demokrat bir memleket olmakla boraber kıralları hayli boldur... Çelik Kıralı, Pamuk Kıralı, Şlınondifor Kıralı... İlâh. Ûı-kclorlnl sınflı kudretlerinin ortasına kuran bu hükümdarlar arasında bir do (Rövü) Kıralı varmış. Bizim rovü doınok surotllo daha doğru dürüst telaffuzunu bllo boooromediğl-mlz bu çeşit tiyatro büyük meblâğlar sarfodilorok yalnız gözün zevkine hlzmot eden temaşalardır, işte şehrimizi zlyarot eden Kıral da bunların hükümdarı İmiş.
Gazotooilordon biri, fırsattan İstifade oderok Kralı Parkololdo ziyaret otmlş... Mülakat dikkate do-ğer.
Rövü Kıralı:
— Sinemalarım, goco klüplerim, kabarolorlm, tiyatrolarım var. Meşhur film yıldızı falan kabarelerimden blrindo şarkı söyler. Bon eski bir gnzotoolylm. Bell sendikasının dünyanın dört buoaftına yayılmış İki yüz otuz yedi gazotoslne muntazaman yazı yazıyorum. Bir do kitabım var. «$arap kadın vo kelime-lor» adındaki bu oserlm bana opoy-eo para kazandırdı.
Diyor. Buna karşı gazotoolnlnı
— Tebrik edorlrn. Fakat blzoo on büyük kudrotlnlz, bu kadar meş gullyot arasında dünyanın dört bu-oağma yayılmış 237 gazotoyo yazı yotlştlrobllmenlzdlr. Sonra kttap-bınızın slzo para kazandırdığından bahsediyorsunuz amma, edebi yahut ilmi kıymetinin ne olduğunu
hiç söylemiyorsunuz!
Demesi lâzım gelirken o, bu mühim suali bir tarafa bırakarak:
— Gezdiğiniz memloketlerdo hiç bir angajmana giriştiniz mİ7
Diyor. Kiralın oovabı, pek par* laktır:
— Hayır, bir çok güzeller gördüm... Amma burada aradığım neviden bir güzel görürsem derhal Amorlkaya götürürüm. Bllly Rose rövüsünde bir de Türk kızı... Fon» ını olur?
Pok İyi olacağını zannetmiyorum... Çünkü hor Türk kızı Bllly Roso rövüsllndo zıplamağa hâhlş-gor değildir.
Gazeteci soruyor»
— Karınız çalışıyor mu?
— Hayır, artık yüzdüğü bil» yok. Sadoce alış vorlş yaparak paramı harootmoklo moşgul.
Dünyada bundan mânâsız v» bunun kadar samlayi rahatsız edon bir mülâkat görülmemiştir. Bir İnsan «Karınız çalışıyor mu?» diy» anoak mahalle bokçlslne sorabilir... O da, belki: «Arada tahtaya, çamaşıra gidiyor.» diyo covap vorlr vo hor haldo çalışmasa da: «Paramı harootmoklo moşgul.» domoz. Bu zat Rövü Kıralı değil, Şımarıklar Padişahı.
Yazık kİ bu adama dünyada her şeyin yalnız para llo yapılabilmesi* nln mümkün olmadığını anlatan bulunmamışı
ULUNAY
Pazartesi 7 MART 1949 Sahibi: Safa Kılı$boğlu Idartı Nuruosmanly» Hoı 17 T»l adrtalı «YENİ SABAH» İSTANBUL Tatifont 20T98 Yeni Sabah 11 inci Yıl, No. 3573 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYI2 Say«. : 10 Koru, Amerikadaki casusluk tahkikatı Londra, 6 A.A. (Lps) — Vaşington’daki basın muhabirlerinin bildirdiklerine göre, resmî Amerikan çevreleri casusluk yapmak suçu ile tevkif edilmiş olan Rus memuru Gubitchev’in tam bir diplomatik masuniyetten faydalanamıyacağı fikrindedirler.
Cumhurbaşkanını
halk seçecek

Moskovada cereyan eden olaylar dünyadaalâka ile takib ediliyor
Anayasanın tadilile meşgul olan C.H.P. komisyonu bu prensip kararına vardı
Cumhurbaşkanı, Ayan Meclisinin muvafakatini almak şartile, Meclisi feshedebiliyor
Yapılması düşünülen tadillerin esaslarını bildiriyoruz
BÜDCE
DOLAYISILE
Ord. Prof.
Vasfi Raşid Sevig
Ankara 6 (Hususî) — Anayasada yapılacak değişiklikleri hazırlamakta olan C. H. P. komisyonunun, Cumhurbaşkanının halk tanıtından seçil mesl prensibini kabul ettiği bildirilmektedir. Salâhiyetleri arttırılacak olan Cumhurbaşkanı, icabında, Ayan Meclisinin de muvafakatini almak şartlle Meclisi feshedebilecektir.
