AKŞAM’m
küçük ilânları en
verimli, en ucuz
vasıtadır.
AKŞAM
Hergün 8 sahife
AKŞAM
Sena 30 — No. 10503 — Ftatl har yerd» 10 kuruştur.
CUMARTESİ 13 Mart 1948
Sahibi: Necmeddln Sadak — Yaa talerini fiilen İdare eden: C. Bildik — Akşam Matbaası
Necmeddin Sadak - Bevin mülakatı son derece dostane bir hava içinde cereyan etti Londra mahfillerine gi re iki Bakan, Balkanlar ve Orta Şark durumunu incelediler. Dışişleri Bakanımız, yarın Pariste Bidault ile gi'rüşecek
Türk - Ingiliz Dışişleri Bakanlarının görüşmesinden sonra neşredilen resmî tebliğde: kBu görüşme Türk ve İngiliz Devlet adamlarına İngiltere ile Türkiye arasındaki iyi münasebetlerin ve dünya barışının muhafazası için tngiliz-Türk ittifak antlaşması esast üzerinde evvelce olduğu gibi ileride de işbirliği yapmağa devam edecek olan iki memleket ve hükümeti birleştiren sıkı dostluğu yeniden teyidetmek imkânını vermiştir» deniyor Londra 12 (AA.) — Türk Dikleri Bakanı Necmeddin Sadsk bu saeoh İngiliz Dişlileri Bakanlığında M. Be-vln tarafından kabul edilmiştir Her ik! memleketin genel menfaatlerine milctalllk meseleler üzerinde yapılan bu görüşme son dereco dostane bir hava İçinde cereyan etmiştir.
Tiirkiyenln Loııdıa Büyük elçlcL Cevat Açıkalm -da bu görüşmede hazır bulunmuştur.
Resini mahfiller şimdilik İki devlet ■diminin yaptıkları görüş tcetllerl hakkında en ufak bir tafsilât vermekten kaçınmaktadırlar.
Türk Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak w Cerat Acıkalım ougün önleyin ,'î Berin tarafından evinde şe-rcfl*rine verilen Hr ziyafette İngiliz D:Mtt-xl Bakanının misafiri olarak
iMilıııtm fardır.
D’ ’anlar ve Orta Şark durumu görüşüldü
Londra 12 (A..A.1 — (AFP): Türkiye Dışişleri Bekanı Nacmeddln Sadak'm bu sabah Bevin ile yaptığı görüşme hakkında gerek Türk, gerekse İngiliz rcamî nıahfUIerlnda kelöm darranıl-malsla iso de, görüşmenin Balkanlardaki siyasi ve asker! durumun İnkişafına. ve Orta Barkta vukua gelen me-selelere taallûk ettiği zannedilmektedir
Batı paktı üzerinde tam anlaşma oldu
Antlaşma metni, alâkadar beş hükümete takdim edildi
Mülakattan «onra Neşredilen resmî tebliğ
Londra 12 /AAı — Bu vıbuh înglUz Dıst$r-rl Bakacı M. Bevin ile Türk Dışişleri Bakam Necmeddin 3adak a-rasınd-ı yapılan ve 45 dakika devam eden görüşmeden sonra Dışişleri Bakan iı€ı tutandaki toblf«ı yayınlamittir:
«"'•.-ncıfcMn Sadak, ıs Memleket Konferansında memleketini temsil etmek üzere PitIm gitmeden evvel Londtaya yaptığı bu Kim ziyaret Kirasında M. Berin'!® çok dostane bir hava içinde cereyan eden bir görüşmede bulunmuşlar. îki devlet adamı biihı*™ Avropa’aın kalkınması plânın.! laa’ıiûk eden meseleleri lnceJe-mlşlrrdir. Türk ve İngiliz Dışişleri Bakanları her HU memleket arasında karsılıldı menfaatlerden doğan meseleleri do gözden geçirmelerdir. Bu görüşme Türk ve İngiliz devlot adamların? İngiltere Hö Türkiye arazındı-kl 1/1 münasebetlerin ve dünya ban-fnm muhafazan İçin 1939 tarihli înelltat - Türk ittifak antlaşması esa-«1 üzerinden evvelce olduğu gibi İleride de îş birliği yapmağa devam edecek olan İki nezaket! ve İki hükümeti birlen iren sıkı dortîufu yeniden teyıd etmek İmkânını vermiştir.
Dif içleri Bakanımız, yerin Bidault ile görüşecek
Paris 13 — Bu akşam Küit m. 30 d» Farile gelecek olan Türkiye Dışişleri* Kakını Necmaddln Sadak, pazar u-»sat 11,30 da Dışişleri Bakanlı-fcnd* Fransa dıglgteri bakan: Georgcs Bidault tarafından kabul edilecektir. Bu kabulde, Turidyenln Paris Buyuk( elciMi Nunan Menemer.cloglıı da hazır 1 bulunacaktır.
Londra 13 (R) — Bej batı Avrupa 'memleketi delegelerinin iştirak ettik. Isrl Brüksel konferansı dûn «ona ermiştir. Muhabirlerin bildirdiklerine göre bütün noktalar üzerinde tam bir anlaşma elde edilmiştir.
Konferans «onunda neşredilen reı-mt'hlr tebliğ, projenin şimdi alâkadar hflkameHer tarafından tetkik edf. leçeğînl kaydetmektedir, Antlaşmada
siyasi, kültürel, İktisadi maddeler bulunmakta ve bu proje askeri bahisleri de -ihtiva eylemektedir.
Belçika Dışişleri Bakanı M. Bpaak, antlaşma hskkmda şöyle demiştir:
«Bu iyi bir antlaşmadır. Memnun olmamız lcabettiği kanaatindeyim.» y ranzanın Belçika Büyüt elçisi de batı memleketleri arasındaki görüş (Arkan sahife 2; sütun d de)
Erenköydeki esrarlı ölüm dâvası başladı
Betül, sorgusunda köşkün yatak odasında geçen hâdiseyi anlattı
Geçen sene şubuun II ûncû gecazL Erenköyde Finn sokağında. Dr. Salih Sait Aytuna alt köşkteki yatak odasında şakağına «ıhılan bir tabanca kurşuniyle ölü bulunan, doktorun oğlu Alieddin Aytun'ım bu ölümünden doğan dâvaya bu ,’s.bah Birinci ağır ceza mahkemesini* bağlanmıştır. Adliye koridorları çak' kalabalıktı. Mahkemeye giriş kartlarla tahdid e-dUmlştd.
Muhakemede diviti Dr. Salih Salt* 1* haremi Bayan Refikanın avukatları İhsan Tarsuvat, sanık mevkiinde Alâeddljı Aylun’on ütaruı 29 yaşında Bayan Betül İla avukatı Abdür-rnhraan Şeref Lâ; bulunuyordu. Evvelâ hüviyet! leabit edilen BHUl’ün, eski Ziraat Bankası müfettişlerinden merhum Mustafa Remzinin kızı olduğu anlaşıldı.
Betül Ay tun
(Arkası sahif? 2; sütun S te)
Basın hürriyeti konferansı
Cenevreye beş Türk gazetecisi gidecek
Ankara 12 — Den evrede toplanacak olan Birleşmiş Milletler basın hürriyeti ve haber serbesllğt konfe-raaına hükümet tarafından Demokrat Partiden de bir murahhasın 1şti-râkl İstenmiştir. Hükümet, bu ooktal nazarı Demokrat Partiye bUdlnntştir. Demokrat Parti, bu daveti kabul etmiş; fakat bugünlerde parti İş bünyesindeki geniş faaliyet dolayısıyla bu konferansa IştİT&k edecek bir delege gönderemiyeceğinl hükümete bildirmiştir.
Bu konferansa gidecek heyette Nihat Erim, Tanln başmuharriri Hüseyin Cahit Yalçın. Oumhuriyet başmuharriri Nadir Nadi, Ulus gazetesi sahi bt Cemil Sait Barlas ve Fallh Rlfkl Atay bulunmaktadır. Heyet 10 - 12 gün sonra hareket edecektir.
Kar başladı
Bir kaç gündenberi hava gayet İyi idi. Dün birdenbire soğuyan hava, k2ra çevirmiş, sabahleyin kar yağmağa başlamıştır.
Ankara 13 (Telefonla) — Son günlerde iyice giden havalar tekrar soğumuştur. Dün gece-fienberl fasılasrs kar yağmaktadır. ________
Amerikan yardım tasarısı
Washlngton 13 (AP) — Avrupa'nın kalkınması için yardım programı tahsisatının ilk yıllık kısmının 530.000,000 dolardan 4 milyara İndirilmesi hakkında Robert Taft tarafından yapılan teklif Sansto'nun dün akşamki toplantısında 31 oya karşı 58 oyla reddedilmiştir.
, Yeni tefrikamız:
Karanlık yol
| AŞK VE MACERA ROMANI ' 11 Yazan: 1
Nihal Karama gar alı i Tanıdığınız tiplerin havsala-{ ya sığmaz entrikalarla dolu | j macerası... >
/ Zarif bir üslûp, İnce tahin- j / 1er. hayatta mevcut fakat ) girilmesi güç dekorlar... Bil-J hassa: Derin bir aşk. , / i Yakında başlıyoruz 1 (
DİKKATLER:
Eşya piyangolarındaki kâşaneler ve gerduneler hani?...
Piyangoların aso ikramiyeleri çıkınca halka malûm, olur. Daha doğrusu açıkça ilân edilir.
Halbuki türlü gürültülü reklâm tarla eşya ■piyangoları yapıldı. Alnınız açık söyltyebiUrlz ki, Gazeteciler Cemiyetininkl su götürmez bir dürüstlükteydi, öbürlerine de flttA isnat etmiyoruz, hâşâ. Fakat çoğunda ilân edilen ikametgâh' lann ve taşıtların kimlere çıktığı halka bildirilmedi. İş uyudu, kal-dt. Simdi kulaktan öğreniyoruz ki: Best piyangolarda •kâşaneler ve ger 'uneler meğer satılmıyan biletle? da kalmış» imiş.
İhtimal o cins piyangolar fer-j (iplemek de başka memleketlerde mezrudur. Fakat Türk halkı, tıd-dediten bütün mükâfatların çıkman tarzındaki piyangolarsa bu memlekette biricik usul olmasının nizam en temin olunmasını, başka türlülerinin kanun dışı sayılmalarını ister. Türlü memba-iardan bu arzuyu öğreniyoruz. Piyangoyu tertipleyenler, vâdolunan mükâfatlan behemehal gözden çıkarmalıdırlar. Biletler kâfi miktarda eatılmn, satılmasın; o mükâfattan dağılıncaya kadar çekişe devam etmelidir. Türkiye-de yalnır bu tip keşidelere müsaade olunmalıdır. Nalıncı keseri tipindeki tertipler katiyen yasak edilmelidir.
Çekoslovakya hâdiseleri
Şili Rusyayı şiddetle itham ediyor
Şili hükümetinin talebi Güvenlik Konseyinin gündemine alındı
Nevyork 13 (R) — Güvenlik Konseyinde Çili dlegesl Çekoslovakyalı cereyan etmiş hâdiselerden dolan Sovyet Rusyayı şiddetle itham etmiş ve Güvenlik Konseyinin Çekoslovakya hadiseler! etrafında bir anket açmamı istemiştir.
Çili hükümetinin bu talebi, önümüzdeki çarşamba günü gündemine alınmıştır.
Şili delegesi. Sovyet Rusyayı komünizmi cebirle tatbik ettirmeğe çalışmakla İtham etmektedir. Rueyamn sulh ve güvenliği tehdld ettiğini açıklamaktadır.
Amerikan resmi mahfillerinde kaydedildiğine göre, Sovyet Rusya vetosunu kullanarak bu mesele etrafındaki müzakerelere son verdlrebüecektir.
Fakat Çek hâdiselerinin bütün çıplaklığı ile açığa vurulmasına mâni o-lamıyacaktır. Bu mahflllar. bu meselenin gayet ciddi olduğunu ısrarla belirtmektedirler.
Sovyet Rusya şimdiye kadar İkinci defa olarak sanıklar sırasında yer a-lacaktır. Bir kere 1948 yazında İran delegesinin protestosu üzerine sanık mevkiine düşmüştü, İran delegesi o vakit, Sovyet Rusyayı dünya sulhunu tehdit altında bulundurmak, İranın kuzey hudutlarına asker yığmakla itham eylemişti.
Güvenlik Konsey! bu İran meselesini görüşürken de Gromyko vetosunu kullanmış ve salondan çıkıp giderek müzakereler! sekteye uğratmıştı.
Yeni parti için hazırlıklar başladı Avukat Miinim Mustafa iki haftaya kadar vaziyetin tebelilir edeceğini söylüyor
B. Kenan. Öner'ln ve diğer bazı kimselerin iştlrakile yeni bir parti kurulacağı hakkında şayialar devam ediyor. Söylendiğine ,göra avukat Miinim Mustafa Selek bu partinin nizamnamesini hazırlamaktadır Dün bir muharririmiz Gayrimenkul Mal sahipleri Derneği Başkam olan avukat Mün.'-im Muşta fayı ziyaret ederek kendisine yeni parti kurulması hakkında ne düşündüğünü sormuştur. Avukat, bu suale şu cevabı vermiştir:
(— Memleketin, iktisadi. İçtimai ve idari sahada yapılması artık bir zaruret halini alan ıslahata taraftar olan yeni fikirlerin bir araya gelmesinde, bugüne kadar İsraf edilen kuvvetlerimizin milletimizin saadetine çalıştınl-(Arkası sahife 2: sütun 3 de)
Günler Geçerken:

Avukat Miinim Alııstafa
Mebus tazyik edilemez
Bir parti üstesinde yer almak suretllc geçilen, bir mebus o partiden çekildiği takdirde mebusluğu da bırakmalı mıdır? Usul, teamül vb mevzuata göre bırakmıyabilir. Neteldm meşrutiyetten sonraki Mecliste İttihat ve Terakki Cemiyeti mebusları bu cemiyetten çekildikleri, hattâ yeni bir parti kurup muhalefete geçtikleri halde mebusluğu terketmek lüzumunu duymamışlardı. Meselâ Rıza Nur. LûtH Fikri, Gümülcûnell İsmail ve saire gibi muhalefet erkânı Meclise İttihatçı olarak girmişler, lâkin muhalif olduk. ayrı partiye yazıldık diye mebusluktan istifa etmemişlerdi. Başka memleketlerde de bir parti mebusunun devre arası partisinden çekildiği, diğer partilere katıldığı yahut müstakil kaldığı görülür; gene de mebusluğunu muhafaza eder.
Zira mebusluk gizil rey He kazanılan bir sıfattır. Şimdi partiden çekildi diye mebusluğu da bırakması için kendisine her taraftan telgraflar gönderilen eski Demokrat Osman Nuri Könl'yl, Millet Meclisine âza seçenler kimlerdir? Sadece Demokrat Parti mensuplan mı? Bitarafların da o zata rey vermedikleri ne malûm? Partici olarak rey verenlerden bir kısmının bugün bay Kö-nl He aynı fikirde bulunmadığını, hattâ partiden çekilmediğini iddia edebilir miyiz? Bir parti namzedi bile seçimi kazandıktan, sonra o parti mebusu olmaktan ziyade milletin mebusudur; dilediği gibi harekette serbestlr; devre müddetince mevkiini muhafaza hakkına sahiptir. İsterse istifa eder ama istifaya mecbur edilemez. Filvaki Celâl Bayar, ayrı bir p3rtl kurmadan önce Halk Partisi mebusluğunu bırakmak nezaketini gösterdi; lâldn şimdi Demokrat Partide bulunanların hepsi aynı suretle mİ hareket etti? Halk Partisi tarafından Meclise gönderildikleri halde öbür tarafa kaymadılar mı? Gizil veya açık muhalefet yapmadılar, bir parti hazırlığına girişmediler mİ?
Şahsını tanımadığım bay Könl’yl İstifa İçln.tazyıka kalkışanların. telâşı daha ziyade bir hırçınlık eseridir. Evet, bu zat çekilmek feragatini gösterebilirdi; öyle jestler hoştur; «şövalöresk» dlr. Lâkin behemehal yerine getirilmesi şart değildir. Her şeyden Önce — kim olursa olsun vo hangi partiye men.ıup bulunursa bulunsun — bir mebusa seçim müddeti içinde dilediği gibi hareket hakkını verdiğimizi kabul etmeliyiz. Seçmenin vazifesi seçmekle sona erer: istemediğini bir daha seçmez. Fakat seçtikten sonra mebusu idare ve tazyik edemez.
Re/ifc Halid KARA?
Fp.hife ? _ ___ ____________
(-HAFTA SONU NOTLARM
l___________
Kör döğlişii
Şehirde belediyenin gıda maddeleri ürerinde yapılan hllrier le .ücadeie •dememesini benim »kına bir türlü Jüuni'or. Belediye ra-bıuısı var, belediye müfettişleri »ar, nahiye müdürleri, kaymakamlar »ar, mahkemeler var. Müöftdele
yuk.
Geçen gün bu bahsi Mr adliyeci İle konuştum. •
«— Mücadele de »ar ama bllr İri» yanm yamalak bir mücadele. dedi. Meselâ mücadeleye memur ötenler bir bakkal dükkİJiın» girip CT*d» satılan dolu gasot ilçelerinden birini alank muayene edUmek ürere belediye Umyahanesine gönderiyorlar. Gazoz klmyahanede bozuk çıkıyor. Haydi bakalım bozuk ga-sos sattın bakkal haklonde sabit tutup ewa kssmeffe kaJtıyorfar. Tabii bakkal İtiraz ediyor:
— Bu şnsora ben yapmıyorum mi Filân paroz fabrika sındın aldım. Hiç birisini musyene etmedim: etsem de anlamam. Onlar ne »erirse satıyonıs. Bls gidin, gazoe fabrikasını kontrol edin...
Memurlar bu haklı İtirazı dinlemiyorlar. Adınt söylediği müesso-aeye gitmiyorlar, bakkab mahkeme'•• veriyorlar. Gakkal da eeza-lsndmlnmıyor.»
Btına mücadele denme», ha tın-nıra geldiği ribi «Kör dBğüfö» denir ve tabiidir ki hiç bir netice itam-
maz,
Fınaf gücenmesin!
Son günlerde bilekli «anafta mücadele mevzuunda, al ilkahı arla nk sık temas ettiğim için yeni yeni şeyler öğrenlyonnn. Bunlar arasında hayret ettiklerimden biri şudur: Deniyor M: Bazı kaymakam re nahiye müdürleri ae-n&fı ceKtlandırmamak tarafını tutmayı — yüksek mClfthasalar'.s — tercih ediyorlarmış. Esnaf tazyik
Erzurumun kurtuluşu
Dün 30 uncu kurtul u| yıldönümü heyecanla kutlandı
Erkurum 19 (AJL) — Errururnh*l*j| bugün kurtuluşlarının 10 uncu yıldönümünü büyük bir rerlnş İçinde kutlamaktadular.
Sabahın erken saatlerinde Hükümet meydanında kalabalık btr Ha.it kütlesi, resmi teşekküller mensuplan, okullar yer almışlardı.
Kurtuluşu yaşatmak örere muhtelif tatlkametl erden şehre giren müfrezelerin Hükümet meydanına gelişleri, burada toplanmış olan halkın «Örekli revgl tetahOrlerine »esile »ermiş »e hep birlikte söylenen İstiJOU marşını takiben hükümet konağın* şanlı bayrağımız çekilmiştir.
Daha sonra »öz alan hatipler, yaşanılan günün önemini belirtmişler »• bunu sağlayan böyökierimlıe, kahraman orduya karşı eonstız minnet duy gnlannı İfade ederek ada şehJtk-rl-mlaln hâtırasını tâzla eylemişlerdir.
Baştan sona kadar heyecanlı aaf-kalarla dolu gzçcn bu törene askeri birliklerle, teşekküllerin yaptıkan reşit reamlie nihayet verilmiştir.
Milli renklerle baştan başa donatil-buş olan Erzurum bngfin böy'ece en Myök gönlerinden birini daha yaşamıştır
Fransa’da İstanbul rapurile afyon kaçıran 4 kişi yakalandı
Paria 11 ( A_A.> — parla garetelârin-d» yayınlanan bir habere göre, araları- ’a bir de Türk tayfan bulunan (®rt kişi Türkiye İle Fransa ayasında •fycn kaçakçılığı «uçu ifa Kan'de ve Marsilya, tevkif edilmişlerdir.
BîSö tonluk İstanbul vapuru Mar-rilya*ya geldlffl raman tayfanın eşya-lan arasında, ıo kilo afyon bulunduğu İlâve edilmektedir
Ekonomi Bakanı şehrimizde
Ekonot i Bakanı Cavtt Ekin bu sabahki ekspresle Ankaradan Şehrimize gelmiştir. Bakan bir hafta kadar şchrlmlzzîe kalarak kendi Bakanlığını alâkadar eden mpv.T-.ihr br-kkındakt kanun ta-F?n’-"-ı etrafında İlgililerle konu-faPpk’i".
