AK ŞAM’ı n
Küçük ilânları en
verimli, en ucuz
vasıtadır.
AKŞAM
farın 8 sahife
S-’ne 30 No. 10507 — Flatl hcr Velde 10 kuruSlllr
CUMA 16 Nisan 1948
Sahibi: NeemeiMln Sadak — Yaa İslerini fiilen İdare eden: C. Bildik — Aksam Matbaası
Yugoslavya Yunan hududunda memnu bir mıntaka kurdu
Hudut bölgelerinde Yugoslav manevraları başladı Yunanistan, Yugoslav tedbirlerinden endişede
Londra 17 (?.) — Bclgraddan bildirildiği göre Yunan hududunda memnu bir nuntaka tesis edilmiştir. Bu nnntakada ecnebilerin seyahatleri memnudur. Yugoslav hükümetinin geçen sene, Yunan hududunda kurmuş olduğu 15 kilometre derinliğindeki memnu mrntakaıun derinliği 60 ilâ 80 kilometreye çıkarılmıştır.
Yunaulstana gitmek ve oradan gelmek için bu mıntakadan geçilmesi hususi bir müsaade almağa bağlıdır.
Belgrad 15 (A?) — Bugün Yugoslav makamları memleketin bütün Oüney bölgesini yabancılara kapatmak hususundaki yeni emirnameyi tatbike koymuşlar ve iki halta müddetle Makedonya ile Karadağ’da bir gezi yapmak tasavvurunda olan Üs-küpteki Amerikan konsolosu B. F. Mü Gowu’a gerekli müsaadeyi vermemişlerdir.
Atina 15 (A.A.) — İyi haber alan çevrelere göre Yunan hükümeti komşu memleketler tarafından müracaat edUen bazı tedbirlerden endişe duymaktadır.
Yugoslavya’nın hudut bölgelerinde askeri manevraların başladığı vo bu manevralara silâh altına alman bazı İhtiyat kuvvetlerin İştirak ettiği söylenmektedir.
jtfareşaZ Tifo
Diğer taraftan benzin tasarruf etmek İhtiyacında bulunduğunu bildiren Yugoslav hükümeti otomobil ab’ ferlerini menetmlştür.
Diğer taraftan yine aynı çevrelere göre Yunan hükûnıetlno Sovyet Rusya İle Bulgaristan arası ııSW meydana gelen anlaşmanın metni bildirilmiştir. Bu anlaşmaya göre, Bulgaristan Rusya’ya komşu memleketlerin herhangi birisinden çok daha sıkı iktisadi siyasi va B3keri bağlarla bağlan-nıı? bulunmaktadır. Anlaşmanın bilhassa bir maddesi doğrudan doğruya Yunanistan aleyhindedir.
Bununla beraber yetkili yabancı müşahitler bundan endişe duymamakta ve Yugoslavya’da hakikaten askeri manevralar cereyan ettiği takdirde bunun sinir harbinin bir safhasından başka bir şey olmadığı fikrindedirler.
Kalavrıta şehrinde savaş üç gün sürdü
Atina 15 (A.A.) — Resmen bildirildiğine göre, Peloponez'de çetecilerin yağma ettikleri Kalavrlta şehrinde devam eden üç günlük bir savaştan sonra 45 a3ker öldürülmüş tn 17 sİ yaralanmıştır. Bundan başka şimdiye kadar 13 i kişinin karargâhlarına dönmedikleri tos bit olunmuştur.
Çeteciler da 150 ölü ve LOB yaralı vermişlerdir.
Uçan kaleler Almanyada General Clay filoyu Berlıne davet etti
VVlesbaden, Almanya 16 (AP) — Çarşamba glinli Lâbrador (Amerika) da Ooose Bay den kalkan Üstün uçarkale filosu dün öğtedan sonra Bavarya’d* Furstsnfaldbruo üsslaa inmiştir.
Furstenfeldbruck, Almanya 18 CAP> — Anıerlkadan buraya gelmiş □lan üstün uçarkate grupu, yera konar konmaz, Almanyttdald Amerikan askeri valİ3l general Olay tarafından Berilne davet edilmiştir. Oenaralln bununla Berllnlliera Amerikan hava kuvvelerinin azametini göstermek İstediği ileri, sürülmektedir. Bu derece büyük bombardıman tayyaresi harb esnasında bile Avrupa üzerinden uçmuş değildir.
Diğer taraftan, üç filodan İkisinin yakında Amerika'ya döneceği, fakat sonra her üçünün de Almanyada vazife alacağı bildirilmektedir.
Üstün uçarkaleler Amerika’dan 50 saatte gelmişlerdir.
Amerikan yardımı
Bir uçak grupu daha Balıkesire geldi
Balıkesir 15 (AA.) — Amerikan yârdım plânına dahil uçaklardan bir grup daha bugün saat 12 de şehrimize gelmiştir. Muhtelif (aşılarlarla gelen uçaklar hava meydanına İnmeden Önce şehrimiz üzerinde dolaşmışlardır, Bu sırada halk, caddelerden ra pencerelerden uçakları ilgi 11* takibe tmlştlr.
AvusturyalI komünist darbesi hazırlanıyor Rus subayları, komünistleri talim ve teslih ediyorlar
Viyana 15 (A.A.) — Nafen'ln özel muhabiri bildiriyor: Komünistlerin Çekoslovakya'da husule gelene müşabih bir komünist darbesini Avusturya'da da desteklemeye hazırlandıkları zannedilmektedir. Güvenilir Müttefik kaynaklarından öğrenildiğine göre, bu komünist darbesi önümüzdeki haftalar İçinde yapılacaktır. Batı Müttefiklerinin kara ve demiryolu münakalesinin Sovyet ler tarafından kontrolü hususunda Rusların almış oldukları tedbirler bununla ilgili addolunabilir. İlk önce. Müttefik kuvvetlerinin Vlyana’y» doğru hareketlerinin önce Rus makamları tarafından tasvlbolunmosı hakkında teklif
kaydedilmektedir. Bu teklif, bilindiği gibi reddedilmiştir. İkinci olarak da, Avusturya'da halk arasında husul» gelecek karışıklıklara Müttefiklerin müdahale etmemeleri meselesini yarın Müttefik kontrolüne araetmek hususundaki Sovyet teşebbüsü dikkati çekmektedir.
Filhakika bu tekliflerin ve V (yanaya giren veya çıkan Müttefik askeri personelinin vesikalı rintti tetkik! İçin kurulan Sovyet kontrol merkezlerinin gayesinin Vlyana'yı tamamlie tecrit etmek olduğu söylenmektedir. Şehirde bulunmakta olan Müttefik kuvvetlerinin bir komünist darbesinin vu
(Arkası sahife 2; sütun 5 te)
Seçim kanunu Demokratlar da ayrı bir tasarı verdiler
Hükümet tasarısının bugün îçâçleri komisyonunda görüşülmesine başlanacak
Amerikan deniz manevraları
Atlantik ve Akdenizde
Hububat darlığı
Hükümet çevrelerine
cereyan edecek
Londra 15 (A.A.) — Merkezi Londrada bulunan Doğu Atlantik ve Akdeniz Amerikan donanmaları başkomutanı Amiral Rl-chard Conollyniıı bugün bildirdiğine göre Amerikan deniz kuvvet leri 1948 yılı manevralarının Avrupa safhası 21 hazirandan 12 temmuza kadar Atlantik sularında ve Akdenizde cereyan edecektir. Bu manevralara Amerikan deniz akademisi mürettebatı da İştirak edecektir. 3233 subay nam zedinl ihtiva edecek olan"filo ilk olarak haziranın 21 İnden 20 sına kadar Lizbona uğrayacaktır .
Vaşington 15 (AP.) — «Missou rl» zırhlısı İle «Çora] Sea» uçak gemisi dahil 12 harb gemi sinin 21 hazirandan 12 temmuza kadar Doğu Atlantikle Akdenizl ziyaret edecekleri bugün Birleşik Amerika donanmasından tebliğ edilmiştir.
Bu gemilerde ayrıca 3270 talim görmekte olan deniz erinin bulunacakları da bildirilmiştir.
göre izam edilmiştir
Henry Wallace
Sovyet ricali aleyhinde bir kitap neşretti
“Endişeli bir vaziyet oltaydı, hükümet el koyma tedbirine başvururdu.,, deniliyor
.Ankara 13 — Hükümet çevreleri, hububat darlığı meselesinin İzam edilmiş olduğunu, endişeli bir vaziyet olsaydı mevcut hububat stoklarına, el koyma tedbirinin alınmasına başvurulabileceğini, halbuki böyla bir karar alınmadığını belirtmektedirler.
Diğer taraftan Demokrat Partinin, do hububat İhracı kararını alanlar hakkında Meclis tahkikatı açılman teşebbüsünden ameli bir tayda temin olunamıyacağt mütalâasında olduğu söylenmektedir. Çünkü böyla bir tahkikatın açılması İçin üçte iki çoğunluğun temin! gerekmektedir.
Başbakan yardımcısının beyanatı
Ankara 18 — Hububat sıkıntısı et-rafında yapılan neşriyat üzerine Başbakan yardımcısı şu beyanatta bulunmuştur:
Yol anlaşması
Amerika tarafından da tasvip edildikten sonra imzalanacak
Ankara 13 — Türkiye tl0 Amerika arasında imzalanacak olan yo! anlaş-masının metni Bakanlar Kurulunda oon şeklini almıştır. Anlaşma tasarısının bir nüshası uçakla Amerlkaya gönderllmtştlr. Amerikan hükümeti jlo metni İnceleyecek ve görüşünü bildirdikten sonra anlaşma, Ankarada imzalanacaktır.
Amerikan yol dairesi başkanı Mlster jffllts, diin sabah otomobille istanbula hareket etmiştir. Misler Hiits. Bursa ve İzmlre de giderek batı Anadolu yollarım İnceleyecek ve 10 gün sonra' gelirimize «Sönerek anlaşmayı imzala-ncaktır.
•— Denildiği gibi hububat İşinde büyük bLr sıkıntı, yoktur. Hükümet aldJğı son tedbirleri bliybir İhtiyat tedbiri olarak almıştır. Eğer böyle bir sıkıntı olsaydı daha bir çok fevkalâde tedbirler alınabilirdi. Karadeniz bölgesindeki mısır sıkıntısına gelince, o havalide ihtiyaçtan az mısır yetiştiği İçin, her sene bilhassa bu mevsimde az çok sı kıntı olur. Bu sen o do böyle oklu. Az mısır yüzünden Haller yükseldi. Buna karşı bir tedbir olarak hemen bir vapur dolusu nusır gönderildi. İcabeden diğer tedbirler do mahallinde alınmış bulunmaktadır. Her halde verilen haberler mübalâğalı oluyor.»
Mümtaz ökmenin bir mektubu
Ankara Milletvekili B. Mümtaz Ök-ınen’dıen aldığmiız mektubu aynen neşrediyoruz: Bazı gazetelere Anka-raâan ve muayyen bir kaynaktan çekilen telgraflarda buğday İhracı ka-[ ıran aldığı İddia edilen kimseler arasında benim ismim de zlkredlltnek-1 todlr.
Başbakan yardımcısı Faik Ahmet Barutçu.
