6 Mayıs 1950 — Cumartesi
SİYASİ

İKTİSADİ
lA
Sayı 157
10 kuruş
Beyoğlu - Müellif Caddesi 6-8 Posta Kutusu 2100 Beyoğlu
Abone; Türkiye için seneliği 32, altı aylığı 17, üç aylığı 9 liradır. Hariç memleketler iki mislidir.
MÜSTAKİL GÜNLÜK GAZETE
Tesis edon: HABİ8 EDİB TÖREHAN
İlânlar: 6 ncı sahifede santimetresi 2 liradır. İlânlardan hiçbir mes’uliyot kabul edilmez.
Telefon: 44756 - 44757 Santral
Telgraf Adresi: Hetlo. İstanbul

İÇ ve DIŞ
POLiTiKA
V-- 5/V/J950 ---
Manzara,
heyecan vericidir
"FÜPJCİYE, şu esnada cereyan et-■ inekte olan gibi bir seçim müca delesine, bütün siyasi tarihi boyunca rastgelmemıştir. Ne bu genişlikte ne de bu şevk ve hararette bir hatipler beyannameler ve liderler karşılaşma sı vâki olmuştur. Üstelik, kahvesinde her akşamki tavlasını oynıyan vatandaş, radyoda konuşan muhalefet sözcülerinden birini dinlerken, hürri-yetin bu memlekette hangi ölçüleı dahilinde kullanılmakta olduğun»» her halde artık öğrenmiş, bu hususta duyduğu hayreti fakat, henüz yenememiş olsa gerektir.
Bu bakımdan memleketimiz, yelkenlerinin hepsini kullanarak açık denizlere doğru ilerlıyen, kendinden emin tekneleri hatırlatıyor. Nerede o en küçük tenkide tahammül edemı-yen hükümet idareleri? Nerede o, en küçük bir şikâyet imasında bulunabilmek için iktidar lehine evvela salâtü selâm getiren ihtiyatlı hattâ ürkek muhalefetler?
Çağ değiştirmiş gibi, iç politikamız, kendine çizdiği yeni istikamette ilerlemektedir. Bu ilerleyiş, istediğimiz, daha doğrusu demokratik rejimin talep etmekte olduğu objektif ve süb jektif vasıflan haiz değildir. Ancak ondan ilk ağızda daha fazlasını istemek, insafsızlık olur. Kusursuz başlangıç olamaz. Kaldı ki demokrasi yörük evi gibi, yol üstünde tamamlanır. Yahut yüzmek nasıl ancak denizde ve su yutarak öğrenilirse, demokrasi de tatbik edilerek yerleşir. Kafalarda yerleşir, terbiyelerde yerleşir, ondan sonra da, âdetlerde ve iti yatlarda yerleşir. Ancak o zaman, insanlann huylarına girer. Ancak o zaman çatal bıçak tutmasını öğrenmiş bir çocuk gibi, vatandâş, her işinde: Şirketler tesisinde, cemiyetler kurmakta, belediye meclisleri seçmekte, Millet Meclislerini dilediği gibi intihap etmekte, demokratça hareket eder. Çünkü başka türlüsüne, başka türül olabileceğine, aklı ermez, eli ve dili uzanmaz olur.
Bugün görüyoruz ki. Milli Mücadeledeki ve daha "Önceki hizmetleri ile pekâlâ övünebilecek olan koskoca bir Devlet Reisi, bu şereflen evinde bırakarak halkın huzuruna çıkmakta, onunla bir dost ve arkadaş gibi konuşmakta ve. dtln’den değil, yarın*-dan bahsederek, partisi için itimat ve rey istemektedir. Bunu yaparken, ekalliyette ve muhedefette kalmayı şimdiden göze almaktadır. Ve, bunun da bir hizmet binaenaleyh bir vazife olduğunu, hem de ne kadar sevimli bir lisan ile ifade ederek, seçimleı ister öyle ister böyle netice versin, memleket işlerinden vazgeçmiyeceği-ni. bu işleri yürütmek nasib olmazsa, bunların başkaları tarafından nasıl yürütülmekte olduğunu mürakabe e-deceğini anlatmaktadır.
Diğer taraftan, muhalefet partilerinin liderleri yahut ön plân şahsiyetleri, radyodan yahut kürsüden, hatip ve politika adamı kabiliyetlerini serbestçe gösterebilmektedirler. Bu devlet hakkında ne düşündüklerini, memleketin idaresinde ne gibi değişikliklere yahut ıslahata lüzum gördüklerini söyliyerek halkın itimadını kazanmaları için, bütün yollar a çıktır. Kimse sözlerini kesmemekte, kimse, diledikleri kasaba yahut köy halkına hitap etmelerine engel olmamaktadır.
Nasıl ki, iktidar partisi adına konuşanlar da, hem kendilerini müdafaa etmek hem de, iktidarda kalmaları mümkün olursa, memlekete daha ne gibi hizmetlerde bulunabileceklerini, genişliğine ve derinliğine İzah etmek fırsatım kazanmış bulunuyorlar. J
Manzara gerçekten güzel ve heyecan vericidir. Sallanmakta olan ve ne tarafa düşeceği kestirilemiyen bir dünyada, kendi karargâhını sarahatle tâyin ettikten sonra, devlet idaresinin hangi ellere tevdi edilmesi lâ-zımgeldıği noktasını, vatandaşlarının aklı selimine ve siyasi olgunluğuna havale ve emniyet edebilen bir Türkiye, muhakkak kl, dost yahut düşman, bütün yabancı memleketlerin de takdir ve hayranlığını kazanmış bir memleket olmak gerektir.
Unutmıyalım kl, bu bizim ilk büyük umumi seçim tecrübemizdir. Türk vatandaşı, ilk defa olarak, ya dilediği partiyi seçerek bunun programını müdafaa etmekte tısız ve tarafsız kalarak, hangisinin daha müspet nu, hangisinin memleket kında daha çok vukuf
sahibi olduğunu kestirmeye çalışarak reyini, buna göre kullanmaktadır.
Bu vatandaş, ister mahallede ister köyde yaşasın, siyasi partilerin kendi ayağına kadar gelerek itimat ve rey istediklerini, artık gözleri ile görmüştür.
Bu, şu demektirt Partiler, vatandaşa, hizmet teklif ediyorlar. Hizmet hoşa gitsin diye de, bunu tâyin ve tasrih ediyorlar. Bu tekliflerin hangisi iyidir, hangisinde mübalâğa vardır ve hangisi düpedüz imkânsız yani hesapsızdır, işte bunu anlamak ve bunda aldanmamak, bundan böyle, vatandaşın vazifesidir.
Burhan BELGE irirk
yahut, par-partilerden konuştuğu-işlerı hak-ve tecrübe
Amerika Moskovaya
sert bir nota verdi
Aynı zamanda İngiltere, İsveç ve Danimarka da Sovyetlerin Ballıktaki faaliyetini protesto ediyor
Washington 5 (YtRS) — Birleşik Amerika Hükümeti cuma giinü Rusyaya gayet sert bir nota göndererek geçen ay Battıkta düşürülen A-merikan uçağı hâdisesini protesto etmiştir. Amerika Hükümetine göre Sovyetlerin bu hareketi ve takındıkları tavır, dünya sulhunu tehlikeye düşürmektedir. Amerika Dışişleri Bakanlığının notasında “8 nisan faciası” bahsinde Sovyetler hakikati gizlemektedirler.
Bahsi geçen Amerikan notası, diplomatik münasebetlerde kullanılabilecek en sert lisanla yazılmıştır.
Bununla beraber Amerikan notasının hâdiseyi hövlece kapadığı VVa-shington mahafilinde kabul ediliyor. Amerika bu nota vesilesiyle hâdisenin ehemmiyet ve ciddiyetini Rusyaya ihtar etmek İstemiştir.
Londra, 5 (YtRS) — İngiltere Hü-
• • • •
kûmetl, tnglliz bandıralı “Etrurla” gemisinin Beyaz denizde balık avlarken tevkifiyle, neden Rus limanlarına götürüldüğünü sormuş ve Sov-yetlerin bu hareketini bir nota He protesto etmiştir.
İsveç gemileri de iz’aç ediliyor
Stockholm 5 (YİRŞ) — tsveç Hükümeti Bııltıktaki İsveç balıkçı gemilerinin Sovyet deniz kuvvetleri tarafından İz’aç edilmelerini protesto etmek üzere bulunmaktadır.
Danimarka da protestoya hazırlanıyor
Kopenhag 5 (YtRS) — Danimarka Hükümeti, Sovyetlerin. bir müddetten beri Baltık denizindeki ticaret ve balıkçı gemilerinin seyrüseferini iz’aç etmelerini bir nota İle dinde prc/.estö etmeğe tadır.
Ruslar Amerikan
neden vo nasıl düşürmüşler?
Nevv-York, 5 (Nafen) — News \Veek dergisinin son nüshasında verilen bir habere göre, Sovyetler Birleşik Amerikanın Wiesbadendeki üssünde tuttukları casuslar sayesinde Privateer uçağının takip edeceği yolu öğrenmişler ve bunun üzerine bu yolda pusu kurarak bu silâhsız Amerikan nçağını devirmişlerdir.
Nevvs VVeek’in belirttiğine göre, bu uçaktaki malzemeyi elde etmek mak-sadlyle Ruslar bu harekete girişmişlerdir.
Moskova nez-hazırlanmâk-
uçağını
Rusyadaki
Alman
esirleri
dâvası
• •
r

4

*



>






t
«•



y.
-
% •
?l
‘•1
«S





t t h

£
ÎEN/ ISTAMBUL’vn Kuponu
İÇ SAYFALARDA

z.

DÖRDÜNCÜ Moskova, Ortaasyuda neler gizlemektedir ? Patrich Maitland Dilenci (Hikâye)
BEŞÎNCÎ
Fındık ihracat mevsimi kapanırken Said Bilâl Çakıroğlu
^»4
z-

r
«3
• A •
f
• #

4



/•
İnönü. İzm ildeki
nutkunu veriyor.
SEÇİM MÜCADELESİNDE SON



X

z.




n •
* .

M"'
•/


RH

VAZIYET
Muhalifler hücumu arttırıyor, Halk Partisi müdafaada...
Arap memleketleri ve Sovyet Rusya
Batıklar, Rusyaya şiddetli bir nota vermek niyetindeler Washington. 5 ıYÎRS> — Amerika, İngiltere ve Fransa Kremline müşterek bir nota göndererek “Alman esirleri meselesini” protesto edeceklerdir. McCloy ve Adennucr yalanlıyorlar
Frankfurt, 5 A A. (United Pref»s> — Birleşik Amerikanın Alnıanyadaki Yüksek Komiseri John McCloy He Batı Almanya Başbakanı Konrad Ade-nauer bugün, bütün Alman harp esirlerinin vatanlarına iade edilmiş oldukları hakkmdakl bir Rus haberini yalanlamışlardır. Tass’m iddiası
Londra, 5 A. A. (United Press) — Tasa Ajansı, takriben 17 bin Alman esirinin geçenlerde memleketlerine iade edildiğini bildirmiştir,
Tass Ajansı, bu suretle bütün Alman harp esirlerinin memleketlerine iade edilmiş olduğunu, ancak “harp suçlarından mahkum,, 3717 kişinin geri gönderilmediğini. 3815 kişi hakkında tahkikat yapıldığını ve 14 kişinin hastalık sebebiyle muvakkaten Sovyet Rusyada kaldığını” ilâve etmiştir. Rakamlar konuşuyor
Bonn. 5A.A. (Aîpl — Federal Parlâmentoda bugün demeçte bulunan Başbakan Adenauer. Almanyanın teslim oluşu sırasında Tas» Ajansı tarafından yayınlanan bir telgrafa göre, Rusların ellerine düşen Alman harpe-alrlerinin sayısı 3.300.000 olarak ifade edildiğini hatırlatmıştır.
Başbakan Adenauer. bu hususta tasrlhatta bulunarak 14.3.1917 tarihinde dışişleri bakanlarının Moskova Konferansında, Molotof Sovyet Rus-ynda 890.532 Alman esiri bulunduğunu, ayrıca 1.003.974 harp esirinin serbest bırakıldığını 1045 ve 1947 de yayınlanan bu iki haber arasında bir mukayese yapıldığı takdirde L500.000 harp e-sirinin akıbetinin meçhul kaldığını belirtmiştir.
Adenauer bu arada şunları söylemiştir:
“Bahis mevzuu bu 1.500.000 Alman harp esirinin Sovyet Rusyada öldüklerini kabul edemeyiz..,
Marshall Yardım Plânı bütçesi dün kısıldı
Washington 5 (YÎRS) — Senato 47 ye karşı 33 reyle Marshall Plânı Bütçesinden 250 milyon dolar kesinti yapmıştır. Böylece bahsi geçen bütçe 2 milyar 850 milyon dojara indirilmiş oluyor.
Türk - Yunan
dostluğu
Dün Peioponezde iki memleket münasebatınm takviyesi lehinde tezahürat yapıldı
Atina, 5 A.A. (Atina Ajansı) — Peloponez’de Argos şehrini» tesit e-dllen mahalli bayram. törende Türki-yenin Atına Büyükelçisi Eşref tünaydının da hazır bulunması Türk -Yunan dostluğunu belirten samimi tezahürlere vesile teşkil etmiştir. Mahalli saylavların da iştirak et tikleri bu törende askeri bando Türk ve Yunan milli marşlarını çalmıştır. Bu münasebetle verilen ziyafette Türk-Yunan dostluğunun kurucuları olan Kemal Atatürk ile Venizelos'un hatıraları anılmıştır. Büyükelçi Onaydın medeniyet ve insanlık lehine parlak bir zafer kazanmış olan kahraman Yunan ordusunu mettttetmiştir.


