AKŞAM
Sone SO____No. lO&Ofl — Fiatl her yerde 10 kuruştur.
Yeni flp ekmek
Bugiin 8 sahife
Akşam Matbaası
Sahibi: Neetneddlfi Sadak1 — Yan İşlerini fiilen idare eden: O, BUdlk
Ruslar Berlin civarına yeni
kuvvetler gönderdiler
Bu Mbahtnn İtibaren «»tilmaga baklandı
Buğday sıkıntısı hakkında sualler
Bunların arasında 1OO tank ve mühim Moğol kıtaları var
Rus uçakları Alaska üzerinde uçtu — Gl. Clay “ Ruslar bizi Berlin’den süremiyeceklerdir
T«xl Mp ekmekler bu sabahtan itibaren yapılıp eetıimğa baç-Unnuetrr. Yeni elemekler csldîln-dm I gr&m noksandır. Yani 8BB gramdır. Böyle olduğu halde h&-Olm Irtbarila hayli küçüktür. Renklen do daha esmerdir.
Baa fırıncılar yeni ekmeklerin bir kaç gün sonra daha esmer olacağını aöyllyerak ellerinde kalan eski unlan yeni unlara kanj-hrdıklaruıı İlâve etmektedirler. Yeni ekmeklerin rtttubet derecesi 9T dfr. Flatte değişiklik yoktur.
Meclise sekiz takrir verildi, hükümetten izahat isteniyor
kazası
Almanya'daki Amerikan kuvvetleri komutanı Gi. C!ay (solda), Ingiliz kuvvetleri komutanı Gk Robertson ti» bir arada
Hevyork İS (R) — Berllnde vaziyet gergindir. Gerginliği hafifletmek İçin yapılan teşebbüsler, şimdiye kadir hiçbir netice vermemiştir. Alınan haberlere göre; Ruslar Berlin civarında yeni kuvvetler topluyorlar. Son günler zarfında bu mmtakay* 100 tank getlraıislerdir. Sovyet kuvvetelrlnla yerine de Moğol kıtaları getirilmektedir. Bunlar harb yıllarında Berilse hticum eden kıtaların başında bulunmuşlardı.
Amerikan Dışişleri Bakan yardımcısı Lovett gazeteciler» demiştir ki: »Amerika, Berlin» alt anlaşmazlığın barış yollyle halli için bütün teşebbüslerde bulunacak, fakat Amerikan menfaatlerine dokunulmasını kabul etmlyecektlr. Amerikan işgal kuvvetleri komutanı Ol. Clay’e geniş salâhiyet verilmiştir.»
Frankfurt 14 AP) — Bııgiln beyanatta. bulunan General Luclhs doy MCÜml» şunları söylemiştir: « Batalı müttefikleri Berlinden a’.maj* matuf Rus '.«y ikıum davam edscrğlnl tahmin ediyorum. Fakat blsl Berllnden silremlyecekler.»
Alaska’da
Waterrtll» (Malne) 14 (AA) — Cum hurlyelçt teouUcllerden Matgarel -Smlth, ruj tepkili uçaklarının Alaska’da uçtuklarım bildirmiştir. Smlth. sözlMln» dsvamla demiştir kİ: «Halk. Rus radyo v» basınının Alaska'dan Rusyamn bir parçası İmiş gibi bahsettiklerini henüs bilmiyor.»
Amerikan ordusu
Nevyork II (R) — Amerikan nelkurmsy başkanı OL Bradlay
G«-
dfln
Ayan Mealisin d» Amerikan ordusu mevcudunun 300 bine çıkarılma »im İstemiştir. General demiştir kİ:
( Amerikan ordusu 13 tümeni İhtiva etmelidir. Rusların tam tâlim gOr mttş 170 timsal vardır. Peyk devletlerin kuvvetleri de B5 tümendir. Rusya, B0 günden aı asman zarfında, ordusunu 100 tümene çıkarabilir.*
Amerikanın şimdi dokuz buçuk tümeni vardır.
İngiliz - Rus münasebeti
Londra 19 (R> — O ar eteler, Sov-yetlerln Berlin» alt meselelerde aldığı durumu şiddeti» tenkld ediyorlar. Diter taraftan İngiltere 11» Rusya arasındaki ticaret anlaşması beklenilen neticeyi vermemiştir. Bu yüzden anlaşmanın feshedilmesi İhtimali olduğu söyleniyor.
Blumnon hav* meydanı (İrlanda) U lAJ’.) — Pan Amerikan hara yollarının Oonstellatlon tipi vb «Em-per«M of the Sklca» (Gökler kraliçesi) isimli yolca tayyaresi Ira sabah Bhon-non meydanına inmek ücereyden düş müj vo alor alarak yanmıştır, tçln-delü 3ı yolcudan 30 u ölmüş yalnız Lockhedd Havacılık şirketi müdürü Mark Worst hafif yaralı olarak kurtulmuştur.
Tayyar® Karışı (Hlndlâtan) dan geliyordu v» New-York'a gitmek üzere dün gece (Türkiye saatiyle) 5.25 te Londra'dan hareket etmişti. Worst’ûn anlattığına göre, pilot tayyareyi evvelâ muvaffakiyetle yere İndirmiş, LV’it bu Mçnd.% tayyare bir yere çarparak şeddenmiş, sonra birdenbire devrilerek parçalanmış ve ateş almıştır.
Axnrlk.au Hava yollarının buradaki şubesinden verilen malûmata göre, ka zaya kurban giden yolculardan, «Jtın »rkek, ikisi karton ve biri çocuk olmak üzere 9 u Amerikalı: hepsi erkek olarak S t îtaly&n; 1 1 Frannz; t i tnçillı (kadın); 1 1 P&klsUnlı kadın: 3 sİ Hintlidir. Bîr kişinin de mUUyeU , yokhır. Kalan 10 kişinin hepal Ame-, rlknh mürettebat lir.
, Tayyare tamamlyle parçalanmış ve , yanmış, ortada yalnu kuyruğu tanı-nablllf bir halde kalmıştır. .
Ankara 18 — Burdur Milletvekili
Ahmet Çınar. dün Büyük Millet Meclisine verdiği bir »özlü soru önerge-rindd şu üç sualin cevabını istemektedir:
«1 — Yurt, buğday sıkıntısı çekmektedir. Heaabsuca yapılan buğday İhraçları, bugünkü durumu meydana getirmiş bulunmakladır. Yurdun bu-hususta ağır günler geçirdiği muhakkaktır. Hükümetçe alman tedbirler nelerdir?
3 — Hangi mücbir sebeplerle buğday stok Liri rıuj eritilmiş bulunmaktadır?
3 — Hükümetin bugüne kadar ta-ldbettlğl hububat politikası, Türk çlf-çlstnln te bütün memleketin sıkıntısına meydan vermiş, spekülatörlere geniş kazançlar temin etmiştir. Hükümetin, önümüzdeki yıllarda hububat politikası ne şekilde tecelli edecektir.?.
Diğer takrirler
Ankara 15 — Demokrat mille t vekillerinden Ahmet Çınar tarafından verilen takrirden başka dün Büyük Millet Meclisine, gene buğday ihracı ve bugünkü darlık mevzuu üe ilgili 7 takrir daha verilmişti?- Seyhan milletvekili Sinan Tekelioğlu tarafından verilen bu takrirlerin İhtiva etVğt sualler hülâsatcn şöyledir:
Buğday İhraç eden Osner. Vltol, t. T. T. TTak şirketleri kimlerden mürekkeptir? 347 senesinde Bakanlar Rj-ahrMfl»*h?-Ji4h •niyetlen MhgiH-rlnla, ihracına müsaade etmiştir? th-raç müsaadesi İlân edilmiş midir? Edilmişse müracaatlar- bir sıraya kon muj mudur? Bekir Karaya kaç ton buğday İhraç müsaadesi verilmiştir? tnglllzlere ne kadar buğday verilmiş ve noksan hangi zahire İle karşılanmıştır?
' B. Ahscn’tn Amerlkadan ge’lrtttğ! silolar dolayıslyle Devlet hazînesinin uğradığı tararları kim çekmiştir’
’ Devlet ekonomi kurullarının bilin-
ço ve muamelelerini tetkik eden go-nel kurul raporunda A bendinde oîr dosyanın kayoblduğu yazılı bulunmak tadır. Bil dosya bulunmuş mudur t Mısır, fasulye mübadelesinde devlet bir buçuk milyon; mısır - pirinç mübadelesinde 835 bin lira, mısır - n> hut mübadelesinde 5« bin Ura tarar I esmiştir. Ofis bu zararı ödemiş midir?
Ofisin İstanbul şubesi aleyhinde tanzim edilen evrakı tahklklye var mıdır? İnzibat komisyonu kimler aleyhine karar vermiştir? İzmir «ilo yangınının mesulleri cezalandırılmış mıdır? Konyada 943 teki 300 bin liralık suiistimalden kimler ceza görmüştür? Toprak Ofis heyeti teftişi yeri ve İnzibat komLıyonu ne işler görmüşlerdir? Ürdün hükümetinin talebi Ü-zerlne verilen zahire Bakanlar Kurulunun tâyin ettiği miktarı geçmiş midir? Ve bu gıda maddelerinin bir kısmı Kudüste satılmış mur?
Amerika’ya bir heyet gitmesi muhtemel
Hükümetin, arpa mukabilinde buğday İthaline karar verdiğini ve bu hususu Amertiud&n bazı teklifler almdigt yazılmıştı. Söylendiğine gör» Toprak ofisten bir heyet bugünlerdi buğday lihall hakkında temaslarda bulunmak üzere Amer İkaya gidecektir.

1000 franklıkların topla nacağ ı doğru değil
Paris 15 (H» — ■Komünist ıCe Bolr» gazetesi, hükümetin 1000 franklık banknotları toplıyacajına dair bir haber neşretmiş, bu haber üzerine halk bankalara hücum ederek ellerindeki bin franklıkları değiştirmek istemişlerdir. Bu yüzden bazı hâdiseler olmuştur.
Hükümet derhal bir tebliğ neşrederek böyle bir karar olmadığını bildirmiştir. Oazete hakkında takibat yapılacaktır.

d armut
IMIIII
Arada Bir
Randova
Q Û_ (N
o
O $2 0 >
0 P
■o
0 ra
2 o
Yeşilırmak taştı, geniş arazi su altında kaldı
Yunanistan’da bir hâdise
Amerikan uçak gemisi için merasim programı hazırlandı
Amasya’da bir kısım evler boşal tıldı, sular 12 köyü kapladı
Jandarmalar mahpus 26 komünisti öldürdüler
Taşan Yeşiltrmak'tan Ama 9ya yakınında bir görUndş
Londra İŞ (R) — Yunan Asayiş Bakanı RentU’ln dün gece haber verdiğin» göre işportada bLr motörlü jandarma grupu ayaklanmış ve hapishaneye girerek burada bulunan 28 komünisti öldürmüştür. Bir miktar yaralı vardır. Bir mahpus da kalb durmasından ölmüştür. Jandarmalar mâni olmağa çalışan hapishane müdürünü öldürmüşlerdir.
Jandarma grupu kum and anla rllc dört arkadaşlarının bir maylnle Öldüğünü haber almaları üzerine bu harekette bulunmuşlardır. Ordu kurmay başkanlığı tahkikata ve suçluları nümune olacak şekilde cezalandırmağa memur edilmiştir.
Ayın 28 İnde Umanımıza gelecek D-lan Amerikanın Randova uçak gemisi İçin, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan merasim programı vilâyet» gelmiştir.
Misafir gemi Yeşilköy açıklarında demirllyecektlr. Ziyaretlerin ve tertlb edilecek kabul resimleriyle ziyafetlerin gün ve saatlerini gösteren program alâkalılara tebliğ edilmiştir. Ge* mi limanımızda bir hafta kaalcaktır.
Bu sütundaki yazılar Fuat Köprülünün bir başmakalesinde tenkide uğradı: Demokrat Partisinin kuvvetli olmasını İsteyişimiz bile, her nedense, saym profesör taraf m dan hoş karşılanmıyor. Vatan gazetesinde İse, bu yazılarımızla seçim propagandası yapıldığı fikrine düşülmüş.
DİKKATLER
Âmme hizmetlerindeki beceriksizliklerimiz
Amasya 14 (AA) — Günlerctenberl kabarmağa başlıysa Yeştlırmak, dün yağan yağmurların ve eriyen karların teslrlylB 1,75 santimetre daha yükselmiştir. Irmak üzerindeki evlerin bodrum katlariyle bahçeleri ve merkez bucağına bağlı Boğaz, Sıra, Bö-cekhane, Dadı, Karasenlr, Kayabaşı; Kapıkaya, Kızılca. Aksular, Belme-buk. Ovasaray; Karakoprii köylerindeki tahminen yüz bin dekarlık arazi su altındadır. Tehlikeye maruz olan evler kısmen tahliye ettirilmiştir.
Önceden gerekil iedblrler alındığı Uçn insan ve hayvan kaybına meydan verllm iniştir.
Tokat ve Erbaa yolları kısmen su
altında bulunduğundan, geçit vermemektedir.
Taşma durdu
Turhal 14 (AA) — Yeşil ırmağın taşması durmuş ve bugün sular alçalmaca başlamıştır.
Ayancıkta üç kişi boğuldu
Ayancık 14 (AA) — Son günlerde karların ânl olarak erimesi üzerine dereler taşmış vo Orman işletmesinin dekovil yolu ve köprülerinde önemli hasar yapmıştır. Zarar tesblt edilmektedir. Üç kişi de suların cereyanına kapılarak boğulmuştur.
Sovyetlerde
Aşağı kalitede mamulat çıkaran teşekkül başkanları hapse mahkûm edildiler
Bunca kamyon geldiği halde, tramvayların zıngırtısı ve fersu-deliği neden? Vagon da, kamyon da, tramvay arabası da akraba mamullerdir. Dünya piyasasında senelerdir biri bulunursa, öbürleri de bulunabilir.
Moskova 15 'R) — Moskova radyosunun haber verdiğine göre sınai teşebbüslere alt bir kısım teşekküllerin başkanlar) İki sene ile altı sene orasında hapse mahkûm edilmiştir. Bunlar aşağı kalitede mamuîât çıkarmaktan suçludurlar. Cezaya çarptırılanlar arasında kömür, kundura, ekmekçilik, mensucat teşekkülleri baş kanları vardır.
Basıca bir zaviyeden auıu mevzua bakalım.
htanlndda, hele merkezde, perakendeci diikkân sıkıntısı var M ısır çarşısındaki bir çok dükkân Belediyenin değil de eşhasın olsaydı böyle boş kalır mıydı?
Misalleri çoğaltmak mümkündür. Ve misaller çoğaldıkça âmme işlerini merkeziyetçi şekilde idare edemediğimi: meydana çt-
Ben ne ettim, sen ne töhmettin garib efsanedir Halbuki bu sütunun ananesi, AKŞAM gazetesinin ananesinden farklı değildir: Memleket ve millete faydalı gördüğü terakkiperver istikamete doğru yürümekten ibarettir.
Mevzuları bu bakımdan mütalâa ettiğimiz için, yalnız bir tarafta değil, İki tarafta da hatalar gördükçe teşhirine çalışıyoruz.
Net ekim bugün de öyle yapacağız.
Rakip partilerimizde halkın teveccühünü kazanmak İçin gayet tabiî ve meşru bir ceht ve gayret var. Fakat bu gayeye varmak İsteyen yarışçılar, bizzat yeni üstün rekorlar kıracak yerde rakibin pot kırmasına daha fazla ehemmiyet veriyorlar. Meselâ Halk Partisine bakınız: Hükümet, çok fırkalı demokrasi hayatımızın gelişmesine yarayacak yeni yeni kanunları hazırlayıp Meclise sunduğu ve bunların top-yekûn ağırlığı D P. hürriyet ml-sakının maddeleri yekûnundan pek de hafif olmadığı halde, Halk Partili mahafilin zihnini, dilini ve kalemini işgal eden, bilhassa karşı tarafın aksamaları, sendelemeleridir: Rakibin kırmızı oylu ödenek hatasından, incir çekirdeğini doldurmaz münakaşalarından, bîr bardak suda konar-
dığı fırtınalardan, kendi arkadaşlarını siyasi hayatta ifna etmesinden fazlaca medet umul-' muştur. Ve bu, büyük bir gaflet olmuştur.
Gelelim muhalefete.
Demokrat Partisi mahafilinj bu cihetten yoklarsanız manzara acaba başka türlü mü? «Karşı tarafın hataları bizim muvaffakiyetlerimizde.» gibi düsturumsu garip sözleri. Demokrat hatiplerin ve beyanatçilann tâ başlangıçtan beri ağızlarındın duyduk. Şimdi de aynı üslûp üzere bil ümit hissediliyor:
rZaman neyi unutturmaz ki?... Kırmızı oylu ödenekler gibi bütün iç kavgalarımız unutulur. İktidar, pahalılığa çare bulamadıkça: İktisat, ticaret, sulama, toprak dağıtımı, orman İşlerini ve saireyi düzeltemedikçe, bu muvaffaklyetsizlikler hep bizim lehimize kaydolunur.*
Ve halkın er geç yine şöyle demesi bekleniyor:
— Ne yapalım? Şu Demokrat Partisi ne de olsa muhaliftir. Bari oyian ona verelim.
Lâkin memleketin yüksek menfaatleri zaviyesinden bakıldığı takdirde, ne feci şey... Kendi müspet bîr şey yapmağı valt dahi etmeyip de muvaffakiyeti rakip tarafın tam veya kısmi muvaffa-kivetslzliğinde beklemek kadar ağır bir şey tasavvur edilemez.
Bizse iki tarafa da müspet muvaffakiyetler dileriz: Halka valt* lerde bulunarak, bu vaitlerl tahakkuk ettirerek — ancak bu çe-şlt — muvaffakiyetler... Çünkü memleketin hayrına olan, İleriye götüren yalnız budur. Yoksa hata avcılığından kime ne fayda olur? HoîK’Çt
A K 5 A M
Yeni parti şayiası
10 Nlwı
Ankara cinayeti
Mucize peşinde
eçenKftfi bir kadın vatandaşının Saynep Kimli hastan*-VJ sinde tkial wkek, Wri ku tiknak ttıer» 6(? çocuk birden db-frurmuştu. Şunlardan i>W u «oara öldü tkfnda! de iki gün evyjJ Km ilş. AÛah fert kulana «un Ömürter versin, diyelim. Fakat batı gai«teler tetMÛf ediyoeı YRaklar drun bize! üçüzleri yajata* madik! diyorlar.
Bir kaç iane evvel, beşizler banufljd yayıldıktan bir müddet Mnra da aynı teeastlfö dûçınüş, bir Arada gelen bu beş çocuğu £aşatam(ıdğımıaı (lztllerek civar MManelerdan Sağlık Baknnu-k v kad.ır her vaşahcı mfle»^eyi auaul tutmaya kalkmıştık. Kadınlar 90 da bir ihtimalle ikiz, 8000 de bir İhtimalle üçüz, (00,000 de bir ihtimalle dördüz doğururlarmış. Beşiz Ûıtlmak be, beş asırda birmiş, Uçflklert, dCrdllzleti, beşlileri yaşatmak çocuk r atamı âleminde aon derece mühim bir h Adise teşkil edermiş. En kolay bakılan çocuk yalnız gelen çocuk olduğuna ve bu hAdlee-den hergtln binlerce ve binlere»! eartyan ettiğine göre bizim asü «cüzleri değil, teker teker gelenleri yişatamadığımıza üzülmemiş, teessüfler yağdırmamız, çocuk Öl ilmi erinin mesul 1 erini aramamız mantıki olmaz mı? Alelâdeyl lâyıküs başaramazken nasl oluyor da fevkalâdeyi başaramadığımıza yanıp yakılıyoruz? IşU bu ân* leşıimaa bir şeydir.
Amerlkada, sütü pastörize edecek bir makine almak istekan bir vatandaşa «Sizin memleketinizde sütler pastörize edilmiyor üıu?» diye sormtişJ&r. Vatandaş «Hayrrl» diye cevap varmiş «Ama, demişler, biz duyduk kİ siz çelik fabrikası yapmışmış?» «Evet» demiş vatandaş, evet demiş ama mikroplu süt alış verişi yapılan yerde çelik fabrikasının ne işi var der gibi yüzüne bakmışlar.
Tabii bütün bunlar bizim fevkalâdeye olan meçi ûbly e timizden ileri geliyor. Yolda doğru dürüst yilrüyemiyenlerimiz telde £ezmeğe heves etmez mi? üçüzleri yaşatamadık (flys flzülüyonıs da, teker teker gelenler gıdasızlıktan, hastalıktan kınlıyor, aldırdığımız yokl
Şevket fiado
Milli Köylü Partisini kurmak istiyenlerle Millî Radikal Partisini kurmak istiyenler arasında görüşmeler oluyormuş
Ankara ceza mahkemesi dün bazı şahitleri dinledi
Hususî otobüsler Belediye otobüslerinin güzergâhında İşleyemıyecek
Belediye otobüslerinin işlediği gû-«ergAhiardun hususi otobüslerin kaldırılacağı yazılmıştı. Bu karar 1 hazirandan itlbaran tatbik edilecektir. Bu samana kadar belediyenin sipariş ettiği otobüeler tam emi anaç ağı gibi, hususi otobüsler do kendilerine yeni fOvcrçLhlar tâyin edeceklerdir.
Ya* mevsiminin yaklaşması İtibariyle «ayftie yerleriyle şehir ve kalabalık semtler arasında daha ziyade gidiş re geliş olacağı ve bühaasa mevsim dolayısıyla pUAJlara rağbet edlle-•eğl tabiidir. Bu İtibarla hususi otobüslerin bütün yas mevsimine* trenlere yardıma olarak pllâjlara ve sayfiye yerlerin» müşteri taşıyacaklarından Lşalı kalmıyacaklan söyleniyor. Bonbfihara doğru belediyenin hususi Otobüsler İçin ban yeni kararlar Vereceği İlâve edilmektedir.
Dansı İstanbulluların başmal
Ankara 14 (Telefonla) — Anka rad a ev İnşa edecek vatandaşlara 10 yılda taksitle Ödenmek şartile ucuz analar verilmesini sağlayacak kanun tasarısı üzerinde çalışılmaktadır.
Arazi tapulama kanunu
Seyhan Milletvekili bir sual takriri verdi
Bir tâyin
Ankara 14 — Kahir» basın ataşeliğinin lâğvı üzerine Anka-raya dönmüş olan Basın Yayın şube müdürlerinden eski Burdur Milletvekili Şeklp Er.gineri, Maden Tetkik Arama Enstitüsü umumi kâtipliğine tâyin edilmiştir.
Ankara il (Telefonla) — Beyhan milletvekili Ahmet Remzi Yüregir arata tapulama kanonu hattında Meclis» bir sual takriri varmıştır Takrir rahibi, memlekette adıl idari, inal bati mercilerin yüzde M nispetindeki meşgalelerini araş şuurları mû-nazaazı ile fuzuli mOdahzio teşkil ettiğini bu yüzdon baba - oğul - kardeş kargaları ve katil hâdiselerinin daimi olarak sürüp gittiğini belirterek diyor kİ:
•— İşte bu gayri medeni hail önlemek gayetti» hükümete* arazi tapulama kanuu adile bir kanun, taaan-nrttn hınrltnmıll» bulunduğu haber alınmıştı. Fakat bugüne kadar teşebbüsten bir netice alınamamıştır. Bunun sebebi nodir?»
