AKŞAM
Hergün 8 şahit e
AKŞAM’m
Küçük Hânları en verimli, en ucuz vasıta dır.
Sene 30 — No. 10562 — Fiatl her yerde 10 kuruştur.
CUMA 12 Mart 1948
D. Parti genel idare kurulu ile Parti Meclis Grupu arasındaki ihtilâf şiddetleniyor
Parti Meclis Grupu, neşrettiği tebliğde 5 Milletvekilinin partiden ihracı, tüzüğe aykırıdır, diyor
Ayılcara 12 (Telefonla) — Demokrat Pariisl Meclis gnıpumın dün geceki tebliği, Anlmca Demokrat çenelerinde fena bir tesir uyandırmıştır. Teşkilâtta ne gibi tepkiler uyandıracağı da ju günlerde belli olacaktır. Aradaki anlaşmadıkların sebebi ne olursa çLsırn şimdi bir çok Demokratlar, partide disiplini tesis edecek kararların vakit geçirilmeden alınmasını İstemektedirler.
Söjlendlğlne göre partiden Lhraş edilmiş olan milletvekillerinden bazıları da dûn Parti grup toplantısına katılmak İstemişlerse de bunlar oya İştirak ettirilmemiştir. 27 Demokrat milletvekili tarafından akdedilen grup toplantısının Meclisteki kısmı dûn gtindiis sona ermiş olmakla beraber bu milletvekilleri gece de aralarında İçtima ederek görüşmelere devam et-m Işterdlr.
Fuat Hulûs! Demircili
Sızan haberlere göre geceki toplantıda büyük kongrenin İçtimaa daveti İçin çalışılmasına harar verilmiştir. Diğer taraftan genel merkezin de Parti Meclis grupunu İkiye bölen bu cereyan dolayısllo buünlerde bazı Csasiı tedbirler alacağı anlaşılıyor. Tûriik mucibince partinin sevk ve 1da resinden ve kongre kararlarının tatbikinden sadece genel İdare kurulu mesul olduğu halde bu kııml kararlarının 27 milletvekili tarafından tanınmak istenmemesi tüzüğe de aykırı görülmüştür.
Diğer taraftan genç! merkez, vilâyet teşkilâtından İkişer delegenin iştiraki İle Ankarada bir toplantı tertibine kırar vermiştir. Küçük mikyasta bir kongre mahiyetinde olan bu toplantıda Parti bünyesindeki anlaşmazlıklarla şahsiyat dâvaları lize-(Arkası sahife 2: sütun 5 te)
Sahibi: Necmeddin Sadak — Yan işlerini Ailen İdare eden: C. Bildik — Akşam Matbaası
Amerikanın bize vereceği uçaklar
İlk olarak avcı uçakları gelecek
Ankara 12 (Telefonla) — Amerikan yardımı olarak Türkiye'ye verilecek uçaklar, başlıca üş kategoriye ayrılmıştır. Bunlardan A ve B kategorileri hafif v« ağır bambârdıman uça klandır. Diğer kategoriye mensup uçaklar İm avcı uçaktandır.
İlk partide gelecekler, hafif avcı uçakları olacaktır. Bunlar harbin son senelerinde tekâmül ettirilmiş tiplerdir. Uçaklarımızın meydanlarımıza kolayca inmelerini temin İçin bütün tedbirler alınmış ve muhtelif telsiz istasyonlarının kurulması İşi tamamlanmıştır.
Prag’da bir intihar daha
Sosyalist genel sekreteri de intihar etti
Prague il (A.A.) — Sosyalist partisinin eski genel sekreteri Josîf Herod, bugün intihar etmlştri.
Çek ordusunda tasfiye
Londra 11 (A.A.) — Prague'dan alınan haberlere göre. Çekoslovak ordusundan 26 general ve 430 yüksek rütbeli subay mezun addedilmiştir. Bunlar, üç ay müddetle maaşlarını alacaklardır. Diğer taraftan 4 İhtiyat sınıfı silâh altına davet edilmiştir.
Romanyada Rusyaya karşı derin bir antipati mevcut
■Rnmenler, sonuna kadar Rus tahakkümüne boyun eğmiyecekier Londra 12 (R.) — Londra radyosunun yorumcusu Romanyada ki si/asî dunundan bahsederek çöyle demiştir:
«Tarih boyunca her vakit Romanya üzerinde Sovyet Husyenin gölgesi görülmüştür. Bunun için de ezelî düşmana karşı cephe alabilmek için Rumenler o vakitler kuvvetli bir Almanya İle birleşmişlerdi.
Kumanyanın köylüsünde nisan, entelektüelinde olsun Sovyet Rus yaya karşı derin bir antipatl mevcuttur. .
Rnmanyada ne bir Tilo ne de bir Dimitrov vardı. Slâv bir deniz ortasında Romanya Lâtin bir merkez olarak kendini muhafazaya çalışıyordu. Komünist partisi kuvvetli olmadıkça bunda muvaffak olabiliyordu. Fakat sonraları Kizılordunıın desteklediği Komünistler iktidarı ele geçirdiler. Kı-ral Misel tahtan feragat ettikten Ronra da komünist lider bayan 'Anna Pauker hükümete girdi. Bu kadın için RomanyalIdır diyemeyiz Besarabyalıdır ve daha çok Kustur. Yahudi olan bu kadın feminist .aleyhtarı bir memlekette Dışişleri Bakan; mevkiine ancak bundan sonra erişebilmiştir.
Komünist dostu Başbakan
hiç
Groza’nın da halk arasında bir prestiji yoktur.
Rumenler sonuna kadar . _ Rus tahakkümüne boyun eğme-1 yecekJerdir. Tarih boyunca ken-, dileri için söylenilmiş şu aoz unutulmamalıdır.
bu
Aşk ve Macera Romanı
Gazetemizde evvelce (Büyük bir ark) ve (Ateşle oyun) isimli romaalart neşredilen ve bir çok hikâyelerile dikkati çeken genç puhafriricrinüzden
NİHAL KARAMAÛARALI
AKŞAM İçin yeni bir roman hazırlamıştır. Yakında neşrine başlayacağız.
Jül Sezar zırhlısı
Rusya, bu Italyan zırhlısının bir an evvel kendisine teslimini istiyor
Ruslara verilecek olan Jül Sezar Zırhlısı
Londra 12 (R) — Reuter ajansının Roma muhabiri bildiriyor: İtalyan Dışişleri Bakanlığına mensup bir sözcü, Sovyet Rusya hükümetinin, sulh muahedesi gereğince kendi hissesine düşen 24.000 tonilâtoluk Jull-us Ceosar zırhlısının bir an evvel gön derilmesin! İstediğini açığa vurmuştur.
İtalyan deniz mahfillerinde kay-.
dedlldlğlne göre, bu zırhlı Taranto limanında havuzda bulunmaktadır. Denize çıkabilmesi İçin de daha uzun tamire İhtiyacı vardır.
İngiltere ile Birleşik Amerika aynı sulh muahedesi gereğince kendi hisselerine düşen İtalyan harb gemilerinden vazgeçmişlerdir. Fransaya veri lert İki zırhk şu anda Fransı» limanlarında bulunmaktadır. .
Fransız Kabinesi
DİKKATLER
183 oya karşı 419 oyla itimat kazandı
Maaşlarını hahetmiyen bazı memurlar var
Dışişleri Bakanımız bugün öğleden sonra M.Bevin ile görüşecek
B. Necmeddin Sadak tstanbuldan hareket ederken gazetecilere demeçte bulundu
Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak Yeşilköy de tayyareye binerken
Londra 12 (R) — Türkiye Dışişleri Bakam Necmeddin Sadak, bu sabahın erken saatlerinde Londraya varmıştır. B. Necmeddin Sadak Loudra-da (8 saat kalacaktır. Bugün Dış Bakanlığında Berinle görüşecektir.
Londra 12 (R) — BBC nin Paris muhabiri bildiriyor: Schuman hükümeti dûn Fransız milli meclisinde Jtl-, mat reyi almıştır. 419 milletvekili lehte, 183 kişi de aleyhte rey vermişlerdir. Komünistler hariç bütün partiler hükümeti desteklemişlerdir. Mü-i zakereler dış münasebetleri İlgilendiren meseteler etrafında cereyan ediyordu.
Bu toplantısında Fransız milli meclisi İntihar etmiş olan Çek Dışişleri Bakanı M. Masaryk'ln hâtırası önünde eğilmiştir.
M Bldault da Brüksel konferansı hakkında şöyle demiştir:
«Hürriyet prenslinden hareket ederek mutlak suretle birleşmeliyiz. Batı Birliğinin kurulması zamanı gelmiştir.» Frangın Dışişleri Bakanının bu sözleri sürekli alkışlarla kanılan-
Zabıtanın ve Devlet Demir ve Denizyollarının bareme tâbi, terfi bekleyen ve aşağıki vazife ile mükellef memurlarının evvelce de dikkatlerini çekmiştik. Halktan maruz kaldığımız tazyıklar neticesi, bu zarureti tekrarlıyoruz-.
Nakil vasıtalarının sigara içmeyenlere mahsus yerlerinde yasak tatbik edilmelidir. Riayet et-m iyeni er den bir ay müddetle ısrarla para cezası kesilse, bu şehirde yasağa riayet disiplini kurulur. Vazifeli oldukları halde bu nizamları tatbik ettirmeyenler ciğerleri hasta hemşeriterimizin sıhhati ile de oynuyorlar.
Bunlar şayet terfide devam ediyorlarsa şaşılır. Çünkü maaşlarını bile haketmiuorlar.

Dışişleri Bakanımızın îstanbuldan hareketi
Paris'te toplanacak 18 lar konferansında hükümetimizi temsil edecek olan Dışişleri akanı Necmeddin Sadak (Arkan sahife 2; siltun 5 te)
Trumanın sulha olan
güveni sarsıldı
Amerika Devlet Başkanının haftatalık gazeteciler toplantısında demeci
Washington 12 (A.P.l — Başkan Truman dün haftalık basın toplantısındaki demecinde, son hâdiseler üzerine, sulha olan güveninin sarsıldığını söylem iştir.
Truman, diğer siyasi meseleler arasında Çlndekl vaziyetten de bahset-.
miş ve Marshall'ın Çin hükümetinin daha geıılş bir esas üzerine kurulması hakkındakt fikrine İştirak etmekle beraber, bu hükümete komünistlerin girmesine taraftar olmadığını bildirmiş, sade Çtnde değil, kabil olsa her (Arkası sahife 2: sütun 6 dal
Günler Geçerken.
Bu ne keşmekeş!
Parti İşlerinde ne kadar acemiyi! Ne tuhaf görüşlerimiz ve ne acayip hareket tarzlarımız varl Meselâ Demokrat Parti Genel İdare Kurulu Bzalığından çekilen 6 zat diyor ki: «Bizim İdare Kurulunun ekseriyeti partinin dayandığı iki temele aykırı gidiyor. Partlltler arasındaki sevgi ve saygıyı bozdu; partiliye verilen geniş ölçüde ten W d hakkını kaldırdı. Yalvardık, muhalif kaldık, tesiri görülmedi. Bu vaziyette millete ve tarihe karsı mesuliyet kabul edemlyeceğiz, istifaya mecbur oluyoruz.» Asıl mühim buhran şimdi kendini göstermiş demektir. Zira yeni buhranın ödenekler İşindeki gibi para ile alâkası yok. Bîr prensip ihtilâfıdır; hattâ daha da esaslıdır. Çekilenler Demokrat Partinin İdare Kurulu elinde eski hüviyet ve mahiyetini değiştirerek âdeta totaliter bir cemiyete döndüğü iddiasındalar. O halde?
O halde çekilen ftzaya iki yol görünüyor: Ya partiden de istifa etmek, ya partiyi eski biçimine sokmak İçin faaliyete geçmek. Temelleri yıkılmakta devam edildiği söylenen bir partide mebus âzadan bir kısmının, hattâ en mühimlerinin sonuna kadar yıkım seyircisi olarak durmaları mümkün müdür? İstifa eden âza çoktandır İdare Kuruluna yabancı kalıyor, toplantılarda da bulun-muvonnuş. Bu mudur particilik? Particilik küskünlükle yürür mü? Beğenmedikleri gidiş karşısında neden başlangıçta daha radikal hareket etmediler, bu eski politikacılar usta particiler gibi buhranı önleyemediler? Ancak haysiyet divanının kararı giinü ve-nl bir darbe İndlrircesine istifalarını ilâna kalkıştılar? Bir acayiplik de Genel Başkanlığın tebliğinde göze çarpıyor: «Yedek üyeler vazifeye çağrılmıştır. Genel îdare Kurulu vazife başındadır» demekte hâdiseyi çocuk aldatırcasına kapanmış gibi gösteriyor. Peki amma İdare Kurulunu itham eden İstifa ne olaeak? Hele istifa edenlerin şahsiyeti? Kimi eski bir Hariciye Nazırı, kimi esld bir büyük elçidir. Arada İktisadi ve malî nutuklarile, hitabet ve malûmat kudretlerde tanınmtş gençler de vardır; kısacası o adamlar çok ehemmiyetli elemanlardır. Memleketin öteden beri dürüst ahlâklı ve ağır başlı tanıdığı Yusuf Kemal İle Enis Akavgen bu İthamları düşünmeden m! ortaya attılar? Ahmet Oğuzla arkadaşları da korköriine m! onlara uydular? Ne karmakarışık vaziyettir bu!
Demokrat Partinin hürriyet gayesine hürmelkâr bir vatandaş olarak hepimiz, umumi vaziyete zararlı olmağa başlayan keşmekeşten artık kati mahiyette kurtulmak istiyoruz; bezginlik duyuyoruz.
Refik Hal id KARAY
SÖZÜN 6ELİŞÎ -.....................................
Zengin ve fakir Bakanlıklar
Bir vatandaşın Işî düşmüş, Samatya nüfus memurluğuna gitmiş. Memurluğun yerleştiği binanın perişan halini anlata ani; ’a bitiremiyor: Bina eski. Döşeme paramparça. Nüfus me-mn ınun ottırdnğu odanın altından lâğım geçtiği için koku ve müthiş bir rutubet. Vatandaş odada yananı saat durmuş, soğuk lüklerine İşlemiş, Orada her gün sp halitan akşama kadar oturan memulların halini bir düşünün. Aldıkları üç beş kuruş maaş «fi* runda katlanılır şey değil ama ne yapsınlar?
İş kanununa göre Devlet, işçilerin sağlığa aykırı şartlar altında çaliştınlmalannı önlemekle mükelleftir. Devletin kendi mamurlarını sağlık şartlan İçinde çalıştırarak İş yerlerine örnek olması lâzım gelmez mi? Böylo bir suaHn cevabı (No yapalım, pa* ramız yok!» tur. Fakat hiç olmazsa bütün Devlet memurlarının aynı şartlar içinde bulundurulmalarım temin etmelidir. Halbuki bizde memurlar eğer zengin bir Bakanlığın memuru iseler, şikâyetlere sebebolacak kadar aşm btr konfor içinde vazife görürler. Memurların, mensup oldukları Bakanlığın fakirliği derecesinde de perişan olmaları mukadderdir,
Meselâ Maliye Bakanlığı, nedense, zengin Bakanlıklardan . «ayılır; muazzam vergi tahsil binalan yapmaya para bulduğuna göre, hakikaten zengin demektir. MemurJanmn derme çatma binalarda vazife göTmdertne tahammülü yoktur. Tekel Bakanlığı zengindir, memurları İçin Tekelpalaslar inşa ettirebilir Ekonomi Bakanlığı zengindir, bûrıriarma lüks koltuklar koymak şöyle dursun, memurlarına şirin evler büe yaptırır.
Buna karşılık Mili! Eğitim Bakanlığı fakirdir, çocuklara mektep yaptıramaz da kira fle güç belâ tuttuğu ahşap binalarda işle-' rinl yürütmeğe çalışır İçişleri Bakanlığı fakirdir, karakollarına doğru dürüst masalar temin edemez; nüfus memurlarını, yukarıda tasvir ettiğimiz yeTÎerde çalıştırmak zorunda kalır.
HalbuH bunların hepsf Devlet memurudur. Aşın lüksten kesip fenadan beteri ıslah etmek Devletin şanına daha uygun düşmez mi?
Şevket Rado
Yiice Divanın tomruk işini bugün bitirmesi muhtemel
Nazım Batur ile Fikri Fescioğlu kendilerine atfedilen suçları reddettiler
bütün tarak
Kudüs Yahudi Ajansı havaya uçuruldu
11 kişi öldüf 89 kişi de yaralandı Beş büyüklerin müzakeresinde ilerleme yok
ldk va murakabe Azasından Fikri Fesçloğhmu» sorgusun* baştandı. On* atfedilen birinci suç, 1B45 yılı tomruk eksi İtmesini Hüsnü Uluı lehin* nett-lend irmek yolunda eski Batanın arzusunu sonuna kadar destekUyerek kuvveden fille çıkarmaktı.
Sol temayüllü profesörler
Bakanlık danıştayın kararma itiraz etti
Ankara 11 — Bir nadödttleubtrk İstanbul ûa rabawi3 alarak bulunan Ankara üniversitesi rektörü Şevket Aziz Kansa bir İki gün evv«l Milli Eğitim Bakanlığına bir tezkere göndererek İznisin iki ay dalı* uzatılmasını İstemiş ve bu istek Bakardık tara tından kabul edilmiştir. Kendisin* tu müddet içinde, eskisi gibi, Hâmil Dereli vekâlet edecektir.
Ankara 11 — Danışlayc* men! mahakcmclerin* karar verilen Dil, Tarih - Coğrafya fakültesi profesör ve doçentleri hakkında M1U1 Eğitim Bakanlığı ltiraâda bulunmuştur.
Danıştay hususi'dairesi bu öğretim üyelerinin mahkemeye verilmeleri İçin fezlekede sayılan delilleri yeter görmemiş, keyfiyeti Bakanlığa bildirmiştir. Bakanlığın İtirazı üzerine dosya Danıştay genel kurulunda yeniden tetkike tâbi tutnlacakbr.
Takma diş takımları muamele vergicine tâbi mi?
Ankara ıı — Diş tabipleri mâliyeye müracaat ederek bazı yerlerde yaptıkları takma dl« takımlarının muamele vergisine tâbi tutulduğunu bfl-dlrmişlerdr. Maliye Bakanlığı hilen takma dişlerin muamele vergisine tâbi olup olmadığı keyfiyetini İncelemektedir,
Hazine genel müdürü Amerikadan dönüyor Ankara 11 — Amerlkada tetkik ve temaslarda bulunan Hazine genel müdürü salt Ergin Önümüzdeki hafta memleketimize avdet edecektir.
Vanda hafif zelzele
Van ît (AA) — Bu(ün saat S.50 de hafif yer depremi olmuştur. Hasar yoktur.
Nevfebirde kızamık ile mücadele
Nevşehir 11 (AA.) Kızamık sal-ipnir t ve İhtUâtlarinı önlemek maksadı > Belediye İle kaymakamlık işbirliği yaparak İkisi köylerde, ikisi Dç* merkezinde olmak özere 4 doktor sağlık memurlarlle birlikte evleri tarayarak hastalan muayene etmektedirler Muhtaç olanların bütün ÜAç bedelleri Belediye tarafından ödenmektedir.