•diline muhitte bir gayri m«m-nunluk hani oluyormuş. Bu 4* İyi bir »er deftihûl». .Niçin durup dururken gayri memnunların sayısını arttırmah. diye dOşönöyOTlar-nııj. Ve bu düşOnc» D» «nah boş tutmak yolunda yürümeyi hHunrıl hükümete daha uygun buluyorlar-mı».
Ankar» il — Yüo« divan, dün d» tomruk bini tetkik» devam etmiştir. Evvelâ, tomruk şef! Ragıp Karaçt dinlenmiştir. Ragip Haracımın suçu, görevi hududunu aşarak, S54.SS0 liralık teminatı, İdarenin fstz getiren bankadaki parasından ödemeyi «ağlamaktır. Başkan şu sual! sordu:
(— Müteahhit, taahhüdünü yerine getirin eşeydi, İdarenin, bankaya koya rak fala temin ettiği bn para ne olacaktı?»
Banık RAgıp Koraca cevap veremedi. Badece bu emrin, Tevfik Taşçı ve Kemal Hakgflder tarafından verildiğini söyledi.
Ragıp Karsesnın ikinci ve sonuncu suçu da, mukavele hilâfına getirilen tomruklan az göstermek «liretiyle bunların kabulünü sağlamaktı. Hüsnü Ulus, taahhüdünü yerine getirirken, şartnameye uymıyan ban İnce tomruklar da vermiş ve bunlar, mukavele harici mübaya» edilmişti. Bu. gelen ince tomrukların hepsine 80,000 İİT» Verilmişti. Halbuki Kibrit idaresi, resen 10 bin liraya kadar bir mubayaa yapabilirdi; geri kalanı İçin Bakanlığa rerması lüzımdı. Ragıp Ks raea, sorulan suallere karşı dedi ki:
«— Her partide çıkan ince tomruklar için, ayn m Obaya» lar yaptık. Bunların toptan 80.000 liraya varacağını tahmin edemedik. Fakat o tomruklar da İşe yaramıştır. Zaten bunları daha (Mşük flate aldık»
Hüsnü Ulus’un ifadesi
Kibrit muvakkat İşletme müdürü Tevfik Takçının d* aorgusu yapıldıktan sonra Kemal Hakgüderin is-tlerabına geçildi. Kemal Hakgüder, Isnad olunan suçlun reddetti. Murat Akyüs «orguyn çekildi. Bu suçlu, nrf müteahhit Hüsnü Ulus lehine tomruk İhtiyacının, 18,000 metre küpten 20 Mn metre köbe çık anim asiyle al Akalı görülüyordu. Banık, Dîvan dosyala-nnda mcvcud olmıyan vesikalar çıkararak bu isnadı reddettt.
Bundan sonra Hüsnü Ulus sorguya çekildi, idarenin tomruk İçin açtığı müzayedeye fesat karıştırmadığını,
Halkı memnun etmek
için
Hah'Jtaten hayTet edilecek »•> değil nü? Bls kendi halinde giden, içini doğru tutan, vaslleelnl ksvren'u esnafı tazyik »diniş, baş tanna dertler açını», demlyorue. Ula yoluna sapıp vatandaşın parsamı çekmeye çalışan, süte tu katarak, «ütün yağını çalarak, sadeyağa İç yatı sürerek, sucuğa mide ve barsak d oldurank satlıf>-mıa tehllkoye sokan esnafia mü-«adele edlnto, dlyorus. KUe yapan esnafın keyfi kaçmasın diye hilesine gih yumulurs* ekseriyeti teşkil eden müstehlikin keyfini kaçırdığımı». »«nah gücendirmemek pahasına kitleler halinde gayri memnuntnr kalabalığı türemesine sebep olduğumuzu nasıl oluyor da unııtuyonr»? TOanunlan, nisandan tatbik etmedIMmtri naffll oluyor da h»ririamıyrrru’t
thatııhr şey değil una bu «önler kulağımıza kadar gelmiştir.
Bayın vali ve belediye reisimiz Lûtfl Kırdan .t Gmİs nizam nam erini daha sıkı bir şekilde tatbik *t-mek ürere alâkahlara »ita emirler verdiğini mesnnuniyetle öğrendik. TnkarHta hllekür esnan» mücadelede tutulan ve cezaya bsğlanıtmı-yan mücadele şekli He bu bahiste kut altımıza çal inan Lan da ya emayı faydalı buluyoruz. Esnaf hileleri şehirde mfttaıl huduttan çoktan j aşmıştır, deniyor. Çehlr meclis! de bu fikirdedir.
ğerket Raâo
At yarışları tasarısı
İkramiyeler arttırılacağı gibi gayri meşru oyunlara da meydan verîlmîyecek
Ankara 11 — Tarım Bakanlığınca hasır lanan yarış kanunu tasarısı halen mütalâaları alınmak ürere İlgili Bakanlıklara gönderilmişi İr. Jt. rrun yürürlüğe girdikten sonla at neallnin ıslâhı mümkün olacağı gibi yarışlarda daha «iyide teknik Bağlanmış olacaktır. Bundan başka yarış lir s m!-yelarl de arttın la tok ve yarışlara daha fazla atın girmesi temin edilecektir. Diğer taraftan tamunun çıkmasına kadar geçecek olan intikal devTMİnde yan» İçleri Tanın Bakanlığında kurulmuş özel bir komisyona bırakılmıştır.
Yeni Parti
(Bas tarafı 1 İnci sahtfede) masında büyük bir fayda görmekteyim, Millet vatanperver münevver yetiştirmiş ve milletin siyasî terbiyesi de yükselmiş ve olgunlaşmıştır. Millet artık eski millet değildir. Millet bir parti İstemektedir.»
Yeni partinin ne taman k ;ru-lacagı, kimlerden teşekkül edeceği ve lktlüp.dl prensiplerinin ne olacağı suallerine avukat şimdilik cevap vermekten lstlnkfif etmiş ve ancak İH hafta sonra mesele daha riyada tebellür ettikten sonra cevap vereceğini söylemiştir.
Demokrat Partideki son hâdiseler baklanda da avukat şunları söylemiştir:
(— Bunlar bir aile meselesidir, ancak İçinde bulunanları alâkadar eder. Eğer memleket İşleri arasında bunu da bir mevzu olarak sorarsanız, aynı fikirde olmi-yan İnsanların buluşmasındaki tabiî bir netice diye tavsif etmek kabildir.
Tam 40 senedir memleket kışla disiplini He İdare edildi. Şimdi yenilerle eskilerin çatışmaları çok tabiîdir. Ben bu İşi disiplin ruhu İle hür fikirlerin mücadelesi olarak görüyorum.
Ankara’da faaliyet
Ankara 12 — Kenan öner, Osn m Nuri Könl, Mustafa Kentli, Osman Bölük başı, Fuat Ama ve daha ban re vat tarafından kurulması için hazırlıklar yapılan 3öncü partinin Ankara teşkilâtı İçin bir kaç gündenbcrl An-k&radıüti »Bel»ü» otelinde Osman Huri Könl, Fuat Arna, Osman Bölük-baş> va Süleyman Balkaner arasında görüşmeler yapılmaktadır, Yeni partinin kurucularının önümihdekl tünlerde Anadtoluda ve Karadeniz bölgesinde yurt geılstne çıkarak parti propagandasına başhyae&kLan söylenmektedir.
Demokrat Partinin fubelerine tamimi
Diğer taraftan Demokrat Parti genel merkezi bu münasebetle teşkilâtına aşağıdaki tamimi göndermiştir:
■Üçüncü partinin propagandacıları Karadenla riâyetlerine çıkmak fieere-
Zonguldak önünde bir motor batta
Zonguldak 13 (AA.) — Ereğli’den Zonguldak'* gelmekte olan bir motör, dalgaların tesirli e limana girerken batmıştır, içinde bulunan dört kadı ola üç erkek kurtarılmıştır. Fakat iki erkekle bir taz çocuğu bütün gayretlere rağmen kurtarılmamış, boğul-ı muşlardır.
İngiltere kruvazörü bugün İskenderun’u ziyaret edecek İskenderun 19 (AA.) —İngiliz Ak-denls donanmasına mensup Akdeniz birinci kruvazör filosu komutanı amiral Toylar ve albay Lord Ashburne komutasındaki «Manritius» kruvazörü yann »ast 8 50 de Umanımızı slyaret edecektir.
Bodrum hanında dört atelye yandı
Gece «»baha karşı, Çarşıkapıda Bit pazarı civarında Bodrum hanında terzi Yuvaklm'ln unutarak bıraktığı ötünön kızgınlığı Ue yaktığı bir çuhanın tutuymaslle yangın çıkmış ve handa kimce bulunmadığından ateş kısa zamanda büyümüştür. Neticede törel Yuvaklm, terzi Ömer, kunduracı Mustafa ve kunduracı Bekir'in atölyeleri tamamen yandığı haldo söndürül ebllm iştir. Yuvaklm hakkında dik katalzllk suçundan takibat yapılmaktadır.
_____________AKŞAM______________
Tomruk işi Yüce Divanda
Vâkıf Çakmıır bugün sorguya çekilecek
Tomruk şefi, bir suale cevap veremedi, müteahhit Hüsnü Ulus aleyhindeki ithamları reddediyor
__ 13 Mart 194tf
Demokrat Partide ihtilâf devam ediy or Mir Milletvekili daha Demok rat Partiden çıkarıldı
rsklplerinin işini baltaladığından bu töhmet İare uğradığını söyledi ve müfettişlerin: «Bakana ve Ntaatn Batara para verdim.» demoal için kendirini mütemadiyen tazyik ettiklerini iddia etti. VAkıf ÇeJnhuru, kendirine, •enellğl on bin* liraya vekil tutmuş olduğunu, bu parayı da kereste göndererek ödediğini aöyllyen Hüsnü Ulus, beher metre küp için Vâkıf Çakın ur a ö Hra verileceğine dair «enedin kendi evinde bulunmamış olduğun® ifade etti.
Hilsnfl Ulus, »önlerine devamla dedi kİ: ,
(— Ben tdare İle mııkav«l« yaptığım zaman rakiplerim bankaya müracaat ederek nüfus etmek İstediler. Benim taahhüdümü yerine getlrmi-yeceğlml, kendimle beraber Kibrit İdaresini de mahvedeceğimi söylediler. Hakikaten hem erimi bert im t, hem de beni mahvettiler. M senelik emeğim de mahvoldu. Mukaveleyi yerine getirememe Hart™ boğazının kapanması aebeb olda. Bakanlığa müteaddit müracaatlar yaptım, teslim tarihinin matılmasmı istedim. Kibrit İdaresi muvafakat ettiği halde, yeni Bakan Tahsin Coşkan mukaveleyi feshetti. Teminat olarak yatırdığım 15Ö bin lirayı Hazîneye Irat kaydetti.»
Başsavcı aöz aldı. Hüsnü Ulusun file ifadesiyle «on ifadesi arasında mübayenet bulunduğunu söyledi. Vakit hayli ilerlemişti. Tomruk İşinin te’kltana devam olunmak özere, oturuma, bugün «ant 10 da toplanılmak ötere, «on verildi. Bu «abah Vâkıf Çıkmur tstlevab edilecektir.
Duruşmadan vareste tutulanlar
Divanın dönkü oturumunda. Cemal Civelek, Ömer Refik Talikaya va Nu-reddln Esat Ulusoy*nn «anık olduğu meseleler görö’fllflnelye kadar duruşmadan vâreste tutulmaları h aktan-dak! müracaattan da tetkik edilmiş »e karara bağlanmıştır. Bu üç sanık, kendilerin! alâkadar eden suçlara dair İşler gflrüşülünclye kadar duruşmadan vârerte tutulmuşlardır.
Batı paktı
(Boş tarafı 1 inet tahifede) birliğini belirtmiş, elde edilen antlaşmanın ehemmiyetini açığa vunnu»-tur.
İngiliz Dişlileri Bakanlığına mensup resmi bir «dzeü d» şöyle demiştir. •Bu kadar «öratle böyle bir netice elde edilmiş olması memnuniyet verici bir hâdisedir.»
İngiliz Dışişleri Bakanlığında, antlaşmanın metni tetkik edilmeye başlanmıştır,
B B C. nln «lyarf muharriri bu antlaşma hakkında »unlan yazmaktadır:
«Batı birliği an ti aşması nın iktisadi cephesi. Paris'te toplanacak olan kon ferans tarafmdn İncelenecektir. Fakat riy&ri ve asker! bahisler tamamlle müstakil bulunmaktadır.»
D. Denizyolları binası yangın tehlikesi atlattı
Galata rıhtımında Devlet Denizyolları umum müdürlümü, kalorifer bacasını yükseltmek İçin etrafına kurulan tahta İskelede bu sabah yangın çıkmıştır. Ateşin binayı sarması tehlikesi karşısında derhal itfaiyeye haber verilmiş ve yangın, olduğu yerde söndürülmüştür.
Bir kamyon uçuruma yuvarlandı
Zonguldak 12 (AA.) — Karadere'de çalışan işçileri Zonguldak’» getirmekte olan bir kamyon Çatalafizı yolunun ayrüdnğı noktada uçuruma yıl-varluum» ve İçindeki dokuz işçi yaralanmıştır.
Yaraklardan biri kaldırıldığı hastanede ölmüştür.
!_• TAKVİM O—
I Cemazlyel’cvvel 2 — Kasım 12.7
I tmsak. OCr. Öğle İkindi Ak. Tat-ı İE 10.23 12,02 0,10 930 13,00 1.30 İV, 4.38 8,15 12,24 15,43 18,14 10.4S
diri er. Bunların muhitimize sokularak parti aleyhine propaganda yapacaktan haber alınmıştır. Teşkilâtımızdan utsak bulundurulmalarını »e mslftmat vermenizi rica ederiz.»
Ankıra 11 — Demokrat Pırtı h*y-riyet divani dûn «abah toplanmış «• renol kurul tarafından haysiyet divanına verDen Afyon milletvekili h»pm Bone» Ue Çanakkale «üBetvridU Ab Rlsa KnzeTer Ue | ah İtler İni dinlimi, ve haklarındaki dogyayi İncelemiştir. Haysiyet dlv*m um möjmkerelerden •oruna Ali Al** Kmeverita partiden thraemı nmctp hl» bir harekette bulunmadığı netieerine varmış: Haam BoKataın Ue. partideki teıanüdö yıkmağa matuf hareketlerde bnhsndufr! itham 11e ittifakta Demokrat Partiden İhracına karar verilmiştir. Parti haysiyet dlvanma verilmiş ba»kı mlHet-vekOl yoktur.
Demokrut Parti umumi İdare heyeti dün toplanarak hayılyet divanına verilecek başka kimseler bulunup bn-hınmadığı meularin! İncelemiştir Dolaşan rivayetlere göre D. P. umum! İdare heyetinden toptan ve proteate makaadlyle istifa etmiş ve Hr de beyanname yayınlamış olan Yusuf Kemal, Enli Aka yen, Bnıln B«zak, Ahmet Tab.tatolıç, Ahmet Oğus, Haşan Dinçerln do haysiyet dîvanına verilmeleri düşünülmekte tmlş. Fakat tra hususta henüz veril mİ? bir karar yoktur. Yine ısraria eöylendlğlne töre Demokrat Parti umum! idare heyeti, kesin adımlarla tasfiyeye davam etmek niyetindedir.
Hilmi Uran’m beyanatı
Ankara 13 — Cumhuriyet JUlk partisi mahfilleri, Demokrat Partide hasıl olan eon durumdan istifade yolun* ridllmiyeeeğinl «öylöyorlar. C.H.
Erenköydeki ölüm dâvası
(Baj tarafı 1 inci »ahlfede)
Kadıköy sorgu hâkiminin okunu kararnamesinde, Betfll l]e Alâeddinln evlenmelerinden İtibaren, aralarında geçen birçok hâdiseler zikredilmekte, müzmin bir elit hastalığına müptelâ bulunan, Tıp fakültesi sinir kliniğinde 13 gün istirahat etmiş olu Ziraat Bankan mcmuTİarmden Alâeddln Aytunnn. nihayet bu. bankadan ayrılıp Atlutte Levant Limited şirketine müfettiş olarak girdiği, kan koca a-rajnndeki hâdiselerin gene birbirini tatab ettiği, BetOJÜn bu aralık kocasından ayrılmak üzere On İkinci hukuk mahkemesine müracaat eylediği, blHUıara bu dâvasından vazgeçtiği, bu arada Betülle kaynanan arasında da birçok ««heplerden gerginlik husule geldiği ve nihayet her yıl yazının Erenköydeki köşkte, kışının da îatan-bulda ya ku tarafının, yahut Alfted-dlnln altesinin erinde geçirilmesi âdet İken, geçen kış, İstanbul* lnllmlyerek köşkte kalındığı belirtiliyordu.
Kararnamenin bundan sonraki kısmında da, hâdise gaceri, yu yana ik! karyolada, ortada çocukları Edil olmak özere, karı koca yatmışlarken gece t»tr buçukta birden patlıyu silâh teriyle Edilin annesini kaldırdığı, o zaman Alâeddinln şnkağındu kanlar akmakta olduğu görüldüğü, rabıtaya haber verilip Alâeddln Nü-mune hasta nesine keldmbp orada öldüğü bildirilmekte: hadisenin bu kısmın* dair baa İfade mübayenetle-r! görüldüğünden, ve Alâeddinln ana ve babasının bu İşin elnal mahiyet taşıdığına dair İddialar Deri sürdüklerinden. neticenin mahkemenin takdirine bırakıldığı ve cürüm «ahit olduğu takdirde, Betülün kasten adam öldürmek «uçlyle cezalandırılmak ü-vere yargılanması isteniyordu.
Mahkeme başkam, hâdiseyi ulatmasını Betöl'e söyledi. Betöl, hâdisenin evveliyatını klsmen anlattıktan sonra, vakn gecesin! de şöyle İzah etti:
— o gece Alâeddln keyifsiz görünüyordu. Erken yatmak latedJ. Çocuğumla beraber odamıza çıktık. Yan yana 9 karyolada yatıyorduk. Çocuğum Edil, ortamızda, ben pencere tarafında yatıyordum, o gün akşam ü-zcrl banyo yaptığım için, başımı bir tülbentle şıkı sıkıya sarmıştım. Kulaklarım da sarılı idi. Ayrıca gece hava çok soğuk olduğu İçin üzerimizde üç tane İnce yorgan ve İki tane de battaniye vardı. Gece yansından sonra, kulağıma «pat» diye bir aes geldi. Hava rüzgârlı olduğu için, ben, köşkün penceresindeki pancurlann vurduğunu zannetllm.Az sonra oğlum, be nl dürterek kaldırdı ve babasını İşaret etti. Baktım; Alâeddinln şakağından kanlar akıyordu; başımdaki tülbendi
P. aln genel başkan vekili Hilmi uran dün akşam kendisi İle konuşan gazrft tecllere bu münasebetle demiştir Erfj «— Eğer bu, sadece bir lâtife vey(L bud da muhalefet partimizi, bir »n evvel İşlerini bitirmeğe bir davet (s» filse, ben temin edeyim İd biz. sanıl» *8ı veya denildiği giu muhater»! partimizin İç meşgalesinden faydalanarak setimi kazanmalı areu Te hevesinde katiyen değiliz. BUâkls muhaliflerimizin İşlerini sükûnetle sağlama hağhyablhuclerlne de imkân vermiş olmak İçin »İmdJye kactar olduğu gibi bugün de normal seçim «enezini bekleme kararındayız.»
Kenan öner ne diyor?
Nemokrat Partinin eski İstanbul tl başkanı profesör Kenan öner, Ada-naya bir propaganda seyahatine çıkacağına dair söylentiler özerine:
«— Hakkımda uydurulanları tekzibe takatim kalmamıştır, denilebilir.* demiş, ««ya_h.it haberinin d» aslı olmadığına İşaret ederek Demokrat par tinin tam bir intaras halinde bulunduğunu söylemiş
e— Her uman dediğim gibi rahırf de olsa bir muhalefet partisinin çö-küntösü, memleket İdaresini, pene ollgarşlk bir teşekküle, daha İo§ru«U asıl hüviyeti malûm olan Halk Partisine tartken ibaret kalır kİ. bu takdirde memleket ve milletin saadc-tlle alâkadar olanlar, benim gibi bir Hıtl-yarm faaliyetinden meded umacakları yerde kendi İşlerin! ve kendi za-yelertni tahakkuk ettirmeğe çah-îm.ı-luhriar.»

«lyırdnn ve kocamın şakağına bastırdım, Kendim de aşağı katta kiracı üükrfyeye İnerek haber verdim; o benimle beraber yukan yeldi; kardeşi da karakola gidip haber verdi. Komt-«er muaviniyle polisler eeldlter; vaziyeti tesblt edip Alâeddlnl hastaneye götürdüler; orada vefat etti. Benim, kocamın Bilimiyle bir alâkam yoktur. Zaten hayatında mütemadiyen tabanca ile oynadığını gösteren birçok hâdiseler vardır. Ve nihayet bu tabiatına kurban gitmiştir.» dedi.