Diğer taraftan komisyon, son yaptığı top-
lântıda Ayan Meclisi teşkili etrafında ileri sürü • len fikirleri incelemiş ve bazı esaslara varmıştır.. Bununla beraber, Ayan Meclisinin ne şekilde teşkil edileceği üzerinde münakaşalara devam edile çektir. Bu mevzu etrafında halen başlıca iki fikir çarpışmaktadır. Bunlardan biri Ayan Meclisinin doğrudan doğruya halk arasından seçilecek üye-(Devamı 8a. 5 Su. 6)
Molotof Dışişleri Bakanlığından daha önemli bir mevkie getirilecek
Hasta bulunan Stalini üçlü bir heyetin istihlâf edeceği ve Molotof’un baş rolü alacağı belirtiliyor
Londra, 6 (B. B. C.) — Mo-lotof’un Hariciye Komiserliğinden alınarak yerine Vlsinskl-nin getirilmesi etrafındaki tefsirler devam etmektedir. Maa-
Diafih, bugün Moakovadaki eol nebi muhabirlerin verdikleri ha berler, bu değişikliğin, Rusya-nın dış siyasetinde her hangi bir değişiklik yaratmıyacağı I
hukkınd&ki kanaatleri takviy® etmiştir. Diplomatik muhabirimizin belirttiğine göre bu değişiklikten maksat, Molotofa (Davamı Sa. s Su. 3)
Hürriyetsiz bir terakkiye imkân olmadığı büdee müzakerelerinin ortaya çıkardığı en büyük hakikattir. Terakki gibi llm de, yüksek bir hayat seviyesi de hürriyete muhtaçtır. Hattâ servet de, halka yajıla-bilmesi için hürriyete muhtaçtır. İktidar partisinin ürkmelerine rağmen hürriyet her terakkinin esaslı şartı olarak kalmaktadır. içinde muhalefete yer verilmiş, onun baklan müdafaa haklan gibi, onun söz hürriyeti müdafaa hürriyeti gibi mutlak bir tarzda kabul edilmiş bir meclisin terakkilere reh ber olabilmekte en kudretli şeflerden bile üstün bulunduğuna inanmak İçin Osmanlı devletinden misaller aramağa lüzum yok tur; çıkan aym daraltılmış bir zaman içine sıkışhrabUdlğl müzakerelere kulak vermek kâfi gelir. Muhalefetin taşkın diye vasi fian d inlin sOHulunun; nıırr buahn yine taşkın diye vasıflandırılan yazılarından şikâyet edenler memleketin saadetinin, vatandaşların şerefi ve manevi-yetieri gibi, haksız yere ölçüsüz denilen bu sözlere ve bu yanlara bağlı olduğunu anlıyamı-yorlar. Büdee hakkındaki müzakereler sun'î bir bedbinlik İfadesi değildir.
Bütün servetimiz bedduaya uğramış gibi taş kesilmektedir. Bu hal acaba cemiyetimizin henüz ticari bir cemiyet seviyesine çıkamamış ve Iıâlâ gayri menkul servete menkul servetlerden fazla kıymet vermekte devam etmesinin ifadesi midir? Frenkler, «Türkler yüz bin liradan fazla bir serveti idare e-demez ve derhal gayri menkule yatırırlar» derler. Acaba hâlâ memleketlinizde bir insanın serveti cebindeki tapu ve belindeki anahtarlar, sayısilo mi ifade e-dilmektedir? Hükümet büdee müzakereleri esnasında bıı kadar büyük bir milli felâketin ö-nüne nasıl geçeceğini söylememiş vo sabit taşlanıl yanıbaşın-da i-üteharrik kuvvetlerin de yaratılmasına nasıl yardım edeceğini bildirmemiştir. Evet, deve yerini gitgide kamyonluı-a terketmekte ve lokomotiflerin bacalarından tüten seyyar dumanlar semamızda İnce bir buhar şeridi çizmektedir. Fakat bu kadarla iktifa eyüyebllir ve memleketin ikti saden gelişmekte olduğunu kayıtsız ve şartsız bir surette iddia edebilir miyiz? Büyüyen bu iktisadi kuvvclimi-»h» kudret vo kıyfneHni bjze an_ hiı baı,lca memleketlerle yapa-J^ömlz mukayeseler anlata-
«İmar Kalkınnıa Bankas| başkan yardımcım Mr Parkoteldeki zljatclu yetle söylediği söz Aı 150 sene geride bulun zu bize öğretti. Bu azdan sonra da acaba Sayın M lîye Bakanı boş bardağın dibini ıslatan suya bakarak «Bardağımız doludur» demekte, gözleri yaşarmadan devam edebilecekler miydlr? Beş yüz kudretli mütehassısla bu memleketin on beş senede Amerika ayarına yaklaşacağına emniyetimiz vardır. Berlin 1870 senesinde bir köy gibi horoz sesleriylo çınlar ve sokaklarında tavuklar e-Selenirdi; otuz seneden az bir zamanda Rus ve Fransız hudut-Unnın teşkil eylediği çifte cephede dövüşebilecek bir kudrete vardı. Medeniyetin iktisadi tarifi nüfus ve makine kesafetln-(Devimıı a 8u. 8)
Ingiliz Anavatan ve Akdeniz filolarının müşterek manevrası
1 Martta Malta'dan hareket eden Akdeniz filosu, şiddetli fırtına yüzünden Cebeliiltarık’a vaktinde yetişemedi...
Londra, 6 A.A. (Afp) — İngiltere Anavatan filosile İngiliz Akdeniz filosunun müşterek deniz manevralarına bugün Cebeli! tank’da başlanacaktır.
Duk Of York ve Vanguard zırh-lılarile Thesee ve împlacable u-çak gemileri, 6 kruvazör ve 2 muhrip filosu harekâta iştirak
edecektir.
Amiral Lord Mountbatten komutasında 1 martta Mal tadan hareket eden Akdeniz filosu, yol da raatladığı^üt şiddetli fırtına yüzündeır'^k?lütank’a muayyen zamanda gelememiş ve ge cikmiştir.
-V
infilâk faciası tahkikatı
dmamlanmâT üzere
Kaza kurbanlarının cenaze löreni bugiin yapılıyor
2 Mart akşam üzeri müthiş bir infilâk neticesi berhava o-lan Nuri Paşa fabrikasının enkazının temizlenmesine devam edilmektedir.
