P Varın AKŞAM’da —>
EV-KflOlH-MODfl
AKŞAM
İlânlar
Bugün 6 ncı sahıfede
Sene 31 — No. 11041 — Fİati: her yerde 10 kuruştur.
ÇARŞAMBA 13 Temmuz 1949
Sahibi: Necmeddln Sadak — Yazı İğlerini fiilen İdare eden: C. Bildik — Akşam Matbaası
Çorum yangını tahkikatı
-— • • - —
Ehlivukuf heyetinin tetkikleri 3 gün sürecek
Hava faciaları
24 saatte uçak kazalarında 128 kişi öldü
Diin de bir yaralının daha ölümü ile facia kurbanları sayısı 60a çıktı
Londra 13 (R) — Berltne erzak naklederken Sovyet bölgesine düşen Amerikan uçağının üç pilotu ölmüştür.
Bombay 12 (A.A.) — AFP: K. L. M Holanda uçak şirketine ait bir uçağın Bombaya 20 mil mesafede düşmesi neticesinde. sanıldığına göre, 45 kişi ölmüştür. Uçakta 13 Amerikan gazetecisi vardı.
Los Angeles 12 (A.A.) — AFP: tçlnde 40 yolcu bulunan bir A-merlkan nakliye uçağı Kallfor-nlyada ıSanta Sıızanna» geçidi civarında yere düşerek parçalanmıştır.
Los Angeles 13 (AP> — Uçak kazası neticesinde 34 kişi ölmüştür. ■
Uçak. 1,300 ayak yükseklikte bir tepeye çarptıktan sonra, 14 kişi bir mucize kabilinden henüz hayattaydı.
Kaza mahallinde 400 ayık kutrunda bir saha İçerisinde insan vücudundan kopmuş parçalar. eşyalar darmadağınık o-larak yayılmıştı.
Resmi makamlar 30 ceset bulmuşlar ve diğerlerinin de parçalarını toplamışlardır. Cesetlerin ekserisinin yanmış olması bunların hüviyetlerinin tesbltl-ne engel olmaktadır.
Agadlr 12 (A.A.ı — AFP: Dün Agadlr’den Dakar a giden Fransız askeri uçağının denize düştüğü bilinmekle beraber, kazanın .sebebi meçhuldür, Uçağın enkazı Agadlr'de bir kumsalda bulunmuştur. Bu kaza neticesinde 44 kişinin öldüğü anlaşılmıştır. *
Tarbos 12 (AA.) — (Afp>: Bugün Öğleden sonra Pirene dağlarında Tourmallet geçidinde vuku bulan uçak kazasında İki kişi ölmüştür. Kazanın vukuu sırasında Fransa turu koşucuları bahis konusu boğazdan geçmektelerdl.
Cumhurbaşkanının son tetkik gezisinden bir enstantane
ismet İnönü
Ankaraya dönüyor
Cumhurbaşkanı Erzurum ve Kayseride halk ile görüştü ve dileklerini dinledi
Orgeneral Kâzım Orbay
Bîr kaç güne kadar Suriye’ye gidiyor
Yukarıda Ulaştırma Bakanı Çorum vapurunda tctklkat yapıyor, aşağıda ilmi ehlivukuf heyeti toplantı halinde
Çorum vapurunda Ö0 kişinin ölümlyle neticelenen yangın faciası hakkındakl adli tahkikat dün esaslı bir şekle girmiş bulunmaktadır, Faciayı doğuran yangının hakiki sebep ve mahiyetinin teşbihi için savcılıkça kurulmasına lüzum görülen altı kişilik İlmi heyet dün saat 15 te savcılıkta toplanmış ve Cumhuriyet savcısı İhsan Köknel, savcı yardımcıları Tank Onan ve Yavuz Fındıkgll Ue birlikte Çorum vapuruna giderek teikikâta başlamışlardır
İlmi heyet, Ülaştırma Bakanlığı eski Deniz nakliyat reisi mühendis Burhaneddin Yenl-sey. Zeytinbumu askeri fabrikalar» teknik müdürü Tahsin Alpay, Teknik üniversite profesörlerinden makine mühendisi İlhaml Cıvaoglu, Kimya enstitüsü müdürü Ord. Prof Anıt. Devlet Denizyolları gem! kurtarma mütehassısı Reese, gemicilik yüksek mühendisi Mesut'tan mürekkeptir. İtfaiye miiciür muavini Tank Özavcı da bu ehil vukufa iştirak etmektedir.
Ehil vukııf letkllcatının 3 gün kadar süreceği tahmin edilmektedir, ilmi heyet, çalışmalarını ’ ikmal ettikten sonra hazıriıya-ca£ı raporu savcılığa verecek, savcılık da, hazırlık soruşturması. evrak üzerinde tetkikler yapan ehli vukuf ve diğer ilmi heyetin raporunu tetkik ederek adil takibata icab eden veçheyi verecektir.
Gene Çorum vapuru faclasly-le alâkalı olmak üzere üç gündür şehrimizde bulunan Ulaştırma Bakanı Kemal Satır, dün saat 12 de Cumhuriyet Savcısı Ilışan Köknel'l ziyaret etmiş ve bir saat kadar facia mevzuu etrafında görüşme yapmıştır.
Feci yangın «ırasında yaralananlardan Hüseyin Beşikçi Is-
Prenses Fevziye
Istanbula geliyor
Prensesin, kocasile bindiği Hıdiv $ s mail vapuru cumartesi günü limanımızda olacak
İsmail Şirin bey
Diiıı İskenderiyeden hareket eden Hldiv İsmail vapuru ile Mjsır kıralı Faruk’un kız kardeşi prenses Fevziye’nfn, kocası İsmail Şirin beyle birlikte şehrimize gelmekte oldukları ha-
Prenses Fevzi ya
ber verilmektedir.
Hidlv İsmail vapuru cumartesi sabahı limanımızda olacaktır. Prenses ve kocasının yaz tatilini şehrimizde geçirecekleri söylenmektedir.
minde birinin de dün ölmesiyle ölenlerin sayısı 60 a baliğ olmuş bulunmaktadır.
Rum patriğinin taziyeti
Çorum vapuru hâdisesi dola-
yıslyle Rımı patriği Athenago-ıas namına patrik vekili Meliİ-ton İstanbul vali ve belediye reisi Dr. Lûtfl Kırdar’ı vilâyetteki makamlarında ziyaretle teessür va LaziveLlerJnl bildirmişlerdir.
Amerikalı maliye uzmanı raporunu verdi
Ankara 13 (Akşam) — Maliye işlerimizi incelemek üzere Amerlkadan getirtilen uzman Paws İncelemelerini bitlrerok memleketine dönmüştür. Misler Pawes bu İncelemelerinde eld.8 ettiği kanaate göre Maliye Bakanlığında çalışmak üzere bir ueman. tavsiye edecektir.
Kayseri 13 — Bugün 17 del şehrimize gelen Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, iki saat kadar kaldıktan sonra Ankara isti-' kametinde yoluna devam etmiştir. İnönü, bu müddet zarfında Haikevlnde Kayserililerle | konuşmuş, belediye balkanından şehir işleri hakkında izahat almıştır.
Halkevinden, halkın tezahüratı arasında ayrılan Cumhurbaşkanı. şehirde bir gezinti yapmış, bu arada uçak ve mensucat fabrikalarım d» ziyaret etmiştir.
Erzurıımda
Erzurum 12 — Cumhurbaşkanı îsfet İnönü. Kayserlye hareketinden evvel Haikevlnde Erzurumlularla hasbıhalde bulunmuş. hayvan İhracatına müsaade edilmesi hususunda ileri sürülen dileklerden sonra şu hitabeyi lradetmlştlr:
Erzurumlular, aziz hemdertlerim,
Son seyahatimden beri Erzurum civarında meydana gelen yeni işleri görmek üzere geldim. Senelerden beri beklediğimiz Deveboynu tünelinin açılmış olması beni cidden sevindirdi. Artık Pasinler ovasına demiryolunu nakletmiş ve hududa kadar olan bölgelerimize daha süratle varmak yolunu açmış bulunuyoruz. Erzurum etrafındaki yollar ve Erzurum'u sahile bağlıyacak olan caddeler İşinde de bana İyi haberler ve neticeler söylediler. Diğer çalışmalar dahi gözümüzden kaçmamıştır. İçeride büyük bir bölgemizde mahsul vaziyetinin elverişsiz olması bize çok ıstırap verecektir. Halkça ve hü-kûmetçe elblrliğiyle ıstırapları yenmeğe çalışacağız. Istıraplarımız mücadele ve münakaşalarımız ne olursa olsun, vatandaşlar arasında düşmanlık olmaması. ana selâmet yoludur. Bu uğurda yürekten çalışmak her vatandaşın vazifesidir.
Orgeneral Kâzım Orhny
Ankara 13 (Akşam) — Orgeneral Kâzını Orbay, Suriye hükümetinin müracaatı üzerlcı» önümüzdeki birkaç gün İçinde Suprlyeye giderek. Suriye ordusunun tâlim ve terbiyesinde vazife Olacak, subay kadrosu hakkında temaslarda botunacıküC.
Toprak tevzii
Ankara 13 «Akşam) — Tarım Bakanlığına devredilecek olan Esklşehirdekl Hasırcı çiftliği İncesu ve Sofça köylerindeki topraksız çiftçilere dağıtılmıştır.
EH33ES33H3
İş bilmezliğimiz
Kalamış iskelesi bir buçuk senede tamir edilmişti. Ara yerde yangın tehlikesine de uğramıştı. Nihayet inşaat bitti; fakat bir buçuk sene mukavemet edemeyip, hem ile fırtına zuhur etmeksizin kendi kendine yan geldi, İskele vıkıldı.
Teknik işlerde başarısızlığı m izni âbidesini gidip görmeli!
İktisat işlerinde, maliye işlerinde, cemiyet İşlerinde örtbas, kemiktim, bin dereden bin su getirmek kabil o-lııyor. Fakat teknik mevzularda mızrak çuvala sığmıyor.
Aynı Kalamış iskelesinde evli ve çocuklu memur İçin hususî bir apartıman yapıldı. Gerçi memurun düşünülmesi âlâ şeydir; fakat ahaliye mahsus oturma salonlarından biri ve tek abdest-lıane alınarak memura verilmiştir ki, bu yüzden çekilen sıkıntı tasavvur olunsun. Üstelik abdesthaııe durgun kısma geçirilmiş, lâğım çoluk çocuğun banyo yaptığı tarafa akıtılıyor.
Eğer, iskele yıkılmamış olsaydı: »Bu yeni şekillerin belki hikmeti var!., diyecektik, fakat artık teessüfle lifin edebiliriz:
-h- •.... ;
Milli talebe federasyonu Taksini âbidesine çelenk koyarken
Üniversite talebesinin otobüslerde seyahati
Vali gençlere meselenin ekimde halledilmiş olacağını temin etli
Türkiye Milli Talebe Federasyonuna mensup 40 kişilik bir heyat dün vilâyette vali ve belediye başkanı Lûtfl Kırdarı ziyaret ederek paso meselesini görüşmüşlerdir.
Vali, talebelere Ankaradaki temasları üzerinde geniş iza-11 fl-“ ( ^r^^-Jsafiojneseicsi ( 11 n ; ‘.oplan-
Geçe-
ğini belirterek şöyle demiştir:
(— Paso meselesini, vadedl-yorum, Ekim ayının t İnci günü görüşeceğiz ve halledeceğiz. Ancak Boğaz halkı için başka bir formül bulmak lâzım geliyor. Bğoazı Işllyen otobüslerden ancak, Boğazda oturanlar İstifade etmelidir.»
Talebeler bu meseleyi irendi aralarında göcüşerelt neticeyi blIdireceklerini soyleınişlerdir.
Başbakan
Bayramdan sonra bir tetkik gezisine çıkacak
Ankara 13 (Akşam )— Başbakan Şemseddln Gtinaltay, bay-ramertesl önce Karadeniz havalisinde. bunu takiben Güney v» Doğu bölgelerinde uzun sürece* olan bir tetkik seyahatine çıkacaktır Başbakan Şemseddta Giinaltay'a bazı Millet vekilleri refakat edeceklerdir.
Emeklilikleri bir sene tehir edilenler
Ankara 13 (Akşam) — Yargıtay ikinci daire üyelerinden Kenn|l. ticaret dalred üyelerinden Kâzım Şıla’nm emekliye ayrılmaları Bakanlar Kurulu ka-râriyİe bit seüe uzâ'.ılnuşlır.
Created by free version of 2PDF
'feahlfe 2
AKŞAM
13 Temmuz 1949
Kömür tevziinde halka doğru
Anayasamıza bakarsanız halkçıyı». Halk Partisi iktidar partisidir. Fakat her hUkûmet değiştikçe yeni Başbakan halka kolaylık gösterileceğini ilk beyannamesinde söylemek lüzumunu duyar. Bu, Aristo mantığına göre, halka pek kolaylık gösterilemediğinin bir itirafı değil midir?
Ben öyle sanıyorum kİ her hükümet, her İdare halka kolaylık göstermek İstekleriyle doludur, fakat bunun, nasıl gerçekleştirileceğini bulmakta güçlük çekmiştir. Meselâ hükümet bu sıkıntılı yıllarda halkın kömiirsilz kalmaması için bir tedbir düşünmüş, eldeki kömürü beyannamelerle halka tevil etmeyi kararlaştırmıştır. Bu, şüphesiz halka bir kolaylıktır. Fakat kâfi değildir. Yıllardır İstanbul halkı cn büyük zorlukları kendi hissesine ayrılmış olan kömürü ele geçirmek uğrunda çekti. Kartaldan. Kavaklardan. Yeşilköy’den kalkıp tstanbula Kozluca Hana taşında. Gitti geldi, bir ton kömürü a-lmcıya kadar o miktar kömürün yandığı zaman hasıl olan enerjiyi kendi vücudundan sarfetti. Neticede halka kolaylık gösterilememiş oldu.
İstanbul Kömür Tevzi Müessesesl halka kolaylık göstermenin halka doğru gitmekle mümkün olacağını bu sene ispat etmek üzeredir. Gazetelerde ilânlarını o-kuyoruz. İstanbulun beş yerinde satış merkezleri açmış. Şimdiye kadar bir yerden dağıtılan kömür bu sene beş yerden dağıtılacak, itişmeler, kakışmalar, gidip gidip gelmeler, yorgunluklar, kızışmalar olmıyacaktır.
İşte halka hizmet etmek gayesiyle kurulmuş mii-esseselerin tutacakları yol budur: Mümkiin olduğu kadar halka doğru gitmek. İstanbul Kömür Tevzi Müesse-sesinin kıymetli müdürü B. Kasım Akyaşar'ı İstanbul halkına gösterdiği bu kolaylıktan dolayı tebrik ederiz. Göklere yükselen bedduaları teşkilâtında yaptığı küçük bir değişiklikle hayır duaya çevirmiş oluyor.
Şevket RADO
Yangın kurbanları dün defnolundu
Cenazede Ulaştırma Bakanı C. H. P. erkânı ve kalabalık bir halk kitlesi hazır bulundu
Orman suiistimali
Nâzım Baturun yakında muhakemesine başlanıyor
Ankara 12 (A.A.) — Tarım Bakanlığında yetkili bir kaynaktan öğrendiğimize göre, Bolu Devlet Orman İşletmelerinde Tarım Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılmakta olan teftiş esnasında 943 yılı sarf evrakı incelenirken 46,136 liranın İhtilas suretiyle zimmete geçirildiği görülmüş ve o zamanki işletme muhasebecisiyle veznedar hakkında düzenlenen topar Ihtllâs belgeleriyle birlikte Bolu Cumhuriyet savcılığına verilmiştir.
Bu hâdisede denetleme görevini yapmadığı anlaşılan Bolu Orman işletmesi eski müdürü hakkında da ayrıca soruşturmaya başlanmıştır.
Ankara 12 — Orman eski Genel müdür vekili Nâzım Batvr hakkında vazifeyi İhmalden Danıştayca verilen lüzumu muhakeme karan Ankara Cumhu-Tfyet Savcılığına tevdi edilmiştir. Savcılık bugün adı geçen eski Genel müdür vekili hakkında soruşturmaya başlamıştır. Soruşturma tamamlanınca hâdise mahkemeye İntikal edecek ve Nâzım Bautr yargılanacaktır.
konferansı
İstanbulda toplanması takarrür etti
Londra 13 (Ri — Birleşmiş milletler teşkilâtı afyon yetiştiren memleketleri Lst.anbuida bir ı konferansa davet etmiştir. Da- , vetedilen memleketler arasında Türkiye, Sovyet Rusya, tran ve Yugoslavya vardır. Konferansın gayesi, afyon Istlhsalâtını dünyanın tıbbi ve fennî ihtiyaçları- ' na göre ayarlamaktır. Konferans, bu meselede müspet bir karara varırsa yeni beynelmileli uyuşturucu maddeler tahdidi antlaşmasının temeli atılmış o-lacaktır.

Türkiyede derrokrasi
Economist dergisinin bize dair makalesi
Fatma Dcmlr'ln cenazesi Dişçi okulu öğrencilerinin omuzunda
Çorum vapurunda ölen vatandaşlarımızdan 11 inin cena-I zeleri, dün, Kasınıpaşada Kızılay tarafından tertib edilen hazin blr töreni mütaakıp Dny-mazdere mezarlığına götürülmüş ve güz yaşlan arasında defnedllmlşlerdir.
Ulaştırma Bakanı Dr. Kemal Satırla Denizyolları Umum müdürü Cemil Parman, Beyoğlu kaymakamı Mustafa Bağrıaçık. C. H. P. 11 başkanı Dr. Esat Du-rusoy, Kızılay başkanı Hurşlt Akkaya da cenazeleri takiben (mezarlığa giderek defin merasi-’ mlnde hazır bulunmuşlardır.
Dün Doymazdere mezarlığına gömülen kaza kurbanları şualardır; Sabrlye Özel,’ Sabahat Özel (yeni gelin), İbrahim Karaca, Hidayet Benli, Mehmet Kaytabak. Emin Kültür (3 yaşında) ve Samur ailesine men-sub olan İlhamı Samur, Fatma Samur, Nazmiye Denizli, Leylâ Samur, Naciye Ülker.
Futbolcu Reha İzmit hapishanesinde
İzmit 12 — GalatasaraylI
futbolcu Reha Eken, mahkumiyet müddetini tamamlamak üzere İzmit Cezaevine getirilmiştir. __________

