AKŞAM
Hergiin 8 sahife
fiiiçiik ilânları en verimli, en ucuz vasıtadır.
Sene 30 — No. 10658 — Flati; her yerde 10 kuruştur.
ÇARŞAMBA 16 Haziran 1948
Sahibi Necmeddin Sadak — Yazı İşlerini fiilen İdare eden: C. Bildik — Akşam Matbaası
Yeni Kabine C. H. Partisi
Grupunda itimat kazandı
Çekoslovakya
Cumhurbaşkanı
Gottwald Başbakanlığa eıki muavinini getirdi
Rusya’nın Filistine
5 müşahit göndermesi

6 aleyhte, 1 çekimser oya karşı
279 Milletvekili lehte oy verdi
Bazı hatipler, şiddetli tenkidierde bulundular Behçet Kemal yeni seçimlere gidilmesini istedi
Ankara 15 — Cumhuriyet Halk Partisi Meclis gTupunun bugün; İzmir Milletvekili Şükrü. Ssracoğlunun başkanlığında yaptığı toplantısında. Haşan Saka, hükümetin beyanname-Bİnl okudu ve bu beyanname hakkında uzun İzahlarda bulundu. Söz alan hatiplerden bazıları tenkidierde bu-' lundular, Başbakan Haşan Saka, tenkld, mütalâa ve sorulara cevaplar verdi.
Toplantı saat 15 ten 20,45 e kadar beş saat 45 dakika sürdü. Neticede açık oya müracaat olundu: 6 ret ve 1 çekimsere karşı 279 oyla grupun, ye nl hükümete itlmad ettiği, başkanlıkça tebliğ olundu; alkışlar arasında toplantıya son verildi. -
Hatipler ne diyorlar?
...Hükümet beyannamesi, çok kısa, muhtevası da dün yazdığımız şekildeydi. Başbakan, beyannameyi okuyup kürsüden İndikten sonra ilk sözü Behçet kemal Çağlar aldı. Hükümete şiddetle hücum eden hatip, birine! Haşan öaka hükümetine kırmışı oy veren (şimdiki Adalet Bakanı} Fuat Slrmen'ln 9 ay sonra prensiplerinden nasıl vazgeçtiğini sormuş, Tarım Bakanı Cavlt Oral’ın Toprak kanununun düşmanı olduğunu Heri sürmüş ve şimdi Toprak kanununun tatbikiyle mükeller tutulan bir vazifeyi nasıl deruhde ettiğini hayretle karşıladığını söylemiştir.
Behçet Kemal Çağlar, şef sisteminin devamından bahsetmiş ve gayrl-mer’i bir başkanın mevcudiyetini doğru bulmamış, karışık durumun yeni seçimlerle düzelebileceğin! söylemiş :
( — Bu vaziyeti 1950 ye kadar sürüklemeye imkân bulunamaz. Madem kİ demokrasiden bahsediliyor, yeni seçimlerle bu mevkilere hakikî sahipleri gelmeli ve müdahalelerden âzade bir hükümet kurulmalıdır.» demiştir. ...Müteakiben Fahri Kurtuluş söz almış; komünistlerle sıkı mücadeleye girişen Reşat Şenıseddin Slrer’ln kabine dışı bıraktlmasından dolayı teessür duyduğunu İfade etmiştir.
Fahri Karakaya, canlı hayvan meselesinden; Muammer Alakant da e-konomlk İşlerden dolayı tenkidierde bulunmuşlardır.
Lehte konuşanlar
Bundan sonra Zehra Bulunç. Ali Rıza Arlunkal, İbrahim Ta», Suud Kemal Yetkin. Şefik Tugay. Kemal Satır konuşmuşlar ve umumiyetle hükümetin lehinde mütalâalar İleri sürmüşlerdir.
Cavlt Oral ve Fuat S İr m en de süz alarak yeni kabineye girmeleri dolayısıyla yapılan tenkldlere cevap vermişler, bu arada sandalye düşkünü olmadıklarım belirtmişlerdir.
C. H. p. Genel Başkan vekili Hilmi Uran hükümetin nihayet bir İstişare neticesinde kurulduğunu, her hangi bir direktif, emir veya talimat verilmesi mevzuubahi* olmadığını, konuşulup görüşüldüğünü, fikir birliği yapıldığını açıklamıştır.
Neticede kabineye 8 muhalif ya 1
müstenkife karşı 279 oyla İtimat beyan edilmiştir. Kabine aleyhinde oy verenler Fahri Kurtuluş, Behçet Kemal Çağlar, Muammer Alakant, Bftlt ödytılr, Salt Koksal vb Fahri Kaıa-kaya’drr. General Vehbi Kocagüaey çekimser oy vermiştir.
Kabine programının Meclisin cumartesi toplantısında, konuşulacağı sanılmaktadır. Buna sebep Demokrat Partinin do görüşlerini tesblt İçin programı incelemesine vakit bırakılması arzusudur.
V
Yeni Çekoslovak Cumhurbaşkanı Gottwald
talebi reddolundu
Rernadotte, Arap ve Yahudileri sulh konferansına davet edeceğini söyliiyofa
Kont Berasıdotte’un Araplarla Yahudileri davet edeceği sulh konferansınırfO toplanacağı Rodoslaki Güller oteli 2?
ALMANYA HAKKINDA ALTILARIN TAVSİYELERİ
Fransız Kabinesi tavsiyelerin kabııliinii bir itimat meselesi yapmağa karar verdi Londra 18 (R.) — BBC n!n PaTls muhabiri bildiriyor: Fransız Milli Meclisi diln bütün, gün toplantı halinde kalmış, gece yansına kadar müzakerelere devam etmiş fakat Almanya tavsiyeleri hakkında bir karara varamamıştır.
Meclis bugün öğleden sonra yeniden toplanacaktır.
Fransız soyollstleri, Rhur havzasının daha şumullü bir kontrole t ab! tutulmasını ve Alman endüstri İdaresinin kontrol altında bulundurulmasını İstemektedirler. Bunlar, bu tekliflerinin İngiltere tarafmdan dahi destekleneceğini söylemektedirler.
Dün, Fransız Dışişleri Bakanlığı genel sekreter! Şovel husus! surette Londraya gelmiş ve İngiliz resm! makamları İle Almanya meselesi hak kında görüşmelerde bulunmuştur. Şovel, Bevln ile de görülmüştür. Bu müstacel görüşmeler esnasında yen! tekliflerin İleri sürüldüğü tahmin e-dll »ektedir.
Dışişleri Bakanı Bldault bugün. Şo-velln Londra temasları hakkında kabineye İzahat verecek ve Mecliste nl-ha! karara varılmadan evvel do bir nutuk söyllyecektlr,
Bugün nutuk söyllycctğl bildirilen
Bldialt
Schuman hükümeti bu tavsiyelerin kabulü İşini bir lllmât meselesi yapmıya karar vermiştir.
61. Salih Omurtak
Praguo 15 (AA) — «Reuter» Cumhurbaşkanı Gotlwald. bugün eski Başbakan muavini Antenin Zapo-tokyyl Başbakanlığa getirmiş va yeni kabine listesini tasdik etmiştir.
Yeni kabinede, geçen şubat hadiselerinden sonra Oottvald tarafından teşkil edilen kabineye nlsbetle pek az değişiklik vardır.
Sosyal demokrat partisinin başkanı Boenek Flerllnger, Başbakan muavinliğine tâyin edilmiştir.
Komünist sendikalarının sekreteri AugustLn Element, Endüstri Bakanı .îıfatlle Flerllnger'ln yerine getirilmiştir.
Slovak demokrat partisinden eski Müdafaa Bakanı Dr. Jnn Sevclk l-klnct Başbakan muavinliğine getirilmiş. Slovak komünist VUen Slrok tl-çlmcll Başbakan muavini sıfâttle yerinde bırakılmıştır.
Son genel seçimlerde adaylığı konmamış olan eski birinci Başbaken muavini Sosyal - Demokrat Bohumll Lansman, kabineden ayrılmıştır.
Londra 18 (R) — Lake Succesa’de-kl BBC muhabiri bildiriyor: Dün akşam toplanan Güvenlik Konseyi Filistin meselesini yeniden müzakere etmiştir.
Bu toplantıda söz alan Rus delegesi Rusyonın Filistine beş asker! müşahit göndermesine müsaade edilmesini İstemiştir. Rusyanın bu teklin konsey tarafmdan reddedilmiştir.
Yalnız Rusya ve Ukrayna bu tekili-^ lehinde rey vermişlerdir.
Sovyet delegesi Gromyko, Birleşik Amerikanın Filistine 21 müşahit subay ve bir çok uçak ve gemiler gönderdiği halde Rusyaya niçin beş müşahit gönderilmesine müsaade edilmemesinin sebebini sormuştur.
Bu müzakereler esnasında söz alan Arjantin delegesi şöyle demiştir: (Arkası sahife 2; sütun 5 del
Rusya'ya karşı
Ingiliz siyaseti
İki f eci taşıl kazası
Celâl Bayar çukur ovada
Ceyhan, Tarsus ve Mersinde nutuklar söyledi
YALAN İÇİNDE YALAN
Bir sevgili nasıl yalan söyler?
YALAN İÇİNDE YALAN
Bir ..'.iniyede sun t urlu yalan nasıl uydurulur?
YALAN İÇİNDE YALAN
En İnanılmaz yalanlara en usta polisler nasıl İnandırılır?
YALAN İÇİNDE YALAN
Yalanların düellosu ortasında i pırıl pırıl hakikat nasıl i içtidar?
YALAN İÇİNDE YALAN
AKŞAM okuyucularının »Viran
Kuleu ve (. imparatorun Enfiye Kutusu» romanlarından pek İyi tanıdıkları John D. Carr'jn şaheseridir. Tercüme eden: (Vfl-Nû)

Dokuz subayla beraber 20 haziranda Almanyaya gidiyor Berlin 15 (A?) — Türk ordusu genel kurmay başkanı orgenerp.1 Salih Omurtak'la ö Türk subayından müteşekkil bir heyetin 20 hazirandan itibaren 1Jd halta müddetle Alrften-yadakl Amerikan ordusu birlik ve tesislerini teftiş edecekleri bugün, resmen bildirilmiştir.
Türk heyet! buraya Avrupa bölgesindeki Amerikan kuvvetleri başkomutanı general Luols D. '
fır.dan davet edilmiştir.
Türk kurmay heyeti Amerikan hava ve kara ziyaret ve teçhizatla talim usullerini teftiş edecektir. Bilindiği gibi Türkl-yeye yardım programı mucibince, Tlirk ordusuna şimdi Birleşik Ame-rlkadan büyük miktarlarda teçhizat sevkedilmektedlr. Aynı zamanda Türk heyeti Almonyadakl Amerikan hava kuvvetlerine ait malzeme fazlası uçaklar da alacaktır.
Heyet yolda Roma ya kısa bir uğrama yaptıktan sonra 2o haziranda Berilinde bulunacak va 2 gün sonra Wiesbaden'l ziyaret edecektir. Burada Türk heyeti İşgal hava kuvvetleri]
Clay tara-
müteaddit birliklerini
Adana 15 — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar. bugün öğleye kadar hususi ziyaretleri kabul etmiş, öğleden sonra da Ceyhana gitmiştir. Celâl Bayar; buradaki nutkunda, Ceyhanlılann seçim hakktn-dakl .fikirlerini almak için geldiğini söylemiş ve ezcümle demiştir kİ:
(— Seçim dâvasını hep birlikte kavramış bulunuyoruz. Fakat bu dâva yalnız ve sadece Ceyhanda ve a-daııada kavranmış değildir. Gazetelerde okuyorsunuz: şarktan garba, cenuptan şimale; Türldyenin her tarafında kadınlı erkekli bütün vatandaşlar, bu hakkı tanımış bulunuyorlar.»
Celâl Bayar. Demokrat Partinin seçim emniyeti üzerinde ısrar etmesinin sebeplerini anlatmıştır.
Bayar ve arkadaşları; saat 13.30 da otomobillerle Ceyhandan ayrılarak Tarsusa; oradan da Mersine gitmişlerdir.
Tarsusta da tezahürat!» karşıla-
| nan Celâl Baper, Atatürk anıtına bir ■ çelcnis^îOyduktan sonra D. P. blna-pına gitti. Celâl Bayar, Parti binası
1 penceresinden yaptığı kısa bir hlta-i* bedo halka gösterdikleri alâkadan î dolayı teşekkürlerini bildirdi ve müteakiben Mersine hareket etil.
D. P. Genel Başkam. Mersinde de kısa bir hitabe do bulundu.
Celâl Bayar, sabaha kqrşı Adana-ya dönmüştür. Yarın (bugün) Kozana gitmesi muhtemeldir.
Genel Kurmay Başkanı Salih
Omurtak
komutanı general Guctla Lcmay’ü misafir olacak vo müteakiben Amerikan İşgal bölgesin! gerecektir.-----
a-
Ankarada şiddetli yağmur yağıyor Ankara 15 (Akşamı) — Sabahın laca karanlığında başlıyan şiddetli
yağmur aynı, luzla devam etmektedir. Gökyüzü simsiyahtır. Asfalt caddelerden bile sel halinde sular akıp aktadır. '
Moskova radyosu, Gal-lup enstitüsünün anketini tahrif ediyor
Londra 15 (AA» — LP3: Londra basın servisinin siyasi muharriri şunları yazmaktadır:
Moskova radyosu He komünist basının son zamanlarda Oallup enstitüsü tarafından yapılan ve tnglllz halkının % 88 İnin İngllterenln Rusya karşısında taklbetmekte olduğu siyaseti tasvlbetmedtğtnl belirten bir anketine ve bu anketin neticelerine pek f azla yer vermekte oldu klan görülmektedir.
Yukarıda zikredilen rakam doğrudur. Fakat Sovyet yorumcuları, bu anketle fikirler! sorulanlardan yüzde 82 sinin Sovyetlere karşı kâfi derecede azimli hareket etmediğinden dolayı hükümeti muahaze ettiğini söy-
11 yolcu öldü, 39 yolcu da yaralandı
İzmit 15 — Tahammül tonundan fazla yük almak yüzünden îznılt -Sapanca yolunda gene bir kamyon devrildi. îkl yolcu öldü. 19 kişi ağır surette yaralandığından hastaneye kaldırıldı. ,
Ankara 15 — Ayaş kaplıcalarından Akşehlre dönmekte olan bir otobüs, Haymana yolunda devrildi.- 29 yolcudan 9 u öldü. 20 yolcu da yaralandı.
lemiyertk yanlış intiba uyandırmağa çalışmaktadırlar.
İngilterenln Basyaya karşı takiben• inekte olduğu siyasetin çok sıkı olduğu flkrLn! İzhar edenlerin nispeti ancak yüzde 6 dır.
ı...... »■« ■TfMi'.rMTru m
Anadolu şehirlerinden birinde tüccardan biri üç ton şeker saklayıp bunun üzerinde ihtikâr yapmağa kalkmış. Muavaffak olsaymış, diyelim ki âzami üç bin lira kazanacakmış. Halbuki ele geçip üç sene hapse, or bin lira da para cezasına çarpılmış.
Suçla cezasının mütenasip olmadığından şimdiye kadar şikâyet eder, dururduk. Son şekil ve cezanın miktarı, ciciden yıldırıcıdır. Şurası kalıyor: Cezalar farzı kıfaye halinde tatbik edilmese; yani ara sıra bir mücrime tatbik edilmekle diğerlerinden sa kıt oluyor gibi bir hal almasa...
Vatandaş haysiyeti
İstanbul gazetelerinde okudu ğumuz bir haberi bu sütunda 11/6/948 tarihinde belirtmiştik. Ankarada bir iyi su hayiinin şişelere gayri sıhhi su doldururken suç iistü yakalandığını naklen kuydetıııiştik. Taş d el en, Çene ve Kaplanlı suları bayii Aziz Te-zer, bahsi geçen yazımızda isini zikrcdilmediği halde iltibastan çekinmiş olacak ki bize vesikalar göndermiş; kendi suyunun ana sütü gibi temiz olduğunu is-
Biz vatandaş haysiyeti üzerinde hassas davranmağa daima itina ediyoruz. Fakat halka karşı suç işleyenlerin isimleri halka resmen ve nıülcerreren ilân edil» melidir kanaatindeyiz. Ticaret hayatında bellibaşlı bir gözdağı «la budıır.
Bir bardak sıt: 10 kuruş!
Su bahsi açılmışken şunu da kaydetmenin sudan bir mevzu ol-mıyacağuu sanırız:
İstanbul şehrinde, eskiden her sokak başında çıngır çıngır zilleri öten sucu dükkânları vardı. Bazı okuyucularımız, sucuların pek azaldığından hele modern mahallelerimizde hiç bir ıımıımi musluk; hiç bir «bardakla su satan» sucu bulunmadığın laıı şikâyet ediyorlar. Susayan fakir fukara, on kuruşluk bir şişe suyu açtırmak mecburiyetinde kalıyor. Neticede, ecdadın çeşmelerle bezendirdiği bu fib ve havasile meşhur şehir Kcrbelâ halini alınıştır.