Ahmet Remzi Yûıeglr, bu hususta Adalet ve Maliye Bakanlarından kamutay hüsranında izahat istemektedir. ____
Yeni 5, 10, 25 kuruşluklar
Ankara 15 (Telefonla) — Yeni B, 10 ve 23 kuruşluklar mayıs sonunda piyasaya çıkarılacaktır. Yeniden bir kuruşluk para bMil-mıyacaktır.___________
Amerika İran’a kredi verecek
Tahran 14 (AP) — Son günler zarfında Tahranda dolaşan şayialara göre, İran, hükümeti, orduya temin edilmekte olan asker! teçhizatın ambalâj v* taşıt masralfaruu karşılamak üzere bir kredi talebinde bulunmuş ve talep Birleşik Amerika hükümeti tarafından kabul edilmiştir.
Boa ga&ololarln haber verdiğin.* gür*, yeni bir parti kurulmam yolundaki çalışmalara hız verilmiştir. Gene bu habere göre, partinin programının ana hattan hazırlanmış; vilayetlerdeki teşkilât İçin hazırlık yapılıyormuş. «Tasvir» bu hususta diyor klı
«üzerinde eo şok durulan vaziyet. O, M. F, den ayrılma kararında olup bir milli köylü partisi kurmak üzere bütün hazırlığını bitirmiş bulunan 23 v*y* W mebusun bulunduğu grupta tj birliği yapabilmeyi temin etmektir. Bu bakımdan bu partinin alrbaşılan arasında bulunan Prof. Şevket Raşlt Hatiboftlu, Prof. Badi Irmak, Dr. Fahri Kurtuluş. Vedat Dicleli; Bal t öd-yak; Cari t Aral: Salt HöUsü; İamall Rüştü Aksol; Hilmi öztarhan 11* ts-tanbuldakl teşkilâtı kurmağa çalışanlardan Kenan öner; Münlm Mustafa Selek; Emekli general Oafer Tayyar; Bmekll general Şefik Çakmak; Emekli general Emir Erkllet; fabrikatör Rwa tlkön grupu arasında aıkı temas v* müzakerelerdi bulunulmaktadır.
Aynı zamanda bu iki grup blrleşe-mlyecelker'nl natan dikkate alarak ayrı ayn Hikmet Bayur; Rauf Orbay; Dr. Mustafa Kentli; Hamdullah Suphi Tannöver ile de temas ve müzakereleri muhafaza «dilmektedir.
Bu temas ve müzakerelerin ny sonuna kadar sona ermesi muhakkak »ayılmaktadır. öyle ki bu ay sonuna doğru kökü Ankarnda olan ve ekseriyetini yukarıda isimlerini kaydettiğimiz bir kwm C. H. P. İllerin teşkil ettiği Mili! Köylü Partisi ile, kökü ta-tanbulda Kenan Öner v* arkadaşlarının müesslsl bulunduğu Milli Radikal Partisinin birleştirilip Mrleştlrfl-
miyeceğl kati olarak teablt «ditecek ve birleşme İmkânı bulunmadığı takdirde, bn iki parti ayn ayrı, «n geç 20 - W gün içinde faaliyete geçmiş olacaktır.»
Celâl Bayar’m bir tamimi
Ankara 14 — Demokrat Parti «tane! başkanı Celâl Bzyar lmıufyle parti teşkilâtına bir tamim gönderilmiştir. Bunda Sovyet radyolarının Dem okrat Partinin buhran geçirdiği yolundaki neşriyatı reddedilmektedir.
Genel Kurmay Başkanı
Ankara 14 — Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Eallh Omur-tak yeni gelen Amerikan A. 26 tipi uçaklardan biri İle Ankara üzerinde bir uçuş yapmıştır.
Dışişleri Bakanı Mecliste izahat verecek
Ankara 14 — Sinop milletvekili Yusuf Kemal Tengtrşek- Dışişleri Bakanının son Londra, Parti Ve Atin* seyahati etrafında Meclis ta taahr.t vermesi için Meçti* Başkanlığına btr soru önergeel vermiştir. Dışişleri Bakanı Necmeddln Sadağın önümüzdeki cuma günü Mecliste bu hususta tabet vermesi beklenmektedir.
Hariçten gelecek çimento
Ankara 14 — Hariçten Bakanlar Kurulu karar!!e ithal edilen 80 btn ton çimentonun kfimllm resmî İhtiyaçlara tahsisi Ekonomi Bakanlığınca kararlaştı nlnuştu’.
knknjA iş _ Doktor Neşet Naci'nin katli dâvası dolayull* Bolu msbke-m'irinle eon oturumunda, An karada bulunan bflju şahitlerin latinabs yo-Hyte dinlenmesine karar verilmişti. Ş&hlttarln dinlenmelerin* dfln birinoi adiye çftM maikemaalnd» haşlan, ttuşfaj. İlk otarak dinlenen gaihit Ankara eıkl sava yardımcüznndAn K*üQ Ckay idi. Maktalfin üzerinden çıkan bütün eçyanm eabıtta yanımı* olduğ»»u »öyteyşD KAmÜ Okay, mek-MKAB mahkaatı olmadığım »öyl«-rnlştta
falüileeden Veremi* mvoş demeği başhekimi Tahsin, cinayeti naaıl haber aldığım anlatmış üst lattan hâ dte* yerine geldiği ™Mt Neşet Neei-yi *4>>utoan köpük halinde kan gelir variyette tördüğûnû eöyledl.
Bundsn sonra. Reşit Mercanla yakalanıp valiye getirildiği sırada orada bulunan diş doktora Adnan Hütnû Oötezan dinlendi. Bu şahit, valinin Re şkl’e «Niçin vurdun» dediğini, Reşidin de «Kastaydım, beni savsakladı ve bu avreti* haftalığımın üorlemerine »ebcbokhı. Bundan teessür duyarak vmriom» esvabını verdiğin! eöyledl-
Danyal Kirmanca adındaki şahit $ hldl*e günü kapıcı beet'ln «Kaatfl kaçıyor!» dly* bağ^dağı sıradi kaplI dan şıkan gahsıu Haşmet Orbay of. duğuna kendisine Rlfatln aöyledıglnl anlattı.
Şahit olarak dinlenen doktor Fahri Ecevit'den vafcnnın cereyan ettiği sırada eoatin kaç olduğu eoruldu. şâhll bunu kati olarak bilmediğini söyledi, □undan sonra dinlenen Müşrrc.'ln kardeşi Orhan IfikmBn’dan. Haşmet Orbayin cinayet gecesi uat kaçta »vd* bulunduğu taruldu: Şahit Hsş-m^tln lâ u fü geçe geldiğini ve .»on otobüse kadar evlerinde kalc'ıfımLL söyledi. Q
Bundan eonra dinlenen şahit atn-û-kat Asım Ruaean sorulan gvallrapCN meslek sim ve avukatlık kanunur.tın'fc 2B inci maddesi gereğince şehadatte ® bulunanuyacağını bildin C
ten çekindi. Deha sonra Ankara ceza.O evinde hükümlü Mehmet Kayalı din- CO lendl. Bu şahit Bolu ceza evinde Ce-lâdetln «10 eene ceza verseler bile > katil Haşmet Orhay&r KHyemlyecc-ğlm» şeklinde konuştuğunu söyledi v* Q) geç vakit, başka btr gün devam ed!l-«^ mek üzere istnabeye son verilöl
--------------------------------
Ingiliz Büyük Elçisinin seyahati
Yukartdi'-. fngtliz Büyük Elefsf, İskenderun Komutam Gl. Nanm Ataç re diğer misafirlerle bir arada, aşağıda Büyük £lçi üt birlikte bir kokteyl partide
İngiltere büyük elçisi 8!r Kelly, refikası ve çocukları Mersinden Kayse-rlye gelmişler, tncesuda vali namına emniyet müdürü tarafından selâm-lanmışlardır. Büyük elçi ve ailesi bez fabrikasını gezmiş, fabrika müdürü ve eşi tarafından verilen akşam ye-
meğinde bulunmuştur.
Slr Kelly fabrikayı gezerken işçilerin hatırını sormuş hasta bulunan valiye kart bırakmış, şehrin mtlzeeİDİ haleyi, camileri ılyarek etmiştir. Büyük elçi ve ailesi bugün Ankaraya dönecektir.
Yüce Divan
Kibrit meıeletlnl tetkik etmece bağladı
Ankara 14 — Yüce divan bugün Yunanistan* satılacak kibrit BMsaLe-rinln. tahkikatına haşlan»ştı» Keki Ba kan Baat Hayrl Ürgüplü, Yunenletona Mtilması mümkün olan klbritlsrîn aa tıbnazuıa reeml makaınİM aracı U* btaal teşebbüs ete mİ görevi İcabı ve h Minen İn menfaati cümlesinden iken srt arkadaşı Fehmi Ateşi kazandırmak amaalyl* mutavassıt olarak araya sokmak v* tieari zihniyeti* telifi kabil elmıyacak şeklld* yüksek Hat temin etmek. Yunan heyetiyle m&aa-k«r*d*n kaçınmak v* diğer mutavassıtlara ret cevabı rerdlrerek himayesini tevali ettirmekten sanıktır.
Keki Bakan, sorgum esnasında Yunanistan* kibrit satışı bohlı mevzuu olduğu zamanda iki memleket arasındaki ticari münasebetlerden söze bağlıyarak, kibrit satışı teklifi ve bu teklif etrafında cereyan eden muamele hakkında izahat vermiştir.
Bundan sonra tahkikat dosyasında bulunan bazı evrak ve Bakanlıkla O» ne] müdürlük arasında yapılan telefon muhaberelerine müteallik notlar okutturularak, bunlar hakkında eski Bakana sualler tevcih edflmlştlr.
Yann saat 10 d* toplanacak olu) Yüce divanda bu meselenin tahkikatına devam edilecektir.
Meclisin dünkü toplantısı"g
Ankara 14 — Meclis bugün toptandı,-S
Geçen oturumda ekseriyet temlrf edil- 5 medlğl için bu oturuma bırakılmış C_ olan milli korunma kanununa gör* o yapılmıg harcamalara alt »43 yılı bl-JAnçosunun onanmasına dair kanun tosortn e Çık oya konarak kabul edildikten aonr*. Bağlık ve Bozyal Yarım Bakanlığı kuruluş ve memurları kanununa ban hükümler eklenmesi halkındı kİ tuannın müzakeresine geçildi.
fiöe atan Mithat Bakaroğlu, tasanda kimsesiz çocuklar için kurulacak elan yurt İşlerile meşgul olmak üzere Bakanlık kadrosuna yeni kadroların Hâresini tenkldederek Bakanlığın esa ran ba İşlerle uğraşmak üzere kurulmuş bir sosyal yardım müdürlüğü bu-hJDduğunu, hiç bir iş yapmayan bu müdürlük dururken yeniden yûkesk maaşlı kadrolar İlâvesinin doğru olmadığını söyledi.
8öı «pan Ahmet Tahtakılıç da heı işde olduğu gibi kimsesiz fonıktar dâvasının haninde de lükse kaçıldı-ğını. bu suretle bn dâvanın halline imkân olmadığını eöyllyerek kadroların Diresin! tenkldettl.
Kemal Bayazıt re 6aim Ali Dil-' emre taaanmn lehinde konştular ve tanrının birinci müzakeresi bitirilerek oturuma eon verildi.
İmparatorun enfiye kutusu
AŞK VE ZABITA ROMANI
Yaaım John D. Carr Tercüme eden: Vti-NÛ
Tefrika No. 12 -
Genç kadın, ahizeyi kapattı. Ortalıkla bir siikut hüküm sürdü.
Ey*, yatağının kenarında oturuyor Bir eli hâlâ telefonun üzerinde. Diğer elini de robdöşambnmn dantelli dekoltesinde. Siyah ipek gibi uzun uçtan biraz kabarıkça; İne* yüzünü çerçeveliyor; yüzü de heyecandan hafifçe kızarmış.
Mihaniki şeklîde geriye doğru kaydı. Pembe, uzun tutakları, bu solgun dekor İçinde ellerinin ve kollarının beyazlığıyla tenakuz teşkil ediyordu.
Ned te, kendisinden çok uzaklaştığını hisettiğl Eveln bu halinden hâlâ İhtirasa kapılmakta. Kadının güzelliği karşunnda herhangi bir erkek muvazenesini kaybeder. Ondan güzlerini ayıramıyor. Bir Mgaraalıp yaktı; derin derin çekti. Çakmağın alevi sönmeden evvel sendeledi. Sinirleri gergin. Asabinin bozukluğunu gizlemeğe uğraşıyor. Hiç bir şey, hattâ duvar saatinin
tlktağı, odadaki sıcak v* ağır sükûnu bozamadı.
Nihayet;
— Pekâlâ I — diye aöz* yeniden başladı ve Öksürdü. — Bir tek cümleni bekliyorum, İvel
— Ne cümlesi?
— «Al şapkanı git.»
Eve, aûkln lâkin:
— A] şapkanı ve git. — dedi
— Ani ay onun. (Sigarasının ucuna bakışlarını daldırdı. Bir aoluk daha çekti.) Vlodan azabı duyuyorsun, değtl mİ?
Bu teşhis doğru değildi Mamafih, genç adamın sözleri İçinde bir hakikat şenuneal do vardı. Eve'ln yüzünde biraz heyecan belirdi. Ned₺ kadının Önünde ayakta duruyor, Avare âvâre hâlâ sigarasına bakıyor. Şeytani bir insiyakla tefe*ÜIde bulundu:
— Kuzum, benim e üzelim, garip bir sevkıtabiiy» kapılmıyor musun?
— Neye dair? ,
— Şu Lawes ailesinin ortaaındr. kendini tasavvur ettikçe hani.
— Sen bu İşi anhyamtyorsun, Ned!
— Kâfi derecede ine* değilim... Ha?., öyle mİ demek istiyorsun?... Her halde karşı evde oturan o yaman şövalye gibi değUlm...
Eve, ayağa kalktı; sabahlığına çeki düzen verdi. Sabahlığın bel tarafında pembe saten bir kemer vardı kİ, boyuna çözülür, dururdu. Genç kadın bunu bağlamağa uğraşırdı.
Eski kocasına hitaben:
— Bu çocuk tavırlarını bıraksan hakkında hayırlı olurl — dedi. — O takdirde ben! heyecana düşürmek Ih-tlmah artardı.
— Hah. fırsat geldi madem, ben de sana, konuşma şekli hakkında mü taltamı söyllyeylm. Bay Lawes'e hitap ettiğin sıralarda öyle bir üslûp kullanıyorsun ki pek üzülüyorum.
— Yok canım!
— Tabii öyle... Sen zeki bir kadınsızıdır.
— Mersi.
— Lâkin Toby U.wcs'e hitap ederken onun seviyesin* inmeğe karar vtrmlş gibi bir halin rar. Ah sen. na-eü da abdal taşı verirsin. Demek Ber-
nard Shaw «hoş»! Bu gldflşle ı«ı da yakında ne olacaksın bakalım. Evlenmeden evvel bu üslûbu benimserseniz Akıbetiniz ne olacak? (Hafifçe İlâve etti:) Biraz ürkmüyor musun Eve?
Sıgarasmm dumanını savurdu.
— îğnell fikirler dinlemekten çekiniyor musun yoksa?
— Senden korkmuyorum.
— Kuzum, bu tawes ailesine «tair ne biliyorsun?
— Evlenmeden önce senin hakkında ne biliyordum? Ancak egoist olduğuna dair malûmatım vardı.
— Ben de o fikirdeyim.
— Zalim İnsansın.
— Eve, gflzelLrn. Biz, Larcea'lerden bahsediyorduk. Onlar da neler hoşuna gitti bakalım İyi şöhret »ahibl olduktan mı?
— İyi şöhret sahibi olmağa kıymet veTdlfilnı muhakkak. Hemen bütün kadınlar buna ehemmiyet verirler. Gayet tabii olarak.
— Adam sen de!
— Zekânla münasip olrrıyûn bir cevap. Nedl Görüyorsun kİ onları seviyorum. Bayan Lawes‘i de, Slr Matı-rlce'l de; Toby'y! de, Jantce'l de Ben (Arkan var)
Sağlık teftihler
Ankara 14 (AA.) — Bte* verilen malûmata göre ,btr mûddettenberi ta-tasbulriaki sağlık mfleoseselerinde yaptıkları teftişlerini bitirmiş okc Sağlık v* Sosyal Tardım Bakanlığı müfettişlerinden btr kısmına, yurdun S4 Dinde sağlık teşkilât ve mfleosMe-lerinln genel teftişlerin! yapmaları için emir verilmiştir. Müfettişler bugünlerde teftişlerin* başlayMaklar-dır.
Acı bir kayıp
Teeasürie haber aldığımıza güre, Türk Harb donanma «inin *aki Kur-msvbaşkam emekli Denli albayı Ruhi Develloglu, iki ay süren gaddar bir hastalıktan kurtul ansıyarak dün saat 15 te Hakkın rahmetin* kavuşmuştur.
TAKVİM e— Cemaaiyelfthtr B Kasım I&O İmsak. Oü. öğle İkindi Ak. Yatsı
E. 8.40 10.33 B.27 fl.ll‘12.00 1.37 V. 3.34 5.21 12.14 15.58 15-40 20.2ü
İngiliz - Türk musiki festivali
JUUus U CAA) — IngülZ - TOtk musiki festivalinin dördüncü konseri bu akşsnı Operada Millet Meclisi Baş kanı General Ali Fuat Cebeaoy, Bakanlar, kordiplomatik v» kalabalık bir dinleyici kütlesi önünde verilmiştir.
Cumhurbaşkanlığı Fllânnonlk orkestrası ilk olarak şef Ferit Alnar'ın. İdereri altında Necil K&mn Akses'ln orkestra için bal! adini ve sonra şef Georg* We İd on'un İdaresi altında flehumann’m piyano konçertosunu v* Brahma'm O. minör birinci eenfon’vl-ni çalmıştır.
Bchumann'ın piyano konçertosuna Ingiliz piyanisti Noel Nen-ton • Wood solist atarak büyük bir başan İle 1ş-tirâk etmiş te şiddette alkışlanmı:tir.
Konseri, Cumhurbaşkanı ve Bayın İnönü huzurlariyl* Şoreflendlr-mljlerdlr.
İngiltere’de idam cezası kaldırıldı
Londra 14 — în^ltereda İdam cezası beş «&n* müddetle kaldırılmıştır. Karar 227 - 243 oylft
Güzel Sanatlar Akademisinin teşekkür ve minnetleri
Maruz kaldığımız yangın felâketi esnasında mektebe kadar gelmek zahmetini ihtiyar eden, telgraf ve mektuplarla taziyede bulunmak nezaketini gösteren dostlarımıza; resmî ve hususî teşekküllere, muhtelif talebe birliklerine, vaziyetimizle yalandan alâkadar olan idare ve maarif erkânına ayrı ayrı teşekkür etmeğe içinde bulunduğumuz şerait mâni olduğundan, teşekkür ve minnetlerimizin gazeteniz vasıtasıyla İblâğını «aygılanmla rica ederim. Akademi ailesi namına
Burhan Toprak
(4848)
15 Nisan 1943
akşamdan akşama Bir fincan çay
Mektep arkadaşlarımızdan zevk (ve tedbir) sahibi bir zat, beni evine davet etti.
Elime, gülümsîyerek, bir fincan çay uzattılar. Daha dudaklarıma götürmeden duralarını:
— Bu, yerli çay değil!
Âdeta heyecanlandım.
Musiki nağmeleri kadar rayihalar da İnsanda eski hâtıraları uyandırır. Gözlerinizin önünde İlk sevgiliniz, yahut çocukluk evinizin bahçesi canlanır. Bu çay fincanı da, beni, annemin baba-, mın günündeki bir tatil sabahının kahvaltı sofrasına doğru uçuruverdi.
tyı mezelerle bezendirilmiş bir İçki sofrası, biraz çığrından çıkmış meşrepteki kimselerin keyif üssüdür. Fakat bir ailenin kahvaltı sofrası, öyle sanırım, hemen bütün normal ve talihli insanların hayatlarına az çok neşe kaynağı olmuştur.
Eski çaylar: Seylân çayları, Çin çayları, popof çayları; meğer, şimdikilerden nasıl bambaşka türlü kokarmış! Hafif İslı bir çeşni... -şimdi şu şatırlan yazdığını sırada dahi — Koca Türk şairi Naili'nin tâbirlle: — «hatırı mt-zakıma hutur» ediyor!
İıanlı şair İse çayı şöyle övmüş:
Çay-t mâ hoşgiivar ü şirin esi Çün İeb-İ lâ'l-i 1/âr rengin est
Yani:
Çayımız lezzetli ve tatildir Çünkü yârin dudağı gibi renklidir
Her halde bizim yerli çaylar hakkında böyle şiirler söylenemezdi. Söylenseydi, sevgiliyi tahkir olurdu. Biliyorsunuz: Vilâyetlerimizin bazılarında çay yetiştiriliyor. Ben bunu kenefi kanaatimce beyhude gayret sayıyorum. Türk topraklarında fevkalâde cins başka şeyler yetişir kİ, o nesneler de çay çıkan diyarlarda olmaz. Meselâ incir, meselâ üzüm, meselâ fındık, meselâ tütün, meselâ. meselâ, çok... Keza, Türk topraklarında Cumhuriyet devrinde yeni yen! mahsuller tecrübe edildi, tuttu. Diyelim ki portakal ... Artık Yafa portakallarından dahi müstağnimiz... Lâkin insaf: Cay öyle mi? Bereket Türki-yede kahve hiç olamıyor da elimizi ona olsun bulaştırmıyoruz. Yoksa kahve namı altında klmbi-Ur neler İçerdik. Çaycı bir memleketle ticaret tesis edememek yüzünden, kendimizin, İstidatsız (ya ni renksiz, rayihasız, hususiyetsin, zevksiz) çaylar yetiştirmemiz, bu tarihî devre has — diyelim kî — pek çabuk geçici bir beynelmilel iktisadi hastalıktır; dumurdur... Tanrı âeil şifa versin, âmin! Ticari umum! zaıf ortadan kalksın da, dünyanın her tarafında, uzak yakın bütün memleketlerin en güzel, en istidatlı ziraat ve sanayi mahsulleri, mamulleri bol bol bulunsun, yine âmin... Biz de bol bol kullanalım... ’
Yoksa medeniyet?.,. Medeniyet diye evimize bir radyo kurdular, sinirlendirici haberler dinletiyorlar. Bu son çeyrek asrın bunca (çatlan var. Fakat çoğumuzun nasibi radyo ile sinemadan İbadettir. Halbuki geçen çeyrek asırların nice nice sınai, zira!, ticari nimetleri müreccahtı.
