8 Aralık 1950
Cuma
SİYASİ İKTİSADİ MÜSTAKİL
Yıl 2 — Sayı 373 — 10 kuru)
teni İstanbul’un KUPONU
TAHSİL KUPONU
Tesis eden: Rablh Edlb - TÖREHAN
1-000 Saat 1.000 Saat 1.000 Saat 1.000 1.000 ijaat 1.000 fUal IjOOO S*af l XX) 1 *000 s*aı i "«o
ıdh 1000
1 .0qL»W W^O*' iOO’'’'' l (**o 1.000 -Saat t .000 Saat l 000 Saat 1.000 1 000 Saat 1 000 Sanı 1 000 Sanı t 000 1.000 Sual L000 Saat LOOO Saat LOOO
Bflyoflu - Müellif Caddesi d . «. Telefon : 447'>O . 44757 Santra!
Posta Kutnun : 447 - İstanbul. Teltrraf Adresi : Hetlo. İstanbul
Milletler ve emniyetleri
BÎR zamanlar, Kızıl Rus-
ya, Kafkasyanın, sözüm yabana, akademilerini sürü sürü bilginiyle bize karşı a-yaklandırmış ve topraklarımıza göz koyduğunu açığa vurmuştu. Eskilerin sözü i-le. üstünde güneş batmayan Sovyet ülkesinin daha çok genişletilmesine neden bu kadar büyük bir ehemmiyet veriliyordu? Rus işlerini çok İyi bilen demokrat Çekoslo-vakyamn son cumhurbaşkanı Beneş, heyecana düşmüş meraklılara durumu şöyle anlatmıştı: ‘‘Telâşlanmayınız. Sovyetlerin istediği şey harp değildir. Onlar, yalnız emniyet tedbirleri alıyor ve durumlarını, savunma bakımından, sağlamaya çalışıyorlar.,,
Bugün hepimiz hatırlayabiliriz, belki. Hitlerin de böyle bir emniyet dâvası vardı, Mussoli’ninin de. Onlar, buna, hayat sahası adını vermişlerdi. Biz de, imkânlarımızı düşünmeksizin, bu göreneği benimsemiş ve Tunanın güney kıyısını ülke emniyetimizin sının saymıştık. Bu fikrin doğru o-lup olmadığını şimdi münakaşa etmek yerinde değil-
Km e en ııuyuk kurımtharı küçük yumrular olmuştur. Ilaı.oıı felâketini feci bir şekilde yüklenen bu biçarelere Kürenin her
yerinde evlerinden, ailelerinden ayrı düşmüş bir şekilde rastlan maktadır. Yukarıdaki resimlerin biri tnşon harabeleri arasında Müttefik kuvvetler tarafından ağlar bir şekilde bulunan iki öksüzü, diğeri de Seul’daki yıkıntılarda tahta parçalarını yakarak ısınmaya çalışan yavruları gösteriyor
Birleşmiş Milletlerde dünkü toplantı
B. B. C. nin verdiği bir habere göre
Doğu Akdeniz müdafaa görüşmelerinejıaşlandı Radyo, bir Yunan heyetinin Ankarada temaslarda bulunduğunu bildirdi
dir. Çünkü; hâdiseler, dünya durumunu temelinden değiştirmiştir. Düne göre emniyet sayılan politika tedbirleri bugüne göre çok eskimiş ve gülünç birer buluş
haline gelmiştir. Hâdiselerin
fırtınalı akışı arasında hiç değişmeyen, kararlı bir şey varsa, o da, Sovyet ülkesi ile ilgili emniyet politikasının henüz bırakılmamış olmasıdır. Sovyetlerin emniyet çemberi, bereketli" bir çeneye yapışmış büyülü bir sakal gibi boylandıkça boylanmaktadır. Bu yüzden, Av-rupada, demokrasilere bağlı ufak bir bölge parçası kalmıştır, Asyada da öyle. Dünya politikası Sovyet em-.niyet;.,uğrunda, bundan dit, ha büyük bir fedakârlık gösterebilir miydi? Fakat Kral dünya, hayalinde yaşayan emniyet sınırlarına henüz kavuşmamıştır ve bütün politika mücadelesi hep bu emniyet adına güdülmektedir!
Pravda gazetesinin son pazar sayısında bu emniyet dâvası resmî bir açıklamada gene tekrarlanmıştır. Bu açıklamaya göre, Koredeki Birleşmiş Milletler Ordusu, barışçı halk demokrasileri (???)nin emniyetini tehlikeye düşürmektedir! Birleşik Amerika, sınırlarından beş bin mil uzak bir ülkede, Korede ne anyor? Emniyeti mi tehlikede? Beş bin millik bir emniyet çemberi Amerikanın nesine yetmiyor? Demek oluyor ki; barış dâvası, Sovyetlere göre, tam mâna-6İyle bir emniyet dâvasıdır! Kızıl Rusya emniyet sözünden çok başka şeyler anlıyor, demokrasilerin anladıkları da gene başka. Zamanımızın anlayışına göre emniyet, yalnz sınır boyları emniyeti değildir. Ham madde, istihsal, sanayi ve ekonomi emniyetleri, ülke savunması bakımından, sınır emniyetinden daha az mı ehemmiyetlidir? Anlaşılıyor ki; Rusya, stratejik üstünlüğünü tem bir ekonomik gelişme ile tamamlamak kararını vermiştir. Bu kararın dünya emniyeti için ne demek olduğunu incelemek yüksek politikaya düşer. Dünya demokrasilerinin, em niyet konusunda henüz müspet bir fikir edinememiş oldukları hâdiselerin gidişinden anlaşılmaktadır. Tınman - Attlee konuşmaları, bize, bu anlayışın pürüzsüz bir tablosunu veriyor.
Bize öyle geliyor ki; Sovyetlerin okluğu gibi, demokrasilerin de bir emniyet umdesi olmalıdır artık. Atlantik Paktı, bu emniyet anlayışının, belki, ehemmiyetli bir parçasıdır, fakat emniyetin tam kendisi değildir. Onun için demokrasiler, daha doğrusu Birleşmiş Milletler, ilk önce, emniyet dâvasını ele almak ve dünya politikasını ona göre düşünmek zorundadırlar. Bu yapılmadan Sovyetlerle ne anlaşmak imkânı vardır, ne de görüşmelerden netice beklemek ihtimali.
M. NERMİ
Komünist Çin delegeleri dünkü oturumu terketti
Komünist Çin kuvvetlerinin Koreden çıkmasını istiyen takrir kabul edilince, delegeler, birer birer salondan dışarı çıktılar
Lake Success, 7 iYİRS) — Birleşmiş Milletler Siyasi Komitesi bugün 6 devlet tarafından verilen bir takriri gündemin başına almaya karar vermiştir. Kore harekâtına karışan konıü-
Amerikan delegesi, Korede muntazam tümenler halinde çarpışan yüzbinlerce komünistin gönüllü kuvvet olamtyacağını söyledi
nist Çin kuvvetlerinin Koreyi legesl Vişinski, Komitenin aldı- komünist Çin askerlerinin Ko-terketmelerinl talep etmekte o- ğı karara İtiraz etmiştir. Onu reden çekilmelerini ve Korede lan takrir, Rusya ve peykleri- müteakip söz alan Amerikan sulhun teminini talep etmiştir.
ma rağmen r* mfi STen-
Austin
ayenln tahakkuk
Le niâsH-
delcgesi IVa-rren Austin, Güney
• rv (h -nin
rt:
kif reyle kabul edilmiştir. Siyasi Komite, gündemde bulu-nen Formoza meselesi yerine, Kore meselesini görüşmeye başlamıştır.
İlk olarak söz Rİan Rus de-
sma dâvet edilmesini teklif etmiş ve kabul edilmiştir. Bunun üzerine komünist Çin delegasyonu ayağa kalkarak toplantıyı teker teker terketmişlerdir.
Amerikan delegesi Austin.
ların yerine getirilmesinin ge rektiğlni belirtmiştir:
1 — Koredeki Birleşmiş Mil letler kuvvetlerinin emniyetleri nin temini.
2 — Müstevlinin çekilmesi.
3 — Koredeki harekâtın mahallileşti rilmesl.
4 — Kore harbine Birleşmiş Milletler gayelerine uygun bir sonuç temini ve hür ve birleşmiş Korenln kuruluşunun sağlanması.
5 — Korenln komşularına, hudutlarının tehdit edilmiyece-
Austin gözlerine devamla, Korede muntazam tümenler halinde çarpışan yüz binlerce komünist Çin askerinin gönüllü kuvvetler alarak kabul edllemi-yeceğlni ilâve etmiştir.
Ankaradaki alâkadar makamlar ise, böyle bir görüşmeden haberdar olmadıklarını bildiriyorlar B.B.C. Radyosunun
dün gece 00,15 e-misyonunda, bir Yunan heyetinin Anka-raya gittiği ve Tür-klyede alâkalı makamlarla görüşmelere başladığı bildirilmiştir. Radyo bu müzakereler esnasında. yakında Washing-ton’da yapılacak olan Kuzey Atlantik Paktı Doğu Akdeniz müdafaa görüşmeleri gündeminin hazırlan a c ağı n ı ilâve etmiştir.
Bilindiği üzere Türkiye ve Yunanistan, Atlantik Paktına a-hnmamışlarsa da bu paktın Akdeniz mü-dafaasiyle ilgili kısmına dahil edilmişlerdir.
YENt İSTANBUL — Bu haber üzerine Ankara muhabirimiz va-nıtaslyle alâkadar makamlar nez-dlnde yaptığımız tahkikatta, bu makamlar böyle bir müzakere* den haberdar olmadıklarını bil-
,/
dirmişlerdlr. Ayrıca Anknraya da bir Yunan heyeti henüz gelmiş değildir.
Diğer taraftan (Amerikanın
Sesi) Radyosu da B.B.O. den önce aynı haberi 19.15 yayınında bildirmiştir.
Suriye Ba^bak(inın\n
teklifi
Kahire T A A. (A.F.P.) —
Kuzey Atlantik Paktı Bahriye Komitesine mensup delegeler bundan evvelki Woshlngton toplantılarında
nelkurmay ihdasını, Arap ordu-lannın yeniden teşkilâtlandml-masını, silâh ve usullerinin birleştirilmesini derpiş etmekte İdi.
Nazım El Kutsi’nln tasanın ise bu plâna Arap kuvvetleri 11e Türk ve Yunan kuvvetleri arasında eıkı bir birlik ilâve etmektedir.
Arap meselelerinin bütünü üzerinde cereyan eden müzakerelerde Suriye Başbakanı Na2im El Kutsi Mısır devlet adamlarına Araplar arası müşterek güvenlik paktının teşmili yolunda fikirlerini bildirmiştir. Mezkûr pakt, savunma meselelerinin İncelenmesi için müşterek bir ge-
Koreye gönüllü gitmek istiyenlerin durumu ’
Millf $nvunma Bakanlığı bir tebliğ neşrederek, lüzumu halinde malûmat verileceğini bildirdi
General Tahsin Tazıcıdan gelen raporda, erierhnhdıı
10 misli düşmana karşı dövüştükleri bildiriliyor
Avrupa ordusunun tesisi yolunda yeni bir konferans
Fransız İstihbarat Bakanı, Amerikanın, bu orduyu teşkil mevzuunda muzaherette bulunacağını bildirdi
Paris, 7 (AP) — Bugün bildirildiğine göre, Fransa, gelecek ay. Batı Avrupa devletlerini, müşterek bir Avrupa ordusunun
Liyakat Ali Han Türkiyeye geliyor
Pakistan Başbakanı, Tiirk Hükümetinin davetini kabul ettiğini bildirdi
Karaşİ, 7 (AP) — Pakistan Başbakanı Liyakat Ali Han’ın Türkiyeyl ziyaret etmesi hususunda Türk Hükümetinden vaki bir daveti kabul ettiği bugün resmen bildirilmiştir.
Pakistan Başbakanının TUr-kiyeyi ne zaman ziyaret edeceği henüz bilinmemektedir. Bu ziyaretinde kendisine eşi refakat e-decektir. Liyakat Ali Han ocak ortalarında İngiliz Milletler Camiası Konferansında bulunmak üzere Londraya gidecektir.
Rusyanın Irana harp borçları
Tahran, 7 A.A. (Unted Press) — İran Propaganda Servisleri Müdürü Behram Şahroh, Rus-yarun İrana olan harp borcu tutan 110 ton altınla 8 milyon doların İrana iadesi meselesini müzakere etmek üzere Sovyet Devlet Bankası mümessillerinden birinin Tahrana geldiğini söylemiş ve sözlerine şöyle devam etmiştir:
Bir ay evvel İmzalanmış olan Sovyet-İran Ticaret Andlaşma-sırıdan beri, İran, Ruayaya 600 ton çay satmıştır. Mühim bir pirinç satımı işi üzerinde de konuşmalar devam etmektedir.
tesisi maksadiyle Parlste bir konferansa davet edecektir.
Bu karar, geç vakte kadar devam etmiş olan Kabine toplantısından sonra, İstihbarat Bakanı Albert Gazier tarafından açıklanmıştır.
Bakan Gazier. Birleşik Amerikanın. bu ordunun teşkiline tam mftnaslyle muzaheret edeceğini “İşaret etmiş,v olduğunu da kaydetmiştir.
Bakan, keza. Frausanın derhal Alman savaş birlikleri teşkil edilmesine de itiraz ctmlyeceği-ni açıklamıştır.
Alman kuvvetleri, umum! ordu yekûnunun %20 sinden fazla ol-
mıyacak ve ağır silâhlara sahip bulunmıyacaktır.
Almanvanın iştiraki
Londra, 7 A.A. (United Press) — Üç Büyükler Batı Avrupayı müdafaa edecek kuvvetlere 150 bin kişilik bir Alman kuvvetinin de kabulü yolunda bir anlaşmaya varmışlardır.
Almanyamn bu karara muhalif olduğu söylenmektedir. Şimdi başlıca meselelerden biri, Av-rupaya hücuma hazır olan 130 Rus tümenine karşı koyacak ve General Dwlgh Eisenhower’in İdaresine verilecek olan ordulara asker temini için A (manyayı ikna etmektir.
Almanya, Avrupa savunmasına yapacağı yardım mukabili, milletlerarası camiada diğer devletlerle aynı haklara sahip olmak istemekledir.
• hrle^ııılş Milletler nozdiiıdeki JIIihIİkIhii Başdelegesl Kını (Solda) Hint Dış Bakan muaviniyle beraber
Hindistan Heyeti, Pekin
delegeleriyle görüşüyor
Pekin Hükümetine müracaatta bulunan 12 devlet murahhas heyeti de toplantılarına devam ediyorlar
Lake Success 7 A.A. (AFP) — Birleşmiş Milletlerde Hint Heye-L1 Başkanı Benegal Rau, Korede 38 İnci arz dairesinde kuvvetlerini durdurması hususundu salı günü Pekin Hükümetine müracaatta bulunun 12 murahhas heyeti bugün öğleden sonra toplantıya davet etmiştir.
Bu toplantıya dair hiçbir tasrl-hatta bulunulmamıştır.
Diğer taraftan, bildirildiğine göre, bu sabah Benegal Rau ile Hint heyetinin diğer üyeleri salonlarda ve koridorlarda siyasi
komisyon toplantılarında müşahit sıfatlyle bulunan Pekin delegeleriyle görüşmelerde bulunmuşlardır.
»Sabahleyin ısrarla dolaşan söylentilere göre, Komünist Çin Hükümetinin J3 lere cevabı Hindistan murahhas heyetine gelmiştir. Fakat, Hindistan heyeti bu haberi derhal yalanlamıştır.
1.000 saat kuponlarını
biriktiriyor musunuz ?
Bugün 3 üncü sayfamızda bir talihlinin kazanacağı 1,250 liralık saati ve izahatını bulacaksınız.
Dalay Lama’nın Hint Cumhurbaşkanına mesajı
Yeni Delhi 7 (H.H.S.) - Dalay Lama, Hindistan Cumhurbaşkanı Dr. Prasad'a aşağıdaki mesajı göndermiştir:
“Tibet halkının umumi arzusu üzerine bu zor zamanlarda mev-kllmln mesuliyetlerini yüklenmiş vaziyetteyim. Gönderdiğiniz tebrik mektubuna samimiyetle teşekkür eder, iki memleket arasında dostane münasebetlerin devamına dua ederim.,.
Komünist
taarruzu
Çeteci le ri n faa liyeti, Müttefiklerin ricat hattını tehlikeye sokmaya başladı
Tokyo, 7 (YÎRS) — Kuzeydoğu Korede çember İçinde bulunan 20.000 Amerikan askeriyle diğer Güney Kore kuvvetlerini tahliye etmek üzere büyük bir müttefik donanması Ham-hııng önlerinde toplanmaktadır.
Komünist Çin kuvvetleri Kuzeybatı Koredeki müttefik hatlarına şiddetle hücuma başlamışlardır. Kızıllar Pyongyan-gm kuzeyinde giriştikleri büyük taarruzlarında olduğu gibi bu sefer de Güney Kore kuvvetlerine saldırmışlardır.
Ankara, 7 (A.A.) — T aralık 1950, Mili! Savunma Bakanlığından bildirilmiştir:
Genç ve yaşlı bir çok vatandaşlarımız, demokrasi ve İnsan hak ve hürriyetleri ideali uğruna çarpışan Birleşmiş Milletler Türk silâhlı kuvvetlerine gönüllü olarak katılmak üzere resmi ve hususî şekilde Milli Savunma Bakanlığı İle dairelerine müracaat etmektedirler.
Bu İdealist vatandaşlarımızın necip duygu ve düşüncelerini şükran ve takdirle karşılar, şimdilik İsteklerinin yalnız tesbit e-dilmekte olduğu ve lüzumu halinde kendilerine malûmat verileceği bildirilir.
Ankara, 7 (A.A.) — Mili! Savunma Bakanlığından bildirilmiştir:
13 Numaralı Resmî Tebliğ:
Koredeki Türk Savaş Birliği Komutanı General Tahsin Yazıcıdan alman tafsilâtlı rapora göre, Birliğimiz 26 kasım 1950 tarihinden 1 aralık 1950 akşamına kadar 4 gün geceli gündüzlü yapmış olduğu muharebelerde en az kendisinden 8-10 misil üstün kuvvetlerle kahramanca savaşmıştır.
Bu savaşlarda taarruz, savunma, süngü hücumu, karşı taarruz, kuşatma çemberini yarma
ve oyalama mukavemeti gibi bir harbin bütün muharebe nevilerini maharetle tatbik etmiştir.
Son yapılan geri çekilmede ise düşman tarafından müteaddit defa kapatılmış olan yolunu birbiri ardı sıra yaptığı taarruz ve süngü hücumlarivle açmış, aldığı himaye vazifesini kahramanca ve üstün bir şekilde başarmıştır.
Washington toplantısı
Korenin tahliyesi hakkında henüz bîr karar alınmış değildir
Lake Success 7 A.A. (Reuter)’ — Bu gece, yahut yann. Başkan Truman ile Attlee'nln Batı Avrupa devletleri ordularında atom bombasının kullanılıp, kullanılmaması meselesini görüşecekleri haberi alınmıştır.
VVashington’dan bildirildiğine göre Korede herhangi bir tahliyenin yapılması hususunda henüz bir karar alınmamıştır.
Bu arada Kuzey Koreli çete-ellerin giriştikleri harekât, müttefik kuvvetlerin ricat hatlarını tehlikeye sokmaktadır. Bugün gelen haberler, Kuzeyli çetecilerin Seul’ün 30 mil yakınlarında harekâtta bulunduklarını belirtmektedir. Korenln muhtelif kesimlerinde hu tip çoteci birlikleri toplanmakta ve gün geçtikçe bir tehlike yaratmaktadırlar.
Amerikan zayiatı
Washington, 7 A.A. (AFP) — Savunma Bakanlığı tarnfından bildirildiğine göre, 1 aralık tarihine kadar Koredeki Amerikan zayiatı 32442 kişiye çıkmıştır. Bu zayiat geçen haftaya kı-yasen 1414 kişilik bir fazlalık göstermektedir.
Bu rakamın ölü, yaralı ve kayıplan İhtiva ettiği hatırlatılmaktadır. Müfredat aşağıda gösterilmiştir:
ölü: 5611, yaralı; 21764, kayıp: 5067.
İÇTİMAÎ DERTLERİMİZDEN :
YAZISIZ :
yeni İstanbul, okuyûrculârına 1.000 saat hediye "ediyor

