9 Aralık 1950 — Cumartesi
SİYASÎ İKTİSADÎ MÜSTAKİL • •
Yıl 2 — Sayı 374 — 10 kuruş
Yeni İstanbul'un KUPONU
TAHSİL KUPONU
Beyofhı - Mtleîllf Caddesi 6.8. Telefon :
44750 . 44757 Santra!
Tefits eden: Hablb Edfb - TÖRFHAN
ı ooo Rmi ı ono B*>t ı ooo 8ot ı.ooo
1.000 Saat 1.000 Saat 1,000 Saat
1 OOO
1.000
1.000
1.000
Saat 1.000 Haai
1.000 Saat 1.000 RaAt 1.000 8aa1
LOOO Saat L000 Saat LOOO Saat
1000 1.000 ı ooo 1.ÛO0 ı ooo ı ooo
LOUO
Poatn Kntnsu : 447 . İstanbul. Telgraf Adres! : Hetlo, İstanbul
Truman-Attlee arasında cereyan eden görüşmeler nihayet buldu
Türk - Yunan
askerî
görüşmeleri
1951 yılı Bütçesi
Yayınlanan müşterek tebliğde Kore çarpışmalarına müzakere yolu ile son verme arzusu belirtiliyor (fi
Avrupanm savunması için askerî kaynakları
seferber etmek yolunda anlaşmaya varıldı
Kayıplarımız -Kazançlarımız
Uerkesin bir tek kişi ve bir n kimsenin herkes için olduğu demokrasi rejiminde emsalsiz kahramanlıklar göstererek gözlerini hayata kapayan şehitlerimizin tek dahi olsa ruhumuzda derin bir acı bıraktığını söylemeye lüzum yoktur. Demokrasi idealinin müdafaası için girişilen bir savaşta Türk kan’nın akması biz Türk-ler için ne kadar büyük bir teessür yaratmış ise diğer taraftan da medeniyete ve demokrasiye olan bağlılığımızı göstermek noktasından milletlerarası durumumuza o kadar büyük bir şeref kazandırmıştır. Bizim Kore savaşından elde ettiğimiz en büyük kazanç Türklerin korkmayan, ürkmeyen ve bilhassa müşkül zamanlarda kararlar veren ve tatbik eden bir millet olduğunun bir kere daha ortaya çıkmasıdır.
Şimdi biz bu kazancı memleketimizin yükselme ve ilerleme mücadelesinde de göstermek zorundayız. Türk milleti artık her şeyin yapılmasını hükümetlerden beklemek devrinin geçmiş olduğuna inanmalıdır. Hükümet; Türk milletinin serbest çalışabilmesi için lüzumlu olan imkânları hazırlamak ve engelleri kaldırmak vazifesi ile mükelleftir. Onun dışında yapılacak hayat savaşı doğrudan doğruya millete aittir. Biz ilerleme savaşı dediğimiz zaman gözümüzün önüne ilk iş olarak seviyemizin yükselmesi gelir. Herkes kendisine göre seviyesini yükseltmeye çalışırsa o vakit demokrasiyi ve onun güzel eserlerini daha iyi bir gelişme safhasına kavuşturmak imkânları kendiliğinden belirmiş olur.
Memleketimiz büyük bir istihsal savaşma atılmak mecburiyetindedir. Topraklarımızın altında yatan servetlerimizi artık meydana çıkarmak zamanı gelmiştir. Topraklarımızın üstünü de işlemek onun verim kudretini arttırmak ve istihsali mizi bir kaç misline çıkarmak imkânlarına her zaman sahip bulunuyoruz. Bunun için Cumhuriyet devrimizde bir çok sözler söylenmiş, istekler bildirilmiş fakat itiraf edelim ki, şimdiye kadar müspet bir netice elde edilememiştir.
Asyanın karışık vaziyeti ve yavaş yavaş Avrupa ile Amerikaya mal gönderecek durumda olmayışı, bize şimdi toprakaltı ve üstü ser-vet'erimizi kıymetlendirmek imkânını geniş ölçülerde vermektedir. Biz Kore savaşında büyük yararlıklar gösteren bir millet sıfatiyle bu yeni istihsal savaşımızda da en iyi muvaffakiyetler elde edeceğimize kaniiz. Her halde millet ve memleket hesabına ve şimdiki ve varınki Türk nesillerinin hesabına ekonomik zaferimizin bahtiyar neticelerinden emin olabiliriz. Kazanılacak zafer, er meydanlarında kazanılanlardan, değerce. hiç de aşağı değildir. Çünkü biz ancak böyle bir zaferle milli kudretimizi bir kaç misline çıkarabiliriz, iradesini yaratacağı iktisat kudretiyle desteklemesini bilen bir Türkiye, bahtının dizginini her zaman elinde tutabilir.
JHabib Edib - Törelıan
VVashington. 8 (YİRS) Truman - Attlee mülâkatı bugün sona ermiş ve bir tebliğ neşredilerek, her iki devletin takip etmekte oldukları siyasette görüş birliğine varıldığı belirtilmiştir. Tebliğde Kore nııı-hasematına müzakere yoliyle son vermeye hazır bulundukları fakat dünyanın herhangi bir yerinde istilâ hareketlerine müsamaha edenıiyeceklerı belirtilmektedir.
Tebliğde Birleşmiş Milletler birliklerinin Korede deniz ve hava kuvvetleri bakımından faik bir durumda olmalarına rağmen, kara kuvvetlerinin savı itibariyle düşmandan çok az olduğu izah edilmektedir, nist Çin kuvvetlerinin işine karışmalarının bir
ran yarattığı ve tehlikenin. Asya devletlerini de tehdit etmekte olduğu kaydedilmekte ve müt tetiklerin Asyalı devletlere yardım etmek niyetinde oldukları tebarüz ettirilmektedir.
Kore meselesinin sulh halline her zaman hazır duklan belirtilmekte ve
nist Çın sıılhe yanaşmadığı takdirde. çarpışmalara devam olunacağı ilâve edilmektedir.
Batı Avrupanm muhtemel bir Rus tecavüzüne karşı kuvvetlendirilmesi hususunda her İki devlet de askeri kuvvetlerini ve komünizmle çarpışacak hür milletlerin askeri ihtiyaçlarını karşılamak üzere de «ilâh imalâtını arttırmaya karar inişlerdir. Tebliğde Rusya Komünist Çinin girişilen bu dafaa hazırlıklarına ihtiyaç
rakmiyacak bir tavır takınmalarını bekledikleri kaydedilmekte ve dünya olaylarının atom bombasının kullanılmasını icap ettirecek bir hal almamasını Başkan Trıımanm temenni ettiği ilâve e-dllmektedir. Bu arada Atlantik Paktı devletlerinin askerî kuvvetlerini arttırmaları ve bu bölgenin müdafaasını deruhte etmeleri talep edilmektedir. Bu hususun sağlanması için de kollek-tif emniyet kuvvetlerinin kurulacağı bildirilmektedir.
Stratejik önemi haiz İptidaî maddelerin komünist idaresindeki devletlerin eline geçmesine mâni olunacağı ve bu sayede
-
Komü-
Kore buh-
yoîiyle bıılun-komil-
ver-ve mü-bi-
DÖRTLERİN TOPLANTISI
Paris, 8 (YİRS) — İngiltere, Fransa ve Amerika bugün dört-lerarası bir konferans toplanması İçin Rusyayı davet etmeye karar vermişlerdir. Müzakerelerin hangi esasa göre yapılacağı hususunda resmi şahsiyetler konuşmaktan çekinmişlerdir. lvl haber ahin çevrelerden öğrenildiğine göre, Batıldar Rusyayı müzakerelere davet edecek ve hangi hususları görüşmek İstediklerini diplomatik kanallar vasıta-siyle bildirmelerin! istiyecekUr.
Atina gazeteleri Yunan Genelkurmay Asbaşkanının Ankarada teknik görüşmeler yaptığını yazıyor
Atina, 8 (YİRS) — Yunan Genelkurmay A sb aş kanı General Kıtnlıkis’in Türk Genelkurmayı ile teknik müzakerelerde bulunmak üzere Ankaraya gittiği Atina gazeteleri tarafından bildirilmektedir. Yunan basını bu malûmatı verirken Türkiye ve Yunanistanın Atlantik Paktına yakında iştirak edecekleri haberine de temas etmekte ve her 1-kt haber arasındaki münasebete dayanarak uzun makaleler yayınlamaktadır.
Geçen seneye nazaran, yeni bütçede
214,5 milyon lira tasarruf yapıldı
Truman ve Attlee VVaslıİngton
görüşmelerinde
Dunların istikbalde hür dünyaya karşı kullamlmasının önlenebileceği kaydedilmektedir.
Ayrıca. Başkan Truman, a-tom bombasmiD kullanılması ve-
ya komünist Çin île Kore meselesiyle İlgili olarak girişilecek herhangi bir müzakereden Att-lee’yl haberdar etmeyi vadet-mektedir.
İlk devreyi 1-0 galip bitiren Mısırlılar, ikinci devrede de güzel bir oyun tutturarak, 2 gol daha çıkarmaya muvaffak oldular
Kahire. 8 (Hususî) — Akdeniz ‘ Futbol Dostluk Kupası” turnuvasının ikinci turunda Türk ve Mısır Genç Milli Takımları ikinci karşılaşmalarını bugün 20.000 kadar futbol meraklısı önünde yapmışlardır. Mısırlılar ilk gollerini oyunun altıncı dakikasında solaçık Fethi Hattah vasıtaslyle yapmışlardır. Bu golden sonra oyun uzun zurnan netice değişmeden devam etmiştir. Genç Milli Takımımız çok süratli ve teknik oynamasına rağmen kısmen şanssızlık, kısmen de fırsatlardan İstifade edememesi yüzünden gol çıkaramamıştır. Türk Millî Takım kalecisi Turgay birinci haftaymın başlarında sakatlanarak oyundan çıkmak mecburiyetinde kalmıştır Sakatlanan Türk kalecisi Turgayın yerine Şükrü girmiştir.
İlk devre 1-0 Mısırlıların lehl-
ne bitmiştir.
İkinci devreye Mısırlılar daha süratli başladılar ve sol iç Salt Selâhaddin 4 üncü dakikada 2 nc| Mısır golünü yaptı. Bir birini takip eden Mısır akınlannda sagnçık Dlzvik 29 uncu dakikada üçüncü golü de çıkardı. Mısır Takımı bilhassa İkinci devrede güzel bir oyun çıkartmıştır. Türk Takımının en iyi oyuncusu Takım Kaptanı ve solhaf Muzaffer Tokaçtı.

Dünya hikâye müsabakası
Hikâylerin neşrine 1 Ocak 1951 den itibaren başlıyoruz
“New-York Herald Trlhııııc” gazeteMİ Patİn Bürosunun tertip ettiği 5000 dolur mükâfattı DÜNYA HİKÂYE MÜSA-BAKASI'na 58 hikâye İle 23 devlet Igtlrak etmiştir. (;u/.ü(e-mlzln (le İki hikâye ile katıldığı hıı rııÜMihakayn gönderilen dünya hikâyelerinin I ocak 1951 den İtibaren ıııümıhakaya İştirak eden gazete ve mccmııulıırda neşrine Inışlaııucaktır. İştirak eden gazetelerin çoğıı haftalık olduğu Içlrı haftada bir yahut İki hikâye neşredilmek «liretiyle bir «ene devanı edecektir.
31 aralık 1931 de hikâyelerin bütün detl Ijuııamlaıifrıış olacak, neticeler edilecektir.
MÜNiıhakayı tertip ederi memleket
Neşredeceğimiz 4 Amerikan bir ıııUNdhaİHi tertip edih*-
dünyada neşir nıiid-1052 tuhafında İlân
nhın Amerika 5000
(lohtrlık mükâfata girmemişi İr, hlkâycHİ İçin Amerika'da ayrı çektir.
Beynelmilel hlr kıymet ve
okuyucularımızın büyük bir alâka göstereceğinden bulunuyoruz.
mâmı tıışıyun bıı hikâyelere emin
İnsan Birleş-kabulü
"İnsan Hakları” yıldönümü
Ankara, 8 (A A.) — Haklan Beyannamesinin nıiş Milletler tarafından
gününün yıldönümünü kutlamak üzere 10 aralık 1950 pazar günü saat 11 de Dil ve Tarih-Coğ-rafya Fakültesi Hamit dersane-sinde bir merasim yapılacağı haber alınmıştır.
Ankara, 8 (T.H.A) — 1951 yılı bütçesi Meclise verilmiş bulunuyor.
Bütçe Kanununun 1 İnci maddesine göre "Devlet bütçesine giren dairelerin 1951 bütçe yılı yatırımlar dışında kulan giderleri için bağlı (A:l) işaretli cetvelde gösterildiği üzere 1.272.630.633 lira ve yatırım giderleri için dc (A:2) işaretli cetvelde gösterildiği üzere 304 472.659 lira ödenek verilmiştir.,
İkinci madde şöyledlr:
Devlet bütçesine giren dairelerin 1951 bütçe yılı yatırımlar dışında kalan giderlerine karşılık olan gelirler hağlı B. retli cetvelde gösterildiği 1.344.590.000 lira tahmin miş olup fazlayı teşkil
71.959.367 lira yatırımlar karşılığını teşkil eder.
le a-üzerc edil-eden
Madde — 3
Devlet bütçesine giren dairelerin 1951 yılı yatırım giderlerinin İkinci madde ile karşılanan kısmından bakiye kalan 232.513.292 liralık açığı:
a) Avrupa Tediye Birliğinin kurulması hakkı ndaki anlaşmanın 10 uncu maddesi gereğince memleketimize tahsis edilmiş o-lan 25 milyon dolarlık bir "alacaklı başlangıç meblâğından” (pozisyon inisyal) 1 temmuz 1951 tarihine kadar kullanılacak kısmı Türk lirası karşılığı Merkez Bankasınca Hazine hesabına nakledilmek suretiyle;
b) Avrupa Kalkınma programı (E.R.P) gereğince memleketimize mahsus vasıtasız yardımlardan elde edilecek malların satış tahsisinden hâsıl olacak Türk liralan İle;
e) Akdolunacak iç istikraz hâsılı ile kapanır.n
İÇİNDEKİLER
İKİNCİDE :
Trumanla Attlee arasında görüşmeler ne safhada?
H. G. Martin
ÜÇ ÜNCÜDE : Düveli muazzama L
BedLU Faik
DÖRDÜNCÜDE:
Kuzey Koreliler 38 inci
s
Ulaştırma İşlerimizde ıslahat
Namık Zeki Aral
BEŞİNCİDE :
Hastalıklar tırnaklardan
•yr
anlaşılır mı?
Deniz Safi Dümer
Birleşmiş Milletlere bağlı teşekküller
Ekrem Z. Apaydın
Hayal ve hakikat (Hikâye)
Kubilâyhan Uzel
arz dairesini aştılar
Avam Kamarasında
kahramanlığı dün
Savaş Birliğimizin hararetle
Dün Bulgaristandan 877 göçmen daha geldi
Edime 8 (Hususi muhabirimiz bildiriyor) — Sivilingraddan gelen trenle 877 göçmen gelmiştir. Gelenler arasında trenden inerken Kızılayın tezkeresiyle bir lohusa kız evlâdiyle ve bir de yaşlı ağır hasta İnmiştir. Derhal Kızılay ekipi önceden aldığı haberle trenden bu hastalan kendi vasıtalariyle alarak revirine yatırmıştır.
Waahington 8 A A. (Usla) — Amerikan Millî Savunma Bakanlığı sözcüsünün bildirdiğine göre. Kottori bölgesinde düşman tarafından çembere alınmış bulunan Birleşmiş Milletler kuvvetlerine paraşütle 126 ton cephane ve iaşe maddesi attJmış ve bir miktar yaralı, hava yolu ile cephe gerisine naklolunmuştur.
îleri harekâtına devam e-den Komünist Çin kuvvetlen Çinnampo bölgesinde Taedong Nehrini aşmışlardır.
Son dakikada alınan telgraflar bir Kuzey Kore tümeninin Seul'ün 34 mil kuzedoğnsunda 38 inci arz dairesini aşarak iler-lemesine devam ettiğini bildirmiştir,
tngillz Savınıma birliğimizin kahramanlığını methetti
Londra 8 A.A. (United
Press) — İngiliz Savunma Bakanı Shinwell dün akşam Avam Kamarasında verdiği demeçte Korcdcki Türk tugayının kahramanca dövüştüğünü bildirmiştir.
Kore buhranını İnceleyen Bakan sözlerine şöyle devam etmiştir:
“Türk tugayı sayıca çok üstün


e
Moskova dinlenilen savaşan
Müttefiklerin Pyongyang’ı tahliye etmeleri üzerine bu havalide yaşıyan Korelilerden birçoğu Müttefiklerle birlikte geri çekilmişlerdir. Resimde, Taedoııg Nehrini
olan bir düşmanla cesurane dövüşmüş ve Türk askerinin muhariplik vasıflarını ispat etmiş, tir.” 1
Moskova Radyosunun uydurma bir haberi
Tokyo 8 (AP) — Radyosunun Tokyo'da bir yayınında, Korede
Türk tugayına bağlı İki birliğin doğu sahili üzerinde kâin Ham-hung şehrinin kuzeyinde hemen hemen tamamiyle imha edildiği ileri sürülmüştür. Hamhung. Kuzey Korede Kızıllar tarafından çevrilen Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin tahliye limanıdır.
Kore dilinde yapılan Moskova Radyosunun bu yayınında komünist kuvvetlerin bahis mevzuu iki Türk birliğinin bakiyesi-
nl temizlemekte oldukları da iddia edilmektedir.
General Mac Arthur’ün sözcüsü, bu haberin tamamiyle uydurma olduğunu, Komünistlerin Türk kuvvetlerinin cenahına hafif bir taarruza yeltendiklerini fakat Türklerin »gır zayiat vermediklerini beyan etmiştir.
Tokyo, 8 (YİRS) — Kuzeydoğu Korede Chosın elektrik tesisleri civarında çember içine düşen 20.000 Amerikan askerine yardım etmek üzere 3 üncü A-merikan tümeni harekâta bağlamıştır. 3 üncü tümen ile, mahsur bulunan bu birlikler arasın-
s an d aJ la geçenler görülmektedir da hâlen 6 millik bir mesafe kalmıştır. Çember içindeki müttefik kuvvetlerinin yeni takviyelerle birleştikten sonra Ham-hung Limanına doğru umum! bir taarruza geçerek kızıl çemberini yarmalan beklenmektedir.
Üstün sayıda Komünist Çin birlikleri tarafından sanlmış o-ian 1 İnci Deniz Piyade Tümeniyle 7 nci tümenin bazı birlikleri bugün tankların da desteklediği hücumlariyle Ham-hung Limanına doğru ricat etmişlerdir. Bu kuvvetler hâlen Koto uçak alanının güneydoğu* sunda harekâtta bulunmaktadırlar.
Prenses Elizabeth’in Atina seyahati
Bavyerada
ur anıum
bulundu
İNAN, ÎST£R İNANMA
10
Kutan
Prenses Eilzabı th, Pirede
Yuııım Kıralı Paul He beraber

Atina 8 A.A. (Lpfi) — Dün burada İkinci günlerini geçiren Prenses Elizabctlı ve Edinburgb Dükünü görmek üzere Belediye binasına giden yol üzerinde büyük bir kalabalık kütlesi vardı. Misafirler şehrin Belediye Reisi tarafından karşılanmışlardır.
Belediye Balkanının nutkuna teşekkür eden Prenses Eiiza-bet.h, iki memleket arasındaki dostluk bağlarını belirtmiştir.
Daha sonra Prenses ve zevci araba ile Meçhul Asker Abide, sine gitmişlerdir ve Prenses Abideye bir çelenk koymuştur.
Nurcmberg, 8 A.A. (AFP) — Bavyera ormanlarında Kuzey Bavyeranın dağlık bölgesinde oldukça mühim uranyum damarı bulunmuştur. Damar takriben 100 Km. uzunluğunda Çekoslovak hududu istikametine yayılmakladır.
GEÇİM ZORLUĞUNDAN ŞİKÂYET EDİLEN ISTAN. BULDA HALK BİRİNCİ MEVKİLERE RAĞBET E T-mEKTEDiR .
i'stanBülda taksilere para SAHİPlERÎndCn CESARET SAHİPLERİ BİNE 8ÎI-m£kt€DİRl£R. .
-^KÂ&iTHANE. DERESİNİN SURÜKLüDİĞ-İ çamurlar. VE ATILAN ÇOpLER SENE LE.RDE.NBEHİ BİR Tüfilu' HALÎÇ’İ DOLDURAMAMIŞ,


Talihli bir “Yeni İstanbul okuyucusunun 3,000 lira kıymetli saati famızda tetkik
99
kazanacağı değerindeki 3 iincii say-cdiniz.
BİR Şl$€ SU İLE BıR Şiİ€ GAZOZ. AŞAĞI YUKARI AYNI Fi ATA S ATILMAKTADIR
E.T.T. NıN nakil \/AS|TALARj DAİMA HADDİNDEN! FAZLA DOLU OLDUKLARI HALDE ARAR. ETMEKTEDİRLER
Sayfa 2
YENÎ İSTANBUL
9 Aralık 1950
“YEN/ İSTANBUL" un Amerika


