MİLLİ PİYANGO
Sene 27 — No. 9450 — Flati her yerd» 10 kuruştur, ©UMA 0 Şubat 1045 Sahibi: Neomeddln Sadak — Neşriyat müdürü; Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Almanyada karışıklık artıyor
üçler konferansının ilk
tebliğinden anladıklarımız
Almanyanın son saati
Oder'de de Alman
M, Churchill'in, Londrada toplanan dünya işçileri sendikaları konferansına gidememesi üç müttefik devlet adamının, buluştuklarını açığa vurdu. Toplantı daha fazla gizli tutulamıyarak bir tebliğ neşredildi.
Bir Karadeniz şehrinde toplandığı bildirilen üçler konferansının. ne zaman işe başladığı söylenmemek! e beraber, bir haftadır çalıştığı tahmin edilebilir.
Yayınlanan bu ilk tebliğ, konuşmaların neticesini bildirmekten henüz uzak olmakla beraber, bu gibi fırsatlarda yazılan basmakalıp vesikalardan çok daha ehemmiyetlidir, çünkü konuşulacak meseleleri açıkça bildirmekten çekinmiyor ve bazı dilekler ileri sürüyor.
Tebliğin ilk ve nispeten uzun kısmı harb hareketlerine ayrılmıştır. Düşmanı yenmek İçin girişilen hareketlerde tam birlik olduğu ve mufassal plânların hazırlandığı bildiriliyor.
Bu seferki konferansın en kolaj' işi, dünkü Daily Telegraph gazetesinin de yazdığı gibi askerlik bahsidir, çünkü durmadan ilerliyen Sovyet orduları Almanya içerlerine girmişler. Alman müdafaasını delik deşik etmişler, Öder nehrini aşmışlardır. Alman sözcüsü general D'.tmar, Alman-yanın âkıbetl Öder nehri sava-! çında belli olacak, diyordu.
Müttefikler de garp cephesinde, daha ağır da olsa, Siegfrled hattına doğıu ilerlemeye çalıştıkları için, harbin bu kesin safhasında hareket beraberliği elde etmek üçlerin en zor işi olmıyapaktır.
Buna rağmen, tebliğde askerlik işlerine büyük yer ayrılması, şimdiden elde edilmiş müspet bir netice ilân edebilmek kaygısından ilen geldiği gibi, belki daha ziyade. Almanyanın her türlü ümitlerini kırmak İsteğinden doğmaktadır. Çünkü Almanya, İki taraflı anlaşma ihtimallerini tamamile aklından çıkarmış değildir. Ya müttefiklerle, yahut Sovyet Rusya ile ayrıca uyuşma İmkânlarını aradığı kolayca tahmin edilebilir. General Ditmar. kayıtsız ve şartsız teslim olmak teklifinden vazgeçilirse Almanya-tun sulha hazır olduğunu, bir İki gün önce radyoda açıktan açığa söylemiştir.
İyice yenilmemiş, yahut teslim olmamış bir Almanya ile sulh şartlarını konuşmaya kalkışmak, herşeyden önce Hitİerin salâhiyetini kabul etmek demek olur ki bunu yapabilecek hiç bir hükümet yoktur.
Bundan başka, Almanya ile, onu yenmeden sulh şartlarını konuşmak, Müttefiklerle Sovyet Rusyamn arasını açabilecek sahalar hazırlar. Buna da yanaşacak kimse çıkamaz.
Kayıtsız şartsız teslim olmak teklifinin — Müttefikler bakımından —■ daha derin bir mânası vardır. O da, Almanyanın askerî kudretini mutlaka kırmak İstemeleridir.
Geçen dünya harbinde, kendini yenilmiş saymıyan Almanya Hitlerl doğurdu. Nazi relimin başlıca kuvvet ve cesaret kaynağı, Almanyanın yenilmezliğidir. Alman gençliğinin ruhuna aşı-ilanmış olan bu efsanedir ki Hit-lere, bu sefer de bütün dünyaya meydan okumak gücünü vermiştir. Hitler, kendisi, bu yenilmezliğe öyle mistik bir uıanla sarılmıştır ki son nutkunda, bir bu-1 çuk metre yanında patlıyan bombadan kendi, hayatını kurtaran Tanrının Almanyayı mutlaka zafere götüreceğini söylemekten çe-, kinmemişttr. Eğer Almanya, bu haıbden sonra da, herhangi bir uzlaşma sulhu elde ederse, yenilmezlik ve haksızlık efsanesi gelecek nesiller için de yeni harb
hazırlıklan, yeni ümit vb cesaret vesilesi olacaktır, Bunun İçindir kİ Müttefikler, bu sefer Almanya-nın mutlaka v« tam yenilmesini vb sonradan bir takım prensiplere sığınma hakkını kendinde bulmamasını istiyorlar.
Üçler konferansının, ilk iş olarak. «Müşterek düşmanın hezl-metlnl tamamlamak İçin plânlar hatırlandığını» İlân etmesi Al-manyanın son ümitlerini kırmak, dedikodulara sed çekmek içindir.
Tebliğin, çok daha ehemmiyetli olan ikinci kısmı siyaset işleri-le İlgilidir.
Üçler toplantısının gayesi «sürekli bir barışın temellerini atmak» olduğunu baş tarafında bildiren tebliğ, son kısmında «sağlam bir sulhu kurmanın gerekli kıldığı meselelerin konuşulmasına başlandığını» blldjriyor ve bu meseleleri sayıyor.
Bunlar, Almanyanın İşgaline ve nasıl kontrol altında tutulacağı. kurtarılan Avrupanm siyasi ve iktisadi meseleleri]a sulhu korumak İçin milletler arası teşkilâtın mümkün olduğu kadar çabuk kurulması hakkındaki tekliftir.
Sonuncu teklifin Amerikadan geldiği anlaşılıyor, çünkü milletler arası böyle bir kurulun, harbin sonunu beklemeden, hemen işe başlaması fikri, son günlerde Amerikada İleri sürülmüştü,
Böyle bir teklif Üçler tarafından kabül edilecek ml?
Neomeddln Sadak (Arkası sahife 2; sütun 1 de)
Vergiler toplanamıyor radyo yayımlarında karışıklık var
Londra 9 (A.A.) — Times yazıyor: Almanya'da karıp kliğin gittikçe artmakta olduğu hakkındakj haberler ihtimal ki mübnlâğaj] değildir. Hüküm süren gerginlik dolayısüe idare mekanizmasının inhilâl et mekte olduğunu zannettirecek sebepler vardır. Memleketin bazı taraflarında artık vergiler toplanamamaktadır.
Radyo yayımlarında da büyük bir karışıklık vardır. Bunun da çok ehemmiyeti var. dır. Zira gazete sahnelerinin azaltılmasından ve bir çok gazeteler de yalnız, bir yaprak olarak çıkmağa başladıktan sonra Alman makamları emirlerini vermek hususunda radyo yayımlarına güvenmekteydiler.
Almanya üzerine şimdiden büyük bir ölçüde yapılmağa başlanan ve bu neticeleri veren baskı. Müttefik Şeflerinin alacakları kararlar üzerine da-ha şiddetlenecektir,
Londra 9 (A.A.) — News Chronide gazetesinin Moskova muhabiri yazıyor: Alman-yanın askeri ve İktisadî kudretinde serî hlr inhÜ&Un başlamış olduğu artık açık bir olay, dır. Son yıkılış belki de uzak değildir. Bizzat Goebbels de Almanya için son saatin yaklaştığını şimdi itiraf etmektedir.
Üçler konferansı daha günlerce sürecek
müdafaası çöküyor
Kızılordu, Kustrîn ve Frankfurt varoşlarında dövüşüyor
Rus bataryaları, Berlinden 48 kilometre uzakta bulunan Alman mevzilerini dövmeğe başladı
Bcme S (A.A..) — Moskova’dan bildirildiğine göre, Öder Alman hattının çökmesi dakikadan dakikaya beklenen bir hâdisedir. Mareşal Zuhkov birliklerinin baskıaı gitgide artmaktadır.
Sovyet toplan şimdi, Berlin’e 48 kilometre mesafede bulunan mevzileri dövmektedirler. Öder nehrinin doğusu düşmandan tamamlle temizlenmiştir. Temizlenen bölge Kustrln -Frankfurt bölgesidir.
Mareşal Konlev kuvvetleri geniş bir cephe üzerinden Oder'l mühim kuvvetlerle geçmişler ve batı ve şimal batı İstikametinde çifte taarruzlarını hazırlamışlardır.
Alman mukavemeti kesim kesim çökmektedir. Almanlar cepheye durmadan takviye kıtaları sevketmekte-dlrler. Örter semalarında şiddeti! çarpışmalar cereyan etmektedir.
Frankfurt ve Kustrin’de savaşlar
Loııdra 9 (A.A.i - Moskova’dan gelen en son telgraflar, mareşal Zhukov tanklarının Kustrln ve Frankfurt dış mahallelerinde çarpışmakta olduklarını bildirmektedir. Berlin karşısında. Öder nehrinin sağ
KANADALILAR HOLLAHDflDA TAARRUZA GEÇTİLER
Konferansın tebliğinde kayıtsız şartsız teslim neticelerinin de tâyin edilmesi muhtemeldir
Londra 3 (A.A.) — M. Roosevelt He M. Churchlll ve mareşal Stalln arasındaki konferansın Hariciye Bakanları İle askeri mütehassısların da Iştl-raklle toplanmış olduğu ve görüşmelerde şimdiden terakkiler kaydedildiği hakkında dün akşam verilen resmi haber! bugün gazeteler büyük başlıklar altında neşretmlşlerdlr.
Konferansın günlerce evvel toplandığı ve daha günlerce devam edebileceği belirtilmektedir. Sovyet kuvvetlerinin Almanyada büyük taarruzlarına devam ettikleri bir sırada 6ta-lln'ln Moskova İle ve cephedeki ordu-larlyle yakından temas edebilmesi zaruri telâkki edildiğinden-M. Churchlll ile M, Roösevelt'ln daha uzun yolculuklara katlanmaları lüzumu hasıl olmuş ve İki şef, Karadeniz bölgesindeki toplantı yerine gitmişlerdir.
Konferansın toplandığı şehre gazetecilerin gitmesi yasak edilmiştir. Toplantılar bittikten sonra da üç büyük .şefin gazetecileri kabul etmesi pek muhtemel görülmemektedir. Bununla beraber hiç şüphesiz uzun bir tebliğ neşredilecektir. Bu tebliğde Almanya kayıtsız şartsız teslim olduktan sonra bu memlekette tatbik edilecek plânlar hakkında malûmat verilmesi de muhtemeldir. Fakat Tlmes’ln siyasi muharriri bu hususta başka türlü düşünüyor va şunları yazıyor;
«Bu usule başvurulması daha muhtemeldir. Filhakika bazı mahfillerdeki kanaate göre, böyle blrşey Alrnan-yanın çökmesinde Almanların uğradığı askeri hezimletlerden başka şeylerin âmil olduğu zehabını doğurabilir.»
Londra 8 (AA.) — Daily Telegraph başyazısında üç büyük şefin toplantısını ela alarak şöyle demektedir:
Tahran'da alınmış olan kararlar o kadar doğru ve parlak bir şekilde başarılmıştır kİ. bugünkü toplantının askeri cephesi Alman mukavemetine son vermek için alman tedbirlerin tamamını kavrayan bir anlaşmanın imzası ile sona ermiştir.
Askeri meseleler konferansın konuşma gündeminin en kolay kısmını temsil etmekle beraber, konferans dikkatini Almanya’nın gelecekteki durumuna, kurtarılan Avrupa’da S1* kacak zorluklarla derhal veya gelecekte çıkacak harb sonrası meselelerine yöneltmektedir. Almanya gün geçtikçe ümitsiz bir durum» düşmek-(Arkası sahife 2; sütun 5 te)
DİKKATLER:
Az tama çok ziyan getirir
Postahanelerde posta kutula-mu kiralamak şimdiye kadar 6 liraya iken şlmdj 16 lira oldu. .Neticede bir çok kimse kutu kiralamaktan vazgeçecek: P. T. T. de fazla ınüvezzi tutmağa, mektupları adreslere göndermeğe mecbur kalacaktır. ‘'Akılsız başın cezasını taban çeker» diyemeyiz; zira postamız, akıllıca İdare edi. lir. Bu yanlış usulün de düzelmesi yine P. T. T. için hayırlı olacaktır.
kıyısı 80 kilometre boyunca temizlenmiştir.
Sovyet tebliği. Zhukov birliklerinin hareketleri hakkında hiç bir tafsilât vermemektedir Fakat Moskova’dan resmen bildirildiğine göre. Sovyet kuvvetleri Öder batı kıyıları üzerinde köprübaşları kurmuşlardır. Şiddetli çarpışmaların cereyan etmekte olduğu ve düşmanın devamlı taarruzlarla Sovyetlerl nehrin öte yakasına atmı-ya çalıştıkları İlâve edilmektedir.
Almanlar İse, Öder batışında dört köprübaşı kurulmuş olduğunu İtiraf ediyor. Bu köpröbaşlarından İkisi Kustrln'İn şimalinde, bir! Kustrln’ln cenubunda, biri de Frankfurt'un ce-nubundadır. Düşman, nehrin doğusunda kalayım derken mühim miktarda tank kaybetmiştir.
Moskova’dan gelen bir habere göre, Almanların Öder doğusundaki tank birliklerini geri çekip Berlin muharebesine sokabilmeleri şüpheli görülmektedir.
Son yedi gün İçinde Almanlar 23000 esir kaybetmişlerdir. News Chronlcle-In Moskova muhabiri Paul Wlnterton söyle diyor: «Almanların ya maneviyatları bozuldu, yahut da ellerinde ihtiyat kuvvetler! yok»
Sovyet tebliği. Doğu Prusya'da, Po-meranya'da, Sllezya’da ve Craeovlen-ln canup batısında ilerlemeler kaydedilmiş olduğunu bildirmektedir.
Doğu Prusya'da. Çernlyakovsky kuvvetleri İlerlemişler ve Koenlsberg-In cenup batısında Kreusberg’J işgal etmişlerdir. Almanlar. Sovyet! er İn Eldlng limanının merkezinde çarpışmakta olduklarını bildirmektedir.
Pomeranya’da. şimal İstikametinde Stettln'e doğru hareket devam ediyor. 100 meskûn yer ve Stettln'e 30 kilometre mesafede Reetz, Bernştaln şehirleri işgal edilmiştir. 1800 esir alınmıştır.
(Arkası sahife 2: sütun 6 da)
r---------------------------------
Daha iyi dünyayı arayanlar
Yasan: A ADNAN - ADI VAR Yarınki AKŞAM'dd ,
Londra 9 (A A.) — Müttefik umumi karargahından blldlrlldlğne göre, perşembe sabahı şiddeti! bLr topçu ateşinden sonra birinci Kanada ordusu Holanda'da Nyjgmen'in cenup doğusunda taarruza geçmiştir. 1C00 Müttefik uçağı Nyjgmen'in do?usunda Alman asker topluluklarına ve münakalat hatlarına akınlar yapmışlardır. Bu akınlar, bu harbin en şiddetli »kınlarıdır. Bu uçaklar, Col-mar cebindeki Almanların kııllanabi leceklerl son köprü olan NeuyTıberg köprüsünü tahribe t inişlerdir.
Birinci Amerikan ordusu Ruhr vadisine hâkim bir yerde bulunan Schnıldt şehrin! ele geçftmlşlir. Bu kuvvetler, Roer barajlarından dördünü ellerinde tutmaktadırlar. Son baraj İşgal edildiği takdirde Almanlar Müttefik hatlarını su altında bırak am lyacaklardır.
Üçüncü Amerikan ordusu Our ve Suaer ötesinde İleri hareketine devam etmiş ve Prum İle Echtsmech arasında 8 Alman taarruzunu durdurmuştur.
Alsas'da, Fransız kuvvetleri İlerlemeler kaydetmişler ve Neuvhbach köprüsüne S kilometre yaklaşmışlardır.
Bcme 9 (AA.) — General Ferrar emrinde bulunan birinci Kanada ordusu dün sabah Holanda'da girişmiş olduğu taarruz esnasında İlerlemeler kaydetmiş ve Zlgfrld hattının ilk müdafaa hatlarına girmiştir Şimdi bu
Günler Geçerken
kesimde şiddetli çarpışmalar cereyan etmektedir. KanadalI birlikler yüzlerce esir almışlardır.
SON DAKİKA
Üçler bir hafta görüşecekler
Konferanstan sonra 3 Hariciye Nazırı hudutları görüşmeğe devam edecekler
Londra 9 (AA.) — Umumiyette düşünüldüğüne göre, öçler konferansı en az bir hatta devam çekçektir. Bundan sonra Dış bakanlaruıın yalnız olarak 6 veya yedi gün zarfında yeni Avrupa hudutları üzerine konuşmalarına devam etmeleri de beklenilmektedir
Diğer taraftan Kahlre'dcn Rel(*n bazı raporlara göre, asker! uzmanlar arasında konuşmalar 8 gündenberi de vam ettiği halde üç büyükler konferansı pazartesi günü başlamıştır Mamafih bu raporlar henüz teyldedll-’ memlştlr, Bu raporların konferansın sonuna kadar teyldedllmemesl muhtemeldir.
Dünyaya çöken sis
Ruhr havzası ve Rihn boyu
Yazan: A. Maolt Arda Yarınki Akşam'da
Sisi görünce çoğumuz Tevfik Fikret’in kudretli manzumesini hatırlarız. Hattâ bana öyle gelir ki sabahleyin iskelelerde sislere bürünmüş hayalete benzer yolcular, geciken vapurlarını beklerlerken o manzumeden bazı mısraları tekrarlarlar; tekrarlıya-rak sisten hınçlarını alırlar. Hiç bir tabiat manzarası o manzume yüzünden sis kadar edebiyatımıza malolnıamıştır. Biri devletin, öbürü başkentinin üstüne çökmüş iki kasvetli beyazlık — Yıldız ve sis — bundan daha kuvvetli olarak ruha çöktürülenıezdi. (Sis), isyaıı duygusunun yüksek heyecanlı ve yüksek hünerli biricik tablosudur, O zamandan beri söylenmiş ve yazılmış pek az eser vardır ki (Sis) kadar zihinde yer etmiş ve bir adama hak kile şöhret kazandırmış olsun! Yurdumuzun başına vakit vakit belâ olan zelzeleyi de halâ aynı şairin «harabı zelzele bir köy,..™ diye başlayan yarım asırlık manzumesini okuyarak, okutturarak gamlı gamlı anmıyor muyuz? Elimizde ve dilimizde istibdat ve deprem gibi idare veya tabiatla münasebetti felâketleri o kudrette belirtip bestelemiş henüz başka sanat eserleri yok. Şimdilik ancak Süleyman efendinin nasırından dert yanabiliyoruz ve döner kebabın dumanına çatabiliyoruz, Zemânenln meşhur hicivleri bunlardır.
Bir Fikret'e şimdi de muhtacız... Fakat elbette ki bize, artık lstanbulun bir tabiat ânzası olmaktan başka gamlı mânası kal-mıyan süslü sisini yazması için değil! Yepyeni bir (Sis) şairini yurdumuzdan uzakta, öte yanımızda dünyayı kaplayan şu uğursuz ve hudutsuz sis tabakasına karşı insanlığın bütün haklı isyanı ve heyecanlle daha geniş bir çerçeve içinde bir cihan harbi tablosu çizebilmesi İçin bekliyoruz. Abdülhamid’in bir değirmi sisi, flitler ile benzerlerinin dünyaya çöktürdükleri zulüm ve istibdat kâbusunun yanında neydi ki?
Fikret'in bugüne kadar eşsiz kalmış, büyük ölçüde, yüksek vicdanlı, gerçekten hünerli, aslan yürekli bir insan şair olduğu nu, şair olarak insanlık dâvasında daha pabucuna bile erişlleme-diğini çeşitli dünya felâketlerine karşı bir türlü sesini duyurup da gönüllere lşleyemeyen şiirlerin yokluğundan veya çelimsizliğinden anlıyoruz. Dehşetli hakikatlere çarpınca İnsanın dinden veya şiirden İmdat vb teselli beklemesi kadar tabii ne olabilir?
Refik Halid Karay
S hife S
AKŞAM
r •
0 Şubat 1945
SÖZÜN GELİŞİ
Memurun derdi
Bir memur arkadaşım vardır, ne zaman buluksak (A) (B) (C) kuponlarından, çay kahve fişlerinden, ana karne tertiplerinden bahseder. Hayatı onları kovalamakla geçiyor sanıyorum. Terli Mallar Paıaniun memurlara dağıttığı pamukluların, basmaların, ipeklilerin o acayip isimlerini, neye delâlet ettiklerini öğ-renmeoesine, bir hamlede ezberllyecek kadar üstün bir zekâya sahip olduğu gibi bunların asillanuuı veya kuponlarının sokak Üstü alışverişte kaç paraya geçtiğini de en İyi bilen adam, aan-nederim, od ur.
Kendirine sorarsanoı epkiden böyle değilmiş; hesaba aklı yatmaz, hele alışverişte mahçupluğu yüıtinderi birteviyc aldanırmış. Vakta ki dilnya harbi patlamış, karneler, fişler, kuponlar yolile dağıtmalar başlamış, paran bir türlü geçimine yetmediğin, den. nc kadar karışık olursa olsun bunların türlü alım satım yoihnnı öğrenmeği zarurî görmüş ve öğrenmiş de. Kendisinden dün dinlediklerini şunları
— (A) (B) (C) kuponları üçü birden elinizde olsa Sümer banktan metresi 14 liraya elbiselik kumaş alırmışsınız. Fakat üç kupon herkeste yokmuş. Nedense (A) kuponu ötekiler kadar dağıt ılmıyormuş. Bu yüzden yalnız (A) kuponunun kara bortada frati 40 liraya çıkmış (B) ve (C) kuponlarını 21, 21,5 liraya kadar alıyorlaımış. Kuponu muhasebeciden alınca hemen Mısirçar-şısı kapısına, yahut Yerli Mallar Pazarının öniinc gidip satmak en hayırlısıymış. Çünkü dağıtılan şeylerin hepsine birden insanın ihtiyacı olmuyormuş. Zaten malı aldıktan sonra satmak daha külfetli bir işmiş; zira pazarda sıra beklemek, itişip kakışmak, sonra da istediğin bir şey varsa bile onun, beğendiğin cinsini aLmak müşkülmüş. Aslına bakarsa mı memurların da eşyaya değil, paraya ihtiyaçları varmış. Çünkü kumaşı aldıktan sonra onu yaptırmak için tekrar para lâzımmış, vesaire...»
Geçenlerde, bir kaç aya kadar Yeril Malim- Pazarında her malın muhtaç olanlara serbesçe satılacağını bir gazete haberinden öğrenmiştik. En yerinde karar da budur. Görülüyor ki memur kendisine yapılan aynî yardımı paraya çevirmekle meşguldür. Ona ne kadar münasipse o kadar para vermeli, işini gücünü bırakıp alış verişe dalmasını önlemeliyiz. Böylece sokaklarda l§ leyen bir kara pazar da kendiliğinden süpürülecektir.
Şevket Rado
DÜZELTME — Dün sayın doktor A. Adnan - Adıvar'ın bu sütunda çıkan mektubunun 7 nci ve 31 İnci satırlarındaki «Garp» kelimesi «Arap» olarak çıkmış, böylece cümleler tamamen mânâsız bir hale gelmiştir. Bu iki yanlışı düzeltirken sayın doktordan ve okuyucularımdan özür dilerim. Ş. R.
üçler konferansının ilk tebliğinden anladıklarımız
(Baş tarafa 1 inci sahifede)
Bunun ilk torluğu, bu kurula girecek Birleşmiş Milletlerden bir kısmının henüz ikişer kukanı etleri olması, bu hükümetlerden her birinin bazılarınca tanınmış, bazılarınca tanınmamış bulunmadandır. Daha ehemmiyetli ikinci bir zorluk da. Avrupada henüz sınırların çizilmediği. bir kısım memleketlerin işgal al Unda tutulduğu karmakarışık bir dönemde, büyük devletlerin istek ve kararlarından üstün yetkide olması gereken böyle milletler arası bir kurulun, hürriyet ve istiklâl prensiplerine göre, hemen işe başlamasından çıkacak çekişmelerdir kİ bu sulh ve emniyet teşkilâtını doğmadan öldürebilir.
Fakat, her tarafta gerçeklen İyi niyet hâkim ise, bu milletler arası teşkilâtın hemen İşe başlaması, dünya politikasını gizli ve aristokratik olmaktan kurtarır, bütün milletlere güven verir. İdealist Amerika, bu dileği bundan dolayı ileri sürmekte haklıdır, Bunun üçler tarafından kabul ve tatbiki Avrupamn hava^ snu değiştirecek kadar tesirli bir hâdise olacaktır.
Aimanyaıun işgali ve kontrolü, Müttefiklerin, üzerinde en fazla anlaştıkları mesele olmakla beraber sanıldığı kadar basit değildir. Çünkü, işgal a itina alınmış Almanyada kurulacak ilk hükümetten, Alman halkının bir yerden başka yerlere taşınmasına ve Alman, endüstrisinin geleceğine kadar bir çok meselelerde çeşitli düşünceler ilerj sürülmektedir. Alman milletini büsbütün öldürmeden Almanyayı bir daha tecavüze kal kışa mı ya-cak duruma sokmak, çözülmesi hayli güç bir bilmecedir.
Kurtarılan Avrupamn siyasi ve iktisadi meseleleri, yakılmış yıkılmış, düşman İşgali veya harb sahnesi acılanpa uğramış memleketlerin açlık ve yoksulluğundan bu mili etlerin yasalı hükümet seçimlerine kadar bir çok çetin dâvaları kucaklıyor.
Bundan başka, yarınki kurtulmuş Avrupada sulh, büyük devletlerin nüfuz bölgelerine mİ, eskiden olduğu gibi İki taraflı eyn ayrı anlaşmalara mı, çok taraflı müşterek bir Milletler anlaşmasına mı, yoksa bölge Fe-derasyonlanua mı dayanacak, henüz belirmiş düşünceler yoktur.
Bütün bu meseleleri, üçlerin karşılaşacakları güçlükler hakkında fikir vermek için kısaca ■ıraladık.
Tlarb çok uzun sürdü, çok kan akıttı, çok fedakârlığa maloldu,
Şimdi sulh dalla az zor olnuya cak, daha az feragat ve fedakârlık istemiyecektir. Harbin bittiği yerlerde bugüne kadar görülenler Avrupamn yarmı için ümit verici örnekler değildir.
Fakat, harbi birlikte -başaran ilç büyük devlet adamının görüş, düşünüş ve anlayışları sulhun zorluklarım da yenecek kadar kuvvetlidir. Onların İyi niyetleri Avrupanm tek ve en verimli saadet kaynağı olabilir.
İncelediğimiz ilk tebliğ, üçler konferansının sadece gündemidir: konuşulacak meseleleri bildirmekle yetsiniyor. Fakat, konuşulacak bu güç İşleri açığa vurmaktaki cesaret, bunların bir karara bağlanıp çözüleceği ümidinden İleri gelebilir. Çünkü, bunların konuşulduğunu öğrenmiş olan dünya efkârı, konferans bitince bu meseleler hakkında verilen kararlan da bek-Uyecektlr. Eğer ümit az olsaydı, İlk tebliğde, neler konuşulduğunu yazmaya lüzum görülmezdi.
Gerçek olan şudur ki hem harb, hem sulh bakımından, vargının son dönemedndeylz.
Necmeddin Sadak
Daire ve memuriyetlerin adları Türkçeleştirtecek Ankara 8 — Başbakanlık, Bakanlıklara gönderdiği bir bildiride devlet teşkilâtındaki bütün daire ve memurluklar adlarının Türkçeleştirilmesi İçin temel olacak teklifleri ha-ıirlamak üzere her Bakanlıkta, ve bunlara bağlı katma ve ayrı bütçeli umum müdürlüklerle iktisadi devlet kurumlan ve bankalar kanunlarına tâbi İdare ve müesseaelerln her birinde ayrı birer komisyon kurulmasını İstemiştir.
Bu komisyonlar, yeni adlarla eskillerini gösteren listeleri hazirlıyaruk en geç 2! şubata kadar Başbakanlığa göndereceklerdir.
Düğün evinde feci bir kaza
Adana'dan bildirildiğine göre. Adananın lfarftyusuflu köyünde. İçinde dlığûn eğlenceli yapılmakta olan ev ansızın çökmüş, enkaz altında kalanlardan altı 'ldşl ölmüştür. Bir çok davetli de ağır surette yaralanmıştır. Adana'dan Karnyusuflu köyüne sıhhat eldplerl gönderilmiştir.
Adliye Bakanı geldi
Adliye Bakanı B. Ali Rıza Tü-rtl bu sabahki ekspresle Ankara dan şehrimize gelmiştir,
İncir ve üzüm gümrük çıkış vergisinden muaf Ankara 8 — Bakanlar kurulu, dış memleketlere satılacak incir ve üzümlerin gümrük çıkış vergisinden Ist'sna edilmelerini kararlaştırmıştır.
IIK ÖĞRETİM SEFERBERLİĞİ
Islanbulda ilk öğretim çağında bulunan çocukların yüzde 93 II mekteplere devam ediyor
İlk (iğretim seferberliği dolayısble şehirde ilk tahsil çağında bulunan çocukların sayısını anlamak üzere 1944 eylülünde bir sayım yapılmıştı. Bu sayımda İlkokullara devam etmek mecburiyetinde olan 99082 çocuk tes-blt edilmişti. Yine bu sayımda çocuklardan 28649 unun muhtelif .sebeplerle okullara devam etmedikleri de anlaşılmıştı. Bu ders yılında resmi ilk okullara devam eden çocuk sayısı 17604 ü, özel okullara devam eden-lerlnki de 10334 U bulmakta İdi. Bu suretle şehrimizde 87938 çocuk muntazaman okullara devam etmektedir.
Bu hesaba nazaran okullara devam etmiyen 11756 çocuk mevcuttu, çalışan çocuklar diye İsimlendirilen bu çocuklar İçin açılan akşam kurslarına 5621 çocuk devam etmekte, 6133 çocuk da devam etmemektedir.
Buna göre İstanbulda ilk tahsil çağında bulunan çocukların yüzde 93 ü okumaktadır, hk tahsil çağında olduğu halde yaşı biraz İlerlemiş ve bir az okuma yazma öğrenmiş çocuklar İçin İlkokulların ilk üç senelik malûmatını bir senede vermek üzere şehrin muhtelit semtlerinde 1 OL özel sı-
Almanyada
b«a «■ ■ ••
uyuk goç
4,5 milyon halk 50 - 60 kilometrelik kafileler halinde hicret ediyor
Berne 9 (A_A.) — Almanyada kaçmak İçin yollara dökülmüş Almanların sayısı dört buçuk milyon kadar tahmin edilmektedir. İsvlçreye gelen yolcular bu kaçışı Alman halkının şimdiye kadar yaptığı hicretlerin eh büyüğü olarak vasıflandırıyorlar. Hattâ vaziyeti görmüş olanlardan bazıları bunun tarihte en büyük hicret olduğunu bile söylüyorlar. Arkası gelmez gibi görünen kafileler llerle-yen Rus kıtalarının önünde Berlin’e doğru yol alıyorlar. Bu İnsan kafileleri bazaıı 50-60 kilometre bir uzunluğu bulmaktadır. Bir yandan bütün bu kafileler Berlin'e gelirken, diğer yandan daha büyük knfleler Berlin! terkederek Almanyanm güneyine ve Renanya, sarre ve Rııhr'dan boşaltılmış olan halkla esasen dolup taşmış olan bölgelere sığmıyorlar. Güney Al-manyaya yeniden bir buçuk milyon muhacir yerleştirmek İçin hazırlıklar yapılmaktadır Fakat buraya daha evvel bunun iki misil muhacir yerleştirilmiş bulunuyordu. Alman halkının üçte birinden fazlası hava bombardımanları ve İstilâ yüzünden evlerini barklarını bırakmağa mecbur olmuşlardır. Almanyada vaziyeti görenlerin ifadelerine göre, yollar, hastalık veya yorgunluktan ölenlerin ceaetlerile doludur. Alman makamları bu vaziyeti önlemek İçin büyük zorluklarla karşılaşmaktadır.
nıf açılmıştır. Bu «ruflara devanı eden 4242 çocuk vardır. İlkokulların İlk üç senelik tahsilini görmüş, fakat sonradan okulu terketnıiş çocuklar İçin 48 ikinci devre sınıfı teşkil edilmiştir. Bunlar hergün saat 16 - 17,30 arasında derse bavlıyarak üç saatlik bir yanm öğretim programı taklbet-mcktedlr. Bu durumda 909 u dördüncüye. 470 1 de beşinciye devam eden 1379 çocuk vardır.
Akşam kursları için hususi idareden alınan 150 öğretmenlik tahsisat ile 138 dershane açılmış, 12 maarif memuru da bu kurslara ait İşlerin tanzimi İle vazlfelendlrilmlştlr. Bundan başka fabrikalarda çalışan çocuklar İçin fabrikalarda açılan 24 dershaneden Î8 İni İdare eden IS öğretmenin ücret! fabrikalarca ödenmek suretlte 158 dershane açılmıştır.
Bu son hafta içinde fabrikalarda yeniden 7 dershane daha açılmıştır. Bu 7 dershaneye devam eden talebe İle birlikte akşam kurslarına 8000 çocuk devam etmektedir. Bu İşleri kontrol etmek İçin 18 İlk öğretim müfet-tişile ilk öğretimde çalışan 3 de muavin tâyin edilmiştir.
üçler konferansına giderken
Denize düşen uçakta değerli bazı İngiliz memurları öldü
Londra 8 (AA.) — Dün akşam İlgili makamlardan, verilen malûmata göre M. Churchill'in maiyetinden bir kısmını üçler konferansına götürmekte olan uçağın denize düşmesi neticesinde yolculardan 14 erkek ve 1 kadın ölmüştür. İngiltere Dış Bakanlığı bu yüzden değerli diplomatlarından bazılarını kaybetmiştir. Ölenler arasında Dış Bakanlığı daimi müsteşarı slr Alerander Kadogan'ın hususi kâtibi Peter Loksley He Ankaradakl İngiliz büyük elçiliğinin eski ataşelerinden John Coplln ve M. Armlne Dev de vardır. Bunlar son zamanlarda Hariciye Bakanlığında başkâtip olarak çalışıyorlardı.
Motörde bir arıza olduğunu anlayan pilot en yakın bir noktada karaya inmek İçin derhal istikamet değiştirmişse de uçağın süratle alçalmasına mân! olamamıştır. Uçak, pilotun bütün gayretine rağmen 15 dakika İçinde denize düşmüş ve ikiye bölünmüştür.
Hava Bakanlığı, plânlar dairesi müdürü komodor slr Salnderson ağır yaralı olarak kurtulmuştur. Mürettebattan üç kişi ölmüş, dört kişi yaralanmıştır.
Ankara - Kalecik -Çankırı telefon hattı
Ankara 9 (Telefonla) — Beş ay önce yapılmasına başlanan 130 kilometrelik Ankara - Kalecik - Çankırı telefon hattı İki gün önce bitmiş ve konuşmaya açtlmıştır.
Öğrendiğimize göre P. T. T. Genel müdürlüğünün Adana - Ulukışla -Konya - Afyon - Eskişehir ar. sinda yaptırmakta olduğu yen! telefon hattı işi de çok İlerlemiştir
Şimdi Ankara yolile sağlanan konuşmalar bu hattın açılması 11e doğrudan doğruya Eskişehir yolile yapılacaktır.
Ankara hukuk talebesinin tetkik seyahati
Ankara 0 (Telefonla) — Hukuk fakültesi talebelerinden bir grup bugün Beyhan ve Hatay’a tetkik seyahatine çıkacaktır.
50,000 lira ikramiye bir ahçı ya düştü
Milli piyangonun bu aykl talihlisi Karagümrük'te 25 yaşında ahçı tsma-lldir. Şu tesadüfe bakınız kİ ahçı İsmail'in dükkânı, 1945 yılbaşı büyük ikramiyesini kazanan salepçi Mehmet Çöban'ın dükkânı İle yanyana-dır. Biletine bu ayın en büyük İkramiyesi 50 bin lira vuran İsmail: nBen esnaf geldim, osnnf gideceğim» demekte ve Mehmet Çoban gibi öyle apartman almak taraflısı olmadığını söylemektedir.
İŞÇİ mukaveleleri
Ankara S — Esnaf odaları, İş kanunun a tabi olmıya n dükkân, a tel ye ve İmalâthane gibi İş yerlerinde çalıştırılan usta, İşçi ve çırakların haklarını korumak maksadiie yeni bir karar almıştır. Bu karara güre mezkûr iş yerlerile, işçiler arasında karşılıklı mukaveleler yapılocak ve mukavelesiz işçi çaiıştırılmıyacaklir. Bu mukaveleler karşılıklı her türlü haklan koruyacak şeklide yapılacak, hem İş sahibi, hem de işçi lehine hükümleri ihtiva edecektir.
Ali İhsan Sâbis - Rıza Çavdarlı muhakemesi Rıza Çavdarlı, neşrettiği bir broşürde Ali İhsan Sabisi tahkir ettiğinden dolayı bir sene hapse mahkûm olmuştu. Bu karar temyiz mahkemesince bozulduğundan bu sabah asliye yedinci ceza mahkemesinde yeniden duruşma yapılacaktı.
