KÜÇÜK İLÂNLARI BUCÜN 6/NCI SAYFADA
AKŞAM
/ /fcPOKEH-PLAY l
sd*
J
Sene 32 — No. 11135 — Flatl: her yerde 10 kuruştur.
CUMA 14 Ekim 1949
Sahibi; Necmeddin Sadak — Yasa islerini fiilen idare eden: C. Bildik — Aksam Matbaası
Rauf Orbay adaylığı kabul etti
Seçim mücadelesi çok hararetli bir safhaya girdi
Eski Başbakan, seçilirse vatandaşlar arasında sevgi ve emniyetin hüküm sürme sine var kuvvetile çalışacağını söylüyor
Eski Londra büyük elçimiz Rauf Orbay yüksek tahsil gençliği tarafından milletvekilliğine namzet gösterilmesi teklifini dün kabul etmiştir.
Rauf Orbayın namzetliği hak kındaki mazbatayı hazırlayan gençlerden bazıları dün Rauf Orbayı evinde ziyaret ederek mı İlet vekilliği adaylığını kabul etmesini rica etmişlerdir. Rauf Orbay gençlere niçin kendisini seçtiklerini sormuş, talebeler de kendisinin memlekete bir çok hizmetlerde bulunduğunu ve memleketin kendisinden hâlâ bir çok şeyler beklediğini belirtmişlerdir.
Rauf Orbay bunun üzerine gençlere son zamanlarda niçin siyasi hayattan çekilmiş olduğunu anlatmış ve bugünkü şartlar altında çalışmanın güçlüklerinden bahsetmişse de talebeler tekliflerinin kabulünde ısrar etmişler. Rauf Orbay da kati kararını ancak akşam iis-tü vereceğini bildirmiştir.
Nihayet Rauf Orbay dün gece bir beyanname yapılan teklifi kabul ettiğini açıklamıştır.
Orbayın seçimlere iştirak et-mesiie şehrimizdeki seçim mücadelesinin hararetli olacağı ve seçimlere İştirak nispetinin artacağı muhakkaktır.
D P. çevreleri eski kararlarında ısrar etmekte ve Orbayın adaylığı kabul etmesiie hiç bir şeyin değişmiş olmayacağını söylemektedirler.
Şehrimizdeki CJIP. mahfilleri ise Rauf Orbay'm seçimlere katılması ile seçimlerin daha alâkalı olacağını nazara alarak bütün parti mensuplarını seçimlere İştirake davet etmektedirler.
Rauf Orbay’m beyanatı
Gençlik tarafından İstanbul milletvekilliği için namzetliği konulan eski Başbakan Rauf Orbay dün aşağıdaki beyanatta bu lunmtış tur:
Biti kadar vatandaşımın benim hiç haberim olmadan münhal İstanbul milletvekilliğine müstakil olarak namzetliğimi koyduklarını haber aldım. Üniversite gençilğlnden bir heyet de evime kadar çelerek benim bu namzetliği kabulümü istemek nezaketinde bulundu.
tstanbulda bugün mevcut bütün seçim, hazırlıkları bu seçim-lore tek başına iştirak eden Halk Partisinin namzetlerinin mera tim şeklinde seçilmesine gö re. kurulmuştur. Seçim emniyetini temine kâfi olmadığı İlmi bir heyet tarafından esaslı çalışmalarla veni bir kanun ha-zırlanmakta bulunmaslle sabit [Arkası .sahile 2 sülün 1 del
Londrada büyük elçi bulunduğu sırada 23 nisan Çocuk bayram münasebetUc Londra HaUcevinde tebrike gelen lngiliı çocukları arasında
Çinin idaresi Rusyaya geçti
Sovyet uzmanları, memleketin idaresini ellerine almağa başladılar
Hong Kong 14 (Nafen) — Sovyet Rusyanın komünist işgali altına düşen Çini yavaş yavaş avucunun içine almaya başladığı gelen haberlerden an taşıtmakladır. Pekindeki Çin -Rus semiyetinin son toplantısında söylenen bazı sözler bu hususta etraflı malumatı açık lamış bulunmaktadır.
Buraya gelen haberler Sovyet uzmanlarının, bütün Çin’i idare etmekte olduklarını bildirmektedirler. Bunlardan bü yük bir kısmı Mao Tse Tsung-gun idaresi altına düşmüş olan Çlnde bütün demiryolları şebekesini ellerine almışlardır. Sovyet hükümetinin Kızıl Çlnde münakale yollarına büyük bir ehemmiyet verdiği ve bunların İdaresinin doğrudan doğruya kendi uzmanlan elinde bıraktığını gösterir deliller mevcut-
Yeni Fransız Kabinesi
Yeni Başbakan Moch itimat oyu aldı
Londra 14 (Radyo! — Yeni Fransız kabinesini kurmağa me mur edilen Moch sabaha kadar devam eden münakaşalardan sonra Fransız meclisinden itimat oyu alınıştır. Komünistlerin itimat oyu verdirmemeğe matuf manevraları akim kalmıştır.
îngilterede yeni seçim gelecek yıl yapılacak
Londra 14 (Radyo) — İngiliz Başbakanı Attlee yeni seçimlerin gelecek sene yapılacağını beyan etmiştir.
Yeni harb çıkarsa
Türkiye ve Yunanis-tana yardım için deniz yolları açık bulundurulmalı
tur. Şimdiki halde komünist işgali altındaki Çin toprakla rında 200 den fazla Sovyet uzmanının faaliyet halinde bulundukları bildirilmektedir.
Diğer taraftan bazı Sovyet teknisyenleri de Kızıl çinin bü tün çelik istihsalini İdareye başlamışlardır. Çinli komünistler Sovyet teknisyenlerinin şimdiki halde bütün teknik işleri idare edeceklerini saklamamak | ta ve Moskovanın kendilerine ( yardım vâdetmiş olduğunu belirtmektedirler.
Siyasi müşahitlerin belirttiklerine göre, diğer peyk memle kellerde olduğu gibi Çlnde de »sömürme riyaseti» iyiden iyiye başlamış bulunmaktadır. Diğer taraftan Sovyetlerln demiryolu şebekesine verdikleri önem de ehemmiyetle belirtilmektedir.
Amiral Conally
Türk parasının diişiirülme-mesine esas olan rapor İleri sürülen başlıca âmiller
İthalât bakımından nisbî bir ucuzluk beklemek O yerindedir — Bazı mallarımızın Hatlarında oû bazı gerilemeler beklemek doğru olur o
Türk parasının düşürülmemesine esas olan ve Ankarada fevkalâde bir komite tarafından hazırlanan raporun dün bir kısmını neşretıçlştlk. Bugün de ayni raporun diğer kısımlarını neşrediyoruz:
B _ İTHALÂT: 1948 yılında vâki 770,1 milyon liralık genel I ithalâtımızın 440,2 milyonu ve 1949 yılının 7 ayında vukua gelen 444.2 milyon ithalâtımızın 252,3 milyonu paralarını düşüren memleketlerden yapılmıştır.. Bu miktarlar genel ithalâtımızın %57 sini ifade etmektedir.
Devalüasyonun fiatlere tamamen olmasa dahi kısmen inikas edeceği şüphesizdir. Blnaena-J leyh, ithalâtımız balonundan devalüasyonun nisbı bir ucuzluk yaratmasını beklemek yerindedir. Ancak, yüksek kurlardan ithal edilmiş mallarla, bundan böyle düşük kurlardan ithal e-dilecek mallar dolayısiyle hâsıl |
Komisyon âzasından Dışişleri hakanlığı ticaret ve iktisat dairesi genel müdürü Batin Rüştü Zorlu
olacak durumun İncelenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması lâzımdır.
Şu katlar ki bu tedbirler ara-
Çekoslovakyada tedhiş devamda
Hükümet ellerinde silâh bulunan

nırken prim usulü hatıra memek iktiza eder. __
Bu yıl geçen yılın aksine W larak alınan tiraj haklarının^]} verilen tiraj haklarından fazla>ı bulunmasını da lehte kaydedl-^. lecek bir faktör saymak yerinde^} olur. .1-
Kısaca devalüasyonu icap e-^ den tedbirler, vaktinde alınarak^* piyasada bir karışıklığa meydalı verllmediğt takdirde IthalâtD bakımından lehte telâkki etmeye İsabetsiz sayılamaz.
IH. Devalüasyonun dövizli) gelirlerimize yapacağı tesir^T Devalüasyonun döviz gelirle^-* rlmi2de miktar İtibariyle bir a-
zalma yapmayacağı soyleneme», İkinci ve üçüncü grupta bulunan mallarımızın Hallerinde
bazı gerilemeler beklemek ve bunun da miktar İtibariyle döviz gelirlerimize tesir edeceğini nazara almak doğru olur.
Buna mukabil bazı malların flatlerLnde hâsıl olacak inmeler (Arkası 3 üncü sahifede)
Yeni tefrikamıza pazartesi . başlıvoruzl
AŞK GECESİ
Kıskançlık. . öniine geçilmez arzular. . Havsala- J ya sığmaz bir intikam... Dalga dalga ıstırap, dalga 1 dalga sevinç. . Yeni bir İhanet,,. Yeni bir açk!... ve I mukadder, mukadderdir.. I
Fransız edebiyatının bu şaheserini Karen Branson 1 yaznuş, (Vâ - Nû) tercüme etmiştir.
Pazartesi günü başlıyoruz (
L —---- -------- ------------------*
Vaşington 13 (A.A,| — (United Pressi — Doğu Atlantik ve Akdeniz donanmaları komutanı Amiral Richard Connally, temsilciler meclisi deniz komitesinde beyana ita bulunarak, donanmanın Avrupa ve Akdeniz sularında büyük çapta hare ketlere hazır olması lâzım geldiğini söylemiştir. Amiral bir harb çıktığı takdirde Atlantik paktı devletlerde Türkiye ve Yunanistana yardım yapılabilmesi için büyük deniz yollarının daima açık bulundurulması icap ettiğini ve deniz hâkimiyetini sağlamak İçin hava himayesine ihtiyaç bulunduğunu belirtmiştir.
Sami Hinnavi general oldu
fertleri, bunları teslime davet etti
Ankara’da Türk - Yugoslav ticaret muahedesi müzakeresinin başladığını yazmıştık, kultarüd klişede iki memleket temsilcileri toplantı halinde görülüyor
Prag şehrinde
Londra 14 (Radyo) — Çekoslovak hükümeti, ellerinde ateşli silâh bulunan ferdleri, bunları hükümete teslim etmeğe davet etmiştir.
parlâmento binası
ler ile milliyetçi komünistler a-rasındakl uçurum o kadar açılmıştır kİ pek yakında şiddetli bir aksülamelln vukua gelmesi beki enin ek tedlr.
Mareşal Stalin
Doğu Alman hükümetine bir tebrik mesajı gönderdi
Londra 14 (Radyo) — Mareşal Stalin. Sovyet işgal bölgesinde doğu Alman hükümeti Başkanına gönderdiği tebrik mesajında ,bu hâdisenin Avru-panın tarihinde bir dönüm noktası olduğunu, barışsever Sovyet Rusya ile barışsever doğu Alman hükümeti işbirliği ederlerse dünya çapında büyük işler göreceklerini» Dlldirmiştır,
Celâl Bayar
Ankara 13 — Celâl Bayar. Doğu gezisine pazar gıınü çıkacağından seçim gününü trende geçirecektir. Bayann evvelâ Malatya'ya uğraması muhtemel dlr. Refik Korali-,an bu akşam Mersine gitmiştir. Oradan da Adana ve Maraşa geçecektir. D. P. genel idare kurulundan 8a-med Ağaoğlu Lle Nur' Özaslao yann (bugün) Samsuna hareket etmişlerdir. Oradan Giresun Ordu ve Traozona uğrayacaklardır.

