AKŞAM
Bugün 8 sahi/e
AKŞAM’ın
Kiiçiik ilanları en verimli, en ucuz vasıtadır.
Sen» M — No. 10595 — Ftatt her yerde 10 kuruçtur.
ÇARŞAMBA 14 Ntaan 194«
Sahibi: Necmeddln Sadak — Yazı İşlerini fiilen ldar» eden: C. Bildik — Akşam Matbaası
Sovyetler Batıya karşı yeni tedbirler tasarlıyor
Üstün uçan kaleler Amerikadan Almanyaya gelmek üzere yola çıktılar
Buğday ihracı mesuliyeti
Bir Ingiliz yazarına göre Batı ile Doğu
arasındaki buhran 10 güne kadar şiddetlenecek
Londra 13 (AA) — Evsnlng News gazetesinin siyasi yazan Londra ya ge len haberlere lal maden Almanya -Avusturya, ttalya ve Trlestederi Batı devletlerine karşı yeni Rus tedbirlerinin düşünülmekte olduğunu bildirmektedir. Yasar, 10 güne kadar Batı ue Doğu arasındaki buhraırn en hâd noktasının «taya çıkacağı miilâha-■asıra serdederek şunları yazmaktadır;
Sovyet tasarıları arasında Berhnd* komiınLstledo hâkimiyeti altında bulunan Birleşmiş Sosyalist partisinden müteşekkil olacak bir halk hükümeti-nla kurulması da mevcut bulunmaktadır.
Gazeteci, Rusiar dört büyük devletin Iştlrlk etmekte oldukları Kontrol konseyinden kesin olarak ayrıldıkları takdirde, Batı devletlerinin da başkent' Frankfurt olmak üzere. bLr Batı Almanya devletinin kurulraaa İçin, plânlar hazırlamakta olduklarını be-İrtmekta ve bu plânların Almanya hakkında bu ay Londra da yapılacak ola» konferanstan evvel İnceleneceğini açıklamaktadır.
Üstün uçankaleler Almanya yolunda
Vlşlııgton 13 (AA) — Almjnyadakl Amerikan İşgal bölgesine gitmekte o-lan üç üstün uçan kale filosunun kumandanı, bu filolardan ikisinin Blrla-şlk Amerika/» yakında döneceklerini söylemiştir. Üçüncü filo ise, Ayrupad» bulunmakta olan diğer bir üstün ilgan kale fliomınun yerini alacaktır.
Nevyork 13 (AA) — Bu sabah Almanyaya hareket eden üstün ucan kalo filosu komutanı Albay Frank Ellls, Amertkayı terkederken beyanatta bulunarak bu uçakların İtalya-
larmdan uçmaları muhtemel olduğunu ilâve etmiştir.
Viyana, yollarında Sovyet kontrolü
Viyana 13 (AA) — Sovyet muhatız-ları. Viyana civarında İki İngiliz trc-nlr.ı durdurarak aylcuların fotoğraflarıyla birlikte hüviyet varakalarını İbraz etmelerini istemişlerdir. Trende bulunmakta olan aakert komutanlar, gerekil olan şeyin, dört büyük devlet tarafından verilmiş olup 3 buçuk se-ncdenberl muteber bulunan izin kâğıdı olduğunu beyan ederek bu t&tebl kabul etmekten İmtina etmişlerdir.
Sovyet muhatlarının ısrardan
da seçim günü olan önümüzdeki pazara Roma üzerindim uçacaklarını sandığını bildirmiştir.
Mamafih Albay Ellin, bunun henüz bir tasan halinde olduğunu v« hükümet tarafından daha tMvtb edilmediğini belirtmiştir.
Albay, seyahat esnasında üstün ilçen kalelerin diğer Avrupa memleketlerinin üzerinden, hattâ Suudi A-rablstan gibi batı Orta Doğu topraâ-
voogeçmelerl ürerine, tkl buçuk dakikalık bir tevakkuftan sonra trenler yollarına devam etmiştir,
Uçak hâdisesi tahkikatı çıkmazda
Berim 13 (AA.) — «Mafon, BLr tn-gUlz ticaret uçağı He bir Rus avcı u-çağ» arasında Bertin üzerinde vulfcu bulan çarpışma hakkında tahkikat yapmakla görevli bulunan Rus İn-glUa komisyonunun daha şimdiden bir çıkmu İçtnd» bulunduğu bildirilmektedir.
Kolombiya ihtilâli
General Marshail’ın mühim beyanatı
Nevyorfc |4 (R.> — Kolombiya İhtilâl hareket! neticesinde ölenlerin sa yısı 800 e baliğ olduğu bildirilmektedir.
Hükümet ihtilâl hareketini ha«r-lıyanlar arasında bulunanlardan iki Ruj»u tevkif etrdiştlr.
Bogotada bulunmakta olan Birleşik Amerika. Dışişleri Bakanı Mar-ahall dün akşam yapmış olduğu mühim bir demeçte ezcümle şunları söylemiştir:
«Kolomblyadn ve bilhassa Bogota flehrlned olup biten hâdiseleri mahal 11 bir hâdise saymak doğru değildir.
Bu hareket hiç şüphesiz komünistlerin ozuridlr. Komünistler her taraf ta ve bUhaşsa ttalyada olduğu gibi ortalığı karıştırmak-, türlü fesat çıkar »ak için adeta seferber bir haldedirler, Çok dikkatli davranmak İktiza et inektedir,
KostaHka’da da isyan çıktı
Nevyork u (R.j _ Güney Amerlkn-da Costa Rlca’du dahi dün bir İhtilâl hareketi başlamıştır. ihtilâlciler hükümet merkezini İşgal etmişlerdir.
’----------—-----------
Dilde Devletçilik
—.—■—
Yazan:
A. ADNAN-ADIVAR
Bugiln 5 inci sahifemlzde
---------- I
Karadeniz vilâyetle-rinde hububat darlığı
Toprah Ofisi, bu mıntakaya derhal 1500 ton mısır tahsis etti
Ankara İJ (AA) — Haber aldığımıza göre, Samsun, ordu. Giresun; Trab zon, Rize vllâycllernlda görülen yemeklik hububat darlığını önlemek 11-zere hükümetçe gereken, tedbirler a-İmmış ya bu nıeyanda toprak mahsûlleri ofisi He ziraat bankası tarafından yapılacak yardımlar kararlaş 1 tinlmıştır.
Ofis mahalline derhal 1500 ton mı-sLr tahgis etmiş ve bu miktarın İODÖ tonunun bir İki gün İçinde mezkûr mıntakaya ulaştırılması sağlanmıştır.
Satın alma kabiliyeti olan yurttaşlarımız yemeklik hububatı tesblt edilecek fiat üzerinden satın alabilecek, diğerlerine İse Ziraat bankası tarafın dan açılacak zirai kredi yolu l’e yardım edilecektir.
Antalyadn 1000 ton mısır yüklü o-larak hareket etmiş olan Samsun vapuru İstanbuldan bugün yola çıkmıştır
Muhtaç yurddaştarunıza kızılayca da yardımda bulunulacaktır.
Giresun 14 — şehirdeki fırınlar kara ekmek çıkarmaktodarlor, Parası olan köylüler, çok yüksek flütlerle , mısır tedarllc edebilmektedirler. .
Antakya 14 — İskenderun, Kırıkhan .ve Antakya arasında her türlü hububat ve hububat unları nakil yasak e-dllnı İştir. Şehir, kasaba ve köylerin hububat İhtiyaçları vilâyet tarafından tâyin edilecek mutemetler vası-taslle temin edilecektir. Dün bil hususta burada bir kararname neşredilmiş; kararın tatbikini başlanmıştır.
| Ankara kasaplarında et bulunamıyor
Ankara 14 (Telefonla) — Şehrimizde aylardan beri devam etmekte olan et sıkıntısı iki gündür hâd hala gelmiştir. Kasaplarda et bulunamıyor, Konyada et ve sadeyağ fiatleri yükseldi
Konya 13 — Şchılmleda koyun, etinin kilosu 190 kuruştan 220 kuruşa, sadeyağı 450 kuruştan 500 9 yükselmiştir.
Bevin yarın Parise gidiyor
Londra 13 (A.A.) — İngiliz Dışişleri Bakam M. Bevin. Batı Birliği ve Avrupanın kalkınması programı hak kında cereyan edecek müzakerelere Işllrak etmek üzere perşembe glinll Fransaya gldccokttr.
BBC’nin siyasi yazarının bildirdiğine göre. M. Bevİn’Ln muhtemelen pazar günü Londraya avdetinden evvel İki önemli teşkilât vücuda getirilmiş olacaktır.Bu teşkilâtlar Batı Birliği paktını İmza etmiş olan beş devletin daimi konseyi ile Marshali plânından faydalanacak olan memleketlerin sar-fedtöcekleri gayretleri koordine etmek İşi İle görevlendirilecek bir teşkilâttan İbarettir,
Millet Meclisine bir istizah takriri verilecek
Arıkara. 14 — Halk Partlslulin nıll-ietvoklherLûdeü birçoğu, menü»k»tin İhtiyat gıdası olan buğdayın İhrOa •-cUlmealne İzin ver önlerden hesap n-rulmam lüzumuna kani bulunmaktadırlar, öğrendiğimize göre, bu mahfil lar, eak! Barbakan Recep Pokerle eski Ticaret Bakanı Atıf İnan ve Mümtaz ökmealn İlimleri üzerinde durmakta, bunlar zamanında 130,000 ton buğday Ihrae edildiğini söylemektedirler. Mec else bu hususta bir istizah takriri verileceğinden de bahsedilmektedir.
Âf kanunu
Adalet Bakanı cuma veya pazartesi günü izahat verecek
Ankara 14 — Cumhuriyetin 25 İnci yıldönümünü İdrâk etmekliğimiz şerefine bir af kanunu tasarısı hazırlan makta olduğunu evvelce bildirmiştim. Beyhan milletvekili Ahmet Remsi YUreglr, dün bu hususta Büyük Millet Meclisine bir sözlü soru Önergesi vermiştir.
Adalet Bakanının, Meclisin, cuma veya pazartesi günkü toplantısında bu hususta izahlarda bulunacağı an-layılamktadLr.
Kudüs civarında kanlı çarpıtma
Londra 14 (R.) — Kudüs şehri civarında dün Araplarla Y ah udiler a-msında kanlı bir çarpışma vukua gelmişti- Ha çarpışma netlceMnda 40 Yahudi ölmüştür. İngiliz topçusunun müdahalesi netkeslnda çarpışma durdurulmuştur, ,
Amerikada mecburî askerlik kanunu
Washlngton İS (AA) — Askere alınma kanununu incellyen Ayan müsellâh kuvvetler komisyonu erkeklerin 23 yaşma kadar askere kaydedilmelerini muvafık görmüştür. Hükümet 18 - 45 yaş arası bütün erkeklerin kaydını teklif etmişti.
DİK K ATLER:
Rusya, Triyeste’nin İtalyaya iade edilmesi teklifini reddetti
Moskova cevabi notasında Italyan sulh muahedesinin muhaberat yolu ile veya hususi konferanslarla tebdilini kabul edemem diyor
Londra 14 (R) — Trieste şehrinin İtalya'ya iadesi İçin İngiltere. Fransa va Amerika tarafından kendisine verilen notaları karşı Rusyaın İlk aksülamell, Sovyet radyosunun Mm kovan m bu teklife verdiği cevabi notayı neşretmedi e açıklanmıştır.
Moskova hükümeti, cevabında Trieste şehrinLn İtalya'ya ladesi İçin İleri sürülen müstaceliyeti reddetmekte ve bu şehrin îtalyaya ladesini Icabetttren ve üç Batı, devletinin notalarında İlen aürülen hâdiselerin kıymeti hakkında hiç bir mütalâa yürütmek-slzln, Dış Bakanlar Konferansı tarafından hazırlanmış: ve 21 devlet temsilcileri Larafıdan dikkatle İncelenmiş olan İtalyan sulh muahedesinin muhaberat yolüe veya hususi konferanslarla tadilini kabul edemlyeceftinl bildirmektedir.
N. Sadak Parti Grupunda izahat verdi
C. H. Partisi Grupu bu izahatı memnunlukla karşıladı