Hususi Haber Servisinden :
Şehir köşesi
Tınmanla Attlee arasındaki
Yıldönümleri
ŞEHİR HABERLERİ

görüşmeler ne safhada ?
Amerikalılar, azimli ve kararlı görünmekle beraİH'r, Çin müdahalesi meselesine de bir hal şekli bulunacağı ümit ediliyor
I termektedir. Hattâ Amerikan vaziyetinin daha çok sertleştiği müşahede ediliyor. Formoza adasını Çin komünistleriyle pazarlık neticesinde terketmek fikri I şimdilik bahis mevzuu değil gibidir.
Washingtona göre Komünist Çinle herhangi bir konuşmadan fayda beklenemez. Çünkü Çinliler şimdiye kadar hiçbir yapıcı teklif ileri sürmemişlerdir. Çinlilerin de Amerikadan bir teklif bekledikleri bilindiğine göre, bu şartlar içinde işlerin ilerilemesi umulamaz. Bu tezatlı vaziyet Amerikanın iç politikası ile izah olunabilir. Bugün Uzakdoğuda sonuna kadar mücadele etmek taraftan olan politikacılar, vaktiyle “şartsız ve kayıtsız teslim,, formülünü şiddetle reddeden adamlardır (hatırlardadır ki bu formül Kazablanka’da Roose-velt ve Churchil tarafından ileri sürülmüştü). Bugün Amerikan devlet adamlan aynı sözleri kullanmamakla beraber Kazablanka’dakiler kadar azimli ve sebatlıdırlar.
• •
görüşmeler devam edi-fngiliz ve Amerikan fikirlerini
Wâshington 8 (Hususî) — Amerika Devlet Başkaniyle İngiltere Başbakanı arasındaki yor.
devlet adanılan gayet açık söylemektedirler. Konuşmalar neticesinde Batı Devletleri arasındaki birliği belirten bir tebliğ neşre-rilmesi ihtimali vardır. Av-rupanın Asyaya karşı “takaddüm hakkına,, sahip olduğu noktası üzerinde şimdiden anlaşılmış gibidir, bunun fiiliyata nasıl intikal e-deceği meselesine gelince, o hususta Amerikan ve İngiliz görüşleri biribirinden az çok farklıdır.
Dünkü görüşmelerin büyük bir kısmı Birleşmiş Milletler Asamblesine Çin müdahalesi hakkında sunulacak karar tasanlan karşısında alınacak vaziyeti tes-bite hasredildi.
Ingilizler, asambleye sunulacak herhangi bir karar tasarısında “tecavüz,, kelimesinin kullanılmaması hususunda ısrar ediyorlar; çünkü bu kelime Birleşmiş Milletleri otomatik olarak ceza tedbirleri yoluna sev-keder. İşin fenası da bu tedbirlerin tatbikına imkân bulunmamasıdır. Habeşistan harbinde tatbik edilemeyen tedbirler bakımından nahoş tecrübeler geçirmiş bulunan Ingilizler bunu henüz unutmamışlardır. Fakat Amerikalılar, ahlâki mülâhazalara tâbi prensip meselesi kaygnsiyle tecavüzün takbih edilmesi noktasında —ceza tedbirlerini tatbik mümkün olmasa dahi— ısrar ediyorlar. Hâdisenin e-sasında ise Londra ve Wa-shington anlaşmış bulunuyorlar: Çin’le harbi kimse istememektedir.
Konuşmaların şimdi girmiş bulundukları safhada, Başbakan Attlee’nin yakı-kınmda olan müşahitler In-gilizlerin Çangkayşek’in Em niyet Konseyinden çıkarılması ve yerine Kızıl Çinden bir murahhas getirilmesi meselesinde daha az ısrar et tiklerini görmüşlerdir. Buna karşılık Amerikalıların a-sambleye sunulacak kararlar üzerinde daha az şiddet gösterecekleri sanılıyor. Kendilerine “mütecaviz,, vasfı takılmak hususunda ısrar edilmiyerek Çinliler, Koreden çekilmeye davet e-dileceklerdir. •
Geçen sene yine aynı ve-sile ile yazm^tun. Tekrar c* diyorvnu Ayın 2 sinde Namık Kemal'in alimi.*) ikinci ölüm yıldönümünü andık. Övmek istediğimiz bir şahsiyeti, neden ölüm yıldönümünde hatırlarız da, doyum yıldönümünü unuturuz T İste önümüzde Namık KemaCin doyumunun yüz onuncu yıldönümü var. Ayın 2/ hır tesadüf ediyoruz. Pek tabii bunu atlıyacayiz. Zira, b(s an yün evvel ölümünü andık.
Bu yıldönümleri igüri bir düzene koymalıyız. Bizim ta-biatimiz daha siyada hüzüne müsait olduyundan mi hep I olum yıldunümlerini anıyoruz T Hüviyeti, eseri ile hâ-\ t ıralarda yer rtmis bir insanın doğduğu tarihi öldüğü tarihe tercih etmek daha mantıki değil midirf İnsan ffcnı-Icn mahlûkun bu dünyada doğması ölmesi kadar tabiidir. Birisine sevinir, ötekisine amniHz. Hâtırasını anacağımız şahsı, öldükten sonra da “kaldığına” fförc, buna sevinmek değilse bile, onunla iftihar etmek herhalde kederli bir hâdise olmamak gerektir. I
Gibi geliyor banaf
BİR İSTANBULLU
Temsili menedilen piyesin durumu
t— - —
Cevat Fehmi Bnşlcnt bugün Gazeteciler Cemiyetinde “Sana Rey Veriyorum,, plycnlul okuyacak
ise bu kararın alındığım ifa-
eserin müelii-
II. G. Martin
Bankaımızm kuruluş ve İnkişafında en başta hizmeti olanlardan
S E R M ET ÇİFTER arkadaşımız, bugün Beyazıtta öğle namazını müteakip bütün mesai arkadaşlarının matemi i-çinde Feriköyünde ebedi istira-hatgâhına tevdi edilecektir. Hiç bir zaman unutamıyacağımız büyük hâtırasına bir hürmet tezahürü olmak üzere İstanbuldaki şubelerimizin gişeleri bugün saat 12 den itibaren kapanacaktır.
Kıymetli müşterilerimizden ö-zür dileyerek arzederlz.
NOT: Ailesi, çelenk gönderilmemesini rica etmektedir.
YAPI ve KREDİ BANKASI
ÇOK ELİM BİR ZİYA’
Baruthane Fabrikası Müdürü Kaymakam merhum Hayri Beyin mahdumu ve Gümrükler Müfettişi emekli Kadri Beyin damadı. Yapı Kredi Bankası Umum Müdürü
SE R M ET ÇİFTER rahmeti rahmana kavuşmuştur. Cenazesi cumartesi günü öğle namazını müteakip Beyazıt Camiinden kaldırılarak Ferlköye defnedilecektir.
, *
Farâbî ihtifali
İstanbul Üniversitesine bağlı fakültelerin murahhas profesörlerinden teşkil edilen “Farabt İhtifali Komitesi” büyük Türk filozofu Farabî’nln 1.000 inci ö-lüm yıldönümüne tesadüf eden 29-30 aralık tarihlerinde yapılacak olan anma merasiminin hazırlıklarını ikmal etmiştir,
Islâm ve Hıristiyan âleminde büyük bir alâka uyandıran Fa-rabî İhtifalinde bulunmak üzere Fransa, Mısır ve Sııriyeden İslâm Felsefesi üzerinde çalışan Alimler de gelecektir.
M. T. T. Birliği Kore için bir miting yapıyor
Millî Türk Talebe Birliği, Ko-rede çarpışan kahramanlarımıza saygı ve şükran borçlarını fitlemek ve şehitleri anmak için bugün bir miting tertip etmiş, tir.
Bugün saat 13 te Şehzadeba-ğındaki Birlik Merkezinin önünden hareket edilecek ve saat 14 te İnönü Gezisinin Ön tarafında yapılacak konuşmalardan sonra, Cumhuriyet Caddesi yohvie Şişli, Hürriyetiebediye Tepesine gidilecek ve toplantı orada sona erecektir.
Denizbank dörtyüz milyon sermaye ile işe başlıyor
Devlet Denizyolları Umum Müdürlüğünü kabul eden Yusuf Ziya Önişin gazetemize beyanatı
SPOR
bulunan Yunanlı geçen hafta Çal-
(Komünist Çinlilerin dâvaya var kuvvetleriyle atılmış bulunup kendi arzula-riyle çekilmek niyetinde olmadıklarına göre Birleşmiş Milletlere karar teklifi etrafındaki tartışmalar hâdiselere uygun görülmemektedir. Bununla beraber Tru-man - Attlee görüşmeleri şu bakımdan dikkat çekecek mahiyettedir ki, Amerikalılar dâvayı Lake - Success’e intikal ettirmek istediklerini ve Çin komünistlerine diplomasi yollariyle herhangi bir teklifte bulunmak ni-
yetinde olmadıklarını gös- olunur.
ÖLÜM
Şeriye Vekili merhum Mustafa Fevzi Efendinin refikası, mülga Babıâli müdüranından merhum İsmail Sabri ve Ayşe Samidil Hanımın kerimeleri, eski hâkim Mustafa Elmen'in kız-kardeşl, eski PTT. Genel Müdürü Haldun New-York
Huldi Serhan’ın anneleri, Kadınlar zasından
FATMA
8.12.1950 sızlıktan ne
9.12.1950 cumartesi günü Öğle namazını müteakip Beyazıt Camiinden kaldırılarak Edlrneka-pı Şehitliğindeki makberine defnedilecektir.
Çelenk gönderilmemesi rica
Sarhan ve eski Ticaret Konseyesl
Türk
Birliği İdare Heyeti ft-
HÂDİYE SARHAN gecesi kısa bir rahat-sonra Hakkın rahmetl-kavuşmuştur. Cenazesi
PEYAMİ SAFA
YALNIZIZ
— 88 —
Bir tek şans. Meral pencereye doğru a-ğır ağır yürüdü. Haykırmak. Skandal. Ferhat kuduracak, babası duyacak. İşte o zaman adamcağıza bir hal olabilir: ve bütün günahın yükü Meralin sırtında kalır. Ne müthiş. Aman... Şimdi bu apartmandan çıkması için, hayal... Hayalen babasının kadavrası üstüne basmaya razı olması lâzım. Kuvvet işte bu. İnsan bunu da gözüne alabilse önüne durulmaz. Fakat — Samimin göziyle — cemiyet var. Ergeç o çıkar insanın karşısına. Mahkemelerinden ziyade onun nefreti korkunç. Ve öfkesi. Gizli, dilsiz, hiç bir şekle bağlı olmı-yan öfkesi. Ne yapar? Müthiş bir tatouage. Damgalar insanı. Kötü kadın. Bitti.
Peki, bu odada mahpus kalmak? Meral gittikçe yorulan bir isyanla kapıyı yumruklamak arzusunun kalıntıları içinde, tırnaklarını avuçlarına geçirerek odanın ortasında duruyor. Böyle, sıfır olmaya karşı biraz evvel duyduğu öfkenin de sıfıra doğru indiğini ve kendisine bir şahsiyet değeri verebilecek iç hamlelerinin de gittikçe tükendiğini hissediyor. Bu hale razı olmakla lâyık olmanın tek mânada birleştiğini anlıyor. Fakat her şey bitmiyecek kİ bu gece, Meral. Yarın var. Güneşle beraber yepyeni şanslar doğa-1. 2
Tanınmış gazeteci ve tiyatro müellifi Cevat Fehmi Başkuf-un son eseri olan “Sana Rey Veriyorum” adlı piyesinin provadan kaldırılması, halk arasında ve bilhassa sanat maha-filinde geniş Ölçüde söylentilere yol açmıştır. Halen hasta bulunan İstanbul Valisi, fikrine mü-I racoat ettiğimizde durumun tiyatro erıtandarılığından sorulmasını bildirmiştir. Şehir Tiyatrosu entandanlığı kurul tarafından de etmektedir.
Diğer taraftan
fi Cevat Fehmi Başkut, bugün saat 14 te Gazeteciler Cemiyetinde memleketimizin tanınmış fikir adam lan ve gazetecilerinin iştirakiyle bir toplantı yaparak piyesini okuyacaktır. Muharrir bu hususta şunları söylemiştir:
“Yazdığım bir piyes, kanuni hiçbir müeyyideye dayanılmadan tetmsilden menedildi. Benim şahsım için hâdise bu suretle neticeye bağlanmış oluyor, fakat yazı hürriyetine yapılan tecavüz, olduğu gibi ortada duruyor. Buna tahammül göstermenin güçlüğü karşısında kalem sahiplerinin hakemliğine müracaata karar verdim. Cumartesi günü saat 2 de Gazeteciler Cemiyetinde yapılacak bir toplantıda eserimi okuyacak reyinizi soracağım. Sîzlerden lacağım beraet reyi, benim eseri yazmak için verdiğim
meğin en büyük ve galiba tek mükâfatı olacaktır. Bu rey aynı zamanda, hür kaleme uzanmaya yeltenen elin .geri çekilmesinde de rol oynıyacaktır.”
0
Eski Denizbank Uınurn Müdürü Yusuf Ziya Öniş’ın Devlet Denizyolları Umum Müdürlüğüne tâyini kati şekilde takarrür etmiştir, Buna dair kararname bugünlerde çıkmak ü-ze redir.
Bilindiği gibi Yusuf Ziya öniş evvelce Denizyolları U-mum Müdürlüğünü kabul etmemiş, ancak müessese anonim şirket haline getirildiği takdirde Meclisi İdare Reisliğini kabul edeceğini ilgili Bakanlıklara açıklamıştı. Mücssesenin anonim şirket haline getirilmesi
hususundakl kanunun hazırlandığı şıı sıralarda kendisinin malûmatına müracaat ettik.
öniş. bir arkadaşımızın suallerine cevaben gazetemize beyanatta bulunmuştur:
— Devlet Denizyolları Müdürlüğüne tâyininiz mudur?
“— Devlet Denizyolları Müdürlüğünü kabul doğrudur. Fakat bu
kararname henüz çıkmamıştır.
— Bıı müessesenin yeni şekil İle verimli bir çalışma sağlayabileceğini ümit ediyor muşu-
ÇU
Umum doğru
Umum ettiğim husustaki
Seyrüsefer mevzuunda
yeni çalışmalar
ve a-bu c-
Hava vaziyeti
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden bilidirildiği-ne göre, son 24 saat içinde yurdumuzda hava, bütün bölgelerde çok bulutlu geçmiştir. Yağış olmamışıtır.
En yüksek sıcaklık Antalya, Adana ve Zonguldakta 22, en düşük sıcaklık ise Erzurunıda sıfır altında 20 derecedir.
Şehrimizin en müzmin dert-lerindcn biri olan seyrüsefer dâvası, hemen hemen her günün şikâyet mevzuııydu.
Alman muhtelif tedbirler, vazedilen çeşitli kararlar mevzii olarak şikâyetleri önlemiş, fakat dâvayı esasından hailedeme-mlştir.
Bir taraftan İş saatlerinde, yayaların geçit yerlerini doldurmadan yollanna devamı, diğer taraftan nakil vasıtalarının seyri ve takibedeccği yollar gibi iki noktadan mütalâa edilen bu dâva, son zamanlarda gene ön plâna alınmıştır.
Muvakkat tedbirlerin aksaklıkları önllyemiyeceğl müşahede edildiği için. Şehir Meclisi ve 6 ncı Şube Müdürlüğü bu müzmin dâva üzerinde durmaktadırlar* •
Bu sefer tramvayların kaldı-olması düşünülmektedir. Fakat Şehir Meclisinin böyle rara varacağı tahmin mektedlr.
Emniyet 6 ncı Şube Orhan Eyüboğlu, garp
rinden, bilhassa Fransadan getirttiği birçok kitap ve mecmualarla, bu mevzuun en modern şekillerini tetkik etmektedir.
Bu arada işaret kulelerinin otomatik olarak elektrikle idaresi düşünülmektedir. Yapılan tecrübeler muvaffak olduğu takdirde derhal tatbik edilecek-
■■■■■■■ ■ ■■■■! ■ » ■
edi-tipl, arzedll-
tir. Gene elektrlkletcshln len bir seyrüsefer ceketi komisyonun tetkikine m iştir.
Bundan bnşka muhtelif yollarda şoförlerin süratin! hafifletmek için “kazist” tabir edilen bombeler yapmayı ve böyle-ce şoförleri vites değiştirmeğe mecbur ederek, süratlerini hafifletmek tasavvur halindedir.
Gene düşünülen çareler arasında, yeni otomobil yollan açmak da vardır.
Umumî efkânn da yakından alâkadar olduğu şoför ve ehliyetname meselesi de ele alınmıştır.
Yeni ehliyet almak istlyenle-rin asgari 21 yaşını doldurmuş olmaları, İlkokul mezunu bulun-malan işin esasını teşkil etmektedir.
bir ka-edilme-
Müdürü devletle-
Muallimler Dil Heyeti toplanıyor
Görülen lüzum üzerine evvelce seçilmiş olan Dil Encümeni Azalan, önümüzdeki cumartesi günü Muallimler Birliği Lokalinde bir toplantı yaparak hazırlanan çalışma programını tesbit edecektir.
İstikbal bir şekiJ-çaluşaca-
hazırlan. Standard
Ll-glbl
nuz, bu hususta biz! tenvir eder misiniz?
”— Bugünden söylemeyi doğru bulmuyorum. Bunu gösterecektir. Biz iyi de çalışmasını temine ğız.
Denizbank kanunu maktadır. Bu kanun
tip anonim şirket mevzuatının aynı olacaktır. Yalnız: Denizbank anonim şirketi yüzde 55 1 hükümete ve yüzde 45 i eşhasa ait olmak üzere bir Holding şirket olacaktır.
Bazı diğer bir çok müessese-lerkn hisse senetlerini elinde tutacak ve bu teşekküller müstakil şekilleriyle buraya bağlı olacaktır.
Tahlisiye, Denizyolları, man, Fabrika ve Havuzlar
müstakil İşletmelerin verimleri ayn ayn ölçülecektir.
Denizbank bunların kredilerini temin edecektir. Müll bankalar eşhasa ait sermayeye müessis olarak iştirak edeceklerdir. Bu husustaki görüşlerimi Bakanlığa arzetmiş bulunuyorum.
— Müesaesenin sermayesi ne kadar olacaktır?
“— Denizbankın sermayesi ancak bugünk idarenin bilânço-su çıktıktan sonra belli olacaktır. Bunun 400 milyon Türk lirası civarında olacağını tahmin ediyorum. Kanun henüz çıkmadığı için bu hususta daha fazla bir şey söylemeyi de doğru bulmuyorum.
1 marta kadar kanunun behemehal katiyet kesbetmesi ve do-layısiyle Denizyollarının bütçeden çıkarılması gerekmektedir.
Denizbank da 1 marta kadar kuruluş hazırlıklarını tamamlamış olacaktır.”
Yunanlılarla bu gece yapılacak boks maçları
Şehrimizde
boksörlerden;
darisin Muammere nakavtla yenilmesi ve Papadopulosla Garbisin berabere kalması üçüncü bir maçın yapılmasını hazırlamıştır. Bu gece Spor ve Sergi Sarayında Elenli boksörlerle yapılacak o-lan profesyonel boks maçlarının programı şöyledir:
51 kilo Panayotidis - Mesrop veya Hayri, 54 kilo Psaros . Abdi, 62 kilo Hosako - Alp, 67 kilo Papadopulos . Garbis, 80 kilo Çaldaris - Muammer.
Geçen haftaki maçlarda Elen-II boksör Çaldarisin Muammere nakavtla yenilmesi bu geceki maça ayrı bir ehemmiyet verdirmektedir.
Maçlar, Çaldaris . Muammer karşılaşması hariç; üçer dakikadan altışar raunddur. 80 kiloda dövüşecek olan Muammer - Çaldaris maçı ikişer dakikadan altı raunddur.
Şehrimizde bulunan meşhur tenor Tino Rossi de boks maçlarına gelerek müsabakaları seyredecektir. Şayet seyirciler arzu ederlerse Tino Rossinin de ringe çıkarak bir şarkı söylemesi ihtimal dahilindedir.
Bu haftaki maçlar
Bu pazar günü Ankarada yapılacak olan Türkiye - Fransa Milli Futbol maçı dolayısiyle İa-tanbuldaki lig maçlan tehir e-dilmiştir. Haftanın boş geçmemesi düşüncesiyle Beykoz, ts-tanbulspor, Beyogluspor ve Tak sim kulüpleri aralarında bir turnuva tertip etmişlerdir. Bugün ve yann İnönü Stadında oynanacak olan bu maçların programı şöyledir:
9 aralık cumartesi günü: 12.30 da Istanbulspor - Beyogluspor: 14.30 da Beykoz-Taksim.
10 aralık pazar günü: 12.30 Beykoz - Istanbulspor. 14,30 da Beyogluspor - Taksim.
İNSAN HAKLARI BEYANNAMESİ SERGİSİ



CEMİYET HAYATI

'•i.
. nr ’

Kongre
♦ İktisat Fakültesi Talebe Cemiyetinin gündemi, dilekler ve yeni idare heyeti seçimi olan fevkalâde kongresi 13 aralık 1950 çarşamba günü saat İt te Marmara lokalinde yapılacaktır.
♦ İTÜ — TB İnşaat, Makine, Elektrik fakülteleri talebe cemiyetleri kongrelerinden sonra Mimarlık Fakültesi Talebe Cemiyeti de Vedat özsanın başkanlığında Üniversite yapmıştır, nin ibramı
re heyetinin seçimi yapılmıştır. Reylerin tasnifi neticesinde idare heyeti şu şekilde teşekkül etmiştir: Başkan Tekin Aydın, Başkan vekili Agâh Doğan, Genel Sekreter Suat Sümer, muhasip Kâmuran Başar, diğer Ağalıklara Halûk Mengü, Süleyman Glritlloğlu, Levent Aksüb. Macit Melek, Afife Emiroğlu, Celâyir Ak-dağ seçilmişlerdir.
kongresini Teknik Taşkışla binasında Eski idare heyeti* müteakip yeni ida-
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi “insan Hakları Evrensel Beyannamesi” n!n Ü. N. Genel Kurulunca kahııl ve ilân edilişinin İkinci yıldönümünü karşılamak üzere, htı beyannamenin ınetnl ve ruhunu aydınlatan hir sergi hazırlamıştır. Sergi bir hafta müddetle, iş saatleri zarfında herkese açık tutulacaktır. Yukarıdaki resimde sergiden bir köşe görülmektedir.
îsviçreye giden okuyucumuz
r
I