Londra u Uİadyo) — şamdan bildirildiğine göre MareşıU Zafm rejimini deviren albay Sami Hlnnavl generalliğe terfi etmiştir.____________
Bağımsız Libya
Londra 14 (Radyo) — Birleşmiş Milletler komisyonu kurulacak bağımsız Libyaya, Trab-lusgarp, Bingazl ve Flzanın ithal edilmesine ve bu gayenin tahakkukuna çalışılmasına karar vermiştir.
Prag 14 (Nafen) — Demir perde gerisindeki siyası temizliklerin son haddine vardığı ve yakında gayet mühim hâdiselere İntizar edilmesi lâzım geldiği . bildirilmektedir,
I Bilhassa «milliyetçilik» cereyanının en fazla yayılmış oldu-jğu Çekoslovakyada tevkif edilenlerin sayısı her saat artmak-' tadır. Son günler esnasında or-j tadan kaybolan tanınmış komünistlerin sayısı da arttığından elân hükümette mühim vazifeler işgal etmekte olan Kızıllar da korkmaya başlamışlardır. Muhabirler belirttiklerine göre şu anda Prag şehrinde kimin tevkif edileceğini, kimin yaşamaya devam edeceğini kestirmek kadar güç bir mesele yoktur. Tevkif edlilp edllmiye-ceğl belli olmıyan şahıslardan biri de Çekoslovak,vanın Cumhurbaşkanı Gotvaldddır. Be-neş'In yerini almış olan bu ko-I munistin temizlenmek üzere olduğunu gösteren bir delil de son günler esnasında devamlı bir surette Staline medhlyeler okumaya başlamış olmasıdır.
' Fakat siyasi çevrelerde de be-llirlLIdlğlne göre aşırı komünist
ARADA BİR
Muhalefetin kifayetsizliği
Bin üniversitelinin Rauf Orbayı Halk Partisi namzedinin karşısına müstakil rakip çıkarması, birçok bakımlardan ehemmiyetli hâdisedir. Bu lıâdise, politika dünyamıza canlılık veriyor. Bilhassa: Mevcut muhalefetin, memleketteki muhalefet ihtiyacını tatmin edemediğini; D. P. ve Millet Partilerinin. ic politikayı münevver gençliğin ve geniş halk takalarının arzu ettiği üslûp ve istikamette yürütemediğini de gösteriyor.
Sayın Cumhurbaşkanı, son basın toplantısında, ara seçimlerin çok hayatî olduğunu uzun uzadıya millete anlattı. Ara seçimler, iktidar partisinin de, mur.Iıleîctin de iyi bir yol tutup tutmadığını gerek kendi kendilerine ve gerek herkese ispat etmeleri için bir vesiledir; eğer kazanırlarsa yollarında devam ederler, kaybederlerse j
halkın arzusundan inhiraf ettiklerini anlamış olurlar, rotalarını ana göre tashih ederler. Şimdi böyle bir istikamet tâyini imkânı varken, bu fırsatın kullanılmamasını İsmet İnönü esefle karşılamıştı,
Münevver Türk gençliği ve geniş efkân umumîye, Rauf Orbayın müstakil namzetliğini istiyerek. muhalif partilerin beyhude bir istiğna ile boş bıraktıkları bir sahayı doldurmuş, bu iç siyaset hatasını tashih etmiş oluyorlar.
Alâka, ve iştirak miktarı elbette nispeten büyük olacaktır. Muhalefetin hatasını münevver efkân umumiye düzeltiyor. İstanbul seçimini llalk Partisini» namzedi kaybederse hile, I>- P. ve M. P.. takib ettikleri usııl yüzünden bir mağlubiyete uğramış sayılacaklardır.
Halkçı
Bahire 8
Bahire 3
AKSAM
14 Bdm 1948
jggğücocffiü
Hava meydanlarımız tenkit ediliyor
cni kurulan Türkiye Turizm Kurumu daha fail-yet hazırlıkları İçinde İken bir taraftan yabancı »eyyahların miiracaatlariyle karşılaşmakta, bir taraftan da seyahattan donen yeril vatandaşlar, turizm bakı-rrtındannoksnn olan taraflarımızı bu kurumun İdarecilerine haber vermektedirler.
Bana anlatıklanna göre, uçakla Avrupaıun muhtelif memleketlerine seyalıat eden münevver vatandaşlar bizim hav» m Fidanlarımızı çok İptidaî buluyorlar. Eskiden şehirlerin giriş kapılan tren İstasyonları He limanlardı. Şimdi bunlara bir de hava meydanları İlâve edilmiştir, l'rak yolcuları, geldikleri veya idne girmeden ı-ıvrdacaklan şehirler hakkında uçak meydanlarına bakarak hükiim veriyorlar Başka memleketler bunu göz önünde tutarak hava meydanlarına son derece itine etmektedirler. Orada, ilk girilecek binalar güzel vc her şev tertemiz, pınl pınlcır. Şehre alt en güzel fotoğraflar, afişler oradadır. Yolcuları temiı giyinmiş, güler yiizlii, tatlı dilli, güzel kızlar ağırlar. Memleketin husumetini teşkil eden küçük nıamulât orada satılır. Heı malumat oradan alınır. Bilhssa aptesaneTer tertemiz, gı* cır gıcırdır.
O hava mcvdanlaruıdıın kalkıp bizim hava meydanlarına konan yolcular gördükleri manzarayı yadırgıyorlar. Temizlik hak getireî Ağırlama itinasız. Duvarlar şehre ait güzelliklerden mahrum. Telefon servisi gayrimuntaıam. Hele aptesaneler berbat mı berbatı Tabancının ilk intihal ne olur? Artık hesab edin .
Hava meydanlarımızı mükemmel, her bakımdan Av-rupadaki eşlerine uygun hale getirmek birim İçin de İşten bile değildir. Salâhiyeti! olduğu kadar dikkatli bir gözün hava meydanında dolaşması her şeyi halleder. Ne vaztk ki dolaşan göz ya salâhlyetslzdir, ya dikkatsizdir. İkisini birleştirmek İçin ne yapmalı bilmem ki?
Şevket RADO
Ofis yemeklik yağlar çıkarıyor
Ticaret Ofisi umum müdür vekilinin balık, et ve hayvan işleri beyanatı
bir yıl oiduCu bahiste
Enver Güreli
Maliyeti düşürmeliyiz
Cemil Sait Barlas’ın Antepteki nutku
Gaziantep 13 — Bugün öğleden zonra Halkevlnde seçmen-lerile bir toplantı tertip eden Devlet Baktinı Cemil Sait Barla*, iç ve di# politikamızın ana-hallannı belirten bir kon uçma yapmıştır.
Mr. Johnston Ankarada şerefine verilen ziyafette Amerikan sermayesinin ne şartlarla dış memleketlere yatırılacağını anlattı
V-r
Yeni sinema yıldızı J. Spangler kayıp
Artisti, şampiyon filminde kendisle beraber oynıyan Kirk Douglas’ın öldürüldüğünden şüpheleniliyor
Izh' Angeles 14 (Nafcn) — Bolyvrood'tm yeni kadın yıldızlarından Jeatı Spnnglerln orin dan kaybolması üzerine faaliyete geçen polis (şa rupiye ı>.>
filminde amansız bir boksör rolünde muvaffak »» Klrk D.ug lası sorguya çekmeye başlamıştır Kir-; Doırgtas başlangıçta bu kndm artisti tanımadığını iddia etmişse de kendisine İllimde be rab»r oynadıklar, hatırlatıldığı vakit şöyle demiştir: «Evet beraber film çevirdik fakat kendisi ile fazla Mr samimiyetim
yoktur.»
Polisten bildirildiğine göıe. kadının evinde bulunan bir çan ladan «Sevgili Klrk> in diye başlıyım bir mektup müsveddesi bulunmuştur. Polis kadın yd dpın öldürüldüğünü ve cesedinin de saklandığını zannetmektedir. Boksör sinema yıldızı şüp hcll olarak polis merkezinde tutulmaktadır.
Polis tarafından yapılan son araştırmalar kadın yıldızın cesedinin nerede bulunduğunu ortaya çıkartmamıştır.
hakkında
Toprak Mahsulleri Ofla! İstanbul şubesi müdürü ve Ticaret Ofisi uni'im müdür vekili Enver Gürel! dün kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza her iki müesaeaenin meşgul olduğu muhtelif İşler hakkında etraflı İzahat vermiştir.
Enver Güreli, önce Toprak Ofisin meşgul sadeyağ meselesinden Şunları söylemiştir
«— Biri taraftan Toprak Mahsulleri Ofisi Diyarbakır. Kars ve Erzurum havalisinde süt yağı mtlbayaa etmektedir Diğer yandan tstanbul teşkilâtı da bir buçuk aydauberl İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi prolc-sörleri ve resmi dairelerin tanınmış kimyagerleriyle müştereken komisyon halinde yağ I-mall işlerini stüd etmiş, muhtelif tecrübeler yapılmış ve nlha-yet «Ofis Yemeklik Yağı» adiyle yw piyasaya bir tip yağ çıkarılabileceğine ve bunun halkın sıhhati bakımından yerinde t-hareket olacağına karar veril-1 beple m iştir.
Gıda maddeleri nizamname- dir. Et işinin sine uygun olarak hazırlanacak......
olan bu yağın imaline yakında ballanacağını umuyoruz. Ancak İlk İmalât, sipariş üzerinden yapılacaktır. Bu siparişleri iktisadi devlet teşekküllerinin vermesi İçin hazırlanan yağ numuneleri bu müesseslere j şılacaktır.ı gönderilmiştir. Piyasaya böyle bir müdahale yapıldığı takdirde yağ flitlerinin düşeceği tabiidir FlaUer perakende 350-400 kuruş
: arasında olacak, tenekeler mühürlenecek ve bu yağı herkesin alabilmesini temin İçin kiloluk tenekeler yapılacaktır.»
Bu yıl bol balık tutulacak
Bundan sonra ofis müdürü balık meselesinden bahsederek şunları söylemiştir:
•— Balıkçılar Kooperatifiyle yapılan anlaşma gercğnlce balıkçılara 200 bin liralık ağ, ha- .. ............
U1 v, motfr gibi -im
«_ Kasaplık hayvan miitoa-y-ası için arkadaşlarımız Erzurum ve Kars bölgelerinde bulunuyorlar Kuraklık yüzünden, bir [yem darlığı mevcuttur. Bu se-' . ılr çok müstahsil, kış İçin
hayvan beslemek lftememekte-r&dlkal şekilde halli, Inşasma baştanmış ve bu kışa cüzi bir kısmı yetişecek olan et kombinası kurulduktan sonra mümkün olacakı ır. Bu kış da mübayaa yapılabildiği takdirde geçen sene olduğu gibi halka ucuz et yedirmeğe çalı-
Maliyeti düşürmek lâzım
Cemil Bal t Barla», dış politikamızdan bahsettikten sonra:
Memleketin her köşesinde ma liyet yüksekliği meadeal!» karşılaşıldığına işaret ederek stillerine şöyle devam etmiştir:
«— Bu mesele, yakında Hariste İştirak edeceğim Marahall plânı Bakanlan toplantısının gündeminde bulunan bütün gümrük manialarının kaldırılması He alâkalıdır.
Kimin malı ucuzsa o »atabilecektir. Devletlerin blrblrlerile münasebetlerinde de ucua maliyetli mallar »atılabilecektir. Böyiece devlet himayesi yavaş yavaş ortadan kalkacaktır. Bizim bundan sonra tutacağımız yol ucuz, İyi ve bol mal çıkarmaktır. Biz ziraat memleketiyiz. Ziraatta İstihsal tedricen artar. Bunun dışında yeni istihsal sahalan bulnıaklığıma lâzımdır.»
Rauf Orbay
(Bx-$ tarafı 1 inci sah i f ede ı mldlle bana müracaat eden ra-
olan bir seçim sistemi henüz mevcut bulunurken ve bugünkü kanunun müsaade ettiği murakabe i m kânlarını temin için teş ki'ât yapmağa bile vakit yok İken, bu namzetliğin kabulünün talep edilmesi, bir İnsandan pek fazla bir fedakârlık beklemek demektir. Bunu bilmekle beraber millete hizmet yolunda, va-tandas'ardan gelen bir teklife hayır demek elimden gelmedi. .
Şayet işaret ettiğim mûraka- , beşiz seçim -jartlanna rağmen ı milletvekili seçilirsem, İçinde. - ——- —
bulunduğumuz buhranlı lnükal pahyacak 5ekllde ,ecelU etme-devrinde uğruna nefsimi tfak.)’^Pek tabU olarak, istememek fedece’Im bir vazife vardır kİ o, (1a partiler ve va’andaşlar masında akîımın erdiği ve gücümün yettiği kadar karşılıklı eayçı. seve! ve emniyet hüküm sürme-i ıe gayret etmek olacaktır
Buçün muhalefet mevkiinde ı bulunan vatandaşla» demokıa-
tandaşlann amısıına uyuyor ve koydukları namzetliği yukarıda işaret ettiğim hal ve şartlara rağmen kabul ediyorum.
Ankarada hava
Ankara 13 — Rauf Orbayın adaylığı İçin İmza toplama yolunda vaki Olan gayretler. Cumhuriyet Hatk Partisi çevrelerinde hoş bir tesir yaratmamıştır. Öyle anlaşılıyor kİ Cumhuriyet Halk Partisi, seçimlerin hararetli geçmesini arzulamakla beraber neticenin prestijini hır-
alınarak kendilerine verilmiş ve İstihsale açılmaları temin e-dllmlşUr. Bu sene bol miktarca uskumrunun piyasaya araeöileceğini ümld ediyoruz. Bu yıl biatin İçin bir tecrübe devresidir. Balıkçılara yapılan yardımı Beriki senelerde arttırmak, fenni şekilde balıkçılığı kalkındırmak emelindeyiz*
Et ÎAİ
Bundan sonra etilinden bahseden Enver Güreli demiştir ki:
Hububat işleri
Nihayet hububat meselesinden bahseden ofis müdürü bu mevzuda şunları söylemiştir:
«— Şimdiye kadar İstanbula 11 gemi buğday dolu- olarak gelmiş ve bu mallar İstanbul v. yurdun muhtelif yerlerine gönderilmiştir. Hâlen Trakyada buğday hakleri düşme emareleri göstermektedir. Bütün bu buğday hareketleri modern silo ve depolara mâJlk olamamamızdan dolayı teşkilâtımızın çalışmalarını üzücü ve yorucu bir hâle getirmiştir. Bununla beraber neticeler memnunluk vericidir . bir ayda
elli bin ton buğdayın boşalması ve sevkcdllmesl keyfiyetinin yıp ratıcı bir çalışmanın mhasulü olduğu kabul edilir. Kuruçeşme' de son sel felâketinde açıkta fenni şekilde saklanmış olan 1 mallarda zayiat vermeyişhnlz, zannedersem umumi efkâr önünde bizi haklı çıkaracaktır. Bundan başka Kuruçeşme deposuna vapur yanaşabildiği için devlet yüz btn liralık bir tasarruf sağlamıştır.*
Yol gösterici teklif yok!
Cemil Salt Barlas. lç politikayı belirten sözleri arasında muhalefetten de bahsetmiş ve demiştir kİ:
*— 1950 seçimlerinden sonra partiler seçim kavgalarım bırakır ve istihsalin ne t&rada artacağı. mamul ve mahsullerin ne tarzda ucozlıyacağı mevzuunda çalışırlarsa memlekete da ha faydalı İş yapmış * olurlar. Muhalif partiler iktidara geçtikleri zaman istihsal sahasında tutacağımız yol şudur diye şimdiden bildirmelidir. Biz bugün» kadar ou mevzuda hiç bir yol gösterici teklifle karşılaşmadık. para politikamız hakkında da ufak bir beyanat ve tenkld görmedik.
ihtikârla mücadele
Belediye kanununda tadilât yapılacak
Atom bombası ve Amerika
! tedlr.
E”der Evrensel C. H. Partisinden ihraç edildi
Ankara 13 — Cumhuriyet Halk Partisi Çankın merkez bucak ldarekurulu üyelerinden bulunan vaıandav’a» demokiR-! avukat Ender Evrense) Hastası anlayışının yayılması ve mü- monu milletvekilliğine bağımsız nnkaşa hürriyetinin kökleşmesi | adaylığını koymuştur Bu hare-lçln büyük Hizmetlerde bulun-mumlardır. İktidarı uzun zaman dır İşgal edenlere gelince; buu-lar. İyilikler de fenalıklar da yapmışlardır. Şu kadar M İyilikler, her zaman ve her yerde vazifelerinin tabii İcabı gftl karşılanır, fenalıklar ise yüzlerine vurulur. Ancak bn fenalıkların muhasebesile meşgul olursak, bizim için çok daha mühim olan İstikbale alt çalışma samanından kaybederiz. Bizim yapmamız lâzım gelen ıjey, mâriyf bir tecrübe kaynağı gibi kabtı! ederek aynı hâlâları tekrar etmemeği sağlamaktır. Yenlpa-zartten Ra s ra ve Yemene kadar : uzanan bir yurdu parça parça kaybederken, o kadar hatâ ynp ı tık ki aynı *ıatalan bugün de ı tekrar edersek «Bilmiyorlardı» diye bizim neslimizi kimse mazur görmez Bütün bu hatalı devirlerin İçinde yaşamış bir vatandaş sıfat ile bildiklerimden
siyasi hayatta İstifadeye gayret I etmeği Mr memleket vazifesi sa ( yiyorum. Teklif edilen m İlle t ve- 1 killim namw.liftinin bu vazife- 1 nin Basını mümkün kılacağı ü- I
61. Bradley her ihtimalin göz Önünde tutulduğunu söylüyor
kat, adı resmen İlân edilmiş olan parti adayı aleyhine bir mahiyet taşıdığı tein, avukat Evrensel tüzüğe uyularak C. H P. genel idare kurulu kar ar 11e partiden çıkarılmıştır.
Seçim tasarısı
Ankara 13 — Seçim kanunu tasarısını tetkik etmekte olan ilim, heyeti, pazar günü yapacağı toplantıda partilerden gelen cevapları tetkik edecektir Milli Kalkınma, Çiftçi. Köylü ve Ergenekon adlar He kurulan partilerin cevaplan rla heyete gelmiştir Muhalefetin seçim mev-zuundakl görüşleri, esaslı şekilde ancak. Demokrat Parttnln mutedil teklifinin alınmasından sonra anlaşılacaktır
Sovyet büyük elçisi döndü
Ankara 13 — Bir müddetten beri memleketinde bulunmakta olan fiovyetier Birliği Büyük Elçisi Lavrişef İki gün evvel Sofya yolu Be memleketimize gelmiştir.
Akron/Ohlo 13 (AA.) — Amerika ormancılar birliği toplantısında söz alan general O-mar Bradley Rusyada atom bombası bulunuşunun Amerikanın savunma stratejisine yapacağı testr! bahlskonusu etmiştir. Hatip bu hâdisenin, Rusyanm yakında atom bombasına sahip bulunacağını bilen Amerikalı askeri şeflerin tahminlerin) bir kaç ay geride bıraktığını kabul etmiştir. Bradley. bundan sonra şu iki şık üzerinde durmuştur:
• Harbe girecek olan memleketler ya otom bombasını kul-lanmıyacakiar, yahut ta. her İki taraf bunu kullanacaktır Birinci şıkta Avrupayı istilâ etmek için yapılacak her ttirtü teşebbüs Almanyadakl müttefik rfirı-gülerl Ue karşılaşacaktır. Bu tekdirde Amerika ordusu tecavüzü karada karşılamağa hazır bulunmalıdır, ayni zamanda kızıl avcı ve bombardıman uÇAklarına karşı hava faaliyetini aaRlamak İçin icap eden taktik tedbirlerini de alması lâzım ge-■tacekttr.
İkine) şık, atom enerjisinin milletlerarası kontrolü İçin yap tığımı» teklifin kabul edllme-meniyle ortaya çıkabilir. Bu tak dirde indirilecek darbe Amerika •ndustrlsbıl kalbinden vurabilir fakat Birleşik Amerika bu fDUmale göğiis germeğe de hasırdır Dünkü »nvıınma nrnorn-l
mimiz esasen bir hayli İlerlemiş bultın maktadır »
Şehir hatları işletmesinin ikramiye sistemi Devlet Denizyolları genel müdürlüğü şehir hatları İşletmesinde gemi, tekele ve atelyeler-de çalışan personelin çalışmalarını tesblt maksadlle yeni bir İkramiye »istem! h ağırlamıştır
Bu sisteme göre, İşlerinde sürat gösteren, malzemeyi İyi kullanan memurlara her ay muayyen nispette bir prim verecektir.
Ankara 14 (Akşam) — Zincirleme ticaret yapmak »uretlle ihtikârda bulunanlarla mücadele edebilmek için belediye kanununda bazı değişiklikler
yapılacaktır. 18 ekimde İşişlerl Bakanı Emin ErlşlrgUln başkan lığında Ankara, Bursa, İzmit, Eskişehir. Kayseri. Gaziantep. İçel, 8eyhan, Diyarbakır ve tstanbul belediye başkanlar ve Ulaştırma, Bkonuml Bakanlıkları mümeaalllerlnln de katılacağı bir komisyon belediyeler kanununda yapılacak değişiklikleri lnceltyerek Büyük Millet Meclisine sunulmak üzere bir tasan haaırhyacaklır.
Belediyeler kanununda yapılacak değişikliklerden sonra muhtekirlerle büyük bir mücadeleye girişilecektir.
Geçici toprak tahvilleri değiştiriliyor Ankara 13 (AA.) — Maliye Bakanlığından tebliğ edilmiştir: 1943 yılı içinde, 4763 sayılı çlfçlyl topraklandırma kanunu hükümleri dairesinde yapılan kamulaştırmaların bedellerine mukabil verilmiş olan ve üzerlerinde (bu geçici tahviller, 1948 yıhnda yapılan kamulaştırmaların bedellerine aittir. Bunlar mukabilinde. Llk kuponu 30 eylül 1949 tarihli olmak ilzcre 1948 toprak tahvillerinin asıl-ltın verilecektir) yazısı bulunan geçici toprak tahvilleri, bidayettin bunları vermlç ulan mal sandıklarınca, 1948 toprak tah-ylMneiJa I
Buğday geliyor
Nevyorktan 18 bin tonluk bîr parti daha yüklendi
Ankara 14 (Akşam) — Mar-shul yardım fazlından memleketimize tahsis edilen 18.000 ton buğdya Newyork'tan iki gemiye yüklenmiş ve memleketimize müteveccihen hareket etmiştir.
Toprak Mahsulleri Ofisi Mar-Bhal yardımından Amerikadan un getirtmek İçin de teşebbüslere girişmiştir. Eğer bu teşebbüs iyi netice verirse bundan sonra Amerikadan buğday rine un getirtilecektir.
ye-
Shirley Temple kocasından boşandı Hollywood 13 (ATİ.) — (AFP): Shirley Temple, kocası John I AvAr'rln» hA00"o'l.fı»