Sayfa 2
Y E N î İSTANBUL
8 Aralık 1950
r—r

■ TETKİKLER ■
Şehir köşesi
Dev denizaltılar
Gazhane yokuşu
I h
ne rol oynayabilir ?
Yazan : Ertugrul NİŞEL
edilmekte oldu-ortada dolaş-yeni değildir;
Sırlan bütün dünyaya karşı pek sıkı muhafaza edilen Rus harp kuvvetlerinin yeni silâhlan hakkında zaman zaman rivayetler ortaya atılır ve bunlar birçok münakaşalara yol açar. En son olarak Rus donanmasının gayet büyük denizaltı-larla teçhiz ğu rivayeti maktadır.
Bu fikir
deniz kuvvetlerinin mükemmeliyetiyle tanınmış ve de-nizaitı harplerinde muvaffak olmuş diğer milletlerden Ingilizler Fran-
sızlar "Surcouf” ve Birleşik Amerika "Argonaut” adlı denizaltılara dev denizaltı-larının harp kabiliyetini tecrübe ettiler. Fakat büyük masraf ve emek sarfiyle inşa edilmiş olan bu denizaltılar, kendilerinden beklenen faydalan temin edemediklerinden bu büyüklükte denizaltı inşaatından vazgeçildi.
Bu hususta en son tecrübeyi yapan Japonlar ise biraz daha ileri giderek, denizaltında tayyare taşımak i-çin dev denizaltılan inşa ettiler. Maksattan su üstünde harp gemilerinin ve uçakla-nnın sokulamadığı Panama Kanalını bu denizaltıların taşıyacağı uçaklarla sürpriz yaparak bombalamak ve A-merikan deniz kuvvetlerini bu yol vasıtasiyle ikmalden mahrum etmekti.
1.400 tipi diye tanılan bu denizaltılardan üç tane inşa edildi. Bunlann boyları 122 metre, enleri 12 metre ve su üstündeki deplasmanlan 5700 tondu. Güvertede silindir şeklinde hangarlann-da üçer uçak taşımakta ve böylece 90 metreye dalabilmekte idiler. Uçaklan, geminin baş tarafına kadar u-zanan 26 metre uzunluğunda bir katapult vasıtasiyle havalanıyordu. İki şafta bağlanmış dört dizel maki-nası ile su üstünde azamî sürat 19 mil ve su altında ki süratleri ise 7 mil idi. Taşıdıkları 2000 ton akaryakıt, bunlara 25-30 bin millik bir seyir dairesi vermekte idi. Uçaklardan başka bir adet 4.1 pusluk top, birçok küçük uçaksavar toplan ve 12 torpito tüpü ile de mücehhezdiler.
Harpte Japonlar çok çaresiz kaldıklan bir zamanda birçok sıkıntılara katlanarak yaptıkları bu denizaltı-lardan bir fayda temin edemediler. Bir tanesi Panama Kanalının pasifik ağızma iyice yaklaşmıya muvaffak oldu ise de asıl yapılmaktaki maksadı olan tayyare hücumunu yapamadı.
ikinci Cihan Harbinde denizaltı korunma vasıtalan o kadar tekâmül etmiştir ki bugün denizaltılan daha hedeflerine yaklaşmadan ister deniz üstünde, ister altında olsun keşfetmek gayet kolaylaşmıştır. Bir kere yerleri bilindikten sonra tahripten kurtulmaları ise bir şans
I eseridir. Bu sebepten bugün denizaltılaruı su altında çok | fazla süıat ve manevra kabiliyetine malik olması ve su üstüne çıkmak mecburiyetinde kalmadan çok uzun mesafeler katedebilmesi istenmektedir.
Almanlar geçen harbin sonlarına doğru "Denizaltında teneffüs” cihazı denilen bir tertibatla denizaltında da geminin ana dizel maki-nalannı kullanmıya muvaffak olmuşlardır. Bu surette denizaltıların bataryalarını doldurmak üzere su üstüne çıkma mecburiyeti ve bataryaların kapasitesi dolayısiy-le su altında güç sarfiyatı tahdidi ortadan kalkmıştır. Bu tertibatla denizaltılar su altında çok daha süratli gidebilecekleri gibi, su üstüne çıkmadan çok uzun mesafeler katetmeleri de kabildir.
Almanya işgal edilince müttefikler bilhassa İngiltere, Amerika ve Rusya denizaltı inşaatında çalışmış cilan Alman mühendis ve tek-nisiyenleri kapışıp kendi memleketlerine götürmüş, birçok Alman, harp suçlusu diye mahkûm edilirken bunları kendi mütehassısları gibi bir muameleye tâbi tutmuşlardır. Şu anda bu mütehassısların da yardımı ile adı geçen memleketlerde yeni tip denizaltı inşaatı hummalı bir şekilde devam etmektedir. Bir harp çıkarsa, yeni denizaltıların su altında 19.20 mil süratle gidecekleri muhakkak gibidir.
Rusların dev denizaİtilafına gelince, ne yapıldıkları ve hakkında bir malumat olmadığından ne derece müessir olabileceklerini tâyin etmek kabil değildir. Fakat cesametleri bakımından diğer denizaltılara nispeten mevkilerinin keşfi daha kolay olacağından fazla sürat ve manevra kabiliyetine ve mevkilerinin keşfine mani olacak teçhizata malik olmazlarsa, evvelce inşa edilmiş dev denizaltılar gibi muvaffakiyet şansları azdır.
maksatla evsafları
KISA HABERLER
★ Geçen cumartesi günü şehrimiz Gregoriyen Ermeniicri tarafından yapılan patrik seçimine ait mazbata Valiliğe verilmiştir. Bu hususta Vilâyetçe gerekli İşlem yapılmaktadır
★ İstanbul Sağlık Müdürlüğüne, bu yıl, hastahanelore yatırılmak üzere 60 bin müracaat yapılmıştır.
Bu rakam geçen sene 40 bindi.
★ Tarsus vapuru bugün saat 12 de Batı Akdeniz seferini yapmak üzere hareket edecektir.
5b Yaz aylannda Türkiye İle Amerika arasında muntazam yolcu seferleri tesis etmek üzere bir Amerikan fi rm asiyle De-nizyollan arasında temaslar yapılmaktadır.
5b Denizyollarında, dış hatlar yaz programlarını hazırlamak üzere alakalı servis seferleri, Umum Müdür Cemal Parmanın nezdinde bir toplantı yaparak tarifeleri tetkik etmişlerdir.
PEYAMİ SAFA
YALNIZIZ
— 87 —
Değil onlar. Bak, sakın aklımdan şüphe etme. Hantise hikâyelerini bilirsin. ls-koçya şatolarını düşün. Kapılar gece yarısı kendi kendine açılır kapanır, camlara vüru-iur. havada eller dolaşır. Klâsiktir bunlar. Gülme. Hepsini gördüm bu gece ben. Çıldırıyordum az daha. Nedir bunlar? Evham mı? Hele Renginazı görme. Şimdi ağlıyor yukarıda. Bir şeyler gördü. Söylemiyor. Fena şeyler. Samım, anlatamıyorum kİ suna, dilim dolaşıyor.
— Birnoz anlıyorum. Ncclle. Korkma. Bu hâdiseleri az çok bilirim. Telekinezi vakalan dır bunlar. Korkma. Başından anlat bana. Teker teker.
— Başından mı?... Başından... Dur... Ha... Büyük bir sıkıntı vardı İçimde. Renginazın odasına gittim.
Necile hepsini anlattı. Arada bir vakalan birbirine konştınyor, sonra düzeltiyordu.
Bitirdikten sonra dedi ki:
— Şimdi hiç bir şey yok. Geçti hepsi. Fakat yalnızlık beni yine korkutuyor. Bir insan sesi duymak istedim. Anlayışlı bir insan. Nedir bunlar? Galiba Rengi nazdan geçiyor bana, Onun yanında oluyor hep.
— Doğru. Onun toiüı ettiği “aura„ irin-
427
Şc/ırin güzel manzarah yollarından biri. Gazhane Yokuşudur. Nadiren yaya olarak geçilen bu yokuşun bir tarafmdalci yr^il sahanın çandan, İnönü Stadına ffirevniyenlcr tarafından çiflncnnıi-f olmoeına rağ-men, büyümek istidadın-dedir, hol bir hayatiyet nümü nesidir. Fakat gazhaneye döner dönmez, bu güzellikle büyük bir tezat teşkil eden bir manzara ile karşılaşırsınız. Harpten çıkmış intibaını veren kamyonlar, mecalsiz zavallı atların kosuldudu teneşir gibi arabalar, bağıra bağıra konuşan bir sürü adam, gübre, toz, duman içinde cızbız köftelerini satmakta mahzur görmi-yen bir seyyar asçh burasını öyle pespâye, iptidai bir hale getirmiştir ki, insanın âdeta hicap duyası geliyor.
Gazhanenin artık kömürlükten çıkmış kömürünü yükleyip götürmek ü-zere beklesen kamyoncu ve arabacılar arasında, zaman zaman nöbet yüzünden kavgalar da olmaktadır.
Yine zaman zaman, M-tâp düldülkrin yokuçun ortasında, boslan kara etmiş kazazede takalar gibi arabayı verev bir vaziyete getirerek otobils ve otomobilleri Dolmabahçc-ye kadar sıraladığı da görülür.
Ve korna sesleri ayyuka çıkarken, o zavallı da kurusa gelir, figan eder.
Blzlcr ise, bu manzara karsısında elimiz, kolumuz bağlı, susmakla iktifa e-deriz.
Kafamızı nc zaman isleteceğiz f
BİR İSTANBULLU
Tanınmış bir felsefeci
Şehrimizde
Avrupanın tanınmış filozof ve fikir adamlarından Bonn Üniversitesi Felsefe Ordinaryüs Prof. Dr. Erich Rothacker İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin davetlisi olarak dün şehrimize gelmiştir. Profesör, “Tarihte Kriz ve Devrimler,, konusu üzerinde beş konferans verecektir.
İspanyol artistleri yolda
Hususi bir vapurla turneye çıkmış olan 105 sanatkârdan mürekkep İspanyol revüsünden alınan bir telsizde. Barselona’dan hareket ettikleri ve Yunanistana uğradıktan sonra önümüzdeki günlerde limanımızda bulunacakları bildirilmektedir. Sanatkârlar 13-14 ve 15 aralık geceleri şehrimizde temsiller dikten sonra vapurlariyle ruta mütevecihen hareket çeklerdir.
Yarın akşamki boks maçları
ver-Bey-ede-
Profesyonel boks organizatörlerinin getirdiği Elen boksörleri, yarın akşam Spor vc Sergi Sarayında son karşılaşmalarını yapacaklardır. Üçer dakikadan altı raund olarak tesbit edilen maçlar şunlardır:
51 kiloda Panayotldis - Hayri veya Mesrop; 54 kilo Psaros -Abdi: 62 kilo Hosakos - Alp; 67 kilo Papadopulos - Garbis; 80 kilo Çaldaris - Muammer.
Şehrimizde bulunan Tino Rossi de maçlara gelecek ve ringe çıkarak İstanbul halkına veda edecektir.
Emniyet G. Müdürünün dünkü basın toplantısı
Birkaç günden beri Edirnede tetkiklerde bulunan Emniyet Genel Müdürü Servet Süren-kök. dün bir basın toplantısı yaparak muhtelif mevzular ü-zerinde gazetecilerle görüşmüştür.
Servet SOrenkÖk, ezcümle şıınlan söylemiştir:
*— İşe başladığım günden bugüne kadar yurdun hemen hemen yansını dolaştım. Türk polis kadrosunun ekseriyetini vazife başında gördüm vc tanıdım.
Şunu kemali salâhiyetle ar-zedebilirim ki, İçinde bulunduğumuz bu demokrat idarede, polis, kendine düşen vazifenin ehemmiyetini tamamen kavramıştır. Kanundan kıl kadar inhiraf etmeden, azim ve imanla, bu ağır ve mesuliyeti! vazifesinde her gün bir parça daha mükemmele ulaşmaktadır.
Halkın gösterdiği vekar temkine müvazi olarak, bir raftan basının, bir taraftan
üyecilerin gösterdikleri hüsnü niyet vc iyi anlayış sayesinde, itiraf etmek lâzımdır ki, polisin vazifesi mıştır.
Bütün polisinin şuuriyle neticenin
bir rol oynamıştır.
Yaptığım seyahatlerin neticelerine gelince:
6 — lstanbulun telsiz telefon tesisatının muayenesi bitmiş ve kat! tesellümüne karar verilmiştir. Bu tesisatın diğer mın-takalara da teşmili düşünülmektedir. İmkân nispetinde bu gelişmeye yer vermek istiyo-nız.w
Emniyet Genel Müdürü bu akşam Ankaraya dönecektir.
Kore’dekiler lstanbulun şükranı
Şehrimizde Koro şehitlerimiz için şükran vc mLnnet borcunu eda etmek üzere heyecanlı hareketler devam etmektedir. Camilerde mevlitler okunmakta ve gençlik toplantıları yapılmaktadır.
E
ve ta-ad-
de bir hayli kolaylaş-
bunlarla beraber, Türk büyük bir mesuliyet vazifeye koşması da, alınmasında büyük
1 — Yurdumuzun emniyet ve Asayişi memnuniyet vericidir. Faili meçhul kalmış mühim bir vaka hemen hemen yok gibidir.
2 — Halkımızın kanunlara ve dolayısiyle polisin emirlerine mutavaat! yerindedir.
3 — Bina, iskân ve tahsisat gibi, polisin maddî ihtiyaçlarının süratle izalesi bir zaruret halini almıştır.
4 — Terfi ve terfih noktasından da ihtiyaçlarının ele alınması lüzumlu görülmüş vc bu mevzuda da etüdlere başlanmıştır.
5 — Poliste yeni bir te3İs o-lan prevantoryum, iyi işlemekle ve mesut neticeler vâdeden bir çığıra girmiş bulunmaktadır.
İngiliz şairlerinden Mac Nelce memleketimizde
Tanınmış îngillz şairlerinden Louis Mac Neicc, Türkiyede kısa bir müddet kalmak Üzere ls-tanbula gelmiş bulunmaktadır. Mac Nelce İngiliz Kültür Heyetinin Yunanistandaki genel mümessil yardımcısıdır. Kerdisi în-güterede kudretli bir şair olarak tanınmıştır.
Yazdığı bir çok eserlerden başka hâlen Goethe’nin ‘ Faust,, unu manzum olarak İngilizceye tercüme etmekle meşguldür.
Mac Nelce 1911 den 1949 a kadar İngiliz radyosundan neşriyatta bulunmuştur.
10 aralık tarihinde Ankaraya gidecek olan İngiliz şairi 11 a-rahk pazartesi günü saat 15 te Edebiyat Fakültesinde İngilizce öğrenen talebe Önünde modem İngiliz şiir parçalan okuyacak ve tefsirde bulunacaktır. 12 aralık salı günü saat 17 de Ankara Konservatuvannda “Radyo da dram,, mevzuu hakkında bir konferans verecektir. 13 aralık çarşamba günü saat 17.30 da Mili! Kütüphanede ‘İngiliz Edebiyatında değişiklikler., mevzulu bir konferans verecektir. 14 aralık perşembe günü saat 18.30 da İngiliz Kültür Heyetinin kütüphanesinde İngiliz şiirlerinden parçalar okuyacaktır.
de olur bunlar. Sana şimdi anlatamam Yalnız. korkulacak bir şey olmadığını söyliyebi-lirim. Hâdiseler başladığı zaman. Renginazın yanından ayrılırsan hiç bir şey olmaz. Islık sesini de duymazsın. Duysan da ehemmiyeti yok. Daha yeni okudum Avrupa gazetelerinde. Hollanda ilim akademisi bu hâdiselere ail müşahedeleri ve anekdotları toplamak için bir anket açtı. İstersen sen de yoz ve gönder. Şimdi âlimler bunlarla daha fazla meşgul oluyorlar. Yalnız, bak, bu hâdiselerin **pr6-monilif,, denilen, yani geleceği haber veren çeşitleri de var. Merale telefon etmeliydin bir kere.
— Ettim. Cevap vermedi telefon.
— Yatmışlardır. Neyse. Aklıma geldi de söylüyorum. Ben de sana garip bir şey anlatacağım. Seninki kadar zengin değil. Küçük bir hâdise. Bu gece bize misafirler geldi. Ben odama çıktım. Yazı yazıyordum. Ha... Ondan evvel benim de içimde büyük bir sıkıntı vardı. Trajik bir his. Etrafımda her şeyin, bir maddenin normal duruşunun» meselâ aynanın hareketsiz duruşunun bile içimde trajik bir telakkinin karanlık havası içinde bambaşka bir mâna alışı vardı. Zaten bu garip hissin dâveti üzerine yazı yazmak istedim. Bunun ehemmiyeti yok. Sübjektif şeyler. Asıl mühim olan, yazıyı yazarken duyduğum bir koku.
— Korku mu ?
— Hayır, koku, koku. Evet, bir yanık kokusu duydum. Hafif değil fakat.. Çok kuvvetli. Odamın içinde bir şeyin tutuştuğu ve duman salıverdiği muhakkak gibi geldi bana. Fakat duman yoktu. Kalktım, her tara-428
Millî Piyango dün çekildi
100 bin lira, 279,477 saydı bilete isabet etti. Diğer ikramiyeleri bildiriyoruz
Milli Piyangonun 7 aralık 1950 çekilişi dün yapılmıştır. İkramiye kazanan numaralan aynen bildiriyoruz:
100.000 Ura kazanan
279477
50.000 lira kazanan
195614
numara
numara
numara
Istanbuldaki Alman Konsolosunun
hakkında gazetemize beyanatı
Şehrimizdeki Alman Konsolosu geçen hafta Ankaraya giderek iki memleketi ilgilendiren muhtelif konular hakkında a-lâkalı Bakanlıklarla temaslarda bulunmuştu.
Dün kendisini bir arkadaşımızın allerine cevaben,
Kamphocneuer şunlan söylemiştir:
ziyaret eden muhtelif su-Kurt fon
İstanbul Genel Şehir Meclisi aldığı karar üzerine, Meclis Başkanı Vali ve Belediye Reisi Prof. F.K.Gökay, hürriyet ve insanlık ideali uğrunda memleket ve milletimizin hayatı için uzak illerde çarpışan kahramanlarımıza lstanbulun minnet ve şükranlarını telgrafla bildirmiştir..
Türkiye Malûl Gaziler Birliği Genel Merkezinden
r
Kore şehitlerinin dul ve yetimlerine
Bütün tarihi boyunca inanıp bağlandığı hak, hürriyet ve adalet idealinin dünyada gerçekleşmesi uğrunda üzerimize düşen vazifeyi yapmak için büyük milletimizin Birleşmiş Milletler saflarında giriştiği Kore savaşlarında» Türkün kudret ve kahramanlığını ve şerefli tarihi boyunca bağlandığı İdealine ve ahdine sadakatini bütün dünyaya tanıtmak uğrunda göz kırpmadan can veren, şehit düşen eşlerinizin, babalarınızın, kardeşlerinizin, evlâtlarınızın aziz ve Ölmez hâtıraları önünde tâ-zim ve tevkirle eğiliriz.
Geçmiş harplerin ölmez kahramanlarının, bütün milletimize birer vedia olarak geride bıraktıkları ve bizim de üzerlerine titrediğimiz dul ve yetimlerinin asil ve vakur safına bugün siz Kore şehitlerinin dul ve yetimleri de katılmış bulunuyorsunuz.
Onanlmaz acınızı gönülden paylaşır, hepinizi sızlıyan bağrımıza basar ve teker teker İfasına şimdilik İmkân bulamadığımız tâziye vazifemizi topluca yerine getirirken. Birliğimizin her an ve her zaman her türlü işleriniz için en tabii ve en yakın merdiniz olduğunu hatırdan çıkarmamanızı da dileriz.
Türkiye Harp Malûlleri Birliği Genel Merkezi İdare Kurulu adına
Şefik ETENSEL GENERAL TAHSİN YAZICI Kore Türk Kuvvetleri Komutanı APO 941
SAN FRANCİSCO
30.000 lira kazanan
236731
10.000 lira kazanan numaralar 120011 183692 186295 202305 437738 5.000 lira
19908 449489
2.000
52057 117507 158406 224147 279324 402843
1.000 002305 031382 056060 113114 181449 229126 254042 329112 387264 430191
500 000999 024066 048318 080098 092687 124981 149981 166982 193189 227894 257648 282732 324591 351413 370166 379708 406352 422082 445956 462726
Diplomatik temaslar
ve hürriyet uğrunda Blr-Mllletler safında girlştl-savaşlarda gösterdiriniz
Hak leşmiş ğimlz tarihimize lâyık kahramanlıktan
dolayı değerli şahsiyetinizi, subay ve erlerimizi candan tebrik eder, şehitlerimizin kutsal hâtıraları önünde tazimle eğiliriz.
Türkiye Malûl Gaziler Birliği
fı aradım. Sonra dışan çıktım. Sofada da ay-rn koku. Alt kata, salona indim. Misafirler gitmişlerdi. Mefharet, Besim, Solmin oturuyorlardı. Evvelâ bir şey söylemedim. Aynı kokuyu aynı şiddetle salonda da duydum. Nihayet söyledim onlara. Besim alay etti. Onlar duymuyorlardı bu kokuyu. Sonra Mefharet bağırdı: “Şimdi ben de duyuyorum,, diye.
Tam bu sırada sen beni telefona çağırdın. Şimdi koku yine var, fakat çok hafif. Yanık kokusu. Renginazın alevlerden bahsettiğini söyledin ya demin, o anda ürperdim biraz. İkisi arasında bir alâka tesis eder gibi oldum. Büyük mesafeleri kaplıyan bir polipsişizm... Bunlar yeni tâbirlerdir. Eskisiyle söyliyeyim: Belki telepatik bir takım duyumlar... Hâlâ tesiri altındayım hâdisenin. Fakat geçiyor bende de. Seninkilerle aynı zamana rastlaması da biraz garip. Merale bir kere daha... Hayır, bırak artık. Sinirlerin çok yorgundur.
— Bittim, Samlm, bittim.
— Tahmin ediyorum. Koskoca evde yalnızsın. Renginaz seni büsbütün korkutmuş. Hakkın var. Fakat uyu artık. Her halde o buhranlı “aura„ dağıldı, Bir daha olmaz. Olsa da korkma. Cin peri masallariyle karıştırma bunları.
— Şimdi de korku değil, merak var içim-doe Nedir bunlar...
— Sana telefonda anlatamam. Mânalarını bilmediğin grekçe ve lâtince bir takım yeni terimler duyacaksın. Faydası yok. Yakınlarda gelirim sana bir gün. Konuşuruz.
— Yarın gol, yarın, öğle yemeğini bende yersin, olmaz mı?
429
“— Ankarada temas ettiğim Dışişleri Bakanı ve Kâtibi Umumisi ile diğer ilgili Bakanlar tarafından hüsnü kabul gördüm.
binasında hâlen bir kız lisesi yer alınış bulunmaktadır. Alman mimari enstitüsü kopalıdır. Alman hastahanesi çalışmaktadır fakat serbest değildir. Alman bankaları hâlen faaliyette değildir. Sefaret ve Konsoloshane binalariyle beraber bütün bu meselelerin mütekabil dostluk anlayışiylo yakın bir zamanda halledileceğini ümit ediyorum. Gördüğünüz gibi, hâlen dar bir otel odasında çalışmalarımıza dovam ediyoruz^
CEMİYET HAYATI
79457 134474 179406 253409 347167 428918
113344 157179 208256 257951 364787
439688
113794 157839 212578 258007
386904
489987
012044 052063 067778 157313 189541 212653 303030 358840 409211 441384
027175 055330 112306 176496 217060 250979 311509 373092 425544 499147
Türk Hükümeti yakında mütekabiliyet esasları dahilinde Almanya ile yeniden diplomatik münasebetler kuracaktır. Al-manyada müttefik devletler nezdinde Türklyenin temsil heyetleri vardır. Normal diplomatik temsilciler meselesi, Türkiye ile Almanya arasında sulh devri ilân edilince halledilecektir. Bu da Almanya ve müttefikler arasında aylardan beri Bonn’da devam eden müzakerelerin bitmesine bağlıdır.
kazanan numaralar
128021 179017 204880 392063 472370 478846 483322 497988 lira kazanan numaralar 71429
120796
169133
239516
342904
417917
lira kazanan numaralar
009935
039310
056911
132776
184340
234171
291201
343442
396539
431551
lira kazanan
002636
036875
048590
082067
098016
126083
155121
169131
196210
230270
259171
286779
325307
351893
374178
399124
407055
424123
447438
471293
009651 041026 064927 087040 098369 132575 160001 169942 197675 246938 268489 287452 326822 358796 374450 402611 408253 425095 457448 474707
025408 053755 073478 173459 213228 247987 311217 360118 422457 443709
nııınnrular 011994 042127 070085 087942 112110 142517 163507 176589 205539 254953 278188 293586 341124 365074 376894 403360 417259 441674 457747 483134
018707 044313 071679 089708 120994 143678 165472 192401 208797 256789 281201 322970 342956 365452 378514 406324 422052 445945 460893 489623
numaralar
Hra kazanan
üç rakamı (427, 951) İle
kazanan numaralar rakamı (539 ile niha-5000 numara yirmişer
kazunan numaralar rakamı 163, 76) ile nt-
100
Son nihayet bulan 1000 numara yüzer lira,
20 lira
Son iki yet bulan lira,
10 lira
Son iki
hayet bulan 10.000 numara onar lira,
5 lira kazanan numaralar
Son rakamı (4, 6) ile nihayet bulan 100.000 numara beşer Hra ikramiye alırlar.
1.000 lira teselli mükâfatı kazanan numaralar 179477 249477
272477
277477
279377
279447
279472
279478
279677
299477
209477 259477 273477 278477 279407 279457 279473 279179 279777 379477
219477 269477 274477 279077 279417 279467 279474 279487 279877 479477
229477
270477
275477
279177
279427 279470 279475 279497 279977
079477 239477 271477 276477 279277 279437 279471 279476 279577 289477
Bu çekilişte 100 000 lira İkramiyeyi kazanan bilet îstanbulda satılmıştır. 50.000 Hra ikramiye kazanan bilet satılmak üzere Bandırmaya gönderilmiştir. 20 bin liralık bilet îstanbula gönderilmiş; 15.000 Hra ikramiye kazanan biletlerden 2 si Ankarada satılmış, diğerleri İstanbul, Şarki Karaağaç, Nevgehire gönderilmiştir.
5.000 Hra ikramiye kazanan Di. letlerden biri Ankarada satılmış, 5 i satılmak üzere Îstanbula, diğerleri Samsun, Yerköy, Söke ve Ayvalık’a gönderilmiştir.
Vize meselesi
Almanyaya gitmek istiyen Türkiyede bulunan Alman tebaalarının. Türkler ve yabancıların vize muamelesi bugün dahi Ankaradaki Fransız Sefareti kanaliyle yapılmaktadır. Yakında Almanyaya giderek bu müzakerelerin neticesini aldıktan sonra Türkiyeye döneceğim.
Kongreler
♦ D. P. Kadıköy İlçesi Kongresi yarın akşam saat 20 de Kadıköy İlçe lokalinde yapılacaktır.
♦ Manisa Yüksek Tahsil Talebe Demeğinin kongresi Eminönü HaJkevlnde yapılmıştır.
Konser
♦ Keman üstadı Vasa Prihoda» turnesine devam etmek üzere hareketinden evvel 10 aralık pazar sabahı Saray Sinemasında bir veda resitali verecektir.
pıl
IktİNfuii münasebetler
Türk - Alman ticareti bildiğiniz gibi günden güne inkişaf etmektedir. Pamuk mubayaasında görülen müşkülâtın büyük bir kısmı plâna bağlanmıştır. Taahhüt altına girmiş olan müesseselenn ekserisi mukaveleye bağlanmış olan teslimatı yapmaktadırlar. TUrkiyeden tütün mübayaatımızın miktan da günden güne artmaktadır. Memleketinize yapmakta olduğumuz endüstri makine ve tesisatına ait teslimatımız da memnuniyet vericidir. Almanya, liberasyon sistemini, Alman Merkez Bankasının tediye usullerine aykın düşmesine rağmen kabul eden ilk memleket olmuştur, ithalâtın ihracata bağlı
dolayısiyle bankamız ithalâtçılara döviz verilmesi mevcut plâna uymıyan bir sistem! tatbik etmek hususunda büyük zorluklara maruz kalmıştır. Türkiyenin bize yaptığı ihracatın büyük bir kısmı A listesine dahil olmadığından ithalâtçılarımıza döviz bulmak mecburiyetinde kaldık. Almanya, Türkiye ile olan ticaretine Birleşik Amerika ile olan ticareti kadar ehemmiyet vermektedir.
ACI BİR KAYIP
Eşim. Babamız
SERMET ÇİFTER'!
7.12 1950 perşembe günü saat 17.30 da kaybettik. Cenazesi yarınki cumartesi günü, öğle namazım müteakip Beyazıt Camiinden kaldırılarak Feriköyün-deki ebedi lstirahatgâhına tevdi olunacaktır.
Refikası: Meliha Çifter Çocukları: Gülen, Mustafa, Ali Çifter.
Not: Çelenk gönderilmemesini rica ederiz.
TEŞEKKÜR
Kendi aramızdan kaybettiğimiz aziz zevç, peder ve kardeşimiz
Timoleon D. Çituri'nin tedfin merasimine iştirak suretiyle teessür ve elemli anlarımızda bizlere tükenmez teselli ve onur bağışlayan bütün dostlarımıza karşı derin şükran ve minnetlerimizi sunmayı ölçüsüz bir
bulunması
hususunda
Sınat İşbirliği
Türkiyenin sınaî kalkınmasiy le ilgili olarak, ezcümle limanlarınızın modern hale getirilmesi. yollar, demiryolları yapılması, ticaret gemileri inşasına ait bir çok mukaveleler etüd edilmektedir. Almanyada ihracat serbest olup, dahili istihlâk tahdidata tâbidir. Bu sahadaki münasebetlerimizin gelişeceği hususunda çok iyimserim.
Kültür temasları
Türkiye ile Almanya arasında eskiden olduğu gibi talebe, hoca ve artist mübadelesi yeniden başhyacaktır. Şimdiden birçok profesörler kültür müesseseler! nizde vazife görmektedir Türkiyedeki Alman mektepleri
— Peki. İstersen sana bazı kitaplar da getireyim. Ciddi eserlerdir. Orada bu hâdiseler kategorilere ayrılmıştır. Okursun.
— Ah, çok memnun olurum.
— Haydi öyleyse. Yat şimdi hemen ve uyu. Gecen hayrolsun.
— Senin de. Çok mersi. Ferahladım çok. Yarın mutlaka beklerim, Bonne nuit ruhum.
Telefonu kapadı. Bir an hareketsiz durdu. Ruhum. Bu kelime onundu. Daha ziyade, nasıl işte, hani, sitemlerinin acılığını azaltmak istediği zaman kullanırdı bu sözü Samım. Ba-zan da, öyle, sakin bir ruh sathının altında hisleri kaynadığı zaman, santimantal olmaktan kaçmak için kendi kendini kapattığı ve sıktığı anlarda, âdeta, işte öyle, taşmaya baş-lıyan içi o kelimenin deliğinden istim salıverin! i gibi bir şey. Ve senelerce, senelerce Necile. onun bu hassasiyetini cevapsız bırakmıştı. Bir kere bile ona bu kelimeyi söylememişti o zaman. Bir koketri değildi bu. Sevemedim ben hiç bir erkeği. Ve bütün hayatım bunun için bomboş akıp gitti. Ne hutaf fakat şiındl işte. Seviyorum gibi şimdi Samimi. Görmek istiyorum onu. Şimdi kapıdan içeri girse dünyanın en bahtiyar kadım olurum. Ve başka hiç kimse onun yerini dolduramoz.
Bir sigara. Kutuda yok. Odasına çıktı. Renginaz da pencerenin önündeki koltuğa oturmuş, ayak âyak üstüne atmış, sigara içiyordu. Yüzü ve bakışları sakindi, fakat endişesiz değildi. Gözleri ona ağır düşüncelerin aralığından baktı.
Necile de bir sigara yakarken Renginaz soruyordu:
430
borç tanırız. Bayan Tr. çocukları. Biraderler
bütün ailesi efratları
T. ÇiturİN ve baylar Çituri ve aileleri vc
YENİ İSTANBUL sîyasî İktisadî MÜSTAKİL. GÜNLÜK GAZETE
Sahibi:
YENİ İSTANBUL NEŞRİYAT LtMİTED ŞİRKETİ Müdürü: Kemal H. SAKLICA
Tazı işlerini fiilen idare eden mesul müdür: Sacid ÖGET
Ncsrcdilmiyen yomlar iade edilmez.
Basıldığı yer:
yen! İstanbul matbaa CILIK LIMITED ŞİRKETİ MATBAASI
Abone: Türkiye İçin seneliği 32, altı aylımı 17. üç aylığı 9 liradır. Hariç memleketler İki mislidir.
thlnlnr: 6 ncı real 2 liradır, mesuliyet
sayfada santimet-İlânlardan biç bir kabul edilmez»
— Telefon ettin mi Merale?
— Bulamadım. Yatmışlar. Samlmlc konuştum.
Renginaz sigarasının külünü avucuna boşalttıktan sonra durdu. Biraz düşündü ve mırıldandı:
— Telefon et ona.
— Yatmışlar diyorum sana. Telefon cevap vermiyor.
— Bir daha et. Beraber gidelim.
Renginaz kalktı. Kapıya doğru yürüdü. Durdu ve Necilcye baktı:
— Gel haydi. Bir daha.
— Niçin ısrar ediyorsun?
Renginaz. müvazenesini bulduktan sonra tatlılaşan sesinin kadife küığı içinde sertliği hissedilen inadından vazgeçmiyordu: *
— işte öyle. Gel haydi, gel:
Necileye doğru yürüdü, onu elinden tuttu ve çekti.

