r
t_
Sergide
BALİNA
Yazlık keten spor ayakkabıları
Çeşitli renklerde, yüzleri Avrupa kefenli, altları krep kauçuk
Zarafet ve Ucuzluk
j
AKŞAM
AKŞAM
KÜÇÜK İLANLARI BUCÜNÖINCI SAYFADA
; Sene 32 — No. 11406 — Flatl: her yerde 10 kuruştur.
ÇARŞAMBA 18 Temmuz 1050
Sahibi: Necmeddln Sadak •— Tazı İşlerini fiilen İdare eden C. Bildik — Aksam Matbaası.
Celâl Bayar cumartesi günü Istanbula geliyor
Yarın lzmirde hükümetin yapacağı işler hakkında bir nutuk söyliyecek
İzmir II — Cumhurbaşkanı Celâl Bayarın Başbakan Adnan Menderesle birlikte perşembe sabahı İzmlre ve onu takiben Istanbula yapacağı ilk resmî ziyaret programı vilâyete ve komutanlığa gelmiştir. Cumhurbaşkanı saat on buçukta hükümet meydanında askerî törenle karşılanacak ve saat 11 e doğru vilâyet balkonundan İzmir ve Türkiye halkına hitap eden bir nutuk İrat edecek, yeni demokrasi iktidarının Türk milletine kazandırdığı büyük şerefi anlatarak yeni hükümetin han-
gi yolda yürüyeceğini anlatacak tır.
Cuma günü Sayarın İzmirden hareketinden sonra hava filolarının da Ege denizinde katılacağı manevra ikmal edilecek ve misafirler cumartesi günü saat 10 da îstanbulda bulunacaklardır. Celâl Sayarın aynı akşam İstanbul halkına hitap etmesi de muhtemeldir.
Ankara 11 — Cumhurbaşkanı Celâl Bayar bugün beraberinde Tarım Bakanı Nihat Eğriboz ve Kırşehir milletvekili amiral Rl-fat özdeş olduğu halde Kırşehir'e gitmiştir.
Cumhurbaşkanı giderken Malye devlet çifliğlne uğramışlar ve köylülerle temas etmiştir. Burada, çlfllkten köylülerin İstifadesi hususu tetkik edilmiş, toprağı az olan köylülere bu çlfLlk arazisinden bir miktar toprak verilmesi çifli-ğln tohum ıslah konusunda faal bir şekle sokulması karar altına alınmıştır.
Cumhurbaşkanı çifUkten ayrıldıktan sonra Kırşehire gitmişler ve mahalli İdare men-suplarüe vilâyet ihtiyaçları ve meseleleri üzerinde görüşmüşler ve akşam geç vakit şehrimize dönmüşlerdir.
İstanbul Valiliği
Başbakanlık müsteşarlığına Salih Korur tâyin edildi
Ankara 12 (Akşam) — Başbakanlık müsteşarlığına toprak ve iskân umum müdürü Salih Korur'un tâyini kararlaştırılmıştır. Başbakanlık müsteşarı İsmail Hakkı Ülkümen Emekli Sandığı İdare heyeti üyeliğine alınacaktır.
İçişleri Bakanlığında da önümüzdeki günler valiler ve kaymakamlar arasında nakil ve tâyinler yapılacaktır. Bu arada İstanbul valiliğine bir şahsın inha edildiği söylenmekte, fakat hiçbir İsim verilmemektedir. Yeni İstanbul valisinin İsminin bir İki güne kadar açıklanacağı bildirilmektedir.
Yeni Fransız kabinesi
Amerikalılar Kum nehrinin şimaline çekiliyorlar
Bu hat muvakkat Kore merkezi Taojenin
30 kilometre şimalinde
Vaşington 12 (Radyo) — Ko-rede Amerikan ordusuna yeni
C. H. P. Meclis Grupunun kararı
Parti, kendine mensup milletvekillerinin mazbataları tasdik edilmedikçe Avrupa Konseyine iştirak etmıyecek
Kır al Leopold
Tahta dönmesi meselesi için bugün karar verilecek
Ankara 12 (Akşam) — Halk Partisi milletvekillerinin seçim tutanakları meselesi tekrar günün mevzuu olmaktadır. Meclisin bugünkü toplantısında Ordu ve Yozgat milletvekillerinin mazbataları görüşülmesi kuvvetle muhtemeldir.
Halk Partisi Meclis grupu, milletvekillerinin tutanakları tasdik edilinceye kadar milletlerarası hiçbir toplantıya İştirak etmiyecektlr. Dün Meclis grup başkanlığından şu tebliğ yayınlanmıştır:
(C.Fi.P. meclis grupu genel kurulu bugünkü toplantısında Avrupa konseyine memleketimizi temsilen katılacak sekiz ü-yeden ikisinin partimizce seçilmesinin Dışişleri Bakanı tarafından. istenildiğine dair genel sekreterlik yazısı görüşülerek aşağıdaki karara varılmıştır. Avrupa konseyine her millet parlâmentodaki muhalefet partilerinin temsilcileriyle birlikte İştirak ettiklerine göre muhalefet partisi olarak iştirake tabl-allyle taraftarız. Ancak muhalefet partisine mensup milletvekillerinden çoğunun milletvekilliği tutanakları henüz tasdik edilmemiştir. Muhalefetin Büyük Millet Meclisinde vücudu kabul edilinceye kadar konsey
için aramızdan üye tefrikine İmkân göremiyoruz.»
Ankara 11 — Mazbataları inceleme komisyonu bu sabah da toplanarak çalışmalarına devam etmiştir. Bugün Ordu vilâyetinin seçim mazbataları İncelemiştir. Ordu milletvekili Fevzi Boztepe seçimlerde yapılan baskıları anlatmış, mahallen tahkikat yapılmasını istemiştir. Neticede komisyon tahkikata lüzum görmemiştir.
Komisyon Erzincandakl bütün milletvekillerinin, bu arada Şemseddin Giinal tayın mazbataları hakkında tahkikat yapılmasına karar vermiştir. Yozgat milletvekili Avnl Doğanın seçimi hakkında da tahkikat yapılacaktır. Erzhıcana ve Yozgada üçer kişilik tahkikat heyeti gönderilmiştir. Bitlis ve Muş seçimlerinin tahkiki ka-rarlaşmıştır.
Basın Kanunu
Ankara İl — Basın, kanununu incelemek üzere karma komisyon bu sabah toplanmştır. Lâyiha metni bugün komisyon âzalırına dağıtılmıştır. Asalar lâyiha üzerinde tetkiklerini bitirdikten sonra komisyon yarın (bugün) müzakerelere bağlıyacaktır.
Kıral Lcopold
Brüksel 12 — Belçika Ayan ve Mebusan Meclisleri bugün bir oturum yaparak. Kiralın tahta çıkmasını meneden 1045 tarihli kanunu ilga etmeyi hedef tutan ve hrlstiyan sosyal üyelerden, mürekkep kabinenin ileri sürdüğü tasarıyı tetkik e-decektlr. Hatırlarda olduğu ii-zere bu tasan geçen pazartesi günü parlâmentoya sunulduğu zaman sosyalist saylâvJar buna şiddetle İtirazda bulunmuşlar ve oturum talik edilmişti.
Pleven, mecliste beyannamesini okudu
Paris 11 — Meclisin Plevene kabineyi kurmak salahiyetini vereceği bu sabahki oturumun başlangıcında Pleven müstakbel çoğunluğun programıpı ihtiva eden hükümet beyanname sini okumuş ve demiştir kİ:
Benim İki hedefim vardır;
1 — Geçici olarak dağılmış bulunan çoğunluğu, iştiraki kabul edecek olan bütün milli ve cumhuriyetçi partilerle genişleterek yaniden tesis etmek. 2— Bizim yerimize gelecek teşll meclise sahayı hazır Uyabilecek bir faaliyet programını bugünkü çoğunluğa sunmak.
Pleven iç meseleleri ve yapmak tasavvurunda bulunduğu ıslahatı İzah ettikten sonra, söz lerini sulhun idamesi İçin lüzumlu şartlan inceliyerek bitirmiş ve şöyle demiştir:
«Hürriyetsiz saadet, cesaretsiz hürriyet olmaz».
Fazla aldığı ilâçtan ölmüş
Kadıköyde Yeldeğirmenlnde Bayramyeri sokağında oturan Salâhaddin isminde biri, rahatsızlığı dolayısiie almakta -olduğu uyku İlâcını dün gece fazla kaçırmış ve bu sabah ölü olarak bulunmuştur. Hâdise ı tahkikatına Kadıköy savcılığı el koymuş, ceset morga kaldı-Inlmıştır.
takviye ve harb malzemesi süratle gönderilmesine devam edil inektedir. San Fransiskodan gelen telgrafnamelere göre yeni takviyeler ve harb malzemesi bugün Pasifik limanlarından hareket edeceklerdir.
Amerikan kuvvetleri, Kum nehrinin kuzeylinde hazırladıkları hatta çekilmektedir. Amerikan kuvvetleri 80 komünist tan kı tarafından yapılan hücumdan sonra bu hatta çekilmişlerdir. Amerikalılar, Taojenin 30 kilometre şimalindeki mevkileri muhafaza etmektedir. Bu hat. muvakkat güney Kore m er tezinin son stratejik müdafaa hattıdır. Düşman, durmuş görünüyor.
Harb muhabirlerinin bildirdiklerine göre komünistlerin 1-lerlemesi, mahlrane bir surette yaptıkları sokulma sayesinde mümkün olmuştur. Amerikalılar. şimdiye kadar 95 düşman tankı tahrip etmişlerdir, Muha- ,
Askerî yardım
Tahsisat tasarısı ittifakla kabul edildi
Tiirk gazetecileri Londradan geldi
Arkadaşımız Vâlâ Nureddln ile heyet âzasından bazdan Yeşil-
köy hava meydanında.
İngiliz kültür heyetinin davetlisi olarak 3 haftadanbnrl İngilteredc tetkiklerde bulunmakta olan arkadaşımız Vâlâ Nureddln. Adviye Fenik, Münir
berlk, Orhan Rahmi Gökçe ve Halûk CariBun’dan müteşekkil Türk gazeteciler heyeti dün saat 10 da uçakla Londradan şehrimize dönmüştür.
Yugoslav hudutlunda sıkı emniyet tedbirleri
Macar asker ve işçileri şıkı bir muhafaza altında Sibirya’ya sürgüne gönderildi
Belgrat 11 (AJt.) '— (Afp): İçişleri Bakanlığı tarafından bugün yayınlanan emirname gereğince, Yugoslavya etrafında 15 kilometre derinliğinde bir hudut çemberi çizilmiş olduğundan. bu bölgede oturanlar mecburi olarak hususi hüviyet vesikaları alacaklardır. Bu bölgede devamlı surette oturmayanlar polis makamlarından dolaşma müsaadesi almak zorundadırlar.
Belgrat 11 (AA.) — (Afp): Belgrad radyosu tarafından yayınlanan habere göre, haziranın 24 ve 25 inci günlerinde Roman yada Tranallvonya ve Banal eyaletlerinde bulunan Arad ve Tamşuvar garlarında Sovyet nöbetçilerinin sıkı nezareti altında seyreden Macar işçi ve askerleriyle dolu marşandiz katarlan müşahede e-dilmiştir.
Budapeşteden gelen haberlere atfen Delgrod radyosu, bu katarların Sibirya'ya gittiğini bildirmiştir.
Macar İşçilerinin kabahati, bir fabrikanın sökülmesi emrini dinlememeleri, emri tatbik İçin getirilen Macar askerlerininkl İse sonunda işçilerin tarafını tutmasıdır. Bundan sonra Kı-zılordu ordu birlikleri vaka mahalline gelmiş ve kısa bir mücadelcden sonra asker ve İşçileri tevkif etmiş, ceza ve örnek olmak üzere Sibirya'ya sürülmelerine karar verilmiştir.
Aktay motörü dâvası beraet ile neticelendi
İzmir 12 — Aktay motörünü parasına tama ar. batırmaktan sanık olanlar beroot etmişlerdir.
Dün de Kore meselesi hakkında Gromiko ile görüşen tngilia büyîik elçisi Davîd Kelly
0 >
0
P
buiunuyor
birlere göre kuzey Korelilerin f*^ geniş ölçüde İhtiyatları mev-fi çut olduğu görülmektedir Yol-^^ ların ve köprülerin harap nü., halde bulunması. Amerikan O kuvvetlerinin harekâtını güç-leştLrmektedir. Q
Amerika esirlerinin 0
katli büyük infial uyandırdı
Güney Korede bir Amerikan, üssünden. 12 (AP.) — Cepheden
gelen haberlerde. 18 Amerikun'^ erinin, kendilerini esir etmiş o- «*** lan Kuzey Kore komünist knv--*-' vetlerine mensup askener ıa-"D rafından bağlandıktan sonra_0 öldürüldükleri bildirllmekteo'r.
Teğmen D. C. Gates. Am.'.rl- 0 kan erlerinin, teslim niduktanJr sonra öldürüldüıetiul belit i.miş-'** tir. Teğmenin gördüğü cesetlerin elleri arkalarında bağlı idî. Associated Pre'S'ln muhabiri
Wllllam R. Moore da, Bağlan ifarklı bir şekilde arşeden iki er 'daha gördüğünü bildirmiştir. | (Arkası sahife 2; sütun 1 de)
Askerlik kanununun
Mecliste müzakeresi
Vaşington 11 — Bu malî yılda komünist olmıyan memleketlere silâh yardımı için 1,222,500,000 dolar tahsis eden kanun tasarısı, temsilciler meclisi dışişleri komisyonu tarafından. bugün oybirliğiyle tasvip edilmiştir.
Bu miktar Ayan. Meclisinde sıfıra karşı 66 oyla kabul edilen tahsisatın aynıdır.
Komisyon karan sıfıra karşı 2o oyla alınmıştır.
Yine Bradleye göre, Birleşik Amerikanın savunmasile sorumlu şahsiyetler Koreden maada, dünyada ihtllâtlar çıkarabilecek beş veya altı can alacak bölgeyi dikkatle kontrol altında bulundurmaktadırlar.
General Brndley'ln demecinden sonra mütalâasını hülâsa eden Ayan Meclisi silâhlı kuvvetler komisyonu başkam, vaziyetin ciddi olduğunu Amerikan. milletini başka bir his altında bulundurmanın kendisine kötü bir şekilde hizmet etmek olduğunu söylemiştir.
□eniz erleri 3, jandarmalar 2,5 ve diğer sınıflar 2 sene askerlik edecekler
Ankara 12 — Büyük Millet Meclisi dün sabah 11,15 te baş-kanvekillerlnden Bursa milletvekili Hulûsl Köymenln başkanlığında toplanmıştır.
Oturum açılınca Devlet Bakanlığına Manisa milletvekili Fevzi Lûtfl Karaosmanoğlunun tâyin edildiğine dair Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okunmuştur.
Mütaakıben, tutanklan İnceleme komisyonunda açık bulunan bir üyelik için ad çekme usulüyle seçim yapılmış ve Bursa milletvekili Necdet Yılmaz seçilmiştir.
Milli Savunma Bakanı Refik Şevket İnce'nln İsteği üzerine askerlik müddetini indiren kanun tasarısının müstaceliyetle müzakeresine başlanmıştır.
Bu tasan ile muvazzaflık hizmeti deniz sınıfı 3 yıl. jandarma
(Arkası sahife 2; sütun 1 de)
Millî Savunma Bakam Refik Şevket İnce
D. P. il idare heyeti kuruluyor
Dün D. Partide yapılan toplantıdan bir görünüş
Demokrat Parti birinci bölge müfettişi ve İstanbul milletvekili Hüsnü Yaman dün Anka-radan şehrimize gelmiştir. Mumaileyh, milletvekili sıfatlle Vali İle bir görüşme yapmış, mü-taakıbcn D. P. nln İl tdare Kurulu lşlerlle meşgul olmuştur. îdare heyetinin bir ktsnunin milletvekili olması dolayısiie yeni idare heyetine girecek şahıslar üzerinde durulmaktadır. Yeni idare heyetinin bugün teşkil edeceği tahmin edilmektedir.
12 Temmuz 195U
(Baş tarafı 1 inci sabifede)
Erlerin ekserisi boşlarına, ya arkadan yahut da önden çekil- 1 mlş mermileri» «dürûhnûşter- 1 dir.
General Mc. Arthur bv şekil de vahşet yapau ıdmMİcrin ce-«aland in,uçaklarım büftirmlş-Ur. General. Birleşik Amerika askerlerine medeni barhltrln kaidelerine riayeti emretmiştir.
Londra 11 (AA.) — (Lp«>:
7 Amerikan eririnin kuzey Koreliler tarafından katlı hâdisesi İngiliz basınında büyük bir infial oyandınnıştir.
Daily Graphle şunları yasmaktadır:
7 Anıerikaluun katli, hart kaidelerine göre, hareket Udlasm-da bulunmıyan komüntettarln tecavüzünün mahiyetini açığa vurmaktadır. Amerikalılar gayri müsait şartlar altında azlın-te savaşmışlardır. Bundan böyle azimleri daha da şiddetli oLacaktır. Esasen aleyhlerine olan durum değişmektedir.
Cephede gayri tabiî sükunet
Tokyo 12 (AA.) — (Afp):
Koredekl Amerikan genel karargâhından bildirildiğine göre cephenin Amerikalılar tarafından işgal edilen Batı kamı «gayri tabü> bir sükûnet araet-mektedlr.
Resmen Amerikahtar Kum nehrinin kuzeyindeki Tengl, Kongja, Chochlven’u ha» ederinde bulundurmaktadırlar. Doğu kesiminde güney Koreliler Tanyang şehrini yeniden «te geçirmişlerdir.
Kuzey Koreliler Amerikan kuvvetlerinin güneylilerle birleştikleri noktanın karşısına mühim miktarda kuvvet, tank re top tahşit etmektedirler.
Bu bölgede kuzey Koreliler geri mevzilerini kendilerinden ayıran nehir üzerinde 43 «mt-te bir köprü inşa etmişlerdir.
Bu suretle bu kesime takviye getirecek duruma girmişlerdir. Amerikan hava kuvvetleri bütün cephelerde faaliyet göater-■aktedlrleı.
İngiliz savunma komitesi toplandı Londra 11 (AA. )— «Afp>: Her üç orda kurmay jS-a»»-tan bu ı&bah kabinenin aaYtm-■A komltari toptantarma. ifti-
. Ba topiantida,
Şcngan el varın d a vaziyet nis betcn sakindir, fakat düşman
harbi
bu bölgede savaşa girişmiş otan İki kuzey Kore tümenine takvt-‘ ye yetiştirme* için asker ve BUÖ ’ seme tahşkd •emeğe devam et-«ektedir.
Kuzey Kore kuvvetleri Um-
L aong ve Şansla te dahi görto-mftşlerdir.
■ Tanyang kuaeyinde düşman L birlikleri Han nehri güneyinde 1 güney Kore kuvvetlerine hücum etmektedirter. Bu bölgedeki faaliyetin ğritşmrai taejon üzerine r çifte Mr taarruzun ritonmu is' tidlâl etmektedir.
1 Dûşmanm sahil boyundaki fa allyctl artmıştır.
Düşman kuvvetleri Muhko üserine yürümektedirler Ulşin vetlerinln çoğalmakta olduğu
1 «anılmaktadır.
’ Seul clvanndalrl gene Korell-lertn asker» almdaklarj haberi teeyyüd etmiştir.
» inci hava ordusu hafif bombardıman uçakları köprü, yoi re demiryollarına hücum etmişler re fevkalâde neticeler ette etmiştordlr.
İngiliz »efiri Gromiko ile tekrar görüştü
Moskova 11 — Rus Dışişleri
1 Bakan yardımcısı Oromyko bu gün öğleden sonra kendisinden
1 mülakat talep eden İngiliz elçisi Kir David Kelly*yl kabul etmiştir. Konuşma bir çeyrek «a-
1 at sürmüştür.
1 Bir David Kelly, Kore hâdisesinin umumi görünüşünden
' başka şimal kuvvetlerinin gell-' finden aonra Beonl'de kolan Seoul piskoposu ile İngiliz elçisi W an Bold meselesini açnuş-
1 tzr. B unların âktbeti hakkmda hiçbir malûmat alınamamışbr
Oromyko bu âna kadar bu şahsiyetlerin iki be ti hakkında hiçbir haber alamadığını büdlr-' mIştir.
Amerika Genelkurmay Başkanının izahata
Vuhlngten II (AA.) (Afp) — Birleşik Amerika Genelkurmay şefleri komitesi başkanı general Omar Bradley, bu sabah ftyan meclisi silAhlı kuvvetler komisyonu Önünde iki saatten fazla süren demeçte bulunmuştur.
Bu komisyon başkanı Mlllard Tydlngs’e göre general Omar Bradley, demecinde Karedeki Birleşik Amerika kuvveti eri yalanda Birleşmiş Milletler üyesi bulunan diğer devletlerin kanı kuvvetleriyle takviye edilecektir, demiştir. Başkan, bu devletlerin adlaruu ve Çin milliyetçilerinin Kore savaşına iştirak edip etmlyeceklerinl tasrih etmekten kaçınmıştır. General O-mar Bradley’e göre. Kürede savaşın fevkalâde güç olacağı sanılmakladır. Büyük çapta bir taarruzu girişebilecek sayıda A- . merlkan askerini Koredc- tah-fld etmede şimdilik imkânsız görünmekte olduğu gibi, bu hu- . susta hiçbir kararın alınmaması da muhtemeldir.
Sabah Gazeteleri Ne Diyor ?
D. P. MecK» Grupu
Ankara 11 (A A, — Demokrat parti meclis grupu bugün saat 16 te Eskişehir milletvekili A-Kdhs Potuoğianun başkanlığın da toplanarak gündemindeki monteleri görüşmüş re saat 20 de toplantıya «a verilmiştir.
Türk - Hint kültür derneğinin dünkü toplantısı
Türk - Hindistan kültür derneği tarafından dün saat 17,30 da Eminönü Halterinde bir top tastı tertip edilmiştir. Teknik üniversite rektörü ord. prof. HuUd Krem. Hindistan orta elçisi C. B. Jitta, ve Hindistan basın «tay.«inİn de hazır bulunduktan toplantıyı dernek namı oa Hamit üğursoy açmış ve Türk - Hindistan kültür derneğinin gaye ve çahşmalarnı izah etmiştir.
Müteakiben İbrahim Hoyl sös atarak Hintli filozof Şair Ita-btndranath Tagore7n hayat ve edebi şahsiyeti hakkmda Mr ko o aşma yapmıştır
Daha sonra Htndistana ait kültürel fBimler gösterilmiş ve toplantıya son verilmiştir.