Ankara 13 — Dün şehrimize gelmiş olan E. O. A. idaresi İstişare meclisi üyelerinden Mr. Erte Johntson şerefin» bugün saat 13,30 da İşletmeler Bakanı Münir Birsel tarafından şehir lokantasında bir öğle yemeği verilmiştir. Yemekte Ekonomi v» Ticaret Bakanı Vedat Dicleli Amerikan büyükelçisi Mr. Wods Worth. İktisadi İşbirliği İdareâl Türkiye lora komitesi başkanı Mr. Russell Dorr, Bankalar umum müdürleri ile Bakanlıklar ileri gelenleri hazır bulunmuşlardır.
Yemeğin -sonlarına doğru İşletmeler Bakanı Münir Birsel söz almış, Amerikan sanayi alanında bir kıymet İfade eden Mr Erle Johntsonu aralarında görmekle duyduğu memnuniyeti belirterek Amerikanın çeşitli sahalarında yükselmiş kıymetli şahsiyetlerin Türklyeyi ziyaret etmelerinin, burada kaldıkları müddet az da olsa, Müşterek siyasetimiz bakımından hayırlı ve feyizli neticeler tevlit edeceğine kani bulunduğunu 1-fade etmiştir.
Bunun üzerine söz alan Mr. Erle Johnston, 1952 senesinde Marsh ali plânının sona ermesinden sonra da Amerikan sermayesinin muhtelif memleketlerde hususi sermaye le teşebbüslere girerek bu memleketlerin kalkınma hamlelerinde İnkıtaa uğramamayı sağlamak İm kânından bahsetmiş ve Amerikan sermayesinin Türkiye d e rol oynayabilmesi için hangi şartların mevcut olması lâzım geldiğini anlatmıştır.
Mr. Johntson yabana memleketlerin kalkınman işinde A-merlka Birleşik devletleri hükümetinin ön ayak olması ile başlıyan yeni iktisadi devrenin Amerikan husus! sermayesinin bu memleketlerde Iktlsaden rol oynaması ile gelişip devam ede- . ceğlnl söylemiş ve şu fikirleri l- İdaresi Türkiye icra komite*! Ieri sürmüştür: başkam Elçi Mr. Russel Dorr da
1 — Sermayeye, yatırılan ya- hazır bulnmuştur.
33 vatandaşın kurşuna dizilmesi dâvası
Ankara 14 (Akşam) — Otuz fiç vatandaşın muhakememiz kurşuna dizilmeleri muhakemesine bu sabah da devam edilmektedir. Bugünkü duruşmada eski valilerden ilâm i t Oskay dinlenecek lir.
BORSA
tgjanbul Soraaaırun 13/10/1344 Halleri
Ç E K L E W
Kapanır
Londr» 1 St«tlfn 7,01
New Vork 100 Dolar SKİ OO
P»rl» lOOFMiıraF O.KO
Slokholm IOO İsveç K». S4J150
Cenevre 100 İsveç F. 85.7T10
Amastardam 100 Florin n.tt w
BrOksel 100 Belçika F »w
Pt»( lOOÇekoalovak K»
Belgrad 100 Dinar
Urban İOO Eksimde» 1.1340
ESHAM VE TAHVİLAT
% 7 rATZLİ TAHVİLLE!!
Slvaa - Erzurum l S0(0
IH! Demiryolu n ■>20
İMİ Demiryolu I MM
Sivas - bııırum 1-1 «1.45
İMİ Dcmlrjulu 1IJ ıs.eo
Milli MOdafaa 10 25
HİLII Mn(!ufııa 11 2Ö15
M1U! Müdafaa İTİ M3J5
Mili! Mödafaa IV W «S
% « FAİZLİ TAHVtLLES
Kalkınma 1 0S 30
Kalkınma III H60
9-18 lltUcraJJ I #«20
M8 istikrazı n •e 70
19M Demlrjolu Vt M W
% S FAİZLİ TAHVİLLEH
IMS Enam ıs ıo
1M3 hcramıyell ».30
Milli Mddjlu 19 80
Demiryolu IV ».25
Demiryolu V »30
19-tt ikr. #8 70
% 4S FAİZLİ TAHVİLLE»
' « u. iHS tahvili
AHADOLD DEMİRYOLU CBOPO
Tahviller 1-J 113 —
Hisse »enelJw1 % M) MM
Mümessil senet TO.M
SİHKET HİSÜtLEHJ
Merkez Bankam 113.—
İJ Baıık*s; M»
T. Tlenret Bankam 810
Aralan Çimento ıv.ıo
■AHHATLAHDA ALTIM
Balalar
Ûulılcn 43 İl»
■fOrk liram #5 10
StetUn M»
K01ç« Beaa» o.os
bancı devlet tarafından el konması. devletleştirt İm «âl, yani devlet teşekkülü haline getirilmesi veya hıtrb muhataralarına karşı Amerikan hükümeti tarafından garanti verilmesi,
2 _ Paranın kanrertlbllltesi garantisi. Bu garanti altında Amerikan sermayedarı yatırdığı sermayenin ve münasip b1ı faizin yabancı memleket para- LL aından Amerikan dolarına deftiş Q ttrilebltmesi imkânının taahhiiı fi altına alınmasının elde edilme-
al. q_
3 — Amerikan Dışişleri BoknO O lığı tarafından, İki taraflı sın- _ taşma garantisi yapılması. Bu q anlaşma sermayesinin yatınla- ■— cağı memleket ile Amerika aramda imzalanacak ve sermayeye el kon ması, yabancı sermayenin âdilâne olmayan vergiler tarhına tâbi tutulması ve gayri adilâne İşçi kanunları kon mayacağmı taahhüt altına »'»çaktır Bu şartlar altında Amerikan sermayesi de yabancı memleketteki yerli sermaye gl-
bl aynı İktisadi rizikolara mu- Js hatap olmalıdır. ro
4 — Amerikan sermayesi sa- G) dece yerli sermaye Ut işbu n z\ yaparak teşebbüse yatırılması Yatırılan bu Anıt rikan sereıa
yesl memleket sermayesinden fazla olmamalıdır
Amerikan sermayesi ile ortaya atılacak olan teşebbüslerde bu yatırılan sermaye ve makul bir faiz kazanılıncaya kadar I-darede Amerikan tecrübe ve iş letme ihtisasından istifade edecek bir şekilde çalışmalıdır Ankara 13 (A A I — E C H. Haresi istişare meclisi âzasından Mr. Erick Johnston bugün 11.45 te Dışişleri Bakanı Ncc-meddin Sadak*! makamında ziyaret etmiştir. Bu görüşme bİT saat kadar sürmüş ve ziyaret esnasında Amerikan Büyük Elçisi ekselâns Wods ve E S A
E (D >
0 P
İçişleri Bakanı Ankara’ya döndü
İçişleri Bakanı Emin Erişlr-gll, dün akşamki ekspresle An-karaya hareket etmiştir.
Bakan, Haydarpaşa garında C. H. P. müfettişi Sadi Irmak ve vilâyet adına Fazıl (Jybag tatrafından uğurlanmış ve kendiliyle görüşen gazetecilere Zonguldakfatı İstanbula sergiyi görmek maksadiyle gelmiş olduğunu söylemiştir
Nihat Erim, Maliye ve Tekel Bakanları Ankara 13 (AA,) — Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Nihat Erim, Maliye Bakam İsmail Rüştü Aksal ve Tekel Bakanı Fazıl ŞeraletUn Burge bu akşam saat 31 de İstanbul treni İle İzmit'e hareket etmişlerdir. Nihat Erim diğer Bakanlarla seçim dairesinde dolaştıktan sonra bir müddet Kandıra'da dinlenecektir.
Hareket eden sunî göz yapıldı
Londra 13 (A_AJ — (Afp) İlk defa olmak üzere sağlık servisi göz adalelerine bağlanan ve bu sayede hareket edilebilen bir suni göz yapmıştır.
Ameliyat tek gözü olan bir adama tatbik edilmiştir. Suni göz sağlam gözle âhenkll olarak hareket etmektedir.
Bu usul cam gözün göze çarpan hareketsizliğini bertaraf etmektedir. Cam göz artık tabi! gegden farkedilmlyetektir.
Belediye otobüsleri
Üniversite öğrencilerine belediye otobüslerinde tekrar tenzilât yapılması hususundaki teklif bütçe ve tarife komisyonunda tetkik edilmektedir. Bütçe yılı martta bavlıyacağı ve bu mesele de bütçe ile alâk.dı görüldüğünden bu husustaki meclis kararının ancak şubat toplantısında verilebileceği söylenmektedir. Bu tenzllfit tatili dol ay isiyle kalriıı
Öğrencileri şubata kadar letmenin de uy?
X
Sahffe I
n El im 1949
kK:$AMfr|
İnsaf dinin yarısıdır
Yapı ve yo’Jar
nizamnamesi
Tan gazetesinde genç muharrir Bedii Faik arkadaşımızın yazısından öğrendim ki, Hacce elden meslektaşlardan bazıları, bize topye-kûn hücumda bulunmuşlar. «Bize», yani, dinin ticarete âlet edilmemesi için yazılar yazanlara.
Hacce patronlarının parazitle röportaj® gönderilen meslektaşlardan biri, şimdi, İsminin başına «Hacı» Unvanını da kalıyormuş. İslâmın şartları arasında günde kırk rekât da namaz vardır. Kendilerine:
— Hacı Baba, kum salii! (Kalk, namaz kıl!) denirse ne cevap verirler.
Bizim nesilde, binamaz ve köşe nişin, pinekliyen hacı | beri kullamlamıyan bazı arsa-beylere, çohık çocuk bu şakayla takılırdı.
Din mevzuunda her şeyden evvel samimiyet istemek halkın hakkıdır- Zamanın ahkâmı öyle ki, bütün farzlar arasında haccı en başa almanın neticesinde şu fakir memleketten her sene milyonlar kaçar; — bunu açık konuşalım — turistik ağını hudutlara kuranlara, adam başına şu kadar yüz li ra kaptırırız, bu bozuk şartlar altında 1949 da 54 hacı babayı seyahat şehidi verdik. cereyan devam ederse sayı artar. Bununla, dinin edasında (farzlar arasında hac yoktur., demediğimi belirteyim. Fakat zamanın şartları demişimdir.
Gene zamanın şartları ve ahkâmı öyle ki, meselâ, vicdan, hamiyet erbabı, diyelim ki zekâtı 1 numaralı farzmış gibi övseler Allah da, kullar da, tarih de, ahlâk da. hamiyet de, millet de, milliyet de onlardan çok memnun olur.
«Akıl için tarik bir» olduğuna göre, 1949 un sınıf te-faruku sıramda efdal olan zekâttır’ İslâmiyet büyiik dîndir; cemiyetin bu ihtiyacına göre, dindar münevverlerin de himmetiyle, bir meyilde bulunabilir. Bundan da günah değil, belki sevap kazanılır. Münevverlerin gayreti, binamaz bir hacılığa değil, fakir fıkaıa mena-fii uğruna oruç tutup (oruçlu iken yemediklerini aç ve yoksullara verip) zekâtım da muntazaman ödemeğe ve ödetmeğe teveccüh etmeli.
Af buyurulsun, herkes din etrafındaki anlayışını mecmualar dolusu yazabiliyor ya; ben de bu sütuncuğa şu düşüncelerimi — kimsenin-kinden aşağı kalmıyan bir samimiyetle — yazıyorum.
Bu yeni cereyan başlamadan önce, ilk arzu, «din voliyle ahlâk» propagandasiY dı. Mebde oydu. Ahlâkın da başlıca prensiplerinden biri, «samimiyet» tir.
Başka bir söz daha var Din insafın yarısıdır. (El • insafü nısf - üd - din).
Bu yüzde elliye olsun sıkı Sıkı yapışmak. İbadette, ziyarette, seyahatte, ticarette, ilh. ilh, insaf, insaf... Biz kırk kişiyiz, kırkımız da birbirimizi biliriz.
(Vâ- Nü)
Tasarruf hakkını tahdit eden iki madde değiştirilecek
Yapı ve Yollar Kanununun tatbikini temin eden yapı ve yollar nizamnamesinde 2 maddenin değiştirilmesi umumi meclise teklif edilmiştir. Bu maddeler İnşaat ve arsa sahiplerinin mülklerindeki tasarruf haklarını tahdit etmekte olduğundan bir çok şikâyetlere yol açmıştır.
Belediye, bu maddeleri değiştirmekle hem bu şikâyetleri önlemiş olacak, hem de bu nizamname yüzünden uzun zamandan
larda inşaat yapmak imkânları hâsıl olacaktır.
Türk parasının düşü riilmemesine esas
■■
Sabah Gazeteleri Ne Diyor?
Hekim kırımı
Felek CUMHUR* VET'leki fıkrasında Sağlık Bakanlığındaki son tâyinler ve emekliye ayn-lanlar meselesine temas ederek şöyle demektedir:
150 kadar bekâr ve çoğu genç kadın muallimin kütle hallndb tstnnbuldan Anadoiuya şevkinden doğan teessürü henüz zail olmıyan umumi efkâra Şemsed-dln Giinaltay kabinesi İkinol nahoş sürprizi de bu doktor kı-rımiyle vermiştir.
Bu kararlar ve tatbikat kabineye nasıl tesir eder bilmeyiz, ama bir seçim arifesinde, hükümetin mensup olduğu parti hakkında asla sempati doğurmaz ve verilecek reylerin hiç şüphesiz eksilmesine sebep olur. ' Türklyede. şimdiye kadar misli görülmemiş olan bu hekim tas-1 fiyesinln gerçekten hikmeti, mânası ve lüzumu anlaşılır şey , değilir. Allah diğer daireleri bu ■ çeşit kararlardan ve diğer par. tileri böyle menfi propagaııda-I dan saklasın.
*
Vatan, Rauf Orbay’a rey verilmesini istiyor I VATAN’da «Müstakil vatan-
duşlara düşen vazife» adlı- yazıda Rauf Orbaya rey verilmesi ieabettlği İleri sürülerek şöyle denmektedir:
Siyasi hayatımızdan hüküm süren gergin ve buhranlı hava> dan bütün vatandaşlar müteessirdir. Mevcut partilerin kendi teşebbüsleriyle bunu ortadan kaldırmaları ihtimali çok zayıftır. Umumi seçimden evvel yurdumuzda bir emniyet ve huzur havası kurulabilmesi İçin vatandaşların pek çok gayret sarfetmelerine ihtiyaç vardır. Bazı genç vatandaşların Rauf Orbayın milletvekilliği İçin yaptıkları müracaat: bu ihtiyacın unıuml bir şekilde hissedildiğinin ve böyle tecrübeli, fedakâr ve feragatli bir vatandaşı siyasi sahnede görmek arzusunun duyulduğunun bir alâmetidir.
Halk sıkıntıdan
başına gitmelerini tavsiye ederi*
*
Takâîm - Tepebaşı
Ercümend E. Talu SON POS-TA'daki fıkrasında Taksimle Tepebaşı arasındaki tramvay durağının kaldınUnış olmasının Beyoğlundaki mektep, hekim, otel, kulüp, ecsane gibi yerlere devam edenler İçin ne büyük mahsur teşkil ettiğini belirttikten sonra şöyle demektedir:
Bunlar ve diğer İş adamları, bazan tramvay arabalarının beş on saniyelik duraklamalarından veyahut yavaşlamalarından İstifade ederek yola hemencecik Inlverlyorlardı.
tşte, belediye polisleri bir kaç gün var ki bu adamları ve bu çocukları takip ediyor, yakalıyor ve on Ura para cezasına çarptırıyor.
ödeme kabiliyeti ziyadedir diye Beyoğlu caddesinden geçen yolcuyu tercihan kovalamakta bir İntizam ve emniyet dâvasından çok, beledlyeyo bir gelir sağlamak endişesinin hâkim bulunduğu zan ve kanaatini paylaşmağa biz de meyledeceğiz.
Sergiye rağbet
Kapanıncaya kadar 2 milyon kişinin ziyaret edeceği umuluyor
İstanbul sergisini ziyaret edenler gittikçe artmaktadır. A-İftkalüarın söylediklerine göre sergi kapanıncaya kadar 2 milyon kişinin ziyaret etmesi beklenmektedir. Ancak bu suretle sergi masrafları karşılanmış olacaktır. Yani bu ziyaretlerden 200 bin lira varidat beklenmektedir.
Sergiye büyük rağbet olmakla beraber ziyaretçilerin dinlenmesine, bir kahve İçmesine mahsus yerlerin bulunmaması ve dışarıya kolaylıkla çıkacak kapıların yokluğu mahzur olarak ileri sürülmekte ve en az devamlı surette yarım saat yürümeğe muktedir olamıyantarın sergiyi ziyaret edemedikleri İlâve edilmektedir. Bu küçük mah zurların da basit tedbirlerle i-zate edileceğine şüphe yoktur.
Kaldırımdan c.lltn devşirenler
Şu İstanbul hakikaten bir garip diyardır: bir bakıma andırır; ırktan,
Kulesini
dinleri, __________T
milliyetleri baş-
IV. Devalüasyonun sanayiimiz bakımından tesirleri: Yerli sanayiimiz yabancı sanayiin rekabetine doğrudan doğ rüya ve geniş mikyasta mâruz değildir. İhtiyaç ve stoklarımız nazara alınarak döviz tahsisleri muayyen programlara bağlanırsa sanayiimiz devalüasyonun muzır tesirlerinden uzakta tutulabilir.
V. Mali cepheden devalüasyonun tesirleri:
A — Dış borçlar bakımından: Paralarını düşüren memleketlere karşı mevcut borçlarımızın mürettebatı 1950 47.618.971 liradır,
yılında
14.532.819
Bu borçlarımızda liralık bir azalma olacaktır.
Bu azalmanın ayni nispetlerde borç resülmallmize de tesir edeceği şüphesizdir
B — Devletin bu memleketlerden temin edeceği mal ve hizmetler ucuza mal olacaktır.
C — Gümrüklerde alınan mua mele vergisinde bir azalma vukua gelebilir.
D — Devalüasyon mal bedellerinde bazı İnmeler hasıl edeceğinden, bunlar deflasyoncu bir tesir yaratarak kazanç ve muamele vergilerinde bazı gerilemeler yapabilir.
VI. Devalüasyonun flatie-re tesiri:
Ağacamii durağı için müracaatlar devam ediyor
Taksim Ue Tepebaşı arasında kaldırılan Ağacamtt tramvay durağının yeniden teslal tçln belediyede henüz hiçbir hareket görülmüyor. Belediye, belediyenin bu Işierl halletmekle vazifeli dairesi halkın şikâyetlerine kulaklarını tıkamıştır. «Otomobiller rahatça gidip geliyorlar ya, tramvaya binmeğe mecbur olan halk varsın işkenceye mâruz kalsın!» demek İster gibi vaziyet almıştır. Halbuki belediyenin, kuvvetini halktan alması lâzım gelen bir belediyenin vazifesi bu değildir. Belediye her şeyden evvel halkı düşünmek mecburiyetindedir. Seyrüsefer işlerini tanzim etmekle mükellef olan daire beceriksizlik gösteriyorsa buna sükût etmemek lâzımdır.
tki adım yol, yarım saatte!
İki giin evvelki yazımız üzerine matbaamıza mektupla, telefonla bir çok müracaatlar oldu. «Derdimize tamamen tercüman oluyorsunuz, bu meselenin halli İçin Allahaşkına neşriyata devam edin. Belediye lâkayd, şehir meclisinde bu esaslı dert İçin hiçbir soru yok Bari gazeteler bu İşle bir parça meşgul olsalar, belki bu lâkaydlık ortadan kalkar.» deniliyor.
Tekel kuru üzüm almağa başladı
Tekel İdaresi İzmir, Kayseri, Ürgüp. Mardin, Gaziantep, Adana ve Konya havalisinde kuru üziim mubayaasına başlamıştır.
İŞ BANKASI
Tasarruf Hesaplan
1 Aralık
Çekilişi tkramivelerl:
İki katlı EV
(Ankara'da Kavaklıdere’de) 1 tane 10.000 liralık
1 » 2.500 »
2 » 1.000 »
4 » 500 »
12 » 200 »
35 » 100 »
VE
140 tane çeşitli para ikramiyesi 31 Ekim
Akşamına kadar açılacak 150 lira bak i veli hesaplar bu çekilişe katılırlar.
Devalüasyonun fiatlerlmltds az çok geriletiri bir tesir yapa-tağı şüphesizdir.
Fakat Türk parası umumi cereyana uyarak devalüe edildiği takdirde:
Al İthalâtımızın'Türk para-siyle kıymeti yükselebilirse de döviz veya hacim itibariyle bir yükselme elde edilemez. Zira emtia stoklarımız yoktur.
Bı Dolar ve İsviçre Frangı sabi kuvvetli döviz gelirlerimiz artmaz, belki de geriler.
Cı Tiftik ve fındık gibi çolı zayıf maddelerimizin müşkülleri devam edecektir
Dı Zayıf paralara doğru kaymamız süratlenecektir.
E) Fiatlerimz yükselecek vo mevcut hayat pahalılığı tazyiki şiddetlenecektir. Bunun neticesi olarak da memurların ve e-meklijertn durumları vahlmle-şccektlr. îşçl ücretle rl ve geliri muayyen vatandaşların maruz kalacakları sıkıntılar içtimai1 müşküller yaratacaktır
F) Türk parasının değerine olan itimat, tasarruf erbabının maruz kalacağı kayıplar, envçs-tlsmanlarımvzın maliyetinde vu kua gelecek yükselmeler genel ekonomimiz bakımından hakiki bir darbe teşkil edecektir.
Ara seçimler için 9 namzed var
Pazar günü yapılacak kısmi seçimlere 4 zat müstakllen namzedliğlnl koymuştu. CJH.P. nln İstanbul milletvekilliği için gösterdiği İki namzedin İsimleri de seçim kuruluna bildirilmiştir.
Ayrıca Sosyal Demokrat Partiden 2. Türkiye Yükselme Partisinden de 1 namzedin Um) bu partiler tarafından seçim kııru-»(iq lüğü*» luiKaiiMMiunnu luna bildirilmiştir. Bu suretle Lady O'Malley «Ankara.» vapıı-1 namzed sayısı 9 a yükselmiştir, ru ile tstanbula gelmiş ve şeh- Kanuna göre namzedler ancak rlmlzln İngiltere büyük elçiliği! seçime dört gün kalıncaya binasında misafir edilmiştir.! kadar müracaat edebilmekte Mütekait bir İngiltere büyük el- olduklarından bu müddet artık | çisinin refikası olan Lady O'Mal ley edebiyat âleminde Ann Brid ge İsmi altında tanınmaktadır. Ann Bridge'ln romanları Ingiltere. Amerika ve Avrupada çok büyük bir rağbet görmektedir, ! En tanınmış eserleri arasında
■Peking'de bir tenezziih», «Şavkı söyliyen sular», oîlllrya ilkbaharları: vardu-. Eserleri bir çok edebi mükâfatı ve bu arada da «Athlantie Monthly» nln 10.006 dolarlık, bir de »Book So-. clety» (Kitap Cemiyeti» nln de dört mükâfatını kazanmıştır. •■Şarkı söyliyen sular» İsmindeki romanı da Amerikanın belli— başlı edebiyat cemiyetlerinden
Bâbil dilleri, cinsleri, ka başka bir sürü Adem oğlu ve Havva kızı birimleriyle kaynaşıp haşrü neşir olurlar Kimisi işsizlikten şikâyetçidir kimisi işinin çokluğundan dert yanar; bazısı nara sıkıntısı I-çinde kıvranır, bir kısmı da saça savura para harcavıp gönül eğlemek için dilediği gibi zevk. sefaVıet yerleri bulamadığından sızlanır
Gemisini yüzdüren kaptandır, derler. Gel gelelim, herkes kaptanlık sevdasivle yanıp tutuşuyor amma bu ummanın dalgaları arasında geminin rotasını çizmek her kula nasib olmuyor. Kazan deniz tükeniyor, gemi 11 karaya oturuyor: bazısı ka- Q rayı bulamıyor, tekneciğî â- (■» vâre âvâre bocalayıp duruyor, selâmet sahiline ulaş- N mak ümidi peşinde bir ömiır'fe heder olup gidivor.
öyle bir divar ki parasız C adım atmak, nefes almak .2 imkânsız, para bulmak da ~~ parasız yaşamaktan daha kolay değil.
Ellerinde vüksek mektep diplomalariyle günde kırk kapının ipini çekip hüsran içinde ters yüzüne dönen delikanlılar da. İstanbulini *** taşından, toprağından altın devşirmek hulvasivle köyle-"O rinılen gelip çamurlu kaldı- (D rı mİ arda sefaletin kucağına "Jg sığınanlar da. saman altın- 0 dan su yüriitüp işini tikin. I-na kovanlar da. zekâsını bl-(J leyip taştan ekmek çıkaranlar da bu diyarın bağrında kucak kucağa yasıyorlar. Istırap nâleleriyle inşirah â-vâzeleri birbirine karışıyor ve daima İkinciler birincileri bastırıyor.
Bıı divarda sefaletle se-fahet, a t başı beraber gidiyor. Para hem vok. hem cok. Beceremiyenler için ekmek lokması aslan ağzında, fakat volunu vordamını bilenler için kazanç kapıları ardına kadar açık.
Şu uzunca mukaddeme-den sonra sözü, şah id olduğum bir hâdiseve getireceğim: Kalabalıkça bir kahvehanede oturuyordum. İçeriye kasketli bir adam girdi. Göğsünde kayışla boynundan aşılmış bir kutu var Yüksek sesle ve bozu bir şive ile söylenerek dolaşmağa başladı:
— Bu makine dan yeni geldi, guvvetini ölciiyor. gollarin, bacakların romatizmasını tedavi ediyor, her tiirlii ağrıları, sızılan, yaraları, ciğerlerdeki hastalıkları iyileştiriyor, viiksek tansıyım-tarı indiriyor, alçak tansiyonları yükseltiyor.
Kutu değil, lam teşekküllü hastane mübarek!
Söylenerek masa masa dolaştı ve her masada bir, iki müşteri buldu Kutuya bağlı elektrik kordonlarının uçlarındaki madenî tüpleri müşterinin avuçlarına sokuyor, kutudaki küçücük dinamonun kolunu çeviriyor, kapağın üzerindeki cerevaıı , müş’irine bakıp mütehassıs bir doktor edasivle izahat veriyor;
— Senin sinirlerin çok kuvvetli, vücudun sağlam, tansiyonun mükemmel, ciğerlerinde hiçbir sev vok.
Bu muayene ve izahatın hediyesi yirmi bes kuruş.
Kasketli adam gözümün önünde ve on bes dakikanın içinde bir bucuk lirayı cebe indirdi. Kırk bir bucuk maşallah, lstanbulda adını başına bir kahvehane düşüyor. Kutulu adam her giin on kahvehane doluşsa, Allah bereket versin.
Kaldırımdan alim devşir*
; mek budur İşte!
Cemal Refik
2 (D >
(D P
geçmiştir. Bu sebeple pazar gün kü seçime 9 namzed İştirak decektlr.
e-
Bu münasebetle başka bir noktaya daha temas edeceğiz. Sabahları Şişhane ile Karaköy arasında tramvaylar, otomobiller adım adım İlerliyorlar. Bu kısa mesafeyi katetmek İçin 20 25 dakika, hattâ yarım saat lâzım geliyor. Seyrüsefer dairesi buna karşı da hiçbir çare düşünmüyor. Bizim gördüğümüze göre, bu yol tıkanmasının sebebi Karaköy'deki yolun darlığıdır. İşaret memuru, Beşiktaş' dan İstanbul cihetinden gelen nakil vasıtalarına yol vermek İçin vesaiti sık sık durdurmağa mecbur oluyor, bu yüzden İler-1 »Llterary Guild of America» nın lemek kabil olamıyor. Karaköy, mükâfatını almıştır İşbu ce- ' meydanını genişletmek hem çok miyet de bu eserin 600.000 nüs-halık olan ilk tabını bizzat deruhte etmiştir.
Antı Bridge 1940 senesinde lstanbulda. Türkiye büyük elçilerinden Ruşen Eşref Onaydın ve o zamanki Amerika büyük elçisi Mc. Murray'ın misafiri olarak iki ay geçirmiştir. O zaman Türkiye hakkında bir I roınan yazmayı tasarlamıştır. Ann Bridge bu niyetini gerçekleştirmek maksadlyle Türklyeye gelmiş bulunmaktadır. Ann Brld ı ge‘lstanbulda bir kaç gün kal-Beledlye seyrüsefer İdaresinin diktan sonra Ankaraya ve ora-bunu da düşünmesi her şeyden dan da eserinin başlıca sahne-evvel otomobil akınım başka sini teşkil edecek olan Anadolu taraflara çevirmek İmkânını ve Karadeniz havalisine glde-bulması lâzımdır. çektir.
. ------------ ....
paraya, hem zamana mütevakkıftır. Şu halde başka bir çare, meselâ otomobillerin güzergâhını değiştirmek nıiimkün değil midir9 Aldığımız bir mektupta şöyle bir fikir ileri sürülüyor: «Başka bir çare buluna mazsa otomobilleri bugünkü sokak yerine tünelden evvel buna müvazl başka bir sokaktan İndirmek, bekletmeden Köp rüye çıkmasını temin etmek mümkündür.»
Şikâyet edenler yerden göğe kadar haklıdırlar Bu meseleyi hafif geçmemek, halletmek lâzımdır.
1900 liraya bir otomobil
Al~cak yüzünden
Tanınmış bir tacir, kardeşini ve bir fırıncıyı öldürdü
ta
Netice:
Bütün bu mülâhazaları nazara alan komitemiz, Türk parası değerinde her hangi bir değişiklik yapılmamasını tavsiyeye karar vermiş'İr
(Devamı var) |
I
Paris'te 1949 otomobil salonu açılmıştır. Burada en çok dikkati çeken saatte 50 kllomatra .■lüratle giden ve 190 bin franga, yani 1900 liraya mal olan otomobildir. Yukarıda bu otomobil görünüyor.
Ordu — Piraziz bucağının Dinmiş şahsiyetlerinden Mustafa Saka İle fırıncı Hicabı Yıl mazın öldürülmesi 11e neticelenen feci bir cinayet işlemiştir.
Söylendiğine göre hâdise »öyle cereyan etmiştir: Bu bucakta îındık ticareti Ue meşgul olan Hüseyin Saka. fırıncı Hicabı Yılmaza bir müddet evvel zam a nında ödemesi şarttyle borç pa ra vermiştir. Bu paranın tahsil edilmesi zamanı gelince Hüseyin Saka Hicabi Yılmazı mağazasına çağırtmış ve parasını ö-demeslnl İstemiştir Hlcabl de kendisinin borcu olmadığını ve aldığı parayı evvelce teslim ettiğini söylemesi üzerine İki taraf ağız kavgasına tutuşmuşlar ve bu arada birbirlerine fena sözler de sar (etmişlerdir.
Bu fena sözlerden asabileşen Hüseyin Saka yanında taşıdığı tabancasına sarılarak Hicabi Yılmaza ateş etmek istemiş ve tabancasından çıkan mermiler hâdiseyi bastırmak için araya giren Hüseyinln kardeşi Muşta fa Sakaya İsabet etmiştir. Bu vaziyeti gören Hüseyin Saka kardeşinin vurulmasına dayana mamış ve tabancasını bu sefer de Hicabi Yılmaza doğru çevirmiştir. İki yaralı aldıkları ağır yaralar tesiri İle derhal ölmüşlerdir. Savcılık hâdiseye el koy muştur.
Beyoğlu po&tahane-sine 200 posta kutusu ilave ediliyor
Beyoğlu postahaneslnde son günlerde posta kutusu Bikınii3i baş göstermiş, müracaatlar kar şüanannyarak sıraya konmak zarureti hâsıl olmuştu. Bu vaziyet karşısında posta kutusu ihtiyacını karşılamak üzere P. T. T. idaresi Beyoğlu postaha-ııesine yeniden 200 posta kutusu ilâve etmeğe karar vermiştir.
Beyoğlu postahaneslnde posta kutulan İkinci kattadır. Müşterileri bir kat çıkmak zahmetinden de kurtarmak üzere posta kutularının zemin kata İndirilmeleri kararlaştırılmıştır. Bu kararın tatbikine yakında başlanacaktır.
Amerika-Sinirlerin
fidanlıklarının tetkik için mütehassısından edilmektedir.
va-blr ls-Şeh-
İtalyan fidanlık mütehassısı
Muhtelif semtlerde bulunan belediye zlyetinl İtalyan tlfade
rimlzde bulunan bu mütehassıs fidanlıkları gezmiş ve tetkiklerinin ne’lceslni bir raporla bildirmiştir Bu fidanlıklardan daha iyi şekilde istifade imkanları aranacaktır.
Sabite 9
Sabite 4
lııgilterede mühim bir harar
Mesut müellif, mesut tiyatro
minktin kılacağı B-1 BolmlşUr.
Çünkü medeni parala-ve kaşe
meselenin etmiyece-
Lake Success 13 (A-A.) — Eski İtalyan sömürgeleri hakkında bir teklif hazırlamakla vazife-
benl kovunuz
lefone et emi?
— Unutmazsam
— Beni seviyor
— Bilmiyorum.
Fransada Bromure d'ELhyl İle yangın söndürme tecrübesi yapılmış ve ş’ddetlî bir yangın 35 dakikada söndürülmüştür* Yukarıda bu tecrübeden bir safha görülüyor.
Satın alınmış kalb
lYAZANllOUM PFVFPFLZJ- ÇEVİRCNMAZ/M DEHSAN
sahibi bir çocuk. Artık bu hale tahammül edemezdi. Halkın onun hakkında fena şefler düşünmesine katlanamazdı.
Geriya döndü. Her taraf tamlık içinde idi. Kendisini bir koltuğa atta «İstemem. İstemem. Sensiz hayatı ne yapayım Moris.»
İçinde kemirici bir şüphe vardı: «Biliyor muzun neden gitti? Çünkü seni sevmiyor, çünkü sent hiç sevmedi.»
Sabahın üçüne kadar bekledi. Sonra yatak odasına çekildi, soyunmadan kendini yatağa attı Ellerini, yüzünü yastığa sostu. «Bu ıstırap böyle devam edip gidemez. Mümkün değil. Geçe cek, geçecek... Düşünceyi durdurmak lâzım Beni zehlrllyen, öldüren hep o düşünceler. Onu bir daha göremlyeceğlm. Artık beni kollan arasına almıyacuk. O ateşli dudaklarını dudaklarını üzerinde hlssetmiyeccglm ölmeği tercih ederim. Allahım beni affet. Çabuk ölmeme yardım et.»
Bir buz parçası kecUmİşH. Elleri. şakakları buz eibi soğun*ış-lu. Fakat ölmek kolay değildi.
Sabah uyanınca ruhu gibi ağzı da acıydı. Giden kimse kuvvetini, yaşama İsteğini de beraber alıp götürmüştü. Kolunu kaldırmak, başı ucundaki lâmbayı yakmak bile onun için büyük bir zahmete katlanma* gibiydi.
Marlanna seslendi:
—. Madam Adrla, bir şey ister misiniz? Bir kahve? Yiyecek bir şey? Yataktan kalkmı-yacak mısınız? Fabrikaya ne diyeyim?
— Hiç bir şey istemem. Fabrikaya telefone et,o hasta olduğumu söyle.
Malını, ruhunu alıp götürdüler. Artık şimdi memnun olsunlar. hepsi memnun. Niçhı? Bundan ne kazanacaklar? Onların ne alâkası var? Hayatını alıp götürdüler, buna karşılık ellerine ne geçti?
Yavaş yavaş yatakta doğruldu. Karşısındaki büyük aynaya baktı. Saçlar darmadağın olmuş, dudakları kurumuştu. Yüzündeki o saadet ışığı artık sönmüştü. Bir kadının yiizü böyle çarçabuk değişsin mümkün mu? t Ar kası var)
Parlamentonun bu husustaki kararı bütün partilerce desteklendi
ve atmosferden husule gelebilecek zararlara karşı gayet mukavim oluşu, yeni Hbranm birçok dahili ve gerekse harici giyim ve levazımında istimal edilmesini sağlayacaktır. Orlon bilhassa perdeler, şemsiye kumaşı olarak, yağmurluk ve spor ceketlerinde gömleklerde, örme çamaşırlarda, mükemmel bir surette İstimal edilebilecektir. Bu arada sunî kumaşın kadın ve erkek elbiselerinde, battaniyelerde, kravatlarda kullanılmasını sağlamak için de çalışılmaktadır. Kumaşın emici olmaması temizi!® kolaylaştırmaktadır. Zira, kir, fİbraya nüfuz etmemektedir.
ama içinde muhterem bir bayanla serseri Mrinin kucak kucağa sarılı olduğuna görmezler. Yapacağımız yegâne delilik bu, nasıl hoşuna gidiyor mu Adria?
Gülerek:
— Evet, evet, dedi, senin hoşuna giden her şeyi ben de beğeniyorum.
Eldivenlerini geçirdi.
— Uslu otur Morla.
— Sen de. Fabrikaya git de memurların maaşına yüzde yüz ram et. Bu bir âşık kaprisi olsun. Hoşuma gidecek bir şey yapmak ister misin? Mahdut/ muayyen maaş sefaletinin İn-, ■anı ne derece ümitsizliğe dü-' şürdiiğünü sen anljyamazsın. ı B^n İki ay tecrübe ettim. Bir ikinci defa Allah saklasın, tec-! hibe etmem.
Kadim dudaklarından öptü.
Allahım. Moris ne den bu kadar güzel? Emri ve hâkimiyeti altında çirkin ve zuyıl da olsa unu sevebilirdi. Hayır, bu. kendi kendine söylediği bir yalandı. Moris o haliyle hoşuna gidiyordu aarı saçlarını okşadı.
— Sevgi Ilın, bana büroya le-
Libya’nın istiklâli mümkün olduğu kadar çabuk ilân edilecek
ederim, musun?
. Bu şeyler hiç
bir zaman bilinmez. İşte sana ufak bir cezai.
— Akşam görüşürüz Moris. enfes bir yemek hazrlattım. Mariannayı erkenden odasına göndeririz. Bir şişe şampanya açarız, İster misin?
— Acayip bir sual? Neden ktemiyeylm?
Tasarladığı saatten evvel eve döndü. Sabırsızlık içini yemişti, hele son saatlerde yerinde duramıyordu. Moris evde değildi. Daha İyi, Banyosunu, tuvaletini yapacak bol bol vakti vardı. Saçlarını uzun uzun taradı. podralandı. Şakaklarında bir kaç te! beyaz saç. Gençlerin bile bir çoğunda beyaz saç var. Ne ehemmiyeti olur
— Bayan, kremi ouzun İçine koyaym mı?
— Evet, Marlyanna. Sinyor Moris nereye gitti?
— Ben biliyor muyum? Ta bil sormuyorum. Bana kalırsa, cehenneme gitsin, umurumda değil.
— Mariyannal
Ücretsiz yardımdan ı faydalanmak için ■ şartlar
Bu yolda bir müracaat kar- ı «ısında kalan avukat, müşteri- ı nın, istediği bu hizmet muta- ı bilinde özel bir hukuk firması ı veya avukata ücret verebilecek ■ mali durumda olduğunu hisse- , derse, hizmette bulunmayı ; reddedebilecektir. Aksi halde ı müracaatçı beher danışma için ı 2 şilin a pens ödiyeeek veya eok , fakirse bu hizmetten bedava : faydalanabilecektir.
Umumiyetle sırf tazminat elde etmek İçin açılması âdet İftira, hakaret, mukavele bozma ve buna benzer dâvalar bu tasarı şümulüne girememektedir.
Hukuki yardım elde etmek maksadiyle yapıl-', müracaat,,' avukatlardan müteşekkil b(r'j mahalli komiteye havale edil-' inektedir Bu komite üyeleri bu ödeve 3 yıl İçin tâyin edilirler-şimdiki halde lngiltercde takriben 110 kadar mahalli komite vardır. Komite müracaatı yerinde görürse, keyfiyeti milli yardım kuruluna bildirmekte ve kurul, müracaatçının mali İmkânlarını incelemektedir.
Müracaatçının gelirinden, bakanı ile mükellef olduğu şahısların nafakaları, borç faizi, , gelir vergisi,, kira gibi masraflar tenzil edilmektedir. Geri kalan para yılda 420 sterlini aşmıyorsa, müracaatçı, tasarı gereğince hukuki yardıma hak
Bu akşam saat 20 de IIIIUO DRAM KISMI
JU F A L( S T
Yazan: Goethe
İH Türkçesl: Seniha Bedri ''HrmiHİP Oöknu
KOMEDİ KISMİ
N E M O BANKASI Yazan : L. Verneutl Türkçeal: Fehmi Baitaş. L.AY
— İsterseniz bayan, bu halleri görmektense kovulmak daha İyi.
«Allah bu gibi cadıların canını alsın! Moris de ilk görüşte ona «cadı» dememiş miydi?
Saçlarına, kulak arkalarına, dudaklarına koku sürdü: Tıpkı bir roman kahramanı gibi süslendi. Yemek odasına İndi. Çiçeklerin yerini değiştirdi. Marlyanna göründü:
— Yemekler çoktan hazır. Daha beklfyecek miyiz? Köledeki kolluğa gömüldü. Eline bir mecmua aldı, yapraklarını çevirmeğe, resimlere bakmağa başladı, birdenbire kafasında bir düşünce, şimşek gibi çaktı: «Gitti, artık dönmlyecek.» Birdenbire ayağa kalktı.
Ne yapacağın) bilmeden odanın ortasında bir müddet ayak
lah aşkın* dön. Sen, şimdi benim bir parçamsın. Sen olmazsan ben de yoğum. Moris, nerede olursan ol, şalvara yal-vara seni çağıran Adrianin sesini İşit. Çabuk ol Moris. ölmek üzere olduğunu hissetmiyor musun?»
Sokağa çıktı. «Evine gituıiş olamaz. Artık onu evden İstemiyorlar. Yanında bir meteliği yok. Nereye gitmiş olabilir? Bu gece nerede uyuyacak?
Anne heyecanı, aşk ıstıraplarını boğdu. Nerede aramalı? Nerede bulmalı?
Böyle deli gibi sokaklarda arasın mı?
Ona: «İstersen evimden kalkıp gidebilirsin, demişti» Bu sözüyle onu küçük düşürmüş, tahkir etmişti-
Gitti, çünkü şerefli, haysiyet
Bir kaç ay evvel, ParlslenJı gelen bir tiyatro gazetesinde bir : makule okudum. Beni acı acı düşündüren bu makale Andre Roussin'nin Im2asııu taşımaktadır. Andrö Roussln bu son senelerde büyük muvaffakiyetler kazanmış genç hir müelliftir. Les oeufs de fautnıche {Deve kuşunun yumurtaları-» ve bilhassa üç senedenbcrl fasılasız bir surette oynamakta olan La petlte hutte (Kiiçük Izbel isimli komedilerde Roussln şöhret ve servet sahibi oldu.
Beni acı acı düşündüren, genç bir müellifin bir iki sene zarfında şöhret ve servet sahibi olması değildir; zira, hamdol-sun, haset nedir bilmem. Üzüntümün sebebi başka. La Petlte Hutlc’ln (500) zûncû temsili münascbetile bu mesut müellif bakınız ne diyor:
Gyim bakımından naylona benzeyen orlon bir çok bakımdan naylondan üstündür
ğlm zaman kendimi on sekli ay gençleşmiş bulurum. Bu gençleşme bir «saniyede vuku bulur. O anda eserimin beş yüzüncü temsiline eristiğini pek. tabii bulurum. Bunun da sebebi mümessillerimin eserimi İlk temsilinde gösterdikleri şevkle, neşe He oynamalarıdır. Böylece ben de kendimi hâlâ ilk temsil akşamında zannedebiliyorum. Boylece zamanın seyri durdurulmuş oluyor. Bu sebepten dolayıdır ki büyük sanatkârlar gençliklerini alelâde insaniar-!dan çok daha uzun zaman muhafaza edebiliyorlar. Zira onların mesleğinde hiç bir zaman bir (500) zûncü temsil yoktur, ancak tekerrür eden bir birinci temsil vardır.»
| Bizde hane! müellif Andrt (Roussln gibi düşünebilir? Bizde | maalesef yalnız bir tek birinci | temsil vardır. Bu temsilden I sonra- eser, muvaffakiyeti ve I binaenaleyh temsil adedi nis-
petinde bir gevşekliğe, bir çöllüme, bir bozuma duçar kalır. I On veya on beşinci temsilden sonra sanatkârlarda yorgunluk, usanç alâmetleri, lâkaydl nişaneleri, bezginlik emareleri görünür. Bu suretle eser değişir, yıpranır, eskir, mümessille rlle beraber ihtiyarlar.
Bizde belki aktör vardır* fakat aktörlerde — hele gençlerde — tiyatro merakı, tiyatro aşkı var mıdır?.. Şüpheli!.. Eser, kısa bir zamanda mümessillerine usanç veriyor, mümessiller de bu usançlarını seyircilerden gizlemeği lüzumsuz ad-
11 c» 8 r« aU H X:1 tesal
^Kadıköy OŞraltnanler Yardımla»» D*rn«ğmdcn — Derneğimizin yıllık kon ki cni IS ekim 1919 p*wr gUnd 5»-at İS dr Kadıkliy Holkevlndn yapılacaktır. BütOn (iyelerin belli saatte bulunmaları rica olunur.
üzerinde durdu. «Bayır... Hayır, buna tahammül edemem. Derhal ölmek daha iyi.»
Marlanna tekrar odaya girince sordu:
— Acaba sinyor Moris. kasabadaki hemşiresini mİ görmeğe gitmiş, sana bir şey söylemedi mi?
— Bana mı? Benimle lâkırdı ettiği yok kL
Otomobile atlayıp Elenlye gitsin mİ? Hayır. Hayır. Zaten nerede oturduğunu iyice bilmiyordu. Gitse de ne çıkar? İliç. Beklemek lâzım.
Bahçeye indi. Rüzgâr çıkmıştı. Gökteki siyah bulutlan sü-rüklüyordu, Buhçedeki demir kapının gıcırdadığını hisseder gibi oldu. Hayal, Ne gehıı var, ne giden.
•Morla, sevgilim, oğlum. Ai-
Buffalo 13 (AP) _ Seçim propagandası yapan âyan ezalarından John Foster Dulles, blr( İtalyan seçmen grubu İle konuşurken. «İtalyanların, Afrt-kanın İlerlemesini sağhyabile-jcek en mâkul devlet» oldukları-frankl. tu söylemiştir.
kadar ak-| Dulles, «Birleşmiş Milletlerin, bir programı tetkik etmekte» ol , d uğun ıı söyledikten sonra, bu programın kâfi derecede gelişmemiş memleketlere tatbiki için İtalyanm kabul edebileceğini 'ilâve etmiştir.
Senatör, «Bu program, İtal-yaya yardım edecek ve Afrlka-nın şimdiye kadar İşlenmemiş ham maddelerinin kullanılır hale gelmesini temin ve Avra-I panın kendi kendine yetmesine âmil olacaktır » diyerek sözlerine son vermiştir.
Paris t en son gelen gazetelerde bir havadis okudum. Geçen sene büyük muvaffakiyetle temsil edilen Henri Bcrnstein'ln lendlrllen tali komite Llbyanın La Soif (Susama) isimli plye- istiklâlinin mümkün mertebe sindeki İki baş erkek rollerin-'süratle Hân edilmesine karar den birini oymyan Claude Da-* vermiştir. Karar üç muhalife uphin — diğer rolü Jean Ga- , karşı on sekiz oyla alınmıştır, bin oynamaktadır — bu sene Muhalifler: Bovyet Rusya, Çe-rolünii terkediyoımıış. Halbuki koslovakya ve Polonyadır. Claude Dauphln Ue eserin' Llbyanın nihayet 1 ocak 1952 müellifi aynı zamanda da ti- tarihinde müstakil İlân edllme-yatronun sahibi Bernsteln'nln sİ kabul edilmiştir. Bu prensip arasında yapılan kontrat mu-'esasen Amerikan heyeti tara-clblnce sanatkâr bu piyesteki fından yapılan teklife uymak-rolünü bıraktığı takdirde dört tadır, milyon frank nilkül bedeli öde-| m eğe mecburdur. Gazete, Bernstein'nfn Dauphinden bu meblâğı İsteyip islemlyeeeftlnl ve İstediği takdirde mahkemeye aksedip ğlnl merak ediyor.
Evet, dört milyon Büyük meblâğ eserin türün de kıymetin! her İkisine de verilen ehemmiyeti pek âlâ ifade ediyor. Bizde esere ve aktöre aynı kıymet, aynı ehemmiyet veriliyor mu?... Katiyen!...
Bizde bir aktör, her hangi bir sebepten dolayı rolünü terletmek isterse: «A... kardeşi... Yetişir artık!.. Hep biz mİ çalışacağız. gençler ne güne duruyor?.. Biraz da onlar çalışsın!» der ve hastalık bahane ederek rolünü bırakır. Başı sıkılırsa
kazanmıştır. Yıllık geliri 500 steri'ııl aşan müracaatçıların yardım İstekleri reddedilmekte ve bazı hallerde mahdut bir ücret ödemektedirler. Bu gibi hukuki masrafların taksitle de ödenmesi kabul edilmektedir.
Müracaatçının mali İmkânları teshil edildikten sonra, yardıma hak kazanmışsa, kendisine istediği avukatı seçmek hakkı verilmektedir
Boşanma dâvaları için ayrı bir usul ihdas edU/nişllr. Hukuk cemiyeti memleketin her tarafında bu gibi dâvaları elden geçiren özel ekipler kurmuştur. Teşekkülle işbirliği yapan hukuk adamlarına, normal ücretlerinin % 85 i ödenmektedir. Dâva taşra mahkemelerinde ise. ücretltr lam olarak ödenir.

