AKŞAM
•a
AKSAM
bb & ggT KUÇUK İLÂNLARI
: BUCÜN 6INCI SAYFADA,
Sene 32 — No, 11436 — Fiatl: her verde 10 kuruştur.
CUMA 11 Ağustos 1950
Sahibi: Necine d din Sadak — Yan iğlerini fiilen İdare eden C. Bildik — Aksam Matbaası
Merkez Bankası iskontoyu kesmedi
Bulgar notası
Devlet tahvillerini paraya çevirme talepleri de durdu
Ankara 11 (Akşam) — Son günlerde merkez bankasının Iskontoyu kestiğini ve diğer bankaların da bu karara uymak mecburiyetinde kaldıkları yolunda bazı söylentiler çıkmıştır.-Merkez Bankasında çok salahiyetli bir şahıs bu mevzuda dün bana şunları söyledi:
— Merkez Bankası iskontoyu katiyen kesmemiş tir. Bankalarla o-lan muamelelerinde de hiç bir değişiklik yoktur, îskonta kesme gibi bir karar almak düşünülmüş değildir.»
Hükümet tahvilâtındaki fiat düşüklükleri i-çin de şu izahatı verdi:
_ v— Fiat arz ve talebe göre takarrür ettiğinden bu kaide tahvil piyasası
için de carîdir.Zaman zaman fiat düşmeleri ve fi-at çıkmaları olmuştur. Fakat tahvil piyasasındaki bu hareketler umu- ' miyet itibar ile mühim 1 denecek miktarlara hiç bir zaman u I aşınanı ıştır. >-
Kore harbinin patlaması, bilâhare hükümetimiz tarafından verilen kararın tahvil fiatlerin-de bir oynama yarattığını söyleyen salahiyetli sözcü, bu farkın zail olduğunu ifade etti. Tahvilâtını paraya tebdil taleplerinin de pek cüzî olduğunu, halen bu taleb-lerin de durduğunu ve mukabil satışların başladığını anlattı. Netice itibariyle tahvilât piyasası manzarasının normal olduğunu belirtti.
%
İstikbal çok karanlıktır
Vichy, 7 Ağustos
Sovyet Rusyanın hedefleri artık bellidir: Birinci ve en kutlu gaye Rus Bolşevik devrimin! dünyaya yaymak, fakat bu büyük ve o nispette güc İdeali gerçekleştirinciye kadar bizzat Rus Sovyet rejimini tehlikeye düşürecek hareketlerden sakınmak, her çare ve vasıtayı olağan sayıp yer yüzünde «Halk demokrasi» lerlnin sayısını arttırmaya bakmak... Bu suretle, bir yandan Sovyet Rusya, Bolşevik İdare sisteminde yalnızlıktan kurtuluyor, siyasî ve İktisadî bakımdan *Bah demokrasilerine kafa tutacak kalabalık bir zümre ve bir geniş saha kuruluyor; diğer taraftan kapitalist âlemin melhuz bir tecavüzüne karşı da Rusya etrafında «dost» memleketlerden bir kale çemberi vücuda getirilmiş oluyor. (Rus politikasında kapitalist devletlerin mukaddes cihadından korku â-miline büyük yer ayırmak lâzımdır).
Sovyet Rusya bu hedeflerine erişmek için ne gibi vasıtalara başvuruyor?
İlk anlarda, çok gayret ve' zahmet harcamaya lüzum görmedi. Harbin sonuna doğru Amerikanın hatala-' tından ve Avrupa işlerindeki , acemiliğinden istifade etti.' Sonra, bazı memleketlerde politikacıların gafletinden ve komünist partilerin usta-' ca manevralarından fayda-1 landı. Fakat, olup biten bu hâdiseler dünyanın gözünü açmaya başlayınca büyük üslûpta bir harekele girişti ki bunun adına, gitgide soğuklaşan bir tâbirle ^Soğuk harb.ı deniliyor: Gece gündüz ardı arkası keşi İm iven ve şekli, mahiyeti değişmiyen sürekli propagandalarla sinirleri bozup, mânevlyalı gevşeterek, hoşnutsuzlukları arttırarak memleketleri I-çeriden yıkmak.
Bunda muvaffak olduğu çoktur. Muvaffak olmak ü-zere bulunduğu ülkeler de vardır. Fakat bir propagandanın verimli olması her za-fe1î!.n her yerde mümkün değildir. Komünist porapa-gandası muvaffak olmak 1-çin kendine elverişli zemin bulmaktadır. Evvelâ, bütün dünyada bir nevi ihtilâl havası estiği inkâr edilemez. , Eski kıymetler yıkılmış,!
prensipler sarsılmıştır. Kütleler, olanın değişmesini, vasiyetinin düzelmesini istiyor. Şikâyetler çoktur. Eskinin yerine yenisi konulmuyor. (Arkası sahife 2; sütun i de) Necmeddin SADAK
ıırınum
Ayartış ve apartışlar
Ankaraya geliyorlar
Uç ay içinde 250 bin Türkün Türkiyeye muhacereti isteniyor
Cenubi Karede mukabil Amerikan
taarruzu başarı ile devam ediyor
Kayserlden selen tank savar birliği subay ve erleri
Ankara istasyonunda
Paris 10 (AA.) — «AFP( Bulgar Dışişleri Bakanı tarafından Sofyada Türkiye elçiliği maslahatgüzarına verilen notanın metni bu akşam Bulgar Ajansı tarafından yayınlanmıştır. Bulgar hükümeti bu notada son İki sene zarfında Türklyede u-mumi efkârı yanıltmak ve Bul-garlstandakl Türk azınlığı arasında hoşnutsuzluk uyandırmak İçin bir iftira faaliyetine girişilmiş olduğunu beyan eylemekte ve muhaceret hakkmdakl Tûrk-Bulgar konvansiyonunun ihlâlini Şiddetle protesto ettiğini bildirmektedir. Notada ilâve edildiğine göre. Bulgar makamları Bulgarisiandakl Türk azınlığının büyük kısmının Türklyeye hicret etmek arzusunu dikkat nazara alarak ve 18 -ekim 1025
tarihli konvansiyona uygun ota rak. Türklyeyc hicret etmek arzusunu İzhar etmiş olan 250.000 kadar Türk asıllı Bulgar tebaasına vize vermek meselesini pek yakında halletmeyi kararlaştırmışlardır.
Bundan başka bu notada, aynı konvansiyonun tatbiki bakımından Türk hükümetinin de, bahsi geçen muhacirlerin bir an evvel Türklyeye kabul edilmeleri ve bu işin, bu notanın tevdi tarihinden İtibaren üç ay içinde tamamlanması ve bunu mütaakıp Bulgaristandan Türklyeye hicret etmek Istlyen Türklere hareket serbestlsl sağlanması için, temsilcisine talimat vermesinin elzem olduğu da lılâve edilmektedir.
Terfi eden yargıçlar
298 kişilik liste Resmî Gazetede çıktı
Komünizm
ile mücadele
Ankara 10 — Genel kurmay ikinci başkanı korgeneral Zekâl Okan, beraberinde 28 İnci tümen komutanı tümgeneral Sa-lâhaddin Sehşık olduğu halde bugün, Koreye gidecek Türk savaş birliğimizin misafir olduğu Sarıkışlaya gitmişler ve birlik komutanı albay Asım Eren kendilerine İzahat vermiştir,
Kayserlden askeri birliğe katılmak üzere ayrılan uçaksavar birliği de bugün öğleyin şehri-
Sporcuların klüp değiştirme zamanı, temmuz ayında olarak tesbit edildiğinden, bu sene, 200 sporcu, birbirinin âdeta tepesinden aşarak klüp değiştirmiş; bu da dedikodulara sebeb olmuştur.
Spor gazeteleri yazıyorlar:
— Gerek cemiyet, gerek spor âdabına uygun düşmi-yen hareketlerle dolu mahut «transfer ayı,, gelecek sene ya büsbütün kalkacak veya daha isabetli bir hale konacaktır.
Futbolümüzün bugünkü «görünüşte amatör, hakikatte yarı profesyonel,, durumu devam ederken, klüpten klii-be aktarmalar acaba ııasıl kalkabilir? Yahut nasıl isabetli bir hale konulur? «Transfer ayı» kaldırılıp, a-yartışlar ve apartışlar. on iki ay müddetle sindire sindire, belli etmeksizin mi yapıla-cak?
I Amatörlük - profesyonel-,
lik iki yüzlülüğünü siyahla B. Arslanyan’dıın şikâyetçidir, beyaz gibi ayırd etmeksizin Bu zatın milletin Ilımadığını ve katışık ve karışık durumu | kaybettiğini, yapılan mütevelli ı sathi şekilde örtbaşa kalk-, heyeti seçimleri neticesinin bu-mak, yeni bîr iki yiizliıliik nu açıkça gösterdiğini söylüyor -olur. Sporun ruhu ile uy- 1ar.
•naz. | Bu vaziyet karşısında vali ve

mize gelmiş ve İstasyonda hararetle karşılanmıştır.
Subay ve erlerimizin muayenelerine devam edilmektedir. Bu arada Asım Eren de buğun muayene olmuştur.
Şehrimizde yürütülen tahmin tere göre askeri birliğimiz Al-manyadaki Amerikan İşgal bölgesinden gelecek nakliye uçakları İle Koreye hareket edecektir. Birliğin komutanı Asım E-renln eşi Behlce Eren gazeteci-
tere kocasının bu ulvi vazifeye,; d&vetlnden büyük bir İftihar ; duyduğunu, mümkün olsa Ko-reye giderek gönüllü hastabakıcılık yapacağını söylemiştir.
Cenup Korede Amerikan taarruzu inkişafta
Nevyork 11 (Radyo) — Karede komünist kuvvetler Amerl-(Arkası sahile 2; sulun 7 de)
Ankara 10 — Terlilerine kurar verilen yargıç ve savcılara ait defter sırası bugünkü Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
Yükselmeğe lâyık görülen savcı ve yargıç miktarı 288 dlr İstanbulda vazife görmekte o-lan yargıç ve savcılardan yükselmeğe lâyün görülenler şunlardır: ......
Sorgu yargıcı İrfan Özkan,, savcı yardımcısı Demir Dal, Kadıköy savcı yardımcısı Şera-fettln Yenen, savcı yardımcısı Nusret Hergüner, savcı yardımcısı Reşat Çalıkoğlu, asliye yargıcı İsmail Hakkı Ketenoglu, hukuk yargıcı Ahmet Feridun Bağana, Kadıköy sulh yargıcı Rakını Sellçl, ticaret mahkemesi üyesi Hikmet Lûtfl Türel ve Necati Kütükçüoğlu, suLh yar gıcı Ayşe Lûtfiye Tanberk, Üsküdar sulh yargıcı Ali Suat Gedik. Kadıköy savcısı Burhanet-tln Ertuğ. savcı yardımcısı Zeki Sert, savcı yardımcısı Ziya ts-kenderoğlu. Alı Rıza.
Hükümet şiddetli hükümleri havi bir kanun hazırlıyor
Ankara 11 (Akşam) — Hükümet komünizm Ue mücadelede enerjik tedbirler ve müeyyideler almağa karar vermiştir.
Bu maksatla dün Adalet Bakanı Halil Özyörük’ün başkanlığında Adalet Bakanlığında rnr toplantı yapılmıştır. İçtima tanınmış hukukçular, profesörler, mİllctvckilleri İştirak etmişlerdir. fçtimalar devam edecek, bugünkü mevzuatımızdaki hükümler tetkik edilerek yeni konacak ağır cezaların prensipleri tesbit olunacaktır.
Bu çalışmalar sonunda Meclisin önümüzdeki içtima devresinden evvel bir kanun lâyiha-3i hazırlanacaktır.
Kasım başında toplanarak q-lan Millet Meclisi Uk iş olarak bu lâyihayı müzakere ve kabul edecektir.
Ermeni patriği, seçimi meselesi
Diş tabibi Hırant Hayrabetyan vilâyetteki toplantı ve son vaziyet hakkında dikkate şayan demeçte bulundu
Ermeni vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu patrik kaymakamlığı makamını İşgal eden
belediye başkam Prof Fahrettin Kerim Gökay muhtelif sınıflara mensup Ermeni vatandaşlarından bir heyet! dâvetle uzun müddet görüşmüş, neticede patrikhane nizamnamesinin aynen tatbik edileceğini söylemiştir. Bu suretle yeni bir seçime doğru gidilecektir.
(Arkası t üncü salıifcde)
r, yüzme far
ulıyorlar
LYazısı 2 nç| sahüedel
Ömer İnönü
Diin Ankara adliye-sinde ifadesi alındı
Tütün kongresi
Ticaret Bakanı nutkunda, tütünün iktisadiyatımızdaki ehemmiyetli mevkiini belirtti
Yeni Vekiller
Bu
Ömer İnönü adliyeden çıkıyor
Tütün kongresinde bulunan Başbakanla Bakımlar
Ankara 10 — Türkiye tütün F cüter kongresi bugün saat 15 te ' Dil - Tarih ve Coğrafya fa Kul-tesl konferans salonunda, Eko" noml ve Ticaret Bakanı Zühtü1 Velibeşenin başkanlığında toplandı. Başbakan da dahil olnııu üzere Bakanlar ve 500 deteg'i toplantıda hazır bulundu. Zühtü Vellbeşe bir nutuk söyliyerek | bugünkü hükümetin daha mu-
Ankara 10 _ Ömer İnönü bu-(halefe tte İken tasarladığı plân-giln adllyeye gelerek Muzaffer h çalışmayı görüşmek üze:e Kayalıbayin tilünui hakkında ’topl anıldığını söylemiş ve ıü-sorgu yargıcı tarafından ifade- tünün İktisadi hayatımızdaki sİ alınmıştır. Sorgu otuz beş da- ehemmiyetini belirtmiştir, klka sürmüş, Ömer İnönü adil- ■ Mütaakıben seçim yapıldı, yeden çıkarken gazetecilerin su 15 dakikalık aradan sonra Iktl-allerlne cevap vermemiştir. 1 pat komisyonları seçildi. Koınls-Muzaffer Kayalıbayın eşi Ol- yonlar yarın (bugün) sabahle-ga yarın (bugün) sorguya çekl-'yln toplanarak çalışmalara baş-lecakllr. llayacaktır.
sabahtan itibaren vazifelerine başladılar
Ankara 11 (Akşam) — Ülaş-tırma Bakanı Tevhk İlerinin, açık bulunan Milli Eğitim Bakanlığına tâyinine dair kararname dün çıkmıştır. Tevfik ileri'den açılan Ulaştırma Bakanlığına da Ankara milletvekili Seyfl Kurtbek getirilmiştir. Her iki Bakan bu sabahtan itibaren vazifelerine başlamışlardır.

Sahile l
Sergi
İrtanbul Sergisi kapandı. Şu kadar kişi gezdi, bu kadar kişi beğendi, bilmem ne kadar mal satıldı, Mini cm ne kadûy oyun oynandı. Bunlar ayrı mesele. Hattâ en büyük muvaffakiyeti kozanmış olsaydı bile İstanbul Sergisi «öğretici» olmadığı için hakiki mânasında bir sergi değildi. Pazardı. İstanbulda her sene bir sürü masraf edip beş hafta sürecek bir pazar açmanın pek lüzumu olmadığı da muhakkaktır.
Dünyanın her yerinde sergi öğretici bir müessesedir. Orada müstehlikin hoşuna gidecek yeni şeylerden tutun da iş bayatını, ev hayatını, bahçe hayatım vesaî-reyi kolaylaştıracak yeni buluşlar, yeni makineler, yeni aletler göstenirr. Sergiyi gezenler bunlardan haberdar olıır. Yoksa ftlahmutpaşada satılan İskarpini tnönü gezisinde teşhir etmek, burada dükkân tutup Kapalırarşı-daki basmayı satmak sergi mefhumiyle bağdaşır şeyler değildir.
Dün bu bahsi görüştüğümüz zaman bir dostumuzun pek doğru olarak söylediği gibi, her sene tstanbul-da sergi açacaksak meselâ bir sene ev eşyası, mutfak, banyo, bahçe malzemesi sergisi açmalıyız. Bu sahada dünyanın ileri memleketlerinde yüzlerce ve binlerce yenilik icad edilmiştir M bizim balkımız bunlardan henüı yüzde beşini görmüş değildir. Hem bunları görerek fikir edinir, hem de satın alarak faydalanır, medenî cemiyetlerin kullandığı vasıtaları da cemiyetimize sokmuş o İur, Ertesi sene başka mevzuda bLr sergi...
Sergi budur. Her şeyden evele öğretici, haber vericidir. Yoksa Mahmntpaşa çarşısını Yaksim'de kurmak, »ergi kurmak değildir.Şevket RADO
SabahBazefeleri Ne Diyor ?
JCaJbınedeki (değişiklikler
Ahmçl Emin Yalman Vatanda yazdığı başmakalede Terfik Berinin Milli Eğitim Bakanlığına tâyin edileceğinden bahisle diyor klı
«Tevflk beriye gelelim: Dinamik vasıflarında ve meziyetlerinde herkesin İttifak ettiği bu ateşli miDlyetseverin, Maarif vekilliği İçin bu sırada hatıra getirilmesine başlıca sebep, komünizmle mücadelede bellrtlği fevkalade hassasiyet ve taassuptur.
Biz. İsabeti! b!r teşhis ve teda »I ile Tılrklyede komünizmin kö tünden kazınmasına hararetle taraftarız. Bir avuç Türkün bile ezel! Moskof emperyalizminin komünizm nikahı altında kurduğu dolaba kapılmasını ve kert di öz yurdunu İçeriden kundak-
Millî birliği bozmamağa dikkat
Cumhuriyet başmakalesinde C. H. P. nln Koreye asker gönderilmesi meselesinde görüşünde ısrar ettiğinden bahisle diyor U:
«Cumhuriyet Halk Partisi. Ko reye asker göndermek kararan, oraya gidecek askerlerimizin ha nrlıklar yaptığı bir sırada, artık muhalefetin iktidara hücum vesilesi olarak kullanmakta ısrar etmesi faydasız, hattâ zararlıdır. Karar verilmiş, ok yay dan çıkmıştır. Bu bahis etrafında milli birliğin bozulmasını ön lemek ve Koreye gideceklerle on lann ailelerinin zihinlerini bulandıracak lâflardan vazgeçmek samanı gelmiştir. Koreye glde-oek kahraman Türk evlâdları, bir ideal İçin ter ve kan dökeceklerdir. Bu idealin İçinde mil- uı v« 11 varlığımızı korumak da var- , lamak için Moskovanın âleti de-dır.» recesLne düşmesini, yalnız o etmiyoruz.»
bedbahtlar için değil, memleket için de bir 4in sayanı ve bu lakenin temizlenmesine ber itibarla lüzum görürüz *
Baskıdan şikâyetler
Yeni Sabah, C. H. P. nln muhtar seçimleri münasebetle İktidarın köylerde baskı yaptığı hakkmdakl şikâyetlerine temasla diyor ki:
«Bir kısım memur ve partililerde. çeyrek asırlık kökleşmiş kötü huylar vardır, öyle sanırlar kİ. hile ve baskı İle Demokratlara İyi bir seçim neticesi sunarlarsa bu yüzden mükâfat görürler. Böyle bir halin ancak bir vehim olduğu ve yurtta sa-’ dece kanunun hâkim bulunduğu fiiliyat He anlatı İm alıdır. Hükümetin bu vâdlde çok azimli ve sert olacağına hiç şüphe