Kâr hadleri
Vatan gazetesinin Yedekçi'si fcdr hadlerini şöylece belirliyor:
Piyasa flütlerini tanzimle mükellef Ticaret Ofisi İS milyon liralık satış yapmış ve S milyon lira fcdr etmiş.
2,5 milyon lira sermayeli Petrol Ofisi 3 milyon lira kâr etmiş. Sümerbank mallarından yüzde 58 kâr cimi?.
Ayrıca Yerli Mallar da buna yüzde 12 katarmış. Ve böytece hep beraber yüzde 70 kâr ederlermiş.
Sellülos sanayii yüzde 50 kâr etmiş.
Kâr, kâr, kâr... Tevekkeli dememişler ar yılı değil, kâr yılı diye.
•**
Peki, madalyenin öbür tarafı?.. O da heyhat...
Yalnız devlet sanayi ye ticaretinde değil, her fırsat çıktıkça hususî ticarette de vaziyet başka t türlü değildir: 2 liraya dükkâna giren bir tavuk 4 liraya... Bir sığır dilinden yüzde 112 kâr.» 23 kuruşa köylüden toplanan buğday 35 e... Aynı çorap işportada 7 eylülden sonra 150 kuruşa, tabii kârla satılmışken, şimdi Recep Peker ellere İnat gibi 250 ye... İlli...
Ve devlet sanayii iç hayatı bir Enderun manzarası arzedtyor. Bir dükkâncığı ele geçirense, bir banker hayatı yaşamasa hakkından gasbedilmlş sanıyor.
Hulâsa, al birinden vur ötekine. .
Buna karşılık müstehlik i liraya alabileceğini 2 liraya alıyor. İş Allaha kalmıştır. Allah ıslah öyleye.
Auk&ra. 14 — AmoıLiuııua MarshaU plânı mucibine* Avrupaya. yapacağı yardımdan Türklyenln da faydalanması kararlaştığını v* kredi yardımı görecek milletler orasına konulduğunu dlln bildirmiştim.
Dışişleri Bakanı NecmoddlA Badok Moclls Orupunun dönkü toplantısında bu hususta da izahlarda bulunmuş (ur. Mütemmim malûmata göre mem i eke t İmiz, temmuza kadar olan İlk ÜÇ aylık devrede de yardımdan fnydalâ-nacaktır. Ondan sonra bir senelik yardım miktarı da teeplt edilecektir. Bu miktar (izorinda bazı temaslar yapılmakta olduğu anlaşılmaktadır.
Ankara 13 (AA) — O. H. P. Meclis Grupu Başkan vekilliğinden.
C. H. P. MoeUs Grupu Genel Kurulu bugün (13/€'1948) saat İS de Sivas milletvekili Şenueddln Gflnaltay’ in başkanlığında toplandı.
1 — Kürsüye gelen Dışişleri Bakanı Necmeddln Sadak, son Avrupa seyahati esnasında İştirak ettiği konferanslarla bu münasebetle yaptığı temaslar va dünya siyasetinin son gelişmeleri hakkında bir bııçulc saat sü-
ren etraflı açıkîunal&M bulunmuş n Bakanın İzahları memnunlukla kar-şılanmıştır.
Dışişleri Bakanı, müteakiben vuku-bulan türlü sorularla hatiplerin mütalâalarını tatmin edici şekilde cevap landınn ıştır.
S — Dini Oğrvtlm konulc-uu içerlemek ürere kurulan O. H. P. meclis grupu komisyonunun, bundan evvelki toplantıda birinci maddesi kabul edilen raporundaki diğer maddelerin gelecek toplantıda görüşül mest komb yon başkan mm teklifli üzerine genol-kuruîca uygun görülerek saat 17.13 t» oturuma son verilmiştir,
D. P. den çıkarılan Milletvekilleri
Ankara 14 — Demokrat Parti Meo-Us gruponun dün bir toplantı yapacağı ve bu toplantıya partiden çıkarılan milletvekillerinin d* katılacağı söyleniyordu. Böyle bir toplantı yapıl mamıştır. öğrendiğimize göre, partiden çıkarılanların uzlnşma ümitleri tahakkuk edemiyor. Meselenin ancak samanla halledileceği tahmin olunuyor.
ırm rnun 1 m 1 rınTim 11 nnmmrrnniTrrı iti i 1 rnı 1 rnTir
Günler Geçerken:
Hazır cevapelemanlar
Millet Meclisi m(12akereîerl sırasında maliyeci bir Milletvekilinin de beyanatından öğreniyoruz ki fiatleri yükseltmemek va İhtikârı önlemek maksadlle hükümetçe kurulan (Ticaret Ofisi)' yüzde 50 kâr temin, otmiş, Uk sermayesi 15 milyon lira İken bunu 23 milyon liraya çıkartmış. Milli Koruma mahkemesine verilmiş mİ? Hayır! Diğer taraftan (Petrol Ofisi) de 3 milyon liralık bir kâr kaydetmiş. Neden? Nasıl? Niçin? Malûm değil. Malûm ve sabit olan şudur: Her iki Ofis de kuruluş maksatlarına uygun hareket etmemişlerdir; karşı koymaları lâzım gelen kötü gidişe âdeta ayak uydurmuşlar, lıarb zengini olmuşlardır. Normal bir yol ta-klbetseler, halk menfaatini daha iyi korusalardı o büyük kâr elde olunur muydu?
Tabiîdir kİ biz İşin esasını bir mütehassıs gibi İnceleyerek mütalâa beyan etmiyoruz. Lâkla Mecliste bir Milletvekili Ofisler hakkında konuşurken elbette meseleyi teferruatına kadar tetkik ettikten sonra bu tenkidleri yapmıştır; İhtisasına ve rakamlara dayanmaktadır. Dâvanın künhüne akıl erdiremiyenler, yan| ahali kendi kendine sorar: cOIİslerin milyonluk kazançları, kârları bizim zararlınıza temin edilmiş, bizim kesemizden çıkmamış mıdır? Devlet seımayesüe millet menfaatine kurulmuş müesseseler, hela vurgunculukla. Hat yükselmesile mücadele için vücuduna lüzum görülmüş olanlar halkın kârını, yani daha ucuza mal alm^ni sağlasalardı kâr edebilirler miydi? Haydi, kâr hasıl oldu diyelln^ halkın cebinden çıkan veya halka alt bulunan o kârı yine dola* vıslle halka İadeleri lâzım gelmez miydi? Kâr varsa meselâ petrolü daha ucuza almamız suretlle bizim istifade etmemizden tabii ne olabilirdi?»
Bu tenkldlerle suallere verilecek belki de bazı makul cevaplar vardır; kazın ayağı belki sandığımız gibi değildir. Fakat Milletvekilini kimse cevaplandırmamıştır. Umum! efkârı aydınlatma yoluna da gidilmiyor. İşte o susup geçiştirmeler, lâlıl ebkem kalışlar yüzündendlr ki söylentiler çoğalıyor, hava dumanlanıyor. Hükümet partisinin Mecliste hazzircevap elemanlara İhtiyacı var-Refik Halid KARAY
M
14 Nisan 1943
SÖZÜN GELİŞİ
İran-Rus münasebatı
nazik bir safhada
Sakarya nehri taştı
Biz düşüne dururken...
Mmkea btamunmı önlemek için dflşftntllen tedbirler arasın-d* tnş&Aİ malssmeglnin ntnudahimaar, tedarikinde kolaylık
■OstarilmMl, daha ucussa aacarl tarife tatbik ederek İthal «düme-Şgjfat şeyler vardı. Bunlar GÜş'JjrQl« dnraun çimento fiatlerinfn yOsoMlığinl gazetelerden Bğr&nlyanu. Kereste fi ati eri, demir fl-Üleri bö âlemdedir bümiyoTUzn. Fataıt öyl® görünüyor kİ hükû-fc&yab ucuzlatma tedbirleri alayım derken hayat büsbütün alıl aşmaktadır. Bu vadyeite meselâ gelecek sene hükümet hayatı ucvzlntmak hareketine giriştiği va muvaffak olduğu saman fl&tler rjıcak bugünkü seviyeye düzecektir kİ blı zaten şimdiki Ojitlerden şikâyetçiylx.
îlk yapılacak İş, öyle sanıyorum kİ, hayatı ucuzlatmak değil, daha fazla pahahlaşmaama meydan vermemek üzere bugünkü fi ati eri sabit tutmaktır. Ucuzlatma tedbirleri mütemadiyen dtl-ftlnülüycr; Ticaret Qdalarmın fikirleri toplanıyor; mütehassısların mütalâaları dosyalarda blriküribycri yanlıyor, çiziliyor; hayat da durmadan pahalılaşıyorl Buna bir hudut çizmek, ucuzlatma v&dtslnde atılacak ilk adımı tegkfl ederken bu adım bir türlü atılamamiötır. Hayatı pehahlaştudığı artık herkesçe kabul edilen V Eylül kararlan üzerine yeniden eğilmek, belki en müessir neticeleri vermeğe namzet bir fikir ki bu fikrin resmi makamları meşgul ettiğine dair ortada hiç bir İşaret yoktur. Ticaret Odaları hayatı ucuzlatma suali erin* cevap verirken lüks eşya ithalinin durdurulmasını ittifakla İstedikleri halde Beyoğlu caddelerindeki mağazalar Brodrcay artistlerinin giydikleri renkli Naylon çoraplar ve 20 bin liraya satılan denli motörlerile dolup taşıyor.
Biz kararımızı verinceye kadar ipin ucunu, bir daha bulamı-yaeağnnıa şekilde kaçırmamızdan korkulur.
Şevket Ra do
Ruayanın ithamları Iranla dostane münasebetler beslemek arzusunda olmadığını gösteriyor
Ovalar «u altında kaldı, yağmur devam ediyor
Komünist tehlikesine karşı
Yeni tip ekmek
Fener - Beşiktaş maçı meselesi
Yarından itibaren satışa çıkarılacak
Yeni tip ekmeğin satışa çıkarılması bir gün daha gecikmiştir. Klmyahane-de tahlil edilen nOmunclere alt ropta-belediyeye dün geldiğinden ve daim! encümenden bu hususta karar alınamadığından fırınlara yeni tip unlar tevzi edilememiştir.
Ekmekler hakkın d f>kl koordinasyon heyetinin yayınladığı son kararnamede yeni harman undan yapılan ekmeklerin yüzde 37 rutubet va her ekmekte 540 gram kuru maddenin bulunması kaydedilmektedir. Kim yaban enir. nümunelerd* tesblt ettiği rütubet derecesi yüzde 30 dur. Yeni tip ekmeklerde gram ve rulubes derecesini bugün daimi encümen tepblt edecektir.
Hakem komitesi reisi ve futbol ajanı istifasını verdi
İstanbul Bölgesi Hakem komitesi dün akşam toplanarak Fener Beşiktaş maçı hâdisesi Hacrinde kararın.) verecektir.
Amerika büyük elçisinin teşekkürü
Ankara 13 — Amerika Birleşik devletleri büyük elçlri, Dışişleri Bakanına yazdığı bir mektupta ahiren mem lekelimiz limanlarına varan Amerikan harb malzemesi yüklü vapurların boşaltılmasında gösterilen büyük gsy ret, sürat ve İş birliğinden dolayı memnuniyet Te tebriklerinin tarifelilere sunulmasını rica eylemiştir.
LoiMİra 11 (AA.) — Londra basın servisinin riyrud muharriri şunları ya sıyori
İran ile SoTyet Rusya arasındaki mOnaeabeUer, diğer yarlerde fiovyet-ler 11e demokrasiler arasındaki m Ona ««betlerin erişmiş olduğu duruma poâ çok benzi yen btt sahada bulunmaktadır. ,
Amerikan müşavirlerinin İrandaki mevcudiyetleri ve rolleri hakkmdata 21 Şubat tarihli Sovyet notasile HAki-ml*nln mufaıbil İthamları, Rusynın İranla katiyen dostane münasebetlc-T tesis etmek arzusunda otmadığmı, aksine Sovyet not namın tehdit edici bir mahiyeti hois olduğu ninnini u-y andırmak tadır,
Bovyet notan uzlaşıcı bir cevaba pek imkân burakmamış ise de M. Hâkimi; İranın katiyen tehditler karşısında. boyun eğmlyeceğinl Te Rusya-nin h lam an e durumuna iştirak etme diğln! r« Rusya 11e dostane mfliMP-better idame ettirmek için zarfcttlğl gayretleri bütün dünyanm bildiğini bildirmiştir.
1921 «uıdlaşmaslle ilgin olarak İran topraklarının Rusyaya karşı muhtemelen bir üs olarak kullanılmama da İr olan bahis mevruu andlaşmamn bir maddesi hakkında. İran hükümetinin Sovyet hükümetinden, Rusyanın ne düşündüğüuü sormuş olduğu hatırlanmalıdır. Buna verilen cevapta, bu maddelerin yalnız yıkılan rejim mensupları veya bazı yabancı devletlerin taraftar İs nnen geniş mikyasta el
llhlı bir hücuma girişmek m&ksadtle hazırlıklara glrlşHdlğl takdirde tatbik olunacağı bildirilmişti. Sovyet hükümetinin mütemadiyen 1921 andlaşma sini ileri sürmüş olmasına rağmen şimdiye kadar «geniş mikyasla Silâhlı bir hücum» İçin hanrlıklr.nn yapıldığı hususunda herhangi bir detti vermemiş olması gariptir.
Iranda 10 uçak meydanının inşası İçin bu memlekete malreme gelmiş olduğu yolunda PraTdanın ileri sürdüğü İddialar dia tabiatlı e majMuızsır.
Hflklmi'nin Bovet hükümetine vermiş olduğu cevap Tudeh partisi (komünist) hariç olmak üzere bütün 1-ran partileri tarafından lamanı ile tasvip edilmiştir.
Geçenlerde Ta lir anda Rosyanm ton İthamları hakkında tahkikat yapmak üzere İranın Birleşmiş Milletlerden, bir komisyon gönderilmesini IstJyece-. yolunda söylentiler dolaşmışta. ' Pişevarinln Azerbaycan deki demokrat partisi bundan bîr kaç gün önce giİzi radyosunda »İra yıl gt-ri peleceğ!-nl ve Arerbayranı tantanaca ğmı» btt dlrnıİş ve bundan başka «burada btt milli hükümetin fafftfaeağjnı» da ha ber rermlştlr.
Diğer taraftan bildttfldlgttte «ÜTC İranın baa kısımlarmdR polis, otellerde ve kahvehanelerde bu radyo merkezinin dinlenmesini yasak etmiş lir. Bu radyo. İran şahından ve hükö metinden tama mile nezaket kaideleri dışında olarak alaylı bir şekilde bahsetmektedir.
İzmit (Telefonla) — Geyve mın takasın d tı Sakarya dün akşam çengel-köytt civarında taşmış, Safi köylyle Unrjröey ve Gariköy ova tın tame-miyle su altında kalmıştır. Bu arazide ekili 6000 dönüm buğday, pancar, soğan sorar görmüjtflr. Aynı zamanda Pamukova 11c C İha diye ve Çardak köyleri de tamamlyls şu lalındadır. C6h*d!ve tahliye edilmiştir. Geyve-nln bir mahallesine yaklaşan Sakarya bu mıntakeda Bangari ştfariyle birleşmiştir. İstanbul şosesi su altındadır. Yafimin devam etmektJdlr.
İnsanca kayıp olmadığı gibi, yıkılan ev de yoktur. Yalnız 300 metre uzunluğundaki Tavuklar köprüsünün bir kısmı çökmüştür.
Seyhan yine taştı
Adana 13 (AA) — Cuma gününden beri fâsılalı şekilde yağan yağmurlar, bugün Beyhan nehrinin, sağ sahilindeki Kavaldı, Yalmanlar bölgesindeki setleri aşarak ovaya yayılmış ve bir tasım köyleri su titanda bırakmış-
Bazı yabancı mütehasaı» lara yol verildiği doğru değil
Oiimpiyadlar
Futbol ajanı va Hakem komitesi balkanı Basri. Bölge dlrektörlüğünOn geçen hafta Terilen tekrarlama kararını klüpler* tebliğ etmem «ini, İçe müdahale sayarak istifa etmiş ve dün de komite tansından Kemal Rlfat ve Salm Turgut gelmediğinden, ekseriyet olmamış te toplantı yapılamamıştır. Bu suretle meselenin müzakeresi Önümüzdeki sah gününe bırakılmıştır.
Müsabakalara Türk binicilik ekipi de katılacak
Ankara 13 (AA) — Kabar aldığımıza göre, bu yıl Londrada yapılacak olimpiyatlara binicilik «tabim la do katılacaktır. Olimpiyatlarda binicilik müsabakaları 9 ağustosta bavlıyacak re altı gün devam edecektir.
Kartal-Çoban savaşı
Bir kartal, çobanı kaparak beş yüz metreye kadar yükseklere çıkardı
Manifatura ve kumaş tüccarlarının bir müracaatı
Manifatura ve kumaş tüccarlan birliği Ticaret Bakanlığın* müracaat ederek fîümerbankln hariçten manifatura İthal etmesi teşebbüslerinin tehlikelerinden bahsetmiş. İthalâtın ancak lüzumlu çeşitlere hasrını v« bunun tüccara bırakılmasını istemiştir.
Merhum Abdülkadir Karamürsel’in cenaze merasimi
Vefatını dünkü nüshamızda teessürle haber verdiğimle Abdülkadir Karamürselln cenazesi dün büyük bir k&Iabahk tarafından, Teşvikiye esmişinden kaldırılmışta. Merasimde Vali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfl Kır-dar. İstanbul komutanı General Asım Tınaztepe, Şehir Meclisi âzam, sporcular n Emniyet Sandığı erkânı hasır bulunmuşlardır. Tabut, Nişantaşı faz orta mektebi talebesi ve bir müfreze polisin ve yüzlerce çelengin arta yerinde Maçka jollyle Akaretlere indirilmiş; Jimnastik klübü ve Beşiktaş Halk Partisi önünde birer dakika tevakkuf edilmiş ve merhumun meza-yatından bahseden kıaa nutuklar cöy lenmlştlr. Cenaze alayı, mütaataben Zlnclrllikuyuya kadar giderek AbdOJ-kadir Karamürsell ebedi latlrahatgâ-hına tevdi etmişlerdir.
Olimpiyatları müteakip Londra, Dublin ve Roterdam'da yapılacak uluslararası binicilik müsabakalarına da ekibimiz iştirak edecektir. Hüm-mah bir şekilde çalışan süvarilerimi» Uk olimpiyat seçmelerin! Ankarada yapacaklardır. Bu seçmeler 1 mayıstan 9 mayısa kadar devam edecektir. Bu seçme müsabakalarına yerli vs ecnebi kan 52 at katılacaktır.
Batketbolcularımızın seyahati
Ankara 13 (AA) — Halen Beyrutta bulunan Bariretbolculanmızdan kurulu Türk karması, 11 nisanda Lübnan kar m asiyle yaptığı ilk karşılaşmayı 28-23 kazanmışta. Türk milli tajumı bugün Lübnan milli takımı ile karşılaşacakta. Seyahate İştirak adan takımımız on oyuncudan kuruludur. Bu oyuncular İstanbul d an: Kerim, A!!. Bilek, Hablp; Jârdoğan; Camim; Ankaradan: Yalım; Cemil, Turhan ve tzmlrden Nezlhl'dir.
Kafileye spor oyunları federasyonu başkanı Vedat Abut başkanlık etmek-
Malatya 14 — Malatysnm Hacivat köyünde çobanLık eden Haşan admda bir çocuk, davar otlatırken o clvaTda bir kartal yuvasının yakınına gelmiş: bir değnekle yuvanın İçini karıştırmağa başlamıştır. Bu sırada havadan yıldırım gibi süzülerek gelen ana kartal', çocuğu kaparak 500 metreye kadar çıkarmıştır. Hasın, havada da kartalın pençesinden kurtulmağa çalışmış ve neticede kurtularak yere düşmüştür. Haşan derhal ölmüştür. Bu heyecanlı hâdiseyi seyreden köylüler. Haşanın kartal tarafından ağır surette yaralanmış olduğunu da görmüşlerdir.
Maddi hasar vars* da «an kaybı yoktur.
Yefilırmak Turhalı bastı
Turhal 13 (AA) — Yükselmekte devam eden YeşUınnak. dün akşam kalanın kenar va meydan mahallelerini başmış, Tokat - Turhal şosesi sular altında kalmışta.
Askerlik şubesi sularla mahsur bir haldedir. Arapören köyünda au baskınına ufnyan yedi «v tahliye edilmiştir.
Yeşllırmak, kasaba dışında mecrasında Uc! mühim yarma yapmış v* ka saba arazisinin kısmı küllisi Sular adlında kalmıştır. Bu yarma sebebiyle kasaba tamamen suların istilâsından kurtulmuştur. Fakat sular. 18-10 santimetre daha yükseldiği takdirde diğer ban mahal!eleri* çarşının ve kıu.ıba İçerisindeki tek köprânfln de ıtılann altında kalman muhtemeldir.
Turhel İS (AA) — SuUr altında kolan ekili arazinin 20,500 dönüm olduğu tahmin edilmektedir.
tlfr» nıcrkerind* i, -mahallede ev’ere su girdiğinden, bu mahalleler tahliye edilmiştir. Tokat - Turhal ve Turhal - Amasya şoselerinde nakil vasıtaları lşliyememektedtr.
Tokat valisi ilçemize gelerek tetkiklerde bulunmuş va alınması gerekil tedbirler hakkında alâkalılara direktifler vermiştir.
Bîr köprü yıkıldı
Çal: 13 (AA.) — Dün akşam, şeker dolu btt kamyon, fazla yükle geçilmesi men edilmiş olan ahşnp kumral köprüsünden geçerken köprü yıkılmış, kamyon de menderes’e yuvarlanmıştır. Böfer kurtulmuştur.
Ankara gazetesine komünizm İç emniyetini temin bakımından yeni ban kararlar almak üzere oldukları bildirilmektedir. Bu meyanda okullar la resmi dairelerde çalışan, yabancı mütehassıs ve profesörlerden komünizm taraftan veya aşırı solcu olanların, Tarifelerine son verilmiş, ayrıca yurdu terke davet edilmişlerdir. İşine son Terilen ve yordu terke da-vsî «dilenler arasında bîr pfbfcsört«| ı Üç mütehassısın bulunduğu habt-r ve -f^ rümektedlr. Bunlardan üçü Ankara-^ da, birisi izmlıte çalışmaktaydılar,
Bu dikkate »ayan haber dolayısllj£_ alâkalı makamlar nezdlnde tahih n O de bulundum. Haberin tamamen .• - q sız olduğunu söylediler. Bizzat Mii.l Q 'Eğitim Bakanı da böyle çık£i ıh. ış'ğj profesör bulunffiAdıgjnı belirtti. Ha- J-berln, İçişleri Bakanlığından çıktığı 9* rtvsyet edilmişse de, bu Bakaı;i iktn *7 da bu hususta ademi malûmat beyan ® olunmuştur. Jz
13 — «Akşam Haberleri» göre. elftk'İTl makaırdann tehlikesine karşı yurdun

Tutkal işi Yüce Divanda-O
Ankara 14 — Yüce divanın dûrıkil-Q oturumunda tutkal meselesi şahitle- (D rinln dilenmesine devam edildi, i'k'ç0 dinlenilen Kemal Hakgüder, Fehmi Q) Ateş tarafından yapılan'tekinin. ır.at Jr lfiba muvafık olması flolayıslyle ka-'** bul şdfldlğll anlatmıştır. Bundan son ra dinlenilen Murat Akyliz, Fehmi A-teşln verdiği tutkalın İyi evsafından bahsetmiştir. Nureddln Taylan !.«e, Fehmi Ateşten alınan tutkal hakkında btt bilgisi olmadığını, anca* Vâkıf Çakır.urun verdiği numunelik tutkalı reddetmesi üzerine, Bakanın, kendisini, veklıcfc ettiği vazifeden uzaklas-tınlûğını söylemiş Te Vdkıf'n hlm.je «dildiğin! Besim AkoTfidan duydujlıı-m HA ve etmiştir.
Besim Akort, o sıralarda kcncUşf-1n fabrikadan, »ynlnuş olması djiayı-siyl« bu mesele hakkında ma.ûr.ıatı olmadığını. Vfctaf Çakmur hakkınca Kureddine bir şey söylemediğini tll-diTmlştlr, Bunun üzerine iki şahit yürieşthümiştlr. Her ikisi de lfadrle-^ rinde ioa: etmişlerdir. Duruşma) a bu&Br devam edilecektir.

t
Amerikdan satın alman yolcu gemileri
Ankara 13 (Telefonla) — Ameılka-dan RAtin aldığımı* altı yolcu gemisinden d&rdünün satın alma İşi tamamlanmışta. Bunları tamir İçin sekiz milyon Türk lirası harcanacaktır.
İzmit istasyonunda feci bir kaza
İzmit 13 (Telefonla) — Bu sabah İstasyonda bir kaza oldu. 45 yaşlarında ateşçi Ahmet Kurnaz, depoya girmekte olan manevra makinesine aksi istikametten atlamış, lokomotiften içeri girmeğe vakit bulmadan deponun duvarlyle makine arasında kalarak beyni parçalanmış, ciğerleri dışarı fttlamiR'k suretiyle çok feri. surette ölmüştür.
Kelkit ve Ceyhan d a şiddetli zelzele
Kelkit 13 (AA) — Bu sabah 6.30 da oldukça şiddetli bir deprem olmuş ve İS saniye sürmüştür. Hasar yoktur.
Ceyhan 13 (AA) — Bu sabah altıyı fark geçe dört «aniye devam eden bir deprem olmuştur. Hasar yoktur.
r------------------------------------------------------------
İmparatorun enfiye kutusu
AŞK VE ZABITA ROMANI
Yazan-, John D. Carr Tercilma eden: V&-NÛ
Tefrika NO. 11 _______ Ned'e çok komik geliyor. Zira, o, bu imtiyazları sırf kendine mahsus «anır Ve başka bir erkeğin aynı şeyleri yapmasını garipser.
Alaya başladı. Ama yüzünün müstehzi ifadesi çok geçmeden, yerini hiddetli btt İfadeye bıraktı.
Eve, mırıldanıyor:
— Toby, sevgilimi
Hiç şüphe yok, bu ya âşık yahut kendin! âjık sarın eden btt «imin eeıfl. Yüzünde btt ışıltı var. Her süsünden bir ferah ve memnunluk taşı-r*
— Telefon ettim diye kızmadınız ga?
— Neden kızayım, Toby? temlnnu bakayım?
— Çok İyiyim ama bir türlü uyku tutmuyor.
— Şimdi neredesiniz?
Toby. cevap verdi:
— Zemin katında,
salondayım.
(Zihnen o kadar meşguldü ki, bu sualin garabetini farketmodl.) Odrunda-ynn. Hep sizi düşünflyonun, sizin gü-zelllğtolzl, cazibenizi... Size telefon etmekten kendimi a lam adı m.
— Sevclllml
Ned Atw«od. lâfa karıştı ı
— Elverir gayri |
İnaan kendi aynı hisleri duymuş bile olsa, başkalarının heyecanı aaş-m aymış teşrini bırakır.
Toby:
— Yemin öderim kİ doğru! —dedi.— Bu akşam Engllsh Ptayers tarafından oynanan piyesi beğendiniz mİ?
Ned, sordu:
— Tiyatro münekkitliği için mİ gecenin bu saatinde telefon stanlşt Kapat şunu!
— Çok hoşuma gitti, Toby... 8haw1 pek beğeniyorum.
Ned, homurdandı!
— Bhaw heğenlltanlş demek?]"
Amajı Yarabbi I
Eve’ln yüzündeki ifadeyi gözden kaçmmyaı; için İçLn rahatsu olmasının sebepleri var.
Toby*nln canı sıkılmış gibiydi.
— Ben, piyesin muhtelif tasımlarını fazla serbest buldum. Birin sinirinize batmadı mı?
Ned. gözlerini alabildiğin* açarak telefona baktı, mırıldandı:
— Sinirinize filân battığını zannet-
— .... Annem. Janlce ve Ben dayı, piyesi »eğenmişler. Fakat bence bilmem ki... (Toby, meşhur tngiHz muharriri Berr.ard Hhatt'm fikirleri harsısında bir Beri hiddete kapılan ln-I«unlardandı.) ihtimal eski fcafalıyım-dır. öyle zannediyorum ki. btt kadının, iyi terbiye görmüş herhangi bir kadının öğrenmemesi gereken mevzular vardır. Fikrim bu...
— Banim sinirime batmadı. Toby’-clğlm.
Toby Lavesı
— Pekâlâl — dedi. (Ned, onun, telefonun öte tarafında, parmaklarıyla Asabi asabi hareketler yaptığını hissediyor gibiydi.) şey*... Söyleyeceğim de zaten bundan ibaretti.
| B Ö R S A | tstanbul Borsacının 13/4/1848 ltatleri
ESHAM VE TAHVİLÂT
% 7 failli Tahviller
Kapanış
Birsi - Erzurum 1 20.50
Sivas - Erzurum 2-1 20.es
1941 Demiryolu I 20.70
1941 Demiryolu n «0.30
1941 Demiryolu m 21.20
Milli Müdafaa I 20.35
MIHI Müdafaa H 20.10
Milli Müdafaa m 20.40
Mlin Müdafaa rv 20.60
% 6 faizli Tahrtlter
Ks Ihın ma I 96.50
1941 Demircin VI 96 50
Kalkınma H OT.79
«■b ikm ma İH 90.30
% 6 faizi! TahTİllST
1933 Ergani 23.78
1938 İkramiyen Sİ .50
Müll Müdafaa 81.—
Demiryolu IV 90.80
Demiryolu V 97.—
Anadolu Demiryolu Grupu
Tnhvüler 1 - 2 100.—
Hisse senetleri % C 85.50
Mümessil senet 74.—
şirket hisseleri
Merkez Bankası 134.—
İş BaDkası 94.—
T. Ticaret Benkasi 6.—
Aslan Çimento 18.7»
SARRAFLARDA ALTIN •
tedlr. Lübnan'dan *onr» Mum gidecek oloan basketbol takımımız Mısırda biri mili!, Iklat temsili olmak üzere üç müsabaka yapacaktır.
-• TAKVİM O_
CejnazIyel'Mnr 4 — Kasım 159
Ned alay etti:
— Aman ne cevahir yumurtladı.
Lâkin, Toby, başka bir şey hatırladı:
— Yarın piknik yaçacağın ıtı un utmam işsin izdir İnşallah? Havanın fevkalâde olacağından eminim, Ha. aklıma geldi hamam, bu akşam koleksiyonu İçin fevkalcde bir antika buldu. Adeta mesut.
Ned, alaycı alaycı:
— Evet, daha demin İhtiyarın haris sözleriyle koleksiyonunu seyrettiğini gördük.
Eve:
— Evet, Tobyl — dedi. — Bta de gördük.
Böyle bir potu nasıl fardı? Birdenbire yeni bir paniğe yakalanda. Başını kaldırınca Ned'ln yüzünde, bir bakıma sayanı nefret, bir bakıma fevkalâde şirin bir gülümseyişi yön göele farkedcrek kendini topladı.
— Biz de, yani bu gece çok güze! bir piyes gördük, değil mİ?
— Evet, değil mİ? — diye Toby İster İstemez tasdik etti. — Sizi telefon başında daha fazla meşgul etmlye-ytm. Haydi, geceniz hayırlı olsun, gü-(Arftast rar)
Galatada dün geceki yaralama
Dün gece yansına doğru Galatada İki kişinin birikirlerini bıçakla ağır surette yaralamalarile neticelenen kanlı bir vaka olmuştur.
Bu semtte oturan Zeynel ve Abdullah adlarında İki arkadaş hayli İçki içtikten sonra kavgaya tutuşmuşlardır. Abdullah, kama* sim çekerek Zeynel'in muhtelif yerlerine sokup çıkarmıştır. Zeynel de bir aralık Abdullahın kamasını elinden alarak o da Ab-dullalu tehlikeli şekilde yaralamıştır. Hâdise yerine gelen zabıta memurlan iki yaralıyı da Beyoğlu hastanesine kaldırmışlardır. ___________
Zigana geçidi motorlu vasıtalara açıldı
Torul 13 (A.A.) — Çoktan, beri kapalı bulunan Zigana geçidi bugün motörlü vasıtalara açılmıştır.
İmsal;. Gü Öftî* (Hindi Ak. Yaûi
3.49 10.36 »M 9.11 12A0 1.37
3.30 5.23 12.14 15.53 13.48 20,23
Gulden Türk lir as Sterlin Külçe ; Reşat