Diyarbakır iihauları
Diyarbakınn milletimize hediyeleri — Canlı ve enerjik bir ruh —Değişen şeyler, daha yapmaklığımız gereken şeyler
Bolluk tehlikesi!
Kuşbakışı.
Bestekârların telif hakkı
Bâtıl itikatlar nanesinde milyonlar kazananlar !
Avrupa bu tehlike ile karşı karşıya imiş
Roma 13 (AP» — Avrupa açlık tehlikesini utlu tin ıştır. Takat şimdi de. İstihsal fazlası ve ticaretin tıkanması tehlikesi ile karşı karşıya bulunmak ta-
Bö. 11 derktin katıldığı Avrupa Gıda ve Ziraat Teşkilâtı İFAC) nun kanaatini teşkil etmektedir. Kongre, teşkilâtın gelecek ay Washlngtonda toplanacak olan beynelmilel konferansı İçin, mahalli bir rapor hazırlamakla meşguldür.
Kafkas yad a tehcir
Londradan verilen bir haber
Tantnnnş br rtekarfanmrtdan' Osman Nihad, eserlerinin müsaadesi olmadan İstanbul radyosunda yayınlanmasından dolayı mahkemeye müracaatla radyo müdürü aleyhine bir dâva açtı, dâvanm görütmerine Kaşla mi» Sayın Osman Nıhad’ ın dâvası münasebetiyle telif hakkı meselesi yeniden ortay* ÇlktL
Bizde şarkılar ve besteler lazerinde telif hakkma hemen hiç riayet edilmez. Bir bestekâr uğraş». günlerce çalışır, bir şarkı besteler. Önüne gelen bu şurkıyı sahnede, fasıl heyetinde söyler, hattâ gramofon plâğı doldurur. Bundan avuçlar dolusu para kazananlar çoktur. Zavallı |y«n*t-âr hıma »ı golftan seyirci nhnaktan başka bir şey yapamıyor. Bestekârın telif haklıma riayet etmek kimsenin akimdan germiyor.
milyon Amerikalı cebinden tavşan ayağını eksik etmez
Bu ayak çok uğurlu imiş, yapmıyacağı iş yokmuş!
Mühim noktalar: Tavşanı vuracak kimse kızıl saçlı, çarpık bacaklı, şaşı gözlü olacak, tavşanı beyaz at üzerinde iken vuracak
I
I
i
I
I
?
i
f
>
let
Vilâyetin dünkü ve bugünkü İlçelerini, bucaklarını. Abdülha-tnlt devrinde muazzam bir eya-‘ kadar geniş hudutlarını bi-
_ İLK MEKTUP —
Bundan bir ay önce İsveç u-eari beni blokholm'a doğru havalandırırken bir aralık hayalim Dicle'ye, Diyarbakır'a uçuyordu. RimaJln en mamur top ra Han özerinden geçiyorduk. Yerlerde ekilmemiş. bakılmamış bir karış arazi yoktu. Oraları İlk defa görmekte olan İçli iki arkadaş yüzüme baktılar. Nazarları o derece beliğdi kİ’... Evet, en derin nıânalı nutku, gerek onların, gerek kendi vicdanımın sükûnetinde dinliyordum. Hepimizin hayalindeki bari la birdi. Fakat hepimiz onun içinde, bizi milletvekili seçmiş vatan paftalarını ayrıca düşünüyorduk...
Diyarbakır... İşte bîr yurt köşesi kî tarihe dalma kendi sinesinden hazineler verdi. Fakat ..
Yahya Kemali hatırlıyorum:
«Burun her yerden bîvâre.
Ger-ni«1n rrzak günlerini, zihnimizin tozlu dosyalarına bıraksak bile, dünleri, bugünleri nasıl unuturuz? .. trfan tarihimizin sen devirlerinde dahi Dl-yarbakınn milletimize ne büyük hediyeleri vardır! İşte bir rekâ hanedanının velinimeti olmuş Shlt Paşa merhum... İşte onun nceîl evlâtları: Süleyman Nazif. Faik Âlî. Munis Faik...
rer birer tekrarlamakta fayda görmüyorum. Zira bugüne ve yanna ait vazifelerimiz o kadar çok kİ onları bırakıp da, geçmişte uzun uzun hayal seyahatleri yapmağa şimdi vakit yok. Dlyarbakm. İlk defa olarak yarım asır evvel tanıdım. Yani henüz ou beş yaşında Nr çocukken!... Onun ovalarında atlarla. kervanlarla yol aldan. Dinlenin sinesinde on gün rt elekle I yüzdüm... Anrar üg^rlnrten vaktiyle yalnız rüzgârların ve kafilelerin aç tuğu ıssızlıklardan bugün trenle seçerken değişmiş bir şey görüyor muyum ? Elbette evet) Ve derin bir sevinçle bu eveti kendime tekrarlarken İkinci bir sorgu hatm-ma geliyor; bu değişen şey çok mu?... İşte o vakit başım hüzünle önüme eğiimededir. Hak tanımak doğrudan yılmamak tstiyen bir gönülle kendime cevap veriyorum; Hayır! Tamamiyle hayır!... Yaptığımızı İnkâr etmek yalnız günah değil. İmrendirici bir nankörlük olur. Fakat yapmaklığımız gereken şeyleri düşündükçe İçime sabırsızlık doluyor. Her husus gibi ilerlemenin de bir yorgun ve çapaçul nevi vardır. Artık zamanın buna katiyen müsaadesi kalmadı Behemehal yürümek. Hem de kuvvetli, veri, vç tam bir şuur içinde azimli, devamlı yürüme t lâvım
İşte Diyarbakır muvacehesindeki milli borçlarım ıa. İçtimaî ödevlerimiz de böyle ödenmek
B’i"tn Sultan Mahmut tür- E*"* Amrlanhr. orası bu mem-berinln hazlreslnde mezar tışı-(lekete vefa, hafililik ve samimi -
nı bir anıt gibi gördûgılmfız. â- gösteriyor, şimdi sıra blz-lim v- idealist Chüaipl Diyar- de! 21raale. ticarete, sanayii, bakırın, bizim dilimize,. İlim ve , kahramanlığa, sekoya, sanata, felsefe müzemize armağan etti- üme, fenne ve her türlü duygu ği fikir mücevherlerinden pek ——«-*«■»-• — '-(•-> «— •Riran baha» bir ianesi değil midir’
Tayyare Stokholm'a inerken, ben de bütün bu hâtıralara yükseliyordum. Kendi kendime dediğim şu idi : Eğer vazifemi bitirerek yurdumuza döneVBcm, yeni bir seri Diyarbakır mektubu yazayım... Zira biliyordum; sokak dedikodularına aşinalık göstermlyen 'Akşamı, yurdun en t ücra bucaklarındaki dertlere. ıstıraplara v a bancı kalmak İstemez! İşte bu sahifeleri onun İçin dolduruyorum.
Yanlı? bir "âbir kullandım: «En uzak ve hüc*-a köşeler» derken. Diyarbakır kadar canımıza yankın bir vatan buca&nı böyle bir liste içine nasıl koyabilirim? Zaten ana yurdun uzağı, yakını olur mu?.
BUlrstoiz; eski cağların tanıdığı en meşhur milletlerle büyük maceralar geçiren Diyarbakır, Yavuz'un Çaldr-an zaferindin sonra bizim toprakların azız bir parçan oldu, İsterseniz onu çul ununanlan içinde bir «ümran» adası sayabilirsinLz, ; fakat hangi adese arkasından mütalâa edilirse edilsin esaslı bir unsuru değişmez görürüz: Diyarbakınn — Tıpkı bu tarihi şehri saran surlar gibi - metanetine son olmıyan canlı, zeki vç enerjik bir ruhu vardır Bellu batan çetin, sarp, fakat dalma çok özlü ve dalma çok duygulu, çoit kaynayıp taşan bir ruh...