Dün, tatil günü olmasına rağmen temizleme ekipleri tekmil kadrolarile faaliyetlerine devam etmişlerdir, öğleden sonra bir
İsrail komünist
partisi lideri
Bir harb çıkarsa Ruayaya el kaldırmıyacağını söylüyor
Telaviv, 6 (Ap) — îsraildekl komünist partisi şefi ve aynı zamanda jıarlâmeışto âzası Meir IVi’Jner, Avrupadaki ortaklarını taklit ederek pazar günü Tc-hıvıvde Kızılordunun 31 inci yıl doniimü münasebetiyle yapılan (Devamı Sa. 6 Sü. 8 do)
Memurin
kanununda
yapılacak tadilât
Ankara Ö (Hususi) — Memurin kanununda yapılacak tadile göre 100 ve daha yukarı ntsbet-te maaşlı memurlar, Bakanlar Kurulu kararile değiştirilebilecek daha az maaşlı memurlar Bakan lık inzibat meclisince değiştirilecektir. Sır İfşa ed(n memurlar işten çıkarılacak, nelerin sır olduğu bakanlıkça takdir edilecektir.
Filislin - Kıbrıs hava
seferleri tekrar başladı
Havı6 (AP) —
itfaiye arazözile fabrikanın avlusundaki su dolu sarnıç boşaltılmıştır. Belki bir ceset .veya başka bir şey çıkar düşüncesilo yapılan bu boşaltma neticesinde sarnıçta hiç bir şey bulunamamıştır.
Temizleme ekibinin bugün askerî birliklerden verilecek kuvvetli vinç kamyonlaniyle mücehhez yeni müfrezelerle takviye edilerek faaliyeti arttırılacaktır.
Dünkü temizleme esnasında facia kurbanlarına ait olduğu sanılan bazı giyecek eşya parçaları bulunmuştur.
Fabrikanın anbar kısmında kaldırılan enkaz arasında çıktın muhtelif kumaş parçalarının Nuri Kılligile ait kravat ve göm leğinin parçaları olduğu söylenmektedir. Parçalar da bir araya toplanarak muhafaza altına bnmıştır.
Yine dünkü temizleme esnasında da bazı bomba ve mermiler bulunmuş ve kazasızca toplama merkezine ' ' 1
naklolunmuş-
besi olan Kıbrıs hava yolları, tekrar Filistine işliyecektir. Har bin başından beri kaldırılan seferler, bundan böyle Kıbrıs ile Filistin arasında haftada iki kere yapılacak bu suretle Filistin diğer Avrupa devletleri ile birleştirilmiş olacaktır.
C. Bayar bugün Antalya'da mühim bir nutuk söyleyecek
Diin başlıyan il kongresinde lıatibler iktidar partisini şiddetle tenkid ettiler
Antalya 6 (Hususi muhabirimiz den) — Antalya Demokrat Parti 11’ kongresi bugün saat 15 de Borsa gazinosunda açılmıştır. Kon -grede Celâl Bayar ve arkadaşia-! rından başka kalabalık, bir halk kütlesi hazır bululuyordu. Kongre başkanlığına Al! Tekeli se 1 çlk’l'i,f;ii sonra U başkam Ahi.ıet 1 Tekekoglu tarafından senelik rapor okunmuş ve dır açılış n(ılku verilmtitıı Başkan nutkunda, lk tidar rsrltimin tehdit vo baskın na DemüEıat Partinin asla kulak ssnuyacaf.-m beUrterak matbuata teşekkürh ' İni Bunmuştur.
1 Onrttîb zonra, mikrofon başına gelen drtegder İktidar partisine ^Vnrgı »--t, tsıflrlillerdir tnılımmıış-L inr, TnlbB-’k* seçl:.- kanunu, köy, 1 tüterin lıaJumsızJğı orman vs
r t( prak kanunlarının verimsizliği
târerind? rmuş’ardır.
‘ Merkez delege! Remzi Büyük * özer, siz. alarak eskiden 60 Hra alan bir k-msenln şimdi 17 tane i opartımaaı bulunduğunu, Ameri -kaya poza kaçıranların Türk ka-
nını taşımadıklarını söylemiştir.. Batlb, sözlerine şöyle devam etmiştir;
— Aziz arkadaşlar,
Sürek avına çıkar gibi 83 vatandaş. kurşuna dizen bir adamın hâlâ cezası verilmemiştir. Ft-yle bir zihniyetin hâkim olduğu bir nomlckette adalet ve Demokrasi vardır denilemez. Bir
Fransız 1-ı.Uukçuauna bir milyon 2/70 bin lira vererek beğendirilen seçim kaıivnu bizim beğendiğimiz bir kanun olamaz.
Ondan Bonra si'z alan Akif Sa rıoğlu, sık sık alkışlanan sert bir konuşma yapmıştır.
Nutukların ve dileklerin dinlenmesinden sonra seçim yapıla -(Devamı Saı s 8Ü 4 do)
Sovyet Birliğinin yeni Hariciyi Vekili Vişinsfci
İstanbul okullarından 450 kız izci dün Yalovaya bir gezinti yaptılar
“Nereye baksak fecî hallerle karşılaşıyoruz
S. Adato Sütlüce hâdisesine temasla tenkidlerde bulundu
D. P. Eminönü merkez bucağı dün saat 14 de Sirkecideki Ve zir Bahçesinde milletvekilleri ve parti mensuplarının iştirakiyle bir toplantı yapmıştır.
Bucak başkanı Dr. Sedat toplantının gayesini ve partinin faaliyetini belirten kısa bir konuşmadan sonra sözü milletvekillerine vermiş, söz alan İstanbul bağımsız milletvekillerinden Ci-had Baban parti ve memleket işleri ile basın ve seçim kanunu hakkında etraflı bir konuşma yapmıştır.