Yabancı memleketlere buğday hıracı mevzuunuu Bakanlar pundunda konuşulması dışında hiç bir müzakere ve karara iştirak, etmiş değilim v» esasen asla vaki olmayan böyle bir müzakere ve karardan da haberdar değilim.
Hakikat, Büyük Millet Meclisi kürsüsünden resnıt bir şeklide ve bütün çıplaklığlyle açıklandığı zamandır kİ Türk umumi efkârı politika gayret-keşllklerile vakaların ne kadar kastiı ve garazkâr bir şekilde tahrif edildiğini öğrenmiş bulunacaktır.
Tokat’ta buğday fiatlcri yükseliyor
Tokat 14 — Şehrimizde son günlerde buğday tlatlerl birdenbire aşırı derecede yükselmeğe başlamıştır. Beş on gün evvel kilosu 20 - 30 kuruş arasında dönen flatler bugün 40 - 45 kuruşa yükselmiştir. Buğday flatlerlnln yükselmesi bittabi ekmek fiatlertnde de tesirim göstermektedir.
Nevyork İÖ (R.) — Cumhur başkanlığı adayı tanınmış Amerikan siyasi şahsiyetlerinden Henri Wallac® «Dünya sulhuna doğru* adında yeni bir kitap neş retmiştlr. Henry Wallace bu kita bında Sovyet hükümet adamlarını şiddetle tenkit etmektedir.
Henry Wallaca tenkitlerini şu suretle sıralamaktadır.
1 — Sovyet Rusyada tesis edil-' mi? olan iş kamptan birer ağır ceza hapishanelerinden başka bir şey değildir;
2 — Sovyet Rusyada halen tat bik edilmekte olan rejim sistemi bir çok bakımlardan Çarlık za-manındakllerden hiç farkı yoktur,
3 — Komünist nazar iyelerinin hepsi iyi değildir. Bunların İçinde tahammül edilmez şartlar var dır.
4 — Rus milleti, hükümeti ten W t etmek hakkına malik değildir.
5 — Sovyet Rusvada basın hür riyeti yoktur.
Feci kamyon kaza»!
Ankara 18 (Telefonla) — Ktrşahlr-den Ankaraya gelen bir kamyon Balâ civarındaki köprüde devrilmiş, Içtnda bulunan 12 yoLcudan altısı çok ağır surette yaralanmıştır.
Di K KATLER:
Bir köftelik
Tekzip edilmezse hayret olunur:
Arpa satıp buğday alacakmışız. Bunun için Amerikaya Toprak Ofisten bir heyet gidecekmiş. Hem de tayyareyle. Öyle ya: Bu gibi İsleri, ticaret erbabının yaptığı gibi, telgrafla yahut numune celbiyle hal ve fasla kalkışmak on dokuzuncu asırdan kalma merkantilizm ve kötü bir liberalizm tetünımatından sayılabilir.
Şimdiki usul: Bir fırsat çıktı nu, ayır bir köftelik.
— Kes yağlı tarafından!
Ankara 13 — Seçim kanununu değiştiren tasan üzerinde ilk tartışmalara bugün Meclis İçişleri komisyonunda başlanacaktır. - -
Demokrat Parti Genel Başkam B Celi! Bayat'ın son nutuklarında, seçimlerin adli mürakabe altına alınmasına işaret ettiği hatırlardadır. Açıklandığına göre bu talep seçim İşlerine müteallik suçların Memurini Muhakemat kanununa tâbi olmaması ve seçim kurullarına, yargıçların başkanlık etmeleri şeklinde hülâsa olunabilir. Bugün Meclis İçişleri komisyo nunda bu cadll teminat» mevzuuna temas edileceği anlaşılıyor.
Öğrendiğimize göre. Demokrat Parti de seçim kanununu tâdil eden blr tasarı hazırlanmıştır* Bu tısın bu sabah Millet Meclisine verilmiştir. Teklif, İstanbul Milletvekili Hulûs! Demircili, fialamon. Adato, Eskişehir Milletvekili İsmail Hakkı Çevik. Afyon Milletvekili Kemal özçobâii, Muğla
Milletvekili Nuri Ömn, Kayseri Milletvekili Kâmil Gündeş ile Fikri Apaydın taraflarından yapılmaktadır.
Bu teklife göre Demokrat Parti, Oe-çlm kanununun 14. 15, 24 ve 47 net maddelerin değişmesin! istemektedir.
Celâl Bayar ne eliyor?
Ankara 1$ — Hükümetçe hazırlanıp da Meclis komlsyonunlarmda görüşülmeye başlanacak olan seçim kanunu tâdil tasarısı hakkındı Demokrat Parti lideri B. Celâl Bayar, bugün yapılan değişikliğin, açık tosnlT ve gizil oy sistemini temin etmekte beraber, seçim esnasında işlenecek olan suçlardan dolayı' Memurini Mu-hakemat kanununun devam etmesini doğru bulmadığını, bu tasarıya, seçim esnasında Memurin Muhakemat kanununun cari olamıyacağı hakkında blr madde eklenmesi gerekliğini, aks! takdirde seçimlere girmlyecelde-rlnl söyledi,
rf.Tr.Tr..T»Trr.o..7TnT.......M..ıG
Günler Geçerken:
Okumıyan okuryazarlar
Şişli ve civarından İstanbula iniş otobüsler sayesinde o kadar kolaylaştı ki gündelik üzüntülerimizden bir tanesi eksildi. Meselâ Bomontl yahut Osmanbay durağına ayak bastık mı üç dakikadan fazla beklediğimiz olmuyor. Hattâ bazan birbir üstüne iki, üç araba birden geliyor, Dolmabahçe, Maçka veya Unkapani yollarından hangisi İle gidelim diye müşteriye seçmek imkânı bile hasıl oluyor. Şu var kİ yolların bu suretle çoğalması yüzünden biletçiler epeyce zorluk çekmektedir; yolcular da öyle! Zira arabalara binerken kimsenin istikamet gösteren tabelâlarla İşaretlere aldırış ettiği yok. Şoför Harblyeye doğru gideceğine tabelâsına uyarak Maçlcaya saptı mı bilhassa hanımlar arasında feryatlar haşlıyor: [Taksimden geçmez mİ bu araba! Aman, durdurun, inelim!»
Taksimden binip de Unkapanma gidecekler ekseriya Dolma-bahçe arabasına atîayıveriyorlar. Öylelerini Ayaspaşada indiriyoruz. Bir kısmını da Ağacamlslnde bırakıyoruz. Meğerse Dolma-bahçe yolunun müşterileri İmişler. Peki, bu insanların hepsi do ümml denilecek kadar okuma yazma bilmezler mİ? Hayır. Çoğunun elinde cüzdan veya gazete vardır; konuşmalarından, kıyafet* lerinden hiç değilse orta sınıfa mensup ve orta okul talısül görmüş oldukları sezilir; yaşları da yeni harfler çağma uygundur. Böyle olduğu halde binecekleri otobüsün hangi yoldan gideceğine bakmadan içerisine atlamalarına ne dersiniz? İki kelime okumak çok güç, yorucu bir İş midir? Bugünün adamı daima okumak, bütün işaretlere dikkat etmek, fasılasız bir okuma halinde bulunmak mecburiyetinde değil midir? Otobüse girmeden tabelâsına bakacak; blr kapı önünde de «itiniz» veya «çekiniz» yazısını okuyacak; blr banka ve müessese İçinde levhalara göz atarak yolunu bulacak. Vapurlar ve tramvaylar İçin de böyle... Sokaklar İçin hakezal
Eski zamanın usulü şuna buna sormaktı; şimdi okumaktır. Acayibine bakınız kı sormağı da bıraktık, okumağı dal Okumuş gibi güvenle otobüse giriyoruz; sormağa tenezzül etmiyoruz. Sonra feryat, figan yan yolda iniyoruz. Ayıp oluyor. Aman, okuyalım!
Refik Halld KARAT.



Sahile 2
A M
K? Nisan
SÖZÜN BELİSİ
İstanbul’un iki yakası
Belediye Ulaştırma Bakanlığına çok yerinde bir teklifte bulunmuş? Anadolu yakasınımn, en sıkı bir şekilde İstanbula bağlanmasını istiyor.
Galiba bir sene kadar oluyor, ben de yazdığım bir yamda bunu İstemiştim. Kadıköy - Üsküdar başka bir âlem, İstanbul - Be-yoglu başka bir âlemdir. îstanbülun İki yakası arasındaki 500 metrelik deniş, blrlbirlne bağlı olması lâzım gelen bu İki yakayı, yıllardan ve yıllardan beri öylesine ayırmıştır kİ Ud yakanın umumî çehreleri bile biriblrinl tutmuyor. Boğazın Rumeli yakası mühimdir, Anadolu yakası metrûklûr. İstanbul tarafının sokakları gece on İkiye kadar canlıdır; Üsküdarla Kadıköyde hayat saat dokuzda canlılığını kaybeder; gidip gelme zorluğu yüzünden Üsküdarlılarla Kadıköylüler ışıl ışıl yanan İstanbul», çok uzakta İmişler gibi bakarlar. Tâ Bostancıya kadar koca Kadıköy sadece yaz aylarında kalabalık olan muazzam bir sayfiye bölgesidir. Kış gelince, bozuk havalarda İstanbulla Kadıköy - Bostancı arasında nakil vasıtası azlığı yüzünden karsı yaka halkı evlerini kapıyarak îstanbula göç ederler. Yazın da Istânbuldakl evlerini kapayıp altı ayı karşıda geçirirler. Ev buhranı, biraz da bu yüzden azalmak nedir bilmez.
Belediye, Ulaştırma Bakanlığından bu iki yakayı en sıkı şekilde birleştirmesini istemiş. İki sahilin beş altı yerine durmadan araba vapurları İşlemeli; şehir İçinde Fatih - Kadıköy, Taksim Bostancı, Nişantaşı - Çamlıca, Üsküdar - Aksaray otobüsleri muntazam seferler yapmalıdır. Fatih Sultan Mehmet zamanından baslıyarak derir derir yediye, beşe, Üçe, nihayet bugün ikiye ayrılmış olarak duran İstanbuiu bir büyük şehir haline getirecek vasıtalar, şimdi elimizde fazlaslle vardır. Belediyenin göstermek İstediği gayreti Ulaştırma Bakanlığının destekliyeceğinden- şüphe etmiyoruz.
Şevket Rado
Hasekide 18 yaşında bir kız öldürüldü
Cinayeti işleyen Kâmil yakalandı ve cürmünü itiraf etti
Petrol araştırmaları
Ramanda 11 numaralı kuyu açılıyor
Lokantada kanlı vaka
Bir garson lokanta sahibi ile 2 arkadaşını yaraladı
Ankara 15 — Ramandan gelen haberlere göre mevzuubahts s numaralı kuyudan sonra aynı damar üzerinde 11 numarajı bir kuyu daha açılmasına başlanmıştır. Bu kuyunun da V numaralı kuyu kadar verimli olacağı tahram edilmektedir.