Öyle cürümler var ki, cezaları yok. Öyle cürümler de var ki, mücrimlerinin İsimlerini teşhir dahi etmek isteseniz miiınkiin değil. Bu da onlardan biri... Tak-
AKŞAM
lfl Haziran 1043
fiahlfe 2
SÖZÜN GELİŞİ ~
Yeni Kabinenin gençliğine dair
Yeul Haşan Saka Kabinesinin en göze çarpan hususiyeti, gazetelerde çıkan yaulara bakılırsa, genç, hem d« çok genç tosürlardan teşekkül etmesidir. Kabinenin gençliği yanla yazıla HÖrilcmiyor, hattâ şakayı gevenler £3 frisan Çocuk vefâ 19 Mayış Gençlik bayramını hatırlamaktan kendilerini atanuyorlar. “U kabinenin çoluk çocuk kabinesi olduğu InüUı tantledertem U-tnumîlcşmlştir. Çünkü halk da 8)1» düffilnjtor: Dün sokakta bir ahbabıma Tasladım. Bej altı yâjindakf oğlıinu elinden tutmuî geldiriyordu. «KUçlik, ne yapıyorsun?» diyerek çocuğun yanağını okşadığım sırada babası: «Kabinede W almaya hamlanıyor amcası! Bu gidişle her halda sıra on» gelecek!» diye cevabı yaptçtm-verdi.
Havreti Memleket idaresini yağlılar kendi İstekleriyle omu«-lanna yüklen diklerin denberi biz gençliğin ne demek olduğunu unuttuk galiba. Şayanı hayret derecede genç unsurlardan t*-pekkiil etliği söylenen vo çaka yolly çoluk çocuk hükümeti demeğe getirdikleri ikinci Haşan Saka Kabinesinde ya, ortalaması nedir biliyor muşunu»? Tam ellidir. 38 yaşında |»tr Bakan vardır; o da Nihat Erim. Diğerlerinden sekizi 43 le 50, yedisi, 51 te 62 yaşları arasındadır.
Merak ettim; Şükrü Saraçoğlu Kabinesinden son kabineye kadarki yaş ortalamalarını da, pek faydalı bilgilerle neşredilen Tür Siye Ydlığı'run yardımlyle buldum: Son Saraçoğlu Kabinesinde yaş ortalaması, on beş Bakan hesabiyle 54, Recep Peker Kabinesinde on yedi Bakan hesabiyle 58, birinci Haşan Saka Kabinesinde gene on yedi Bakan hesabiyle 53,5 tur. İkinci Haşan Saka Kabinesinde bir Devlet Bakanı noksan olduğu İçin ortalama fil) yi gösteriyor.
Evet, bu şüphesiz bir gençleşmedir, gençleşmedir ama çocuklaşma değil, 53 yaşındaki adamın 50 yaşında göstermesi gibi bir gençleşmedir. Kabinede 36 yaşında bir Bakan bulunması bu tevatürün çıkmasına sebeb oldu sanıyorum. 38 yaşın da çocuk yaşı olmadığını unutmıynlun. Bu yaştakilere kızlar ihtiyar diye varmıyorlar.
Bir rakam daha vereyim: Haşan Saka Kabinesindeki Bakanların yaşlarının yekûnu 799 dur. Yaş ortalamasının 40 a İnmesi İçin yekûnun 640 olması icab eder. Bîr gün o da olursa Avazımız çıktığı kadar şöyle bağıracağuıuzdan şüphe etmiyorum: Bebek kabinesi!
Şevket Rado
Solcu profesörlerin muhakemesi
BÖNÜN MESELELERİ
Sanıklar, kendilerine atfedilen İthamları red ve inkâr ettiler
Kıral Abdullah’ın Riyad' ’ı ziyareti
Filistlnde bir Yahudi devleti kurulmasına t eşebbüs edilmesi bütün Araplan birleştirmiştir. Bir zamajalar aralarında şiddetli ihtilâflar olan, hattâ bLrblrine düşman gözile bakan Araptar ş'mdl bu İrisleri unutmuşlar, el ele vermişlerdir. Bunun en büyük delril Ürdün kıralı Abdullah'ın , Suudi Arabistan’ın baş şehri Rlyad'ı ziyaret edeceğine dair gelen haberlerdir.
Ürdün Kıralı Abdullah, eski Hicaz Kıralı Hâşimllerden Htî-seyinln oğludur. Kırat Hüseyin birine! dünya harbinden soma kurulan yeni devletin başına geçmişti Fakat bu Kıratlık uzun sürmedi, Suudî Arabistan hükümdarı İbnissuud kuvvetli bir ordu İle Hicaza girdi, Kıral Hüseyin! ve ailesini Mekkeden çekilmeğe mecbur etti, o tarlatenberi Hâşlmilerle Suudller birbirine en büyük düşman gözile bakıyorlardı. Filistin meselesinin aldığı şekil ve Arap âleminin maruz kaldığı tehlike eski düşman lık-hislerinin unutulmasına sebep oldu, tehlike büyüdükçe iki taraf birbirine yaklaştı ve nihayet el ele vererek birlikte çalışmağa başladı.
Kıra! Abdullah’ın Rlyad’ı ziyarete karar vermesi, Kıral 1b-nlssuudun daveti üzerinedir. İbnissuud gönderdiği mektupta Ürdün Kiralının ve ordusunun Arap dâvasına hizmetinden çok takdlrkâr bir lisanla bahsettikten sonra kendisini Rivad da kabul etmekten çok memnun kalacağını bildirmişti. Kıral A1> dullah cevaben Ibnlssuudun Arap dâvasına büyük hizmetinden bahsettikten sonra dâvati memnuniyetle kabul ettiği cevabını vermiştir.
Kııal Abdullah'ın ziyareti eski husumete son verildiğini göstermektedir. Fakat mesele bundan İbaret değildir, iki Kiralın sadece yeni dostluğu kutlamakla kalmıyacakları ve İstikbal hakkında da görüşecekleri şüphesizdir. Bu arada Filistin'in Ürdiın İle müşterek bir idare altında birleşmesinin temini İhtimali de vardır. Bu ziyaretin Orta Doğu tarihinde yeni bir devrin başlangıcı olması çok muhtemeldir.
Mecidiyeköyü imarjjlâm
Umumî Meclîste münakaşa ve kabul edildi
Umum! meclis dün İkinci reis vekili Sırrı Enver Batur'un başkanlığı altında toplanmıştır. Reislik maka-mıncten ve fizaden gelen bazı teklifler alâkalı encümelncre havale edilmiştir. Bu arada âzadan Mehmet Si-pahloğlu, Bakırköyündekı İnşaat hak kında bir takrir daha vermiş ve demiştir ki:
«— Bakır köy deki bina ruhsatiyesi İşi tezebzüp halindedir. Bir ruhsatiye veriliyor; diğer vatandaşlar şikâyet ediyor; İhbarat yapılıyor. Bu suretle bir taraftan ruhsatiye verilirken diğer taraftan şikâyetler oluyor ve bu hal tevali ediyor. İnşaat kontrol e-dllmlyor. Bu halden mesul ve müsebbip kim İse mesul edilmeli, mesuller meydana çıkanlmlıdır. >
Bundan sonra Meclis içtima müddet İd İn 25 haziran akşamına kadar uzatılması İçin Reislik makamının tezkeresi okunmuştur.
Belediye ve İdarel hususiye alacağına alt 11 dosyadBkl evrakın takibine maddeten imkân olmadığı için, bu muamelelere alt alacak dâvalarının terkinine ait Kavanln encümeni mazbatası okunmuştur.
Bu hususta yapılan münakaşada alacak dâvasında İhmal ve terahls! görülenler hakkında ayrıca tazminat dâvası açılmak şartlylo, mazbata kabul edilmiştir.
Bunu müteakip evvelce kabul edilen kısımlardan başka Meeidlyekö-yünün İmarına alt plân müzakere e-dllmlştir. İmar müdürü Hüsnü Kcse-roğlu, plân üzerinde İzahat vermiştir.
Azarlan İlham! Sancar, komisyonun ve Reislik makamının teklifine muhalif olarak Mecldiyeköyünün bir sayfiye mahalli değil, şehrin bir ma-haDed olduğunu İddia etmiş, bu İtibarla plânın yol esaslarına İtiraz etmiştir.
Sadi Özdem, kanalizasyon tesisatı yapılmadan yol açmanın doğru olmadığını, İmar plânlarındaki yollarla mecraların ne zaman yapılacağını «ordu. Yapılan münakaşada İlhaml San carın teklifi reddedilerek Mecldl-yek'jyıınlin şehrin bir sayfiye semti oklaıği] hakkındakı encümen mazbatam kabul edildi
Bundan sonra Levent çlfllği haklındaki plânda miinakaşasız kabul edildi.
Y: zlık sinema, tiyatro, plâ) ve deniz Hamamlarına ait açılış ve kapanış n>’.vsfmler!na ait mazbata okunarak kal> : «İİhI
Kuzu ve koyun el! satan kasaplar aynı zamanda manda ve keçj eti de satabıcceklcr, ancak bunların vitrinlerinde görülecek bir levha bulunacaktır. Kâzım Şlnasl Dersaıun teklifi üzerine bu levhanın iki santimetre kalınlığında bir yazı 1le yazılması muvafık ıjöriilmüştlir.
,Mcclij!, cuma günü saat 15 tc topla-na-nkbr.
Erenköy faciası
Alâeddinin kafası cesedı-le beraber mezardan çıkarılarak morga gönderildi
Kocası AJâeddin Aytun'u tabanca llö öldürmek «uçundan sanık alarak gayrlmevkuf olarak birinci ağır ceza nnıhkpmestndfl yargılanmakta olan Betlll'ün «on duruşmasında şahit o-larak dinlenen Kadıköy adalet doktoru Salih HaşUn Sönmezle Rüştü Barp'n, Alâeddinin başındaki kursun yarası vaziyetine dair olan sözleri a-rasnda mübayenet bulunduğu cihetle, mahkeme; Alâeddinin başının mezardan çıkarılarak merga gönderilmesine ve kat! vaziyetin orada testi tine karar vermişti. Bu karar, dün saat 18 da, Alâeddinin mezarının bulunduğu Beşiktaş t a Yahyaefendl mezarlığında yerine getirilmiştir.
Kabrin açılması işinde mahkeme âzasından Ömer Kemeri), tavcı yardımcılarından Hilmi Arca, birinci a-ğır ceza kâtibi Kemal, Kadıköy adalet doktoru Salih Haşlm Sönmez, dâvam taraf avukatı Suat Tahsin Türk, sanık avukatı Abdürrahman Şeref Lâç, Alâeddinin ailesi namına Rüştü Sarp, morgdan bir memur ve gazeteciler bulunmuşlardır.
Mezarcılar, mezarın üst kısmını açtıktan sonra lâhdi meydana çıkarmışlar, bunun da kapaklarını kaldırarak Alâeddinin tabutla gömülmüş bulunan cesedini yukarı almışlardır.
Adalc-t doktoru Salih Haşlm. cesedin baş kısmını muayene etmiş, takat gövdeden ayrılabilecek vaziyette bulmadığından, cesedin bütün olarak morga şevkine lüzum göstermiştir.
Bunyn üzerine mahkeme naibi mezar açma safahatını zabıtlarla testi t ettirmiş ve iplerle bağlanarak mühürlenen tabut da Tıbbı adlj otobüsüne konup morga gönderilmiştir.
Almanya, Amerikadan tütün alacak
Frankfurt 13 (AA.) _ Alman tütün eksperlerlle Esport - tmport müşterek müeşşesestaln Amerikalı memurlarından biri 3 milyon İngiliz liralık yaprak tütün satırı almak maksadlle bu balta içinde uçakla' Birleşik Amerika ya gideceklerdir, Bu' miktar tütün 20 milyar tane sigara , İmaline yetecektir. Yapılacak olan, bu alım işi, Almanyanın İşgallndcn-berl İngiliz - Amerikan bölgelerinde en büyük tülün alış verigl olacak ve tahmine göre, tütün karaborsasını fiilen sona erdirebilecektir.
Aşk yüzünden çıldırmış
Balatta Tambura sokağında otu* ran Nesim İsminde bir Musevi genci, sevda teshile cinnet âsin göstermiş ve zabıta tarafından güçlükle zapte-dlicrek. Akıl hastanesinde tedavi al-tjnn aidınlmıştır.
Ankara 15 — Yabancı ideolojilerini yapirak gOnçllğa zehirli fikirler aşı-lamafc «iffetiyle vazifelerini suiistimal etmekten »anık Ankara OnJvcr-âltul Ûll, Tarih ve Coğrafya fakültemi profesörlerinden Pertev Nail! EO-Tatevla doçent Niyazi Berkes ve Behlce Boran haklarındaki dâvaya bu sabah Ankara dördüncü asliye ceza mahkemesinde başlandı.
Yargıç Talât Karay «anıkların hüviyetlerini tesblt ettikten «onra «uçlular hakkında Danıştay umumi heyetinin verdiği lüzumu muhakeme kararı okundu.
3 «anığın suçları
Okunması bir saatten fazla süren bu karara göre Prof. Pertev Nail! Borata», şu «uçlarla mahkemeye gönderiliyordu:
1 —■ Türkçülük aleyhinde bulunmak]
3 — Namık Kemali milliyetçi olduğu İçin kötülemek, milliyetçi bir talebenin şiir okumasına mâni olmak.
Niyazi Berkes de şu suçlarla mahkemeye «ovkedlllyordu:
1 — Derslerinde diğer rejimler! kö-tüllyerek komünizmi methetmek (şimdiki komünizm hareketlerini bir İleri demokrasi hareket! olarak vasıflan damak ve bunu talebeye telkin etmek);
2 — Derslerde komünizm beyannamesini devamlı bir şekilde okutmak;
3 — îmralı adasındaki cezaevinde yapılan bir gezintiye sağcı talebeyi İştir âk ettirmemek; buna mukabil henüz daha küçük sınıflardaki bir kısım talebeleri bu seyahate almak;
4 — Milliyetçi talebeyi sınıfta bırakmak.
Sanıklardan Behlce Borana atfedilen suçlar da şunlardır:
1 — Sağcı talebeyi sınıfta bırak-hıak, şahsî bir kin yüzünden bir talebenin tezin! okumamak;
2 — Konferanslarda 8ovyet rejimini methetmek, Sovyet İlimlerini diğer milletlerin âlimlerinden daha tls-tiJn görmek;
3 — Seminerlerde komünizmi methetmek, en mütekâmil cemiyet şeklinin komünizm olduğunu Mü la etmek;
4 — İptida! cemiyetlerde mülkiyet hakkı olmaması yüzünden, bunların modern cemiyetlerden daha mütekâmil sayılması İcab ettiğin! iler! sürmek.
Sorgular
Son tahkikatın açılması hakkmda-
Yataklı ve yataksız ekspres trenleri
Ankara 15 (Ata.) _ Devlet Demiryolları genel müdürlüğünden bildirilmiştir: Tamamen yataklı vagonlardan mürekkep olan Ankara ekspres trenlerinin İşletilmesine Haydar-paşadan 16/6/948 çarşamba ve Anka, radon 17/8/848 perşembe gününden itibaren başlanacaktır. Aynı tarihler, den İtibaren Anadolu ekspres trenle, rinde yataklı vagon bulundurulma, yarak bu trenler daha fazla yolcu vagonları İle teşkil edileceklerdir.
Dünya «ağlık teşkilâtı
Ankara 18 (Akşam) _ Birleşmiş milletler dünya sağlık teşkilâtı birinci ossambles! 24 haziranda Cenevre-de toplanacaktır. Bu toplantıya hükümetimizin de İştirak) kararlaşmış-tır. Delegelerimiz önümüzdeki günlerde İsviçre'ye hareket edeceklerdir .
İstatistik genel müdürü
Ankara 16 (Akşam) — Amerika ve Parlste toplanan milletlerarası istatistik toplantılarına memleketimizi temslien İştirak etmiş olun İstatistik genel müdürü. Şpflk Bllkur memleke. timize dönmüştür.
Tuna konferansı 30 temmuzda . toplanıyor Washlngton 15 (A.A.) _ (Rcuter) Dört büyük devlet ve Tuna devletleri arasında bir Tuna konferansının 30 temmuzda toplantıya çağırılması keyfiyetinin Sovyet Çusya hükümeti tarafından kabul edildiği Amerika Dışişleri Bakanlığınca bugün açığ.-ı vurulmuştur.
İstanbul Belediyesinden
18 haziran 19-18 çarşamba günü sahahıiKkın itibaren şehir dahilinde imal edilerek satılacak ekmekler, K/732 sayılı karar gereğince 84/88 randımanlı undan yapılacaktır.
