Sene SI — No. 11049 — Flatl: her yerde 10 kuruştur.
AKŞAM
CUMA İB Temmuz 1949
«Bhlblt Neomeddln Sadak — Yan İğlerini fiilen İdare eden: O. Bildik — Akşam Matbaası
Suriye Başbakanı M. Alba-razi’nin Akşam’a beyanatı
Eiz Türkiyenin tarihî ve şerefli vazifesine sadık kaîacajna, mukaddes arazi ve Filistin dâvasında Arap memleketleri tarafını tutacağına eminiz
İsmet İnönü
Ankaradan Pulatlıya hareket etti
Ankara 14 (A.A.) — Cumhur* balkanı İsmet İnönü bu akşam saat 21,30 da Polatlıya gitmek üzere şehrimizden ayrılmış, garda Başbakan Şemseddin Oün-altay. Bakanlar, genel kurmay başkanı, merkez ve garnizon ko mutantan, belediye başkanı, tarafından uğurlanmışlar.
Çorum uapııru yangını
Eblivîkîf raporunu pazartesiye verecek
Savcı yardımcısı bütün şahitlerin ifadelerini aldı
Nehruya suikast
Atılan bombadan 3 kişi yaralandı
Şanı (Hususî muhabirimizden ı — Suriye Başbakan! tğıy.’e Dış ve İçişleri Bakanlıklarım uhdesinde bulunduran Dr. Muhsin Albarozi’den eAkşam» namına bir mülakat istemiştim. Kıra! Faruğa. Sıırlyenln teşekkürlerini bildirmek için, resmi bir heyetle Kah i reye gitmiş o-Lan Dr. Muhsin Albarazi, dönüşte İşlerinin çokluğuna rağmen, beni kabul etti. Mülâkatımız kümen Türkçe ve kısmen Fransızca cereyan etti Suriye Başbakanı her fırsattan istifade e-derek Türk milletine karşı sevgi ve takdirini belirtti. Kon:çu memleket Başbakanına, evvelâ Suriye hükümetinin Akdeniz Paktı projesi hakkında ne düşündüğünü sordum Dr. Albn-razi şu cevabı verdi:
(Arkası 7 nd sahlfede)
Suriye Başbakanı Dr. Muhsin
Albarazi
Yeni tip ekmek karan neşredildi
Pazartesi gününden itibaren yeni tip ekmek satışına başlanıyor
Ankafc 14 — Ticaret Bakanlığı. yeni tip ekmek hakkında-kl karar» bugün İlân etmiştir. Ankara. İstanbul ve İzmlrde yeni tip ekmek pazartesi gününden itblaren satışa çıkarılacak, diğer vilâyetlerde da tebliğin o vilâyetlere varması tarih! itibar edilecektir. Tebliğde şöyle denilmektedir:
İ — Muamele vergisine tâbi fabrika ve değirmenlerde bllû-mum hububattan veya bunların lıcr nispetteki ınahlû Harından 89-91 den daha düşük randımanlı un çekilmesi yasaktır. Bu unların alım ve satımı da menedllmiştir. Ancak makarna imalinde 84-8G randımanlı ve çavdarsız un çekilebilecektir. 89-91 randımanlı un çekiminde kullanılacak paçalda, buğdaya en çok % 10 a kadar çavdar katılabilecektir.
Ancak çavdar yetiştirmeyen v« ya tedarik edlİRmiyen yerlerde mahallin İcap ve gelenek-
Ingilterenin malî durumu açıklandı
Cripps, dolar sahasından ithalâtın % 25
ktsdacağtru, şekerin miktarı azaltılmakla beraber vesikaya bağlanacağım söyledi
lerine göre çavdar yerine diğer hububat ta kullanılabilecektir.
2 — Ekmek, blsklivlt. börek, çörek, simit, peksimet, pasta, baklava, sandviç gibi unlu maddelerin İmalinde 89-91 den düşük randımanlı hububat unlarının kullanılması yasaktır,
3 — üç gün İçinde bllûmum İmalât yukarıdaki esaslara göre tanzim olunacaktır.
4 — Elde mevcut 89-91 den düşük randımanlı unlardan, bu ayın sonuna kadar pldo imaline Valiliklerce müsaade o-lunacaktır.
5 — Bu tebliğdeki esaslara göre çekilecek unlardan İmal olunacak ekmeklerin daha pişkin çıkarılabilmesi İçin gram ve kuruş küsurları ayarlamak suretlîe daha küçük hacimde İmal olunması uygun görüldüğünden somun şeklindeki ekmeğin ağırlığı, G00 gramı geçmemek tizero Belediyelerce tes-blt olunacaktır.
Londra 15 (Radyo) — Mahya Bakanı Stafford Cripps, bugün avam kamarasında tnglllerenhı ekonomik durumu hakkındakl müzakereleri açış nutkunda Birleşik Amerika hazlno bakanı Snyder ve Kanada maliye bakanı Abbot'la yaptığı bu seferki konuşmalarının çok verlın II olduğunu tcj-ld etmiştir.
Ingilterenln. yılın ikinci 3 a-yı sonundaki durumunu gözden göçken Cripps dolar sahası münasebetlerindeki açığın bugün beklenenden 30 ilnıyon fazlası İle 180 milyon sterlini bulduğunu, llkbahnra kadar 33 milyon dolarlık daha az ithalât yapıla-oağınt, bununla beraber senede açığın yüz milyonu hulacağını açıklamıştır.
Crlpps sözüne devamla buhranı önlemek için altlığı ve a-lacağı tedbirlere geçmiş dolar sahasından ithalâtın yÜ2de 25 nispetinde kısılacağını. İthali kesilecek mallar arasında tütünün de bulunduğunu, şekerin miktarı azaltılmakla beraber vesikaya bağlanacağını, tereyag ve et tâyinlerinin hafifçe arttırılacağını söylemiştir.
Crlpps‘e göre yılın İlk 8 aylında altın ve dolar açığının nrt-ması dolar sahası gelirlerinin düşük olmasındandır.
Maliye Bakanı «Dolar sahası karşısında sterlin bölgesi sene-
İngiliı Maliye Bakanı Cripps
de 800 milyon sterlin açık vermektedir kİ, bu altın ihtiyatından bir buçuk misil bir paradır» demiştir.
Merkez bankası umum müdür muavinliği
Ankara 15 (Akşam) Açık bulunan Merkez Bankası umum müdür muavinliğine kambiyo müdürü Reşat Aksan'in tâyini kararlaşmış gibidir.
Akdeniz Atlantik Amerikan filosu
Filo Girid sularında manevralar ve adaya çıkarır a gösterileri yapacak
Basın ve Yayın umum miidiiriiniin beyanatı yeni basın teşkilâtı — İstanbul radyosu — 50 liraya mal olacak halk tipi radyolar
Atina 14 (A.A.) — (Afp)t Birleşik Amerika büyük elçiliği tarafuıdan yayınlatma tebliğde bildirildiğine göre, Atlantik ve Doğu Akdeniz filosuna mensup 18 Amerikan harb gemisi İB temmuzdan 2 ağustosa kadar amiral Forrest Sherman-n’ın komutasında muhtelif Yunan limanlarını ziyaret edecek-
Yunan hükümetinin müsaa-deslle Olrlt adası sularında manevralar ve 1200 bahriyelinin Iştlraklle adaya çıkartma gösterisi yapıldıktan sonra iki kruvazör, bir uçak gemisi, 10 muhrip, 3 petrol gemisi ve iki yardımcı gemiden müteşekkil bulunan filo 21 temmuzda Fa-ler körfezine gelecek ve buradan 25 temmuz tarihinde ayrı-
Şehrimizde bulunan Basın -Yayın ve Turizm genel müdürü Ahmet şükrü Esmer dün eaat 10 da Bölge müdürlüğünde gazetecilerle bir konuşma yapmıştır.
Buraya gelmeden önce Başbakanla görüştüğünü söyleyen u-mum müdür demiştir ki:
«— Barbakan bana aynen şun ları söyledi: rBazı gazetelerde kabinenin içinde ihtilâf olduğu yolunda neşriyat yapılıyor. Bun lar tamamen muhayyeldir ve bu yolda yapılan neşriyat da uydurmadır.»
Bundan sonra umum müdür 1 tenim uzdan beri çalışan yeni Basın - Yayın teşkilâtından bahisle şunları söylemiştir:
«— Eski teşkilât, zllınlyetlle beraber 30 haziranda tarihe karışmıştır. Yeni teşkilât henüz 14 günlüktür. Bu arada kadromuz daraldığı halde, eski teşki-
lâtlrt yaptığı hizmetleri kolay-
(Arkası satılık 2; sütun 4 te)
lacaktır.
Birleşik Aerınilıa Bnhrlycsinlfl Doğu Atlantik ve Akdeniz filosuna bağlı bir filo grupıı ile 21 teoı muzda İstanbulıa ziyaret edeceği haber verilen 37,190 tonluk »C’oral Sea» çuak taşıt gctnlsL
Çorum vapuru faciası hakkında savcılıkça yapılan soruşturmalar sırasında kurulan altı kişilik ilmi heyet dün adllyedo kütüphane odasında dosya üzerinde tetkikler yapmıştır. Bugiin vapurda tekrar bir keşif yapılacak, bunu takiben yine adltyede dosya üzerinde tetkiklere devam e-dilecektlr.
Vapurda yapılan incelemeler sırasında muhafaza altına alınarak tahlil ettirilmesine lüzum görülen bazı kimyevi maddelerin tahlilleri yapılmış ve tanzim edilen raporlar ilmi heyete verilmiştir
Heyet gerek bu raporların neticeleri, gerek yaptıkları tetkikler sonunda varacakları kanaat! telif ederek ve bu arada dosyada mevcut şahitlerin İfadelerini de gözden geçirerek faciayı tevlit eden yangının çıkış sebebini tesblt ederek kat! raporunu savcılığa verecektir.
Bu raporun savcılığa ancak pazartesi günü verilebileceği tahmin edilmektedir.
Taıkikatın adli kısmını idare eden savcı yardımcılarından Tank Onan, şahitlerin tamamen dinlenmesi İşini bitirmiş bulunmaktadır. Denizyollarında çorum vapurunun & seferine alt ordino, koıışmento ve diğer ev-
rakı üzerinde tetkikat yapmış olan diğer ehil vukuf da tam raporunu dün savcılığa vermiştir
Savcılık .İlmi heyet raporunu da okuduktan sonra mevcut deliller üzerinde facianın mesuliyetinin kimlere alt olduğunu tâyin, ederek bir iddianame Lle bunlun sorğu yargıçlığına verecektir.
Kimlere para yardımında bulunulacak
Çorum faciası kurbanlarının ailelerine ve yaralılara yardım edilmesi İçin kurulan komisyon dün Denizyolları sağlık İşleri müdürünün başkanlığında toplanmış ve kazadan müteessir olanları şu şekilde tasnif etmiştir:
1 — ölüler,
2 — Ağıtr yaralılar, malûller
3 — Hafit yaralılar-
4 — Sıyrıklı v. s. gibi hafit yaralılar.
5 — Ayak tedavisi görenler.
8 — Mal ve can kurtaranlar.
Bu tasnife göre yaralılardan ve ötenlerin vereselerinden başka facia sırasında mal ve can kurtaranlara da yatdımda bulunulacaktır. Yardımlar bu tasnife göre derece derece yapılacaktır-
Hindistan Başbakanı Pandlt Nehru
Kalküta 14 (A.A ) — (United
Press):
PandLlt Nehru bugün bLr sut-kastten kurtulmuştur. Nehru. açık bir yerde toplanan halk ö-nünde konuşmak için kürsüye çıktığı sırada, görünüşte giriş kapısından atılan bir bomba, Nehrunun çıktığı merdlyenlertn yanında patlamış ve Üç kişiyi yaralamıştır.
Bombayı atan bir BengalUdtr. Halkın fena muamelesine uğrayan bu şahıs derhal polis tarafından tevkif edilerek hakkında tahkikat açılmıştır.