Güreşçi Ali Yücel ciğerlerinden hasta mı?
62 kiloda serbes güreş Avrupa şampiyonu Ali Yücel dün Sağlık müdürlüğüne müracaat ederek ciğerlerinden rahatsız olduğunu söylemiş ve tedavi edilmesini İstemiştir.
Sağlık müdürü Dr. Faik Yargıcı AH Yüceli, röntgeninin alınması için dispansere göndermiştir.
Dişçi okulunda hazin bir tören
Çorum faciası kurbanlarından Dişçi okulu son sınıf öğrencilerinden Fatma Demirin cenazesi, dün okulda yapılan hazin bir töreni mütaakıp, arkadaşla-| nnın omuzları üzerinde Baye-zlt camisine getirilmiş ve öğle namazı kılınmıştır. Cenaze, buladan, Edlrnekapı şehitliğine götürülerek ebedi Istlrahatgâhı-na tevdi edilmiştir.
Okulda yapılan törende, profesörler ve kalabalık bir öğrenci kütlesi hazır bulunmuştur. Prof. Dr. Suat tsmall Gurkan ve birkaç öğrenci, genç yaşında kurban giden talebenin mczl-
Tuz ihracı için
' Tekel İdaresi tarafından alı-
M. Dott bugün Raman dağında totkikata gidiyor
Ankara 12 (A.A.) — Haber aldığımıza göre iktisadi İşbirliği Türkiye İdaresi başkanı Mr. Russel h. Dorr yarın 10.45 te özel bir uçakla petrol sahasın-
da incelemelerde bulunmak ü- nan yeni blr kararla dış memle-zere Raman'a gidecektir. Mr. ketlere tuz İhracı İmkânlarının Dorr hafta sonuna kadar süre- arttırılması maksadlyle Çamaltı et* olan bu sevahatlnde Cule- 1 turtasından İsal, Seyhan. Kaman kron, madenlerini de ce-' Cartantep. Maras ve Bela zecektlr. I vilâyetleri ihtiyacı İçin tuz sa-
Mr. Dorr'a bu s-vahatl esna- lUmıyacaU ve bu bölgelerin tuz eş[ İhtiyacı bundan böyle tamamen tetkik yav5an tuzlasından veya Saray-önünden temin edilecektir.
stnda babası G. H. Dorr, Mrs. Dorr ve maden t arama enstitüsü umum müdürü İhsan Ruhi Brrent İle İkil-1 şadı işbirliği idraesi sözcüsü Mr. Leo Hechsletter refakat edecektir.
Fikir işçileri tasarısı bâlâ hazırlanacak
Çalışma Bakanlığı, İş Kanununun haricinde kalan Fikir İşçileri için bir İş kanunu ha-zuiıyac aktır. Dün toplanan İktisat fakültesi profesörler meclisi bu maksat İçin üç profesörden mürekkep bir komisyon •seçmiştir. Komisyon çalışmaJa- I rina yarından itibaren bağlıyacaktır.
Urfa buğday piyasasında ferahlık
Urfa 12 (AA.) — Vilâyetçe
alınan tedbirler neticesinde buğday piyasasında bir ferahlık hissedilmiş ve flatler 32 kuruştan 26 kuruşa kadar inmiştir. Halk ekmeklik buğdayını kolaylıkla temin etmekte ve tüccar İçin dahi bol miktarda buğday mevcudu görünmektedir.
Dişçi ulıuhınun son sınıf talebesinden olup yangında ölen Fatma Demir
yellerini belirten birer konuşma yapmışlardır.
Çorum vapuru . felâketzedelerine vardım Kızılay Beyoğlu İlçe Şubesi Başkanlığından;
Çorum vapuru faciasında ö-ienlerin muhtaç ailelerine ve yaralananların muhtaç olanlarına Derneğlmlzce yardım yanılacağından, alâkalıların buna ait vesikalarla Kızılay Beyoğlu ilçe şubemize müracaat etmeleri lâzımdır.
«çorum- vapuru faciasında yaralananlara ve ölenlerin ailelerine Denizyolları idaresince yardım yapılmağa başlanmıştır. Ayrıca maddi kayıbt olanların zararları da ödenmektedir. Yardıma hak kazananların Denizyolları Sağlık şubesi müdürlüğüne saat 14 İle 16 arasında müracaat etmeleri blldi-I r İtmiştir.
Ulaştırma Bakanı Ankara’ya döndü
Çorum vapuru yangın hâdise İni yerinde tetkik İçin dün sabah uçakla şehrimize gelen Ulaştırma Bakanı Dr Kemal Fütn- hu akşamki ekspresle Anknrayn dönmüştür.
Londra 12 (AA.) — LPS: Türklyenln demokratik İstihalesi hakkında neşrettiği çok enteresan bir makalede Economist dergisi ezcümle diyor kİ:
«Modem Türkiye, gıptaya şayan bir istikrar şöhreti kazanmıştır Demokrat Partinin geçenlerde tertib ettiği kongrede hatipler iktidar partisine hücum etmişlerdir. Bu hal gerçekten demokratik olan her memlekette vuku bulan bir şeydir. Halk Partisi sözcüleri de buna mukabele ederek Demokrat Partiyi tenkid etmişlerdir. Bununla beraber, bu anlaşmazlık, siyasi havayı zehirlemek şöyle dursun, sadece memlekette İstikrarın bir alâmeti olmuştur ve demokrasinin doğum sancılarına dahil bulunmakadır. Kayda değer önemli nokta şudur;
Türkiyede şimdiki rejim öyle bir olgunluk safhasına girmiştir kİ, bu kabil hâdiseler İstikrarda sarsıntı olmadan vuku bulabl-
Bir Hollanda ticaret heyeti geliyor
Ankara 13 (Akşam) — Hükümetimizle ticari temaslarda bulunmak üzere bir Hollanda ticaret ■ heyeti 14 temmuzda memleketimize gelecektir. Müzakerelere derhal başlanacaktır. Hollanda İle alış verişimizin çok az oluşu ve bunu fazlalaştırmak İmkânlarının mevcut bulunuşu sebebHe bu müzakerelere büyük ehemmiyet atfedilmektedir.
3 Kaymakam hakkında
doğru değil Yapılan neşriyat
Tito, Yunan hududunu kapatıyor
Atina basını bu tedbiri müsait karşılamakla beraber Yugoslav rejiminin Yunanistana düşman olduğunu hatırlatıyor
Atina 12 (A.A.) — AFP: Atina basını bu sabah Ti tonun l.ıtir-ya'dakl Pola şehrinde pazar günü verdiği demeci uzun uzadıya yorumlamaktadır. Bütün gazeteler, Yugoslavyanın Yunanls-tana karşı tazınmış olduğu yenl durumla hudutlarını çetecilere kapatmak hususundaki kararının Yunanistan için faydalı olacağını itirafta müttefiktirler. Bununla beraber Atina basını, bunun Tlto için bir Amerikan yardımı elde etmek ve İktisadi menfaatler temin etmek üzere blr vesile teşkil ettiğine İşaret etmektedirler.
Mürteci «Ethnlkos Klrlks» gazetesi. durumun sürale lnklşar etmesine rağmen, Yugoslavya rejiminin her zaman Yunanls-tana düşman kalacağı kanaatini İzhar etmektedir.
Kıralcı Akropolls gazetesi ise, Yugoslavyanın Yunan çetecilerinin beşiği olduğunu hatırdan çıkarmamalıdır, demektedir.
Belgrad 12 (AA.) - AFP. Tifonun son nutkunu verdiği ve miting yapılan Pola'dan dönüşünde Yugoslavyanın Vaşlngton büyük elçisi Sava Koşanovis. Birleşik Amerikanın Belgrad
büyük elçisi CavendJsh Can-non’u ziyaret etmiştir.
Öğrenildiğine göre. İki büyük elçi arasında yapılan mülâkatta ezcümle Tlto’nun demeci ve Yu-nanlsan - Yugoslavya hududunun kapatılması meselesi bahis konusu olmuşur.
Mareşal Tlto, bu hususta şunları söylemiştir:
«Bir yandan kıralcı faşistlerin tahrikleri birçok YugoslaV vatandaşının hayatını tehlikeye koyarken btr yandan da bize karşı iftiralarda bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı hududumuzu tamamen kapatmak zorundayız.»
Haber verildiğine göre Kosa.no-vls. Tifonun bu beyanatını Birleşik Amerika elçisiyle vaki olan görüşmesi sırasında teyid etmiştir.
Belgraddaki yabancı müşahitlerin kanaatine bakılırsa, Yugoslavya - Yunanksaıı hududunun kapatılması blr yandan Yu nan çetecileri tarafından Yugoslavya aleyhinde İleri sürülen İthamlara son verecek, diğer blr yandan da çeteci ordusu yaralı askerlerinin son zamanlarda vaki olduğu gibi Yugoslavya-ya geçmesine engel olacaktır.
Created by free version of 2PDF
Eritrenin bağımsızlığı
Facianın cereyan ettiği Çorum vapurunun yüverte tetkik ediliyor
Ankara 13 (Akşam) — Muhalif gazetelerden bazıları İstanbul kaymakamlarından üçünün, (Fatih, Eminönü ve Kadıköy kaymakamları), eski içişleri Bakanı tarafından verilen ve oy verenlerle vermlyen seçmenlerin İsimlerini muhtevi defterlerin Bakanlığa gönderilmesine dair olan bir emre İtiraz ettiklerine ve bu emri İcra edemedik lerine dair neşriyat yapmışlardı. Bu sabahki Ulus, şunları yazmaktadır:
«Yaptığımız tahkikata göre o zaman böyle bir şey olmamıştır. Zaman zaman kanunun belli maddelerini şu veya bu şekilde ( anlama bakımından muhtelif İdare âmirlerinin muhtelif içtihatları İçişleri Bakanlığına bildirilmektedir. Fakat Istanbul-da olduğu söylenen bu Üç kaymakamın bu şeklide dahi Bakanlığa bir İşarları yoktur.»
Urfa île şehirlerarası telefon muhaberesi
Urfa 12 (AA.) — Urfa He şehirlerarası telefon şebekesi İşletmeye açılmış bulunmaktadır. Urfa - Akçakale ve Urfa -Siverek, Urfa - Bozova İlçeleri arasında başlayan bu konuşmalardan sonra Gaziantep’ten Urfa İstikametinde çekilen ana hat da Suruç İlçesine bağlanmıştır. Yakında Urfaya varacak olan Gaziantep ana hattından sonra Urfa He Ankara arasında da konuşmalar yapılabilecektir.
Telefon mubaberalı yağmurdan aksadı
Son İki gündenberl yağan yağ murlar yüzünden şehirde telefon muhabereleri hayli aksamıştır. Bıı arada evvelki gün saat 11 He 12 arasında (01 ve 05} servislerine aboneler tarafından 484 müracaat vâki olmuş. aynı giin saat 16 - 17 ara-I sında bu müracaatların sayısı 50 kadar 554 q bulmuştur. İlgili çevrele.r-bu den bu hususta verilen malûmata göre havaların bozuk olması yüzünden kablolarda arıza vuku bulmuş, bundan başka son
Urfada zabıta vakaları
Urfa 12 (AA.) — Son üç
zarfında tahminen
zabıta vakası kaydedilmiş, yüzden 20 vatandaş ölmüş, bir çok vatnadaşlar da mahkum olmuşlardır.
Vilâyet, bu durum karşısında telefon rehberinin tabındajıljcrl sıkı tedbirler almış ve silâh verilmiş olan yeni 3462 abr”-'
aramalarında yasak blr çok nln rehberde bulunan»'
|yaralama âleti elde edilmiştir, j zı yanlışlıklara «■’
Bu sene zeytin mahsulü iyi
I Ayvalık 12 (AA.) — Tarım Bakanı Cavlt Oral çanakkale-, den Ayvalığa gelmiştir. Yolda odasında olağanüstü blr top-,Bakana, köylü çlfçller bu yıl J.-ıntı yapılmıştır. Toprak Mah- zeytin mahsulü He diğer mahsulleri Ofisi genel müdürü Ne-[suliin İyi olduğunu memnun-call Topçuoğlu, Ticaret ofisi lukla anlatmışlardır, genel müdürü Enver Güreli, j İhracatçı birlikleri umum kati-' bl ve ihraetaçı tacirler hazır, bulunmuşlardır.
Toplantıda, hariçten ithal ı edilecek 3₺o bin ton buğdaydan ' başka, ihraç karşılığı buğday] İthal edilebilmesi mevzuu gö-j ruşülmüş tacirlerle bir fikir teatisi yaDilmi’ ve bu arada tac( ' â şart
(ür. I
thracat karşılığında buğday ithali için bir toplantı
Dün öğleden sonra. Ticaret
Beş siyasî parti memleketin bağımsızlığını îstiyoır
Roma 13 (AP) — Ansa ajansının, Asmaradan bildirdlğlnne göre, Erltre’nln beş siyasi partisi, biri eşerek, Erltre’nln bağımsızlığının tanınması İçin talepte bulunmuşlardır.
Kendilerini «Eritrenin bağımsızlığı bloku» olarak İsimlendiren bu partiler, bu eski İtalyan sömürgesinin parçalanmasına matuf her tedbiri reddetmek kararındadırlar.
Bu harekete İştirak eden partiler Müslüman Birliği, Terakkiperver Liberaller. Yeni Erlt-re, Muharipler Birliği ve İtalyan - Erltre Birliği partilerinden İbarettir.
BORSA
i.t.nbul ₺or*rt»n.ri H/7/IM6
Ç EK LEH_______________
Kapanı»
LonCIr» 1 Sterlin 11.3850
New Y°rk 100 Dolar 380-—
Para» 100 Fransa F. 102.90*
Cenevre 100 İsviçre 1 65 7270
Ame?tera»m ICO Florin 1053MI8
100 Belçika F. 0 3887
Prafi 100 CekaÖövak Kr e n
Stoktıolro 100 İsveç Kr 178880
Lizbon 100 EKkudea 1L2499
ESHAM VE TAHVİLAT
Sivas % J FAİZLZİ TAHVİLLEB • Erzurum 1 20 40
Slv. - Erzurum 2-7 20.50
iMl Demiryolu I *0«5
İMİ Demiryolu n 2015
941 Demiryolu m 2130
MIHI MUdnfaa HOŞ
Milli Müdafaa D aon
MIlü MUdB/â» m 3030
i1IU M’ldnfa» rv «50
% « FAİZLİ TAKVtLLCT
Kalkınma 1
Kollanma □
Kalkınma m
948 İstikrazı I
•4B latlkrazı □
1941 Demiryolu Yİ
% & FAİZLİ TAMVİLLEB
1933 Ertanl
193S IkramlvaU 90.15
Miın Mttdntaa ffl- 21.-
Demiryolu fV r no
Demiryolu V ®7 «5
AHADOLD DEM+RYOEU OKUPU
Tıfiviner 1-2 106.—
Hisse »eneilerl % 60 64-
Mllmesslı »enet 67.—
Nezleye karşı gayet tesirli ilâç
| Londra 13 (Nafenl — Nezleye karşı gayet tesirli blr İlâç bu-
I lunduğu açıklanmaktadır Nez-1 le uzmanı Dr, Andrews bu hususta tecrübelerde bulunduğunu ve kati neticeler elde etmekte olduğunu açıklamıştır.
Londra liman grevi
Liman işçilerinin yarısı hâlâ grev halinde
Londra. 13 (A. A.) — AFP: Londrada umumiyetle hâkim o-lan kanaat, bugün vahamet kesbeden durumun hükümeti nazik bir duruma soktuğu merkezindedir.
Hükümetin eninde sonunda grevcilere gaibe çalacağından şüphe edilmemektedir. Fakat bu kuvvet İmtihanında gelccvk genel seçimlerdeki kazanma ihtimallerini tehlikeye koyduğu kanaati vardır.
Londra 12 fAA) — fAfpı: Bugün öğleden sonra llhıanda İşe başlandığı zaman henüz grev halinde bulunan işçilerin sayısı 13.296 yı bulmakta idi. Bu sayı Londra finon işçilerinin yarısını teşkil etnıketedlf.
Keza öğleden sonra muattal halde bulunan gemilerin sayısı J28 yı bulmakta İdi. Bununla beraber kısmen hamulesi boşaltılan 6 İlâ 9 kadar gemi mevcuttur.
Gemilerin boşalt Umasın da şimdiye kadar 3 bin asker ve deniz eri kullanılmıştır kİ bunlar daha ziyade 15 gemide bulunan çabuk bozulması -muhtemel gıda maddelerini boşaltmışlardır.
Pandit Nehruya tecavüz
Kal küt a 12 (AA.) — (Afp): Kalkütaya gelen Pandll NehrtL, yolun mühim blr kavuşak noktasına toplanmış olan kalabalık halk kütlesinin taarruzuna uğramış ve kendisine taş ve eski kunduralar atılmıştır.
Polis. Başbakanı korumak İçin derhal harekete geçmiştir.
ŞİFKET H7SSO-EJU
M erke; Bankası 122 —
İt Bankası
T. TlMr*t Bankası 510
Arslan Çimento 13.—
SARHAFLAHDA ALTTN
Ealıjlaı
Gulden 38 05
Tttrk Uran «Ö.'O
Sterlin 85 BO
Külte «.u
RW «3:35
Başbakan yardımcısı İzmir yolunda
Aydın 12 — Devlet Bakam Başbakan yardımcısı Nihat Itrini ve Milli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoftlu saat 18,35 te Aydra'a gelmişlerdir.
Bakanlar yarın Aydın'da inceleme ve temaslarda bulunarak Germencik ve 6öke İlçelerine ve Ortaklar köy enstitüsüne uğrayarak İzmir İstikametinde yollarına devam edeceklerdir
Kamyon kazası
Yalvaç 12 (AA I — Akşehir-den şarki Karaağaca gitmekte olan sebze yüklü bir kmayoa ilçe sınırında bir kaza neticesi devrilmiş ve blr ölmüş, * kişi de yaralar.ııııştır.
Hür havalar?!
Tayyarelere karşı pek de sempatim olmadığını, muhtelif fırsatlarla, hele geçen Umumi Harbin bombardımanları dolayııîyle belirtmiş durmuştum. Bu sefer, fikrim büsbütün istikrar etti. Seyahatleri Cinli gibi düşünürüm: «Geri kalan on dokuz gün ne yapacaksın?» seyahatin bütün zevki, bizzat seyahattedir. Yoksa, pasaport çıkartmak, döviz almak, vize sağlamak için kapı kapı dolaşmakta; «tayyare 18 saat rötar yaptı!» telefonu gelince El-înti’.ar eşeddii nün-en-nar» azahivle kıvranmakta dhğildir! Meydanlarda, güm lüklerde sürüklendikten son ra, iki buçuk saatte İstan-butdan Suma!...' Üç saatte Ş?mdan İstanbul»...
Modern seyahat bu!
Meşakkatli ve up uzun Is-1 til'zarat Dikenli ve sert! kabukları açtıktan sonca. ı orta yerden küçücük. lezzetsiz bir fıstık çıkıyor. Âh oj canım vapur, tren seyahat-1 leri... Hattâ Millî Mücadele romanında yaptığımız yaylı ar^ba. a! sırtı, bilhassa piyade seyahatleri .. Manzaraların, iklimlerin, dağların, derelerin, köylerin, kasabaların zevklerini ala ala giderdik. Sevahat hazırlığı pek ' k»(a sürerdi. Ona kıyasla se- 1 yahat uzundu, öğreticiydi, I zevk vericiydi.
A
Dört motorlu, yirmi otuz ( yolculu uçağa giriyorsunuz. ( Arkaları iner kalkar koltuk- 1 lardan birine kurulııyorsu- ı muz. Yanınızdaki lombozdan I hayal meyal bir manzara i parçacığı görülüyor. Derken, ı bir Amerikalı, genzinden ko- I nuşarak. ışıklı işaretlere ı dikkat etmenizi söylüyor: U- ı çak kalkarken kemerleri be- ( tinize takacaksınız ve sigara ı irmiyeceksîniz. Sonra, sö- ; ziitn ona serbessiniz. Haki- ( katte, tecrübeli kaptanların ■ değil, yirmi küsur yaşında ; delikanlıların dindesiniz. U- , çarken her an. ölüm tehlikesi hissediyorsunuz. Dağla- , mı üstünden geçerken lodos yalpaları duyuyorsunuz. Pencereden bakınca ya man zara kırıntıları var; yahut sis içinde, bulutların üstündesiniz. Arada sırada, yasak savar gibi, elinize bir kahve, bir çiklet tutuşturuyorlar. Kanadın üzerine rasltyan kapıda gözünüze şu nâhoş İbare ilişiyor:
«Fevkalâde ahvalde kullanılır.»
Paraşütler de emre âma-de...
muavinleri
İstanbul vilâyetindeki 11 kaymakam vali muavini pluyorlar
Yeni tiler Kanunu 30 temmuzda yürürlüğe girecektir. Bıı sebeple vilâyetlerde kurulacak yeni teşkilâtın bu tarihe kadar tamamlanması İcap etmekte -dlr.
Yeni kanuna göre vilâyetlerdeki mektupçuluklar lâğvedlle-j rek her vilâyete genişliği derecesinde bir veya müteaddit vali muavinlikleriyle hukuk İşleri müdürlükleri İhdas edileceğini yazmıştık. İçişleri Bakanlığı, bir yandan emekliye sevkettlğl valilerin yerine vali muavinleriyle emniyet müdürlerini tâyin ederken diğer taraftan kaymakamların bir çoklarını da vali muavini olarak tâyin etmektedir. Vilâyetimizin belediye hudutları İçindeki on bir kaymakamın başka yerlere tâyin edilecekleri haberinin doğru olduğu ve bunların ekserisinin muhtelif vilâyetlere vali muavini o-larak gönderilecekleri anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan şehrimizdeki vali ve belediye reis muavinlerinden üçünün vali olacakları katileşmlştlr. Emniyet müdürü İsmail Hakkı Baykalın da Antalya valiliğine tâyini takarür etmiştir. Yeni valilerden açılacak yerlere kimlerin geleceği henüz kesinleşmemişse de şehrimiz emniyet müdürlüğüne tç İşleri bakanlığı birinci daire raisi Cemal Göktan’ın geleceği, Ihsan Ecemlş’den açılacak vali muavinliğine belediye reis muavinlerinden Nâzım Arda’nın tâyin edileceği, Muhtar A-car İle Sait Kojak’ın vali olmalarıyla boşalacak belediye resi muavinliklerinden birine belediye hesap işleri müdürü Nlhad Yalkut’un diğerine da içişleri Bakanlığından henlia İsmi bt-llnmlyen bir zatın gatlrlleceğL-ne muhakkak nazariyle bakılmaktadır.
İhtiyarlık sigortası
İşçilerin yıpranma dereceleri hakkında-ki raporlar hazırlanıyor
Sabah Gazeteleri Ne Diyor ?
Y orum
Nadir Nadi CUMHUR İYET-t*kl makalesinde Hilmi Uranın seçim kanunu hakkındakl bir beyanatını tefsir ederek «unlan yatıyor:
Şimdi gelelim cevabın son kısmına. Böyle bir kanun karşısında muarızların na vaziyet alacağını haklı olarak bilmediğini söyllyen Hilmi Uran, birden bire, şu acı mütalâayı İleri sürmekten kendini alamıyor: «Fakat buna bir kıymet verecek değil iz.»
İşte bir hüküm kl, en İyi niyetlerimize rağmen hayra yo-ramıyacagız. Cumhuriyet Halk Partisi sayın genel başkan vekili yeni seçim kanunu karşısında muarızların takınacağı vaziyete neden zerre kadar değer vermlyecektlr! Muarızların köyü niyet beslediğine, yahut fikri seviye bakanından yetersizlik içinde bulunduğuna dair kendisinde önceden edinilmiş bir kanaat mi vardır!
Muarızlar: (Bu kanunnu biz de beğendik. Bununla seçimlere girer ve neticeyi gönlll rahatlığı ile kabul ederiz» derler-
se Hilmi Uran gene mİ aldırış etmlyeçektir? Yahut da taflandaki falan falan maddelerin değlşMrtlmeslne dair akla, mantığa ve tecrübeye uygun bir teklif yapılırsa, sırf (muarızlardandır) düşünceliyle batını ö-Le yana mı çevirecektir?
Çorum felâketi yüz karasıdır

Cliıad Baban TASVİR’de. güverte yolculuğunun sosyal bir yara olduğunu belirttikten sonra «unlan yazıyor:
Güverte yolcusu ve fakir olmak zaten bu memlekette bir felâkettir. Güverte yolcuları, en basil İnsanlık kaidelerinin icaplarından uzak olarak seyahat atmektedirler, üstelik bir da zayıf ve âcla kadın ve çocuk oldular mı?.. Bu güverte panayırında seyahat, ahret yolculuğu haline İnkılâp etmekte, kurtarma amellyeslnde dahi, insanlık kaidelerinin dışında kalmaktadırlar.
Açıkça söylemek lâzım kl, Çorum ambarı felâketi bu memleket İçin bir yüz karası olmuştur. Hepimizin alnına yapış-
ması lâzım gelen simsiyah bir löke...
*
Yine hep istikbal
sığası
YENİ SABAH’ın başmakalesinde Ulaştırma Bakanının Çorum felâketi gibi hâdiselerin tekerrür etmemesi Içltı alınacak tedbirler hakkındakl beyanatı incelendikten sonra şöyle denmektedir:
Amma bütün bu iyi şeyler niçin bu altmış vatandaş öldükten ve yirmisi alil ve sakat kaldıktan sonra yapılacak da şimdiye kadar niçin yapılmamıştır.
Artık bu alışılmış formüllere son vermek vakti gelmiştir. İncelemeler çok uzamaman. Mesuller idari ve adli cezalara çarpılmalıdır. Yoksa felâketlerden kimse mesul tutulmaz ve ceza görmene bu elem verici serinin devam etmemesi için hiç bir sebep yoktur.
Bir. İki ah ve vah İle veya zarar görenlere (100000) lira dağıtmakla bu dert deva bulmaz.
Belediye balığa fiat koymağa karar verdi
Verilen rapora göre balıklara konulması teklif edilen kâr haddi yüzde 20 — 25
Belediye, serbest satılan ba-lıklartn Hallerine müdahale etmeğe karar vermiştir. Şehrimiz ve civarı dünyanın en çeşitli ve bol bahk mahsulüne sahip olduğu halde halkımız tabiatın bu İhsanından lâyıkıyle faydalanamamaktadır. Ancak, istavrit. uskumru ve bilhassa torik ve palamut mevsiminde bu cins balıkların çok çıktığı zamanlarda ucuz balık yemek mümkün olmaktadır. Bu da ancak yılda bir kaç güne İnhisar etmektedir.