İnönü, Manisada dedi ki: nBu milleti; bütün eserleri ve bugünkü itibarlı ve iftihar olunacak durumu ile
dost ve düşman nazarında kendi ağzımızla kötülemek reva mıdır?,,
Partilerin radyo konuşmaları devam ediyor
Seçinıe doğru mücadele gittikçe ehemmiyetini arttırmaktadır. Siyasî hava bize gösteriyor ki İktidarda bulunan Halk Partisi bir yandan muhalefetin çeşitli hücumlarını karcılarken, diğer taraftan millete bir program sunmak göstermektedir Artık propngnndıı fa-
aliyetine C.H.P. Geîncl Başkanı İnönü de katılmış bulunuyor. İsmet İnönü, İzmlrde söylediği nutuktan sonra dün do .Manisada bir siyasî nııtıık ilaha söylemiş ve bıı nutkunu mııhııllflerin “Hıılk Partisi ?7 seneden beri bu memlekette hiç bir şey yapmamıştır., şeklindeki hücumlarına cevap vermeye hasretmiştir. Bundan da görülüyor ki İnönü, Ege’de söyliyeceği nutukları bir programla tev bit etmiş bulunuyor. Kendisinin bilhassa Ege bölgesinde çalışmak hususundaki ısrarı da ayrıca dikkate şayandır. Zira muhalifler, bıı bölgeden çok emindirler. İnönü’nün nutuklarımla göze çarpan bir nokta üzerinde dunnak lâzımdır.
C.H.P. Genel Başkanı Manisada demiştir kİ: “Medeni milletler İçin aranılan bir kuvvet seviyesinde olan l>u milleti, bütün eserleriyle ve bugünkü itibarlı ve iftihar olunacak durumu ile dost ve düşman nazarında kendi ağzımızla kötülemek ve her gün daha fazla kötülemek
için daha yakışıksız sözler aramak reva mıdır?., İnönü Akhlsardan geçerek Bnlıkesirde de bir nutuk söylemiştir.
İsmet İnönü Ege propaganda gezisine devanı ederken partiler de kanunun bahşettiği hakka dayanarak radyolarda konuşmalarını yaptılar. Bunların arasında en ziyade kayda değer olanı şüphesizdir kİ Millet Partisi adına Ankara, radyocunda konuşacak olan Sadık Al dolanın yerine kızının mikrofon başına serbestçe gelip konuşması ve bu arada söze başlarken “Babasının Radyo-cvine gelirken polisler tarafından tevkif olunduğunu., haber verebilmesi olmuştur.
(.Bıınun dışında, muhalifler Halle Partisine hücum etmişler ve Halk Partisi hatipleri do müdafaada kalarak gelecekteki dört yıl için programlarını yapmışlardır.
Diğer taraftan haber verildiğine göre demokratların 10 mayısta İzmlrde hazırladıkları büyük mitingle Celâl Bayar CJI.P. Genel Baskınlına cevap verecektir.
Gerek İsmet İnönü’nün Manisa ve Balıkesir nutukları, gerekse parti hatiplerinin İstanbul ve Ankara radyolarından söyledikleri propaganda nutukları iç sayfa la-nmızdadır.
Suriyenin Türkiye Büyük Elçisi, gazetemize dün yaptığı beyanatı tamamlıyor
Dün beyanatını neşrettiğimiz Suriye Büyükelçisi Emir Âdil Aralan dünkü İzahatına ilâveten aşağıdaki açıklamada bulunmuştur:
“— Dünkü sualinize cevap verirken Arap Birliği tercümanı olarak bir şey söylemedim, bu salâhiyeti haiz değilim. Ancak Filistin meselesinde Arap-lara yapılan haksızlığın Arap efkârı umumiyesine olan fena tesirinden bahsettim ve dedim kİ “doğru olmıyan bu siyaseti takip edenler âtide tevellüt edebilecek fena neticeleri nazarı itibara almamaktadır. Buna yeni delil olarak bugün (dün) Washington’dân gelen telgrafı okumak kâiidir. Bu telgrafta bildirildiğine göre 51 Amerikalı mebus, Hariciye Vekâletinden Arap devletlerine silâh vermemesi i-çin İngiliz Hükümetinin tazyik edilmesini talep etmişlerdir. Halbuki İngiltere; Mısır» Ürdün ve Iraka, sarih bir muahede mucibince silâh vermeye mecburdur. Bütün Arap memleketleri her memleket gibi istiklâllerini müdafaaya mecburdurlar. Müdafaa silâhsız olamaz. Bu son aylarda tsrailin Çe-koslovakyadan vesair Doğu Avrupa devletlerinden aldığı külliyetli miktarda silâhtan bahseden yok. Ben eminim kl, hiçbir Arap devleti sulhü ihlâl etmek niyetinde değildir. Kayıtsız şartsız sulhü istemenin Avrupada ne gibi fena neticelere sebep olmuş olduğunu bugün herkes biliyor. Yakmşarkta hakiki bir sulh isteyenler hiç olmazsa Arap mültecileri hakkmda Birleşmiş Milletlerin vermiş olduğu kararların tatbikini istesinler. Hakikati bilmiye-rek bizim Yakınşark islerine müdahale edenlerin takip ettikleri hgıttı hareketin nç kadar hatalı olduğunu izah etmek İsterim.
Biz bütün Arap memleketlerinde komünistlik ve komünist propagandasını yasak etmişizdir. Yakmşarkta bunu yapmıyan yegâne hükümet Tel-A-viv Hükümetidir. Arap memleketleri Sovyetlere meyletmek isteselerdi, komünistliği yasak etmezlerdi.,,
I
Mısır Başbakanı ile berııbcr
Arap Birliği Genel Sekreteri
(solda)
\/7.ınn Paşa
M



Henüz herkesin bilmediği
Bu teşkilâtın şeflerinden
Walter HAGEN
Pazartesi gününden itibaren İkinci Cihan Harbinin sır perdesini kaldıracak
YENİ İSTANBUL
Sık aık memleketimizin de bahis mevzuu olduğu bu ifşaatı sıra ile Söyle takdim edecektir:
( Von Papen Ankaradaki suı-kastten nasıl kurtuldu?









Gestapo - Intclligence Sirvice mücadelesi.
Hıtler’o karşı yapılan suikast-lorin iç yüzü.
Rusyadaki temizlik nasıl hazırlandı?
Yahudilorln imhasına neden karar verildi?
Himmlor’in munoccimlori, Heydrich’ın Makyavellzmi.
Nazi ajanları Ingllteredo çalışmak imkânını nasıl buluyorlardı?
III üncü Reich’ın haber mem-baları.
İstihbarat dehâsı : Canaris vo kopeklori.


Şimdiye kadar çözülmemiş olan esrarın içyüzünü
YENİ tSTANBUL’da
neşre bavlıyacağız
Walter HageıFin
ifşaatından öğreneceksiniz

Sadık Aldoğan tevkif edildi
Parti Merkezinden bildirildiğine göre beyanname pazartesi itan edilecek
Ankara 5 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Kısa bir seyahatten dönmüş bulunan D.P. Başkanı Celâl Bayac bütün gün Parti Merkezinde meşgul olmuş ve seçim beyannamesi Üzerindeki son hazırlıkları ikmal etmiştir. Parti Merkezinden bildirildi-grine göre D.P. Seçim Beyannamesinin pazartesi günü neşredileceği muhakkaktır. .Beyannamenin neşrinden sonra Bayar uçakla Erzuruma hareket edecektir. Bu seyahatten avdetten sonra Bursa ve İstanbulu da ziyaret edecektir.
bu
Azzam Paşa Amerikan senatörlerine cephe alıyor
Kahire 5 (AP) — Arap Birliğinin Genel Sekreteri Abdül Ramazan Azzam Paşa, dün. Arapların, “Birleşik Amerika Kongre âzalarının tesiri ile, İsrail İle utandırıcı bir sulh yapmaya seckedllemiyeceklerini., bildirmiştir.
Amerikalı uzmanlar Türk demiryollarını ıslah edecekler
Washıııgton 5 (YİRSı — Burada açıklandığına göre Türk demiryolu şebekesini geliştirmek İçin Amerikalı mütehassıslar çalışmaya başlamışlardır. Mevzubahis faaliyet 90.700 dolara mal olacaktır.
Kıbrıs Türkleri de Medeni Kanunu kabul ettiler
Kıbrıs 5 A.A. iReuter) — Kıbrıs Türkleri arasında asırlardan beri yerleşmiş bulunan poligami ve çocuklar arasında evlenme âdetleri dün kaldırılmış ve Türk kadınlarına boşanma hakkı verilmiştir.
TÜrkiyeâeki Medeni Kanuna uyularak konulan yeni kamın. Adanın eski valisi Lord Wlnater'in kurduğu Türk İşleri Komitesi tararından tavsiye edilmiştir.
Bunun üzerine, Millet Partisi adına radyodaki konuşmasını kızı yaptı. Aldoğanın trenle İstanbula şevki esnasında
Ankara Garında kalabalık bir kütle tezahüratta bulundu Ankara 5 (Hususi muhabirimiz bildiriyor) — Bugün saat .15 te şehrimiz Eaıniyet 2 nci şube müdürü yanında İki sivil memur bulunduğu halde hükümetin şahsiyeti mâneviye-sirii tahkirden sanık Emekli General Sadık Aldoğanın evine giderek İstanbul Savcılığının ihzaren celp kararını göstermişler ve kendisini
akşamki 19,20 treniyle İstanbula sev-kedeceklcrinı bildirmişlerdir.
Sadık Aldoğan feveranla bu davete riayet etmiyeceğinl bildirmiş fakat memurlar kendisini İstanbula göndermeğe mecbur olduklarını ifade etmişlerdir.
Aldoğan bu akşam Ankara Radyosunda Millet Partisi adına bir konuşma yapacağını ileri sürmüş ve Partiye uğradıktan sonra Radyoevl-ne gitmek istediğini söylemiştir. Millet Partisi çevrelerinde söylendiğine göre alâkalı memurlar buna muvafakat etmemişler, bunun üzerine Al-doğan kızını Rndyoevine göndermiş ve evvelce hazırlanmış olan yazı Gönül Aldoğan tarafından radyoda o-kunmuştur.
Gönül Aldoğan bu konuşmasında babasının biraz önce tevkif edilmiş olduğunu bildirerek sözlerine başlamış ve heyecanlı bir şekilde metni o-kıımuştur.
Diğer taraftan polis memurları Al-doğanı 19.30 treniyle İstanbula sev-ketınek istemişler, Aldoğan yataklı irenle gitmek istediğini öne sürerek, reddetmiştir. Aldoğaıun ihzaren sevkı kararı kızının radyodaki konuşması İle kısa bir zamanda şehre yayılmış ve Millet Partisi mensupları üçer beşer kişilik gruplar halinde istasyona gitmişlerdir. Trenin hareketi saatinden bir müddet önce İstasyon parti mensupları ve meraklı kütlesiyle dolmuş, bu esnada Sadık Aldoğan gençliğe hitaben kısa bir konuşma yapmış fakat bu konuşmasında da mutadı veçhile ileri geri sözler sarfetmiş ve bu sütunlarda zikretmek istemediğimiz ağır küfür-
ler dahi savurnnıştur.
Ekseriyeti yüksek tahsil mensubu olduğu zannedilen gençler tarafından da alkışlanan Aldoğan parti ar-kadaşlari.vle de kucaklaştıktan sonra trene binmiş, fakat birkaç kişinin İstiklâl Marşını okumaya başlaması He istasyonda bulunan halk da marşı söylemeye başlamış ve tren tam saat 21 de istasyondan ayrılmıştır.