Fiat! Ticaret Bakanlığınca tesblt edilen bu tip undan mamul % 37 rutubeti ve 535.5 gram kuru maddeyllhtlva eden asgari 850 gram veznindeki bir ekmeğin flatı 25 kuruştur.
Keyfiyet sayın halka ve ilgililere İlân olunur.
kl kararın okunmarsını mütoakıp sanıkların «orgusıına geçildi. Pertev Naili Boratav, Türkçülük aleyhinde bulunmadığını «öyledl, diğer ithamları cevaplandırarak reddetti ve komünist boyanam esi okutmadığını beyan etti.
Niyazi Berkes de aleyhindeki bütün İddiaları reddetmiş, tarak «eyaha-tlndten de bahslle:
«— Enstitümüzde 100 kadar talebe vardı. İçlerinden on beşini ben «eç-üm. Listeyi dekanlığa verdim, oradan da Milli Eğitim Bakanlığına gönderildi, tahsisat alındı. Benim kanaatimce bir fakültede «ağcı talebe, solcu talebe yoktur. İyi talebe, kötü talebe vardır. Seyahatten «onra hiçbir şikâyet yapılmamıştır.» dedi . Niyaz! Berkes, milliyetçi talebeleri sınıfta bıraktığına dair olan İthamı da reddetti.
Bundan sonra Behlce Boranın sorgusu yapıldı. 0 yıllık öğretim baya-yatında birçok kaçanlar kaydettiğinden bahisle takdirler kazandığını «öy liyen Bellice Boran, talebeden Osman YÜksel'ln amite bırakıldığının doğru olmadığını anlattı. Yargıcın:
— Konferansınızda Rua rejimini methetmjşsinlz? sualine, Behlce Boran:
— Bunların hepsi yalandır! cevabını verdL
Şahitler ne diyorlar
Öğleden sonraki oturumda şahitler dinlendi. Evvelâ Salftlıaddln Ertürk çağırıldı. Bu şahit, Hasanoglan enstitüsünde öğretmen, olduğunu vs şimdi açıkta bulunduğunu söyledikten sonra, Behlce Boranın komünizmin daha İleri bir İdare şekli olduğunu söylediğinden bahsetti ve Behlce Boranın komünizmi methettiğini söyledi. Behlce Boran söa İstedi. Balâhad-din Ertürk'ün daha talebeliği zaman-ninda politika ile uğraştığını, mitingler tertibine çalıştığını, arkadaşları arasında tahrikat yaptığını bildirdi.
Bundan, sonra Oazl terbiye en sll-sünçi en Mehmet Doğrul dinlendi. Solcu olarak tanınanların Pertev Nail! EoratavTa ukı temasta olduklarını söyledi. Diğer şahit Konservatuar Öğretmenlerinden Kutd Tecer, Dü fakültesinde alınan İfadesinin okunmasını istedi. Okundu. Bunu kabul etti.
Daha bazı şahitler «Enlendikten sonra duruşma başka bir güne bırakıldı.
Mustafa Kıyıcı’ya demire vurulma cezası verildi Üç sene evvel Taiıtakalede kırtasiyeci Albert Krespinln dükkânına soygunculuk raaksadile girdiği sırada kasanın anahtarını kendisine teslim etmlyen Albert 1 bir tabanca kurşu-nüe öldüren Mustafa Kıyıcı adındaki genç, birinci ağır ceza mahkemesindeki yargılanması «onunda evvelâ 2! seneye mahkûm edilmiş, fakat yargılayın hükmü bozmasllo yeniden muhakeme edilerek İdamına karar verilmişti. Üsküdar Cezaevinde mevkuf bulunduğu sırada Balt Duman adında diğer b!r kaatlBe müştereken İki adam öldürmekten mevkuf bulunan Vanlı Mehmet İsminde birini de öldüren Mustafa Rıyıej İstanbul cezaevine nakledilmiştir.
Cezaevinde yapılan «on aramada Mustafa KıyıcıdA sapı bezle sarılı o-îuklu bir hançer, bir de uzun ve yuvarlak sivri uçlu bir şiş bulunmuştur. Vaziyet bir zabıtla tcsblt edilerek savcılığa ve hükmü veren ağuceza mahkemesine bildirilmiştir. AğırcezQ mahkemesi, Mustafa Kıyıcı hakkında muayyen bir müddet İçin demire vurulma cezası vermiştir.
Meyhanede yaralama
Yenikapıda Lftngada bir meyhanede İçmekte olan şevki ve Kemal adlarında İki arkadaş Şaban İsminde bir hamalla kavga etmişler ve bir aralık Şabanın üstüne atılarak bıçakla muhtelif yerlerinden yaralamışlardır. Zabıta, yaralıyı hastaneye kaldırmış, yaralıyanlar hakkında da kanuni takibata girişilmiştir.
Rusya ve Filistin
(Baş tarafı 1 İnci saJılfedc)
•Birle jınlş mlUe ilerin, aracısına müdahale edilmemelidir. Kendirine tam salâhiyet verilmiş bulunmaktadır. Aksi takdirde kont Bemadottc İstifa edebilir va bu vaziyet bir hal çaresi bulunması hususundaki çahg-malan akamete uğratabilir.
Rusya İle Amerika arasındaki siyasi İhtilâflar bu meseleye karıştırılmamalıdır. Bu hal, hakemin zaten göç olan hini bir kat daha güçleştirir.»
Kont Bernadotte
Kahire’de
Londra 18 (R) — Arap ve Yahudi kaynaklarından gelen haberler Filizlinde tanı bir sükûnetin hüküm sür_ mekte olduğunu bildirmektedir. Her iki taraf da mütarekeye riayet inektedirler.
Birleşmiş, MlUc-Llcr aracısı kont Bemadottc dün. akşam Kahkede yap. tığı bir basın toplantısında şöyle de, İniştir;
«Arap ve Yahudi temsilcilerini bir sulh konferansına davet edeceğim. Bu konferans Rodos adasında toplanacaktır.
Yahu dileri Filistin kıyılarına getirmekte olan gemileri yakalayabilmek için Birleşmiş Milletler emrine verilmiş olan uçaklar Filistin sahilleri açıklarında devriye gezmektedirler.
Kont Bemadotte gelecek perşembe günü TelâviVe gideceğin! ve oradan da Rodos’taki karargâhına döneceğini ilâve eylemiştir.»
Mısır’ın protesto notası
Londra 16 (R) — Filistlnde lifin edilmiş olan mütarekenin YahudUer tarafından İhlâline dair Mısır hükümeti tarafından kont Bemadotta'a gönderilmiş olan protesto notasının metni dün akşam Kahlrede açıklanmıştır.
Bu notada şu noktalar açıklanmak-tadır:
«Ateş kes emri saatinden sonra YahudUer taarruzlarda bulunmuşlar ve bazı Arap köylerini İşgal etmişlerdir. Bundan dolayı Mısır ordusunun mevziler! ve münakale yollan tehlike altına girmiştir.
Mütareke İlânından «onra ele ge_ çlrilratş olan bu mevzilerin Mısırlıla, ra İade edileceğine dair teminat ve. rlleceğ! umulmaktadır. Aks! takdir, de Arap ordulan askeri harekâta gl_ rijerek bu mevzileri geri alacaktır.»
Eli bileğinden kesilmiş
Tahtakalede Hasırcılar caddesinde bir çikolata fabrikasında çalışan. 16 yaşında Haşan Çukur adında bir çocuk kolunu, çikolata hamur makinesine kaptırmış ve eli bileğinden kesilmiştir. Haşan derhal hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınmıştır.
ÖLÜM
Rusçuk eşrafından merhum Hacı Ab(M Efendi zevcesi, merhum mühendis Atâ Kayadelen, Ssblre Çatırtı, Ruhsar Oöker ve İffet Kavalah valideleri:
ENÎSE KAYA DELEN
Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi bugünkü çarşmaba günü Cad-debostanındakl evinden kaldırılarak ikindi namazını müteakip Sahrayı-cedittekl ebedi lstlrahatgâhma tevdi edilecektir.
Nuhun gemisi
Muhtelif hayvanlar yüklü bir uçak Amerika’dan yola çıktı
Nevyork 15 (Ata.) — «Nuhun gemisi» haline getirilen Transatlantik bir uçak İçinde 50 domuz, 7 boğa, 2 İnek, 16 leghorn tavuğu ve beş köpek taşımak auretlle buradan yola çıkmıştır. Yolcularını İtalya da Mllâno-ys götürecek olan uçak dün akşam L& O nar dia meydanından havalanmıştır. Seyahati 20 saaj sürecektir. Yolcular rahat seyahat etmek için «andık ve kafeslere yerleştlrilmlştcr-dfr.'
Hava yolculuğunu yapan bu garip seyyahlar, hayvan yetiştirecek bir Italyan firmasına gönderilmekledir. Bununla beraber boğalardan biri A-merikada Seattle şehrinin ltalyada San Gtmlgnano kasabasına hediye edilmiş bulunmaktadır.
Yolculuk esnasında hayvanların istirahatın! temine memur Walter Lelbunglt îsvlçrede Berne yatanında StetUende bulunan ailesini ziyaret edebilmek için bu yorgunluğa katlandığım söylemiştir.
Sahte Belediye müfettişi
Kadri İsminde biri kendisine belediye müfettişi süsü vererek bazı esnaftan para aldığından Emniyet mü dür lüğün ün alâkalı memurları tarafından yakalanmış ve hakkında soruşturmalara girişilmiştir.
I BORSA 1
talanbulı ftallerl
(ÇEKLER
Kap anı?
Londra 1 8t«rlln 31.305»
«ew-Tort 100 Dolar
Piri. ıoo rrirnııt F. 1 3DD0
Cenevre 100 lavlcra F. «1370
AmsterUam 100 Florin 05 54M
Lizbon İM Belclh» F. «3W7
Brüksel 100 C«kc. Kr. 5(0
Frnğ İM İsveç Kr. 17 8880
Stokholm İM Eslcude» 11 3403
ESHAM VE TAHVİLAT
% 7 FAİZLİ TAHVİLLER
Sivas - Krrurum I 20ZO
Etvas ■ fcmrunı 3-1 »40
İMİ Demlryoiü 1 »M
JM1 Demine'ı H »30
İHI Dfmlryolu m
MUU MOdafaa I İÜ 00
Milli MOdafen Q
M1UI MUdaJaa m 3030
Milli Mödafa» IV - K t FAİZLİ TAffVtLLKB
Kalkınma 1 n.M
1941 Demiryolu VI F1.W
KBltanma H *a>.âw

1933 Sr«#»d »9.-
19M IkramlyeU ao.70
Milli Müdaf*»
DomlryoJu IV FT.ft
Demiryolu V . - y -r— ANADOLU DEMİRYOLÜ ÖRÜT? M Ü D
Tahviller 1 - 3 100.—
îlssa «netleri » W 59.-
MOmeasU senet W-
6İRKET Bİ69ELEEÜ
ıferkez Bankası 1»-
3 Bankaıı M.-
T. Ticaret Banka* 1.—
Aslan Çimento ıs.-
SARH.-1FLARDA ALTIN
Batıg
Gulden M 80
Türle lirası
Sterlin sı;»
Külçe t -M
Hcıaı 3» ar
16 Haziran 1948
AKŞAŞ
Sahlfe 3
AKŞAMDAN AKŞAMA
(jyku kaçıran memleket dâvaları
Eski şair şöyle demiş:
ı/flÇan hifcd's/esi Mbdver omu hüzzara
Ben ağladım yine tesir-l dâ-silanmdan
İnşaat
Türk hekimleri biyografisi dolayısile
Zavallı eski şair! Demek yanık yatuk anlatmış, anlainuş. «Şu rada şu ıslahat, beride şu ıslahat yapılsın!» diyerek nefes tüketmiş. Dinleyicileri uyuya kalmışlar.
Fazii Ahmet üstadın da, Mehmet Emin'le şöyle bir lâtîfesi var -dır:
Eğ Tiirk
(Taun usun
genel uyan! dedim; fakat benim sesime esnemekten gayri cevap vermedin
Tarihî mahiyette olmasa şimdi bu beytin neşri bile üniversitelileri kızdırır.
Fakat yine manzum lisanla cevap verelim:
Hayır, hayır! Sana râci değil bu tel’inat
işleri
Hazırlanacak taaarı karışıklığa »on verecek
Anka nı ela geçenlerde toplanan ya-’pı kongresinin hazırladığı esaslar, — evvelce yazdığımız gibi-bir korniş yon tarafından tesbit edilerek Bayındırlık Bakanlığına sunulacaktır. Bakanlık, bu esasların mahiyetine göre ya bir kanun projesi hazırlayacak, yahut ta bir kısmını nlzamneme hükümlerine koyacaktır. Bundan sonra bir İmar kanunu hazırlanarak Millet Meclisine sunulacaktır. Bu kanun pro jestle memleketin gerek şahıslar taraflından yapılacak hususi binalar, gerek resmi İnşaat ve İmar işleri kat! bir gekle bağlanacaktır. Kanun çıktıktan sonra belediye meclislerinin ayrı ayrı İçtUıadlara tabi tutularak yaptıkları talimatnamelerdeki hükümler yeknasak bir şekil alacaktır. Ancak her yerin İmar plânındaki hususiyeti de dikkate alınarak belediyeler mahalli hususiyetlere göre te-ferriıata alt esaslar hazırlayacaklardır.
örnek bir himmet eseri, giizel bir yardımlaşma örneği ■-----------------7—-----------------*
Aralarında pek kıymetli şahsiyetler bulunan hekimlerimiz, avukatlarımız, profesörlerimiz, edebiyatçılarımız, ressamlarımız, gazetecilerimiz, hükümet adamlarımız çoğumuz için sadece birer isimden ibarettirler. Hayatlarını ve yetişme yollarım bilmiyoruz. Her münevver meslek cemiyeti âzalarının biyografisini yapsa devrimizin münevverler sicili tutulmuş olur.
Türk tütün ve şarapları
Benelux memleketlerine satılacak
İSTANBUL HAYATI
Nedir bu düzensizlik?
+ ¥*
Yalnız münevver ve genç zümremiz değil, bütün Türk halkı şimdi artık memleket naevzularile çok yakından alakadardır. Hususî meclislerde, umumi toplantılarda hep bu bahisler konuşuluyor:
— Ne yapmalı da işin içinden çıkmak?
Siyasi havzalarda dolaşılıyor, iktisadi havzalarda dolaşılıyor, içtimai, ahlâkî, terbıyevî havzalarda dolaşılıyor. Herkes kafa patlatıyor:
— Nasıl?
Pek çok muhitlerde birbirimize aynı sualleri sormak için önceden sözleşmiş gibi hazırlanmış bulunuyoruz,:
— Sen kurtuluş çaresini nasıl görürsün? Anlat bakalım...
Yani:
Ne yapalım da daha emin, daha iyi yaşayalım? «Daha iyi» sözün gelişidir. Ne yapalım da yaşamakta devam edelim?
Zira, tesadüfün lûtuflariyle — yani miras yoliyle, beklenmedik kazanç yoliyle müstesna istidatlar yoliyle — zengin olmuşlar hariç, geri kalan halk için maddeten mevcut olmak ip cambazlığı kadar güç bir iştir.
Alelûmum ücretle çalışanların kazanç vasatisi 100-150 lira olan
İmar talimatnameleri ayrı ayn zamanlarda hazıranarak tatbik eldildl gülden inşaat İşlerinde birbirinden farklı neticeler hâsıl olmuştur. Bunun thiyük mikyastaki mahzurları bilhassa İstanbulda görülüyor: imar kanununun tatbikindenberl yapılan binalar ayn ayrı talimatnameler hükümlerine tabi tutulduğundan birbirinden rarklı şekil ve tarzlardadır.
Kanun, inşaatı muayyen prensiplere tabi tutacağından bundan böyle İnşaattaki tezebzüblere nihayet verilecektir.
Esnafa şeker tevziatı
Kahveciler verilen şekerin azlığından şikâyetçi
Ekonomi Bakanlığa tarafından tahsis edilen şeker kontenjanları, vilâyetimiz dahilindeki muhtelif esnaftı dağıtılmaya başlanmıştır. İstihkakları olan şekeri, bağlı oldukları cemiyetin yardımiyle esnaf Cemiyetleri kooperatifinden alan esnaf, kendilerine takdir edilen miktarın yetersizliğinden şikâyet etmektedirler.
şehirlerimiz var. Bu şehirlerde yarı teşebbüs yarı sây ile yaşayanlar da 200-250 lira arasında kazanıyor. Mektep bitirmiş, üç kere vatan hizmeti yapmış, ihtisas için çabalamış 30-35 yaşlarında münevverler 100-250 lira kazanıyor. Halbuki kazanmağa mecbur olduğumuz aylık para — resmi istatistiklere göre — 350 liradan ziyadedir.