TT3fisan_l{>43 _______________
AKŞAMDAN AKŞAMA
Ver yârini ellere, vur, kendini yerlere
Ekmeğin kalitesi bozulduğu, çeşniye de arpa karıştırıldığı iÇ‘n-halkımız teessür içindedir. Türk milleti gayet sabırlı, tevckküllü-dür. (Elle gelen düğün bayram) diye hoş bir atalar sözümüz, ve buna dayanan jnükemmel bir dervlşaneUğimiz de var. Fakat le-na idare yüzünden kötü bir hale düşüşümüzü, ahali blı- türlü affetmez. Bunu düğün bayram saymaz. Saymamakta da haklıdır, t
—- Bize yeter derecede buğdayımız varmış. Yok pahasına sat-, mışız. Şimdi böyle bir sıkıntıya düşüyoruz. Niçin arpa yeyip kaşınalım?
Bu mevzu üzerine yaman bir tekerleme işittim:
— Ver yârini ellere, vur keîv dlni yerlere...
Köylerimizde bile açlığın baş göstermesi hepimizi acı acı düşündürüyor.
Bu pahalılıkta şehir fıkarası* nın gevelediği zaten kuru ekmekti. Hele fakir çocuklar...
Ey kimsesiz avare çocuklar, hele sinler
Hele sîzler
Bu darbe, biz orta hallilerin, yahut o zenginlerin, beriki milyonerlerin uzaktan kavrayamayacağımız; derecede müthiştir.
Tok açın halinden anlamıyor, anlayamaz.
İstanbul halkının meşrep barometresi ekmektir. Bunu asla gözönünden kaçırmayalım. Saltanat devri, her şeyi ihmal eder, beş para ekmek zammı üzerinde titiz davranır; buna razı olmaz, diretirdl. Simdi mütemadiyen çeşniyi bozmamız, yahut zaman zaman miktarı azaltmamız, aleyhimize yazılacak affedilmez gafletlerdendir.
Halkın dilinde yaman bir söz daha vardır:
— Ekmeğimle oynama!
İşte biz, böyle bir ekmekle oynuyoruz. Fena ediyoruz.
Bir musibet bin nasibattan yeğdir derler. Bu seferki gafleti (yahut tegafülü) kendi aleyhimize ehemmiyetli bir darbe sayarak biı- daha bu gibi mevzular üzerinde çok titiz davranalım.
«Nimet» e el sürmeyelim, sürdürmeyelim.
Halkta ve matbuatta şu ısrar göze çarpıyor:
— Mesuller aransın, bulunsun, cezalandırılsın.
Velev ki cezalandınlmayıp affa nail edilsinler. Velev kİ aranıp bulunmasınlar: Bundan sonra bu gibi mevzular üzerinde Türk milletinin çok hassas davranmak niyetinde olduğu vâzıh şekilde anlaşılıyor.
Şark. garp, mazi, İstikbal, hulâsa her rejimde, her tarihî devrede, bir (hesap sorma) âdeti vardır. Biz bu âdetten el çekmiş olamayız. Muvakkaten çektikse bile, llerikl iktisadi, mali kargaşalıktan bilmezlik, becerememez-İlk yüzünden doğuranlardan lıc-sao sorulacağı muhakkaktır.
Memurda da; âmirde de. politikacıda da, halkta da bunun böyle olacağına dair iman ve itimat hasıl olmazsa her işimiz müeyyidesiz demektir.
, .... fVâ - Nû)
İlk okul öğrencileri arasında bugünkü münazara
MIHI Eğitim müdürlüğü, İlk okul öğrencileri arasında bir münazara tertlbetmlştir. Münazara bugün saat 14.30 da Eminönü Halkevinde yapılacaktır. Mevzu (daha İyi yetilmek İçin okul ve ailenizden neler bekliyorsunuz?» dur.
Münazaran idare edecek komiteye Çocuklardan gelen dilekler arasında okullarda genç öğretmenlerden der» okumak, şefkatli muamele görmek, evlerinde dayak yememek ve kendilerini meşgul edecek çocuk sinema, tiyatro ve kütüphanelerinin her yerde vücuda getirilmesi arzusu büyük bir yer tutmakladır.
* Beykozda Çlfteçlnar semtinde oturan Fatma Durmaz, bir aralık ö-teberl almak üzere evden çıktığı sırada. dokuz yaşındaki çocuğu Recep,! büyüt afiabeyslne alt bir av tüfeğini alarak oynamağa koyulmuş, bu sırada tellfie dokununca çıkan saçmalar, karşısında bulunan bej yaşındaki kardeşi Azize rashyarak ölümüne se-beb olmuştur.
Tahkikata Beykoz savcısı B. Necdet el koymuş: yaptığı ı,ı bllmlyen 9 yaşındaki çocuk hakkında takibat yapılamıyacağı kararlaşmış; anası Fatmaviş «İhtarı adli» de bulunulmuştur,
Anadolu yakası
Şehre daha sıkı surette bağlanabilecek mı?,
Belediye, Ulaştırma Bakanlığına mühim bir teklifte bulunmuştur. Teklif bilhassa şehrin mesken buhranı vo Karaköy caddesindeki yolcu ve nakil vasıtaları izdihamı ile alakalıdır. Belediye, bu teklifle Bakanlıktan şehrin Anadolu yakanı sahillerinin İstanbul* daha sıkı bir şekilde bağlanmasını İstemiştir.
Bugünkü duruma gör® daha ziyade nakil vasıtalarını ve eşyaları tanıyan araba vapurları,, İhtiyacı karşılamaktan çok uzak görülmektedir. Şehircilik mütehassısı B. Prost da bu lnışusta verdiği bir raporda aynı fikirde olduğunu belirterek araba vapurları seferlerinin yalnız Üsküdar -Kabala? arasına İnhisar ettlrllmlye-rek Beşiktaş - Kuzguncuk, Fındıklı -Üsküdar, Sirkeci - Haydarpaşa ve Sirkeci - Kadıköy seferlerinin de İhdasını uygun bulmaktadır. Bu vapurların aynı zamanda yolcu taşımaları da İstenmektedir. Bu suretle Anadolu yakası semtlerinde oturanların hepsinin Köprüden karaya çıkmaları yerine Sirkeciye, Fındıklıya ve Bejlk-taşa da çıkmaları temin edilecektir. Aynı zamanda araba vapurlarının şimdiki gibi günün muayyen saatlerine inhisar ettlriimlyetek gece gündün ve son vapur mefhumu olmnirsı-aın fisılasız devam etmesi İstenmektedir,
Diğer taraftan belediyenin araba vapurları sererlerinin arttırılma siyle temin etmek İstediği diğer bir 1» do İslanbulun muhtelif semtleriyle Bostancı, Çamlıca, Beykoz ve diğer yerler arasında otobüs seferleri İhdası İmkânıdır. Söylendiğine göre Taksim -Bostancı, Fatih - Kadıköy - Bostancı, hattâ Nişantaşı - çamlıca ve Bakırköy - Bostancı arasında otobüs İşletmek mümkün olacaktır.
Böyle seferlerin İhdası da belediye otobîftlerlnln İstanbul cihetinde yeni güzergâhlar arasında İşlemeye başladıkça seferden alınacak hususi otobüslere yeııl güzergâh bulmak imkânı hasıl olacaktır.
İşaret edilen diğer bir nokta da araba vıpurlarımn araba, otomobil ve kamyonlardan aldığı nakliye Hicretlerinin fazlalığıdır. Belediye bu1 ücretlerin de indirilmesin! teklifinde zikretmiştir.
Düşman piyesi
Temsilinden çıkan hâdisenin muhakemesine dün devam edildi
Nisabın lik gecesi Şehir Tiyatrosu dram kısmında «Düşman» piyesinin temsili arasında çıkan hâdisenin muhakemesine dün Beyoğlu birinci ceza mahkemesinde devam edilmiştir.
Davacılardan Cahlda gelmemişti Hüseyin iensalle, sanık Mithat Bayatlı geliverdi. Mithat, avukat Baha Akel'dca başka Hâdlye Çelebiyi do avukat tutmuştu. Söz alan avukat Baha; müekklllnln, «vazife esnasında memura haiaret» suçlyle mahkemeye serkedllmlş tılduğunu, halbuki dâvacı arllsLlcrln jpeınur sayilamıyacağmı söyllyerek bir defa bu cihetin belediye dahili cnetaıenlnden sorulmasını istedi. Hâdlye çelebi de aynı mütalâaya iştirak elti. Ve hakaret vâki ise bile âdiyen hakaret mahiyetinde olabileceğini söyledi.
Dâvacılarnı vekili bayan Meserret İse;
(— Müekklllerta memurdurlar. Ve hâdise sırasında vazifelerinde İdiler. Bunlar, provaların başladığı saat olan gündüz saat ondangece yirmi üç otuza kadar vaztlelld&ler. Kendilerine vazifeleri sırasında hakaret edilmiştir. Memur olup ota talklarının da sorulmasına lüzum yoktur.»
Müteakiben söz alan, savcı, mevcut kanuni mevzuata göre dâvacılann memur olup olmadığının mahkenıecö takdiri kabil olduğundan bu hususun ayrıca sorulmanna lüzum olmadığı ve gelnıiyen şahit Hakkı înce llo Şükrü Bayezldlû dinlenmeleri mütalâasını serdettL
Yargıç Necıreddin; davacıların memur olup olmadıklarının sorulmasına lüzum olmadığına, İki şalıldln çağrılıp dinlenmeme, sanığın İki mahkûmiyeti bultnduğu hakkındakl llıbur üzerine Artvlı savcılığına yapılan müracaatın telgıftfla tekidine karar vererek durujmiyı cumartesi gününe bıraktı.
A Çocuk Esirgeme kurumu Kasımpaşa dispanserinde mart ayı lçlndo 72 si erkek ve ös ı kadın olmak üzere 140, aynı kurumun Kadıköy dispanserinde de 20 sİ erkek, 18 1 kadın olmak üzere 33 hasta muayene ve te-1 davl edilmiştir.
A Z $ H
zzs Berberde 20 dakika
Biz hâlâ istediğimiz gibi traş olan mesud insanlarız
İki tel saçı kesmeden evvel sahibinden müsaade isteyen berberler — Standard tıraş — Amerika-ya giden şirket müdürü — Acele lâzım bir «Besmele» —Milyoner namzedi hattat. ,
Berberde traş oluyordum. Üç tva? sandalyesi var, üç berber hanı harıl çalışıyor. Biri bcnLm sakalımı alıyor, ikisi d» iki müşterinin, saçım kesiyor. Saç kesenler, hoyrat bir makas darbesiyle müşterilerinin hoşuna gitml-yecek bir I? yapmamak için ikide bir arkadan alınan, saçın kâfi olup olmadığını, yanların ne kadar İnceltilmesin! İstediklerini müşterilerine soruyor. ayna tutarak fikirlerini alıyorlar. Basit bir sakal traşmu oturduğum halde genç berber «perdah» isteyip istemediğimi bana İki deia sordu. Birincisine bir Ks? hareketiyle cevap verdiğini İçin, ne olur olmaz, bir defa daha sormak lüzumunu hissetmişti.
Berberlerin hakları vardı. Hele saç traşında müşterinin arzusun* uygun olnııyau şekilde kesilmiş bir tutam saç kıyametlerin kopmasına sebebolnblllr; berber bu hareketinden dolayı azar işitmekle kalmaz, müşterisini ebediyen kaybetmek tehlikeliyi» de karşı karşıyadır, çünkü biz bâlâ istediği gJbl traş olan, vakti bol, zevklerini yiirütebllen mesut İnsanlarız. Halbuki meselâ Amerikalılar bu imkânı çoktan kaybetmişler.
Standard tırag
Geçen akşam, Türk mutfağının nadir üstatlarından Ekrem Muhlddln Yeğen, Amerikadan memleketimize dönüşü münasebetiyle birkaç arkadaşını evine davet etmişti. Bize bir taraftan lezzet şaheserleri yedirirken bir taraftan da Amerika intihalarını anlatıyordu. Yemek olarak önüne «reçelli hindi» çıkardıklarını gördükten sonra Amerikalıların yemekten asla anlam «tıklarına iman eden üstat Amerikan mutfağım bahs» değer bulmuyor, başka şeyler anlatıyordu. Bir gün, saç kestirmek üzero bir traş salonuna gitmiş, sandalyeye oturmuş, gazetesini açmış, başını berbere teslim etmiş. İki üç dakika sonra bir de bakmış Jd berber arkadan, yandan bütün saçlarını son süratle götürüyor. Telâşla «aman ne yapıyorsun?» dedikçe berber aldırmaz, ellerini uzatıp mâni olmaya çalıştıkça berber kızor, müdahaleyi silkip silkip İşine devam edermiş. EkTem Muhlddln beş dakika sonra İstanbul traşınm bütün hususiyetini kaybederek, yalnız tepesinde kalan biraz saçla ayağa kalkıp kendini sokağa dar atmış.
Na yapabilirdi ki. Amerlkada her şey gibi artık traş da «Standard» dır. O kadar hızlı akan bir hayat arkasında «aman kaybettirici şahsi zevkin tutunmasına imkân kalır mı?
Milyoner namzedi hattat
Müşterilerinin zevkini incitmemek İçin, Hasreti Eyüp tobrlyle sıra bek-llyenlcrl hiçe sayarak, iki tel saçı kesmeden evvel saçın sahibinden müsaade Lstlyen bizim berberleri hayran hayran seyrederken dükkânın kapısı açıldı. İçeriye telâşlı bir adam girdi. Yanımdaki sandalyede snç kesen berbere hitabe de rek:
— Benln bir adamın vardı, dedi, hani hattat. Obu bulabilir mbln?
— Bulurum tabii, dedi berber, bizim evin yanında oturuyor. Ne olacakmış?
— Onu ihya edeceğim, onu milyoner yapacağmıf Bana mümkün olan süratle ufak bir «Besmele» yazsın. Kartpostal boyunca bir kâğıda ufak bir Besmele, BUmUl&hlrrahmanlrra-hlm yazacak o kadar, Ama yarın akşama kadar mutlaka yetişme]!, Bizim şirketin müdürü Amerikalı yok mu? Yarın akşam tayyare ile Ameri-koya gidiyor. Ona yetişi İreceğiz.
Berber sükûnetle:
— Peki söyllyejrtm, d «ti.
Ben eynadan, yeni gelen adama baktrnı, Hususî mücsseseleTde her koşturulan acık ırös halk tlpt bir vatandaş. Fakâvt barborln sükûnetine slnlrclnmtştl.
— Yahu, dodl. sen bu işi ehemmiyetsiz bir şey zannetme. Bunun ucunda milyon var, milyon. Seninki bir 'Besmele» yazıp İhya olacak. Yalnız çabuk yetiştirmek şart. Vann akşam »Besmele» Lcnlnı elimde olmalı.
Berber çolc nakln bir adamdı, tşln ehemmiyetini kavriyamamakla beraber:
— Olur, dedi, söyllyeylm yazsın. Yalnız sen kâğıdın boyunu ver. Bir de nasıl yazı İstiyorsun: Sülüs mö. fık'â mı. nesih mi. talik mİ?
— Sülüs olsun, sülüs. Yazıma etrafına arabesk Türk işi (I) bir bordür yaparsa daha iyi olur. Eğer vakit bulursa, yahut hazır varsa bir de cMin sabrl zafer» (l 1 göndaroln. Ama o kadar mühim değil. Aşıl «Besmele» lâzım.
Vakit meselesi
Benim gibi berber da hâlâ anlıya-mıyordu;
— Canım o kadar acele lso fotoğraf ballnd» «Besmele* ler var. Onlardan bir tane al, kendinin» ver.
— Allah Allahı Ben sanı ne dlyo-lum, sen hana, ne diyorsun bo kardeşim. Fotoğrafın kıymeti yoktur. El yazısı olmalı. Hattâ biraz eski, st-timtrak bir kâğıdın Özerina yazsın. Altına ytis sene evvelki tarihi atarsa çok !y! olur (I) Bu kaçırılacak fırsat değildir. İhya olarak.
Üçüncü müşteriyi tıraş eden, biraz yaşlı, her halde dükkânın sahibi olan berber dayanamayıp lâfa karıştı:
— İyi ama bu «üıya olacak» lâfı nereden çıkıyor, ben onu anliyum-yorum. dedi.
Besmele sipariş eden rat yaşh berbere acıyarak baktı:
— Anlatamıyorum U 3he derdimi, dedi, bizim şirketin müdürü koleksiyon meraklısı. Boyla şeyleri topluyor, Ber> de giderken on* bir «Besmele» hediye edeyim, diyorum. Düşün şimdi: Adam «Bemele» ri Anıerllraya götürecek. Orada herke» bayılacak Bir bakacaksın beş yüz tane sipariş gelmiş. Arkasından, beş bin sipariş daha. Amerika, bu yahu. Orada kim oturup da «Besmele» yasar? Heriflerin İşten, vakitleri mi var sanıyorsunuz? Anladınız mı şlmdd?
.Aa dalı* gülmekten katılıyordum Buralımda dolaşan ustura bun* mâni oldu. Amerikalının vakti olmadığını artık herk» biliyor rt bir açık gös vatandaş bundan İstifadeye bil» kalkışıyor dul
fevke t Rado
Devlet Tahvillerinizi
Bankamız» vadeli yatırırsanız n* Jtbt faydalarınız olur?
1 Kaybetmek, yanmak, çaldıc-a nıak endişelerinden kurtulursunuz.
2» Kupon vadelerini takip etmek, kuponları kesip tahsil etmek, külfetlerinden taade kalırsınız.
3 Ayrıca d* yQ»d» 1 friz
■ alırsınız..
IAPI ve KREDİ BANKASI
KÜÇÜK HABERLER;
■ir Atatürk köprüsü üzerinden geçmekte olan şoför Kegork’un idaresindeki taksi İla şoför Bekir Gürbüzün kullandığı otomobil blrbüierlyl» çarpışarak hasara uğramışlar, Kegorkun otomobilinde müşteri sıla Uy la bulunan V9 Ayvansarayd* Ay vazo fendi caddesinde 19 numarada oluran Saffet Kalafatçı adında bir kadın d* ağır surette yaralandığından Haseki hastanesine kaldırılmıştır.
* Nlşantaşında Güzclbahçe sokağında oturan 33 yaşında tacet Şahin adında bir genç, ŞLşUdz Kodaman cad daslnden geçerken birdenbire düşmilş ölmüş: adalet doktoru tarafından yapılan muayenesinde kolb felcinden öldüğü tesbit edilerek gömülmesine İrin verilmiştir.
GalatasaraylIların yemegî
Galatasaray lisesinin 1943 - 44 ders yılında bitirenler her sene olduğu gibi bu sene da bir akşam yemeği tertiplemişlerdir. Bu sene iş nisan perşembe günü saat 31 da Galatnda Limon Lokantasında verlloock otan bu akşam yemeğine bütün o sen» mezunlan davetlidir.
5 otobüs daha geliyor
Bunlar Taksim-Beşiktaı}-Yıldız hattına verilecek
İ.E.T.Ti İdaresinin İsveç» ısmarladığı otobüslerden be? tanesi daha bugün limanımıza gelecektir. Böylecû İdarenin İsvcçten gelecek 15 arabası daha kalmaktadır.
Diğer taraftan verllBH malûmat» gör» yeni gelen bu be? otobüs Taksim - Beşiktaş - Yıldız hattın» verilecek, yani her raman Taksimden Beşlktaşa kadar lşllyeri aervla Yıldıza kadar uzatılacaktır. Halen Taksim -Beşiktaş hattında çalışmakta olan 4 otobüs de yeni açılacak olan Eminönü - Topkapı batima tahsis edilecektir. _____________
Batı Akdeniz seferleri
Denizyolları İdaresinin »İstanbul» vapuru bu cuma günü saat 13 de Batı Akdeniz seferine çıkacaktır. «Doğu Akdeniz seferlerinin görülen lüzum üzerine tatilinden sonra posta olarak dış hatlarda kalan bu tec sefer, ki» mevsiminde yaza nispeten çok daha az kâr temin etmektedir. Buniınla beraber Batı Akdeniz seterlerinin liğn düşünülmemektedir.
AKİSLER
Elektrik idaresi buhran içinde I
İstanbul elektrik idaresinin vahim bir mail buhran içinde kıvrandığı maalesef doğrudur. Eğer idarenin süratle imdadına yeti-şilmezse günün birinde şehrin elektriksiz kalması ihtimali de vardır’
Memleketin en büyük kültür, endüstri ve ticaret merkezi olan şehrimize enerji sağlıyan bir idareyi bu derece acıklı bir duruma düşüren şu sebepler üzerinde ciddiyetle durmak icabeder:
1 — İdare eski şirketten yıpranmış bir tesisat devralmıştır. Bunları ehemmiyet strasile ve malt tmkânlan dairesinde yenilemeğe koyuldu, İlk iş olarak otuz bin kılovathk bir türbojena-ratör Ve şebekeye ait bir çolc, malzeme ısmarladı. Bedellerini peşin olarak bankaya yatırdığı bu siparişler eline geçmeden 7 Eylül kararları çıktı. Tesbit edilen yeni döviz korlarının eski siparişlere de teşmil'edilmesi yüzünden aynı siparişler için idare bir milyon lirayı geçen bir kambiyo farkı ödemek zorunda kaldı.
2 — Şirketin yılhk mubayaa taksiti olan bir milyon lira 525 ’(uru^ Jıe.sabüc sterline çevrilerek ödeniyordu. 7 Eylül kararların-, dan sonra sterlin foru ,1140 kuruşa yükseldiği için idare, bu yıllık taksitle daha bir milyon lira kambiyo farkı Ödemeğe mahkûm oldu,
3 — Hükümetçe kömür fiatle-rine yapılan zam. yüzünden yıllık kömiir masrafı da bir milyon lira artmış oldu.
4 — 1946 sonunda gene 7 Eylül kararları neticesi olarak hükümetçe maaşlara yapıları umumi zamma intibak etmesi, idareye umumî masraflarının vasati yüzde kırk nispetinde artmasına maloldu,
5 — Devamlı surette, satın almakta olduğu malzeme flütlerinde. gene 7 Eylül kararlan dolayı-sile yüzde 45 döviz farkı ve yüzde 156 gümrük zammı nispetinde bir pahalılıkta karşılaştı.
6 — Dünya piyasalarında bilhassa elektrik malzemesi fiatte-rin yilzde otus nispetinde bir yük 8elif olduğu için idarenin mubayaa şartlan büsbütün güçleşti.
Görülüyor ki önüne geçemiye-ceği mücbir sebepler ve bilhassa 7 Eylül kararlan bu idarenin ma ll muvazenesini kökünden sarsmış ı>e onu en. mübrem ihtiyaçlarım bile satın alamayacak bir ac-ze düşürmüştür. Halbuki biz, sınai müesseselere niçin yeter derecede enerji verilmiyor, Tünel neden elektriklenerek tehlikeli kapıştan kurtarılamıyor; tram-vaylar niçin bakımsız, otobüsler neden kifayetsiz diylp duruyoruz! Bit işin artık ihmale, kayıtsızlığa tahammülü yoktur: hükümetin harekete geçmesi ve tstanbutu elektriksiz kalmak tehlikesinden kurtarmak için idarenin imdadı na yetişmesi zaruridir. Fikrimce şimdilik hemen alınması gereken iki tedbir vardır: Biri, idareye beş sene vade ite on milyon liralık faizsiz bir avans vermek; diğeri de tarifeleri halkın fakir tabakasına tesir etmtyecek bir şekilde arttırmaktır. — S.
«ahlfe 1
İSTANBUL HAYATI
Komisyonun neden çtkmıyorf,
Bir kaç gün evvel sabah gazetelerinden birinde ?öyle bir haw dls okudum:
«Hayatı ucuzlatmak İçin gerâ-ken tedbirleri tespit etmek üzer» Başbakan yardımcısının başkanlığı altında bir komisyon teşldl edilmişti. Haber aldığımıza gör» komisyon azalan, hayatı ucuzlatmak için yaptıkları mesaiye karşılık olmak üzere, hakkı huzurlarını almışlardır. Bu hakkı huşur lar, milli komunra fonundan, K — 6G7 sayılı koordinasyon ka-rarlle Ticaret Bakanlığı emrin* verilmiş olan paradan aynlmıj-tır.»
Gazete, hakkı huzur alan azanın isimlerini ve her birinin aldık lan paranın miktarını da bildiriyor. Buna göre, aradan bir zal bin iki yüz lira, sekiz zat sekizer yüz lira, bir zat dört yüz Ura, Ud zat da üçer yüz lira almışlar. Şu hesaba nazaran paranın yekûnu 8600 Ura ediyor. Devlet bütçesinin deryası içinde bir damla su bile değil. Hele böyle fonları, monları da bulunduktan sonra helâl olsun. Nimetslz külfet olmaz tabii. Himmetleri meşkûr olsun, bizim hesabımıza çalıştılar, hayatı ucuzlatmak İçin emek verdiler.
TevekkeU değil, komisyondan ses şada çıkmıyor| Kapalı ağızdan se3 çıkar mı. efendim? Biz boşuna bekliyoruz desenize!
4
Baca mı, kıvılcım mı?
Bizde resmi daire ve müesses» yangınları, alelâde olağan işler meyanına girdi. Haftada, on be( günde bir, gazetelerde resmi bina yangını haberlerini, mevsimlerin lı av a değişiklikleri kadar tabiî görmeğe, soğuk kanlılıkla okumağa alışır gib! olduk.
Ne gariptir kİ, resmî daire yangınlarının alevleri de o binaları işgal eden makamlar kadar sert otoriteye sahip. Her defasında söndürme gayretlerine boyun eğdiriyor. parladığı yeri temeline kadar kasıp kavurduğu gibi, vakanın mesulünü ve mesuliyetini de yok ediyor.
Geçenlerde Uir gece de Ereğli kömür işletmesine ait pasif korunma, un ve saman ambarlarında yangın çıkmış, süratle genişlemiş vç bütün gayretlere rağmen ambarların hepsi yanmış. Bu ara da 550 çuval un bir hayli saman da mahvolmuş.
Yapüan tahkikat neticesinde yangının, ambara un getiren lokomotifin bacasından sıçrayan kıvılcımdan çıktığı anlaşılmış.
Buyurun bakalım, bu yangında kimi mesul tutabilirsiniz? Lokomotifin bacasını mı, yoksa bacadan çıkan lonlcınu mı? Çıkabilirsen çık işin içinden!
Biliyorum:
«— Saçmalama, arkadaş! Ba-1 canın, kıvılcımın ne kabahati var? Oranın âmirleri, memurları, ambara kadar sokulan lokomotifin bacasından her an kmlcım çıkması ihtimalini düşünerek niçin daha evvelden tedbir almamışlar?»
Diyenler olacak, fakat bu sual haksızdır. Bir sürü İşleri yüz üstü bırakıp da lokomotifin bacasındaki kıvılcımla mı uğraşacağız. a efendim?!
Cemal Refik
Karadeniz postalan yaz tarifesi
Karadcnlı hatunda İS nisan D4S tarihinden itibaren yas tarifesinin tatbikin» başlanacaktır. Bun» gör* her lıatt* btanhuldan sabahlan saat 5 da paear günleri fnebola hattın*, salı günleri Rlzs hattına, perşembe günleri Hop* hattın» vo cuma günleri Trabzon hattın» birer po3ta kaldırılacaktır.
Çoruh ve Kastamonu şileplerimiz Amerîkaya vardı
Devlet Denizyolları idatcslnla «Çoruh» ve «Kastamonu» şilepleri tskenderundıuı aldıkları kroffl yüküyle Amerîkaya gitmişlerdi. Gelen habere göre her iki gem! de yerlerine varmış ve yüklerinin büyiik bir kısmını boşaltmışlardır. Bu iki şilep dönüşte Nevyork-tan yardım malzemesi alacaklardır. Diğer taraftan, yine Ameri-kaya krom yüklemek üzere geçenlerde hareket eden «Rize» şilebi de Cebeliıttarığı geçip Ate lantlğe çıkmıştır.