Kaçakçılıkla mücadele
Yukarıda: Filistine mücevherat ve eşya kaçırırken yakalanan kaçakçılar, aşağıda: Kaçırılmak istenen mücevher ve eşya (Yazısı ikinci sahiiede*
Kamyon kazası
---------«c
40 teknik üniversite öğrencisinden 19 u yaralandı
Teknik Üniversite öğrencilerinden 40 genç, dün bir kamyonla S İnan köye giderlerken, kamyon Büyukçekmeca lle Klı-çiıkçekmece arasındaki virajda devrilmiş ve 19 talebe ağır surette yaralanmıştır.
Kazaya, şoförün dikkatsizliği sebebiyet vermiştir. Talebelerin anlattıklarına göre kamyon, şehir dışına çıkınca süratini arttırmış ve KüçükçektûeCed'a sonra 70 kilometre lle gitni’ğa başlamıştır. Göle İnen vlral da aynı süratle geçilmek istendiğinden kamyon çığlıklar arasında devrilmiştir,
Yaralılardan 11 1 Gümüşsüyü ve 8 i Hadımköy hastanesin® kaldırılmıştır 21 genç de. yaraları hafif otduğundan ayak tedavisine tâbi tutulmuştur.
Güneş de zararlt, rahmet de zararlı!
Bir lıafta evvel:
— Kuraklık oldu, mahsul zarar gördü.
Bir hafta sonra;
— Yağmurlar yağdı, mahsul zarar giirdü.
Tabiat bize nasıl yâr olacağını şaşırmış gibidir. Halbuki hu memlekette kâh bir iki ay yağmur yağmaması, kâh bir hafta, on gün süreksiz yağmur yağması iklim iktizasıdır.
iklime tcmessiil için, Firavunlardan beri malûm usullere riayet etmiyerek bulutların her cilvesi karşısında yanıp yakılmak, olsa olsa, en hafif tâbiriyle acizdir, zarftır.
Bin musibet kâr etmedikten sonra bir nasihatin ne hükmü olur? Onun İçin, ne söylesek boştur.
— Nereye ayol?
— Nuh'un gemisini arayan Amerikalıların yanına gidiyo-
rum.
— Devamlı yağmur korkusundan nu?
— Yok canım! Genıiclo belki eskiden kalmış buğday, makarna, kesme şeker bulurum da...
-TBahlfe 2
A K Ş Ah
75 Temmuz 1949
Şiirden uzak
Eski insanlarla yeni İnsanlar arasında en büyük fark, öyle sanıyorum ki, yenilerin şiirden uzak o-luşlarıdır. Eski adam kuşu seyrederken onun kaııadları-na bayılır; uçuşuna, iitüşiine hayran kalırdı. Yeni adanı kuşu seyrederken «Kanadlannı kessem acaba daha mı etli olur; etleri daha mı yumuşak olur?» diye düşünüyor.
Kanadsız tavuklar yetiştirmek İçin tecrübeler yapan Amerikalının beyanatını okumuşsunuzdur: Kanadsız
tavuklar daha elli ve bunlar kanadlannı çırpmadıkları İçin etleri daha yumuşak ve lezzetli olmakta imiş. Yeni adamın halis örneği olan bu Amerikalı, bizim aıılıyacn-ğtnuz. biraz fazla ve biraz lezzetli et yemek için tavukların kanadlannı düşürmekte tereddüd etmeyecektir. Kuşlan da uçmaktan mahrum edebilir. Horozun ibiğini, keçinin sakalım, kedinin bıyıklarım kesebilir. Yarın a-ğaçlardaki yaprakların meyvadakî lezzeti azalttığını farkederse kel ağaçlar yetiştirmeye teşebbüs edebilir. Küçük bir menfaat görse gülün kokusunu, denizin mavi rengini, sudaki akisleri, insandaki âşık olma İstidadını, velhasıl gürellik namına ne varsa hepsini ve hepsini bir anda yokedebilir. Neteklm çoğunu harb içinde etmiştir bile.
Nareddin Hocanın hikâyesini bilirsiniz. Leyleğin gagasını, ayaklarını, kuyruğunu kestikten sonra ■«.işte şimdi biraz kuşa benzedin! * demiş.
Yeni İnsan da dünyayı pek yakında kuşa benzetme-ycazmetmiş görünüyor.
Şevket RADO
Amerikanın bize verdiği uçaklar General Hoag, havacılık levazımı bakımından bize yapılan yardım hakkında demeçte bulundu
Ankara 14 (A.A.) — Cumar- terdeki eğitim İşleri üzerinde test günü. Amerlkada edildiği, Amerikan Hava kuvvetleri genelkurmay başkanı general Hovt Wandenberg'ln hususi asistanları bürosundaki vazifesine başlamak üzere memleketimizden ayrılacak talan Amerikan yardım heyeti hava grupu başkanı tümgeneral Earl S. Hoag. Türklyede bulunduğu müddet İçindeki fa- ’ ketimizden ayrılmak üzere bu-allyetlne dair Anadolu ajansına şu beyanatta bulunmuştur:
«— Emniyet sebeplerinden dolayı miktarlar bildirilmemektedir. Fakat uçak olarak şimdiki halde Türk hava kuvvet-
tâyin temerküz ettirilmiştir.
Amerikan ynrdım heyetinin 1948 senesi çalışmaları malzeme işleri üzerine teksif olunmuştu. 1849 senesi faaliyeti İse bu malzemenin kullanılmasını öğretmek noktasında toplanmış bulunmaktadır.
Ankara 14 — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bugün, memie-
rv(:ıııııız.u'--|i .lyıjıııınr. uicıc uu-lunan Amerikan askeri yardım heyeti hava grupu başkanı general Hoag’ı kabul etmiştir. General Hoag. Cumhurbaşkanına veda etmiştir.
Kaçakçılıkla mücadele
Haziran ayında yakalanan kaçak eşya ile kaçakçılar
Evvelki alışanı 473 Müsevl ile Flllstlne hareket etmek üzere olan Aktan vapurunda vukua gelen iki kaçakçılık hâdisesi hakkmdîakl soruşturma devam etmektedir.
Kaçakçılık hâdisesinden, sav-cılk kaçakçılık bürosu da haberdar edilmiş, adil soruşturmalara da girişilmiştir.
Alâkalılar hakkında lâzım gelen kanuni takibat yapılmaktadır.
Ankara 14 (A.A.) — Haber al-
Taşbakan ile yardımcısı
üzüm ihracatı
Nihat Erimin
Izmirde temasları
C. H. P. de yapılan toplantıya partili olmayan gazetecilerin alınmamasını Demokrat Parti çevreleri tenkidediyor
İki devlet recülü arasında bir gazetenin yazdığı şekilde tartışma geçmedi
Ankara M (A.A.) — Ankara-da çıkan bir gazetede ÜC filin sıra İte kabine ve kabinedeki Bakanlardan bazıları etrafında, ha arada Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nihat Erini hakkında bir takını mütalâa ve sözde olaylar yayınlandığı görülmüştür.
Bir yurt gezisinde bulunan. Nihat Erim, bu yazılan bugün okumuştur.
Sayın Başbakan ile Başbakan yardımcısı arasında bu gazetenin yazdığı şc-kllde hiçbir tartışmanın geçmediğini ve Nihat Erimin adı karıştırılarak ifşa edildiği iddia olunan olay ve sözlerin. Başbakan Yardımcısına taallûku bakımından baştan sonra kötü niyete dayanan uydurmalar olduğunu bildirmeğe Anadolu ajansı mezundur.
Doğu illerine gönderilen sağlık ekipleri
Ankara 15 (Akşam)1 — Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca Şark İllerini kalkındırmak programı gereğince bir müddet önce moröı-IÜ 3 grup halinde Şarka gönderilmiş olan sağlık ekipleri çalışmalarına başlamıştır. Ekipler Şarktaki ratand aşlarım >za aşılar yapmakta, ilâçlar dağıtmakta. lüzumlu yerİCTe de DX>. T. tatbik etmektedirler.
Eisiklet birincilikleri
Sii’^Tnan Alı Çetin Tiirkiye sürat birincisi oldu
TTBİiye bisiklet sürat blrincl-lik 'j i rüı B^.tırköy İncirli yolanda ₺ir kilometre mesafede ya>Mİmr»lT. Yanıa. Manlsadan 5, Es:(ı,->.lı'rden 4. İslanbuîdan 6, Ankarndan G. Siy han d an 2 ve tamirden 1 koşucu iştirak tt-rai’l r. Snal on birde kur'a çekilerek 24 numaraya kadar sıralanan koşııcalaıdan 1« sı İkişer Ikfrer ve eliminasyon usulü İle ko turulmnş ve son sekiz ko fOfttı bay bırakılmıştır.
T. Hye neticesinde elenmeyen ■' rtz hoşuru İle baylar tekrar tasfiye usulüyle koşturularak tss.iye tamamlanmış ve neticede Seyhandan Ali Çetlncr Tsıfck;,» birincisi, Ankaradan Ziya Es -r Türkiye İkincisi ve is-tanbıddan Masan Ceylan Türkiye üeuncüsû olmuştur. Basan Ceylân tamamen hazırlıksız olduğu w yabancı bisikletle koştuğu halde rakiplerine birinciliği çek zorlukla vermiştir. I
Müstahsiller asgarî ihraç fiatlerinin muhafazasını istiyorlar
Manisa 14 (AA.) — İzmir ihracatçı birliklemin çekirdeksiz, üzümün asgari İhraç fiatinln teşbih usulünün kaldırılması hakkında verdikleri karar üzerine, HaUcevinde Eğe bölgesinin muhtelif yerlerinden gelen parti mümessillerinin iştlraklle büyük bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıda yapılan konuşmalarda ihracatçı birliğinin üzüm asgari ihraç flatlnin tes-bltl resminin kaldırılması hususundaki kararının müstahsilin aleyhinde neticeler vereceği tebarüz ettirilmiş ve tüccar tarafından verilen bu kararın kabul edilmemesi, yine «skisi gibi müstahsilin de temsil edileceği müşterek bir toplantıda asgari İhraç fiatlerinin tâyin e-dUmesl ve bu usulün yürürlükte tutulması için Bakanlığın mü dahalede bulunmasının istenme sine karar verilmiş ve bu karar telgrafla Ticaret Bakanlığına arzedllmlşllr.
Posta vagonları
8 tanesi dünden itibaren servise konuldu
lerine B-26 tipinde iki motör-lii bombardıman, F-47 tipinde tek nıotörlü avcı, C-47 tipinde nakliye, T-6 tipinde tek motorlu talîm, T-ll tipinde iki metörlü talim uçakları verilmiştir.
Bu uçaklardan başka radar, radyo, telefon, telgraf malze-mesile hava alanları İnşasında kullanılan ağır İnşaat malzemesi. muhtelif cinste kamyonlar ve enkaz kaldırma âletleri, alçak tazyik odaları ve diğer tıbbi malzeme ile beraber, u-çaklar İçin ehemmiyetli miktarda bomba ve cephane ve İlk sene yardım programına dahil olan biltün malzeme Türk hava kuvvetlerine teslim edilmiştir.
Türk hava kuvvetlerine büyük miktarda havacılık malzemesi verilmesi işinden ’ sonra şimdi biHiin ehemmiyet Türk hava kuvvetlerindeki personele bunların İyice kullanılmasını öğretmek İçin kurulan tnerkez-
dığımıza göre, 1949 haziran ayı İçinde yurdumuzun kıyı, sınır ve karasuları bölgelerinde faaliyette bulunan gümrük muhafaza kara ve deniz teşkilleri 68 olayı silâhlı kaçakçılarla çarpışarak, 191 olayı da çarpışmamız olmak üzere 259 kaçak
Çirkin bir resim
Ankara 14 (AA.) — P. T. T. genel müdürlüğünce sipariş e-dlien 30 posta vagonundan sekizi memlekete gelmiş olup diğer 22 tanesi de peyderpey gelmek üzeredir. Bu vagonlar 14/ 7/1549 akşamı saat 20.53 te Hay darpaşadan hareket edecek c-lan Diyarbakır katarına ve 15/77 1949 tarihinde saat 10.10 da hareket edecek olan Adana katarına bağlanmak suretlle İlk defa servise konulacak ve bunlardan Ankara cihetine hareket eden vagon 15/7/1949 cuma günü saat 15 te Ankara İstasyonuna varacaktır.
Bu yeni vagonlar posta taşımakta beraber ayni zamanda seyyar posta merkezi halinde olacak ve İçinde bulundurulacak memurlarla bütün posta muamelâtı da İfa olunacaktır.
Danimarkadaki elciliğimizin haklı bir protestosu
Kopenhag 14 (A.AJ — (Reliler):
Türkiyeııln Kopenhag elçiliği sözcülerinden biri Danimar-fcadakl pilotlardan birinin, başında fes, sırtında halılar yüklü olduğu halde bir Danimarka gazetesinde resminin yayınlanmasının elçilik tarafından protesto edildiğini açıklamıştır.
öğrenildiğine göre, elçilik Türk milletini tehzil telâkki ettiği bu fotoğrafın yayınlanmasını hoş görmemiştir.
8özcü protestonun diplomatik yollarla değil yan resmî yapıldığını ilâve etmiştir.
Adı geçen fotoğraf, mükâfatla n, «İskandinavya havayolları ta rafından Türidyeden satın alınmış Türk mamulâtı halılar olan bir piyango münasebetlle yayınlanmış bulunuyordu.
Sözcü, Türkiye hakkında asılsız progpaganda yaptığından do layı elçinin İskandinavya hava yolları müdürlüğü nezdlnde teşebbüse geçtiğini de tasrih etmiştir.
Türk talebe federasyonunun İtalya'ya seyahati
Milli. Türk talebe federasyonu ttalyaya bir seyahat tertiplemiştir. I
Seyyahate İştirak edecekler 18 temmuz akşamına kadar İstanbul üniversitesi ve teknik 0-nlverslte öğrenci birliklerine kaydolunacaklar ve kafile 5 a-ğustos cuma günü Ankara va-purtle ttalyaya gidecektir.
Istanbulspor Kulübünden:
16 Temmuz 1949 cumatcsl günü yapılmam mukarrer den 12 gezintimiz havaların yağmurlu gitmesi göz önünde tutularak 20 Ağustos 1949 cumartesi gönü aynı saate tehir edilmiştir. Sa-yjn davetlilerimizden özür dileyerek bildiririz.
Bale okulu
Ankara 15 (Akşam) _ Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul Bale okulunun Ankaraya nakline karar verildiği yazılmışta. Nakil işi, Konservatuvar yanında yeni okul binası inşa edildikten sonra yapılacaktır.
Cezaevlerine personel yetiştirme kursu
Cezaevlerine personel yetiştirmek üzere açılan kursa yeniden alınacak on beş kişi İçin bugün adllycde saat onda başlayıp on yedide bitecek olan bir İmtihan yapılacaktır .
Truman Ispanya’ya kredi verilmesi aleyhinde
TOashington 14 (A.A.) — (U-nlted Press) Başkan Truman, basın toplantısında Ispanya'ya 50,000.000 dolar kredi verilmesine taraftar olmadığım bildirmiştir,
Celâl Bayar İzmir’e gidiyor
İzmir 14 — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayatın pazar günü İzmir’e geleceği haberi üzerine Demokratlar karşılama törenleri hazırlığı yapmaktadırlar.
Kalp gümüş lira yapan kalpazan yakalandı
Karasu 14 (AA.) — Mahalli idare âmirinin ve zabıtanın dik katli takibi İle bir kalpazanlık hâdisesi meydana çıkarılmıştır. Karasu İlçesinin Slnanoğlu köyünde araba tamirciliği yapan Ahmet Polat isminde birisi kurşundan İmal etliği 80 adet taklit gümüş liralık ve başka türlü baskı ve sair âletleri ile kalıp ve kurşun levhalarla suçüstü yakalanmış vc adalet makamlarına teslim edilmiştir.
vakası İle karşılaşmış ve 269 kaçakçı yakalanarak adalet makamlarına ve kaçak eşya da ilgili idarelere teslim edlmiştlr.
Bu kaçak, hareketlerinin çoğu ve silâhlı çarpışmaların yüzde doksan beşi güney sınırlarında vukubulmuştur.
Bu ay içinde giriş kaçağı olarak 342 kilo İpekli, 55 kilo yünlü ve pamuklu, 509 kilo eski elbise, 535 kilo ve ayrıca 6725 parça çeşitli gümrük eşyası, 476 kilo çay ve kahve, 3397 adet çakmak, 10592 adet çakmaktaşı, 4757 defter sigara kâğıdı, 661 kilo hububat, çıkış kaçağı olarak da, 102 kilo sadeyağ. 914 kilo çeşitli
yiyecek, 155 baş kesim hayvanı,1 5581 kilo tütün, 38 kilo Tekel
maddesi, 27713 Hra değerinde Türk ve yabancı parası, 8 muhtelif cins tüfek ve tabanca, 274
mermi ve ayrıca taşıt aracı o-
larak ı adet balıkçı kayığı, 23 at ve ester ile 18 merkep yakalanmıştır.
Mareşal Tito, Batıya tavizlerde bulunuyor
Verilecek para ile silâh ve mühimmat almayacağını temin ediyor
Londra 14 (AJL) — (LPS): Bağımsız Times gazetesi Yu-goslavyanm batıya karşı takip ettiği politikayı tahlil ederek şunları yazıyor:
Mareşal Tlto’nun son nutku dış politika hakkında önemli bir açıklama teşkil ediyor- Tito, komin form tarafından İhdas edilen ekonomik ablukanın Yti-goslavyayı ticaret ve mail yardım için batıya dönmeğe sev-kettiğinl açıkça kabul etmiştir, Mareşal Tito, Rusya tarafından tehdit edilen bağımsızlığını muhafaza etmek için Yugoslavya-nın sarf ettiği gayretleri batılı devletler tasvip etmekle beraber bu devletlerin Yugoslav hükümetini sevmeleri İçin hiç bir sebep olmadığını söylüyor,
Yunanistan, Trleste ve Karen tiyen’de Yugoslavya dalma batılı devletlere düşman görünmüştür. Mareşal Tito. batının yapacağı ekonomik bir yardım
İçin Yugoslavyanın siyasî tavizde bulunmıyacağını bildirmiştir. Bununla beraber, böyle bir yardım yapılmadan evvel bile kendi İsteğiyle tavizlerde bulunmaya hazır olduğunu ustalıkla İma etmiştir. Tito tarafından verilen İlk teminat umumi mahiyettedir. Filhakika Tito, Yugos-lavyaya verilecek paranın silâh ve mühimmat almaya değil, tarım, maden ve orman levazımına harcanacağını bildirmiştir. Yun&nistanla hududunu kapatacağına dair İkinci teminatı daha mühimdir. Tito, Trleste hakkında bile müzakereye girişmeye hazır olduğunu ispat etmiştir- Bütün komünist nutuklarda emperyalizme karşı hücumlara ra.slams.kla beraber. Tito’nun son nutku Yugoslav idarecilerinin şimdiye kadar yaptıkları beyanat İçinde batıya karşı en mülâylm olanıdır.
Basın ve Yayın Umum müdürü (Baş tarafı 1 inci rahifede) lıkla yapıyoruz. Fakat eski hizmetlerle İktifa edecek değiliz. Yeni kanunun verdiği imkânlarla çalışıp vazifelerimizi tamamlayacağız. Kadromuzu da yavaş yavaş genişleteceğiz.
İstanbul Radyosunun muvakkat kabul muameleleri bitmiş, raporu hazırianmaktadır. Artık radyo bize geçecek. Eylüle kadar plâk vcsalr tecrübe yayını yapıp eylülden ekime kadar günde altışar, ekimden sene sonuna kadar da sekizer saat yayın yapacağız. Yeni seneyle beraber saatleri de arttırmaya çalışacağız. Bu arada bugün 300 bin o-lan radyo sayısını da en kısa zamanda 500 bine çıkarmak için ucuz bir halk tipi radyo üzerinde çalışıyoruz. Flall 50 Ura civarında olacak olan bu radyoların tipini tcsblt edince husıısl teşebbüsün imaline terkedece-ğiz.»
Şükrü Esmer pazar günü Ankaraya dönecektir.
Nuhun gemisini arayacak heyet döndü
Ankara 15 (Akşam) — Ağrı dağında Nuhun gemisini aramak üzere memleketimize gelen Amerikalı heyet -araştırmalara alt müsaadeyi almak üzere tç-işlerl Bakanlığına müracaat edilmişti. Bizzat İçişler! Bakam, heyeti kabul ederek ve müsaade İçin MIHI Eğitim Bakanlığına müracaatlerl lâzım geldiği cevabını vermiştir. Ayrıca Ağrı dağı yasak bölge içinde bulunduğundan a-raştırmalar için genel kurmay başkanlığının müsaadesi de a-lınmak lâzım gelmektedir. Bununla beraber dün Amerikalılar ne MIHI Eğitim Bakanlığına, ne de genel kurmay başkanlığına müracaatta bulunmamışlardır. Heyet akşam ekspresUe tı-tanbula dönmüştür.
Tarım Bakanı
Edremit 14 (A.A.) — Tarım Bakam Cavlt Oıal dün akşam 22,30 da Edrenıilten Balık enire hareket etmiştir.
İzmir 14 — Başbakan yardımcısı Nihat Erim öğleden evvel vilâyete gelerek vali Osman Babrl Adal İle 2 saat kadar vilâyetin muhtelif meseleleri ve ihtiyaçları üzerinde konuştuktan sonra müstahkem mevki komutanını, belediye başkanı Reşat Leblebicioğlunu ziyaret etmiş ve müteakiben C. H. P. İ! merkezine gitmiştir.
öğleden sonra Başbakan yardımcısı Nihat Erim parti 11 merkezinden evvelâ ll ve merkez ilçe kurulları, bir saat sonra da diğer İlçelerden gelen İdare kurulları üyelerinin hazır bulundukları İki toplantıya başkanlık etmiş, bunu takiben saat 18 de Halkevlnde C. H. P. İllerin tertip etlikleri büyük bir aile toplantısında bulunmuş ve muh telif meseleler üzerinde bir konuşma yapmıştır.
İstanbul ve İzmir gazetecileri, bu konuşmada hazır bulunmak istemişlerse de İdareciler, gazetecileri birer birer salonu terke davet etmişler ve yalnız partili-lir arasında hasbıheJ yapılacağından, partili olmıyan gazetecilerin salonda bulunamıyacak-larını söylemişlerdir.
Bu vaziyet İzmir’in bir çok çevrelerinde geniş akisler uyandırmıştır. D. P. ileri gelenleri, bir Bakanın parti ayrılığı göstermesin! şiddetle tcnkld etmektedirler.
Samsun valisi para cezasına mahkûm oldu
Ankara 14 — Samsun valisi İzzeddln Çağpar, Konya valiliği sırasında Çumra Belediye Reisi Ziya Yamaca bir yol meselesinden dolayı tokat atmış ve mağdurun açtığı dâva İki sene devam ettikten sonra neticelenmiştir. tzzeddln Çağpar suçu sabit görüldüğünden öö Hra para cezasına mahkûm olmuştur. Ziya Yamacın maddi tazminat dâvasının görülmesine Çumrada devam edilmektedir. _______________
Adliyeden emekliye ayrılanîar
İstanbul asliye on ikinci hukuk hâkimi Celâl Aslanlı İle İstanbul birinci noteri Eşref Akman altmış beş yaşlarını ikmal ettiğinden emekliye ayrılmışlardır,
BORSA
i»l»nbMİ Somutun H/İ/IM H»H«rl Ç t K I. E B
Londra > S‘«rUD n'3”S
NewVvr* 100 On',ır 280 —
Purik. 100 «"rantta F 103 90*
Cenevre 100 İsviçre I 05.12ÎU
mmeriertlem 100 Flvrtn 108.Man
BrOkıel 100 Belclke r. «3881
Prag 100 çekoeloveh Kr- « 60
Stokholrn lüo İsveç Kr. 77WO
Lbbon 100 Eıicudee Uİ4M
ESHAM VE TAHVtLÂT
% r FAİZLZİ TAHVİLLER
S1v«* - Enurum 1
S1i - Enurum 1-7 w
İtMİ Demiryolu I 1095
10*1 Demiryolu II *->0
19*1 Demiryolu m 11.10,
MIH! Müdfcfnn «-35
Milli Modele» n n»
Mim MOdafu m »J8
M1U MOdeftıe TV »>0
% • FAİZLİ TAHVİLLE»
KaUanme 1 65.1!
Kallnnraa n ««-—
KaUonma TU M —
M8 istikra»! 1 83 30
9*8 laıtlkHBS n S5
İMİ Demiryolu VI »IS
% a FAİZLİ TAHVİLLEH
1933 Ergani *3-—
İ03# tkramlırell
Mili! MQdafM tn »S5
Demiryolu TV #7 80
Demiryolu V #7 85
ANADOLO DEMtHYOLU GHUPD Tahviller 1-3 109.—
Hisse senetler! 4 eo kl-
MOmessll «nel C7 —
struan HissEt.au
Mı.-1-er Bankası 122 —
İ» B-ınkesı 2İ3Ü
T. Ticaret Bankası 5 10
Aralan Çimtalo 17 —
SAHRAJT-ARDA ALT1B ~
Gulden 3« 83
Türk liran *o«
sterlin 5317
KOlçe 4.13
Hcpal 43.45
Nihat Erlru, toplantıdan sonra gazetecilerle konuşarak, temaa-lannda gerek siyasi, gerek iktisadi bakımlardan müspet intibalar edindiğini beyan etmlştlr-
Millî Eğitim Bakanının konuşması
Diğer taraftan Milli Eğitim Bakanı Talisin Banguoftlu üğ-reLmcnler demeğinin tertip etmiş olduğu çayda hazır bulun-,, muş ve burada meslektaşları lle^
Bakan bu konuşmasında retmenlerin nakilleri m eşele ■üne*'* temas ederek şöyle demiştir: 'g
«— İnanıyorum ki bir öğret- j-men, bir yere nekadar yerleşir- q se o karlar verimli olur tstik-'jz rarsızlık mesleğimize g u_ İstikrarsızlık, hem hocanın. 09 hem talebenin verimini azaltır. > F2kat maarifi, memleketin her (D tarafına yaymak İstiyoruz. Yay- Q9 ma amellyesl, şehirlerden dı riya doğru olmaktadır. Halbuki öğretmenler, büyük şehirlerde^ toplanmak istiyorlar. CHttiğL—_ yerde oturmak Istemiyen öğret-meıılc-r. nakillerini talep ediyur-j-* lar- Bence öğretmenlerin sıra muayyen yerlerde hizmet rnne-g* lerl makul olur. Fakat bu da o yapılamamıştır, ögrebneıflerin: istediklerini yaptığım vakit memnun olurum. İmkân olmadığı zaman arkadaşların beni tazyik etmemelerini rica ‘ ederim,»
Bingızi Emîri
Seyit Sünusinin, İsmet İnönü’ne dostluk mesajı
Ankara 14 (AA.) — Muham-med tdrls Eel-Mchdl El-Sunus! hazretlerinin, Blngazlde riyasetleri altında bir hükümetin kurulduğunu Cumhurbaşkanımıza bildirmeleri ve Cumbur-başkanımızm da halisane tebrik ve temennilerini ifade etmek suretlle mukabelede bulunmaları üzerine. Stınusi hazretleri tnönüye aşağıdaki dostluk mesajını göndermişlerdir:
Sayın Fehametpcnalı İsmet İnönü hazretleri. Türkiye Cumhuriyet! Başkanı.
Ankara
Vatanımızın. İstiklâli hakkında kıymettar ve âiicenabane temenniyatı hâllsanelerini hav! telgraflarını aldım.
Benim şahsımın ve bütün halkımızın yürekten kopan en derin şükran ve sevgilerini ar-zederim.
Şüphesizdir ki larlhln vc mazinin unutulmaz yıllarında blr-llkte geçen hay a timi atlan doğan bu sevgi neticesi Türkiye Cumhuriyeti başkanının ve hükümetinin tetiklâliraJaln teyidinde müzaherette bulunacağından ve bu mtaaheretin en samimî alâka ile devam edeceğinden e-mJnlz.
Bcnhn ve bütün «Barkan» halkının şükran ve İhtiramlarını ve çok «evd iğimiz kahraman şehslyelinJzin ve Türk minelinin saadet ve refahına karşı kalbimizin temennlyatmı sunmakla mü f tehirim.
Mulıarıımed İdrls El - Mebdt El-Snnust
Hukuk Talebe Cemiyeti, eski idare heyetini mahkemeye verdi
İstanbul üniversitesi Hukuk fakültesi Talebe Cemiyeti yeni İdare heyeti, 947-48 yılında fa-aUyette bulunan eski idare heyetini, hesaplarındaki açıktan dolayı mahkemeye vermiştir.
Eski idare heyetinin, hesaplarını gerektiği gibi tutmadığı, «Ana hukuku* kitabının basılması ve çay tertibi İşlerim tasfiye etmediği ve açık verdiği İddia edilmektedir.
Duruşmaya bugünlerde 8 ncı hukuk mahkemesinde bağlanacaktır.
15 Temmuz
|\KŞ AMaifttAKŞAMg]
İl.inci defa seyrettiğini filim
Orta okullar
SabahGazeteİPri Ne Diyor?]
Suriye ve Liibnaıı seyahatinden döndükten sonra, öğrendim kİ, barı arkadaşlar, Suriyede, - liberalliği müdafaa için bir misal» bulduklarım zannetmişler.
— Suriye ve Lübnan bereket içindedir. Ne ararsan buıunur. Demek, iyi usul, o usul...
Zaten Ahmet Emin Yalman üstadımızla yol arkadaşlığımız sırasında, onu, yazılarında olduğu gibi, sözlerinde de daima liberalizmin müdafii buldum. Kendisi, bana, şifahen de, Suriye ve Lübnan m serbes iktisat sayesinde işte neler yapabildiğini gördüğümüz zavahire atpen tekrarladı.
Derken; Ahmet Emin üstat. iki gün bizimle kaldıktan sonra memlekete döndü, öbür arkadaşlar da Suriye-d?n ayrıldılar. Ben, bir hafta. en gün fazla kalıp hakl-fcpftorin tâ ruhuna vardığına :ddia edecek değilim. Fakat intihalarım belki de meslehtaşlarıınınkinden bam başkadır.
Hani bir filmi evvelâ Be-y oğlunda seyredersiniz; sonra Kadıknvde bir sinemada aynı filme aylar geçince tekrar Taslarsınız. Ben de. Sır-iyede dolaştığını sırada, tıpkı buna benzer bir tesire fca ’-'dım. Millî Mücadeleyi tak’h eden, seneler zarfında memleketimizde seyrettiklerimiz orada da aşağı yukarı •'• ıien tekrarlanıyor. Daha da tekrarlanacağa benziyor.
Peçelerin türlü türlüsünden, abani sarıklardan, te bunların yanında ordunun benimsediği semissiperli ser-pu-.lardan bahsetmiyorum, hayır. Zengin tabaka miislü-m»n kadınları örtüleri at-m'slardir,’ kulüplere devam ediyorlar; ve yanlarındaki erkekler, feslerini kasten evde bırakıp başı açık dolaşıyorlar... Bunlar da zavahir kısmı... Biz asıl iktisat ve maliye mevzularnıı, kökü daha derinlerde sayarak ele alahm. tşte o derin noktalarda da Arap memleketleri vaktiyle Türkiyenin yaşadığı hayatı, — Kadıköydeki filim gibi — biraz gecikerek yasıyorlar... Ve ümran bahsinde de, Şam. tıpkı bizim on bes. yirmi sene evvelki An-karamız heyecaniyle yapılmakta, yapılmaktadır.
Bizzat Mareşal Zaim, tesadüfi bir hükümet darbesiyle başa geçmiş bir sabık gavrimemnun değildir. İyice tetkik edilirse, o da bir tarihi ve İktisadî zarurettir. Zira eğer Zaim hareketi olmasa; eğer Arap memleketlerindeki liberal sistem namütenahi devam etse; eğer bu kadar ecnebi birası, bu kadar naylon, bu kadar otomobil. bu kadar Amerikan öncük boncuğu, bu kadar İtalyan ıvırzıvırı Suriyeye İJâni-haye girmekte berdevam olsa, o takdirde ithalâtla İhracat birbirini katiyen karşılı-yamayacak, memleket batacaktır.
26 eylülde derslere başlanacak
Orta öğretim okullarının eylül devresi İmtihan ve kayıt tarihleri Bakanlıkça tesblt edilmiş ve Tebliğler Dergisiyle yayınlanmıştır. Buna göre bu o-kullarda öğrenci kaydına 22 B-ğustosta başlanacaktır. Ortaq-kul son sınıf bitirme imtihanları 32 - 29 ağustosta. Devlet ortaokul yazılı İmtihanları 3 - 7 eylülde, şözlil İmtihanlar da 12 -21 eylül arasında yapılacaktır.
Ticaret okullarında imtihanlar 22 ağustosta bağlıyacak ve 24 eylülde neticeler İlân edilecektir.
Derslere, bütün orta dereceli okullarda 28 eylülde başlanacaktır. _____________
Emekliye ayrılanla-nn listesi hazırlanıyor
Yeni kanun gereğince devlet memuriyetinde 30 yıldır hizmet edenlerin dairelerince listeleri hasırlanmaktadır 65 yaşını İkmal edenlerin de emeklilik muameleleri İkmal edilmektedir. Belediyede bu vaziyette olan 30 kadar memur tekaüde sevkedll-miştlr. Bu arada 41 senedir belediye veterinerlik teşkilâtında çalışan veteriner işleri müdürü Esat Evsen de emekliye ayrılmıştır. Esat Evsene ait muameleler dün tamamlanmıştır. Bu kadar uzun müddet devam eden hizmeti dolayısiyle kendisine tkramiye verilmiş ve belediye başkanlığı tarafından bir teşekkür mektubu gönderilmiştir.
Kooperatif mağazaları _________
Felek CUMHURİYETteH fık- ' rıwı jçin raunda yaş sebM ve meyv» satış kooperatifinin açtığı ma-ğaıaiann çoğaltılacağı haberinin sevinçle karşılandığını belirttikten sonra bu mağazalarla bilhassa fakir semtlerde açılmasının faydalı olacağını İleri sürerek şunları yazmaktadır: [
On beş gün kadar evvel, sebze ve yemiş satışlarını tanzim , İçin Kooperatifin açtığı dört beş dükkânın İstanbul piyasasına yaptığı hayırlı tesirlerden] bahseden bir yazı yazmış ve satışların bir kısım hububat, kuru sebze, yağ. sabun ve zeytin gibi maddelere da teşmilini tavsiye etmiştim: Gazetelerin verdiği haberler doğru İse Ticaret Bakanlığı da aynı şekilde düşünüyor Ve sayılarını arttırmaya karar verdiği dükkânlarda bu maddeleri de »attıracakmış, Bu çok iyi bir karardır. Tebrik ederim. Tatbikine başlanır başlanmaz piyasada derhal müsbet tesirleri görülecok ve halk hoşnut kalacaktır.
Yalnız bir nokta var; îatan-bulda hâlâ yalnız beş dükkân vardır. Onlardan bir kısmı da Beyoğlu, Maçka gibi nispeten
müreffeh semtlerde.. Üsküdar gibi cidden fakir bir semt hâlâ bu dükkânları bekliyor. Allah vakit geçmeden açılsa de halk istifade eteel.