Öyleyse, bunca yüz binlerce nasıl yaşayıp nasıl ihtiyarları geçindirecek, nasıl evlenip çoluk çocuk sahibi olacak ve ailelerinin fertlerini verem olmaktan koruyacak?
Şimdi, yeni bir vaziyet:
Mekteplerimiz hani harıl, memur olacak evsafta münevverler yetiştirip dururlarken devlet kapıları kapatümıştır, Bir .labere göre, Avnıpada tahsilde bulunan resmi talebeye lıile: «(Gelecek sene geri gelin ■ denecekmiş. İş rekabeti sahasına bliy-lece on binlerce insan daha dökülüyor. Memurlar tensikata uğrarsa yeniden on binlerce dökülecek. Zaten düşük olan münevver şayi büsbütün düşecek!
Bir bakıma, devlet bütçesinde tasarruftan gayri çare yoktur. Alman ve alınacak tedbîrler ye-ı indedir. Lâkin bir bakıma da şiş yanmasın derken münevverlerimiz kebap olacak. Ne yapmalı?
Ne yapmalı, evet, nasıl bir çare ile bu işin içinden çıkmalı?
Son zamanlarda hem memleketin umumî manzarasına hem de bizzat fertlere dokunan — binaenaleyh hiç de hâbâver olmayan, bilâkis uyku kaçıran — bü dâvalar üzerinde çok konuşuluyor. Herkes birbirinden sualler soruyor, cevaplar almak istiyor. Ben de bu men ulara dair başka farından işittiklerimi ve kendi* mm düşündüklerimi yarınki nüs lamızda anlatmağa çalışacağım.
-.....................
İhracatı ağır giden maddeler Öğrenildiğine göre, bazı tacirler satışı çok ağır giden maddelerin ihracını hızlandırmak İçin Ticaret Bakanlığına müracaat ederek yüzde yiniıl fonun kaldırılmasını teklif etmeği kararlaştırmışlardır.
Bu arada Kahveciler Cemiyeti de kendi üyelerine Cumartesi gününden-berl şeker dağıtmakta olup diln Esnaf Cemiyetleri kooperatifinden şeker almaya gelen kahveciler orada büyük bir kalabalık yaparak durumlarından memnun olmadıklarını belirtmişlerdir. Kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza Kahveciler Cemiyeti başkanı Celâl Bozlcıırt şunları söylemişi İr:
s— .Aylık kontenjanımız 55 ton. olarak tesbit edildi. Bu suretle blrlncL sınıf kahvecilere avda 60 kilo, İkinci sınıflara 50 kilo, liçüncüye 40, dördüncü sınıflara da 30 kilo şeker İsabet ediyor. Bu miktarlar ihtiyacımızı karşılamaktan uzak olup, hakikatte bilinci sınıfların ayda 240 kilo. İkincilerin 180 kilo, üçüncü ve dördüncü sınıfların da 120 şer kilo şeker almaları lâzımdır. Bunun tahakkuku İçin de bugün. 55 ton olan kontenjanımızın ayda 180 tona çıkarılması lâzımdır.»
Türkiye • Arjantin müzakereleri
Arjantin İle İlk defa olarak bir ticaret anlaşması yapılmasına karar verilmiştir.
Anlaşmanın bir an evvel tahakkuku maksadlyle Buenos-Aires t ek! Türk elçiliği Arjantin hükümetiyle temaslara devam etmektedir. Tahmin »dildiğine göre temaslar bir haftaya kadar neticelenmiş olacaktır.
Hangi maddelerin karşılıklı olarak mübadele edileceği henüz belli değildir.
Avrupa kamplarındaki Türk mülteciler
Ankara 15 (Akşam) — İtalya, İsviçre ve Yunan Is t anda bulunan mülteci ırkdaşlarımızın memleketimize getirilmesi f.şiie meşgul bulunan iskân genel müdürü doktor Cevdet Attı-sağun Avusturya ve Almanyadakl kampları da gezerek Türk ırkından olan mültecileri tetkik etmiş ve Bern'e dönmüştür. Atasağun, Bern elçimizle birlikte Birleşmiş Milletler mülteciler teşkilâtı ile hükümetimiz arasında aktolunacak anlaşmayı İmzalayacak ve bilâhare yurdumuza dönecektir. Bu anlaşma mültecilerin şevkleri ve Türklveye gelmeleri etrafında yapılacak muameleleri liıttva i etmektedir. I
Türk hekimleri Dostluk ve Yardım Cemiydi 1943 - 1947 yÜJ çalışmalarını çok faydalı ve her meslek topluluğuna örnek olmasını temenni ettiğimiz kıymetli bir eserle tamamladı: «Türk Hekimleri Biyografisi,, nl neşretti. 16 sene umumi kâtipliğini, dört sine de reisliğini yaparak Türk Hekimleri Dostluk ve Yardım Cemiyetinin, serbes meslek topluluklarımız arasında başta gelen bir mevki almasına hizmet eden Beyoğlu Hastanesi baş hekimi, kıymetli bakteriyolog doktor Fethi Erden 342 büyük sa-hllellk Türk hekimleri biyografisini tamamlamakla, değeri deneler geçtikçe artacak bir örnek eser vücuda getirdiği için de tebrike lâyıktır.
Tanınmış olsun veya olmasın, bulundukları cemiyete türlü yollardan hizmetleri dokunan insanların hal tercümelerini yazmayı kendilerine tarife edinen hiaımet erbabuun, sayısı bir zaman pek çok olan, tezkerecilerin nesli tükeneli beri en. fuklr kaldığımız saha biyografi sahasıdır. Devrimizde ölmüşleri bir tarafa bırakın. bizimle beraber yaşıyan, şöhretleri gündelik hayatımızın ufkunu tutmuş en meşhur adamlarımızın hayat hikâyesi hakkında hemen hiç malûmatımız yoktur. Aralarında pek kıymetli şahsiyetler bulunan hekimlerimiz, avukatlarımız, profesörlerimiz, edebiyatçılarımız, şairlerimiz, ressamlarımız, heykeltıraşlarımız, gazetecilerimiz, nükûmet adamlarımız çoğumuz için sadece birer İsimden ibarettirler. Yetişmeleri, kendilerini şöhrete ulaştıran maceraları hakkında zaman zaman kulağımıza gelen bilgileri öylesine unutuyoruz kİ, ' ya-şıyan bir kıymet söndüğü zaman neyi kaybettiğimizi tâyinde tam bir aciz İçinde kalmamız pek tabii olur. Biyografi bulmakta gazetelerin ne kadar müşkülât çektiğini tasavvur e-demezslnlz. Her hangi bir gazetenin arşivinde bütün tanınmış adamların biyografisini bulundurmak İmkânsız bir şeydir. Çiiukû bir tanınmış adamın biyografukıl yalnız cemiyetin, alâkalı müesscselerl değil, bazen o adamın en yakınları bile bilmez. Yaşarken bunu kendisine bir Boran olmayınca ölümünde tammen meçhule gömülmesi, yanlışlıklar arasında İçinden çıkılmaz bir hale gelmesi mukadderdir.
Münevverler sicili
Doktor Fethi Erdenin, muhakkak 1:1 en yorucu mesaiyi göze alarak vücuda getirdiği Türk Hekimler! Biyografisinin bu sahada ne kadar lüzumlu bir eser olduğu, daha neşrinden bir İki hafta sonra belit oldu: Doktor Neşet Ömer vefat etti. Bütün gazeteler, kaybettiğimiz büyiık adamın biyografisini yen! neşredilmiş bulunan Türk Hekimleri Biyografisi adlı eserden sahlfelerlne naklettiler: böylelikle Türk okuyucusuna bu kıymetli hekimin doğuşundan vefatına kadar hayatı vo eseri hakkında en doğru malumatı vermek fırsatı bulunmuş oldu.
Kaldı kl doktor Fethi Erden eserini yalnız şöhretli hekimlerin biyografisine İnhisar ettirmemiş, Türk Hekimleri Dostluk ve Yardım Cemiyetinin âzası olan bütün hekimlerle
cemiyetin kurulduğu günden bugüne | kadar vefat etmiş âzalarının reslmle-rlle biyografilerini bir araya toplamıştır. Yazımıza başlarken eserin diğer meslek cemiyetleri İçin örnek olmasını temenni etmemiz de bu karakterinden Heri gelmektedir. Her. münevver meslek cemiyeti böyle bir eser vücuda getirdiği zaman yaşadığımız devrin münevverler sicilini gelecek nesillere tam olarak bırakmak mümkün olacaktır.
Yardımlaşma zarureti
Bu kıymetli eserin neşredilmesi dolayısile Türk Hekimleri Dostluk ve Yardım Cemiyetinin gene diğer serbes meslek cemiyetleri tarafından örnek tutulmaya değer çalışmalarından birini belirtmek fırsatını kaçırınıyacağız Bütün millete şâmil bir tekaüt sistemini gerçekleşmiş görmek bizde henüz uzak bir hayal olduğu için, hayatlarını devlet memurluğu dışında seıbes mesleklerde çalışarak kazanmak mecburiyetinde o-lanlann hastalıkları, İhtiyarlıkları ve ölümlerinden sonra çoluk çocuğunun geçimi hiç bir teminat altında değildir. Sayısı gittikçe çoğalan meslek cemiyetleri sırf karşılıklı yardımlaşma ihtiyacından doğuyor ve heyhat bu cemiyetler, maddi İmkânsızlıklar yüzünden gayelerine ulaşamamak sıkıntıları İçinde yuvarlanıyorlar. Mevcut cemiyetlerden bugün çoğunun yapabildiği, âzasına en müşkül vaziyete düştüğü zaman onu sefaletten kurtarmaya asla yetmeyen ulak tefek yardımlarda bulunmak, öldiiğll zaman da cenazesinin sokakta kalmamasına çalışmaktadır. Hattâ mevcut cemiyetlerden çoğunun ancak bu son uncuyu temine muvaffak olduklarını söylemekte hiç bir mübalâğa yoktur. Serbes meslek erbabının bütün bir ömür boyunca çalışıp çabaladıktan sonra cenazesini kaldırmaya yetecek kadar bir parayı bir kenara koyamaması ihtimalinin mevcut olması, İçinde yaşadığımız topluluğun sosyal teminat fıkaralığı bakımından en hazin tarafıdır.
Y ardım rekoru
Türk Hekimleri Dostluk ve Yardım Cemiyeti bu hususta benzerlerine üstün bir mevkldedlr. Devamlı çalışmalar sayesinde muhtaç âzâsına ve cemiyet ftzâsı olup da ölenlerin ailelerine. bizim cemiyetlerimiz ölçüsünde müessir deneblleck yardımları yapabiliyor. Geçen sene ölen hekimlerimizin ailelerine 29,581 liralık yardım yapıldığı İdare heyetinin raporundan anlaşılmaktadır. Cemiyetin İlk kurulduğu yıllarda ölen ftzâlara ancak 100 liralık bir yardını yapılabilirken şimdi bu yardımı 1000 liraya çıkarmak mümkün olmuştur. Bu miktarın da her yıl arttığı görülmektedir. Nitekim cemiyetin kuruluşundan bugilne kadar ölen ftzânın ailelerine 187,890 liralık bir yardım yapılmıştır kl yardımlaşma sahasında bunun bir rekor olduğundan şüphe etmiyoruz.
idare heyetin! yenileyen Türk Hekimleri Dostluk ve Yardım Cemiyetine muvaffakiyetler dilerken örnek olmaya değer vasıflarını daha da arttırmasını temenni ederiz.
Şevket RADO
Son zamanlarda Tekel İdaresi dıs pazarlarda mamullerinin sürümünü temin etmek maksadlyle muhtelif ecnebi firmalarla temaslarda bulunup her iki tarafa da faydalı olabilecek anlaşmalar yapmaktadır. Bu arada bir Belçika grupuyla serınayest yan yatıya verilmek fızere bir şirket teşkil edilmiş, bu suretle Türk tütünlerinin Belçika, Hollânda ve Lüksemburg İçlerinde satışları sağlanmıştır. Yine başka bir Belçika grupuyla varılan bir anlaşmaya göre, bu grııpun teşkil e-deceğî bir şirket Belçika, Hollânda, Lüksemburg gümrük birliğine dahil memleketler için Türk şaraplarını, İs pirtolu İçkilerini ve İspirtolarını satacak ve Teke! İdaresi önümüzdeki dört sene zarfında bu şirketin yarı sermayesini satın alabilecektir. Yine bir Belçika flrmasiyJe de biraz evvel bahsettiğimiz gümrük birliğine dahil memleketlere Türk tuzunun satışı temin edilmiştir.
Caddebostan! iskelesi tamir edilecek
Denizyolları idaresi bir müddet-Leııberl harap vaziyette olan Cadde-bostanı vapur iskelesini timlr ettirecektir.
Diğer taraftan uzun zamandan beri tâmlre muhtaç durumda bulunan Sariyerdekl balıkçı limanıyla kuınk3pıdakl mendirek de Marmara Uman ve deniz işleri müdürlüğü tarafından tâmlr ettirilecektir.
Telif hakları
Telif Haklarını Koruma Cemiyeti yeni kanunun bir an evvel çıkması için milletvekillerine müracaat etti
Teknik okulda diploma tevzii resini yapıldığını yazmıştık. Yukarıda Teknik üniversite rektörü Tevfik Taylan diploma alan genç bir mühendisin elini sıkarken görünüyor.
Telif Haklarını Koruma Cemiyeti Büyük Millet Meclisinde âza olan pıüellif ve mütercim milletvekillerine birer mektup göndererek, ou sene evvel mütehassıs bir komisyon, tarafından hazırlanıp Milli Eğitim Bakanlığına tevdi etilleri yeni telif hakkı kanunu projesinin bir an evvel kanunlaşmasına yardım etmelerini rica etmiştir. Yürürlükte olan telif hakkı kanunu 1910 senesinde kabul edilmiş olup bu günün ihtiyaçlarına cevap veremiyecek kadar eskidir ve müelliflerin telif haklarını korumak kabiliyetini çoktan kaybetmiştir. Telif Haklarını Koruma Cemiyeti müellif milletvekillerine gönderdiği mektupta ayrıta, bütün medeni milletler gibi Tiirklyenln de Bern konvansiyonuna dahil olmasına müzaheret etmelerini istemiştir.
İstanbul radyoevi
Harbiye civarında yapılmakta o-lan İstanbul rodyaevl inşaatı ağır ağır ilerlemektedir. Bina kısmı rakında bitirileceği İçin şimdi makine işleri ile uğraşmaya başlanmıştır. Bir yandan Üsküdarda Ümraniye mevkiinde de bir verici istasyon yapıldığından Harblyeden Üm-ranlyeye yeraltı kablosu döşenecektir. Uzunluğu takriben 2l bin metre tutan bu kablonun döşenmesi işine yakında başlanacaktır.
İlkokul öğretmen kadroları
İstanbul vilâyeti ilkokul öğretmen kadroları bu sene önümüzdeki Eylüldo tanzim edilmeğe bağlanacaktır. Bu senekl kadroların müstakar olmasına bilhassa dikkat edilecektir. Bu itibarla ihtiyaçlar evvelden tesbit edilecek ve sene ortasında — zaruri münhaller müstesna olarak — değişiklikler yapılmıyacaktır.
Krom madenînden yüzde on resim alınacak
Gaziantep ilinin İslâhiye İlcesine bağlı Ağclarobası ve Kalnycık köylerinde ve Kütahya İlinin Tavşanlı ilçesine bağlı Kışırdenılr köyünde elde edilen krom madeninden yüzde on nispetinde resim alınması Bakanlar Kurulu tarafından kabul e-dilmlştlr.
Acıklı bir kaza
Rize. (Akşam) — Rlzenln Pehlivan taşı köyünden Kömür oğullarından Mehmet Kömür lâğım açarken barutun sıklaştırılması neticesinde çıkan kıvılcımdan ve barut ateş alarak infilâk etmiş ve adı geçenin ölümüne sebebiyet vermiştir,
Mehmet Kömür kafatası parçalanmak suretile feci bir şekilde ölmüştür.