İki amele kaya parçaları s’.tında ezildi
İzmit 12 (Akşam) — Bir taş otağında taş çıkarmakta olan iki amelenin (İşerine Mr tan ağırlığında bir kayn parçası düşmüş ve bu amelelerden 23 varında Salih Oök ölmüş diğeri vlrml bşe yaşında Hûnevin Kol da ağır yaratanmışLy.
Cinayet mi, kaza mı?
Be tül Aytun’un muhakemesi yarm başlıyor
Şehrimiz birinci ağır ceza mahkemesinde, yarın İlk defa olarak dinleyicileri giriş kartlan ila kabul edilecek bir dâvanın rüyetina başlanacaktır.
Dâvada sanık olarak bulunan yirmi dokuz yaşında Beıül Ay tun isminde genç ve güzel bir kadındır. Dâvaeılar; doktor Salih Salt Aytun ı ile karısı bayan Refikadır. Dâva; geçen sen» şubatında, Er en köyde Fırın sokağında doktora alt bir köşkte oğlu Aiâeddin Aytun'un şakağına isabet eden bir kurşunla ölmüş bulunmasından doğmuştur.
Alfleddlnin ana ve babası, oğullarının, karım Betul tarafından öldürüldüğünü iddia etmekte, Betül ise, sinirli ve mütemadiyen tabanca ile oynamak âdetinde bulunan kocasının bir kazaya kurban gittiğin! söylemektedir.
Ağir ceza mahkemesi, bn dâva İçin İki yüz kişilik «giriş kartlar» hazırlamış olup bu kartlan hâmli bulun-mıyanlar, duruşmaya glremiyeeekleT-dlr.
izmittekı feci yangın tahkikatı
İzmit 12 (Akşam) — Dün sabah bildirdiğim yancının feci neticesi »ehirdo umumi bir teessür uyandırmıştır. Ahçı İbrahim Yılmaz Canın ölümünden sonra hastaneye kaldırılmış ol*n yaralılardan karısı Behicenin de sıhhi vaziyeti İyi değildir. Aynı zamanda şuurunun bozulmasından korkulmaktadır. Genç kızlan Neclft-nın vaziyeti oldukça iyicedir. Bu ailenin bin müşkülâtla biriktirdiği bin be? yüz liranın da yandığı anlaşılmaktadır. Zabıta ve savcılık tahkikata devam etmektedir,
Kat! olarak belli olmamakla beraber ateşin sobadan çıktığı noktasında durulmaktadır. Yangında bulunanların görüşüne göre elektrik cereyanı zamanında kesilmiş olsaydı, Ölen lb-rahlmln kurtulması mümkün görülmekte İdi. Yanan binalar sigortasızdır. Altı ailenin de bütün eşyaları yanmıştır.
Aksarayda yangın
Aksarayda İsmail ağa mahalleri Oruç Gazi sokağında Belediyece İstimlâk edilmiş olan 20 numaralı evin üst katında oturan kiracı Hayrlyenin yakarak açık bırakıp gittiği mangaldan sıçrayan kıvılcımla yangın çıkmış bir ey tamamen, bitişiğindeki 24 numaralı ev de kısmen yandığı halde söndürülmüştür.
Ekonomi Bakanı yarm geliyor
Ankara w {Telefonla) — Ekonomi Bakarı Cavlt gkln. bu akşam İs tan-bula -hareket ederek orada bilhassa sanayicilerim iz! e mühim temaslarda bulunacaktır.
Ankara. 19 — Yüce divanda dün. Mkl Orman genel müdür vekili Hazım Batur ile Tekel Bakanlığı tetkik re m ılı atat o âzasından Fikri Ftsçl-oğlu dinlenmişlerdir. Bu iki kişiden Nazım ita tura isnat edilen saçlardan bîri, orman tomruk fiştin 1 Tekel Bakanlığına. vaktinde blkürmemcktl.
Nazım Batur ne diyor?
Nazır Battır, Tekelin, kendisinden 1T şubat 1945 tarihinde resmen ftat İstemeden evvel Tekel mufakebe heyeti reisi Kemal Süleyman Vanerln, Orman genel müdürlüğüne gelerek, tomruk atacaklarını blkUrnıeta üzerine derhal faaliyete geçtiğini, İşletmeler* telgraflar çekerek
durumunu »ovduğunu «öytedl: «İşletmelerin hepsinden cevap. 12 kadar geldi. Biz de o tarihte ftntl bildirdik» dedi.
Baştan, bu 25 günlük müddetin, hat bildirmek için çok fari* oldofiuna İşaret etti. Usulün bozulduğunu Ve genel müdüTlüğün. işletmelere sormadan da kavak maltyettol bilmesi IS- m. ganık, aım geldiğini söyledi.
Naam Batura önad olunan ikinci suç. flat öğrenmek. İsteyen miite*h-hidicre, yüksek olacağı endişesini uyar.dnracak malûmat vermek suretlle Tekele yapılan tekliflerin yüksek tutulmasına sebebiyet vererek hazîneyi zarar* sokması 1(U. Nazım Batur, bunu reddetti:
«— Hiç bir mftteahhld bana müracaat etmedi» dedi v* müteahhit Hüsnü Ulus İta lâüball münasebet tesis ederek tomruk kaçırdığı hakkındaki iddiaların da gayri varit olduğunu söyledi.
Fikri Fescioğlunun ifadesi
Bundan sonra Tekel Bakanlığı fet-
mart*
Cam uçaklar
Amerikada yapılan tecrübe iyi neticeler verdi
New-York 11 (AA.) — İlerde cam uçakların madenden İmal edilmiş olan uçakların yerini alması muhtemeldir. Amerikan teknisyenleri bu hususta yaptıkları tecrübeler «Tasında önemi! gelişmeler Mfitamıştar-
Son zam anlarda camdan İmal edilmiş otan bir uçak kanadı tecrübe edil mlş v* büyük tazyiklere bile mukavemet etliği sabit olmuştur. Ku’ey kutup bölgesindeki ısı altında tamamen camdan İmal edilmiş olan bir uçak gövdesi muvaffakiyetle tecrübe
Camın en büyük faydası tamamen düz ve kaygan bir satıh arzetmerinde mevcut bulunmaktadır. Sesten daha fazla süratle uçan uçaklar için bu vasıf büyük Mr kıymeti hak bulun-
Üç kalpazan yalpalandı
Babahaddin, Fahri v» Hilseyin adlarında Uç arkadaş, kalp gümüş liraları piyasaya sürerlerken zabıtaça ya talan mıstardır. Edlrnekaputa Nesll-şah sultan mahallerinde oturan bu üç' arkadaşın, geçenlerde yakalanan kalpazan şettekeri İle atftkası oldukları tahmin edilmekte olup soruşturmalar ilerletilmektedir.
Fesi; loğ iu, böyle bir şeyin otamıya-cağını, Hüsnü Ulus İsmini evvelce işit medlğlnt, Bakanın da, iddia edilen şekilde kendisine İmada dıhl bulunmadığını söyledi.
Sanığa atfedilen ikinci «uç; aynı İşte en aşağı teklif yapanın Hüsnü Ulus olmadığını bildiği »» anladığı halde ihalenin onun uhdesine İcrasını temind* Israr etmekti. Fesçloğlu, en aşağı teklifin Hüsnü Ulus* ait bulunduğunu, sadece Kemal Süleyman Varı erin ve Kimi Nazımın teklifini daha aşağı zannettiğini ve bu noktanın ora dan doğduğunu söyledi.
Üçüncü suç da, Hüsnü Vlus lehine mukavele projesinde tadilât yapmak-c, tadilâtın lehte olmayıp aleyhte olduğunu, bazı maddeleri kar şılaştvarak göstermek istedi. Başkan, proje İle mukaveleyi daha iyi tetkik etmesin! tavsiye etti. Dördüncü suçu ise. Hüsnü Vlus. mukavelesinin akdinden evvel yapılan Tomruk şirketinden Femıhun teki İtini, Bakanlığın seri usulleri hilâfına kasden geç tebliğ etmekti. Sanık, geç tebliğ etmediğini Bakanın da İzah ettiği gibi müracaatlerin mesai Matlerl dışında yapılını solması yüzünden muamelenin ertesi sabaha bırakıldığını söyledi.
Bu sabah saat lö d* toplanan Yüce divan, tomruk işini tetkike devam et: ektedir. Divanın bu akşam tomruk işini de bitirerek pazartesi günü diğer meselelere geçeceği umuluyor.
Londra 12 (R) — Yahudi ajansının Kudüstekl merkez binası dün havaya uçurulmuştur, infilâk esnasında bina içinde 600 Yahudi' bulunuyordu. 11 kişi eimüş v« 89 kişi kadar da yara-tanınıştır.
BBC muhabiri bu hususta şunları bildiriyor:
«İnfilâk olduktan btr kaç dakika sonra hâdise yerlndeydlm. Büyük bir yangın çıkmıştı. Binanın bir çok yerleri harabe halin* gelmişti. Etrafın bit panik havası sslyordu. Plllstlnde her şeyden fazla itina Ue muhafaza edilmekte otan bu binanın havaya uçurulmuş olması, bu diyarda bir tek yrrln bombalardan saklananuyacağını İspat etmiş bulunmaktadır.»
Londra 12 (R> — Kudüs şehrinde Yahudi genel karargâhı Hr harabe
halindedir, infilâk esnasında Yahudi milli konsey başkanı M. îzak 13e Yahudi ajansının resmi basın sözcüsü M. Hofşon iUrsch'ln de yaralandık* ları bildirilmektedir.
Gazete muhabirlerinin bildirdiklerin* «örs, İnfilâk İki kilometre ötedeki evleri «arşmış ra havaya siyah duman bulutları İle alevler yükselmiştir.
Londra 12 (R) — Filistin meselesini görüşmek için dün Nevyorîtt* toplanan Ingiliz, Fransız, Amerikan, Rus ve Çin temsilcilerinin görüşmelerinde pek az terakki olmuştur. Gromt-ko, müzakerelere Arap ve Yahudi temsilcilerinin iştirak ettirilmesi hakkındakl Amerikan teklifini katiyeti* reddetmiş, Arap ve Yahudi iş-tlrak ettirilirse kendisinin müzakerelere iştirak etmlyeceğlo! söylemiştir.
Banka kredileri
Bakanlığın krediler hakkında yeni tamimi
Ankara 11 — Ticaret Bakanlığı banka ve kredi işlerine dair yeni bir sirküler neşretmlştlr. Bu sirkülerde, şehir ve kasabaların ekmeklik ihtiyaçlarını sağlıyanlarla tesis ve sair şekillerde kredi talebinde bulunanlara açılacak krediler hakkında alınan yeni kararlar açıklanmaktadır. Bu suretle mahlût arpa ve çavdarla bunlardan yapılan unlar üzerinde açılmış veya açılacak avans ve krediler bu defa, geçenlerde yapılan tahditten sonra baki taleplere uydurularak değiştirilmiş ve daha hafifletici hükümler konmuştur.
Bakanlar Kurulu toplandı
Antar* 11 (A.A.) — Bakanlar Kurulu bugün saat 17 y* kadar toptanmış ve muhtelif Bakanlıklara alt gündelik işler hakkında müzakerelerde bulunmuştur.
Genel Kurmay Başkanı
Lâpsekl ît (A.A.) — Genel kurmay başkanı orgeneral Salih Omurtak bugiln İlçemize gelmiş ve askeri bir törenle karşılanmıştır.
Batı bloku paktı haftaya imzalanacak New-York 12 (R) — Gazete înuha iri erin İn bildirdiklerine göre. Brük-’idelrt konferans çok İyi neticeler ermektedir. Antlaymanın önümüi-ekl çarşamba günü Belçika borken-nd» imza edileceği kuvvetle tahmin
55 milyon dolarlık munzam yardım tahsisatı
Washlngton 11 — Başkan Truman, bugün Kongreden Avrupanm kalkınma programı tatbik edilinceye kader İtalya. Fransa ve Avusturyaya malzeme şevkine devam İçin 55,000.000 dolarlık munzam tahsisat aynim asını istemiştir.
Bursa - Orhaneli yolu açıldı
Orhaneli 11 (AA.) — Kar yüzünden bir aydan beri kapalı bulunan Buısa-Jrhanell şosesi açılmıştır.
ChurchilFe suikast teşebbüsü
Londra II (A A.) — VVInston Chur-chlll’ln bugün öğle üzeri katledilmek tehlikesine maruz bulunduğu dün akşam polis müdürlüğüne haber verilmiş olduğundan Scotland Yard, eski Başbakanın hayatını korumak İçin gereken ihtiyat tedbirlerini almıştır.
Arla/ti Candan için
Çok değerli üstadım Artakl Cıin-dan’ın vasiyeti Üzerine, ölümünün 40 inci gününe rasta yan yarınki cumartesi günü saat 14.30 da şişli Ermeni mezarlığındaki kabrinde son bestelediği beyatl peşrevi çalınacaktır. Merhumu sevenlerle sanatkârın bu son eserini dinlemek Istlyenlerln teşriflerin! rica ederim.
Zehra Bilir
—• TAKVİM •__________________
I Cemazlyel'evvel 1 — Kasım 126
I tnısak. Gli. Öğle İkindi Ak. YatJ |E. 10,26 12,03 6,11 z,3Q 12,00 1.30 '
İV 4,38 6,11 12.24 15.43 UM? 10 42
(Bay tarafa 1 inci sahifede) rlnd* görüşülecek ve alman kararlar, teşkilâtın bu meseleler karşısındaki temayülünü göstermiş olacağından bu karartan zecri tedbirler taMbedecktlr.
Parti umum! İdare heyeti de dün öğleden sonra toptanmış ve gece geç vakte kadar müzakerelerine devam etmiştir, tdars heyeti, dünkü toplantısında Hazım Bozca ile Hakkı Gedtk'l dinlemiş ve Hazım Bozca ila Ali Rrza Kırseverl haysiyet divanına vermeği kar artaşt irmiş tur.
D. Parti Haysiyet divanı bugün toplanarak bu iki sat aleyhindeki ithamları tetkik edecektir. Umumi İdare heyeti Fethi Erimçağ 11* Hakkı Gedik hakkında bir karar verememiştir.
Demokrat Parti Mecli» trupunun protesto kararı
Ankara 11 — Demokrat Parti Meclis Orupu Başkanlığından:
Demokrat Parti Meclis Orupu Il/B/948 perşembe günü İstanbul Milletvekili Fuat Hulûsl Demir ellinin başkanlığında toplanarak son hâdiseleri gözden geçirmiş ve ajağıdakl kararlara varmıştır:
1 — Sayın Celâl Bayarln kendisine oy birliği He tevdi edilmiş olan Grup başkanlığı vazifesinden lzmlrdeH verilen demet! 11* İstifa etmesi üzerine açılmış olan Grup başkanlığına İttifakla İstanbul Milletvekili ra*6 Hn-lûsi DemlreiU ve bu suretle lnhllâl eden ikinci başkanlığa da Kütahya Milletvekili Ahmet Tahtakılış «eçü inişlerdir.
2 — Genel kurul 11e Meclis Grupu arasında tahaddüs etmiş ve hukuki I
mahlyette olduğu karşılıklı tebliğlerle açıklanmış bulunan İhtilâf eski ve yeni İdare kurullarının İstifası ve yenisinin seçilmesi suretlle halledilmiş İken, Mr kısım genel kurul üyelerinin hakikatlere aykırı ve parti tesanüdünü bozucu beyan ve lşaalar-da bulunmaları teessürle karşılanmıştır.
« — Merkez Haysiyet divanında haklarında partiden çıkarılma kararı verilmiş bulunan Milletvekillerinden bazılarının fikir münakaşasından başka program veya tilzüğe aykırı ne gibi hareketleri olduğu açıklanmak-sızın sadece partiden. çıkarılmış olduklarına dair parti başkanlığından gelen tezkere tatmin edici mahiyette görülmemiştir.
4 — Tasfiye maksadlle alındığı söylenen bu gibi kararlar demokratik’ zihniyete uygun olmadıktan başka» milli emanet olan teşri ve murakabe vazifelerini güçleştirici mahiyette bulunmuştur.
5 — Mille t vekillerinin gruptaki ifade ve beyanlarından dolayı doğrudan doğruya genel kurulca merkez haysiyet divanına sevkedllerek partiden çıkarılmaları cihetine gidilmesinin tüzük hükümlerine aykırı olacağı neticesin* varılmıştır.
0 — Demokrat Parti üyeliği şerefi yanında temsli hakkını da haiz bulunan Mllifetveklllerinden müteşekkil Meclis Grupunun demokrasi uğrunda vatanın hayrına olan tedbirleri aramak yolundaki çalışmalarına her ne bahasına olursa olsun devam etmek azim ve kararında olduğu bu münasebetle bir deh* açıklanmıştır.
Dışişleri Bakanımız
(Baş tarafa 1 inci sahifede) dün saat 18,10 da Yeşilköy hav* ala tundan hareket eden Pan Amerikan uçağı İle Londra’ya gitmiştir. Dışişleri Bakanını, refikası İle hususi kalem müdürü refakat etmektedir.
Necmeddln Sadak. Yeşilköy hava alanında. Vali ve Belediye başkanı doktor LÛtfl Kırdar, Emniyet müdürü İsmail Hakkı Bayta], şehrimizdeki konsoloslar, akraba ve ark*da«Iarile gazeteciler tarafından uğurlanın ıştır.
Dış Bakanının beyanatı
Dışişleri Bakanı Necmeddln Badûk. hareketinden evvel, kendisi İla konuşan agzetecllerln suallerine cevaben şu beyanatta bulunmuştur:
«— Paris'te 16 tar konferansına oldukça geniş bir heyetle ve değerli mütehassıslarımızla İştirakimiz, Tttr-kiyenin M^rsbali plânın* ve bu plânın esasını teşkil eden on altı devlet arasında İşbirliğine verdiği büyük ehemmiyetin yeni bir delilini teşkil etmektedir.
Bu konferansa, bütün devletlerin Hariciye Nazırlarının gitmesi, Avrupanm bugünkü durumunda Amerikan yardımının ne derece mübrem ve müstacel bir mesele olduğunu aynen İspat etmektedir. Konferansın başlıca gayelerinden biri, Avrupa kalkınma plânının süresi olarak dört sene çalışmak üzere 1Q devlet arasında müşterek bir teşkilât Içurmak ve 10 devletin münasip bir zamanda imza edecekleri çok toraflı bir işbirliği anlaşması hazırlamaktır.
Bu münasebetle Londra'dan geçerek müttefik devletin mümtaz şahsiyeti Mfster Bevlnle yarın saat 16 da (bugün) görüşmek fırsatım bulacağımdan dolayı bahtiyarım. Diğer taraftan Paris’te raslayıp temas edeceğim diğer dost devletlerin Hariciye Nazır-
İsıl!e de konuşmak fırsatını bulacağım.»
Gazeteciler, Dışişleri Batanından şu suali de sormuşlardır;
— Avrupada yeni hâdiselerin inkişafı sulhu uzaklaştırıyor mu, yaklaştırıyor mu?
