50.000 liralık büyük ikramiye üç jandarma erine isabet etti
AKŞAM
HEMOGLOBİN tege KANSIZLIKLARDA .GENEL ZAFİYETTE. HALSİZLİK.TAKATSİZLİKTE KULLANILIR.
Sene 28 — No. 9689 — Fiat! her yerde 10 kuruştur.
PAZARTESİ 8 Ekim 1948
Sahibi: Necmeddln Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Ea — AKŞAM Matbaası
Bir nutkun serptiği
aydınlık altında
Yugoslav seçimleri
beliren garabetler
Birleşik . Amerika Devletleri' Dışişleri Bakanı M. Bymes, Lon. dra dönüşünde, konferansuı ni. çln suya düştüğünü Amerikan milletine uzun uzadıya ve açıkça anlattı ve hükümetinin, sulh İşinde tuttuğu ve tutacağı yolu hiç çekinmeden açığa vurdu.
Bu nutku okuyunca insanda uyanan ilk düşünce şudur: Bugüne kadar Müttefik devlet adamları arasında bir çok konuşmalar oldu. Hiç bir konuşma sonunda dünya, böyle bir hayal kırıklığına uğramadı. Bunun se. bebi sadece, herhangi bir mesele üzerinde anlaşmazlık olsaydı, altı yıllık harbin sulhu de elbet güç kurulur diyerek avunmak kolaylaşırdı. Fakat M. Bymes öyle şeyler anlatıyor ki hayret etmemek mümkün değildir. Dünya efkârı karşısında konu, şan Amerika Dışişleri Bakanına inanmamak gibi bir ihtimal hiç kimsenin aklından geçemez. Böyle olunca, ortaya çıkan hâ. dişe herhangi bir meselede uzlaş, maya varılıp vanlmamaktan daha ehemmiyetlidir,
Bymes’ün anlattığına göre 11 eylülde toplanan Beş Devlet Dışişleri Bakanları her mesele konuşulurken beş delegenin de hazır bulunmasına karar vermiş (M. Molotof, böyle bir karar alınmadı diyor) netekim İtalya ile sulh konuşmalarında — İtalya mütarekesini İmzalamamış olan — Çin Bakanı, Finlandiya sulbünde — gene bu devletle mütareke imzalamamış olan — Amerika Bakanı, Bulgaristan ve R^manva sulhu konuşmalarında da — aynı şartlar içinde — Çin üe Fransa hazır bulunmuşlar, fekat Berlin karan gereğince, bu devletler ova fştirâk etmemişlerdir. Sıra Macar’stan sulhune gelince, yani 22 eylülde, Sovyet de. legcsl, konferans tarafından ev. velce kabul edilmiş olan usulün gerj alınmasını istemiştir.
Bunun sebebini anlamak güçtür. M. Bymes de bunu aydınlatmıyor. Yalnız. Milletler arası Emniyet Meclisinin iki daimî üyesinin, herhangi Mihverci devletle sulh anlaşmalarında hazır bulunmamaları fikrin} Amerika, ntn kabul edemlyeceğini söylü. yor.
Bununla beraber M, Bymes. Fransa ile Çini bu konuşmalar dışında kalmaya razı etmek için Londra konferansının sadece bir hazırlık vazifesi gördüğü ve sulhun bütün Birleşmiş Milletlerin davet edileceği bir konferansta gözden geçirileceği fikrini ileri eünnüş. fakat Sovyet heyeti. Moskovaya gidip hükümete danışmadan önce bu Amerikan teklifini kabul edemlyeceğini bildirmiştir.
Bu, konferansı suya düşüren garip bir usul meselesi,
îş bununla bitmiyor. M, Byr, nes. Londrada Sovyetlerle ilk anlaşmazlığın Balkanlarda ku. rulmuş olan hükümetler yüzünden çıktığını söylemiştir. Fakat bu meselede de çok tuhaf bir nokta var: Sovyellere göre Ame. rikanın Balkan hükümetlerini tanımaktan çekinmesi bu hükümetlerin Rusyaya mütemayil olmalarından ileri geliyormuş. Anlaşılmaz bir mantık. Eğer Amerika. Sovyetlere dost hükümetleri tanımaktan çekiniyorsa bu iddianın İlk neticesi, Amerikanın Balkanlarda Rusyaya düş. man hükümetler görmek istediği, yani Amerikanın Rusyaya düşman olduğudur! Böyle bir hüküm vermek İçin ortada her. hangi bir delil bulmak güçtür. Bilâkis M. Bymes, Sovyet Rus. yanın Orta Avrupada kendine dost hükümetler bulundurmak arzusuna Iştirâk ettiğini söylL yccck kadar anlayış zihniyeti göstermiştir; Amerikanın İstediği, Balkanlarda şu veya hu dev. İçte dost hükümetler değil, dış siyasetleri ne olursa olsun, mil. leti temsil eden demokratik hükümetlerdir.
Bir devletin bütün dünyadan bu derece şüphe ederek, Ameri, kanın Balkanlarda bile Rusyaya zıt bir siyaset güdebileceğinden kuşkulanarak her meselede gizli manevralar, her kararda kötü ni. yetler araması her türlü anlaşma ve uzlaşmayı güçleştiren başlıca âmildir. Bu ruhî durum, Bolşe. viklerin kapitalist dünyaya karşı besledikleri ve bu uzun harbdekl silâh arkadaşlığının dahi değiştiremediği şüphelerden doğmak, ta ve Sovyet Rusyanın bütün siyasetine tesir etmektedir. Bu. nun içindir ki Sovyetler, ancak kendi nüfuzları altında bulunan ve kendi adamları — hattâ yerli kislingler bile değil de Moskova, dan gönderilen adamları — ta. rafından idare edilen memleket, lere ve kurulan rejimlere inanıp güveniyorlar.
Necmeddln Sadak (Arkası sahife 2; sütun 6 da)
Amerika, bunları serbes seçim addetmediğini Tito'ya bildirdi
Londra 8 (a_a.) — Londraya gelen haberlerden Istldl&l edildiğine göre. Birleşik Amerikanın Yugoslavyadakl büyük elçisi olup Londıada toplanan Beşler konferansı esnasında M- Byr-nes 11e bir mül&kat yapmış otan Rl-chard Patterson, Mareşal Tlto’ya Blreşlk Amerikanın şimdi Yugoslav-yada yapılmakta olan seçimleri eer-besçe yapılmış bir seçim telâkki et-mlyeceğinJ bildirmiştir. Yalta anlaşmasına göre, şimdiki hükümet «serbes seçimler yapılıncıya kadar» ancak muvakkat bir hükümet olarak telâkki edilmektedir.
Birleşik Amerikanın Yugoslav hükümetini tanımaması takdirinde Yu-goslavyaya yaptığı mail ve İktisadi yardımları durduracağı sanılmaktadır.
Yunan seçimleri
Atina 7 (A.A.) — Yunan Ube. rai partisi lideri Temlstokles So. fulls, 20 ocakta yapılacak olan seçimlere kendi partisinin iştirak etmiyeceğini bugün bildirmiştir.
M » I»
Üçler konferansı
yakında toplanıyor
Vaşington’daki müşahitlere göre çıkmazdan kurtulmak için Üçlerin yeniden toplanması lâzımdır
B. Truman Stallne bir barış konferansı plânı gönderdi; Stalin’in Üçlerin daha önce toplanması şartile bn plânı kabul edeceği sanılıyor
Londra 8 (R.) — Vmjtogton’dan bildirildiğine göre, Birleşik Amerika Dış İşleri Bakanı B. Byrnea bugtln Ayan meclsl Hariclya encümeninde Beşler konferansının başarısızlığı sebepleri
Fecî bir tren kazası oldu
Şimdiye kadar 30 ölü ve
40 yaralı tesbit edildi
Erzuruma giden muhtelit katar Erzincan yolunda bir marşandizle çarpıştı
Ankara 8 (Telefonla) — Erzin. candan bildirildiğine göre, İliç istasyonu ile Bagıştaş istasyonu arasında çok feci bir tren kazası olmuştur. Kasaplık hayvan yük. lü bir marşandiz katan ile Sivas, tan Erzurum a doğru yola çıkan bîr muhtelit yolcu katarı çarpış, iniştir.
Bu sabah kaza hakkında yap. tığım tahkikata göre kaza, pazar sabahı olmuş ve iki katarın bir. birile çarpışması neticesinde va. gonJardan bir çoğu Ustüste bin. ditmiş bir kısım vagonlar da raydan fırlayarak devrilmiştir.
İlk anda vagon enkazları altından 30 ölü, 40 a yakın yaralı çıkarılmıştır Bir çok hayvan da ölmüş ve yaralanmıştır.. Kazaya ne gibi bir ihmal veya dikkatsiz, ligin sebebiyet verdiği henilz bel. 11 değildir.
Yine bildirildiğine göre, iki katarın enkazı altından karıdaki rakamlar haricinde ha ölü ve yaralı çıkması kuvvetli bir ihtimal dahilinde görülmektedir
Kaza mahalline en yakın yer. terden yardım ve tahkikat he. yetlerl gönderilmişse de henüz
her yu-da. çok
alâkadarlara bu heyetlerden ma. lûmat gelmemiştir, Erzurum de. miryolu hâlen kapalıdır.
AKŞAM: — Ankara muhabiri, mzlden aldığımız bu feci hâdise üzerine Sivas tan hareket ettiği bildirilen muhtelit katarın Hay. darpaşadan Erzuruma müteveccihen kalkan hangi katarla alâ. kası olabileceğini tahkik ettik. Alâkadarlar, kazaya uğrayan bu muhtelit katarın cuma sabahı Havdarpaşadan kalkan katarla alâkası bulunup bulunmadığa hakkında kendilerine henüz ma. lûmat gelmediğin! söylediler.
hakkında İzahat verecektir.
Vaşlngtondakl müşahitlerin fikrine göre, çıkmazdan kurtulmak için B. Attlee, Mareşal Stalln ve B. Trumaıı arasında yeni bir konferans akdedilmesi lcabedecektlr.
Sunday Dlspatch gazetesine göre, Mareşal Stalln, üçler arasında Mçıs-kovada yeni bir toplantı yapılmasını teklif etmiş, Başkan B. Truman da Mareşal, Stallne şahsi bir mesajla beraber bir barış konferansı plânı göndermiştir. B. Truman’ın bu plânı harbe lştlrâk etmiş olan bütün devletlerin barış konferansına lştlrâk etmeleri merkezindedir.
Sunday Dlspatch gazetesine göre, İngiliz Dış İşleri Bakanı B. Bevln, yarın Avam kamarasında yapınası beklenilen beyanatta, B. Truman’ın bu plânını destekllyccektlr. Mareşal Stallnln de daha evvel üçler arasında bir toplantı yapılması şartile bu plânı kabul edeceği zannedilmektedir.
B. Dulles’in beyanatı
Londra & (R.) — Beşer konferansında B. Byrneş’e, Cumhuriyetçi partinin müşahidi sıfatlle refakat etmiş olan B. Dulles, söylediği nutukta demiştir kİ:
«Şimdiye kadar olup bitenlerden Rusya ile aramızda uyuşmak kabil olmıyacağı fikrine lştlrâk etmiyorum. Beşler konferansı ortaya yeni güçlükler çıkarmamış, harbin saklayıp, tatlı şerbetler usullle örtülmüş olan zorluklarını açığa vurmuştur. Birle-

Rusyanın genişleme emelleri velngilizler
Ingiliz gazeteleri gittikçe sertleşen bir lisan ve daha az ihtiyatlı yorumlar yapıyorlar
Londra 8 (A.A.) — Dış İşleri Bakanları konseyinin İnkıtaa uğraması sebeplerinin bilinmekte olduğu bir sırada, gazete başyazarlarının cRusya-nm genişleme tasavvurları» diye tavsif ettikleri mesele etrafında gittikçe sertlenen bir eda ve daha az İhtiyatlı yorumlar göze çarpmaktadır. Bu konu bütün haftalık mecmualarda büyük bir yer İşgal etmektedir.