Rize civarında görülen petrol emmâreleri
Ankara 14 (Telefonla) — Rize civarında petrol bulunduğuna dair haberler hakkında M. T. A genel müdürü İhsan Ruhi Bereni şu malûmatı vermiştir:
«— Rtzenin Çaylı ilçesi civarında deniz İçinde petrol tezahürleri bulunduğu eskiden beri bilinmektedir. İlk incelemeler burada 1930 Ve sonra 1942 senelerinde yapılmış, sahilden üç buçuk kilometrelik bir sahada petrolün deniz altında olduğu tesbit edilmiştir. Buraların derinliği 110 metre kadardır. Mehmet Mataractoğlu Mehmet AH ve Arhavill Hilmi namlarında iki kişiye 1925 tarihinde Büyükdere mevkiinde 25 girlpllk İki ruhsatname verilmiş ise de İcabeden sondaj yapılmadığından ruhsatnameleri İptal olunmuştur. Denizde görülen emaTe kati olmamakla beraber karada Yamaç köy ve San köy civarında bulundukları rivayet edilen petrol tezahürler! teeyyüt etmemiştir.
Denizyolları umum müdürü
Pazar günü akşamı. Amerika seyahatinden şehrimize dönen Denizyolları umum müdürü B. Yusuf Ziya Erzin, dün akşamki ekspresle Anka-raya gitmiştir.
Umum müdür Ankara da bir kaç gün kalacaktır.
Dün gece yarısına doğru Sirkecide dört kişinin ağır surette yoralanma-slle neticelenen kanlı bir vaka olmuştur.
Sirkecide İmren okantasmda evvelce garsonluk edip ayrılmış bulunan Kemal isminde biri, dün gece son derece sarhoş bir halde gelmiş ve lokanta sahibi Ömerle münakaşaya tutuşarak bıçağını çekmiş veötne-rl muhtelif yerlerinden tehlikeli şekilde yaraladığı bLr «ırada garsonlardan Mehmet İle Hakkı araya girmek istemişler, Kemal bunları da bıçaklı-yarak bir tarafa atmıştır.
Hâdise bu şekilde kanlı bir döğiiş halini alınca, Kemal dükkândan kaçıp savuşmak istemiş, fakat tam kapıdan çıkacağı bfr sırada ayağı blr-d em İre takılarak düşmüş ve elindeki bıçak bu sefer kendi vücuduna saplanmıştır.
Hâdise yerine gelen zabıta memurları dört yaralıyı hastaneye kaldırmış olup bunlardan Ömerle Kemalin yaralan tehlikeli görülmektedir.
Kvevlk! gece Hasekide feci bir olnnyel İşlenmiştir. Bu kanlı vakanın tafsilâtı şudur:
Topkapı postanesinde tevzi memuru Kâmil Bağrıyanık, «on günlerde kanamın amcasının kızı 18 yaşında Muallâ He alâkadar olmağa ve kızın oturduğu Hasekide Süleymanözbek sokağındaki gecekondu evlerine sık sık devama taşlam ıştır.
Muallâ Mahmutpaşada bir dokuma fabrikasında çalışmaktadır. Muallânın son günlerde çalıştığı fabrikada bir gençle seviştiğini haber alan Kâmil, evvelki akşam evine gelmekte olan Muallftyı önlemiş ve ona ban nasihatlerde buuln muştur.
Muallâ, bu nasLhanlere karşı, Kâmilin kendisine karışmağa 'bir hakkı olmadığını, istediği kimse ile konuşup görüşebileceğin! söylemiş ve aksi aksi cevaplar verdikten sonra yoluna devam edip evine gitmiştir.
Kâmil, Muallânın bu hareketine fevkalâde sinirlenmiş ve Aksarayda ayaküstü meyhanelerinde bir hayli şarap İçtikten sonra gece, NevbahRr mahallesindeki kulübeye gelmiştir, Kâmil burada Muallânın yaptığı hareketlerin doğru olmadığını tekrar
mevzuu bahsetmiş. Muallâ da böyle lâkırdılar dlnleyemlyeccğlnl söyUyerck kapıdan çıkıp gitmek istemiştir. Kâmil, ceketinin cebinden çıkardığı bir bıçakla kim tehdit edip durdurmak istemiş, kız yine kurtulmağa çabalarken bıçağını Muallânın sol kasığı üzerine sokmuştur.
Muallâ ,b!r çıgılık atarak İki büklüm olunca, Kâmil de savuşup gitmiştir.
Hâdiseyi duyanlar, derhal zabıtayı malûmatlar etmişler, genç kız, hemen Gureba hastanesine kaldırılmışsa da içeri girer girmez ölmüştür. Zabıta memurları Kâmili evinde yatarken yaklamışiardır,
Kaatll sorgusunda:
— Onu öldürmek niyetinde değildim. Sadece korkutmak İçin yapmıştım. Fakat bıçak vücuduna Taslamış!., demiştir.
Muallânın cesedi morga kaldırılmıştır. Morg bugün raporunu verdiği tak dlrde Kâmil Bağnyanik. meşhut suçlar kanını gereğince birinci ağırceza mahkemesinde yargılanacaktır.
Kâmilin bu cinayeti sevdiği Mual-iâyı kıskanması yüzünden İşlediği de Heri sürülmektedir.
Ir'andadaki uçak kazası ölenler arasında Türk vatandaşı yoktur
Hindistandan gelen ve Pan Amerikan şirketine alt bulunan Empress of the Skles «Gökler împaratorlçesb adındaki uçağın Irlandada parçalanıp yandığını ve 31 yolcusundan ancak birinin kurtulduğunu yazmıştık-Uçağın şehrimizden aldığı on bir yolcudan ikisi Türk tebaasıdır. Bunlar dan biri, Bakırköyde Orta sokakta 53 numarada oturan 40 yaşında bayan Sahne Giizlde, diğeri de Cihangirde Güneşli sokakta «Karminatb apartmanında oturan tüccardan 47 yaşında İsak Maryo Maryokastır.
İstanbuldan binen diğer dokuz yolcu da şunlardır:
İtalya tebaasından ve Taksimde Mete caddesinde «Panorama Palas» ın İki numaralı dairesinde oturan madam Elli Stersten, Belçika tebaah Morlson Marsel, Amerikalı Jak Emet, Filipinli Ollveryo Seperol DanimarkalI Aygl ve İngiliz tebaalı Vilyam Tomas, Nlhls Zvcen, Vllyam Hanri ve madam Eva MeddhaJl,
Bu on bir yolcudan bayan .Salme Cüzide, isak Karyokas ve Morlson Marsel Brûkseie, mütebakisi de Londra'ya gitmekte olduklarından, kaza da İrlanda üzerinde vuku* geldiğinden uçağa Istanbuldan binen yolcular «ağ salim yerlerine varmış bulunmak ladırlar.
Ita!yan-Yunan işbirliği
Çaldaris ile Sforza bugün Pariste görüşecekler
Atina 15 (A. A.) — İtalya ve Yunanistan Dışişleri Bakanları her iki memleket arasında daha sıkı münasebetlerin tesisine hizmet edecek çareleri incelemek üzere yarın Pariste bir görüşme yapacaklardır. (
Yunanistan Dışişleri Bakanı hafta başında İtalyan büyük elçisi İle ihzari görüşmeler yapmış bulunmakta idi.
Yunan Dışişleri Bakanı Parise hareketinden evvel bu görüşmelerin barış and! armasının çerçeve si dahilinde olmak üzere malî meseleler üzerinde cereyan etmiş olduğunu söylemiştir.
B. Recep Peker
Eski Başbakan Recep Feker’e prostat ameliyatının İkinci safhası dün Dr. Ali Eşref tarafından Amerikan hastanesinde yapılmıştır. Recep Pt-ker'ln sıhhat! iyidir.
Gazete «ahifelerinin 1 Meclîsin gündemindeki tahdidi kaldırıldı I sözlü sorular
Ankara 15 — Bakanlar Kurulu, ga- Ankara 16 (Telefonla) — Büyük ret e zahirelerinin tahdidi hakkındakl | Millet Meclisi bugün saat 15 te top-karart kaldırmıştır. Büyük boydaki gazeteler hergün altışar, küçük boy-dakllep de sekizer sahife intişar edebileceklerdir.
Bu husustaki kararın bugünkü Resmi Gazetede neşrolunacağı tahmin ediliyor.
İğdır belediye dairesinde yangın
İğdır 15 (AJl.) — Belediye dairesinde «ast 10.45 te yangın zuhur etmiş alınan esaslı tertibat oay-uln«ta (evraklar ve dosyalar kâmüen kurtarılmıştır. Yangın saat 21.15 te söndürülmüştür. Zarar iki bin Hra kadar tahmin edilmektedir. Tahkikata başlanmıştır.
lanacakiır. Bugünkü gündemde arazi vergisi kanununun 0 uncu maddesini değiştiren tasarının geri verilmesine dair Başbakanlık tezkeresi vardır, Bilindiği gibi bu tasarı İle arazi vergileri bir misli arttırılıyordu. Fakat görüşüldüğü komisyonların hepsinde reddedlnıişti.
Bugünkü gündemde ayrıca 7 tane de sözlü soru vardır. Bunlardan bîrinde Yusuf KemaJ Tenglrşenk (Sinop), Dışişleri Bakanından aon seyahat! etrafında.izahat vermesini istemektedir.
Londra 16 (R.) — Rio de .Taneiro'dan verilen bir habere göre, şehir varoşlarında bulunan orduya ait mühimmat depö6U havaya uçmuştur. Şimdiye kadar 245 kişinin öldüğü tespit edilmiştir. 300 e yakın yaralı bulunduğu bil dirilmektekir.
Kibrit işi Yüce Divanda
Ankara 15 — Yiice Divan; Yunanistan! yapılan kibrit satışı İşini tahklka devam etmiştir. Suat Hayr! Ürgüplü, sorulan suallere, Tekelin, diğer Devlet daireleri gibi müteahhitlerle İş gördüğü. Yunanistana kibrit şevki İçin İki müteahhide opslyon, verildiğini, fakat bilâhare Yunanls-tanm Vnradan kibrit temin etmesi üzerine ihalenin yapılamadığını, hâdisede ne hazînenin zararı, ne de şahsi menfaatleri bulunmadığını anlattı. Duruşmaya yarın (bugün) devam edilecektir.
Yardımcı öğretmenler
öğrendiğimize göre, Orta öğretim okullarında yardımcı öğretmen çalıştırılması hakkın d a kİ kanunun İkinci maddesinin değiştirilmesi hususunda Milli Eğitim Baklanhğp tarafından bir kanun tasarısı hazırlanmış ve Büyük Millet Meclisine sunulmuş- ' tur.
Yeni kanun tasarısının ikinci maddesine göre bundan sonra yardımcı Öğretmenler (le yeni barem kanununa göre otuz lira aslî mdaş üzerinden aylık alabileceklerdir.
Ankara’da 19 mayıs stadyumu
Ankara 15 (Telefonla) — Beden terbiyesi genel direktörlüğü Ankara 19 mayıs stadyumunu satın almak üzere teşebbüslere geçmiştir. Vilâyet daimî encümeni stadyumun maliyetini ve bugünkü değer kıymetini bir heyet maıifetile tesbit ettirmeğe karar vermiştir. Tesbit edilecek değer beden terbiyesi tarafından kabul edildiği takdirde stadyumun satılması mevzuu umumî mecliste görüşülecektir.