Bu dâvada dinlenmesi icab eden ve önce «orgu yargıçlığında d* dinlenmiş bulunu BÖ den fazla şahit, kısım kı-
»un ağır cew mahkemesine davet e-dlleeok ve mevcut iddialara göre, şlm diki halde esrarını muhafaza eden bu kanlı hâdisenin evveliyatına alt bil*
diklerini «öyllyerek dâvanın İsınmasını temin edeceklerdir. aydın-
I BORSA J
tatanbul Bor sasının 19/B/1M8 netleri
ESHAM VE TAHVİLÂT
% 7 Faizli Tahviller
Kapa niş
Sivm - Erzurum 1 SC 4Ö
Sıvae - Erzurum 9-7 10-13
IS41 Demiryolu I 21 C5
1841 Demiryolu D 21.69
1041 Demiryolu m 21 tö
Milli Müdafaa I 10.80
Milli Müdafaa H aı.no
Milli Müdafaa M 90 40
Milli Müdafaa IV 2(155
% e faizu Tahviller
Kalkınma I 49.10
ir al krom a H 68.20
Kalkının* FB 062Ö
1041 Demiryolu VI 20 10
% 8 taiall Tohrillet
1033 Ergani 23.—
>933 hnmlrtll 11.40
Milli Müdafaa 21.—
Demiryolu IV 20.—
Demiryolu V 16.30
Anadolu Demiryolu Orupu
Tahviller 1 - 1 103.—
Hisse »en etleri % 4 B5.-
Mümessil «enet 73-
Çlrket hİBMİori
Merkez Bankan US.-
tş Bankası 28.—
T. Ticaret Bankan 5.05
Aslan Çimento 16.50
SARRAFLARDA ALTIN
Bati?
Gulden 87.10
Türk lirası 3S40
Sterlin 60. -
Külçe Sil
Reşat 41.S3
çek flütlerinde değişiklik yoklar.

J3 Mart 1948
AKŞAM
Sahlfe S
AKŞAMDAN AKSAMA
»--:-------——------
Terfie mâni olması gereken lâkayıtbhlar
Otuz, kadar resmi ve yan resmi otomobil, Galatada köprünün ağzında. Ziraat bankasına yakın noktada asfalt tek anayolu tıkamış. duruyordu. Türlü vapurlardan dökülenler, yahut İstanbul semti ile Beyoğlu arasında sefer etmek lstiyenler, onlar yüzünden biribirine karmakarışık oluyor; piyadeler, caddenin ortasından gülüyor; klaksonların feryadı cihanı tutuyordu.
— Acaba İsleri pek mühim midir kİ bu otomobiller ve kamyonetler burada bekler dururlar? Kendilerine bir yan sokak gösterilemez miydi?
Bunu tetkik eden fahri müfettişimiz şunları öğrenmiştir: «İhtimal o gün sayın genel müdür Ankaradan gelir...» diye bekletilen atabalar vardır. Belki meçhul bir semtten bir müdür gelir diye saatlerce bekletilenler de vardır. Bavların beiirip şoförlere şu emri verdiği dahi vakidir «Bugün îstç'tez.. Fazla şişmanladım... Bugün on dakika yürürsem fena ölmtvacak... Sen boş gidiver! Dairenin önünde dur.»
Ve halkla halkın taşıtları bu keyfakeyf zevat yüzünden perişan oluyor; şehrin seyril seferi bozuluyor.
Kaç keredir yazıyoruz: Sabin çıkan olnuvacafc mı? Yahut: «Şundan dolan haksız bir İddiada bulunuyorsunuz!» diyen bu-lunmıyacalc ini?
Demokra t İdare biraz da şekilleri" Zarfla mazruf uymalı. Bu zarfın içinden münasip bir mazruf çıkabilece"1ne yâr ve ağyârı inandırmak miimkiin değildir.
Okullarda muaşeret telkinine şiddetli bir ihtiyaç duyuyoruz
Eski mektepler şöyleydl, köyleydi ama. azat yahut yarım azat olmadan önce sarıklı hoca efendi veya Aziziye fosil muallim efendi. veya şilik fesli muallim bey bizi eri sıraya dizer; parmağını sa Ilıyarak:
— Sokağa çıktınız mıydı şöyle yürüyeceksiniz, eve gidince şunu edeceksiniz’ - derdi.
Bir müddet sağ kulağımızdan gLrip sol kulağımızdan çıksa bile, bu sözler, ergeç âmme terbiyesi üzerinde tesirini gösterirdi.
Mektepte okumuş azınlık, o-kumanuş çoğunluk üzerinde edeb ve terbiyesile müessir olurdu.»
Geçen nesillerin karakteristiği buydu. Büyük şehirlerden küçüklerine ye köylere doğru bir terbiye ve edeb tesiri vardı.
Şimdiki nesilde aynen o azat Ve yarım, azat hitabeleri bek’ene-! mez. Devir değişti şekiller değişti. telkin usiilleıl de değişil. Lâkin, bu devrin İhtiyacına uygun bir muaşeret okullara giremedi. Okullar vasıtasile hayatımızı tan zlm edemiyor. Okumuşların miktarı eskisinden ziyade olduğu halde bunlar okumamışlara kendi yüksek üslûplarını telkin edemiyorlar. Ekseriya ters oluyor. Öyle bir şapır şupur yemek yiyiş, fil t kamarada sigara içiş, selâm vermeksizin odaya dalış, yerlere tukürüş, bağıra bağıra konuşu? nöbete riayet etmeyiş kİ bu bayla bu bayanın okuldan diplomalı olduğuna bin rahit ister. Cahili ftöhelâ da bunlara bakıyor. Üzüm Özüme bakarak kararıyor.
Okulların âmme hayatına te-, lir edeceği şekilde bir muaşeret terbiyesi cihazına İhtiyaç var Bu hu Eğitim çerçevesine sokacak Bakanı müstakbel nesiller hayırla yadedecekkr
(VA - Nü)
il
İstanbul Cumhuriyet Savcısına teşekkür ederiz
Mahpuslara mahsus sağı boşka fenk, solu başka renk elbiseyle! köprüde birine Tasladığımı 11 jnart tarihli nüshamızda yazmıştım. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı bu mevzu üzerinde hassasiyetle durmuş, bizden gereken malûmatı almıştır. Bütün karakollara emir verilip bu gibi usulsüz bir kılıkta gezen olursa tutulması kin tertibat alınmıştır, Neşriya-Jrn' ,a karşı gösterilen alâkadan floluyı istanbuJun sayın Cumhuriyet Savcısına teşekkür ederiz.
7. X.
içkili yerler tahdid edilecek
Komisyonlar yapılacak tahditleri inceliyor
Ağır alkollü İçkiler yerine daha hafit olanların kullanılmasını sağlamak İçin bazı İdari tedbirler alınmaktadır.
İçişleri Bakanlığı tarafından İçkili yerlerin tahdidi hakkında vilftyeta gönderilen yeni talimatname üzerinde esaslı şeklide çalışılmaktadır. İstanbul vilâyetin» bağlı İlçelerde bu maksatla birer tahdit komisyonu kurulmuştur. Komisyonlar, kendi bölgelerinde ağır alkollü içki satan yerlerin yeni talimatnameye uygun olup olmadığını tetkik etmekte ve yeni vaziyetin nasü olacağını tesbltle meşgul Gİm aktadırlar.
Daha önce İçişleri Bakanlığının İçkili yerlerin tahdidi etrafında verdiği ta llmatia son gönderdiği talimatname arasında farklar vardır. Evvelki tamimde İş ve hıfzısıhha kanunlarının bu merandaki hükümleri nazara Alınmamış ve ağır alkollü içki satan yarlerin okul, cimi, fabrika ve imalâthane gibi yerlere olan meşaleleri umumiyetle İdare âmirlerinin takdirine bırakılmıştı. Son gelen talimatta İçkili yerler bu kabil yerlerden en az yüz metre uzakta bulunacaktır.
Diğer taraftan vilâyet, hangi Irkilerin ağır alkoFÜ İçkiler olduğunu Tekel müdürlüiüüden sormuştur.
Ayrıca, vilâyet, hıfzısıhha meclisinden de hangi yerlerin sanat müesseseler! ve i» yerleri olduğunu sormuştur.
Hıfzıssıhha meclisi, hıfzısathha kanununda zikredilen birinci, ikinci ve üçüncü sanıl gayr! sıhhi müessese-İerlo İşçi sayısı on ve daha yukarı olan İmalâthanelerin içkili yerlerden uzat olması lüzumunu vilâyete bildirmiştir.
İlçelerde teşekkül eden komisyonlar çalışmalarını tamamladıktan sonra mevcut ve yeni durumlarını gösteren birer kroki hazirhyarak vilâyete göndereceklerdir. Vllâyetda sütün şehrin vaziyetini tanzim ederek Bakanlığa bildirecektir. Bakanlık, şehir krokisini tasdik edince mevcut İçkili yerlerde hayli değişiklikler yapılacaktır.
Münir Nureddin konseri
Haber aldığımıza göre değerli ses sanatkârı Münir Nureddln tarafından 22 mart pazartesi akşamı Saray sinemasında verilecek Konserin programı fevkalâde bir itina He tartlbs-dilmiştlr.
O akşâm 8araV sinemasında toplanacak olan güzel Türk musikisi meftunu güzide halk Sadullah ağa. üçüncü Selim, Kassamziide, Bacı Arif bey gibi en meşhur musiki üstatlarının en müiılm ve seçme eserlerinden mürekkep zengin bir programla karşılaşacaklardır.
Millî Ef-itim Bakanı geliyor
Öğretmen okullarının 100 üncli yıldönümü meraslmlna başkanlık yapmak üzere Milli Eğilim Bakanı Reşat Şemseddln Blrer'ln şehrimizi’ geleceği haber alınmıştır.
Havagazı lâmbaları sönen sokaklar
Kumkapı çevresi içinde bulunan hava^zu sokak lâmbaları İdarece görülen lüzum özerine tamamlle söndürülmüştür. Keyfiyet derhal ilgili yüksek makamlara bildiril m iştir. Bu karanlık sokaklara elektrik lâmbaları konulması için teşebbüsata geçilmiştir.
VEFAT
Hacı Hakkı Paşa oğlu, Bursa Milletvekili merhum Asaf Doras'la Ita-ş*t Doras’ın kardeşleri, emekli hâkimlerden Hamdi Doras'ın kayırı biraderi Yüzbaşı Cart t Atsu'ın kayın pederi Belediye Bular İdaresi Muz-
oıelât şet!
NAMIK DORAfl
epey zamandan beri geçirmekte olduğu kaib rah ataılzığından kurtula-mıyarak rahmeti rahmana kavuş-m uştur.
Cenazesi 13, 3 548 cumartesi günü Bakı rkö yün de Milliyetçi sokağındaki 19 numaralı evinden kaldırılarak namazı Bakırköy Camii şerifinde kı-lındıktan sonra Bakırköy mezarlığındaki &Ue kabristanına defnedilecektir
f Gününmevzu la
Petrol diplomasisi
Petrol bulunmuş, hattâ kati olarak bulundu, İstihsal, randıman imkânları hakkında bütün milleti sevindiren, memleketin iktisadi istikbali bakımından çok ümit verici tahminler bile yapılmaktadır. Bunların fazlası ile tahakkukuna kim isteme»? Bu sayede dış ticaret muvazenemizde lehimize ehemmiyetli bir yükseliş olur, İthalâtımızın artmasını, hayat seviyemizin yükselmesini temin edici ehemmiyeti! bir döviz kaynağı elde etmiş oluruz.
Ziraatlmlzl makineleştirmek, bu ancak benzin veya mazutla olacağına göre, kolaylaşır: taşıt vasıtalarının maliyetlerinde indirmeler yapılır, memleketin zenginleşmesi, milletin yaşayış seviyesinin yükselmesi yolunda dev adımları atılır.
En mühimini, petrol (benzin vb bütün müştakatı ile) bugün harbin, milli müdafaanın da baş unsuru olmuştur. gerek deniz, gerek hava ve hattâ kara harbinde benzin para gibi, harbin baş. can daman mahiyetini almıştır.
şümullü mânasında petrol hem İktisadi, hem askeri bakımdan çok büyük ehemmiyet kazandığı içindir k| bazı büyük devletler, başta Birleşik Amerika, İngiltere ve Rusya, «petrol siyaseti» namı altında, gizli ve açık çetin mücadelelere atılmışlardır. Belki son 20-30 senenin siyasi kavgalarının baş âmillerinden biri «petrol» dâvasıdır. Hattâ meselâ «transı» karşı gerek Anglosaksonlar, geTek Ruslar tarafından gösterilen alâka ancak bu memleketin zengin petrol kuyularının mahsulüdür. Yoksa İranlI komşularımızın ne parlak mazileri, ne ince sanat ve medeniyetleri bu İki taraflı sıcak alâkanın doğmasına se-bebolmtış değildir.
Hattâ devletlerin siyasi mücadeleleri yanında, birer küçük devlet kuvvetinde olan bszı büyük şirketlerin de aralarında yeni petrol membalarl yüzünden şiddetli mfteadîleler, anlaşmalar, paylaşmalar, yirminci asrın başlangıcindanherl. dünya hareketlerinin en ehemmiyetlileri .ir yılır, Sikin ve fakir insanlar ve milletler İle kimse majğül olma», fakat zenginler, hele «petrol» e .sahlbotan memleketler, büyük devletler veya
şirketler arasında bir mftcadele mer-rau v»ya sahası olahULıler, Hattâ, bir &z nnsBİ şrlbl dlnledlâlntir. bazı İddialara göre biiyük petrol şirketleri tıpkı devletler gibi, birbirine kar?ı, top tüfek hariç, bazı harb silâhlan bile kullanırlar, mükemmel hafiye, sabotaj teşkilâttan vardır, hattâ kuyuların bulunması, açılması, İşletilmesi; bozulması, kapanması bile bu şirketlerin gizli siyasetlerine tabidir.
Bu İddialarda mübalâğa olduğu muhakkak bulunmakla beraber bazı petrol şirketlerinin dünya ölçüsünde bir kudrete, nüfuza sahlboldukları da tahmin edilebilir. Hattâ bunların, İstiklâl şuuru zayıf mîlletlerin devlet adamlarını elde etmek İçin bazı İkna vasıtaları kullanmaları, mazide kullanmış olmaları da ımimkündür.
Fakat milli şuuru yüksek bir mu- ı bitte tabii bizde, vicdanlınızın reddedeceği hareketlere cüret re teşebbüs edilmesi, farzı muhal olarak bu İstense bile, mümkün değildir. Ancak «entrika» kelimesi ile İfade ve hulâsa edebileceğimiz bazı hareketler! beklemek ihtiyat icabıdır, hattâ bunların bir kiîmını da. muayyen hudutları aşmadıkça, meşru ve tabii saymak ca'z olabilir.
Petrol İşi yalnız bir teknik bilgi İşi değildir. Vâkıa petrolü bulmak, randımanım, rantabllltesinl hesaplamak, kuyulan açmak, lüzumlu tesisleri kurmak ancak teknik bilgi ve tecrffl-
Cerat .Nizami
Cumhurbaşkanı Truman'ın kıza Margaret, yaptığı
Amerika , ___w____,
turneden Vaşington’a dönmüştür. Mis Truman opera parçası söylemek üzere şahneye çıktığı zaman hiç bir korku hissetmediğini, kendisinin yerine babasının heyecan geçirdiğini anlatmıştır. Yukarıda Mis Truman (sağda) gazeteci olan Maliye Bakanının kızı Drucle Snyder*® beyanatta bulufturken görünüyor.
Çanakkalede
18 mart günü
O gün zengin bir programla kutlanacak
bo il» olur. Bu bakımdan kendi kabiliyet Ve imkanlarımızın hudutlarını İdrak yerinde olur. Kendimize fazla güvenecek olur İsek, netice muhakkak menfi olur. Hiç olmazsa bu mevzuda yabancı bilgi ve ihtisasa yüzd» yüz muhtacız. Kendi mütehassıslarımız. bLrkaç seneler, meselâ Amerikalıların teknik adamları ile iş birliği yapmak, onlardan birçok şeyler öğrenmek zorundadırlar. Fakat bu yabancı bilginler de anlamalıdırlar ki, bize münhasıran rehberlik, hattâ hocalık etmek ile kalmalıdırlar, âmir ve hâkim mevkiine yükselmeğe çalı?-mamalıdırlar. Biz, milli İzzeti nefis mevzuunda fazla hassas insani arız, hürriyet ve İstiklâlimizi muhafaza etmek için, zengin ve uşak olmaktan İse, şerefimizle ve fakir olarak yaşamam tercih ecferlz.
Fakat «petrol İşi» yalnız bir teknik İşi değil, bilhassa bir para, sermaye İşidir, gerek istihsal, gerek nakil tesisatı İçin yüz milyonlarla liraya ihtiyaç olacaktır. Bu sermayeyi bulmak için belki de petrol servetimizi yabancı kapitalistler, bu mevzuda dünya ölçüsünde rol sahibi şirketler İle r-aylaşmak teklifleri İle karşılaşacağız. hattâ bu şirketlerin resmi diplomasi tarafından da desteklenmeleri mümkündür. Hattâ bazı diplomasi organlarının menfi İstikamette harekete geçecekleri, başkalarının teşebbüslerin! akamete uğratmağa çalışabilecekleri de hatıra gelebilir.
O halde şimdilik bir yeni nişanlı gibi bizi heyecanlandıran petrol İşi, yakında ehemmiyetli bir diplomasi mevzuu olabilecek, birçok emeller bizim müstakbel petrol mıntaknlarımız yüzünden çarpışacaktır. Bütün bu mücadele zarfında biz, çekildiği tarafa giden âciz ve iradesiz bir millet olmadığımızı her tarafa hatırlatmak Ye İspat etmek mecburiyetinde kalacağız.
Teknik, sermaye gelmesini İstemeliyiz. fekat işin yalnız baş ortağı değil, aynı zamanda hâkim! biz kalmalıyız. Yabancı sermaye İle yapılacak, yapılması muhtemel olan İş birliğinde, kurulacak organlarda hangi taraf hâkim, söz sahibi olacaktır?
Yeni sermayeye muhtaç olan btl-
Çanakkale (Akşam) — Dünya harb tarihinde en şerefli yeri İşgal eden 18 mart, Çanakkal» zaferinin yıldönümüdür. Bu büyük günün zengin bir programla kutlanması İçin tedbirler alınmaktadır. İstanbul dan gelecek üniversite talebe mümessillerinden 40 kişilik bir grup, Türk askerinin hârikalar yarattığı savaş alanlarını gezecek ve Mehmetçik âbidesini Çanak-kalelllerle baraber ziyaret edecektir.
Çanakkalenln İLseye olan İhtiyacı günün en önemli konusu olarak her keel İlgilendirmektedir. Muhitimizde halen 3 orta okulu olan ve inkişafa çok müsait olan çanakkalede, orta okula pek az İlâveler yapılarak bir lise kurulması çocuklarını başka yerlerde okutmak torunda kalan babalan büyük bir yükten ve maddi bakımdan tahsil ettir emi yenleri de mânevi cihetten zaruret ve ıstırapta* kurtaracaktır.
Sekiz otelde bit bulundu
Sağlık ve Sosyal Yardım müdürlü-Sil otelleri kontrol ettirmektedir. Dün Emrazı sâriye ekipleri tarafından Sirkecideki otellerde yapılın kontrollü sonunda 8 otelde bit bulunmuştur. Bu otellere para cezası verildiği gribi bütün eşyaları da fenni tathlrat İçin tephirhanelere gönderilmiştir.
Diğer taraftan müdürlük şehrin muhtelif semtlerinde bulunan sinemalarla sütçülerin kontrolüne başlamıştır. Son günlerde sütçülerden yapılan şikayetler artmıştır.
Behçet Kemal Çağlar’m Kadıköy Halkevindeki konferansı
tik konferansının gördüğü büyük alâka üzerine Erzincan milletvekili şaLr Behçet Kemal Çağlar 15 mart pazartesi günü saat 18.30 da Kadıköy Halkevinde (Bağdat - Atina) mevzulu İkinci konferansını verecektir.
Dolmuş yapan taksiler Boğazkesenden Galata-«araya çıkabilecek Emlnönünden dolmuş yapan tak-snorm bir kısmı ma;nm olduğu üzere ' Dolmabahçe yollyle Taksime ve diğer kısmı’lse Boğazkesenden Galatasara-ya çıkmakta İdiler. îkinci yolu tâki- 1 beden taksilerin Galatasarayda ve , avdet yolunda tıkanıklığı m.ıciboldtr- , ğu görülerek birkaç gündenberl bu ■ yol yasak edilmiş ve bu yüzden hal- , kın haklı şikâyetleri duyulmağa baş- , lamıştır.