Bir ân yokladım.' yerimden kalkıp arkadaki tuvalet ve gardrop kısmını dolaştım. Sonra, ön tarafa yürüyüp büfeden geçtim, makine dairesine vardım. Üç dört genç, sayısız düğmeler ve anlamadığım aletler üzerinde çalışmaktalar. Beni dostça kabul ettiler. Tayyaremizin Ö-nünde açılan manzarayı gös terdiler. Sonra, haritada bulunduğumuz noktayı işaret ettiler.
Soruyorum:
— Toros’lar üstünde miyiz? Konya İstikametinde mi bulunuyoruz?
— Bilmiyoruz.
Bu pilotlar, yalnız rakamlardan haberdar kimseler! Çizilmiş bir hat üzerinde, irtifalara çarpmaksızın aleti sevkedîyorlar. Fakat üzerinden geçtikleri dağın ismini bile duymamışlar. Konya-dan da haberleri yok, belki haııyadaıı da...
■fr
Hayalimde, daima, «Hiir fezalarda uçan pilot» diye ve «mütemadiyen yeni yeni memleketler gören modern hava adamı- diye bir mefhum vardı. Bu mefhum yıkıldı. Onun yerini başka tip bir adam aldı: Aynı hava hattını katetlikten sonra, aynı kötü otobüsle, aynı kötü kasaba otelinin, lokantasının, barının yeknesaklığına inen sanayi işçisi...
Limandan limana maceralar içinde dolaşan o kibar ve cessur kaptanlar, çapkın tayfalar, hattâ kervancı ba- ' fular, bu seyahat sanayii a- 1 melesinden çok daha enlere- 1 San bir ömtir sürüyorlardı elbette. Yirminci asır tekniği, bu işi de bıı kadar «Düğmeyi sağa çevir, düğmeyi sola çevir!-, haline şokmuş.

Bu, elbette benim şahsî
Haziran başında Büyük Jet MeclLs! tarafından l edilen İşçiler İçin İhtiyarlık sigortası kanununun tatbiki hazırlıkları devam etmektedir. Bu kanunun hükümlerinden istifade edecek olan işçiler, bir veya bir kaç işyerinde en as 25 yıl İşçi veya hizmetli olarak çalışan ve 60 yaşını tamamlamış olanlardır.
Çalışma Bakanlığı, bu kanunun tatbiki İçin bir de talimatname hazırlamağa karar vermiş vo talimatnameye esas olmak üzere muhtelif İşçi birlikleriyle, sendikalardan, çalıştıkları İşlerde İşçilerin yıpranma dereceleri hakkında birer rapor istemişti. Bu raporlar 15 temmuza kadar hakanlığa verilmiş olacaktır. Kendilerinden rapor İstenen teşekküller bunları hazırlamış bulunmaktadırlar. Bu raporlar 15 ağustosa kadar bakanlıkça tetkik edilerek faydalanılmasına karar verilen kısımlarla kanunun ana hükümlerine dayanılarak yeni talimatname hazırlanacaktır.
C Mll-kabul
Belediye, şimdiye kadar müteaddit defalar balık satışlarına müdahale ederek kâr hadleri koymağa teşebbüs etUğl halde balıkçıların türlil yollardan bunu önlemek İçin harekete geçmeleri üzerine buı IşLen vazgeçilmişti. Fakat et Hallerinin önümüzdeki kış 5-6 liraya yükseleceği, sadeyağı ve unlu ve nişastalı gıda maddelerinin de hububat darlığı yüzünden fırlıyaoağı düşünüldüğünden
hâsıl olacak sıkıntılı vaziyet* şimdiden çare aranmaktadır.
tyl cins balıklar bugün bir liiks gıda halindedir. Kilosu 9-10 liraya satılan balıkların av-lıyanlardan 2-3 liraya satın a* lındığı tesblt edilmiştir. Bu suretle hakiki balıkçılar bu pahalı satıştan iştirada etmedikleri gibi müstehlik tabaka da faydalanamıyor. Sadece aradaki mutavassıtlar flat farkından bü.viik kazançlar elde etmektedirler.
Belediye, müfettiş ve murakıplarına balık satışlarına bazı kâr hadleri konulup konulanı lyacağmı tetkik ettirmiştir. Bu husustaki tetkikler neticesinde hazırlanan raporlar belediye başkanlığına verilmiştir. Balık satışlarına kâr haddi konulduğu takdirde lıem halkın hem de balık müstahsillerinin faydalanacakları, lokanta ve gazinolardaki alakart balık yemekleri fla ti erini da kolaylıkla kontrol edilebileceği raporlara yazılmıştır.
Balıklara konulması teklif e-dilen kâr hadleri yüzde 20-25 arasındadır. Bu suretle şimdi kilosu 8-10 liraya satılan balıkların 3-4 lirayı geçmlyeceği tahmin edilmektedir. Raporlar hazırlanırken yapılan tetkiklere göre perakendeci balıkçıların flütleri tesblt ederlerken kâr haddi olarak yüzde 300-400 lirasında kazanç temin ettikleri anlaşılmıştır.
Belediye sebze ve meyva satışlarında yüzde 25-30 kâr haddi tâyin ederek beş kuruş pahalıya mal salan esnaf hakkında zabıt varakası tanzim ederken balıkçıları başıboş bırakarak bu en iyi gıda maddesinden halkı mahrum etmek asla doğru görülmemektedir. Belediye başkanlığı bu raporları, umumi meclisin fevkalâde toplantısına sevkedeccğl zannediliyor. Bununla beraber balıkçıların satışlara kâr haddi koyma teşebbüsüne mâni olmağa çalışacaklarına şüphe edilmiyor.
I Emekliye ayrılacaklar 30 hizmet yılını doldurmuş memurların cetvelleri , hazırlanıyor
Devlet bütçesinde tasarruf temin etmek ve kırtasiyeciliği kaldıran rasyonel bir çalışma sistemi kurarak İşleri süratle ve i sürüncemede bırakmadan gör-mek öteden beri arzu edilmek-; tedir. Ayni zamanda daha az sayıda fakat işinin ehil bir memur kadrosu vücuda getirmek de bu arzular arasındadır.Ancak bıı İşi tahakkuk ettirmek için dairelerde tasfiyeye girişmenin bir takım sosyal mahzur arze-deceğl de göz önünde tutularak İstenilen şekilde bir memur kadorsu vücuda getirmek İçin uzun vftdell bir program hazır-JanmasL muvatık görülmektedir.
Yeni emeklilik kanunu yürürlüğe girdiğinden bu kanundaki hükümlerden istifade edilerek memuriyette 30 senesini dolduran memurların yavaş yavaş tekaüde sevkedilmelerl uygun görülmektedir. Bu sebeple dairelerden 30 yılını doldurmuş memurların İsimleri sorulmuştur. Belediye, vilâyet, milli eğitim, sağlık daire ve teşekkülleriyle diğer devlet dairelerinde 30 yılını İkmal eden memurların cetvelleri hazırlanmak tadır.
30 yılını ikmal eden devlet memurlarının emekliye ayrılması işine valilerden başlanacaktır. Mevcut valiler arasında devlet memuriyetinde 30 ve dalla fazla yıl hizmet edenlerin sayısının 33 olduğu ilâve ediliyor.
Bu kararın diğer devlet memurlarına ne zamna tatbik e-dlleceğl bilinmemekle beraber hükümetin bu İşi bir programa bağlıyacağı tahmin edilmektedir.
Şehrimizdeki müdürler ve şefler arasında 30 yılını İkmal1 edenlerin sayısı hayli fazladır. Bu sebeple alâkalı bakanlıkların 30 yılı İkmal eden memurların listeleri İstemeleri bu vaziyette olan memurlar tarafından üzüntü İle karşılanmıştır.

Boyun büküp kekelemek
- *** '*
«Kaza her zaman her yerde vukua gelebilir. Bu defa geçirdiğimiz felâket de hlr îfâza eseridir. Ne yapalım? Hepimiz üzüldük amma kazaya rızadan başka çara yok,»>
i Facialar karşısında el bağlayıp boyun bükerek kekell-ı ve kçkeliye tekrariadığıına 1 lakırdılar işte bundan iba-retir ve lıer facianın üzerine kapkara bir kaza perdesi örteriz, karşısında el bağlayıp boyun bükerek aynı lakırdıları kekelemek için yeni bir kazanın vukuunu tevekül I-çinde bekleriz.
Sütlüce faciasının sızıa henüz yüreklerimizden silinmeden, Çorum vapuru faciası bağrımızda derin bit yara dalıa açtı. Elli dokuz va tandaş, geminin ambarında alevler, dumanlar arasında), kavrularak, kıvranarak c • verdi, otuza yakın yurttaş^ da yaralar, bereler içinde blnû-bir zorlukla canlarını kurta-CM rıp hastanelere yattılar.
Alâkalı ve salahiyetli zat ° lar hu işte biraz kabahat ko- C kuşu his ve ihsas eder gibl.O oluyorlar, fakat bunu da ta- (/) mamiyle kendilerinden u- q > (D
500 üncü
•I söyljöncmtslerdi diyerek 1 I lim.
«İrdiren sonrn dellknnhva 1 aanBS
Kumbaralı telefonlar
uç cinayet
Kumbaraya yeni 10 kuruşluklar atılırsa işlemiyorlar
Hava Kurumu uçakları
Pazar günü Yeşilköyde büyük gösteri uçuşları yapmış - olan Türk Hava Kurumu uçukları l cuma günü Edlrneye hareket edecekler vo orada da muayyen gösteriler yaptıktan sonra tz-mlre uçacaklardır.
Kurumun uçakları bugün saat 15 le 17 arasında da gazetecileri İstanbul üzerinde Bezdireceklerdir.
1
saya çıkarılan yeni on kuruşluklar P. T. T. idaresini müşkül bir durumda bırakmıştır. Zira yeni paralar çok küçük olduğundan umumi telefon yerlerindeki kumbaralı mııldnaları Işletememektedlr. Diğer taraf-* tan eski 10 kuruşlukların da bir yıl içinde tedavülden kaldırılacağı ilân edildiğinden bu vaziyette kumbaralı telefonların daha ancak bir yıl işe yanyabl-lecekleri anlaşılmaktdaır. Esasen mevcut kumbaralı telefonlar halk ihtiyaçlarının ancak yüzde onunu karşılamakta olup1 bunların da kullanılamaması umumi hizmetlerde bir aksaklık yaratacaktır. Bu arada meselâ tstanbulun bu tip 1000 makina-ya İhtiyacı olduğu halde çalışan yüz küsûr nıaklna vardır.
Şehrimizdeki İlgili çevreler P. T. T. genel müdürlüğüne müracaat ederek kumbaralı..telefonların kullanıldığı İstanbul. Ankara, İzmir ve Adana bölgelerinde yeni paraların tedavüle çıkmasından sonra hâsıl olan müşkül duruma bir çare bulun-
] masını İstemişlerdir.
temmuzdan İtibaren plya-
I
İkisinin failleri yakayı ele verdi
Sütlüce infilâkı
intibaını... İtiraf edeyim: Eski kafalı insanlara lıâs intiba! Gençlerimiz, dilerim, pek başka türlü hissetsinler. Çunku, mantıkan istikbal havalardadır.
Turizm mütehassısı yarın geliyor
, Bir kaç günden beri Ankara-, da bulunan Avrupa İktisadi İşbirliği İdaresi turizm uzmanı j Charles Whlte yarın sabah şelı-(Vâ-NÛ) .rlmize gelecektir.
Kadınhnnın Osmancık köyü, halkından bir kaç kişi İlle ilgi* nın Tekke köyü kır bekçileri a-rasında hayvan otlatma yüzünden bir olay çıkmıştı. Bekçiler tarafından av tüfeğiyle yaralanan Osmancıklı Bektaş, Konya-ya getirilirken ölmüştür. Sanık bekçiler yakalanmışlardır.
Konya Ereğlislnln İVrlZİ civarındı! geçen sene öldürülen ve cesedi yeni bulunan Nebi Mermer adındaki çobanın kaatill yakalanmıştır. KaatiL Dedeke-blr köyü çobanı Mustafa 8an-cardır. Davar sulama meselesinden Nebiyi taşla öldürdüğünü vo cinayetini gizlemek İçin cesedini soyarak gömdüğünü I-tlraf etmiştir,
Kara pınarın Gücen köyünden Sami Özkoçla İbrahim Nuh, tarlaya giren hayvanın kolanını kesmek yüzünden kavga etmişlerdir. Bu kavgaya katılan Mehmet Bostancı hayvan aahlbl Sami özkoçu av tüfeğiyle vurarak öldürmüştür. Sanıkların yakalanması için devriye gönderilmiştir.
Nuh'un gemisini arayan arkeologlar Nııhun gemisin! aramak üzere memleketimize gelmiş olan Amerikan arkeologları içişleri Bakan lığından İzin talap e tmek üzere dü nakşamki ekspresle Ankaraya hareket etmişlerdir.
Çalışma Bakanı geldi
Çatışma Bakanı Reşad Şem-seddln Birer dün sabah uçakla tamirden şehrimize gelmiştir.
Hüseyin Hüsnü Erkilet nakdî kefaletle tahliye olunuyor
Bundan dört ay on gün evvel Sütlücede Nuri Paşa silâh fabrikasında birçok can kayıbına sebep olan İnfilâk hâdisesi do-îuyisiyle savcılıkça yapılan tahkikat sonunda fabrikanın İdare müdürü okhığıı İddia edilen J emekli general Hüseyin Hüsnü Emir Erkltet He kaosiilhane şefi Seyit Ali Oral haklarında tevkif kararı verilmiş ve evrak birinci sorgu hâkimliğine tevdi edilmişti.
İnfilâk faciası etrafındaki sorgu safhası sona ermektedir. Mevkuf emekli generalin avukatları Sadi Rıza Dağ ve Bur-haneddln Apaydın, generalin tahliyesi İçin sorgu hâkimliğin- , ne müracaat etmişler, sorgu hâkimi de dün Hüseyin Hüsnü Emir Erklletln İki bin lira nakdi kefaletle tahliyesini kararlaştırmıştır.
Kefalet parasım defterdarlığa yatırma İşi dün İkmal atanamadığından mevkuf emekli general bugün tahliye olunacaktır.
Faciaya ait dâva dosyası (ta yakında ağır ceza mahkemesi- , ne sevkolunacaktır.
Merkez Bankası umum müdürü Ankaraya gitti
Birkaç gündenberl şehrimizde bulunan Merkez Bankası Umum müdürü Sadi Bekter Ankaraya dönmüştür.
^aklaştırıp başkalarının üzerine atmakta tehalük gösteriyorlar. —■
Denizyolları Umum mü- P dürünün verdiği izahata na-1*-zaran, gemi yangınları eksa- >s riya dikkatsizlik veya taşın*-O ması kayıtlara tabi olan ya-^ nıcı, parlayıcı, patlayıcı Q) maddelerin başka nanı!ar±f altında gizlice ambarlat?- so- S bulmasından ileri gelirmiş, £_ Netekim, geçenlerde Tan(J vapurunda çıkan yangın da, kafesler içinde açık havaya maruz güvertede taşınması İcab eden gemici muşambalarının gizlice ambara sokulması yüzünden vuku bulmuş. Binaenaleyh, Çorum vapuru faciasının da yanıcı, parlayıcı maddelerin ambara gizlice sokulmasından I-lerî geldiği kuvvetle muhtemel imiş. Vapurlarda eşya nakliyatı beyana müstenit ifadelerle yapıldığı için ambarlara konulan eşyanın hakikî mahiyetleri, vani amba-lâilar içindeki eşyanın lıakl-kikaten beyannamede bildirilen mallar olup olmadığı idarece bilinemezmiş.
Öyle olsun, bay umum müdürün kuvvetli bîr ihtimal olarak ileri sürdüğü yangın sebebini de bir hakikat gibi kabul edelim. Fakat yanıcı, parlayıcı eşyanın gizlice sokulduğu söylenen ambara üç yüz elli vatandaş da sahtekârlar tarafından yanlış beyannamelerle am-balâilar içinde gizlice mİ dolduruldu? Mademki eşya beyanamelerinde bu gibi sahtekârlıklar her zaman yapılıyormuş, yani vangına sebebiyet verecek maddeler gizli olarak ambarlara so-kııluyormuş ve bu vüzden daha evvel müteaddit yangınlar da vuku bulmuş: bunu bilen idare, hakikî mahiyetleri meçhul eşya ik dola ve ancak gemi tavlalarının inip çıkabilecekleri daracık bir tek merdivenden gavrt giriş çıkış veri olmıy&n ambara üç yüz elli vatandaşın tıkılmasına nasıl göz yummuş?
Gemi rıhtımda bağlı iken yangın çıktığı, liman ve kara itfaiyelerinin gavretlerry-' le bastırıldığı halde 5*> vâ-, otuza
Komisyonun parasızlık yüzünden çalışmaları gevşedi
İstanbulun 500 üncü fetih yılı münasebetiyle yapılacak İşleri tesblt etmek ve 1953 yılına kadar bunları programlaştırmak üzere Ankarada alâkalı bakanlıklar mümessillerinden müteşekkil bir komisyon teşekkül edilmişti. Bu komisyonun daimi üyeler! arasında şehrimizin de bir mümessili vardır.
Bir kaç ay evvel hararetle başllyan çalışmalar son zamanlarda gevşemiştir, Yapılacak işler İçin sarfı icap eden paraların temininde uğranılan güçlüklerin bu gevşemeğe yöl açlığı İleri sürülmektedir Komisyonun, 500 üncü fetih yılına kadar muhakkak surette İslan-bulda yapılmasını istediği İşlerin İcap ettirdiği paranın hükümetçe verllemlyeccğl rivayetleri üzerine komisyonun, alâkalı bakanlıklardan ne miktar para ayıracağını sorduğu ve programını ona göre yeniden tesblt edeceğini bildirdiği söylenmektedir.
Ankarada, istanbulun mâmur bir şehir addedildiği, devlet. bütçesinde tasarrufla hareket tandaşın hayatına, etmenin lüzumlu görüldüğü bu yakın yurttasın sakatlan* yıllarda İstanbul İçin büyük I masına maluldü. Ya bıı »w-paralar sarfının bir lüks telâkki edildiği alâkalılarca belirtilmektedir. Eğer hakikat bu mer kezde İse belediyenin dar bütçesiyle şimdiye kadar vücuda getirdiği bir kaç eserle ve o zamana kadar mutlak surette tamamlanmasına karar verilen Taksim tiyatrosuyla 500 üncü fetih yılının kutlanacağı anlaşılmaktadır. Bununla beraber belediyenin Fatih meydanını tanzim için bir İstikraz yapacağı da ilâve ediliyor.
gın. gemi denize acıldtatan sonra çıksaydı facianın bl-lânçosu ne olacaktı?
Yalnız para kazanmak veya zarar kanatmak gavesinl düden bıı zihniyet silinmedikçe, lıer şeyden evvel vatandasın hayatı, sıhhati, rahatı göz önünde tutulmadıkça maazallah, dahi, birçok facialar karvısmda l»O-yun büküp kekelemekten gavrı bir şev yapmamıza imkân yoktur.
Cemal Refik
%10 TENZİLÂT KUPONCJ Akşam gazetesinde intişar eden kuponumuzu 10.7.949 akşamına kadar ibraz eden sayın müşterilerimize alacakları kumaşlardan yüzde on tenzilât yapılacaktır. Kumaş — İthalât T. A ş ■ Bahçekapı 29-32-34 H
Valiyi ziyaret
Kara kuvvetleri komutanı orgeneral Nuri Yamut, Mısır büyük elçisi Emin Fuat Bey ve Avusturya elçisi Clemens Wild-ner dün vilâyette vali ve belediye başkanı Dr Lûlfl Kırdart | ziyaret etmişlerdir.
Paris Mektupları
Idil Biret derslere başlıyor
Komisyon Biret’in hocalığına Nadia Bou-langer’î seçti. O, çocuğun eğitim ve tahsilinden mesul olacak
deşl olan Nadia Boulaugcr bl-
Paris (Hususi muhabirimizi yasıyor» — Idil Bire t'İn yakın- rlnci sınıf bir pedagog olduğu da der lere başlıyacağını meni-1 gibi, kendisinin müzik kültürü nunlyetle haber aldık.
blçüikte kültür ataşemiz Ah- ger vazifelerinin bütün mesull-met Kutsi Tccer in bu hususta yetini üzerine aldığı gibi tale-baııa verdiği malûmat harika. besinin solfej, kompozisyon ve çotukla bütün İlgilenenleri, ya- harmoni gibi mevzularda İler-ni bütün vatandaşları sevindirecek mahiyettedir.
İdil Biret’in müzik eğitiminin j en iyi şekilde İdaresi hususunda karar verecek olan komls-yon nihayet çok mâkul bir ne-tlceye varmıştır Komisyon, İdil BiroVtn bütün uğraşacak ve bundan lacak bir profşsör seçmiştir. Bu de nihayet bir apartunan bul-profesör. çocuğun yetiştirilmesi | muş ve Lir de muhteşem piya-Icln bizzat çalışacağı gibi, ge-; no kiralamışlardır. Bu suretle tek en diğer hocaları da kendisi, İdil nihayet miıaik zevkini Lat-eeçecek ve çalışma programına Ve b'inun teferruatına alt olan! İşleri bu hocalarla anlaşarak! tâyin edecektir.
Röyiece. seçilen bu profesör küçük Idil’in yetişmesinde en mühim rolü oynıyacağı gibi komisyona karşı da mesul vaziyette bulunacaktır,
Kendisine böyle bir vazife verilecek olan profesörün seçimi çok na2ik bir mesele teşkil ediyordu, Çok şükür, komisyon şöhreti dünyaya yayılmış olan meşhur müzisyen Nadia Bou-langer'f seçmekle şayanı dikkat.
de çok geniştir. Nadia Boulan-ı

lemesl meseleleri He de bizzat uğraşacaktır.
Tabiidir ki yaz tallli dolayı-siyle derslere derhal başlaua-nuyacaktır. Fakat Nadia Bou-laıi'icr şimdiye kadar talebesiyle bir çok defalar temas etmiş-müzik eğitimi ile tir ve tatilde de bu temasını 1-mestıl o- dame ettirecektir. Idil'in ailesi
mln edecek bir vasıtaya, sakin ! bir apartımana ve kendine m ah [sus bir daireye kavuşmuştur. I Böylece her şey halledilmiştir ve şimdi arlık emniyetle birim küçük harikanın neticelerini bekltyeblliru, Madmazel Boulanger’ln seçeceği piyano ' hocası herhalde tatilden sonra Ue bağlıyacaktır. Bu hocanın erkek olacağı tahmin edilmektedir. Şimdiye kadar mütalâaları sorulan meşhur müzisyenlerin harika çocuğun yetiştirilmesi hakkında yaptıkları tav-riyeler yavaş yavaş gerçekleştir seçim yapmış oldu. Meşhur mektedlr. piyanist Lily Boulanger’ln kar-
Josd d'Orient
Ingiliz Lady’ler
Lordlar Kamarasına girmek istiyorlar
Londra 12 (Nafen) — Doğuştan veya Kralın bir emirnamesi İle «Lady» olan İngiliz kadınlan bu haklarından İstifade ederek Lordlar Kamarasına girmek İstediklerini açıklamışlardır. Bilindiği gribi Lordlann eşlerine Lady denilmektedir. Bu kadınlar Lordlar Kamarasına rey sahibi olmayı İstemektedirler.
îlâve edildiğine göre, Lady'le-rln Lordlar Kamarasına girmelerini destekllyenlerin başında Marquess of Readlng bulunmaktadır. Bu şahıs Lordlar Kamarasında Lady lerln kampanyasını destekJJyecektlr. Marques of Readlng'ln böyle bir değişiklik yapılması İçin Lordlar Kamarasına bir kanun lâyihası teklif etmesi beklenmektedir.
Küstahlık
Yedi csniı
çocuk
40 saat gömülü olarak yaladı
Bir erkek kadın kılığında plajda kadınların soyunma yerine girdi
Wallasby 12 (A.P) — 42 yaşında olan Alfred E. Woley, dûn kadın kılığına girerek: plajlarda kadınların soyunma mahalline girmekten suçlu görülmüştür.
Şahitlerin ifadesine nazaran Wok-y, plaja üzerinde beyaz ve kısa bir kürk kap ve beyaz bluz ve uzun etekle geldiğini, 'tadımların soyunma odasına girdikten bir müddet sonra iki parçadan müteşekkil bir mavi ipek mayo ile çıkmıştır.
Wdley İse İfadesinde «Ben hor zaman kadın elbisesi giyerim. Kadın elbisesini çok severim ve kadın olmak İsterdim. Erkek elbisesini yalnız çalıştığım seneler zarfında giydim» demiştim.
Maldna tamircisi olan Woley-ln karısı, «Kocasının kadın elbisesi giydiği zaman; erkek elbisesiyle olduğu zamankinden çok daha munis olduğunu» söylemiştir.
Mahkeme Wo!ey1 İki sene müddetle hiç bir hâdiseye sebep olmıyacak şekilde yaşamaya mahkûm etmiştir.
Aııkaraj'i dönmüştür.