14 Nisan loın
f © Tiyatro bahisleri •

Mısır mektupları
Bugün matinelerden İtibaren
Muammer Karaca Tiyatrosunda
İSKENDERİYE
Yazan: Dr. Bedi ŞehsüvaroÖlu
DELİ DOLU
Muammer Karaca (Deh Dolu) yu oymyacak. Bunu Hânının ruhunu t*zi* için yaptığına zerre kadar şüphem yok. Zira Muammerin kalbi kadirşinaslığı hayatın ötesine kadar götürmesini bilen ulvi kalblerdendir. Bir çok misal arasında, merhum Muhli* Babahoddinin ruhu İçin okuttuğu meviüdu zikredebilirim.
1 nisan günü benim için acıklı bir gündür. HAzımı o günü kaybettik, fflnm hayat* «anki hemcinslerin! neşelendirmeğe, kederlerinden ueak-iaşürmağa gelmişti. Bilmem dikkat ettiniz mi bunu, zannedersem bir defa daha yasmıştım; ismi ters okunduğu raman «Mlz&h» kelimesi hasıl oluyor, Bunda gizli bir emare «ezmemek elden çelmez. Vefatmin tarihi d» âdeta bir lâtife — pek soğuk bir lâtife — zannedilebiUr, Zavallı Hâzıra vefatını bildirenlerin sanki b!r lâtife ettikleri zehabını u.vandınnalan için l Dtsanda kendtsln» dalma elemli, üzüntülü, sıkıntılı olan bu dünyaya Çözlerini ebediyen yumdu.
Muammer Karaca, arkadaşının ruhunu tiziz İçin daha münasip bir eser bulamazdı. Zira Hâzıra oynamış olduğu yüzlerce rol içinde en çok sevdiği (Dell Dolu) d*ki Joraf rolüydü. Neteklm sahneye İntisabının yirmi beşinci senesini tes’lt için yine bu opereti oynadı.
Dal! Dolu... Hâzıra!... Bu üd kelime bende ne hâtıralar uyamhnyoa'l
1943 senesinin ramazan »yıyıdj. Blnm. diğer bir çok arkadaşları gibi oruçluydu. Ve, tabii oldukça tiryaki İdi Mamafih hanı ham yapılan pruvalarda büyük gayretler sarfedlyordu. Böy’ece son pruvaya gelmiştik. Akşama İlk temsil verilecekti. Tiyatronun Içt bir an kovanına dönmüştü. Bir taraftan orkestra çalıyor, sanatkârlar şarkılarını söylüyorlar, muhavereleri son bir defa olarak tekrarlıyorlar, bir taraftan balenin giriş ve boyslan dansediyoriar; taymetll olduğu kadar •sabi şefleri Celâlin son İhtarlarım dinliyorlar; bir taraftan da akşama hazır olması lâzım gelen merdivenli dekora çalışan işçiler çiviler mıhlıyorlar, boyalar sürüyorlar; elektrikçiler, perdeciler de Muhslnta son emirlerini telâkki ediyorlardı.
Hülâsa tiyatronun içindeki hummalı : faaliyet telâş t» gürültü »on haddine varmıştı. Tabi! herkesin d» âsabı son derece gerilmişti. Oruçlarımızı birer , kura incirle bozmuştuk. Saat altıya geliyordu, tkj buçuk saat sonra perde balkın önünde açılacaktı. Hâsını rolünden pek memnu olmakla beraber, kâfi derecede — tiyatro tâbiriyle — «pişmiş» elduğundan şüphe »diyordu. , Bir iki pruvanın daha yapılmasını İstiyordu. Kurulan merdivenleri, dlklJCD dekorları göstererek:
— Bu Akşam bunların hepe! başı- 1 miza yıkılacak!... diyordu,
Başmümessillnden bu sözleri işiten müellifin h&hni tasavvur edebilir»!- ' nlzl! Beride oturan Muhsin» gittim Temsili tir İki gün talik etmesini rica 1 ettim. Buna imkân yotanuşl O aksam mutlak surette !'.k temsil verile- I çekmiş. Şrhlr tlyatocsunıin resmi bir mileses?e olması dolayısil» haftada • muayyen bir akşamdan başka. her • akşam temsil vermekle mükellefmiş.
Bu cevap Hazım! üzmüştü, endişe- ' sini arttu-nuştl. Btr müddet sonra • tekrar yanıma geldi te:
ı — Haberin olsun, akşama mil ota-ı cağız!... d Mİ.
Ne yapacagiDu şaşırmıştım. ğ iradi beni d» müthiş bir «paiıkıue» a&rnuftı. Tekrar Muiulne git tim. tekrar red cevabiyi.» karşılaştım. Temıü» ancak ı bir buçuk saat kalmıştı. Bütün yerler kiralanmıştı. O «ırada İkinci perdanlr, «final» 1 »on bir def* pruva »dlllyardu. Bâzım *(JMmentlıı»ı İsimli şarkunnı aöyiüyordu. Uarangoalar. perdeciler, boyacılar, aksesuvarcılar, elektrikçiler gürültülerin» devam odlyorLardb. Hâzini Pmnsuca bilmediği halde İlk de fa olarak Fransızca bir şartı söyliye-çekti. O *r*hk. beni şeytan dttrtmUş olaenk. bulunduğum İlk «ıradan Bâzıma bir ihtarda buJumak istedim. Söylediğimi işitmedi, anlamadı. Takat müdahalem son hadde kadar gorilmiş asabının ürerine pek fen* tesir »tml? olacak M «Ey!» diye bağırarak sahneyi terletti.
Hâzıml* altı sen» çalıştım. Bekli eserimi oynadı. Kendisinden, hiç bir zaman en ufak ısabırsulık hareketini bil» görmedim. Onunla çalışmak büyük bir ssvktl. Pruvalar daima elektrikli bir bava İçinde cereyan eder. Çok def* Hânmm bir bakışı, bir tebessümü, bir ntlktesüe lada edilmiş, olurdu. Fakat bugün!...
Kardeşim Comalle ava döndük. Ancak elimizi yüzümüzü yıkayacak vaktimiz vardı. Hemen tiyatroya avdet ettik. HAzunın. Voafiyle paylaştıkları giyinme odasına koştum. Yolda Bâzımın gelmlyeeeğlnl, tamarOz edeceğini düşünerek harap olmuştuk. Kapıyı vurmadan açtım. Hâsım, aynasının karşısında birinci perdedeki «akaluu yapıştırmakla meşgvîdft. Kucakladım. «Göreceksin| Harlkulâde olacaksın!» dedim.
Hakikaten de harlkulâde okta. Bütün büyük sanatkârlar gibi çok mütevazı olduğundan, temsilden sonra.
— fien gelip güler yüzle, ümit ve emniyet dolu gözlerle ban* kuvvet vermeseydin bu İş böyle yürümezdiI... dedi.
«Dell Dolu» bizde fasılasız İlle defa yüz ters oynanmış bir eserdir. Bu yüz temsilin nice, nice unutulmaz hâ-tıraJan vardırI... Nur lçlnda yal Hâ-zımcığuni...
Muammer Kancanın bu temsilleri!» «Dell Dohu zannedersem üç yüz de fedan fazla oynanmış olacak. Hâzımdaıı sonra JcmI rolünü genç ve kıymet"! sanatkâr Tevhit pek güzel bir surette oynadı. Fakat bu Jozef rolüne Hâzıra muazzam şahsiyetini o derece vermişti kİ tesirinden kurtulmak hemen hemen imkânsızdı.
Bu sefer, Jozef rolünde Adı Basmacıyı göreceğiz. Ada, çok değerli çok «dinamik» aynı zamanda da bol '«fantaste» sahibi bir genç sanatkardır. Pruvalarda bulunamadığım İçin Jöjef rolünü naşı] anladığını ve nesil temsil edeceğtn! bilmiyorum. Lâkin çok fimitvanm.
Muammer Karoca, Vasfı Rlza için yazılmış olan Flruz rolünü oynıyarak Te «Del! Dolu» yo kendi eanat! i e zerki Ölçüsünde — yan! mükemmelen — sahneye koyarak Cemale ra b3na karşı dostluğunu aynı zamanda da sanata karşı sevgi ve titizliğini bir defa daha göstermiş OlacAktiT.
Ekrem Reşit Rey
■ûaalBİ™BB^—■■ Bugün çıkan
GENÇLİK ÂLEMİ
MECMUASI
Sîze en güzel baskıyı, «ı zengin münderecatı sunmakla kalmıyor büyük boy PHİLtPS radyo, sağlam DAYTON bisikletleri de kazandırmak fırsatını veriyor.
GEN C L I K ÂL F. M I ni
mutlaka al,
f——1 .
Bugün matinelerden itibaren TURAN Sinemasında | Mevsimin İki büyük şaheser filmi birden. Büyük Halk Sanatkârı İSMAİL DÜMBÜLLÜNUN en son çevirmiş olduğu biricik TÜRK FİLMİ.
1 - Dümbüllü Macera Peşinde
Diğer Rollerde; H-ACER BULUŞ — MÜTALLÂ MUKADDES — HAKKİ RUŞEN — TEVFİK İNCE en bol kahkaha ve heyecan, en güzel şarkılar vş nefis rokıslar grosanda seyredeceğiniz biricik komedi.
2 - ÇOBAN AŞKI
;■ Oynayın: ZARUHİ ELMASYAN ERMENİCE SÖZLÜ ŞARKILI Birbirini delice seven İM çenein büyük aşk macerası.
-----------:---mı ..........■■■■■■■ ı ıı■ıı■■■ııı nı
İskenderiye, Mısırın her türlü mahsulâtının., bilhassa pamuğun, harla» aktığı yerdir. O finiş limanlan vs bunları ıüsllyen muazzam rıhtımları vardır, Bu vâsi sahada 40 küsur gümrük kapın. san gümrük duvarlarını aşacaklara geçit verir. Blı 13 nal kapıdan çıktık. Çıkarken süvarinin Mısırdaki dayısın* hedly» getirdiği btr kutu şekerden bizim paramızla 1,5 lira kadar gümrük ahn(h. Bu cihet belki kanuni olabilir; lâkin yanlı o-larak İlân edilmesine rağmen, şekerin tartılması, muamelenin İfan bahanesiyle kâğıtların dolaştinlmast için gûya meşgul olan hamalların bahşiş diye insanı rahatsız etmesi bir facia. Hele gümrük memurunun muayene adiyle şekerin yarısını yemesi ayn bir facia...
Bütün dünyada olduğu gibi, lsken-deriyedo d» gilnırük tarafları pis vs karışık. Asfaltı takiben Meydanı Muhammet Ali’ye kavuşunca bir otomobil ve tramvay kalabalığıyla karşılaşıyoruz. Lâkin tramvaylar umumiyetle pek. bakımsız. Otomobillerse pek eski ve san kavun İçi renginde. Bu çly renk şehr» zevksiz bir manzara veriyor.
Meydanın ortasındaki Mehmet Ali’ nln poturlu heykeli İse manzaraya mahalli bir renk İlâve ediyor. Bu koca meydanı dolduran halk şahısları ve ctylmleri bakımından o kadar değişik kİ lns&nm alâkası bir anda da-ğıhverlyor. İskenderiye tam mânisiyle kozmopolit bir şehir.
Entarili ve ceketi! fellâhlann yanında, dik kolalı yakah, «lyah redingotlu, kalıplı fesli eski OsmanlI kalem efendileri, en son modaya uygun giyinmiş omuzdan esma çarteh kanarya sarısı bayanlnr yanında yüzleri hacamatlı. yarım peçeli'«iltlü çikolata renginde bayanlar.
Mısırda yerli bayanların en mühim «üsü yüzlerinin alt taamını örten ve Burgu denen tüllerle burunlarının uçunu hafif yukarıya çekecek şekilde tam burun üstüne yerleştirilerek bir «lyah kordonla saçlara İliştirilen, ve jant çarkı g’b| İki üç sıra altın veya gümüş çarkla süslü. Ar usa denen kamışlar. Bundan gayrı kulaklardaki iri küpeleri, «yak bileklerini «üsliyen bilezikleri d» bu meyan da «ayabiliriz.
Mısırda çarşaf el'an devam etmektedir. Yalnı* bu çıcrşahn. vaktlle annelerimizin kullandıklarından farklı. 3-8 metrelik uzun siyah bir kumaş. Bir kısnu omuza atılıyor; bir kısmı bacakları örttükten sonra yandan şöy lece bele yiştlrlUverlyor. Gençler bu lllştlnncyL biraz sıkıca yaptıklarından bütün kalça ve bacaklar ieressüm •-diyor.
Fellâh bayanlarının çarşafı İse bambaşka ve enlllenıeslne gelen kloşlarla ayrıca bir zarafet erzediyor. Gözlerim bu kalabalık kütle üzerinde dolaşırken fes ve kıyafet inkılâbımızın kıymetini bir kere daha, anladım ve büyük İnkılâpçı Atatürkil bir kero daha rahmetle andım. Dansı dost ve kardeş Mısıra...
Yolların ekseriyeti asfalt. Asfalt Mısırın kendi İhraç malıdır. Bu sebeple Mısırda maliyeti pek ucuzdur. Mütebaki yollar Arnavut kaldırımı gibi. Fakat geniş Malta taşı gibi taşlarla yapılmış. Bunlara da Mısır kaldırımı diyebiliriz.
Daha rıhtıma çıkarken yankesicilerden sakınılması ve gece dönülürse yalnız gelinmemesi tembih »dildiğinden, ceplerimizdeki 3 - 3 er Mısır lirasını da kaptııımyalnn diye gözlerimiz etrafta.-
Asfatlann birbirlerini kestiği noktalarda İrili ufaklı meydanlar. Boralım da bizim tâbirimizle paşaların, Mısır lehçesiyle haşaların heykelleriyle süslü. (Mısır lehçesinde P harfi B, a harf! de G oluyor. Bu sebepledir kİ gemimiz İskenderiye limanına gelir gelme» bir kere daha vaftiz «dilerek İsmi Hâmli Nagfye tebdil edildi.) Kâmil Paşaİ3r, Zağlûl Paşalar, tbrahlm Paşalar, başalar, nice haşalar buralarda «İze gülmeden bakar-, lar.
Türk konsolosluğu şehrin gürültüsünden uzak. Remle'y» giderken temiz btr asfaltın kenarında,
Başkonsolosumu Bsdat Z«kl örs babacan bir insandır. Tam btr Polig-lot. öğrendiği her Uzana bihakkın temellük »bnlş. Fransızca. İngilizce ve Almanca» mükemmel. Okumasını n-ven v» yaran btr insan. Birinci konsolos itham Nazif Bayczldoğlu u konuşan seaslz bir ut. idari Lşlarln ytt-künti omuzlarına almışb her dakika meşgul
İkinci konsolo* BaJâhaddln Aral şen, teki bir lps«n. tskenderlyeyl tetkikle meşgul. Henüz bu tetklkuu blü-remcmlş olacak ki Mısırda İki «enedir çalışmasına rağmen Kahlreye bile çı-kamsouş.
Kâtip AJ1 bey, yakında ailesini toprağa vermiş. Bu kederle biraz daha bulunan katarakUb gözleriyle İnsana daha yakından vo İçten bakıyor. Fedakârlık hissi taşıyan, yardım seven, dlğerbln bir İnsan. İskenderiyeyl tanımaktı ve İşlerimizin hnlllndo bize büyük emekler! v» yardımları dokundu. Oene onun nazik rehberliğiyle ha berdar olduğum îskendarlycdekJ Tiirk şehitliğini ziyarete gidiyorum.
Palmiyelerin süslediği güzel bir asfalt. Şarl Fuadi Evvel, yani Fuat 1. caddesi, şimdiki taralın babasının ismine İzafe edilmiş olan bu mükemmel asfaltı takiben Şeydi Beşir İstasyonuna doğru İlerliyoruz.
Biraz llerlzde 1914 - 18 harbinde e-slr düşen Türk askerlerinin yattığı Şeydi Beşir kampt Bu kampta ölenler. zamanla yakındaki Islâm mezarlığının büyükçe bir köşesini doldurmağa başlamışlar. (Ne yazık ki bugün bu ölûlerlpıkln n» sayısı, ne d» esamisi belli) Bir ara bu ölümler o kadar sıklaşmış ki, üsera aralarında biri eşerek kubbeli, güzel bir musalla taşlyle mezarlığın bu köşesini aüi'.e-mijler ve gene kendi elleriyle üzerine aynen şu natırları, yazmışlar:
Yazılmışken cebini mehdin it de»ti aahfit
Cebini Idhdiniı r£Ur desti inffbaAite
Vatan tutadı arftk btıclin dilde tarihin
Siitûru kettkeşantndon da aksi doerrini* likin
Ve ey zâlr büyûh Jatihlerln nlâdı ruhfçİK
Lcbfndtn f&tlhan bir an cenanı Bakka yükselsin.
Uzun seneler âdeta metrûk kalan mezarlık nihayet 043 te Milli Müdafaanın cüzi, tüccarlarımlaın is» pek külli yardımlarıyla bugünkü İş «çan manzarasını alıyor.
Pemb» granitten geniş bir sütunun, daha doğrusu bir duvarın önünde gen» geniş bir «ahanlık ve bir çimenliğe doğru İnen yayvan v» geni? basamaklar... Ve aynı granitten oeslm bir süngü, biten harbin delili olarak o sahanlığın bağrına doğru saptanmış. Biraz ileride v» köşede şehitlerin kendi elleriyle yaptıkları muaallâ taşı, ve «onra temiz duvarlar ve parmaklıklar ve bol bol çiçek t» çimen _
(Ne yazık kİ Mısırdaki Tlirkler arasında resmi veya hususi mahiyette şehitliği senede bir gün olsun hep bir , arada ziyaret âdet olmamış.)
Biz maziye gömülmüş Te g»ç»n zaman l unutmuşken tabiat htLkmOnü infaz ediyor. Kızgın güne» beynimi kaynatmış. Zaten Mısır rüzgârla güneşin mücadelesinden doğan bir iklim. Güneş galipse «cak, hem d» pea sıcak vardır. Rüzgâr galipse dikkat İster, üşürsünüz.
Dr. Berff Şdhsilvaroğlu
TEŞEKKÜR
Sevgili v» biricik oğlumu*
RECEP KUŞAD.AU.
ftmanjız hastalığının mütütblş fırb-nasından kur t ulamıyor ak 15 İnci baharında bizi v» sevdiklerini slem t» acılar* boğarak aramızdan ebediyen uçan yavrumuzun eenue meraatmln-de bulunan ve bizi teselliye uğraşan yakın ve uzak dortlanmız* v» Şişli Orta Okulu müdür ra Öğretmenlerü» sevgili arkadaşların* teşekkür v» minnettarlığımızı ayrı ayn iblâğa büyük aoımıs imkân bırakmadığından gasetenlzl» İblâğını rlc* »deriz.
Baban: Kemaletttn,
(ANOOfiH)