Hindistan kabinesi sağlamlaştırıldı
Yeni Delhi, 5 A A. (United Press) — “Daha sağlam bir hükümet vücuda getirmek” gayesiyle Hindistan kabinesinde Başbakan Nehru tarafından küçük çapta bir tadilât yapılmıştır. Nehru yeni kabinenin cumartesi günü and içeceğini bildirmiştir.
Fiyatlar düğerken
w
Aman »ıkı dur! Birbirimize bağlıyı®,
Sayfa 2
— T EJNÎ İSTANBUL
6 Mayıa 1050
İl Seçim kurulunun seçmenleri ikazı
Seçmen kartı olmıyanlar nüfus cüzdanile seçime katılabilir
İstanbul 11 Seçim Kurulu, seçmenleri tenvir ve ikaz etmek üzere aşağıdaki tebliği neşretmiş bulunuyor. Biz de bunu vatandaşların istifadesine arzederiz: 4
URUĞUMUZA gelen malûmata göre bazı çevrelerde seçmen kart
larının henüz dağıtılmadığı ve hak sahiplerinin eline geçmediği ve bazı seçmenlerin de kartlarını kaybettikleri veya yanlış kart aldıkları anlaşılmaktadır. Basında çıkan yazılardan seçmen kartı almıyan kimselerin oy kullanamıyacakları gibi bir netice çıkarıldığı görülmektedir. Kanunun gayesi. bütün seçmenlerin serbestçe oylarını kullanmak olduğuna göre, kurulumuz, gerek seçmen kartları hakkında ve gerekse seçmenin oy kullanma hususunda bilmesi lâzım gelen hususları bir tebliğle sayın seçmenlerin dikkat nazarlarına sunmayı faydalı bulmuştur:
1 — 5515 sayılı Milletvekilleri Seçimi Kanununun 30 uncu maddesine göre seçmenk artı, seçmenin kimliğini ispat eder. Herhangi bir sebeple kartın sahibi olduğundan şüphe edilenlerden hüviyet cüzdanı ibraz etmeleri istenebilir.
Seçmenin kimliğini, kurul, kendisince maruf iki seçmen marifetiyle de teabit ettirebilir. Şu hale göre seçmen kaili ibrazı mecburi değildir. I Oyunu kullanacak herhangi bir vatandaş; kimliğini nüfus hüviyet cüzdanı veya herhangi resmi bir hüviyet varakası ile veya kurulca maruf iki seçmen marifetiyle ispat edebilir.
Partiler ve cemiyetler, kanunun anladığı mânada resmi makamlardan madut olmadığından, bunlar tarafından verilen hüviyet cüzdanları, kanunun ruhuna göre seçmenin kimliğini ispat için yeter bir belge sayılamaz. Bazı hallerde seçmen kartının yanlış tevzi edildiği ve hak sahibinin elinde bulunmadığı ihtimali de nazarı itiba-re alınacak olursa, sandık kurullarının seçmenin kimliğini başka vasıtalarla tesbit ettirmeleri seçimin selâmeti bakımından elzemdir. Sayın seçmenlerin dikkat nazarlarını 5545 sayılı kanunun 154 Üncü maddesi hükümlerine de çekmek isteriz. Bu mad-de gereğince oy verme neticesine tesir edecek fiiller İka edenler 3 yıldan 7 yıla kadar ağır hapis cezaslyle cezalandırılırlar.
2 — Oy verme saat 8 de başlar ve saat 17 de sona erer. Ancak saat 17 olduğu halde sandık yerinde oyunu kullanmak üzere bekllyen seçmenler varsa bunların dahi, oy kullanmalarına müsaade edilir.
3 — Sandık seçim kurulunun önüne oy kullanmak üzere gelen seçmen varsa, seçim kartını başkana verecek, yok6a hüviyet cüzdanını İbraz edecek veya kurulca bilinen İki seçmen vasi Vasiyle kimliğini ispat edecektir. Başkan, seçmenin cetveldeki yerini bulacak ve oyların konulmasına mahsus mühürlü zarflardan birini vererek, kapalı oy verme yerinde dilediği oy puslasın) bu zarfa koymasını ve güzelce kapatmadan çıkmamasını tenbih edecektir. Başkanın ve kurul üyelerinin şu veya bu parti veya bağımsız aday oy pusulasını tavsiye etmeleri memnu olduğu gibi, sandık başında oy pusulası verilmesi dahi yasaktır.
4 — Kapalı oy verme yerine giden seçmen, orada dilediği oy pusulasını zarfa koyup kapattıktan sonra, kapalı oy verme yerinden çıkacak ve oy zarfını bizzat sandığa atarak, kütükte adının bulunduğu yerin hizasına imza edecektir. Kapalı oy verme yerine girerken seçmen, oy pusulalarının hangi partilere veya bağımsız adaylara alt olduğunu sorarsa, kendisine telkin ve tesir etmemek şar-tiyle, sandık kurulunca istediği izahat verilebilir.
5 — Seçmenler kapalı oy verme yerinde bulunan listelerden herhangi birini kullanacakları gibi beyaz ve çizgisiz kâğıt üzerine olmak şartiyle evvelce hazırladıkları oy pusulalarını da zarfa koyabilirler.
6 — Oy pusulalarına aday, Öz ve soy adının yazılması lâzımdır. Sadece öz veya soy adından adayın ki moldu-ğu tereddütsüz anlaşılmakta ise,
Oy pusulam kullanmak şart değildir; İsimler, düz beyaz kâğıt üzerinde yazılabilecektir
kendisine verilen oy muteber sayılır. Oy pusulasına adayın öz ve soy adından sonra hüviyetini bildirir bilgi yazılmasında kanunen bir mecburiyet olmadığı gibi engel de yoktur.
7 — Seçmen, oy zarfını sandığa attıktan sonra ve varsa seçmene ait olan ve zarf alabilmek için kendisine bırakılmış bulunan seçmen kartının mahsus yerini mühürlettikten sonra, başkan seçmenin listedeki ismi hizasına imzasını da attırdıktan sonra kendisine verir. Okuma, yazma bil-mlyen seçmenlere İmza yerine parmak bastırılır.
3 — Pusulada yazılı isimlerden ku-rulca okunamıyanlar hesaba katılmı-yacaktır. Aynı isim birden fazla yazılmışsa tek oy sayılacaktır. Seçilecek milletvekili sayısından fazla yazılan aday isimleri hesaba katümıya-çaktır. Sandık kurulunca verilmiş tek tip, biçim ve renkte zarftan gayrı bir zarfa konmuş bulunan oy pusulaları, imzalı veya mühürlü veya seçmenin kim olduğunu belirten herhangi bir işareti taşıyan oy zarf ve pusulaları, ihtiva ettiği isimlerin hiç birisi sandık kurulunca okunamıyan pusulalar muteber değildir.
9 — Bir zarftan muhtelif isimleri havi birden fazln oy pusulası çıktığı takdirde, bu pusulalardan hiç birisi muteber olmaz. Ancak aynı isimleri muhtevi pusuladan bir kaç adet çıkarsa, bunlar tek pusula sayılır.
10 — 5545 sayılı Milletvekilleri Seçimi Kanununun gayesi, vatandaşın iradesinin tam bir şekilde tecelli etmesini temindir. Oy haklarının kullanılmasına mani olmak maksadiyle
Şehrimizde bulunan Yunun tiyatro trupu dün İstanbul Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etmiştir. Resimde bu ziyareti yapan iki Yunun sanatkârı cemiyet reisiyle gazeteciler artısında görülmektedir.
|MI .
Merhum Iran Şehnişahı için Başkonsolosluk Mevlid okutacak
Merhum İran Şehinşahı Rıza Peh-levinin Tahranda yapılacak olan cenaze merasimi ve tedfini münasebetiyle İstanbul İran Devleti Şehlnşahisi Başkonsolosluğu tarafından 9 mayıs 1950 salı günü öğleden sonra saat 15 ten 18 e kadar Üsküdardaki İran Camisinde mersiye ve mevlit okuttu-rulacaktır. Aynı zamanda 8 ve 9 mayıs 1950 günleri Başkonsolosluk binasında bayrak yan çekilecektir.
Sultan Çiftliğinin ihtiyaçları
İstanbul, 5 (A.A.) — Sultançlftligl ve Kireçburnundan birer heyet bugün Vali ve Belediye Reisi Dr. Gökayı ziyaret ederek köylerinin liman, cami ve tarla ihtiyaçları üzerinde dileklerde bulunmuştur.
seçmenlerin kimliklerini ispata yarayan herhangi bir vesLkayı tahrif veya İmha veya tahrip eden veya çalan veya sakhyan kimseler, oyunu kullandıktan sonra ihtara rağmen sandık başından ayrılmayan veya herhangi bir müdahale, telkin veya tavsiyede bulunmaya kalkışan kimseler, sandık başında bıı kanuna göre oy verme yönünden kendisine yükletilmiş olan mükellefiyetleri İhtara rağmen ifa etmiyen seçmenler, hileli faaliyetlerle veya herhangi bir şekilde seçim kurullarının toplanmalarına veya görevlerinin ifasına mâni olanlar, kurullarca oy verme ve seçim neticelerini gös-teren tutanakların asılı suretlerini yırtan, bozan veya kaldıran kimseler, seçme yeterliği bulunmadığı halde kendisini veya bir başkasını seçmen kütük veya listelerine kaydettiren veya bu şekilde kaydedilmiş olanların silinmesine mâni olan veya seçme yeterliği bulunan birinin kütük veya listeden silinmesine sebep olan kimseler, seçmen olmayan kimseler yerine oy verenler, yetkisi olmadığı halde oy sandığının yerini değiştiren içindeki oy zarflarını alan, çalan veya değiştiren kimseler, oy verme günü oy verme müddetine© açık yerlerde ispirtolu içki verenler veya içenler veya açık veya kapalı şişelerde satanlar veya alanlar, T.C.K. nu menetmemiş olsa bile, ordu ve zabıta mensuplarından başka, silâh taşıyanlar, kötü niyetle sandık kurullarının işlemelerine karşı şikâyet ve itirazda bulunanlar, oy verme neticesine tesir edecek fiillerde bulunanlar şiddetle ve kanunun hükümleri dairesince cezalandırılacaklardır.
Milli hâkimiyetin tecellisi bakımından sayın seçmenlerin ve ilgililerin, yukarda belirtilen kanun hükümlerine uygun olarak hareket etmeleri 5545 sayılı Milletvekilleri Seçim Kanununun 66 ncı maddesinin 1 sayılı bendi gereğince ehemmiyetle tebliğ olunur.
I

