Yarın AKŞAM’da —
EV-KADIN-MODA
L
J
AKŞAM
AKŞAM
KUÇUK İLÂNLARI -BUCÜN6INCI SAYFAMI

Sene 32 — No. 11434 — Flatl: her yerde 10 kuruştur.
ÇARŞAMBA 9 Ağustos 1950
Sahibi: Necmeddln Sadak — Yazı islerini fiilen idare eden C. Bildik — Aksam Matbaası.
Koreye gidecek alay 30 ağustosta hareket ediyor Birliğin Ayaştan ayrılışı münase-betile heyecanlı tezahürat yapıldı
Devlet Cumhurbaşkanı
’ı »• j /» of o r*» *
fabrikaları
İşletmeler Bakanı yeni fabrikalar kurulmıyacağmı söylüyor
Yalovaya döndü
Hükümetin BalIkesirlilere yapacağı yardım tesbit olundu
Ulaştırma VO Eğitim
Kurmay albay Asım Eren' (Arkası sahife 2 sütun 59
Murettep birlik efradı sıhhi muayeneye gidiyorlar
Bakanlıkları
Türkiyenin
Koreye yardımı
Ankara 9 (Akşam) — Ko-ferler dün törenle karargâh-reye gönderilecek Türk as- larını başka bir yere naklet-kerî savaş birliğinin hazır- mislerdir, lıkları tamamlanmış, 28 inci piyade tümeninden seçilen
Bozguncu neşriyat
Hür Gençlik gazetesi sahibi tevkif edildi
General Arnold
Beşiktaşlı Şükrü İtalyaya gitti
Bozguncu neşriyat yapmak suçundan bazı dergiler hakkında takibat açıldığını ve bunlardan bir ki3minin tevkif edildiğini dün yazmıştık. Dün de geç vakit «Hür Gençlik» gazetesi sahibi Nihat Sargın tevkif edilmiş ve cezaevine gönderilmiştir.
Bu mevzu etrafındaki tahkikata İstanbul Cumhuriyet naş savcısı Nail Özkan, savcılık lıaş yardımcısı Hlcabi Dinç ve ba^ın bürosu savcısı Nu3ret Hergücıer tarafından devam edilmektedir. Zabıtaca arandığı halde bulunamıyan bir k’^ım sanıkların da bugiin tevkifi muhtemeldir.
Akhisar da iki komünist tevkif edildi
Akhisar 8 — Mustafa Zeybek oğlu ve Servet Trampet adlarında iki genç komünist propagandası yapmak suçuyle ceza mahkemesine verilerek ilk sorgularını mütaakıp tevkif edilmişlerdir. Mustafa, sanat okulu öğretmenlerinden olup son günlerde Bakanlıkça vazifesinden affedllmlştir Servet Trampet ise yoğurtçudur.
Tarım Bakanı
Davet üzerine ay sonunda Atina’ya gidiyor
Vichy, 5 Ağustos
Buraya biraz gecikerek gelen «Akşam» dan anlaşılıyor ki, hükümetin Koreye silâhlı kuvvetler göndermeğe karar vermesi muhalefet partisiyle iktidar arasında uzun süren, hayli sert çekişmelere yol açmıştır. Millet Meclisinin toplantıya çağrılması için teşebbüse geçenler de var.
Bu nazik konu hakkında düşündüklerimi daha önce
İçişleri ve Tarım müsteşarları de ğişti. Yeni Ankara valisi tâyin edildi
Ankara 8 — MUU Eğitim Bakanlığına Ulaştırma Bakanı Tevflk İlerinin tâyini kararlaş-mıştır.
İnhllâl eden Ulaştırma Bakan lığına da Şeyfl Kurlbek tâyin
'»»yutı.uLUOVİ mu ucuıa ULUS yazmıştım. Hükümet, kara- ed£ecektlr' , rını verdikten sonra da bu’ K*"™?ay albay
meseleye avdet etmeyi fay-1 dalı buluyorum. Bu kararın. Millet Meclisinin tasvibine sunulup sunulmaması mecburiyeti hukuki cepheden müspet veya menfi mütalâa edilebilir. Fakat. Cumhuriyet tarihinde ilk defa görülen iç ve dış politika itibariyle bu derece ehemmiyetli bir hâdisenin muhalefetle konuşulması ve Meclise danışılması herhalde çok daha iyi olurdu. Nitekim, Avrupada, Türkiyeden gayri asker yardımı yapmağa karar veren tek devlet. İngiltere bu hususta Avam Kamarasında münakaşa açmış ve karar almıştır. Bununla beraber, hükümet şu veya bu şekilde bir kere katar verdikten sonra, münakaşanın devamını memleket adına hayırlı görmeyiz.
Millet Meclisinin toplanmasına gelince, eğer maksat bir noksanı telâfi ederek hükümetin kararını Millet Meclisine tasvip ettirmekse, karar bundan ancak kuvvet kazanır. Yok eğer. Millet Meclisinin, hükümetin bu kararını kabul etmemesi gibi bir ihtimal varsa ve böyle bir ihtimal derpiş ediliyorsa memleket için bundan zararlı ve dış siyasetimiz bakımından bundan tehlikeli bir durum yaratılamaz.
Biz, meselenin başka bir cephesi üzerinde durmak istiyoruz .
Paris gazetelerinden bazı-an yazdılar kl Türkiye hükümetine, Koreye asker göndermeyi Amerika tavsiye etmiş ve bu suretle Türkiyenln Atlantik paktına girmesi kolaylaşacağını bildirmiş. FiL-(Aritası sahife 2; sütun 1 de*
Necmeddiu SADAK
j olan Seyfl ıKurtbek, son seçimlere tekaüdüm eden günlere kadar Genelkurmayda Eğitim başkam bulunuyordu. Seçimlerden evvel bu vazifesinden istifa etmiş ve Ankara milletvekili seçilmişti
Tevfik îleri’nin beyanatı
Milli Eğitim Bakanlığına (irileceği hakkında çıkan berter üzerine Tevflk İleri beyanatta bulunmuştur:
*— Milli Eğitim Bakanlığına getirileceğime dair çıkan haberleri ben de gazetelerden öğren-mlş bulunuyorum. Bu hususta hiç bir malûmata sahip değilim. Biraz önce Bakanlık kalemi mahsus müdürüm tarafın-
ge-ha-qu
dan Aııkaraya çağırıldım. Eğer bu davet çıkan haberlerle ilgili İse, yen! vazifemi gururla kabul edeceğimi söyüyebLUrim.»
İçişleri ve Tarım
Bakanlıkları müsteşarları
Ankara 8 — İçişleri Bakanlığı müsteşarlığına Giresun valisi Osman Şahlnbaş tâyin e-dilmlştlr.
İzmir 8 — Tarım Bakanlığı müsteşarlığına eski Tarlş umum müdürü Selâhaddin Çukruh Petrol ofis umum müdürlüğüne eski Osmanlı bankası müdürlerinden Galip Serterln tâyin e-dildlklerl bildirilmiştir.
Yeni Ankara valisi
Ankara 8 — Dört aydanberl münhal bulunan Ankara valiliğine Necati îlter tâyin edilmiştir. Yeni Ankara valisi Necati İller bu tâyin dolayısila kurmay albaylıktan İstifa etmiştir.
Tümgeneral A
Amerikan askeri yardım kurulu yeni başkanı tümgeneral WLlllam H. Arnold 13 ağustos pazar günü uçakla Ankarayn muvasalat edecektir Amerlka-dan Türkiyeye seyahati esnasında Almanyaya ve ttalyaya uğrayacak olan General Arnold, son 32 aydan beri Türk silâhlı kuvvetleriyle birlikte çalışmakta olan tümgeneral Horace L. Mc Brlde’ln yerini alacaktır.
D. P. heyeti C.H.P. merkezinde
D. P. tt İdare kurulundan dürt kiMlik bir heyet dün C.H.P. merkezine giderek iade! ziyarette butunmuş ve iki parti temsilcileri arasında samimi görüşmeler olmuştur.
Beşiktaşlı ve milli fakımı jolaçığı Şükrü
G. Sarayın ve milli lakımın orta hafi Bülent
Marşal plânı haberler servisi şefi
Diın matbaamıza gelen M. Flanga arkadaşlarımızla birlikle
Marshall plânı haberler servisi şefi Thomas E. Flanagan He tnunvinl John Rawson dün gazete idarelerini ziyaret etmiş ter ve plânm Türkiyeye yardım servisinin işlemesi hakkında gÖ rüşmüşlerdlr. M. Flanagan yur
dini İçinin daha semereli o tınası İçin haberler servisi ile gazetelerin İşbirliği yapmasını Heri sürmüş, bir taraftan hükümet, diğer taraftan gazetelerle Lş bir İlginin daha verimli olacağım söylemiştir.
Dün mevsuk bir membadan haber aldığımıza göre Beşiktaşlı Şükrü Gülesin İtalyan kulüplerinden Lazloda oynamak üzere dün sabah İtalyaya müteveccihen şehrimizden ayrılmıştır. İlgili çevrelerde belirtildiğine göre Şükrünün bu angajmanında geçen yıl buraya gelip Beşiktaş futbol takımını çalıştır' mış olan meşhur İtalyan futbolcusu Meazzanın büyük rolü olmuştur. Aynı şekilde GalatasaraylI Bülent Eken'hı de btr İtalyan kulübüyle anlaşmaya vardığı ve onun da bugünlerde
İtalyaya gideceği söylenmektedir. Her iki futbolcumuzun böyle bir hareket tarzı Türk futbolu İçin bir kayıp addedllme-mekttdlr. Zira Türk milli takımının yapacağı bir maçta yine oyn lyabllecekler dlr.
Spor çevrelerinde söylendiğine göre Şükrü, yirmi bin lira transfer ve 1500 Ura aylıkla angaje edilmiştir.
Bu vesileyle şu da anlaşılmaktadır kİ Türk futbolü ve futbolcuları artık Avrupada sayılı kıymetler arasında yer almaktadırlar.
Ankara 8 (A A.» — 'Haber aldığımıza göre, Tarım Bakam Nihat Eğrlboz Yunan hükümetinin daveti üzerine bu ay son-lanna doğru Atinayı ziyaret e-decektlr.
Nihat Eğri boz bu ziyareti esnasında İki memleketi ilgilendiren tarım İşleri üzerinde görüşmelerde bulunacak ve bu ta rlhlerde Atmada toplanacak olan beynelmilel bağcılık ve şarapçılık kongresi çalışmalarını da takip edecektir.
Halide Edib Adıvar
«Yeni zihniyet
Sayın Adnan Menderes’in sözlerini, gazeteler, serlevhalarında şu cümle ile hulâsa ediyorlar:
«Başbakan, muhalefeti yeni bir zihniyetle çalışmağa davet etti.»
Fakat insan, tertip vermeğe kendi evinden başlamalı değil midir? Sonra uzaklara doğru nizam verilir.
Kendi yakın çevresinde verilecek tertip de şu olsa gerek:
— Mademki, tek partili devrin aksülameli olarak ortaya çıktık, başa geçtik; şimdi artık karşımızdııkile-rin: «Tıpkı bizim gibi düşünmeleri- nl istememeliyiz. Onlar bizden ayrı, hattâ aykırı düşündüler mî: «Şuna âlet oluyorsun, berikiyle ağız birliği ettin!» gibi kulpları takmamalıyız.
Elverir ki, biribirine ben-zemiyen notalardan Yirminci Asırda yaşıyan Türk milletinin seviyesine uygun bir senfoni hâsıl olsun.
Muvafıklan da, muhalifleri de, tarafsızları da davet
Dün uçakla Edinbur-ga hareket etti
tskoçyanın merkezi Edin-burglı’da, bu ayın 15 İnde, dünya muharrirleri cemiyetinin «P. E. N. Club» koDgrest toplanacaktır.
Kıymetli edibimiz Halide E-dib Adıvar da bu toplantıda hazır bulunacaktır. Ayru zaman da »Unesco» nun yuvarlak masa toplantısına İştirak edecek otan Halide Edlb Adıvar, dun uçakla hareket etmiştir.
12 milletten en fazla tanınmış ve dünya çapında şöhret yapmış 12 sanatkârın iştirak edeceği yuvarlak masa toplantısına Prof. Nailde Edlb tek kadın olarak İştirak edecektir.
îskoçya toplantısında hür düşünce, hür konuşma, hür yazma ve milletlerarası sulhu temine matuf esaslar görüşülüp münakaşa edilecektir.

Dün gelen İtalyan drlegelerlte İsveç temsilcisi bir arada
Dünya gençlik birliğinin ts-lanbulda yapılacak olan konseyi toplantısına iştirak edecek olan delegelerin bir kısmı dün şehrimize gelmiştir.
Gelen delegeler şunlardır: A-merlkadan, Mr. Arrıuef M. Pins (bu zat Amerikan delegasyon reisidir. Ve Mr. Serince Brld-«*»., ■■•■■«ush.imii un îtalyadan, Matmazel Ma-
ddebileceğinıiz yeni zihniyet'ria Carosi (bu da İtalyan dele-ancak bu olabilir. gasyon başkamdir.) Ve Mr. Ta-
lentlno. İsveçten, Mr. Lennart Lundholm.
Bu delegeler Yeşilköy hava alanında Türkiye Milli Talebe federasyonu mümessilleri tarafından karşılanmış ve Teknik üniversitede bulunan komite merkezine götürülmüştür.
Delegeler, 3 aydanberl tamir edilmekte ve hasırlanmakta çılan Teknik üniversite talebe yurdunda İkamet edeceklerdir.
Esat Durusoy terfi etti
sahasında memtekellze uzun yıllar unutulmaz hizmetlerde bulunan ve müracaat eden bütün hastalara baba şefkati göstererek İstanbulluların sevgisini kaşanan Cerrahpaşa hastanesi başhekimi doktor 8-sat Durusoy'un 125 lira asli maaşa terfi ettirildiğini memnuniyetle habor aldık.
Yalnız vazifesinde gösterdiği dürüstlük ve çalışkanlığı ile değil, ly| bir idareci olarak da tanınan Esat Durusoy. daha uzun yıllar memleketin kendisin den çok İstifade edeceği enerjik vo vazife sever kıymetli bir doktordur. Kendisini ve Sağlık Bakanı profesör Nthad ReşadJ bu kadirşinaslığından dolayı tebrik ederle


bir ka-
Kuduz hastanesi ve köpek!
fin bir hâdiseden bahsetmiştim- Cihangirde köpek bîr çocuğa saldırdı. Çok şükür bacağını
panıadı, pnntolonunun paçasını kapıp kopardı. Polise gittik. Polis. Önce sokakta dolaşan köpeğe sataşıtmaması Uzımgeldiği fikrini İleri sürerek başıboş köpeği yakalatmayı hakkaniyete uygun bulmadı ve çocuğu tutmak lâzımgeldiği fikrini müdafaa ettiyse de, saldıran köpeği sahibinin başıboş sokağa bırakmaması daha tabii olduğunu mantık yeliyle isah ettik. Zaten çocuklara değil de köpeklere tasnıa ve yutar takılması mecburiyetinin başlıca sebebi de bu değil ini idi? Sonra, köpeğin kuduz olması ihtimali de akla gelebileceği İçin hnlkın sağhğı, muhtemel hâdiselerin önlenmesi bakımından köpeğin nerede miişabede altına alınacaksa oraya gönderilmesi gerektiğini anlattık. İş Fındıklı karakoluna aksetti Zabıtlar tutuldu. Köpek kuduz hastanesine gönderildi.
,.Eb... dedik kendi kendimize- güç oldu amma tenıiı oklu. Saldıran bir köpeği müşahede altına aldırmakla muhtemel faciaları önledik. Hayvan ya maazallah kuduz ise? Koruyucu tababet böylelikle vazifesini yapmış olacak...»
âîeğerse biz kendi kendimize gelin güvey olurmuşuz. Pazartesi akşamı neticeyi Öğrenmek üzere Fındıklı karakoluna uğradım. Kuduz hastanesinden bir yazı: Çocukla beraber gelmediği İçin köpek serbes bırakılmış. İkisinin birden getirilmesi! Dün hastanenin serta-bibiyle görüştüm. «Köpekle esasen bir. meşgul olmayız, veterinerin işidir. Polis yanlış göndermiş» dedi.
Çocuğun rsırılmadığını, yalnız köpek tarafından paçasının koparıldığını bilmediği Içhı hastane, çocuğu İstemekte haklıdır. Fakat kuduz şüphesiyle, velev kİ yanlış olarak hastaneye sevkedilen saldırgan köpeği nasıl serbes, yanj mahallenin çocukları arasına bırakabilir? Biz muameleyi düzeltlnciye kadar ısıtılacak çocuklardan kim mesuldür? Bilen varsa Allah İçin söylesin! Şevket RADO
Türkiyenin Koreye yardımı
(!Saş tarafı 1 inci snhifedel hakika. hükümetimiz Koreye askerle yardıma karar verdiği haberi çıktıktan b!r İki fün sonra, gene bura gazetelerinde okuduk M Türkiye, Atlantik paktına girmek i-çin Ankara dairi Amerika,, İngiltere. Fransa büyük elçilerine başvurmuştur. Birbirini yakından kovalıyan bu iki hâdise — yâni Koreye yardım ve Atlantik paktına girme teşebbüsü hâdiseleri — arasında derhal bir münasebet arayanlar olmuştur.
Bunun doğra olduğunu sanmıyoruz, doğru olmadığına eminiz. Bu IJd hâdise avn ayn şevlerdir, aralarında «sebep» ve «netice» bağ-blıgı olamaz. Çünkü, Tirrki-yenin dost re müttefik devletlerle her türlü mühim dünya ahvali hakkmda dalma fikir müdavelesinde bulunması ne kadar tabii 1se, kendi siyasî kararlannda ta-mamiyie bağımsız hareket etmesi o derece kuvvetil bir geleneğidir «Sız, şunu yaparsanız... biz de sizi Atlantik paktına alırız-, gibi şartlan Türkiye hükümeti kabul edemivecegi gibi, cBize şunu yapacaksanız biz de Koreye asker göndeririz ■> tarzında pazarlığa girişmek Cumhuriyet hükümetlerinin siârı değildir. Böyle bir hareket, girişilen fedakârlığın değerini de düşürür.
Koreye askerî yardımda' bulunurken Birleşmiş Milletlerin, bundan böyle, tecavüze uğrayanlara nereden, nasıl ve ne seklide yardım en deceğini. bu varilimin verimli olması İçin, ber bölgede şimdiden ne gibi hazırlıklara girişilmesi gerektiğini, Kore tecrübesinde görüldüğü gibi gafil avlanmamak ve gec kalmamak için önceden hangi tedbirlere başvurulacağını konuşmak, yâni «müşterek emniyet» nazar İye sinin — Birleşmiş Milletler zaviyesinden — müşahhas hale konulmasını istemek, füphesiz daha faydalı olurdu. Fakat, yardım karanmı-ea karşılık pazarlığa girişmek, hiç şttphesla, hükümetin aklından geçmemiştir. Bundan dolayı bu yanlış haberleri düzeltmesi İçin hükümetin dikkattni çekmeyi »arife bildik.
Filhakika. Koreye yardım kararından bir kaç gün sonra Londra ve Vaafngtonda Hariciye *özcüler!. Türîdye-hln, Atlantik paktma girmek İçin müracaatta bulunduğunu resmen açıkladılar. Bu açıklamalar İlk defa yapıldığı için yardım karariy-le bu müracaat arasında bir münasebet görülmüştür, Hattâ bu yardım dolftyıslylc Türtdyenln müracaatının iyi karşılanacağını yazan gaze- ı teler de oldu. Ne Amerikanın Tlirlrlveııa rcrrfUH aHom. I
miyet ve kıymetin, ne de Türkiyenin denenmiş siyasetinin geçici hâdiselerle münasebeti olamaz.
Mesele yeni değildir. Tür-' ki yenin emniyeti dâvası, daha doğrusu Truman doktrini ve silâh yardımı ile beliren yakm alâkanın ve her fırsatta TilrMyeye verilen teminatın, Amerika ile Türkiye arasında. Türkiyenin dahil olacağı bir bölge and-takmasına Amerikanın iltihakı suretiyle ahdi bir vesikaya bağlanması meselesi öç yıldır görüşülmektedir.
Bu mesele, gerek Ankara-
Sabah Gazeteleri Ne Diyor ?
--- . - -. - —I
Yeni değişiklikler rivayeti karşısında Alildin Da ver CÜMnÜRİYET-teki başmakalesinde Ulaştımı* Bakanı Tevflk İlerinin Devlet Denizyolları nmum mBdörlü-ğiinde değişiklik yapmak niyetinde bulanduğu hftüundnkl rivayetlerden bnhlslr diyor ki:
(Tevflk berinin Türk denizciliğine plânlı bir İstikrar vermek m aksa an e bir Şûra kurmağı kararlaştırdığı sırada, Devlet DenlzyoUan Genel Müdürlüğünde yeni bir değişikliğin. bu istikrar rihniyetlne aykırı bir hareket olacağını düşünerek böyle bir hareketten tevakki edeceğini ümit ediyoruz. Hele kendisinin Ülaştırma Bakanlığından aynlîp M111! Eğitim Bakanı olacağı haberi doğru ise, akıl ve mantık, başka bir arkadaşına bırakacak bir Bakanlığın kadrosunda mühim değişiklikler yapmamasını icap ettirir.