Atlantik paktının genişletilmesi
Le Monde gazetesi yazdığı makalede buna taraftar oluyor
Gece yüzme yarışları
ilk defa yapılan bu yarışları Modaspor kulubü kazandı
Yeni dış ticaret rejiminin esasları
15 ağustosta ihracata, 1 eylülde de ithalâta mütaallik hükümler yürürlüğe giriyor
güreşçileri
Beden terbiyesi İstanbul ml-dürlüğü tarafından Islan buldu ilk defa olmak üzere tertiplenen gece yüzme müsaoalwla(ı dön gece Lldo'da Mçîiın bir kalıt balık önünde muntazam bir şekilde yapılmıştır. Bu mürabalta-Jann puanh galibine verilme s ürere teşvik maktndiyle Mühürdar kulübü tarafından ortaya bir ku oa konmuş ve yarışları Modespor. Yüzme ihtisar. Demirspcr kulüplerinden teşkil edilen bir komite İdare etmiştir. Müsabakaların teknik neticeleri şudur:
ICO serbest: 1 — Nejad 'Mffl l.Wt — Laro (MS.ı
200 serbest 1 — İbrahim (M. 8) 224 1:2— Haldun (T. 1)
400 serbest: l — İbrahim ı.NL 8) 5.56.2; 2 — Lam tMJ
İW sırtüstü: 1 — Şükrü (A-
dana) 1.180; 2 — Yalçın (M.S1 100 kurbağalama: 1 — Yüksel (İzmir); 1 24.1; 2 — Süha Yİ)
100X3 bayrak yarışı: 1 — Mo-daspor takımı 4.09; 3 — Yüzme ihtisas takımı.
Su tapu şampiyonluğu İçin h-nala kalan Modaspor takımı lio Yüzme İhtisas takımı karşılaşmış ve Modaspor 1-4 kazanarak İstanbul su topu şampiyonu olmuştur.
hu İralar sonunda yapılan ı(ı(nifte puanla Modaspor
yüzücüleri İstanbul birinciliğinde olduğu gibi yine şampiyonluğu kazanmışlar ve Mühürdar kulübünün kupasını bölge müdürü Vahyi Oktay'ın elinden almışlardır. Yüzme İhtisas kulübü 00 puanla İkinci, Demlrsopr kulübü 22 puanla üçüncü olmuşlardır. Şaal TEZ CAN
istikbal çok naranlıktır
ıtUşUuaf» ı mel sahlfede)
Komünistler, her tarafta. Ahval re şartlara göre, çeşitli hoşnutsuzlukları istismar ediyorlar. En az başvurdukları propaganda . Marksizm» dir. En çok İşlerine yarayanı da «Haksızlık.., yahut «Sefalet» tir. Avrupada harb sonu buhranlarının yarattığı işsizlik veya geçim zorluğu, Asyada ise AvrupalIların bir türlü vazgeçemedikleri sömürgecilik ve emperyalizm zihniyeti komünistlerin ekmeğine vağ sürmüştür. Bu sebeplerden dolayıdır ki komünistlerin en büyük düşmanı sağcı partiler, kapitalistler değil, sosyalistlerdir.
Bu durum beş yıl sürdü, şimdi yeni ve dinamik bir strateji başladı. Bu nedir?
•Şimdiye kadar cereyan eden ahval az çok gösterdi ki Sovyet Rusya bizzat bir silâhlı tecavüze girişmekten çekinmektedir. Başlıca sebebi, gayelerini harb macerasına atılmaya lüzum kalmadan — başkalarının hatasına ve gafletine dayanarak —-gerçekleştirmesidir, İkinci sebebi. Sovyet Rusyanın, bir İhtilâl rejin?! olmak dolayı-riyle ve bilhassa sulh propagandasına çok ehem m i yet verdiği İçin, Rus halkını, durup dururken bir tecavüz harbine razı etmenin güçlüğüdür. Nihayet, sonu belli olrtuyan bir harb macerası ihtilâli de birlikte uçuruma «ürükllyeblllr.
Bu tehlikeleri önlemek 1-çln Sovyet Rusya, Uk Lş olarak, Batı âlemini uyuşukluğa. hazırlıksızlığa şevketti ve muvaffak oldu. Amerika ve Ingiltere sulh devrine daldılar. Avrupa, müdafaa endişesini unuttu, İktisadî kalkınmaya hız verdi.
Son nlın başlıca prona-pan flaşı, Amerika efkârını harbin imkânsızlığına inandırmaya yönelmişti. Komünist rejimle, kapitalist âle-
min sulh İçinde pekâlâ yan yana Taşıyabileceklerini Sovyet ricali boyuna tekrarladılar. Şimdi de her memlekette, atom silâhı aleyhine imzalar toplanıyor ve her yerde »Sulh dostlan» cemiyetleri kuruluyor. Bunlar Moskovadan idare edilmektedir.
İşte bu faaliyetlerle birlikte, dinamik dediğimiz yeni hareket başladı. Bizzat harbe girişmiyen Sovyet Rusya, kendi hazırladığı komünist ülkeleri tecavüze sevkediyor. İkinci Dünya Harbinde Al-manyayı Batıya tecavüze yol lamıştı, bugün Koreyl gönderdi, yarın gene Doğu Almanya yi, ve ihtimal ki diğer peykleri de harekete geçirecektir.
Bir taşta iki kuş vuruyor; Hem yavaş yavaş Halk demokrasilerinin sayısını arttırıyor-. hem de karşı tarafı seferberliğe mecbur ederek, İktisadî takıntıları âzamiye çıkan çor. Netekim her tarafta sulh sanayii harb endüstrisine çeviriimekte, müdafaa bütçeleri görülmedik rakamlara çıkmaktadır. Mütecaviz olarak Sovyet Rusya bulunmadığı için bu müthiş fedakârlıkların kime karşı ne zamana kadar devm edeceğini- herkes şimdiden soruşturmaktadır.
tkl meçhul kalıyor: Amerika ve Avrupa hazırlanıncaya kadar nerelerde. Karedeki gibi lc harbler olacak? Amerika ve Avrupa hazırlandıktan sonra İş neye varacak?
İnsan bozan ne kadar I-ylmseıliğb karılmak İstese de istikbal çok karanlık görünüyor. Çıkış yok gibidir. Kore harbinin gidişi, Sovyet delegesinin Birleşmiş Milletler toplantısında — istediklerinin hep reddedilmesini- rağmen kalması endişe vericidir.
Necmeddln SADAK
Ankara 10 — Ekonomi ve Ticaret Bakanı Zühtfl Veübcşe, bugün, yeni dış ticaret rejimi hakkında gazetecilere İzahat verdi. Bakanın bu İzahatından anlaşıldığına göre. «Eski rejime kıyasla bünye ve usul bakını la-rmdan esaslı değişiklikleri ihtiva eden yeni rejim, hususi takası sistemine tamamen son vererek milletlerarası çalışmalarla muvazi bir manzara arzet-mektedlr.
Anlaşmalı memleketlerle, anlaşma hflirfiinleri dahilinde cereyan edecek olan İthal ve İhraç İçleri, anlaşmamız bul un-miyarı memleketlerle serbes dö-vlz ve sterlini a yapılabileceği gibi. Türkiye Cumhuriyet Merkez bankası tarafından kabul edilecek her hangi bir memleket parazite de görülebilecektir. Yeni rejimde mübadelede esas yalnız para olmakta, mala karşı mal prenslpl yüzde İki nispetindeki hususî tertip müstesna olmak üzere tamamen tarih» karışmaktsdır. Kabul edilen dış ticaret rejimi İle, İhracattınız esas itibarlle serbes ve hiç bir lisans kaydına tâbi olmaksızın yapılacaktır.» .
Hangi malların serbes rejimden faydalanmakta olduğu, kararnameye eklenen büyük bir üstede gösterilmiştir. O liste, memleket iaşesine müteallik buğday glb! bir kaç maddeden başka, bütün İhraç mallarımızı İhtiva etmektedir. Ancak dünya pazarlarlle olan münasebetler bakımından mahreçleri göa önünde bulundurulması İcap fiden ve başta krom, bakır, afyon. tütün gibi 8-10 madde tilerinde Bakanlığın lisans salâhiyeti muhafaza edilmektedir.
İthal rejimi
Yeni ithalât rejiminde mem-
leketimize yabancı memleketlerden getlrtüebllecek inallar dört grupu İhtiva eden biri a-■11, diğeri ek bir'liste halinde lesblt olunmuştıir. Ek listede tâli mallar yer nlmış bulunmakladır. Asıl listedeki malların İthali IçLn döviz tahsisi yapılnu-yacaktir. Bu mallar memlekete bizim de benzer tâli mallarımızın ihracı neticesinde tahassül etmiş ithal lmkânlarlle sokulabilecektir.
Memleket dışında kalan Türk servetleri
Memleket dışında kalan Türk servetlerinin yurda mal olarak sokulması İçin Maliye Bakanlığınca müsaadesi alınmış bulunan hallerde ek listede yer alan mallardan getlrtilebilecek-Ur. İthalâtta yeni rejimle pek çok İdari kolaylıklar da sağlanmış bulunmaktadır. îstimzacda bulunmak, formüller doldurmak, bunları muhtelif kademeli mercüer arasında takip ve intaç etmek gibi mükellefiyetler kaldırılmıştır
İthalâtçı mal getirmek için bandan böyle bir ithal müsaadesine muhtaç değildir. Ticaret Bakanlığına veya ona ttafeıen Iş gören bölge ticaret müdürlüklerine veya ticaret odalarının İthalâtçı bürolarına müracaata lüzum kalmamaktadır, Bankası vasıtaslle veya doğrudan doğruya Türkiye Cumhuriyet Merkez bankasına müracaat etmek kâlldlr.
Yeni rejimin İhracata müteallik hükümleri 15 ağustosla. İthalâta müteallik hükümleri l-se 1 eylülde mer’lyete girecektir.
Dış firar e t reJlmDc alâkalı yeni kararnamenin yarınki (bugünkü) Resmi gazetede neşredilmesi muhtemeldir.
Bize verilen malûmata göre, Amerika milli serbest güreş takımı eylül sonlarında şehrimize gelerek 23, 24 ve 28 eylülde olmak üzere üç karşılaşma yapacaktır.
Müsabakalardan ikisi Ankara ve İstanbul takımları İle olacak. üçüncü müsabaka da Türkiye - Amerika milli serbest titreş takımları arasında yapıla-çaktır.
Geniş mikyasta alâka çekeceği gözönünde tutularak mü-, eabakalann İnönü stadında yapılması kararlaştırılmıştır.
ParLs'te çıkan v« Fransız Dışişleri Bakanlığı İle sıkı münasebeti olan Le Monde gazetesi Atlantik paktına dair bir baş makale neşretnüştir. Fransız gazetesi bunda diyor kJ:
Yunanistan ve Türkiye. Atlantik paktının 12 Azasın a bir nota göndererek bu batı teşkilâtına girmek İslediklerini bildirmişlerdir. Strasburg'da Türkiye Dışişleri Bakanı Fuat Köprülü ve Yunan Dışişleri Bakan müsteşarı Polltls bu arzuyu Fransız Dışişleri Bakanı Schu-man'a haber vermişlerdir.
Fuat Köprülü ayni zamanda M. Sevinin nezdlnde de teşebbüste bulunmuştur. Bu talep hiç şüphesiz Atlantik camiası Bakanlarının Eylül ayında Va-şlngtonda yapacakları toplantıda tetkik edilecektir.
M. Polltls ve Köprülü, gazetelere verdikleri demeçlerde hükümetlerinin arzularını haklı göstermişlerdir. Türkiye ve Yunanistan'ın her İkisi batı devletlerinin politika-rına bağlıdır. Bu devletler son seneler zarfında Amerikadan. mühim askeri yardım görmüşlerdir ve bir dünya harbine derhal sürükleneceklerdir.
Bu sebeple Atlantik paktına girmenin emniyetlerini arttıracağını tahmin ediyorlar.
Buna cevaben denilebilir kİ Atlantik paktı Atlantik kıyılarında bulunan memleketlere (İtalya müstesna) münhasır kısmi bir müdafaa sistemidir. Türkiye ve Yunanistan bu cog-I ran sahada değildirler. Avustralya Hindistan gibi Ingiliz devletler camlaşma dahil memleketlerden bir kısmı paktı İmza etmemişlerdir. Bugünkü ittifak sistemi dışında kalan memleketleri içine alacak bir Pasifik paktı, bir Doğu Akdeniz paktı gibi anlatmaların akdi düşünül mekted i r.
M. Polltls bu İtirazlara cevaben müşterek emniyeti temin edecek herhangi bir sistemin, ne şekilde olursa olsun, temen-Inlye şayan olduğunu da söylüyor 1&48 dç ÇaJdarls tarafından teklif edilen Akdeniz paktı fikrini İler! sürmemekle beraber bu beyanat Tunanlstarun Atlan ' tik. Akdeniz veya diğer bir İsim- ' de olsun, müdafaasını batı Avru 1 paya bağlayacak İttifak siste- • mini kabul edeceği hissini ver- 1 mlynr mu? Takdir edilir ki ayn ' mıntıkalar İçin ayrı müdafaa ! plânlan lâzımdır. Bu, siyasi ol- : maktan ziyade askeri bir meşe- I ledlr. Esasen bn plânlar sıkı
bir jurette birbirine bağlanmak lâzımdır.
Türkiye ve Yunanistan, 2i komşularının şüpheli yetlerl dolayıslle batı ile dalıa sıkı bir birlik temenni ediyorlar. Bir harbde Yugoslav yanın vaziyetinin ne olacağım hiç kimse bilmez. Orta Doğuda da vazıyet vazıh değildir. İsrail, İran, arap memleketlerinin ekseriyeti batı politikasını tercih etmekle beraber bazı arap liderleri Sovyetlerin hatırını gözetmek İstiyorlar. Bu hal. İki cenahtan tehdide uğraması İhtimali dolayıslie, Türklyeyj endişelendirmekten hail kalamaz.
ba-vazi-
ÇEKLE*
BORSA
11150
bamh Mustafa Muğl alı malıktme huzurunda
Tekrar memuriyete alınacak tekaütler
Tekaüde sevkedlleo memurların başka dairelerde tekrar memuriyete alınmaları için yeni kanunla bir takım esaslı kayıtlar konmuşlur.
Bu kayıtların en müh inimi, tekrar memur olmak isteyen emekli memurların Ankara'da teşekkül edecek heyeti sıhhlye-ye müracaatla muayenelerin! yaptırmaları ve bu suretle daha^ uzun müddet çalışabileceklerini! tetkik suretiyle tekaütlüklerini1 refl ettirmeleri vardır. Tekaütlüğü kaldırılanlara da tabla-tlyle emekli maaşları vrri’.mtye-cektlr. Bu sıkı kayıtlar emeklilerin başka dairelerde İş almalarını hayH_ güçleştirmektedir.
Rus elçisi vazifesi başına dönüyor
Istanbuldnk! Sovyet konsolosluğu çevrelerinden bildirildiğine göre, Husyanın Ankara elçisi Lavrişef. bu ayın sonunda Tür-klycye dönecektir.
Peyk devletlerin AJikaradakl mümessilleri de İşleri başına dönmektedirler, Bulgar elçisi Yordan Çobanof İle Çekoslovak ya elçisi Karol Dufek de. henüz tatil aylarında bulunmamıza rağmen Ankaraya dönmüşlerdir.

Ankara 11 — Özalp İt Aratır rlrı 33 kişiyi muhakemeslz İdam 11- : tlnuekten sanık emekli örgene- ■ rai Mustafa Muğlalının muhake : merine dün askeri mahkenıtde nakzen yeniden başlanmıştır. Mahkeme bozma kararma uy-
muştur. Sanığın vekili miiekkl-ilnln akil durumunun muayene ve tahliye edilmesini talebetLL Mahkeme, aanığın Gülhane hae tanesinde muayenesine tarar verdi, tahliye talebini ise red-
ilk hacı kafilesi uçakla gitti
İzmir 10 — Bu yılın İlk haçı kafilesi, hususi bir kumpanya tararından kiralanan bir devlet hava yolları uçağı İle bugün saat 12,30 da şehrimizden ayrılmıştır. Uçakta 20 sİ erkek ve I-klsi de kadın olmak üzere 22 yolcu bulunmaktadır.
w o parnJ yjırvhjja»
Binicin H1SSELEMİ
Amerika'nın Türkiye ve Yunanistan’a taarruzu bir harb sebebi saydığı doğrudur Fakat Atlantik paktmı imza etmiş cilan diğer devletler için de aynı şey söylenebilir mi? Türkiye ve Yunanistan, görünüşe bakılırsa, muhtemel korunmalarını temin etmek için Birleşmiş Milletlerden daha mahdut, fakat daha emin bir pakta girmek istiyorlar.
Muhtemel mütaamzın ve peyklerinin düşünceleri şimdi Kan Franslsko konferansı zamanından daha İyi biliniyor. Bunların tehdit ettiklerini bir araya toplamak 2amanı gelmemiş midir?
(Baş tarafı birinci sahHcdei kakların kullandıkları tâli 11-man’ardan Ptıhanga karşı âni bir hücum yapmışlardır Pusan tn 100 kilometre şimalinde kâin Puhangm varoşlarında car pışmalar olmaktadır. Düşman kuvvetlerinin çeteciler mi. yoksa öncü kuvvetler mi olduğu bel 11 değildir.
Cenubi Karede Amerikan nr-u kabil taarruzu devam ediyor. Amerikalılar Çinjuya 4-5 kilometre mesafeye kadar yaklaşmışlardır.. Amerikalılar şimdiye kadar 20 kilometre ilerlemişlerdir.
Komiînlstler, sahra topla r:nı ve malzemelerini bırakarak kaçıyorlar.
Komünistler, Naktun nın.iğinin doğu sahilinde bir noktada Amerika'hattında bir gedik açmışlardır. Üç yüz kişilik bîr düş man kuvveti bir kaç kilometre ilerlemiştir. Kuzey Kore teb.l-ğlne göre Amerikalılar, cenuptaki taarruzlarını desteklemek için denizden çıkarmalar yapmağa çalışıyorlar
İzmir de feci bir otomobil kazası
İzmir 10 — Bugün şehrimizde feci bir otomobil kazası olmuş bir kişi ölmüş, fl kişi de yaralanmıştır.
Mustafa Aygillerin idaresindeki 234 No. lı taksi Memleket hastanesi önündeki virajı dönerken yüklü bLr kamyonla karşılaşmış, kazaya sebebiyet vermemek için duvara doğru direksiyon kırmak mecburiyetinde kalmıştır. O sırada hastaneye gitmekte olan yedi vatandaş duvarla taksi arasında kalmışlar ve elli yaşlarında Hüseyin Turtknn ezilerek ölmüş. diğer altısı muhtelif yerlerinden yaralanmışlardır.
İskenderun vapuru
İlabTida yaptırdığımız ı.Nnn tonluk İskenderun lüks yo’cu
,ı 10 louiuk ısKcnaonın raks y >
t. _ | gemisi yarın İstanbuia gelecek’ M» tir.

Sar.lfe 3




Türk milleti nam ve hesabına öğüngenlik
Arada sırada, âciz, pısırık biri içeri girer. Birdenbire kameti yukarıdan alır:
— Ben bir Tiirk genciyim... Bana, lâyık olduğum bîr İş?., ilh...
İnsan, değil böyle vaziyetlerde, belki de asla: «Ben Türk genciyim... Ben Türkj muharririyim... Ben Türk â-limiyim... Ben Türk sporcu-suyum!...» diye kendini ileri sürmemelldir. Bırakmalı başkaları söylesin: «Çalışması, zekâsı, teşebbüsü ve bu-luşıyle milletini yükseltti.» desinler.
Çayı görmeden çimrenme-meli! Şairin dediği gibi:
Ayı gör. sonra eyle bayramı
Bu satırları. Bay Güler I-eimli sporcunun «Türk» sıfatını o kadar alım çalımla ortaya attıktan ve sanki temsilcimizmiş gibi davrandıktan sonra Manşı geçememesi; bir Amerikalı kadın 13 saatte bu işi başarmışken, ......... 21 ya-
Saklanan pirinçler
Son günlerde meydana çıkmağa başladı
Toprak mahsulleri ofisi pirinç tanzim satışlarına devam etmektedir. Blr hafta evvel başlanan bu İşten gün geçtikçe daha İyi neticeler alınmaktadır. Zira ofisin pirinç satışlarına devam edeceğini tahmin etmeyenler aldıkları ucuz pirinci ortadan kaldırmışlardı. Ofis, satışlara devam ettikçe saklanan pirinçler meydana çıkarılmaktadır.
Halen şehrin büyük bakkallarında piyasanın en iyi evsafta pirinci olan ofis pirincinin perakende kilosu 118-120 kuruşa satılmaktadır.
aynı denizde bizimkinin saat bocalaması üzerine zı yorum.
İşe başlarken: «Ben Tiirk genciyim...» diye kavla ilân etmeğe hazırla-nanlar; saha kalkan övüngenlik düldülünün gemlerine sahib olun.
Ayıyı avlamadan postunu salmağa kalkmayın.
Kendine güven, cihet lâzımdır. Buna karşılık, kendini beğenmişlik (= övüngenlik) bizi daima mahçup, yahut mutazarrır edebilir.
Bu malûm, hu tasnif edilmiş, bu ilkokul kitaplarına geçmiş hakikatleri, gûya o güne mahsus orijinal buluşlarmış gibi, arada sırada gazete sütunlarında da tekrarlamamız lâzım geliyor, heyhat.
Tarsus döndü
Denizyolları İdaresinin «Tarsus» vapuru Akdenizde yaptığı turistik btr seferden dün saat 11,30 da Umanımıza dönmüştür. Gemi 250 yolcu ve 110 ton yük getirmiştir.
işi
bir ca-
Yapağı ihracatı
Muhtelif memleketlere 3,5 milyon kilo ihraç edildi
Hamur ekmekler
Karar var, tatbikat yok
Bir arkadaşımız Levent çiftliğinde yaptırılan binalara “Gündüz kondular,, diyor!
Dağ başında kurulan mahalleler halkı
şehre nasıl
gidip
gelecekler
12 fırındaki ekmekler müsadere edildi
Son günlerde fırıncılar umumiyetle hamur ekmek çıkarmağa başlamışlardır. Bu suretle noksan vezinde yaptıkları ekmeklerin eksikliklerini örtmeğe çalışmaktadırlar.
Belediyeye yapılan devamlı' şikâyetler üzerine iktisat İşleri müdürlüğü murakıpları ve kaymakamlarla nahiye müdürleri kontrollara başlamışlardır. Dün 12 fırında bulunan hamur ekmekler müsadere edllmlştİT. Alâkalılar hamur ekmek çıkaran fırıncılarla mücadele İşinde halkın da yardımını beklemektedirler. Bu yardım hamur ekmek çıkaran fırıncıdan ekmekle beraber gelip şikâyet etmek suretiyle olacaktır.
Amerikan buğdayları geliyor
Marşal yardımından bize verilmekte olan Amerikan buğdayları şehrimize gelmeğe başlamıştır. Toprak mahsulleri ofisi bunlardan değirmenlere vermekledir. Ancak ofis, değirmenlere Amerikan buğdayı ile beraber kendi buğdaylarımızdan da verdiğinden unlar eskisinden pek farklı değildir.
Alâkalılara göre halen cenup buğdayile harman edilen Amerikan buğdayları yakında Trakya buğdayile kanshrılacaktır. Bu zamandan İtibaren ekmekler şimdikinden daha beyaz çı-1 kacaktır.
Vakıflar başmüdürlüğüne teşekkür ederim
Evkafın, gazetelerdeki yazılarla ilgilenmemesinden şikâyet etmiştim, mektubu aldım:
Yapılan son hesaplara göre bugüne kadar başta Amerika olmak üzere Macaristan, İngiltere, Suriye vesait memleketlere 3 buçuk milyon kilo yapağı İhraç edilmiştir. Böylece İstanbul pîyasasınd hemen hemen hiç yapağı stoku kalmamış olup sonbahar mevsiminin yaklaşmadı ve kumaş ihtiyaçlarının artması münasebetiyle yeril fabrikaların da piyasadan mal almaya başlamaları mektedir.
Bu scnekl yapağı memnunluk verecek
canlı geçmiştir. Filhakika geçen bir yıl zarfında yalnız 350 bin kilo yapağı ihraç edildiği halde bu yıl 3 ay İçinde üç buçuk milyon kilo mal ihraç edilmiştir.
Bu sebeple sürü sahiplerinin bu y:l yüzleri gülmüştür. Zira tam kırkım mevsiminde işler açılmış, bu sebeble tüccar köylüden yüksek flatla mal almak zorunda kalmıştır.
Natürel Trakya mallan 260-265, Anadolu malları da 1 25o kuruştan satılmaktadır.
hinaiar
İSTANBUL RADYOSU ÖJIo »o iklim orogrıml