Yurtta hava durumu
Boo M saat lçtndç yurdumuzda hara iç Anadolu, Karadeniz bölgesi ve güney - doğu Anado-tnda çok bulutlu yer yer yağışlı. diğer bölgeler bulutlu geçmiştir.
Yağışlar yağmur şeklinde olmuştur. Yurdumuza düşen yağış miktarları metre karede 1-nebohıda 108, Çarşambada 31. Sopada M, Rlzede 26, Sinopta 33, Adana, düzcede 21, Zongul-daJrta 20. bayburtta 18. Pazar-köyde 11, Karabükte 15. Glre-■unda 13, Samsunda 12, Artvinde 10, Çemişkezek, Kem ah ta S, tnnit. Malatyada 8, Trabzon, doluda 7, Oürtnde 8. Kastamonu. Kayseri, Şarkışlada 5 Mer-rifon. Elazığda 4. Blvas, Bi-feefkde 3, Konya ve Eraurumda 2, Htlrtte 1 kilogramdır.
Günün en yüksek sıcaklığı öıyarbakırda 37, günün en düşük sıcaklığı Kütahyada 3 de-recedtr.
Ardabanda ekin bereketli Ardahan 11 (AA.) — Bu yıl yağışların bol ve muntazam olmasından ekin bereketli olmuştur. Halk bu durumdan çok memnundur.
Kara denizde fırtına
Zonguldak 11 (Akşam) — Karadenlzde şiddetli bir fırtına hilkinn sürüyor. Zonguldak'da yeni liman yapmakta olan Hollanda şirketinin tarak gemL'ji İle bir römorkörü karaya düştü. yüz tonluk bir mavna battı.
Amerikan
uzmanları
Bursa bölgesini mey-vacılık ve sütçülüğe çok elverişli görüyorlar
Bursa M (AA.) — Bir müd-denberi şehrimizde bulunmakta ve incelemeler yapmakta otan Amerikan tarım uzmanlan heyeti Karacabey harasını da geddikten sonra bugün İstanbul'a dönmüşlerdir. Hareketlerinden ewei beyec başkam Dr. Prof. Krbert Seareh şu beyanatta bulunmuştur;
İnönü’nün resimleri mektep kitaplarından çıkarılıyor mu? Ankara 12 (Akşam) — Bugünkü «Ulu» gazetecinin yazdığına göre Milli Eğitim Bakanlığı bundan bir müddet evvel Bakanlar Kurulunca alınmış olan bir karara uyarak tnöuünün rejimlerini resmi dairelerden kaldırıldığı gibi yeni baştan revizyona tâbi tutuluyor diye okul Htapinrmdtın da kalrtıı-tıl-maktadır. Bu Lj İçin bir komisyon faaliyete geçmiştir. Komisyona, mektep kitaplarından Kurtuluş Bavaşmm, Lozan ve daha sonraya alt İnönü re Mareşal Çakmak’m resimlerinin çıkarılın asma dair talimat verilmiştir.
Burca w çevresini meyvacı-iıt, sebzecilik ve sütçülük bakımından bilhassa çok İyi buldum Çayır otlannm tenevvüü de hayvancılık İçin muhiti pek müsait kılmşıtır. Bu mıntıkalarda yaptığımız İncelemelerde zirai ve veteriner İşlerinde tb-mltvar emareler müşahede eyledik. RItİ m kanaatlinize göre Bursa konservecilik bakı mm- I dan çok müsaittir. Bursa ve çevresi sebzecilik bakımından İnıı^ryam konserve fabrika lan-nı işletebilecek kadar tabiatın lûtfuns uğramıştlt. Tetkiklerimiz bilhassa bu mevzu üzerinde tekâsûf etmiştir. İncelemelerimizin neticelerini bir rapor halinde Bakanlığa sunacağız
İçişleri Bakanı Anka raya gitti
Üç gündenberi şehrimizde bulunan İçişleri Bakam Rüknot-tin Masuhoğlu dftn akşamki trenle Ankaraya gitmiştir.
Bîr kaçakçı kafileri yakalandı
Viranşehir 11 (AA )— Surt-I ye’den yurdumuza kaçak eşya getirdikleri tesMt edilen 3 kişilik bir kaçakçı kaflleto gümrük muhafaza memurları ve Jandarmaların takibi neticesinde beraberlerindeki kaçak eşyalarla yakalanarak adalete tealim •dilenişlerdir.
Garbi Trakya Yunan valiri Edirnede
Garbi Trakya Yunan ümuml valLsl General Kaçotas, Yunan-Bulgar hududunu teftişe giderken otomotrlsle Edirne İstasyonuna gelmiş ve Edime Vali ve kül Avnl, Edime Belediye Reisi Tahsin, ve Edirne Yunan konsolos vekili tarafından karşılanmıştır.
Yunan ümumi valisi vâta olan davet üzerine Edlmenln tarihi âbidelerini ve Mimar Binanın eserlerini ziyaret etmiştir. Misafir Umumi vali şerefine tertlb edilen kabul resminde bulunmuş, Türk - Yunan dostluğu etrafında samimi görüşmeler yapılmış ve gösterilen dostluk ve hûsnükabulden memnun olarak Edirneden ayrılmıştır.
Hac seferleri
Devlet Denizyollarının seferlerine tahsis ettiği «Cumhuriyet» vapuru 4 eylülde Istan buldan hareket edecek ve tamir, Mersin, îskenderuna uğradıktan sonra Ciddeye gidecek tir.
Bundan başka., Ordu, Giresun veya Trabzon vapurlarından W ri de limanımızdan hareketle tamire uğradıktan sonra Cidde-ye varacaktır.
hac
Üniversitelilere trenlerde yapılacak tenzilât
Ankara öğretmenleri İstanbul’a geliyor
Ankara öğretmenler birliği milli merkezi idare heyeti Azasından bir grup bir kaç göne kadar is tan bııl a gelecektir. Bu veslJc İle îstanbuldokl Muallimler Birliği idare hey etile müşterek meslek dâvalarım konuşmak üzere bir toplantı yapılacaktır.
Ankara 12 (Akşam) — üniversitelilerin yurt içinde tetkik seyahatlerinde demiryollarında yapılmakta olan yüzde doksan beş tenzilât Ulaştırma Bakanlığının kararlyle kaldırılmıştır. Bundan böyle üniversiteli öğ-renclier demiryollarında nısıf ücretle seyahat edeceklerdir.
Yeni tip ekmekler
Ankara 12 (Akşam) — Yeni tip ekmek şehrimizde yarından itibaren satışa çıkarılacaktır. 79-81 randımanlı undan yapılacak olan bu ekmeğin DOo gramı 30 kuruş 500 gramı da 20 kuruşa satılacaktır.
(Boş tarafı 1 fctei aahlfedeı
V» gümrük koruma sınıflan 2,5 yd ve banların dışında kalan ■uuftar 3 yvl otarok tasbit edü-ntgttr. Oeçicl maddeye göre, 1019 HA 1920 doğumlu veya bunlarla İçtene tâbi «ger erattan tekerlik Kanununun *8 veya 80 uncu maddeleri mucibince muamele görecekler ha »ir m da da yakandaki hükümler uygulanacaktır. Mnr.nk^ynl.r daha ziyade muvazzaflık hizmetinin kıtaya İltihaktan başlıyacağnu belirten hânı berinde oldu Mustafa Seren, bunun askerlik şubelerine girişten İtibaren hesap lanm ajn lüzumunu müdafâa etti. OSrüşmeter sırasında okur yazarların değişik askeri müddetlere tâbi ta tutma.'» da Utandı. Jandarma v» gümrük-bdzmotieri daha kolay olduğu halde müddetin uzun Urtuima-sma İtiraz edenler oldu.
Komisyon sözcüsü İm bu teklif kabul edildiği takdirde askeri İdare ve askeri hukuk mev-sularmda bir çok değişiklikler yapılman gerekeceğini belirtmiş re tasarının olduğu gtbl kabulünü İstemiştir. Sözcüden sonra ■öz alan Milli «avrmma Bakanı Refik Şevket İnce şa beyanatta butanmuştur:
Millî Savunma Bakanının beyanata
•— Muhterem arkadaşlar, gerek mazbatalarda re gerek burada salAhlyetll arkadaşların verdikleri İzahlarda bn kanunun «babı mucibesi lüzumu kadar izah edilmiş oldu. Bu vesile Ue şuna söylemek vazifesini yapıyorum:
Bugün askerlik mükellefiyeti kanunu Milli Savunma Bakanlığının üzerinde ehemmiyetle durduğu mevzulardan bir tanesidir. Askerlik şubeleri meselesi yeni zihniyet ve yeni icaplara göre halledilmesi lâzım bir husustur. Biz bunu nazarı dikkate atarak yalnız müddetler üzerinde durduk. Kanıma da olduğu gibi muhafaza ettik. Meselâ arkadaşların buyurdukları gibi askerlik muvazzaflık hizmeti nereden başhyacaktar. Bunu kanunda olduğu gibi muhafaza ettik. Bir esas kanunla diğer müteferrik kanunlar arasında ftbenk lâzımdır. Sonra da şu veya bu kanunlarda muvazzaflığı tarif etmişken yalnız askerlik kanununda değiştirirsek tedahüllere girilmesi, tenakuzlara düşülmesi ihtimali vardır. Binaenaleyh bu kanunu lütfen yalnız müddetlere münhasır olmak özere gelmiş bir teklif addediniz. Maadasına teşmil etmemenizi bilhassa rica ederiz. Çünkü hakikatte asker alma mükeüe-öyettoe taallûk eden işler üzerinde durmak l&nmdrr. Esas kanunu bu suretle kökünden de-değlştlrtrken yeni Mr zihniyetin
BORSA
etrafında toplanır ve ona göre kanuna hazırlarız. Aksi halde kanunlar arasında bir âhenk-rizllk tevat etmiş oluruz. Bundan kendimizi sakınmamız lâzım geldiğini zannederim İd. arkadaşlarım takdir ederler.
Yazman arkadaşımızın, askerlik müddetini uzatıp kısaltmak noktasında Bakanlar Kurulunu muhayyer kılmak meselesine gelince, onu da tensip buyurursanız deminki maruzatıma ekllyeylm. Bu„ bir prensip mevzuudur. Yoksa bahse, iğimiz keyfiyetin dışında olarak burada şu dakikada nazâh dikkate alınıp da yeni müzakere mevzuu yapılmasına yer yoktur kanaatindeyim.
8adri Maksudi Arsal arkadaşımızın suali çok yerinde, fakat cevabı da kendisindcdlr. M savunma dâvası mevzu uba olurken bu müddetlerin azal masından doğacak siyasi, as ri tehlikeleri hesap etme zannederim ki affedilmez i hata olur. Askerlik hizmeti her hizmet glb! kendi Ihtiy mis, kendi kuvvetimizle mü nasip olarak ölçülmesi lâzım len bir hizmettir HJzmer seneden iki seneye inerken kerterin sayısı azalacak, fa hiçbir zaman bu sayı hlzme hakklyle ifasından bizi mc decek dereceye getlrilmiyec tir. Takatimiz, topumuz, ti ğlmiz, hayvanımız, paramız ihtiyacımız fthenkli olarak zan dikkate alınarak bu te yapılmıştır. Binaenaleyh noktayı bu şekilde tasrih mekle zannederim kİ, o endi yl de İzale etmiş oluyorum.
Diğer noktalardan adaletsizlik keyfiyeti âzerinde arkadaşlarım izahat verdiler. Ben tekrar şunu arzedeylm kİ, hizmetin İçinde bizzat adalet dahildir. Jandarmanın biraz fazla vazifesi vardır. Malümuâllnle adil, askeri ve İdari olarak mükellefiyetleri vardır. Jandarma adaletin yorduncısıdır. İdarenin organıdır, bizatihi askerlik sıfatının haizi olduğuna göre öğrenmesi ve öğrendikten sonra da kendisinden istifade edilmesi lâzım gelen bir unsurdur. Tam İki senede tekemmül etmiş bir Jandarmanın, altı ay da memlekete faydalı olması kap eder.
Öteki kısımlar tamamen tekniktir. Deniz kısmında, bilhassa deniz kumandam Ue sureti mahsusada görüştüm. Denizcilerin de hizmetinin hiç olmazsa 3,5 seneye İndirilmesi üzerinde ısrar ettim. Katiyetle buna İmkân olmadığını söyledi. Verdiği izahatı fennlyeyi dinledim. Binaenaleyh deniz sınıfının da üç aene olması yolundaki mütalâaya İştirak etmeyi muvafık buldum. Muhterem heyetiniz takdir buyurur M hemen hemen ba müddet bütün dünyada da böy-ledlr. Bu müddetlerin aynen kabulü yolunda gösterilen mütalâaların kıymetini bilmekle beraber bunun aksi mütalâada bulunan arkadaşlarımızın da, askerlik mükellefiyeti kanunu görüşülürken, yeni baştan ele alınmaslyle mümkün olacağım arz De İktifa ederim.»
Bakanın izahatından sonra muvazzaflık hizmetinin başlangıcı olarak, sevk tarihinin kabul edilmesi hakkında Erzurum mil letveklll Mustafa Zerenln verdiği takrir oya konmuş ve ekseriyet tarafından kabul edilmiştir. Bu tâdilin yapılması için tasan komisyona gönderilmiştir.
Meclis yann saat onda toplanacaktır.

VI to
•B 80
C.H.P. idare heyetinde vazife taksimi
Ankara 11 — reni C. H. P umumi idare heyeti Azalan arasında İş bölümü yapılmıştır. Basın lşlerile bizzat Genel sekreter Kasan Gülek meşgul olacaktır. Zihni Beti genel sekreter yardımcılığına, Ferit Melen hesap işlerine. Doktor Kemal Satır seçim işlerine, Doktor Kemali Baylzlt, Cavlt Oral. Cemal Reşit Eyüpoğlu teşkilât ve teftiş İşlerine, HalU Sezai Erkut Halkevlerine, Cemil B< Barlas İsmail Rüştü aksal, Vedat Dicleli propaganda ve etüd İşlerine ayrılmışlardır.
Gulücıı TUrk Un Sterlin KHİca
» av •4.30

Rumen - Bulgar millî ffüres müsabakaları
Sofya II ULA.) — Bulgaristan Ue Romanya milli güreş takınılan arasındaki karşılaşmada 12,000 seyirci bulunmuş ve takımlar 4-4 berabere kalmış) ardır.
Seyahat Mektupları:
İngiliz Başbakanlığında ve parlamentosunda görüp konuştuklarım
Şimdi Akşam'a Londradan bir telgraf çekip İngiliz Başbakanlık sözcüsünün bana Kore meselesi ve Türk - İngiliz münasebetleri hakkında yaptığı beyanatı bildirdim. Telgrafımda şu nokta da vardı:
Türkıyeyl sevmekle niarur bir İşçi Partisi mebusu, şu haberi bana ulaştırmıştı:
— Öğrendiğimize göre, Kore etrafındaki hareketler, Batı devletlerinin dikkatini Uzak Şarka çekmek içindir. Komünistlerin asıl darbesi İran üzerine vâki olacaktır sanıyoruz. İstihbaratım bu merkezdedir. Türkiyeyi bilhassa ilgilendireceği için bu malumatı siz Türk gazetecisi dostumuza veriyorum.
Ve aynca bir nokta ki, ajanslar elbet verecektir diye telgrafıma yazmadım:
Bugün İngiliz hava kuvvetlerinin büyük gösterisine davetliyiz Mektubumu postaya attıktan sonra oraya gidiyoruz İngilizler, en yeni ve en mükemmel hava kuvvetlerini bugün dost ve düşmana karşı meydana çtkanyorlarmış. Yeni modeller arasında, bilhassa geceleyin kullanılabilir tipte .tepkili uçak varmış. Bilindiği gibi, tepkili uçak. İngiliz patenti bir yeniliktir. Belki diğer imalciler var. fakat ingiiiziere yaklaşa-mıyorlarmış ve diğer devletler, tepkilileri Büyiik Britanyadan tedarike çalışıyorlarmış îngl-llzler, bu mevzuda şampiyon-
> muş
İmdi, bugünkü hava gösterilerine _ hayli zamandır ilk defa olarak — Sovyet ve peyk askeri ataşeleri de davetli l-mişler, Hava komutanlığının onları davet edişi diğer İlgili makamlar nezdinde endişe ve İtirazı mucib olmuş. Fakat şu kadarı da var ki. arada kâfi mesafe bulunacağından, fazla telkika İmkân bulamıyor aklarmış. Ingiliz nüktesiyle: «Tetkik etmeleri kolaylaştırılınıyacağı:ıı umuyorlarmış .. Cl>
Öyle bir hava var kİ. İngllte-re, gözdağı vermek IstlyoT:
— Baki... Bizde bunlar var... Düşün, taşın...
Dün, İstanbuldaki bir dostun buradaki bir dostunun İltimasından faydalanarak, gazeteciler grupumuzdan ayrıldım: İngiliz Başbakanlarına mahsus hem İkametgâh, hem makam mesabesinde kullanılan tarihi ve mütevazı binaya girdim. Resmi dairelerle çevrili semtin bir kenar sokağında 10 numarayı taşıyan bu binayı seyyahlar merakla dışarıdan seyrederler. Diğer resmi devairin Lhtlşamly-le zıt bu mütevazı görünüşlü haneden Büyük Britanya İmparatorluğunun tekmil İşleri döndürülüyor. Anane meselesi. , Evvelce hazırlanan randevu gereğince, bekletilmeksizin kabul edildim. Kavaslar pardesü-mü, şemsiyemi aldılar (2». Başbakan Attlee’nin oturduğu odalar, işte şunlarmış, Fakat kendisi hususi bir İşi için çıkmış. [ (Mamafih, birkaç saat sonra, parlâmentoda kendisini Chur-chill'le uzun uzun ve hayli heyecanlı münakaşalara tutuşmuş vaziyette dinledim. Diğer Bakanlar da konuştular Sadası ve edasiyle Churchill'l, Morrison’ıı ve elbette Attlee'yl çok hâkim buldum.]
Başbakanlıkta, dar, karanlıkça koridorlardan bir sevimli kâtibenin odasına alındık, kendisinden. bu 10 numaralı «hane» nin göründüğünden hayli büyük olduğunu '40 odalı bir konak olduğunu» öğrendim. Nihayet flsmlnl yazmamamı, zira anonim kalmak zorunda bulunduğunu söyliyen» resmi sözcü »e bul uç tuk. Çektiğim telgrafın malûmatını kendisinden aidim.
— Vaziyet, çok çok vahimdir Daha da vahim olabilir, Zira.
İşçi evleri kooperatifi
işçi sendikaları bir kooperatif kuruyorlar
' Şehrimizdeki İşçi sendikaları, birleşerek bir inşaat kooperatifi kurmağa karar vermiştir. Yeni kooperatifin kuruluş hazırlıklarına başlanmıştır.
Bu kooperatif, işçileri ucuz mesken sahibi yapmak mak-sudiyle kurulmaktadır. Sermayesi İşçilerin kooperatife koyacakları paralardan ve bilhassa bu senenin Nisan başından iti-
haren yürürlüğe giren İhtiyarlık sigortası primlerinin yüzde 51 sinin buraya tahsisi İle elde edilecektir.
Yapılacak işçi evlerinin at-rası için belediyeye müracaat edilmiştir. Belediye bu miira-erat! müsait karşılamış ve elinde mevcut arsalardan halk tipi evler için İstifade edilebileceklerini işçilere tahsis etmeği muvafık bulmuştur.
Alâkalıların söylediklerine göre önümüzdeki sene bu İşe başlanabilecek ve ilk ağızda 1.5 milyon liralık inşaat yapılabilecektir.
90 ton kahve geldi
Son günlerde şehrimize yeniden 90 ton kahve gelmiştir. Bununla beraber bir müddet-tenbeıi kahve piyasasında görülen düşüklük durmuştur. İlgililer bunun sebebini mense memleket piyasalarının yükselmesinde bulmaktadırlar.
Haklı şikâyetler
10 senedenberi tamamlanamıyan bir sokak!
Suadlyede oturan bir okuyucumuz yazıyor:
»Suadiyede Bâğdat caddesinden vapur iskelesine giden adı üstünde «vapur yolu» diye bir sokak vardır. Bu sokağın iskeleye yakın kısmı bundan on sene kadar evvel asfalt hale konmuş. Bağdat caddesine yakın tahminen iki yüz metrelik kısmı ise toprak olarak bırakılmıştır. Bu sokakta oturanlar her sene ilgili makamlara müracaat ederek bu garibenin izalesini ve kendilerinin yazın oralardan sık sık geçen otomobil, kamyon ve arabaların kaldırdıkları tozdan kurtanl-rılmalarını rica ederler, makamlar bu haklı dileği yerine getirmeği vadederler. fakat seneler geçer ve bu talihsiz sokak yarı asfalt, yarı toz duman halinde kalır.
Mazeret olarak «ne yapalım, tahsisat yok!, demeğe de imkân yok. çünkü o civarda ve ötekine nisbetle hiç de geçit yeri olmayan üçüncü, dördüncü sokaklar, her sene cayır cayır yapılır, fakat zavallı »vapur yolu* nun bir avuçtuk yeri yine eski vaziyette bırakılır
Kadıköy kaymakamlığı ile o semtin sayın şehir meclisi azası bu hole acaba ne buyururlar?».
(1> İngilterede bir şey daha öğrendim: Her mülâhaza bir ■ummak» lı, «zannederim* li. ■muhtemeldir» li. Hulâsa, emniyet MÜpaplı.
(2) Ingiltere, ayak bastığımız atıdatı itibaren hava soğuk ve yağmurlu olmakta devam ediyor. L’ç haftada üç saat güneş gördük, görmedik. Halbuki ter- j etime ettiğim İngiliz romanına j göre. Londra bu temmuzda boğuntu verecek derecede sıcak' •İmalıydı. Talihimize.
fAMERİKAN-" MASALI : S ]
V—— ———-w Yazan : Şevket RADO I ——
Nevyork eczanelerinde nasıl yemek yenir?