Vazifelerini dürüstlük, ehliyet ve başarı İle yapanları değiştirmemek yeni İktidarın ve Adnan Menderes hükümetinin valileri ve şiarı İcabıdır, Dürüst olmıyanlar. liyakatsizler değiştirilmeli; fakat İş vş memleket Başbakanın son beyanatından menfaati adın* ötekilere doku-1 bahse dr rrit diyor M: nnlmemalıdır.» Yskl İktidar mensuplarının;
Yin© hükümet kararı hakkında
Profesör Ali Fuat BaşRİl 8ON POSTA'dj» yazdığı lıa^makalcde hükümetin Kore'ye askeri yardım kararın* temasta diyor kİ:
«Hükümet, borcunu bilen ve hüsnünlytiU® bunun ifası çaresini arayan temiz İnsanlara yaraşır bir zihniyetle kararını var nılftlr. Mokavele ve muahedelerin tefsir ve tatbikinde asil olan hüsnüniyettir. Bir muahededen doğan vecibelerden kaçınmak İsteyen kötü niyeti! bir hükümet İçin, yüzlerce müzevir avukat bulup işbaşı etmek güç değildir Fakat ferdler arasındaki münasebetler gibi, devletlerarası münasebetlerin de temeli; bu münasebetleri İdare eden hükümetlerin şeref ve haysiyet duygusudur. Diyebilirim kİ, son çeyrek asırlık devirde. Tükriyemlzde, hükümet, beynelmilel İşlerde, belki İlk defa, haysiyetli bir millet ailesi reisi gibi açık yürek)İlkle düşünüp hareket etmiştir.
Aferin, yüzlerce de la aferin Adnan Menderes hükümeti!»
Baisi nizamı âlem !
Yeni Sabah başmakalesinde
Cumhurbaşkanı
(Baş tarafı birinci nhlfede)
yecek yardımı yapılması talep olundu.
Bayar’m hitabesi
Celâl Bayar, salonda bulunanlara şu hitabede bulundu:
«— Arkadaşlarımızın fikirlerini yak in en öğrenmek maksa-diyle yapılan bu toplantıda müspet fikirler ortaya atılmış, ihtiyaçlar çok güzel ifade olunmuştur. İhtiyaçlar hep bir noktada toplanıyor. Mevcut imkânlarla. ihtiyaçlar telif olunmak sure tiyle derhal İşe başlanacaktır. Devlet bu mesel» İle çok yakından alâkalannuştir. Hükümetten aldığım bu fikri burada
ta devam etmiştir. Yeni ik-, 81x hükümet
tldann da bu ana dâvayı ele1 yardım edecek ve bu »uretJe bu yBrayı müştereken «raca-ğıx Herhalde en iyisi, ihtiyaca on uygunu neyse o yapılacaktır.»
Bir Baat kadar devam eden bu toplantıdan sonra Celâl Ba-yar, Vilâyete gelerek yardım iş-lerinl, yangm sah asırım bir an evvel temizlen erek plânla? tırıl -oıuı hususlarını tetkik etti. Ba-yaT, müteakiben Park gazinosunda şerefine verilen ziyafette bulundu.
Cumhurbaşkanının dünkü ve bugünkü tetkiklerinde, mllletve-klllertaden Kâzım Taşkent vs O aran 11 Bankası idare meclisi başkanı Oablr Belek birer mail müşavir olarak hazır bulundular ra alâkalılar» yapılacak içlerin mail ra iktisadi cepheleri baklanda izahat verdiler.
alması gayet tabiidir ve dıg siyasetimizin sürekliliğini ispat eder. Bunda yeni bir hâdise görmek, ve bu hâdiseyi Koreye yardım kararına bağlamak, bundan dolayı yanlıştır. Türkiyenin coğrafya durumu. Batı Avrupa ahvali, İngiltere ve Fransa ile itllfalnmıv gözonünde tutularak, emniyet dâvamızın Atlantik paktına girmek suretiyle mi, yoksa Türkiye-nln teklif etmiş olduğu başka şekillerde mi aranacağı meselesi yeni ahvale, ve imkânlara bağlıdır. Bunu derinden derine tetkik etmek ve ondan sonra kesin bir karara varmak vazifesi hükümete düşer.
Kore harbi, bu tecrübeden alınan dersler dünyada yeni şartlar yaratmıştır. Kore harbi ve bu tecrübeler, şimdiye kadar tutulan yolun doğru olmadığını, herhalde eksikler olduğunu gösterdi. : Amerika, bütün siyasetini , gözden geçirmek, Avrupa 1-1 Je birlikte yeni tedbirler almak zorunda olduğunu an- , ladı. Daha yıllarca tehlike , yoktur, deniliyor ve Türkl- j yeye gösterilen yakm ilgi bu . zaviyeden tahdit ediliyordu. i Kore harbi bütün görüşleri , değiştirdi.
Bu dönümde Türkiyenin ’ vazife ve mesuliyetleri oldu- 1 ğü gibi, başkalarının da Tür-j 1 kiyeye İhtiyaçları artmıştır. Karmakarışık, zayıf Avru- 1 pada Türkiyenin istikran ve 1 sağlam milli müdafaa kud- 1 retl. bugünkü durumda, büs 1 bütün başka bir kıymet kaşanıyor.
Necmcddln SADAK 1
rafından tecili kararlaştırılmıştır.
4 — Yangın sahasının plAnının yapılmadınr htOıtn baylanacak ve en kısa bir saman zar fin da İnşaata girişilmesi temin edilecektir. Bu inşaatın kış mevsiminden evvel İkmali için bütün gayretler sarfolunacaktir. Plânın yapılması v* imâr hareketinin hemen başlıy»bilmesi için varifelendlrllm mütehassıslar Bahkesire gelmek üzeredir. İnşaatın istilzam eylettiği (on ae-ceden u olmamak üzere) uzun v âdeti kredi kolaylıktan, Emlâk Kredi Bankası vaataslyle temin olunacaktır. Yangın dola-yıslyle hâsıl olan tüccar ihtiyaçlarının İcabında yangın sahası dışında temin! İçin Belediyeye lüzumlu kredi imkânları kendi mevzua ti içinde temin olunacaktır. Bu meyanda yangın sahası İçinde ve dışında bulunan Evkafa ait sahalardan da istifade İmkânları araştırılacaktır,»
Bayar Yalova'da
Cumhurbaşkanı Celâl Bayar. Büyük Millet Meclisi Başkam Refik Körelten ve refakatindeki' zevat saat H de BalIkesirlilerin
Tren kazası
Dün akşam saat on dokuza doğru Çekmeceden Sirkeciye galen (5 numaralı banliyö katan, Yenik apıya geldiği bir sırada basamakta huluntuı seyyar satıcı 21 yaşında 'Namık Kemal Vidtn isminde bir genç muvazenesini kaybederek düş-1 m üş ve başı taşlara çarparak BlmüsMIr
BalIkesirlilere yapılacak yardımlar
Balıkesir 8 — Cumhurbaşkanının refakatinde Balıkeslre gelen Maliye Bakanı Haili Ayan gazetecilere gu beyanatta bu-
«— Vatandaşların dileklerini dinledim. Yangından müteessir olan vatandaşlardan bir kısmı lls yardım komitesi mensupla-ruun da hazır bulundukları toplantıda felâketin ortaya koyduğu mtvzularta vatandaşların ihtiyaçlarını gönden geçirdim ra aşağıdaki «aslar dahilinde tedbirler almnıasınj karârlaştır-
1 — taşa mestılcart: Mahalli yardım komltaal tarafından bu güne kodaT kemdi imkânları nlabetlnde yürütülmekte olan iaşe yardımı genişletilecektir.
1 —- Yangından zarar görenlerin büyük kısmını küçük ticaret erbabı ile esnaf teşkil etmektedir. Maddi imkânları zaten mahdut olan bu vatandaşlara yeniden çalışmağa başlıyı*-Mbneleri İçin derhal temini İft-ıım gelen âlâ,t ve edevatla mü-tedavll sermaye ihtiyaçları, İcabında Maliye Bakanlığının temin edeceği imkânlardan da istifade suretiyle mahalli bankalar tarafından temin olunacaktır.
I — Yangına mâruz kalanların mahalli bankalara olan bamlarının alâkalı bankalar ta-
sinsi sinsi memurları tahrik İçin yaptığı propaganda, kabine şahinin en yerinde tekzip ve merhametine lûyık görünüyor. Adnan Menderes heyetin» bir İti-, ran ve tenkld yapılacak ise o da eski memurlara, hattâ en yükseklerine, dokunmak değil bunlara hiç İlişmemek yolunu tutmuş olmasıdır. O kadar kİ bazı eski İktidar düşkünleri, gizil ka paklı değil açıkça vb büyük te-tahflrle İlip ediyorlar kİ hükümet Demokratlarda. İdare blz-dedlr. Onları bu formülü Hâna sevkeden Amil ve sebep, bütün İdare cihazının hâlâ ve tamami le kendi mensuplarının ellerinde olmasıdır.
Ama buna rağmen eski Iktl-darcılaruı dilinden şikâyet ve feryat, eksik değildir. Nihat E-rlnı feryat eder. Kasım Gülek sızlanır. Neden sızlanırlar, Gü-Jek niçin radyoda, bizi konuşturmuyorlar diye ağlar durur.
insaf buyurun, hafızanız ne kadar gevşek. Sîzler seçim günlerinde bUe muhaliflere radyodan faydalanmak İmkânını ver dinle mi İdi? Seçim yıl ve gününde on dakika konuşmak 1-çln kanuna maddeler koydunuz du. İşte şimdi İktidar, sizin o kanunu tatbik ediyor o kadar. Bundan şikâyet bizzat hazırladığınız mevzuattan feryat olmaz nuî İnsafın hiç İzi kalmadı mı?
Korede Amerikan mukabil taarruzu
KomUnist kuvvetleri, Naktum ırmağına doğru sürülüyor
Nevyörfc 6 (R) — General Mc Arthur âaragâhının Ptıson üssüne karşı komünist tehlikesinin tamamiic bertaraf cdlımlg olduğunu beyan etmiştir.
Kore cephesinden gelen ha-beziere g3r« Amerikan mukabil taarruzu devam etmekte re komünist kuvvetler köprü başı-lar kurdukları Naktum ırmağına doğru sürülmektedir. Amerikan kuvvetleri şimdiye kadar 4 - 6 mil bir İlerleme kaydetmişlerdir.
Kore cenup cephesi, 2 (AP.l
— ÇLn]u mevkiinde taarruzda bulunan Amerikan mûrettep kuvvetinin komutanı tuğgeneral V/llliam B. Dean, diin, cenup cephesine giderek İnaiTUZ emri vermiştir.
General, Amerikan alay ve tabur komutanlarına Amel ika.ı kuvvetlerinin ILk. gece taarruzunu yapmaları hakkında emir vermiştir.
Dean, bu emri, sekizinci oni'i komutanı general Wai'on H. Walker ile müzakereden sonra vermiştir.
Muhtar seçimleri
Ulus ve Kudret gazeteleri, hükümeti baski yapmakla ithan ediyor
Koreye gidecek alay (Kaştaralı I inci sahifede) in komutasındaki bu birlik hareket tarihi olan 30 ağustosa kadar başka bir mahalde kalacak. Zafer Bayramı günü yapılacak resmi geçitten sonra Koreye hareket edecektir. Birliğe mensup erler Güihane hastanesinde umumi saftık muayenesine tâbi tutulmuştur. Gidecek bütün erler 29 doğumludur’ Aralarında 28 doğumluların bulunduktan haberi doğru değildir.
Koreye gidecek bu askerî birliğin dün Ayaştakl piyade alayından harÂetl heyecanlı tezahürata vesile olmuştur. Sabahın erken saatinde başlıyan hazırlıklar öğleye kadar devam etmiş, öğle karavanası yendikten sonra birlik, albay Asım E-ren’ln komutasında bir geçit resmi yapmıştır. Askerler bu peçitresm inden sonra ar-kadaşlariyle vedalaşmışlar, toplu olarak Ayaş kasabasına gelmişlerdir. Bütün Ayaş-lılar sokağa dökülerek askerleri selâmlamışlardır. Meydanda toplanan birlik İçin Ayaş müftüsü dua etmiştir. Akşam ÜEerine doğru birlik
zovav saat ıı ne Danıresıruı^oıı - .......
h»T»renı Oturt.™ teahOrtfrt- [Ankaraya müteveccihen A-U eehtrdHi amlflılar ve B:m- etmiştir.^
ya hareket ettiler.
Bursa 8 (Ata.) — Bugün saat 21.30 da Bfiyük Millet Meclisi Başkanı Retik Korattan ve Maliye Bakanı Halil Ayan ile Dirlikte şehrimise gelen Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, akşam yemeğini Çellkpalasta yedikten sonra saat 20.30 da Renk Komitanla birlik ta Yalovaya hareket etmiştir.
Kısa dalga İzmir radyosu
İzmir 8 (Ata.) — İzmir Enternasyonal fuarında bir dalga radyo istasyonunun ku -rulması İçin bir müddet evvel İzmir Belediyesi tarafından yapılan müracaata Bakanlar Kurulunca müspet cevap verilmiştir.
20 ağustos 1550 tarihine kadar İnşa edilecek olan bu radyo İstasyonu 400 Watt-Amper takatinde ve kısa dalga 40-50 metre arasında seçilecek Mr band dahilinde yayın yapacaktır. Bu İşle uğraşan teknisyenler yen! İzmir radyosunun yurdun her tarafından ûinlenebileceğini söylemektedirler.
Çalışma, Işletlemeler ve Ulaştırma Bakanlan
Şehrimizde bulunan Çalışma Bakanı Hasarı PolaLkan ve İşletmeler Bakanı prof. Muhlis Ete dün Bölge Çalışma Müdürlü ğiine gelerek Bakanlı klanın ilgilendiren muhtelif meseleler etrafında tetkiklerde bulun-' muşlardır.
Ûlaştırma Bakanı Tevflk İleri de Denizyolları gene) müdürlüğünde tetkiklerde bulnnnıug-tnr.
Birliğe komuta eden albay ; Asım Eren'in sabahleyin ya-I pılan hazırlıklar sırasında . İlk sözü: «Koreye dikilecek . sancağımızı hazırlayın!., d-s-, mek olmuştur. Albayın etea-. fında dolaşan diğer subaylar ı mütemadiyen yapılan go-, nüllü müracaatlarına cevap ; yetiştirmekle meşgul olmuşlardır. Gönüllü yazılmak 1-çin 28 doğumlulardan müracaat edenlerin sayısı 300 fl geçmektedir. Terhisleri yaklaştığı için bu müracaatlardan hiçbiri kabul edilmemiştir.
’“| Öğleden sonraki merasim ' sırasında birliği teftiş eden B1 albav Asım Eren arkadaşlarına:
' — Merhaba! demiş, hep
bir ağızdan verilen:
— Sağol! sözüne mukabe-r lefcen:
— Sîz de sağolun! diyerek ‘ sözlerine şöyle devam c₺-: mlştir:
' — Arkadaşlar! Alayın san
cağı ve bazı ark&daşlanmz-la birlikte aranızdan ayrılıyoruz. Alayı İhsan Vural’a emanet ediyorum. Burada kalanların da bizim orada, yapacağımızdan irisini yapacaklarına eminim. Burada kalanlara sağlık ve başarılar dilerim.
Albay Asım Eren‘ln hita-ı besini mü ta akıp bir teftiş yapılmış, alaydan ayrılan ı birlik diğer arkadaşlarının önünde kısa bir resmi geçit ı yaparak yola koyulmuştur. ■ Bu sarada yollan doldu-' ran köylü kadınlarının, er-, ferin arkasından testilerle su döktükleri;
— Sağ gidin! Sağ gelin! diye bağırdıkları İşitiliyor-Idu.
Ankara 9 (Akşam) — Pazar günü yapılacak olan muhtar ■eçlmlerl partilerin başlıca faaliyet metEUu olmasındadır. Bu günkü ülns gazetesi Halk Partisinin muhtar seçimlerine gireceğini ilân etmiştir. Bu münasebette gazetede neşredilen yanda «Demokrat Parti İktidarının aldatıcı telkinlerine inan-tn.njT.niz. Demokrat Partiden cl-mjyan muhtariann seçiiseler bile vazife rerlimlyecegl. yahut C. H. P adaylarının muhtar Ft-çltmlyeceğl yolundaki propagan dalar tamamen asılsızdır. İktidara geçinceye kadar dünyanın en güzel valilerini yapar, fakat İktidara geçergeçmea büyük zarflar gösteren bir partinin, müh (.ar ve İhtiyar heyeti adayları na oy vermek İçin kanun! hat tâ vicdan! hiç bir sebep yoktur» denmektedir.
Millet Partisinin sözcülüğünü yapan Kudret gazetesi ise iktidar partisinin muhtar seçimlerinde halka mânevi baskı yap mağa başladığından fteâyet etmekte: «Yapılan tamim ve beyanatlarla vatandaşın hür vicdanında tereddüt ve endişeler yaratılmağa çalışılıyor.» demektedir.
Kudret gazetesine Millet Par-tlşl teşkilâtından gelen bir telgrafla da Demokrat Parti meclis grupu başkan veMH Abidln Potuoglu'nun bir propaganda konuşmasını ele almakta ve köylüye hitaben yapılan bu konuşmada Abidln Potuoglu’nun şunlan söylediği yazılmaktadır: «önümüzdeki seçimde muhtarı Demokrat partili seçmez iseniz
İstanbul Bw«uxn-.n l/a/IMO llnlICTİ
bir karış bile toprak alamazsınız.*
Muhalefet gazetelerinin muh tar seçimler! hakkuıdaki görüşleri bn yolda İken Ulus gazetesinde yazdığı bir makalede Nihat Erim de şöyle demekledir:
*— Demokrat Parti İktidarının vatandaşları mânevi bir baskı altına almağa çalıştığını göstermektedir. Her tarafla hükümet elimizdedir. Muhtarlar. Belediyeler, İl genel meclisleri bizden olmazsa işleriniz gorühnea gibi yakışıksız- propagandalar kulaktan kula£a fısıldanmakta İmiş. Biraz üstü kapalı olarak Demokrat Parti mrekezi tarafından yapılan tamimde ve mahalli gazeteler de bu şekilde t tikiııler yapılmak-tadm Hattâ Demokrat Partili olmıyan muhtarların seçimi tasdik edflıntyecek diyerek vatandaşı şaşırtmak İsteyenler de varmış. Se^mler, kanunun emrettiği tarzda yapıldıktan sonra onların neticesini tanımamak veya değiştirmek yetirisl hiç kimsede yoktur.Vatanğs; 1ar kimi isterlerse seçecekler ve vazifeleri seçilen insanlar tarahn dan eorûlecektîr. Türkiye kanunun hâkim okluğu bir memlekettir. Kanunu Ihlid eöecelt olanların yakasına hiç kimseden emir almayan ve körkma-yvn yargıçlar yapışıcn Mır. >
Murat Güîer
Manş’ı yüzerek geçme teşebbüsünde muvaffak olamadı
Cko - Grh - Ne? 8 «A A.» —
ÇEK l E H
Uonar» i Srrlln ".ES
New York İM Dolat 48215
Parır UJOFtbi-.sis r. a «o
Stokboıra W l«w k« « ıan
Cecenr» 100 îrvtcr* r s»c?
AmMcrâm JOVFlartD VİBMO
BrOksel nco Hetcısn t »■«“
.Urban 10(1 EsKuce- «7HHı
ES-HAM VE rOÜVJltaJ
% v raJiU rmvu.uj’
Slvar • RTTMrtıiT ı 20.40
Sıva? • Eminim â-S »0 3*»
imi Demirrolu t »ta
15M1 Drmlrvotn D »10
UM1 Dcmlrvotu IH 30 10
Mil» MOdafaa M 46
Mfril MOttıtaa ıı WîO
Milli Müdafaa İD »10
ktdb MOaataa IV____________ŞO7D
% 8 FAIZU rOHVİLLEH
«Üniteli Press*-:
Murat Güler yüzmeğe Haşladıktan 21 saat sonttı MaüŞi seçme ıeşeWüsünü tef ket iniştir. Murat Güler denizden çıktıfiı , zurnan Ingflre-e sahiline 2 mü mesafede tmhınuyorciu ! - -
I Murat pazartesi gurtı yazme-j (te başlarken Manşı otuz saatte geçmeği ve fırtınalı hararla yüz me mukavemet rekoru kınnap I islediğini soylemişür.
Murat San DiegoJu daktilo 31 yaşındaki Florence chad-wickThı kentlisini geçmesi ve İngiltere sahiline vararak Manjı geç—.e rekorunu kırması /işerine yüzmeyi terketmiştir
%. u FAİZLİ rar» tura iMto tanrüı
% » FAtZLİ İAlSVİlira
Demlrycl» İV *•■—
DemirvclU' g ___________________87 811
AHABOLtı DEMnrcom gkppu
1-» U2JD
Hıra» senetleri * O B»
MOmerslI «W c ~
$tBXEl HİSSELEHİ
McrJre» Biiııoı» 123 —
Arslnn çimento 1520
'I ricarel Bankam $■—
İS BnjlKM1________________________30 —
SAHRAfl.AlİfiA AjLTta
SstıylM
Bir tayyarecimiz şehit oldu
Bursa 8 (Türk Ajansı4 — Gece uçuşuna çıkan Bursa tayyöre alayına mensup Tander-bold tipi uçaklardan biri, mo tbrde çıkan bir ârıza ctatayısüo Kütahya İle Eskişehir arasında yanarak düşmüştür. Pilot üstçavuş Temel Altınışık şehit olmuş ve cenazesi kaldırtmak d-wre şehrimize getirilin içtir.
Gulaen ■ 33.—
Türe uras» 84.—
Sterim 4S.SS
KUJCc 3.03
Rejat 3T-
Bir uçağımız mecburî iniş yaptı
Tatbikat uçuşu yapmakta o-lan askerî bir av uçağı dıin sabah saat 10.30 da YegUküye ı-nerken motördek! âni aiiüâ yüzünden meydanın batı Vrmr k mecburi İniş yâpmışfiT T ehwmınlyctste hasara rrtrnnrv pTlot alruuton hafil surette h-' relerrmiştlr.

L
9 Ağustos 1950

[aksamaksam-?]
Dandingala...
Galatasaray’da okuduğumuz sırada, Fâzıl isimli lâti-feci. rıükteci bir arkadaşımız vardı. Her gün yeni hikâyeler uydurur, muziplikler yapardı. Hocalardan, mubassırlardan epeyce cezalar da alırdı. Fâzıl* ı son seneler gözden kaybettim. inşallah sıhhatte,afiyettedir. Neslimizin bütün GalatasaraylIları, onu «şarkıları- ile. hafif, neşeli. ruhu île tanırlar.