Dahili mücadelelerin dinardaki tesirleri YENİ SABAHın başmakalesinde Cumhurbaşkanının son demeci incelenerek, dahildeki parti mücadelelerinin hâriçte fena tesirler yaratabileceği mütalâası üzerinde durulmakta vû I şöyle denmektedir;
Demokrasi hevesimiz kabardığı dört yıldanberi her vesile 1 İle, Cumhurbaşkanının aynı tem üzerinde ısrarla durmasından ziyade bilâkis fikir ve yazı hürriyet ve şerbetliği İçin mücadele etmesine İntizar o-lunuyor. Çünkü sükût ve mutavaat formülüne bu memleket yirmi beş yıldır alıştırılmıştır. Şimdi yapılacak şey bu eski İtiyadı giderecek formüller İleri sürmektir yani mesul adamlardan memleketin beklediği ihtllâfsız ve tek sesli konuşmağa teşvik değil bilâkis, her türlü ters şartlara rağmen, çeşitli mütalâalar sürmeğe tahrik olmalıdır. Bunun zıddı bir istikametle demeçler İşitmek
yeni kurulmak İstenilen demokrasi hMabın* lehte kaydo-lunaeak bir keyfiyet sayılamaz.
İktisadî bir buhrana gidiyoruz
Cihnd Baban TASVİRdekl makalesinde dünyanın ekonomik durumunun lyt olmadığını belirttikten sonra memleketimizdeki ekonomik durumun bir buhrana doğru gittiğini İleri sürerek şunları yazmaktadır:
Memleketin İthalât ve dola-yıslle İştira kuvveti, İstihsal azlığı dolayıslle azalırken masraflarda bir kısıntı yapmak imkânı görülmemektedir. Bize öyle geliyor kİ, geç bile kalınmış olmasına rağmen dünyanın iktisadi gidişi gftzönüne alınarak, memleketin imkânlarUe dünya vaziyeti bir arada mütalâa edilmeli ve uzun vftdell müstakil bir İktisadi politikanın teferrüatı üzerinde durularak, günlük' tedbirlerin dışına çıkmanın çaresi aranmalıdır. Ve İllâ, bir gün gafil avlanmak tehllkesile karşı karşıya kalacağımız gibi, memleketin yeni ağır buhranları göğüsleyecek mail kudreti de olmadığı İçin, bu tehlikelerin doğuracağı felâketleri de önleyemlyeceğlz.
Has un serbes
Yeni tip ekmek çıktıktan sonra yine pasta» çörek, makarna vesaire yapılacak
ediyoruz!
Avrupa ordulararası futbol ve atletizm maçları
Dnün için, Vekillerle konuştuğumuz sırada, hep, bize, himayeci gümrükten, yeni bir iktisat rejminin tesisi zaruretinden, komşu memleketlerle anlaşıp — Türkiye ve Arap memleketleri, hep birlikte — kendi müşterek yağımızla kavrulmaktan, yekdiğerimize «en fazla mazlıarı müsaade millet muamelesi yapmamız» iyi olacağından. Stıriyede devletçilik müesseselerlne pek benziyen müesseseler kurmanın eli kulağında olduğundan bahsettiler, durdular.
Gerçi, Suriyede bazı ticaret ve maliye mensupları, feaim hareketinde bariz bir iktisadi mahiyet görmüyorlar. Lâkin ben, bıı harekelin künhünde, mahiyetinde, bilhassa bunu gördüm: Yalnız Suriye milleti değil, Lübnan halkı bile, haricî sermayenin boğucu »kınına karşı İT ihracata mukabil 10 ithu-âta karşı) kendi mevcudiye-inl korumak istiyor. Zaim hareketi, bu himayeci, tan-eimcl. güdümlü karakteri dolayısiyle, bir bakıma bir zaruretti. Zaim, öyle bir limit yarattığı için Suriyede tutunabilmiştir ve Lübnan-' da da sempatizanlar lıul-
Veremle mücadele
Balıklı hastanesindeki 5 paviyonun tamirine başlandı
Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığının veremle mücadele İçin fevkalâde olarak aldığı tali slsatla şehrimizde ve diğer vilâyetlerde muhtelif verem tedavi müesseseler! açacağını yaz mıştık.
Şehrimizde yeniden kurulacak tedavi müesseseler! İçin bulunan yerler arasında Balıklı hastanesinin metruk beş pavl-yonun un da bulunduğunu bildirmiştik. Bu psvlyonlar parasız olarak 12,B sene müddetle Sağlık Bakanlığının kullanılmasına bırakılmıştır. Bu pavl-yonlarııı tâmlr ve tâdil İşine dünden İtibaren başlanmıştır. Bu İş mümkün olan süratle yapılacaktır. Bununla beraber bu işin en az 1,5-2 ay süreceği anlaşılmıştır.
Diğer taraftan Sağlık Bakanlığı, Sarayburnu hastanesine de 200 veremli yatırmak İçin milli savunma bakanlığı ile temas halindedir. Mili! Savunma bakanlığı veremli hastaların tedavi ve iaşe masrafı hususunda İki bakanlığın bir türlü anlaşamadığı öğrenilmiştir.
Palamut mahsulü
Şehrimiz piyasasına gelen haberlere göre bu yılın palamut mahsulü için dış memleketlerden bir çok teklifler gelmektedir. Bu arada Almanya-dan alman mektuplarda Alman makamlarının birinci partide 1949 mahsulü palamut İçin 250 bin dolarlık tahsisat ayırmış olduğu yazılmakta ve malların ocak ayma kadar teslimi İstenmektedir.
FUrelerimlzle Türk Hava Kurumu'na yardım ederken yarınki kanatlı dünyamızın kurulmasına hizmet etmekte olduğumuzu untıitnıyalıın.
muştur.
Geri kalmış memleketler f-çin, himayeci ve tanzimci bir iktisat olmadığı takdirde, I-lerl gitmiş memleketler altında ezilmek er geç mukadderdir, Bu tanzime! rejimler, iktisaden geri memleketleri ecnebi sermayenin lokması olmaktan koruyor.
«tkind defa seyrettiğim filimden» ben bunları anladım. Yanılmadığımı da zannederim.
(Vâ - Nû)
Eylülde Paris'te yapılacak bu temaslara biz de seçme bir takımla iştirak edeceğiz
Yeni tip ekmekler İçin değlr-, menler un hazırlamağa başlamışlardır. Yen! ekmeklerin 80 -1 91 randımanlı undan yapilaca-cagı ve İçinde âzami yüzde 10 çavdar bulunacağı kesinleşmiştir. Flatlerde değlşllik olmayacağı da anlaşılmıştır. Yan! 900 : gramlık yeni tip ekmekler de 1 35 kuruşa satılacaktır. Yalnız aynı zamanda 450 gramlık ek-• ineklerin de çıkarılması muhtemeldir.
1 Unlu maddeler ve ekmekler hakkında hazırlanmakta otan i yeni kararnamede has unun satıştan kaldınlmıyacağı hakkın-’ da kayıt bulunduğu alâkalılarca ı ley İd edilmektedir. Bu haoer . herkesi memnun etmiştir. Fil-; vaki has unun yasak edileceğini ■ düşünen karaborsacılarla bir I takım fırsat düşkünlerinin bu : haber çıkalıdan beri has un ts-, tlf etmekle meşgul olduklarına . şüphe yoktur, Bu sebeple has unun kilosu 60 kuruştan 75 kuruşa fırlamıştır.
Diğer taraftan şimdiki gibi pasta, çörek, börek, simit ve makarna İle benzeri diğer unlu maddelerin gene yapılıp satılmasına İzin verilecektir. Makarna satışlarının yasak edileceğine dair dolaşan şayialar yüzünden bakkallarda makarna kal-mamşıtır. Bu makarnalar kısmen İhtiyaç sahipleri tarafından satın alınmışlarsa da, umumiyetle karaborscaılar tarafından toplanmıştır.
Patiste eylülde Avrupa memleketler! orduları futbol ve atletizm takımlarının yapacağı müsabakalara, btllndlğt glb! Türkiye de katılmaktadır. Müsabakalara iştirak edecek olan 18 memleket şunlardır:
Türkiye, Fransa, İngiltere, Belçika, Lüksemburg, İsveç Norveç, Hollanda, Danimarka, Portekiz, İtalya, İsviçre; Finlandiya, İrlanda, Mısır, Amerika da Avrupadakl İşgal kuvvetleri arasından seçilecek bir takımla bu şampiyonada temsil edilecektir.
öğrendiğimize göre ordu ekl-
plne Ankaradakl askeri güçlere dahil bulunanlardan başka, muhtelif bölgelerdeki kara, hava ve deniz birliklerinde bulunan en İyi oyuncu ve atletler arasından bir seçme yapılarak bunlar yarın Harb Okulunda a-çılacak olan kampa alınacaklardır.
Kampa muayyen sayıda atletten başka 25 lutbolcu girecektir. Bu arada ordu takımının en kuvvetli şeklin! bulabilmesi İçin önümüzdeki devre yedek subaya gelecek olan milli futbolcularımızdan Fenerbahçeden Fikret, Murat, Sel&haddin, Oa-latasaraydan Bülent ve hâlen
askeri vazifesini yapmakta olan Beşlktaştan Vedllnln de kampa katılacakları söylenmektedir. Ordumuzu Avrupa ordulararası şampiyonasında temsil edecek olap futbot ve atlet ekiplerimiz mütehassıs vazifelilerin nezareti altında programla çalışacaklardır. İlk seçme maçı kara ve hava karmaslyle Deniz kuvvetleri takımı arasında 17 temmuz da Ankarada yapılacaktır. Ordu takımlarımız İdarecileriyle birlikte hususi İki uçakla maçların yapılacağı tarihten evvel Fran-saya gidecek, orada da bir idman yapacaklardır.
Kuduz hastanesi
Çemberli taş ta ki eski bakterıyoîojiha-neye naklediliyor
kaç
Paraya tamaan işlenen feci cinayet Nazilli'de iş aramağa giden bir köylü parası yüzünden öldürüdlü
Nazllllyo bağlı Mastavrl köyü civarında tüyler ürpertici bir Cinayet olmuş, Afyonun Çay İlçesine bağlı Dlresinlk köyün-' den evli vellç çocuk babası olup iş İçin Nazllllye gelen Osman Aralan parasına tamaan hem-şerileri İsmail Türemişle Musa C and al taraflarından başına sert bir cisim vurularak öldürülmüştür.
Bu feci cinayet mahallinden alınan tamamlayıcı malûmata göre şöyle İşlenmiştir:
28 haziran günü Nazilli C. Savcılığına yapılan bir İhbar üzerine savcı Talât Hınçal, llça jandarma komutanı Yzb. Necdet Can ve hükümet hekimiyle vaka mahalline gidiyorlar. Mm-tavrl köyünün civarında Top-dağda Mustafa Karabulut’» a-it bahçedeki kargı dam İçinde üzeri samanla örtülmüş, başına sert bir cisim vurularak öldürülmüş, yüzü kan içinde bir ce-sat buluyorlar.
Maktulün hüviyetini tesblt edecek hiçbir belge olmadığı gibi cinayet sebebini aydınlat»» cak en ufak bir İz ve alâmet de yoktu. Bu durumda ceset teşhis için Nazllllye getiriliyor. Evvelâ cesedin sahibinin Afyonun Bolvadin tarafı halkından olduğu belli ediliyor, sonra da bu taraf halkından adam aranıyor.
Jandarma komutanı, bu mak şatla istasyonda dolaşırken İsmail Türemişe rastlıyor, kendisine bir ceset olduğunu, gidip bunu görmesini söylüyor, aldığı cevap:
— İşini var, gidemem, diyor.
O sırada tsmallin hâletl ru-
hlyesl ve gizlemeğe çalıştığı telâşı komutamın gözünden kaçmıyor, îsmalll karakola gönderiyor.. Bir tesadüf ayni, suretle teşhisi İçin davet edilen Musa Candal da ayni cevabı veriyor.
Komutan hükmünü vermiş ve O. savcılığına da şüphesini bildirmiş. soruşturmaya başlanınca kaatlller itiraf etmişler, Os-nıanı eski bir husumet yüzünden öldürdüklerini ve cesedini asker kaputuna sarıp götürüp dama koyarak üzerine saman serpelediklerini söylemişlerdir. Soruşturma derinleştirilince, kasketinde saklı olan yirmi lirasını aldıklarını da İtiraf etmişlerdir.
Türkiye İş Bankası
Tasarruf Hesaplan
25 Ağustos
İkramiye Plânı
Büyü kudrul» K tt !J K
İstanhulda AHSA
1 adet Hayat Sigortası
1 » 3000 Lira
1 • 2500 »
1 ■ 1000 >
Sı 500 b
16 » 200 b
40 » 100 .
50 b 50 •
İM ı 20 •
Temmuz sonuna kadar açılacak 150 lira bakiyell yeni hesaplar da bu çekilişe katılacaklardır.
Çeklerle ticaretimiz
Çeklere satacağımız ve onlardan alacağımız mallar
Verilen malûmata göre Çe-kosllovakyayla aramızda B temmuzda İmzalanan ticaret ve tediye anlaşmasına göre Çekoslovakya memleketimizden bir buçuk milyon kilodan fazla tütün mübayaa edecektir. Memleketimizden Çekoslovakyaya ihraç edilecek maddeler arasında bar sak. kursak, tiftik, halı, susam, bakla; çeşitli kuru yemiş; yağlı tohumlar, palamut ve hülâsası, paçavra ve balmumu bulunmaktadır. Buna mukabil Çe-koslovakyadan memleketimize plâstik maddeler, muhtelif kâğıt, pamuklu mensucat, kauçuk ve mamulfttı, cam, porselen; de mir ve her nevi İnşaat malzemesi. lokomotif ve motörlü vasıtalar İthal edllecekllr-
Belediyenin malı olan eski. Beyoğlu hastane binasını Sağlık Bakanlığı satın almaktadır. Binaya flat koymak İçin bir takdir komisyonu teşkil edilmiştir. Komisyonda sağlık, bayındırlık ve belediye mümessilleri bulunmaktadır. Önümüzdeki hafta komisyon takdir ettiği flitti, belediye ve sağlık bakanlığına bildirecektir. Bu İşler devam ederken hastanedeki kuduz müeşşeşesinln nakil hazırlıkları da ilerlemektedir. Kuduz müessesesl Çemberli t aştaki eski bakterlyolojlhane olan ve hâlen bir numaralı tıp talebe ı yurdu olarak kullanılan binaya' nakledecektir. Nakil İşinin 15 gün içinde tamamlanacağı tah-minedilmektedtr.
Bakanlık, bu binanın bir kısmını âcil vakalar İçin 20 yataklı bir cankurtaran merkezi haline getirecek, arkadaki pavl-[ yon da Aııadoludan gelen verem il hastalar İçin, tedavi müesse-selerlnde yer açılıncaya kadar misafirhane haline konulacaktır.
Yeni cankurtaran merkeziyle veremlilerin muvakkat tedavisi İçin vücuda getirilecek İki teşkilâtın 15 ağustosta faallye-geçeceği tahmin ediliyor.
Bir de deriz ki; «Yabancı memleketlerden pek çok »eyler satın alıyoruz da kendi mahsul ve mamulâttmızı ihraç edemiyoruz.» Meğerse yanıhyormuşuz, ben sözümü geriye aldım. Kendi mahsgj ve mamulâtımız bir yanda dursun, yabancı memleketlere gemi ihraç ediyormuşuz, â dostlar! Nuh'un gemisi değil ha. Basbayağı vapur ihraç ediyoruz.
Gazeteler yazdı; Gülce-mal, Doğu, Sebat, Şûle ve Hora vapurlarının yabancılara satılmasına Bakanlar Kurulu karar vermiş.
Görüyorsunuz ya, dışarıdan bir tek vapur satın almak için senelerce uğraşıyoruz amma kendimiz beş vapuru bir kalemde satılığa çıkarabiliyoruz!
Senelerden beri direksiz, bacasız, göğsü bağrı delik deşik bir gemi leşi halinde Haliçte vatan emektar Gül-cemal’in teknesiyle, diğer yaşıtları el ele tutuşacaklar, Hora teknesi önlerine gevecek; «Hele şükür, Halicin pis kokulu bataklığından kurtulduk» diye hora teııe-rek yabancı diyarlara yollanacaklar!
Bu delik deşik tekne hurdalarını kim alır, alanın ne işine yarar? Yabancılar bunları ne yapacaklar?» demeyiniz. Şimdi bu tekneleri yabancılara yok pahasına satarız. Onlar alıp götürürler, tezgâha sokarlar, deliklerine yama vurup. İçlerine lüks kamaralar, salonlar yerleştirirler, bir de boya sürdüler mi. beşi de gelinlik kıza döner. Ondan sonra efendime söylivevim; bizim Denizyolları İdaresinin mubayaa heyetleri kırlangıç sürüleri gibi tezgâhların basına üşüşürler, süslü gemiler, pek hoşlarına gider, senelerce pazarlık ve senelerce de tâdilât muameleleriyle uğraştıktan sonra hirer lıiıer gelmeğe başlar, O zaman, kıyafet ve isim değiştirip Kolanda veya İtalyan pasaportlar! vte memlekete dönen ve limanda İstikbali heyetleriyle, gemi feryatra-riyle karşılanan allıklı düzgünlü kart yosmaların çalımım seyrevlevin!
Alırız, satarız, tekrar alırız. Dostlar alışverişte görsün!
Created bv free version of 2PDF
te
AIpullu şeker fabrikası 28 temmuzda şeker yapmağa başlıyor
Haber aldığımıza göra Al pullu şeker fabrikası bu yü şeker kampanyasına 28 temmuz tarihinde başlıyacak, bu itibarla 20 temmuzdan itibaren pancar sö-künıll faaliyetine geçilecektir.
200 ton afyon satılamadı
Ankara 15 (Akşam) — Afyon müstahsili memleketlerin tem-1 «İlcileri ekim ayında İstanbul- j da bir toplantı yapacaklardır. Afyon ekimi İle istihsalinin tahdidi meseleleri bu toplantıda görüşülecektir. Dünya afyon piyasasında Hallerin düşmesi yüzünden Toprak Ofisi elindeki 200 ton afyon satılamamıştır, j Resmi kur hesapları dışında 15-20 milyon Türk lirası değerinde olan stok malların satışı İçin yeni teşebbüsler yapılmaktadır.

Bir yağmurluk tedbir!
Bu sene yaz mevsimiyle aramız pek şekerrenk. Mtiziç rüzgâr vakamızı b«rakınıvnr. Elâ gözlü yağmur da bîr başladı mı, kabak tadı verincîve kadar devam ediyor. Gök yüzü duş süzgecine dönüyor, tepemizden şarıl şan! su boşaltıyor. Aman biraz yağsın da tozlar yatışsın, derken sokaklar çamur deryası oluyor, gökten yağmur çağnakları, yerden otomobil zifosları canımıza okuyor.
Kurt dumanlı havayı severmiş, yağmurlu hava da bizim esnafın yüzünü güldürdü. Rüzgârla bastıran yağmur sepkenleri belediyenin nıâhııt kara tahtalarına tebeşirle yazılan sebze ve nıeyva fiatlerini siliverdi. Yağışlı havada kontrolörler de vazifeye çıkamadıkları I-çin esnafı bîinsafın keyfinden ağızlan kulaklarına varıyordu.
Ne diyelim, yağmur yağdı da böyle oldu! Belediyemiz de anladı ki aldığı ucuzluk tedbirlerinin bir yağmurluk hükmü varmış!
Cemal Refik
Uluslararası pirinç sergisi Blrmanyanın merkezi Ran-?on şehrinde 1940 yılı İçinde a-Jilacak olan Uluslararası pirinç •ergisine memleketimiz de (la-
De-
% 10 TENZİLÂT KUPONU
Akşam gazetesinde İntişar eden kuponumuzu 19 7.949 akşamına kadar İbraz eden sayın müşterilerimize alacakları kumaşlardan yüzde on tenzilât yapılacaktır.
Kuma? — ithalât T. A. ş ^g|Bahçekapı 28-32-34 m
50 yeni vagon almıyor
Ankara 15 (Akşam) — ınlryollan umum müdürlüğü
yeniden 40 büyük yolcu vago-1 nu, lo furgon satın alacaktır. !
Bir müddetten beri temin
edilen vagonlarla İhtiyaç, geniş ölçüde karşılanmıştır, şimdi
edilmiştir. Davet Ticaret ve vagon tahsisleri, eskiye naza-
ınoml Bakanlığı tarafından ran çok daha süratle yapılanı edilmiştir. | bilmektedir.
|
| bilmektedir.
ıV
Bugüıı
TÜRK TİCARET BANKASI
LÂLELİ AJANSI açılıyor.
Lâleli Ordu cad. No. 210
I J