Paris Konv z'VAt narında yapılan dans müsabakasında birinci ve İkinci ge'eu matmazel Arlette tngarga ise matmazel Eliane Fontener.
L _______-J
çetecilerinin altı
aylık kayıpları
Çeteciler 6 ayda 19.140, hükümet kuvvetleri de 4,970 kişi kaybettiler
Montgomery (Alabama) 12 (AP) — Doğumundan biraz sonra gömülmüş olan bir zenci çocuğu. toprak altında kırk saat yaşamıştır ve dün, çocuğun sıhhi durumunun tatminkar olduğu bildirilmiştir.
Polis, muhtemelen hiç bir tıb-, bi yardım görmeden doğurmuş olan ananın, gayri meşru olan | bu çocuğunu, kendisine bakmak İmkânından mahrum olduğu I-çln bilerek ve Istlyerek gömdüğünü İtiraf etmiş olduğunu soy-lemlştlr.
Çocuğun toprak altında kırk saat müddetle nasıl yaşadığı hakkında bir İzah şekli henüz yoktur. Fakat bir doktor, çocuğun; dışarda kalması muhtemtl olan göbek kordonu vasıtaslvîe nefes almasının mümkün oldu- [ ğunu iler! sürmüştür.
AvustralyalI boksör Daves, Londrada O’implya salonunda puan hesabiyle boksör Robert Vollemalnl yenmiştir. Yukarıki klişe bu maçın heyecanlı bir enstantanesini gösteriyor.
rartatekl bıiyük ıtriyat mağazalarından biri bıı sene kon-servatuvarın müzik ve şan sınıflarına devam eden talebe arasında bir makyaj müsabakası tertip etmiştir Yukarıda görülen ve palyoço makyajı yapan Blanchot blıir.cl mükâfatı kazanmıştır.
Atina İt (AP> — Yunan Genelkurmay Başkanlığı son altı ay zarfında Yunanlstanda yapılmış olan askeri harekâta alt mufassal raporunda, çeteci âsilerin bu zaman sarfında, yâni 1949 senesinin İlk altı ayı içerisinde 19.140 kişi kaybettiklerini ve bunun 7.980 inin ölü olduğunu bildirmekte ve aynı zaman zarfında hükümet kuvvetlerinin İse 1.109 ü ölü olmak «zere 4.970 kişi kaybettiklerini söylemektedir.
Rapor çetecilerin en mühim lls olarak Arnavutluğu kullandıklarını ve bu memleketten Yu nanistana en az 3.815 çetecinin girmiş olduğunu belirtmektedir. Tahminen 2.600 kişi Bulgaristan dan ve son altı ayda, Yugos-lavyadan yalnız 5Û0 kişinin Yu-nanlstana girdiği bu raporda 1-fade edilmektedir.
Orta Yunanistan daki çeteci adedinin 7.680 dan 1.400 e indiği ve bunların da merkezi sıkletlerini Grammos ve Vlts! bölgelerine kaydırdıkları bildirilmektedir.
Bu bölgelerdeki hükümet kuvvetleri İki misline çıkarılmıştrr. Bir Yunan gemisinin garip sergüzeşti
Rotterdam 12 (Nafen) — Bir Yunan gemisinin başından geçen esrarlı hâdisesi bir türlü aydıniatılamamaktfidır. Hâdise şudur: Vaşlngton’daki Yunan elçiliği bir Yunan gemisinden özel bir mesaj a'mıştır. Mesajda gemi kaptanı kendisine yatan bulunabilecek her hangi bir harb gemisinin derhal yardımına koşmasını İstemekteydi. Aynı mesajı alan bir kruvazör Yunan gemisinin İmdadına gitmiş ve gemiyi salimen Rotterdam limanına getirmiştir. Bu esrarengiz hâdise hakkında o vakit tafsilât verilmiştir: «Girit» Yunan gemisi Bir-
loglk Amerlkadan ayrılmış, fakat o şuada gemide bulunan komünistler harekete geçerek gemiyi ele geçirmeye çalışmışlardır. Bunun üzerine de gemi kaptanı alman telsizi çekmiştir.»
Fakat Rotterdam Umanında Holauda polisi 7240 tonluk* olan gemide araştırma yaptığı vakit bu hâdiseyi teyldedetek hiç bir delil bulamamıştr. Bu vaziyet gemi etrafındaki esrar perdesini büsbütün kalınlaştırmıştır, Diğer taraftan Ratter-dam'daki Yunan Konsolusu gemiyi ziyaret etmiş, fakat beyanatta buJunanııyacağını söy-leymlştlr. Yunan sefaretinin bir memuru da böyle bir hâdiseden kimsenin haberi olmadığını söylemiştir
Belgrat 12 (AA.) — (Afp): Yugoslav komünist partisinin organı Borba gazetesi. 5, 6, ve 7 temmuz günlerinde Kaymak-çalan muharebesi esnasında Yugoslav hududunu geçip orada hastaneye yatırılmış olan demokrat Yunan ordusuna nıen sup yaralı askerlerin İsimlerini basmıştır.
Hür Yunanistan radyosunun son günlerde «Knminformun emri üzerine Kannakçalan muharebelerinde kuralcı - faşistlerin Yugoslav sııbaylariyle anlaşarak Yugoslav topraklarında harekâtta bulunduklarınaı, dair bir haber yayınladığını hatırlatan Borba, birçoğu tadın olan yaralıların beyanatını neşret-mlştir. Bunlar hududu nasıl geçtiklerini anlatmkatadırlar.
Borba, «Yunanlı yaralılar ko-mlnlormun emri üzerine, hür Yunanistan radyosunun ileri sürdüğü yersiz isnatları yalanlamaktadırlar.» oedlkten sonra Yugoslavya’da bâlâ 11.600 Yunan çocuğunun bulunduğunu kaydederek makalesine son vermektedir.
Created by free version of 2PDF
Pasifik birliği
Komünizm ile mücade'e
Pariste gürb r c.tcuklnr miûa'ıakftsı yarılmıştır. Birlndliği yukarıda resmi görülen Alaiıı namında bir yavru ka«anmı3tır.
Amerika, Quirino ile Çan - Kay - Şek’in beyannamesini iht’yatla karşıladı
Washlngton 12 (AA.) (Afpi — Komünizmle mücadele ga-yesl İle bir Asya ve Pasifik milletleri birliği ihdasına dair Filipin Cumhurbaşkanı Qulrino 1-le milliyetçi Çin hükümeti eski > başkanı Çan Kay Şek'ln müştereken hazırladıkları beyanname Washlngton resmi çevrelerinde tam Dİr İhtiyatla karşılanmış, ancak şekil hakkında umumi mütalâalar yürütülmüştür. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü beyanname hakkında Washlng-tona hiçbir resmi malûmat gelmediğin! ve Dışişleri Bakanlığının, bu hususta Acheson'nun 18 mayısta söylediği demece göre hareketini ayarlıyacağını bildirmiştir. Filhakika Acheson bu demecinde Atlantik paktından mülhem bir Pasifik milletler! Birliği kurulması yolunda telkinler! mevsimsiz olduğunu te-yid etmişti. Sözsü bu beyanatın kıymetini muhafaza ettiğini söv lemlş ve şunları ilâve etmiştir:
Birleşik Amerika, Pasifik bölgesi milletlerinin karşılıklı İşbir ilgine dayanan sıkı münasebetler tesisi, gösterdikleri gayretlere. bu milletler İçin müşterek bir lstlşari teşkilât kurulmasına ve kendilerine ait hayati ma hlyette meseleler için bir karşılıklı yardım plânı hazırlanmasına muhakkak bir alf.lıa göstermektedir».
Son yağmurların fayda ve mahzurları
İki günden beri şehrimiz ve dolaylarına yağan yağmurun bir kısım mahsul İçin zararlı olduğu nlsbette diğer bir kısım için de faydalı olduğu belirtilmektedir. Yağmur bilhassa hububat mahsulü için zararlı olmuş, henüz çayırlarda yığılı duran bu mahsulün çürümesi ihtimalleri kuvvetlenmiştir. Buna mukabil yazlık sebze ve meyva-lara faydalı olmuş, bu arada ka vun ve karpuz yetiştirenler çok memnun olmuşlardır.
Güney Afrikada şiddetli mücadele açılacak
Londra 12 (Niteni — Güney Afrikada komünizme karşı şiddetli bir mücadeleye girişilmesi islenilmektedlr Dün Güney Afrika senatosunda İçişleri Bakanına şu sual tevcih edim iştir: «Neden komünizmle mücadele edilmiyor?» içişleri Bakanı verdiği cevapta bu meselenin gayet ciddi biı mesele olduğunu ve bu mücadele İçin gerekli hazırlıkların yapıldığını açıklamıştır.
Güney Afrika hükümetinin Adliye Bakanı komünizmi takbih eden bir nutuk söylemiştir.
Kiel’deki Alman büyük tezgâhları yıktırılıyor
Hamburg 12 (AJL) (Reuter) — Blolmı und voss gemi havuzlarının yıkılmasına dün başlanmıştır. Kielde bulunan en büyük Alman gemi tezgâhlarından İkisinin yıkılmasına cuma günü başlanacaktır.
Amerika maliye bakanı Atinaya geliyor
At-lna 12 (AA) — (Basın -yayın): Resmi çevrelerden bildirildiğine göre, hâlen Avrupa memleketleri başkentlerinde temaslarda bulunan Amerika Maliye Bakanı Snyder önümüzdeki pazar günü Atina'ya gelecektir.
Devlet Operası
Açıkhava Temsilleri
15 temmuz cuma gecesi
C A R M E N 16-18-19 temmuz geceleri SEVİL BERBERİ Temsiller saat 2’.30 da başlar. Biletler her gün saat 10 dan 20 yc kadar Şehir Tiyatrosunda temsil akşamları açıkhava tiyatrosunda başlaı ' Biletler; 5 - 3 - 2 - 1 Hradır.
| yaralama fileti elde edilmiştir. | n yanlışlıklara"’-’”*”* Haf"'
1 şart ,,u nc',CP"îr «'j Külce
ğllr jmekle olduğunu açıklamıştır. [ r«m*
₺43 i devrilmiş ve bir kişi ölmtış, « «m kişi de yaralar.ın:.şıır.
.V
^ Tarihten Sahibeler j Yüz beş sene evvel Sarayburnundan Orta-köye kadar bir gezinti
Hus gefarethancıl ve civan
105 sene evvel
— M —
Or^aköy Dllkttşa
Yüz beş sene evvel tepelerinde Yıldız ve kasulan bulunuyordu.
Abdiilâzlz bu bahçelerde Büyük Mabeyin. Malta, Çadır köşklerini vesalr bazı binaları inşa ettirmişti.
II. Abdlllhaınidln naklinden sonra (Yıldız sarayı hümayunu) . temiyle resmi Padişah ikamet- ‘ gâhı olan kasırla', geni? bir harem kısmı ile ve bir çok yeni tftvelerle tamamen genişletilmiş oldu .
Otuz üç sene bu sarayda yaşamış bulunan LL Abdülhami-dln hususi ve siyasi şahsiyeti ve burada geçirdiği zamanlan ■yn ve uzun bir tetkik mevzu- ; udur.
Bu kıyılana ve tepelerin geçmiş günlerini tesblt etmeğe ça- : hşırken. H. Abdtllhamldln por- ' tresfni 1e bir kaç hatıra ile kısmen canladımıak yerinde olacaktır.
LL Abdülhamlt tahta çıktığı vakit memleket münevverlerinin. . ekserisi üzerinde İyi tesirler ' yapmış ve istikbal için ümitler ' uyandırmıştı. Herkes kendi mİ- ■ cicin a göre idareyi ve hürriyet ' taraftarı bulunan siyasi hasım- ' tarım zamanla bertaraf etmeyi ' İyi bilen II. Abdiılhamlt çok ki- ' şiyi kanaatlerinde yanıltmıştı. 1
Mizancı Murat bey. Yıldız sa- ' rayında ilk defa huzuruna çık-dıgı 11. Abdülhamlt hakkmdakl 1 intihalarını şöyl» nakletmekte- ' dlr:
•Kaplan vari t.enekli, fakat ' kiiçûk bir yırtıcı hayvanın pos- ; tu He örtülmüş ulak bir masanın yanında ayakta duruyordu, Arkasında komple denilen caket ‘Lakımı vardı. Masanın üzerinde ; de siyah ve büyücek bir sigara ; kutusu, kehribar ağızlıktı yase-min kısa ağızlık duruyordu.
Kemali nezaket ve iltifatta ■ kabul etti. Ayağım veya eteğini . öpmeye meydan bırakmadı. Elini çenemin altına dayayarak , mâni oldu. Masa başına kon- . muş olan koltuk sandalyesine ' oturdu. Karşısında bulunan sandalyeye İşaretle bana da buyurunuz, dedi
Huzuruna kabul buyrduğu a-damları kemali nezaketle kar- I şuanda oturduğu tevatüren malum idi. Huzura girer iken böy- ' le bir ihtimal tasavvur etmedim ı diyemem. Lâkin gayet ufak bir ' maşacı kt an başka aramızda hail, kapısı kapan odanın içinde diğer şahit dahi yoktu. Bu : halde oturmak »T-tlmaU hatırı- ' ma gelmemişti. Hattâ Padişahımızın havf ve ihtirazı hakkında 1 en yakın hendeğin vasıtasîte ı neşrolunan tenadTtı nazarı dik- ı kate almış İdim. Böyle olacağını > İddia etmiş olsalar bile lanana-mazdım. Yine kemali letafet ve ı nezaketle tekerrür eden İkinci emir üzerine oturdum.
—- Yazan: —S
IIALÜK T.
SEHSLVAROftLtl
Ls
Bu hal bende büyücek bir hüsnü tesir har.>i etti. Az çok havf ve ihtirazın ran ve İddia eLUkleri raddede olmadığını bizzat müşahede ettim. Cidden maunun ve muftehlr oldum. Kendisi l&krdıya taşladı ve mukaddimesi şu idi:
— Cenabı Allahın huzuruna çıkacağım vakit temiz yüze malik olarak çıkmaktan büyük e-
sunanında umuru alyaalyc ile pek çok iştigal eder İdim.
Bu suretle İfadeye başladı. Kanunu Esasiye bu sayede taraftar olduğunu a kanunun halkın zehabı hilâfında olarak Mithat paşanın esiri olmaktan ziyade bizzat kendilerinin. İltizamı İle husule geldiğini, Kanunu Esasi İçindeki baa tadilât ve tahdldkârananln Kemal bey İle Mithat paşanın teklif ve iltimasları ile lora olunuduğunu, Meclisi Mebusanın, Vükelânın ısrar ve iltizamları İle dağıldığını, Kanunu Esasinin salnamele-lerln başlarında dercine kendilerinin ısrar ettiklerini, söz ayağa düşüp fazla gaile çıkarack-lan korkusu olmasa bugün dahi tereddütsüz Meclisi Mebusanı cemetmeye hazır olduğunu ve sjdreyl kemali hararetle İfade ve LzRh etti...
Haslll Padişahın İfadesine hak vererek kemali İhtiram ve ehemmiyetle dinliyordum. Diyordu kİ; Mithat paşa İle rüîe-kasından pek aldandığı gibi. Sait paşanın İÇfnlatına kani olarak halkın emniyet ve muhabbetine sekte vererek mesleğe gidildi O mesleğin de seka-metl anlaşıldı is» de ne çare kİ biraz geç anlaşılarak tehlikeden masun olarak avdet etmek İçin imkân kalmadı Zaten bu gibi meslek, tab’ı hümayuna esasen pek muhalif olduğu cihetle Salt paşaya olan İnkisarı kalbinin iamlr kabul edomiyeceğlnl saklamadı...
tkl saat-, on dakika kadar süren bu mülâkat o günden İtibaren sıkça huzura kabul olunarak beraberce bir çok umuru rnühlmme müzakere edileceğini. yarından tlbareu bu işe başlanılacağım müb&yyın bir emir ve İrade İle nihayet buldu.
Ayağa kalkıp gider İken ken-dusu dahi ayağa kalktı ve kemali nezaket ve İltifatla kapıya kadar geldi ve onu elde ItU. Hattâ bunu sofada bekleyen Hacı Al! bey ile onanın kapısında duran Hacı Mahmut efendi ve merdiven başında bulunan Lûtf! ağa gördüler.
Hacı Mahmut efendiye selâm verdim. Lfttfl ağa dahi selâma durmuş İken bihnem niçin selâm vermedim.
Mahut kapıdan çıkarak Baş-mabeylucl odasına kadar sessiz yürüyerek odaya vasıl olunca dedim kİ:
— Allan cümlenizin müstaha-kını versin. Melek gibi bir Padişaha malik İken Asarını harice şeytan Asarından daha beter surette aksotürirsiniz, yazık değil mİ dine, vazık değil mİ milyonlarca halka.
Muharibim ffiıcı Ali bey manidar bir tebessümle yüzilmo bakarak;
— üç gün sonra seni de görürüz, evlâdım, dedl.ı
— BİTMEDİ —
Çorum faciasının mesuliyetleri
Çorum Vapuru faoiasında Ikl I türlü mesuliyet aramak lâzım gelir. Bu mesuliyetlerin birincisi doğrudan doğruya, İkincisi bilvasıtadır, Fakat bu bilvasıta mesuliyettir ki kısmen öteki mesuliyeti de doğurmuştur. Bu maeullyetler» bir göc atalım: Doğrudan doğruya mesuliyetler
1 — Geminin yangın çıkan ambarına bazıları yanıcı ve patlayıcı maddeler olmak üzere bir htıyH mal yüklendikten sonra, buraya 350 yolcu da konulmuştur. 350 insanın doldurulduğu bu ambar yolcu değil, eşya nakline mahsustur. Dik ve dar bir merdlvelno İçerisine inilip çıkılır. Mademki güverte yolcu-sı çoktu ve köylü ve halk efendimiz dediğimiz fakir insanlar, yalnız bizim memleketimize has bir zihniyetle mûtad veçhile am barda nakledilecekti. O halde bu ambara, hiç eşya koymamak lâzım gelirdi.
î — Buraya bir sürü eşya ve üstelik de — bilerek, bll-mlyerek — yanıcı ve patlayıcı maddeler konulmuştur. Devlet Denizyolları ileri gelenleri, bu yanıcı ve patlayıcı maddelerin tüccar tarafından gizlice âdi yük diye vapura yükletlldlğlnl söylüyorlar. Neteklm Tan vapurunda da buna benzer bir şey olmuştur. Mademki bazı tacirlerimizin. böyle yaptıkları malûmdu. O halde insanla doldurulacak. olan ambara konulan bütün eşyayı sıkı bir kontroldan geçirmek ve şüphe edilenleri almamak lâzımdı. Bu yapılmamış olacak kİ müthiş bir yangın çıkmıştır.
3 — Yangının patlayıcı ve yanıcı maddeler arasına atılan sönmemiş bir kibrit veya sigaradan çıktığı Heri sürülüyor. Yolcuların bu dikkatsizliği bizde malûm ve mücerreb olduğuna, her gün, her yerde görüle-geldiğine göre, ambarlarda kimyevi maddell modem yangın söndürme cihazları bulundurmak lâzım gelirdi. Çorum’un 3 numaralı ambarında bunlar var mıydı, yok muydu? Yangını İlk görelnerin ayaklarıyla alevleri bastırmak İstediklerin! söylediklerine bakılırsa, bu cihazlar ambarda mevcut değildi.
4 — Gene yolcuların dikkatsizliği ve disipline riayetsizliği malûm olduğuna göre, 350 İnsanın yataklarını serdikler! bu ambarda nizam ve İntizam, bilhassa emniyeti muhafaza edecek bir gemi adamı bulunuyor muydu? Böyle bir vazifeli olsaydı. yolculara yangın çıkaracak dikkatsizliklerden lctlnnb etmelerini İhtar eder ve yangını, başlangıcında önlemek İçin tedbirler alırdı.
Bütün mesuller cezalandırılmalı
Bütün bunlar yapılmadığına göre, Çorum vapurunda tahta evlerini sigorta ettirecek yerde, çatısına bir «Yn Hâfıa> levhası asan insanlara haa bir Şarklı tevekkülü hâkim olduğu anlaşılıyor.
Yapılacak adi! ve İdari tahkikat neticesinde bütün bu İhmallerin, kayıtsızlıkların mesulleri bulunacağına şüphe yok-