Necmeddlp Budak bu suale aynen şu cevabı vermiştir:
«— Hâdiselere bakılırsa, maalesef sulhtan uzaklaştığımıza hükmedilebilir.»
Tütüncülerin muhtırası
Tütüncüler birliği reisi Zeki Hâkim oğlu ile tütün tüccarlarından Sabrt Tüten ve Celâl Umur, uçağın hareketinden evvel, Dışişleri Bakanını Yeşil köy hava alanında ziyaret ederek Londra, ve Paris’te iktisadi vaziyeti-mlzln de görüşüleceğini nazarı dikkate «tarak tütün mevzuu ile alâkall bir muhtıra vermişlerdir.
Turman
?Baş tarafı 1 tnci sahifedej yerde kabineye komünistlerin glı meşine Amerikan hükümetinin taraftar olmadığını da aynca belirtmiştir.
Gazetecilerden bîri, bati Avrupa dev letlerlnîn korunması İçin Amerikanın bir askeri anlaşma yapması sırası gelip gelmediği bundan evvelki bir toplantıda sorutdufu zaman Truman’ıri cevap vermek istemediğin! hatırlatmış ve «Böyle bir anlaşmanın acaba şimdi sırası gelmiş mtdlr?» diye sormuştur. Truman, bu suale cevap vermek kiıı hazırlıklı btıl un matlığını söylemiştir.
Truman, Stalinln kendlslle göıîiş mek istediği hakkında yeniden ortay* çıkan söylentilerin de aslı olmadığını bildirmiştir.
Başkan, bu konuşma esnasında Cek Dışişleri Bakanı Dr. Jan Mas' in ölümüne çok müteessir olduğunu söylemiştir.

12 Mart 1948
akşam
Sahne 8
AKŞAMDAN AKŞAMA
Milletvekili mi.
Parti vekili mi?
Belediye büyük
otobüs garajı
5-10 güne kadar yeni otobüsler, buraya çekilecek
Elektrik, Tramvay idaresinin Me-cldlyeköyönde İnşa ettirmekte olduğu büyük otobüs garajının bina kısmı tamamlanmıştır. Yalnn bu garajda otobüslerin yağlanma ve yıkanma yerleri henüz ikmal edilmediğinden idare otobüsleri buraya alamamaktadır. Fakat bu İki kısım yakında tamamlanacağından 8-10 gün Içind» sağlam arabalar yeni garaja çekilecektir. Tâmlre muhtaç olanlar ise, yen! garajın tâmlr atelyesl henüa ikmal edilmediğinden şimdiki garajda kalacaktır.
Yeni garajın geniş tesisattı t âmir atelyesl de tamamlandıktan sonra Elektrik İdaresinin bütün otobüsleri buraya nakledilecektir. Bu garaj 80100 otobüs alabilecek genişliktedir.
Eski gara] belediye tarafından hususi bir şahsa satıldığından yeni garaj ikmal edilir edilme» burası boşaltılarak yeni sahibine devredilecektir.
Demokrat Partiden beş Milletvekili çıkarıldı. Bunun arkası sıra, genel İdare kurulundan altı üve istifa etti. Demokratların müessif bir buhran geçirdikleri hissolunuyor.
Bu arada bir de nazari münakaşa ortaya atılmış bulunuyor; mahalli Demokrat tevekkülleri kendilerinden ayrılan Mllletve-ki 11 erin e haber gönderip diyorlar kİ :
— Seni biz seçtik. Madem aramızdan İstifa ettin, öyleyse Meclisten de çekil.
Bunu, parlâmentolar göreneğine aykırı bir teklif buluyorum. Çünkü bir Milletvekilini yalnız kendi partisinin İnsanları seçmez; onun şahsiyeti de dikkate alınarak bitaraflar dahi rey verirler ve asıl hacmi da bitaraflar teşkil eder. Çok kimse her partinin insanlarından mürekkep karma listeler meydana getirir. Neticede bunlar hep müessirdir. Nihayet, bir Milletvekili de, intihaptan sonra, parti arkadaşlari-le anlaşmayabilir, fikirlerinde — her İnsanda görülen — istihaleler olur. «Sen bizim vekill-mizdln. Bizden ayrıldın; istifa et'» dendiği takdirde, Milletvekili, parti vekili menzilesine indirilmiş olur. Onun ferdiyeti de hl-Çe sayılmış, bir mebustan beklenen." geniş tefekkür ve hareket İmkânları alelâde vatandaşların tefekkür ve hareket imkânlarından dahi daha azaltılmış olur.
•••
Şahsiyetin kıymeti •
çıkan her yeni hâdise, milletin demokrasi sahasındaki tecrübesini daha arttırmış oluyor. Demokrat Partinin zuhurundan evvel seçimlere iştirak nispeti azdı. Parti münakaşaları genel seçimlere iştirak derecesini fevkalâde çoğalttı. Demokrat Partinin içindeki son müessif vaziyetler üzerine, müstakbel kısmı seçimlerde iştirak nispetinin tavsak olacağı sanılıyordu.
Lâkin şimdi artık öyle görünüyor kİ, halk, ŞAHSİYET meselesine çok kıymet vermeğe baş-iavacaktır: «Benim düşüncelerimi temsil ediyor mu? Bent yarı yolda bırakmıyacak mı? Mesaî arkadaşlarına oyun edecek mİ?» Bütün bunları nazarı itibare alaca k.
Bundan dolayı da, İnşallah, Önümüzde kısmi ve umumî seçimler oldukça, siyasi hızıplar ve partiler daha ayan beyan programlarla ortaya çıkacaklar. Şahsiyetler de kendi hakiki yerlerini tıet olarak bulacaklardır. Böyle-ce. halk, yalnız «hangi şahsa» değil, «hangi fikre» de ıey verdiğini vazlh bilecek. Bu da seçimlere karşı hakiki alâkayı doğuracak. . .
En geniş hürriyet
Demek Millet Meclisinde şöyle |»ir manzara olacak: Halk Partisinin içinde müfritler, hâlâ baki. Pemokrat Partinin İçinden, ise müfritleri atılmış; daha da atılacak. Bunlar yeni bir hizip teş-' kıt edecekler.
Zaten halk efkârında da böyle muf.it bir cereyan mevcuttu. Varsın, Meclise de aksetsin. İktidar makamları, demokrasinin Sert rüzgârlarına alışmalıdır; |>aska çare yoktur. Hele benim kanaatim sorulursa, her türlü ifratları bile büyük demokrasilerde olduğu gibi er geç biz dahi kanun! çerçeve içine alacağız ve almalıyız. Çünkü bu İfratlar, ancak o zaman mistik tesirlerin! kaybedip lâyık oldukları yüzde '(hattâ binde r şu kadarı arkalarından sürükJlyeceklerdir. Fikir ye hareket muvazenesi tam Istik-farmı, umacısu olarak, o zaman bulacaktır, Türk milleti, »uzun tarihi boyunca slyas! rüştüne tam olarak maliktir. En doğru yolda yürümek hususunda hiç bir harici ve dahili tesir onun pağ güdüsü üzerine müessir ola-mıyacaktır Kanun ve usullerimizde İdeal bir değişiklik yapmak gerekirse, on geniş hürriyet istl-faunetine müteveccih bir değişiklik olması;., gönül ister. Bu itibarla, Meclisin içinde de İki bü-frük ;ıa:rlİnin yanında ve 12 temmuz beyannamesine âsi, ve ken-nlIfTinl radikal sayan mebusların bulunması, ihtimal bunların kendi aralarında bir hizip yahut -parti teşldj etmeleri; zarar değil,, fayda verir. Onların ya-raiâcakian hava, (şahsen kendl-Jprile velev mutabık olmıyalnn)
özel okullar idaresinde yeni teşkilât
Milli Eğitim müdürlüğü özel okullar teşkilâtı yeniden tanzim edilmektedir. Şehrimizde 137 özel ve azınlık okulu mevcuttur. Bu okullarda ders okutan öğretmen sayısı İki bine yaklaşmaktadır, Okullara devam eden öğrenci sayısı İse on binden fazla olduğundan bu dairede pek fazla evrak muamele görmektedir. Bu sebeple bu dairenin muamele işlerinde bazı yenilikler yapılmak tadır, özel okullar müdür muavinliğin» tâyin olunan B AH Kazanoğlu yeni teşkilâtla meşgul olmaktadır.
Diğer taraftan bir müddettenberl şehrimizde bulunan Bakanlık özel okullar genel müdürü B. Ali Teoman şehrimizdeki tetkiklerini bitirerek dün şkşam Ankaraya dönmüştür.
Hukuk Fakültesinde yeni sömestr talimatnamesi
Hukuk fakültesinde yen! sömestr talimatnamesinin iki haftaya kadar tamamlanıp İlân edilmesi beklenmektedir. Bu senekl imtihanların yeni talimatname hükümlerine göre yapılması yolunda profesörler arasında kuvvetli bir cereyan vardır. Böyle olduğu takdirde şimdiki eleme imtihanlarının kaldırılması ihtimalinden de bahsedilmektedir.
"Kocaeli,, tankeri
Uçak benzini nakledemedi^ için Amerikadan hareketi geçiktı
Denizyolları İdaresinin Amerlka-dan satın aldığı gemiler arasında bulunan «Kocaeli» tankerinin, diğer tanker ve şilepler geldiği halde hâlâ Amerikadan hareket etmiş olmaması burada merak uyandırmaktadır. Verilen malûmata göre bu geminin her türlü tadil ve tâmirl İkmal edilmiş, fakat teknik bir mesele yüzünden hareketi gecikmiştir, Bu mesele de şudur: Milli Savunma Bakanlığına alt akaryakıtın Amerikadan buraya nakil İçin oradaki ataşeliğimizle Denizyolları acentesi arasında temas ve müzakereler başlamış ve nakliyatın yapılması kararlaştırılmıştır. Fakat gem! bu sırada mütehassısı tarafından son bir muayeneden geçirilmiş ve bu zat, tankerin bugünkü durumlyle uçak benzini yükllyemlyeceğinl btl-dlrmlştlr. Şimdi «Kocaeli* tankerine başka bir navlun teminine çalışılmaktadır. Gemi yükünü alır almaz hareket edecektir.
Baronun müsameresi
15 mart pazartesi akşamı Taksim gazinosunda İstanbul barosunun yıllık toplantısı yapılacaktır. Bil toplantıya Adalet Bakanı, yargıtay birinci başkanı, başsavcı olmak üzere İstanbul yargıçları ve savcıları, adllya müfettlşferl, adi! tıp heyeti davetlidirler.
siyasi bünyemizi her türlü çetin rüzgârlarda yaşayabilir dayanıklı, hasta olmaz bir duruma sokacaktır; siyasi bir İdman yapmış olacağız.
Demokrat Parti hesabına üzülecek bir manzara amma, bugünkü durum, ne do olsa, demokrasimizde ileri atılmış bir yeni adımdır,
(Vâ - Nû)
ZZZ Tiyatro bahisleri
Muammer Karaca Tiyatrosunda:
HANGİSİ?
Muammer Karaca, bize geçen akşam. uzun ve haklı bir muvaffakiyet kazanmış olan (Kâtibin karısı) İsimli eserden sonra, reper tu varından başka bir essr dinlemek — ve alkışlamak — fırsatını verdi. Hemen »öyllyeyim kl (Hangisi?) İsimli bu piyes her husıu-ta birincisinden üstündür.
Muammer Karaca tarafından takdim edilen her eserin başlıca vasfı, göze çarpan meziyeti zevki aellmdir. Her şeyin ateş pahasında, her metre kumaşın bilmem kaç liraya maloldıl-ğu bir zamanda, hiçbir yardım görmi-yen, hiçbir sermayeye güvenmiyen Muammerin bu derece bol — ve güze! — elbiselerle sahnesini süslemesi cidden şayanı hayret ve takdirdir. Bu elbiseleri harbden evvel — şimdi nasıl olduğunu bilmiyorum — Parisln Fol l en Bargfcre veya Caslno de Parls'-de görülenlerle tabii kıyas edecek değilim; zira bunlara milyonlarla frank sarfolunurdu. Lâkin tereddütsüz söy-Uyebİllrlm kl gerek renklerinin, gerek şekillerinin hüsnü İntihabında gözleri okşıyan. İçleri açan büyük bir isabet vardır.
Dekorlar da kostümlerden aşağıya kalmıyor. Hele eserin esas dekorunu teşkil eden çifte merdivenli galon hakikaten «engin ve güzeldir.
Yaşadığımız zamanlar. Muammerin tabi olmak mecburiyetinde kaldığı şartlar da göz önünde tutulacak olursa, böyle bir temsil vücuda getirebilmek İçin bir sanatkârın mesleğine karşı na derin bir aşkı ve ne sarsılmaz bir İtimadı olduğu anlaşılır. î?te, bizi mütehassis eden de bu aşk ve itimattır.
Lâkin, sırf seyircinin hoşuna gitmek, onu iâyıkıyle ağırlamak, bediî zevkim okşamak İçin girişilen masraf, yapılan fedakârlık karşısında İnsan, kendi kendine: «Yeter, bu derecesi f3zla, neden bu kadar zahmet ve külfete katlanılmış.» diyor. Tıpta serveti mahdut, geliri tat, fakat gönlü zengin Ve mükrlm bir ev sahibinin »forasında’birbirini taklbeden mükemmel, nefis yemekler karşısında gibi., inşan hem mütelezzlz oluyor, hem üzülüyor amma kalbinden takdir ve şükran hisleri de eksik olmuyor.
Tekrar ediyorum. Muammerin, mahdut maddi İmkânlarına rağmen, bize bu derece İtina ve zevkle hazırlanmış temsiller verebilmesi, sadece sanata olan bağlılığındın İleri geliyor. Bir sanatkâr, halkı kendisine cez-betmek çln bundan güzel ve müessir bir kudrete sahih olamaz. Kaldı kı, Muammerin elinde daha birçok koz vardır. Bunlardan birincisi kendi sevimliliği ve arkadaşlarının şahsi kıymetlerini bir araya getirip teşkil ettikler! canlı, neşeli, sanat dolu topluluktur.
Muammer Karaca temsillerinin diğer bir meziyeti de bütün sanatkârların canla, başla çalışmalarında ve bilhassa vazifelerini bir vazife değil de âdeta kendi zevklerini tatmin için bir eğlence telâkki etmelerine!» veya seyircilerinde boyla olduğu zehabını uyandırabllmelerlndedlr. Başlıca rolleri oynıyanlardan en ufak figürana kadar, herkes temsile şeve «eve ve neşe He tşllr&k ediyor. Böylece, sahneden salona yayılan neşe bütün kalblere nüfuz eyliyor; bütün nahoş ve sıkıntılı düşünceleri, birkaç saat İçin de olsa, silip atıyor. Bu da. zannedersem, oldukça mühim bir muvaffakiyettir.
Bir temsil hakkında fikirlerini bir gazete vasıtasıyla halka bildiren bir adam, her şeyden evvel hakikati'— yan! kendi görüşüne ve vicdanına göre hakikati — söylemesi lâzımdır. Bu sebepten dolayı İtiraf etmek mecburiyetindeyim kl eser İntihabı halikındaki fikrine İştir âk etmiyorum. Bir vodvil alıp onun şurasına burasına danslar, şarkılar İlâve ederek bir operet vücuda getirilemez fikrindeyim; Zira operetin kendine mahsus kaideleri vardır ve bunlara riayet etmek gerektir. Diğer taraftan bu şarkılar, bu danslar vodvilin seyrin! kesmekte ve ağırİMtirmaktadır. Qlr komedi veya bir vodvilden bir operet vücuda getirilebilir, ancak eserin yalnız mevzuu — ve belki birkaç meclisi — muhafaza edilerek bunları başka bir kalıba — operet kalıbına — dökmek şart iyi*.,. Görülüyor k! gene tiyatro eıerlnln bel kemiği olan plân meselesi kendiliğinden zuhur ediyor.
Bunlan yazarak. Muammeri daha münasip eserler bulmağa ve daha büyük muvaffakiyetler elde etmeğe teşvik etmek İsterim. Mamafih (Hangisi? > n! büyük bir zevkle seyrettim. Kopan alkışlar, yükselen kahkahalar
Halkevleri - Kurumlar
★ Türkiye Turlng ve Otomobil Kurumu — Menafll umumlyeye hâdlm cemiyetlerden olan Türkiye Turlng ve Otomobil Kurumu senelik heyeti nizamnamesinin 7ncl maddesi mucibince nisanın 28 ine müsadif çarşamba günü saat 8.1/2 da Taksim Gazinosunda toplanacağından, vasıflan mezkûr maddede münderlç. ve 1947 - 1848 aidatlarını ödemiş muhterem üyelerinin teşrifleri saygı ile rica olunur.
★Konferans — Türk Kültür Ocağının 1948 senesi ta» devresi »eri konferanslarının İkincisi 12 mart cuma günü saat 17 de Üniversite Marmara Lokalinde Edebiyat Fakültesi ahlâk doçenti Nurettin Topçu tarafından verilecekltr.
Konferansın konusu (MIHI Hayatımızın Destekleri) dtr. Olrtş serbesttir,
★ Bariyer Halkevi Sosyal Yardım kolu tarafından dün sabah Galata? ırayda Haraççı Kardeşler mağazasında bir el işleri sergisi açılmıştır.
Bıı ayın 17 sine kadar devam edecek olan bu. Sergide gayet İnce bir tarzda İşlenmiş çay takımları, blûzlar, mendiller, yatak takımları ve masa örtüleri satılmaktadır.
İstanbul’un yolları
Yollar komisyonu bazı teklifler hazırladı
da bütün seylrcüerln de benim gibi haz duyduklarını gösteriyordu.
Eseri size anlatacak değilim; zira bir vodvil anlatılmaz. Yalnız pek güzel temsil edildiğini söyllyeceğim.
Muammer, biri ağır başlı, olgun, 2engin bir İş adamı, diğeri serseri. Ali İle Veli isminde.lk kardeşi, her mizaca kolaylıkla uymasına, her kalıba girmesine müsait temsil kudretiyle canlandırıyor. Bu birbirine zıt İki şahsiyette gösterdiği muvaffakiyetten dolayı Muammeri tebrik ederim. Yalnız gönül İsterdi ki Muammer bize emsalsiz surette söylemesini bildiği şarkılardan birini dinletsin. Bütün temsil mû ödetince böyle bir şarkı bekledik. İntizarımız boşa çıkınca da İnkisarı hayale uğradık. Kendisinden gelecek eserde bir İki solo ve düet bekleriz.
Celâl Eroluç, sahneye çıkar çıkmaz halkı kendisine cetbetmeslnl bilen, halka doğrudan doğruya hltab eden. | fakat aynı zamanda da söylediği sözleri en ufak nuancelanna virinciya kadar tebarüz ettiren kıymetli bir sanatkârdır. Celâlin tabu bir komikliğe malik olduğu şüphesizdir. Bu da. komik roller oynıyan bir sanatkâr İçin pek mühim bir varlıktır.