Maden ve kok kömürii durumu çok iyi
İstanbulda kömür durumu bir müddetten beri düzgün gitmektedir. Bunda havaların tesiri olduğu kadar geçen yılların güç devrelerinde tecrübe sahibi olan müesses elerin rasyonel faaliyetinin de hissesi vardır.
Denizyolları idaresi hesabına «Ödemiş? ve «Tunç» şilepleri yeniden, 5000 ton kömür getirmişlerdir, İstanbul Kömür Satış ve Tevzi Müessesesi hesabına da «Anadolu» şilebi kok, «Hacı Eşref» şilebi de maden kömürü getireceklerdir.
Üniversite Fakülteleri Şatranç turnuvası neticelendi
Taksim belediye gazinosundaki şatranç kulübünde üç hafta dan beri devam eden İstanbul üniversite Fakülteleri ekip şatranç turnuvası bitmiştir. Büyük bir meraklı kütlesin n İlgi ile taklbettlğl bu turnuvada:
Tıp fakültesi 10.5 pııvanla birinci, Edebiyat fakültesi 10 puvanla İkine!, Fen fakültesi 5 puvanla üçüncü, İktisat fakültesi 4,5 puvanla dördüncü olmuşlardır. Tıp fakültesi ekibinde 947 İstanbul şatranç 0 uncusu Kutlu Aksoy, Edebiyat fakültesi ekibinde 947 ve 948 şatranç şampiyonu Nevzat Süer ve 948 beşincisi İsmet Akıncı, tkjlsat fakültesinde 948 7 ncis! Macıt Çlftyıldız yer almışlardı.
Turnuva hitamında birinci masa galibi Nevzat Süere, İkinci masa galibi İsmet Akıncıya, üçüncü masa galibi İhsan Gür göze ye, dördüncü masa galibi Cahit Öneye, beşinci masa galibi Toruntay Oktara kulüp tarafından kıymetli birer şatranç kitabı hediye edilmiştir.

Avusturyada
-----------—---------—
İmparatorun enfiye kutusu
. A$K VE ZABITA ROMANI
Yazan-. John D, Carr Tercüme eden: Vd-NÛ
—No. 13 ___
dayıyı «ta seviyorum. Onlar. kendilerini sevdirmesini büen insanlar. Kendilerinde vazife aşkı var. Lâkin ahlak hocası kesilip insanı tahammiil-fersa bir baskı İle taciz etmiyorlar. Onlar nasıl diyeyim (genç kadın kullanacağı kelimeyi dikkatle arayıp seç ti:) normal insanlar... Sadece normal.
— Sadece!... Lawes baba, sadece senin bankadaki hesaplarını seviyor,
— Bana böyle sözler söylemekten seni menederim.
— Suna, bu iddiamı şimdi İspat ede bilecek l;lr vaziyetle değilim. Lâkin İlerde bir gün...
Ncd. sözüne devam etmedi. Elini alnında gerdirdi. Genç kadın, bir an. şaşkın ve meyus bir nazarla baktı. Delikanlı, acaba mütemadiyen kome di mı oynuyor? Evc’ln İtimatsızlığından. kısa bir müddet, eser kalmadı. Ned'in gözlerinde hakiki bir muhabbetin parladığını görmüştü.
Birdenbire genç adam:
— Evel — dedi. — Bu İşi yapmana meydan vermlyeceğim.
— Hangi İşi
— Senin bir hata işlemene İmkân bırakmayacağım. Masanın üzerinde duran bir bardağa sigarasının külünü silkmek İçin ayağa kalktı. Bunu gören genç kadının vücudunda bir katılaşma okku. Dile dik baktı ve bûtiin İtimatsızlığın] tekrar takındı. Erkek geriye döndü. Eski karısının ahunda beliren ufak çizgileri farketti.
— Evel Bugün Douyon'da bir şey öğrendim.
— Ne İmiş?
Sigarasından gene duman saldıktan sonra, sigaralı elini pencereden tarafa uzatıp işaret etti:
— Sir Maurice Lawes sağırıma imiş, Ama diyorum kİ şu perdeleri açsam da, şuna bir sesleıısem, keyfini sorsam...
Bir an sükût oldıl.
Eve, sanki -deniz tutmuş gibi mi-
Amerikan hava kuvvetleri tahsisatı kabul edildi
Washlngton 15 (AA.) — Temsilciler Meclisi bugün, havacılık programının tatbiki için lâzım olan 822 milyon dolarlık krediyi 3 oya karşı 339 oyla kabul etmiştir. Bu programın başlıca noktalarından biri, halen mevcut 55 hava savas grupu yerine 70 grupun tesisi işidir.
Talebe gezileri
İzmit 19 (Akşam) — İstanbul Amerikan kız koleji talebelerinden 40 kişilik bir kafile sömestr tatilinden İstifade İle şehrimize gelmiştir. Geceyi vagonlarını^ geçiren talebeler, sabahleyin Değlrmcndereyc gitmişlerdir. Şehrimizi gezen talebe grnpu Samsun trenile Esklşehire gitmiştir.
Talebelerden 45 kişilik bir kafile de şehrimizde kalmış, kâğıt fabrikasını gezmiştir. Kafile akşam trenile îstan-bula dönmüştür.
desinin bulandığını sezdi. Gözlerinin önünde bütün manzaralar dnns etmeğe başladı. Muhitinde artık hiç bir şey hakikatle alâkadar değil gibiydi. Sigaranın dumanı, odanın sıcak havasını daha boğucu bir hale sokmuştu. Kadın, bu kesif duman bulutunun arasında Ned'ln mavi gözlerlle dik dik kendine baktığını görüyor, Kendi hançercsluln boğuk ve âdeta uzaktan gelen bir ses çıktığını duydu.
— Bu derece ibllsaııe bir oyun oy-nıyacaftını hiç sanmam.
— M! dersin?
— Hayır, hattâ sen. şenken bunu yapamazsın.
— Peki ama, bu oyun «> derece fena mı ki? — ddye Nc-d sakin sakin sordu; parmağını kadına uzattı. — Sen ne yaptır? Sen tamamen masumsun, değil mİ?
— Evet.
— Tekrarlıyorum. Sen bir fazilet nümuneslydln. Bense, hani tiyotro-larda temsil edilen o berbat heriflerden biriydim. Buraya da zorla pirdim Anahtarım varmış. Namussuzluk ettiğim! f&rzcdeUm. Senin bu İşde korkacak bir şeyin var mi?
E-.c’ln dudakları kurumuştu. Gûya ramlan pırıl pırıl parlatılmış bir sır-
ça köşk İçine hapsedilmişti de dışarıma sesleri kulağına hem boğuk, hem de teehhürle geliyordu.
— Ben namussuz keratanın biriyim. Blı- sopa ziyafetini hakkettim. Amma, şayet Toby Latves’ln bu ziyafeti çekmeğe cesaret ve kuvvet! varsa. Sen de beni kapı dışan etmek İşedin, değil mi? Ancak dostların seni iyi tanıdıklarına göre, anlatacağın her şeye İnanacaklardır. Ben de hakikati İnkâr edecek değilim. Buna dair sana söz veririm. -Bu vaziyete göre, niçin
(Baı tarafı 1 inet sahifede) kuu halinde Avusturya hükümetinin İmdadına yetişmeleri İmkânsız olacaktır. Herhangi bir komünist darbesine karşı tek muhafız teşkilâtı «Sovyet silâhlı muhafızları» olacaktır. Rus subayları tarafından talim ettirilen bu komünist muharipleri Avusturya polisinden daha iyi bir şeklide sllAhlandirılmışlardır. Bunların sayısı şimdilik İki bindir ve bunu arttırmak İçin de bütün gayretler sarfedlimektedlr. Bu muhafızlar parasız yemek yemektedir. Bunlar, haftada sekiz İngiliz lirası aylık almaktadırlar kİ, bu vasat AvusturyalInın ücretinin üç mislidir.
Bütün Avusturya sendikaları, üyelerini bu muhafızlara iltihak etmemeye İknaya çalışmaktadırlar. Avusturya siyasi partileri, Başbakan veya diğer belli başlı Bakanlar vazife!«ini İfa edemlyecek bir duruma geldikleri takdirde hükümetin vazifesine devamım sağlamak mnksadlle plânlar yapmışlardır.
Müşahitlerin hepsi Rusların niyetlerini bu kadar meşum bir şekilde yorumlamamaktadır. Bazılarının kana atine e. Sovyetler, Avusturya barış antlaşmasında taviz!eı elde etmek İçin baskılarını arttırmaktadırlar. Diğer bir kısmı İse, bunu Berlin olaylarının temadisi olarak telâkki etmek-
kıyameti koparmıyorsun? İmdat! diye tedip, bağırmıyorsun da oturduğun yerde sinirlenip duruyorsun?
— Ncd! Bunu sana izah edemem.
— Niçin edemezsin?
— Çünkü' söyilyeceklerlml anlaya-
mazsın.
— Niçin anlayamam?
Eve. füturla omuz silkti. Meselâ bir kâinatı İki üç cümle İle anlatmak mümkün müdür?
Düşündü, nllıi’yet dedi kİ:
— Sana ancak şunu söyliyeblllrlnv.
(Gözleri yaş dolu olduğu halde sükûnla konuşuyordu.) Beni bu gece bu şekilde ziyaret ettiğini her hangi bir [ Or.ıın için Inraıı Öğreneceğine ölmrf-l tercih bölgelerinden tank getirmeğe mezun-ed'-rim. (Arkası rar) | darlar».
îngiîizler Rus tahşidatına aldırmıyorlar
Berlin 15 (AA.) — IngllLz sözcüsünün buşjjn öğleden sonra beyan ettiğine sûre İngiliz resmi çevreleri Berllndekl Sovyet İşgal bölgesine çok miktarda tank geldiğine dair verilen haberlere hiç bir ehemmiyet atfetme inektedirler.
Sözcü ezcümle şunları İlâve etmiştir: «şehre girebilecek asker sayısı ve askeri malzeme miktarı hakkında dörtlü b!r anlaşma mevcut değildir.