Sûrsalar:
— Sinemayı, radyoyu geri vererek geçen İktisadi devrenin '(şimdi kapalı gümrüklerle kaybolmuş) serbes ticaret nimetlerine kavuşmak ister miydiniz?
Sanırım, çok kimse, daha evvelki medeniyet safhalarını haydi haydi şimdikine tercih eder. Hele Oparlöre düşman olanlar ve hele sinemaya düşkün olmıyanlar.
Bil- fincan halis çay bana bunları düşündürdü.
fVıt - Nû)
Çok miktarda kuzu getiriliyor
Mevsim İlerledikçe kuzu eti flat-Lerl düşmektedir. Son günlerde şehre fazla sayıda kuzu getirilmektedir. Bilhassa Ticaret Bakanının kasaplık çayvan İhracatı baklandaki sözleri v» ancak Trakyadan 10 bin kuzunun' dışarıya satılacağı hakkindakl »özleri piyasada ehemmiyetli surette tesirin! ?o*termişlir, ihraç İçin muhafaza edl-trek piyasaya çıkarıimıyan hayvanim Önümüzdeki haftalarda getirileceği ve esasen mc-vslm dolayıslyle düşmeğe başlıyan flatlerln daha müsait olacağı söyleniyor.
Şehrimizde zayıf kuzu etleri bazı semtlerde 200 kurusa kadar satılmağa başlamıştır.
19 Mayıs gençlik bayramı
Kız ve erkek liselerinin gösterilerine geniş yer verilecek
Orta öğretim okullarında 19 mayıs gençlik bayramı hazırlıkları hararst-lenmlştlr. Bu son» müşterek beden terbiyesi hareketlerinden başka kıs v» erkek liselilerin İlâve programlı gösterilerin® geni» Biçüd* yar verilmektedir.
Dün Eminönü Halkevi salonunda kız liselerinin tertlbettlğL İlâve program hareketlerinin provaları yapıl-nlıştır. Bu gösterllerda milli eğitim ınüdilrü namına muavin B. Nevzat Yücel hazır bulunarak gereken hususlar tesblt edilmiştir.
Bu yıl !9 mayıs gençlik bayramı İnönü stadyumundan başka Fenerbahçe ve şeref stadyumlarında da kutlanacaktır. Geçen yıl gösteriler® 4800 öğrenci iştirak etmiş ikon bu sene öOOD öğrenci iştirak edecektir. Oöj-terüerln yapılacağı stadyumlarda umumi provalara mayısın İlk haftasından itibaren başlanacaktır.
Elektrik şebekesi
Silâht&rağada yeni tesisat için bina yapılıyor
Ltanbulda gittikçe artan elektrik sarfiyatını karşılamak üzere mevcut tesisatın genişletilmesin* lüzum ög-rülmüştür. Bu sebeple Sllâhlarağa fabrikası için İsviçre/® J5 bin kilovattık bir alternatör sipariş edilmiştir. Amerikaya da 18 bin kllovatlık İki kazanla İtalyaya bir sömür vinci 1*-marlanmıştır. Ayrıca mevsut kazanların da t âmiri kararlaştırılmıştır.
Yeni altoma tör ve diğer malzeme İçin 3Uâhtarağad® bir blııa inşa edilmektedir. .
Sipariş edilen bu mailem» 048 senesi İçinde memleketimize gelmiş ve kullanılmağa başlanmış olacaktır. Bütün bunlar İçin İdare 10 milyon lira sarfedecektlr.
Şehrim!i belediye r«U muavinlerinden Muhtar Acar İle Elektrik, Tramvay müdürü İbrahim Kemal Bayboranın Ankaraya gittiğini yazmıştık. Bu zatlar şehrimle elektrik tâ-rlfealnin arttırılması İşiyle meşgul olmaktadır. Kömürün pahalılaşmasından dolayı istenen bu arttırma kabul edilmediği takdirde idarenin verdiği siparişleri ödeyemlyecek duruma düşeceği söyleniyor.
" 1 I
DİLEKLER
Eyüplüler, Edirnekapı otobüslerinin semtlerine uzatılmasını istiyorlar
Eyüp v® civarında oturan okuyucularımızdan otuz dört imza taşıyan bir mektup aldık. Bu mektupta, Edirnekapı ile Sirkeci arasında işliyen belediye otobüslerinin Edirnekapı dışında «Fethi Çelebi» ve «Abdurrahman şerefbey» yollarını takiben Eyilb® kadar İşletilmesi istenmekte, bu sureti* hem İdare?* bir menfaat temini, hem de halka bir hizmet yapılması mümkün olacağı beyan edilmektedir. Bu yolun mükemmel park» döşeli olması dolayıslyle seyrüseferin sürati* yapılacağı, Eyüp • Keresteciler yolu Üzerindeki izdihamın azalacağı da llâv* olunmaktadır.
Aynı mektupta, bu zaferlerin I belediye otobüsler! tarafından temini mümkün görülmüyorsa Eyüp-Kerestecller hattında çalışan otobüslerin yarısının bu hatta tatula edilmesinin da halkın dileğin! yerine getirebileceği de zlkrolunmnk-tadır.
" — Diplomasını kaybeden üniversite mezunları Diplomasını kaybeden üniversite mezunları hakkında Milli Eğitim. Bakanlığı tarafından yeni bir yönetmenlik kabul edilmiştir. Bu yönetmenliğe göre, diplomasını kaybetmiş olanlar ] günlük bir gazetede 15 gün ara 11® iki defa İlân verecektir. İkinci diploma-1 lann verilirken Özel yönetmenliğe' göro kabul edilmiş olan esas harç alınacaktır. İkinci defa aldıkları diplomaları kaybedenlere yeniden bir diploma vorilmlyecektlr.
A ( $ A M
Şaı/anı dikkat bir tazminat dâvası
Cibalide bir evde hazırlana n nişan töreni Birikirlerini eskiden beri tanıyan iki aile arasında hazırlanan nişan merasimi giinil gelip çatınca erkek anasının söylediği söz, oradakilere soğuk terler dök türmüş t ti
Yazan: Remsi TOZANOÖLIJ
Asliye hukuk mahkemesinde, mahiyeti İtibariyle şayanı dikkat, ve görünüşte zarif bir şakayı andıran bir tazminat dâvası açılmıştır.
Kapının önünde birçok çarşaflı kadınlar, bu arada genç geaş kızlar, Karadenizli! yukarı sahillerindeki bal km şivesiyle kâh ağır, kah yüksek ses ie konuşuyorlardı. Bu arada anlatılan lara ve hâdtsay» dair malûmatı olduk lan anlaşılan şahısların İfadelerin» göre, hâdisenin esası ve oluş şekil »öyledir:
Clball civarında bir mahallede 0-turaa temiz v9 ağır başlı bir ailenin biri 1», diğeri de 17 yaşlarında İki bo yardır. Emsali arasında sessizlikleri, dürüstlükleri ve eT işlerine hakiki şeklide vukuflarıyla tanınan bu iki kız kardeş, her genç kıs gibi, günün birinde karşılarına çıkacak İyi bir kısmet beklemektedirler. Bunlardan büyük kn, biraz da tahsili yerinde olduğundan, şimdiye kadar kendisini lstl-yen birkaç genci beğenmemiş ve kültürlü bir talip çıkıncıya kadar bekitmek niyetinde olduğunu da ebeveynine bildirmiştir.
Geçen ayın yarısından sonra, bu ailenin yakın ahbapları arasında bulunan bir kadın; onların Clballdeki e-vlne, her zamanki yaptığı zlyarelter gibi, bir ziyarette daha bulunmuş ve kahvesini içtikten sonra kızlardan bü yüğünün de odada bulunduğu bir sırada annesine şöyle bir teklifte bulunmuştur:
— Bizim aramadaki ahbaplık hemen hemen bir karabet derecesin» varmış bir şekildedir. İki taraf da birbirimizi gayet İyi tanır v« biliriz. Sizin hakikaten ruhan yüksek bir alla olduğunuz muhakkaktır. Kızlarınız da cidden ağır. tamlı v« evolmentttrl*»*. Bugünkü ziyaretim, her zamankine benzemez; bugün bir görücü sıfatlyl; karşınızda bulunuyorum v*ı büyük kızımın oğluma İstiyorum.»
Çok eski bir ahbap olan bu kadının teklifi üzerin® genç kız, yavaşça ve bir bahane Ue odadan çıkmış. İçeride kulan İki yaşlı kadın da aynı mevzu üzerinde görüşmelere devam etmişler dir. Kız anası, evlâdını daha İyisin» veremlyeeeğlnl bildiğini söyllyerek bu teklif» muvafakat etmiş vs usulen bir defa da kızının fikrini almak üzere dışarı çıkmıştır,
Ana kızın konuşmaları sonunda, yüksek bir meslek tahsili yapmış olan o gence kızın verilmesi kararlaşmış ve kız anası erkeğin anasına Lam bir muvafakat cevabı vermiştir.
Oğlan tarafı, iki tarafın da yekdl-i
Kocaeli tankeri Havre limanında Denizyolları İdaresinin Amerika-dan yeni aldığı büyük ( Kocaeli» tanker! evvelki gün Fransanın «L® Havre» limanına varmıştır. Akaryakıt dolu olan genıl hamulesinin bir kısmını oraya bir kumınt da «Petlt Cro-me» Umanına boşaltacaktır.
Hollandaya ısmarlanan şehir hattı vapurları
Devlet Denizyolları İdaresinin Hollanda tezgâhlarına ısmarladığı yeni şehir hattı gemilerinin İnşası süratle ilerlemektedir. Bu gemilerden bir kısmının yakında blteoeğl v» ya» ortalarına doğru İdareye teslim edileceği anlaşılmaktadır.
Vilâyet Dağıtım Bürosu
Vilâyet dağıtım bürosu tarafından İhtiyaç eahlplerln* dün yeniden bir miktar teneke v* kanavlç* dağıtılmıştır.
BİR BANKA TARAFINDAN
1 — Mükemmel Türkçe, İngilizce, Fransızca v» kabil*® Almana* ticari
muhabereye ve teşkilâta vakıf bir
MUHABERE ŞEFİ
2 — Bir kdç dil ve steno bilen
SEKRETER DAKTİLOLAR
3 — Banka işlorlnda tecrübeli bir kaç
MEMUR
I aranmaktadır. Hepsinin Türk tabiiyetinde ve birinci sınıf referansI kıra sahip olması lâzımdır.
Pamuklu
tevziatı
ğerlnl iyice tanımış bulunması dolayı siyle, işin uzatılmamasını v» hemen nlşanıç yapılarak, bllâhara evlenme v» düğün hazırlıklarına glrLşUmMlnl d» söylemiş, nişan gününün de bu ayin ilk günü olmasını teklif edip kabul ettirmiştir.
Kıc ailesi, bu vaziyetten h ak Uca ten memnundurlar. Oenç kız da, kendi arzu ettiği gibi münevver bir gençle evleneceği için saadet içindedir.
İki yaşlı kadının anlaşma şekillerine gör», nişan günün* kadar kız. şahsi Öteberisini yapacak, »rkok tarafı da nişan hediyesini hazırlayıp o gün gönderecek ve nişan merasimi d» kız tarafının evinde İcra edilecektir. Bu karar üzerine kız torafL eş» dosta, hışma, akrabaya ve konu komşuya bu hayırlı İşi bildirmişler ve davet etmişlerdir.
Genç kız, harıl harıl geceli gündüzlü çalışarak öteberi dikmiş, nişan merasimi İçin kız tarafınca ne lâzımsa hepsi haıirlanmışUr. Kıtla anısı vs diğer aU» efradı bOytik bir huzur içinde nişan gününü beklemeğe koyulmuşlar ve llerikl mesut günler için bir takım projeler de kurmağa başlamışlardır.
Günler böylece geçtikten sonra nişan günü olarak kararlaşan bu ayın ilk günü gelip çatmış; genç kız da hn zır Vaziyette beklemeğe başlamıştır. Ailenin yakınlan da erkene» eve gelerek intlıordalar iken, nişanlanacak erkeğin annesi çıkagelınlştlr. Oenç kız v» anası, hem eski dost, hem de müstakbel kayınvalideyi kapıdan kar şılanuşl&r vs misafir odasına alarak elden geldiği kadar teax ve ikram etmişlerdir.
NUfleHr hanım son deroca mitebsı-slmdlr; mütemadiyen havadan sudan bahsetmekte, asıl mevzua bir türlü yanaşmamak t a dır. Nişanlanacak oğlunun da meydanda olmamışı laz ta rafını düşündürmeğe başlamış; fakat bir türlü ağızlan varıp da sorumamı şiar dır.
Nihayet az sonra kız anası, sör.û esas mecraya getirmiş; ve o zaman, karşısındaki eski dost da:
— İlâhi kardeşim, sen bunu ciddi mi sandmdı; bugün (1 nisan» değil mit
Demekten başka bir şey yapmamı; tır.
Bu sözler, o esnada kıa evinde bulunan herkes* soğuk terler döktürmüş, eski aU» dostu olan kadın bu soğuk hava için d» oradan ayrılmak mecburiyetinde kalmıştır,
Rema TOZANOÜLU
Temmuzda altı aylık istihkak birden verilecek
Haber aldığımıza göro İplik v® Dokuma müessesesl taralından üçüncü kontenjan devresi olan temmuz ayından İtibaren vilâyetler emrine altı aylık pamuklu İstihkakı birden verilecektir. Yetkili çevrelerden belirtildiğine göre bundan maksat şimdiki üç aylık tevziattan miktar itibariyle İstifade edem iyen halka pamukluların İntikalinde ntifus esasına göre daha geniş bir fayda temîn etmek, yani meselâ üç ayda bir yapılan tevziata göre nüfus başına İsabet eden bir buçuk metrelik basmayı altı ayda bir yapılacak tevziatla üç metre gibi İşe yutar bir miktara çıkarmaktır.
Diğer taraftan yetkililer önümüzdeki temmuz ayı kontenjanı için yeni bir usul daha düşünmektedirler. Buna göre, herhangi b!r malın daha fazla arandığı hir vilâyetin kontenjanına o inal diğer cinslerden dsha Tazla konacaktır.
Bir parti kalay daha geldi
Muhtekirlerin «öylentile-rine kulak asmamalı
Son zam anlarda piyasada kalay satan bazı bayilerin türlü söylentiler çıkararak ellerindeki malları kıymetlendirmeye ve hattâ bunları karaborsaya İntikal ettirmeğe çalıştıkları görülmektedir.
Kalay piyasasında menfi bir cereyan yaratmaya matuf bu hareket hakkında kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza yetkili bir zat şunları söylemiştir:
«— Şehrimizde herhangi bir kalay buhranı bahLs mevzuu olamaz.
Birkaç gün önes ticaret ofis) hesabına yeniden îl ton kalay geldi. Yolda gelecek 140 tonluk başka bir parti d» vardır. Kalay ofl» tarafından külça halinde # liradan, çubuk halinde de 925 kuruştaa satılmaktadır. Perakende kalay almak İsteyenler ticaret ofisinin Tahtakaledekl deposundan her gün çubuk kalayı alabilirler. Esnafa yapılan bu satışta adam başına 10 kiloya kadar kalay satılmaktadır. Kalay buhranı söylentilerini çıkaranlar ise, kendi menfaatlerinin peşinden koşan karaborsacılardır.»
Deli Dolu Opereti
Muammer Karaca tiyatrosunun üçüncü eseri olan Ekrem ve Cemal Reşld kardeşlerin Deli Dolu operetinin temsilin® Makslm'd* başlanmıştır. Eser müzik v® göa kamaştırıcı kostüm ve dekorlarla hakikaten takdire değer bir şeklld® temsil edilmiştir. Muammer Karaca, «ahneslne koyduğu bu eserle sanat muhitine yeni bir varlık kazandırmıştır.
İlk okul kampları
Milli Eğitim müdürlüğü, geçen tatillerde olduğu gibi bu yaz da ilk okul öğrenciler! için kamplar tertlbede-cektir. Bu senek! kamplar 15 er günlük kıs» devreli olacaktır. Geçen yıllarda birer ay devam eden kamplarda çocukların sıkıldığı görülmüştü..
Bu sene milli eğitim müdürlüğünden başka okul ali® birlikleri de yas kampları tertlbedeceklerdlr. Bazı Birlikler şimdiden milli eğitim müdürlüğün» izin İçin müracaata başlamışlar dır.
Geçen sene 1000 kadar İlk okul çocuğuna Pendlkte kanıp kurB.n Kızılay lcurumunun bu yıl da aynı faaliyette bulunacağı tahmin ediliyor.
Beşiktaş Jimnastik Klübündan: Genç yaşta hayata gözlerini kapa-
Yeni tip ekmekler bugün çıktı
Yeni tip ekmekler bu sabahtan İtibaren beledly* hudutları içindeki fırınlarda satışa çıkarılmıştır. Vilâyetin bazı İlçelerinde da bu karar tatbik edilmektedir.
Dün akşam geç vakit® kadar fırınlara yeni tip unlar tevzi edilmiştir. Yeni ekmekler BM gram olup rütu-be» dereoMİ 37 dir. Flatlerd* deşiklik yoktur.
yan kulübümüzün değerli Başkanı Abdlllkadir Karamürsel’in cenue merasimin blzsat gelmek v* çelenk göndermek sureti!» İştirak edip ebodl Lstlrahatgâlıına kadar teşyi lûtfunda bulunan Vali t» Beledly® Reisimi» Lûtfl Ku-dar'a. Birinci Ordu Müfettişi Orgeneral Nurj Yamut’o, İstanbul Komutanı Korgeneral Asım Tınarte-pe'yo, İstanbul Emniyet MûdıÜrü İsmail Baykal'a, Cumhuriyet Halk partisi İstanbul Başkanı Sadi Bekter 11» Demokrat parti İstanbul Başkanı Abdürrahnıan Mttnlp Berkan'a. Şehir meclIM üyelerin», Beden Terbiyesi genel MlkSürlüğtt İla İstanbul Bölge Müdürlüğün», bu büyük kayıbmuz dolayısllo gösterdikleri yakın alâkadan dolayı İstanbul matbuatına, resin! ve husus! müesses&t il» okul öğretmen ve öğrencilerine, spor kulüpleri idarecileri ve ftzalartna v» telgraf telefon ve mektuplATİA acılan-mızı paylaşan kadirşinas arkadaşlara ve cenazeye gelan sair zevata minnet vs şükran duygularımızın arzına muhterem yazatenlzln tavassut buyurmasını rica ederiz.
Beşiktaş Jimnastik Kulübü İdare Heyeti
Bahlfs S
--- V
İSTANBUL HAYATİ
B a kanlık elbette bir iştir
Yurt içinde sık sık tetkik seyir hatlsri yapan Ticaret BakanunıK İstanbul* her gelişinde gazeteor leri ihmal etmez; bizim arkadaşları toplar, konuşur. Bakanlığım ilklendiren İşler etrafında izahlarda bulunur.
Bu defa da gazeteci arkadaşlarla konuşan B. Mahmut Nedim Gilndüzalp, yine kasaplık hayvan ihracı ve «tembulun et e ıkıntım meselelerine temas etmJş, izahat vermiş.
Gazetelerde çıkan beyanattan anlaşılıyor kİ Ticaret Bakanlığının kasaplık hayvan ihracı kararı, şu yedi sebebe İstinat ediyorc (ihracatçıyı ve müstahsili memnun etmek; yurt İçinde hayvan mevcudünün arttığı, İhraç mira-tile bu fazlalığın değerlendirilmesi lüzumu, bu sayede hayvan mevcudünlin daha artacağı ve aksi takdirde kaçakçılığın çoğalacağı yolundaki mütehassıs raporları, yurdun bazı bölgelerinden her zaman İstaııbula hayvan naklindeki imkânsızlık ve nihayet bunların karşısında Bakanlığın düştüğü zor durum.)
Haminne masallarında çocukların tüylerini ürperten yedi başlı devler gibi, Ticaret Bakanlığını tazyik ederek hayvan İhracına zorlıyan şu yedi sebebin İç yüzlerine de bir göz atalım:
1 — Hayvan ihracından memnun olacak İhracatçı kaç kişidir, bundan zarar göreceklerin yekûnu ne kadardır? Bir yanda sekte on tacir, bir yandn müstehlik halk kitleleri.
2 — Kasaplık hayvan mevcu-dümüzün bir misil arttığını bildiren bay Bakan bu hususta rakam veremiyor. Veremez, çünkü bunu kendisine söyllyenlcrtn İddiaları da rakama dayanmıyan, kulaktan dolma lâkırdılardır. Rakam gösterseler dahi hakikate uygun olduğu temin edilemez.
3 — Bu satırlar yazıldığı gün îstanbulda koyun etinin kilosu üç liraya satılıyordu ve daha da yükselmek istidadı gösteriyordu. Şu hale nazaran kasaplık hayvanlarımızın kıymeti, yurt içinde dahi hakiki değerini kat kat aşmış, ihraç suretlle değerlendir’ inekten miıstağnî bir vaziyete gelmiştir,
4 — Arz /e talep ■ ai lesi karşısında, ihracatla hayvan mevcudundu arttırlacağı iddiası gariptir, Maksat hayvan Hatlcrlni yükseltip müstahsili teşvik |je, İç piyasanın ihtiyacı bunu da lazlasile yapıyor.
5 — Kaçakçılıkla başa çıkıla-mıyacağı için ihracata müsaade etmek hükümet otorlteslle nasıl telif edilebilir? Devlet kudreti üç beş kaçakçıyı tepelemekten âcil midir?
6 — Nasıl oisr da. yuıdıın baa bölgelerinden her wnan İstan-bula hayvan naklindeki İmkânsızlık, ihracata bir sebep teşkil edebilir? Avuç içi kadar yurdun bir başından öte başına her türlü naldl kolaylıklar-nı temine çalışacak yerde kendi ihtiyacımızı ancak karşılayabilecek mlk-darda olan hayvanlan dışarıya satmak akla, mantığa sığmaz.
7 — Memleket idare etmek elbette kolay tş değildir. Beklenen şey, karşılaşılan zorluklardan sıyrılmak için hatalı zararlı kararlar değil; zorlukları yenmek. faydalı yollan bulmaktır. Hükümetin kuvvet ve salâhiyetleri buna kâfidir.
Cemal Refik
İplik hırsızlığı yapan genç yaralandı
MahnıutıpAşadA Tarakçılarda Yasemin hanındaMabınetİnceelealt bir fanili imalâthanesine!* yapılan bir İplik hırsızlığı dolayuiyle rabıtayı müracaat edilmiş ve tahkikata girişilince hırsızlığın on sekli yaşında MuhlddLn isminde bir genç tarafından yapıldığı tesblt olunmuştur.
Zabıta memurları çalınan ipliklerin »atıldığı yeri de tesblt ederek Mtı-hlddlnl yakalamak (lzera fabrikaya gitmişler, İşin farkına varan Muhld-dln, bir aralık, gözden kaybolarak helftya girmiştir.
Aj sonra belâdan acı acı feryatlar duyulmuş v® alâkalılar İçeri glrtnc* Muhlddlnl başından va kamından ağır yaralı bir halde görmüşlerdir.