Kendi kendinizin garsonu olduğunuz Cafeteria’Iar — Ne sakala minnet, ne bıyığa!— Sabaha kadar açık duran eczaneler — Amerikan yemekleri
New-York‘lu o kadar sıkı çalışmak mecburiyetindedir ki uzun uzun öğle yemeği yemeğe vakti yoktur. Eğer Avrupada olduğu gibi her günün ortasında iki saatini, iş yerinden epey uzakla, iyi yemek pişirmesiyle tanınmış bir lokantaya ahbap-larlyle beraber gidip çifte çifte garsonlara çeşit çeşit emirler vererek, bir yemeğin istediği gibi hazırlanması için yarım saat beklemeyi göze alıp harcamayı tabii saysaydı Amerikanın başka bir Avrupa olmaması İçin sebep kalmazdı. Pirede öğle tatili dört saattir. Cenova'da üç saattir. Marsilya'da iki saattir. New-York‘ta öğle tatili yoktur, sabahleyin dokuzda başlayan mesai akşam altıya kadar aralıksız devam eder, öğle vakti yemek için ayrılan zaman 15-20 dakikadan fazla değildir.
Yaz gelince, havalar biraz ısınır ısınmaz ne yapsak da çalışmayı kaldırsak diye düşünmeye başlarız. New-York’ta bulunduğumuz günlerde cehennemi bir sıcak vardı. Suratımdan sızan terlerin çenemden şıpşıp gömleğime dam uladığını görüyordum. Amerikalı bu sıcakta çamaşır değiştirmeyi, duş yapmayı ve nihayet müessesesinl . soğuk hava tertibatı ile teçhiz etmeği düşünmekte, fakat işi
bırakmak aklına gelmemektedir. Zaten iş her güne ve her günün her saatine o şekilde taksim edilmiştir ki o saatlerde görülmezse bir daha görülmek imkânını kaybeder. Ertesi günün saatlerinde görülecek başka işler vardır. Beşinci caddede bir otomobilin bozulması seyrüseferi nasıl allak bullak ediyorsa, bir müçssesede bir memurun çalışmaması da derhal başka memurların işlerini berbat eder Biz «Bu günün işini yarına bırak ma!» der dururuz. Halbuki işlerimiz pekâlâ yarına bırakılabilir. Amerikalı, işin yarına bırakılması imkânım ortadan kaldırmıştır.
Ne w-York insana on kikada yemek yediren lerce lokanta ile
beş da-on bln-
doludur. Bu
Gürültü ile mücadele
Valinin başkanlığında bir toplantı yapıldı
ma'ifnıımt
Dertli İstanbul
öğle vakti herkes alelacele yemek yemeğe gidiyor
Bu sabah saat 10 da vilâyette şehrimiz kaymakamları vali ve belediye başkam Prof, Fahrettin Kerim Gökay'ın başkanlığında toplanmışlardır. Toplantıda emniyet müdürü Kemal Aygün, vaJI ve belediye reisi muavlnlerile 6 neı şube müdürü de hazır bulunmuşlardır.
Vali ve belediye başkanı, son zamanlarda eksileceği yerci'* artmakta olan umumi gürültünün bilhassa şoförlerin korna gürültülerile. yazlık bahçe ve gazinoların hoparlör sesleri ve seyyar altıcıların avazeleri bahis mevzuu edilmiştir.
Vali ve belediye başkanı, şehrin bilhassa geceleri sükûnete kavuşması için alınacak tedbirler hakkında kaymakamların mütalâasını sormuştur. Mesele tetkik edilecektir. Banliyö trenleri de karşılaştıkları zaman düdük çalmakta ve hat boyunda oturan hulkı rahatsız etmektedir. Bu lüzumsuz düdük çalmalarına bir nihayet vermek lâzımdır.
Makarna ve
şehriyeler
Muamele vergisi kaldırıldığından ucuzlayacak
inekleri tepsiden masaya indirdiğinizi gören tepsi toplayıcı hemen arabasiyle yanınıza gelerek tepsinizi alıp götürecektir Cafeteriada garson namına bu tepsi ve tabak çanak toplayıcıdan başka kimse yoktur. Binlerce insan burada kendi hizmetini kendisi görerek yemeğini yemektedir. Kapıdan girerken aldığınız fişe aşçıbaşı, tercih ettiğiniz yemeklere göre zımbalar vurmuştur. O fişleri kasaya götürerek hesabınızı öder. «Ne sakala minnet, ne bıyığa* cinsinden yemeğinizi yemiş olarak işinize gidersiniz.
New-York'lular, eğer Ne w -York’un içinde oturuyorlarsa yalnız öğle yemeğini değil, akşam yemeğini de karılarıyla buluşarak bu Drug Storesierde. bu
iokantalarin adı Drug Stores - Cafeterialarda yemektedirler, eczanedir. İlâç kısmı bir tarafa Ekseriyet hemen hemen akşam orada kendinize bir omlet yap- saat 7 de yemeğini yemiş, evi! tırablür, Hamburger dedikleri ne gitmiş, gece sinemaya, tiyal-cızbız köfte ile ekmek ısmarlar,' roya veya her hangi bir eğlen-her turlu sandviçi ister, her ce yerine gitmek üzere hazır-türlü t__, _____ „______,
pastasını, kahvesini getirir, ayakta veya bir tokmağın üzerinde tüneyerek yemeğinizi yersiniz. Her gün binlerce insana yemek yediren bu eczanelerde
Garp milletleri, İtibarlarının kırılmaması için sözlerini bıı Kore meselesinde geçirmek zorundadırlar. - dedi.
Yumuşatıcı bir cümle İlâvesini de zaruri buldu:
— Mamafih. Moskovadan aldığımız haberlere göre, Ruslar, Kore İşini Şimal Kore ile Cenup Kore arasında bir mücadele telâkki ediyorlarmış. İhtilâfın büyümemesini arzulıyorlarmış. Bu İstihbarımızda yanılmış olabiliriz. (Yine: 2)

Bütün bu hâdiseleri birbirine bağlıyacak olursak, İngilterenin bugün içinde yaşadığı hava anlaşılıyor.
Fakat büyük gazetelerden bl-Tlnln sekreteri bana dedi ki:
— Okuyucularımız bize bugün 1200 küsur defa telefon ettiler; kaydettik. Bunlardan yalnız ıo telefon Koreye dair malûmat almak içindir. Öbür meraklılar. spor neticelerini vesaire soruyorlardı...
(Yâ - Nü)
• «— «tuurika İSter, İlci w o.~...v«v w*v«w ««»um
meyva suyunu, sütünü, lanmaya başlamıştır .
Bununla beraber Drug Stores -eczanelerin ekserisi sabaha kadar açıktır. Gece sinemadan çıktıktan sonra acıkmış olan ut- karnınızı yine buralarda doyu-topu toup iki veya üç kişi hizmet' rur, ilâçtan başka her hangi bir etmektedir. Bu eczanelerde da- —* —*— —
ha neler vardır Yarabbi! Kitabınızı, çocuğunuza götüreceğiniz oyuncağı, tenis raketini, sigaranızı. elektrik fenerinizi, tabağınızı. bardağınızı, kartbostalı, futbol topunu, çakmağı, anahtar halkasını, mürekkepli kalemi, mayoyu buradan yemeğinizi ayak üstü on dakikada bitirip, kalan beş dakika içinde alabilirsiniz.

ihtiyacınızı da gecenin her saatinde bu eczanelerden kolaylıkla temin edebilirsiniz. Meselâ gece yarısı yağmur mu başladı? Eczane açıktır. Bir dolara kıyıp oradan bir şemsiye alarak ıslanmadan yolunuza devam edebilirsiniz!
Amerikan mutfağı bizim gibi
yağlı yemeklere, tavalara alışmış insanlar için hayli yavandır. Sandviçlerin envai yemeklerin esasını teşkil ediyor, (kı eknıek parçası araşma konmakta olan şeylerin hemen hemen hududu yoktur. Amerikan mutfağı yemek lezzetLnden ziyade manzarasının güzel, bilhassa renkli olmasına çalışmaktadır. Yeşil salatalar, kırmızı turplar, jambonlar, turşular, renk renk soslar, bembeyaz iki dilini ekmeğin ortasında veya bir tabağın içinde renk meraklısı bir ressamın yalnız boya kullanarak hazırladığı bir Natürmorttan farksızdır. Ama ne çar eki insanın gözünü kamaştıracak kadar beyaz olan o ekmekler tatsızdır. Yalnız duruşları İle insanın fştihasını kabartan o elmalar, o kayısılar, o eriklüı. o en güzel şekilde kesilerek bir çiçek halinde önünüze konmuş kırmızı turplar yavandır. Keskin bir lezzetle dilinizi kamçılamayı düşünerek atıldığınız küçük küçük hıyar turşuları şekerlidir! Hindinizin üzerine reçel konmuştur. Bezelye, fasulye plâkisi, omjet. haşlanmış ıspanak, ciğer yahnisi ve akla gelebilecek her yemek bir tabakta, bîribirine karışmış olarak önünüze konur,
Her şeyi İntizama sokan Amerikalılar yalnız yemekleri pek karıştırmışlar. Bizim yemeklere alışmış olan bir dil. je gün Amerikan yemeklerini yedikten sonra lezzet ölçüsünü tamamen kaybederek sersemleşiyor.
Şevket RADO
Bütün hububat unlarından muamele vergisinin kaldırıldığına dair 5 Temmuzda kabul edilip 8 Temmuzda yayınlanarak yürürlüğe giren 5668 numaralı kanun dün valilik tarafından bütün alâkalılara bildirilmiştir.
Kanunun şümulüne giren hububat unlarından pirinç unu istisna edilmişiLr. Bu suretle makarna, şehriye ve bulgurdan da muamele vergisi kaldırıldığın dan bunların da fiatalerinin ucuzlatılması icap etmektedir.
RADYO
Eğer canınız biraz tencere yemeği çekmişse ve yemeğinizi bir masada oturarak yemek istiyorsanız o zaman eczane yerine kahvehaneyi tercih etmeniz lâzımdır. Cafeterla denilen bu lokantalara girdiğiniz zaman kendi kendinizin garsonu olmaya mecbursunuz. Bir masanın üzerinde dizili duran tepsilerden bLrlnl elinize alacak, yanındaki masadan İçine çatal, kaşık, bıçak koyduktan sonra uzun ca-mekânda boydan boya dizili duran yemeklerin önünden geçerek hangilerini isterseniz tepsinize alacak veya aşçıbaşinın ocaktaki yemeklerden tabağınıza koymasını rica edecek, ondan sonra elinizde tepsLnlz boş bir masaya oturacaksın». Ye-
Yunanistana gidecek fen fakültesi talebesi
Yunanistana gideceğini haber verdiğimiz fen fakültesi talebe cemiyetinin bu seyahati kati'leşmiştir. Dun cemiyete gelen son yazıda. Atina ve Selâ-niktekl yatma ve diğer hususların temin edildiği bildirilmektedir. yunanistana gidecek ilk Türk talebe kafilesi olmak do-layiâile bu sehayat geniş bir alâka kazanmıştır. Müracaatlar perşembe gününe kadar cemiyet merkezinde kabul edilecektir.
Taşlıktaki gazino
Taşlıkta belediye tarafından İnşa ettirilen yazlık gazino bugün 83 bin lira bedelle İhale e-dıimlştir. Gazino yakında halka açılacaktır.
Yangın telefonları
Telefonlardan son günlerde şikâyetler artmıştır. Hattâ en müsalcel zamanlarda meselâ yangın gibi hallerde İtfaiye telefonlarının bozan meşgul, bozan da arızalı olması dolayLSlle zararlı neticeler hasıl olabileceğinden korkulmaktadır.
Bu sebeplerle belediye, yangın İhbarları hakkında yen! tedbirler alarak alâkalılara gereken tebligatı yapmıştır. Yeni kararlara göre yangın halinde telefonla itfaiye numaralarına ihbarlarda bulunmak mümkün olmadığı hallerde diğer muhabere telefonları ile de yangının alâkalılara haber verilebileceği ve bilhassa bütün polis telefonlarının itfaiye guruplarına bağla nm as mı uygun görmüştür.
İSTANBUL RADVOSD
öğle ve akşam programlan
12.57 Açılış ve programlar.
13,W Haberler.
1^5 Öfile konseri «PL»,
13.46 Şarkı ve türküler.
11 ’ft Serbes saat.
11.30 Şarkı ve iürkillcr «Pl.».
14.50 Caz mürigl «Pl •
15.00 Programlar ve kapanış.
17.57 Acılı* ve programlar.
18,00 Dans müziği «Pl.».
18.20 Serbes saat,
18.30 Türküler geçidi.
19.00 Haberler
18.15 İstanbul haberleri
19.20 Türk musikisi ler» heyeti kon-
20.00 Radyo salon orkestrası konseri
20.30 Konser salonlarından büyük İsimler «Pl».
31,00 Şarkı ve türküler.
21.30 Hoppala ■ Radyofonik operet. Galatasaray - Fener maçı.
22.30 Dans müslgl «PL».
22.45 Haberler.
23.00 Dans müziği «PL».
23.30 Programlar ve kapanı*.
ANKARA RADYOSU
öğle ve akşam programlan
12.28 Açılış ve program.
12.50 Şarkılar. Okuyan: Nevin Dttftlt-dliven
13.00 Haberler.
13.15 Salon müzikleri «Pl».
13.30 Öflle Gazetesi.
13.15 Hafif melodiler «Pl »,
14,00 Hava raporu, akyım program: ve kapanış.
17.58 Açılış ve program
18,00 M. S. ayan ve Şarkılar. Okuyan: Afife Ediboglu.
18.30 Konuşma: Çiftçilerle basbas»
18.45 Caz orkestraları «Pl.».
19,00 M- S, ayarı ve Haberler.
19.15 Geçmişte Bugün.
19J0 Müzik: «Pl.».
19.45 Konuşma: Maliye Bakanlığı
adına. '
20.00 Halk türküleri. Okuysa: Muza tter Akgûn
20.15 Radyo Gazetesi.
20.30 Scrbts saat.
20.3S Tarihi Türk müziği.
21.13 Konulma.
21.30 Dans parçaları «Pi.s.
22,00 Konuşma,
22.15 Opera aryaları «Pl.».
22.30 Şarkılar. Okuyan: Ekrem Gtt-yer.
22.45 M. S. ayan ve Haberler. 2300 Program v« kapan».
Yarın sabahki program
7.25 Açılış ve program.
7.30 M. S. ayan.
7.31 Morslar «Pl ».
7.45 Haberler.
8.00 Saz eserleri «Pl.».
8,15 Tangolar «Pl»
8.25 Günün programı ve bava raporu.
8,30 Hatif müzik «PL».
9.00 Kapama.
İstanbulun tabii güzellikleri, tarihî hâzineleri ve coğrafî vaziyeti bakımından kıymet ve ehemmiyeti malûm olmakla beraber, sırası geldikçe onun bu vasıf ve meziyetlerini daha kuvvetli bir ifade ile tebarüz ettirebilmek için Atatürkün İstanbul hakkındaki sözlerini nutuklar arasında yüksek seslerle haykırırız., makale, lerde iri puntolu harflerle gösteririz:
«iki büyük cihanın mıin-tehasında Tiirk vatanının zineti. Türk tarihinin serveti, Türk milletinin gözbebeği İstanbul, bütün vatandaşların kalbinde yeri olan şehirdir.'
Evet, hakikaten İstanbul, bütün kıymet ve meziyetleriyle, Atatürkün lisanında en veciz ifadesini bulmuştur. Fakat ne yazık ki seneler-, den beri İstanbulun. ehem-jt miyetiyle mütenasip bir :ılâ-O kadan mahrum kaldığı 'laû_ inkâr cdîlemiyecek bir haki-CX| kattir. Tabiî güzellikleriyle^-tarihî hâzineleriyle cihanın O gıptasını üzerine çeken İs-c tanbul aynı zamanda ezeli O dertler kaynağı bîr şehirdir.*^ İstanbul, tabiatın bahsetti-fe ği linetleriyle ilk bakışta^ giiz alır, vüze güler; fakat kendisi için için ağlar. Ona¥ biraz sokulup daha yakından £_ tetkik ederseniz, göz bebe k-*1-lcrini buğulandıran ıstırap >s nemlerini görür, göğsünü*^ ürperten hıçkırık seslerini^ duyarsınız. ©
İstanbul yılardan beri ih-'çg malin, ağır kâbusu altında (R günden güne ezilip harab o-Jr lan bir şehirdir. vJ
İstanbulun çeşmeleri vardır, suyu yoktur.
İstanbulun üç tarafı denizle çevrilmiştir, fakat halkın rahatça banyo yapabileceği plâjlan yoktur; mevcutların yüzde sekseninin suları mikropludur.
İstanbulun hastaneleri vardır, fakat İstanbullu hastalan yatıracak yatağı yoktur. Bu şehre yurdun her tarafından veremli hastalar akın ederler, tecrithaneler olmadığı için bu hastalar mikrop saçarak halk arasında dolaşırlar.
İstanbulun mandıraları vardır, hastalara, çocuklara içirebilecek bir yudum temiz süt yoktur.
İstanbulun buz fabrikala. rı vardır, yazın şehirde buz bulunamaz.
İstanbulun banliyösünde dünyanın en güzel sayfiyeleri vardır, fakat hemşerile-rin biiyiik ekseriyeti buralardan istifade edemezler, zira halkın kesesine elverişli barınaklar yoktur.
İstanbulun mahzenler dolusu imar planlan vardır, fakat İstanbul Belediyesinin bunları tedricen dahi tatbik edebilecek parası yoktur.
İstanbulun birçok varidat kaynakları vardır. fakat bunların ekserisi hükümet hâzinesine aktığı için şehir istifade edemez.
Hulâsa. İstanbulun dertleri savmakla tükenmiyecek kadar çoktur, dermanı yoktur.
Başta sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere Başbakan ve kabinenin üç âzası İstanbul şehrinden seçilmiş mi-letvekilleçiflir. Candan dileriz ki yeni iktidar hükümeti, İstanbula karşı yakut alâka göstersin, bu şehrin hususiyetlerini göz önüne alarak ihtiyaçlarının temini i-cin gereken yardımı esirgemesin.
Cemal Refik
Avni Doğanın mazbatası
Ankara 10 — Halk Partla! mahfillerinin verdiği malûmata göre, mazbataları tahkik komls yonu Yozgat milletvekili Ayııl Doğanın seçim mazbatasının da bir hay et tarafından mahallinde tetkik edilmesine karar ve* rilmiştlr Halk Partililer, diğer Yozgat Demokrat Parti milletvekillerinin seçim mazbatalarının tahkikine lüzum görülmediği halde Avni Doğanın seçim mazbatasının tahkike tâbi tutuluşunu mâtıldar bulmaktadırlar.
flmerikada yeni çeşit bir dolandırıcılık
Genç bir kız on binlerce dolar bir çok hediyeler temin elti
Bon günlerde Şlkago ceza mahkemesi İzdivaç va'dlyle dolandırıcılık suçundan sanık 27 yaşlarında mis (Mary Brink-toni adlı güzel bir Amerikan kazı hakkında açılmış dâvayı neticelendirmiş Ur. (Mary) bilim anladığımız mânada bir erkekle evlenme vadinde bulunarak sonra, onu atlatmış değildir.
Böyle hâdiseler Amerikada çok tekerrür etmekte ise de suçlu güreller bu hareketlerinden dolayı hâkim huzuruna gelmemektedirler. Mis (Mary) İş hayatında çok becerikli olan Amerikan erkeklerinin aşk ve evlenme sahalarındaki toyluk ▼e safdilliğinden İstifade ederek bu hususta teşkilâtlı bir teşebbüse girişmiş bulunmaktadır.
Duruşma esnasında teshil edilen vâkıalara nazaran bini mütecaviz erkekle aile tesisi gayesini ileri sürerek muhabereye girişmiş olan İşgüzar mis (Mary» ye çevirdiği manevra posta ile gönderilen sayısız hediyelerden manda on binlerce dolar para ve bir otomobil temin etmesidir. Mis (Maryl evlenme va'dinde bulunduğu erkeklerle bir defa olsun şahsan temasa gelmiş değildir. Hattâ. Amerikanın muhtelif istikametlerine yağdırdığı aşk mektuplarının hiç birini de bizzat yazmış olmayıp bu işler İçin ayrıca bir kâtibe istihdam etmiştir.
Kendilerinde aşk ve ümit u-yandırdığı erkekler (Mary) ye (100) iie '30001 dolar arasında olmak üzere para yardımında bulunmuşlardır. Mahkemeye ibraz edilmiş olan aşk mektuplarından çok ateşli bir eda ile kaleme alınmış olan bazıları okunduğu zaman yaşan başımı alınış ceza hâkiminin tepesinde k.-ılmış olan bir kaç tel saç dlmüll; olmuştur.
Amerikan ceza mahkemelerinden bir çoğu son zamanlarda mis (Mary) hâdisesine beıı-■iyen dolandırıcılık dâvaları ile meşgul olmaktadır. Yeni çeşit bu dolandırmalara kurban olarak yaşı ilerlemiş bekâr erkekler . ''ilmektedirler. Bunların adreslerine gönderilen İlâm aşk tat-ktuplan bu gibilerin halet! ruh"' teri İyice tahlil edilerek gayet mahlrane kaleme alınmakta ve bu mektuplar tere lriıl ettirilmekte ve beşinciden sonraki mektuplarda biraz para yardımı yapmaları ricasında bulunulmaktadır. Ticaret İBİerlüdekl başarılan cümlenin, ma i û mu olan Amerikan erkekleri İçinde pek azı bu şekilde kurulan tuzağa düşmemfğe muvaffak olmuşlardır. Aşk muhaberesine başlmış olan erkeklerin çoğu müstakbel hayat eşini duçar olduğu müşkül mali durumdan kurtarmak İçin Jmlllyetl! miktarda para göndermişlerdir. Amerikan mahkemelerinde niyet edilen bn çeşitten dâvalar izdivaç avcılarının sadece zengin bekârlara
teveccüh etmeyip hararetli yazılmış aşk mektupları İle giiacl bir kız fotoğrafının tesirine kn-pılan bir çok amele ve küçük esnafın da büyük fedakârlıkları göze almış olduklarını göstermiştir.
Mis Mar/ntn pereştlşkârian arasında KaliforniyalI bir Çlf-çi de bulunmakta olup bu bekâr adam «Bir muhtekirin pençesinden kurtarılması!» ri-caslyle Mary’den mektup alınca sahibi olduğu küçük tarlayı derhal satarak (Mary) sine üç bin dolar göndermiştir. Para gönderildikten sonra (Man:1 ûeıı bir daha haber olamamıştır. Muhabere yoUyle mis (Mary, ye âşık olmuş olan Fllâdelfiya bankalarından berinin veznedarı cMary'yl müzayakadan kurtarmak İçin!» çalıştığı banka kasasından dört bin. doları zimmetine geçirerek (Mary) nin yardımına koşmuştur.