Bu şikâyetlerin haklı olduğunu dikkate alan (J ncı Şube müdürü B. 1 Kemal her zaman olduğu gibi bu hu- ı susta da halka kolaylık göstermek 1 endişesiyle hareket ederek bu mah- ' zııru önllyecek tedbirleri almış ve es- 1 kist gibi bir kısım taksilerin Boğazke- ! sen yollyle Galatasaray* çıkmalarına 1 müsaade edilmiştir.
grııplara bazı İmtiyazlar bahşederler ve bilhassa sermayenin asgari % elli birinin yeni hissedarlara alt olmasını kabul ederler. Mutat formül bu-dur. fakat -«petrol» işi herhangi bir ticaret mevzuuna benzemez, hattâ milli müdafaa bakımından bile hususi bir ehemmiyet arzeder. Bu İşi, sırt tüccar zihniyetiyle değil, fakat aynı zamanda ve bilhassa bir devlet İşi olarak ele almak ve en ince ve kudreti! diplomatlarımıza tevdi etmek lâzımdır.
Petrol diplomasisi bizim de içine girmeğe, esrarına nüfuz etmeğe kendine mahsus stratejiyi kullanmağa mecbur olduğumuz yeni ve güçlüklerle, tehlikelerle bazen suikastler ile dolu bir sahadır. Mücadeleye amatörce, tulûatçılık zihniyeti İle atılırsak. yarınki nesiller bizi affetmez.
Hem petrol İşi olmalı. İnklşar etmelidir, hem de bu İşte; başka memleketi erde olduğu gibi, bir nevi sömürge durumuna düşmekten yüzde yüz çekinmeliyiz. Vftkıa sermaye, hele yabancı sermaye haristir, fakat bu hırsı meşru, mâkul hudutlar İçinde tutmak da bizim elimizdedir.
Ancak Işt ehline vermek, amatörlere. sahte müzakere mütehassıslarına aldanmamak, böyle mühim bir konuyu onlara tevdi ve emanet etmemek şarttır.
★ Toprak Ofisi eski Umum Müdürü. ve eski Afyon Milletvekili B. Hamza Osman'ın bir haftadan beri Amerikan hastanesinde tedavi edildiği ve hastalığının İyileşmeğe başladığı haber alınmıştır.
| Halkevleri - Kurumlar |
* Öğretmen Okullarını bitirenler Cemiyetinden: Okullarımızın yüzüncü yıldönümü münasebetiyle 18 Mart perşembe günü akşamı Taksim Belediye gazinosunda yapılacak yemekli toplantının davetiyeleri Yüksek öğretmen okullarından Işık Lisesinden ve pazar günü ta - 18 ırasında cemiyet merkezinden temin edilebilir.
* Pertevnlyal Lisesinden yetişenler Derneğinden: Derneğimizin 7 mart 1948 günü yapılacak olan yıllık kongresi. ekseriyet olmadığından 14 mart 1048 pazar günü saat 0.30 da Beyazıt-ta Marmara Lokalinde yapılacaktır. Sayın Üyelerimizin ve bütün Pertev-nlyalllierln teşrifleri rica olunur.
* İstanbul Yüksek Tahsil Gençlik Demeği Pangaltıda tertlbettlğl «Gençlik çayı» İS mart 1548 cumartesi günü saat 15 - 19.15 de yapıla-aaktır.
* CJLP Defterdar semt otağı kongre başkanlığından: 0. 3. 1948 cumartesi günü vaktin gecikmesi sebebiyle talik olunan ocağımız kongresi 14. 3. 1048 pazar günü saat 20 de Eyüp ilçe merkezinde yapılacaktır. Üyelerimizin teşrifleri rica olunur.
İSTANBUL HAYATI
Bir kursa ihtiyacıma var amma!,..
«Büyük başın, büyük derdi o-lur» derler. Şu zavallı istanbulin» bitmek tükenmek bilmlyen. dertleri de büyüklüğünün cezası mıdır? Birer birer saymağa lüzum ve İmkân yok. En müzminleri ma lûm, et ve ekmek derdL
Gene gemi azıya aldılar. Kasaplarla belediye tahtaravalli oynuyor ve dalma kasapların tarafı ağır basıyor. Ete narh konuyor, fakat bizim eli bıçaklılar far man dinlemiyorlar. Karşılarında balmumu gibi yumuşacık bir belediye bulur da dururlarını ya? Onlar keyiflerinin İstediği gibi fl-atl yükselttikçe belediye de narhı yükseltiyor. Gel gelelim, belediyenin narhı, kasabın keyfin® bir türlü ulaşamıyor.
Narh yeniden yükseltildi, nakliye ücretleri de onların İstedik-. Heri şekilde halledildi, koyun kuy-*£r Hıklarının satış flati serbes bıra-J-J kıldı. İş biraz düzelir gibi olur-^-ken bu sefer de mezbahadaki top-*'1 tancı kasaplar kazan kaldırdılar. Kovun etinin toptan satış flatinl, Belediyenin koyduğu perakende Ç narh flatlne yükseltmişler. Pera-.— kendecl kasanlardan bir tasmı bu P flatten et almıyor. Çünkü alırsa (D narhtan fazla flatle satması lâ- > zım. Q)
Toptancı kasaplar İşin bu tara- (D fim da evvelden düşünüp tedbiri almışlar. Müstemlekecilik — ye-nl tâbirle sömürgeclklik — yapı-_Q yorlarmış. Perakendeci kasaplar -^ dan btr kısmını, veresiye et veya q borç para vermek şirretli® kendi-lerine bağlayıp eti onlara veri-yor. narhtan yüksek fiatle sattı- t-rıvorlarmış. Toptancılarla bu şe-O kilde anlaşan kasaplara «Sömürgeci kasap» denlvormus. Mükemmel isim. El ele verip bizi sömürüyorlar. Kimisi sömürür, kimisi kemirir, dayansın zavallı halk.
Ekmek İşi de hâlâ devasız bir dert halinde sürüp gidiyor. Fırıncılarla da başa çıkılamıyor. Onlar da el birliği ettiler, fırınların bir kısmını kapadılar, geriye kalanlar da İstedikleri gibi hareket ediyorlar. Eli küreklilere de emir, ferman kâr etmiyor. Kapalı fırınların açılması için yapılan İhtarlara aldırış eden olmadı. Keyifleri yerine gelsin diyebekleni-yor.
Gazetelerin verdiği malûmata göre, belediye böylelikle fırıncıları yola getlremlyeceğlni anlayınca başka çareler düşünmek zorun da kalmış, tik hatıra gelen tedbir hepimizce malûm. Belediye ser-mayeslle asri fırınlar açıp şehrin ekmeğini oralarda pişirmek. Bu fırınlarda ekmeklere İnsan eli değmlyecek. pişirildikten sonra da makineler vasıtasile kâğıtlara sarılarak tertemiz btr halde satılacak. Bu güzel masalı senelerden beri dinleriz, bir türlü sonu gelmez. Şehrin İhtiyacını kar-şıhyaeak kadar ekmek fabrikası açmak İçin çok paraya İhtiyaç var. belediyede paranın azı bil® yok.
Verilen bir habere nazaran belediye başka bir tedbirin de düşüncesine dalmış... Fırıncılar için bir kurs açılması tasarlanı-yormuş. Fırın İşçileri bu kursa yazılacak, orada kendilerine, temiz ekmek pişirmenin usulleri öğretilecekmiş.
Temiz ekmek yapmanın İlk şar tı, fırın İşçilerinin vücutlarını temiz tutmalarıdır, bu da kursta, mektepte öğrenilecek bir İş değildir.
Belediye son zamanlarda bir kura merakına kapıldı. Garson kursu, hizmetçi kursu, muhasebe memurları kursu, derken bir d® fınn işçileri kursu çıktı.
Açılsın. Cenabı Mevlâ, okutanlara muvaffakiyet, okuyanlara zihin açıklığı Ihsan eylesin, âmin. VelâMn, bunların hepsinden evvel bir «Belediyecilik kursu» açılsa daha İyi olur sanıyorum!
Cemal Refik



Bir domuz sürüsü bir köyü bastı
Kemalpaşa — İlçeye bağlı Ha-lilbeyll köyüne yüz kadar yabani domuz baskında bulundular. İşin enteresan tarafı domuzların gündüz olmasına rağmen korku hissetmeden evlere hücum etmesidir. Bu arada bir çok evlerin kapılan kırılmış, hattâ hayvanlarına saman götüren bir adamın arkasından samanı alıp yemişlerdir.
Snbılr ■>
M4-4KF.MF. KORİDORLARINDA;
Şamarı yiyince aklı kafasının içine girdi I
Bay Bedros kalın enseU, daracık alınlı, gür kaşlı, ablak yüzlü, küt burunlu, İri yan bir adam Giyimi kuşamı da yerinde. Elbette öyle olacak. Ticaretle iştigal ediyormuş.
Dâvacı Dlmltro zayıf, uzun boylu, iri gözlü, çarpık burunlu, yılışık bir şey. Lokanta garsonu İmiş. Bay Bedrosla kavga etmişler, dayak yemiş, dâvacı olmuş. Koridorda sırıtarak anlatıyor;
— Naasin efendini patlattı rıyor suratımda, bir tokat, zannediyorum benim kafasl kopmuş yerinden.
— Kim vurdu tokadı?
Eilie İşaret etti:
— Nah, pörmiyorsunuı karslda duruyor koskocaman bir adam?
— Haaa, şu kalın er.seli adamdan mı yedin marizi? Vay anam vay| Ondan tokat yeyince İnsanın suratınm teşkilâtı defler be ahbap? Nasıl dayandın onun tokadına?
— Yok efendim bir tokat. De tam an kaldırmîş elini, vuruyor uç tane tokat, «İrak, şîraJc, şlrak,
— Sebep nedir? Niçin vurdu tokatları?
— Yoktur efendim İç bir sebep.
— Sebepsiz adam döftülllr mü, ahbap? Her halde sen bir şey yaptın da öfkelendirdin herifi.
— Yapmayorum efendim, ben Mr sey. Ne zaman geliyor bizim kajlnoda, oturuyor masada, Isti-vor yemek, em da ena duble duziko. telvor rald. ondan sonra bezenmiyor yemekler, vuruyor bana. ■
Meselenin mahiyetini DLmJ'.rodan öğrenmeğe İmkân olmadığını anlayınca bav Eedrosun yanına sokulduk. Hâlâ öfkesini yenememiş. Kızıl damarlı yanakların: oğuşturuyor. başını sallayıp homurdanıyor. Kaşlarını çatıp dik dik yüzümüze baktı.
— O köpoğltmun oğlu llem konuşmuş iseniz ağnoorum M benden şekvacı olmuştur.
— Kendisini dövmüşsünüz. Müstehzlyane gülümsedi.
— Her ne kİ demiş ise cümlesi yalandır. Hakim bey efendinin huzuru nülerinde her bir şeyleri tıpatıp ağnattıracağım.
— Dövmediniz mî o adamı?
- Sıfnimm ortnhşf yerîns şamarlan vurmuş isem o zaman yüreğimin içerisi ferahlanmıştır.
— Sebep nedir? Kendi yüreğinizi ferahlatmak İçin mî vurdunuz?
— Benim hatru hayalîmde heç bîr zarrsn kötü şeyler bulunmaz. Her ne kİ yapar İsem evillk yaparım.
— Garsonu da iyilik Idn düntız demek.
— Helbette ki eyillk îçln . __ muşum. Şayirin biri böyle bir kelam etrrds İse. bilirsiniz, ne demiştir?
— Ne demiş acaba?
Bay E«dros nıaSrur bîr eda ile gerdan kırarak ensesini katmer-İendlrdi:
— E^ndenlz böyük şaylrlerin hpr bîr kelamlarını tak su kafamın İçerisinde saklarım. Şayir efendi deor kİ; «Evi kelamlar İlen yola celmlyenler! tekdlrat etmelidir. takdJrat llem uslanıp puslan mıvanlan kötek ilen akıllandırmaktır.» Agnadıın?
- Orasını anladık amma su sî-
zin kavganın, sebebini anlı yamadık.
Garsonu niçin dövdün?
— Köpoğlunun. oğlunun aklını kafasının içerisine getirmek İçin vurmuşum şamarlan.
— Garsonun aklı kafasının dışında nu duruyordu?
— Herifin kafası yok W İçerisinde aklı olsun. Sıfatına üç kötek şaman çatlatmış İsem, o saman aklını fikrini kafasına toplamış da ltlrafatta bulunmuştur.
— Demek dayağı yiyince suçunu İtiraf etti. Acaba suçu ne İdi?
— Suç deor iseniz ufacık bir kabahat işlemiş sanmaasınız. Herifin oğlu benim karşımda koskocaman bir ceraylm İşlemiştir. Kamımı doyurmak için lokantaa girmiş İsem, yemeğin alt tarafından bir aperatif alayını dedim, lrakıdan sonra da hindi kızartması sipariş ettim. Yemeğin içerisine çatalı batırmış İsem göroo-rum kİ harlf bana hindi yerine kuzu eti getirmiş. Nezaket İlen kendisini davet ettim; «Zol dedim. Bendeniz hindi kızartması İstemiş isem zatınız kuzu eti getirmişsiniz.» Herif karşımda gtt-lerekten; «Benim getirdiğim hindidir. Ağnoorum kİ sen hindi İlen kuzuyu tanımoorsun.» deyine es kızdım; (Zoo, köpoğlunun oğlu I 5u etin İçerisinden çıkan kemiğe bir kerek nazar etsene! Hindinin kamında böyle koskocaman kemik oluuur?»
— Demek hindinin içinden kuru kemiği çıktı?
— Aperatif olaraktan bir kadeh ırala içmiş isem, şahroş olmuşum sanoor da kuzu etini ben denize hindi deyi yutturmak İs-toor. «Ulan! Ben şahroş değilim, gözlerini açasın I» deyi ikazatta bulunmuş isem, bu sefer de; «Ağzını toplasın. Sen. bana, ulan, diyemezsin, edepsiz herif» deyi bendenize hakaretlerde bulunmuş ise, ayağa kalkmamman beraber sıfatına şamarlan vurmuşum. Dayağı yeyinces akimı fikrini kafasına toplamış; «Ben yağ-juşlık ilen hindiyi başka bir müşteriye vermişim de kuzuyu sana getirmişim» dlyerekten ltlrafatta bulunmuş. Amma vellkln, kendisine şamar vurdum deyi bendeni oıîcu yekraer olmuş. Hn-kim beyefendinin huzuru alilerinde...
Mübaşir seslendi, bay Bedros sesini kesip dudaklarını oluşturarak gitti.
Ce. Re.
İçin
döv-
vur-
Profesör Doktor Hulusi Behçet Ailesinin Teşekkürü
Aramızdan abodlyen ayrılışı yalnız üniverıltejnla ve yurdumu» için doğu, bütün Tıp âlemi kin büyük bir siya olan ağabeyimi» ve kalnbirade-rlm Ordinaryüs Profesör Doktor Hulûs! Behçet'i ebedî IstlnhAtg&hınn uğurlarken bizzat gelen veya telgraf, telefon vs mektupla acımın paylaşan başta sayın Valim Is Doktor Lfltfl Kndar'a. Üniversite Rektör vs Pro-faaörlarlls taîsbelerlns vs bütün dostlarımıza eyn eyn teşekkür* acımı» mâni olduğundan, şOkranlanmı-nn değerli gasetenlı vamtaslle iblâğını rica «deriz.
Kardeşleri: Vehbi Behçet, Nuri Behçet v» Sadîye Çözmen
ı Doktor Asım Bözmcn t Güler Tunca Behçet : Müsllh Tunca Behçet
inişleri
Damadı
MELEK
KISKANÇ KADIN
0
Bugün ATLAS Sinemasında
Hct biri başlı başına birer sanat âbidesi olan
LANA TURNER — GİNGER ROGERS VAN JOHNSON — WALTER PÎDGEON
gibi 4 büyük yıldız tarafından yaratılan
SEVMEK HAKKI
Nefis ve mükemmel fllm takdim edilmek tedlr.
Heyecanlı, meraklı bir mevzu, şahane aşklar... Muazzam ve zengin sahneler Bugün Eeanslnr: 12 — 2 — 4.15 — 6.45 ve 9.15 de
PAZAR: 11 — 2 - 4.15 — 6 45 ve 9.15 de
Pazartesi ve perşembe günler) saat 11 de tenzilâtlı matine
15 Mart. pazartesi akşamı saat 9.15 de Yeni Program:
Garp cephesinden yeni bir haber yok... «Zafer Abidesi» gibi büyük eserler yaratan ERİCII MARİA BEMARQUE’ln en son, nefis ve içil romanından alınan
BEYAZ KAMELYA
DAVİD NÎVEN

ES
(THE OTRER LOVEI BARBARA Bu büyük sanat âbidesini yaratanlar: STANAVYCK
SÜMER Sinemasında
AVA GARDNER ve FRED MAC - MURRAY
S £ S Tiyatrosu
Maline: Cumartesi, Pazar. Çarşamba aut 15 te.Telefon: 49369
SON HAFTA
GENE TÎERNEY
— CORNEL WİLDE
Bugün 12.45 de İlâve seans.

İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu . . Saat 20 de
/Ml Dram Kısmı
/ t \ BAYKUŞ
v Z Komedi Kısmı
KAŞ YAPAYIM DERKEN
SİNGAPUR İNCİSİ
Filminde, harb cehenneminde geçen bir aşk dramının feci dakikalarını canlandınyorlor. Çalman 250.000 dolar kıymeitnde ' İnciler Aşkını ve mazisini kaybeden güzel bir katkn......
8ALI GÜNÜ 8ON MATİNESİNE KADAR GÖREBİLİRSİNİZ.
■ Kadıköy SÜREYYA Sinemasında
Bugün Amerikanın en çok sevdiği büyük yıldırlar filmi
1 — CEHENNEM GEMİSİ (Türkçe) LAN LA D D ' in zaferi KATİL ARANIYOR
Chezter MORRİS — Nansy KELLYKamana
Artakl Candan için
Çok değerli tutadım Artakl Can-dan'ın vasiyeti üzerine, öl Om dnün 40 inci gününe Taslayan bugün onat 14.30 da Şişil Ermeni mezarlığındaki kabrinde son bestelediği beyati peşrevi çahnacktır. Merhumu sevenlerle sanatkarın bu K>n eserini dinlemek Istly eni erin teşriflerini rlc* ederim.
Pazar günleri 15 ta matine MAKSİM'de
Muammer Karaca Opereti RANOtSÎ Revü operet: Saat 20.30 da
Telefon: 42633
Cumartesi, pazar matine 15 t«
İÇLİ KIZ
(SentJmental Joumcy)
MAUREEN O’HARA - JOHN PAYNE - Wfl.LfAM BENDIX
2- SİLÂH KANUNU
bugün Kadıköy OPERA sinemasında
Dd büyük fllm birden
1 — SÎZE BÎR ÇOK YAŞ DÖKTÜRECEK HÎSSÎ BÎR DRAM
1
J
Türkiyenin her tarafında sabırsızlıkla beklenen
Bütün Dünya
Zehra Bilir
Fransız sinemacılığının şaheseri
i
KAHİRE BAĞDA!
Pek yakında Istanbulun iki Büyük Sinemasında
Eugün S4/MF Sinemasında
DANIELLE DARRÎEUX — GEORGE8 MARCHAL ve JEAN MURAT || tarafından çok güzel bir tarzda yaratılan:
PİERRE BENOİT'nln meşhur Tornanı
B E T S A B E
mecmuasının 2, sayısı fevkalâde kıymetli yazılarla çıktı:
İçindeki yazılardan banlan: Vatanımı çaldılar (Macar Başbakanı F. Negy), Rusya Yıkılacaktır (Kravçenko’nun yeni ifşaatı) Buz ve ateş diyarı İzlanda. (Reader's Digest) Gandl nasıl öldürüldü? (News Week) Kemancılar Üstadı Helfetz (Reader's Digest) Yirminci asrın mucizesi Streptomisin (Hygia) Rnslaı Hitlerln elinden nasıi kurtuldu? (AUg. Zcitung) Kendi Ölümünü filme çeken edam (Dle Lupe) Sekiz milyon İçinde bir casus ^kın ne olduğunu biliyor musunuz? v-S, v.s.
Bu olgun mpcmuayı okumavorsanız, siz de tekin adini? QKSaK!^™oM®3S NE E t OĞLU YAYINEVİ
KUMRULAR
Aşk ve macera romanı
Yazan: CEMAL REFİK Tefrika No. 49
_________________________________________________________________)
— Voli vahi Yazık değil mİ sana? Maşallıüı gonca gibi tazesin. Böyle tek başına ömür geçireceğine, evlenip dc safa sürsenel Bu devrin eyyamında koca bulmak kolay değil ımraa, •ana göre değil o. Ben bugün Istesen ₺*» tacı olursun.