Londra 13 tAAl — Sovyet hükümeti tarafından Kafkas mmtekasuMta girişilen yeni teh dr hareketi hakkmda buraya gelen haberler efkârı umumlye-de büyük bir heyeean yaratmıştır. Bu mezalim harefcticri bilhassa Günâstanda oturan Yunanlılar hakkında tatbik e— riilmekle beraber buralarda Rus istilâsından evvel yaşamış olan Türk ve İranla azınlıklara da tatbik edilmektedir.
Sayısı 30.000 i geçen bu tasanlar 14 haziran gecesi kille halinde yapılan bir baskın neticesinde tevkif edilmişlerdir.
Tehcir edileni erin yanlarına pek az bir şey aimatanna müsaade edilmiş ve hıınlnr sıtmalık ve oturulmaz bir yer ölaa cenubi Kazakistan» sürülmüşlerdir.
Bu zavallılar toprak kulübelerle oturmakta ve yaptıkları iş için hiçbir şey almadıktan başka, kendilerine günde ancak bir öğün yemek verilmektedir.
Londrada belirtildiğine göre SovycHerin İmi yeni tedhiş hareketi hudut civarındaki azlıklara karşı Rnriann takip ettikleri siyaset çerçevesine dahil olup. Birleşmiş Milletler anlaşmasını ve İnsan haktan beyan-nnmpMnl İhlâl etmpirterlir
Bu riyaset açıkta göstermektedir U Rus hükümet! btzzat kendi vatandaşlarının sadakatine güvenmemektedir.
Yunanistan’da
Âsilerin miktarı (1800) e indi
Bunu ofirriıdifiim zaman «aşmıştım Dönerkm vapurda hayretten ağzım açık kaldı. Marsı i y adan bindiğimiz Mesajeri Ta puronda bir crrkrstra vardı. Orkestra her akşam bir konser verirdi. Konser esnasında bir deftere bir şeyler yazıldığını gördüm, merak ederek sordum. Meğer telif hakkı verilmesi İçin, çalınan parça İnme aitse adı deftrrç yapılıyormuş,..
Tavşan ayağı ve 4 yapraklı yonca
Meselâ Amerlkadakl bir İtikada göre, tavşan ayağının fevkalâde uğurlu olduğu zanno-lunur; ve bu yüzden takriben 10,000.000 Amerikalı ceplerinde yahut çantalarında tavşan ayağını eksik etmez.
Dört yapraklı yoncaların kerameti yüzünden. Amerikalılar bu metaı tedarik etmek için senede 3,300,000 dolar sarf eder.
Ohio üniversitesi profesörlerinden Brewton Berry'nln bu hususta yaptığı tetkik ve istatistiklerden anlaşıldığını göre. Amerikanın Jamsiana, Missi Srippl ve Alabama gibi yalnız üç şehrinde, sihir, büyü, şirinlik muskası, sevgi tılsımı, ve sevgiliyi kazanmak için müracaat edilen türlü çareler İçin senede 1,000,000 dolar sarfedıl-mektedlr.
Ne w-Ycrrk gibi büyük ve medeni bir şehirde bir avuç «ölü toprağı» 50 çenttir. Yine aynı
0 maksatlar için satılan «nazar- 0 1ık« mumlarının flati bir dolar, ti— «ölü» gökûnden alır an bir metelik İse tam 10 dolara «atılmaktadır -q
Tavşan ayağı 0
sayesinde milyoner! 0 Amerikada «büyü, sihir ve £_ şansı düzeltmek» gibi batıl İti- O katlara karşı gösterilen zaaftan, en cok istifade eden şahıs Charles Brand isminde fil.* açık gözdür. Nevyorklu olan Charles Brand, tavşan ayağının bu kadar para etliğini görüne?. 1938 senesinde tavşan ayağı ticaretine başlamış, ve o günden bugüne kadar Amerikanın sayılı milyonerleri arasına girmiştir. Bu yüzden Amerikada Charles Brand'u bF adı da Tavşan Ayağı Kiralıdır.
Brand bn meslekte kısa bir zamanda işini doğrulttuktan sonra, kendi firması adına büyük gemiler satın almıştır: ve hâlen de Amerikanın bacı sa-
( Arkası 7 nci va hilede>
aramızdan geçmesine mâni olmayı. asla ihmal etmeyiz. Bunları yaparken yaptığının İşin saçmalığı Kiri güldürdüğü muhakkaktır. Fakat ne de olsa tedbiri eklen bırakmamak düşüncesi, bizi gördüklerimizden bir türlü ayıramaz.
Diğer taraftan insanların bu zaafının kendilerine milyonlara malnlduğıınıı kimse hatırına getirmemiştir: ve batıl itikatlara verilen bu ehemmiyet yüzünden dünyanın bir çok yerlerinde milyonerlik derecesine yükselen epey açıkgözler çıkmıştır. ı
»■■■«■«*■■■■•■■«II■*■■■)■■■■■■■■■■
Ip^lSUSARSAJN K.4BAHATÜSİNİ
^aZAW:ADASMVİ»ÇfVlgfN: NAZIM DEP5AN-PfS/M;AYHANJ
★ HEYECANLI AŞK VE MACERA ROMANA

Fâal Ahmet A YILA Ç
Onlar denizin ortasında teli! hakkına riayet etliye biz bestekâr için hiçbir taramak İstemiyoruz. B' haksızlık değil mi?
hıgllterede her sene cambazlar, hokkabazlar toplanırlar, bir panaylr ’ertip ederler Burada türlü türlü hünerler gösterilir. Yukanda Southport'ta açılan panaylrde AvustralyalI MnrrayTn marifeti görülüyor. Bu genç ayaklarından anlı İken ceketini, gömleğini cıkariııata muvaffak olmuştur.
zenginliğine İstidat sahibi bu-, lunan bu değerli diyara, şimdi1 bte borçlu olduğınnuz dikkati gösterelim. Orası bu mülcte ye-nlden birçok hizmet edecektir. Günden güne ehemmiyeti artan bazı hudutlarımızın emniyeti, bir takım şark vilâyeti erimizin refahı, huzuru, sıhhati ve serveti İle kültürü, hattâ her şeyi bakımlarından!
Atina 13 (A Ari — Yunan Ge-oel Kurmayının blldirdjğine göre hâlen adetleri 1800 u aşmayan Vıınan âSİl(U~l günde yaralı, ölü ve esir Olarak ortalama 30 kayıp vermektedirler. Bunların tamamen yok olması gecik-diyecektir.
Bunlar en aşağı yirmi kişilik çeteler halinde memlekete dağılmışlardır. Yiyecek ve cephanesiz kalan bu çeteciler Arnavutluğa geçmeğe uğranmaktadırlar.
Ş1 AajpaMÇUU NO. Ok
| fevkalâde açılmaktadır.
(1-1191»
Mahkeme Koridorlarında
Burası netameli memleket vesselâm!
Raşit efendi aklan kızıl; taşmış, şiş kapaklı gözlerini! ovusturrarak yüaünü ekşit-U.
— Kamımın içerisi çok berbat Başım da öyle a£n-yor ki.
cağımı bilemiyorum Koskoca bir masanın üstü İçkilerle, mezelerle donandı. Ne yok ki. Kuş sütünden kuru üzüme kadar hepsi tamam. Beğen, beğendiğini ye. Ne yalan söyliyeyim, içki sofra-
A K $ A M
14 Ekim 1949

MUCELLİT ARANIYOR — MUeel-I ııstaaı v» MOeellIl kalfan acele »-lyoruz. Galatada Yeni Maliye Binalı kargısında kasaplar sokağı İçinde BAKIŞ Matbaasına 4-14 ve 14-1 arasında müracnsl
— Ne oldu, efendi amcal! sında benim iştihara.açılır. Dokunacak bir şey mi yedin?
— Benim yediğim naneyi bitsen şaşarsın- öyle bir kafese girdim ki soluğu karakolda aldım. Su tstanbulu» dalaveresine akıt ermiyor vesselâm. Bu seferki üçüncü gelişim amma hâlâ girdisini çıktısını Öğrenemedim şu memleketin. Herif ağzımdan girdi, burnumdan çıktı. gazinoya soktu beni.
— Hangi herif?
Karşıyı işaret etti:
— Şu beyaz ceketli adam gazinonun garsonu, onun yanındaki de beni davet eden ahbap.
— Haaa, ziyafete kondun öyie mi? Dansı başımıza, efendi amca.
— Sus, töbe de. Öyle ziyafet düşmanlar basına olsun Halimi görmüyor musun? Gözlerimin içi kan çanağına döndü, midem de berbat
— Bunda kimsenin kabahati yok ki. efendi amca. Sen ziyafette bedava buldun diye fazlaca kaçırmışsın galiba. Saman elin ise samanlık senin, derler, bilmez misin?
— Sus diyorum, fendi oğlum. Zevzekliğin lüzumu yok. Bilir bilmez lâkırdı et-m esene. Başıma gelenlerden haberin yok ki
— Ziyafete davet edildiğini kendin söyledin ya.
— Söyledim amma lâkır dinin gerisini dinlemedin ki. Ziyafetin ne olduğunu bilmeden konuşuyorsun.
— Anlat da öğrenelim bari-
— Evvelki gün İstanbula geldim. Dün akşam üstü sokakta giderken su adam karşıma çıktı, yüzüme dik dik baktıktan sonra yanıma sokuldu: «Affedersiniz, siz Cafer efendi değil misiniz?» dedi. «Hayır, benim adım Cafer değil. Raşit. Birine benzettin galiba» dedim. Adam gülerek elini uzattı: «Tamaaam Ben unutmuşum. Hakikaten sizin isminiz Raşit efendi idi. Hoş geldin. safa geldin» dikerek elimi tutup sıktı. Şaşırdım, «Kusura bakma amma ben seni tanıyamadım. Sen beni nereden tanıyorsun?» diye sordum. Herif gene gülerek; «Ben senin ismini unuttum sen de beni »amamiyle unutmuşsun. Raşit bey. Eski ahbaba karşı bu kadar vefasızlık olur mu? Gel bakalım. şu gazinoya girelim de karşı karşıya iki kadeh atalım, eski günleri yâd edelim-Bak nasıl hatır Uyacaksın beni» diye koluma girdi.
«Teşekkür ederim. Şimdi benim işim var. Başka bir aksam buluşuruz da otururuz» dedimse de dinlemedi, çeke çeke götürüp içeriye soktu beni. Öyle ikram ediyor ki utancımdan ne yapa-'
,çok verim. Huyum batsın, iyi bir şey değil amma kendimi tutamıyorum. Uaatmı-yalıtn efendim, iç tikçe yedik, yedikçe içtik.
— Eski ğünleri hatırlayınca ikramlı ahbabını tanıdın tabii.
— Ne gezer! Herifin çenesi makine ğibi isliyor, öyle tatlı yârenlik etti kİ eski günleri konuşmağa vakit kalmadı. Arasira: «Yahu, ben de seni tanıyacak gibi oluyorum» diyorum; «Tanırsın Rasıt bey. tanırsın Hele biraz daha içelim, ondan sonra çok iyi tanıyacaksın benln diyerek kadehimi elime veriyor, tokuşturun içiyoruz. Fazlaca İçtim, mezeleri de cok yediğim için kamım şişmeğe başladı. «Ben daha fazla içeniiycce-ğim. Bu kadar yetişir. Kalkalım artık» dedim. «Sen yanm kalan kadehini tamamla, ben de bir su döküp geleyim de hesabı göreyim» dedi, kalktı. Ben kadehimi ...... başladım bizim beklemeğe, On virmi dakika, saat freçti. ne
I
bitirdim ahbabı dakika, yanm ... .
gelen var. ne giden. Nihayet ben de kalktım, garsona: »Oğlum, benim uykum geldi, gidiyorum. Bizim arkadaşa selâm söyle, kusura bakmasın, isterse yarın sabah otele gelsin de konuşalım» dedim, Garson elime bir kâğıt uzattı; «Hesabınız otuz beş Ura- dedi «Hesabı ben görecek değilim O arkadaş beni buraya davet etti de geldim. Parayı da kendisi verecek» dedim. Garson bu sefer: «Ben arkadaşını tanımam. O adam giderken hesabı sana bıraktı Paralan vermeden buradan çıkamazsın, Böyle acık gözlüğü biz yutmayız» diyerek yakama yapışmaz nu! Rakıdan zaten kafam dönmüş, garson da ileri geri lâf edince öfkem kabardı, tokadı çarpıverdim. At sana püsküllü belâ. Gazinonun içinde birbirimize girdik, karakollara düştük. Bu sabah da öbür herifi yakaladılar. Meğerse sabıkalının biri imiş. Böylesi de dönüp dolaşıp beni buluyor. Gecen sefer gelişimde de ufak para cüzdanımı çalmışlardı. Burası netameli memleket vesselâm.
HER TÜRLÜ İŞLERDE ÇALIŞABİLECEK — Askerlikle llcul olmıyan bir Um mezunu acele i|> arıyor. Ak-lamda Becerikli rdmuzünâ yatılmanı.
890 —|
TECRÜBELİ BIR MUHASEBECİ -T«m gün veya nıuayyen saatlerde ça lıymak üzere mtttalt ücretle ı« «rıyor. Muhasebeci posta kutusu No ItM İstanbul. 913 — 2
LÖIKENZ STİL — YALDIZ — Çok r.arlf bir aalon takımı satılıktır. Ko-ılıkSy Moda caddesi Leylek sokak No. İM' #8U —
BATİLIK PİYANO — Alman marka. BcaikUs Akaretler No W da «ö-rlilcbllir. M» —
■ ATII.IK RÖNTGEN MAKİNAl.ARl — Siemens Wcle markalı tejhlı vo te davı maklnaları İğler vaıiyelte bulunarak Milliktir İM ha t saat 14 - 14 arasında (Telefon 40730) dan
TÜRKÇEYE VAKIF — Ticarette tee rübeU ALMAN BAY Fransızca. tngi-Uzee «re bilhassa Almanca muhaberat «İnde aacarl 350 TJL. aylıklı VUUe aramaktadır. Y
SATILIK ARADA -
OTOMOBILTMİ SATIYORUM
B M. W Su
DİKKAT - ipot
DİKKAT - Elektrik makineai il. çorap kaçığı örücüsü bir bayana ihtiyaç vardır. Müracaat Akuray Eke-prea Boyalıaneaı No 110 I 601
TUHAFİYE MAGAZASfNrN - Muhasebe lleşiore çalışacak bayan muhasebeci aranıyor. Müracaat Akşam gazetesi «Muhasebeci BAYAN» rümuıuna. 893 —
bir bayana ihtiyaç var — Yatıhanede bulunmak ürere 3 s- ıs ya* arası bir bayana ihtiyaç vardır Verilecek ücret 40 liridir LulekUIer Be.vıuıt Elektrik İdaresi Icarsmnda ATOM elektrik evine 9-14-17-1» ararında müracaatları. 900 -»
AYDA 1 - 1 BIN LİMA KAZANCI OLAN — Bir inşaat yurdu İçin 2000 lira nakdi teminatla acele bir memura ihtiyaç var. kefalet kabul edilmez, aylık İM lira olup ayrıca talıslldita % 14 prkra verilir, sabahları Saat 8.34 - 10 arasr Sirkeci Paket Postalla-neci karşısı Miran oğlu han No. 2 ye müracaat. 90» —
KİMSESİZ KADIN ARANIYOR — Bürosu evinde. Baydı, devamlı (alışacaktır. Görgülü. anlayışlı. olmalıdır: Usan bilen müraccahur Tetcü methalini. «teklerini. BeyoŞiu P. K 22ST mektupla bildirmen 9M — 1
tJCI KADIN ARANIYOR — ŞİJO yıkamak ve temizlik inlerinde çalışmak İçin isçi kadın arınıyor Müracaat BdyUk postane «ad No. 5/1
912 — 1
Mübaşir çağırdı. Raşit efendi amca çene yüzünü ekşitip gözlerini ovuşturarak gitti.
Ce. Re.