«Spectator» şöyle diyor:
«Rusyanın müttefiklerin© karşı gizil oyunları ve kuşkuları, Avrupada harbin sona ermesinden beri hiçbir suretle azalmamıştır. Rusya hakkında ancak kendi hareketlerine göre, hüküm verilebilir. Varılacak netice şudur kl, Rusya nüfuzunu kendi balı hudutlarının çok ötesindeki geniş bölgelere kadar tevsi etmek arzusundadır. Polonya, Çekoslovakya, Macaristan. Romanya ve Bulgarlstıında hiç şüphesiz bunlara İlAvo edilmesi lâzım gelen Yugoslavya ve Avustur-yada hiçbir hükümet, Rusyaya mü-maşatkûr olmadıkça, onun tarafından hoş görülmlyecektlr. Bu hükümetlerin kendi milletlerinin hoşuna gidip gltmlyeceklerl meselesi bahis mevzuu bile değildir.»
Londra 8 (R.) — Londra basınının bir kısmında dün belirtildiğine göro,
Sovyet Rusya Doğu Avrupayı kendi nüfuz sahası yapmak arzusundadır. Hal boyla İken. Batı Avrupada bir İngiliz, Amerikan nüfuz sahası tesis edilmesine tarafta bulunmamaktadır.
Basın, Sovyet Rusyanın her iki sahada birden muvaffak olabileceğini sanmamaktadır.
Londra 8 CR.) — Beşler konferansı İçin Londraya gitmiş olan Yugoslavya Başbakan muavini B. KardelU, basın toplantısında, Trleste meselesinin Akıbeti hakkında İyimser olduğunu söylemiş; çünkü Trlestenln ftkıbetl İle alâkadar olan Yugoslavya. Avusturya, İtalya, Çekoslovakya vo Macaristan hükümetlerinden yalnız İtalya-nın, şehrin Yugoslavyaya ilhakına muarız bulunduğunu vo Yugosİavya-nın îtalyadan harb tazminatı İstemekte bulunduğunu ilâve etmiştir.
Viyana 8 (A.A.) — Trleste meselesinin gelişmeleri Avusluryada dikkatle takibedllmektedlr. Zira bu memleket kendisine her zaman Akdenlzdo bir pencere vazifesini gdrmllş olan bu limanla İlgisiz kalamaz.
Eylülde toplanmış olaıı Eyaletler konferansı da Avusturya nın Trieste-de bir serbes limana malik olması temennisini esasen izhar etmiştir.
DİKKATLER
Balıkpazarmm hali piir melali!
şik Amerika, bir Batı bloku tesisine taraftar değildir.»
B, John Dulles bundan sonra Lon-drada yapılan Amerikan tekliflerinin bellibaşh noktalarını şöyle İzah etmiştir:
î — Toprak düzenlemeleri mümkün olduğu kadar İlgili memleketlerin arzularına uymalıdır. İnsan! mülâhazalar stratejik ve İktisadi meselelere takaddüm etmelidir, Bu prensip bazı toprak düzenlemelerini İcabettir!, fakat Trlestenin ehemmiyetli nispetteki İtalyan halkının Yugoslavya'ya bırakılmasına cevaz vermez,
2 = Sulh antlaşmaları, insan hakları telâkkilerine bir tatbik zemini olmalıdır.
3 — sömürgeleri her şeyden evvel meskûn bulundukları ahalinin refahı bakımından mütalâa etmelidir ve toprak düzenlemeleri yapıldığı takdirde İnsani telâkkiler her şeyden önce gelmelidir.
4 — Düşmanların silâhlarını tah-dldetmek ve onları İlk umumi harb-den sonra olduğu gibi gizil sîlâhlan-mağa m&nl olmak İçin kontrol altında tutmalıdır. Yeni silâhların tahrip kudretleri bakımından bunun başlıca bir ehemmiyeti vardır.
5 — Amerikan heyeti, kurtuluştan sonra Avrupa milletlerine bütün hürriyetlerin verileceği teminatım gerçekleştirmemiş bulunan Rumen hükümeti gibi hükümetlerle sulh antlaşmaları lmzalamryacağını açıkça izah etmiştir.
MUKADDES YALAN
, I., Malicet’nin yazdığı. (Vâ - Nû)
/ gayet heyecanlı romanı pek yakında ) yoruz.
nun tercüme ettiği bu tefrika etmeğe başlı.

Günler Geçerken
Gözü kapalı taklit

— Yirmi kuruşa palamut!,., , , Daha keskin bir ses:
— On beş kuruşa palamut!...
Pahalılık tarafından imha muhasarasına yakalanan İstanbul halkına, palamut sürüleri, kurtarıcı kahramanlar1 halinde imdat getirdi.
Ne yazık! Bunların satıldığı ve bütün İstanbul halkının kaynaştığı yerler İse — hele Eminönü — çamur deryasıdır. Daha iki Uç sene evvel bu sütunda şöyle de. iniştik: «Bir sergi açılsa, on beş yirmi gün sllrecek bu sergiye himmet sarfediür, Halbuki, seneler sonra yenisi yapılacağı düşünülerek Balıkpazan bugünkü halinde bırakılıyor.»
Bu gidişle aradan seneler geçecek: «yakında iyisi yapılacak! Bu yer muvakkattir.'» düşünce. Sile bu yilz metreden kısa çarşı, aynı berbatlıkta kalacak.
Şuradan bir yar direktör nıııa. vin vekili geçse de bir rapor yaz. sa...
Adalet Bakanı geldi
Adalet Bakanı B. Alı Rıza Türel bu sabahki Ankara ekspresli» şehrimize gelmiştir.
Garplı milletlerin de aslını, lüzumunu pek bilmedikleri hal. de gelenek ve görenek olarak uyup gittikleri bazı âdetleri, alışkanlıkları vardır kl bizim gösteriş ve özenti kabilinden bun. lan aynen, gözü kapalı taklide kalkışmamıza ciddi lılç bir sebep yoktur. Meselâ nişan ve nikâh törenlerinde tanışlara ve misa. lirlere verilen «draje», yani içinde sekiz, on tane yenmez yutul, maz, taş gibi katı, koskocaman badem şekeri bulunan biçimsiz kutular o mânasızlıklardan biridir. Yurdumuzun minimini, ha. kiki bademden seçilip çifte kavrulmuş, dişe dokununca kolayca kınlan ve çıtır çıtır yeneıı, hele damak hoşlandırın yanık bir diş bademi kokusu ve lezzeti yayan nefis malımız dururken bu, esanstı şeker bulamacına batırılmış çakıl taşlarım ikram ediş basbayağı bir münasebetsizlikten başka nedir ki? Frenklerin Türk usulü gevrek badem şekeri yapmasını nasılsa bilemedikleri için draje yediklerine, daha doğrusu yemeğe çalıştıklarına şüphe edilemez.
Nikâh ve nişan şekerinin yenmeyip saklanması İsteniliyorsa, yani o sebeple sert, katı ve dayanıklı yapılıyorsa iki kişi evlendi diye herkesi bir hâtıra saklamağa zorlamak da nezaketsizliktir. Şeker, yenmek için ikram olunur; bunun için de bizim mevlût. larda verilen peynir şekerimiz her dişe ve her ağıza elverişli, mi. deye zararsız, en basit surette ve en sade harçla yapılmış olma, sındaıı dolayı mükemmel bir buluştur. Hele bir müddet durunca yumuşamasının, kaymakl aşmasının yaşlıları da memnun bırak, tığı unutulmamalıdır. Nikâh ve nişan şekeri kutusunda —■ çoluk çocuğunun dişlerini kırması, dolgularını düşürmesi, çoğunun briç, kuron ve yapma takımların! sakatlaması ihtimali bulunan — draje yerine ufacık ufacık lıadem şekerleri, badem ezmeleri, fon. (lanlar, hattâ mevsiminde kestane şekerleri çıksa hoşlanacağımız muhakkaktır,
Vaktile tstanbulda drajeyi Rum ve Ermeni düğünlerinde gö_ riirdük ve ikram edilince yemeğe cesaret edemediğimiz İçin ara. lanna akırştırılmtş gümüş yaldızlı kişniş tanelerinden alır, bun. lan da sevmediğimizden çok defa belli etmiyerek sigara tabağı, na atıverlrdlk. Haydi, bir takım lüzumsuz âdetlere kapıldığımıza göz yumalım; fakat hiç değilse bu âdetlerde bazı hoş yenilikler yapalım.
Refik Halid Karay

Sahile 2
9 A M
SÖZÜN GELİŞİ
Adam yetiştirmek eçen sene üniversiteye giriş imtihanları bir kere daha gös. terdi ki liseyi bitiren gençlerde hâkim olan fikir ne olursa olsun, hangisi olursa olsun bir yüksek tahsil şubesini bitirmek-
tir Üniversiteye giriş imtihanla olunca gençler bu yüksek tahsili yapamamak tehlikesile karşılaştıklarını sanarak telaşa düştüler. Ne olur ne olmaz, açıkla kalmamak düşiiııccsilc bir genç eıı aşağı üç yüksek okulun imtihanına girdi. «Tıbbîyede kazanamazsam belki Hukukta karanırım, oranın imtihanını da veremediğim takdirde Edebiyat fakültesine girerini.» diyen genç h&tıgî imtihanı kazanmışsa oraya girdi. Böylelikle hekim olman isteyen kendini Hukuk fakültesinde yahut Edebiyat fakültesinin bir lisan dershanesinde buklıı, artık kendisinin değil de kaderin kendisine seçtiği meslek, te ne dereceye kadar muvaffak olacağını Aflah bilir.
Hayatta tuttuğu meslekten memnun olmıyanlar gibi şimdi, den okuduğu mektepten memnun olmıyanlar vardır «Şevk olma, dan meşk olmaz» dedikleri gibi hu hevessiz insanların parlak bir tahsil yapacakları şüphelidir. Bir yüksek tahsil yapmak iradesi belki bazılarına girdikleri mektebi bitirteccktir. ötekiler daima sr. rafların kötü talebesi olacak, bir iki sene kaldıktan sonra talısili bırakacak, feleğin sillesini yemiş gayri memnunlar sınıfını kabartacaktır.
öyle sanıyorum ki bütün mesele orta okullarla liselerin yapı. gmdadır Bu iki öğretim iMÜessescsi de her türlü istidat yoklama, s c'hazından mahrumdur. Çocuklar sınıflan geçer orta okulu, yine sınıflan geçer liseyi bitirirler, fakat nereye doğru gittikleri öğretmenleri için olduğu kadar kendileri için de meçhuldür.
Hiç olmazsa liselerde çocuklarla vc çocukların ailclcrile te. mas halinde bulunup bir meslek tavsiye eden öğretmenler beye, ti olsa mesele yan yarıya halledilir. Bu heyetin Tıp fakültesine, Teknik okula. Hukuk, Edebiyat. Fen fakültelerine gönderdiği çocuklar oralara imtihansız girer, imtihanlar yalnız heyetin tavsiyesine uymıyanlara mahsus olursa kötü talebenin, mesleğinden hoşlanmıyanlarm sayısı azalacağı gibi adam yetiştirme gayretimizin de daha hayırlı bir İstikamet alması muhtemeldir.
Şevket Rado
İlk öğretim seferberliği
İlkokul inşası mükellefiyeti konacak
Ankara'dan Vakit refikimize bildirildiğine göre ilk öğretim seferberll-flnln icaplarından olarak, köüleröe ol dutu gibi, şehir ve kasabalarda da ilkokul binası inşası için bir kanun tasarısı hazırlanmıştır. Bu tasarı hükümlerine Eöre şehir vc kasabalarda oturan kimseler bulundukları mahalle veya semtte lüzumu kadar İlkokul binası yaptırmağa mecbur olacaklardır Bu mükellefiyet nakden veya bedenen Ma olunacaktır
Bu suretle başıboş dolaşan çocuklara okul teinin edilmiş olacak ve çifte tedrisat usulü de böylelikle kaldırılacaktır.
ötrendJgirie göre Maliye Bakanlığı bu şekilde okul binası inşasının mevzuata uygun olmadığı -mütalâasında dır. Önümüzdeki ay İçinde bir neticeye varılarak tasarı Büyük Millet Meclisine verilecektir.
B.