İhtimal şimdi kendi de ut utmuştur. Fâzıl arkadaşımız. sermubassırın gayretkeşçe bir faaliyetini protesto maksadivle şöyle bir beyit uydurmuş, tebeşirle kara tahtaya yazmaktan kendini alıkovamavip izinsizi almıştı:
Dandingala. dandingala. dandingala. dlnga!
Bi-illet olan insana İster mİ şirin gal
Dünkü gazetelerde iri serlevhalar altında şu satırları görünce aklıma Fâzılın beyti birdenbire geliverdi:
Seyrüsefer işleri
Amerikalı mütehassıs tetkiklere başladı
Şehirlerarası seyrüsefer işlerini tetkik etmek üzere Ankaraya davet edilen AmerikaİL mütehassıs şehrimize gelmiştir.
Istanbulun seyrüseferi hakkında alâkalılardan İzahat alan ve şehirde tetkiklere başlayan Amerikalı mütehassıs, seyrüsefer işlerinin düzelmesi İçin yeniden açılması İcap eden yol ve caddelerle usul ve nizamlara dair tavsiyelerde bulunacaktır.
Bu arada şehrimizde işlemekte olan nakil vâsıtalarının on bini geçmekte olduğu da goz-önünde tutularak mevcut yol ve caddelerin daha ne kadar vasıtanın işlemesine imkân vereceği araştırılacak tu-.
«Grev meselesi tetkik ediliyor. Hükümet, prensip olarak her şeyden önce işçiye grev hakkını temin etmeğe çalışıyor.
Ankara 4 (Telefonla) — Demokrat Parti iktidarının ele aldığı mevzulardan grev meselesi etrafında Çalışma Bakanlığındaki çalışmalar ilerlemektedir...» ilh...
Valiyi ziyaret
Vaşington İnternasyonal Bank’rn Türkiye mümessili olan James M. Barker İle O. Stevart Mason, vali ve belediye reisi prof. Fahrettin Kerimi dün saat 1İ,3q da makamında ziyaret ederek görüşmüşlerdir .
Eğenin rekoltesi
Meraklı bir sual: üçüncü dünya harbi yakın mıdır?
Belediye seçimi
C. H. P. nin namzetler hakkında bir kararı
Bahtfe 8
Gazelli şarkılar
Kötümserlerin mütalâaları — İyimserler ne diyorlar?
Umumî kanaati Batı devletlerinin askerî kuvvetlerini arttırmağa karar vermeleri sulh ümitlerini kuvvetlendirmiştir
İkinci dünya harbinden evvel Fransanıtı medarı İftiharı olan Alp avcı taburları
Gelecek ayın İlk pazarına tesadüf eden 3 Eylülde yapılacak belediye seçimi İçin partilerin yoklamaya başladıklarını yazmıştık.
Halk partLsf namzetlerinin yüzde yetmişi partinin kaza teşekküllerinde, yüzde otuzu dfc vilâyette yapılacak yoklama neticesinde belli olacaktır.
Ancak Halk partisi yeni şehir meclisini yeni elemanlarla takviye etmek İstediklerinden eskiden şehir mecilslnde üye bulunanlar yüzde otuzlar Arasında yer almıyacaklardır.
Bıı suretle Halk partisi namzedi olmak isteyenler İntihap kabiliyetleri gördükleri kazalara müracaat ederek kendilerini yüzde yetmiş nlsbetlndekl namzetler arasında yoklamayı kazanmaları parti vilâyet başkanlığından yapılan bir tamim ile bildirilmiştir.
Belediyeden haklı bir sual
Derhal sunu siiyliyelim ki brn şahsan grev mevzuunu Halk Partici seklinde değil, Demokrat Parti şeklinde düşünüyor: yeni iktidarı evvelki vaitlerinde ve şimdiki faaliyetinde, iyi niyetinde haklı buluyorum. Mademki demokrat rejimi kabullendik, tek partili devrin «tanzim edeceğim deyip tanzim edemiyon» usullerinden ayrılmak zaruretindeyiz. Büyük demokrasilerin asırlık tecrübelerinden, vardıkları nihai kararlardan faydalanmalıyız.
O başka mevzu.
Fakat bu is. doğacak bîr çocuğa, kundak, beşik hazırlamadan: — ölüm mukadderdir nazariyesiyle — kefen, tabut hazırlamağa benziyor.
Yukarıya naklettiğim serlevhaya dikkat etmişsinizdir : «Prensip olarak her şevden evvel grev hakkını temin etmeğe çalışıyor...
Bir insan fazla şişmansa, eavıflama ilâcı verilir. Fazla zayıfsa, şişmanlatın deva sunulur. Münkabıza sinameki! İshalliye sade kahveli bol limon!
Bizse, «Prensip olarak, her şeyden evvel- ishalliye sinameki dayıyoruz.
A efendim, iş yok, işsizlik var, köylüsü, rençperi, mütehassısı, lise mezunu, üniversite mezunu, işsizlikten, yahut çok iş karşılığı az ücretten hant hant ötüyor. Madem yeni bir rejim kuruldu. yeni işler açmayı. «Prensip olarak her şeyden önce- ilk gave bilmeliyiz.
Evvelâ kundak, sonra teneşir!
Aksi takdirde, çocuk Fâzılın bevtini birlikte okuruz:
Dandingala...
(Vâ - Nû)
Bu yıl kuraklıktan dolayı düşük olacak
İzmir — İstihsal mevsimine girildiği İçin rekolte tahminleri hakikate daha yakın olarak yapılabilmektedir. Alâkalıların verdikleri malûmata nazaran Ege bölgesi .ilk anlarda çok müsait bir manzara arzetmiş olmakla beraber, son zamanlarda esen devamlı poyraz vc devamlı kuraklık yüzünden: maalesef bu yıl çok düşük bir rekolte He karşı karşıya kalmıştır. Havaların kurak gitmesi hemen hemen tütün mahsule tesir etmiştir. B-ı yüzden çeşitli rekolteler de yiizde 25-30 arasında noksanlık bulunduğu tanmin olunmaktadır.
Bu yıl incir rekoltesinin 20 milyon kiloyu zor bulacağı söylenmektedir. uzum mahsulünde İse noksanlık ilk tahminlere nazaran % 25-30 kadardır. Ekseri yerlerde taneler ufak olduğu için rekoltenin 50-55 bin ton civarında olacağı hesaplanmaktadır.
Pamuk rekoltesinde de. ilk tahminlere ve geniş çekiliş nis-betlerine göre, mühim noksanlık olduğu, kuraklık ve poyrazlar yüzünden bazı yerlerde randımanın % 30-40 arasında eksildiği söylenmektedir. Tütün de aynı durumda bulunmaktadır.
Fakat Avrupa devletleri de Amerikanın yalnız başına bütün dünyayı müdafaa edemiye-ccğinl takdir ediyorlar. Bu sebeple her memlekette askeri kuvvetin arttırılmasını istiyen-İrr çoğalmaktadır. Harbin önüne geçmek İçin hazırlıklı olmak mış olmakla beraber, askeri
tazimdir. Unutmamalıdır kl, kuvvetini arttırmağa karar
bir harlı, kazanılsa bile, askerî [ vermiştir. Fransız ordusu, yeni hazırlığın sebep olduğu masraf- bir hamle İle, kısa bir zamanda lan çok pahalıya malolur.
Kore harbi herkesin gözünü! açmıştır. Şimdi her tarafta ye-! nlden bir silâhlanma yarışı baş lıyacaktır. Bazılarının istedikleri gibi atom bombası kullanmak zamanı gelmemiştir. Bilâkis atom harbinin dehşeti karşısında son harbin açlığı yaraları henüz, kapatanınmış olan memleketlerin ihtiraslarını fren
i açıkça yazıyorlaı ve bugün tam teçhlzath ancak beş Fransız tümeni bulunduğunu söylüyorlar. Fransa yeni bir harbin ve
i yeni bir İstilâ tehlikesinin rnem-lekele çok zararlı olacağını anladığından, bir parça geç kalmış olmakla beraber, kuvvetini arttırmağa
Resim sergisi
Güzel sanatlar birliği 10 Ağustos perşembe günü saat 17.30 da Galatasaray lisesi salonlarında bir resim sergisi açacaklardır.
İskenderun vapuru İtalya’dan geliyor
Bir müddettenberl Ansaldo tezgâhlarında inşa edilen ve geçenlerde her işi bitirilip heyetimize teslim edilen Denizyollarının «İskenderun» vapurunun bugün Italyadan limanımıza müteveccihen hareket edeceği haber verilmekledir.
Gemi gelince İç hatlarda servise girecektir.
TUR AL
öksürüğü keser
Atatürk’ün doğduğu evden getirilen toprak
Atatürk'ün Selânik te dünyaya geldiği evin bahçesinden toprak alınarak şehrimize getirildiğini yazmıştık. Selânlk tıp fakültesi talebe ve profesörleıl tarafından sanat eseri bir toprak vazo içinde getirilen bu toprak dün misafir profesörler ve öğrencilerden müteşekkil bir heyet tarafından vali ve belediye başkanına teslim edilmiştir.
Toprak vazo ile beraber Şişlideki Atatürk müzesine konulacaktır.
Virajlar çizgi ile ayrılıyor
Emniyet 6 ncı şube müdürlüğü. caddelerdeki nakil vasıta-İminin akınına mâni olunmaması ve vasıtaların blrblriyle çarpışmaması için virajları çlzdlrmektedlr. Gelen ve giden otomobiller bu çizgilerin arasından geçeceklerdir. Bu suretle virajlardaki anî durmalara da mâni olunacaktır.
Bu iş iki gün İçinde sona erecektir.
Herekede tifo aşısı
Heı-eke (Akşam) — Yaz mevsimi ve şiddetli sıcaklar dolayı-siie muhtemel bir hastalığa karşı korunmak üzere Sümer-bank Herekç fabrikası memur ve personeline tifo aşısı tatbikine başlamıştır.
Kore harbi bir üçüncü dünya harbine sebep olacak mıdır?... Şimdi her taraftan en çok merak edilen ve herkes tarafından ençok sorulan sual budur... Uzak doğudaki harb, dünyanın diğer taraflarındaki gergin vaziyet bir çoklarını kötümser yap iniştir. Bir Fransız mecmuası düşüncelerini şu suretle hülâsa ediyor
1 — Sinir harbi beş seneden beri devam ediyor. Amerikan ve Rus gemileri Kore açıklarında, aynı sularda gidip geliyorlar. Bir gün kazara bir topun patlaması harbe sebep olabilir. Unutmamalıdır kl Alman-yada. Avusturyada. Korede Amerikalılarla Ruslar karşı kar Siyadırlar.
2 — Harb başlarsa bunu mu- __________________ _________________,_________________
ay yen bir sahaya İnhisar ettir- temeğe ve akıl ve mantığın se- teşvik kanununda yeniden bazı mek güçtür. Kore meselesi Yu- sini dinlemeğe mecbur kalacak-[ değişiklikler yapılması kararlaşılan İç harbine benzemez. Kore- lan, bu suretle yeni bir dünya mıştır. Memlekete turist işleri de Amerikan askerleri harbe- harbi İhtimalinin ortadan kal- İçin yabancı sermaye celbine diyorlar. | kacağt ümit edilebilir.» I dair kanunda bazı yenilikler
3 — Rusların. Amerikalıları Batı devletleri filhakika. Fran- olacak ve oiel İnşaatında lil-Uzak doğuda meşgul ederek sız mecmuasının bahsettiği, lüzumlu bütün malzemenin It-başka taraflarda yeni darbeler gibi, hazırlıklı bulunmağa, as- hail gümrük resminden muaf indirmek istedikleri ihtimalin- keü kuvvetlerini arttırmağa den bahsediliyor. Bu fikirde O- karar vermişlerdir. Son gelen lanlar diyorlar kl: «Yugoslav, telgraflar Fransanın askeri büt-hududunda beş Bulgar ve Ru- çeslnl bir misil arttıracağını, m»! tümeni tahşit er Biniştir. Ingiltere'nin, diğer batı devlet-Sovyetler İrana bLr nota vere- terinin de bu hususta Fransa rek Amerikan dostu politikası- gibi hareket etmeğe karar ver-nı değiştirmesini istemişlerdir.' diklerini bildirmekledir. Bu Berllnde gerginlik artıyor. | devletler şimdiye kadar askeri
4 _ Amerika kısmi seferber- teçhizatın Amcrlkadaıı gelme-ıı»a KaaiamtıK» d» ı,afeti fea_ sini bekliyorlar, adetâ kollarını
kavuşturmuş oturuyorlardı. Bu yüzden, bir zamanlar Avrupa-nın en kuvvetli ordusuna malik olan Fransanın askeri kuvveti
tensik edilir, diğer batı devletleri de hazır bulunurlarsa bunun üçüncü bir dünya harbinin önüne büyük ölçüde geçeceği ! söylenebilir.
Turizmi teşvik kanununda değişiklik
Ankara 8 (Akşam) — Turizmi
tutacaktır.
tu
Harbiyede bir semt halkının şikâyeti
Harbiyede Çayır ve.ÇLmen sokakları halkından bir çok imzalarla bir mektup aldık. Bunda deniliyor kİ:
«Harbiyede Çayır ve çimen sokaklarının birleştiği 3 yol ağzında belediye tarafından 200 metre uzunluğunda. fl metre yüksekliğinde, 4 metre kalınlığında bir İstinat duvarı yaptırıldı, bunun İçin on bin Hra sarfcdlldl. Duvarın lkl tarafı çukurdur ve B metre kadar kısmı tamamlanmamıştır.
Şimdi bu noksan lkl kısmın arasına bir vatandaş bir gecekondu kondurdu: lkl taraftaki çukur da bir çöplük halini aldı Buraya dökülen çöplerden fena bir koku çıktığı gibi sinekler de çoğalmış ve o havalı halkın sıhhatini tehdit etmeye başlamıştır. Bu duvar lamamlanmıyacak ise on bin lira neden sarfedildl? Tamamlanacak, o semtte oturanlar güç durumdan kurtarı-lacak'arsa ne bekleniyor?»
Belediyenin dikkatini çekeriz.
llğe başlamıştır. Bu kabil hazırlıklar dalma endişe vericidir.
İyimserler
Buna mukabil vasiyette fazla
Alafrangacı değilim. Onu da dinlerim. Amma bana asıl zevk veren alaturka musikidir. «Geri kafalı, zevki incelmemiş* diyenler umurumda bile değil. Öyle lâflara kulak tıkarım. Açıkçası budur işte; ben alaturka musikiyi severim, ondan zevk alırım. Benim zevkim de başkalarının umurunda değil ya, o başka mesele!
Geleliıp bahsimize. Alaturka musikiyi sevdiğim için, son zamanlarda duyduğum üzüntüyü açığa vurmak isliyorum. O caanım musikimizin çeşnisi bozulmağa başladı. Ehil olmıvanların ağızlarında alaturkanın güzelim ahengi eciş bücüş oluyor. Uçkur havalarını bile doğru dürüst söylemekten âcil kimseler ağır şarkılar okumağa yelteniyorlar. Kıınıiıı-11 racılık zenaatını g özününe getiriniz. Bir kalfa kaç yıl-fi da yetişir? Bir de Sibel hatlar arasındaki musikinin t| haline bakınız. Gırtlaklarını O titretip genizlerinden ses çı- — karabilenler hanende kesiliyorlar. Çalgılı gazinoların .= sahneleri alaturka üstadla- P riyle doldu! Yazık, böylele-ri radyomuza kadar da > sokulabiliyorlar. işte bunun Q) içindir kı alafrangacılar ve Q) gösteriş gayretiyle öyle ge-^ çinenler Türk musikîsinin aleyhinde lâf etmekte kendi- o lerini haklı buluyorlar.
Sor> zamanlarda okuyucu-"O 1 arımız arasında bir de ga- jtJ zelli şarkı merakı başgöster- (0 di. Hem de salgın halinde (D bir merak. «Falan söyliivı>r>n da ben n.çin söylemiyeyinı'.’»
Söyle, sen de söyle amma, gazel atmağa talanın hançe-resi müsait olabilir de seninki olmıvabilir a hemşire, a kardeş! Bu işi falan da yapmasa daha iyi olur ya.
Nedir o uydurma şeyler? Oynağımsı havadan bir şarkı başlıyor, üçüncü mısraın sonunda birdenbire gırtlağı sıkılmış gibi sesi kısılıvert-yor ve ardından bir yaygara kopuyor. Medet Allah! Ne eazel, ne gazel! Evlere şenlik. cenaze arkasından dövünür gibi fervatlar, üvey ana çimdiği vemiş gibi çığlıklar, gıdıklanmaktan katılıvor-muş gibi haykırmalar, boğazına leblebi unu kaçmış gibi hırıltılı, öksürüklü gırtlak nağmeleri... Ikına sıkma, kızara morara vaveylayı basıyorlar. Onların grrtlaklan yırtılıyor, dinleyenlerin kulakları tırmalanıyor. Göğüsleri tıkanıncaya kadar bağırıp çağırdıktan sonra derin derin soluyarak makamı değiştirip şarkının ilk mısraını tekrarlıyorlar.
Herhalde bu yaygaralardan da zevk alanlar vardır amma musikiden az çok anlıya nların zevkleri rencide oluyor. Gazel, gazel olarak dinlenir ve illâ, hakiki erbabı tarafından okunmak ve usandırmamak şartiyle.
Cemal Refik
RADYO
Yüksek okullar talebe birliğinin balosu
İstanbul yüksek okullar talebe birliği 5 Ağustostan 12 Ağustosa tehir ettiği büyük yaz balosunun hâsılatını Balıkesir yangın felâketzedelerine bırakmağa karar vermiştir. Balo 12 Ağustos cumartesi gecesi Yeşilköyde otel Deniz Park'ta verilecektir, Davetiyeler Soğan-_ —-----------, t ağadaki birlik merkezinden te-
tir, Fransız gazeteleri bıınu min edilebilir.
uuna muKaoıı vazıyetçe razıa . . , ---- ------
endişe edecek bir şey olmadığı- ..uçu svlCredcn aşağıya İnmiş-
in iddia edenler çoktur. Bunlar
diyorlar ki:
1 — Ingiltere Amerika ile Mos kova arasında tavassuta çalışıyor. Bu teşebbüs neticesiz kalırsa Hindistan müdahale edebl-bllir.
2 — Sovyeiler Amerikanın a-tonı sahasında pek büyük bir üstünlüğe malik olduğunu biliyorlar. Yapılacak bir atom taarruzu Kafkas petrollerini tahrip edebilir.
3 — Moskova ancak kısa bir harb! kazanabilir. StaMn Edene »Ben nerede durmak lâzım geldiğini bilirim, Hltler bunu bilmedi» demişti,
4 — Birleşmiş Milletler teşkilâtı uyuşukluktan kurtulmuştur,
5 — Bütün milletler sulh İstiyorlar.
Her taraftan hazırlık
Fransız mecmuası bundan sonra diyor kl:
«Amerikalılar askeri kuvvetlerini arttınyoriar ve Amerikan sanayiini harb devresi Istlhsalâ-tını temin edecek şekle sokmağa hazırlaniyorlad. Bu suretle süratle yeni tümenler teçhiz etmek mümkün olacaktır. Fabrikalar tank, top. uçak, asker naklederek büyük uçaklar yapacaktır. Amerika Üranlum, Plutonlıım bumba stoklarını arttıracak, hidrojen bombasını, diğer yeni cihazları hazırlıyacak tır. Dunlar hem Avruponm. hem diğer kıtaların nödafaa-j sına yarıyacaktır.
Amerikanın tanınmış zenginlerinden Betty Hutton dördüncü defa olarak evlenmiştir. Yukarıda genç kadın bindiği vapurun güvertesinde görülüyor.
İSTANBUL RADYOSU Öğle v» CtoSrimlln
12.57 Açılıı ve programlın-.
13.00 Haberler.
13.15 Öğle konseri «Pl ».
13.45 Şarkılar. Okuyan Arif Cojkuö-ny. Çalanlar: Cevdet ÇoglB, Ercüment Batanav Yorgo Ba-
14.20 Serbes saal
14.30 Oyun havaları ve tUrklUu «Pl’»
14.50 Dana rnilzlgl «PL».
>5,00 Programlar vc kapanış.
17.57 Açılın ve programlar.
18.00 Ch milzigı «Pl»
18.10 Şarkılar. Okuyan- Mualll Gök-c«y.
19.00 Haberler.
19.15 İstanbul haberleri.
10.20 Türküler. Okuyan: Zehra Bilir Çalanlar; Hakkı Derman, laman ve Kadri şençaUr, Necdet Ce-
20.00 Radyo salon orkestra» konseri.
20.30 Teknik Üniversite Talebe Birliği adına konuşma,
21.00 Şarkı ve tflrküler
21.30 Tlıals ■ Radyofonik temsil.
22.15 Operalardan müzik «Pl.».
23-45 Haberler.
23.00 Dans müziği «Pl
23.30 Programlar ve kapanı».
ANKARA RADYOSU
Bu akşamki program
12.28 Açılı» ve program.
12.30 M. S. ayarı vc S-arkıIar. Okuyan: Sadi Hosses.
13.00 Haberler.
13.15 Orkejtra eserleri cPL>.
13.30 Öfilc Gazetesi.
13.45 Müzik «Pl.,
İİ.O0 Hava raporu. ak-ı»m programı vc kapanı».
17.58 Açılı» vc program.
18.00 M. s ayan ve Şarkılar. Okuyan: Nevin Demlrdöven
10.30 Konuşma: Çlitçttcrlo baebaja.
18.45 MUSÜC «Pl,».
İfl.oo M. s. ayarı ve Haberler.
10.15 Tarihten Bir Yaprak.
19.20 Senfonik eserler «Pl.».
20,00 Halk türküleri. Okuyan: Mu raf-for Akgıln.