Cihad Babandan sonra kürsüye gelen D.P. İstanbul milletvekili Salamon Adato' da Meclis-
1 mağlûp etti ]
ı Fenerbahçe Vefayı 2
teki büdee müzakereleri hakkında açıklamalarda bulunduktan sonra Sütlüce faciasına temaBİa!
— Sütlüce faciası bllytlk bir ihmalin doğurduğu, esefle anılacak bir hâdisedir, Arkadaşlar, büdeede zabıta teşkilâtına 80 milyon lira tahsis olundu ki bu Tarım büdcesinin iki misildir. Bu fedakârlığa karşı zabıta teşkilâtımızın faaliyeti çok zayıf ve verimsizdir. Kos kocaman bir fabrikada mevaddi infilâkiye imâl edildiğinden kimsenin haberi yoktur. Ve netice olarak bugünkü faciayla karşı karşıya yız.
Arkadaşlar, nereye baksak hep fecî hallerle karşılaşıyoruz. Ankaradaki Saraçoğlu mahalle-(Dovaını Sa. 8 Su. 6)
7

Dünkü maçta Vata müdalUerl Fenerin bir hücumuna önlemeğe ç ahlıyorlar...
— Yazısı 5 incide — (Foto Bürhan - Yeni Sabah J
r- Boğaziçi —
Bütün dünya milletlerinin eşsiz güzelliğine âşık olduğu Boğaziçi, tarihi vo efsanesi ile do meraklı ve heyecanlı bir maziyi sinesinde taşır. Tabiat, hakikaten bütün güzelliklerini ve şiirini burada toplamıştır. Bu güzellikleri duyamıyar.lur, onun tarih-boyunca geçirdiği blnblr macerayı okudukları vo on büyük sanatkârların bu güzelliğin sLhrilo büyülenerek yarattıkları nefis tabloları gördükleri vakit, bir tabiat bedi&sı olan Boğaziçlııl hiç şüphe yok kİ, daha çok seveceklerdir.
lşto tarih mahfazasında saklanmış olan yurdumuzun mücevherleri... ,
HAZÎRLIYAN î
Niyazi Alıuıet Banoğlu
İlk tablo vo yazı salı günkü .nüshamızda...
Dün Yalovaya giden izcilerden bir grup vapurda eğleniyorlar... (Foto Bürhan - Yeni Sabah) (Diğor resimlor 5 inci sayfamız dadır.)
İstanbul Kız Liseleri ve orta okullarına mensup kız İzciler, ı dün sabah Yalovaya gitmişler, alt| şam şehre dönmüşlerdir. 450 kız izcinin toplu bir holde işlirâk ettiği bu tenezzüh, öğrenciler için hem faydalı, hem eğlenceli olmuştur. izciler bu geziyi, cnilll eğitim müdür muavinlerinden Nev zat Yücelin başkanlığında yapmış lardır.
450 kız izci, Yalovaya çıktıktan sonra muhtelif yellere dağılmış lar ve öğleyin, beraberlerinde getirdikleri yiyecekleri, çalı çırpı toplayarak yaktıkları ateşlerde pişirip yemişler 11/ İzciler, ayrıca muhtelif gösteriler yapmışlar ve tatbikatta bulunmuşlardır.
Takvimden Bir Yaprak
Kiralın Beyânâtı
Bir pilotun marifeti
Tayyaresini caddenin ortasına İndiren bir pilot, dünyada İlk dola olarak ..Sarhoşken uçak kullanmam suçu llo muhakemo edilecek
Vuşinglon, 6 A.A. (Afp) Vaşington civarındaki yollardan birinde birçok otomobil sey rotmekte iken birdenbire bir turizm uçağı pike yaparak aralarına İnmiştir. Şoförler tehlikeyi vaktinde sezip arabalarını kaçırmağa muvaffak olduklarından hiç bir kaza olmamıştır.
Uçaktan çıkan pilotun burnu dahi kanamadığı ve keyifli keyifli iki yana yalpa vurarak i-(Dovaını Sa. a Su. 5)
Amerika yüzdo yüz cumhuri-yotçl vo demokrat bir memleket olmakla boraber kıralları hayli boldur... Çelik Kıralı, Pamuk Kıralı, Şlınondifor Kıralı... İlâh. Ûı-kclorlnl sınflı kudretlerinin ortasına kuran bu hükümdarlar arasında bir do (Rövü) Kıralı varmış. Bizim rovü doınok surotllo daha doğru dürüst telaffuzunu bllo boooromediğl-mlz bu çeşit tiyatro büyük meblâğlar sarfodilorok yalnız gözün zevkine hlzmot eden temaşalardır, işte şehrimizi zlyarot eden Kıral da bunların hükümdarı İmiş.
Gazotooilordon biri, fırsattan İstifade oderok Kralı Parkololdo ziyaret otmlş... Mülakat dikkate do-ğer.
Rövü Kıralı:
— Sinemalarım, goco klüplerim, kabarolorlm, tiyatrolarım var. Meşhur film yıldızı falan kabarelerimden blrindo şarkı söyler. Bon eski bir gnzotoolylm. Bell sendikasının dünyanın dört buoaftına yayılmış İki yüz otuz yedi gazotoslne muntazaman yazı yazıyorum. Bir do kitabım var. «$arap kadın vo kelime-lor» adındaki bu oserlm bana opoy-eo para kazandırdı.
Diyor. Buna karşı gazotoolnlnı
— Tebrik edorlrn. Fakat blzoo on büyük kudrotlnlz, bu kadar meş gullyot arasında dünyanın dört bu-oağma yayılmış 237 gazotoyo yazı yotlştlrobllmenlzdlr. Sonra kttap-bınızın slzo para kazandırdığından bahsediyorsunuz amma, edebi yahut ilmi kıymetinin ne olduğunu
hiç söylemiyorsunuz!