Kâtip Yusuf rolünde Vedat Kara-okçu güzel telâffuz eden, doğru tonlarla konuşan, neşesini seyircilerle paylaşmasını bilen bir kıymet olduğunu bir daha İspat etti. Muzaffer Hepgüler cana yakınlığını, tuhaflıkta zarafetini Ecvet rolünde bize bol bol alkışlattı. Ali Gezgin İle Turgut, biri çam deviren uşak İbrahim, diğeri hususi hafiye rollerinde pek hoştular; birçok candan gelen kahkahalara se-beboldular.
1. Toto, Cemile rolünde esere güzel ve seri bir tempo vererek muvaffakiyete âmil oldu. Fransızca söylediği tangoyu halka hltabederek söylese daha büyük bir. tesir bırakacağı muhakkaktır. Toto da. arkadaşı Celâl Eroluç glb! halka doğrudan doğrnya nüfuz etmesini biliyor. Tebrikler. Handan Karaokçu pek güzel pek tabii bir Necitt yarattı. Ay ten. genç kıa Zehra rolünde hiç fena değildi. Adile Naşit'te babası merhum Naşldln bir çok meriyeti var. Bir sanatkârı meth İçin bunu söylemek kâfidir. Güzin Özbek bize pek sevimli, pek şirin, güzel şarkı söyleyen, iyi danseden b*r Hrlsula gösterdi.
Dekorları, elbiseleri methedip baleden bahsetmemek haksızlık olur. Zira başında Nesrin Korfolu bulunan bu bale heyeti büyük gayretler sar-federek temsilin muvaffakiyetine geniş mikyasta yardım etti.
Ekrem Reşfd Rey
Bu »enek! belediye bütçesinde şehir yollarının tâmirl için tahsisat yok gibidir. Halbuki gittikçe artan nakli vasıtaları İzdihamı yüzünden yeni yolların açılması, mevcut olanların genişletilmesi ve tâmirl icabetmekte-dlr.
Şehirdeki seyrüsefer işlerini tanzim etmek iızera teşekkül eden iki komisyon çalışmalarına devam etmektedir. Yollar komisyonu bazı teklifler hazırlamıştır. Buna göre şehir yollarım İyi bir hale getirmek İçin lüzumlu paranın nakil vasıtalarından ve bilhassa otom obl İlerden alınacak küçük bir para İle temin edilmesi uygun görülmektedir. Bu iş bir kanun mvezuu olmakla beraber bu mevzuda çalışmalara devam olunmaktadır, heri sürülen fikirlere göre motörlû naki] vasıtalarından alınmakta olan plâka resmi kaldırılarak bunun yerine münhasıran yollara sarfedllmek Üzere benzinin kilosuna iki kuru» ilâvesi uygun olacaktır. Husus! arabaların günde vasati beş kilo benzin sarfettlklerl hesaplanmıştır. Bu itibarla bu otomobillerin ayda 8 lira gibi az bir para ödeyeceklerinden sahiplerine pek yük olmıyacağı düşünülmektedir. Taksiler ise benzin sar-fettlkçft kazanç temin edeceklerinden bu maksatla kendilerinden alınacak paranın bilhassa İyi yollarda seyrüsefer etmek kendi menfaatleri İcabı olduğundan fazla bir yük teşkil et-mlyeeektlr, denilmektedir.
Diğer taraftan şehirde çalışan bir kısım otomobiller plâkalarını ucuz resimden dolayı civar İlçelerden aldıklarından belediye bu yüzden zarara girmektedir. Aynı zamanda uzun müddet işllyemedlğlnden garajlarda kalan otomobiller de plâka almak ve İade etmek hususundaki uzun formaliteler yüzünden plâkaları İade etmediklerinden çalışmadıkları müddetçe yine bu resmi ödemek mecburiyetinde kalmaktadırlar. Bu resim benzin sarfiyatı esas tutularak alındığı takdirde bu mahzurun da ortadan kalkacağı söylenmektedir.
İstanbul da mevcut motörlü nakil vasıtalarının »affettikleri benzinin kilosundan alınacak iki kuruşun yılda 0ç milyon liraya yatan bir gelir sağlayacağı söylenmektedir. Tetkiklere devam olunuyor.
C.H.P. Vilâyet balosu
27 mart 1918 cumartesi gece3İ Taksim belediye gazinosunda verilecek C.H.P. vilâyet balosunun hemen üşmen bütün hazırlıkları bitmiştir.
Haber aldığımıza göre bu gece İçin tertlbedllen büyük eşya piyangosunda kazanan bir numaraya memleketimizin tanınmış terzilerinden İzzet Ün ver taıpon bir kostüm‘dikecektir.
Prihoda orkestra ile de bir konser veriyor
Büyük sanatkâr Vasa Prihoda Ankaraya hareketinden evvel, Cemal Reşld Rey İdaresindeki Fllârmonl Derneği senfonik orkestrasıyla 18 mart perşembe günü uçakla Ankaraya hareket edecektir.
Elma gecesi
Niğde Okutma ve Yardım Cemiyeti 13 mart 1848 cumartesi günü akşamı saat 21 den sabaha kadar Konak (TokatUyan) salonlarında bir «Elma gecesi» tertlbetmlştlr. Elma gecesi çok eğlenceli bir programla kutlanacaktır.
İstanbul Tüccar Derneğinde İngiliz lirası hakkında görüşmeler İstanbul Tüccar Derneğinin dış ticaret komisyonu tarafından Ingiliz lirası durumu üzerinde incelemeler* devam edilmektedir. Bilindiği glb! bu mevzu Derneğin 18 şubatta yapılan aylık yedinci toplantısında görüşülmüş ve bir takım noktaların incelenmek ve bilhassa ihracatçıların endişelerini göz önüne alarak ona göre tetkiklerde bulunmak Üzere hazırlanan rapor komisyona İade edilmişti.
Bunun üzerine komisyon geçenlerde yine toplanmış ve Tütüncüler Birliği murahhaslarından başka bazı tüccarları da dinlemiştir. Bu husustaki görüşmelere ve İncelemelere devam olunmaktadır. Bütün bu çalışmaların neticesi Derneğin bu aykl toplantısında ayn bir raporla bildirilip münakaşa edilecektir.
Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın ölümünün yıldönümü
Büyük romancımı? Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın ölümü yıldönümü dolayi-slyle 14 mart pazar günü saat 15 de Heybeltada Halk odası salonunda İsmail Hablp Bevük va prof. Mehmet Ali Kâğıtçı tarafından bir konferan» verilecektir.
Ayrıca Heybellada orta okulu öğrencileri merhumun mezarını ziyaretle bir çelenk koyacaklardır.
İSTANBUL HAYATI
Memurlar kursu
Belediye hesap İşleri müdürlüğünün bir kısım memurları kursta okutularak meslekî bilgileri arttınlıyormuş.
Fesüphanaîlahl Bütçesindeki koskoca açığı bîr türlü kapata-mıyan, hazan memurlarının maaşım vermekten dahi âciz kalan bir Belediye ve o Belediyede hesap memurları kursu!
Demek Belediyenin hesaplan o kadar karışık ki memurların bilgisi bu İşlerin İçinden çıkmağa kâfi gelmiyor veyahut da hesap işleri servisine bu işlerden anla-nuyan kimseler alınıyor, orada okutulup yetiştiriliyor. Yani Belediyede bir de muhasebe mektebi açılmış.
Gazetenin verdiği malûmata göre burada ders gören memurların ekserisi kursu ikmal edince Belediyeden ayrılıp başka yerlerde vazife alıyorlarmış. Başka dal-. relerde daha fazla kazanç bulun- “L ca elbette Belediyeden ayrılırlar.
Şu vaziyetten anlaşılıyor ki dİ- 0-ğer daireleri parasızlık vüzÜnden^N iş yapamıyan Belediyemizin mu-'te hasebe kursu saat gibi tıkır tıkır işliyor. C
Nasıl işlemez, a efendim? Para .2 nereye girer de işletemez? Sene- ŞO de kırk bin lira tahsisatı eriten Q) bir kurs elbette tıkar tıkır işler ve > muvaffak olur. 0
Hadi, hiç değilse şu kurs işle- 0 sin de İstanbul Belediyesinin »t muntazam işleyen bir tarafı bulunsun. diyelim. Evet, diyelim o ammaa... Ah, şu «amma» 1ar o1--q masa! Kırk paranın üstüne kırk 0 düğüm çekmeğe çalkan Belediye ve senede kırk bin lira kurs tah- İS sisatı. Bu para kursta ders gös- t-teren hocalara aylık olarak veri -o liyor. Hocalar da Belediyenin muhtelif dairelerinde vazifeli âmir ve memurlar. Kurs, her gün bu dairelerin çalışma saatleri içinde faaliyete devam ediyor. Yan! kursa devam eden memurlar bir yandan ders görüyorlar, bir yandan da muhasebe müdürlüğündeki vazifelerini yapıyorlar. Bir taşla İki İniş: daha doğrusu, bir koltukta iki karpuz, Bu vaziyette hesap İşleri servisi elbette muntazam lşllyemez ve elbette değme memurun bilgisi bu işlerin altından kalkmağa elvermez.
Ya, kursta ders veren muhtelif daire âmir ve memuru baylar?..
Bunların vaziyetleri «bir koltukta lk! karpuz» He de tavsif edilemez; tam mânaslle, «iki katlı ekmek kadayıfı»!
Mesai saatlerinde koridorlarda iş sahipleri dolaşıyorlar. Kimisi evrakını İmzalatacak, kimisi arzuhalini havale ettirecek, bir çoğu da haftalardan, avlardan beri sürüp giden muamelesin! tamamlatmağa çalışacak. Oda kapılarının önlerinde hademeler karşılarına dikiliyor:
(— Müdür bey makamında değil, kursta ders okutuyor. Memur bey de yok. Bekle, kurstan çıksınlar.
Eshabı mesalih koridorlarda dizlerini uyuşturarak beklerken bav müdür kürsüde kemali talâ-katle ders takrir ediyor.
Ay basında çifte maaş. Hakkı ^ar va. Kursta ders okuttu, emeğinin mukabilinde ücretini alacak tabii.
— Ya öbür maaş?
— Amma garip sual ha! Bir dairenin âmir! bedava çalışmaz ya. öbür maaş da makamındaki mesaisinin ücreti.
— Makamındaki hangi mesaisinin ücret!0 Bay müdür makamının mesaî saatlerin! kursta ders okutmakla geçirdi, onun karşılığını da aldı.
— Susssssss!.. Fazla kurcalama. Bu işlere senin aldın erme*. Ücretsiz d»>rs okutulur mu?
Cemal Refik
18 Mart şehitleri ihtifali
18 martta Çanakfcaied» yapılacak şehitler İhtifaline İştirak İçin şehrimizden gidecek üniversiteliler MIIH Savunma Bakanlığına müracaat ederek kendilerine bir korvet verilmesin! istemlşlerdHr. Bakanlık maeoâ yüzünden bu dileğin yerine getlrllo-mlyeceğinl bildirmiştir. Bununla beraber Ulaştırma Bakanlığı, şehrlmto üniversitelileriyle Ankaradan İstanbul» gelecek olan AnkaralI üniversitelileri Çanokkaleye götürmek üzer* bir vapur tahsis etmiştir. V3pur 18 martta limanımızdan kalkacaktır. Vapurda İhtifale gidecek Öğrenciler* yüzde 80 tenzilât yapılacaktır.
Diğer taraftan şehrimizde her yıl yapılmakta olan 18 mart şehitleri ihtifali İçin vilâyet programını haztrll-yarak alâkalılara göndermiştir.
Sahile 4
AKŞAM
1
MAHKEME KORİDORLARINDA
Devlet Orman
Mehpare hanımın kısmeti açılıyor!
işletmesi Gerede müdürlüğünden
muhtelif cins orman emvali açık arttırma suretiyle satılığa çıkanl-
5 —
Erenköy Haîkev.'nds
Erenköy HalkevJ gençlik kulu başkanlığından: ıur cumartesr akşamları Halkevlmlz salonunda gençler tararından musiki konseri ve skeçler verilecektir. Herkes gelebilir. Davetiyeler idare memurluğundan tedarik edilebilir.
M. Bedeli Ura Kr.
1 — Aşağıda rina re miktarı yazılı
sıe es
Köknar Tomruk Çam Sanayi odunu Köknar tomruk çam sanayi odunu Köknar sanayi odunu
Batışa - Çıkardan * Emvalin M. Teminatı
Lira Kr,
Bölgesi Deposu
Cinsi
— şimdi ben sana îbrahlml de, Mustafayı da gösteririm.
Kadın derhal polise müracaat ediyor, hep beraber karakola gidiyorlar ve nihayet mahkemeye düşüyorlar.
Koridorda Mehpare hanım küskün etrafına bakınıyor, konuşmak İstemiyor. VaJIda hanım önüne gelene dert yanıyor:
— Gördünüz mü başımıza gelenleri? Kızımıza lâyık aklı başında bir damada düştük, diye geriniyorduk. Bülbül gibi diller dökerek ağzımızdan girdi, burnumuzdan çıktı, koskoca efendiyi bile kandırdı herif. «Fabrikanın baş mühendisiyim, seldz yüz lira ayhk alıyorum» diye çalım, satıyordu. Biz de salı! zannettik.
-i- Nasıl oldu da çabucak inandınız, hanım teyze?
— Ne bülellm, a evlâdım? El oğlu kavun değil ki koklayıp da anlıyasıh. Cenabthak Mehpareye bir kısmet naslbcttl. diyorduk. Sonradan ne mal olduğu meydana çıktı.
— öyledir, teyze hanım. Karamanın koyunu, sonra çıkar oyunu, Mühendis değil mlymfş herif?
— Ne mühendisi, efendim? Dolandırıcının biriymiş. Bizden evvel dört tane hatuncağızı da kandırıp soymuş. Kimine, kendini müfettiş diye tanıtmış, kimisine, tüccarım, demiş. Bizi de mühendislikle aldattı.
— Sizi de dolandırdı mı, hanım teyze?
— Sorma halimizi, tik evvelâ İşin farkına varmadık biz. Kara' kolda öbür hanım derdini anlatınca bize de; «Siz de dâvacı mısınız?» diye sordular. «Hayır, biz dâvacı değiliz. Benim kızımın da bileziklerini, küpelerini değiştirmek İçin götürdü amma yenilerini getirdi.» dedik. O zaman polisler; «Hanımlar, şu yeni bilezikler, küpeler yanınızda İse veriniz bakalım» dediler. Mehpareclğlm kolundan bilezikleri, kulağından küpeleri çıkarıp masanın üstüne bıraktı, Memurlar ellerine alıp bakınca gülüşerek; «Hanım, bunlar altın suyuna batırılmış taklit şeyler. Küpelerin elmastan bile sahte» demezler mi? O zaman tepemden aşağı bir kazan kaynar su dökülmüş gibi oldum. Daha evvel, bankaya yatırmak İçin Mehparenln bin beş yüz-lirasını almıştı. Meğerse banka defteri diye getirdiği şeyler de sahteymiş. Ateşler gibi yaktı bizi, edepsiz herif. Allaha binlerce şükrediyorum kİ Mehpareçiğlm bir de nikâh altına girmedi.
Mahkeme açıldı, Mehpare hanım asabiyetle anneciğinin kolundan tutup çekti, Sahte mühendisle konuşamadık.
Ce. Re.
Nikâh muamelesi yitfüye durgun, onlar gezip eğleniyorlar.
Bir gün yine Mehpare İle mühendis Mustafa bey valide hainim da alıp sinemaya gidiyorlar. Locada oturup oyunu ney teltikten sonra sinema kapısından çıkarken geriden bir kadın sesi duyuluyor:
— İbrahim! Dur bakalım, seninle konuşacağım.
Mühendis Mustafa bey birdenbire başını çeviriyor, geriye baktıktan sonra tekrar dönüp nlşan-hsüe kaynanasının kollarına giriyor:
— Aman, şuradan bir an evvel gidelim, fena halde sıkıldım.
Valide hanım hayretle damadın yüzüne bakıyor:
— Ne oldu sana, evlâdım? Betin benzin sapsan kesildi, ellerin de titriyor. Hastalandın mı yoksa?
Damat bey telâş İçinde kekeliyor:
— Şey oldu... Birdenbire... Sancılandım. Ayakta duracak halim yok. Biraz çabuk yürüyelim de bir otomobile binip eve gidelim.
Geriden kadın ses! tekrar duyuluyor:
— Dur diyorum sana. İbrahim.
Mustafa beyin ayaklan birbirine dolaşıyor, kaynan asile nişanlısının kollarından çekiyor. Kadıncağızlar köstekleniyorlar. Valide hanım telâşlı.
— Şuradan bir doktora gidelim de kendini baktır, evlâdım.
— Yürü, valide hanım. Doktorluk İş değil bu. Hemen eve gidelim.
Otomobillerin bulunduğu sokağın köşesini dönerken damat bev irkiliyor. Geriden paltosunun eteğini çeken kadın haykırıyor:
— Nereye gidiyorsun, alçak herif. Kaçmakla elimden kurtulamazsın.
Mehpare şasınyor. Valide hanım hayretle kadına bakıyor:
— Sen kimsin, hanım? Ne istiyorsun benim damadımdan?
Kadın acı acı gülümsüyor.
— Alçak serseri sizi de mİ aldattı? Damadınızı güle güle kullanınız. Yakında siz de boyunuzun ölçüsünü alırsınız. Fakat şimdi müsaade ediniz de evvelâ ben kozumu paylaşayım şu edepsiz herifle.
İki Hile damat beyin yakalarına yapışıp yüzüne tükürüyor:
— Sende hiç utanmak, Allah korkusu yok mu? «Nikâh muamelesini yaptırıyorum» diyerek beni haftalarca aldattın, sonra ortadan kayboldun. Üç aydan beri seni arıyorum. Nerede benim altın saatim, elmas İğnem, zORIerim?
Damat bey asabileşiyor:
— Neler konuşuyorsun, mm? Sen kimsin? Beni nereden tanıyorsun?
— Şu alçağa bak hele. Beni
kandırdın, soyup soğana çevirdin, şimdi de tanımıyorsun öyle mİ? «Biçimlerini değiştireceğim, yenilerini alacağım» diyerek İğne mi. saatimi, yülüklerimi götür» pden Yüksek Tahsil Gençlik Derneği dün. bir daha görünmedin. Ak- u — - **- • .....- • ’
lını başına al. tbrahlm.
— Hadi, işine git, hanım. Sen
beni t-;*-------- _______________,_________________________________
galiba. Benim adim tbrahlm de- Gençleri bu başarılarından dolayı ğil. Mustafa. tebrik ederiz.
KÖroğlu
Mengen
Geylkgölü
Çavuşlar
S alacık Çaüköy Sazak Geylkgölü
*
i — Açık arttırma 17/3/948 çarşamba günü saat (15) de Gerede İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyondu yapılacaktır.
8 — Buna alt şartname Orman Genel Müdürlüğünde İstanbul Orman Baş Mühendisliğinde. Ankara. Merkez, Bolu. Karabük, Kızılcahamam işletme Müdürlükleriyle Köroglu, Mengen, Geylkgölü bölge şefliklerinde, Gerede Belediye başkanlığında ve müdürlüğümüzde görülebilir.