James M. Caln» İn Amerikayı ve lngiltereyi heyecana veren dünya edebiyatının en meraklı, en heyecanlı va en çok-ökunan romanından sinem aya alınan mevsimin en büyük harikası
POSTACI KAPIYI
2 DEFA ÇALAR
LANA TURNKB — JOHN GANFtELD
A^k ve sevgi yüzünden cinayet! göze alan bir gencin heyecanlı romanı bu şaheserler şaheserine İlâveten:
i L
(Tamamen Renkli)' Reni v» Sanat harik?-^.
k ...................ili ııııııı
r
Bugün matinelerden İtibaren
J

Gördükleri coşkun rağbet v» teveccühten cesaret alarak senenin iki fevkalâde filmlerinden mürekkep dlm etmekle şeref duyarlar.
müstesna programı «ayın halka tak-
— 1 —
Senenin en büyük ve en muhteşem filmi
p
Zenginleri
Türkçe 8ÖZJÜ
— a —
Bon Amerikan - Japon harbine alt
FE Al DENİZALTI
88
Aşlon kudreti... Lüksün ihtişamı..
Heyecanın zevki II» süslenmiş, ibreti» seyredilecek bir süper
film Gön kamaştırıcı sahnelerfle seyredenleri mestedecck mevti-
mİB en muvaffak olmuş çark filmi
M-'sur! uç?k cemisi İle Japonyanın Nsunurl uçak gemisi karşı karşıya, uçsuz bucaksız Okyanus ve FasT-fiklerin ölüm saçan korkunç ve hırçın dalgalan arasında ölüm ve hayatla pençeleşen kahraman bir denlzaltisının zafer destanı.
reated by free version of 2PDF
o
f

^jlîntalbartaayı sinemalarımıa^ttndanJayaiyB eder. (—By
»■■■ras Bugün matinelerden itibaren
T İLDİ 2a Sinemasında |
I büyük artist
C A R Y COOPER L O R E T T A Y O U N G DAN DURYEA
BEŞ TEHLİKE
Olong Cam» Jones)
SenerJr en orijinal filminde
Yarın AksamSA/JA/ Sinemasında
RÎCHARD DtX — JAsTl WYATT — ALBERT DEKKER tardından yaratılan

I#
A
Kansan Süvarisi
TÜRKÇE SÖZLÜı Büyfc macera filmi başlıyor. Bükülmez Öalell demir İradeli edam......

NİŞAN YÜZÜ&U
HAVATA„ HJ5MUŞ BİR 6EN(*ÂDAMI_TtKRAl! 5EmİKL^İHSl'A$RA RÖNDÜRUPK İIİN (İR-PINAR PEDÂI9R BİR tENÇ KITIN UMANI!.
- ATLAS —
Sineması Müdüriyetinden;
Şişli Halkevi tarafından tertip edilen ve 14 NLsanda sinemamızda verilecek olan
Koro Konseri
(.Viyana Opera çocuk korosu) heyetinin şehılmlze gelmesinin 3-4 gün gecikmesi dolayıslyle başka otr tarihe tehir olunmuştur.
Not: 1 İne! konser İçin, hiç yer k almamı şiar- 2 nel konser İçin yerler şimdiden temin «dilebilir,
Kanser tarihleri 3-4 gün içinde ayrıca ilin edilecektir.
*
MARt ÜSTAD'ın Senelik
PİYANO KONSERİ Küçük yaşından beri müteaddit konserleri ile musikişinas halk tarafından takdirle aranılan küçük sanatkâr Marl Üstad senelik kanserini 18. 4. C48 pazar matinesinde
MELEK SİNEMASINDA verecektir. Küçük sanatkârımıza muvaffakiyetler dileriz.
3235 No. kı kamyonun plâkası «ayl olmuştur. Yenisini alacayım MkisLnln hükmü yoktur.
Adres: Mahmut-paşa Bezciler sokak
Murat Oıtaç
Dilde Devletçilik
Monla&K’in dü terini deneme* -- 'Mr M mrt adamları w dU — DIU eenfımleıHrnuk Ifl, herkenn ham delildir — eBunın lan koku alanlar» — Resmi makamlar ve dil — Küçümeni Danf; _ Ali paşa ne diyor? — O vakit hakiki bir üim encümeni oltaydı
«Fikir ve «anat adanılan »özleri ve yazılan ile dile değer kazandırırlar, Bu İçi dile yenilik getirmekten ziyade (aslında getlr-piakten çok) onu bükmek, imkânlarını çoğaltmak, kudretini arttırmak volile yaparlar. Yeni kelimeler getirmezler; onları »engini ektirirler, mânalarını ve kullanışlarım »ağlanıl aştırır, derinleştirirler: anlara alışılmamı? bir çeşni verirler. Amma bunu dört yanı düşünerek ustalıkla yaparlar. fraTutnmnzm muharrirlerine (aslında yazarlarına) bakınca bu işin herkesin harcı olmadığı anlaşılıyor. Herkes gibi konuşmağı küçümseyerek cüretli İşlere girişiyorlar..,. Yenilik oldu mu bayılıyorlar; yeni bir kelime kullanmak arzusile eskisini atıyorlar. Çok defa attıkları kelime yenî-alnden daha kuvvetli ve daha diri oluyor».
Şu yukanM »özleri meşhur Fransız edlb ve mütefekkiri Mon-talgne’ln 1580 senesinde yazmağa başladığı Denemelerinin. Saba-haddlıı Rahmi beyin yaptığı tercümesinden alıyoruz. Vakıa bu denemenin alt tarafından şu anlaşılıyor kf Montalgne de bizim dil inkılâpçıları gibi «Fransız dilinin zengin olduğunu» İddia ediyor amma dilin daha çok kıvraklık ve sağlamlık istediğini, «sıkı bir yürüyüşe geçince» dilin gevşeyip kaldığım İtiraftan çekinmiyor: ve böyle bir halde Yunanca veya Lâtinceye (bizde Arapçaya ve Farsçaya olduğu gibi) müracaat zorunda kaldığından bahsediyor. Arada geçen dört asır İçin; de bu sözlerin şu son senelerde birim mecmua ve gazefteJedmlzde tekrar edildiği kadar hiç bir yerde sık sık tekrar »dilmiş olmadığını insanın İddia edeceği geliyor. Ancak Montalgne'ln Denemesi bize şunu da öğretiyor İd, Fransız dili de hemen hemen dört ₺*ır evvel inkılâp girdabının kenarına kadar gelince bu edib, dilin genişlemesi için Yunancaya, LAtlceye müracaat etmeden evvel, yeni kelimeler uyduracak yerde halkın dilinde değerini kaybeden kelimelerin «burunları koku alanlar» tarafından seçilerek dipten yüze çıkarılmasını tavsiye etmiştir. Fakat, burada asıl dikkat edilecek nokta Mon-tâigne’in bu İs! tamamen «dört yanı düşünerek ustalıkla yapacak olan» fikir ve sanat adamlarına bırakmak hususundaki ısrarıdır.
Bu halde dil, o dile tamamen hâ kim ve sahip olan İlim ve sanat adamlarının yavaş yavaş kelimelere verecekleri yeni mânalar ve yeni kudretler sayesinde genişler ve girdabın kenarından dolaşarak tevakki yoluna girer. Fakat bunun için zaman ister, bizim ise beklemeğe vaktimiz yoktu. O halde kestirme yolu girdabın içinden geçmekte bulmak lâzım geldi. Bu yola da emirler, tebliğler ve bu vasıtalarla olmazsa tek parti kararüe Meclisten geçirilen kanunlarla girildi. Şimdi dört asır evvel büyük Fransız edibi Mon-talgne'ln söyledikleri «e bizim yaptığımız işler arasındaki fark ne kadar aşikâr, surette görülüyor ve resmî makamların, hattâ ekseriyeti serbest âlimlerden mürekkep olmıyan lhnî komisyonların bu gibi ilim, sanat ve fikre taallûk eden meselelere kanaması şöyle dursun, riyasî kudret sahiplerinin bu meselelerle meşgul meclislere uğram amaları bile lâzım gediği anlaşılıyor.
Tanzim atı müteakip ilmi eserler hazırlamak üzere büyük Reşit paşanın tenslblle, Cevdet efendinin (Cevdet paşanm) hlrnrne-tlle XIX esrin ortasında bir Encümen.-1 D an! 5 (akademi) açılmıştı. Bu heyetin göreceği içler
Yazan: A. ADNAN • AjDIVAR
arasımda mühimlerinden biri de TÜrkçede Arapça ve FarsçAdan alınıp sık sık kullanılan kelimeleri tâyin ve tahdJdetmek mıreti-lo bir lügat kitabı tertibetmelc idi. îşta bu Encümen-1 Danlş sanki Fransa d a kinin aynı olmak mutlaka lâzım imiş gibi kırk aslî âzadan mürekkep olmak üzere teşkil edilmek istenilmiş tee de Cevdet paşanın TeaoMr (burada tezakiT hâtırat manasınadır) inde söylediği gibi »ağdan »oldan hatır İçin seçilen kimseleri» doldurulmuş va gûya encümene çe-ref vermek için vükelâ arasında lisan bilir salların da asli Aza seçilmesine karar verilmiştir. En-cümen-1 Danlşe âza aeçen Maarif Meclisine bu »ırada en. büyült dere! veren samanın Hariciye Nazın Âli paça olmuştur. Tanız I-matm üç büyük adamından İkincisi olan vs 82 yaşında Hariciye Nazırlığına 58 yaşında OsmanlI imparatorluğunun eadrazamlığ’-na geçen Ali paça. Cevdet paşanın 14 numaralı tezkire1 sinde söylediğine göre, bu Encümen-1 Danlşe gûya şeref vermek için Nazırlardan banlarının seçilmesinin faydadan riyada zarsın olacağın: «biz bu İşin İçine girmeyelim, ahengi bozarız> eörile ifada etmiştir. Bu fikrin no kadar doğru olduğu ve bugün İlim va ianat meselelerinde resmî makamların, İktidar mevkiinde bulunanların rey sahibi elmasının ne kadar muzır olduğu artık İnkâr götürmez; bir hakikat gibi meydandadır. Bu hakikati »öjllyen Ali paşanın henüz 82 yaşında genç ve parlak bir Hariciye Nazın olduğu düşünülürse İhtirasa kapılarak bir de ulemalık hevesine düşmemi? kendini bilir bir cat olduğu anlatıldıktan başka fimi İşlerde resmî «vatın uzaktan, yakından yapacakları tesirin Unıln ahengini bozacağını keşfedecek kadar İleriyi gören btr derlet ada mı olduğu da görülmektedir. Ne-teklm tarihin söylediğine nazaran bu Encümen-1 Danlş, Cevdet paşanın esasen hazır lanmış olan Kavatd-i Osmanlyasinln neşrtle Tarlh-i Cevfcttn hazuianmasın-dan başka bir neticeye erişmiş değildir. Encümen-1 Danlşlerdtn, akademilerden ra» geçerek o vaktin haidM âlimlerinden mürekkep bir fim t heyet teşkil olunsa ve bu heyetten bir de dil komisyonu ayrılsa idi dil, Cevdet paşanın arzusu gibi, o vakitten itiba-rendll sadeleşe sadeleşe belki em!r ler, tebliğler, tamimlerle ve hattâ 1943 senesi nisanında Üniversite Rektörünün «Kürsüler önünden vatandaş Türkçe konuş dileğinin yükseleceğini» belirten tehdltle-rile bize resmî btr dil kabul ettirmek teşebbüsüne mahal kal-mıvHcağı gibi kırk seneden beri yazı dfllni konuşma diline yaklaştırmağa doğru yapılan cehlin aksi olarak yazı dilini konuşma dilinden ayırmağa doğru zorlu hlr cehde girişihneğ» belki de lüzum kaimi yacakti.
Bu dil derdi galiba çocuk hastalıkları glb! her milletin geçirdiği bir hastalık olacak kİ İngiliz! erin XVII. asırda yetişen mütefekkir muharriri Eamuel But-ler. Hudibras adile yazdığı uzun bir manzumesinde hlcv ettiği raim yeni kelimeler uydurarak nutuklar İra detmesini /öyle tasvir ediyor:
«Azıcık «Wı (la yml kelimeleri kalp akçe basar gibi, uydururdu, Kelimeler Oyla âdi ve teri madenden (di W, hiç bir taş olamazdı onlar n dengi. Eğer vaktilc asrına çakıl doldurup nutkeden hatip (yani Demosten) bu kelimeleri Mİ şeydi hitabette o yola düşmezdi*.
A. ADNAN - ADTVAR
Amerikanın 80 jehrinde trenlerle görü|ülebiliyor
Birleşik Amerikanın »0 şehrinde otomobiller, kamyonlar, otobüsler V» ıranlol» telelonla görüşmek İmkanı —ğlanmıştır Hâlen hareket halinde bulunan vesaitten günde 25,000 telefatı muhaberesi yapılmaktadır. Bell talofon kumpanyam, bu »ervlıl Birleşik Amerikanın her tarafına yaymak İçLn çalışmaktadır.
Saniyede beş milyon resim
Rochester Üniversitesi, optik enstitüsünde Dr. O'Brian ve G. MU ne adında İki mütehassıs saniyede beş milyon resim çekebilen bir fotoğraf makinesi icat etmişlerdir. Bu yeni makine şimdiye kadar, mevcut makinelerden 10 defa daha süratti çalışmaktadır.
Bu makine İle çekilen resimler bir ainema şeridine benzemekte, ve »eritler makineden o kadar »ûratie geçmektedir ki, bir merminin resmi alındığı vakit, merminin 8,5 »antimllk bir mesafeyi tam bir dakikada katettlgl görülmüştür.
Mütehassıslar bu yeni keşfin fizikte bir çok yenflliler yapacağı kanaatİndedir.
Aıperikada mısırlar »es dalgaları ile patlatılıyor!
Pennsylvanla State kolejinde yapılan bir ses verme aleti ilk tecrübesinde harikulâde neticeler vermiştir. Bu aletin neşrettiği ses dalgalan o kadar »üratlldlr M, uzakta bulunan bir kalbur dolusu mısır tıpkı ateş üzerinde imiş gibi, dalga]arm enerjisi İle patlamağa başlamıştır. Hynı uzaklıktaki bir fare de dalgaların teslrile ölmüştür.
Alimler bu yeni aletin gıda maddelerindeki mikropların İmhasında, hububat, tohumlarının cinsini değiştirmede ve hası kimyevi reaksiyonları kolaylaştırmada fevkalâde elverişli olduğunu söylemişlerdir.
Makineyi keşfedenler laboratuarda şimdi ilgaralarmı bu yeni aletle yafayoriar!
............... . 9
İnşaat Mevtimi geldi

Bahçeli e-rlnr idaresinin trcu-s fliti» tensin etiği malzemeden re mütehassıs »kiplerden l’tlfade ediniz.
Adresinizi (Bakırköy Bahçeli »v-leı Müdürlüğü) n» blldîrirsenlı ■İm tafsilatlı broşür gönderilir.
Telefon: ie.77 veya 82715
*
İrtanom Belediyesi şehir Tiyatrosu Saat 20 de
Dram Kısmı DÜŞMAN Komedi Kısmı
KAŞ YAPAYIM DERKEN
MAKfitM’deı Muammer Karaca Opereti DELİ DOLU Revü operet: fiaat 20.30 da
Telefon: 42633 Çarşamba halk matinesi 18 t»