Pakistan Denizcileriyle yapılan futbol maçı
Limanımızda misafir bulunan Tippu Sultan muhribinin futbol takımı ile Deniz Eğitim Alayı futbol takımı arasında dün saat 14.30 da İnönü Stadında bir maç yapılmıştır.
Maç başlamadan evvel Deniz Eğitim futbol takımı tarafından misafir takım oyuncularına bir buket hediye edilmiştir.
Maç Deniz Eğitim Takımmın 14-1 galibiyeti ile 6ona ermiştir.
YENİ İSTANBUL
SİYASI İKTİSADÎ MÜSTAKİL GÜNLÜK GAZETE
Sahibi:
YENİ tST/ANBUL NEŞRİYAT LIMITED ŞİRKETİ Müdürü: Kemal H. SAKLICA
Yazı işlerini fiilen İdare eden mesul müdür:
Sacid ÖGET
Ncgrrdilmiyen yazılar iade edilmez.
Basıldığı yer:
yeni İstanbul matbaa-CTLIK LIMITED ŞÎRKETİ MATBAASI
75.000 liralık büyük eşya kurcamızda İsviçre seyahatini 277.59 numaralı biletle kazanan Nihat lrtenı, seyahatinden vazgeçerek Mehmet İpekçiye devretmiştir. Okuyucularımızdan Mehmet İpekçi dün sabahki Sivtesoir uçağiyle Zuriche hareket etmiştir. Okuyucumuz Zurichtc 1*5 gün gazetemiz hesabına kalarak lsviçrede gezecektir. Resimde Mehmet İpekçi îsviçreye hareket ederken görülmektedir
Abone: Türkiye için seneliği 32. altı aylığı 17. üç aylığı 9 liradır. Hariç memleketler iki mlalidİA
İlânlar: 6 ncı sayfada santimetresi 2 Uradır. İlanlardan hiç bir mesuliyet kabul edilmez.
cak. Yarın Ferhatla müdüriyete giderken, sokakta birdenbire ondan ayrılıp kaçabilirsin. Ne yapabilir? Sen mahpus değilsin. Aptalca bir İnadın içinde kendi kendini o hapsediyor. Yann anlar. Sabret biraz.
Meral bir sigara içmek istedi, fakat çakmağında benzin olmadığım düşündü. Yürüdü, tuvalet masasının üstünde ve gözlerinde şişeyi aradı. Bulamayınca, aseton şişesine baktı. Dibinde bir iki domla kalmıştı. Çakmağın fitilini bununla ıslattıktan sonra sigarasını yakabildi.
Divanın kenarına oturdu. Dizlerini birbirine değdirerek bacaklarını açmıştı. Ayakları da, uçları içeriye doğru dönük ve çarpık duruyordu. Annesinin buna çok sinirlendiğini hatırladı. Daha bir kaç ay evvel o, jestlerin kadın vücudunu elbiseden fazla süslediğini ve zarafetin ayaklardan başladığını söylemişti. Meral düzeldi hemen. Birdenbire içini çekti. Annesi. Neden şimdi onu hatırlamak, zifirî karanlık bir yerde, içi iğneli ve zehirli böceklerle dolu bir kutunun Mpağını açmak gibi, çirkin ve tehlikeli olmalarından başka kendilerine ait hiç bir şey bilinmeyen müphem fikirleri ve hayalleri zihnine üşüştürüyordu ? Sarnim de bu yayvan ve şekilsiz gölgelerin a-rasına batıp çıkıyordu. Annesi... Samlm... Perşembe günkü telefon... “Samlm senin baban yerinde, Meral. Yalnız yaş değil düşündüğüm şey. Ben sana her şeyi söyliyemem” demişti annesi. Meral o zaman bu telmihin arkasında kaç türlü ihtimal saklanmış olabileceğin! düşünmiyecek kadar dalgındı. Şlnıdi, birdenbire, en çirkin mânaya doğru koştu. Gözlerini sımsıkı yumdu ve yüzünü buruştur* 433
du. Göğsünün İçine boğazının arkasında saklı bir deliklen bayıltıcı bir gaz doluyordu sanki. Bütün vücudu gevşedi. Divana uzandı. Şimdi kapıyı açıp onu serbest bıraksalar yerinden kımıldamak istemezdi. Uykuya çok benzediği halde uyumasına imkân vermeyen ve hislerinin dibini kemiren bir iç ezikliği gittikçe artıyordu. Bunun biraz daha fazlası ona Ölümü sevdirebllirdi. Hattâ şimdi, dibinde yokluğun başladığı bir ılık suya vücudunun ağırlığını teslim etmeğe razı olabilirdi. Gittikçe zayıflayan şuur derecelerinin birinden Ötekine doğru kayarak sonsuz bir boşluğa a-ğır ağır inmek ve kaybolup gitmekte bu gece dayanılmaz işkencesini çektiği sıkıntıların en büyük mükâfatı var gibiydi. Zavallı Meh-likayı düşündü. İntiharından evvel yazdığı mektupta sükûn ihtiyacının insana mezarın bütün dehşetini nasıl unutturduğunu yazmıştı kızcağız, İki gün uyudu ve uyandıramadı-lar. Yirmi tablet uyku ilâcını bir anda almıştı. O zamandan beri Meralin bu ölünı tarzına imrendiği bâzı anları vardı. Hattâ hiç ummadığı zamanlarda, Fil Nurinin garsonyerine gittiği son gün, divana böyle arkaüstü uzanınca, mâhııt el hareketlerinin gıcıkladığı arzuların galeyana doğru gittiği anda, birdenbire, nereden geldiğini o zaman da, şimdi de anlamadığı bir nefretle gözünü yummuş ve ölüm uykusunun hemen başlamasına razı olmuştu. Mehlilca... Mehllka idealci bir kızdı. î-dealcl de değil, başka bir şey. Nasıl... Meselâ... Formların güzelliği onu tatmin etmezdi hiç. Zarifti çok. tyi giyinirdi ama. yeni bir elbise rahatsızlıktı onun için. Söylerdi, ince kızdı, canını. Bıı şekil estetiğinin içini doldur-434
mak isteyen başka türlü bir ruhu vardı. Ben onu şimdi en çok anlıyorum. Turgudun hainliği değildi onu öldüren. Böyle bir şeyin mümkün olmasına müsaade eden bir dünya içinde olmağa tahammül ödemedi. Benim i-çimde o zaman Turgudun çirkinliklerine doğru kayan büjdlk his parçalan vardı. Tabii buluyordum onları. Şimdi çirkin buluyordum. Sanki benliğimin pozitifi ve negatifi arasında-yım. Samimin birinci ve ikinci Merali. Şimdi ıkincim, kalbimin kenarında büyüyen bir kanser uru gibi ağrıyor. Onu acısız kesip atmak kabil olsa, kalbimin, hayatımın da beraber yokolmasına razı olacağım âdeta. Çok sıkılıyonım.
Gözünün önüne yine annesi geldi. Saate baktı. Bire yirmi beş var. Doğrulup oturmak isterken bu arzusu hemen kaçtı. Hareketler arasındaki mâna ve zevk farklarını duyamaz bir hale geliyordu. Bütün ruhunda, her his kımıldanışını karşılayan derin, derin bir uyuşukluk. Nedir bu? Santim... Samlm anlar bunu yalnız. Bir gün ona, şimdi hatırlıyorum, bazan içimde bir boşluk — fakat şimdiki gibi değil —, bir arzu paralizisi, arzular. arzuların hepsinin eriyişi gibi bir şey duyduğumu söylediğim zaman, gözleri daldı, bir şey söylemedi ve iki gün sonra ondan bir mektup aldım. Ha... Bak onu unuttum çantaya koymağa. Divanın altında, kitaplarımdan birinin içinde olacak. En sevdiğim mektuplarından biridir onun. Şimdi okumak isterim bir daha.
Fakat arzusu onu yerinden kaldıracak kadar kuvvetli değildi. Biraz doğruldu ve başını yine yastığa bıraktı. Ölüm bundan daha 435
iyi. İnsan aczini bilmez. Ne oluyorum? Kalkamaz mıyım ben yerimden?
Bir daha davrandı, bu sefer mektubu bulmak arzusu, iradesinin sefaletinden duyduğu utançtan kurtulmak isteğinden de kuvvet almıştı. Kalktı. Divanın kenarında biraz oturduktan sonra yere diz çöktü ve divanın altındaki kitapları dışarıya çekti. Mektubu buldu, kalktı ve yine uzandı. Fakat bir satır okuyamadı. Hisleri birdenbire karıştı ve müthiş bir sıkıntı duydu. Mektubu elinden attı. Boğazında bir tıkanıklık. Nefes alma zorluğu. Nedir bu birdenbire? Esnemek istiyor ve muvaffak olamıyordu. Bazı olur böyle. Fakat şimdiki kadar değil. Şimdiki boğulmaya benzer bir his. Bir eliyle boyununa hafif bir masaj yapmağa başladı. Sonra ayağa kalktı. Bağırmak istiyordu. Bu sefer sebepsiz. İçinde bulunduğu hâle bir saniye bile tahammülü yokmuş gibi haykırmak. Ve ne olursa olsun hır hareket yapmak ihtiyacı. Kapıya koştıı. Fakat elini topuza götürmedi. Geriye döndü. Sıkıntı artıyordu.
Pencereye doğru bir adım attı ve şaşırdı. Kendisini birdenbire onun önünde bulmuştu. Kapı ile pencere arasında altı yedi adımlık bir mesafe vardı. Şaşkınlığı devam ediyordu. Nasıl oldu da, ilk adımda, uçmuş gibi bu pencerenin önüne gelebilmişti? Hatırlamağa çalışınca» birinci İle son adını arasında, hafızasının baygınlığa benzer bir hal geçirdiğinin hayal meyal farkına vardı. Şimdi de biraz başı dönüyordu. Pencerenin önündeki koltuğa oturdu. Gözlerini kapadı. Kendinde biri çok ağır, altında bir filin ezilebileceği kadar (Devajııı var)
436
İSTANBUL
Düveli muazzama!

• • • • •
3
• • •

t
• » •

B. Millet Meclisinde dün 10 sözlü
DÎN dokuz yüz eTllnîn can çekiştiği şu haftalar. 1938 ki ® karanlık günlerini hatırlatıyor. “Yeni bir Munîcb istemiyoruz», diye feryat eden Amerikan gazeteleri sıklaşmaya başladığı gibi, Ingiliz Başvekili Attlee*yi Cbamberlaln’e benzeterek, kendisine şemsiye hediye eden Amerikalılar da gittikçe artmakta... Ama bu arada Stalin ve etrafındakiler, 1938 İn Hitleri ve Nasyonal Sosyalistleri gibi hareket etmekte berdevamdırlar. Kırıl çini ilk tanıyan tngilterc, Kore harbi karşısında "yatıştırma hiçbir İşe yaramaz,, derken ne derece tezatlar içinde İse, bir milyonluk Komünist Çin ordusunun, coğrafyanın hayalî çizgilerine saygı göstereceğini zanneden Amerika da o kadar hayal peşindedir. V e böylece gariplikler ve acayiplikler çerçevesinde dönüp dolaşan demokrasilere mukabil, insanlığın canına kasdeden plânını, pervasızca yürüten bir Rusya var ki, ohız sekizin Al manyasını canlandırarak, şu aylan harp kokuları İçinde bırakıyor—
Fakat dünya haritacım insafın aydınlığı İçinde sözehi-herkes, bu arada şunu tesbit etmek mecburiyetindedir yer yüzü ülkeleri içinde, taahhütlerine sadakat göster-ve komünizmle korkusuz bir mücadeleye girme mevzu-
sorunun müzakeresi yapıldı
Atatürkün vasiyeti, menkul ve gayrimenkul malları ile kendisine verilen krymetli hediyeler hakkındaki sözlü soru, bir hafta sonra görüşülecek
Ereğli îşçi Sendikaları suiistimali de dün görüşüldü
len
ki.
me unda bir tek Türkiye vardır. Ve bu bakımdan "düveli mu-(uzama,, dediğimiz madde devlerine büyük dersler verecek durumdadır. Komünizmi yalnız kanunların baskısı ve zoru ile değil, tarihinin ve coğrafyasının, hattâ hattâ tabiatının İcabı olarak içine almıyan Türkiye, binlerce evlâdını Uzak-şarkta Birleşmiş Milletler ideali uğruna harcamaktan da çekinmedi.
Avrupanm ortasında» komünizm için en kuvvetli emniyet siıpabı ol açalı bir Batı .Almanya ordusu kurulmasına mâni olan Fransa, büyük devlettir ve Türkiye asla büyüklük İddasında değildir ama. insanlığın nazarında İkincinin birinciden daha evvel geldiği, zor İnkâr edilir L. Artık İnsanlık, devletleri madde ölçüsüne vurmaktan vazgeçmiştir. Düveli muazzama tâbirini, politika kuşlan, devletler hukn-ku elemanlan kime yakıştırırlar®» yakıştırsınlar, insanlık için o mefhum ancak mânevi değerleri yüksek devletlere yakıştırılacak!
Başbakanın bu bakımdan hakkı var: Türkiye, Atatürk tnkılâplarlyle kazandığı haysiyeti, artık perçinlemiş ve düveli muazzama arasına katılmıştır. Koredeki her şehit, şimdi bunu dünyaya Hân etmekle meşgul!
1951 yılı bütçesi Meclise verildi
Bu yılki bütçede geçen yıla nispetle 214 milyon liralık bir tasarruf sağlanmıştır
Dairelerin adı
(A: 1) Cetveli
1951 bütçesi
Geçen yıl verilen ödenek
R M_ Meclisi
Cumhurbaşkanlığı Sayıştay Başkanlığı Başl akanlık
Milletlerarası İktisadî İş-
birliği Teşkilâtı Danıştay Basın-Yaym ve Turizm G. M, İstatistik G. M.
Meteoroloji G. M.
Diyanet İşleri
Adalet Bakanlığı Tapu Kadastro G. M.
Millî Savunma Bakanlığı İçişleri Bakanlığı
Emniyet Genel Müdürlüğü Jandarma Genel K.
Dışişleri Bakanlığı
Maliye Bakanlığı Devlet Borçlan Millî Eğitim Bakanlığı Bayındırlık Bakanlığı Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı Sağlık ve Sosyal Yardım R Gümrük Bakanlığı
Tanm Bakanlığı
Toprak ve İskân îşleri G. M. Ulaştırma Bak anlığı Çalışma Bakanlığı
İşletmeler Bakanlığı
YEKÛN
11.590.243
799.705
2.085.995
3.188.137
14.452.725
1.006.307
2.052.451
3.412.549
YATIRIMLAR :
884.465
969.239
4.924.372
1.963.064
2.104.654
7.819.070
45.490.239
11.579.149
448.330.850
20.052.570
34.564.841
39.239.773
14.310.897
87.571.880
212.902.181
174.978.840
7.371.669
4.201.644
59.624.690
19.839.007
35.653.609
7.136.920
3.772.048
1.707.949
9.273.928
1.272.630.633
1.700 773
1.048.067
4.626.425
2.772.199
2.435.628
2.912.720
46.477.594
6.540.740
468.268.544
20.275.352
34.494.880
40.340.752
12.070.700
214.340.859
203.463.178
176.444.547
9.885.684
4.381.759
56.721.916
19.568.717
43.105.712
3.363.252
1.545.529
10.964.684
1 487.288.563
(A: 2) Cetveli
Dairelerin adı
Basın-Yayın ve Turizm İstatistik G. M.
Meteoroloji G. M. AdaJet Bakanlığı Tapu ve Kadastro G. M. Millî Savunma Bakanlığı Emniyet G. M* Jandarma Genel K.
Maliye Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığı Bayındırlık Bakanlığı Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı Gümrük ve Tekel Bakanlığı Tanm Bakanlığı
Toprak ve İskân Genel Müdürlüğü Ulaştırma Bakanlığı
İşletmeler Bakanlığı
G. M.
351.800
220.000
135.200
2.775.000
60 000
21.699.150
285.000
900.000
102 369.294
8.600 005
120.260 000
14.627.900
3.499.404
157 040
14.242.171
1.855.000
30.000
12.439 000
Ankara, 8 (T_H A.) — Bugün Büyük Mîllet Meclisi Sıtkı Yır-calının başkanlığında saat 15 te toplandı.
Gündemde 11 sözlü soru vc bazı kanun taşanları vardı. Sözlü soruların 10 tanesi alâkalı Bakanlar tarafından cevaplandınl-dı.
Seyhan Milletvekili Sinan Te-kclioğlunun Cumhurbaşkanlığı Köşkünde bulunan kimya labora-tuan vesaire ile Kızılcahamam-daki Orman Sarayı hakkındaki sözlü sorusunun ilk kısmına ait hususa Başkanlık Divanı adına cevap veren Hulûsi Köymcn, bu sorunun başkanlığı alâkadar etmediğini. 1934 yılında çıkan bütçe kanunu ile Meclis Riyaset Divanını ilgilendirdiğini kaydettikten sonra, sorunun Riyaset Divanına tevcih edilmesi gerektiğini söyledi.
Sorunun Kızılcahamamdaki Orman Sarayına ait kısmına Tarım Bakanı Nihat Eğriboz cevap vererek bu binanın 452.000 liraya çıktığını, bu paranın sarfına ait dosyalarda hiçbir karara rastlanmadığını, bu hususta resmi tahkikat yapılmakta olduğunu söyledi ve diğer bütün orman binaları için 2.220.000 lira sarfe-dildiğini ve bu sarfiyatın geçen seneki bütçe kanunu ile tasdik edildiğini bildirdi.
Atatürkün
vasiyeti
Yine Tekelioğlunun, Atatürkün vasiyeti ve menkul ve gayrimenkul mallan ile kendisine verilen kıymetli hediyeler hakkındaki sözlü sorusuna Maliye Bakanı Halil Ayan bir hafta sonra cevap vereceğini bildirdi.
Zirai kalkınma
Ordu Milletvekili Fevzi Bozte-penin ziraî kalkınma, ziraat motörlü vasıtalannda kullanılan a-karyakıt flyatlan. yol işleri ve memleketin İktisadî durumu hakkındaki sözlü sorusuna evvelâ Tanm Bakanı Nihat Eğriboz cevap vererek ziraî kalkınma mevzuunda hükümetin, araştırma müesscselerini memleketin her tarafına teşmil etmeyi düşündüğünü. tohum ıslâh istasyonları açacağını, özel tohumculuk sistemini kurmuş bulunduğunu, tarım kanunlarımızı memleket bünyesine göre değiştiren projelerin bulunduğunu vc yakında Meclise sunulacağını söyledi.
Pasaportsuz yurt dışına çıkanlar
Siirt Milletvekili Baki Erdemin pasaportsuz ve kaçak olarak memleketimizi terkeden vatandaşların geri dönmeleri hak-kındnki sözlü sorusuna cevap veren içişleri Bakanı, Af Kanununun çıkmış bulunduğunu ve her vatandaşın kanun çerçevesi içinde memlekete dönebileceğini ifade etmiştir. Sihrwrbank mamulleri
Çorum Milletvekili Ahmet Ba. şıbüyüğün Sümerbank Fabrikalarında imâl olunan pamuklu mensucat ve iplik ile bazı cins saçların satış çekil ve fiyatları hakkındaki sözlü sorusuna İşletmeler Bakanı Muhlis Ete cevap verdi. Bakan, Sümerbankm bir ticari teşekkül olduğundan ne mikyasta mubayaada bulunacağını ve stoklarının ne miktarda olduğunu ve mallan ne zaman ve ne mikyasta eklen çıkaracağını söylcyemiyeceğinl. çünkü bunun piyasaya tesir edeceğini kaydettikten soma, SÜ-merbankin fiyatlarda nasıl nâ-
zım bir rol oynadığını anlattı. Nazım (İnenin sözlü somsa
Diyarbakır Milletvekili Nâzım önenin Doğu ve Güneydoğu illerinin yol ve ilçe yollan hak kındaki sözlü somsuna cevap veren Bayındırlık Bakan Vekili Haşan Polatkan, 16 İlde 99 ilçe bulunduğunu, bunlardan 37 sLnin bir mevsimde motörlü vasıtalara elverişli olduğunu, 49 unun İse yalnız kış aylannda, diğer 13 ünün ise hiç bir mevsimde bu vasıtaların geçişine elverişli olmadığını söyledi ve yurdumu, zu doğu, güneydoğu ve batı şeklinde parçalara ayıran siya-
sî zihniyetin memleket ıçtn rarlı neticeler doğuracağım ri sürdü.
Ereğli İşçi Sendikasındaki suiistimal
Ereğli îşçi Sendİkasrmda suiistimal hâdisesi hakkında Zonguldak MllletvekHl Fuat Ba-şol’ıın verdiği sözlü sonıyu Çalışma Bakam Haşan Polatkan cevaplandırmışı ve bu suiîslimal üzerine alâkalılann mahkemeye sevkcdilmlş bulunduğunu bildirmiştir. Müteakiben söz alan soru sahibi Fuat Başoı suiistimal hakkında açıklamalarda bulunmuştur.
zaile.
Ayaşta ve Donatım Okulunda yapılan tören
Tahsil Gençliğinin bugün yapacağı miting -vatandaşlara teşekkürü
- Ankara YükseR Cumhurbaşkanının Milli Savunma Bakanlığının tebliği
YEKÛN
304 472.659
Şinasi Devrinin askerliği meselesi
Milli Savunma Bakanlığından Askerlik Dairesine gelen yazıda cereyan eden muamelede yolsuz* lıık olmadığı bildiriliyor
Sosyal Hastalıklar
Umum Müdürlüğü

Adana Sümcrbank Fabrikasında yakalanan tahrikçi
Türk MÜH Takımı An kamda karşılayıcıları arasında
r i