Sovyetler buraya işgal
BORSA |
İstanbul Barsasımn 15/4/1848 fjatlerl
ÇEKLER
bonesra 1 Sterim 11.3856
New • York 100 Dolar 280.—
Paris 100 Fransız f. 1-3000
Cenevre 100 İsriçre f. 65.7270
Amsterdam 100 Filerin 105 54G8
Brüksel 100 Belçika î. 6.3887
Prag 100 Çeko kr. 5.60
Stokholm 100 İsveç kr. 77.8800
Lizbon 100 Eskudes 11.2405
ESHAM VE TAHVlLÂT
% 7 Faizli Tahviller
Sivas . Erzurum l Kaponış 20.50
Sıvış - Erzurum 2-7 20.65
1941 Demiryolu I 20.70
1941 Demiryolu H 20.33
1941 Demiryolu m 21 20
Milli Müdafaa I 20.85
Millî Müdafaa n 20.20
Millî Müdafaa m 20.40
Millî Müdafaa IV 20 59
% 6 faizli Tahviller
Kalkınma I 96.50
1941 Dem lrolu VI S6.5O
Kalkınma H 00.50
Kalkınma HI 86.70
% 5 faizli Tahviller
1933 Ergani 23.75
ıs38 îkramlytll 21.50
Milli Müdafaa 21.—
Demiryolu IV 06.60
Demiryolu V 97.—
Anadolu Demiryolu Grupu
Tahviller 1 - 2 100.—
Hisse senetleri % 8 65.50
Mümessil senet 74.—
Şirket hisseleri
Merkez Bankası 134-
İş Bankası 24.—
T. Ticaret Bankası S.—
Aslan çimento 15.71
SARRAFLARDA ALTIN
SaU|
Gulden 30 40
Türk llrtm Tl 40
Sterlin »7 70
Külce 5 40
Reşat 40. M
16 Nisan 1948
AKŞAM
S.-hlfr 1
AKŞAMDAN AKŞAMA
Ya/mdisiz dünya
Göbbels’ln hâtıralarını takibe-denJer, evvelâ tereddüt ettiler:
— Bu kadar gaflet olur muymuş? Dünyaya bu kaîaiar mı hükmedecekti? Sakın bu yazılar uydurma olmasın?
Fakat Almanca mecmuaları hâtıraların el yazısı klişelerini de neşrediyor. Yüzlerce •ahifede o j-öamf el yazışının taklit edilmiş bulunmasına imkân görülmüyof.
Gİbbels ve arkadaştı, her neye mal olursa olsun Avrupayı Yahudisiz bırakmağı akıllarına koymuşlar: öyle anlaşılıyor.Şayet plânlarını dünya ölçüsünde tahakkuk ettirse) ermiş, her halde Bent lsrailln köküne tam amile kibrit suyu ekeceklermiş.
Dünyada 14 milyon Yahudi vardı. Şimdi, Rusya hariç, öbür tasımlarda O milyon kalmış diye okuyorum. RusyanınkÜer de bilhassa istilâ görmüş tasımlardaydı Onlar da kınİdılar.
Şimdi bir de — zannımca yanlış bir müfrit siyaset yüzünden — Fİlistinde tanlnıa, erime oluyor. Hız devam ediyor.
Tarihi bir kitaba; milletleri de
harflere benzetirseniz, Yahudiler her halde en çok kullanılan sedalı bir harftir (hem de harflerin en sedalısı!) Onların ortadan kaikrvermelerlnl bir an tasavvur ediyorum. Tarih kitabı okunulmaz bir hal alır. Dinden, bezirgânlıktan mizaha ve en kara trajedilere kadar her şey altüst olur.
Yahudılerin niçin bildiğimiz yaman evsafta olduklarına dair, ciddi kitaplardan da, romanlardan da edindiğim intihalara göre:
1 — Bu kavim, «darası alınmış bir millet» imiş. Yani 14 milyonluk nüfuslarının hiç biri köylü değil. Hepsi iki bin seneden beri şehirli. Diğer milletlerin nüfusları adetçe çok olsa bile, bu derece seçme şehirlileri yok. Hepsi mu alî em subaydan mürekkep motorize bîr ordu tasavvur edin. Yahudiler, bunlara benziyor.
2 — Yahudiler, her yere dağıldıkları için beynelmilel tecrübelerden biribirlerini istifâde ettiriyorlar. Küçük icatlan, ticaret kanallarını birlbirlerine haber vermek imkânını buluyorlar. Irkça ve ananece de biriblrlerinden. kopmadıklarından mesafelere rağmen, hattâ temessüllere rağmen aralarında bir bağ bulunuyor, müzaheret görüyorlar.
Hani eski müneccimler, eşref saat, yümün, yahut meymenetsizlik gözler. Öyle anlaşılıyor M, yirminci asrın ikinci çeyreği Yahudi talihinde en kara yıldızın şeametine maruz kalmıştır. Bl-rkıöl felâket şayet Nazllerin vurduğu darbe olduysa, ikinci felâket de müfrit cereyanın bizzat Yahudileri uğrattığı zarar olmuştur. Yalnız Arap kılıcının keskinliğinden, Fllistindekl huzursuzluktan
Aynı zamanda, artık Yahudiler «darasız bir kavim» olamıyacak... Ve hepsi, farzı muhal, Fillstine toplansa, yukarıda anlattığım en bariz hususiyetlerini kaybedecekler.
Dünyanın çok değiştiği bu çeyrek asırdaki en dikkate şayan ve müessif olaylardan biri. Yahudl-lerin. başına dışardan İçerden gelen felâkettir. Ve altı köşeli yıldız, meşum yıldızlı hüsufun-dan henüz kurtulamadı.
(Vâ - Nd)
bahsetmiyorum.
KÜÇÜK HABERLER:
★ İş kanunu mucibince fırınlarda çalışan İşçilere de binde beş nispetinde meslek Te kaza primi lleyilzd» on nispetinde analık sigortasının ödenmesi İca be emektedir. Analık sigortam işçilerin ölümü, haatahğı re çocuklarının dünyaya gelmesi halinde verll-uıektedlr.
Ayrıca kiralar hakkında mllîl koruruna kanununda yapılan «on tadilâtla da dükkân kiralarının yüzde 60 nispetinde arttuılmaaı dolayıslyle fırıncılar belediyeye müracaat ederek biF masrafları karşılamak üzere bir kaynak gösterilmesini İstemişlerdir.
★ Şehrimizde bulunan Milli Eğitim müsteşarı B. Besim Kadırgan dlln Çapadaki Eğitim Enstitüsüne giderek dersler Ve idari İşlerle meşgul olmuştur. Şehrimiz Eğitim Enstitüsü bu yıl ilk mezunlarını vereceğinden Bakanlık okulun çalışmalarıyla yakından alükadar olmaktadır.
Müsteşar dün öğleden sonra milli cfeltim müdürlüğüne gelerek bir müddet meşgul olmuştur.
Seyrüsefer işlerinin tanzimi
Tâli komisyonun raporunda teklif edilen esaslar
Şehrin seyrüsefer İşlerini daha iyi bir «eklide tanzim için bir seyrüsefer komisyonu teşkil çdlilmlşti. Bu komisyon da yol işleriyle lıaklkl seyrüsefer İşlerini tetkik ederek lüzumlu kararlan vermek üzer o İki tâli komisyona ayrılmıştı. Tül seyrüsefer komisyonu çalışmalarım tamamlamıştır. Hazırlanan Tapor komisyonun umumi heyetine, oradan belediye başkanlığına verilecektir.
Uzun müddet çalışılarak hazırlanan raporda yapılman İstenen işler şunlardır:
1 — İstanbul da seyrüsefer işlerini halen Emniyet 6 ncı şube memurları idare etmektedir. Bugün diğer büyük şehirlerde bu işler memurlardan ziyade teknik elemanlar tarafından tanzim ve idare edilmekte olduğundan bizde de teknik elemanların kullanılmam
I — Şoförlerin ehliyetlerine ve İmtihanlarına ehemmiyet verilmeli ve kase yapan şoförlerin ehliyetnamelerinin geri verilmemek Üzere lıtlrde-dedllmead,
3 — Şoförlerle seyrüsefer memurları için İh tıs s s kursları açmak ve bu kurslara sade seyrüsefer memurlarını değil btltün polis memurlarını iştirak ettirmek,
4 — Seyrüsefer talimatnamesinin bugünkü İhtiyaçları karşılanuyan hükümlerinin değiştirilmesi,
5 — Belediye zabıta talimatnamesinin şoförler! ve seyrüseferi alâkadar eden kısımlarının ayn broşürler halinde bastırılarak alâkalılara tevzi edilmesi.
Bu hükümlerin tatbiki nispeten kolay telâkki edilmektedir.
Sirkeci rıhtımı
Nakliyecilerin bu rıhtımdan faydalanmaları sağlandı
İstanbul ticaret odasının teşebbüsü ve Ulaştırma Bakanlığının tensibi üzerine bölge ticaret müdürlüğü. Devlet Denizyolları ve Limanlan idaresi, Devlet Demiryolları, Gümrük İdaresi, ticaret odası; Nakliyeciler Derneği; Türk Armatörler! Birliği ve ecnebi vapur kumpanyaları acente ve armatörleri cemiyeti mümessllle-rlnden mürekkep bir Liman Komisyonu kurulmuş ve bir aydanken limanın kapasitesinin bir misil arttırılması İle hail hazır vaziyette Sirkeci cihetinde bulunan rıhtım parçası üzerindeki tıkanıklığın imkân nispetinde eçüaTak nakllyeollerin bu sa-hadan geniş ölçüde istifadelerinin Bağlanması mevzuları İncelenmeğe başlanmıştı.
Konuyu İki cepheden ele alan komisyon, İlk önce âcil mahiyet «neden ve nakliyeciler tarafından ortaya atılmış bulunan mevzuu mahallinde yaptığı İncelemeler ve müşahedeler sonunda neticelendirmiş Te bu husustaki raporunu ticaret odası banaliyle Ulaştırma Bakanlığına sunmuştur. Mevzuun diğer parçasını teşkil eden ve liman tahmil vo tahliye ks-pasltealnln bir misli arttırılmasına dair otan kısmı, zaman, geniş ve çeşitli araştırmalara muh'feç mahiyette görüldüğünden bütçe imkânları da göz önünde bulundurulmak rozetiyle daha derin bir tetkik çerçevesi İçerisine alınmış ve çalışmalar bu istikamet» yönetilmiştir. Yakında tamamlanacağı ümide dilen bu totklkat neticesinde hazırlanacak raporun da Ulaştırma Bakanlığına takdim edileceği öğrenilmiştir.
Mevzuun halledilmiş olan birinci kuramda deniz yoliyl» yapılan dahili ticaret, ihracat vç ithalât hususları-nın Sirkeci cihetinde daha rasyonel ve verimli bir şekilde yapılabilmeleri İçin gerekil kararlar alınmıştır. Buna göre Sirkeci rıhtımlarının bugünkü hail epey değiştirilmiş, meselâ Sirkeci iskelesi, yanında duran parmaklık, paket postaha nesin in ana kapısına kadar çekilmiş, yine bu «abada bulunan bir babaya Denizyolları İdaresinin zaruret hasıl olmadıkça vapur bağlamamasına karar verilerek nakliyecilerin rıhtımın bu kronundan serbesçe faydalanmaları sağlanmıştır. Yine aynı maksatla Sirkeci araba vapuru İskelesinin Sorayburnuna doğru 10 metre, Köprüye doğru İse 0 metre genişletilmesi kararlaştırılmıştır. Bu işi Denizyolları İdaresi deruhte et miştlr.
Alman yeni kararlar v« varÜac&^ mütemmim kararlar «iyesinde limanın bu kısmının geniş Ölçüde ıslahı kabil olacaktır.
Beyaz Evde oturanlardan hayatta kalanlar
MAHKEME KORİDOR! ARINDA:
Ben de bu memlekete hizmet etmek istedim!