Sovyetlerle Nazilerin dünyayı taksim plânı
Bir Amerikan mecmuası, neşredilen vesikalara dayanarak bu hususta etraflı malûmat veriyor
1118 13» 1041 seneleri arasında Sovyet - Naai münasebetleri hakkında Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarata tan geçenlerde neşrolunan çök mü. hlm vesikalar Borye ilerin tarbden ev Talkl, harb «anasındaki ve harb son-ranntaki siyasi amaçları hakkında feVkel&de aydınlatıcı malûmat İhtiva •önektedir.
Bilindiği gibi, vesikaların birçoğu Almanjada ele geçirilmiştir.
Bu T&rikalar arasında Alman Dışişleri Bakanlığının 23 ağustos gecesinde Kremlin earaymta Riooentrup'-ıun Terefine verilen ziyafete âtd olan muhtırası .çok enteresandır. Bu muhtıraya göre,, ziyafet- esnasında Alnıap Dışişleri Bakanı Vöö Rlbbentrop «Antl - komlntern pekti. Sovyellcr Birliğine knrşı değil batı demokrasilerine karşı tevcih lç.n hazırlanmıştır.» demiştir. Btalln, Rlbbentrop'un bu idelerin! tuvtb ederek, pektin bilhassa Londrsda Sltl'dekl ticaret adamlarını v» İngiliz sanayicilerin! korkuttuğunu söylemiştir. RlbhentTop büsbütün eoçaıak«taline hitaben «Ekselans, Berllnde herke» merak »diyor: 6ovyetle- Birliğinin de pakta dahil o-labUeeeğtnl Ümld ■edelner çoktur.» demiştir.
Btalln, bunun üzerine kadehin! Fûhrerln çerellne kaldırmıştır.
Aynı Alman muhtuasma güre, Btalin bundan evvel Rlbbcntropa Balı müttefiklerin aakerl cihetten çak ■syaf olduklarını »öylemiştl ve buna rağmen «meşru olmıyan» faaliyetlerde bulunduklarını anlatmıştı. Mezelft Btalln gaye t knopn bJr sesle İn {filizlerin Türk devlet adamlarını satın almak içlo beş DdJyoo »terlin sarfettiklerini Ribbentrop'a bildirmiştir!
Bütün bu vesikalar, hakikaten Bot yellerin Almanları harbe teşvik •!-inekte oynadıkları rolü eanlı btr f«-ltild» tebarüz ettirmektedir. Gene Kremlin riyale ti «anasında Sîaİln şu «özleri söylemişti: «Bin(Ustanın birkaç yü» bin İncilsin tahakkümü *1-tuıta bulunması ksd&r gülünç btr şey yoktur.»
Bu ılyrdeUen bir sene «sora, yan! Fransıs hezimetinden sonra Yalda* MolotoT, AJmanyarun Moskova büyük elçisini sarayına tav et «dert, kendirini «Sovyet hükümeti namına Alman ordularının htrlkıılâtlo zaferleri dolsyıriyle resmen tebrik etmiştir.» Bu Takayii ihtiva »den Alman «İçiri-nin raporu neşrolunan vesikalar arasındadır.
1940 sonbaharında
Birkaç ay »ontâ, y»nl 1640 aenerinin senbatarında Rlbbentrop. Molo-toriu Berlin» taret «darek haklenllen İngiliz hezimet! neticesinde »İde »dilecek muazzam İmparatorluk ganimet lertaln taksimi hulusunda müaaker»-ler eçılmasını teklif »tmlştir. EattA Rlbbentorp, ıs ekim 1040 tarihinde büuuıt Stiline yazdığı bir mektupta şu
Cö LİRADAN
P I TÎB ABIN ““R
İNGİLİZ KUMAŞLARI
Beyoğlu, İstiklâl caddesinde
MzıyER’de
j Satılmaktadır.
itoffnMiMi doğruya, yeni ithal ettiğimiz «FIBHER», «OLORKK». .
4.DEBEKHAM» ve saire kumaşları görünür.
pakımın imza bir enstantane
Sovyet * Alman Dostluk merasinane ait
sözleri klulanmışUr: «Führerln mü-tal&asır.ca kendi hususi menfaatlerinin hudutlarını tecblt etmek suretiyle uzak görüşlü bir siyaseti vücuda getirmek Te milletlerine lâzım olan İnkişafı temin etmek şu dört devletin tarihi çazlfealdlr: Sovyetler Birliği, İtalya. Japonya, Almanya.»
13 ekim tarihinde RLbbenlropa cevaben yazdığı bir mektupta Btalln: «Müjcrck menfaatlerimizin uzun vadeli bLr şekilde tesbitl sayesinde arx-rnzdakl mücAM beti erin bir kat dana İyileştirilmesi daima mümkündür.» kelimelerini kullanarak mektubun, sû nunda: «Sizin çok hürmelkârımz» ibarelerini de ilâve etmiştir. Bunun üıerlne Molntov Bezline gönderilmiştir. Rlbbentrop ona Almanyanın şu tekliflerini bildirdi: İtalya ve Almanya Atrlkayı paylaşacaklar Japonya Avustralya ve Adaları, Sovyetlar Bir-*' Uğl de bütün Orta Şûrkı elde edecektir. Bütün hazır bulunanlar bu tekliflerin hürlkulâde güzel olduğunu söylemekte müttefiktiler.
ııııtnııtnmnunıınMiııımınHıruıiidiııııııııııııııuuııııniHirıeHM
2
ı 201000
100000
200.000 100.000 ‘50.000 '40000
I20.000 ıam aoooo 5 480.01)9 İ44000}
Berlindeki görüşmeler
Berllnde Hitier, Rlbbentrop ve Ma-Lotov arasında vuku bulan bu görüşmeler sık sık hava bombardımanları yüzünden inkıtaa aıferanıaktaydi. Bir akşam Berllnde Eovyet -sefarethane-elnde Rlbbentrctp’un şerefine verilen" bir yemekte başlıyan görüşme bu sureti» inkıtaa uğrayınca, Rlbbentrop, Molotovu kendi «ığınağına davet e-derek kendisiyle İngiliz İmparatorluğunun taksimi hususunda uzun btr görüşmede bulunmuştur. Bunun netl-oorinde Molotov tcı bir istihza ile. Müttefik hava hücumu neticesinde saatlerce ağmakta kaldığına pişman olmadığını, zira Alman Bakanı He çok mühim ve «evlndirlcl meseleler münakaşa ettiğini «öylemJştlr. Nihayet Stallnln cevabını almak üzere Molotov Moskovaya dOnmiişlür.
1840 senesinin sonbaharında 5ov-yotiere Bitler tarafından yapılmış filan bu şatafatlı tekliflere Moskova şu esvabı vermiştir: «Bazı teminatın verilmesi şartiyle Sovyetler Birliği Ber-llndekl teklifleri kabul etmeğe hazırdır. Teminat diye »Ikrolunan bu şartlar şunlardı:
A) Bovyetler Birliğin» FinlAndlys v» Bulgaristan da bir hareket serbestimi verilecektir.
B) fiovyetier Birliği, Boğaziçi ve Türk Boğazlarının istikametinde delta v» askeri Us kurmak hakkını hal? Olacaktır.
O Bakü v» Batunıun cenubunda Bura körfez! istikametindeki mınta-ka aovyetier Birliğinin «mellerlııln Burkezi olarak kabul olunacaktır.»
Komünist propagandasının, İddialarına güre, Bovyetler Birliğinin Nail Almanya-! 11» karaTlaştmlan teşrik! BOMlnln sırf vakit tataffltak için ya jHldığıdır, çünkü Bovyet «I mam darlan gûya Almanya ile çarpışacakln-nıtan biç şüphe etmemişlerdi . Bu İddianın yersizliğini gösteren deliller-tan biri BoTj’etlerin Naillere karşı tabndrklan hürmetkâr ve vefakâra-nt harekat hattıdır: zira Alman -Şovyvt harbinin birinci gününe kadar 0OVy«Ucr Mazliere harb kudretler! •ou deree» hayati »hemmlyette olan ham maddeleri teslim etmeğe devam etmişlerdir.
Almanyanın Moskova elçisinin raporu
İHI seherinin mayıs ayında Alman yanın Moskova büyük elçisi Beriine
göaderciğl bir raponia sunta; ıeylemekteydi: «Sovyeıierln riyairtl Almanya İle bir harbin önlenmesi çareler! üzer.ade ‘ mütemeritiz bulunmaktadır. Zira bu harekâtı t.-ji: e-den ataneticr arasında Savyetierln bize karşı takındıkları kusursuz hareketleri, Sovyet basınının pürüzsüz siyaseti ve Sovyetltrln blzlmte Lmaa ettlklnri ikttadl znlaşnıataa riayet için gösterilen büyük itina vardır.»
Bundan üç hafta sonra Molotov, AJ men büyük elçisiyle sraptıfeı bir .çözüşmede «Sovyetler Birliğinin Alman ya üe İmzaladığı ademi tecavüz pakımın bütün şurtiarına riayet ettiğini ve riayet etmeğe devam edeceğini» kati bir lisanla söylemiştir. Naziîerin İstedikleri bütün ham maddeler.,, şeni Rus buğdayı; Rııs yağlan: pctrcJ; pamuk: bakır; kalay; nikel; fosfat; Azam! bir İtina 1te Aknanyaya gende-riltnekteydl. Hattâ tabii kauçukla dolu trenler her gün Sibirya hududunu geçcrc-k Al manya ya girmekteydi.
Halbuki bu kauçukla Alman ordusunun taşıt vasıtaları için kıynıtUi lâstikler temin olunmaktaydı. Bu lastikli Alman taşıt vasıtaları birkaç ay sonra Hıısya yolları üzerinde 1lerle-nıekLeydi. Halbuki halı hazırda komünistler. Soryetler Birliğinin bütün bunları evvelden 'bildiğini ve vakit kazatımnlc İrin Alnıanlora pek kıymetli malzeme verdiklerini iddia etmekle hiç kimsenin haki ît! olarak kabul edemlyeceğl bir propaganda siyaseti taktb etmektedirler.
İlk teşebbüs
Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından neşrolunan bu vesikalar başka bir hakikat! de meydana çıkarmaktadır: Alman - Sovyet Anlaşmazı huşu sunda ilk teşebbüsü ele alan bizzat Eovyetterdlr. Zira nisan 1939 da İn-gilterenln mümessilleri Moskovada bulundukları ve Sovyetlcr Birliği İle MLbrer devletlerine karşı bir tedafüi pakt imzalamağa çalıştıkları zaman Sovyet!erin Berlin biiyiik elçisi Alman Dışlşlei’iı Bakanlığın» giderek, hükümeti namına bir Anlaşma teklifinde bulunmuştur. Çekoslovakyanın Almanlar İfirafındEn İşgalinden bir ay soiitu Sovyet büyük elçisi U’ilheims-trase'ye giderek Almanyanın Rvîay İle iyi münasebetimle bulun masına hiçbir engelin mevcud olmadığını söy lemlştl.
Vesikaların anlattığı başka bir şey de şudur: Almanya, nisan 1941 de Yu-goslavyaya taarruz etliği aaınan Nailler Balkanlarda Sovyetlerin menfaatlerini istihfafla karşıladıklarını kâfi derecede irade etmişlerdi. Buna rağmen. Bovyeller Almanya ile uzlaşma riyasellorlndcn ayrılmaktan imtina etmişlerdir.Bunun hakkında bizzat Si alin bir misal vermiştir. O günlere rasiıyan bir akşam Japonya Dışişleri Bakanı Matsııoka'yı selâmlamak 1 Üzere Stalln Moskova İstasyonuna git inişti. Sözü şimdi Almanyanın Moskova biiyük elçisine bırakalım: «Sitilin, Matsuoka, j)e »on derece samimi blı şeklide vedalaştıktan sonra beni arada; buiuuM. hana doğru yürüdü: 1: rıru omuzlarımın arkasına koyarak şu aörie-i -söyledi: «Biz ebediyen dûst kalmalıyız; bu hususta hiçbir gayzet-ten İmtina etmeyiniz.»
Bundan sonra Stalln, askeri ataşemiz olan Albay Krebs’e şunları söylemiştir: «Ne olursa olsun dost kalacağız.»
(Tablet n>eomuns;nĞsoi