I tur* Adil takibat haricinde kalacak mesulleri de idari cezalara çarptırmak ve beceriksizlikleri, ehliyetsizlikleri sabit olanları da bili merhamet vazifelerinden uzaklaştrmak lazımdır. Çünkü yarın açık denizde ve fırtınalı havada çıkacak böyle bir yangın, Çorumdaki gibi 800 yolcu taşıyan bir vapuru tamimiyle tahrib edebilir ve bütün yolcular ölebilir.
Artık bu yıllanmış İhmalleri, kayıtsızlıkları, ldareslzlklcrt kökünden yoketmek lâzımdır. O-nun için ehliyetsiz İnsanları, vatandaşların can ve mallariy.'e İlgili bir umumi hizmet müease-sesl olan Devlet Denizyolları İdaresinden ıızaklaştırmalıdır.
Eski hatalardan doğan mesuliyet
Yangın faclaslyîe doğrudan doğruya İlgili olan bu mesuliyetlerden başka bir de eskiden İşlenmiş hataların mesuliyeti vardır kİ yukanda söylediğimiz gibi bu fâclayı doğurmakta â-mil olmuştur.
Devlet Denizyolları İdaresi 1933 denberl Türk limanları a-rasında. yolcu taşımak inhisarına sahip olduğu halde, yıllardan beri yolcuları, yüklerle ve hayvanlarla taşımakta âdeta zevk almaktadır. 10 yıldan beri yolcu nakliyatı yüzde yüz arttığı halde, İç hatlarda yolcu taşıyan gemilerin sayısı artmamış tır. Bunları arttırmak için A-mc-rİkadan alman. 6 yolcu vapurunun iç hatlara tahsis edilen 3 tanesi, malûm dedikodu ve İdaresizlik yüzünden hâlâ gelip seferlere başhyonıanıışlardır. Bu gemilerin 1948 nisanı yerine 1949 temmuzunda bile sularımıza gelememiş olmaları, mevcut vapurların ve bu arada Çorumun ve diğer gemilerin ambarlarında yüzlerce yolcuyu her türlü İstirahat ve emniyet İmkânlarından ve tedbirlerinden mahrum bir halde seyahat etmeğe mecbur bırakmıştır.
Sonra 1946 ekim ayının son günü İdare Ansnldo tezgâhlarına 8 sı büyük. 2 sİ Marmara tl-
pl 8 gemi sipariş etmlşlL Bu 0 büyük geminin birincisi 2o ay sonra, altıncısı da 32 ay sonra teslim edileceklerdi. Yâni bn 8 gemi 1948 haziranı İle 1949 senesi haziranı . asında kamilen gelmiş ve hizmete girmiş olacaklardı. Fakat Ansaldo fazla para koparmak için uzuii müddet gemileri yapmadı. Devlet Denizyolları İdaresi de. o kadar berbat bir mukavele yapmıştı kİ Ansaldonun karşısında boyun eğdi ve 0 büyük gemi yerine 2 büyük. İki de küçük Marmara tipi olmak üzere 4, gemi, yapılın asını kabul etti. Bu gemilerde, başka bir münasebetsizlik çıkmazsa 1950 sonlarında gelmiş o-lacaklardır. İşte 31 ekim 1946 da sipariş edilmiş olan bu gemiler, : Ansaldoya değil de. İngflfe, A-merikan, hattâ tsveç firmaları- ; na ısmarlanmış olsaydı, şimdiye , kadar gelmiş ve seferlere başla- 1 mış olacaklaıdi. Tabii İdare, bu 1 8 gemiye de sahip olduktan son ■ ra, İnsan lan hayvanlarla ve yük : lerle beraber ambarlarda taşımaktan vaz geçecekti. ı
Bu vaziyette Corum'da yan- 1 gın çıksa dahi, yalnız 3 numa- ' râlı ambardaki eşyalar yanar, bıı kadar vatandaş ölmez, yara- 1 lanmaz ve hâdise bir fâcla şek- 1 linl almazdı.
i işte Çorum faciasını doğuran , bir mesuliyet de, vaktiyle işmar- , lan on ve satın alınan gemilerin j gecikmelerinden İleri gelmiştir , Bu gecikmelerin sebep olduğu ( zarar ve ziyanları bu sütunlar- , da uzun uzadıya rakamlarla «5ı ‘ terlp Isbat ettik. Bu zararlara, ( Çorum fâclasının mucip olduğu ağır İnsan kayıplarım, maddi ' ve manevi zararları da ilâve etmek lâzımdır. Eğer o gemiler ’ vaktinde gelmiş olsalardı 350 kişiyi bir yük ambarına doldurmak zarureti hâsıl olmaz, 57 vatandaş ölmez, 29 vatandaş yata, lanmaz. yüze yakın aileye göz I yaşı döktürülmezdl. Bu sonuncu ; mesuliyet öyle bir nevi mesull- ı yettir ki maatteessüf arada kay- 1 □ayıp gidecektir. ı
A. D.
D.
Devlet Operası temsillerinden
CARMEN
Fikir işçileri için bir İş Kanunu projesi hazırlanıyor
Çalışma Bakanlığı, tş Kanununun haricinde kalan fikir lş-İıanedanı Osmaniye mensu-! çileri İçin bir İş Kanunu hazırınım. Bir gün gel y devlet ve hilâfetin umuru benim hüsnü Mateme tevdi olunacaktır düşiin-fitai, öteden bert neni az rahatla etmemiştir. Öyle bir yük al-Ğna girince mesuliyetten kurtulmak ve hüsnü muvaffakiyete nail olmak emelJy'e efendiliğim
İlelim yoktur. Keder hasebiyle ı hanedanı Osmaniye mensu- '
hyacaktır. Bu maksatla Bakanlık iktisat fakültesine müracaat etmiştir. Dftn toplanan İktisat . fakültesi profesörler meclisi, bu maksat İçin üç pı-olcoördon mil-1 rekkep bir komisyon seçmiştir. Komisyon çalışmalarına yarından İtibaren bağlıyacaktır.
Muallimler Birlâği kamplarında kültür filmleri
Göztepe, ldealtepe ve Florya-da açdan çadırlı ve çadırsız üç Muallimler Birliği kampında çok değerli kültür filimler! gösterilecektir. Son derece terbiyeyi olan bu filmlerin, yalnız öğretmenlere değil, Göztepe. Küçükyalı halkına da gösterilme si düşltntllmektedlr. hk tecrübe 15 temmuzda ldealtepe kampının küşad merasimi ve kır balosu münasebetiyle gösterilecektir. Bu toplantıya İştirak etmek !s-tlyenler davetiyelerini Çember-llıoşlakl Birlik kampından aldırmaktadırlar.
Ürdün Başbakanı bugün gidiyor
Birkaç günden beri şehrimizde bulunan Ürdün Başbakanı Tevfik Ebılİhtida paşa bu akşam uçakla Londraya hareket edecektir.
Namık Kemal'in heykeli yaptırılacak Büyük vatan şairi Namık Kemal 1840 da yani 109 sene evvel Teklrdağında dünyaya gelmişti.
Tekirdağ belediyesi, hemşe-rlleri büyük vatanperverin heykelin! yapmağa karar vermiştir. Heykel, kaidesiyle birlikte dört metre ir t İfamda olacaktır.
Bu anıt, heykeltraş Ali Hâdf Bora tarafından hazırlanmak-tndır. Tekirdağ belediyesi, Biler hariç heykele 9000 verecektir.
ver-llra
Paris Verem Kongresinde bjilunan temsilcilerimiz
Paris 12 (A A ) — f Afp): Milletlerarası Veremle Savaş Kongresi. bu sabah Pnrlste açılmıştır. Prf. General Tevflk Sağlam ve Seyhan milletvekili Makbule Dlblan Kongrede Türklyeyi tem sil etmektedirler.
ile de Fıancr Fransız atianııgj harbden beri İlk defa gene ALlanUkte seferine bağlıyacaktır, Yukerıkl klişe bu güzel gemide tesis edilen Cafe de Paris’i gösteriyor.
MH ita.'..102S2İ1 Wr R’» - ’-«>■«*
■ . S • Ş 8—■
Devlet Operasının Açık Hava tiyatrosunda verdiği temsiller Btect’hin Carmen operasile başladı. Elimizde olmıyan sebeplerden dolayı Carmen’l ancak üçüncü gecesinde görebildik. Bir elektrik ftnzası yüzünden temsil gecikti ve labiatile geç bitil. Oyun boyunca da bir a-cetecillk dikkati çekmekten hâil kalmadı
Carmen'fn mevzuunu kıraca gözden geçirdikten sonra opera ive temsili hakkında düşündüklerim Izf yazacağız;
Bir *igara fabrlkajında çalışan Carmen, elinde tuttuğu büyülü çiçeği çavuş- Don. Gose'nln suratına atar. O âna kadar kadının sırnaşmasına kulak asmı-yan ve köylüsü Micaela'yı seven çavuşta bu hâdiseden sonra tür alâka başladıfcnı ve yavaş yavaş kuvvetli bir sev© u-yandığını görüyoruz; o kadar ki kadın İşçiler arasındaki kavgada suçlu görülen ve reza giyen Carmen'ta ellerini çözer vç kaçmasını temin eder. Vazifesini eden ç»™, hep^u- «Mil» övmek M»
,, , . . - ... TJ;I."I flP₺'>r itile h-l/I'lnOM.’ri-
Ur; fakat gununu doldurunca mesleğini ve şerefini de ayak altına alarak sevgilisinin peş! sıra kaçakçılara iltihak eder. Boğa güreşçisi Escanmlllo’ntm Carmene zaafı vardır; Carmen’ İn gönlü de şimd i em a doğru yönelmiştir. Askerlik şerefini, saf sevgilisi Micaela’yı ve annesini feda edip kaçakçı kafilesin? katılan Don Jose şimdi kıskançlık ve sevgi ateşlle perişandır. Fakat Carmen ondan utanmıştır blle_ Şimdi Escamil-loya iltifat etmektedir. Çavuş izzeti nefsini de ayaklar altına alarak valvanr; fakat Carmen yüz vermez. Tehdit eder, o da kâr etmez; hattâ kadın Don Joai'ye meydan okur. Bunun üzerine çıJğtna dönen çavuş ““ “'2.
Mn »M,nr w „p- S"1 ”
C.rmm'1 öîdûrOr I S?®. w *“lan(ll:
rolünü: benimseyen sanatkarlar Carmen operası Fransız, hes- arasmda İdi. isimlerini sayrhğı-Lecfsl Oeorges Blzcl'nln (1.838 - rraz ve kısaca üzerlerinde dur-1875) eseridir. Diğer operala- duğumuz bu sanatkârlardan rından birisi olan (lnci Avcı- başka diğer bütün artistler de lan i İle birlikte zamanında Lyl operanın başarı iraznnmasında kabul görmlyen ve takdir edil- ayrı ayrı değerli birer âmil ol-miyen eserlerdendir. 1857 de dular.
büyük Roma müldkfatmı '"~ı naıı Blzet, kısacık ömrü boyunca her sanatkârın beklediği ve larHe. orkestra ve koro Idaresl-umduğu başarıyı görmeden, Le, rejisi İle mnufafak olmuş bir dünyaya gözlerini kapadı Bu- eserdir. Temsili İnce eleyip sık gun her mevsim dünya sahne- dokumadan evvel bizde epera-lerlnde yüzlerce defa oynanan nin henüz sekiz yasında oldu-Carmen ve senfonik konserler- [ gurnı gözönünde tatmak gerok.. de sık sık yer alan Arifelerine ( Avrupa memleketterined opera, dun u>. -,,.n asırlardan beri sürüp gelen bir
. geleneğin mahsulüdür. Bizde • Lse ancak dünün körpe tldani--‘dır. Devlet Operasının Istanbu-■ la sunduğu İlk Carmen operası ı temsilini gözönünde tutarak diyebiliriz kİ. verimli bir toprakta kök salan bu fidan günden güne gelişmek yolundadır. Sanat seven İstanbul'un, idealist ve feragatli genç sanatkârlarımızı hakkettikleri anlayış ve takdirle karşıladığını görüyor ____I ve seviniyoruz,
yük değil., tik perdeden son Fikri ÇIÇEKOÛLB
ölüm rahnesine İra dur Carmenf in kaprisli, hırçın ve şeametll karakterini bir crrscendo genişliği ve kudrefüe. lier an dalla kuvvetle hissettirerek temsil etti. Bu bokundan Bn. Saadet Alp muhakkak fct kuvvetli bir sahne artisti.. Seat Carmen rolü İçin aranan rmtfcbnl bir ses.. Yalnız, İlk perdedeki meşhur Habaneradan bavlıyarak operanın son pasajlarımı kadar kulağımıza daima çarpan ve ha-mısiie Forte kısımlarda büsbütün tebarüz eden geniş, badelin den geniş ses İhtizazı, Bn. Saadet Alp'ta falso ses zahabını uyandıracak kadar bizi şüphede bıraktı. Don. Josğ rolünde B. Nihat Kızıllan ekseriya tatlı ve ancak çok tiz pasajlarda biraz keskinleşen sesile dikkati çeken başarılı bir Tenordu. Birinci perdedeki Duo. (Temor ve soprano tluo.-;uı her İki sesin iyi vâsıfları hakkında bize İlk bir fikir verecek derecede bu-..inliydi- B. Nihat Kızıl tan'm sesi kadar komediyenliftlni de ol-
başka fırsatlar bekllyeeeğir. Mfcaela. rolünde nefte bîr soprano dinledik- Elimizdeki programa göre Hh. Ayhan Alnar n veya Hn. Belirte Aran’dart birl-sl olmalı: fakat; tahrainimtae çâre üçüncü temsil gecesinde Mleaeia rolünü ayrayan Bn. A. Alhar'th. Temiz, pürüzsüz bîr ses.. En tiz perdelerde tüle zorluk çekmediğini hissediyoruz Rot intibata mükemmel. Hilesiz hudaso seven ve bu yüzden redakârfıfcfera katlanan saf köylü kız karakterini ne giizel ifade etti! Bu mükemmel sanatkârı başka bir eserin baş rolünde görmeği t'e bu suretle daîra İyi' takdir etmeği temenni ederiz. Boğa güreşçisi EscornlI-lo kuvvetli, güzel' Wr sesle dik-
Açık Havada dekorsuz oynanan Carmen sahne sanatkâr-
süiti, zamanında hiç bir akis uyandırmamış olan eserlerdi. Üstelik besteci, Wagner*l taklit etmekle İtham edîtçlL Wag-' ner ve BlaeVyi eserlerüe ve bestecilik şahsiyetlerde biraz olsun tanıyanlar böyle bir İthamm gülünçlüğünü takdir ederler.
Devlet Operasının Carmen temsili hakkında düşündüklerimiz: Carmen rolündeki Bıı. Saadet Alp, hiç şüphe yok eserin bütün yükünü omuzlarında ta-J ?ıyordu. îilrtıf etmeli ki hafif
Londra'de örfi
idarenin tatbiki
Polise şüpheli gördüğü her şahsı tevkif ve mahkemeye sevketmek selâhiyeti verildi
Londra 12 (AP) — İngiliz İşçi hükümeti, Londra, deniz İşçilerinin yapmakta oldukları grevi, dün akşam nazari bir örfi idare Llftn ederek, kırmıştır. Bu İdareye tâbi olan bölge. Taymls nehri kıyılarında bulunan İşçi mahalleleridir.
Dün akşam Kral tarafından imzalanmış olan kararname, hü kümele fevkalâde ahvnle müstenit geniş yetkiler vermektedir. Ve bıı yetkileri kullanarak, hükümet 10.223 İşçlıma itildiği ve 112 geminin muattal kalmasına sebep olan grevi kırabilecektir.
Fevkalâde hal tedbirleri dün gece yarısından İtibaren yürürlüğe girmiştir.
Hükümet ,19M> tarihinde çıkarılmış olan ve fevkalade ahvale dair bulunan bir kararnameye istinaden 10 karar almıştır. 1828 senesindeki büyük ihtilâftan bert İlk dola olarak hükümet fevkalâde hal nazari yesin» İstinaden tedbirler almak
1 Uzumunu duymuştur.
Bu kararname gereğince polis şüpheli gördügii kimseyi derhal tevkif etmek salâhiyetini haizdir. Bu şeklide tevkif edilen kimse hemen hâkim huzuruna 1 götürülerek muhakemesi yapılır ve üç aya kadar hapis yahut 100 İngiliz lirasına kadar pnrft cezasına veya her İkisine birden mahkûm olabilir.
Fevkalâde halin ilftn edildiği saha İçerisinde hükümet posta, telgraf ve telefon muhaberatını kontrol salâhiyetini de haizdir. Sözü geçen sahalarda, seyrüsefer asker tarafından kontrol ve tanzim edilecektir.
İşçiler, İhtilâfın mebdelnl teşkil eden Kanada gemisinden gayrisinde çalışmayı kabul etmişlerdi. Fakat bu teklif Doklar işletme İdaresi tarafından kabul edilmemiş ve onlar ilk o-larak Kanada gemilerinin boşııl tıbnası lüzumu üzerinde ısrar etmişlerdir.
Mahkeme Koridorlarında
Herif benim önüme dikilince hemen kollarımı kaldırdım!