Bir eski Cumhurbaşkanına mukabil 4Cumhurbaşanınm dul zevcesi var
Amerika Birleşik Devletlerinde eskiden Cumhurbaşkanlığı yapmış Olanlardan yalnız bir! hayattadır: Herbert Hoover. Buna mukabil, dört Mkl Cumhurbaşkanının refikası yaşıyor. Bunların en kıdemlisi "eski Cumhurbaşkanı Tlıeodoro Roose-velt’in refikası Edlth Kermit Roose-velt'tir ve »imdi 87 yaşındadır..
Theodore Roosevelt Amerikanın hâtırası el’an yaçıyan çok hareketli Cumhurbaşkanlarından biridir. Cumhuriyetçi partinin en hararetli, mensuplarından idi. Halbuki akrabasından olan Franklln Del ana Roosevelt demokratlı. Edlth Roosevelt de kocası gibi Cumhuriyetçi partisine taraftardı. fakat politikadan ziyade ev İşleriyle meşgul olurdu. Ufak tefek, gösterişsiz bir kadın olmasına rağmen büyük bir azmi Tardı ve bütün aileyi İdare ederdi. Bir gün beş çocuğu ile birlikte, tatil yapmak İçin, sayfiyeye giderken bir dostu «Başkanı da beraber götürüyor musunuz?» diye sormuştur. Bayan Roosevelt bu suale şu cevabı vermiştir: «Hayır götürmüyorum. Çünkü o zaman beş değil altı çocuğa bakmaklığım lâzım gelecek?» Edlth Roosevelt siyasi faaliyette bulunmamakla beraber 1934 »eğiminde kocasının akrabası olan demokrat Franklln Roosevelt’e karşı şiddetli bir nutuk söylemişti.
Hayatta bulunan İkinci Cumhurbaşkanı refikası Edlth Galt Wllson’-dur ve şimdi 75 yaşındadır. Bayan Wllson bir mücevhercinin dul karısı İdi ve güzelllğlyl» meşhurdu. 1813 de
Fatih türbesi tamir edilecek
Belediye, Mahmut paşa medresesinin etrafını açacak
Şehirde mevcut eski eserler arasında şimdiyi kadar el sürülmeden kalmış olanlar vardır. Belediye bunlarla meşgul olmağa t» icabcdtnlerl t âmir w ya reator» »tmeğe, etraflarını açmağa karar vermiştir. Müzeler İdaresi d» bu eserlerle meşgul olacaktır, îdar» Fatih sultan Mchmedln türbesini yaptırmağa karar vermiştir. İstanbul a gelen yabancılar, bilhassa Fatihin türbesini ziyaret itmek arzusunu izhar etliklerinden alâkalılar müşkül durumda kalmaktadırlar. Türbeler kanunen kapalı olduğundan bu türbenin hususi bir kanunla açılmasına İzin alınması sağlanacaktır.
Belediye, Mahmutpoşo. medresesinin etrafını açmağa karar vermiştir. Galata MevleYlhanesl do lâmlr ettirilecektir. MMÜ Eğitim Bakanlığı, Müzeler idaresine bu maksatla beş bin Ura tahsisat göndermişse de bu kâfi görülmediğinden bu para Ue Mevlevlhanenln ancak çatısı tfimlr ettirilecek, diğer tasımlar belediye tohşlsatiyl» ihyâ olunacaktır.
Belediye Haseki medresesini de restore etmeğe karar vermiştir.
Hollanda şan müsabakalarına iştirak edecek Türk sanatkârı
Hollanda d» Bevenkıgsu’de yapılacak müsabakalardım şan kfsnıina İştirak etmek üzer» «Kontiya» mües-sesesinln teşebbüsleriyle Türk Phllps şirketinin bir Türk sanatkârını yol, İaşe v« ibate masraf]annın karşılığı olarak 1500 T. lirasını taahhüdetmesl üzerine İstanbul konservatuvarından seçilen Leylâ Gençer ay sonunda uçakla hareket »tmek üzere hazırlıklara başlamıştır.
(Domaniç Yolcusu)
Prodüksyon: ar - FÎLM, Filmi idare eden: ŞAKİR SIRMALI
istiklâl savaşında düşmana karşı çarpışan çetelerimiz... Vatani iç b|r A»nı»nin fadakArlıguıı.. Temi» bir aştan feci âkıbctlni... Vataıı için
ağır bir ar.,.„,
Oynı yanlar: REŞİT A. GÜRZ AF — SERVET CENGİZ — BEHZAT E[ — TALÂT ARTEMEL — BAMİ AYANOÖLU — LÜSİ KARAKAŞ R HAZIM KÖRMÜKÇÜ — REŞİT BARAN — NECDET MAHFİ — KİPER — İBRAHİM DELİDENİZ.
Mt^lk: SADİ IŞILAT. Müzikal atlaptasyon: MUHİDDİN SADAK Oku yarı lar: SABİTE TUR — SETTAR HAZIM KÖRMÜKÇÜ
Yurd - Film
TOiIson Ue evlenmişti. Bayan Wllson Demokrat partisine taraftardır. 1027 de kendisine resmi bir vazife teklif edilmiş, fakat kabul etmemiştir.
Bayan Wilson’dan sonra bayan Grnce Coolidge geliyor. Şimdi 69 yaşında olan bayan Coolidge şimdi 45 sene evvel öğretmen olarak hayata atıldığı köyde yaşamaktadır. Pastaları pek meşhurdur. Vaktinin büyük bir kısmını hayır işlerine yardım İle geçiriyor.
Eski Cumhurbaşkanlarının dul zevcelerinden dördüncüsü bayan Eleanor Rooscvelt’tlr. Beyaz evdo 13 sene kalmış olan bayan Roosevelt Amerikanın en çok tanınmış kadınlarından biridir, şimdi 63 yaşında olmasına rağmen gece gündüz çalışmakta, birçok İşlerle meşgul olmaktadır. Boş bir dakikası yoktur. Birleşmiş Milletler kurulunda Amerikan delegesidir. Gazetelere makaleler yazar, radyoda konferanslar verir, Taklt vakit başlıca Amerikan merkezlerini gezerek buralarda da konferanslar verir. Birleşmiş Milletler kurulundaki delege maaşı olarak ayda 1000 dolar alır. Konferansları, makaleleri de kendisine bir hayli para getirir. Fakat masrafı çoktur, «aile çiftliğinden tereyağı, yumurta, et sebze gibi şeyler gelmese Ikl ucunu bir araya getiremezdim.» der.
Bayan Roosevelt Demokrat partisinin ileri gelen simalarındandır vo Henry Wallace’ın en şiddetli muhalifidir.
Mithat paşanın tarihî kılıcı
İstanbul Topkapı sarayı müzesine konulmak üzere satın alınacak
Beyoğlunda Dekorasyon mağazası «Emanet servisi» ne getirilen kıymetli eşyalar arazında İngiltere kırallçesl Vlktorya tarafından Mithat paşaya hediye edilen Zafer kılıcının da bulunduğunu ve satılmak üzere Dekorasyon vitrininde teşhir edildiğini yazmıştık.
İstanbul Topkapı sarayı müzesi müdürü b. Tahsin, tarihî bir kıyımet taşıyan bu kılıcın müzede bulunmasını arzu etmekte ve satın alınması için Dekorasyon müessesesl sahibi Salâhaddln Refik Sırmalı İle temasa geçmiş bulunmaktadır.
Bir esrar tekkesi meydana çıkarıldı
Folla ikinci şube müdürlüğü, keyif verici zehirli maddeleri kullanan v» kullandıranlarla yaptığı mücadele yi arttırmıştır. Koraköyde Rlfat adındaki bir şahsın evini esrar tekyesl haline soktuğu haber alınmış v» eve girilerek Hindistan cevizinden yapılan nargileleri» — «v halkından olmayan — bazı kimselerin esrar İçtikleri görülmüştür. îkhıcl Şube memurları «arar ile teferruatına alt aletleri müsadere etmişler, ctLrmö meşhut halinde oltırok effarkeşlerl yakalamışlardır. Suç Üstü yakalanan esrarkeşler şunlardır: Süleyman, Orhan, Ali. Hüseyin; Nlko; Mustafa v» Halil.
Zabıta bu şahıslar hakkında kanuni takibata başlamıştır.
Koro konseri
«Türk Eğitim Derneği» tarafından yarın akşam saat 21 de Eminönü Hal-kevlndo bir Türk musikisi koro kön-seri verilecektir.
— Meee..; Meee... Meee..
Fahri efendi koridorda kuzular gibi meliyor. Çiçek bozuğu ablak yüzü tepsi gibi desdeğlrml. Katmerli gerdanı göğsüne sarkmış, karnı torbalanmış. bacaklar kısacık. Dipleri kütlü dişlerini sırıtarak melerken suratı morarıyor, gözleri yuvalarından fırlıyor. Etrafına halkalananlar arasına biz de sokulduk.
— Hayrola, efendi anıca! Kuzu meraklısının galiba.
şiş kapaklı gözlerini kırptı
— Merak da lâf mı, a efendlm7 Torunumu görseniz bayılırsınız.
— Torununuz kuzu mu?
— Kuzulardan da şirindir yavrucak. Hele o, Meee... Meee... diye haykırması mestediyor ben!.
— Torununuz meliyor demek.
— Kuzudan farkı yok vallahi. Onların arasına karışınca neşesi artıyor, hopur hopur hopluyor. Oece rüyasında bil» meliyor.
— Siz! de melemeğe alıştırmış galiba,
— Alışıyordum. Ben d» başlamıştım amma, tâlimlerimiz yarıda kaldı, evin İçerisine hüzün çöktü.
— Vah vah! Hastalık filân mı7
— Allah muhafaza buyursun, öyle bir şey yok amma bir gecenin İçerisinde evimizin Üzerine başka bir felâket kanat gerdi. Uykumun arasında birdenbire ses şada kesilince gözlerimi açıverdim. Hemen pencereden başımı uzatıp bahçeye kulak kabarttım, ne mellyen var, ne hophyan.
— Geceleri torununuz bahçede mİ yatıyor?
— O naşı] lâkırdı, a evlâdım7 Geceleyin torunumun bahçede no işi var?
— Birdenbire ses kesildi, dediniz ya.
— Kesilmesine kesildi. Hele kanlar İçinde görünce gözlerimden yaş boşandı.
— Yaaa... Geçmiş olsun, efendi amcal Kaza geçirdiniz demek?
— Kaza değil, efendim, öyle kâza olur mu? Kasten üçünü de kıtır kıtır doğramış alçak, herif.
— Allah Allah... Cinayet desenize.
— Elbette cinayet. Bundan daha feci cinayet olmaz ki. Yavrucakların üçünün d« kafacüCarı gövdelerinden ayrılmış.
— Torunlarınız üç tane idi demek.
— Hayır efendilim. Yurtsever’den başka torunum yok. BLr taneciktir evlâdını,
— Kafaları kesilenler kimler ya?
— Böylüyorum ya, »fendi oğlum! Kuzuların üçünün d» kafalarını kesmiş. Evinde polisler yakaladılar. Gece karanlığında bahçenin duvarından nasıl atlamış, hayvancağızları nasıl yakalayıp götürmüş? Atal erdîreme-dlm vesselâm.
— Hımmmm... Kuzularını çaldılar öyle mİ?