20.15 Radyo Gazetesi
20.30 Serbes saat
20.35 Tarihi Türk mUılgl «İdare öden: Mesut Cemil».
21.15 Konuşma.
21.30 Dan» müzikleri «Pl.».
22.00 Konuşma.
22.15 Müzik «PL».
22.30 Şarkılar. Okuyan: Salma Sinan.
22.45 M. S. ayarı ve Haberler.
23.00 Program va kapanı».
Yarın sabahki proaraza
7 20 Açılış vo program.
Dr. İbrahim Zati öget’in ölümünün beşinci yıldönümü Doktor tbrahlm Zati öget’in ölümünün beşinci yıldönümü münasebetiyle bu akşam saat 17 de Nişantaşmdaki Güzel Bahçe, Kuyulu Bostan sokağında Ferah apartımanmda mev-lûd okutulacaktır.
Sadi Tek jübilesi
Geçen hafta verilecek iken havanın muhalefeti yüzünden geri bırakılan Sadi Tek Jübilesi 12 Ağustos cumartesi akşamı saat 22 de Açıkhava tiyatrosunda yapılacak ve sabaha kadar devanı edecektir.
Bir motor battı
Galip Çıngıllıya alt Esin mo-töril cumartesi günü saat 12 ye doğru şile önlerinde su al-mıya başlamış ve sabaha karşı batmıştır, Can kaybı yoktur. Motör ile İçinde bulunan yüz ton demir sigortasızdır.
7.30 M. S. ayarı.
7.31 Ne-jOİl parçalar «Pl-».
7.45 Haberler.
8.00 Saz «serleri va »arıcılar «Pl ». 8.15 Hafit molodUer «Pl.».
8.2S GUnlLa programı va bava raporu.
8.30 Hafif minik «Pl».
9.00 Kapama.
Sanı re «
AKSAM
Şilede yanan bir cami yeniden yapılıyor
Caminin temelatma resmi pazar günü merasimle yapıldı
Yeni caminin maketi
Şile, îstanbulun Çok şirin birimobillerle, otubüslerle gitmiş kasabasıdır. Tabii güzelliği, na- binlerce İnsan vardı. Gerek §ı-dlr bulunuT mükemmel kuntsa- lelllerin, gerek misafirlerin işliyle İstanbul clvmınm. en cazip tirâklyle yapılan temel atma bir turistik merkezi olmağa merasiminde evvelâ Beledlyo namzet iken, ne yazık kİ, bura- Reis! Ahmet Remzi Acar, bir alnın tanzim ve İmarı hususun-'nutuk söylemiş, yanan caminin da en az bir himmet bile gös-'yerine bir yenisinin yapılması ter İlmem İştir. ı hususundaki Çilelilerin azlini
fstanbrlun en mühim tnül- ve kararından bahsetmiş; şlle-hak kazalarından birinin mer- ı kczl olan bu kasaba, harabe ha- i Ündedir. Bilhassa îstanbulun i ecnebi işgalinden kurtulmasından pek a sonra çıkan şiddetli bir yangın neticesinde kasa- i banın sahil kısmı tamamlyle t yandığı gibi, bu yangın sırasın- ! da başlıca mâbedl olan Hacı Kasım Oönanl camisi de kül ol- • muştu.
Çileliler, bugün harabe halinde minaresi bulunan bu camiyi ' yeniden yaptırmağa karar ver- ı mlşler ve b’.ı maksatla — Şişli ; camisi statüsünü esas İttihaz e- ; denek _ bir de demek kurmuş- ; lavdır.
Dernek, şimdiye kadar beş bin neeumue Hinı»aı>w ----------
liralık btr leberruat teminine ğından bahsetmiştir, muvaffak olmuştur. Bunun üze-1 Fuat HtılCsl Demircilinin bu riuf caminin inşası şişil camisi teminatı Çilelileri çok memnun binişi mimar Vasf! Egell'den İs- etmiştir.
tenmişUr.
Şişli camisinin inşasında sanat kudretini İspat eden kıymetli mimari üstadı Vasfl Egeli bir plân hazırlamış, ve plâna göra bir de maket yapılmıştır. I etmişlerdir. Cami lnsa Drrntsi. şilenin 27 seneden beri müftlliğini yapan " ”nn Kl" ' ve dini tahsilini Mısırda Ca-miülezher’de İkmal eden Vahl-deddln Öztaşm reisliği altında faa'lvete geçmiştir.
în-aata alt hazırlıklar ta-, ......
manVandıgından pazar günü da katoltklerlnin ve mütleflk-carrinln temel alma resmi, ts- 1*-*» muhalefetine rağmen, Bel-tanbuldan giden misafirlerin Çİka delegesi Paul Henrl Spaak’ı hııv.'riyle yapılmıştır. ı başkanlığa seçmiştir.
Sile, yukarıda kaydettiğimiz Gizil reyle yapılan seçimlerin git-' îstanbulun en giizel bir sonunda Spaal: lehine 90 ve a-plâiına malik bulunduğu İçin, leyhlne 20 rey verilmiş olduğu cumartesi ve pazar günleri oto- görülmüştür.
Genç kızların nehir kenarında dans âyini
Kabile reisi île anlaşma — Üç torba para — Timsahla mücadele hazırlığı — Genç kızların şarkıları — Tamtamciların gürültüsü
35 -
Çeviren s •——s
Hami BEKEM |
Sadık kfihyum lCapulolo yerlileri benim gayet sulh «ever bir İnsan olduğuma İkna etmek 1-çin elinden geldiği kadar uğra- utcrmc
51yor, onların yapacakları Jo relsıne btr torbayı hedl-
aylni görmeme müsaade etmeî| lerlnl temine çalışıyordu. Yerlilere hitaben, eğer bana âyini görmeme müsaade ederlerse çok frank verebileceğimi, ve hükümetin vergi memuru tekrar gelirse ona nakit ödlycrek. köyden hiç bir kimsenin beraber gitmesine lüzum kalmıyacağını anlatıyordu.
Bunun üzerine bana gelen
I ye olarak verdim ve hodlyeml Matunğo ile taksim etmesini rl ca etlim. Bu anda bu heriflerle bir anlaşmaya vardım. Mu-tungo, kabile reislle kısa bir görüşmeyi müteakip bana dini uzatarak:
— *Rwana benim dostumdur, a Ayinde beraber bulunabilir» dedi.
Ktıbile reisi Matungo tarafın
refah temin edecektir. Matun-go bana bu İzahatı verdi.
Bordum:
— Bu adam yalnız başına mı mücadele eaecek?
— Evet Bwana.
— Tgmemen yalnız mı. ve tamamen silâhsız mı?
__Evet Burana.
SlhlîbBB sükûnetle ve bltara-iane bir surette bu İzahatı veriyor, uzamanı gelince görürsü-niizo diyordu. Bu vakit ancak bir kaç hafta geçtikten sonra gelmişti.
Nehir kenarındaki danslar
Bu İzahat bütün mevzuu der-'
hal halleder gibi oldu. Mattun- dnn bir kenara atılmış olmamak gu köyünün bıışı. bu sekle gün- ve onun de söz sahibi olduğunu ilik propagandadan sonra en belli etmek iizere: | Benim buraya gelmemle ne-
nlhavei şu suali ortaya attı: | _ Yaruı d'dl genç kızlar ne- hlr kenarında yapılmakta olan .Her şey güzel fakat bu bahis W| k;narında Cha(u . Mftya danslar bir müddet inkıtaa ug-olan paralar nerededir?» ve MJ|n Jçln üans tdeceltlerdir. ranuşlı, fakat geldiğimin doku-
WWSM. . . ..... j:i uı,nr>n driirtiı ne»hlr IfbntmntlA
müftü Vahi-1 Kapaialo ben! görüşmelerden
haberdar etmişti. Daha akşam
nin ehemmiyet ve hususiyetini belirttiği gibi, kasabanın âcil İhtiyaçlarından da bahsetmiştir.
Bundan sonra Cami inşaat Derneği Başkanı deddln öataş bir dua okumuş. |! ...
kn mütaHp çilelilerin dere- rerl»">™ mOtesettıl bir heyet hani rodırımda rivnrntb •r/'lril tine icabet eden Büyük Millet Meclisi Reis vekillerinden L-tanbul Milletvekili Fuat Hulûs!
Demlrelll: «Muhterem V—
kardeşlerim; davetiniz karşısın* da İcabet! zevkli bir vazife sayarak huzurunuza geldim» diyerek caminin inşası teşebbüsünden ve Şilenin dertlerine çare bulunması İçin hükümet nezdinde tavassutta bulunacâ-
I Bundan, sonra hazır bulunanlar, bilhassa îstanbuldan plâj için gelenler, caminin İnşası hususunda açılan teben'ua e-hemmlyetll bir surette iştirak
sapla 200 bin liraya maJoiacağı tahmin edilmektedir.
Avrupa asamblesi
Slrasboıırg 8 (AP) — Avrupa İstişare asamblesi dün, Hollan-
9 Agüzloş 1950
Büyük tütüncüler kongresi hazırlığı
Ege tütüncüler derneği mühim bir rapor hazırladı
Paristeki komitenin çalışmaları ve şeytanî bir plân şayiası
Ege tütünlerinin satış merkezi İzmir'in 9 Eylül parkından bir gorıinüş

raıetll tartışmalar yapılın ıştır ve yapılmaktadır. Yunan deie-'gasyonû Türk isteklerini dcsi-’k-lemlştlr.
îlik teklifimiz, üye memleketlerin elinde kalan Türk tülünü likide edilmeden diğer üye memleketlerin bunlardan başku tütün almamalarıdır. Üye memleketlerin tütünlerimizi aldıktan sonra başka memleketlere !satamamaları, sigara Istlhlâ/l-!ni azalatacak, vergi usuliı.nuı | tatbik edilmemesi, kaçakçılık meselesinin kesin surette önlenmesi, yüksek gümrük ve taksi tatbik eden memleketlerin vergilerinin indirilmeleri gibi dileklerimiz üzerinde hayli tartışmalar olduğu gelen haberlerden öğrenilmiştir. Bilhassa İngiltere ve Almanya delegeleri, Türk İsteklerini balatalama-ğa çalışmışlardır. Almanlar, kaçakçılığın önlenemiyeceğtnl ve Türkiyeden aldıkları tütünleri başka memleketlere de saçmalarına muhalefet edilmemesini İstemişler ve bu teklifte ısrar etmişlerdir. Almanya, bu sene Türkiye ve Yunanlsiandan 20 milyon kilo tütün almak niyetindedir.
Bazı haklı dileklerinin kabul edilmediği takdirde Türk ve Yunan delegelerinin m üzakereleri terketmelerl dahi bahis mevzuu edilmektedir. Zira İtalya ve Almanya: Türkiye ve YpnanUtan-dan alacakları tütünleTl başka memleketlere satmak hususunda ısrarda bulunmaktadır. Yunan delegasyonu, bu durum karşısında V&şingtona bir heyet gönderilmesini Atina hükümetinden istemiştir.
Şeytanî bir plân şayiası
Başka bir habere göre bazı Amerikan dergilerinde çıkan yazılar, Türk tülünler! hakkında bazı şeytani plânları ortaya atmaktadır. Almanlar Türklve-den takas yoluyle, dolarla değil, kendi paralarlvle alacakları tütünleri. Amerikan tütiin fabrikaların a. sâttnak ve mukabilinde Amerlkadan Vlrjinya tütünü almak istemektedirler. Zira
ı (Arkası 7 nel salıifedc)
İzmir (Akşam) — 10 Ağustosta Ankarada toplanacak büyük tütüncüler kongresi ve Patiste Birleşmiş Milletler tütün komitesi çalışmalarında Tiirk tütünleri aleyhinde beliren çalışmalar, bir tütün bölgesi olan Eğede ve bölgenin merkezi îz-mirde derin akisler uyandırmıştır. Diğer tütün bölgelerine nazaran en fazla tütilu İstihsal eden bölgemizde bu konuya haklı olarak ehemmiyet verilmektedir. 10 Ağustos kongresinde tütüncülüğümüzü İlgilendiren çok mühim kararlar alınacağı şimdiden anlaşılmaktadır.
Bu maksatla Ege Tütüncüler Derneği tarafından tütüncülüğümüz, gelecekteki durumun ne olması lâzım geleceği, ihracat İmkânlarının sağlanması ve bu suretle memlekete girecek dövizin arttırılması, tütiin müstahsilinin eline fazla para geçmesini temin maksadlyle alınacak tedbirler vesalr hususlar hakkında esaslı ve mufassal bir rapor hazırlanmıştır. Tütüncüler kongresine Eğeden gidecek temsilciler, bu raporu beraberlerinde götüreceklerdir. Rapor, haber aldığımıza göre çok uzundur ve tütüncülüğümüzün geleceği bakımından pek çok mühim konuları ihtiva etmektedir. Büyük tütüncüler kongresinde alınacak kararlara Ege bölgesinde şimdiden ehemmiyet verilmektedir. Zira bu kararlar, çiftçinin lehine ve Türk tütüncülüğünün İnkişafına alt olacağı İçin hükümet tarafından dikkat ve İtinâ İle onların tahakkukuna çalışılacaktır.
Paristeki komitenin çalışması
Büyük tütüncüjik kongresiyle birlikte burada tütüncüler a-rasında konuşulan mühim bir mesele de Paristeki Birleşmiş Milletler tütün komitesinin çalışmalarıdır. Bu komitede Amerika, İngiltere, Almanya. Fransa. Avusturya, Yunanistan, İtalya, İsviçre ve Türkiye dahi! bulunmaktadır. Türk temsilcisinin komite müzakerelerinde tevdi etmiş olduğu rapor İ12erlnde ha-
Bulun bun »»ular «İM. aıı- zu™" (=»"“ ™h,r »en»™!» rtısı namuslu w İyi kalbll ola- muntazam bir s«Mld. merasim tak bu w»kop«easu,r(l« kanim Carileri »apüdı. Bütün bu misinin verdltu talimat «emilin, merutal «ok sari! ve edalı İdi. ce hareket eniyorlardı, bu en- bütün köy halkı bu merasime dan İtibaren her,ey «nyrt y«- ■«‘"île knMiyorlardl.
landa «İHI re we bir «ekllele >*n »Ue bu kösterIMm bık-blr mslıremlye: kalmadı. K«- mam,, ve yorulmamıştım. Her palam taralından pek mahrem sû" saatlerce şevkle bu âyini ol. L.-k anlatılan büyük sınırıma ,aklP ediyordum Tabii kendilik hakkında «ralli malûmat Seslik rahat bir yer temin almıştım. letmıçılm.
Sabahleyin güneş dolarken. Timsahla mücadele tamtamcılar sıralanıyorlardı, I bunların yüzleri timsah kafasına bezenmek İçin beyaz beneklerle süslenmişti.
Kaninin ölümünde hazır bulunan on kız merasim danslarına dahil değildi. Bunlar her türlü âdi İşlerden maaftılar. Vb zlfelerl yalnız güzel göriınmek-İti.
Dans eden kızlar koro halinde; «Chafu Maya» şimdi senin bakire kızların geliyorlar, ab Chafu - Maya senin öfkeni yatıştırmak İçin, senden himaye rica etmek için, ah Chafu - Maya* diye okuyorlardı.
Bunu zniltaftkıp genç kızlar tahtı ttevankrd an indirilerek,
teker teker ve grup halinde za-‘ rlf bir Şekilde dansa başlıyorsa kdirde Kagura - Gu- lavdı, su İçine dalıyor çırpım-run tarafından al-
beni çadırımda ziyarete geldi. 1 |s_ Bu yerlilerin murahhasları »res ' ..^.*-1 mİ kıyafetlerini» giymişler ve 1 "şi'lell takınmışlardı. Başlarında pars I posteklslnden veyahut samım- 1 dan Örme birer kalpak gibi ser- I puş vardı. Serpuş kuş lüylerlle 1 veyahutt hayvan kuyruğuyla : süslü id!.. Bellerinde antilop de- 1 Tisinden nadide bir kemer, fil- I dişi gerdanlık ve muskalık bu- , lur.uyorau. Bmıdan maada k„ k(r.
»ücuH-n. renk» kkuç «uru.u, WM
lerdl' da İkincisini, yutmuş olması, her
hatip «ek manidar idi. Bundan dolayı bu kızİHrın babası olan Naguıa - Gura’ya bu canavar ile cenk etmek vazifesi düşüyordu.
Bu mücâdelede kızların babası da hayatını kaybetmek zorunda kalırsa, onun ruhuyla kiztarının ruhu blrîeşerek timsahın midesini patlatacaklar, bu .liretle diğer bir dünyaya u-lâsacaklar. Burada rahat ve sulh, iyi yemek, iyi içki bulacak inr ve başka hiç bir iş yap mıya İhtiyaç- hissetmiyecekler-dlr.
Aks! _________ g -
- ra timsahın karnım kesecek ve y°r v* hazun iki kızının ruhunu timsahın mi- kışlanıyorlardı,
■ dc.sindu'ki ezu ve cefadan kur-' Tamtamcılar yorulunca, on-. tarncaktır. Bu iki ruh babala- lann yerüıe derhal genç cengft-rrna hayhnm son wuelerlnde vcrl£'r 8»Clyor ve mızraklarım kalkanlarına vurarak bir nevi müzik yapıyorlardı. Bütün mera-im müddetine© kızlar, kadınlar, çocuklar ve gençler, İhtiyarlar var kuvvenle o kadar müthiş bir velvele yapıyorlardı ki nehrin karşı tarafındaki diğer bataklıklara kadar bu gürültü yayılıyor ve oralardaki vahşî hayvanları dahi ürkütüyordu.
Üç torba para
I Tabii kâğıt para bu vahşilere hiç bir şey ifade etmiyordu, Kapaialo da bu para İle onlara bir şey gösteremezdi, fakat talihim bana yâr oldu, son müstemleke memurluğunu terletmeden evvel bir elli dolarlık bozduraıuştur. Bu. o günkü rayiç üzerinden 1500 Belçika fran ftı idi. Bu parayı bana çil para olarak üç torba İçinde verdiler, yani her bir torbada 101)0 çil 50 santimlik Belçika parası var dı. İşte bu muazzam serveti ortaya atmam kâfi gdccekti. Her bir murahhasa bir torbayı vererek yoklamalarını istesem her halde kâfi İdi. fakat Kapnla'o bir torbanın bu herifPıin bir senelik vergisini ödemeğe kâri geleceğini söylüyordu.
(Arkası var)
BEYAZLI KADIN
Aşk ve macera roman!
Yazan: W. W. Colllnv Tercüme eden: (Vâ-Nû)
- Tefrika No. in J
— Evet, şimdi baktım, bay Falrlle... Ve, sizi temin ederim kİ...
Yalvarır gibi bir hareketle beni susturdu; ve gözlerini ka padı:
— Çok rica ederim, efendim. Daha yavaş bir sesle konuşmanız mümkün değil midir? Maalesef, sinirlerim pek bozuk olduğundan bu müelllm halimde beni çığırtkan sesler çok muazzep ediyor Alil bir adamın kusuruna bakmaksınız, değil mi? İşte bu müessir vaziyette bulunduğumdan dolayı herkese böyle haşin sözler söylüyorum i ve gönül kırıyorum... Ha. ne diyordum? Atölyenizi beğendiniz mf?
Sesim! yavaşlatıp;
- Bundan daha gilzel vç bundan daha tuhaf bir aiölye
olamaz, efendim, — dedim.
Fakat aynı zamanda, bay Falriie’nln sinirleriyle hua'uln-llğinin aynı şey olduğunu düşünmekten kendimi alamadım.
— Çok memnunum... Bu evde şerefinizle mütenasip şekl'-de muamele göreceksiniz, oay ı-Hartrlght. İngiliz yüksek sosyetesinde barbarca hisler vardır. Artistlere lâyık oldukları İçtimai mevkii vermezler. Halbuki burada öyle olmayacak... Ben ömrümiın büyük bir kısmını ecnebi memleketlerde geçirdi m. Onun içindir kl. milletimizin kötii âdetlerinden yakayı sıyırmış bulunuyorum. Çok rica etlerim, şu çekmeyi n,ı tarafa uzatır mısınız? Sinirlerimin bıı müelllm hRİhule bana her şey işkence geliyor. Evet, mersi!
. Çekmeyi İstediği tarafa doğru ilerlettim. Hem meşgul oldu, hem de konuştu:
i — Ein kere teşekkür ederim. Bin kere özür diterim Antika paralardan hoşlanır mısınız? Hoşlanıyorsunuz demek? . fek memnun oldum Bu vnlrnna de müşterek öyle mİ? - İn m sanattan, hem antika pnratmu hoşlanıyorsunuz? Kuzum efendim. maaş anlaşmamız hakkında ne dersiniz? Sizi inimin ediyor mu?
— Fevkalâde tatmin ™tlıy(ı«-, bay Fairlle.,,
— Memnun oldum Ba,ka ııe var ? Ha. aklıma dİ. SİZ. yüksek İstidadınızı oı-zim hizmetimize verirken, u-şağım tamamlyle emrinizde bulunacaktır. Daha başka ne vardı? Ah. ne acayip Size söylenecek o kadar sözüm vardı, hepsini unuttum şimdi t^u köşedeki zile basmak sl?e fazla zahmet vermez İnşallah- re şekkür ederml.
Zile bastım. Başka hlr uçuk gürültüsüzce İçeri Rİrdl. Hiç şüphe yok. bir ecnebi İtli Gü-lüinsL-yişi, uzun icınunlarla ufi-
renilmiş bir gülümseyiş... Suç- Pek memnun oldum. Demek lü lan İyice fırçalanmıştı. Tanı [bu hususta da zevkimiz müş-mânaslyle bir Bsaletmnabm u- iterek... Arkası kırmızı kaplı
sağı...