Meral ayağa kalkar kalkmaz kürkünü çıkardı vo karyolanın üstüne attı. Kapıya vc pencereye baktıktan sonra, onu hürriyetine kavuşturacak bir tek şansın hâlâ mevcut olduğunu düşündü. Pencereyi açıp haykırabi-lirdi. Komşular, bekçi ve polis gelirdi. Ferhat oda kapısını açmaya mecbur olacaktı. Meral de, kalabalığın himayesinde, çantasını kaptığı gibi soluğu dışarıda alabilirdi. Belki Feri-ha da kapıdadır hâlâ. Gitmemiştir. Gitmez. Merak içindedir kız. Belki de dayanamaz, şimdi gelir, çalar kapıyı. Ferhat açar. Kovar tabiî onu. Fena bir şoy söyler ve kapıyı vurur yüzüne.
rnevaını var)
431
d
8ayfa 8
8 Aralık 1050
Not defterimden :
B
da, pirinci (l(s memnuniyetle
Orta Amerika Cıımhurl-hlr diğeri 70 bin bnttnnl-125 ton balık yağı teslim
vakıa bir dilnya vtlcıı-
bn yardımlar» girişilen miH-katıldıklnrını İspat et-
Kan ve balık yağı
Selim Sabit
il Kore faciası elbet bLr yün bitecektir, tyi mİ bitecektir, kötü mü T Orasını Allah bilir. Kore tavaşlan hak orduları İçin fena başladL Sonra, birden bire, bu ordular »eri bir zafere doğru koşar göründüler. Şimdi, yine kötü durumdadırlar. Vınnlım kİ. ileride teşebbüsü bir kere daha ele geçirirler ve evvelâ Uznkşarkta sonra da bütün dünyada sulh ve sükûn teessüs eder...
FakAt netice ne olursa olsun hattâ —şu ihtimali de gözönündo bulundurmak cesaretini göstermeliyiz— Koreyi tamamen ve kısmen mütecavizlere terketmrk icap etse bile, önünde sonunda bir hesaplaşma günü gelecektir. Daha açık konuşalım: Kore harbi Birleşmiş Milletler İçin bir zaferle de netlerimse, bir bozgunla da sona erse, bu zaferin elde edilmesine kimlerin Amil olduğunu veya, bu bozguna, İhmalleri yüzünden kimlerin sebebiyet verdiğini hür dünyanın bilmesi gerekecektir. Oysa kl.bu mesele hakkında hüküm vermeye yetecek bilgilere malik bulunuyoruz. Kanaatimce basın ve İlgili teşekküller tarafından gerektiği şekilde yayınlanmamış olan resmî bir veslknda bu malûmatı bulabiliriz. Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği tarafından 18 kasımda neşredilmiş olan ve Koreye yapılan askerî ve İktisadi yardımdan bahseden resmi liste bize, çok İlgi çekecek bilgiler vermektedir.
Bu liste, Milletlerarası tesanüt hakkında, hayret verici malumatı İhtiva etmektedir. Arzu ederseniz buna birlikte bir göz atalım:
Birleşmiş Milletler Kurulunun bu gün tam altmış üyesi vardır. Bundan. Sovyet Blokunu teşkil eden beş üyeyi çıkarınız. Geride 55 devlet knlır.
imdi. yardım listesinden öğreniyoruz kİ. Kuzey Korenln Güney Koreye karşı yaptığı tecavüzü takbih eden hu elli beş üyeden ancak 39 ıı. bıı tecavüzü önlemek İçin girişilen mücadeleye şu veya bu şekilde İştirak etmişlerdir. Diğer 10 devlet neden yardımdan çekindiler? Bunun bir gün kendilerinden sorulması elbet lâzım gelecektir.
Şimdi de mücadeleye İştirak eden .39 üyenin durumunu inceleyelim: Burada da bir çok sürprizlerle karşılaşmamız mukadderdir. Kimseyi rencide etmek istemem. Bu İtibarla İştirak nispetlerinden ve şekillerinden bahsedeceğim devletlerden hiç birisinin İsmini açıklayacak değilim. ((Bıınıı merak edenler resmî listeye göz atabilirler) Cenubi Amerikanın falan memleketi dondurulmuş veya konserve et teklif etmiş. Atlantik kıyılarında bulunan diğer bir memleket 500 ton şeker göndermiş. Bir Afrikalı devlet de 10 bin dolar kıymetinde tabiî kauçuk vermiş, yetlerinden biri fasulye ve nohut, ye ve şimalin küçük bir adası da etmiş ve ilh...
Bir darbı meselin dediği gibi
de getirebilmek İçin her şeye ihtiyaç vardır. Savaşa girişmek İçin de her şeyin lüzumlu olduğunu kabul ve teslim ederim. Nitekim Birleşmiş Milletler kendilerine yapılan tekliflerden hiç birini reddetmiş değildir: Sabunu afyonlu İlâçları da, tuzu da, D. D. T. yİ de kabul etmiştir.
Ve yine kabul ve teslim ederim kİ. bütün dünyanın büyük bir kısmının kötülüğe karşı terek savaşa şu veya bu şekilde mistir.
Fakat, bütün bunlara rağmen, bir gün olup da nihayet bn savaşın bllânçostı yapılınca. İnsanlık nazarında en büyük kıymeti hangi taraf İhraz edecektir.
Dünyanın selâmeti İrin kanlarını verenler ml yoksa bir kaç fıçı balık yağı gönderenler ml?

Barışseverler tahliye edildi
Ankara, 7 (ANKA) — Barışseverlerin muhakemesine bugün de Askeri Siyasi Mahkemede devam olunmuş ve delillerin münakaşası İşi bitirilmiştir. Müteakiben. mütalâasını hazırlaması İçin dosyanın Savcıya tevdiine karar verilmiştir.
Bundan sonra, yargıçlar heyeti sanıkların dün yaptıkları tahliye talebini müzakere etmek ü-zere oturuma ara vermiş ve bir müddet sonra bu husustaki kararını bildirmiştir. Buna göre, mevkuf bulunan Behice Boran, Vahdeddin Barut, Muvakkat Gören, Nevzat Kemal özdemir, Osman Fuat Toprakoğlu, Reşat Sevinçsoy ve Adnan Cemgilin tahliyelerine ve muhakemelerinin gayri mevkuf olarak devamına ekseriyetle karar verildiği anlaşılmıştır. Bu kararı müteakip, sanıklar tahliye edilmişlerdir.
Muhakeme savcının iddiası ve sanıkların da müdafaalarını yapmaları İçin 18 aralık pazartesi günü saat 14 e bırakılmıştır.
C. H. Partisi Meclis Grupunun tebliği
Ankara, 7 (Hususi muhabirimiz bildiriyor) — C. H. P. Meclis Grupu 7.11.1950 tarihli Zaf^r gazetesinin birinci sah i fesindeki IC.HP. dünkü Meclis toplantısında Kore Birliğimize tahsisat verilmesi hakkındaki tasarının aleyhinde bulundu) başlığı altında İntişar eden başmakale dola-yısivle aşağıdaki tebliği yayınlamıştır:
1 — Halk Partisi Koreye giden birliğimizin maaş, tazminat ve-sair bilûmıım masraflarının kabulünü pek yerinde bulmuş, bunu Meclis kürsüsünden İfade etmiştir. Ve kanunun bu maddesinin ittifakla kabulü, Başkanlıktan tebliğ edilmiştir. Ayrıca Koredekl birliğimizin subay ve erlerine diğer milletlerin ordulun mensuplarına verilen paralardan daha az tahsisat verilmemesi 1-çln hükümetin dikkatini çekmiştir.
2 — Halk Partisi (B. M. M. nin karan alınmadan yabancı ülkelere askeri birlikler gönderilmesini) tasvip etmemiş ve bu cihete muhalif kalmıştır.
Zimmetine para geçiren hâkim mahkum oldu
Ankara, 7 (ANKA) — Zimmetine 36.000 lira geçirdiği iddiası İle Yargıtay Beşinci Ceza Dairesinde muhakeme edilmekte olan Ankara 3 üncü Sulh Hukuk Yargıçlığından emekli İhsan Sudal hakkında bugün karar verilmiş, İhsan Sudal on bir ay yirmi gün hsp3c ve otuz altı bin lirayı Öde meye mahkûm edilmiştir.
Yanan Güzel Sanatlar Akademisinin tamiri
Ankara, 7 (TH A.) — Mı'l Eğitim Bakanlığı bir nıödd t evvel yanan Güzel Sanatlar A kademlsinln yemden tamiri için 800.000 liralık bir tahsisat ayırmıştır.
İşçi Sendikaları Birliği kuruluyor
Türkiye işçi sendikalarını içine alacak olan teşekkül, bir millî birlik olacak
Ankara. 7 (THA.) — Çalışma Bakanlığından alınan malûmata göre, memleketimizde muhtelif iş kollarına ait olarak şimdiye kadar kurulmuş bulunan işçi sendikaları sayısı 120 dir. Buna mukabil iş veren sendikalarının sayısı 5 ten ibarettir. Sendikalar üzye olan İşçilerin sayısı 94 bini bulmaktadır. İşçi sendikaların in kesafeti bakımından 46 sendika ile İstanbul başta gelmektedir. Diğerlerinden 17 si Manisa ve îzmirde. 11 1 Sey-handa, 6 sı Bursada, diğerleri başka vilâyetlerdedir.
Muhtelif İşçi sendikalarının bir araya gelmesi suretiyle Ankara, İstanbul, İzmir, Seyhan ve Bursada sendika birlikleri kurulmuştur. Aynca Türkiyede-ki bütün işçi sendikalarını İçine almak gayesiyle "Türkiye İşçi Sendikaları Merkez Birliği*’ İsmi altında bir milli teşekkül kurulması yolunda da teşebbüslere geçirmiş oidugu Öğrenilmiştir.
14 mayıs 1950 tarihinden sonraki altı aylık devre zarfında daha evvelki devrelere nazaran sendikaların kuruluşu İtibariyle dikkate değer bir artma görülmektedir.
Genelevlerin durumu
Kurutacak bir komisyonun atacağı karara göre harekete geçilecek
Ankara. 7 (ANKA) — Milletlerarası anlaşmaya göre, memleketimizde de kapatılması gereken genelevlerin durumu, son günlerde İçişleri Bakanlığı İle Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlıklarınca yeniden ele alınmıştır.
Bilindiği gibi, bundan önce birkaç dela genelevlerin kapatılacağı tarih teshil edilmiş, fakat bu tarihlerde bazı sebeplerden dolayı tatbikata geçilememişti.
Son defa Ankarada Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığında toplanmış olan "Sağlık Şûrası,, n da da bu konu bahis mevzuu edilmiş ve bazı delegeler böyle bir anlaşmayı İmzalayarak milletlerarası bir taahhüde girmenin memleket bünyesine uygun olmadığını söylemişlerdi. Gerek emniyet ve gerek sağlık İşleri He ilgili makamlar, genel evlerin kapatılmasının kötü neticeler vereceğini belirtmektedirler. I öğrendiğimize göre, İçişleri Bakanlığı He Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı arasında bir komisyon kurulacak ve bu komisyonun alacağı tedbirlerden sonra genelevlerin kapatılmasına girişilecektir.
ENİ
İST
Y
A
N B U L
£