Demesi lâzım gelirken o, bu mühim suali bir tarafa bırakarak:
— Gezdiğiniz memloketlerdo hiç bir angajmana giriştiniz mİ7
Diyor. Kiralın oovabı, pek par* laktır:
— Hayır, bir çok güzeller gördüm... Amma burada aradığım neviden bir güzel görürsem derhal Amorlkaya götürürüm. Bllly Rose rövüsünde bir de Türk kızı... Fon» ını olur?
Pok İyi olacağını zannetmiyorum... Çünkü hor Türk kızı Bllly Roso rövüsllndo zıplamağa hâhlş-gor değildir.
Gazeteci soruyor»
— Karınız çalışıyor mu?
— Hayır, artık yüzdüğü bil» yok. Sadoce alış vorlş yaparak paramı harootmoklo moşgul.
Dünyada bundan mânâsız v» bunun kadar samlayi rahatsız edon bir mülâkat görülmemiştir. Bir İnsan «Karınız çalışıyor mu?» diy» anoak mahalle bokçlslne sorabilir... O da, belki: «Arada tahtaya, çamaşıra gidiyor.» diyo covap vorlr vo hor haldo çalışmasa da: «Paramı harootmoklo moşgul.» domoz. Bu zat Rövü Kıralı değil, Şımarıklar Padişahı.
Yazık kİ bu adama dünyada her şeyin yalnız para llo yapılabilmesi* nln mümkün olmadığını anlatan bulunmamışı
ULUNAY
Pazartesi 7 MART 1949 Sahibi: Safa Kılı$boğlu Idartı Nuruosmanly» Hoı 17 T»l adrtalı «YENİ SABAH» İSTANBUL Tatifont 20T98 Yeni Sabah 11 inci Yıl, No. 3573 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYI2 Say«. : 10 Koru, Amerikadaki casusluk tahkikatı Londra, 6 A.A. (Lps) — Vaşington’daki basın muhabirlerinin bildirdiklerine göre, resmî Amerikan çevreleri casusluk yapmak suçu ile tevkif edilmiş olan Rus memuru Gubitchev’in tam bir diplomatik masuniyetten faydalanamıyacağı fikrindedirler.
Cumhurbaşkanını
halk seçecek

Moskovada cereyan eden olaylar dünyadaalâka ile takib ediliyor
Anayasanın tadilile meşgul olan C.H.P. komisyonu bu prensip kararına vardı
Cumhurbaşkanı, Ayan Meclisinin muvafakatini almak şartile, Meclisi feshedebiliyor
Yapılması düşünülen tadillerin esaslarını bildiriyoruz
BÜDCE
DOLAYISILE
Ord. Prof.
Vasfi Raşid Sevig
Ankara 6 (Hususî) — Anayasada yapılacak değişiklikleri hazırlamakta olan C. H. P. komisyonunun, Cumhurbaşkanının halk tanıtından seçil mesl prensibini kabul ettiği bildirilmektedir. Salâhiyetleri arttırılacak olan Cumhurbaşkanı, icabında, Ayan Meclisinin de muvafakatini almak şartlle Meclisi feshedebilecektir.
Diğer taraftan komisyon, son yaptığı top-
lântıda Ayan Meclisi teşkili etrafında ileri sürü • len fikirleri incelemiş ve bazı esaslara varmıştır.. Bununla beraber, Ayan Meclisinin ne şekilde teşkil edileceği üzerinde münakaşalara devam edile çektir. Bu mevzu etrafında halen başlıca iki fikir çarpışmaktadır. Bunlardan biri Ayan Meclisinin doğrudan doğruya halk arasından seçilecek üye-(Devamı 8a. 5 Su. 6)
Molotof Dışişleri Bakanlığından daha önemli bir mevkie getirilecek
Hasta bulunan Stalini üçlü bir heyetin istihlâf edeceği ve Molotof’un baş rolü alacağı belirtiliyor
Londra, 6 (B. B. C.) — Mo-lotof’un Hariciye Komiserliğinden alınarak yerine Vlsinskl-nin getirilmesi etrafındaki tefsirler devam etmektedir. Maa-
Diafih, bugün Moakovadaki eol nebi muhabirlerin verdikleri ha berler, bu değişikliğin, Rusya-nın dış siyasetinde her hangi bir değişiklik yaratmıyacağı I
hukkınd&ki kanaatleri takviy® etmiştir. Diplomatik muhabirimizin belirttiğine göre bu değişiklikten maksat, Molotofa (Davamı Sa. s Su. 3)
Hürriyetsiz bir terakkiye imkân olmadığı büdee müzakerelerinin ortaya çıkardığı en büyük hakikattir. Terakki gibi llm de, yüksek bir hayat seviyesi de hürriyete muhtaçtır. Hattâ servet de, halka yajıla-bilmesi için hürriyete muhtaçtır. İktidar partisinin ürkmelerine rağmen hürriyet her terakkinin esaslı şartı olarak kalmaktadır. içinde muhalefete yer verilmiş, onun baklan müdafaa haklan gibi, onun söz hürriyeti müdafaa hürriyeti gibi mutlak bir tarzda kabul edilmiş bir meclisin terakkilere reh ber olabilmekte en kudretli şeflerden bile üstün bulunduğuna inanmak İçin Osmanlı devletinden misaller aramağa lüzum yok tur; çıkan aym daraltılmış bir zaman içine sıkışhrabUdlğl müzakerelere kulak vermek kâfi gelir. Muhalefetin taşkın diye vasi fian d inlin sOHulunun; nıırr buahn yine taşkın diye vasıflandırılan yazılarından şikâyet edenler memleketin saadetinin, vatandaşların şerefi ve manevi-yetieri gibi, haksız yere ölçüsüz denilen bu sözlere ve bu yanlara bağlı olduğunu anlıyamı-yorlar. Büdee hakkındaki müzakereler sun'î bir bedbinlik İfadesi değildir.