Çıplak ba$h- değirmi yüzlü. temiz giyimli, ellisini geçkin zat koridorda anlatıyor:
— Çok şükür, oruçtan şi-kâyetitn yok, sabahlan geç kalkıyorum, akşama kadar dişimi sıkıp tahammül ediyorum. Fakat sahur yemeğinde çok sıkıntı çekiyorum. Uykudan kalkıp yemek yemek pek zoruma gidiyor. Yemek değil, dayak yiyorum sanki. Mevsim kış olsa aldırış etmem, sahur yemeden de orucumu tutarım amma şimdi günler çok uzun. Yirmi dört saat açlığa tahammül edemem doğrusu.
— Sahura kadar uyunursan da yemeğini yedikten sonra yatsan daha iyi olmaz mı, amca bey?
— Ben de ona gayret ediyorum ya, efendi oğlum. Fakat evde herkes yatıyor, ben yalnız başıma nasıl oturayım? Teravihten sonra kahveye gidiyorum, birkaç ah->ap baş başa verip lâklâkıyat yapıyoruz. Gel gelelim, öri'da da lâkırdımız tükeniyor. Lâf dediğin nedir ki zaten? Ekmek meselesi ne oldu? .Peynir kaça çıktı? Pirinç gene pahalanıyormuş... Lâkırdımız bundan İbaret. Her gece bunları konuşa konuşa bıkkınlık geliyor, uyku bastırıyor, haydi bakalım, başlıyoruz ağızlarımızı birer karış açarak esnemeğe. Bir esne, iki esne, derken gözlerimiz yumuluverlyor. Eskiden ramazanda Karagözler, orta oyunları oynarlardı. onları seyrederek vaktin nasıl geçtiğinin farkına bile yazmazdık. Simdi öyle şeyler yok kİ biraz gönül eğ-1 ivelim.
Karşıda zabıta memurunun yanında oturan kelepçeli adama baktı, gülümsl-yerek devam etti:
— Dün gece gene kahvede çene yarıştırırken şu adam geldi, masa başında bir çav-İçtikten sonra sandal-yanın üstüne çıkıp; «Muhterem beyefendiler, dedi, benim İnce hünerlerim var. Mükemmel bir hokkabazım. Size bu hünerlerimi göstereyim de eğleniniz, sahura kadar hoşça vakit geçiriniz. Gönlünüzden koparsa bana da bir bahşiş verirsiniz». O kadar sevindim kİ. hemen yerimden kalkıp herifin alnının ortasına on kuruş yapıştıracağım geldi.
— Bahşişi pek bol keseden veriyorsunuz, amca bey.
— Hımmm. Benim huyum öyledir. Hüner sahiplerinden katiyen para esirgemem. Onları himaye etmek lâzımdır. Herkes hokkabaz olabilir mİ? Bu işler keskin zekâ İster. Zengin olsam böyle hüner sahiplerinin hepsini himayemin altına alırım amma neyle-ylm ki bende o kudret yok. İki yakamızı bir araya getirmek için kırk paranın üstüne kırk düğüm atmağa çalışıyoruz. Fakat kör olası para, düğümün altında da durmuyor. Kör boğaz varken paraya düğüm ne yapsın? Paranın gelmesiyle gitmesi bir oluyor. Galata köp-
rüsünün üstünden İnsanlar nasıl gelip geçiyorlar da gece yarısından sonra kimseler kalmıyorsa, bizim üzerimizden de paralar öylece gelip geçiyor, elde avuçta bir şeycik kalmıyor. Harcadığımıza göre rahat yaşasak bari. Nerede o günler? Çalşır-sın, çabalarsın, gene yan aç, yarı toksun.
Kaşlarını çatarak acı acı gülümsedi:
— Gene dertler deşildi,Lâfı nereden nereye çevirdik. Hokkabazdan bahsederken para derdine geçtik. Nerede kalmıştım ben?
— Hokkabazı anlatıyordunuz.
— Evet amma neresine geldim? Herif benim cebime kâğıt soktu mu?
— Hayır, herifi sandalya-nın üstünden İndirmedin kİ.
— İnmez olsun, köpoğlu köpek. Sandalyadan lnme-seydl şimdi ben buralara gelir miydim? En büyük marifetini bana gösterdi.
— Sizin için ayrı oyun mu yaptı?
— Hem de ne oyun, ne o-yunl Karamanın koyunu, sonra çıkar oyunu: iskemlenin üstünde bir şeyler yaptı. Kurşn kalemlerini burnundan sokup ağzından çıkardı, beş liralık kâğıt parayı ağzına tıkıp ceketinin kolundan çıkardı, İskambil kâğıtlarly-le de marifetler gösterdi.
— Sizin on kuruşluk bahşişi haketti desene.
— Dur bakalım, hangi bahşişten bahsediyorsun? Öyle şeve tenezzül eder mİ herif? iskemlenin üstünde hüner gösterirken eline bir tek İskambil kâğıdı aldı, karşıdan bize gösterdi, sonra avuçlarını birbirine yapıştırdı, açtığı zaman baktık kl kâğıt kaybolmuş. Ondan sonra efendim, hepimizi birer birer süzdü; «Muhterem beyefendiler. Görüyorsunuz İd İskambil kâğıdı avuçlarımın arasında kayboldu. Simdi ben o kâğıdı sîzlerden birinin cebinden çıkaracağım. Kimin önüne gelip dikilirsem ellerini yukarı kaldırsın, kendisi de, etrafındakiler de gözlerini benim gözlerime diksinler» diyerek sandalyadan İndi. Oturanların hepsine yaklaşıp dik dik baka baka benim önüme geldi, gülerek; «Kusura bakma, beyefendi* clğlm, kâğıt galiba senin cebine saklanmış. Müsaade et de çıkarayım» dedi. Ben hemen kollarımı kaldırdım, gözlerimi onun gözlerine diktim. Herif ceplerimi birer birer karıştırdıktan sonra; «Hayır, kâğıt size gelmemiş. Her halde şu beyefendinin cebine girmiş. Bir de ona bakalım» diyerek döndü O sırada gözlerini pencereye dikti; «-Eyvah, polisler geliyor. Hokkabazlık yasaktır. Beni görürlerse yakalarlar. Dışarıya çıkayım da onlar savuştuktan sonra tekrar gelip oyuna devam edeyim» diyerek kapıdan dışarı fırladı. Gidiş o gidiş.
— Vah vahi Oyun yarıda kaldı öyle mi?
SANATIM PANSUMAN VE İĞNE YAPMAKTIR — Doktor yanında ve ha» taneler de L* »ramaktayım Ut ek-illerin Akyam’da «Kan» r Umut una yatmaları. ft» — J
ÇOUOUK BAKARIM — Yayım otun. Vreneıcam mükemmel, herke ve ta|-raya giderim Ak*(ım'd» «Çocuk* rUmuruna laöllâUl mek'lipU müracaat rica olunur. 789 — l
TÜRKÇE. TRANSIZCA. ARAPÇA, RUMCA LİBANLABIHA VÂKIF — tahsilli gayri m (İrIIm bir genç her hangi bir la aramakladır, Akşamda «İş» rütnuzuna jıntamt. 7«rt —
İYİ BİR FIRINCI USTASI İŞ ARIYOR — Mumhane caddesi No 8. Teli: 42 990. 804 —3
■■«UMlAlKIJKrî
YAZISI GÜZELCE - Muhasebe bilir bir BAYAN eranijor. Yarım gün do «•Uyabilir. E1 yaularlyle İstedikleri ücreti, referanslarıyla adreslerini poe-ta kutıuu 395 İstanbul a bildirmeleri.
757 — 3
ACELE SATILIK — Kırk eantlm kuturda Amerikan ıharka ta* değirmen kahvye tuza her İye gelir petar günleri Bcylktay Serence bey çlılen-blk sokak No. 9 750
HUTBON MARKALI — îyi hajde bir otomobil satılıyor. Müracaat: Cl-beli Mennndro» Gö-üsoğlu; Tglefon-23582. 170 —
19 MODEL - 8 eli indiril Fort İşler vaziyette hidrolik fren bir kapalı kamyonet ehven ftnlle acelo satılıktır. Müracaat: Tarlabsşt Valde çeşme cad. No. 113. 770 1
SATILIK ALMAN PİYANO — Cok yeni 3 pedallık çarıast telli demirli Beyoğlu Calatasar.v Yeniçaryı caddeni Erden epartımanı 51/5 saat 12 - 14 — 19 - 21 pjıardan maada.
m - 3
SATILIK OTOMOBİL — Ar kullanılmış. küçük motdr 940 model Paekord ink.il MVhklır. Her gün 12 - 14 arası Çarjıkapı A-zak Garajına müracaat Tel. 21711. B21 — 3
■ATILIK — Kadıküy Rasünpaıa ma-nalleai Recalza^e «ckagı 40 numara 350 M * Örerini* B»h««ll, üç katlı boı tealim ahşap ov. Bava gezi lerkoe, ■arnıç, elektrik »ardır. Müracaat: Marpuççular Emlroğru geçidi 24/1 Azla Utmana. Tel »3573. M«
KADIKÖYÜNDE - Sular Idnrcal yakınındı konforlu üç daireli betonarme apartıman 33 bin liraya Mttlık-iır. On sen* vergiden muaftır. Müracaat telefon 608*1 701 — 2
39.000 LİRAYA BATİLIK KELEPİR APARTIMAN — Hcybeİfadada fevkalâde manzaralı, beş daireli, etrafı bahçeli, yazlık, »melik kiraya elverişli. 5.000 Hra ipotekli apnrtıman mazeret dolayısıyla acele satılıktır. Heybellada Hüseyin Rahmi Boy sokak 37 No. Telefon 21846.
718
t— '
Kızlara Suikast
ZABITA ROMANI
îaîan: Agatha Cbrlslle Tercüme eden: Vâ - Nû
t Tefrika No. 46 u
—- Uyuşturucu madde dediğiniz ne?
— Külliyetli miktarda kokain.
— Vücudu aldığı miktara tahammül edebilecek mİ?
— Evet. İçiniz ferahı asm, öl-miyecek.
— Bu uyuştum», u madde ona nasıl vasıl olmur.? Kendisini ziyaret etmek sa! thiyetlnl kim almış?
Polrot, sabiyet içindeydi.
— Hiç bir zlyareiçl odasına Çıkmadı.
— İnanılır şey değil.
— Halbuki hakikat bu,..
— E. peki...
— Bir kutu çikolata ve bonbon göndermişler
— Aallahnn. \arabim! Ben demiştim ki. dışarıdan gunderi-L-n hiç bir şeyi y» inesin... Haltft kendisine verllmtkin.
I— Bu kutunun onun eline nasıl geçtiğini bilemiyorum. Her halde bir genç kıza çikolata ve I şeker perhizi yaptırmak güçtür. Bereket versin, bir şeker yemiş.
— Blitün şekerlet de mİ kokain varmış?
— Hayır. Yalnız üç sıra şekerler kokalnll İmiş öbürleri naturel.
— Zehir, bu şekerlerin İçine nasıl konulmuş?
— Gayet basit Bonbonlar İkiye kesilmiş, içindeki garnitüre kokain konulmuş. Sonra bonbon tekrar yapıştırılmış. Bu bir amatör İşi... Ev imalâtı denebilir
Polrot. homurdandı:
— Ah, eğer bilseydim... Eğer bilseydim... Kiıcük hanımı görebilir miyim?
Doktor:
— Tabii görebilirsiniz ama
I bir saat sonra___dedi. — Haydi
BAYAN ARANIYOR - 33 yadında kimsesiz, tahsilli bir bayın haftada bir gün ov islerini gerebilecek bayana Ihtlyaj vardır. Akmamda «Kimsesiz» rümutuna yazılması 781 — 3
LİSE MEZUNU—İyi maaşla bayan bir memur istiyoruz Rıdvan Umay MÜ-CMoseıl. Adres: Sirkeci eski tramvay durağı No. 9. 791 — 1
PEDAL MAKİNİSTİ, MÜCELLİT ARANIYOR — Pedalda çalıymış usta II» pedal k9jıt verh-iBl, mücelltt ustası. kalfa, çıraklar arıyoruz. Gala-tada: Yeni Maliye binası karsısında Kasaplar sokağı İçinde BAKIŞ Matbaasına «sat 9-10-18-19 arasında müracaat. Mî — 1
BİR KADINA İHTİYAÇ VAR — Bir adamın ov işini görecek kırk yasından yukarı olanlar tercih olunur. Bahçtkopi Hlld.lat lokantasına. _________________________W3 - 1
İNGİLİZCE. FRANSIZCA - Ticari muhabere yapabilen bir kâtibe İhtı-ya® vardır Bu kâllp bayan da olabilir. Asmaallı Karrbtır han öîoğuî Kardeşler. 813 — 8
BİR BAYAN ARANIYOR — Dlj muayenehanesinde çalışacak İS - 20 yatlarında bir bayan lâzım. Balıçcka-pı Ticaret Borsası sokağı Yıldız lıaıı No. 9 a bizzat mllraı-aal 908 — l
BAYAN ALINACAK — Yazıhanede telefona bakmak üzere genç bayana 1» verilecektir Müracaat tele fon No, 20189 sssl 12 - 14 ve 18 - 19 arası aranması. 018 __
BALIK MERAKLILARINA — 5
metre yent lekne IçJııde yepyeni 4 beygir 1509 devir Ltunrt mOtbrU İle beraber uçuz satılıktır. 42780 telefon edilmesi 817 — 3
BOĞ AZ İÇ İNDE — Kanlıcûda fevkalâde manzaralı V4 havalı arealur dönüm üzerine müt.er biner liradan satılıyor Muhtar bav Şevklye müracaat. 702 — 8
BURGAZDA - İskeleye İki dakika, düzlük» 12 M yüz 390 M2 ara* metre karetil 30 liradan mulavaMitaız »a-tdıklıc. 10 - 14 arası 40041 telefon edilmesi 731 -
SATILIK CİP OTOMOBİLİ — Yeni vaziyette askeri tip bir Cip otomobili Milliktir. Gbr'Jjmek İçin Telefon: +1011 de Nedir.'.'*, ,
*14 — 2
KELEPİR MOTÖR SATIŞI — BİT ihtilâf yüzünden 0/18 rüsum, 35 hamule tonluk (65001 Hra kıymetinde Ramazan Bahri adındaki motörltl çektirme gayet sağlam ve demirbaş eşyaslyle birlikte Beyoğlu birinci sulh hukuk mahkemelinin D48/285 sayılı dosyaslyle 23/7/949 tarihinde anal 15 te satılacaklar. Muhammen kıymeti (5500) liradır. Fazla izahat için Sirkecide Malatya Sivas ambarına.
819 — 3
FIRSAT — Satılık pastahano. Soğuk hava pasta vitrini «ıtı güz dondurma makinesi ve bilumum takım ve mobilyalarıyla. Müracaat Suadlye plaj yolu No 4 Pastanem- 783 - I
SATILIK APARTIMAN — Samatya tmramvay durağı 311 No.lu altında Sama t ya bakkaliye kooperatifi dükkânı 3 daireli apuıtıman satılıktır. Lâleli özkürt Emlâk bürosuna
792 -
20.009 LtRAYA BOŞ TESLİM — Satılık bahçeli meyveli güzel manzaralı yedi odalı kısmen kâglr ev Teşvikiye mahallesi Fırın sokak No. 11 İçindekilere. Telefon: B3.T32 777 - 4
3 ALIM SATIMfE$yj)|
194* MODEL AUSTİN MARKA HUSUSİ OTO SATILIKTIR - Müracaat• Kumkapı Nişanca Kastamonu Garajı 7M - 2
1750 LtRAYA SATILIK KOTRA — Bakır çivi ile yapılıma yeni »andal ve 4 boy gir İlk Ukma motdrU İla birlikte. Bebekte Balıkçı Çakıra müracaat.
704
BÜYÜK FIRSAT — Hiç bir arıza-aız yeni vaziyetle tlatü açık saç ka-rlsörlO ford ve Şevinle kamyonetleriyle beyer tonluk takviyeli olft def-ransanlı doya kamyonu çok ueu«-«-atio satılıktır. Ankara Ulu» meydanı Soğuk kuyuda otomobil tamircisi Abdullah sonsoya müracaat edilmesi İlân olunur. Telefon No 14695 747
SATILIK SİNEMA MAKİNESİ — Bir edat az fcullanmı* Ernman II. sabit sinema makinesiyle Zelı markalı ampalökatör redrasör ve hoparlörle komplo oierak ucuz Hatla •anlıktır, lıteklllerhı Pangaltıda Hay-layf Paıta salonunda Rlra Kozaııog-luya müracaatı şjj _ j
Mübaşir seslendi, efendi amca söylenerek gitti:
— Yanda kalmadı, herif benim para cüzdanımla saatimi aşırarak oyunu tamamladı.
Ce. Re.
Mili ifelffj.^lil illi
OİKKA4 - İpotek isteyenlere tavassut eder Emlâk, arazi alım tatı-mı İle vokâlet İşlerini kabul eden herkesin itimadını ka/anmij olan Suhulet Emlâk Zarif Özalp Bsvo*-lu Büyükparmaltkapı köşesi No 4 Telefon: 42390. 743 -
DENİZE NAZIR - Asansör ve kaloriferli 8 od» Içlçe ayrıca * oda ve muh elif adette odalar klralktir. Galata Rıhtım caddesi Veli Alemdar hnn Tel- 43528. 271 - D
KADI KÖYÜNDE - Şifada denire nâzır altı odu, konforlu, bahçe İçerisinde 15/3 numaralı küglr ev satılıktır. Müracaat: Tel. 56-60 518
SATILIK BAĞ ve KÖŞK - Pendik ' istasyonuna İki dakika, dört bin çubuk bağı, üç odalı köşkü, «uyu 13.500 metre arazisi. İki yüz metre şoseye yllzlü. manzaralı Müracaat Kadıköy Misk sokak mimar» 15 Burhan'a __________________________758
KİRALIK APARTIMAN KATI — Taksim Ayazpaşa Ülker aokak 11/13 numara, Selma Şirin apmlimanının bl rlncl katı. Deniz görür. konforlu. Normal flatle kiralıktır. İçindekilere müracaat. 758 -
İNŞAAT YAPTIRACAKLARA PA RACA KOLAYLIK - Her nevi İnşaat, tamirat, tadilât yapılır. Paraca Azami suhulet göaterlllr. Galata Perşembe pazarı Aralan han kat. No 8 Telefon 4088. M»
tSTİNYEDE KİRALIK YALI — Kalorifer, banyo 10 oda İskeleye müracaat__________________802 — 3
SATILIK BAKIR Blf.AMA EVİ — Piyasanın en İşlek yerinde 4 adet makinesi Çalışır vaziyette, tekmil kalıpları ve bütün teferruatıyla teslim çok müsait şeraitla asilliktir. Telefon: 3891*. Adres: Fincancılar. Mahmudiye Han 21. 732 _
SATILIK ARSALAR - Çapa ördek kasap mahallesi yeni vatan caddesi ‘W22 harita numaralı İki parçada 1835 ve 1059 arsalar satılıktır. Altıncı noterde Memduh Alfaya müracaat. İ3j _ i
BAKIRKOYÜNDE - Zeytinlikte pancar sokağında numara 26 - 28 altı odalı kârglr ev, Boş teslim satılıktır. Aynı eve müracaat, 735
toparlanın, Nlck kendisine gelecek.
Bir saat bekledikten ve bu müddet zarfında Salnt - Loo‘ nun sokaklarını dolaştıktan sonra, tesellilerimle dostumu kâfi derecede oyalamayacağımı anladım. Tamir edilmez bir hata işlediğine kaniydi.
Heyecanlı bir sesle:
— Korkuyorum dostum Has-tings, korkuyorum diyordu.
Zaman zaman beni kolunm-dan yakalyordu.
— Dinle bent, Hastings. — diyordu. — Aldanmışım. Baştan beri aldanmışım.
Sordum:
— Yani, cinayetin sebebi para değil. Onu mu kastediyorsun?
— Hayır, hay:tf Cinayet sebebinin para oluşunu doğru kestirmişim. Ancak işin içinde başka bir dalavere var.
Sonra, heyecan içinde:
— Ah, bu yavrucak, bana niçin itaatsizlik et’ı? — diye söyleniyordu — ölümün yanma bu derece yaklaşmışken kurtulmuş olmak kâfi tecrübe değil mi? îşt® beşinci defa suikasta hedef oldu. Olur şey değili
İfiraya dönmüştür. [yaralama fileti elde edilmiştir. | zj yân’lıJıkUra " |t?rl
BOŞ SATILIK EV - Üsküdar iskeleye be* dakika iki ayrı kat ter-kOS elektrik hamam bahçe nezaretli 120 Icnrlı üç bin İpotekli yaran kârglr 10500 Eminönü İş Bankası karşısı oyuncakçı Haşan 775 -
AYAZ PAŞADA — denize nazır bo.J apartıman kiralıktır Vo Cihangirde 7 odalı apartıman kiralıktır Taksim Aydede caddesi No T de Rütçil !s-malle müracaat. 773 —
İşlek FIRIN — Bos veya mallan ile dükkân veyahut dükkânın bir kısmını devretmek veya kârlı işine sermayeli olarak İsteyenler tsunbul posta kutusu 145 adresine yazsınlar.
772 —
KİRALIK MOBtLYALt VİLLÂ —
Mecidiye köyünde 5 dolı her türlü
konforu haiz mobilyalı kiralık villâ Telefon ısat 20 50 - 2250 arasında.
60540 No. ya 771—1
SATILIK DÜK KAP — Mercan U-zunçarşı 41 numaralı dükkân acele Katılıktır. Müracaat: Tekel umum müdürlüğünde Kadr' Sönere
784 - I
BOSTANCI, İÇERLNKÖY - Aifdltı Çlnardlbl mevkiinde ucuz faille satılık arsalar. Müracaat Galata Yeni han
1 Kredi Lyone) No 19. Tel 42291.
759- 1
| MAÇKA - Nlşantaaı civarında 8-1 odalı kaloriferli «pırtımın Istlyûrum Kiran 200 lira kadar verilecektir Mu puççular Bernetan han No. 22 ye müracaat. 7«2 —
SATILIK K0ŞK - Yeri iletine, 3 kuyu, au, gaz. olestrlk her vesaite yakın Erenköy latasyon eoddeal Berber İsmail'e müracact. 7*5
AZİMET DOLAYİSİYLE — Acele devren satılık lokanta Beyoğlu tepe-başı civarında lılok bir yorde. Müracaat, Aşmalı mciçlt Güven Bakkaliyesi Balovyo. 749 —
SATILIK HANE — Cerrahpaşa fırın sırasında No. 34 ilân üzerine yapılmış iki katlı teri'05lu. elektrikli, kiglr acele bos teatim. İçindekilere ■nUracaal. 786 — 1
SATILIK ARAZİ — Anadoluhlsa-tırda bosun kuyusu tarla ve merayı havi ıw dönüm sr-rzı Tafsilât için Ankara caddesi Ay yıldır mağazasına müracaat olunması 187 —
SATILIK ARŞA - 100 ma(r« k«r« Cihangir Cami sırasında kapıdan Şanlı görür. Kürakçlior it Tal: 4*071
■M - i
DEVREN KİRALIK TAEIKAME — Möbleli vs telefonlu ve yahut bo*. Müracaat telefon: «lif.
*11 _ |
LALELİDE SATILIK A PaRFI MAN — Öo katlı, Ik'şsr odalı. 280 Ura aylık gelirli. 30.000 Hra MUrcaal mektupla: Akşamda Süreyya Emel,
KİRALIK — Beyoğlu Rafllc Saydam caddesi Akarca sokak 37 No. Iı apar-lımanın altındaki dUkkân kiralıktır. Aynı aportımanın e UneU dnlreHna müracaat. BH — I
YEŞİL KÖYDE İSTANBUL CADDESİNDE S,090 METRE ACELE SATILIK ARSA — Müraea»! Czılata Ajıikura-zlone Generali han Albet de Leoa telefon 80&28 vo 431M.
816 — t
ACELE SATILIK KONAK — Aksa-rayda 14 odalı bir konak büyük bah-çeslle birlikte 28 9»» liradan Milliktir. Müracaat: Aksaray Cerrahpaşa cad No. 44 7f® - 1
ŞEHZADEBAŞtNA YAKIN YERDE - 230 M2 üzerine y apıldUg 3 kat 13 odalı, geniş bahçeli ahşap bir *v tıktır Müraeaat: Şen Emlâk alım satım Bürosu Aksara» Horhor caddesi No. B3 > 1 . 790 —2
SATtLtK BİNA -- Nuruosmaniye Şerefcfendl sokak 61 - 63 numaralı üç katlı her tut ayrı ayn salon,, matbaa. Iclkolaf. ıu»r türlü ağırlıkta m'15 yeni boş bina. Binaya müracaat.
792 — I
msEEHzanına
MATEMATİK DERSLERİ — Fransız lisesinden mezun, teknik üniversiteli genç müsait şartlarla matematik dereleri vermektedir Evler» gidilir İsmail üstel - AfUap soli Handan ap 18/2 OSMAN BEY 740
SORBONDAN MEZUN - Fransızca lisan ve edebiyat öğretmeni Fransız bir bayan münferit ve grup halinde ders vermektedir »3 K » rü-muzu İle gazetemize müracaat ______________717 - - g
YALNIZ ALTI AYDA (- MemlcKa tin neresinde olurunu olun Ingiliz» vcvaı Fransızca garsnf öğretip ko
ACELE SATILIK ARSA - 2 kat üzerine ruhsatı alınmış 766 metre kare arsa acele satılıktır. Fatih Orta Çeşme Karakadı caddesi 32
703 — I
ACELE DEVREN SATILIK BAKKALİYE DÜKKÂNI — Azimet doia-yıslylo hemen devredilecektir. Fatih Orta Çeşme Karakadı caddesi 32 No ya müracaat edilmesi.
7B-1 — t
BOŞ TESLtM KÂIRGİR HANE — Lâleli tramvay durağına yakın Şair Haşmet sokağında İçi yağlı boyalı, yeni muşambalı beş oda m 111 lak hamam bahçesi navagarı elektrik terkosu *0 numaralı hane «Hitamı satılıktır. Telefon 82801 795 — 4
TÜCCARLARIN NAZARI DİKKATİNE — Kvhen flatle defterlerine mü-essesenlzde veya büronuzda Fransızca İngilizce lisan bilet mütcsaMis mesul muhasiplerimiz tarafından tutulur, Resmi devalr muaklpllğl dahildir. MOrscaat: P. K H02 İstanbul.
761 — I
FRANSIZCA DERSLERl - Mütekait bir Fransızca öğretmeni ehven flatle mükâleme. tercüme ve gramer dersleri verir, imtihanlara hazırlar Akşam gazetesinde «V Ü » rOmuzuna müracaat. şgı __ g
Created by free version of 2PDF
SATILIK İKİ DÜKKÂN — îatan-butda Hamıdıye Türbe caddesinde Dördüncü Vakıf hnn karşısında 85-ffI No. İt dükkânların şuyııun İzalesi do-layıslle 13/7/949 cuma günü saat 10 dan 12 ye kadar 65 No. lı: Aynı gün saat 1* ten 18ya kadarda 87 No.lı dükkân açık arttırma ile ayrı ayrı satılacaktır Sultanahmet 4. cü sulh hukuk yargıçlığına 1 Istan bul defterdarlığı karşısında! Dosya No, sı IH9/18 müracaat, 7B6 —
| ISTANBULUN HER SEMTİNDE -5009 liradan SOT.OOO liraya kadar ev ve apartıman almak ve satmak isti-yenlerln Beyoğlu - Sakızağoç caddesİ 8/1 Santral Emlâk Bürosuna m(i-racaatları. 799 — 2
ORTAK ARANIYOR - Çalışmakta olan bir İşe üç bin vey» bej bin Ura sermaye koyacak bir ortak aranmaktadır. Etraflı iz-tlınl için Eminönü Asmaallı Kalçın sokak 30/1 numaralı dükkâna müracaat
798 —
SATILIK BİRİNCİ ALMAJM KURT KÖPEKLERİ — DÖrf ve birer aylık, Ponter ve Bolduk beser aylık Rua. Ufak fino. Uzunçarş’ 277 Saban kahvesinde KâmU'e. 810 — 1
Gazetemlr Idarehsneatnl adrt» olarak göficml* olao karilerimiz
Perfekt - Kolejli - D S — A C - Engllah — JJC - Çocuk — Namlarına gelen mektupları Ida rehan emirden sidırmalan rtca
KADI KÖYÜNÜN - Kibar muhitinde yeni betonarme bahçeli bir köşk satılıktır. Kadıköy Yoğurtçu tramvay durağında manav bay Ahrnede müracaat. 7M — «
SATILIK EV — Crküdar MuradrelS mahallesi Çlnllihanıam sokak No- 14 Dört dönüm bahçe. Ud kuyu, dokuz oda. boş teslim İçindekilere müracaat. 791 - i
BEYOĞLU — Tramvay caddesi U-zcrnlde İşlek bir pastahane tam tesisatıyla devren «atı.ıhtır. Beyoğlu Sa-kızağaç caddesi 8/1 Santral Emlâk Bürosuna müracaat 600 — 1
HALKEVLERİ 1 l KU RUMLAR
BOÜAZDA. BOSTANCIDA. SAYFİYE YERLERİNDE — Bir buçuk Aylık için mobUyell. mobılyesiz |fc| oda aranmaktadır Mektupla müracaat: İstanbul posta kutusu 217 Ekrem.
801 —
AZİMET DOLAYIFİYLE - Acele satılık köşk Boğazın en İyi yerinde denize nazır mükenımel köşk tele-fonlyle boş teslim, tediyesinde kolaylık gösterilir. 42398 telefona müracaat. «78 —
SATILIK HANE - Aksaray Taşka-sap millet caddesi 201 kârglr altı oda bahçe kolayca apaıiimana çevrilir, boş teslim edilir, İter gün İ2 - 14 B-rasında Gala» Me ek han 12 No. ya telefon 49069 75 i
Hastaneye doğru beraberce yürüdük. Azıcık beklettikten sonra bizi yukar> aldılar. Nlck, gözleri testekerlek açılıpış, yatağın İçinde oturuyordu. Pek zayıf bir hali vardı. Elleri titriyordu.
— Suikastlara tekrar başladılar. — diye mırıldandı.
Büyük heyecana kapılarak Foirot, hafifçe öksürdü: genç kızın ellerini avuçları içine aldı:
— Ah! Madmazel, madma-zell...
Nlck. yeis içinde:
— Keşke bu sefer suikastlarında muvaffak obalardı. — diye inildedi. — Ren artık bittim. bittim. Mecalim kalmadı.
— Zavallı yavrucak!
— Bununla be'nrber, içimde isyan eden, mukavemet gösteren bir kuvvet var.
— O sizin mücadeleci ruhu-nuzdur, küçük hanını. Sonuna kadar iyi kalbll ve civanmert olunuz.
Nlck. dudak büktü:
— Sizin bu göklere çıkardığınız klitıik, emniyet bahsinde o kadar mükemmel değilmiş.
— Ah, küçük hamın. Teııblh-
i şart iUr. I
KADIKÖYDE — İskeleye beş dakika Vahapbey sokağında müfrez arsalardan bir arsa kalmıştır. İsteklilerin Kadıköy Söğütlüçeşmc caddesi Vahapbey sokağında yeni yapılan apartırnandakilere müracaatları.
803 — 1
BoSazIÇINDE — Pnşabahçcde fevkalâde manzaralı. 4 katlı. 8 odadan mürekkep, suyu, elektriği, bahçesinde yemiş ağaçları bulunan ahşap ev satılıktır Müracaat Ziya BU yükoğlu. Tel: 809 U 899 — 2
lerime riayet et şeydiniz
Kız. Poirot'ya biraz hayretle baktı:
— Ben. sizin tenblhlerlnize riayet ettim.
— Peki ama ben size ne demiştim? Hani dışarıdan gelmiş hiç bir şeye el silrmlyecektlniz?
— Ben de öyle yaptım ya İşte...
— Peki bu çikolatalar?
— çikolataları yemek ne demeğe mahzurlu olsun, çikolataları siz gönderdiniz bana...
Polrot;, haykırdı:
— Na söylüyorsunuz, kuzum.
— çikolataları siz gönderdiniz, diyorum.
— Ben mİ?... Asla reddederim,
— Pardon! . fşte kartınız... Kartınız yapışıklı
— Nasıl?
Genç kız, yatanının baş ucundaki masaya elin! ızatmak istedi; hastabakıcı hemen, yardımına koştu.
— Çikolata kutusundan çıkan kartı mı Istlvoröunuz?
— Evet, rica ederim.
Kısa bir zaman sonra, hastabakıcı elinde bır tepsi İle göründü:
— Buyurun, efendim.
Polrofnun da benim de nefeslerimiz tıkandı Bu kartın üzerinde Polrofnun gönderdiği çiçek sepetine vr.zdığı yazılar vardı.
— Tuh, .Allah müstahakını versin I
Nlck. itham edici bir eda İle:
— Görüyorsunuz ya? — dedi.
— Bunu ben yazmadım.
— Nasıl?
— Takat itiraf ederim, benim yazım .
— Evet çiçeklerle beraber gön derilen, kartınızın aynı. Bu çikolataları başka birinin göndermiş olacağına İhtimal veremezdim.
Polrot .başım salladı:
— Böyle bir şev nasıl aklınızdan geçmiş olabilir? Aman Yarabbi! Nasıl bir iblise çattık!... Nasıl bir iblise çattık! Gözlerime inanamıyorum Bu kaatll her kim ise. dâhi vallahi, dâhi... Hele bak, benim tarafımdan selâm da sarkıtıp zehirleri yutturuyor. Ne basiti . Halbuki maalesef, bu cihet benim aklıma gelmedi. Böyle ciiretkârane bir hareket program.la yoktu.
Nlck. asabiyetle kıvranıp duruyordu.
nu y« Kau netıceter eme eı-1 kui^ mekte olduğunu açıklamıştır. Resa»
İLERİ TVRK MUSİKİSt KONSERVATUARINDAN
Türk musikisi nazariyat dergllania imtihanı Bcşlkta* Hılkevlnde 17 temmuz pazar günü, sar derslerinin Lra-tlmanları aynı gün saat 14,30 da ra Türk musiki arnıonlsl dersinin İmtihanı 10 temmuz pazartesi uat 10 da yapılacaktır. Hariçten arzu edenin imtihana girebllecekierl gibi dinleyici sıfatiyle de lıazır bulunabilirler. Tafsilât Konservaluar neşriyatı olan Musiki mecmuasının 17 nel sayısında.
■ff Türk ocağı muvakkat İdare ha- ■ yetinden:
Adresleri mal Om olan Ocaklılara birer tamim mektubu gönderilmiştir. Bu mektubu almayanlar adresleri değişmiş olanlardır. Kendilerlle temasımız mümkün olabilmesi llçn tamla» mektubunu a im iyonların yeni adrea-Ierini Ocak merkezine bildirmelerini rica ederiz.
— Heyecana düşmeyiniz, mad-mazel. Sİ2, bu lş*en hiç mesul değilsiniz. Mesul benLm. Çünkü gözümü daha fazla açmış olmalıydım. Bütün bu ihtimalleri göz önünde tutmilıydyn.
Başı göğsüne doğru sarktL SankL mağlûp olacağını anlamış gibiydi.
Hastabakıcı, epey müddetten-berl, sabırsızlık alâmetleri gösteriyordu:
— Zannederim kl, baylar... dedi.
— Evet, avet, gidiyoruz. Siz de küçük hanım metanetinizi toplayın. Bundan sonra katiyen yaş tahtaya basmıyacağım. Bir çocuk saflyetlle hareket ettiğim ettiğim için özür dilerim. Fa-lçln özür dllarlm Fakat artık biti. Gözümü dör açacağım. Buna dair alza söz veriyorum. Haydi kalk gidelim, Hasings.
Polrofnun çıktıktan sonra yaptığı ilk İş, hastane müdiresini istintak etmek oldu. Müdür hayretlere düştü.
— İnanılacak şey değil, bay Polrotl Cidden havsalaya sığmaz. Biztm müe/esede böyle olr rezalet olsun? Katiyen akl ma gelmezdi. (Arkası var»
eı(l devrilmiş ve bir kişi ölmüş. * «.i» lüşt de yaralpr.mışiır.
13 Teınmuz W4!l-
AKSAM
Sahile 7
Roje korkak, basit, dikkati ü-ıcrlne çökecek derecede çirkin bir delikanlı, idi. İk-cı dünya harbi, -^Unk «erince 31111 da cüger gençler gibL seferber etmişlerdi. Roje. cepheye gitti. Ö-jecegine, cepheden sağ dönmeyeceğine eser etmiyordu, öksüz w® bekârdı, kardeşleri yoktu. Dayılarının evinden başka ev bilmiyordu. Halbuki davılan da Rojeyl sevmiyorlardı. Harbin arifesinde hukuk fakültesinden diplomasını aldığı için doğduğu kasabaya giderek orada yerleşmeği ve avukatlık etmeği düşünüyordu. fakat bu hususta acele de etmiyordu.
Harb başlayınca onu hayatta tutacak hiçbir rabıta yoktu. şür. resim, müzik Rojeyl hiç alâkadar etmiyordu. Yalnız kal binde şüpheli bir elem vardı:
Talebelik hayatında bir kız Bevriilştl. On beş günde bir, cumartesi günleri, dayılarına gittiği zaman sevdiği kızı görmeğe uğraşıyordu. Bu, noterin kızı Hamiyet idi.
Roje. genç kızın, güzel yüzüne, mütenasip vücuduna, kestane rengi saçlarına ve yeşil renk 11 gözlerine bayılıyordu. Bu olağan üstü güzellik, bütün kasaba delikanlılarını çıldırtıyordu. Bu korkak delikanlı, kıza kendisini sevdiğini söylemeğe nasıl eesaret etti?
Senede bir defa vilâyet konağında verilen balo gecesinde bu kimsesiz ve talihsiz delikanlı, arka, arkaya üç kadeh kokteyl içtikten sonra Hamiyete sokularak: İçin! düktü:
— Bilseniz matmazel, sizi ne kadar çok seviyorum.
—t Genç kız. bu beklenmedik ilânı aşk karşısında kahkahala-n koyuverdi:
— Ne oldu size mösyö Role! diyerek onunla alay etti;
O gece zavallı Roje, bu güzel kızın gözlerinde tuhaf bir mem- : nuniyet praladığı, ısırıcı bir İstihza. hal ve tavrında bir gurur edası gördü, çünkü o gece, bir sürü genç, kendisine ilânı aşk etmişlerdi.
Roje, Hanriycü. o geceden lonra görmedi, kalbi yeis ve hlc ran ile dolu olarak evden ayrıldı.
•••
Bir müddet sonra harb patladı. Dünyayı kasıp kavuran bu ateş ve ölüm, kasırgaları arasında Hanriyle perestlşkârJarı a-caba ne omluşlardı? Peresrişkâr laruıdan bir çoğu, şüphesiz ölmüşlerdi, Genç kız ise. Rojenin öğrendiğine göre Parlse sığınmıştı. Cephede asker sıfaüie çarpışan Rojenin kalbi, aylardan beri Hamiyetin başına bir felâket' gelmesi korkuslle endişe ve ıstırap İçinde çırpınıyordu. Çünkü Roje. kendisine yüz »ermemesine rağmen-hâlâ Han rlyet! sevmekte devam ediyordu. NJhayet bir gün, Roje, cephede bir gülle parçasllö ağır surette yaralandı. Onu kendinden geçmiş Mr vaziyette evvelâ seyyar, sonra sabit bir hastaneye kaldırdılar, temiz ve aydınlık bir koğuşa yatırdılar. Birbirinden. güzel, aile kızı hastabakıcılar. yaralıların etrafında fini fin! dönüyorlar, onların tabii sözlerle ve şefkatle acılarını unutturmağa çalışıyorlardı,
Roje, koğuşta yatanların en ağır yaralı olanı İdi: Nihayet doktorlar, bir sabah gangren olmağa yüz tutan kolunu bileğinden kesmeğe mecbur kaldılar. Çimdi Roje bir hârb kahramanı olmuştu. Göğsünü harb enlitol madalyası süslüyordu. Bütün hsatabakıcı kızlar, ister çirkin. İster güzel olsun Eojeye hizmet hususunda yekdigerile yarıyorlar, İlân aşk da ediyorlardı.
Bir sabah, kendisine bakan ve hastanedekllerln en güzeli olan hemşire, gOlümaiyerek kar roiuunn yanına oturdu,:
— Müsaade ederseniz, size şehrimizden geçen Mr hemşiremi prezante edeyim, methinizi e kadar çok İşitmiş ki. sizi behemehal görmek IsUyor dMh.
Hemşire, bu sözlerden sonra Rojenin yanından ayrıldı ve bir jaç dakika »oma sırtına koyu renk bir tayör giymiş genç bir kız ile yaralının yanına geldi:
— Müsaade ederseniz şizj.„ derdemez Roje:
— Hanrlyet sen misin diyerek bir sevinç çığlığı kopardı ve kesilmemLşı kolunun dirseğine dayanarak doğrulmak İstedi. Hanrlyet, delikanlıdan az heyecanlı değildi. O da
— Sen mjtıln Roje? Bana 1b-mlitl rövl'/fnemlsierdl diyerek kclcek-dijttrn sonra delikanlıya
sarılarak sevinç göz yaşlan dök ineğe başladı. Hastabakıcı, bu levha karşısında ne diyeceğini şaşırmıştı. Hanrlyet karyolanın dibine diz çökmüş, hıçkırıklarını tutamıyordu:
— Düşününüz hemşire, cephe ye gldeliden berL ondan hiç bir haber alamamıştım.. Halbuki harb patlamazdan az evvel nişanlanmıştık diyordu.
Artık nekahate girmiş olan Roje. Hanrlyelle hastanenin bahçesinde yanyana oturuyordu. Çiçeklerin, güzel kokulan, İki sevdalıyı me6tedlyor, ağaçların dallarında ötüşen kuşların aşk cıvıltıları kulaklarına aksediyordu.
Bir aralık Roje. genç kıa ken dine doğru çekti:
— Hanrlyet!
— Roje!
tkl genç dudakları, uzun ve bitmez bir buse İle birleşti. Bir ay sonra düğünleri yapıldı, ve saadetlerini artık hiç bir kara bulut gölgelendirmedi.
Çeviren: A. HİLÂLİ
RADYO
12 memleket Birleşmiş Milletlere alınmadı
Güvenlik konseyi mesele hakkında hiçbir karar vermeden dağıldı
ANKARA RADYOSU
Bu akşamki firoçrntrt
Tl.56 Açıl» ve nrofiram, 18 M- 8. ayan v» Şattalar, 1",W Çiftçilerle Vagbtl*. IMS Millik (PİL 10 M. 6 ayan ve Haberler 10.1» Cecmmto BU-KÜD. îe.M Orkealra «erleri (PLİ, 19,40 Karışık melaatlrr (P1 1. 70 S»r-kılar, ÎO.19 Radyo Gazetesi. 30.30 Ser-bea aaat. 30.33 Pcsrov. Semai, şarkılar. 21.13 Gezi nollâfl. 81.30 MOsIk: (P1.1. 22 Konuşma B. M. M. aaatl. 35.15 Dana mttzlg lPl.1. 2Z.45 M. 6 ayan ve Haberim- 83 Profram ve kapanış.
Yarın tabili ve «fil» programı
7J0 M. S. ayarı 7.31 Açılış «Fİ». 7.4fl Haberler. 0 Şarkılar (Pl.t. 8.13 Sabah lohbatl, 8.85 llarflf parçalar (Pl ). 9 Kapanıl. 13.88 Açılı» ve program. 12,30ı M. 8, ayarı ve Şarkılar. 13 Haberler, 13.15 Radyo aalon orkestra»!. 1X30 Öfil» Gnrtlcsl, 1Î.45 Râdyo salon ork«sUasının «levamı.
Lake BucoeBS 13 (A.A.) (United press) — Batı davletleriylc Sovyetler Biriliği, bir ay İçinde dördüncü defa olarak güvenlik konseyinde birbirini, itham etmişler ve nihayet konsey 12 milletin Birleşmiş Milletlere tiye olarak kabulü hakkında bir karar vermeden dağılmıştır. Bu milletlerden beşinin kabulü 8ov yeller tarafından desteklenmiştir. Diğer yedisi şunlardır: A-vusturya, Seylân. Finlandiya, İzlanda, İtalya, Ürdün ve Portekiz.
Müzakereler esnasında, Sovyet delegesi,, Amerikan delegesi Warren Austin tarafından geçen ay yapılan beyanatı şiddetle tenkld etmiştir. Austin. Sovyet-ler Birliğinin peykleri İnsan haklan bahsinde Kardinal Mlndszenty ve diğer’ kilise mensuplarının muhakemelerinde sa bit olan siyasetlerini değiştirdikleri takdirde, bu memleketlerin kabulüne muhalefet etml-yeceğlnl bildirmiştir.
Bu ay Konseye başkanlık etmekte olan ve Ukrayna delegesi sıfatlyle SÖZ alan MantıUski, barışı atom bombasına malik bulunan Batı devletlerinin tehdit ve Birleşmiş Milletler anayasasını bu devletlerin lhlftl etmekte olduğunu bildirerek demiştir ki:
Yabancı topraklarda askeri üsler bulunduran ve bu suretle
başka memleket İçin bir tehdit yaratan memleket acaba küçük Bulgaristan mıdır? Böyle bir şey hiç İşitmedim. Atom silâhları hakkında etüdlcr yapan ve makaleler neşreden belki de Moğolistan’dır. Belki de bu memleket atom bombası yapmaktadır. Elbette hayır. Bununla beraber Bjrleşmlş Milletler İçinde atom bombası yapan ve bu bombanın kullanılmasını yasak etmeğe matuf bir mukavele İmzasını reddeden üyeler vardır. Biz bıına rağmen bunların Birleşmiş Milletlerden çıkarılmasını talep etmedik. Fakat bu, milletler bu beş küçük milletin «Barışı seven milletler» olarak kabulünü reddediyorlar.
Sovyetler Birliği L2 millerin, talebini ayrı ayn değil, hep birlikte oya koydurmak İstiyordu. Birleşik Amerika ve İngiltere, yedi millet hakkındaki Sovyet İtirazı geri alınsa dahi beş peyk memleketin kabulü lehinde oy vernüyeceklerinl bildirmişlerdir.
Vesayet konseyinde, Birleşik Amerika lkncl cihan tıarblnde Jüponlardan aldıkları Pasifik Adaları hakkındaki stratejik vesayetlerini savuhmaya devam etmişlerdir. Vesayet çevresinin Amerikan, yüce komiseri büyük bir kısmı Sovyet delegesi tarafından sorutan suallere cevap vermiştir.
Sis tutmıyan hava alanı
Los Angeles alanı «is dağıtma tertibatını haiz
Birleşik Amerlkftda en çok lş-liyen hava alanlarından biri o-lan KaMforntyada Los Angeles şehrindeki alanda, çok sisli havalarda bile uçakların emniyetle İnişini sağlıyan bir ata dağıtma tesisatı kullanılmaktadır.
Bu tesisat İniş yolunun üzerindeki havayı ısıtarak, havanın şiş vücuda getiren su buharını massetmesini sağlar. Los Angeles‘deki alanda bu netice akar yakıtla yanan 382 tane küçük cihaz vasıtasiyle temin edilir. Hava alanının C00 metre gerisinden ba-şlıyornk ocaklar uçağın geleceği istikametteki salında enine olarak sıralanır ve iniş yolunu taklbederek 1200 metre kadar daha — her 20 İlâ 23 metre ara He — devam eder.
İnmekte olan pilot hava alanına bir kaç dakikalık mesafede olduğunu radyo ile haber vecLr vermez ocaklar yanar. Meydanda kontrol odasındaki memur bir düğmeye basarak İki santrifüj pompasını harekete getirir, böylece yüzlerce galon akar yakıt yakında bulunan tanklardan borulara dolar. Akaryakıt o-cakların arasından geçerken o-toınatllk olarak elektrik cereyanı İle alev alır. Her ocak 1 İlâ 5 metre uzunluğunda bir alev çıkarır. Kontrol odasındaki akar yakıt tazyikini fiyariamaklû a-levler bir saniyede büyütülür, küçültülür veya büsbütün söndürülür,
HOLLANDA KRALİYETİ HAVAYOLLARI
HUSUSÎ HAFTA SONU SEFERLERİ
Felemenk
Tsîonbuldon kalkış Cumartesi 12.55
^msterdam'a varış Cumartesi 19.30
Ij veya zevk İçin, hafta sonunda seyahat ederek
ZAMANDAN KAZANINIZ I
Çocuklar ve Gruplar İçin hususî tarife.
TURHOL TİCARET LİMİTEO ŞİRKETİ
İstiklâl coddosi, Alin* linsması patojındo No. 209-4
T.lgrol , TBANSAERA . İSTANBUL T»l . 4 Ö 7 0 2
Sumerbank Alım Satım Müessesesi
Created by free version of 2PDF
BULMAC
Havacılığa hevesli olan gençlere
Milli Savunma Bakanlığından :
Eskişehir Hava Okuluna ortaokul mezunu gedikli erbaş adayı alınacaktır
istekliler 15/'Haziran/049 gününden İtibaren Temmuz 949 gününe kadar askerlik şubelerine müracaat etmelidirler.
Kabul şartları:
1 — Irk ve mezhep gözetmeksizin Türk vatandnşr olmak
2 — Evli olmamak.
3 — Sıhhi durumu askerlik hizmetine müsait çlmak.
4 — Resmi veya hususi orta okulların üçüncü sınıfını kanaat notu İle bitirmiş- veya Devlet orta okul imtihanını vermiş olmak.
B — Yaşı 13 İle 20 arasında bulunmak. (8609)
Avaryalı Çuval Satışı
2 1/2 Ubrellk «Şeker ve Llverpool»
j 1/4 » «Marsilya» tipi ve muhtelif nl-bette avaryalı
yeni çuvallarımı» satışa çıkarılmıştır.
İsteklilerin tç Ticaret Şubemize müracaat etmeleri İlân olunur. 110242»
Beldan hÇl l — Çanakkale boğazında bir şehir. » — Tava» yavnj. 3 — Teral kilpOMIIr - Babanın yann. i — Basın» «C» S«'J««e bir «azdır -Terki hediye. B — Lâyık - » »Ün. 0 — Hutaiıktan kalhme. 7 — C«k değil - Sarma, « - Haşarat Öldüren ilSçUrdan. 9 — Nota - Sakal kadın. 10 — Arapça - Genişlik.
Yukarıdan a»afiıya: 1 — Mafıur
olrnaj 1 — Tutsak kır - Ziyaretçi. 3 — LClfiatÇa bir »fit. 4 — T»r»L bir «rk«k Irml - can»» 5 — Öpllcük -Halk. 6 — Oamamn bası - Sonuna «T» (ellı«« acnteUk bir madde olur. 7 — Oyuna getirerek. 8 — RomanyalI -Kimyevi b|r madde
SEÇEN BULMACANIN KALLt
Soldan »afi»: 1 — Dutafiacı. 2 — Oiak. Ttl, 3 — Ludl«m. 4 — Mutavaat, 5 — Aeak. Km.. 0 — Bukav. R». 7 — Anı lam ax. ■ — Halablel, 8 Alan. 10 — Elçi. Eb».
Yukarıdan M*fiiy«> 1 — DoJmaJjöh-ço, 1 — Ueueune. S — Talıtakılıç. « — Akçakale. 5 — ffv. Yaba. 0 — Almak, Mil». 7 — Ca. Amraıab, * — İsıt,
Kanatsın milletlerin varlıklarını koruyamadıkları bir dünyada yasadığımızı röz önünde tutarak Türk Hava Kunımıı’nu sık sık bağışlarımızla destekliye-lim. 10282
Telefon No: 24236 'KİCABET OFİSİ
Telgraf Adresi: TARFO. İstanbul, Valde İlan kat 5
7 Kalem Su Malzemesi Alınacak
Bayındırlık Bakanlığı İstanbul S. A. K. Reisliğinden:
7 kalem su malzemesi tl.â parmak 1000 metre demir boru ve teferruatı) 6472 lira muhammen bedel üzerinden açık ek-sUtme İla satın alınacaktır.
İsteklilerin nümune ve şartlaşmasını dairede görerek 486 liralık geçici teminat makbuza ve 1949 yılı Ticaret Odası belgeleriyle 15-7-1949 cuma günü saat 11 de Kara köy, Perçemli sokak Cemaat hanı 1. cl katta S.A.K. Reisliğine gelmeleri.
9386)
Deniz Kolejine öğrenci alınacaktır Deniz Harp Okulu ve Koleji Komutanlığından:
1 _ Deniz Kolejinin yalnız birine! sınıfına öğrenci alınacaktır.
2 — Kayıtlar 1/huzirandan 10/ Ağustosa kadar devam edecektir.
3 — Birinci sınıfa alınacak öğrencilerin 14 yaşından küçük ve 17 yaşından gün almamış olmaları lâzımdır.
4 — îsteklllûtln orta okulu bitirmiş ve devlet sınavında muvaffak olmuş bulunmaları şarttır.
5 — Kayıt kabul için tstanbuıda olanlar Hcybellndada Deniz Harb Okulu ve Koleji Komutanlığına, taşrada btıiıınanliu ise askerlik şubelerine birer dilekçe ile başvurmakla beraber dilekçelerinin bir eşini de okul komutanlığına göndereceklerdir.
8 _ Fazla bilgi edinmek Istiyenlerln Reybelladnda Denlî Harb Okulu ve Koleji Komutanlığına başvurmaları. 5244 DÎLEKÇ ELERE
' al Diploma, veya okulu bitirdiğine dair Belge
b) Nüfus kâğıdı aslı veya noterlikçe tasdikli süreri.
* e) Bir yılı geçmemiş aşı kâğıdı.
d) 12 adet vesikalık fotoğta!
e) tyl hal kâğıdı bağlanacaktır.
Seçme sınavları 15 - 20 Ağuatos arasında yapılacak tır.
Batöz Ustası A ranıyor
Trakyftda mevcut batözleıimlzi lamir edip işletmek için iyi bir usaya ihtiyacımız vardır. 22752 numaralı telef-^n ■MBMMEBHBiaaHm raca a t.
Demir perde filmi yüzünden kanlı arbedeler
Amsterdanı 12 (APi — Arka arkaya dördüncü gecedir, polis, «Demir perde» isimli Amerikan filminin gösterilmesin* mini olmak Istiyen Komünistlerle müsademe etmektedir.
Resmi olmıyan çevrelerden bildirildiğine göre, bu arada yedi klşL tevkif edlimş, bir çok kimseler ve yedi polis yaralanmış ve can kurtaran arabaları boyuna hastane ile sinema orasında sefer yapmışlardır.
Blr ara sinemanın İçinde, filmi görmeye gelenlerle polis a-rasında başhyan kavga unuımi bir mahiyet almış ve sinemanın icl harb yerine dönmüştür. Bütün polis kuvvetleri sinemayı ve civardaki sokakları boşaltmıştır.
İstanbul Muallimler Birliğinin kampları
İstanbul Buallııuler Birliğinin İdealtepe, Göztepe ve Floryada bütün yurt öğretmenlerinin istifadesine arzelmek üzere kurduğu kampların ıçj-bşları 15 temmuz cuma günü saat 16 da idealtope kampında yapılacaktır. Bu münasebete yelken yarışları terlibedllmlşlİr.
İstanbul sergisi hazırlıkları
1949 İstanbul sergisi genel komitesi İstanbul Ticaret ve Sanayi odasında Muhsin Nalmin başkanlığında toplanmış ve serginin hazırlığına ait talimatnameyi hazırlamıştır.
Sergi icra kurulu Azalıftına evvelce seçilmiş olan beş zattan Sırrı Enver sergi komiserliğini. I-Iallt Güleryiiz umumi ^tipliğini, ve Milcteba Or sergi muhasipliğini deruhte etmişlerdir. icra kurulu her gün toplanmaktadır.
Genel komite pazartesi günleri saat 15 de İstanbul Ticaret ve Sanayi odasında toplantılarına devam edecektir.
Muamele vergisi
Muamele vergisinde ıslahat yapmak maksadlyle teşkil edilen komisyon İstanbul Defterdarlığında çalışmalarına dün de devam etmiştir. Komisyon faaliyetinin ne zaman biteceği henüz belli değildir Üyeler hat canın sah. çarşamba ve cuma günleri toplanmaktadırlar.
Mehtap eğlencesi tehiri
Türk Hava Kııruınu Erenköy I bucak şubesi yararına 12 tem-'muz 949 çarşamba ak:taw serilecek olan mehtap «nîlcncvil havap^A»muhalefeti ıluluyiMylu 9 a-y r‘ akşamına tehir etili-
Bankamız topluluğu ihtiyacı için satın alınacak malzeme ve eşyanın cins ve mlittarlarlyle evsaf ve ebadı hakkındakl malûmat Mücsscscınizln giriş kısmındaki İlân tahtasına listeler asılmak ve lüzumunda gazetelerle yayınlanmak suretiyle İlgililere duyurulmaktadır.
Alım esas ve şartlaı+mız hakkında bilgi edinmek latlyen flr-m alarm bu yayımlarla yakından alâkalanmalarını rica ederiz. (161211
Sumerbank Deri Ve Kundura Sanayii Muessesesinden
Mücssesemlzln mubayaa edeceği malzeme re saire me-vada alt talep listelerimizin.
1 — Sirkecide Köprülü handa 3 numarada,
2 — Bahçeküpıda Bümerhonda Sütnerbank Alım ve Satım
müessesesi müdürlümü kapısı yanındaki İlân kutularına yapıştırılacağını «ayın tacirlerimize ilân ederiz, (10109»
3000 Blok Formüller Tab’ı İşi için Teklif İsteme İlânı
Sumerbank Alım ve satım müessese s inden
Müessesemta mağazalar saymanlığı ihtiyacı İçin tabettirilecek matbualar İçin teklif alına-caktır.
Müfredatı ve modeller müessesenıiz muamelât servisinden görülebilir.
Tekliflerin kapalı olarak ve zarfların üzerinde «Alım - Satın» işareti bulunduğu halde en geç 18-7-949 pazartesi günü saat 10 na kadar. Mücssesemlz giriş kapısında bulunan kutuya atılmasL
Btı iş İçin bu ilândan evvel verilmiş bulunan teklif sahiplerinin haklan mahfuz tutulacaktır. (10293)
6 Ton Sade Yağın Teklif isteme Müddetinin Uzatıldığı Hakkında
Siimerbank Alım Ve Satım Muessesesinden
Evvelce fiat teklifi alınacağı gazetelerle İlân edilmiş bulunan 1-3 asitli yeni mahsul S ton Hrfa Sadeyağının tekliflerinin verilme müddeti, görülen lüzum üzerine. 25 Temmuz 1949 pazartesi günü saat 10 a kadar uzntıtanştır.
Kapalı zarf içindeki tekltflerln. zarflar ürerinde (Bcy-köz 43* işareti yazılı olarak en geç yukarıda bildirilen gün ve saate kadar Mtıtssesemlz giriş kapısında bulunan kutuya atılması. (10285)
Kadıköy İkinci Sulh Hukuk Yargıçlığından
9+8 117
Kadıköy Kızılfonrak Ömer efendi çıkmazı Nc. 2 de muldm iken ölen ve telekesine yargıçhğmıızca el konu hm Ragıp Er-yalçının menkul mevrıisatı 22/7 948 cuma günd saat 14 te satılacağından isteklilerin mezkûr gün ve saatte yakarıda yazılı adreste brtlunnihtarı İlân olunur. 1103831
Isiarıhul Üniversitesi Tıp Fakü.tesı Dekanlığından
Histoloji - Etnljrlyükı}! EİSnütumüzde açık ®. ;‘(tjmliklar 11c Hİjeı» EuslİJ.ıteiniJjzıle açık istuiıslıkçilik vardır
İ-.i-.klderia 21 7 üiu a-' raıunıa kat'm- Dekaniı:'» baş vurmaları. »19J32J
Fahir- 8
( K Ş A M
13 Temmuz 1949
$»klyalınıtı V«P'"'«
luniHrlmtıt
ELBİSE
Kıı Rtıaci desenli kumaşJftr-dan yclckll 110, yehkalu 9? liraya dikilir
Tahsin Karakuşi». Mahmul |».5«. Itlsıılyc çarşısı ■•■■■■ 18/19 ■•»■i
■MB
Parise gidenlerin
um arı dikkatine: i
KKSTAl'KANT Al.\ L1LAS 24 Rite Satat Larare. Barış. 9 teıua
Telefon 31-63
Her çeşit nefis. Türk ye-mokteri hsmrlandıgından tarsiy* edilir-
? AY1 — Kadıköy ti nci su or-1 ta okulunda» alntğun IMS -1919 yılı pasomu coybettlm, Ye-' nişini ılacaguudau eskisinin hükmü yoktur.
Aysea lİsiunkal
x-SATILIK
Kadıköy - Acıbademde Heklıu Limbo sokağında Kadıköy - Acıbadem Otobüs durağına beş dakik* mesafede, içinde çanı ıs ııreyva ağaçlan buyuk tatlı su kuyusu bulunan 9 dönüm bahçeli remin katı klı-sır. 3 katı alışıp 14 od* ve 4 çatı odasını hart Üç daire olarak kullan- : m*ya elverişli S numaralı hane satılıktır Görmek isteyenlerin içinde oturanlara. ROrdjnıek için Lsıan-tutld* Asıretrudl caddesinde «5 No. lı Alt Neçlp^U» Tuarv’.har:esine r® Anka-rad* tiler Bankası Teknik işleri Secr isinde Y. Mimar
Gayrimenkul satış ilânı
İstanbul Emniyet Sandtğtndan:
Ali Kemal Ulug tKarn Ali Mde) 10209 Ml hesap No. «İle sandığım imlan aldığı 12 000 (Oıılkl bini liraya mukabil Galata Sultan Bey.uııt ınahallaslude Topçular. Demirciler sokağında psk.1 163, 154. 153. 20. 150. 158, 159, yeni 146, 148, 148 'L, 149 2, 150 41, 153. 154, 150 Nb.lu seneden kilglr bir tiyatro, bir balca, beş dilkkAn ve bir apartımanıra mahallen luialAthu.no ıllikkAn va otelin 3 5 hissesini sandığınusa birinci derecede IpuMc etmiş İdi.
Dosyada mevcut tapu kaydı suretinde İşbu guyrhnenkulün Gıılata Sultııu Beyıuui mahallesi Topçular ve Demirciler sokağımla eski 153, 154, 156, 39. 158. 158, 158 yont 1W, 148. 148 I.
148 3. 150. 41; 159. 154. 158 kapı sayılı Demirciler sokağında eski 29 No. lu gedikten Ari Topçular caddesinde »Uk İM No. lu Puııtcu gediğinden miinkalip mahal ve 154. 158 No. lu Şerbet-haııe gediğinden münkadlp sağ tarafı Seniha hanım He madam Asjıasya vo Ermeni Katolik Patrikhanesi kilisesi emlAkl sol tararı mülga hanedan tansından Cemile hanınun enılAkl arkası vo cephesi cadde İle mahdut maa dekikln baloa ve tiyatro ve npartunanuı 5 hissesi ile â hissesi KaraaU wd« Alt Kemal uhdesinde olup Emniyet Sandığından İstikra* eylediği (13.0001 onolkl bin liraya karşılık mezkûr hissesini birinci demede. Ve Samsunda Süleyman Servet Balkana (13.0001 liraya mukabil ikinci derececlo ipotekli olduğu Kemale (15001 lira borcundan dolayı İşbu lılssosltıl İstanbul Üçüncü İcra Memurluğunun 30 8 948 tarih ve 058'2904 S. 44M sayılı yarısı ve 28 8 9+8 tarih ve l"60 yevmiye No. sile haelalcrl olduğu ve yine tutanbııl Blrlııcl İcra Memurluğunun 20 8 946 tarih ve 9+0-' 7P9 ve 9433 «ayılı ytuıısı (te haclıll ve yine Samsun ikinci İcra Memurluğunun 3 8 940 tarih vebdft sayılı yaaısile Sanısund* Süleyman Balkana (16.5001 lira borcundan dolayı hacizli bulunduğu beyan edilmiştir. Bıı ikinci derecedeki İpotek v» haçtı ler gerek sandığın ve gerekse müşterilerin hukukuna müessir değildir.
DosyadA tu&vcul muhammin raporu mucibince işbu gayrı menkulün umum mesahası (4351 metre murabbaı olup bunun t350’ metre ınurabbaı kısmı »Herinde çatı ve örtüsü ahşap beş katlı kAgir bina ile bu blııaya bitişik ayrıca (51» metre mu-rnbbaj Q*erinde küçlr bir katlı Inıallthane vardır. Beş katlı kA-gir binanın alt katı yarım kat ohıp bir depo birincil kaUnd* üç dükkAn ikinci katında imalAthane olarak kullanılan bir salon. İki hol. üçüncü katında yine Unalİthana olarak kullanılmakta nlan on iki oda bir salon, bir hol dördüncü katında otel olarak kullunılmakta olan on iki oda tkl helA. üst kat yarım kat olup beş oda, İki koridor, bir matbah, bir kiler İki helA ve bir tarara vardır. Binada elektrik ve terkas tesisatı da nıev cut tur
Vâdesinde borcun verilmem esinden dolayı yapd-uı takip Ü-rortne 3203 No. lu kanunun 46 neı maddesinin matufu 4ü ncı maddesine göre satılması leıbaden yukarıda evsafı yaaılı gayrı menkulün 3/3 üç de iki hissesi bir buçuk ay müddetle açık arttırmaya konmuştur Satış Tapu sicil kaydına göre yapılmaktadır Arttırmaya girmek İsteyen (58341 Hra pey akçesi verecektir. Milli Bankalanuııjdan birinin teminat mekubu da kabul oflınur Birikmiş bütün vergilerle belediye ve tellaliye resimleri borçluya ar tir Arttırma şartnamesi 18.7.949 tarihinden Itltraren tetkik etmek tstylenlere Sandık hukuk işleri servisinde açık bulundurulacaktır. Tapu s|çU kaydı ve salt lünumiu Irahat da şartnamede ve takip dosyasında vardır. Dününde arttırma ya girmek Ueyenler bunları ve herkese açık bulunan Tapu sicil kayıtlarını da tetkik ederek satılığa çıkarılan işbu gayri meokul hakkında her şeyi Agrentulj ad ve telAkkt olunur. Birinci arttırma 5 9 949 tarihine tesadüf eden paaarteal günü Ca-ğalogtunda KAln Sandığunoda saat 10 dan 13 ye kadar yapılacaktır. Muvakkat ihale yapılması İçin teklif edilecek bedelin tercihen ödenmesi leabeden gayri menkul mükellefiyetiyle Sandık alacağım tamamen geçmiş olması şartır. Aksi akdinde son arttıranın taahhüdü baki kalmak şartlyle 30 9 949 tarihine müsadif salı günü aynı mahalde vo ayni saatte son arttırması yapılacaktır. Bu arttırmada gayrimenkul en çok artıranın üstünde bırakılacak'.ir. Haklan tapu sicilleriyle sabit olnuyan alika.isr-lar vo İrtifak hakkı sahiplerinin bu taûdsnm ve hususiyi? falı ve masarife dair iddialarını ll Avı tarihinden İtibaren yLrml gün içinde evrak; müshiteleriyle beraber Sandığımıra bildirmeleri Itaımdır. Bu suretle hakları uı blldlraıemLş olanlarla haklan Tapu slçlllerlyle sabit olmıyan Ur satış bedelinin paylsşmasn»’ dan hariç kalıtlar. Daha fanla malûmat almak istlyenlertu Wli8 dosya Nbalyta Sandığım u Hukuk isleri servisine müracaat etmeleri lüaumu llAn olunur. to’ttf
GRİPÎN
I
Sıcak v» Rutubetli KİNİNLİ 3RİRİN almayı unutmayım*.
ÇünkUı
KİNİNLİ GRİPİN
9a», □•». Romatizma, ada» ua Sinir ağrılarını Kasar. NKZLE V» (3Rİ^
OO»lBHQiCıHın O« Onun» g»Ç«r
J4» İN «. J. (Mto J«
I
Bayındırlık Pakanlığından:
Eksiltmeye konulan Işı
1 — Amasya oahçelerl ve Ovosaray sulaması üçüncü kısım, inşaatı olap tahmin edilen keşif bedeli fiat birimleri esası Ürerinden (335 589» hra (28) kuruştur
2 — Eksiltme 31.7.1949 tarihine raalıyan. parşomoo günü saat (11) de Ankara'da 3u taleri Reisliği binası içinde toplanacak olan su eksiltme komisyonu odasında kapalı sarf usu-Llyle yapılacaktır
3 — tste killer İp eksiltme şardaşmuını. «Osleşme taşanımı öıel teknik şartlaşma, flat birimleri t® keşif cetTeltal, Bayındırlık işleri genel şart!aşmasını ve su İşleri umumi fenni şartlaşmasını dİ) Hra (28> kuruş karşılığında 3u tşlerl Reisliğinden alabilirler.
4 — Eksiltmeye girebilmek için İsteklilerin (12529) lira (46) kuruş geçici teminat vermeleri ve bu İşin reknlk ehemmiyetinde bulunan diğer bir işi muvaffakiyetle Daşardıatm veya idare ve denetlediğini isbata yarar belgeleriyle birlikte eksiltmenin yapılacağı günden oa aa (tatil günleri hariç) üç gün evvel yası ile Bayındırlık Bakanlığına başvurarak bu işin eksiltmesine girmek için yeterlik belgesi almaları va bu belgeyi göstermeleri şarttır.
5 — İsteklilerin teklif mektuplarını 2 nel maddede ya sili saatten bîr saat öncesine kadar Bu taleri Reisliğine makbul karşılığında vermeleri ltalmdır.
Postada olau gecikmeler kabul edllmea.
Zayi - DenisyvlUtnıctan al-1 dıguıı 1 ISO sayıu. pasomu ksy-bctıun. Yenisini alarağundan ıMktduln hükmü yoktur.
TkentjyolUrı lüı.cköy * telvesi tide 7SS stell No. h
Cttmu- Ymuervu I
Zayi _ Ankara KeçkV-ea nü-ÎUs meaıUihKjandan ol-
d*Aiwn «(# -sA-Kfe aufiecUı maa-WWM«im yjtâiü a imlik edada-«aı.u kayfcM u*u Yvatainl aia-1 «kt'-mıUıa «aklsitvn h Jttuti yuk-r 41K
15'41 OÇlgUtMlU I
Musraia ogiM h-xmru înfcrel]
GÖZEN Jww' 2 ,HOti kol on ya sini _______KULLANINIZ
EVSİZLERE
-------------i
Tafcsltlj yaptıgunu inşaattan gordüğunvâa rağbet ürerine I (xlerae şartta ruu h?r keseye cleertşü şekte koyduk. |
Adres Fa ita. Tramvay durağında. Çamaşırcı So İl da I Ç&buk Et İnşaatı MÜesste re müdürü mıüVMtdis Naci Cay- I ırak dtpâoaıa Np. Sil. u
Merinos Yünü, Yerli yapağı. Dabak Yünü ve Tiftik ahncaktır
Taliplerin Suitaahamazn 124 Xx d* tPEKIŞ T \.ş. ne .T İM9 : Arıkta» kadar BtktsKAAttan. Şirket mubayaayı yuptp rspflra.-’.rakra sşraesı:

Sütü azalan^
anneler
üzülmesinler
Çunkii
ARI
Pirinç unları gibi temiz vitamini bol beslemı. kuvveti. fazla bir yardımcıları vardır. Post» K 815 0^.
f
(9245*
4^)© îirahk otmsk
liralık ikramiye dağıtılacaktır.
1 — Türk Donanmasının gedikli erbaş kaynağı otan «Denli gedikli erbaş ortaokulu» ve Da. Od erbaş sınıf okuluna «Öğrenci yarımına lthaîlran.-94B dan 1'Eylül 949 gününe kadaı devam edecektir,
2 — Birinci sınıfa ou yıl İlkokulu bitirenler, □ sınıfa orta okullarda ikinci sınıfa geçenler, üçüncü sınıfa da orta okulda IH. cü sınıfa geçmiş bulunanla: re gedikli erllg® de orta okulu bitirerek diploma alanlar kabul edilir.
3 — Birinci sınıfa 16. ikinci nnıfı 11 ve üçüncü anıta 13 yaşından büyük olanlar kabul edilmez.
4 — Gedikti er olacakların 18 yaşını tamamlıyırak 19 yaşından giın almaları şarttır
5 — İsteklilerden İstanbulda □olunanların Kasım paşadaki
okul müdürlüsüne, başka yerlerde bulunanların bulunduklar yarin askerlik şubesi başkanlığın* aşanda yaal] vesikalarla m urse şatları Î2ü8
b> Nüfus cüzdanı fotoğraflı ç> Bir seneyi geçmemiş m> sAjıdı
d) A t leşinin ts kendisinin tjri ahlâk sahibi olduğuna dalı hal k&ğıdL
sı Okul tastiknamesl veya diploma.
fi li adet raslkaiık fotoğraf
tyt