fimerikada 9 bin döndürücü fabrika faaliyette Halk bu fabrikaların buz dolaplarında bozulabilecek yiyecekleri aylarca muhafaza edebiliyor
Bir avukat sıra İnlinde dizilen buz dolaplarının kendisine ait gözünden ihtiyacı olan maddeleri alıyor
yaran taac, olgun ve verimli mahsulünü kış istimaline elvereli olabilecek bir şekilde nasıl korunabileceği esna. Amerikan bahçıvanlarının senelik kaygu-lanncian birini teşkil etmekledir. Diğer memleketlerde olduğu gibi vaktllç çifliklerde ve dağlık mıntakalarda İkamet eden Amerikan aileleri sebzeleri tc meyvaları korumak veya konserve etmek hususunda sadece serin mahzenlere bel bağlıyorlardı. Çifçl ailesinin istimal edeceği eti ancak tütsüye tutmak, salamura yapmak ve yahut serin mahzende muhafaza etmek usullerine başvurmak korundaydı.
Halbuki buğun Birleşik Amerikana çlHfklerde ikamet eden takriben 3.000.000 aile fabrikalardaki buz dolaplarından faydalanmaktadırlar Böylece etler ve meyvalar fabrikadaki bu» dolaplarında esaslı bir şekilde dondurulduktan sonra evlerdeki buz dolaplarında muhafaza edilmektedir Hâlen Birleşik Amerlkada 9.ÛÛ0 dondurma fabrikası yer almakla beraber henüz memleketin bu sahada tam mânasllc tatmin edildiği Heri sürülemez. Çabuk dondurma usulü, diğer depo metotlarına nazaran daha çok tazelik, tad sağlayıp, besleyici maddeleri korumaktadır. Diğer taraftan yiyecek maddelerinin dondurma usullyle korunması konserveye nazaran daha az İşçiliğe lüzum göstermektedir.
Bugün, yiyecek maddeleri deposu kasabada İkamet edenler İçin hiçbir suretle bir yenilik teşkil etmemektedir. Bu dondurma fabrikaları soğuk koridorlardan İbarettir. Soğuk depolar koridor boyunca sıralanmıştır. Depoya gelen ev kadınlarının ellerinde bir sepet ve İhtiyaç listesi görülmektedir. Böylece kendisine ait olan dolaptan vaktiyle kocasiyle birlikte depo ettikleri et, sebze ve meyvalardan İhtiyaç hissettiği kadar almaktadır.
Bir aile İlk defa olarak fabrikaya depo edilmek üzere yiyecek maddesi getirdiği vakit bunlar takriben 15 derece softuk olan ve gayet çabuk donduran bir depoda on gün muhafaza edilmektedir. Esasen bu odaya getirilen bütün yiyecek maddeleri üzerinde yaftalar vardır ve on saat olur olmaz, paketler derhal ailenin fabrikadaki buz dolabına yerleştirilmektedir. Müşlerilerinln kolaylıklarını göz önünde tutan fabrikalar dondurulan yiyecek maddelerinden ne şekilde ve en elverişli olarak istifade edilebileceğini etraflı bir şekilde izah etmektedir.
Zira, dondurulacak eti icap ettiği şekilde evde kescmlyenler fabrikaların servisinden faydalanabilirler. Meselâ, kasapların kullandıkları âlet ve edevattan katiyyen bilgileri olmıyanlar doğrudan doğruya bir sığır, domuz ve kuzu parçasını alıp fabrikada lâzım geldiği şekilde kestirip buz dolaplarında dondururlar. Böylece. ailenin gelerek ayda yiyecek İhtiyaçlarına güre eller pirzola, biftek ve rosto şeklinde kesilerek hazırlanma ktadır.
Aile, ihtiyaç hissettikçe fabrikadaki dolabından bunları alıp evinde pişirmektedir. Doğrudan doğruya toptancıdan satın alındığı vakit biiyük ölçüde İstifade edildiğini göz önünde tutan ve bahçeleri küçük olan veya hiç olmıyan aileler sebzelerini ve meyvalarını toptan »a-
tın alarak depo edilmek üzere hazırlamaktadırlar. Bazı aileler pazardan sandıklar içinde istedikleri kadar yiyecek maddeleri alarak bunları
fabrikadaki buz depolarında muhafaza etmektedirler.
Birleşik Amerlkada çiftçi câ-miasında yapılan bir murakabe İyi idare edilen bir dondurma fabrikasının, kasabanın yaşama seviyesini tam mân asiyle yükselttiğini göstermiştir. Bu fabrikalar yiyecek maddelerinin daha elverişli ve daha ucuza maledllmeslnl ve ev kadınının İşini hafifletmek suretiyle çeşitli yemek pişirmek İmkânlarını sağlamaktadır. Nitekim, dondurulmuş et yiyen İnsanlar arasında tekrar konserve ve salamura kullanacakların sayısı gayet cüzidir.
Cüzzam hastalığı
Pakistan da bu hastalığa karşı mücadele açılıyor
Karaşl 14 (Nafen) — Pâkls-tanda fazla cüzzamlı bulunduğundan bunlan tedavi etmek ve bu hastalık üzerinde yerinde tetkiklerde bulunmak üzere İngiliz cüzzam cemiyeti Fâkls-tanda özel bir grup teşkil etmiştir,
Bu grupun fahri başkanı bulunan genel vali Nazimuddfn yaptığı bir beyanatta cüzzam hastalığının gayet eski bir hastalık olduğunu, Hazretl İsanın bile Fllistinde bir çok ciizzam-lıları tedavi ettiğini kaydetmiş ve bu hastalığın muhakkak olarak önlenmesi lâzımgeld İğini söylemiştir.
Tahmin edildiğine göre bütün dünyada bulunan 8 milyon cüz-zamlının bir milyonu Hindistan İle Pâklstanda bulunmaktadır. Garbi Pâklstanda bunların adedi Şarki Pâkistana nispetle azdır.
S an gh aydaki Amerikan viskonsolosuna yapılan fena muamele
Vaşlngton 14 (A.A.l (Usls) — Dışişleri bakanlığı basın sözcüsü Michael J. Mc. Dermott. Şangh3yda tevkif edilerek sonradan serbest bırakılan Amerikan vlskonsolosu Wil)lam M. Ollvc'e komünist polis tarafından yapılan muamele hakkında tafsilât verirken demiştir ki:
«oıive’e dayak atılmış, elleri 24 saat kelepçeye vurulmuş, tıb hî İhtimam reddedilmiş ve üç gün valni2 ekmekle pek az su verilmiştir. Bundan başka. O-llve’p üç defa eğilmek suretiyle özür dilemeğe mecbur edilmiş ve bu vaziyette fotoğrafı çekilmiştir.
Dür Fikirleri kayma Cemiyeti
KIR BALOSU
29 Temmuz 1949 Sl'ADIYE FI.ÂJ GAZJNOSUnda Davetiyeler Çtmberlitaş - Evkaf sokağı No. 9/1 deki cemiyet merkezinden temin edilir.
Millî Eğitim Bakanının öğretmenlere hitabesi
Köy enstitülerinin ehemmiyetinden bahseden Tahsin Eanguoğlu: “Biz kısa zamanda bütün vatandaşları medenî dünyanın yenilikleri ile teçhiz etmek dâvasındayız,, dedi
İzmir 14 — Milli Eğitim Bakanı Tahsl Banguoftlu dün gece saat 20 de Kızılçullu köy enstitüsü konferans salonunda öğretmen ve öğrencilere hitabede bulunmuş ve demiştir ki:
Köy enstitüleri
«Köy enstitüleri bizim İçin sadece okur yazar vatandaş yetiştiren müesseseler değil. okur yazar vatandaşları yetiştirecek vatandaşları hazırhy&n mües-seseierdlr. Biz kısa bir zaman !-çlnde tnitün Türk vatandaşlarını medeni dünyanın görgü ve bilgileriyle teçhiz etmek dâvasına girişmiş bulunuyoruz. İşi ı içine glrmlyenler bu dâvanın ne kadar büyük bir iddia olduğunu hissetmezler. İşten anlıyan-lardan bir kısmı İse memleketin
Millî Eğitim Bakam Tahsin Bîinguoğlu gazeetcilclre görüşürken
____________________ 15 Temmuz 1£19
Komünistler Macar yazarlarını temizliyorlar
Macar ordusunda başlayan temizlik ameliyeside devam ediyor
Londra 14 (Nafen) — Buda-peştsden gelen haberlere göre, komünistler şimdi de kalem sahiplerini temizlemeye başlamışlardır. Bundan bir müddet evvel başlamış olan ordunun temizliği de devam etmektedir.
Times gazetesinin muhabiri kalem sahiplerine karşı yapılan temizlik hareketleri hakkında su tafsilâtı vermektedir:
Temlzlenenlerln başında bir vakitler komünizmin müdaflll-ğini yapmış olan profesör Lu-cas gelmektedir. 60 yaşında olan bu adam beynelmilel sahada tanınmış bir filozof ve edebi münekkittir. Bu adam, komünist olarak tanılan profesör Kudas İle birlikte «Sosyal mecmua» isminde bir dergi çıkartmaktaydı Fakat komünist partisinden aldığı emirler gereğince profesör Kudas birden bire cephe değiştirmiş ve eski meri ekd aşına hücuma başlamıştır. Profesör Rudaria göre, profesör Lucas Lenln İçin neşretmiş olduğu bir kitapta şöyle
o günkü durumuna bakarak bu- , nu bir vehim, bir ütopl saymışlardır. Fakat Cumhuriyet hükümetleri Türk öğretmenlerinin fedakârlığını güvenerek ve Türk milletinin kabiliyetlerine dayanarak böyle büyük bir* dâvaya girişmekle tereddüt göstermemişlerdir.
Cumhuriyet maarifi bu İşe giriştikten sonra uzun tecrübe devreleri geçirdi. Memleketlnıl-müdn ihtiyaçlarına ve imkânlarına uygun bir sistem bulmalı için yıllarca savaştı. Vakit vakit açılan İlk öğretim seferberlikleri büyük güçlüklerle karşılaştı. Ve nihayet aradığımız sistemi köy enstitüleri ve onlara bağlı köy okulları teşkilâtında bulduk. Bu usul, öğretmen olacak gençleri yerinden, yurdundan ayırmamak, ona muhitini yadırgatınlyacak ve aynı-zamanda onu geri kalmış bir köy hayatını, maddi bakımdan ila kalkındıracak bilgilerle teçhiz etmek usulüdür. Bu sistem bizim memleketimizin ihtiyaçlarından doğmuş bir sistemdir.
Köy enstitüleri on yıldan heri güçlüklerle savaşmışlar ve bir tecrübe devresi geçirmişlerdir. Bugün artık sarih şeklllert-nl almış bulunuyorlar. Buna 1-nanıyoruz. Çünkü müesseselertn yetiştirdikleri öğretmenler muvaffak olmuşlardır, şimdiden koy enstitülerinden çıkmış olan bin öğretmenimiz köylerimizde şevkle ve hararetle çalışıyorlar ve cehaletle savaşıyorlar.
Bu on yıllık devre İçinde köy enstitüleri ve onların yetirdiğimi Öğretmenler hakkında İşlet I güçleri yalnız tenkid olan kimseler tarafından turlu sözler söylenmiştir. Bir tecrübe devr.-nln tabii aksaklıkları büyültfö-lerek bu müesseseler çürütülmek İstenmiştir. Bu dedikoduları yapanlar dâvaya İnanmı-yanlardır. Bunlar söylenmiştir ve söylenecektir. Fakat dâvaya inananlar bu türlü sözlere kulak asmadan yollarına devam edeceklerdir.
Köy enstitülerinde birkaç soysuzun, birkaç şirretin zuhur etmesi bti müesseselertn üzerlerine aldıkları büyük dâvaya halel getiremez. Köy enstitüleri milli İddialarımıza bağlı ve memleket hizmetinde Türk mîı-esseselerldlr. Önümüze çıkacak birkaç soysuzu bertaraf etmekten hiçbir zaman âciz kaimi yatağız.
İlk öğretim dâvamız
Size bu vesile ile İlk öğretim dâvasındaki durumumuzu açıklamak isterim. Cumhuriyet İdaresi ilkokullarımızda 300 bin çocuk, bulmuştur. Bugün bu okullarda bir buçuk milyon çocuğumuz vardır. Demek ki 25 yılda İlk öğretimi beş misil genişletmiş bulunuyoruz. Fakat hedefimize varmaktan henüz uzağ.z. Tahsil çağındaki çocuklarımızın ancak yiizde 52 sini okutabiliyoruz. Yarıyı geçtik, Fakat önümüzde bir yüzde 50 daha vardır. En kısa zamanda yüzde 100 e varmak için btltiin hızımızla çalışacağız. Bugünkü durumu sağlamak için halkça ve devletçe büyük fedakârlıklar ihtiyar edilmiştir. Bugün de köy okullarının yapılması, öğretmen yetiştirilmesi ve maarif hizmetlerinin ödenmesi İçin devlet bütçesinden büyük bir fedakârlık yapılmaktadır. Köylü vatandaşlarımız da bu fedakârlığa İş-
tirak ediyorlar. Ve okulların yapılması İçin seve seve yardımda bulunuyorlar. Kısa zamanda hedefe varmak İçin daha çok okul yapmak ve daha çok öğretmen yetiştirmek mecburiyetindeyiz. Önümüzdeki yıllarda okul inşasını hızlandırmak ümidindeyim. Öğretmen yetiştirmek 1-çln de köy enstitülerinin ve öğretmen okullarının sayısını arttırıyoruz. Köy enstitüleri talebesini bu yıl 15 bine çıkaracağım. Bu sayı gelecek yıllarda da arttırılacaktır.
Arkadaşlarım; devletiniz ve milletiniz size en şerefli bir vazifeyi emanet etmiş ve bütün ümidini size bağlamıştır. Şurada, burada sözler söylenecek, dedikodular yapılacaktır. Fakat siz bunlara asla kulak vermiye-rek büyük dâvanızın peşinde sadakatle ve fedakârlıkla çalışacaksınız. Elr nesil sonra bir gün bu millet baştan başa okur yazar ve bilgili bir millet haline geldiği zaman bıı dedikoducuları değil, sîzleri şükranla anacaktır.
öğretmenlere düşen vazife
Arkadaşlar;
Size yeni girdiğimiz İçtimai ve siyasi nizam içinde yeniden yükleneceğiniz vazifelerinizden de bahsetmek İsterim. Bütün yurtsever vatandaşlarımız gibi ve onların hepsinden daha fazla milletimizin yeni girdiği siyasî nizamı anlamanız ve kavramanız lâzımdır. Biz geçen 25 yıl içinde bir İnkılâp nizamı, devri yaşattık. Bugün daha hür bir hava İçinde ve hattâ daha çok fikir münakaşalarına yer veren bir demokrasi nizamı İçine girmiş bulunuyoruz. Atatürk İnkılâbının tabii bir neticesi olarak memleketimizde tam mâ-nasiyie bir demokrasi İdaresi kurulması /anıri |dl. Bu İdarenin de kendi-0 göre bir terbiyesi olmak tacildir. Bugün çektiğimiz birçok sıkıntılar terbiye sistemimizde bu yoldaki noksanlardan İleri gelmektedir O halde gelecek zamanlara uygun vatandaşlar yetiştirmek vazifesi gene bize düşüyor. Türk milletinin istikbalini lyl bir demokrasi I İdaresinde gördüğünüze göre. 1 çocuklarımızı böyle bir İdareyi yürütebilecek bir terbiye İle ye' tlştlrmek lâzımdır. Bunun İrin 1 talimatlarımızda gerekli degl-| şlklikler yapılacaktır. Fakat bu 1 dâvayı da öğretmenlerimizin benimsemeleri lâzımdır. Muvaf-1 lak olacağınızdan emin bulunuyorum.
Yalnız şunu i’âve etmek İsterim: Demokrasi idaresi demek tir başı boşluk devri demek değildir. Demokrasi bir nizamdır. Ve o nizamı kurmak İst İyen İnsanların "her şeyden evvel kanun fikrine bağlanmaları lâzımdır. Demokrasi terbiyesi de disiplinsizlik değil, yeni bir anlayış İçinde kuvvetli bir disiplin demektir, Bizim millet İmiz nizam llkrlne bağlı bir millettir. Tarih boyunca bütün muvaffakiyetlerini de bu kabiliyetine borçludur. İstiklâl Savaşını nizam bilgisiyle kazanmış ve bu mevcudiyetini bu sayede kıır-I tarmıştır. Milletimizin nizam I bilgisi ona yeni bir nizama uymak kabiJyetinl de bahşetmektedir. Atatürk İnkılâplarının sağladığı yeni içtimai nizamı bizim milletimiz 25 yıl İçinde an-
lamış, sevmiş ve kendine malet-mişllr. Dünyadaki bugünkü itibarlınızı buna borçluyuz. İşte böyle yeni bir siyasi nizama girerken de bizim milletimizin en yüksek bir intibak kabiliyeti göstereceğinden emin bulunuyoruz. Yeni terbiye sistemimiz bir yandan demokratik bir idare İcaplarına, bir yadan da milletimizin dünyaya örnek olan nizam kabiliyetine dayanacaktır.
Aziz arkadaşlarım;
Tanzim at t an bu yana yüz şu kadar yıl bu milleti İlerletmek ve günün medenî milletleri seviyesine ulaştırmak için savaşmış olan öğretmen nesilleri bu memlekette her zaman Heri fikirlerin sahibi olmuşlardır. Bu memlekette medeniyet fikrini, hürriyet fikrini, cumhuriyet fikrini gerçekleştirmek için öğretmenler dalma ön safta dövüş-müşlerdlr. Bu yeni tarihî devrimizde de öğretmen arkadaşlarımızın ön safta yer alacaklarına imanım vardır.
Çok yakın bir zamanda Tüık demokrasisi dünyanın en güzel demokrasilerle! en biri olacaktır ve elbette Türk milleti yakın bir gelecekte dünya milletlerinin ön safında yer alacaktır.»
Millî Eğitim Bakanının alâka İle dinlenen ve öğrenciler iizo-rinde müspet bir tesir bırakan bu konuşması solonda bulunanların alkışlarlyle karşılanmıştır.
Tahsin Banguoğlunun bu konuşmasına ve İrşatlarına teşekkür eden Enstitü müdürü, öğrencilerini hep bir ağızdan anda davet etmiş ve şu and İçilmiştir :
«sağlam, bilgili, becerikli, nh-lâkh bir öğretmen olarak köylere gideceğimize, nizamlı demokratik eğitim çalışmaları yapacağımıza ve köylü kardeşlerimize kazançlı bir yolda hiçbir yorgunluktan çekinmeden çalışacağımıza andederlz.»
Ber'ine nakliyat
Ruslar, erzak götüren kamyonların geçmesine mâni olmadılar
Helmstedt 14 «API — Geçen Cumartesi gününden beri ilk hudut karakolu , Şerline erzak götürmekte olan Baldı kamyonların Rus bölgesinden geçmesine müsaade etmişlerdir,
Rusların, bu takyidatı kaldırmak hususundaki âni kararlarının sebepleri hakkında hiçbir izahat verilmemiştir.
Fakat, bu karar tam altmış kamyondan müteşekkil bir Amerikan askerî kafilesinin sözü geçen karakola geldiği sırada verilmiş ve tatbik edilmiştir.
Dün gecenin geç saatlerinde balık; meyva ve gıda maddesi yüklü olan alman kamyonları, kavşak noktasından uç dakikada bir tane olmak üzere geçiyorlardı k! bu tamamen normal bir sürattir. Son beş gün İçerisinde Ruslar, her bir kamyonun karakoldan geçmesi için on beş dakika süren bir muamele yapıyorlardı. Bunden artık vazgeç inişlerdir.
demiştir; «Lenln ku* görüşlü ve edebî fikirleri olmıyan bir burjuva» dır. Diğer taraftan profesör Lucas «Yeni komünist felsefesini takip etmemekle de İtham edilmiştir.»
Komünistler istedikleri edebi şahısları batırmak için akla gelmedik çarelere ve edebi oyunlara başvurmaya başlamışlardır. Meselâ Lucas'ın kitabından şu cümle çıkartılmış; «İktisadî seviyesi yüksek olan bir memleketin kültürü de muhakkak o-iarak yüksek olacak değildir» ve bunu söylemekle Lııcüs’ın Rus-yayı kastettiği İlâve edilmiştir. Luças'a yükletilmiş olan en gır suç da budur.
Diğer taraftan artistlerin s «ilmesi meselesi de Lucas'm t fiye edilmesine yol açmıştır. 1 cas'a göre artistler İdare t ar fından seçllmemelldlr- Komi: form İse bu teze karşı gelmekt dir. Bunun İçin de Lucas'ın a tık kaleminden İstifade edem yeceğl kendisine ihtar edllmi tir.
Amerikan komünist liderlerinin muhakemes
Dâvanın 26 haftadan beri sürüp gİtmes sanıkların avukatları tarafından takip edilen müdafaa sisteminden ileri geliyor
Ne w-York 14 (AP) — Amerikan Komünist partisi liderlerin den on bir tanesinin muhakemesi hâlen 26 inci haftasında-dır ve henüz dâvanın sona ereceğine dair ortada bir belirti yoktur.
Sanıklar, Amerikan hükümetini kuvvete müracaatle devirmek İle İtham edilmişlerdir.
Müdafaa geçen Nisan ayında başlamıştır, fakat şimdiye kadar ancak iki sanık müdafaasını yapabilmiştir.
Muhakeme geçen ocak ayının 12 sinde başladığı zaman sanık avukatları bir çok teknik müdafaa unsurlarını İleri sürerek, haftalarca devam etmesi melhuz bir müdafaa sistemi vücuda getirmişlerdi. îlk önce Jürinin seçiliş tarzına İtiraz edilmiştir. Bundan sonra, müdafaa dâvanın son bahara kadar geri bırakılması lüzumunu ileri sürmüş ve buna sebep olarak da komünist partisi liderinin hastalığını göstermiştir Bu talep yalnız onun şahsı İçin kabul e-
Amerikan buğdayları
Vaşington hükümeti kontenjan usulünü kaldırdı
■Washlngton 14 fAp) — Amerikan Birleşik Devletleri hükümetinin dün bildirdiğine göre, her memleketin Amerikadan a-labileceğl buğdayın âzami miktarının tesbltl hususunda evve-ce kabul edilmiş olan kontenjan kaldırılmıştır.
Amerikan Tarım Bakanlığı bu kontenjanın, mahsulün her sahada bol olması yüzünden kaldırıldığını bildirmiştir.
Harbin başından beri. Amerikan buğday ve sair hububat uzmanlan; fakir bölgelerin veriminin arttırmak meselesi İle meşgul olmaktaydılar. Bu günkü müsait durum bu çalışmaların mahsulüdür.