Şu İşleri Genel
Müdürlüğü kurulacak
Bu hususta bir kanun tasarısı hazırlanıyor
er-
bir bu-
Ankara 7 (Husus! muhabirimiz bildiriyor) — Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü Teşkili hakkında kanun tasarısı üzerinde yapılan çalışmalar sona mek üzeredir.
1937 senesinden İtibaren devlet siyaseti haline gelmiş
lunan su İdleri tkinel Cihan harbinin sebep olduğu güçlükler yüzünden henüz beklenen randımanı vermemiştir. Suya karşı duyulan alâka ve İhtiyaç ise büyük memleket dâvasının daha ciddi bir şekilde ele alınmasını icap ettirmiş, bu maksatla Bayındırlık Bakanlığı tüzel kişiliği haiz ve katma bütçeli bir su işleri idaresi kurmak üzere yeni bir kanun tasarısı hazırlamıştır. Yeni su İdaresi sulama tesisleri kurmak, bataklıklar kurutmak, araziyi taşkınlardan korumak, sudan enerji istihsal etmek gibi teşebbüslere resen girişebileceği gibi bu maksatla ortaklıklar teşkiline ve lüzumu halinde bazı tesisleri hususi ve hükmî şahıslara devretmeye de salâhiyetll kılmaktadır. Umum Müdürlük aynı zamanda Bakanlar Kurulu Karan ve Maliye Bakanlığının kefaleti ile İç ve dış İstikrazlarda bulunabilecek ve muamelâtta İhale ve münakaşa kanunlarına tâbi olmıyacaktır. Yeni tasarıya göre hâlen memlekette mevcut bütün su kurumlan ile Bayındırlık Bakanlığı su işleri reisliği ve elektrik etüd İdaresi genel müdürlüğü
Türk - Fransız parlâmento
grupunun bir toplantısı | “Türkiye ile boy ölçüşecek
Senatör Ledge'in beyanatı
Paris hususî muhabirimizden
Parla, 7 (Hususi) — Stars-bourg’ta toplanan Avrupa Konseyinin lçtlmalanna İştirak ettikten sonça Parise gelmiş bulunan Türk delegelerinin şerefine Türk - Fransız parlâmento grupu, Millet Meclisi Riyaset Sarayında bir toplantı tir.
tertip etmiş-
parlâmento büyük Türk
Türk - Fransız grupunun başkanı, dostu M. Joannes Dupraz’m tertiplediği bu kabul resminde, Millet Meclisi Reisi Edouard Her-riot, Nadir Nadi Abahoğlu, Osman Kapanl ve Ziyat Ebuzzlya-dan müteşekkil heyetimizi ve Türkiye Büyükelçisi Numan Me-nemencioğlu ile elçilik İleri gelenlerini büyük bir samimiyetle karşılamıştır. Davetliler arasında M. Paul Reynaud, Georges Bidault, Maurlce Schuman vo Guy Mollet gibi Strasbourg konferansında Fransayı temsil eden en mümtaz mebuslar da bulunmaktaydı.
M. Dupraz Türk delegelerini
teşkllfttı, yeni su işleri İdaresine bağlanmaktadır.
Tasarının bir defa da önümüzdeki günlerde toplanacak olan Büyük Su Kongresinde görüşüldükten sonra kanunlaşmak üzere Meclise sevkedlleceği haber alınmıştır.
başka millet tanımıyorum,,
Senatör: “Tiirkiyeye heryerde güvenebiliriz” dedi
takdim edip Türkiye İle Fransa demokrasileri arasında mevcut olan sıkı dostluk bağlarını tebarüz ettirdikten sonra sözü M.
Herriot’ya verdi, Meclis Reisi her zamanki belftgatiyle Türkiye hâtıralarını ve Fransız Meclisin-
de Türk Parlâmentosu delegele- I Amerikanın Sesi Radyosu, 7 rint kabul etmekten duyduğu A (Basm-Yaym) — Kore ha-bahtlyarlığı belirttikten sonra, rek'1^’ hakkında kendisiyle yapl-Avrupa Federasyonunun meyda- | ’an mHlâkatta Senatör Ledge na gelmesinde Türklyenln dikkate değer kıymetli rolüne İşaret etmiş, yakında İki memleket a-
demlştlr ki:
"Müşkül ve buhranlı zamanlarda silâh arkadaşlığı milletleri rasındakl kültür bağlarını daha I b,rblrlerlno en raz1a yaklaştıran da kuvvetlendirecek bir anlaşma bir Türk ve Amerl-
yapılacağını söylemiştir. I milletleri, içinde yaşamakta
olduğumuz şu buhranlı anlarda Büyükelçi Menemencloğlu M. omuz omuza ve yanyana dövtb Herrlot’nun nutkuna teşekkür şürlerken birbirlerine büsbütün etmiş ve Türk Milletinin Fransa yaklaşmakta ve birbirlerini daha Millet Meclisinin Reisine besle- iyi tanımaktadırlar.
diği büyük sevgiye tercüman ol- Türkler istikballerine inanları muştur. Delegeler adına Bay bulunan hayatiyet dolu bir mil-Nadlr Nadi söz alarak, grupunun |e^ olduklarını ve inandıkları Fıansada gördüğü hüsnü kabul- şeyler uğrunda savaşmasını bll-den dolayı şükranlarını bildir- diklerini bir kere daha ispat et-I mlşlerdlr. Hk defa, Birleşmiş Milletlerin çağrısına hemen iştirak etmeleri dünya işlerinden biraz olsun anlayan her Amerikalı için bir uzak görüşlülük ve realizm timsali ve ilham kaynağı olmuştur, işte bu İyi devlet a-damlığı ifade eden erkekçe ha-
Fransız İ6B,? Millî Takımı
şehrimize geldi
Milli Takımı Yeşilköy hava alanında
Fransız B
Pazar günü Ankarada 19 Mayıs Stadında B Millî Takımımızla karşılaşacak olan Fransız B Milli Futbol Takımı, dün saat 14.30 da bir Fransız uçağı ile şehrimize gelmiştir. Futbolcular geceyi Istanbulda geçirdikten sonra bil sabah hususî bir Türk uçağı ile Ankaraya hareket e-deceklerdlr.
Fransız B Milli Takımı, Ankarada yapacakları bir antrenmandan sonra kati şeklini alacaktır. Fransız Milli Takımında bulunan oyuncular şunlardır: Rumminsky: Fransanın şampiyon Havr Takımının kalecisidir. Rumminsky bu sene en göze çarpan kalecilerden olmuştur. Yüksek toplara hâkimdir. En şayanı dikkat tarafı da takımın kazandığı penaltıları bn kalecinin çekmesidir.
Dekovvsky: İhtiyat kalecidir. Oyunu hemen hemen Rıımmins-ky’e yakındır.
Gianossl: Meşhur Da Rulnin yetiştirdiği bu bek, Roubaix Takımındandır.
Albanesi: Havre Takımının
beki olan Albaneaı, bu sene yeni keşfedilen oyunculardandır.
Salem: Arap ve Fash olan bu bek Marsilya takımından olup eski bir ekmekçidir. Çok akrobatik ve aynı zamanda bir atlettir.
Bcsae: Havre takımının hafidir. Ayağına çok olan Bosse oyuncudur.
Gauion: Stade Français takımının hafidir. Senegnllı bir Araptır. Eski şampiyon Dlaghr tarafından meydana çıkarılmıştır.
Jonquet: Reims takımının
santrhafı olup, Fransız futbolunun büyük yıldızlarındandır Geçen sene "Coupe de kupasını kazanmıştır.
Van Doren: Roubaix nın hafi Van Doren,
şampiyon Pulcs’ln yeğenidir, Dünya Kupası maçında Riyoda oynamıştır.
LouIb: Lens takımının İçi, Martlnlk adasından bir melezdir Teknik bir oyuncudur.
Rnuviöre: Nimes eklplntn
santrforudur, sol ayağiyle çok kuvvetli şut çeker.
Firoud: Hem lınfbek, hem de açık oynıyan bu oyuncu, Nlme
çevik
santr-hâkim sakin oynıyan bir
France,,
takımı-meşhur
takımının kaptanı ve kurucusudur.
Bnnlfact: Nice takımının İçlerindendir. 19 yaşında olduğundan takımın en geneldir. Aynı zamanda Fransada en genç yaşta Beynelmilel olmuş bir futbolcudur. Futbol İdarecileri bu oyuncuya çok İtina İle bakmaktadırlar.
Strlanne: Bu oyuncu da Havre takımındandır. Takımda gözlllk-1p oynıvan yegâne oyuncu bu-dur.
Pelit Flls: Hnf oynamaktadır. Her iki ayağına da çok hâkimdir. Muhacimleri çok iyi takip ettiği gibi müdafaaya da yardımı büyüktür.
Courtaux: Nice takımının a. çıklarındandır. Racing takımında yetişmiş. sonra 4.200.060 Franga (40 000 Türk lirası) ile Nlrc'e satılmıştır. Bu sezonda Fransız şampiyonasında en çok gol atan oyuncu olarak başta gitmektedir.
Yeşilköy© inen futbolcular ve idarecileri sabahleyin saat 2 de Parisl terketmişler. uçak Roma ve Atlnada durduğundan uykusuz kalarak yorgun düşmüşlerdir. Bu sene Türk takımından Fransız matbuatının çok bahsettiğini, İsveç takımını yendiğimiz İçin heyecana düştüklerini anlatmışlardır, Aynı zamanda Türk Ordu Takımının Parlste oyunlarını gördüklerini ve tek-Tük bir oyun oynadıklarım söylemişlerdir. Futbolcular pazar günkü karşılaşmayı heyecanla beklemektedirler İstirahat et-tikleri Pcrııpalas Otelinde antrenör M Plbarpt ve takımı seçen Paul Nİcolas, oyunculara he men bir banyo yaparak İstirahat© çekilmelerini söylemiştir.
Kafile 17 futbolcu, 3 İdareci ve bir de Fransanın en lyt spor münekkidi olan M. Eskenazlden mürekkeptir.
Toplantı gayet samimî bir dostluk havası içinde sona ermezden önce, davetliler günün meselelerine ve Türk Tugayının Koredekl muvaffakiyetlerine temas ederek, Türk askerinin kah-rnmanlıgma olan hayranlıklarını I reketflr bl7jere lstlkbai'hak-lfade eylemek fırsatını bulmuş- kmda (ln)1(. vermektcdlr. Blllyo. lardır. ruz k|. TürkjyeyC doğuda, batı-
da ve her yerde güvenebiliriz.,, Senatör Legde bundan sonra heyecanlı bir sesle, Koredekl Türk Birliğine mensup subay ve erlerin kahramanlıklarından birkaç tanesini sanki mevzuu bahis askerler kendi kanındanmış gibi iftihar ve heyecanla anlatarak demiştir kİ:
"Bütün bunlar sadece Türki-yenin değil, bütün dünyanın tarihine geçecek ve gelecek dünya nesillerine misal olacak kahramanlık menkıbeleridir.
Ben son savaşta Amerikan ve Fransız kuvvetleri arasında İrtibat subaylığı vazifesinde bulundum. Bunun için bir kaç milletin kıtalarının birlikte savaşmasının ne demek olduğunu gayet iyi bilirim. Çarpışırken ve bilhassa savaşın hararetli anlarında lisan ve zihniyet farkları yüzünden bazı ufak tefek gerginlikler zuhur edebilir. Bunun için eğer Kore savaşında da böyle haller vaki olursa buna ehemmiyet ver. memek gerektir. Herşeyin fevkinde ve herşeyden kuvvetli o-lan silâh arkadaşlığı aynı gaye uğrunda omuz omuza çarpışmış olmaktır.,,
Senatör devamla şunları söylemiştir:
"Samimi olarak söylüyorum. Türkiyeye hayranlığım artmıştır. Kahraman bir millet olduğunu dalma bilirdim. Fakat Koredekl tehlikeyi farketmeleri ve Koreye asker göndermek gibi uzak görüşlü bir harekette bulunmaları tek kelime İle büyük bir kahramanlıktır. Ben de askerlik yaptım. Bunun mânasını, güçlüğünü ve geride kalan aileler üzerindeki tesirlerini pek İyi bilirim. Bu. bir milletin yapabileceği en büyük fedakârlıktır. Korede şimdi
aldığımıza göre bugün sahaya şu kadro İle çıkacaktır:
Turgay — Naci. Rahmi — Melih, A. İhsan. Muzaffer — İsfen-dlyar, Erol. Bülent, Lcftcr. Fah-reddın.
Takımımız. Mısırlılarla oynadıktan sonra yarın sabahki uçakla Ankaraya dönecektir.
f
muvakkat bir kötü durum içinde bulunuyoruz. Fakat eninde sonunda hakikat ve hürriyet muhakkak galebe çalacak ve Türkiye de kahramanlığının, uzak görüşlülüğünün ve erkekliğinin mânevi mükâfatını görecektir. Türkler şimdi sadece Amerikan umumî efkârının değil, bütün dünyanın gözünde en mümtaz ve en dürüst millet mevkiini kazanmış bulunmaktadır.
Bu mülâkat dolayısiyle şunu kaydedelim kİ, Türk kahramanlıklarından dolayı Senatör Ledge Türk dostu olmamıştır. Kendisi Türkiyeye ve Yıınanlstana yardım programını İlk defa kabul eden 80 inci kongrenin dışişleri encümeninde âza iken bu programı derhal desteklemiş ve lehinde oy vermiştir. Senatör, bu hâdiseden bahsederek demiştir kİ:
•'Bunu yaparken hiç de kumar oynadığımı zannetmiyorum. Tür-kiyede bulunmuş bir çok subay ve diplomatlardan Türklerln ne çapta insan olduklarını duymuştum. Bilhassa Ankara Büyükelçimiz bulunan Vilson, Askeri Heyet Başkanı General McBride bu sözleri hep teyld etmişlerdir, şimdi bir kere daha hissediyo-ruh kİ, Türkiyeye yardım lehinde verdiğim rey, hayatımda verdiğim en yerinde reylerden biri olmuştur.,,
Senatör, sözlerinin demiştir kİ:
"Birleşmiş Milletlerin fakıyetl. üye milletlerin
ve tecavüz anlarında fedakârlıklarının mükâfatını aramıyacak-larına bağlı kalacaktır. Türkiye, dünya barışı uğrunda bu fedakârlığı yapmaya hazır olduğunu ispat etmiştir. Cesaret, kahramanlık. sebat daima eninde sonunda galebe çalan faziletlerdir.
Bu faziletler hususunda Türkiye He boy ölçüşebilecek başka
Korede
sonunda
muvaf-tehlike
bil millet tanımıyorum.,, Kırklarellnde de mevlit okunuldu
Kırklarell, 7 (Hususî muhabirimiz bildiriyor)
çarpışan ve şehit düşen erlerimizin ruhuna ithaf edilmek ü-zere Albay Münlp Atasoy tarafından Yaylâ, Camiinde mevlit okutulmuştur.
Bıırsada da miting yapılacak
Bursa, 7 (Hususi muhabirimiz bildiriyor) — Dünya hürriyeti ve İnsanlığın kurtulması için Korede kahramanca çarpışan ve insanlık uğruna şehit düşen askerlerimizin hâtırasını anmak ve Türk Milletinin minnettarlığını teyit etmek için Bursa Belediyesi şehir adına büyük bir ihtifal yapmaya karar vermiştir.
İhtifal, Tayyare Sinemasında veyahut Cumhuriyet Alanında yapılacaktır.
Aınasyada Kore şehitleri anıldı
Amasya, 7 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — içtima halinde bulunan İlimiz genel meclisinin bugünkü oturumunda, sulh ve hürriyetin korunması uğrunda Korede Birleşmiş Milletlerle beraber hak ve adalet mücadelesinde eşsiz kahramanlıklarla çarpışan şanlı tugayımızın aziz şehitlerinin mânavl huzurlarında saygı İle eğilerek o çok şerefli vazifenin büyük milletimize yaraşır kahramanlığını ve başarı İle ifa edilmesinden haklı bir iftihar ve gurur duyarak kalbi saygı ve şükranlarının en samimi takdir ve tebcil hislerinin Koredekl şanlı tugayımıza İblâğının Millî Savunma Bakanlığından İstirham edilmesine ittifakla karar verilmiş, bu karar Valilikçe yerine getirilmiştir.
Milletlerarası Eski Muharipler ve Harp Malûlleri Federasyonu kuruldu
Paris, 7 hafta Unesco'nun tında Pariate Eski Muharipler ve Harp Malûlleri Milletlerarası Konferansı toplanmıştır. Türkiye Eski Muharipleri bu konferansa delege o-larak Mahmut Nedim Zapçı He Nafiz Saracoglunu göndermişlerdi.
Bu mühim milletlerarası yardımlaşma tezahürünün gayesi Eski Muhariplerin milletlerarası bir teşkilâtını kurmaktı ki, bu gaye elde edildi. Üçüncü ve dördüncü topla nü günleri Güney Afrika, Brezilya/Belçika, Birleşik Amerika, Finlandiya, Yunanistan, İtalya, Norveç, Türkiye ve Y delegeleri bundan Muharipler Teşkilâtının lctlcraraaı Federasyonu”
(Hususî) — Geçen riyaseti al-
Birliğinin
riyetl ve medeniyeti Birleşmiş Milletler çerçevesi İçinde korumak zarureti üzerinde durmuş, bunu temin için, Eski Muhariplerin de söz söylemek hakkını haiz olduklarını belirtmiştir.
Ertesi günü Cumhurbaşkanı M. Vincent Auriol delegeleri Elys^e Sarayında kabul ederek, herblrine ayn ayn iltifatta bulunmuştur. M. Vincent Auriol dünya Eski Muhariplerinin gayet faydalı ve asil bir işe giriştiklerini, çünkü sulh ve hürriyetin müdafaasında. harpten doğrudan doğruya ıstırap çektikleri için, seslerini duyurmağa en salâhiyetll olduklarını tasrih otmlştlr.
Yeni kurulan federasyon. Birleşmiş Milletler İktisadî Konseyine girmek İçin talepte bulunmağa hazırlanmaktadır.
Bugün Kahirede Mısırlılarla
oynuyoruz
Mısıra gitmiş olan Genç Ml’l! Futbol Takımımız bugün Kahl-rede Mısır Genç Milli Takı cniyle karşılaşacaktır.
Genç MÜH Takımımız haber
Fransa. Holânda, ugoslavya böyle Eski Miladını
taşıyacak birliğin talimatnamesini kabul ederek, merkezinin Parlste olmasına karar vermişindir.
26 kasım günü, Kongrenin a-çılışı münasebetiyle Bay Mahmut Nedim Zapçımn söylediği nutuk büyük alkışlarla karşılanmıştır. Türk delegeleri gerek Fransız Eski Muharipleri Birliği Genel Sekreteri M. Albert Mnrcl, gerekse Amerikan delegeleri tarafından hararetle tebrik edilmişlerdir.
Dünyaya, insan ve vatandaş haklarını tanıtan Fransız ihtilâli prensiplerini ögdüktcn sonra, Türk delegeleri sulhu, hür-
merikanın en tahrik edici siması kimdir ?
Ava Gardner» 10 kişilik listenin başında geliyor
"Koreyi tahliye etmiyeceğiz”
Londra. 7 (YtRS) — Ingiltere Savunma Bakanı Shln'vdl, bugün Avam Kamarasında Kore meselesiyle İlgili bir konuşma yaparak, Ingiliz ve Amerikan kuvvetlerinin Koreyi tahliye etmek niyetinde olmadıklarını katiyetle tebarüz ettirmiştir. ShinWell, atom bombasının kullanılıp kullanılrnıyacağı hakkında sorulan suallere cevap vermemiştir. Avam Kamarası üyelerinden Beverlcy Baxter'in Korede a-tom bombası kullanılacak olursa Ingiliz kuvvetleri geri alınacak mı? Şeklindeki bir sualine de cevap ermekten imtina etmiştir.
Türk Tugayı methediliyor
Londra, 7 (AP) — Büyük Britanya Savunma Bakanı Emanuel Shlnwell bugün Avam Kamarasında verdiği bir demeçte, Koredekl Türk Tugayının, sayıca çok üstün düşman kuvvetlerine ve makûs şartlara karşı en büyük cesaret ve kahramanlıkla savaşmış olduğunu beyan etmiştir.
"ar-
New-York, 7 (AP) — Sinema yıldızı Ava Gardner, Amerikanın "En ziyade tahrik edici on siması” na alt listenin başında gelmektedir. Liste, Kadın Artistler Milli Birliği tarafından vücuda getirilmiştir. Ava Gard-ner’in listenin başında yer almasının sebebi ise. yüzünün
zu” İfade etmesi ve aynı zamanda. Hidrojen bombası kadar kudretli bir İştial kabiliyetini haiz olmasından” ibarettir.
Listede bulunan diğer kimseler şunlardır:
Ernest Hemlngway, erkeklik İfadesini taşımaktadır.
Yogi Borra, New-York kess Basball takımından; kadınların gay rlş u u r 1
hasretini çektikleri mağara a-damını hatırlatmaktadır.
Senatör Alben Rarclay, Başkan Yardımcısı, tipik Amerikan büyük babası.
Irak Genelkurmay tkincl Başkam memleketimize geliyor
Yan-bütün olarak
Adana 7 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Suriye Başbakanı Arap Birliği fikrinin teşekkülüne âzami gayret sarfederek müşterek müdafaa mevzuu üzerindeki temaslarını derinleştir^ mektedlr. Bilhassa müşterek müdafaa mevzuu üzerinde Tür-klyenln de noktai nazarım öğrenmeye ve bu hususta Türk makamlartyle temaslarda bulun, maya memur edilen Trak Genelkurmay îklncl Başkan Yardımcısı Türkiyeye hareket etmiştir.
— YENİ İSTANBUL —
8 Aralık 1M0
Sayfa 4
GÜNÜN EKONOMİK
Almanyanın tütün politikası
Kalay Konferansı bir netice
Ticaret Borsasında muameleler
KISA
HABERLER
Tarım Sofış Kooperatifleri
Birliği Umum Müdürünün beyanatı
Yazan : Buydur Derler
ALMAN ekonomisinde tütünün ” başlıca iki rolü vardır:
a) Devlet gelirini kabartmak,
b) Tütün yetiştiren memleketlerde Alman istihsaline iyi bir sürüm yeri sağlamak.
Dikkat edilirse görülür kl, devlet gelirinin kabarması hem bir maliye dâvasıdır, hem de ekonomi dâvası. Demek oluyor ki. sırf incelemek maksadiylc İkiye bölü-nebilen bu dâva, başlıbaşına bir bütün olarak düşünülmek zorundadır. Alman ekonomisi de bunu böyle ele almaktadır.
Almanyada ne zaman tütün geliri meselesi münakaşa edilmişse tütün konusu ile ilgili ihracat politikası da hemen İlk , plânda bir ehemmiyet kazanmıştır. Bugün de tütün dâvasının durumu başka türlü değildir. Biliyoruz kİ; ikinci Dünya Harbî dindikten sonra, tütün stoklarından mahrum Almanya, kılı kırka yarmaksızm, ağız tadını düşünmeksizin ne bulmuşsa tütün dîye içmiştir. Kiraz, karaağaç ve at-kestanesl yapraklarından yapılan harmanlara, bir zamanlar tütün vergisi bile konulmuş olduğunu söylersek eski sıkıntılı durumu şöyle böyle aydınlatmış oluruz. Bu durum. Almanların neden A-merikadan gelme sigaralara çok kısa bir zamanda alışı verdiklerini kolayca ilah edebilir. Kiraz, karaağaç, atkestanesi yapraklarından sonra İçilen bir Virginla sigarasının büyük bir tesir yapabileceğini kabul etmek lâzımdır. Nitekim, Amerika harmanlarına, bu suretle, az zamanda alışılmıştır. Harp biter bitmez, Al manyaya şark tütünü göndermek imkânları olsaydı, tütün dâvası kendiliğinden çözülmüş olurdu. Bu noktayı, tütün politikasını daha iyi anlatabilmek İçin, biraz aydınlatmak isteriz. Almanlar şark tütünleri adı altında anılan Türk, Yunan ve Bulgar tütünlerine çok alışmışlardı. Hattâ bu zevk alışkanlığına dayanan Alman sigara sanayii Avrupanın en iyi harmanlarını yapmakla tanınmıştı. Ciddi emekler harcanırsa. Almanların, gene, şark tütünlerine dönmeleri beklenebilir. Tahminimizi, bu bakımdan destekleyecek, birinci derecede e-hemmiyetU sebepler de vardır.
Harpten sonraki Almanyanın sürüm yerleri küçümsenomlyc-cek bir ölçüde daralmıştır. Dünya ekonomisinde son yıllarda hüküm süren düzensizlik gözöntin-de tutulursa Almahyanın. belli-başlı ihracat başarılan elde e-debilmeıl için, ne büyük hamlelere muhtaç olduğunu anlamamak mümkün değildir. Bu ise ancak sezgili ve çok iyi düşünülmüş bir İhracat politikasiyie ballanabilir. I
Almanya, ilk hedeflerine erişmek maksadlyle, bir çok memleketlerle ticaret anlaşmaları yapmıştır. Bunların, normal zamanlarda olduğu gibi, işlemediklerini Böylemeye bile lüzum yoktur. Alman ihracat politikasının şöyle böylo gelişebilmesi, her şeyden önce, müstehlik memleketlerde satın alma kudretinin artmasına bağlıdır. Demek oluyor ki; Alman ihracatının artması, aynı zamanda Alman ithalâtının kabarmaslyle mümkündür. Biliyoruz ki; Almanya, büyük lmkânlı bir sanayi memleketidir. Böyle memleketlerin en iyi alıcıları İse yalnız ekonomik yapısı büyük Ölçüde toprak istihsaline dayanan memleketler olabilir. Onun için Almanya, İhracat politikasını bu duruma göre û-yarlamak zorundadır. Tütün politikası, bu yüzden, harp som ısı Almanyasmın en başta gelen bir konusu haline gelmiştir.
Almanyadan aiınan haberlerden anlaşılıyor ki; Bonn Parlamentosu, tütün dâvasını adım a-dım çözmek maksadiyle birtakım hazırlıklara geçmiştir. İlk düşünülen şey, sigara vergisini indirmektir. Yapılan hesaplara göre vergi indirmeleri imkânsız görülmemektedir. Çünkü; Vergi indirmesi yüzünden devlet geliri bir taraftan azalırken, öte yandan sigara istihlâkinin artması yüzünden de vergi eksiğinin tamamlanması. hattâ, eskisine göre, kabarması beklenebilir. Şimdilik düşünülen vergi indirmeleri gerçekleşince 1 Alman markına 14 sigara satın alınabilecektir. Halbuki bugün 1 marka yalnız 10 sigara alınmaktadır. Bu politika, hiç şüphesiz, yalnız İstihlâki arttırmakla kalmayacak, aynı zamanda yabancı sigaralarla yapılan kaçakçılığı da tesirli bir surette önleyecektir.
Vergi indirmesinin bizim İçin en ehemmiyetli olan tarafı, tütünlerimizin İhracatına hazırladığı imkânlardır. Zaten Almıın tütün politikasının, birtakım ma-U güçlükleri yenmeye çalışarak, yönelmek islediği hedef de bu-dur. Almanya tütün dâvasını çözebilirse yalnız Yunanistana 45 milyon dolarlık bir İhracat İmkân^ ele geçirmiş olacaktır.
Türk - Alman alışverişi, öteden beri, tamamlayıcı mübadele prensipleri üzerine kurulmuştur. Böyle bir durum ise, ekonomik münasebetlerin, her iki tarafın menfaatlerine uygun bir şekilde gelişmesine en elverişli bir du-
almadan dağıldı
Ingiltere ile Birleşik Amerika fiyat ve stok meselelerinde bir anlaşmaya varamadı
Malayada dahilî emniyetsizlik yüzünden kalay istihsalâtı günden güne zor bir duruma giriyor
Ham maddeler dünyasındaki buhrana karşı kalay fiyatlarını kontrol etmek ve bu ehemmiyetli maddenin normal şekilde tevziini temin etmek üzere Ce-nevedo toplanmakta olan Kalay Konferansı akamete uğramıştır. Dört haftadan beri, kalay istihsal miktarını tesbit etmek, dünya piyasasına ihraç edilecek bu ham madde için muayyen bir kontenjan hazırlamak ve nlha-yet stokları tevzln edebilmek için, ayrıca bir “tampon stok,, hazırlamak üzere yapılan bütün gayretler boşa çıkmış ve bu mevzulardaki müzakereler sona ermiştir.
Bu görüşmeler Sadece, kalay istihsal eden ve bu maddeyi sarfeden memleketlerin, kalayın nasıl kontrol edilmesi hususunda noktai nazarlar ileri sürmelerine ve bunlann sarih bir şekilde müdafaa edilmesine yaramıştır.
Müzakereler esnasında Malaya» tngiltercnln desteklemesiyle, müstahsillerin kozlarını müdafaada başta gelmiştir. Diğer taraftan Birleşik Amerika kalay müstehliklerinin fikirlerini yırmakta önayak olmuştur.
Üç noktada anlaşmazlık
Anlaşmazlık, kontrolün uzlaştırmaya çalıştığı, şu üç noktada görülmüştür: Anlaşmaların tatbik şekli; tampon stokların ne miktarda olacağı, gaye olarak alınacak fiyataların derecesi.
Kalay müstahsillerinin noktai nazarına göre: İhraç kontenjanları ve istihsaldeki tahdit miktarı» anlaşmanın esasım teşkil ediyordu. Tampon stoka gelince, bu arz İle talep arasındaki son intibakı başarmaya yarar bir mekanizma şekline konulma, h İdi.
Birleşik Amerikanın noktal nazarı
Birleşik Amerika tamamiyle bunun aksi bir noktai nazar güdüyordu: Amerika delegesi,
tampon stok, arz ve talebi, birbirine karşı, kontrol etmeli, dir fikrini müdafaa ediyordu. Ona göre, ihracat miktarı, tampon stokun temin edilemez bir hale gelmesine mâni olacak bir ihtiyat temin edecek derecede olmalı idi.
Bu suretle Amerikan delege-lerl, tampon stokun 30.000 ton olmasını ve ancak bu miktarda kalay temin edildikten sonra istihsalin tahdidine başlanmasını teklif ettiler. Malaya ile diğer istihsal memleketleri ilkin tampon stok miktarının 10 000 ton olarak kabul edilmesini is--■s** ■ ■ - ■ ■ *
rum sayılabilir. Biz, onun İçin, gerçeklik çerçevesi içinde müspet bir şekil almaya çalışan Alman tütün politikasına büyük bir ehemmiyet vermekteyiz. Bu. aynı zamanda, daha sezgili bir ham madde politikasının da baş* langıcı sayılabilir. Biz bu imkânları düşünerek ihracat politikamızı bir kere daha gözden geçirmeyi bir vazife bilmeliyiz.
tedller; sonunda bu rakamı 25.000 tona kadar çıkararak, bundan ileriye gitmekten istin-kâf ettiler.
Hole ileri sürülen fiyatlarda anlaşmazlık daha hâd bir şekil aldı. Birleşik Amerikanın ileri sürdüğü kalay fiyatı son derecede ehvendi. Amerika kalayın Libresi için asgari 70. âzam! 80 sent fiyat teklif etti, halbuki kalayın bugünkü rayiç fiyatı librede 145 sente yükselmişti. Fakat Amerikanın ileri sürdüğü bu fiyat 5 sone içindi. Bu sene-ki yüksek kalay fiyatı 1946 dft-ki fiyatla bir münasebet göster-meyebilirdL
ka-
Amerikanın bu teklifine mu-kabil müstahsil memleketler, kalay için asgarî fiyat olarak 110, âzami fiyat halinde de 125 senti İleri sürdüler. Belçika Kongosu fiyatlarda daha inerek, asgarî fiyatta kendisi için son had olarak 90 senti kabul etti. En büyük pazarlık
Fakat kongre üyeleri pazar, lıkta en yüksek dereceye, stok miktarı müzakerelerinde erişti. Bilhassa Birleşik Amerika, stratejik maddelerdeki ihtiyatının çok küçük hacimde bulunmasından korkuyordu. O, son 4 sene içinde bu hususta senede yarım milyar dolara yakın bir para sarfetmiştir. Amerika murahhasları stok eksikliğinin, rayiç fiyatla tampon stoktan tamamlanmasını kabul etti. Fakat buna mukabil Millî Müdafaa ihtiyacı temin edilinceye kadar, istihsalde tahditler yapılmamalı İdL
Çarpışan menfaatler
Büyük Britanya ile kalay istihsal eden memleketler milli müdafaa istlyacmın, sivil ihtk yaca tercih edilmesi suretindeki prensipin kabulünden imtina ettiler. Bu suretle İngiltere, Birleşik Amerlkaya, fazla miktarda kalay verilmesinin aleyhinde bulunuyordu. Halbuki Amerika, si. lâhlanmaya bütün hıziyle yeniden başladığı için, her ne şekilde olursa olsun, kalay stokunu fazlalaştırmak ve önce harp sanayii olan kalayı temin yordu.
Halbuki Büyük
bu noktai nazarı çok galip görünüyordu. Çünkü aynı şekilde bir müsaadeyi Amerikanın in-giltereye bağışlamasından daha çok vakit geçmemiştir. Birleşik Amerika, îngiltererıln yünü, askerî ihtiyaçlarma, sivil taleplere tercihan temin etmesini kabul etmiştir.
Atlantik ötesinde sinirlerde gerginlik
Bütün bu çetin müzakereler, Malaya'dakl komünist karışıklıklarının bir neticesi idi. 9 muh. tar ve iki İngiliz idaresindeki memleketten teşekkül etmiş o-lan Malaya Federasyonu Hükümeti, dünyanın en fazla Hâlayı-
her şeyden İçin lâzım etmek isti-
Britanyanın
ham hâlen
nı temin ettiği halde, bu madde maden havzası Komünist çetelerinin tehdidi altındadır. Bunun için buralardaki İstihsal büyük bir güçlük ge-çirmektedir. Bu sebepler dola-yısiyle gerek İngiltere, gerekse Malaya Birleşik Amerikaya bu kıymetli maddeden Varının verilmesine etmektedir.
lngilterenin kalay
nın akim kalmasına âmil olması, Birleşik Amerika İktisadî mahfillerinde soğuk bir hava uyandırmıştır. Asyadakl aon mağlûbiyetlere İnzimam eden bu hal, Atlantigin öbür tarafında sinirleri fazla gerginleştirmiştir.
fazla mlk-muhalefet
Konferansı-
Malaya’nın kalay ihracatı azalıyor
Kuala Lampur, 7 (Hususî) — Malaya Federal Devletinin ekim ayı İçindeki kalay ihracatı âni olarak düşmüştür. O ay içinde yapılan İhracat sadece 5.979 ton olarak tesbit edilmiştir. Bu rakam haziran ayından beri en düşük miktar olup, eylül ayından 2.600 ton daha azdır.
Ekim ayı ihraca tiyle 1950 İhracat senesinin ilk 6 ayı içinde yapılan ihracat 68.796 tona yükselerek, harpten evvelki senelerin İhracatı seviyesini bulmuştur.
Bu müddet İçinde yapılan ihracatın 2.891 tonu Avrupaya( 2.477 tonu da Amerlkaya satılmıştır.
Kalay ve kauçuk fiyatları
Singapur. 7 (HuauM) — Geçen hafta içinde Malaya kauçuk piyasasında bir durgunluk belirmiş ve fiyatlar aon ayların en düşük seviyesinde tesbit edilmiştir. Aynı durum, kalay satışlarında da göze çarpmaktadır.
a
YENİ YILIN İLK KEŞİDESİ
30 Ocak 1951
tarllıinde yapılacaktır.
2
I
12- 1950
tarihine kadar açılacak 50 liralık HER
BAYAN HESABI B u keşidede bir kur'a numarası alacaktır.
A K B A N
K
Birkaç gundenberi soya fasulyesine karşı istekler arttı
yine gör-
Dün Ticaret Bordasında soya fasulyesi muamele müştür. Fiyat 28 kuruştur. Yurdumuzda soya fasulyesi en ziyade Ordu bölgesinde istihsal edilmektedir. Bu senek! İstihsal miktarının 2000 tonu tecavüz cdenılyeceği anlaşılmaktadır.
Öğrendiğimize göre Amerikan firmaları, yurdumuzdaki soya fasulyesinin kalitesi, randımanı hakkında tetkikler yapmaktadırlar.
Bilindiği gibi Kore muharebelerinden sonra Amerikada en ziyade fiyatı yükselen madde soya fasulyesidir. Amerika bu malt Öteden beri Çlnden tedarik etmektedir.
İd r o fil pamuk fiyatları
Pamuk fiyatlarının yükselmesine müvazi olarak, idrofil pamuk imal eden İmalâthaneler de fiyatlara İki misli zam yapmışlardır.