Amerikanın Avrupa milletlerine yardımı
Londra 8 (R) — Başkan Truman kurtanbnş olan Avru. pa milletlerine önümüzdeki kış aylarında yardıma devam etmek İçin Unnraya âcilen 137.000,000 sterlin tahsis edilmesini kongre, den talebetm iştir.
Mısır’da Türk sigaraları bekleniyor
Kahire 7 (A.A.) — Mısır ile Türkiye arasında deniz seferle, rine bir müddetten beri başlan, mış olduğundan, halis Türk tü. tününden uzun zaman mahrum kalmış bulunan tiryakileri sevindirecek nefis Türk sigaralarının pek yakında Mısır piyasasında yeniden görünmesine intizar edihnektedir.
Gün Doğmadan Paris
EDEBÎ ROMAN
Yazan: Louig Bromfield Tercüme eden: Vâ . Nfı
■ Tefrika No. 12 —
— Pek fazla malûmatınız varmış Bibi duruyorsunuz; lâkin bu binanın mahzenlerini biliyor musunuz?
— Hayır.
— Geliniz. Size oralarını göstereceğim. -.
Bir hileden şüphelenerek, erkek tetkik eder gibi baktı. Fakat Rozle;
— Aşağıda kimse yok. — dedi. — Haber almışlar, hepsi gitmiş.
Erkek birdenbire sordu:
— Demlnld mektupta o mu yazılıydı?
— Evet.
— Nerede mektup?
— İmha ettim.
Geriye döndü; masanın çekmesinden, galerinin ve mahzenin anahtarlarını aldı. Lfikayıt bir eda İle:
— Her halde şampanyalar da aşağıda. — dedi. — Cidden şampanyamız eğlenemeyiz. Buz da yok. Halbuki mahzen pek serindir.
Erkek de sûkûnla kamçıyı bırakıp cebinden bir tabanca çıkardı,
— Çekmek hususunda hiçbir kaygım yoktur, İspatı da kolay.
Kız, gülümsedi:
«— Dikkat! Çılgınlık etme.»
Komedisini oynamakta devam etti:
— Benden İstediğiniz menfur bir «ey.
— Az şey İstiyorum.
Erkek, koltuğun koluna oturdu: hem konuşuyor, hem de kırbacını örüyor, çözüyordu.
— Siz benim ahmak mı olduğumu »anıyordunuz? Beni vasıta «tineri düşünüyordunuz. Halbuki aksi oldu: Ben sizi vasıta olarak kullanıyorum.
Kadının İçindeki ses onu gene İhtiyata sevkedlyordu:
— Boğukkanlılığmı kaybetme! şimdi nefret etmenin ne olduğunu biliyorsun. Nlcky öldü, fakat haber almak ve kurtarılmak ihtiyacında olan başkaları var.
Masanın kenarına dayanarak sakin jakin dedi kl:
— Bilmediğiniz çok şeyler var. Fakat pazarlık pazarlıktır. Bu evde neler olup bittiğinden malûmatınız var mı?
Binbaşı keskin bir nazarla kadına baktı
— Neler ohıp bitiyormuş?
Üsküdar’da
yangın
4 ev kısmen, bir ev de tamamen yandı
Dün peco saat yirmi dörde doğru Üslriidarda dört evin kısmen ve bir evin de tamamen yanmasile neticelenen bir yangın olmuştur. Ateş Üs-kütlarda Debağlor mahallesinde Cami sokağında 7 numaralı evden çıkmış, ve bu ev tamamen yanarken sıçrayan kıvılcımlarla bu evin sırasındaki 1, S, 5 ve 9 numarah evler de kısmen yanmıştır,
İtfaiye yangın esnasında büyüt bir gayret sarfetmlş ve tamamen ahşap olan bu semti mttazam. bir tehlikeden kurtarın işit. Yangın yetİBd? bugün bir keşif yapılarak sebebi tesblt lecektir.
edi-
Bir uçak kazasında 26 kişi öldü
Reıınes 8 (A.A) — Dün gece yansına doğru Rennes yakınında feci bir uçak kazası olmuş ve 26 kişi kömür haline gelerek öl. müştür. Kaza bu uçağın Rennes hava meydanına inmek isterken ağaçlara çarpmasından ileri gel. mistir İngiliz hava kuvvetlerine mensup olan bu uçak Ingiltere, den İngiliz askerlerde bir kaç İngiliz kadınını getirmekte İdi,
Amerikanın îngıltereye katî teklifleri
Londra 8 (R) — Reuter ajan, sının Vaştngton muhabirine göre Amerikalılar, Vaşîngtonda ticari ve malî müzakerelerde bu. Ilınmakta olan İngiliz heyeti murahhasasına kati tekliflerini gelecek hafta bildireceklerdir, Ingiliz _ Amerikan müzakereleri !blr aydan beri devam ediyor.
Batı blokuna karşı sovyet tenkitleri
AVUSTURYA MESELESİNDE
Economiste göre Ruslar, batı blokunu niçin istemiyorlar
Ruslar yeni para kanununun ve Zisterhof petrolları anlaşmasının tatbikini reddettiler
Londra S (AA.) — Pravda adındaki Rus gazetesinin «batı blokın fikrine karşı açtığı devamlı ve şiddetli teııkldlcrl bahis mevzuu eden Econo-mlst dergisi şunları yazıyor:
M. Molotov, birçok defalar «dörde karşı bir» durumuna düşmüştür. İştç onun muarızlarını azaltmak arzusu bundan İleri geliyor. Ve gene gûya «guruplanarnk Rusyaya düşman bir cephe kurmak üzere bulunduğu» söylenen batıya karşı şiddetli hücumlara geçilmesinin sebebi budur.
İtalya İle sulh antlaşmasının fazla müşkülâta uğramamasının sebebi, bu memleketin bağımsız bulunmasından ve her hangi bir bloka karıştırılmamış olmasındandır. Romanya ve Bulgarlstana alt konuşmaların ar-zetmlş olduğu güçlük İse. bu memleketlerin Rusya tarafından «yutulmuş» bulunmasından İleri geliyor. Görünüşe göre Ruslar, ortaklarını an Uyarak veya anlamıyarak aynı derecede felâketli iki siyasetten birini seçmek zorunda bulundurmak üzeredirler. Bu iki siyaset şudur: Avrupa-nın nüfuz- sahalarına taksimini kabul etmek ve Rus menfaatlerini desteklemeğe ve başkalarının menfaatlerini İhlâl etmeğe mütemayil olan mahalli komünist partilerinin devamlı manevralarına tahammül etmektir. Bu ikine! siyaset, çıkmazı ve ayrılığı
Bulgaristanda tedhiş hareketi
Sovyet yorumcusu. Balkanlara giden Anglo Sakson muhabirlerinin hareket tarzını tenkidediyor
Sofya 7 (AA.) — Bulgar Başbakanı muhalfet gurupunun seçimlere işti-râk etmemesinin memleketin menfaatine zararlı olduğunu söylemiştir.
Diğer taraftan çlfçjlerln lideri, İç İşleri Bakanlığının komünistlerin elinde kaldığı takdirde, çifçüerln ve demokratların seçimlere Iştlrftk et-mlyeceklerlnl bildirmiştir.
Bildirildiğine göre, muhalefete karşı yapılan tethlş hareketi köylerde ciddi bir mahiyet almıştır.
Moskova 7 (A.A.) — Moskova radyosunun tanınmış yorumcusu Mik-hall Davldos radyonun İngilizce yayımında ezcümle şunları söylemiştir:
Yavaş yavaş anlaşılıyor kİ Yugos-iavyaya. Bulgarlstana ve Romanya:,'a gitmiş oaln İngiliz vq Amerikan gazetecilerinin bir çoğu devlet adamlarına bazı müzlç sualler sormak ve halk arasında bütün ııüfuzlarmı kaybetmiş olan mürteci liderlerle görüşmek mflks3dlylc bu memleketlere gelmişlerdir.
Bu muharrirler bu memleketlerdeki yeni demokrat faaüyetUlne bile bile göz yummaktadılur. Hürriyet şampiyonu olduklarını İddia edenler, faşistliğin ve tethişln hüküm sürdüğü ve serbes seçimlerin yapılmasına imkân vermediği Yunanistan gibi memleketleri tcnkidlerlne nıavzu olarak seçseler daha iyi yaparlar.
Yugoslav. Bulgar, Rumen ve Macar milletlerine gelince, bu milletler kendi demokrat İslahatlarının tatbikinde yardım görmeseler bile en İptidai tarafsızlığın gerektirdiği adaleti beklemekte haklıdırlar.
— Kötii melodramlardaki gibi konuşuyorsunuz.
Bir an, kadın, binbaşının mahzene İnmek Istemlyeceğinden çekindi-, onu buna behemehal sevk etmek istedi.
Bu sebeple dedi kİ:
— Francp Eternelle gazetesinin makinelerini görmek İster misiniz?
Erkek:
— France EterneUe mİ? — diye haykırdı. — Bu habis gazetenin makineleri nerede?
Kadın tekrar gülümsedi:
— Bu evde. Şayet bana inanmıyorsanız göstereceğim.
Binbaşı:
— Geliniz. — dedi. — Yalan söylediğinizi zannediyorum.
Merdivenin alt yanma kadar, kadın önden yürüdü: sonra mahzene giden İnce kapıya gittiler. Rolde, arkası aı-' ra, erkeğin taş merdivenlere çarpan topuklarının sesini duyuyordu, tyl İnlimin etmiş: Bodrum boştu; karanlık içindeydi. Mektubu oraya koymak için gelen Lâon’dan haberi alarak hepsi savunmuşlardı.
Merdivenin dönemecinde kız lâmbayı yaktı. Orada, kubbeli tavanın altında el makinesi, milrettelp kasası duruyordu. Korkunç gazetenin henüz basılmış nüshalarından bir yığın da durmaktaydı. /
Alt basamağa varınca Roxle:
— şimdi bana İnanıyor musunuz? -tüye sordu.
kabul eylemek ve batı devletlerinin hayat! menfaatlerine yarıyım politikanın plânlarına devam etmek demek olur. Tabiidir kİ bu İki siyasetten birini seçmek korkunç bir iştir. Zira her iki siyaset de yen! bir harbin tohumlarını taşımaktadır. Belki de en iyi hal çaresi, nefea almak İçin aradan bir iki ay geçmesini beklemek olacaktır. Bu müddet zarfında devlet adamları tutmak üzere bulundukları siyasetlerin muhtemel neticelerini ciddi bir şekilde tetkik edebileceklerdir. Dalıa İyi neticeler almak hususunda en fazla düşünmek mevkiinde olan yer Kremlin’dlr.
Komünist bir İngiliz saylavının söyledikleri Paris 8 (R.) — Londrad.ın bildiriliyor: Dün beyanatta bulunmuş olan bir İngiliz komünist milletvekili, İn-gilterenin şimdi bir Sovyet aleyhtarı merkezi halin! aldığını, Fransada vc İngi İter ede teşkili istenilmekte olan Bati devletleri blokunun Sovyet Rus-yaya karşı tevcih edilmiş bir hareket teşkil ettiğini, fakat bu Batı devletleri blokunun aynı zamanda Birleşik Amerlkaya karşı bir nevi cephe alındığını gösterdiğini belirtmiştir. Bu milletvekiline göre, Amerika Sovyet Rusya ya karşı İnglltereden daha tarla mülâylm davranmaktadır.
Dev nakliye uçakları
400 asker taşıyacak uçaklar inşasına başlandı
Nevyork 8 (A.A.) — Resmen bildirildiğine göre. 6 motörlü bü. yük nakliye uçaklarının yapıl, masına başlanmıştır. Bu uçak kara hizmetinde 400 asker taşı, yabiiir. Boyu 56 ve kanatlarile beraber genişliği . metre motöı» terinin müşterek kudreti 65 bin beygirdir, Motörler kanatlar hizasında ve arkadadır. Taşıma kudreti 125 tondur. Sürati orta, lama saatte 540 kilometre ve hareket sahası da 6750 kilometre, dlr. Mürettebatı İse 6 kişiden ibarettir.