Şeker, karıştığı şeyi tatlılandı rır amma şeker tevziindeki karı şıklık pek tatsız gidiyor. Bu iş bir türlü intizama konulamıyor. Nüfus başına bir kiloyu geçmemek şartivle serbes satış tcrcübesi kii tü netice verdi. Karneli satışla rın muntazam olacağını umuyorduk, gel gelelini, beceriksizlik yüzünden o da yüze, göze bulaş
' tırıldı. ■
Karne tevziatında İntizam yok Semtlere göre şekil değişiyor. Ba zı mahallelerde muhtarlar veya onların mutemet adamları kapo kapı dolaşarak karneleri dağıt tılar, bazı semtlerde ise muhtar ların kapıları arı kovanına dön dii. Nüfus kâğıdını alan oraya koşuyor. Bin bir ayak bir kapta Pek haklı olarak herkes işinin başına gitmek için bîr an evvel karnesini alıp savuşmak istiyor. Fakat üste kontrolü, hüviyet cüzdanı tetkiki gibi kırtasiye muameleleri işi uzatıyor, geciktiriLL yor; halkın üst üste yığılıp saatCl lerce beklemesine, kavgalara, gün rültülere sebebiyet veriyor. ç\|
Bin zorlukla karneyi ele geçir«ı_ dikten sonra parayı verip bir bu-O çuk kilo şekeri alabilmek de ayriQ bir gaile. Karnelerin üzerinde birO takım numaralar var. Her semPğj te şeker satacak bakkallar bu nu-J-maralara göre taksim edilmiş.^ Halk, elindeki karne ile şek erilir nereden alacağını bilmiyor.
Semtin bakkalına baş vuruyor-^ sunuz: M—
— Şeker var mı?
Omuz silkiyor: -O
— Biz şeker satmıyoruz. "O — Kim satıyor acaba? (D
— Bilmiyorum. Filân yerdekiçg bakkala sor. Q)
Filân yerdeki bakkala gidiyor Jr sunuz. Yaklaşabilene aşkolsuBC-* Muhtarın kapısından da beter. Yaşh^ genç, kadın, erkek üst üste yığılmış. Birbiri ardına dizilen müşteri kuyruğu karşı kaldırımdan aşağı kıvrılıyor, önden ÜÇ kişi eksilirken geride sekiz kişi artıyor. Kızgın güneş altında bekledikçe sinirler geriliyor, vücutlar yoruluyor, dizlerde takat kalmıyor. Hiddetlenenler, homur dananlar, dert yananlar, sohbete dalanlar...
— Bu saatten sonra gidip de öğle yemeği yetiştireceğim. -
— Dur bakalım, kim bilir daha ne kadar bekliyeeeğiz! Sen öğle yemeğinden vazgeç, akşam sofrasını kurabilirsen haline şükret.
Saatlerce bekledikten sonra yumruk, muşta, omuz darbeleri arasında dükkâna sokulup karneyi uzatıyorsunuz. Dükkâncı şöyle bir göz atıp iade ediyor:
— Bu numara bizde değil.
— Vah vah! Şimdiye kadar beyhude bekledik desene.
Dükkâncı haşin bir daire â-ıniri asabiyetiyle homurdanıyor: — Ben sana, bekle dedim mi?
— Biz şekerimizi hangi dükkândan alacağız acaba?
— Ne bileyim ben? Git de ara.
Nedir bu düzensizlik? Nedir bu kargaşalık? Tahdide boyun eğdik, karneye peki dedik ve hâlâ paramızla bir buçuk kilo şeker alıntıya kadar anamızdan emdiğimiz süt burnumuzdan geliyor.
Cemal Refik
Toprak Mahsulleri Ofisi İstanbul müdürüne mezuniyet verildi
Ankara 15 (Akşam)—Toprak mahsul lerj Ofisi İstanbul şubesi mildürü Üiıanıl Mazhara bir sene izin verilmiştir. Bu müddet İçinde Ofisin İstanbul şubesi, müdür muavinleri tarafından İdare edilecektir.
İlham! Mazh&r bir senelik linini Birleşmiş Milletler nczdlndekl Tilrk delegasyonunda müşavir olarak çalışmakla geçirecektir.
Yeni sigara fabrikası
Tekelin Maltepede yaptıracağı yeni sigara fabrikasının temeli yakın bir zamanda atılacaktır.
İdare tarafından inşaat sahasında önümüzdeki ay içinde gerekil temel sondajları yaptırılacaktır.
Patates, soğan, sarmssak fiatları
İzmir _ Taze patates mallan 4ü, 42, Trabzon 38—40. Karacabey malları 35 kuruştur. Adapazarı mallan piyasamıza ancak bir ay sonra arzedl-k-bllecektlr.
Taze soğan fiatları, Karablga mallan 15 kuruştur. Taze sarımsak Karacabey mallan 15, Balıkesir maHarı 20 kuruştur.. Eski soğan kilosu 60 ku rvçkur. Bu »atlar toptan iskele Hatlarıdır.
[ TARİHTEN SAHİFELEfT !
Keçecizade Fuat paşa yalısı
Türkiyenin kalkınması
1*. una mOmlu dtvlet adamlarından Reçeclzade Fuat paşanın Kanboadaki yalısı, geniş koruları, çiçek serleri, bahçeleri, köşkleri, havuz. ve relaeblllerile devrinin en gürel malikânelerinden birisiydi.
O tarihlerde Kanhcadaki Fuat paşa korkusuyla. Yenlköydekl şehzade Ab-dülhamit efendi parkları meşhurdu. Halk haftanın muayyen günlerinde kendilerine açılan Bogazl çinin bu eş-elz bahçelerinde gezerdi.
Fuat paşa İleri fikirli, garp tarzında yaşamayı sever, Tanrimatm hakikaten. çelebi, DflzJk re kültürlü paşalarından dr Siyasi görüşmelere, mühim kararlara sahne olan Kanhca-riairi yalısında zaman zaman da partiler tertip eder, Türk ve ecnebi İleri gelenlerini meşhur korusunda çalıcında ağırlardı.
Bu devirden KmınımiM kadar pelen söylentilere göre Kanlıca partileri pek gürel olur ve yabancılar bu davetleri AvrupadaB benzerlerinden ayıramazlardı. Fuat paşa, davetlerde kıyafet mecburiyeti koyar, İyi yetiştirilmiş terbiyeli teşrifatçıları misafirleri hakikaten kibarane bir şeklide karlarlardı.
Bu tarihlerde henüz küçük bir memur olan Sait paşanın bazı dost-Jarile Kanlıca yalısındaki böyle bir partiye gittiği, fakat kıyafeti münasip olmadığından teşrifatçılar tarafından geriye çevrildiği nakledülr.
Bir yabancı, ziyaret ettiği Fuat paşa yalısını şu suretle anlatıyor: (Fuat paşanın Kanlıcadakl yalısına ayak basan, kimin karşısına çıkacağını derhal anlar, zira yalının görü-. nüşü bile bir büyüklük İzhar eder. An paşanın konağı büyük bir konaktır. Takat Fuat paşanın yalısına muhteşem tâbirinden başka bir şey bulunamaz. Boğaziçi nin dalgalan üstünde kurulmuş olan bu yalı, tâ arkadaki tepelere kadar uzayan büyük koruluklarla çevrilidir. Koruluğun üst tarafına çıkıldığı kaman güder Rumeli, Anadolu kıyılarını tamamlle kavrar.. Yalının etrafındaki mükellef bahçeler herkese açıktır. Bildik ve yabancı kim isterse bahçede tenezzüh eder, kim İsterse korulukların nllına girerek Boğazın güzelliklerini seyredebilir.)
Fransız seyyahı yalıya bir sabah saatinde gitmişti. Kendisini Fuat paçanın dairesi altında bulunan beldeme salonuna aldılar. Salonda paşayı ziyarete gelen bir çok AvrupalI İş adamı bulunuyordu, Hepsinin koltukları altında plânlar, projeler vardı. Kimi şimendifer gibi, kanaî gibi, sağlam banka tckUflerUe paşayı görmeye gelmişlerdi ve hepti onu Uma ederek bir iki milyon alabilmek hül-yasındaydılar.
Fransız seyyah, bu ziyaretçileri tşt-ı kik ederken üst kattan gelen bir piyano cesl salonu doldurdu. Beklemekten yorulan ziyaretçi orada rastladığı t2mlrll bir Rum dostuyla beraber kayıkla Boğaziçi gezinti dne çıktı. Rum dostu ona demişti kİ; (Hele şöyle kayıkla bir gezinti yapalım, kârlı çıkarız, emin dunuz lstanbulda yegâne harika, şu Eoğazlçldlr. insan Boğazın sularında ne kadar gezerse o kadar İstifade eder, bir İki saatten conra döneriz, paşanın yalıdan çıkıp gittiğini öğreniriz ve üzüntüden kurtuluruz. İsterseniz yann yine Kanli-caya gelebilirsiniz, bu defa ferah ve memnun bahçeleri, kondukları gezersiniz. fakat paşayı yalıda görmek Üterseniz ontı hatırınızdan çıkarmalısınız. Babıâliye giderek odacılara, Nannn dilsizlerine bir kaç mecidiye dağıtırsanız emelinize nail olursunuz.)
Hakikaten Fransız aeyyah paşayı «rteri günü dairesinde görebilmiş ve orada paşayla bir müllkat yapmıştı
Funt paşanın Kaplıcadaki korucunda yaptırdığı güzel köşk Haydar t*yin yazdığı bir manzumede «urctle tasvir ediliyor!
/ Yazan:
| HALÛK Y. ŞEHSUVAROÛLU j
Mitlini çeşml cihan görmüş değil dersem sez* Böyle bir çayı düârada tabii bir bina Altı bir nâdldo kaskat üstü dilber bir ş&Ic Balkonundan seyrolan derya gümiişten bir vale Bir ağaçlık sayesi var kim yanına binazîr Altına vurmuş tabiat çimden rflna hasır
(Ranbiri muahedesi) Ismlle
Fuat paşa bu manzumeyi dinledikten romu şairin kör olan amcası Mahmut paşa ve sağırlığıyla meşhur babası Ahmet beyi telmih ederek (Amca paşa hazretleri görse, peder beyefendi duysa memnun olurlardı, demiştir.
Devrin vükelâsı, siyasileri tarafından al yare t olunan Kanlıca yalısına bir defa da Sultan Aziz gelmiş ve orada akşam yemeğine de kalmıştı. Fuat paşa ailesinin içinde güzel günler geçirdiği bu yalıda bir de felâketli hâdise olmuş, paşanın oğlu Nazım bey bir rahatı vükelâ vapuruna binerken füceten ölmüştü. Bunun üzerine yalı bir müddet için terkedll-tn.
Yalıda bazı yabancı sefirlerle yapılmış mühim konuşmalardan başka bir de
anılan bir anlaşma imzalanmıştır. Kırım genişlemek emelde baza çete hareketlerine girişmiş, devletin, başına gaileler açmak yoluna düşmüşlerdi.
BabıâlL, bu hareketten dolayı Yunanlılara harb açmıyarak çeteleri tenkil cihetine gitti. Bu hareketlerden sonra Yunanlılarla, olan möna-sebat düzeldi ve İki devlet arasında bir ademi tecavüz ve emniyet anlaş-masmın yapılması kararlaştırıldı.
Bu muahede 1854 yılında Hariciye Nazın Fuat paşanın yalısında İmzalandı ve bu münasebetle adına (Kanlıca muahedesi)' denildi.
Fuat paşanın ölümünden uzan bir bir müddet sonra Kanlıcadakl yab Eait paça tarafından 7500 liraya «atin alınmak İstenildi. Fakat H. Abdül-hamlt (denizden Hldlv İsmail paşaya kurblyeti olacak) düşünceslle bu yalıyı satın almaktan vaz geçmesini Salt paşaya blldlrdk
Buna mukabil - Beylerbeyinde n. Mahmudun kadınlarından Tiryal hanımdan kalmış bir yalı Çamhcaya kadar uzanan arazltile beraber kendisine temlik edilecekti. Süt paşa burayı kabul etmedi.
Fuat paşa yalısı bir kısım arazıslle Hldlv temalı paşa oğullarından Hüsnü paşaya İhsan olundu. Hüsnü paşanın Blflmfindcn sonra Hazlnel hassa Fuat ve Hüsnü paşa vereselerine hisse bedelleri verilerek alındı ve bu defa yah bütün arazisi!e Sırttan Ha-mlt tRrafmdan Salt paşaya temlik edildi.
harbi esnasında Yunanlılar
Bu araziye bitişik Çavuşbaşı çlfll-ğlndckl Göztepe suyunun bulunduğu yer lçljı Meşrutiyetten sonra şehzade Yusuf îzzeddln ile Salt paşa arasında ihtilâf çıkmış ve mahkeme Salt paşa lehine hüküm vermişti.
Fuat paşa yalısının, bir ottan çıkan ateşle yanmış enkan, yüksek duvarları uzun müddet Kanlıca kıyılarında eski güzel günlerin elemli bir hâtırası halinde ayakta kalmıştı.
Bir Boğaziçi gezintisinde kendisini görmek üzere bu duvarlara çıkan halkın bir kazaya uğramasından endişe eden Sultan Reşat duvarların yıktın İmasını emretmişti
Bu cüretle Kanhcadakl meşhur yalının son İzleri dc ortadan kaldırılmış
Sahibi hüsnü tabiat bîr Veziri blnazir M'-vklinde yaptı bir ntv tarzı kain dil nezir
i
15 ci SAYISI BVGÜN ÇIKI!
Eşsiz macera, heyecan, .eğlence Mecmuası, ifl temamen renkli höyük Bâyfo. Flatl 25 kuruş,
----j| m mıiMi..

Memleketimize gelen
İngiliz heyeti başkanı Lord Brabazon’un demeci
Londra 14 (AA.) — (Nafen) Lord Brabazon vo arkadaşlarının. TGıklye-ye yaptıkları seyahatin neticesi olarak Türkiyenin Ingütereye milyonlarca îngills lirası tutarında siparişte bulunacağı zannedilmektedir.
Buraya dönüşünde heyet üyesinden Donny şu beyanatta bulunmuştur:
•«— İstanbul. Ankara v» îzmlrde lf adamlarllo görüştük. İlk görüşmemiz Taran Bakanlığı İle oldu. Bizde d milyonlarca İngiliz lirası kıymetinde larun malzemesi İstendi. Demiryolu inşaatı va sulama teşebbüsleri İçin de bir kaç milyon İngiliz lirası sarfedl-lecektlr. Bu hususta Bayındırlık Bakam ile müzakere edilmiştir.
Daha sonra Sıhhat Bakanı İle de görüştük ve bütün memlekette 600 hastane inşasını edrplş eden on yıllık plânı inceledik. Bakanın talebi üzerine bu tasarı İçin plânlar Hazırlıyoruz.
Heyet, İzmir ve İstanbuldada bayındırlık tasantarile meşgul olmuştur. İstanbul için hazırlanan tasarılar o kadar geniştir ki Türkiyede Pilot Trust İndustrlal LlnUted'in bir şubesi açılacaktır. Heyetimizin dört üyesi bu şirketin müdürleridir.
Denny-’ye göre, tasarlanan İşlerin tutan pek büyüktür ve yüzlerce milyon Türk lirasını bulacaktır.
Denny, halen çalışmakta olan mimarlar ve muhtelif teşebbüslerin plânlarını hazırladıkları zaman müzakereleri tamamlamak için ve iki ay kadar bir zaman sonra tekrar Tür-klyeye gidecektir.
Denny, Türklyeden çok iyi intibalar getirdiğini söylemi? ve Törklerln. Inğiitereye karşı besledikleri dostluk duygularından bahsetmiştir. Denny aynı zamanda Türkiyede bütün sahalarda müşahede ettiği iyi niyeti de övmüştür.
Macaristanda dinî nümayişler
Dini mektepleri millî İmale getirenleri baş piskopos afaroz etti
Budapeşte M (AA) — Dön burada akşama doğru şehrin merkezinde dini mahiyette büyük bir nümayiş yapılmıştır. Pclls müdahale etmiş ve nümayişçileri dağıtmıştır.
Nüme yi», dûn Meryem Ana adına yapılan dini ayinlerden sonra vuku bulmuştur. Nümayişçiler şehrin merkezinde toplanmışlar, dflnl mekteplerin millileştir İlme st aleyhinde basmana çözlerle düşüncelerini açıklamışlar va Kardinal Mlndszenty'nln adını saygı ile anmışlardır.
Macarlsln Başpiskoposu Kardinal Mindszenty tarafından yayınlanan tebliğ dün sabah bütün Macar kiliselerinde okunmuştur. Kısa olan tebliğ, yalnız kilise kanununun nfaren hakkına ald olan maddeyi hatırlatmaktadır.
Eğlentide kanlı
Kavgaya dans müsabakası sebep oldu
Banğkok; SJyam, 15 (A. P.) — 61-yam'ın meşhur Kaplan çetesinin reisleriyle daha başka davetlilerin , bulunduğu bir eğlenti polislerle çete erkânı arasında bir muharebeyle neticelenmiştir.
Eğlentide yenilmiş, İçilmiş, dans edilmiş, en sonunda ura geçimin en iyi dana edenini seçmeye gelmiştir. Müsabaka yapılpnş Ve birinciliği kazanana çete reis! kendi eliyle bir taç takmıştır. İşte bu sırada bir tabanca patlamış ve çete reisi serilmiştir.