İşin esası araştırılınca. Muhlddlnln bir aralık helâ penceresinden kaçmak istediği, fakat muvaffak olamıyarak geriya düştüğü, başının taşa çarptığı, üzerinde bulunan bir btçağın da karnına raplandıgı anlaşılmış ve y&rah ümitsiz bir halde Cerrahpaşa hastanesin® kaldırılmıştır.
Sahile 4

15 Nisan 19 İR
MAHKEME KORİDORLARINDA:
Dilber Müşerrefin macerası
— 5
Maceranın sonunu kendi ağızlarında dinliydim. Şevki U3UP boylu, esmer, yakışıklı bir genç irisi.. Kunduracı kalfasıymış. O da öfkeli görünüyor. Sorduk:
— Ne oldu, delkanlı? Neden mahkemeye geldiniz?
Sert bir göz işaretile karşı köledeki Haydar beyi gösterdi:
— Şu moruğun yüzünden bacımız derde girdi. Kıza balta olmuş.
— Peki amma Müşerref hanım onun nişanlısıymış,
öfkeli öfkeli İçini çekti.
— Kıza balta olmuş, diyorum, efendi abi. Müşerref onu İstemiyor. Zorla güzellik olur mu? Büyük babası yerindeki adamla nasıl evlenir Müşerref?
— Nişanlanmışlar ya.
— Müşerrefle altı aydır konuşuyoruz. Evlenmeğe karar vermiştik. Annem de razı oldu. Kızı istemeğe gideceği sırada şu moruk araya karıştı. Müşerref de anasının korkusundan razı oldu. Velâkin o herifle evlenmeğe razı değildi.
— O adam çok zeginmlş.
— Onun cebi zenginse bizim de gönlümüz zengin, efendi abi. Para ile is biter mi? Herife baksana, tirit gibi sallanıyor.
— Kızı sen nü kandırıp kaçırdın?
— Sık sık buluşup konuşuyorduk. Nikâhlarından bir gün evvel de ağUyarak b3na geldi: «Yarın beni zorla nikâha götürecekler. Ne Tapacağız?» dedi, «Yarın sabahleyin birim evç gel» dedim, o da kalkıp geldi.
— Sonra ne oldu?
— O gün işe gitmedim. Annem de beraber Müşerrefle evde oturduk. Öğleden sonra: «Dükkâna sideyim de ustaya haber vereyim, beni beklemesin. Hem de bir arkadaşla konuşup akıl danışayım» diverek kalktım. Evden çıkınca kapının önünde şu morukla karşılaştım. Zaten maskaraya ben-ziyordu, sırtına düğün elbisesini giyince bu sefer de palyaçoya dSnmtis moruk. Kapının önünde karşıma dikildi: «Şevkinin evi burası mı?» diye sordu. «Evçt, burası. Ne yapacaksın?» dedim. «Şevki olacak hergele ile konuşmak istiyorum» devince bsvnlm döndü. «Ağzım topla, moruk, dedim. Şevki benim, hergele de şensin. Söv! e bakalım, ne istiyorsun?» Moruk birdenbire cakama ■vapışip daf «Müşerrefi getir, teslim et. Yoksa seni ayağımın altına alırım, Nişanlı kızı kandırıp kaçırmağa utanmıyor musun?» dire küfür ederek suratıma bir de tok2İ atmaz mı? Çenesinin al-brfa bir yumruk sallayınca boş küfe gibi yıkıldı enayi O küfür ettikçe ben. çaktım, pastırmasını çıkardım moruğun.
— Sen iki suç birden işlemişsin. Hem kız kaçırmaktan, hem adam dökmekten ecza görürsün.
— Kızı ben kaçırmadım, bay ahi. Kendisi geldi evime. İnanmazsan git de ser. Nah, karşıda duruyor işte.
— Adamı çok döğmüşsün.
— Ecn ona çatmadım ki. Kendiri gelin bana asıldı. Hem anama, avradıma küfür edecek, hem -tokat at?oak da karşısında duracak değilim ya.
— Öfkelenme, hanım abla. Babınızdan bir çok İşler geçmiş de.
— Geçmişse geçmiş, aiza no oluyor?
— Bize olaıı bir şey yok, merak için soruyoruz. Şevki; «Müşerrefi ben kaçırmadım, kendisi geldi evime» diyor. Sahiden öyle mİ oldu?
— Kimse benlin kâhyam değil. İstediğim, yere giderim.
— İyi amma nişanlınız siz! istiyormuş.
Yüzünü buruşturup dudak büktü:
— Tuzlıyayım da kokmasın, öüöö... Midem bulanıyor.
Haydar beyin kıvrık kuyruklu frakı tozlara bulanmış. Yüzündeki mor lekeleri uğuşturap patlak gözlerini kırparak homurdanıyor:
— Edepsize yapacağımı bilirim ben. Nişanlı kızı kandırıp kaçırmama ne demek olduğunu öğreteceğim ona,
— Müşerref hanım kendisi kaçmış.
— Hepsi yalan. O hergele kandırdı kızı. Müşerref benden niçin kaçsın? Nişanlım değil mİ?
— Pek de genç görünüyor. Yaşına göre pönlii de gençtir tabiî. Demek k1 sizinle evlenmek İstemiyor.
Haydar bey elini xabank göğsüne vurdu.
— Benimle evlenmlyecek kızın elnını kamlarım. Paradan kaçar mı İnsan? Hele şu kavga İşini bitirelim, Müşerrefi do alacağını o Hin elinden.
Mahkeme açıldı. Haydar bey yakasını kavuşturdu, Müşerrefe yılışarak yürüdü.
Ce. Re,
.............nmııımii.ıiıııııımıııııııııııı
Evvel zaman içinde
■■■■>ı>B*>ııaıııııııııııaı>aı«ııaııeıııııaııııııı«aıaıt«ı*>lıııı>ııı■■■»■■»/««■'
Saraylarda kalabalık
Sarayların tahsisatı — Günde 500 tavuk — Yıldız sarayının, iki mutfağı — Padişahın yemek r odası yok!
«İktibas hakkı muhfuzdur» SEMİH MÜMTAZ S.
— 2 —
23 Nisan çocuk balosu
çocuk yuvalan açmak amaelyle çchrimizdS' yeni teşekkül eden Çocuk Yuavlan Demeğinin 23 Nisanda Tak-«Jm Belediye gazinosunda saat 15-19 arısında bir çocuk balosu tertlbettt-ftlnl memnuniyetle haber ivdik. Baloda birçok eğlenceler, sürprizler müsabakalar vardır.
Davltlyeler: îstanbulda, Zekî Bpcr-el: Beyoğlunda C. K. M. mağazalarından temin edilebilir.
vı?wt Y^YfN
OTUZ YIL SAVAŞI TARİHİ
Milli Eğitim Bakanlığınca Yayımlanmakta olan ve Alman Klâsikler serisinin 55 incisini teşkil eden Sebillerin bu tanınmı? eseri Dr. Hamdı Dilevurgıın tarafından dilimize çevrilmiş olup, 210 kuruş flatle «atışa çıkarılmıştır.
KAZANOVA'NIN AŞK MACERALARI İstanbul Yayınevi tarafından her hafta birer forması neşredilmekte olan Kazanova'nm Aşk Maceraları eserinin onuncu forması da dün çıkmıştır.
t?
Bu kültür ve felsefe dergisinin 78 nel sayım intişar etti.
Zayi — Şebekemi kaybettim, yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. 1400 İhsan Odabaşı
Teknik Üniversite
Zayi — Beşiktaş nüfus dairesinden, aldığım ve içinde askerifk muamelelerim yazılı kimlik cüzdanımı kaybet-
Müşerref hanım sert bakışlarla bizi süzK-rek başını yana çevirdi:
— Geçmiş olsun, küçük hanım. ‘tim. Yenisini alacağımdan eskisinin
— Size ne oluyor, ayol? Ne de- hükmü yoktur. 133® doğumlu
rnek istiyorsunuz yani? 1 Haşan oğlu Cevad Barper
İstanbul Belediyesinden:
15 Nisan 948 perşembe günü s&bahıncan itibaren şehir dahilinde imal edilerek satılacak ekmekler; K/732 «ayılı karar gereğince 82/84 randımanlı undan yapılacaktır,
Flatı Ticaret Bakanlığınca tesblt edilen bu tip undan mamul % 37 Hitabeti ve 535,5 gram kuru maddeyi ihtiva eden asgari 850 gram veznindeki bir ekmeğin Batı 25 kuruştur.
Keyfiyet aâyın halka ve ilgililere ilân olunur.
Bir evvelki yarımda saraylarda-ıd Klatbahı Amire d en bahset-
mişi İm. Bugün de gene saray .kalabalıklarından ve masraflarından ve bası hususiyetlerinden karilerime haberler vereceğim: İkinci Sultan Hamil Yıldızdaki sarayda ikamet etu gitti. Hnzlnel Ilossal Şahane mlmarbaşıla-n Vasi lâkı beyler nezaretinde Yıldta bahçesine bir çürü konaklar inşa ettiril!. Bunları kadın efendilere, oğullarına ve kızlarına tahsis eyledi. Kendisi üe her canı İsledikçe İlâve veya tâdil ve yahut İhya ettirdiği dairelerde otururdu. İç içe çifte kapılar, uzun ve belki gayrime raun koridorlu: nlç münasip olmıyon bir yerde yatak o-delari ve hamamlar; müteaddit mabeyin odaları (haremi «el&mhğa yapış liran odalar demektir); koruda Çadır köşkünden maac'a Şale köşkü; misafiri hassı hazret! padişahlye mahsus saraycıklnr; hünkârın kendisi ve hanedanı için ayrıca mutfaklarla ben-degân mutfakları ve kilerleri; hususi uabahsneler re ahırlar; seyis ve hademe daireleri; tabla kâr koğuşları; Başkltabet dairesi; yaver paşa ve beylerin daireleri ve yatak odaları; Dartoaadetüşşcrife ağasının dairesi vç mıissıhlbanı hazret! şehrjyarlnln bölükleri ve llh.. Yıldız sarayını kalabalık! aştırmış Ll.
Bahçelere bakan 150 kadar da bahçıvan vardı. Bu kalabalığa hemen htr gün saraya gelen v» Mabeyni hümayun mensup ve memurlarından şunun bunun odalarında yemek yiyen misafirleri de ilâve ederseniz sabahlardan öğle sonlarına kadar Yıldır sarayı elbette kalabalık olurdu. Ve bu kalabalık da bittabi masraflı olurdu.
Tahsisatı eeniye
Sultan Abdü.âzizln Harinel mâliyeden aldığı tahsisatı senlyc ^çda 100 bin altındı. Cülusundan sonra Sultan Abdülhamit bu parayı 60 bin altına tenzil etti: «Bu kadan bize kâfidir» dedi. Bundan başka HazineI ha&sa-nın yani OsmanlI hanedanının hususi emvalinin idaresine memur olan Ne zaret'.n de gene ayda 20 bin Ura kadar (altın) varidatı vardı. İşte bütün saraylar ve padişah sarayları bu paralarla İdare olunurlardı. Maaşlar; a-Uy yeler (padişah vergilerine, yani padişahın verilmesini emrettiği paralara atlyye - ativyel seniye derler); mutfak masrafları; ahırlar: atlar; a-rabalar; (âmirler ve İnşaat ve mefruşat hep bu para ile İdare vç tesviye edlUrdL Sultan düğünleri; şehzadelerin fünnet düğünleri masrafları ve hediyeleri Hazine! Hassadan verilirdi,
Mutlak masrafı hakkında bir fikir vermek İçin şunu arzedeyhn: Meşrutiyete kadar saraylara günde 500 tavuk alınırdı ve bunlar İçin üç bin kuruş bedel verilirdi; (sonraları saraya günde yalnız iiç tavuk alınıyordu ve bademü haşemln miktarı beş binden 1300 e inmişti. Ve umumi saray mutfakları lağvedilmişti. Her sultan veya şehzade kendi mutfağında yemeğini hazırtattırınlı ve tahsisatım doğrudan doğruya Maliye Nezaretinden aldırıyordu. Sultan Reşatla halefi bunu böyle yaptırılmışlardı).
Saray mutfaklarının mahire masrafı (10.000) altındı. Sultan Abdülha-mldln İsrafı sevmlyen zamanında dahi. Fakat «onrsînn harbler ve bin gûna dertler yüzünden, flatlerdekl terakkiye karşı bir medar olsun zan-nlyle İnsanlar ve masraflar saraylarda tenkihata uğradığı halde, tahsisatı seniye ile 1 dar el maslahat r dilemedi; tahsisata Meclisi Vükelâ karariyle 20 bin lira zammolundu. (Meşrutiyetin «anlarına doğru!. Bunlar da böyle ol-
Kanser Savaş kurumu
İlmî bir Kanser Araştırması için mükâfat verilecek
Türk kanser araştırına ve savaş kurun.u 1948 yılında yayınlanacak en iyi ve ilmi bir, kanser araştırması için bir mükâfat vermeyi karar altına almış vc kurumun araştırma komitesi tarafından bu mükâfat İçin bir yönetmelik hazırlanmıştır. Bu yönetmeliğe göre Türk kanser araştırma ve savaş kurumu 1948 yılın Ha kanser üzerinde yapılan orijinal bir araştırmayı aşağıdaki esaslara göre mükâfatlandır ocaktır:
1 — Kanser üzerinde yapılacak ça-, hşmanın Türkiye Cumhuriyeti ffmır-lan İçerisinde Türk bilim üyeleri tarafından 1948 yılı içerisinde hazırlanması lâzımdır,
2—Çalışmanrn hiç bir yerde neşredilmemiş olması lâzımdır.
3 — Yapılan araştırmanın tam mânada orijinal bir karakter taşıması lâzımdır.
4 — Kanser Üzerinde yapılan böyle bîr araştırma kanserin sebep, teşhis ive tedavi alanlannaaft olabilir.
| 8 — Bu çalışma hazırlanan orljfrud I araştırma çalışması 1948 yılı aralık «yi sonuna kadar Türk kanser araştırma ve savaş kurumu başkanlığına şu adrese yollanacaktır: Posta kutusu 1078, Ankara - Yenişehir, çal1?013^! o&hl-fesinin tek yüzüne olmak üzere dak-kllo İle yanlı (4) nüsha halinde yollanacaktır, Kapalı zarf İçinde verilmiş olacaktır.
9 — Hazırlanan bilimsel araştırmanın, onar aatm geçmemek şartlyle, (21 yabancı dil üzerinde «İngilizce. Almanca, Fransızca* (4) nüsholık bir Czet! de «arf içinde sunulacaktır.
T — 1948 knser mükâfatını almak üzere katılanların yazılan kurum tarafından araştırma komitesine ve-
[radyo]
AIJKARA RADYOSU Bu afyamftt program
18 Radyo dans orkestrası; 18.3Ü Konuşma; 18.45 Şarkılar; j.g M. S, ayarı ve Haberler: I9J5 Geçmişte Bugün; 10.20 Yurttan sesler; 19 4S İncesaz; 20.15 Radyo Gazetesi; 2IT.3Ö Serbes Mat; 2035 Temsil: 21.15 Sera beg saat; 21.30 Müzik: Vlolonsel .-uh. laları (PLİ; 21.45 Konuşma; 22 Mti« rik: (Pli; 22,25 Dans düzlğl (Pl >J: 22,45 M. S. ayan ve Haberler.
Yann salah ve Bffte programt
7.30 Marşlar (pl.); 7.45 H.nberleıtf 8 Bandn müzikleri (P1.1; 8.20 Çeşitli hafif müzik (Pl.); 8.45 şarinlar (Pl >y 12,30 Şarkılar; 13 Haberler; 13 l| Radyo salon orkestrası,
*- Kabataş Lisesi Mezunlan BJrite glndcn: Birliğimizin değerli başkan! Abdiilkad r Karamürsel'in İni vefa-tından dolayı evvelce yapılacağı İlân edilmiş olan çaylı toplantımızın yapılmazına teessürümüzün raini olduğunu arkadaşlara bildiririz.
rillr ve bu komitedeki, üyelerin çoğunluğu ile karara bağlanır. Komita (İyeleri katılmazlar.
8 — Kanser özeirnde bilimsel yönden en İyi araştırma yapana 1348 yılı İçin Türk kanser araştırma ve Savaş kurumu tarafından alfandan hazırlanmış bir armağan verilecektir. BU armağan bir altın madalya olup üzerinde kurum sembolü İle Türk kanser araştırma, ve savaş kurumu yatısı ve diğer yüzünde 1948 yılı kanser araştırma mükâfatı yazılı olacaktır. Madalyanın büyüklüğü 8 - 3,5 santim çapında olacaktır.
9 — 1048 yılında, mükâlatlandırıl-masi yeter btllm.se] önemde araştırma bulunmadığı takdirde bu mükâfat 1949 yılındı verilir.
Created bv free version of 2PDF
BU AKŞAM
ATLAS
Sinemasında
En nefis müziği. En mükemmel
nevzuu, gözleri kamaştıran Renkli re muhteşem aahnelerEe
O
Bu büyük vs eşsiz şaheseri yaratanlar :
JEANNE CRAİK — VİVÎANE 9LAÎNE — DİCK HAYME3— DANA ANDREWS ■ PAZARTESİ, PERŞEMBE re Cumartesileri raat 11 de UCUZ MATİNE M
duğu halde saraylar artık hüsnüidare edilemiyordu. Daha sonraları emsaline nispetle ne at, nc araba kalmıştı; ne de at uşakları emirlere Amade idiler ve ne de sokaklarda tablakirlar ve bedava yemekler görünüyor ve ck-icdülyordu. Yüzlerce ve yüzlerce ustalar, kalfalar, çıraklar, ağalar ve u-şaklar sokaklara ve yer bulmak emeliyle mahalle kahvelerine dökülmüşlerdi!
Yıldız sarayı
MşruUyetten evvel «Yıldız sarayı» için İki mutfak vardı. Biri kocaman bir bina İçinde çalışırdı; d.geri mazbut, ve mukayyet bir mahalde yalnız padişah İçin yemekler hazırlardı ve ziyafeti senlyelerdo bu mutfak paçaları sıvardı. Büyük mutfak bu sarayda oturanların yemeklerini pişirir; tabla tabla dairelerine yollardı. Küçük mutfak hünkârın yemeğini hazırlar, yollamak İçin gelecek emri bek terdi. Kllerclbaşı Osman beyin dairesi umumi yemeklere nezaret eder, (mönü ı yü tanzim ederdi.
Osman beyin vefatiylç yerine geçen ikinci kilerci Hüseyin efendi, bizzat hünkârın yiyeceği yemeklerin başında durur; bir nevi çeşnicilik e-derdl. Üçiincü kilerci Hakkı bey İse meşhur olan sütlü böreğinden hemen her gün büyük, orta ve küçük tepsileri hazırlar. Hüseyin efendiye tealim e-
derdl ve padişah ne zaman yemeğini, İsterse tablaları taşıyanların başında Hüseyin efendi bulunur; hünkârın yemek yiyeceği odaya kadar beraber giderdi.
Hünkârın yemek yiyeceği odaya kadar dedim; çünkü sarayda padişaha mahsus bir yemek odası yoktu. Bu muhakkaktı ve bunun münase-btCslzllğinJ kendisi de bildiği İçin, bir çofc defa «Yahu ne zaman yerleşeceğiz? Hâlâ göçebe hayalı yaşıyoruz. Daha bir malûm olan yemek odamız yok...» dediği, rivayet değil, sahihtir.
Saltanatının sonlarına doğru şehzadelere sultanlar büyük mutfaktan şikâyet ettikleri saman sinirlenen hünkâr, Şehremlninl mutfaktan da anlaması lâzımdır mı iannetmişti nedir bilinemez; kayınpederini îzzet paşa 11e pederim Reşit Mümtaz paşaya haber yollamış: «Aman bir çare bulsun, çocuklar ben! rahatsız ediyorlar dedlrtmlştl.
Yemekte, İçmekte ve nefaseti atl-mayı tatmHkta ve hattâ pişirmekte fevkalhad mahir ve meşhur olan Bekir beyi, fartı namusuna da emniyeti olduğu İçin babam hünkâra tavsiye etmiş; «arayı hümayuna memur et-Krtmlştl ve yemekler artık beğenilmeğe başlamıştı. Hünkâr memnun fakat Bekir bey dalma telâşta İdi. Bu Bekir bey Teşrifatçı Behçet beyin küçük kardeşidir ve geçenlerde Emlr-gândakl yalısında vefat eden güzel yemekler şehidi Ali beyin amcasıdır. Cenabı Hak cümlesine rahmetler nasip buyursun.
S. M. S.
Açık teşekkür
Uzun laınandanbtrl müptelâ olduğum hastalıklardan beni dikkatli ve çandan tedavisi!* kısa bir zamanda kurtaran; Taksim, Talimhane, Topçular caddesi. Karagöz apartımanın-da 19 No. da İkamet eden
Doktor Filiz Oençer‘6 aleni teşekkür ederim.
Pakize Yaşıt
Maliye Bakanlığından!
Geçici teminatı
Cinsi Lira K. Eksiltme tarihi
12,8x16 zarf im a U yeri 15090000 adet 1462.50 26/4/948 pazartesi
13X18 zarf lmallyesi 7760000 » 172.— » •
17x24 zarf İma üyesi 185OOOO > 243.— » »
Zamk fırçası 10000 » 112.50 27/4/848. ■alı
Cetvel tahtam 9000 » 603.40 a »
Klasör «rt halkası ıooooo > 875. 88/4/948 çarşamba
Büyük kopcül 300000 » 80.— » >
pivlt mın 3000 kilo 228.— * »
Yukarda cins ve miktarları ynalı iş!» ve mubayaalar açık eksil im»
De İhale edJlfreeğtnden İsteklilerin gösterilen tarihlerde ve saat 14 de ge-
çlcl teminat paralartl» birlikte Beşiktaş'ta Derlet Kâğıt, Deposunda hazır babı ornatan. (4(104)
Baltalimanı Kemik ve Mafsal Veremi Hastanesi Baştabipliğinden:
1 — Baltalimanı Kmılk vs Mafsal Veremi Hastanesinde mevcut bulunan muhtelif eb'adda hurda dcmlhr, yerli kiremit ve mermer parçalan pazarlıkla satılacaktır.
2 — Pazarlık 20/4/948 tarihine tesadüf eden pazartesi sünll saat 14 de yukarıda sözü geçen hastanede toplanan komisyon huzuru Ue yapılacaktır.
3 — Taliplerin belli yer. gün ve saatte komisyona gelmeleri
11 An olunur. (4923)
İstanbul Sıhhî Kurumlar Arttırma ve Eksiltme Komisyonundan:
tamir Dr, q. Uz çocuk hastanesi İle Trabzon Niimııne hastanesine açık elb> ■lltme İle 2 adet muhtevlyatUe dişçi ünitesi ratın thnacaktır.
1 — Eksiltme 28.4Ü48 çarşamba günü saat 15 de Ceğaloğlundakl' sağlık Tt S Y. M. lüğü binasında toplanan ııhbf kurumlar kronlsyûtnınca yapılacaktır.
î — Muhammen bedeli: Beher «det dişçi Ünitesi toforrüatiyle 6300 Ura olup tutan 12.800 liradır.
3 — İlk teminatı: 945 Uradır.