Denizde bir kaza
Kadıköy vapuru bir sandalı parçaladı, dört kişi ağır yaralandı
Bu sabah saat fl da Köprüden doğru Kadıköyünc giden Sadık kaptanın İdaresindeki Kadıköy vapuru. Kadıköye yanaşmak üzere olduğu sırada, sandalcı Kadirin sahip bulunduğu ve içindeki müşterilerden Ramazan tarafından İdare olunan sandala çarparak parçalamış ve bu parçalama neticesinde Kadirle yolculardan Ramazan, Ralf ve İsmail muhtelif yerlerinden ağır surette yaralanmışlar, etraftan yetişen diğer sandalcılar tarafından müşkülâtla kurtarılarak dördü de nümune hastanesine yatırılmışlardır.
Hâdise tahkikatına Kadıköy başsav-• cısı Orhan Tığrak elkoymuştur.
— Evet.
Erkek, gazetelerin yığınına doğru yürüyüp bir nüsha aldı. Uzun müddet baktı. Başını kaldırarak dedi kİ:
— Meğer ben umduğumdan aptalmışım.
Kadın, kemerli dehlize ve oradan da çelik kapısı oan şarap mahzenine giden tahta kapıya doğru yürüdü. Anahtarı deliğe soktuğu sırada erkeğin Arkası sıra gelmediğinin, makine İle gazeteleri tetklka devam ettiğinin farkına vardı.
(— İtimatsızlık gösteriyor.» diye de düşünerek iâkayıtça dedi kİ:
— Bana yardım etmeniz lâzım geleceğinden korkuyorum. Şampanya üst raflardadır.
Subay geriye döndü; ona doğru yürüdü. Kadın da, turistlere izahat veren bir rehberin ûvnTe edesiyle anlatmağa başladı:
— Bu mahzenler gayet enteresandır. Vaktile bir Benedlktln manastırına aitmiş. Bahçenin altını ve Öteki konağın altını tnmamlle kaplarlar. Burada çalışan İnsanlar, büyük kapıdan girmiyorlardı. Berry sokağıyle İrtibatı olan bir garajdan buraya geliyorlardı.
Erkek, bariz şekilde tesir altında kalmıştı. Kadın konuştuğu sırada, o durup durup etrafına bakmıyordu.
Bir müddet sonra dedi kl:
(Arkası var.)
Loadra 8 (Radyo) — Viyana'öa dün toplanan Müttefik kontrol komisyonunda Ruslar llo Müttefikler arasında ciddi İhtilâflar çıkmış, ve Ruslar, Avusturyadakl enflasyonu Önlemek İçin dünden itibaren tatbike başlanması evvelce kararlaştırılmış olan yeni kanunun tatbikine razı olmamışlar ve Avusturya - Çekoslovakya ticaret muahedesini reddetmişlerdir.
Avusturya muvakkat hükümeti, akdettiği ticaret mukavelesi mucibince Çekoslovakyadan alacacı kömüre mukabil, Çckoslovakyaya Zisterhop petrol madenlerinden petrol verecek İdi. Avusturya hükümeti, bu ticaret mu-
ahedeslnl Müttefik kontrol komisyonunun tadiline itiraz etmişlerdir.
İngiliz, Fransız, ve Amerikan mu-rahhaslan bu muahedenin tâdili lehinde bulundukları halde Sovyet Rusya delegesi Müttefik kontrol komisyonunun petroller hakkında bir karar vermeğe salâhiyeti olmadığını ve bu husustaki kararın yalnız Sovyet Rusyaya alt olduğunu İddia ederek ticaret muahedesinin tasvibini reddet niştir. Bu ihtilâfın doğrudan doğruya Beşler konferansındaki akametin bir neticesi olduğu sanılmaktadır. Maamaflh Avusturyada bugünkü vaziyet devam edfrse tam bir karışık-hfc çıkmasına mâni olunamıvacakfır.
Yakın şark ticareti
Bir nutkun serptiği aydınlık altında beliren garabetler
Britanova iktisadı muharririnin mütalâası
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
Fakat Sovyet Rusyaya, diledi, ği bu güveni verebilmek için bü. tün Avnıpayı teslim etmek lâ. zımdır. M. Bymes buna cevap veriyor: «Uzlaşmak teslim olmak demek değildir.»
Bütün bu zorluklara rağmen Amerika Dışişleri Bakanının, İyi bir sulhe varmak için ne sabin eksiktir, ne ümidi, ne de âzmi.
Bütün nutku boyunca uysal, lıktan ayrılmamaya dikkat et. miş olan M. Bymes: «.Milletlerin birbirlerine bağlı bulundukları demokrat bir dünyada sulh, kuv. vetli bir kaç milletin inhisarı al. tında kalamaz» diyor ve sulhu çıkmazdan kurtarmak için üçler, beşler yerine geniş bir konferans toplanması fikrini öne sürüyor. Şimdi bu teklife Mareşal Stalinin cevabı beklenmektedir. Büyük diktatörlerde, hükümetlerinin cesaret edip kabul edemedikleri teklifleri şahsen kabul ederek güçlükleri tek sözle bizzat orta, dan kaldırır görünmek zevki vardır. Molotof yoldaşın, salâhiyeti olmadığı için zorluk çıkar, dığı böyle ehemmiyetli bir meşe, leyi, belki Mareşal Stalin Amerikan efkârına bir cemile olmak, sulhseverliğini bir daha âleme ispat etmek için kendi Oararile halledecektir.
M. Bymes radyoda açık ve ke. sin konuşmuştur. Yann da İnçi. Uz Dışişleri Bakanının Parlâ. mentoya duruıhu anlatacağa haber veriliyor. Umulduğu gibi, iki Müttlfik devlet adamı arasında görüş ve karar birliği meydana çıkarsa Sovyet Rusya, sulhe engel olmak gibi ağır mesuliyet yükünden kurtulamaz.
Sovyet Rusya ile yepyeni itti, fak imzalamış olan Fransa efkâ. n şimdiden Rusya aleyhine dön. müştür. İngiltere. Amerika. Fransa... hepsi faşist ve mürteci sayılabilir, fakat Rusyaya bütün dünyada, iki Mihverci Balkan devletinden başka hak veren millet kalmaması hiçe sayılamaz.
Yeni yıl gelmeden, Amerika, nın istediği şekilde bir sulh kon. feransmm toplanmasını ve o zaman Sovyet heyetinin dalıa uy. sal davranmasını çok olağan gö. ı türüz.
Londra 8 (AA.) — Britanova ajansının ekonomik muharriri yazıyor-
Yakın Şarkın bugünkü ekonomi durumunda göze çarpan bir nokta yabancı memleketlerden mal salın almak İçin mevcut sermayenin fazlalığıdır. Bu, Türklyentn dış ticareti üzerinde ehemmiyetli bir tesiri haiz bulunmaktadır. Fakat Yakın Şarkın birçok memleketlerinde takibedilen resmi siyaset gösteriyor kİ, bu sermayeler İstihlâk mallarından ziyade sına! teçhizat satın alınmasında kullanılacaktır.
Buna binaen bu sermayeler tûke-nlnelye kadar Türkiye ile Arap memleketleri arasındaki ticaret münasebetleri mahdut kalacaktır. Eöyle olmakla beraber. İleride Türkiye Aıap birliğinin ekonomik siyaseti üzerinde, her iki tarafın müşterek menfaatine uygun olacak surette önemli bir rol oynıyabllecektlr.
Atom bombası tecrübeleri

Naziler İspanyada tecrübeler yapıyorlarmış
Paris 8 (R1 — İspanyadan mühim bir haber alınmıştır. Bu habere göre, İspanyaya sığınmış olan Naziler atom bcmbası hakkında bu memlekette tetkiklerde bulunmaktadırlar. Çalışmaları çok gizil tutulmaktadır.
Diğer taraftan öğrenildiğine göre, geçenlerde İspanyada Oronada şehri civarında vukua gelen ateş dalgası bu tetkiklerle ilgili bıılumaktadır. Hit-1 ercilerin yapmış oldukları tecrübeler neticesinde vukua gelen bu ateş dalgası onların faaliyetlerinin çok genişlediğini göstermektedir. Ayrıca belirtildiğine göre, İspanyada çok Bengin uranlum madenleri bulunmaktadır.
Bekçiler
Eski kanunu değiştiren yeni bir tasarı hazırlanıyor
Ankara 8 (Telefonla) — İçişleri Bakanlığı mahalle vc çarşı bekçileri hakkmdakl kanunu değiştiren yeni bir tasarı hazırlamaktadır. Bu yeni tasarı, bugünün icaplarına uygun hükümleri İhtiva etmektedir.
Tasarıda mahalle ve çarşı bekçileri teşkilâtının polis vazife salâhiyet lerl-le mütenazır hükümleri ihtiva etmesine de bilhassa ehemmiyet vcrllmelc-tedlr.
Necmeddîn Sadak
VEFAT
Bay Aprabam Ekşlyan ve evlâdı Bedros Bay Halg Efcşl-yan ve evlâdı Bay vc Bayan Jlrayr Ekşlyan ve evlâtları kendi zevcesi, valideleri ve akrabaları olan
Bayan Sırpııbi Ekşiyanın vefat ettiğini teessürla bildirirler. Cenaze merasiminin yarınki salı günü 0 Ekim 1945 saat 15 de Feriköy Vartanas Ermeni kilisesinde İcra olunacağı teessürle İlân olunur.
İşbu İlân hususi davetiye yerine kaimdir.
Cenaze levazımatı BECIDYAN
Bir çocuk kazanda haşlanarak öldü
Ankara 8 (Telefonla) — AnkuiR-nın Saray köyünde çok fe(ü bir kaza olmuştur. Ali Saldıranın üç yaşındaki kın sevim, ocakta kaynayan su kazanının içine düşmüş ve zavallı çocuk haşlanmış olarak çıkarılmış İse de hastaneye kaldırılıncaya kadar ölmüştür.
Yugoslavya ve sabık Kudüs müftüsü
Londra 8 (Radyo) — Kahlredekt Reııler muhabirine göre Yugoslavya hükümeti, sabık Kudüs müftisl Hnci Eminül Hüseyinln harb mücrimi sıfat İle, Fransa hükümeti tarafında» kendisine teslimi talebinden vaz geçmiştir. Belgrad hükümeti. Alman İşgali samanında sabık müftünün Saray Bosna'da Alman saflarında çarpışmak İçin bir müslûman lejyonu tenkiline te-şebbÖs ettiğini ileri sürerek iltica etmiş olduğu Fransadah kendisine teellmlıü istemişti.
AKŞAMDAN AKSAMA **
Türkiye nüfusunda çalışanlar
«Çahşına» mecmuasında, Failli Atam ve Cemal Ökten imza. îarile. yukanki başlık altında bir yazı okudum. Bu makaleye göre, 1940 asyını neticeleri tafsilâtile henüz yayınlanmadığı için, 1935 sayımının rakamlarına göre mülâhazalar yürütmek icabetlermiş. 1935 sayımına nazaran nüfusu, muzun meslekler itibariie dağdı, şı şöyle:
Grup Meslek
Karaağaç
muessesesı
Tesisatın yenileştirilmesine lüzum görüldü

Kadın
Erkek
1
I
Ziraatçller Sanayi ve küçük sanayi mensupları Tlcaretçller 11S02 Nakliyatçılar 2 858 Umumi İdare 17 854 ve serbes mes-
. lek mensuplan şahsi hizmetle 27 488 uğraşanlar Mesleksiz- 4 935 261 ler ve mesleği meçhuller
Yedinci grup. umum nüfusun ekseriyetini voni % 51 ini teşkil ediyor. Fakat çalışamıyacak ka. dnr kiiçük ve İhtiyarlar düşünü, liirse geriye % 13,9 avare kalıyor. Zirnatçiler nüfusumuzun % 40.1 i. Fakat çocuklarla ihti, yarlar düşülürse % 32,3 ü. Bu suretle nüfusumuzun üçte biri.