Fahriye bunları dlnUyecek holde değildi. Fakat İhtiyar kadının saflya-ne konuşması, samimî alâkası ruhunu okşamağa başlamıştı. Âdeta onunla karşı karşıya oturup konuşmak, dertleşmek ihtiyacını hissediyordu. OayrUhtljarl biraz geriye çekildi, kadın bunu bir davet telâkki ederek İçeriye girdi.
— Allah gönül hoşluğıyle oturmak naslb etsin. Ne güzel ev. Ve lâkin büyük bir eksiği var. Böyle btr eve bir beyefendi lâzım. O zaman bu ev »enlenir, dayanıp döşenir.
* — Evlenmeğe niyetim yuk, nlnel
— Öyle »*y olur mu, hanım kızım? Dünyanın bin bir türlü hail »ar. Her kadının Önünde mutlaka bir erkek bulunmalıdır, ömrünün sonun* kadar bliklre oturmanın günahı da »ardır. Hiç mİ evlenmeyeceksin?
Fahriye İçini çekti:
— öyle görünüyor, nlnel Bir defa evlendim de ayrıldım.
— Bundan ne çıkar, hanım kızım? Evlenmek de, boşanmak da alın yazısıdır. Kocadan ayrıldın diye ömrünün sonuna kadar yalnıs oturmak İcab etmez ya. Senin gibi bir tazeyi kim olsa alır, şöyle gözüne, gönlüne uygun bir erkekle evlenirsen rahat edersin. Ben benim sözlerimi dinle, şu tftnl dünyada üç günlük ömrünü zehir etmel Hadi, şimdilik Allh* ısmarladık, banım kızım. Ben. İstanbul tarafında o-tvruyorum. Ar asır a bu taraflara da geçiyorum. Fakirlik, no yaparsın? İn-
şallah bu tarafa geçtikçe sana da uğrarım, Beni gönlüm pek sevdi. Hadi hoşça kal. Allah hayırlı kısmet naslb eylesin.
Kadını uğurlarken Fahrîye kendinde bir hafiflik hissediyordu, şu fakir kadıncağızın kendisine karşı gösterdiği yakınlık, alâka, gönlüne müşfik bir teselli tesiri yapmıştı. Demek kİ fakirler arasında samimiyet, ş erk a t duygularını kaybetmlycn İnsanlar daha çok.
Ertesi gün öğleden evvel arukat geldi:
— Müjde, hanımefendi! Dün akşam Nihat beye de telgraf._
— Telgraf mı? Haber mi var?
— Çok mühim haber. Dlln muhakeme bitti, boşanmanıza karar verildi. Nihat beye de telgraf çektim, mahkemenin kararını bildirdim.
— Cevap aldınız mı?
— Hayır. Çoktanberl haber alamıyorum kendisinden tzmlrdo yok galiba. Her ne İst. Başka yere gittiyse bile telgrafı kendisine gönderirler tabi!. Biz ?ü mahkeme İşini bitirdik ya, ondan ötesinin ehemmiyeti yok. Şu Nihat bey akıllı adam, vezselâtn. Dâ-
vayı bana vermekte İsabet etti. Başka bir avukatın elinde olsaydı bu dâva senelerce sürebilirdi. Böyle iki üç ay İçinde mahkemeden karar almak her avukatın becerebileceği İş değildir. Fakat ben bir defa el attım mı, o İşin altından girer, üstünden çıkarım. .
Avukat, misaller getirerek, kendini uzun uzadıya methettikten sonra kalkıp gitti.
Muhakemenin bitmesini beklediği halde, bu haber Fahriyenin içini ıız-latmıştı. «Artık her »ey bitti. Mazi ile hiçbir alâkam kalmadı. İstikbalden ne bekliyorum? Hiç., ömrümün sonuna kadar didineceğim, İlerisi meçhul hayatın kim bilir daha ne cilveleriyle karşılaşacağım?»
Birden, meyus çehresinde hafif bir tebessüm belirdi, yüksek sesle: «Hayır, hayır, dedi. Henüı her şey bitmedi. şimdi yeni bir ümit ışığı göründü. Nihat mahkemenin kararını alınca belki kalkıp gelir.»
Nlhadın gelmesi ümidiyle bir hafta daha beyhude bekledi. Parası da kalmamıştı. Bir gün öğleden sonra küpelerini satmak üzere istanbula İndi.
{Arkası var) |
ri
9500 liraya satılan Bedford kamyonları 5 tonluktur
Ofisllmu 1/19/194? tarihinden ltlbaern 5 tonluk kamyonlar Satma k tadır.
Bedford markalı olan bu kamyo»!”’111 tipleri OLBC ve kaNUyetle-5 ton yani 5080 gtlogramdır,
Fabrika tarafından garanti edilen bu tonaja »İt orijinal belgele-
ri ofisimizde ve şasi ve listlk ölçülerile bu tonajda oldukları bir bakışta anlaşılabilen bu kamyonları garajda görmek mümkündür.
Fabrika tonajları 5 ton Olan BEDFORD kamyonlarını 9500 lira tilerinden satmakta devam ediyomz.
Keyfiyeti RÖrûlen lüzum üzerine sayın mOşterUertmzlln bilgilerine sunuyoruz. (31M)
Telefon: No. 24238 TİCARET OFİSİ
Telgraf adı: Tarfû Valide han 5 İnci kat
Jeep otomobili alınacak
Gümrük Muhafaza Genel Komutanlığı İstanbul Levazım Amirliği Satmalma Komisyonundan^-
14 tane kasnaksts J®ep otomobili alınacaktır. Muhammen becbell 81369 Hra 60 kuruş, muvakkat teminatı 5043 lira 48 kuruştur. Kapalı aıırf eksiltmesi 22 mart 848 güiıû saat 15 tedlr. şartname her gün komisyonu-mında. görülebilir. İsteklilerin teklif mektuplarım en geç eksiltme günü saat 14 e kadar Galata Mumhane caddesi No. 54 deki komisyonumuz başkanlığına vermeleri veya göndermeleri. '22601

J
(
1876 senesinde Istanbulda geçen mühim hâdiseler
TARİHTEN
SAHİFELER
Talebe! ulûm ay anlan, haller, ölümler ve «ulk*»tierl» gtçen 13'0 yı-hain bahar ve ya» aylan İstanbul halkı için çok heyecanlı olmuştu.
AbdüJAzl*! tahttan İndirmeye katar Teren devlet adamları Istanbulda daha evvelden tedbirle almışlar, taçra askeri birliklerinden kuvvetler tetirmişler, Boğariçlnln ban mavkl-ler'.nd» da ban kıtalar bulundurmayı Ilıma] »un emişlerdi. HattA hal’den bir |«ce »w»l Bfl Tik deredeki Ru» sefa-rfthaneainln Önün» bir barb gemisi öemlrlemlf v» bu gemi toplaTinl M-faret üıerlna çevirmişti. (11
30 majuı »alı aabahınm arken **-Bilerinde Harbiye talebeleri ve askerlerle Dolmabahçe euayı kuşatalmiş, büyük cadde kesilmişti, Harbiye mektebi Nazın Mleyman paşa veliaht Murat «fendinin dairesin» giderek kendilini tahta daral etmiş ve Mtaa-ker Hüseyin Aral paya da büyük caride üstünda btr fayton içinde veliaht* intizar halinde bulunmakta.
Birkaç gündür tstanbııid* emsalin» ■adİr raaluımuy şiddetli btr yağmur yatıyor ve o aabah Abdfilâris hâdiseden tamımen habersiz v» uyku talînde bulunuyordu. Yalnız bazı saraylılar binanın etrafındaki askerleri görmüşler. bunu da (her halde Murat efendi bir hainlik etti, efendimle kendisini sürdürüyor) şeklinda tefsir etmişlerdi. Ban vesikalar bu «irade şehzade Abdülhamit efendinin uyanık clduğuna ve büyük, bir dikkati e hft dlsenln cereyan mı takl beyle dlfcLn.1, hattl bir ara vuiyttl sultan Adz* haber vermek İçin teşebbüse dahi teçtlğicJ yazıyorlar. [2]
Murat efendi kendisine evvelce bildirilmiş olan gilnOn değiştirilmesinden vb öo alınmasından ürkerek evveli çıkmak istememiş, Süleyman paya asabi vellahtl ikna etmek İçin epey ufraymıylL Nihayet Murat efendi dairesinden alınmış, Süleyman paşayı tanımıyan kapıdaki asker nöbetçilerin muhalefeti de önlenerek caddey» çıkılmıştı.
Caddede Hüseyin Anıl paşa telâşından arabadan İnmlyerek efendiyi yanına davet etmiş, fak&i araba bir müddet sora caddeyi kesen «ketlerin Cükteıdlklerl süngüleri» doldurulmuştu. Veliahdı bir telâş daha almış, bu mâni de önlenmiş, serasker; Murat efen dinli, korkular ve vehimler içinde olduğunu görerek kendisine tabancasın] teslim etmek istemiş, fakat daha evvel maksadım söylemeden «Uâhma davranıp buna Efendiye uzatması İkinci ve daha şiddetli bir körkuyu icabettir m İşti. Serasker paşa ra 11 ahde (işte tabancamı teslim ediyorum, eğer bir şeyden şüphelenirseniz evvelâ beni vurunuz) uemlşti.
Dolmabahçs cami rıhtımından kayığa ve bilâhare devriy» İstimbotlarından birine binilmiş, böyîece veliaht ban yeni korkular daha geçirip Sirkeci iskelesine syak basmıştı. Buradan kapalı bir araba ile Serasker kapısına gidilmiş ve biat merasimi orada yapılmıştı.
Cülûs toplarlyle uyansa AbdüJAzla kendirine tebliğ edilen hal’ keyfiyetini soğukkanlılıkla dinlemiş ve çocukları yle beraber kayıklara binip İkametine tahsis edilen Topk&pı sarayına geçmişti.
V Mnrat unvanlyte OsmanlI tahtına oturan AbdüJmecldln büyük oğlunun son defa veliaht dairesine kapa-tdmariyle bir buçuk ay mütemadiyen geceli gündüzlü İçtiği içkileri» yorulmuş olan Asabı o günün heyecanla-rtyle büsbütün yerinden oynamıştı.
v Murat, sultan Azizin haliyle çığ-hklzr ve beddualarla, kınlan ayna vs cam Şangırtılariyle dolan Beşiktaş sa-rayına böyle yorgun bır Asapla dönmüş ve merasim salonunda yapılan İkinci muayadede kendisinde ban gayri UbHKkltf görülmüştü.
Yeni padişah Uk cuma «elâmhğıru 2 haziranda Ayavofya camisin d s yap-tı. Kendisi gayet şık giyinmişti. Elerinde halkın görmeye pek alışık ol-mad.fı eldivenler var*. At üstünde yollardan geçişini yeni ve beyhude bir ümide kapılan İstanbullular heyecanla acMmlıyortudı.
Bazı rlylen tiler» göre hüküm dar bu selAmİLk resminde da bir takım gayri tabiiliklerde buhımnoş. mahfil yolundan İnerken bir tkl defa r-ri dönmüş, hattâ atma ters binecekmiş gibi bir hal d» almış, onun için Top-kapı sarayına dönülür dönülmez hükümdar ar abasına bindirilmiş ve mat-Ktl d» telâşla ar a bularını bulup Delir aba hçs «arayın» dönülmüş.
Halfa ertesi günü Abdttlâzlzle ye-"I padişah arasında rikkat» dokona-•ak bazı mektuplar teati edilmişti.
Yazan :
I HALÛK Y $KHSUVAROÖLU|
AbdûJâzls Topkapı sarayındaki kas-vetil daireden şikâyeti» başka bir yere naklini yeğeninden rica ve kendisini taht* çıkışından dolayı tebrik etti. V. Murat da naalk bir cevapla bütün sarayların emirlerinde olduğunu, hangisini arzu »derlerse geçebileceklerini bildirdi. Bunun üzerin» Abdttlâ-ziı Çırağın sarayı yanında yeni İnşa edilmiş olan v« ban vesikaların veliaht Murat »fendi için yap tinimi* Olduğunu yaadıklan Feriy» sarayına nakledildi. 131
Abdülâste» pek muğber olan serasker Hüseyin Ara! paşa, eski padişahı vaktiyle kendirin» h»diye »tUğl bir üç çlftey* bindirimi» ve mahlû’ hükümdarı taşıyan öç çiftesini kendi yalısı önünden geçirtmişti
4 haziran pazar günü V. Murat öğle yemeğini yerken v» bir rivayette kendirin» pilâv verilirken mabeyncl-lerden Seyit bey [4] amcsunnın İntihar etmiş olduğunu bildirdi. Genç padişah ney» uğradığını şaşırarak elinden kaşığını düşürdü v» derhal bayıldı, kendirine geldiği vakit d» İstiğfar edip yatağına yattı.
AbdölAzizln nl'p o gün alaturka saat yedide bir kayıkla [B] Topkapı tarsjrtnB götürüldü. Gasil, tekfini yapılıp namazı kılmdL Topkapı sarayında bütfla vükeli, devlet ricali, askeri ümera toplanmışta. Onların lştt-raklyl» ve şeyhlerin, dervişlerin tehlll ve tevhitleri arasında cenoz* saraydan Sultan Mahmut Mrbtstn» kadar getirildi. Ocnazenln geçeceği yolun iki kenarlarında askerler tsafbestei selAm) olmuşlar*. Alaturka saat on sularındı sultan Azizin nl'şı baban’. H. Mahmadun «an dukarının sol tarafında açılan kabr» gömüldü, ölümüne bir sat (matı AbdüJâzla han) tarihini düşürmüştü.
Abddllzirin ölümünden sonra annesi Pertevnlyal vallda sultan, çocuk-1 ağımda kendirin» süt vermiş olan U. Mahmudun kadınlarından Tlryal hanım hademeleri ve saraylılariyle beriye den Topkapı sarayına naklettiler, tik «arrmödaa sonra mavasenerinl tamamen kaybetmediği anlaşılan V. . Murat S haziran perşembe günü tersaneyi v» Tophaneyi ziyaret »tö. Tersanede, kendisini tahta çıkaranlar aramda bulunan Kaptanıderya Kayserili Ahmet paşa t» yüksek rütbeli bahriy» sabitler! tarafından karşılandı. Fabrikaları dolaştı. Tophanede de Tophane Nazın Seyit PMa v» büyük rütbeli subaylar tarafından resmi kabul tcrasiyle Krop toplarını v» fabrikaları gÖTdÜ, buradan Dolma bahçe sarayına döndü. B1r müddet iştira-betten sonra da. Yıldız kasrına çıkıp akşam yemeğini orada yedi ve kasırda kaldı.
Ertesi günü V. Murat Yılda parkından Çırağın arkasındaki Mecidiye camisine İnerek cuma «elimlik resmini orada yaptı. Pazartesi gününe kadar Yıldızda kal*. O gün (yaveri mahsusla) sadriram Rüştü paşayı kasra çağırttı. Alaturka «at tekire kadar kendiriyle görüştü. Bilâhare sadrâzam Babıltlly» dönerek vükelâyı davet va önecllsl mahsus) akdeyledl.
V. Murat o gün Dotmabahçe sarayına dönmüştü. Takın uzak semtlerden ku ve erkek mektep talebeleri vapurlarla yahut karadan akın akın sarayın önüne geliyor ve tezahüratta bulunuyorlardı. Padişahın saraya döndüğü ıo haziran pazartesi günü de böyle büyük şenlikler yapılmış, padişah btr İki defa balkona çıkıp çocuklara v» muallimlerine görünmüştü. üzak yerlerden gelmiş olmaları sebebi yİ» talebeler» sarayda yemek verilmesini emretti.
Aynı gün şeyh Çam II efendinin oğlu Gari Mehmet «fendi Dolmabahçe »arayınd* huzura kabul olundu.
Abdülâriıin üçüncü kedini Kilidi] kadın »fendi Feriye sarayındı kİ dairesinde tutulmuş olduğu v«r»sn İlletinden kurtulam«yarak 11 haziran gec«1 ölmüş vs cenaze»! Topkapt sarayına nakledilip mutat merasim.!» Tenlcamldridl türbeye götürülüp gÖ-mülmOştlL
Bu sıralarda gazeteler V Muradın Çı-agan sarayında da ikamet ihtimalinden bahsediyorlar ve «uay tefri-şatanın gözden geçirildiğim yamyor-lar*. Hakikaten Yılda keannda istirahat »den V. Murat n hutru perşembe günü kasırdan çursgan sari-yma geçmiş vs bir müddet arada kal-
^^Ho^fıkralar
Mark Twin’in fıkraları
MARK TWİN (Amerikalı, meşhur muharrir, 1835 - 1910}: Bir gün spekülatörlerden, anaforeu-laruaa, 1$ adamiamıdan bahsediliyordu. Mark Twin de:
— Ben, dedi, iş adamı olarak tanıdığım kimseler arasında bir köylü bilirim kİ ineğinin yansını damadına Battı. Memeler, hayvanın arka tarafında olduğundan, kendisine ön taraftaki yansını satmış olduğunu söyleyerek sütten damadına pay vermedi Hayvanı, damadı beslemeğe mecburdu, çünkü hayvanın ağzı onun mülkiyetine dahil kısımda bulunuyordu. Bir gün inek boynuzîa-rile köylünün kansmı yaralayınca, mahkemeye müracaat ederek damadından yarar ve ziyan istedi,
g Bir filn dostlarından biri Mark Twin’e dünyadaki muhtelif milletler hak kındaki fikirlerini sordu. O da şu cevabı verdi:
— Allah dünyan yarattıktan sonra miıhteMf milletlere en ziyade sevdikleri şeyin ne Olduğunu sormuş. Bu suale îngillzler: «Biftek*, Almanlar «Saurk-raft> «Şukrüt»; İtalyanları «Müzik*, Fransızlar: «Güzel kadın>, Amerikalılar: »Dolar» diy® cevap vermişler, Ruslar İse «Bira» bekle, zira, en ziyade sevdiğimiz şeyin ne olduğu hakkında daha anlaşamadık» demişler.
5 Bayanlardan biri Mark Twi-ne kitapların kıymeti hakkın-daki fikrini sorar. Muharrir de şu cevabı verir
— Kitapların kıymeti, rakamla ifade edllemlyecek kadar büyüktür, fakat yerine göre değişir. Çok defa Fransızların yazdığı gibi münderecatı dolgun küçük hacimdeki kitaplar, masanın en kısa ayağına mükemmel gelir; parşömen ditil eski kitaplar, kedi lere fırlatmak İçin mükemmel bir mermidir; deri ciltli kitaplar, ustura bilemek İçtn birebirdir; geni? yapraMı atlaslar da pencere tamirinde çok İşe yarar. ,
layı duyduğa tcMsürls oturacak yeri nd» bir çıban zuhur eylediği) yolunda bir resmi tebliğle uıl rahatsızlık saklanmak latenllmlştl.
Bundan bir hafta sonra 30 haziran cuma günü sultan Murat bir araba İçinde Fındıklı »amirin» cuma seULm-Uğına getirildi. Ondan, sonraki haftalar cuma Mlkmhklanna çıkamıyan, hükümdar İçin aynea tebliğ neşrine d» lüzum görülmemiş v» sultan Ma- ( rat son olarak 18 ağustos cuma günü Dolmabahçe sarayından atla Dolma-bahç» eamlslns «elftmhk resmin» çı-' kazılmışta. Verilen tcbllgds (padişahın azimet v» ardetlnda eab sarart meha-bet olarak kemali sıhhat ve Afiyette I bulundukları) mu gflriümûş olduğu j v» bu halin meserreti mnelb olduğu bildiriliyordu.
Bu tarihe kadar olan günlerd» V. Muradın tedavisi İçin lâzım gelen tedbirler alınmış, kendiri 29, 30 temmuz günleri Nlzbetlye, Malta ve diğer bas kasırlara götürülmüş ve 29 temim» cuma gür.S yine Dolmabahçe camisin» yaptığı sel İmlik resminden sonra Taparla Kadıköy'ün» geçirilerek Kurbağalıdere kasrın* gitmiş, akşam yvmeğînl orada yeyip Dolma-bahçeye dönmüştü,
V. Murat «aman tamın vapurlarla Adalara, Çekmeceye deniz tenenüh-lerine çıkarıldı, Hattâ AvusturyalI hekimin tavriyari üzerine kendisi için Büyükadad.* (Macarın ötesinde kfLin banker müteveffa Alyaıkonon cesim ve m an tasam) han erinin hazırlandığın!, döşendiğini d» gazeteler yazdılar. V. Muradı muayene eden yabancı mOtehasuIar birkaç tedaviden sonra iyileşmesini mümkün görüyorlardı.