Sahife S
im
H fflsan 1049
MAHKEME KORtDORLARINDAı
Dilber Müşerrefin macerası
Hastabakıcı Leonl, gece nöbetçisi arkadaşına dönerek:
— Anjel, dedi. Sana bir hasta tavsiye edeceğim.Hâd apandisitten ameliyat oldu. Peritonite çevirdiği için kurtulmasına İmkân yoktur.
— Zavallt adamı tanıyor musun Leonl?
— Çok iyi tanıyorum Anjel... Adı Oliv ye Seben’dir.
— Seken mi? O halde koçandır, demek.
— Evet kocam. Kader insana bozan . böyle oyunlar oynuyor.
— İnanılacak şey değil. Bu gece . kocanın yanında kalmıyacak mısın?
— Hayatımı mahveden adamın yanında kalmak mı? Allah göstermesin. Bana o kadar fenalıklar yaptı kİ...
Anjel blrao sustuktan sonra yeniden sordu:
— Operatör, hasta İçin ilâç yasmış : mı?
— Ayıldığı zaman kendisine morfin şlrlugftsı yapılmasını emretti. Çünkü narkozu geçince müthiş ağrılar hissedecek. Fakat sen aldırma... Hatifi bırak da köpek gibi gebersin.
— Çok merhametsizsin Leonl!
Hakikaten Leonl, bu adamın yüzünden çok ıstırap çekmişti. Üç yıl evvel, ailesinin muhalefetine rağmen ; Ollvye ile çılgın bir sevgi neticesinde evlenmişti. Ailesini, rahatını bu adauı uğruna feda etmişti. Evlendikten son- • ra kocasının yanında feci bir işkence vo mahrumiyet hayata sürmüş, fakat i Otivye'yl sevdiği için . bütün bunlara ı tahammül etmişti. Bir gün Leonl ağır 1 surette hastalandı. Kendirini hasta- 1 neye kaldırdılar. Hayatı tehlikede İdi.11 Tam bir hafta kendinden geçmiş bir vaziyetle ölümle pençeleşti. Fakat kuv ( ▼etU bünyesi hastalığa galebe çalıp i gözlerini açtığı zaman en müthiş iş- l kenceyl çekti. Çünkü kocası, yanında yoktu. Kocasını aradığı zaman hastaneye hiç uğramamış ve seyyar bir tiyatro trupunun artistini severek | onunla beraber gitmiş olduğunu ₺g- ( rendi. Üç hafta sonra hnstaneden çık tığı zaman gururu, ailesinden yardım ( istemesine mâni oldu ve ekmeğini kazanmak İçin bu sağlık nıüessescslnde ( hastabakıcı oldu.
mağı tavsiye etmiş olmasına ııftcpm du. Hoş ya. arkadaşniih bu tâval^H dinlemlyeceğlnâ va doktorun tlğlğl enjeksiyonu yapacağından emladL
Bir aralık, ameliyatlı kocasının yanında bulunup kendisinden af dilemeydi ne yapacağını düşündü va kendi kendlno sorduğu bu ayale;
— Şüphesi* onu affederdim, cevabını verdi.
Leonl. bu ıstırap verici döşllncelor arasında sabaha karşı uyuya kaldığı zaman kâbustu bLr rüya gödrü: Kocası Ollvye. yatağında doğrulmuş, ellerini kendisine uzatmış af diliyordu. Kan ter içinde uyandı ve artık gözlerine uyku giremedi.
Leonl. evine gittiği zaman uyumak İçlıı yatağına uzandı. Fakat garip şey, bu gece gözlerine uyku girmiyordu. İntikamının zevkini doya doya tatmak İçin hain kocasının sancılar İçinde kıvranırken başı ucunda bulunması lâzım geldiğini düşünüyordu. Fakat biraz düşündükten sonra
arkadaşın* morfin şLrlneası yapma-
nöbetçi(
Ertesi sabah, hastaneye gittiği raman merdivenden yukarı çıkmağa mecali yoktu. Koridorda rasladığı nö-belçl hastabakıcıya helecanla:
— Hasta nasıl? diye sordu t
— Sabaha. karşı ikide öldü.
— 3aat Iklda mİ? Bunu tahmin etmeli İdim. Çünkü o saatte korkulu bir rüya g5rdıüra. Acaba ıstırap çekmiş mİ?
— liret.
— Kendirin» morfin şlllng&stni b&vl i yaptın rûi?
— Merak etme... Scııln tavsiyelerini değil, operatörün emrini yerine getirdim.
— Çok İyi etmişsin Anjel 1 çünkü bana çektirdiği utırapalam rağmen kocamdı. Son dakikalarında yanında bulanmam, affettiğimi kendisine söylemem lâzımdı. Şimdi yanında bulun-tnûdağıma yanıyorum.
— Fakat kocanın senden af dlleye-ceğLne emin miydin? Kocan aon nefesini verirken seni hiç düşünmedi bile...
Leonl heyecanla sordu:
— Bunu nereden biliyorsun?
— Can verirken dudakları hafifçe kımıldadı ve sönük bir sesle «enlnklnl değil, başka bir (tadanın İsmin! andı.
— Kocamın can verirken andığı kadının iâoıt ne? Bana çabuk söyle.
— Liltna, diyerek son nefesini verdi
Leonl yîlrek paralayıct bir feryatla:
____Lİtİna mı, dedin diye haykırarak hıçkırmağa, başladı.
— Ne oluyorsun Leonl? Bu ini ümitsizliğinin sebebi ne?
Leonl hüngür hüngür ağlayarak:
— Llltna, Llllna! Bu, kocamın M yeken bana vodlğl addı, cavabuu verdi.
Çeviren: A. Hilâli
Şehir ve kasaba haritaları yaptırılacak
tiler Bankasından:
Mahdut eksiltme ile İhale edilerek Bankamız tarafından yaptırılacak şehir ve kasaba halihazır haritaları için istekli olanların bu işleri yapabilecek ehliyetta olduklan veya bu gibi işleri yapmış olduklarını belirten belgeleriyle nihayet 15 '4/948 günü akşamına kadar Bankamıza müracaat etmeleri İlân olunur.
(4365)
İstanbul Sıhhî Kurumlar Arttırma ve
Eksiltme Komisyonundan:
1 — Heybeiia-da Sanatoryumu yeni blno3i arkasında yapılacak lstlnad duvarı hafriyat İşleri açık eksiltmeye konulmuştur.
Keşif bedeli; 14526 lira 78 kuruştur.
Eksiltme 28/4'048 çarşamba günü saat 15.30 da Cağaloglunndak! Sağlık ve 8. Y. M. lüğünde toplanacak Sıhhi Kurumlar Komisyonu tarafından yapılacaktır,
2 — Bu işe alt evrak şunlardır: Mukavele; eksiltme; Bayındırlık işleri genel husuM ve fenni şartnameleri; proje keşif hulâsamla bun müteferd diğer evrak çalışma günlerinde komisyonda görülecektir.
3 — Eksiltmeye İştirak etmek için taliplerin 1089 lira 31 kuruşluk mu-
vakkat teminat yatırdığına dair makbuz İbraz etmesi ve 948 yılında Ticaret odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hamli olması eksiltme güründen tatil günleri hariç üç giin evvel vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet vesikası alması ve yukarıda İkinci maddede yazılanı evrakı görüp kabul ettiğine dair imzalaması şarttır. (4613)
İstanbul Eğitim Enstitüsü Satmalına Komisyonundan t
Enstitümüze alt bir adet Jip markı kamyonet şasesi üzerine yaptırılacak olan 3000 lira tahmin bedelli karoseri açık eksiltmeye konulmuştur, İhale 30/4/948 cuma günü saat 13.30 da CağıIoğLund*. Yüksek okullar saymanlığında toplanacak komlsyonunıuada yapılacaktır.
Geçici teminat 225 Hradır. 13tekilIerin şartnameyi görmek üzere her gün çalışma saatlerinde Çapada Eğitim Enstitüsü muhasebe eervlslne eksiltme gün ve saatinde de teminat parasuu adı geçen saymanlık veane-alrıe yatırarak alacakları makbuzla komisyona baş vurmaları. (4773)
— 4
ıdan sonra damat beyden hedıyele? gelmeğe başlıyor. Rop-luk kûfnaşlar, ipekliler, naylon çorapla?, iskarpinler. Müşerref btınları hayran hayran seyrettikten sonra dudak bükerek kaldırıp dolaba atıyor.
Görücü hanımlar daha ilk gün den söylediler ya, ‘Haydar bey istical ediyor. Adamcağız üç se-nedenberl bekâr yaşıyor. ~ düzene koyacak, kendini çekip çevirecek bir tazeye ihtiyacı var. Düğün İçin lıerşey hazır. Nikâh muamelesi da tamamlandı. Çalgılı çenglll düğün dernek edip muradına erecek;
Nikâh. İçin kararlaştırılan gün gene kapının önünde otomobil duruyor. Görücü hanımların ardı sıra Haydar bey aslanlar gibi çıkıyor Bu sefer aslandan hiç farkı yok, Damat beyin! Katmerli ensesini tasma gibi sıkan sert yakanın üstünden boyalı saçları yele gibi kabarmış. Sert gömleğin İçinde sıkıntıdan gözleri biraz daha fırlamış, kaşları kirpi dikeni gibi dikilmiş. Bıyıkları çengelli. Otomobile rasgele oturduğu için yeni diktirdiği fıragm arkası ezil mlş, kuyruk gibi geriye doğru kıv ritmi?. Komşu evlerin pencerelerinden başlar uzanıyor, otomobilin etrafına toplanan mahalle çocukları damat beyi birbirlerine gösterip gülüşerek haykırıyorlar:
— Aa, herifin kuyruğuna bak! Kuyruklu amcaya voyvoooo!.,
Haydar bey neşe içinde eve girer girmez şaşırıyor. Kayın valide hanımın iki gözü iki çeşme,. Da-( mat bey telâşla soruyor:
— Ne oldu, valide hanım? Hastalık filân mı var?
Valide hanımın sesi boğazına düğümleniyor, Hıçkırıklar içinde boğuluyor. Damat beyi odaya aldıktan sonra görücü hanımlardan biri keder içinde ellerini uğu? tutarak karşısına dikiliyor:
— Size blır fena haber vereceğim, Sakın üzülmeyiniz, Haydar bey.
— Hayır ola! Müşerref hanım hastalanmış mı yoksa?
Kadın yutkunarak kekeliyor:
— Mükcrref hanım yok ki.
— Müşerref hanım yok mu? O nasıi söz? Bugün nikâh olacağım biliyordu. Her halde uzak bir yere gitmemiştir. Bekliydim, gelir tabii.
— Ondan ümit yok, Haydar bey. Senin canın sağ olsun, ts-tanbulda kız kıtlığı mı var? Sana öyle kızlar buluruz ki, Müşerref onların eline su dökemez. Sen ev lenmek istedikten sonra kırk kız kurban olsun. Elini sallasın ellisi, kolunu saUasan tellisi gelir.
— Nder söylüyorsun, hemşire hanını? Müşerref hanıma ne olmuş? Anlatsanıza.
Görücü hanım damat beye yak taşıp sesini alçaltıyor;
— Zaten o km ilk görüşte tenim gözüm tutmamıştı. Ne yalan sövliyeyim, bakışları, duruşları bir acayibime gitmişti. Velâkln, hayırlı bir İşe başladık, yarıda bırakmıyaljm, diyerek sesimi çıkarmamıştım. îşte, nihayet benim dediğim çıktı.
— Senin dediğin nedir, hanım? olunur. maflIllllıllllirilllltlIlıllllliaiUIIIUIIIIİİlİİİUHİlliliUlllllllllllllHlllIllUlHlIlllhlItİlIHIIIIUIIIIIHUlIHılUHIIimttlUlllllliIllUniM
Şehir su tesisatı yaptırılacak
iller Bankasından:
L — (Buca) şehri İçme suyu tesisatı birinci la3im inşaatı yaptırılacaktır,
2 — İşin keşif bedeli (63810,59) ika ve geçici teminat (4440.63) liradır.
3 — 23/4/948 giinâ saat 15 de Bankamız binasında İhale komisyonunca yapılacak İlk İnceleme sonuıu İdare Meclisince tasdik edildikten acura İhale kesinleşecektir.
4 — Teklif mektul tır inin, ihale günü saat 12 ye kadar Bankamıza makbuz mukabilinde verilmesi şarttır. Postada veya sair surette vuku bulacak gecikmeler kabul edilmez.
5 — Sözleşme (10) lira bodaı mukabilinde Bankamızdan veya mahalli belediyeden alınabilir. Ve projeler aynı yerlerde görülebilir.
8 — Eksiltmeye girebilmek İçin benzeri İşlerde çalışmış ytiksek mühendis; mühendis olmak veya şimdiye kadar bu gibi işleri taahhüt ederek muvaffakiyetle bitirmiş olmak ve itenle gününden en az üş gün evveline kadar lüzumlu belgelerle Bayındırlık Bakanlığına müracaat ederek ehliyet vesikası almak şarttır.
7 — Banka İhaleyi yapıp yapmamakta veya lşt dilediğine vermekte serbesttir. (4380)
Evini
Ne çıkmış? Söylesene,
— itfa olacak, Müşerref bu sabah evden kaybolmuş,
— Müşerref nereye kaybolur, ayol?
— Ne bileyim ben? Sabahleyin erkenden kalkmış, annesi uyurken glyimlş, kız kardeşine; «Ben nlkâlı olmıyacağım. İşte, evi de bırakıp gidiyorum» diyerek savuşmuş.
Hayretten ağzı bir karış açılan Haydar bey tepiniyor.
— Nereye gitmiş acaba? Annesi bilir tabii. Yerini öğrenelim de gidip getirelim.
— Bu işten vaz geç, Haydar bey. -Nikâh günü evini bırakıp sa vüsati kızdan hayır gelmez.
Haydar bey bu İşten kolay kolay vazgeçeceğe benzemiyor. Dilber Müşerrefin ateşi gönlümü ka vuruyor,
— Öyle şey olmaz, hemşire hanım. Müşerref çocuktur, aklı ermez. Onu bulup nasihat etmek lâzım.
Nihayet ezile büzülo İşin hakikatini anlatıyorlar.
— Şevki adında bir delikanlı ile konuşuyormuş. Her halde ona kaçmıştır.
Haydar beyin öfkesi büsbütün artıyor.
— Gördünüz ya, bu İş bpnlm dediğim gibidir. Müşerrefi kandırmışlar. O hergele oğlanın lıad dini bildiririm ben.
Dile düşmemek İçin zabıtaya müracaat etmiyor. Şevkinin evini Müşerrefin annesinden öğreniyor. lıiddetle kapıdan fırlıyor.
Ce. Re.
(Arkan var)
İ'radyoI
4,--- J
ANKARA RADYOSU
Su atyamki program
İS Karışık şarkılar; 18.30 Konuşma; 19 Haberler; ,19.15 Geçmişte bugün; 19.20 Cumhurbaşkanlığı armoni mu-zlkası; 20 Türküler; 20.15 Radyo gazetesi; 20.30 Serkeş saat; 20.35 Tarihi Türk müziği; 21.15 Kitap saati; 21.30 Radyo senfoni orkestrası; 22 Konuşma: B. M. M. saati; 22.15 Dana müziği (Pl,; 22.45 Haberler.
Yana jo&aTı ve Ö0.'e programı
7.30 Hafif müzik (Pl.); 7 43 Haberler; 8 Çeşitli hatif müzik (Pl.); 8.30 Operetlerden seçme parçalar (Pl.)
12.30 Radyo salon orkestrası; 13 Haberler; 13.15 Kanşık şarkılar.
Beşiktaş İkinci sulh hukuk yargıçlığından: 948/113
Beşlktaşta Serencebey yokuşu Mehmet ALİ sokak ö numaralı evde oturmakta olup akıl hastalığına müptelâ olmasından ötürü hâlen Bakırköy Emrazı Akliya ve Asabiye hasla hanesinde tedavi edilmekte olan Ülker Sözen'in hactedllcrek aynı evde oturan babası Halil Büyük Köksal'ın veiâyetl altına konulmasına 12 Nisan IMS tarihinde karar verildiği İlin (98484)
TÜRKİYE «
BÜYÜK GÜL FİDANLIĞI
Bugün tayyar» Jle Avrupanin en 3on çeşit yeni güllerini getirtmiştir. Dn uzak memleketlerimize bozulmadan ve tutacaklarını taahhüt ederek fidanlar gönderir. Mut assa! katalogunu 50 kuruşluk posta pulu mukabili yollar. Gö| çeşidi 700 dür. Renkli broşürünü lstlyenJer» bedava gönderir. Bahçelerinizi cennet yapmak İsterseniz acele siparişlerinizi veriniz.
Adres: Kadıköy Küçük Moda Keranü Parıldarımı
Kuzu eti alınacak
Ankara Numune Hastanesi Baştabipliğinden
Miktarı M, TemlnaüTutan M. Teminata
Clnsl_______Kgr Lira kuruş Lira kuruş Lira kuruş DüşOncelgr
Kuzu eti ÎO.Oûç 2 . Ji) 26000 1875 00 27.4.94S Şali
günü saat 11 de
1 — Ankara. Niimune hastanesinin İhtiyacı olan kuzu eti kapalı zarf U3ullle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Taliplerin kanunun tarLfatı dalreslnd* hazırayacakan mühürlü teklif mektuplarını belli gün vo saatten bir saat evvaUna kadar haatanode müteşekkil komisyona vermeleri.
3 — Şartnameler her gün hastama idaresinde ve İStanbuld* Bağlık re
Sosyal Yardun Müdürlüğünde görülebilir. 4830
Ankara Ilı Daimî Komisyonundan: n
Polatlı ilçesindeki Aşım durağının ikmali inşaatı kapalı usulü He eksiltmeye çıkarılmıştır. p|
Talimin edilen bedeli 38008 lira 33 kuruş olup muvakkat minatı 2850 lira 62 kuruştur.
ihale 22/4/948 perşembe günü saat 15 de Vilâyet konağındaO t! daimî komisyonunda kapalı zarf usulü ile yapılacaktır. j-
Tallp olanların Ticaret Odasından aldıkları vesika ve lhale-0 den üç gün evvel Vilâyet makamına yapacakları müracaat rine alacakları bu işe alt ehliyet vesikaslle kapalı zarflarım 2490ı-sayılı kanun hükümlerine tevfikan 22/4/948 perşembe günü at 14 de kadar il daimî komisyona makbuz karşılığında vermel*-^ ri lâzımdır. (D
Bu işe alt şart her zaman 11 daimî komisyonunda görülür v*S? parasız alınabilir. *-
Talip olanların 11 daimi komisyona müracaatleri ilân ohınur.>» (4187 > -Q İstanbul Jandarma Sahnalma Komisyonundan: Miktar» Tahmin bedeli Ek tomlııatfcf
Kilo Cinsi Lira Krş, Lira Krç.
49700 * ...... ■ .......... ..... ......... — ‘
300
2.5:3 M'M lik galvaniz telefon teli
1.3 M'M İlk galvanize Bağ teli
57155.
420.
4128 71
Silifke Jandarma Satmalına Komisyonu Başkanlığından:
1 — Silifke Jandarma er okulunun 1 mayıs 048 den 949 nisan ayına kadar İhtiyacı bulunan S0 ton sığır eti 24 nisan 948 pazartesi günü saat 13 de Jandarma okulu satın alma komisyonunda kapalı zarf usullyle satın alınacaktır.
* 2 — Muhammen bedeli «37S00» Ura olup İlk teminatı 2812 Ura 50 kuruştur,
3 — Teklif mektuplarının saat i l Je Radar komisyona verUmeslnl,
4 — Bu İşe alt şartnamenin Jandarma okulu satın alma komisyonunda, her gün meccanen görülebileceği ilân olunur. (4572)
Gölcük Deniz Fabrikaları Genel Müdürlüğünden:
Fabrikamız inşaat komisyonunda görevlendirilmek üzere 70 Ura asli maaşla ve aşağıdaki şartlarla bir yüksek mühendis veya yüksek mimar alınacaktır.
1 — Türk olmak,
2 — Yüksek mühendis veya yüksek mimar diplomasim haiz olmak. ,8 — Yapı ve konstrakslyon işlerinde İhtisası bulunmak,
4 — Mektep tahsilinden sonra mesleği He İlgili bir müessesede veya başlı başına en az dört sene çalışmış bulunmak,
5 — İnşaat komisyonumuzda İki hafta çalıştıktan sonra mukavelesi
yapılmak. (4438)
57575. —
Jandarma telefon şebekesi İçin — fenni evsafnamemlze uygun — yukarda cins ve miktarları ile tahmin bedelleri ve Uk teminatı yazılı galvanize telefon tellerinin - Taksim Ayazpaşada Jandarma Bölge komutanlığı binası içindeki komisyonumuzda 19 Nisan 1948 pazartesi günü saat on beşte kapalı zarf eksiltmesi yanılacak ve İki nevi tel bir istekliye İhale olunacaktır, Şart kâğıdı (288) kuruşluk malsandığı makbuzu mukabilinde her gün komisyonumuzdan alınabilir, İsteklilerin malsandığı makbuzu veya banka kefalet mektubu ve şart kâğıdında yazılı sair belgeleri da havi teklif zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar komisyon ıı muzda bulundurmadan.____________________________(4075)
Ankara Belediye Başkanlığından:
1 — Belediye sıhhi imdat hizmetinde kullanılmak üzere 1U adet yeni sıhhi İmdat otomobili satın alınması İşi 13 gün süre lîa vs kapalı sarfla eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (178501 on yedi bin sekiz yüz elli liradır.
3 — Geçici teminatı (1338.75) liradır.
4 — Teminatı belediye merkez muhasebe veznesine yatırılacaktır.
5 — Eksiltme ve İhalesi 28/4/948 pazartesi günü saat 15 da belediye binasında toplanacak komisyonda yapılacaktır.
6 — Şartname ve sözleşme projeleri her gün belediye tutanak t« muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir.
7 — İsteklilerin (2490) sayılı kanunun 32 nel maddesine göre yazılı belgelerini ve teklif mektuplarını İhale günü nihayet saat 15 a kadar makbuz mukabilinde komisyon kalemine vermiş olmaları şarttır.
8 — İsteklilerin belli gün ve saatte adı geçen komisyona baş vurmaları. (4582)
Bayındurlık Bakanlığından:
Elâzığ - Van demiryolunun 173 + 300 — 184 4- 800 üncü kilometreleri arasındaki sekizinci kısın) İnşaatı kapalı zarf usullle eksiltmeye konmuştur.
1 — Eksiltme 25 4-1948 tarihine tesadüf eden pazartesi günü saat on altıda Bakanlığımız Demlryollar İnşaat Dairesindeki Eksiltme Komisyonu salonunda yapılacaktır. -
2 — Bu inşaatın tahmin edilen keşif bedeli dört milyon beş yüz bLn liradır.
3 — Geçici teminatı 148750 Uradır.
4 — Sözleşme projesi, eksiltme şartlaşması, takeometra plân ve profili. birim Hat cetveli, fenni; özel; aplikasyon; telgraf hattı; sondaj fenni şartlaşmaları İle Bayındırlık İşleri genel şartlaşması, 91d numaralı malzeme tipinden toplanan bir takım eksiltme evrakı 50 Ura karşılığında Demiryolları İnşaat Dairesinden tedarik olunabilir.
5 — İsteklUerln bu işin teknik öneminde bir işi iyi surette başardığını veya İdare veya denetlediğini isbata yarar belgelerlle birlikte ihale gününden en az (tatil günleri hariç) üç gün evvel yazı ile Bakanlığa başvurarak- bu eksiltmeye girmek için ehliyet belgesi almaları va bu belgeyi teklif zarflarına koymaları şarttır.
6 — Bu eksiltmeye girecek olanlar 2490 saydı Arttırma, Eksiltme ve
ihale kanunu ile eksiltme şartnamesi gereğince vermeğe mecbur olduklan evrak ve vesaiki mezkûr kanun ve eksiltme şartnamesinin tarifatı dairesinde hazırlayacakları teklif zarflarını 28/4/1948 pazartesi günü saat on beşe kadar numaralı makbuz mukabilinde Eksiltme Komslyonu Başkanlığın* vermiş olmaları lâzımdır. (4115)
Başbakanlık İstatistik Genel Müdürlüğü Eksiltme ve îbale Komisyonundan:
1 — Kapalı zarf usulü İle eksiltme ve ihaleleri yapılacak olan 18 forma tahmin edilen 1946 - 1947 Meslek, Teknik ve Yüksek öğretim istatistiğinden 1000, 22 forma tahinin edilen 1945 - 1946 Öğretmenler yıllığından 1500, 18 forma tahmin edilen 1946 - 1947 orta öğretim İstatistiğinden 1000 ve 22 forma tahmin edilen 1944-1945 Maliye istatistiğinden 500 nüsha bastınla çaktır.
2 — Bu eserler ayn ayrı İhale olunacaktır. 15 sahlfeltk beher formaları için 150 şer Ura fiat tahmin olunmuştur.
3 — % 7,5 hesablle muvakkat teminat vesikası verilmek lâ* zımdır.
4 — Eksiltme 1948 Nisan ayının 28 inci çarşamba günü saat 15 te İstatistik genel müdürlüğü binasında toplanacak olan komisyonda yapılacaktır.
Zarfların bir saat evvel komisyon başkanlığına verilmesi lâzımdır.
5 — Bu baptaki şartname komisyon kâtipliğinden İstenebilip (4327)
14 Nisan 1918
AKSAM
Bahlfg 7
Uçak malzeme ve takımları satışı
Türk Hava Kurumu Gen«l Merkez Başkanlığından:
1 — Çeşit, miktar muhammen bedelleri aşağıda yazıl] 14 kalem —f* mim teker teker veya partiler halinde «cık arttırma Ü» «atılacakla.
2 — Şartnamesi Genel Merkez. HavâflUık dairesi, tevasna şubalertod»
v» İstanbul T. H. K. Bat mata* küiııisyoMfida v» Mi ““
Bavacılık Dairesi Genel mMöriüğtad» gOrûlebUte.
3 — İhalesi 30 Nisan MS tarihine raeüıyan «um» günü «Mı Genel Merkez binasında yapıîncp-kt’-r.
4 — İstekliler almak istedikleri malsam» tajraıetl Ü2«rtndM3 •aklan % 7.5 nisbetlndcM teminat mskbustarlyl» Mrilkta ö«tei komisyonunda hazır bulunmalıdırlar.
* — Türk Hava kurumu ihaleyi yapıp yapmamakta «»»bâetttf.
M. Bedel
|(!l-.tan Lira Ku. Mahur.enln otori
MHV)
Yer muşambası (Lineleum) ve yo! keçesi alınacak Halkalı Ziraat Okulu Satirinim a. komisyonundan:
1 — Okul dahilinde ÖSrennl yataktmtei w kart darlana* tahmini BöO metro kart muşazuba döç«n«d makam» t» 5frp£llfci »kLİltm»y» konuk tBUŞttff.
t — Bu iğin tahmini btfoU (T310) Ur* «tap t*fM teminat H8 hr*dn>.
• — Almooak yol kaçari. miktarı 140 m «redir. lkhmh-1 bedeli 110 ttM olup gsfkjl teminata 80 Uradır.
4 — Mtetito» 27/4/848 «ah günü mat M te kapalı «art Muhk» Yüksek OJrailaı «aymanlığmdakl kanlsyc&da yapıIaesJrtu'. Çjurtn*m» v« aümunelte «dı get«n «nymftnlıSta İwt gün gflsülebftfr.
I — İksfltanay* gtraceklartn eartkll b«)g»l®lle bolil gün v« aunaBdan Nr Mâ* «vvel teklif mektuptaruu m «kür fcosnbyana v(Tmoi«jl. 4H4
1
3
6
4
19
13
1
15
30
32
17
19
15
17
16
Jfl
17
20'
2 —
6 —
12 —
14 —
5 70
65 — 0 76
15 —
80 — 1300 — 9485 —
67 — 375 — ( (
(26 —
(
(
> 11 » ■ >
Benzin deptav
Amortisör dayağı
Mini mata deposu
Kuyruk tekerleği Tayyar» öttür?.
PervAM >
Tayyare motörfl (Rene marka)
» gövden hurda (tekerlekleri yokj Meşin iniş takım çantası kom.pl» Vlyet demarürü (8 adet kolu vbjt) Yağ hararet aaatl
> tazyik » Benzin tazyik saati. Kontrol dcvöl Adedi devir saati
Batın ve Yayın umum Müdürlüğünden:
1 — Etimesgut radyo varid İstasyonuna alt krjman binasının pla iu tedsatllb tretuvarnun. tamiri İri paroriıMa thal« edilecektir.
S — Bu işin tahmin edilen keşif bedeli B8ö4 20 ve geçici inancam 251.57 liradır.
8 — îhaiesl 30 Nisan trama rünû «ant 11 de Ankara. Anafar-talar caddesi paket post&hanesi karşısındaki Tarko han'da toplanan umum müdürlfl^ümOs »atın alma komisyon ti tarafından yanılacaktır.
4 — Daha faal a leahat almak ve şartnamesini görmek late-venlerln Tarko Han’da Umum müdürlüğümüz levazım müdürlüğüne müracaatları.(4883)
6372
t
45
17
e
7
15
1
8
0
13
17
10
60
40
îrtlfa derir «aati
Muşamba çanta (ka telek için] Buji anahtan
Karblratdr meme anahtan küçük Kart İratör meme anahtan büyük Geçme anahtar
Dür. anahtar tek ağızlı
Tek ağızlı anahtar o köşe
Büpsp anahtan
Sentil
Benrln pompası Ayna (dikli aynası)
Tekerlek kampanası
> İç lâstiği
Dikme platonu
Be» takım çantası boş Bez takını çantası boş
Hn. yağ verme tertlbr-ti
Baştktoş fiulh Mahkamoal Başkâtipliğindenı 148/6 «atış
Roocp Doğan, ünımühan öıpınar, Beniye özdemlr. Sami Arıoglu, Hikmet Anoglu v» Nevre» Yakar'ın şayian v» müştereken mutasarrıf oldukları:
1 — B eşik taşta Şcnhkdede inah ailesinin ıhlamur, yeni Olta «akağında, »n yeni Münih çıkmazında aaki 4 9 mükerrer, yeni 1 »ayılı; aağı kolağası merhum veresesi menzili v« bahçesi, «olu bahçıvan onbaşı İsmail mcnall ve bahçesi; arkası Belim veresesi menallli, önü orta »okak çıkmazı He çevrili bahçeli ahşap av.
3 — Beşlktaşta D ikin taşta Zemheri sokağında yeni 3, «n yeni 11 kapı ada I panel 7 sayılı, keza büyük bahçeli ahşap av şuyularının, giderilmesine karar verilmiş olduğundan ayn «yn, açık arttırma ti» «atılacaktır.
Değerleri:
1 — Sıra numarasında gösterilen avlu değeri (4500) dört bin be* yfiı
Devlet Orman işletmesi Büyükdere Müdürlüğünden:
1 — orman Fakültesi Bsş asistanlarından Dr. Hayrettin Kayacık tat-safındsn hazırlanan (Akdeniz Mıntakânnda ve bllhaass İtalya ve Tttr-Mytate Maçtandjrınanm temel şartlar]) ile yine Baş asistan Dr. Balâhat-ktn tnal'ın yazdığı (Meşe ağacı kabuğundaki tanen miktarının yetlştfr-bs muhltile olan flgfşi) adlı iki kitabın kâğıt, kap, kll;c ve elit malzd-■Mri işletmemizden verilmek üzere dizgi, baskı T» ciltlenmesi işleri fiti parti hallndo 11/4/848 tarihinden itibaren ön gün müddetle açık ekslitmd-ğ» kcoulnruştur..
■ — Açık eltsUüae U/4/D4B çarşamba günü «aat 15 de trtaata] BahTe-k»pı Uman han Orman Başmühendisliğinde brplnnncnk komisyon önünde jmoılaca k tır.
■Ütapiann tahmin bedelleri forma beşına (60) Hradır. Her İkisinden •s ayn ayn % 7,8 hesablle temltıat alınır.
I — Bu işlere alt şartnameler Ankarsda Orman Genel müdürlüğünle v* Merkez Orman işletmeslle îstsnbuld*. Orman Başmühendisliği ve ■taMriflğUmüzde görülebilir.
4 — İsteklilerin ballı gün ve saatte müsblt »vrak ve ük temlnatian ü* komisyona müracaattan. (4735)
Devlet Meteoroloji îfleri Umum Müdürlüğünden:
üniversitelerimizin Ten vs Teknik Fakülteleri Us Coğrafya şubeleri «•»ünlen arumdan müsab&kı imtihanı Ue merkezde çalıştırılmak üşer e O) t» v» meteoroloji tatasytınlaruıda çaJışbnimak üzero, «kertiğini yapmış (10) »rkek memur «hnacaktır.
İmtihan; 10 ve il mayış 1048 pazartesi ve «ah günü saat 14 de An-karada umum müdürlük binasında4 Türkçe kompozisyon, Fizik; mafe-saatik; Türkiye coğrafyası, Klimatoloji He yabancı dil olarak (Fransızca. Ihflllıce ve Almanca) dır.
Evrakı mdsblteleri İmtihanı kas andığı tekdirde istenmek üzere fs-taklilerin birer dilekçe ile, İmtihan gününden evvel umum müdürlüğe mü-lacaatları 11ün ölünür. (4628)
10000 kadını Hayrette bırakan
GARİP TECRÜBESİ
İstanbul aallya mahkamaal ikinci ticaret dairesi başkanlığından ı
Bostancıda: Kartal Kadastro müdür lüğünden:
Kadastrosu ikmal edilen Kartalın Çavuşoğlu mahaüeslnd!» Anadolu çimentoları Tür k anonim şirk stl "«mı-na tesbltt yapılan «8 4 ada 1,731 ada 9 v» 760 ada 1 panel No. lu gayri menkullerin 2813 No. in kadastro kanununun W> İnci maddeti mucibince tanzim olurum asta eMvtüeri Kartal belediye aalonlyl» dairemiz salonuna inim; ytır
Kadftj&o plânlan Kartal tapu alcil muhaüz'ığındsdiT, Cûrmek istiyeule-rln mezkûr muhafızlığa müracaatları ve yapılmış olan kadastro teahltlne itirazları olanların Kadastro kanununun 28 naı maddesi mucibince Od ay sarfında Bostancıda tçereaköy «ad-deafad» müdürlüğümüze müracaatla itiraz etmeleri itiraz edilmediği takdirde teeblt kecbi katiyet oderek te«-efl edileceği ilân tdırnur. (49061
bugOn bu TECRÜBEYİ Yıpnız.
Pudracılıkt» üyeni bıyret »on bir ke«i!., Cüdt gUteJltsiinn, «nı g0xei bir caıibe w» ye*l bir lı»-Îıt veren unsur .., donûlı vo çirkin İr cildi, yençlî^a t.bü renkleril» ■Diler. Pudra yrgmuPa, Rûıglr’a ve hatta Icrlcmc’ya rağmen bila ı*bi« kalır ve arlık parlak burun bvakmaı Bu cevher (Krem» köpöfü) timi ab tında beratı istihsal adilmiş v« yalan Tokalon Pudrasında bulunmaktadır.
cloofs aUHla ela tcklIf
Yöıûnûzön bir tarafına krem» kcpûgû aayesinde isti hur edile» Tokaloo Pudrasını va diğer taralına her lıasgi bb pudrayı aOrûnûe.' Ş»v(1 "Krema kdpûklO pudra" De pudralanmış taraf diğerinden daha gûztl daha loıt ra daha caılp gi>-rûnuezaC Toktlon pudranıza verdi' fif>‘z par» nde olunacaktır.
H7/İ7»
Mahkemto* Ton raporundu kurtarılan mailarm »atışı 33. 4. Hl por-famb» un ıo da İcra edil «çektir.
Arttmnaya İştirak edecekler yüzde yedi buçuk teminat vereceklerdir.
Satışa İştirak edeceklerin muayyen 6Hn T» faatte Devlet Denizyolları re limanları işletme şenel müdürlüğü Tophane eski yolcu fal on un da ham bulunmaları ilân olunur.
ttra;
I — Air* numaıuındâ «Sterilin svln değeri Lse (3200) üç bin iki yüz liradır.
Nitelikleri:
1 — Bira numarasında gösterilen ahşap *v İki katlı aağ yan cephesi yangın duıtırlıdır.
Zemin katı Bokûktan çift kanetlı ahtap kapıdan girilen temini karo-slman döşeli antre ve bir sofa üzerine folda yük v« dolabı elan bir oda olup bu odanın alti bodrum kömürlüktür. Arka cephede lemlnl kırmızı çini döşail, duvar bağdadi sıvalan kısmen dökülmüş musluk taşlı h«lfi ve cemini yine kırmızı çini döşeli, altında sarnıcı bulunan mutfak olup buradan bir kapı □» arkadaki bahçey» çıkılmaktadır. Bahçede bir kuyu île bir da Erik ağacından başka, bir şey yoktur.
Birinci kat: Ahşap merdivenle çıkılan bir sofa üzerine birinde yük ve dolap bulunan diğeri şahnişli elm ak üzere İki oda, mermer musluk taşlı alaturka he!4 olup merdiven başı çatıdan aydıniıklıdır. Elektrikten başka bir şey olmayan bu Enyr! menkulün ön ve arka cephesinde birer şahnişi olup arka cephesi galvanizli anç kaplamalıdır. Kiracılar tarafından işgal edilmektedir.
Yüa ölçüsü: Kaydeö (180) zira muâdili (66.00) M2 olup geri kalan arkada bahçedir.
9 — Sıra numarasında gösterilen büyük bahçeli ahşap «v bir katlı olup yan ve ön cephesi aaç kaplamalı üstü yeril kiremit örtülü Te bahçe içindedir, ön oephedekl çift kanatlı ahşap kapıdan girilen temini çimento şaplı antreden iki basamakla çıkılan bir «ola tilerine aablt dclabı olan iki ve bir de küçük olmak üzer» üç od»; *rka cephed» alaturka belâ, semin! çimento şaph bir mutfak vaı dm.
Bahçe köş» başında olup etrafı dlkenH telleri» çevrilidir. Bahçe İçinde bir kuyu, beş «rlk; altı dut ağacı C» ik! asma flda.ni vardır. Hissedarlardan İki kişi tarafından işgal edilmektedir.
Yüz ölçüsü: Kadastro teabltl gibi olup (62.00) M2 «i üzerine bir katlı bina yapılmıştır.
Açık arttırma günleri:
1 — Sıra numarasındaki svln birinci açık arttırması 10 mayı» 1848 pazarteai günü saat 14 den 16 ya kadar,
9 — Bira numarasında gösterilen avla birinci açık arttırman 11 mayıs 1848 salı günü aaat 14 den 10 ya kadardır,
İşbu gayri menkuller birinci açık arttırma günlerinde değerlerinin yüzds yetmiş beşini buldukları takdirde o günlerde satılacaktır. Bulmadıkları takdirde en son arttıranların yüklenmeleri durmak üzere onar gön sonra ikinci açık arttırmaları yapılacağın* göre:
1 — Bira numarasındaki evin İkine! açık uitımuın 10 mayıs 194ü perşomb» şüııû asta 14 dc-n. 18 ya kadar.
9 — Bira numaraîîndald evin İkinci açık arttirmuı 91 mayıs 1846 oıuna günü saat 14 den 16 ya kadar icra kılınacak v» o gfln en çok arttıranlara İha!» edilecektir.
İpotek sahibi alacaklılarla diğer alikalil arın İşbu gnyrl menkuller üzerindeki hakannı hususiyle faiz 1a masrafa dair «lan İddialarını gösterir evrakı müsbltalerini on beş gün İçinde memuriyetimize ibraz etmeleri l&zımdır. Akıl halde bokları tapu al çilleriyle sabit olmadıkça satış bedellerinin paylaşmalarından hariç kalacaklardır.
Birikmiş ve satış günlerine kadar birikecek bina ve vakıf vreglleri hisselilere, dellfil ücretleri, yirmişer senelik tavl2 bedelleri, İhale pullan ve tapu masrafları alıcılara aittir. J
Batış peşin para İle tapu, kayıtlan gereğince ve İcra İflüs kanununda yazılı şartı ar altında İcra edilir.
garllaşmaları 12. 4. 043 gününde mahkeme divanhanesine asılmış olduğundan İsteklilerin gelip okumalan, fazla bilgi isttyenlerln 048/5 sap Ue başkâtipliğe baş vurmalan ve alıcıların değerlerinin yüzde yedişer buçuğu nispetindeki pey akçalnrlle yazılı günler ve- «anilerde- Beşiktaş «uih mahkemesi başkâtipliğinde hazır bulunmaları İlân olunur. (4089)
Keçeli belleme alınacak îâtanbul Jandarma S atin alma Komisyonu Başkanlığından:
J. Hayranlan ihtiyacı için (10CÜ- 1300) âdet keçeli belleme Taksimde Jandarma müfettişlik binası içindeki komisyonumuzda 80 Nisan 948 çum* günü saat 15 de kapalı ₺₺rl eksditmesiie satın s ima çaktır Muhammen bedeli beheri İçin 1200) kuruştan (15600) lira Uk teminat (Azamiye göre 1170) Hradır. Evsaf şartname ve nümunesl her gün komisyonda görülür v» parasız aldınlablllr. tatekülarin ilk teminat makbuzu veya banka kefalet mektubu ticaret vesikalarını teklif mektupiarlle birlikte eksflfcre •«âtinden en az bir saat evveline kadar komisyonumuzda bulundurma lam.
(4700)
Tekel Genel Müdürlüğünden:
Adi dlnimlk kapsülü Nö. 6 600.000 adet
Adi dinamit kapsülü No. 8 600.600 »
Bektrik kapsülü No. 6 1.750.000 >
Tavlkll Elektrik fcıiHfîiü 40.000 a *
•ualtı kapsülü 10.000 >
1 — Yukarda miktarı yazılı maddeler pazarlıkla «lınacaktir.
t — Pazarlık 17 mayıs 848 pazartesi günü «t 15 te Kabataş'ta Genci Müdürlük Tekel Maddeleri Şubesi Alm komisyonunda yapılacaktır.
i — Şartlaşma her gfln adı geçen şubeden alınabilir.
4 — îstakJllerTn belirli gün ve matte tekili edecekleri flnt Özerinden « 7A güvenme paralarlle birlikte mezkûr kötelsyûna gelmeleri.
8. — İdare kısmen veya tamamen ihalede serbesttir. (4432)
İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünden:
1 — İstanbul Bayındırlık Müdürlüğü binası onarım ve çeşitli tesisat işleri açık eksiltmeye konulmuştur. Keşif bedeli 8005 liradır. Eksiltme 21/4/948 tarihinde Çarşamba günü saat 15 de İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır,
2 — Eu işe alt evrak şunlardın Mukavele, Eksiltme, Bayındırlık İşleri genel, hususî ve fennî şartnameleri, proje keşif hulâ-saslle buna müteferrl diğer evrak dairesinde görülecektir.
S — Eksiltmeye iştirak etmek İçin, taliplerin. 600 liralık muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz İbraz etır.esL ve 94B yılında Ticaret Odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hamil ol-ması, eksiltme gününden tatil günleri hariç üç gün evvel vilâyet makamına müracaat ederek ehUyet vesikası Rİması ve yukarıda İkinci maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğin® dair imzala-ması şartı ir.___________ ______________________________(42761
Teknik Okulu Satınalma Komisyonundan:
1 — 10000 lira tahmin bedelli 800 çeki odun mevcut şartnamesine göre W. 4. 848 pazartesi günıi «ast 15 de İstanbul Cağuloglu yüksek okullu ■aymanlıg 1 nd* toplanacak okul komisyonunca kapalı iarfla Ihulesl yapılacaktır.
1 — İsteklilerin 750 liralık geçici teminat makbuzu ve cari yıl flcaıtt Toy* esnaf odası belgeleriyls 2490 sayılı kanuna uygun olarak hazırlamaca)r kapalı sarflarını eksiltme şaatinderr btr saat evvel komisyon başkanlığına vmnelerl.
I — Postada vâki gecikmeler kabul «dilmez. Şartnameyi görmek ve teminat yatırmak üzere eksiltme gfln ünden bir gün evvelino kadar Yıldızda bulunan okul saymanlığını müracaatları. (4587)
İstanbul J. Satınalma Komisyonu Başkanlığından
J. Od. Orta okul okurian İhtiyacı için evsaf ve nümunestne göre 238 çift terlik siparişi 16 Nisan 848 cuma, günüsaat 11 de Taksimde J. xr.ll-fattişllk binası İçindeki komisyonumuzda pazarlık ekslltmulle ihale olunacaktır. kfuhammen bedeli beher çifti 490 kuruştan 106810 kuruş ilk teminat 8012 kuruştur. Nûmuna ve evsaf her gün komisyonda görülebilir, tstekllierln Ticaret vesikalar İle birlikte belli gün ve aaatte komlsyonu-muada bulunmaları. (48D9)
Tophane Erkek Sanat Enıtîtflsü Müdürlüğünden
Enstl'ude bahçe yollan, demir atelye« v« tedrisat blnmn onannu 4470 sayıh kanun gereğince kapalı iarf usuUyie »kslltmeys konulmuş-
Madde 1 _ Keşi! bedeli 110003 lira 14 kuruştur.
Madde 2 — Ekslltms 18. 4. 848 cuma günü, saat 15 do Tophane erkek Sanat Enstitüsü binasında yapılacaktır.
.nnnJJ(H(ldrj5.~’ *ate,rUlerln kanun! belgeleriyle beraber bu İşlere benzer 100000 liralık İş yaptığına dair belge Ua Milli Eğitim Bakanlığı Taşkışla *'"tİDe bu *» ’tfn ekriltm» yapılacağı günden sn as (tatil nlnJrrl hariç) 3 gün evvel bir İstida fle müracaat ederek «hüyet veatka-«1 almaları v» eksiltmede lbraı etmeleri lâamdır.
Madde 4 — Muvakkat teminat «75û lira 18 kuruştur. Yüksek okulla» »aynı anlığına yatmlaeaktir.
Madde 5 —■ Keşif dosyası 0 ura mukabillnd» yüksek okullar «ym»»-Jjğîodan temin edilebilir.
Madde 6 - Kapalı zarfların ihale saatinden 1 saat önç* komisyon başkanlığına teslimi lâzımdır. Postada olan gecikmeler kabul sdllmaL
0811)
Üsküdar esliye hukuk yargıçlığından: 847/1285
Dâvacı Mehmet Uğur tarafından davalı Göztepe T&şmektep mahallesi «mitral sokak No. I dı Osmorun yanında kiracı ikbal Uğur aleyhine açılan boşanma davasının yapılmakta olan yargılanması sonunda:
Tarıflum boşanmalarına ve 17 yaşında Talk ve 13 yaşında İriet 15-mlndeld çocukların vilâyetlerinin davacı babaya verilmesine ve anaları Ü4 şahsi münasebetlerinin bulunmalarına 81. 3. 046 tarihinde karar verilmiştir. İşbu karara karşı davalı tarafından 16 gün zarfında kanun yollarına müracaat hususunda bir talep •ebkeylemedlfil takdirde sözü geçen hükmün kcefaleşeceği tebliğ makamın a kaim olmak üzere lifin olunur.
Beykoz sulh hukuk yargıçlığından; 84®,53
Anadûluhlsart Yeni mahalle Çuvalcı sokak 13 No. Ju hanede oturan Salim BlikâLlp tarafından aynı hanenin semin katında kiracı Şemsettin Cura aleyhine açılan tahliye dâvasının 12. £ 04a günlü oturumunda: Divalı Şemsettin Cura namına çıkarılan davetiye davalının seyahatte olduğundan bahisle bllA tebliğ İade edilmesi üzerine dâvâlıya mahkemece İlânca tebligat İcrasına karar verilerek duruşma 14. 6. 943 cuma saat 9 30 a bırakılmış olduğundan dâvâlının mezkûr gün ve saatte mahkemede hazır bulunması veya tarafından bir vekil göndermesi aksi takdirde hakkında gıyap karan çıkarılacağı tebliğ makamına kaim olmak üzere ilân olunur. (98455)
Kadıköy kadastro Müdürlüğünden.*
Kadıköy Bostancı mahallesinin tren hattı üst kısmında, mevcut gayri menkullerin kadastrosu ikmal edilerek «çılan paftalar fen ImirllğJudedlr. Asta cetvelleri bu mahallenin muhtarlık dairesinde ve bir nüshaları da Bultannhmetta tapu dairesinin üst mtında müdürlük koridoruna Mİ1-m ıştır.
îtlram oîanlnnn lifin tarihinden itibaren 1lü ay sarfında komJşyona müracatlan 2013 No, Iu kanunun 25 İnci maddesi mucibince İlân olunur.
4846
Kadıköy Kadastro Müdürlüğünden:
Kadıköy Kadastro Müdürlüğü odacı ve Jalonculan için yaptırılacak yedi takım elbise, palto, kasket işi açık ekşitme He 26/4/Hfl pasarteU günü saat (15) de Sultanahmettekl tapu dairesinin üst katında adı geçen dairede teşkil edilecek komisyon huzurunda yapılacaktır.
Beher takım İçin tahmin edilen bedel erkeklere (138) Ura (56) kuruş, kadınlara (119) Uradır, Bu işe alt şartname her gün «dı geçen müdürlükte görülebilir.
İsteklilerin mezkûr tarihte lüzumlu belge ve teminat makbuzları İle birlikte Kadıköy Kadastro Müdürlüğünde haaır btılunmaian llûn olunur, (4580)