— Yaaa. ölendim. Torunum oyna-.sın, eğlensin diye Üç tane kuzu almıştım. öyle d» sevimli şeylerdi kİ, bizden gayrı mahalle komşularını bile neşelendlriyorardı. Fakat bir gecenin içinde üçünün birden canına taymış o canavar herif.
— Kim yapmış bu işi?
— İşte, Jandarmanın yanında1 oturan cfinlyl görmüyor musunuz?
Maznun Allnnl suratında hakikaten meymenet yok. Kaşlarını çatmış, başını önüne eğmiş, kendi kendine homurdanıyor.
— İçerimde bir kötülük olsaydı yüreğim yanma». Memlekete, insanlığa
MELEK
SİNEMASI
Amerikalı dâhi piyanist JULİUS KATCHEN », İNCİ KONSER
Biletler bugünden Î0 Nlean Salı
İtibaren «eat 21 de.
1 >
■«■■■■■ Bugiin Matinelerden itibaren
TAKSİM Sinemasında
Bir Türk şaheseri daha
Kıymetli muharririm Is ŞÜKÛFE NİHAL'In eserinden alınan
hizmet etmek istedikse fena mı yap-> tık?
— Ne oldu, ahbap? Kuzu hırsızlığına mı çıktın?
— Ağzını bozma be yâhul Kim söy İçmiş hırsızlık yaptığımı? (
— Şu adamcağızın kuzularını çalıp kesmişsin.
— Kesmesine kestim amma çalmadım ben.
— Satın mı aldın?
— Benim içerimde feanlık yok. e-fendl kardeşim. Sabıkalı oldumsa örn rümün sonuna kadar öyle kalacak değilim ya. Tövbekâr oldum, namusumla yaşıyorum. Elimden geldiği kadar bu memlekete hizmet etmeğe çalışıyorum. ,
— Hizmetin nedir bakalım?
— Herkesin kendine göre bîr hizmeti vardır, bey abl. Biliyorsunuz ya, İstanbul ahalisi et sıkıntısı çekiyor. Yarık, gürtkh değil mİ bu millete? Ucuz et satarsam hizmet etmiş olmaz mıyım?
— Kasaplığa mı başladın?
— Evvel Allahın İzniyle her şey gelir elimden. Ahalinin çektiği et sıkıntısını düşünerek gece geç vakit eve girerken kulağıma kuzu selserl geldi, Kendi kendime; «Ulan, AH. Anlaşılıyor kİ şu evin S3hlbl ya ka ı tır, ya celep. Baksana, bahçeye bir sürü kuzu doldurmuş. Et ucuzlamasın diye bu -hayvanlan saklıyor. Hadi bakalım, şu kuzulan al, güzelce kes, etini ucuzca sat sonra parasını götür, sahibine ver. Sen de (u memlekete bir hizmet et» dedlm„
Mahkeme açıldı, AH hizmet masalını tamalıyamadı
Ce. Re.

ANKARA RADYOSU Bu akıanıkl program
18 Radyo dans orkestrası; 18,30 Konuşma; 18.45 Şarkılar; 10 Haberler; 18.18 Geçmişte bugün: 19220 Mandolin birliği; 19.45 Yurttan sesler; 20 Şarkılar; 20.15 Radyo gazetesi; 20,30 Serbes «tat: 20.35 İnce saz: 21.13 Konuşma; 21^0 Radyo salon orkestrası; 22 Konuşma: B. M. M. saati; 22.15 Dans müziği (PLİ; 22,45 Haberler.
Yarın sabah w ö/Jle programı
7.30 Hafit parçalar (Pl.); 7,45 Haberler; 8 çeşitli hafif müzik (Pl lr
8.30 Film müzikleri (Pl.),’ 8,45 Tangolar (Pl.)
12.30 Çeşitli sololar (PL): 13 Haberler; 13.15 Şarkılar; 13.45 Cumhurbaş-kanhığı armoni muzlkası; 14.15 Melodiler (PLİ: 14.40 Dans müziği (PD
İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu Saat 20 de
Dram Kısmı
DÜŞMAN
Komedi Kısmı
KAŞ YAPAYIM DERKEN
MAKSÎM’de
Muammer Karaca
Opereti DELÎ DOLU Revü operet: Saat 20,30 da
Telefon: 42633
B» TAKVİM e—
lazJyerâhir 6 — Kasım 161 I
sak. Gü. Öğle İkindi Ak. YtitsJ
1.43 10.30 5.26 8.10 12.00 1-37 I
1.32 5.10 12.14 15.59 18.50 20.26 |

Sahife 4

TürkTıcaretBankası
(TEStS TARİHİ 1)14)
FAİZLERİ HER AY ÖDENEN
KUPONLU VADELİ MEVDUATA
Senede 15.000 Lira ikramiye
10 HAZİRAN çekilişinde
Bir tane 3*000 Lira
» » 1.000 ,
Dört » 500 .
15 » 100 ,
31 MAYISA kadar
hesap açtıranlar
Bu çekllLşe iştirak eder,
BİR YIL VADELİLERE % 5 FAİZ.
İKİ YIL VADELİLERE % 6 FAİZ.
Ayrıca pul masrafı alınmaz.
18 Nisan Pazar Günkü Büyük Efya Satışı
i s tan bu İd* Vezneciler Tramvay İstasyonunda Kiraz'a Mesçlt sokağında 3t No, lı konaktaki fevkalâde satışta satılacak blrlbirlnden gü-z«l ve zengin 4 adet yatak oda takınılan, mükemmel sarf bir yemek odası, 3 adet emsalsiz kütüphane, hayli halı, perde; biblo; avize; muşamba; banyo takımı va salreye alt mufassal ilânı yarınki nüshamızda behemehal okuyunuz. Fasla tafsilât Jçln A. Bablkyan'a müracaat Tel: 41221.
ISMARLAMA GÖMLEK
H A K K I' ya '
BÜYÜK SALONUNDA ZENGİN GÖMLEKLİK ÇEŞİTLHRUtt BİLHASSA YENİ YÂKA MODELLERİNİ GÖRÜNÜ*.
___________________.. .... .. Cıbli fırsHlîmf liuntHMiiîjjiı.ifmuii KOÖAYAi ÜÇÜZDÜR. Biı* kilosu,bir, O(!fttf!l)öyömnyafkâfrdir.
DUVAR BOYALARI
re mı fitne. Evinizi "iOJFl '(İyZilUBİNDE JtZ^N iDEl
BAKIRKÖYDE İYİ İRATLI BİNA
Bakırköy, Yeni mahalle, on temmuz caddesi 12 numarada; 3 kat. aylık kirası 375 Ura. pazarlıksız 21000 lira, altındaki bakkaldan görülür. Görüşmek İçin telefon: 20390, 5000 lira İpotekte devir edilecektir.
Karabük Demirleri
12.22 m/m yuvarlak demirler, U m/m saçlar, 50 x W x 8. 50 x □0 X 5. 65 x 65 x T, 80 x ®0 x 8 m'm köşebendler sayın müşterilerimi zln emirlerine ümidedir.
RIZA UN - NECATİ ERKMEN
Demir Ticaret Evi
tikele Caddesi No. 13, Tophane. Telgraf; Ünerfc — tstan’iul. Telefon: 40924 — 42120 — 42125. . . .
10.000
Liseler Alım, Satım Komisyonu Başkanlığından
Haydarpaşa Lisesinin 948 Ağustos ayı sonuna kadar ihtiyacı olan (2200* lira talimin bedelli 4000 kilo patates ve 4000 kilo soğanın 9/4/948 gününde yapılan açık eksiltmesinde İstekli bulunmadığından on gün temdid edilerek 20/4 '948 Salı günü saat 15 te tekrar açık eksiltmesi yapılacaktır. Beher kilo tahmin fiyatları: Soğan 25, patates 30 Kr. İlk teminatı 165 Hradır. İsteklilerin 948 yılı Ticaret reva-Esnaf Odası vesikası ve teminat mak-buzlariyle birlikte sözü geçen gün ve saatte komisyonda bulunmaları. Şartname Galatasaray Liseslndedir. (4936)
Transmisyon kayışı alınacak
Devlet Demiryolları Haydarpaşa satın alma komisyonundan:
1 — Muhtelit eb'atta 200 metre tek katlı transmisyon kayLşı açık eksiltme He satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 1298 lira olup muvakkat teminatı 97 Ura 35 kuruştur.
3 — Buna alt şartname komisyondan parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme 5 mayi3 1948 çarşamba günü saat 15 de Haydarpaşa gar binası dahilindeki Haydarpaşa satınalma komisyonunda yapılacağından arzu edenlerin vaktinde komisyonda hazır bulunmaları. (4979«
I
. HELLENİC LiNES LiMiTED
New-York — İstanbul — Netv-York
HELLENİC STAR
Vapuru 18 Nisana doğru Umanımıza gelecektir. Yolcu ve eyjyuyı ticariye alarak 20 Nisanda doğru NE W - Y O R K'a hareket edecektir.
\ Umumi acentalarr. S. TOPER. ve Şsl.
BBB Galata, Veli Alemdar Hin. Tel: 41929
18 Nisan 1948 pazar günü limanımızda beklenilen
KORA vapuru:
PİRE — İSKENDERİYE — PORTSAİD ve aktarma te AVUSTRALYA ve Cenubi AFRİKA için yük kabul edecektir.
Fazla malûmat İçin, Gala tada Hovaglmyan Han 147/1 No. da:
Demetrius J.
Zervoudakis vapur acentasına müracaat rica olunur. Telefon: 42199
Milyonlarca insana Teselli ve ümit veren
’ö
OKUDUN MU? Cana ferahlık verir.
TÜRKÇE nüshası, karton cUt-llsl 125; bez ciltlisi 200 kuruşa te-dlyell olarak posta İle her adrese gönderilir.
KİTABI MUKADDES ŞİRKETİ
489 İstiklâl Cad BEYOĞLU
ıır
ADRiATiCA
S. A. dİ Navlgazioııe limanımızda bulunan
S A RG A
Vapuru 17 Nisanda eşyal ticariye alarak:
PİRE — MALTA — MARSİLYA ve CENOVA’ya hareket edecektir. Fazla tafsilât için Galatada ' Mumhanede
Adriatica S. A,
Umumi acenteliğine müracaat. Telefon: 44877 — 44878
İHRACAT ŞEFİ h
14 sene büyük bir firmada çalışmış olan. Almanca, İngilizce ve Fransızca muhaberata ve bütün ihracat Ve ithalât muamelelerine vâkıf olan tüccar yeni bir vazife aramaktadır.
P.K. No. 341 e müracaat
Şehremini Fatma Sultan mahallesi Kehal bağı sokak 18 hane 11/32 deki nüfus kaydımda yazılı Donnan soyadımı İstanbul asliye 5 inci hukuk yargıçlığının 28/2/948 gün ve 948/ 135/184 sayılı llâmlyle Bakkaloğullari olarak değiştirdim. Keyfiyeti Kanunu m dsninln 28 ncı maddesine göre ilin ederim.
Kumkapı Fındıkkıran sokak 22 hanede Hırlsto Bakkaloğullari
Cildinizi
Tehlikeden koruyunuz.