Bay Fairlle, parmaklarının ucunu küçük bir fırça ile düşünceli düşünceli temlzllyerek-ten dedi kî:
kartonu verin. Bu iskemlenin üstünde iyi durur muî... Hah, pek mrmnun oldumI Eğer sallanmadan, düşmeden duracaksa. lütfen tetkik ediniz, eten-
Konuşurken gözlerini yorgun yorgun kapadığı İçin fırsattan İstifade Raphnei’tn tab'osunu seyre koyuldum.
— Louis, bu sabah nof. t ah- dm'
tasına bazı şeyler kaydetmiş- ,Haydl sen pıt, Loıils! Ne tını Haydi lütfen onları bulup ■c?ek herifsin sen! Hâlâ şu dtt-geUrinla. Bin kere taftr çillerim. |ler,n ellmdc durduğunu gör-bay Hartrlğht* Sizi rahatsız I nnı-vor musun? Buna kıyamete etmekten korkuyorum. I kî'üar bakacağımı mı zaıınedl-
1 yorsun? Sana emir vermeden niçin almıyorsun elimden?
«Özürler dilerim, Bay Hart-rlght. uşaklar, hizmetçiler, e-
Uşak. biraz sonra fildişi «Ut-[ Wer. değ!! ml?... Şu gra-ll küçük bir defter getirdi. lYÜTİere dair fikrinizi öğrenmek Bay Fairlie, İçini çekip bu İsterdim... Bir müzayededen a-defteri bir eh ile açır cbiir !l,ndL utanC vpricl akilde ihmal eliyle de uşağa beklemesi için edilmiştiler. S-.ıuncu defa mu-blr işarette bulundu [ayene ettiğim raman da. hâlâ,
- Evet. bu. LOUİB! .. (Bir mpratrıl^jn ellerinin ko-
parm-v. ııe pencerenin y-n.n-1 MnmlVl: öyle
dnkl akaju ter era'er) gö,ur-'J,r lntlbna Bunlar,
d).' ş:ı kartonu oradan nlnrz lr -!:1’ ^^«tır.ın muh'.e-H.-.vır' Prh vc-H o)Pm uoeH 5em blrpr nı‘m’>nt‘sldir; en bü-onda Remh-nndt’ın estn-nplan iyBk ,htlrawa l&yıktırlsr,
ıvardır. V..i;,.ı )? hu tara Cevap verelim:
simlerden t.» a ıni'iruzpj — Bu sulu toya eserlerin, lyi-
ce restore edilmek, bozuk yer-, lerl düzeltilmek haklarıdır. — dedim. — Fikrimce, kıymetleri,,.
Bay Falrlie dedi kİ:
— Affedersiniz, Biz konuştuğunuz »ırada gözlerimi kapat-sam ftsabınıza dokunur mu? Hattâ bu loş odanın ışığı bile beni müteessir ediyor... Evet...
— Şunu söylüyordum: Bu eserler, üzerlerinde ıahmet ve dikkat &arfcdlLinesLnl hakeder-ler. Kıymetlidirler.
Bay Talrlle, birdenbire gözlerini açta. Pencere istikametine, âdeta dehşetle baktı.
— Affedersin!», Bay Hart-rightl Bir haşarı çocuk, hususi bahçeme girmiş de pencremln alUnda haykırmağa başladı gibi geldi bana...
— Bilmiyorum efendim... İhtimal... Fakat ben hiçbir şey İşitmedim.
— Lütfediniz... Zaten benim tahonımülfersa sinirlerinle tahammül ederek büyük bir ce-nıllekârlıkta bulundunuz... Lütfedip pencereden aşağı bakınız. Lâkin, baktığınız sırada, perdeyi fazla açıp içeriye güneş girmemesine dikkat buyurunuz...
Evet,.. Ricamı yerine gelildiniz m!?... Kimse yok mu?
Söylediği gibi hareket etmiştim. Bahçe yüksek duvarlarla çevriliydi. İçeride kimse yoklu. Vaziyeti, Bay Falrile'ye haber verdim.
— BJn kere teşekkür ederim. Her halde, bir velime kapılmış olacağım. Evin İçinde, bereket versin çocuk yoktur. Fakat ftsap nedir bilmlyen uşaklar, köyden, bir afacanı eve sokmuş olabilirler, Ah, ne İşkence!... Doğrusunu İsterseniz, bayım, ben çocuk bünyesinde esaslı bir fleğişlk-llk olmasına taraftarım... Tabiat, çocuk denen mahlûku yaratırken, o bünyeyi, bir gürültü çıkarma makinesi halinde vücuda getirmiş. Dâh! ressam Ra-phael'ln (D anlayışı ise, bambaşka...
Böyle söyllyerek. başlarını mukaddes tasvirlere dayamış çocukların Ftaphael tarafından yapılmış resimlerini gösterdi.
(Arkası rar)
(D Rafaeh
li^Sârihten Sayfalar
Imparatoriçe Eguenie nin Istanbulu ziyareti
Bugünden, Dünden
Eski Beyoğlu mutasarrıflığı
Z Cephesinin baÛ — Kapısından giren çıkanlar, nıcvcuden sökün edenler, orta- ; ; lıkta mekik dokuyanlar — Methale yığılı eşya — İçleri tabak pibi görünen;* Z odalar — Tuban katlarda kimler bulunurdu? — Edirnekapılı Meraki Mehmet E- “ • fendinin fıkrası — Alay b ylerinın odasından akseden hapşular — Binanın geri- • S sindeki meşhur kodes.,.
— II —
Beyelrbeyl »arayı rıhtımında devlet ricali, tstenbulda bulunan. Fransız tebaasının İleri gelenleri İmparatorlçeyl selâmladılar. Sarayın medhal salo-lonunda da başta Fransız sefi-
resi olmak üzere İstanbuldaki diğer Fransız hanımlar hnpa-ra'.orlçeyl beki em k ta İdiler.
Imparatoriçe o devrin modasına uygun arka kısmı yüksek uzun etekli, açık renk bir tuvalet giymekte, babında, tarif bir taç taşımakta İdi. Arkasında damdonörler! Ve yaveri olduğu halde sarayın mermer merdivenlerini Padişahın kolunda a-heste bir şekilde çıktı. Ve büyük salonda Fransız sefiri kendisine mtını&zır hanımları birer birer takdim etti. Padişah da İmpa-ratoriçeye Türk ricalini tanıştırmıştı.
Abdülâziz misafirini, lkame-metine tahsis edilen Beylerbeyi sarayına bıraktıktan kısa bir zaman sonra saltanat kayığı İle Dolma bahçe sarayına döndü. Ve Beylerbeyinde bir müddet İstirahat eden îknparatoriçe kendisi içtn hazırlanmış bir saltanat kayıfcı He Beşiktaş sarayına giderek evvelâ Padişahı ziyaret etti, sonra harem dairesinde Pertevniyal Valde sultan tarafından kabul olundu.
__ Aodulmecit zamanında Gran düşes Kostantln de Dolmnbah-çe harem dairesini ziyaret etmişti. Osmanlı sarayının debdebe ve saltana tiyle meşhur Valde sultanı Pertevniyal misafirini büyük bir nezaketle kabul etti. Kendisine altın tak unlarla re yakuttu fincanlarla, kahveler, altın kupalarla şerbetler sunuldu Valde sultanla, O i en İye tercümanlık vazifesini Şûrayı devlet anasından Mihran.. beyin zevcesi yapmıştı
Imparatoriçe haremden tekrar mabeyin dairesine geçip öğle yemeğini AiKiülâzizle beraber yedi. Yemekten sonra da mülakat bir müddet daha devam ett i ve Imparatoriçe kayıkla Beylerbeyi sarayına döndü Imparatoriçe •Beylerbeki sarayında İki saat kadar istirahat', takiben maiyetinden bazı kimselerle beraber kayıkla Sirkeci iskelesine çıkıp büyük camileri ziyaret etti ve akşam üzeri Beylerbeyi sarayına döndü. Ojeni geliş ve gidişlerinin her defasında Eoğaziçinde yatan donanma tararından topla seiâmlanmıştı.
tmparaiorlcenin İstanbul» ge-ll-inin ertesi çünü Pertevniyal Valde sultan. Köşklü saltanat kayığyla Beylerbeyi sarayına gidip misafirlerinin ziyaretini İade etti.
Imparatoriçe bu ziyaretten sonra vine maiyetinden bazı kimselerle kayıkla İstanbul tarafına geçti Ayasofyayı. Darb-haneyi. Eriri kıyafetler müzesini. Sultan Mahmut türbesini ve Çarşı içini gezdi.
Yalı köşkü meylinden kayığa binen Ojeni tekrar Beylerbeyi sarayına dönmüş ve q gece Beylerbeyinde İstanbul Fransa
sefiri. Paris sefirimiz ve maiyetindeki zatlarla birlikte yemek yiyip istirahat etmişti.
Ertesi cuma günü împarato-riçe kayığı ile Dolmabahçe sarayına geçmiş, cuma selâmlığından evvel Padişahla mülâ-katta bulunmuş ve Beşiktaş camiinde yapılan selâmlık resmini Camlı köşkten seyretmişti.
Belâmhktan soma Padişahla tekrar görüşen Ojeni maiyeti İle beraber faytonlara binerek Kâğıthaneye gitmiş ve (oraları seyrü temaşa ederek kayıkla tekrar Beylerbeyine dönmüştü-
Cumartesl günü Beykoz çayırında Imparatoriçe şerefine bir askeri geçit resmi tertip olunmuş. Padişahla misafiri hazırlanan tribünden bu merasimi seyretmişlerdi-
Güzelliği dillere destan olan Fransız ImparatorlçeBİnl görmek üzere halk bey koza gitmiş ve çayır mahşeri bir kalabalık hallııl ataııştı, Ojeni halkm kendisine gösterdiği »evgl tezahürlerinden memnun kalmış ve askerlerin geçit resmini alâka İle temaşa eylemişti.
Imparatoriçe ertesi pazar günü evvelâ Beşiktaş sarayına gelmiş, oradan Fransız sefarethanesine geçerek büyük devletlerin sefirleriyle ruhani memur! an kabul etmişti. Bu merasimi takiben Ojeni Sakızağa-cındakl Ermeni Katolik kilisesinde yapılan ruhani iyinde hazır bulundu. İmparatoriçenln maiyetine Paris sefirimiz CemU paşa, Hariciye teşrifatçısı Kâmil bey. Şehremini Server efendi. Floransa sefir! Rüstem bey, Altıncı belediye dairesi reisi Salih bey verilmişlerdi.
Ojeni, Ermen! kilisesine iki yiiz elli bin frank kıymetinde bir (tasvir) hediye etmişti.
O günlerde İstanbul halkını çok alakadar eden Ojeninln seyahati hâtıraları »e rivayetleri uzun seneler devam edip durdu. tmpnratorlçeyi bizzat görmüş bulunan eski Balıkhane Nazın Ali Rlza bey İn ti balarını şöyle nakletmektedir: (... tm-paratoriçe hakikaten pek güzeldi Fakir kendisini İki defa görmüştüm. Bunun biri Beykoz çayırında İnşa olunan resmi geçit köşkünün önünde arabadan İnip Sultan Azizin koltuğunda olarak köşkün haricindeki merdivenden yukarya çıktıklarında İdi. Diğeri de Taksim kışlası pişvâiıında bir pazar günü maiyetinde Fransa elçisi olduğu halde maşiyen piyasa etmekte iken görmüştüm. Mavi renkli fistan içinde narin, matbu bir endam. İnce halâvetll pembe bir çehre, uzun kirpiklerle sa-yedar şahane gezler, hâlâ sahi-Tel hatırımdan silinmemiştir.
İmparatorlçe ekseriya mavi renk fistan giydiklerinden o sene bütün Beyoğlu madamları ve İstanbul hanımları nezdlnde mavi renk moda olmuştu, Ojeni
Eski Italva kralı Hu m bert ştı sırada Canncs’da bulunmaktadır. Yukarıda biiyük otellerden birinin laıaçasında Kont fticcio (sağda) İle bir arada görülmektedir.
o tarihte kırk yaşlarında kadar bulunmalıydı, fakat kendisi daha genç görünüyordu.)
tmparatortça tstanbuJu çok sevmiş, şehrin meşhur binalarım, âbidelerini büyük bir alâkayla tetkik etmişti. Boğaziçi sarayları arasında en ziyade Çıraganla Beylerbeyini beğendi. Bilhassa Bclyerbeyt sarayının İhtişamından, rahatlığından ve güzel hamamından sena ile bahsetmişti.
(Imparatoriçe bu hamamda Türk kadınlan usulünde yıkanmayı arzu ettiğinden en maruf hamam ustalarından İstavroz hamamındaki Vesile hanım çağırılarak sarayın hamamında müşarilnileyhayı eliyle yıkamıştır. Vesile hanım Ojeninln hüsnünü, tenasübü endamını söylemekle bitiremezdi.
Vesile hanım bellediği bir kaç kelime Fransızcaj'ı karışık bir surette söyler, lmparatorlçeyl çok güldürürmüş, Imparatoriçe İstanbııldan ayrılırken Vesile hanıma haylice allyeler vermiş ve Vesile hanım da bu parayı sermaye yaparak bohçacı olmuş ve hamam ustalığını terk etmişti. [♦]
İmparatorlçeye beğendiği Çı-rağan ve Belyerbeyi. saraylarının ve ayrıca Beylerbey! sarayı hamamının modelleri yaptırılarak hediye edildi. Ojeni İstanbul dan ayrılırken Sultan Aziz kendisine üç tane gayet nefis ve şarkın en mutena cinsinden olmak üzere üç sa-lonluk eşya, Valde sultan da kendisine ağır cinsten bulunan şalla yapılmış bir gecelik hediye etmişlerdi.
Imparatoriçe de Sultan Azize murassa ve müzeyyen) çerçeveli bir resmini. Hariciye teşrifatçısı Kâmil beye, Rauf paşaya orta yeri kendi İsminin boş harfleriyle süslü elmaslı birer enfiye kutusu ve Valde sultanla olan mülakatında tercümanlık vazifesini yapan Mihran beyin zevcesine de bir pırlanta yüzük vermişti.
Ojeni, îstanbuidan çok İyi hâtıralarla ayrıldı ve gelişinde olduğu gibi büjrtlk merasimle uğurlandı. Fransanın güzelliği ve zarafetiyle meşhur imparator İçesi geçirdiği felâketlerden ve uzun yıllardan sonra 1910 senesi haziranında Istanbulu tekrar ziyaret etmişti. Fakat artık ne o meşhur güzelliği, ne de Imparatoriçe sıfatı kalmıştı.
Dolmabahçe sarayının bir salonunda V. Mehmet Reşat tarafından Tiirklyenln ve Abdül-, âziz!n eski bir hayırhahı olarak kabul edildi. Görüşmede Veliaht Yusuf îzzeddln efendi de hazır bulunuyordu. Sabık Imparatoriçe 18S9 da yap-
tığı İstanbul ziyaretinden bahsetti ve (Sultan Ab-
dillâzlzlıı hakkında gösterdiği nezaket ve misafirperllğln hâtırasını hâlâ muhafaza ettiğin!) söyledi.
Mülakat çok dostane ve hüzünlü olmuştu.
— BİTTİ —
[•) AH Rlza bey, on üçüncü asrı hicride İstanbul hayalı.
Daldan dala
Sebze bol, fakat ate$ pahasına!
Bu sene memlekette sebze çok bol İmiş. Güney vilâyetlerinde sebzeler ,bu bolluk yüzünden. çürümeğe başladığından hükümet sebze ihracını muvafık görmüş. Sayın Ticaret Bakam, bir kaç halta evvel Gazeteciler Cemiyetinde yaptığı basın konferansında bunu haber verdi.
Bir kaç gün «ınra gazeteler Bursa havalisinde de görülmemiş bir sebze bolluğu mevcut olduğunu, aatılamıyan oebzelerln çiiıümeğa başladığını yazdılar.
Bir taraftan bu bolluk haberlerini okurken diğer taraftan İstanbulda sebze fiatlerlnln bu sene, şimdiye kadar görülmemiş derecede yüksek olduğu, kimsenin gözünden kaçmıyor. Domates hâlâ 30-40 kuruşadır. Halbuki bu aylarda normal flatm 5-10 kuruş olması lâzımdı. Bamyanın kilosu 130-140, patlıcanın 40, diğer blltün sebzelerin flatleri bu nispette yüksektir. Yazın, halkın büyük bir kısmı sebze yer. Sebze flatleri bu kadar yüksek olursa ne yapacak?
Bir taraftan sebzeler bolluktan çürüyor, diğer taraftan halk ateş pahasına sebze almağa mecbur oluyor 1.. Bu garip vaziyeti ıslah edecek bir çare bulmak lâzımdır. Ne sebzeler çürüsün, ne halk ateş pahasına sebze almağa mecbur olsun.,, Yapılacak bundan İbarettir. Bunu temin etmek İçin bir takım tedbirler almak, yahut hususi bir teşekkül vücuda getirmek, lâzımsa bunu bir an evvel yapmalıdır. Müstahsilin elinden sebzeyi bedava denecek flatle satın nlanlann bunu büyük kârlarla satmasının önüne gevmek, halkın sıkıntı çekmesine mân! olmak lâzımdır.
SFRI.'E
Fenerde yangın
Ne zaman Galatasaray dört yol ağamdan geçsem on, on İki yıl evvel satılığa çıkarılıp nihayet enkozcılora yıktırılan, etrafı daracıktan, kurtaran o köhne bina gözümün önüne gelir.
Sultan Abdülmeclt devrinde, 1849 da yapılmış, 1970 yazında Takslm'lu Valde çeşmesinden sağa sola kol ral&n, rüzgârın şiddetiyle Beyoğlunun yandan fazlasını hâk İle yeksan eden, (Alı Beyoğlu, vah Beyoğlu, yandı da gitti, kül oldu) türküsünü dllllere düşüren büyük yangında her nasılsa halâs olmuş: senelerce Beyoğlu Mutasarrıflığına. zabıtasına merkezlik etmişti.
Kendimi blldJm bUeU kiril suratlı. kıyafet yoksulu, bak.nu.ız bir yerdi. Rabıtalı, yalapşap çekidüzeni! halini hiç görmedim. Meselâ Almanya imparatoru, Sırp Kıralı, Siyam Veliahdı talan filân Istanbulu ziyarete gelirler; Ücra semtlerin yıkık duvarları kireçlere bulanır, viranelere tahta perdeler çekilir, sur civan mahallelere alelacele Arnavut kaldırımları döşenir, fa kat o mübareğin yarım yamalak yüzll ağartılniftzdL Badanası yine alaca buluca, pencere camlarının ekserisi gazete kft-ğıtlarlyle yapışık, bazısına paslı teneke parçaları mıhlanmış. Dam saçağına nazarlık papuç asmağa hacet yok.
Kapısı fora idi. Giren girene, çıkan çıkana. Saray kodamanı paşalar, beyefendiler. Hünkâr yaveri mahdumlar, Yıldız tüfekçileri, zenci musahipler, göğsü nişanlar ve madalyalarla dolu alaybeyleri, serkomiaerler, ecnebi tebaadan şapkalı sen-yorlar, yeril tatlı su frenJderi, sarıklı, araklyell. abalı tekke şeyhleri, ak Arap hacı babalar ve her kılıkta çeşit çeşit hafiye...
Posta olup mevcudşp sökün edenlerin de arkası kesilmez: Kafası sanlı, kolu boynuna asılı omuzdaşlar; kâhküllü palikaryalar, Maltız deniz korsanlan, çakenes kasa hırsızlan, Tatav-lalı laternacılar, meyhane miçoları; umumhane maması dudular, dlüzgllıi kuklası sermayeler, muhabbet tellâlı Tüysüz Hnçlk, Topal Panayot, Hımhım Şnurik...
Ortalıkta mekik dokuyanlar da çok: Birahane garsonları, kahveci, maholleblcl çırakları: seyyar sucular, şerbetçiler, dondurmacılar, hlkftyel fethlya satan uçanlar, hattâ kokorozlu fala bakan çingene kanlan...
Ana kapının yamacında lı-tanbulun en uzun boylu, en fiyakalı kanun çavuşu dalma hazır ve nazır durur, boyuna bıyıklarını burarak gözleri velfecri okur; yanından — yangın kulesine sepet asılmış gibi — bastıbacak bir polisle sünepe bir belediye kavası eksik olmazdı.
Methal eşya ue tıklım tıklım: Tulumba sandığı, hortum, sıra sıra batin, kanca: İçlerindeki au miyasma taşmış kovalar. Köşe bucağı bitpazarı gibi, neler yığılı değil? Hurda piyano, lfttarna, armonik, gramofon; aynası çatlak gardrop, küveti kırık lavabo, kumaşı partal ka-nape ve koltuklar, ayaklan zanıbır cumhur sandalyeler, pirinç karyola, demir karyola, kenen kenedi! Enez küpü, çifte fitilli lâmba, gazocağı, bakır mangal... Say sayabildiğin kadar. Bunlar, yan sokaklarda çıkan çıngar üzerine buraya taşınmış, haraç m«nt «atılacak pılıpırtı İdi.
Zemin katının caddeye karşı odalarından köşeye rastlayanı telgrafhane, bitişiği nöbetçi komiserinin, yanındaki nöbetçi kanun zabitinin, öbür ikisi Bülten Bamldin gözbebeği yaveri hususisi Fehlm paşanın, biraderi Beyoğlu İnzibatına monıur kaymakam Tarik beyin odıuı idi.
önünden yürünürken, İçleri tabak gibi görünür. İkindiden sonra, bilhassa akşam suları hepsi misafirlerle yükünü alır,
radeniz malları 325, Anadolu]Telgrafın manipülatörü tıkır malları İse 320 kuruştan mua- tıkır İşleyedursuıı, memurlar al-meie görmektedir. Diğer taraf- d iriş etmez; kumsar efendiye, tan istihsal bölgelerinde ve zabit efendi her günlük vaka-! piyasamızda mal azalmıştır. [tara kılını kıpırdatmaz; aigaıa-,
A m er İkada Eri6 gölü açıklarında büyük bir fener vardır. Geçen hafta bu fenerde yangın çıkmış, İtfaiye yetişerek, uzun çalışmadan sonra ateşi söndürmüştür. Yukarıda fener yanarken görülüyor.