Ateş eden, dansta birinciliği zanan ve hakikatte bir sivil lls olan gençtir. Bunun üzerine misafirlerin ekseriyetini teşkil eden diğer sivil polislerle çete erkânı arasında bir muharebe başlamış vo çarpışma polis kuvvetlerinin galebesiyle neticelenmiştir. Çetecilerden ]0, seyircilerden 3 kişi ölmüş, polislerden yanJız 4 kişi yaralanmıştır.
yere
Memurların en az ev kirası verdikleri ilce: ADAPAZARI
Yiiklii kamyonlar niçin devriliyorlar?
. . .I Yazan: Cemaleddin Bildik
Kamyon işlerinde «Kim kime, dumduma» cılık! — «Hayat ucuzdur» di-j yenler bu yalınayaldıları mı kasdediyorlar? — Adapazarînda imar faali-(' yeti — Başbakan Haşan Saka, Adapazarînda bir şeker fabrikası yapı-; lacağını söylemiş — Memurların ayda 5 ve 7 lira Idra verdikleri evler— ı Otelsiz şehir ve kasabalara bir fikir — Çağlayanlar ve ağlayanlar... ' J
1843 yılının 20 haziran günü saat 18J0 da müthiş Wr yer sarsıntısı İle harab olan Adapazan’na bugün «En mamur ilçelerimiz arasında yer almış tır.» denebilir. Tabiatın da hiçbir güzelliği esirgemediği bu ilçenin, devam eden İnşaat faaliyetine bakarak, en şirin kasabalarımız içinde baş mevkii akacağına da şüphe edilemez...
Ne yazık kJ( bir dostumun beni pa-laspandıras götürdüğü bu güzel yerde ancak İki saat kadar kalabildim. Fakat İstanbul - Ankara otomobil yolundan dört saat gitme, dört saat de dönmede ve Adapazarînda kısa müddet kalmada bir hayli şeyler gördüm.
Kamyonlar niçin devriliyor?
Her şeyden evvel şunu kaydetmek İsterim kİ İstanbul - Ankara otomobil yolunda tüccar eşyası nakleden o-tobüsler, tîsküdardan sonra sıkı bir kontrola tabi tutulsalar, zaman zaman vatandaşlıktan ölümüne sebebiyet veren devrilmelerin neden İleri geldiği kolaylıkla anlaşılır. Yol üstünde beş on dakika süren bir dinlenme tevakkufunda, pek havaleli şekilde eşya yüklenmiş bir kamyonun şoförlyle konuştum. Kamyonunun fabrikaca kaydedilmiş bulundu- , ğun* göre, 4,5 tonluk olduğunu, İs- İnaana zayiat da 550 erkek, tanbul Belediyesince İse bu kamyona |ve Ç00^...
A
Adapazarı İstasyon caddesi ve
içeriden bir görünüş
reated by free versıon of
kadın
2,5 tonluk olduğuna, dair vesika verildiğini söyledikten sonra;
(— Yüküm ise 8,5 tondur!» dedi ve birbirini tutmıyan bu tonlar m devrilmelere acbeblyct verdiğini tereddütsüzce anlattı. Bu izahatını da «Kim kime, dum duma!» diyerek bitirdi.
İnsan v« mal kaybına sebebiyet veren bu devrilmeler, kamyona tahammül tonundan fazla ve havaleli şekilde eşya yükleme yüzünden değil, biraz da yolların bazı virajlarda karşılaşan İki kamyonun.geçemlyecek-lerl derecede dar oluşundan da Heri gelmektedir.
Yolların darlığı meselesi, tle alınan yol dâvamız arasmda belki halledilir. Fakat şu kamyonların, tahammüllerinden fazla eşya yüklemeleriyle İlgili ton mevzuunda «kim kime dum duma» cıhğa bir nihayet vermek lâzımdır. Bunun İçin de yollar-da arasıra kontroUar yapmak!, ta-hammUlünden fazla eşya yükJlyen kamyonları cezalandırmak kâfidir.
Ucuz hayat!...
Maşuklya köyünden sonra Adapa-zan yolumuza devam ederken yağmur başlamıştı. Bahçelere giden, bah çelerden evlerine dönen kadınlara rasladık. Hepsi de ayakkabılarım çıkarıp ellerine almışlar, çamurlu yolda yalın ayak yürüyorlardı. Öyle ya bir ayakkabı 20 - 25 lira,.. Ayak İse eskimez mal!...
Bu arada mantolu ve şıkça giyinmiş kadınlara da rasladık. Onlar da, tıpkı köylü kadınlar gibi, yüksek ökçell iskarpinlerini ellerine almışlar, çoraplarını sıyırıp koyunlanna sokmuşlardı. Baldır bacak meydanda, suların ve çamurların İçinde çıpıl çıpıl yürüyorlardı. Bu yalın ayaklar resmi geçidi şunu pekâlâ İspat ediyordu kl hayat maddi cihetten çok pahalı,., Ya mftnevL bakımdan?... İskarpinlerinin eskimemesi için hastalanmağı gözo alıp suya ve çamura çıplak a-yakla girildiğine göre de şüphesiz, Iı&yat pek ucuzl Acaba, »Hayat u-cuzdurl» diyenler ve bu İddialarında ısrar edenler, yahu ayaklar misali hayatı mı kasdedlyorlar?
Adapazarînda
Adnpazanna girerken, bir imar aliyeli İçinde olduğumuzu daha üstünde farkedlyoruz. Posta hane
şaatı şantiyesinde tanıştığım Belediye Fen İşleri şefi yüksek mühendis Süleyman Jajl’nln verdiği ve resmi rakamlara dayanan malûmata göre 1943 zelzelesinde Adapazarînda 020 evle 575 dükkân tamamen yıkılmıştır. 204 evle 51 dükkân maili inhidam hale gelmiş, 1189 evle 110 dükkân .........._ _____ —8_
kısmen hasara uğradıklarından, tıı- 1 tiyle beher ev 11708 liraya nıaloMu.» (r-*1-"— uılr edilmeleri lüzumlu görülmüştürj Ûü. aJlcyi leruh ferah baruıdıran | ₺’ır*>® buakılnuşlız.
fa-yol in-
Adapazarı bu yüksek kaybı gider-' mek İçin şimdi canla başla çalışmaktadır. 09 tana memur evi yapılmış.,. Al tında 16 kadar dükkânı bulunan bir Belediye binası İnşa olunmuş. Güzel bir ilkokul meydana getirilmiş. Ayrıca yerliler tarafından da 200 den fazla ev Lnşa edilmiş... Şimdi bir taraftan vagon labrlkasının İnşası devam etmekte, diğer taraftan da 30 yataklı memlekot hastanesi, parası Adapazarı Har arasından toplanmak suretiyle bir cami, Bakanlıkça bir pos tahane İnşa olunmakta, gene yerliler tararından 100 kadar evin yapılmasına devam edilmektedir.
Belediye Fen işleri şefi Süleyman Jajl:
■— Yapılacaklar arasında da. diyor, bir şeker fabrikası. Ziraat Bankası, pancar istasyonu, Çocuk esirgeme otel! vardır.»
— Şeker fabrikası mı?
(— Evet, diyor, burada bir çeker fabrikası yapılacağını, Başbakan Haşan Salca söylemiştir. Çünkü Adapazarı yılda 90 bin ton pancar İstihsal etmektedir va his derece istihsale karşı bir şeker fabrikasının yapılması lüzumlu görülmüştür. Fabrikanın en ziyade muhtaç olacağı su da Adapazarı n da bol bol vardır.»
— Çocuk esirgeme otelini kim yaptırıyor?
«— Bu oteli Çocuk Esirgeme kurumu, bir gelir sağlamak üzere inşa ettirecektir. Gelirle fakir çocuklara yardım edilecek, bu suretle otel İhtiyacına da cevap verilmiş olacaktır.»
Güzel bir fikir... Otelslzllkten kıvranan şehirlere, otel yapmağı sadece paralı şahıslardan bekleyenlere güzel bir örnek. .
Memurlara ucuz ev
Zelzele, seylâp gibi âfet geçiren şehirler halkı İçin Kızıl aya teber r ular yapılır. Birçoklan bu paranın nereye rarfedlMlğlnl merak eder. Adapazarı seyahatimde şunu da öğrenmiş oluyoruz kt 043 zelzelesi münasebetiyle Adapararl ifa ra yardım olmak üzere, verdiğimiz paraların bir kısmiyle de orada 90 tane memur evi yapılmış,.. Bu sayede memurlar da memleketin hiçbir yerinde eşine raslanmıyacak rerecede ucuz Jdra İle bu evlerde otur maktadırlar. Aydn 5 - 7 Hra ev kirası, ev klralannın en yükşek haddi bulduğu şu son yıllarda değil, harb-den evvel en ucuz zamanda büe görülmemiştir.
Gene Adapazarı Belediye Fen Jşierl şefi anlatıyor:
(— Evler, diyor, bir çatı altında ikişer a İle İlktir. Parayı Kızılay verdi, inşaatı da Nafla yaptı. 4 oda, 2 hol. 2 mutfak, 2 hela ve yıkanma yerle-
bu evlerin 11703 lira gibi ucuza mal edilişi merakımı muclb oldu. Fen işleri şefi hana kalem kalem saymağa başladı:
«— Bir çatı altındaki İki ailellk evin İnşasında kullanılan malzeme ve işçilik şudur: 11,000 tuğla, 45 metre küp kum, 55 metreküp taş, 7,â Lgn kireç, 00 ton çimento, 28 mette küp kereste, 23 metre murabba cam. 350 kilo çivi, 3900 adet kiremit, 7,5 metre mikâbı çakıl, 29 metre kare kapı, 16 metre kare pencere, 1200 kilo mozaik taşı, 120 metre kare ahşap döşeme, 120 metre kare tavan...»
Şayanı dikkat olan nokta şudur ki, bu malzemeyi olduğu gYbl kalem kalem önüne serdiğim başka mûhcııjls ve mimarlar, evlerin çok ucuza mal edilmiş olduğunu İşaret ederek, îs-tonbuldaki inşaatın çok pahalıya çıkarıldığına bir kere daha termiş ettiler ve:
(— îstanbulda da İnşaat ucuz çıkarılabilir, amma!» deyip bu /amma? nin içinde pek çok acı hakikatler gizil olduğunu söylediler. Bu mevzuu. bllâhara deşeceğim .İçin şimdi üzerinde durmuyorum...
Sakarya şeddeleri
Adapazar'ın en çok korktuğu b» şey var ki o da Sakarya nehridir. Bu nehir zaman zaman taşar, birçok mahalleleri, hattâ bütün Ada poza tını su İçinde bırakır, mal ve can kaybına sebebiyet verir. Üstünde güzel bir köprü inşa edilmiş olan Sakarya-nin Adapazârını tehdid cdÇn ioljari önüne şimdi şeddeler yapılacak. Bayındırlık Bakanlığının Bursa Su İşleri Birinci Şube Müdürlüğü mühendis teri etüdlere başlamıştır. Şeddeler ö-nümiizdekl kışa kadar behemehal bitirilecektir.
Yukarıda da işaret ettiğim gibi, tabiat hiçbir güzelliği Adapazarından esirgememiştir. Toprak mümbit, çağ-lıyanlar gürül gürül... Her taraf yeşil... Fakat o çağlıyanlarnı boşu boşuna akmalarını ve ener.!İlerinden istifade edilmemelerini esefle karşılamamak da elde değil... Bu hale Adapazarlılarla beraber, o çağlıyanlar da ağlıyorlarI...
Cenıalc.ddin Bildik
A Padişahlık yolunda neşriyat ""Ve Tiirk minelini tahkir mahiyetinde görülen bir yazıdan dolayı birinci a-ğır ceza mahkemesinde yargılanarak beraet kararı alan «Büyük Doğu» mecmuası sahibi Bayan Neslihan Kı-sakürek'le yazı işleri müdürii Necip Fâzıl Krsakürek haklarındaki bu büküm, Yargıtay umumî heyetince sanıklar aleyhinde bozulmuş olduğundan, duruşmaya yeniden başlanmış,; fakat bunlardan Neslihan Kısakürek mahkemeye gelmediğinden, yeniden getirilmesi faırariyie duruşma ixışka
Sabite 8
A K H 1
15 Haziran ’.9«
0(let. 25 yasında şen vo güzel bir toy atro'artistidir Randevu verdiği duştu Alberln evine gidiyor, el çanlarından çıkardığı küçük bir anahtarla kapıyı açıp ‘çeri giriyor. Alber henüz gelmemiştir. Bir çeyrek saat sonra Ödet jaiılRsmdan bir mektup çıkarıp okuyor:
«Sevgili O de lira! Müstacel bazı İşler için kendisinden İki gün evvel F-arhe dönmekliğim lâzun geldiğine karımı İnandırmağa muvaffak oldum. Bu suretle, aşkımızı doya doya tatmak İçin elimizde İki gün var. Mektupla beraber gönderdiğim şu küçük anahtarla çarşamba günü saat İS de evimde bulunmağa çalış! Derin bir hasretle gözlerinden öperim. İmza — Alber DövenseI Ödet (kendi kendine) — galiba çok eıken geldim. ıKapııun zili çalınıyor'. Alber geldi (diyerek kapıyı açar ve çok şık giyinmiş bir kadın İle karşılaşınca. kendisitıei. Yanlış kapı çaldıniK madam der.
Meçhul kadın — (Alaylı alaylıı — Hiç zannetmem. Siz matmazel Ödet değil misiniz? Ben de beklediğini?. Atberiıı zevcesi Klotlldinı... Hayretini El anlıyorum. Tabii beni beklemiyordunuz- Fakat İnanınız kİ size bir fenalık yapmayacağım bilâkis... Görüyorum ki kocam beni aldatmak İçin gayet güzel bir kadın seçmiştir. Ben sizden değil kocamdan intikam almak İsliyorum. Bana bu işte yaYdım edeceksiniz değil’ml Matmazel!.
ödet — Evet madam!
Klotllg — Kocamla ilk randevunuz mu?
Ödet ___ Yemin ederini ki birinci
randevu muzdur.
Klotllr — Âlâ... Beraber yemek yiyeceksiniz değil mİ?
Ödet — Öyle zannediyorum, çünkü bitişik odada mükemmel bir sofra kurulmuştur.
(Klotiid bitişik odaya bir göz gezdirdikten sonra* her şey yeril yerinde... Şimdi sjzden kocam İle beraber yemek yemenizi rica edeceğim.
Ödet — Mösyö Alber İle rai?
Klotiid — Tabii onunla... Yemek esnasında, konuşunuz, gülüşünüz, hattâ öpüşünüz. Ben. bu salonun bir köşesinde saklanacağım.
ödet — Bunların hepsi İyi... Fakat, şayet kocanız daha cüretli davranmağa kalkışııza...
Klotiid — O zaman elektriği söndüreceğim. Siz ağzının açmadan o-do dan. çıkacaksınız. Ben de sizin yelinizi İşgal edeceğim.
ödet (gülerek) — anladım.
O stada kapı çalındı. Gelenin Alber olduğu belli idi.
Ödet — Nerede saklanacaksınız?
Klotiid — şu paravananın arkasında. Siz kapıyı açmağa gidiniz. (İki dakika sonra Alber İçeriye girdi).
Alber (Şen ve şatır) — Ne saadet şekerim! Nlhayt’. benimsln. Sevincimden zıplayacağını geliyor. (Artisti kucaklamağa teşebbüs eder).
ödet — Acele etme dostum!
Alber — Seni yanımda görmekten duyduğum sevinci bir bllsen Kendimi yirmi beş yaş gençleşmiş hissediyorum. Karun görseydi vallahi beni tarumıyacaktL
Ödet — Galiba zevceniz, pek uysal değil..
Alber — Karını, mükemmel bir kadındır. Pakât biraz dar kafalıdır, şimdi bunları bir tarafa bırakalım da -sana yuvamızı göstereyim. (Alber artisti elinden çekerek bitişik c-daya götürür'.
Ödet _ Ne şahane sofra bu! Dehşetli bir açlığım da var...
Alber — Şimdi olur da yemeğe başbyahm. Ne kadar da mesut ve
I bah tiyarım. Karım, şimdi iki çocu-ğiyle beraber, yemek yiyordur. (Ar-1 İstin kadehini ve kendinlnkinl şampanya İle doldurur, kadehleri tokuşturarak İçerler. Alber ellerine sarılarak öpmeğe başlar) şahane bir kadınsın Odetclgiml Rayihan beni nıcstediyor. (Genç kadınt kucaklar). Sevgilim, nonoşum (O esıında elok-trlikkr söner) hay kör şeytan hay. elektriğin kesileceği zaman nu bu?
Ödet — Zararı yok. (genç kadın Alberln kolları arasından sıyrılarak çpsslz sadasız odadan dışarı çıkar).
Alber —.Neredesin nonoşum! Ödet — Köşedeyim.