Limanımıza gelecek Amerikan muhripleri
İstanbul, 5 (A. A.) — 42 nel muh-rip Filotillası Komutanı Komodor Kaplan komutasında bulunan Birleşik Amerikanın Akdeniz filosuna men ^‘ogelgesang ve Elllson muhripleri 10 mayıs çarşamba günü limanımıza ziyaret edeceklerdir.
Muhripler saat 9 da limana gelerek Dolmabahçe önünde demlrliyecekler. müteakiben filo komutanı karaya çıkarak Amerika Boşkonsolosu McBol-vvin ile İstanbul Deniz Komutanı Tuğamiral Fuat Uzgören’i makamında ziyaret edecektir.
Daha sonra Amerika Başkonsolosu ve İstanbul Deniz Komutanı IVogcl-gesang muhribine giderek Komodor Kaplan’ın ziyaretini iade edeceklerdir.
İstanbul, 5 (A.A.) — Pakistan Deniz Kuvvetlerine mensup bir mektep gemisi yakında limanımızı ziyaret e-decektir.
Bahar Bayramı tehir edildi
Hava muhalefeti yüzünden
Bayram, 20 ve 21 mayısa tehir edildi
Havanın serin ve yağışlı gitmesi sebebiyle bugün ve yarın OÜlhane parkında yapılacağı' ilân edilen Bahar ve Çiçek Bayramı 20-21 mayıs günlerine bırakılmıştır.
Kısa bir müddet zarfında tanzim edilen OÜlhane parkındaki tesisler muhafaza edilecek ve bayramın te-(| htr edildiği tarihlerde daha parlak bir şekilde tesit edilmesine çalışılacaktır.
Üniversite Rektörü Amerikaya gitti
Rektör, Amerika Hükümetinin resmî davetlisi olarak beş hafta tetkiklerde bulunacak
İstanbul Üniversitesi Rektörü Ord. Profesör Dr. Ömer CeiAl Sarç Amerika Hükümetinin resmi misafir ve davetlisi olarak New-York'a müteveccihen hareket etmiştir. Rektör, şehrimizden ayrılırken gazetecilere şunları söylemiştir: “— Birleşik Amerika tarafından Amerlkadakl tedris müesseselerini ve Üniversiteleri gezmek ve bu arada Türkiye haklımda konferanslar vermek üzere YVashington'a ravet edildim. Seyahatimin beş hafta kadar süreceğini tahmin ediyorum.”
öğrendiğimize göre. Rektör, Wa-shlngton’daki Ortaşark Araştırmaları Enstitüsünde Türkiye iktisadiyatını alâkadar eden konferanslar da verecektir.
Helikopter uçağı, İnönü Gezisinde tecrübe yapacak
P.T.T. idaresinin teşebbüsü ve diğer alâkadar vekâletlerin yardşnııyle ınemleketmilze ilgili mütehassıslar önünde gösteriler yapmak tilere “KAMAN" şirketi tarafından getirilen helikopterin tstanbulda bulunduğu sırada halka gösteri yapması kararlaştırılmıştır. Bu gösterinin pazar günü öğleden sonra İnönü gezisinde yapılmasına gayret edilmektedir.
Istanbulun SöOüncü Fetih Yılını Kutlama Derneğinin toplantısı
Istanbulun 500 üncü Yıldönümü ve Müteakip Fetih Yıllarını Kutlama Derneği idare heyeti dün ilk toplantısını yaparak başkanlığa Müzeler Müdürü Aziz Oğan’ı getirmiş ve diğer vazife taksimini yapmıştır.
Demek vaktin çok daraldığını hesap ederek faaliyetini teksif etmeye karar vermiştir.
Sinema Makinesi Kullanma Kursu
Amerikan Haberler Bürosu, şehrimizde bir sinema makinesi kullanma kursu açmak üzere Vilâyete müracaat etmiştir. Valilik, kursun açılması için gerekli müsaadeyi vermiştir. Bu kurstan şehrimiz okullarındaki öğretmenler de istifade edebilecektir.
Valdebağı Prevantoryumu için tahsisat
Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı Valdebağı Provantoryumu ve sanatoryumunun bazı İhtiyaçlarına sarfo-lunmak Üzere İstanbul Vali ve Belediye Başkanlığı emrine 100 bin liralık bir tahsisat göndermiştir.
öğrendiğimize göre emniyet memurları için yapılmakta olan sanatoryum inşaatı süratle ilerlemektedir.
Siyasi partiler, seçim mücadelesine
dün de radyo vasıtasiyle devam ettiler
ŞEHRİMİZ RADYOSUNDA PROPAGANDA KONUŞMASI YAPAN HATİPLERİN BEYANATLARININ HULÂSASINI KONUŞMA SIRASINA
Seçim Kanunu gereğince radyodaki siyasî konuşmalar devam etmektedir. Dün olduğu gibi bugün de «iyusl parti rrıürnossillerlnin yaptıkları konuşmaların huİHHHHinı kendilerine isabei eden saat tııraelyie voriyorus. Ankara Radyosundaki konuşmaları da gene aynı sun İçeririnde ınomioket sahifori Sütunlarında, okuyucularımıza bildiriyoruz.
M. P. adına Saadot Kaçar’ın konuşması
Saut 18.20 de Millet Partisi adına konuşan Saadet Kaçar. 20 nci asır demokrasi devletlerinin seçimlo başa geldiklerini hattâ Kızıl Ruayanın bile böyle bir rejimi takip eder göründüğünü,iffeti payimnl edilmiş seçimlerle mutlakıyetler idaresi milletlerinin nasıl inkıraz bulduklarını anlattıktan sonra İstanbul gibi bir kültür şehrinde vatandaşın 25 yıldır rey vermeye alışmadığı bu ihtiyacı duymadığını vo hakkını kullanmadığını totklkie-rlndo müşahede ettiğini, demokrasinin sandık başında doğacağını ve katledlleblleceğini belirtmiş, "Mlllotln zümrelerin tahakkümü altında değil zümrelerin milletin tahakkümü altında olması devri gelmiş hattâ çoktan geçmiştir’* demiştir.
Bundan sonra Anndoluda bazı muhtarların yaptığı baskıdan, satın alınan oy puslalarından bahsederek °14 mayıs, bir zafer bayramı gibi bakliyen vatandaşa mezar olmamalıdır, iktidar eski itiyatlarından vazgeçerek vebalinin kefaretini ödoyecektlr. Aksi takdirde halkın meclis kürsülerine çıkacak olanlara, soyguncular diye bağırmağa hakkı olacaktır”, dedikten sonra, seçimlerde halkın sesi, hakkın sesi olmasını Allahtan diliyoruz” cümlesiyle sözlerine son vermiştir.
D.P adına Füruzan Tekll'in konuşması
Saat 18.50 de D.P. adına konuşan Füruzan Tekil, şimdiye kadar halkı hiçe saymış olan iktidar partisinin bugün değişik bir lisan kullanarak türlü vaatlerde bulunarak yapılmamış olan bir çok İşleri kısa bir zamanda başaracağını söylediğini belirttikten sonra “Madem ki kolajdıkla yapmak imkânlarınız vardı, neden ihmal etliniz” diye sormuş ve C.H.P. Genel Baş kanının 4 sene evvel iradetmiş olduğu bir nutukta hayatın ucuzlatıla-cağına temas eden kısımları almış ve istinaf mahkemelerinin derhal kurulacağı konuşunu inceledikten sonra sayın Cumhurbaşkanının İzmir nutuklarında ele aldığı köy ve köylü nıevzuundaki mesuliyetin hangi partiye ait okluğunu soran Füruzan Te-;(ii, kv ityji, memur bütün küİlblerînfh ı*tfah ve hürriyet İiuU-sini ancak DıP nln kazanacağırtfl. ik-ı tidRrın adanı kayırma iltimas zihniyetini yokedeceğini söylemiş vo “vaadle-rinl tahakkuk ettirmek için şimdiye kadar ne yapmışlardır” demiştir.
Tekil, Millet Partisine de hücum ederek iktidara ulaşmak kabiliyetinde olmayan bu partinin İktidarın bize geçmesine mâni olmaya çalışarak
nt!i>t«mtiiN=ııiKaH>HuiM*w«ıiMia4iiKUNU>Mii!itııiMNUiniiıiMiı*^ıiMitiMiMnnıımumu«iim»n«
Belediye Sulul* İdaresi tarafından Terkosla Kâğıthane .ırasında inşasına başlanan 1000 ınlllmetrellk borulardan müteşekkil 14 kilometre uzunluğundaki ikinci hale hattının 26 kilometrelik kısnu tamamlanmıştır, (»eri kalan 18 kilometrelik kısmı da bıı seııe İçinde tamamlanarak Istanbııla halen günde verilmekte olan 60 bin metre mikabı miktarındaki su 160 bin metre mikâbına çıkarılacaktır. Bu sayede günde nüfus başına verilecek hu miktarı 200 litre İle birçok büyük ve medeni şehirlerdeki nispetin çok üstüne çıkmış olacaktır. Yukarıdaki resini, foto muhabirimiz tarafından bundun bir müddet önce Silâlıtarağada çekilen 1000 milimetrelik boruları toplu hâlde gösteriyor.
Halk Partisine yardım ettiğini söyle-dikton sonra Genel Başkanımn söylediği gibi Halk Partisi gibi çok yorgun. uykuda kalmış bir partinin dinlenmeye muhtaç olduğunu ifade ederek sözlerine son vermiştir.
M. K. P. adına Şemsoddin Yo|il‘in konuşması
Milli Kalkınma Partisi adına saat 19.20 de konuşan Mehmet Şemscdılln Yeşil daha ziyade dini konular üzerinde teksif edilmiş olun sözlerinde dine olan İhtiyacı belirterek Allahsız yaşanamıyacağını, lOuu seneden beri en büyük unsuçun din olduğunu tebarüz ettirmiş ve ' Herkes nüfus kâğıdını açsın, dininin İslâm olarak yazıldığı görülecektir” demiştir.
M.P. adına İkinci konuşma
Gene M.P. adına saııt 20 do yaptığı konuşmasında avukat Saadet Kaçar taha fazlu hukuki mevzulara temasla kanunlarımızı vo adalet işlerimizi tenkidin, Anayasa ile ve İnsan Hakları Beyannamesiyle temin edilen hak vo hürrlyetlorle kabili telif olmadığını belirtmiştir.
Bir Bakanın tenkld edilemediğini, böyta idareye lânet olsun gibi bir sözü ağzından kaçıran bir şahsın derhal mahkemeye verilerek katil sayıldığını söyllycn hatip, ceza kanunlarındaki noksanlara temasla devlet, millet gibi kanunlara tâbi olmuyorsa İki yüzlü bir bıçağın hâkimler üzerinde devletin nâflz olamaması ve müstakil çalışması tezini müdafaa e-derek sözlprlni bitirmiştir.
C. H. P. adına konuşan Talisin Bangııoğlıı
Söze: “Kısa zamanda milli eğitim sahasında yapılan terakki bugüne kadar hiçbir sahada yapılmamıştır,, diyerek başlıyım Milli Eğitim Bakanı, ilk öğretim dâvasının C. H. Partisinin temci dâvası olduğunu bildirmiş ve 27 yılda alınan neticelerden bahsederek demiştir ki;
“Cumhuriyetin başında okuma bilen çocuk nispeti yüzdo 12 iken bugün yüzde 60, umumî okuma yazma nİBpe-Ü yüzde 5-6 iken yüzde 40 olmuş, ordudaki nispet yüzdo 50 ye yükselmiştir.
Halkla devlet elele koy okulları yapmaktadır. 1946 da dayısı 13.800 olan okul adedi 17.000 e, 26.000 olan öğretmen adedi 34.000 e. öğrenci adedi 1.042.000 den 1.625.000 e yükselmiştir.,,
Bundan lonra Bakan önümüzdeki 4 yıl İçerisinde yapılacak ıslâhattan bahsetmiş ve muhalefete temasla “Geç kalmış hürriyet kahramanları gülünç olmuştur ve gülünç olacaktır., demiştir.
C. H. T. adına Kemal Satırın konuşması
C. H. P. adına «aat 20.50 de yaptığı bir konuşmasında Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satır Ulaştırma Bakanlığının mçvşuu dahiline giren Devlet De-Loizyolüırb Devlet Havayolları, Telefon Telgraf. Devlet Demiryollarının çeyrek asır zarfında yapmış olduğu işlerin özlü bir bilançosunu vermiş ve C. H. P. Hükümetlerinin her şeyi nasıl ve no vaziyette devraldığını anlatarak bugüne kadar durmadan nasıl İnkişaf ettirildiğini muhtelif rakamlara İstinat ederek anlatmıştır. Dr. Satır 1946 dan bugüne kadar da ulaştırma işlerinin bir an dahi inkişaftan geri kalmadığını tebarüz ettirerek iç ve dış se-
GÖRE VERİYORUZ
ferlerde Devlet Denizyollarının başardığı işler Üzerinde durmuş, armatörlerin (le himaye edildiğini tebarüz ettirerek armatör gemisi adedinin 70 e yüks(‘ldığlnl Moylumintir.
Yeni gemilerin do alınması hususunda teşebbüslere geçildiğini belirten hatip bugün yanm milyon tonilâto hacminde bir deniz filomuz olduğunu anlatmıştır.
Bilahare Havayollarının inkişâfı vo bu idarenin ehliyetli personeli Üzerinde duran Ulaştırma Bakanı, telefon mevzuunu da intikal ederek bugün 65 hin abonenin mevcut olduğunu ve iki sene zarfında bu miktarın 120 bine baliğ olacağını İzah etmiştir.
Kemal Satır sözlerini bltlrlıkcn ismet Paganın bozana alt bir hâtırasını nakletmiş ve: “İnsafı olan bunları anlayacak. insafsız muhalefet gene her şeyi inkâr edecektir, Geçmişte olduğu gibi gelecekte de büyük hizmetler yapacağımıza İman ediyorum,, demiştir. D. P, adına J)r. Mukerrem Sarorun konuşması
D. P. adına saat 21.50 de yaptığı konuşmada daha ziyade gençliğe hitap eden Dr. Mü kar rem Sarol Anayasanın zümre ihtilâlinin eseri değil, inkılâp ve vatan çocuklarının kaniyle yıkanmış bir zafer âbidesi olduğuna işaret ederek son 10 senelik başıboş muvazenesiz icraatın tenkidini yapmıştır.
Memleketin âzami çoğunluğunu temsil eden D. P. nln parti mücadelesinde asla kuvvet kullanmak, millete tahakküm değil hizmet etmek olduğunu tebarüz ettirerek Türk gençliğini “Tarihte hiçbir İnkılâba yabancı kalmamıştır" sözleriyle övdükton sonra inkılâbın 14 mayısta gönül beraberliğiyle başarılacağını ifade etmiştir.
Sadi lrmak’ın sahte listeler ve sendikalar hakkındaki beyanatı
C; H. P. Müfettişi Prof. Sadi Irmak dün kendisi İle konuşan gazetecilere D. P, nln iddia ettiği sahte listeler ve C. H. P. nin sendikalar nezdlnde siyasi faaliyete geçtiği yolunda yayınlanan haberler etrafında şu izahatta bulunmuştur:
“— Sahte listeler hakkında hiçbir surette haberimiz yok ve parti olarak da elbette bizim tek gayemiz kendi listemizin halkımızca beyenilerek tam bir surette muzaffer olmasıdır.
Sendikaların politika dışı olmasını kanun metnine ithâl eden adam, tesadüfen tstanbulda C. H. P. müfettişi-dir. Bu surette işçilerimizin fert fert siyaset yapmak hakları ne kadar meşru ise sendikaların sendika olarak politikaya karışması kötü ve zararlıdır. Bu sebeple bizim tarafımızdan sendikaların politikaya girmemesine âzami itina edilmektedir. Bizim yaptığımız tek şey işçilerimize kanunların sağladığı haklan objektif olarak tanıtmaktır. Bu hakkımızın da meşrû olduğu meydandadır. Politik denebilecek başka bir tesirden kaçınıyoruz.,, Toprak - Emlâk Partisinin dünkft toplantısı
Toprak - Emlâk Ve Serbest Teşebbüs Partisi dün Beyazıttakl merkezinde basın mensuplarının da iştirakiyle bir toplantı yapmış ve bu toplantı 'a parti tüzüğünün ana maddeleri üzerinde açıklamalarda bulunmuştur. kûr parti, esas itibariyle mesk« n b ram karşısında Milli Korunma nununun durumunu tenkid etmek’ emlâk kiralarının da hayat pahe'* seviyesine getirilmesini ve bunun rurî olduğu tezini müdafa etmekle
SİYASÎ İKTİSADÎ
YENİ İSTANBUL
MÜSTAKİL GÜNLÜK GAZETE
Sahibi:
YENİ İSTANBUL NEŞRİYAT LtMİTED .ŞİRKETİ
M( Dl'RÜt FARUK A. SCNTER Bu sanda yazı işlerini fiilen idare eden: Sacld ÖGET
Gazetemize gönderilecek W-hîmum yazıların değnıdan ioğnıya yazı idleri müdürlüğüne gönderilmesi lâzımdır.
İkinci sayfamızdaki siyasi, ÜçUncU sayfamızdaki kültürel, beşinci sayfamızdaki iktisadi başmakalelerde İleri sürülecek fikirler tama m İyi e yazarlarına aittir.
Basıldığı yer :
YENİ İSTANBUL MATBAACILIK LIMITED ŞİRKETİ MATBAASI
Ahmet Hamdi Tanpınar
Sahnenin
Dışındakiler
-.58 -
öyle ki, batan Çarlık gemisinden hemen herkes bir asalet unvanı kurtararak gelmişti denebilir; - acayip ve çok tehlikeli bir peri kafilesi gibi bu sakin baş dindirme mâbedlerine, bir kısmı sakat, göğüsleri nişanlarla dolu, yine Kafkas ve Kazak kıyafetli erkeklenyle beraber üşüşmüşlcrdl. Her büyükçe kahvede tombala oynanıyor, muayyen saatlerde ışıklar kısılıyor, narin endamlı dclikanhlar, Kafkas dansları, kadınlar ufak tefek plâstik rakslar yapıyorlar, semtleri dolayıslyle daha kapalı, müşterisi daha az yerlere hiç olmazsa gezici çalgıcılar uğru-yorlardı.
Beyoğlu, büsbütün tanınmaz hale gelmişti. Birdenbire kendisine eklediği Sirkeciden Tepeba-Sina, oradan tâ Osmanbeye ve Şişliye kadaı alaturka ve alafranga çalgılı, hiç olmazsa bir gramofonla müşterilerini eğlendiren bir yığın eğlence yeri açılmıştı. Fakat asıl civcivli yer şüphesiz Tepehaşlyle Taksim aracında idi.
Yetmiş çeşit milletten inaanın hep birden eğlendiği bu birkaç yüz metre uzunluğundaki cadde, kendi tevekkülünün ve ıstırabının gecesine kapanmış eski Istanbulun yanıbaşındû bugli-291
nün ekzotik romanlarında hikâyesini okuduğumuz bir nevi Şanghay veya Singapur gibi asıl maddesine çok derinden yabancı, haşin, köksüz ve gürültülü parlıyordu. Fakat Istanbulun neresi eğlenmiyordu? Üsküdar iskelesinin hüzünlü manzarası birdenbire bir şehrâyin olmuş, Kadıköy, iskeleden başlayan bir yığın eğlence yeri ve barla dolmuştu. Mühürdar bahçesi - o zamanlar Moda, bugünkü gibi parlamamıştı - çslgısiyle, eğlencesiyle Istanbulun en uzak yerlerinden müşteri çekiyordu.
Fakat bu eğlenen Istanbulun yanıbaşında çok bahtsız, muztarip bir İstanbul daha vardı. Daha harp içinde el değiştirmeğe başlayan servet, İçtimai hayatın nizamını bozmuş, beş altı sene evvel müreffeh «andan ve eski payitahtın asıl hayatını yapan bütün bir orta sınıfı harap etmişti. Umumi Harp içinde çıkan yangınlarda evi barkı yananların çoğu hâlâ medreselerde idi.
Istanbulun çapraşık yollu, nıescilli, bakkallı küçük mahallelerinde, o tahtadan kutu gibi evlerde her ne pahasına olursa olsun haysiyetini muhafaza etmeğe, çocuklarını okutmağa, karısını, kızını iyi giyindirnıeğe, temiz kıyafetle gezmeğe, misafir kabul etmeğe, şu ve bu vesile ile sağa sola, aile şerefiyle mütenasip hediye vermeğe mecbur insanlar, çoğu eski imparatorluğun rütbe ve nişan sahibi memurları, bir usta elinden çıkmış gild dü2gün zevki ile istanbuiu ve hayatını benimsemiş insanlar kıt kanaat, göz yaşlarını içlerine akıtarak yaşıyorlardı. Çünkü Öbürleri daha az refahlı sayılanlar, ekmeğini her gün kazanmağa mecbur olanlor yeni başlayan bir yığın meslekle bu geçici ve sun’l refahın bir köşesini zaptet m işlerdi. Onun için oturdukları yere bakılıp orta halli sanılan aileler yarı aç iken küçük kulübelerde, üstü teneke örtülü baraka-292
larda, hattâ bâzı medrese köşelerinde zurnalı, davullu, utlu, kemençelı eğlenceler oluyordu.
Fakat asıl kazanç büyük iş adamlarında ve onlarla işbirliği yapmış her cinsten atılgan, ves-vesesiz. binaenaleyh kıymet fikri az insanlarda idi. Bunların çoğu uçucu bir yıldız gibi parlayıp sönüyorlardı, bir kısmı ise tutunmasını biliyorlor, yavaş yavaş çabuk kazanılmış para, yer ve el değiştirmesi oldukça güç olan emlâk ve akarla değişiyordu. Bu yüzden şaşırtıcı izdivaçlar oluyor ve henüz ananelerini muhafaza eden, ınâzi-slnin izi içinde yürüyen şehir birdenbire şöhreti hâlâ İstikbale alt bir ümit gibi kendilerinde yaşı-yan bir Tanzimat vezirinin veya büyükçe bir memurun kızıyle herhangi bir sonradan görmüşün evlenmesini kendi haysiyetine indirilmiş bir darbe telâkki ediyor, haberi gazetede okuyanlar başlarını sallayarak: “Ne günlere kaldık!,, der gibi birbirlerine bakıyorlardı.
Senegalli nefer, Cezayirli çavuş, siyah sakalı çenesinin altına bağlanmış Hintli gönüllü, iskoçyah. KanadalI fedai, AvustralyalI zabit, siyah pelerinli karabinerl. ermeni tercüman rum papazından bozma halk hatibi arasında işte İstan-bulun böyle karışık, derbeder bir hayalı vardı.