Mary Brinkton dosyasını «-zun uzun tetkik etmiş olan Ş!-kagolu ceza hâkimi kendisini sıptedemlyerek (Fuhşun modern şekil!» diye bağnmştır. Gerek Mary, gerek onun gibi izdivaç va'dlnde bulunarak bekâr erkekleri dolandırma işine girişen diğer Amerikalı kızlar hareketlerini ceza kanunu maddeleri hükümleri içine sokmamak İçin çok mahlrane tertiplemişlerdir. Bu husustaki kanunî kaçamak yolları gayet iyi bildiği anlaşılan mis (Mary’ ve onun mahir avukatı bunlan İleri sürerek uzun uzun müdafaada bulunmuşlarsa da ceza hâkimi bu hareketin bir çok bekârlarda evlenmek İçin cesaret ve güven bırakmamak gibi mânevi bir zarara da sebebiyet vermiş olması bakımından mis Mary'nln mahkûmiyetine karar vermiştir.
Ceza mahkemelerinin mis Mary ve emsalinin dâvalarını intaç İle meşgul olduğu şu sıvada Amerikan federal polisi müstakbel hayal eşlerini mektuplaşmak yolu ile tanımak ve seçmek istiven bekâr erkeklerin saffet ve hüsnü niyetlerinden İstifade İle bunları dolandırmak İçin kadınlar taralından kurulmuş bazı şirketi* rin mevcudiyetini keşfetmiştir. Düzinelerle polis memuru bu gibi kiril İşlerle uğraşan kadınlan meydana çıkarmak için uğraşmaktadır.
Çeviren: B. AKSE!
M E V L 0 D
Hakkın rahmetine kavuşan Kadıköyünde Rlfat Sargın eczanesi sahibi
ECZACI RIFAT SARGIN'ın ölümünün kırkıncı gününe tesadüf eden 14/7/950 tarihinde Kadıköy Osman ağa camiinde öğle namazmı müteakip ruhuna mevlûd okunacaktır. Aile dostlarımızın ve kendisini sevenlerin teşrifleri rica olunur Sargın ailesi
Bugünden, Dünden
27 yıl evvelki ÇUBUKLU
Z Emin Yalısı bahçesinin şim diki manzarası — Emin Bey kimdi? — Y’alıdaki kiracı ■ ; haraşolar — Çubuklunun elverişli cihetleri — Tekrime nine ve bostanı — Çu- 2 3 bufclu gazinosuna o zamanki rağbet — Cuma, pazarları ardı arkası kesılmiyen E ■ misafirlerden çektiğimiz çile — Hıdiv İsmail Paşanın kasn — Kasrın elektrik de- S 5 pozitosu, ustabaşısı sarfıos Fransız. ■
Geçen pazartesi biraz gezip hava almak, Boğazlçlnln ne zamandır semtine uğramadığım Anadolu kayısını görmek için Beykoza kadar uzanıp aynı vapurla Köprüye dönmüştüm. Çubukludan geçerken, vaktiyle I-çinde bir yaz geçirdiğimiz, erteni yıl yanıp kül olduğunu 1-şlttlğLmlz Emin Bey Yalısının yerinde yeller esişine İnan olsun yüreğim sızladı.
Binanın kâglr temellerinden bile eser kalmamış: bahçenin yetişkin çamları, ağaçlan kurumuş, ortalığı yabani otlar, dikenler, ısırganlar bürümüş; çiçek tarhları, lâvantlnlt-r. defneler darmadağan; duvarlar, demir parmaklıklar yıkık.
1923 yazında bu yahnin zemin katını kiraladık, üç dört ay oturduktu. 27 yıl evvelki günler zihnimde birer birer canlandı
Emin Bey, Sultan Abdülmeclt devri vezirlerinden Rlfat Sadık Paşanın damadı, torununun kocasıydı. Paşa liyakatli zevattan-mış. Vlyanada elçilikte. Hariciye Nazırlığında, 1850 dc açılan (Encümeni Danüş) in Azalırında bulunmuş. Okur yazar idiî-ğünden müteaddit eserler. Kırım Harbine alt hâtıralar. IRI-salel ahlâk) ismiyle bir kitap da bastırıp risal esi îlkm ek tüplerde okutulmuş. Çubukluda geniş arsalar satın alarak kendine. taallûkatına ayn ayrı sayfiyeler kurdurmuş.
Oturduğumuz yalı bunlardan biriydi. Çalgılı gazinoya bitişik, ahşap, beyaz boyalı koskoca bir kâşane. Emin Bey haremiyle bir kumulda barınır, mütebakisini bölük bölük, oda oda ehven fl-atie kiraya verirdi. O senekl kiracıların bizden gayrisi Beyaz Ruslar, ekserisi haraşo'lardı.
Kadınlar bütün gün bahçede, sere serpe şezlonglara yayılırlar: sırtlarında tirit tiril fistan, hattâ kombinezon; göğüsler, kollar, bacaklar fora, kimseye aldırış etmeden sabah kahvaltılarını. öğle ve akşam yemeklerini ağaç altlarında yerler, mayolar giyerek çimlere yatıp güneş banyosu yaparlardı. O zamanlar plâj modası, kumlara »dilip vücudu yakma âdeti daha türememiş. Bu lâubaliliği, a-çık «açıklığı önce yadırgadık amma bLze ne? (Hayâsızdan ıranı satın al!) deyip geçerken alıştık.
Çubuklunun elverişli cihetleri çoktu: Mevkii mükemmel; fazla poyraz vurmadığın din havası sert değil; suyun enfesi burun dibinde; bakkal Rizeli Mustafa efendide Trabzon yağının, Ayvalık zeytinyağının, Tosya pirincinin âlâsı; kasap Şemsi efendide kıvırcığın halisi. Eşekle dolaşan Tekrime ninede sebzenin türlüsü; tavuk, piliç, günlük yumurta İste, derhal oğlu ile göndersin.
Tekrime nine Karadenizli. 70 İlk, dinç, açıkgöz, sözü sohbeti
yolunda bir İhtiyardı. Yalı komşumuz Asan atlka müzesi müdürü Halil Ethenı Bey her geçişinde onu çağınr, alışverişten sonra karşısına oturtur, yârenlik ederdi.
Ninenin yarım saat Ötede, Kl-remltderedekl boslanma arasını giderdik. Kadıncağız bizi sevinçle karşılar, asma çardağından salkım salkım üzüm koparır, kkiçûk kızıma masallar söyler eve döneceğimiz şıra üzümle doldurduğu sepeti elimize dayar:
— Afiyetle yiyin evlâtlar! diyerek bizi uğurlardı,
O tarihte Anadolu yakasının Göksu. Küçüksu. Sultaniye Çayırı, Beykoz Çayın âlemleri çoktan tavsamış; Çubuklu Gazinosuna rağbet eden edene.
Gazinonun Çubuklu suyunun. gazoz fabrikasının sahibi, Kara köy börekçisi Basan Bey zade İbrahim Beydi. Malûm a, meslregâh iskelenin pek yakınındadır. Aşağısı düzlük, gerisi set settir. Düzlük erkeklere, seller hanımlara mahsus. Cuma ve pazarlan müntehap bir İnce saz icrayı ahenk eder; delikanlı Kemanı Cevdet, udi Şevki, kanuni Âma Salm, neyzen İhsan, hanende AksaraylI Hafız Yaşar ve bilmem kimler takıma İştirak eylerdi.
Saz öğleden iki saat sonra başlar. Vapurlardan boşalan, civarlardan sandalla gelen halk gazinoya dolar. Yanlarında nevale çıkınlan, paketleri. Boğaz havası bu, üstelik âbı hayat gibi su; gırtlağına kadar tıkınmışlar bile acıkır; açlıktan gözler mİ kararsın?
Âdet yerini bulsun diye bir kahve, veya çay. yahut gazoz getirtilir; çıkınlar, paketler a-çılıp karın doyurulur; cebi yufka gençler yarım papele bir şişe Bomonti birası açtırır; dolgunca keseli ehil zevkler, maa meze şişesi liraya, İstafill-na ısmarlar, tüeklnlnce yenisini getirtir, kör kandil olup çıkardı.
15-20 adım ötede şıpır şıpır deniz, ileride Beykoz koyu, Tuşa tepesi. Kim farkımla? Beylerin hepsi, o manzaralara arkalan dönük, boyuna setlerdeki tazelere dlklzdeler; gazeller, medetler, şarkılardan da bihaberler...
Çubuklunun âbü havasına çarşı pazarına, civcivliliğine u-yar yoktu; semtten gayet memnunduk. Her nimetin külfeti o-lur a. her cuma, pazar misafirden yaka kurtaramaz, dât bit feryat iki çekerdik. Hısım akraba, eş dost şöyle kalsın, a2 buçuk tanıdıklar bile, sanki can ciğer ahbapmış gibi, tam sofraya oturacağımız dakika,
takım taklavat damlardı.
(Kaynananız sevlyormuş!) larla yemeğe buyur ederiz. Kıtlıktan çıkmışçasına olanı biteni silip süpürürler. Sofradan kalkar kalkmaz bir kafile daha sökün eder. Meselâ dayımın oğlunun bacanağı, karısı, baldızı, kaynanası; Beylerbeyinden gelmişler; elbette kanoları aç. kahvaltı çıkarmak lâzım. Tepsiyi hazırlatırız.
Ardından üçüncü kafile selâm ün aleyküm der. Kimler diye sorarsanız, eski kalfalardan rahmetli Ârarrndil bacının üvey kızı. Feshanede tornacı kocası, görü incesi, görümce hanımın boy boy dört veledi. Onlar da hazır yemeğe, yani peynir ekmeğe sıvanırlar; veletler ele a-vuca sığmaz, bahçede kaydırak, çelik çomak oyununa kalkışır, haraşolan çileden çıkarır, tornacı efendi çocukları tokatlar; dilil düdük karısı açardı ağzı:
— Elin şıllıkları için yavrucakları mı dövüyorsun ha! Artık vallahi senin nikâhında durmı-yacafiım. Şimdi, şuracıkta beni boşayacaksın; eğer boşamazsan yolunu bilirim ben!
Arbdeyi yatıştırınciya, tatlıya bağlayıncıya kadar akla karayı güç seçerdik.
Böyle tâ nerelerden gelişin sebebi, elâ gözlerimiz İçin değil, bitişiğimizdeki saz İçLn. Gazino İle yalının bahçesi arasında alçak bir duvar vardı. Öbür tarara geçmeğe lüzum yok: duvarın berisine otur, fasılları dinle; setlerdeki hanımları seyret: akşamleyin denizde sandalla, rıhtımda yayan piyasa edenleri temaşa kıl.
O vakit Çubukludan son vapur alaca karanlıkta kalkar, beş dakika evvel düdüğü ötünce çalgı mayna olur. çalgıcılarla beraber gazino halkı iskeleye koşup vapura dolar; misafirlerimizin kimi gider, kimi gece yatısına kalıp yine başımıza ek-şlrdl.
Sırtta kâin şeddadî kasra.' Hıdiv Abbas Hilmi Paşanın altın para 150 bin lira harcadığı, kasrın der unundaki zib-ü zlnetin. şatafatın fevkalâde şa-haneliği. Yıldız sarayının Merasim dairesinden üstünlüğü rivayet edilirdi, İçine girmek na-slb olmadı.
Gûya salon tavanları, duvarları, kapıları 22 ayar altın yaldızlı nakışlarla bezeli ImLş. Merdiven parmaklıkları. küpeşteleri, trabzan babalan, kapı tokmaklan halis kristalmiş; cihan nümasından Marmara bile görünürmüş.
Sahilde bulunan kışlamsı binalardan biri elektrik depozitosudur. derlerdi. Pencerelerinden görürdük. Kaç tane dlnamolu, motorlu, enlkunu bir fabrika. Elektrik nam nesneyi Boğaziçl-ne İlk sokan. Çubuklu camisini, İptidaiye mektebini, bazı evleri
SARI DİVAN
Aşk ve macera romanı
Yazan: Valentin Wiliiams Tercüme eden; Vâ-Nû
Tefrika No 4r.
— Anlaşıldığına göre ahbaplar arasındayız. — dedi. — Dipteki kapıyı it, arkadaş, fakat gürültü etme. Çünkü Ingiliz polisi netamelidir.
Görünmeyen nöbetçi üe Bou-lot, yürüdüler. Nöbetçi onu, kolundan tutarak ilerletiyordu. Derken, bir kapının önüne vardılar, kanadı İttiler. Duvarda asılı gaz lâmbası, bir kaç ba-■amağı aydınlattı. Başka bir kapının arkasından bir çok in-■anların konuştuğu İşi Lilly ordu
Bu ikinci kapıyı da açtılar. Bıçak bir hav» yüzlerine çarptı, duman genizlerine kaçtı. Kagir bir merdivenin üstündeydiler. Kötü zevkli bir eğlence salonuna İniliyordu. Bir otomatik piyano çalıyor, yave yave şarkı parçaları duyuluyordu.
Boulot, basamakları İndi. Masalar duvarların kenarlarına ko nulmuştu. Ortada bir saha boş bırakılmıştı. Çiftler dansedip du ruyorlar. Dansedlldlğl sırada, erkeklerden bir çoğu şapkalarını çıkarmamışlar. Öbürleri İse sigara içmekte (levam ediyorlar. Kirli ve yorgun kadınlar, kaldıran gezintisinden tariki henüz gelmişler.
Bir köşede, Peteau'lann garsonu Gaston, masa başımla, oir bira kadehinin karşısında oturuyor. Yabanlık elbisesi, açık renk mavi bir Jeketten İbaret. Bunu garson jeketlnln üzerine giyivermlştl. Başında da, otel kapıcılarının kullandıkları kenarlan kordelell şapkalardan vardı. Sırtına hafif bir blûz giymiş pilise eteklikll bir sokak
(kızı, Gaston'un yanına gitmek
İçin masaların arasından geçiyor.
Kır, teklifsizce sordu:
— Yalnız mısın, şekerim9 Bana bir barak bira İçirebilir inisin?
Gaston, cevap verdi:
— Ben buraya bir arkadaş beklemeğe geldim, güzelini.
Kız. canı sıkılarak yaklaşan polise hakti:
— Ha. demek sen Sencap Gas ton'a geldin?... İş göreceksiniz öyle mi? E, haydi bakalım,
Fransız, masalardan bir çoklarında başların birbirine lüzumundan fazla Iğitdıglnl ve seslerin pek yavaştan aksettiğini farkedlp konuşulan sözlerine alclâde muhavereler olmadığını kestirdi.
Aheste aheste ilerlerken etrafına bakıyordu. Ve meslek hayatında temas ettiği bazı simaların burada bulunduğunu görüyordu.
Gaston’un masası önünde durdu:
— Geciktim ama yine geldim İşte:
Oâstnn. ona İtimatsız bir nazarla bakıp homurdandı: *
— Benden ne istiyorsuunz?
Ben, sîzi tanımıyorum.
Masanın arkasında bir. ayna duvara konulmuştu. Buna akseden hayla, bildiğimiz Boulot değil, siyah saçlı, kırklık bLr adamdı.
— Dostum! — dedi. — Bun-ca seneler polis emniyetinin kadrolarında ehemmiyetli vazifeler almış bir insanın, her zamanki şekil ve şemaili ile böyle bir yere gelmesi münasip düşmezdi.
Gaston, keyifli keyifli, dizine bir şamar İndirdi:
— Hay yaşıyasin bre patron! Senin zaten üstüne yoktur, vallahi!
Ve, sürekli kahkahalar atmakta devam etti.
Boulot, tevazu He cevap verdi:
— Canım, bu kadarcık kılık değiştirmek mesele değildir. Bir peruka ve biraz boya ile halledilir. İnsan kısa bir zamanda böyle değişir. Eh, haydi bakalım, bir bira ısmarlayayım da. havadislerini bana ver.
Oaşton, kocaman elini ağzına yaklaştırdı:
— Sokul da söyliycyim, patron! Bizimkisi geçen aksam bu-
S@ırb®s Sütun j
Maİİıııat kanununun
43 iincii maddesi
Yazan: Avukat Reşat KAYNAR
— Muhterem Başbakana —
değerli fikirlerle umumî efkâra anlattı. Yazılarında Um! esaslar temeldi. Fakat bu esaslar, günlük hâdiselerle ve memleket realltelerile süslenmişti.
Bu yazılar üzerine harekete geçildi. 43 üncii madde tatbik olunarak Suphi Nuri mahkûm oldu. Kanunun tatbikmdan miîtevellld ve bu İtibarla haklı olan bu mahkûmiyetin sonunda da. memurin kanununun 9 uncu maddesindeki (Memıırla-
Gazeteciler cemiyeti başkan vekiline gönderdiğiniz cevap. Matbuat Kanunlle bizzat meşgul olduğunuzu göstermektedir. Bu İtibarla. Matbuat Kanununda âmmenin menfaatini alâkadar eden bir mevzuu, umumî efkâr huzurunda, doğrudan doğruya size arzetmeğl. fayah buldum.
Alâka ve yardımınızla, hallini dilediğim mesele şudur: Bugün de meri bulunan Matbuat Ka-______________________________________
nurlun kabul tarihi 25/7/1931 siyasi neşriyat ve beyanat-dlr. O yılların şerait ve zihni-‘ta bulunmaları memnu ve bilyelini İfade eden bu kanunun 'muhakeme sübutu halinde tart-43 üncü maddesi, ihtisas sahibi ] arını mucip olur) esası gene fikir adamlarının siyasi mahl- hakIl o]arak tatbik olundu. On ycLtekl neşriyatından devleti blnlerce taJebe ve bir çok es.e-tamamen mahrum etmektedir.' rjn sahibi olan Suphi Nuri.
Maruzatıma temel teşkil fit-, meslekten tardedildl. Aratian tiğlnden, 43 üncü maddeyi ay- halta geçmemişti. Merhum nen gösteriyorum.
Memurların ve ker olanların, ordu mensupla-1 nnın, dahili ve harici, siyasi meseleler hakkında mütalâaları askerlik ve vazife aleyhinde tenkidleri mütezammın ve İnzibat ve İtaate münafl olarak gönderdikleri makale ve mektupların derç ve neşredilmesi memnudur.»
Bugün, ihtisas sahibi fikir a-! damlarının çoğu, devletçilik siyasetinin bir neticesi olarak, memur sıfatını taşımaktadırlar. Bu maddeye göre meselâ yüksek lktisad ve ticaret okulunda, lktlsad, maliye, hukuk yahut İşletme okutan bir hocanın, İktisadî, malt, hukuki sahalarda yazı yazmasına İmkân yoktur. Her ne kadar, ilmi sahada yazı yazılmasına hiçbir engel bulun-, madiği dermey&n olunursa da. herhangi bir mevzuun memleket realitelerinden ve günlük hâdi-, şelerden uzak -kalınarak yazıl-
, bir halta geçmemişti. mc-rnıım elemden, görme hassasını kay-bllfiil as-'betti ve çok sürmeden de, ısh-, r2p lçjude gözlerini yumdu...
‘i 43 üncü maddenin hapis ile * mahkûm ve memurin kanununun meslekten t ar dettiği m.ıh-terem ve aziz Suphi Nuriyi, ta-‘ İzbelerinin ve hepimizin göz yaslan arasında toprağa tevdi ' jettik...
Muhterem Başbakan;
I Suphi Nurlııin o sırada yazdıkları, memleket adamları için birer ışıktı. Birer İkazdı Mali ve iktisadi siyaset üzerin hkl görüşleri, İsabetli idi. Bugünkü hâdiseler, bunu pek âlâ isbat etmektedir... O sıralarda fısıl— ' tı halinde kulaktan kulağa siden sözleri, merhum, ilmi h:ivi-yeli ve celâdeti İle umumi erkâ-ra arzetmek cesaretini göstar-( inişti. Her vatanını seven bir mü tefekkirin yapacağuu yapmıştı. Fakat 43 üncü maddenin mevcudiyeti muvacehesinde, seıt-Tuen uzuk ısaıiiiaras yazıı- . . , ,
ması, hiç bir alâka ve fayda ya- i ®uPh* Nur nln, yolunu U': 15 .eo' ratmaz. Ne gazete, ne halk ve ?ecek ze’ftUn U1"ar ne de devlet adamları İçin bir.1™5 meydan v«ı!memellchr ışık teşkil etmez. Günlük hâdl- Ge«n &un sosyoloji cenıiys-selerden ve memleket reolitele- bir toplantısında, ünivı.r-rinden misallerle, orijinal fikir-'s^‘£’ tedris heyetine mensup önlerin beslenmesi, 43 üncü mad_' »unanlaria bu meseleyi konuş-denin baskısı altında mümkün -ttık. Fikir ve ihtisas sahibi nw-günlük hâdiselerin ele alınarak,' myl-^arın. orijinal ve ilmi ıi-değildir. Çünkü mahkemelerde, birleri, memleket realite’.Tile memleket realitelerinden bah- ve 8iinü!c hâdiselerle beşliye solunması, siyasi neşriyat sa- refî- s'J,asi neşriyat yapmalan-yılnıaktadır. Size meseleyi daha nın faydalı olacağı düşünüldü, acı bir şekilde, bir vakıa ile be-1 hainiz bir noktada hepimiz rn-jyan etmek İsterim.
| Merhum Suphi Nuri İleriyi ta Inırsınız. Size, onun son günlerini kısaca arzedeeeğim.
. Suphi Nuri İleri» yüksek eko-|nomi Ve ticaret okulunda (siya-1 isi tarih) profesörü bulunuyordu. 945 yılında, günlük gazetelerden birinde beş makale neşretti. İktisadi ve mali siyaseti-j miz üzerinde, bugün doğru olduğu tahakkuk eden vakıaları
raya geldi. Yani dün akşam...
— Diin akşam mı?-, imkânsız!
— Lolotte haber verdi. Piere Mulard’ın çetesindedlr. Daha yaklaşın... Bitişik masadaki ka dm konuştuklarımızı İşitebilir.
Boulot, yanındaki aynaya ihtiyatla göz attı. Bitişik masada, gayet karışık tavırlı, sefil bir kadın yalnız başına oturmaktay dı. Dalgındı ve gözlerinin etrafında mor haleler vardı. Kırmızı saçlarının topuzu, ensesine sarkmaktaydı. Önüne koydukları kahveye hiç dokunmamıştı. Biga tası, tablanın içinde kendi kendine yanıp tükeniyordu. Muhitindeki her şeye karşı Jâ-kayıt gibiydi. Gözlerim bir noktaya daldırmıştı.