AKŞAM
NACET
FİYATÜBAKIMINOAN' DÜNYANIN EN MÜKEMMEL'
10 Bıçak yalnız 80 kuruş
Bir Türk Anonim şirketi, İstanbul Merkezi için bir: iYi KÂTİP arıyor. Lise veya Kolej tahsili görmüş, Fransızca veya İngilizceye vl-ktf, askerlik hizmetini bitirmiş olman şarttır. İyi Daktilo vs az çok eski harfleri bLlen tercih edilecektir.
Hal tercümesini, referans ve ücret talebini yazarak (Kâtip) rOmuau lîe 173 posta kutusu adresine yazı ile müracaat.
A U
S T i N
19-40 ModeOS Bömek Ot@mobOflllerl
SLOAN'S
LINIMENT
Sayın Doktorlarımıza:
Amerikan
— Üstien supaplı yepyeni canlı bir motor
■— Yeni Tip Şanjiman ve diferansiyel
— FEVKALADE SAĞLAM ŞASİ
— ön tekerlekler tamamen müstakil (Endepandan)
— Hem Hidrolik ve hem Patentli hususî çubuk fren
— Tamamen maroken döşemeli yeni tip karoseri
— Bir şişe benzinle 60 kilometre
— Çekişi ve yol tutumu fevkalâde bir Otomobil..

LINIMENT SLOAN’S
Romatizma ilâcı
Piyasamıza gelmiş ve eczanelere tevzi edilmiştir.

KAŞELERİ
GRİP NEZLE ROMATİZMA BAS ve DİŞ AĞRILARINA kam kullanılır
AUSTİN A 40
lar piyasamızda tasavvurun fevkinde bir alâka He karşılandı ve İlk gelen 80 adedi 15 gün gibi kısa bîr zamanda tamamen satıldı, Bu büyük rağbetin sırrını AUSTİN A 40 alanlardan sorunuz! Yeni gelen ve yolda bulunan partilerden muntazaman ve aralıksız teslimat yapılmaktadır.
TEKTAŞ
TEKNİK VASITALAR TİCARET T. A. Ş.
Beyoğlu, İstiklâl Caddesi 103
Telgraf: VASITALAR Telefon: 41069
ISMARLAMA GÖMLEK
H A K K i- ya
BÜYÜK SALONUNDA ZENGİN GÖMLEKLİK ÇEŞİTLERİNİ BİLHASSA YENİ YAKA MODELLERİNİ GÖRÜNÜZ.
Adres: Bahçekapı, Selâmet han, 1. inç! kat.
BÜYÜK EŞYA PİYANGOSU
OAZETEC'LLER CEMİYETİ PİYANOODA BİR DE APARTİMAN VERİYOR
İstanbul Gazetedler Cemiyeti büyük bfr Eşya piyangosu tertip etmiştir. Bu piyangonun biletleri bir Ura mukabilinde her tarafta satışa çıkarılmıştır. Geçen sene yapılan piyangonun ne kadar büyük bir rağbet gördüğünü ve bu işin ne derece ciddiyetle ele alındığını bilenler piyangoya candan rağbet göstermektedirler. Dağıtılacak ikramiyeler arasında bir aportıman,
2 arsa, 2 otomobil, 3 buz dolabı,
3 motosiklet, 20 bisiklet, 10 altın bilezik. 3 yazı makinesi vardır. Biletlerin gördüğü rağbet karasında yakında tükeneceği tahmin olunmaktadır.
DÜNYACA MEŞHUR
’forrania»
KREM PERTEV Herkesin emniyetle kullanabileceği emsalsiz bir güzellik kremidir. Cildinizi tanınmamış kremlerle harap etmeyiniz. Siz de herkes gibi KREM PERTEV kullanınız.
-DOO — KLIP* Tırtıllı Çayır Mâkasları Yüksek evsaflı çelikten mamül, Amerikan sanayiinin en modern tipidir. Uzunluğu takriben 55 santimdir. Taşra siparişleri tediyen gönderilir. Türkiye Mümessili A. LEONTİADİS Galata, Fermeneciler, 72/9
Fotoğraf Fabrikasının Her çeşit fotoğraf malzemeleri gelmiştir.
Bilhassa hususi alamtnllt CASSETTİSTİ
Kartlar ile. yeşil İpek VÎRÎ D A kartlarını ısrarla arayınız. Bir kere kullandığınız takdrlde en çok beğeneceğiniz üstün malzemelerdir.
Türkiye yegâne mümessilleri UMBERTO ve Jozef REFORZO Posta kutusu No. 2295 İstanbul
r—BAHÇEKAPI ECZANESİ-------------------
(SADULLAH GÖKÇEK)
Gönderilen İdrar, kan; balgam tahlilleri; her nevi hürdebin muayeneleri; Waaserman teamülü, bir mütehassıs tarafından yapılmaktadır. Yeril, ecnebi müstahzarlar; lâstik eşya ve sıhhi malzemenin zengin çeşitleri bulunur BAHÇEKAPI VAKIF HAN KARSISI
İstanbul Sıhhî Kurumlar Arttırma ve Eksi İtme Komisyonundan:
Lüzum gösteren müessese Cinsi Muhammen bedeli Lira İlk teminatı Lira Eksiltme saati
İzmir Dr, B, Uz Ç Hast, nln 4 kalem maden! eşyası Topyekûn 13.175 lira 989 lira 15 de
Kemik Veremi Hast. nln 51 kalem İlâcı ve âlfttı 7533 lira 538 lira 15.15 de
Yukarıdaki ihtiyaçlar temdlden açık eksiltmeye konulmuştur.
1 — Eksiltmeler 10/4/048 pazartesi günü hizalarında gösterilen saatlerde Cağaloğlundaltl Sağlık ve S. T. M. lüğü binasında toplanan sıhhi kurumlar komisyonunca yapılacaktır.
2 — İstekliler bu İşlere alt şartnameleri çalışma günlerinde komisyonda görebilirler.
3 — İsteklilerin car! seneye alt ticaret odası vesikası ile 2490 sayılı kanunda yazılı belgeler ve bu İşlere yeter İlk teminat makbuz veya banka mektupları «ve madeni eşyaya gireceklerin ayrıca şartnamede yazılı olan belgelerle belli gün ve aaaterde komisyona müracaatın. (488?)
BİR KOMPRİME
TURAL |
' ÖKSÜRÜĞÜ DERHAL GEÇİRİR.
TURAL. ÖKSÜRÜK VE BRONŞİTE KARŞI
__.. . ' • " *1

«anapİyo jen„ Dr. ıhsan Sami
I İstreptOkok, btefllokok; Pnö- fi I mokok; Koli; plsyoslyanlklcrln. I
■ yaptığı çıban, yara; akıntı vel
■ clld hastalıklarına karşı çok te- ■ E0MMB slrll taze aşıdır, bhsskB
14 Nisan 1943
İstanbul — Ankara — Tahran
17 Nisan 1943
Ankara — İstanbul — Rama — Amsterdam
AMSTERDAM’dan K. L. M. uçaklar 11 e İrtibat temin edilen şehirler:
New-York — Londra — Manchcs-ter — Olasgow — Paris — Brüksel — Prag — Stockholm — Göteborg — Oslo — Kopenhag — Zürich — Bale/Muh. — Berlin — Frankfurt a/M. — Hamburg ilâ. ROMA’dan irtibat temin edilen şehirler:
Buenos Aires — Rio de Janelro — Marsilya — Cenevre — Lizbon — Madrid İlâ...
Fazla tafsilât İçin müracaat: SEYAHAT BÜROLARI veya TÜR-HOL TİCARET Ltd. Ştl. Suitan-hatnam. Katırcıoğlu han No. 10. Tel: 20833
■KMiaHSEk] Yeni telefon numaramızın aan
2 5 0 2 1
olduğunu arz ederiz.
Diler Tıbbî Müstahzarlar Laboratuar!
Atikalj pasa No. 10 Cemberlitas İstanbul
öksürenlere KAIRAN HAKKI EKREM
BAYILANLAR,ÇARPINTlut SİNİR BUHRANI ÇEKENLER
NEVROL CEMAL
DEN 20 DAMLA ALINCA SiNiNUli YATlÇIN. DIRKai. FCRANLaHL AP
Devlet Denizyolları ve Limanları İşletme Genel Müdürlüğü İlânları
Zayi — Sirkeci giriş gümrüğünün 1008 sayı ve 7. 4. 945 tarihli beyanna-mesllo muamelesi yapılarak çıkarılan mala alt 210108 sayı ve 27/4/945 günlü gümrük makbuzu zayi olmuştur. Yenisi alınacağından zayi makbuzun hükmü olmadığı İlân olunur.
İsmail Hakkı Ozbakır j Clcekpazarı No. 38
1 Hariciye Asistanı)
1 Röntgen Laborantı)
İdaremiz Hastanesi için barem içi bir hariciye asistanı ile barem dışı 200 lira ücretle bir röntgen laborantı alınacaktır.
Asistanlık içiıı en aşağı iki senelik mezun ve lisan imtihanım vermiş olanlardan İsteklilerin Hastanemiz Başhekimliğine müracaatları. (488G)
Zayi — 947 senesine alt Ticaret odasından. almış olduğum, müteahhit vesikasını zayi ettim. Bu hususun gazetenizde İlânını dilerim.
İnşaat Müteahhidi Şerif Tuğrul Sicilli Ticaret (23848)
KKAMjjumaBaM Sayın Bayanlara
Hakiu Alman Papatyası (Camomllle Romain)
TAKSİM ECZANESİNE gelmiştir.

Comments (0)