Türk ve Fransız ”B” Milli takımları Ankaraya gittiler
Ankara 8 (A. A.) — Pazar
günü Ankarada 19 Mayıs Stadında Türk Millî (B) takımı ile karşılaşacak olan Fransız Takımı, bugün sabah saat 10.30 da özel bir uçakla şehrimize gelmiş ve sporcular uçak alanında Federasyon ve bölge mensuplan tarafından karşılanmıştır.
İsrail Takımı dün gitti
Kafile Başkanı gazetemize gönderdiği hlr telgrafta gördükleri hüsnü kabule teşekkür ediyor
Belvü Oteline öğleden sonra dış sahasında yapmışlardır.
İnen futbolcular, 19 Mayıs Stadı bir antrenman
Fransız İdareciler, Türk futbolu hakkında fazla malûmat sahibi olmadıklarını, Fransız (B) takımının ise, (A) takımı kadar kuvvetli olduğunu ve iyi hazırlandığını söylemişlerdir.
Türk Millî Takımında oynayacak oyuncularımız da, bu sabah trenle tstanbuldan şehrimize gelmiş ve öğleden sonra bir antrenman yapmışlardır.
Diinya İzci Teşkilâtına dâhil olduk
Londra, 8 A A. (LPS) — Lon-drada merkezi olan Milletlerarası îzci Teşkilâtı Karargâhı, Türkiye izcilerinin beynelmilel İzci teşkilâtına tam üye olarak kabul c-dlldlklerinl, Türklyeyo resmen bildirmiştir.
Şehrimizde bir millî bir de temsilî maç yapan İsrailli futbolcular dün .sabah uçakla Is-ralle hareket etmişlerdir.
İsrail takımının kafile başkanı uçağa binmeden evvel, Yeşilköy Hava Alanından gazetemize gönderdiği bir telgTafta Türk sporcularına ve Türk halkına teşekkürler etmektedir.
İsrail başkanın gönderdiği telgrafta zilidir:
•‘Dost Türkiycdc
gazetemize şunlar ya-
ikametimiz sırasında Türk halkının İsrail sporcularına karşı gösterdiği sıcak alâka ve sıcak hüsnü kabulden dolayı fevkalâde mütehassis olarak güzel memleketinizden aynlıyoruz. Centilmen Türk sporculan ile karşılaşmak bizim için büyük bir zevk olmuştur. İki memleket arasındaki dostane temaslann inkişafı alarunda Türk basınının yarattığı samimi muhit sayesinde Türk . İsrail gençleri birbirlerine her gün biraz daha fazla yaklaşmakta ve kaynaşmaktadır. Bütün arkadaşlarım namına en derin teşekkür ve saygılarımı sunarım.,.
En husustaki tasan yakında Meclise sunulacak
Bolu 8 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Ekrem Hayrl Üstündağ, Bakanlık Umum Müdürü Seyfi ve Teftiş Kumlu Başkanı Kemal refakatlerinde olduğu halde bugün buraya geldi.
Sağlık müdürlüğünde tetkiklerde bulunduktan sonra frengi ve trahom gibi sosyal haftalıkların mahallinde tedavi ve takibini temin maksadiyle bir Sosyal Hastalıklar Umum Müdürlüğü kurulacağını ve bu husustaki kanun tasarısının hazırlanmakta olduğunu bildirmiştir.
İlçemiz hastahaneslnde işlememekte olan röntgen cihazının derhal faaliyete geçirilmesi hususunda hastahane dahiliye mütehassısım vazifelendirmiştlr.
Adana 8 (Hususi muhabirimiz bildiriyor) merbank Fabrikası İşçileri arasında menfi propaganda yapan Davud Sıçradı adında bir tahrikçi Kore birliğimiz aleyhinde atıp tutarak Rus gücünü överken yakalanmıştır. Adalete teslim edilen tahrikçi tevkif olunmuştur.
Adanadakl Sü-
Arap Birliği Siyasî Komitesi toplantısı
Kahire, 8 A.A. (AFP) — Arap Birliği Siyasî Komitesi 10-12 tarihinde toplanacaktır. Arap Birliği Genel Sekreteri hâlen bulunmakta olduğu Washington-dan telgrafla çağırılmıştır.
Bir müddetten beri eski Adalet Bakanlarından 31 n asi Devrinin askerlik vaziyeti hakkında çıkan şayialar Üzerine Milli Savunma Bakanlığından Beyoğlu Askerlik’ Dairesi Başkanlığına bir yazı gönderilmiştir. Bu yazıda Şinasl Devrinin askerlik çağına girmesinden, askerlikten çıkarıldığı tarihe kadar cereyan eden bütün muamelenin kanun ve usule uygun olduğu ve hâlen askerlikle hiç bir ilişiği bulunmadığı bildirilmektedir.
65 yaşını dolduran şehit babalarına da maaş bağlanarak
Ankara 8 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Korede şehit düşen askerlerimize bağlanarak şehit maaşlarından muhtaç fakat 65 yaşını doldurmamış şehit babalarının da faydalanma-lannı temin için 5434 sayılı kanunda değişiklik yapılması zarurî görülmüş ve kanunun 72 inci maddesinin şehit babalarına 65 yaşını doldurduktan sonra da maaş bağlanabilecek hale getirilmesi kararlaşmıştır.
Dr. Balley isimli bir Amerikan operatörü, Irat eti iti mekanik kalble bundan sonra kalb tıkaıılıklığından dolayı ölen kimseleri canlandırabileceğlnl söylemiştir. Dr. köficklor üstünde yaptığı çalışmalarında muvaffakiyetli neticeler alınıştır. Bıı tecrübelerinden birinde kalbi değiştirilen bir köpek 71 saat yaşamıştır. Bu yeni kalb, vücudun her yerine kanın kolaylıkla gitmesini sağlamakta ve İHtikhulı gayet üıııltvar görünmektedir. Resimde mekanik kalb (solda aşağıda canı mahfaza içinde) ve tecrübede hazır bulunan * duldurlar görülmektedir
Ankara, 8 (T.H.A.) — Keredeki Savaş Birliğimiz için bugün biri Ayaşta, diğeri Ordu Donatım Okulunda olmak üzere iki büyüle tören yapılmıştır.
Ayaş Tugayından Kore Savaş Birliğimize katılan 241 İnci Piyade Alayının Koredeki kahraman subay, gedikli vc erleri için yapılan ve bütün halkın coşkun tezahüratla katıldığı bu törende, Ayaş halkı adına Kore Savaş Birliği Komutanlığına şu telgraf çekilmiştir:
“Bundan tam dört ay evvel gurur, heyecan ve güvenle uğurladığımız şanlı tugayımızın 241 inci alayının ve bütün birliğimizin dünyalara örnek olan destanlarını bugün aynı heyecan ve gururla anan kadın, erkek, genç, ihtiyar binlerce Ayaşlı ve burada silâh arkadaşlarının kahramanlar kahramanı siz Türk evlâtlarına ve şanlı sancağa daha büyük zaferler, aziz vc ölmez şehitlerimize Tanndan diliyoruz.
Vurun, aslanlarımız, 4500 süngüden kaçan
düşmanlarına 21 milyonun kuvvetiyle vurun.w
Kahrajnan Savaş Birliğimize bir çok ordonat subay ve gedikli vermiş bulunan şehrimizdeki Ordu Donatım Okulunda da bir tören yapılmış ve okul mensuplan adına şu telgraf gönderilmiştir:
"Türkün önlü şanım dîüere destan kılan şehametlmizi ve şehitlerimizin aziz hâtıralannı anmak için bugün Ordu Donatım Okulunda bütün mensuplar (A-merikalı ve İngiliz uzmanla) toplandık.
Gösterdiğiniz kahramanlık İse Türk kahramanlık tarihinin bir daha tekerrürünü İspat etmiş oldu.
Göğüslerimiz iftiharla kabarıp, gururla dolup taşmaktadır. Şehitlerimizi minnetle anar, kahramanlara yeni kahramanlıklar ve başarılar dileriz. Tannya emanet olunuz.»
rahmet
ninni, insanlık
Ankara yüksek tahsil gençliğinin bugün yapacağı miting
Ankara, 8 (A.A.) — Ankara yüksek tahsil gençliği tertip ettiği yarınki miting hakkında şu beyannameyi yayınlamıştır:
••Vatandaş,
En büyük ve tek düşmanımızın komünistlik olduğunu bugünün şartlan içinde her zamankinden daha fazla idrak etmemiş hiçbir Türk yoktur. Onunla mücadele uğrunda şehit verdik ve icap ederse son ferdimize kadar ölmeye hazmz.
Ankara yüksek tahsfl gençliği, Koredeki aziz Türk şehitlerini anmak ve komünistliği bir kere daha tel’ln etmek İçin 9 aralık 1950 cumartesi günü saat 11 de bir miting tertip etmiştir. Bu miting senin, benim, hepimizin mitingidir.
Cumartesi günü saat Tl de seni dc Zafer Meydanında bekliyoruz^
Yurtta yapılan anma
törenleri
Ankara, 8 (A.A.y — Kore Savaş Birliğimizin gösterdiği yüksek başarının ve Birleşmiş Milletler ideali uğrunda yaptığı ölçüsüz fedakârlığın yurd içindeki akisleri cümlesinden olarak
Ürgüp, İlgaz, Amasya, Siirt, An* talya, Kars, Suruç, Çan, Fındıklı. Yeşilova, Zonguldak, Zaf-ranbolu, Emirdağ, Dikili, Biga ve İnebolu’da büyük toplantılar yapılmış, şehitlerimizin ruhu tâ-ziz edilerek kahramanlara selâm ve sevgi telgrafları çekilmiştir. Cumhurbaşkanının teşekkürü
Ankara, 8 (A. A.)’ — Cumhur* başkanlığı Genel Kâtipliğinden tebliğ edilmiştir:
Asîl milletimizin, hârikalar yaratmak kudret ve kabiliyeti Üzerinde bütün dünya milletlerinin hayranlıklarını bir kere daha toplayan kahraman Tugayımızın, Koredeki emsalsiz başarılan dolayısiyle yurdun her köşesinden Cumhurbaşkanına telgraflar gelmektedir, lar göğüs kabartıcı dar büyük vatan millî birliğin, huzur
duygulanma, tam ve kâmil ifadesidir.
Cumhurbaşkanı, vatandaşla nn, bu necip hislerine tercüman olan telgraflanna cevaben teşek kürlerinin iblâğına Anadolu A-jansım memur etmişlerdir.
Bu telgraf-olduğu kar dâvalarında ve emniyet
Komunist Çin Hükümetinin Lsviçreye gönderdiği ilk resnıî temsilcisi Şuan Feng (sağda) hııgün Cumhurbaşkanı Peg Plerre’e itimatnamesini takdim etmiştir. Resimde Feng ve zevcesi, Zürich hava alanında görülmektedir
r i Af ■ ₺ x - -S] t ( x j
W "T
11 ■ ^•5
Yugoslavyaya yem Bulgar protestosu
Sofya, 8 A.A. (AFP) — Bulgar Hükümeti, dün, Yugoslav u-çaklarınm Bulgar sınırlarını ihlâl ettiğinden bahisle protestoda bulunmuştur.
Nota, Yugoslav uçaklarının yalnız kasım ayında 7 defa Bulgar semaJannı İhlâl ettiklerini ve bazılarının da Bulgar topraklan dahilinde 20 kilometre kadar ilerlediklerini iddia etmektedir.
Note, bu uçuşların derhal dur-durulmasını istemekte ve Yugoslav Hükümetini bundan tahad-düs edecek muhtemel hâdiselerden mesul tutmaktadır.
VVashington, 8 A. A. (United Press) — Yetkili kaynaklardan dün akşam bildirildiğine göre A-ınorika, komünistlerin İleri sürebilecekleri itirazlara rağmen Japon andlaşmasınm imzalanmam hakkındaki niyetlerini bildirmek üzere Rusya ve Komünist Çine nota göndermeye hazırlanmakta-dır. Aynı kaynaklar, Dışişlen Bakam Achcson’un, Japonyayı tanıyan demokrat Ayan üyesi Albert Thomas’tan işgal edilmiş Japonyayı, hükümranlığına sahip bir memleket haline getirmek hususundaki çalışmaları i-dare etmesini istemiştir.
Albert Thomas, talebine henüz cevap tir.
Ryukyu ve Bonln Birleşmiş Milletler sunulmasını isteyen
teklifini komünistlerin reddetmiş olduğu ve buna sebep olarak da bu hareketin Japon silâhlanmasına yol açacağı fikrini ileri sürdükleri hatırlatılmaktadır. Komünistler, Birleşmiş Milletlerin. Japon banş andlnşması müzakerelerine komünistlerin iştiraki olmaksızın başlıyablleccklerini de bildirmişlerdi.
Achoson’un vermemlş-
ad al arının vesayetine Amerikan
Mim Savurana Bakanlığının tebliği
Ankara, 8 (A-A-T — MIHI Sa( vunma Eakanlığmdaa bücürü* mistir:
6 arahk 1950 tnrihB îstanbdl ve Ankara gazetelerine Ankara Ajansı tarafından verflen ve "Kore birliğimize mensup subay ve aileleri hâlâ maaş bekliyor* başlığı altında yayınlanan haber 7 aralık 1950 tarihli gazetelerde neşredilen ve maaşları dağıtmak vazifesini üzerine alan Türkiye tş Bankasının açıklamasında da belirtilmiş olduğu gibi hakikate aykırıdır.
Ankara mesken beden teerto-» de de durulmaktadır.
Mac Arthur’ün yeni vazifesi
1
General, Ryukyu Taknn t Adaları Valiliğime tâyin edildi
Tolcyo 8 (AP) — General Mac Arthur bugün Okinawa’nm dahil bulunduğu Ryukyu takuru adalan valiliğine tâyin edilmiştir. Bu tâyin, görünürde, Pasifik bölgesinde stratejik müdafaayı sıkılaştırmaya matuf ve tatbi-kma girişilen geniş bir prograu ma uygundur.
Ordu istihbarat Dairesine güre, bu tedbire. Birleşik Amerika Genelkurmay Başkanlarz Karma Heyeti tarafından lüzum gösterilmiştir.
Aşağıda resmini güdüğünüz bu saatin
değeri 3.000 liradır
o r
5
p"
7


1 tnlihli okuyucumuzun sahibi olacağı bu kıymetli saati ince ve zarif altın kordoniylo hediye edecefciz.
Dünyanın en tanınmış markası olan Patek Phllippe markasını üzerinde taşıyan bu kıymetli saatin mühim hususiyeti dc dünyanın her yerindeki vakti aynı zamanda gösterebilmesidir.
Bulunduğunuz memleketten başka aynı saniyede meselâ Korede, New-York’ta, Farlstc, Londrada ve dünyanın 4 bucağındaki saatleri öğrenebileceksiniz.
Kadrandaki siyah yer geceyi yaşayan memleketlerdeki saati göstermektedir.
Birinci sayfamızda sağ üst köşedeki kuponları saklamayı ihmal etmeyiniz. Bunlanlan 90 tanesi hu kıymetli saatlerden bir tanesini kazanmanıza vasıta olabilecek kur’a numarasını almanızı sağ-lıyacaktır. Yanıı ve önümüzdeki günlerde okuyucularımıza hediye edeceğimiz muhtelif saatlerin model ve vasıflarını bu sayfada bulacaksınız.
Sayfa 4
YENt tBTANBUL
9 Aralık 10f>0
GÜNÜN
KONOMiK

Malî meselelerimiz
Ulaştırma işlerimizde ıslahat
Ege tütün piyasası
KISA
— İktibas hakkı mahfuzdur —
Yazan : Namık Zeki Aral
hazırlıkları
HABERLER
Pamuk istihsalâtımız
Muhterem Ulaştırma Bakanımızın 16 ve 22 kasım 1950 tarihli yevmi gazetelerde intişar eden beyanatı, bu vekâlete merbut işletmelere dair yeni vekilimizin "genel olarak” bitmiş olduğu ifade edilen tetkiklerine alt neticeleri umumî efkâra bil-dirrnetkedir. Beyanat iki kısımdır: Birinci kısım mevzuubahs işletmeleri Demokrat Parti Hükümetinin ne vaziyette teslim almış olduğunu, ikinci kısım ise herhalde gönül açıcı şekilde tasvir edilmeyen o vaziyete karşı ne tahsis de ile ikinci
sos bulunmaktadır.
Ulaştırma işleri denildiği zaman devlet eliyle ve mülhak büt çe ile idare edilmekte olan Demiryolları, Denizyolları, Hava Yollan idareleriyle Posta, Telgraf ve Telefon İdaremizin İşleri anlaşılmak lâzımdır. Bu idarelerin ehemmiyeti hakkında bir fikir vermek için dördüne alt 1950 masraf bütçeleri yekûnunun 347.2 milyon liraya baliğ olduğunu söylemek kâfidir, sanırım.
tedbirler alındığını İzaha edilmiştir. Bir başka ifa-evvelki kısım °teşhiS’*e, kısım •'tedavPye muhas

Yeni iktidar bu işletmeleri ne vaziyette devralmıştır? A — İşletmelerin yüksek sevk ve idaresi “tamamen kifayetsizdir. “Umumi plân, İktisadi murakabe vc koordinasyon için Ulaştırma Bakanlığında hiç bir teşkilât” kurulmamıştır. B — “Umum müdürlükler malî, İdarî bir çok engeller, politik ve demagojik türlü tesirler altında rasyonel bir çalışma ve inkişaf imkânları bulamamışlardır.”
Beyanat burada bize bazı rakamlar veriyor. 1950 bütçelerinde “Demiryollarının açığı 32: Denizyollarının 18; Havayollarının 0,15: P.T.T. nin 25 milyon Hradır.” Bu rakamlar eldeki resmî rakamlarla pek tutmuyor. Malî yılbaşından evvel Meclisten geçen kanunlara göre yalnız Denizyolları ile Posta ve Telgrafın mütenazıran 18,2 ve 22,7 milyon lira açıklan vardır Dcmiryollan ile Havayollarının açıklan yoktur. Bütçe Kanunla-nnın rüyet zâviyesı haricinde muhterem bakan acaba hangi zaviyeden yukankl açıklan tesbit etmiştir, pek anlaşılamıyor.
Beyanat ayrı avn her işletme üzerinde duruyor. Meselâ Dcmiryollan İçin tecdit akçesi avnlmadığından bu idarede sadece hat tecdidi için senede yirmi milyon ve yalnız binalar kısmı için her yıl 2,5 milyon Hra ayırmak icap edeceğini bildirmektedir. Beyanat beklemeğe de hacet kalmadan bir takım vesaika ve bazı zevahire bakarak hükmolunobilir ki bu idarelerin mal! vaziyetleri hakikaten himmete ve ıslaha muhtaçtır. Bir kere bu işletmelerden Havayollan idaresi ve Posta ve Telgraf İdaresi, hesaplarını henüz bir bilânçoya bağlamamışlardır. Bir iktisadi işletme kİ bilânçosu ve kâr ve zarar cetveli yoktur, bunun İçin hesapsız kitapsız bir teşebbüs demekle hiç de mübalâğa edilmemiş o-lur. Devlet câmlası haricinde böyle bir teşebbüs yüzde doksan her zaman, her yerde iflâsa mahkûmdur. Sonra Demîryol-1 lannın 1944 hesabı katisine ve Denizyollarının 1941 hesabı katisine bağlı birer bilânçoları gerçi görülüyor ve yine birinci bi-lânçoda “itfa sermayesi”, “ dit sermayesi” diye; ikinci lânçoda “ihtiyat sermaye” “tecdit sermayesi’’ diye bazı çeler ıFonds) gerçi aynlmış lunmaktadır. fakat her iki
lânçoda da meşhût akçelerin hiç değilse kifayetsizlikleri Bakanın beyanatı He teoyyüt etmek tedir. Bu hal de iyi bir ınnll vaziyetin vücûduna delâlet etmez.
Diğer taraftan bu dört idarenin bütçeleri mülhak bütçelerdir. Yani parçalanmış Devlet bütçesinden cüzü bütçelerdir. Binaenaleyh bunlara alt varidatı da masarifi de umumi bütçenin varidat ve masarifi İle birlikte mütalâa etmek lâzım gelir. Zira knideten mülhak bütçeler varidatlarının fazlasını umumi büt çe alır, masraflarının fazlasını umumi bütçe kapar Bu idarele* rin Devlete varidat fazlası verdikleri şimdiye kadar görülme miştir. Fakat zııhûr ettikçe masraf fazlaların) o bütçelere hep Devlet öder: Ya doğrudan doğruya umumî bütçeden veyahut Merkez Bankasına açtırdığı krediden! 1949 sonu itibariyle Denizyolları ve Posta ve Telgraf bütçeleri son seneler açıklarından idarelerin Merkez Bankasına —betonlaşmış borçlan mü-trnazıran 66 ve 40 milyon hra idi. Yine aynı tarih itibariyle Demiryollarının da bankaya 34 milyon lira borcu görülür. Fakat Demiryolları İdaresinin Mor kez Bankaaiyle olan münasebetlerinde — bir kanun hükmüne müstenit olsa da — acalp bir hususiyet göze çarpar: Devlet Hazînesi sıkıştıkça Demiryollarına Merkez Bankası nezdinde bono kırdırtır, hâsılını idareden kendi çeker. 20 kasım 1950 Ha-
Lee-bi-ve ak* bubi-
zlne vaziyetinde de bu borç 35 milyon Hra olarak mukayyet görülüyor.

Yukarılardaki izahattan anlaşılacağı veçhile İşletmelerde hiç değilse mail sıhhat filhakika illetlidir. Bu teçhlsc mukabil alınan tedbirler nelerdir? Bir de buna bakalım:
Demiryollarında malzeme tecdit, tamir kabiliyeti tezyit, hattâ yeni vagon İnşası İçin tedbirler ittihaz edilecek. “Personel” de ehliyet, liyâkat, meslekî kabl-biliyet esas tutulduktan sonra verimsizler tasfiye edilecek, verimliler terfih olunacak. Sosyal yardım işleri programlaştırıla-cak. —Denizyollarında denizcilik politikası tesbit edildikten sonra umumî plânlama, teknik ve ekonomik kontrol ve çalışmalarda koordinasyon temin edilecek; gemi, malzeme ve vasıtalar bakımından idare takviye edilip kalkındırılacak. — Havayollarında sivil havacılık İşleriyle Havayolları İşletmesi birbirinden ayrılacak, personel statüsü yeni baştan tanzim olunacak, yeni büyüx hava meydanları yapılacak, diğer meydanlar genişletilecek.— ı Posta ve Telgraf ve Telefon 1-dareslnde de kendi hususiyetine göre aynı mahiyette ıslâhat yapılacaktır.