Çekoslovakya kauçuk satın alıyor
Singapur 8 (AA.) — Çekoslovakya Singapur piyasasından külliyetli miktarda kauçuk satın almaktadır. Geçen ay zarfında 6000 ton Malezya kauçuğu satın alınmıştır. Halbuki geçen 6 aylık devre İçinde Çekoslovakya’nın satın aldığı kauçuk 201'0 tonu geçmiyordu.
Bu arada Rusların da son iki ay zarfında, flatlerin süratle yükselmesine rağmen 40 000 ton kauçuk satın aldığı tahmin edilmektedir.
Anıerikada mecburi askerlik düşüncesi Vaşington 8 (AA) — iyi haber alan çevrelerden bildirildiğine göre, savunma Bakanlığı, mecburi askerlik hizmetinin İhdasını, muhtemel bir Sovyet taarruzuna karşı azami bir tesirle karşı koymağı mümkün kılan uzun vadeli bir tedbir olarak telâkki etmektedir.
Balmumu piyasası
Son zamanlarda balmumu piyasası hayli durulmuş olup Ka-
L Yazan: 1,1,1 ■
[Sermet Muhtar ALUS*
lor tellendiril te; nargileler fokurdatılır: kahveler, çaylar,
şerbetler İçilir; caddede piyasa eden kokonalara İşmarlar geçilir; içkiye düşkünler, kaşla göz arasında bir kaç tek de parlatırlardı.
Ekseriya şark şurk. çat çut pul sesleri de kulağa çalınırdı. Misafirlerden bir şabıemredle komik Kel Hasarı tavlaya girişmiş. ü$ dört misafir etrafına çökmüş, oyunu seyirde, Haşanın tuhaflıklarına kahkahalar savurmada. Yahut orada bir gürültüdür gidiyor. Kaba sakal Çerkez Mehmedln ortanca oğlu yaverandan yüzbaşı Talât, Fehlm paşa bendelerinden Izbandut Habeşi? güreşe tutuşmuş, Arap üzengiyi paça kasnağına getirmeğe çabalıyor. Veya İstihkâm ve inşaat dairesi reisi sa-nlsi Hayrl paşanın oğlu Hünkâr yaveri mülâzım Enver, Galalab Hamdı reisler — Meşrutiyetten sonra Kuşdlllnde gazino işleten — bilek büküşûyor.
Odalardan birinin istorlan ekseriyetle kapalı durur, ara sıra alalanır, nar çiçeği renginde fes! sol kaşa yıkık, yahni yanak. göbekli Fehlm paşanın baş sedire yan gelip sadık vasıtası Yahudi Süreyya ile fısıltıya daldığı görülürdü.
O devirde Istanbulun belediye işleri Şehramanctlne. zabıta u-muru Zaptiye nezaretine aitti. Şehirde iki Mutasarrıflık vardı: Biri Beyoğlunda. öbürü. Üsküdar in Paşakapışında.
Binanın yukarı katlarında Mutasarrıf, muavini, başkâtip, tercüman, jandarma alayı kumandanı, Beyoğlu polis meclisi tatlan, merkez komisarl. tabipler otururlar. Birinci katta bu-
lunan «ol köşedeki oda Mutasarrıf beyin makamı idi.
1904 te lise talebesinin kazan kaldırışından sonra adamcağı-nn rahatı huzuru kaçmış; şakırdan yine ayaklandı mı, caddeye m! hurya edecek diye kulağı kirişte, gözü mektebin bahçesinde. üç buçuk atmağa başlamış; tıpkı Edlnıekapıli Merak! Mehmet efendiye dönmiiş.
Btj zatı şerifin merakını da söyUyeylm; Evi, Mlhrimah ca-mlinln yanındaymış. Gece gündüz cumbasındaki minderinde, gözü minarede; uyurken bile uyanıp uyanıp o canibi dlkizde. Derdi şu: Şayet zelzele oluverirse, minare yıkılırken sokağa fırlayıp canını kurtarmak. 40
Aııti! adalarından Parise g en ..ir yolcu: Uçaktan I-nen yokunu.. elinde hasır §^pha, ananas, çantasında da muz bulunuyor
yıl ne evi satmış, ne başka yria taşınmış, ömrünü ha)eç?n Rinde tüketmiş.
Köşenin yanındaki od,ı âl y bgylerlna mahsustu Sofad.-n kulak kabartıp, sanki aksırık tozu serpilmiş gibi. bllftft»-ıîn hapşular duyulur. Sebebini sorarsanız enfiye tiryakisi Gözlc-pell Hafız Hnyrl bey .acemi çaylak kapı yoldaşlarına zorla ha-blre kutuyu dayıyor.
Binanın arkası, Ycniçarşı boyunca uaanırdı. Meşhur Galatasaray tevki fil »nesi oradaydı. Galamdan Sartyere kadar geniş sahada vukuat yapanlar buruya tıkıldığından. hodbin tel mahkeme hükmü yiyip daha Mehterhaneyi ooylamıyan kimselerle hıncahınç...
Anlatırlardı: Labirente benzeyen girintili çıkıntılı dehlizler asılır, höcremsl bir ödaüs maznunların üstü oaşı yoklanır, yükte hafif, pahada ağır şeyleri kaydedilip saklanırmış. Sağa düşen mahal (meriyülhâtırtar!) odası.
Eşiğinden adım atar atmaz burnunu tut: Küf kokusu, ayc1: kolcusu, pencere diplerinde tavus kuyruklarının kokusu Duvarlar tahtakurusu ezikleriyle mülemma; tavanlarda ör lime s ağları: delik deşikten erme iareleri ce* diyor: yerde fındık, papağan fıstığı kabak çekirdeği, yumurta kabuklan, çiroz kafaları. Kenarda yüzü şahrem şahrem, yayları bozuk II:! ka-nape; üstünde katar iı.tilnde bekâr bülbülleri. Beri tarafta hasırları patlak, oturacak yerine bağdadiler mıhlı sandalyeler. Hava karardı mı mum idare fitili arama. Zifiri karanlıkta cirit oynayan pirelerden hat t hutur kaşın bre kaşın, sabahı sabahla...
Artık ötesi. ısüflülhâUrı ke-sanin tıkıldığı koğuşları var kıyas et!...

Nazilli ovasının sulanması
Aydım 8 (A.A.) — Nazilli ovasında Feslek regülâtöTröne toplanan Menderes nehri suiarile geçen yıl devlet sulama kanatlarından seksen sekiz -bin dönüm pamuk sulanırken bu vıî bu miktar 110 bin dönüme çıkmıştır. Harb yılları İçirdi* inşasına boşlanan Işıklı barajın n da yakında tamamlanarak faaliyete ueçlleceğl bildlriimekte-dlr- Btı baraj tamamlanınca Menderes nehrinde kurak ve devamlı povıâz rüzgârı neticesi görülen su azalma ve çekilmesi önlenmiş olacaktır.
S" hire s
AKSAM
9 Ağustos 1950
fi*ını.u»n
25 SENELİK TİCARİ MUHASEBE İŞLERİNDE TECRÜBE ve İHTİSASIM VAR — Bonservis ve Lwı tüıiıl teminat gösterilir la »rıyorum. Ru-"-pı,ı vûRUSil Şahiıııfe solınk No. 10 Ferhat şahin,
HUSUSİ HASTABAKICILIK ARI-
YORUM - A(hei Üskütllu, Ungay. »Ogancıla r Cad. 4.1 521
ÜNİVERSİTELİ - Malı mevzunla.

imami» bulunmıı iş, ser be» muakkip-
İlle eltim, gencim ı Günün
■anilerinde, gece içlerinde çalışırını
A kalımda •Zeııgm ,k ı umuzuna 503
SITROEN MARKA «1 MODELİ — Gayet temle ve 20,000 kilometre. Hususi oto acele salılıktırr. Müracaat Galata Tersane caddesi No 201. Telefon 1M39. 505 - 3
HUSUSİ 4 oto — Azimet dalayı-slle acele ve öeuz olarak asilliktir. Miırcant: Tophane BoRaıkcscn No. 116 Torna nlclycsi 578
SATILIK SAYFİYE ARSASI — Küçükyalı İstasyonuna İki dnkık» mesafede Prevantoryum knrsuımdn de-nlr.e nazır İfrazlı gürel orsalar satılıktır. Görmek ve görüşmek İçin Prevantoryum sırasında 15.4 No, y»
22.005 LİRAYA BOS KÜÇÜK APAR-t İMAN — tklier. üçer odalı, 3 katla 2 dairelidir. Konforlu, havadar, nezaretli. bahçelidir. Yeni İtinalı yapılmıştır. AylıAı 381 liraya kiracıları lınr-irdır, Kadıköy Rıhtım Cad. Ncm-llzade Sok. No. 37. S88 — 1
ACELE SATILIK — .Kraus» markalı cruvazc telli fevkalâde vaziyetle Alman piyano ve İngiliz markalı yepyeni bir radyo konsol. 12 115 16 arası Ğn'.atn Knramııstata Paja Sok. Küçük han No 68/3. 544
yaS FİLTRESİ — Ehven llnde 44 plâkalı 45 y 43 ebadında bir ynj filtresi saldıktır. Müracaat yeli; Ga-
ALMAN. FRANSIZ. İTALYAN, TUBK DİLLERİNDEN BİR* DEĞE. BİNE — Mülremmel tercüman daktilocu evinde tercilmclcr yapıyor, İJİ bulunanlar Akşamda Azer riltnuzu-na rnüracaai etsinler. 54” —
MUAMELEDEN ANLAR DAKTİLO YAZAR — Ticaretle ujraijmıs orta taksın var askerliğini bltirmü bit genç Is arıyor Guraba HüMVlnhüa tna-ballcnı Külhan sokak No. 13 Aksaray.
657 - »
TAKSİDE ÇALIŞMAMIŞ BİR ŞOFÖR — Hususi bir matında çalışmak istlvor. N.A rUmurii İle flaiele'» mü-turaçları. 6,0 —
TECRÜBELİ BİR TEZGÂHTAR İŞ ARIYOR - Arzu edenlerin A K rü-
İş ARIYOR — Ticaret okulu mezunu, askerliğini vapmıj. muhasebe pratiği fcu-veUl. daktilosu İyi bir gene U aramakladır Aksmı’da •pek rü muzuna mtlreaat İM» — i
TECRÜBELİ COCUK BAKICI ŞVESTFR — Yeni döAaıı çocuklara bakmak üzere Is arıyor. Bonservisleri var Telefon Boanı 5tr( — 1
FRANSIZCA B'’.’YORUM COCUK ÜSTÜNDE TECRÜBEM VAR ivl aileler ynnındn çalıştım Üç yasından büvûk alabilirim Akjam’tln «Ulu-
ORTAMEKTEP mezunu eir CE:.— bayan — Ticaretlıane ve yazı-hane'erde ve bQ«o tilerinde çalışmak ta’- ?>- Aksam'"» «Calhikanı rıimu. XI(- sos - J
ese
ŞÇÎ AZRAYA1NLAR
İ. A BAYAN MUHASİP ALINACAK — Ticari munasebe bilil bayan Alınacaktır- Taliple m her yun saat 1? - la arası aşağıdaki adrese müracaat ««neleri Nazmı Ottutu ve Ortakla,, ki Şr, Sultznh.nnnrn Aşlrerendi Cad No 87 Tel Zİ092. 508
lat» - Fermeneciler No. 110. 6:ın
YOLCULUK DOLAYISİYLE - A-cete ehven venl vaziyette spor Skoda otomobili sal ılıktır. Müracaat: 611 Kainmıj tramvay raddem. Tele-loıı 60168 ş;; I -
ACELE SATILIK OTOMOBİL — 1948 model A-40 llp| hususide çalış-mı» Aııctln marka Sirkeci Vlynnn kıı a atlın netinde garson Süleyman» müracaat. Telefon. 88385. 65.4 - 1
KİRALIK EV ARANIYOR - Kadi-köyünilıi Garllıane tıarlç olmak üzere diğer semtlerlle Kuıltojtrofim tramvay ve tren yolu civarında üç odalı müBtakll hır daire veya knl kiralık aranmaktadır. Akanm gazetesinde M. Akman sürerine mektupla müracaat edilmesi. 607 — 1
TEVKALÂDE MANZARALI KÜÇÜK 0I« kârcir ev — Müşterinin takdir edeceği fisto ve taksitle acele satılıktır. 7®ü.raca«t: Her gün Köprü • Haliç iskelesinde Büfeci Mıışlafoy».
11119 —
KİRALIK DAİRE — Satacak plölı yanındaki sarı yalının iki odalı dairesi. her kon faril havi, dcaire nazir. plıkjl kendinden M lira.-ant içindekilere. 518
SATILIK MARANGOZ ATÖLYESİ — Tergalı, testere, plönyn, mak-1-ap makineleri ve küçük el Inkım-larlyle İşler vuıiyeltc marangoz »töl-yesi satılıktır Müraraat Hercke Bekir Büke. 524
SATILIK SEMAVER İSLİM KAZANI — O.» kutrunda 2.20 yüksekliğinde iyi durumda Alman marka İslim karanı satılıktır. Tel.: 20086 Sirkeci Hüdavcııdigâr No, 50 550 - 8
ACELE SATILIK KAMYON — Doç marka kamyon yolculuk dolayısıyle t.’.llbkhr. Ödemede kolaylık gösterilir. Telefon 50 415 EreilkÖJ Istasvo-. nunda her cbn görülür 601 — 3
İKİZ COCUK ARABASI - Cok u-fturlıı bir (kir çocuk arabası İte cevizden yapılmış yazıhane S.'uıual Bedesteninde on bir ağustosta »atıla-•çaktır.. 596 —
SATILIK YELKENLİ SANDAL -135 boy. 1,65 en gayet «îifthım yapılı iki senelik bir unda! ehven Halle acele satılıktır. Görmek ve görüşmek İçin Ki'.ılloprak sahil gazihvsu önünde sandalcı Kâzım İnceve mUıara.ıt
HEYBELtADA - Mektep vc Zeybek sökafimdn Ukeleve yakın. B>l-yOHadoya nazır, bahçe «arsa» Uc mdatak.ll İki ev ayrı ayrı satılıktır. Saat 10 - IH arasında Gatatuda Mlner-v.ı han 6 No. ya mür.ıvaat Te) . 41929.
506
KİRALIK EV VEYA APARTIMAN KATI ARANIYOR — Şişil, Harbiye. Maçka vc yahut Sııllnnahmcl. Beyazıt civarındı» Fev-zl ImlrzallolJlu Alemdar Cad 23 e mektupla bildirilmesi. 589 — t
ACELE SATILIK BOŞ TESLİM EV — Fatihin Alla.v tramvay durağına İki dakllta meşalede bol manzara ve güneş görür üç oda ve muşam-,ba dt>scll ev. nakil dolayıslyle acele Milliktir. Adres: Altay tramvay du-r.-iSlnda. Etıklı Ali Paya Cad. No. 66/1 Noı: Aitny tramvay dıırogındnldı mu* halteblclye de sorulabilir 591 —
İŞLEK — Şekerci kahveci, börekçi, tütUncü. trurukahveci. hakka- r llye dükkânı devretmek vc yahut kârlı ı$ine sermayeli ortak lnteyeıı-İer İstanbul posta kutusu 14S adresine yazsınlar 325 — 1
TÜTÜN, PUL MİLLİ PİYANGO — Osmıınbeyde İşlek bil- köse dükkân devren satılıktır. Osmanbey Halâs-kârıfar.i Cadı. 243 II 594 = 2
DOÖANİŞ SATIŞLARI — A.varpa-5». ŞI7U havalilerinde b(>« dolgun irath opartunsnlar deniz manzaralı nrsalnr. Çalışacak b.ıynıta İhtiyaç vardır. Beyujlu Mis sokak 25
595 —
KAD1KOYÜNÜN EN YAKIN YE-RİNDE — Tam konforlu köjk fenni ahırlar üzüm bağı binlerce meyva ağacı molOrlü kuyular noksansız büyük bir zevkle İmar edilmiş çiftlik ontılıktır. Bedelinin tedlyesnlde kolaylık gÖHerllecekllr. 42398 ya telefon. 585 — 9
SATILIK KARGIR EV — Cihangir caddesiyle Özogııl soka8ı köşe başında asfaltta 7 oda bahçe, elektrik, ter-kos, dcnlr.e nazır. İçindekilere müracaat. S68 — 2
SUADIYENtN MERKEZİNDE YOLCULUK SEBEBİYLE HEMEN SATILIK İKt DAİRELİ BEHÇELt KÖŞK — Eczanenin sokağında tam konforlu. On seno vergisiz 12(K> Hra İpotekli maktunıı 3400» liraya Ih>s teslim Şos-kıııbakksidn bftyl bakkaliye bay Fe-rld’e müracaat, 604 — 1
DÜKKÂN BATISI — Taksimde Ah-Üülhakhûmlt caddesinde Pamuk Palan np.ırtimanının altındaki dükkânlar satılıktır. Kapıcıya müracaat.
573 — 2
BOŞ KAT SATIŞI Taksimde Ab-dü Ilı aklı âmil caddesinde, kalorifer, sıcak su ve asansörü hplr Pamuk Palas aparlıınanınırç bnı bir dnircsl s»> tılıktır, Kapıcıya mUracaal
574 — 3
SATILIK EV — Kadıköy AltıyolnJ-üindn İki kaili 7 odalı 18 bin liraya Elektrik, stl ve havngAZhÜİr. Müracaat: Kadıköy Altıyolnflzındn 137 numaralı MİNE maiazası.
578 - 7
4- KİRA 1.1 K SATILIK]
| OIKKA1 Ipıılth ıstrıırııeır ın
| vnssut edı-ı EmlflK, mazı nlıın anlımı ,1le vckaiel islerini Kabul eden lier ' nesin itimadını karsınmış olnıı Suhulet Emlâk Zarif Özalp Beyoğlu Bıiıü* Purmakkapı kdşehaşt No 4 Telefon 42390 127 -«
ALMANCA - İNGİLİZCE VEYA ALMANCA . FRANSIZCA TİCARİ MUHABERE »İLİP - Hatlarını bazı günlerinde yahut yarım gün çalışa-cak memur UilvorıiT Telefon 407-10.
TAKSİM — Kor.-ıtcpc mahallesi Kıl-bıırnu sokak No 27 uç oda. mutfak, elektrik, terkas, manzaralı ev bos teslim ratılıklır Taliplerin İçindeki sahiplerine müracaatı. 444
DEVREN SATILIK DÜKKÂN -Berber, şekerci, tvhnllyeci. bakkal elbise boyahanesine elverişli tramvay durak mahallinde müracaat telefon -5944 502 _ |
SATILIK EV - Maçka Muradiye ■nahallesi Deryadil sokak 21 No İl ev bos teslim acele satılıktır. Müracaat Üsküdar Doğancılar Şair Naili sokak No. I. SnlOlı Bavroktnr-ı ojlu'na. 510 - l
DEVREN SATILIK MUHALLEBİCİ
DÜKKÂNI — Çalışır Vaziyetle. Semti
Beyoftlu Galatasaray. Yenlçarşı No. 27 554 —
UCUZ SATILIK — İmalâthaneye ve depo olmağa elverişli İki bina müştemilât ve arsasıyla beraber Mlılık lir. Ycdikııle istasyon yanında 20089 a telefon edilmesi. 55Ö - t
ACELE SATILIK DÜKKÂN - Çar-S'kııpı Sepetçi hanı yanımla odası bulunan 21 numaralı dükkân acele Milliktir. 12 - 14 ve II» - 21 arası G2SG3 numaraya müracaat 388 - 1
DEVREN SATILIK MAÖAZA — Piyasanın işlek yerinde heı ise elverişli büsUk mafiaza devren satılıktır. Kü-çükpazar. Ayarmak.-ıpı No. 86 arpa-01 Muhittin ve Hablp. 527-7
BİR MAĞAZADA YAZI IŞLERIN-DE ÇALIŞMAK ÜZERE - OHaokUİ
zuı ile müracaat P.K, 748. İstanbul. 53b
ÇAMAŞIR DESENLERİ YAPMAK ÜZERE — İyi bir kadın t inşamı a-ıanmaktadır. Beyoğlu istiklâl raddeni :W7 Nö ya müracaat. 555 - t
SATILIK ARSA — Küçük LflhgaâS kösede, bosunlar arasında, tramvay caddesinde 305 M2 Fiat etıven Müracaat’ Telefon: 28100 345
EMIRGÂN MERAKLILARINA SATILIK ARSALAR — Deniz görür İmar plUnıpa uygundur Miirara.-ıı Eski muhtar hav Muhlddln berber bay Haşan zOK - 1
PEDALCI ARANIYOR - Bir r..al-bajua çalışmak üzere bir makineci pcdalcryıı ihtiyaç vardır. Müracaat: Ma«pi vcıılar. Emlrnilıi han No- 12.