Gaston, alçak sesle devam fitti;
— Lolotte'nln dediğine göre adanı endişeli imiş. Lolotte, ona yaklaşmış, fakat herif, güler yüz göstermeyip sırt çevirmiş. Lolotte’un tanımadığı insanlarla bir masada oturmuş, az sonra da yalnız başına kalkıp gitmiş.
Boulot. sordu:

I dişe izhar ettik ki o da şudur: Umumiyetle, fikir ve İhtisas sahibi memurlara siyasî neşriyat i sahasında müsaadekâr davranmak. cemiyetin bugünkü şartlan dahilinde içtinab olunmaz tehlikeler yaratabilir. Bütün memurlara siyasî neşriyat müsaadesinin verilmesi fikri ı umumiyetle tensip olunmadı. 'Arkadaşlardan bir kısmı, münhasıran. hocaların, 43 îıneü I madde dışında müstesna sayılmalarını ileri sürdüler. Bunda elektrikle tenvir eden Hıdiv pa- da başlıca mahzur, genç, henüz şadır.
Depozitonun ustabaşısı kart, yüzü gözü pancar, tıkız Fransız. Hiç ayık durmaz, dalma şarap İçer, zerre kadar yalpalamaz, fakat dilinde metelik dönmezdi.
olgunlaşmamış ve bir dalda ihtisas sahibi olmayarak muayyen bir tekâmül devresine ulaşmamış meslek mensuplarının, mevcudiyeti ve bunun oe-(Arkası 7 nci sabilede)
— Bahsettiğin 1/olotte bu akşam burada mı?
— Hayır, fakat biri bize haber getirir.
Dikkatini çekmek için Boulot’ yu dirseği ile itti.
YÜ2İÎ sivilce dolu, çenese! pek kısa bir delikanlı, masalar arasında. dolaşıyordu. Detektifin önünden geçti. Gaston, onu, tanımış gibi bir tavır takınmadı. Fakat, yeni gelen şapkasını şöy le bir yıkıverdi. Yere düşen şap kayı olmak İçin de iğlllğl sırada, süratle mırıldandı:
— Levlne’lerde. İkinci katta, sağdan birinci kapı.
XXII
LEYİN E’LERDE
Gaston, hesabı kesti. Ayağa kalkıp Boulot'ya. kendisini takip etmesi için bir işaret yaptı.
Bu netameli bodrum meyhanesi şimdi artık boşalmağa baş lıycrdu.
Fransız polis hafiyeşl, bitişik masadaki kızıl saçlı kadının çekilip gitmiş olduğunu farketti.
Sokağa çıktıkları sırada gü-- neş doğmaktaydı. Gece kopan I fırtına, havayı temizlediğinden,
Londra’nın sabahı serin ve hoş tu.
Zaman zaman yoldan bar a-razöz geçiyor, asfalta su fışkırtıyor; ve köşelerden, polisler, geceden bakiye gölgeler gibi beliriyorlardı. Başka hiç bir hayat tezahürü yok.
Boulot ile arkadaşının ayak sesleri, kaldırımlara aksedip duruyor.
Gaston. birdenbire kahkaha atmağa başladı:
— Olur şey değil! Kırk yıllık Sencap Gaston, şimdi de kla-vuztuk ediyor.
Yânı başında yut üyen Boulot He dereden tepeden konuşmağa koyuldu. Garsonken kullanılıöı nazik dili unutmuş: şimdi artık Paris argosunun en yakası açılmadık tâbirlerini kullanıyordu:
— Bir gün benim de aynasızlara hizmet edeceğim kimin aklına gelirdi? E, neylersin, dünya böyle İşte... Dünya dönüyor, insanlar da değişiyor.
Boulot:
— Dostum! — edi. — Ben, meslek sırrına hürmet ederim.
(Arkası var)
1 vuruşa satılacaktır. ' “»*«•
** | mışJardur.
grihten Sag falar
Yasağa
radyosu
rağmen
Matbuat kanunu
Eski yıllarda Boğaziçi
Bazı bekçiler hâlâ davul çalıyorlar
z “ Tanın \
Haluk Y.
Şehttrvaroğla
Eski yıHarria Boğmöçailer 1*-tanbula pazar kayıktan üç İncilerdi. Yeniçerilerin kaldırıldığı tarihte şehirde bu ocak men-puplan arasında büyük bir temizlik yapılmış ve şüpheli şahıslar da yakalanarak Anadolu-ya sürülmüştü. Bu arada hamal ve kaykçdar da Istan buldan nzaklaştınlmiştı.
Kayıkların azalması üzerino kayık bulunmamaya ve şehir halkı bu yüzden sıkıntı çekmeye başladı. Bunun üarrine büyük iskelelere günde bir kaç nöbet gidip gelmek ve halkı taşımak ftsere Padişah dokuz tane paaar kayığı inşa ettirdi.
Yeniçerilerin kaldmlmaslyle beraber ahnan tedbirler çok şiddetli olmuştu Kayıkçıların sü-riümestnden başka İstanbul ve J Boğazlçinde ne kadar kahvehane rarsa ocaklan yıkılarak kapatılmıştı, Fakat sahipleri fakir olan bu kahvehanlerta bir müddet sonra başka bîr İsimle açılması kararlaştırıldı ve kahvehaneler berber dükkânına tahvil olunmak şartiyle yeniden tesis edildi (Ahalinin tıraş olması ve teneffüs etmesi) kaydı İle bir çok kimseler (berter gediği) almışlardı.
Eski rical, vükelâ yaz mevsimlerini Boğaziçinde geçirirlerdi. Boğaziçlnln bazı semtlerinde İlmiye ricali oturur, bazı semtlerin yalıları ekseriya siyasi şahsiyetlere ait bulunurdu. Bir takını köylerde de Ermeni vc Yahudi vatandaşlar sâkin olurlardı.
v Bazı meşhur şahsiyeti erimiz ömürlerinin muhtelif devirlerini Boğaziçinln ayrı ayrı semtlerinde geçirmişlerdir. Meselâ Koca Reşit paşa gençlik yıllarında Kab&taşta bir evde otururdu.
18-13 yılınoa Paris sefaretinden döndükten sonra hava değiştirmek ve istirahat etmez maksadiyle bir müddet Karıncada Neclb paşa bağında ikamet etti.
On dokuzuncu asrm ikinci yansında Avrupa göre& vezirler çoğalıyor, İstanbul* türlü vasıtalarla Avrupa zevki, Avrupa muaşeret usulleri ve baz; şehircilik nizamları giriyordu Şehirde geceleri karanlık sokaklarda herkes kendi fenerlerini yakarak dolaşırdı. 1863 senesinde İstanbulda ve Boğu-İçlnde herkesin evleri önünde kandil yakmasına İrade çıkU.
Bogaaçlnde yalı rıhtımlarının düzeltilmesi, yalıların kazıklar t üzerine denize doğru uzanmaması »çin de aynı yılda bir nizamname tanzim olunmuştu.
On dokuzuncu asrın ikinci
yarışırda Boğazîcinde k&gir sa- faaliyet sarfetmiştl.
hllhaneler inşasına başlanmıştı 1 1865 yılmda Adaya Şirketi
Bu m İm-iri tarz: evvelâ Padişah ve sultan saraylarında görüldü. Abdülmectt Karabet Balyan notaya başta Dolmabahçe sarayı olmak üzere bir kaç dış» kâglr, içi ahşap sultan sarayı İnşa ettirmişti.
Bu tana mimariye Abduiâziz zamanında da devam olundu, ötedenberi sarayların inşasına geniş ölçüde Tersaneden yardım edilirdi. 1863 yılmda yapılan (Beylerbeyi sarayının ebnl-yesl İçin, de Tersane mahzenlerinden teknellk Ihlamur ağacı verilmişti.) Sarayın önünün temizlenmesinde kullanılan amele ücretleri de otuz beş bin yedi yüz doksan İki kuruş tutmuştu. Sarayın döşetilmesi mösyö Perş-ron'a havale olunmuştu.
Beylerbeyi sarayı, Dolmabah-çeye nazaran daha ağır bir zevkin mahsulü olan eşya 11e döşenmiş ve eski Beylerbeyi sara-rayının pek zarif ve bize mahsus olan döşemeleri beğenllme-mlşti.
Boğaziçi kıyılarında cami, ambar, depo gibi baza kâgir inşaat eski asırlardanberi devam ediyordu. 1865 yıhnda da tîskû-darda Paşa limanında kagir bir un fabrikası yapıldı.
Boğaz!çinde bazı arazi, korular zaman zaman Padişahların mülkleri arasına geçerdi. 1865 yılında Abdülâziz (Yenlköyde bazı mahallerin uhdel seniye-slne kaydına) irade çıkardı. (11
Boğaztçlne kagir bina, geceleri kapılar önünde ışık ve vapur gibi asrın bir takım İcaptan arasında telgraf da girmişti. 1866 da Boğaziçi telgraf hatta Tokat çlfliğlne kadar uzatıldı. Yine IJerl bir tedbir olarak bu yıl İçinde Büyükderede bir karantina bina® İnşa olundu.
Boğaziçlnln zabıta umurunun temini İçin 1867 yılında lngll-tereden bin İki yüz em sterline iki İslim 11 sandai satın alınmıştı. Aynı yıl Boğazın muhtelif yerlerine Londra’dan getirtilen tahlisiye batara ylarj konuldu.
1868 yılında İstanbul* gelip giden gemilerin tamirleri İçin Boğazl çinde Servi burnunda müteharrik bir tezgâh inşası hakkında tetkiklere başlanılmıştı
Bütün İyi tedbirlere rağmen saman zaman da halkın huzurunu kaçıran vakalar olurdu. 1868 yılında Boğazlçinde, Adalar ve Haliçte bir lakım (deniz eşkıyası! Buhur etmiş Ve bunların önlenmesi İçin zabıta ciddi
Hayriye vapurlarından Kandilli İsimli vapur işliyordu. Sert havalarda Kandilli kaptanının gösterdiği gayret takdirle karşılanmış ve kendisine bir madalya verilmişti.
Sonraları bu hatta İşlemek İmtiyazı yalnız Fevaidl Osmanl-yeye tanındığından Şirket vapurları Kadıköyüne ve Adalara sefer yapamaz olmuşlardı.
1872 senesi 30 ocak günü Kadıköy ve Haydarpaşa ya İşleyen vapurlar havanın muhalefeti yüzünden yolcularım Üsküdar İskelesine çıkarmak İstemişler, fakat Şirket memurları tarafından mümanaat ve hakaret görmüşlerdi. [2]
Ayrı şirketlerin vapurları birbirlerine bir zamanlar böyle güçlükler çıkarırlar, bazan da Umanda yarışlar yaparak halkı heyecanlandırırlardı.
Boğazlçinde vapurların zuhurundan sonra birbiri arkasından yeni nizamlar konulmuştu. Bunlardan biri de 1879 senesinde yabancı sefaretler vapurlarının İstanbul ve Boğaz İçinden hareketlerinin limana bildirilmesi tedbiri idi.
Bir müddettenberl şehrin bası semtlerinde geceleri sahur vakti davul çalıyor. Bu hareket bir çok şikâyetlere sebep olmaktadır. Bilil assa hastalar, geceleri uyuyabilmek İçin İlâç almak mecburiyetinde olanlar davulun sesi üzerine uyuyama-dıklanm. sıhhi durumlarının tehlikeye maruz kaldığını bildiriyorlar.
Yaptığımız tahkikata göre geceleri sahur davulu çalınması hakkında verilmiş hır karar yoktur. Bilâkis emniyet müdürlüğü davul çalmanın yasak olduğunu alâkadarlara bildirmiştir. Buna rağmen davul çalan bekçiler vardır. Meselâ Emirgân’da efen davul çalınıyor. Emniyet müdürlüğünün ve mahalii polis teşkilatının bu halin devamına mani olacağını, hastalın çok güç durumdan kurtaracağını ümit ederiz.
Beîediye müsaade almak için hükümete başvurdu
İzmir — İstanbul radyosunun elinde bulunan 10 kilovat takatindeki csld verici cihazın İzmlre getirtilerek. Ege bdlge-6İne yayın yapabilecek kudrette. bir İzmir kısa dalga radyo istasyonunun kurulması yolundaki çalışmalar son safhaya girmiştir.
Belediyenin çok müsait mali şartlarla gerçekleştirebileceği bu teşebbüs için hükümetten beklenen müsaade geciktiğinden belediye müracaatım yenilemiş bulunmakladır. Yeni kurulacak olan küçük radyo Lst&syonunun, mutasavver büyük İzmir radyo İstasyonu vücııde getirilinceye kadar İzmlrln ihtiyacını karşılayacağı ve bilhassa fuar se-eonunda çok faydalı olacağı m'ihakkaktır.
[81 Bahriye arşivi Mektubî kalemi defterleri numara 71,
Bir hafta içinde limanımıza gelen ithal malları
Son bir hafta zarfında limanımıza ecnebi bandıralı 17 vapur- gelmiş ve bunlar 756 ton madeni yağ 570 ton ziraat âleti. 61 ton deri. 861 ton teneke, 203 ton galvanizli saç, 26 ton boya, 68 ton pil. 458 ton boru, 64 ton cam. 112 ton tel. 8 ton radyo. 26 ton kimyevî madde, 25 ton oto lâstiği, 384 ton çimento. 48 ton ateş tuğlası. 3300 ton asfalt, 9006 ton buğday, 25 ton kına, 10 ton çivi, 15 ton parafin, 142 ton mantar ve 23 ton çivi getirmişlerdir.
Hükümetten bu hususta beklenen müsaade geldiği takdirde derhal verici cihaz lan ire getirtilerek montajına başlanacak ve yapılacak olan yayınların programının tesbitl ve tanzimi için de şehrimizde salâhiyetti şahsiyetlerinden müteşekkil bir heyet toplantıya çağırılacaktır.
Berlin’de
Seyrüsefer için yeni tahditler konuyor
Berlin 11 (AA) — Sovyeüer Berlin deki seyrüsefere tekrar tahditler koymaca başlamışlardır. Bir çok araba, tekrar Batı Alma riyaya gönde rilmlşUr.
Sovyet ve İngiliz işgal bölgeleri hududunda Helmstedt hudut karakolunda bazı arabalar İnceden İnceye muayeneye tâbi tutulduktan sonra geçebilmişlerdir.
Ekmekler yarından itibaren 20 kuruşa satılacak
Belediyenin yeni tip ekmekler harkındaki kararını yazmıştık. Bu karar yarın sabahtan İtibaren tatbike başlanacaktır.
Yeni tip unlar iki gündenberi değirmenlerde hazırl onmaktadır. Dün akşamdan itibaren lı-nniara tevziat başlamıştır.
Yann sabahtan İtibaren yapılıp satılmağa başlanacak yeni tip ekmekler 79-81 randımanlı undan olacak ve 575 gramı 20 kuruşa satılacaktır.
Geçen sene hazırlanan tasarının müthiş hükümleri — Adalet Bakanının sözleri
- 2
İsveç kanunu
— Biz bu maddeyi İsveç gibi demokrat bir memlekettin kanunundan aldık.
Evet İsveç ceza kanununda böyle bir madde varmış. Fakat kanun bu maddeden sonra matbuata o kadar geniş serbestlik veriyormuş ki bir gazeteci hükümetin kasasında saklı gizli evrakı bile, ele geçirebilirse, neşredebilir, bundan dolayı hiç bir suale muhatap olmazmışI İsveç, bu kadar geniş haklar verdiği İçin gazete çıkaracakları sıkı bir tetkikten geçirmek iste-
Matbuat kanunları ötedenberi Matbuat idaresi tarafından hazırlanır, bu idarenin bağlı olduğu Bakanlık tarafından Meclise verilirdi. Geçen senekl proje bu eski teamülün hilâfına olarak Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanmıştı. Sebebini sorduğumuz zaman: «İçinde cezaî hükümler vardır, onun içini» dediler. Bu mantıki bir cevap değildi. Bundan evvelki kanunlarda da cezaî hükümler olduğu halde bu kanunları Matbuat idaresi hazırlamıştı. Sonra içinde cezai hüküm oimıyan ka-_________
nun yok gibidir. Damga kanu- ml^ Adalet Bakanlığındaki konunda, Orman kanununda, di- • * - - • .......
ğer bir çok kanunlarda cezaî hükümler vardır. Adalet Bakanlığının mantığına uyulursa bu kanunları da bu Bakanlığın hazırlaması lâzımdı.
Dünya gençlik birliği
Dünya gençlik birliği, İkinci konseyi 13 ağustosla şehrimizde toplanacak ve 2o ağustosa kadar devam edecektir. Bu konseye alt teknik hazırlıkları üzerine alan «Türkiye Milli Talebe federasyonu» nun İzmlrdekl beşinci büyük kongresi karan üe kurulan tertip komitesi üç aylık faaliyet neticesini dün saat 17 de yaptığı basın toplantısında anlatmıştır.
Komite üyeleri, bugünkü faaliyet durumunu ve ağustosta toplanacak konseyin cereyan tarzı İle gayelerini İzah etmişlerdir.
Pakistan generali Şama gitti
28 Hazirandanberi memleketimizde misafir bulunan PakistanlI tümgeneral Nevabzade ağa Mehmet Roza dün Paname-rikan uçağı İle şama hareket etmiştir.
En güzel ağız
Garip bir madde
misyon İsveç kanunundan yalnız bu maddeyi almış, diğerlerini meskût geçmiş. Diğer demokrat memleketler kanunlarından da hep bu gibi matbuatı sıkacak hükümleri almış, ferahlık veren, gazetelere haklar temin eden maddeleri bir tarafa bırakmış!...
O Û_ C\l
O
Hayır, yeni Matbuat kanununu Adalet Bakanlığının hazırlaması İçinde ne cezai hükümler olması, ne de diğer her hangi makûl bir mülâhaza neticesi idi. Hedef Bakanlığın matbuatı ele alması idi. Hazırlanan tasarının ilk maddeleri bunu açıkça gösteriyor. Tasarının sekizinci maddesinde * gazete neşrinin İzne bağlı olmadığı zlkredildigl halde altında izin almak lâzım geldiğini gösteren bir çok kayıtlar vardı. Bu kayıtlara göre, gazetenin sahibi ve mesul mü-jdüriı Cumhuriyet savcılığına müracaatla bir beyanname verecekler, beyannameye isim.1 hüviyetlerinden başka medenî ve siyasî haklarını kullanmak salâhiyetlerine malik olduklarına, âmme hizmetlerinden mü-ebbeden memnuiyetl istilzam eden bir mahkûmiyete uğramış : olmadıklarına, zimmet, İhtilas, ; irtikâp, rüşvet, İntisap iddiaslyie ’ pa]£at bu tasarı sizin söylediği-menfaat temini, eksiltmeye fesat ve hile karıştırmak, suç tasniî ve iftira, yalan şehadet, yalan yemin, yalan tercümanlık ve ehil hlbre, suç İşlemek İçin cemiyet teşkili, paralarda, kıymetli evrakta tasdi -ka yarayan mühür, alet, ve İşaretlerde, tasdikname ve şahadetnamelerde vesair resmi evrak ve hususî evrakta sahtecilik, hırsızlık, yağmâ, yol kesme, adam kaldırma, dolandırıcılık, hileli iflâs, doğrudan takip e-dllen İnancı kötüye kullanmak ve kumar oynatmak suçlarından biriyle mahkûm olmadıklarını ispat eden vesikalar raptedeceklerdi.
temas
Hazırlanan tasarıyı okuyunca dehşet içinde kaldık. Adaleti Bak anma görüşümüzü bildirmek üzere 23 kasını 1949 günü bir heyet halinde İslanbuld.v.ı ' Ankara;a hareket etlik. Ertesi gün öğleden sonra Adalet Bakanını ziyaret ellik. Bakan bîr buçuk saat süren beyanatta bulundu. Bunun hülâsan şudur: Matbuatı tazyik etmek istemiyoruz. Hedefimiz şahsın şeref ve haysiyetini korumak, şantaj gibi hareketlere meydan vermemektir.
Cevap veTdik:
— Bu hususta tamamen mutabıkız. Hattâ şantaj gibi cürümler hakkmdaki hükümlerin şiddetlendtrilmeslne taraftarız. ,Fakat bu tasarı sizin söylcdiği-arttırma ve pjj nokta! nazara uymuyor.
— Meselâ neresi?
O $2 0 >
0 P
■o
0 ra S? u
] — Baştan başa bütün tasan matbuatı tazyik eden hükümlerle doludur.
| — O halde heyetle birlikte çalışır, bunların hepsini tadil edersiniz.
Adalet Bakanına şöyle bir .sual sordum:
— Tasarıdaki hükümlerin demokrat memleketlerin Matbuat j kanunlarından alındığını söylüyorlar. Bir çok memleketin Mat buat kanunundan maddeler alıp tabir caiz ise. bir nevi kokteyl vücuda getirecek yerde bu Kanunlardan bir tanesini aynen tercüme ve kabul edemez miyiz?
— Hayır bu güç biı iştir hükümleri diğer kanunlarla tearuz
Dört böbrekli kız
Genç bir Fransız kızı birinci geldi
Enis Tahsin TİL
Anne vemon
l
tdareiıanc: Babtau civan Cemal Nadir voMafı No u
Tl 1.3,1» IT.H "1C
Komünistler Seoul şehrine girdikten sonra yapılan askerî tören
Holljrivood’da en güzel müsabakası yapılmıştır.
I bnkayı Anne Vemon
vrnr hlr Fransız
Tanınmış filim yıldızı Sonla Etenle kocası Wlnstrop Gar-(Bner ve annesi île Mrllkte Amerika'dan Paris’e gelmiş, buradan Norveç'e hareket etauşUr Sonla bir kaç ser. td enberi filim çerirmemekte, patinaj gösterileri yapmaktadır. Kocası müteaddit fabrikaları otan zengin t>lr sanayicidir.
Metz il (AA) — Metz hastanca! doktorları böbreklerinden muztarip 10 yaşndakl bir kız çocuğunun * tane böbreği olduğunu anlamışlardır.
Hastanenin operatörleri cugu ameliyat etmekten çekinmişlerdir.