Sabihayı görmekten ümit kesmiş gibiydim. Onun insanlardan gizlendiğine, doatlarlyle alâkasını kestiğine inanmıştım. Bununla beraber a-rıyordunı. Bir gün İhsanın finneslvle konuştum. Bana çok mahzun bir bAkışt.an sonra: °Bcn de göremiyorum! O kız içime hicran oldu... Ne kadar sevdiğimi bilmezsin!” dedi. Yukarda teaödüf ettiğimi söylediğim 171 Vcdad’la Nuri Adili aradım. Kadıköyünde sönük bir tiyatro kumpoııya-293
sini kurduğunu haber aldım. Bir akşam kendisini gördüm. Muvaffak olmuş sanatkâr gururıyle bana ancak iltifat etti. Fakat Sabıhayu çoktan tesadüf etmemişti.
Kudret Beyle sık sık gittiğimiz Sakine Hanımlarda dn onu göremivordum. Bu lâtif kadın beni evin insanlarından biri addediyor, hayatımın mahrem ^anılabilecek her tarafım açıyordu. O da Sablhanm bahsi geçince, İhsanın annesi gibi konuşuyordu. Bir gün bana bu vesile ile insan kadrinden bahsetti.
— Ne yazık, Cemal Bey, yavrum, ne yazık ki insan, insanın kadrini, her zaman bilmiyor. Ben Sabihaya karşı istediğim gibi davranmadım. Ona üzülüyorum.
Bu sözler bana çok acı geldi:
— Subihadan ölmüş gibi bahsediyorsunuz...
— Hayır, yavrum, öyle değil! Daha mühim bir şeyden bahsetmek istiyorum.,. Anıma, neden? Belki her zamanki tasavvurlarımızdan birinden...
Bu arada ben Yuneşka ile tanışmıştım. Bu kadın: Hasarı Beyin yanında ilk defa gördüğüm gün. elıı / sıkış tarzı bana mânalı gelmişti. Haşan Beyni kim olduğunu anlayınca, bize mültefit olduğunu gördüğümüz heı kadın karşısında az çok kurdüğumuz o bir anlık saadet ve eğlence hayali İçimde yer değiştirdi. Yunerkn vasıtasiyle Haşan Bey ile Sablha arasındaki münasebete dair bazı şeyler öğrenebilirim, ümidine kapıldım ve bu kadınla tanışmak çarelerini aradım.
Topebaşı lokantalarına bir kaç defa uğradıktan sonra İsteğimde muvaffak oldum. Yuneşka hemen o gün beni Tariabaşındak! evine götürdü. Garip bir kadındı. Mizacındaki soğukluğu sanki uysallığlyle telâfiye karar vermiş gibi idi. Onun için tanıdığı erkeklere, uzviyetini kendisine ait olmayan bir şey gibi teslim eder vc sonra, 294
sanki çok uzaklardan, âdeta zihnindeki bir noktadan, bir türlü anlamadığı, sırnna varamadığı bu didişmeyi, merakla, hattâ merhametle seyrederdi.
Yuneşka Tarlabaşındakı bu evde îda isminde şimallı bir kadınla beraber oturuyordu. Son derecede beyaz olan bu kadın, uzun boyu, âdeta sonradan üslûplaştırılmış hissini veren yüzü. çevik ve İnce endamiyle —sırtının hafif kamburluğunu insan göremezdi.— îbsen’in tiyatrolarında bahsettiği şimal geyiklerine, Cennen efsanelerinde hikayesi geçen kuğu kuşlarına benzerdi. Harbe dahi girmemiş bir milletten olan tda’nın Beyaz Rus ordularlyle İatanbula gelişine çok şaşmıştım. Halbuki aynı ordularla ve onlardan sonra, elli bine yaknı Karadenizli Türk de memleketine dönmüştü.
Bu iki kadının sürdükleri hayat, bana kadın dediğimiz mahlûkun, hayatın mutlak şekilde yarısı olduğu halde çektiklerini anlatmağa kafiydi. Uzviyetlerinin, erkek iştiharının, yanlış kurulmuş hayatın, kendi bünye hususiyetlerinin cezasını, her gün, her saat ayrı bir işkence ile ö-düyorlardl. Yuneşka, maddesini yan ndakiierınin ellerine torkederek, îda. etrafındaki her şeye çılgın denebilecek bir İsyanla kadın talihinin kötü tarafını yaşıyordu.
İda’nın en büyük isteği tek bir erkeğin olabilmekti. Fakat bir türlü onu soçemiyordu, Şaşırtıcı bir kültürü vardı. Hiçbir hususu olmadan musikiyi seviyordu. Muhlis Beyi çok yakından tanımıştı. Bir gün bana “Acaba onunla yaşıyamaz mıyım? Beni yanına almaz im?” diye sormuştu. Fakat Muhlis Bey aşağıda göreceğimiz gibi, bu cins adam değildi.
• (Devamı var*
295
fi Mayıs İMO
YENÎ İSTANBUL
Sayfa 8
GÜNÜN
KONOMiK
HAREKETLERİ
Fındık ihracat mevsimi kapanırken
Yazan : Said Bilâl Çakıroğlu
_ ÎCARET bilançomuzun daima baş tarafında mevkiini muhafaza
I etmekte olan fındık mahsûlümüz 1949 istihsal yılını da(85) mil yon kilo ve ı60ı milyon Türk lirası değerindeki ağırlığı ile geçirmiş ve Türkiye için en mühim bir döviz kaynağı olduğunu bir kere daha hatırlatmıştır. Hatırlatmıştır diyoruz, zira mevsim başında İngiltere devalüasyonu ile başlıyım diğer ihraç memleketlerinin para operasyonları muvacehesinde, Türkiye durumunun neden ibaret olacağını tespit etmek üzere Ankaıada toplanan mütehassıslar, bizde de devalüasyon yapılmadığı takdirde milli mahsullerimizden en mühim-mi olan fındık ve tiftiğin bundan mutazarrır olacağı kanaatini izhar etmişler ve daha ziyade bu endişelerini fındık üzerinde toplamışlardı.
Hâdiselerin seyri, bu endişelerin yersizliğini ve bilhassa fındıklarımızın. kalite itibariyle, dünyada inhisar tesis edebilecek bir durumda olduğunu ve bu sebeple icabında harice fiyat dikte edilebileceğini ispat etmiştir. Nitekim mevsim başında fındıklarımıza İngiltere (124) sterling. (*) Amerika ve dolar bazı üzerinden fiyat teklifi yapan diğer devletler (50) dolar verirken, devalüasyonu müteakip İngiltere 245 sterling’e çıkmış ve dolarlı teklifler de (70) dolara yükselmiştir. Hattâ bugün bile Almanya, elinde lisans bulunsa, (70) dolardan alıcıdır. Almanyanm lisans işine temas etmişken hemen ilâve edelim ki, önümüzdeki haziran ayında yenilenmesi icap eden anlaşmada fındıklarımıza tam bir serbest! verilmeli ve hiç bir suretle tahdide tâbi tutulmamalıdır. Geçen mevsimde Alman anlaşmasına fındık için (600 ı vagonluk bir kontenjan konulmuştu. Harpten evvel, ihracatımızın f r 80 ini ylyebilen bir memlekete bugün rfc 2 nispetinde bir tahsis yapmanın ne ehemmiyeti olabilir. Vakaa bu Almanya, harpten evvelki Almanya değildir; küçülmüş, parçalanmış bir Almanya karşısındayız. Böyle olmakla beraber Almanya (600) vagonluk fındıkla iktifa etmemiş İngiltere, Fransa. İsviçre, Hollanda ve Arap memleketlerine gönderdiğimiz fındıklarımızın mühim bir kısmını da yemiştir; yani Tür-kiyeden bu memleketlere yapılan ihracat Almanyaya kaymıştır.
Şu halde meseleyi reallze etmek ve mutavassıt memleketlere terkedüen fiyat farkından resen faydalanmak için, yeni anlaşmada fındığı büsbütün serbest bırakmak veya hiç olmazsa (600) vagonluk tahsis, yerine (2000) vagonluk bir kontenjan ayrılmalıdır.
r ? t « m , .t. ★
1949 mahaul yılı en bereketli rekolte veren senelerden biri olduğu halde, bugün ihraç mevsiminin sonuna daha üç aylık bir zaman varken, (851 milyon kiloluk bir rekoltenin (75) milyon kilosu ihraç edilmiş ve döviz olarak şimdiden, dahili istihlâke giden kısım hariç olmak üzere. 51 milyon Türk lirası temin olunmuştur.
Bugün fındık ihracat mevsimi kapanırken stok olarak tüccar ve müstahsil elinde, umumi rekolteye nazaran, mühim bir stok sayılmı-yan (350) vagon kadar bir bakiye kalmıştır. Bu bakiye, fındık bölgeleri itibariyle, aşağıda gösterilmiştir:
50 vagon Ordun mmtakası (Ünyeden, Bulancağa kadar)
100 „ Giresun mmtakası (Bulancaktan, Beşikdüzüne kadar)
200 „ Trabzon mmtakası (Beşikdüzünden, Sovyet huduauna
kadar).
F
Londra konferansında Amerika, askerî ve İktisadî işbirliğini arttırmağa çalışacak
Bakan,
Birliği ve Torquay Konferansı etrafında Amerikan senatörlerine izahat verdi
vrupa devletlerinin askeri bütçeleri,
Avrupa Tediye