Ali İhsan Sâbis mahfuzen mahkemeye getirilmişse de Rıza Çavdarlıya tebligat yapılamadığından muhakeme Önümüzdeki çarşambaya bırakılmıştır.
Karacabey bölgesini sel bastı
Ankara 8 — Bursadan alınan haberlere göre Karacabey havalisi su altında kalmıştır. Buraya Bursadan yardım ekipleri gönderilmiştir.
Ankara dil tarih fakültesi
Ankara 8 — Ankara dil, tarih fakültesi 26 şubata kadar sömestr tatili yapmıştır.
Ankara Belediyesi et ihtiyacını temin ediyor Ankara 9 (Telefonla) — Ankara Belediyesi, şehrin et ihtiyacını karşılamak üzere kasaplık hayvan temini hakkında gerekli tedbirler almaktadır. 400 koyun dün Ankaraya getirilmiş ve mezbahada kesilerek satışa çıkarılmıştır.
Sıtma kongresi dün sona erdi
Ankara 8 — Dört gündenberl süren sıtma kongresi bugiüı sona ermiştir. Komisyonun kendi çalışma konulan üzerinde yapılması gereken İşlere dair hazırladığı raporlar öğleden sonraki genel kurul toplantısında görüşülerek kabul edilmiştir. Kongrece verilen kararların derhal tatbikine geçilecektir.
Yeni bîr
Alman silâhı
27 kiloluk uçan bombalarmış
Londra 9 (AA.) — Daily Mail gazetesinin Zürich muhabiri bildiriyor: Toprakları üzerinde Müttefiklerin kütle halinde altınlarını durdurmak İçin Almanların son ümitleri şimdi bir sardalya kutusuna benzi yen- yeni tip bir -V- bombasıdır. Almanlar bu bombanın son eksikliklerin! de tamamlamak üzeredirler. Bu bomba 27 kilodur Bu bomba çok yüksekten uçan bomba uçaklarını bile, hattâ bu uçaklara isabet etmese bile düşürmektedir. Bu yeni silâh in-lllâk ettiği zaman uzak mesafeden bile bir uçağın kanadını veya kuyruğunu kırabilecek bir hava boşluğu yapmaktadır. Bu bombanın yapılışı gayetle bösittlr. Hattâ, bu bombanın büyük bir kısmı lehimciler tarafından bile yapılabilmektedir.
üçler konferansı
(Baş tarafı 1 inci sahifede) tedlr. Bunun İçindir ki, ona gelecekte yapılması gereken muamelenin şimdiden tesblti lâzımgelmektedir.
Müttefik şefler! doğru bir haşinlikten ani olarak ümit verici bir zaafa geçerek Alman halkını boğazlaşmağa sürüklemek niyetinde değildirler. Almanya'nın bundan sonra dünya barışını bozmağa imkân bulmaması hususunda, Müttefiklerin aralarında aldıkları kararlarda hiç bir görüş ayrılığı yoktur.
Alman milletine son demeç
Londra 8 (AA.) — Reuter'ln siyasî muharriri bildiriyor:
Üç büyük şef orasındaki toplantı hakkında yapılan resmi demeçlerden açıkça anlaşıldığına göre, bu konferansın faaliyeti müşterek asker! harekât hakkında proje hazırlamak safhasını aşmış bulunuyor. Almanyanm askeri durumunun vahimleşmesi ve Alman sivil hayatının gittikçe daha fazla göze çarpan karışması dolayı-siyle üç büyük devletin doğrudan doğruya Alman milletine son bir demeçte bulunmaları muhtemeldir. Böyle bir teşebbüsün uyandıracağı tesirin serî ve hattâ kesin olabileceği de tahmin olunmaktadır. Alman propagandacıları yanlış İddialara kapılarak memleketlerinin yalnız Ruslar trafından işgal edileceğinden korkan Almanların azimlerini zayıflatmak üzere konferansta bu memleketin işgal ve kontrolü hakkında müşterek plânlar görûlmşütûr. Bu hususun konferansa alt demeçte açıklandığı bazı müşahitlerce ileri sürülmektedir.
Böyle bir karardan doğacak netice şu olacaktır kİ, Alman milleti en büyük korkusunun gerçekleşmlyeceğtnc İnanıp Müttefik kontrolünün müştereken yapılacağını anlayınca son neferine kadar mukavemetten vaz geçecektir.
Görüşülen meseleler
Londra 8 (AA.) — Times gazetesi, 3 büyük şef arasındaki toplantı hakkında şunları yazmaktadır:
Almanyanm şimdi gözle görülmekte olan askerî mağlûbiyetini taklbe-decek devreyi incelemek surotlle konferans. dikkatini Almanyaya tahmil edilecek mütareke şartlarının son teferruatına. bu memleketin Müttefik İşgali altında tutulmasına, emniyeti tesis etmek ve sağlamak İçin bir dünya teşkilâtının kurulmasına ve kurtarılan Avrupada normal şartların ladesine hasretmektedir.
Almanyada 3 işgal bölgesi bulunacaktır. Sovyetler işgal bölgesi doğuda. Amerikan İşgal bölgesi güneyde ve güney doğuda. İngiliz İşgal bölgesi de kuzeyde bulunacak ve muhtemel olarak Berlin 3 büyük devlet tarafından İşgal olunacaktır.
General de Onu 11 e, Almanyanm İşgaline ve barışın kurulmasına İştirak etmek hususunda Fransamn hakkını açıkça belirtilmiştir. Fransanın bu hakkının tanınacağı şüphesizdir. Bu suretle İngiliz ve Amerikan işgal bölgesinin bazı kısımlarından teşekkül eden kendine mahsus bir işgal bölgesine Fransa da sahip olacaktır Bundan başka diğer Müttefikler de bazı Alman bölgelerinin işgali hususundaki isteklerini belirtmek için seslerini yükseltmiş bulunuyorlar.
Konferans sonunda yayınlanacak olan son demeçte kayıtsız şartsız teslim neticelerinin tâyin edilmesi mümkündür.
Refik • Naşide Saffet dâvası
Bayan Naşlde Saffetle B. Refik ve yine B. Refik ile bayan Naşlde Saffetin zevci B. Afif arasında tahaddüs eden sirkat, hakaret ve tehdit dâvalarının rüyetlne bugün 6 ne» asliye ceza mahkemesinde saat on buçukta devam edilecektir.
Sade yağ biatleri
Son bir ay zarfında sadeyağ flitlerinde oldukça mühim bir artış görülmüştür Toptan kilosu 370 kuruşa satılan yağlar bugün 410 kurusa sa-Utmaktadır. Piyasada bol miktarda zeytinyağı bulunmaması buna sebep gösterilmektedir.
İtalyan
müstemlekeleri
Daily Herald gazetesinin bir makalesi
Londra 9 (AA.) — İtalyan somur» gelerlnın İstikbalim ınccllyen Daily Herald gazetesi, daha iyi bir hal çaresi bulunmazsa, Bingazi'nin Miste mandası altına verilebileceğini yazmaktadır. Habeşistan’ın büyük bir kısmı İmparatora İade edildiğine ııâ> re Erltre’nln de Habeşistan'ın salüj hattına İlâve edilmesi mümkündür. Somali, strateji bakımından durumıi dışında alâka çekici değildir. Geriye Trablus kalmaktadır. Nedamet getirmiş olan İtalya bu Sömürgesini muhafaza edebilecek midir? Roma ümitsiz bir gayretle bunu istemektedir.
Atin ad a Elasın gizli tahrikleri
Londra 9 (AA.) — Daily Mail gazetesinin Atina muhabiri. Elâs’çılarm Atina dahilindeki gizil faaliyetlerinin artmakta olduğunu bildirmektedir. Mills teşkilâtının bir beyannamesi Yunan ml’li muhafızlarına dağıtılmıştır. Bu beyannamelede General Scoble’ye şiddetle hücum edilmekte ve Inglllzlerin Mısır’a götürdükleri Elâs’çı esirlere İşkence yaptıkları ithamı İleri sürülmektedir.
İngiliz resmi mahfilleri, Erns'a mensup dört propagandacının gizilce Atina'ya geldiklerini öğrenmişlerdir. Bu gizli beyannameler bu propagandacılar tarafından dağıtılmaktadır.
Dün gece Patlsria mahallesinde bir bomba atılmıştır. Bununla beraber kimse yaralanmamıştır
Atina 0 (AA.) — Selânlk’te sıla yönetim İlân edilmiştir.
Öderde Alman müdafaası
(Baş taralı 1 inci sahifede)
Süezya’da, KonJev orduları Öder batısında ilerlemişler ve bu nehri 30 kilometre geride bırakmışlardır. Sovyet tebliğine göre Emsdorn, Waldad ve Roserne kasabaları zaptedilmLştlr. Moskova’dan gelen haberler, mühim tank ve piyade kuvvtlerinln dalgalar halinde durmadan Oder’i geçmekte olduklarını bildiriyor.
Kustrin varoşları düştü
Moskova 9 (AA.) — Sovyet kuvvet lerinln Kustrin şehrinin cenup varoşlarına girmiş oldukları bildirilmekte» dlr. şiddetli çarpışmalar sonunda bS varoşlar işgal edilmiştir.
Berlin - Frankfurt yolu kesiliyor
Londra 9 (AA.) — Brltlsh ünite* Press a j asının Moskova’daki muhabiri, Sovyet kuvvetlerinin Franfurt -Berlin yolunu kesmek üzere olduklarını bildirmektedir.
Berline karşı tehlike büyüyor
Londra 9 (AA.) — News Chronldş gazetesinin Moskova’daki muhablrj Paul Wlnterton B B C ve şu telgraft çekmiştir:
«Berlin üzerindeki tehdit sürati* büyümektedir. Mareşal Zhukov ordu-lanna mensup mühim birlikler öder üzerinde toplanmış bulunuyorlar. Bu kuvvetlerin saû kanadı Berlin'e 60 kilometre mesafede bulunuyor.»
Himmler doğu cephesinde
Ncw-York 9 'A A) — Berlin rady(£ su, Himmler'in doğu cephesinde bıi* lunduğunu ve bir ordu grııpıına kumanda ettiğini bildirmiştir.
Moskovada hür Avusturya kom*tes
Londra 9 «AA ı - vews Clıronicl» gazetesinin bngiîn yazdığına göre, Sovyet hükümeti Moskova’da hilt Alman komitesine benzer bir hür Avusturya komitesinin kurulması için kolaylıklar göstermiştir
Avusturya halkına bu husustaki teklif General Tranner tarafından yapılmıştır. General Tranner bir aralık kendisinden «ok bahsettirmiş olan 44 üncü tümenin komutanı id).
Konya valisi şehrimizde
Konya valisi Fuat Tuksal husus* İşlerini görmek üzere şehrimize gel-miştlr. ____
BORSA
8 2/1945 fiatlerl
Londra üzerine 1 sterlin 3.22
Nevyork üzerine 100 dolar 130.50
Jcnevre 100 tsviçre Fr 30 3253
Madrid üzerine 100 peseta 12.89
Stokholm üzerine 100 kuron 31 1325
BOKSA DIŞINDA
Reşadiye alt.ını 35.40
Gulden 32.40
Külce Bitin mı uram> 5.13
Takvişn -5-—>
Beter 25 - Kasım 94
İmsak Güneş Öğle ikindi Alc Y uıl
E. 11.49 1.30 6 54 9 41 12.00 1.33
V 6.23 «03 13.28 16 16 18.35 2" 16 |
Created by free version of 2PDF
9 Şubat 1Ö48
AKŞAMDAN AKŞAMA
Bu harbin milyonca dramından biri daha..
Şatolardan birinde tamirat yapılırken duvar yıkılmış. Arkasından Fransızların «oııblieHen dedikleri bir giril oda çıkmiş. Meğer orta çağ »alimlerinden b.iri, • odaya, düşmanlarını hapsederek diri diri mezarda bırakmış İmiş. Aç, susu», havasız, gırpına-raktan ölmüşler. Aradan asırlar geçmiş. Şimdi., üzerlerine örülmüş duvar yıkılınca her birinin son nefesini hangi pozda verdiği iskeletinin şeklinden anlaşılıyor: Kimi ikf büklüm, tostoparlak olmuş; kimi tavanlara tırmanmak İçin bir kurtuluş hareketine girişmiş; kimi, mustarip başım avucuna dayamış.
Bu fotoğrafı basan mecmua, reyim altında şöyle diyordu:
— Facialar muharriri Edgar Poe'nun geniş hayali bile hakikat hududunun ötesine geçememiş.
Geçen gun Refik Halid de, Fransada olup biten ve yargılanan bir faciadan bahsediyordu. Bütün bunlar, aklıma yakından bildiğim bir ailenin tirdi
Bunlar Filiatinli Kendileri hakkında terdi:
— Bir Yahudi on san kadar iş bilir, tüccardır. Fakat biz beherimiz on Yahudive bedeliz. Çünkii Ftnikdilerin to- j Tunlarıyız. Onlar. asırlarca dünyanın her yerini dolaşmış-lar; kâinat ölçüsünde alış verişi fca d etmişi er...
Bahsettiğim aile ise, bir adını daha ileri atarak şöyle diyebilirdi:
— Biz filânca ibnl lüâDİar on Finikeliye bedeliz. Zira onların yirminci asırdaki torun lan arazında ticari ve malî dehâmızı g ös ter dik: Zengin olduk.
İşte bu durumda olan ailenin Telsi, geçen harbin sonunda Avrupada şöyle bir 1 âmeli! çevirmeğe gidiyor. Bertin i* merkezine bir de yerleşiyor kİ: Cennet! Yahut cinnet... O ne mark düşüşüdür öyle?
— Bu elbise kaça?
— Şu kadar mark. (Osmanh lirasına tahvil: 0? kuruş.) Aradan bir balta geçiyor:
— Bu kürk kaça?
— Şu kadar mark. (Oamanh ' Mrasına tahvil: 27 kuruş.)
Antika tabak takımları, silâh kollekriyonlan: On iki liraya... Yedi buçuk liraya.,. Al, al, hepsini al... Fakat bunlan nereye ( koymalı?
Derken tur teklif: Meşhur cad- : delerin birinde, köşe başında do : kus katlı bir bina satılık: 650 lira verilirse... Şaka mı? Rüya mı? Ne şaka! Ne rüya! Altından bir ' orostopoluluk çıkmasın? Kayır! Tapuda tescil tamam. . Buyrun anahtarları... Bu mermer holler, bu abanoz kapılar!... Şayet İşin İçinde bir riziko bile varsa bu kadar ucusluğa dayanılma»; Bir, bir daha, heş daha, on daha... Berlintn köşe başlarında, ferah- ■ tn# inanlaralı binalarından I edinmiş, edinmiş... Göedc« çıkardığı para. b*r kaç on bin OsmanlI lirasından İbaret!..,
Fakat bir de korku geğirmiş, »ra Almanya az çok belİHİ dü-»eltloce, bu farz eld? edilmiş bj-nalan yeni sahiplerinden istimlâk edip eskilerine vermiş. Vermiş amma, şansa bak im, şansın parlaklığına bakın: Kanunun şümulü FilisttnM ailenin aldığı tarihten sonraya mahsus... Onla-jw# neleri var, neleri yok, keıv diterine kalıyor Karun oMular. Eş dost, kıskançhk içinde:
— Gördünta mü talihi!...
Derken llitlor rejiminin yeni 1 kanunları: Başka memleketlerdeki ilişiğini kesenler, gelip Al- ' manyaya bütün servcllerite yerleşenler, ancak onlar Reteh’taki mallarına sahip olabilecekler...
Nargile marpucu elinde, Filistinli uzun uzun düşünüyor, taşınıyor; hesaplıyor, kitapbyor. Nihayet Finikell ecdadmm ilhamından gayrete gelerek, karısı hm, çocuk! _nna:
— Yallah Berlin’e! • diyor. Gidif o gidiş...
Ekseriya: »Ne İyi bilirimi Ne İyi kestiririm! Tabii: İyj İdare ■ öderim.. Tedbir alının .»
Ne idaresi? Ne tedbiri?... Hey gidi koca tesadüf!
(Vâ - Nû) .■
Umumî meclis
Aya sofya hamamı müze olacak
Ahşap atelyeler
Yeniden âzami fiat kararlaştırılacak
dramını ge-
Araçlardır, şöyle der
Umumi meclis dün ikinci reis vekili B. AbdOlkncllr Karamürselln reisliği altında toplanmıştır. Reislik makamından gelen teklifler okundu. Bu arada Ayosofyadakl meşhur tarihi hamamın müze haline konulmak üzere yapılan teklifi kavimin ve mülkiye encümenlerine havale edildi.
tik öğretim s*ferberllğl münasebetiyle tstanbulda İlk tahsilin şimdiye kadar geçirdiği ve ileride alacağı gelişmeleri fotoğraflar, haritalar, grafiklerle göstermek üzere bir müze kurulması muvafık görülmüştü. Aya-sofya hamamı bu mafeada tahsis edilecektir.
Fabrikatör B. Şaban özyalçin adında bir zat, Eytlpde 4000 metro »ıı-rabbaindak! arsasını bîr dispanser İnşa edilmek tilere Belediyeye vermektedir.
Arsa sahibi, dispansere (Doktor Sadık tfnmanl isminin de verilmesini İstemektedir. Meclise gelen bu teklif de kavanln encümenine gönderilmiştir. Meclis pazartesi günü toplanacaktır.
Belediyece birbirine zıt iki karar verilmemiştir
ni el âde tn-
ÜnıveF«if “ ’’ gömektr tatili
Üniversite taflmatnamesl mucibince 10 şubat cumartesi gününden 38 şubata kadar devam eden sömestr tatilinin bu sene de yapılmasına karar verilnj,lştir.
öğrendiğimize gör» M4 - 946 ders yılı sömestr tatili yarından İtibaren başlayacak, şubat «onunda nihayet bulacaktır. 1 mart perşembe günü de normal tedrisata devam edilecektir. _______________
Dün tifüa olması mel 4 hasta hastaneye kaldırıldı
Dün şehrimizde tltttelü olması muhtemel görülen 4 hasta muhtelif hastanelere kaldırılmıştır.
Okullarda tifüse karşı alman tedbirler arasında bazı öğretmenlerle müfettişlerin «iilanmalanna karar verilmiştir. Bunlar, köy öğretmenleri, eğitmenler, köy enstitüsü müdürleri, öğretmenleri ve idare memurları. gezle! öğretmenler ve ilk öğretim jBÜfetttştarldfr Aşırım yapılmama yarmdBn İtibaren başlanacaktır.
Belediye kanununun on. beşinci maddoslnln bir fıkrasına göre şehirlerin yangın tehlikesinden korunabilmesi İçih yangın çıkmağa «lverlşll olan mUesse seterin ahşap binalarda bulunmamaları lâaımgelinektedir.
Belediye bu kabil mücsseşelere muayyen mühletler vermiş ve bu mühletlerin sonunda kftgir binaya, laşın-miyanlarin faaliyetine müsaade etmlyerek derhal kapatılacaklarını tebliğ etmişti.
Diğer taraftan bazı gazetelerde fabrika ve atleylerln ahşap binalarda bulunması tahinde bazı mütalâa ve haberlere tesadüf edilmektedir. İstanbul'un asurlardanberl yangınlardan çektiği büyük felâketleri önlemek Üzere belediyenin bu pek yerinde kararını bozmak İstlyfn bu neşriyat, şimdi mahiyetini değiştirerek belediyenin İki zıd karar verdiğinden bahsetmektedr.
Bu mevzu etrafında bizim yaptığımız tahkikatın neticesi şudur:
Şehrin yangından korunması hak-kındakl karan veren — muayyen gazetelerin yazdığı gibi — daimi encümen dsğil. umumi meclistir.
Daimi encümen umumi meclise niyabet şuretile hareket eden bir kanuni teşekkül olduğundan ne kanunun sarahatine, ne de meclis tarafından verilen kararlara aykırı bir karar veremez. Ancak daimi encümen, umumi meclisin kararı çerçevesi dahilinde müracaatlara cevap vermektedir. Neteklm bir tütiin deposunun ahşap binada bulunamıyacağmı umumi meclisin evvelce verdiği karara dayanarak müessese sahibine bildirmiştir.
Belediye ’ reislik makamının kaymakamlara yaptığı tamim, umumi meclisin verdiği karara dayanmaktadır.
Mamafih, yangından korunma talimatnamesinin kül halinde bütün maddelerinin müzakeresi bugünlerde umumi
mecllste görUşHlecelrtlr.
KÜÇÜK HABERLER
* Beşiktaş ve Beyazıt postanelerinden sahte havalelerle para çekmeğe muvaffak olan Fatih, Dündar ve Niyazmln muhakemeleri ikinci ağır ceza mahkımesinct intaç edilmiş, müddeiumumi İddiasını serdede-rek Uç suçlunun da ecza kanununun 330 ve Ö» inol maddelerine göra oMAİandirilmasını İstemiştir. Muhakeme, suçluların müdafaalarını yapmaları için çarşamba gününe bırakılmıştır.
A- Bir müddet evvel Dolapderede Sultan İsminde bir kadın yüzünden kocası Klrkoru öldüren Haçiğin muhakemesine dün ikinci ağır ceza mahkemesinde devam edilmiş ve on üç şahit dinlenmiştir. Bu şahitler Haçikle Sultanın nıünasebetUr olduğunu ve Ktrkoru Haçiğin öldürdüğünü anlatmışlardır.
Muhakeme, evrakın tetkiki İçin talik edilmiştir.
* İM yıl evvel aerbsa rekabeti sağlamak İçin pansiyonların tarifeleri otel tarifelerinden ayrılmamıştı. Bundan İstifade eden hususi mahiyetteki ba2i talebe pansiyonlarının talebeden fazla para almakta oldukları yapılan şikâyetlerden anlaşılmıştır. Yen! encümen kararında pansiyonlar otel tarifelerine dahil edilmediklerinden pansiyon i ardaki eski tarifeler Belediye tarafından toplatturıl-jnaktadır. Bundan sonra pansiyonlara, tesfelt «dH«n kendi tarifeleri tatbik edilecektir.
* Dün Bebekte Aralık sokakta bir kaldırım kenarında elli yaşlarında bir erkek cesedi bulunmuş, hüviyeti hakkında tahkikat yapılınca bunun Şişil Hammoğlu sokağında oturan vasU oğlu Dlyamandi olduğu tesblt edilmiştir. Adliye doktoru Iawt Işıman çeöedi muayene etmiş, kalb sektesinden öldüğünü tâyin ederek gömülmesine İzin vermiştir.
KARAR ZAMANI
|Yazan: SUMNER WELLS FT
BİRİNCİ KISIM ÜÇÜNCÜ BAHİS
Avrupaya misyonum: 1940
■it Dağıtılmak üzere Belediye cemine verilen 16 kamyon şasisinin Belediye teıkllâtına dahil miiesseâeter-de kuHamlmfiîJina karar verilmiştir.
Şark «inema«ı müdürünün Ölümü dâvası sineması müdürü Fuad'in ile ölümüne sebebolmak-
İstnııbulun et İhtiyacını karşıhya-cak besili hayvan gelmeğe başlayınca. yaz ihtiyacını karşılıyan çayır hayvanına nazaran daha pahalı olan besili hayvan flntlerlnln yeniden tetkiki lâzım gelmiş, aynı zanranda birkaç gövde satıp güçlükle kazanan küçük kasapların kârlarını arttırmak üzere Belediye et flütlerini İki yüz on kuruşa çıkarmıştı. Fakat bu flat resmen İlân edilmediğinden, bazı kasaplar bu flate riayet etmlyerek etin kilosunu İki yüz yirmi kuruştan «atmaktadırlar.
Belediye İktisat müdürlüğünün gösterdiği lüzum'üzerine et Hallerinin maliyetini hesabederek kâr hâd-dlnin tâyin edilmesi için Daimi encümene bir teklif yapılmıştı. Bu mev-zııu inceiiyen Daimi encümen, 51û numıuırlı kararnameye göre kâr had-dlnlln tâyini Ticaret Bakanlığına alt olduğundan. Daimi encümenin ete kâr haddi tâyin edemlyeceğine. Belediyenin ancak âzami flat koyabileceğine karar vermiş ve evrakı İktisat müdürlüğüne geri vermiştir, şimdi İktisat müdürlüğü, etin âzami Hatmi yeniden tesblt ederek Daimi encümene bildirecek ve Daimi encümenin tasdlkından sonra etin kaça satılabileceği Belediye tarafından kasaplara tebliğ ve Hân edildikten sonra bu fi-atten fazlaya satan kasaplar hakkında Milli korunma kanunu hükümleri tatbik edilecektir.
* Evvelki gün mezbahada yapılan kesimde 3540 karaman. 150 kıvırcık, 360 kara yaka koyunu, 1100 süt kuzusu. 600 keçi ve 500 de sığır olmak üzere ceman 5300 baş hayvan kesilmiştir.
Şark tekme tan suçlu ve mevkuf komiser muavini Muammerin muhakemesine dün birinci ağır ceza mahkemesinde devam edilmiştir. Geçen muhakeme celsesinde dâva dosyası tıbbı adliye gönderilmiş ve ölüm sebebi hakkında bir rapor üslenmişti. Dünkü celsede Tıbbı adli müdürlüğünden gelen bir tezkere okundu. Bu tezkerede, icabe-den raporu verebilmek için, müteveffa Fuad'a alt ve Cerrahpaşa hastanesinde bulunan tabelâ ve müşahede kâğıtlarının tetkik edilmesi lcabettl-ği, binaenaleyh bu evrakın hastaneden alınarak gönderilmesi istenmekteydi.
Müddeiumumi muavini Demir Dul, Tıbbı adlinin yerinde olan bu isteğinin in fasını taJcbettl. Muhakeme de. Cerrahpaşa hastanesinde bulunan Fuad’a alt tabelâ ve müşahede kâğıtlarının aldırılarak dâva dosyeslle birlikte tekrar Tıbbı adli müdürlüğüne gönderilmesine kıvrar vererek muhakemeyi ayın 22 nel günü sabahına bıraktı. ________________
Bakırköy'de Lus ekmek darlığı ktanbulun her semtinde, her fırında arandığı saman beyaz eknuk bulunduğu halde, Bakırköy'ünde beyaz ekmek darlığı devam ediyor. Bakırköy ünde mevcut üç fırından yalnız birisi beyaz ekmek çıkardığı İçin halkın gösterdiği rağbeti karşılayacak. miktarda has ekmek çıkaramamakta ve bu yüzden fırının önü ve içi, her gün saatlerce beyaz ekmek beküyen halkla dolup taşmaktadır. Bu darlık yüzünden isf lyenler değil, hastalar bile beyaz ekmtk alamamaktadır. İstanbul'un her semtinde, halkın ihtiyacına yetecek miktarda beyaz ekmek çıkarıldığı lyılde, Bakırköyiln-de bu darlığın devamına müsaade etmemek lâzımdır
Bakırköy'den aldığımıs bir çok mektuplarda bu vaziyetten acı acı şikâyet edilmekte ve bunun önüne geçilmesi için Alâkadar makamın nazarı dikkatini çekmemiz., temenni edilmektedir. Bakırköylülerln bu pek yerinde şikâyetlerini önHyecek tedbirlerin derhal alınmasını beklerl&
Boğaz otobüsleri
B T. T. İdaresinin kar yüzünden •«ferleri kesilmiş olan Boğaz otobüs-lerl yeniden işlemeye başlamıştır.
RADYO
ANKARA RADYOSU
Bugünkü program
Radyo salon orkestrası,
18.30
Mussolininin muhtelif meseleler hakkında düşünceleri ve anlattığı Alman sulh şartları
Nikâh
Müteahhit KilenU Nail Beden kızı, Ali Mıthlddln Hacıbeklr yeğeııl Neolâ Beden ile ytabaçı Şükrü Değerin oğlu Erdoğan Değer Beyoğlu evlenme dairesinde nikâhları dılar. 8/2/946 perşembe
Satıma çıkarılan ithali malları
Gal. Tünel caddesi No 48 de M. G. O. Half. Vahram Oesar'a demir testere laması, Ankara Posta cad. No. 90 da M. ve A. Hanlf kardeşlere kamyon yedek akşamı, İst. Ye?lldlrek No, 3 de koyuncu zadelere muhtelif makine akşamı, Ayvaruarayda Mlhael ÇlkvaşvUi fabrikasına anilin boya ve uzvl anilin boya, İst. Mehmetpnşa handa Çelebon İllete Hldrosuifit, İst. Haçopulo handa Polat. Ltd. Şirketine şap, Sirkeci Ada handa Şark Merkez ecza deposuna damlalık şişe, istiklâl caddesi Ravona apartmanında Mustafa Sami özgirltll'ye yünlü kupon, İst. Sünbüllü handa Mehmet Hüseyin Tatarlye pamuk kadın elbiseliği. İst Katircıoğlu handa İbrahim Telci ve ortaklarına palto ve pantalon, Aşırefendl caddesinde Fatma Alakan ve ortaklarına palto ve pantalon, İstiklâl caddesi No. 108 de Mir Katro halefi J. Plurlse yünlü mensucat. Mudanya Hallt pasa cad. No. 7 de Babrl Pozana kuru sığır derisi.
18
Konuşma, 18.44 Saz işerleri, 19 Haberler, 19.20 Gcçpılşte bugün. 19.35 Faaıl, 10.45 Konuşma. 20 Faslın devam), 20,1$ Radyo gazetesi. 30.46 Temsil, 21.30 Serbcs saat, 2J.45 Tarihi Türk müziğinden örnekler, 22.1B Müzik: CPl.l. 32.43 Haberler.
Yarın sabahki program
7,30 Spor saati (Vücudumuzu çalıştıralı mı, 7.40 Haberler, 7.55 Müzik: (Pl.>, 12.30 Radyo salon orkestrası, 12,46 Haberler, 13 Radyo salon orkestrası. 13.30 TürküleT, 13,40 Şarkılar, 14 Cumhurbaşkanlığı armoni muziknsı.
MEVLÜT
Kurtuluş müessezeBİ sahiplerinden merhum zevcim:
HAKKI CEMAL ÜÇER İn vefatının yıldönümü olan 12/2/1945 pazartesi günü saat 16 da Ayaspaşa’-dn Mete caddesi Bedri Bey Apt. No. 9 dakl evinde, unun aziz ruhuna ithaf edilmek üzere Mevlıit okunacağından kendisini sevenlerin teşriflerini rica ederim.
Seza Üçer
M E V L Û T
Arta eşim, merhum Cevdet Cebenin ruhuna ithaf olunmak üzere 11 şubat Oiö pazar öğle namazını
müteakip saat Teşvikiye ca-
miinde mevlûdu şerif okunacağından kendisini tanıyanlar ve azru buyuranların teşrifleri rica olunur.
EŞİ BERAAT CEBE
TEŞEKKÜR
Sevgili annemiz Makbule Hakul'un vefatı üzerine bizzat cenaze merasiminde bulunmak, telgraf ve mektupla baş sağlığı dilemek sııretüe acılarımızı paylaşmak lûtfunda bulunan akraba ve dostlarımızın gösterdikleri alâkaya ayrı ayrı teşekküre teessürümüz mâni olduğundan bu hususa muhterem gazetenizin tavassutunu rica, ederiz.
EVlfttlarit Hayriye Atoy, Şükrü Hfikul
Teşekkür
Sevgili aile büyüğümüz eski Sivas mebusu;
RASİM BAŞARTn vefalı dolayıslle cenazesinde bulunmak, gerek şahsen gelmek, gerek telgraf ve mektup göndermek auretlle acımızı paylaşmak lûtfunda bulunan yüksek zevata, merhumun aziz arkadaş ve hctmşerllerlne, kıymetli arka-Vc akrabalarımıza derin teşekkürlerimizi nrzederllz.
Sşl, kışlan ve damatları
Silâhlanma vc ekonom.1 meselesi
Bundan sonraki konuşmamız, hemen de silâhlanma meselesine, ekonomi, siyaset İşlerine İnhisar etti. M’ussollni'ye, Amerikanın salim bir mİ netler arası İktisadi sistem kurmak ve harbden sonra silâhlan azaltmak için tarafsız memleketlerle fikir teatisi IçLn yaptığı müracaatı hatırlattım. İtalyanın buna vereceği cevabın, hükümetimin bu hususta ne düşündüğünü sormaktan İbaret olacağım söyledi. Kendisin®, beraberimde Amerikanın milletlerarası iktisadi münasebetler hakkındakt görüşünü tesbit eden yazılı bir muhtıra getirdiğimi bildirdim. Mımollnl'nln 1934 senesi 26 mayısında Mebuslar meclisinde söylediği nutukta İleri sürdüğü fikirlere vâkıf olduğum için, hükümetimin görüşlerlle bu fikirler arasında bir mütabakat mevcut olduğuna kani idim.
Bunun üzerine, benden, bu muhtırayı İstedi; ve onıı kelime kelime okudu. Okudukça tefsirlerini de yapıyordu. İlk paragraf baklandaki tef-slrl şu idi: «Molto Bw»IIo kelimesine kadar mutabıkım. Fakat maalesef İtalya hiçbir zaman dünya ham madde kaynaklarından müsavi şartlar dahilinde istifade edecek vaziyette bulunmamıştır.»
Muhtıranın, devletler arasında fark gözetme kısmına gelince . dedi k1: «Ottana anlaşmasında olduğu kadar devletler arasında fark gözeten bir misal var mıdır? Roosevelt idaresinden evvel Amerikanın tatbik ettiği gümrük tarifesi siyaseti buna diğer bir misal değil midir?»
Beyannameyi okuvup bitirince, dedi kİ:
«Bu beyannamenin her kellmerile mutabıkım. Buradaki fikirler benim 1934 ta söylediğim, bugün de inandığım prensiplere uygundur. Fakat İtalyanm otarşik siyasete baş vuran devletlerin sonuncusu olduğunu, ve bunu da kendini müdafaa için eon çare olarak kabul ettiğini unutmamalısınız. İtalya gibi fakir bir memleket. İngiltere, Ottawa anlaşmasını yaptıktan, ve diğer Avrupa milletleri otarşi riyasetine «aptıktan ve rran-sa Kota «İstemini ve birçok tahdidatı kabul ettikten sonra, bundan başka bir şey yapamazdı. Hükümetinizin bu muhtırada İzah edilen riyaseti, milletlerin varmaları lâzım gelen İdeali İfade ediyor. Fakat şunu hatırlatmalıyım ki. milletlerin gene blrlblrlerlle ser beşçe ticaret yapabilecekleri zaman tekrar gelirse, devletler müspet ve kati bir silâhsızlanma plânında mutabık kalmadıkça, bu ideal! hakikat sahasına çıkmak mümkün olama?.. Milletler milli gelirlerini silâh İmaline surfettlkleri müddetçe, salim bir milletlerarası ekonomik münasebetler tesis! ümldedllemez.»
Dedim kİ. Amerika hükümeti de sırf bu maksatla, tarafsız memleketler. bahsettiğim ana prensiplerde anlaştıkları takdirde, sulh geldiği 'a-nı&n bu ideallerin tahakkuku hususunda, tarafsızların nüfuzundan istifade edilebileceğini zannederek btı telkini yapmaktadır.
Mussolinl, buna verdiği cevapta, nüfuz «ahlbl memleketlerin Amerika, Japonya ve ttalyadan İbaret olduğunu. halbuki Almanya He olan münasebeti bakımından, hülyaya tarafsız da denilemlyeceftinl söyledi. (Dikkate şayandır kİ. bütün konuşmamız esnasında Mussollni, Mihver bağından yalnız bu kadarcık bahsetmiştir l Sulh geldiği zaman Amerikan nüfuzunun kati olacağını ve bizim iktisadi münasebetler hakkındakl görüşümüzün bütün milletler tarafından kabul edileceğini İlâve etti.
Sonra sözüne devam ederek, o tarihte mânevi bir laslrln hiçbir kıymeti olamayacağı mütalâasında bulundu. Onun fikrlnce her hangi yapıcı bir adım atmadan evvel, âdil bir siyasi sulhun esaslarını bulmak lâzımdır.
Sözünü keserek, bildikleri gibi, Reis tarafından Avrupada sulhu kurmanın bugünkü imkânları hakkında kendisine rapor vermek üzere tav2İf edildiğimi söyledim. Vazifemin bir kılanı da. hiç şüphesiz, Mussollnl’nin bu mevzu hakkındakl görüşünü öğrenmekti.
Almanyanın «ullı şartlan
Bunun üzerine, Mussolinl, Almnn-yanın kabul edebileceğini zannettiği şartlan İzah etti ve Avusturya, Slo-vakya, Bohemya ve Moravya hakkında evvelce kont Clano'nun söylediklerin! tekrar etti. Bira Polonya meşe-
leşine gelince, ayağa kalktı ve şiddetli bir lisânla!
— Polonya milleti, kayıtsız, şartına istiklâl ve hâkimiyet hakkına sahiptir. Bu hususta, ben de onlara zahir olacağım. Fakat bu. Polon yanın muhtelif azlıkların mânâsız bir şekilde birleşmesinden doğması demek değildir. Geçen yirmi sene için Avrupa-nın zehri azlıklar meselesi oTmııştur. Bu esaslı hatâ tekrar edilmemelidir. Alman olan Danzlg, koridor ve Posen Almanynda kalacaktır. Fakat hakiki Polonylılar denize mahreci olan bir hür Polonyaya sahlboiacaklardır
— Ya, «imdi Rusların hâklmlycU altında buludan hakiki PolonyalIlar ne olacak? dedim.