Batı Almanya
İm »ya sanayii
Frankfurt. 7 (Hususî) — Batı Almanya boya endüstrisi İstihsalinin bu sene 190 bin ton olacağı tahmin edilmek-dlr. Bu miktar geçen sen ek i istihsalden 30 nispetinde daha fazladır. Batı Alman-yada İstihsal edilen boyaların ancak % 1.5 u İhraç edilmektedir Senelik istihsalin kıymeti 500 milyon Alman markı tutmaktadır. Memlekete döviz sağlanması için İhracat miktarının daha fazla arttırılmasına geyret edilecektir.
Almanya . Finlandiya ticareti
Helsinki. 7 (Hususi) — Finlandiya Ticaret Bakanlığından bildirildiğine göre, bu a-yın 11 inde Batı Almanya İle Finlandiya arasında ticaret m üzake rele ri haşl ı yaca İçtir.
Diğer taraftan bildirildiğine göre, yakın bir tarihte İngiltere, Belçika Polonya ve Fransa ile de ticaret müzakerelerine başlanacaktır.
ortaklara intikal eden zarar yoktur
Otomobil sanayimdeki gelişmeler
Otomobil imalinde Amerika B. Devletleri, ihracatta da İngiltere başta gelmektedir
1949 yılının nihayetinde A-mcrlka Birleşik Devletlorl dışında kalan memleketlerde 11 milyon 100 bin hüHusî ve 7.300.000 iş arabası mevcuttu.
karnyon
Otomobil sanayii son senelerde harpten evvel dünya İktisadî a-lanında İşgal ettiği mevkie tekrar erişmiş bulunmaktadır. Bu kalkınmanın başında Amerika Birleşik Devletleri vardır. Fakat son siyasi buhran yüzünden tekrar ele alınan silâhlanma programı dolayısiyle otomobil sanayiinde hafif bir duraklama görünmektedir.
1950 yılının kati rakamları henüz bilinmediğinden ‘ otomobil sanayiinin tarihte en büyük inkişafları gösterdiği 1949 yılına bir göz atalım:
Birleşik Amerikanın Otomobil Sanayicileri Birliğinin verdiği malûmata nazaran 1949 yılında dünya otomobil mevcudu % 10 artarak otomobil yekûnu rekor addedilen 63.600.000 e çıkmıştır. Bu rakama binek ve seyahat o-tomobllleri İle otobüs,
ve traktör dahildir. En büyük artış hususî arabalarda olmuştur. Bu artış yüzde 11 dir. îş o-tomobillerlnln artış nispeti yüzde altı buçuk olmakla beraber bu arabaların adetleri on sene evvelkine nazaran % 80 nispetinde yükselmiştir.
Dünyada mevcut kamyon ve otobüsün yarısından ve hu-sual arabaların dörtte üçünden fazlası Amerika Birleşik Devletlerinde kayıtlı bulunmaktadır. Bu memlekette hâlen her 33 kişiye 10 araba ve her 14 aileye de 10 hususi otomobil düşmektedir. 1939 yılına nazaran Amerikada hususî otomobiller #39 ve kamyonlar % 72 artmıştır.
Dünyanın diğer memleketlerinde otomobil kesafeti daha azdır. Meselâ Kanada. Avustralya ve Yeni Zelandada 7 kişiye bîr araba, Avrupftda 49 kişiye bir araba, A «yanın az inkişaf etmiş bazı memleketlerinde 1000 kişiye bir araba ve Çinde 9000 kişiye bir araba düşmektedir.
Harp dolayısiyle Iktisaden sarsılmış bulunan Avrupanın bir çok memleketinde hususi arabalar ancak % 7 nispetinde, İş a-rabaları ise % 78 nispetinde artmıştır.
Amerlkadan başka, MarshalI yardımından istifade eden Fransa, İngiltere ve Almanya gibi bazı Avrupa memleketinde de o-tomobll sanayiinde mühim İlerle, meler kaydedilmiştir. 268.000 a-rabanın bulunduğu Çekoslovak-yada ise geçen sene 27.200 yeni araba yapılmış ve bunlardan 12.500 adedi İhraç edilmiştir.
Otomobil imal eden memleketlerin başında Birleşik Amerika Devletleri bulunuyor. İhracatta İse 1940 yılında ihraç ettiği 351 bin araba İle Ingiltere birinci, 274000 araba ile Amerika Birleşik Devletleri ikinci ve 96.000 araba İle Fransa üçüncü dereceyi işgal ediyor.
Amerikada yapılan istatistiklere nazaran bu memlekette mevcut her 100 hususi arabanın 25 l serbest meslek erbabına, İşletmelerin müdür ve patronlarına, 12 si kadınlara, 12 si büıo memurlarına. 42 sİ mütehassıs İşçilere, kalan 9 u da ev kadınlarına, öğrencilere ve akar sahiplerine ait bulunmaktadır.
Bundan başka, birden fazla a-rabası olan kimselerin nispeti 1948 yılında 9H.8 İken bu nispet geçen sene % 6.2 ye çıkmıştır.
Amerikada hususi otomobillerin bu kadar büyük mikyasta kullanılmasının sebebi bunların taksitle satılmasından ileri gelmektedir. Filvaki. 1949 yalında satılan yeni ve kullanılmış arabaların % 48 i veresiye satılmıştır.
Neticede, Amerikada otomobilciliğin inkişafı sayesinde, bu sanayi hükümete mühim bir gelir kaynağı haline gelmiştir. Nitekim Amerika Federal Hükümetinin muhtelif şekillerde otomobilcilikten temin ettiği gelirlerin yekunu 1949 yılında 4 milyar 84 milyon dolara baliğ olmuştur.
Derleyen: Mustafa Sayder
İzmir, 7 (İzmir Ajansı) — İzmir İncir, Üzüm ve Zeytinyağı Tarım Satış Koopcratlflari Um. Md. Medenî Berk, İzmir Ajansına aşağıdaki beyanatı vermiştir:
Kooperatif birliklerinin 949 Bi-lûnço Yılma alt urnumî heyet toplantıları 20, 21, 22 aralık günlerinde yapılacaktır. Evvelemirde şunu söyliyellm kİ 949 bilârıçolar ımızda ortaklarımıza hiçbir zarar intikal etmemesi için bütün hazırlıklar yapılmıştır. Bunu ifade ettikten sonra geçen yıl Amerikalıların üzümde tatbik ettikleri pirlmli satışlar ve îngillzlerin de bundan faydalanarak dikte ettikleri fiyatlarla Ü2Üm satın almalarından Amerikan müstahsilinin mazhar olduğu himayeye benzer bir şekil umum üzüm müstahsiline tatbik edilmiş ve bundan 1 milyon 150 bin Hra kadar bir zarar ortaya çıkmıştır. Hükümetimiz bu zararı fon hesabından kapatmayı kabul etmiştir.
fabrikalar tesis edilecektir. Pamuk ve nebati yağ fabrikalarının etüdlcrl Ankaraya gönderilmiştir. Bu fabrikalar çalışmaya başladığında senede vasat! 50 milyon kilo çekirdekli pamuğu on çok İki ay içinde işlemek kabil olacaktır.
Pamuk Kooperatifler Birliği 950 Pamuk Kampanyasında piyasanın en yüksek fiyat farkla-nnı ortaklanna aksettirmiş zarar alivre satışlann menfi farklarından onlan korumuştur.
Bundan başka tütün mevzuunda Kooperatifler Birliği ticarî esaslara göre kurulmuş bir müessese olarak yapabileceği işleri tetkik etmekte ve gerekli hazırlıkları yapmaktadır. Bu yıl Ege tütün mübayaasmda Tekel İdaresiyle birlikte birliğimize vazife verileceğini umuyorum. Bu vazife, müessesenin malt takatiyle mütenasip ve müessese idarecilerinin tütün konusundaki noktal nnzarlnriyle mutabık olmak şartlyle iyi bir sonuca varılacağım sanmaktayım.
Gene geçen yıl pamuktan hasıl olan zarar kısmen çekirdek fiyatının düşüklüğünden ve birdenbire büyük bir mübayaanın ortaya çıkardığı satış güçlüklerinden meydana gelmiştir. Birlik İşletmeleri zarar etmemekle bereber bazı kooperatiflerimiz zararla karşılaşmış, bilâhare bu pazarlar, elde kaJan stokların fiyat farklariyle en mühim kısmı itibariyle telâfi edilebilmiştir. Geri kalan cüzi zarann da birlik ihtiyatlarından mahsubu hususunda Ekonomi ve Ticaret Bakanlığının müsaadesi alınmış olup, umumî heyete sunulacaktır.
Zeytinyağında ise zarar, bahis mevzuu olmamıştır. Birliklerin bünyesi bu şekilde takviye edildikten sonra Amerika Hükümetinin son iktisadi ve mail yardımlarından faydalanmayı düşündük.
Pamukta tâli madde olarak memlekette mahdut alıcısı bulunan çekirdekten her yıl kazanmamız ihtimali olan miktar 3 milyon liradır. Bu 3 milyon liranın en çok 1.5 milyon lirası ile günde 120 ton pamuk çekirdeği işliyebilecek bir fabrikanın projesini hazırlıyarak. bundan 1.5 ay önce Devlet Bakanlığımıza başvurduk. Bundan evvel yapılması düşünülmüş olan günde bir ton kapasiteli bir pamukyağı fabrikasının döviz tahsisi de yapılarak akreditifi açılmıştır. Tahmin ettiğime göre dört, beş ay içinde bu müessesenin montajına başlanacaktır.
Bundan başka her vıl pamuk istihsaline kifayetsiz geıen çırçır fabrikalarımızı çoğaltmayı düşündük. Ortak teslimatı 600 tonu geçen her her kooperatifimizde bir çırçır fabrikası kurmayı derpiş etmiş bulunuyoruz. Bu meyanda kapasitesiz teslimat miktarına kâfi gelmiyen işletmelerimizi de genişlettik. Bu suretle çırçırla çalışan işletmelerimiz yerme önümüzdeki yıl kredilerimiz temin edildiği takdirde 370 çırçır ve prese 16 İşletme de hep birden geçmiş olacaktır.
Bütün bu tesislerin
bina ve makinalan mevcut olup bakiyesi için aarfedilecek meblağ 2.5 milyon liradır. Bundan maada zeytinyağı için de Körfez ve Aydın bölgelerinde muhtelif
faaliyete arsaları.
7/XII/1950 Perşembe
=
KAMBİYO ve ESHAM
YABANCI BORSALAR
New-York Borsası
tür kİ Kuı
DUO
U V*
u v«
Londra Borsası
Bradford Piyasası
Şirket Tahvilleri
Şirket Hisse Senetleri
• •
265 —
237.—
ıoo lou 11)0 100 100 100 100
100
100
Keten luhuınu (Tvnu=8terlhıg > Bombay u«............
Kaıküta ............
Yer fıntığı lllndktnn
73.—
71.—
78.—
63.—
66—
124.-
31.—
6—
15.50
41.06
40.99 40.01
135.15 135—
21 — 110.20 112,5f
57,00
8.85
140—
1.30
143—
138—
267.—z
340—
147—
7.30
Tiftik
•a
Yün
• ı
MEMLEKET TİCARET BORSALARI
• • • • • •
42.03
42.21
41.42
150.—
135.15
Ll-VIL
1 II 111
1 u 111 VI.
İyi mul *IJbrewi=:Fiyat) . Sıra malı Anadolu Trakya
PHnııih ( krtnları = TttHnrı) .... ARhmnuni c(lBâ ı«ıyarh F/G. KaciirI( Uzhii ol'fifiı F CÎ
59.—
65.—
VI ....
I •(••* u .— Ilı ...
1 ....
Ü ....
1 .**.*.
IV
SiVua-Erzurum 1 . li H
Demiryolu Demiryolu Öemiryolu M lidafaa Müdaraa MUdoffuı MÜdnfaa
Sferllng • •••• bular .......
Fr. Frangı . İsviçre Fr. . Belçika Ft.
İsveç Kr. ... Florin ........
Liret .....
Drahmi ....^ EaooudOs ..«*
MEMLEKET ve DÜNYA BORSA ve PİYASALARI
%6
%5
%4
%6
%6
%6
%7
(r«7
%7
%7
%7 %7 %7 %7