4 — istekliler bu İşe alt şartnameyi «alışma günlerinde komisyonda gfireblllrler.
& — İsteklilerin cart seneye alt ticaret odası vesikası fle 2490 sayılı tonunda yaslı belgeler ve bu İşe yeter İlk teminat makbas veya bankı mektubu olduğu halde belli gün Te saatte komisyona müracaatları. C437İT

İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu Saat 20 de Dram Kısmı DÜŞMAN Komedi Kısmı KAS YAPAYIM DERKEN
MAKSlM’de Muammer Karaca Opereti DELİ DOLU Revü operet: Saat 20.30 da Telefon: 42633
Yedek subay namzetlerini davet
Selimiye askerlik dairesi başkanlığından:
I Yedek subay yetiştirecek yüksek
■ ehliyetnamen öğrencilerden (928 İller ' hariç) daha yaşlı olanlar 6 mayıs M8
■ de okulda bulunacak surette «evke-dileceklerdlr, ilgililerin ıağh bulun-
I dukları şubelere baş vurarak drrrurn-| terim tesblt ettirmeleri.
Vali ve Belediye Başkanlığından:
Teshin gartlle kiralanan merkez! teshin teslsatlı apaı Imap, ban, otel ve pansiyonlar kaloriferlerinin hava hararetinin cüşü^ gitmesi dolayıslle gtfrülen sıhhi lüzum üzerine 25/4/948 aksarmn* kadar yakılmaya devam edilmesi Belediye rabıtası talimatname-»İnin 251 tacı mıddesl gereğince tlta olunur. (405«T
Elektrik malzemesi satın alınacaktır
Etibank İstanbul Şubesinden:
Bankamız İhtiyacı için muhtelif elektrik malzemesi aatm aImacûkU₺
Taliplerin tekliflerini kapalı zarfla «n geç 20. 4. 948 aah günü rast 17 ye kadar bankamı» holündeki teklif kutusuna atmaları.
Müfredat listeleri her gün aatınalma tervicinden temin •dilebilir.
Banka lhAleyl kısmen veya tamamen yapıp yapmamakta serbesttir.
(493?)_______________________________J
İstanbul Telefon Başmüdürlüğünden:
Telefon şebekeleri İçin. 180 adet betonarme ek odası kapoltt açık eksiltme ustırd ile yaptırılacaktır. Muhammen bedel 9922,40 Ura olup muvakkat teminat 737 liradır.
Eksiltme 30/4/948 tarihine rastlayan cuma günü aaat lAJgf da Telefon Başmüdürlüğü bbıasındnkl Alım Satım Komisi ediliri' da yapılacaktır. İsteklilerin şartnameyi görmek ve muvakkat te mlnatlannı yatırmak üzere çalınma günlerinde Beyoğlu P. T. T binasındaki levazım Amirliğine gelmeleri. Eksiltmeye giriinı^ üzere de Ticaret Odası vesikası ile muvakkat teminat makbuzu veya muteber banka mektubu İle birlikte yukarda toplanacağı rl yazılı komisyona müracaatları. (49871
Tiyatroda iki hâdise münasebet He İli:
Şehir Tiyatrosu vazifesini bih akkın ifa ediyor mu ?
Julius Kafchen
Darülâcezede 1 saat..
«Akşam» ın T w fl nlaaa tarihti b (İshal armdu İntişar eden yaaJİarun-da, biri Anka rar. m «Küçük Tiyatrosu» nd*. diğeri İstanbul Çahlr Tkyat" roau Dram kısmında sahur «d«n IW hâdise münasebetiyle banda bir «Türk tiyatrosu» na malik olmadıJr-Dua kalbim sızlıyor ak gösterin oğ e çalıştım. Aynı samanda tiyatroyu bir mektep telâkki »tinenln doğru olmadığını da gOeleıdikten *onra, bbuta tenin pek yeni P*k P*
olan tiyatro sanatına bol bir hürriyet h°VMinın ne darace ai»*sn olduğunu da anlatmağa gayret «itim.
Ankareda «Kadınlar arısında» i-«IınU piyes hakkın d» eereyan »dsn hadiseleri yutandın bilmiyorum- Bear hakkında da hiçbir tikrlm yoktur. Bl e »en aleyh bu plya» ” m*rv« olduğu muamele ûserln» fikir yürütmem kabil değildir. ■
Ancak «DOpasn» ı Şehir Tiyatrosunda daha iit temsil akşamı seyrettim ve «Akşam» m SI mart tarihli nüshasında bu plyoe haktandata düşüncelerimi karilerim» bildirdim. Diter taraftan bn piyes aleyhindeki neşriyatın devam edegeldlğln! gazetelerde görüyorum. Bu satırları yasmaktaki maksadım münakaşaya kanamak değildir. Bu gîb! mUnakaşa-lann ne kadar faydasız vs neticesiz olduğunu pekâlâ bilirim. Bu gibi münakaşalara harctyaeak vaktim de yoktur.
Yirmi şu kadar »ene evvel yawlmıg, devrin! yapmış, hattâ unutulmuş, pek yeni fikirler İhtira etmlyen. tiyatro «analmda bir inkılâp yapmamış olan, kendi halinde, vasat kıymette meriyetleri kadar hataları olan bir piyes için sütun sütun yazı yazmanın, otlara f umarlara biraz garip Bürüneceğini de İdrâk ediyorum. Ancak «Düşman» in aleyhinde söylenen ve yazılan sözlerin bir tanesi üzerinde durmağı faydalı gördüğümden dolayıdır kİ şu satırları kara i..maktayım.
Ötedenberl tiyatro bahsinde zihnimi kurcalıyan bir nokta vardır. Oda Şehir Tiyatrosunun vazifesidir. Bir Belediye tiyatrosu, yani resmi bir müessese olması hasebiyle Şehir Tiyatrosunun bir takım vazifeleri olmak gerektir. Bu vazifeler bih&kkln İfa ediliyor mu?_ İşte bu yazımda bunu araştırmak islerim.
Evvelâ şehir Tiyatrosu, resmi bir müessese olmakla beraber, bir Devlet tiyatrosu değildir. Tahsisatını devletten değil Belediyeden alır. Bu nokta, bence çok ehemmiyetlidir. Şehir Tiyatrosunu, bir Devlet tiyatron, olan Comfdie Françalse'e benzetip. bu znueserenin tabi olduğu «artları, Şehir Tiyatrosuna tatbik etmek isüyenler yanılıyorlar, fikrindeyim. Comidle Ftznçaise'in nizamnamesinde mevcut birçok ahkâmın bizim tiyatromuzda da cari olduğunu istemek hiç şüphesiz yerinde bir arzu olabilir. Ancak unutmamalıdır ki, her İkisi de birer resmi müessese olmakla btraoer İstanbul Şehir Tiyatroslyle Com^dle Françalse'ln gayeleri büsbütün başkadır.
Comedls Fronçalse’in başlıca vazifesi tiyatro şaheserlerinin, ı-addi ziyanlara rağmen, temsilini İdame ettirmek, genç nesillere, geçmiş asırlarda, tiyatro edebiyatında birer dönüm noktası teşkil eden eserleri seyredebilmek vesilesini vermek, ve bu eserler! en mükemmel bir surette ve bütün ananelere sadık katarak temsil -etmektir. Bu İtibarla Oomidle Pran-çalse tiyatro şaheserlerinin bir nevi müzesidir. Burada bu şaheserlerden mürekkep bir rbpertolrs vardır vs oynanan piyesler bu rdperioira'dan İntihab edilir. Buna rağmen müessese, her tiyatro hareketinin mömeesül olan yeni bir eseri rtpertolre'ın* it-, iıa, etmekten geri kalmaz. Neteklm Vlidrac'ın, Paul Morand'ın, hattâ Satha Guitrynln de sterleri Comddle Franç.ılse rtpertoLre'ma girmek şerefine nail olmuştur. Hülâsa, Comddle rran-alse'ln «temsili» bir vazifesi vardır.
Şehir Tiyatrosunun da bu vazifeyi üzerine almasını, ve wta şaheserlerin bir nevi müze»! olmaaiffl çok «t^u e-derdrm. Hattâ bu hususta, şu situn-tarda İntişar eden yazılar dahi yaz-nyşlun. Fakat bunun ne derece müşkül btr İş olduğunu bülyorom. Buna birçok maddi imkânsızlıkların müsaade vermediğin! de idrâk ediyorum. Esasen Şehir Tiyatrosundan, bugünkü şartlar İçinde, îoû seneye yakın bir amibi olan Com^dle Françalse'ln gör inekte olduğu vaziteyt beklemek doğra olmaz. Binaenaleyh, bugün, Şehir Tiyatrosu btr piyes oynadığı zaman, bu piyesin Oonrtdie Prançabe tarafından oynanıp ojmanmıyscagmı dövünmek boş bir İptir.
Halbuki Coaevrede bulunduğu»1 sonelerde opera vo operet tijtatrolt rtndan başka iki tiyatro vardı. Bunlara Pltotfrtn gayrimuntazmn bir surette temsil veren kumpanyasına da ilâve etmek »zımto. Bu iki tigatiu-nun birinde yalnız gayet hafif kûiıiö-diler ye vodviller oynanırdı. Tiyatromun üuai Gazino - Tfadâtro'dj. Hiçbir tahsisat almaz, kendi yeğiyle kevru-ltır, mükemmelen yaşar (İl Diğer tiyatro İse, Oomddie 4» OenAve fantinde mükemmel bir tiyatro İdi Buradaki trupun ne dereoe seçkin olduğunu anlatmak için. «Jeune premler» terin birinin Vlotor Franoen olduğunu tiJy-temek kâfidir zannederim. Bn tiyatro Belediyeden tahsisat «lirdi. Talebelere mahsus klâsik eserler temsiller! verirdi. Diğer taraftan Raclne veya Ccrn sille İn facialarından meselâ Paul öarault*nun hafif komedilerine kadar, tiyatro edebiyatının bütün ne-vllerlndon her mevsim birer, Udşer e-s«r temsil «der. hattâ sene sonun d s bir de rövfl oynardı.
Oenevrenln «Costedl»» isimli bn tiyatrosu dünyaca meşhurdur. Adeta gıpta edecek bir mevkii vardır.
Bizim Şehir Tiyatron da Osoevre-nln bu Uy atı cura glhl şehrin yegân» tiyatrosudur. Onun glhl Belediyeden tahsisat almaktadır. Onun gib! klâsiklerden modernine kadar, her nevi «ecre enimealnl açmağa mecburdur. Oenovrede dört «a» teldim Bu şehir deme muatassıp bir şehirdir. Tiytrosunda birçok «oüretkir», birçok «evant - gard» piyesle» oynanmıştır. Buna tamee İtiraz etmemiştir.
Şehir Uyatrcsu da. Çenevrenin «Comâdie» ti gibi şehrin yegâne tiyatron olduğu işin, bize ve Ulhaasa «Türk tiyatrosu» nu yaratacak genç mûeULften tiyatro sanatı eereyanla-rmrtan ■âmnneler göstermekle mükelleftir. Şehir Tiyatrosunun edebi ve terblyevl vaelfesl d» bu dur. Toksa Hervleu'nün, Brleuı’nün, Duma» Filsin bayatlamış piyeslerini «ürettirmek değOl
Tiyatro v« tiyatro «sayanlan hakkında fikir «dinmeden tiyatro «eri vücuda getirilemez. Bu fikri »dinme-lçln do herke» seyahat edeoek servete malik değildir. Binaenaleyh Şehir Tiyatrom her nevi «ardan nümü neler göstererek, hem vazifesini yapıyor, hem. de beklediğimiz «Türk tiyatrosu» yaradıcılannı tenvir ediyor. Gönül bu yolda daha ileri gitmesini arzu ederdi; yatıl memleketimizde Shakeepeere’ln «serlerini tanıttığı gibi, daha birçok müelliflerin şaheserlerini, aynı gamanda yeni eâr«y»nlar. temsil eden piyesleri tanıtmalıdır.
itiraf edeyim kİ «Düşman» ın n-yandırdığı tepkileri hayretle tekit ettim. Sebeplerini de anlamıyorum. Müellifi, Andrd Pauı Antolne bu komedide — çünkü «Düşman» bir komedidir; bunu tik temsil akşamından sonra 11 mart tarihli «Akşam» dn yazdım — bir tek kadın tip! almış, bir vaka (ese) yi tahlil etmiş. Bütün kadınların uygunsuz, ailenin sakat, İzdivacın kötü bir şey olduğunu iddia etmek «âlından bile geçmemiştir. Bunu seyirciler pekâlâ an! emiş! ar ÖL Zira gülünecek yerlerde bol obl gülll-yorlardı. Bser bir hicivden başka bir «ey değildir. Bunun en büyük delili de ölüleri dlrütlp konuşturmasıdır.
Diğer taraftan aileyi yıkmak, İzdivacı kötülemek gibi gizil ve tesit fikirler İhtiva etmediğine de eminim. Benlm gibi dini, vatani, ailevi akidelerine son derece bağlı bir adam her halde bu kütü niyetler karşısında rencide olurdu. Halbuki İçinde cidden fevkalâde güzel birkaç nicelisi bulunan «Düşman* ı alkışladım. Şehir Tiyatrosunu da bize böyle bir eser göstererek sadece vazifesini yapmış addediyorum.
Ekrem Reşit Rey
Y D E D E
Eskbsl gibi haftada 2 defa çıkacak olan Hoşsohbet Gazete
Başmuharriri:
Refik Halid Karay çıkmağa hazırlanıyor Affndlöab îlelmfhrtib bu gazetede tefrika edilecek İdarehane: Ankara Cad.
Tan binayı: Tel: 24S10
İL 4. 1MB akşamı Malak sinemi »ajonunda bir resital veren Amerikalı plyaalst Jcülus Kete*-1**0 hakkında «tilır tefti bir Paris dergisi, artteıın Uk konserleri miknaMbetlyie «oak İMİ teyianda şdy]» yasıyordu: Juliu» Hatchen yirmi yaşında genç bir Amerikalıdır. 8on günlerde yurdumuza gtidl. Memleketimizde hemen honion , kimseyi tuumıyor. Bu genç transa ya ne yapmaya gelmişti? Doğrusu bıuıu kendisi d» pek blimlyoıdu. On döri konçertoluk ve altı resıtalllk ıeper-tuarınj kullanmak İçin konserler ver-m»ğl de ummuyar değildi: İzlet se* j aha tinin aul gayesi labalBne devam etmekti. Felsefe, piyano, tefecilik, yahut orkestra ktaresi tahsili mİ?. Bunu da bilmiyordu, k’alnü şu vardı kİ Katchan. birçok orkestra şeherinc ve kanser organizatörlerine kendisini dinlettik ten «nura sekiz gün içinde üç konser kontrati lnı₺tiamış bulunuyordu.»
Parlste başuı kazanan zanaUıârluT İçin Amerika yolu daima açıktır. Fakat bunun aol sahih değildir. Ame-ıikada kendisini tanıtmış nio» artistler verdir ki müzik İmtihani&runn en çetini Terilen Avrupa sanat merkez-lerlnde, hususiyle Parlste, sınıfta kalan takı belerin hayal sukutuna uğrarlar; ve sanatlerinJ daha sağlam te-maUer üzerine kurmak İhtiyari»le orada kalıp sabır ve dikkatle çalışmak i üs um unu duyarlar.
dullu» Kat eben Parlste iik ham’e-de büyük btr başarı kazanmış ve bu, Amerikadaki parlak turnelerinin bir devamı olmuşsa, bunun cır »s hikmetini konser akşamı şahit olduğumuz şayanı hayret ve gös kamaştır mı mekanlzmcl» aramalıdır. Bununla be-Ttbe» kupkuru bir uknikie (lş) blt-mea; bu olsa olsa, «not (İşinin) başlangıcıdır. Bundan sonrası, eterin ruhunu kavrayıp ifsde etmek için gereken mtelkahtedL-.
Değerli piyanist Julius Katchen. büyük Bach'ın Oborni'lnl çatarken her Mal. huzur ve sükûn veren bir İksir gibi damla demiz ruhlanmıza dökmüşse; Beethoven’in Appassionatosunda kâh kabına sığamıyan. isyan eden, şahlanan kâh tovekkill içinde mukadderata boyun eğen ruh haletini biz» duyunbllmlşee; Mozart'ın minyatür gibi İşlenmiş küçü-oük «erinin duruluğunda, gttlftaulyen çocuk neşesinde kederlerimizi yıkayabilmiş ve içi mahşerden nUmuna olan zavallı taşımızı Choptu'lu Oıinnl)-slyle (Muse) fin dizinde btr an ffln-lendlrebilmişse; iadece teknlğiyla değil, dört başı mamur müztaycnllğlyl» de aanatk&rliğuu 15pat etmiş demektir.
Julius Katchen mükemmel bir sanatkârdır. Genç yaşma rağmen daha bugünden dünyanın sayılı piyanistleri arasında yer almtı bulunuyor. Onun yencmlyeceği güçlük yoktur. İnsan onu biraz dinledikten sonra, çaldığı eserlerin en tehlikeli, en sarp pasajlarını, parmaklarının ucuna geliveren bir kolaylıkla başaracağına inanıyor. Harlkulâd» bir teknik, duygulu btr yaradılış, gayet kolay deşifre etmek ve deşifre ettiğini btr daha sl-llnmlyecek bir şekilde hâfuuma nakşetmek Julius Kat eben’e üstünlük »ağlıya n belli ba^Iı vasıflardır.
Amerikalı piyanistin beğenmediğim bir tek yanı ver: Baa eserleri, bilhassa sonlarına yakın klaımlaruti öldüğündün fazla BÛratli çalıyor. Tempo ne kader hızlı olursa olsun, onun çalışiyle hiç bir delesin gölgede kal-mıyacağı gün gibi eşikfirsa da eserin yaratacağı son tesiri, dinleyiciyi (ambale) etmekten ziyade çalışın kemaline bırakmak doğru olur kanaatindeyim.
Programda yapılan değişikliği de ho» görmediğimi kaydetmeden geçe-miyeceğim: Beethoven'in 93 varlyas-yonu bemeo de hiç dlnlemc-k imkân, di bulmadığımız «erlerdeo.. Halbuki Appâulonata'yı sık sık programlarda görüyoruz. Mendeissohn'un bir parçası yerine konan ve bizim için bir yenilik olan Amerikalı bestecinin — aldanmıyorsam Oershvin olacak; — küçük bir eserini dinlemekten has duyarız, Fakat bunun yerine piyanistin hemşerilerinden birisinin bir •onatinı, bir sonatı ne'ini dinlemek bizi daha çok memnun ederdi.
Bugüne kadar Amerika. gün Körmüş Avrupadan kalbur üstü sanatkârlar (ithal) ederdi. Çimdi de o ayarda üstün değerleri dünyanın dürt yanına (İhraç) etmeğe başladı. Julius Katchen*! bu sanat elçilerinin başında gülüyoruz.
Senede 730,000 lira ile idare edilen bu niiesseseye hiikâmet 10 bin lira ıTYazan: Cemaleddin BİLDİK
II
r* _____________
I Aceze arasında tanıdık bir doktorla karşılaşma — Yuvayı dişi kuş mu yapar? — Terkedilmiş çocuklar — «Bulduk» diye aoyadı olur mu? — Çocuklara şeker ve oyuncak dağıtan hayır sahipleri — Şatafatı bırakmamız lâzım — Darülacezenin bugünkü mevcudu — Çöp tenekesi içinde bulunan çocuk...
fikri Çİ'tkoBhı
a ................ ■ ■
Terinin «apfihğmdan midir nedendir bilmem, stm derece arru ettiğim halde. Dcrillâoezeyl gezmek nasip ol-manuşU. Nihayet evvelki gün. bir Sütlüce gezisi dönüşünde önünden seçtiğim bu hayır müesseseslnde de bir eaat kadar kalmak fırsatım buldum... Her şeyden evvel şunu
etmek İsterim kİ Darillacze. bütün te rerıüah İle belirtilmek İstenirse, «iınacak acıklı sahneleri de ' ’ mek şertlle böyle bir kaç yere tiğduilamaz kapkalm bir kitap olur.
İçinde 1012 «eze barındıran bu şefkat müessesinin baş hemşire.'! He bah çede gezerken kenarda tahta kerevet'
fteerfne oturmuş bir keç ihtiyar gördüm. Aradan en brş sene geçmiş olmasına rağmen İçlerinden birini ta-nımnkto trüriok çekmedim... Onun en İyi günlerini yazdığına şüphe etmo-dJğlm ytitarca evvelki hs1l. güzlerimin ününde btr sinema şeridi glhl ge çlyaedn. Arkasın da tertemiz lâcivert tfblsesî, benıbe-az kolalı -vakasına 1-ttoa İle bağladDğı kravatı ve Mire... Ayaklanndekl mşr.n İskarpinleri İle yumuşak halılar üstünde bir aşağı bir yukzn gezinirken, m evvel muayenesinden geçtiğim bana tarriyelede ₺u-hmnroşt!!:
•— Sigarayı bırakmalısın oğlum, demfşti. Mutlaka Yamanlar kampına çıkacak ve çamlıkta bir İki «y kalacaksın... îyl hava te gıda rejimi İle hayaftnı kurtarabilirsin. Aks! takdirde ..T
Evet 18 yıl kadar evvel ban* bunları «ByUyen. tavzlyetertne riayet ettiğim için de hayatımın kurtulmnnn-«a birinci derecede rol cynıytn doktordu o... Çimdi ise taşında kurdelesi İlme ilme olmuş «oluk bir şapka... Arkasında eski bir pelte) paltonun altında da Darflteczenln kahverengi kalın kum.vtan elblseel... O beyaz ko-lab yaka, tertemiz gömlek yerinde de grrttek çukuru üstünde tek düğmeli btr mintan göze çarpıyordu...
Kadm yüzünden
Yavaş yavaş kendisine doğru yaklaştığımı görünce «yağa kalktı. Gözlerini gözlerime dikfl, baktı, bakir baktı... Ben kendisin! tanımıştım. Fakat e bani taıuyablhntş miydi aca-b*?„. Gözlerinin çukurlarında topla nan yaşlan eeblndan çıkardığı kiril btr mendi! De kurularken:
•— Bizi, diyordu, tanıyacak gibi o-luyorunı. Hem de çok yatandan tanıdığım birisiniz »mite...»
Badece bir (tzmlr« demem kâfi gelmişti, Bir zamanlar mikrop yuvasıdır diye fırlatıp atacağı e kiril mendilini «bine koyarken:
•— Evetl dedi. İzmir. Eczacı arka-dayının sık ıık ziyarete gelirdiniz değil mİ?»
O da beni tanımıştı. Derin bir te-eesür İçlnteı
•— Ya, dedi, gördün fi» mü şu «üryanın h*?lnl... Beni bu variyette gören hangi vatandaş doktor olduğumn İnantrf.;»
Daha fazla mütoMSir etmeni ek W Dertli aczeya düşmaslntn sebebini «r&ş trrmsk istemiyordum. Faks! e, gatf-teçl olduğumu bitiyordu ve meslek!