MussollnJ, bunların Ruş'polon yasından yeni Polonyaya hicret edebileceklerini söyledi. ve ilâve etti
— Hepimiz için, Rusya He harbe hazır lanmakt an başka çare var mt-| dır?
Sonra, sözüne devam ederek. Hiçlerin 23 şubatta söylediği nutka büyük bir ehemmiyet atfetmem lâzım geldiğinde Lsrar etti. Bu nutuk sarihti. Nutukta bahsedilen «Orta Avru-padaki hayati menfaatler» Mussolininin şimdi söylediğinden başka bir şey değildi. Almanyaya müstemlekelerinin geri verilmesi diğer bir âmildi. Mussolinl, Bitlerin Orta Avrupada İstediği mevkie sahlbolmasinı haklı görüyor ve böyle bir hal çaresi bulunmadıkça devamlı bir sulh olamı-yacafiına kani bulunuyordu. Sonra süratle İlâve etti;
* — Sulh müzakereleri başladığı zaman İtalyanın haklı iddiaları da tatmin edilmek lâzım gelir. Bugün ou iddiaları ortaya atmıyorum, çünkü bir tımarhane haline gelen Avrupa yeni heyecanlara dayanacak vaziyette değildir. Fakat İtalya Akdenlzc serbes girip çıkamadıkça hakiki bir sulh olamaz.»
Burada ve bütün konuşmamız esnasında Mussolinl, İngiltereden hep acı bir lisanla bahsetti. Müttefik milletlerin, Almanyanın kuvvet ve kudretini ve Almen teşkilâtının azametini çok küçümsediklerine kani olduğunu söyledi. Bunun üzerine kendisine »u suali sordum:
— Bu sırada Almanya ile Müttefikler arasında devamlı bir sulh İçin muvaffakiyetli müzakereler icrasına teşebbüs edilmesini mümkün görür müsünüz?
Cevabı sarihti:
— Evet.
Sonra İzah etli. Hart» içinde bulunan milletlerden hiçbirinin harbet-mek İstemediğine kani olduğunu vasiyetin 914 tekinden tamamen farklı olduğunu söyledi.
(Arkası var)
e HAV AT PCI SI
rffiĞfNÇ >Njjrr.aftcfır. “
sanat ve Hakikat
Büyüle bir muvaffakiyet
Dr. Zeki Tektaş
Doğum ve Kadın hastalıkları mütehassısı
Kadıköy, Bahariye Cad. M Telefon: 60177 Saat 14 ten 18 (• k.«br her gun
[■ Düğün, Tören, Çay
re benzeri toplantılarınızı hem ■ ucuz, hem zaril olarak /ı
AR KOKTEYL
SALONUNDA Yapabilirsiniz. | g A R Sineması altında
ŞEHİR TİYATROSU Dram KLsmında Saat 2030 da »AVLA KARTAL!
Komedi kısmında ftTKARI KÖŞK
Genç kızların eıı schharı Macar dilberi
ZİTA SCELECZKY
nın fevkalâde bir tarzda yarattığı
GÖRMEYEN GÖZLER Harika filiminin ŞARK sinemasında Gördüğü rağbet vc kazandığı muvaffakiyet hajseblte Ma BİR KAÇ HAFTA DAHA GÖSTERİLECEKTİR.
Bnlılfe 4
AKŞAM
9 ŞubAl 194=
ÖZBESİ
* Çocuk Esirgeme Kurumunun Eminönü kazası yıllık toplantısı 8/2-»45 akşamı Eminönü Halkevi salonunda yaıplmıştır. tdare heyeti başkanlığına doktor bay Salim Ahmet çalışkan, muhasebeciliğine bay Yusuf Ziya, sekreterliğe bay Nezihi, Amalıklara da bay Haşan Kara Haşan ve bayan Aliye seçilmişlerdir.
EGömlekiş"!
BİRİNCİ SİNİP ÇÖMLEKÇİ I
■ t«i- 30096 Slrkecf
■ Sinir hastalıkları mütehassısı fi
I Dr. Baki Tiregol I
I B'-'yoğlu İstiklâl Cad Kumbaracı [ ■■CEBİ Yokuşu 120. BIMBİ
İstediğiniz her çeşit Mobilya, karyola, hasır koltuklar ve saire şık ve ucuz olarak AHMET FEVZİ
ASRI MOBİLYA
Mağazasında bulabilirsin!» ts-tanbuj Rıza Paşa Yokuşu No. M Tel: 23467,
Tiirk Anonim Şirketi
İdare Kurulundan
özbesl Türk Anonim şirketi kurulunun 28/2/845 pazartesi glintl saat 11 de Şirketin Emlnönünde Akosman hanı 1/2 No. lu purosunda olağan yıllık toplantım yapılacaktır.
Ana sözleşmenin 33 üncü maddesi gereğince 10 hissenin oyunu kullanmağa yetkili olanlar genel kurula gi-feblllrler.
Hisselilerin toplantı gününden bir hatta önce şirket bürosuna gelerek hisse senetlerini vermelerini ve bir girme kartı almalarını rica ederiz.
GÜNDEM.
t — 1944 yılı İdare kurulu ile murakıp raporlarının okunması;
2 — 1944 yılı bllânçosu İle kâr ve zarar hesaplarının onaylanması va İdare kurulu il# muraklbln İbrası;
3— 1945 senesinde ödevi devam eden muraklbe verilecek yıllık Ödeneğinin atanması;
4 — İdare kurulunun huzur haklarının tâyini.
]
Pey akçesi Lira Kr
100 80
Davutpaşada Kasap İlyas mahallesinin çavuşzade sokağında 31 (apı. 1153 nda, G4 parsel No. lu meşrutahane arsasının tamamı (1273 hisse).
Yukarıda yazılı gayrı menkul 8'3'945 perşembe gnü pazarlıkla satılacağından, taliplerin pey paralarlle İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü Mahlû-lât kalemine müracaatları. . (1745)
Sanayi mektebi mezunu aranıyor
İstanbul elektrik, tramvay ve tünel işletmeleri umum müdürlüğünden:
İşletmelerimiz Müşteriler dairesi Fen şubesinde stajyer olarak çalıştırılmak üzere şimdilik yevmiye İle Sanayi mektebi mezunlarından üç kişi alınacaktır.
Askerlikle alâkası olmiyan isteklilerin lüzumlu vesIkalarBe birlikte 12/2/945 tarihine kadar Metro Hani beşinci katta Zat İşleri müdürlüğüne müracaatları bildirilir. (1748)
T
Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Umum idaresi İlânları
ıi)Ntıiıi)iııııiM(ıııııımMinııııııııiHiırıınıııımnıııınııı>ıııııııııııııiHiııııımımHiımıııııııııı«iııııııııııııi"iııi"iııııııııııu
Klasör sürgüsü alınacak
Devlet Demiryolları Haydarpaşa satın alma komisyonundan:
1 — (109000) yüz bin adet âdi klaaö rsürgllsil açık eksiltme İle satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli (2900; iki bin beş yu* Ura olup muvakkat teminatı (187) yüz seksen yedi lira (50) elli kuruştur.
3 — Buna alt şartname komisyondan parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme (28) Şubat 1945) pazartesi glinü saat (14,45) on dört kırk
bejde Haydarpaşa gar binası dahilindeki Haydarpaşa Satınalma komisyonunda yapılacağından arzu edenlerin vaktinde komisyonda hazır bulunmaları. sl743.
Teknik üniversite rektörlüğünden:
Teknik Üniversite kütüphanesi için imtihanla memur alınacaktır. Kütüphanelerde çalışını» olan ve en az İlse tahsili yapmış isteklilerin 15'2/ 1945 tarihine kadar Rektörlüğe müracaatları lllân olunur. (1713i
Tıp fakültesi dekanlığından:
Fakültemiz Birinci Cerrahi Kliniğinde 120 lira ücretli bir llboratuvar Îelliğiyle 120 lira ücretli bir başhemşirelik açıktır. İsteklilerin gerekli ev-aklyle birlikte 28/2/945 günü akşamına kadar Tıp fakültesine baş vurmaları. (1719)
Sümerbank iplik ve dokuma fabrikaları mües-•esesi Bakırköy bez fabrikası müdürlüğünden:
Fabrikamız revir ve ameliyathanesi için âlâtı cerrahiye ve hastane levazımı satın alınacaktır. İstekli firmaların ihtiyaç listesini görmek ve şe-rtdtl öğrenmek ve teklif vermek üzere Fabrika Ticaret serlvlslna müracaatları İlân olunur. (1714)
I ■
Türkiye iş Bankası
Küçük cari hesaplar
1945 ikramiye plânı
ÇEKİLİŞLER: 29 ocak, 2 Mayıs, 24 ağustos, 1 kasım tarihlerinde yapılır.
——_ 1945 İKRAMİYELERİ __ 1 adet ARSA (İstanbul’da Büyük Yah’da Ada: 164, parsel No. 4, 923 M2.)
1 Adet 2000 Liralık — 2000.— Lira
3 » 1000 » — 3000.— B
4 > 500 » — 2000.— a
10 » 200 a 2000.— D
25 B 100 * — 2500.— •
100 > 40 , » — 4000.— B
150 » 20 » — 3000.— ■
300 D 10 » F 3000.— •
Türkiye İş Bankasına para yatırmakla yalnız para biriktirmiş ve faiz almış olmaz, aynı zamanda tallinlzi de denemiş olursunuz.
GRiPiN
Baş, Diş, Grip, Romatizma, Nevralji, Kırıklık ve blltlln ağrıları derhal keser
İcabında günde 3 kaşe alınabilir. Her yerde ısrarla GRİPİN isteyiniz
İstanbul Belediyesi İlânları
Keşif İlk Şartname ve te-
bedeli teminatı ferruatı bedeli
28712,50 2153,44 1.44 Belediye tahakkuk ve tahsil şubeleri
için yaptırılacak 150 adet memur masası, 150 adet memur sandalyesi ve 12 adet döşemeli sandalye
17028.01 1277,10 .85 Emlrgftn korusundaki Pembe Köşk ve
müştemilâtının tadil ve tamiri.
Keşif bedellerile İlk teminat miktarları yukarıda yazıtı İşler ayrı ayrı kapalı zarf usullle eksiltmeye konulmuştur. Mukavele, eksiltme, hususi vo fenni şartnameleri, proje, keşif hul&saslle buna miiteferrl diğer evrak hizalarında gösterilen bedeller üzerinden 1 inci kalemdeki işe alt olanı Belediye İmar ve diğer işe alt olanı da Blediye Fen İşleri Müdürlüğünden verilecektir. İhaleleri 21/2/945 çarşamba günü saat 15 de Daimi Encümende; yapılacaktır.
Taliplerin ilk teminat makbuz veya mektupları, İhale tarihinden 3 gün evvel birinci kalemdeki iş için Belediye İmar Müdürlüğüne ve diğer iş İçin Belediye Frn İşler! Müdürlüğüne müracaatla alacakları fnnl ehlyct imzalı şartname ve teferruatı ve kanunen ibrazı lâzım gelen diğer veslkalarlla birlikte 2490 No. 11 kanunun tarifatı çevresinde hazırlıyacakları teklif mektuplarını ihale giinii saat 14 de kadar Daimi Encümene vermeleri. .1352»
*
Şehrin muhtelif semtlerindeki iskelelerde toplanacak çöplerin üç ay müddetle açık denize dökülme surctlle imhası işi kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur Tahmin bedeli 80.000 lira ve İlk teminatı 4250 liradır Şartname ve teferrüatı 150 kuruş bedelle temizlik İşleri müdürlüğünden alınabilir. İhalesi 21/2 4)45 çarşamba gihıü saat 15 te Daim! Encümende yapılacaktır. Taliplerin İlk teminat makbuz veya mektupları ve kanunen ibrazı lâzım gelen diğer vesikaları İle birlikte 2490 numaralı kanunun tarlfatı çevresinde hazırlayacakları teklif mektuplarını İhale günü saat 15 e kadar Daimi Encümene vermeleri lâzımdır .1357»
Maarif matbaası müdürlüğünden:
Matbaamızın İstanbul Merkezinde Ayniyat Hesaplan kontrolörü için bir memura ihtiyaç vardır. 3656 sayılı kanunun esaslarına göre ücret ödenecektir. Askerlik ödevini yapmış ve memurin kanunundaki vasıfları haiz Lise, veya Yüksek Ticaret mezunlarının Ayasofyadakl Matbaamız Müdürlüğüne müracaatları. «İÖ82»
Sümer Bank inlik ve dokuma fabrikaları Müessesesi Defterdar fabrikası Müdürlü'ünde
Büytikada Verem Sanatoryumunda tedavide İken 12/12/944 günü vefat eden fabrikamız memurlarından 1921 doğumlu,
GÜMÜLCİNELİ MUSTAFA ÇETİNER'İN mevduatını almak üzere kanuni mirasçılarının İlân gününden İtibaren bir ay içinde müdürlüğümüze müracaat etmeleri Hân olunur. «1584»
İstanbul
Dosya No.
defterdarlığından:
Şartnamesi mucibince ayrıca yatırılması iâ-Muhammen Muvakkat zım gelen bedel teminat teminat Cinsi Lira Lira Lira
51185-73/48 Beyazılta Camcı Ali ma-1 hailesinin Zeyrıeb Kâmil) sokağında 919 ada, ) 45 parsel, eski 1 ye- > nl 18 kapı No. Iı kârglr) evin enkazı. )
51165-73 38 BCyaZltta Camcı A11 ma-) hailesinin Zeyneb Kâmili sokağında 919 ada, ) 8 parsel, eski 1 ye- ) nl 18 kapı No. Iı kârglr) evin enkazı. )
2500 188 2000
4
2000 150 2000
Yukarda yazılı İki parça gayri menkulün enkazı 28/2/949 pazartesi günü saat 15 de Milli Emlâk Müdürlüğünde müteşekkil koınsfyonria ayrı ayrı kapalı zarf usullle kaimen satılacaktır
İsteklilerin □ nüfus hüviyet cüzdanlarını İbraz ve 2490 sayılı kanunun tarifatı dalres[nde hazırlanmış teklif mektuplarını İhale günil saat 14 de kadar komisyon reisliğine tevdi etmeleri lâzımdır.
Taliplerin bu Lşe ait şartnameleri görmek ve fazla izahat almak İçin Milli Enflâk Müdürlüğüne müracaatları. «1752.
Gümrük muhafaza genel komutanlığı İstanbul satın alma komisyonundan:
Gümrük Muhafaza memurları için 300 takım resmi elbise He 50 takım sivil elbisenin 2J/2/945 çarşamba günü sflftt 15 de açık eksiltmesi yapılacaktır.
Muhammen bedeli 3850 lira ilk teminatı 288 lira 75 kuruştur. Şartname ve numuneleri komisyonda her gün görülebilir. İsteklilerin bel» gün ve saatte Galata Mumhane caddesi 54 numaradaki komisyona gelmeleri.
>1541*
İstanbul teknik üniversitesi satınalma komisyonu ’ şkanlığından
0750 tlra keşif ve 731 Hra 25 kuruş İlk teminatlı 5 kalem kütüphane möuleslnln 20/2/48 tarihinde saat 15 de kapalı zarfla ihalesi yapılacağı Hân olunur. ___________________________________*1549*
Eminönü Kaymakamlığından
Eminönü kazası 945 yılı bekçi ücretleri tahakkuk cetvelleri 6. 2. 945 tarihinden itibaren on beş gün müddetle her nahiyenin polis karakolları koridorlarına asılmıştır.
Her mükellef mıntakasındakl karakollara giderek kendilerine tarh ve tevzi edilen bekçi ücretlerini mutlaka görmeleri. Ve İtirazı olanların bu müddet zarrında bağlı bulundukları nahiyelere dilekçe ile müracaat etmeleri ilân olunur. (1592)
RANI Y
E EBE RANIY R — îususl bir hastanenin başhemşirelik vazifesi, ameliyathane 1da- I ve ameliyatlara yardım edecek tecrübe» bir ebeye İhtiyaç vardır. I edenler veslkalarlle beraber, şeraiti anlamak tlzer« mektupla I (Pazardan maada) her gün saat 10 İle 12 arasa Sirkeci Emniyet I iiriüğü yanında Kayseri han No. 30 Refik tsfendlyara müracaat, fl ■■■■■■■■“■■■ Telefon: 22241.
öksürenlere: KATRAN HAKKI EKREM
Türkiye Demir ve Çelik fabrikaları kurumu müdürlüğünden:
1 — Kurumumuzda yaptırılacak akaryakıt tanklarının demir kons-trilksüyon İşçiliği vahidi flat esasiyle ve kapalı zarf usullle eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — İşbu demli koııstrüksüyon işçiliğinin muhammen keşif bedeli perçinle yapıldığı takdirde 60.447,59 Hra kaynakla İse 57,447,50 Hradır.
3 — Muvakkat teminat miktarı 0.000 Uradır.
4 — Eksiltme 14 şubat 1945 tarihine tesadüf eden çarşanba günü saat 19 da Karabükte kurum ticaret şubesinde yapılacaktır.
5 — Bu husustaki proje ve şartnameler fttanbulda Blimerbank satın alma müdürlüğünden. Ankarada Sümerbank binasında kutum İrtibat memurluğundan, Zonguldakta kurum İrtibat memurluğundan ve Kara-bükta kurum ticaret şefliğinden on Hra mukabilinde alınabilir.
6 — İstekliler teklif evrakı meyanma şimdiye kadar yapmış oldukları bu gibi İşlere ve bunların bedellerine firmanın teknllk teşkilâtının kimlerden terekküp ettiğine ve hangi bankalarla muamelede bulunduklarına dair vesikalar koyacaklardır.
7 — Teklif mektuplarını havi zarflar kapalı olarak İhale günü saat 15 e kadar makbuz mukabilim'*? Karabük'te kurum muhaberat şefliğine teslim olunacaktır.
8 — Posta He gönderilecek teklifler nihayet ihale saatinden bir saat evveline kadar gelmiş olmalıdır Postada vaki olabilecek gecikmeler nazarı itibara alınmıyacaktır.
9 — Kurum İhaleyi İcrada serbesttir. (1471)
Emniyet umum müdürlüğünden:
Zabıta memurları İçin satın alınacak (1000) çift miiflonlu güderi eldiven 19. 2. 945 pazartesi günü saat 11 de kapalı zarf usulü He ekstltmeya konulmuştur.
Bir çiftine (7) lira flat tahmin edilmiştir. Şartname ve nümuneslnl görmek istlyenlerln umum müdürlük şalın alma komisyonuna müracaatları eksiltmeye İştirak edecekler (525) liralık İlk teminat makbuzu veya banka mektubu ile 2490 sayılı kanunda yazılı belgelerle birlikte tekUf mektuplarını eksiltme günü saat 10 a kadar komisyona vermeleri. (1358)
Beden terbiyesi İstanbul bölgesi başkanlığından :
97409.23 lira keşif bedelli Çukurbostan gençlik kulübü İkmal inşaat İşi (15) gün müddetle ve kapalı zarf usullle eksiltmeye vazedilmiştir.
b) İhale şubat ayının 12 inci pazartesi günü saat 15 te Taksimdi» -n-raservllerde bölge binasında yapılacaktır.
c) Bu işe alt evrakı keşflye 375 kuruş mukabilinde her giin bölge muhasebe servisinden alınabilir.
d) Mezkûr İşe alt muvakkat teminat (4624) lira (961 kuruştur.
e) İsteklilerin bizzat mimar veya mühendis olmaları veya bir mimar
veya mühendisle müştereken ve ortak olarak İşi taahhüt etmeleri ve en az bir taahhütte (40000) llrtflık bir bina taahhüdü işini muvaffakiyetle başardıklarına dair resmi bir daireden aldıkları belge İle İstanbul bölge başkanlığına ihale tarihinden (tatil günleri hariç) üç gün evvel müracaatla alacakları ehliyet vesikası, teminat akçesi ve te'rlif mektuplarını havi zarfların mezkûr gün saat 14 de kadar bölge muhasebe servisine makbuz mukabilinde vermeleri. (13081
Created by free version of 2PDF
Türkiye Şeker Fabrikaları A. Ş.
İstanbul bürosundan:
Fabrikalarımızın çiftliklerinde yetiştirilmiş (100) baş
besili domuz pazarlıkla satılacaktır.
İhale 14 Şubat 1945 Çarşamba günü saat 15 de Büromuzda yapılacaktır. Şartnameyi görmek ve şartları anlamak İçin Bahçekapı Taş handa büromuza müracaat olunması,
Gümrük memurları yardımlaşma cemiyetinden:
Gümrük Memurları Yardımlaşma Cemiyeti. Tüzüğüne göre senelik genel toplantısını 31/1/1045 tarihinde saat 17,15 te Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığındaki toplantı salonunda yapmıştır.
Toplantı Başkanlığına açık reyie Gümrükler Umum Müdürü Celâdet Barbarosoğlu seçilmiş ve ruznameslnde yazılı hususları müzakere eden umumi heyet geçen yedi aylık devreye alt mesai raporundaki hesapları
75,358,16 lira varidat 3874,57 Hra masraf olarak ve müraklplerin hesaplarla bllânçosunun kayıtlara uygunluğu hakkındakl raporunu tasvip ederek 1945 yılı bütçesini 19.940 Hra varidat 19,940 lira masraf olarak kabul etmiş ve tdare heyetini ibra ile aşağıdaki adları yanlı olanları İdare Heyeti üyeUklerlyle yedek üyeliklere ve müraklpHklere seçmiştir.
Sayın üyelerin bilgilerine arzolunur.
İdare Heyeti:
Celâdet Barbarosoğlu: Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığı Gümrükler Umum Müdürü
Hulûsl Aykent: Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığı Müsteşarı
Raif Yurdakul: Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığı Tetkik Müdürü
Yedek tdare Heyeti Üyeleri:
Şeref Mocan: Giimrük ve İnhisarlar Bakanlığı Tetkik İkinci Müdürü
Fethi Aşkın: Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığı Ekonomik İşleri Müdür Muavini
Zeki Aykal: Gümrük ve inhisarlar Bakanlığı Gümrük İşleri Kısım âmiri Müraklpllkler:
Cenül Batır; Gümrük ve İnhlsalar Bakantığı Müsteşar Muavini
Sabahattin Tanman; Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığı Husus! Kalem Müdürü.
Satılık katran kerestesi
Devlet Orman İşletmesi Finike Revir Âmirlifrindenr
Beher M3. % 7,5
Mikdarı Muhammen bedeli Teminatı
Cinsi____Deposu Adet M3. DS3. • Lira Ku. Lira Ku. İhale günü
Katran Avlan 1304 130 827 96 50 948 86 23'2'945
kereste
1 — Yukarıda cins ve miktarı yazılı katran kerestesi açık arttırma ila satışa çıkarılmıştır. Arttırma 23. 2. 945 cuma günü saat 14,30 flnlke devlet orman işletmesi revir amirliğinde toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
2 — Arttırmaya girebilmek için yukarıda yazılı 946 lira 88 kuruş teminat akçesini İhale saatına kadar revir veznesine yatırılmakla makbuzunun komisyona ibraz edilmesi şarttır.
3 — Keresteler avlan bölgesinin çığiıkara dokuz ormanı mahsulü olmakla gayet temiz ve güzeldir.
4 — Bu satışa alt şartname ve çap listesi ankarada orman umum müdürlüğünde İstanbul İzmir orman çevlrge müdürlüklerlle antalya mersin alanya kaş ve fethlye revir amirliklerinde ve elmalı avlan bölge şefliğinde elmalı orman muhasip mutemetliğinde ve revirimiz merkezinde görülebilir.
Taliplerin mezkûr gün ve saatte revirimize müracaatları ilân olunur. (1417)
Tomruk nakli ve istif işi
Devlet Orman işletmesi Düzce Revir âmirliğinden t
1 _ Revirimizin çlçekU bölgesi dahilindeki Samandere - çiçekli serisinin muhtelif maktalarından 9480 metreküp tomruğun Mehdibey deposuna nakli ve istif işi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Açık eksiltme 14. 2. 945 tarihine rastlayan çarşamba günü saat 15 de revirimi? merkezinde komisyon huzurunda yapılacaktır.
S — Beher metreküp tomruğun nakil ve İstif işinin muhammen bedel! 22 liradır.
4 — Muvakkat teminat % 7,5 hesabi 1 e 15658 lira 50 kuruştur.
5 — Açık eksiltme şartnamesi Ankarada orman umum müdürlüğünde İstanbul Adapazarı. Bolu, Mudurnu ve Düzce revir amirliklerinde görülebilir.
* — İsteklilerin muayyen gün ve saatte komisyona müracaatları.
(1880»
MİLLİ PİYANGO
Sene 27 — No. 9450 — Flati her yerd» 10 kuruştur, ©UMA 0 Şubat 1045 Sahibi: Neomeddln Sadak — Neşriyat müdürü; Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Almanyada karışıklık artıyor
üçler konferansının ilk
tebliğinden anladıklarımız
Almanyanın son saati
Oder'de de Alman
M, Churchill'in, Londrada toplanan dünya işçileri sendikaları konferansına gidememesi üç müttefik devlet adamının, buluştuklarını açığa vurdu. Toplantı daha fazla gizli tutulamıyarak bir tebliğ neşredildi.
Bir Karadeniz şehrinde toplandığı bildirilen üçler konferansının. ne zaman işe başladığı söylenmemek! e beraber, bir haftadır çalıştığı tahmin edilebilir.
Yayınlanan bu ilk tebliğ, konuşmaların neticesini bildirmekten henüz uzak olmakla beraber, bu gibi fırsatlarda yazılan basmakalıp vesikalardan çok daha ehemmiyetlidir, çünkü konuşulacak meseleleri açıkça bildirmekten çekinmiyor ve bazı dilekler ileri sürüyor.
Tebliğin ilk ve nispeten uzun kısmı harb hareketlerine ayrılmıştır. Düşmanı yenmek İçin girişilen hareketlerde tam birlik olduğu ve mufassal plânların hazırlandığı bildiriliyor.
Bu seferki konferansın en kolaj' işi, dünkü Daily Telegraph gazetesinin de yazdığı gibi askerlik bahsidir, çünkü durmadan ilerliyen Sovyet orduları Almanya içerlerine girmişler. Alman müdafaasını delik deşik etmişler, Öder nehrini aşmışlardır. Alman sözcüsü general D'.tmar, Alman-yanın âkıbetl Öder nehri sava-! çında belli olacak, diyordu.
Müttefikler de garp cephesinde, daha ağır da olsa, Siegfrled hattına doğıu ilerlemeye çalıştıkları için, harbin bu kesin safhasında hareket beraberliği elde etmek üçlerin en zor işi olmıyapaktır.
Buna rağmen, tebliğde askerlik işlerine büyük yer ayrılması, şimdiden elde edilmiş müspet bir netice ilân edebilmek kaygısından ilen geldiği gibi, belki daha ziyade. Almanyanın her türlü ümitlerini kırmak İsteğinden doğmaktadır. Çünkü Almanya, İki taraflı anlaşma ihtimallerini tamamile aklından çıkarmış değildir. Ya müttefiklerle, yahut Sovyet Rusya ile ayrıca uyuşma İmkânlarını aradığı kolayca tahmin edilebilir. General Ditmar. kayıtsız ve şartsız teslim olmak teklifinden vazgeçilirse Almanya-tun sulha hazır olduğunu, bir İki gün önce radyoda açıktan açığa söylemiştir.
İyice yenilmemiş, yahut teslim olmamış bir Almanya ile sulh şartlarını konuşmaya kalkışmak, herşeyden önce Hitİerin salâhiyetini kabul etmek demek olur ki bunu yapabilecek hiç bir hükümet yoktur.
Bundan başka, Almanya ile, onu yenmeden sulh şartlarını konuşmak, Müttefiklerle Sovyet Rusyamn arasını açabilecek sahalar hazırlar. Buna da yanaşacak kimse çıkamaz.
Kayıtsız şartsız teslim olmak teklifinin — Müttefikler bakımından —■ daha derin bir mânası vardır. O da, Almanyanın askerî kudretini mutlaka kırmak İstemeleridir.
Geçen dünya harbinde, kendini yenilmiş saymıyan Almanya Hitlerl doğurdu. Nazi relimin başlıca kuvvet ve cesaret kaynağı, Almanyanın yenilmezliğidir. Alman gençliğinin ruhuna aşı-ilanmış olan bu efsanedir ki Hit-lere, bu sefer de bütün dünyaya meydan okumak gücünü vermiştir. Hitler, kendisi, bu yenilmezliğe öyle mistik bir uıanla sarılmıştır ki son nutkunda, bir bu-1 çuk metre yanında patlıyan bombadan kendi, hayatını kurtaran Tanrının Almanyayı mutlaka zafere götüreceğini söylemekten çe-, kinmemişttr. Eğer Almanya, bu haıbden sonra da, herhangi bir uzlaşma sulhu elde ederse, yenilmezlik ve haksızlık efsanesi gelecek nesiller için de yeni harb
hazırlıklan, yeni ümit vb cesaret vesilesi olacaktır, Bunun İçindir kİ Müttefikler, bu sefer Almanya-nın mutlaka v« tam yenilmesini vb sonradan bir takım prensiplere sığınma hakkını kendinde bulmamasını istiyorlar.
Üçler konferansının, ilk iş olarak. «Müşterek düşmanın hezl-metlnl tamamlamak İçin plânlar hatırlandığını» İlân etmesi Al-manyanın son ümitlerini kırmak, dedikodulara sed çekmek içindir.
Tebliğin, çok daha ehemmiyetli olan ikinci kısmı siyaset işleri-le İlgilidir.
Üçler toplantısının gayesi «sürekli bir barışın temellerini atmak» olduğunu baş tarafında bildiren tebliğ, son kısmında «sağlam bir sulhu kurmanın gerekli kıldığı meselelerin konuşulmasına başlandığını» blldjriyor ve bu meseleleri sayıyor.
Bunlar, Almanyanın İşgaline ve nasıl kontrol altında tutulacağı. kurtarılan Avrupanm siyasi ve iktisadi meseleleri]a sulhu korumak İçin milletler arası teşkilâtın mümkün olduğu kadar çabuk kurulması hakkındaki tekliftir.
Sonuncu teklifin Amerikadan geldiği anlaşılıyor, çünkü milletler arası böyle bir kurulun, harbin sonunu beklemeden, hemen işe başlaması fikri, son günlerde Amerikada İleri sürülmüştü,
Böyle bir teklif Üçler tarafından kabül edilecek ml?
Neomeddln Sadak (Arkası sahife 2; sütun 1 de)
Vergiler toplanamıyor radyo yayımlarında karışıklık var
Londra 9 (A.A.) — Times yazıyor: Almanya'da karıp kliğin gittikçe artmakta olduğu hakkındakj haberler ihtimal ki mübnlâğaj] değildir. Hüküm süren gerginlik dolayısüe idare mekanizmasının inhilâl et mekte olduğunu zannettirecek sebepler vardır. Memleketin bazı taraflarında artık vergiler toplanamamaktadır.
Radyo yayımlarında da büyük bir karışıklık vardır. Bunun da çok ehemmiyeti var. dır. Zira gazete sahnelerinin azaltılmasından ve bir çok gazeteler de yalnız, bir yaprak olarak çıkmağa başladıktan sonra Alman makamları emirlerini vermek hususunda radyo yayımlarına güvenmekteydiler.
Almanya üzerine şimdiden büyük bir ölçüde yapılmağa başlanan ve bu neticeleri veren baskı. Müttefik Şeflerinin alacakları kararlar üzerine da-ha şiddetlenecektir,
Londra 9 (A.A.) — News Chronide gazetesinin Moskova muhabiri yazıyor: Alman-yanın askeri ve İktisadî kudretinde serî hlr inhÜ&Un başlamış olduğu artık açık bir olay, dır. Son yıkılış belki de uzak değildir. Bizzat Goebbels de Almanya için son saatin yaklaştığını şimdi itiraf etmektedir.
Üçler konferansı daha günlerce sürecek
müdafaası çöküyor
Kızılordu, Kustrîn ve Frankfurt varoşlarında dövüşüyor
Rus bataryaları, Berlinden 48 kilometre uzakta bulunan Alman mevzilerini dövmeğe başladı
Bcme S (A.A..) — Moskova’dan bildirildiğine göre, Öder Alman hattının çökmesi dakikadan dakikaya beklenen bir hâdisedir. Mareşal Zuhkov birliklerinin baskıaı gitgide artmaktadır.
Sovyet toplan şimdi, Berlin’e 48 kilometre mesafede bulunan mevzileri dövmektedirler. Öder nehrinin doğusu düşmandan tamamlle temizlenmiştir. Temizlenen bölge Kustrln -Frankfurt bölgesidir.
Mareşal Konlev kuvvetleri geniş bir cephe üzerinden Oder'l mühim kuvvetlerle geçmişler ve batı ve şimal batı İstikametinde çifte taarruzlarını hazırlamışlardır.
Alman mukavemeti kesim kesim çökmektedir. Almanlar cepheye durmadan takviye kıtaları sevketmekte-dlrler. Örter semalarında şiddeti! çarpışmalar cereyan etmektedir.
Frankfurt ve Kustrin’de savaşlar
Loııdra 9 (A.A.i - Moskova’dan gelen en son telgraflar, mareşal Zhukov tanklarının Kustrln ve Frankfurt dış mahallelerinde çarpışmakta olduklarını bildirmektedir. Berlin karşısında. Öder nehrinin sağ
KANADALILAR HOLLAHDflDA TAARRUZA GEÇTİLER
Konferansın tebliğinde kayıtsız şartsız teslim neticelerinin de tâyin edilmesi muhtemeldir
Londra 3 (A.A.) — M. Roosevelt He M. Churchlll ve mareşal Stalln arasındaki konferansın Hariciye Bakanları İle askeri mütehassısların da Iştl-raklle toplanmış olduğu ve görüşmelerde şimdiden terakkiler kaydedildiği hakkında dün akşam verilen resmi haber! bugün gazeteler büyük başlıklar altında neşretmlşlerdlr.
Konferansın günlerce evvel toplandığı ve daha günlerce devam edebileceği belirtilmektedir. Sovyet kuvvetlerinin Almanyada büyük taarruzlarına devam ettikleri bir sırada 6ta-lln'ln Moskova İle ve cephedeki ordu-larlyle yakından temas edebilmesi zaruri telâkki edildiğinden-M. Churchlll ile M, Roösevelt'ln daha uzun yolculuklara katlanmaları lüzumu hasıl olmuş ve İki şef, Karadeniz bölgesindeki toplantı yerine gitmişlerdir.
Konferansın toplandığı şehre gazetecilerin gitmesi yasak edilmiştir. Toplantılar bittikten sonra da üç büyük .şefin gazetecileri kabul etmesi pek muhtemel görülmemektedir. Bununla beraber hiç şüphesiz uzun bir tebliğ neşredilecektir. Bu tebliğde Almanya kayıtsız şartsız teslim olduktan sonra bu memlekette tatbik edilecek plânlar hakkında malûmat verilmesi de muhtemeldir. Fakat Tlmes’ln siyasi muharriri bu hususta başka türlü düşünüyor va şunları yazıyor;
«Bu usule başvurulması daha muhtemeldir. Filhakika bazı mahfillerdeki kanaate göre, böyle blrşey Alrnan-yanın çökmesinde Almanların uğradığı askeri hezimletlerden başka şeylerin âmil olduğu zehabını doğurabilir.»
Londra 8 (AA.) — Daily Telegraph başyazısında üç büyük şefin toplantısını ela alarak şöyle demektedir:
Tahran'da alınmış olan kararlar o kadar doğru ve parlak bir şekilde başarılmıştır kİ. bugünkü toplantının askeri cephesi Alman mukavemetine son vermek için alman tedbirlerin tamamını kavrayan bir anlaşmanın imzası ile sona ermiştir.
Askeri meseleler konferansın konuşma gündeminin en kolay kısmını temsil etmekle beraber, konferans dikkatini Almanya’nın gelecekteki durumuna, kurtarılan Avrupa’da S1* kacak zorluklarla derhal veya gelecekte çıkacak harb sonrası meselelerine yöneltmektedir. Almanya gün geçtikçe ümitsiz bir durum» düşmek-(Arkası sahife 2; sütun 5 te)
DİKKATLER:
Az tama çok ziyan getirir
Postahanelerde posta kutula-mu kiralamak şimdiye kadar 6 liraya iken şlmdj 16 lira oldu. .Neticede bir çok kimse kutu kiralamaktan vazgeçecek: P. T. T. de fazla ınüvezzi tutmağa, mektupları adreslere göndermeğe mecbur kalacaktır. ‘'Akılsız başın cezasını taban çeker» diyemeyiz; zira postamız, akıllıca İdare edi. lir. Bu yanlış usulün de düzelmesi yine P. T. T. için hayırlı olacaktır.
kıyısı 80 kilometre boyunca temizlenmiştir.