3 096 799 Î20 076
3
4
e
7
206706
118 556
380 484
8 300 584
bilfiil niraatçı demektir. Bunun
Üzerine diîrer gruplan da İlâve
«delim:
Birinci grup: % 32,3
İkinci grup: % 4,1
Üçüncü grup: % 1.3
Dördüncü grup: % 0.7
Besinci grup: * 2,5
Altına grup: % 1,3
Çalışanların yekûnu % 42.2
İste hSr niifus istatistiği bize
bövlr neticeleri öğretiyor, «Şu
13.9 avareyi de % 42,2 çalışan nüfusumuzun üzerine ilâve ede. bilsekîn dedirtiyor: çareler ara. tıvor.
Mezbaha, soğuk hava deposu, buz fabrikasından ibaret olan Karaağaç müesseselerl bütün işletme masifi çıktıktan sonra belediyeye senede bir milyon 900 bin liralık bir gelir temin ediyordu. Fakat En zengin bir gelir kaynağı olan Karaağaç mûes-seseslnin daha uzun zaman ayni gelir! temin edemlyeceğinl belediyenin en salâhyetll erkânı ileri sürmektedirler. Ne tekim Karaağaç müessesesl 1946 bütçesinde belediyeye verilecek 884 bin İLra üzerinden tesblt etmişti. Yani müessese Şimdiye kadar verdiği hasılatın yarısından aşağısı alınacaktır.
Bu vaziyet gelir kaynaklarında yeni bir eksiklik meydana getirecektir kİ bunun telâfi edilerek belediye bütçesinin tevazün ettirilmesi güç olacaktır.
Karaağaç müesseseslnden temin edilen gelirin birdenbire bu kadar azalmasının sebebi gerek mezbaha, gerek buz fabrikası ve soğuk hava deposundaki tesisatın çok eskimiş olmasıdır. Müessese kurulduğu zaman konulan ve yirmi sene mütemadiyen İşleyen makinelerle diğer malzemenin yenileştirilmesi leabetmektedir. Meselâ soğuk hava deposundaki dondurma kudreti gittikçe azaldığındım kesimden sonra bile etler istenildiği kadar donma derecesini bulamamaktadır.
Belediye, şimdiye kadar müessese-yl yalnız bir gelir kaynağı telâkki etmiş, tesisatın ıslahı, makinelerin değiştirilmesi, İçin hemen hemen hiç para sartetmemlştlr. şimdi en lüzumlu tesisatı yapabilmek üzere bu senek! bütçeye tahsisat ayırmak zaruret! olduğundan Karaağaç mües-seseslnln belediyeye 1946 bfltçeslle getireceği varidat — geçen yıllara nlsptlc — yarıya düşecektir.
Makaleyi, yazanlara göre, köy. İli olan % 32,3 çalışan nüfusun burünkii şartlarla faaliyeti top. ra&mrrnn umumunu ekmeğe kâ. fi gelmemekte, binaenaleyh, makine lâzımeelmetoedir. Evet, ma. kineleşmek hayatın her şubesinde elzemdir. Bugünkü gibi oyuklara kovuklara sokulmuş ve adlarına fabrika denilmiş İptidaî tezgâhlarla sanayi ve «naat da olamaz. Her şubede Heri teknik!
Nü his sayımının yaklaştığını, onu ciddiye almamız lâzım gel. fllMnf bir kere daha hatırlatmak için yazdığımız bu makalede, fırsat düşmüşken şunu da tekrar. Tıvalım:
Kabil olsa da bilfiil çalışan % 42.2 nun üzerine, çalışmak yaşında olup da çalışmayan % 13,9 avareyi İlâve etsek, köy ve şehir halkımıza icabeden makineleri de versek; fakat ruhu, muzda bıı bati çalışma temposu varken, yine gayeye ulaşmamış oluruz.
— Bir sigara daha yakalım helç... Dur bakalım hele,,. Yahu, patlamadın a...
Siftin! Savsakla! Sürüncemede bırak! Bir esne, bir daha esne! Azıcık gerin! Bir sade kahve! Köpüklü olsun! Tatlı tarafından anlatayım da dinle! Âmân şu saat ilerlemiyor: bir paydos ol.
Millî Piyango çekildi
Dünkü çekilişte ikramiye kazanan numaralar
Lig maçları başladı
Milli Piyangonun 7 ekim 945 çekilişi dün Ankara Serglevlnde saat 13,30 da yapılmış ve çeldllşl kalabalık bir halk kütlesi taklbetmiştir
Bu çekilişte İkramiye kazanan numaraları aşağıya yazıyoruz:
60 bin İra kazanan numara: 209784
10 bin lira kazanan numaralar: 312891 389183
5 bin hra kazanan numaralar: 006954 165199ı 172304 246864 307272 307917
2,000 lira kazanan numaralar: 009287 ...........' ....... —— ~
107240 254592 320032
1,000 Ura kazanan numaralar : 014008 033281 053251 142477 231881 301909 343833 130750
33G189 342512 347954
356702 357422 362914
371510 381472 390243
348773
365235
390887
353297
371157
399749
Beşiktaş güzel bir oyundan sonra Fenerbahçeyi 2 - 1 mağlûbetti
090479
132605
Û24878 637263
,125252 127370
269017 £70058 295231
384236 388120 --------
390620
097519
184490
310847
395081
094160
039852
077661
116088
133745
160888
200208
215458
221922
247034
266890 267251 2'99248 299579
306756 307039
014922
034907
066268
145754
237153
314077
362387
379023
500 İra kazanan numaraar:
009177
047247
078376
118229
147172
172420
205310
215878
222678
249079
029126 040959 112383 159371 274953 331522 362584 385793
030672 051309 119929 197330 276639 336187 368103 395144
031508
052787
135572
220847
284148
340854
371410
395693
917730 062041 083071 127489 150229 177880 210612 215923 235561 254377 200698
300259 327402
021647 063071 085280 128930 152549 183971 214083 217939 239598 255616 291589 302029 327851
100 İra İkramiye kazanan numaraar:
Son üç rokamı (121, 190, 779) He nihayet bulan 1200 blelt.
50 lira ikramiye kazanan numaralar:
Son üç Takamı (089, 477, 557, 766, 784) ile nihayet bulan 2000 bilet.
20 lira ikramiye kazanan numaralar:
Son İki rakamı (07) İle nihayet bulan 4000 bilet.
10 lira ikramiye kazanan numaralar: Son Ikt rakamı (13. 33) İle nihayet bulan 8000 bilet.
3 lira ikramiye kazanan numaralar:
Son rakamı (3) ile nihayet bulan 40 bin bilen İkramiye alırlar.
50,000 lira büyük İkramiyeyi kazanan 209764 numaralı biletin bir parçası ' İstanbul, bir parçası da Es-ki-i'hirde satılmıştır.
10.000 er lira kazanan biletlerden bir tanesi İstanbul, bir tanesi Adana, bir tanesi de Erzurumda satılmıştır,
5000 lira İkramiye kazanan biletlerin İktsl İstanbul, İkisi Ankara, üçü İzmir, diğer birer tanesi de Ceyhan, Beypazar. Emet’te satılmıştır.
Talihli üç jandarma eri
Büyük ikramiye olan 50 bin liralık biletin İstanbul jandarma bölüğünde bulunan üç jandarma eri tarafından
Galatasaray, Beykozla 1-1 berabere kaldı
035341
076844
Û95927 I
130420 ' l
163051 1
191170 i
215013
219206
245777
257547
295271 ------------ ------------------
306284 satın alındığı anlaşılmıştır. Talihliler
332327 I bugün ikramiyelerini alacaklardır.
Fatih yolu
At yarışları
Hukuk fakültesinde sözlü imtihanlar
Üniversite Hukuk fakültesinin güz devresi yazılı imtihanlarının birinci sınıftan gayrisinin neticeleri İlân edilmiştir. Bu sınıfla, nn sözlü imtihanları sabahtan itibaren başlamıştır. Birinci sim. fin yazılı İmtihanlarında muvaffak olanlar da bugün ilân edile, rek yarın Roma hukukundan imtihanları yapılacaktır
Yalova - Karamürsel otobüs seferleri
Yalova İle Karamürsel arasında muntazaman otobüs seferleri başlamıştır. Sabah ve akşam servis yapılmaktadır. Adam başına İki lira alınmaktadır. Bundan başka Herek eden motörle Karamürsele sefer yapılmaktadır. Üç lira ücret alınmaktadır.
Kaloriferler 1 kasımdan itibaren yakılacak
Şehrimizdeki apartman, han ve pansiyonların ve ısınılmak şartlle kiraya verilen binaların kaloriferlerinin 1 kasımdan İtibaren yakılmasına karar verilmiştir, Sıcaklığın 15 dereceden aşağı düşürülmemesine çalışıîa. çaktır.
Belediye bu yolu biran evvel yaptırmak istiyor
Dün Ankarada yapılan yarışların neticeleri
Bıı ruhun piderek aşk İle şevk |le çalışma haletinin gelmesi, hepimize en modem makinelerin dağıtılmasından daha mühim, dlr Asıl millî kıymetimizi arttıracak, «mil 11 ortalama 1ş saati verimin nln artmasıdır. Bunu makineleşmek yapacak; fakat daha ziyade ruhlanmak vapacak. (Vâ _ NO)
Amerikadan 20 bin ton mal gelecek
İthalât tacirlerimi» tarafından evvelce Amerika ya sipariş edilen mallardan mtllhm miktarının bugünlerde yola çıkarılacağı hakkında malûmat gelmiştir. Ortalama bir hesapla 20 bin ton kadar eşya bu ayın sonuna doğru limanımıza gelecektir.
Sular idaresi saat bekliyor
Şehirdeki susuzluğun daha fazla . artmaması İçin Belediye Sular idaresi ■ birkaç «ene evvel yeniden abone kaydetmememe karar vermişti. İdare meclisi tarafından verilen bu karar bir müddet tatbik edilmiş, fakat Bayındırlık Bakanlığı bu karan kabul etmemişti. Bakanlık, şehir balkının bir kısmına hiç su verilmemesini, İnşaatı teşvik cdemlyecek mâhiyette görmüş, yen! müracaatların da kabul edilmesini Sular İdaresine bildirmişti. Bunun üzerine, tdare geçen senede nberi yeniden İlet bin abone kaydetmiştir,
Lâkin İdarenin elinde su sarfiyat saati olmadığından, bir müddetten-berl abone kaydedlltmcmektedlr. Yakında ihtiyacı karşılayacak saat, gelirse müracaat sıra İle suyu olmıyan binalar yeniden abone olacaklardır.
îzmirde et narhı
İzmir 7 — Belediyenin koydu, ğu narh mucibince koyun etinin İ60, dana etinin de 90 kuruştan satılması lâzım gelmektedir. Fa. kat bu fl a te et alamıyan fakirler vardır,
Et müteahhitlerinden Suphi J-Coyuncuoğlu, fakir halkın et İhtiyacını gözdnünde tutarak Kar. jıyaka ve îzmlrin muhtelif yerlerinde koyun etini 120. dana etini de 60 kuruştan sattırmaktadır.
Dolmabahçe ile Maçka arasındaki (Bayıldım). Diğer bir adile de (Yoruldum) yokuşu bir müddettenbeTİ yapılmakta İdi. 30 metre genişliğindeki bu yol, kısmen mozaylk parke, kısmen de asfalt olarak İnşa edilmektedir. Yolun İnşası bitmek üzere bulunduğundan açılma töreni Cumhuriyet bayramında yapılacaktır. Toprak tesviyesi de dahil olduğu halde bu yol beş yüz bin liraya çıkmıştır. Yaya kaldırımları İleride İhale edilecektir. Bunun için de 70 - 80 bin. lira kadar bir para sarfedllecegl tahmin ediliyor, şimdi yokuşun her iki tarafını ağaçlamak ve süslepıek İçin bir program hazırlanmıştır.