I Fakat nispeten pek cüzî miktarı müstesna bütün bu tedbirler “paraMya mütevakkıftır. Beyanatın “teşhis” kısmında da o-hemmiyctle tesbît edilmiş olan malî za’fı gidermek için yeni bakanımız “tedbirler” kısmında ne gösteriyor? Beyanatın da plânında işte bu saha tamamen boş kalmış görünmektedir. Öyle anlaşılıyor kİ, muhterem bakan i-darelerin “politik ve demagojik tesirlere,, maruz tarafları üzerinde fazlaca durmaktan mali tarafları üzerinde tedbir düşünmeye ve hattâ mail taraflardaki za’fı doğuran sebeplere lâyıkly-le nüfuz etmeye pek vakit bulamamışlardır. Bizce idarelerin en büyük derdi malidir: Bağıran ihtiyaçlar karşısında dört idareden dördünde de hem tesis hem tedvir sermayeleri kifayet mertebesinden pek uzaktadır. Mal! sahada bu kifayetsizlik izale edildiği takdirde diğer sahalardaki ıslâhat tedbirlerinin tatbiki pek çok kolaylaşacaktır. Binaenaleyh idarelerin mal! vaziyetleri üzerine biraz daha dikkatle ve biraz daha etraflı şekilde eğilmek iktiza eder. Bunun İçin de herşey-den evvel idarelerden her birinin en yakın, meselâ 1949 vaziyetini tesbit etmek üzere hakikî ve samimi bir envanteri, bir bilânçosu, bir kâr ve zarar cetveli çıkarılmalıdır. TA ki hakiki bir hesaba müstenit hakiki vaziyet, bir başka ifade ile idarelerdeki mal! za'fın derecesi hem umum müdürler. hem ulaştırma vekili, hem mHletvckilleri nazarında tenevvür etsin. Yukarılarda da gördüğümüz gibi bu vesaikin tanzimi işi şimdiye kadar ya tamamen veya kısmen ihmal edile-gelmiştir. Esaseı^ Devlet hesap lan da böyle değil midir? MH-letvekillerimiz şimdiye kadar hesab-ı katilerimizi^ yakından meşgul olmuşlar mıdır? Dert 1-vice teşhis edilmeli ki. devâsı ds lâyıkiyle bulunabilsin!
Yeni vekilimiz, yem Hükümetimiz. yeni iktidarımız yerlerini başka bir vekile, başka bir hükümete, başka bir İktidara ter-kclip de “selef., vaziyetine geçtikleri zaman “halef.,lerl tarafmdan haklarında çıkacak be-
Yerli ve yabancı firmalar, tütün bölgelerinde tetkikler yapıyor
İzmir, 8 (Hususi) — Ego tün piyasasının açılmasına dört hafta gibi kısa bir zaman kalmış bulunmakta, bu arada Te kel idaresinin tetkikleri de hararetle devam etmektedir. Tekel eksperleri Ege bölgesinin hemen büyük kısmını gezmiş ve buralarda durumu tesbit etmiş bulunmaktadır, Tesbit yapılan havalilerde tütünümüzün dtıru-
tü-

iyidir. 15-20 aralık bitmesi muhtemel
İngilterenin pamuk ithalâtı
Londra, (Husus!) — Ticarat I Heyeti Reisi Mr. Harold W£lson Avam Kamarasında sorulan suallere şu cevabı vermiştir:
“Şimdiye kadar lngiltereye hakkı olan Amerikan pamuğu kâf| miktarda gönderilmemiştir.,.
Muhafazakârlardan Mr. Ralph Ajısheton, pamuk ticaretinde İş vüsatinin kâfi miktarda ham maddenin olmasına dayanıp dayanmadığını Mr. Wllson‘dan sormuştur. Wüson da cevaben şöyle demiştir: “Henüz bir hafta evvel geç kalan İhracat payımızı Amerika yollamayı kabul ettiğine göre, tesirini şimdiden anlamak imkânsızdır.,.
Diğer bir Muhafazakâr şöyle bir sual sormuştur: “Acaba hususi teşebbüsler pamuk satın alsa miktar daha fazla olmaz mı?„ Buna da cevap olarak Mr. Wllson şöyle demiştir: “Bahsi geçen pamuk husus! bir teşebbüs tarafından yollanmaktadır; hem zaten asıl güçlük Amerikan Hükümetinin ihracat lisansındadır. Yoksa malın nasıl satın alındığı mühim değil.„
mu oldukça tarihlerinde olan Tekel tcsbttlnden sonra fiğe bölgesi tütün durumu da iyice anlaşılmış olacaktır. Mâmul tütün piyasasında bazı Alman firmaların temaslarından başka bir hareket müşahede edilememekte fakat yeni piyasanın n-çılnıa tarihinin yaklaşması üzerine bir çok tütün alıcıları şimdiden İzmire gelmektedirler. Bu arada İ8vi(rcnln İki mâruf taciri İzmire gelmiştir. The American Tobacco Kumpanyası Müdürü Bahçelidls'in de önümüzdeki bir kaç gün içinde İzmire gelmesini müteakip bu büyük alıcı firmanın tütünlerimiz karşısındaki vaziyeti de az çok olacaktır.
Diğer taraftan İstanbul tünclller Derneği Başkanı
lâl Umar şehrimize gelmiştir.
Dernek Başkanı bilhassa Almanya ve Orta Avrupnya bir hükümet adamının da İştirakiyle gönderilecek tütüncüler heyeti mevzuunda temaslar yapmaktadır.
belli
Tü-Ce-
İzmir Limanından ihracat
îzmlr. 8 (Hususi) — 1950 yılının ilk 11 ayı içinde İzmir Limanından yabancı memleketlere 266.288.999 lira değerinde 71.118 baş canlı hayvan ve 247,805 ton tutarında edilmiştir, raç edilen ton olup
mlktan da 17,807 ton olup milyon 486 bin 705 liradır.
Yılbaşından bugüne kadar 98 milyon 401 bin 583 lira tutarında 791 ton 843
lamut ihraç edilmiştir.
muhtelif emtia ihraç Bu 11 ay zarfında İh-üzüm miktarı 75,847 54,102.700 lira incir 13
30.688 ton tütün 68 milyon bin 696 lira tutarında 25.470 pamuk, 3 milyon 814 bin lira tutarında 21,412 ton pa-
Memleketimizde balıkçılık sanayii Ankara, 8 (İzmir Ajansı) — Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, îstanbuldan sonra îzmirde balıkçılık sanayU kurmak ve balık saydım bir şekle bağlamak üzere evvelce bu bahiste yapılan tetkiklere ait raporları incelemeye başlamıştır. Haber aldığımıza göre îzmirde balıkçılığı kalkındırmak ve balık sanayii kurmak üzere şimdiye kadar birçok raporlar hazırlanmış, fakat bu raporlann yüzüne bakan olmamıştır.
Memlekette et mevzuu ehemmiyetle ele alınırken, İzmir ve Ege bölgesinin kalkınmasında balıkçılık sanayiinin de geniş ölçüde rol oynayacağı anlaşılmıştır. Îzmirde bir balık konserve fabrikası kurulması ve balık sanayU ile ilgili tâli maddelerle meşgul olan bir müessese meydana getirilmesi derpiş edildiği için bu hususta Marshall İdaresinin yardımına ihtiyaç görülmektedir.
İzmir milletvekilleri bu konuda bakanlıkla temas halindedirler.
Batı Almanya - Holânda ticaret konuşmaları
A Frankfurt, 8 (Hususî) — Alman resmî makamlarına göre. Almanya ile Holânda ara-oinda yapılacak tlcnrl müzakerelerde bilhassa Holândamn zirnJ ihracatını arttırması meselesi görüşülecektir, 31 e-klmde nihayete eren anlaşmaların iktisadi İşbirliği Teşkilâtının serbest listesine dayanması beklenmektedir. Ho-lândalı İhracatçıların karşılaştıkları güçlüklerden biri de Alrnanyanm ecnebi döviz sıkıntısı yüzünden tediyelerinin gecikmesidir.
Çekoslovak parasının değerlendirilmesi
Cenevre, 8 (Hususî) — Çekoslovak parasının yeniden değerlendirileceği hakkında yayılan rivayetler halkı bir hayli endişeye düşürmüştür. İsviçre malî çevrelerine bildirildiğine göre, Prag Hükümeti bu haberi tekzip etmektedir. Fakat buna rağmen paranın değiştirileceği hakkında yayılan dedikodular devam etmektedir. Mağazaların ön. lerlne kuyruk halinde biriken halk paralarının kıymeti düş* meden eşya satın almaya ça. lışmaktadırlar. Bütün mail muameleler durmuştur. îngilbProtlc bira
b(t ilı^alİ
Londra, 8 (Hususî) — Ingiltere bira istihsali eylül ayında ağustos ayına nazaran % 20 düşmüştür. Ağustos İçinde | 2.513.156 varil bira istihsali
2.010.390 varil olarak tesbit edilmiştir, istihsal 1935 ten beri eylül aylarında İdrak e-dllen istihsalin en düşük olanıdır.
Porteklzde ticaret muvazin eni Lizbon, 8 (Hususî) — Portekiz Hükümeti 1950 yılının ilk ayı zarfında ihracat ile ithalâtı arasında kurabilmiştir, sene 6.366.846 sene 5.232.859 m üştür. Buna
cat İse 2.460.100 2.903.426 conto’ya yükselmiştir.
Aynı şekilde Portekiz, bu müddet içinde kolonilerinden yaptığı İthalâtını arttırmıştır. İngiltere, Fransa Kanada ve İsveçten yapılan ithalâtta hafif alçalma olmuştur.
A tınan tütün
ihracatı
Atina, 8 (Hususî) — öğrenildiğine göre. Yunan Millî E-konomi Bakanlığı Kuzey ve Güney Amerika ile Polonya-ya 3,100 ton tütün İhraç e-dllmesine müsaade etmiştir İhraç edilen tütünün mühim miktarı Arjantine gidecektir. Anlaşma hususî trampa olup mukabilinde 2,000 donmuş et. 10,000 ton sır, 2,800 ton mercimek,
ton yulaf ve 240 ton pcyniı alınacaktır. Öğrenildiğine göre Polonyaya İhraç edilen tütün bütün miktarın % u kadardır.
Amerikan altın stoklan \Vashington, 8 (Hususi) Amerikan altın stoklan
milyon dolar daha düşmüştür. Bu suretle Kore harbi başladığından beri altın stokları 1,194 milyon düşmüş demektir. 30 kasımda biten hafta zarfında Federal Rezerv Bankasında ecnebi dc-pozltolan 13 milyon dolar düşmüştür.




Ticaret Konsasında soya fasulyesi
olan umumi eylül ayında
bir muvazene İthalât geçen conto iken, bu conto’ya düş-mukabil ihra-conto'dan
gelecek yıl iki misli olacak
Pamuk istihsal sahalarında sulama tesislerine
büyük bir ehemmiyet veriliyor
Yurdumuzda pamukçuluğun yeni gelişmeler kaydetmesine ve pamuk istihsalinin süratle İki misline çıkmasına intizar edilmektedir. Tarım Bakanlığı ile İşbirliği yapmakta olan Amerikalı ziraat eksperleri bilhassa sulama sistemlerinin tam olarak tabikı, tabii vc suni gübrenin kullanılması ile bu neticeye kolaylıkla varılabileceği kanaatin-dedlrler.
Hindistanda uranium bulundu
Yeni Delhi» 8 (H.H.S.) — A. tom Enerjisi Komisyonunun Nadir Maden Amma Şubesi, Hin-distAnın bazı bölgelerinde “beryl uranium., bulmuştur.
Bu mevzu üzerinde Parlâmentoda beyanatta bulunan Başbakan Nchru, atom ilminde mühim gelişmeler kaydedildiğini bildirmiştir. Bilhassa “Kozmik şualar" bahsinde elde edilen neticeler şayanı dikkattir. Hindistan Hükfımcti Travancore - Cochin bölgesinde monozite kum fabrikası kurmaktadır. Bahsi geçen fabrikanın 1951 de faaliyete geçmesi beklenilmektedir. Atomik zerrelerin ve radyo aktivitenln ölçülmesi için lüzumlu alftt, bizzat Atom Enerjisi Komisyonu tarafından hasırlanmaktadır.
Kore harbinden
sonra
Türklyenin gayet geniş sulama imkânlarına sahip olduğu kaydedilmekte ve bundan fayda temin etmek İçin gereken projelerin hazırlanmış olduğu da l-lûve edilmektedir. Antalyaya bağlı Reyhanlı mıntokasında modern sulama usulleriyle ekilen 7.000 dönüm araziden elde edilen istihsal, MarshAİl Plânı eksperlerini şaşırtmıştır. Reyhanlı pamuk müstahsilleri bura-
da dönüm başına 250 ilâ 350 kilo yüksek kalite pamuk almışlardır. Uzmanlar» pamukçulukta en Heri giden memleketlerde bile böyle bir istihsal rakamına kolay kolay erişilcmiyeceğinl söylemişlerdir.
Halen Türkiyede sulama sistemlerinin tatbik edilmekte olan bölgeler arasında Hatay, Adana, Antalya. İzmir, Manisa. Söke. Nazilli ve DenizU bulunmaktadır.
ham
maddeleri
Paris, 8 (Hususi) — Marshall Plânı idarecilerinden VVilliam C. Foster, Kalkınma Programı milletlerinin Maliye Bakanlarına söylediğine göre. Amerika, ham maddeler hususunda Batı Avrupa ile işbirliği yapmaya hazırdır.
Ingiliz Maliye Bakanı da dahil olmak üzere bakanlar, Kore harbi ve .yeniden silâhlanma meseleleriyle ilgili olarak ham madde vaziyetini incellyecekler-dir. Anlaşıldığına göre, Amerika ve Kanada işbirliği İle problemi kolektif bir tarzda halledeceklerdir.
Bir İngiliz delegenin Reuterie bildirdiğine göre, daha işin başı olduğu haJde meseleyi ele aJış bakımından şayanı hayret derecede bir birlik vardır.
Şimdi yeni sulama projeleri ü-zerinde de ehemmiyetle durulmaktadır. Fakat Marshall Plânı eksperleri her şeyden evvel, toprağın tahlili ile meşgul olunmasını tavsiye etmişler ve bu mesele üzerinde ehemmiyetle durulmuştur. Bilindiği gibi bazı tuzlu toprağa, su mühim şekilde zarar vermektedir.
Diğer taraftan Marshall Plânı kanaliyle Türkiyeye yeni sulama malzemesi getirilmektedir. Bundan evvel ısmarlanmış olan sulama malzemesinin büyük bir kısmı şimdiden gelmiş ve laı-dan istifade edilmiştir, dan evvel ısmarlanmış olan motopomptan 600 ilâ 700 ü
kiyeye gelmiş ve bunlar derhal kullanılmıştır. Alâkalılar geçen sene Türklyenin pamuk istihsalinde elde ettiği muvaffakiyette bu motopompların da mühim bir rol oynamış olduğunu belirtmektedirler.
bun-Bun-1.000 Tür-
Amerikan otomobil fiyatlan
bıgilterede maden darlığı
Londra, 8 A.A. (Reuter) — İngiliz Malzeme Bakanı, Parlâmentoda verdiği yazılı bir cevapta. memlekette maden darlığım nazan Itibare alan hükümetin, şiddetli darlık hissedilen madenlerin lâyıklyle tevziinde, mili! menfaatleri gözönünde tutan gerekli tedbirleri almaya karar vermiş olduğunu bildirmiştir.
yanatın herhalde yukarılarda mevzuu bahis beyanat şeklinde tecelli etmemesi İçin bugünden hem daha sağlam bir teşhise hem daha tedbirli bir tedaviye ihtiyaç katidir ve vakit de henüz • geçmemiştir sanıyoruz.
8/XII/1950 Cuma
KAMBİYO ve ESHAM
Açılit Km ptıiııı-j
» ■■■ ■ 111 ■
1 SferlhiK .... 7.85.50 7.84.80
100 Ünler 280.30 280.30
lou Fr Frangı O.Kt o.m
100 lavtçre Fr. 64.03 64.03
100 Heıçıka Fr. 5.60 6.61
100 İsveç Kr. ... M 12 60 54.12.50
ıoo Florin (3 68.40 n.6b.4O
100 Liret ........ 0 11.12b 0 44 12b
ıoo Drahmi ...... 0.01 871 0.01.»76
100 •daeımdnş .. 9 73 90 9 73 W
22.45
103b İkramiyen 20.—
Mıill MIkİhImü i 30.16
"Vö (041 Üemırvon İV 98.70
%5 IÛ4İ Demiryolu V 95.-
%4 1/2 1919 tkramtveil 96,65
(âfi 1941 Demiryolu VI UT. 30
Kalkınma i »ese- 97.40
Kulkınmn H .... 97.45
%6 Kal kirime ’ 11 97.63
%6 194b iHtlkraz) 1 97.30
%6 lüle iNiUcrazj u .... 97.40
•M» 1949 ifttıkras) 1 96.46
Milli Müdafaa IV & 2(
%7 1934 Sivas-Erzurum 1 21.05
%7 1931 ıı-vıı 21 60
%7 I94) Demiryolu 1 20.—
%7 I9H Demiryolu 11 20.75
%7 1941 Demiryolu 111 20.60
«S,? udim Mhrtnfuu 1 20.20
Fcî Mim Müdnfan H 20.70
M MIDI MUdorıu» Lll 21.15
%7 Milli Müdafaa vı. 21.15
Şirket Tahvilleri
F.C. Ziraat Bankası 21.—
Anadolu D.Y Tertip A/B. 110.20
” •* %60 112.6(
., Mdmeı, Senet 67. »50
Şirket Hisse Senetleri
T.C. Merkez damtıiBi 121.-
Türkiye İş Bankası 31.—
Türk Tlcarot Bankası ...... 6.—
Aralan çimento 15.50
Dün de yazdığımız gibi Ticaret Borsasında soya fasulyesi Üzerine hararetli muameloler olmuştur. Fiyat 28 kuruştan 30 kuruşa kadar yükselmiştir.
Amerika pamuk tahminleri
Washington, 8 (YİRS) — A-merika Ziraat Bakanlığı ilgili bürosunun yayınladığı bir tebliğde 1950 pamuk mahsulünün 8.790.417 balya olarak tahmin edildiği açıklanmıştır. Bu seneki mahsul geçen senenin 13.975.840 balya pamuğuna mukabil bir hayli azdır. 1950 mahsulünün az olması, hava şartlarının bozukluğundan ve haşeratın pamuklarda yaptığı büyük tahri battan ileri gelmektedir.
k
Amerikada eşya fiyatlan ne nispette yükseldi ?
Washington. 8 (Hususî) — Kore harbi başladığı tarihten beri. Amerikada toptan fiyat endeksleri %9.1 yükselmiştir, istatistik Bürosundan bildirildiğine göre,, geçen ay içinde fiyatlar %1.2 artmıştır.
Diğer taraftan enflâsyon teh-, İlkesi de gün geçtikçe artmaktadır. Federal hükümetin koyduğu muhtelif tahditlere rağmen müstehlike açılan kredi mlktan, e-kim ayı içinde 51.000.000 dolara yükselmiştir.
Washlngton, 8 A. A. (United Press) — Amerikan Hükümet» Ford ve General Motora kumpanyalarından otomobil fiyatları üzerinde yapmayı tasarladıkları arttırmayı şimdilik tehir etmelerini istemiştir. İktisadi istikrarı teminle mükellef büro da. diğer yedi otomobil fabrikasından, otomobil fiyatlarının bu büroca tetkik ve tesbit edilmesine kadar. fiyatlarda herhangi bir yükseltme yapmamalarını İstemiştir. Bu meseleyi tetkik etmek üzere ayın 13 ünde toplanacak olan a-dı geçen büro bütün otomobil imaJAt müesseselerl mümessillerini toplantıya davet etmiştir.
Şimdiki halde Türkiyede dönüm başına pamuk istihsali ortalama olarak 60 kiloyu bulmaktadır. Sulama projeleri tatbik mevkiine konulur ve esaslı bir şekilde kullanılırsa, bu rakam süratle 150 kiloya çıkabilecektir.
İzmir fabrikatörlerinin yün ihracı hakkındaki dilekleri
ile ton mı-200
İzmir pamuk piyasası hararetli bir devreye girdi;
Pamuk çok hararetli
8 (Hususi)
bugün arzederek açılıştan iti-
Türkiye, Almanyaya tütün gönderiyor
Bonn. 8 (Hususi) — İnanılır kaynaklardan öğrenildiğine göre. Türk ve Batı Alman ticaret uzmanlan Alman endüstri mâ-mullerinc karşılık Türklyenin ttltün göndermesini kabul etmiş-erdlr.
tzmlr, 8 (İzmir Ajansı) — tz-mirdeki fabrikatörler Ticaret Bakanlığına başvurarak yün ihraç kontenjanı tesbit edilirken fabrikaların ihtiyaçları dikkate alınarak geri kalan kısmının İhracına müsaade edilmesi: bu husus terviç edilmediği takdirde sırf yünlü mensucat fabrikaları tarafmdan gümrüksüz ve muamele vergisiz olarak her çe*it yün ithaline müsaade edilmesini istemişlerdir. İzmir Sanayi Birliği fabrikaların bakanlığa vn-ki olan bu talebini desteklemiştir.
Ege incir rekoltesi ve satışı
30
60
İzmir piyasası safhalar baren daimi bir yükselt; takip
etmiş ve 435 kuruşa kadar çıkmak suretiyle bir rekor Usis etmiştir.
Piyasa bu sabah 415 . 420 kuruş alıcılı ve 428 - 430 kuruş satıcılı idi.
Saat 14 e kadar iki taraf arasında bir anlaşmaya yanlamadığı için ilk olarak 40 balya kadar 120 kuruştan bir muamele oldu. Bundan sonra satıcının tedricen fiyat yükseltmesi üzerine piyasa 435 kuruşa kadar yükseldi ve neticede 435 alıcılı 440 kuruş satıcılı olarak kapandı
Adanada pamuk yükseliyor
Adana 8 (Hususî muhabirimi? bildiriyor) — Mısırın pamuk ihracatım menetmiş olması diğer taraftan dünya pamuk fiyatlarında yeniden müşahede edilen bazı yükselmelerin bir neticesi olarak Adana Borsasında da fiyatlar 100 kuruşa fırlayarak hararetli mubayaalar olmuştur Bir kaç günden beri SHmerbank -100 kuruştan mal almaya başlamıştır.
İzmir, 8 (İzmir Ajansı) — Bu yıl Ege İncir rekoltesinin %80 i İncir Tarım Satış Kooperatifin© teslim edilmiş, yalnız Amerika-ya her yıl yapılan 300 tonluk manüpüle incir ihracatı tarım e-ltyle 1500 tona baliğ olmuştur. Kooperatiflerin elinde mühim bir incir stoku kalmamıştır.
Şayak fiyatları yükseldi
Yün fiyatlarına muvazi olarak köylü İhtiyacı için yapılan şayak fiyatlarına da gramajı nispetinde yüzde otuzdan yüzdo elliye kadar zam yapılmıştır.
MEMLEKET ve DÜNYA BORSA ve PİYASALARI
MEMLEKET
İstanbul Ticaret Borsası
dubohnt ı
Buğday >unıuşah (Tüc.) B»ıâdnv Ofla ............
Arpa . ©mlık (dökme) ....
Mısır *nn ıçııvaiı) .....
FneulVH ombul ...........
Fuuiva Çalı (»rt ........
Kuşvdttii
Mercimolı kırm.eı ituhuk Meroimok yeşil ..........
s’ohut lutürel ..........
i ııftlı tuhumlur:
Ayçıçaftı .ohumu ..........
Keıon tohumu
'fendir tohumu ............
4uw il m .
Yer »uıtığı Kabuklu .......
Hum Mryvıılar ı
Fındık Icabııklu sivri) ...
Fındık ılç tombul 1950) ...
CsvIb (kabuklu) ............
Ceviz (tç natllrel) .......
Dokumu hum maddeleri ı rirtlk ana nml ..........
rınik 'Natnrvi) .........
/apak Irakyu (Kırkım) .
İlam drrllnr ı
Sığır luiamuru (kawup) Ki Keçi tuzlu kuru kilonu (oyun huvu kurusu kilosu
Nebati Tutlar :
^oyllnyuığı (E.0. lonekell) iusamyağı (Raf. sıra) .....
Ayçiçeği (Karine çıplak) .. Fındık vnğı (Çürük) .......
Bugün
33.30
20.08
22 —
23.20
3450
318/321
390.—
225.—
260.—
TİCARET BORSALARI
YABANCI BORSALAR
İzmir Ticaret Borsası
New-York Borsası
Kupon getirecek okuyucularımıza
ktrkJ Kup kmr
33.10 20.08 22 —
23 20
42.—
55.—
40.—
30.30
65.—
31.10
36.—
48.—
HD/90
80.—
13H.— 316/322
50.—
170.—
700.—
630.—
370.—
100.—
210/230
275.—
315 — 200.— 145.— 167.—
(JzOm çekirdeksiz No.V tncir A serisi No.* İncir H serisi No. Pamuk Pamuk Pamuk
PnmuK Pamuk Pam ık
Akala Akala Akala.
eril
vağı (rafine/ . çekirdeği .....
• •• • •
108
1 .. II .. IU..
BugUb Son KUpmiız;
78.5 73.6
— Mr
•w 44.—
435.— 420.—
385.— -w-.
— —