Sovyet tebliği. Zhukov birliklerinin hareketleri hakkında hiç bir tafsilât vermemektedir Fakat Moskova’dan resmen bildirildiğine göre. Sovyet kuvvetleri Öder batı kıyıları üzerinde köprübaşları kurmuşlardır. Şiddetli çarpışmaların cereyan etmekte olduğu ve düşmanın devamlı taarruzlarla Sovyetlerl nehrin öte yakasına atmı-ya çalıştıkları İlâve edilmektedir.
Almanlar İse, Öder batışında dört köprübaşı kurulmuş olduğunu İtiraf ediyor. Bu köpröbaşlarından İkisi Kustrln'İn şimalinde, bir! Kustrln’ln cenubunda, biri de Frankfurt'un ce-nubundadır. Düşman, nehrin doğusunda kalayım derken mühim miktarda tank kaybetmiştir.
Moskova’dan gelen bir habere göre, Almanların Öder doğusundaki tank birliklerini geri çekip Berlin muharebesine sokabilmeleri şüpheli görülmektedir.
Son yedi gün İçinde Almanlar 23000 esir kaybetmişlerdir. News Chronlcle-In Moskova muhabiri Paul Wlnterton söyle diyor: «Almanların ya maneviyatları bozuldu, yahut da ellerinde ihtiyat kuvvetler! yok»
Sovyet tebliği. Doğu Prusya'da, Po-meranya'da, Sllezya’da ve Craeovlen-ln canup batısında ilerlemeler kaydedilmiş olduğunu bildirmektedir.
Doğu Prusya'da. Çernlyakovsky kuvvetleri İlerlemişler ve Koenlsberg-In cenup batısında Kreusberg’J işgal etmişlerdir. Almanlar. Sovyet! er İn Eldlng limanının merkezinde çarpışmakta olduklarını bildirmektedir.
Pomeranya’da. şimal İstikametinde Stettln'e doğru hareket devam ediyor. 100 meskûn yer ve Stettln'e 30 kilometre mesafede Reetz, Bernştaln şehirleri işgal edilmiştir. 1800 esir alınmıştır.
(Arkası sahife 2: sütun 6 da)
r---------------------------------
Daha iyi dünyayı arayanlar
Yasan: A ADNAN - ADI VAR Yarınki AKŞAM'dd ,
Londra 9 (A A.) — Müttefik umumi karargahından blldlrlldlğne göre, perşembe sabahı şiddeti! bLr topçu ateşinden sonra birinci Kanada ordusu Holanda'da Nyjgmen'in cenup doğusunda taarruza geçmiştir. 1C00 Müttefik uçağı Nyjgmen'in do?usunda Alman asker topluluklarına ve münakalat hatlarına akınlar yapmışlardır. Bu akınlar, bu harbin en şiddetli »kınlarıdır. Bu uçaklar, Col-mar cebindeki Almanların kııllanabi leceklerl son köprü olan NeuyTıberg köprüsünü tahribe t inişlerdir.
Birinci Amerikan ordusu Ruhr vadisine hâkim bir yerde bulunan Schnıldt şehrin! ele geçftmlşlir. Bu kuvvetler, Roer barajlarından dördünü ellerinde tutmaktadırlar. Son baraj İşgal edildiği takdirde Almanlar Müttefik hatlarını su altında bırak am lyacaklardır.
Üçüncü Amerikan ordusu Our ve Suaer ötesinde İleri hareketine devam etmiş ve Prum İle Echtsmech arasında 8 Alman taarruzunu durdurmuştur.
Alsas'da, Fransız kuvvetleri İlerlemeler kaydetmişler ve Neuvhbach köprüsüne S kilometre yaklaşmışlardır.
Bcme 9 (AA.) — General Ferrar emrinde bulunan birinci Kanada ordusu dün sabah Holanda'da girişmiş olduğu taarruz esnasında İlerlemeler kaydetmiş ve Zlgfrld hattının ilk müdafaa hatlarına girmiştir Şimdi bu
Günler Geçerken
kesimde şiddetli çarpışmalar cereyan etmektedir. KanadalI birlikler yüzlerce esir almışlardır.
SON DAKİKA
Üçler bir hafta görüşecekler
Konferanstan sonra 3 Hariciye Nazırı hudutları görüşmeğe devam edecekler
Londra 9 (AA.) — Umumiyette düşünüldüğüne göre, öçler konferansı en az bir hatta devam çekçektir. Bundan sonra Dış bakanlaruıın yalnız olarak 6 veya yedi gün zarfında yeni Avrupa hudutları üzerine konuşmalarına devam etmeleri de beklenilmektedir
Diğer taraftan Kahlre'dcn Rel(*n bazı raporlara göre, asker! uzmanlar arasında konuşmalar 8 gündenberi de vam ettiği halde üç büyükler konferansı pazartesi günü başlamıştır Mamafih bu raporlar henüz teyldedll-’ memlştlr, Bu raporların konferansın sonuna kadar teyldedllmemesl muhtemeldir.
Dünyaya çöken sis
Ruhr havzası ve Rihn boyu
Yazan: A. Maolt Arda Yarınki Akşam'da
Sisi görünce çoğumuz Tevfik Fikret’in kudretli manzumesini hatırlarız. Hattâ bana öyle gelir ki sabahleyin iskelelerde sislere bürünmüş hayalete benzer yolcular, geciken vapurlarını beklerlerken o manzumeden bazı mısraları tekrarlarlar; tekrarlıya-rak sisten hınçlarını alırlar. Hiç bir tabiat manzarası o manzume yüzünden sis kadar edebiyatımıza malolnıamıştır. Biri devletin, öbürü başkentinin üstüne çökmüş iki kasvetli beyazlık — Yıldız ve sis — bundan daha kuvvetli olarak ruha çöktürülenıezdi. (Sis), isyaıı duygusunun yüksek heyecanlı ve yüksek hünerli biricik tablosudur, O zamandan beri söylenmiş ve yazılmış pek az eser vardır ki (Sis) kadar zihinde yer etmiş ve bir adama hak kile şöhret kazandırmış olsun! Yurdumuzun başına vakit vakit belâ olan zelzeleyi de halâ aynı şairin «harabı zelzele bir köy,..™ diye başlayan yarım asırlık manzumesini okuyarak, okutturarak gamlı gamlı anmıyor muyuz? Elimizde ve dilimizde istibdat ve deprem gibi idare veya tabiatla münasebetti felâketleri o kudrette belirtip bestelemiş henüz başka sanat eserleri yok. Şimdilik ancak Süleyman efendinin nasırından dert yanabiliyoruz ve döner kebabın dumanına çatabiliyoruz, Zemânenln meşhur hicivleri bunlardır.
Bir Fikret'e şimdi de muhtacız... Fakat elbette ki bize, artık lstanbulun bir tabiat ânzası olmaktan başka gamlı mânası kal-mıyan süslü sisini yazması için değil! Yepyeni bir (Sis) şairini yurdumuzdan uzakta, öte yanımızda dünyayı kaplayan şu uğursuz ve hudutsuz sis tabakasına karşı insanlığın bütün haklı isyanı ve heyecanlle daha geniş bir çerçeve içinde bir cihan harbi tablosu çizebilmesi İçin bekliyoruz. Abdülhamid’in bir değirmi sisi, flitler ile benzerlerinin dünyaya çöktürdükleri zulüm ve istibdat kâbusunun yanında neydi ki?
Fikret'in bugüne kadar eşsiz kalmış, büyük ölçüde, yüksek vicdanlı, gerçekten hünerli, aslan yürekli bir insan şair olduğu nu, şair olarak insanlık dâvasında daha pabucuna bile erişlleme-diğini çeşitli dünya felâketlerine karşı bir türlü sesini duyurup da gönüllere lşleyemeyen şiirlerin yokluğundan veya çelimsizliğinden anlıyoruz. Dehşetli hakikatlere çarpınca İnsanın dinden veya şiirden İmdat vb teselli beklemesi kadar tabii ne olabilir?
Refik Halid Karay
S hife S
AKŞAM
r •
0 Şubat 1945
SÖZÜN GELİŞİ
Memurun derdi
Bir memur arkadaşım vardır, ne zaman buluksak (A) (B) (C) kuponlarından, çay kahve fişlerinden, ana karne tertiplerinden bahseder. Hayatı onları kovalamakla geçiyor sanıyorum. Terli Mallar Paıaniun memurlara dağıttığı pamukluların, basmaların, ipeklilerin o acayip isimlerini, neye delâlet ettiklerini öğ-renmeoesine, bir hamlede ezberllyecek kadar üstün bir zekâya sahip olduğu gibi bunların asillanuuı veya kuponlarının sokak Üstü alışverişte kaç paraya geçtiğini de en İyi bilen adam, aan-nederim, od ur.
Kendirine sorarsanoı epkiden böyle değilmiş; hesaba aklı yatmaz, hele alışverişte mahçupluğu yüıtinderi birteviyc aldanırmış. Vakta ki dilnya harbi patlamış, karneler, fişler, kuponlar yolile dağıtmalar başlamış, paran bir türlü geçimine yetmediğin, den. nc kadar karışık olursa olsun bunların türlü alım satım yoihnnı öğrenmeği zarurî görmüş ve öğrenmiş de. Kendisinden dün dinlediklerini şunları
— (A) (B) (C) kuponları üçü birden elinizde olsa Sümer banktan metresi 14 liraya elbiselik kumaş alırmışsınız. Fakat üç kupon herkeste yokmuş. Nedense (A) kuponu ötekiler kadar dağıt ılmıyormuş. Bu yüzden yalnız (A) kuponunun kara bortada frati 40 liraya çıkmış (B) ve (C) kuponlarını 21, 21,5 liraya kadar alıyorlaımış. Kuponu muhasebeciden alınca hemen Mısirçar-şısı kapısına, yahut Yerli Mallar Pazarının öniinc gidip satmak en hayırlısıymış. Çünkü dağıtılan şeylerin hepsine birden insanın ihtiyacı olmuyormuş. Zaten malı aldıktan sonra satmak daha külfetli bir işmiş; zira pazarda sıra beklemek, itişip kakışmak, sonra da istediğin bir şey varsa bile onun, beğendiğin cinsini aLmak müşkülmüş. Aslına bakarsa mı memurların da eşyaya değil, paraya ihtiyaçları varmış. Çünkü kumaşı aldıktan sonra onu yaptırmak için tekrar para lâzımmış, vesaire...»
Geçenlerde, bir kaç aya kadar Yeril Malim- Pazarında her malın muhtaç olanlara serbesçe satılacağını bir gazete haberinden öğrenmiştik. En yerinde karar da budur. Görülüyor ki memur kendisine yapılan aynî yardımı paraya çevirmekle meşguldür. Ona ne kadar münasipse o kadar para vermeli, işini gücünü bırakıp alış verişe dalmasını önlemeliyiz. Böylece sokaklarda l§ leyen bir kara pazar da kendiliğinden süpürülecektir.
Şevket Rado
DÜZELTME — Dün sayın doktor A. Adnan - Adıvar'ın bu sütunda çıkan mektubunun 7 nci ve 31 İnci satırlarındaki «Garp» kelimesi «Arap» olarak çıkmış, böylece cümleler tamamen mânâsız bir hale gelmiştir. Bu iki yanlışı düzeltirken sayın doktordan ve okuyucularımdan özür dilerim. Ş. R.
üçler konferansının ilk tebliğinden anladıklarımız
(Baş tarafa 1 inci sahifede)
Bunun ilk torluğu, bu kurula girecek Birleşmiş Milletlerden bir kısmının henüz ikişer kukanı etleri olması, bu hükümetlerden her birinin bazılarınca tanınmış, bazılarınca tanınmamış bulunmadandır. Daha ehemmiyetli ikinci bir zorluk da. Avrupada henüz sınırların çizilmediği. bir kısım memleketlerin işgal al Unda tutulduğu karmakarışık bir dönemde, büyük devletlerin istek ve kararlarından üstün yetkide olması gereken böyle milletler arası bir kurulun, hürriyet ve istiklâl prensiplerine göre, hemen işe başlamasından çıkacak çekişmelerdir kİ bu sulh ve emniyet teşkilâtını doğmadan öldürebilir.
Fakat, her tarafta gerçeklen İyi niyet hâkim ise, bu milletler arası teşkilâtın hemen İşe başlaması, dünya politikasını gizli ve aristokratik olmaktan kurtarır, bütün milletlere güven verir. İdealist Amerika, bu dileği bundan dolayı ileri sürmekte haklıdır, Bunun üçler tarafından kabul ve tatbiki Avrupamn hava^ snu değiştirecek kadar tesirli bir hâdise olacaktır.
Aimanyaıun işgali ve kontrolü, Müttefiklerin, üzerinde en fazla anlaştıkları mesele olmakla beraber sanıldığı kadar basit değildir. Çünkü, işgal a itina alınmış Almanyada kurulacak ilk hükümetten, Alman halkının bir yerden başka yerlere taşınmasına ve Alman, endüstrisinin geleceğine kadar bir çok meselelerde çeşitli düşünceler ilerj sürülmektedir. Alman milletini büsbütün öldürmeden Almanyayı bir daha tecavüze kal kışa mı ya-cak duruma sokmak, çözülmesi hayli güç bir bilmecedir.
Kurtarılan Avrupamn siyasi ve iktisadi meseleleri, yakılmış yıkılmış, düşman İşgali veya harb sahnesi acılanpa uğramış memleketlerin açlık ve yoksulluğundan bu mili etlerin yasalı hükümet seçimlerine kadar bir çok çetin dâvaları kucaklıyor.
Bundan başka, yarınki kurtulmuş Avrupada sulh, büyük devletlerin nüfuz bölgelerine mİ, eskiden olduğu gibi İki taraflı eyn ayrı anlaşmalara mı, çok taraflı müşterek bir Milletler anlaşmasına mı, yoksa bölge Fe-derasyonlanua mı dayanacak, henüz belirmiş düşünceler yoktur.
Bütün bu meseleleri, üçlerin karşılaşacakları güçlükler hakkında fikir vermek için kısaca ■ıraladık.
Tlarb çok uzun sürdü, çok kan akıttı, çok fedakârlığa maloldu,
Şimdi sulh dalla az zor olnuya cak, daha az feragat ve fedakârlık istemiyecektir. Harbin bittiği yerlerde bugüne kadar görülenler Avrupamn yarmı için ümit verici örnekler değildir.
Fakat, harbi birlikte -başaran ilç büyük devlet adamının görüş, düşünüş ve anlayışları sulhun zorluklarım da yenecek kadar kuvvetlidir. Onların İyi niyetleri Avrupanm tek ve en verimli saadet kaynağı olabilir.
İncelediğimiz ilk tebliğ, üçler konferansının sadece gündemidir: konuşulacak meseleleri bildirmekle yetsiniyor. Fakat, konuşulacak bu güç İşleri açığa vurmaktaki cesaret, bunların bir karara bağlanıp çözüleceği ümidinden İleri gelebilir. Çünkü, bunların konuşulduğunu öğrenmiş olan dünya efkârı, konferans bitince bu meseleler hakkında verilen kararlan da bek-Uyecektlr. Eğer ümit az olsaydı, İlk tebliğde, neler konuşulduğunu yazmaya lüzum görülmezdi.
Gerçek olan şudur ki hem harb, hem sulh bakımından, vargının son dönemedndeylz.
Necmeddin Sadak
Daire ve memuriyetlerin adları Türkçeleştirtecek Ankara 8 — Başbakanlık, Bakanlıklara gönderdiği bir bildiride devlet teşkilâtındaki bütün daire ve memurluklar adlarının Türkçeleştirilmesi İçin temel olacak teklifleri ha-ıirlamak üzere her Bakanlıkta, ve bunlara bağlı katma ve ayrı bütçeli umum müdürlüklerle iktisadi devlet kurumlan ve bankalar kanunlarına tâbi İdare ve müesseaelerln her birinde ayrı birer komisyon kurulmasını İstemiştir.
Bu komisyonlar, yeni adlarla eskillerini gösteren listeleri hazirlıyaruk en geç 2! şubata kadar Başbakanlığa göndereceklerdir.
Düğün evinde feci bir kaza
Adana'dan bildirildiğine göre. Adananın lfarftyusuflu köyünde. İçinde dlığûn eğlenceli yapılmakta olan ev ansızın çökmüş, enkaz altında kalanlardan altı 'ldşl ölmüştür. Bir çok davetli de ağır surette yaralanmıştır. Adana'dan Karnyusuflu köyüne sıhhat eldplerl gönderilmiştir.
Adliye Bakanı geldi
Adliye Bakanı B. Ali Rıza Tü-rtl bu sabahki ekspresle Ankara dan şehrimize gelmiştir,
İncir ve üzüm gümrük çıkış vergisinden muaf Ankara 8 — Bakanlar kurulu, dış memleketlere satılacak incir ve üzümlerin gümrük çıkış vergisinden Ist'sna edilmelerini kararlaştırmıştır.
IIK ÖĞRETİM SEFERBERLİĞİ
Islanbulda ilk öğretim çağında bulunan çocukların yüzde 93 II mekteplere devam ediyor
İlk (iğretim seferberliği dolayısble şehirde ilk tahsil çağında bulunan çocukların sayısını anlamak üzere 1944 eylülünde bir sayım yapılmıştı. Bu sayımda İlkokullara devam etmek mecburiyetinde olan 99082 çocuk tes-blt edilmişti. Yine bu sayımda çocuklardan 28649 unun muhtelif .sebeplerle okullara devam etmedikleri de anlaşılmıştı. Bu ders yılında resmi ilk okullara devam eden çocuk sayısı 17604 ü, özel okullara devam eden-lerlnki de 10334 U bulmakta İdi. Bu suretle şehrimizde 87938 çocuk muntazaman okullara devam etmektedir.
Bu hesaba nazaran okullara devam etmiyen 11756 çocuk mevcuttu, çalışan çocuklar diye İsimlendirilen bu çocuklar İçin açılan akşam kurslarına 5621 çocuk devam etmekte, 6133 çocuk da devam etmemektedir.
Buna göre İstanbulda ilk tahsil çağında bulunan çocukların yüzde 93 ü okumaktadır, hk tahsil çağında olduğu halde yaşı biraz İlerlemiş ve bir az okuma yazma öğrenmiş çocuklar İçin İlkokulların ilk üç senelik malûmatını bir senede vermek üzere şehrin muhtelit semtlerinde 1 OL özel sı-
Almanyada
b«a «■ ■ ••
uyuk goç
4,5 milyon halk 50 - 60 kilometrelik kafileler halinde hicret ediyor
Berne 9 (A_A.) — Almanyada kaçmak İçin yollara dökülmüş Almanların sayısı dört buçuk milyon kadar tahmin edilmektedir. İsvlçreye gelen yolcular bu kaçışı Alman halkının şimdiye kadar yaptığı hicretlerin eh büyüğü olarak vasıflandırıyorlar. Hattâ vaziyeti görmüş olanlardan bazıları bunun tarihte en büyük hicret olduğunu bile söylüyorlar. Arkası gelmez gibi görünen kafileler llerle-yen Rus kıtalarının önünde Berlin’e doğru yol alıyorlar. Bu İnsan kafileleri bazaıı 50-60 kilometre bir uzunluğu bulmaktadır. Bir yandan bütün bu kafileler Berlin'e gelirken, diğer yandan daha büyük knfleler Berlin! terkederek Almanyanm güneyine ve Renanya, sarre ve Rııhr'dan boşaltılmış olan halkla esasen dolup taşmış olan bölgelere sığmıyorlar. Güney Al-manyaya yeniden bir buçuk milyon muhacir yerleştirmek İçin hazırlıklar yapılmaktadır Fakat buraya daha evvel bunun iki misil muhacir yerleştirilmiş bulunuyordu. Alman halkının üçte birinden fazlası hava bombardımanları ve İstilâ yüzünden evlerini barklarını bırakmağa mecbur olmuşlardır. Almanyada vaziyeti görenlerin ifadelerine göre, yollar, hastalık veya yorgunluktan ölenlerin ceaetlerile doludur. Alman makamları bu vaziyeti önlemek İçin büyük zorluklarla karşılaşmaktadır.
nıf açılmıştır. Bu «ruflara devanı eden 4242 çocuk vardır. İlkokulların İlk üç senelik tahsilini görmüş, fakat sonradan okulu terketnıiş çocuklar İçin 48 ikinci devre sınıfı teşkil edilmiştir. Bunlar hergün saat 16 - 17,30 arasında derse bavlıyarak üç saatlik bir yanm öğretim programı taklbet-mcktedlr. Bu durumda 909 u dördüncüye. 470 1 de beşinciye devam eden 1379 çocuk vardır.
Akşam kursları için hususi idareden alınan 150 öğretmenlik tahsisat ile 138 dershane açılmış, 12 maarif memuru da bu kurslara ait İşlerin tanzimi İle vazlfelendlrilmlştlr. Bundan başka fabrikalarda çalışan çocuklar İçin fabrikalarda açılan 24 dershaneden Î8 İni İdare eden IS öğretmenin ücret! fabrikalarca ödenmek suretlte 158 dershane açılmıştır.
Bu son hafta içinde fabrikalarda yeniden 7 dershane daha açılmıştır. Bu 7 dershaneye devam eden talebe İle birlikte akşam kurslarına 8000 çocuk devam etmektedir. Bu İşleri kontrol etmek İçin 18 İlk öğretim müfet-tişile ilk öğretimde çalışan 3 de muavin tâyin edilmiştir.
üçler konferansına giderken
Denize düşen uçakta değerli bazı İngiliz memurları öldü
Londra 8 (AA.) — Dün akşam İlgili makamlardan, verilen malûmata göre M. Churchill'in maiyetinden bir kısmını üçler konferansına götürmekte olan uçağın denize düşmesi neticesinde yolculardan 14 erkek ve 1 kadın ölmüştür. İngiltere Dış Bakanlığı bu yüzden değerli diplomatlarından bazılarını kaybetmiştir. Ölenler arasında Dış Bakanlığı daimi müsteşarı slr Alerander Kadogan'ın hususi kâtibi Peter Loksley He Ankaradakl İngiliz büyük elçiliğinin eski ataşelerinden John Coplln ve M. Armlne Dev de vardır. Bunlar son zamanlarda Hariciye Bakanlığında başkâtip olarak çalışıyorlardı.
Motörde bir arıza olduğunu anlayan pilot en yakın bir noktada karaya inmek İçin derhal istikamet değiştirmişse de uçağın süratle alçalmasına mân! olamamıştır. Uçak, pilotun bütün gayretine rağmen 15 dakika İçinde denize düşmüş ve ikiye bölünmüştür.
Hava Bakanlığı, plânlar dairesi müdürü komodor slr Salnderson ağır yaralı olarak kurtulmuştur. Mürettebattan üç kişi ölmüş, dört kişi yaralanmıştır.
Ankara - Kalecik -Çankırı telefon hattı
Ankara 9 (Telefonla) — Beş ay önce yapılmasına başlanan 130 kilometrelik Ankara - Kalecik - Çankırı telefon hattı İki gün önce bitmiş ve konuşmaya açtlmıştır.
Öğrendiğimize göre P. T. T. Genel müdürlüğünün Adana - Ulukışla -Konya - Afyon - Eskişehir ar. sinda yaptırmakta olduğu yen! telefon hattı işi de çok İlerlemiştir
Şimdi Ankara yolile sağlanan konuşmalar bu hattın açılması 11e doğrudan doğruya Eskişehir yolile yapılacaktır.
Ankara hukuk talebesinin tetkik seyahati
Ankara 0 (Telefonla) — Hukuk fakültesi talebelerinden bir grup bugün Beyhan ve Hatay’a tetkik seyahatine çıkacaktır.
50,000 lira ikramiye bir ahçı ya düştü
Milli piyangonun bu aykl talihlisi Karagümrük'te 25 yaşında ahçı tsma-lldir. Şu tesadüfe bakınız kİ ahçı İsmail'in dükkânı, 1945 yılbaşı büyük ikramiyesini kazanan salepçi Mehmet Çöban'ın dükkânı İle yanyana-dır. Biletine bu ayın en büyük İkramiyesi 50 bin lira vuran İsmail: nBen esnaf geldim, osnnf gideceğim» demekte ve Mehmet Çoban gibi öyle apartman almak taraflısı olmadığını söylemektedir.
İŞÇİ mukaveleleri
Ankara S — Esnaf odaları, İş kanunun a tabi olmıya n dükkân, a tel ye ve İmalâthane gibi İş yerlerinde çalıştırılan usta, İşçi ve çırakların haklarını korumak maksadiie yeni bir karar almıştır. Bu karara güre mezkûr iş yerlerile, işçiler arasında karşılıklı mukaveleler yapılocak ve mukavelesiz işçi çaiıştırılmıyacaklir. Bu mukaveleler karşılıklı her türlü haklan koruyacak şeklide yapılacak, hem İş sahibi, hem de işçi lehine hükümleri ihtiva edecektir.
Ali İhsan Sâbis - Rıza Çavdarlı muhakemesi Rıza Çavdarlı, neşrettiği bir broşürde Ali İhsan Sabisi tahkir ettiğinden dolayı bir sene hapse mahkûm olmuştu. Bu karar temyiz mahkemesince bozulduğundan bu sabah asliye yedinci ceza mahkemesinde yeniden duruşma yapılacaktı.
Ali İhsan Sâbis mahfuzen mahkemeye getirilmişse de Rıza Çavdarlıya tebligat yapılamadığından muhakeme Önümüzdeki çarşambaya bırakılmıştır.
Karacabey bölgesini sel bastı
Ankara 8 — Bursadan alınan haberlere göre Karacabey havalisi su altında kalmıştır. Buraya Bursadan yardım ekipleri gönderilmiştir.
Ankara dil tarih fakültesi
Ankara 8 — Ankara dil, tarih fakültesi 26 şubata kadar sömestr tatili yapmıştır.
Ankara Belediyesi et ihtiyacını temin ediyor Ankara 9 (Telefonla) — Ankara Belediyesi, şehrin et ihtiyacını karşılamak üzere kasaplık hayvan temini hakkında gerekli tedbirler almaktadır. 400 koyun dün Ankaraya getirilmiş ve mezbahada kesilerek satışa çıkarılmıştır.
Sıtma kongresi dün sona erdi
Ankara 8 — Dört gündenberl süren sıtma kongresi bugiüı sona ermiştir. Komisyonun kendi çalışma konulan üzerinde yapılması gereken İşlere dair hazırladığı raporlar öğleden sonraki genel kurul toplantısında görüşülerek kabul edilmiştir. Kongrece verilen kararların derhal tatbikine geçilecektir.
Yeni bîr
Alman silâhı
27 kiloluk uçan bombalarmış
Londra 9 (AA.) — Daily Mail gazetesinin Zürich muhabiri bildiriyor: Toprakları üzerinde Müttefiklerin kütle halinde altınlarını durdurmak İçin Almanların son ümitleri şimdi bir sardalya kutusuna benzi yen- yeni tip bir -V- bombasıdır. Almanlar bu bombanın son eksikliklerin! de tamamlamak üzeredirler. Bu bomba 27 kilodur Bu bomba çok yüksekten uçan bomba uçaklarını bile, hattâ bu uçaklara isabet etmese bile düşürmektedir. Bu yeni silâh in-lllâk ettiği zaman uzak mesafeden bile bir uçağın kanadını veya kuyruğunu kırabilecek bir hava boşluğu yapmaktadır. Bu bombanın yapılışı gayetle bösittlr. Hattâ, bu bombanın büyük bir kısmı lehimciler tarafından bile yapılabilmektedir.
üçler konferansı
(Baş tarafı 1 inci sahifede) tedlr. Bunun İçindir ki, ona gelecekte yapılması gereken muamelenin şimdiden tesblti lâzımgelmektedir.
Müttefik şefler! doğru bir haşinlikten ani olarak ümit verici bir zaafa geçerek Alman halkını boğazlaşmağa sürüklemek niyetinde değildirler. Almanya'nın bundan sonra dünya barışını bozmağa imkân bulmaması hususunda, Müttefiklerin aralarında aldıkları kararlarda hiç bir görüş ayrılığı yoktur.
Alman milletine son demeç
Londra 8 (AA.) — Reuter'ln siyasî muharriri bildiriyor:
Üç büyük şef orasındaki toplantı hakkında yapılan resmi demeçlerden açıkça anlaşıldığına göre, bu konferansın faaliyeti müşterek asker! harekât hakkında proje hazırlamak safhasını aşmış bulunuyor. Almanyanm askeri durumunun vahimleşmesi ve Alman sivil hayatının gittikçe daha fazla göze çarpan karışması dolayı-siyle üç büyük devletin doğrudan doğruya Alman milletine son bir demeçte bulunmaları muhtemeldir. Böyle bir teşebbüsün uyandıracağı tesirin serî ve hattâ kesin olabileceği de tahmin olunmaktadır. Alman propagandacıları yanlış İddialara kapılarak memleketlerinin yalnız Ruslar trafından işgal edileceğinden korkan Almanların azimlerini zayıflatmak üzere konferansta bu memleketin işgal ve kontrolü hakkında müşterek plânlar görûlmşütûr. Bu hususun konferansa alt demeçte açıklandığı bazı müşahitlerce ileri sürülmektedir.
Böyle bir karardan doğacak netice şu olacaktır kİ, Alman milleti en büyük korkusunun gerçekleşmlyeceğtnc İnanıp Müttefik kontrolünün müştereken yapılacağını anlayınca son neferine kadar mukavemetten vaz geçecektir.
Görüşülen meseleler
Londra 8 (AA.) — Times gazetesi, 3 büyük şef arasındaki toplantı hakkında şunları yazmaktadır:
Almanyanm şimdi gözle görülmekte olan askerî mağlûbiyetini taklbe-decek devreyi incelemek surotlle konferans. dikkatini Almanyaya tahmil edilecek mütareke şartlarının son teferruatına. bu memleketin Müttefik İşgali altında tutulmasına, emniyeti tesis etmek ve sağlamak İçin bir dünya teşkilâtının kurulmasına ve kurtarılan Avrupada normal şartların ladesine hasretmektedir.
Almanyada 3 işgal bölgesi bulunacaktır. Sovyetler işgal bölgesi doğuda. Amerikan İşgal bölgesi güneyde ve güney doğuda. İngiliz İşgal bölgesi de kuzeyde bulunacak ve muhtemel olarak Berlin 3 büyük devlet tarafından İşgal olunacaktır.
General de Onu 11 e, Almanyanm İşgaline ve barışın kurulmasına İştirak etmek hususunda Fransamn hakkını açıkça belirtilmiştir. Fransanın bu hakkının tanınacağı şüphesizdir. Bu suretle İngiliz ve Amerikan işgal bölgesinin bazı kısımlarından teşekkül eden kendine mahsus bir işgal bölgesine Fransa da sahip olacaktır Bundan başka diğer Müttefikler de bazı Alman bölgelerinin işgali hususundaki isteklerini belirtmek için seslerini yükseltmiş bulunuyorlar.
Konferans sonunda yayınlanacak olan son demeçte kayıtsız şartsız teslim neticelerinin tâyin edilmesi mümkündür.
Refik • Naşide Saffet dâvası
Bayan Naşlde Saffetle B. Refik ve yine B. Refik ile bayan Naşlde Saffetin zevci B. Afif arasında tahaddüs eden sirkat, hakaret ve tehdit dâvalarının rüyetlne bugün 6 ne» asliye ceza mahkemesinde saat on buçukta devam edilecektir.
Sade yağ biatleri
Son bir ay zarfında sadeyağ flitlerinde oldukça mühim bir artış görülmüştür Toptan kilosu 370 kuruşa satılan yağlar bugün 410 kurusa sa-Utmaktadır. Piyasada bol miktarda zeytinyağı bulunmaması buna sebep gösterilmektedir.
İtalyan
müstemlekeleri
Daily Herald gazetesinin bir makalesi
Londra 9 (AA.) — İtalyan somur» gelerlnın İstikbalim ınccllyen Daily Herald gazetesi, daha iyi bir hal çaresi bulunmazsa, Bingazi'nin Miste mandası altına verilebileceğini yazmaktadır. Habeşistan’ın büyük bir kısmı İmparatora İade edildiğine ııâ> re Erltre’nln de Habeşistan'ın salüj hattına İlâve edilmesi mümkündür. Somali, strateji bakımından durumıi dışında alâka çekici değildir. Geriye Trablus kalmaktadır. Nedamet getirmiş olan İtalya bu Sömürgesini muhafaza edebilecek midir? Roma ümitsiz bir gayretle bunu istemektedir.
Atin ad a Elasın gizli tahrikleri
Londra 9 (AA.) — Daily Mail gazetesinin Atina muhabiri. Elâs’çılarm Atina dahilindeki gizil faaliyetlerinin artmakta olduğunu bildirmektedir. Mills teşkilâtının bir beyannamesi Yunan ml’li muhafızlarına dağıtılmıştır. Bu beyannamelede General Scoble’ye şiddetle hücum edilmekte ve Inglllzlerin Mısır’a götürdükleri Elâs’çı esirlere İşkence yaptıkları ithamı İleri sürülmektedir.
İngiliz resmi mahfilleri, Erns'a mensup dört propagandacının gizilce Atina'ya geldiklerini öğrenmişlerdir. Bu gizli beyannameler bu propagandacılar tarafından dağıtılmaktadır.
Dün gece Patlsria mahallesinde bir bomba atılmıştır. Bununla beraber kimse yaralanmamıştır
Atina 0 (AA.) — Selânlk’te sıla yönetim İlân edilmiştir.
Öderde Alman müdafaası
(Baş taralı 1 inci sahifede)
Süezya’da, KonJev orduları Öder batısında ilerlemişler ve bu nehri 30 kilometre geride bırakmışlardır. Sovyet tebliğine göre Emsdorn, Waldad ve Roserne kasabaları zaptedilmLştlr. Moskova’dan gelen haberler, mühim tank ve piyade kuvvtlerinln dalgalar halinde durmadan Oder’i geçmekte olduklarını bildiriyor.
Kustrin varoşları düştü
Moskova 9 (AA.) — Sovyet kuvvet lerinln Kustrin şehrinin cenup varoşlarına girmiş oldukları bildirilmekte» dlr. şiddetli çarpışmalar sonunda bS varoşlar işgal edilmiştir.
Berlin - Frankfurt yolu kesiliyor
Londra 9 (AA.) — Brltlsh ünite* Press a j asının Moskova’daki muhabiri, Sovyet kuvvetlerinin Franfurt -Berlin yolunu kesmek üzere olduklarını bildirmektedir.
Berline karşı tehlike büyüyor
Londra 9 (AA.) — News Chronldş gazetesinin Moskova’daki muhablrj Paul Wlnterton B B C ve şu telgraft çekmiştir:
«Berlin üzerindeki tehdit sürati* büyümektedir. Mareşal Zhukov ordu-lanna mensup mühim birlikler öder üzerinde toplanmış bulunuyorlar. Bu kuvvetlerin saû kanadı Berlin'e 60 kilometre mesafede bulunuyor.»
Himmler doğu cephesinde
Ncw-York 9 'A A) — Berlin rady(£ su, Himmler'in doğu cephesinde bıi* lunduğunu ve bir ordu grııpıına kumanda ettiğini bildirmiştir.
Moskovada hür Avusturya kom*tes
Londra 9 «AA ı - vews Clıronicl» gazetesinin bngiîn yazdığına göre, Sovyet hükümeti Moskova’da hilt Alman komitesine benzer bir hür Avusturya komitesinin kurulması için kolaylıklar göstermiştir
Avusturya halkına bu husustaki teklif General Tranner tarafından yapılmıştır. General Tranner bir aralık kendisinden «ok bahsettirmiş olan 44 üncü tümenin komutanı id).
Konya valisi şehrimizde
Konya valisi Fuat Tuksal husus* İşlerini görmek üzere şehrimize gel-miştlr. ____
BORSA
8 2/1945 fiatlerl
Londra üzerine 1 sterlin 3.22
Nevyork üzerine 100 dolar 130.50
Jcnevre 100 tsviçre Fr 30 3253
Madrid üzerine 100 peseta 12.89
Stokholm üzerine 100 kuron 31 1325
BOKSA DIŞINDA
Reşadiye alt.ını 35.40
Gulden 32.40
Külce Bitin mı uram> 5.13
Takvişn -5-—>
Beter 25 - Kasım 94
İmsak Güneş Öğle ikindi Alc Y uıl
E. 11.49 1.30 6 54 9 41 12.00 1.33
V 6.23 «03 13.28 16 16 18.35 2" 16 |
Created by free version of 2PDF
9 Şubat 1Ö48
AKŞAMDAN AKŞAMA
Bu harbin milyonca dramından biri daha..
Şatolardan birinde tamirat yapılırken duvar yıkılmış. Arkasından Fransızların «oııblieHen dedikleri bir giril oda çıkmiş. Meğer orta çağ »alimlerinden b.iri, • odaya, düşmanlarını hapsederek diri diri mezarda bırakmış İmiş. Aç, susu», havasız, gırpına-raktan ölmüşler. Aradan asırlar geçmiş. Şimdi., üzerlerine örülmüş duvar yıkılınca her birinin son nefesini hangi pozda verdiği iskeletinin şeklinden anlaşılıyor: Kimi ikf büklüm, tostoparlak olmuş; kimi tavanlara tırmanmak İçin bir kurtuluş hareketine girişmiş; kimi, mustarip başım avucuna dayamış.
Bu fotoğrafı basan mecmua, reyim altında şöyle diyordu:
— Facialar muharriri Edgar Poe'nun geniş hayali bile hakikat hududunun ötesine geçememiş.