Bütün servetimiz bedduaya uğramış gibi taş kesilmektedir. Bu hal acaba cemiyetimizin henüz ticari bir cemiyet seviyesine çıkamamış ve Iıâlâ gayri menkul servete menkul servetlerden fazla kıymet vermekte devam etmesinin ifadesi midir? Frenkler, «Türkler yüz bin liradan fazla bir serveti idare e-demez ve derhal gayri menkule yatırırlar» derler. Acaba hâlâ memleketlinizde bir insanın serveti cebindeki tapu ve belindeki anahtarlar, sayısilo mi ifade e-dilmektedir? Hükümet büdee müzakereleri esnasında bıı kadar büyük bir milli felâketin ö-nüne nasıl geçeceğini söylememiş vo sabit taşlanıl yanıbaşın-da i-üteharrik kuvvetlerin de yaratılmasına nasıl yardım edeceğini bildirmemiştir. Evet, deve yerini gitgide kamyonluı-a terketmekte ve lokomotiflerin bacalarından tüten seyyar dumanlar semamızda İnce bir buhar şeridi çizmektedir. Fakat bu kadarla iktifa eyüyebllir ve memleketin ikti saden gelişmekte olduğunu kayıtsız ve şartsız bir surette iddia edebilir miyiz? Büyüyen bu iktisadi kuvvclimi-»h» kudret vo kıyfneHni bjze an_ hiı baı,lca memleketlerle yapa-J^ömlz mukayeseler anlata-
«İmar Kalkınnıa Bankas| başkan yardımcım Mr Parkoteldeki zljatclu yetle söylediği söz Aı 150 sene geride bulun zu bize öğretti. Bu azdan sonra da acaba Sayın M lîye Bakanı boş bardağın dibini ıslatan suya bakarak «Bardağımız doludur» demekte, gözleri yaşarmadan devam edebilecekler miydlr? Beş yüz kudretli mütehassısla bu memleketin on beş senede Amerika ayarına yaklaşacağına emniyetimiz vardır. Berlin 1870 senesinde bir köy gibi horoz sesleriylo çınlar ve sokaklarında tavuklar e-Selenirdi; otuz seneden az bir zamanda Rus ve Fransız hudut-Unnın teşkil eylediği çifte cephede dövüşebilecek bir kudrete vardı. Medeniyetin iktisadi tarifi nüfus ve makine kesafetln-(Devimıı a 8u. 8)
Ingiliz Anavatan ve Akdeniz filolarının müşterek manevrası
1 Martta Malta'dan hareket eden Akdeniz filosu, şiddetli fırtına yüzünden Cebeliiltarık’a vaktinde yetişemedi...
Londra, 6 A.A. (Afp) — İngiltere Anavatan filosile İngiliz Akdeniz filosunun müşterek deniz manevralarına bugün Cebeli! tank’da başlanacaktır.
Duk Of York ve Vanguard zırh-lılarile Thesee ve împlacable u-çak gemileri, 6 kruvazör ve 2 muhrip filosu harekâta iştirak
edecektir.
Amiral Lord Mountbatten komutasında 1 martta Mal tadan hareket eden Akdeniz filosu, yol da raatladığı^üt şiddetli fırtına yüzündeır'^k?lütank’a muayyen zamanda gelememiş ve ge cikmiştir.
-V
infilâk faciası tahkikatı
dmamlanmâT üzere
Kaza kurbanlarının cenaze löreni bugiin yapılıyor
2 Mart akşam üzeri müthiş bir infilâk neticesi berhava o-lan Nuri Paşa fabrikasının enkazının temizlenmesine devam edilmektedir.
Dün, tatil günü olmasına rağmen temizleme ekipleri tekmil kadrolarile faaliyetlerine devam etmişlerdir, öğleden sonra bir
İsrail komünist
partisi lideri
Bir harb çıkarsa Ruayaya el kaldırmıyacağını söylüyor
Telaviv, 6 (Ap) — îsraildekl komünist partisi şefi ve aynı zamanda jıarlâmeışto âzası Meir IVi’Jner, Avrupadaki ortaklarını taklit ederek pazar günü Tc-hıvıvde Kızılordunun 31 inci yıl doniimü münasebetiyle yapılan (Devamı Sa. 6 Sü. 8 do)
Memurin
kanununda
yapılacak tadilât
Ankara Ö (Hususi) — Memurin kanununda yapılacak tadile göre 100 ve daha yukarı ntsbet-te maaşlı memurlar, Bakanlar Kurulu kararile değiştirilebilecek daha az maaşlı memurlar Bakan lık inzibat meclisince değiştirilecektir. Sır İfşa ed(n memurlar işten çıkarılacak, nelerin sır olduğu bakanlıkça takdir edilecektir.
Filislin - Kıbrıs hava
seferleri tekrar başladı
Havı6 (AP) —
itfaiye arazözile fabrikanın avlusundaki su dolu sarnıç boşaltılmıştır. Belki bir ceset .veya başka bir şey çıkar düşüncesilo yapılan bu boşaltma neticesinde sarnıçta hiç bir şey bulunamamıştır.
Temizleme ekibinin bugün askerî birliklerden verilecek kuvvetli vinç kamyonlaniyle mücehhez yeni müfrezelerle takviye edilerek faaliyeti arttırılacaktır.