Aşağıki
Akşam gazetesinin 3.8.950 tarih. 11428 ve 8.8.850 tarih ve 11433 No. n nüshalarının 3 üncü sahi fesinin 1 inci sütununda münteşir makaleleriniz okunmuştur.
İdaremizin dikkat nazarına vaz'olunan hususat hakkında a-şaftıaa gerekli İzahat verilmekle beraber, evvel emirde şu noktayı tebarüz ettirmek isteriz ki İdaremiz basının haklı ve yerinde tenkldlerinl daima geniş bir hüsnüniyetle karşılamakta ve işlerimizin aksak noktalarını süratle gidermek çarelerini aramaktadır. Bu arada bazı gecikmeler vuku bulmuşsa, bu, ten-kidlere kulak tıkamak değil, fakat ortaya konulan mevzuların alâkalı memurları tarafından mahallen tetkik ve tahkiki su-1 reliyle İşlerin düzeltilmesi yolu-L na gidilmekten tevellüd etmek-1 tedlr.
3 Ağustos 950 tarih ve 11428' sayılı gazetede münteşir birinci makalenizin, İdaremize alt kıs* minin 1 No. lı fıkrasında bah-1 »edilen cami basamaklarının1 pisliği meselesi bugün Vakıflar' İdaresini alâkadar eden oir mevzu değildir. Filhakika 29,4. 950 tarih ve 5634 No. lı kanunla 1 cami hademeleri ve bunlara ait vazifeler tamamen Diyanet İşlerine ve Istan bulda Müftülüklere devredilmiş bulunmaktadır. Bu İtibarla bu husustaki tenkid-lerin bundan böyle Diyanet İşlerine ve Müftülüklere tevcih e- ! dilmesi icab eder.
Yazınızın 2 No. lı fıkrasında ’ mevzuubahls edilen Yenlcami .
Şehirde seyrüsefer işlerini düzenlemek iizere teşekkül eden komisyon bir toplantı daha yapmış, yeni kararlar vermiş. Şimdiye kadar bu komisyonun kararlarından hangileri tatbik mevkiine konuldu ve muvaffakiyet elde edildi, bilemiyoruz, Çalışmaların hedefi, şehir içinde seyrüseferi intizama koymak, nakil vasıtalarının süratli gitmelerini, Belediye nizamlarına aykırı hareketlerini önlemek, caddelerde tıkanıklığa meydan vermemektir. Komisyonun kararları ve onların tatbiki ile mükellef bulunan seyrüsefer idaresinin faaliyeti müspet netice verebiliyor mu?
Bunu anlamak için caddelere bir göz atmak kâfidir. Beyoğlunda İstiklâl caddesi . günün her saatinde sık sık “ tıkanıyor. Galatasarayda LJ dört yol ağzında duran îşa- Q_ ret memuru, Boğazkesenden CNİ ve Tünel caddesinden gelen M— otomobillerin İngiliz sarayı O istikametinde yollarına de- c vam etmeleri ve kaldırımlar- O da biriken yolcuların karşı- 'yj dan karşıya geçebilmeleri i- J— çin. Taksimden gelen vasi- ~ talara «Dur!» işareti veri- ’=> yor. Bu işaret taksi şoförle- O rini ve hususî otomobil mü-renleri sinirlendiriyor. Bek- M— İvmekle geçen bir iici dakika-lık zamanın telâfisi için der- _Q hal kuyruğu bozuyorlar, kİ- -q misi tramvayların sağ tara- q fına. kimisi sol tarafına sa- -g parak ilerlemeğe çalışıyorlar.
Bu suretle caddeye, genişle- cf meşine dört beş sıra araba o diziliyor, aşağıdan Taksim istikametine Eİden tramvayların da volu kesiliyor. Her şoförün maksadı, fırsattan istifade ederek öndeklni geride bırakıp kendisi ileri geçmektir. Bir otomobil boyu mesafe kazanmak gayretiyle çarpışmayı, çatışmayı göze alıyorlar. İleride yol açılıp tramvay hareket edince geride bir kaynaşma başlıyor. Yan yana dizilip caddeyi tamamen tıkayan arabalar tek sıra haline gelirken yarışa giriyorlar. Klâkson zırıltıları, küfür naraları, birbirine sürtünen çamurluk takırtıları hic kesilmiyor.
Koskoca İstiklâl caddesinde bile otomobillerin tek sıra halinde gitmeleri, tramvayların sağma, soluna sapmamaları temin edilemiyor.
Sürate gelince, yine eskt minvali iizere devam ediyor.
Taksim meydanında âbidenin el rafı otomobil, otobüs. tramvay zinciri ile hal-kalanıyor. Yaya yolcuların bir taraftan öte tarafa geçmelerine imkân yok.
Dolmuş yapan otomobiller için gûya muayyen yerler tahsis edildi. Fakat buna da kimse aldırış etmiyor. Şoförler ve yanlarındaki çığırtkanlar yol boyunca pencereden başlarım uzatıp: «Aksaray - Beyazıt». «Karaköv-Sirkecl» diye haykırıyorlar ve rastgeldikleri yerde durup yolcu alıyorlar.
tstanbulda izdihama sebep olarak caddelerin darlığını kabul ediyoruz anıma şu uygunsuzluklara ne diyelim? Bunu da kadroların darlığına mı bağışlıyacağızT Cemal Refik
12 57 Açılış ve programlar.
13.00 Haberler.
13.15 Ö8İC Iconaerl (Pl.l
13.45 Şarkı ve UlrkUler. Okuyan-Melek Erdik, çalanlar: Sadi Işılay, İncitin Ökte. Yorgo BaCanos
14 M Serbert unt.
U M Sark! ve türküler (Pl )
14 50 Tony Martin'dcn şarkılar (Pl.l ı.OO Programlar ve kapanıl.
17.57 Açılij ve programlar. !8.00 Caı müziği (Pl ı
, ".‘urdun her kösesinden (
ler ve aöyleylşleı Yeni uu» Haberler.
I 19.15 tulunbul haberleri.
i 19 3) Radvo ncnronl orkestram
«eri.
M.» Saz ««erleri.
30.15 Dl-si Arnaz orkestrasından dans
I müziği IPI.I
,20 30 Şarkı ve türküler Okuyan Sa-bile Tur, Çalanlar Hakki Derman, Şerif İçil Salih Orak. Necdet Oezen
2! 10 ist.anbıılda fikir vl sanat hareketleri. Konuşan; ScVkCt Rado.
12120 Faşıi heyeti konseri «Hüseyni» 22.00 Müiıik dünyasından çeşitti Örnekler IPI.I
22 30 Sar eserleri. Çalanlar Süleyman Ergııııer (ney), Asaf Erguner (tambur)
22 15 Haberler.
23 00 Çeşitli hatif müzik (Pl.)
23,30 Programlar ve kapama.
Merkez bankası mahallesi
Aynı yolun sol tarafında.
»İdeal şehir» de Gecekondulara benzeyen
Sayın Lûtfl Kırdar, İstanbul bir orta mektep, bir tiyatro, bir Vali ve Belediye Reisliğinden’sinema, meydanlar, parklar da çekilmezden bir müddet evvel bulunacak. Hülâsa burası mo-behlen- Emlrgân korusunda blr basın dern hir şehir halini alacak...
toplantısı yapmıştı. Bu toplan-1 Levent çifliğinde arsaların met-tsya otobüslerle giderken yanlındakilere sordum:
— Belediye Emlâk bankaslle müştereken Levent çifliğinde bir mahalle tesis edecekmiş. Şu Levent çlfllığl nerededir, bilir misiniz?
İhtiyat zabitliği İçin hazırlık kampı esnasında o havaliyi ka-1 rış karış gezmiş olan bir arkadaş. Yüncirlikuyuda. giderken yolun sağ tarafında, dağ başında geniş araziyi gösterdi: 1
— Levent çlflığl İşte burasıdır, dedi. I
Düşünceye daldım... Dağ başında, su. havagazı vesaire gibi tesisatı olmıyan hattâ yolları yapılmamış bulunan, şehirden bu kadar uzak arazide nasıl mahalle kurulabilirdi? Belediye bu işte nasıl ön ayak olabilirdi?...
EmLrgân korusuna gelip de sayın Lûtfl Kırdar'ın etrafında yerleşince ilk suali ben sordum:
plyasâsl derecede
re karesi yetmiş kuruşadır. Pek yakında yedi lirayı bulacağına eminim, Arzu edenlerinize bu güzel mahallede yer tavsiye ederim. Yeni şehirde 1 İstanbul'a gidiş geliş zam otobüs servlslerlle edilecektir.
ainı asını
muııta-temln
245-
Şikâyetler
Yenikapıda çeşmelerden birinde su yok!
Yenikapıda iki umumi Terkos çeşmesi vardır. Bun-, fardan Çakırın gazinosu yanındaki çeşmenin suyu, iki aydanberl pek az akmakta, bir kovanın dolması İçin yarım saat beklemek mecburiyetinde kalınmaktadır, Bu yüzden saltalar, suı alamamakta ve dolayıslle evlerinde Terkos tesisatı ol-mıyan evler susuzluk çekmektedirler.
Yenikapıda oturanların bu şlkâyetlerlle meşgul olmaları bakımından alâkadarların nazarı dikkatlerini çekeriz.
gönderilmesi hususu Kadıköy Vakıflar Müdürlüğünün 6.5.950 tarih ve 1197 sayılı yazislyle Vakıflar Genel Müdürlüğüne arze-
Levent çifliğlne nazaran mev-JŞ-® : kil ve nezâreti daha güzel olan , bir sahada Merkez bankası ta-yûî 1 rafından memurları için bir , 1 mahalle tesis edilmiştir. Yeni 1 mahallenin binaları muntazam ve göze ferahlık vericidir. Aynı müessesenlıı memurları oturacakları İçin buranın sakinleri 1 arasında samimiyetin hüküm 1 süreceği tahmin olunabilir.
Bunları düşünerek yeni mahallede bina yaptıranlar olmuştur. Fakat bunlardan bir kısmımn şimdi, karşılaştıkları güçlük yüzünden, şehirde kalmağı tercih ettiklerini ve binaları başkasına devir imkânlarını aradıklarını duyuyoruz. Tanıdığını bir zat bana şunları söyledi:
«— Yuz elli Ura aylıkla kaloriferli bir apartımanda oturuyorum. Bu paranın üzerine bir miktar daha ilâve ederek muayyen müddetin hitamında bir ev sahibi olmak bana çok cazip geldi, yapılacak blnalar-Idan birine talip oldum. B|na-I tun İnşasını sevinçle takip ettik. Nihayet her şey bitti, meskenlinizi yakından görmek lçlıı bir gün sabahtan Zincirlikuyu-dakl mahalleye gittik. Evimizden akşama kadar ayrılama-dık. Burasın) ısıtmak için ayda 156 liradan fazla para sarfet-mek lâzım geleceğini hesap ettiğimiz halde yine neşemizi kaybetmedik.
Fakat akşam üzer! şehre döneceğimiz zaman İş değişti. Boğazdan gelen otobüslerin hepsi dopdolu idi, arabalar durmadan geçiyorlardı. Civarda taksi namına bir şey yoktu. Mecldiyeköyüne kadar yürümeğe mecbur olduk, aparlıma-nınııza pek yorgun ve perişan bir halde geldik.
deylg-
CMHSIl IVlIlVUini , ... ---
şadırvanındaki su sızıntıları (_ ““^Mtlr. Tahsisatın vürudunda şlyle alâkalı mimarlar ve fen. e[hal tâmlrl"e başlanılacaktır, memurları mahallen meşgul ol-1 ferlinizle İdare olarak ya-tnuşlar ve sızmanın cami İçin-Iliinen ^lâkalanmakla beraber, deki su deposunda mevcut çat-• n,a*'*>uat>n haklı tenkld ve İkaz-laklıklardan İleri geldiği anla-l,anndan dalma İstifade etmek şılmış ve derhal t âmiri ne başlanmıştır. Sık sık kontrol edilmek suretiyle- de bu gibi tahripkâr sızıntılara mahal bıraktlmı-yacaktır,
3 No. lı fıkrada bahsi geçen Üsküdarda Üçüncü Mustafa camisi Ue İdaremiz daha evvel II-«ilenmlf ve Başmüdürlük Fen Bürosunun 28.4.950 tarih ve 8/3204 No. lı yazılarına bağlı keşif raporlyie lüzum gösterilen 7800 liralık tahsisatın derhal
cihetine gidileceğini bu vesile 1-le bir kere daha bey İd eder ve yerinde İkazlarınızdan dolayı da zan âlilerine teşekkürlerimi ar-zederim.
Sayui Lûtfl Kırdar’ın cevabı tatmin edici değildi. Şehrin İçinde arsalar blr parça paha-, lı da olsa blok halinde binalar yaparak bu pahalılığı karşıla-I mak mümkündü. Saniyen yol, elektrik, su. havagazı ve nakil vasıtaları temini İçin sarfedi-Iecek para hesap edilse şehir içindeki arsaların iddia edildiği kadar pahalı olmadığı anlaşılırdı. Fakat blr münakaşa kapısı açmamağı ve modern şehrin vücut bulmasını beklemeği muvafık buldum. Muntazam yolları, her türlü tesisat, tlyal-u»u »u.uu.,1 ‘‘O3’1, sineması, mektepleri,
l'TBHedüe ^l*e Emlâk'banka- park,ar‘ l,e peydana çıkacak ] sının Levent çifliğinde yeni blr yenl Srillr... I mahalle kuracaklarını günler-denberl gazetelerde okuyoruz. (c^»un«uz «ondular.» Buraya gelirken Levent çifligt- .İradan blr hayli zaman geç-nin yerini göstermelerini arka- (l- Gidip yeni ve modern mn-j daşlarınıdan rica ettim, tçlerin- haileyi görmeğe muvaffak ola-' den birisi şehirden uzak, üze- madım. Yalnız geçende Vali ve rinde bir tek ağaç olmıyan ço- Belediye Reisi Prof. Fahreddln rak araziyi gösterdi Belediye Kerim Gökay'ın tertip elliği burada bir mahalle vücuda ge- ,3İr öasın toplantısına giderken tlrmeğe nasıl ön ayak ölüyor?— ldeal ■3t‘hrl uzaklan gördüm ve Buradiıı elektrik, su, havagazı hayretler içinde kaldım. Yalnız gibi tesisatın hiç birisi yok. ben değil, bütün arkadaşlar Yollar yapılmamış. Bunların şaşırdık... Bahçeler ortasında, hepsini mevcut farzetaek bile asfalt yol kenarında yapılacak bin evlik olacağı ilân edilen zarif binalar, villâlar bunlar yenl mahallede oturanlar şeh- mıydı?... Esas caddeye yakın re nasıl gidip gelecekler?-., binaların çoğu Gecekeııdular-Şehrln İçinde yangın yerleri, dan hemen hemen farksızdı, bilhassa Fatih - Aksaray, Ak- Blr arkadaşımız bu müııasebet-saray - Çapa arası bomboş du- le yazdığı blr yazıda yeni bl-rurken ve buralarda yol, tram- nalar için «Oiındüzkondularu vay, otobüs, elektrik, havagazı, tâbirini kullanmıştır. Gündü-' Bu vaziyet karşısında bizi bir su gibi vesait ve tesisler varken zün yapıldıklarımı, fakat Ge- düşünce aldı: Her gün nasıl dağ başlarında yeni mahalleler cckondulardan farksız olduk- S^İP geleceğiz?.., OLomoblU 0-kıırulmasına neden teşebbüs larına göre güzel blr buluş... I *ttn arkadaşlarla bankaya gidip ediliyor? Bu suretle Belediyeye M unl,n„„,4„₺. „„ , I gelmek mümkündü. Fakat ça-
yenl yenl külfetler yükleniyor? Y d ' kar’1’. cuklar mektebe nasıl gldecek-
» 1 ■ 1 • f . “4 | terdi? Şehirden acele blr şey
İClCal şehir. | Ortalıkta park, bahçe, mey- almak lâzım gelirse bunu nasıl
Doktor Lûtfl Kırdar mutat dan gibi blr şey göze çarpma-' temin edecektik?... iyimserliği De cevap verdi: yordu. Bunların hepsini mevcut1 Bu düşünce üzerine evimizi
— Şehrin İçinde arsa flatlerl farzetsek bile bu mahallede o- , başkasına devretmek İçin uğ-yüksektlr. Esasen bahsettiğiniz turanlar hangi nakil vasıtusUe raşmağa başladık.» bir gidip gelecekler?... Sayın Lûtfl' Yukarıda da söylediğimiz gi-ola- Kırdar »Otobüsle!» diye kesip bl Merkez bankası mahallesinin burada mühim blr kıs-
; minin otomobili vardır. Böyle olduğu halde gidip geline güçlüğü gözü korkutursa Levent , çlfligindekl
da oturanlar ne yapacaklar?. 6«k... [Belediye dalma şikâyet eUiğl|
Ne bekliyorduk, ne De karşı-',
1 aştık...
yangın yerlerinin büyük
kısmı bir numaralı park ola- Kırdar »Otobüsle!» diye —_________________________—__________
çaktır. Bu sebeple şehrin dışın-'atmıştı. Otobüs İdaresi şehrin binaları pek güzeldir, da ucuz arazi aradık ve Levent İçindeki seferleri henüz hak-, oturanlardan çlfliğinl bulduk. Burada bin kiyle temin etmek İmkânından---------------- ‘----'
evlik bir mahalle kurulacak, mahrum iken yeni mahalleye
------------ --------------------.yeni mahallenin her türlü tesl- nasıl araba İşletecek? Yeni 0-ğiine, bu cevabından dolayı «atı mükemmel olacak. Yollar tobüslor siparişi lâzım gelirse ederim.--------------yapılacak, elektrik, su temin bunlar kaç milyona mal (jla-
(Vâ - Nû) ] edileceği gibi mahallede blr Ufc.cak?.., |
İstanbul Vakıflar Başmüdür V. Muammer tnel
Vakıflar Umum Müdürlü-
teşekkiir ederim,

ANKARA RADYOSU
Bu akşamki program
12.28 Açılış ve program. 12aö M. S. ayart ve Şarkılar.
yanlar: Sahne Sınan,
Alalay, Bahriye. Tetlker. Bertin Kurt Çalanlar. Vedia Tunç-çekte. Cevdet Kozanojlu. Ömer A İt lig
13 W Haberler.
13 ıs Filim yıldıkları «OylOyer İPİ.)
13 30 öfile şnutMl.
13 H Polkacılar IPI.I
U I» Hava raporu. Aksam programı ve kapanış.
17 57 Açılış ve program.
18.M MS. ayarı ve İııcessE (Acem Kürdi /«alı»
18.30 Konuşma.
11145 Piyano İle ra» (Pl.)
10.00 M S. ayan ve Haberler.
IMS Tarihten bir yaprak.
19M Tarih! Türk müziği.
20.00 Varyete milztlclerl (Pl.)
MİS Radyo Kaıeteıl.
20.30 Serbest Mat.
20.33 Operetlerden seçme parçalar (Pl
21.0Ö Konuşma: TÜrklyede Marshall
21.15 Beethoven - Mi Bemol Majör piyano konçertosu (P|.)
22 00 Konuşma.
23.16 Dana orkestraları enliyor l 2245 M. s ayart ve Haberler.
23.ÖÖ Program ve kapanış.
Varın «abnhkl program
8 00 Müzikler (Pl.)
815 On dakika keman İPİ.)
825 Günün programı ve Hava poru.
8.30 Çeşitli hatır müzik (Pl.)
500 Kapanış.
Oku->, Mefharet
(Pİ.l
Prof. Ekrem Şerif Egeli
Kopenhag. Paris. Roma kongrelerine igtlrak etmek üzere Prof. Dr. Ekrem Şerif Egelt bugün tayyare İle hareket etmiştir. Eylül sonunda Münih üniversitesi tarafından yapılan resmi davet üzerine kendisi blr konferans vermek üzere Münl-he de gidecektir.
gayri kfıfl biitçeslle yen! mahallede Belediye tesisatını nasıl vücuda getirecek?...
Hülâsa, hangi bakımdan bakılırsa bakılsın, şehirden uzak yerde mahalle kurulmasına ön ayak olmakla Belediyenin hatalı hareket ettiği anlaşılır. Bari bu ders olsa bundan son------------ ra dağ başında yeni mahalleler ıGtİndüzkondular»1 vücuda
Pakiatan^ın istiklâlinin yıldönümü
14 ağustos 1950 pazartesi dost ve kardeş Pakistan milletinin istiklâl bayramının üçün-sü yıldönümüdür.
Bu münasebetle Türkiye -Pakistan Dostluk Cemiyeti E-mlnönü Halkevlnde aynı gün saat 17 de btr tebrik töreni yapacaktır.
getirmekten vazgeç-
Enis Tahsin TİL
. Dr. ABKEVAYA
Eylül sonuna kadar hastalarım. kabul eünlyecektlr.
Sahile *
Y«.n: Dr. Bedl ŞEIlStVAJROOLÜ
Gıdalarımız ve Belediye kontrolü
Ermeni patriği seçimi meselesi
gibi her dükkân için de bir sıhhi sicil Cüzdanı tanzim edilmemektedir. Eğer herhangi bir dükkândan muhtelif tarihlerdi alınan numunelerin tahlil neticeleri o dükkânın slcli cüzdanına muntazaman işlenae ve tekerrürü halinde cezalar çok dükkânın gidilse bu gibi edebilir
Nehir kenannda canavar ti nsahîa müthiş bir mücadele