Çocuktaki fazla iki böbrek elektrik tedavisüe kurutulacak -
C.H.P. il idare kurulu başkanlığının bir müracaatı
Cumhuriyet Halt Partisi İstanbul il idare kurulu başkanlığı. Küçükçekmece köyünde C. H. P. tarafından kira ile tutulan bir binaya D. P ocak başkanı ile bir kaç arkadaşının girerek burasım D. P. ocağı olarak kullanmağa başladıklarından şikâyet etmişler; bu müdahalenin menini istemişlerdir
Eski bir hukuki esasa göre beraetl zimmet asildir. Yani, herkes, aksi sabit olmadıkça, namuslu İnsan addedilir. Bu
madde esası kabul etmiyor, her eder, kes! namuslu İnsan olduğunu | Bu uzun görüşme neticesinde vesikalarla İspat etmeğe mecbur ertesi günden itibaren toplanıp tutuyordu. Beyanname verildik- , kanunu baştan başa tetkik etten sonra da 15 gün geçmeden mcls üzere ayrıldık, gazete çık ar ilam ıya çaktı. Bu Ertesi gün değişen havayı ve maddeler pek acı, pek feci şey- varılan neticeyi yarın anlata-lerdi. Fakat kanunu hazırlayan- cağız.
ların cevabı hazırdı:
1 ağ»
Müsa-adınıla genç bir Fransız artisti kazanmıştır. mimlerde İkinci derecede roller yapan Anne'ln ağzı 50 bin dolara sigorta edilmiştir , Anne Vemon Fransada Edith
Vignnud adıyla filim çevirmeğe boşlamış ve epeyce muvaffak olmuştur. Bundan sonra İngiltere ve ttaiyada filim çevirmiş, nihayet HoUyv.ood'a gitmiştir. Buraya gidince daha kolay olan
Anne Vemon adını almıştır. £
BAKIRKÖY BAHÇELİEVLER
10-
ALMANCA KONUŞAN BİR AİLE— Cihangirde. Boğ.ıza bakan, balkonlu, mobilyalı bir buçuk odayı kiraya vermektedir. Cihangir Sormoglr sokak No. 75 kat 3 e. 151
ılafranga mutfak vo banyo koridoru havi geniş vc-| randolı villâ azimet dolayislyie acele »altlıktır. Elektrik su mevcuttur, içindekilere müracaat. 115
ARI
DAKTİLO KURSUNDAN BAYAN — Ciddi bir zıhaııcde 0 dan 6 ya I Akşamda «Daktilo» r
SATILIK DENİZ MOTORU beygir kuvvetli Gray motoıt cchlıez 18 mil süratli 6 kişilik az kullanılmış. Müracaat Arslan Tuğla Kiremit fabrikasına müracaat. Eyüp Silahlar caddesi No. 118- Telefon 21133.
216 — 4
KİRALIK DAİRE — Nlşantaşında Gü-
ecllıalıçede Hacıeminclcndl sokağında 5 ada 10 parselde 140 metrekaı kullanışlı üç odalık bir daire kira-| riııe 5 oda- 1 hol ------------•
lıktır. Ayol sokakta «W» No ya " raeaat edilmesi. Telefon: .83550.
202 — S
KİRALIK KİRALIK
KATLAR — Beton katta 13
oda. her işe elverişli Çarşıkapı İskender Boğazı Karadciz han No. 39,
132—3
APARTIMAN KAPICILIĞI ARANIYOR — Hakkında yapılacak her türlü tahkikattan tatminkâr olacağı temin olunur. Akşam da «C.B> tümu-gunn müracaat. 203 — 1
KELEPİR SATILIK DOKUMA MAKİNESİ — Çok »r. kullanılmış. TâfclIlAt İçin Yenipostane arkan Baker hnn :ıoi ı e mürncaoL______________98i — *
TECRÜBELİ BIR 5-OroR - Hususi arabalarda iş aııımaktadiir. Hâlen takside çalışmakta olup evlidir. Araba sahiplerinin. P. K. 3835 (• yazmaları. 232 a
SATILIK SPOR OTOMOBİL — Chevrolet markalı. IM8 modeli, radyolu Hususide az ve temiz kullanıl-ons. Müracaat: Tel. 43314,
119
BOS TESLİM SATILIK KAGİR EV — Arnnvülköy Abdülhnk Molla sokak 26. Altı Oda. bahçe. İskele ve tramvaya İki dakika. Cürmek için aynı sokakta 20 numaralı eve müracaat. Görüşmek İçin Tl. 83319. Tavassut kabul edilmez. 117 — 8
ACELE SATILIK OTOBÜS — (41» I model Federal faal vaziyette, yarısı
TÜRKÇE. İNGİLİZCE, FRANSIZ- [ ^5'"^- Vcu.’. Halle Müracaat Fa-CA. İTALYANCA RUMCA LİSAN-,’"’ Atpazarı Doğruluk Garajı veya LARINA VÂKIF - B>( genç Ucaiel- _______________«»______
hane, dükkân acente vc »..ire gibi | AZİMET DOLAYISIYLE ACELE yerlerde iş arahraktadır. Al:;omda SATILIK HUSUSİ OTO — Sılrocn G B rumuzuna müracaat | markalı gayet temle vaziyettedir. Mü-
242 — 3 raeaat: Her gün 9 dan 19 a kadar
Galata Tcrsonc Cad. No. 201. Telefon: 49439._______________________U7 - 3
KİRALIK APARTIMAN - MeCİdl-yellüy Snk izafine ı No. 50/2 dört oda. bit' hol denize nazır konforlu np ar liman İçindeki bekçiye müracaat.
105 — 1
BOŞ SATILIK EV — 100 İCBTİI İpotekli 4 oda 2 mutfak. belâ, au. elektrik Şehremini cadde Eminönü la Bankası karsısında oyuncakçı Haşan.
MitiM-mıcnna
MEMUR ARANIYOR — Almancaya . vâkıf, Türk vatandaşı genç bir memur aranıyor, Et yazısı ile müracaat. Galata, posta kutusu 1198. 138
YALNIZ BİR DOKTORUM EV İÇLERİNİ YAPACAK - Namuslu çalış-kan bir bayan ra. Gatabısoray Sutcrazl ap arlı m an kal bire müracaat
131
SATILIK MOTOSİKLETLER — dava Triyol B M. V, fodlan vc Mercedes parçaları. Müracaat Sultanah-I met Yerebutan caddesi 50 No. ya.
153 — 1
UCUZ FİATLE SATILIK — Yemiş vapur iskelesi yanında denir kenarın, da bir mağaranın yarı hissesi bol teslim. Müracaat Tel; 25353.
1
----- ------ . _| SATILIK OTOMOBtL — 3 adet çâ-arejuyor. öğleden son- |1Sır vaziyetle «Peugeot» otomobili sokak Nll kelepir flatle satılıktır. Salttı Aklan Osmanbey Samanyolu sokak 6 te mü-1 raeaat. 155
SATILIK UCUZ ARSALAR — Ko-camuMafapaşada terk»,. elektrik ve vesaite çok yakut mtifrez birer evlik amalar neele Satılıktır. Sirkeci Üçdl-rekli kan No. 10. Müracaat: Her gün | saat 1-1-10. telefon. 23665. 108 - 10
MUHASİP ARANIYOR - Iıı-.rnya ,gidebilecek ehliyetli bir muhasip n-rarun.aHt.idir. Karnköj- Ablt Han zemin kat No, 3. 162 - 1
YAZIHANENtN - İdare ve yan iş- | lcrınc bakaçtık havan alınacaktır. ı Lise mezunu ve Üniversiteye gidenler tercih edilir. Saat 10-15 arası 30310 telefona müracaat. 193
BİR ADET DERİ TRA5 MAKİNESİ FORTUNA MARKA KOMPLE — Bir adet deri pres makinesi Kari Krause marka ucuz Hala Milliktir. Müracaat Yeşıldirek Sıvacı han Na. S.
• 181
KİRALIK — Möbleli, möblesiz, 3 dilil, hol. modern mutfak. Aylık 160 lira. Çocuksuz aileye verilecektir, ösmanlıey. Matbaacı Osmanbej- sokak No. 1. 30ü
İSTANBUL VE TAŞRADA - Varile verilmek üzere Yüksele Ticaret veya İktisat Fakültesi mezunu olııp askcı-lıic va-.desıni yapmış olanlardan ta-liplerın. İstanbul 481 poıta kutusu adresine, durumlarım ve sarih adreslerini bildiren birer mektupla müracaattan. 201 - 3
SATILIK DERİ ZIMPARA MAKİNESİ — Yenidir. Ucu» fintle acele jar ■ satılıktır. Slrkcd - Üçdirekil 1ıan - ‘ ' No 10, müracaat iler gün sanı 14 ■ 16,
Tel: 23665 H. C. T. 107—3
FIRSAT — 25 kuvvet Cray Marine marka, uzunluk 7.10 genişlik 2 metre yeni Vc tam lakım bir motörbot satılıktır. Kadıköy Kurbağalıderc Mu-hendls Azizin deniz tezgâhında.
173 - 1
SATrLIK APARTIMANLAR — Bod-l i'iııu üslünde, dörderada. İki kat , büyük bahçe. 10 bin lira ipoteklidir 10 sene vergisi yoktur. Ayrıca. Oskti-Halk caddesi. Sunar tUnı-ması yanında üçer odadan ikj kat ve çatı müştemlUtlı. 7 bin lira ipotekli 19 sene vcrkisl yoktur. Müracaat: Kadıköy Fener stadyomu yanında Kürdcrc sokak No. 10 Seyit Girgin.
İM
>
sos LİRAYA — Pek az kullanılmış kusursuz çelikleri Hnrrison ayarında
KADIN HASTABAKICI VE HADE- ...................
MEYE İHTİYAÇ VARDIR — Taliple- ECrridBC marka Ingiliz mulı bir çorap rin Ahlrkapıdaki Zührevi Kadın Hat- makln„( lcJcınil tak mu ite satılıktır, laneti w müracaatları. 233 —2 Müracaat: Pazarları Kurtuluş. Sinem
kİralik İki dükkân — ve müs- ( takll bir oda. mutlak. İleli Parkolel arkasında, Ülker sokalı Çekiç nparlı- | mani yanında. Müracaat Kadıköy, Fener stadyomu yanında. Kördece I sakak No. 19 Seyit Girgine
1
MEMUR ARANIYOR— Muamele takibi ve tahsilat hicrinde günde 3 ■ 4 saat çalışmak ve (2M0» lira nakdi teminat vermek sortiyle «150» lira aylıkla memur lâğımdır. Sahalıları B.30 dan itibaren saat 15.30 a kadar Sirkeci Yaiıköşkü Cad. No. 75 lıan kat ve No. 2 ye acele mUracşut.
231 —
7 VE 4 YAŞLARINDA î ERKEK ÇOCUĞA BAKACAK — Fransızca bilen bir murebbıye aranıyor. Yazı ile müracaat Nuri Mümtaz Haydar Bey Evi Taıabya. 220 — 1
ALMANCA. STENO VE DAKTİLO BtLEN — Tecrübeli havan aranmaktadır. Müracaat Beyoğlu P. K 2158.
215 —
ECZACI MESUL MUDUR ARANIYOR — Türkiye Eczacıları yardım-Iagma demeğinden- Tren guzergâHın-
diırlu'r yapmak üzere diplomalı üç eczacıya ihtiyaç vardır Dolgun maa» verilecektir- Arzu eden meslek taşların posta kutusu; 33 • Aksaray Nü-
3 ALIM SATIWqWü|
ACELE SATILIK DUKKMİ — Ter-kİ ticaret dolayısiylc Kurtuluş caddesinde 232/1 Bayılı tuhafiye dükkânı ucuza satılıktır. Taliplerin aynı dükkana müracaat etmeleri
154
ACELE SATILIK EV — Bostancının iyi yerinde osfalta iki dakika, deniz vc fevkalâde manzara İki ayrı kat 430 mZ arazide yapılmış beton bina satılıktır. Mutavassıt kabul edilmez. Beyoğlu İmam sokak No. 13 Telefon (4O5T8» e müracaat, ._________________15(1' - ■■

ACELE SATILIK EV — Sultanahmet civarında Dizdariyode 4 kat, 12 oda. bahçeli, havuzlu, elektrik, terke», havagazı, ve fevkalâde nezareti olan ev satılıktır. 24132 No. telefon. »10
ŞİŞLİ CAMİSİNE YAKIN - Havadar vc gürci yer-de ÜÇ daireli. 6.898 lira senlik iratli nphrtımnn. bir «alı bos teslim satılıktır. 42398 ya
İMALÂTHANE, LÂBORATUVAR. BOYAHANE. DEPO — Velhasıl bilcümle ticaret tesisatına elverişli, ki-raiıyacak tarafından İslenilen sekle »okutabilir 1-10 m2 mcsahalı yeni yapı bir arpatımnn katı kiıalıklır. Müracaat: Takılm Ferldiye caddesi Yeniksin Sok. No. 44. 87
FATİH — Hoca Üvey» mahallesi Valipaşa camiinin alt tarafında Koca Sinan caddesi 32 Ne. lı kârglr ev Mtlllkur. S oda. 3 odası bos. Pazar-iksir on bin lira. Müracaat Failli j Bankası arkası Âşıklar Sok. No 19. Kut üçle Nail. 120
ACELE SATILIK 14.808 E — İki katli yeni npaftıman 4090 ipotekli üst dairen boştur. 10 sene vergisiz. Beşiktaş Kılıçall Çınar Sok. 2 Oamnıı’a. 226 — 2
ucuz satilik ev — Çargıyn w-asyona denize yakın Sekiz odalı, ianyolu. bahçeli, elektriği suyu mevcut boş teslim. Müracaat- İçindeki-ere. Bakırköy Muhtar Tahsin sokak 6. Görüşmek için Tel, 21901 Necati 227 — 2 BUYUKADADA SATILIK YALI — Nizam ciheti, deniz kenarında eski Afyon milletvekili mütevcifn Beı,-Türkcr'in meşhur küjltO. fnÜMlt II-atle satılıktır. 50 ,. 40 numaraya telefon edilmesi. 221 — 9
DEVREN KİRALIK BÜYÜK KAHVEHANE — İstanbul!» en işlek semti Unkopanı meydanında gazino lokanta depo ardiye her İşe clverlş-idir. No. 13 Ali Akyola müracaat 223 — 2
SATILIK EV — Karagümrük Cu-kurbostan vc tramvaya yakın Kanaat sakağında beş odalı, bahçeli tam körsir l ve 3 No, il ev. 14 temmuz cuma iuat 10 da besinci icrada son orttırılujla. satılacaktır 322 —
KADIKÖYDE SATILIK VEYA KİRALIK EV — Rıhtım caddesi Nçmli-z.adc Sokak No. 35, dürt oda. bahçeli, güneşli; yeni yapı, İskelelere beş danka. 5.000 Hra ipotekli, her gün beşlen sonra aynı yere müracaat. 221 — I
TEŞVİK İYEDE — İyi bir yerde tramvaya 3 dakika mesafede «çift daireli bir apartıman veya ayrı ayrı iki apartnııan inşasına elverişli bit arsanın tamamı veya yariâl acele sililiktir, Tavassut kabul edilmez. Görmek veya görüşmek istıyenlcr sarih adresleriyle Beyoğlu posta kutunu 2021 Arsal rümuzlylc müracaatları.
DEVREN SATILIK BAKKALİYE — Kalışı yevmiye 300 - 400 lirayı bu-an bakkaliye telefon, eşyasiyle sattıktır, Müracaat: Sultanahmet, Üçler mahallesi No, 15 Üçler Bükkaliyesı Nusrel BUyUkpmar, 219 — 2
SATILIK APARTIMAN — Beyag-unda İngiliz sefareti karsısında köşe ıışında 2 m ağaralı 3 dilkkâhll ve şer odalı 2. 4 er odalı 2 daireyi lavi geniş ve aydınlık Hilmi Bey Ap. 8O,Trt95Q perşembe günü S. 16 - 17 arasında Beyoğlu 1 inci Sulh Hukuk iâklmliğl kaleminde -18'53-1 dosya No. ali-: salilacaktır. 2 daire boşalacaktır. BCltllr) Iconturatlar temmuz sonunda nihayete ermektedir. Tafsilat İçin aynı Ap. da 3 No. ya veya 10 - 12. 14 - 17 arasında Tlf. 21731 de kimyager N«Ilm Denlateklne müracaat. 218 —
2S.000 LİRAYA ACELE SATILIK YARIM KÂRGİR BİNA — Gedlkpa-
dükkânla boş teslim 2»o Ura gelirli. Müracaat 29 da bayan Ncvzad’a. 217 — 3
SATILIK İKİ DAİRELİ EV — Cerrahpaşa KUrkçübaşı mahallesi Çeşme sakak 18 No. denlıe nazır, elektriği ve suyu mevcut beş teslim. İçindekilere müracaat. 213 — 3
SATILIK ARSA — Sultanahmet camii yakınitıda yeni İnşa, edilmekte Olan Adliye sarayı civarında -10 metre cepheli 437 M2. ibaret kabili ifraz arsa mutavassıt ilatle kısmen veya tamamen satılıktır. Mahmutp-işa HnoıkUçük camii karsiM Meiunetpa-şn hah No. 5 e m Urca at. Tel: 22469.
PANGALTIDA ACELE SATILIK KÂRGİR EV — 3 kut 6 oda birinci katı müstakil. Ust kotlar -i odn boş teslim. Bahçe, elektrik, terkos, havagazı. PangaRı Baruthane caddes 24 numara içindekilere her gün n'ü-rncaat. 300 —
EMİRGÂN MERAKLILARINA SATILIK ARSALAR — Deniz görür imar plânına uygundur. MtUhcaat: Eski muhtar bay Muhlddbı berber bay Horan. 268 — 1!
MATEMATİK, İNGİLİZCE, FRANSIZCA — (Üniversite. İlse, orta) talebelerine mtİBalt şartlarla evde derli verilir. Pangaltı Türkbeyl Sa (Bot-kuırl Ap, 119/1) e veya (83723 -84133) e adres bırakılması 99 —2
KİRALIK — Bebekte. İskeleye ya-ktn. Firuze Apt. Tnm konfor, mobilyalı. mobilyasız daireler. Müracaatı içindekilere. 143
DOKTORLAR İÇİN KİRALIK A-PARTIMAN — Üç büyük oda banyo ve saire. Müracaat: Beyoğlu Sakiz-nğacı caddesi No. 2. Kut 1. 124
SATILIK DÜKKÂN — Tophane Hacımlml mahallesi Lüleciler sokak No. 5 kârgir dükkân satılıktır. Alıçların Tophane Lüleciler, Arasta sokak No. 1 de Münlre Kızılkan'a müracaatları. 133
CİHANGİRDE — Sormagir rokalında dört oda. mutfak, terkos. elek-rlkli. iki rephcll kârgir hane İle yanındaki «119» metrekare arsa acele satılıktır. Telefon: «12601» 133 - 0
KİRALIK YAZIHANE — Bir. İki vs üç odalı Içlçe ve 25Û metrelik hır salon. Müracnot Galala Veli Alemdar hanında 318 numaraya 763 Şl
SATILIK KAT _ 4 ve 6 şar odalı, banyo, kalorifer, fevkalâde deniz manzaralı katlar satılıktır, Telefon 82817 - 43773. 104
SATILIK EV VE ARSALAR — Acıbadem caddenlııde çınnrdibi otobüs durağında manzaralı 3 odalı konforlu villâ ve arştılar. Tafsilât İçin 49M3 tele. Görmek İçin mahalline müracaat. 191 - 5
BULUNMAZ BİR TIRSAT — Şehir çl. nsfalt Üzerinde, elektrik, su vc ızvngazı gllıl lıcr türlü konloru cami mükemmel yağlı boyalı ve İki daireli vc telefonlu kö>kü ayrıca bahçıvan evleri, garajı, binden farla meyva a-|nç).trı, ayrıca bağı ve sebtclıgl ve :amlığı ve motbrlc müteharrik kuvu-art, avlu içcrizindc (15Mı bin beş >üz hayvan alacak fenni ahırlan bu-ıınım mülk satılıktır. Telefon: 4W«« M, Cdvce'.ve müracaat. 190 — 1
TAMAMEN BOŞ TESLİM — 3 daı-rcliapartıman satılıktır Beyoğlu semtinde. Bahçe, konforlu 25IX» lirası peşin bakiyesine kolavlık. Beyoğlu Rumeli han pasajı 17. RogenUl. 189—3
KİRALIK UFAK APATIMAN -Beyoğlu merkezinde yeril lnşj edilmiş Amerikan tipi möble. Rumeli han pa-sojı |7, Rozentol. 188 — 3
UCUZ VE SAĞLAM APART1MAN-LAR - Blrltıi 3 daire dörder oda konforlu, diğeri 3 daire dokuz eda boş teslim iter ikini de köşebaşı nezaretleri mükemmel 23 - 38 bin liraya. Kadıköy Emniyet Snııdığı karşısındaki kahvede İbrahim'e murncaal, 178
ACELE SATILIK EV - Cerrahpaşa da 10 odalı, 3 nyrı bölük, elektrikli, terkoslu ev. Müracaat: Ccrr.lhpa .1 lobyar mahallesi Kasapbaşı sokak No. 15/1 e müracaat, 175 — 2
BAHÇELİ. DENİZE NAZTR SAT! LtK EV Bakırlt-bv Orta sokak 119 çindekiletc müracaat ısu — 6
BOŞ TESLİM SATILIK HANE — Dört odı. muşamba döşeli, kârgir gerisi yağlı boyu- her katında hela ve banyosu elektrik havagazı suyu mevcut. Boş leştim hane. Tramvay otobüs durak mahallinde Söğütlüçes-me caddesi No 265, Görmek ve görüşmek lıHyen Kadıköy Pazaryolu Nüzhet Elendi Sok No. 12. 207 — £
CAÛALOGLUNDA - Satılık kele-alr natamam betonarme bina her ise elverişlidir. Yirmi beş bin liraya. Müracaat Knraköy otobüs durağında Dcmırbuğ haıı No. 18 telefon 40394.
SATILIK ARSA — Beşiktaş NÜZhe-tlye asfalt caddesinde köşe boşı 18 metre cephe 316 ınelre kare arsa satılıktır. Müracaat: Beşiktaş Köylçl Yenilik sokok No. 5 veya saat fl dan 17 ye kadar 852-11 telefondan Celâle sorulması. 1G4 — 5
İNGİLİZCE. ALMANCA VE PİYANO DERSLERİ — Ecnebi hoca tarafından verilmektedir. Yeni Amerikan Koleje gidenleri ve İkmale kalanları iyi yetiştirir. Akşamda H p m. ra-muzuna. 131
İNGİLİZCE — Amcrlkada okumuş vc Amerikan mekteplerinde İngilizce öğretmiş bir genç fle ayda li₺ ret ir. Akşam caat, Haftada Uç gurı
■D.S»
ALTI YOL AĞZINDA — No. 168 meşhur kırtasiyeci vo ıtriyat Tekel bftyil olan dükkân vc su dolabı ayrıca Hanlıktır, içindekilere müracaat Ali.