Dünkü temizleme esnasında facia kurbanlarına ait olduğu sanılan bazı giyecek eşya parçaları bulunmuştur.
Fabrikanın anbar kısmında kaldırılan enkaz arasında çıktın muhtelif kumaş parçalarının Nuri Kılligile ait kravat ve göm leğinin parçaları olduğu söylenmektedir. Parçalar da bir araya toplanarak muhafaza altına bnmıştır.
Yine dünkü temizleme esnasında da bazı bomba ve mermiler bulunmuş ve kazasızca toplama merkezine ' ' 1
naklolunmuş-
besi olan Kıbrıs hava yolları, tekrar Filistine işliyecektir. Har bin başından beri kaldırılan seferler, bundan böyle Kıbrıs ile Filistin arasında haftada iki kere yapılacak bu suretle Filistin diğer Avrupa devletleri ile birleştirilmiş olacaktır.
C. Bayar bugün Antalya'da mühim bir nutuk söyleyecek
Diin başlıyan il kongresinde lıatibler iktidar partisini şiddetle tenkid ettiler
Antalya 6 (Hususi muhabirimiz den) — Antalya Demokrat Parti 11’ kongresi bugün saat 15 de Borsa gazinosunda açılmıştır. Kon -grede Celâl Bayar ve arkadaşia-! rından başka kalabalık, bir halk kütlesi hazır bululuyordu. Kongre başkanlığına Al! Tekeli se 1 çlk’l'i,f;ii sonra U başkam Ahi.ıet 1 Tekekoglu tarafından senelik rapor okunmuş ve dır açılış n(ılku verilmtitıı Başkan nutkunda, lk tidar rsrltimin tehdit vo baskın na DemüEıat Partinin asla kulak ssnuyacaf.-m beUrterak matbuata teşekkürh ' İni Bunmuştur.
1 Onrttîb zonra, mikrofon başına gelen drtegder İktidar partisine ^Vnrgı »--t, tsıflrlillerdir tnılımmıış-L inr, TnlbB-’k* seçl:.- kanunu, köy, 1 tüterin lıaJumsızJğı orman vs
r t( prak kanunlarının verimsizliği
târerind? rmuş’ardır.
‘ Merkez delege! Remzi Büyük * özer, siz. alarak eskiden 60 Hra alan bir k-msenln şimdi 17 tane i opartımaaı bulunduğunu, Ameri -kaya poza kaçıranların Türk ka-
nını taşımadıklarını söylemiştir.. Batlb, sözlerine şöyle devam etmiştir;
— Aziz arkadaşlar,
Sürek avına çıkar gibi 83 vatandaş. kurşuna dizen bir adamın hâlâ cezası verilmemiştir. Ft-yle bir zihniyetin hâkim olduğu bir nomlckette adalet ve Demokrasi vardır denilemez. Bir
Fransız 1-ı.Uukçuauna bir milyon 2/70 bin lira vererek beğendirilen seçim kaıivnu bizim beğendiğimiz bir kanun olamaz.
Ondan Bonra si'z alan Akif Sa rıoğlu, sık sık alkışlanan sert bir konuşma yapmıştır.
Nutukların ve dileklerin dinlenmesinden sonra seçim yapıla -(Devamı Saı s 8Ü 4 do)
Sovyet Birliğinin yeni Hariciyi Vekili Vişinsfci
İstanbul okullarından 450 kız izci dün Yalovaya bir gezinti yaptılar
“Nereye baksak fecî hallerle karşılaşıyoruz
S. Adato Sütlüce hâdisesine temasla tenkidlerde bulundu
D. P. Eminönü merkez bucağı dün saat 14 de Sirkecideki Ve zir Bahçesinde milletvekilleri ve parti mensuplarının iştirakiyle bir toplantı yapmıştır.
Bucak başkanı Dr. Sedat toplantının gayesini ve partinin faaliyetini belirten kısa bir konuşmadan sonra sözü milletvekillerine vermiş, söz alan İstanbul bağımsız milletvekillerinden Ci-had Baban parti ve memleket işleri ile basın ve seçim kanunu hakkında etraflı bir konuşma yapmıştır.
Cihad Babandan sonra kürsüye gelen D.P. İstanbul milletvekili Salamon Adato' da Meclis-
1 mağlûp etti ]
ı Fenerbahçe Vefayı 2
teki büdee müzakereleri hakkında açıklamalarda bulunduktan sonra Sütlüce faciasına temaBİa!
— Sütlüce faciası bllytlk bir ihmalin doğurduğu, esefle anılacak bir hâdisedir, Arkadaşlar, büdeede zabıta teşkilâtına 80 milyon lira tahsis olundu ki bu Tarım büdcesinin iki misildir. Bu fedakârlığa karşı zabıta teşkilâtımızın faaliyeti çok zayıf ve verimsizdir. Kos kocaman bir fabrikada mevaddi infilâkiye imâl edildiğinden kimsenin haberi yoktur. Ve netice olarak bugünkü faciayla karşı karşıya yız.
Arkadaşlar, nereye baksak hep fecî hallerle karşılaşıyoruz. Ankaradaki Saraçoğlu mahalle-(Dovaını Sa. 8 Su. 6)
7

Dünkü maçta Vata müdalUerl Fenerin bir hücumuna önlemeğe ç ahlıyorlar...