Gırelcnılr idaresini adres olarak göctermla olan karilrrimlrdeo:
B.K — J.K — TT - Z B — 03
Namlarına «elan msfcluplar, İd* rehanemlıdoe aldırmaları rica
GİZLİ POLİS
(INGİLİZ CASUSU ASHF.NDEN)
Yazan: Somerset Maushatn Tercüme eden: Vâ - Nû
Ask ve macera romanı
. Tefrika NO. 69 J
Almanların Petrograd üzerine hücumundan korkuluyordu. Ke-renskl nutukklarını kesmiyordu. Dedikodular artıyordu, kış yaklaşıyordu, yakacak darlığı vardı. Gene Gereneskinln nutukları!
Karanlık köşelerden belirip Bolşevikler zemin kazanıyorlardı. Lenln Petrograd da saklıy dı. Kerenski bunu biliyordu; fakat Lenini Levkif etmek ce-(lı. Gene Kerensklnln nutuk-soylemekte devam ediyordu.
Bu kargaşalık orlnsında Har-rigton'un lâkayltlltjı Ashenden'i” şaşırtıyordu. Tarihe çok ehemmiyetli bir sahlfe yazıyordu. Mr. Harrington ise ancak kontratlımın düşünüyordu, sekreterler, mulavtmıUar, ondan okkalı rüşvetler alıyorlar, kentlisini hükümet eskâımıuı yanına
AYA BUTUN KONTOR
İLE VİLLÂ — ÜC Oda. hol. banyo 1 Mire ki sır ev inşaatı Utl ayda tealim. Taksim Kristal gazinosu arkasında Milli Emlâk b 42777 . 833 — 2
SATILIK KÂRG1R EV - Beyoğlu-nun en iyi yerinde 315 Ura kira getirir A par liman teklinde laksım edilmiş altı kat, on yedi oda ve bir mobilya ateJyecl olan k8rgıı ev satılıktır. Taliplerin 42396 telefonla müraca-atlerl rica olunur. TM — 1
BEYOĞLUNDA PİYASA YERtNDE KİHAL1K DÜKKAN - Her l»e elve-rlfll altında deposu, terko», hsvagazı. elektrik. Müracaat: Beyoğlu Mahkeme sırasında No. 15 Amıam Kalfaya müracaat Telefon 41314. 798
KÜÇÜK BEBEK — Bahçe İçinde asî sİ La İki dakika tam kontor yedi odalı kögk boş teslim acele satılıktır. Telefon: 42394 ya müracaat.
»55-2
TANINMIŞ 81* TUHAFİYE M.J. Mormelt ve Uahat lasının iyi bir kasiyere vc ulışa 4»l-na genç Utl bayana intiyacı vardır Maaş oldukça müMitl-r Ut îw P.
Kutusuna müracaat 914 — 2
KAPAL1ÇAMI İTTISALtirDE — İskender boğazında bir bodrum İki dükkân 140 Ura kiraya mütehammil • o* teslim Çarjıkapı Garanti bankası üzerinde 61 No ya. 843
KİRALIK BOŞ EV - Baver.lt So-'ganağada Nur sokağı No. 14. 6 odalı, tcrmosifonlıı hamamlı, telefonludur, almak İsteyenler Yüksekkâldrnm başında Mınerva ban » No, ya saat 17,30 dan solrşlorı müracaat edilmesi. 871
FRANBİZCAYt iyi bilen bir daktiloya ihtiyaç vardır tekliflerin E*. K 10»J GalAlaya gönderilmesi 917 — I
BAYAN KASİYER ARANIYOR _ Galatasarayda tatlıcılıkta çalışmak la leyeııler ber gün MSI 4 dalı ti C kıllar 40102 ye telefon etmeleri.
924 —1
BAYAN MEMURA İHTİYAÇ VARDIR — Büroda çalışmak Üzere müsait maaşla her gün 9 dan 11 e kader müracaat Taksim Kristal Cazlnosu arkasında 7H 82777 MT —
kadar koyvernıegl vadcdJyorlar-dı.
Saatlerce ara odalarda nöbet bekliyor: nihayet laubali şekilde huzura alınıyordu. Nazırlara yaklaşmış bulunuyordu.
Hepsinden tatlı valiler aldı ve çok geçmeden valilerin nelerden İbaret bulunduğunu öğrendi. Ashenden’Ln tavsiyelerine rağmen giriştiği mücadeleden vazgeçmedi. Mensup bulunduğu firma, ona bir vazife vermişti; vazifesini sadakatla yapacakmış. Eğer bu uğurda ölmesi lâzım gelse bile ölecekmiş.
Nihayet. Anastasla oııun men faallerini korumasını üzerine aldı. Umulmadık bir dostlukla birbirlerine bağlanmıştılar. Nihayet, sır ortağı bile oldular.
Mr. Harrington. bu kadını :yüic$ek» bir kadın telâkki edl-
AYAZPAŞADA SATILIK VİLLA — On iki odalı, kaloriferli, tam konforlu, Marmara Ve bo|ar.a hakim manzaralı bir villâ Şiiliktir. Takriben bej yüz metrelik bahçesi yeniden büyük inşaata da müsaittir. Müracaat: Galata Bahtiyar han No. 39'40 789 9 —
I
BULVAR GARAJI — Acele dCV aslilik Unkapanı Bulvarı ürerinde kaili üstü tâmlrhnne. altı gara) ve hâlen işlemekte olan vâsi garaj, depoya da elverişli ve telefonu da gelmek üzeredir. Aynı yere müracâat.
921 — 3
yordu; onu tanımamakla hata edilmişti. Kendisine hayatının mahrem kısımlarını açmıştı.
Rus kaduu da. Amerikan İş adamını Tolstoy’u. Turgeniye-fi,‘ Dosloyevsklyl okumaya alıştırdı. Canlı, heyecanlı muhaverelere başladılar Mr. Harrfng-ton, pek uzun bir uim olan A-nrutasia Alexandrovna ismine bir türlü dilini alıştıramıyordu; bir neşette bunu söylemenin mümkün olamadığını İddia edl yordu. Genç kadını Dalllah diye çağırıyordu. Kadın da, başe-dilemez azmile, her teşebbüsün de ona delâlet etmekteydi.
Fakat hâdiseler, birbirini kovalıyordu. Sokaklar tehlikeli olmağa başlamıştı. İhtiyat askerler, Petrogradın meşhur Newskl caddesinde zırhlı otomobiller içinde dolaşmağa başlamışlardı. Memnuniyetsizlikle-rlnl ifade İçin, yoldan, geçenle- I rl hedef tutuyorlardı.
Bir gün Mr. Haırington'la genç arkadaşı Anastasla tramvayda berabermişler; mitralyoz kurşunları camları delml*; onlar da yüzü koyun yere kapanmak mecburiyetinde kalmışlar. Mr. Harrington hiddetinden «o-
SATILIK EVLEN - Her keaeye elverişli 2. 3 odalı tam konforlu 4 - 7 bin liraya evler İnşaatı Beyoğlu konak oteli arkaaı 34/1 784 - -
KA2LIÇESMENİN - Eh BÜMİ yarinde fabrika, depo yapnmafia müaalt etrafı lu>la duvarla çevril, demir ka-1 pılı 2304 M2 ara» satılıktır 21572 ye telefonla müracaat 143 — 1
İN8AAT YAPTIRACAKLARA -Her nevi ln«aaL tamirat, tadilât ta-mlnntll olarak yapılır. Paraca âıaml
kolaylık «ftıtcrillr. Telefon 40684. Galata Porıembe par.art Artlan han kat: 2'8, 723 - »
AZİMET DOLAY18İYLE - Acele satılık apartıman. Yeni İkmal edilmiş Üç kat dörder oda. (ümma banyolu tam konforlu bahccıdylo tamamen bos tealim. SUH camii KocamnıuUr sokak 97. Telefon: «1094 88fi
ACELE SATILIK — İki kat rUllMUı bir katı yaptlmu k8«ir ev. Samatya Pamukçu sokak «1/1. Müracaat: Aksaray Elmeydonı kahveci Vcli’yc. 4»
KİRALIK BÜYÜK BİNA - Yurd. pansiyon vc ı-esml daire için elverişli. Her «Un öyleye kndat içindekilere müraeaaL Çarjıkapı HUseviııaga Cami sokak No. 10 «6i - 1
TEMİZ BİR AİLE NEZDINDE — Möble bir oda kiralıktır. Münhasıran bir Amerikan veya İnalllr bayanına kiralanacaktır Nlsanlaaı Hacıemin-cfendl aokak No. 24 Kat L e m Ur a caat. «37
ŞİŞLİDE KİRALIK VİLLÂ - Tramvay va otobüs duracına İKİ dakika ıncufcde bahçeli bol rfüne4ll ve gayet havadar 4 oda 1 salon, banyo, mutfak havagaiü. elektrik, telefon (arıuya göre kaloriferli veya kalorıferatrı her tarafı yeni mufamba döıcll bir villâ kiralıktır Her cün saat 19 dan aonra
«9091 No. ya telefonla müracaat. 853
KİRALIK BOŞ DÜKKÂN - Tak-hor ije elverişli kiralık dükkân. Müracaat: Harbiye Cumhuriyet caddesi 345/1 M4
TAKSİM - TÜNEL ARASI - îstlk-1AJ cad büro İçin I veya 3 oda aranıyor, Müracaat Bankalar cad. Ankara han kal Z Tuğrul Beseri. Tel: 44177 872
ACELE SATILIK SUleymanlye
Aj.ckadın hamam sokak 17 numaralı Üç kal allı oda. geni) aofalı ahgap bir bina bahçeliyle birlikte satılıktır Her glln saat on beye kadar İçindekilere mtlrucaat edilmesi. 910 — 3
ANKARADA YENİŞEH7RDE - Ba kanlıklara bir dakika mseafcde Bclçi ka sefarethanesi arkasında, konforlu kaloriferli bey oda, bir holü havi, yeni dökenmiş ınujambaiı mükemmel da İreyi mal sahibi istanbulda Ayaıpa-la. Taksim. Nişantaşı. Teşvikiye, Sis II aernllerlnln birinde O sarıları havi bir apartıman dairesi ile mübadele et mek istiyor. Taliplerin A nkarada Ye niyehlrde Olgunlar sokanında Tan Ap 6 No, lı daireye müracaatları 911 - 1
ACELE SATILIK » ODALI EV -Maktuan 7000. — lira. Kuzguncukta Babanakkaa sokak No. 32 içindekilere müracaat 918 — 2
BÜYÜK ÇEKMECE— Hükümet cad desinde, Cumhuriyet alanı yanında, denize 5 dakika mesafede, manzaralı 2 kat bahçeli, y» ve kıg için »on derece kullanımlı 4 No. lu ev satılıktır. Müracaat. Kadıköy Kuydill telefon Cad. 1« de Hüseyin EltTAN'a. 9» - 3
PİYASA MEVKİİNDE — İsler Vaziyette müstahzarı da bulunan bir tohsilât iâborntuv.ırı devren acele satılıktır Müracaat: AKŞAM gazetesinde »Lâboratuvarı rumuzuna. 934—5
ASANSÖRLÜ. KALORİTEBLİ -Bej oda. bir daire, ayrıca üç r(U metrekare salonla muhtelU adette ıçlçı: ve tek odalar kiralıktır Galata. Veli Alemdar Han 41» — 6
KİRALIK MAÜAZA — Balbaa vc fabrika kurmaya elverişli ithalât islerine müsait telefonlu yazıhanesiyle beraber. Galata Tünel Medrese aokak No 19 667
KİRALIK 4 ODALI APARTIMAN DAİRESİ — Bebek İnşirah aokak M No banyolu v* fevkalâde tunzaralı. Müracaat İçindekilere v« 444M No. telefon. — *
İŞLER VAZIYETTE — Bütün mal-larlyle devren satılık kadın çantası mağazası kabında maMuc da dovro-lunur. htlâikl cad. Yejll Csm sok No. 34 I Ar sinemasının yanında, trahal İçin Eminönü Armaaltı Kalçın sok. No 3« y« müracaat Saat U-U arasında 997 — 1
ACELE SATILIK EV — Kurtulu| durağında Kır kahve sokak su numarada. beş odalı, manzaralı, elektriği, suyu havi yeni kirgtr ev ehven Bati* satılıktır 891 —
KELEPİR SATILIK — Tsrlabaıı caddesine yakın 4 kattı ev apartmana elverişli bo» teslim JJOOO Müracaat: Bay Roaentala Beyoğlu Sa-kızağa ç caddesinde 11 Haydarbey apartımanında HM —
»ATIL1K APARTIMAN — Kadıköy Bahaılya Cad. SokuUu sokak 18/1 No lı. 560 metre murnbbaı arım üzerinde 180 metre murabbaı 1 kat 6 daire, 350 metre murabbaı bahçeli blnâ-«■ ve ayrıca » metre murabba' garajı bultman Merih apartımuıı 3 daire ve garajı boş tealim 102 000 liraya satılıktır. Müracaat: Tel. 80100 -MutavaMil kabul adllmaz. 902 —
TAKSIM - O8MANBEY AltABDI-DA — Üç odalı bir aparttman dalreot aranmakladır. Kiraya vcruıalc imrenlerin adree Vc kira miktarını Akşamda ıJ. D.) rümıuuna Bildirmeleri.
»M - I
ter gün saat 1 apçı Han İS e
KALYONCU KULLUKTA -
12 - 1
ACELE SATILIK KIRAATHANE — e suyu bulu-
Created by free version of 2PDF
KELEPİR SATrUK VATKA İMALÂTHANESİ — ır vaziyette le satılıktır.
kı$a elverişli şato demeğe müs'.alıak köşk senelik kiralıktır Öğleye Radar Telefon 52 183 87» - l
FATİHTE — Atışap yağlı boyalı lam konforlu ev azimet dolayısıyla acele satılıktır. Lâleli Ordu cad NO. 130 Şeni) Emlâk 877 - >
SATILIK BOS TESLİM EV — Bey-ojtlu Tarlabajı Çukur sokak No (511 lerkoa. havagazı, elektrik, hamam, kuyu, sarnıç, bej oda. üç kat W gir. ayrı bölük, mut ufak, on arka güneşli Pistte uyuşulur. Ayııı eve müracaat.
9Î2 — 2
PARASINA KÂRLI IŞ ve GELİR ARIYANLARA — Camlıca civarında acele satılık. Ta» ocajı evi. ahırı, elli bin tuğla, kiremitleriyle dört dönüm arazi onifcl bin liraya. Müracaat Galata Mıımhane 25 numara Faik Eler telefon (1431. «I — I
, UCUZ SATILACAK - Ventkuplda Uç tarafı yol etrafı duvarla çevrili «sn metre karelik bir yer satılıktır. Denize çok yakındır, içinde 150 metro kareli (3,â0 yüksek lliı olanı betonarme bir kavı ve bunun Üzerinde 4» metre karelik binası Suyu, elektriği mevcuttur. Fabrika, İmalâthane olabilir Tuğlacılara. Şarapçılara her türlü i» erbabına bulunmaz bir fırsattır. 21065 Telefon*. MI - 1
KİRALIK DAİRE - Beyoğlu. Hamalbaşı cad. İngiliz Sefareti karcısında Hilmi Bey apartımanının i No lı dairesi kiralıktır. 10-13 arası telefon: 52344 e müracaat. »40-3
ASKERE ALINMAKLIĞIM DQLA-Y1SİYLE — Eyüp te Muhlis Paja cad desl numara 3. Telefonlu turşucu, te kel bayii ve bakkaliye dükkânımı devren kiraya Vereceğim isteklilerin *ym adrese y*ya 22*93 telefonla müracaatları. 937 —
EMSALSİZ FIRSAT - Borç yüzünden kalabalık iyi mevkide tuhafiye dükkânı ehven şartlarla devren sa tılıklır. Müracaat: Üsküdar Hâkimi-| 7° yeti Milliye caddesi 19t Alâeddin'e.
»30
I,
ACELE DEVREN KİRALIK ATÖLYE — Karaköyde trifaze elektrik cereyanı ve-4 '.i beygirlik ruhsalı olan “ ~ metre karelik mahal
caat 24131 TMelon
ACELE DEVREN DÜKKÂN zlmet dolayısiylc isler vaziyette acele Devren satılık dükkân Müracaat: Mı sır çamlsı No. 51. Baharattı Mustafa Aklun. 939 — 2
İngilizce ders - Koiei çok tecrübeli bayan koleje talebe ve-tıjUrir. Büyüklere kolay mclodla pratik Bgretir. Akşam da (Koiejlj« rümu-runa mektupla müracaat 8S» — l
DEVREN SATILIK MÜKEMMEL O TEL — Azimet dolayuuyie kelepirdir. Kaçırılmam fırsat. BcyoglundO tramvay caddesinde Uç katlı kırk odalı de nir görür. Müracaat 82874 »37 —
ACELE SATILIK EV - 4 oda altında i bakkal dükkânı bulunan ev a cele »liriktir. Adres: Tarlaba$> Macar cad. No. 81 Müracaat: Yeni postane cad No 60 SİRKECİ. 03e — 1
PİYANO — Almanca. İngilizce ders 1er. çortıklar vc büyüklere hoca tarafından Verilmekledir Yarım günler de aile yanında kalabilir Avrupaya gidecekleri kısa zamanda Almancava hazırlar. Mektupla Akşamda Madam P H. M ye. 7te - »
DİKKAT — Fabrika, depo ve garaJa müsait ve boş teslim etmek ürere yerler ve bir daire apaıhman kira bittir. MCIru.çMt; Telefon 21580.
923 —5
KELEPİR KASAP DÜKKANI — A zlmet dolay isiyle Taktım semtinde « ler vasiyette et kıyma motOrü. buz dolabı, fayanslı terkoslu dükkân ehven tiatle devren satılıktır. isteklilerin Kadıköy Moda caddesi Özerlik sokak No 30 TUmlj manifatura mağazasına. 924 — 3
İNGİLİZCE DERSLERİ - ilk. orta ve İlse talebelerine okul programına uygun ders verir, evlerine de gidilir. Akşamda (Bayan Ögıetınen rumuzuna) HÖ4 - I
luyor. duruyordu.
Ashenden’e anlattı:
— Birdenbire dehşete kapıldım. O sırada DallIah beni kafamdan yakalayıp haykırdı:
«— Kımıldama, abdal!
«— Sen de bilirsin kİ. Dalllah, Ben bu vahşice usullerden hoşlanmam.
«Gülerek dedi kl: '
«— Bu sayede kımıldamamış oldunuz.
«— Sizin bu memleketinizde ne lâzım biliyor musunuz? Biraz daha az güzel sanat vc biraz daha fazla medeniyet.
«— Aman ne borjuvalık bu alzinklsll Doğrusu tntelUgental-aya mensup sayılamazsınız.
(— Bu fikri İlk ileri süren sissiniz. Dalllah! Eğer ben da münevver sunta mensup değilsem, acaba kim mensup olur diye meraktayım.
Bir gün Ashendan odasında çalışmaklaydı; kapıyı vurdular.
Anastasla, pür heyecan girdi Mr. Harrington da arkası sıra belirdi.
Aahendea:
— Ne oluyor? —' diye sordu.
— Eğer bu deli Amerikaya dönmezse kellesi gidecek. Ben
müdahale etmeseydim, ne olurdu artık bilmem,
Harrington tashih etti:
— Hiç bir şey olmazdı. Ben her hangi bir vartayı kendi ken dime atlatabilmek kabiiiyetin-deyim. Hiç bir tehlikeye maruz değilim.
Ashendan:
— E. anlatın bakalım, ney-ı miş, anlayalım! —■ dedi
Harrington’u Dostoyevlsklnin mezarını göstermek üzere götürmüştüm. Dönüşte. İhtiyar bir kadına azıcık fena muamele fiden bir asker gördük.
— Durun, ben de anlatayım. Bu kadın, kolunda bir erzak sepeti, duvarın kenarından yürii-yordu, tki asker, peşi sıra gidl-ı yordu. İçlerinden bLrl kadının sepetini kaptı. Kadın, yeis içinde haykırınca (ne diye bağırdığı da malûmdu) öbür asker, tüfeğini kaldırdı, kadına dipçiği vurdu. Hem de kafasına. Bu dediğim doğru mu, Dalolah?
Genç kadın, İstemeksizin gü-lümsiyerek:
— Evet. — dedi. — Vc benim müdahale etmeme vakit kalma daıı, Harrington cenapları arabadan aşağı atladL Sepetli as-
kere koşarak yaklaşıl. Elinden sepeti aldı. İkisine de hırsız muamelesi yapmak istedi. İlk anda, ikisi de şaşırarak durakladılar; fakat sonra, aman yâ-rabbl. tasavvur edin! Ben de hemen Harrington'un peşi sıra koştum. Onun ecnebi olduğunu ve kendisini bllmiyecek derecede sarhoş olduğunu söyledim.
Harrington haykırdı:
— Sarhoş mu?
— Evet... Sarhoş dedim... Ta-biatlle halk toplandı. Hiç de hoş akıbet değil.
Amerikalının solgun renkli iri gözleri ışıldadı.
, -, .... ... , I w Amer
— Talakatınızl gostermenia'ögtelnıl, için fırsat çıktı. Dalllah! Ken-' dimi tiyatroda zannettim.
Kadın, hiddetten kıpkırmızı] olarak, ayağını yere vurdu:
— Siz cidden akılsızlık ediyorsunuz.
kî bu askerler sizi köpek gibi öldürebilirlerdi. Hiç kimse de İmdadınıza koşa mazili.
— Beni mİ? Ben Amerikan tabiiyetindeylm. Saçlarımın bir kılma el sürmek kimin ne haddine?
MATEMATİK — Dertleri, Lise ve ortaokul talebelerine müsait şartlarla evlerde ders verilir. Ali Sozerman. Pangaltı Türkbeyl sokak Bozkurt Ap. I1B/1. Tel; 61133 94-24
BEYOĞLUNDA İSTİKLÂL CADDESİNDE — Bit kadın lerUlıanMin» filen İdare edip ortaklata çalınacak tnakineıl oları tecrübeli terzi bayan aranıyor. Akşam W. X. müracaat.
beyoClu İstiklâl cadpe-■ DES1NDE - Yeni bir terzihaneye az sermaye İle iştirak edebilecek terzi arkadaş veya sermayedar ortak aranıyor. Akşam B, b, C. ye. 906 —
MUKTEDİR BİR TERZİ KALFASINA — İstiklâl caddesinde havasız ve kirasız boj bir oda ve iş temin edilecektir. İstiklâl caddesi Elli arara han No. 15 den sorunuz M7 —
I İNGİLİZCE — Amcrıkada okumuş | VC 'Amerikan mekteplerinde tngıhnce bir genç uç ayda usan at! retir. Akjam «J2 s * 1 umuruna mü-I racaat 18 — 1
FRANSIZCA. İNGİLİZCEYİ — En kısa zamanda öğreten yüksek tecrübeli. ciddi boyan hususi ders verir. Uygun «artlar. Galata Okçu muşa 113 Unutuyor musurluZ dükkâna «Madam S. namına yasıl-ması 919 _ 1
INCILIZCE ÖĞRENMEK İSTEYEN LEBE — Engllsh Hıgh School nu-ııın-lııruidnn bir Türk km Lise ve Ortaokul ögrent-ilerIHdcn İngilizce dili za yıf olanlara 2.1 liralah den. vermek-tediı. AJCSAM JU KJ5.T. rumuzuna «Wd — 3
(Arkası var)
14 Ekim 1949
AKŞAM
Sahtfe ?