Bu yol Dolmabahçe İle Maçkayı birleştirmektedir. Belediye. Dolmabah-çe stadyomunun inşası münasebetlle Dolmabahçenln Beyoğlu'na bir kaç tarafından bağlanmasını temin etmek gayesini gütmektedir. Bu sebeple Dolmabahçestadınin ve gazhanenin arkasına rastlı yan (Fatih yolu) nu biran evvel açmak fikrindedir. Bu yol, gazhanenin arkasındaki (Küçük çlfllk parkı) ndan bağlıyacak ve yo-, şll saha olarak şehir plânında gösterilen eraziden geçerek Nişantaşında Vali konağı caddesine ulaşacaktır.! (Fatih yolu) fetih sırasında Fatih'in gemileri geçirdiği saha olduğundan bn adı taşıyacaktır. Cadde 80 metre genişliğinde olacak ve etrafı çimenle, parklarla, süslenecektlr. Bu yolun açılması İçin (Küçük çintk Paria» erazisjnin bir kısmından İstifade edilecektir. (Fatih yolu) Dolmabahçe ile Nişantaşı arasında ana caddeyi teşkil edecektir.
Belediye mail İmkân bulursa 1946 bütçesile bu yolun İnşasına başlıya-yabllecektlr. (Küçük çlfllk P***» belediyenin malı olduğundan ve yolun geçeceği sahada binalar bulunmadığından yalnız şahıslara alt bazı ar-' salam İstimlâk edilmesi lâzım gelecektir ki bu noktadan büyük bir pa-ı raya ihtiyaç görülmemektedir. Ancak caddenin 38 metre genişliğinde bulunması ve yeşil sahada Lunapark, açık hava gazinoları vesaire istirahat ve eğlence yarleri yapılmadı ara yolların İnşası İçin bir kaç milyon Hra sarfetmek 1c ab edecektir.
Ankara 7 — Bugiin yapılan at yarışlarının neticelerini bildiriyorum:
Birinci koşuya Zlgfrldden başka at iştirak etmemiştir.
ikinci koşunun birincisi İkincisi Yılmaz Ruşendir. 115, plâseler 115, 145, 175 kuruştur.
Üçüncü koşnun birincisi Kontes, İkincisi Sürtüktür. Ganyan 345, plft-aelcr 220, 370 kuruştur.
Dördüncü koşuda birinciliği güdü! kazandı Ganyan 155 verdi.
Beşinci koşunun birincisi Gelincik, İkincisi Pulattır. Ganyan 130, plftse-ler 105,. 135 kuruştur.
Tarzan - Kontes çifte bahsi 845. Gelincik - Pulat İkili bahsi 315 kuruş verdiler.
Tarzan,
Ganyan
Mür-kuruş
İkinci küme maçları
İkinci küme maçlarına diin muhtelif statlarda devam edilmiş ve şu neticeler alınmıştır. Doğu 2 - Hilâl 1. Emniyet 1 - DenlzgÜcü 1, Taksim 3 -Galata 0. Beylerbeyi 6 - Boğaziçi 1, Ortaköy 2 - Hasköy 1. Davutpaşa 1 -Topkapı 1, Eyüp 3 - Alemdar 1, Haliç 2 - Barutgücü 2, Defterdar 2 - 8ü-merspor 1, Unkapani 0, - İstiklâl 0.
Tire - Balıkesir takımları arasında iki maç yapıldı
Balıkesir 7 (Akşam) — ÎM maç yapmak üzere buraya gelen İzmir bölgesi kozalar şampiyonu Tire Gençlik kulübü futbolcuları ilk maçinl dün Balıkesir takviyeli takımı İle oynamıştır. Bu maç 3-2 Tirenin galibiyeti He bitmiştir.
Tire Gençlik kulübü takımı İkinci maçını da bugün Balıkesir muhteliti İle oynamış ve 2 - 1 mağlûbiyeti 1te neticelenmiştir. ___________
Londrada toplanacak olan Eğitim Bakanlan konferansı
Londra 8 (AA.) — Kasım ayının 1 İnde Londrada toplanacak olan Eğitim Bakanları konferansı, bütün dünyada maarif İçin yeni esaslar kurmak meselesini tetkik edecektir. ■ i Bu konferansta bir Birleşmiş millet- ' ler Öğretim ve eğitim teşkilâtının Jco- ‘ | rulması görüşülecektir.
ffl Bu akşam saat 20.30 da
KOMEDİ KISMİ
Otobüsler, Meyıt yokuşundan işlemeğe başlayacaklar Şişhanede Meyit yokuşu başından. Unkapanı köprüsüne İnen yolun tamiri bitmiştir. Bu İtibarla otobüsler bugünden itibaren bu yoldan İşlemeğe başla. Huşlardır, Şişhaneden Atatürk köprüsüne İnecek olan otobüs, ler, eskisi gibi Aksaray», oradan dajBayezlt, . Cağaloğlu , Sirke, ci . Dolmabahçe _ Ayazpaşa yolunu takiben Taksime çıkacaklar ve muayyen saatlerde aynı yol Nişantaşına kadar uzatılacaktır.
.—• Takvim •—ı
I zilkade 1 — Hızır 156
I imsak GOnes öğle İkindi ak Yatsı
I E. 10.44 12.22 0.20 9.32 12.00 1.80
| V. 4.26 6.04 12,02 15.13 17.41 19.12
Sıkı yönetim idarecinin kaldırılması muhtemel
Bu sabahki gazetelerden biri, yurdun bazı yerlerinde hâlen tatbik edilmekte olan Sıkı yönetim (Örfi idare) İn yürürlük müddeti bittikten sonra temdldcdilmcmesL İhtimalinden bahsetmektedir.
Beşiktaşm Fenere ilk gülü
1945 - 1046 mevsimi lig maçlarına] Fener kalesine soktu ve birinci devdim beş stadda birden 30 kulübün1 İştira kile başlanmıştır. Haftanın en mühim maçı Şeref stadında Be-şlktaşla Fenerbahçe takımları arasında yapılmış ve stat yine tarihi günlerden birini yaşamıştır. 15 bini aşan muazzam bir kalabalığın zevkle takibettlğl maç fevkalâde güzel ve baştan nihayete kadar seri cereyan etmiş ve Beşiktaşlılar bilhassa birinci devrede üstün bir oyun çıkararak Fenerbahçeyi 2-1 mağlûbetmlşlerdir.
Saat 10 da taraftarlarının çılgınca alkışları arasında sahaya çıkan takımların şu şekilde dizildikleri görüldü.
Beşiktaş: Ethem - Yavuz, Vedil -Hüseyin, Önıer, Faruk - Sabrı, Hak-InUCcmal, şeref. Şükrü. ~
Fenerbalıçe: Cihat. - Numan, Şevket - Salâhaddln, Esat, Ömer - Erol, Naci, Adnan, Samlın, Halit.
Hakem: Sami İdi.
Takımların teşekkülünden anlaşılacağına göre Beşlktaşta Hlrlstonun yerine geçen sene Milli Eğitim, mükâfatı müsabakalarında Karşıyaka takımında santrhaf oynıyan Vedii getirilmiş, sağ açıkta da çoktan beri oynamayan Sabrlye yen verilmişti.
Buna mukabil Fenerbahçe takımında müdafi Murat’ın yerinde Şevket, santrhaf Halta yerinde de emektar Esat oynuyordu. Oyuna Be-şlktaşın seri bir hiicümlle başlandı. Haf hattında kesilen bu hücumdan sonra tekrar Beşiktaşlılar ortadan taarruza geçtiler. Siyah beazlıların ağır bastığı ve dakikalar ilerledikçe Fener kalesi önünde çoktan beri görmeğe hasret kaldığımız kombinezonlu bir tempo tutturduktan görüldü.
Sarı lâclvertuier Beşiktaşm bu oyunu karşısında temposunu tutturmaktan ziyade rakibinin tazyikini bozmağa uğraşıyor, fakat bütün çalışmalarına Tağmen muvaffak olamıyordu. 9 uncu dakikada Fener kalesine üstüste iki korner oldu. Yine fevkalâde bir gününde olan Cihat bu kornerler! muvaffakiyetle atlattı. Bir az sonra Fenerliler sol taraftan yaptıkları hücumlarla Beşiktaş kalesini yoklamağa başladılar. Fakat bu yoklamalar daha fazla şahsi olduğundan tehlikeli olmaktan uzak kaldı. Ve Siyah beyazhlar tekrar üstünlüğü kurdular.
Oyun 18 inci dakikadan sonra eski süratini kaybetti. Esasen başlangıçta olduğu gibi süratli bir temponun bütün oyun müddetine*» devamına İmkân yoktu. Fakat bu arada Beşlkta-şın gol atması h«ran -bekleniyordu. Nihayet 19 uncu dakikada Beşiktaş müdafaasından uzun bir pas alan Kemal ok gibi fırlayarak Fener mtl-d&fileri arasından süzüldü ve bomba gibi bir şütle takımının İlk golünü
Bidayetten İtibaren yüksek kalitede oyniyan Beşiktaşlıların bilhassa taraftarlarının bekledikleri bu gol ortalığı İnleten büyük mikyasta tozalı r ata sebeboldu. Ve Fenerlileri harekete getirmeğe sebeboldu.
Bu sırada San lâctvertlllcrln başlangıçtan beri İhmal ettikleri sağ tarafla oynadıklan ve bu yüzden Beşiktaş kalesine bir kaç tehlikeli akın yaptıkları görüldü. 29 uncu dakikada güzel bir Fener kombinezonunda geriden yetişen ömcrln fevkalâde bir Şütü Sarı lâclvertll taraftarların feyatları arasında direği yalayarak dışarı çıktı.
Dakikalar İlerledikçe Beşiktaşlıların tekrar Fener knleşini tazyik etmeğe başladıkları gbrlUclü. Bu tazyik esnasında Bahri ve Şükrü üstüSte muhakkak Roller kaçırdılar. Yukarıda işaret ettiğimiz Rlbl Cihat ta fevkalâde kurtarışlar yaparak bir çok gnüeje mâni oldu. 35 İnci dakikadan İtibaren Siyah heyaztılann ezici oyunu tekrar kendini gösterdi ve devıfc nlhaye-yetlne dnğTiı Hakkının müdnfiterden sökerek Ktaate geçirdiği topu Kemal ustalıklı bir aütle İkinci defa olarak
re 2.-0 nihayettendi.
İkinci devreye Fenerin hücum İle başlandı. İlk anlar mütevaznı ve karşılıklı atalarla geçti. Fakat dakikalar ilerledikçe Beşiktaşlılar yavaş yavaş oyuna tekrar hâkim olmağa başladılar. Bu sırada kazandıkları korner ve frikik atışlarından İstifade edemediler. Bu arada Sabrı ve Kemal iistüste İki fırsatı aceleleri yüzünden heba ettiler. Bilhassa Sabrlnin kaçırdığı gol büyük bir hata İdi. Muhakkak bir gol pozisyonunda bu derece sıkı şut tecrübe etmek birinci sınıf bir oynneu için gaftan başka birşey değildir. Yavaş ve görerek bir vuruşla golü garantileyebllirdi.
Başlangıçtaki Beşiktaş baskısı yavaş yavaş azaldı ve Fenerliler iistüs-te atalarda bulunmağa başladılar, ve 25 İnci dakikada Fener merkez muhacimi Adnanın pasını gavot güzel kullanan Eorl fevkalâde bir şiltle gole tahvil ederek Fenerin yegâne sayısını kazandırdı. Bu sayıdan sonra Beşiktaşlıların yavaşladğı. buna mukabil Fenerin açıldığı görüldü. Fakat bütün, çalışmalar Beşiktaş müdafaasının iyi yer tutmasından dolayı semeresiz geçti. Ve Fenerli muhacimler beraberliği temin edecek İkinci golü bir türlü çıkaramadılar ve mac dâ bu suretle 2-1 Beşlktaşın galebesi ila nihayet buldu.
ŞAZİ Tercan
Galatasaray 1 - Beykoz 1
Galatasaray stadında hakem Nazımın İdare ettiği Galatasray - Beykoz nıaçuıa takımlar şu şekilde çıkmışlardı.
Galatasaray: Erdoğan - İsmet. Bülent - Namık, Arif. İsmail - Selâml, Rıza, Şahap. Muzaffer. Ahmet-
Beykoz: Bülent - Mehmet, Ba ıa-dlr - Sndeddin, Kemal. Cahit - Fikret, M, Al! - Ragıp, Ertuğrııl. Bedri.