DOLSUN ÜCRETLE BAYAN MEMUR ALINACAKTIR — Lisan bilenler tercih edilir El ile yazılmış kıta hal tercümesiyle müracaal Galata posta kutusu 1083. atı — 7 ■
KİRALIK YAZIHANE - Bir. İki ve üç O08İ« ıçiçe ve 250 melrelik bir salon Müracaat C.-ıl.rıo Veli Alem-aaı hanında 318 numnrava
ita - u
KELEPİR SATILIK BAĞ VE HA-NE - 18 dönüm ebadında 4000 kUtük mahsuldar bağı. IO00 e yakın mey-va agaçlarlyle mahdut 4 odalı, ahır ve saireyl havi, Acele oahtbı eliyle satılıktır. Sillvrlkapı: Tepcimfi No 10. Hattat Halim 477
BAYAN MEMUR ARANIYOR -Büronun yazı, telefon isleri için ya-»ısı düzgün daktilo »ilenler tercih edilir. Müracaat Kpralcöy »loMta durağı Denılrha® han No. 18
DADI ARANIYOR - Bir ÜÜÇUk yaşında çocuğa bakacaktır. Ehliyetine, kabiliyetine göre yüksek maaş verilecektir İstanbul. Bahçckapı. Cer-nıa»vj hanında S numaram müracaat 605 —2
BİR BAYAN ARANIYOR — Dış mu.ıvenchaneıindc çalışacak 16-20 yaşlarında okur yJMI bir bayatı lâzım Buhçekapr. Ticaret Bur»a»ı sokağı Yıldız han No » bırraı müracaat 5011 — 1
BİR DİŞ MUAYEUEHANS1NIN -Temizlik: işlerini vupacak bir bayana thtlvaç vardır İMıklAl radde No, 361 tu| a Ve rudra-nai Mü — 1
YAZIHANE İSLERİNDE ÇALIŞ-HAK ÜZERE _ okur yatar genç bit bayana İhtiyaç vardır. Adres: Asma-■İti Od. Kanbıır han No. I
583 —
NEŞRİYAT İŞRLERIMIZ İÇİN -prcuıılablc bayana ihtiyaç vardır. Perşembe, turna. lumarLcal 12 - 13 ararı ŞçlJz,ş(lci>ftM 16 Mart Şehitler caddesi No. 12 . sao _
KADIN TERZİSİNE ÇOK İYİ DİKİ? BİLEN BAYAN ARANIYOR -Kıııu.ıuizler tercih. İkameti temin edilir. Perşembe, cuma, cumartesi 12-13 ■I UM Sehradebaşı in Mart Şehitler
KİRALIK iş YERİ _ Lâbornluvor. İmalAltıane. depo ve emvali İşlere fevkalâde mOaalt bir salon ve İki o-oa 250 metrekare kat halinde kiralıktır. Cumhuriyet Matbaası yanındaki sokakta İşçi sigortası Bürosu Karşısında. Telefon: 201127 «75
ACELE SATILIK HANE - Küçük sanayi merkez) olan atolve, ardiye ve ya a par i iman olmaca mUnatt Clballde Slvrtkoz mahalleilnde Şerefiye sokal: 9-11 No.lu blrt kâgir 15. dikeri nhsnn JRI odalı iki ev ehven bir flatle sa-lıfıltlır. Görmek üzere İçindekilere ve görüşmek üzere Kodıkıiv Bahariye caddesi İIO No. ya müracâat edilmesi Telefon! «0721, ş.ja
BOŞ SATILIK — Ayda iki yüz Hra getire» aparüman on beş bin liraya Aynnlıçeşmc hastanesi arkasında Tennure sokak 04 numaraya 17 - 10 arası müracaat. 563 —
SATILIK EV — Denize manzaralı yedi oda İki koli bo3 içjlim. Ayas-pnja Pni’koteli arkasında Kutlu sokak 8 numaraya 17 10 arası mürıı-
3^2*151 M SATI vÛesw|
HÜiOPOMP .BEBNARD. SATILIKTIR — Benzinledir arabalı. ıııo-Itırıvte akuple, altıparmak alıcı, artanı e 15u - a» ipi) çeker. Galata. Öınoralıed han. zemin kal II LlRöı*.
525 -
üzerinde siyah taşlan yapılmış muhkem bir bina, bir büyült salon OH» duş ve tuvalet kuyu va elektrik Küçükyalı köy bekçisi Hüseylnc mürit- i
614 — | CML
075 — 3
SATILIK ARSALAR — Arnavutkö-yünde vapur, tramvay Mobil» duraklarına bir dakika ve her türlü In-iJata elverişlidir. Müracaat: Arnâ-vutköy Abdüllıak Molla Sokak No. 21 Ali Ay. 5f)8 — 4
SATILIK, KİRALIK ATELYE — Dolapdcrc caddesinde en işlek otomobil lâınlrcilcrt mevkiinde tâmır kanalı mevcut yeni bina üzerine bir 1 kat dn çıkılnbılir. Telefon 52/445. _________________________60ü — 3
SATILIK FABRİKA — Piyasada Çök sürümü olan İktisat Vekâletince yir-seıı-lîk tescilli ist.'lısalât yapan sahihinin çalkamaması
Milliktir. Tel. 4«H7
202 — 4
ÇOK UYGUN ŞARTLARLA BAHÇELİ BİR KAHVEHANE DEVREDİLECEKTİR - Müracaat Aksam’da «Bahçelü rümııuıtıa mektupla
577 — 1
PANSİYON VE KİRALIK — Er nebi Ufirencllerc aile yanında pansiyon veya möbleli kiralık bda. Perşembe. cıımn. cumartesi 12 • 13 arası Sçhza-icbaşı 16 Mart Şehitler caddesi No. İ2 531 - 3
bir dolay isiyle
UCUZ KELEPİR ARSA *- Bebek asfaltımı bir dakika balıçclı apartı-man, yapmoSa elverişli sahibinin taşraya azimeti dıslayiniyle gayet ucuz satılıktır. 40919 telefona müracaat-lari. 564 —
ACELE SATILIK HANE — Kuzguncuk Nakkaş 32 No lı bahçesiyle birlikte 5Ö3 metre kare. Bofiaza hâkim fevkalâde manzaralı üç kat. yedi oda. iki hol, hamım, »u. elektrik havagazı ve boş teslim ucuz satılıktır. İçindekilere müracaat
582 —2
devren satilik — Faal bir vn-glyette bir ambalajcı ve milyar Imn-ifitlıancsl devren satılıktır. Müracaat P.K. 234 . 585 —
ACELE SATILIK — Erenköyüncle Müınlıt deresinde 15,500 mc-tıe arra satılıktır Adres Kadıköy Moda caddesi Kabuklu Ceviz sokağı No. 18 ba? ' Zelil. 5trt — S
KELEPİR SATIŞ — Fatltı Sarıgüzel caddesinde 38 sayılı dûKkâıılı. konforlu ev acele aatılıkiır Mürara.-ıt. Aynı adrese veya 40122 leleronda Kumana. S86 — 2
Fransanın güneyinde, sıcaklar yüzünden orman yangınları başlamıştır. Saint Tropez civarında halk ve asker yangını söndürmeğe çalışıyor. Yukarıda yanan ormanlar görünüyor.
Bir zamanlar kedi, köpek ve kuşların bir arana yaşaması miinıkün değildi Şimdi İnsanlar aralarında anlatamazken, hayvanlar pekala ve dostça yaştırlar. Yukarıda bir arada mesut bir hayat geçiren, köpek, kedi ve kıtlar görünüyor.
Deniz Gedikli Erbaş orta okulu Komutanlığından
1 — rıirk Donanmasının gedikli erbaş kaynağı olan (De nlz Gedikli Erbaş Ortaokulu» ve cDenlz Gd. Erbaş Sınıl Okuluna» öğrenci yazımına 1 Haziran 050 den 1 Eyldl 950 gününe kadar devam edecektir.
2 — Birinci sınıra bu yıl ilkokulu bitirenler ü. sınıfa ortaokullarda İkinci sınıfa geçenler, üçüncü sınıfa da ortaokulda m. cü sınıra geçmiş bulunanlar ve gedikli erliğe de ortaokulu bitirerek diploma alanlar kabul edilirler.
3 — Birinci sınıfa 13 • 16 ikinci sınıfa 14 - İl ve ÛçünçO sınıfa ıs - 18 yaşlan içinde olanlar kabul edilirler,
4 — Gedikli er olacakların 16 yaşından küçük olmamalar şarttır.
5 — İsteklilerden îstanbuldn Dulunanlar KasımpaşadalD
okul müdürlüğüne başka yerlerde bulunanların Dultınduklar yerin askerlik şubesi başkanlığına aşağıdaki yazılı vesikalarla müracaatları (63161
A — Dilekçe,
B — Nüfus cüzdanı - Fotoğraflı -
C — Bir seneyi geçmemiş aşı kâğıdı,
D - Ailesinin ve kendisinin İyi ahlat sahibi olduğuna dair İyi hal kâğıdı.
E — Okul tastlknamesl veya diploma,
F — 12 adet vesikalık fotoğraf.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığından:
Fizyopatoloji enstitümüzde açık bir asistanlık vardır, isteklilerin 31 Ağustos perşembe gününe kadar Dekanlığa nıü-racaatlarL (10804)
Sahile T
9 Ağustos 1950
AKSAM
-
HER AKSAM BİR HİKÂYE
1 Kurt ininde^
Komiser Bure, maiyetindeki polislere dönerek yüksek bir binayı gösterdi:
„ Işîe burasıdır. Mahblrlml-7jifi verdiği malûmat rloŞjrtt İse tehlike de yİ*. Aradığımla vesikayı ele geçirmemize mâni olmak Içtn her çareye baş vurmaca te reddiit etmlyecek tehlikeli ve c&retk&r bir anarşist karşısındayız. Unutmayım» ki kurt 1-ninde bulunuyoruz.
Ne demek istediğimi anlıyor musunuz? Herif oyunu kaybettiğini anlarsa ümitsizine sevkl-le evi havaya uçurabilir. Binaenaleyh tedbirli ve kurnaz’* davranmak lâzım. Onu kor tutmamalıyız. Bize ıtüsaade ederse sadece oturduğu katta araştırma yapacağız. Aradığımızı bulursak bizim İçin fena, bulmazsak hayırlı olacak. Bu kurt ininden sağ re salim çıJrabnLrsek bil şeniz ne kadar sevineceğim.
Vesikanın fotoğrafı hepinizin elinde bnlunuyor. Binaenaleyh vesikanın aslını görür görmez derhal tanıyacaksınız.
, Polisler, hep bir ağızdan:
— Evet komiser beyi cevabını verdiler.
Küçük polis müfrezesi, evin kapısına doğru ilerledi. En arkada komiser Bure He zabıta hizmetine yeni girmiş olan polis namzetl Sepua bulunuyordu. Bepııa, soğukkanlı görünmeğe çalışmakla beraber çehresi sap san kesilmişti.
Anarşist Gan'ın oturduğu daire, beşinci katta İdi. Komiser Bure. apartımanın kapısı önüne geldikleri zaman yavaş sesle:
— İşte burası.. Haydi bakayım »İzi göreyim! dedikten sonra zile bastı.
Uzun boylu, orta yaşlı, enerjik cehrell bir adam olan Gan, çalışma masasının üzerindeki telefonu eline almış biri ile konuşuyordu:
— Dakikadan dakikaya buraya gelmeleri İhtimali var. Vesikayı yakayım mı? Ne münasebet. canım? Vesikaya kati İhtiyacımız var Merak etme hiç bir korku yoktur. Kerşey hazırdır.
Gan bu son cümleyi, bilhassa belirttikten sonra ahizeyi elinden bırakırken sokak kapısının zlH çalınca birdenbire ürperdl açtığı bir çekmecenin içinden aldığı bir kfiğrdı buruşturduktan sonra çalışma masasının yanındaki kâğıt çöp sepetinin İçine attı. Sonra kapıyı açmağa gitti. Hole çıkarken komiser Bure İle adamlarının apartımana girerek doğruca çalışma odasına doğru yürüdüklerini görünce odanın kapısını kapamadan bİT kaç adım geriledi. Sırtını şömineye davıyarak bir zil düğmesine bağlı elektrik telile Ift-kaytt oynayormuş gibi bir tavır takındı. Gan, alaylı bir eda Ve sordu:
— Polis değil misiniz? Benden müsaade istemeden, eve giriş tarzınızdan derhal anladım. Size ne gibi bir hizmette bııluna-i İni?
Polisler, çalışın» odasının e-
altında eski yerine koyuncaya kadar anarşist, parmağını elek trLk düğmesinin Üzerinden biran bile uzaklaş lırmamıştı.
N lhayet, polisler, kömiserö yaklaşarak arştırmalarının semeresiz kaldığını tebliğ ettiler. Oan alaylı bir sesle:
— Demek blrşey bulamadınız. Doğrusu size yazık oldu. An loşılan muhbirleriniz, size doğru, düst malûmat vermemişler dedi.
Bure, anarşistin gözleri İçine bakarak:
— öyle mi zannediyorsunuz? diye sordu.
— Bundan eminim, Emekleriniz boşa gitti.
Komiser Bure, bütün cesaretini toplıyarak anarşistin yanma gitti:
— Yapılması gereken küçük bir İş daha kaldı: O da üzerinizi araştırmaktır. Buna bir itirazınız var mı? diye zordu:
Anarşist:
— Hiç itirazım yok cevabım verirken, parmağını elektrik zili düğmesi üzerinden kaldırmadan kollarını vücudundan uzaklaştırdı,
çiğinde durmuşlardı. Komiser Bure. cebinden bir kâğıt çıkardı ve yüzlerini anarşistin elinde tuttu *u elektrik zili düğmesinden biran blLe ayırmıyaralc:
— Dairenizde araştırma yapmak için savcılığın müzekkeresi-var. cevabım verdi. Gan. mü s tehzlyane bir eda ile:
— Serbesslnlz. İşte büromun anahtarlarım .'•ize veriyorum. Çekmeceleri açıp araştırabdlr-slnlz dedi.
Araştırmaya derhal başlandı. Polisler, çekmeceleri kitapları açıp karıştırıyorlar, fakat Gana yaklaşmaktan çekiniyorlardı. Koml.-er Bure anarşistin her ha roketini endişe ile gözetliyor:
— İşte budur. Adamlarımdan biri, aradığımız vesikayı bulur bulmaz hınzır herli elektrik ziline basacak, hepimiz havaya uçacağız. Kâğıdı bulmamızın ne faydacı olacak .sanki? Bari elektrik düğmesiyle patlatacağı cehennem makinesinin yerini bıılabllcek. diye düşünüyordu. |
Taharrlyat, lıiç bir netice vermeden devam ediyordu. Polisler, semeresiz kalan tiraşlırmahrın-dan ve kendilerini tehdit edeni öîiim tehlikesinden sinirlenerek eşyayı ait üst ediyorlardı. Biri r’^hk polis namzedi Sepua, yan • ”'i yerdeki lıâğji çöp sepeti
*■ ' Yere > .ötülen kâğıtlan ıopli'-’,«vak Etpntln içine attı,
nntia tamamen oğukkantılığı-m muhafaza fin..» ynlnu birrn kaj'nri çatılmış. çehresi de sert bir ifade almıştı
Sepua çöp sepetini, masanın
Komlser Bure, bizzat anarşistin, ceplerini araştırdı. Toharrlyat. bittikten sonra geniş bir nefes aidi ve âdetâ sevincini belirten bir sesle:
— Blrşcy bulamadık. Artık sizi fazla rahatsız etmiyellnı, diyerek kapıya doğru yürüdü.
Gan, mdstehziyane bir reverans yaptıktan sonra:
— Zahmetlerinizin boşa gitmesine doğrusu üzüldüm, dedi ve gözleri sevinçle parladı. A-partıman kapısının kapandığını işitir İşitmez:
— Gitmişler mİ? diye sordu.
Mutfaktan gelen bir kadın sesi:
— Evet gittiler cevabını verince Gan elinden elektrik zili düğmesini bırakarak kâğıt sepetine koştu ve polisler aparlı-■ manın kapı zilini çaldıkları sırada ellerile buruşturarak, çöp sepetine atmış olduğu kâğıdı a-ramağa koyuldu. Kâğıdı bulama yınca., yiizii bal mumu gibi sarardı:
— Faka bastım, vesikayı aldılar diye inledi.
Bir türlü gözlerine İnanamıyor ve sanki böyle bir şeyin vukuu imkânsızmış gibi gene çöp sepetini karıştırıyordu. Hayır, hayır aldanıyordu. Polisler, ken dini aldatmışlar, o kıymetli vesikayı çözleri önünden alıp götürmüşlerdi.
Oan:
— Lânet. lâtıef! diye homurdanıyor, yumruklarım sıkıyoT kudurmuş gibi ellerini ısırıyordu.
Bu müddet esnasında polisler, apa «imandan çıkmışlar ve köşeyi sapmışlardı. Hepsinin çehrelerinde memnuniyetsizlik ile karışık bir sevinç ifadesi okunuyordu. Bir aralık komiser, Bure polislere döndü:
— Ucuz kurtulduk ama eli boş dönüyoruz, vesikayı bulamadık-dak dedi.
Kore harbinden
iVVahkemeköri'dorl^inda
alınan askerî dersler
Bu derslerin en mühimi katî neticenin piyade ile istihsal edileceğidir
Kore'de karaya çıkarılan Amerikan kuvvetler!
ordusunda küçük ve vasat hacimde altı bin tank bulunması- olan na mukabil, demir perde arkasındaki polis devletlerde vasat ve büyük hacimde 40 bin tank mevcut bulunmakta olduğu a-çıklandıktan sonra. Amerikanın sadece «Başkalarında var» diyerek para sarfetmeğe ve büyük tanklar imal etmeğe niyeti olmadığı ve Amerikan küçük ve orta büyüklükteki tanklarında bulunan top ve cephane İle düşman ağır tanklarının bertaraf edlkmlyeceğlnden amin olunduktan sonra ağır tanklar İnşası cihetine gidileceği bildiriliyordu.
miktarı nispetini kabul ve
hava kuvvet-100 : 1 ola-tahmln ettlr-
Komü-yürüyüşünü
Yanında yürüyen polis nam-cedl Sepua, sevinçli bir sesle:
— Yanılıyorsunuz bay komi-oer. İşte aradığınız vesika bende. Vesikayı çöp sepeti içinde buldum.
Haydudun bizi havaya u-çıırmaması için vesikayı bulduğumu ona hisaettlrmemeğe çalıştım. Anarşistin farkın»' var-m.ık-ızın vesikayı çöp sepeti I-çinden nasıl aldığım size garip görünecek. Fakat beri polis hizmetine girmeden evvel hokkabazlık ediyordum. Böyle muvaffakiyetler benim için oyuncak kabUlndendlr, Cevabını verdi.
Çeviren: A. HİLALİ
Kore harbinden alınan muhtelif derslerden bilhassa askerlerin faydalanacağı birkaç tanesi çok mühimdir, Evvelâ; sadece üstün hava kuvvetlerinin harbin katî neticesi üzerine müessir olacağı hakkındakl İddia sona ermiştir. İngiliz hava üstünlüğüne rağmen, General Rommel'Ln çölde zaler kazanmış olduğu misali göz önünde bulunduğu halde, birçoklan hava kuvvetlerine lüzumundan fazla kıymet vo ehemmiyet vermekte ısrar ediyorlardı, şimali Koro kuvvetleri elinde bulunan pek az sayıda Rus mâmulü Yak, 0. 3,. Lagg. 7. S. ve Nlgg tiplerinde — bu tip Mlkoyan ve Gure-vlç'ln harbden sonra dizayn etmiş olduklan tiptir — Avcılar karşısında Amerikalıların bu harbe sürdükleri hava kuvvetleri lerl rak
m ektedir. Bu kadar büyük nispetsiz bir üstünlük nlst Korelilerin durdurmamıştır.
Kore harbinin İlk üç haftası harekâtını tetkik etmiş olnn Alman askeri yazarlarından General Geyr von Sehveppen-burg, yazmış olduğu bir makalede bu haftalar zarfındaki harekât gelişmesinin Normandl çıkartmasından evvel ve çıkartmadan sonra General Rommel ve tarattarlariyle general Run-dstedt arasında tankların düşman hava üstünlüğü karşısında mestur arazide geceleri harekât yapmaları mümkün olup olmadığı hakkında cereyan etmiş olan münakaşaları tank taraftarları lehine kat! şekilde halletmiş olduğunu belirtmektedir.
Kore harbinden alınan daha mühim İkinci askeri ders: tank silâhının ehemmiyeti hakkında mevcut yanlış zihniyetin tashih edilmiş olmasıdır. Amerikan MIHI Savunma Bakanlığı Kara müsteşarı Mr. Frank Pace. Kore harbi patlamadan pek az evvel ve harbin patladığı haziran ayı içinde tank silâh İçin «Artık modası geçmiş bir silâh» demişti. Vaşlngtonda İntişar eden U‘. s. Neus A. Worid Reports dergisinin 16 haziran 650 tarihli sayısında çıkan murassa! bir makalede, Amerikalıların elinde altı bin tank ve Rusların elinde de 40 bin tank bulunduğu yazıldıktan sonra,, bugün İki kişinin taşıyabildiği Bazooka veya diğer kuyruksuz kovanlardan atılan hafif ve ucuza maldan Hollov-type mermilerin tank zırhlarını delebildiği ve Slzıınsh - heod denilen bir kısım mermilerin de tanklarda delik açamamakla beraber tank İçindeki personeli sersemlettiği uzun uzun İzah e-dllerek, bu gibi müessir ve ucuza maldan nnlllank silâh ve mühimmat mevcut iken tank 1-mallne lüzum olmadığı mütalâası ortaya atılmakla İdi.
Amerikan Kara Kurmay Başkanı General J. Lawlon Colllns tarafından Army Information Dlgest mecmuasının haziran 050 «ayısına (Bugünkü ordunun modern silâhlan! başlığı ile yazılan b!r makalede de. Amerikan
Kore harbi Amerikan strate-jlsllerinln fazla kıymet vermedikleri tank silâhının lüzum ve ehemmiyetini pek açık olarak' belirtmiştir. Amerikalıların yal-nış telâkkileri kendilerine çok; pahalıya malolmuştur. Marllf I Amerikan askeri yazarlarından t Hanson W. Baldwln) İn (Nev-j york Taymls) gazetesinin 10, temmuz 950 tarihli nüshasında (Amerikanın Koredekl askeri! hataları) bsşlıgile çıkan makalesinde: «Kore'de bulunmuş
olan Amerikan askeri müşavir-1 İCr heyetinin Kore arazisinin tank muharebeleri için müsait bir yer olmadığı hakkındakl î raporlarına rağmen Kore'deki muharebelerin tank sllâhlarlle yapılmakta olduğu...» hayretle kaydedildikten sonra bu silâha lüzumu derecesinde ehemmiyet vermemekliğin ve bütün, işlerin hava ve deniz silâhlan İle biti-rllcbileceğlne ümit bağlamaklı-ğın doğurduğu akıbetlerden net acı şikâyet olunmaktadır.