37
Diş tabibi Hırant Hayrabetyan vilâyetteki toplantı ve son vaziyet hakkında dikkate şayan demeçte bulundu
ağırlaştırılsa hattâ kapatılması cihetine bilmem esnaf sık sık hilekârlıklara tevessül mi? Medeni memleketlerde senede her 1000 nüfus İçin ortalama 6 nümune alınması esası kabul edilmiştir. Halbuki bizde bu rütbe t binde yanın civarındadır. Yani diğer medeni şa-hlrlerdekinden 10 kere daha düşüktür, (İstanbul şehir veteriner lûboratuvanna 12 »ene zarfında tahlile gö* der'.tn hayvanı gıda nümunelerl yekûnu 473 dlr. Halbuki Berllnde bir senede. meselâ 1938 da gene hayvan! gıda maddelerinden berâyl tahlil alınan nümu-neler sayısı 80.000 dlr.)
Cezalarımıza gelince: para kıymetinin bu kadar düştüğü bu zamanda meselâ bir belediye şube müdürünün ve kaymakamının verebileceği ceza .nispeti, o da ancak son sene' terde, asgari 10, âzam! 150 liraya Çıkarılmıştır. Daha önceleri İse gülünç denecek kadar ehemmlyetsiadl. Fakat medeni dünyada İş tamamen berakls-tir. Bilmem k! şu misal sîzlere bu hususta bir fikir verebilir mi?
Lftylpzig’da, 1936 da toplanan beynelmilel bir kongrede, bir âlim ördek yumurlalamıfl gıda «ehlrlenm elerine sebep olduğunu ispat etmiş ve bu sebeple ördek yumurtalarının da tavuk yunıurtal&rı gibi beş dakika kaynatıl m ayıp sekiz dakika müddetle kaynatılmasının lüzumlu olduğunu bildirmişti. 15 gün sonra Alman yada İcabetten kanunlar bu şekilde tâdil edilmiş, bütün esnafa tebligat yapılmış ve satışa arzedllen yumurtalar üzerine (Ördek yumurtasıdır) damgası vurulmuştu. Bu hususta Alman milletinin tenevvür seviyesi kadar cezai müeyyidelerinin ağırlığı da rol oynamıştır.
_ ufak bir, xırn kaLnıma göre ördek yu-bıratataası İdi- murtalanna
kadar meselâ kadar
I
Ferdi emniyetin eıı büyük Mesnedi sosyal emniyettir. Bunun gibi ferdi sağlığın da en büyük mesnadl sosyal ljlyeo. yani kütlelerin sağlığını koruyucu tedbirlerdir. Bu arada gıda kontrolünün ehanunlyotlnl belirtmeğe bilmem kİ löium W mıdır? îşte ben d* bugün t»-tanbuidakl gıda kontrolüne daha doğrusu ancak etil pdatann kontrolüne temas edeceğim ve okurlarımı hakklyle aydınlatabilin İş olmak İçin belki «te bu yazımı diğerleri taklb edecektir.
Bir hekimler etil gıdalar deyince kasaplık hayvanlan, balık, ietakat ve benaari den’ mahsulâtını, kanatlı küme* hayvanlarım Ve av etlerini anlarız. Bütün bu muhtelif etlerin pdal kıymetleri birbirine eşit olmadığından fiyatlarının da buna göre tayini iktiza eder. Bunun İçindir ki etil gıdaların kontrolünde, hayvanlardan Ln-ianlnr» geçen hashüıklar kadar bu gıdal değerlere de dikkat etmek lâğımdır. Filhakika meselâ keçi eti, koyun besleyici olmadığı gibi Karaman eti de dağlıç kıymetli değildir.
Bu hususlarda mezbahalar ve bilhassa bunları kontrol ede-Mk veterinerler çok faydalı (re lüzumlu iseler de bugünkü mev-■uatınuı dotayısJJe biz hekimler bu sahaya veterinerlerden fazla •1 atmıştır- Ümumt Hıfzıssıhha kanunu, gıda maddeleri talimatnamesi. belediye rabıta nl-■anınajnesl ve saire gibi kanuni mevzuat hekime bu gibi gıda kontrollerinde yardım etmekte ise (! ■ müeyyidelerin zayıflığı, icabında btı kanun ve talimatların tatbikini deste kil yecek otan hâkimin umumi kültür seviyesi ve nihayet hepsinden fazla umıımi vicdan sükutu çok kerre mevzuatımızın müessir •tarak İplemesini önler ve derdi Müzminleştirir.
Bu bakımdan İşlenen diğer büyüle bir hata da Ankara'da «Re ilk Saydam Merkez Hıfzısıhha Etastltüsü) kurulması •zerine İrtanbuldakl bakterlyo-lojlhanetün kapatılmam ve an-eak oeledlysys bağlı lâhorstuvar bınkıhnuı idt'raurtalanna bu damgayı vur-ietanbul glU bütün Türfciyeye mıyani ardan 750 Türk lirasına hitab eden ▼• nüfusu mflyona kadar para cezası alınabileceği varan bir (ahirde böyle küçük tekerrürü halinde hapla bir terisin khayetetehği kısa ve hattâ hukuku medenlyeden samanda meydana çıktığından bugün (şehir hıfzısıhha enstitüsü) kurulmuş v« Atatürk bulvaıuyta da modern bir bina tesisine ç«IifImakteAır Ancak bu fi.hadakî yetişmiş «temanlar •İden çıkarıldığı gibi sosyal •ağlık mevzuunda çalışacak hekim veya veterinerler (Le lüzumu kadar yetişttrUiDeınektadlr-ter. Buna Mbeb «ağlık bütçemizin azlığı kadar devlet «ağlık
ıskat cezalan da vardı.
Medeni dünyaya bu bakımdan ayak uydurmaklığımızın neticesi ne mİ oluyor dlyecek-sinle? îşte profesör tîveys Maa-kar’ın seneler evvel yaptığı bir İstatistik, İstanbul şehri ’ veteriner muayene İftboratuva-1 rina gönderilen hayvani gıdalardan. salamların % 8V sucuklardan % 28.6 u, kavur: malaruj % M 1, pastırmaların
Kapalalo hiç bir ses çıkarmadan yalnız ellerile işaret ederek beni durduğumuz ağaçtan tahminen on metre geride duran bir ağaca çıktı sonra buradan kuytu bir çalılık içine soktu ve bu çalılığın arkasında, yanımda o da saklandı.
O anda diğer çalılıktan iki kişi meydana çLktı. Bunlardan biri dik adımlarla ve muzaffer olmak İçin yüzünü çatmış bir şeklide yürüyordu. Bu Nagura -□ura idi. Bağ kolu bileğinden dirseğine kadar ağaç kabukları Ho bir kaç defa sarılmıştı, îklncl şahıs ise Matungo yani sihirbazdı. Elinde gayet tuhaf bir silâh taşıyordu. Bu silâh İki bıçak gibi bir şeydi Bir sapın İki tarafına takılmış, iki gayet keskin ve sivri bıçaktı, sapın beriki ucunda bir boyunda birer bıçak vardı.
Matungo iple bıçağı İyice bağladığına kanaat getirdikten sonra, sihirbaz Naguranın 0-muzlarmdan tutarak onu iyice bir salladı ve garip silâhı mensimle onun eline tevdi etti. Tekrar onun gözlerinin İçine bakarak bir daha Nagura -G ur anın omuzlarım tuttu. Onu tekrar salladı. Bunun üzerine Nagura eğilerek başını salladı ve hemen topuğu üstünde
Yani • ayak ■
dır. Bunun haricinde plskopoa bulunmadığı takdirde patrik makmı bir rahibin İşgal edip temlyeceğl meselesi bir diş tabibinin, bir fırıncının, bir fa-■ulyccl veya zahtreclnln halle-'-deblleceği İşler değildir
teşkilâtının lylleşttrld vs ko- u. % « fl borak bulunmuştur, ruyucu tababete nş nispette bu gibi gıdalara verdiği-
ehr-mnıiyal vereceğinin henüz —•____________-- • ----- —
bir program hollnda tayin edll-tnemlş olmasıdır.
Bugün tatanbulda beledi y« hekiminin gıda rnaddal»rindin angarya kohi-ılfedlr Vs neticeleri muntazaman kaydedilmediği
mlı paralar ilete raya dörtte bir nispetinde çalındıg! gibi haberimiz olmadan günlük gıdam ır. bu nispette azalıyor re hastalığa karşı olan mukavemetimiz kırklıyor demektir. Bu gibi bozuk gıdalarla vücudu-muze giren, mikrop to tehirler İm bu hesaba dahil değildir.
Bugünkü Türklyenln dünyada veremden en fazla vefiyat veren memleketlerden biri olmasının en mühim sebeplerinden biri de İşte ihtiyar ve vcl-dan sukutunun bu görünmez elidir. Naalesef bu vicdansız. İtaatli eller o kadar kuvvetli ve müttehittirler kİ devletin tedbirleri henüz bunlara hadlerini blldlrememlştlr, Bu sebeple onlar ahlâksızca doldurdukları keselerinin himayesinde rahatça yaşamakla ve el’in şerefli insanlar arasında yer almaktadırlar.
döndü. Sihirbazın emirleri gereğince, oğlağın bağlı olduğu ağaca doğra koştu, oğlağın bir adım gerisinde durdu ve çö-meldl.
Bütün bu hazırlıkları görerek ne olacağını anlıyordum. Eğer timsali buraya gelecek olursa, hazırlanan plân ' cüretli ve akıllıca idi.
Hakikaten Chafu - Maya gelirse, Nagura - Oura vücudunu tamamen yağladığından ve bu suretle kendisinde timsahı çeken insan kokusu kalmadığından, timsah İçin oğlak kâfi bir lokma teşkil edebilirdi. Fakat o >anda bu kısa boylu herif ortaya çıkarsa ne olacağını ben ve yerliler tamamen müdrik İdik. Timsah derhal onun üzerine atlayacak ve çene kemiklerin! kapatarak onu yakalamış olacaktı.
Birinden istifade edebilirdi ve o anda bu İki taraflı bıçağı dikine timsahın ağzına sokabilirdi1 Buna muvaffak olursa çene kemikleri bir daha ka-panmazdL Çünkii bıçak timsahın ağzında dikine saplanmış olacak ve demirli bıçak sapı da çenenin her şeye rağmen kapanmasına mâni olacaktı.
Bunu düşünüyordum ve bütün bunu İmkânsız buluyordum. Nagura sağ kolunu kaybedecek ve bunu müteakip kangren neticesi cefa içinde ölecek, bu takdirde timsah onu da yutsa dahi hayırlı olacak diyordum. Bütün bunlar gayet delice bir hareketti.
Gayet ihtimamla her hangi bir gürültü yapmadan silâhımı çalılıktan çıkardım, hazırladım, nişan teleskopunu 20 metre ü-zertne ayarladım. Fakat o anda bir elin teması ile silâhımı kenara bıraktım. Matungo eld-
pek
diyetle vâdlml hatırlatıyor ve hiç bir suretle karışmamaklığımı İhtar ediyordu. Dudakları da hiç bir sea çıkarmadan hareket ediyordu. Fakat «sakın hareket etmel» diyordu.
Chafu - Maya
«Geliyor!» diye oradaki bir kaç kişinin mırıldandığını İşitiyordum. Oğlağın acı acı feryadı gittikçe tahammül edilmez bir hal alıyordu. Vücudum do-nakalmıştı. Saatler geçmişti, huzursuzluk fazlalaşıyordu. Bu sonsuz sükûnet İçinde duraklama beni büyük bir yürüyüşten ziyade yormuştu. Vücudum ter İçinde idi. Heniia herhangi bir vaka olmamıştı. Artık sis dahi seyrekleşiyordu. Başımı kol saatime bakmak İçin eğdim, tara yirmi dakika olmuştu.
Bu anda Matungo dirseği İle manidar bir şekilde beni İtiyordu.
Gözlerimi açtım, fakat hiç bir şey görünmüyordu. Kulağıma en ufak bir gürültü gelmiyordu. Nagura - Gura’nın sırtında en ufak bir adale dahi hareket etmiyordu. Ve zavallı oğlağın haykırması tükenmiyordu.
Birden Matungonun dirseğinin tazyikinin azaldığını hissettim. O anda nehir ve sırtın kenarından yeşil ve sarımtırak bir cisim ortaya çıkıyordu. Oğlak birden başını ürkerek ona doğru çevirdi ve bana dokunma gibi ağlayarak feryat ediyordu. Bu büyük cüsse sürünerek İlerliyordu. Timsahın gözleri nehrin kenarını İyice bir taradı ve etrafta şüpheli bir şey olmadığını tesblt etti- Canavarın göz kapaklan kabarıyor vç küçülüyordu. Birdenbire gözlerini karşıda cazip görünen, ve yardımsız ölüm korku-
(Arkası 7 nel sahlfedel
I
(Baş tarafı 1 inci sahJfede)
Dün Ermeni cemaatinin İleri gelenlerinden dlştabibl Hırant Hayrabetyan İle görüşerek vilâyetteki toplantı ve son vaziyet hakkında ne düşündüğünü sorduk. Sayın Hırant Hayrabetyan şu cevabı verdi:
— Ermeni patrikhanesi nizamnamesinin aynen tatbik edileceği hakkında Cumhuriyet hükümetimizin verdiği karar İstisnasız bilcümle vatandaşları çok tabiidir kİ sevindirmiştir, çünkü bu kararla ferdi ve keyfi İcraata bilhassa altı seneden-berl devam etmekte olan patrikhane monarşisine nihayet vererek halkın huzuru temin edilmiş demektir. Yalnız temenni ederim ki bir an evvel patriği intihap etmek salâhiyetini b&lz umumi meclis âzalarının seçimi usulü dairesinde yapüabilsln.
— Bu seçimleri patrikhane mi idare edecektir?
— Patrikhane demek patrik
veya kaymakamı demek değildir. Patrikhane kendi meçllsle-rlle kaimdir ve o makamı ister asaleten ve ister vekâleten İşgal eden bu meclislerin kararlarını yalnız İnfaz etmekle mükelleftir. Binaenaleyh seçimleri de ruhani ve clsmanl meclisler! İdare ve lüzumlu kararları pat- dan geniş bir rlkllk makamı vasıtaslle alt ’
olduğu yere tebliğ edecektir.
— Nizamnamenize göre patriğin piskopos sınıfına mensup olması icap ettiğini, halbuki Arstenyan'dan başka piskopos bulunmadığı söyleniyor. Bu müşkül acaba nasıl halledilecektir?
— Bu vaziyet müşkül denecek bir olay değildir ve halli de çok basittir. Halkın yüzde doksan dokuzu tarafından İstenmeyen Arslanyan'dan başka piskopos mevcuP olmadığı İçin büyük Fatihin tesis ettiği patrikhanenin kapanmıyacağı çmc tabiidir. Nizamname! erle haliolm ayan herhangi bir vaziyet karşısında öteden beri devam eden örf ve âdetler kanun hükmünde olabilirler. Yakın tarihte misâlleri pek çoktur, rahip Kirkor Kayserili ve O-hannes sağır patriklik sandalye sini elden ele devretmişlerdir. 1 1660 da rahip Mardlros Kefeli, 1702 de Avedlk, 17İS de Ohannes Golat rahip oldukları halde pat-rlkllk makamına oturmuşlardır, , Esasına bakarsak o san d al ya bir makamdır, rütbe değildir. Mamafih 1862 de patrikhane nizamnamesini yapanlar bu gibi İhtimalleri nazarı Jtlbare almışlardır.
Nizamnamemizin tatbiki hususunda sayın valimizin verdiği teminata göre her şeyden ev- I vel umumi meclis ftzaları se- ı çllecektir. Nizamnamenin 99 ; uncu maddesinde: «Zamanın İhtiyaçlarını karşılıyabllmek üzere, esasına dokunulmaksızın | bazı tadilât yapılabilir* den-,' mestedir. Binaenaleyh İleride toplanacak yetkili heyetler ta-] rafından ittihazı muhtemel bir kararla bu endişe tamamen ( M>lıtııl ..........
aall olabilir. Görüyorsunuz ki Köprü’Kad,k8y torieU’k.'..,7 K? her şeyin kanuni şeklileri var-ubevi.
İzmir fuarı
Bu seneki Fuarda yenilikler
bunun 1601 de
İzmir (Akşamı — Bu seneki İzmir enternasyonal Fuarındaki muhlin yenilikler arasında 6 metre yükseklikte bir (Sulh Perisi! alâkayı çekecektir. Lozan kapısından Fuar sahasına giriş yerinde Türk heykeltraş-ları tarafından İnşasına başlanan bu sulh sembolü, bir eli İçindeki beyaz güvercinle Dünya barışını temenni eder görünüşte olacaktır.
Yeni inşa edilmekte olan sergi salonu tamamlanmak üzeredir. Yüz bin liraya malolan bu güzel bina. Vakıflar ve Tekel pavlyonlan arasındadır ve Birleşik Amerika devletinin Fuarımıza İştiraki için kiralanmıştır. Büyük Britanya; sergi saraym-*"r sahada efcspo-zanlann eşyasını teşhir edecektir, Makine ve oto ekspozisyonu İçin de açık sahadan yer kiralamıştır. Çekoslovakya, Macaristan. İran, İtalya, Yugoslavya. İsveç, Pakistan ve diğer devletler paviyonlannm ve ekspozisyon! arınır hazırlıklarına
hummalı şekilde devam edilmektedir. Bu seneki Fuara 12 devlet İştirak edecektir
Fuardaki (Türk büyükler!) kısmında ve başlangıçta bir (Atatürk kctyesiı hazırlanmıştır. Burada Atatürk'ün asker ve sivil olarak birer kaide üzerinde İki heykeli yaptınImışıtr, Bu heykeller gelecek yıl bronz olarak yenilenecektir. Bu sene, alçıdan yaptırılmıştır. Atatürk köşesinden sonra müzelere giden yolda Türk büyüklerinin büstleri bulunmaktadrı.
İzmir Fuarında kısa dalga verici bir radyo istasyonunun kurulması İçin Bakanlar Kurulundan müsaade gelmiştir. İstasyonun. tesis), Fuar zamanına kadar yetiştirilecek ve neşriyatı. bütün yurtta dinlenebilecektir.
bir

BEYAZLI KADIN
Ajk ve macera romanı
laıaoı W. W. CoUina Tercüme edeni (Vâ-NÛ)
L Tp^u, No, ı? . .
— Amca ile neler konuştunuz? Neler oldu? Bu sabah pok mi Blnirllydi? Yok, bayırl Cevap beklemiyorum. Yüzünüzden. İntibaınız anlaşılıyor. Her halde pek asabiyet göstermiş olacak. Hatırlayıp tekrar sinirlenmemeniz İçin bu bahis Özerinde fazla dunnıyaiım.
İsviçre MÜşkterins benzi yen tahta bir evceglze doğru gidiyorduk Bu minimini yazlık av-ceğizln biricik odasında bir kız vardı. Rüntik bir masama başında ayakta duruyor, koca bir resim defterinin sahnelerini dalgın dalgın çeviriyordu. Zaman zaman da, başını kaldırıp civar manzaralara bakıyordu.
Bu. matmazel Falrlle idi.
Acaba onu nasıl tasvir edeyim? Şahsi İn t! balarımla son ramanda başıma gelenleri bt-
riblrlnden nasıl ayırmalı? îlk gördüğüm anda üzerimde hâsıl ettiği tceirle, bugün bıraktığı tesirin farkını okuyuculara ne şekilde İzah etmeli?
Şu satırları yazdığım sırada, masamın üstünda onun sulu boya bir resmi duruyor. Resmi ben yapmıştım. Bakıyorum: Genç kız, pavyonun fonundan açık renk bir hayal halinde ayrılıyor; sırtında mavili beyazlı bir hafif elbise. Omuzlarında aynı kumaştan bir eşarp, başında hasır bir şapka.
Saçları, koyu renk olmamakla beraber, öylesine ince, öylesine buhar gibi M, şapkasının re ilgiyle resimde karıştırmışını, j Kaşları, saçlarından daha kuyu renk. Oöalerl Lse. ttirkuuı maviliğinde. Ne tatlı, ne ılık bakışları var. Bunlar, şalrterin
çok defa şiirlerinde bahsettikleri fakat fânJ İnsanların hayatta pek az rastladıkları gözlerdir. Jrl, mâneh, konuşan, düşünen. dalgın bakışlı gözler...
ÇCnesl de çok mütenasipti. Burunun ucu, biraz havayu kalkık. Dudaklarsa, hafifçe ilı-tiraaJı, Gülümsedikleri zaman, uçları azıcık aşağıya doğru kayıyor.
Bulu boya tablom, kalbimin hlslerlnt ne fena aksettiriyor!
Ey bu satırları okuyanlar! Dalma heyecansız kalan yüreğinizin çarpmasına sebep olan ilk kadını İlk gördüğünüz anı tasavvur edin. Unutulması İmkânsız bir İfadeyle, mavi, tatlı vs İyi bakışlı gözlerinin stee çevrildiğini düşünün. Besi de kulağınıza aksediyor.
Laura Falrlle konuşmağa ve hocası olacağunu dair memnunluğunu anlatmağa başladığı •ırada, ben henüz kendime gelememiştim.
Ablası, benim bu şaşkınlığımı mahçupluğuma hamlederek, her seferki zarif müdahalesiyle vaziyeti kurtardı.
— Görüyorsunuz, hocam! İstidatlı talebenizin barınağını
keşfetmekte güçlük çekmedim. Görüyorsunuz İşte! Sizin evimize geldiğinizi öğrenir öğrenmez, kroki defterini kavramış, önüne serilen muazzam tabiat! temaşaya dalmış. Dersine başlamağa hazır.
Laura Falrlle, neşeli neşeli kahkahalar atmağa başladı. Yüzü güneşe benzctlllrse, bu kahkahalar da o güneşin ışıklarıydı.
— Komplimanı hak edecek vaziyette değilimi — dedi. — Evet, resim yapmağa bayılıyorum, doğra, Fakat cahilliğime de diyecek yok. Bu derslere başlamak. beni sevindirmekten ziyade korkutuyor, şu anda, dersini bilmeden hocasının karşısına çıkan bir küçük mektepli kızın heyecanını duyuyorum.
Defterlerini kapattı. Hakikaten mahçup bir hail vardı. Bu üzücü vaziyeti tamir eden, yine ablası oldu:
— İster İyi, İster fena, ister orta, krokilerini hocamıza bir kere göstermen lâzım. ‘ Bir teklifim var. Defteri arabaya alalım. Hocamız mecburi sıçramalar, hoplamalar sıra-amda baksın de, esastı kusur-
ların varsa farkedemealn I O sırada tabiatı de dalgalı ve çarpık çurpuk göreceğinden, bizim manzaraları neden yanlış gördüğümüzü anlar.
Pavlyonundan ayrıldığımız sırada. Laura Falrlle:
— Hocamız bana İnşallah hiç kompliman yapmazI — dedi.
— Niçin diye sorabilir miyim?
Genç kız:
— Çünkü sözünüze inanırım I — cevabım verdi.
Bu sözleriyle, kendi de farkında olmaksızın, karakterini ortaya koymuş oluyordu. Başkalarına ne kadar itimat beslediğini gösteriyordu. Gzü saftı, karştsmdakllerl de öyle görüyordu. İlk anda bunun böyle olduğunu sezmiştim; Sonradan da hissim değişmedi.
Arabaya binmeden önce, mü-rebbiyeyl olmak üzere yemek odasına uğradık; onu aynı yerde. aynı pozda oturur bulduk.
ihtiyar mürebblyo İle genç kızların büyüğü, arka tarafa, yanyana oturdular. Laura da. öne, kroki defteri düzlerinin ü-zerlnde, benim yanıma oturdu.
Kadınların iyi resim yapma-
SADİ TEK JÜBİLESİ AÇIKHAVA TİYATROSUNDA
12 Ağustos Cu-tnaııe'i .a^t 22 den sabaha kadar; numaralı yerler her gün saat 12 den 19 a kadar; Dram Tiyatrosunda satılmaktadır.