Alber (karanlıkta arıyarak) — Hay seni kurnaz kız, ben şimdi seni yakalarım. (Karanlıkta karısını ya-kalıyarak). Yakaladım seni işte (Yükünden gözlerinden öpmeğe başlar). Karılarının buseierlle İktifa eden kocaları ne kadar gülünç bulduğumu bilsen.
Klotiid — (Elektrik düğmesini çevirerek odayı aydınla tır). Sentn gibi gülünç kocalardan mı bahsediyorsun? (Alber blrâenbiro karısını kararında görünce korku He gerilemeğe başlar).
Alber — KloUİd sen misin? Yoksa rüya mı görüyorum?
Klotiid — Karşında benim bulunduğumdan şüphe mİ ediyorsun? A-ramızda kararlaştığımız gibi ben O-detln yerine geçilin. Senden bir çeyrek evvel buraya geldim.
Alber — sana bu randevumu haber veren kim?
Klotiid — Aziz arkadaşın Filua! Uzun zamandan beri peşimi bırakmıyor ve ekocanm seni aldattığı gibi sen de kendilini benimle aldatabilirsin» diyor. Hattâ suç üstünde yakaladığım takdirde sana, misille mukabele edeceğime dair ona söz vermiştim.
Alber (Fürhlddet) — Fakat bu. çirkin ve namussuzca bir harekettir.
Klotiid — Belki de öyledir oma, ben sana misille mukabele etmek 1-çin gidiyorum.
.Alber — Karıcığım, sen çıidırmın mı? Hiç bir yero gidemezsin. Yalvarırını affet bent Klotiid!
Klotiid — Sent bir şartla affederim: O da karından başka hiç bir kadına artık bakmamak şartlle...
Çeviren: A. Hilâli
~]'ttdVo.........................r
ANKARA RADYOSU
Bu «kfamk! program
1» Kurkjı’s şarkılar. 33,30 Konuşma. 18.41 Taıurol*: (Pl.ı. I» Haberler. 19.13 Ceçmlji» bu(ün. 10 M Cumhurbajkıınlıgı armoni nw-Ukaıı. 30 Şarkılar. 20.15 Radyo gizeteal, 20.30 S«rb« saat. 30SS Tarihi Türk müziği. Î1JJ Kitap saati. 21 DO Çeçltll müzik (Fİ.). ti B. M. M. »aıtt, lî.15 Dana müziği (PİJ. SU Haberler.
Varın sabahı öğl» programı
7.» Ha Uf p*tc*Ur CP1.)„ T.43 Haberler.
8 ÇeıiUJ hafif ttıüzik (Pl.ı, B M Filin müzikleri (P!.-, 115 Tangolar [PJ.I
13.39 Çeşitli müzik İPİ.). 13 Haberler. 18,18 Şarkılar. 133» Öğle gazetesi. 13.43 Türküler.
İTENİ YAYIN:
TBYLEBOFCA KONUŞMALAR
Voltaire la bu ölmez ezerinin bLrlncl cildi bundan, tince basılarak cıknujtır. Bu defa, ylno Fehmi Baldaı tarafından dilimize Çevrilen ve Fransız klâsiklerinin 141 İncisini tejkll eden bu «er, Mili! EğltUn Da-katJıCı yayınları arasında 300 kuru* üstle «alığa çıkarıimi|tır.
İmparatorun enfiye kutusu
AŞK VE ZABITA ROMANI
Yazan: John D. Carr Tercüme eden; Vâ-NÛ
Tefrika No. 69
Dermotı
— Cevap, kaatllln adıdır. — dedi. Cloron:
— öyleya... — diye mırıldandı.
Eve, masanın üzerinde, Dermot’un elinin yanında duran mahut Enliye Kutusuna bakıyordu:
— Ben dokuz gün müddetle kâbuslar İçinde yaşadım. Kâbusum da bu kahve rengi edlvenlerdl. — dedi. — Başka hiç bir şey düşünemiyordum. Bonra şunu keşfettiler, meğer Toby imiş
îsm! geçer geçmez, delikanlı:
— Mersi! — diye homurdandı,
— Ban esplrl yapmıyorum. Ancak şunu föyllyeylm kİ, İnsanın zltmlne bir şey takıldı mı, başka teferruat kilin İp gidiyor. O zlhlne takılan şey her rıe lsıe, onun doğru olduğuna yemin edeceğiniz geliyor. Halbuki hakikatle o şey doğru bile değilmiş. Nihayet, doğru bildiğiniz şeyin yanlışlı-
ğını anlıyorsunuz. Ancak, yorgunluktan beyninizin durduğu bir zamanda hakikat birdenbire gözlerinizin Önünde canlanıyveriyor.
Heiena’nın esesi, birdenbire yükseldi:
— Aman, Eve, bunlar ne kadar Freud varl lâflar. Ne dediğini pek anlıyamıyorum. Açık konuş, rica ederim. Neden bahsediyorsun?
Eyc, cevap verdi:
— Enfiye kutusundan.
— Peki, nesi var Enfiye kutusunun?
— KüskO İle kırılmış. KaatlLIn bir darbesiyle... Bir müddet sonra polis parçalarını toplamış, sonra o parçaları yaptıştırmış. Ben. bu enfiye kutusunu ilk defa olarak görüyorum. Bundan haberiniz var mii?
Janlce, bariz bir hayretle:
— Fakat ...— diye söze başladı.
Dermoi Klnröss, parmağını uzattı:
MAHKEME KORİDORLARINDA:
Sanki herifin başı sırçadan yapılmış!
Naciye hanım kaşlarını kaldırıp gözlerini süzüyor:
— Doktor lâfına dünyalarda kulak asmam ben. Sözüm ona, kahve de, çay da insanın pansiyonunu yükseltirmiş. Bir kulağımdan girer, öbür kulağımdan çıkar böyle lâkırdılar. Kim np derse desin, kahvemi de, çayımı da bırakamam doğrusu. İçmeden nasıl dururum, ayol?
— İç, hanım teyze, afiyet olsun.
— İçerim elbette. Doktorda, baylar da karışamaz benim keyfime. Adamın birine; «Ehil keyfin keyfini ne tazeler?» diye sormuşlar da; «Taze elden taze pişmiş, taze kahve tazeler» demiş.
— Kahve tiryakislsin galiba, hanım teyze.
— Naapim, ayol? Şu dâri dünyada bir kahvem, bir çayım, bir de cigaram var. Onlardan gayrı keyfim, eğlencem yok kİ. İçmediğim zaman serseme dönüyorum.
— Bugün kahve, içmemişsin galiba.
Hayretle gözlerini açtı:
— Nereden anladın?
— Sersem gibi duruyorsun da.
— Bak, görüyorsun ya, sen bile anladın halimi. İki gündenbe-ri dünyanın sersemlikleri benim üzerime çöktü. Çöker elbette. Ne çay içebildim, ne kahve.
— Vali vahi Niçin İçmedin, hanım teyze? Doktor mu yasak etti?
— Doktor da kim oluyormuş, ayol? Yasak masak dinler miyim ben? Kahveslz, çaysız duramam diyorum, anlamıyor musun?
— İki gündür neden içmedin, ya?
Çantasından bir sigara çıkarıp yaktı:
— Cigaranın bile tadını bulamıyorum vallâhl. Sen de bilmezmiş gibi lâf ediyorsun. Şeker bulabiliyor muyum ki kahve, çay içeyim? Kıtlığına kıran girdi haspanın.
— Yaa, demek şekersiz kaldın?
— Çektiğimi ben bilirim. Bakkala, çakkala baş vuruyorum, yok. Konuya komşuya yalvarıyorum, yok.
— Sormak ayıb olmasın amma buraya niçin geldin, teyze hanım?
— Söylüyorum ya İşte, evlâdım. Şeker derdine! ey im. B malara da şeker İçin geldim.
— Burada şeker dağıtmazlar kİ...
— Hadi, zevzeklik edip durma karşımda! Ben buraya şeker almak için gelmedim, şeker yüzünden geldim. Kavga bilmez misin sen?
— Hımmm... Kavga ettiniz öyle mi?
— Ederim elbette. Muhtarın elinden karneyi alıncıya kadar akla karayı seçtim. Ne işe, karnesi aldık anıma bu sefer şekeri a-İabilirsen al. Bakkalın önü pazar yerine dönmüş. Bekliye bekliye dizlerime kara sular indi. En nihayet tahammülüm kesildi, ben de ileriye sokuldum.
— İyi yapmışsın, hanım teyze. Böyle işlerde açık gözlük lâzım.
— Hangi açık gözlük, evlâdım? İnsana göz açtırıyorlar mı kİ? Herif önüme dikilmiş, bırakmıyor kt bir adun atıp İleriye geçeyim. «Efendi, biraz müsaade et
— Tabakaya bakınız. — dedi. — Pek büyük değildir. Sir Mauriçe’ln ölçülerine göre kutru altı santimetredir. Hattâ yakından bakıldığı takdirde bile neye benziyor? Tıpatıp bir saate benziyor. Slr Maurlce, alze onu gösterdiği zaman btle, şlz bu enfiye kutusunu saat zannetmlştinte, değil mi?
Ben dayı:
— Evet. — diye tasdik etti. — Fakat...
— Onu gördüğü zaman hiç kimse enfiye kutusu olduğunu bildi ml?
— Hayır.
— Cürümden evvel bu enfiye kutusunu iıLç kimso Eve'e göstermiş, yahut tarif etmiş miydi?
— Galiba hayır!
— O halde, nasıl oldu da on beş metre uzaktan Eve Nellle enfiye kutusunu gördü? Ve bunun enfiye kutusu olduğunu talimin etti?
Eve, gözlerini kapadı.
Goron'la sorgu yargıcı .bakıştılar.
Derınot, devam elti:
— Muammanın çözülüşünü İşle bu noktada aramalı. Bu küçük teferruata pek ehemmiyet vermeli. Çünkü bir telkin hadisesiyle kaı-şı karşıya bu-
de dükkâna gireyim.» diyorum: »Acelen ne? Sıranı bekle!» diye-rekten azarlıyor beni. Gene ben İyilikle konuşuyorum; «Ayol, ben dündenberi ağzıma bir yudum kahve, çay koyamadım. Baksana, sersemliğim yüzümden belli. Bırak da şuradan bir avuç şeker a-lıp evime gideyim» diyorum, herif aldırış etmiyor. Hırsımdan çatır çatır çatlıyacağım.
— O adamla mı kavga ettin?
— Ben aşağıdan aldıkça o dikiliyor. «Fazla konuşma, hanım! Ben de kahve tiryakisiyim. Zaten kafam dönüyor, bir de seni dlnli-yemem» diyerek dirseğiyle beni İtmez mİ! Az kaldı ki oracığa sırt üstü düşüp bayılayım. cSeni u-tanmaz herif seni! Kahve içeceğine, zıkkım iç. Bir hafta içmesen gebermezsin ya. Çekil bakayım önümden!» diyerek omuzuna vurduğum gibi kafası duvara çarpıldı. Sanki herifin başı sırçadan yapılmış. Duvara dokununca kan boşanmaz mı! Üzerime iyilik sağlık, kanı görünce beni de bir titremedir aldı. Ondan ötesini bilemiyorum. Gözümü açtım kİ karakoldayım.
— Hanginiz dâvacısınız?
— Onun da farkında değilim. Söylüyorum ya, sersem oldum ben.
Mahkeme açıldı, başı sarılı a-damla konuşamadık.
Ce. Re.
Torinoda umumî grev
Torlna 15 — İtalyada Torlno sendikaları bugün genel bir grev İlân etmişlerdir. Sendikaların bu karannda otomobil imal eden bir fabrikada 2000 isçinin işsiz kalmış olması âmil olmuştur, işçiler ve İş verenler çalışma saatlerinin azaltılması hususunda mutabık kalamamışlardır. Bu sabah polis işçilerin fabrikaya girmelerine mani olmak için müdahalede bulunmuştur.
T"iBULMACA
12S4B878B1Ö
Soldan sağa ve yukarıdan aşağıya:
1 — Kutsal şeyler-
1 — AlelAde İşler.
3 — Emirler.
4 — Talıarrl ederek.
a — Ter«i İnatçıdır - Tersi kehanet yapan.
9 — Sonuna (N> gelir» musalLat olan -Küretin bası.
T — Tersi arzu vo emirdir - IfUra.
8 - Hart» «HU - Yuva.
B — Kamere uzal: Uegll
10 — Sonuna «B» şeilrae blrUclr.
Geçen bulmacanın halli
Soldan sağa vo yakandan aşağıya:
1 — tanlrluarı, 2 — Z(L-. A-’tlaj. 3 — »imalı. Ak. 4 — frtlba». La 3 — Abusatan. fl — Falını. Sanıl. 7 — Ur. Ta» uc. 8 — , Ade. Dakika, t — Rajhunak. 19 — bu.ni-cado.
lunduğumuz anlaşılıyor.
Hclena:
— Telkin mi? — diye sordu.
— Bu cinayet büyük bir zekâ ve bilgi 11e İşlenmiştir, tbllsane bLr plân tertiplenmiştir. Eve, İkinci bir kurban haline sokulmuş. Kaatil! temize çıkarması Icabeden deliller onun üzerinde toplanmış. Ve kaatil, bunda, takriben muvaffak olmuş, tsmlnl öğrenmek ister mlslnte?
Dermot, yazı masasının yanından kaydı; kapıya doğru yürüyüp kanadı arkasına kadar açtı. Tam o sırada, deniz fenerinin ışığı belirmişti.
— Kendisinin gelmesine mâni olmak İstedik ama, bütün gayretlerimize rağmen buraya gelerek İfade vermek arzusunu gösterdi. Giriniz, dostum, safa geldiniz?
Deniz fenerlnn saçtığı şiddetli ışığın altında Ned Atwood'un solgun yüzü belirdi.
XX
Bir hafta sonra, güzel bir havada, ıtkşnın üzeri. Janlce, Lawes, mütalâasını beyan ediyordu:
— Demek kl, cilrmün tenkld edilmez şahidi, demek kl, karısının İtibarını lekelememek maksadıyla konuşmayan o adam, hakikatte cinayeti
I Devlet Demiryolları ve Limanları işletme j r “ Genel İdaresi İlânları llwnHttm«IHlN|ttl(lllttmHUUmilllliliİHHIIIIIIIUItl1IMniHllimifflffl!mHn4IIIIHHIHIIIIIMnW«MMtiiH*|MMWHUımma
Maden direği naklettirilecek
Devlet Demiryolları Merkez !♦ uncu Satın Alma Komisyonundan:
1 — Çorum Orman İşletmesi tarafından karmlş LtCLf yerinde idaremize teslim edilecek olan 380 metreküp maden direğinin bulundukları yerden alınıp Çeltek madeninin direk harmanına nakil kapalı zarf usulü İh* eksiltmeye konulmuştur.
2 — Malzemenin nakit muhammen bedeli 19000 ve muvakkat teminatı 142» liradır.
3 — Şartnameler bedelsiz olarak Ankarada. Malzeme Dairesinden vı Haydarpaşada Teslimalma vs Yollama Müdürlüğünden ve Çeltek M-(de-nl İşletme Amirliğimizden temin olunur.
4 — Eksiltme Ankarada İdara Binasında Malzeme Dairesinde toplanan Merkez 9. uncu Sdtınalma Komisyonunca 28/8/1948 Pazartesi günü saat 15.— de yapılacaktır.
Taliplerin teklifleri İla kanunuû tayin ettiği vesikalarını ayni gündş nihayet saat 11.— e kadar adı geçen komisyon başkanlığına vermeleri İSzimdır. (8150)
*
Resmî Elbise Düğmesi alınacak
Devlet Demir yolları Haydarpaşa Satmalma Komisyonundan
1 — Numuneleri komisyonda mevcut (240 000) adet büyük va küçük madenî Resmi Elbise düğmesi açık eksiltme ile satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 14910 lira olup muvakkat teminatı İllâ lira 25 kuruştur.
3 — Buna alt şartname komisyonda parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme 25/Hazlran,'194B Cuma günü saat 16 da Haydarpaşa Gar binası dahilindeki Haydarpaşa Satmalına komisyonunda yapılacağından arzu edenlerin vaktinde komisyonda hazır bulunmaları (9990)
*
Taranmış kenevir alınacak
Devlet Demiryolları Haydarpaşa Satmalma Komisyonundan:
1 — 400 Kğ. Taranmış kenevir açık eksiltme ite satın alınacaktır
2 — Muhammen bedeli 1400 Hra olup muvakkat teminatı 105 llradtr.
3 — Buna alt şartmuna komisyonda parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme 0/Temmuz/1943 Sah günü saat 15,30 da Haydarpaşa Oar binası dahilindeki Haydarpaşa Satmalma komisyonunda yan-Aa.ca.gjnd ın arzu edenlerin vaktinde komisyonda hazır bulunmaları. (8388)

Derlet Demiryolları merkec 9 ucu komisyon başkanlığından:
1 — 130 lokomotifin Nevyork - îkendemn orasında nakllyeai pazarlıkla İhale edilecektir.