dllmlş ve bu şekilde sanıkların adedi on bire İnmiştir.
Baş savcı sanıkların yazı ve ifadelerine İstinat ederek kendilerinin Marx ve Lenln'den istifade ettiklerini ve bunlar üzerinde çok meşgul olduklarını I-ierl sürmüştür.
Müdafaalarını tamamlamış olan İki sanık. John Gales ve Oilbert Grendir. Bunlardan □ates'ln müdafaası esnasında bazı enteresan hâdiseler vuku bulmuştur. Gates, Ispanya dahili harbi esnasında İspanyol Cumhuriyeti ordusunun saflarında ve ikinci dünya harbinde de Amerikan ordusunda muharebe etmiştir. Gates kendisine sorulan suallerden bazılarına, hâlen dâva İle alâkalı olmıyan bazı partili arkadaşlarının isim lerini vermemek İçin cevap ver memlştir.
Şimdiden sonra müdafaalarını yapmaları İcap edenler Dennis, Wlston ve Hail. Thompson, Wil-llamsen, Stachel, Wînter va Potach'dan İbarettir.
Kore’nin tahliyesi
Birleşmiş Milletler komisyonu Rus kuvvetlerinin çekilişini görmek istiyor
Devlet Operası
Açtkbava Temsilleri
15 temmuz cuma gecesi
C A R M E N
16 - 18-19 temmuz geceleri SEVİL BERBERİ
Temsiller saat 2? ,30 da başlar Biletler her gün saat 10 dan 20 ye kadar Şehir Tiyatrosunda temsil akşamları açıkhava tiyatrosunda başlar
Biletler: 5 - 3 - 2 - 1 Hradır ;
Lake Success 14 (A.A) (Afp) — Seul'da bulunan Birleşmiş MiLletler Kore komisyonu dün daha evvel güney Koredekl A-merlkan kuvvetlerinin çekilişi sırasında yaptığı gibi, kuzey Ko redeki Sovyet kuvvetlerinin çekilmesini tahkike hazır olduğunu genel sekreter vekili va-sıtasiyle Sovyet hükümetine bildirmiştir.
Komisyon, bu hususta özel komitenin. Amerikan kuvvetlerinin çekilmesi harekâtını müşahede İşini bitirdiğini ve şimdi bu kuvvetlerin Koreden hareketlerini takiple meşgul olduğunu bildirmiştir. Lake Success* deki iyi haber alan çevreler, bu talebin şeklen yapılmış olduğu kanaa tindedirler.
Bıı çevrelerde Sovyet R (isyanın bunu reddedeceği kanaati hâkimdir. Bazı haberlere gere komisyon, Birleşmiş Milletlerin gelecek toplantısında güney ve kuzey Kürenin birleştirilmesini kolaylaştırma gayesini güden ve şimdiye kadar muvatfai'iyet-sizlikle netice'-n-n vazifesi hak i kında bir rapor verecektir.
İstanbul köylerinde
Amerika Ma
| Yarı askerî, yarı siyasî |
tahsisatı
Bizim bakımımızdan
Arap devletlerinin silâhlanması
liye Bakanı
Tasarıya ayan raec- Ankaraya uğrıyarak ligine geldiği zaman
eklenecek madde
malî temaslarda bulunacak
Yakası benekli
Yazan: M. Şevki YAZMAN
Arap - İsrail mücadelesi başladığı zaman ancak 5.000 mevcudu olan Suriye ordusunun hâlen 30.000 kişiye yükseltildiği ve bunun önümüzdeki senelerde 50.000 e çıkarılacağı, hava ve motörlii kuvvetlerin de bununla mütenasip olarak arı tırıla-, cağını ve modernleştirileceğini ve bu maksatla Türk öğretmenler kullanacağını öğreniyoruz. Mısır hükümeti blsim paramızla ifade edildiği zaman yarım milyar tutacak olağanüstü bir tahsisatla beş sene zarfında ordusunu takviye eylemeği parlâmentoya kabul ettirdi. Nihayet İngilterenin Ürdün ve Irak hükümetleriyle olan anlaşmalına uyarak bu hükümetlere sllâlı vereceğini açıklaması u-muıniyetle Arap devletlerinin ellerindeki İmkânlar nispetinde ordularını takviyeye karar vermiş bulunduklarım gösteriyor. Bunda şaşacak bir şey de yoktur. Zira beş Arap devletinin yeni kurulmakta olan vo henüz bir orduya sahip olmadığı zannedilen İsrail karşısında düştükleri güç durum onların bu sllâhlanmaya koyulmalarını ve bundan böyle de bu sahada geniş gayretler sarfet-melerinl zaruri kılmaktadır.
Araplarla İsrail arasındaki bu iç münasebet bizi pek alâkada.- etmeyebilir. Fakat Yakın ve Orta Şarkın büyük sahalarım kaplamış olan Arap devletlerinin bu sahaların müdafaası bakımından haiz olmaları lâzım gelen harb kudretleri meselesinde böylece alâkasız kalamayız. Çünkü bizim savunma İşimiz de bir bakıma bu devletlerin dışarıya karşı gösterecekleri mukavemetle sıkı ■ikiya bağlıdır.
Orta şarka karşı bir saldırımın nereden gelebileceğinde kimsenin tereddüdü yoktur. İngiltere ve Fransanui buralarını kendi rızalariyle terketmele-rinden sonra Akdenlze ve Basra körfezine İnmeyi göz önünde tutan Rusyadnn başka buralara karşı bir tecavüz hareketini kimse düşünmemektedir. Vakıa Rusyadan gelecek böyle bir saldırıma karşı Surlyenin âzami olarak çıkaracağı 50.000 kişilik bir ordunun veya Mısırın yarım milyar liralık isllhzaratla kuracağı kuvvetlerin, 25 - 40 bin arasında tahmin edilebilecek Irak orduslyle 15 bin kişilik Ürdün ordusunun bizimle beraber bir cephede blrleşip müşterek bir müdafaa yapacakları akla getirilemez. Farzı muhal böyle bir cephe tutulup bu kuvvetler oralara getirilseler bile pek fazla bir şey irade etmezler. Fakat buna rağmen etrafımızdaki boş sabalara karşı Sovyellerln karadan ve havadan sızdıracakları kuvvetlerle bu memleketteki İdareleri ele geçirmeler! veya bu memleketlerdeki komünist beşlııcl kolların harekete getirilmesiyle vaziyete hâkim olmaları tehlikesi bakımından Arap devletlerinin silâhlanması birim İçinde ehemmiyetli bir savunma mevzuudur.
Vaziyeti iyi kavramak İçin İran misalini ele alalım: Eğer İranlIlar bugünkü ufak ordularına (1a sahip olmasalar ve Azerbay-eandakl Sovyet baskısı sürüp gitmiş olsaydı bizim Sovyetlerle olan hududumuz birkaç yüz kilometre daha artmış, yalnız şimalden değil, şarktan da çevrilmiş bulunurduk.
Bunun gibi Irak veya Suriye-rie bir darbe He iş başına getirilecek Sovyet taraftan bir İdare bizi cenuptan da İhata edilmiş vaziyete sokar.
Suriye ve Arap dlyannda me-«lâ Ermeniler gibi Ruslara mütemayil unsurlar eksik olmadığı gibi sahaların genişliği, nüfus kesafetinin azlığı ve umumiyetle İsrail misalinde gördüğümüz gibi bu memleketlerin ordu bakımından kııd-rebrlzllğt Sovyetlerin hava İndirmeleriyle buralarım ele geçirmek ümitler! çok kuvvetlidir. Buna karşı yegâne çare de bizzat bu memleketlerin kendileri ıd müdafaa etmeleridir. Yoksa Almanların Norveç! İsti- ;
• lâ hareketlerinde gördüğümüz
■ gibi İngiltere ve Fransa Norveç ı müdafaasını ancak kendi kuv-I vetlerlnln şu veya bu tarzda ls-
■ tlhdamının daha faydalı olup ı olamayacağı bakımından mü. talfta ettiler ve ona göre karar .|verdiler- Orta Şarkta da Surl-l ye ve Irakta bu gibi ufak su-
malara karşı olsun kendi gü-. verdiklerini sağlıyacak derece-de kuvvete sahip olamazlarsa l dışarıdan gelecek yardımla
• ayakta tutunmaları güçtür. Bu
. bakımdan da Arap devletlerinin mümkün mertebe kuvvetli ordulara sahip olmaları bizim ta: rafımızdan ancak memnunlukla karşılanmalıdır.
Kaldı kİ; zamanla İnkişaf edecek servet ve nüfusları ço-, ğalacak Arap memleketleri bll-hassa petrol bakımından görecekleri yardımlarla ufak da olsa modern ordular ve hava ı kuvvetleri meydana getirirlerse bu sahaları zapta gelecek kızılı ordu kuvvetlerine karşı bizimle birleşmeler! çok zaruri bir key-flyetttr.
Arap komşularımızın dürüst ve samimi devlet adamlarlyle hajk) daima bu İleri görüşü İzhar etmişlerdir. Bundan daha tabii de bir şey olamaz Müşterek nefis müdafaası blzleri buna İcbar eder.
Orta Şark müdafaasında Türk şeddi yıkıldığı takdirde bunun yerine başka bir kuvvet kona-Duyacağını da Arap komşulan-mız pekâlâ bilirler. O halde bidayetten İtibaren böyle bir i kader birliğiyle bağlı bulundu -ğumuz memleketlerin kuvvet-leıunelerinden ancak fayda duyabiliriz. Bu kuvvetlenme ve gelişmeye bizim de yardımımız dokunur veya hiç değilse müttefiklerimizin eli bulunursa buna ancak memnuniyet duyabiliriz.
Cinayetler azalıyor
Geçen yıl 54ı bin cinayete mukabil bu yıl 46 bin cinayet işlendi
Londra 14 (Nafen) — Yeni hazırlanan umumi istatistikler harbten sonra bütün dünyada cinayetlerin nispeten azalmış olduğunu göstermektedir. Bu azalmanın bilhassa Londra şeh rinde vukua geldiği belirtilmektedir. Geçen sene cinayetlerin yekûnu 84.000 iken bu rakam bu sene 48.000 e İnmiştir. Geçen seneye nazaran 8000 ilk bir fark görülmektedir.
İlgili çevrelerde belirtildiğine göre bunun sebebi polis teşkilâtının modernleştirilmesi ve uçan hlı- polis filosu kurulmasıdır. Diğer taraftan polisin, telefon numarası değiştirilmiştir. Şimdiki numara 999 dur. Bu numara gayet btiyiik bir kolaylıkla çevrildiğinden ve herkesin aklında kaldığından cinayetler önlenebllmektcdlr.
Vaşıngton 14 (A.A.) (United | „,wwı...w..„ _______ _________
Pressı — Âyan tahsisat komls- ](a maliye bakanı John Snyder, yonu tarafından hazırlanan ve eca masraflarının 559,820.000 dolar azaltılmasını tavsiye eden tasarıda gizil bir hüküm mevcut olduğu öğrenilmektedir. Bu hükmün amacı, t gibi Amerikan tarım mahsulle-' rlnln eca tahslsatlyle satın a-tınmasını yüksek bir seviyede tutmaktır.
Bu hükmü teklif eden üye, basın muhabirlerin., „.'l|
Amrrttad. tad. o-.]iye htk„lllS. mu3tesm wlmJ(
OnUSU llnrlln İr Avrıınn ILrîîcnHI ■
Stockholm 14 (AP) — Ameri-
dun, İ-cveç maliye bakanı Davld Hali ile görüşmüştür.
Basın konferansında tsveçe hiçbir mesele getirmediğini soy \. tenüş olan Snyder, sosyal de-hükümetin temsilcileri * vç hususi maliyecilerle yemek yemiş ve İsveçln İktisadî ve ma, li durumu hakkında geniş İzahat Hİmıştır. Bu yemek ziyafetinde Snyderden başka Birleşik

lan mahsullerin bahis olduğunu söylemiştir. Bu hükme göre. Marshall plânına dahil bir millet. Birleşik Amerlka-da ihtiyaçtan fazla bulunan bir tarım mahsulünü eca parasiyle başka bir milletten satın ala-miyacaktır. Bu tâdile sebep Hoffmanın bir demecidir. Hoff man komisyonda yaptığı bu demecinde, kendisine verilecek tahsisatlarda azaltmalar yapıldığı takdirde, bunun, kendisini Birleşik Amerlkadan yapılacak tarım mahsuller! mübayaasını azaltmak zorunda bırakacağını söylemişti. Bu hüküm, kanun tasarısı metnine, tasan ftyan meclisine resmen gönderildiği zaman konacaktır.
am Martın Jr,, Avrupa İktisadi işbirliği İsveç temsilcisi ve Is-veçteki teşkilât başkanı Edvvln G. Arnold'dan İbaret İdi.
köylü kalmamış!
Köylüler D. D. I. den pek memnun
1
■| Yazan
Cemaleddin Bildik ]■
. (4-
Yukarıda: Ahmetli köyünde bir eve D. D. T tatbik aşağıda: Sıtma Savaş Derneği Haşkanı Dr. Mithat Sürer» Ahmetlideki memurdan köyün sıtma dıırıımıı hakkında İzahat alıyor

İstanbul Belediyesi hudutları dışındaki 199 köyde girişik sıtma savaşı — İki koldan hareket - «Doktor görmeyen köy iddiası İstanbul için mevzuubahs olamaz — Çocuk ishalleri
— Bir köylünün şayanı dikkat sözleri...
------------------—
Sıtmaya karşı açılan şin »birinci kolu» nu eden D, D. T. tatbikatı dev-ım etmektedir, tslanbulun Belediye hudutları dışındaki 199 köyünde, 15 mayısta sona eren birinci tatbikat devresinden sonra, 1 temmuzda ikinci tatbikata geçilmiş ve 188 köyün bütün evleri, elde pülveılzatörler olduğu halde birer birer dolaşılmış ve D. D. T. İle yıkanmıştır Önümüzdeki hafta içinde de geri kalan 11 köy elden geçirilecek ve bu suretle 193 köyün ikinci D. D. T. tatbikatı nn erecektir.
Sıtma savaşının «bi
İn» diye adlandırdığım
v w ı •» mücadelesi» nde sıtmaya ya'.ca-
]anan köylüyü, sıtması İle baş 'VVCAAT GAAA/LL&T * [başa bırakmanın, açılan savası —-j_______________________muvaffakiyete ğötüremlyeceği
tab|i İdi. Bu itibarla bir »İkinci kol» da sıtmalılar üzerine doğru yürümüştür. Yirmi yıl evvel İki koldan harekete geçen savoşta muvaffak olunup olunamadıtı hakkında bir fikir edinmeği çoktan beri arzu ederdim. Nihayet bu fırsatı evvelki gün elde etmek İmkânı hasıl oldu: Şile köylerine doğru yola çıktık. Hudutlandırma işi Türklyede sıtmanın ne elim tahribat yaptığını burada tekrara lüzum görmüyorum; çünkü, yirmi yıl evveline alt ölüm İstatistiklerindeki kabarık kanılar, bu facianın en birer tablosunu teşkil ederler, şimdi İse sıtma, köylerin münferit vakalar halinde raslanan bir hastalığı olmuştur.
Sıtma savaş bölgesi başkam Dr. Mithat Süyevden öğrenmek İstedim:
— Bu büyük dâvada, dedim, îstanbulu köyleriyle nasıl hudut laııdırdmız ve muvaffak oldunuz?
Cevap verdi:
«— 1944 e kadar 3 şube. 13 daire ve 18 köy üzerinde çatışılıyordu. 1945 ten sonra 13 şube, 123 daire ve 399 köy üzerinde çalışmağa başladık. 97 ekip. 8 temizlik müfrezesi İle harekete geçildi; sivrisineğin yumurtasını suya düşürdüğü temmuz ve ağustos aylarında derelerde, bataklıklarda ve evlerde llâç-laına tatbikatına hız verdik. 97 parçaya ayırdığımız köyleri. 1 memurun 10 günde devir yapabileceği şekilde hudutlandn-dık. Yanında bir kaç amele İle çalışan memurlarımız, mücadelenin bıı en sıkı aylarında feragatle çalıştılar. Köylü de mücadelenin faydasını kavradı ve bize yardımcı oldu. Bu hudutlar İçindeki 88 dereyi çabucak temizledik ve sivrisineklerin sürfe bırakmalarını İmkânsız hale getirdik.»
Yüzde 60 dan yüzde 6 ya...
İstanbul bölgesinde en çok sıtmalı yerlerin nereleri olduğunu sormaklığım üzerine öğrendim kİ Kiiçilk ve Büyükçek-rnece He Terkos köyleri, Kemerburgaz İlerisindeki Akpınar... Anadolu cihetinden de Rlva bataklıkları ve Agva civarındaki köyler... Evvelce buralarda yüzde 80 nispetinde sıtmalı mevcut iken şimdi yüzde 8 nispetini bile tutmuyormuş.
- Doktorlarınız, dedim, gittikleri yerlerde yalnız sıtma ile nıl meşgul olurlar?
Savaş bölgesi başkanı, köylerimizde sıtma derecesinde talı-ılbat yapan çocuk İshalleri İle de alâkadar olunduğu cevabını vererek:
*— Yalnız geçen sene 811
Yas mevsimi İçin sayfiyeye gitmeğe parası olmıyan yukatıki Q°cufcu bedava dağıttığımız ressam artist, sırlına bir mayo geçirerek hayaline kuvvet »er.|*lâçJnrla ishalden kıırtardlğımi-miş ve Seine ırmağının sahillerini kendisine ideal bir plâj yap- aı tj!l‘ taisal olarak verebilirini, iniştir. Artist mantara resmederken corülûyor. I İshal çocuklar İçinde en çok
Dünyanın en çok oto mobil kazası olan memleketi
Dünyanın en çok otomobil kazası olan memleket Ameri-kadır. Kazaların sayısından baş ka, bu yüzden ölen İnsanların sayısı, diğer memleketlere nazaran yine Amerlkada en slya-dedlr. Hükümet günden güne artan, kazaların önüne geçmek İçin, bilhassa otomobil kullananların gözünü korkutmak maksadı İle btr istatistik yayınlamıştır. Bu istatistiğe göre, son sene zarfında bütün memleket içinde 32,000 otomobil kazası olmuş ve bu kazalar neticesi 150.000 kişi yaralanmıştır. Bütün kazaların para bakımından sebep olduğu zarar 1 900.000 dolardır.
Kazaların sebebin! bilhassa faal» sürat teşkil etmektedir ve bu yüzden ölenlerin sayısı daha çoktur. Yaya yürüyenler a-
rasjnda caddenin bir tarafından diter tarafına geçerken dik katslzllk ve otomobillerin sürati yüzünden hayatlarını feda etmektedir. Bundan başka kazaların dörtte birine sarhoşluk sebep olmaktadır.
İstatistikte, otomobil seferlerinin gündüzleri gecelerden daha sık olduğu anlaşılmaktadır. Fakat kazalar geceler! daha sık vuku bulmaktadır. Bu da karanlığın kazalara sebebiyet verdiğini göstermekledir. Sonra yağışlı havaların da ö-lüınle neticelenen kazalara sebebiyet verdiği anlaşılmıştır.
Şoförler arasında en çok kaza yapanlar da yirmi yaşından aşağı gençlerdir. Gençlerden başka 80 yaşından yukarı ihtiyarlar da en çok ka2a yapmağa mütemayil kimselerdir.
Kauçuk yollar
Amerlkada lâstik ve kauçuk İşleri üzerinde çalışan bir mti-essesenln bildirdiğine göre, A-merlkada Virglnla, Ohlo ve Texas şehirlerinin caddeleri bu ya? kauçuktan yapılacaktır.
Kauçuk yollar eskiden beri düşünülen bir şeydir. Kauçuk yollarda esas itibariyle tabii kauçuk tozu İle, asfalt karıştırılarak yapılmaktadır. Normal genişlikte ve üç mil uzunluğunda
ki bir yol parçasına bir ton kauçuk harcanmaktadır.
Kauçuk yolların diğer cins yollara bir çok falklyet! vardır. Evvelâ kauçuk yollar çok daha ucuza mal olduğu gibi, daha u-aun müddet dayanmaktadır Sonra kauçuk yollar hava değişikliklerine daha çok dayanmaktadır. Düzgünlük, temizlik ve üzerinde rahat seyahat edebilme bakımlarından da kauçuk yollar tercih edilmektedir.
îngilterede otomobil imalâtı artıyor
Londra 14 (Nafen) IngUterede yapılmakla olan otomobillerin adedi artmıştır. Mayıs ayında haftada fabrikalardan 7902 otomobil çıkmıştır. Her ay 31000 kadar otomobil yapıldığı bildirilmektedir. Bu rakamlar m İngiltere İçin yeni bir rekor teşkil ettiği İlâve edilmektedir.
Orta Doğudaki Amerikan askerî ataşeleri
Tahran 14 'AA.ı — «Alpı : Resmi bir kaynaktan bildirildiğine güre Orta Doğudaki bütün Amerikan askeri ataşeleri dün Tahranda bir toplantı yapmışlardır. Toplantının mahiyeti he nwt meçhuldür.
25 kişi boğuldu
Kalkıl ta 14 (AP) — Hayli ağır yüklü olan ve içinde kırk kişi bulunan bir sandalın batması üzerine 25 kişi boğulmak suretiyle ölmüştür. Sandal bir ağaç kütüğüne çarparak batmıştır. (
yakası pire tersinden benek benek olmamış bir tek köylüye raslanamazdı. Allah İcat ertene ve onu bizim mem lekelini İze getirene uzun ömürler versin, şu D. D. T. denilen İlâç sayesinde pireyi unuttuk... Simdi hiç bir köylünün mintanında pire tersi göremiyeceğiniz gibi blt’e de rnsiayamazsınız-
Bir ev D.D.T. leniyor
Köylünün mücadeleden memnuniyetle bahsetmesi, beni de kendileri kadar memnun ediyordu. D. D, T. tatbik edilen bir evde, safahatı takib etmek İstediğimi söyleyince önüme düşerek beni eve kadar gölürdii-ler. Eskiden olduğu gibi kapıdan girerken bir kara sinek hücumuna uğrayacağımı sanmıştım; niimurıellk bir tek kara sinek bile göremedim.
Tahta merdivenlerden yukarıya çıktık. Mücadele memuru, elinde pülverizatör, odanın tava nına. duvarlarına, dolap içlerine varıncaya kadar her tarafına D. D, T. 11 gaz püskürtüyor, bir delikanlı da gaz tüpünü sırtında taşıyordu.
— Bu delikanlı da mı mücadele memuru?
— Hayır! dediler. Evin oğlu...
Ve babası ilâve etti:
— Biz köylüler böyleylzdir işte... Bizim İçin faydalı olduğuna kant olduk mu, o İşte hükümet adamlarına elimizden geldiği, gücümüzün yettiği kadar yardım etmekten asla geri kalmayız. Yeter ki «efendimiz» payesi verilen bl2lere haksızlık edilmesin, menfaatlerimize el uzatılmasın—
Bu köylünün, pek şayanı dikkat bulduğum bu sözlerini te-yld eden daha bir çok ifadelerle karşılaştım. Üzerlerinde ayrı ayrı durulmağa, tetkik ve tahlile değer bulduğum bu sözlerle. D. d, t. nln köylüyü nelerden kurtardığını kendi lisatille anlatan diğer bir köylü ile aramızda geçen enteresan konuşmayı da yarın yine bu sütunlarda bulacaksınız.
ölüme sebebiyet veren bir hastalıktır ve önlenmiştir, dedi. Bu kadarla da kalmadık; doktorlarımız gittikleri yerlerde evlenme muayeneleri de yaptılar. Bulaşıcı hastalıkları da tesblt ederek takibi hususunda alakadarlan haberdar ettiler. Diğer taraftan da çiçek aşısına yardım ettik ve 24380 vatandaşa çLçek aşısı yaptık. Kısaca söylemek isterim kİ «köylerimize doktor uğramıyor, köylerimiz doktor yüzü, görmüyor» iddiası, İstanbul köyleri için katiyen mevzuubahs olama2. Çünkü haftada veya on günde bir doktorlarımız, köyleri mun-tazamen dolaşıyorlar.»
Yolda hep bu mevzu üzerinde konuşuyor, doktor Mithat Süyevden mücadele faaliyeti hakkında izahat alıyordum. Nihayet şile yolu üzerinde Ahmetli köyüne geldik.
Köylünün alâmeti farikası
tik uğradığımız kahvede köylüler blıl »Merhaba» larln karşıladıklar. İçlerinden en yaşlılarına sordum:
— Mücadeleden memnun musunuz?
— Memnun olmaz mıyız hiç a oğul! dedi. Köyümüzde bir tek san benizli adam, dalaklı çocuk kalmadı.
— Sarı benizli mlî
— Sıtmalı demedim de, san benizli dedim işte... O melun hastalık İnsanı kummuş dala döndürdüğü gibi, benzini de limona çevirir, İşe yaramaz halde kenara atıverlr. Çok şükür halimize...
Yan peykelerde ve az İlerimizdeki İskemlelerde oturan yirmi yirmi beş köylü de bu ihtiyarın sözlerini tasdik ediyorlar, mücadeleden son derece memnun kaldıklarını söylüyorlardı.
ihtiyar köylü, yerinden kalkarak bir delikanlıyı yanımıza getirdi. Mintanının yaka kenarlarını göstererek:
— Pire tersi, dedi, köylünün alâmeti farikası İdi. Mintan

r-I ilâçlarla İshalden kıırtardığımı-H'zı bir misal olarak verebilirini.
C(
: mal edilin BİLDİR