-
-
AÇIİI9
7.85.50
280.50
0,80 84.03
5.80
54.12.50
73.88.40
0.44.128
0.01.876
9 73.90
■ ■ ■ ■ ■
Kapanı.1: 7.8L80 280.30 O.bC 64.03 6.80 54.12.50 73.68.40 0 14 128 0.01-876
9 73.90

Halı ihracatı
Ekim ayı içinde 60 bin liralık halı, 8 bin liralık kilim ihraç edilmiştir. Kilimler en ziyade Inglltereden satın alınmıştır. Son zamanlarda Amerikan firmaları doğu illerindeki kilimlerden, bilhassa eski mallardan aramaktadır.
Alman Fırmalan tütün alacak
tzmlr, 7 (İzmir Ajansı) — Şelw rimizde bulunan Alman tütün komisyoncuları, temaslarına devam etmekte ve tütünlerimizi görerek fiyat vermektedirler, öğrendiğimize göre bu sene AJ« manya, memleketimizden çok miktarda tütün alacaktır. Alman komisyoncularının verdikleri fiyat 250-375 kuruş ar as unladır.
Karadenizde tiitiin alacak yabancı firmalar
Samsun, 7 (İzmir Tütün mubayaası tstanbulda bulunan heyetinin Karadeniz
işlenmiş tütün satın almak Üzere Samsuna gelmekte olduğu a-lâkadarlara çekilen telgraftan öğrenilmiştir.
Ajan/n) — mak.sadiyle bîr Alman bölgcslndo
Sabunluk zeytin yağı fiyatları
îzmir, 7 (Hususî) — Zeytin yağı piyasası, dış taleplerin artması ve dahilden mal gelmemesi neticesinde istekli bir durum almış ve fiyatlarda yükselme görülmeğe başlamıştır. Bugün piyasaya gelen sabunluklar 156 kuruşa kadar fiyat bulmuşlardır. Hariçten gelen taleplerle fiyatların gittikçe yükselmekte oluşu, piyasayı sağlam bir hale geUrmiş bulunmaktadır.
Altın fiyatları düşüyor iki günden beri Altın fl-
Bir
vatlan durgun bir devreye girmiştir. Dün külçe altında, guldende fiyat gerilemesi başgös-termiştlr.
Piyasaya gelen haberlere göre. Tibetten Hindistan piyasasına fazla miktarda altın arzedildiği, bu yüzden fiyatların düştüğü ileri sürülmektedir*
(933 Ergani .............
1938 lkramivcll .........
Milli Müdafaa 1 .*»»»...• »941 Demiryolu IV ..... löıl Demiryolu V ........
1/2 1949 İkramiye!) 1941 Demiryolu Kalkınma Kalkınma Kalkınma
1948 istikrazı 1918 İn t İkrazı
1949 istikrazı M)II1 Mlıdntftft 1934 1934 İII41 1911 1941 Millî Milli Milli Milli
r.C. Ziraat Bankası ...
Anadolu D.î. Tertip A/B.
” %60 ........
,, Mümcö. Senet
T.C. Merkez daıiKusı Türkiye İş Bankası ........
Türk T’lcnrei Bankası ...o^ Ar «Ifl n ıınoni,' ..........
22.45
20.20
20.15
98.70
95.—
96.65
97.30
97.35 97 45 97 53 97.30
97.40
96.45 20 20 21.05 21.60 20.— 20.75 20.60
20.15
20.70
21.15
2(1.10
İstanbul Ticaret Borsası
Hububat: Bugün EnkJ Kapanıp
Huğday yumuşak (Tüo.) . 33,10 33.30
Buğday Ofla 20.08 29.08
Arpa yemlik (dökme) — 22.—
Mısır «arı (çuvalı) 22.30 24.—
Fanulva tombul «... 42 —
Kaaulva Çalı Bert M.— 55.—
Ku^yernı aA 40.—
Mercimek kırmit) kabuk. 30.30
Mercimek yc>jU M.—
Mohut -ıatürel — 2L10
Tnftlı tohumlar:
Ayçiçeği tohumu — 30.—
Keton tohumu 48.—
Kendir tohumu — —
Susam ...» 89/00 90.—
Yer netığı kabuklu 80.—
Kuru MeyValar :
Fındık kabuklu nlvrl) 138.— —
Fınlık t iç tombul 1950) ... 318/322 319'325
Ceviz (kabuklu) — 50.—
Ceviz (İç natürel) 170.— 18ü.—
Dokuma ham maddeleri ı
Dftlk tana mai — 700.—
Tiftik 'Natürel) — 630.—
İâpak lıakya (Kırkım) .. 370.—
İlam deriler :
4ığır »rdnmura (kasap) Kl 190,— 190.—
Keçi tuzlu kuru Idloau .... 210/230 200.—
(oyun hava kurusu kliosü Nebatî Tntlar : 275.— 265.— •
Zeytinyağı (E.E. tenokell) — 245.—
liMl&myağl (Raf. Hıra) ..... — 2ÖÖ,—
Ayçiçeği (Rafine çıplak) »« — 145»—
Findik vngı (Çürük) 187.—
İzmir Ticaret Borsası
Bugün tiOD Kupanı^
Üzüm çekîrdeksİB No.V 73.5 73.5
tnclr A Hflriol No.* .... — —
tndlr H serini No, 108 — li —
Hflmuk Akala 1 420.— 420.—
Pamuk Akala 11 .. «m
Pamuk Akala, III...
Pamuk eril —
Pamuk va£ı (rafine? . 140.— 140.—
Pam ık çekirdeği ........ 16.— 16 —
Adana Ticaret Borsası
Birinci Akala 385/400 400.—
tklncl at»
Birine Akala vûdell ». 350,370 372.—
Hatır o —
tklncl Akala yağmur Vemu -
Altınlar
Bugün Etki kur
Lira Lira
Külce Terli Or. 4.70 4.81
Külce IJoKUsMa. •— —
Cumhurıyul ... 32.90 88.—
«•••»••••••• 39.— 38.—
Harnlt 33.50 33.—
28.40 29.30
İngiliz 43.40 43.60
Franeit kok .« -a.
NaftulAon ili . «hA —.
Invi« ı >■ — —
Bufiduy (Buşcll=Sent) ......
Sert Kış mahsulü »No. 2 ..
Kırmışı Kış mahmulü No. 2 Panuılc Mlddllng (I lbrrsl = 8cnl) Artılık ......................
Mart ......................
Mayıs ........................
Tlftllc (tlbre*l = Scnt) .....
Tcksaa No. 1 ............
Fındık (Ubrc«tl-=S“nt) ........
Kabuklu veril İri ...........
ona ..........
Levant İç HhnJ malı ........
Ekstra İri iç Ithaı malı ........
Kıırıı üzüm CUbresisgent) ....
Tbompuon çekirdeksiz fieçhıe Keten tohumu »Bu*ell~Dular)
Mlnnoapolis .................
Kalay (Llbro=Sent) ...........
Levha-teneke '100 libre dolar)
Mersinde sanayi esnafı bir dernek kurdu
İtersin, 7 (Hususî) — Esnaf dernekleri ve birlikleri hakkın-daJcl 5373 sayılı kanun hükümleri dairesinde, şehrimizde de, demirci. makinist, tornacı, kaynakçı, dökümcü ve tesviyeci sanatkârlar birleşerek ‘İçel Maklna ve Demir Sanayii Esnaf Derneği” adı altında bir dernek kurmuşlardır. Vilâyete beyannamesini veren dernek mensuplan ö-nümüzdekl günlerde toplanarak idare heyetini seçeceklerdir.
İskenderiye Bnrsası
Çekirdeksiz nar yetiştirildi
Mersin, 7 (.Hususî) — tilmize bağlı Silifke tlçeslnde, Sâmi A-çıkbaş isimli bir vatandaş. Bah-çeboşı mevkiindeki bahçesinde, beheri bir kiloyu mütecaviz çekirdeksiz nar yetiştirmeğe muvaffak olmuştur.
Bu değerli amatör meyvacı, 13 yıldan beri bilâfaeıla çalışarak fındığın en iyi cinsinden Bursanın yarma şeftalisine varana kadar, her cins meyvayı yetiştirmekte mahir bir mcyvacı-chr.
9
142—
130 —
İzmir limanının ihracatı
İzmir, 7 (İzmir Ajansı I — İzmir Limanının 11 aylık ihracatı 266 milyon liraya baliğ olmuştur. Bu rakam geçen yılın 11 aylık ihracatından 23 milyon liralık bir noksanlık göstermekle beraber, aralık ayı İhracatının bu noksanlığı telâ t i e-dccegi lalınım edilmekledir.
8 Aralık 1950
İstanbul ikinci icra Memurluğundan
Öğretmen
Yazan : Henry Schindaü
Çeviren : H. Çakır
Yazan :
Örnek köy: Nadir Köyü
Haşan Ali TÜRKER
görü ş-çachr-sonra Sırtını
bir mer-
üzerinde kıymeti
ÇULTAN Dağının göklere yük-selen tepelerinde, yaylaya çıkan Antalyanın Honamlı aşiretine bağlı yürükleriyle tüm. Onların işini görüp lanndn misafir olduktan Nadir Köyüne indim.
Sultan Dağlarına dayamış, önünde geniş ve mümbit ovasiyle bağ, bahçe ve ağaçlıklariyle yeşilliklere gömülmüş olan Nadir Köyü, yurdun bütün köylerine örnek olacak bir durumdadır.
Gerek kuruluşu, gerek çalışma şartları, bu köyü. Akşehirin bir mesire yeri haline getirmiştir. Her köyde, burada olan şartlar bulunmayabilir. Fakat çok köyler gördüm ki. Nadir Köyünün malik bulunduğu imkânlardan daha fazlasına sahip olduğu halde her nedense tabiatın nimetlerinden faydalanmamışlar dır.
verimli olursa, durumu daha alıyor.
kazancın ileri
Zira bu köy tek cepheli değildir, Mevsimler kurak gidip dc buğday fazla yetişmediği yıllarda bütün kuvvetlerini pancara 'erip vaziyetlerini düzeltiyorlar* Eğer mevsimler müsait gider de her iki mahsul tabiatlyle köyün müreffeh bir hal
Mahsulü fazla,
olduğu yıllarda, İçki, kumar ve diğer eğlencelere sapmıyarak 1-şini idare etmesini bilen, gelecek yıllannı düşünen Nadir köylülerinin yüzü her zaman gülüyor.
Sabahleyin vazifemi bitlrlı-ken gördüm kİ, bir İki köylü bütün sokaklan süpürüyordu. Muhtardan sordum:
— En ileri belediyeler bile sokaklarını bu kadar temiz sü-pürtemiyorlar. Köyünüz bütço-
sinden bu İş için ne kadar ödenek veriyorsunuz?
Muhtar gülerek cevap verdi:
— Biz. sokaklan süpürene köy bütçesinden para vermeyiz. Bilâkis bunlardan köy bütçesine bu yıl 370 lira para alacağız** dedi ve devam etti:
— Biz. her sene köy sokak* larınm süpürülüp. elde edilen gübreyi satışa çıkarırız ve müzayede ile satarız.
Çeşitli köylerde gördüğüm bunun gibi güzel âdetleri, her köylünün yapması ne kadar İsteniyor. Bu suretle Nadir Köyünün sokaklan temizleniyor, köy bütçesine para giriyor, bir köylü de tarlasını fazla gübrelemek suretiyle daha fazla mahsul alıyor. Bu hareketi sıhhi, iktisadi ve içtima! gördüm.
Bu köyün okulundan gelecek yazımda bahsedeceğim.
Şüyuun İzalesi suretiyle paraya çevrilmesine karar verilen Beyoğlu Şehit Muhtar mahallesinde Sakızağacı sokağında eski 42 ve Taj 34 kapı sayılı 387 ada 18 parsel sayılı kârgir apartmanın tamamı bilirkişi tarafından 27400 lira kıymet takdir edil. mIş olmakla bahsi geçen apartman açık arttırma suretiyle 30 . 12 . 1950 tarihine rastlayan cumartesi günü saat 11 den 12 ye kadar İstanbul 2 nci İcra Dairesinde paraya çevrilecektir.
1 — G, M. evsafı Beyoğhında Şehit Muhtar mahallesinde Sakızağacı sokağında 34 kapı sayılı apartman olup, apartman bilirkişi raporuna göre 8 metre cepheli 96 metre kare arz üzc-rinc arkada dar bir aralık bırakılarak 88,5 şahsen 8.5 metre sahada inşa edilmiş, zemin katı ile birlikte 5 kat olduğu beden duvarları kârgir, bölme duvarları kısmen kârgir vo kısmen ahşap bağdadî sıvalı, döşemeleri ve merdivenleri ahşap, cephesi sıva, çatısı ahşap, Marsilya kiremidi örtülüdür. Elektrik, tcrkos, havagazı tesisatı vardır.
ZEMİN KAT: Demir sokak kapısından girilme: 3 mermer kaplama basamakla çıkılıp, mermer döşeli bir taşlığa çıkılmaktadır. Bu katta bir kapıcı odası ve iki oda, bir mutfak ve heladan müteşekkil bir daire bulunmaktadır. Ahşap merdivenle diğer kata çıkılmaktadır.
BİRİNCİ KAT: ikinci, üçüncü katlar: Bir katta bir hol. üç oda» bir mutfak, bir helâ vo bir sandık odasından muharref yıkama mahallinden İbaret bir daire bulunmaktadır.
DÖRDÜNCÜ KAT: Bu katta 3 oda. bir mutfak ve bir he-lâdan ibaret bir daire ile bir taraça vardır. Taraça zemin Kara-siman ile döşelidir. Zemin kattaki taşılktan bir kuyu ve dlvenlo inilen üç adet depoyu havi bir bodrum vardır.
HİDİDinVO TAPÜ KAYDI GİBİDİR:
YÜZÖLÇÜMÜ: 8 metre cepheli, 96 metrekare arsa inşa edilmiştir. Arttırmaya iştirak için muhammen üzerinden % 7,5 teminat akçesi itası şarttır.
3 — Şartnameyi herkesin görebilmesi için 11-12-1950 tarihinden İtibaren İcra Dairesinde veya muayyen yerinde asılıdır.
4 — Gayri menkulün: 30 . 12 . 1950 cumartesi günü saat 11 den 12 ye kadar arttırması yapılacak ve tellâl tarafından üç defa batırıldıktan sonra en çok arttıranın üstünde bırakılacaktır. Ancak o gün hiç talip çıkmazsa veya teklif edilen bedel tahmin olunan kıymetin taahhüdü baki kalmak şartı ile ilk arttırana 10 gün müddetle uzatılacak ve onuncu güne rastlıyan 11-1-1951 çarşamba günü saat 11 den 12 ye kadar arttırması yapıldıktan sonra en çok arttıranın üstünde kalacaktır. Şu kadar ki. satılan işbu gayri menkul 2004 numaralı icra ve iflâs Kanununun 126 nci maddesine tevfikan İpotek sahibi alacaklara diğer alâkadarların bu irtifak hakkı sahiplerine işbu gayri menkuldeki haklann hususiyle faiz ve masrafa dair olan evrakı müs-bfteleri ile 15 gün içinde memuriyetimize bildirmeleri şarttır. Aksi takdirde hallere tapu slcilliği ile sabit olmadıkça paylaşmadan mahrum kalırlar.
5 — Bütün satış bedelinin peşinen ödenmesi esastır. Ancak alıcıya 20 günü geçmemek üzere münasip mehil verilecektir. Mehil verilmesi mecburi değil, ihtiyaridir.
6 — Alıcı derhal veya verilen mehil içinde satış bedelini tamamen ödemeye mecburdur. Aksi takdirde ihale feshedilerek icra ve İflâs Kanununun 133 üncü maddesi mucibince muamele yapılacaktır.
7 — İhale pullan, vakıf borçlan ve tescil masraflan alıcıya ve diğer vergi borçlan borçluya aittir.
8 — Arttırmaya iştirak edenler G. Menkulü görmüş şartname tapu takdiri kıymet raporu ile işbu İlâmı okumuş ve mün-derecatını tamamen kabul etmiş ad ve itibar olunur.
9 — Alıcılann belli gün ve saatte İstanbul İkinci icra Dai-
resinde hazır bulunmalan ve daha fazla malûmat almak İsteyenlerin 950/190 sayı ile satış gününe kadar her zaman memuriyetimize müracaat etmeleri rica olunur. (16901)
Bir kere çoğu köylerimizde “Neme lâzımcılık” hâkimdir. Ondan sonra da "görgü” gelir. “Biz böyle gördük, babalarımızdan gördüğümüzden ayrılamayız” gibi sözlere o kadar saplanırlar kİ saıjki bu sözler onlar için değişmez bir düsturdur.
Yer yer bazı köylerde ileri görüşlü ve atılgan bir köylü çıkar, çalışır, uğraşır, köye çt-şitli yenilikler sokar. Bu yenilikleri sokmağa uğraşırken çeşitli müşkilâtla karşılaşanlardan bıkıp usananlar olabilir.
Fakat yılmaz bir irade ile bütün güçlükleri yenerek bir köyü yükseltenler de çok vardır. Bu şahıs, köyün içinden u-yanık bir köylü olduğu gibi, ba-zan da köy öğretmenleri bu hususta yünde yanık dadır.
örnek olurlar. Nadir Kö-ise ve
hemen bütün köylü u-işini bilir bir durum-
kâfi miktarda hubu-
Köylü.
bat ekmekle beraber aynı zamanda pancara da önem vermişler. Bu topraklar seker pancarına elverişli ve ekim bölgesinde olduğundan, toprağın bu verimini İhmal etmlyerek bol miktarda pancar yetiştiriyor-lar.
İstanbul Beşinci icra Memurluğundan :
950/1012
pazartesi günü saat 11 den 12 ye kadar yapılacaktır. O gün verilecek bedel, muhammen metin %75 ini bulmadığı dirde ikinci arttırmasının aralık 1950 çarşamba günü
yerde ve aynı saatte yapılacağından, isteklilerin mahallinde hazır bulunacak memuruna müracaatları ilân olunur. 16907
Bir borçtan dolayı hacizli ve halen Istanbulda Çakmakçılar Yokuşunda Çarkçılar Sokağında 40 numarada bulunan 111 adet 561 lira muhammen kıymetli öandalya ve sandalya parçalarının açık arttırma suretiyle mahallinde satılmasına karar verilmiştir.
Birinci arttırması 25-12-950
kıy-tak-27 aynı
Bazı köylüler, pancarı zahmetli diye ekmezler. Zira toprağı, pancar ekimine göre hazırlamak. ekmek, çapa işleri, kazmak ve yaprağını kesip pancarını temlzllyerek satmak zahmetli görünür. Fakat kanaatimce bu işler köylü ve çiftçi aileleri için zahmet değil, bir meşgale ve eğlence tlâkkl edilmelidir. İşte Nadir İşin bu noktasını
kendilerini birçok köylülerin rumundan kurtarmışlardır.
köylüleri do kavramakla du-
s
|
Hicri


27
1370
Bu köy halkı, banka ve operatiflerden pek az borç yor, aldığını yerine sarfedivor ve borçlan zamanında verebili-yorlarmış.
ko-alı-
MERCUDUR.
©4730
KERVANSARAY
14 ARALIK PERŞEMBE
Cjcıla gecesi
FRANSIZ MÜTEHASSIS
ŞEF AŞÇILARI TARAFINOAN
HAZIRLANMIŞ HUSUSİ MÖNÜ

ELBİSE MECBURİDİR
YERLERİNİZİ EVVELDEN
AYIRTMANIZ
ZAYİ — 944/188 sicil numaralı liman cüzdanımı zayi ettim. Yenisini çıkaracağımdan eskinin hükmü oLmadığını ilân ederim.
Kumbaracı Yokuşu Karabaş Kuyu çıkmazı No. 8 Bedri Gül tepe
Öğrenmek ihtiyacında olduğumuz herşey
ARALIK
1
9 5 0
8
Runıı
r.$Mrıı
25
186#»
Cuma
V
AKİT VASATİ EZANİ
Güneş 7.11 2.30
öfcle 12.06^ 7.25
İkindi 14.28 9.47
Akşam 16.41 12.00
Yatsı 1819 1.38
tmsâk 5.27 12.46