— Yazısı 5 incide — (Foto Bürhan - Yeni Sabah J
r- Boğaziçi —
Bütün dünya milletlerinin eşsiz güzelliğine âşık olduğu Boğaziçi, tarihi vo efsanesi ile do meraklı ve heyecanlı bir maziyi sinesinde taşır. Tabiat, hakikaten bütün güzelliklerini ve şiirini burada toplamıştır. Bu güzellikleri duyamıyar.lur, onun tarih-boyunca geçirdiği blnblr macerayı okudukları vo on büyük sanatkârların bu güzelliğin sLhrilo büyülenerek yarattıkları nefis tabloları gördükleri vakit, bir tabiat bedi&sı olan Boğaziçlııl hiç şüphe yok kİ, daha çok seveceklerdir.
lşto tarih mahfazasında saklanmış olan yurdumuzun mücevherleri... ,
HAZÎRLIYAN î
Niyazi Alıuıet Banoğlu
İlk tablo vo yazı salı günkü .nüshamızda...
Dün Yalovaya giden izcilerden bir grup vapurda eğleniyorlar... (Foto Bürhan - Yeni Sabah) (Diğor resimlor 5 inci sayfamız dadır.)
İstanbul Kız Liseleri ve orta okullarına mensup kız İzciler, ı dün sabah Yalovaya gitmişler, alt| şam şehre dönmüşlerdir. 450 kız izcinin toplu bir holde işlirâk ettiği bu tenezzüh, öğrenciler için hem faydalı, hem eğlenceli olmuştur. izciler bu geziyi, cnilll eğitim müdür muavinlerinden Nev zat Yücelin başkanlığında yapmış lardır.
450 kız izci, Yalovaya çıktıktan sonra muhtelif yellere dağılmış lar ve öğleyin, beraberlerinde getirdikleri yiyecekleri, çalı çırpı toplayarak yaktıkları ateşlerde pişirip yemişler 11/ İzciler, ayrıca muhtelif gösteriler yapmışlar ve tatbikatta bulunmuşlardır.
Takvimden Bir Yaprak
Kiralın Beyânâtı
Bir pilotun marifeti
Tayyaresini caddenin ortasına İndiren bir pilot, dünyada İlk dola olarak ..Sarhoşken uçak kullanmam suçu llo muhakemo edilecek
Vuşinglon, 6 A.A. (Afp) Vaşington civarındaki yollardan birinde birçok otomobil sey rotmekte iken birdenbire bir turizm uçağı pike yaparak aralarına İnmiştir. Şoförler tehlikeyi vaktinde sezip arabalarını kaçırmağa muvaffak olduklarından hiç bir kaza olmamıştır.
Uçaktan çıkan pilotun burnu dahi kanamadığı ve keyifli keyifli iki yana yalpa vurarak i-(Dovaını Sa. a Su. 5)
Amerika yüzdo yüz cumhuri-yotçl vo demokrat bir memleket olmakla boraber kıralları hayli boldur... Çelik Kıralı, Pamuk Kıralı, Şlınondifor Kıralı... İlâh. Ûı-kclorlnl sınflı kudretlerinin ortasına kuran bu hükümdarlar arasında bir do (Rövü) Kıralı varmış. Bizim rovü doınok surotllo daha doğru dürüst telaffuzunu bllo boooromediğl-mlz bu çeşit tiyatro büyük meblâğlar sarfodilorok yalnız gözün zevkine hlzmot eden temaşalardır, işte şehrimizi zlyarot eden Kıral da bunların hükümdarı İmiş.
Gazotooilordon biri, fırsattan İstifade oderok Kralı Parkololdo ziyaret otmlş... Mülakat dikkate do-ğer.
Rövü Kıralı:
— Sinemalarım, goco klüplerim, kabarolorlm, tiyatrolarım var. Meşhur film yıldızı falan kabarelerimden blrindo şarkı söyler. Bon eski bir gnzotoolylm. Bell sendikasının dünyanın dört buoaftına yayılmış İki yüz otuz yedi gazotoslne muntazaman yazı yazıyorum. Bir do kitabım var. «$arap kadın vo kelime-lor» adındaki bu oserlm bana opoy-eo para kazandırdı.
Diyor. Buna karşı gazotoolnlnı
— Tebrik edorlrn. Fakat blzoo on büyük kudrotlnlz, bu kadar meş gullyot arasında dünyanın dört bu-oağma yayılmış 237 gazotoyo yazı yotlştlrobllmenlzdlr. Sonra kttap-bınızın slzo para kazandırdığından bahsediyorsunuz amma, edebi yahut ilmi kıymetinin ne olduğunu
hiç söylemiyorsunuz!
Demesi lâzım gelirken o, bu mühim suali bir tarafa bırakarak:
— Gezdiğiniz memloketlerdo hiç bir angajmana giriştiniz mİ7
Diyor. Kiralın oovabı, pek par* laktır:
— Hayır, bir çok güzeller gördüm... Amma burada aradığım neviden bir güzel görürsem derhal Amorlkaya götürürüm. Bllly Rose rövüsünde bir de Türk kızı... Fon» ını olur?
Pok İyi olacağını zannetmiyorum... Çünkü hor Türk kızı Bllly Roso rövüsllndo zıplamağa hâhlş-gor değildir.
Gazeteci soruyor»
— Karınız çalışıyor mu?
— Hayır, artık yüzdüğü bil» yok. Sadoce alış vorlş yaparak paramı harootmoklo moşgul.
Dünyada bundan mânâsız v» bunun kadar samlayi rahatsız edon bir mülâkat görülmemiştir. Bir İnsan «Karınız çalışıyor mu?» diy» anoak mahalle bokçlslne sorabilir... O da, belki: «Arada tahtaya, çamaşıra gidiyor.» diyo covap vorlr vo hor haldo çalışmasa da: «Paramı harootmoklo moşgul.» domoz. Bu zat Rövü Kıralı değil, Şımarıklar Padişahı.
Yazık kİ bu adama dünyada her şeyin yalnız para llo yapılabilmesi* nln mümkün olmadığını anlatan bulunmamışı
ULUNAY

Comments (0)