4 — Taliplerin belril gün ve saatte İlk teminatlarıyla birlikte Gerede işletme Müdürlüğünde teşekkül ede-eek komisyona müracaatları. (2887)
İstanbul Sıhhî Kurum lar Arttırma ve Eksilme Komisyonundan
Muhammen bedeli İlk teminatı Eksiltmenin
Lira Ura Şekli Günü Saati
Lüzum gö&teren müessese Cinsi Devlet hastaneleri için Buzdolabı
Mlkdarı_______________
8 adet Beher adedi:
2800 liradan tutarı: 22400 liradır.
350 adet 23400 Hra
müesscselerln İhtiyacı olup hizalarında gösterilen şekillerde ayrı ayrı ek-
1680 lira Kapalı zarf 24.3.948 ıs de 1755 Hra » • 15.30 da
Devlet hastaneleri İçin Karyola
Yukarıda yazılı malzeme sıhhi
slltmeye konulmuştur.
1 — Eksiltmeler hizalarında görterllen günlerde ve saatlerde Coğaloğlundakl Sağlık ve Sosyal Y. M. lüğü binasında toplanan Sıhh! Kurumlar komisyonunca yapılacaktır.
2 — İstekliler bu işlere ait şartnameleri çalışma günlerinde komisyonda görebilirler.
3 — İsteklilerin cart seneye ait ticaret odası vesikası De SeSo sayılı kanunda yazdı belgeler ve bu işlere yeter ilk teminat makbuz veya banka mektubu olduğu halde eksiltme saatinden bir saat evveline kadar teklifi havi kapalı zarflarını makbuz mukabilinde komisyon* vermelidirler.
4 — postada vaki geelkmeler kabul olunmaz. (2875)
İSTANBUL ALTINCI NOTERLİĞİNE İstanbul'da Fatih'de Malta durağı Haznedar apartmanında 8 numaralı dairede müsteciren mukim emlâk komisyoncusu Ncs’et Şeren’i 19/Haziran/1945 tarih ve 3187 numaralı ve 6 inci noterden tasdikli umumi vekillikten 11/3/ 948 tarihinden itibaren azil ettiğimi, işbu azilnamenin bir nüshasının kendisine bir nüshasının tarafıma, bir nüshasının da İstanbul Kömür Tevzi Müessescsi-ne, İki nüshasının ilân edilmek üzere Aksam ve Vatan gazetelerine gönderilmesini saygılarımla araeylerım.
KONUT
İstanbul’da Kadıköy Yeldeğirme-ni İzzettin sokak 90 numarada mukim MEHMET BESİM ÖZGE-NEL
No, 6524
Zayi — Tophana erkek sanat enstitüsünden aldığım 8738 sayılı pasomu kaybettim ve esasen okulla illşi-ğim kalmadığından bu pasonun -,:U-mü yoktur. 1856 No. lu
Mazhar Gürgen
yü-
ha-


V
Yüksek Tahsil Gençlik Demeğinin takdire değer faaliyeti
İki hatta evvel yayınladığı bir beyanname İle hayır sahiplerini Çukurova felâketzedelerine yardıma davet
bugüna kadar Kızıla ya 630 lira temin etmiştir. Dernek mümessilleri maruf u _ _______________ ticarethaneleri dolaşarak Kızılay he-
başkasına benzetiyorsun sabına bu parayı toplayabilmişlerdir,
KUMRULAR
Aşk ve macera romanı
Yazan: CEMAL REFİK Tefrika No 4B
ipleri koptu, kendilini musilieUerin girdabına doğru fırlattı. Şimdi karraı-lık bir uçurumun kenarında bulunuyor. Ağlamak, haykırmak beyhude. Başkalarından yardım ümidi Kalmadı. Felâket uçurumundan kurtulmak İçin kendi iradesinden gayrı dayanacak hiçbir kuvvet yok. Bundan sonra hayatını düzeltebilmek için esaslı bir hareket hattı çizmek lenbedlyor. Gelecek musibetlere karşı kavi bir İrade fle göğüs germekten, onları yenmeğe «metmektzın başka çare yok. Mazi, yıkılan hülya kâşanesinin enkazı altına gömülmüş. İstikbalin zifiri karanlıkları arasında ulak bir kıvılcım ışıltısı dahi görünmüyor. Orada sendelememek, yuvarlanmamak İçin temkinle hareket etmek, atılacak her adımda son derece basiretli davranmak lâzım.
Kendi kendine söyleniyor: (Şim-
diye kadar olup bitenleri hiç değilse muvakkat bir zaman için unutmadıkça ficzfml yenmeğe imkân yok. Ruh sarsıntılarından kendimi kurtarmalıyım, İrademe hâkim olarak istikbalin karanlıklarında şuurumun ışıgıyJe yolumu aydınlatıp kendi kuvvetimin hamleleriyle İlerlemeliyim, şimdilik önümde büyük bir engel var. Muhakeme işi sona erip hürriyetime tama-mlyle sahih olmadıkça hayatımı tanzim için esaslı bir teşebbüste bulunamam. O iş bltlnclye kadar beklemek mecburiyetindeyim. Küpelerimi satıp bir müddet daha İdare ederim. Muhakeme bittikten sonra bir fabrikaya işçi olarak girip çalışırım. Kazancıma göre, kendime, İhtiyaçları mahdut, basjt bir hayat programı çizerim. Basit, fakat sakin bir hayat.. Tavanlarında şımarık kahkahalar çınlayan kumarh. danslı, gürültülü salonlar-
T AKSil
Çıldıran Kadın
3 ÜNCÜ ŞEREF HAFTASINA başlıyor.
Bütün İstanbullular bu eşsiz yeril filmi alkışlamak İçin yarışıyor.
buhafta ŞARK Sinemasında
HAYDUT IZTIRABI

Türkçe
Heyecandan heyecana sürükleyen yegâne film
Gidin Görün
1 İstanbul
*İ!lil|aı
O
i
'S

Maliye Bakanlığından:
Zamk şişeleri İçin depodaki nümunesl gibi fiû.000 adet lAstlk kapak ve fırça satın alınacaktır, isteklilerin 900 Ura geçici teminat parası He birlikle 17 Mart 1948 çarşambk günü saat 14 te Beşiktaş’ta Devlet Kâğll deposunda hazır bulunmaları. (28281
Millî Eğitim Bakanlığından:
Teknik öğretim okulları ihtiyacı İçin alınacak olan ve teklif almak maksadıyla, 1947. 1848 yılında Ankara ve İstanbul gazetelerinde Uân edilen, matbaa makineleri, elektrik malzemesi ölçü Defleri, galvano malzemesi. Teknik kültür filmler, motor ateiyesl tezgâhlan, röntgen, fa-radigalvanl ve diyaterml âletlerine alt tekliflerin en geç 3û Mart 1948 tarihine kadar Bakanlığımıza gelmiş olması ve bu tarihten sonra yapılacak tekliflerin hazan itibara alınrnıyaçağı. 42701)
Etibank Genel Müdürlüğünden:
Bankamız merkezinde çalıştırılmak îizeıe İngilizce bitir daktilograf alınacak ve ehliyetine göre ücret verilecektir.
İmtihan 5 nisan pazartesi günü yapılacağından isteklilerin frahsfl ve hizmet- durumlarını bildirir dilekçe ile genel müdürlüğümüze müracaa ileri. (3164)
İstanbul Sular İdaresinden:
İstanbul yakasına su veren Teıkos ana borusunda yapılacak zaruri bir ameliye dolayısıle 13/3/948 Cumartesi günü saat 19 dan 24 e kadar bu yakanın suyu tamamile kesilecektir.
Saat 24 den sonra vaziyet normal hale gelecektir.
Beyoğlu yakasının su vaziyetinde bir değişiklik olnııyacaktır. Keyfiyet İstanbul yakasında oturan savın halka ilân olunur.
(3144)
dan; görgüsüz türedilerden; menfaat, İhtiras temelleri üzerine kurulmuş yapmacık samimiyetlerden uzak, ftsu-de, temiz bir hayat. Sabahtan akşama kadar çalışıp hayatlarını ellerinin emeğiyle kazanan kadınların, genç kızların arasında hakiki bir samimiyet havası İçinde yorgunluk bile duymaz İnsan. Onlardan ahbaplar, arkadaşlar peyda ederim. Herkes blrl-blrlnln halinden anladığı İçin orada riyakârlık, İğfal gjbi kötü şeyler yer bulamaz, O «oluk çehrelerin her biri, temiz bir kalbin aynasıdır.
Belki İlk zamanlar çalışmak biraz zor gelecek. Fakat o lemis yürekli İnsanlar muhitinin saf havası bu zorluğu giderir, İşe çabuk alışiTim. Kıyı mahallelerden birinde küçük bir odn kiralayıp rahat rahat otururum.»
Bunları düşünürken kalbine ini bir sızı saplamıyor: «Ya, aşkım?.. Ondan nasıl kurtulacağımı'1 Geçirmekte olduğum fırtınalı hayat, şimdiye kadar katlandığım acılar, bunda n sonra göğüs germeğe hazırlandığım türlü musibetler hep onun Içjn değil mî? Aşkımı kalbimden söküp atacak kadar kuvvetli bir İradeye sahip miyim? Buna lml:3n yok. O halde,yıpratıcı zihin yorgunlukları, üzüntüler ömrü-
nıün sununa kadar devanı edecek... Fakat hayır. Neden bu bir üzüntü olsun? Kalbime yerleşen temiz aşkım benim içlin daim! bir kuvvet, ümit kaynacı olmalıdır. Ümit olmadıkça boyatın ne kıymet! kalır?..»
Zihninde bu düşünceler kaynaşırken kapı çalındı. Yerinden fırladı. Acaba postacı mı? Nihattan mektup mıı var? Nihat kendisi mİ geldi yoksa?..
Kapının önünde yaşlı bir fakir kadınla karşılaşınca hayal kırıklığının verdiği yeisle gözleri yaşararak döndü, mutfaktan bir parça ekmek alıp getirdi. Kadın ekmeği torbasına yerleştirirken dua ediyordu.
— Allah razı olsun. Allah kocanın kesesine bereket versin, ömrünüzün sonuna kadar kocanla beraber mesııd olunuz, hanım kızım!
— Benim kotam yok, nlnel
— O halde ananla, babanla beraber nıesud ol. Allah senin de hayırlı! kısmetini versin.
— Annem, babam da yok.
— Yaa!_, Bu evde yalnız başına mı oturuyorsun, hanını kızım?
— Evet» yalnızım
(.Arkası Var)

İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu Saat 20 de II Dram Kısmı
, BAYKUŞ
■J Komedi Kısmı
İlli KAŞ YAPAYIM DERKEN
MAKSÎM’de
Muammer Karaca Opereti
H A N O t S î
Revü operet: Saat 20,30 da
Telefon: 42033

Otobüs bileti bastırılacaktır
Ankara Belediye Başkanlığından:
1 — Otobüs İdaresi İçin basto’Jacak (23) milyon muhtelif cins otobüs bileti kapalı zarf usulü He eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (25X00) Urarhr.
3 — Muvakkat teminatı (1875) Ur* olup otobüs idaresi veznesine yatırılacaktır.
4 — Bu işin sında müteşekkil
8 — İhaleye tarifi dairesinde evveline kadar Başkanlığa vererek mukabilinde makbuz almaları lâzımdır.
6 — Evsaf ve şartlar tutanak ye Muamelât Müdürlüğü kaleminde ve Otobüs tşlcrl Genel Müdürlüğünde ber gün görülebilir.
7 — isteklilerin belli gün Te saatte komisyona mürneaatları. İtinâ»1».
İhalesi 19'3/943 cuma günü saat ıe da Belediye blna-komisyonda yapılacaktır.
İştirak edeceklerin 2400 sayılı kanunun 32 nel maddesi hazırlanmış teklif mektuplarını İhale saatinden bir saat
Çay alınacak
Tekel Genel Müdürlüğünden:
1 — 125 ton Çin menşeli çay alınacaktır.
2 — Bu İşe alt şartnameler her gün İstanbulda Kabataşt* Tekel Ge-müdürlüğü Tekel maddeleri şubesinden ve Ankara, İzmir başmüdür-
nel lüklerinden alınabilir. ■
3 — isteklilerin flatll teklif mektupları ile birlikte teklif edecekleri fiat üzerinden tutar bedelinin % 7,5 u nispetinde teminat akçeleriyle birlikte 8 nisan 1948 perşembe günü saat 14 te İstanbul Kaba taşta Genel müdürlük binasında Tekel maddeleri Alı tn komisyonu başkanlığına müracaatları.
4 — Evvelce çay teklif etmiş olan firmaların da şartname bükümlerine göre nümune ve,teklifleri yenilemeleri lüzumu ilân olunur.
(2900)
Enstitü Blokları inşa eflirilecek
İstanbul üniversitesi rektörlüğünden:
1 — Hukuk ve Ekonomi fakülteleri binalarına yaptırılacak 3,131,744 »ı Ura keşifU enstitü blokları inşasının 25 mart 1943 perşembe günü saat 15 te Rektörlükte kapalı zarfla eksiltmesi yapılacaktır.
2 — Eksiltmeye girebilmek İçin İsteklilerin münakaşa tarihinden en aşağı yedi gün evvel İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne müracaatla yeterlik reslkası almaları lâzımdır. Bu vesikayı almak için verecekleri dilekçeye (barbden evvel üç yüz bin »e hârbden sonra bir buçuk milyon liralık bir parçalık bu İşe benzer ehemmiyet ve teknik önemde bina İnşaatı işini başarı ile yaptığına, İdare ettiğine veya denetlediğine dair İş yaptıran İdareden alınmış tasdikli vesika) yi bağlamaları şarttır.
3 _ Münakaşaya katılacaklar mali durumunu belirten bir vesika İle 1948 yılı Ticaret Odası Ve 107.708 liralık geçici teminat makbuzlarını ayrı bir zari İçine koyacakları teklif mek tupiarlyle beraber İhale günü, saat 14 e kadar alındı karşılığı Rektörlüğe vermelidirler.
4 — Bu işe alt dosya 50 Ura bedelle Rektörlükten alınır.
5 — Postada olun gecikmeler tıazara alınmaz. (2626)
Kütüphane ve pavyon inşa eflirilecek
İstanbul üniversite Rektörlüğünden:
1 — Hukuk ve Ekonomi Fakülteleri binalarına yaptırılacak 1.032-056,85 lira keşifII kütüphane ve pavyon inşası 25 Maft 1948 perşembe günü saat 15,30 da Rektörlükte kapalı zarfla eksiltemesl yapılacaktır.
2 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin münakaşa tarihinden en aşağı yedi gün evvel İstanbul üniversitesi Rektörlüğüne müracatla yeterlik vesikası olmaları lâzımdır. Bu vesikayı almak İçin verecekleri dilekçeye (harpten evvel yüz eli! bin. harpten sonra yedi yüz elli bin liralık bir parçalık bıı İşe benzer ehemmiyet ve teknik, önemde bina İnşaatı işini başatı »e yaptığına, İdare ettiğine veya denetlediğine dair iş yaptıran İdareden alınmış tasdikli vesikayı bağlamaları şarttır.
3 — Münakaşaya katılacaklar mali durumunu belirten bir vesika ne 1948 yılı Ticaret Odası ve 44 712 liralık geçici teminat makbuzlarını ayn bir zarf içine koyacakları teklif mektuplarıyla beraber İhale günü saat 14 e kadar alındı karşılığı Rektörtöğ» vermelidirler.
4 — Bu İşe alt doya 50 Ura bedelle Rektörlükten alınır.
5 — Postada olan gecikmeler nazar* alınma?.
282'7
İstanbul Akıl ve Sinir Hastalıkları Hastanesi
Baştabînl irinden:
Hnstnhanemlade ücretle tedavi edilecek kadın «e erkek kaslalar İçin hususi pavyonlar açılmıştır, ücretler günde I. I, 7 lirada. (2884)

-ee( DENİZCİLİK
T ersaneierimizin 25 yıllık bilânçosu
Yeni gemi yapabilecek askerî ve «ivil tersaneler kurulamadığı gibi mevcutlar da hâlâ mükemmel bir hale konulamadı
lerin işletmeye başlanması ve ban ağır tezgâh Lana daha ilâvesi sur etiyle çok kuvvetlendirildi. Ayrıca bu a-telyeye bağlı endazehane de tevil e-dildi.
4 — Kompresör tesisatının tevali İçin ısmarlanan bütün makineler gelmiş olup montajlarına başlanmak tileredir.
8 — Mevcut marangozhane iki mislinden fazla büyütüldü.
8 — İnce döküm atelyesl ve elektrik atelyesl yeni baştan yapılrrcasma İhdas v« tevsi edildi.
7 — Dökümhane flç misli büyütüldü.
8 — Oksijen istihsal makineleri sipariş edildi. Bunlar gelmiş ve yerlerine konulmak özeredir.
9 — Yeni bir boru İşleme atelyesl yapıldı.
10 — Camlaltında, Haliç vapurları da dahil olmak üzere, her türlü küçük teknelerin tâmlrlnt ve hattâ yeniden inşasını başaracak kudrette tam teşkilâtlı tesislerle yeni bir steîye grupu kuruldu ve bunlara Camlaltı Atelyc-leri adı verildi. Burada yeni bir taş kızak yaptırıldı kİ, »on zamanlarda inşa edilen römorkör vo istimbotlar, bu kızakta yapılmaktadır.
11 — İşçilerin jtaşsyışlarını ıslah ve gıdalarım arttırmak suretiyle daha verimli çalışmalarını temin etmek için birçok teşebbüsler ve İcraat yapıldı.
12 — Merhum şirketi Hayrlyeden miras olarak intikal eden Hosköy tâ-mlr atelyelerlndekl İki kızaktan birisi yeniden İhya edildi ve lüzumlu tezgâhlar verilmek suretiyle harbden evvel 75 ve 76 numaralı Şirket vapurlarının teknelerini yeniden-yapmış ve eski bir Haliç vapurunu da yeni baştan tlmlr ve tâdl] ederek 77 numaralı küçük Araba vapuru haline koymuş dian bu at Biyelerin kabiliyeti arttırıldı.
Yapılamıyan işlerden...
13 — Memlekette yvnl gerıfl İnşasını saftlıyacak olan yeni tersanenin Beykozda, Pendik te, Haliçte olmak üzere, üç tane ayrı etüdü d» Fabrika va Havuzlar Müdürlüğünden İstenilmiş; fakat uzun çalışmalardan sonra vücuda getirilen bu etütlerden hiçbiri gerçekleşmemiştir. Haliçteki Fabrika ve Havuzlar da, batı küçük gemiler yapmakta olmalarına rağmen, henüz bir tâmlr tersanesi olmaktan ileri gidememiştir.
Bir zamanlar, tersanenin HaskÖy tarafında Bahrlyeye ald olan Taş kızakla Valide klz&ğının da Denizyollarına ve yahut Ekonomi Bakanlığına verilmesi düşünülmüş; sonra bundan, vazgeçilmiştir. Atılay ve Yıldıray de-nlzaltıları |1e. kıymetli yüksek İnşalye mühendisi Binbaşı Ata Nutki’nln 3000 ton kaldırma kabiliyetindeki yüzer ha vuzla vs kıymetli Jnşatye mühendisi Binbaşı Muhlddlnln ve Şimşek sınıfı hücum botlarını yapan bu kızaklarda. 3500 hamule tonunda bir yağ gemisi 1944 tenberl yapılmakta İse de bazan malzeme yokluğundan, bazan da harb gemilerimize alt tâmlr İşlerinin çokluğundan. Binbaşı Ata Nutkl'njn eseri olan bu gemi hâlâ denize indirilememiştir.