Oyun Gala ta s ar ayın baskısı altında geçmiş Isg de muhacimlerin bozuk ve muvaffakıyetsiz çalışması yüzünden Sarı Jormızılilann netice almasına İmkân bulunamamıştır. İlk devre nihayetine doğru Beykoziu Ragıp kulübünün yegâne golünü çıkarmış ve devre 1-0 Beykoz lehine kapanmıştır. Bu devre esnasında Galatasaray bir gol yapmış İse de hakem ofsayd vererek saymadığından bir çok itirazlar olmuştur. İkinci devrede GalatasaraylIlar da beraberlik gollerini Ahmet vasıtasile yapmışlar ve maç bu suretle 1-1 beraberlikle nlhayetten-mlştlr.
Vefa 3 - Süleymaniye 1
Vefa stadında hakem Rcşadın İdare ettiği Vefa - Süleymaniye maçı çok heyecanlı olmuş ve Süleymaniyelller devreyi 1 - O galip bitirmişler-
dir. İkinci devrede uzun müddet bu vaziyette devam eden oyunda sonlara doğru Süleymaniye kalesinin, lıa tasından istifade eden Vefalılar üslükte üç gol kazanarak maçı 3-1 gâllp bitirmişlerdir.
îstanbulspor 2 —
Beyoğlu 0
Fenerbahçe stadında hakem Feri-dunun İdare ettiği bu maç tamamen İstanbulsporun hâkimiyeti altında geçmiş ve San siyahlılar devreyi 2-0 galip bitirmişledir. İkinci devrede her İki tarafın çalışmasına rağmen bu netice değişmemiş vc maç bu surctlö 2-0 İstanbulsporun gâlebcslle niim-yettenmlştir.
Birinci küme B- grupu maçları
Birinci küme B grupu takımları arasındaki lig maçlarına dün muhtelif stadlardâ devam edilmiş ve şu neticrie alınmıştır,
Demlrspor 4 - Anadolu 1. Kasımpaşa 6 - Sarıyer J. A. Hisar 3 - Taskızak 3, Elektrik 2 - Rami 3.
Bahire 4
Yeni Gine’de meçhul bir vâdi keşfedildi
Esrarengiz vadide binlerce insan yaşıyor, bunlar uzun boylu, siyah renkli ve cüsseli insanlardır
RADYO
Amerikan hava yarbayların, dan Fitmaurlce HilI yazıyor:
Bu, Yeni Gine'nin kalbinde gizlenmiş olan verimli bir yeşil vâdinin hikâyesidir, Meçhul vâ_ diye gitmek için hiç bir yol. yok. tur. Fakat, buradan uzaklaşmak: için de hiç bir yol mevcut değil, dir.
Bugün bilinen bir şey varsa o da, bu esrarengiz vâdinin mev. cudiyetinin ve orada binlerce in. sanın yaşadığının bilinmesidir. Fakat bu insanların şekilleri hakkında hiç bir şey bilinmemektedir. Yaşadıkları vâdinin haricindeki dünya ile hiç bir zaman temas etmeyen ve hayatla, rında bir tek beyaz İnsan gör. meyen bu adamların nasıl geliş, tikleri de malûm değildir.
Son zamanlarda gizli vâdi üzerinden bir çok defalar uçan bir Amerikan pilotu He konuş, tüm.
Gökten araziyi tetkik etmek hususunda büyük bir tecrübeye sahip olan gözleri, vâdide gör. düklerinden hiç birini kaçırma, mıştır, Vâdi. iyice ekilmiştir. Su. lama işlerine elverişli olacak uzun ve düz hendekler göze çarpmaktadır. Bütün köyler duvarla çevrilidir.
Burada yaşıyan insanlar, Yeni Ginelilerden daha siyahtır. Bunlar, uzun cüppeler giymektedirler ve koşuştukları vakit, bu giyeceği kaldırmak ihtiyacını hissetmektedirler. Her bahçenin dışında 50 kadem yüksekliğinde kuleler vardır. Umumiyet itiba. rile, kulede nöbetçi beklemektedir.
Bazan, uçaklar kuleye yaklaş, tıklan vakit nöbetçi, kulenin ya. tundaki sırıktan kayarak aşağıya İnmektedir. Lâkin, bunların arasında mızrağını sallıyarak acı acı haykıracak kadar cesaretlilere de tesadüf edilmektedir.
Vâdinin her tarafında mahsul göze çarpmaktadır. Pilot, pirinci ayırdetmekle beraber buğday ve. ya mısır görememiştir. Pilot, sı. ğlr görememiştir. Ancak yaban sığırına benzeyen küçük domuz, lar gözüne çarpmıştır. Köyleri çeviren duvarlar taştan veya topraktan yapılmıştır. Bunların etrafında da derin hendekler vardır. Pilot, vâdide şimdiye kadar hiç bir zaman görülmesine im. kân ölnnyacak kadar sık bir ormanlık müşahede etmiştir.
Gizli vâdinin üzerinden ben de uçtum ve burada gördüğüm şeyleri tam mânasile hatırladı, ğım için, bunları birer birer anlatabilirim.
Dün akşam, pilotumuz biraz talim yapmak için uçuşa çıkacağını bize bildirdi. Alâkadar ol. duk. Çünkü, bu uçuşta gizli vâ_ diyi görebilecektir.
Sabahleyin 8 de gayet elverişli bir havalanmadan sonra yolumuza devam ettik. Daha hava. Janır havalanmaz oldukça geniş bir bulut tabakasına gömülmüş, tük. Gitgide uçak tırmanmağa başladı, 9,000 kademde, beyaz bulutları çok küçük görüyorduk.
Bu arada pilotun sesi işitildi:
«Vâdlye yaklaşıyoruz. Daha iyi seyretmek için yukarıya, ka. binaya çıkınız, üukanya çıkınca vâdi, yaygın bir şekilde belirmişti. Bu bir kaç ay zarf m. da esrarengiz vâdiyi 100 kişi görmüştür. Fakat, bundan ev. vel bu gizli arazinin bir tek kişi tarafından görülmediğine kati, yen şüphe edilemez.
Şimdi, sulan çamur renginde olan ve korkunç bir seyirle akan bir nehri geçiyoruz. Burada, hiç bir gemi veya canoe’nun seyrüsefer etmesine katiyen imkân yoktur.
Büyük bir kısmı bu nehirden
beslenmek üzere şehirde oldukça karışık su tertibatı vardır. Nehir kabarıktı ve arazinin büyük bir kısmı bataklıktı. Lâkin, arazinin iyi ekilmiş olduğu derhal göze çarpıyordu.
Böyle bir geniş araziyi, ekip biçmek İçin binlerce İnsanın vâ. dide yaşadığım kabul etmek lâzımdır. Arazide bir çok kanallar göze çarptığı için, vâdide pirinç Istlhsalâtınm belli başlı bir rol oynadığı bariz bir şekilde açığa vurulmaktadır.
Arazinin yeşillik kısmında muz, ananas ve buna benzeyen geniş yapraklı meyva ağaçları pek çok yetişmektedir.
Vâdide yaşıyan erkekler gayet işgüzar insanlardır. Vücuda ge. tlrdiklerl tarla işleri, bu durumu esaslı bir şekilde açığa vurmak, tadır. Şimdi, 300 metre irtifadan uçuyoruz, İnsanları ve oturdukları yerleri iyice görmek müm. k ün d ür.
Vâdide, iki tip kulübe vardır. Bunlardan biri tam mânasile yuvarlak ve dam kubbelidir. Dİ. | ğeri de uzun bir ambar gibi müs. tatildir. Fakat bu kulübeler, ek. şerlya toprak seviyesinde inşa edilmişti.
Vâdinin üzerinde tüten duman, burada yemek pişirildiği düşüncesini doğürmaktadır. !n. sanlar, uzun boyludur. Bunların ne dereceye kadar uzun boylu ol. duklan hakkında bir fikir yürütmek kabil olmamakla beraber, 6 kadem veya daha fazlası, nın iyi bir tahmin olacağı muhakkaktır. Burada bulunanlar, siyah ırka mensup İnsanlardır. Başlarındaki şapka, kulübeleri, nin dam kısmını tam mânasile taklidetmektedir. Bunların giydikleri cüppeyi andıran elbise,! sert malzemeden yapılmıştı ve örgüye benziyecek bir şey değildi. Deriye de benzemiyordu. Da. ha ziyade geniş yapraklardan yapılmışa benziyordu. Bazılarında ok. diğrlerlnde de mızrak vardı. Lâkin, umumiyet ltibarlle herhangi bir müdafaa aletile teçhiz edlimiş değillerdi.
Başlarında vızıldayan bu ka. natlı korkunun kendilerine nasıl bir tesir uyandırdığını anlamak mümkün değildir. Lâkin, büyük bir korku yarattığımıza hiç bir şüphe edilemez, Çünkü, uçağımız saatte 200 millik bir sürat üzerinden, yoluna devam ediyordu ve bütün motörler azametle gürüldeyip duruyordu. İnsanlar, dan bir çokları oldukları yerde duraklıyorlardı. Bazıları gizlen, meğe yelteniyor, diğerleri de ka. natlı şeytanı görmemek için yüzlerini ellerile örtüyordu.
Hayvanlar da mütemadi su. rette böğürüyorlardı. Nehir üze. rinde uçarken bazı büyük balık, ların suda oynadıklarını gördüm. Tekerlekli arabalar yoktu. Herhangi bir yolda bunlar göze çarpmıyordu. Ancak, bazı izler göze çarpıyordu.
Yemek pişirmek için yakılan ateşler, açık havada veya nehir boyunca yakılmıştı. Dağlık mın. takada gayet garip bir amfiteatr göze çarpıyordu, Buranın, din! bir mâna ifade etmesi muhte. meldir. Lâkin, ölülerin gömüldü, günü telkin edecek başka hiç bir yere tesadüf edemedik. 20 _ 40 mil uzunluğunda ve 15 mil ge. nlşliğinde olan vâdinin sonuna gelince, havalandığımız yere dönmek üzere uzaklaştık,
ANKARA RADYOSU
Bu akşamki program
18.00 M. S. ayarı, Dans orkestrası, 18.30 Konuşma, 18.45 Dans orkestrası 19.00 M. S. ayan, Habelrer, 19.20 Geçmişte bugün, 19.23 Şarkı ve türküler, 19.50 Kitap saati. 20.00 Müzik (pi.). 20.15 Radyo Gazetesi, 20.45 Yurttan sesler, 21.15 Konuşma, 21.30 Senfoni orkestrası, 22.30 Milzlk fpl.), 22,45 M- S. .ayan. 22.45 Habrcler.
Yarın sabahki program
7.30 M. S. ayarı, Müzik (pl.)« 7.43 Haberler, 8.00 Müzik (pl.), 12.30 M. 3. ayarı, Karışık şarkılar, 1245 Haberler. 13.00 Salon orkestrası.
BULMACA
123456780 10
1 — Bir hükümet şekli.
2 — Elbise düzelten demir - Tersi köpektir - Kör.
3 — Acele olarak.
4 — Avrupada bir nehir - Az sıcak.
5 — Hicap duyan kimse,
(5 — Yalvarma mektubu.
7 — T«rsi tırnakla kazımadır.
8 — Sahili delik deşik eden,
9 — Tersi her kese demektir - Abide.
10 — Teşhis etmek - Uzak nidası. GEÇEN BULMACANIN HALLİ
Soldan sağa vg yukarıdan aşağı:
1 — Canayakm, 2 — Analize, A», 3 — Nasırllâcr, 4 — Alışm, Edip. 5 — YlrmlIkJ, o — Ari, İp. Kaç, 7 — Kelek, Gece, 8 — Adlkepek, 9 — Naci, Acele, 10 — Sıpaçeken,
BERLiTZ
LİSAN DERSHANESİ 294, İstiklâl caddesi
FRANSIZCA
İNGİLİZCE
ALMANCA
Lisan kursları ve hususi dersler
Haftada 3 ders Ayda 7,50 Ura
Boyahane Aranıyor Yün veya pamuk boyahane. sİ kiralanacaktır. Kiraya vermek lstlyenlerin Malı, mutpaşa. Hürriyet oteli Bay Hamzaya müracaatları.