i
TJİhİHÜOİ»
»
!»*. •»»

İstanbul Sıhhî Kurumlar Arttırma ve Eksiltme
Lûcum yteseren nıüesseoa
E*#vie( Huttaajiettata
Ov.İİ
KomisyonuncBn:
Sduhamıv » btjdell.
Ura
Mikran
tik reffiLaau £ıLxs î İt-* .-e*»8»
TeL 24766 «.
Tasarruf hesaplan ikramiyesinin 1949 yılı üçüncü çekilişi 1 Eylül tarihindedir. Bu keşidede;
ürere 18,CCC
1 Ağustos tarihine kadar asgarî 50 lira, tevdiat yapan veya mezkûr tarihte hesaplarında en aşağı bu miktar parası bulunanlar kur'&ya iştirak edeceklerdir.
Hesaplarında 550 lira ve daha fazla parası bulunanlar mevduatlarının âû lirası için bir ve her 500 lirası için de ayn bir kur'a numarası alabileceklerinden. isabet ihtimalini fazlalaştırmış olurlar.
Hem talihinizi denemek, hem de vadeye göre yüzde altı bucuğa kadar yükselen faizden favdalanmak İsterseniz merkez veya şubelerimizde hemen bir tasarruf hesabı açtırınız veya miktarını çoğaltınız.
MERKEZ CAĞALO6LU ŞUBELERİ: ANKARA. KADIKÖY. BEŞİKTAŞ.
EMİNÖNÜ (Mısır Çarşısında)
ka———————
AsprO,
7^5/? J’ı7ha Sına
DİKKAT EDİNİZ.^
T.

4
r


Komple Eecî ıen 5 A.tes 8eh*c Adedi Sfccraj Taht-
tfiHislirv 3X«M l.radaa Tutan: i W-W Lir*
L ra.
L5J«
tın m*
1513
VAX rOMATİİ»^ 1 aB,p
re


■’sciı.rsoeo*
«aıı-«Aâ^o* _ıoiy»ır a**a İlVEâ L-rU-ŞTİ.
'AsprOİ
Devlet Denizyolları Ve Limanlan işletme
Müdürlüğünden

Comments (0)