Mahkeme Koridorlarında
Köftelerim, böreklerim, körpe hıyarım nerede ?
— Kenarına bak, bezini al; anasına bak. kızını al, del t er. îylce bak da sen söyle Allah aşkına, şu Medine dllencis yapılı kadının doğurduğu kızda memenet olur mu? Zaten ben götür görmez hüküm vermiştim amma bizim oğlan lâf anlamaz kİ. ((Oğlum, bu kıza benim ku$um konmadı. Bakışları. duruşları bîr acayip geliyor bana. Bundan ev kadını olmaz, sana hayrı dokunmaz* dedimse de dinletemedim. en sonunda getirip başıma sardı kahpeyi. Şimdi kahrını, mihnetin ben çekiyorum.
— Gelininden mi şikâyetçisin, teyze hanım?
— Derdim yalnız gelin olsa öper de basıma tac ederim. Bir tek gelinin mihnetinden ne olacak? Daha fazla kızarsam ağzının ortasına iki şamar çakar, aklını başına getiririm. Amma velâkın, anası olacak su kahpeden canım cok yandı. Başınım belâsı oldu kâfir kan.
— Gelininin anası da sizinle beraber mi oturuyor?
— Allah göstermesin. Ateşle barut bir arada durur mu? Her zaman beraber o-tursak, gecenin birinde ya ben onu boğarım veyahut o beni helak eder.
— Kayınvalide hanım a-rasıra misafir geliyor 3vle mi?
— Benim oğlan gemilerde çalıştığı için her zaman îs-tanbulcla durmaz. Evlâdınım yüzü de çok yumuşaktır. Kananası değil ya, yedi yabancı bile evimize gelse giiler vüz gösterir, baş köşeye oturtup ikram eder. Kaynanası da ondan yüz buluyor, sık sık bize geliyor. Buyursun, gelsin, basımın üstünde yeri var amma başı kopasıca karı senin bildiğin misafirlerden değil ki Misafir dediğin gelir, oturur, dereden tepeden lâf eder, ondan sonra defolup gider. Fakat bu karı misafir değil, kâfir oğlu kâfir. Bir defa kapıdan içeriye adımını attı mı. en aşağı bir hafta postu seriyor bizim eve. Kendiliğinden akıl edin de; «Bugünün eyyamında herkes kendi ge çiminden âciz kalıyor. Bir de misafiri nasıl ağırlasınlar? Kalkıp evime gideyim n demiyor. O yüzsüzlük ettikçe ben surat asıyorum anıma kimin umurunda? «Damadımla kızıma Allah uzun ömürler versin. Onlar bir yastığa baş kovdukça benim saadetim artıyor. Kızımın a-naşı olduğum gibi damadımın da anası savılırım» diyerek benim evimin içinde kendisine ver yapıyor. Zannedersin ki aslanlar gibi Yusufçuğumu ben doğurmamışım da su hoşaf kepçesi yapılı karı doğurmuş. Bir çalım, bir çalım. Cenabı Allah herkesin gönlüne göre verir. Eğer kart bir oğlan anası olsaydı hepimizi ipe çekerdi alimallah. Sen benim sözlerime iyice kulak ver. Bunlara fazla yüz vermeğe
gelmez anladın mı? Yüz verdikçe astarını da isterler, en sonunda da İnsanın tepesine çıkıp bağdaş kurarlar, tş-te. karının bana yaptıklarını görüyorsun ya.
— Ne oldu, teyze hamın? Kavga mı ettiniz?
Öfkesi kabardı, kükredi:
— Deli gibi konuşmasana, efendi oğlumI Nerede benim İki dilim böreğim? Nerede benim köftelerim? Ya körpe hıyarım ne oldu?
Üç defa geyirdikten sonra boynunu uzata uzata yutkunarak gözlerini belertti:
— Cevap verseneI Börekler. köfteler, hıyarlar ne oldu?
! — Bilemiyorum, teyze ha-
nım?
— Neden bliemiyormuş-sun? Sen de mİ ondan yana çıkıyorsun yani?
— Köftelerini, böreklerini o mu yedi?
— Körpe hıyarınım da unutma. Sahanın İçine saklarken ağzımın sulan akmıştı. Karıda namaz yok, oruç yok, insaf, merhamet de vok. Oruçluyum, dedi de 1-nandıtndt gûya. Sen olsan inanmaz mısın? Kendisi de, kızı da benimle beraber sahura kalkıyorlar, çatlıyası karınlarını tıka basa doyuruyorlar. Bir gece börek yapmıştım. Ağızlara lâyık, pek de güzel oldu. Sahura kalkınca onlara göstermeden iki dilimini ayırdım da sahanın İçine koyup rafa kaldırdım. Ertesi akşam börekler yokoldu. Geline sordum; «Gece mutfak penceresi açık kalmıştı, kedi girmiş de yemiştir» dedi. Belki öyle olmuştur, diyerek sesimi kestim. Ertesi gece gene kendi elceğizimle köfte yaptım. onlar da benimle beraber zıkkımlandılar. Bu sefer de dört tane köfte ayırdım, sahana koyup rafa sakladım. Onları da pis boğazlarına İndirdiler, günahı gene kedilere yüklediler?
— Yediklerini gördün mü, teyze hanım?
— Patlama, sus da beni dinle. Oruçluyum, diyen karıyı Öğle vakti gürül gürül su içerken gördüm. Köfteleri zıkkımlandı da susadı tabii. Sonra efendim, üçüncü gün de iftardan sonra bir tanecik körpe hıyar sakladım. Bugün öğle vakti mutfağı kolaçan ettim, bir de baktım ki hıyar da yokol-muş. Artık tahammülüm kalmadı: «Hıyarı da kediler mi yedi, bre kâfir oğlu kâfirler?» diyerek açtım ağzımı. yumdum gözümü. Kepçe suratlı karının öfkesi kabarmış. «Sen bu lâfları kime söylüyorsun?» diyerek üzerime yürüdü, mutfağın ortasında birbirimize girdik. Kâfir karıyı tabeden aşağı budadım amma o da benim canımı yaktı. Hele bir hâkimin karşısına çıkalım...
| Mahkeme açıldı, öbür ha-mm teyze İle konuşmamıza vakit kalmadı.
Ce. Re.
M MODEL — 8 silindirli Fort l*î*r > vaziyette hidrolik tren bir kapalı 9UMAN VE 1ÖNE kamyonet ehven flallc acele satılıktır. , Doktor yanında ve'Müracaat: Terlabajı Vald» çejmo cad-
SANATIM PANSUMAN YAPMAKTIR — Z.------- .
hastanelerde lf aramaktayım İsteklilerin Alcyam'da «Kan» rümuzuna yatmaları. 71»
COUCUK BAKARIM - Yostm Otur, rrnnsıcam mükemmel, harice ve taşraya giderim Akjsm'da «Çocuk» rUmusuna tafsilatlı mek'upla müracaat rica olunur. 769
İYİ BİR FIRINCI USTASI İŞ ARIYOR — Mumlıııne coddesl No. 8. Teli: 42BM, «M r ~
DAKTİLOYU İYİ BİLİRİM — Eh-Üyelim var. Herhangi bîr nıUessesedc veyahut bir avukat yazıhanesinde çalınmak İstiyorum. Arzu edenlerin Ak-sam'da DAKTİLO rumuzuna mektupla müracaatları, 829 — 1
JYI BİR AtLEYE MENSUP — M yaylarında kimsesiz bir bayan hasta-hanelerde \£Va yatılı okullarda geceleri de kalmak ürere mhııatlp bir vazife Aramaktadır. İngilizce Fransızca blllıaes eski yarıları mükemmelen bil le KADINI n
11.33 — 1
No. 113.
770
I KADI KÖYÜN D E — Sular idaresi yakınında konforlu Uç daireli beton-1 arma apaıtıman 33 bin Hrajj »altlıktır. On sena vergiden muaftır. Müracaat telefon 80841 101 — l
SATILIK ALMAN PİYANO — Cok yeni 3 pednllık çaf.aal telli demirli Beyoğlu Galataaara; Yenlçarjı caddesi Erden epartimanı 51/8 saat 12 - 14 — 19 - 21 pjMirdan maada sın — 1
BOÖAZİçtNDE - Kanlıcada fevkalade manrarnlı ve havalı arsalar dönüm ürerine milt.er biner liradan satılıyor Muhtar bav Sevklye müracaat. 703 — o
SATILIK OTOMOBİL — Ar kulla-nıtmıy. küçük motör 940 model Pncknrd taksi «ai’lıklır. Her gün 12 - 14 arası Canıknpl Aîak Garsjtna müracaat. Tel. 21715- 821 — 1
FIRSAT — Satılık pastalı ane. Soğuk hava pasta vitrini a:tı göz dondurma makinesi ve bilumum takım ve mo-bllyalarlylc Müracaat; Suadiye plâj yolu No. 4 PasUllane 783
BALIK MERAKLILARINA — 3 ( Sanlık bahçeli mey vali güzel
metro yeni tekne İçinde yepyeni 1, ralı yedi odalı kısmen kJglr beygir 1500 devir Stunri mot&rü İle. vlklyo mahallesi Fırın sokalı beraber uçur satılıktır. 42780 telefon [ içindekilere Telefon: 8333? edilmesi. Hn — 1 _ ;--------—
-------------------------------------- KİRALIK MOBİLYALI VİLLA —
SATILIK CİP OTOMOBİLİ — Yeni Mecidiye köründe 5 dolı her türlü vaziyette ukerl tip bir cip otomo- i konforu haiz mobilyalı kiralık villâ bili satılıktır. Görüşmek için Tek- Telefon saat 20.58 - 2250 arasında
fon 41011 de Nedlr.ı'e fiOito No. ya 771
— I SATILIK DÜK KAf — Merepn U-Blf ı zunçargı 41 numaralı dükkân acole
itliktir Müracaat. Tekel umum
BdürKlfiünde Ksdr> Sönere
sın
KELEPİR MOTÖR SATIŞI IhtlIAC yür
BAYAN ARANIYOR
PEDAL MM'lfltSTI
ACELE SATILIK İKİ ADET OTO-
946 Md Ford
tası, Kalfa, çıraklar Uda: Yeni Maliye b Kasaplar sokağı Içındo BAKIŞ Mat-boasına Moat 9-10 - 18 - 19 arasında m üracaat. 803 —
SATILIK KAMYOI
bakar marka Ijlr sanlıktır. Sirkeci Doğu garaj. at2 — ı
BATİLIK HANE - Cerrahpaıa fırın sırasında No. M. i Un inerine yapılmış İki katlı terlroılu. elektrikli, kagir acele boı tösüm- içindekilere müracaat 744 —
ACELE BATİLIK KONAK - Akaa-rayda 14 odalı bir konak büyük bah-çeslle birlikte 28 001 liradan satılıktır. Müracaat Aksaray Cerrahpaja cad No. 44 789 —1
ŞEHZADE BAŞINA YAKIN YERDE — 230 M2. üzerine y apılıtu* 3 kat 13 odalı, genlj bahçeli oîıjap bir ev elektrik ve saire mevcut neele seti-lıklır. Müracaat: Sen Emlâk atım satım Bürosu Aksara» Horhor caddesi No 53 - 1 . 790 -1
SATILIK BİNA — Nuruasmanlya Şcrefefcndl sokak 51 - 63 numaralı uç katlı her kat ayrı ayı salon., matbaa, trikotaj, »er türlü ağırlıkta makine koymaya elverişli inşa odll-mi» yeni bofl bina Binaya müracaat.
T92 —
ACELE SATILIK ARSA — 3 kat ürerine ruhsatı alınmış 768 metro kare arsa acele satılıktır Fatih Orta Çeşme Karakadı cadden 32
703 —
DKVTUW KİRALIK VâUUn — tdöblall va t'aMöAJu -ra bo»
âfârncaat t al «fon: (14».
nı —
KİRALIK — Bayoklu Hafik Baydan caddaal Akarca aokaü n No. U apar-tunanın altındaki dükkân kiralıktır Aynı apartimanın 4 üncü dalraatna müracaat. 815 —
YEŞİL KÖYDE İSTANBUL CADDESİNDE S.000 METHE ACELE SATILIK ARSA — Müracaat Galata: Asikura-zlona Ganorall han Alber da Leon lelaffn 80525 ve 4SI34
81L —
4:013
GALATASARAY MEZUNU - Riyaziye daral verebilecek bir Öğretmene İhtiyaç vardır. Müracaat 24714 de ta-tefon. 8ÖJ - t
ALTI AYDA — İngilizce, k.-nsteca. konuşma orta. Ilaa. üniversite, kolej İkmal, hazırlama İmtihanları katiyetle taahhüt edilir. Kadıköy rıhtım Ierattın sakak No, TT 833 — Ş
İNGİLİZCE. FRANSIZCA - Ticari muhabere yapabilen bir kâtibe ihtiyaç vardır Bu kâtip bayan da olabilir. Aaıneıltı Kambur han özoguz Kardeşler. 813 _ t
BİR BAYAN ARANIYOR — Dtg muayenehanesinde calıgacak 18-20 yaslarında bir bayan İflzım. Bahçeka-pı Ticaret Borsan sokeflı Yıldız han No. o a bizzat müracaat 808 —
DOLDUN ÜCRETLE — 10 - 20 yıllarında bir İsçi kız aranıyor. İstanbul posta kutusu No: 370 Fethi Çetin adresine yazı ile müracaat dilmesi.
82J — 1
MÜREBBİYE ARANIYOR — Be" yasında erkek çocukla daimi meşgul olacak genç bir mürebblya aranıyor. Telefon S3 den İM veya 20887.
825 - 1
SERİ DAKTİLO YAZABİLEN — Ve Türkçe muhaberata vâkıf bir Bayan aranıyor. Taliplerin kendi el yansıla yarılmış lercümel hallerini bildirir mektupla Galata 1059 posta kutusuna müracaatları. Ticarethanelerde çalışmış olanlar tercih edilir.
BİR KADINA İHTİYAÇ VAR -Bir adamın ev isini görecek kırk yasından yukarı olanlar tercih olunur, Bnlıçekapı Hüdsdat lokantasına.
808 —
isteyeni
DİKKAT
vassut edı mı İte vekâlet inlerini kabul herkesin İtimadını karanmi] Suhulet Emlâk ZarU Özalp Beyoğlu BüyUkp.ırmalikopı . kösesi Ne. 4 Telefon: 42398 743 — 8
DENİZE NAZIR — Asansör ve kaloriferli 8 oda tçlçe ayrıca 5 oda ve muh elif adette odalar klralktır. Galata Rıhtım caddesi Veli Alemdar han Tel- 43528. 271 -8
SATILtK ARSALAR - Çapa ördek kasap mahallesi yeni vatan caddesi 4022 harita numaralı İki parçada 1838 ve 1039 arsalar satılıktır. Altıncı noterde Memduh Al taya müracaat. 733 —
PORTATİF EV ARANIYOR - Müracaat: Beyoğlu, KdtIpmunta(«celebi. Lfvl sokak No. 11 İbrahim Tunç.
KİRALIK DEPO. İMALÂTHANE — Bahçe, yazıhane ve heUslyle birlikte, oto tamirciliğine müsaadesi alınmıg. İskeleye yakın. Kadıköy rıhtım caddesi. Recalzade sokağı No 30
788 — 1
1944 MODEL AUSTİN MARKA HUSUSİ OTO SATILIKTIR — Müracaat: Kumkapı Nljanca Kastamonu Garajı 724 — 1
SATILIK KÂHGIR EV — Tarlaba"! Karakurum »akak numara 0. 7809 liraya.. bir dükkân, İki oda. bahçe, elektrik, havagaeı, tlrko». Üst kat boj teslimdir. Her gün sekizden ona - on yediden yirmiye, içindeki malsahlblne müracaat. Md — 1
KADI KÖYÜNÜN — Havadar, merkez! yerinde manzaralı, altı oda. ve bahçeli. Her konforu halt Icârgtr *v acele m t Gıktır. Akşam matbaası sokağı No. 12. Telefon 23454 . 834 — 1
SATILIK SİNEMA MAKİNESİ —
Bir adet ar. kullanmış Ernman D. sabit sinema makineliyle Zcls markalı ampaUlkatör redröeör ve hoparlörle komplo olarak ucuz futla sanlıktır. İsteklilerin Pangaltıd* Hey- ______________________
tayf Pasta salonunda RUa Koraııog- ta kutusu 1698 mektupta luya müracaatı. 760
704
BOSTANCI. İÇERLNKÖY - Acflltl Çinardlbl mevkiinde ucuz taitia Batilık analar. Müracaat Galata Yeni han (Kredi Lyone» No 19. Tel 42291. 7S9 — 1
KADIKÖYÜNÜN - Kibar muhltln-do yeni Betonarme l)»hç«U bir ktyfc satılıktır. Kadıköy Yoğurtçu tramvay duracında manov bay Alımcde mtlra-caat, 785 — 1
satilik ev _ Crküdar Muradrel»
mahallesi Çinlllbamam sokak No. 14
Dört dlSnUm balıçc. İlci kuyu, dokuz oda. boj tealim İçindekilere mürn-Caat. 762
İSTİNYEDE KİRALIK YALI — Kaloriler, banyo 10 oda tskeleye müracaat «02 — 2
MERCANDA SATILIK ARSA — Mercan Semaver sokak No. 11 deki etrafı duvarla çevrili arsa Milliktir. Müracaat: Bayezit Mercan yoku$u No. 43/1. 83i -
ŞİLE OTOBÜSLERİ DURAÖINDA-Her bâyle müsait bakkaliye devren satılıktır. Üsküdar Selnıanpak cadde-
sİ No. 18/1. Aynı dükkâna müracaat. BM — 2
ACELE SATILIK APARTIMAN — Tarlabntımda S kaili 13 odalı 2 dükkân Iı. elektrik, su, havagazı dahili anten mevcuttur. 570 lira aylık gelirli Mtl-rncant: Taksim Şehit Muhtar cad No 35. Mehmet Ar-keskln'e. 028 — 3
SATILIK BOŞ YENİ EV - Floti uygun İpotekli 3 oda t hol. bahçe Um tesisat. Aksaray ordu caddesi 299/1 Bay Naciye. 8î7 — ı
BEYOĞLUNDA SATILIK APARTI-MAN — Ayda 405 lira gelirli konforlu. beş katlı, bir dairesi boç teslim. 45 bin liraya. Aşmalı mescit. Plremecl sokağı 25 numarada kapıcıya. 838 — 1
DENİZ GÖREN iskeleye, çaraıye iki dakika havagazh. terkoslu elektrikli, hamamlı, yağlı boyalı, muşambalı. tini İr İstem İyen sağlam bos ev. Uygun flatle acele satılıktır. Cumartesi, pazar görülUr. ArnavutkOy Ceviz sokak numara dOrt. 843
KİRALIK — Arnavutköyü Sekbanlar sokak 21 numaralı evin mUsUklt birinci katı. 3 oda va. H gazı var. Deniz görür. Müracaat saati 19 - 21 812 — 1
ACELE DEVREN SATILIK Dükkân — Gedik pasa caddesinde numara 10. müracaat aynı yere, 841 —
DENİZ KENARINDA SATILIK ARSA — Üsküdar Paja limanı caddesinde. depo ve her İnşaata elverişli «700» metre murabba. Pnngaltı. İnci Sineması yanında Pasajda No. 3 emlâk bürosu tel. 83075 NEŞET KAYA. 849—1
ACELE DEVREN SATILIK Alelye— Her nevi tamirat ve tesisat, motör. demir, saç ve kaynak vesaire bir çok
ACELE DEVREN BATİLIK BAKKALİYE DÜKKÂNI — Arlmet dola-yıalyle hemen devredilecektir Fatih Orta Çeşme Karakadı caddesi 32 No- ya müracaat edilmesi
794 —
BOŞ TESLİM KÂARCIR HANE — Lâleli tramvay durağına yakın Şair Haşmet sokağında tçl yağlı boyalı, yeni musambalı bej od» mütfak hamam bahçesi navagan elektrik t er kotu 40 numaralı hane vuıtasu satılıktır. Telefon 82804. 795 — 3
İSTANBULUN HER SEMTİNDE — 5000 liradan 500,000 liraya kadar «v ve apartıman almak ve satmak latl-yenlerln Beyoğlu - Sakııaftaç caddesi 8/1 Santral Emlâk Bürosuna müracaatları. 799 - 1
BEYOĞLU — Tromvây raddesi ü-zerntdo !alek bir pâBlahane tam tesisatıyla devren satı.ıktır. Beyoğlu Sa-kızagaç caddesi 8/1 Santral Emlak
KADIKÖYDE - isketeye bey dakika Vahapbcy sokağında m (lirez arsalardan bir arsa kalmıştır. İsteklilerin Kadıköy SOgütlUçejme caddesi Vahapbcy sokağında i eni yapılan aparttmandakllere müracaatları.
802 -
BOĞAZIÇINDE - bahçede
fevkalâde manzaralı. 4 kotlı, 8 odadan mürekkep, suyu, elektriği, bahçesinde yemlg ağaçlan bulunan ahşap cv satılıktır. Müracaat Ziya Bü yükoglu. Tel. 60912 809 - l
SATILIK ARSA - 100 metre kare Cihangir Cami sırasında kapıdan deniz görür. Kürekçiler 17 Tel: 43073.
H0S — I
SORBDNDAN MEZVN - FrM •irca Ihan ve edebiyat ötretmec Fransız bir bayan m (İnleri t va gru halinde dara vermektedir «J K.» rfl mutu İle gazetemize müracaat
711 - -
YALNIZ ALTI AYDA - Memleta tın neresinde ohırsanu omn Ingıllu veya) Fransızeo gereni* ögrellp kc nujturuyoruz Paraıı» ıtabat d E Posta kutur» 457 fstanbuli
04» —
TÜCCARLARIN NAZARI DİKKA TİNE — Evhen flatle defterlerlnz mfl etenenizde veya büronuzda Fransıze IngUlzcc lisan bilet mülesasaıa m« euI muhasiplerimiz tarafından tu tulur, Resmi devalr inunkfpiıgl dahil dlr. Mürocaat: P. K 1402 Uuııbul.
783
FRANSIZCA DERSLERİ - Muü kait bir Fransızca öğretmeni eh ve flatle mükâleme. tercüme ve gramı dersleri verir. İmtihanlar* hUirl* Akşam gazetesinde «V Ü.» fllmusufl müracaat 781 — 1