Bu sırada H. Ab dû Ih a miti e müzakerelere girişmiş bulunan vükelâ rahata» padişahı hal’ ederek- M «gusto» günü TL Abdülham’dl tahta çıkardılar.
fil O tratfcı IrtenbuTio buluna* Rıoyaft V, Teplofun Tflrkçey» As ÇfprümL) ne Türkçesi ngjredUmemif Adftraftn dan,
13] AMflMririn hart 9» berfnril Muradın tahta çnJHşı h/uialılh w hoFl hakkmda arffo ptrütabın iidnda jfdtnlmaJata olan btr tetHh ÂÂtam gattrtatvıH avnca nafrtıillt-oMtr.
[3] ffmdflti Kabaîat faeri.
Hl Bs«i MylMri]»rs pör» d» fC-Jeyman ağa.
[B1 Bart kavıttara gör» (» Hr ts-Hmbotis aaJtZedflrıUtfr.
Not’. Btr atntyacumdan aldı^vn m&ht^rta tvaieat ha^i} hakkında
mıştL
V. Muradın «şat4 rahatsahğı şld- j bir yormam trtentıror. Bu M-
datiendilinden dolayı ilk defa D ha- gartn^ fftHrmeya çoftşaca^un. kiran cuma günü selâmlık resmin» | Okuyueumûn hokk-ımdaH teo»c*lh-çıkamamış v» Oon bkdlsşltfdM do-1 lertM MAçuMyef!» irjekAOr »dartm.
Fransa, iktisadi ve siyasi buhran geçirmekte olmasına rağmen bu sene Kemahûlı parlak surette kutlanıştır. Bilhassa Nls havalisinde büyük şenlikler, çiçek muharebeleri yapılmıştır. Ylikandaki resimde Villefranche'da denizde yapılan çiçek muharebesinden bir safha görünüyor.
Rusya iktisaden yeni bir harbe lahammiil edebilir mi?
1 — I e I —■ ■ -
Amerikalılara göre Ruslar ancak bir müdafaa harbi yapabilirler
Olimpiyat meşalesi
Olimpiyatların kuruluşundan b«rl tarihe mal olarak bir anane haline gelen ve olimpiyatların spor sembolü addedilen (meşale) bu sefer baa Balkan devletlerinin çekingen hareketleri yüzünden güzergâhını değiştir-
iniştir. Olimpiyat oyunlarının açılı; tarih! olan 29 temmuzdan İki hafta evvel Ollmpîk dağında ateşlenecek olan meşale Yunun atletleri tarafından taşınarak Patras ve Atlnadan geçerek Korfonun. karşısında bulunan bir limana getirilecek vb burada bir İngiliz harb gemisine tevdi edilerek İtalya'ya götürülecektir. Burada İtalyan atletlerin» verilecek meşale Fransız hududunda Fransız atlerine Uvdl «dlleccktlr. Fransız atletleri de meşaleyi Kaleye kadar elden el» taşıyacaklar ve Manş sahilinde yeniden bir İngiliz harb gemisine tevdi edeceklerdir. Manşın öteki sahilinde bekllyen İngiliz atletleri de meşaleyi olimpiyat ateşini yakmak faer» »on merhale olan Wembley stadına götüreceklerdir.
Olimpiyat komitesi; OUmpik dağından İtibaren bütün Avrupad* meşalenin atletler tarafından taşınmasını çok arzu etmiş İse de spor işine siyaset karıştırılarak Yugoslavya, Bulgaristan ve Arnavutluk yapılan, talepleri kabul etmemişlerdir. Bu durum olimpiyat kamltcslnl olduğu kadar bin bir müşkülâta rağmen olimpiyat organizasyonunu özerin» alan İngiliz halkım fazlasll» müteessir etmiştir,
Fenerbahçe-Galataaaray maçı yapılmıyor
Beşiktaşlıların Yunanistan seyahati dolayulyle bu haftaki lig maçlarının toptan tehir edildiğini evvelce büdirmlçtlk. Haftanın boş geçmemesini temin İçin Fenerbahçe İle Galatasaray kulüpleri arasında hususî bir maç yapılması düşünülmüş v» bu hususta hafta ortasında maçın yapılacağı yolunda bam reflklerlmlı neşriyat yapmışlarsa da alâkadarlar ntz-dlnd» yaptığım» tahkikat* göre gelecek hafta aynı takımların lig maçı bulunduğu ciheti» bu husuri maçın mevrimriz olduğu v» kabul edilmediği anlaşıl mıştır.
Fenerbahçe Ankaraya gitti Çoktanberi Ankarada mühim bir futbol maçı yapılmadığın-Ğan bu hafta şehrimizdeki liglerin tehir edilmesinden istifada edilerek Fenerbahçe bir maç için Ankaraya dav»» »dllm:» v» dün *k»am kalabalık bir katil» ha« ttnd» hareket etmişlerdir. Ban licl-VartllleT ânkarad* yann muhtelit takımla karşılaşacaklardır. Fenerbahçeliler bu seyahat» kuvvatll bir kadro çıkmak İçin Burs ada tedavide bulunan Balkhaddln İle Bamlm d» «rol» olarak Ankaraya çağırmışlardır.
Yol vaziyeti
şimendifer ve yol şebekelcr.nden haklı bir gururla bahseden Amerikalılar, Rusyanın başlıca zalı bu sahada olduğunu söylüyorlar. 104.0 ti’nesinde Rus şimendiferlerinin uzunluğu 57,323 mildi ki, bu mlkLar Amer ikanın 1872 senesindeki şimendifer hatları kadardır. Amerika şimendifer hatlarının uzunluğu çimdi 220 blıı inlidir. Fakat Bovyetler de çalışmağa başlamışlardır. Şimdi 4,500 millik yeni hat re 7,800 mil İkine! derecede hat yapıyorlar, büyük kısmı Ura) dağlarında olmak üzere 3300 mil uzunıuğur.d.ıkl hattı elektrikle İşler hale getlr’vorlar, J7 bin mil uzunluğunda eski rnyı yeril raylaria aegtçttriyünsr. rntı>r-. Amerikanın (İç misil geniş bir memleket İçin yeter mİ?
Yollar da daha ly! vaziyette değildir. Hakikaten yol denllcbllecc'r enseler Moskovayı Leningrad, Minsk, Kl-yef ve Harkof'a bağlıyan yollardır. BU azdır. Diğer yollar o kadar fena vaziyettedir ki. çok müeblr bir seb.’b olmadıkça otomobiller ba yollarflah geçemez. Su yollannm İyi vazlyr'*e olmadığı söyleniyor.
Ziraatın durumu da fenadır. Rus toprağının yarısı ormandır Yüzde on sekizi çöl. on beşi Kutup mınfnka-sındadır. Binaenaleyh örttün toprağın ancak sekizde biri, meşhur kara topraklar bereketlidir. Fakat ziraat makinesi azlığı ve bilgisizlik İstihsali güçleştirmektedir.
Sanayiin vaziyeti bundan İyi değildir. Bovyetlerde mütehss5:s 13Ç> yoktur, teknikleri geridir Yalnız harb levazımı müstesna . Ruslar ecnebi, bilhassa. Amerikan ve İngiliz modellerini kopye ediyorlar. Harb lqlr.de Tokyoyu bombardıman et ilklen sonra Sovyet toppraklanna inen B. 29 Amerikan uçan kaleleri Rus uçak fabrikaları tarafından aynen yapü-mıştır.
Rusların atom sahasında d» Ame-rikaya nispetle çok ger! oldukları ciddi haberlerden anlaşılıyor.
Rus ekonomisinin zayıf tarafları
Amerikalılara göre Rusya 1980 senesinde, Amerikanın 1915 teki İktisadi seriyerine varabilecektir. Bur. dan çıkarılan netice şudur: Sovyctlcr ancak bir müdafaa harbi yapabilirler. Amerikan ve İngiliz mütehassıslar! diyarlar M: «Rusyanın bııgün her şeye mukavemet edebilecek derecede kuvvetli v» mcmbaları hudütsnz bir melmeket olduğunu iddia etmek doğru değildir. Sanayiin büyük kısmı, ■ ra! Istthsalâtın en mühim saha m ve ahalinin ekseriyeti Leningrad ve Ukrayna'dan Blberyaya doğru uzanan bir müselles İçindedir. Bu müselles, gen]» Rus araztşinde küçük bir sahadır v» Rusyanın başlıca İktisadi kudreti bu sahadadır. Bu kudret de bir taarruz harbi İçin kâfi değildir.
(Arkası d uıçı sahlftde)
Parlste çıkan L» Monde gazeteri; harb İhtimâllerine dair ortada dolaşan şayialar münasebetiyle Vajlng-tondan aldığı btr mektubu neşrediyor. Mektupta deniliyor kİ:
Amerika harb istemiyor. Bu memleketin harbe girmesi için doğrudan doğruya kendisine, yahut Birleşmiş Milletler Azgından birine taarruz *■ dilmesi lâzımdır. Böyle bir vaziyet hasıl olursa, Rusyanın Avrupad» İptida kazanabileceği muvaffakiyetlere rağmen, sonunda harbi kazanması mümkün müdür? Buna cevap vermek İçin eldeki rakamlara bakılıyor.
Rusyanın İnsan bakımından kuvveti tükenmek bilmez. Bu memleket 1941 harb setitTerTfiiTe ffskFf Vb
sivil 2S milyon İnsan kaybetti. Fakat doğum o nispette azalmadı. Sovyetle-rln nüfusunun 1060 senesinde 225 mil yontf bulacağı tahmin ediliyor. Geniş Rus toprakların in madeni serveti büyüktür. Kömür, demir, manganez, petrol, fosfat, potas, amyant, plâtin bilhassa boldur. Temin edildiğine göre Orta ükraynanın doğusunda Urûl dağlarında ve Kuznetsk havzasında kurulan en son sistem çelik müesseseler! henüz çalışmağa başlamamıştır.
BtrateJI mütehassısları, Fusyanın coğrafi vaziyetini, müdafaa sisteminin en mühim unsuru sayıyorlar. A-merlkan generalleri, Napolyon'un ve HHlerta muvaffak olamadıkları bir işt» Amerikanın muvaffak olacağını zannetmiyorlar. Bunun İçin Leningrad ve Moskova üzerine yürümek gibi bir hataya dflşmtyeceklerdtr.
Diğer taraftan Bovyetler Birliğinin diktatörce İdare şekil. Birliğe dahil memleketlerin İktisadiyatını İstediği gibi İdare etmesini ve çabuk kararlar vererek bunu son dakikaya karim gizil tutmasını mümkün kılıyor. Bunlar Rusyanın lehine olan unsurlardır. Hiç değilse demir perdenin aralığından görülebilen unsurlar.
Harbin yaralan
Rusyanın harbdekl kayıplarına pelince, Rus İstatistikleri mevcud olmadığından. Amerfkada neşredilen vesikaları kabul edeceğiz. Bu vesikalara gör», Rusya, harbd» müteharrik mal-lemesinln (vagon, lokomotif v« saire) yüzde M İni. çelik istihsalinin yüzd» (5 İni, elektrik kudreti veren müeMeMlarin yüzde 44 ünü. kömür Utihıallnln yözd» 8B ini kaybetmiştir. Bundan başka hayvan mevcudunun dörtte biri mahvol m 115tur. Tnhrlb e-dilen binaların miktarı on milyonlardadır.
Açık mukayeselerden hoşlanan A-merikalıların fikrine» Rusyanın tk-tlsal kudreti 1941 d» yüadB « İlen şimdi yüzde İS tir.
Almanyanın Rusyada açtığı barb yaralan, tedavisi gayrOcabl] olmamakla beraber, şok ciddidir, çimdi tatbik »dilmekte olan beş senelik plân bn yaralan tedavi «tmek İçin hamr-lanmıştu. Fakat Rusya, 1960 d» bu plin m tatbiki bittiği saman, Yaşing-kmad söy)en*tfa» gör», ancak Amerikanın lööâ »»nMİndeM İktisadi omtUm varabilecektir.
e 6
H i KAY E
Rusya Iktisaden yeni bir harbe tahammül edebilir mi ?
LrADYO
60luk benizli, kıvırcık saçlı, tarif bir genç akşama doğru barın birine jhrdl ve kasanın yânındaki masaya Kurd(
— Garzonl— diye haykırdı. Elindeki fişler* dikkatte sayan gur-Mn, müşterinin davetine koştu.
‘ — Ne aruu ediyorsunuz bayım?
— Bir kahve... Bir de hokka kalem. Alberto Morandl, bu acayip maşta-, cinin İsmi bu idi; sırtındaki ağır paltosunu çıkardı, yanındaki sandalye-tarden birinin üzerine koydu, fötr şfcpk asını öne eğerek yüîünfl sakla-mağa, çalıştı. Bonra cebinden bir kilit ve bir zarf çıkardı vs garsonun Belireceği hokka İle kalemi sabrcsız-hkta beklemeğe koyuldu.
Garson bunları getirince, kahvesini bir kaç yudumda bitirdi v» sökûnetiâ ^İrmağa başladı:
. «Bu. benim vaslyetnamemdlr... Bir u sonra beni, şakağıma sıkılmış bir kurşunla ölû bulacak olanlar beni alıklıkla İtham etmesinler. Eğer ken-'Şml öldÜrüyorsam, bunu, içinde bulunduğum sefil hayattan kurtulmak için yapıyorum. Ben. herkesin beğendiği muharrir, ÖHlyoum... Hsm de t. J.' rln kurbanı olarak! Artık ro-maılanmı satmak ümidi kalmadı. Mcalesaf muharrlrlarin kıymeU 51-(tükten sonra takdir ediliyor. Nâ’şıml tıp fakültesine teklif ettim, fakat çok »ağlamim diye kabul etmediler. Deliler ve hastalar meğer ne bahtiyar kimselermiş! Öldükten sonra hastalıklarını tetkik İçin vücutlarının tıp fakültesine verilmesin» razı otanter* fakülte biraz para veriyor. Halbuki l^en bu parayı (*» koparamadım. 8u dakikada cebimde tek bir santim yok. Sırtımdaki elbiselerin parasını daha ödeyemedlm! Sırtımdaklnden başka bibisem olmadığı İçin, tabtl btmtarı fratamıyonım. Havalar da daha soğuk paltoyu da otaıtamam. Sikaca-jğim kurşunun boşuna frftmiyeeeğlne «minim. Artık hayattan bıktım, usandım,..
Alberto Morandl»
Hâşlye: ölümümden sonra tabanca inin Patrlck mağazasına teslimini jdca ederim, zira bu tabanoa ban* bradan emanet olarak verilmiştir.
Alberto Morandl, bu son cümleyi bir az yüksekçe seste okudu. Okur .yan _
tank sesi geldi. Kasada oturan bayan. İ»ştnt önüne eîmlş ağlıyordu.
— Bay Morandl...
— Madmazel?... Ve mektubu saklamak İstiyor gibi yaptı.
— Kendinizi öldünnamelisinla.
— Madmazel, rica ederim. Bana ^nanınız. Artık yaşayamam.
— Hayır, hayır. Tabancayı bana Vîrlnla Hem d* g-ıbuk verinle. Yoksa patronu çağırırım.
■ — Maalesef sizi memnun edemlye-t^ğim. Allaha ısmarladık nuMmazel...
tr. raftan derin trtr hiç-
İtalyançAÜan;
Bizi rahatmı stuğim için d» bani af-f ediniz.
— Bay Morandl, bay Morandi, Allah aşkina. rica ederim. Kendinize kıymayınız I Ve kıa, İntihara mini olmak ister gibi yaptı.
Patron tam Taktlnde yetişti, AJ-bertonun tetiği sıkmak üzer» olan elini aşağıya İndirdi.
. — Oğlum, kendine kıymak nlyetln-
de misin? Aklından böyle bir şeyi geçiriyorsun burada olua». Kahvemin
' İsmini, şöhretini mahvetmek mİ Iztl-yorsun?
. Yandaki masalardan birinde kâğıt 1 oynayan müşteriler kalkıp gencin bu. lundugu t*rafa yaklaşmışlardı.
— Ne var? Ne oluyor
[ —. Bay kendisini öldürmek İstiyor,
1 bun* mâni olmalıyı*.
Alberto ttlraa ediyordu. EUâhını : elinden aldılar. Ağlamağa başladL f Hıçkırıklar arasında:
. — Hayatın kapısını kapatmıştım.
■ Neden tekrar açıp d* dışan çıkma. m* müsaade ediyorsunuz?
: Müşteriler hep bir ağısdan:
. — Canım deli mİ oldun? nbetta
i mâni olacağız... (Xye bağırdılar.
— Beni, sefil bir hayat sürmeğe 1o-bar edemezsiniz. Buna hakkınız yok.
Müşteriler aralarında İstişare ettiler ve mutabık kalınca:
— Bta yaşamanıs için sice yardan edeceğiz, dediler.
Blrlri elini para cüzdanına attı, içinden bir kaç tane elli lirettik para çıkardı. Herk m elini c (tadanına atmıştı. Kasadaki bayan da süratle çan tasını yoklaA Patron kasasın* gitti, elinde bin lltetllk bir k*ç banknotla döndü.
Patron:
— Al. dedi, sana bir miktar para veriyorum. Bu para sen! bir kaç hafta geçindirir, bu kara düşüncelerden vas geç, bira* neşeli romanlar yazmağa başla- Oöreceksin romanlarını satın alacak kaç tane tâbi çıkar.
Alberto parayı reddetmek ister gibi yaptı, müşteriler zorla kabul ettirdiler. En ziyade ısrar eden kasadaki madmazel oldu ve:
— Bir daha böyle btr şeye teşebbüs •hnlyeceğlntal vâdedlnta. dedi.
Alberto vâdsttL
Heyecanı geçsin diye, müşteriler, on* İçki İkram ettiler, üstelik bir de karnını doyurdular.
(Boy tarafı 0 inof sahlfedt)
Yukarıda hülâsa ettiğimi» Amerikan görüşünün birçok noktalarında İhtiyatlı bulunmak lâzımdır. Rüyanın İktisadi za'fından İlk defa bahsedilmiyor. 1939 senesinden evvel, hattâ h&rb içinde, 1941 de Alman istilâsı bavlıyacağı sırada da bunlar Heri sürülmüştü. Bununla beraber Rujlar lnsanoa çok büyük kayıplar* uğramalarına rağmen, yalnıs muvaffakiyetli bir müdafaa harbi yapmakla kalmadılar, taama* geçerek, tabi! îngllte ve Amerikan malzemesinin ciddi yardımlyle, Almanları mağlûb etmeğe muvaffak oldular.
Otomobil ve uçak sahasında Sovyet malMtneri mühim İşler gördü. Yak avcı uçakları büyük muvaffakiyet kazandı. Bu usçların Thunderbolt ve Spllflsr uçaklarından üstün olduğunu İddia edenler vardır.
ANKARA RADYOSU
Bu akşamki program
17 M. B. ayan ve Radyo Çocuk kulübü, 18 Dans müziği (PL), 18.80 Konuşma, 18.48 Şarkılar, 10 M. 8. ayan ve Haberler, 19.18 Geçmişte bugün, 10.90 Güzel Besler (PL), 19.46 Yurttan sesler, 20.18 Radyo gazetesi, 20.30 Serbest saat, 20.36 İnce sız, 91.18 Şarkılar. türküler, 21.46 KJtap saati, 82 Müzik; (Pl.), 92.45 M. 8. »yan ve Haberler, 2J Dans mllriğl (Pl.)
Rub endüstrisi
Rus endüstrisinin! 1960 senesinde ancak Amerikanın 1915 »enerindeki seviyesine çıkacağı doğrudur. Fakat şurasını unutmamalıdır ki, Sovyetler dünya piyaz asını bua dolapları, oto- I m a tik çamaşır yıkama makineleri, o-tomoblliar v» radyo - televizyonla doldurmak emelinde değildirler. Bunlar ın çalışması daha ziyade demir, çelik, kimya, elektrik sanayiine müteveccihtir. Bunlardan harb sanayiinde derhal istifade edilebilir. Bu suretle traktör fabrikaları pek kus bir samanda tank yapan fabrika halini alabilir.
Bu misaller çoğaltılabilir. Rus 1-llmlerlntn. Alman âlimlerinin yardımıyla atom sahasında ciddi surette çalıştıklarına dair Molotof tarafından yapılan demeç, bir blöf olsun olmasın, hatırdan çıkarılmamalıdır.
Bu sebepledir kİ, İki dev orasındaki memleketler, yarının kendilerine ne hazırladığını endişe He soruyorlar.
Yirmi dakik* *oor* Alberto. fahrin kibar bir mahallerinden geçerek başka bir bara gitti ve kasanın yanındaki masaya oturdu. Benri yine soluktu.
Garsona:
— Rica ederim, bir kahve, bir de hokka kalem getirini», dedi.
O gün dördüncü def* olarak değirmi yüzlü kariyerin sevimli bakışları üzerine çevrilmiş olduğu halde yassına başladı: ,
•Bu. benim vsriyeinatnemdlr...»