6 yıldır yapılamıyan havuz
14 — Dördüncü bir havuzun daha 1942 de kazılmasına başlanmış, fakat sonra, temin kaya çıktı gibi mânâsız ve sadece akimsizlik ifade eden bir hareketle Ulaştırma Bafcanhğınca dm-durulmuştur. Bu havuzun yanındaki 1 numaralı havuz — M 1857 de İnşasına başlanarak 18Û1 de ikmat e-dümlştta — «caba yumuşak toprakta mı açılmıştır? 00 yıl önce, bu havuzlu yapanların elinde hiç şüphesiz, bugünkü modern kazı vasıtaları da yoktu. Buna rağmen, onlar, 118 metre u-zunluğundnki bu havuzu 5 yıl İçinde inşa etmişlerdir. Bugünkü hlmmetelz tasanlar İse bütün projeleri hazırlanmış ve malzemesi Alman yad en getirtilmiş olmasına rağmen, 85 metre boyundaki ve 18.5 metro enindeki bu bavuzu 1942 den beri bir türlü ikmal ettlrememlşlerdlr. Filvaki 1042 ete dur durulan 4 numaralı havuzun inşaatına 1948 - 47 de tekrar başlanmış, her nedense bir müddet sonra gene İnşaat durdurulmuştur. Halbuki o uman 3 - 2,5 milyon liraya çıkacağı tahmin edilen bu havuz yapılmış olsaydı, orada 80 metre boyunda yeni gemiler
(Arkan 6 net tahifede)
Ahşap gemi, kürek ve yelken devirlerinde büyük bir varlık gösteren tersanelerimizin çelik, makine gemi devrinde gayret'1 bir ham'® yaptıktan •oma nasıl bir İnhitat sukut devreni geçirdiğini bundan «rvelkî razılarımızda göstermiş ve Cumhuriyet rejiminde, Haliç tersanesini tekrar kalkındırmak için neler yapıldığını 1637 de neşredilmiş, resmi bir eserden aldığımız satırlarla hülâsa etmeğe çalışmıştık. Fakat o resmi eserde bu tersane mevzuu, 3 S yık olduğu vüzuh ve ehemmiyetle belirtilmemişti. Hele Haliçte eskiden Bahrlyeye bağlı olan tersanenin yıllarca nasıl İhmal ve hattâ tahrife edilmiş olduğunu gösteren tek satır yoktu. Bütün kusur ve kabahat maziye atfedilip geçiliyordu. Tarafsız bir görüşle hakiki vasiyet (Öyle idi:
1923 ten 1933 e kadar
Lozan barışı İle Boğazlar gayrlas-keri hale konulduğu için, Haliç, artık, bir deniz üssü olmaktan çıkmış addedildiğinden. İzmit deniz üssü tesis «-diliyor vş garip bir hava İçinde bazı Haliç tersanelerindeki atelyelerin dam çalılarındaki asırlık kalın hatıllar bile İzıpîte ve Gölcüğe götürülüyordu. Fakta orada da tam b'.r tersane kurulamıyarak Haliç tersanesi &-deta yokediHyordu.
1S33 te Haliçteki fabrika ve havuzların bir kısmı, İktisat Bakanlığına bağlı olarak tesis edilen bir müdürlüğe tevdi edildiği zaman, Fatihin zamamndanberi Türklyenln en büyük askeri tersanesi on1a Haliç, pek perişan bir hale gelmişti.
Mevcut öç taş havuzdan yalnız ikili çalışabilir durumda İdi. Orta havu-aun kapağı eksikti, çalışamıyordu. Tahliye tulumbaları eski sistemdi. Havuzlar dahilinde tazyikli hava »İstemi yoktu. Ufak bir trişaiye atelyesl ile u-fak bir demirhane ve gene ufak bir makine alelye.il mevcuttu. Asıl tlmlr fabrikası, Camlaltmdakl eskj halat fabrikası olan İplikhanede İdi. Har şeyi son derece İptidai ve kifayetsiz bir halde bulunuyordu. Gemiler gayet üstünkörü tamir ediliyor; bakım namına. hemen hemen hiçbir şey yapılamıyordu. Halbuki eski gemilerin, çürük saçlarını yenilemek, kazanlarını ve makinelerini esaslı surette tâ-mir etmek kesin bir İhtiyaçtı.
1933 ten 1939 a kadar
1033 ten İtibaren Fabrika ve Havuzlar Müdürlüğü, kendi emrin® verilen tesisleri canlandırmağa çalıştı ve 1930 a kadar şunları yapabildi:
1 — Canrfalh fabrikalarındaki eski ve hurda tezgâhlar. havuzlara nakil ve lâmlr edilerek mümkün olduğu kadar İse yarar bir hale konuldu.
2 — tkl numaralı havuzun kapağı yapılarak bu havuzdan da İştirada e-dllmcğp başlandı.
3 — Havuzlara modern elektrik tulumba tesisleri konuldu ve tazyikli hava sistemi yapıldı. Bu suretle havuzlanıl suyunu süratle boşaltmak İmkânı elde edildi.
4 — Makine tâmlr atelycslne modern tezgâhlar alınarak makine tamirleri daha muntazam bir hale getirildi.
5 — Bir Inşalya fabrikası yapıldı ve bu fabrikaya en büyük (âmirleri ve yani gemi inşaatı yapabilecek ağır Inşniye tezgâhlan konulmağa başladı.
ft - Marangozhanenin bulunduğu yerler tamir edilerek ayrı bir marangozhanenin esasi an atıldı.
Böylece Fabrika ve Havuzlar. tâmlr İşlerin! daha iyi başarabilecek bir hale gelmiş oluyordu amma daha bir hayli eksikler! vardı.
1939 dan 1947 ye ktdar
Bu «ıralarda, Pond'Ikte, Allahın bomboş kırlarında. milyonlar sarflylc yeni bir tersane kurmak sevdasının ortaya atılmış olması, HaJIçteH Fabrika ve Havuzlarun. daha mükemmel bir hale gelmeğine mâni olduğu gibi, 1W9 eyiûlünd» patlıyan harb de, yenileşme ve genişleme sayTctlerlnl dur durdu. Fakat itiyaçlnnn do zorlyle, sonraden tedricen yeni gayretler »arta dil di.
1939 dan İSIT sonuna kadar yapılan İşleri şöyle hulftaa etmek kabildir:
1 — Makine ate'yestne bol miktarda modern tezgâhlar alınarak bu a-telyenln kudreti çok artlınldı.
2 — Yeni bir motör atelyeslnln e-•aslan kuruldu.
3 - İnşalye atleyesi, buradaki vinç
Filistin ve Ingiltere
İngiltere 15 mayısta katî surette çekilecek
Londra 11 (R) — Avam Kamarasında Filistin mandasının sona ermesini sağlıyan tasarının müzakeresinde Müstemlekeler Bakanı îhgiltere-nln vazifelerini 15 mayıstan İtibaren Birleşmiş Milletler Filistin komitesine devredeceğini söylemiş ve şu demeçte bulunmuştur:
( — idareyi devredeceğiz, fakat Birleşmiş Milletler hazırlığını tamam hyamazsa komitenin gitmesi şüphelidir. Komite gidemezse, yepyeni bir vaziyet meydana çıkacaktır. Her şeye rağmen, İngiliz halkı, oradaki acıklı tecrübeden sonra, hiçbir yeni vazife kabul etmiytcektlr. (Alkışlar).
Muhalefet, tasarıyı desteklemiştir. Yalnız İşçi partisinden küçük bir grup partinin verdiği sözü yerin o getirmemesini ve İngliterenln Birleşmiş Milletlere yardım etmemesini tenkld
etmiştir
Devlet Bakanı Mac NeU hükümetin fikrini şu suretle hülâsa etmiştir:
«İngiltere, cebir olmamak şartlyle. Birleşmiş Milletlerin verdiği ve vere-, ceğl kararlan tatbik» hazırdır. Geç- , mlş zamanın acı tecrübeleri, zorla ya- > pılacnk İşlerin muvaffakıyetelzllğe uğradığını göstermiştir.
Ingiliz polisleri
Londra 11 (R) — Kudüs'ün birkaç kilometre şimalinde Araplarla Yahildiler çarpışmışlardır. Bu mıntakada bir zırhlı otomobil yakalanmıştır. İçinde İzinsiz çıkmış 9 polis vardı. Geçen ay 15 polis vazifesini terketmlş tir. 048 ocak ayındanberl 300 polis vazifesini terk etmiştir.
Kudüs 10 (AA) — Arapların Suriye hududu yakınlarında bulunan bir Yahudi kasabasına yaptıkları blT hücum sonunda 9 Yahudi ve 1 Arap ölmüştür.
Gl. Earl Hoag
Amerika yardım heyetindeki hava kuvvetleri grupu başkanı
bugün
Amerikanın Tilrklyeye Yardım Misyonunun Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Başkanı Tümgeneral Earl 9. Hoag Tilrk Hava Kuvvetlerlle İlgili olan yardım, programına nezaret etmek üzere btiffün uçakla An karaya gelmesi beklenmektedir.
Amerika Birleşik Devletlerinin Türkiye Büyük Elçisi Mr. Edwln C. Wllson bütün misyonun balkanıdır, Hava Kuvvetleri Yardım programı Türk Hava Kuvvetlerine modem teçhizat ulaştıracaktır. Amerikan Hava Kuvvetlerinin teknik eksperleri de bu teçhizatın İstimali ve idamesi hususunda mflşaveTede bulunacaklardır.
Birinci ve İkinci Dünya Harb-lerlne Içtlrak etmiş olan ve 31 yıllık hizmeti bulunan general Hoag, Orta Sarka hiç de yabancı değildir. 1043 yılında, Şimali Afrika Üzerinden Karaşi’ye (Hindistan) devamlı bir şekilde malzeme nakleden hava nakliyat kumandasının Afrika Orta Şark Kanadına kumanda ediyordu. Bundan evvel Amerika Harbiye Nezaretinin levazım kısmında vazife gördükten sonra gelişme şubesinin başkanlığına tâyin edilmişti.
1943 yılının eldm ayında general Ho&g Hava kumandasının Hindistan - Çin Kanadının başkanlığını. deruhte etti. Bu. Hlma-laya dağlarını aşmak suretlle malzeme nakleden meşhur bir organizasyon idi. General Hoag Hindistan - Çin Kanadını yeniden organize etti ve bunun bir neticesi el arak arası çok geçmeden Çine, Birmanya yollle gönderilenden dalıa fazla malzeme tonajı ulaştınlmiştı.
General Hoag 1944 yılının mart ayında Hava Nakliyat kumanda-' sının Avrupa kısmı .kumandanlığını deruhte etti. Buradaki vazifesi Avrupa hava nakliyat sistemin! Normandiya İstilâsına ve Avrupa savaşına hazırlamaktı. Japonyaya karşı nihai zafer temin edildiği güne kadar bu vazi-
Gl. Earl Hoag
fede bulundu ve daha sonra da Vaşlngtonda Amerika Harbiye Nezaretine tâyin edildi. Amerikanın Türkiycye yardım misyonunun Birleşik Amerika Hava Kuvvetleri gurupu başkanlığına tâyin edildiği sırada Harbiye Nezaretinin araştırma ve İnkişaf şubesinde direktör vekili olarak vazife görüyordu.
General Hoag askerlik mesleğine 1 şubat 1917 de başlamıştır. O zamanlarda pilot talim ve terbiyesine tâbi tutulmak üzere başçavuş olarak orduya intisabedenj Hoag 24 aralık 1917 de teğmenliğe yükseldi. Birinci Dünya Bava-şrnda havacılık öğretmenliğinde! bulunduktan sonra, tklnct Dünya savaşı baş gösterinceye kadar Filipin adalarında geçirdiği Üç yıllık servis de dahil olmak özere bir çok vazifelere tâyin edilmiştir.
Yunanistan'da çetecilerle muharebeler devam ediyor. Yakanda Selânlk’i bombardıman eden ve Langaza civarında esir edilen çetecilerden bir grup görünüver.
Darülmuallimin ruhu
«Fikir ordusu, Feyiz ordusu, Nur ordusuyuz biz > misralarile biten Darülmuallimin marşını, müesse-senİrî yüzüncü yıldönümünde Darülmuslliminli-ler, aynı mefkure aşkı ve aynı imanla tekrar söyliyecekler
Yacan: AuufcoZ Reşat Kayntir
Kömür stoku
Limanımıza kâfi miktarda kömür getirilmeğe başlandı
Havaların müsait gitmesi sebebiyle şehrimizdeki bilûmum resmi, ticari ve sınai müesseseler Zonguldaktan bir an önce kömür getirmek gajTetlerlne devam etmektedirler. Bugüne kadar bilhassa Denizyolları İdaresi bir hayli stok yapmaya muvaffak olmuştur.
Bu arada son iki gün İçinde İstanbul Kömür Satış ve Tevzi müessesesl hesabına da üç şilep dolusu kömür gelmiştir.
Bunlardan «Sümer» şilebi 1800 ton maden, «Yılmaz» 850 ton maden ve «Sevim» de 1800 ton kok kömürü getirmişlerdir.
geliyor
tabettirilmiş ve hoca l’s meş-tirken Heri fikirlerin’ tatbiki uğrunda mesai sarfedllmlştlr. Tarizinizi deVıInl en tyı anlayan bilgin terimizden merhum İhsan Sungunun en ta»t, en yaratıcı yıllan Darülmualllmln’de geçmiş ve modern pedagojluln dimağlara nakşı uğrunda gecesini gündüzlerini bn mü erifseye hasretmljtlr
Talebenin kendi kcadulnl te e, okul hayatında demokrasiyi sok’.vfiz keyfiyeti İlk olarak DaTQlniuallia.ir.de başlar. Memleketin her hangi bir köşesine gidiniz. Maddi m*nfa$t getirmeyen, irtikâptan, vurgunculuktan münezzeh, yüksek mevkiler ödetmeyen, ancak, mânevi değerlerin dimağlara girmesini gaye edinen bir teşekkül görürseniz, bu teşekkülün unsur-lan arasında feragatleri, fedak.Vhk-lan. cana yakınlık ve ateşli mefkûrecilikleri İle DarUlmualllminlllerln ekseriyeti aldığını derhal kabul ede siniz.
Bu husustaki kanaatlerimi okuyucularıma sunduktan sonra şunu belirtmek İsterim kİ, İsim Itibarlle Da-rölmualllmln Muallim mektebine. Muallim mektepleri . de öğretmen okullarına kalbedİldikten sonra bir hatablyet manzarası görüldü. Bir atalet, bir çökme devri mÜ8ah"i’e edildi. Mutlaka bir hamle yaratmak gerekiyordu. Bu hamlenin Hms9U ve mümessili Eğitim enstitüsüdür.
Yaratıcı ve devrimci olarak vasıflandırdığımız Eğitini enstitülerinin kurulması keyfiyeti, solmağa başlayan ağaca, yeni bir aşı tesirini yapacaktır. Bu aşı, Darülmuallimin ruhunu yeniden canlandıracak, Darülmuallimin mensuplarının millet hayalında bıraktıkları değerli intibaları. Eğitim enstitüsünden yetişenler tazlcyecek-lerdlr.
Yüzüncü yıldönümlerînl bir kaç gün sonra kutlayacak olan bu aziz müessesenln mensuplarını, hocakırmı, hâdlmlerfnl hürmetle, şükranla yüde-derken, yüz yıl İçinde baka âlemine İntikal eden -merhum arkadaşları da rahmetle anmayı ödenmesi gereken bir borç sayarız.
Reşat Kaıınctr
Darülmualllmlnln yüzüncü yıldönümünü. kutlamak maksadlyle hazırlık yapan ve bu yolda emek harcayan ar Radarların kadirşinaslığını hürmetle, şükranla anmak bir borçtur. Öyle insanlar biliriz kİ, hayatları sadece ve münhasıran para kazanmak bırşlle geçmiş, âdi duygulara köle olmuşlar bu maddenin verdiği İhtiraslar İçinde dünya kubbesinde tek İz bırakmadan baka âlemine göçüp gitmişlerdir.
üzerlerine titredikleri, cevherli, fakat yoksul gençlerin tealisi uğrunda harcamağa kıyamadıkları servetleri, öldükten sonra kapanın elinde kalmış, arkalarından hayır dua okuyacak bir kişi dah! çıkmamıştır.
Darfllmu alilinin mensuplan, bu tasvirin zıddı bir manzara arzederler-Mefküreclllğl kendilerine hedef seçmişlerdir. Paraya esir olmak şöyle dursun, para Darülmualllmlncller İçin sâdece kullanılacak bir metadır. Onların bu âlemde Allahtan sonra tapındıkları tek varlık memleketleridir. Vatan müdafaası uğrunda, Kınm sererinden başlayınız, 03 harbi, Balkan mağlûbiyeti, Çanakkale melhemesi, nihayet kurtuluş savaşma kadar bütün bu meydan muharebelerinde, onun mübarek kanı ve harb gazilerinin ruhlarında onların telkih ettiği mânari, ahlâkî değerleri vardır.
Son İştirak ettikleri harb İnkılâb ki yaşıdır. İrticaın deprenmesine İmkân hazırlamak kasdlyle yaratılan Menemen trtleatna karşı, ilk şahlanan bir subay vardır. Bu celâdetll subay, vatan me t kû restle içi yanan bu ateşli vatanperver Darlllmualllmtall Kubl-lâydır...
Darülmuallimin ruhu öyle bir sen tezdi kİ, içine aldığı ve hiç bir suretle tecanüs arzetmlyen unsurları, en kısa zamanda mefkûrecine doğru yöneltir, değiştirir ve Darülmuallimin şahsiyetine kalbederdl.
İnkılâpçılık azmi, bu müessesenln su götürmea vasıflarından biriydi.; Atatürk, şapka İnkılâbına başlarken, İstanbula İlk şapka giyerek halkın arasına karışanlar DarlHmualümİnll-ierdl. Cumhuriyetin ilânı günü, bu hamleyi bihakkın kavrayarak, çevresine bu azmi yaymak yolunda İlk seferber olan gene onlar dı.
Tedrisatımızı kemiren ezberletlcilik, beiletlcülk, taklldclllfc ve tokrircl-15te gibi sakîm ve maarifimize şeamet getiren cereyanlar karşısında yaratıcılık. kcşfedlclllk ve gerçek hayata İntibak edecek bilgileri el do etme prensiplerini ortaya koyan tatbikine azmeden bu kurumlardı.
Darülmuallimin hocalarının yayınladıkları tedrisat mecmualarının müh tevlyâtlan bunun kesin delilidir.
Beden sağlığına değer verme yolundaki İlk faaliyet Darûlmualllmlnde başladı. Belim Sırrı hocanın, beden «ağlığı uğrundaki memleket şflmûl faaliyetinde mihrap Darülmuallimln-(îîr.