165 —a
ruoınr. co
DEVREN SATILIK TUHAFİYE MA ğazasi itte tanınmış
Suadiyc Sıı
Lokman Hekiı (Dr HALİZ CEMAL)
Dahiliye M
Uivanvoiu No. 104 saatleri Fazar gUfl E.5 rei: 2339H
SATILIK BAKKALİYE - Nişanla* Güzelbnhçc sokak No. 6 kibar hitte köşe bayında telefon, bur. d gulu, İşlek vaziyette azimet doiayı-aiyle Içindekıne müracaat
KELEPİR — Boğazlçlnde. yalnız meyvelarından 2u00 II getiren, büyük arazili, akar sulu, evi olan, hayvan beslemeğe de elverişli malıal acele ehven Halle satılıktır Saat 14 ten sonar Tahinimle Selâmel lıan İS No. sahibine müracaat 172
79 BİN LİRADAN 3 BİN LİRAYA KADAR BOŞ EV VE ARAZİLER -Yesilköyde çok güzel aısa müracaat Bakırköy İstasyon karşısında kahveci Alinin kahvesinde Ateş Mollaya.
171
Kakım — T. t — M.R — Ga l> _ M o — KotcJIJ — H-P.M Sanayi —

DEPO ARAYANLARA — Sahilde, pl- ' yasaya yakın, geniş: ziraat, inşaat malzemeleriyle, kereste, mahruk.it, ' emsalini koymağa: otomobil monıaj işlerine fevkalâde elverişlidir Tele- I fon: 29433 114
— ipotek isteyenlere ta- '
-. Emlâk, arazi alım satımı | SATILIK EV — Kadıköyündc fev-‘ w.. |(a|jj0 manzaralı üç kat. çalı katı vc
, bodrum katlan olun, konforlu ev.
«Havagazı, elektrik, su» acele salı-| lıktır. Müracaat: Galata Havyar han 1 No. 16 Robenronü. 131
DİKKAT
vassut eder.
ile vekâlet İslerini kabul eden her kcsiıı itimadını kazanmış olan. Suhulet Emlâk Zarif Özalp Beyoğlu Büyük Parmakkapı kllşebaşı No. 4. Telefon 42396. İSİ - M
DEVREN SATILIK DÜKKÂN — Orlabahçc Cad. M No. Beşiktaş. Terki i ticaret dolavısıle Tekel ve pazar 'ruhsatıydı dürt yol ağzı. Müracaat: Merciin, Tığcılır yaddesi 08. Nlyaziye.
80
SATILIK. OTOBÜS - 1046 model Sevrde marka 30 Kişilik çak iyi vasiyette bir OtObüş Mtüıkrn 24732 Na ya telefon. 91»
MARANGOZ VE MOBİLYACILAR İçin — Yeni freze makinesi satılıktır Taksıllc de olabilir «Sirkeci Üç-dircklı han No. 19 mtlracaal her gün fcrat 14 - 16, Tel; 23665- H C 7.
16» — 9
ARSA FİATINA SATILIK YENİ KARGIR BOS EV - Beyoğlu Yenişehir Vijneel sokak 6- Bir katlıdır. Bir ona. mutfak hamam, ve saire Elek | trıklıdlr Müracaat sahibine. Lütfü Cuzcl. Meyve Hâlinde 5 nuramadı, Telefon 23314. 7?
SATILIK KELEPİR KIYMETLİ ABSA — Lâleli caddesiyle Havrlyetüe-carı sokağı kavşağında «6» katlı >12» dalreve müsaadeli, dniz görür. k(5-şctıa ı «132» m2 apaı limanlık arsa mutavisaıisıv Kadıköy: Bahariye caddesi «67» No. da sahibine müracaat.
m
KİRALIK YAZIHANELER DÜKKÂN VE ARDİYE - Karakoy Bankalar caddesinde Şair Zıya Paşa sokağında. bir. iki. üç odalı yazıhaneler ile iki dükkân, ardiye ve imalâthane olmağa elverişli 150 M2 ilk bir bodrum katı ayrı ayrı veya toplan kiralıktır. Müraeaot 32633 den Kati Doğa. 136
FATİHTE — Umum durak mahalle pek yakın İki ev ile bir aparlı-man satılık ve kelepirdir Müracaat Fatih Sarıgüzel Mutemet sokak No. 45 328 — 1
VEFADA KİRALIK VEYA SATILIK ' KARGIR EV — Dlvanefcndı sokak 7. Üç katlıdır. Su, elektriklidir. Vehbi ■ Gürol: Meyva Hâlinde 5. Telefon: 23314. m — 3 j’
ACELE SATILIK - Beyazıtta tramvay, caddesinde bir apartnnon ve Knpnlıçarşı Kitapçılar kapını yanında bir han binası uygun Haltadır. Müracaat: Telefon 20305 - 116
SATILIK VE KİRALIK APARTI-
MAN — Modaburnu Fariıpa-ş.-. Sok. Manopalas karşısında 5 No. lı 2S5 m2 İçinde 3 kat, 3 daire, her daire (5 oda. 2 hol. şömine, banyo, mutfakI. | SATILIK ARSA — ÇİIIchavUzUr-> betonarme, bos yeni apnılıman mu- da Camlar İçinde güzel bir aran acc-, tnvassılaız. Telefon 601170. le satılıktır. Tel: W387. 234 — 1
,l:
GAZOZ MAKİNESİ — Uboralü- '________________________________________
varlara, herkese lüzumlu Alman mor- ' l$00 LİRAYA SATILIK ARSA - Beka portatif işler vaziyettedir. II 7’950 yoğlu. Tarlabaşı Gölbaşı Elma sokak Belediye Metal yerli , 1J0 yB₺ 14 50 derinlik. Üç
tır. Muhammen bedeli - müsaade İL
SATILIK ARSA
KİRALIK APARTIMAN — Peşinat ve hava paran istenmer. Beşiktaş'ın en merkezi yerinde Sual Park sineması karşısında Akmaz. Çeşme sokak No. 13 üst
Çekoslovakyada ateşçi kadınlar: Çekoslovakyada kadınlar trenlerde ateşçilik etmeğe başlarmşlarcLu-. Yukarıda 17 yaşında genç bir ateşçi kız görünüyor.
16000 LİRAYA İKİ KÖŞK lerbeylndc. iskeleye o» dak fede. Boğaza hâkim, akar sı trlğl bulunan büyük bahçe İçindeki İki köşk: ayrı, ayrı veya birlikte satılıktır. BabIâli Sulh! C
KİRALIK APARTIMAN KATİ Kadıköyde. Halkevi arkasında -vizlik, Emin Bey sokağı No, 20 - bahçe içindeki bir apar t İmau İn üç oda, bir hol, mutlak ve hamamdan mütevekkil: geniş balkonlu, sayfiye arat-mıyacak kadar havadar ve ferah dairesi kiralıktır. Gezmek İçin içindekilere mlltacuL 225 — 9
Hollivutun genç yıldrzl larından Wanda Hendrus mükemmel bîr tenisçidir. 21 yaşında olan genç yıldız Miamî'de yapılan bir tenis müsabakasına girerek birinciliği kazanmıştır.
Fransada fırtına: Geçen hafta hüküm süren şiddetli sıcaklardan sonra bir fırtına çıkmış, birçok yerlere şiddetli yağmurlar yamıştır. Yukarıdaki resim Orne departmanında Zebrant şehrinde fırtına esnasında çekilmiştir.
i Kurnı^a aauıacaktır.
■ Hejai
* I mıslofdır.
12 Temmuz 1950
S K 5 A M
Bâüîfel
.S | İnsafsız kader
ı Anne delikanlının bu meftun. . VC hayran bakışlarından kadm-: lıl- gururu okşanarak dellkan-, bya:
— Bana böyle baygın bak-
■ maktan yorulmuyor musun? l Ben o kadar güzel bir kadın . mıyım sanki? diye soruyordu.
Glyom, bu suale aşk ve heye-l candan titreyen bir sesle:
— Ah Anna! Sen Meryem A-
- nârfan da güzelsin, cevabım
■ veriyor ve doya doya görmek J-çln gözlerini belertiyordu.
riflikanlı, efendisinin saman-' lığında yatıyordu, bir jrc-ce uyur
■ ken bir rençberin arkadaşına
■ söylediği şu sözlerle uyandı:
_ Bu, ne feci kaza Ali ahım I
■ Anna. gaz ocağını yakarken, plindeki alkol şişesi parlamış
■ ve çehresini yakıp kavurmuş. Zavallı kız, tanınma» bir hale geldi.
Glyom. bu sözleri duyar duy-
■ maz kaplan çevikliği ile yerin-' den fırladı ve yan çıplak bir
■ halde sevdiği kızın evine koşa-’ rak yatak odasına daldı.
Zayıf gönleri İyi görmemekle
' beraber genç kızın karyolasına yaklaşıp üzerine eğHdL Fakat • eğilmesHe beraber yürek parça-
- layıcı bir feryat koparması bir oldu. Ve tirtir titreyen ellerini
- yüzüne, gözlerine götürdü.
Sonra el yardımlle karyolayı, ı yatağı, yastıkları ve baygın bir halde yatan genç kızın vücudunu yoklarken, birdenbire yüzü ı kireç giM bembeyaz kesilerek ı doğruldu:
— Artık görmüyorum, hiç bir »inayet, uuyuau ve soyun va şey göremiyorum diye İnledi, güzel kızı Armaya gönül verdi, I Sevdiği kızın başına gelen kor-fakat Anna onu kaltiki bir aşk Ue sevmemlştl. Talihsiz delikanlının kalbini kırmamak için ve sırf acıma hisslle, onu sever gibi görünüyordu.
Komşu kadınlar, sevkHc. birbirine:
- Giyom nerede? diye soruyorlar ve gene kendi kentlilerine:
— Tabii Annanın yanında Başka nerede olacak? ceva-j
bmı veriyorlardı.
Merhametli ve vicdanlı bir köylünün, sürüsüne nezaret etmek için sakaktan toplayıp büyüttüğü bu öksüz ve kimsesiz delikanlı, saadeî ve sevinci ancak çıldırasıya sevdiği Anna-rnn yaranda bulunduğu zamanlar tadıyordu. Köyün varlıklı ve yakışıklı delikanlıları güzelliğinden ve külliyetli drahoması bulunmasından dolap genç kız la evlenmeğe talip olmuşlardı. Fakat Anna evlenmek istemiyor, kendisine talip olan gençlere nazikâne bir lisanla henüz evlenmeyi düşünmediği cevabını veriyordu.
Genç kız, kırlarda dolaşmaktan zt-vk aldığı cihetle, -Glyom onu sık sık yakından görmek, zayıf gözlerinin müsaadesi nls-betinde terü taze çehresini, gürel endamını hayran hayran seyir ve temaşa fırsatını buluyordu.
Büyük annemin ihtiyarlığına rağmen jayom hayret bir hafıza kuvveti vardı. O kadar çok eğlendirici masallar bilirdi iti. beni karşısında oturtur ve anlatarak eğlendlrlrdl. Gerçek feri maceralar da bilirdi. Benim en çok hoşuma gidenler de bunlardı. Çünkü bu acıkh maceralar, ruhuma, acı bir heyecan verirdi.
Bir gece İhtiyar ninemle yanmış şöminenin önünde oturuyorduk:
Beyaz kedimiz. çöreklenerek ateşin yanında mışıl mışıl oyuyordu. Ben. yerde oturmuş başımı. dizlerine dayamış, anlattığı hikâyenin sonunu, o bitirmeden tahmin etmeğe çalışıyor dum.
şevkatil ninem şöyle anlatıyordu :
— Glyom adında talihsiz bir gencin, doğuşundan beri gözleri hastalıktı İdi. Küçük yaşında anne ve babadan öksüz kalmıştı Acı kaderinin tecellisine bak kİ. o delikanlı köyümüzde herkesten fazla nura, ışığa tabiatın güzel manzararannı görmeğe ve bu fâni dünyanın piğmetle rlrıden zevk almağa can atıyordu, Çiçek açmış ağaçlar, dalların arasında tüneyerek cıvıldaşan kuşlar, şarıl şarıl akan dereler onu mestediyordu.
Köy kızlarının mutebessim ve sevimli çehrelerine âşıktı. Ma-amafîh zayıf gözleri, etrafındaki güzel tabiat manzaralarını Te her şeyi ona bulanık ve sisle örtülmüş gösteriyordu.
Nihayet büyüdü ve köyün (*a
kıskançhk
Serbes sütun
(Baş tarafı 4 üncü sahifede) miyet hayatında yaratabileceği tehlikedir.
Fakat, üniversite profesörle-rlle, yüksek okul hocalarının 43 üncü maddenin dışında, müstesna sayılmaları ve 43 üncü maddeye böyle bir hükmün İlâvesi İttifakla kabul edildL Muayyen bir tekâmül devresinden sonra, yüksek okul hocalığı payesine eren herhangi bir hocanın ilmi fikirleri, memleket realltelerilc ve günlük hâdiseler le besliyerck yazı yazması, yani siyasi neşriyat yapması, memleket için mutlak fayda teşkil eder. Sizin gibi devlet adamlarının, her türlü nimete ve menfaate karşı müstağni ve bütçeye yük olmayan fahri müsteşarlardan faydalan büyük olacaktır. Yüksek okul hocaları siyasi neşriyat yapmakla size hizmet edeceklerdir. 43 üncü madde ve memurin kanununun s uncu maddesi durduğu müddetçe, yüksek okul hocalarının İhtisasları dahilinde bulunan meselelerden faydalanmanıza. İmkân yoktur. Sîzler İçin mühim bir fikir kaynağı kurumak üzeredir. Matbuat kanunu müzakere edilirken bu noktada yardımınızın esirgenmem eslnJ hürmetle rica ederim.
Reşat KAYNAR
Selim Sim Tarcatt’m konferansı
Bugünkü çarşamba günü saat 18,20 da Belim Şım Tarcan İstanbul radyosunda Köylüsü» mevzulu bir rans verecektir.
«Türk konfe-
Holandada denize
Mahkeme Koridorlarında
karşı savaş
Holandalılar bütün Zuider Zee körfezini dolduracaklar
Benim sinirlerim oynamış, bir de çocuk kahrı mı çekeceğim ?
Iranç felâketten duyduğu ıstırap o kadar şiddetli ve uğradığı ruhi sadme o kadar derin re büyüktü ki zavallı Giy omun zaten zayıf olan ve İyi görmlyen gözleri görme kuvvetini tanıamly-le kaybetti. Daha bir saate kadar kasabanın en güzel kızı cilan sevgilisinin yüzü yandıktan sonra aldığı müstekreh ve korkunç manzara, zavallı çobanı, kör de etti.
Ninem, bu hikâyeyi bitirirken güderinden yaşlar boşandı. Ben de bu acıklı maceradan çok müteessir olarak ağlamağa ve hıçkırıklar arasında:
— Zavallı, talihsiz Glyom diye İnlemeğe başladım, şimdi hayatı anladığım İçin talihsiz delikanlının bu hazin Akıbeti aklima geldikçe kıskanç ve insafsız kaderinin hülya ve emellerini ebediyen söndürdüğünü ve bu kadar çok sevdiği Arın anın korkunç bir ucubeye döndüğünü görünce tamamlle kör olmasına hiç şaşmıyorum Çeviren: A. SİLİLİ
Ders kitapları
Ankara 10 (AJli — Milli ğltim Bakanlığından tebliğ lunmııştur:
5429 saydı kanunun hükümlerine uyularak serbes basıma bırakılan ve İnceleme sonunda ders kitabı olarak kabul edilip yazarlarına bastırılmak üzere gönderilen kitapların, basılmışlarından iki nüshasının Bakan lığa gönderilmesi hakkın dairi 9 ocak 1.950 tarih ve 572 sayılı teb ligler dergisinde 2697 sayılı genelgenin 4 üncü maddesindeki müddet İlkokul kİ toplan için 1.8.1950 tarihinden 25.8.1950 rihlne kadar uzatılmıştır.
E-
ta-
Karta] milletlerin kaplumbağa milletlere acıyarak bak tıkan bir dünyada yaşıyoruz. Türk kanadı aı-ınm sayılarını, vakit kaybetmeden arttırandı ve Türk hava kurumu'na yardım etmeliyiz.
M. S. B. İst. Sa. Al. Ko. Bşk. 1. Numaralı Komisyon İlânları
1 — Müteahhit nam ve hesabına açık eksiltme ile 3000 kilo yeşil mercimek satın alı nacaktır. Tahmin edilen bedeli 3600 Hra kesin teminatı 540 liradır,
2 — Eksiltmesi 24/Temmuz'9M günü saat 11.30 da Harbiye
M. S. E. İst. 1 No- Sat. Al. Kon. da yapılacaktır Şartnamesi hergün komisyonda görülür. (2991 — 9183)
*
1 — Pazarlıkla 1000 kilo süt ve 1200 küo yoğurt satın alınacaktır. Tahmin edilen bedeli 1340 lira kesin teminatı 201 Hradır.
2 — Pazarlığı I4ATemmuz/'95O gönfı saat 11.30 dâ Harbiye
M S. E, tşt. 1 No. Sat. Al. Kam, da yapılacaktır. Şartnamesi her pûn komisyonda görülür. (9262 _3011)

I — Kapalı zarfla aşağıda cinsi, mlktan, tutan, geçici teminatı.* ihale gün ve saati yazılı odunlar Harbiye M. S. B. İst 1. No. sat. Al. Koni, da satın alınacaktır. İstekliler teklif mektuplarını ihale saatinden bir saat evvel komisyona vermeleri. Şartnameler her gün komisyonda görülür.
Cinsi Miktarı Tutan Geçici teminatı İhale günü saati
Lira
Mutfak odunu Soba odunu Mutfak oduna Soba odunu Mutfak odunu Soba odunu
420 ton)
140 ton)
420 ton)
140 ton)
375 ton)
125 ton)
21560
21500
19250
1017 lira
1817 Ura
H-H lira
31.7.050
31.7.050
31.7.950
(2992 -
11.00
15.00
16.00
0224)
MIİTİ Savunma Bakanlığından:
1 — Konyada bulunan As. Orta okul lâğvedilmiş ve ta-tenbuitiakl Maltepe As. Lisesi Ue birleştirilmiştir.
2 — bq gebeble Konya A?. Orta okuluna kayıt kabul için
müracaatta tnıtnnuhnaması ve şimdiye kadar müracaat edenlerin de cvraklar.ni gori almaları, Maltepe As. Lisesine girmek l-teğtnde ouiunoo ö*r?aciterin de müracaatlarını Kuleli As LiseriM yapmaları llaıı olunur. (D2W> — 3010)
Bursada fecî bir kamyon kazası
Bursa 10 — Dün Yenişehir yolunda feci bir kamyon kazası olmuştur. Yenlşehlrden Burs3ya koza getirmekte olan İznik 9 plâka sayılı kamyonun şoförü önüne çıkan bir kadını çiğnememek İçin direksiyonu birdenbire yuna kırdığından kamyon hendeğe yuvarlanmış ve bu kasa neticesinde kamyonda bulunan İki köylü ölmüş. İki köylü İle şoför de ağır surette yaralanmıştır.
Yaralılar hastaneye kaldırılmıştır. Tahkikata devam olunmaktadır.
Emet’de afyon alım satımı
Emet (Akşam) — .Emet 2U-raat bankası şubesi, Toprak mahsulleri ofisi hesabına, Emet çevresi afyon mahsulünü salın almaya başlamıştır.
Bu senenin umumi rekoltesi beş bin beş yüz kilo kadar olacağı tahmin edilmiştir. Bu ana kadar ancak, bin yedi yüz kiloluk bir miktar satın alınmıştır. Fiat morfin derecelerine göre değişmekte ve 30 -45 Hra arasında beher kilosu, değerlendirilmektedir.
BAKTERİYOLOG
Dr. Necmettin Ülker LÂBOBATL'VARl Babıâli, Vilâyet Konağı karşısında (9) numaraya nakletmiştir.
Kan, İdrar, Balgam, Kazurat vesalr tahliller, gebeliğin İdrar muayenesiyle erken teşhisi.
Müracaat Saat 15 - 18.
Holandalılar gittikçe artan n uf usu iskân etmek maksadıyle son çare olarka Zuider Zee körfezini doldurmağa karar vermişlerdir. gelecek bir kaç yıl içinde, denüd doldurmak ve suyu pompalamak suretiyle hiç yoktan 915.000 dönümlük bir arazi parçası kazanı'm ış olacak tır. Üstelik bu arsal parçası ziraata san derec eelverlşlidir. 915 bin dönümlük arazi Holandada ziraata elverişli toprakların % 10 unu teşkil etmektedir.
Holandada denizlere karşı a-çılan bu savaş, 20 asırdan beri devam etmektedir. Bu müddet zarfında nüfusun % 30 unu doldurulan arazi üzerinde Lskân etmek mümkün olmuştur. Ho-land altlar bu muazzam başarılarını şu cümle Ue hülâsa etmektedir: «Dünyayı Allah ya-rtamıştır; Holandayı da Holan-dalüar...» Zira bütün Zuider Zee körfezi doldurulduğu takdirde, münblt çiftliklerden başka 350,000 İnsanın ev sahibi olması mümkün olacaktır, doldurulan arazi son derece mümbittir. Meselâ vasati bir çiftlikte, bir dönümlük arazi parçasından 77 buşel (bir bu-şel = 27,215 kilo) buğday elde edilebilmektedir. Bu miktar Amerikan çiftliklerinde bir dönümlük araziden elde edilen buğdaydan 5 misil daha fazladır, Yine meselâ Amerlkada bir dönümlük araziden 14 ton şeker pancarı alınırken burada 22 ton; Amerlkada 211 buşel patatese mukabil Holandada 481 buşel patates; 30 buşel yulafa mukabil 62 buşel yulaf elde edilmektedir. Yine Amerlkada vasati bir dönümlük ara-ti ancak yarım ton bezelye vermektedir. Halbuki Holandada bu miktar 1,5 tondur.
Zuider Zee körfezinin kurutulmasın» Birinci Dünya harbinden evvel başlanmıştı. 1931 senesine kadar 50,000 dönümlük arazi kazanılmış ve 6000 kişi iskân edilmişti. Fakat İkinci Dünya harbi başladığı zaman Holanda memleketi Mazilerden kurtarmak İçin deniz suyunu tutan bentlerin tahrip edilmesine karar verdi.
ltlba-
Harbin Hânından sonra 17 nisan 1940 ta sabahın saat 4 ünde bentlerin uçurulması için İlk emir verildi. Doldurulmak suretiyle kazanılan arazi parçası, deniz sathından 15 a-yak aşağıda olduğu için, burada oturanların hepsi dışarı çıkması lcabediyordu.