Çeviren: Nâzım D er san
Pazarlıkla erzak alınacak
Hayvan Sağlık Memurları ve Nalbant Okulu Müdürlüğünden 1
Muhammen
Cinsi Mlkdan Adet kilo ftati Kuruş Tutan Muvakkat teminat
Lira Kuruş Lir* Kuruş
Ekmek 17000 25 4250 00 318 78
Koyun eti 3000 230
Kuzu eti 500 228 8875 00 740 69
Bığır eti 1000 168
Vrfa yağı ıâÖÖ 620 7440 o5 İ58 OÖ
Birinci ve ikinci açık eksiltmelerine talibi çıkmayan ekmek ile fkl defa kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulan yııkands cins ve mlkdan yazılı yağ ve etlere vericisi çıkmadığından veya teklif ninnin uat satın-«Ima komisyonunca haddi lâyık gir ilmemesinden Ötürü bir ay zarfında pazarlıkla alınmasına karar veril' iştir. Pazarlık 29 Mart 1948 pazartesi RÜnü saat 18 de Ekmek, 18.18 de 2Uer ve 15,48 de yağ olarak tasbit edilmiştir.
Taliplerin bu saatlerden evvel teminatlarını ve 2490 sayılı kanun gereğince kendilerinden aranılması gereken belgelerlle îstanbulda Cağatoğ-lunda Yüksek Okullar Saymanlık binasında toplanacak satmalına komisyonuna müracaatları. (2076)
Sultanahmet * üncü sulh hukuk yargıçlığından: 648/1033 ■
Varlrisri arasında takıLml kabil ol- 1 mamasından satılarak bedelinin tak- -simine karar verilen Eminönü kazası Mıhmutpaşa mahallesinde Çuhacı ' hanı birinci adada eski ve yeni 7 kapı No. h 326 ada 196 parsel, 28 pafta 420 kütük »ahilerinde kayıtlı 17.50 , metre kare mesahasında ve bilirkişi raporuna göre (3400) Ura kıymetinde bulunan klrırlr odanın tamamı hali hanr durumuna göre icra İtila kanunu hükümleri dairesinde satılacaktır.
Birinci açık arttırması 3/4/948 cumartesi günü saat 10 dan 19 ye kadar fcra edilecek otan bu gayri menkule verilecek pey tahmin edilen kıymetin % 76 İni bulduğu takdirde en çok arttıran», bulmadığı takdirde en aok arttıranın taahhüdü baki kalmak şartlle mOtayede 10 gün daha uzatılacak ve 14/4/948 çarşamba günü saat 10 dan 12 ye kadar birinci ve Utlncl müzayedeleri Defterdarlık karşısında Sultanahmet 3 üncü sulh hukuk kaleminde İcra edilecektir.
İkinci acık arttıran eda en çok arttıran üzerine İhale edilecek otan bu gayri menkulün m Ora yedesi ne İştirak edecek taliplerin % 7.6 teminat akçesini yatırmaları veya milli bir bankanın teminat mektubunu getirmeleri taamdır. İpotek sahibi alacaklılarla irtifak hakkı sahiplerinin bu gayri menkul üzerindeki haklarını ve husurile faiz ve masrafa dair olan İddialarını İşbu İlin tarihinden İtibaren 15 gün İçinde satış memurluğuna bildirmeleri.
Akıl hakte h s kİ an tapu riclUUe sabi) * olmadıkça satış bedelinin pay-laştınlmasından hariç tutulacaklardır Oayrl menkullerin müterakim vergileri vakıf Icariye ve kanun! harçları hisse darlara; sair masrafla n da alıcıya aittir. Fasla İzahat İsteyenler her gün 047/1081 sayılı dosya No. sile başkâtipliğe müracaattan 1 ilân olunur.
Cinsi
I
Tekel Şenel Müdürlüğü İlanları
Malzeme Alım Şubesindenı
Tanen : kol inamı hesaba»
Kauçuk r omuru yaptırılması takriben Kazayln kola
Metlıll alkol
Pıfta lokması »muhtelit ölçüde»
Zamkı Arabi
Emaye tank
Mlkdan
2500 kile
4150 •
6000 ■
1000 .
9Q adet
20 ton
9 adet
İhale
püvenms parstı Tarihi___________Günü
....— 6aJj
1000 lira
2200 a
460 a
80 a
260 a 2800 a 2230 a
13/8/94»
26/3/948
Ounıa
»
10
10.15
10.30
10.30
11
10
9/4/34B
1 — Yukarıda cins ve mlkdan yazılı malzeme pazarlıkla satmahnacftktır,
2 — Pazarlık hizalarında gösterilen gün ve saatlerde Kabata^ta Genel Alım Şubesindeki komisyonda yapılacaktır.
3 — Şartname ve nüm un eleri her gün »özü geçen şubede görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte hizalarında gösterilen güvenme paralarlle birlikte meı-kûr komisyona müracaatları ilân olunur.
5 — İdare kısmen veya tamamen veya kısım kısım İhalede aerbesttlf.
Müdürlük
Malzeme
(3108)
MA NAPİYOJE n"|
Dr. Ihsan Sami
latreptokok. tstafllokok; Paö- 1 mokok; Koli; ptayoelyanlklarln I yaptığı çıban, yara; akıntı vel clld host&lıklanna karşı çok te- I ,îrîl aşıdır. ■■■nJ
Fatih 3. Sulh hukuk yarışlığından: (Satılık apartunon)
947/896
Mustafa Şevki Evren uhdesinde bulunan ve vefatüe Feride Uysal. Zehra Malkoç, Bahriye Evren, Hatice İsmet, Emine akkent ve Aliye ye intikali İcap eden ve mumaileyhlerin İştirak halinde mülkiyet olarak mutasarrıf olduktan Fatih Sofular mahalleri Macar Kardeşler caddesi en eski 28 eski 86. 88/1, yen! 83. 68/1, 67 tef 75, 77 kapı ve 1055 ad* 18 parseli İhtiva eden Hafıı Mehmet efendi vakfından altında dükkânı bulunan kâ-gtr apartıman olb&ptakl mahkeme kararına tevfikan şu yu un un İzalesi Bimnında 10/4/948 cumartesi günü saat 10 dan 11,30 a kadar vilâyet karşısında Fatih 3 cü sulh hukuk yargıçlığı kaleminde satış memuru huzuru Us ve açık arttırma suretlte satılarak muhammen bedelinin yüzde yetmiş beşini bulduğu takdirde en çok taliplisine kati ihalesi yapılacak bulmadığı takdirde ikinci açık arttırması aynı mahalde ve aynı saat içinde 20/Ş/94& salı günü İcra edilerek en fazla taliplisine İhalesi İcra edilecektir.
Mezkûr «partim anın muhammen kıymeti 40000 liradır. Müzayedeye iştirak edenlerden bu kıymetin yüzde yedi buçuğu nispetinde pey akçesi alınacaktır. İhale pula, taviz bedeli tapu harçtan ve tellâllye resmi müşteriye ait olduğu müterakim vergi ra resimler aatış bedelinden ödenecektir. Müzayedeye İştirak edenler gayri menkulü görmüş bütün şarttan aynen kabul etmiş farzedlleceklerin-den bilâhare vaki otan İtirazları kabul edUmlyecektlr. Satış bedeli peşindir, Memur salâhiyeti dahilinde mehil verebilecektir. Peşinen veya verilen mehil İçinde İhale bedelinin tamamı ödenmediği takdirde ihale fesholunarak bir evvelki müşteri de talip olduğu bedelle almak istemediği takdirde zarar ziyan ve bilcümle masraflar ilk ihata edilene ait olmak üzere yeniden 7 gün zarfında müzayedeye konarak açık arttırma İle satılacak ve İki ihale arasındaki farkı ftat de ilk ihale edilenden bil A hilkttm tahsil edilecek ve İcra ve İflâs kanununun gayri menkul satışlarına mütedair otan diğer hükümleri de tatbik edilecektir. Mezkûr gayri menkul 0 serinde her hangi şekilde hak İddiasında bulunanlarla evrakı m (tap! taleri ile satış zamanına kadar müracaattan lâzımdır. Aka! halde haklan tapu sicillinde kayıtlı olmayanlar paylaşmadan hariç kalacaklardır. Gay ri menkulün evsafı:
işbu apar t iman Fetih tramvay durağında ve tramvay caddesinde olup 94 metre murabbaj binaya ve 38 metre mtırabbaı bahçeye İsabet etmek üzere mecmuu sahası 129 metre mu-rabbtudır, ■ Apartı marun altında kepenkleri İster İti kasap dükkânı vardır. Blnorun cümle kapısından girildikte çini döşeli bir hol üzerinde 3 oda bir mutfak bir helâ ve bir yüklük vardır. Aşağı zemin katta. İH oda bir mutfak ve bir çamaşırlık bir helâ iki kömürlük vardır. Bu katın tramvay caddesine penceresi olmayıp bahçeye karşıdır. Birinci katta zemini çini döşeli bir hol ürerinde bir antreye açılan 3 oda lçtçe ve kada balkona bitişik Wr od* ve bir banyo, mutfak ve helâ vardır. 2 nel kata çıkıldıkta zemini çini döşeli bir hol (İşerinde ve bir antre içinde iç 1çe S oda bir banyoluk bir helâ bir mutfak ve arkada balkona bitişik büyük bir od* vardır. Elektrik terkoa hava gam tesisatı mevcuttur. Kapılar yağlı boyalıdır. Daha fazla malûmat almak tstiyenierln mahkemenin 47/895 sayılı dosyasına müracaat etmeleri İlân olunrr. rC5831)
ar-
Kuru kahvecilerin ihtiyacına uygun KAHVE
Az (ireli 3 ve 8 No: !ı bir parti kahvenin katığına bağlandığını sayın müfterilerimize bildiririz.
Telefon t 24236 Ticaret Ofisi
Telg. Istanbul-Tarfo Yeni Valde han kat 5
(3226)
İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü İlânları
Batat't» Mollaaşkl mahallesinin Mahkemealtı sokağında en Mkl 47, 49, 61 eski 47 yani 41, 48 sayılı İki arsanın tamamı. Muhammen kıymeti: 11021) lira (38) kurut). Fay parası (TT) Ura D: 7784,7788
Çarşıda Kürkçüler çarsın sokağında 31 kapı, 3718 ada 11 parsel «ayılı 18 M2 dükkânın tamamL Muhammen kıymeti (4029) Ur* (83) kuruş, Pey par mi (3Q2) Ura D: 4311
Kadlrgada Emlnslnan mahallerinin Kadırga limanı y» Han lal Kka-ğınd* yani 49, t*J 28 kapı 188 ada, 13 panel sayılı İ4, 6 Mî »manın tamamı. Muhammen kıymet! (1048) ür* (10) kuruş. Pey parası (73) Ura D: 7803
Yedlkulede Hacı Hamza mahallesinin AU yekin caddesinde M kapt 1308 ada, 3 parsel sayılı 368 M3 arsa. Muhammen kıymeti (9030) Ura pey parası (İM) Ura D: 1209
Foncr'do Abdi Subaşı mahallesinin İncebel sokağında 17 kap, 1279 ada, 24 parsel sayılı 129 M2 arsa. Muhammen kıymeti (618) lira. Pey parası (39) lira D: 1447
Yukarıda yazılı taşınmaz mallaf satılmak Usare açık arttırmaya çıkan! mıştır,
İhaleleri 16/3/943 salı gtln!) aaat 16 da yapılacağından İsteklilerin nüfus ve İkametgah veslkatariyle beü gün ve saatten Önce İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü" Mahlûlât bürosuna müracaatları. (9617)
İstanbul Jandarma S at mal ma Komisyonundan:
Jandarma birliklerine yollanacak kundura ambalajı İçin ev-safnamemlze uygun «1500» adet portatif tahta sandık Taksim Ayaspaşada Jandarma bölge komutanlığı binasındaki komisyonumuzda 29 Mart 048 pazartesi günü saat 1B de yapılacak kapalı zarf eksiltmasi İle İhale olunacaktır. Tahmin bedeli beheri 725 kuruttan «on bin sekizyüt yetmiş beş» lira ve İlk teminatı «seklzyüı on beş lira aütmı? üç» kuruştur. Şart kâğıdı her gün komisyonumuzda görülebilir ve bedelsiz alınabilir, isteklilerin İlk teminat malsandığı makbuzu veya banka kefalet mektubu ve şart kâğıdında yazılı diğer belgeleri havi teklif zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar komisyonumuzda bulundurmaları.
(8145)
Mahdut Mes’uliyetli
İstanbul Memurlar İstihlâk Kooperatifindenı
Kooperatifimizin 1947 genel Kurul toplantısı 29 Mart 1948 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 17.30 da Eminönü. Halkevi salonunda yapılacağından zikredilen gün ve saatte sayın ortaklarımızın toplantıya gelmeleri rica olunur.
— Gündem —
1 — Yönetim Kurulu raporunun okunması
2 — Denetçiler raporunun okunması
8 — 1947 pli bllânço ve flat farkı hesaplarının tetkik ve kt-bullyle Yönetim Kurulu ve denetçilerin İbrası
4 _ statünün 41 d maddesi gereğince kuria İsabetli» çıka-
cak liri asil aıalık ile yedi yedek azanın seçllmesL
5 — Genel Kurul Denetçilerinin seçimi
C — Yönetim kurulu üyelerlle. denetçilere verilecek ücretlerin tayini. (8182)
Satılık emlâk
İstanbul Defterdarlığından:
Cins!
Kıy- Temi-mett nata ura. Lira

Dosya No.___________________________ _________
89161/464 Hcybellad*. Uluğbey so. 31 ada. 8 parsel yeni
5 kapı saplı 49 M2 arsa 61117/788 Beyoğlu. Meşrutiyet m*. 4 pafta, 4 ada. 9 parsel 62 M2 arsanın 1/8 payı. (Üzerinde başkasına alt ev vardır.)
1-8694-2'219 Bakırköy. Yeşilköy, Çevketiye mah. İstanbul cad. eski 104 yen! -64 kapı sayılı 8492 M2 arsanın 33/192 payı.
1-6624-9/219 Bakırköy, Yeşilköy, Vevketlye mah. esri Aralan yeni TUH so. yeni 1 kapı sayılı 4337 M2 arsanın 4/24 pay» Bakırköy. Yeşilköy. Ümraniye tnah. eski Ümraniye cad. yeni ümran so. yeni 60 k*P> sayılı 8758 M2 tarlanın 4/24 peyi
Eminönü. (Kumkapı) Hâttp Kasım mah. Kınl-taş so 014 ada, 17 parsel eski 11 yeni 29/2 kapı sayılı 52.50 M2 arsa.
Eminönü, (Beyazıt) Büyük çarşı mah. eriri Ak-kâktar yeni Aklkçiler r». 2736 oda, 17 paraal eski 23 yeni 19 kapı sayılı 4.28 M2 kârglr dükkân. 1800 Eminönü, (Balıkpazan) Ahlçelebi mah. eski Limoncular yeni Balıkpaıan Karakol so. 460 ada, s parsel eski 87 yen! 34 kapı saydı 22.50 M2 üstünde odaları olan kârglr. dükkânın 000/4600 payı.
Fatih. (Samatya) tmrahor İlyos bey m*h, Şişman ağa so, 1259 ada, 25 parsel en eski 3 mM yeni ve taj 36 kapı sayılı 60 M2 arsa Fatih, (Samatyaı Hacı Hamza mah. Es İd 8aray önü ve Hacı Hamza Mektebi so. 1297 oda, 1 parsel en eski 20,22 e»kl 30, 32 yeni 9, 30, 32 kapı sayılı 429 M9 bahçeli ahşap ev.
Kadıköy, Bostancı mah. eski Ali paşa yeni Emin Ali paşa cad. 853 ada. 4 parsel va 6a harita No. iı eski 15 mük. kapı sayılı 182.24 M2 ar**-Yukarıda yazdı gayrimenkuller 31. S 948 çarşamba günü saat 15 de Milli Emlâk müdürlüsündeki komisyonda ayrı ayrı açık arttırma Pe satılacaktır. İsteklilerin nihayet saat 15 e kadar yatıracaktı teminat makbuzları ve nüfus Cüzdanlarıyle satış günü komisyona, fazta bilgi İçin sözft geçen müdürlüğe b?ş vurmaları. (Teminatlar önceden de yotırılablllı.) (3203)
1-8594-2/220
82301/4862
D. 1/6177'6
138/12613
62181/712
D. 1/3877/4
82301/6589
490
5510
4324
490
1126
240
ıooo
467
•7

414
82»
493
M
1W
86
18
78
88
13 v-rt 1948
Sahile 7
—— KIZILAY DERMEĞİ
BEYOĞLU İLÇBSt
Eşya Piyangosu
Milli Piyango Bayileri He P.T.T. Merkezlerinde ve Piyangonun bütün İkramiyelerinden Otomobillerinde «atılmakta olan KIZILAY DERNEĞİ Egya Plyangoavnnn zenginliğine dik
katlnld çekeriı.
Lira Adet
25000 1 Ktişk, yapı ve Kredi Banka tinin yaptırdığı binalardan Göztepe'de itfaiye karşısında
13500 1 F R A Z E R marka otomobil
10000 1 Pontiac marka otomobil
1500 1 Pırlanta yüzük
500 1 Çamaşır makinesi
600 1 Oda takımı
250 1 Elektrik süpürgesi
2000 2 Buz dolabı
3000 10 Dikiş makinesi
300 3 Altın bilezik
6600 15 Kol, cep, masa saati
1500 8 Halı seccade
300 2 Erkek ve kadın kostümlüğü
nmnm BtfTt’K MÜZiYtDB
Tekmil mobilya kısmı Angını tfngahfim - W!en Koru» MBbel Fabrikaya hususi sureti* umarlanmı» v» Bayan Ada] Hayt'a alt olup 14 mart 1048 pazar günü saat 10 da. Bayoflunda Tepebannda Morali pasajında. Morali apartımanımn I numaralı dairede rîatlklkl Oad. fark paaarmifl yanında Ter koz yıkmasından dahi girilir' yarin uzak olduğundan nakledilmiş bulunan Avrupa eşyaları K(aental sofra tarımı orijinal imzalı tablo, halı vj. aşık arttırma ila «atılacaktır. Angut Üngehüm Wl«n fabrikacında yaptınhnış FelaMnk ajicmdan Astlar! Parke - Markltirl laaü ila beraber 12 parçadan fbaral dlrektflar stilin -de harlkulkde yemek oda takımı, tekmili auriritart mağun a}a«ı Bt-dermsyer atilinde şifony» v« yatıhaneai İle barabar 11 parçadan İbaret emsalsbı yatak oda Lakım, Vlanna m ah ataşe afla/nndan «ualina u tesadüf olunur 4 parçadan ibaret kütüphane - yuıhan* takımı, Avrupa mah üstleri vaşet kaplı 1 kanapa, I koltuk ph. Roaantal imzalı altın yaldız bordürlü 104 parçadan ibaret tofra takımı, 84. Louls kristal şarap ve ra takımı, bronz ve kristal avizeler, çatal v* bıçak takım lan, kristal bakara şekerlik ve yemişlikler, der Oroeae Brookhau. BdaMyat, tarih: roman; kitaplar; vampir elektrik rtpOrge, (am sedef tabureler; Oniks hokka takımı, bronz Lamp kolon, sahibinin s*ti MSbl Gramofon Timken hava gaz ocak ve fırını, yan mnklnad, portmanto. Filme kristal bol tatamlan büyük bir parti sofra takımlar., Işlemalar; beyaz keten eşya; yataklar; elektrik soba Aplikler; etaj«r; sedef tabureler, A-kuırel resimler, orijinal imzalı tablolar. Nalm; Tebriz. Çirvaa; halı ve 4»eoa deler. .
Not: Galonlar 13 mart 1048 cumartesi günü saat 14-11 a kadar sayın halka açık bulundurulacaktır. Fasla tafsilât almak Iç'n Portakal Mobilya evine müracaat Tel. 42738.
Türkiye Şişe ve Canı Fabrikaları
A. Sosyetesi Yönetim Kurulundan
Sosyetemiz hissedarları adi suretle genal kurulu Sİ M&rt 1948 Çarşamba günü saat ondörtte Galatada Perşmnb® Paıannda Samur aokağmda îş Hanındaki bürosunda toplanacaktar.
Sayın hissedarların toplantıda hamr bulunmalarını ılc* edarfi.
ABf OKNEL KURUL GÜRDEMİ:
1 — Yönetim kurulu v# denetçiler rapor)anam okunmaar,
2 — Scsyetenin 1947 senesi bllâncoau İle Kâr Zarar hMabmın
tetkik! ve tasdiki v» yönetim kurulu öyaleri fit denetçflarin İbrası,
3 — Esas mukavelename mucibince müddetleri »ona eren yöna-
tim kurulu üyeleri verine üye ssçümed.
Metal alınacak
Ziraî Kombinalar Dairesi Reitliğindem
l — tdaremls İhtiyacı İçin mevout fenni şartmmvtine göre 1000 Id-lo metal açık ♦kslltms sureliyi» «atin alınacaktır.