Rus mamulâtf tanklarla kar-
şılaşmış ve muharebe yapmış Amerikan tankları feci bir duruma düşmüşler ve bir karşılaşmada bunlardan on tanesi tahrip, İki tanesi muharebe dışı edilmiş, buna mukabil Rusların kayıbı yalnız bir tank olmuştur.
Kore harbinden alman derslerin en mühlmml. üçüncü dünya savaşında da kat’i neticenin piyade İle istihsal edileceği hak-kmdakl derstir. Amerlkada, teknik üstünlüğün ve Amerikan ordusundaki modern teçhizatın çok sayıda cr mevcuduna lüzum bırakmamakla olduğu hakkınca bir kanaat belirmişti. Amerikan kara kurmay başkanj general Colllna'ln yukarıda bahsi I geçen makalesinde bir Ameri-] kan tümeni emrinde muhtelif tipten 20 bin silâh, İki binden fazla telsiz cihazı ve dürt bini ■ mütecaviz vasıta , bulunmakta [olduğu yazılıdır. Amerikan as-, İteri yazan Hanson Baldvln Amerikadakl yanlış telâkki ve kanaatleri göstermek İçin Amerlkada dillerde dolaşan (bir 'Amerikan erinin dört Alman veya dört Japon veya herhangi bir milletten dört ere bedel olduğu) şeklinde realitelere uymayan garip vecizeler! misâl olarak zikretmektedir. Kore harbi, çok zaman geçmeden er sayısının ve piyade mevcudunun muhnrebede en mühim rolü oynamakta olduğunu Amerikan genel kurmayına öğretmiştir, Alınan ve alınmakta olan tedbirler Amerikan gene) kurmayı ve Amerikan askerlerinin harbin vermiş olduğu dersten istifade etmiş olduklarını göstermektedir.
Çeviren: B. AKSEL
Tifoya karşı tedbir
Siit, su ve çeşitli meşrubat salan esnafın herhangi bir hastalıkla malûl olmaması için sağlık müdürlüğü kontroller yaptırmaktadır. Bilhassa bu esnafın tifo mikrobunu hâmil olmalarından korkulmaktadır, şimdiye kadar 600 esnafın me-vadı gaitası alınarak tahlile gönderilmiştir. Bunlann tahlili neticesinde 600 esnaftan hiç birinin portör olmadığı anlaşılmıştır. muayenelere devam edilecektir.
Kanaviçe ve teneke fiatlerinin düşmesi bekleniyor
Yakında kanaviçe ve teneke plyastısmda biraz düşüklük olması beklenmektedir. Çünkü ticaret ofisi tasfiye halinde olduğu İçin elindeki mallan piyasaya sürecektir. Ancak Ilat düşüklüğünün ani ve şiddetli olmaması İçin mallar peyderpey satılacaktır.
Dünya gençlik teşkilâtına verilecek halı
Hereke (Akşam) — Memleketimizde toplanmakta olan dünya gençlik teşkilâtı kongresi münasebetiyle bu tevekküle, Türkiye gençlik teşkilâtı federasyonu tarafından hediye edilmek iizere Hereke fabrikasına slparls edilmiş olan halı bitmiş ve alâkalılar tarafından teslim alınmıştır.
Kalay fiatleri yükselmeğe devam ediyor fnglltcre ve Hollanda hükümetleri tarafından kalay satış-lattnin tahdit edilmesi üzerine piyasamızdaki kalay Halleri yükselmeye devam etmektedir. Çııhıık mallar 10 liradan, killçe kalaylar İse 060-970 kuruştan satılmaktadır.
Piyasanın daha da yükselmesinden korkulmaktadır.
•* Çengelköy spor kulübünün senelik kır balosu 12 Ağustos cumartesi akşamı Çengelköy aile bahçesinde yapılacaktır.
I
Programda muhtelif eğlenenlerle tanınmış ses sanatkârları ve çeşitli siırnrizlej. taı-Jır
* Balatta Köprübaşı sokağında 43
Mustofnnın 6 yaşındaki kızı Meryem Kılıç, nynı sokakta RefâJIe ait bir kömür deposu-Inun kapalı bulunan demir ka-pısı önünde oynamakta iken, kapı birdenbire çocuğun üzerine yıkılmış ve Meryem, demir kapı altında kalarak ezilmek sureliyle ölmüştür, Tahkikata
numarada oturan
Deliler hep benim başıma toplanıyorlar!
Telâşlı telâşlı karşımıza j ®« çaat di ve bir şamar in-dikildi, baş örtüsünün çene di. Dişim kırıldı, kökü Içer-altmdaki düğümünü çözüp de kaldı. Ondan sonra da uçlarını geriye attı. Hepimi- «burnuma, küüüt diye bir zi birer birer gözden geçir- ■ ' " ” "’"
dikten sonra sol eliyle çenesine basıp ağzını açtı, sağ e-linin şahadet parmağım a-vurduna soktu ve ağzının 1-çini hepimize gösterdikten sonra yutkundu, yüzünü ekşitti, kasketli delikanlıya döndür
— Görüyorsunuz ya şu ağzımın halini.
— Ne oldu, teyze hanım? Hararetten dilin mİ paslandı?
— Harareti maıareti bırak Simdi, oğlum. Ağcımın halini görüyorsun ya .
— Ağzında bir şey göremedim teyze hanım.
öfkelendi, yine çenesine basıp şahadet parmağını ağzına soktu, bizim delikanlıya gözleriyle acayip İşaretler yaptıktan sonra:
— Aç gözünü oğlum. Nasıl göremiyor musun? Bak hele, yangın yerine döndü ağzımın İçerisi. îkl günden beri ekmeği suda ıslatmadan yiyemiyorum. Lokmaları çiğ1 nemeden yutuyorum.
—Dişin mi ağrıyor?
— Orasını bana sor. Kök içeride duruyor, çenemi kımıldattıkça sızlıyor. Yapmadığım şey kalmadı. Keten tohumu lapaları mı İstersin, gargaralar mı istersin? Ağzım, burnum Mısırçarşısın-dakl aktar dükkânına döndü. Gene de ağrılar, sızılar kesilmiyor.
— Demek ki dişin çürümüş. Dişçiye git de kerpeten yağı koysun.
—Yağın, balın buna faydası yok, ayol. Dişimin çürüdüğünü nereden biliyorsun? Ağzımın içine girdin de muayene mi ettin? Zaten kaç diş kaldı ki? Nah. İki tane Işu tarafta alt çenemde, üç tane de şu tarafta üst çenemde kaldı. Onlar da lıngır lıngır sallanıyor. Şu kâflroğ-lu kâfir de geldi, benim ağzıma musallat oldu. Nasıl canım yandı bilmezsin.
— Sözlerini iyice anlamıyorum, teyze hanım. Ne oldu?
— Daha ne olacak, a oğlum? Çaat demesiyle beraber gözlerimin İçinde yıldırımlar parladı. Can hevliyle; (Ne oluyor, ayol?» demeğe kalmadı, bir daha pat. Bu sefer burnumun üstüne. Haydi bakalım, ağzımdan burnumdan kanlar boşandı mı?
— Geçmiş olsun. Kim yap tı bunları?
— İşte karşıda polis e-fendinin yanında duran tımarhane kaçkınım görmüyor musun? Dünyada ne ka-
■ dar deliler varsa benim başıma toplanıyorlar. Bir tane de evde var. Gelin var, baş belâsı. Kafasında zırnık kadar akıl yok. Ondan çektiklerim eivermivormuş gibi
, sokakta da delilerle mi uğ-_ raşacağım? Oğlan evlendir-] dlm, rniirvet göreyim, dedim, netameli başım derde girdi. Ya şu herifin yaptık-
' lan?
] — O herifin ne yaptığım
, anlıyamadım kİ.
— Şenin kafana lâkırdı girmiyorsa ben ne yapayım? Herif çatır çatır şamarlan, yumrukları vuruyor da sen hâlâ anlıyamadım diyorsun.
— Kavga mı ettiniz o a-
] damla?
■ — Ederim elbette. Yumruğu, saman yeyip de elimi
■ kolumu bağlıyacak değilim ' ya.
— Kavga neden çıktı?
— tnnallahe nıaasâbiri-lin... Sen do beni deli edeceksin oğlum. Herif yumruklar, şamarlar vurdu, di-, yorum, kulağın duymuyor ı mu?
— Onu dııvdum amma niçin vurduğunu anlıyama-dım.
— Niçin vurduğunu ben biliyormuyum ki? Sağ elim-j
1 de Örme torba, sol elimin paımaklai'iyle pazar masa- ;
u rifinin hesabını yaparak gl-'.
yumruk yedim Herifin yakasına yapıştım; «Ne yanıyorsun ayol? Sen kim oluyorsun da bana «iniyorsun?» dedim. »Çekil şuradan be karı. Ben işaret ederek arkadaşımla konuşuyorum. Sen ne diye gelip burnumun dibine giriyorsun?» diyerek beni göğsümden itmez mi? Sen ol da çileden çıkma bakalım. cKâfiroğlu kâfir divaneye bak hele. Sen sokak ortasında işaretler vereceksin de benim ağzım, burnum mu kırılacak?» dememle beraber file torbayı kaldırdığım gibi herifin suratına...
Mübaşir çağırdı, hanım teyze ağzını Toklaştırarak gitti.
Ce. Re.
Biiytik tütüncüler kongresi hazırlığı
(Baş tarafı 4 üncü sahifede)
Ahnanyada harb sonu devresinde halk. Vlrjlnya yaprak tütününe çok alışmıştır. Almanlar aynı şeyi Yunan tütünlerine (fe yapmak istemektedirler. Bu takdirde âti İçin Almanya piyasasını kaybetmemiz tehlikrd kendini göstermektedir. Zira o takdirde Almanyada yalnız A-merlkan tipi tütün İstihlâk edt-lecek demektir. Bu yüzden A-merikan sigara fabrikaları, İhtiyaçları olan şark tütünlerini doğrudan doğruya Almanyarf.m alacaktan İçin her yıl memleketimiz tütün piyasalarından aldıklan tütünleri almıyaeak ve bu yüzden mühim döviz kazançlarımız kapanmış olacaktır. Bilhassa bu noktanın tütüncülüğümüzü çok darbeilyec'.',ğî neticesini -ortaya attığı maalesef bir hakikattir. Zira bu suretle Alman, pazarları şark tütünleri için ancak bir vasıtadan İbaret olacak ve bütün Almanya - kİ harbden önce tütünlerimizin en büyük müşterisi İdi - tütünlerimize kapanmış olacaktır.
Bu plânın tahakkuku Türk ve Yunan ekonomileri İçin bir darbe teşkil edecektir. Amerikan sigara fabrikatörleri, bu plânı desteklemektedirler. Hattâ öu plân, Birleşik Amcîlka hükümetine verilmiş bulunmakladır. Amerikalıların gayesi. Türk ve Yunan Hallerini bu suretle düşürmektir.
Ankarada 10 Ağustosta :op-lantıları’na bavlıyacak tütüncüler kongresinin üzerinde duracağı en mülılm konuların belki de birincisi bu mesele olacak-
e
Soldnıı sn ga: 1 - lje kan;..no, 2 — Kim ounuynn nişi, 3 — Kumo? ran-IrkMdyle sBhretll bir knrobam». * — Ffısıln • llrrl ııilrcr. 5 — Tersi btr «evi KOnUllU - Edat, « — Tersi lw«y.b«M>r. 7 — Sonunu «I.» gelirse yakl.ıc t»-meletir, fi — Teı-si bir harfin ohııııu-»u - Adak, S — KUçilItnıe eki - T'1' t bir pey Kamber. İÜ — GUI «bjCmilnr -Oy.
Yukarıdan a.agıy.ı t — H feri müdürü. 2 - İhlilılt .il Blrnı tevakkuf eder - ölr er Kasık - Cerahat, 5 — E?t'inrn Savı ■ Ki ki ziuhohın tn 1i:j ■ İriye rütbesi. 7 — Nota - Hain pençemi, H — Brilrtlllı.
GEÇEN BULMACAN İH HALLİ
Soldan safia- 1 - AjiImi Nctamelk 3 — tlAnedcr 4 -B - El. Bak.il, 6 - fliti Ikee. B — Vak. Bal. U -
110 — Zevat. U>
Tuknrıdan amflna- 1 — Anıfci-av-Jv, 2 — Vriril. A;e. 3 — IUI. Ll'ikV.
■ 4 — Banabak. Na. S — Omesa
]e — CtMİlknçnr, 1 — Âlcbut fil. B —



AKSAM
9 Ağustos 1950
Sahlfe 8
Barsak
390 Liraya Hacca gidip
Bulantısı, Şiş-| kinlik ve I bozukluğunda
tenbelllğlnde, mide ekşilik ve yanmalarında emniyetle kullanılır. Mülâylm ve müshildir. Horos markasına dikkat.
QUiNA CEDON
(K t N A SE D O N)
En Cazip Seyahat
59924. 31
4246 22
TARSUS
• TnKARA a:
İstanbul Defterdarlığından
Keşif bedeli Geçici teminatı
Lira Kr. Lira Kr.
Tamamile kamaralı ve yalaklı olan DENİZYOLLARI gemilerinde doktor, sağlık ekibi, revir ve her türlü ilâçlar mevcuttur.
M A7Dk’ Kabızlık UM-,j' 'i ; ; TUZU Hazımsızlık MIH" !
DİKKAT
Bütün piyasada sağlamlığı ile tanınmış kadın, erkek çocuk ayakkabı ve terlikleri terki ticaret dolayısUe İstanbul Bahçekapı birinci Vakıf han sokak develi kundura mağazasında zararına satılmaktadır. Fırsattan İstifade ediniz.
SAYIN DOKTOR ve ECZACILARA
Soğuk algınlığı, Nezle ve Orlpten korunmağa ve bunların tedavisine yarayan
Drajeleri Satışa Çıkarılmıştır. Yeni Lâboratuar — İstanbul
T atilinizi 12 Ağustosda Başlıyacak Turistik seyahatle geçiriniz.
12 Ağustos’da İstanbul'dan hareketle İzmir, Rodos, Girid'e uğrayarak Ceno-va’ya gidecek ve Napoli, Pire yolu ile İstanbul’a dönecektir.
Bu sefer için yerler pek mahdut olduğundan, yerlerinizi bir an evvel ayırtınız.
TELEFON: 42362
Zayi — Taksim nüfus, me-, olurluğundan. aldığım ve içinde askerlik muamelelerim yazılı kimlik cüzdanımı kaybettim, Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
1335 doğumlu
Yorgo oğlu Tanaş Prlnca
CAFER FAHRİ DİKMEN’ in
Eserle rioden

DEVLET Denizyolları
Müslüman vatandaşların mukaddes dinî vazifelerini en emniyetle ve rahat bir şekilde yapabilmeleri için hususi seferler tertip etti
Kamyon - Otobüs - Belediye Hizmet Vasıtaları Trabzon-Iran Transit Hattında 16, İzmir ve muhtelif Belediyelerimizde 14 senedenberi çalışıyor
■ T u ı ki r Umum; MvmeMili
GALİP CEYLANI
BUL . Imıaı* hc'ı : 23011 - Telgrc
GRİP. NEZLE, v. SOĞUK
ALGINLIKLARINA KARSI KULLANILIR
— Kartal Çimento Fabrikasından
Kartal çimento fabrlkasu Avrnpadan sipariş olunan kâğıdın geç gelmiş olması neticesinde kâğıt torba mevcudunun tükenmiş olduğunu ve bu yüzden Yalnız bir kaç gün için kâğıt torbalı çimento teslimatına ara vermek mecburiyetinde bulunduğunu sayın müşterilerine arzeder.
Müşterilerimizin bu yüzden güçlüklerle karşılaşmaması lçto nakil vasıtalarını fabrikamıza göndermezden evvel o andaki vaziyet hakkında malûmat almak I üzere Yunusdakl fabrikamız yazıhanesine (Telefon 54 - 9).
Veya Galatada Agopyan hanındaki yazıhanemize (Telefon 402451 müracaat elınelerlnl rica ederiz.
Müşterilerin verecekleri çuvallarla alınacak çimentolar, eskiden olduğu gibi geciktlrü-meden verilecektir,
Bir an evvel Denizyolları Acentelerine müracaat ederek yerlerinizi kapattırınız.
Galatada Muamele ve İstihlâk vergileri binasında yaptırılacak yerli ve sabit dolap İşleri »Dosya No. 520 - 5421»
Yukarıda yazılı sabit dolap işlerinin 25/8/950 cuma günü
saat 15.30 da Milli Emlâk müdürlüğündeki komisyonda kapalı zarf usuiiyle eksiltmesi yapılacaktır. isteklilerin teminat makbuzları ve P50 yılı ticaret odası belgeleri ve en az bir kalemde 50000 liralık yerli sabit dolap işleri yaptığına dair eksiltme gününden «aravernıe günleri hariç, üç gün evvel vilâyet makımına müracaatla alacakları ehliyet vesikaların havi 2490 sayılı kanunun tarifatı dairesinde hazırlanmış teklif mektuplarım eksiltme günü saat 14,30 a kadar komisyon başkanlığına vermeleri keşif ve şartlaşmalarım görmek ve İmzalamak için de sözü geçen müdürlüğe başvurmaları. 110497 >
DEVLET DEMİRYOLLARI İLÂNLARI
Sinema makinesi alınacak
I
BAKTERİYOLOG
Dr. Necmettin Ülker
LA BOR ATLI V A RI
Babıâli, Vilâyet Konağı karşısında (9) numaraya nakletmistir.
Kan, îdrat, Balgam, Ka. zurat vesait tahliller. gebeliğin İdrar muayenesiyle erken teşhisi.
Krş
M
1 50
1 50
Peni an edik
Av ve salon köpekleri Savaş ve polis köpeği Tavukçulukta muvaf takıyetin sırn
Nasıl tavukçuluk yapmalı?
Tavukçulukta nasıl kazanılır?
Tavukları yumurtlatmak İçin oe yedirmeli dJrî
Tavuk basta'ıklan Kanarya
Kitapçılardan arayınız
«5
85
85
85
85
ISO
Zayi — Emniyet dördüncü şubeden aldığım 31/47921 sayılı ikamet tezkeremi kaybettim Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
D i mi iri Peter lllristo
Zayi — İnebolu nüfus memur-I tuğundan aldığım ve İçinde as-| kerllk muamelelerim yazdı kimlik cüzdanımla. Devlet Denizyollarından aldığım 1/7571 sicil kayıtlı pasoyu ve ana karI timi kaybettim. Yenilerini a-iacağımdan eskilerinin hükmü ' yoktur. 1324 doğumlu I Mustafa oğlu Hakkı Çolak
Çocuk bekimi doktoı
Ahmet Akkoyunlu
taksim • Talimhane
Palas. Telefon: 62687
Göz Mütehassısı
Or.Cemil Görür
Caftaloglu Nuruosmanlye caddesi Atay Apartımanı Pazardan başka her gün saat 14 ten 18 e kadar.
Telefon: 29058
BERLITZ
Lisan Dcrsanesl 294, İstiklâl Caddesi
FRANSIZCA
İNGİLİZCE ALMANCA
Bütünleme İmtihanlarına hazırlar.
Devlet Demiryolları Haydarpaşa Satmalına Komisyonundan:
1 — Bir adet 35 m'm ilk Komple, Portatif Sesli Sinema makinesi açık eksiltme İle satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 7775 lira olup muvakkat teminatı 583 lira 13 kuruştur.
3 — Buna ait şartname komisyondan parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme 18 Ağustos 1950 cuma günü saat 10,30 da
Haydarpaşa Gar binası dahilindeki Hayadarpaşa Satınalma komisyonunda yapılacağından, arzu edenlerin vaktinde komisyonda hazır bulunmaları. (105211
Tıp
Almak, Satmak, Bulmak İçin
Zayi — Kabataş erkek lisesinden almış olduğum 10/1/949 tarihli ve 912/6514 sayılı kayıt örneğini kayıp ettim. Yenisini çıkaracağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Kabataş Erkek Lisesi 6 Ed. B 1076 Hayrı Teezan
Devlet Denizyolları ve Limanları işletme Genel Müdürlümü İlânları
Fakültemiz Flzlkoterapl Enstitüsü ve Kliniğinde ücretli münhal bir hastabakıcılık vardır, İsteklilerin profesörlüğüne müracaatları.
cük-Vl X>S’la»i
SATILIK
Yalnız 1040 kilometre yapmış B.S.A. marka yeni halde 5 beygir kuvvetinde bir motosiklet sepeti! veya sepetsiz kelepir fiyatına satılıktır. (Motosiklet) tümü zile Galata 1258 posta kutusu ad resi ne yazılması
1 — 100 santim genişlikte 1350 metre ve 50 santim genişlikte de 1515 metre Şali PAZARLIKLA satın alınacaktır.
2 — Pazarlık 25/8/1950 cuma günü saat 15 de Tophanede Oenel Müdürlük Âlım Satım Komisyonunda yapılacaktır.
3 — Tamamının tasarlanmış değeri 10495 lira 35 kuruş güvenmesi de 1575 Hradır.
4 — İsteklilerin, pazarlıktan önce güvenme paralarını tda re veznesine yatırmaları ve şartnamede yazıtı belge. giıvenmo makbuzları ve nümunelerlle birlikte belirli tarihte komisyo nda bulunmaları lâzımdır
5 — Şartnamesi her gün komisyonda görülebilir. (10865)
Zayi — Vefa lisesinden almış olduğum pasoyu kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin h’îkmü yoktur
6 A dan 728 No. 11
Muallâ Ilirdane
E SATILIK OTOMOBİL-* û model spor Bulk fevkalâde temiz ve yeni. Seyahat do-slle acele ve ucus satılıktır. Fatih taksi durağı nıer-garajıtıa müracaat.

n @mm vasotador

Comments (0)