Dorülâccâenfn giriş kapın
merakla öğrenmek istediğimi takdir
ediyordu:
«— Ne olacak? diyordu. Kadın... «Yuvayı dişi kuş yapar» derler amma benimki maalesef ' öyle olmadı Yapılmış yuvam kadın parmağı fle yıkıldı. Arlık ne erim kaktı ne de şuyum ve buyum... Karın yâr olmı-yanm halt budur lştel...»
Ayak üstü anlatı verdikleri içinde gençler için ders ve kulağa küpe -ola oek o derece acıklı sahneler vardı ki bunlari da gene bu düşmüş doktorun mtteaadestie bir gün yazmak isterini
Çocuklar arasında
Çocuklar koğuşuna geçtik... Ses sa-natkfiriarından Can, miniminilere şeker dağıtıyordu:
— Demek, böyle Ziyarete çelip hayır içllyenler de var?
Baş hemşire hemen heT gün gelenler olduğunu, çocuklara şeker ve o-yuucak getirenler bulunduğum» «öy-tadlktcn sonra:
«— Her holde, dedi, dışarda na oldukları bejli olmıyan Iıknralıra rada ka vermetajense, burada kilere yardım etmek daha doğru bir harekettir. İşte bunu takdir edenler, bir kaç fcflo şeker, btr miktar portakal çlkolnt?.. oyuncu k ve saire İle gelly bu yavrucaklar* dağıtırlar ve mahalline masruf bir hayır işlediklerinden dolayı da huzuru kajb İçinde dönerler.,.■»
Baş hemşire çok doğıu söylüyordu Diş&rda her avuç açan dilencinin yâr duna muhtaç olduğu nereden belit.. Onlar orasında torbalarından şıkır şıkır altınlar dökülenini *3 mı gördük...
öğrendiğime göre DarÜlaç-sede M û sütte 436 çocuk yar... baş hemşire sütteki çocuklar koğuşunu da gezdirdi Bir tanesinin yüzünü yaralı görünce:
— Nedir bu yaralar? dedim. Çıban olmasın...
■— Hayır efendimi Çıban değil.. tüyerek cevap verdiler... Bu çocuk çöp tenekeslndo bulunmuş yavrudur. Gazete kâğıtlarına sarılarak «.tilnuş. Fakat vaktinde bulunduğu İçin cani: olarak ele geçirilmiş-- Yüzünün yaratan da tenekede kaldığı müddet sarfında otmuş...»
«Bulduk»
Koğuşta mlaltnlnllsrin teryotaiRn orasında geziyorum. Bon karyolada
nueti hâsıl oJmug... Baş uç.anndakl küçücük karton LabclâLu on da çocuklum kimleri ve soy adûm yaslı.,. Her ziyaretçinin burada bir çocuk t«
yan yana üç çocuk bile yatırılmak u Dm...
gertip henlfıısedlğinl söylüyorlar. Meselâ az evvel şeker dağıtırken günlüğüm ses sanatkârı Can (ta bir çocuk bçfienmlş.^
*— İşte! dediler... Bu çocuk... *(ij d* Gölçlıı Kaya...»
Hcuita bir yaşında, simsiyah kıvırcık saçlı, tombul tombul bir çocuk-.
Diğer bir çocuğun yanma glcUpo-rum. Tabelâsındaki .soyadı hiç de hoşuma gitmiyor. .Bulduk, diye soyadı olur mu?..,
«— Bulunmuş bir çocuktur da. diyorlar, onun için lröyle blj soyadı kon du...»
Ne olursa oteun.,, «Bulduk» soyadı İle bu tara Ilı gocuğu, hayatı boyunca taşıyacağı isimle tecziye etmek ann-smtn vebalin! onun omuzlarına yüklemde. suçsuz olduğu halde alnına bir suç damgası yapıstarmük doğru nr.u-dur?
Bütçe
D3?Üİ3erenin müdÛTû ve tısş hekimi Bekir Zsflr'dcn öğrenmek istiyorum.:
— îçlnde 1012 nere barındıran şu Dsrölacîe senede kaç lira 11e idare edlHyor?
«— Tamum, diyor, îüfl bin Hra... Bunun 250 bin lİTnsmı belediye. lObhı lirasını hükümet veriyor. Diğer tavını eta tebearöler, muayyen geürfer ve saire Oe karştianlyor.'
Hükümetin 10 bin lira £İb! az bir para ile yardıma İştirak ettiğini öğrenince, gayri ihtiyari .pek devede kulak!» demekten kendimi alamıyorum. Bas hekim, acı bir gülün:semt ile cevap veriyor:
c— Evvelce, diyor, 20 b!n Hra Ulf. Sonra 50 bin lira oldu. Faktı* geçen sene bu 50 b!n lirayı çok gördüler «Se 10 bin Mrya İndirdiler.»
On bin lir? • Şu zamor.ta bu, böyle bir hayır müersöseslne yetecek İhtiyaçlarını knrşllıyacsJc bir para mıdır k!— BtzdcM hGkflmet dairi lef’Hin lüksü göz kamaştıracak haldedir. Ma roken koltuklardan, titi perdclc.rlen, halılardan, şundan ve bundan «ir parça fedakarlık edildiği gün. Darül-oczenln 10 bin ILrasınj 100 bin, hatifi 500 bin yapmak İşten bil» değildir. Şatafatı bırakmanın ynllarıntt jdre-Cemtileddin BİLDİK

laNfe « .
y HER AKŞAM I ^BİR HtKÂYE I
rS*vgUl BettyI
İkimizin d* bunca zamandanberj hasreti* bekledlğlnıla büyük müjdeyi san* vermek İçin acel* bu sitırlart güîyorunı. Bu ayın yirmisinde. yani Wl gün sonra senelik mezuniyetimi atacağım. Demek, uzun bir ayrılıktan fonta seni kollarımın arasında sıka-blloceğîm ve ahenkli tatlı sesini yakından işiterek çılgın aşkımı, taparını* sevdiğimi sana söyllyebU*ceğlm. Bu muhayyel saadetin bir anını bile l&ybetınek İstemiyorum. Ayin 19 unda. .saat beşt* uçağa binerek en geş örtesi sabah beşte orada bulunacağım. Şİmdl gözlerimi kapayarak bu saadet anını düşünüyorum.
İmza: Edgar»
«Aziz sevgilimi Suna tekrar kavu-vuşacağıma, bir kaç gün sonra seni kollarımın orasın* alacağıma, benim 4e acilin tarafından okşnnabllecegima bir türlü İnanamıyorum. Saadetimizi, tjlr yabancının haber alarak nazarı değip yıkılmasından korkuyorum. Buuu en yakın ve candan arkadaştın Joııete bile söylemlyeceğlnı.
Sevgilim! Yuvamızı bıraktığın gibi bulacaksın. Her şey, eskisi gibi yeril yerinde olacak, hasretini çeken Bettl-clgin de seni kolları açık bekliyecek-tlr. Seni uçak meydanında karşılaya-tnjyacağımdaıı dolayı çok müteessirim. Çünkü o gün radyo istasyonunda nöbetçlyimdir. Fakat İşimden çıkar çıkmaz deli gibi eve koşacağım. (Marnısın penoerelerlnl uzaktan görür görmez, heyecanımı kolaylıkta tasavvur edebilirsin. Çünkü sevgilim, beni orada bekleyecek odamızın anahtarını, kapıdaki paspasın altında bulacaksın. Seul sonsuz bir hasret v* muhabbetle gözler İden öperim.
İmza: Betty.
o
slnd« talof olmuştur. Bu facianın «•-
, bebl henil» anlagıtamamişilT.» Batty. titrek bir sesle ba f
, habarlnl okuduktan sonra dtll gibi , etrafın* bakindi. Radyo yayın odam kendisin* maaOy gibi görüfuM. Fakat bun* lmkftn veremiyordu. Her halde okuduğu haber, doğru olmıyacakU Sevgilisinin bu kazada telef olduğunu, onu bir daha göremlyeceftînl sıcak , nefesini bir daha, yüzünde hlsaedeml-yeceglnl btr türlü havsalasın* »ığdı-ramıyordu. Sevgilisinin o kadar hasret çektiği okşayışlarını bir daha ta-danuyacak mıydı? O mütenasip vücut, o güzel çehre, o tatlı kor* cözler, benzin alevleri arasında yanıp kül mü olmuştu?
Bu korkunç manzarayı gözlerinin I önünden uzaklaştırmak için başını salladı .şimdi ebediyen hayatta yal-mı. yapayalnız kalmıştı. Ağlamak ia-tedl. Fakat göz yaşları kurumuştu.
. şimdi odasın* nasıl gidecektl! O dört , duvar arasında kimsests, hfinılriı nasıl yaşayacaktı?
Betty birdenbire kararını verdL Sevgilisi Öldükten sonra kendisinin yaşamasına ne lüzum vardı? Edgarln kendblnl bunca defalar harareti* okşayıp sevmiş olduğu odasındaki divanın üzerin* açık mavi geceliğini giyerek usanacak, sonra sevgilisinin fotoğrafını kalbini üzerine bastırarak yirmi veronal tabletini birden İçecek, zehirli İlâcın. tesirli* gözleri yava» yavaş kapanarak bu k&buahı dünyadan ebediyen göçüp gidecekti.
□enç kız, bu kararı verdikten aonra duvar aaatlnp hakti: Bire çeyrek vardı. Yünlü kaşkolünü boynun* sararak paltosunu d* giydikten sonra, şapkası elinde sokağa fırladı. Köşeyi dönerken: yanı başında tanıdık bir ses,
— Betty, Betty, diye kendisini çağırdı.
Genç kır, başını çevirine* gözlerin* İnanamadı, Edgar karşısında duruyor, kendisine gülümsüyordu. Betty, biran gözlerinin kendisini aldattığına hükmetti. Rüya görmediğine İnanmak İçin elini kaldırarak karşısında duran delikanlının yüzüne dokundu. Edgar, genç kızı kollan arasına alarak çılgıncasına öpmeğe başladı. Betty rüya görmüyordu. Edgar genç kızı öperken:
— Artık odanda fazla bekleyem*-dlm. Bent almak İçin kalkıp buraya geldim. Saat ondan beri odanda bekliyordum. Çünkü sana bir an evvel kavuşmak İçin bildirdiğimden Lkl saat evvel kalkan tayyare 11* gel-dlm.
Betty ebediyen kaybettiğini sandığı sevgilisine kavuşmaktan duyduğu heyecanla Edgar'a sarılarak sevinç göz
Karlı caddeler sakin ve ıssızdı. Tipi şiddetle devam ediyordu. Radyo İstasyonunun pencerelerine yapışan kar taneleri dıjirstnın görülmesine m&nl oluyordu. Çalar saatin akrebi on bir buçuğu gösteriyordu. Betty saate bakınca içinden:
— Edgar, şimdi odundadır. Kim bilir. ne sabırsızlıkla daklka'arı birer birer sayıyor, diye düşündü.
Bir saat sonra nöbetten çıkacak, doğru evine gidecek, sevgilisi de kendisini kucaklamak için trabzanın başında bekllyecektl. Betty, haberler bülteni elinde, mikrofon başına geçti. Makiniste hazır bulunduğunu gözleri -1* işaret etti. Yayın başladı. Betty bor-sadan sonra haberleri birer birer okumağa başladı. Havadis bülteninin son haberine gelince, gözleri fal taşı gibi açıldı. Haber şu İdi:
-şikagodan bildirildiğine göre Şl-kago - Nevyork yolcu tayyaresi bugün ___
saat volide, havalandıktan sonra y^'rT döküÇ’öMu?'” re düşerek parçalanmıştır. Bütün mü- . . , .
rette’jat ve yolcuları bu kaza netice- Çeviren* A. H1 LAL.I
Kaolin Sabnalınacakiır
SÜMERBANK SELÜLOZ SANAYİİ MÜESSESESİ MÜDÜRLÜĞÜNDEN:
İZMİT
Müessesemtz İhtiyacı için 1500 ili 1750 ton ham kaolin satın alınacaktır.
Bu işe alt şartname Ankara'da Sunıerbank Oenel Müdürlüğünden İstanbul'da Küçük Kjnacıyan hanındaki büromuzdan, Kütahyad* Seramik Fabrikasından ve tzmltle MüeHe3emlE Ticaret Şubesinden parasız tedarik olunabilir.
Taliplerin her 500 tonluk parti İçin 1500 (Bin beş yilz) liralık geçici teminat akçelerini müessesemlz veznesine yatırarak flat tekliflerini havi mektuplarını
19'4/048 pazartesi giinü saat 12 ye kadar Müessesemlz Muhaberat '3ervls!ne tevdi etmeleri ilân olunur. *
Müessesemlz Arttırma vo Eksiltme Kanununa tâbi olmadığından İhaleyi yapıp yapmamakta tamamen serbesttir, (4508)
>■(>]
. .
BİR KOMPRİME
TURfiL
OKSÜRÜCU DERHAL GEÇİRİR TURAl ÖKSÜRÜK VE BRONŞİTE KARŞI
Kükürt ihraç olunacaktır
Etibank Genel Müdürlüğünden:
Öerbest döviz ve takasla en İyi evsafta saf kükürt ihraç oluna-•aktır.
Alâkalıların şartları öğrenmek üzere bankamız genel müdürlü-ğfi ile temasa geçmeleri ilân olunur. (4025)
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığından:
Cerrahpaşa hastanesi göz kliniğinde 130 lira ücretli bir hemşirelik müııhıldlr. İsteklilerin göz kliniği profesörlüğüne müracaatları. (4367)

Buz dolabı alınacak
Orman Fakülte»! Alim Satım Komisyonundan
Muhammen f lata tik temi no* ihal*
Üra Lira Şeky Tarihi Günü Saat
_______________
SOM İM slslıtm» Ö/VM pOıortesl iUo
1 — Büyükdar* Bahçeköyd* bulunan Orman Fakülteal İçin yukarıda muhammen ftatt yatılı 2Q ayaklık 1/4 beygir kufretlnde- Transformatöri-»tu 8*0 voltta çalışır motörlü bir adat buz dolabı bir şartlaşmada yukarıda gösteril*» şekil v* saatte İhalesi eksiltmeye konulmuştur.
3 — Eksiltin* Maliy* Bakanlığı İstanbul Yükaek Okullar Saymanlığı dairesinde toplanacak otan Fakülte Alım Satım komisyonunda belli gün ve saatte yapılacaktır.
3 — Eksiltmeye girmek İsteyenlerin ilk teminatlarını Yüksek Okullar Saymanlığı vanıeoln* yatırarak alacaktan makbuzla 1048 yılı Ticaret veya Esnaf Odası vesikası ve müesses* namına hareket edenlerin noterlikten tasdikli vekâletname ila belli gün ve saatte komisyona gelmeler! ve şartnameyi görmek isteyenlerin d* adı geçen saymanlıkla orman fakültesin* başvurmaları. (4557)
Dinar Belediye Başkanlığından:
1 — Dinar balediyeslnln Hidrolik santralına alt yabancı malı bir adet 690 v* bir adet 220 beygirlik su türbinleri 11* türbinler* a küple edilecek jeneratör ve regülâtörler mübnyaası k&palı zarf usullyl* t* 240.000 lira muhammen bedeli* 45 gün müddeti* eksiltme?* konulmuş olup ihalesi 24 mayıs 043 pazartesi günü saat 14 d* beledlycd* encümen huzurunda yapılacaktır. Müteahhidin lhaley* İştiraki İçin ehil olduğuna dair ve3lkı-tarla geçici teminat ak ç ası 17875 lirayı baledly* veana makbuzu, bank* mektubu, hazin* tahvilleri olarak gösterebilir.
2 — İhaleyi müteakip müteahhit Üş ay zarfında akreditif açtırmak akreditifi açıldığı tarihten bllltibar taahhüt olunan makineleri 18 ay İçinde Dinarda elektrik santralın* monte ederek işler vızlyette tealim edecektir. Akd halde mukavel* feshedilerek teminat akçaaı hiç bir htikma hacet kalmaksızın irad kaydetmeğe ve ayrıca belediyenin maruz kalacağı zaran İstemeğe beledly* encümeni salâhlyetlidlr.
3 — Mukaveleyi müteakip makineler bedellain % öû d merkez bankasında açılacak gayr! kabili rücu akreditif İçin ve % 30 sl de makineler Türklyey» sevkedilmek üzer* vapura tealim edildiğine dair Türkiye Elçiliğine* vlz* edilmiş konşimentonun ibrazına akreditif İçin belediyece tedl-yaita bulunulacaktır.
4 — Proje, hususi vs fenni şartlarına gör* tanzim edilecek mukave-I* hükümlerinin bir kısmı veya tamamının ihlâl »dildiği takdirde beledi* yenin göreceği zarardan başka üç ayı tecavüz etmemek şartlyle yevmiye 50 lira tazminat vermeğe müteahhit mecburdur. Mal mübayo* edeceğimiz memleketteki Türkiye elçlllğlnee kabul edilecek mücbir sebepler tazminat hükmünü durdurabilir.
5 — ihaleden mütevellit bilûmum mukavele, ilân, vergi resim va makinelerin sigorta resimleri müteahhide aittir.
6 — Proje, hususi v» fenni şartnameleri öğrenmek istlycnier 30 Hra mukabiline!* belediyemizden temin edebilecekleri ilân olunur. (4008)
İstanbul Jandarma Satmalma Komisyonu Başkanlığından:
Muhammen Muhammen Muvakkat flati bedel teminat Kuruş Lira Lira Kuruş âlâ”
1200
150
114
»
lj HtaMi IMS
İstanbul İkinol icra Memurluğundan: 947/3878
Birinci derecede (188,000) liraya v* iklnal derecede (8,000) Uzay* ipotekli olup v* açık arttırma suretiyle paraya çevrilmeakı* karar varitten v* 202 bin beş yüz lira muhammen kıymet takdir olunup borçlunun itlzas v* alacaklının muvafakati 11*. icra hâkimliği karariyl* 260 bin lira Üzerinden satış muamelesinin yürütülmesi tensip edilmiş bulunan Beyoğlu şehit Muhtar mahallesinin Lamartln ve Aydad* sokağında eski 9, yeni 97/1, 10, 10/1; 8; 3/1 kapı v* mahallen 10; 3; 3/1; 9/1 kapı sayılı altında üj dükkânı olan ve Akdeniz apartımanı namiyl* maruf apartıman her üş dükkânıyla birlikte satışa çıkarılmıştır. Satış sırasında birinci derecedeki İpotek miktarı olan (188,000) lira resiilmal 11* kanunu falı ve masrafın tecavüz ettiği takdirde satış yapılacağı. Bu bedel geçmediği takdirde »atışın geri bırakılacağı. Gösterilen bedelin tecavüzü Ün id da 2004 sayılı kanun hükümlerine tevfikan açık arttırma suretiyle paraya çevrilmek üzere müzayedeye konulmuştur.
Gayri menkulün vaziyeti haztraşı:
Bina köşe başında olup tam kâr gir, elektrik, su havagazı kalorifer tesisatını havidir.
3 No. lu dükkân Ayded* sokağında, sokak seviyesinden bir basamak aşağLda, zemini karaslmon döşeli, csphesl körüklü ve demir parmaklıklıdır.
Cinsi
KlI kolan
Kayış yular başlığı
Tımar fırçam Sünger 32* gramlık
5250 12000
1500
1140
394
900
113
84
Mlkda-rt
2500 adet
1900
1000
1800
Yukarıda mlkdorı, cinsleri, muhammen flatltfl, muhammen bedelleri muvakkat teminatları yazılı 4 kalem mutably*nln Taksim v* Ayaspa-
ve . .
şada J. Müfettişlik binası Içnideki komisyonda 18 Nisan 048 cuma günü saat 15 d* kapalı zart ekslltmesll* İhalesi yapılacaktır. Şartname ve mühürlü numuneleri komisyonumuzda görülebilir. İsteklilerin muvakkat teminat mal sandığı makbuzlarını veya banka kefalet mektuplarını Ticaret vesikalarını v« şartnamede yazılı sair belgeleri muhtevi teklif mektuplarını eksiltme saatinden bir saat evvelin* kadar komisyonumuzda bulundurmaları. (3927)
Türk Hava Kurumu İstanbul şubesinden:
Hav* gedikli hazırlama yuvasın* alay kaydına başlanmıştır. Orta okulu kanaat notlyl* bitirmiş yahut devlet orta okul İmtihanlarını vermiş (15-19) yaşlan İçinde olan isteklilerin tahsil durumlarını bildiren vesikaları, nüfus cüzdanları v* dört vesikalık resimle Yeni postahane caddesindeki Hava kurumu İstanbul şubaıin* müracaatları v* 18 yaşından yukan olanların pilotlar dışındaki Ih tlsas sınıfına ayrılacakları belgelilerin yuvaya «lınmıyacaklan Hân olunur. (3884)
Ağırlık
Yaş
Boy
17
13
19
51
55
57
| Kadıköy Vakıflar Müdürlüğü İlânları
Muhammen kıymeti Lira Krş.
tik teminatı
Lira Krş.
]
3/1 No. lu dükkân diğerinin aynıdır.
3/2 No. lu dükkân da ylna aynı şekildedir.
APARTIMAN; Lamartln sokağında 10 No. tajlıdır. Sokaktan m mermer basamakla çıkılan ve çift kanatlı demir kapıdan girilen zemini duvarlarının lambri kısmı mermer kaplı sahanlıktan mermer merdiveni* kat* çıkıldığı gibi altı mozaik basamakla bodrum katına İnilmektedir.
BODRUM KAT: Zemini karotlman döşeli bir koridor üzerin* biri sıcak suya alt olmak üzer* İki kazanlı kalorifer dairesi v* kömürlük, sokal|. cephesinde bir kapıcı odası, yine bu cephed* zemini karoslman döşeli ç*y^ maşır kurutma yeri, zemini karoslman döşeli İki tarafında mozaik tekne" bulunan fayans kaplamalı tezjih, havagazUe ısınan çamaşır kaynatme” kazanı bulunan çamaşırlık, arka cephede aydınlık ve buradan bir kapıda geçilen bir koridor üzerin* sığnak mahalli, kömürlük, fayansı lâvabo v»Q rezerlvan bulunan alafranga fayan* helâsı vardır. _
ZEMİN KAT: Antreden çıkılan v* camh kapıdan geçilen zemini k*-Q roslman döşeli sahanlıkta İki dair* olup, I No. lu datrenln zemini karo3t-*— man. döşeli antr* Ve koridor üzerin*, zemini parke döşeli sal, salamanj*.t_ arka cephede iki oda, zemini karoslman döşeli, duvarları fayans kapla-® malı, fayans bide alafranga helâ lavapo: rezerevuar va banyo trim*U^ banyo dairesi ve zemini karoslman döşen fayans lavabo, reeeruvor v* ala-(D franga fayans helâ zemini karoslman döşeli üstü v* duvarı fayan» kapla-2 malı tezgâh, demir çerçeveli camlı, davulbazlt mutfak olup ahşap kunnF-yağlı boyalıdır. !>»
I No. lu daire: Üç oda mutfak, banyo v» helidan İbarettir. Odanın^ biri parke döşelidir. Diğer aksam va evâaf 1 No. lu dairenin aynıdır. "O
BİRİNCİ KAT: 3 ve 4 No. lu daıre]erdlr. 1 No. iu dairenin aynı ter-jD tlbat ve teşkilâttadır. 4 No. lu dair* diğerlerinin aynıdır. (0
ÎKİNC KAT: 5 ve 8 No. lu dairelerdir. 1 No. lu dairenin aynı tertibalCD va teşkilâttadır. z s
ÜÇÜNCÜ KAT: 7 ve 8 No. İU dairelerdir. Her IkLsl d* 1 numaralı dol-'*/ renin tertibat ve teşkilâtmdadır.