9
Wa8hington, 5 (Amerika hususî muhabirimiz G. H. Martin’den telsizle)

BEYAZ PEYNİR PAHALILAŞTI
Buna sebep olarak, ihracata izin verilmiş olması ileri sürülmektedir
Beyaz peynir ihracatına müsaade edildiği yazılmıştı. Ekonomi ve Ticaret Bakanlığının bu müsaade kararı üzerine, 1949 mahsulü beyaz peynirin tenekesi 22 liradan 28 liraya kadar yükselmiştir.
Beyaz peynir ihracatı için, Eko-
nomi ve Ticaret Bakanlığından müsaade isteyen tacirler, İstanbul ve İzmir piyasalarında 30 bin tenekeden fazla beyaa peynir bulunduğundan bahsederek, yeni mahsul karşısında bu stoklan eritemiyeceklerini söylemişlerdir.
850
[Beher vagon (10) bin kilo iç fmdık muadilidir. Ve (100) kilo kabuklu fındıktan takriben (48) kilo iç alınır.]
Diğer taraftan 1949 mahsul rekoltesinden takass ayrılan (262) vagondan, şimdiye kadar, (12) vagonluk bir ihracat yapıldığına göre daha (250) vagon takaslı İhracat yapılması zaruridir. Takas muamelelerine başlanan bu partilerin de ihracından sonra, elde kalacak (100) vagonluk stokun, yeni mahsule kadar, ihtiyacı karşıhyacağı ve 1950 mahsul yılına bir stokla girilmemiş olacağı tahmin edilmektedir.
Karadenizin incisi diye tanınan Ünyenin eteklerinden başlayıp Türk hududunun nihayetine kadar uzanan ve içine dört vilâyeti alan bu şirin mmtakanm yeşil yapraklı, bodur yapılı sihirkâr fındık ağaçlarının cazibesi içinde milletvekili seçimine ait maçı seyrederken, bu sahillerin vefakâr ve mert halkına, yeni fmdık rekoltesinin de bereketli olmasını ve refahlarını sağlamasını candan temenni ederiz.
VVashlngton, ft (Hususi muhabirimiz G. H. Martin bildiriyor) — A-merıkan Dışişleri Bakanı Dean Ache-son, Senato Dışişleri komisyonuna, Londra konferansında konuşulacak mevzular hakkında malûmat vermiştir. Senatörlerle Dışişleri Bakanı a-rasıııdakı konuşmaların, eskisine nazaran daha farklı olduğu tahmin edilmektedir. Eskiden, Dışişleri Bakanı, senatörlere önceden verilmiş kararları tebliğ ederken, bu sefer Bakan, senatörlerin mütalâasını almağa geldi. Amerikan politika hayalında yeni açılan bu çığırın nasıl netice vereceği bilinmemekle beraber, görülüyor ki, Amerikan diplomatları, şimdiye kadar teklif ve tenkitlerini istihfaf eden Dışişleri Bakanlığının bu tarzı hareketinden daima muğber olan parlâmento politikacılarına daha fazla ehemmiyet vermek kararındadırlar.
Senato Dışişleri Komisyonu Başkanı senatör Connaliy, Acheson’un komisyona verdiği muhtıra hakkında hulâsaten malûmat vermiştir. Buna nazaran, Amerikan Dışişleri Bakanı, Avrupah bakanlarla, Atlantik paktı devletlerinin asker! bütçelerini, Avrupa İktisadi işbirliği bağlarının sıklaştırılmasını ve Torquay gümrük konferansı hazırlıklarını görüşecektir.
Bu muhtelif meseleler hakkında, VVashington’da şu malûmat verilmektedir:
1 — Askeri bütçeler:
Bu mesele, son La Haye konferansında da gözden geçirilmiştir. Avrupah Bakanlar, Atlantik paktı ile, âkit devletlere tahmil edilen askeri mükellefiyetlerin mâli yükünü, milli bütçeleri İçin tahammülün üstünde
görmüşlerdir. Bu müşahede, Ameri-kayı, munzam bir gayrete davet mahiyetinde idi» Bruxelles’de geçenlerde yapılan bir toplantıda, Ingiliz murahhas heyeti, Batı Avrupa asker! paktına dahil devletlerin askeri masrafları arasında bir âhenk tesisini teklif etmişti. Bevin’in, hususi konuşmaları sırasında, daha da ileri giderek, Amerika ile diğer Atlantik devletleri asker! bütçelerinin ergeç birleştirileceğinden bahsettiği malûmdur.
2 — Aürupıt Tediye Birliği:
Acheson, Avrupa memleketlerinin bu mevzudalci hakiki fikirlerini öğrenmek için, gerekli sondajları yapmıştır. Bu mevzuda ilk Amerikan muhtırası, Marshall Plânı memleketlerine, geçen aralık ayında tevdi e-dilmişti. Netice, hayrete şayandır. Mayıs ayına geldiğimiz halde, Wa-shington, Ingılterenin bu husustaki görüşünü hâlâ öğrenememiştir. Ingiltere şubatta her ne kadar prensip itibariyle muvafakatini bildirmişse de, müzakereler, çok ağır İlerlemektedir. Diğer taraftan Belçika, yirmi kadar İhtirazı kayıd ileri sürmüştür. Belçika Merkez Bankası İdare Meclisi Reisi, Belçikanın, Avrupa Tediye Birliğine iştirak etmeden önce, bütün bu ihtirazı kayıtların kabul edilmesinde ısrar etmektedir. Amerikalılar, Belçikanın bu itirazlarına hiç de gücenmiş değildirler. Bilâkis bu itirazlar. Paul Hoffman ile arkadaşlarına. Amerikanın, Slr Stafford Cripps’in zannettiği kadar muhafazakâr görüşlü olmadığını ispat için, mükemmel birer vesile olmaktadır. Washington, hakiki muhafazakârla-
rın, Amerikalılar değil, Belçikalılar olduğu kanaatindedir. Diğer taraftan Belçika, muhtelif paraJann birbirlerine tahvili imkânını temin edecek yerde bu gayeden uzaklaşıp yem bir milletlerarası mekanizmaya İştirak etmek istemediklerim, pek de haksız olmayarak, ileri sürüyorlar. Acheson, AvrupalIların bu meşhur İktisadi işbirliğine girip girmemek istediklerini araştıracaktır.
J — Torauau konferansı:
Nihayet VVashington. Marshall Plânının 1952 de nihayete ermesini müteakip hâsıl olacak meselelerin az çok daimi şeklinde halline doğru mühim bir adım teşkil edecek olan Torquay konferansına büyük ehemmiyet atfettiğini tebarüz ettirmektedir. Bu mevzuda Amerikan görüşü üç istikamette inkişaf etmektedir. Washlngton, Torquay konferansı görüşmelerinde evvelâ gümrük resimlerinin indirilmesine doğru bir politika takip etmek arzusundadır. Truman Hükümeti, soma, American Export -Import Banc ile Milletlerarası Kalkınma Bankasının ikraz politikalarına yeni bir veçhe vermek kararındadır. Nihayet, Amerikan Hükümetinin vereceği garantiler ve hususi teşebbüsün tahsis edeceği Amerikan sermayesiyle, uzun vadeli bir sermaye plasman programı derpiş edilmektedir. Gelecek kasımda kısmi seçim yapılacağından, VVashingtonda, bu ta. savarlardan açıkça bahsedilmemek-tedir. Bununla beraber, Acheson’un, Atlantik milletleri işbirliğinin sıklaştırılması mevzuunu görüşürken, Londrada toplanan meslekdaşlarına, bunların umumi hatları hakkında malûmat vermesi çok muhtemeldir.
İsveçe üzüm ithali serbest
Ankara. 5 (A.A.) — Dışişleri Bakanlığından haber alındığına göre, yapılan teşebbüsler neticesinde, İsveç Hükümeti Türkiye menşeli kuru üzümlerin İsveçe ithalini serbest bırakmıştır. Bu karar 2 mayıs 1950 tarihinden itibaren yürürlüğe girmektedir.
Buz fiyatları tesbit olundu
Belediye, buz fiyatlarını tesbit etmiştir. Yeni fiyatlara göre, Sarıyer, Adalar, Beykoz, Bakırköyde buz toptan olarak 5 kuruşa, diğer semtlerde 4.50 kuruşa satılacaktır.
Kısa Haberler
(•) Teamül icabı, sterling fiyatları ton itibariyle, dolar fiyatları lae (100) kilo karşılığı olarak gösterilmiştir.
Yunan Tütün ihracatının
desteklenmesi tavsiye olunuyor
Atina 5, Hususî muhabirimizden:
Yunajıistanm İngiltere ve Mısıra yaptığı tütün ihracatını tetkik etmek İçin teşekkül eden bir komite, Yunan tütün ihracatçılarının, bir İngiliz lirası için 54600 drahmi tesbit eden takviyeli bir kambiyo müdahale fiatı ile garanti edilmesini tavsiye etmiştir. Devlet tarafından desteklenen bu flatler normal muamelelerde İngiliz lirası başına istenilen 42000 drahmi-
ye tekabül etmektedir. Komite, Milli Ekonomi Bakanlığından önce verdiği kararlarında, bu yardım için icap eden sermayenin, dış kambiyodaki tütün satışının müzayede suretiyle yapılarak elde edilebileceğini söylemiştir. Bu kambiyo fiatl, radyo vesaire gibi muayyen lüks maddeleri ithal etmek arzu eden acentelere verilebilir.
Komite. İngiliz lirası için kabul e-dilen müdahale fiatlerınin yalnız în-giltereye değil aynı zamanda Mısıra da ihracat İmkânını sağlayabilecek durumda olduğunu kabul etmektedir.
Akdeniz havzasının ormancılık meseleleri
★ VVashington 5 A. A. (United Press) — Birleşmiş Milletler iaşe ve Tarım Teşkilâtına bağlı Avrupa Ormancılık Tâli Komisyonu, Akdeniz havzasının ormancılık meselelerini tetkik etmek üzere 8 mayıstan 13 mayısa kadar Ce-zayirde toplanacaktır.
TâU Komisyonun toplantısına iştirake davet edilen memleketler meyanında, Arnavutluk, Bulgaristan, Mısır, Fransa, Yunanistan, Irak, İsrail, İtalya, Ürdün, Lübnan, Portekiz, İngiltere, İsviçre, Suriye, Türkiye ve Yugoslavya vardır.
Birleşik Amerikanın
»oya fasulyesi İhracatı devam ediyor
ğ- VVashington, (Reuter - Hususi) — Birleşik Amerika Hükümeti emtia mütehassısları, hâlen Marshall Plânı memleketlerine yapılan .şova fasulyesi ihracatını durduracak plânların mevcut olmadığını açıklamışlardır. Ticari emtia piyasası mehafilinde, geçen hafta Ziraat Bakanlığının denizaşırı soya fasulyesi Irtalâtını menetmeyi düşündüğü rivayet olunmaktadır.
Et sanayii işçilerinin grevi
* Buenos Aires 5 A.A. (Afp) —
Et Sanayii işçileri Sendikası bu akşam gece yarısından itibaren umum! bir grev ilân etmiştir. Bu grev 120.000 İşçiye şamil olacaktır. Bununla beraber sendikanın tasrih ettiğine göre, buz fabrikaları işçilerinin istekleri, grev İçin tâyin edilen saatten evvel yerine getirildiği takdirde çalışmaya devam edilecektir. Bundan başka grevin, talepler hakkında bir anlaşmaya varılması halinde derhaJ sona ereceği de belirtilmektedir.
İkt Isıulen geri memleketlere yardım programı tehir edildi
Lake Success 4 A.A. (Afp.— Birleşmiş Milletlerin 16 mayısta toplanacağı İlân olunan ikttsaden geri memleketlere yardım konferansı 12 hazirana talik edilmiştir.
Bu tehir kararı, konferansın hazırlıklarını bitirmek ve hükümetler arasında istişareleri mümkün kılmak üzere alınmıştır.
Birleşik Amerika İspanyaya mail yardımda bulunuyor
iv VVashington, (Reuter - Hususi) — Birleşik Amerika Senatosu geçen hafta, ispanyaya 100 milyon dolar ödünç vermek hususunda yapılan teklifi reddetmiştir. Bu ikraz teklifi, dış yardım lâyihasında yapılacak bir tadili ihtiva etmekteydi.
İspanyaya yapılacak İkraz mevzuunu ele alan, tadili reddettikten sonra, senato, 1950 - 1951 de Mar-sall Plânı faaliyeti için teklif edilmiş olan 3100 milyon doları kesmek hususunda ileri sürülecek tadillerin müzakeresine geçmiştir. Senatör Taft, Marshall Plânı fonundan 600 milyon dolar kesmek fikrini müdafaa edecektir. Ekonomik İşbirliği İdaresi, Marshall Yardımı mevzuuna giren memleketlerin dolar ihtiyaçlarını tahminde 6 ay geckmişti. Taft’a göre hiç olmazsa 200 milyon dolarlık bir muvazene açığı mevcut olup, Ekonomik tş Birlişi İdaresinden yeni tahminlerde bulunması talep edilecektir.
Halkapınar Fabrikası, genişletiliyor
Fabrikada iki Japon mütehassısı da çalışacaktır
İzmir, 5 (Hususi muhabirimizden) — Sümerbank Umum Müdürü Cevat Adıgün ve müşaviri Fazıl Turga iTiüessesenin Nazilli ve İzmirde Halkapına r fabrikalarında tetkiklerde bulunmuşlardır. Öğrendiğime göre Halkapınar fabrikasının biran evvel, inşa edilerek faaliyete geçmesi derpiş olunmaktadır. Halka-pmar fabrikası dokuma, iplik ve desen kısımlarından ibaret aynı İdare altında çalışan üç konblna halinde bırleşerek ve bu suretle Türkiyenin en modem iplik ve dokuma fabrikası halini alacaktır. Bu fabrikada iki Japon dokuma ve desen mütehassısı vazife alacaktır. Bu fabrikanın merkezi bir yerde kurulmuş olması maliyetin Kayseri ve NazHliye nispetle yüzde 20 ye kadar düşmesini mümkün kılmaktadır. Halkapınar fabrikası bütün tesisleriyle 1951 yılı sonuna kadar faaliyete geçecek ve 30 milyon liraya malolacaktır. Fabrikada günde 2500 - 3500 işçiye iş verilecek ve şimdi İzmirde çalışır vaziyette bulunan fabrikaların mevcudu kadar elektrik istihlâk edecektir.
İzmirde bulunmakta olan İşletmeler Bakanı Münir Birsel de iki günden beri Halkapınar fabrikasında bu mevzuu tetkik etmektedir, Nazilli far ikasında maliyetin düşürülmedi 1-çin daha rasyonel bir çalışma sisteminin tatbiki hususunda yakında faaliyete başlanmak üzere bir plân hazırlanmıştır.
NOT — Uzun zamandan beri kurulmuş olmasına rağmen elan rasyonel çalışına imkânları aranılan Nazilli fabrikası ortada iken, temenni ederiz kı bu yeni fabrikanın kurulması esaslarına şimdiden dikkat edilmiş olunsun.
Köylüye traktör dağıtıldı
Sivas — özel idare adına mübayaa edilen traktörlerle, Filkinik köyü i-çin İller Bankası tahsisatiyle getirtilen traktörlerin bugün tahsisleri yapılmış ve yerlerine gönderilmiştir.
İstanbul Sergisine iştirak eden
cnebi firmaları
İstanbul Sergi komitesi dün Tica-
k
ret Odasındaki bürosunda bir toplantı yapmıştır. Bu toplantıda sergiye iştirak edecek olan Alman. İtalyan, Fransız, İngiliz, İsviçre, Paklatan firmalarının müracaatleri tetkik edilmiş, kendilerine yerler ayrılmıştır.
Yumurta fiyatları yükseliyor
Son bir kaç günden beri istihsal bölgelerinden, şehrimiz piyasasına yumurta sevkıyatı azalmıştır. Buna sebep olarak havaların yağışlı olmasından dolayı köylerden pazar yerlerine yumurta gelmemesi ileri sürülmektedir» Şehrimizde de stoklar a-zaldıgından yumurta sandıkları 85 liradan 87 liraya kadar yükselmiştir.
Yumurta fiatlerindeki yükseliş, dış piyasalara olan ihracatı da durdurmuştur.
Trakya yoğurtçuları fiyatlara zam yaptılar
Son bir iki gün içinde toptan yoğurt fiatlerinde yükseliş görülmüştür. Altı kiloluk yoğurt tenekelerinin fiatl 220 kuruştan 260 kuruşa kadar çıkmıştır. Fiat yükselişine sebep olarak. Trakyadaki yoğurt imalâtçılarının bugünkü satış fiatlerini kâfi görmemeleri, mevcut sütlerden krema, peynir yapmağı faydalı bulmaları ileri sürülmektedir. Bir kısım yoğurt müstahsilleri de yoğurtlar ucuzken bunlan soğuk hava depolarına koymakta ve piyasanın yükselmesine kadar orada tutmaktadırlar.
Türkiye İktisatçılar Derneği dün kuruluş yıldönümünü kutladı
Türkiye iktisatçılar Derneği dün saat 17 de Park Otel papyonunda tertip edilen bir toplantıda kuruluşunun yıldönümünü tesit etmiştir. Toplantıya, Üniversite profersörleri, İktisatçılar, mali mehaflle mensup Türk ve ecnebi bankalar iştirak etmişler ve Derneğin müstakbel çalışmaları ve tertip edeceği konferanslar etrafında görüş teatisinde bulunmuşlardır. Bu arada en çok konuşulan mevzulardan , biri de Anka-radaki kardeş teşekkülle birleşme veya geniş ölçüde bir işbirliği yapma imkânlarının araştırılması olmuştur.
5/V/19S0 Cuma
MEMLEKET TİCARET BORSALARI
KAMBİYO
ESHAM VE TAHVİLAT
Borsalardâ vaziyet
İstanbul Ticaret Borsası
İstanbul Borsası
İzmir Ticaret Borsası
Devlet Tahvilleri
(•>
Açılış
Kapanif
Bugün
Bugün
22.50
21.—
00.65
21.—
37.10
Altınlar
Bugün
30 10
36.60
1
100 100 100 100 100
100 100 100 100
u
M
100.-
100.-
98.—
120,25
29.50 5-
16.75
23.50
16 25
84.— 181.—
26—
110. — 175— 190—