Geçen gun Refik Halid de, Fransada olup biten ve yargılanan bir faciadan bahsediyordu. Bütün bunlar, aklıma yakından bildiğim bir ailenin tirdi
Bunlar Filiatinli Kendileri hakkında terdi:
— Bir Yahudi on san kadar iş bilir, tüccardır. Fakat biz beherimiz on Yahudive bedeliz. Çünkii Ftnikdilerin to- j Tunlarıyız. Onlar. asırlarca dünyanın her yerini dolaşmış-lar; kâinat ölçüsünde alış verişi fca d etmişi er...
Bahsettiğim aile ise, bir adını daha ileri atarak şöyle diyebilirdi:
— Biz filânca ibnl lüâDİar on Finikeliye bedeliz. Zira onların yirminci asırdaki torun lan arazında ticari ve malî dehâmızı g ös ter dik: Zengin olduk.
İşte bu durumda olan ailenin Telsi, geçen harbin sonunda Avrupada şöyle bir 1 âmeli! çevirmeğe gidiyor. Bertin i* merkezine bir de yerleşiyor kİ: Cennet! Yahut cinnet... O ne mark düşüşüdür öyle?
— Bu elbise kaça?
— Şu kadar mark. (Osmanh lirasına tahvil: 0? kuruş.) Aradan bir balta geçiyor:
— Bu kürk kaça?
— Şu kadar mark. (Oamanh ' Mrasına tahvil: 27 kuruş.)
Antika tabak takımları, silâh kollekriyonlan: On iki liraya... Yedi buçuk liraya.,. Al, al, hepsini al... Fakat bunlan nereye ( koymalı?
Derken tur teklif: Meşhur cad- : delerin birinde, köşe başında do : kus katlı bir bina satılık: 650 lira verilirse... Şaka mı? Rüya mı? Ne şaka! Ne rüya! Altından bir ' orostopoluluk çıkmasın? Kayır! Tapuda tescil tamam. . Buyrun anahtarları... Bu mermer holler, bu abanoz kapılar!... Şayet İşin İçinde bir riziko bile varsa bu kadar ucusluğa dayanılma»; Bir, bir daha, heş daha, on daha... Berlintn köşe başlarında, ferah- ■ tn# inanlaralı binalarından I edinmiş, edinmiş... Göedc« çıkardığı para. b*r kaç on bin OsmanlI lirasından İbaret!..,
Fakat bir de korku geğirmiş, »ra Almanya az çok belİHİ dü-»eltloce, bu farz eld? edilmiş bj-nalan yeni sahiplerinden istimlâk edip eskilerine vermiş. Vermiş amma, şansa bak im, şansın parlaklığına bakın: Kanunun şümulü FilisttnM ailenin aldığı tarihten sonraya mahsus... Onla-jw# neleri var, neleri yok, keıv diterine kalıyor Karun oMular. Eş dost, kıskançhk içinde:
— Gördünta mü talihi!...
Derken llitlor rejiminin yeni 1 kanunları: Başka memleketlerdeki ilişiğini kesenler, gelip Al- ' manyaya bütün servcllerite yerleşenler, ancak onlar Reteh’taki mallarına sahip olabilecekler...
Nargile marpucu elinde, Filistinli uzun uzun düşünüyor, taşınıyor; hesaplıyor, kitapbyor. Nihayet Finikell ecdadmm ilhamından gayrete gelerek, karısı hm, çocuk! _nna:
— Yallah Berlin’e! • diyor. Gidif o gidiş...
Ekseriya: »Ne İyi bilirimi Ne İyi kestiririm! Tabii: İyj İdare ■ öderim.. Tedbir alının .»
Ne idaresi? Ne tedbiri?... Hey gidi koca tesadüf!
(Vâ - Nû) .■
Umumî meclis
Aya sofya hamamı müze olacak
Ahşap atelyeler
Yeniden âzami fiat kararlaştırılacak
dramını ge-
Araçlardır, şöyle der
Umumi meclis dün ikinci reis vekili B. AbdOlkncllr Karamürselln reisliği altında toplanmıştır. Reislik makamından gelen teklifler okundu. Bu arada Ayosofyadakl meşhur tarihi hamamın müze haline konulmak üzere yapılan teklifi kavimin ve mülkiye encümenlerine havale edildi.
tik öğretim s*ferberllğl münasebetiyle tstanbulda İlk tahsilin şimdiye kadar geçirdiği ve ileride alacağı gelişmeleri fotoğraflar, haritalar, grafiklerle göstermek üzere bir müze kurulması muvafık görülmüştü. Aya-sofya hamamı bu mafeada tahsis edilecektir.
Fabrikatör B. Şaban özyalçin adında bir zat, Eytlpde 4000 metro »ıı-rabbaindak! arsasını bîr dispanser İnşa edilmek tilere Belediyeye vermektedir.
Arsa sahibi, dispansere (Doktor Sadık tfnmanl isminin de verilmesini İstemektedir. Meclise gelen bu teklif de kavanln encümenine gönderilmiştir. Meclis pazartesi günü toplanacaktır.
Belediyece birbirine zıt iki karar verilmemiştir
ni el âde tn-
ÜnıveF«if “ ’’ gömektr tatili
Üniversite taflmatnamesl mucibince 10 şubat cumartesi gününden 38 şubata kadar devam eden sömestr tatilinin bu sene de yapılmasına karar verilnj,lştir.
öğrendiğimize gör» M4 - 946 ders yılı sömestr tatili yarından İtibaren başlayacak, şubat «onunda nihayet bulacaktır. 1 mart perşembe günü de normal tedrisata devam edilecektir. _______________
Dün tifüa olması mel 4 hasta hastaneye kaldırıldı
Dün şehrimizde tltttelü olması muhtemel görülen 4 hasta muhtelif hastanelere kaldırılmıştır.
Okullarda tifüse karşı alman tedbirler arasında bazı öğretmenlerle müfettişlerin «iilanmalanna karar verilmiştir. Bunlar, köy öğretmenleri, eğitmenler, köy enstitüsü müdürleri, öğretmenleri ve idare memurları. gezle! öğretmenler ve ilk öğretim jBÜfetttştarldfr Aşırım yapılmama yarmdBn İtibaren başlanacaktır.
Belediye kanununun on. beşinci maddoslnln bir fıkrasına göre şehirlerin yangın tehlikesinden korunabilmesi İçih yangın çıkmağa «lverlşll olan mUesse seterin ahşap binalarda bulunmamaları lâaımgelinektedir.
Belediye bu kabil mücsseşelere muayyen mühletler vermiş ve bu mühletlerin sonunda kftgir binaya, laşın-miyanlarin faaliyetine müsaade etmlyerek derhal kapatılacaklarını tebliğ etmişti.
Diğer taraftan bazı gazetelerde fabrika ve atleylerln ahşap binalarda bulunması tahinde bazı mütalâa ve haberlere tesadüf edilmektedir. İstanbul'un asurlardanberl yangınlardan çektiği büyük felâketleri önlemek Üzere belediyenin bu pek yerinde kararını bozmak İstlyfn bu neşriyat, şimdi mahiyetini değiştirerek belediyenin İki zıd karar verdiğinden bahsetmektedr.
Bu mevzu etrafında bizim yaptığımız tahkikatın neticesi şudur:
Şehrin yangından korunması hak-kındakl karan veren — muayyen gazetelerin yazdığı gibi — daimi encümen dsğil. umumi meclistir.
Daimi encümen umumi meclise niyabet şuretile hareket eden bir kanuni teşekkül olduğundan ne kanunun sarahatine, ne de meclis tarafından verilen kararlara aykırı bir karar veremez. Ancak daimi encümen, umumi meclisin kararı çerçevesi dahilinde müracaatlara cevap vermektedir. Neteklm bir tütiin deposunun ahşap binada bulunamıyacağmı umumi meclisin evvelce verdiği karara dayanarak müessese sahibine bildirmiştir.
Belediye ’ reislik makamının kaymakamlara yaptığı tamim, umumi meclisin verdiği karara dayanmaktadır.
Mamafih, yangından korunma talimatnamesinin kül halinde bütün maddelerinin müzakeresi bugünlerde umumi
mecllste görUşHlecelrtlr.
KÜÇÜK HABERLER
* Beşiktaş ve Beyazıt postanelerinden sahte havalelerle para çekmeğe muvaffak olan Fatih, Dündar ve Niyazmln muhakemeleri ikinci ağır ceza mahkımesinct intaç edilmiş, müddeiumumi İddiasını serdede-rek Uç suçlunun da ecza kanununun 330 ve Ö» inol maddelerine göra oMAİandirilmasını İstemiştir. Muhakeme, suçluların müdafaalarını yapmaları için çarşamba gününe bırakılmıştır.
A- Bir müddet evvel Dolapderede Sultan İsminde bir kadın yüzünden kocası Klrkoru öldüren Haçiğin muhakemesine dün ikinci ağır ceza mahkemesinde devam edilmiş ve on üç şahit dinlenmiştir. Bu şahitler Haçikle Sultanın nıünasebetUr olduğunu ve Ktrkoru Haçiğin öldürdüğünü anlatmışlardır.
Muhakeme, evrakın tetkiki İçin talik edilmiştir.
* İM yıl evvel aerbsa rekabeti sağlamak İçin pansiyonların tarifeleri otel tarifelerinden ayrılmamıştı. Bundan İstifade eden hususi mahiyetteki ba2i talebe pansiyonlarının talebeden fazla para almakta oldukları yapılan şikâyetlerden anlaşılmıştır. Yen! encümen kararında pansiyonlar otel tarifelerine dahil edilmediklerinden pansiyon i ardaki eski tarifeler Belediye tarafından toplatturıl-jnaktadır. Bundan sonra pansiyonlara, tesfelt «dH«n kendi tarifeleri tatbik edilecektir.
* Dün Bebekte Aralık sokakta bir kaldırım kenarında elli yaşlarında bir erkek cesedi bulunmuş, hüviyeti hakkında tahkikat yapılınca bunun Şişil Hammoğlu sokağında oturan vasU oğlu Dlyamandi olduğu tesblt edilmiştir. Adliye doktoru Iawt Işıman çeöedi muayene etmiş, kalb sektesinden öldüğünü tâyin ederek gömülmesine İzin vermiştir.
KARAR ZAMANI
|Yazan: SUMNER WELLS FT
BİRİNCİ KISIM ÜÇÜNCÜ BAHİS
Avrupaya misyonum: 1940
■it Dağıtılmak üzere Belediye cemine verilen 16 kamyon şasisinin Belediye teıkllâtına dahil miiesseâeter-de kuHamlmfiîJina karar verilmiştir.
Şark «inema«ı müdürünün Ölümü dâvası sineması müdürü Fuad'in ile ölümüne sebebolmak-
İstnııbulun et İhtiyacını karşıhya-cak besili hayvan gelmeğe başlayınca. yaz ihtiyacını karşılıyan çayır hayvanına nazaran daha pahalı olan besili hayvan flntlerlnln yeniden tetkiki lâzım gelmiş, aynı zanranda birkaç gövde satıp güçlükle kazanan küçük kasapların kârlarını arttırmak üzere Belediye et flütlerini İki yüz on kuruşa çıkarmıştı. Fakat bu flat resmen İlân edilmediğinden, bazı kasaplar bu flate riayet etmlyerek etin kilosunu İki yüz yirmi kuruştan «atmaktadırlar.
Belediye İktisat müdürlüğünün gösterdiği lüzum'üzerine et Hallerinin maliyetini hesabederek kâr hâd-dlnin tâyin edilmesi için Daimi encümene bir teklif yapılmıştı. Bu mev-zııu inceiiyen Daimi encümen, 51û numıuırlı kararnameye göre kâr had-dlnlln tâyini Ticaret Bakanlığına alt olduğundan. Daimi encümenin ete kâr haddi tâyin edemlyeceğine. Belediyenin ancak âzami flat koyabileceğine karar vermiş ve evrakı İktisat müdürlüğüne geri vermiştir, şimdi İktisat müdürlüğü, etin âzami Hatmi yeniden tesblt ederek Daimi encümene bildirecek ve Daimi encümenin tasdlkından sonra etin kaça satılabileceği Belediye tarafından kasaplara tebliğ ve Hân edildikten sonra bu fi-atten fazlaya satan kasaplar hakkında Milli korunma kanunu hükümleri tatbik edilecektir.
* Evvelki gün mezbahada yapılan kesimde 3540 karaman. 150 kıvırcık, 360 kara yaka koyunu, 1100 süt kuzusu. 600 keçi ve 500 de sığır olmak üzere ceman 5300 baş hayvan kesilmiştir.
Şark tekme tan suçlu ve mevkuf komiser muavini Muammerin muhakemesine dün birinci ağır ceza mahkemesinde devam edilmiştir. Geçen muhakeme celsesinde dâva dosyası tıbbı adliye gönderilmiş ve ölüm sebebi hakkında bir rapor üslenmişti. Dünkü celsede Tıbbı adli müdürlüğünden gelen bir tezkere okundu. Bu tezkerede, icabe-den raporu verebilmek için, müteveffa Fuad'a alt ve Cerrahpaşa hastanesinde bulunan tabelâ ve müşahede kâğıtlarının tetkik edilmesi lcabettl-ği, binaenaleyh bu evrakın hastaneden alınarak gönderilmesi istenmekteydi.
Müddeiumumi muavini Demir Dul, Tıbbı adlinin yerinde olan bu isteğinin in fasını taJcbettl. Muhakeme de. Cerrahpaşa hastanesinde bulunan Fuad’a alt tabelâ ve müşahede kâğıtlarının aldırılarak dâva dosyeslle birlikte tekrar Tıbbı adli müdürlüğüne gönderilmesine kıvrar vererek muhakemeyi ayın 22 nel günü sabahına bıraktı. ________________
Bakırköy'de Lus ekmek darlığı ktanbulun her semtinde, her fırında arandığı saman beyaz eknuk bulunduğu halde, Bakırköy'ünde beyaz ekmek darlığı devam ediyor. Bakırköy ünde mevcut üç fırından yalnız birisi beyaz ekmek çıkardığı İçin halkın gösterdiği rağbeti karşılayacak. miktarda has ekmek çıkaramamakta ve bu yüzden fırının önü ve içi, her gün saatlerce beyaz ekmek beküyen halkla dolup taşmaktadır. Bu darlık yüzünden isf lyenler değil, hastalar bile beyaz ekmtk alamamaktadır. İstanbul'un her semtinde, halkın ihtiyacına yetecek miktarda beyaz ekmek çıkarıldığı lyılde, Bakırköyiln-de bu darlığın devamına müsaade etmemek lâzımdır
Bakırköy'den aldığımıs bir çok mektuplarda bu vaziyetten acı acı şikâyet edilmekte ve bunun önüne geçilmesi için Alâkadar makamın nazarı dikkatini çekmemiz., temenni edilmektedir. Bakırköylülerln bu pek yerinde şikâyetlerini önHyecek tedbirlerin derhal alınmasını beklerl&
Boğaz otobüsleri
B T. T. İdaresinin kar yüzünden •«ferleri kesilmiş olan Boğaz otobüs-lerl yeniden işlemeye başlamıştır.
RADYO
ANKARA RADYOSU
Bugünkü program
Radyo salon orkestrası,
18.30
Mussolininin muhtelif meseleler hakkında düşünceleri ve anlattığı Alman sulh şartları
Nikâh
Müteahhit KilenU Nail Beden kızı, Ali Mıthlddln Hacıbeklr yeğeııl Neolâ Beden ile ytabaçı Şükrü Değerin oğlu Erdoğan Değer Beyoğlu evlenme dairesinde nikâhları dılar. 8/2/946 perşembe
Satıma çıkarılan ithali malları
Gal. Tünel caddesi No 48 de M. G. O. Half. Vahram Oesar'a demir testere laması, Ankara Posta cad. No. 90 da M. ve A. Hanlf kardeşlere kamyon yedek akşamı, İst. Ye?lldlrek No, 3 de koyuncu zadelere muhtelif makine akşamı, Ayvaruarayda Mlhael ÇlkvaşvUi fabrikasına anilin boya ve uzvl anilin boya, İst. Mehmetpnşa handa Çelebon İllete Hldrosuifit, İst. Haçopulo handa Polat. Ltd. Şirketine şap, Sirkeci Ada handa Şark Merkez ecza deposuna damlalık şişe, istiklâl caddesi Ravona apartmanında Mustafa Sami özgirltll'ye yünlü kupon, İst. Sünbüllü handa Mehmet Hüseyin Tatarlye pamuk kadın elbiseliği. İst Katircıoğlu handa İbrahim Telci ve ortaklarına palto ve pantalon, Aşırefendl caddesinde Fatma Alakan ve ortaklarına palto ve pantalon, İstiklâl caddesi No. 108 de Mir Katro halefi J. Plurlse yünlü mensucat. Mudanya Hallt pasa cad. No. 7 de Babrl Pozana kuru sığır derisi.
18
Konuşma, 18.44 Saz işerleri, 19 Haberler, 19.20 Gcçpılşte bugün. 19.35 Faaıl, 10.45 Konuşma. 20 Faslın devam), 20,1$ Radyo gazetesi. 30.46 Temsil, 21.30 Serbcs saat, 2J.45 Tarihi Türk müziğinden örnekler, 22.1B Müzik: CPl.l. 32.43 Haberler.
Yarın sabahki program
7,30 Spor saati (Vücudumuzu çalıştıralı mı, 7.40 Haberler, 7.55 Müzik: (Pl.>, 12.30 Radyo salon orkestrası, 12,46 Haberler, 13 Radyo salon orkestrası. 13.30 TürküleT, 13,40 Şarkılar, 14 Cumhurbaşkanlığı armoni muziknsı.
MEVLÜT
Kurtuluş müessezeBİ sahiplerinden merhum zevcim:
HAKKI CEMAL ÜÇER İn vefatının yıldönümü olan 12/2/1945 pazartesi günü saat 16 da Ayaspaşa’-dn Mete caddesi Bedri Bey Apt. No. 9 dakl evinde, unun aziz ruhuna ithaf edilmek üzere Mevlıit okunacağından kendisini sevenlerin teşriflerini rica ederim.
Seza Üçer
M E V L Û T
Arta eşim, merhum Cevdet Cebenin ruhuna ithaf olunmak üzere 11 şubat Oiö pazar öğle namazını
müteakip saat Teşvikiye ca-
miinde mevlûdu şerif okunacağından kendisini tanıyanlar ve azru buyuranların teşrifleri rica olunur.
EŞİ BERAAT CEBE
TEŞEKKÜR
Sevgili annemiz Makbule Hakul'un vefatı üzerine bizzat cenaze merasiminde bulunmak, telgraf ve mektupla baş sağlığı dilemek sııretüe acılarımızı paylaşmak lûtfunda bulunan akraba ve dostlarımızın gösterdikleri alâkaya ayrı ayrı teşekküre teessürümüz mâni olduğundan bu hususa muhterem gazetenizin tavassutunu rica, ederiz.
EVlfttlarit Hayriye Atoy, Şükrü Hfikul
Teşekkür
Sevgili aile büyüğümüz eski Sivas mebusu;
RASİM BAŞARTn vefalı dolayıslle cenazesinde bulunmak, gerek şahsen gelmek, gerek telgraf ve mektup göndermek auretlle acımızı paylaşmak lûtfunda bulunan yüksek zevata, merhumun aziz arkadaş ve hctmşerllerlne, kıymetli arka-Vc akrabalarımıza derin teşekkürlerimizi nrzederllz.
Sşl, kışlan ve damatları
Silâhlanma vc ekonom.1 meselesi
Bundan sonraki konuşmamız, hemen de silâhlanma meselesine, ekonomi, siyaset İşlerine İnhisar etti. M’ussollni'ye, Amerikanın salim bir mİ netler arası İktisadi sistem kurmak ve harbden sonra silâhlan azaltmak için tarafsız memleketlerle fikir teatisi IçLn yaptığı müracaatı hatırlattım. İtalyanın buna vereceği cevabın, hükümetimin bu hususta ne düşündüğünü sormaktan İbaret olacağım söyledi. Kendisin®, beraberimde Amerikanın milletlerarası iktisadi münasebetler hakkındakt görüşünü tesbit eden yazılı bir muhtıra getirdiğimi bildirdim. Mımollnl'nln 1934 senesi 26 mayısında Mebuslar meclisinde söylediği nutukta İleri sürdüğü fikirlere vâkıf olduğum için, hükümetimin görüşlerlle bu fikirler arasında bir mütabakat mevcut olduğuna kani idim.
Bunun üzerine, benden, bu muhtırayı İstedi; ve onıı kelime kelime okudu. Okudukça tefsirlerini de yapıyordu. İlk paragraf baklandaki tef-slrl şu idi: «Molto Bw»IIo kelimesine kadar mutabıkım. Fakat maalesef İtalya hiçbir zaman dünya ham madde kaynaklarından müsavi şartlar dahilinde istifade edecek vaziyette bulunmamıştır.»
Muhtıranın, devletler arasında fark gözetme kısmına gelince . dedi k1: «Ottana anlaşmasında olduğu kadar devletler arasında fark gözeten bir misal var mıdır? Roosevelt idaresinden evvel Amerikanın tatbik ettiği gümrük tarifesi siyaseti buna diğer bir misal değil midir?»
Beyannameyi okuvup bitirince, dedi kİ:
«Bu beyannamenin her kellmerile mutabıkım. Buradaki fikirler benim 1934 ta söylediğim, bugün de inandığım prensiplere uygundur. Fakat İtalyanm otarşik siyasete baş vuran devletlerin sonuncusu olduğunu, ve bunu da kendini müdafaa için eon çare olarak kabul ettiğini unutmamalısınız. İtalya gibi fakir bir memleket. İngiltere, Ottawa anlaşmasını yaptıktan, ve diğer Avrupa milletleri otarşi riyasetine «aptıktan ve rran-sa Kota «İstemini ve birçok tahdidatı kabul ettikten sonra, bundan başka bir şey yapamazdı. Hükümetinizin bu muhtırada İzah edilen riyaseti, milletlerin varmaları lâzım gelen İdeali İfade ediyor. Fakat şunu hatırlatmalıyım ki. milletlerin gene blrlblrlerlle ser beşçe ticaret yapabilecekleri zaman tekrar gelirse, devletler müspet ve kati bir silâhsızlanma plânında mutabık kalmadıkça, bu ideal! hakikat sahasına çıkmak mümkün olama?.. Milletler milli gelirlerini silâh İmaline surfettlkleri müddetçe, salim bir milletlerarası ekonomik münasebetler tesis! ümldedllemez.»
Dedim kİ. Amerika hükümeti de sırf bu maksatla, tarafsız memleketler. bahsettiğim ana prensiplerde anlaştıkları takdirde, sulh geldiği 'a-nı&n bu ideallerin tahakkuku hususunda, tarafsızların nüfuzundan istifade edilebileceğini zannederek btı telkini yapmaktadır.
Mussolinl, buna verdiği cevapta, nüfuz «ahlbl memleketlerin Amerika, Japonya ve ttalyadan İbaret olduğunu. halbuki Almanya He olan münasebeti bakımından, hülyaya tarafsız da denilemlyeceftinl söyledi. (Dikkate şayandır kİ. bütün konuşmamız esnasında Mussollni, Mihver bağından yalnız bu kadarcık bahsetmiştir l Sulh geldiği zaman Amerikan nüfuzunun kati olacağını ve bizim iktisadi münasebetler hakkındakl görüşümüzün bütün milletler tarafından kabul edileceğini İlâve etti.
Sonra sözüne devam ederek, o tarihte mânevi bir laslrln hiçbir kıymeti olamayacağı mütalâasında bulundu. Onun fikrlnce her hangi yapıcı bir adım atmadan evvel, âdil bir siyasi sulhun esaslarını bulmak lâzımdır.
Sözünü keserek, bildikleri gibi, Reis tarafından Avrupada sulhu kurmanın bugünkü imkânları hakkında kendisine rapor vermek üzere tav2İf edildiğimi söyledim. Vazifemin bir kılanı da. hiç şüphesiz, Mussollnl’nin bu mevzu hakkındakl görüşünü öğrenmekti.
Almanyanın «ullı şartlan
Bunun üzerine, Mussolinl, Almnn-yanın kabul edebileceğini zannettiği şartlan İzah etti ve Avusturya, Slo-vakya, Bohemya ve Moravya hakkında evvelce kont Clano'nun söylediklerin! tekrar etti. Bira Polonya meşe-
leşine gelince, ayağa kalktı ve şiddetli bir lisânla!
— Polonya milleti, kayıtsız, şartına istiklâl ve hâkimiyet hakkına sahiptir. Bu hususta, ben de onlara zahir olacağım. Fakat bu. Polon yanın muhtelif azlıkların mânâsız bir şekilde birleşmesinden doğması demek değildir. Geçen yirmi sene için Avrupa-nın zehri azlıklar meselesi oTmııştur. Bu esaslı hatâ tekrar edilmemelidir. Alman olan Danzlg, koridor ve Posen Almanynda kalacaktır. Fakat hakiki Polonylılar denize mahreci olan bir hür Polonyaya sahlboiacaklardır
— Ya, «imdi Rusların hâklmlycU altında buludan hakiki PolonyalIlar ne olacak? dedim.
MussollnJ, bunların Ruş'polon yasından yeni Polonyaya hicret edebileceklerini söyledi. ve ilâve etti
— Hepimiz için, Rusya He harbe hazır lanmakt an başka çare var mt-| dır?
Sonra, sözüne devam ederek. Hiçlerin 23 şubatta söylediği nutka büyük bir ehemmiyet atfetmem lâzım geldiğinde Lsrar etti. Bu nutuk sarihti. Nutukta bahsedilen «Orta Avru-padaki hayati menfaatler» Mussolininin şimdi söylediğinden başka bir şey değildi. Almanyaya müstemlekelerinin geri verilmesi diğer bir âmildi. Mussolinl, Bitlerin Orta Avrupada İstediği mevkie sahlbolmasinı haklı görüyor ve böyle bir hal çaresi bulunmadıkça devamlı bir sulh olamı-yacafiına kani bulunuyordu. Sonra süratle İlâve etti;
* — Sulh müzakereleri başladığı zaman İtalyanın haklı iddiaları da tatmin edilmek lâzım gelir. Bugün ou iddiaları ortaya atmıyorum, çünkü bir tımarhane haline gelen Avrupa yeni heyecanlara dayanacak vaziyette değildir. Fakat İtalya Akdenlzc serbes girip çıkamadıkça hakiki bir sulh olamaz.»
Burada ve bütün konuşmamız esnasında Mussolinl, İngiltereden hep acı bir lisanla bahsetti. Müttefik milletlerin, Almanyanın kuvvet ve kudretini ve Almen teşkilâtının azametini çok küçümsediklerine kani olduğunu söyledi. Bunun üzerine kendisine »u suali sordum:
— Bu sırada Almanya ile Müttefikler arasında devamlı bir sulh İçin muvaffakiyetli müzakereler icrasına teşebbüs edilmesini mümkün görür müsünüz?
Cevabı sarihti:
— Evet.
Sonra İzah etli. Hart» içinde bulunan milletlerden hiçbirinin harbet-mek İstemediğine kani olduğunu vasiyetin 914 tekinden tamamen farklı olduğunu söyledi.
(Arkası var)
e HAV AT PCI SI
rffiĞfNÇ >Njjrr.aftcfır. “
sanat ve Hakikat
Büyüle bir muvaffakiyet
Dr. Zeki Tektaş
Doğum ve Kadın hastalıkları mütehassısı
Kadıköy, Bahariye Cad. M Telefon: 60177 Saat 14 ten 18 (• k.«br her gun
[■ Düğün, Tören, Çay
re benzeri toplantılarınızı hem ■ ucuz, hem zaril olarak /ı
AR KOKTEYL
SALONUNDA Yapabilirsiniz. | g A R Sineması altında
ŞEHİR TİYATROSU Dram KLsmında Saat 2030 da »AVLA KARTAL!
Komedi kısmında ftTKARI KÖŞK
Genç kızların eıı schharı Macar dilberi
ZİTA SCELECZKY
nın fevkalâde bir tarzda yarattığı
GÖRMEYEN GÖZLER Harika filiminin ŞARK sinemasında Gördüğü rağbet vc kazandığı muvaffakiyet hajseblte Ma BİR KAÇ HAFTA DAHA GÖSTERİLECEKTİR.
Bnlılfe 4
AKŞAM
9 ŞubAl 194=
ÖZBESİ
* Çocuk Esirgeme Kurumunun Eminönü kazası yıllık toplantısı 8/2-»45 akşamı Eminönü Halkevi salonunda yaıplmıştır. tdare heyeti başkanlığına doktor bay Salim Ahmet çalışkan, muhasebeciliğine bay Yusuf Ziya, sekreterliğe bay Nezihi, Amalıklara da bay Haşan Kara Haşan ve bayan Aliye seçilmişlerdir.
EGömlekiş"!
BİRİNCİ SİNİP ÇÖMLEKÇİ I
■ t«i- 30096 Slrkecf
■ Sinir hastalıkları mütehassısı fi
I Dr. Baki Tiregol I
I B'-'yoğlu İstiklâl Cad Kumbaracı [ ■■CEBİ Yokuşu 120. BIMBİ
İstediğiniz her çeşit Mobilya, karyola, hasır koltuklar ve saire şık ve ucuz olarak AHMET FEVZİ
ASRI MOBİLYA
Mağazasında bulabilirsin!» ts-tanbuj Rıza Paşa Yokuşu No. M Tel: 23467,
Tiirk Anonim Şirketi
İdare Kurulundan
özbesl Türk Anonim şirketi kurulunun 28/2/845 pazartesi glintl saat 11 de Şirketin Emlnönünde Akosman hanı 1/2 No. lu purosunda olağan yıllık toplantım yapılacaktır.
Ana sözleşmenin 33 üncü maddesi gereğince 10 hissenin oyunu kullanmağa yetkili olanlar genel kurula gi-feblllrler.
Hisselilerin toplantı gününden bir hatta önce şirket bürosuna gelerek hisse senetlerini vermelerini ve bir girme kartı almalarını rica ederiz.
GÜNDEM.
t — 1944 yılı İdare kurulu ile murakıp raporlarının okunması;
2 — 1944 yılı bllânçosu İle kâr ve zarar hesaplarının onaylanması va İdare kurulu il# muraklbln İbrası;
3— 1945 senesinde ödevi devam eden muraklbe verilecek yıllık Ödeneğinin atanması;
4 — İdare kurulunun huzur haklarının tâyini.
]
Pey akçesi Lira Kr
100 80
Davutpaşada Kasap İlyas mahallesinin çavuşzade sokağında 31 (apı. 1153 nda, G4 parsel No. lu meşrutahane arsasının tamamı (1273 hisse).
Yukarıda yazılı gayrı menkul 8'3'945 perşembe gnü pazarlıkla satılacağından, taliplerin pey paralarlle İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü Mahlû-lât kalemine müracaatları. . (1745)
Sanayi mektebi mezunu aranıyor
İstanbul elektrik, tramvay ve tünel işletmeleri umum müdürlüğünden:
İşletmelerimiz Müşteriler dairesi Fen şubesinde stajyer olarak çalıştırılmak üzere şimdilik yevmiye İle Sanayi mektebi mezunlarından üç kişi alınacaktır.
Askerlikle alâkası olmiyan isteklilerin lüzumlu vesIkalarBe birlikte 12/2/945 tarihine kadar Metro Hani beşinci katta Zat İşleri müdürlüğüne müracaatları bildirilir. (1748)
T
Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Umum idaresi İlânları
ıi)Ntıiıi)iııııiM(ıııııımMinııııııııiHiırıınıııımnıııınııı>ıııııııııııııiHiııııımımHiımıııııııııı«iııııııııııııi"iııi"iııııııııııu
Klasör sürgüsü alınacak
Devlet Demiryolları Haydarpaşa satın alma komisyonundan:
1 — (109000) yüz bin adet âdi klaaö rsürgllsil açık eksiltme İle satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli (2900; iki bin beş yu* Ura olup muvakkat teminatı (187) yüz seksen yedi lira (50) elli kuruştur.
3 — Buna alt şartname komisyondan parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme (28) Şubat 1945) pazartesi glinü saat (14,45) on dört kırk
bejde Haydarpaşa gar binası dahilindeki Haydarpaşa Satınalma komisyonunda yapılacağından arzu edenlerin vaktinde komisyonda hazır bulunmaları. sl743.
Teknik üniversite rektörlüğünden:
Teknik Üniversite kütüphanesi için imtihanla memur alınacaktır. Kütüphanelerde çalışını» olan ve en az İlse tahsili yapmış isteklilerin 15'2/ 1945 tarihine kadar Rektörlüğe müracaatları lllân olunur. (1713i
Tıp fakültesi dekanlığından:
Fakültemiz Birinci Cerrahi Kliniğinde 120 lira ücretli bir llboratuvar Îelliğiyle 120 lira ücretli bir başhemşirelik açıktır. İsteklilerin gerekli ev-aklyle birlikte 28/2/945 günü akşamına kadar Tıp fakültesine baş vurmaları. (1719)
Sümerbank iplik ve dokuma fabrikaları mües-•esesi Bakırköy bez fabrikası müdürlüğünden:
Fabrikamız revir ve ameliyathanesi için âlâtı cerrahiye ve hastane levazımı satın alınacaktır. İstekli firmaların ihtiyaç listesini görmek ve şe-rtdtl öğrenmek ve teklif vermek üzere Fabrika Ticaret serlvlslna müracaatları İlân olunur. (1714)
I ■
Türkiye iş Bankası
Küçük cari hesaplar
1945 ikramiye plânı
ÇEKİLİŞLER: 29 ocak, 2 Mayıs, 24 ağustos, 1 kasım tarihlerinde yapılır.
——_ 1945 İKRAMİYELERİ __ 1 adet ARSA (İstanbul’da Büyük Yah’da Ada: 164, parsel No. 4, 923 M2.)
1 Adet 2000 Liralık — 2000.— Lira
3 » 1000 » — 3000.— B
4 > 500 » — 2000.— a
10 » 200 a 2000.— D
25 B 100 * — 2500.— •
100 > 40 , » — 4000.— B
150 » 20 » — 3000.— ■
300 D 10 » F 3000.— •
Türkiye İş Bankasına para yatırmakla yalnız para biriktirmiş ve faiz almış olmaz, aynı zamanda tallinlzi de denemiş olursunuz.
GRiPiN
Baş, Diş, Grip, Romatizma, Nevralji, Kırıklık ve blltlln ağrıları derhal keser
İcabında günde 3 kaşe alınabilir. Her yerde ısrarla GRİPİN isteyiniz
İstanbul Belediyesi İlânları
Keşif İlk Şartname ve te-
bedeli teminatı ferruatı bedeli
28712,50 2153,44 1.44 Belediye tahakkuk ve tahsil şubeleri
için yaptırılacak 150 adet memur masası, 150 adet memur sandalyesi ve 12 adet döşemeli sandalye
17028.01 1277,10 .85 Emlrgftn korusundaki Pembe Köşk ve
müştemilâtının tadil ve tamiri.
Keşif bedellerile İlk teminat miktarları yukarıda yazıtı İşler ayrı ayrı kapalı zarf usullle eksiltmeye konulmuştur. Mukavele, eksiltme, hususi vo fenni şartnameleri, proje, keşif hul&saslle buna miiteferrl diğer evrak hizalarında gösterilen bedeller üzerinden 1 inci kalemdeki işe alt olanı Belediye İmar ve diğer işe alt olanı da Blediye Fen İşleri Müdürlüğünden verilecektir. İhaleleri 21/2/945 çarşamba günü saat 15 de Daimi Encümende; yapılacaktır.