DÖRDÜNCÜ KAT: 9 ve 10 No. lu dairelerdir, Bu dairelerinin ön kısımlarında terasalan olup diğer akşamları ötekilerinin aynı tertibatlar» havidir.
Katlara çıkan merdiven basama kıları tnoaa’.k, demir parmaklıklar korkulukludur.
Arka cephede her katta ve her dairede demir parmaklık korkulukta birer balkonu vardır.
HUDUDU: Tapu kaydının aynidir.
Yüz ölçüsü: Kadastronun 409 ada 4 parsel sayısındaki teablte gör* (178.25) M2 olup (20.00) M2 aydınlık va aralık; geri kalan binadır.
TAPU KAYDINDAKt MÜKELLEFİYETLER: (Tapudan gelen cevabi tezkereye göre).
15. 3. 947 tarihinden itibaren aylığı 43 kırk liradan on yıl müddeti*
Hra şerhi bulunduğu.
KÜTÜKTE: İrtifak ve mükellefiyetler sütununda M: Krokide B. harfiyle gösterilen yere 3,5 parsellerinde pencere açmak hakkı bulunduğu.
H: Krokide A harfli* gösterilen yere 3 parsel aleyhine bu parselin pencere açma hakkı vardır.
H: Krokide C. ahrtlyle gösterilen 5 parseldeki yere bu parselin pencere açma hakkı vardır.
Tapu kaydında gösterilen mükellefiyetler gayri menkulün ihalesi ter* kılındığı takdirde alıcıya teşmli edileceği.
1 — Satış şartnamesi 13 Nisan 1948 pazartesi gününden itibaren iıar kesin görebilmesi İçin İcra dairesinde açıktır.
2 — Arttırmaya iştirak İçin % de 7.5 nispetinde teminat akçesinin veya milli bir banka mektubu, yahut bu derecede esham ve tahvilâtın ibraz ve Iraesl şarttır.
3 — 10. 5. 1948 pazartesi günü saat 14-18 ya kadar alıcı çıkmadığı ve teklif edilen bedehn birinci İpotek miktarını, faiz ve masrafının geçmesiyle tahmin olunan kıymetin % de 75 ini tecavüz etmediği takdirde en çok arttıranın taahhüdü bak! kalmak şartlle satış on gün daha temdit *-dilerek İkinci arttırmanın 21, 5. 943 cuma günü aynı saatte satış yapılacaktır.
4 — Alacaklıların gayri menkul Üzerindeki haklarım hususiyi* fota ve masrafa dair olan İddialarını evrakı müsbltelerivle birlikte ilân tarihinden İtibaren on beş gün zarfında icra dairesine bildirmeleri lâzımdır. Aksi takdirde haklan tapu sicilline* sabit olmadıkça paylaşmadan bari» kalırlar.
5 — Arttırmaya iştirak edenler gayri menkulü görmüş v* bilir HM raporunu gözden geçirmiş şartnameyi okuyarak bütün hükümlerLnl kabul eylemiş ad ve itibar olunurlar.
8 — DelLâllye ihale pullan tescil masrafları, taviz bedeli alıcıya, diğer vergi borçlan borçluya aittir.
7 — Alıcıların belirli gün ve saatte İstanbul 1er» dairelerin* mahra» gayri menkul satış salonunda hatır buldnmaları ve fasl* İzahat almak 1>-tiyenlerin M7/3278 dosyaya İlân tarihinden satış günün* kadar hor zunaa dalrey* müracaatla dosyayı tetkik odeblleceklerl İlân olunur.
----------—------------------------------—-----------7----------------
İıtanbul Bayındırlık Müdürlüğünden:
1 — Yeşilköy Hava meydanında yaptırılacak gümrük muayene salonu ve anbar binası İnşaatı açık eksiltmeye çıkarılmıştır.
Kesif bedeli (13974) lira (80) kuruştur. Eksütma 28/4/948 tarihinde Pazartesi günü saat 15 de İstanbul Bayındırlık Müd(lr-_ lüğünde toplanacak komisyon, tarafından yapılacaktır,
2 — Bu İşe ait evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme, bayındırlık işleri, genel: hususi vo fenni şartnameleri, keşif proje keşli hülâsamı İle buna müteferri diğer evrak dairesinde görülecektir.
3 — Eksiltmeye Jştlrak etmek İçin taliplerin 2081 Ura 10 ku-
ruşluk muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz İbraz etmesi vi 948 yılında ticaret odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hamil olması eksiltme gününden tatil günleri hariç (3) gün evvel vilâyet makamına müracaat edarek ehliyet vesikası alması ve yukarda ikir.cl maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine dair imzalaması şarttır. (4324)
TC
Kadıköyllnd* Osmanağa mahallesinin Kırtasiyeci sokağında 28 kapı sayılı ahşap hahçeü evin tamamı. Üsküdarda Selâml Ali efendi mahallesinin eski Sel&msLz yeni Bel&ml Ali caüdezind» eski 203; 295; 297 yeni 285; 287 ; 289 kapı sayılı 290 metrekare arsanın tamamı
Usküdar(ta Sel&ml AH mahallesinin eski Parmaklı bakkal yenj Kuşakçı sokağında en eakl 309 eski v* yeni 13 kapı sayılı 143,27 metrekar* arsanın tamamı.
Kuzguncukta Paşallmanı caddesinde 117 kapı sayılı 83 metre kar* arsanın tamamı.
Üsküdar'da İc&dlyo mahallesinin eski Orta yeni Orta Parçacı sokağında eski v* yeni 7 kapı sayılı 630,29 metrekare arsanın tamam t.
Yukarıda yazılı vakıf bir ev ila dört
11* satılacaktır. İİmlesl 16/4/948 cuma günü saat 15 dedir. İsteklilerin hüviyet cüadanlarHo müracaatları
9017
321
28»
859
747
50
41
41
721
33
«1
XI
84
68
arsanın tamamı «çık
81
41
00
oa
arttırma
(42141
Akşam Erkek Sanat Okulu Müdürlüğünden t
1 — Erkek Teknik Öğretim okulları için 15.000 lir* tasarlanan bedel üzerinden bir tane 13 tn.m lik otomatik tezgâh pazarlık suretile derhal teslim satın alınacaktır.
2 — Şartname Tophanede 347 numaradaki okulun bürosunda görülebilir,
3 — Geçici güven parası 2230 lira olup bu para okul idaresinden alınacak belge ile yüksek okullar saymanlığı veznesine yatırılacaktır.
4 — İstekli olanların, kanuni belgelerila birlikte 20/4/1948
salı günü saat 16 da 2 ci maddede yazılı büroda toplanacak komisyona başvurmaları. (4918)
İhale tehiri
Tophane Erkek Sanat Enstitüsü Müdürlüğünden lfl/4/1948 cuma günü, saat 15 de kapalı zarfla ihalesi yapılacağı Akşam, Son Posta» Ankara ve Yeni Asır gazetelerinde ilâd edilen 110008 lira 14 kuruş keşif bedolü enstitümü! bahçe yolla* rı, demir atölyesi, tedrisat binası on arımı keşif vo şartnamesinde görülen lüzum üzerine fenni değişiklik yapılacağından mezkûr ihalp şimdilik tehir «iümLitlr. ihale gtoü aynoa ilân olunacaktır. (4918)
Bahlfe 7
|5 Nisan 1948
AKSAM
KUÇ
ARI
-İŞ ARAYANLAR
İNŞAAT ve TOPOÖRAFYA İŞLEMİNDE ÇALIŞMAK ÜZERE — Tecrübeli bir fen memuru vo bir mühendis iş aramaktadırlar. İsteklilerin 5Js-şamda «ADA» rumuzuna müracaattan. B»
Bin ŞOFÖR 11 AHrroa - iaıu-bul belediyesinin Ulûmum loiörlük •hll yetini haiz bir şoför İstanbul V» «ivannda Teya taşrada, hususi mfies-■eseierde, lnisuSl otomobillerde (kamyon da dahi» ehven ücrette iş aramaktadır. Akşamda ÇoföT römuzuna bildirmeleri. —
2 işçi arayanlar
BÜYÜK BİR BALON — Ve syn ça-hşrna. odası ve telefonu bulunan bir terzi atelyesl, kadın elbiselerini dikmesini bilen usta bir bayan aramaktadır. Ortak da yapacak. İsteklisi, Akşamca «Usta Terzi» rumuzuna adreslerini yazmaları. 498
HİZMETÇİ, DADL AŞÇI, MÜREBBİ-YE İDAREHANESİ—İKİ! er e derhal i? ▼erir. Böyle kimselere de ihtiyacı o-lanlar Beyoğlu. Tokatlıyan arkası Balo sokak Jd/1 hususi dâire. 671 - 1
AMERİKADA — Türk artistler !!• fevrllecek bir Fllmdo rol almak latl-yenlerln birer fotoğraflarını adresleriyle P. kutusu: 1419 Galata adreşlne göndermeleri. 80Î -
BÜYÜK TERZİHANELERDE—Çru5-nuş kalfa ve Uçliere ihtiyaç vardar Muzalfer Adam. Beyoğlu, Postacılar sokak karşısı, Mtymenet spaxtinic.ni. «8 — 1
BAYAN TEZGÂHTAR YARDIMCIMI ARANIYOR — Beyöğlunda mağazalarda çalışmak Istlyenler her gün saat 8 dan 18 e kadar Tel: 40162 ye müracaatları. Usan bilenler tercih olunur. 624 —
GENÇLİK 8POR ATIŞ EVİNDE — Çalışmak üzere İki bayana ihtiyaç vardır. Çalışma kabiliyetlerine göre, kuk liradan yila liraya kadar maaş verilir. X8 yaşından 35 yaşma kadar tercih edilir. Yüsekkaldınm No. 88: Bıdıka Acar'a 828 — 3
DAKTİLO BAYAN ARANIYOR — Yalnız büro işidir; evvelki müracaatlarda tetkik edilir. Babçekapı Anadolu Han 11 numaraya 16 - 18 orasında müracaat. 648 — 2
ÜÇ KİŞİLİK BÎR AİLE İÇİN — Orta işlerini görür blrbayana lhUyaç vardır. Talipelrin Oalata. Balikpazarı Kardeşim sokak KuTiş T. A. Ş. Demir deposuna müracaattan, 666 - 2
DAKTİLO BAYAN ARANIYOR — Daktilo bayan alınacak, Fransuca bitenlerin yırım gün çalışma şartı da kabul olunur. Bahçekapı Dördüncü Vakıf Handa Noter dairesine müracaat. «61 -
FR ANS1ZVA VE DAKTİLO BİLEN — Tercihan erkek bir müstahdeme ihtiyaç vardır. Adres: Sirkeci, Mühürdar aade Han 14/15. 673 — S
HEVESLİLERE — Nezih bir sanat teşekkülünde İyi ücretle çalışmak İ8-Hyen bayanların yaş ve tahsillerini bildiren fotoğraflı mektuplarıyla Ak-çam’da (San’at) remzine acele yazmaları. 678 — 1
3 ALIM-SATIM (E»y.)
KULLANILMIŞ — Veya bozuk gramofonlar İyi flatle alınır. (Galata. PJC. 7096 - V.J3.) adresine yazılması 7Ö2 — 1
DEVREN SATILIK — İki ÇİVİ matinesi parlatma dolap, teferruat ve taaLsallyle raal vaziyette. Arzu edenlerin Tel. 24005. 490
STUJK OTO — İşler vaziyette b kişilik açık spor Chrysler otomobili. Müracaat: Ayazpaşa garajı Kamarot ■okaiu. GilmtLssuyu. 531 _ a
FRE7.EI.İ, LUVERVERIİ TORNA — a« kullanılmış Logan marka torna altılıktır. Nurucsmanlye Çarşı kapısında 23 numaraya müracaat. 699
SATILIK KAMYON — 27 bin kilonu‘rc çalışmış 84Ö model (Şevrole) marka bir kfımyon satılıktır. Kamyon Küçül"-» 1 köy odası karşısındadır. Her Vi.1 öğleye kadar aynı yerde Şük-ra . ta ya müracaat. 834 — 1
SATILIK — «NAGEL» markalı kr " “te Almnn piyanosu, büfe, masa ** ’> (, PmsAitt Garaj. Elmadft-
r’ " i. i.a 53 j tSabahiarı JO dan X Oj
Müracaalı •18-
PLYMOÜTH OTOMOBİL — 18 bin kilometrede hilen tahılda çalışalı yeni bir araba saatiyle, aaimet dolayısıyla devredilecektir. 85320 de geratetün.
FIRSAT — Elverip flitlere saklık yen! bir beygirlik îhgllll motosikletleri. FinoaneıİAi Mustafa Paşa Han No. T. 6M - 1
SATILIK ALMAN PİYANO — Yepyeni modern, çapraş telli, demir lçl. Galatasaray, Yenişehir eaddasl, Gazhane yokuşu Erden Ap. »1/6. Pazardan maada her gün 13 - 14.16 - 30. »18— 1
SATILIK TAKSİ — Fiat 940 model etaoptenü lâstikleri yeni motör binde sıfır. Müracaat Beşiktaş Şair Nedim Köşeli sokak No. 1. her tün öğlene kadar. 843 —
SATILIK KORTA — 6.50 boy, 1,90 en çift ranzah; Avrupa bezi markonl yelken; tam teçhlaatlı; icabında mo-tÖrü He birlikte. Jstlnyede Süleyman Ustaya müracaat. 876 — 3
BATİLİK MOTÜRSİKLET — 948 mo deı Ariel marka. Sultanahmet Yere-batan caddesi No. 60 ye müracaat. •Î1 — 8
8ATTLTK TAKSİ OTOMOBİLİ — Amerikan markalı faal yedi kişilik her şeyi muntazam bîr otomobn satılıktır. Fiat garajına müsrcaat. 862 — 8
BATİLIK PRES — 18 tonluk gayet M kullanılmış bir el presi acele satılıktır. Müracaat: Pangaltı Ta.yy«ecl Fehml-Kkak No. 22 Hilmi usta. 855 — 1
BATİLIK EŞYA — YölOUlUk dûli-I'ulyl» 98 parça 22 ayarla İşlenmiş sofra takımı «ski model büfe, gardırop rdayo dolabı, karyola ve saire. Al-tınbakkalda Akkarga sokak 11. Her gün görülür. 658 —
SATILIK TANK TİPİ TRAKTÖH — Paletli 85 beygirlik dizel motöTİü traktör; 6 bıçaklı pullugıyle. Müracaat: Galata Bahtiyar Han 82/34 İstanbul. 862 — 8
BİR ALMAN PİYANOSU — İçi demir ve çapraş olarak yeni balda satılıktır. Beyoğlu Sakızağacı No. 30/1 dükkftna. Puandan maada günlerde. 853 —
YAPI SAH.İPLERİNE — Lfima demirinden tamamen kapalı beheri 61 X 210 eb’adında sağlam bîr çlfl kapı ucus satılıktır. Alfikada.rîenn 6M62 ye telefon etmeleri. 663 — 1
SATILIK TELEFON — Telefon kte-realnln muvafakatiyle devren aslilik t iz. Müracaat 31345 «83 — 3
FRİEDR - IHRBAR MARKA — Kuyruklu piyano acele satılıktır. Kadıköy Moda caddesi Te’I&lzads sokak No. 11 ev. 680—3
SATILIK TAKSİ — Radyo, kalorifer ve Argo saatli yeni bir Plymouth. Müracaat: Pangaltı Tayyareci Fehmi sok. No. 33 Hilmi Aytaç 689 — 1
HALI: MERAKLILARINA MÜJDE -İkisi eş olmak üzere Keşan malı, biri de meşhur Kirman hatun Sandal Bedesteninde teşhir edilmektedir. 18/4/1946 yarmki cuma gfinfl eaat 15Û (te satılacaktır. 690 —
OTOMOBİL ARANIYOR — Hususi yapılmak üzere çok temiz ve s« kullanılmış küçük model bir otomobil alınacaktır. Poata kutusu i 174 Oalata veya Tel: 40315 ■' 700 — 1
ORG — İki sıra klavyeli büyük ve yeni. Fiat! 900 Ura. Kadıköy Yoğurtçu tramvay köprtisllhe bitişik Şeflkbey sokak No. 10 (Dere aahlll) 704 —
BATİLIK ŞARPİ — Çok az kullanılmış bir şarpi bütün teçhli&tlyle birlikte satılıktır. Beyoğlu İstiklâl caddesi 188 No. İl Hatay pastahanesln-de bay Toma'ya müracaat. 897 — î
H — Kiralık — Satılık
DİKKAT — Emlflk almak re satmak, İpotek yapmak istlyelnere; itimada şayan BÜhulet Emlfik Zarif Özalp tavassut eder. Beyoğlu Büyük Parınakkapı köşe başı No. 4 kat S Tel: 42386. 18 — 17
$20 - J
ACELE SATILIK ARSA — Tepeba-?ı Aynalıçeşmenin cami »ırasında Samancı Ferhat sokak 31 No. eve bitişik 8 - 30 - 32 - 139/60 Met. arsa ıjalül do! ay isiyle acele satılıktır, Eminönü İş Bankası karsısında oyuncakçı Haşana.
•11
FAAL VAZİYETTİ! — Batilık düğme vs sığama torna İmalâthanesi. Fncnneılor Mustafa Faşa Han No. 1-3. 627 -1
BATİLIK İKİ BÖLÜKLÜ KAPILARI AYRI HANE — Kumknpi Nişan-san Havual ubos tan sokak 44. 7 Oda, elektrik, tuuimba, köşe başı. Boş hatim. İçindekiler s mlrMnut. 613 —
ACELB BATİLIK İRA İTİ APARITMAN — Galatasaray olvarı 8 kata betonarme senelik 6024 Hra tratll «partim an satılıktır. Müracaat: Taksim Kristal Şahin örer. Telefon: 84439. 609 - 1
BATİLIK ARSA — Kadıköy Cevls-llk Ttvflkbey sokağında 13 numaralı etrafı duvarla çevrili, içinde ağacı, suyu bulunan 381 metre arsa satılıktır. Müracaat: Telefon: 80748 604 - 1
BOŞ TE3LÎM SATILIK KÂGİR EV — Lâleli Meslhpaşa caddesi 81 No. iu üç od», iki hol, hamam, elektrik, su; hava gazı; bahçeli. Anahtar 52 No. «tadır. 808 —
SATILIK BAĞLAM KÂOÎR EV — «13000» lira. Boş teslim, k&şo baş), bol güneş; beş oda: hava gazı;elektrik; Terkos. Beyoğlu Kalyoncukulluk Tek-kujni 13, 807 — 1
3 BEYGİRLİK MOTOR İLB — Transmisyon ve İlletleriyle satılık .imalathane. Zlndankapı Zindan Han No. 44. 825—1
CİHANGİRDE — Bahçûslnden de deniz gören 3-4 odalı, 4 katlı Ap. 1 katı boş teslim satılıktır. Cihangir nı-faltı Taylan Ap. kapıcısı Mehmet Arslana. 615 - j
BATİLIK — Torabyada Dümbelek sokağı No. 3; 3 daire k&rglr 13 bin liraya boş teslim Galatasaray Meşrutiyet cad. No. 63 e müracaat. 849 — İ
SATILIK ARSALAR — Kadıköyün-de İşlek tali: caddede müfrez apartman ve «inama inşasına elverişli üç arsa satılıktır. Kadıköy Halldağ* caddesi 31 numaraya müracaat. 675 — i
SATILIK YALI ARSASI — İçinde kuyusu, yeni yapılmış mükemmel nhtmu ve küçük bir kulübesi bulunan 18 x 17 eb'adında !öö metre kare bir arsa satılıktır. Görmek İçin Küçük-yalıda kahveci Eflleymana müracaat edilmesi. 880 — 1
BATİLIK ALTI YÜZ METRELİK ARSA — Şişlide büyük İnşaatçılara müjde. Cephesi Kâğıthane asfaltı üzerinde diğer cephesi İîaçı Mamurda. Müracaat Taksimden Terlabaşı asfaltına girildiğinde No. 31 801 — 1
BATİLIK ARSA — Buadlye istasyonuna (10) dokfta. 1650 metre kare gayet muntazam. Denli© nazır. îfras da edilir. Beylerbeyi Arabacılar sokak No. 83 e müracaat. 690 — 1
ACELB BATİLİK — Yenlkapıd» Nur gazinosu. Müracaat yeri; Aksaray pasaj içinde emlâk alttn satım evi İsmail öz. 688 — J
ARSA — Çiftehrrnızlarda, denize, vesaite yakın, 24 metre cepheli 1518 metre hars, fcuyulu arsa satılıktır. Nişantaşı «Elhsmrs* apartımanı No. 3 Mansur mektupla. 80J — 1
8.600 LİRAYA BATİLIK HANE — Pangaltı Bay Sungur sokağında î o-dalı elektrikli terkoslu. Pangaltı Bl-1 ezikçi sokak 24 No. Bebek apartı-mnn: 2 nel katma müracaat. 684 — S
YAZIHANE ARIYORUM — Bahçe-kapı, Sultanhamnm ve civarında veya Karaköyds, tercihan telefonlu müracaat posta kutusu No. 1754 Galata 692 — S
GENİŞ ARAZİLİ KÂGİR HANE — Göztepe ve Erenköy istasyonlarına 15 dakika, m&ktuan 12 bin liraya. Göz-fope tamvay durak mahallinde arabacı Mııstafaya müracaat. 664 — 0
BEBEKTH ACELE SATILIK ARSA — Tramvaya, vapura bir dakika, ana asfalta on metre mesafede, man-saralı, blok İnşaata müsaadeli bir a-partımanlık orsa. Müracaat: Manolya sokak No. 8, Bebek. Mutavassıt kabul edilmez, ÛÛO — 1
CİHANGİRDE — 8 Odalı kalorifer ve parkeli, kiralıktır. Mllraoaat: Taksim AbdOlhak Hftmjt «addeei No. 16
DENİZE NAZIR — Asansörlü, kaloriferi (100) lift (800) metre kara konforlu salonlarla muhtelif adette İç lço tek odalı yazıhaneler kiralık tur. Galata Rıhtım caddesi Vali Alemdar Han. 811 - 14
batilik EV — Cihangir: Finıza-ğ* T&rk O(kü asfaltı üzerinde 83 numara İM kat üzerinde bahçeli yeni yapı tam konforlu boş teslim «17.000» lira her gün yerince görülebilir görüşmek İçin Emniyet Bandığında Adil [ Yurdakul'a müracaat. 644 — 1
CİTIANOtRDl —- Kapanmış, çok güzel manzaralı apartman yapılmama elverişli arsa satütatır. Her gün 18 don sonra 41180 ya telefon.