»»
H
Son Kapanıp
8.V.1050
Durumu
Türk Lirası ..
Dolar ...........
Sterling .....
Franaız Fran
20 30 108—
Eoki Kapanış
Trabzon »
Fındık piyasası istikrarsızdır.
240—
210—
123— 13u 110
20.20
İH.—
Dok ıımı« II a m Maddeleri: Tiftik (ana mal) ........
Tiftik (Natürel) ........
Yapak Anadolu (Kırkım)
30.20
31—
35.60
48—
130— 190—
40.
31.
61.
«?c5
*5 %5
%4
59—
67.50
82—
181 —
28— 160—
52 50
56—
12— 220— 185— 160— 180— 118—
İt-
Adana :
Ticaret Borflasmda kayda değer bir şey olmamıştır.
57—
.56—
12— 215— 185— 155— 1X0— 118—
11 —
İkramlyeli tıılıviller 1933 Ergani .......
1038 İkramlyeli .... Milli Müdafaa 1 1941 1011
U2
Nebati Yatlar:
Zeytinyağı (E.E. SuNamyagı ı RaL Ayçiçeği (Rafine
Tındık yatı (Çıplak) ..
28— 31 — 23.10
22—
25—
22—
37—
30—
40—
28—
118—
30—
5—
15.25
23.25
8—
24—
22—
7 90.50
281—
0.80
64.03
5.60
64.67
73.68.40 0 14.128 U.01.S76
9.73.90
28— 40— 30— 60—
76—
5.43
5.40
tt n Demiryolu
/ •
>>
Müdafaa
II
t
99
.36.20
18—
%o
%6 %6 *6
(r(6 %6
re7
*7
Te7
ftT
Tr7 1941 (Tc7 Milli %7
Tr7
Gümüf Gr. Plâtin M
1941 Kalkınma
II
1048 ifltlkrazı 1949 Milli
1949 1031 193!
1041
1941
Müdafaa îl
Üzüm çekirdeksiz No.O İncir A serisi
B serial Pamuk Akala Pamuk A kain Pamuk Akala Pamuk yerli
Pamuk yağı (rafine) Pamuk çekirdeği
No. 8....
No. 108
I .....
II .....
III ......
- W • ••• »•*•••
• ••
Eski kur Lira
Hnm deriler:
Sığır salamura (kasap) Kİ. Keçi tuzlu kuru kilosu ,., Koyun bava kurusu kilosu
Lira
Ş.41
5.42
Külçe Yeril Gr.
Külçe Dcgussa.
Cumhurlyot ....
Reşat .........
Hamlt •»••«•s••••••
Gulden ......*
İngiliz .......
Fransız kok ....
Napoleon İH ..
İsviçre .....
Kuru .Mej-vnlar :
Fındık (kabuklu aivrl) ... Findik (İç tombul) ........
Ceviz (kabuklu) ...........
CövIz (îç natürel) ........
Tııftlt tohumlar :
Ayçiçeği tohumu ..............
Keten tohumu .................
Kendir tohumu •••••••••••••te Susam ........................
Yer fıstığı kabuklu ..........
Kapanış
7.91 —
282.52
0.80 64.03
5.60
61.67
73.68.40
0.44.128
0.1.876
9.73.90
Hububatı
Buğday yumuıak (TÜc.)
Buğday sert (Ofisin) ....
Arpa yemlik (dökme) .....
Mısır (Sarı) çuvalı .....
Fasulya tombul ..........
Fasuiya Çalı yumuşak ... Kuşyoml ................
Mercimek kırmızı kabuk. Ikîerclmek yeşil
Nohut natürel ...........
Sterling .....
Dolar ........
Fr. Frangı îavlçre Fr....
Belç. Fr.»....^ İsveç Kr......
Florin ..........
Liret
Drabnd .......
Escoudos .....
•!•••«••
Demiryolu IV .......
Demiryolu V ........
1940 İkramlyeli ...
Diterleri
Demiryolu VI .......
1 .....
II ••••••e
III ....
II.....
I......
I .....
I .....
Sivftfl-Erzurum I... II.-VII...
I... XIm. nı...
I... il»., III... IV ..
T.C. Morkez Bankası .....
Türkiye İş Bankası ......
Türk Ticaret Bankası ...
Arslan Çimento ..........
Şark Değirmencilik ......
Millî Reasürans .........
En aşağı
0.00
4.281/2
10.70
1.18
İstanbul :
Ticaret Borsacında yeni mahsul, tiftik üzerine, ufak partilere inhisar etmek üzere ış olmuştur. İç fındık fiyatı eski seviyesin! muhafaza etmektedir. Trabzx>n muhabirimizin bildirdiği gibi, kabuklu fındıklara karşı istekler fazladır. Dün kabuklu fındık fiyatı ilerleme kaydetmiştir Arap memleketlerinden istekler başladığı anlaşılmaktadır.
• Kambiyo. Esh»ım ve Tahvilât Borsa* smda dün olduğu gibi % 7 faizli Kalkınma tahvillerine karşı yine istekler olmuştur. Altın fiyatı kararsızlık içindedir.
İzmir :
’ Muhtelif dış piyasalara yapılmakta (lan satışlar dolayısiyle borsada çekir-d- ’ xlz kuru üzüm fiyatları süratle yükselmektedir. incir piyasası sağlamlığını ınuhnfaza ediyor. Alıcı bulamıyan 600 toıı hürda İncirin mubayaası için satıcı-lör Tcl(« ! İdaresine müracaata karar verin glerdir. Pamuk piyasasındaki durgunluk devam etmekte ve fiyatlar gerilemektedir. Pamuk yağı piyasası gevşekliğini muhafaza etmektedir. Bugün borsada pamuk çekirdeği Üzerine muamele olmamıştır.
90.25
90.70 100—
99.65
98.60
06.35
97.60
21.30
21.35
21—
21—
21—
21.50
21.05
21 —
21 —
■10—
07.50 100— 110— 100— 10Û—
08— 09—
98.—
20.30
20.40
21.61
21—
22—
21.45
20.60
21— 21.05
YABANCI BORSALAR
New-York Borsası
Dün Eski kur
Bııılday (Buşell—Sent) Sert ICi| mahsulü No. 2 272— 272 1/4
Kırmızı M " No. 2 251— 255,—
Pamuk Middling (Lıbresl=Sent) d
Maviş 32.42 32,66
Temmuz 32.5S 32.84
Ekim 31.13 31.35
liftik (Libresi — Sent) •••••••»•••••«• Tckaas No. 1 «M
Fındık (Llbresi=Sont) Kabuklu yerli iri 22— 22.50
•’ ” orta 22.50 21—
Levant İç ithal malı 38.— 36—
Ekstra iri İç ithal malı 40— 36.—
Kuru Ü/.Ünı (L(bre^l=Sont) Thompson çekirdeksiz seçme ... Ul/4 111/4
Keten tohumu (Buşeii=Dolar) ... Minneapolts 3.85 3.85
Kolay (Llbresl=S*nt) 77.37 78.50
Levha-teneke (100 libre dolar) *r.3o 7.30
Londra Borsası
Keten tohumu (Tonu=Storllng) B.-.mbnv 65— 67—
Kal küta 63— 65—
Yer fıntığı Hindistan 64— 61 3/4
Bradford Piyasası
TiftLk iyi mal (Llbresl=Fiyat) 34.—Nom
" Sıra mal» — 30— M
Yün Anadolu *’ ” 20/21 20/21
•• Trakya M 18/21 18/21 M
İskenderiye Borsası
Pnnuık (Kantarı—Ta Harı) Ashmounl Kısa elyaflı F/G. ... 123— 123—
Karnak Uzun elyafh F/G. ... 02.25 91.70 |
Adana Ticaret Borsası
Pamuk Akala i ...... Pamuk Akala II Pamuk yerli I Pamuk yerli II — 175— 165— 130— 150—
Trabzon Ticaret Borsası
FINDIK a) 91-50 randımandı kabuklu tombul ...... b) Iç sıra kontrollü 81— I 173— 1 80— 168—
Eskişehir Ticaret Borsası
Buğday yumuşak Buğday sert Arnu 80— 31— 32.25 31— 21.50