(Ölmeyen bir ajkj
Dresd operasının büyük salonu, seyircilerin çılgın aşklardı1 çınlıyordu. Uzun boylu, beyazlar giymiş bir genç taz. kendisini alkışlayanları selâmlamak İçin, sağa sola reveranslar yapıyordu.
Bu kadın, genç fakat şimdiden şöhret kazanmış piyanist Klara Vlk’tL Bu sanatkâr, büyük bestekârların dâhiyane eserlerini çalmakta eşsiz sayılıyordu Klara o pree piyanoda Llstin bazı bestelerini çalmıştı. Genç kadın, seyircilere son bir reverans yaptıktan sonra yine piyanoya doğru yürüdü. Son bir parça daha çalacak ve konserini bitirecekti.
Kızının bu. büyük muvaffakiyetini, kulisten takip eden babası müzik profesörü Vlk, otoriter bir eda İle Klara: Çalana...
başka bestekâr List de Şamanın parlak bir istidat ve kabiliyeti olduğuna, mesleğinden kazanacağı para ile genç Zevcesini geç indirebileceği ne dair mahkeme huzurunda şahadette bulundu. Bu şehadetln, yalnız bir ciheti doğra İdi Şumanm dâhi btr bestekâr olduğuna şüphe yoktu, fakat halk onun tekniğini yadırgıyordu. Onun tekniği, o devrin müziği için ihtilâlci bir hareket telâkki ediliyordu. Onu anlayanlar ve takdir edenler, ancak seçkin bir zümre idi. Halkın ekseriyeti ona karşı sempati beslemiyordu.
Bu şartlar altında genç kan koca, gayri müsait şartlar altında bir bayat sürmeğe başladılar. Fakat Klara, taparcasına kocasını seviyor ve * karşı sarsılmaz ve derin
iman besliyordu. (
mahrumiyetlerin ne yeti vardı? Bir gün kocasının sanat dehâsı edilecek ve parlıy.ıçaktı.
Şumanm tekniği, halk için geçtikçe anlaşılmaz bir
dehâsına bir Çektikleri eh emmi-
— Kompanellayı çakana...
diye bağırdı, genç artist, btr an tereddüt etti. Sonra azimle başını yukan kaldırarak sahnenin öd tarafına doğru yüriidü, _ kiralın locası önünde durarak gün derin bir reverans yaptı: Resi- mahiyet alıyordu. List gibi bn-talinl takip eden kıra! Ogüst yük bestekârlar İse onun sana-Frederik'e hltab ederek: , tuıı met hede ede blüremlyor-
— Raşmetmcap, müsaade e- lanh. Fakat bu methiyelerin
derseniz genç bestekâr Robert hiç btr faydası görülmüyordu. Şuman'ın »Tahayyül» adlı ese- Genç bestekârın resitalleri, ek-rinl çalayım dedi. 'seriyetfe dikkat ve alâkayı çek-
Hükümdar, bir el işaretlle meden geçiyor. Tiyatro sahip-rnuvaf a katini blldirdL Klara, ieri, böyle kâr getirmeyen kon-ietrar piyanonun önünde otu- «erter için paralarını tehlikeye rarak çalmağa başladı. Babası, koymaktan çekiniyorlar, buna hiddetinden kuduracak radde- mukabil karısı Kiaraya konaer-ye gelmişn j 1er vermek için teklif üstüne
Kobert Şuman, profesör Vlkin teklifler yağdırıyorlardı, talebesi idi. Profesör, bu talebesini »İstikbali ve kabiliyeti olmıyan. bir gene» diye tavsif cimlştl o. Şuman’m. Klarayi sevdiğini biliyordu. Fakat kızının bu istidateu gencin eserlerini kiralın huzurunda çalmağa cesaret etmesini, mukaddesata bir tecavüz addediyordu.
Konserden sonra Vlk, derhal bulunmağa başladı, nihayet bir Su manı bulmağa gitti ve sert akşam l_eipzlg operasında ken-blr eda ile: dl eaerl olan Fausfu idare
— Mösyö! dedi sizi bir daha ederken ansam çıldırıverdL kızımla konuşmaktan mene derim.
Şuman'in gözleri hiddetle parİMb, O da aynı mütehakklm sesle cevap verdi:
Fakat size şunu baber vereyim ki Klara ile ben sevişiyoruz. Onu görmekten ve ken-disile konuşmaktan beni me-ncdemezsin iz. Esasen Klara 21 yasma bastığı için kanunen Is-! •ediği gibi harekette serbestir.
ihtiyar Vlk hiddetle haykırdı: i
— Hayır, hayır. Klara, arzu-
RADYO
t: X —
rlerl CPU,
ıuo
11.C
Fakat genç kadın, kendisine yapılan teklifleri red husus unda daima bahaneler icat ediyor ve kocasını üzmek İstemiyordu. Klara günden güne insanlardan kaçar bir tavır takınan kocasının halinden endişe ediyordu. Şuman, bir müddet sonra ara sıra gayri şuuri hareketlerde
10 milyon Amerikalı cebinden tavşan ayağını eksik etmez
Su tesisatı yaptırılacak
İLLER BANKASINDAN
Bu delinne hâdisesinden be- 13J5 rl. İki yıl geçti. Bu müddet es- n,30 ö«ie c*ze ilasında Klora, bir an bile ko- )S-45 Sorkıiann c asın m yanından ayrılmadı.
Zamanla Şumanın vaziyeti ya- H40 MUzll(* ,P VOş yavaş iyiliğe yüz tuttu ve ri.M Konuşma, bir gün genç karısı onu, acele acele kâğıt üzerine notalar yazarken gördü. Bestekâr, yanında karısını görünce yüzü sevinçle parlayarak:
— Çok hoşuna gidecek bir parça besteledim KTaracığun!
____ttinı Öyle sanıyorum ki. artık ken-lannrb^m dk"' geldim. Kendimi dinimi,
«yiveylm M. ne mnlnle ve ne “ddedlyonım. dedBten sonra
BULMACA

I
■■.sllsey-M H. k «Binle ve ne «ddedıyonım. dedikten sonra de bir tatkeene evlenmişte*.. (’erl”d ko»rat PV«nomm b»-
Sumiın kendini tutammraV 0"‘r(1“- Bu" s°nru harb kul&de bir melodinin nağmeleri odayı doldurdu. Klara, kocasının oturduğu sandalyenin kc-
Sııman kendini tutamıyarak:
-- Bu tarzda düşünmekte sizi mazur görürüm. Çünkü Icna-mzın verdiği konserlerin hası-latmı kaçırmak İstemlyorsunn» Fakat ben İle Klara emirleri- *"•
□ta» boyun eğmekten bıktık, usandık. Yeter artık. Biz mu-raftotlnte de olmadan aaHmf. “muıartMi sürdü-
biliriz I Büyük beutekgr ölmüftü. Çu-
Gene kız, o güne kadar ba- manı, İlhamının avdet etmesin-basmm emri haricine çıkmak- (ten duyduğu derin heyecan, tan çekinmişti. Fakat bu defa öldürmüştü. Klara, kocasının sevgilisi Ue beraber gitmekte hâtırasına sadık kaldı ve ömrü-tereddut etmedi ve iki genç lh- 'n®h bakiyesini sevdiği adamm tiyar profesörün tehditlerine yarattığı büyük eseri dünyaya nldırmıyarak evlendi, 1 tanıtmağa vakfetti. Onun ver-
Müzik profesörü, mücadele-! (*1® konserler sayesinde bütün sinden kolayca vazgeçmedi, 1 mahkemelere başvurarak kızının Şuman Ue evlenmesinin mefsuh ilân edilmesini istedi fakat talebi reddedildi. Çünkü Klara rüşt yaşına geldikten
ağlıyordu, fakat birdenbire kocasının yerinden fırladığını bir saniye sonra da piyanonun ü-
Prens, Raca!
Amer ikada bğUl lükadlara
verilen bu ehemmiyet yüzünden milyoner olamayanlar mallarını satmak İçin kendilerine «Prens» ve (Raca» gibi İsimler takmaktadır. Çünkü bu gibi lalmta* ! bâtıl Itlkadlara zaafı olan kimselere daha cihdp gelmekte ve bunlardan al dikitin mallarla maksatlarına behemehal kavu-nacaklarını sanmaktadırlar. ' Prens ve Racaların tılsım için
* sattıkları şeyler ekseriya sıhha-
■ te zararlı «Ölü toprağı*, «Ölü l'gözünden alınmış metelik* gibi
■ pis kokulu şeylerdir, ölü toprağının bilhassa sevgilinin teveccühünü kazanmak İçin fev-talide müessir olduğu zanno-
• lunur ölü gözünden alınan ı metelik ise, asit İçinde rengi (le-1 Biçtirilmiş alelâde bocokluk paralardan ibarettir. Kanaate göre bu parayı yanında taşıyanların karısı asla başkasına kaçmaz; ve eğer evvelce kaçmış İse bu metelik sayesinde tekrar kocasına döner.
Bâtıl İtlkadlara karşı insanların bu zaafı, daha mağara devrinde İken beslenilen inançların bir devamıdır. Nitekim Amerlkada bu mesele üzerinde tetkikler yapan Prof. Brewton Berry'de şöyle demektedir: «Bâ tıl İtlkadlara karşı gösterdiğimiz y.aa f cehaletimizin rilğ^r bir t ezahûriidür.»
Nakleden: A. DEREBLVOGLC
(Baş tarafı 5 inci «ahifedel h illerine bakan dağlardan memleketin diğer taraflarına senede 1,000,000 tavşan ayağı naklederek ticaretine devam etmektedlrr BrandTn Amerika-da en çok alıcı bulduğu şehirler BiTaslIe şunlardır: Atlanta, Hollyvrood, Chlcngo, NtW-York ve St. LoulS.,.
Kolay iş değil!
Fakat tavşan ayağı ttearetl tahmin edildiği kadar kolay bir iş değildir. Çünkü yukarıda İsimleri geçen şehirlideki tavşan ayağı alıcıları hayli Utla'gözünden alınmış metelik» gibi müşterilerdir. Bu titizliğinde bir çok sebepleri vardır: Tavşan ayağınm hakikaten matluba muvafık olması için, evvelâ ayağro, tavşanm sol arka ayağı olması lâzımdır. Bundan başka tavşanın, ayın 13 üncü giînûnc tesadüf eden e oma gecesi, ay bulutlun altına gizlendiği bir sırada ve gümüş bir kurşunla vurulması şarttır.
Dahası var: Tavşanı vuran kimsenin de mutlaka kml saçlı. çarpık bacaklı, ve gözlerinin adam akıllı şaşı olması, lâzımdır. Sonra bu acayip insanın tavşanı vurduğu sırada yerde değil, beyaz bir atın üzerinde olması şarttır. Bütün bu şartlara ilâveten beyaz at dört nal giderken tavşan bir de mezarlıkta vurulursa, o tavşan aya-ğmm dünyada yapamayacağı iş yoktur. İşte bütün Ira sebeplerden dolayı Brand müşterilerine halciki tavşan ayağını satmak için epeyi güçlük çekmektedir!
Bir meslek arkadaşı
Brand'm Amerlkada bir meslek arkadaşı daha vardır: Charles Döv al I'oy Bir zamanlar Hol)ywood*ta meşhur olan' Foz, zenginliği şöhrete tercih! edarek, kendisini dört yapraklı yonca ticaretine atmış ve 1938 acenteliğinden istifsen çekildi-' denberi saplı mityenerter smı- gjmı ve acentelik muamelâtım fma yükselmiştir. Eti sebepten tedvir için şirket tarafından bu milyonerin ismi Amerlkada bana İstanbul’ 6 C1 noterden «Yonca Aslanı» dır 134/3/948 gün ve 7702 sayılı u-
CTıartes Dovat Fornn ki^^-fmuml vekâletname 11c verilmiş yesl de şöyledir: Fbr. birgûn bulunan bilcümle hak ve selâ-kansı ile beraber Cattforniynya hiyetlerden kendi İsteğimle vaz gitmek üzere Ncvr - York’dan ’ geçtiğimi hareket eder, Panama kanalına hiy^^erf artık vardıktan zaman 1— ’—“ 1 -
Batboa’da konaklarlar. Bn esnada Fhx Balbna da oturan ve keyflvctin şirketçe telefon ~ ------1
Charles T. Daniels dostunu ziyarete gider. Danlels’in evine gidlnre arka-' dadının telefon mühendis!Iğlnr * -den ayırdığı vakti nasıl lnıllan-dığmı sorar. Arkadaşı ŞU cevaba
' verir: ı «— Dört yapraklı yonca ye- [ tlşlirmcklc.» Fox. dört yapraklı | yoncanın AraerLkada ne kadar para ettiğini bildiği İçin, maksadını dostundan f şöyle bir sual daha sorar: 'için tebliğ m. verildi. Resmi mü
•— Peki. ou dört yapraklı hûr vc imza n Ekim 1949 yoncalar ne işe yarar?» | Bu surcl3n dairede saklı 11 E
«— Hiç. Yalnız eşeklere öç kinı 1ÎM9 1arih Ve 35443 numa-yaprak yerine dört, yapraklısını rah lmzılll nüshasına mutabık verince, bir itirazda bulunmuyorlar j
Bunun üzerine Fox bavulunu ve karısını alarak doğru New.-York'a koşar ve yeryüzünde dört I yapraklı yoncayı yetiştirme kudretine malik yegâne sihirbaz sıfatiyle sslış aceutasını kurarak reklâmını yapmağa başlar.
11 senede 30 milyon
yonca
Vakanın cereyan ettiği 1938 seneslrıdenberi bugüne kadar
1 — Aşağıda İrimler! yazılı bek cfly eterin su tesislerine lüzumla bora, hususi aksam, armatürler fit terfi ve tasfiye tesisleri ratm alınacak, inşaat ve montajları yaptırılacaktır .
Ba teesUere lüzumlu bina veaalr yapı iğleri de bu taahhüt çerçevesine dahildir.
No. Belediyenin IH Mateeme ve İnşaat dahil
1 adı Karaköse Ağn montaj keşfi 21O.OM umumi keşfi 479.660
2 Alaca Çorum 88,139 132.847
2 Alaşehir Manisa 164.781 421.798
4 Alanya Antalya 83.562 294.746
5 Amasya Amasya 341,633 633,973
9 Antakya Hatay 165.877 314.959
1 Antalya Antalya 222.751 502,430 .
8 Arapkir Malatya 112.Ş54 201 581
8 Artvin Çoruh 48.933 168.101
10 Aydın Aydın 89.875 163.758
11 Ayvalık Balıkesir 412.733 628.063 .
12 Bayburt Gümüşhane 129.331 230.203
13 Bayındır İzmir 172.937 420.171
14 Bekli! Denizli 73.324 186 484
16 Bor Niğde 120.145 237.779
ıe Bulancak Giresun 60.461 181065
17 Ceyhan Beyhan 48-.0C2 24.0-925
18 ÇoJ Denizli 50.726 120.840 ,
19 çemlşgezek Tunçell 32,280 68.288
20 Denizli Denizli 281756 518.651
21 Develi Kayseri 139 084 301.188
22 Devrek&nl Kastamonu 29.537 88.342
23 Düzce Bolu 264.818 544.522
24 DİNAR AFYON 77.739 199.969
ACENTELİKTEN İSTİFA İSTANBUL ALTINCI NOTERLİĞİNE
Ben aşağıda imzası bulunan 'Ankara Koç hanı ildncl katta bir numarada sigortacılıkla müştagli Şevki Taşpınar:
Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketinin Ankara ve havalisi
Erzincan
Created by free version of 2PDF
Gelibolu Çanakkale Germencik Aydın Gönen Balıkesir
Gümüşhacıköy Amasya Gümüşhane Gümüşhane Hendek Kocaeli
Kanı Bursa
Konya
Kaılınhan
304.151
07.361
39 Kastamonu Kastamonu 287.607 530 159
40 Kilis G. Antep İ31.537 269 692
41 Kurşunlu Çankın 74.998 184 405
42 Kula Manisa 116.124 308.688
43 Kütahya Kiilahya 85 450 180.548
44 Maçka Trabzon 35^68 100.572
45 Manyas Balıkesir 69.712 151.457
46 Mecitözü Çorum 140.236 291 345
47 Merzifon Amasya 154.757 327 966
48 Milas Muğla 96 937 230 377
49 Nallıhan Ankara 40.655 06 İSI
50 Nazilli Aydın 248 572 539 757
51 Niğde Niğde 202.297 481.965
52 Niksar Tokat 220.610 521.214
53 Of Trabzon 10.126 21432
54 Osmancık çorum 155.404 333.403
ve bu salâ-w_____ kullanmamayı
kan kora taahhüt ettiğimi ve bu cihetle-ır. Bn es- rin mezkûr şirkete tebliğin! ve _ gazetelerle
mühendisliği yapan llânrnı dilerfrn.
İsmindeki
Poz,
ADRES:
tstanbulda Kadıköy Km!toprak Bağdat caddesinde 143 No. da mukim Şevki TAŞPINAR
11 Ekim 1949 İmza:
İSTANBUL ALTINCI
I
NOTERİ Hamdı Selçuk *•**• —— ı Tebliğlerden bir nüshası ta-gkdeyerek, ]ep dairesinde muhataba tebliğ
Sürmene
Manisa Trabzon
59 Şavşat Çoruh 3.145
60 ş. Karahlsar Giresun T»,,, nenlsül 145.697 22.230
62 Tavşanlı Kütahya 279.667
63 Tirebolu Giresun 48.752
64 Tosya Kastamonu 46.463
65 Maraş Maraş 154.524
66 Umurlu Aydın 63.203
61 Vize KIrklareli 148.095
68 Van Van 44.298
69 Yerköy Yozgat 24.610
70 Yozgat Yozgat 259.721
71 Zile Tokat 158.131
Umumi Yekûn 9.767.817
302.555
50 902
635.085
145 192
91.772
278.243
141.159
323.522
93.452
176.188
594.850
398.837
218*3 672
2 — Bu işlerin yalnız malzemesi için toptan veya gurup halinde teklif verilebileceği gibi malzeme ve inşaatı birlikte yap m ak istiyenlcr de toptan veya ayrı ayrı teklif verebilirler.
Toptan teklifler gurup halindeki tekliflere tercih olunur.
3 _ Banka yukarda gösterilen malzeme ve İşleri %25 çoğaltma veya azaltmaya yetkilidir.
4 — Kapalı teklif zarflan en geç 26/12/949 pazartesi giınü .■ot 17 ye kadar makbuz mukabilinde Bankamıza teslim edilmelidir.
5 — Kapalı teklif zarflan 27/12/949 salı günü saat 14 de toplanacak bankamız satın alma komisyonu tarafından açılacak ve yapılacak incelemelerden sonra ihale kararı idare meclisince verilecektir.
6 — Postada vâki gecikmeler.ielgrafla yapılacak müracaatlar nazarı îtibare alınmaz,
7 — Bu işlere alt fenni şartnameler ve malzeme listesi 50 lira mukabilinde bankamız muhasebe müdürlüğünden temin edilebilir PLân ve projelerin her biri ayrı bir ücrete tâbidir.
8 - Yaptırılacak İşlere alt ritiîasyon tutarları bonolarla ö-dentceklir. Bonolar 1/6/951 den başlıyarak 31'5/955 e katlar yjlık müsavi taksitlerle ödenecektir.
9 — Bu işe ait bilcümle devlet, belediye noter, vergi resim ve harç masrafları işi alana alt.nıulrnvtlenln imzasından bono bedellerinin ödenmesine kadar geçecek müddet zarfında bu vergi ve resim ve harçlarda yapılacak değişiklik bankaya aittir.
10 - Banka ihaleyi yapıp yapmamakta işi vyya işleri dilediğine vermekte serbesttir.
Dr Sadık Silgisem
YENİ YAYI>(gŞ
SENİHA Celâl
Kadın Eibiseclsl. Kapnlıçar-şı Kalpakçılar No. 66
Muayenehane: FaUJ> Uranı vay cad Kristal Ki r*athanesi karşısında Pa zardan oaşka neı gün cı at 3 30 - 8 .ırasında
t. inci «ınıf
Verem ve dahiliye basla lı klan mâtehasmn
Ibone hedeıı
Satmalına Ka-
dünya, az bir zaman zarfında büyük sanatkârın hartkulâde bestelerini takdir etti Aşk, bir defa daha, ölüme galebe çalmış, Şuman*! ebedileştlrmlşU.
Çeviren: A- HİLÂLİ ■■tııııaaıiiiıııaiMiMiMiıııııııuııiBtaııaıaaMtBttattMkiiMiaaı Şehir suyu tesisatı inşaatı yaptırılacaktır iller Bankasından:
1 — Aksaray kasabasının su tesisatı inşaatı yaptırılacaktır.
2 — tşin keşif bedeli 506963,69 lira ve geçici teminat 24029.-Hradır.
Bu bedele amyant - çimento olarak yapılacak lsale boru bedelleri dahil olup şebeke boru bedelleri hariçtir
3 - Font şebeke boruları bankamızca Karabük veya latan-buldaki depolarımızda tealim edilecektir.
4 fhule, 25 ekim 1949 salı günü saat 16 de bankamız İhale komisyonunca yapılacak FTk İnceleme sonucunun idare meclisince tasdikini müteakip kesinleşecektir.
5 Teklif mektuplarının en geç eksiltme günü saat 12 ye karlnr bankamıza makbuz mukabilinde teslimi şarttır.
Postada veya sair surette vâki olabilecek gecikmeler nazarı itltere ılınmaz
6 - İlinle evrak, iq._ nla bedel mukabilinde bankammlwn alınabilir Projeler bankamızda goıüicblllr.
? Rkslilmeye girebilmek İçin bayındırlık bakanlığına ek-sUlnıe gününden en az üç gün evvel yaptıkları benzeri İşleri P’»'t-rlr oeigeJeriy)0 müracaat ederek bu İşi yapabilecek kabili-yrue ulduklanna dair yeterlik nelgesi almak şarttır.
- Paııka ihaleyi yapıp yapmamakta ve işi dilediğine ver-
Behfan «ağa: I — iskambilde bir renk, 2 — Komşu bir devlet - Tersi ısııkrl İpil». 3 — Bir akek adı -BAmurla anlalma. 4 — KlJohUft binde biri. S — Ilalyan paran - DMMIln b«p. 6 — Avadanlık - Elden gell. 7 — Kabul etmemek • Işık. 8 — Bir ffida maddesi - Meşrut otan 9 — Kir lal -Zilli daire. >9 — Tomı» anam. Fanla.
Yakandan M*£ıy» : > — Trakyndu bir vtULyet. î — Bal rapan böcek -İsal eden. 1 — Buktaristıınrla br ee-hir. - Kemerin ba*. 4 — Iral getiren mal - Sllphr. i — - Teral
yemektir, 8 — Bilgin - Deatırrl. 7 — Teral kısa kılıç - Yaınnr kitap. 9 — Ebedi Selimi» - Nota.
Geçen BalnvftCfeAlA halli
Saldan nafla: 1 — Kumarbaz. 3 — Acele He. J — Mıısaddak. 4 — Irny, Ski. " ' . t ~ ’
Asalet. B — LI1I. Bml. 9 — En. Banal, K — Merih, He.
Yukarıdan A4a£ıy*. 1 — Kamıa kakan. 1 — Ucuı Ezine. 1 — Mesai. M. 4 — AlayMUbl. 8 — Red İse. Ah. 9— BlUayelen. 1 — Alaknk Mah. 8 -Zekilik İle
(olduğunu tasdi’- eder ve vaki talep dairesinde 11-10-949 ta-|rihlnde tebliğ memuru vasi la-siyle muhatab şirket namına Kemal öaaydına tebliğ olundu ğunu tasdik ederim.
- İki yol. t - Kr. Aaeki. 7 - FoxTnı bütün Anıerikada sattı-, ğ> yoncaların miktarı 30.000.000 u aşmaktadır. Fox'un ticaret dehâsı sebebiyle. Fox'dan başka 'çorap, askı, mendil ve diğer gf-| I yim esyası satan tüccarlar da 'yonca yüzünden zengin olmuşlardır. Çünkü b>» crrit elylm eşyası-sn t anlan saltıklan eşyanın sürünmeyen bir tarafına Fox ticarethanesinden tedarik eLtikleri bir yoncayı diktikleri takdirde, o eşyayı müşteriye İki misli fiatie salmaktadır. Bürün
; milyolnarca Amerikalı, saat ve i anahtar zincirlerinde, pantolon , askılarında, çorap ve çorap jartlvcrlerinde, yol yenlerinde yelek ceplerinde, ceketlerinin astarlarında, mendil kenarlarında. şapkalarının kurdelâ kıv rıntılannda, elhasıl giydikleri eşyanın bir tarafında dört yapraklı yonca taşımaktadırlar. Dört yapraklı yonca taşıyanların ayrıca bir «şirinlik muskası. nn İhtiyaçları olmadığı gibi, ticaret âleminde de şansları fevkalâde açılmaktadır.
BULANLARDAN RİCA- İçinde sekiz yüz Lira bulunan küçük el çantamı Nuruosmaniye-de veya Kapalıçarşıda düşürmü güm. Bulanın adresime insaniyet namın* tesliminde fevkalâde memnun edileceğini İlân e-derlm.