SAĞLIK MEMURLARI DERGİSİ
3 Üncü Temmuz sayısı çıkmıştır. Alakalılara ve bu yıl çocuklarını ■tlnnel ettireceklere a ve 3 üne ıl ■ayılan okumalarını tavsiye ederiz.
mağa mahkûm olduklarını ablası bana önceden söylememiş miydi? Ben de zaten talebemde deha aramıyordum. Gezintimiz ■ırasında krokilere nadiren bak tim; dereden tepeden konuştuk. Resmin tekniğine dair malûmat verdikçe, Laura, öğrenmeğe teşne, mavi göçlerini açıyor, beni büyük alâka İle dinliyordu.
Zihnimizin içinde başka meseleler oluna, tablatln güzellikleri bizi ne kadar az işgal eder, gariptir. Istırap!anmın dindirmek üzere de tabiatta kucağında teselli arayışımız yalnız romanlardadır, Neşeliyken de, tabiat. daima ikinci plânda kalır; alhnlmlzdekller ön saftadır. Ben de, muhitle değil, kendi ruhumla uğraştım; hattâ mücadele ettim.
Üç saatlik bir gezintiden sonra Llmmeridge malikânesine döndük. Dönilş sırasında, genç kızlara, resmini yapmak İstedikleri manzaraları kendileri seçsinler dedim.
Eve vannea. onlar, akşam yemeği için gitmek üzere dairelerine çekildiler, Ben de. atölyeme girdim; sebebini anlayamaksı-
zm, kalbimde, bir saadet duydum. Belki de, bu gezintiden — sırf bir resim hocası olarak değil — daha fazla faydalandığımı düşünmüştüm. Her halde, yemek saatinde tekrar ona kavuşacağımı hesaplayarak, heyecan duyuyordum.
Yemek salonuna girdiğim zaman. elbiselerinin tezadı derhal dikkatime çarptı. Mürebbiye de, abla da. İtina ile giyinmişlerdi. Âdeta süslenmişlerdi. Hal bukl, Laura’nıp sırtında, basit beyaz bir elbise vardı. Bu sade kılık uııa pek yakışıyordu. Fakir bir kız bile böyle bir elbise yaptırabilir, giyilebilirdi. Sonradan, Laura’nın huyunu daha İyi öğrenince, bu basitliği, bile bile, isteye İsteye yaptığını kavradım. Tesadüfün lûtflyle zengin oluşundan öğünmek istemiyordu.
Yemekten sonra, büyük salonların birinde buluştuk. Falr-11e Amca, bana arau ettiğim likörlerden vermeleri İçin uşağa emretmiş. Bense, likör ve sigara İçmekle meşgul olmayıp, bayanlarla beraber — ecnebi usulünce — sofradan kalkmağı İstedim.
(Arkası rar>
Greta Garbonun aşk maceraları
Sretanın prens Sigvard’la evlenmesi nasıl suya duştu
“Talih beni yalnız yaşamağa mahkûm etmiştir bu hükme boyun eğiyorum,, -------------------------?----------
İki gencin Hollyyvood’da tanışmaları — Bir hafta süren vapur yolculuğu — Stokholm’deki ziyaretler ve bunun uyandırdığı dedikodu — Greta Amerika’ya dönüyor, prens zengin bir Alman kızı ile evleniyor
geçirmiş... Bîr kenarda «esslz-m yaşayan, aşk. ve alâka İle hiç bir münasebeti olmadığı zannedilen artist bir çok kimselerle •erişmiş, fakat bu sevgiler dalma ayrılıkla neticelenmiş... Bir Amerikan mecmuası bunu haber veriyor ve Oretanm aşk maceralarını birer birer yazıyor.
Greta Garbonun aşk maceraları arasında an dikkate şayan olanı tsveç Veliahdının ikinci oğlu Prens BLgvard ile sevişme-•İdir ve bir arabk evlenmeyi düşünmeleridir. Film yıldızının prensle tanışması şu sureti* olmuştur:
Sinema şehrinde
Prens Sigvnrd 1033 de Ama-rikayı gezerken sinema şehrini de ziyaret etmişti. Prens burada hemşerlsl olan Greta. Garbo İle tanıştı, ahbap oldular. Prens bir müddet sonra Grlps-halm tsveç vapurlyle memleketine dönüyordu. Bir müddet dinlenmek için tsveçe gitmeğe karar veren Oreta Garbo da aynı vapurda bulunuyordu. İki genç, yedi gün süren yolculuk esnasında hemen hemen birbirinden ayrılmadı, gündüzleri akşama, geceleri geç vakte kadar konuştular.
Acaba neden bahsettiler? Hiç şüphesiz Amerikadan, sinemadan, belki de aşktan, alâkadan.. Herhalde yolculuk esnasında dostlukları İlerledi.
Mütemadi ziyaretler
tsveçe vardıktan bir İki gün sonra prensin otomobili her sabah G re t anın evi önünde durmağa .prens içeri girerek artist İle öğleye kadar sohbet etmeğe başladı. Devamlı ziyaretler bir çoklamam tecessüs hislerini kamçıladı. Bilhassa muhafazakârlar endişe İte soruyorlardı:
— Bu mütemadi ziyaretler ne demektir?. Prens artistin evinde saatlerce ne yapıyor?.
Prens İle Greta Garbo arasındaki dostluk haberleri saraya kadar aksetti. Kral, çok demokrat bir insan o i ma sın a rağmen torununa artistle evlenmesine muhtelif sebepler yüzünden razı olmıyncaûıııı bildirdi. Bu «muhtelif sebepler» arasında, Greta mn büyük serveti de vardı. Filhakika o tarihte prensSa hiçbir İşi yoktu. Babasının verdiği cep harçlığı İle İdare ölu-
Prens Slgvard ve zevcesi Erlka Patzek
9
Greta
yordu. Halkın büyük bir kısmı da bu İzdivaca taraftar değildi.. Amerikaya hareket
Greta Garbo vaziyeti anlayınca çok dürüst hareket ettL Serveti, prens hakkındakl aşta. dedikodulara kulak asmamasını temin edebilirken bir gün birdenbire Stokholmdan ayrıldı, evvelâ îsveçln şimaline, sonra Hollvuta hareket etti. Ger çl bir müddet sonra mektuplaşmağa başla cblor. Fakat aşktan, evlenmekten hiç bahsetmediler. Fakat İki gencin mektuplaşması bile heyecan uyandırmıştı. İsveç aristokrasisine mensup kontes Warhtmalster derhal Ame-rlkaya hareket etti. Hollvuta giderek Greta Garbo ile görüştü. Kontes, artistin vatanseverlik hislerine müracaat etti, prensle münasebetinin sebep olduğu do-
Garbo
dlkodulardan bahisle buna biT son vermesini istedi. Bunun ü-«erine Greta Garbo prense bir mektup yazarak bayalperverâne tasavvurlara bir son vermek I12im geldiğini bildirdi.
Prens evleniyor
Greta Garbonun hareketi çok dürüst ve istiâne idi. Rrtist bu suretle Amerikada yalnız kalmıştı. Fakat prens mektubu a-lınca çok sinirlendi, bunu âdeta İzzeti nefsine darbe saydı. Oretayı unutmak İçin BerLlne hareket etti. Niyeti sinema işleriyle uğraşmaktı. Fakat Şerlinde vakti ve hali yerinde bir ailenin genç tazı madmaztl E-rika Patzek ile tanışınca İş de-üfltl Prens sinemayı değil, Ore-ta Garboyu da unuttu. İsveç «•rayının protestolarına rağmen genç kızla evlenmeğe karar verdi vs kararını tatbik etti. Bu kararda Greta Garboyu kıskandırmak gibi bir hissin mevcut olduğunu iddia edenler vardır. Fakat artist aldığı haber karşısında soğuk kanlılığını kaybetmemiş, «Mesut olsunlar» dedikten sonra şu »özleri ilâve etmiştir,
— Bir aralık Slgvard'ı benim için İdeal erkek zannetmiştim. Fakat çok geçmeden anladım kİ talihim beni yalnıı yaşamağa mahkûm etmiştir. Talihimin bu hükmüne boyun eğiyorum.
Muazzam kömür yıkama te gigleri kuruluyor
Londra 9 (AJ3.) — Ereğli
Türk Kömür Madenleri İşletmesi, bir İngiliz firması ile, 3 000.000 sterlinlik bir mukavele imzalamıştır. Kontrat mu-cltolnce. Ttlrklyeye yeni kömilr çıkarma makineleri verilecektir.
fitoekport Ltd. şirketinin müdürlerinden Slmon Carves ile bu mukavele imzalanmıştır.
Mukavele mucibince yapılacak yeni tesisler, Zonguldak ve ÇBfalağzında dünyanın en muazzam kömilr yıkama tesislerinden lkküıl ihtiva edecektir.
Tesislerin İkmali 9 raneyl bulacaktır.
Japonyada polis kuvveti
Mühim ihtiyat kuvvet ihdas ediliyor
Tökyû 10 (AA.) — Muhafa-•akftr Yoshlda kabinesi daha evvel Japon parlâmentosu üe İstişare etmeksizin, fakat Mac Artiıur’un bir emri gibi telâkki ve tefsir edilen İznine dayanarak dün milhlm ihtiyat polis kuvvetleri ihdasını kararlaştırmıştır.
Bu kuvvetlerin rolü memel-ke₺ İçinde nizam ve sükûnu İdame edan Japon polisine yardım olacaktır.
Evvelce ordu bu rolü İfa etmekte idi. Bu İhtiyat kuvvetler doğrudan doğruya Başbakan emrina verilecektir. Başbakanın idareyi diğer bir Bakana devretme «üfthlyeti vardır.
Japon, hükümeti bu kuvvetleri bezi memleketler tarafından bir Harbiye Bakanı olarak tefsir edilmesi mümkün bulunan bir Devlet Bakanı emri . altına vermekten İmtina et-'mlştlr.
Bu yeni kuvvetlerin sayısı ?B bin olacaktır. Bu kuvvetlerin toplanmasına dört gön zarfında başlanacak ve takriben bir av devam edecektir.
Eski küçük rütbeli subayların adaylığı tercihan kabul e-djleçektir. Bu adaylar, kabul muayenesine tabi tutulmadan bu kuvvetlere dahil olacaklardır.
Diğer adayların İlse tahsilini bitirmiş olmaları v* bir doktrin İmtihanına tabi tutulmaları lâzımdır. Bu son imtihan yeni İhtiyat kuvvetleri saflarına sızmak İsteyen komünistleri bertaraf etmek gayesi Ue yapılacaktır. Bu kuvvetler devlet hesabına teçhiz ve iskân e-dllecek ve eski Japon ordusunun kullandığı kışlalarda kalacaklardır.
Bundan başka şahıs başına bu kuvvetlerin alacakları para eskiden Japon ordusuna mensup bir teğmenin aldığı maaşa tekabül eden 5 bin yen olacaktır.
Hizmet müddeti iki senedir. Bundan sonra yeniden müracaat edebilecektir.
Bu kuvvetler memlekette tahminen eski askeri bölgelere tekabül eden 10 Japon şehrinde kalacaklardır. Ordu genel kurmayına muadil olan bu kuvvetlerin genel karargâhı, sırariyle askeri hukuk, levazım ve uhişlye bölümlerinin karşılığı olan polis işleri ve teçhizat daireleri ve tıbbi bölümü ihtiva edecektir.
Mutedil temayüllü bazı sabah gazeteleri meselâ bu arada Malnlch gazetesi Japon. İhtiyat polis kuvvetlerinin İhdası keyfiyetinin bir tehlike teşkil edip etmiyeceği sualini sormakta ve tecrübeli personel almak endişesiyle hareket eden hükümeti Japon militarizminin bu veril* ile yeniden doğmamasına dikkat etmeğe davet eylemektedir.
Belediye seçimi
Konyada hararetli bir mücadele var
Konya 10 (Akşam) — Belediye ve muhtar seçimleri münasebetiyle burada partiler arasında hararetti bir mücadele vardır. Bilhassa belediye seçimi büyük alâka uyandırmakta, partiler büytık gayretler sarf etmektedirler. Sık «ık toplantılar yapılıyor.
Bazı Halk partili eski milletvekilleri bu partiden istifa ederek Demokrat partiye geçmişlerdir. Dün gece toplanan Demokrat parti belediye ««çimi için adaylarını tesblt etmiştir. Liste IS Ağustosta ilân edilecektir.
Cumhuriyet Halk partisinin jön kuvvetli namzedlori Badi | Irmak ve şimdiki belediye başkanı Samed Kuzucu, 11 başkan vekili Bilgin’dlr.
Demokrat partinin namzetleri arasında eakl belediye başkanı Muhli."! Günor Ue eski mlUetve-klllerLnden Kâzım Oilrei, Muhsin Dündar vardır.
veya oturdukları bir koltukta yarım saatçlk bile dinlenmek, şekerleme yapmak, mesai arkadaşlarıyla konuşmak, bir kitap yahut da gazete okumak fırsatını çok zor buluyorlar. Bu bakımdan vazifeleri yorucu, anormal doğumlar karşısında, bir gece içinde dört beş ameliyat yapmak mecburiyetinde kalmaları cihetinden de hayli mesuliyetti...
Peki bunun zevkli tarafı ne? O İa, kıs Istiyen ananın kucağına kız. oğlan 131lyenine de oğlan vermek...
Geçen gün akşam karanlığında 801eymanlye doğumevi önünden geçerken «Defterde bu da bulunsun 1> kabilinden içeriye girerek gece nöbetine kalan doktora, sabahı kadar arkadaşlık etmek istediğimi söyledim.
— MemnuniyetleI dedi. Fakat dayanabilecek misiniz?
Gazetecilerin her meşakkate katlanabilir yaradılışta İnsanlar olduğuna işaret ettiğim saman doktorun bıyıkalti bir gülümseme Ue «Meselâ?» demesi bana, gazeteciliğin gece nöbetçiliği mevzuunda konuşmak fırsatını verdi. Herkesin yataklarında uykuda bulunduğu saatlerde vuku bulan bir yangın, bir oinıyet veya diğer herhangi bir hâdise dolayıslyle geceleri sağa sote telefon etmekte, telef ons uz yerlere arkadaşlar koşturmakta ve nihayet o hâdiselerin gazeteye yazılabilecek hale getirilmesinde çekilen zorlukları; dünya variyeti hakkında en son haberleri okuyuculara verebilmek İçin başvurulan menbalardan bu haberlerin kolay alınamadığım kısaca anlattım. Tam İşin bittiği ve gazete sahi (elerinin makineye takıldığı bir sırada gelen mühim bir naperin, kalıplan dökülmüş sahlfaleri bozdur tarak yeniden sahi feler tanzim ettirmek gibi zorluklar tav 1 İd ettiğini de bu arada izah ettim Hattâ gazeteye girmesi İcap od sn bir resmin bile, çok defa, tahammülü gayrikabü meşakkatlerle tamln olnnablidlğlns kısaca işaret ettim.
V
Gazetecilik mevzuunda daha da konuşur, on kuruş mukabilinde satın alman fedakârlık, meşakkat ve emek mahsulü bir [gazetenin meydana gelişindeki sorluklan, geçmiş vakalara dair [misaller do vererek sabah* kadar anlatabilirdim. Fakat doktora rahat verilmiyordu İti... Tık tık kapı:
— Glrl...
Yine hastabakıcılardan biri... Ağrısı tutan hflmllelerden birinin görülmesi icap ettiğini haber verirken ezile büzül*:
— Ebelerden ikisi de doğumla meşgul olmasalardı, »iri rahatsız etmlyecektlm, diyordu.
Doktor, üçüncü bir doğuma giderken ben da beraber çıkıyor, koridorlarda dolaşıyor, kapılan açık yatakhanelerde loğusaların durumunu gözden ge-
Siileymaniye Doğumevinde
Çocuk bekleyenler arasında geçirilen nöbetçilik gecesi...
Gece nöbetçiliğinin zevkli tarafı — Kız bekleyene erkek, erkek bekleyene de kız çocuğu — Bahçede gene bir kabak çiçek açmış! — Verilen müjdeler
Poliste, itfaiye gruplarında, yarışın kulesinde, postaha-nelerln telli ve telsiz telgraf kuumlarmdo, telefon »antrallann-da, eczanelerde, deniz ve kara can kurtarıcılığında, hastane doktorları a-rasında hattâ gazetecilikte ve daha bir çok İşlerde gece nöbetçilikleri olduğu malûmdur. Bir tesadüf eseri olarak yaklnen müşahede ve tesblt ettlğlnıâ göre bunlardan en yorucusu, yorucu olduğu kadar da zevklisi, kadın doktorların ve ebelerin gece nöbetçilikleridir: çilnkü onlar, gece vazifesine girdikten sonra, uzandıkları bir kanapede
Yazan : Cemaleddın EliLOiK
Silleymaniye doğumevinin kapısında, çocuklarını muayene •’ttârmeğe gelenler
çiriyor um. Mışıl mışıl uyuyanlar da var, çocuklarını emzirenler ve altlarını değiştirenler de... Hastabakıcılar, karyolalar arasında mekik dokuyarak ellerinde dereceler, loğusaların ateşlerini kontrol ve tesblt etmeğe çalışıyorlar. Bir doğumu bitiren bir ebenin, doğum sancılan 1-çinde kıvranan diğer bir hasta yanına götürüldüğünü: vakti gelen o hasta doğum odasına a-linirken diğer ebenin öbür odada Ani bir doğum yaptığı haberinin geldiği sık sık görülüyor, duyuluyor. Diinya yüzüne viyaklamakla gelen çocuklar ise sadece bu faaliyet sahnelerini seslendiriyorlar!.
Nöbetçi doktorla alt kata 1-nerken, merdiven üstünden bir hastabakıcı sesleniyor:
— Doktor beyi Doktor beyi...
On dakika evvel ameliyathaneden çıkan doktor, alkollediğl •İlerini oğuştura oğuştura odasına geçerken geri dönüyor:
— Hayrola?.
— Doğum var...
Doktor beşinci doğuma giderken sokak kapısında bir taksinin durduğu, m ötürünün gürültüsünden ve kornasından anlaşılıyor. Kapıcı:
— Gördünüz mü gazeteci bey! diyor. Bir doğum vakası daha kapıya dayandı...
Kapı açılıyor, hastabakıcıların ve kapıcının yardımlyle otomobilden alman hâmile kadın yukarıya çıkarılarak yatağına yatırılıyor. Aşağıda karşı karşıya kaldığımız zevci:
— Kısmet! diyerek söze başlıyor. Ben oğlan bekliyorum, amma...
— Kaç çocuğunuz var?
— Bağ afilim kurtulursa bununla altı olacak...
— Kaçı erkek?
Muhatabımın yüzü buruşuyor, dudakları arasından !ste-mlyerek bir kaç kelime dökülüyor:
— Evlât değil mİ? Oğlanı da tazı da hepsi bir... Yeter kİ hayırlı olsunlar...
Tekrar soruyorum:
— Kaçı erkek?.
Oayrl İhtiyari omuz rilkerel* oevap veriyor:
— Beşi de kız mübareklerin...
— O halde altıneıyı erkek beklemekte yerden göğe kadar haklısınız.
Yüzü gülüyor:
— Değil mİ ya... Beş kızda bir oğlan beklemek tabii hakkım... Fakat kısmet... Kısmetten ötesi olmuyor.
Biz böylece konuşurken muhatabım boyuna ««atine bakıyor ve «Eyleniyordu:
— Ba&t üçte gelmiştik değil mİ? Bakın şimdi dört oldu. Bir •ant sonra ortalık aydınlanarak.
Bu sırada merdivenleri ikişer ikişer athyarak inen bir hastabakıcı:
— Gözünüz aydınI diyerek
yaklaşıyor. Beş kıs babası gözle
ri testekerlek olmuş vaziyette soruyor:
— Kurtuldu mu?
— Kurtuldu ya... Geçmiş olsun... öyle zamanında gelmişsiniz ki biraz daha geç kahnj-jy-mış doğum yolda olacakmış...
— Kızım! Bırak bu lalları da doğan ne? Onu söyle..
— Bir kızınız oldu...
Erkek çocuk bekllyea babanın halini bir görmeliydiniz. Hengl sarardı, az evvelki heyecanını kaybetti. Hemen oracıktaki ka-napeye oturarak bir sigara yaktı ve mırıldandı:
— Desene a kızım bizim Bahçede kabak bir çiçek daha aç'.« ..
Adamcağız daha fazla duramadı. Kapıda beklettiği taksiye atlıyarak uzaklaştı.
Otomobil, motör gürültüleri arasında ilerlerken beş kız babasının kulağımda akisler oıra-kan son sözünü hatırlıyordum.
— Tez gidip kardeşlerine haber vereyim kl altı oldular...