Taliplerin ilk teminat makbuz veya mektupları, İhale tarihinden 3 gün evvel birinci kalemdeki iş için Belediye İmar Müdürlüğüne ve diğer iş İçin Belediye Frn İşler! Müdürlüğüne müracaatla alacakları fnnl ehlyct imzalı şartname ve teferruatı ve kanunen ibrazı lâzım gelen diğer veslkalarlla birlikte 2490 No. 11 kanunun tarifatı çevresinde hazırlıyacakları teklif mektuplarını ihale giinii saat 14 de kadar Daimi Encümene vermeleri. .1352»
*
Şehrin muhtelif semtlerindeki iskelelerde toplanacak çöplerin üç ay müddetle açık denize dökülme surctlle imhası işi kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur Tahmin bedeli 80.000 lira ve İlk teminatı 4250 liradır Şartname ve teferrüatı 150 kuruş bedelle temizlik İşleri müdürlüğünden alınabilir. İhalesi 21/2 4)45 çarşamba gihıü saat 15 te Daim! Encümende yapılacaktır. Taliplerin İlk teminat makbuz veya mektupları ve kanunen ibrazı lâzım gelen diğer vesikaları İle birlikte 2490 numaralı kanunun tarlfatı çevresinde hazırlayacakları teklif mektuplarını İhale günü saat 15 e kadar Daimi Encümene vermeleri lâzımdır .1357»
Maarif matbaası müdürlüğünden:
Matbaamızın İstanbul Merkezinde Ayniyat Hesaplan kontrolörü için bir memura ihtiyaç vardır. 3656 sayılı kanunun esaslarına göre ücret ödenecektir. Askerlik ödevini yapmış ve memurin kanunundaki vasıfları haiz Lise, veya Yüksek Ticaret mezunlarının Ayasofyadakl Matbaamız Müdürlüğüne müracaatları. «İÖ82»
Sümer Bank inlik ve dokuma fabrikaları Müessesesi Defterdar fabrikası Müdürlü'ünde
Büytikada Verem Sanatoryumunda tedavide İken 12/12/944 günü vefat eden fabrikamız memurlarından 1921 doğumlu,
GÜMÜLCİNELİ MUSTAFA ÇETİNER'İN mevduatını almak üzere kanuni mirasçılarının İlân gününden İtibaren bir ay içinde müdürlüğümüze müracaat etmeleri Hân olunur. «1584»
İstanbul
Dosya No.
defterdarlığından:
Şartnamesi mucibince ayrıca yatırılması iâ-Muhammen Muvakkat zım gelen bedel teminat teminat Cinsi Lira Lira Lira
51185-73/48 Beyazılta Camcı Ali ma-1 hailesinin Zeyrıeb Kâmil) sokağında 919 ada, ) 45 parsel, eski 1 ye- > nl 18 kapı No. Iı kârglr) evin enkazı. )
51165-73 38 BCyaZltta Camcı A11 ma-) hailesinin Zeyneb Kâmili sokağında 919 ada, ) 8 parsel, eski 1 ye- ) nl 18 kapı No. Iı kârglr) evin enkazı. )
2500 188 2000
4
2000 150 2000
Yukarda yazılı İki parça gayri menkulün enkazı 28/2/949 pazartesi günü saat 15 de Milli Emlâk Müdürlüğünde müteşekkil koınsfyonria ayrı ayrı kapalı zarf usullle kaimen satılacaktır
İsteklilerin □ nüfus hüviyet cüzdanlarını İbraz ve 2490 sayılı kanunun tarifatı dalres[nde hazırlanmış teklif mektuplarını İhale günil saat 14 de kadar komisyon reisliğine tevdi etmeleri lâzımdır.
Taliplerin bu Lşe ait şartnameleri görmek ve fazla izahat almak İçin Milli Enflâk Müdürlüğüne müracaatları. «1752.
Gümrük muhafaza genel komutanlığı İstanbul satın alma komisyonundan:
Gümrük Muhafaza memurları için 300 takım resmi elbise He 50 takım sivil elbisenin 2J/2/945 çarşamba günü sflftt 15 de açık eksiltmesi yapılacaktır.
Muhammen bedeli 3850 lira ilk teminatı 288 lira 75 kuruştur. Şartname ve numuneleri komisyonda her gün görülebilir. İsteklilerin bel» gün ve saatte Galata Mumhane caddesi 54 numaradaki komisyona gelmeleri.
>1541*
İstanbul teknik üniversitesi satınalma komisyonu ’ şkanlığından
0750 tlra keşif ve 731 Hra 25 kuruş İlk teminatlı 5 kalem kütüphane möuleslnln 20/2/48 tarihinde saat 15 de kapalı zarfla ihalesi yapılacağı Hân olunur. ___________________________________*1549*
Eminönü Kaymakamlığından
Eminönü kazası 945 yılı bekçi ücretleri tahakkuk cetvelleri 6. 2. 945 tarihinden itibaren on beş gün müddetle her nahiyenin polis karakolları koridorlarına asılmıştır.
Her mükellef mıntakasındakl karakollara giderek kendilerine tarh ve tevzi edilen bekçi ücretlerini mutlaka görmeleri. Ve İtirazı olanların bu müddet zarrında bağlı bulundukları nahiyelere dilekçe ile müracaat etmeleri ilân olunur. (1592)
RANI Y
E EBE RANIY R — îususl bir hastanenin başhemşirelik vazifesi, ameliyathane 1da- I ve ameliyatlara yardım edecek tecrübe» bir ebeye İhtiyaç vardır. I edenler veslkalarlle beraber, şeraiti anlamak tlzer« mektupla I (Pazardan maada) her gün saat 10 İle 12 arasa Sirkeci Emniyet I iiriüğü yanında Kayseri han No. 30 Refik tsfendlyara müracaat, fl ■■■■■■■■“■■■ Telefon: 22241.
öksürenlere: KATRAN HAKKI EKREM
Türkiye Demir ve Çelik fabrikaları kurumu müdürlüğünden:
1 — Kurumumuzda yaptırılacak akaryakıt tanklarının demir kons-trilksüyon İşçiliği vahidi flat esasiyle ve kapalı zarf usullle eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — İşbu demli koııstrüksüyon işçiliğinin muhammen keşif bedeli perçinle yapıldığı takdirde 60.447,59 Hra kaynakla İse 57,447,50 Hradır.
3 — Muvakkat teminat miktarı 0.000 Uradır.
4 — Eksiltme 14 şubat 1945 tarihine tesadüf eden çarşanba günü saat 19 da Karabükte kurum ticaret şubesinde yapılacaktır.
5 — Bu husustaki proje ve şartnameler fttanbulda Blimerbank satın alma müdürlüğünden. Ankarada Sümerbank binasında kutum İrtibat memurluğundan, Zonguldakta kurum İrtibat memurluğundan ve Kara-bükta kurum ticaret şefliğinden on Hra mukabilinde alınabilir.
6 — İstekliler teklif evrakı meyanma şimdiye kadar yapmış oldukları bu gibi İşlere ve bunların bedellerine firmanın teknllk teşkilâtının kimlerden terekküp ettiğine ve hangi bankalarla muamelede bulunduklarına dair vesikalar koyacaklardır.
7 — Teklif mektuplarını havi zarflar kapalı olarak İhale günü saat 15 e kadar makbuz mukabilim'*? Karabük'te kurum muhaberat şefliğine teslim olunacaktır.
8 — Posta He gönderilecek teklifler nihayet ihale saatinden bir saat evveline kadar gelmiş olmalıdır Postada vaki olabilecek gecikmeler nazarı itibara alınmıyacaktır.
9 — Kurum İhaleyi İcrada serbesttir. (1471)
Emniyet umum müdürlüğünden:
Zabıta memurları İçin satın alınacak (1000) çift miiflonlu güderi eldiven 19. 2. 945 pazartesi günü saat 11 de kapalı zarf usulü He ekstltmeya konulmuştur.
Bir çiftine (7) lira flat tahmin edilmiştir. Şartname ve nümuneslnl görmek istlyenlerln umum müdürlük şalın alma komisyonuna müracaatları eksiltmeye İştirak edecekler (525) liralık İlk teminat makbuzu veya banka mektubu ile 2490 sayılı kanunda yazılı belgelerle birlikte tekUf mektuplarını eksiltme günü saat 10 a kadar komisyona vermeleri. (1358)
Beden terbiyesi İstanbul bölgesi başkanlığından :
97409.23 lira keşif bedelli Çukurbostan gençlik kulübü İkmal inşaat İşi (15) gün müddetle ve kapalı zarf usullle eksiltmeye vazedilmiştir.
b) İhale şubat ayının 12 inci pazartesi günü saat 15 te Taksimdi» -n-raservllerde bölge binasında yapılacaktır.
c) Bu işe alt evrakı keşflye 375 kuruş mukabilinde her giin bölge muhasebe servisinden alınabilir.
d) Mezkûr İşe alt muvakkat teminat (4624) lira (961 kuruştur.
e) İsteklilerin bizzat mimar veya mühendis olmaları veya bir mimar
veya mühendisle müştereken ve ortak olarak İşi taahhüt etmeleri ve en az bir taahhütte (40000) llrtflık bir bina taahhüdü işini muvaffakiyetle başardıklarına dair resmi bir daireden aldıkları belge İle İstanbul bölge başkanlığına ihale tarihinden (tatil günleri hariç) üç gün evvel müracaatla alacakları ehliyet vesikası, teminat akçesi ve te'rlif mektuplarını havi zarfların mezkûr gün saat 14 de kadar bölge muhasebe servisine makbuz mukabilinde vermeleri. (13081
Created by free version of 2PDF
Türkiye Şeker Fabrikaları A. Ş.
İstanbul bürosundan:
Fabrikalarımızın çiftliklerinde yetiştirilmiş (100) baş
besili domuz pazarlıkla satılacaktır.
İhale 14 Şubat 1945 Çarşamba günü saat 15 de Büromuzda yapılacaktır. Şartnameyi görmek ve şartları anlamak İçin Bahçekapı Taş handa büromuza müracaat olunması,
Gümrük memurları yardımlaşma cemiyetinden:
Gümrük Memurları Yardımlaşma Cemiyeti. Tüzüğüne göre senelik genel toplantısını 31/1/1045 tarihinde saat 17,15 te Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığındaki toplantı salonunda yapmıştır.
Toplantı Başkanlığına açık reyie Gümrükler Umum Müdürü Celâdet Barbarosoğlu seçilmiş ve ruznameslnde yazılı hususları müzakere eden umumi heyet geçen yedi aylık devreye alt mesai raporundaki hesapları
75,358,16 lira varidat 3874,57 Hra masraf olarak ve müraklplerin hesaplarla bllânçosunun kayıtlara uygunluğu hakkındakl raporunu tasvip ederek 1945 yılı bütçesini 19.940 Hra varidat 19,940 lira masraf olarak kabul etmiş ve tdare heyetini ibra ile aşağıdaki adları yanlı olanları İdare Heyeti üyeUklerlyle yedek üyeliklere ve müraklpHklere seçmiştir.
Sayın üyelerin bilgilerine arzolunur.
İdare Heyeti:
Celâdet Barbarosoğlu: Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığı Gümrükler Umum Müdürü
Hulûsl Aykent: Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığı Müsteşarı
Raif Yurdakul: Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığı Tetkik Müdürü
Yedek tdare Heyeti Üyeleri:
Şeref Mocan: Giimrük ve İnhisarlar Bakanlığı Tetkik İkinci Müdürü
Fethi Aşkın: Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığı Ekonomik İşleri Müdür Muavini
Zeki Aykal: Gümrük ve inhisarlar Bakanlığı Gümrük İşleri Kısım âmiri Müraklpllkler:
Cenül Batır; Gümrük ve İnhlsalar Bakantığı Müsteşar Muavini
Sabahattin Tanman; Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığı Husus! Kalem Müdürü.
Satılık katran kerestesi
Devlet Orman İşletmesi Finike Revir Âmirlifrindenr
Beher M3. % 7,5
Mikdarı Muhammen bedeli Teminatı
Cinsi____Deposu Adet M3. DS3. • Lira Ku. Lira Ku. İhale günü
Katran Avlan 1304 130 827 96 50 948 86 23'2'945
kereste
1 — Yukarıda cins ve miktarı yazılı katran kerestesi açık arttırma ila satışa çıkarılmıştır. Arttırma 23. 2. 945 cuma günü saat 14,30 flnlke devlet orman işletmesi revir amirliğinde toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
2 — Arttırmaya girebilmek için yukarıda yazılı 946 lira 88 kuruş teminat akçesini İhale saatına kadar revir veznesine yatırılmakla makbuzunun komisyona ibraz edilmesi şarttır.
3 — Keresteler avlan bölgesinin çığiıkara dokuz ormanı mahsulü olmakla gayet temiz ve güzeldir.
4 — Bu satışa alt şartname ve çap listesi ankarada orman umum müdürlüğünde İstanbul İzmir orman çevlrge müdürlüklerlle antalya mersin alanya kaş ve fethlye revir amirliklerinde ve elmalı avlan bölge şefliğinde elmalı orman muhasip mutemetliğinde ve revirimiz merkezinde görülebilir.
Taliplerin mezkûr gün ve saatte revirimize müracaatları ilân olunur. (1417)
Tomruk nakli ve istif işi
Devlet Orman işletmesi Düzce Revir âmirliğinden t
1 _ Revirimizin çlçekU bölgesi dahilindeki Samandere - çiçekli serisinin muhtelif maktalarından 9480 metreküp tomruğun Mehdibey deposuna nakli ve istif işi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Açık eksiltme 14. 2. 945 tarihine rastlayan çarşamba günü saat 15 de revirimi? merkezinde komisyon huzurunda yapılacaktır.
S — Beher metreküp tomruğun nakil ve İstif işinin muhammen bedel! 22 liradır.
4 — Muvakkat teminat % 7,5 hesabi 1 e 15658 lira 50 kuruştur.
5 — Açık eksiltme şartnamesi Ankarada orman umum müdürlüğünde İstanbul Adapazarı. Bolu, Mudurnu ve Düzce revir amirliklerinde görülebilir.
* — İsteklilerin muayyen gün ve saatte komisyona müracaatları.
(1880»
MİLLİ PİYANGO
Sene 27 — No. 9450 — Flati her yerd» 10 kuruştur, ©UMA 0 Şubat 1045 Sahibi: Neomeddln Sadak — Neşriyat müdürü; Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Almanyada karışıklık artıyor
üçler konferansının ilk
tebliğinden anladıklarımız
Almanyanın son saati
Oder'de de Alman
M, Churchill'in, Londrada toplanan dünya işçileri sendikaları konferansına gidememesi üç müttefik devlet adamının, buluştuklarını açığa vurdu. Toplantı daha fazla gizli tutulamıyarak bir tebliğ neşredildi.
Bir Karadeniz şehrinde toplandığı bildirilen üçler konferansının. ne zaman işe başladığı söylenmemek! e beraber, bir haftadır çalıştığı tahmin edilebilir.
Yayınlanan bu ilk tebliğ, konuşmaların neticesini bildirmekten henüz uzak olmakla beraber, bu gibi fırsatlarda yazılan basmakalıp vesikalardan çok daha ehemmiyetlidir, çünkü konuşulacak meseleleri açıkça bildirmekten çekinmiyor ve bazı dilekler ileri sürüyor.
Tebliğin ilk ve nispeten uzun kısmı harb hareketlerine ayrılmıştır. Düşmanı yenmek İçin girişilen hareketlerde tam birlik olduğu ve mufassal plânların hazırlandığı bildiriliyor.
Bu seferki konferansın en kolaj' işi, dünkü Daily Telegraph gazetesinin de yazdığı gibi askerlik bahsidir, çünkü durmadan ilerliyen Sovyet orduları Almanya içerlerine girmişler. Alman müdafaasını delik deşik etmişler, Öder nehrini aşmışlardır. Alman sözcüsü general D'.tmar, Alman-yanın âkıbetl Öder nehri sava-! çında belli olacak, diyordu.
Müttefikler de garp cephesinde, daha ağır da olsa, Siegfrled hattına doğıu ilerlemeye çalıştıkları için, harbin bu kesin safhasında hareket beraberliği elde etmek üçlerin en zor işi olmıyapaktır.
Buna rağmen, tebliğde askerlik işlerine büyük yer ayrılması, şimdiden elde edilmiş müspet bir netice ilân edebilmek kaygısından ilen geldiği gibi, belki daha ziyade. Almanyanın her türlü ümitlerini kırmak İsteğinden doğmaktadır. Çünkü Almanya, İki taraflı anlaşma ihtimallerini tamamile aklından çıkarmış değildir. Ya müttefiklerle, yahut Sovyet Rusya ile ayrıca uyuşma İmkânlarını aradığı kolayca tahmin edilebilir. General Ditmar. kayıtsız ve şartsız teslim olmak teklifinden vazgeçilirse Almanya-tun sulha hazır olduğunu, bir İki gün önce radyoda açıktan açığa söylemiştir.
İyice yenilmemiş, yahut teslim olmamış bir Almanya ile sulh şartlarını konuşmaya kalkışmak, herşeyden önce Hitİerin salâhiyetini kabul etmek demek olur ki bunu yapabilecek hiç bir hükümet yoktur.
Bundan başka, Almanya ile, onu yenmeden sulh şartlarını konuşmak, Müttefiklerle Sovyet Rusyamn arasını açabilecek sahalar hazırlar. Buna da yanaşacak kimse çıkamaz.
Kayıtsız şartsız teslim olmak teklifinin — Müttefikler bakımından —■ daha derin bir mânası vardır. O da, Almanyanın askerî kudretini mutlaka kırmak İstemeleridir.
Geçen dünya harbinde, kendini yenilmiş saymıyan Almanya Hitlerl doğurdu. Nazi relimin başlıca kuvvet ve cesaret kaynağı, Almanyanın yenilmezliğidir. Alman gençliğinin ruhuna aşı-ilanmış olan bu efsanedir ki Hit-lere, bu sefer de bütün dünyaya meydan okumak gücünü vermiştir. Hitler, kendisi, bu yenilmezliğe öyle mistik bir uıanla sarılmıştır ki son nutkunda, bir bu-1 çuk metre yanında patlıyan bombadan kendi, hayatını kurtaran Tanrının Almanyayı mutlaka zafere götüreceğini söylemekten çe-, kinmemişttr. Eğer Almanya, bu haıbden sonra da, herhangi bir uzlaşma sulhu elde ederse, yenilmezlik ve haksızlık efsanesi gelecek nesiller için de yeni harb
hazırlıklan, yeni ümit vb cesaret vesilesi olacaktır, Bunun İçindir kİ Müttefikler, bu sefer Almanya-nın mutlaka v« tam yenilmesini vb sonradan bir takım prensiplere sığınma hakkını kendinde bulmamasını istiyorlar.
Üçler konferansının, ilk iş olarak. «Müşterek düşmanın hezl-metlnl tamamlamak İçin plânlar hatırlandığını» İlân etmesi Al-manyanın son ümitlerini kırmak, dedikodulara sed çekmek içindir.
Tebliğin, çok daha ehemmiyetli olan ikinci kısmı siyaset işleri-le İlgilidir.
Üçler toplantısının gayesi «sürekli bir barışın temellerini atmak» olduğunu baş tarafında bildiren tebliğ, son kısmında «sağlam bir sulhu kurmanın gerekli kıldığı meselelerin konuşulmasına başlandığını» blldjriyor ve bu meseleleri sayıyor.
Bunlar, Almanyanın İşgaline ve nasıl kontrol altında tutulacağı. kurtarılan Avrupanm siyasi ve iktisadi meseleleri]a sulhu korumak İçin milletler arası teşkilâtın mümkün olduğu kadar çabuk kurulması hakkındaki tekliftir.
Sonuncu teklifin Amerikadan geldiği anlaşılıyor, çünkü milletler arası böyle bir kurulun, harbin sonunu beklemeden, hemen işe başlaması fikri, son günlerde Amerikada İleri sürülmüştü,
Böyle bir teklif Üçler tarafından kabül edilecek ml?
Neomeddln Sadak (Arkası sahife 2; sütun 1 de)
Vergiler toplanamıyor radyo yayımlarında karışıklık var
Londra 9 (A.A.) — Times yazıyor: Almanya'da karıp kliğin gittikçe artmakta olduğu hakkındakj haberler ihtimal ki mübnlâğaj] değildir. Hüküm süren gerginlik dolayısüe idare mekanizmasının inhilâl et mekte olduğunu zannettirecek sebepler vardır. Memleketin bazı taraflarında artık vergiler toplanamamaktadır.
Radyo yayımlarında da büyük bir karışıklık vardır. Bunun da çok ehemmiyeti var. dır. Zira gazete sahnelerinin azaltılmasından ve bir çok gazeteler de yalnız, bir yaprak olarak çıkmağa başladıktan sonra Alman makamları emirlerini vermek hususunda radyo yayımlarına güvenmekteydiler.
Almanya üzerine şimdiden büyük bir ölçüde yapılmağa başlanan ve bu neticeleri veren baskı. Müttefik Şeflerinin alacakları kararlar üzerine da-ha şiddetlenecektir,
Londra 9 (A.A.) — News Chronide gazetesinin Moskova muhabiri yazıyor: Alman-yanın askeri ve İktisadî kudretinde serî hlr inhÜ&Un başlamış olduğu artık açık bir olay, dır. Son yıkılış belki de uzak değildir. Bizzat Goebbels de Almanya için son saatin yaklaştığını şimdi itiraf etmektedir.
Üçler konferansı daha günlerce sürecek
müdafaası çöküyor
Kızılordu, Kustrîn ve Frankfurt varoşlarında dövüşüyor
Rus bataryaları, Berlinden 48 kilometre uzakta bulunan Alman mevzilerini dövmeğe başladı
Bcme S (A.A..) — Moskova’dan bildirildiğine göre, Öder Alman hattının çökmesi dakikadan dakikaya beklenen bir hâdisedir. Mareşal Zuhkov birliklerinin baskıaı gitgide artmaktadır.
Sovyet toplan şimdi, Berlin’e 48 kilometre mesafede bulunan mevzileri dövmektedirler. Öder nehrinin doğusu düşmandan tamamlle temizlenmiştir. Temizlenen bölge Kustrln -Frankfurt bölgesidir.
Mareşal Konlev kuvvetleri geniş bir cephe üzerinden Oder'l mühim kuvvetlerle geçmişler ve batı ve şimal batı İstikametinde çifte taarruzlarını hazırlamışlardır.
Alman mukavemeti kesim kesim çökmektedir. Almanlar cepheye durmadan takviye kıtaları sevketmekte-dlrler. Örter semalarında şiddeti! çarpışmalar cereyan etmektedir.
Frankfurt ve Kustrin’de savaşlar
Loııdra 9 (A.A.i - Moskova’dan gelen en son telgraflar, mareşal Zhukov tanklarının Kustrln ve Frankfurt dış mahallelerinde çarpışmakta olduklarını bildirmektedir. Berlin karşısında. Öder nehrinin sağ
KANADALILAR HOLLAHDflDA TAARRUZA GEÇTİLER
Konferansın tebliğinde kayıtsız şartsız teslim neticelerinin de tâyin edilmesi muhtemeldir
Londra 3 (A.A.) — M. Roosevelt He M. Churchlll ve mareşal Stalln arasındaki konferansın Hariciye Bakanları İle askeri mütehassısların da Iştl-raklle toplanmış olduğu ve görüşmelerde şimdiden terakkiler kaydedildiği hakkında dün akşam verilen resmi haber! bugün gazeteler büyük başlıklar altında neşretmlşlerdlr.
Konferansın günlerce evvel toplandığı ve daha günlerce devam edebileceği belirtilmektedir. Sovyet kuvvetlerinin Almanyada büyük taarruzlarına devam ettikleri bir sırada 6ta-lln'ln Moskova İle ve cephedeki ordu-larlyle yakından temas edebilmesi zaruri telâkki edildiğinden-M. Churchlll ile M, Roösevelt'ln daha uzun yolculuklara katlanmaları lüzumu hasıl olmuş ve İki şef, Karadeniz bölgesindeki toplantı yerine gitmişlerdir.
Konferansın toplandığı şehre gazetecilerin gitmesi yasak edilmiştir. Toplantılar bittikten sonra da üç büyük .şefin gazetecileri kabul etmesi pek muhtemel görülmemektedir. Bununla beraber hiç şüphesiz uzun bir tebliğ neşredilecektir. Bu tebliğde Almanya kayıtsız şartsız teslim olduktan sonra bu memlekette tatbik edilecek plânlar hakkında malûmat verilmesi de muhtemeldir. Fakat Tlmes’ln siyasi muharriri bu hususta başka türlü düşünüyor va şunları yazıyor;
«Bu usule başvurulması daha muhtemeldir. Filhakika bazı mahfillerdeki kanaate göre, böyle blrşey Alrnan-yanın çökmesinde Almanların uğradığı askeri hezimletlerden başka şeylerin âmil olduğu zehabını doğurabilir.»
Londra 8 (AA.) — Daily Telegraph başyazısında üç büyük şefin toplantısını ela alarak şöyle demektedir:
Tahran'da alınmış olan kararlar o kadar doğru ve parlak bir şekilde başarılmıştır kİ. bugünkü toplantının askeri cephesi Alman mukavemetine son vermek için alman tedbirlerin tamamını kavrayan bir anlaşmanın imzası ile sona ermiştir.
Askeri meseleler konferansın konuşma gündeminin en kolay kısmını temsil etmekle beraber, konferans dikkatini Almanya’nın gelecekteki durumuna, kurtarılan Avrupa’da S1* kacak zorluklarla derhal veya gelecekte çıkacak harb sonrası meselelerine yöneltmektedir. Almanya gün geçtikçe ümitsiz bir durum» düşmek-(Arkası sahife 2; sütun 5 te)
DİKKATLER:
Az tama çok ziyan getirir
Postahanelerde posta kutula-mu kiralamak şimdiye kadar 6 liraya iken şlmdj 16 lira oldu. .Neticede bir çok kimse kutu kiralamaktan vazgeçecek: P. T. T. de fazla ınüvezzi tutmağa, mektupları adreslere göndermeğe mecbur kalacaktır. ‘'Akılsız başın cezasını taban çeker» diyemeyiz; zira postamız, akıllıca İdare edi. lir. Bu yanlış usulün de düzelmesi yine P. T. T. için hayırlı olacaktır.
kıyısı 80 kilometre boyunca temizlenmiştir.
Sovyet tebliği. Zhukov birliklerinin hareketleri hakkında hiç bir tafsilât vermemektedir Fakat Moskova’dan resmen bildirildiğine göre. Sovyet kuvvetleri Öder batı kıyıları üzerinde köprübaşları kurmuşlardır. Şiddetli çarpışmaların cereyan etmekte olduğu ve düşmanın devamlı taarruzlarla Sovyetlerl nehrin öte yakasına atmı-ya çalıştıkları İlâve edilmektedir.
Almanlar İse, Öder batışında dört köprübaşı kurulmuş olduğunu İtiraf ediyor. Bu köpröbaşlarından İkisi Kustrln'İn şimalinde, bir! Kustrln’ln cenubunda, biri de Frankfurt'un ce-nubundadır. Düşman, nehrin doğusunda kalayım derken mühim miktarda tank kaybetmiştir.
Moskova’dan gelen bir habere göre, Almanların Öder doğusundaki tank birliklerini geri çekip Berlin muharebesine sokabilmeleri şüpheli görülmektedir.
Son yedi gün İçinde Almanlar 23000 esir kaybetmişlerdir. News Chronlcle-In Moskova muhabiri Paul Wlnterton söyle diyor: «Almanların ya maneviyatları bozuldu, yahut da ellerinde ihtiyat kuvvetler! yok»
Sovyet tebliği. Doğu Prusya'da, Po-meranya'da, Sllezya’da ve Craeovlen-ln canup batısında ilerlemeler kaydedilmiş olduğunu bildirmektedir.
Doğu Prusya'da. Çernlyakovsky kuvvetleri İlerlemişler ve Koenlsberg-In cenup batısında Kreusberg’J işgal etmişlerdir. Almanlar. Sovyet! er İn Eldlng limanının merkezinde çarpışmakta olduklarını bildirmektedir.
Pomeranya’da. şimal İstikametinde Stettln'e doğru hareket devam ediyor. 100 meskûn yer ve Stettln'e 30 kilometre mesafede Reetz, Bernştaln şehirleri işgal edilmiştir. 1800 esir alınmıştır.
(Arkası sahife 2: sütun 6 da)
r---------------------------------
Daha iyi dünyayı arayanlar
Yasan: A ADNAN - ADI VAR Yarınki AKŞAM'dd ,
Londra 9 (A A.) — Müttefik umumi karargahından blldlrlldlğne göre, perşembe sabahı şiddeti! bLr topçu ateşinden sonra birinci Kanada ordusu Holanda'da Nyjgmen'in cenup doğusunda taarruza geçmiştir. 1C00 Müttefik uçağı Nyjgmen'in do?usunda Alman asker topluluklarına ve münakalat hatlarına akınlar yapmışlardır. Bu akınlar, bu harbin en şiddetli »kınlarıdır. Bu uçaklar, Col-mar cebindeki Almanların kııllanabi leceklerl son köprü olan NeuyTıberg köprüsünü tahribe t inişlerdir.
Birinci Amerikan ordusu Ruhr vadisine hâkim bir yerde bulunan Schnıldt şehrin! ele geçftmlşlir. Bu kuvvetler, Roer barajlarından dördünü ellerinde tutmaktadırlar. Son baraj İşgal edildiği takdirde Almanlar Müttefik hatlarını su altında bırak am lyacaklardır.
Üçüncü Amerikan ordusu Our ve Suaer ötesinde İleri hareketine devam etmiş ve Prum İle Echtsmech arasında 8 Alman taarruzunu durdurmuştur.
Alsas'da, Fransız kuvvetleri İlerlemeler kaydetmişler ve Neuvhbach köprüsüne S kilometre yaklaşmışlardır.
Bcme 9 (AA.) — General Ferrar emrinde bulunan birinci Kanada ordusu dün sabah Holanda'da girişmiş olduğu taarruz esnasında İlerlemeler kaydetmiş ve Zlgfrld hattının ilk müdafaa hatlarına girmiştir Şimdi bu
Günler Geçerken
kesimde şiddetli çarpışmalar cereyan etmektedir. KanadalI birlikler yüzlerce esir almışlardır.
SON DAKİKA
Üçler bir hafta görüşecekler
Konferanstan sonra 3 Hariciye Nazırı hudutları görüşmeğe devam edecekler
Londra 9 (AA.) — Umumiyette düşünüldüğüne göre, öçler konferansı en az bir hatta devam çekçektir. Bundan sonra Dış bakanlaruıın yalnız olarak 6 veya yedi gün zarfında yeni Avrupa hudutları üzerine konuşmalarına devam etmeleri de beklenilmektedir
Diğer taraftan Kahlre'dcn Rel(*n bazı raporlara göre, asker! uzmanlar arasında konuşmalar 8 gündenberi de vam ettiği halde üç büyükler konferansı pazartesi günü başlamıştır Mamafih bu raporlar henüz teyldedll-’ memlştlr, Bu raporların konferansın sonuna kadar teyldedllmemesl muhtemeldir.
Dünyaya çöken sis
Ruhr havzası ve Rihn boyu
Yazan: A. Maolt Arda Yarınki Akşam'da
Sisi görünce çoğumuz Tevfik Fikret’in kudretli manzumesini hatırlarız. Hattâ bana öyle gelir ki sabahleyin iskelelerde sislere bürünmüş hayalete benzer yolcular, geciken vapurlarını beklerlerken o manzumeden bazı mısraları tekrarlarlar; tekrarlıya-rak sisten hınçlarını alırlar. Hiç bir tabiat manzarası o manzume yüzünden sis kadar edebiyatımıza malolnıamıştır. Biri devletin, öbürü başkentinin üstüne çökmüş iki kasvetli beyazlık — Yıldız ve sis — bundan daha kuvvetli olarak ruha çöktürülenıezdi. (Sis), isyaıı duygusunun yüksek heyecanlı ve yüksek hünerli biricik tablosudur, O zamandan beri söylenmiş ve yazılmış pek az eser vardır ki (Sis) kadar zihinde yer etmiş ve bir adama hak kile şöhret kazandırmış olsun! Yurdumuzun başına vakit vakit belâ olan zelzeleyi de halâ aynı şairin «harabı zelzele bir köy,..™ diye başlayan yarım asırlık manzumesini okuyarak, okutturarak gamlı gamlı anmıyor muyuz? Elimizde ve dilimizde istibdat ve deprem gibi idare veya tabiatla münasebetti felâketleri o kudrette belirtip bestelemiş henüz başka sanat eserleri yok. Şimdilik ancak Süleyman efendinin nasırından dert yanabiliyoruz ve döner kebabın dumanına çatabiliyoruz, Zemânenln meşhur hicivleri bunlardır.
Bir Fikret'e şimdi de muhtacız... Fakat elbette ki bize, artık lstanbulun bir tabiat ânzası olmaktan başka gamlı mânası kal-mıyan süslü sisini yazması için değil! Yepyeni bir (Sis) şairini yurdumuzdan uzakta, öte yanımızda dünyayı kaplayan şu uğursuz ve hudutsuz sis tabakasına karşı insanlığın bütün haklı isyanı ve heyecanlle daha geniş bir çerçeve içinde bir cihan harbi tablosu çizebilmesi İçin bekliyoruz. Abdülhamid’in bir değirmi sisi, flitler ile benzerlerinin dünyaya çöktürdükleri zulüm ve istibdat kâbusunun yanında neydi ki?
Fikret'in bugüne kadar eşsiz kalmış, büyük ölçüde, yüksek vicdanlı, gerçekten hünerli, aslan yürekli bir insan şair olduğu nu, şair olarak insanlık dâvasında daha pabucuna bile erişlleme-diğini çeşitli dünya felâketlerine karşı bir türlü sesini duyurup da gönüllere lşleyemeyen şiirlerin yokluğundan veya çelimsizliğinden anlıyoruz. Dehşetli hakikatlere çarpınca İnsanın dinden veya şiirden İmdat vb teselli beklemesi kadar tabii ne olabilir?
Refik Halid Karay
S hife S
AKŞAM
r •
0 Şubat 1945
SÖZÜN GELİŞİ
Memurun derdi
Bir memur arkadaşım vardır, ne zaman buluksak (A) (B) (C) kuponlarından, çay kahve fişlerinden, ana karne tertiplerinden bahseder. Hayatı onları kovalamakla geçiyor sanıyorum. Terli Mallar Paıaniun memurlara dağıttığı pamukluların, basmaların, ipeklilerin o acayip isimlerini, neye delâlet ettiklerini öğ-renmeoesine, bir hamlede ezberllyecek kadar üstün bir zekâya sahip olduğu gibi bunların asillanuuı veya kuponlarının sokak Üstü alışverişte kaç paraya geçtiğini de en İyi bilen adam, aan-nederim, od ur.
Kendirine sorarsanoı epkiden böyle değilmiş; hesaba aklı yatmaz, hele alışverişte mahçupluğu yüıtinderi birteviyc aldanırmış. Vakta ki dilnya harbi patlamış, karneler, fişler, kuponlar yolile dağıtmalar başlamış, paran bir türlü geçimine yetmediğin, den. nc kadar karışık olursa olsun bunların türlü alım satım yoihnnı öğrenmeği zarurî görmüş ve öğrenmiş de. Kendisinden dün dinlediklerini şunları
— (A) (B) (C) kuponları üçü birden elinizde olsa Sümer banktan metresi 14 liraya elbiselik kumaş alırmışsınız. Fakat üç kupon herkeste yokmuş. Nedense (A) kuponu ötekiler kadar dağıt ılmıyormuş. Bu yüzden yalnız (A) kuponunun kara bortada frati 40 liraya çıkmış (B) ve (C) kuponlarını 21, 21,5 liraya kadar alıyorlaımış. Kuponu muhasebeciden alınca hemen Mısirçar-şısı kapısına, yahut Yerli Mallar Pazarının öniinc gidip satmak en hayırlısıymış. Çünkü dağıtılan şeylerin hepsine birden insanın ihtiyacı olmuyormuş. Zaten malı aldıktan sonra satmak daha külfetli bir işmiş; zira pazarda sıra beklemek, itişip kakışmak, sonra da istediğin bir şey varsa bile onun, beğendiğin cinsini aLmak müşkülmüş. Aslına bakarsa mı memurların da eşyaya değil, paraya ihtiyaçları varmış. Çünkü kumaşı aldıktan sonra onu yaptırmak için tekrar para lâzımmış, vesaire...»
Geçenlerde, bir kaç aya kadar Yeril Malim- Pazarında her malın muhtaç olanlara serbesçe satılacağını bir gazete haberinden öğrenmiştik. En yerinde karar da budur. Görülüyor ki memur kendisine yapılan aynî yardımı paraya çevirmekle meşguldür. Ona ne kadar münasipse o kadar para vermeli, işini gücünü bırakıp alış verişe dalmasını önlemeliyiz. Böylece sokaklarda l§ leyen bir kara pazar da kendiliğinden süpürülecektir.
Şevket Rado
DÜZELTME — Dün sayın doktor A. Adnan - Adıvar'ın bu sütunda çıkan mektubunun 7 nci ve 31 İnci satırlarındaki «Garp» kelimesi «Arap» olarak çıkmış, böylece cümleler tamamen mânâsız bir hale gelmiştir. Bu iki yanlışı düzeltirken sayın doktordan ve okuyucularımdan özür dilerim. Ş. R.
üçler konferansının ilk tebliğinden anladıklarımız
(Baş tarafa 1 inci sahifede)
Bunun ilk torluğu, bu kurula girecek Birleşmiş Milletlerden bir kısmının henüz ikişer kukanı etleri olması, bu hükümetlerden her birinin bazılarınca tanınmış, bazılarınca tanınmamış bulunmadandır. Daha ehemmiyetli ikinci bir zorluk da. Avrupada henüz sınırların çizilmediği. bir kısım memleketlerin işgal al Unda tutulduğu karmakarışık bir dönemde, büyük devletlerin istek ve kararlarından üstün yetkide olması gereken böyle milletler arası bir kurulun, hürriyet ve istiklâl prensiplerine göre, hemen işe başlamasından çıkacak çekişmelerdir kİ bu sulh ve emniyet teşkilâtını doğmadan öldürebilir.
Fakat, her tarafta gerçeklen İyi niyet hâkim ise, bu milletler arası teşkilâtın hemen İşe başlaması, dünya politikasını gizli ve aristokratik olmaktan kurtarır, bütün milletlere güven verir. İdealist Amerika, bu dileği bundan dolayı ileri sürmekte haklıdır, Bunun üçler tarafından kabul ve tatbiki Avrupamn hava^ snu değiştirecek kadar tesirli bir hâdise olacaktır.