DEVLET DEMİRYOLLARI İLÂNLARI
Gres yağı alınacak.
Devlet Demiryolları Haydarpaşa
undan :
2500 kilo Gres yağı açık eksiltme ile satın alınacaktır. Muhammen bedeli 6000 hra olup muvakkat teminatı
3 — Buna ait şartname komisyondan parasız olarak dağıtılmakladır.
4 — Eksiltme 2 Kasım 1949 Çarşamba günü saat 10,30 dil Haydarpaşa Gar binası cahilindeki Haydarpaşa Sutınatma ko misyonunda yapı'-' ■ ’u.ûaıı arzu edenlerin vaktinde komisyon da hazır bulunmaları.
KALAMIŞ TA
BİR DAİRESİ DÖŞELİ
APARTMAN
( TAMAMI )
RADYO LİN
Sabah - öğle - akşam
Her yemekten sonra dişlerinizi RADYOLİH Diş macunu ile fırçalayınız.
Parker Quink solveksI İhtiva eder

Buradaki ilmi lecrub*. ^olvckzı havı QUtNK Jmürekkebııjın kaleminizi, »yararken nasıl temizlediği-hl göstermektedir. Bu mürekkep, kalemin ma. d en i ve lâstik kısımlarını
korur .^Derhal hır QUİMK: mürekkebi alinizi
9 parUk.reakt* bulunup Parker >Sl« kriemİNüie mahjıu -yazar kep kuruyan- Parker Supe/ctırome mürekkebi de mevcuttur.
HAYIR BU BEDAVA VERİLEN BİR HALIDIR, POKER PLAV tra* bıçaklarının yanında bulunacak olan kuponla vazıh adrese Ibres edip bu güzel halılara sahip olabilirsiniz. Her sabah POKER PLAV tras bıçağını açarken kupona dikkat ediniz.
EKİM
AKŞAMINA KADAR
İŞTİRAK ETMEKTE ACELE EDİNİZ
EMLÂK BANKASI
POKER-PLAY
TRAŞ BIÇAKLARININ İKRAMİYESİ
Elektrik tesisatı
ya.
iller Bankasından
İstanbul Levazım Amirliği ilânları
Aşağıda cins ve miktarı yazılı maddelerin açık eksiltmeleri hizalarında yazılı gün, saat ve mahallerdekl As. Sa. AL KomL yanlarında yapılacaktır. Taliplerin belli giın ve saatlerde alt oldukları komisyonlara müracaattan.
Mide, Böbrek, Barsak Karaciğer rahatsızlıkları için enşifalı su
Afyon Karahisar MADEN SUYU
1 — Aşağıda isimleri yazılı belediyelerin elektrik tesislerine lüzumlu makineler ve sair malzeme satın alınacak, tnon tajları yaptırılacaktır. Bu tesislere lüzumlu bina ve sa ir yap İşleri bu taahhüt çerçevesine dahU değüdlr. Arzu edenler bu hu susta da teUlf verebilirler.
Tesisin Malzeme ve Dmuuı
& 7 s t • rv ı
Created bv free version of 2PDF
Cinsi
Miktarı Tutan Kilo Lira
Odun
3 kalem kereste
Baraka yeri tesvlyeat 15. Ç/jn. blokaj 1. C/m grobeton işi 11 adet baraka İçin
Teminatı Lira
ihale gün. saat ve mahalli
300.000
15.040 1125 lO/Eklm/949 İS Haduııköy
Akpınar 93.
242,72 2Ü/Eklnv949 14,30 Anadolu kavağı-
11769,5
882,71 14Tklm/949 15 Malatya
3785-3787-14286
■ Dahiliye Mütehassısı ■
Dr. Ihsan Karlıklı
-Cadıköy Süreyya Sineması yanında Nevzemln sokak 20 Tel: 69144

Müteahhit nam ve hesabına 5ûq kilo kalsiyum Gllkonat üe 950 kilo Laktoz açık eksiltme İle 17 Ekim 949 günü saat 11 de Ankara M.8B.SaAlJ£ö.da satın alınacaktır. Kalsiyum kilosu 1150 kuruş ve Lakta/un 500 kuruş olup hepsinin teminatı 787.5 Hradır. Şartnamesi İst. Lv. A. de görülür. 2 kalem malzeme ayn ayrı ihale edilir. Taliplerin belli vakitte komisyona müracaatları. 3709 _ 14mu
İstanbul İkinci İflâs Memurluğundan: 949/24
Mahkemece 24.8.949 tarihinden itibaren iflâsının açılmasına karar verilen ve Galatada Kefeli Hüseyin hanında 16/17 No. da komisyoncu ve vapurculukla iştigal eden ve hâlen I-talyada bulunan Gluseppe Fol-çınin iflâs işi adiyen tasfiye e-dlleceğinden miifllsde alacaklı olanların ve İstihkak İddiasında bulunanların tarihi Ltlâsdan İtibaren bir ay içinde alacaklarını ve İstihkaklarını kaydettirmeleri ve delillerinin ası i veya tasdikli suretlerini tevdi etmeleri ve müflise borçlu olanların hilâfına hareket cezayı mesuliyeti mucip olmak üzere ayni müddet İçLnde kendilerini ve borçlarını bildirmeleri ve müflisin mallarını her ne suretle olursa olsun ellerinde bulunduranların o inallar üzerindeki haktan mahfuz kalmak-şartiyle bunları ayni müddet içinde daire emrine tevdi etmeleri ve etmezlerse makbul mazeretleri bulunmadıkça cezayı mesuliyete uğrayacakları ve rüçhan haklarından mahrum kalacakları ve alacaklıların İlk toplanma için 21.10.949 cuma günü saat 10 da dairede hazır bulunmaları ve müflis İle müşterek borçlu o-lanların ve kefillerinin ve borcu tekeffül eden sair kimselerin toplanmada bulunmağa haklan olduğu İlân olunur- 14743
■HR KİRALIK
Arnavutköyde Amerikan Kız Koleji civarında Çeşme sokak 0/8 No. lu dört oda. banyo, mutfak, kiler hizmetçi odası, terkos, havagazı, elektrik tesisatını havi bahçeli eV Içindekl-, lordan veya 36-02 No.iu ■•telefondan sorunuz.®®
SULFADERME
YARA MERHEMİ
YARA, YANIK, ÇATLAK ve ÇIBANA KARŞI
Ağaçlı linyitlerinden
Silâhtar kömür depomuzda deniz vasıtalarına kömür vermek İçin iskele olarak kullanılmak üzere bir duba veya şala ihtiyaç vardır. Ellerinde hazır olarak bu gibi vasıtaları bulunup da satmak veya kiralamak tstlyenlerle vasıtanın bulunduğu yeri, bir Krokisini, istedkleri bedeli bildirir bir mektupla cEtlbank İstanbul Şubesi Müdürlüğüne» müracaatları. Banka satın almak hususunda hiç bLr taahhüde girmez, 14006
ZAYt — Arnavutküyü nüfus dairesinden almış olduğum 1331 doğumlu ArglrlyadLs - İstavro nüfus cüzdanımı zayi ettiğimden yenisini aldım eskisinin hükmü kalmadığını İlân ederim.
Argirlyadis İslav ru
,Sayın Doktorlara
Tubl. OPTALIDON » BELLARGAL
• VİTONA B
• KELAMIN
Tabi. AMİNOCARDOLİ
• SARİDON
TONtQUE ROCHEİ SİROLİN » I ‘ - .rtir.l
TAKSİM Eczanesine gelmiştir.
Tekel Kayseri Başmüdürlüğünden:
1 _ 32959 Hra 15 kuruş keşif bedelU Yerköy idare ve ambar binası sıva, doğrama ve döşeme 11e tesisatlardan İbaret ikmal inşaatı kapalı zarf usulü, ile yOnlden eksiltmeye konulmuştur.
2 — Şartname vesalr evrak 1 lira 65 kuruş bedel mukabilinde alınabilir.
3 — Eksiltme 21. Ekim. 949 cuma günü saat on beşte kapalı zarf usulü He başmüdürlükte müteşekkil komisyon tarafından yapılacaktır.
I — Teklif mektupları muayyen günde saat on dörde kadar makbuz mukabül komisyon başkanlığına verilmiş olmalıdır.
5 — Muvakkat teminat 2471 Ura 94 kuruştur.
6 — Postada gecikmeler kabul edilmez.
7 __ İsteklUerin tekel genel müdürlüğü İnşaat şubesinden
bu l§ İçin müddeti zarfında alınmış ehliyet vesikası ibraz etmeleri lâzımdır.
8 — Daha fazla izahat almak ve keşif evrakını görmek tsti-
yenlerin tekel genel müdürlüğü inşaat şubesine Ankara ve Kayserl başmüdür)ilklerine müracaatları,_______14740
Devlet Denizyolları ve Limanları işletme Genel Müdürlüğü İlânları
Karadeniz hattında kış programlarının tatbikına 16 ekim 1949 Pazar sabahı İstanbuldan kalkacak postadan itibaren başlanacaktır. Buna nazaran İstanbuldan ner hafta Pazar, Perşembe saat 5.00 te Hopa aralık postalan, Çarşamba saat 5,00 te yük postaları, on beş günde bir Salı günleri saat 5.00 te de Hopa sürat postaları kalkacaktır.
Sayın yolcuların fazla malûmat almak üzere baş acenta-lığımıza müracat etmeleri saygı He rica olunur. (14725)

14. Ekim. 1949 cuma gününden itibaren İnebolu hatlında kış programının tatbikine geçilecektir.
Bu itibarla yaz programında cumartesi sabahı İstanbuldan kalkan posta, bademâ bir gün evvel cuma sabahı saat 4.00 de İstanbuldan hareket edecektir.
Sayın yolculara ilân olunur.ıwa7
cinsi montaj keşif
keşfi bedeli No: Belediye adı ttl ________________ T, L, T. L.
2 Abana Akçakoca Kastamonu Bolu Hidrolik Hidrolik 109-387,- 221.422.— — - 35L.000,-
3 Alucra Giresun Dizel 41.216,— 47116.—
4 Anamur İçel Dizel 107,953.- 107.953,—
5 Be killi Denizli Hidrolik 111.979,- 190.540.—
6 Bergama İzmir Dizel 258.910,— 261.829.-
7 Bayburt Oiımüşaae Dizel 387.755,- 452.755 —
8 Buldan Denizli D1ZC1 385.07 L.— 443.228,-
9 Çal DenizU Hidrolik 106.800,— 137.006,—
10 Devrekani Kastamonu Hidrolik 293.776,— 321.179,-
11 Doğanşehir Malatya Hidrolik 85.518,— 141.343,—
12 Dörtyol Hatay Hidrolik 137.984,— 161 000.—
13 Giresun Giresun Dizel 212,000.— 212.000.—
14 Göle Kars Hidrolik 135.867.- 235.306,—
15 Güney Denizli Dizel 186.276.— 206.228.—
16 Hakkari Hakkâri Hidrolik 96.044,— 155.183 —
17 Harbiye Hatay Hidrolik 2.428.169,— 3.000.000,—
18 Hayrabolu Tekirdağ Dizel 82.925,— 103.971,—
19 İmroz Çanakkale Dizel 48.268,- 85.230.-
20 İnebolu Kastamonu Dizel 211.758,- 229.823 —
21 Karacasu Aydın Hidrolik 279.102,— 335.302,—
22 KorkuteU Antalya Dizel 90966,- 108918,-
23 Küre Kastamonu Hidrolik 132.718,— 151.000,—
24 Lâpsekl Çanakkale Dizel 48.827,— 48.827.—
25 Manavgat Antalya Dizel 38.162 — 48052.—
26 Muğla Muğla Bebeke 150.955.— 153.504,—
27 M. Kemalpa Bursa Hidrolik
Dizel 708.124.— 932.849.—
28 Reşadiye Tokat DizeL 45.471,- 59 165.—
29 Sorgun Yozgat Dizel 106.091.— 136.091.—
30 Taşköprü Kastamonu Hidrolik 62.000 - 60.500 —
31 Tekirdağ Tekirdağ Dizel 400.000- 400.000.—
32 Terme Samsun DizeL 93.314.- 115.178,—
33 Turhal Tokat şebeke 165.111,— 173.111,—
34 Siirt Siirt Hidrolik 748.957— 1 eni .554.—
35 Maraş Maraş Hidrolik 1.040,000,— 3.214.420,—
36 Ovacık Tunceli Dizel 75.000.—
37 Şarköy Tekirdağ Dizel 120.000,—
38 Aydın Aydın Şebeke — 250.000.—
15336.680.—
2 — Bu işler için montaj dahil olmak üzere loptan veya
Yüksek Denizcilik Okulu Müdürlüğünden:
Muham- çoğu Muvakkat
Miktarı men flati tutan teminatı
Çeşidi Çoğu Azı Lira Kr. Lira Kr. Lira Kr.
öğrenci harici elbisesi 35 20 75 1875 00 )
) 356 25
» dahin * 25 20 60 1500 00 1
» kaputu 25 20 55 1375 00 >

4750.00
1 —. Okulu muzun bir kısım öğrencileri için uıemhur nü-
munelerine tevfikan kumaş vebütün malzemesi müteahhldLne alt olmak üzere çeşit ve miktarı yukarıda yazdı üç kalem elbise. 2 kasım 1949 çarşamba günü saat onda müdürlüğümüzde toplanacak satın alma komisyonunca mubayaa edilmek üzere bir şartlaşma İle açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Şartlaşmayı görmek arzu edenler, okul İşlemler şubesi saymanlık servisine müracaat etmelidirler. Muvakkat teminat paralan müdürlüğümüzden alınacak irsaliye He İstanbul Yiik sek OkuUar Saymanlığı veznesine yatırılacaktır.
3 — Eksiltmeye gireceklerin 2490 sayıylı kanunun 2 ve 3cü maddelerindeki şartlan halı ve ticaret odasının 1949 belgesini komisyon başkanlığına İbraz etmeleri gereklidir. 14768
| İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü ilânları |
Cinsi Miktarı Muaammen
Metresi Beden tik TemL
Asansör teli 16 parça 702 M. 396 Li. 28,70
16 parça ve 792 metre asansör teH açık arttırma ile 7.10.949 tarihine raslıyan cuma günü talip çıkmadığından, 10 gün müddetle teındid edilmiştir Tallb olanların 17.10.049 gününe raslı-yan poaftrted günü saat 14 t* Sirkeci 4 üncü Vakit Han idare memurluğuna müroeallan. (147481
grup halinde teklif vcrUeblllr. Toptan teklifler grup halindeki tekliflere tercih olunur.
3 — Banka yukaTda gösterilen malzeme ve işleri % 25 çoğaltma veya eksiltmeye yetkilidir.
4 — Kapalı teklif zarfları en geç 26/12/949 çarşamba günü saat 17 ye kadar makbıı? mukabilinde Bankamıza teslim edilmelidir.
5 — Kapak teklif zarfları 29/12/949 perşembe günü saat 14 te toplanacak Bankamız satınalma komisyonu tarafından açılacak, ve yapılacak incelemelerden sonra İhale karan İdare meclisince verilecektir.
6 — Postada vaki gecigmeler, telgrafla yapılacak müracaatlar nazarı itibara alınmaz.
7 — Bu işlere alt fenni şartnameler ve malzeme listesi 50, — Hra mukabilinde Bankam ızmulı asa be müdürlüğünden tem. ln edilebilir, plân ve projelerin her biri ayrı bir ücrete tâbidir.
8 — Yaptırılacak işlere alt altüasyen tutarları bonolarla öde neccktir. Bonolur 1/6/951 den boşhyarate 31/5/1955 e kadar yıllık müsavi taksitlerle ödenecektir.
S — Bu İşe ait bilcümle devlet, belediye, noter, vergi, resim ve harç masrafları İşi alana alt, mukavelenin imzasından bono bedellerinin ödenmesine kadar geçecek müddet zarfında bu vergi ve resim ve harçlarda yapılacak değişiklik Bankaya aittir.
10 — Banka ihaleleri yapıp yapmamakta, İşi veya İşleri dilediğine vermekte serbesttir. (122821
Tekel Kastamonu Başmüdürlüğünden:
Kargı İdare binasının 40.729.32 lira keşif bedeHl ikmal İnşaatı İhalesinin 7.10.049 günü kapalı zarba yapılan ikinci eksiltmesine talip çıkmadığından ihalesi evvelce İlân olunan şartlarla 7.11.949 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 15 d* pazarlıkla yapılacaktır.
Şartnameler her gün İstanbul — Ankara ve Kastamonu tekel başmüdürlüklerinde görülebilir.
İsteklilerin mezkûr gün ve saatte belgeleriyle Kastamonu tekel başmüdürlüğüne müracaattın ilân ulunur. 14741

Comments (0)