Bugün teknik öğretim mûrteşarlı-gııu İfa eden «ayın Rüştü Uzel, müspet bilgilerin nasıl öğretileceğini Da-rülmualllmlndo bizzat lâboratuvarlar teali ederek göstermiş ve öğretmiştir. Liman Hakkı Baltacıofllunun (Tâlim ra terbiyede İnkılâp adlı İnkılâpçı eseri Dar&ImuaUİEtıinliler tarafından
ANKARA RADYOSU
Bu akjamkt program
18 M. 8. ayarı ve Radyo dans orkestrası. 18.30 Konuşma, 18.45 Karışık. şarkılar. 19 M. S. ayan ve Haberler, 10.15 Geçmişte bugün, 19.20 İnce saz, 20.15 Radyo gazetesi, 20.30 SerbM saat, 20.35 Yurttan sesler, 21.15 Konuşma, 21.30 Radyo salon orkestrası,
22.15 Dar.s müziği (Pl.i, 22.45 M. 3. ayan ve Haberler.
Farm sabah ve fi(7fc proprar >
7.30 M. S. ayarı ve Marşlar (Çl.), 7.45 Haberler, 8 Gitar düetleri (PLİ,
8.15 Hafif melodiler (Pl.i, 8.25 Operet parçalan (Pl.>, 8,45 Şarkılar (Pli.
12.30 M. 8. ayan ve Çeşitli sololar (Pl), 13 Haberler, 13.15 Radyo salon orkestrası, 14 Kanşık şarkılar, 14.S0 Cumhurbaşkanlığı armoni muzlkası. 14.88 Konuşma; B. T. G. D,
AKSAM

SahJfe 7
I - İŞ ARAYANLAR BİR BAKKAL TEZGÂHTARI İŞ ARIYOR — Arzu edenler Akşam’da (Bakkal) rümuruna müracaat. 15 - 1 İNGİLİZCE, FRANSIZCA, ALMAN CA — Üç lisandan Türkçeye. Türk-çe(icn üç lisana tercümeye hakklyle muktedir tecrübeli muhabere memuru vazife «ramaktadır. Akşam gazetesi Tercüme. 143 - 1 MÜKEMMEL ALMAN PİYANOSU— Satılıktır, fidngl - Orlglnal marka. Kalamış caddesi 21 numarada. 140
ACELE BATİLIK TAKSİ — Hâlen çalışır variyette bir taksi otomobili acele satılıktır. İsteklilerin Sirkeci Ralli Han No. 3. Tel: 2HS2» ya müracaatları. 123 — 3
« CEBRİCE» MARKA — BLr Alman Piyano; küçük mermer bir şadırvan satılıktır. Müracaat: Kocapaşa Hamamı Bayan Nevzat. 124 — 1
İYİ İNGİLİZCE BİLEN LİSE MEZU- NU BJR GENÇ— Anayolunun her hangi bir yerinde İş anyor. Tekliflerin Ak-şam’da A. Z. B. rumuzuna yazılması. 141 —
BATİLIK TAKSİ OTOMOBİLİ — Mükemmel çalış ar., 30 model Doç; mesiahat icabı satılık. Srraserriler garaj. Telefon: 22038. 126
TAKSİ ŞOFÖRLERİNİN NAZARI DİKKATİNE — 18 yaşında bir genç takside şoför muavinliği yapmak İstiyor. İsteklilerin Akşam’da ıMuavln» rumuzuna yazmaları. 192 — KIYMETLİ PIRLANTALI İNCİLİ MÜCEVHERAT — Kolyeler, İğneler, çeşitli bilezikler Sandal bedesteninde 11 Mart perşembe. 15 Mart pazartesi günleri saat 14 de satılacaktır. 151 — 1
Genç DİŞ TABİBİ — Hastanedeki mesaisinden sonra diş kliniği bulunan meslektaşta müşterek çalışmak istiyor. Kurtuluş Kaytancı Sok. No. 19 Cenan Cin er. IB9 — 1
DOÇ MARKA — 47 model! hususi, yeni, kusursuz bir araba satılıktır. Tepebışj Garajı sahibi bay Süleyma-n* müracaat. 158 — 1
•)- İŞÇİ ARAYANLAR BATILIR FEVKALÂDE ÇOCUK ■ ARABASI VB PARMAKLIK - Her gün.-Beyoğlu, Halıkpaıar, Duduoda-1ar sokak, 24/3 e müracaat. 165 —
BİR BAYAN DAKTİLO ARANIYOR — Avukat bürosunda çalışacaktır, Cumartesi ve pazardan, başka gönler Bnhçekapı Anadolu Han 11 numaraya müracaat. 120
PİYANO — Stelmseg markalı yaran kuyruklu piyano mükemmel vaziyette Mtıiıktır. Telefon: 82825. Ad-
DAKTİLO BAYAN ARANIYOR — Hafif yazı işlerini ve telefonu İdare ■-decektlr. Müracaat: 13 - 17 arası 8ul-tanhamam Balcı Han No. 21. Telefon: 22883. 133 TM Taksim Cumhuriyet Cad. 13/1 180 — 1
8ATUJK OTOMOBİL RADYOSU — Beyoğlu Asmnlımesçit caddesi Tuna lokantasında İzzet Tokerte müracaat. 178 — 2
DİŞ MUAYENEHANESİNDE — 50 lira aylıkla çalışmak üzere genç bir bayan aranıyor. Oalatada Necatlbey caddesi No. ICO. Zeki Harman’a müracaat. 136
PONCİAK DE LÜK MARKA TAKSİ — Acele satılıktır. Adres: Marpuç-çular Barnatan han altında No. 29 a müracaat. Telefon: 22813 101
İNGİLİZCESİ KUVVETLİ — Ve bu Usanda serbestçe ticari muhabere yapabilecek daktilo bayan aranıyor. Her gün 5 den sonra Fermeneciler, 72'0 No. ya müracaat. 140 — 1
£ — Kiralık — Satılık
DİKKAT — Emlâk almak v« sat-mak, ipotek yapmak istlyeinere; itimada şayan Bühulet Emlâk Zarif Özalp tavassut eder. Beyoğlu Büyük Parma.kta.pi köşe başı No. 4 tat 2 Tel: 42396. 18 - 30
AŞÇI BAYAN — İSİ kişilik ailenin alafranga, alaturka yemeklerini yapabilecek kabiliyette olması şart maaş dolgun verilecektir. Galata. Eski Yolcu Salonu karşısında Frenkyan han No, 30 bay MÜeyyete. 157 —
FABRİKA VEYA İMALATHANEYE ELVERİŞLİ — Müsait bir mevkide beton iki tat. Yeni inşa edilmiş ve müsaadeli ttrefaze elektrik tesisatı da mevcut her türlü fabrika İmal ât-tane ve lâboratuv&ra elverişli ve esasen bu İşler için yapılmış müstakil
FATİHTE — Yeni açılan birinci sınıf bir berber salonu İçin üç erkek kalfaya acele ihtiyaç vardır. Müracaat telefon 21607 Fatih tramvay caddesi NO. 28 1«2 — 1
HÜKÜMETİN RESMÎ MÜSAADE: SİNİ HAİZ BÜROMUZ — Hizmetçi -Dadı - Aşçı - Mürebblyelere İş verilir. Böyle kimselere de ihtiyacı olanların Beyoğlu Tokatlayan arkası Balo sokak No. 34/1 Hurasl daire 164 — 3 bir bina acele satılık veya kiralıktır. Her gün 10.30 dan 14 e tadar 41887 No. lı telefona müracaat. 180 —
KİRALIK KÖŞK — Bakn köyünde Yeni mahalle tren istasyonuna bir dakika mesafedo bahçe İçinde banyolu ve havagazh bütün konforu havi üç odalı köşk yazlık ve icabında bütün sene de kiraya verillebUlr. Görüşmek ve evin gösterilmesi için her gün saat 12 1/2 ilâ 14 1/2 arası 81197 telefonla müracaat. 163 — i
MEMUR ARANIYOR — Bir gazetenin Anadoluda gezginci muhabirliğini yapabilecek nakdî kefaletli İki tayla bayanın öğleden sonra. Galetada Blllûr han 9 numaraya müracaatlar ı. ıı® — 1
YAZI MAKİNSSİLE ÇABUK YAZAR BİR DAKTİLO BAYANA — Acele ihtiyaç vardır. Fransızca -ve Tilrk-çeyl bilen veya Noterlik İşinde tecrübeli olanlar teıcOı edilir. Bahçe-kapıda Tramvay Cad. 4 üncü Vakıl han yer katta Üçüncü Noter dairesine müracaat. 187 — DEVREN BATTLTK BAKKALİYE — Osmanbey Rumeli caddesinde. Fırsatı kaçırmayın rahatsızlık dolayulle başka ticaret için dah! - verilebilir. Müracaat içlndekJne No. 65/2 167 — 2
DEVREN 6ATHJK ITRİYAT İMALATHANESİ — Tanınmış bir marta altında İşler variyette müşterileri hazır piyasa yerinde azimet dofayı-slyle devren satılıktır. Akşam’da İmalâthane rümnzuna 168 - 1
İYİ ALMANCA BİLEN BİR BAYAN DAKTİLOYA İHTİYAÇ VARDIR — ^rkeel'de Sirkeci Palas han 20 nu-«haraya müracaat. '188 —
KAT SATIŞI — 20,000 liraya 4 odalı fevkalâde deniz manzaralı bir kat satılıktır. Ada Emlâk Telf. 82817 174 —
TUHAFİYE MAĞAZAMIZ — Hesap bilen 18 - 18 yaşında bir hayan «ramaktadır Beyoğlu Tünel Yüksek-kaldırım 57. Her gün Miat 9 - 1> 19 - 18 Muvahhlt 201 — 2
BEYOÖLUNUN MERKEZÎ MAHALLİNDE — Dükkânlı ve müştemilât üç daire apartıinan ucuz satılacaktır. Cumartesi, pazardan başta saat 11 İla 14 arası Galata, Ada han sahibine. 172 - 1
BAYAN İÇÇİ ARANIYOR — Mukavva kutu imalâthanesinde çalışmış olanlar tercih edilir. Mtaicaat yeri: TahtakaJe Telefon sokak Tomruk Çıkmazı Tecim han ı el tat No. 6 205 — 2
SATILIK APARTIMAN — Taksim civarında tramvaya yakın senevi 3180 lira Iratlı banyolu yeni apartıman 34 bin liraya bir katı boş teslim ecele şahlıktır. Müracaat: Beyoğlu İstiklâl caddesi 153/1. Rıfat Ergül fAğacam! tramvay durağı karşısında) 158 - 2
DADI ARANIYOR — Bir buçuk yağındaki bir çocuğa batmak için, ecnebi bir şövMter aranmaktadır. Kalamış caddesi No. ı • müracaat 202 — 2
1 ALIM-SATIM (E»ya)
KELEPİR APARTIMAN — Beşiktaş
KULLA NTT.MT8 — Veya bozuk gramofonlar İyi Haile «imır. (Galata. P.K. 1099 . V B) adresine yazılmam 762 - 14 tramvay deposu sırasında iki kat bor teslim 35 bin liraya acele satıltktrr Müracaat: Beyoğlu îsüfciâ! caddem No. 153/1 Mühendis Hüsnü Tatıofilu 159 - 1
BATİLIK AKORDEON — Hoh-ner - L’Organola de Lux markah 140 bcs. « rej ister yeni bir akordeon acele satılıktır. Ycnltöy • Koybası cad 80'3 Nh ya her gun 14 - 17 arası müracaat. )82 _ 3| ARSA ARANTYOR — Sultanahme' Beyazıt, fîiileymanlye. Lâleli, Aksaray. Şeha:-debari: Fatihte yurt blnnsı yo pılmnya münarlp arsa, harap b’ satın almaca tetir. Cukurovu ya:-t laşma derneği 44023 188 — 5,
SATILIK, KİRALIK GAZİNO — Aksaray Yenlkapı «teniz kenannda gazino, fabrikaya, keresle deposuna, deniz nakliyatına da elverişlidir. 5ir-ıeci Azar! sineması yanında 85 Kimyager Remzi. 97 — 2 SATILIK KATLAR — Nişantaşin İyi mevkiinde hur tat 7 şer oda her konforu haiz flatler otuzar bin. Pan-gattı İnci sinemam yanındaki Pasajda Neşet Kaya. 198—1
BATİLIK EV VE APARTLMANLAR-Boş teslim ev boş katlı apartımanlal on beş bin liradan yüz bin liraya tadar var. Pangaltı İnci sineması yanındaki Pasajda Neşet Kaya. 199 — 1
DENİZE NAZIR — Asansörlü, kaloriferli (100) Dâ (3001 metre tare tonforîu salonlarla muhtelif adette ç içe va tek odalı yazıhaneler kiralıktır. Galata Rıhtım eaddesl Veli Alemdar tan. 9â6 — 6
SATILIK KÖŞK — Boğariçlnln Kanlıcada telefonlu, muşambalı, deniş ve manzaralı her ktmforu haiz. Fİ.: 25.000 L. Pangaltı İnci sineması yanındaki PasajdB Neşet Kaya. 200 — 1
İŞLEK CADDEDE — Üstlerinde odalarlla İki dükkân acele satılıktır. Adres; ’ Beyazıt Çadırcılar caddesi No. 143 - 158. Müractat: Mahmut-paşa caddesi No. 68 Mehmet Durduya 1000 — 2
BATİLIK EV — Kadıköy Bahariye Tramvay durağında köşe başında 11 odalı 9 No. U ev satılıktır. Müracaat: T. 69071 Naci Moda caddesi 105 185 — 2
MÜKEMMEL FABRİKA KURDUM— Her makine var. Baat hesabı çalıştırılır. îkl tatlı olup üzerinde ayrıca yer vardır. Tophane Hurma sokak 22 numaraya müracaat. 92 - 1
SATILIK EV BOŞ TESLİM — Üsküdar Çınar caddesi Sed üstü numara 80, Çarşıkapı Azak sineması karşısında Narin apartımanı 2 numaraya müracaat edilecektir. 184 — 7
70.000 LİRAYA — Cihangirin çok İyi yerinde tamamen deniz gören 4 daireli, bahçeli, yüksek gelirli apartıman bir katı boş. vasıtasız acele satılıktır. Nlşantaş îpeklUm stüdyosu dahilinde bakır f abrikası sahibi Arslan Bozyük-lüye. Tel: 81387. 138 - 1
ANKARADA KİRALIK APAKTI-MAN — Yeni şehirde 5 odalı kalorifer, telefon ve tem konforlu bir apartı-man dairesi. İstanbul’da benzeri evsafta bir apartıman dairesiyle değiştirilecektir. Telefon: 81955 sabah 9 - 10, akşam saat 21 - 22 arasında 175 — 1
BEYOÖLUNDA — Hilyük Bayram sokağında beş katta kâglr ev ve dükkân şahlıktır. Müracaat: Tarlabaşı Keresteci Sok. No. 21 İsmail ustaya. 119
SATILIK ECZAHANE — Edlrnenln Keşan kazasında işi iyi olan Cumhuriyet eczahanes! satılıktır. Cirosu hak kında ecza depolarından malûmat a-lmablllr. Aynı adrese mektupla müracaat. 122 — 3 DEVREN SATILIK GAYET İŞLEK BAKKALİYE — Kadıköyü Yeldeglr-meni Karakolhane caddesi otobüs durağında 70 No. lı bakkaliye dükkânı sahibinin hastalığı dolayıslyl® acele satılıktır. Bakkaliyeye müracaat. 181 — l
TEŞVtKİYEDE — Kalıpçı sokağında deniz görür, apartımana, eve müs< 107 metrekarelik arsa (85001 liraya satılıktır. Mutavassıt kabul e-dllmez. 12 - 16, Telefon: 84428. 139
SATILIK ‘ARSA — Heybellada, Hüseyin Rahmi Bey caddesi üzerinde köşebaşı ve fevkalâde manzarası olan 450 metre bir arsa acele satılıktır. Müracaat: Heybellada, Tellâl Asaf 183 — 2
SATILIK — Gala tada 600 m2 ardiyeye elverişli elektriği havi geniş bir bina iki dükkân arkasında geniş arsa boş satılıkta. Müracaat Kapalıçarşt Çuhacı han zemin ka t No. 8 Kuyumcu dükkânı A. Teker. 144 - 1
ACELE SATILIK EV — Fİ tuzağa Türkgücü caddesi Tombaz sokak No. 4 üç kat altı oda. Boş teslim cumartesi günleri 14 ten sonra İçindekilere 180 — 2
' ACELE SATILIK — Kâglr ayda 800 lira irat «tiren fabrika binası. Müracaat: Ali Rıza Gebzell Telefon: 49194. 145 — 3 DEVREN KİRALIK YAZIHANE — Galata Mumhane caddesinde telefonlu ve möbleli üç oda. Müracaat: Telefon 41172 203 — 2
KİRALIK VEYA SATILIK EV — Maçkada tramvaya beş dakika mesafede elektrik, terkos, havagazı, telefonu olan yedi odalı iki sofalı, üç tatlı, bahçeli ev satılık veya eşyasile kiralıktır. Vasıta kabul edilmez. Müracaat tel: 83260 147 _ I KİRALIK HAN ODASI — Nuruos-manlye Çarşıkapısı Sofcu handa bir oda kiralıktır. Beyoğlu Asmalınıeaclt caddesi Tuna lokantasında İzzet Tok-ere müracaat. 177 —2
SATILIK HANE — İstikbali parlak Atatürk bulvarına Saraçhane durağına bir dakika. Saraçhanebaşı İtfaiye caddesi Refah sokak No. 5. İçindekilere müracaat. 193 — 4
KtR.tLIK DLİKKÂN VE YAZIHANELER — İstanbul Rtlstem paşa caddesi Kantarcılar arasında. Müracaat Kutucular caddesi 54 numara Mehmet Kahramana 148 — J
ACELE SATILIK KELEPİR KÂGİR EV — Azimet dolayıslyle boş teslim. Üç odalı, tekmil muşambalı elektrik, terkos. havagazlyle banyolu 11000 liraya Kadıköyde Müracaat: 40964 . 204 —
AYASPAŞADA KİRALIK APARTT-MAN — Biri fi odalı diğeri 3 odalı kalorifer, sıcak su ve parkeli bütün konforu haiz 2 yeni daire kiralıktır. 81419 No. ya telefon 153-1
FAAL VAZİYETTE — Ve İyi cirolu Parfümeri İmalâthane ve perakende mağazası devren satılıktır. 41518 telefona müracaat, 135
BATİLIK DÜKKÂN — Karagilmrük meydanında LökÛncüIer caddesi 17/19 numaralı tkl yüzlü iki dükkân. Taliplerin Çarşamba karakolu karşısında man*Y SabrİYe müracaat lan. 155 - 1
BOMONTİNtN MUTENA YERİNDE — Fevkalâde manzaralı, köşe başı 137 M. 2 ilk bir arsa acele 15,900 liraya satılıktır. Müracaat: Beyoğlu Balo sokak No. 34/1. 127 — 2
DEVREN 8ATn.IK ARANIYOR — lokanta, İşkembeci, kahve, tuhafiye dükkânı olup da satmok istJyenler Sirkecide Çiçek Palas otelinde Kemal Kağnıcı’ya. yahut da 22586 ya telefon eylemesi, 128
DENİZ KENARINDA — Takriben 500 tonluk mal alacak bir depo aranıyor. Müracaat: Galata, Mahmudiye Cad. No. 67 Telefon 43040 212 — 3
SATILIK BOŞ İPOTEKLİ APAR-TIMAN — şişlinin en güzel yerinde banyolu 10000 lira İpotekli 3 katlı apartıman Şişli iskele sokak 15/5 Katin aya 190 — 2
-MÜTEFERRİK
İNGİLİZ ÖĞRETMENİ — İmtihanlara, İnglıtereye, Amerlkaya gidenleri hazırlar. Çabuk modem met odla, Her gün 6 1/2 - 8 1/2. öğük sokak 18. Sakızağacı, Beyoğlu 82 1
BOSTANCI — Âltıntepenln biraz 11 erişindo asfalt üzerinde 276S M2 çamlık İçerisinde köşk ve ayrıca 1378 M2 STsa satılıktır. Köşktekllcre müracaat. 101 — 1
İMALÂTÇILARA — Gayet İşlek merkezi kalabalık mevkldek! ticarethanede imalât mallarını njDsarlfslz toptan perakende satmak İsteyenler İstanbul posta, kutusu 145 adresine yazsınlar. 142 —
BAKIRKÖY - İstasyona tiç dakika altı odalı köşk kısmen veya tamamen ecnebi bir a;leyo acele kiralıktır. İsteyenlerin vâzıh adresleri İle Atejam'dft Köşk rumuzuna 194 — 2
UZUN YILLAR LİSELERDE EDEBİYAT ÖĞRETMENLİĞİ YAPMIŞ — Bir Öğretmen Isllyenlere edebiyat dersi verir. Adres: İs. Hakkı Erdoğan Atağtepe «dderi No. 4 Anadoluhlsnrı 173 - 3
BİRKECt — Ankara caddesinde hazır kurulmuş bir birahane denen İçindeki buz dolapları :1e beraber satılıkta*. Sirkeci Rumeli edeli altmdn berber Ramin müracaat. 195 — 3
ECNEBİ ÇOCUKSUZ — Karı koca Kalamış Moda civarında üç ilâ dört odalık daire senelik aramaktadır. 23008 e telefonla müracaat, 10? — I MEKTUPLARINIZI ALDIRINIZ I Gazetemiz İdarehanesini adres 1 olarak göstermiş olan fcarlierl- 1 mlzdco ! Kalan — Ş.E.D. — DenUman — D.A.G — R.3 — Orhan Demir — İmalâthane — n .nıiarlna geleo tr.ektuplan idarehanemizden aldırmaları nca olunur. '
SATTLIK BOŞ" TESLİM MAĞAZALAR — Tahtakalecte Devogln yoku-*--jn«ta mntör işletebilecek elektrik ■rkasu mevcııt blrlblrine bitişik kâr--moğar - tatil:. 1 - DercPln yo-ajjund» camarr. a irin. .ot. 170 — 1
FRATELLİ D’AMlCO - ROMA lö - 20 Martta yolcu ve eşyayı tüccariye alarak FRANCESCA Vapuru PİRE ve CENOVA’ya (ihtimal MARSİLYA’-ya) hareket edecektir.