140.— 110.—
16.— 16.—
Adana Ticaret Borsası
Birinci ikinci
Blrino
Hasır ..................
ikinci Akala yağmur vemü ...................
Akala •••••••♦t••
Ak a İn vâdatl ..
Külçe yerli (ir. Külçe DoKumıa.
Cumhuriyet ... LCv?ja( ••••••••••m İLamlt ......mü
Gulden ...... İngiliz ........
Fransız Kok Napolf’on III . tevlere ........
utıo
ki a u•
380/400
350/375
Altınlar
Buğun
Lira
4.75
38.—
20.30 •13.10

3S>( HM» i
350/370
Eeki kur Lira
4.76
38.—
33.50
28.40
48.40

Iiıı^dıiv (BuşrU = Srnt) .........
Sert Kış muhMullı No 2 .. .
Kırmızı Kıymnh*ulll No 2 ....
Pamuk Middllnft (1 Ihrralstirnt ı r d. 11k
^^1 Ll I* t ...................................ı Mavıp ...........................
Tiftik (Libresi— Seat) ............
TckMafl No. ı ..........
Fındık ( Llbreal ~H4nf) .........
Kabuklu vorlı ir» ...............
” ırta ..............
Levanı iç ithal malı ............
Ekstra İri »ç ıthaı malı
Kuru ılrllm Knfit>
Thompson civrdPknır «njhiı
Kefen •«»hnınn Hiiyi»ll llulurı
M ınfitin imi ih ............
Kiiiu> ıLıbre=Sent) ..............
Uovhn-îrnokr (100 libre *1nlqrı
271.—
241.—
41.80
11.85
11.23
150 -
135.16
»13 -
66.
U
4 V
112.—
I 40
Londra Borsası
Keten lubunıu (Tonu—Slerh.ıj;t
Bombay ......................
KnUcÜta .............
Yer fietıftl HlndHtnn ........
Tiftik
99
Yün
• •
72.08
Bradford Piyasası
iyi mal LlbreuisFIyatı
Sır» mtıb
Anadolu Trakya
İskenderiye Brrsası
M
•e
••
M
99
•9
Pamuk (Knnlnrı=:Tulhırı> ........ Ashmounl Kıea ely&fh F/O. .. Karmık Uııın elvanı F/G.
145.—
140.40
267.—
240.—
42 03
42 21
11.42 18ft.lt 135.—
MI
65.
D 1/4
4 af
140,—
I 4*
73 —
73.-
70.—
142.—
139 —
Gazetemizin Tahsil Kupon-lariyle, ay başından Itilmren neşretmeye başladığımız (1.000 Saat) kuponlarını kabul etmek, mııkubiHnde kur’a numaraları m vermek ve »on-ra (l*ı hediyelerini dağıtmak iizere yeni bir büro Uwh et-mK bulunmak layız. Bizi bu karara SQVk«ulcn sebep, okuyucularımızdan bize müracaat etmekte olan büyük kitlenin İşini süratle görmektir. Bu maksatla
Gn latada, Bankalar Caddesinde, Adalet Hanının 2 nci katında bir daire k ü ş a t edilmiştir
1 Aralıktan itibaren
Kuı’a numarası, kupon v© hediye için okuyucularımız mezkûr adrese müracaat e-deoeklerdlr. Yurdun her tarafından gönderilmekto kupon mektuplarının ne de adresin
(YENİ İSTANBUL kahır (’addesi, Adulot kut 2) şekllndu okuyıuularııuı/.öuıı rica ederiz.
olan üzeri-
Ban* Hanı yazılmalını billiAMsa
9 Artılık 1050
Y E N t İSTANBUL
Snyfa 5
Hayat ve sıhhat
Hastalıklar tırnaklardan anlaşılır mı ?
Yazan :
Deniz Safi Dümer
TIRNAKLARIMIZ kı.şa nazaran yazın daha çabuk büyümektedir. Bununla beraber büyümede; yaşa, mevsime, sağlık durumuna - bazı ahvalde de - günlük hayatımızın tâbi olduğu şorta göre değişmeler husule gelebilir.
Kadın tırnaklan erkek tırnaklarından daha incedir. Bazı mütehassıslar bu farkın cinsiyetten ilen geldiğini söylemektedirler.
Normal tırnak, elin büyüklüğü ilo mütenasip olandır. Normal tırnak; kısalık, uzunluk, genişlik, darlık bakımından hiç bir hususiyet arz etmez. Uçlan paralel, yüzü sağlam, ahenkli, düz, lekesiz olur. Normal tırnakta çukurlar, noktalar, kabartılar yoktur. Renginde yeknasak bir penbelik, hafifçe bir parlaklık vardır. Dibinde de beyaz renkli küçük bir kavis daire bulunur ki yüksekliği umumiyetle tırnağın beşte biri kadardır.
Normal tırnak sağlık nişane-sidir.Hilâl şeklindeki beyaz daire baş parmaktan başka diğer parmaklarda da bulunmazsa bununla sıhhatin azıcık bozuk olduğuna hükmedilir. Çok çalışma, yorgunluk bu noksanlığa sebep o-lur. Tırnakların yokluğu ise tereddinin bir Alametidir.
Tırnakların hali ekseriya organların bazı hususiyetlerini meydana çıkarır, sıhhatin bazı inlizamsızhkalrını gösterir meselâ yumuşak tırnaklar kuvvetin azlığına kemik zafiyetine işarettir. Bu raşitizmin bir neticesi olabilir. Pek narin olan ve kınlabilen tırnaklar zafiyetin başka nevile izah edilmektedir. Şu halde, böyle bir vücudun bol gıdaya ihtiyacı var demektir.
Kolay kırılan tırnaklar bir hususiyet taşırlar. Böyle tırnaklara damar hastalıklarında ve anemilerde rastlanır. Mafsal (nlk. ris) hastalığına müptelâ olanlardan bazılarının tırnaklan bombelidir. Tulânl çizgilerle de doludur.
Tırnakların renkleri keza mâ» nalıdır. Normal tırnağın rengi penbedir. Fakat tırnaklan lâal renginde, biraz kırmızı renkte olan insan, teneffüs cihazındaki fena bir halin birinci devresinde sayılır.
Parlak tırnaklar tiroid (kalkan) bezinin fazla çalıştığına delâlet eder. Sararıp solgun hale gelmiş olan tırnaklar kanın azlığını anlatır. Kırmızı tırnaklar fena deveranın ifadesidir. Mavileşmiş renkte olandan deveranın eksikliği neticesi çıkarılır. Dibi koyuya kaçan mavi renkli tırnak sahibinde bünyevl kalb rahatsızlığı düşünülebilir. Mavim-trak veya gümüşi arduvaz, koyu renkte, menekşe moru renginde ve bazı defa da siyahımsı renkte olan tırnaklar ak ciğerle karaciğerin veyahut kalb illetinin fena durumundan şüphe uyandırır.
Tırnakların; tunç, san kara veya koyu sarı rengini alması, böbreklerin kifayetsizliğinde tesadüf olunur. Tırnak ucuna yakın yerde leylâk rengindeki kavsin mevcudiyeti müzmin o.r kalb rahatsızlığından tevellüt eder. Kurşundan husule gelen te-semmümlerde tırnakların rengi siyahımsıdır. Clld hastalıklarından bazıları da tırnaklara aş> boyası renginde bir renk veriyorlar. Sarı boya rengi karaciğer nescinln bozukluğundandır k! bu, hafif veya ağır bir sarılığa dayanır.
Tırnak üzerine serpilmiş olan beyaz lekeler - biribirine amuden geçen çizgiler - muayyen bir ta-havvülü göstermekle beraber bir nevi dimağ yorgunluğunu ve asabiyeti tebarüz ettirmekledir.
Donuk renkli, esmerimsi veyahut siyah renkli ufak noktalar - bir kaza sonundu husule gelmemişse - muvakkat bir sarhoşluğu veya organın büyüdüğünü gösterir, Kül rengi veya siyahımsı noktalar hazım güçlüğüne duçar olanlarda görülür.
Yorgunluk teairile tırnaklar bazen yassılanırlar. Müzmin romatizmalıların bazılarında tırnaklar yivli olurlar. Ve ha!-f tabiisinden ziyade büyürler
Tırnak yeme - Tırnak bat ması - Tırnak düşmesi.
Tırnaklarını kemirenlere ve tırnak kenarlarındaki derileri ısıranlara rastlıyoruz. Anormal asabiyetin canlı bir ifadesi olan ve daha ziyade çocuklarda görülen bu hale "tırnak yeme” denir.
Tırnak yiyenler, pislikleri emmekle zarar görmüş oluyorlar. Ve mikropların tesiriyle çok defa da tehlikeye maruz kalırlar. Tırnak yiyenlerin parmaklarına sarı sabır sürmektense psikoterapi k (ruhi) tedavilere başvurulması cihette müreccahtır Çünkü, bu kötü huyu da diğer bütün fena âdetler gibi iyi etmek mümkündür.
Bir de tırnak batması dikkati çekmektedir. Tırnakların çevresinde (umumiyetle ayak baş parmağında) husule gelen iltihap» dan. yaralardan ekseriya bedenin ahvali umumiyetinde bir fenalık ba^gösterir. Tırnak kaldı-
Birleşmiş Milletlere bağlı teşekküller
Bu teşekküllerin rumuzla ifade edilen isimlerinin karşılıkları
Yazan : Ekrem Z. APAYDIN
Bııgün, dünya çapında mevcut teşekküllerin en başında, hiç şüphesiz, Birleşmiş Milletler Teşkilâtı gelmektedir. Milletlerin en karışık ve birbirine zıt menfaatlerinin sinesinde çarpıştığı bu teşkilât, aynı zamanda, bütün dünyayı alâkalandıran iktisadi, ticari, İçtimaî, kültürel ve sağlık konulnj'lyle, yakından meşgul bulunmakladır.
Birleşmiş Milletler Teşkilâtını kurmak İçin toplanan milletler, her şeyden evvel İnsan haklarına, İnsanın haysiyet ve değerine, İnsanların ve milletlerin müsavatına. İnanmışlardı. Bu İmanla hareket eden milletler, adaletin hüküm süreceği vc andlaşmalar ve devletler hukukundan doğacak kaidelerin riayet edileceği bir dünya kurmayı hedef tutmuşlardı. Bütün dünyada içtimai seviyeyi yükseltmek ve hakiki bir hürriyet havası içinde herkese en yüksek bir bayat düzeni sağlamak da özledikleri bir konu idi.
Birleşmiş Milletler Teşkilâtı, derpiş edilen bütün bu güzel tasavvurları yerine getirmek İçin, beynelmilel iktisadi ve İçtimai müessosclore başvurdu ve bu maksatla bir çok teşkilât meydana getirdi.
Bugün Birleşmiş Milletler Teşkilâtına bağlı bir düzineye yakın müessese vardır. Her gün muhtelif vesilelerle sözü geçen ve birtakım rümuzlarla isimlendirilen bu teşekküllerin mahiyet ve gayelerini kısaca gözden geçirmeyi bir çok bakımlardan faydalı bulduk-
O. N. U. — Organlsation des Natlons Unies p, N. O. — United Nations Organlzatlon Birleşmiş Milletler Teşkilâtı
UNESCO — Organlsation des Nations Unles pour l'Edııcation, İn Selence et la Culture.
United Nations Educational, Scicntific and Cultural Organlzatlon.
Birleşmiş Milletler Eğitim, İlim ve Kültür Teşkilâtı.
Bu teşekkül milletleri eğitim, İllin ve kültür yolu İle barışa götürmek hedefini güder. Birleşmiş Milletler Anayasasının din. lisan ve ırk farkı gözetmeden, bilâkaydüşart herkes İçin lammış olduğu adalet, kanun, insan hak ve hürriyetlerini gerçekleştirmek maksadlyle mUIetlerarasmda iş-bLrliği tesis etmeye gayret etmektedir. UNESCO*nun maksadı, milletleri birbirleriyle tanıştırarak aralarında bir anlaşma zihniyeti yaratmak ve bu sayede kültür ve medeniyetlerini yayarak milletleri birbirlerine talidir ettirmek imkânlarını hazırlamaktır.
C, E. E. — Commisslon Econoııılque potır ITEurope.
E. C. E. — Economlc Comnıission for Europe. Avrupa İktisadî Komisyonu.
O. 1. C. — Organlsation Internationale du Commercc. 1. T. O. — International Trade Organlzatlon, Beynelmilel Ticaret Teşkilât.
O. t. T. — Organlsation Internationale du Travail. t. L. O. — International Lahor Organlzatlon. Beynelmilel Çalışma Teşkilâtı.
O. A. /V — Organlsation pour l’Alimentatlon et TAg-ricu’ture.
F. A. O. — Food and Agriculture Organlzatlon.
Gıda maddeleri ve Ziraat Teşkilâtı.
O.LR.— Organlsation Internationale poıır les R6fugl6a, l.R.O. — International Refugee Organkation. Beynelmilel Mülteciler Teşkilâtı.
U. P. U. — Union Postale Üniverselle.
U. P. U. — Univeraal Postal Union.
Dünya Posta Birliği.
U.t.T. — Union Internationale des Tfdöcommnnlcationa. t.T.U. — iııternatlonul Telecommunication Union.
Beynelmilel Muhallere (Telgraf, Telefon, Radyo) Birliği O.A.C.t. — Organisaticjn de l’Aviatlon Çivile Internationale.
t.C.A.O. — International Cİvll Avlatlon Organlzatlon. Beynelmilel Siril Havacılık Teşkilâtı.
B. t. R. D. — Banque Internationale, pour la Rccons-tructioD et le D^veloppement.
i. B. R. D. — Internationa) Bank for Rcconstrııction and Development.
Beynelmilel înıar ve Kalkınma Bankası. F. M. t. — Fonds Monâtalre International, î, M. F. — International Monetary Fuııd. Beynelmilel Para Foııu.

Bugün Birleşmiş Milletler Teşkilâtına bağlı olmadan harfleriyle anılan bir onların da rünıuz ve
faaliyet gösteren ve İsimlerinin baş kaç mühim teşekkül daha vardır ki, isimlerini aşağıya sıralıyoruz:
O.P.A.N. — Organİsatloıı du Pacte
N. A.T.O, — North Atlantic Treaty Organlzatlon. şimalî Atlantik Paktı Teşkilâtı.
A.C.E. — Adnıiıılstration de (*on|>eratlnn Bconomlque. E.C.A. — Economlc Cnoperatlon AdminİHtrntlon.
1.1.1. — İktisadi İşbirliği İdaresi.
O. E.C.E, — Organisation Europcenne de Cooperatlon Ecnnonıique,
O.E.E.C. — Organlzatlon for European Economlc Coo-pcratlon.
A.l.l.T. — Avrupa İktisadi işbirliği Teşkilâtı.
O.R.S. — Office du Represcnl mı t Spccial.
O.S.R. — Office of the Speclal Rcprescntatlve. ECA um OEEC nezdlndekl Özel Temsilciliği. U.E.P. — Union Eııropcen de Pa.vcment. E.P.U. — Eurofiean Payment l’nlon.
A. T.B. — Avrupa Tediye Birliği.
B. R.İ. — Banqııe (los Rcglorıırnts Internn1lonaux B.Î.S. — Bank for International Settlements Beynelmilel Tediyeler Bankam.
t.A.T.A. — Assochıtlon Internationale des Transports Aerlens.
t.A.T.A. — International Air Transport Asaoclatlon. Beynelmilel Hava Taşıt Ortaklığı.
rıldiktan sonra tırnak ile et arasına bir fitil sıkıştırılması gııd bir usulle fenalığın İzalesi yerine. geniş ayakkabı kullanmak suretiyle rahatsızlığın evvelden önüne geçilmesi şüphesiz tavsiyeye şayan ve en kestirme bir yoldur.
Ellerde vukua gelen tırnak batmalar çocuklarda müşahede edilmektedir. Böyle vakalarda Streptocoque adlı tehlikeli ve iltihap yapan staphylocoque mikrobundan —tuzlu balgam, dolama gibi— çürümeler meydana çıkar.
Tırnak batmaları sanat icabı gençlerde, deriyle uğraşanlarda da vuku bulur.
Bazı defa tırnaklar düşer Tırnak düşmesi evvelden iltihap emareleri görülmeden de oluyor. Koyulaşıyor, asıl şeklt değişiyor, siyahlanıyor ve nihayet tırnak düşüyor Tırnak düşmesine frenginin de sebep olduğu anlaşılmıştır.
Tırnaklara çok dikkat edilmek lâzjmdır. Fakat bir çok insanlar, tırnaklarının sıhhatinden ziyade süse ehemmiyet vermekte, süsten başka bir şey düşünme-inektedirler.
Hayal ve hakikat
w,
Yazan : Knbilâjhan UZEL
.JEA\ SI BELİ I S
Doğumunun 85 inci yıldönümü dolayısiyle
QÜN FinlandiyalI büyük sa-”natkâr Jean Slbelius’un 85 inci Doğum Yıldönümü idi. Memleketimizde pek az tanınmış o-lan Sibelius, uzun zaman garp dünyası içinde gizli kalmıştır. Eserlerini. kütlelerin gözünü kamaştırmak için yazmayan, kendi arzularını en yüksek kaide telâkki etmesini bilen dehaların anlaşılması, ekseriyet i-çin kolay değildir. Bu bakımdan onları halka tanıtacak mutavassıt kimselere ihtiyaç vardır. Beethoven’in hayatında mühim bir rol oynamış olan Th6-rdse’in dediği gibi "Dehadan sonra dehanın kıymetini takdir edebilcnler gelir.” Orkestra Şefleri, müzik tenkidçileri ve biyografi yazarları gibi kimselerden bu vazifeyi bekliyebilirdlk. Ne yazık kİ bunlar dahi uzun yıllar Slbelius’un değerini takdir edememişler, sadece ikinci derecedeki eserlerine popülerlik kazandırmışlardır.
Slbelius’un tanınmasını geciktiren sebeplerden biri, eserlerinin hakikaten güç anlaşılmasıdır. Diğer taraftan, halkın tuttuğu ikinci derece eserleri, asıl kıymetli eserlerini gölgelemiştir.
KÜREDEN RESİMLER
H

V ('KARIDA:
Bıı Koreli aile, tnşon’da tahrip edilmiş yuvalını hıı harabelor-len toplayacağı malzeme kınn-tılarlylc tekrar kurabilip kura-uyacağını arattırıyor.
ORTADA:
Birleşmiş Milletler Günü, Güney Koreliler Içhı do bir ümit ışığı teşkil etmektedir. Resimde İm avııllılıırdan bir kısmının Birloş-ıılş Milletler afişlerini Seul sokaklarında nasıl alıcı gözlyle tetkik ettiklerini görüyorsunuz.
YANDA:
Siyam ve Filipinliler kore Imllcı-ıuı külliyetli miktarda pirinç yardımı yapmışlardır. Resimde, ney Koreli bir luıdın, kendi sesine düşen pirimi alıyor. Koreli kadın, çocuklarının kendisinin rızkını ancak Birleşmiş Milletler Teşkilâtı sayesinde icıııln edebilmektedir.
Gü-hls-
Bu
ve
d’At1antlqııc du Nord.
Senfonik şiirleri bozan şimal muhitini akscttirebihrler, bozan şimal mitolojisini dile getirirle;*, hazan da kahramanlık destan-
buluruz. Bu bakım-(muhakkak birisine lâzımsa) Beethoven Farklı
Müziğin birçok sahalarında e-ser vermiş olmakla beraber, Si-belius’un eserlerini başlım iki grupta toplıyabiliriz; Senfonik şiirler ve senfoniler.
1
—(
* ?
1949 da Birleşik Amerika Federal Hükümeti, mektep (alrhrsino 83.000,000 dnlıırlık yemek temin etmiştir. Elma, patates ve portakal gibi meyva ve sebzeler fiyat ıınrlıı gereğince hükümet tarafından satın alınmıştır. Bir yemeğin fiyatı yalnız 15-20 senttir. Tahminen 50.000 resmî mektep talebelerine öğle yemeği ve rirlcr. 8.000,000 dan fa/la talebe öğle yemeklerini mektep yemek, hunelvriado ^orlvr. Bu rvslın, Wıwlılngtoa’cla bir uıvktep yemekhanç^lni sosteruıçkledlr.