Aimanyaıun işgali ve kontrolü, Müttefiklerin, üzerinde en fazla anlaştıkları mesele olmakla beraber sanıldığı kadar basit değildir. Çünkü, işgal a itina alınmış Almanyada kurulacak ilk hükümetten, Alman halkının bir yerden başka yerlere taşınmasına ve Alman, endüstrisinin geleceğine kadar bir çok meselelerde çeşitli düşünceler ilerj sürülmektedir. Alman milletini büsbütün öldürmeden Almanyayı bir daha tecavüze kal kışa mı ya-cak duruma sokmak, çözülmesi hayli güç bir bilmecedir.
Kurtarılan Avrupamn siyasi ve iktisadi meseleleri, yakılmış yıkılmış, düşman İşgali veya harb sahnesi acılanpa uğramış memleketlerin açlık ve yoksulluğundan bu mili etlerin yasalı hükümet seçimlerine kadar bir çok çetin dâvaları kucaklıyor.
Bundan başka, yarınki kurtulmuş Avrupada sulh, büyük devletlerin nüfuz bölgelerine mİ, eskiden olduğu gibi İki taraflı eyn ayrı anlaşmalara mı, çok taraflı müşterek bir Milletler anlaşmasına mı, yoksa bölge Fe-derasyonlanua mı dayanacak, henüz belirmiş düşünceler yoktur.
Bütün bu meseleleri, üçlerin karşılaşacakları güçlükler hakkında fikir vermek için kısaca ■ıraladık.
Tlarb çok uzun sürdü, çok kan akıttı, çok fedakârlığa maloldu,
Şimdi sulh dalla az zor olnuya cak, daha az feragat ve fedakârlık istemiyecektir. Harbin bittiği yerlerde bugüne kadar görülenler Avrupamn yarmı için ümit verici örnekler değildir.
Fakat, harbi birlikte -başaran ilç büyük devlet adamının görüş, düşünüş ve anlayışları sulhun zorluklarım da yenecek kadar kuvvetlidir. Onların İyi niyetleri Avrupanm tek ve en verimli saadet kaynağı olabilir.
İncelediğimiz ilk tebliğ, üçler konferansının sadece gündemidir: konuşulacak meseleleri bildirmekle yetsiniyor. Fakat, konuşulacak bu güç İşleri açığa vurmaktaki cesaret, bunların bir karara bağlanıp çözüleceği ümidinden İleri gelebilir. Çünkü, bunların konuşulduğunu öğrenmiş olan dünya efkârı, konferans bitince bu meseleler hakkında verilen kararlan da bek-Uyecektlr. Eğer ümit az olsaydı, İlk tebliğde, neler konuşulduğunu yazmaya lüzum görülmezdi.
Gerçek olan şudur ki hem harb, hem sulh bakımından, vargının son dönemedndeylz.
Necmeddin Sadak
Daire ve memuriyetlerin adları Türkçeleştirtecek Ankara 8 — Başbakanlık, Bakanlıklara gönderdiği bir bildiride devlet teşkilâtındaki bütün daire ve memurluklar adlarının Türkçeleştirilmesi İçin temel olacak teklifleri ha-ıirlamak üzere her Bakanlıkta, ve bunlara bağlı katma ve ayrı bütçeli umum müdürlüklerle iktisadi devlet kurumlan ve bankalar kanunlarına tâbi İdare ve müesseaelerln her birinde ayrı birer komisyon kurulmasını İstemiştir.
Bu komisyonlar, yeni adlarla eskillerini gösteren listeleri hazirlıyaruk en geç 2! şubata kadar Başbakanlığa göndereceklerdir.
Düğün evinde feci bir kaza
Adana'dan bildirildiğine göre. Adananın lfarftyusuflu köyünde. İçinde dlığûn eğlenceli yapılmakta olan ev ansızın çökmüş, enkaz altında kalanlardan altı 'ldşl ölmüştür. Bir çok davetli de ağır surette yaralanmıştır. Adana'dan Karnyusuflu köyüne sıhhat eldplerl gönderilmiştir.
Adliye Bakanı geldi
Adliye Bakanı B. Ali Rıza Tü-rtl bu sabahki ekspresle Ankara dan şehrimize gelmiştir,
İncir ve üzüm gümrük çıkış vergisinden muaf Ankara 8 — Bakanlar kurulu, dış memleketlere satılacak incir ve üzümlerin gümrük çıkış vergisinden Ist'sna edilmelerini kararlaştırmıştır.
IIK ÖĞRETİM SEFERBERLİĞİ
Islanbulda ilk öğretim çağında bulunan çocukların yüzde 93 II mekteplere devam ediyor
İlk (iğretim seferberliği dolayısble şehirde ilk tahsil çağında bulunan çocukların sayısını anlamak üzere 1944 eylülünde bir sayım yapılmıştı. Bu sayımda İlkokullara devam etmek mecburiyetinde olan 99082 çocuk tes-blt edilmişti. Yine bu sayımda çocuklardan 28649 unun muhtelif .sebeplerle okullara devam etmedikleri de anlaşılmıştı. Bu ders yılında resmi ilk okullara devam eden çocuk sayısı 17604 ü, özel okullara devam eden-lerlnki de 10334 U bulmakta İdi. Bu suretle şehrimizde 87938 çocuk muntazaman okullara devam etmektedir.
Bu hesaba nazaran okullara devam etmiyen 11756 çocuk mevcuttu, çalışan çocuklar diye İsimlendirilen bu çocuklar İçin açılan akşam kurslarına 5621 çocuk devam etmekte, 6133 çocuk da devam etmemektedir.
Buna göre İstanbulda ilk tahsil çağında bulunan çocukların yüzde 93 ü okumaktadır, hk tahsil çağında olduğu halde yaşı biraz İlerlemiş ve bir az okuma yazma öğrenmiş çocuklar İçin İlkokulların ilk üç senelik malûmatını bir senede vermek üzere şehrin muhtelit semtlerinde 1 OL özel sı-
Almanyada
b«a «■ ■ ••
uyuk goç
4,5 milyon halk 50 - 60 kilometrelik kafileler halinde hicret ediyor
Berne 9 (A_A.) — Almanyada kaçmak İçin yollara dökülmüş Almanların sayısı dört buçuk milyon kadar tahmin edilmektedir. İsvlçreye gelen yolcular bu kaçışı Alman halkının şimdiye kadar yaptığı hicretlerin eh büyüğü olarak vasıflandırıyorlar. Hattâ vaziyeti görmüş olanlardan bazıları bunun tarihte en büyük hicret olduğunu bile söylüyorlar. Arkası gelmez gibi görünen kafileler llerle-yen Rus kıtalarının önünde Berlin’e doğru yol alıyorlar. Bu İnsan kafileleri bazaıı 50-60 kilometre bir uzunluğu bulmaktadır. Bir yandan bütün bu kafileler Berlin'e gelirken, diğer yandan daha büyük knfleler Berlin! terkederek Almanyanm güneyine ve Renanya, sarre ve Rııhr'dan boşaltılmış olan halkla esasen dolup taşmış olan bölgelere sığmıyorlar. Güney Al-manyaya yeniden bir buçuk milyon muhacir yerleştirmek İçin hazırlıklar yapılmaktadır Fakat buraya daha evvel bunun iki misil muhacir yerleştirilmiş bulunuyordu. Alman halkının üçte birinden fazlası hava bombardımanları ve İstilâ yüzünden evlerini barklarını bırakmağa mecbur olmuşlardır. Almanyada vaziyeti görenlerin ifadelerine göre, yollar, hastalık veya yorgunluktan ölenlerin ceaetlerile doludur. Alman makamları bu vaziyeti önlemek İçin büyük zorluklarla karşılaşmaktadır.
nıf açılmıştır. Bu «ruflara devanı eden 4242 çocuk vardır. İlkokulların İlk üç senelik tahsilini görmüş, fakat sonradan okulu terketnıiş çocuklar İçin 48 ikinci devre sınıfı teşkil edilmiştir. Bunlar hergün saat 16 - 17,30 arasında derse bavlıyarak üç saatlik bir yanm öğretim programı taklbet-mcktedlr. Bu durumda 909 u dördüncüye. 470 1 de beşinciye devam eden 1379 çocuk vardır.
Akşam kursları için hususi idareden alınan 150 öğretmenlik tahsisat ile 138 dershane açılmış, 12 maarif memuru da bu kurslara ait İşlerin tanzimi İle vazlfelendlrilmlştlr. Bundan başka fabrikalarda çalışan çocuklar İçin fabrikalarda açılan 24 dershaneden Î8 İni İdare eden IS öğretmenin ücret! fabrikalarca ödenmek suretlte 158 dershane açılmıştır.
Bu son hafta içinde fabrikalarda yeniden 7 dershane daha açılmıştır. Bu 7 dershaneye devam eden talebe İle birlikte akşam kurslarına 8000 çocuk devam etmektedir. Bu İşleri kontrol etmek İçin 18 İlk öğretim müfet-tişile ilk öğretimde çalışan 3 de muavin tâyin edilmiştir.
üçler konferansına giderken
Denize düşen uçakta değerli bazı İngiliz memurları öldü
Londra 8 (AA.) — Dün akşam İlgili makamlardan, verilen malûmata göre M. Churchill'in maiyetinden bir kısmını üçler konferansına götürmekte olan uçağın denize düşmesi neticesinde yolculardan 14 erkek ve 1 kadın ölmüştür. İngiltere Dış Bakanlığı bu yüzden değerli diplomatlarından bazılarını kaybetmiştir. Ölenler arasında Dış Bakanlığı daimi müsteşarı slr Alerander Kadogan'ın hususi kâtibi Peter Loksley He Ankaradakl İngiliz büyük elçiliğinin eski ataşelerinden John Coplln ve M. Armlne Dev de vardır. Bunlar son zamanlarda Hariciye Bakanlığında başkâtip olarak çalışıyorlardı.
Motörde bir arıza olduğunu anlayan pilot en yakın bir noktada karaya inmek İçin derhal istikamet değiştirmişse de uçağın süratle alçalmasına mân! olamamıştır. Uçak, pilotun bütün gayretine rağmen 15 dakika İçinde denize düşmüş ve ikiye bölünmüştür.
Hava Bakanlığı, plânlar dairesi müdürü komodor slr Salnderson ağır yaralı olarak kurtulmuştur. Mürettebattan üç kişi ölmüş, dört kişi yaralanmıştır.
Ankara - Kalecik -Çankırı telefon hattı
Ankara 9 (Telefonla) — Beş ay önce yapılmasına başlanan 130 kilometrelik Ankara - Kalecik - Çankırı telefon hattı İki gün önce bitmiş ve konuşmaya açtlmıştır.
Öğrendiğimize göre P. T. T. Genel müdürlüğünün Adana - Ulukışla -Konya - Afyon - Eskişehir ar. sinda yaptırmakta olduğu yen! telefon hattı işi de çok İlerlemiştir
Şimdi Ankara yolile sağlanan konuşmalar bu hattın açılması 11e doğrudan doğruya Eskişehir yolile yapılacaktır.
Ankara hukuk talebesinin tetkik seyahati
Ankara 0 (Telefonla) — Hukuk fakültesi talebelerinden bir grup bugün Beyhan ve Hatay’a tetkik seyahatine çıkacaktır.
50,000 lira ikramiye bir ahçı ya düştü
Milli piyangonun bu aykl talihlisi Karagümrük'te 25 yaşında ahçı tsma-lldir. Şu tesadüfe bakınız kİ ahçı İsmail'in dükkânı, 1945 yılbaşı büyük ikramiyesini kazanan salepçi Mehmet Çöban'ın dükkânı İle yanyana-dır. Biletine bu ayın en büyük İkramiyesi 50 bin lira vuran İsmail: nBen esnaf geldim, osnnf gideceğim» demekte ve Mehmet Çoban gibi öyle apartman almak taraflısı olmadığını söylemektedir.
İŞÇİ mukaveleleri
Ankara S — Esnaf odaları, İş kanunun a tabi olmıya n dükkân, a tel ye ve İmalâthane gibi İş yerlerinde çalıştırılan usta, İşçi ve çırakların haklarını korumak maksadiie yeni bir karar almıştır. Bu karara güre mezkûr iş yerlerile, işçiler arasında karşılıklı mukaveleler yapılocak ve mukavelesiz işçi çaiıştırılmıyacaklir. Bu mukaveleler karşılıklı her türlü haklan koruyacak şeklide yapılacak, hem İş sahibi, hem de işçi lehine hükümleri ihtiva edecektir.
Ali İhsan Sâbis - Rıza Çavdarlı muhakemesi Rıza Çavdarlı, neşrettiği bir broşürde Ali İhsan Sabisi tahkir ettiğinden dolayı bir sene hapse mahkûm olmuştu. Bu karar temyiz mahkemesince bozulduğundan bu sabah asliye yedinci ceza mahkemesinde yeniden duruşma yapılacaktı.
Ali İhsan Sâbis mahfuzen mahkemeye getirilmişse de Rıza Çavdarlıya tebligat yapılamadığından muhakeme Önümüzdeki çarşambaya bırakılmıştır.
Karacabey bölgesini sel bastı
Ankara 8 — Bursadan alınan haberlere göre Karacabey havalisi su altında kalmıştır. Buraya Bursadan yardım ekipleri gönderilmiştir.
Ankara dil tarih fakültesi
Ankara 8 — Ankara dil, tarih fakültesi 26 şubata kadar sömestr tatili yapmıştır.
Ankara Belediyesi et ihtiyacını temin ediyor Ankara 9 (Telefonla) — Ankara Belediyesi, şehrin et ihtiyacını karşılamak üzere kasaplık hayvan temini hakkında gerekli tedbirler almaktadır. 400 koyun dün Ankaraya getirilmiş ve mezbahada kesilerek satışa çıkarılmıştır.
Sıtma kongresi dün sona erdi
Ankara 8 — Dört gündenberl süren sıtma kongresi bugiüı sona ermiştir. Komisyonun kendi çalışma konulan üzerinde yapılması gereken İşlere dair hazırladığı raporlar öğleden sonraki genel kurul toplantısında görüşülerek kabul edilmiştir. Kongrece verilen kararların derhal tatbikine geçilecektir.
Yeni bîr
Alman silâhı
27 kiloluk uçan bombalarmış
Londra 9 (AA.) — Daily Mail gazetesinin Zürich muhabiri bildiriyor: Toprakları üzerinde Müttefiklerin kütle halinde altınlarını durdurmak İçin Almanların son ümitleri şimdi bir sardalya kutusuna benzi yen- yeni tip bir -V- bombasıdır. Almanlar bu bombanın son eksikliklerin! de tamamlamak üzeredirler. Bu bomba 27 kilodur Bu bomba çok yüksekten uçan bomba uçaklarını bile, hattâ bu uçaklara isabet etmese bile düşürmektedir. Bu yeni silâh in-lllâk ettiği zaman uzak mesafeden bile bir uçağın kanadını veya kuyruğunu kırabilecek bir hava boşluğu yapmaktadır. Bu bombanın yapılışı gayetle bösittlr. Hattâ, bu bombanın büyük bir kısmı lehimciler tarafından bile yapılabilmektedir.
üçler konferansı
(Baş tarafı 1 inci sahifede) tedlr. Bunun İçindir ki, ona gelecekte yapılması gereken muamelenin şimdiden tesblti lâzımgelmektedir.
Müttefik şefler! doğru bir haşinlikten ani olarak ümit verici bir zaafa geçerek Alman halkını boğazlaşmağa sürüklemek niyetinde değildirler. Almanya'nın bundan sonra dünya barışını bozmağa imkân bulmaması hususunda, Müttefiklerin aralarında aldıkları kararlarda hiç bir görüş ayrılığı yoktur.
Alman milletine son demeç
Londra 8 (AA.) — Reuter'ln siyasî muharriri bildiriyor:
Üç büyük şef orasındaki toplantı hakkında yapılan resmi demeçlerden açıkça anlaşıldığına göre, bu konferansın faaliyeti müşterek asker! harekât hakkında proje hazırlamak safhasını aşmış bulunuyor. Almanyanm askeri durumunun vahimleşmesi ve Alman sivil hayatının gittikçe daha fazla göze çarpan karışması dolayı-siyle üç büyük devletin doğrudan doğruya Alman milletine son bir demeçte bulunmaları muhtemeldir. Böyle bir teşebbüsün uyandıracağı tesirin serî ve hattâ kesin olabileceği de tahmin olunmaktadır. Alman propagandacıları yanlış İddialara kapılarak memleketlerinin yalnız Ruslar trafından işgal edileceğinden korkan Almanların azimlerini zayıflatmak üzere konferansta bu memleketin işgal ve kontrolü hakkında müşterek plânlar görûlmşütûr. Bu hususun konferansa alt demeçte açıklandığı bazı müşahitlerce ileri sürülmektedir.
Böyle bir karardan doğacak netice şu olacaktır kİ, Alman milleti en büyük korkusunun gerçekleşmlyeceğtnc İnanıp Müttefik kontrolünün müştereken yapılacağını anlayınca son neferine kadar mukavemetten vaz geçecektir.
Görüşülen meseleler
Londra 8 (AA.) — Times gazetesi, 3 büyük şef arasındaki toplantı hakkında şunları yazmaktadır:
Almanyanm şimdi gözle görülmekte olan askerî mağlûbiyetini taklbe-decek devreyi incelemek surotlle konferans. dikkatini Almanyaya tahmil edilecek mütareke şartlarının son teferruatına. bu memleketin Müttefik İşgali altında tutulmasına, emniyeti tesis etmek ve sağlamak İçin bir dünya teşkilâtının kurulmasına ve kurtarılan Avrupada normal şartların ladesine hasretmektedir.
Almanyada 3 işgal bölgesi bulunacaktır. Sovyetler işgal bölgesi doğuda. Amerikan İşgal bölgesi güneyde ve güney doğuda. İngiliz İşgal bölgesi de kuzeyde bulunacak ve muhtemel olarak Berlin 3 büyük devlet tarafından İşgal olunacaktır.
General de Onu 11 e, Almanyanm İşgaline ve barışın kurulmasına İştirak etmek hususunda Fransamn hakkını açıkça belirtilmiştir. Fransanın bu hakkının tanınacağı şüphesizdir. Bu suretle İngiliz ve Amerikan işgal bölgesinin bazı kısımlarından teşekkül eden kendine mahsus bir işgal bölgesine Fransa da sahip olacaktır Bundan başka diğer Müttefikler de bazı Alman bölgelerinin işgali hususundaki isteklerini belirtmek için seslerini yükseltmiş bulunuyorlar.
Konferans sonunda yayınlanacak olan son demeçte kayıtsız şartsız teslim neticelerinin tâyin edilmesi mümkündür.
Refik • Naşide Saffet dâvası
Bayan Naşlde Saffetle B. Refik ve yine B. Refik ile bayan Naşlde Saffetin zevci B. Afif arasında tahaddüs eden sirkat, hakaret ve tehdit dâvalarının rüyetlne bugün 6 ne» asliye ceza mahkemesinde saat on buçukta devam edilecektir.
Sade yağ biatleri
Son bir ay zarfında sadeyağ flitlerinde oldukça mühim bir artış görülmüştür Toptan kilosu 370 kuruşa satılan yağlar bugün 410 kurusa sa-Utmaktadır. Piyasada bol miktarda zeytinyağı bulunmaması buna sebep gösterilmektedir.
İtalyan
müstemlekeleri
Daily Herald gazetesinin bir makalesi
Londra 9 (AA.) — İtalyan somur» gelerlnın İstikbalim ınccllyen Daily Herald gazetesi, daha iyi bir hal çaresi bulunmazsa, Bingazi'nin Miste mandası altına verilebileceğini yazmaktadır. Habeşistan’ın büyük bir kısmı İmparatora İade edildiğine ııâ> re Erltre’nln de Habeşistan'ın salüj hattına İlâve edilmesi mümkündür. Somali, strateji bakımından durumıi dışında alâka çekici değildir. Geriye Trablus kalmaktadır. Nedamet getirmiş olan İtalya bu Sömürgesini muhafaza edebilecek midir? Roma ümitsiz bir gayretle bunu istemektedir.
Atin ad a Elasın gizli tahrikleri
Londra 9 (AA.) — Daily Mail gazetesinin Atina muhabiri. Elâs’çılarm Atina dahilindeki gizil faaliyetlerinin artmakta olduğunu bildirmektedir. Mills teşkilâtının bir beyannamesi Yunan ml’li muhafızlarına dağıtılmıştır. Bu beyannamelede General Scoble’ye şiddetle hücum edilmekte ve Inglllzlerin Mısır’a götürdükleri Elâs’çı esirlere İşkence yaptıkları ithamı İleri sürülmektedir.
İngiliz resmi mahfilleri, Erns'a mensup dört propagandacının gizilce Atina'ya geldiklerini öğrenmişlerdir. Bu gizli beyannameler bu propagandacılar tarafından dağıtılmaktadır.
Dün gece Patlsria mahallesinde bir bomba atılmıştır. Bununla beraber kimse yaralanmamıştır
Atina 0 (AA.) — Selânlk’te sıla yönetim İlân edilmiştir.
Öderde Alman müdafaası
(Baş taralı 1 inci sahifede)
Süezya’da, KonJev orduları Öder batısında ilerlemişler ve bu nehri 30 kilometre geride bırakmışlardır. Sovyet tebliğine göre Emsdorn, Waldad ve Roserne kasabaları zaptedilmLştlr. Moskova’dan gelen haberler, mühim tank ve piyade kuvvtlerinln dalgalar halinde durmadan Oder’i geçmekte olduklarını bildiriyor.
Kustrin varoşları düştü
Moskova 9 (AA.) — Sovyet kuvvet lerinln Kustrin şehrinin cenup varoşlarına girmiş oldukları bildirilmekte» dlr. şiddetli çarpışmalar sonunda bS varoşlar işgal edilmiştir.
Berlin - Frankfurt yolu kesiliyor
Londra 9 (AA.) — Brltlsh ünite* Press a j asının Moskova’daki muhabiri, Sovyet kuvvetlerinin Franfurt -Berlin yolunu kesmek üzere olduklarını bildirmektedir.
Berline karşı tehlike büyüyor
Londra 9 (AA.) — News Chronldş gazetesinin Moskova’daki muhablrj Paul Wlnterton B B C ve şu telgraft çekmiştir:
«Berlin üzerindeki tehdit sürati* büyümektedir. Mareşal Zhukov ordu-lanna mensup mühim birlikler öder üzerinde toplanmış bulunuyorlar. Bu kuvvetlerin saû kanadı Berlin'e 60 kilometre mesafede bulunuyor.»
Himmler doğu cephesinde
Ncw-York 9 'A A) — Berlin rady(£ su, Himmler'in doğu cephesinde bıi* lunduğunu ve bir ordu grııpıına kumanda ettiğini bildirmiştir.
Moskovada hür Avusturya kom*tes
Londra 9 «AA ı - vews Clıronicl» gazetesinin bngiîn yazdığına göre, Sovyet hükümeti Moskova’da hilt Alman komitesine benzer bir hür Avusturya komitesinin kurulması için kolaylıklar göstermiştir
Avusturya halkına bu husustaki teklif General Tranner tarafından yapılmıştır. General Tranner bir aralık kendisinden «ok bahsettirmiş olan 44 üncü tümenin komutanı id).
Konya valisi şehrimizde
Konya valisi Fuat Tuksal husus* İşlerini görmek üzere şehrimize gel-miştlr. ____
BORSA
8 2/1945 fiatlerl
Londra üzerine 1 sterlin 3.22
Nevyork üzerine 100 dolar 130.50
Jcnevre 100 tsviçre Fr 30 3253
Madrid üzerine 100 peseta 12.89
Stokholm üzerine 100 kuron 31 1325
BOKSA DIŞINDA
Reşadiye alt.ını 35.40
Gulden 32.40
Külce Bitin mı uram> 5.13
Takvişn -5-—>
Beter 25 - Kasım 94
İmsak Güneş Öğle ikindi Alc Y uıl
E. 11.49 1.30 6 54 9 41 12.00 1.33
V 6.23 «03 13.28 16 16 18.35 2" 16 |
Created by free version of 2PDF
9 Şubat 1Ö48
AKŞAMDAN AKŞAMA
Bu harbin milyonca dramından biri daha..
Şatolardan birinde tamirat yapılırken duvar yıkılmış. Arkasından Fransızların «oııblieHen dedikleri bir giril oda çıkmiş. Meğer orta çağ »alimlerinden b.iri, • odaya, düşmanlarını hapsederek diri diri mezarda bırakmış İmiş. Aç, susu», havasız, gırpına-raktan ölmüşler. Aradan asırlar geçmiş. Şimdi., üzerlerine örülmüş duvar yıkılınca her birinin son nefesini hangi pozda verdiği iskeletinin şeklinden anlaşılıyor: Kimi ikf büklüm, tostoparlak olmuş; kimi tavanlara tırmanmak İçin bir kurtuluş hareketine girişmiş; kimi, mustarip başım avucuna dayamış.
Bu fotoğrafı basan mecmua, reyim altında şöyle diyordu:
— Facialar muharriri Edgar Poe'nun geniş hayali bile hakikat hududunun ötesine geçememiş.
Geçen gun Refik Halid de, Fransada olup biten ve yargılanan bir faciadan bahsediyordu. Bütün bunlar, aklıma yakından bildiğim bir ailenin tirdi
Bunlar Filiatinli Kendileri hakkında terdi:
— Bir Yahudi on san kadar iş bilir, tüccardır. Fakat biz beherimiz on Yahudive bedeliz. Çünkii Ftnikdilerin to- j Tunlarıyız. Onlar. asırlarca dünyanın her yerini dolaşmış-lar; kâinat ölçüsünde alış verişi fca d etmişi er...
Bahsettiğim aile ise, bir adını daha ileri atarak şöyle diyebilirdi:
— Biz filânca ibnl lüâDİar on Finikeliye bedeliz. Zira onların yirminci asırdaki torun lan arazında ticari ve malî dehâmızı g ös ter dik: Zengin olduk.
İşte bu durumda olan ailenin Telsi, geçen harbin sonunda Avrupada şöyle bir 1 âmeli! çevirmeğe gidiyor. Bertin i* merkezine bir de yerleşiyor kİ: Cennet! Yahut cinnet... O ne mark düşüşüdür öyle?
— Bu elbise kaça?
— Şu kadar mark. (Osmanh lirasına tahvil: 0? kuruş.) Aradan bir balta geçiyor:
— Bu kürk kaça?
— Şu kadar mark. (Oamanh ' Mrasına tahvil: 27 kuruş.)
Antika tabak takımları, silâh kollekriyonlan: On iki liraya... Yedi buçuk liraya.,. Al, al, hepsini al... Fakat bunlan nereye ( koymalı?
Derken tur teklif: Meşhur cad- : delerin birinde, köşe başında do : kus katlı bir bina satılık: 650 lira verilirse... Şaka mı? Rüya mı? Ne şaka! Ne rüya! Altından bir ' orostopoluluk çıkmasın? Kayır! Tapuda tescil tamam. . Buyrun anahtarları... Bu mermer holler, bu abanoz kapılar!... Şayet İşin İçinde bir riziko bile varsa bu kadar ucusluğa dayanılma»; Bir, bir daha, heş daha, on daha... Berlintn köşe başlarında, ferah- ■ tn# inanlaralı binalarından I edinmiş, edinmiş... Göedc« çıkardığı para. b*r kaç on bin OsmanlI lirasından İbaret!..,
Fakat bir de korku geğirmiş, »ra Almanya az çok belİHİ dü-»eltloce, bu farz eld? edilmiş bj-nalan yeni sahiplerinden istimlâk edip eskilerine vermiş. Vermiş amma, şansa bak im, şansın parlaklığına bakın: Kanunun şümulü FilisttnM ailenin aldığı tarihten sonraya mahsus... Onla-jw# neleri var, neleri yok, keıv diterine kalıyor Karun oMular. Eş dost, kıskançhk içinde:
— Gördünta mü talihi!...
Derken llitlor rejiminin yeni 1 kanunları: Başka memleketlerdeki ilişiğini kesenler, gelip Al- ' manyaya bütün servcllerite yerleşenler, ancak onlar Reteh’taki mallarına sahip olabilecekler...
Nargile marpucu elinde, Filistinli uzun uzun düşünüyor, taşınıyor; hesaplıyor, kitapbyor. Nihayet Finikell ecdadmm ilhamından gayrete gelerek, karısı hm, çocuk! _nna:
— Yallah Berlin’e! • diyor. Gidif o gidiş...
Ekseriya: »Ne İyi bilirimi Ne İyi kestiririm! Tabii: İyj İdare ■ öderim.. Tedbir alının .»
Ne idaresi? Ne tedbiri?... Hey gidi koca tesadüf!
(Vâ - Nû) .■
Umumî meclis
Aya sofya hamamı müze olacak
Ahşap atelyeler
Yeniden âzami fiat kararlaştırılacak
dramını ge-
Araçlardır, şöyle der
Umumi meclis dün ikinci reis vekili B. AbdOlkncllr Karamürselln reisliği altında toplanmıştır. Reislik makamından gelen teklifler okundu. Bu arada Ayosofyadakl meşhur tarihi hamamın müze haline konulmak üzere yapılan teklifi kavimin ve mülkiye encümenlerine havale edildi.
tik öğretim s*ferberllğl münasebetiyle tstanbulda İlk tahsilin şimdiye kadar geçirdiği ve ileride alacağı gelişmeleri fotoğraflar, haritalar, grafiklerle göstermek üzere bir müze kurulması muvafık görülmüştü. Aya-sofya hamamı bu mafeada tahsis edilecektir.
Fabrikatör B. Şaban özyalçin adında bir zat, Eytlpde 4000 metro »ıı-rabbaindak! arsasını bîr dispanser İnşa edilmek tilere Belediyeye vermektedir.
Arsa sahibi, dispansere (Doktor Sadık tfnmanl isminin de verilmesini İstemektedir. Meclise gelen bu teklif de kavanln encümenine gönderilmiştir. Meclis pazartesi günü toplanacaktır.
Belediyece birbirine zıt iki karar verilmemiştir
ni el âde tn-
ÜnıveF«if “ ’’ gömektr tatili
Üniversite taflmatnamesl mucibince 10 şubat cumartesi gününden 38 şubata kadar devam eden sömestr tatilinin bu sene de yapılmasına karar verilnj,lştir.
öğrendiğimize gör» M4 - 946 ders yılı sömestr tatili yarından İtibaren başlayacak, şubat «onunda nihayet bulacaktır. 1 mart perşembe günü de normal tedrisata devam edilecektir. _______________
Dün tifüa olması mel 4 hasta hastaneye kaldırıldı
Dün şehrimizde tltttelü olması muhtemel görülen 4 hasta muhtelif hastanelere kaldırılmıştır.
Okullarda tifüse karşı alman tedbirler arasında bazı öğretmenlerle müfettişlerin «iilanmalanna karar verilmiştir. Bunlar, köy öğretmenleri, eğitmenler, köy enstitüsü müdürleri, öğretmenleri ve idare memurları. gezle! öğretmenler ve ilk öğretim jBÜfetttştarldfr Aşırım yapılmama yarmdBn İtibaren başlanacaktır.
Belediye kanununun on. beşinci maddoslnln bir fıkrasına göre şehirlerin yangın tehlikesinden korunabilmesi İçih yangın çıkmağa «lverlşll olan mUesse seterin ahşap binalarda bulunmamaları lâaımgelinektedir.
Belediye bu kabil mücsseşelere muayyen mühletler vermiş ve bu mühletlerin sonunda kftgir binaya, laşın-miyanlarin faaliyetine müsaade etmlyerek derhal kapatılacaklarını tebliğ etmişti.
Diğer taraftan bazı gazetelerde fabrika ve atleylerln ahşap binalarda bulunması tahinde bazı mütalâa ve haberlere tesadüf edilmektedir. İstanbul'un asurlardanberl yangınlardan çektiği büyük felâketleri önlemek Üzere belediyenin bu pek yerinde kararını bozmak İstlyfn bu neşriyat, şimdi mahiyetini değiştirerek belediyenin İki zıd karar verdiğinden bahsetmektedr.
Bu mevzu etrafında bizim yaptığımız tahkikatın neticesi şudur:
Şehrin yangından korunması hak-kındakl karan veren — muayyen gazetelerin yazdığı gibi — daimi encümen dsğil. umumi meclistir.
Daimi encümen umumi meclise niyabet şuretile hareket eden bir kanuni teşekkül olduğundan ne kanunun sarahatine, ne de meclis tarafından verilen kararlara aykırı bir karar veremez. Ancak daimi encümen, umumi meclisin kararı çerçevesi dahilinde müracaatlara cevap vermektedir. Neteklm bir tütiin deposunun ahşap binada bulunamıyacağmı umumi meclisin evvelce verdiği karara dayanarak müessese sahibine bildirmiştir.
Belediye ’ reislik makamının kaymakamlara yaptığı tamim, umumi meclisin verdiği karara dayanmaktadır.
Mamafih, yangından korunma talimatnamesinin kül halinde bütün maddelerinin müzakeresi bugünlerde umumi
mecllste görUşHlecelrtlr.
KÜÇÜK HABERLER
* Beşiktaş ve Beyazıt postanelerinden sahte havalelerle para çekmeğe muvaffak olan Fatih, Dündar ve Niyazmln muhakemeleri ikinci ağır ceza mahkımesinct intaç edilmiş, müddeiumumi İddiasını serdede-rek Uç suçlunun da ecza kanununun 330 ve Ö» inol maddelerine göra oMAİandirilmasını İstemiştir. Muhakeme, suçluların müdafaalarını yapmaları için çarşamba gününe bırakılmıştır.
A- Bir müddet evvel Dolapderede Sultan İsminde bir kadın yüzünden kocası Klrkoru öldüren Haçiğin muhakemesine dün ikinci ağır ceza mahkemesinde devam edilmiş ve on üç şahit dinlenmiştir. Bu şahitler Haçikle Sultanın nıünasebetUr olduğunu ve Ktrkoru Haçiğin öldürdüğünü anlatmışlardır.
Muhakeme, evrakın tetkiki İçin talik edilmiştir.
* İM yıl evvel aerbsa rekabeti sağlamak İçin pansiyonların tarifeleri otel tarifelerinden ayrılmamıştı. Bundan İstifade eden hususi mahiyetteki ba2i talebe pansiyonlarının talebeden fazla para almakta oldukları yapılan şikâyetlerden anlaşılmıştır. Yen! encümen kararında pansiyonlar otel tarifelerine dahil edilmediklerinden pansiyon i ardaki eski tarifeler Belediye tarafından toplatturıl-jnaktadır. Bundan sonra pansiyonlara, tesfelt «dH«n kendi tarifeleri tatbik edilecektir.
* Dün Bebekte Aralık sokakta bir kaldırım kenarında elli yaşlarında bir erkek cesedi bulunmuş, hüviyeti hakkında tahkikat yapılınca bunun Şişil Hammoğlu sokağında oturan vasU oğlu Dlyamandi olduğu tesblt edilmiştir. Adliye doktoru Iawt Işıman çeöedi muayene etmiş, kalb sektesinden öldüğünü tâyin ederek gömülmesine İzin vermiştir.
KARAR ZAMANI
|Yazan: SUMNER WELLS FT
BİRİNCİ KISIM ÜÇÜNCÜ BAHİS
Avrupaya misyonum: 1940
■it Dağıtılmak üzere Belediye cemine verilen 16 kamyon şasisinin Belediye teıkllâtına dahil miiesseâeter-de kuHamlmfiîJina karar verilmiştir.
Şark «inema«ı müdürünün Ölümü dâvası sineması müdürü Fuad'in ile ölümüne sebebolmak-
İstnııbulun et İhtiyacını karşıhya-cak besili hayvan gelmeğe başlayınca. yaz ihtiyacını karşılıyan çayır hayvanına nazaran daha pahalı olan besili hayvan flntlerlnln yeniden tetkiki lâzım gelmiş, aynı zanranda birkaç gövde satıp güçlükle kazanan küçük kasapların kârlarını arttırmak üzere Belediye et flütlerini İki yüz on kuruşa çıkarmıştı. Fakat bu flat resmen İlân edilmediğinden, bazı kasaplar bu flate riayet etmlyerek etin kilosunu İki yüz yirmi kuruştan «atmaktadırlar.
Belediye İktisat müdürlüğünün gösterdiği lüzum'üzerine et Hallerinin maliyetini hesabederek kâr hâd-dlnin tâyin edilmesi için Daimi encümene bir teklif yapılmıştı. Bu mev-zııu inceiiyen Daimi encümen, 51û numıuırlı kararnameye göre kâr had-dlnlln tâyini Ticaret Bakanlığına alt olduğundan. Daimi encümenin ete kâr haddi tâyin edemlyeceğine. Belediyenin ancak âzami flat koyabileceğine karar vermiş ve evrakı İktisat müdürlüğüne geri vermiştir, şimdi İktisat müdürlüğü, etin âzami Hatmi yeniden tesblt ederek Daimi encümene bildirecek ve Daimi encümenin tasdlkından sonra etin kaça satılabileceği Belediye tarafından kasaplara tebliğ ve Hân edildikten sonra bu fi-atten fazlaya satan kasaplar hakkında Milli korunma kanunu hükümleri tatbik edilecektir.
* Evvelki gün mezbahada yapılan kesimde 3540 karaman. 150 kıvırcık, 360 kara yaka koyunu, 1100 süt kuzusu. 600 keçi ve 500 de sığır olmak üzere ceman 5300 baş hayvan kesilmiştir.