O sabah saat dörtten
ren kilise çanları alarm işaretleri vermeğe başladı- Delikanlılar bisikletlerle evden eve dolaşmağa, ve bir saat sonra bentlerin tahrip edileceğini haber vermeğe başladı. Bir saat sonra ilk muhacir kafilesi, alelacele beraberlerinde alabildikleri bir kaç eşya 11e birlikte daha yüksek arazilere yollanmağa başladı.
öğle olduğu zaman müthiş bir gürültü ile su bentleri atıldı. O âna kadar sessizlik ve sulh. İçinde yaşayan çiftlikler suların içine gömülmeğe başladı. Aradan 18 gün geçtikten sonra, Nazi tankları sular altında kalmış toprakları çiğnemeğe başladılar.
Düşman mağlûp edildikten sonra toprağın kurutulmasına tekrar başlandı. Müttefiklerden ğdünç olarak alınan pompalarla, ve ekseriyeti makinesiz o-larak İşçilerin gayreti İle sular tekrar boşaltıldı. Fakat vaktiyle kurulan 512 çiftlik evinden ayakta. 20 tane sağlam bina kalmıştı.
Zuider Zee körfezinin doldurulması meşakkatli olduğu kadar pahalı bir İştir, şimdilik bu işin 336.000.000 dolara çıkacağı tahmin olunmaktadır; ve masrafın büyük bir kısmı Avrupa Ekonomik İşbirliği teşkilâtı tarafından karşılanacaktır. 25 senede tamamlan ac ak bu muazzam işten sonra 300.000 kişinin ev sahibi olması sağlanacaktır.
Başarılacak İş ne kadar muazzam görünürse görünsün. HolandaJılar şöyle demektedir: «Bizim istediğimiz yalnız sulhtur, Sulh İçinde geçecek seneler İçinde Okyanusların dibine kıtalar kurmak İşten bile değildir.
Nakleden: A. D.
Deniz Gedikli Erbaş orta okulu Komutanlığından
1 — Türk Donanmasının gedikli erbaş kaynağı olan »De nlz Gedikli Erbaş Ortaokulu» ve »Deniz Gd. Erbaş Sınıf Okuluna» öğrenci yazımına 1 Haziran 950 den 1 Eylül 950 gününe kadar devam edecektir.
2 — Birinci sınıfa nu yıl ilkokulu bitirenler H. sınıfa ortaokullarda ikinci sınıfa geçenler, üçüncü sınıfa da ortaokulda m, cü sınıfa geçmiş Bulunanlar ve gedikli erliğe de ortaokulu bitirerek diploma alanlar kabul edilirler.
3 — Birinci sınıfa 13 - 16. İkinci sınıfa 14 - 17 ve üçüncü sınıfa 15-18 yaşlan içinde alanlar kaba) edilirler.
4 — Gedikli er olacakların 16 yaşından küçük olmamalar şarttır.
5 — İsteklilerden tstanbulda bulunanlar Kasımpaşadaki okul müdürlüğüne başka yerlerde bulunanların yerin askerlik şubesi başkanlığına aşağıdaki müracaatları.
A — Dilekçe,
B — Nüfus cüzdanı - Fotoğraflı -
C — Bir seneyi geçmemiş aşı kâğıdı,
D — Ailesinin ve kendirinin İyi ahlâk dair İyi hal kâğıdı.
E — Okul tastiknamesi veya diploma,
F — 12 adet vesikalık fotoğraf.
bulunduklar
yazılı vesikalarla (0316)
sahibi olduğuna
Türk Hava Kurumundan
Türk Hava Kurumunun topladığı fitre ve zekât kendlsde Kızılay ve Çocuk Esirgeme Kurumlan arasında kardeşçe paylaşılmaktadır. Bunlan Hava Kurumuna vererek Kmlaya Te-ya yoksul yavrularımıza da yardım edebilmek zevkini tadalım.
(0141)
Mahkeme, tapu, I icra ve noter ’ i anlan
Bedelleri hussul şahıs- I lar tarafından ödenen I mahkeme. İcra, tapu ve ■ noter ilânları gibi resmi I Hânlar eskiden olduğu gt- S bl doğrudan doğruya I ■AKŞAM» idaresi tarafın- I
jlSTANBUL BELEDİYESİ 1LANLArÎ|
ö İL M
tstanbul. Beyoğlu, Üsküdar ve Kadıköy mıntaka İtfaiye gruplarında yangın telefonlarından başka mevcut muhabere telef anlarının numaralan aşağıya yazılmıştır.
Yangın telefonlarının meşgul veya arızalı bulunması do-layıslle yangın İhbarı kabil olamadığı takdirde diğer muhabere telefonları İle de yangın haberi verilebilir. Bundan başka bütün itfaiye grup ve müfrezelerinin polis telefonları İle de İrtibatı olduğu görülen lüzum üzerine ilân olunur.
Mm takası
İstanbul mıntaka gruba Beyoğlu mmtaka grubu Üsküdar m m taka grubu
Kadıköy mıntaka grubu
— Maşallah, günler uzun. Akşam olmak bilmiyor. Ben zaten şu fâni dünyada tek başına yaşıyan bir insanım. Cenabı Âli abın hikmetinden sual olunur mu? Efendi merhum olduktan bir sene sonra kızların İkisinin de kısmetleri açıldı, gelin olup Anadoluya gittiler. Şimdi e-vin içinde bir kuru camından gayn kimsem yok.
— Sana bir kısmet çıkmıyor mu, teyze hanım?
Yutkunarak durakladı:
— Bana mı? Ne gezer, evlâdım? Bugünün eyyamında | genç kızların bile kısmetleri kolay kolay açılmıyor. Bana sıra gelinciye kadar akşam olur.
— Orası belli olmaz, banım teyze. Umulmadık bir zamanda kısmet gelir de insanın ayağına dolaşır.
— Doğrudur. Olmıyacak bir iş değil. Yalnızlık fena şey, Kadının başında bir erkek bulunursa hali başka o-lur.
Etrafa bir göz gezdirdikten sonra gülümsedi:
— Aman, evlâdım, şu mübarek günde neler söyletiyorsun bana? Erkek kahrı çekmek kolay mı? Rahmetli efendi ile otuz sene bir yastığa baş koyduk, ondan çektiklerimi ben bilirim. Evde canını şıkılsa da bîr sokağa çıksam kırk defa burnumdan getirirdi. Şimdi öyle rahatım ki. Mübarek ramazanda her gün öğleye doğru başımı örttüğüm gibi sokağa fırlıyorum, şu kapı senin, bu kapı benim, derken akşam oluveriyor. Efendinin sağlığında haddime mi düşmüştü ki akşama kadar sokaklarda gezeyim? Makamı cennet oLsun, çok titiz adamdı. Hele ramazan geldi mi, bizim efendi baruttan beter olurdu. Aksam üstü eve ge-| leceği zaman beni bir titremedir alırdı. Kapıdan girer girmez çenesi açılır, her şeye sinirlenir, azarı basardı. Top atılıp cigarasını yâkm-cıya kadar anamdan emdiğim süt fitil ftil burnumdan gelirdi. Zannedersin ki tut-1 tuğu orucun sevabım bana, verecek. Amma velâkin, ne de olsa, erkek dediğin, bir evin temel direğidir vesselam.
— O da olur inşallah, teyze hanım. Şimdi sen burada ne bekliyorsun?
— Karşı köşeye göz attı:
— Git de şu yosmaya sor.
— O kadından nu davacısın?
— Benim aklımdan öyle bir şey geçmiyordu amma kendisi kalkıp şekva edince ben de ifademi yazdırdım tabiî. Karşısında dilimi yutup oturacak değilim ya. Hele bir hâkim beyin huzuruna varalım, o kahpe bir söylerse ben sekiz tanesini yetiştiririm.
— Kavganızın sebebi ne i-di?
— Sus, o lâkırdıyı açma, hatırıma geldikçe midem kabarıyor. Vapurun içinde1 bana ettiklerini gör şeydin sen daha çok öfkelenirdin. Dün sabah kalktım, öğleye kadar çarşı, mutfak işlerimi tamamladım. iftar yemeğimi hazırladıktan sonra başımı örtüp kendimi sokağa attım. Şükriye hanımı çoktandır görmemiştim. Vapura atladığım gibi: doğruca Üsküüa-ra geçtim. Sîzlerden iyi olmasın, çok severim Şiıkriye-yt Tatlı dilli kadındır. Karşı karsıya geçtik, dereden te-
peden lâf ederek akşamı bulduk. Kadıncağız: «İlle iftara kab diye ısrar elti amma öyle şeylerden hoşlanmam ben. Yemek zamanı herkes evinde olmalı. Kalmak bir şey. değil amma, bugün sen ona misafir olursan, yarın da onun sana gelmesi lâ2im. Burursun, başımla beraber, fakat zaman çoR kötü. Misafir ağırlamak kolay değil. Hele o-ruc ağızla mutfaklarda uğraşacak halim yok benîm. «Eksik olma, Şükriye hanımcığım, Biliyorsun ki ev yalnız, akşamdan sonra burada oturduğum müddetçe benim içim rahat etmez, inşallah başka zaman gelir de öğle yemeğine kalınni’ diyerek kalktım. Vapura çok insan bindi amma ben. ön tarafa geçtiğim irin kapılar açılır açılmaz içeriye koşu)] pencerenin önünûd yer kaptun. Şu kahpe de gelip benim vanıma cturdu. İkimiz de kadınu tabii- O bana baktı, ben ona bakh.m, nihayet konuşmaya başladık. Kadının dört, oes yaslarında bir de çocuğu var. Haşan on haşan r ı-
nun bu kadar yaramazını görmemiştim. Ele avuca sığmıyor, bırakmıyor ki ana-sîyle rahat rahat iki lâf edelim. Biraz ovalansın diyerek çocuğu alın kucağıma oturttum; «Haydi yavrum, pencereden denize bak. balıkları seyret» dedim. Yumurcağın sesi kesildi, biz de muhabbete daldık. Bir aralık dizimde bir sıcaklık hissettim. "Ne oluyor, ayol?« demeğe kalmadı, bacaklarımdan a-şağı sini şınl sular akmağa başladı.
— Vayvvy' -. Çocuk ıslattı öyle mi?
— Sus. diyorum. Hatın-ma getirme onları. Üstüm başım berbad oldu. O halım, le vapurdan çıkıp da eve kadar nasıl giderim? Tr.Lm-va.vda görenler kendin» kaza yastım zanncd??c->.’?r, rezil rüsvav olacağım. Hırsımdan gözlerim kar ’ dı.l a-famın içerisi kazan gibi kp. ’_ nzmağa başladı. «Hav Ali?, i senin müsatahakmı versin. Bunu da vanacaktm ban s, pic kurusu’’' dememle beraber yumurcağı va kalayın yere fırlatıverdim, Vav e-fendım. sen misin bunu yapan? Karının zilleri oynadı, aramızda ue dostluk kaldı, ne ahbaplık. Keden benh’i çocuğum pic kurusu oİutoc-muş?'» diyerek ayağa kalkıp de üzerime saldırmaz mı? Sen ol da tahammül et bakalım. Zaten benim sinirlerim yerinden oynamış, bir de çocuk katır mı çekere-ğim? Karıyı da ghrü”ore »n ya. sıçana benziyor kahpe. İki kulağından tutmamla beraber kafasını pencerenin kenarına üç defa carntım. Meğerse varılmak iün bahane arıyormuş. Tahtava vurur vurmaz kan snma-I ı başladı. Benim kana hiç tahammülüm yoktur, görünce başım döner.
Mahkeme acildi, hanım teyze yüzünü ekşiterek gitti.
Ce. Re.

* Devlet demiryolları ve limanlan cmekUler eemiyehn-den: Cemiyetimizin Bisunn.ı -mesl gereftince konşremiz 23 Temmuz 1950 pazar günü «anfc 14 dr Haydarpaşa birinci Lelei-me demirspor lokalinde yakılacaktır. Saym asaların teşrifleri rica ohınıır.
Röprediksiyon Resim Sergisi
Avrupadan yeni getirilen Röprcdlkriyonlarla m j!" -
dan mürekkep sergi Fındıklıdaki Güzel Sanatlar Ah'? de her gün saati 16,30 dan 17 ye kadar 10 gün. süre ite si rete açıktır. (9295)
Muhabere No: 20323— 20321 40030 6OG2S 60020 Diğer mıntafcalar için muhabere memuruna (Yangın) kelimesini söylemek kâfidir. (9190)
Fandın
24222
44644
60945
60872
No:
60 Ton Adi Saç Satın Alınacakla
Etibank İstanbul Şubesinden:
Bu husustaki sartanme her gün Sabnalma aerviskı.ten temin e dile bilir. tâlâiJ1
Fuhlfe b AKSAM
TEl"82007 TAKMA DENİZ MOTORLARI
Türkiye Umum Acentalığı EGE PETROL T. A. O. Cumhuriyet Caddesi No. 31 Telgr. LASMA
12 Temmuz 1950
ZAYt — F/679 8ayıh san basın kartımı kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisi hükümsüzdür.
Türkiye Siyasi Ticaret ve Sanayi gazetesi sahibi ve yazı İşleri müdürü Şaban Sıtkı Şenevrensel,
ZAYİ — Yapı Kredi Bankası Aksaray ajansından almış oldu-fum 13 No.lu hesaba alt cüzdanımı zayi ettim. Yenisini Çıkaracağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Adres: Kadri Paker; Mu-ratpaşa sokak No. 4 Aksaray.
RFVGSDORFF
Projeksiyon Kömürleri aeldi
PROJEKSİYON kömürleri
BILMAC
1 2 3 4 6 6 7 8
1 1 1 1 1 1 I
İli ı 1 1 ■ 1 1
fiili i 1 1 1 ■ 1 1 1 IBi 1 1 1 ■
I 1 II H 1 ı ı ı ı r i ■
i H 1 1
1 B 1 .
Soldan sağa. 1 — Capkuı yaram ar., e — Sark hudut belgemizde b*r daB, 3 — Gelir. -I — Bir erkek adı - Babanın yarısı. 5 — Tersi kıstır -Nendi. G — Tersi edebiyatla nıcyCul -Bal böcefii. 7 — Tersi edipler - Ma-fiora. B — Kımıldatın. 0 — L&hra -Tersi rengini kaybeden, 10 - Tersi bir arazi ölçüsü - tns» olunan.
Yukarıdan aşağıya: 1 — Bir sebze. 3 — öğretmenin bam - Bir bankomu. 3 — Bur dolabı. 4 — Berber. 5 — Gramer ıstılah la ruıdan • Tersi Knl-k sayada bir şehir. 6 — Çizgi - Nida -Tersi bir edaL 7 — Ofilaftm bası -Opera sanatkârlarından, 8 — Tersi kimyevi bir madde - Salihtn bap.
ÇEÇEN BULMACANIN HALLİ
Soldan safili: 1 — Metbumt, z — Ü terlik. 3 — Sema. 4 — İv. Eca. 6 — Aşkolsun. 6 — Kias. izd. 7 — İsyapnlı. 8 —Llan. Çar. 9 — Er. Acıma. 10 — Ney, Akan.
Yukarıdan ajafiıya 1 — Mustaküen, 2 — Eze. Şişire. 3 — Leml Ka>«. » — Bravoıana. 5 — Ul. Ca. 6 — Sineslacık. 7 — Ak. Carlama, 6 — Kandıran.
TİCARET KILAVUZU
Sümerbanle Merinos MUesscsesl memurlarından Yahya Türkan tarafından. ticaretle uğrasan herkese, ticari isletmelere ve talebelere colc kıymetli malûmat veren (TİCARET KILAVUZU) İsimli bir eser yayınlanmıştır.
istanbulda ÜNİVERSİTE. Bursa a» AKIN ve ANKARA Kitapevlcrinde 3 Ilın bedelle satılmaktadır.
Millî Eğitim Hası mev i tiden:
Müfredatı aşağıda, evsafı şartnamesinde yazılı olan muhtelif karakterde ceman 1360 kilo harf, antettin ve boş açık eksiltme İle satın alınacaktır. Eksiltme 19.VII.1950 Çarşamba günü saat 14 te BasımevlmLzIn Ayasofyadakl Merkez binasında icra edilecektir.
İsteklilerin belirlilen gün ve saatte Basımevimize müracaattan.
Şartname bedelsiz olarak Müdürlükten istenilir. (9044)
-ft- İSTANBUL SERGİSİ DOLAVİSİLE ^UXOH PAVİrONU VE BMİLBRİNK
DİKKAT... DİKKAT...
Şeker Bayramı geldi
Hem ucuz, hem de ağız tadile nefis bayram şekeri yemek isteyen sayın halkunızın Bahçekapı'da mamulatının nefasetiyle meşhur
Şekerci Hafız Mustafa
oğlu Cemil halefi S. Kandman
Mağazasına uğramadan başka yerden bayram şekeri almamalarını tavsiye ederiz.
Bayram. şekerlerinizi sergi yerindeki YENEN paviyunuııdan alırsanız bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından
Haşlmi Ürdün Kıratlığı Hükümetinin hâlen tedavülde bulunan Filistin liralarını 1 Temmuz 1S50 tarihinden itibaren Ürdün dinarı tesmiye edilen yeni evrakı nakdiye İle değiştirileceği öğrenilmiştir.
Ellerinde Filistin lirası bulunanların bunları tebdil ettLr-ınek üzere âzami 31 ağustos 1950 tarihinde Ürdünde bulunmak üzere behemehal bir Banka vasıtaslyle mezkûr memlekete göndermeleri lâzım geldiğini bildiriz. (9300)
Inçnat sahihlerine ve müteahhitlerimizin dikkat nazarını:
Almanya’da
CLENIS&CIE İMİ Stuttgart
Fabrikası raantuıacj z-envekE STORLARINDAN İstanbul. İzmir ve Konya’da yapılan villâ, apartman ve banka binası inşaatı için sipariş edilen ilk partiler gelmiştir. Yeni sipariş kabulüne devam edilmektedir.
balata, Bankalar caddesi, Nazlı Han Tel: 42588
Milli Savunma Bakanlığından
1 — Konyada bulunan As. Ortaokul lâğvedilmiş ve îstan-buldaH Maltepe As. Lisesi Ue Kuleli Askerî Lisesi birleştrll-mlştir.
2 — Bu sebeple Konya As. Orta okuluna kayıt kabul İçin
müracaatta bulunulmaması ve şimdiye kadar miircaat edenlerin de evraklarım geri alnıalan, Maltepe As, Lisesine girmek isteğinde bulunan öğrencilerin de müracaatlarını Kuleli As. lisesine yapmaları ilân olunur (9260)
7.'"."" SAYIN BAYANLARA
İngiliz, Amerikan mamûlâtı gayet zarif ve sağlam çocuk I KİLOT ve MUŞAMBALARI ile ELDİVEN vesalr eşya çe- I çitlerinden yeni bir parti geldiğini saygile arzederiz. TAKSİM ECZANESİ - Beyoğlu
Çocuk bekimi doktot
Ahmet Akkoyunlu
lakslm - 1'aUmbanc
Palas. Telefon • 82627
Herkesin evinde ve seyahate çıkacak o-laniarda her şeyden evvel blı şlşo
MAZON
Meyva tuzu bulunmalıdır.
1 kilosnun mu- Ilyelei umumiyesinin % 13
Malın cinsi Miktarı haramın bedeli muvakkat pey akçesi
2 Punt, çubuk antettin 100 Kg. 400 Krş. )
4 Punt, boş 40 » 400 • )
3 Punt, boş 20 » 400 ■ >
2 Punt, boş 15 » 400 » )
8 Punt. Sorbon romen (takım) 600 » 700 » )
6 Punt, romen 35 . 1000 » )
6 Punt, İtalik 35 » ıooo > )
8 Punt. İtalik 60 » 700 » )
6 Punt, romen transkripsiyon 7 • 1000 a ) 693 lira 07 kuruş
işareti 8 » 700 » >
8 Punt, romen transkripsiyon
işareti 5 » 1000 a )
6 Punt. İtalik transkripsiyon
işareti 400 • 700 » )
8 Punt, romen çeşit
3 Punt. Petl kapital (yazı) 15 . 700 > )
8 Punt. Az siyah yazı 15 a 700 > )
8 Punt. İtalik transkripsiyon 5 > 700 » )
İşareti
SULFADERME
VARA MERHEMİ
Deniz
Banyolarında-
SULFADERME
YARA MERHEMİ buneşden yanar re Rüzgardan çatlayan ciltler ir
TEDAVİSİNDE kullanılır-
DAVET
Sayın dost ve meslek arkadaşlarıma :
Otuz beş senedenberi tesisat ve taahhüd İşleriyle meşgul İken bu kerre Beşik t aş takt mağazamız satışa bağlıyacaktır. 13/7/950 saat 15 de açılış gününde şeref vermenizi saygılarımla rica ederim.
(Davetiye yerine kaimdir)
Tan Elektrik Mağazası HÜSNÜ KIRATLI
Güç HAZIMLARI kolaylaştırır.
KABIZLIĞI
defeder, ıntdıi
İstanbul Sergisi
Komiserliğinden
Sergi komitesinin 30/OCAK/950 tarLhlı karan gereğince haftanın yalnız ÇARŞAMBA günleri sergiye istisnasız 10 kuruş mukabilinde girileceği ilân olunur. (9420i

Bay Uivi Gedik’e
İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesindeki ücretsiz yatılı tahsilinize mukabil Milli Eğitim Bakanlığına karşı olan taahhüdünüz gereğince mecburi hizmetiniz bankamıza devrolunmuş ve Murgul Bakır İşletmemizde görevlendirilmeniz uygun görülmüştür.
25/7/950 tarihine kadar sözü geçen işletmemizde işe başlamadığınız takdirde mecburi hizmetiniz dohyısUe hakkınızda kanuni kovuşturma yapılacağını tebliğ ederiz. (8780)
ETİBANK Genel Müdürlüğü
İ LÂN
Ankara M. S. B. 4 No.lı Sa. A. Ko. dan î
Ankara malzeme deposunda yaptırılacağı ilân edilmiş olan Yemekhane ve Koğuş blansı İnşasından vazgeçildiği İlân olunur. (9269 - 3003)
ŞİŞKİNLİK
ve yanmalarını giderir, ağızdaki tatsızlık ve fena kokuyu izale der; HO-ROS markasına dikkat.

Comments (0)