Akşam saat 21 de girdiğim bu doğum evin iten sabahm saat altısında çıkarken o geceye ait doğumun yekûnunu bildiren 14 rakamını memnuniyetle defterime not ediyordum. Bir gecede 14 doğum... Fakaaat, cemiyet hayatımız İçin en mühim bir esriklik: Kimsesiz salmış çocuklara lâyıkı veçhile bdkmasını da bllsek ve onlun memierete faydalı olabilecek hale getirecek tedbirler alsak...
Cemal cildin BİLDİK.
Bir üniversite heyeti Erzurumda
Erzurum D (AA.) — İstanbul Üniversitesi profesörlerinden Cemal Tekln'in başkanlığında profesör, doçent ve öğrencilerden mürekkep bir grup itimiz dahilinde İncelemelerde bulunmak üzere dün akşam Kara-köse'den şehrimize gelmiş ve İlse binasında misafir edilmiş-
MUAMELEDEN ANLAR DAKTİLO YAZAR — Ticaretle uğraşmış orta tatullı var askerliğini. blttrmi» bir genç h arıyor, GurabaHUreylnrto m«-Haileni Külhan sokak No. 13 Aksaray 557 — »
SATILIK BÜYÜK YEMEK OCAĞI - SERVİS OTOMOBİLİ — Ocak mazotla. kömürle çalljır, Fırını, davlumbazı vardır. Şevrole servis otomobili. Flatler ucuıdur Telefon: 20U5Î, «M — 2
ARIYOR — Ticaret okulu memnu. «»kertiğini yapmış, muhasebe pratiği kuvvetli, daktilosu İyi bir genç Ig aramaktadır. AKşam'da İpek rU mutuna mÜrCSBt. _____________60» -
TECRÜBELİ ÇOCUK BAKICI ÇVESTER — Yen» dogaıı çocuklnıB tıakmnk üzere I* arıyor. Bonservisleri var Telefon #Ö80S ~
ORTAMEKTEP mezunu BİR GENÇ BAYAN — Tlcaıcthone ve yazıhanelerde ve büro islerinde çalışmalı IstlVor. Akşamda «Çaltgkan» rumu-tuna s®6 “ •
KİRALIK DALYANLAR — Büyük-derede Kefeli köyü dalyanı yazlık, kışlık. Tabya dalyam yarlık. Karaburun dalyanı yarlık. Yenimahalle caddesinde Zekeriya bey yalısında 26 No. da Emine Özgür e müracaat.
223 — 1
ACELE SATILIK OTOMOBİL — 19-18 model A - 40 tipi hususide çalışmış Austin marka Sirkeci Viyana kıraathanesinde garson Süleyman* müracaat. Telefon. 833M- 533 - (
ORTA MEZUNU — Askerliğini bitirmiş gencim. Ticaretle ugrastnıi'm-dır. Tüccar yanında KAtlpllK. lezgfth-
SATILIK SEMAVER İSLİM KAZANI — 0.90 kutrunda 2.20 yükseldiğinde 'vl durumda Alman mnrica islim kazanı »atıiıklır Tel.: 200iır, Sirkeci HUflaveııdiBAr No. 90. 55a - i
ACELE SATILIK KAMYON — DoÇ marka kamyon yolculuk dolayulyle »tıllklır. Ödemede kolaylık gösterilir Telefon 52 4-15 Erenköy İstasyonunda her gün görülür 601 - 1
ACELE SATILIK — Bej odılll ahşap bir ev Göztepe IsUsyona beş dakika uygun fıalle Müracaat IsıiVail Caglıyan- — 2
ACELE SATILIK VİLLÂ — Mak-luaıı 15.000 lira 4.000 lira İpotekli Göztepe istasyonuna bey dakika müracaat Göztepe İstasyonundu Neşet Crmuhluofilü. MT - 3
SATILIK ARSA ARANMAKTADIR — Marangoz elciye»! yapmağa mllaait asgari 156 metre murabba! olmak üzere Fatih semtiyle Karım-pftşa 11.1 Ortaköy arasında bu t»e elverişli artası olup d.ı satmak lale-yenler Aksam gczelcalnde Küçük İlânlar İdaresine «Atfet * Alelve» imalini ve flatınl bildirmeleri ilân olunur BM — 2
BEYOĞLUNDA - Acele satılık bil-yük apartımnıı 10 daireli İki dükkân. Yeıılköyde sincmnnm yanında İki dÜkkAn arkJRı limonluk- Müracaat: Deleati GalaU Aslkurarlonc han. Tel: «0529 629—2
ACELE BATİLIK VİLLA - Küçükyalı. İdcaltcpedv asfalt Bağdat cadde»! üzerindedir. Hlr salon. Üç oda. mutfak. helâ. hamam, geniş mania-ralt İcra*, tatlı su ve elektrik tesisatı blı dünüm yetişmiş buiıçc İçindedir. Müracaat: İdealtepe. Bağdat caddesi, otobüs durağı No. 9S
029 — 1
SATILIK APARTIMAN — Bcşlktnf Aknıazçeşmede çaı-şı ve tramvaya yakın alımda garajı bulunan, vtllık geliri be» bin lira olan aparlıman Beşiktaş Nüshrtlye Cad- h-'o sı e müracaat 527 — 2
MODA CİVARINDA — MaıHaralı bol güneşli müstakil iki odalı kat bir ve nihayet İki kişi lgln kiralıktır. Kadıköy Şlta sokak No 20 de Salih. 6H - 1
SİŞLt SEMTİNDE — 2 kaili boş bahçeli kiiçUk î dâire» aparlıman ehven Halle katılıktır, Beyoğlu Rumeli panajı 17. No kahvede Rozcn-tal. 4HB — 4
ÜÇ BİN LİRAYA SATILIK YENİ KARGin KELEPİR BOŞ EV — Beyoğlu Yenişehir Vişne sokzık numara ti Tek katlıdır. Elektriği vardır. 1 a-dn. mutrak. hamam ve saire Sahibine: LOtn Güzel. Meyva Hftluıde 5. Teli fon: 23314. 1138 - 3
ORTA MEZUNU — Askerliğini Jtâptnif eski yazı ve muhasebe biten, seri daktilo kullanan genç Her hangi bir milesresede is nriımaklaoıl'-
ALMANCA MUHABERAT - HER TURLU TEHCÛME YAPILIR - Alman Ticaret mezunu askerliğini bi-tirmr, geılC gazetelere, müesscsclere tercllmeler yapar, bürolar rlrç daimi çalışabilir Telefon: TVOSî
635 - 2
DİKKAT — Pamuk balyası yapan
Kapalı çarşı Kürkçüler 1» No. ila Yorgancılar Kooperatifine, ___________________________651 —
AZ PARA İLE ÇOK KÂRLI FIR-
ka otomobil Milliktir. Müracaat. Saat 11 Cihangirde Ncaagora bakkaliyesinde llıritln 600 —
BOSTANCIDA KİRALIK YENİ
EV — 3 oda bir salon kiler ve çamaşırlık aylığı M lira Bostancı Şcn-
GARAJ ATELYESİ OLMAYA ELVERİŞLİ — Taksim Dolapderc caddesinde nrtall Üstünde 94 »2 NO- iı köşebaşınıJa altı kahve üstü 3 oda mutfak yanında 2 dükkân 63 metre arsa acele satılıktır. KücUkçckmcrd koyu içinde çeşme yanında khv tmılı-
SATILIK EV - Beyoğlu denize nasır dürt oda terki» elektrik 6000 liraya. Orlaköy 4Mu*evU Kabristan 90-kağı No. 11. Müıacaat 17 - 20.
633 — 3
22.000 LİRAYA BOŞ KÜÇÜK APAR T1MAN — Lfciaer. üçer odalı, s kana 2 dairelidir Konforlu, havadar, nezaretli. bahçelidir. Yeni İtinalı yapıl-nu^'L A^bğı 200 liraya KlıiU'ıj^rı hurırdır Kadıköy Rıhtım C*a. Ncrrt-lizade sok. No, 37 58» -
KİRALIK EV VEYA APARTIMAN KATI ARANIYOR - Ştjll. Harbiye. Maçka ve yahut Sultanahmet. Beyazıt civarında Fevzi imlrzâlloğlu Alemdar Cad. 23 e mektupla bildirilmesi. !>B9 —
İŞLEK — Sekerci kahveci, börekçi. fülüncü. kurukahvcci. bakkaliye dükkânı devrclmek ve yahut kârlı İşine sermayeli ortak isleyenler İstanbul posta kutusu 145 adresine yazsınlar 325 —
TUTUN. PUL. MİLLİ PİYANGO — Osmanbeyde lolck bir köse dükkân devren Entılıklır Osmanbey Halâs-kârgnzl Cad. 243TJI. 694 - I
KELEPİR SATIŞ — Fatih SgrigliMİ caddesinde 38 sayılı dükkanlı, konforlu ev acele sıılılıktır. Müracaat: Aynı adrese veya 40122 telcfrjnda Nu-ımma. 5ft£ -"T
SATILIK EV - ArnavulköyÜ B«-ynrgill cadden İr de Dolaphkuyu sokak No. 3 beş odalı tramvaya iki dakika arcle aslilik her gün görülebilir. İçerUİndekllere müracaat 530
ACELE SATILIK - Beylerbeyinde Burhaniye yolu ürernlde merhum Baha beyin köjkieri diye tamlan İki ayn bahçeli, güzel manzaralı evlert 8.000. diğeri 10.OO0 liraya biri bot teslim. Acele satılıktır, Müracaat; İçinde oturan varislerine. 552 - »
■i İŞÇİ ABAVANIAH
Ç«MA?IB RESİMLERİ YAPMAK ÜZERE - iyi bu kadın ressamı a-canmantadır. Beyoğlu bliklâl csdde-
DEVREN SATILIK DÜKKÂN —
SATILIK YARIM KARGIR EV — Evüpte Abrtlhrahınan Sereı bey caddesi No. 85 Ikt kat T oda kuyu bahçe elektrik 9001) Müraeant Aksaray Horhor caddesi No W
033 — 2
SATILIK AHŞAP EV - Üsküdar, Paşa kapı durağ-nda bir Israr, tramvay yolu arkası adliye On odalı, tn numaralı dürt kısma ayrılabilir. Yola dükkânlar, bahçeye lokanta - gazino 1
Sahibine müravanf. 622 - 2:
FATİH — Tramvay caddesinde havadar yerinde Imardun İnşaat mll-
lıv-ypları hazır 15ü metrelik hlr arza nrek satılıktır Görp.ek ve görüşmek İsteyenlerin Fatih Malta durağında komisyoncu Hüslyin Accrc müracaat. fllS — 1
SATILIK ARSALAR - Arnuvujkö-yünde vapur, tramvay, otobüs duraklarına bir dakika ve her türlü İnsani» elverişlidir. Müracaat: Arna-vutköy Ahıllllhak Molla sokak No. 21 AH A.Y. 50R - S
KASIMPAŞA — Yeni Çeşmede Üç odu. büyükçe bir muti: ve küçük bir bahçeyi havi kâr gir ev satılıktır. Bidrum kal oda olabilir, üstüne yıkılabilir. Boş teslim edilecektir. Her perşembe 14 ten 18 e kadar Kasımpaşa Yeni Ccsmc. Arda sokak No. !• müraeaal S51
ARNAVUTKÖY - Mektep meydanı Abdüllıak Molla sokak 34 No. 265. metrekarelik bir ursa içindeki İnşaat malzemesiyle bitlikle Milliktir. Ay-
KİRALIK — Zİndrlikuyuda Mer-beş odalı, şömineli Ve yerli gardrop-Inrı bulunan S numaralı ev kiralıktır. Görmek ve görüşmek İçin Merkez Bankan şeflerinden bay Muhillin Erheı'g müracaat Telefon 448TO.
«31 — 3
3OGAZİÇİNDE YENİKÖVDE -Büyük çlıtlik etrafı duvar İçinde klHfc fevkalâde manzara acele satılıktır Beyoğlu Haınnlbnııııda satılık büyük arsa Mürcaal Deletkı GaUîa Aal-kusarione ban, Tel, 8O5SÖ
630 — 2
DEVREN SATILIK KIYMETLİ KIRAATHANE ve KIYMETLİ YAZLIK MANZARASI OLAN ARSA — Sultanahmet parkı karşınında moto-sı kİ elçiye bllişilt İzmir Nargilccvi ve Kuzguncukla Boğara natır havadar Menleş vokakla 23 No eve bllifik 513 ada. îu parac| arslı Kücükcekme-vc köyü içinde çeşme yanında köy mulıtarlığıpn miluı-Mİ. «25 —
SATILIK. KİRALIK ATELYE -□olaprlere caddesinde en işlek otomobil tamircileri mcvkilnae tamir kanalı mevcut yeni bina özerine bir kal da çıkıUblllr Telefon 52/445 _____________________M>0 - I
SATILIK FABRİKA — Piyasada ÇOK sürümü olan İktisat Vekâletince yirmi sendik leacllli istihsaldi yapan
dolavışiyie sanlıktır. Tel. 41017.
ACELE SATILIK EV - Sultanahmet civarında Dlzdarlyede 4 kat İS oda. bahçeli Havuzlu elektrik, ter-
Oİan ev enliliktir Z4732 No ıcîefotı
ÜNİVERSİTE KARŞISINDA - Denizlere hâkim kaloriferli neş edalı kiralık daire Kapıcı Aptulian: Lâleli Kocâragrp Cad. No 28 494 - 7
ANKAHADA OTURUYORUM — Candan bakılmaya muhtaç yaşlıca bir adamım. Bir Hastabakıcı veya o vazifeyi görecek bir bayana Ihtıya-_ cim var. Adres: Beyoğlu. Tokatlıya» Oteli No 50 sabahları saat 0 ile II buçuk arasında müracaat edilmesi.
PEDALCI ARANIYOR — Ötr matbaada çalışmak üzere bir makineci pedaidya İhtiyat vardır Müracaat-Maili' vcular, Emırogtu han No 12.
548
DOLSUN ÜCRETLE BAYAN MEMUR ALINACAKTIR - Lisan bilenler lerclh edilir El ile yazılmış kuu hal tercümesiyle müracaat Galata posta kutusu 1683 812 — 1
BAYAN MEMUR ARANIYOR — Büronun yarı, telefon isleri için ya-2uı düzgün daktilo bilenler tercih edilir. Müracaat Karaköy otobüs durası Demlrbağ han No 18
«İS — 1
elbise boyahanesine elverişli tramvay dlrrak mahallinde müraraul telefon 25944 502
EMIRCÂN MERAKLILARINA SATILIK ARSALAR - Denir ghrUt Imaı plânına uygundur Müracaa' Eski muhtar »av Muhiddin berneı hay Haşan ma
KİRALIK YAZIHANE - ÖH IK1 va üç odalı ıçlçe ve 250 metıellk hır salon Müracaat Galsin Veli Alemdar hanında 311 numaraca
İl» - 8
DADI ARANIYOR - Bir buçuk yağında çocuğa bakacaktır Ehliyetine, kabiliyetine göre yüksek maaş verilecektir 4s1nnbul, Bahçekapı, Cer-ırıan1 n hanında 5 numaraya müracaat «05 - 1
BLR BAYAN ARANIYOR - Dlj nıuayeııelıonesınde çalIM'ak İd - 26 yaşlarında okur vjzar bir binan lâ-Elin Bahçckapı. Ticaret Borsan so Irağı Yıljır han No 9 bizzat müracaat
SATILIK ARSA ARANIYOR -BeflktaMan Karaköve kadaı iç sokaklarda veya radde üzerinde kamyon girip çıkabilecek «eklide 250-309 m2. İlk satılık arsa aranmaktadır Ellerinde olanlar »248 e telefonla malûmat vermeleri 570 —
SATILIK DENİZ EVİ — Fevkalâd» kumlu plfti, tdcallcpe tren İstasyonu yanında 24 metre cephe. 320 metrekare arazi dahilinde 60 metre kare üzerinde siyah taşlan yapılmış muhkem bir bina, bir bllyük salon Ofis duş ve tuvalet kuyu ve elektrik Küçükyalı köv bekçisi HOsevine müracaat 575 - 1
BİR DİŞ MUAYENEHANSINİN -Temizlik Ulerini yapacak bir bayana İhtiyaç vardır, tslikl.il cadde No. 364 kat 2 ve müracaat 590 —
KADIN TERZİSİNE COK İYİ DİKİŞ BİLEN BAYAN ARANIYOR -Kimsesizler terci 11. İkameti temin edilir Perşembe, roma, cumartesi 12-13 •razı Sehradebaşı 10 Mart Şehitler caddesi No. 12. 57 y - 1
SATILIK sayfiye ARSASI — Küçükyalı ictasvonuna İki dakika mesafede Prevantoryum karşısında denize nazır ifrazlı güzel arsalar Milliktir. Görmek ve görüşmek İçin Prevantoryum sırasında 155 No. ya müracaat, 606 — I
KİRALIK EV ARANIYOR - Kadı-köyünün Gazhane hariç olmak tlzere diğer scmtlerlle Kızıltoprağın tramvay ve tren yolu ch-arında Uç odalı müstakil bir daire veya kal kiralık aranmaktadır. Akşam gazetesinde M Akman adresine mektupla müracaat edilmesi. GOT —
DADI ARANIYOR _ tyl bir Bile nezdiııde 8 aytık bir çocuğa bakacak tecrübeli dadı aranmaktadır. İsteklilerin görüşmek üzere SİŞİI H Caxl C Bomontl tramvay durak ye-Finde 212 numaraya müracaatları.
018 — 3
SATILIK EV - Maçka Muradiye mahallesi Deryadil sokak 21 No lı ev bos teslim acele satılıktır Müracaat. Üsküdar Doğancılar Sair Naili sokak No j, Salâh Bsyrakiar-oğlu'na. sıo
3- AIJ-H SATI.WEŞyA)]
MOTOPOMP -BCRNARD- SATILIKTIR — Benzinledir arabalı, nıo-törtvle akuple. altıparmak alıcı, sakile JW - 200 ton çeker Calata Ömeralıcd Han. »emin kat 3 Llfior 51*
UCUZ SATILIK — İmalâthaneye ve depo olmağa elverişli İki bina müştemilât ve arsaslyle beraber satılıktır. Yedllcule İstasyon yanında 20Û89 a telefon edilmesi. 556
SİTROEN MARKA «S MODELİ — Gayet temiz ve TOJMO kilometre. Hususi oto serle .aiılıktırr. Müracaat Calata Tersane .raddesi No 201. Telefon 10i:i!l 505 _ 3
YOLCULUK DOLAYISİYLE — A-eelv ehven yeni vaziyette spor Skoda otomobili satılıktır. Müracaat: 08 Kalanı iş tramvay csdde.il Telefon 60168. S34
SATILIK YELKENLİ SANDAL — 7.33 bov. 183 en gayet sağlam yapılı İki senelik bir sandal ehven Halle •eele Milliktir. CÖrmek ve görüşmek İçin Kuıltoprak Sahil garluaau önünde sandalcı Kâzım İnceye müracaat.
643 —
ACELE SATILIK DÜKKÂN - Çar-Şlkapt Sepetçi tunu yanında odası bulunan 21 numaralı dükkân acele satılıktır 12 - 14 ve 19 ■ 21 arası 82383 numaraya müracaat 368
DEVREN SATILIK MAĞAZA - Piyasanın işlek yerinde heî İşe elverişli büyük mağara devren satılıktır Ktl-çükpazar. Ayozmakapr No. 86 arpacı Muhittin Ve Hablp, 527 - I
MANZARALI HAVADAR — Kadıköy - Acıbadem aslaitı. Kuruçeşme otobüs durağında arsalar. 1500 metre bahçe İçinde 8 odalı (4 oda boş! ve 3 odalı iki ev ucuz satılacaktır. Büyük poslalıane arkamda Türkiye hanı Asım'a saat 12 - U müracaat.
649 — 3
ÇIKA A&ACI SAKSIDA SATILIYOR - Yeni fUlzli canll. „k.
»ıdu altı limon ağaçları «atılmaktadır Büyükâda Schpnl Sok. 21. Bay Aiıiieava müracaat 039 _
YEDİ PARÇADAN İBARET SALON TAKIMI — Şam İpekli kuma-Olle. 1 katıape. 0 koltuk, earil attı, Mobiiyseı müstesnadır Bay Alıllcaya müracaat: BUyükarU Şeltpal Sök. 21.
«W —
KELEPİR ARSALAR — Acıbadem asfaltında Kadıköy İskelesin» yedi dakika mesafede deniş* nazır müfrez arsalar ehven fiatl» satılıktır. Mu-tavsaıt kabul edilmez. MUracaat Telefon 52.472 652 — 3
ACELE SATILIK HANE — Küçük sanayi merkezi otan atölye, ardiye ve ya aparlıman olmağa mlbolt Clba-İlde SIVTİkot mahallesinde Şerefi?* sokak D-ll No. lı biri kâr gir 15, diğeri ahşap İki odalı İki ev ehven bir flalte satılıktır. Görmek üzer» içindekilere V* görüşmek Uz-ero Kadıköy Bahartye caddesi 110 No. ya müracaat •ditmesi. Telefon: 00734. M —
KİRALIK ODALAR - Çarşıkapı Is ken Jcrboğazı No 30(İ 645 - i
BOŞ TESLİM - Kadıköy Bahariyede altı odalı, banyolu, 2 balkonu, geniş Inraçası, bahçesi, güzel manzarası otan lam konforlu ev sahibinin elinden Milliktir. Evin telefonu 80780 014 — 1
BÜYÜK FIRSAT — Senelik geliri allı • yedi blıı lira arasında olan ve daha da artabilecek vaziyetle bulunan g.ıvıl nemkul Milliktir Adres: Beşiktaş Türken mahallesi Uzunca-ova Sok No 2022 Birinci arttırması 21 8’050 tarihinde Emniyet Sandığında yapılacak ve 43 000 liraya talip çıktığı takdirde İhale edilecektir Farla lafsllâl için Emniyet Sandığı hukuk İşlerine 50 :M4 dosya numarasıyla müracaat edilmesi
042 -2
SATILIK YALI — üsküdaıdn. Pa-şalimunında 53 No. lı. Üç kat üzerinde «9» odalı, hamamı, elektrik, havagazı tertibatı, sarnıcı, kuyusu, büyükçe bahçesi, rıhtımı vardır. Her gün telefonla 21 • 22 arasında: cumartesi. pazar günlert on dörtten sonla içindekilere telefon 89110
615 —3
ACELE SATILIK — Erenköyünde Mümin deresinde 15.500 metre arsa Malıktır Adres; Kadıköy Moda caddesi Kabuklu Ceviz sokağı No 18 bav Zeki. 567 . 1
İzmir (Akşam) — İzmir körfezinde avlanan balıkçılar 300 kilo ağırlığında bir köpek balığı yakalamışlardır. Trança balığı avlamakta olan balıkçılar, bir aralık ağların tartaklanmakta
olduğunu hissederek ağları çekince (canavarij görmüşler ve ağları daha fazla tahrip etmesine meydan vermlyerek hayvanı telef etmişlerdir.
İçinden İrili ufaklı bir çok
balıklar çıkan canavarın yalnız ciğeri 1100ı kllu gelmiştir.
Yukarıdaki resim, bu canavarı balıkhane önünde rıhtım üzerinde balıkçılar ve toplanmış olan meraklılarla birlikte Göstermektedir.
KADIKÖYUNÜN EN YAKIN YERİNDE — Tam konforlu köşk fenni oıiıırlar üzüm bağı binlerce meyve ağacı motörlü kuyular noksansız büyült bir zevkle imar edilmiş cinlik satılıktır Bedelinin tediyesinde kolaylık gösterilecektir. 42396 va telefon. 565 ■
SATILIK KÂRGIH EV - Cihangir caddeslvle Özvgül sokağı köşe başında asfaltta 7 oda bahçe, eleklrik, 1er-kos. denize nazır. İçindekilere müracaat. 568 - I
İLÂN
Araba vapurları ücret tarifesinin birçok kısımlarında büyük ölçüde tenzilât yapılmıştır. Bu tenzilât miktarı aşağıda gösterilmiştir.
Lşbıı İndirimli tarifenin 10.8.1950 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği sayın halka ilân Olunur . (109861
Devlet Denizyolları ve Limanları işletme Genel Müdürlüğü
İSTANBUL SE11İB HATLAK5 ARABA VAPURLARI ÜCRET TARİFESİ
(Verffi ve Pul dahildir)
Kabataş - Üsküdar
Küçüksu - Bebek Sirkeci-Kadıköy Kartal-Yalova
Bilet ücreti bilet lereti bilet ücreti
Kuruş Kuruş Kuruş
Vasıtanın Nevi Yeni Yapılan Yeni Yapılan Yeni Yapılan
OTOMOBİLLER: ücret- tenzilât ücret- tenzilât ücret- tenzilât
ler miktarı ler miktarı ler miktarı
Binek otomobilleri, cipler.
Kaptıkaçtılar (5 kişilik) 200- 5Ü 800 200
Kaptıkaçtı! 8 kişilik) 400 50 1100 200
Kaotıkaçtı (12 kişilik) OTOBÜSLER: 500 100 1400 100
13 — 18 Kişilik 500 600 600 700 2000 800
17—22 « 600 P00 700 1000 24ı» 1100
23 — 32 . 80ü 1200 900 1500 3500 1000
33—60 . 1200 1800 1300 1950 6000 1500
51—70 . 1600 2400 1700 2800 6500 2000
71—80 a 1800 3700 2000 4000 7000 3000
8L —1Ü0 . 2200 3800 2400 4100 8000 3000
Hu tarifade yazılı tstlab hadleri içinde bulunan yolculardan ayrıca bilet parası aUnmaz.
KAMYON VE KAMYONETLER:
501^ 1000 kilo ts. hac. kadar
Boş — 350
501 - 1000 > » Yüklü 450 50 500
1001 - 3000 a Boş 500 100 550
1001 - 3000 » Yüklü 900 100 1000
3001 - 70U0 a » » Boş 1200 400 1300
3001 - 7000 » » » Yüklü 1800 800 2000
7001 -10000 y * • Böş 2600 400 2800
7001- 10000 • * » Yüklü 3000 250 3250
50 800 200
100 1100 300
150 1400 600
200 2200 1050
500 2600 400
800 3500 1500
200
250 5000 1500
SUADİYENIN MERKEZİNDE YOLCULUK SEBEBİYLE HEMEN BATİLIK İKİ DAİRELİ BEHÇELİ KÖŞK— Eczanenin sokağında lam konforlu On sene vergisiz I20C lira İpotekli makluan 34060 liraya boş teslim Şaş-kınbaltkalda Myi bakkaliye bay Fe-rld'e müracaat 6M —
DÜKKÂN SATIŞI — Taksimde Ah-dülhakhâmtt caddesinde Pamuk Palas apartımanının altındaki dükkânlar satılıktır. Kapıcıya müracaat.
573 — 1
BOS KAT SATIŞt Taksimde Ab-dülhakhâmlt caddesinde, kalorifer, sıcak su ve asansörü haiz Pamuk Palas apartimanının Tını hlr dairesi satılıktır. Kapıcıya n .>acnai
574 — I
SATILIK EV — Kadıköy AlUyolağ-zındn iki katlı 7 odalı 18 bin Uraya Elektrik, su ve havagazlıdır. Müracaat: Kadıköy Allıyolağzmda 137 numaralı MİNE mağazası
578 — I
COK UYGUN ŞARTLARLA BAHÇELİ BİR KAHVEHANE DEVREDİLECEKTİR — Müracaat: Akşam’da ıBahçcH» rtimuzıına mektupla.
577 —
PANSİYON VE KİRALIK — Ec nebi öğrencilere aile yanında pansiyon veya möbleli kiralık oda. Perşembe. cuma, cumartesi 12 - IS arası Şehzadebajı 18 Mart Şehitler caddesi No. 12. 581 - l
ACELE SATILIK HANE — Kur-güncük Nakkaş 32 No, lı bahçeciyi» birlikte 500 metre kare. Boğaza hâkim fevkalâde manzaralı, üç kat. yedi oda. iki hol. hamam, cu. elektrik, havagazı ve boş teslim ucuz satılıktır. İçindekilere müracaat.
5tu —3
ACELE SATILIK EV — EyüpSUİ-tan camiine çok yakın bej odalı, bahçeli. Ud kuyu va elektriği olan bir ev ucuz Halle aenle satılıktır. Görmek va almak İçin 21167 yc müracaat MU
DENİZ VE DERYA HÂKİMİ — Kaloriferli beş odalı konforlu bir daire kiralıktır Aksaray: Ultll Ko-çaragıp Cad No. 28 495 - I
FABRİKA VE İMALÂTHANE YERİ ARAYANLARA - Sanayi mınta-knrı alan Edlrnekapı dışında Topçular mevkiinde vol üzerinde inşaata çok müsait uç ver uçuz fLalle acele »anlıktır Görmek ve almak için 21197 ye mürVaat. 538
HARBİYE - Çayır sok 128 sayılı yeni Ap da üç odalı sofa ve ta-rasalı daire 104 liraya kiralıktır Mü-raı-aat ayni sok No 88 S87 —
5 - /VI ÜTK rr.RRÎK