35 —
35.50
Şirket Tahvilleri
New-York*tft ı onsu: $ 35
Gümüş, Plâtin
205 —
En ajaftı En yukarı
Şirket Hisse Senetleri
ıı.-
10.-
Zürich Borsası (Serbest)
lavlçro Frangı
Ecnebi Tahviller
130.—
172.—
62.25
67.90
270.— 310.— 205.—
tenokoll) mm) çıplak)
•X*
M nur Kı odi FonHİ.y*? 1903..
En yukarı 1 05
4.29 1/2
10.00
1.20 1.2
T.C. Ziraat Bankası .......
Anadolu D.Y. Tertip A/B.
II H
** ............‘...
,, Mümce. Senet.
(♦) Günündo Borsada muamelesi tescil edilmemiş tahvilât ve eshamın arz ve taleplero göro taayyün eden Ukrlbt piyasa değerler^



r
fc-T





Sayfa 6
YENİ Î8TANBUL
6 Mayıs 1950
“YENİ ISTflNBUL’a İlân Mı Vermek İstiyorsunuz?
*
44756-57 numaradan İlâncılık Büromuzu isteyiniz.
Arzu ettiğiniz malûmatı alabileceğiniz
arkadaşımızı müessesenize göndermeye de amadeyiz.
t
İzmir Belediye Başkanlığından:
1 — Şehir Oteli bahçesinde elektrik tesisatı yaptırılması işi Fen işleri Müdürlüğündeki keşif ve şartlaşması gereğince açık eksiltmeye konulmuştur, işin keşif bedeli 15048,90 lira ve geçici teminatı 1129 liradır.
Bu işe girebilmek istiyenler Fen İşleri Müdürlüğünden belge almaları lâzımdır. İşin ihalesi 15.5.1950 pazartesi günü saat 15 dedir. İsteklilerin teminatlarım Belediye veznesine yatırarak makbuzlarıyla ihale günü belli edilen saatte Encümene başvurmaları.
2 — Eşrefpaşa caddesinin Çukurçeşme karakolundan İtibaren 330 metre boydaki kısmının Bandırma parke taşlariyle esaslı tâmiri Fen işleri Müdürlüğündeki keşif ve şartlaşması gereğince açık eksiltme suretiyle yaptırılacaktır. Keşif bedeli 28995.75 lira ve geçici teminatı 2175 liradır. İsteklilerin teminatlarını Belediye veznesine yatırarak nıakbuzlariyle ihale tarihi olan 15.5.1950 pazartesi günü saat 15 de Encümene başvurmaları.
3 — İki adet beşer tonluk uzun kamyon şasisi Temizlik tş*
lerı Müdürlüğündeki şartlaşması gereğince kapalı zarflı eksiltme İle satın alınacaktır. Her ikisinin birlikte Muhammen bedeli 21000 lira ve geçici teminatı 1575 liradır. İşin ihalesi 15.5.1950 pazartesi günü saat 15 tedlr. İsteklilerin 2490 sayılı kanunun ta-rifatı dairesinde hazırlıyacaklan teklif mektuplarını ihale günü en geç saat 14 le kadar Encümen Başkanlığına vermeleri lüzumu ilân olunur. (5530)
9
•4
V
/
F
4
İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü İlânları
Sokalı
Mahallesi
Semti
A
I

II
taj
vereceğiniz ilânlar, size
ef.
V
YENİ ISTAN BUL
Geçici teminatı
MÜMESSİLLİĞİ
ANKAR
hayvanlarının 1950
23031
Telefon
63
82
82
8
Kilo •17762 29302
Kilo
43329
26664
Lira
626
341
968
II
M
II
• I
II
II
II
II
M
II
II
Kuruş
17
15
Aylık kirası Lira Kş.
n •• ••
• •
Cinsi
Yemlik kuru ot Yataklık " ot
Yeni İstanbul İlâncılık Ltd. Ş’rket'
No.su Cinsi
MÜRACAAT YERİ:
S.
50
50
Kr.
88
68
56
Kr.
35
76
11
Arsa
H 1/2 pay
II
II
II
Lira
8358
4555
12914
ihtiyacı olan yukarıda cins, miktarı, mu-kuru ot acık eksilmeye konulmuştur.
i
Kâzım Özalp Caddesi, Ilgar Ap. 1-9
I •?*
• • •
• .11
• g •
Dünyaca maruf İsveç çeliğinden mamul
Türkiyedeki arazi ve yol vaziyeti gözönünde tutularak, getirttiğimiz en elverişli tiplerim sayın müşterilerimize arze-diyoruz:
Model Fabrika Motor Hususiyetler
tonajı cinsi







MEMLEKETİMİZE DÜŞEN PAY CÜZİ MİKTARDA OLDUĞUNDAN SAYIN MÜŞTERİLERİMİZE SİPARİŞLERİNİ ERKEN VERMELERİNİ TAVSİYE EDERİZ.
LANI
MATAŞ
TİCARET T. A. Ş.
Cumhuriyet caddesi 29 . Taksim Telefon» 843M Telfl. MATASANJıionbul
Mükemmel bir iş arabasıdır
VfJK ĞİXR - H£R i$i GĞRÜR
FİATUARDA BÜYÜK TENZİLÂT










5 ileri 1 geri vitesli, uzun şaşı. 2200 devirde 100 fren beygir kuvveti Takviyetl, orta ve uzun şaşi. 2000 devirde 90 fren beygir kuvveti Kamyonet - kaptıkaçtı, şoför mahalli ve şoför mahalsiz, 3600 devirde 90 frân beygir kuvvetinde
Kesik burunlu DİZEL ve normal burunlu BENZİN motorlü uzun otobüs şasileri.
i
TÜRKİYE GENEL MÜMESSİLİ :
249
7
DİZEL
1303/1304
201/ 202
6.5
2,5
BENZİN
BENZİN
ANKARA Okuyucularımıza...
Gazetemiz hergün ilk uçakla Ankaraya gönderilmekte ve derhal otomobil veya bisikletle evlere dağıtılmaktadır. Bütün gayretlerimize rağmen -YENİ lSTANBUL”un ellerine geç veya intizamsız geçtiğinden şikâyeti olan abonelerimizin arzularını Ankara Büromuza bildirmelerini rica ederiz.
Büromuz doğrudan doğruya abone kaydı yapmakta ve ilân kabul etmektedir. Acele ilânlar telefonla İstanbul» bildirilmektedir.
Ankara Büromuzun adresi: Kâzım Özalp Cad. No. 1/9 Ilgar Apt.
Telefon: 16112 YENİŞEHİR «naoın«T|M^
İ
Tahlr Han Galata
Telefon 40430-42673
Telgraf: Lanıet İstanbul
KAPLICALARI



Tapu ve Kadastro
Genel Müdürlüğünden
Seyhan İlinin Mlsls Bucağı. Abdioğlu köyünün kadastrosuna başlanacaktır. •
Keyfiyet 2613 sayılı kadastro kanununun 8 inci maddesi gereğince ilgili gayri menkul sahiplerince bilinmek üzere İlân olunur. (5788)
AÇILDI.
TENZİLÂTLI TARİFE Mayıs sonuna kadar devam edecek
LÜKS TERMAL OTEL: Pansiyon komple banyo ve servis ücreti dahil*haftada YÜZ LİRADIR. Bir günlük ÖN BEŞ Liradır. BÜYÜK OTEL: Yemek mecburiyeti yoktur. Yüzde 25 tenzilâtlıdır. Tedavi başlamıştır. Zümrüd Yalova Kaplıcalarının en güzel mevsiminde tenzilâtlı tarifeden istifade ediniz.
Fener
Samatya
Samatya
Davutpaşa
Fatih
KaragUmrük
Fatih
Silivrikapı
Eyüp
Kumkapı
Küçükmustafapaşa
Balat
Samatya
Yedikule
Kumkapı
Eyüp
Samatya
Eyüpf
Emirbuhari
Haseki
II
Yenikapı
Edirnekapı
Kocamustafapaşa
* II
Tahtakale
Samatya
Fatih
Taşkasap
Kocamustafapaşa
Karagünırük
Kocamustafapaşa
Çarşı
Nuroemanlye
Yukarıda yazılı
10.5.1950 çarşamba günü saat 15 te Çemberlitaşta İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü Akarat Kalemine gelmeleri. (5425)
Ham anıim uhiddin Hacıevhaddln Sancaktarhayreddin Davutpaşa Iskenderpaşa Keçecikaıabaş Hüsambey Veledikarabaş Eyüp
Saraçisbak
Hızırçavuş
Hacıhüseyinağa Hacıevhat
Kazganisadı Gümüşsüyü Kocamustafapaşa Cezrlkasım
Topçular Nevbahar
II
Yalı
Avcıbey Allfakih Arabacıbeyazit Tahta kale Hacıhüseyinağa Hocaüveys Mollaşeref Kocamuslafapaşa Nezlişah Hacına mza x Cevahir Bedesteni Mollafenan gayri menkuller
Sebzebostanı tkivüzlüçeşme Emlrlerçeşmesi Hattathalim Sofular Melekhoca Refah Silivrikapı Yağhane Kalenderhane Değirmen Müstantik Çorbacıçeşme Narlıkapı ikiyüzlüleşme Alişan Karyağdı Samatyaakarcası Selâhiınehmet ef. Münzevi kışla Cevdetpaşa Taha
II II
•• •
Şimendifer yolu Hocaçakır Alifakih Bezirgân odaları
Uzunçarşı Yavaşça Şahin Eskikulluk 12
Fevzipaşa ve Akdeniz 71 -1 Saraybostanı Aynalıkava Şırlağan Sarmaşık Tünaydın Sağda ikinci ada Çarşı kapı
28.2.1951 sonuna kadar Kiraya
6-10
69
37
57
125 -127
80
12
13
59 -61
22
19
4
72
9
125
17
29
23
Arsa 28/240 pay
Arsa i
Arsa
Arsa
Arsa 1/4 pay 2/6 pay 6/12 pay 144/720
80/96 pay 9/16 pay 2/5 pay 32/384 pay
6/48 pay
4/18 pay
1/2 pay 4/28 pay
Dutluk Tekke arsası
II II

36
44
2
5
46
II
II
Cami arsası
Arsa
Dükkân* _ _ '
Arsa 3/4 pay Dolap
Kapı geçidi verileceğinden
İstanbul Emniyet Müdürlüğü
Satınalma Komisyonu Başkanlığından
Miktarı X Muhammen lıedell
Azı Çoğu Fiyatı Tutarı
1 — Teşkilâtımız Süvari
hammen bedeli ile geçici teminatı yazılı yemlik ve
2 — Eksiltme ve ihale 8.5.1950 pazartesi günü besi Müdürlüğü odasında toplanacak komisyonda
3 — Bu işe ait şartname Müdürlüğümüz Hesap
4 — isteklilerin muayyen gün ve saatte han vesaikleriyle birlikte komisyonda bulunmaları
Yanda resmi görülen REKLÂM KULELERİ'ni
• 1 - 00
00
50
00
00
00
00
00
00
00
00
30
00
00
00
00
50
50
00
00
50
00
50
00
00
00
00
00
00
50
50
00
50
50
5
3
2
3 10 31
3
8
7
6
1
1
1
1

. ürk Edebiyatının mv arı iftiharı olan Refik Halid, nesir ve hlk.* • abasında, henüz kâbı->ına varılamamış bir iphsiyettlr..
I91I (Ankarni
K.
romanı şimdi okuduğum ro
N il gün e kadnr
•tanlar arasında yalım en güzeli değil, fakal tynı zamanda en ziyad* Türk olanıdır.,.
A. Zeki Güne) (İstanbul)
1
- 5
2
10
1
10
5
5
3
10
5
2
, 7
5
4
7
isteklilerin
Nllgün'ü tek bir gecede okudum, fakat üze-■Inde gecclerco duru| lüşühdüm... •’I(İH' ri -'•«••t» 111

Akşam Erkek Sanat Okulu Müdürlüğünden
1 — Erkek Teknik Öğretim Okulları yatılı Öğrencileri için 2800 lira tasarlanan bedel üzerinden i Yerli pamuk ipliğinden yapılmış düz renklerde), 10-10,5 ve 1’1 numaralardan olmak üzere 4000 çift çorap açık eksiltme suretiyle satın alınacaktır.
2 — Bu İşe ait şartname ve nümunelrr Tophanede 347 No. da okulun bürosunda görülebilir.
BEYOĞLU KAYMAKAMLIĞI
Telgraf : Hetlo - İstanbul Tel. : 44756 - 44757
maiî yılı yataklık saat 15 te Müdürlüğümüz Hesap ve Levazım Şu-yapılacaktır.
ve Levazım Şubesi kalemim’e görülebilir.
teminat makbuzu ve 2190 sayılı kanunda açıkla-ilân olunur. (4979)
3 — Teminat parası 210 lira olup, bu para okul idaresinden alınacak bir yaziyle Yüksek O-kullar Saymanlığı veznesine yatırılacaktır. |
4 — İsteklilerin 1950 yılına ait Ticaret Odası belgesiyle ve yatırılan teminat parasının makbuzıyle birlikte 23.5.1950 salı günü saat 15 te (Cağaloğ-lunda) Yüksek Okullar Saymanlığında toplanacak komisyona başvurmaları. (5965)
ı

Comments (0)