Türkiye umumî Acente:
LEVANT EKSPRES T.L.Ş.
Galata, Hiidavendlg&r Han, Tel. 44791 — 44792_
^DİKKAT! DİKKAT!---------------------------------
Tekmil mobilya kısmı Vlyananın August Üngehün - Konst Möbl Fabrikasına hususi surette ısmarlanmış re
BAYAN ADEL HAYT’ta ait
olan emsalsiz yemek oba takımı, harlkulâde yatak oda takımı, yazıhane - kütüphane takımı, deri yazıhane takımı, Btblolar, resimler, İç! em eler ts. ts. açık arttırma ile satılacaktır.
Mezat yeri: Beyoğlu Tepebaşı Morali pasaj, Morali Ap. 157/2 İstiklâl caddesi Şark Pazarı Terkoz Çıkmazından girilir.
Ekspozisyon : 13 Mart 1948 cumartesi saat 14 ten 19 a kadar. Tafsilât: Portakal Mobilya Evine müracaat. Tel: 42738,
Kavak ve söğüt odunu alınacaktır
Siimerbank Selüloz Sanayii Müessesesi Müdürlü günden: İZMİT
Müessesemlzln. 10.000 M3 kavak ve söğüt odununa ihtiyacı vardır. Bu İşe ait şartname İstanbulda Küçük Kmacıyan ha- I nındakl büromuzdan îzmltte müessesemiz Ticaret Şubesinden parasız tedarik olunabilir.
Taliplerin 100 M3 den aşağı olmamak şartlle teklif mektup- . larını müessesemize göndermeleri llfln olunur. (2862)
■m İstanbul Ticaret Borsasından: —ı»
4355 numaralı Ticaret vo Sanayi Odalan ve Borsalar Kanununun B
33 öncü maddesi, Ticaret Borsalannda kayıtlı bllûmum âzanın aidatını sene başından İtibaren üç ay zarfında tediye etmelerini, aksi halde bu aidatın ü$ misli tahakkuk ve tahsil olunacağını göstermektedir. Ayrıca tahsildar gönderilmiyeceğlnden henih aidatını ödememiş bulunan ftzamızın üçüncü ayin bithni olan 81 mart 948 günü akşamına kadar Borsamız Muhasebe şubesine müracaatla aidatlarını ödemeleri ehemmiyetle tavsiye ve rica olunur.
TOMRUK NAKLİ
Sümerbank Sellüloz Sanayii
Müesesesı Müdürlü günden :
Müessesemlzln Mudurnu Devlet orman işletmesinin Çayköy deposundan mdıbaya* etliği takriben 8200 m3 tomruğu, bulundukları ıru a takadan Akyazı mevkiinde gösterilecek depo mahalline kadar nakli ve burada muntazam İstif işleri 22. 3. 848 pazartesi günil saat 15 de eksiltme suretiyle, müteahhide verilecektir.
Taliplerin beher m3 için fiat tekliflerini havı zarflarını TL. 3000 (üç bin) liralık muvakkat teminat akçeleriyle birlikte 22 mart 1843 pazartesi günü saat 12 ye kadar îzmltte müessese müdürlüğüne tevdi etmeleri İlân olunur.
Bu işe alt şartname müessesemiz muhaberat servisinden ve îstan-bulda Yeni postahane karşın Aralık sokak Aralık handaki büromuzdan bllâ bedel İstenileblllr.
Müessesemiı arttırma ve eksiltme kanununa tibl olmadığı gibi Iha-leyi İcrada tamamen serbesttir.
INTERNASYONAL TİCARET
Türk Anonim Şirketinden:
şirketimizin yıllık alelâde Ortaklar Umumi Heyeti, aşağıda yazılı maddeleri görüşmek ve karâra bağlamak üzere 31 Mart 1948 çarşamba günü saat 15 de şirket merkezinde toplanacağından ortakların toplantıda hazır bulunmaları rica olunur.
GÜNDEM:
1 — Yönetim Kurulu ve Denetçi raporlarının Okunması.
2 — 1947 yılı bllânçosıı 1le kâr ve zarar hesaplarının İncelenip onanması ve Yönetim Kuruluyla, Denetçinin ibran.
3 — Denetç’ seçilmesi.
4 — Ana sözleşmenin şq İnci maddesindeki memnulyetjn yönetim Kurulu Üyeleri ve Denetçi lehine kaldırılması.
Yönetim Kurulu
HEYETİ UMUMİYE DAVET İLÂNI Hali Tasfiyede Bulunan
BREZİLYA KAHVESİ
TÜRK ANONİM ŞİRKETİ TASFİYE MEMURLUĞUNDAN:’
Halt tasfiyede bulunan Brezilya Kahvesi Türk Anonim şirketi hisse-» daran nmumt heyeti 31. 3. 1548 gününe düşen çarşamba günü saat 15 t» İstanbulda Bahçekapıda 4 üncü Vakıf hanında Mfn şirketin, tasfiye merkezinde ftdl surette toplanacağından, şirket esas mukavelesi mucibine* heyeti umum İyeye Itşlrak edecek olan hissedarların hâmli bulundukinri his&e senetlerini veya bunu m üspit vesaiki içtima gününden en az bir hafta evvel şirket merkezine veya Türkiye İş bankası A.ş. İstanbul şube.-rina tevdi ederek mukabilinde hisse senetlerinin adetlerini mübeyyln birer duhuliye kâğıdı almaları rica olunur,
Müzakere Ruznamcsl:
t — Tasfiye memurlarının ve murakıp raporlarının okunması ve bu raporlarda mezkûr hususa* ve tasfiyenin devamı hakkında karar İttihat,
2 — 1947 aenesL bllânço. kâr ve zarar hesap ve muamelâtının tctkıM ve tasdiki İle bu hesap-ve muamelelerden dolayı tasfiye mcmurlarlyİE murakıbın İbrası.
3 — 1948 senesi İçin murakıp İntihabı ve tahsisatı hakkında karar ittihazı. Tasfiye Memurları
Pirim yağı alınacak
Sümer Bank Satın Alma Komisyonundan:
Sabunluk Pirina ya ıh atanacaktır. Evsaf t: Sabmtlı ış::w sayım 163 • ?” r» P •..« eı '■ j-
190 dan aşası olmayacak, sabunlaşmayan mMı-rl yaj
cek ve sıt, kıı mve d!§er yabancı m •f/eb.-Jn: iri zıt ve İt lı
alacaklı.".
Taliplerin fiililerini v« vor'rr .• - 3, ; ■ '■ h. ₺('W
içinde vo ikt-! -'-İnd? ■ F’“‘*îs r ’ ■48
salı günü saat 10 > i>* 1 . .. ,v. ; .■: O-
luk nümııne göndenncit;.. ı. ..
AKSAM
12 Mart 1948
GRiPiN
SEVDİKLERİNİZE HEDİYE OLARAK
GRİP - BAŞ - DİŞ ve ROMATİZMA
AĞRILARINA KARSI
Veya HAŞAN LOSYONLARI götürürseniz onları pek çok memnun etmiş olursunuz. Zira Haşan Parfüm ve Losyonları, Fransanın en yüksek Parfüm ve Losyonları ayarında olup onlardan da kat kat ucuzdur.
Bilhassa ŞİPR — FUJER — KREPDÖŞİN — Î8KANDAL — AR-PEJ — YASEMİN — OBİGAN SUARDöPARt V» LEYLAK ko-kılları pek çok sevilmekte ve aranmaktadır.
HAŞAN
DEPOSU
Eminönü — Karaköy — Beyoğlu — Kadıköy
TİİRK TİCARET BANKASI
(TESİS TARİHİ : 18 14)

Tasarruf Hesaplarına
Yüzde 3 1/2 Faiz
Ayrıca senede 36.000 Ura İkramiye Bu hesapdan her zanıan para çekilebilir.
Yıl sonunda en az altı ay devamlı olarak
500 ur»
ve daha yukarı mevduatı olanlara ayrıca
Yüzde 1 faiz farkı verilir
Bu suretle tasarruf hesapları
Yüzde 4 1/2 faiz getirebilir
Faizleri Her Ay ödenen KUPONLU VADELİ MEVDUATA
Bir yıl vâdelilere % 5 fa!s
İki yıl vâdelilere % 6 faiz
Ayrıca senede 15.000 Lira İkramiye
Fazla tafsilât için gişelerimize müracaat. (Yukanki hesablar İçin pul masrafı alınmaz)
Mahdud Mesuliyetti
İstanbul Yeşil Yurd Bahçeli Evler
Yapı Kooperatif Şirketi
Umumi heyet toplantısı aşanda yazılı gündemdeki İşler görüşülüp karara bağlanmak üzere 27 mart 1U48 tarihine rastlayan cumartesi günü saat 15 de Eminönü Halkevi üst kat salonunda âdi surette yapılacaktır. Bayın ortaklarımızın, şirkette yazılı adreslerine gönderilen davet mektuplarını yanlarına alârak, belli günde toplantı yerinde hazır bulunmaları rica olunur. İDARE KURULU
GÜNDEM:
t — I&şrî yılı faaliyeti hakkında idare kurulu ve denetçiler raporlarının okunması ve tasdiki,
2 — İMİ yıb bllânçosu İle kâr ve zarar hesaplarının okunması ve tasdiki ila İdare kurulu üyeleri ve denetçilerin İbraları,
2 — idare kurulunda boşalan üç asil ve dört yedek üyelik İle esas mukavelenamemizin ık ve âi nd maddelerinde sözü geçen altı zattan mürekkep heyetin seçilmeleri,
4 — 1948 yılı İçin denetçiler seçilmesi,
5 — Kooperatifin gayesinin tahakkuku hususunda ortaklar tarafından ileri sürülecek mütalâa ve tekliflerin konuşulması.
Müzayede ile satış
Mazot için saç tank, az kullanılmış 5 mazot ve 12 No. eski çinkodan su pompası, Hurda demir radyatörler, ve Banyo takımı, sökülmüş eski elektrik levazımı, Saç rezervuar, Demir Pik borular, eski mermerler, Tuvalet aynası.
Mezkûr eşya müzayede İle satılacağından arzu edenlerin muayene İçin Bebek Mısır Sefarethanesine müracaatları İlân olunur. Tel: 8 Bebek.
MISIR BAŞKONSOLOSU
ŞARDON MAKİNESİ
FAALİYETE GEÇMİŞTİR
2,40 eninde 36 silindirli Amerikadan getirilen, son sistem muazzam şardon makinesi, dokuma fabrikalarının kumaşlarını ucuz fiyatla tüylendlrmekledlr.
^nşımpaşa - Havuz Kapısı Karsısında 81/4, Telefon: 42642
İnşaatçılara:
Sağlam Pişkin
TUĞLA
Her mıntakaya teslim edilir.
Üsküdar Balaban İskelesi No. 18
Telefon: 60776 tUEEt»
Bu genç gelin
3ÜZELLİK VE BAHTİYARLIĞI butmuş

Ailenin çirkince bir uzvu telâkki olunmakla beraber, bütün ümidimi kaybetmişken otuz yaşlarımda evlendim. Zevcim diyor kİ: Muvaffakiyetimin ve onu teshir edişimin yegâne âmili şayanı hayret tenim * oldu. Onu da cvlcnmcdcıi bir kaç hafta evvel kullanmağa başladığım (Beyaz renkle yağsızı Tokalon kremine medyunum O çirkin ve donuk cildimi âdeta yeni bir şekle İfrağ ve bina yeni bir sevimlilik ' bahşetti. Tokalon kreminin ’ cildim üzerindeki tesiri âdeta mucizeye ben-ter »
„ Satılık ekmekçi fırını H Beşiktaş t a üstünde odaları bulunan boş kâıgir, meşhur Has fırın şuyuun İzalesi İçin 15 Mart 948
Bahçeli Ahşap Ev Üsküdarda İhsaniyede Orta > Çit sokağında 44/46 No. ve geniş bahçeli manzaralı ahşap ev 16 Mart 948
Kadıköyünde ŞEKERCİ DÜKKÂNI Kadıköyünde Yağlıkçı İsmail sokağında dört yol ağzında bodrumdan maada İki katlı kârgir va ticarete elverişli 13 No. şekerci dükkânı 19 Mart &48 tarihinde saat 14 den itibaren satılacaktır. İrat edinmek ve daha ziyade tafsilât almak İsteyenlerin Beşiktaş Sulh Mahkemesinin 948/4 No. Ji dosyasına müracaatları İlân olunur —
Dr. İHSAN SAMIctbm öksürük Şurubu ' Öksürük va nefes darlığı, bog- | maca ve kızamık öksürükleri tçlnj pek tesirli İlâçtır, ıHerkes kullanabilir.

Güzellik ve Sağlamlığı dünyaca tanınmış ve rağbet görmüş Fransız "FLOIRAT" marka otobüslerinde aradığınız vasfı bulabilirsiniz.
Elverişli fi at ve çabuk teslim.
İzahat almak için Türkiye Mümessili
ÖMSER TİCARET T A Ş.
Yeni Valde han kat 4 No. 85-88 İstanbul
/( \ Aşağıdaki fiatlara dikkat ediniz 1
( MAYER TARAFINDAN İLK DEFA TERTİP EDİLEN BU kademeli fİatlar i \ / rekabet kabul etmezi
ZENGİN ÇEŞİTLERİMİZDEN BAZILARI 1 tm tldıflinıi ükdlrd* BEHERİ 2. tana aldığınız takdlrda BEHERİ â tane eldıÇınız lıkdlrd» BEHERİ 4- tane «Idıjınız tıkdlrdı BEHERİ S tane •IdıÇınır iskdlrd* BEHERİ 6 tan» «idıflınız lıkdlrd* BEHERİ
İngiliz yün fanila 19.25 18.-- 17.25 17.-- 16.50 16.25
A m ar i kan gömlek f Panama) 14.50 13.50 13.-- 12.50 12.25 12.--
Ingiliz poplin gömlek 22.75 21.-- 20.-- 19.75 19.50 19.--
ı Amerikan çarşaf { 2.10 X 2 60 j 23.75 21.50 21.-- 20.50 19.80 19.--
I Amerikan Nylon çorap 11.95 10.50 10.-- 9.50 9.20 9.--
Amerikan erkek mendil 1.25 1.10 1.-- 0.95 090 0.85
MAYER İN ÇAMAŞIR HAFTASINDAN İSTİFADE EDİNlZI
Kömüre ihtiyacı Olanlara
BÜYÜK FIRSAT:
Kazanlarda, kaloriferlerde, sobalarda yakılmağa elverişli TEMİNATLI LİNYİT KÖMÜRÜ İçindeki kükürt miktarı yüzde bir olduğu İçin koku yapmaz: İstediğiniz miktarda, İstediğiniz yerde teslim edilir. Tel. 41013 Deposu: Unka-panı - Köprübaşı - Bekçi yerinde
EOEVtT ARDİYESİ S2»aK3KreiBM
Oyun Kâğıdı Satın Alınacak
Kızılay Derneği Genel Merkezinden:
Bir milyon desteye kadar kapalı zarf usulü İle Oyunkâğıdı satın alınacaktır. İzahat almak için Ankara'da Genel Merkeze, İstanbul'da da Satış Deposu Müdürlüğüne müracaat olunması ve teklif mektuplarının 20 Nisan 94S günü akşamına kadar Genel Merkezde bulundurulması lâzımdır.
Ankara D. T. C. Fakültesi .Salonunda Çukurova Sel felâketine uğrayanlar yararına — Programda : BÜYÜK GEÇİT
Ankara Radyosu Türk Müziği Korosu — Azize Tozanı ve Avnl öz-benll'den Halk Türküleri — Devlet Opera Artistlerimizden Şan Soloları — Keman ve piyano soloları — Fehmi Ege Tango Orkestrası — Corradi Caz Orkestrası — Prof Darvaş Orkestrası — Daha bir çok •ıhne hareketleri vardır.
Bu program 13-11-15-16 Mart IÛ48 tarihlerinde tekrar edilecektir.

Comments (0)