Jcan bibeliııs
Ve nihayet, bestekânn, Debussy, Schönbcrg ve Stravinsky gibi müzisyenlerin açtığı cereyanların nıiş sini tur.
en ateşli zamanına rasgel-olması da, onun anlaşılma-geciktiren bir sebep olmuş-Bu saydığımız kimselerin,
bugün sürü ile taklitçisi olduğu halde, Slbelius’un yolundan giden

olmamıştır. Çünkü, o, bir mektep kurmamış, tamamiyle şahsi kalmıştır. Başkalarının tesirine kapılmamış, şahsiyetini bulmaya çalışmıştır.
Dehanın sonsuz bir sabır olduğunu söyliyenler vardır. Bu söze şunu da ilâve etmeliyiz: Şayet bu sabır dâhide ise. îşte Sibelius'ta bu sabır vardır. Sanatının teknik tarafı üzerinde bıkmadan, usanmadan çalışmış, gelişigüzel bir sanat anlayışım daima reddetmiştir. İnsan böyle bir kimseden, gayri ihtiyarî rokoko stilinde bir âbide bekliyor. Fakat bunun tam zıddı İle karşılaşıyoruz: Olimplk bir stil; sadelik. fakat en yüksek lrtifalan geçerek, en çetin zorlukları yenerek kazanılmış bir sadelik. Asrımızın sanatkârları, mevcut vasıtaların kendi duygulannı !-fade etmeye kâfi gelmediğinden şikâyet ederken, umumi temayül genişliğe doğru yönelirken, o bir yandan sadeliğe, diğer taraftan da derinliğe doğru çalışmıştır. O kadar kuvvetli olan tek niğini hiçbir zaman virtüozite için kullanmamış, onu daima bir vasıta telâkki ederek hayallerinin ve fikirlerinin emrine vermiştir. Aynı şekilde, modem or-kestrasyonu da ancak lüzumlu olduğu vakit istimal etmiştir.
Eserleri üzerinde bn titizce uğraşış, onun sanatta incelik telâkkisini gösterir. Bu yüzden o-nun Wagner aleyhtarlığında Dc-bııssy ile hemfikir olduğunu görüyoruz.
Onu Tschaikovsy’ye benzetenler olmuştur. Halbuki bu Rus bestecisindeki birbirini takip e-den neşe ve kederler Sibelius’da görülemez. Onun eserlerinde daha ziyade tabiat karşısında düşünceye dalan insanı, acılarını bastırıp kendini yenmesini bilen İnsanı dan onu benzetmek
ile mukayese edebiliriz, oldukları nokta ise, Beethoven’in mücadelesinin bütün bir varlık ve benlik mücadelesi olmasına mukabil, Slbelius’un sadece sanatının problemleri ile mücadele etmiş olmasıdır. Bütün büyük sanatkârlar gibi o da fikirlerini hakikat haline geçirme probleminin ağırlığını hissetmiştir.
Tamamiyle individüalist bir karakter taşıyan eserleri, müziği en ciddi bir şekilde ele almış bir şahsiyeti aksettirir. Böylecc, asrımızın onu neden takdir etmediğini daha iyi anlıyoruz. Sl-bellus’un eserlerinde her notanın bir mânası vardır. Helsingfors şehrinin orkestra şefi olan Ro-bert Kajanus, onun eserlerini 1-dare etmekteki muvaffakiyetini, fikirlerini yakınen tanımasına atfederdi. Sibellus kendi eserlerini prova ederken, Kajanus gizlice salona girerek onu dinlerdi. Bir gün Sibellus onu yakalayınca, sebebini şöyle izah etti: "Aklınızı, düşünme ameliyesi esnasında görmek istemiştim." Sibcliua’un sanat telâkkisini anlamamıza şıı küçük anekdot da yardım edebilir: Bir gün, talebeleri vazifelerinin zorluğu karsısında sızlannrak, daha henüz başlangıçta olduklarını söylerler. Slbeiius şu cevabı verir: Ben de.


Telefonu
Çocuk di-sevgilcriyle
TELEFON numaralarını çe-■ virirken, sevinçli olduğum kadar heyecanlıydım da. Dile kolay. Dört sene evvel "Levent” de sandviç yerken a-yaküstü birkaç dakika görüşebildiğini bir ilkmektep ar-kadaşiyle, bu anzl vc hiçbir şey anlamadığımız karşılaşmayı saymazsam, tam 13 sene sonra tekrar buluşacaktım. Ahizeyi kulağıma götürdüm, bekliyorum. O sinir bozucu, kesik ve muntazam düdükler. hattın meşgul olduğunu gösteriyor, kapattım.
Düşünüyorum, mağlarm masum
perçinleşen münasebetler ne kadar kuvvetli oluyor. "Gözden uzaklaşan, gönülden de uzaklaşır" sözü bence, insanın derunl hisler bakımından maddileşmlye başladığı gençlik çağından itibaren kıymet ifade eder. Uzağa gitmeğe lüzum yok. Ben en canlı misali teşkil ediyorum işte!
Şimdi tekrar telefondayım. Eir erkek sesi, bulunduğu yeri söylüyor. Tnıdığım bir ton değil bu. Kim olduğunu soruyorum. Bir isim mırıldanıyor. San çizmeli Mehmet Ağa! Aradığımı bildiriyorum. "Bir dakika" diyor. Ve evet onun sesini işitiyorum. Bilir-misiniz, İnsan böyle kritik anlarda evvelden hazırladığı kelimeleri unutur, çok defa, Açılıncaya kadar da vakit dolmuştur. En iyisi bir kâğıda yazmak söyliyeceklerinl. O da pek suni olur.
Nasıl hitabetmek lâzım a-caba? Fakat konuşmalı, acayip kelimelerle de olsa:
— Ben Giray. Yahu gelmişsin diye duydum.
Ses samimi ve cesaret verici :
— Eet... Geldim. Nasılsın? Birisi söyledi, staj yapıyor-muşsun.
Kısa kesiyorum:
— Buraya bak. Bir yerde buluşalım da konuşuruz-
— Evet, iyi olur.
Pratik adamım. Teklif benden sadır oluyor:
— Gene eski evinizde oturuyorsunuz değil mi?
Cevap müspet.
— öyleyse dinle. Sen kaçta dönüyorsun ?
— Vallaha, beş İle beşbu-çuk arası.
— tyi. Ben beşbuçukta sizin eve gelirim bu akşam. Hadi, şimdilik eyvallah. Gözlerinden öperim.
İşte oldu. Yığın, yığın hâtıralarla iskemleye çöküyorum. Köşebaşımn müdavimi seyyar satıcıdan öğle paydosları çikolata çekişmemizden, hiç yoktan kavga ve münakaşalarımıza kadar kuvvetli, zayıf, bulanık, açık hâtıralar bunlar...

Akşa msant beştir. Uzayan gölgeler kaybolmak üzeredir. Biraz sonra inanla buluşacağım. 13 senelik bir geriye dönüş olacak bu.
Tatlı bir heyecanla kapıdan çıkıyorum. Sokakta elektrikler tek, tek yanıyor.. Birdenbire bir gümbürtüdür kopuyor. Bakıyorum. Üç tonluk istiabını asgari iki ton almaksızın yük almayan mahut kamyonlarımızdan hır tanesi, heybetiyle etrafındakiler! ezerek geçiyor. Bari üzerime çökerttiği toz bulutu olmasa.
larını terennüm ederler. Fakat bu nefis şiirler her şeyden evvel tabiatın sesidirler.
Fakat şüphesiz kİ onun en muazzam eserleri senfonileridir. Muasırlarından birçoğunun artık terkettiği. klâsik müziğin bu en mütekâmil formunda, yedi eser vermiş olmasını anlıyabilmek i-çin Custav Mahler ilo yaptığı konuşmayı hatırlayalım: Sibellus. hakiki senfonik stilo hayran olduğunu; zira bu stilin ciddiyete ve motifler arasında dahili bir rabıta İst İyon derin bir mantığa sahip olduğunu ileri sürünce, Oırtav Maheler "hayır" demişti. "Bir senfoni dünyaya benzemelidir. Fark gözetmeksizin her şeyden bir parça ihtiva etmelidir."
mİ? Kardeş-
Karanlıkta pek fnrkedemlyo-rum ama, lâcivert elbisem bembeyaz kesilmiştir. Söylenerek ilerliyorum.
Ve nihayet çok İyi tanıdığım yüksek bahçe duvarı... Tokmağı vurmadan önce, bilmem neden birkaç saniye duraklıyorum. Sonra kapıyı çalıyorum. Tuhaf değil mi, şu tokmakta demirin soğuk temasını hissetmedim. Fakat parmaklarım az mı ona dokunmuştu bir vakitler. İşte bu aşinalık duygusudur ki, eşyalara nis izafe eyleyen garip bir ruhî hâdise doğuruyor vo demirin sert bağrında yadırgatmıyan tatlı bir sıcaklık yaratabiliyor...
Ayak sesleri duyuyorum. Bahçe kapısı gıcırdıyarak a-çılıyor. Bu, temiz görünüşlü zarif bir hizmetçi kızdır. Pürüzsüz bir şiveyle h [tabediyor:
— Buyrun.
Soruyorum:
— İnan Eey yok mu?
"Hayır" diyor. "Olabilir” diye düşünüyorum. "Belki vakit erkendir, belki daha gelmemiştir.”
Tekrar soruyorum:
— Henüz dönmedi — Döndü efendim.
leriyle biraz evvel çıktılar. İrkiliyorum. Zira senelerden beri var olduğunu zannettiğim bir bina temellerinden sarsılmıştır. Lâkin acele hüküm vermemeli değil mi?
Kızcağız da şaşırıyor. Vücudumun hareketleri ve gözlerimin pırıltıları, karanlık bahçe kapısında bu cahil çocuk tarafından seçilebilecek kadar bariz demek! İşin gayet tabii olduğunu ifade ve beni ikna etmek için kız, sesini değiştiriyor:
— Buyrun siz! Girin içeriye. Şimdi dönerler. Nasıl olsa yemeğe gelecekler.
Durmadan çalışan zihnim son bir dayanak arıyor ve onu bulur bulmaz rahatlıyor. İnsan değil iniyiz? Fevkalâde hallere daima muhatabadır, Öyleyse!.. Sarılıyorum bu fikre:
— Ama ben haber vermiştim kendisine. Birisinin geleceğini söylemedi mi? Bir haber bırakmadı mı?
Kız sadece "hayır" diyor. Eu cevap artık bir zelzele değildir. Ortada bina yokmuş ki. Muhayyilemin icadeyledi-ği zavallı bir hayali hakikatle karıştırmışım. "Dost arıyorum” diyen Diogöne belki de haklı.
Hizmetçi hala ısrar ediyor:
— Girin siz. Büyük hanım var içerde.
Hangi büyük hanım, çocuğum? Ben yanlış kapı çalmışım. Yabancı bir yere gelmişim. Ama sana bunları söyliyemem tabii. Anlamazsın ki zaten. Klâsik cevabı veriyorum:
— Ben artık başka bir gün gelirim. Sen selâm söyle. Hadi, Allahaısmarladık!
Dönerken içimin dopdolu olduğunu hissediyorum. Bir çaresini bulup hafiflemezsem patlıyacağım. Hâtıralarla möblelediğim dostluk binası, bir hayalmiş meğer.^ Dalg’in yürüyorum. Dur. Goethe iyi aklıma geldi işte. Hikâyeci değil miyim? Derhal kaleme sarılmalı. Şimdiden ferahladım. Eve dönüyorum. Emin, kati ve azimkâr adımlarla...
Bunun üzerine Sibellus şu cevabı vermiştir; "Şayet dünyayı anlasaydık, çeşitli zahiri disso-nanslann altında bir harmoni mantığının gizli olduğunu İdrak ederdik." Robert Kajanusa göre onun senfonileri kapalı birer felsefi sistem teşkil edcrler.Bıı sen-foniyer gerek dış gerekse do iş bakımdan eski eserlerden farklı
I***.1
olup bir çeşitlilik gösterirler.Bes tekâr basan huzursuz, bazan sakindir. Bir eserinde zaferini kutlar, bir eserinde aydınlığa çıkar, sonra ümitsizliğe düşerek kendi İçine kapanır, İnzivaya çekilir vc herşeyi reddeder. Bu kadar çeşitli eserleri ancak iç dünyası zengin ve zıt karakterleri olan bir kinişe yapabilirdi,
Karayolları Genel Müdürlüğünden
- MubnlAğarı. 2 — îrlleş: 3 — Zeval; Sıkı. 4 — Ata; 5 — îv; îna. 6 — İlerini; An. Fe; İdame. 6 — Emine;
9 — Nema; İlâve.
Ar.
A-
10 — Ate-
Üret; Tc-4 — Alrt; 6 — Aş-
2 — İran TOrklcrl aracında agn yerine mÜHtamcldlr; MccuaL 3 — BÜyÜk; Komut vrr 4 — Kendine gel: Saha. 5 — Azmi mevrut: Bir hnrfln okunuşu. 6 — Eyüp tarafında bir semtle oturan. 7 — Vâkıf mâniunna bir erkek adı; îtiknt. 8— Bir mnbııt; Hane; Musibet. 9 — Bir dişimiz; Yuvtu 10 — I»ı; Bir harfin okunuşu.
Yukarıdan nsnfı:
1 — çift yol (iki kelime). 2 — Ziyan; Üye. 3 — Çift ceriha (İki kelime); Tcral bir harfin okunuşu. 4 — Su; Bir tenvir vanıtası. 5 — Kederi mevcut (İki kellmo). 6 — îlâvo; tpllk gibidir; Bir harfin o-kunuşu. 7 — Ahlrct yolculuğuna çıkmadan evvel karşılaştığımız 7 Yiğitte bulunurmuş. 8 — Hakiki; Temi bir rakam. 9 — Temi frAn-Bixra bir rakAmın okunuşu: Mabut. 10 — Eski harflerden birinin okunuşu: Ncfi edatı; Kokulu bir ot.
DÜNKÜ BULMACANIN HALLİ Soldan «ağa:
1 Sez. îsaJ. 7 — mel. rine.
Yukarıdan aenğt:
1 — Mizacı fena. 2 — mel. 3 — Blvaye; Emi. îri nar. 5 — tlel; tde. o — •(
Sn; in. 7 — La; imale. 8 — Azılı; E ma. 9 — Cck; La; Eva. 10 — Isınan; Ler.

1 — Eksiltmeye konulan İş: Manisa Hinde Turgutlu - Salihli yolunda Karacaali, Akçapmar, Allahıdır, Ahmetli, Mat ve Şart köprülerinin betonarme olarak yapımları olup keşif bedelleri tutan (548,227,19) beşyüz kırk sekiz bin iki yüz yirmi yedi lira on dokuz kuruştur.
TENt Î8TANBUL
f» Aratı-k İfrM
Satılık Piyano
Alman markalı İyi vaziyette kuyruklu bir piyano satılacaktır. Saat 13-15 arasında Ayazpaşa Üçler Apartmanı No. 7 ye müracaat
2 — Eksiltme: 22.12.1950 tarihine rastlayan cuma günü saat 16 da Ankarada Bayındırlık Bakanlığı binasında Karayolları Genci Müdürlüğünde Karayolları Eksiltme Komisyonunca kapalı zarf usulü ile yapılacaktır.
İstanbul Asliye 4 üncü Ticaret Mahkemesi Başkâtipliğinden : Dosya No. 949/440
Nişanca caddesi Garajında buluns n sayılı, iki bin lira 1938 modeli Buick
Kumkapı Kastamonu 2675 plâka kıymetinde
marka tamir görmüş otomobilin saati ile birlikte satışı yapılacaktır.
Arttırma günü 19.12.1950 salı saat 11 - 12 arasındadır. Satış peşin para ile olup, pey akçesi 150 liradır. Muayyen günde bedelin % 75 ini bulduğu takdirde ihalesi yapılacaktır Talip olanların mezkûr gün vc saatte gösterilen yerde hazır bulunmaları, fazla malûmat için mahkeme başkâtipliğine müracaatları ilân olunur. (17002)



r.
3 — Eksiltme evrakı: Vezneye yatırılacak (27,45) yirmi yedi lira kırk beş kuruşluk bedele ait makbuz karşılığında Karayolları Genel Müdürlüğü Teknik Hesaplar Şubesinden alınabilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek için:
a) İsteklilerin 1950 yılına ait Ticaret Odası belgesi İle usulü dairesinde (25,679.09) yirmi beş bin altı yüz yetmiş dokuz lira dokuz kuruşluk geçici teminat vermeleri,
b) Bu İşin teknik öneminde bir işi iyi surette başarmış veya idare ve denetlemiş olduklarını isbata yarar belgelerini, Karayolları Genel Müdürlüğünden aJacakları tanıtma beyannamelerine (Müteahhit ehliyet beyannamesi, müteahhit plân ve teçhizat beyannamesi) bağlamaları ve bu beyannamelerin içindeki sorular cevaplandırılarak yeterlik belgesi isteme dilekçeleriyle birlikte eksiltme gününden en az üç gün önce (tatil ile Bayındırlık Bakanlığına müracaat ederek belgesi almaları,
günleri hariç) yazı bu iş için yeterlik
34 üncü maddesinde verilen izahat çerçevesinde (eksiltme evrakının her parçasına ellişer kuruşluk pul yapıştırarak bunları imzalayıp zarflarına koymaları) hazırhyacakları yükleme mektuplarım eksiltme günü saat onbeşe kadar makbuz karşılığında Komisyon Reisliğine vermeleri lâzımdır.
5 — İsteklilerin eksiltme şartlaşmasının
Postada olacak gecikmeler kabul edilmez. Keyfiyet ilân olunur.
(16601)
İstanbul Beşinci Asliye Hukuk Yargıçlığından : 949/517
Tebliğ olunacak taraf: Vidc Mari . Nişantaşı Teşvikiye caddesi Halâs Ap. 18/1 No.
Dâvâlının sahip olduğu Beyoğlu Meşrutiyet caddesinde 271 No. lı Viktorya Apartmanının yapmış olduğu kapıcılık hizmetinden dolayı alacağı 480 liranın yargılama giderleri, avukatlık ücreti ve nizami faiz ile birlikte tahsiline karar verilmesi talebiyle Kıymet Demire) tarafından Vide Mari aleyhine açılmış olan dâvanın icra kılınmakta olaru yargılaması sırasında: Dâvacı vekilinin gerek hizmet ve gerekse dâvâlı ile olan akdi İspat etmesi lüzumuna dair ittihaz olunan kararq karşı bu husustaki delillerinin yemin olduğunu ve bu İtibarla dâvâlıya yemin teklif ettiğini bildirmiş ve mahkemece de talep vc kabul olunan istek veçhile hâlen Ame-rlkaya gittiği ve oradaki adresi malûm bulunmadığı anlaşılan Vidc Mariye yemin dâvetlyesinin bir ay müddetle iJAnen tebliğine karar verilerek tâyin olunan 29/11/1950 günü saat 10 için tanzim olunan yemin davetiyesi Yeni Sabah gazetesinin 29 ekim 1950 tarihli nüshası ile ve ilân suretiyle tebliğ olunduğu halde muayyen günde ve saatte dâvâlı Vide Mari gelmediğinden ittihaz olunan kararla yeminden kaçınmış addlyle vakıayı kabul etmiş sayılmasına karar
H. U. M. K nun muaddel 337 nci maddesine olunan bu ikinci yemin davetiyesinin yukanda zikrolunan müddetle yeniden ilânen tebliğine karar verilerek oturum 17/1/1951 günü saat 11 e bırakılmıştır, İşbu yemin davetiyesinin tebliği gününden itibaren sekiz gün içinde dâvâlının arzuhal ile yemin edeceğini beyajı etmediği ve beyan olunan muayyen günde mahkemeye gelmediği takdirde yeminden kaçınmış olduğuna ve yemin edeceği vakıaların sabit olmuş sayılmasına dair verilmiş olan kararın katileşerek ona göre esas hakkında hüküm verileceği malûmu bulunmak üzere keyfiyet yeniden H U. M K. nun 141 inci maddesine tevfikan ilân ve tebliğ olunur. (16980).
verilmiştir.
tevfikan tanzim
İstanbul Üçüncü İcra Memurluğundan : 950/5530
Mahcuz olup satılmasına karar verilen 500 çift ayakkabı lâstiği 22.12.1950 tarihine gelen cuma günü saat 12 den 13 e kadar lskenderboğazı Sümer Lâstik 28/1 No. da birinci açık arttırma suretiyle satılacaktır. Mezkûr günde takdir edilen kıymetin yüzde yetmiş beşini bulmadığı takdirde aynı mahalde ve aynı saatte 25 12.1950 pazartesi günü ikinci arttırması yapılacağı ilân olunur. (16997)
t