I UÇAK-TREN- VAPUR |

OLAN UÇAKLAR (Amerikan) Bey-Anknra, Malatya.
8 30 An*
9.35 S.A.S.
GELECEK OLAN UÇAKLAR
4.50 (P.A.A.) New-York, Bönlen, Şanon, Londra, Brüksel Frank furt tan. — 8.35 S.A.S. (İskandinav) — Lyddadan. — 11.40 izmlrdcn. — 11.30 Ankaradan.—
14.30 Adana, Ankaradan. — 14.50 (D.H.Y.) Beyrut. Kahircdcn. — 15.00 Ankara, İzmir, Bnhkeslr-den, — 15.40 B.E.A. (Ingiliz) Londra, Nl», Roma, Atlnadan.— 16.00 M S. (Mıaır) Kahire, Nl-koayadan. — 19.25 P.A.A. (Amerikan) Hongkong, Bangkok KalkÜta, Delhi, Karaşl, Baarıı Boyruttan.
GİDECEK
6.05 P.A A. ruta. — 8.00
ElAzıg, Diyar bakı ra. — kara, Adnnnya.
(İskandinav) Münih, Kopenhag. Stockholma. — 10.00 S.R. (İs-
viçre) Atina, Cenevro, Zürlhc.—
12.30 Ankaraya. — 14.2f) İzmirc — 20.10 P.A.A. (Amerikan) Münih. Londra, New-York’a.
GELECEK OLAN VAPURLAR
6.00 Seyyar. Karabigndan. — 6 30 Konya, Bandırmadan. — 11 00 Çorum, Karn(leniz«)»?n 12.00 Buran. Ayvalıktan — 11.35 Uludağ, Mudıınyadan. — 15 00
İathnbul. D. G. Akdenlzden. — 21 30 Bandırma, Bandırmadan.
( ll>E( EK OLAN VAPI ULAR
3.00 Ttrhan, Bartına. — 8 15 Bandırma. Bandırmaya. — 10 00 GircHun. Knradeoiçe. — 12 (M) Tnraua, B, Akdeniz? — lî.oO Saadet, Ayvalığa.
(İKİ E('EK OLAN TRENLER
7.10 Torna. — K 3(J Ankara. — 9 15 Ankara (Eka.) — 22 20 grm-plon
(.İDE( EK OLAN TRENLER
8.20 Somplon (Avrupa). — jn Ankara. — 20.30 Anknrn
(Tarifelerin habersiz değişme-Irrlndrn dolayı mesuliyet kabul edilmez)/
M KAZAR (12562) Franga Ka ç*ğı.
Alt 114391ı Johny Brllnda ATLAS (40835) Kanlı EJJIAMIIA (42235) 1 -
Kurtaran Kadın. 2 — Üç Çavuşlar Elmas Peşinde (»(KEL 1 — Hamlet. 2 • Kulüpleri Haflyml.
İNCİ (41595ı Jand/ırk (İkinci hafta).
İPEK (44289) ÜÇ Ahbap Çav u>. lar Operada «Türkçe».
LALE «43595; Jandark.
Irmak Vatan Ahhn p
Gren
Soldnn «nfta:
1 — Hâdiseleri olduğundan fazla gösteren. 2 — Büyü vo genişle; Tersi his ot. 3 — Nihayet bulma; Mazrufun zarfa iyice intibak edememe durumu. 5 — Tersi mail balo getir; Bir peygamber. 6 — ön tarafı; Lâhza. 7 — Bir harfin okunuşu; Devam ettirme. 8 — Bir kadın İsmi; îş. 3 — Gelişme; Zam. 10 — Bir cins balık; Güzcı Bânat.
Yukarıdan neaği:
1 — Huyu kötü (iki kelime). 2 — Çoğalt; Tersinin üzerine bina inşa edilir. 3 — Kocanız (e«kl terim); Tcrnl tenbih edatı. 4 — Güzel; Bir büyük meyvn (iki kelime, 5 — Tersi hastalık; Fikir. 6-Yemek; Tersi O um anlı saltanatı* nın eski devrinde polis memuru; Hayvan yuvası. 7 — Şart edatı; Aruz veznindeki hatalardan. 8 — Gemi azıya almış; Borsak. 9 — Bir ednt; Şart edatı; Hillerin oevgllisi İdi. 10 — Hararet iktisap eden; Çoğul edatı.
DÜNKÜ BULMACANIN HALLİ
Soldan anğa:
1 — Metafizik. 2 — Lala; Lâ. ty. 3 — Del/ıictile. 4 — Edip; Şehir. 5 — Ne; Elâ; Abe. 6 — Nal; Baran. 7 — Can; Mm. 8 — Eleme; Et. 9 — Vclût; Da. 10 — A-yel; Biten.
Yukarıdan
1 — Maden; Neva. 2 — El e-don; Ley. 3 — Tnll; Acele. 4 — Alâ palamut. 5 — Net. 6 — Neşeli. 7 — Zat; Ameli. 8 — Terahl. 9 — Sabilik; De. 10 — Yere bakan.
İstanbul Asliye Üçüncü Ticaret Mahkemesinden:
950 478
Ankarada Ramazan Çakara ait borç senedi bedelinin tahsili dolayısiyle Ziraat Bankası Tahmis bürosunca namına tanzim edilen 260 lira 99 kuruşu natiK 15.3.1950 tarih ve 7661 sayılı çeki zayi ettiğinden bahsile iptaline karar verilmesi Arif Cerit tarafından istenilmiş olmakla:
Zlyaı iddia olunarak iptali İstenilen yukarıda tarih ve numarası yazılı çekin, Resmi Gazetenin son ilân tarihinden itibaren 45 gün içinde mahkememize tevdii, tevdi olunmadığı takdirde iptaline karar verileceği Ticaret Kanununun 638 inci maddesi hükmüne tevfikan ilân olunur.
(16762)
I İŞENİN İlk sınıfında İkinci "sömestre- başlıyorduk. Bütün arkadaşların gözleri yeni ngilizce öğretmenimizin gelişini beklemek üzere kapıya dikilmişti. Biraz sonra kırklık, u. «un boylu bir adam içeriye gir-Ji, Hepimizi “Günaydın çocuklar” diye selâmladı. Sesinde, gocuklarla konuşan bir öğretmenden ziyade, mahkemede hüküm veren bir yargıcın tok ifa-jesi vardı. İsmini tahtaya ynz* iı: Wllmer T. Stone. Sonra Kürsüye oturarak söze başladı: “Çocuklar, ikinci sömestre İn. gilizce derslerine başlamış bulunuyoruz. Bu devrede gazetecilik üzerinde çalışacak ve haftalık bir okul dergisinin nasıl çıkarılacağını öğreneceksiniz. Bıı vesileyle öz ve gerçek edebiyatı tanıyacaksınız. Bir kısmınızın yazı yazmağa karşı büyük bir ilgi duyacağı muhakkaktır. Bu vadiye atılanların dahıı, cazip bir hayata kavuşacaklarını bilhassa belirtmek İsterim.”
Öğretmenimizin, bu İlk ko-nuşmaslyle üzerimizde bıraktığı sıcak tesirler, günler geçtikçe daha da arttı. Derslerinde, fazla sıcaklığa kaçmıyan bir resmilik takınıyordu. Son derece kibar davranışından ötürü biz de, çocukça hareketlere meyledemlyorduk. Kaldı ki. dersten duyduğumuz haz böyle hareketlere mâni idi.
“Benden farklı düşünenler çekinmemelidir.** derdi. Ben size, tek başına düşünme bilgisini ve itiyadını aşılıyorum. Zaten okulun gayesi de budur.” Bay Stone, konuşma ve yazmada alışılmış teşbih ve istiareleri kullanmaktan tiksinlr-di. Hiç unutmam, hazırladığım bir kitap tenkidinde şöyle bir cümle kullanmıştım: “17 yaşında ömrünün baharında bir gençti.’* Tenkidim geri geldiği zaman, bu cümleye takılan sert bir notla karşılaştım: “ömrümün bahan, ilk kullanıldığında güzeldi. Şimdi artık eskimiş, kalpiaşmıştır. Piyasaya kendi bastığın gerçek akçeler sürmelisin.”
öğrenme şevkini bize o aşıladı. Bazsın bir romandan, bazı
önemli karakterlerden bahseder, sonra “tabii bunları okumuşsunuzdur.” diyerek bizi gözle kaş arası sorguya çekerdi. Hayır anlamında baş salladığımızı görünce, “Olabilir,” derdi. “Bunlar gibi daha öyleleri varkl, ben de okumak fırsatını bulamadım. Ama sîzler. bana nispetle çok daha bahtiyarsınız, önünüzde okumak İçin alabildiğine uzun bir zaman var.,,
Ders yılı, zamanın nasıl geçtiğini sezdirmeden bitti. Son güntln sabahı öğretmenimize bir edebi vedatoplantısı tertipledik. Bir arkadaşımızın o-kuduğu '‘Veda., adlı şiirden sonra Sullivan'm “Bir Polisin Geliri Göz Doyurucu Değildir** adlı şiirine nazire olarak. “Wil-mer'in Geliri Göz Doyurucu Değildir” başlıklı bir şiir okundu ve bunu aynı şiirin bestesi takibetti. Koronun sonuna doğru, gözlerinden akan yaşların, soluk yanaklarına doğru yuvarlandığın) gördük. Son mıs-raa gelirken, sesimizin kısıldığını hissediyordu.
Bay Stone, nihayet ayağa kalktı. Mendiliyle gözlerini ve yüzünü sildikten sonra, “Çocuklar,” diye söze başladı. Bu hitapta bütün ders yılı müddetine© takma geldiği resmiliğe yabancı bir sıcaklık vardı. “Biz Amerikalılar duygularımızı ifade etmekte pek İnce değüizdir. Fakat gösterdiğiniz sıcak bağlılıkın, bende unutulmaz bir hâtıra olarak kalacağına inanınız. Hayatın en ö-nemli sırlarından biri, hiç şüphesiz vermesini bilmektir. Saadetin en gerçeği bunda duyulur. Okuduğumuz yazarların büyüklükleri» kendilerini tam ve samimi olarak vermelerin-dedir.H
öğretmenimiz bu sözlerden sonra her birimizin elini ayn ayn sıktı. Son sözü şu oldu; “Biliyorum, öğretmenlik geçim için en nankör bir meslektir.” Bakışlarımızın üzerindeki üzüntü bulutunu görünce ilâve etti: “Ama, onu yine de bütün dünyaya değişmem.”
GAYRİMENKUL SATIŞ İLÂNI
İstanbul Emniyet Sandığından
MELEK (40868) Yelpazeli Kadın SARAY Tino Rosal konseri. Saat 21.
SUATPARK (83143) 1 — Genç
Kız Kalbi, 2 — Kanunsuz Sokak «Türkçe). 3 — Fakir Çocuklar (Türkçe).
SÜMER (42851) Memleket Şarkısı.
ŞARK (40380) GörOnmlyon Canavar.
SIK (43726) 1 — Kanlı Korsan. 2 — Zenda Mahkûmları.
TAKSİM (43191) Adalar Perlai. TAN (80740) 1 — İstanbul Geceleri. 2 — Üvey Bııba.
ÜNAL (49306) 1 — Vatan Kurtaran Kadın. 2 — Bir Yetlmenin Romanı.
YENİ (R4137) 1 — Aşk Adam. 2— NeulmAÇİ Amerlknda.
YILDIZ (42847/ Jandark hafta).
İSTANBUL
ALEMDAR (23863) 1 — Kıraliçc Kristln. 2 — Şlkago Kaplanı.
AYSU (21917) 1 — Zoronun İşareti. 2 — At Hırsızlan.
AZAK (23542) 1 — Tuna Ağlıyor. 2 — Tarzan Maymun Adam.
ÇEMBERİ.ÎTAŞ (22513) 1—Sin-
4oaJla. 2—3 üncü Adam Kim.
EMRE 1 — Kanlı İntikam. 2 -Korkusuz Lassi.
HALK (21004) 1 — Her Şafakta Ölürüm. 2 — Ali Babanın Miranı. 3 — Şark Kasırgası.
İSTANBUL (22307)
Esrarı. 2 — DebroJİ nemacılar Kıralı.
KISMET (26654) 1 — Şarlo Asri Zamanlar. 2 — Asiler Ülkesi. 3 — Kuiküta.
MARMARA (23800) 1 — Slngoal-la. 2 — üçüncü Adam Kim.
MİLLİ (22962) 1 — Tüccar Horn 2 — Cennetin Anrıhtarlan.
TURAN 1 — Tarzan Maymun Adam. 2 — Tunu Ağlıyor, YENİ (Bakırköy 16-126)
2 — Ağır Caza. KADIKÖY llALE (Kadıköy) (60062)
2 —
dallcrl. 2 — Çöl Şahini (Türkçe).
I
(2 nci
1 — Hint Hmn Sl-
YENİ Hamlet
1 —
Altın
V
întrrmezzo Günleri,
ANKARA
ANKARA (23284) Şehzade Azmi. BÜYÜK (15031) Öldüren Hâtıralar.
CEBECİ (13846) 1 — Albukrek
Fatihi. 2 — Fedakâr DoKlor. PARK (11131) Allah Kerim.
SUS (14071) Allah Kerim. SÜMER Sahte Şampiyon.
ULUS (22294) Takip.
YENİ (11040) Lulubell.
GAR GAZİNOSU L Brynan» Revüsü.
ANKARA PALAS Pavlyonu Viyana Atraksiyon Orkestrası, Gaza Şeydi İdaresinde.
SÜREYYA PAVİYONÜ Ispanyol Orkestrası.
KÜÇÜK Melekler ve Şeytanlar. BÜYÜK Hile ve Sevgi.
İZMİR
ATLAS Sokak Kızı Kitty. ELHAMRA Üç Silâhşorlar. lAle 1 — Memnu Mıntaka. 2 — Ormanlar Perisi.
MELEK 1 — Kanun Harici. 2 — Bu Gece Seninle.
TAN 1 — Memnu Mıntaka. 2 — Ormanlar Perisi.
TAYYARE Harman Sonu. YENİ 1 — Tarzan Maymun dam. 2 — Bufalobll Şarkısı.
İSTANBUL BELEDİYESİ Şehir Tiyatroları 20.30 da DRAM Dllftlrlrrln Dili Sevgi Samlı Teif.: 42157
KOMEDİ KIS.MI Tcrslno Dünya

A
Beyoğlu 44644 Ankara 00 İstanbul 24222 İzmir 2222 Üsküdar 60945 K.köy 60872 Karşıyaka 15055
SIHHİ I M D AT
îstanbul Beyoğlu
Anadolu yakamı Ankara İzmir
41998
60538
91
2251

A-
YENİ KKH TİYATROSU
Pszartesidon manda her gece saat 20.45 de AFRODİT
Müzikal Fantezi 3 Perde I Tablo Telefon: 49360
Ktıhmman Yahudi.
Kaçakçıları
OPERA (68714) 1 —
2 — Pompeinin Son
SUNAR 1 — Allah Kerim (Yerdi. 2 — Lültüs Hayat (Yorli).
SÜREYYA (60862) 1 — Çakırca-iı Malunet Efe.
Y ELDEĞİRMENİ I - Atom Fc-
MUAMMER KAKACA Tl VATROSU BEJ. AMİ
E
C Z A N E
EMİNÖNÜ: Eminönü — Bonaa-son (KÜçükpazıır) — Ali Rıza (Alemdar) — Salâhnddln (Çar-şıkapı).
BEYOĞLU: Cemal Atasoy (Beyoğlu) — Llmoncr (Taksim) — Cihangir (Taksim) — Sağlık (Galata) — Ziya Boyer (Galata) — Şark Merkez (Şişil) — Kurtuluş (Şişli ı — Halıcıoğlu (Hasköy) — Merkez (Kası m paşa).
FATİH: Muharrem Tanır (Şoh-zad e başı) — Sarını Çltçl (Aksaray) — Samatya (Sarnatya) — Nüzhot Onat (Şohromlni) — M. Fuat Bayer (Karagümrük) — Hüsameddİn Gökcngln (Fener). EYÜP: Arif Beşer (Eyüp).
BEŞİKTAŞ: S. Recep (Beşiktaş) — Ortaköy — Gıynaeddln Divani loğlu (Amavutköy) — Merkez (Bebek).
KADIKÖY: Yeni Moda (Kadı-
köy) — Feneryoîu — Erenköy— A. Cafer Çağatay (Bostancı) — Ömer Kenan (Üsküdar). ,
IIE YBELİA DA ; Heybellada, BÜYÜKADA: Merkez.
ANKARA: Sakarya — Erenköy
— Merkez,
İZMİR: Tilkilik (Butımnhnne) — Çankaya (AİMncak) — Şifa (Kc-mernhıl — Yeni (Eşrefpaşa) — GÜzrlyalı Ynhlnri.
R
A
D
Y
0
L
R
Açılış, Kerim
— H.00
— «30
M S.Ayarı ve program. (pl).
Şarkılar (pl). — 8.25 Günün pro-Çrşllll hafif melodiler (pl). —
7.35
T 15 Haberler ve hava
âNKARAı
7.30 Kuranı raporu, gramı.
0.00 Kapanış,
12.15 - 13.16
T A V, kına dalga pontAMİyİo borııhrr yayını),— 12,15 Mamlelcetton «elAm. — 12,30 Şarkılar. — 13,00 Haberler. — 13.15 Salon Orkestram çalıyor (pl). — 13.30 öğle Gazeteni. — 13,45 Şon parça-Ur (pl), — 14 00 Hnva raporu, akşam programı ve knj>anış.
17.58 Açılış ve program. — 18.00 M.S.Ayarı 18.00 Incetuız (Tabir bilgelik fanb). — 18.30 Konuşma. — 18 45 Piyano İle eriz parçaları (pl).
— 19.00 M.8.Ayan ve haberler. — 19 15 Tarih-
ten bir yaprak. — 19 20 Tarihi Tllrk müziği. — 20.00 Hafif şarkılar (pl). — 20.15 Radyo Gazetesi — 20 30 Serbent naat — 20.35 Jnnacek -
«InfonletiH (pl). — 21.00 Türkiyede Marnhnll
PlOnı 21.15 Keman sokıları (Necip Aşkın).
— 2L30 Dud» müziği (pl). — 22.00 Konulma, —
Aakcr Saati: (16 m. 83 - 17840 !((?/«

22.15 Müzik. — 22.15 M.S. Ayarı ve haberler. — 23.00 Program ve hapanıy.
İSTANBUL:
12.57 Açılış vo programlar. — 13,00 Haberler. — 13.15 Hafif Öğle konseri (pl), — 18.45
Şnrkılar. — 14.20 Konuşma. — 14.30 Şarkı ve türküler (pl). — 14.45 Programlar ve done müziği (pl). — 15 00 Kapanış.
17.57 Açılış vc programlar. - İR 00 Caz müziği ıpl). — 18,20 İstanbul İşçi Son«likuları âdına konuşma, — 18.30 Fasıl heyeti konseri (Mahur,) — 19.00 Haberler. — 19.15 Kına şehir haberleri. — )9 20 Radyo senfoni orkestranı konseri. İdare eden: Cemal Reşit Rey. Peter Çay-kovsici.. Piyano konçertosu No. I *'hI bemol minör,, Op. 23. — 20()0 viyolonsel aololan (pl).
— 20 15 Radyo Gazetesi. — 20.30 Şarkılar (Pe-
rihan Altındağ). — 21,00 Konuşma. — 21.10 Türküler (Cemil Cnrıknt). — 21,30 Tank - Radyofonik irmail. — 22 15 Dobusay'den prelüde ler (pli — 22.30 Sevilmiş tangolar (pl(. 22.45 Ha-
berler — 23.00 Progruınlar ve dana müziği (pl)
— 23.30 Kapunıg,