tNGILIZCE. ALMANCA VE PİYANO DERSLERİ - Ecnehl hoca laratınaan verilmektedir Yeni Amerikan Koieıe gidenleri ve İkmale kalanları ur» ve-Usllrlr Akşnm'da H P M rümufuna
412
ORTAK ARANIYOR - teminatlı ayna hlrteılne 2 hin lira karançlı bir l;e tö bin Hra koycak Alemdar caddesi Gülhane Park kapısı 13/1
MH — I
MATAMATfK, İNGİLİZCE, FRANSIZCA — ıCnlverslte Lise Ortaokul» talebelerine evde müsait şartlarla der» verilir. Pangaltı Türkhcfil So. Bozkurt Ap. 119/1 adresine veyu 83723 e adres bırakılması 547 - I
FRANSIZCA. İNGİLİZCE HUSUSİ DERSLER - Musaddak. tecrübeli öğretmen taralından Büyüklere venl merod. talebeleri muhakkak İmtihanlara yetiştirme Galata Okçumuza caddeıl 112 «Bayan S.» namına yazılması 60» —
İNGİLİZCE VE ALMANCA DERSLERİ — Yabancı bir profesör tarafından melodik olarak uygun şartlarda verilir. İmli İlanlara hazırlanır. Akşam gazetesinde «Profesör» rtlmu-zuna müracaat. 593 —
ALMAN. TÜRKÇE İYİ BİLEN BİR BAYAN — En son metodlarla dera vermek istiyor. Her türlü lıcnrl muhaberatı yazar ve tercüme eder Akşamda «Almanca Ders» rtlmuıuna.
İNGİLTEREDE TAHSİLDEN YE Nİ DÖNEN — Mencusat Y Müh ta-gillsce dersleri vermek, tercüme yapmak tstcmktedlr. Müracaat M. T. Kural. Ebüzzlya Cad Ekrcmbey Sok. No. 5. Bakırköy, 578 -1
ALMANCA. DAKTİLO, STENOGRAFİ DERSLERİ — Alman Tlcnretlen mezun, liselerde öğretmenlik etmiş hoca Almanca, kör metoduyla daktilo, stenografiyi ucu», esaslı öğretir-Telefon: 29057. 836—1
BİR KAC TANINMIŞ BÜYÜK ALMAN SANAYİ MUESSESESİNIN MÜMESSİLLİĞİNİ ALMIŞ BULUNUYORUM — Bu İşleri komisyoncu sıfatlle tedvir edebilmek üzere asgari 10.000 liıa sermaye ile bir ortak arıyorum. Alâkadarların Posta Kutusu Beyoğlu 2317 adresine müracaatları.
655 —
MEKTUPLARINIZ* ALDI HİNİZ 1
Gazetemi» İdaresini »dre» atara» çostcrmi: olao ıt*riierimızxieö
Byoğlu — D S — Bahçeli —
Humarına aslan »«lauplar Ida rehaasmlzda a aldırmalar rica
y İSTANBUL
ŞUBESİ 1 HER TÜRLO BANKA İŞLERİ İÇİN EMRİNİZDEOİR.
VtAl|Q$liD« CeîlfSt No. 47
11 Ağustos 1950
X K 8 x M
Kıbrıs Türkleri
Mahkeme Koridorların d a
Arman: Otuz yaşında, gayet yakışıklı ve kibar bir genç
Genç bir kadın: Takriben yirmi beş yaşında, »on derece cazibeli bir esmer güreli.
1 Sahne, Armanın şık döşenmiş garsoniyerin dn cereyan e-der.l
Arman [sokağa çıkmağa hasırlanırken kapının rili çalınır.1
— Araba bu sMte galen kim» (Koşarak kapıyı açar ve tanımadığı genç ve güzel bir kadınla karşılanınca şaşalar.) Bir •Diriniz mİ var?
Kadın 'bal ve tamudan içeri girmek istediği belli) — Bonjurl Geldim Igtel
Arınan. yanlışlık olduğunu anlamakla beraber fırsatı kaçırmak İstem es.) — Buyurunuz içeriye I Ot ur ranma...
Kadın ‘ciddi bir tavırla) — Mersi. ıOturur.»
Arman {genç kadının gayet •ad e. fakat aevkle giyinmiş olduğuna dikkat eder.) — Emirlerinize Amadeyim!
Kadın (mütohayyir) — Hasta nerede?
Arman {kahkahasını güçlükle «aptederekJ —.Benim ma dm a-Bel!
Kadın «oldukça sert bir sesle ı — Hasta iseniz niçin yatmıyorsunuz? Çabuk elbiseniz! çitariniz da yetag-nuza giriniz bakayım.
Arman — Kendimi biraz daha iyi hissettim de...
Kadın (ciddi bir tavırla) — Rica ederim, dediğimi çffbuk yapınız.
Arman (hayran hayran bakarak i — Buna hiç bir itirazını yok madmazel! Emriniz baş üstüne i
Kadın (el çantasını açarak)— 8oyun$an!2a canimi
Arman (muti) — Baş üstüne! (Ceketini, gömleğini çıkarır ve sırtında tpekil ten fanilâsı ile kalır.) Bu kadar yeter mİ?
Kanın fksüb dinleme Metini kulaklarına takar) — Lütfen fanıiâmzı kaldırınız. (Kalbini dinlemeğe başlar.) Derinden nete» alınız... Ha şeyde__ Şimdi
nefesiniz] tutunuz... Ciğerinizdeki havayı Boşaltınız. (KaJb dinleme âletini bırakır.) Şimdi şu d hapın üzerine sırtüstü uzanınız. (Sıraslyle midesini, karnını, karaciğer ve apandisi -nahiyesini itina İle muayene -eder) Ehemmiyetli bir şey bulamıyorum. Belki geçici bir mide bozukluğuna uğradınız. (Nabzını yokları Ateşiniz de yok. Belki de düşmüştür.
Arman — Nasıl? Evet, garip bir şekilde düştü.
Kadın (Ciddiyetle) — îkl tahlil yaptıracaksınız. Klca ederim bana pamukla biraz alkol getiriniz de pacrr ^Jc arınn dkylra.
Arman — Öaş üstünci (Biraz düşünür.) Bir kadeh likör ikram •dersem acaba içer misiniz?
Kanın — Metali hfitırınızı kırmamak >için içerim.
Arman odadan çıkar. 2-3 da-kJka sonra özerinde pamuk, küçük bir alkol şişesiyle iki "kadeh ve bir likör şişesi bulunan bir; tepsi ile döner Bir kadehi likör Be doldurarak kadına ikram •der.) -
Arman — Benim de bir kadeh İçmeme müsaade var mı?
Kadın — Tntrtl Tşetılhrsinl?. Bizde hiç bir hartalık bulamadan. (Pamuğu alkole batırarak parmaklarını eller.) Şimdilik Allaha ısmarladık 'Perşembe günü saat on sekizde tekrar uğrar un. (Bir reçete yazarak delikanlıya uzatır.)
Arman relinden kaçırmak kork usuyla titreyerek» — Affedersiniz. borcum ne kadar?
Kadm — Henüz işimi bitirmedim. Perşembe günü tekrar buluşuruz, frlmdllık Allaha ısmarladık. Sizinle tanıştığıma çok memnunum.
Arman — Ben de öyle mad-tnazel! (Genç kadın gider, Arman evvlft gömleğini, sonra ceketin! giyer. Pir şey unutup Unufmadığmı anlamak için ceketinin ceplerini yoklar Para çantasının yerinde yeller estiğini görünce, bir koltuğa çöker, Parasını çaldırmasından ziyade bıı cazibeli kadım elinden kaçındığından teessür duyar) Görüyanhn kİ yankesici kadınlarda büyük bir terakki var. Yazık bu güze! iradına! Paramı ÇAlacağınıa bönden isteseydi, memnuniyetle l>.udisine verirdim 'L'rindcn bir ah çeker.) k'!" .rrlp bir macera kİ acemi bir çöcıu faka bastığım için l-.ltnseye r-nL1 turnam
Arman, bir hnfta sonra Ellze meyrfanuıdıtn geçerken genç kadım uzaktım gorer abuniarı-dj hızh-"irarak yanına gider)
Arman (kolundan tutarak) — Perşembe günii sizi beklediğim halde scm’.tmc hiç uğramadınız.
Kadın (birdenbire •aşırarak) BveL.. Biliyorsunuz kİ...
Arman — Evet biliyorum. (Kolundan ransıkı tutarak) Şimdi sizi yakaladım, artık bırakmam. (Bir taksiyi çağırır.)
Kadın (ürür titre yer flü — Rica ederim mösyö! Bu işi çocuğumu geçindirmek için yapmağa mecburum. Zengin olduklarını tahkik ettiğim erkeklerin l»nlişlıkla kapı çaldığım »e doktor olduğum bahanesllvs garsoniyerlerine girerim. (Taksinin arka kanepesine otururken gözler! yaşla dolar.) Allah ajkma beni karakola götürüp de polise teslim etmeyiniz möe-yÖl
Arman — Sizi karakola değil, beni tekrar muayene etmek İçin evime götüreceğim
Kadın (sapsarı kesilerek) — Fak» tben doktor değilim ki—
Aman — Zararı yok. Doktor olduğum için ben sizi mtrayene edeceğim.
Kadın — Fakat ben sandığınız gibi hnflf meşrep kadınlardan değilim.
Arman (sert bir sesle1) — Ahlâklı bir kadın İseniz bunu her hususta İspat etmelisiniz. Ahlâklı olmanız İçin size yardım etmemi İster misiniz?
Kadın (gözleri yaşla dolarak) — Tabii İsterim.
Arman — O halde benimle beraber geliniz. (Şoföre) sağ taraftaki sokağa sap. (İçinden.) îşte bir macera kİ artık benimle alay etmeksizin arkadaşlarıma anlatabileceğim.
[Taksi bir müddet gittikten sonra Armanın bir işareti üzerine garsoniyerinin kapısı önünde durur. Kadın Önde, Arman arkasında apar limana girerler.] Çeviren, A, HİlAlİ
Kıbrısı koruma cemiyetinde bir basın toplantısı yapıldı
Kıbrıs Türklerinin her bakımdan hak. hürriyet ve menfaatlerinin korunması maksadıyla kurular. ıKıbn-M koruma cemiyeti* başkan ve •üyeleri dun cemiyet merkezinde bir basın toplantısı yaparak çalışma gayelerini açıklamışlardır.
Toplantıda ilk söz alan cemiyet başkanı avukat Nevzat Karagll Kıbrıs'ın kısa tarihçesini yaptıktan sonra, cemiyetin maksatlarını aşağıdaki şeklide sıralamıştır:
1 — Kıbrıs Türklerinin çeşi'-l* hak, hürriyet ve menfaatlerini korumak.
2 — Kıbrıs Türklerini cereyanlar tehirinden uzak lundurmak.
3 — K-.brıslıiar arasında fikir dayanışması ve ülkü U 81 yaratmak.
4 — Kıbrıs İle anavatan Türkiye si arasında sosyal, kültürel vb ekonomik münasebetlerin İnkişafına çalışmak.
rol bu-
umu-
şc kilde
Yangın sesini duyunca yataktan fırladım!
[Onları nasıl aldın diye sor-
Efendi amca Anadolu ılın gelmiş, bir otele misafir ol- sana bir defa, muş. Mahkemeye niçin gel- .
diğirü sorduk. Gülümsiye-’dinliyelim. Fek: | ‘ '
— Orasını hiç sorma, de- deşim. Sokakta bekçi yaka-
dl. Başımdan geçenleri an-'— ------------
latsam inanmazsın.
— İnanırız efendi Anlat bakalım, neler başına?
— Daha ne oLsun, oğlum? Ayıptır söylemesi, bir don, bir gömlekle ortada kaldım.
— Nerede oldu bu iş? Denizde mi yıkandın yoksa?
— Yok canım. Denizde ne işim var? Öyle şeylerden korkarım ben. Memleketten gelirken vapurun İçinde bile denize baktıkça gözlerim kararıyordu. Ben buraya tedavi olmak için geldim. Kendimi öyle net ameli işlere sokar mıyım? Otele İnmiştim. Yanımdaki karyolayı başka bir adam kiralamış amma ben onun yüzünü görmedim. Yorgundum, erkenden soyunup yattım. Uykum da ağırdır. Ûfak tefek gürültülerden uyanmam, yatağıma girer ginnez dalmışım.
Sabahleyin gözümü açtım [ki yatak komşum gitmiş.
— Soruyoruz işte. Anlat da
| — Karışık bir İş, bey kar-
amca! geldi
elendi
Üzüm bol
Yakında çok miktarda kavun gelecek
Bu sene üzüm çok boldur. Bilhassa Ege bölgesi mahsullerinin uzun umandanberl görülmemiş derecede bereketli olduğu anlaşılmış! ir. İzmir ve civarından gelen çekirdeksiz üzümlerin toptan kilosu 20 kuruşa kadar düşmüştür. "Bunlar perakende olarak umumiyetle DO kuruştan çatılmaktadır.
Diğer taraftan bu sene kavun mahsulünün de iyi olduğu söyleniyor. Her ne kadar ban kabzımallar kavunun u olduğunu yayarak turfanda flütler 1--nin devamına çalışmakta iseler de Menemen ve Akhisar kavunlarının külliyetli miktarda yakında piyasaya geleceği ve bu suretle flütlerin birdenbire düşeceği söylenmektedir.
Tütün satışları Marmarada 15,5 Karatenizde 8,5 milyon kilo satıldı
Marmara «e Karede nlzde açılar, tulün piyasalarında faaliyet devam etmekledir. 16 milyon kilo malla açılan Marmara tütün piyasasında şimdiye kadar 16 buçuk müyon kÜo maJ satılmış olup geriye kalan İki buçuk milyon kilo tütünün de yakında tükeneceği haber ve-rUmektedlr. 12 milyon kilo malla açılan Karadeniz piyasasında da bugüne kadar 8 buçuk ■milyon kilo tütün satılmıştır.
Bursa bölgesindeki tütün çatışlarına dair İdareye vaki olan şikâyetler üzerine Tekel genel müdürlüğü müfettişlerinden Stonldıın Pokcan Bursaya gitmiştir, İdarenin müfettişi Bursa tutun satışlarını yakından takip edecek ve ayrıca tütuu işleme evlerinde tetkiklerde bulunacaktır.
D anim ark a ya şarap
ve vermut satışları
Tekel idaresinin dış memleketlere yaptığı satışlar gitgide memnunluk verici bir seyir takip etmektedir Bu arada son olarak Danimarkaya 118 bin litre misket ve muhtelif cins "Gruplarla mühim miktarda tatlı vermut satılmıştır. Yakında kuzey Avrupa bölgesine yeni sntıKlrtr olacağı haber verilmektedir.
_______________________________________________Bahlfe 1
Deniz Gedikli Erbış orta okulu Komutanlığından
1 — Türk Donanmasının gedikli erbaş kaynacı olan «De nlz Gıdikll Erbaş Ortuulculü» ve «Deniz Gri Eıbaş Sınıl Okuluna» öğrenci yazımına l Haziran 95û den ı fcyiûı »50 gününe kadar devam edecektir
2 — Birinci sınıfa ou yıl ilkokulu oltlrenier H sınıfa ortaokullarda İkinci sınıfa göçenler, üçüncü sınıfa da ortaokulda 111 cû sınıfa geçnıtg bulunanlar ve gedikli erliğe de ortaokulu bitirerek diploma alanlar kabul edilirler.
3 — Birinci sınıfa 13 - 1S. ikinci sınıfa 11 - 17 ve üçüncü sınıfa İS - 18 yaşlan İçinde olanlar kabul edilirler
4 — Gedikli er olacakların 16 yaşından küçük olmamaları şarttır,
s — İsteklilerden tstanbulda bulunanlar Kasım paşadaki Ani müdürlüğüne başka verierde bulunanların ooiunauklam yerin askerlik şubesi başkanlığına aşağıdaki yazılı vesikalarla mûrneaatiarı (6316)
A - Dilekçe.
B — Nüfus cüzdanı - Fotoğraflı -
C — Bir seneyi geçmemiş aşı kâğıdı.
D — Ailesinin ve kendisinin iyi ahlâk safılbi olduğuna dair iyi naJ Kâğıdı.
E — Okul tastiknamesl veya diploma,
F — 12 adet vesikalık fotoğraf
Ankara Gedikli Sıhhiye ve Teknisiyen Okuluna öğrenci alınacak
1 - Orta Okulu bitirmiş olanlar kabul edilirler. Lise 9-10 uncu bitirmiş Olanlar tercihan alınır eleme sınavına tabi tutulmazlar Lise 0 da sınıfla kalanlar orta okulu bitirenler gibi işlem görürler. (Liseden her hangi bir sebepten koğtılmuş olmamak şarttır.)
2 — Türk tabiiyetinde olanlar.
3 — Tam teşekküllü As. Sıhhi kurullardan sağlam raporu almış olanlar.
♦ — Gerek kendisi ve gerek ailesinin kötü hal ve şöhrete rahip olmadığı Savcılık, Polis ve Muhtarlıkça tevsik edilenler.
5 — As. veya Sivil okullardan gerek sağlık ve gerekse ahlâk durumu doiayıslle çıkanlnuş olmayanlar.
6 — 18 yaşını bitirmiş olup 21 yaşından büyük olmayanlar kabul edilirler.
7 — İstekliler işlem görecek kâğıtlarım en geç 20 Eylül 850 gününe kadar okulda bulundurmağa mecburdurlar. Geç kalan kâğıtlar İşlem görmlyecektir.
8 — Eleme sınavı 35 Eylül 950 gününü takip eden günler İçinde yapılacağından isteklilerin 25 Eylül 850 gününe kadar Ankarada bulunmaları zaruridir. Okulca yatacak yer sağlanmasına çalışılacaktır.
Gerekil evrak "
ma yapışınca aklım başıma [geldr.
| — Evvelce aklın başınna
ılegll nuydi?
— Ne konuşuyorsun, bey abi? Gece karanlığında, korku içinde akıl başta kalır BU?
— Gece karanlığında sokakta ne geziyordun? ,
— Haa, işte bunu sor da anlatayım. Otelden nasıl çıktığımı bilsen şaşar da kalırsın. Ben yangından çok korkarım, efendi kardeşim. Allah kimsenin başına vermesin, çocukluğumda evimiz yanmıştı. O gün bugündür yangın lâfım duyunca aklım başımdan gider. Ateşin şakası yoktur. Evi de eşyayı da, insanı da yakıp kavurur. Yangının farkına varınca hemen kaçmalı.
— Peki amma şu adamcağızın elbisesiyle yangının ne alâkan var?
— Amma yaptın hal A lâka sı olmaz mı? bey kardeşim? Gece derin uykuya dalmıştım. Kulağıma sesler geldi: «Yangın var, yetisiniz» diye haykırıyorlar. Yangın lâfını duyar duymaz kendimi karyoladan attım. Demek Jd otel tutuşmuş. Gözlerim yan açık, yan kapalı, elbiselerime saldırdım. Telâş içinde elektriği bile yakamadım. Pantolonu bacağıma çektim, ceketi de koltuğumun altına aldığım gibi dışarıya fırladım. Merdivenlerden nasıl indim, sokağa nasıl çıktım, farkında bile değilim. Kaçıyorum amma uyku sersemliğiyle ne tarafa gittiğimi bilmiyorum. Bir a-rahk karşıma bir adam çıktı; «Dur bakalım. Sen kimsin? Nereye gidiyorsun? Koltuğunun altındakiler nedir?* diyerek yakama yapıştı. «Yangın var. hemşehrim, ateşten kanvonım. Bırak yakamı« dedimse de meram anlatamadım. «Karakola gidelim de yangım orada anla t.> diye kolumdan tuttu. O sırada polis de geldi. Karakola pirince bir de baktım kİ koltuğumun altında başka bir elbise var. Anlaşıldı kİ yanlışlıkla almışım onlan. Fakat bunu polislere söylesem de inanmıvacaklar, çaldım zannedecekler. Bunun liçtn; «Bu elbiseyi ben satın aldım 1 dedim. Öna da İnanmadılar tabii. Sabahleyin de otelciler karakola geldiler. Korku yüzünden başıma gelen kazayı görüyorsun ya.
Mahkeme açıldı, yine mâsum, mahzun edalarla kalkıp kelepçeli kollarını polise uzattı.