SATILIK BİRİNCİ ALMAN KURT KÖPEKLERİ - Dört ve birer »ylik. Panter ve Bolduk heşer aylık. Rus. ulak fino Uzunçars1 277 Şaban kahvesinde Kâmll'e 810 - I
Gazetemiz İdarehanesini »dre» olarak göstet-ml» olan karilerimi!-
D. S. - A. C. - Çocuk -Kimsesiz —
Namların* gelen melctuplart id* rehancmlzden ■‘idırm.ıları rica
Trabzon Niımune Hastahanesinden
Tutan Geçici teminatı
Cinsi Lira kuruş Lira kuruş
76 kalem İlâç 36181. 78 2713. 07
1 — 76 kalem ilâç kapalı zarf usulü İle satın alınacaktır.
2 — Eksiltme ve ihalesi 1/8/949 cumartesi günü saat 10 da Trabzon N. hastahaneslnde yapılacaktır.
3 — Şartnamesi tıergün İstanbul ve Ankarada Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüklerinde ve Trabzonda hastahane haç tabiplisinde görülebilir
4 — İsteklilerin teklif mektuplarının belirli gün eksiltme sa-
atinden bir saat evvel Trabzon N. hauttahanesl baştabipliğine vermeleri veya göndermeleri. 9840
I cı SINIF — Şehrin en İşlek yerinde bütün teşkilâtı tamam günlük kazancı yüksek olan bir pastahnn azt- _ . ,
met doleyıslyle satılıktır. Galata pos- . islere gayet elverişli. Sarıyer ortaçej-lüracaat. | me caddesi 33/1. Aynı adrese müra-832 — 2 caat. 839 — 3
Sümerbank Defi Ve Kundura Sanayii Müessesesinden
Mtiessesemlzln mtibayaa edeceği malzeme ve saire me-vada alt talep listelerimizin,
1 — Sirkecide Köprülü handa 3 numarada,
2 — Bahçeküpıda Slkmerhanda Sümerbank Alım ve Satım
tnüessescsl müdürlüğü kapısı yanındaki ilân kutularına yapıştırılacağım sayuı tacirlerimize Hân ederiz (101091
r————----------
Kızlara Suikast
ZABITA
ROMANI
Yazacı: Agatlıa Cbrlstie
Tercüme eden: Vâ • Nü
- Tefrika Nö. 48 .
— Pek esrarengiz bir hasta-ığuna emniyet hasıl ettiniz mi?
lık, madam. Söyleyiniz baka-' ~ .
yım. siz dün akşam ona çlko-| vardı, lata gönderdiniz mi?
— Evet. Daha doğrusu ben-
den çikolatayı o istedi.
— Çikolatayı o nıu istedi?
Halbuki onun hiç kimseyi kabul etmemesi İcabederdl. Kendisini ne suretle görebildiniz?
— Kendisini görmedim, bana telefon etti.
— Ya?... Bize ne söyledi bakayım?
— Bir kutu Fuller çikolatası göndermemi İstedi.
— Seal kulağınıza nasıl geldi? Zayıf mıydı?
— Hiç de değildi. Fakat, başlangıçta sesinin perdesini güçlükle tefrik edebildim.
— İsmini söyleyince onuıı olduğunu anladınız demek? Telefonda konuşanın Nick oldu-
Freddle’ntn şaşırmış bir hail
— İşte benim de öğrenmek İstediğim nokta bu, madam.
Polrot'nun ciddiyeti muhatabında bazı şüpheler uyandırdı.
Nefes nefese sordu:
— Yoksa Nlck... Ne oldu Nlck’e?...
Poirot, başıyla bir İşaret yaptı :
— Arkadaşınız ağır hasta, madam. Çünkü giden çikolatalar zehirli imiş,
— Benim yolladıklarım mı? İmkânı yokf imkânı yokl
— O kadar İmkânı var kİ. madam, şu anda bayan Ntck ölüme fevkalâde yaklaşmış bulunuyor.
Kadın solgun ve heyecanlı haykırdı:
— Ah, aman Allahım! Bu İşe hiç akıl erdiremiyorum. (Israr etti:> Anlıyamıyorura. vallahi. Belki başka çikolatalar zehirliydi ama benimki olamaz. Jlm’den ve benden başka hiç kltnse bu çikolatalara el değdirmedi. Siz, feci şekilde mlıyorsunuz. bay Poirot!
—- Hayır, madam, yanıinuyo-kutu-
nazarla Polrot’ya baktı.
Poirot, tehdld eder gibi elini sallıyarak:
— Eğer bayan Nlck ölecek olursa...
Kadın, hafifçe haykırdı.
Dostum, arkasını döndü; beni kolumdan tutup yukarı kattaki salona sürükleri. Orada
din, şöyle bir garip cümlee sarfetti. Acaba no demek istiyor? «Belki başka çikolatalar zehirliydi. Benimkiler değildi.» Bu nokta aydınlatılmağa değer. Hem sonra, o zampara kılıklı Lazasur, bu lşlete ne demeğe burnunu sokuyor? Bayan Rlce'ln malûmatı nerelere va-
— öyle ya, onun taklidini yaparak başka bLri konuşacak değil.
— Sle, enteresan bir noktaya parmağınızı dokundurmuş oldunuz, bayan.
— Yani İddianız nedir?
— §unu söyleyiniz: Arkadaşınızın sesini sahiden İşittiğinize dair yemin edebilir misiniz?
Freddie, titrer gibi bir sesle:
— Hayır. — dedi. — İyice keatleremeylşLmln sebebi belki telefon âleti, belki de hastalıktır.
— Arkadaşınız size kim olduğunu söylemeseydi, siz. onu sesinden tanıyacak mıydınız?
— Hayır, zannetmem. Fakat rum. Benim kartım da
kim olabilir bu kadın, bay nun içindeymiş. Poirot, kim olabilir? i Kadm, tamanılyle ifadesiz bir
ya-
şa p kasın t masanın üzerine fırlattı.
— Hiç bir şey anlamıyorum. Cidden İşin İçinden çıkamıyorum. Karanlıklar İçinde yüzüyor gibi bir halim var. Küçücük bir çocuk haline geldim. Bayan Nlck'ln ölümünden kim istifade edebilir? Bayan Rice... Çikolataları alıp yollayan kim? Bu inanılmaz telefon muhaveresini kim uyduruyor? Yine bayan Rlce. Bütün ııazarlyeler esaslı bir tetkik karşısında hemen çürüyor. Halbuki tetkik ettiğimiz şahsın da aptal ol-
rıyor? Evet, bu kadın bir şeyler biliyor ama had din varsa ağzından sır al. Ser verip sır vermlyen cinsten... Acaba anlattığı telefon hikâyesi doğru mu? Yoksa tamamlyle uydurma mı? Sahi Lso, telefondaki mahut ses kimin? Bütün bu noktalar bana gayet karanlık görünüyor, Hastlngs.
Teselli maksadıyla dedim kİ.
— Tan ağarmadan önce etraf hep karanlıktır.
— Peki, ya ikinci kutu?... Hani şu posta He gönderilen? O da vaziyeti aydınlatmıyor.
ı ,ui» vaoıycııı ayumıaınııyuı. madiğim hesaba katmak mec-] Bizzat bayan Nick de bize mu-buriy e tindeyiz. ----- —’*—*• — +-,“
— Öyleyse?
— Bu kadının kokain kullandığını öğrendik ve farkedl-yoruz. Bu hususta muhakkak ki hatâ ölmemekteyiz. Çikolatalar da kokainllydl. Ve o ka-
ayyen malûmat veremedi, tşln İçinden nasıl çıkacağız.
Ben söze bağlıyacaktım kl, arkadaşım, beni bir el İşaretiyle susturdu:
— Hayır, hayır. Başka darbımesel İstemez. Allah rızası
İçin üstüme varma. Hastlng#. Ah, ne olur gitsen de bana bir deste iskambil kâğıdı alsan.
— Pekâlâ hemen gidiyorum. — diye soğuk bir sesle söylendim.
Bir bahane ile benden kurtulmak istediği fikrine kapılmıştım.
Meğer maksadını anlamakta yanılmışım Aynı akşam, saat ona doğru dostumu, salonda iskambilden köşkler yaparken buldum. Ve hatırladım kl, sinirleri bozukken daima bu oyunla oyalanır.
Beni, gulümsiyerek karşıladı:
— Ya, İşte böyle, azizim. Her şeyden evvel muayyen mukannen İş görmek lâzım. Bir İskambil üzerine itina 1le konulan diğer bir İskambil ve diğer bir iskambil, llh... Beni bekleme, Hastlngs. Haydi git yat. Ben, şu anda bu küçük oyunla eğleniyorum.
Sabahın saat beşiydi kl. sıçrayarak uyandım ve yanımda Poirot'yu neşeli bir halde gördüm.
— Hakkın varmış, dostum. Sen doğru kestiriyor muşa um. Zekânı tebrik ederim.
Dykudan şişmiş gözlerimi u ğuşturdum.
— Ben bana demiştin kl. fe cirden evvel dalma karanlıktır Hakkın varmış. Şafak sökmeğe başladı.
Başımı pencere taratma çe virdim. Hakikaten de odam sabahın İlk ışıklarıyla aydınio.u-mağa başlamıştı.
— Hay«r Hastlngs. ben onu kasdetmedlm Benim zihnimde dimağımın gri renkli tıücrele rinde Uk defa olarak fecir ışıltıları beliriyor.
Bir an sükûttan sonra sakin sakin devam etti:
— Matmazel öldü.
Gözlerimi testekerlek açarak.
— Nasıl? — diye haykırdım.
— Tsss tsssl Ta biatiyle sa-
hiden değil. Fakat onu Ölmüş gibi gösterebiliriz Hiç değilse yirmi dört saatliğine Doktorların ve hastabakıcıların İşi ou şekilde idare etmelerini sağ.'-yablllrlz. Anlıyor musun, Has-lings? Mücrim, beşinci tecrübe sinde muvaffak oldu Şimdi gidip vaziyeti kollayalım Her halde durum enteıesardır. bun dan emin olabilirdin.
(Arkası var)
15 Trmmut !$49
Sahile 7
ANKARA RADYOSU

Grin. büyük İş adamlarından MAittledln, muhteşem bürosunu göz gezdirerek:
— BenT buraya niçin çağırdılar acaba? diye kendi kendine söyleniyordu.
Millfled, şişman ve güler yüzlü bir insandı- Grin Ue konuşmağa başlamazdan evvel, bitişik odada çalışan daktilosuna. kimsenin kendisini rahatsız etmemesini söyledikten sonra muhatabına döndü:
— Size küçük bir iş havale etmek istiyorum. Avukat dostlarımdan biri bana sizden bahsetti. Bir zamanlar, kasa hırsızlığı yaptığınız zaman mahkemede Sİ21 müdafaa etmiş olduğunu. .şimdi doğru yola avdet ettiğinizi ve ekmeğinizi na-muskfttane kazandığıma • söyledi.
— Avukatın söyledikleri doğrudur. Son defa hapishaneden çıktığım zaman sevcem. kazancı yolunda bir tavukçu dükkânı açmıştı. Oğlum, mektepte okuyordu. Ben de onlara lâyık olmalıydım. O zamandan beri beş yıl geçti, hayatımı değiştirmek için verdiğim karardan pişman olmuş değilim.
— Sizi hararetle tebrik ederim. Bununla beraber, bugiin kasa açmak hususundaki maharetinizden faydalanmak istiyorum. Kasamın anahtarlarını kaybettim. Kasayı yapan fabrika kapandığı için yeni anahtar yaptıramıyorum. Acaba kasayı kırmadan açabilir misiniz?
Grin kasap dikkatle tetkik etti. Eski tip kasalardandı. On dakika İçinde onu açabilirdi. Fakat bunun İçin âletlerini evinden getirmesi lâzımdı. Bereket versin, kasa hırsızlığını bıraktıktan sonra onlârı atma-mıijlt. Grin İş adamına;
— Bazı âletleri getirmeğe gidiyorum. İki saat sonra döneceğim. dedi.
Millfled saatine baktıktan «onra cevap verdi:
— Şimdi saat dört buçuk. Daktilom saat beş buçukta gidiyor. Ben burada kalıp sizi bekliyeceğim. Bu akşam kasanın behemahal açılması lâzım. İçinde yarın sabah bana lâzım olan bazı mühim evrak ve mukaveleler var. Eğer o kâğıtları kasadan çıkaramazsam mühim bir İş kaybedeceğim.
Orln. bu paraların eline nasıl geçtiğini anlattı. Komiser bu sözleri alaylı bir İtimatsızlıkla karşıladı, bununla beraber MlUfledt telefone ederek anlattıklarını bildirmeğe razı oldu, telefonla biraz konuştuktan sonra ahizeyi yerine koyarak eski kasa hırsızına sert sert baktı:
— Bu martavallarla bir şoy kazanacağını mı sanıyorsun? Mösyö Millfled bugün öğleden sonra kendisinden borç para İstemek için gittiğinizi söylüyor, fakat kasasını sana açtırdığını reddediyor. Yazıhanede beraber bulunduğunuzu söylediğin saatte Millfled evinde bulunuyormuş.
es-alle
L
Griıtln karısı, kocasını dolabın içinden âletlerini aldığını görünce .suratını astı.
— Bunlars sakladığını bilmiyordum Fakat bu İşi yaptıktan ecnra âletleri artık atacağını umarım. Yoksa kasayı açmam belki hırşusiıî? iştahını tekrar açabilir.
Grin gülerek karısına cevap verdi;
— Karıcığım, böyle bir tehlike mevcut değil. Fakat mademki İstemiyorsun âletleri rlacagım. Her halde hatırını kıracak değilim.
Grin, Mimledin bürosunun bulunduğu binaya vardığı zaman kapıda kimse yoktu. Jş adamının kendisini beklediği üçüncü kata asansörle çıktı ve bir kaç dakikada İşini bitirdi. O laman Millfled kendisine dönerek sordu:
— Bu hizmetinize mukabil borcum nedir?
Grin, biraz tereddütten «onra eevap verdi.
— Yeni bir kasa satın almak masrafından sizi kurtardım. Aletleri getirmek için evime kadar gidip geldim. Çalıştım, yoruldum. Zannedersem bu İşime mukabil, tkl sterlin verseniz. fazla değil ganinin.
Millfled, eski ka*a hırsızının •muzuna vurarak cevap verdi:
— Amma da yaptınız ha... Ben İnsanları sömürmeğe alışık değilim. Yaptığınız iş, »İLİ 3ter-Mne değer. Alınız.
Grin, evine dönerken sevincinden sokak ortasında hopla-FMagı geliyordu. Bu elli Ura ile karıcığına ve oğluna neler •hnıyaaaktı. Grinin bu sevinel-IM karısı ila oğlu da iştirak et-İü*r. Yemek yedikten sonra MI birden sinemaya gittiler, ■ve dönüşlerinde, kapı önünde kendilerini bekleyen İki polis buldular.
Grin, kakrakola göttirüklü. Kamlser. Mllifledln kasasını kırarak içkiden üç bin sterlin çaldığından dolayı kendisini tevkif ettiğini tebliğ etti, Çalınan paraların numaraları malûmdu. Grinin üzerinde bulunan 49 sterilTıln numaralan çalınan paraların numaralarına uyuyordu.
Orln, o akşam hayatının en feci gecesini tevkifhanede çlrdl. Namuskârhğın ve bayatının zevkini tattıktan
sonra hapishane hayatım, çok acı buluyor ve kendisine oynanmış olan şeytani oyunu şimdi anlıyordu.
Millfled. müşterilerinden birinin üç bin İngiliz lirasını yemiş ve suiistimalini gizlemek için bu uydurma hırsızlığı tertip etmişti. Bu surtele zararı yalnız bap ise girecek Grin İle çalınan parayı ödlyecek olan sigorta şirketi çekecekti. Grin geceyi, tevkifhane höcreslnde uykusuz geçirdi. Hiç bir kurtuluş ümidi görmüyordu. Eski bir kusa hırsızının masumiyet İddialarına kim inanacaktı?
Ertesi sabah, sorgu hâkimi huzuruna çıkarıldığı zaman uykusunda yürüyen bir adama benziyordu. Millfled sanki kendisine acıyan bir eda İle hırsızlığı anlattığı zaman kendinde itiraz edebilecek bir kuvvet bulamadı.
Derken birdenbire adliye koridorunda bir gürültü duyuldu ve genç bir kadın sorgu hâkiminin odasına daldı:
— Adım E)mira Watsondur. Mösyö Mllifledln kâtlbeslylm. Sanık Grinin size söylediklerinin doğru olduğunu temin e-derlm. Evet mösyö Millfled sanığı çağırdı ve kasasını açmasını kendisinden rica etti. Kasanın İçinde 3000 sterlin bulunduğunu hiç zannetmiyorum. Çünkü bu sabah defterleri kasadan çıkarırken İçinde 100 sterlin bile yoktu.
Sorgu hâkimi, bu şahadet karşısında hayretinden dona kaldı. Bununla beraber içinde bir şüphe kalmıştı. îg adamının kâtibesi patronla Grin arasındaki muhavereyi nasıl gitmişti? Hâkim, bu noktayı genç kadından. sordu. Elmlra bu suale:
— îstetnlverek konuştukları-ju işittim. Mösyö Millfled bana kendisini kimsenin rahatsız etmemesini emrettikten sonra İç telefonu kapamağı unuttu. Bu suretle konuştuklarını, harf! harfine işittim.
Bu cevap Üzerine hâkim, Grini, serbes bıraktı, Millfled! de tevkif ederek hapishaneye gönderdi.
Çeviren: A. Utl.Al.T
Suriye Başbakanı M. Albarazi'nin
Akşam'a beyanatı
Biz Türkiyenln tarihi ve şerefli vazifesine sâdık kalacağına, mukaddes arazi ve Filistin davasında Arap memleketleri tarafını tutacağına eminiz
A v# prOBIMl. M M 8. varı ve mUiigl OT.). UJ» Ko-püşma. î («& «Uşr (P1-). 10 M. 8. Byan vo habşrlor. 15,14 Oevralst? Bugün. 18,» Tarftt TOrk mOzlğl. » Şermjar, 80,1B RaŞyo Gazele*!, enet. JÖ.38 İncaıat (Mili). M .00 Tema». M.4Ş
SS Konuşma: B. M. M-Dana mitimi (Pil. M.4B ve ReberleT. J3 Program ♦e kapanıg.

(Bas tarafı 1 İnci «ahlfede)
•— Bu bapta hükümetimize ne bir müracaat yapılmış ve ne de bir teşebbüs İcra edilmiştir. Gerek bu ve gerekse aynı İdeale malik devletleri dünya barışı namına birleştiren her hangi bir diğer pakt bahis mevzuu o-lıırsa bunu Arap Birliğine mensup devletlerle hep birlikte tetkik ve böylece müşterek bir politika taklb edeceğiz »
«— Arap Birliğinin bugünkü durnmu karşısında Suriyenlo hareket hattı tâyin edilmiş midir?
c— Birlik semasını kaptıyan kara bulutların dağılacağını ve kardeşler arasında vukuu tabii olan bu çekişmelerin neticede yerlerini esaslı ve sağlam bir anlaşmaya terkedeneklerini ü-mld ediyoruz.»
— İsrail İle müzakereleriniz hangi safhadadır?
«— Müzakereler fâsılasız devam etmektedir. Birleşmiş Milletler Teşkilâtının aulhun tenisi hakkındakl arzusunu gerçekleştirmeğe memur olan Dr. Bunch' un vazifesini kolaylaştırmağı bizim de arzu ettiğimizi ve bir mütareke akdini temenni eylediğimizi bugüne kadar taklb ettiğimiz hattı hareketle İspat etmiş bulunuyoruz. Birleşmiş Millerin bizim bu gayretlerimizi takdir ve hüsnüniyetimizi te.ı-Hm edeceğini umuyoruz,»
— Komünistlik tehlikesine karşı hükümetinizce ne gibi tedbirler alınmıştır?
(— Bizde esasen partiler lâğıv ve particilik yasak edilmiştir; bu yasak, teşrii seçimlerin yapılacağı zamana kadar sürecektir Bundan dolayı bir komünist partisi teşkili bahis mevzuu olamaz. Fakat hiçbir vakit memleketimizde komünistliğe ve komünist propagandasına müsaade edllmlyeceği Devlet Başkanı-mızın mükerrer beyanatiyle sabit olmuştur; hükümetimizin bu konudaki siyaseti de bu beyanat esaslarına dayanıyor.»
— Kadınların hukukça erkeklere müsavatı, hükümetinizin programına dahil midir?
«— Yeni Anayasayı tanzime memur edilen komisyonda bu İş tablatlyle müzakere edilecek ve yeni Seçim kanuniyle bir karara bağlanacaktır. Mamallh Zalm rejiminde, yani kanun çıkmadan dahi kadın, eskisine nispetle hareketlerinde daha hür ve daha müsterihtir?
— Türkiye ile münasebetler ne merkezdedir?
«— Biz ve bütün Arapl&r, tı-lâm tarihinde TUrklyenln oynamış olduğu şerefli ve baş rol, a-hallslnln çoğunluğunun Suriya-nlnkl gibi müslüman olmam, tarihi ve mânevi bağlar gibi â-mlllerln Tttrklyeyl Arap - Yahudi dâvasında Arap devletleri tarafını iltizam etmeğe mecbur etliği fikrindeyiz; son olarak Birleşmiş Milletlerde (Libya) meselesi konuşulurken Türklye-nln müstenkif kalması, Trab-lıısgarp harbinde vatan müda-faasıuğrunda kanlarını Türklerle seve seve beraberce akıtmış olan LibyalIları ve bu mayanda Türkiye İle mevcut unutulmaz. silinmez ve kopmaz bağ lara kıymet veren müslüman Arap âlemini mahzun etmiş ve hayal sukutuna uğratmış gibi oldu. Fakat biz gene Türkiyn-n!n ağabeyliğinden ümidimizi kesmiş değiliz: .biz Türkiyenln İslâm dâvasında tarih! ve şerefli vazifesine sadık kalacağına ve yalnız Araplara değil, fakat bütün İslâm âlemine aid olan mukaddes arazi ve Filistin dâvasında Arap memleketleri tarafını tutacağına eminiz.»
— Mısıra niçin gittiniz?
*— Majeste Kıral Faruğa. Su-rlyeye karşı beslediği teveccühler ve gösterdiği kardeşçe İlgi, ordumuza gönderdiği değerli hediyelerden dolayı Mareşal Zaim tarafından resmen teşekküre gönderildik. Majeste kıral bizi kıymetli muhtelif nişanlar vererek taltif ettiler.»
Şak İr ÇEÇEN
Yaran sabah t» Bfll» programı
T,30 M 8 «yari, T,Sİ Millik: A«lll| (Pli). T,4« Hsborlor. a şarkılar (P1), fl,İB Filim malodiİeTİ flPI.). 8,30 Hafif aUalk (P1), t Kapanı*. lî.M Açılıj v» program. 13,» M. 8. ayan Ta Radyo aalon orkaatrnaı. İS Haberler, 13, İJ Şarkiler. 13.10 ö#l» Oaıcteel. 13.45 Şarkıların davamı, 14 Cumhur bas-kanlığı Armoni muzikan, 14.40 Kan pk mtlatk (Fİ.). 14,55 Spor hnberlari. 15 Kopnnıı.
Eserlerinden
Veni arıcılık
Av ve salon kopekleri Savaş ve polis köpeği Tavukçulukta muvaffakiyetin sırrı Nasıl tavukçuluk yapmak?
Tavukçulukta nasıl kazanılır?
Tavukları yumurtlatmak İçin ne yedirmeli dir?
Taruk hastalıkları Kanarya
Kitapçılardan arayınn
DEVLET DEMİRYOLLARI İLANLARI
Kurşun veçinko levha alınacak
Devlet Demiryolları Merkez fi uncu Komisyon Başkanlığından:
1 — Aşağıda cins ve miktarı yazılı malzemenin «atın alınması kapalı zarf usuliyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Her listenin muhammen bedel ve muvakkat teminat miktarları aşağıda gösterilmiştir.
3 — şartnameler 876 kuruş mukabilinde Ankara ve Haydarpaşa veznelerinde «atılmaktadır.
4 — Bluütme Arıkarada İdare binasında Malzeme datrerin-de toplanan Merkez 0 uneu Batmalma Komisyonunca 1.8 949 pazartesi günü saat 11 de liste sırasına göre yapılacağından isteklilerin teklifleriyle, kanunun tâyin ettiği vesikalarını aynı günde nihayet saat 10 a kadar makbuz mukabilinde adı geçen komisyon başkanlığına vermeleri veya muayyen vakitten önce ale geçecek tarzda İadeli taahhütlü olarak posta He göndermeleri İfiıımdır
Miktarı Muhammen Muvakkat
y»te No. Malzemenin cinai bedel____teminat
1 2 9 4 6 6 7 8
1 1 1
1 1 I
1 ■n n
1 1 I
■ TT
1 1 ı
L i 1 ■ ■
1 ■ 1 1
1 □ 1 1
mahal. > — Terakki. S — KUcük hastana. 4 — Basına «S» ««lirse açık yUrckllllkflr. 5 — Bir kadın ismi, « — Banim «UneplŞIm, T -Kiralıca - Gol keyfim gel. 8 — Dillilik. 0 — Bayram - Terrl nst.fi Çomaktır. 10 — Tersi güzel aanat -İnhisar,
Yukarıdan aşagıyn: 1 — Urfanın bir kazası. 2 — Kader - Tarat baya, fıco. 3 — Mesrur olmaz. 4 — Tersi »limanlat demakllr - Raci. I — Terci mağrur demektir - Nota, e — Karnını doyur - Gıda maddesi. 7 — Masset -İnce kalbur - Bir herlin okunuru, • — Nota - Meyletmek.
GEÇEN BULMACANIN HALLİ
Boldan tsgn: 1 — Bardacık. 2 — Ece. diri. 3 — Yıktıran, 4 — Lllmls», B — Emanat. o — Bıımıt. Et. 1 — Big. Mazi, 8 — Eylbahes, B — Yeb, Kıla, 10 — İti*. ZL
Yukarıdan a;a|ıya: 1 — B«y|«beyl, 1 — Aeı, Maiyet. 3 — Reklâmglbl, ( — Tanı. B — AdımaLmak. 0 — Cirit, Ahla. 1 — Ira», Ezeli. 8 — Klneftha.
Kurcun levha Çinko levha
80 Ton
42 Ton
Kapalı Eksiltme Ihnı
İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünden
1 — Ayasotya Müzesi buyuk kubbesinin ve Bizans e.,erlerinin oııarıını kapalı zarf usuliyle eksiltmeye çıkcırılmıştır.
Keşif bedeli «100.000> liradır.
Eksiltme 5 8.949 tarihinde cuma giinü saat 15 te İstaııhul Bayındırlık müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu İşe alt evrak şunlardır; Mukavele, Eksiltme. Bayındırlık işleri genel, hususi ve fenni şartnameleri, proje, keşif hulâsaslyle buna müteferrl diğer evrak dairesinde görülecektir.
3 — Eksiltmeye iştirak etmek İçin taliplerin 6250 liralık
muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz ibraz etmesi ve 949 yılında Ticaret Odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hâmil olması, eksiltme gününden «tatil günleri hariç» 3 gün evvel Vilâyet Makamına müracaat ederek ehliyet vesikası alması ve yukarıda 2 nel maddede yazılan evrakı görüp eksiltme şartnamesinde yazılı kayda göre kabul ettiğine dair İmzalaması ve buna alt 2490 sayılı kanun mucibince hazırlıyacağı teklif zarflarını 5.8.949 cuma günü saat u e kadar İstanzul Bayındırlık Müdürlüğüne verilmesi lâzımdır, (10110J