Şaziye Çav iş Avcı A. 988 hesap numaralı borç senediyle sandığımız Kadıköy şubesinden aldığı (5.000) beş bin liraya mukabil Kadıköy Zühtüpaşa Mahallesinin ttridede Sokağında eski 6 en eski 17 mükerrer numaralı kârgir apartmanın tamamını Sandığımıza birinci derecede ipotek etmiş idi. Mukavele hükümlerine göre borç vadesinde Ödenmediğinden dolayı bu gayrimenkul satışa çıkarılmıştın
Dosyada mevcut tapu kaydı suretinde bu gayrimenkul Kadıköy Zühtüpaşa Mahallesinin ttridede Sokağında en eski 17 mükerrer eski 6 kapı, 96 pafta, 267 ada ve 5 parsel sayılı 66 metre-murabbaı miktarındaki şarkan 36 parsel numaralı Verune, şimal 6 parsel No.lı Leon, garp îtridede, cenup 4 parsel numaralı Mehmet arsası ile çevrili bahçeli kârgir apartman Osman kızı Şaziye Çaviş Avaı uhdesinde kayıtlı olduğu ve (5.000) beş bin liraya Sandığa birinci (10.000) on bin liraya da Mahmut Hamdl İpekçi ye İkinci derecede ipotekli bulunduğu bu ipoteklerden başka mezkûr gayrimenkulun kaydında Kadıköy İcra Memurluğunun 24.1. 1950 tarih ve 919/1781 dosya numarasiyle İsmail Tunalının (650) altı yüz elli lira alacağından, 24.6.1950 tarih ve 950/815 dosya numaraslyle TaJût Pekgözün (1200) bin iki yüz lira alacağından. 950/634 dosya numaraslyle Talât Pekgözün 24.6,1950 tarih ve 1962 yevmiye numaraslyle (353) üç yüz elli Üç lira alacağından, 28.6.1950 tarih ve 950/608 dosya numaraaiyle Saadetin (420) dört yüz yirmi lira alacağından, 4.7,1950 tarih ve 950/868 dosya numaraslyle Yaninin (500) beş yüz lira alacağından, 29.7.1950 tarih ve 949/1554 dosya numaraslyle Osman önerin (138) yüz otuz sekiz lira alacağından, 23.8.1950 tarih ve 950/1018 dosya numaraslyle Kemal Berktanın (250) İki yüz elli lira alacağından, 28.8. 1950 tarih ve 950/1011 dosya numaraslyle Semih Eremin (700) yedi yüz lira alacağından ve 5.10.1050 tarih ve 950/1035 dosya numaraslyle Mehmet Bulgurcunun (112) yüz on iki lira alacağından hacizli olduğu beyan edilmiştir.
Bu ikinci derecedeki ipotek ve hacizler Sandığın ve müşterilerin hukukuna müessir değildir.
Eminönü İkinci Sulh Hukuk
Mahkemesinden:
950/8 Satış
Şeydi Güney ve Ayşe Güney'in şayian mutasarrıf oldukları Eminönü Yalı mahallesinde eski Yalı, yeni Kumsal sokağında eski 3, yeni 5 sayılı 67 metrekare miktarında ahşap evin şüyuu-nun izalesi hakkında açılan dâva neticesinde gayrimenkulün hissedarlar arasında taksimi kabil olmadığından satılmak suretiyle şüyuunun izalesine karar verilmiş ve karar kesinleşmiştir. Gayrı menkul ahşap üç katlı ve bir bodrumdan ibaret olup bir taşlık, üç sofa, beş oda, bir mutfak ve üç helâdan İbarettir. Muhammen kıymeti 7350 liradır. Müzayedeye Lştirak edeceklerden muhammen kıymetin % 7,5 nispetinde pey akçesi Birinci müzayedesi 8.1.1951 pazartesi günü saat : kadar devam ederek muhammen kıymetin % 75 takdirde en çok arttıranın taahhüdü baki kalmak müzayedesi 18.1.1951 perşembe saat 15 ten 16 ederek en fazla bedel verene ihalesi yapılacaktır.
ipotek sahibi alacaklılarla faiz ve masrafa dair iddiası olanların ilân tarihinden itibaren on beş gün içLnde müracaat etmeleri. aksi takdirde haklan tapu sicilleriyle sabit olmadıkça satış bedelinin paylaştınlmasından hariç kalacaklardır. Yirmi senelik taviz bedeli, dellâliye rüsumu, ihale pullan ve tapu masraflan müşteriye eski vergi borçlan hissedarlara aittir.
Şartname İlân tarihinden itibaren mahkeme divanhanesine talik olunmuştur. Daha fazla malûmat almak İsteyenlerin mahkeme başkâtipliğine müracaat etmeleri ilân olunur. (16943)
OTEL DENİZ PARK
YEŞİLKÖY
Dosyada mevcut muhammin raporuna göre bu gayrlmenktı mesahası (66) metrenıurabbaı olup bunun (55) metre-kısmı üzerine çatı ve örtüsü ahşap taraça katından katlı kârgir bir apartman inşa edilmiştir. Tasmandan ön cephe penceresinin orta tarafından çatlaklık müşa-
lün umum murabbaı başka iki mütevellit
hede edilen bu apartmanın birinci katında iki oda, bir sofa, bir mutfak, bir helâ, ikinci katında iki oda, bir sofa, bir mutfak, bir helâ, taraça katında da bir oda, bir sofa, bir mutfak, bir helâ ve bir taraça vardır. Binada elektrik, Tcrkos vo havagazı tesisatı mevcuttur.
Borçlu hakkında yapılan kanun! takip üzerine 3202 No. h kanunun 46 nci maddesinin matufu 40 ınoı maddesine göre satılması icap eden yukarıda evsafı yazılı gayrimenkulün tamamı bir buçuk ay müddetle açık arttırmaya konulmuştur. Satış tapu sicil kaydına göre yapılmaktadır. Arttırmaya girmek istiyen (1625 lira pey akçesi verecektir, Millî bankalarımızdan birinin teminat mektubu da kabul olunur. Birikmiş bütün vergilerle belediye ve tol-lâliye rüsumu borçluya, ihale pulları vo tapu harçları da alıcıya aittir. Arttırma şartnamesi 14.12.1950 tarihinden itibaren tetkik etmek isteyenlere Sandık Hukuk İşleri Servisinde açık bulundurulacaktır. Tııpu sicil kaydı vesalr lüzumlu izahat da şartnamede ve takip dosyasında vardır. Gününde arttırmaya girmek isteyenler bunları ve herkese açık bulunan tapu sicil kayıtlarını da tetkik ederek satılığa çıkarılan işbu gayrimenkul hakkında her şeyi Öğrenmiş ad ve telûkki olunur. Birinci arttırma 5.2.1951 tarihine tesadüf eden pazartesi günü Cağaloğlunda kâin Sandığımızda saat 10 dan 12 ye kadar yapılacaktır. Muvakkat ihale yapılması için teklif edilecek bedelin tercihan ödenmesi icap eden gayrimenkul mükellefiyetiyle Sandık alacağım tamamen geçmiş olması şarttır. Aksi takdirde son arttıranın taahhüdü baki kalmak şartiyle 20.2.1951 tarihine müsadif salı günü aynı mahalde ve aynı saatte son arttırması yapılacaktır.
Bu arttırmada gayrimenkul en çok arttıranın üstünde bırakılacaktır. Hakları tapu sicilleriyle sabit olmayan alâkadarlar ve irtifak hakkı sahiplerinin bu haklarını ve hususiyle faiz ve masarife dair iddialarını ilân tarihinden itibaren yirmi gün İçinde evrakı müshil eleriyle beraber Sandığımıza bildirmeleri lâzımdır. Bu suretle haklarını bildirmemiş olanlarla hakları tapu sicilleriyle sabit olmayanlar satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar. ,
Daha fazla malûmat almak İsteyenlerin 50 1905 dosya No siyle Snndığ Hukuk İğleri Servisine müracaat etmeleri iü-m mu ilân ulunur, (16945/ j
alınacaktır. 15 ten 16 ya ini bulmadığı şartiyle ikinci kadar devam
Dönüş için Taksime kadar emniyetli ve rahat vesaiti nakliye »■■■■■■■■■■■■■■ temin edilmiştir,
Günün her saatinde, hoş vakit geçirilecek en kibar ve en nezih verdir. Her akşam ve cumartesi, pazar matinelerde dans, müzik ve radyomuzun genç, sevimli caz yıldızı
A Y T E N
Fındık ihracatçılarının dikkat nazarına:
Bölge Ekonomi ve Ticaret
Müdürlüğünden
1950 . 1951 mevsimi rekoltesinden ihraç olunacak fındık partilerinde bulunabilecek özürlü fındık nümunelerini görmek ve naturel fındıkların ufak dane nispetleri hakkında bilgi edinmek üzero İlgililerin ihracat Baş kontrolörlüğüne başvurmaları. (16909).
B
Başhemşire Alınacak
Tıp Fakültesi Dekanlığından :
Sinir Hastalıkları Kliniğinde 210 lira ücretli bir BaşhemşL kadrosu münhnldlr. isteklilerin adı geçen klinik profcsörlü-(16021).
re
lüğüne müracaatları.
rEKEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLANLARI
Nam ve hesaba Şalî Yün Bayrak Satın Alınacak
Sahnalma Komisyonu Başkanlığından:
1— Müteahhit nam ve hesabına mevcut şartnamesi mucibince ceman 50 adet şali yün bayrak pazarlıkla satın alınacaktır.
2 — Pazarlık 20/12/1950 çarşamba günü saat 10 da Kabataş Genel Müdürlük satınalma komisyonunda
3 — Şartnamesi her gün sözü geçen bilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte
birlikte adı geçen komisyonda bu-
pnralan ve kanuni vesaikiyle ltınmnlnn ilân olunur.
5 — idare, kısmen veya veya kısım, kısım, ayn ayn Ur. (16815).
yapılacaktır, komisyonda görüle-
100 liralık güvenme
tamamen ihale edip etmemekte taliplere ihale etmekte eerbea-
Fayffl 8
T E N I İSTANBUL
8 Aralık 1950

«International Harvester» ın yeni paletli traktörlerinde kullanılan IH parçalan, traktör istihsaline gitmeden önce, tecrübeli mühendisler tarafından dikkatle muayene ve tashih edilmiştir ve IH yedek parçaları da aynı şekilde kontrolden geçirilmiştir..^ Bu demektir kı IH parçaları
Daha ıyı uyar.
Daha ıyı çalışır.
Daha uzun dayanır
Traktörünüz tamire veya herhangi bir yedek parçaya ihtiyaç gösterdiği taktirde ÎH yedek parçalarını kullanmakla paranızı ve traktörünüzü korursanız. daha uzun müddet, ekonomik çalışma ve güvenilir takat devam edecektir. O halde ışı talihe bırakmayın. Yedek parça ihtiyacınız için daima Acentemize müracaat ediniz.
ISTERN ATIOBAL HâRYEGTSR EIPORÎ Co CHİCAGO 1 U S A.
TOrtoly* 0«ın»l ;
TÜRK İNTER MAKİNELERİ A 0.
ItTâNBUL - ANKARA • AĞANA • E1Mİ$EHİR - KONYA
INTERNATIONAL İJİ HARVESTER
4
İKRAMtYELERÎ
keşideye katılmak için
bulunan bu
Merkez:
SUMERBANK
TASARRUF MEVDUATI
5

1951 Yılı İkramiyesi
4 Keşidede
100.000 LİRADIR îlk Çekiliş 31 . Ocak .1951 lO.OOO.
2.OOO. ı.ooo. 500. 250.
50.100 liralık muhtelif
1 1
1
4
4
Adet Adet Adet Adet Adet
ve aynca
PARA


Lira
Liralık Hereke halis
Lira
Lira
Lira
31 ARALIK 1950 ye kadar
Bankamızda 100 liralık bir hesap açtırmak kâfidir
Her 100 liraya ayrı bir kur’a numarası verilir.
İkramiyelerin vergisi Bankamıza aittir.
İstanbul Şubesi : Galata, İstanbul Ajansı :
Bankalar Bahçe kapı,
Caddesi No. 25
Sümer han
Nazilli Belediyesinden:
Malzemenin cinsi
Muhammen kıymeti Miktan Lira Kuruş
BİRİNCİ GRUT_______________
150 beygir takatinde 3 silindirli kondesalı buhar makinesi
3 su tulumbası trasmlsyon boru bütün teferruatıyla birlikte
100 m/m kutrunda beş yataklı ve üzerinde muhtelif kuturda dört kasnağı ile komple trasmlsyon ve iki yataklı makLnaya ait müstamel halatlar Lankester silindirli Tiont iki ocaklı kazan
4500 00
1200 00
1500 00
6500 00
BİRİNCİ GRUP YEKÛNU__________
İKİNCİ GRUP
13700 00
SYLVANIA
ANT LÂMBALARI
midtc cLauaiMA.
* ı
ti
5BDB \
dayanır *
/ *3 sene \
\ *5 dayanır/
sene \ dayanır/
Mağazalarda (2,5
Fabrika ve Bürolarda
Okullarda ( 6
/ sene \
\ / dayanır /
Evlerde
Umumiyetle gece ve gündüz çalıştığınız her yerde Gündüz ışığı veren
SYLVANIA
FLÜORESANT LÂMBALARINI KULLANINIZ
SYLVANIA FLÜORESANT Lâmbaları Elektrik Sarfiyatınızı yarı yarıya indirir. Târkiy. Mümessilliği; LİBKA TİCARET T.A.O. İstiklâl cad. 308. Tel. «3809
1 — Aşağıda cins ve miktarlan vazıh buğday, peynir vesaire hizalarında gösterilen gün ve saatlerde her biri toptan, istekli çıkmadığı takdirde partiler halinde Eskişehir Ticaret Borsasmda satılacaktır.
2 — İsteklilerin belirli gün ve saatlerde gerekli teminatlariyle birlikte hazır bulunmaları şartnamesini görmek isteyenlerin Eskişehir Veteriner Mahmudiyede Hara Müdürlüklerine müracaatları ilân olunur. (16320)
C j n 8 1 Teslim .veri Miktarı Muhammen kıymeti Teminatı Tarih Saat
Yeni yıl mahsulü buğday Hara 150 lon •10.500 L. 6075.— L. 14.12.1950 14.00
Yeni yıl mahsulü tam
yağlı koyun peyniri
(Buzhanede) Eskişehir 340 teneke 9.095 L. 1364.25 L. * 14.30
Karagül kuzu yünü tf 349 Kg. 698 L. 104,70 L. 14.45
Merinos ytlnü H 180 M 540 L. 81.— L. W 15.00
Muhtelif koyun, kuzu
keçi derisi W 132 adet 132 L. 19.80 L. M 15.15
Müstamel taş kömür
sobası M 6 * 60 L. 9.— Lu M 15.30
Müstamel baskül M 1 n 20 L. 3.— L. 15.45
(NEZLE, GRİP, ROMATİZMA VE BÜTÜN AĞRILARIN İLÂCIDIR
Dizel motor müstamel 50 beygirlik su tulumbası hava deposlyle birlikte
110/160 volt 667/500 amper 80 Kv. az müstamel filko marka daimi cereyan dinamosu
Komple tablo 120/160 sm. mermer Üzerinde bütün clhazlariyle birlikte
Az müstamel kayış 18 metre tulünde 20 sm. eninde Müstamel kayış 16 metre tulünde 16 sm. eninde Marelli marka 230 volt 187 amper 43 Kv. dinamo Marelli marka 230 volt 93 amper 21 Kv. dinamo Simens marka 230 volt 78 amper
120 sm. kutrunda 50. sm. genişliğinde kasnak
120 ve 60 sm. kutrunda iki halat kasnağı kilosu 15 kuruş
2500 00
2500 00
400 00
180 00
50 00
750 00
400 00
400 00
200 00
150 00
DEV


*
•Vtll -

V ** L
DEVLET DENİZYOLLARI İLÂNLARI
ÎKÎNCÎ GRUP YEKÛNU
7530 00
Belediyemize alt yukarıda cinsleri ve hizalarına yazılan muhammen kıymetli 14 kalem malzeme 1.12.1950 tarihinden 15.12 1950 tarihine kadar 15 gün müddetle açık arttırmaya çıkarılmıştır. İhalesi 15.12.1950 cuma günü saat 14 te belediye encümeninde yapılacaktır. Birinci ve İkinci gruplarda yazılı malzeme taliplerin istediği şekilde ya grup halinde veyahut teker teker satılacaktır İstekliler ihale saatinden bir saat evveline kadar %7,5 nispetinde geçici teminatlarını belediye veznesine yatırmış olmalıdır, tha-le bedelinin ihaleyi müteakip derhal belediye veznesine yatırılması mecburidir. Görmek ve fazla malûmat almak isteyenlerin hergün mesai saatlerinde Elektrik Fen Memurluğuna müracaat etmeleri İlân olunur. (16525)
Kereste naklettirilecek
1 — Ayancık Orman işletmesinde mevcut 151 M3 fırınlı kayın kerestesi Ayancıktan Istan bulda F. Havuzlar işletmemize naklettirilecek tir.
2 — Bu nakil işine alt pazarlık 8.12.1950 cuma günü Tophanede Malzeme Müdürlüğünde saat 15 te yapılacaktır.
3 — Şartnamesi her gün Malzeme Müdürlüğü Ticaret servisinde görülebilir.
isteklilerin teklif edecekleri fiyatın yüzde 15 nispetindeki teminatla belirli günde komisyona müracaatları. (16689)
ilıdas
1
fA
rA
temin eden yeni seferler
• •
II
n
Kış aylarında Cenup sahillerimizi ziyaret ediniz.
A k d e n i z i n sihirli Sahilleri ve portakal bahçeleri sizi bekliyor...
DENİZYOLLARI
Her 15 günde bir
Antalya, Mersin, İskenderun, Kıbrıs» en kısa bîr zaman ve en rahat şartlar içinde ziyaretinizi etmiştir.
d
e d gezebilirsin*!
fn Gii'g.el
BİR YILBAŞI HED/YESL
MOVADO
En ucuz, en rahat ve en cazip seyahat yapmak fırsatını kaçırmayınız.
1 2
E f
K s a
II e diyarını
e
r
a z.
SAATLARfO/R...
Türk ive Umumİ Mijrr\e liİLÛCİ MOVADO SAAT MAÇAZASI.
Acentelerden izahat isteyiniz.
TELEFON : 42362, 40133, 44696
Üsküdar ikinci Asliye Hukuk
Yargıçlığından:
950/516
Üsküdar. Çamlıca, Bulgurlu caddesi, Duhancı Haçımehmet sokak No. 1 de Fatma Lşör tarafından İzmir Gaziler caddesi 1138 sokakta 9 numaralı aile evinde iken hâlen yeri belli olmayan Asaf Işör aleyhine açılan boşanma dâvasında ilânen yapılan tebligata rağmen 30.11.1950 perşembe saat 11 dc gelmemiş, vekil de göndermemiş olduğundan dâvaya da cevap verilmediğinden ayrgılamaya gıyabında bakılmış, dâva dilekçesi okunmuş, nüfusa tezkere yazılmasına ve dâvacı tanıklarının dinlenmesine, dâvâlıya muameleli gıyap karan tebliğine, yargılamanın da 23.12.1950 cumartesi saat 10,30 a bırakılmasına karar verildiğin, den dâvâlının gelmesi veya vekil göndermesi, aksi halde bir daha yargılamaya kabul ediimiyerek gıyabında neticeleneceği beş gün içinde itiraz edilmek üzere muameleli gıyap karan yerine kaim olmak üzere ilân olunur. (16899).
Teknik sebepler ve bazı hususlann tekemmülü dolayısiyle 10.12.1950 tarihinde keşidesi mukarrer piyangomuzun bu kere kati ve bilâ tehir olmak üzere 4.1.1951 tarihli perşembe günü saat 18 de Beyoğlunda Meşrutiyet Caddesinde Ünyon Fransez salonlarında çekileceğini saygılanmızla bildiririz.
Fakir ve Yetim Çocuklara Yardım Eşya Piyangosu İdare Heyeti
Sümerbank Alım ve Satım
Müessesesi Müdürlüğünden:
Evrak kasası ve hurda döküm demir satışı:
Müessesemizde mevcut 4 adet müstamel çelik evrak kasa-siyle Sirkeci Gümrük İskelesi yanında bulunan takriben 5 ton kadar hurda döküm demir 18 aralık 1950 pazartesi günü saat 14 te Bahçekapı Sümer Handaki Müessese Merkezinde pazarlık suretiyle satışa çıkanlacaktır.
Satışa ait şartname müessesemizden alınabilir ve kasa ve demirler yerlerinde görülebilir.
isteklilerin müessesemlze müracaatları rica olunur. (16834).
Pendik Belediye Başkanlığından:
Açık arttırma ile 29.11.1950 günü satılığa çıkarılan belediyemize ait arazöz ile hizmet kamyonunun arazözünün ihalesi yapıldığı kamyonun ise talip çıkmadığından 10 gün müddetle ve aynı şartlarla kamyonun ihalesi 11.12.1950 pazartesi günü saat 15 e tâlık edilmiştir. 3000 lira muhammen bedel üzerinden % 7.5 teminat akçelerini Belediye veznesine yatırmak suretiyle taliplerin sözü geçen gün ve saatle Belediyeye müracaatları ilân olunur. (16463)
DEVLET DEMİRYOLLARI İLÂNLARI
POSTAL SATILACAK
Devlet Demiryollan Haydarpaşa
Satınalma Komisyonundan:
1 — 3820 çift muhtelif No.larda postal kapalı zarf usuliyk satılacaktır.
2 — Muhammen bedeli 49660 lira olup muvakkat teminatı 3724 lira 50 kuruştur.
3 — Şartnameler komisyondan parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Arttırma 19 aralık 1950 salı günü saat 11 de Haydarpaşa Gar binası dahilindeki Haydarpaşa Satınalma Komisyonunda yapılacaktır.
Teklif mektuplarının o gün saat 10 a kadar makbuz mukabilinde komisyona verilmesi veyahut muayyen olan saatten evvel ele geçecek tarzda iadeli taahhütlü olarak posta ile gönderilmesi. (16507)
Karayolları Genel
Müdürlüğünden
Kurtköy köprüsü ihtiyacı İçin aşağıda yazılı miktarda betonarme çubuk demiri 8232 lira muhammen bedel üzerinden açık eksiltmeye çıkarılmıştır.
Boy M. Eb’ıulı Miktarı
9 — 10
9 — 10
12
12
12
*
*
32
22
14
12
10
10.000
1.600
3.850
1.250
2.900

k
Eksiltme 15.12.1950 tarihine rastlayan cuma günü saat 15 te Bostancı Küçükyalıdakl Yollar 1. Bölge Müdürlüğünde müteşekkil Eksiltme Komisyonunda yapılacaktır.
Bu işe ait şartname ve diğer belgeler Bölge Müdürlüğünde görülebilir.
İstekliler belirtilen gün ve saatte 617 Hra 40 kuruşluk geçici teminat makbuzu ve 950 yılı ticaret odası belgeleriyle adı geçen komisyona müracaatları ilân olunur. (1(M37£
KAPALI CAfi>$| AĞA SOKAr N0-S8 İSTAN8UL
Tel- 22 047
GELİR VERGİSİ
Mükelleflerinin tutacakları
İSLETME HESABI


Serbest Meslek Kazanç Defterleri Maliye Vekâleti numunelerine uygun olarak İyi kâğıda basılmıştır.
Umumi satış yeri:
İNKILÂP KİTABEYİ
* ka/fdediı/ort...
Misalini küçük, fakat sa-mim! satış mağazamızda f ı göreceksiniz. Bunun için, kısa bir zaman evvelsi Beyoğlunda AR Sineması / yanındaki Yeşilçam sokağı 26 No. da ğımız FANAL Evimizi bir kere ret ediniz. Kadın
mi üzerine gayet zarif tuvaletler, iş. sokak ve gece elbiseleri. envai sabahlıklar, bulûzlar, narin kemerler ve el dikmesi gayet kibar eldiven ve çantalarımız zevkinizi muhak -kak okşayacaktır.
açtı-Moda ziya-giyi-
Brlgitte tVeidomanıı
»FANAL FANAL FANAL'
ROMA
NEZLE
GRİP £ :
01$ AĞRISI
ADALE ROMATİZMASI YANIKLAR
GÜNEŞ YANIĞI ARLBÖCEK SOKMASI KESİK
YARALAR *
PİŞİK
KASINTI /
EKZEMA ERGENLİK
DONUK
DERİ ÇATLAKLARIMDA VE X TRASTAN SONRA KULLANILIR
FİATI : 75 Kr$.
4NTİ DOT
RANIYOR
önemli müesseseden turkçeden İtalyan cay a ve transı z£adan türkçeye Hizmet
fransızcaya ve muhtemelen muhtemelen Italyancadan tercüme edebilen iyi bir tercüman aranıyor, teklifi için P. K 1393 müracaat ediniz.
Hah ve yazıhane meraklılarına :
Pazar giinü Taksim Cumhuriyet Cad. 21 Uğurlu palas ta Tebriz birinci kalite halılar ile Almanyanın en maruf fabrikalarında yapılmış altı parça yazıhane takımı satılacak.
Sayın Mimar, Mühendis ve ressamlara
Yıllardan beri aradığınız ve dünyaca tanınmış ’
Marka şeffaf resim kâğıtları Sayın müşterilerine kendini piyasamızda tekrar ve yeni bir " E X T R A M kalite olarak arzeder.
Tanınmış kırtasiyecilerden arayınız.
ASİSTAN ALINACAK
İstanbul Üniversitesi Hukuk
Fakültesi Dekanlığından :
Fakültemizin '«Hukuk Felsefesi Hukukun Umumî Prensipleri ve Hukuk Metodolojisi” kürsüsüne asistan alınacaktır.
Bu asistanlığa İsteklilerden:
Memurlar Kanununun A.B.C.H.V.Z fıkralarında yazılı şartlardan başka.
İngilizce, almanca, fransızca, İtalyanca dillerinden birini bilmeleri lâzımdır.
Memurlar Kanununun 4 üncü maddesindeki şartları müsblt evrakları, hukuk lisans diploması ve hangi yabancı dili bildiğini açıklayan bir dilekçe He 9.12.1950 tarihinden itibaren 15 gün zarfında dekanlığımıza müracaat etmeleri lüzumu ilân olunur.
Yabancı dil imtihanları İstanbul Hukuk Fakültesinde yapılacaktır. .(1^795;,

Comments (0)