Herhangi bir kremin ona lâzım olan gıdayı vereceğini zannedl-7onano: bir tecrübe size pahalıya mal olabileceğini derhatır ediniz. Hiç bir krem size KREM PERTEV kadar sıdık kalamaz.
KİRALIK VİLLÂ
Peneryolunda her türlü konforu haiz telefonlu, bahçelidir. Müracaat telefon: 41993.
İstanbul ikinci icra memurluğundan: 948/922
Mahcur ve paraya çevrilmesine karar verilen 45 adet yeni masa terazisi Mahmııtpaşada Çuhacı han 30 No. da 29/4/948 tarihine tesadıüf eden perşembe günü saat 10 dan 17 ye kadar birinci açık arttırma suretiyle satılacaktır. O gün takdir olunan kıymetin % 75 İni bulmadığı takdirde ikinci açık arttırması 8/5/948 tarihine tesadüf eden perşembe günü aynı yer ve aynı saatte yapılarak en çok arttırana İhale edilecektir.
İsteklilerin belU gün ve saatte mahallinde bulunacak memuruna müracaatları İlân olunur. (984951
Zayi — İstanbul Çıkı? Gümrüğünün 4077 — 4078 — 4129 — 4170 — 4201 — 4238 ve 4239 sayılı çıkış beyannameleri zayi olduğundan yenisini çıkarmaktayız. Eskilerin hükmü yoktur.
KARAMAN LİMİTE D ŞİRKETİ
ZAYİ — Boyâbat nüfus memurluğundan aldığım ve İçinde askerlik durumum kayıtlı kimlik cüzdanımı kaybettim. Yenisini alacağımdan, eskisinin hükmü yoktur.
1331 doğumlu Agop oğlu Glrekos Bağcı: Dolaodere Cad. 143 No.
Açık eksiltme ilânı
l&tanbul Bayındırlık Müdürlüğünden:
1 — Kabataş lisesi rıhtım onan mı açık eksiltmeye çıkarılmıştır. Keşif bedeli (24998) lira (81) kuruştur.
Eksiltme 5. 5. 948 tarihinde çarşanba günü saat 15 da İstanbul bayındırlık müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu İşe alt evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme; bayındırlık İşleri. genel husus! ve fenni şartnameleri, keşif hülâsaslyle buna müteferrl diğer evrak dairesinde görülecektir.
3V— Eksiltmeye girmek İçin taliplerin (1874) Ura (92) kuruşluk muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz İbraz etmesi ve (948) yılında ticaret odasında kaydL bulunduğuna dair belgeyi hâmil olması eksiltme gününden tatil günleri hariç (3) gün evvel vilâyet makamına müracaat e-derrk ehliyet vesikası alması ve yukarıda İkinci maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine dair İmzalaması şarttır. (4849)
Bayındırlık Bakanlığından: .o'
Elazığ - Van demiryolunun 173 + 300 — 184 + 800 üncü kilömetrelertQ arasındaki sekizinci kısım inşaatı kapalı zarf usullle eksiltmeye kon-0 muştur. "çq
1 — Eksiltme 25 '4/1944 tarihine tesadüf eden pazartesi günü saat ongj altıda Bakanlığımız Demlryotlar İnşaat Dairesindeki Eksiltme Komlsyo-»^ nu salonunda yapılacaktır.
2 — Bu İnşaatın tahmin edilen keşif bedeli dört milyon beş yüz bin liradır.
3 — Geçici teminatı 148750 Uradır.
4 — Sözleşme projesi, eksiltme şartlaşması, takeometre plân ve profL-11, birim fiat cetveli, fenni; özel; aplikasyon; telgraf hattı; sondaj fenni şartlaşmaları ile Bayındırlık tşlerl genel şartlaşması, 91d numaralı malzeme tipinden toplanan bir takım eksiltme evrakı 50 hra karşılığında Demiryolları İnşaat Dairesinden tedarik olunabilir.
5 — İsteklilerin bu İşin teknik öneminde bir İşi İyi surette başardığını veya İdare veya denetlediğini İşba ta yaçar belge'.erlle birlikte ihale gününden en az (tatil günleri hariç} üç gün ewel yazı İle Bakanlığa başvurarak bu eksiltmeye girmek için ehliyet belgesi almaları ve bu belgeyi teklif zarflarına koymaları şarttır.
3 — Bu eksiltmeye girecek olanla* 2490 saydı Arttırma, Eksiltme ve İhale kanunu İle eksiltme şartnamesi gereğince vermeğe mecbur oldukları evrak ve vesaiki mezkûr kanun ve eksiltme şartnamesinin tarlfatı dairesinde hazırlayacakları teklif zarflarını 26/4/1948 pazartesi günü saat on beşe kadar numaralı makbuz mukabilinde Eksiltme Komsiyonu Başkanlığına vermiş olmaları lâzımdır. (4118)
Koyun eti alınacak
Devlet Demiryolları
Cinsi
Miktarı kilo
15 000
Ankara Hastanesi
Baştabipliğinden:
Fi atı
Kr.
Tutarı Lira
Geçici T.
Lira
200
30000
2250
Koyun eti
1 — Hastan emi zln 948 yılı ihtiyacı olan 15000 kilo koyun eti 3. 5. 915 tarihli pazartesi günü kapalı zarf usuUyle eksiltmeye konmuştur.
2 — Eksiltme aynı günde Demiryolları Ankara hastanesinde toplanan komisyon tarafından saat 11.00 de yapılacağından İsteklilerin teklif mektuplarını temlnatlarlyle ve 2490 sayılı kanunun belirttiği belgelerle birlikte saat 10.00 na kadar adı geçen komisyona vermeleri 1c a be der.
3 — Şartnameyi görmek istlyenlerln her gün hastane yönetim raü-, düdüğüne müracaatları, (4928ı
Madenî eşya fabrika ve imalâfha nelerin dikkat nazarına
Başbakanlık İstatistik Genel Müdürlüğü Eksiltme ve îhale Komisyonundan:
1 — Kapalı zarf usulü ile eksiltme ve ihaleler! yapılacak olan
18 forma tahmin edilen 1946 - 1947 Meslek, Teknik ve Yüksek öğretim istatistiğinden 1000, 22 forma tahmin edilen 1945 - 1948 Öğretmenler yıllığından 1500, 18 forma tahmin edilen 1944 - 1947 orta öğretim istatistiğinden 1000 ve 22 forma tahmin edilen 19441945 Maliye istatistiğinden 500 nüsha bastırılacaktır. •
2 — Bu eserler ayrı ayrı ihale olunacaktır. 18 sahifellk beher formaları için 150 şer lira fiat tahmin olunmuştur.
3 — % 7.5 hesablle muvakkat teminat vesikası verilmek lâzımdır.
4 — Eksiltme 1948 Nisan ayının 28 inci çarşamba günü saat 15 te istatistik genci müdürlüğü binasında toplanacak olan komisyonda yapılacaktır.
Zarfların bir saat evvel komisyon başkanlığına verilmesi lâzımdır.
5 — Bu baptaki şartname komisyon kâtipliğinden istenebilir(4627)
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Satınalma Komisyonu Başkanlığından:
Muvakkat Eksiltmenin hangi ta-temlnat’ rih ve gün ve saatte Tahmin bedeli mlkdarl ve hangi dairede
Adet Cinsi Lira Kuruş Lira Kuruş yapılacağı
9 Madeni meskû- 8480 00 634 50 Eksiltme 30/4/948 cuma
kûkât dolapları günü saat 15 de Yüksek
Okullar Saymanlığında yapılacaktır,
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Nümlzmatlık kabinesi İçin nümuneslnc uygun olarak yaptırılacak olan madeni m es kûkât dolapları açık eksiltmeye konmuştur. Mevcut nümune He şartname ve hazırlanmış olan resimleri görmek isteyenlerin her giin Müzeler idaresine ve eksiltmeye girecek olanların ticaret odasından alınmış belgelerlle muvakkat teminat makbuzlarını hamilen 30/4/948 tarihinde saat 15 de Yüksek Okullar Saymanlığında Arkeoloji Müzeleri Satınalma komisyonuna müracaat etmeleri. (4941)
Cinsi
Mirgün Orta Okulu Satmalına Komisyonu Başkanlığından:
1 — 3994 lira 21 kuruş keşif bedeli tamirat 10. 5.1948 pazartesi günü saat 15 de Beyoğlu İstiklâl caddesi İstanbul İlseler saymanlığında okul komisyonunda açık eksiltmesi yapılacaktır.
2 — Bu İşe alt evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme, bayındırlık İşleri genel, hususi va fenni şartnameleri,keşif hulâsaslyle diğer evrak okulda görülecektir.
3 — Eksiltmeye İştirak etmek için isteklilerin 299 Hra 57 kuruşluk muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz İbraz etmesi ve 948 yılında ticaret odasında kayıtlı bulunduğuna dair belgeyi hâmil olması, eksiltme gününden üç gün evvel vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet vesikası alması va yukarıda İkinci maddede yazılan evrakı görüp kabul etti--ğlııe dair imzalaması şarttır. Ticaret veya Esnaf odası aidat makbuzları belge yerine kabul edilmez
Balta, kanca, kazma, kürek satınalınacak
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünden işyerlerimlzlû İhtiyacını sağlamak maksadlyle 200 er tana balta, kanca. kazma vo kilrek salın alınacaktır.
Bu iş için düzenlenen şartlaşmalar Aakarada Genel Müdürlük Malzeme müdürlüğünden, İstanbulda böl ge müdürlüğünden beş lira bedel mukabilinde temin olunabilir.
İsteklilerin 23. 4. 1948 günü saat. ıs da Oenel Müdürlükte toplanacak komisyona teminat ve belgeleriyle birlikte baş vurmaları ilân olunur.
(4930) -
İstanbul Eğitim Enstitüsü Satınalma Komisyonundan i
Enstitümüze alt bir adet Jlp marka kamyonet şasesi üzerin» yaptırılacak olan 3000 lL-a talimin bedelU karoseri açık eksiltmeye konulmuştur, İhale 30/4/948 cuma günü saat 15.30 da Cağaloğhında Yüksek okullar saymanlığında toplanacak komisyonumuzda yapılacaktır.
Geçici teminat 225 liradır. İsteklilerin şartnameyi görmek Üzere har gün çalışma saatlerinde çapada Eğitim Enstitüsü muhasebe servisine eksiltme gün ve saatinde ds teminat parasını adı geçen saymanlık veznesin a ya t ıra rak alacakları makbuzla komisyona baş vurmaları. (4773)
Gölcük Deniz Fabrikaları Genel Müdürlüğünden t
Fabrikamız İnşaat komisyonunda görevlendirilmek üzere 70 Ura asil maaşla ve aşağıdaki şartlarla bir yüksek mühendis veya yüksek mimar alınacaktır.
1 — Türk olmak,
2 — Yüksek mühendis veya yük sek mimar diplomasim haiz olmak.
3 — Yapı ve konstrak3iyon İşlerinde İhtisası bulunmak,
— Mektep tahsilinden sonra mesleği ile ilgili bir miiessesedo veya başlı başma en az dört sene çalışmış bulunmak,
ö — İnşaat komisyonumuzda İki “hafta çalıştıktan sonra mukavele»1 yapılmak.

Comments (0)