3 — Muhammen bedeli 01 öö üra olup geç'a; teminata 883J ii/ato.
3 — Geçle! teminat Ziraat bukasındaki 7 amnarah basabmi'i* ya-tmiaeak n makbuzu komisyona İbraz edUsoskUv.
4 — thaltd 31 mart M çarşamba günü saat İS d» Ankarada Yml-
•ahlr Meşrutiyet eaddad M3 numarada marksa satın alma komisyonunu varılacaktır, t»
5 — Fenni vs İdari şartnameainl gürmsk veya bir benaartni almak te-
tiyenlerin ber rün Ankarada reislik lrrasnn İşleri şubaslne Istan bulda tte raat müdürülğüne müracaatları liân olunur. (3483)
Havagazı Fabrikamızda
MOTAJ YAPTIRILACAKTIR
ANKARA ELEKTRİK VE HAVAGAZI İŞLETME MÜESSESESİNDENı
1 — Havagan fabrikamı» MI demir Lnşaat malıvmeslnln bar» fzr-»lyatmın v« makinelerin montaj İşi. tekli! rnrm» ünlü ila yaptmla-ezktv.
1 — I*» uıuhammaD badeli 3Ö.0Ö0 lira olup (*çLd teminat 1240 liridir,
1 ~ •“inama bvdeUiv olarak Müeeee** alım satıra şu hartaca vvrtle-Mkttr.
4 — İlgililerden en as ta.OO OUralık bu gİM montaj işlerin! yapmış Olduklarına dair tir ahlly.t balgeu tetenraaktir, Bs belgenin MÜmm-
kabul şartı şartnamede rltete rtlmlçtir
5 — flgffiişrin tekliflerini M i. mş tarihine kadar onum müdüriüğe vermeleri ilân olunur.
İstanbul Sular idaresinden:
İstanbul yakasına su veren Terken ana borusunda yapılacak ramrî bir amelîye dolayudle 13'3/948 Cumartesi günü saat 14 dazı 24 e kadar bu yakanın suyu tam amil e kesilecektir.
Saat 24 den sonra vaziyet normal hale gelecektir.
Beyoğlu yakasının su vazlvettnde bir değişiklik olmuyacaktcr.
Keyfiyet İstanbul yakasında oturan sayın halka İlân oiuntw.
(3144)
1
HELLENİC LiNESLiMiTED
Nevr-York — İstanbul — New-York 18 Marta doğra Umanımızda beklenen
HELLENİC BEACH
Vapuru doğru NEVT-YORK için »şyayl ticariy» yûkllyecekUı.
TTmıım! SoenKİMİ- 4 TOP1ÛR »t Oo.
Oalata, Veü Alemdar Han 1. ol kat, Td; 41929
FRATELLİ [TAMICO - ROMA
18-20 Martta yolcu ve eşyayı tüccarlye alarak FRANCESCA Vapuru
PİRE ve CENOVA’ya (ihtimal MARSİLYA’ya) hareket edecektir.
Türkiye umumî Acente:
LEVANT EKSPRES T.L.Ş.
Galata, Hiıdavendlgûr Han. Tel. 44791 — 44792
Mululud Mesuliyetti İstanbul Yeşil Yurd Bahçeli Evler Yapı Kooperatif Şirketi
Umumi heyta toplantın aşağıda yanlı gündemdeki İşler görüşülüp
suare bağlanmak üzer» n mart 1048 tarihine rastlayan oumarteıl günü saat 16 d* İmlnflnü Halkevi üst kat salonunda âdi surette yapılacaktır. Sayın drtaklarunııın, şirkette yazılı adreslerine gönderilen davet mektuplarım yuların* alarak, belli günde toplantı yerinde hazır bulunmaları no* Olunur. tDARK KURULÜ
OÜNDâM:
1 — 1947 yılı faaliyeti hakkında İdare kurulu ve denetçiler raporlarını® okunman ve tasdiki,
I — 1047 yılı biiânçora Ue kâr vs tarar hesaplarının okunman ve tasdiki Ue Idar» kurulu üyeleri vs denetçilerin ibraian,
â İdare kumlunda boşalan üç aall v» dOrt yedek üyelik U« eu» mukavelenıunumlsln 1B v» 13 oel maddelerinde sözü geçen altı zattan mürekkep heyetin seçilmeleri,
4 — 1948 yılı İçin denetçiler seçilmesi,
■ — Kooperatifin gayesinin tahakkuku hususunda ortaklar tarafından ileri sürülecek mütalâa ve tekliflerin konuşulması.
Sayın Doktor ve Eczacılara ı
öksürük ve gıcığı kesen tanınmış
AN Tİ TU Hapları
Bol miktarda piyasaya çıkarılmıştır.
Rehul Eczanesi - Kemal Mhderrisonlu
FtATt 70 Krş-
SERBEST ÇİMENTO
»TİTAN» Yunan TAZI MAL FlyatlarunLz ehvendir.
Müracaat: Galata, Perşembopaz&rı sahilinde eski Yagkepen Arap Kayyum 18/18. Telefon; 41475.
Açık arttırma ile satış
Ymuu pazar günü saat 10 da Bvyoğlunda Taksim, Cumhurıyst msyda-m Taksim alnemaaı »ırasınca 35 numaralı Tan^palns’ın II No. lı dal-rasinds bulunan zengin eşyaları biblolar; tablolar, halılar »çık arttırma Ü* satılacaktır. Ingiliz sistemi kaplamalı büfe, dresuar. otomatik kere yemek muası ve 8 adet der*, kaplı sandalyeden ibaret yemek od* takımı. salon için divan, deri kaplı 4 koltuk, 3 kapılı maun kaplamalı aynalı dolap, 3 komodin; İki kişilik karyola somyesüs. bir tuvaletten mürekkep yatak oda takımı, vitrin; kütüphaneler; yazıhane; port-noanto Ytann* mamulatı yasıhsn» ve kütüphane; oyun masan, 3 »det nikel karyola »omyeltrlle, yeşil lstoTİar. tül perdeler; vampir halı süpürgeni, elektrik avizeler; 74 parça t»hak takımı; biblolar ve sair eşyalar; 4 ayaklı yepyeni halde elektrikli frijider buz dolabı, yeni halde mar-koo4 radyo pOuplı 8 lambalı, Anadolu halı ve İran. Keşan seccadeleri. Tul» tafsilât içlıı Beyoğlu Suterazlsl sokak No. 18 Maksut Kaleye müracaat Telefon: 43424
İSTANBUL MATBAACILIK
TÜRK ARONlM ORTAKLIĞINDAN:
Ortaklığımızın a İçlide hissedarlar Genel Kurulu aşağıdaki gündemde yaslı hususlar hakkında görüşmek te karar vermek üzere Si mart 1948 tarihîne rastlayan çarşamba günü saat 14 te İstanbulda Nuruosmanlye-de. Türbolar sokağı 14 numaradaki Ortaklık merkezinde toplanacaktır.
Ortaklarımızın veya kendilerini usulen temsil edecek olanların davetiye varakalarım veya bu husustaki salâhiyetlerini hamilen tâyin edilen filin ve Matta toplantıda hazır bulunmaları rica olunur.
Q firuZe m*
I — 1947 hesap yılı muamele ve hesaplarına ait Yönetim Kurulu ve Denet# raporlarının tetkik vo tasdiki
I — 1947 BlHLnço ve kâr ve zarar hesaplarının tetkik ve tasdiki Ue Yönetim Kurulu üyeleri!* Denetçinin İbrası.
t — Hesap yılı temettüfl bakkır.ıfa. kara «verilmesi.
4 — Ticaret kanununun 323 ün tt madcezine tevfikan Yönetim Kurula üyelerinin gerek kendi namların v» gerekse başka ortaklıkları tem-silen ve yine mezkûr kanunun 324 0 ıcü maddesine tevfikan ortaklığımı» mevzuu iştigaline giren muamelâtı kendi namlarına veya başka ortaklıkları tem. sil en ifa edebilmelerine müsaade terlim-sİ.
• — Denetçiye verilecek aldatın tâyini re müddeti bittiğinden yeni dtnstçl İntihabı Yönetim Kurulu
Vantilasyon tesisatı yaptırılacak
İstanbul Jandarma Satınalma Komisyonundan:
Kesif bedeli 5500 lira olan Jandarma İmalâthanesinin kundura atölyesinde yaptırılacak olan Vantilasyon tesisatı acık eksiltme ile İhale olunacaktır. İhale 31 Mart 948 çarşamba günü saat 14 de Taksimde Ayaspaçada J. Müfettişlik binasındaki komisyonu-muıda yapılacaktır. Şartname ve kesif evrakı her gün komlsyonu-rıada görülebilir. İsı eklilerin «412» Ura (50> kuruşluk muvakkat t mlnat maktrazn İle tatanhul vilâyetinden bu İş İpin alınmış ehliyet veslk t!e bh'.lMe tavln olunan gtln ve saatte komtaynnu-musda İKttunmaları. (3110)
Elbise ve Palto Diktirilecek
P. T. T. Meslek Okulu Müdürlüğünden:
1 — Okulumuz öğrencileri için 87 takım dahil! ve kasketleriyle birlikte 105 takım harici elbise Ue 172 adet palto dikim! kapalı zarf USUİlylf eksiltmeye çıkarılmıştır.
3 — Muhammen bedel 13546 lira olup ilk teminatı 940 lira 88 kuruş-
3 — istekliler şartnamesini Kumkapida P.T.T. Meslek okulu müdür-(Ütünden görebilirler.
4 — tbaJe 10. 3. 048 posartea! günü saat ıfi de Meydancık raide hani İkinci katta P.T.T. ayniyat depo muhasipliği odasında toplanacak okul alım satım komisyonunca yapılacaktır.
İsteklilerin eksiltme saatinden bir saat «veline kadar bu İşleri yaptık', arına dair en az 5000 liralık vesika Ue 2400 sayılı kanun gereğince lüzumlu belgelerini ve teminat makbulleriyle teklif mektuplarını havi zarflarını komisyon başkanlığına vermeleri Hân olunur. (2287)
Tashih: 38 Şubat ve 4 Mart tarihli gazetemizde çıkan yukarıdaki ilânda İhale tarih! 14/3/948 olarak yanlış yazılmıştır. 18/3/048 olarak dilsel tir İz

Açık Asistanlıklar
İstanbul Teknik Üniverıiteti Dekanlığından:
Tasan Geometri Kürsüsüne Almanca bilen asistan al-.na- LL oaktır Q
Dil imtihanı 28 Mart 1948 cuma günü yapılacaktır. tstek=ile- û_ rin yönetmeliğinin 3 CncÜ maddesindeki şartlan hala olduklarına CXI dair bel gel eril e 25 mart akşamına kadar Dekanlığa yanlı mün- m— caatta bulunmaları ilân olunur. * . (3112) O

Demir ambar karkası alınacak
o
Sümerbank Genel Müdürlüğündenı
1 — Oluklu saçlın Ue tasbll (lda ve kancaları hariç olmak üzere on bir adet demontabli demir ambar karkası alınacaktır. Ambarların eni takriben 11 metre, boyu 28 metre Te serbest yüksekliği 430 metre olacak ve teslimata dört çift kapı menteşeleri, bilcümle «vata ve pullan dahil edilecektir.
I — Demir ambar karkasları İhalenin tebliğ! tarihinden İtibaren 20 günde teslim edilecektir,
3 — Geçici teminat miktarı 8000 liradır.
4 — Teklif mektupları 20 mart 1048 cumartesi günü saat ona kadar Bankamız haberleşme servisine leşimi edilecektir.
4 — tıtekiller, teslim edecekleri demir ambarların «vsafmı, şeklini ve parça listelerini gösterir yan ve resimleri teklif mektupları ayasına koyacaklardır.
8 — Banka ihaleyi İcrada aerbes t tir.
(30115)
ş
12 0 > 0 £
-O ■O
0 ro S? U
Taksitle satılık sinema
Türk Hava Kurumu Genel Merkezi
Başkanlığından:
1 — Türk Hava Kurumun* *lt tzmlrdekl Tayyare sineması taksitle vs kapalı sarf usul İyi» satışa çıkarürnışlır.
3 — Tahmini bed»ll. içindeki eşya, malzeme ve teslsatile beraber •3(M.OÛO» fic yüz bin Uradır. Binanın İmar vaziyetini gösteren çap, demirbaş Ilateri ve diğer izahat dosyaaında görülebilir.
3 — Alıcı ihale bedelinin dörtte birini peşin, geri kalan kısmım de üç senede ve üç eşit taksitte ödeyecektir.
4 — Arttırma 19 Mart »48 cuma gün saat 16 de Türk Hav* Kurumu Oenel merkezinde müteşekkil komlsytın tarafından yapılacaktır,
B — Arttırma şartnamesi ve diğer evrakı 11ün tarihinden itibaren An-karada Kurum genel merkezinde, tanlr ve İstanbulda Türk Hava Kurumu fubelerinden üç lira mukabilinde alınabilir. ‘
8 — Arttırmaya girebilmek İçin isteklilerin usulü dairesinde »15 750» on beş bin yedi yüz elli liralık geçici teminat vermeleri ve satış şartnamesini imza ederek teklif zarfların* kıymaları lâzımdır.
T — istkeliler teklif mektuplarını arttırma £ünü olan 19 mart 948 cuma günü ea«t 14 e kadar makbuz mukabilinde arttırma komisyon una vermelidirler.
8 — Türk Hava Kurumu İhaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. (25OTT

Yuvarlak, Köşebent, I - U, Lama demiri ile demir ve galvanizli düz ve galvanizli oluklu saç satın alınacaktır
Etibank İstanbul Şubesinden:
Banlumzı İhtiyacı için muhtelif sb'ad ve miktarda 129 ton yuvarlak, köşebent, İ-U lânıa demiri, 1 ton demir saç. 4 6 ton galvanizli düz aaj ve lo ton galvanizli oluklu saç (genişi satın alınacaktır.
Taliplerin en geç 18/3/048 salı günü saat 17 y» kadar tekliflerini kapalı EBTfla bankamız holündeki teklif kutusuna atmaları.
Müfredat listeleri her gün satınulma servisinden temin edilebilir. Banka ihaleyi kısmen veya tamamen yapıp yapmamakta serbesttir.
(30241
Kamyon iç ve dış lâstiği alınacak
Devlet Orman İşletmesi Merkez Müdürlüğünden:
1 — Orman İşletmeleri İhtiyacı İçin aşağıda sb’ad ve mlkdarlan bŞ» dirilen 400 adet lç ve dış kamyon lâstiği pazarlık nrstils Mtia alınacaktır.
Cinsi_________
Kamyon dış lâstiği » iç lâstiği
Kamyon (h| lâstiği
» İç lâstiği » dış lâstiği » İÇ lâstiği
Lâstikler ham yollarda nakliyata elverişli vs ağır iglerds takliplerden olacaktır. . ı
— tstek'Iler teklif edecekleri lâstiklerin evsaf ve flatiarlnl sn geğ
Eb'adı
780x20
Ulkdan
350 adet
İM »
100 >
100 >
60 » M e
700x30
825 x 20
3
uılan
2 _ _ 20mart 1938 cumartesi günü saat 13e kadar Orman Oenel MMÜrlüğün^ bildirmeleri şarttır.
4 — Pazarlık 25 mart 1048 perşembe gJnO saat 15 da orman gen»! mfldüTİÖpü işletmeler satmalına komisyonunda yapılacaktır. Taliplerin pa* zarlık günü saat 14 de kadar teklif edecekleri tutar bedel Özerinden % 7 A geçle! teminat akçelerini Devlet orman işlet m mİ Ankara m erke» müdürlüğü yemesine yatırarak alacakları makbuzla pazarlık saatinde komisyonda hazır bulunmaları lâzımdır.
5 — Bu işe alt şartname her gön İş saatlerinde orman şenel müdürlüğü ile merkez orman işletmesi mödûrlüründe re İstanbul orman bnşmfi hendlKllğhıde görülebilir.
8 — Komisyonun teklif edilerek lâstiklerden en İyi evsafta olnnTnrıni tercihte ve İhaleyi japtp yapma makta rrbest oldığıı tlSn ohır-ur. (31031
Sahife 8
AKŞAM
13 Mart 194»
Yavrunuzun daima neşeli olmasını îsterıeDİJl Amerikadan gelen çok saf iptidai maddelerden yapılan
Parke/51
kollanınız. Zira terden. İdrardan mütevellit plşlkllkler sivilce- I ler, v» kokulan kati surette ancak KASAN ÇOCUK PUDRASI I İzale L-ı’er. gl
——«nwın ~MiLmur~-(iT~-:' rmııı ı ıı ırıı wıı—^—
SATIŞ SALONU
Atmalı M»»cif .17 Bijiağin * Tafalon'r 4030i lllVfÇİ» MAiduıJnİ
KAŞELERİ
GRİP NEZLE ROMATİZMA BAS v° DİŞ AĞRILARINA kartı kullanılır
NACET
DÜNYANIN EN MÜKEMMEL TRAŞ BIÇAĞI
RESMÎ MÜ2S3E3ELERİN, MEKTEPLERİN, FABRİKA ve ANTREPO- | LAKIN NAZA»! DİKKATÎNE: 1
Fa ağın va hırsızlığa s-u p- -f T“ ■ M
kwfl me,hur U E T E C T marka g BEKÇİ KONTROL SAATLERil gelmiştir. Deposu: îsl-anbul Sultan hamam Camcıbaşı Han No. 3/4 B Batış yeri: ARLON SAAT MAÛAZAgl, Eminönü meydanı. İstanbul I
KfiTRUNHAKKI EKREM
1
Velinûtmayınıi kİ ’»5T» gayet parlak, sabit ve ■yazarken kuruyan Parker Superchroma mÜrek-
2& Yftuhtelif memleketi» yapılan 77 istatistik' Parker'in dünyada en çok İstek celbeden dolma kalem olduğunu göstermiştir,} Hayret eımey* lüzum yok.. Çünkü bu eşsiz güzelliğin benzerini başka nerede bulabiIirrinlzT
Mahfuz olân ucun kâğıda'temasla derhal yaz-
mağa başlamasını neyle mukayese edebilirsinlzT Bu uç. aşınmaya son derece mukavim ve kâğıt Üzerinde yorulmadan kayan madeni kıssaya
maliktir».
TABLET
REOSÎL
(7
BRONŞİT
ÖKSÜRÜĞÜ V'Z
KESER i>/
kabinden tatminkâr şekilde faydalanmak-üzer». İmâl »dilen yegâne dolma kalemdlr.
Başlıca kırtasiye mağazalarında ar ayını*..
yaj y(V£oA,/
Parlar "51"TW. M «« 44 Parlar Vacumotlc TL Stj DuofSTTL 22 i Vulory Tlr.TİSO îürklycd» Mümessili: ELI BURLA v« Ortaklan —Golûlo, İstanbul
HER ECZAHEDE bulunur
İstanbul dördüncü icra memurluğundan: 047/3707
Bir borçtan ötürü mahcuz olup satılmasına karar verilen tahmin kıymeti 700 lira olan üç adet marnken koltuk, bir adet yazı makinesi yazıhane ve koltuğu, bir koltuk İki ssnn-pe, vo bir siyah yazıhane birinci açık arttırma ila Galatada Sermet ban, İkinci kat No. 8/0 da 25. 3. D48 perşembe günü saat 14 den 15 e kadar satılacaktır. Birinci arttırmada tahmin kıymetinin % 76 tni bulmadığı takdirde İkinci artLırma ile 30. 3. 048 salı günü aynı yer ve saatte salıncağından satı? günü mahallinde bulunacak satış memuruna taliplerin müracaat! ilân olunur. (05826)

İngiliz Hava Hatlari ile
Tam Devri Alem
Amıpııun «O boy» Idûtainda. l.onjr.'yî ve Loed»'d.» Ji.Vf.am ek büyük phivMat; t»8İll>_R.v. tüffll ,1.1 mim »h.t içtede, «ketle ve b.,«a II. Ski »çvt.n ede.™ temd ta r»d. —Leed» I#
B.E.A, v( ondu Ktay Ameri*»'« tojilU impmıeriut» i(m B.OA.C n Güney Amudu iju İe .B.Ş.A A M
simiz.
O_
İO-bo,c
i N O I L I X HAVA HATLAR
e B S A A
SİSTEMİ
BAYILANLAR.ÇARPINTlur SİHİR BUHRANI ÇEKENLER I
NEVROL CEMAL
DEN 20 DAMLA ALINCA «MUHMİ TATlÇlA .tyAMAI. RUAMLA MI .
Zayi — Kartal nüfus İdaresinden almış olduğum ve llçnde askerlik muamelelerim kayıtlı kimlik cüzdanımı kaybettim. Yenhİnl alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. 1335 doğumlu Ömer oğlu Mehmet aürbtt»

Comments (0)