tın çok zararb olacağı belirtil-1 ~. n
mekte. riitfer taraftan eriri hii- ! ®eı? de kalkayım da kahret e
1 gidip bir çay İçeyim, dedim. ’5, Karyoladan indim ıak-
’Jtun. sola baktım, ur-
. balar yok. Akşam soyunduğum zaman kendi Alinle duvara asmıştım. Urbalarım havalanıp gitmedi ya. Ce-j öl m de para cüzdanım, saa-_ tim, nüfus kâğıdım falan da , vardı. Şaşkınlıktan odanın t ortasında bir don bir gömlekle fırıl fırıl dolaşmağa . başladım. En nihayet aklım başıma geldi, kendi kendime; «Bre İbrahim ağa! Bu, rada dolaşmanın sana bir faydası var Tm? Urbaların kendi ayaklartvle kalkıp . gelmezler ya. Otelciyi çağı-j np sorsana» dedim. Utan. cımdan dışarıya çjkamıyo-. rvm. Beni o kıyafette gören! 1er deli zannederler. Oda ka-, pısımn arasından başımı uzatın sesleniyorm. aşağıdan duymuyorlar. Bir aralık van dairi odadan bir müşteri çıktı: »Bağırmakla sestni duyu. ranıazsın. Kapının yanında ? bir düğme vardır, ona ba-: sarsan hizmetçi gelir» dedi.
- Düğmeye parmağımı bas- tıklan sonra hemen koşup
- yorganın altına girdim. Bl-
- raz sonra hizmetçi geldi; «Oğlum, benim urbalarım kaybolmuş. Don gömlekle
■ kaldım. Ne olacak bu iş?»
- dedim. O da gidip kâtibi ça-; ğırdı. Kâtip bana: «Gece şu
karyolada başka bir müşteri yatmıştı. Sen onu tanıyor 1 muydun?^» demez mi? «Elin 1 adamını ben nereden tanı-b yacağım? Yüzünü bile gör-1 medim. Ne zaman gelip ne
• zaman gittiğini de •bilmiyorum,. dedim. «O adam vatak
• parasını akşamdan vermiş-1 tl. Otelden ne zaman çıktı-
■ ğmın biz de farkında değl-
■ liz. Herhalde senin elbisele-
■ rini de o adam çalıp kacmış-1 tır. Karakola haber verelim»
■ dedi. Uzatmıyabm efendim,
' rada bulmuşlar. Gelip bana 1 haber verdiler, emanet bir ceketle pantolon verdiler. ’ ben de giyinip karakola koştum. Allaha şükürler olsun, 1 urbalarıma kavuştum. İşte. 1 herifi de alıp buraya getir-1 diler. Cezasını kesecekler 1 tabiî.
' Maznunun yanına gittik, ; Gadre uğranuş bir mâsum edasiyle yüzümüze bakarak f'boynunu büktü. Sorduk:
______r_______________ a 1 — Ne haber, ahbap? Otel-mlyordu. Ona öyle geliyordu ki de bir galiba.
•“ —Ah bey kardeşim, öy-
le bir kazaya uğradım W
inekte, diçer taraftan esiri hü--kCnıet tarafından kaldırıhnış olan takai ristemlnln bu hü-j küme t tarafından da muteber bir sistem addedilmemesi iyi karşılanırı aktadır.
Bundan başka ihracat mallarımızın Hatlarında dünya seviyesine İnmek lâzım geldiği ve girilecek plan yüzde altmış serbest İthalât »işleminde bu hususun büyük bir ehemmiyet arzeı tlg-i hatırlatılmaktadır.

V^hşi Afrika
(Baş tarafı 4 üncü sahlfede) *u İçinde tepinen zavallı oğlağa çevirmişti.
Timsah sırttan yukarıya doğra yükseliyordu ve pek garip bir şekîlde uzuvlarının hareketi görünmüyordu ve bütün cüssenin hareket etmekte olduğu anlaşılıyordu. Bir kaç saniye sonra oğlağı birden yutacaktı.
Hararetli bir mücadele
Fakat o anda sihirbaz "Ma-tungo gayet şayanı dikkat ve keskin bir ses çıkardı. Bu her halde parola İdi, Nagura - Gu-ra «aklandığı ağaçtan öne tır-Jacfa ve sağ kolunu oğlağın üzerinden timsaha doğru uzattı.
Timsah yıldırım "gibi düşmanının üzerine atıldı Ve o muazzam ağzını açtı, Nagura - Gu-renm koluna doğru ıızattı ve kapadı. Ben derin nefes alıyordum. Kagurn - Gura geriye doğru fırlamıştı. Elinde bir şey yoktu. Bu an! kargı hücumu beklemeyen timsah birden dört İlâ beş metre havaya doğru fırladı. Açık beyaz karnım görmek dahi kabil oldu.
Timsah kısa ayaklarile çırpınarak ve kendisini arkaya doğru fırlatarak birden kay-! boldu. Kendini suyun İçine attı, su muazzam fıskiyeler yapıyordu. Ûlup hileni gözetlemek ile meggul İken silâhımı kullanmayı Mı anutmuslTOi. Buların karakola”r’arı'Dca*'herlIi
1 — Dilekçe.
2 - Aşı kâğıdı.
3 — Doğruluk kâğıdı.
4 — Fotoğraflı nüfus cüzdan, veya lastikli sureti
B — Totoftraflj okul diploması veya tas tikli sureti, o — Noterlikçe onaylı yüklenme senedi.
7 — Altı adet vesikalık totğraf.
Müracaat;
Askerlik şubelerine veya doğruca okul Müdürlüğüne yapılır.
Okul adresi;
Gedikli Sıhhiye ve Teknisyen okulu Cebre! Ankara
(3164 - 9885i
Ankara Devlet Konservatuarı Müdürlüğünün
1 — 1850 - 1851 Ders yılında Ankara Derlet Knnsen.ıttrva-nna girmek lsllyenler için kabul şartları, 25 Temmuz 1343 tarih ve 548 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı tebliğler deifiiainde yayınlanmıştır. Tebliğler dergisi hemen her okul ve Milli Eğitim Müdürlüğü İle Milli Eğitim Memurluklarında bulunabilir. Ajtjcr kabul şartlan Ankara Devlet Konservatuvar» müdürlüğünden de istenebilir.
2 — Müracaatlar Ağustos sonunu kaıter yapılmış olmalıdır.
3 — Kabul sınavları lzmlrde İzmir kız lisesinde saat da, İstaııbulda Galatasaray lisesinde »aat 9.30 da ve Ankarada Devlet Kotuervaiuvaraıdn saat 3,80 Un yapılacaktır.
Ce. Re.
BULMACA
fışkırması ve canava-rm kendisini kurtarmak için uğraşması ve sallanması, Nagura - Guranın muvaffakiyetine delâlet e-dlyordu.
8u tam tamamım «rastı. Bu çelik gibi asap r« soğukkanlı hassasiyet karşıcında hayran kalmıştım Bu vazifeyi gören Nagııra - Guraiun asabı gevçe-mlçti. O cesaretten ve gerginlikten artık kendirinde bir c-ser kalmamıştı. Tlmaahm sular İçinde etrafına serptiği tnuoz-i uım köpüklere dikkat bile et-l mlyordu. Ona (h.l^ o»HTrnr,in vı
bu canavarın hayatını sona erdiren, insen kendisi delildi.
Matungo derhal gttn&n kah- ben de «aştam bu İşe.
ramann-.ın yanına koştu ve el- - 11—““ ______
lerlni onun omuzlarına koya- din, yoksa SU adamcağızın Fak. Ona kllVVM MU ırn- olhîcr.lnrl mİ*)
— Kazaya sen mİ uğra-
rak, ona kuvvet telkin etil. Ka-palalo İse hâlâ buz gibi dor.ı-kalmşıtı. Ben de kendimi bir parça harekete getirdim. Asabım karkatı olmuştu Nehir ya-taŞmdr. İse timsah ağzındaki o karşı sonsuz mücadele ediyor. çünkii bu cisim çenesinin kapanmasına mani oluyordu. Kenara bağlı olduğu ip dûlayısile kaçmasına da imkân yoktu. (Arkası var)
I 3 8 « B n 1 8
mnk. 4 — Teral ektir. S — Teni kadınlara düjkUn. 8 — KonUnTin m»ıı-Irlnesl - Tersi Mısırda bir nehir.
1 — Tere! menetma - FAııla. 8 — Tersi mezhepler - Ananlar. • — Wa->art dtiU - Kırruui. 10 — İM1«e> salfh olan Mjıt - Tırsflamenın taj-
Yuknrıdnn «safiıy.ı 1 — Bak tanımaz, 2 — Ok İlse dur cflul - Bir kadın ismi. 3 — Okuyan, 4 — Kanca - Edat. 5 — Emsal . ftaci, 8 — Bir nevi sebzeler, T — Bnsına ıKı gelirce seddet demektir - Ken-;pcrllk. B — Tmrt bâklre - Edalı.
CEŞEN DUL MAC A KİN HALLİ
Soldan mia: 1 — Gramofon. 1 — Bezilin». 3 — Ezan. Rop 4 — T«-mnınlle. ö — Altrog. o — Ge. LL — Ata. Asny. 6 — ZonoLa. -• — Baobap. 10 — Ortamah. , ■
Yukarıdan aşağıya: 1 — Grelagar 1>O.
2 — Rezalet. Ar. 3 — Âzami. Azot. !« — Minare. Oba. 5 — Of. 1ito. a —
elbiseleri mİ?
— Çocuk musun, bey birader? Benim başıma gelenlerden haberin yok da karşımda alay geçiyorsun galiba.
— Başına gelenleri duyduk. Su adamın elbiselerini alıp gitmişsin.
— Tapma be Kardeşim! (_______________ .
Sen bari günahıma girme El .Farı/, sap*. 1 — onul, tat, s âlemin elbisesinden bana ne? |
Sınav Günleri
tımlrde:
4/IK/1B50 Fazrtesl Saat 10.OT Yaylı surlar, nefesli «azlar
B » Sah » 0.30 Kompozi.sytm - Piyano
e • Çnrşnmhn B 0,30 Opera ve Şan
7 » Perşembe » 0.30 Tiyatro
Istanbulda:
11/DE-3950 Pazartesi ®30 Yaylı sazlnT nefesti sazlar
12 » Satı * i,30 Kompozisyon - Piyano
13 » Çarşamba S.30 Opera ve şad
14 ■ Perşembe • 0.30 Tiyatro
Ankarada:
l»/IX/W50 Pazartesi » 0,30 Yaylı sazlar nefesli rarlar
10 > Salı 3 0,30 Kompozisyon - Piyano
20 > Çarşamba » 5.38 Opera ve şan
21 • Perşembe * 5.30 Tiyatro
Kars P.T.T. Müdürlüğünden
1 — Kars - Ardahan arası oto şartlı posta sûrâcûlüğv 7/tyftS0 den itibaren 15 gün müddetle bfr- ve 3 yıllık taahhüt süreli olarak ıtol şekilde bir yılUgı açık, ûç yıilıip kapalı rarf usuliyle eksiltmeye konulmuştur. Haftada karşılıklı İki Beleril ol on bu posta nakliyatı içjn müteahhit bir kamyon bulunduracaktır.
2 — Bir v« üç yıllık olarak ayhk tahmin bedeli 675 liredir. »t yıllık geçici temnlatı 00? ve üç yılığının İZM, klari kefaletinin bir yıllığı bin. ûç yülığı 3000 liradır,
3 — EksÜtme 22 Ağustos 1950 salı günü saat 11 df Kars P. T. T. Müdürlüğünde toplanacak komisyonda yapUeaki r
4 — Fazla bilgi almak tstiyenler şartlaşmayı Kart F İ T. Müdürlüğünden alabilirler.
5 — İstekliler şartlaşmanın 4 üncü maddesinde yar-ıiı n. ı-
geier! teminat makbuz re teküf mektuplarım lhalcd?n bir saat evvelin* katlat kumlsyon başkanlığıua veun 1 rt lifin olunur. il(1574)
Hân:
Eminönü Askerlik Şubesinden
Yd. 7. Sf. Hs. Me. Süleyman Baysan 14524 un İstatılulda tro Eminönü An Şubesine, taşrada ise bulunduğu yer As Şuw ıs muracaat etmesi İlân olunur (3533 - 10r."l5)
Sahile 8
AKSAM
11 Ağustoş 1950
MAZON E KfflM BUU
MİDE EKŞİLİK ve yanmalarına karşı farla veya İCkili bir yemekten sonra hissedilen ağrılara ve şişkinliklere karşı zararsız ve faydalıdır.
n O R O S Markasına dikkat
Zayi — İçinde askerlik muamelelerim yazılı kimlik cüzdanımı kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. Elâzığ: 335 doğumlu Elya otlu Samllaflf Taş
RADYOLİN
diş macunlarına konan
Meşhur
Jliçattı
Nane esansı nedir?
Hususî surette yetiştirilen nane filiz yapraklarının imbikten geçirilmiş ve imbiğin yalnız orta kısmından çıkan Dünyaca meşhur esansdır.
— SATILIK OTOMOBİL.
■ 91ü model spor Buik fevkalâde temiz ve yeni. Seyahat do-
■ layıslle acele ve ucuz satılıktır. Failli taksi durağı mer-M kez garajına müracaat.
1
L arülâceze müdürlüğünden:
İstanbul Valiliğinin 17.5,950 gün ve 2565 sayılı emirleriyle tertip ve 20 Ağustosta çekilecek olan Darülâceze müesseseslne Alt Eşya Piyango bileti 20 Aralık 950 tarthtne talik edilmiştir.
Sayın halkımızın almış oldukları biletleri muhafaza etmeleri rica olunur. (10933)
BERLiTZ
Lisan Dersanesl
294, İstiklâl Caddesi
FRANSIZCA
İNGİLİZCE ALMANCA
Bütünleme imtihanlarına hazırlar.
Zayi — 6/8/950 tarihinde pazar günü saat 22,45 de Kadı-köyunden Köprüye giden vapurun hususî mevkiinde sarı renk-de fermalı evrak çantamı u-nuttum bulanın İnsaniyet namına Karaköy eczanesinde Bay Emine teslim etliği takdirde memnun edilecektir. Telefon No. 41252,
Mahkeme, tapu, icra ve noter iânları
Bedelleri hussui şahıslar tarafından ödenen mahkeme, İcra, tapu ve noter ilânları gibi resmi ilânlar eskiden olduğu gibi doğrudan doğruya «AKŞAM» idaresi tarafından kabul edilmektedir.
ZAYİ — Şehremini Nüfus memurluğunun 20 - 23 cilt sahnesine kayıtlı hüviyet cüzdanımı kaybettim. Yenisini alacağımdan, eskisinin hükmü yoktur.
Fatih Terzi sokak 13 numarada Mustafa Recep Cîozütok
MÜZAYEDE İLE BÜYÜK SATIŞ
Tepebaşmdaki «BÜYÜK LONDRA OTELİ» izâlel şuyu dola-yıslyle müzayede ile satılacaktır.
İlk müzayedenin tarihi 8 Eylül 1950 dir.
Daha fazla malûmat almak için (Merkez Postahane binasında İstanbul İkinci İcra dai-! resine 950/907 dosya numara* | sile müracaat edilmesi.
BAKTERİYOLOG
Dr. Necmettin Ülker
LABOIIATUVAR1
Babıâlî, Vilâyet Konağı karşısında (9) numaraya nakletmiştir.
Kan, İdrar, Balgam. Kazurat vesait tahliller, gebeliğin idrar muayenesiyle erken teşhisi.
Çocuk bciııını dokun
Ahmet Akkoyunlu
taksim - ialimtıanf
Pala», telefon: 826»
SEIBERLING
“TL” KAMYON LÂSTİKLERİ
Başka bir kamyon
lâstiği kilometre başına size bu kadar ucuza
mal olamaz
Seiberling “TL" Lâıtikleri dünyanın her tarafında kamyon sahiplerine hayret verici kilometre rekorları temin etmektedir. Bu lâstikler gerek şoselerde, gerekse şose dışındaki her çeşit kullanışlar için ideal bir şekilde uygundur.
Muvazeneli tertibi ve yapılışı “TL" kamyon lâstiklerinin en geç aşınma* sini garanti eder.
“ARŞİMİDİS MÜESSESESİ"
OTOMOBİL MALZEMESİ TİCARETİ T. A, Ş.
İstanbul, Beyoğlu İstiklâl Caddesi. No. 30-34
______ SAYIN HACILAR__________________
HACCÜLEKBER ZİYARETİNİZİ
SELÇUK
Vapuru İte yapınız. Ciddeve Gidiş - Geliş en ucuz seyahat
2ÖÖ LİRADIR
Bu paradan başka hiç bir ücret talep edilmez. Vapur geçen senekl gıoı Haccın sonuna kadar Hacılarını Cidde'de bekllyecektlr.
SUUDİ ARABİSTAN vizesi İle DÖVİZ müsaadesi muameleleri tarafımızdan yapılır. İSTANBUL'da MÜRACAAT: SELÇUK Vapuru işletmesi (Veysel Sait Akbaşoğlu Kardeşler» Galata Tünel Cad. No, 68, Teleefon: 42273 - 49469. Telgraf ÜÇLER - Galata,
H SAYIN MÜŞTERİLERİMİZE t
Mecburi Tahliye dol ayısı île Tenzilâtlı Satışa devam ediyoruz.
YÜNLÜ - İPEKLİ MAĞAZASI
Yeni Postane Cad. No. 43. Tel: 24089
_ Satılık Otomobil.
I Citroen marka Büyük I Model ve İyi bir vaziyetle | bir otomobil satılıktır. Tak-■ sinide Air Frruıcc Bürosu* | ııa müracaat.
Zayi —22317 sayılı şoför ehliyetnamemi kaybettim. Yenisini çıkaracağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Edlrnekapı - Çatalca 119 sayılı otobüs şoförü Mccit Ertuğrulgil

Erkekler niçin traş ölür t
Cevabı gayet basittir temiz ve yakışıklı görünmek için...
Fakal bunaan maada, ekseri erkekler için, her gün '«■as olmak adetâ bir itiyat olmuştur,-ıO derece ki Iraşsız geçen ht> oün. onlara aksi bir gün'gijbi. görünür.'


Y4I)E3tZT\9ARRUF..HE3APLARl İKRAMİYELERİ

İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Dekanlığndan
Fakültemizin yüksek Matamatik kürsüsünde 2. Fizik kürsüsünde 1, Su Maklnalan kürsüsünde 1 ve Takım Tezgâhlan kürsüsünde de 1 asistanlık açıktır.
Taliplerin üniversitemiz asistan yönetmeliğinin 3, maddesindeki şartlan haiz olması lâzımdır.
Müracaatların en geç 28/8/1950 tarihine kadar Dekanlığa yapılması ve 31/8/1950 perşembe günü saat 9.00 da yapılacak lisan imtihanı İçin fakültede hazır bulunmalan ilân olunur.
(10755)
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığından:
Fizyopatolojl enstitümüzde açık bir asistanlık vardır. İsteklilerin 31 Ağustos perşembe gününe kadar Dekanlığa müracaatları. (10804)
Safcohk ev eşyası
İstanbul Defterdarlığından:
Hocapaşa Maliye Şubesine kazanç vergisinden 10203.42 lira borçlu Sami Sperer'hı istiklâl caddesi Postacı sokağı Ştıap apartımanı 3 üncü kattaki İkametgâhında haczedilen müteaddit halılar, bir adet Alman (Tümeli) marka piyano, büfe, aynalı dolap, masalar, avizeler, bir adet ıFrljlder) marka buz dolabı, karyolalar, perdeler, müteaddit koltuk ve kanepelerden mürekkep 62 parça ev eşyaşı 14.8.950 gününde saat 10 da Tahsili Emval Kanunu mucibince açık arttırma ve peşin para He mahallinde satılacağından, taliplerin mezkûr gün ve saatte müzayedeye iştirak etmek üzere mahallinde hazır bulunacak satış heyetine müracaatları ilân olunur. (10954)
A
Traf olmanın; insanın mancvıvatı üzerine de lesir etliğine şüphe yok-’ tur Mamaafih iyi Iras
Bu fevkalâde bıçağı kullanmakla Iraş olmanın lam zevkine.kavuşacaksınız.
olmanın bahşettiği tazelik ve rahatlık hissi, bilhassa kullanılan bıçağın kalitesine bağlıdır.
En.iyisi, oyulmuş, yeni
STAR
bıçaklarını kullanmaktır.
r STAR
^ŞJOyulınuj STAR bıçaklarını ısrarla istej
7
I

Comments (0)