Kanadadan aldığımız buğday vapura yükleniyor
Londra 14 fAJL) (Boam-yayın) — Kanadadan alınan haberlere göre. Türkiyenln Kana-daya sipariş ettiği buğdayın İlk partisi Montreal limanında vapurlara yükletllmektedlr.
Ateşe ve rutubete dayanıklı bir tahta
Londra 14 (Nafen) — Çam odunundan İstifade edilerek hazırlanan yeni bir tahtanın yakında büyük ölçüde rağbet bulacağı anlaşılmaktadır. Bildiğimiz odundan çok daha dayanıklı olan bu yeni odunun en büyük vasfı ateşe ve rütubete dayanmasıdır, şimdiden bu tah tadan İstifade edenler ve evler yaptıranlar vardır.
Bulgaristan gıda bakı mından vahim vaziyetle
Abone bedeli
Tflrktye
Ramasan II — Milli Tl
İdarehane: BabıâU civan
Cemal Nailli «kafi Nö 13
HKIMMKEZİ
Senelik îöOfi ıcuruı 8400 kuruş
aylık 1500 > asoo >
aylı ww • 1800 •
arlık w • — •
Adres tebdili İçin alil kuruşluk pul gOnderllmelIdtr Aksi takrltr-e adres de JJatlrl linet
tmute G(1 ÖÇI» lldndl Ak Yal»
.« d.ta 4.30 8.3» 13.00 J.5®
M ş,4l> 13 17.18 W>,-K 33 38
Kuraklıktan Doğu ve Kuzey Bulgraristanın bazı yerlerinde mahsul mahvoldu
ı Londra 13 iA.A.1 — (Lps): Bulgaristan'dan alınan haberlere göre, bu memleket yiyecek bakımından son derece vahim bir durumdadır. Kuraklık mahsule büyük zararlar vermiştir. Doğu ve Kuzey Bulgaristan'da ı bazı yerlerde mahsul tamamen ; mahvolmuştur.
1 Bu durum karşısında ve ge-' çen yıl hükümetçe tatbik olunan buğdaya el koyma usulüne ‘ köylülerin muhalefetinden en-1 dlşeye düşen Bulgar hükümeti. ' köylülerin devlete vermeler! ge-. reken hububat miktarını azaltarak müstahsilin kendisini desteklemesini temine çalışmaktadır. Hükümet programının başarısızlığa uğradığı şundan anlaşılıyor:
Bu yıl köylüler serbestçe sa-ı tabileceklerl mahsulden datıa .büyük bir kısmını kendileri için Bursadan i alıkoymak hakkına sahip bu-B'i tedbirin köylülerin «şahsi menfaatlerini arttırmak» için alındığı ileri sürülüyor. Diğer taraftan Bulgar hükümeti gene köylülerin mahsullerini hükümete teslim etmelerini teşvik ma k.vadiyle
- Koza piyasası iyi
gitmiyor
. Şehrimize gelen haberlere
- göre bu yıl koza piyasası hiç de
ı iyi gitmemektedir
1 sonra açılan Erdek, Edlnclk ve lunmaktadırlar.
■ Gönen koza piyasalarında flat-,
ı İtrin geçen yıla nazaran yarı,
• yarıya düşük bir cfunun arzel-
ı inesi miiatahsili memnun etme-
. miştlr Koza Halleri
. kuruş arnAiııdadtr.
Açık Eksiltme ilânı
İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünden
1 — Topkapı sarayı müzesine bağlı muhtelif semtlerdeki altı tane türbenin onarım) açık eksiltmeye çıkarılmıştır.
Keşif bedeli (21,558) Ura (Oğı kuruştur.
Eksiltme 2/8/949 tarihinde Salı günü saat 15 de İst. Bayındırlık müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu İşe alt evrak şun-lardır: Mukavele, eksiltme. Bayındırlık İşleri genel' hususi ve fenni şartnameleri, proje, keşif hülâsaslle buna müteferrl diğer evrak dairesinde görülecektir.
3 — Eksiltmeye İştirak etmek İçin taliplerin (1616) lira
(B5> kuruşluk muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz İbraz etmesi ve (849) yılında Ticaret odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hâmil olması, eksiltme gününden tatil günleri hariç (31 gün evvel vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet vesikası alması ve yukarıda 2 nel maddede yazılan evrak) görüp eksiltme şartnamesinde yazılı kayda göre kabul ettiğine dair İmzalaması şarttır. (10026)
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığından
Histoloji - Embriyoloji Enstitümüzde açık Asistanlıklar İle HİJcn Enstltüsümüzde açık iatatlstlkçlilk vardır
İsteklilerin 26/7/949 akşamına kadar Dekanlığa baş vurmaları. (10232)
Klâsör mekanizması, Dosya raptiyesi, Sırt halkası alınacak
LOKMAN HEKİM
Lokman Hekim mecmuMi çıktı Nu mnra IfiO. Yüksek (Tanılyon)lu İnsanlar» Öğütler v« yemekler — BB«k v» hnjerat ianınalarına k»n( — Hiı-rnetçl derdi — Sorulara evnplarım — GOmU* balını — Kaplıcalar — Kara boranda sarmueak Abonesi (1751 kuruş. İstanbul Dlvnnyolu No 104.
ÂFİYET GAZETESİ
Lokman Hekimin Afiyet ıtarelrsl çıktı. No 49. Tıbbi et suyu — Birçok hnsU lıkln rdan kurtulmak İçin — Pi-Iftv mı yemeli, lâp» mı yenwiı» Mide sancısına, çehredeki çatlak ve kırmızılığa lifte ~ Kolay bir göz ilâcı — Mübarek Praraı — Göbekli marul — Çorapların çok dayonnusı. pembe ve beyaz vUeutlu olmak için Abonesi tt5(l> kuruş. İstanbul Divanyolu No 101
Maliye Bakanlığından:
îstanbulda Beşiktaş Devlet Kâğıt Deposunda mevcut örneğine ve şartnamesine göre aşağıda yazılı miktarda klâsör mekanizması. dosya raptiyesi ve sırt halkası alınacaktır.
Eksiltme 10 temmuz 1949 salı günil saat 10 da adı geçen depoda yapılacaktır.
hububat ve diğer tarım maddeleri Hallerini arttırmıştır. Fiat-lerdeki bu artı? yüzde 30 İlâ yüzde 50 arasında değişmekte ve ekmek flatinin yükselmesi neticesini doğurmaktadır.
Diğer taraftan ücretlerin arttırılması talepleriyle karşılaşmaktan endişe eden Bulgar hükümeti, ekmeği vesika ya tabi tutmuş ve S00 gramlık bir ekmek Halinin 30 levaya yükselmiş olmasını karşılamak mak-sadlyle ayda 150 levadan 300 levaya kadar değişen özel tahsisat verilmesini kabul etmiştir.
Bulgaristan'dan gelen diğer haberlerde hükümetin hasat İçin alınan tedbirlerden memnun olmadığını göstermektedir. Bilyalı rulmanların bulunmaması yüzünden tanın makineleri kullanılamamaktadır. Gençlerin tarlalarda çalışmak üzere seferber edilmeliri İçin talimat verilmiştir.
Diğer taraftan İdari makamlar. tarım çalışmalarına katıl- Malit.vl B.lM.nll9ındBn _
mnk İçin köylerine gitmek İs- Ev.m.jd* ı>,ıiet. piyano, keman. Törh teyen madenciler ve sanayi iş-, n’i”1' -’ - K«*« çiler! ile İhtilâf halindedir 11u-kûmel bıı işçilere isledikkrl müsaadeyi vermemiştir.
HANIMELİ
Bıı evlik kınlın, modn, model ve «n-nnt KHUtcsinln. 10 ıınıtı tenlimiz «a-yuı deniz banyolarına alt Oç renkli gUzel bir kapak İçinde çıkmıştır. Hanımelinin bu kayızmda yaz modıi’imn umumi hatlarını, erlerle adliyle kadını. edebiyat konuymatan ve tenked-lerlrtl. mülhak, «v. rl. yün. oa£1ık İslerini. rcki TUrk motiflerinden seçilmiş Örnekleri, çoruk Jimnastikleri-le çocuk bakımını, sabah tuvaletlerini. yazlık ayakkabılarını. plâjlaıda dikkat edilme*! lâzım itelen şeyler son, moda modeller, bulurlar, geeçlık-kırlurın terbiyeyi. »tir. rry 'c. fıkra, karikatür 40 »oy-î. htnni.ui tan Matbaanı.

Klâsör mekanizması
Dosya raptiyesi
Sırt halkası
10175
Adet
10.000
1.000.000
30.000
Devlet Denizyolları ve Limanları işletme Genel Müdürlüğü İlânları
Geçici teminat
Şehir Hatları İşletmesi Müdürlüğünden:
1_ 15,'temmuz.'949 cuma sabahından İtibaren Kartal Yalova ve miltekabllen araba vapuru seferleri açılacaktır.
2 — Araba vapuru hareket saatleri aşağıda gösterilmiştir.
Kartaldan Yalovaya
Yalovadau Kar l ala
5.30 12.00 20,30
3 — Kartal İle Yalova arasındaki navlunları gösterir Ücret tarifeleri adı gecen İskelelere asılmıştır.
Sayın yolculara ilân olunur.
J01C7
K ampa Davet
Büze! Sanatlar Akademisi Miidiirîiigiiîîden
K:1a hizmetine *«kampa«' tâbi oldukları halde 1 temmuz 1949 da herhangi sebeple kıtaya iltihak edeııı nıiş olaularııı buğun başhyacak olan Ikhıci devreye katılmaları lüzumu l>ân o-

AKŞAM
15 Temmuz 1949
f'
H
N

rm
t
Kolonyası
® Dahiliye Mütehassısı ™
Dr. Ihsan Karlıklı
Kadıköy Süreyya Sineması yanında Nevzemln sokak 20 Tel: 09144
Satılık Deniz motoru Gayet az kullanılmış deniz sürat motörü acele satılıktır. Görmek: Ayakapıda Vasilin kızağı. Görüşmek: Sirkeci Mühürdarzade hu-nı No. 1 Cemal müracaat
Ingiliz bisikletleri en arızalı /ollarda gidebilecek şekilde son derece sağlam yapılıdır
Şekil itibariyle gayet tarif olan B5A bisikletleri çok hafif' ve kullanışı fevkalâde ■ rahattır.
Losyonları
.4^
-K/ TJ
Fevkalâde bir bahçenin lâtif kokularını ■ size bahşederler.
'7
i)
Parfümleri
Cinsi
Tutarı
LiraK
77000
Mahkeme, tapu, icra ve noter ilânları Bedelleri hususi şahıslar tarafından ödenen mahkeme, icra, tapu ve noter ilânları gibi resmi İlânlar eskiden olduğu gibi doğrudan doğruya «AKŞAM» idaresi tarafından kabul edilmektedir.
85A merakimin bisikletidir.
RADYOLUN
Kömür Naklettirilecek
Devlet Demiryolları II ay d ur paşa Satmalma Komisyonundan
Sabah - öğle - akşam
Her yemekten soıra dişlerinizi RADYOLİN Diş macunu ile fırçalayınız.
BİSİKLETLERİ
GEZİNTİLERİNİZİ KAT KAT NEŞELENDİRİR
MARMARA YAT KULÜBÜNDEN:
17 Temmuz Pazar giinü akşamı
Necmi Rıza Akışkan hava müsait olduğu takdirde, bahçede olmadığı takdirde kulübümüzün muhteşem salonlarında il.lt KONSERİNİ vereceği sayın âza ve misafirle t ine bildirilir.
O T T A S l ı
* " * • s*» Beyoğlu İstiklâl Caddesi 239 7
OTOMOBİL TİCARETİ T. A Ş.
DOKTOR
FETHİ ERDEN
LAa'lftArtl^Aid

Deniz Gedikli Erbaş Ortaokulu Müdürlüğünden
1 — Türk Donanmasının gedikli erbaş kaynağı olan «Deniz geçlikli erbaş ortaokulu» ve Dz. Gd. erbaş sıntf okuluna «öğrenci yazımına lİTıaztr an'949 dan l/EylÛl/949 gününe kadar devam edecektir.
2 — Birinci sınıfa bu yıl ilkokulu bitirenler, H sınıfa orta Okullarda ikinci sınıfa geçenler, üçüncü sınıfa da orta okulda İH. cii sınıra geçmiş bulunanlar ve gedikli erliğe de orta okulu bitirerek dlplome alanlar kabul edilir.
3 — Birinci sınıfa 18. ikinci sınıfa 17 ve üçüncü sınıfa 18 yağından büyük olanlar kabul edilmez.
4 — Gedikli er olacakların 18 yaşını tamamllyarak 19 yaşından gün almaları şarttır
3 — İsteklilerden htanbulda bulunanların Kasım paşadaki
okul müdürlüğüne, başka yerlerde bulunanların bulundukları yerLn askerlik şubesi başkanlığına aşağıda yazılı vesikalarla müracaatları. 7208
bi Nüfus cüzdanı fotoğraflı
C) Bir seneyi geçmemiş aşı kâğıdı
d) Ailesinin ve kendisinin iyi ahlâk sahibi olduğuna dair iyi hal kâğıdı
e) Okul tastlknamesl veya diploma.
f) 12 adet vesikalık fotoğraf.
1 — 400-500 ton mdaen kömürünün Zonguld aktan Edremltin Akçay İskelesine nakli pazralığa konmuştur.
2 — Muhammen bedeli 8500 lira olup kati teminatı 1275 Liradır.
3 — Buna ait şartname komisyondan parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Pazarlık 18.temmuz.i949 pazartesi günü saat 10.45 de
Haydarpaşa Gar binası dahilindeki Haydarpaşa satın alma komisyonunda yapılacağından arzu edenlerin vaktnlde komisyonda hazır bulunmaları, 10197
Tenzilâtlı satış'aittin istifade ediniz: Kumaş elbiseler 55-67-77 lirad.r Büyük ve çocuk elibse ihtiyaçlarınızı TOPTAN fiatına PERAKENDE olarak mağazamızdan temin etmekle muhtelif bankaların EV - PARA ikramiye kuralarına da iştirak edebilirsiniz.
HALK ELBİSELERİ SATIŞ YERİ :
Salâhaddin Karakaşh
Matımutpaşa Kapalıçarşı kapısı yanında No. 13 Suftanhamam İrîaniye çarşısı No. 18-19 KC3B
(Bakteriyolojik, Blyululik ve kimyevi tahliller yapılır Beyoğlu Taksime giderken Meşeli sokağı Ferah Aparılmam Tel 40534
ZAYİ — İstanbul Yüksek Ekonomi ve Ticaret okulundan 3339 numarayla aldığım okul kimlik belgemi zayi ettim. Yenisini a-lacağıından eskisinin hükmü olmadığını ilân ederim.
Sınıf : II. Celâl Dal Dal.
Eyüp sulh hukuk yargıçlığından: 948/1010
Eyüp te, cami kebir mahallesin de tellâllar sokağında 12 nutna-1 ralı evde mukim olup 1287 senesinde Balıkesirde Mavişten doğma İbrahim kızı Adile Tulaylt-nın; yaşlı, saf ve akıl zayıflığı hasebile kendisine İstanbul Barosu avukatlarından Sirkeci Pa las 10 numaralı yazıhanede Necati Işılav'ı İtiraz, itizarı kabul olmak üzere 27-4-049 tarihinde vasi tayin edilmiş oldtığu ilân olunur, 4985
Mal 1949 Gelirin Çeşidi iye Hazıra Bak n ayı İle mukayesesi onu itibariyle) Fazlası anlığ tahsilat rı d« durur tçe tahminlerine Tahsil edilen an TIU nazaran. Fazlası Eksiği
1948 Tahsllâtı Geçen sene (Haziran ayı 1949 Tahsilâtt Eksiği Bü Tahsili lâzın gelen
L İrat ve servet vergileri 278 871.047 289.507.734 10.836.087 0 278 875 239 289 507.734 10.032.495 0
> Muamele ve istihlâk'vergileri 214.707.828 260 852.807 46 144 539 0 254.229.010 260.852.367 6.623.354 0
• Tedavül vergileri ve harçlar 38.109.330 36.940.799 831.489 0 33.456.431 36.940 709 3.484 368 0
L. Tekel gelirleri 73.534.485 58.783.310 0 14.771.176 •) 58 763.310 •) 58.783.310 0 0
t Devlet malları gelirleri 6 488 271 4 302.144 0 2,184.127 5.714.028 4.302.144 0 1411.882
8 Devletçe İdare edilen kurumlar gelirleri 5.900.805 6 311.774 410989 0 0.233.448 6.311774 78.328 0
T Genel kurumlar ve şirketler gelirlerinden devlet payı 191.945 156.285 0 35.000 150.303 156 285 5922 0
8 Çeşitli gelirler ve cezalar 30 344 845 18.913.217 • 0 11.431.028 14.501.831 10.013117 4.411 386 0
toplam 645.046.557 675.717.630 58.223.664 28.122.591 651.923-659 675.747.030 25.235.853 1411.882
(10258)
•) Tekel IdnresloM ödenen miktar aynen •’
SAYIN DOKTORLARA
◦ R A N G i N E
OXYDE ORANGE de MERCÜRE)
Göz hastalıkları merîıeml %l ve %2
Ecza Depoları ve Eczaneler? dağıtılmıştır.
Bayındırlk Bakanlığından
Müteahhit nam ve hesabına yaptırılacak ve sahası gelecekte gerçekleşeceğile beraber (125) hektar olan kurşunlu kasabası halihazır haritasının «ılınması işi açık eksiltme usulü ile eksiltmeye konulmuştur
İşin keşif bedeli (4400) liradır.
Eksiltmeye 28.7,940 tarinine raslıyan Perşembe gönü saat flO) da Bayındırlık Bakanlığı Tapı ve tmar İşleri Reisliği eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
Eksiltmeye girebilmek için ■
1 — Usulü dairesinde (330) üçyüz otuz llrtdık geçici teminab vermeleri.
2 — 25.7 940 akşamına kad ar yazt İle Bayındırlık Bakanlı* gına baş vurarak bu İş için yeterlik belgesi almaları lâzımdır.
Eksiltmeye alt kâğıtlar bayındırlık Bakanlığı Yapı ve t-mır İşleri Reisliğinde görülebilir. 9T7i
c.
ZİRAAT BANKASI
Yurdumuzun dört köşesinde yayılmış bulunan saym müşterilerini memnun edebilmek için onlara belli bLr yerde, belli bir esi, arsayı değil istedikleri yerde.
TABLAYI
Bezendikleri [EŞVAYI
Edinmek imkânlarını sağlamağı düşünmüş,
1949 İKRAMİYE TUTARINI
300.000 liraya
YÜKSELTMİŞTİR.
4 Çekişilin her birinde
25000,
İO.OOO,
5.000 liralık
tkramlyelerden başka 1000 lira İle 50 lira arasında muhtelit miktarda 458 ikramiye vardır.
Çekilişler : 28 Şubat, 30 Mayıs, 31 Ağustos, 30 Aralık İkramiyelerden faydalanmak İçin keşide yapılacak ayın Üçüne kadar vadesiz tasarrul hesabında 100 lirası bulunmak ve bu miktarı çekiliş tarihine kadar devamlı şekilde muhafaza etmek kâfidir. Aynı müddet zarfında hesaplarında 100 liradan fazla bir bakiyeyi muhafaza edenler her 50 U lira için ayrı bir kur’a numarası alırlar.

Comments (0)