Yeni gelen
son model
CHIRfiNfi ve TESLA
i
1

Öğrenmek ihtiyarında olduğumuz herşey
Hicri ARALIK 19 5 0 9 Cumartesi Kurnı
Safer 28 1370 T.Stml 26 1360
YAKIT VASATİ EZAM
Güneş 7.12 2.31
Öğle 12.06 7.26
tkindi 14.28 9.47
Akşam 16.41 12.üt)
Yataı 18.19 1.38
lmnftk 5.28 12.46
UÇAK-TREN-VAPUR
GELECEK OLAN UÇAKLAR
5.50 P. A. B. (Brezilya» Bu(tftÖ«* Aires, Rio. Dakar. Lizbon. Mıtd rkl. Romu dan. — 8.00 K.* L. M (Holânda) Amstordam. Mlımh Komadan. — 10,40 lzmlrdcn, — 10.45 P.A.A. (Amerikan) Bc>rut* tan. — 11.50 Ankaradan. — 13.10 Bahkcsırdon. — 11.50 Adana, Anka radan. — 15.20 P A B. (BrezIL ya) Beyrûttan. — 16.10 Diyarbakır. Elâzığ, Malatya, Ankaradan. — 16 30 T.A.E. (Yunan) A-tınadan.
GİDECEK OLAN I ÇARLAR
8.30 Ankara, Adana ya. — 9.00 M. S. (Mısır) Nikosya, Kahlrr-yc. — 9 00 K. L. M. (Hnlânda • Tahrana. — 9.55 B E.A (lnj ıhzt Atina. Roma, NIs. Lundrayt*. -10,30. İzmir, Ankaraya. — 11 ir Balıkchirc. — 11.80 P A A (Anit rikan) Frankfurt. Brüksel, Londra. New-York'a. — 12 10 lz»nt-re. — 13.10 Ankaraya. — 16.20 P.A.B. (Brezilya) Rojna, Madrid. Lizbon. Daknr, Rio, Bu(*nun Aires'e.
GELECEK OLAN VAPUR!
19.00 Mrraln, Imrozdan. — 1.30
Bandırma, Mudanvadan.
GİDECEK OLAN VAPIRI.IH
9.00 Bandırma. Mudanya ya 14.(M) Ege. Izrnirc. — 22.00 Konya, Bandırmaya.
GELECEK OLAN TRENE! it
7.10 Doğu (Eks. >. — 8.30 AıPıa m (Eks). — 0.15 Ankara. — 16,51 Ankaradan (MotörlÜ),
GİDECEK OLAN TRENLER
18.10 Ankara Ekspresi. — 1'30 Ankara. — 21.40 Güney (Eka 1.
si'MER (42651) Memleket Şar-khH.
ŞARK (40380) Görünmlyen Canavar.
ŞIK (13726) 1 — Kanlı Korsan. 2 — Zcnda Mahkûmları.
TAKSİM (43191.) Estergon Kalesi TAN (80740) 1 — İstanbul Geceleri. 2 — Üvey Baba.
ÜNAL (49306) 1 — Vatan Kurtaran Kadın. 2 — Bir Yetimcnin Romum.
YENİ (84137) 1 — Aşk Adası. 2— Ncsünaçi Amerikada.
YILDIZ (42847) Jandark hafta).
İSTANBUL
ALEMDAR (23863) 1 — Kırallçe KriMtin. 2 — Şlkago Kaplanı. AYSU (219J7) 1 — Zoronun İşareti. 2 — At Hırsızlan.
AZAK (23542) 1 - Tuna Ağlıyor 2 — Tarzan Maymun Adam.
CEMDERLİTA3 (22513) 1—Sln-
.onUo 2 — 3 üncü Adam Kim.
EMRE I - Kanlı intikam. 2 -K(»rkutuz Lassl.
halk (21004) 1 - Her Şafakta (Hürüm 2 — AH Babanın Mira ı*l. 3 — Şark Kadırgası.
İSTANBUL (22367) Eıuan 2 — De breli n^rnâcilar Kıralı. KISMET (26654) I -/^umanlar. 2 - Asiler Ülkeni. 3 — Kalkma
MARMARA (23860ı I - Sıngoab •S 2 - Üçüncü Adam Kim. MİLLİ (22962) I - Tüccar Horu 2 — Cennetin Anahtarları.
TURAN 1 — * arzun Maymun
Aflam. 2 — Turın Ağlıyor.
J'LNİ ı Bakırköy 16-126) Hamlet. 2 - Ağır Ceza
K \IH KOY
H v L E ( K M d I k Öy» (60062) Kahraman Yahudi, 2 — Kaçakçıları.
OPERA (68714) 1 — întcrmrzzu 2
SUNAR 1
i) 2 — Llıküa Havai (Yeril).
SI REY YA (60862) 1 - Çakırca
• ı Mehmet Efo. YELDEÖİRMENt 1 - Alnın Fc 'i”Heri. 2 - Çöl Şahini (Türk-çe).
(2 nci
1 - Hint Hanan Si-
Şnrlo Asrı
1
I -Altılı
Porııpolnin Son Gönleri Allah Çerini »Yer
ANKARA
İNKARA (23234ı Şehzade Azmi.
R
A
SİN t M A Uf
Al. KAZA K (42562) Pranga ivu Çağı.
AH 144304) Jnhny Bcllnda. ATLAS (40835) Kanlı İrmak ELIIAMKA i 42235) 1 — ViHan
Kurtaran Kadın 2 — üç AJ hap Çavuşlar Elmas Peşinde.
GÜREL 1 — Hamlet. 2 — Gcuc Kulüpleri Ha f iyesi.
İNCİ (44595) Jandark hafta).
İPEK (44289) üç Ahbap Lar Operada (Türkçe).
LALE (43595) Jandark.
MELEK (40868) Yelpazeli SARAY Yunan Opereti.
SI AT PARK 18,3143) .1 — Genç
Kız Kalbi 2 — Kanunsuz Sokak (Türkçe). 3 — Fakir Çu cuklar (lUrkçeL
(Ihıtıcı
Çavuş
Kedin
Marka Tıbbı ve Diş
GALATA, RIHTIM CADDESİ, T AHİR HAN altındaki yeni mağazamızda teşhir ve satışına başladığımızı SAYIN DOKTORLARIMIZA arzederiz.
Tababeti Cihazlarımızın
Muhtelif Röntgenler (15 - 800 mA.) (Radyoskopi ve Radyografi için)
Metabolizma cihazı
Ultraviyolc
Galvanofaradik
Sterilizator
Ameliyat masası Ameliyat lambası Pnöınotoraks
Diatermi Enfraruj Elektroşok Termostat Narkoz
Kuvöz İnlıalatör
vesair tıbbî cihazlar
Ünit komple Muhtelif fotöyler
vesair diş tababeti
O---
Diş röntgenleri Tur Elektrikler cihazları
TÜRKİYE GENEL MÜMESSİLİ :
MEHMET KAVALA
TAHİR HAN - GALATA
Tel : 49449 Telgraf : La met - îst.
i
i
Dış Lâstik Alınacak
Ankara Yollar 4. Bölge Müdürlüğünden
1 — Bölgemiz İçin 100 adet 750 /20 ob’adında ve 12 adet 650 x 16 eb’adında oto dış lâstiği kapalı zarf usulü ile satın alınacaktır.
t
2 — Muhammen bedel 28.370.00 (yirmi sekiz bin üç yüz yetmiş) lira olup geçici teminatı 2.128.00 (iki bin yüz yirmi sekiz; liradır.
3 — Kapalı zarf eksiltmesi 22.12.1050 cuma günü saat 16 da Ankara Etlik yolu üzerindeki bölge müdürlüğünde toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır. Zarflar saat 15 e kadar komisyona verilmelidir.
4 — Bu işe alt şartname çalışma saatlerinde bölge müdürlüğü teknik hesaplar servisinde görülebilir.
5 — Zarflar firma veya şahısların hususî işaretleri ile mühür-lenmelidlr. Para gibi umumun elinde bulunan şeylerle mühürlenmiş zarflar ve postadaki gecikmeler kabul edilmez.
6 — 2490 sayılı kanun ahkâmına uygun olarak müracaat edilmesi ilân olunur. (16792)
YILIN ANSİKLOPEDİSİ l'mumi rağbet rekorunu kıran, vaktinden evvel mevc udu ‘ tükenen, En büyük, takvimcilerin, âlimlerin, şairlerin, filozofların, mütefekkirlerin, doktorların, mulıarrirhriıı.
hikâyeeilerin, hazırladıkları,. Her yıl seve »eve aldığınız :
BÜYÜK SAATLİ MAARİF DUVAR TAKVİMİ
Sadece bir takvim dejjil, hakiki bir bilgi hMİnesidir. Aylardanberi mütehassıslara hazırlatılmakta olan bu eşsiz takvime sahib olmak fırsatını kaçırmayınız...
BÜYÜK SAATLİ MAARİF DUVAR TAKVİMİ
Yeni yılın en kuvvetli ansiklopedik eseri olacaktır. Bayiinizden istemekte acele ediniz.
Hindistan cevizinden çıkarılmış Hakikî VEJETALİN Yağ.
Pilâv, kızartma, tatlı ve her nevi yemeklerde kullanılan bu saf yağ mide ve karaciğer rahatsızlıklarını önler Bakkallardan ısrarla İsteyiniz
S | B I R Nebatî Yağlar Fabrikası Ld. Şii.
Telefon 20280
Telefon Başmüdürlüğünden:
1 — Başmüdürlüğümüz İçin bir adet ozalit kopya makinesi İle bir adet developman makinesi satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedel 9200 Ura olup muvakkat teminat 690 Hradır.
3 — Eksiltme 26.12.1950 tarihine raslayan pazartesi günü saat
15 te yapılacağından taliplerin şartnameyi görmek vc teminatlarını yatırmak üzere mesai saatlerinde satın alma komisyonuna müracaatları. (17001)

SEVDİĞİNİZ AYLIK AMERİKAN MECMUASI
Aralık sayısı, çok zengin mflnderecatla ve Rusya hakkında ağırbaşlı yazılarla bugün satışa çıkarılmıştır. Hct yerde satılır
İSTANBUL BELEDİYESİ İLÂNLARI
BÜYt K (15031) Öldüren Hatıralar.
CEBECİ (13846) 1 — Albukrck
Fatihi. 2 — Fedakâr Doktor. I’AIIK (11131) Allah Kerim. SUS (14071) Allah Kerim. SÜMEK Sahte Şampiyon.
IJLUS (22294) Takip.
YENİ (14040) Lulubeü.
GAR GAZİNOSU 1. Banana Revüsü.
ANKARA PALAS Paviyona Viyana Atraksiyon Orkestrası. Ceza Sevdi İdaresinde.
SÜREYYA FAVİYONÜ İspanyol Orkestrası.
Kfçt'K Melekler ve Şeytanlar. Bl’YÜK Hile ve Sevgi.
İZMİR
ATLAS Sokak Kızı Kittv. ELHAMRA Üç Silâhşorlar.
LÂLE 1 — Memnu Mıntaka. 2 — Ormanlar Perisi.
MELEK I — Kanun Harici. 2 — Bu Gece Seninle.
TAN 1 — Memnu Mıntaka. 2 — Ormanlar Perisi.
1AYYARE Harman Sonu. YENİ 1 — Tarzan Maunun damk 2 — Bufalobll Şarkısı.
İSTANBUL BELEDİ) ESİ Şehir Ti.\atrohırı 20.30 dn l)R A M Dilsizlerin l>lll Sevgi Samlı Tclf . 42157 KOMEDİ KISMI Terşlnr Ohrı.Mi
—O— yeni SES tiyatrosu
Pazartesiden ma-adn her gece saat 20.45 do
afrodIt
Müzikal Fani»rzı 3 Ferde I Tablo Telofan; 19359

A
Beyoğlu 41644 Ankara 00 İstanbul 24222 İzmir 2222 Üsküdar 60945 K.köy 60872 Karşıyaka 15055

İstanbul Beyoğlu Anadolu yakası Ankara
İzmir
44998
60536
91
2251
EMİNÖNÜ: Beşlr Kemal (Eminönü) — İtimat Sndrl (Küçükpa-zar) — Sultanahmet (Alemdar) — Asadur (Gedik paşa)
A-
BEYOĞLU: Dellasuda (Merkez) — Nihat (Taksimi — Ayazpaşa (Taksim) — Hayrcddln Tav (Galata) — Sporldis (Galata I — A-tnknn (Şişil) — MacIdJyokÖy (Şişli) — HnskÖy ıHnakov) — Yeni Turan (Kasımpaşa)
BEŞİKTAŞ: N. Halil (Beşiktaş) — Yeni (Orlaköy) — Arnavut-köy) — Merkez (Bebek)

9 •
1
.Mİ A M M Eli KAKACA Tl V Al KOMİ
BEL A M|
KADIKÖY: Merkez (Kadıköy) — Kızıltoprak — Göztepe — Boaca ncı
FATİH: üniversite (Şehzadvba-.*?>) — Zivn Nuri (Aknıırayı — Eıulıı Rıdvan (Samatva) -- Nâzım Malkoç (Şehremini ı — Edır-nekapı (Karâgümrük) — Gülse-ren Sipnhloglu (Fcııcr)
EYÜP: Ayvannaray (Şifa) HEYBELtADA: Halk llt Yİ KABA; Halk
ANKARA: Sebat — Baver —
Nüm une
İZMİR: Ege (Basmahane) — Al-snncuk (Alsancnk) — Hilâl (Ke-ınernltı) — Aarl (Eşrefpaşa) — Kıırataş (Yalılar)
D
Y
0
L
A
R
ANKARA :
7 28 Açılış ve program — 7.30 M.S Ayarı. — L31 Hafif nıhzlk (pl.). - 7.15 Haberler vc hava raporu — 8 (Xi Türküler (pl.). — 8.25 Günün programı. — 8 30 Brahma - LA Minör Kuarteti (pL). (Çalan: Buaeh. — 9.00 Kapanış.
12.15- 13.15 Asker Suutl; (16.xn.83 - 178(o Kc/h T A V. kısa dalga poaft&siyle beraber yayın), __
12 15 Mrmlekeilcn Sclıim. — 12.30 Askerin İstediği havalar. — 13.00 Haberler. — 1315 Klâsik
eserleri. — 13.30 Öğle ga«otcal. — 13 45 Şarkılar, — 14()0 Radyo Salon Orkestrası: Sedat Ediz vc Arkadıışlnrı. — 14,30 Karen Komple söylüyor (pl ). — 14,55 Konuşma: Spor haberleri. 15.00 Kayıp nıeklııpları, hava raporu, ak-4Uin programı vc kapanış.
16 58 Açılış ve program. — T“ ntl. — 18 00 M S Ayarı. — 18,00 Dans (pl ). — 18.30 Şarkılar. — haberler. — 19.15 Tarihten bir yaprak. *— 19.20 Yurtlan Şenler 1 İdare eden: Muzaffer Sarıaö-zen). — 19 45 Radyo ile İngilizce — 20.00 Hafif melodiler (pl.). — 20 15 Radyo gazetesi. — 20.30 Serbest saat. — 20.35 İncesaz (Uşşak Faslı) — •u H Çeşitli, sololar (pl ). — 21.35 Opera Potpu-J tileri (pL). — 22.00 Kuııufimu. — 22.15 Şarkı-
17.00 Çocuk mı-
----------i müziği 19.00 M S.Aynrj vc
lar — 22 15 M S.Avnrı vc haberler. — 23 00 Dann OrkCMtıaları Geçidi (p| ). ~ 23.30 Program vc kapımış.
İSTANBl L ;
12 57 Açılış ve programlar. — 13 00 Haberler. — 13 15 Daiis müziği (pl.), — 13.30 Hndvo Salon Orkestrası Konseri. — 14.00 Şarkılar. ______
14.45 Hnfıf miizlk (pli — 16 ıw» Konuşma. —
15 10 J hrkülor (Ccnjlcıın Kardoşlrr) — 15.30 Hafızının Programı — 15.15 Sevilmiş Sesler (pl.). —
16 10 Shx nHcrlerl. — 16.80 Dans Orkestraları Geçidi (pl.). — 17.15 Yurdun hor köşelinden deyişler ve «rtvleylşler. — 17.45 Knvıp Mektuplara — 17.50 Karon Kcmple’dcn şarkılar (pl.). — 1800 Radyo KlAsllc Türk Musikisi Birliği Konacrl. — 18.40 Operetlerden ler. — 19.15 Kısa vaş Kuartetinden
(Akile Artun). — Dinleyici İstekleri
Kadri Şençalar Topluluğu Konseri. L- 22 00 Konuşma. — 22.10 Gcraldo Orkcalrasından müzik ıpl.). — 22 30 Şehirde Bu Hafta (Hatırlayan: Orhan Boran). — 22.45 Haberler - 23.00S Programlar vc öğlence yerlerinden naklen yayın. — 24.Ou Programlar vc kapanış.
müzik (pl.). — 19.00 Hnber-şehir haberleri. — 19 20 Dnr-mslodiler. — 19.40 Şarkılar 20.15 Radyo gazeteal. — 20.30 (Hafif batı müziği). — 21.15
9
ESKİ ESER TAMİRİ
Eski eserlerden olup tehlikeli bir hal gösteren îstanbuldaki Çcmberlilaş açık eksiltme suretiyle tamir ettirilecektir.
Keşif bedeli 21739.86 lira ve ilk teminatı 1630.49 liradır.
Şartnamesi İstanbul Dlvanyolunda Belediye Merkez binasındaki Zabıt ve Muamelât Müdürlüğünden alınacak veya görülecektir.
ihale, 11 aralık 1950 pazartesi günü saat 15 te İstanbul Belediyesi Merkez binasında müteşekkil Daimi Komisyonda yapılacaktır.
İsteklilerin ilk teminat makbuz veya mektubu. 950 yılı Ticaret Odası vesikası ve ayrıca bu işin teknik ehemmiyetinde bir İşi iyi bir surette yaptığını veya idare ettiğini gösterir resmi kâğıt-lariyle eksiltmeden 3 gün önceye kadar İstanbul Belediyesi Fen •işleri Müdürlüğüne müracaatla alacakları fenni ehliyet kâğıtla-riyle birlikte ihale günü saat 15 te Daimî Komisyonda bulunmaları lâzımdır. 116097)
Kalorifer Tesisatı Yaptırılacak
lstanbulda Beykoz Ağaçlama Fidanlığı serlerine kalorifer tesisatı yaptırılması açık eksiltmeye konulmuştur.
Keşif bedeli 22.500 lira ve ilk teminatı 1687,50 liradır.
Şartnamesi İstanbul Dlvanyolunda Belediye merkez binasındaki Zabıt ve Muamelât Müdürlüğünden alınacak veya görülecektir.
ihale 21 aralık 1950 perşembe günü saat 15 te İstanbul Belediyesi merkez binasında müteşekkil Daimi Komisyonda yapılacaktır.
isteklilerin ilk teminat makbuz veya mektubu. 1950 yılı Ticaret Odası vesikası ve ayrıca en az bir kalemde 20.000 liralık bu veya benzeri bir işi muvaffakiyetle başardığını ispata yarar resmî dairelerden alınmış vesaik ibrazı suretiyle eksiltmeden 3 gün evveline kadar İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünden alınacak fenni ehliyet kâğıdiyle birlikte ihale günü saat 15 te Daimi Komisyonda bulunmaları lâzımdır. (16595)
Eminönü Nüfus
Memurluğundan :
Edirne Belediye
Başkanlığından:
Belediye mezbahasının soğukhava deposu ve buzhanesi bütün fenni şartlara uygun ve pek mükemmel şekilde bina inşa edilmiş yalnız makinelerinin temin ve yerleştirilmesi muamele ve ameliye-«i ikmal edilememiş bulunduğundan bu binaya projelerine mutabık şekildeki makineleri satın alınacak ve yerleştirilecek veyahut da isteklilerine makineleri vazetmek suretiyle icarla verilebilecektir. Makine satanlar ile işletilmesi hususundaki müteşebbislerin müesseseyi yerinde görmeleri ve tekliflerini bildirmeleri encümen kararı gereğince ilân olunur. 116591)
Gümrük Muhafaza
Genel Komutanlığından:
Gümrük Muhafaza Teşkilâtına 15 lira maaşlı erkek muhafaza memuru alınacaktır.
Müsabaka İmtihanı 0 şubat 1951 cuma günü saat 9 da yapılacaktır.
Aşağıda yazılı şartlan haiz olanların müsabakanın yapılacağı günden evvel nüfus kâğıtları, iki tane belgelik fotoğraf, okul şahadetnamesi ve dilekçeleriyle Ankarada Gümrük Muhafaza Genel Komutanlığına ve lstanbulda Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğüne başvurmaları,
a) Memurlar Kanununun 4. maddesinde yazılı şartları haiz bulunmak,
e b’ c)
d)
e) iıkları maaşla
Ortaokul mezunu olmak»
30 yaşından yukarı bulunmamak,
Boyu 1.64 den aşağı olmamak,
Lise mezunlan müsabaka imtihanına iştirak edip kazan-tnkdirde 20 liralık kadro bulunmaması dolayı ' 1 "> lira
tâyinleri yapılacaktır.

Eminönü ilçesi Darülhadıs M. Vefa caddesi 53 11/112 hanede kayıtlı GİRAY FOLTANSKİ bu kere İstanbul Asliye 3 üncü Hukuk yargıçlığının 15.11.1950 tarih ve 950/1833 esas 950/1861 karariyle soyadı SİLVAN olarak değiştirilmiştir. Keyfiyet Medeni Kanunun 26 ncı maddesi gereğince ilân olunur. (16970 ı
i
MUAMELE VERGİSİ
İmalât basit muamele, bitim işleri, banka bankerlerin tutacakları muamele vergisi defterleri hazırlanmıştır.
İNKILÂP KİTABEVI
I
4
Soğuktan ve rüzgârdan mütevellit yüz ve el çatlaklıklarına. sivilcelere, yanıklara, ekzemaya ve cilt hastalıklarına karşı
DERMOJEN
kullanınız.
İngilizce Mütercimi Alınacak
Topkapı Sarayı Müzesi
Müdürlüğünden
Topkapı Sarayı müzesine 230 lira ücretle bir İngilizce mütercimi alınacaktır.
İsteklilerin müze kalemine bir hafta içinde müracaatları.
(17030)
Uzunköprü Belediye
Başkanlığından:
1 — Belediyemize ait beş tonluk. AUSTtN markalı 948 modeli kullanılmış, altı adet iç ve dış lâstikleri sağlam, 5500 lira bedel tahminli ve işler durumdaki bir adet kamyon 15.12.1950 cuma günü saat 15 te belediye binasında daimi encümen huzurunda açık arttırma suretiyle satılacaktır.
2 — Muvakkat teminatı 412 lira 50 kuruştur. Talipler şart-
Aiamvyı her gün belediyede görebilirler. (16639)

Comments (0)