Deniz Levazım amirliğinden
60 ilâ 80 beygirlik dört adet Motorpomp mubayaa ettirile. çektir.
Mevcudu olanların veya sipariş suıetiie getirebileceklerin ev. saf, teslim şartları ve fiatlerinl 18/10/945 akşamına kadar bir mektupla âmirllğimize bildirmeleri.___________(13373)
İstanbul ili dağıtma hey’eytinden
İl emrine, ihtiyaç sahiplerine tevzi edilmek üzere jüt ipliği verilmiştir.
Bu maddeye hakikî ihtiyacı olanların 20. 10. 945 gününe kadar bir dilekçe ile valilik makamına müracâat ' etmeleri ilân olunur (13369)
Pudrasını KULLANIYORUM
Prenses
ALLA TR0U8ETSK0Y
Esbabını anlatıyor:
* Onun bir çok cazip ve yeni renkleri vardır.
O, bütün kullandığım pudralardan daha mcj ve daha hafiftir
A Ondnkl hakiki çiçeklerin nefis kokusuna peresi!? ediyorum.
* O, bütün gün sabit kalır. Çünkü terkibinde başka hiç bir pudrada bulunmayan Krema köpüğü vardır.
* Yağmurlu, rüzgârlı havaya rağmen Yeni Toka! on Pudrası tenimi daima terü taze muhafaza eder
A Eminim kİ her ne bahasına olursa olsun bundan daha İyi bir pudra bulmak İmkân» yoktur.
Nevşelıîrin nefis üzümlerinden yapılmış emsalsiz
BİR ŞARAPTIR
Devlet ziraat işletmeleri kurumu, Telf: 24738
(Mecidiye köyünde ve civarında satılık arsalar)
İstanbul Defterdarlığından:
Dosya N. Cinsi
51217-1114 Beyoğlu, Mecidlyeköy, 12 pafta, 71 305 3 parsel sayılı 5600 M2 arsa.
51217-1114 Beyoğlu, Mecidlyeköy, 12 pafta, 82
201. 1 parsel, sayılı 2700 M2 arşa.
51217-1114 Beyoğlu, " ‘
Kıymeti Teminatı
Lira Lira
1680
123
63
ada.
Mecidlyeköy, 12 pafta, 71
246 9 parsel sayılı 2360 M2 arsa.
___~ " Mecidlyeköy, A. 11 patta, 43
215 ada, 4 parsel sayılı 4670 51217-1114 Beyoğlu, ...............
310 9 parsel 51217-1114 Beyoğlu,
2.70 2 parsel
51217-1114 Beyoğlu,
311 2 parsel
51217-1114 Beyoğlu,
318 10 parsel 51217-1114 Beyoğlu,
310 11 parsel
61217-1114 Beyoğlu,
266 1 parsel 51217-1H4 Beyoğlu,
306 4 parsel 61217-506 Beyoğltt, mmuuh, 4u««uu» »u. «
ada. 13 parsel sayılı 55 M2 arsa (Üzerinde başkasına alt cv vardır.)
51217-1114 Beyjğh», Mecidlyeköy. A. 11 pafta,, 48
212 ada, 1 parsel sayılı 8400 M3 arsa. 51217-1114 Beyoğlu. MecltLveköy, 11 pafta, 49 ada,
207 10 parsel sayılı 13500 M2 arsa.
51217-1114 Beyoğlu. Mecidlyeköy, A. 11 pafta, 49
208 ada, 11 parsel sayılı 6020 M2 arsa. Yukarıda yazılı arsalar 31/10/045 çarşamba günü
. .. ............ı____«n,ı. art.f.r
51217-1114 Beyoğlu,
Mecidlyeköy, sayılı 3440 M2
Mecidlyeköy, sayılı 4880 M2
Mecidlyeköy, sayılı 6920 M2
Mecidlyeköy,
M2 arsa.
12 pafta, 88 ada, arsa.
12 pafta, 86 ada, arsa.
12 pafta, 74 ada, arsa.
12 pafta, 107 ada,
sayılı 5670 M2arsa.
Mecidlyeköy. 12 pafta, 107 ada, sayılı 6250 M2arsa.
Mecidlyeköy, 12 pafta,
sayılı 1120 M2 arsa,
Meclcuyeköy, 12 pafta, sayılı 4200 M2 arsa.
Dikilitaş, Tohum so. 3 pafta, 10
85 ada,
71 ada,
3540
1401
1378
1033
3430
2835
1568
836
840
22
4200
8878
1506
saat 14
103
104
147
260
213
118
îfl
63
8
316
254
113
MUlt
Iiuuuıua jra»u> ———-----.
Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda ayrı ayrı açık artırma İle satılacak-lir’ İsteklilerin geçici teminat makbuzları ve niifns cûzdanlârUe komisyona yakın bir zamanda imar olunacak bu arsaların yerlerini tâyin İçin haritası üzerinde izahat verilmke üzere MUU Emlâk Müdürlüğüne başvurmaları. (13118)
Türkiye Kömür Satış ve Tevzi Mücssescsj İstanbul uŞbcsinden
Linyit Kömürü Satışı
Garp Linyitleri İşletmesi Müesseseslnln Linyitleri satışa çıkarılmıştır.
a) Soma, Değİrmlsaz, Tavşanlı İşletmelerinin PARÇA Linyit kömürü;
b) Kuruçeşme depomuzda, müşterinin vesaitine yüklenmiş olarak, teslim;
TONU 30 LiRA
C) Bütün ihtiyaç sahiplerine, fabrikalara ve kömürcülere motörle veya depoda tamamen, serbest olarak verilir.
d) Satış yeri;
Yeni Yolcu Salonu 3. cü kat 1 No. lu oda
GALATA
>123021 —
Tekel Genel Müdürlüğü Paşa-bahçe Fabrikası Müdürlüğünden
1 — Tekel İdaresinin Diyarbakır ve Gaziantep fabrikaları İçin beheri 4720 liradan 9440 liraya İki adet üzüm kesme makinesi yaptırılacaktır.
2 — Eksiltme 15/10/1945 günü saat 15 de Paşabahçe müskirat fabrl-kasındadır.
3 — Bu işe alt şartname fabrikada görülebilir.
4 — İsteklilerin yÜ2de 7,5 teminat olan 708 lira İle gününde fabrikada
bulunmaları. (13106)
Devlet Deniz Yolları ve Limanları İşletme Umum Müdürlüğü İlânları
1 — Rumeli Feneri kulesinin onarımı İşi açık eksiltmeye konmuştur.
2 — Bu onaranın keşif tutarı (2538) lira (28) kuruştur.
3 — Eksiltme kâğıtları her gün İş saatlerinde Yapı şubesinde görülebilir.
4 _ Geçici güvenme (190) Hra (37) kuruştur.
5 — İsteklilerin eksiltme şartnamesinin dördüncü maddesinde yazık vesikaları 50 kuruşluk pul ve bir fotoğraf ile ihale gününden — tatil günleri hariç — yedi giin önceye kadar bir dilekçeye ekllyerek Genel Müdürlüğe baş vurmaları ve alacakları ehliyet vesikasını eksiltmede İbraz etmeleri gerektir.
fl — Eksiltme 18/10/1945 tarihine tesadüf eden peışembe günü saat 15 de Genel Müdih-lük merkezi karşısındaki binada bulunan Alım Satım komisyonu tarafından yapılacaktır.
7 — İdare İha.eyI yapıp yapmamakta serbesttir. (13180)
Muhtelif tipte kazma satılıyor
Ticaret Ofisi Umum Müdürlüğünden
Vahidi Flatı
Malın cinsi Kuruş 3t.
Kazma No- 1 2250 Gr. (bir ucu sivri bir ucuz kazmalı) Kilosu 97.84
» > 1 2500 » (bir ucu sivri bir ucu kazmak) > 97.84
n » 2 2250 » (bir ucu sivri bir ucu kazmak) » 105.39
» » 2 2500 » (bir ucu sivri bir ucu kazmalı.) > 105.39
» » 4 2250 » ’lkl ucu sivri) 105.39
■ » 4 3000 > (İki ucu sivri) 105.39
» > 7 2500 » (bir ucu sivri bir ucu balta) 105.39
■ . 7 2250 » (bir ucu kazma bir ucu balla) 105.39
Kazmalı balta Adedi 80.—
Adres
Ticaret Ofisi Umum Müdürlüğü Bahçekapı - Yeni Postahanc karşısı Valde Han kat 5 İstanbul Telgraf (Tarfok Telefon: 24233 (13342)
İstanbul Belediyesi İlânları

Keşif Bedeli__________İlk Teminatı
5814,22 436,07 Florya’da sıra kabineler önünde top-
rak iıafrl ve kum terşi.
1458,20 109,37 Şehir tiyatroları komedi kısmı elek-
trik tesisatının tamiri.
Keşif bedelerile ilk temz.at miktarları yukarıda yazılı İşler ayrı ayrı açık eksiltmeye konulmuştur Keşif ve şartnameleri Zabıt ve Muamelât Müdürlüğü kaleminde görülebilir. İhaleleri 19/10/1945 cuma günü saat 14 de Daimi Encümende yapılacaktır. İsteklilerin İlk teminat makbuz veya mektupları ile İhale tarihinden üç-gün evvel Belediye Fen İşleri Müdürlüğüne müracaatla alacakları fennî ehliyet-, 945 yılma ait ticaret odası vesikası ve kanunen gösterilmesi gereken diğer belgelerle birlikte İhale günü belirli saatte Daimi Encümende bulunmaları. (13205)
İstanbul Tıp Fakültesinden
Fakültemiz hijyen, fizyoloji enstitülerile 1, iç hastalıkları, kulak . boğaz . burun psihiyatri, üroloji kliniklerinde asistanlık lar. anatomi enstitüsünde prosektörlük ve asistanlık, diştababe. ti okulunda da protezcilik ve asistanlık açıktır, İsteklilerin 25/ Ekim'1945 günü akşamına kadar dekanlığa baş vurmaları.
(13305)
M. Kemalpaşa Devlet Orman işletmesi müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin susurluk ilçesine dahil 9 uncu çaldağ bölgesinin İkinci baltalık serisinin üçüncü kesim bölmesinden 14800 kental nıeşe odunu va 1500 kental meşe kömürü İstihsal ve bunlardan odunları tahminen 15 kilometre mesafedeki Ömerköyü istasyon deposuna ve kömürleri tahminen aynı mesafedeki Susurluk İstasyon deposuna nakil ve istif etmek işi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Açık eksiltme 18. 10. 945 tarihine tesadüf eden perşembe günü saat 15 de susurlukta orman kâtipliği binasında toplanacak açık eksiltme komisyonunda yapılacaktır,
3 — Mezkûr emvalin birinci maddede yazılı İstihsal ve istif yerine taşana ve İstif etme İşinin beher Kentalinin muhammen bedeli kömürlerin odun odun kesme torluk yerine taşıma torluk yapma ve yakma ve depoya taşıma İşi 600 kuruş odunların İse istihsal ve nakil Işl İçin 165 kuruş tahmin edilmiş olup tutarı üzerinden hesaplanan % 7,5 muvakkat teminatı 2506 lira 50 kuruştur. «
4 — Bu İşe alt şartname Ankara orman genel müdürlüğü ile İstanbul Biga Balıkesir İşletme müdürlükleriyle susurluk orman kâtipliğinde ve işletmemizde her giin gör (İlebilir.
3 — İsteklilerin belli gün ve saatte güvenme paralariyle susurluk orman kâtipliği binasında toplanacak açık eksiltme komisyonuna baş vurmaları ilân olunur. (13335)
Küçük Evler inşaatı
BENGÜ İNŞAAT ŞİRKETİNDEN:
şehir dahilinde kurulacak portatif evler hakkında saygı değer halkımızın yazı He müracaatlerl tevali etmektedir. Bu küçük evler ancak sayfiye yerlerinde yapılabilmektedir. Şehirde kârglr olmak üz«re aynı model İnşa edilecektir. Bilgi edinilmesi İçn keyfyet tavzlhon İlân olunur. BENGÜ Küçük Evler Yapı ve Satış şirketi Galata 0 ncı Vakıf han
- 34

Comments (0)