Şark tekme tan suçlu ve mevkuf komiser muavini Muammerin muhakemesine dün birinci ağır ceza mahkemesinde devam edilmiştir. Geçen muhakeme celsesinde dâva dosyası tıbbı adliye gönderilmiş ve ölüm sebebi hakkında bir rapor üslenmişti. Dünkü celsede Tıbbı adli müdürlüğünden gelen bir tezkere okundu. Bu tezkerede, icabe-den raporu verebilmek için, müteveffa Fuad'a alt ve Cerrahpaşa hastanesinde bulunan tabelâ ve müşahede kâğıtlarının tetkik edilmesi lcabettl-ği, binaenaleyh bu evrakın hastaneden alınarak gönderilmesi istenmekteydi.
Müddeiumumi muavini Demir Dul, Tıbbı adlinin yerinde olan bu isteğinin in fasını taJcbettl. Muhakeme de. Cerrahpaşa hastanesinde bulunan Fuad’a alt tabelâ ve müşahede kâğıtlarının aldırılarak dâva dosyeslle birlikte tekrar Tıbbı adli müdürlüğüne gönderilmesine kıvrar vererek muhakemeyi ayın 22 nel günü sabahına bıraktı. ________________
Bakırköy'de Lus ekmek darlığı ktanbulun her semtinde, her fırında arandığı saman beyaz eknuk bulunduğu halde, Bakırköy'ünde beyaz ekmek darlığı devam ediyor. Bakırköy ünde mevcut üç fırından yalnız birisi beyaz ekmek çıkardığı İçin halkın gösterdiği rağbeti karşılayacak. miktarda has ekmek çıkaramamakta ve bu yüzden fırının önü ve içi, her gün saatlerce beyaz ekmek beküyen halkla dolup taşmaktadır. Bu darlık yüzünden isf lyenler değil, hastalar bile beyaz ekmtk alamamaktadır. İstanbul'un her semtinde, halkın ihtiyacına yetecek miktarda beyaz ekmek çıkarıldığı lyılde, Bakırköyiln-de bu darlığın devamına müsaade etmemek lâzımdır
Bakırköy'den aldığımıs bir çok mektuplarda bu vaziyetten acı acı şikâyet edilmekte ve bunun önüne geçilmesi için Alâkadar makamın nazarı dikkatini çekmemiz., temenni edilmektedir. Bakırköylülerln bu pek yerinde şikâyetlerini önHyecek tedbirlerin derhal alınmasını beklerl&
Boğaz otobüsleri
B T. T. İdaresinin kar yüzünden •«ferleri kesilmiş olan Boğaz otobüs-lerl yeniden işlemeye başlamıştır.
RADYO
ANKARA RADYOSU
Bugünkü program
Radyo salon orkestrası,
18.30
Mussolininin muhtelif meseleler hakkında düşünceleri ve anlattığı Alman sulh şartları
Nikâh
Müteahhit KilenU Nail Beden kızı, Ali Mıthlddln Hacıbeklr yeğeııl Neolâ Beden ile ytabaçı Şükrü Değerin oğlu Erdoğan Değer Beyoğlu evlenme dairesinde nikâhları dılar. 8/2/946 perşembe
Satıma çıkarılan ithali malları
Gal. Tünel caddesi No 48 de M. G. O. Half. Vahram Oesar'a demir testere laması, Ankara Posta cad. No. 90 da M. ve A. Hanlf kardeşlere kamyon yedek akşamı, İst. Ye?lldlrek No, 3 de koyuncu zadelere muhtelif makine akşamı, Ayvaruarayda Mlhael ÇlkvaşvUi fabrikasına anilin boya ve uzvl anilin boya, İst. Mehmetpnşa handa Çelebon İllete Hldrosuifit, İst. Haçopulo handa Polat. Ltd. Şirketine şap, Sirkeci Ada handa Şark Merkez ecza deposuna damlalık şişe, istiklâl caddesi Ravona apartmanında Mustafa Sami özgirltll'ye yünlü kupon, İst. Sünbüllü handa Mehmet Hüseyin Tatarlye pamuk kadın elbiseliği. İst Katircıoğlu handa İbrahim Telci ve ortaklarına palto ve pantalon, Aşırefendl caddesinde Fatma Alakan ve ortaklarına palto ve pantalon, İstiklâl caddesi No. 108 de Mir Katro halefi J. Plurlse yünlü mensucat. Mudanya Hallt pasa cad. No. 7 de Babrl Pozana kuru sığır derisi.
18
Konuşma, 18.44 Saz işerleri, 19 Haberler, 19.20 Gcçpılşte bugün. 19.35 Faaıl, 10.45 Konuşma. 20 Faslın devam), 20,1$ Radyo gazetesi. 30.46 Temsil, 21.30 Serbcs saat, 2J.45 Tarihi Türk müziğinden örnekler, 22.1B Müzik: CPl.l. 32.43 Haberler.
Yarın sabahki program
7,30 Spor saati (Vücudumuzu çalıştıralı mı, 7.40 Haberler, 7.55 Müzik: (Pl.>, 12.30 Radyo salon orkestrası, 12,46 Haberler, 13 Radyo salon orkestrası. 13.30 TürküleT, 13,40 Şarkılar, 14 Cumhurbaşkanlığı armoni muziknsı.
MEVLÜT
Kurtuluş müessezeBİ sahiplerinden merhum zevcim:
HAKKI CEMAL ÜÇER İn vefatının yıldönümü olan 12/2/1945 pazartesi günü saat 16 da Ayaspaşa’-dn Mete caddesi Bedri Bey Apt. No. 9 dakl evinde, unun aziz ruhuna ithaf edilmek üzere Mevlıit okunacağından kendisini sevenlerin teşriflerini rica ederim.
Seza Üçer
M E V L Û T
Arta eşim, merhum Cevdet Cebenin ruhuna ithaf olunmak üzere 11 şubat Oiö pazar öğle namazını
müteakip saat Teşvikiye ca-
miinde mevlûdu şerif okunacağından kendisini tanıyanlar ve azru buyuranların teşrifleri rica olunur.
EŞİ BERAAT CEBE
TEŞEKKÜR
Sevgili annemiz Makbule Hakul'un vefatı üzerine bizzat cenaze merasiminde bulunmak, telgraf ve mektupla baş sağlığı dilemek sııretüe acılarımızı paylaşmak lûtfunda bulunan akraba ve dostlarımızın gösterdikleri alâkaya ayrı ayrı teşekküre teessürümüz mâni olduğundan bu hususa muhterem gazetenizin tavassutunu rica, ederiz.
EVlfttlarit Hayriye Atoy, Şükrü Hfikul
Teşekkür
Sevgili aile büyüğümüz eski Sivas mebusu;
RASİM BAŞARTn vefalı dolayıslle cenazesinde bulunmak, gerek şahsen gelmek, gerek telgraf ve mektup göndermek auretlle acımızı paylaşmak lûtfunda bulunan yüksek zevata, merhumun aziz arkadaş ve hctmşerllerlne, kıymetli arka-Vc akrabalarımıza derin teşekkürlerimizi nrzederllz.
Sşl, kışlan ve damatları
Silâhlanma vc ekonom.1 meselesi
Bundan sonraki konuşmamız, hemen de silâhlanma meselesine, ekonomi, siyaset İşlerine İnhisar etti. M’ussollni'ye, Amerikanın salim bir mİ netler arası İktisadi sistem kurmak ve harbden sonra silâhlan azaltmak için tarafsız memleketlerle fikir teatisi IçLn yaptığı müracaatı hatırlattım. İtalyanın buna vereceği cevabın, hükümetimin bu hususta ne düşündüğünü sormaktan İbaret olacağım söyledi. Kendisin®, beraberimde Amerikanın milletlerarası iktisadi münasebetler hakkındakt görüşünü tesbit eden yazılı bir muhtıra getirdiğimi bildirdim. Mımollnl'nln 1934 senesi 26 mayısında Mebuslar meclisinde söylediği nutukta İleri sürdüğü fikirlere vâkıf olduğum için, hükümetimin görüşlerlle bu fikirler arasında bir mütabakat mevcut olduğuna kani idim.
Bunun üzerine, benden, bu muhtırayı İstedi; ve onıı kelime kelime okudu. Okudukça tefsirlerini de yapıyordu. İlk paragraf baklandaki tef-slrl şu idi: «Molto Bw»IIo kelimesine kadar mutabıkım. Fakat maalesef İtalya hiçbir zaman dünya ham madde kaynaklarından müsavi şartlar dahilinde istifade edecek vaziyette bulunmamıştır.»
Muhtıranın, devletler arasında fark gözetme kısmına gelince . dedi k1: «Ottana anlaşmasında olduğu kadar devletler arasında fark gözeten bir misal var mıdır? Roosevelt idaresinden evvel Amerikanın tatbik ettiği gümrük tarifesi siyaseti buna diğer bir misal değil midir?»
Beyannameyi okuvup bitirince, dedi kİ:
«Bu beyannamenin her kellmerile mutabıkım. Buradaki fikirler benim 1934 ta söylediğim, bugün de inandığım prensiplere uygundur. Fakat İtalyanm otarşik siyasete baş vuran devletlerin sonuncusu olduğunu, ve bunu da kendini müdafaa için eon çare olarak kabul ettiğini unutmamalısınız. İtalya gibi fakir bir memleket. İngiltere, Ottawa anlaşmasını yaptıktan, ve diğer Avrupa milletleri otarşi riyasetine «aptıktan ve rran-sa Kota «İstemini ve birçok tahdidatı kabul ettikten sonra, bundan başka bir şey yapamazdı. Hükümetinizin bu muhtırada İzah edilen riyaseti, milletlerin varmaları lâzım gelen İdeali İfade ediyor. Fakat şunu hatırlatmalıyım ki. milletlerin gene blrlblrlerlle ser beşçe ticaret yapabilecekleri zaman tekrar gelirse, devletler müspet ve kati bir silâhsızlanma plânında mutabık kalmadıkça, bu ideal! hakikat sahasına çıkmak mümkün olama?.. Milletler milli gelirlerini silâh İmaline surfettlkleri müddetçe, salim bir milletlerarası ekonomik münasebetler tesis! ümldedllemez.»
Dedim kİ. Amerika hükümeti de sırf bu maksatla, tarafsız memleketler. bahsettiğim ana prensiplerde anlaştıkları takdirde, sulh geldiği 'a-nı&n bu ideallerin tahakkuku hususunda, tarafsızların nüfuzundan istifade edilebileceğini zannederek btı telkini yapmaktadır.
Mussolinl, buna verdiği cevapta, nüfuz «ahlbl memleketlerin Amerika, Japonya ve ttalyadan İbaret olduğunu. halbuki Almanya He olan münasebeti bakımından, hülyaya tarafsız da denilemlyeceftinl söyledi. (Dikkate şayandır kİ. bütün konuşmamız esnasında Mussollni, Mihver bağından yalnız bu kadarcık bahsetmiştir l Sulh geldiği zaman Amerikan nüfuzunun kati olacağını ve bizim iktisadi münasebetler hakkındakl görüşümüzün bütün milletler tarafından kabul edileceğini İlâve etti.
Sonra sözüne devam ederek, o tarihte mânevi bir laslrln hiçbir kıymeti olamayacağı mütalâasında bulundu. Onun fikrlnce her hangi yapıcı bir adım atmadan evvel, âdil bir siyasi sulhun esaslarını bulmak lâzımdır.
Sözünü keserek, bildikleri gibi, Reis tarafından Avrupada sulhu kurmanın bugünkü imkânları hakkında kendisine rapor vermek üzere tav2İf edildiğimi söyledim. Vazifemin bir kılanı da. hiç şüphesiz, Mussollnl’nin bu mevzu hakkındakl görüşünü öğrenmekti.
Almanyanın «ullı şartlan
Bunun üzerine, Mussolinl, Almnn-yanın kabul edebileceğini zannettiği şartlan İzah etti ve Avusturya, Slo-vakya, Bohemya ve Moravya hakkında evvelce kont Clano'nun söylediklerin! tekrar etti. Bira Polonya meşe-
leşine gelince, ayağa kalktı ve şiddetli bir lisânla!
— Polonya milleti, kayıtsız, şartına istiklâl ve hâkimiyet hakkına sahiptir. Bu hususta, ben de onlara zahir olacağım. Fakat bu. Polon yanın muhtelif azlıkların mânâsız bir şekilde birleşmesinden doğması demek değildir. Geçen yirmi sene için Avrupa-nın zehri azlıklar meselesi oTmııştur. Bu esaslı hatâ tekrar edilmemelidir. Alman olan Danzlg, koridor ve Posen Almanynda kalacaktır. Fakat hakiki Polonylılar denize mahreci olan bir hür Polonyaya sahlboiacaklardır
— Ya, «imdi Rusların hâklmlycU altında buludan hakiki PolonyalIlar ne olacak? dedim.
MussollnJ, bunların Ruş'polon yasından yeni Polonyaya hicret edebileceklerini söyledi. ve ilâve etti
— Hepimiz için, Rusya He harbe hazır lanmakt an başka çare var mt-| dır?
Sonra, sözüne devam ederek. Hiçlerin 23 şubatta söylediği nutka büyük bir ehemmiyet atfetmem lâzım geldiğinde Lsrar etti. Bu nutuk sarihti. Nutukta bahsedilen «Orta Avru-padaki hayati menfaatler» Mussolininin şimdi söylediğinden başka bir şey değildi. Almanyaya müstemlekelerinin geri verilmesi diğer bir âmildi. Mussolinl, Bitlerin Orta Avrupada İstediği mevkie sahlbolmasinı haklı görüyor ve böyle bir hal çaresi bulunmadıkça devamlı bir sulh olamı-yacafiına kani bulunuyordu. Sonra süratle İlâve etti;
* — Sulh müzakereleri başladığı zaman İtalyanın haklı iddiaları da tatmin edilmek lâzım gelir. Bugün ou iddiaları ortaya atmıyorum, çünkü bir tımarhane haline gelen Avrupa yeni heyecanlara dayanacak vaziyette değildir. Fakat İtalya Akdenlzc serbes girip çıkamadıkça hakiki bir sulh olamaz.»
Burada ve bütün konuşmamız esnasında Mussolinl, İngiltereden hep acı bir lisanla bahsetti. Müttefik milletlerin, Almanyanın kuvvet ve kudretini ve Almen teşkilâtının azametini çok küçümsediklerine kani olduğunu söyledi. Bunun üzerine kendisine »u suali sordum:
— Bu sırada Almanya ile Müttefikler arasında devamlı bir sulh İçin muvaffakiyetli müzakereler icrasına teşebbüs edilmesini mümkün görür müsünüz?
Cevabı sarihti:
— Evet.
Sonra İzah etli. Hart» içinde bulunan milletlerden hiçbirinin harbet-mek İstemediğine kani olduğunu vasiyetin 914 tekinden tamamen farklı olduğunu söyledi.
(Arkası var)
e HAV AT PCI SI
rffiĞfNÇ >Njjrr.aftcfır. “
sanat ve Hakikat
Büyüle bir muvaffakiyet
Dr. Zeki Tektaş
Doğum ve Kadın hastalıkları mütehassısı
Kadıköy, Bahariye Cad. M Telefon: 60177 Saat 14 ten 18 (• k.«br her gun
[■ Düğün, Tören, Çay
re benzeri toplantılarınızı hem ■ ucuz, hem zaril olarak /ı
AR KOKTEYL
SALONUNDA Yapabilirsiniz. | g A R Sineması altında
ŞEHİR TİYATROSU Dram KLsmında Saat 2030 da »AVLA KARTAL!
Komedi kısmında ftTKARI KÖŞK
Genç kızların eıı schharı Macar dilberi
ZİTA SCELECZKY
nın fevkalâde bir tarzda yarattığı
GÖRMEYEN GÖZLER Harika filiminin ŞARK sinemasında Gördüğü rağbet vc kazandığı muvaffakiyet hajseblte Ma BİR KAÇ HAFTA DAHA GÖSTERİLECEKTİR.
Bnlılfe 4
AKŞAM
9 ŞubAl 194=
ÖZBESİ
* Çocuk Esirgeme Kurumunun Eminönü kazası yıllık toplantısı 8/2-»45 akşamı Eminönü Halkevi salonunda yaıplmıştır. tdare heyeti başkanlığına doktor bay Salim Ahmet çalışkan, muhasebeciliğine bay Yusuf Ziya, sekreterliğe bay Nezihi, Amalıklara da bay Haşan Kara Haşan ve bayan Aliye seçilmişlerdir.
EGömlekiş"!
BİRİNCİ SİNİP ÇÖMLEKÇİ I
■ t«i- 30096 Slrkecf
■ Sinir hastalıkları mütehassısı fi
I Dr. Baki Tiregol I
I B'-'yoğlu İstiklâl Cad Kumbaracı [ ■■CEBİ Yokuşu 120. BIMBİ
İstediğiniz her çeşit Mobilya, karyola, hasır koltuklar ve saire şık ve ucuz olarak AHMET FEVZİ
ASRI MOBİLYA
Mağazasında bulabilirsin!» ts-tanbuj Rıza Paşa Yokuşu No. M Tel: 23467,
Tiirk Anonim Şirketi
İdare Kurulundan
özbesl Türk Anonim şirketi kurulunun 28/2/845 pazartesi glintl saat 11 de Şirketin Emlnönünde Akosman hanı 1/2 No. lu purosunda olağan yıllık toplantım yapılacaktır.
Ana sözleşmenin 33 üncü maddesi gereğince 10 hissenin oyunu kullanmağa yetkili olanlar genel kurula gi-feblllrler.
Hisselilerin toplantı gününden bir hatta önce şirket bürosuna gelerek hisse senetlerini vermelerini ve bir girme kartı almalarını rica ederiz.
GÜNDEM.
t — 1944 yılı İdare kurulu ile murakıp raporlarının okunması;
2 — 1944 yılı bllânçosu İle kâr ve zarar hesaplarının onaylanması va İdare kurulu il# muraklbln İbrası;
3— 1945 senesinde ödevi devam eden muraklbe verilecek yıllık Ödeneğinin atanması;
4 — İdare kurulunun huzur haklarının tâyini.
]
Pey akçesi Lira Kr
100 80
Davutpaşada Kasap İlyas mahallesinin çavuşzade sokağında 31 (apı. 1153 nda, G4 parsel No. lu meşrutahane arsasının tamamı (1273 hisse).
Yukarıda yazılı gayrı menkul 8'3'945 perşembe gnü pazarlıkla satılacağından, taliplerin pey paralarlle İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü Mahlû-lât kalemine müracaatları. . (1745)
Sanayi mektebi mezunu aranıyor
İstanbul elektrik, tramvay ve tünel işletmeleri umum müdürlüğünden:
İşletmelerimiz Müşteriler dairesi Fen şubesinde stajyer olarak çalıştırılmak üzere şimdilik yevmiye İle Sanayi mektebi mezunlarından üç kişi alınacaktır.
Askerlikle alâkası olmiyan isteklilerin lüzumlu vesIkalarBe birlikte 12/2/945 tarihine kadar Metro Hani beşinci katta Zat İşleri müdürlüğüne müracaatları bildirilir. (1748)
T
Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Umum idaresi İlânları
ıi)Ntıiıi)iııııiM(ıııııımMinııııııııiHiırıınıııımnıııınııı>ıııııııııııııiHiııııımımHiımıııııııııı«iııııııııııııi"iııi"iııııııııııu
Klasör sürgüsü alınacak
Devlet Demiryolları Haydarpaşa satın alma komisyonundan:
1 — (109000) yüz bin adet âdi klaaö rsürgllsil açık eksiltme İle satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli (2900; iki bin beş yu* Ura olup muvakkat teminatı (187) yüz seksen yedi lira (50) elli kuruştur.
3 — Buna alt şartname komisyondan parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme (28) Şubat 1945) pazartesi glinü saat (14,45) on dört kırk
bejde Haydarpaşa gar binası dahilindeki Haydarpaşa Satınalma komisyonunda yapılacağından arzu edenlerin vaktinde komisyonda hazır bulunmaları. sl743.
Teknik üniversite rektörlüğünden:
Teknik Üniversite kütüphanesi için imtihanla memur alınacaktır. Kütüphanelerde çalışını» olan ve en az İlse tahsili yapmış isteklilerin 15'2/ 1945 tarihine kadar Rektörlüğe müracaatları lllân olunur. (1713i
Tıp fakültesi dekanlığından:
Fakültemiz Birinci Cerrahi Kliniğinde 120 lira ücretli bir llboratuvar Îelliğiyle 120 lira ücretli bir başhemşirelik açıktır. İsteklilerin gerekli ev-aklyle birlikte 28/2/945 günü akşamına kadar Tıp fakültesine baş vurmaları. (1719)
Sümerbank iplik ve dokuma fabrikaları mües-•esesi Bakırköy bez fabrikası müdürlüğünden:
Fabrikamız revir ve ameliyathanesi için âlâtı cerrahiye ve hastane levazımı satın alınacaktır. İstekli firmaların ihtiyaç listesini görmek ve şe-rtdtl öğrenmek ve teklif vermek üzere Fabrika Ticaret serlvlslna müracaatları İlân olunur. (1714)
I ■
Türkiye iş Bankası
Küçük cari hesaplar
1945 ikramiye plânı
ÇEKİLİŞLER: 29 ocak, 2 Mayıs, 24 ağustos, 1 kasım tarihlerinde yapılır.
——_ 1945 İKRAMİYELERİ __ 1 adet ARSA (İstanbul’da Büyük Yah’da Ada: 164, parsel No. 4, 923 M2.)
1 Adet 2000 Liralık — 2000.— Lira
3 » 1000 » — 3000.— B
4 > 500 » — 2000.— a
10 » 200 a 2000.— D
25 B 100 * — 2500.— •
100 > 40 , » — 4000.— B
150 » 20 » — 3000.— ■
300 D 10 » F 3000.— •
Türkiye İş Bankasına para yatırmakla yalnız para biriktirmiş ve faiz almış olmaz, aynı zamanda tallinlzi de denemiş olursunuz.
GRiPiN
Baş, Diş, Grip, Romatizma, Nevralji, Kırıklık ve blltlln ağrıları derhal keser
İcabında günde 3 kaşe alınabilir. Her yerde ısrarla GRİPİN isteyiniz
İstanbul Belediyesi İlânları
Keşif İlk Şartname ve te-
bedeli teminatı ferruatı bedeli
28712,50 2153,44 1.44 Belediye tahakkuk ve tahsil şubeleri
için yaptırılacak 150 adet memur masası, 150 adet memur sandalyesi ve 12 adet döşemeli sandalye
17028.01 1277,10 .85 Emlrgftn korusundaki Pembe Köşk ve
müştemilâtının tadil ve tamiri.
Keşif bedellerile İlk teminat miktarları yukarıda yazıtı İşler ayrı ayrı kapalı zarf usullle eksiltmeye konulmuştur. Mukavele, eksiltme, hususi vo fenni şartnameleri, proje, keşif hul&saslle buna miiteferrl diğer evrak hizalarında gösterilen bedeller üzerinden 1 inci kalemdeki işe alt olanı Belediye İmar ve diğer işe alt olanı da Blediye Fen İşleri Müdürlüğünden verilecektir. İhaleleri 21/2/945 çarşamba günü saat 15 de Daimi Encümende; yapılacaktır.
Taliplerin ilk teminat makbuz veya mektupları, İhale tarihinden 3 gün evvel birinci kalemdeki iş için Belediye İmar Müdürlüğüne ve diğer iş İçin Belediye Frn İşler! Müdürlüğüne müracaatla alacakları fnnl ehlyct imzalı şartname ve teferruatı ve kanunen ibrazı lâzım gelen diğer veslkalarlla birlikte 2490 No. 11 kanunun tarifatı çevresinde hazırlıyacakları teklif mektuplarını ihale giinii saat 14 de kadar Daimi Encümene vermeleri. .1352»
*
Şehrin muhtelif semtlerindeki iskelelerde toplanacak çöplerin üç ay müddetle açık denize dökülme surctlle imhası işi kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur Tahmin bedeli 80.000 lira ve İlk teminatı 4250 liradır Şartname ve teferrüatı 150 kuruş bedelle temizlik İşleri müdürlüğünden alınabilir. İhalesi 21/2 4)45 çarşamba gihıü saat 15 te Daim! Encümende yapılacaktır. Taliplerin İlk teminat makbuz veya mektupları ve kanunen ibrazı lâzım gelen diğer vesikaları İle birlikte 2490 numaralı kanunun tarlfatı çevresinde hazırlayacakları teklif mektuplarını İhale günü saat 15 e kadar Daimi Encümene vermeleri lâzımdır .1357»
Maarif matbaası müdürlüğünden:
Matbaamızın İstanbul Merkezinde Ayniyat Hesaplan kontrolörü için bir memura ihtiyaç vardır. 3656 sayılı kanunun esaslarına göre ücret ödenecektir. Askerlik ödevini yapmış ve memurin kanunundaki vasıfları haiz Lise, veya Yüksek Ticaret mezunlarının Ayasofyadakl Matbaamız Müdürlüğüne müracaatları. «İÖ82»
Sümer Bank inlik ve dokuma fabrikaları Müessesesi Defterdar fabrikası Müdürlü'ünde
Büytikada Verem Sanatoryumunda tedavide İken 12/12/944 günü vefat eden fabrikamız memurlarından 1921 doğumlu,
GÜMÜLCİNELİ MUSTAFA ÇETİNER'İN mevduatını almak üzere kanuni mirasçılarının İlân gününden İtibaren bir ay içinde müdürlüğümüze müracaat etmeleri Hân olunur. «1584»
İstanbul
Dosya No.
defterdarlığından:
Şartnamesi mucibince ayrıca yatırılması iâ-Muhammen Muvakkat zım gelen bedel teminat teminat Cinsi Lira Lira Lira
51185-73/48 Beyazılta Camcı Ali ma-1 hailesinin Zeyrıeb Kâmil) sokağında 919 ada, ) 45 parsel, eski 1 ye- > nl 18 kapı No. Iı kârglr) evin enkazı. )
51165-73 38 BCyaZltta Camcı A11 ma-) hailesinin Zeyneb Kâmili sokağında 919 ada, ) 8 parsel, eski 1 ye- ) nl 18 kapı No. Iı kârglr) evin enkazı. )
2500 188 2000
4
2000 150 2000
Yukarda yazılı İki parça gayri menkulün enkazı 28/2/949 pazartesi günü saat 15 de Milli Emlâk Müdürlüğünde müteşekkil koınsfyonria ayrı ayrı kapalı zarf usullle kaimen satılacaktır
İsteklilerin □ nüfus hüviyet cüzdanlarını İbraz ve 2490 sayılı kanunun tarifatı dalres[nde hazırlanmış teklif mektuplarını İhale günil saat 14 de kadar komisyon reisliğine tevdi etmeleri lâzımdır.
Taliplerin bu Lşe ait şartnameleri görmek ve fazla izahat almak İçin Milli Enflâk Müdürlüğüne müracaatları. «1752.
Gümrük muhafaza genel komutanlığı İstanbul satın alma komisyonundan:
Gümrük Muhafaza memurları için 300 takım resmi elbise He 50 takım sivil elbisenin 2J/2/945 çarşamba günü sflftt 15 de açık eksiltmesi yapılacaktır.
Muhammen bedeli 3850 lira ilk teminatı 288 lira 75 kuruştur. Şartname ve numuneleri komisyonda her gün görülebilir. İsteklilerin bel» gün ve saatte Galata Mumhane caddesi 54 numaradaki komisyona gelmeleri.
>1541*
İstanbul teknik üniversitesi satınalma komisyonu ’ şkanlığından
0750 tlra keşif ve 731 Hra 25 kuruş İlk teminatlı 5 kalem kütüphane möuleslnln 20/2/48 tarihinde saat 15 de kapalı zarfla ihalesi yapılacağı Hân olunur. ___________________________________*1549*
Eminönü Kaymakamlığından
Eminönü kazası 945 yılı bekçi ücretleri tahakkuk cetvelleri 6. 2. 945 tarihinden itibaren on beş gün müddetle her nahiyenin polis karakolları koridorlarına asılmıştır.
Her mükellef mıntakasındakl karakollara giderek kendilerine tarh ve tevzi edilen bekçi ücretlerini mutlaka görmeleri. Ve İtirazı olanların bu müddet zarrında bağlı bulundukları nahiyelere dilekçe ile müracaat etmeleri ilân olunur. (1592)
RANI Y
E EBE RANIY R — îususl bir hastanenin başhemşirelik vazifesi, ameliyathane 1da- I ve ameliyatlara yardım edecek tecrübe» bir ebeye İhtiyaç vardır. I edenler veslkalarlle beraber, şeraiti anlamak tlzer« mektupla I (Pazardan maada) her gün saat 10 İle 12 arasa Sirkeci Emniyet I iiriüğü yanında Kayseri han No. 30 Refik tsfendlyara müracaat, fl ■■■■■■■■“■■■ Telefon: 22241.
öksürenlere: KATRAN HAKKI EKREM
Türkiye Demir ve Çelik fabrikaları kurumu müdürlüğünden:
1 — Kurumumuzda yaptırılacak akaryakıt tanklarının demir kons-trilksüyon İşçiliği vahidi flat esasiyle ve kapalı zarf usullle eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — İşbu demli koııstrüksüyon işçiliğinin muhammen keşif bedeli perçinle yapıldığı takdirde 60.447,59 Hra kaynakla İse 57,447,50 Hradır.
3 — Muvakkat teminat miktarı 0.000 Uradır.
4 — Eksiltme 14 şubat 1945 tarihine tesadüf eden çarşanba günü saat 19 da Karabükte kurum ticaret şubesinde yapılacaktır.
5 — Bu husustaki proje ve şartnameler fttanbulda Blimerbank satın alma müdürlüğünden. Ankarada Sümerbank binasında kutum İrtibat memurluğundan, Zonguldakta kurum İrtibat memurluğundan ve Kara-bükta kurum ticaret şefliğinden on Hra mukabilinde alınabilir.
6 — İstekliler teklif evrakı meyanma şimdiye kadar yapmış oldukları bu gibi İşlere ve bunların bedellerine firmanın teknllk teşkilâtının kimlerden terekküp ettiğine ve hangi bankalarla muamelede bulunduklarına dair vesikalar koyacaklardır.
7 — Teklif mektuplarını havi zarflar kapalı olarak İhale günü saat 15 e kadar makbuz mukabilim'*? Karabük'te kurum muhaberat şefliğine teslim olunacaktır.
8 — Posta He gönderilecek teklifler nihayet ihale saatinden bir saat evveline kadar gelmiş olmalıdır Postada vaki olabilecek gecikmeler nazarı itibara alınmıyacaktır.
9 — Kurum İhaleyi İcrada serbesttir. (1471)
Emniyet umum müdürlüğünden:
Zabıta memurları İçin satın alınacak (1000) çift miiflonlu güderi eldiven 19. 2. 945 pazartesi günü saat 11 de kapalı zarf usulü He ekstltmeya konulmuştur.
Bir çiftine (7) lira flat tahmin edilmiştir. Şartname ve nümuneslnl görmek istlyenlerln umum müdürlük şalın alma komisyonuna müracaatları eksiltmeye İştirak edecekler (525) liralık İlk teminat makbuzu veya banka mektubu ile 2490 sayılı kanunda yazılı belgelerle birlikte tekUf mektuplarını eksiltme günü saat 10 a kadar komisyona vermeleri. (1358)
Beden terbiyesi İstanbul bölgesi başkanlığından :
97409.23 lira keşif bedelli Çukurbostan gençlik kulübü İkmal inşaat İşi (15) gün müddetle ve kapalı zarf usullle eksiltmeye vazedilmiştir.
b) İhale şubat ayının 12 inci pazartesi günü saat 15 te Taksimdi» -n-raservllerde bölge binasında yapılacaktır.
c) Bu işe alt evrakı keşflye 375 kuruş mukabilinde her giin bölge muhasebe servisinden alınabilir.
d) Mezkûr İşe alt muvakkat teminat (4624) lira (961 kuruştur.
e) İsteklilerin bizzat mimar veya mühendis olmaları veya bir mimar
veya mühendisle müştereken ve ortak olarak İşi taahhüt etmeleri ve en az bir taahhütte (40000) llrtflık bir bina taahhüdü işini muvaffakiyetle başardıklarına dair resmi bir daireden aldıkları belge İle İstanbul bölge başkanlığına ihale tarihinden (tatil günleri hariç) üç gün evvel müracaatla alacakları ehliyet vesikası, teminat akçesi ve te'rlif mektuplarını havi zarfların mezkûr gün saat 14 de kadar bölge muhasebe servisine makbuz mukabilinde vermeleri. (13081
Created by free version of 2PDF
Türkiye Şeker Fabrikaları A. Ş.
İstanbul bürosundan:
Fabrikalarımızın çiftliklerinde yetiştirilmiş (100) baş
besili domuz pazarlıkla satılacaktır.
İhale 14 Şubat 1945 Çarşamba günü saat 15 de Büromuzda yapılacaktır. Şartnameyi görmek ve şartları anlamak İçin Bahçekapı Taş handa büromuza müracaat olunması,
Gümrük memurları yardımlaşma cemiyetinden:
Gümrük Memurları Yardımlaşma Cemiyeti. Tüzüğüne göre senelik genel toplantısını 31/1/1045 tarihinde saat 17,15 te Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığındaki toplantı salonunda yapmıştır.
Toplantı Başkanlığına açık reyie Gümrükler Umum Müdürü Celâdet Barbarosoğlu seçilmiş ve ruznameslnde yazılı hususları müzakere eden umumi heyet geçen yedi aylık devreye alt mesai raporundaki hesapları
75,358,16 lira varidat 3874,57 Hra masraf olarak ve müraklplerin hesaplarla bllânçosunun kayıtlara uygunluğu hakkındakl raporunu tasvip ederek 1945 yılı bütçesini 19.940 Hra varidat 19,940 lira masraf olarak kabul etmiş ve tdare heyetini ibra ile aşağıdaki adları yanlı olanları İdare Heyeti üyeUklerlyle yedek üyeliklere ve müraklpHklere seçmiştir.
Sayın üyelerin bilgilerine arzolunur.
İdare Heyeti:
Celâdet Barbarosoğlu: Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığı Gümrükler Umum Müdürü
Hulûsl Aykent: Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığı Müsteşarı
Raif Yurdakul: Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığı Tetkik Müdürü
Yedek tdare Heyeti Üyeleri:
Şeref Mocan: Giimrük ve İnhisarlar Bakanlığı Tetkik İkinci Müdürü
Fethi Aşkın: Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığı Ekonomik İşleri Müdür Muavini
Zeki Aykal: Gümrük ve inhisarlar Bakanlığı Gümrük İşleri Kısım âmiri Müraklpllkler:
Cenül Batır; Gümrük ve İnhlsalar Bakantığı Müsteşar Muavini
Sabahattin Tanman; Gümrük ve İnhisarlar Bakanlığı Husus! Kalem Müdürü.
Satılık katran kerestesi
Devlet Orman İşletmesi Finike Revir Âmirlifrindenr
Beher M3. % 7,5
Mikdarı Muhammen bedeli Teminatı
Cinsi____Deposu Adet M3. DS3. • Lira Ku. Lira Ku. İhale günü
Katran Avlan 1304 130 827 96 50 948 86 23'2'945
kereste
1 — Yukarıda cins ve miktarı yazılı katran kerestesi açık arttırma ila satışa çıkarılmıştır. Arttırma 23. 2. 945 cuma günü saat 14,30 flnlke devlet orman işletmesi revir amirliğinde toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
2 — Arttırmaya girebilmek için yukarıda yazılı 946 lira 88 kuruş teminat akçesini İhale saatına kadar revir veznesine yatırılmakla makbuzunun komisyona ibraz edilmesi şarttır.
3 — Keresteler avlan bölgesinin çığiıkara dokuz ormanı mahsulü olmakla gayet temiz ve güzeldir.
4 — Bu satışa alt şartname ve çap listesi ankarada orman umum müdürlüğünde İstanbul İzmir orman çevlrge müdürlüklerlle antalya mersin alanya kaş ve fethlye revir amirliklerinde ve elmalı avlan bölge şefliğinde elmalı orman muhasip mutemetliğinde ve revirimiz merkezinde görülebilir.
Taliplerin mezkûr gün ve saatte revirimize müracaatları ilân olunur. (1417)
Tomruk nakli ve istif işi
Devlet Orman işletmesi Düzce Revir âmirliğinden t
1 _ Revirimizin çlçekU bölgesi dahilindeki Samandere - çiçekli serisinin muhtelif maktalarından 9480 metreküp tomruğun Mehdibey deposuna nakli ve istif işi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Açık eksiltme 14. 2. 945 tarihine rastlayan çarşamba günü saat 15 de revirimi? merkezinde komisyon huzurunda yapılacaktır.
S — Beher metreküp tomruğun nakil ve İstif işinin muhammen bedel! 22 liradır.
4 — Muvakkat teminat % 7,5 hesabi 1 e 15658 lira 50 kuruştur.
5 — Açık eksiltme şartnamesi Ankarada orman umum müdürlüğünde İstanbul Adapazarı. Bolu, Mudurnu ve Düzce revir amirliklerinde görülebilir.
* — İsteklilerin muayyen gün ve saatte komisyona müracaatları.
(1880»

Comments (0)