023 - «
ACELB SATILIK EV — KızıltopTek ta tramvaya ve denize yüzer metre mceafode fevkalâde manıarah «Ört odalı bir ev. Her gön 17 den 17,30 a kadar 30623 telefon. 628 - 1
BATİLIK ARSA — Fatihte, Erid-alipaşa tramvay durağına üç dakika mesafede, nezaretli, 447 M 3 arsa satılıktır. Mtlracat: İstanbul İş Bankası, Havai» servisinde V. Ülkü. 629 —
8,600 LİRAYA — Beykozda fevkalâde manzaralı bahçeli, beş odah, iki bölük: aleklrlği harf ev satllıktu*. Mtlracat: İstanbul 1» Bankası, Havale servisinde V. ülkü. 630 —
ACELB BATİLIK DÜKKÂNLA KAGİR EV — Feriköy Baruthane Civelek sokak 18/1, 18/3 Öç oda konforlu 0000 lira. Bahçekapı Hüdadat Lokantası yarımdaki tütündly». «31 - |
BATİLIK KAGİR MAĞAZA — Ba-lat Mlrsetpaça aaddesl 241 No. 90 metre murabbaı arsa tlzerlDde her !»• elvcrlşlL Bahçekapı Hüdadat Lokantası yanındaki tütüncüye. 632 1
KİRALIK ODA — Ali» yanında, banyolu te mobilyalı bir oda kiraya verilecektir. Adres: Matbaart Osman-bty sokak BevpazziSı Ajpart. No. »7 kat 1. Pangaltı . Osnanbey. 838
BATİLIK ARSA — Üsküdar Bağ-larbaşı askerlik şubesin e gitmeden 157 No. Tramvay durağı. Adalara na-rır 10 yüz. 43 derinlik. Haliç Feneri Vodinı caddesi 35 Nsety». 633 — 7
EMİNÖNÜMDB — Gayet işlek bh dükkSn, her İşe elverişli; derren şahlıktır. Sermayeli ortak (ta alınır, ta-tlyenier İstanbul Fosta kutum 1«6 adresine mektupla yazsınlar. 835
KÜÇÜKÇAMLICA — Ubadede 8 6 dönüm bağ, meyvelik, dolapla kuyusu ahin Da bir köşk satılıktır. Müracaat: Üsküdar çarşı polis karakolu İttisalinde 71 hanede Hayrl Sydemire. 470 8
AVUKATLARA — Üsküdar mahkemesi tramvay durağı karşısında mobllytslyle bir yazıhane devredilecektir. Çengelköy Fıçıcı Bok. No. 4, Taclser Aşkın'a müracaat 872 - 3
16 TONLUK EKSANTRİKLİ — Pıe-«ıle birlikte İşler halde devren şahlık atölye. Müracaat Oalata Necatl-bey cad. No. 91 uat 11-14. Börekçi Hakkı. ŞÛ3 _ 1
FATİH — revztpafa tramvay caddesi (işerinde 128 ır>3 arsa şahlıktır. Büyük Postane Yıu sokağı AlaiemcI Han No. 14 e müracaat. 839 — 4
KİRALIK — Çamhk; gül bahçesi; g.ır: elektrik; ruyu hav! dört va bsş odalı köşk kiralık Erenköy Yenlyol doktor Hayrl Ömer köşkü 62-212 840 - 3
DEVREN SATILIK BAKKALİYE — Taksim Talimhane Topçular caddesinin İşlek vo müşterin yerinde 8/3 No. Taşraya gidileceğinden acele devrolu-naçaktır. İçindekilere müracaat. • 641 — 1
CAÖALOÖLUNDA — 17 x 18 ebadında İki kapılı; sarnıçlı: çift daireli apartıman; matbaaya; garaja elverişli satılık arsa. Beyoğlu Gaz Şirketi karşısında Özel Emlâk Fehmi Tel: 43378. 638
MAÇKA KARAKOLU — Yanındaki sokakta. Yeni yapılan a par tımarı ın 6 ve dört odalı 1 inci ve üçüncü katlan kiralıktır. Taliplerin 86 dan 78 ze müracaattan. 643 - 4
KÜçÜÇKBEBEKTo — 17 odalı tanı konforlu, kirası yüksek, ahşap yağlı boyalı bir nparlımanvarl bir mülk satılıktır, Milli Emlftk Alım satım İnşaat Bürosu Fahri Baraç. Kartıköy Ektiriyor yaındaki Yemişçi Haşan sokak Bflrhanlyc Han No. 8; Telefon: 41687. 610 _ 1'
BBYOÖLU SEMTİNDE — Batilık Garaj: Boç teslim 110 M 3 arşaslyle beraber. MM» t(J. İsmail’e müracaat.
MİLLÎ EMLAKİŞ MÜESSES ESİNİN — Bunlardan başka şehrin muhtelif semtlerinde, muhtelif ftatlerdc boş teslim cdtllr evleri ve a’partimanları mevcuttur. Milli Emlâkiş Tel: $2777
7û7 — 1
İYİ BİR HANDA — YanhaneM olup devretmek istlyenlmln Keresteciler AJemdtr han No. 1 de avukat Nadir Oksy'a müracaatı. Tel: 14137
674
- 1
KİRALIK Apt. KATI — 3 Od S. konforlu, lüka eşyaslyle 4-7 aylık kiralıktır. Adres: Çlş’.l Son istasyon Hasat sokak 4Q No-______________530 - >
BATJUK HAMAM — Bakırköy hamamı dört dükklnlyle satılıktır. Her gün Mat 18-31 Yeşilköy Santral lokale ıs • müracaat. Telefon: (18-14).
614- 1
BATİLIK EVLER — FerapnlM arkası asfalta yanın dakika Çatmalı-meftçil Orta sokak 32 - 34 No. bahçeli 6 - e odalı ahşap İtrisi 20 bin ayn da «atılabilir. Görmek İçindekilere, görüşmek Cihangir caddesi Muhslne Apt. T No. Ffcraan $44
ŞEHREMLvÎNDE — Saray meydanında tramvaya 3 dakika mesafede 93 No. lu 3 tatlı hanenin altında 3 dükkân, 3 nel ve 3 findi katta allı oda, mutfak, elektrik terkos ve tulum balı kvyuiUe yanında atelye re depo olmaya elverişli diğer bir bina satılıktır. Ee yağlı boya ve muşamba döşelidir. Boş teslim. 1500 M3. OTKUi verdir. İçindekilere müracaat. 685—1
BATTITK ARSA — Sultanahmet Tl ceret lisesi karşısında 62 M. K. deniz görür, İnşaat tezkeresi hazır. Müracaat: Çarşıkapı 105 te Ses Radyo evine. 882 —
SATILIK APARTINÎAN — ŞUH BO-montlda 3 daireli ve konforlu bir «par liman satılıktır. Müracaat: Tel: 40398
481 -
KİRALIK VİLLA — Emlâk Bankasının Mecldlyeköyde yaptığı 18 numaralı müstakil bahçeli altı oda banyo deniz görür balkonlu. Beyoğlu Mis sokak No. 14 Maskot berber! KGÇöya müracaat. 870 — 6
devren BATİLIK — Korsa ve Trikotaj Atelyesi: Mahmutpaşa Sultan odalar Att&rbaşi Hah No. I. Miraca t: Byoğlu Meşrutiyet caddesi Ankara kıraathanesinde Medde.
177 — 3
MEOİDİTEKOYÜNDE »e cepheli BÛÛ.3 metre; ürerine ilk daire 10 plimi tasdiki! 130 metre
arsa acele satılıktır. Mılr palışarşı Kürkçüler çarşısı No. 10. _________________________874 — 1 GAZLI ÇEŞME BAN A Yİ MINTA KABINDA SATILIK FABRİKA BİNASI— 1360 mstre araa üzerine kurulmuş 270 metre beton yeni bina; bir tarafı asfalt bir tarafı tren yolu; İçerisinde e-lektrlk cereyanı mtvcud olarak satılıktır. Görmek ts görüşmek üzere her gün saat 3 den 3 e kadar Sirkeci Ankara Hanında 10 numaraya mür*' otat.____________________572 — 8
ACELB — Devren satılık hilen işliye.n komple 144 iğlik bükü m hane, müracaat: Mobmutpaşa Manastır Han 13. 670 — 2
ACELE KİRALIK BOSTAN — X«n-hcada Müftü Bostanr kiralıktır. Görmek İçin mahalline, görüşmek İçin Beşiktaş tramvay caddesi 85/33 numa ralı fırına müracaat. 609 — 3
BUADİYEDE — Acele ve ucuz güzel bir vlUft İle sahile yakın bir arsa satılıktır, Müracat: Suadlye Şen sokak Gündüz Bakkaliyesi.
868 — â
KİRAUK — Jk! karlı, yeni ve modern kfigir ev: Küçükparar Hacıka-dın caddesi çıkmaz sokak 00 No. İki buçuk seneliği peşinen 3,000 İla. KU-çükperarda 00 numaralı dükkâna mü racant. _________________007 — 1
DENİZE NAZIR ARSA SATILIKTIR — Cihangir caddesi Güzel Sanatlar sokağında tâvizi verilmiş vll-İftiıK arsa (2508) liradır. Akarsu İlyAS-çelebl mahallesinde kömürcü Şemseydin Erdoğmuşa müracaat,
665 — 6
SATILIK KAGİR EV — Boş teslim/ Beşi taşla Çarşı İçinde 6 odalı İÜ bin lira. Müracaat: Beşiktaş Akaretler tramvay durağı No. 2 Necati.
650 — 1
FATİHTE — Tramvay caddesinde asri ve tam konforlu bir berber dükkanı devredilecektir. Müracaat: Tel:
BOŞ TESLİM KÂGÎR EV — Altın-mkkalda. Tramvaya mîiçaü caddede müstakil katlı 6 odalı ev satılıktır. Milli Emfftkiş Taksim Kristal gazinosu arkasında 82777 768 — 1
MAÇKADA — Dcnta görür 4 katlı dörder oda hol banyolu 380CO lira ipotekli apartıman acele sat diktir. Milli KmlAkld Taksim Kristal gazkMsu arkasında 82777 109 — 1
PANGALTIDA — Tramvay yanında güzide mevki 3 katlı dörder odalı altında büyük gara] manzaralı. Mili! Emtaklş Taksim Kristal gazinosu ar-kasında 82777 710 — î
TAKSİMDE — Talimhanede merkez! mevkiinde 6 katlı 0 daire! TC dükkanlı daireler beşer oda konforlu. Milli Emâldş Taksim Kristal gazinosu arkasında 82777 711 — 1
8000 LİRA 75,000 — flultan- ahmette Akbıyıkta 6 odoh, bahçeli, manzaralı aiışop ev. Nlşontaşında beşer odalı manzaralı, konforlu apnr-tıman. Mutavassıt istemez. Tel: 42704 710 — 2
SATILIK KAGİR EV — Boş teslim, Kabataşta 6 odalı konforlu denize natır 10 bin lira. Müracaat: Beşiktaş Akaretler tramvay durağı No. 2 Necati'ye, 057 — 1
UNKAPANINDA — Denize 500 m. Atatürk bulrsrına 150 m. mesafede depo, ardiye, İmalâthane, garaj yapmaya elverişli 8 metre yüzdü 150 mette kare yer kiralıktır, tstiyenler Vn-kapar.ı Allamataş Haırbey cami sokak No. 6 sorulması. 896 —i
KİRALIK İKİ ODA — İstanbul Rilstempeşa caddesi Kantarcılar arasında. Müracaat: aynı cadde üzerinde No. 54 Mehmet Kahraman. Görüşmek İçin Caddebostan İskele caddesi No. !4 Kiştf’e. 863 —3
batilik dükkAn — Hâl karşısında Kantarcılar caddesinde W0 No. lı demirci dükkAnı acele tatılıktır. Mtlracat: Fatih Karar kardeşler cad. No. 24, kat 2 de Celi! Kurtksn. 647 — 1
BATİLİK ARSA — Kadıköy Cevizlik Haşire ıbaşı ıck£k 31/1 No. h yüıü 15
apaşı satılıktır. Her zaman görulebi-IİT. Konuşmak için Güven sigorta şirretinde bay Buha Dalga. * 645
FIRSAT — Küçük Yalı İstasyon arkası asfalt üzerinde denize hiklm çamlık içinde 2 daireli; altında 3 para] ve 1 bakkal dükkânı olan köşk satılıktır. Görmek isteyenler altındaki bakkal bay Rıza’ya; anlaşmak için Telefon 63-98 numaraya müracaat edilme»!. 648 — 1
BATİLIK BOYAHANE — Tam te?-kU&tiyle faal vaılyette denen teslim iplik merserize v« boya atelycsl satılıktır. Müracaat: Gedlkpnşa Hamam caddesi No. 88. 626
BATİLİK APARTIMAN — iki daireli bir katı boş teslim. Malta durağına bir dakika; pazarlıksız 18.000. Fatih Malta Akdeniz caddesi şemjcddin Sanıl So. No. 10. 697
ACELE BATİLIK BAHÇELİ EV — Boğaziçi, Mlrgtin Reşltpûşa Maslak caddesi 11 numaralı maa müştemilât (5) oda ve yüksek taş duvarlı 13ÛÛ) M 2 bahçeyi havi ev; net 5000 liraya. Müracaat: Bahçekapı Ticaret Borsâ-n dahilinde No. 19. 665 — I
ACELE BATİLIK BOŞ TESLİM EV Üsküdar laadiye Mektep sokak 25 numaralı bir dönüm meyva bahçesi İçinde beş odalı ev »atalıktır. Aj’-nı adrese mllraekat. 594
BEYOĞLU Lâle slenmaaı karşıcı Kurabiye sokak dört yol ağzındaki yeni yapılmış boş dükk&n Hrahkttft Üstündeki 33 numaraya müracaat-. 693
TÜNEL CİVARINDA — Ardiye, ima-lûtluıne olabilir boş teslim bir mülk hem satılık veya kiralıktır. Milli Em« lâk Alım satım İnşaat bürosu. Telrf fon: 410B7- 58«
BOŞ TESLİM — Acele satılık kâr-glr ev: Taksim Ferldlye caddesi mimara 39, 5 kat 7 oda; her katta İkişer oda.’ Terkosu, elektriği; kuyusu, sarnıcı bahçesile.Müracaat saat ondan on ikiye; [kldert dörde kadar 714 — 1
S. ’ıife B
A K 3 A M
13 Nisan.1948
Türkiye Mümessili
lak Chünk&uj Dlulcfl&ücMüyu s. k&tn QıünTen(j Suifarrharitim Hamdibfy. geçidi i^tajıbıd
Amerikan yağlı badanasile
□ivar. tahtaya. Durillte, Çimentoya vs eski taplsörl üzerine kendiniz bUo boyayabilirsiniz, slw büyük harikalar gösterecektir.
★ Odanızı güzelleştirir
■A Kolaylıkla boyanır
A Bir saatta kurur
Katiyen koku yapmaz
Duvarlar sabunlu su ile yıkanabilir Fevkalade güzel renkler
TAKSİM : OTOKAR, Şebidm uhtar caddesi 3/2. Tel: 82808
GALATA | ANAVt. KARDEŞLER, Eski Gümrük sokak No. 18 Tel: 41481.
İSTANBUL ! t. ZARA. Sabuncu Han Cad. No: 75 Tel. 23323
ANKARA • ARAF KARDEŞLER. Sanayi Cad. 37 Tel: 11838

S
3 S!
3

(Bal tarafı 7 et sahifede) I — Kiralık — Satılık
SATILIK GARAJDIK ARSA — Os-nanbey yakınında. 825 metre murabbaı 43 bin Ura. Müracaat: Beşiktaş Akaretler tramvay durağı No. 3 Necati. ___________________________655 — 1
SATILIK — Harbiye civarında tramvay yolunda satılık işlek tütüncü dükkanı. Müracaat Talimhane ARıntepe Etniftkçl Klrkor 4/1 ________________698 — 3
CİHANGİRDE — Bahçesinden da-rfli gören. 8-4 odalı. 4 katlı Ap. i. katı boş acele satılıktır, cihangir caddesi Taylan Ap. kapıcısı Mehmet Arslana __________________ 899 — 2
KAPALIÇARŞI — Gedlkpaşa, Aksaray ve muhtelif yerlerde satılık ev, dulcMn ve amalar. Müracaat: Kapa-lıçarşı Kürkçüler çarcısı No. 10 Sür'at Emlâk,__________________713 — 2
BOMONTİDE SATILIK BV — Yolculuktan dolayı bahçeli 8 oda, 2 mutfaklı kısmen boş Hal&skftr caddesi 290/1 tütüncüye müracaat. Tavassut İstemez. 714 ___ 1
TAKSİMDİ.— Talimhanede cadde üzerinde 4 katlı 3 ve 4 odalı apartı-man satılıktır. Mlllt Emlâklş Taksim Kristal gazinosu arkasında 82777
812 —. 1
KADIKÖYDE ’ — İskeleye 2 dakika. banyolu; havagazı; yağlı boya; muşamba; mobilyalı üç oda mevsimlik kiralıktır. Rıhtım boyu Reşit «fendi sokak No. 8 e müracaat İS - 20 _________________________706 —1 BEYOĞLU — Ağahamam karakolu yanında 3 katlı apartımana plAnı yapılmış çimentosu hazır, arsa satılıktır. Beyoğlu Balo 3. Balo Ap. 3/1. Telefon: 49014.__________700 — 2
J -MÜTEFERRİK
AZ. SERMATS ÎLE — Fazla kir getiren bir ir lçptf ortak arıyorum. Doktofi" eriktir-' vs kimyager tercih edilir. Müracaat Akşamda (T.T.) rumuzuna. 694 — 2
İNGİLİZCE DER3 — Londralı İn-glllı bayan tarafından yeni metod (konuşma}. Adres: Mrs. Vlnnl 439. İstiklâl caddesi Yardım apartıman No İ (Rus sefareti yanında} 327 — 2
BENEVÎ 15000 LİRA NET İRADLI İŞE — 15000 lira sermayeli ortak aranıyor. Mektupla «8. Yücel - Maçka Palas Kapı 2* adresine. Tel: 82598 601
TİCCARETİ BOL, GARANTİLİ İŞİ— Sürümlü, sezonu geçmlyen, hail faaliyette buluann imalâthaneye ciddi müteşebbis ortak aranmaktadır. Müracaat: Akşamda «Ticaret» rumuzuna. 554 — 1
MÜHİM KAZANÇ — Kaynaklan o-lan kamyon vo otobüs almak isteyenlerin kendi menfaatleri İçin 1572 numaralı posta kutusuna «KAMTAŞh rümuzu İle müracaatları lâzımdır.
582 — 1
Satılık Köşk
Bebek bahçesi karşısında denize nezareti! iki buçuk katlı apartıman şeklindeki bahçeli köşk; havagazı,; elektrik; terkos; alafranga, va alaturka banyoları; içi dışı yağlı boya ve muşamba döşeli ayrıca 3 tonluk su deposu; meyva; gül ve çiçek bahçesi; alt katta dört oda; Üst katta 8 oda ve mutbah. 50.000 liraya acele sattıktır.
Bebek garajına müracaat.
Teefon 38-151.
SATILIK MOTöR
40 beygirden yukan İşler halde 1 değirmen molörü satılıktır. Müracaat İstanbul, Galata Büyük Batıklı Han Arşln sokak NO. 1. Tel! 42771.
AZİMET DOLAYISİLE Mi Devren kiralık
Apartıman dairesi
Türbe. Piyer-Lotl caddesi 02 saydı ŞENLER apartmanının üçüncü kat altıncı dairesi, a oda. I hol, banyo; telefon ve havagazı. Her gün İçindekilere müracaat. Telefon: 21359 - 23054»_
i
S
|
i
I
s
5
HER CİNS EN İYİ KÖPEKLER — Yedi ve iki aylık kurt köpeği yavruları, büyümeyen fino yavruları, birer yaşında Foks ve tüylü Brak. Domuz köpeği ve kopoy. Uzunçarşı 277 No. Şaban kahvesinde Kâmll'e müracaat.
617 — 1
Kayıp — 028 senesinde Y. Mü-ehndls mektebinden aldığım diplomamı kaybettim. Yenisini çıkaracağımdan eskisinin hükmü yoktur.
H.Paşa Belılçbey sok. No. 0 Cemal Doğramacı

■™™nBEZ3B®a Sayın Bayanlara uBBMEKiE®ra™3csM
Hakiki Alman Papatyası (Camomille Romaln) I
TAKSİM ECZANESİNE gelmiştir.
BEA
TAKDİM
EDER
den itibaren
Servis No. BE. 761
Çarşamba ■ CumartCsI
İSTANBUL-LONDRA
21 Nisan 1948
Yeni hareket saatleri - Sık seferler • Uçuşla yemekler bilet ücretine dahildir
. hareke!
A I R W A
YENİ YAZ SEFER TARİFELERİNİ
İstanbul. Konak Oie i inden '"T5. hareket
İstanbul, Yeşilköy Hava Meydanından .' kalkış Londra. Northolt Hava Meydanına Londra, Son Hava İstasyonuna
Getr Atincıda kalınır
LONDRA - İSTANBUL
Londra Son Hava istasyonundan Londra Northolt Hava Meydanından .• İstanbul, Yeşilköy Havı Meydanına İstanbul. Konak Oteline
Crca Rinada kah
İşaret edilen saatler mahalli saai^r* göredir.
i>r ayırtmak i(i>t Boyfıca Seyahat Kanalı GltlÜtltrkt 8 £ A, DitroSU
BEA
e U R O P t A N

Zayi — Hopa nüfus dairesinden aldığım ve İçinde askerlik muamelelerim. kayıtlı kimlik cüzdanımla Hopa Uman idaresinden aldığım gemici tezkeresini kaybettim. Yenilerini alacağımdan eskilerinin hükmü yoktur.
1320 doğumlu Sadak oğlu hamdi Yılmaz
İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi Dekanlığından:
Fakültemiz Makina elemanları Kürsüsü doçenti Bekir Dizi-oglu tarafından 16^4''948 Cuma günü saat 17,00 de Üniversitemiz (A2> de «TeksLl maklnalarında yeni konstrüksiyon metodlari* konusu üzerinde bir konferans verilecektir. Bu koleransa herkes gelebilir. (4917)
Türkiye Kızılay Derneği Beyoğlu ilçe şubesinden:
11 Nisan 1948 pazar günü keşidesi yapılacak büyük Eşya Piyangomuz, Yurtta kış mevsiminin fazla sürekli olması dolayıslle faaliyetimizi durdurmuştur. Halkımızın Kızılay'a karşı gösterdiği teveccüh ve muhabbetin asını ten.in edebilmek itlbarlle satışa çıkardığımız biletlerden mühim bir kısmının derneğimiz elinde bulunan biletlere İsabetini önlemek ve bu sebeple yanlış fikir ve zehabın husulüne mâni olmak için piyangomuzun karşısında kalınmıştır. Bu teehhür sayın halfamızın menfaatleri göz önünde tutularak yapıldığına enılnolmalarını açık birLlşanja_lfşde_ve^beyan_e(lerlz^

Comments (0)