2 — Bu İşlin muhanunen badeli 5-509,140 beş milyon beş yüz dokuz bin. yllk kik Uradır.
S — Şartnameler 1000 (bin) kuruş mukabilinde DemLryoLlan Genel Müdürlük merkez veznesinde satılmaktadır.
4 — Pazarlık Ankarada İdare binasında malzeme dairesinde toplanan merkez 9 uncu satınalma komisyonunca 21.6.48 pazartesi günü saat 11 de yapılacağından İsteklilerin kanunun tayin ettiği vesikaları İle birlikte adı gecen komisyona müracaat lan.
TÜRKİYE İŞ BANKASI
Küçük Cari Hesaplar
çekilişinin ikramiyeleri
1EV
Mnfcaraida Tainrrııt Evleri MakalleslMle bahçe içimle tki katlı ve bodrumlu, 6 oda. 2 sofa, veranda. balJconlar. tam konforlu.)
1 Arsa
(İstanbul'da Suadiue'de)
1 X 5000 Liralık 1X2000 »
2X İOOO »
5 X 500 »
14 X 200 Liralık 25X 100 >
25 X 50 >
150 X 20 »
Bankamızdaki hesabında en az 100 Urası olanlar bu çekilişe katılacaklardır. Her 500 Lira için ayrı bir kura numarası.
Henüz bankamızda hesav açtırmamış olanlar, sisler de talihinizi deneyiniz.1
İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü İlânları |
Müdürlüğümüzde 50 lira aylık ücretli odacılıklara erkek ve kadua odacı alınacaktır.
İsteâUlerln Müdürlük levazım bürosuna başvurmaları. (8533!
işleyenmiş? Bu yepyeni bir manzara!
Dermot, tasdik etti:
— Ned Atwood, böyle düşünüyordu. Mamafih, 1840 da vukua gelen bLr hâdiseden Uhanunı almış. Londra'da, Lodr Wllllam Russel başına gelen bir vaka... Fakat, kendi de bir teferruat ilâve etmiş.
»Maksadı, evvelce da söylediğim gibi Slr Maurice'l öldürmekle itham edildiği takdirde, kendi lehinde delil elde etmekmiş. Eve, ona, şahit olacakmış. tstemlye lstemtye şahadet etse bile, söyledikleri İnandırıcı olacaktı.
Eve, titredi.
Dermot, devam etti:
— Orijinal nokta işte bu!... Teferruatını da şimdi anlatacağım. Ned, rakibi Toby Lavres'm. kendisinden sonra cinayet odasına gireceğini bilmiyordu tabii. Muayyen bir şahıs üzerine, şüpheyi toplamak imkânı, olacağını da tahmin etmiyordu. Rakibin! o odada görünce bu manzaranın tasavvurun da fevkinde lâtif bir şey olacağını aklından geçirdi. Fakat buna karşılık merdivenden yuvarlanacağını elbet diişünmemlştL. Beynin zedeleneceğini hesaba katmamıştı. Hâdiseler öyle inkişaf etti kl, plân
altüst oldu. Ve plânla kurulan muvazene bozuldu.
Eze, birdenbire sordu;
— Peki öyleyse bize şu vakaların birbirini takip şeklini tekrar edemez misini»?
Havada bir gerginlik seziliyor- Eve, Dermot. Jatüca ve Ben dayı. Mlrmar villâsının arka bahçesinde, yüksele duvarın ve yaprakları sararmağa başlayan kestane ağaçlarının serinliğinde çaylarını benilz İçmişler,
Dermot KIutom:
tf_ işte sonbahar bastırdı. Yym artık Londra'ya dönüyorum.» diye düşündü.
Sonra, yüksek sesle:
— Evet. — dedi. — Vaziyeti SİM anlatayım. Vautler, Goron ve ben, bütün şu son haftamızı hikâyenin muhtelif teferruatını yanyana getirmekle geçirdik.
Ben dayı:
— Pek esrarengiz haliniz vardı. — diye homurdandı. Ve hafifçe ökaür-dükten sonra İlâve etti:
— Anlıy »madiğim nokta, Ned Atwood'un, zavallı Mnurlca'i öldürmeğe kalkışması?
Eve;»
(Arkası var>
SahJfe 7
10 Haziran 1940
kücMWi^ari
1 — İŞ ARAYANUlHl
DENİZE NAZIR - AaanıOr v. kalori* faril 1Ö0 - SCO metrtksr* salonlar ta muhta-IU adette l« İçe V» tak odalar k'rahktar. Galata Vtll Alemdar han. 303 — H
SATILIK rv — Kadıköy tikelerin» dört dakika nlm kagir T odalı, bahçe. ya|h boyalı. mugambalı. konforlu boa tealim 2SM0 Aynalı Tırın No. İS ya. W? — 3
KİRALIK DAİRELER — Bty4T.ll BoleTta-iania an yükıak yerinde. JÇontorlu. lük», fay el (*nij. Müracaat: Tstft karaman caddesi No. i. Her gün sut bejtea sonra.
«79 — 1
KİMSESİZ ASİL »İn DOİOM — KWe-ıria münevver yzjh bir bnye Olüncey® kadar babam gibi bakmak istiyorum. Akjnnı-dn (Fazilet) rOmuzunn müracaat. S25 —
LİSE ONUNCA SINIFTAN AYRILDIM -Askerlikle alâkam yoktur, falflkslziıetml bildiren, belgelerim vardır- Her hanci bir t$tcçeliçmek istiyorum. Akşamda R. Tin rümuzune mOrscaat. 7 “
9 — işçi ARAYANLAR:
FRANSIZCA. İNGİLİZCE — Muhabere yap:p usulü muhasebe bilir otuz yasını geçmiş bir Musevi erkek eriyoruz. Türk te-bsalı olacaktır. İhracatçı yanında çalışmış bulunanlar tercih edilir, isteklilerin net kaf liraya çalısabüecekleri!o Toll rümu-auna müracaatları. M8 —
İMALÂTHANEDE ÇALIŞMAK İÇİN — Güçlü kuvvetli eli çabuk 2 - 3 i|«l bayana thtiyaç vardır. Taliplerin her gün saat 8 den ]B e kadar müracaatları. TahteJcafo C, No. e(t $af«k Kundura Boya imalâthanesi Mehmet Nuri Leflef. Telefon: 21147 952 -1
İTHALÂT VE* İHRACAT PİYASALARINI İYİ BİLİP TANIYAN — Ve noldfyıt slrkcU namına ziyaretler yapabilecek kabiliyetle İyi referans verebilecek bir akli 1(0ra ihtiyaç a ardır. LricklUcrln 12M POfte kutusuna yazı ile müracaatları. 971 —
BÛYÖKADADA — A(>l>Cak jubemlri İdare edecek «Presenlible» gcr.î bir bayan aranıyor. Lisan bilen tercih odlllr. İst. 240 posta kulustın» tnOracnaL SS3 —
İşçi ARANIYOR — İyi yetlsmlj. kadın dikitinden anlayan iki İsçi aranıyor. İstiklâl »addesl. Tünel meydanı. No BU. Hüsnü'y® müracaat. 0’8 —
TRİKOTAJ MAKİNELERİNDE ÇALIŞACAK — Usta işçilere ihtiyaç vardır. Mah-tnulpaşa Haslıkçı sokak 3B/1 a raOracaot. B14 — 1
TRİKOTAJ KONFEKSİYONUNDA USTA -Ovorlok. Slnjter dlklj maktnalarında {11-bjmış bayan aranıyor. Mahmuipaşa 8*»-tılrçı sokak 1S/Î a müracaat. C13 —1
BERİ DAKTİLO YAZAN — Bir bayana acele İhtiyaç vardır. Müracaat Eminönü Kutucular caddesi No, m,'l 622 —
4 BAYAN ARANIYOR Çalışmak tlzcrc
orta lahsilll d«ri bayan nlınneaktır. Sirkeci Limon han kat 2 No. 24 do müracaat 631 -
DEMİR HIRDAVAT İŞİNDE ÇALIŞACAK — Tecrübeli, namuslu, ciddi bir tezgâhtar aranıyor. Mürcaat telefon 43085 949 — 1
DAİMİ. TEMİZ ÇALIŞACAK — Acete terzi kalfası aranıyor. Yapılacak denemede llyahnllno göre aylık ücret vcıUecek. Hıfzı Ünaaldı Terzihanesi Postahana karjıs: Üsküdar. «M> — I
MUSAHHİH LAZIM — Taliplerin; çalıştıkları yerleri vo kısa bal tercümelerini, eski ve yeni harfleri* yazaraK, Maarif kl-tophanralne müracaatları. 653 —3
BAYAN MEMUR ARANIYOR — Müsait .aylıkla burada ealıSTnalc üzer» acele İhtiyaç vardır. Taksim Kristal Gazinosu arkasında Miııı Bniaws om. «59 — ’
3 — ALIM - SATIM (Eşya):
AZİMET DÖLAYISİLE BÜYÜK FIRSAT — Huşu ilde çok iyi k >ıHanı taug gayet iyi çalı jır vırzlycttc »La Salle» markalı bir otomobil satılıktır. İzahat İçin Tepe bayı Garajı sahibi bay Süleyman* müracML Telefon: 43700 (82 — 1
SATILIK KOTRA — Boy TJ. en 1.80 yelkenleri yeni; dentzd bir kotra çok ehven flatlo satılıktır. Tel: 40303 BM — 1
SATILIK TAKSİ — Desoto 38 Ufak Argo eontl radyosu iğler .variyette müracaat Galata Perşembepazan Ramon han ?, Telefon 438M saat 10-12 ya. M2 —
SATILK MÜCELLİT BIÇAĞI — 83 santimlik bir adet mfleelllt bıçab kurulu va-riyclle «allUktir. Marpuççulsr Leblebici Han No. W * müracaat. SS8 —
SATILIK KELEPİR BUZ DOLABI - Dört gözlü iFrlJldsİreJ markalı bir dondurma dolabı azimet, dolajnriylo satılıktır. Taliplerin her ®C>ı Kadıköy Moda caddesinde 112 numaraya müracaatları. 479 —
ACELE EATILIK HUSUSİ OTO — 33 model Hulk marka çok İyi vaziyette. Moraranı- lu.montı ideal birahanesi yanında Zümrüt Garajı. Her gün gdrüleblltr. W1 —
SATILIK — Hunini BuJk marka otomobil Müracaat: T: 4O6za. K3 —
ŞARAPÇILARA MÜJDE — Yeni «000; 4000; 3000; 700 litrelik mega gazap Açılan saldıktır, sijll Hanımefendi sokak No. a. Daire 2. Tv|rron 82^10 M( _ i
İKİ KİŞİLİK — Kullanılmış İyi durumda bir portatif lâstik Klepp„ Alman markalı kayık küçük yan motörU beraber Milliktir. Göztepe Cavit Pasa sokak 19. 8M — 1
ACELE SATILIK KAMYON — «47 moda! GMC az k jltanılmıj yedek lârilk teternıa-Uylc Fatih KsktaUpaja Mütercim Azım («kak 22 de görülür. 688 —
KİHALIK APARTIMAN — Nişantaşı 0(1-zolbahçed» konforlu gani» ra aydınlık 8 er büyük odalı daireler kiralıktır. Sirkati möb!« verilecektir Tel: *4(UÎ 130-2
47.000 SATILIK Api. — Ayuspaja Alman
sefareti civarında zemin katiyla ÜÇ dair*: bahçe va deniz görür, İki. dairesi boy teslim, araeuız. G. C. 498 —
ŞİFATA 8ATILTK AHSA - Kalamıg koyuna nanr Fkerltr mdrtab! duvarına bl-tljlk 34 metre yüz, M metza derinlik. 80143 telefona raüraeaaL 837 — 1
İZALEYİ ŞUYU DOLAY1BİLS KIYMETLİ EMLÂK BATIŞI — Aksaray tramvay deposu karrsınd* (Aktırın) namlyle maruf, üzerinde 3 Odalı dairesi ayrıca hamur makineleri. müalahdemleze S odan bulunan hali faaliyette ftrm ve ar kazında kagir 19 numaralı 1 katlı ev beraberce Sultanahmet Üçüncü sulh hukuk yargıçlısının 948/8/42 doayaslle 30 haziran çarşamba günü nal 14 - 10 müzayedo He. (Her gün görülebilir) S63 — a
KÜÇÜK ARSA ARIYOBUM — Cihangir Ayzspas». Taksim. Mecldlyok&yÜ * aramda Mühürdar - Moda civarında: Bebek. Rume-llhlsarr voya Ihlamur. Göztepe salahları D-zerinde veya yakınında ortasına İki buçuk kat inhasına İzinli takriben 17X20 ebadında Kroki va İzahatla pazarlık-ız flallnln posta kutusu 2030 Bakanlıklar Ankara. 831 —
SATILIK KÖŞK — ArnavuUlByühd* denize tamamen uozit tam konforlu bog olarak teslim. Tel: M-28 mOrtfMl «7 —
İMARCA İKİ KATA- MÜSAADELİ -tul el juyıı dolayısfy’.o satılık arsalar: ¥e-rilköy hleryonuna SCO metre, asfalt» eep-besl olan. 2230 mcPo murabbnlık arsalar Sultanahmet üçüncü sulh hujnık yargıçh-fiınea 8-18/42 dosyam» ayn ayrı S temmuz çumnrtcsl 11 - 13 m Uzay edeyle. 5B7 — 1
DEVREN BATİLIK — Kuru kahveci Tekel va Milli Piyango bflyllljl dükkânL İsler vaziyettedir. Çehzadebaşı Direkleraracı İfa 63 aynı yere mtlracaaL tl» — 3
CİHANCİRDE Alman hastanesi ar- kasında 27.000 liraya pazarfıtam: bir apartı-m.an satılıktır. Cihangir caddesinde S3 No. da kapıcı Mehmet Anlan» müracaat. 382 — 1
6ULTANAHMETTE — Sanat okulu yanında Kurubalık hamamı «0 M2 boa tealim acele coblıktir. Çakmakçılardaki Valide hanında bir numarada AbdOlhollk'n müracaat. 663 -
DEVREN BATİLIK DÜKKÂN — Oem-
berlUasta c2₺Sr No. lı kırtasiye dükkânı devren »atılıklır. Mutavassıt kabul »dllmez-Adrea: Kapşljç3r;nla Kuyumcu Kemal Bozkurt No. 9. 883 —1
ACELE SATILIK FAAL HALDE KIRTA- YE DÜKKÂNI Aksaray Millet caddezl
C9/I aynı dükleSna müracaat S«8 —
ACELE SATILIK — Be yazıtta tramvay mü derine 90 adım mesafe de kârgtr altı 0-da tramvay caddesini görür, Marmaraya nezir, havadar İki mutfaklı bir av boj teslim satılıktır. Müracaat: Büyük Haydar ao-kak Hallaç Hüseyin. 803 — 1
SATILIK BAJItLHANE — Arnavuteöyün-de Kız Koleji duracından 10 metre İleride. 20a - 210 numaralı, altında dükkAnı bulunan fevkalâde manzaralı. 470 metre murabba! saha. İçerisindeki aahllhnnenin tamamı acele «atılıktır. Har gün öğleye kadar 303 numaraya- S77 — 2
BATİLIK AF ARITMAN — Beyojlu kay-mnkamlıCinin arka kapısı önünde Banka-
1ar caddesine inen Şair Ziya Pa«a yokuşunda eczahanenln yanında Mutlu »parti-manı azimet dolayıslyle müsait flatle satılıktır. Talerim Aydedo caddesi Ayhan apar-liman 9/8. Telefon: 62-130 a BS9 —
BOŞ TESLİM - % 10 getirir şahlık kâglr av. Bej oda caddoye nazır saz elektrik terkos 13000 ttet KalyoneukulJuk Tek kuyu 12 gerilir, w — 1
NİŞANTAŞUTOA SATILIK APAKTI MAN — Betonarme bejer oda. bir hol 75000 Hra. Telefon (4îl44> « m drama t. W3 — 1
BOÛAZlçtNDE — Yenlköyda en İyi mevkide azlılık kıymetli büyüle yalı önünde rıhtım arkan bahçe Telefon 41233 saat 10-12 903 _ 1
SATILIK. KİRALIK KÖŞK — Kadı köyünde, tramvaya. İskeleye yakın, boyalı, konforlu, çamlı çiçek, meyveli büyük bahçeli, telefonlu, boa tealim- ÖJleden eonra 22364 ya telefon ediniz. 903 — 3
FABRİKA VE GARAJ İÇİN SATILIK ARSALAR — Şljlldo sanayi mlntakasınds, fabrikaya mahsus ataşları Caddede, garaj İçin büyük ara*; Porte kutu 4M İstanbul «17 —
r IBS A T — Satılık mükemmel bakır tebrikim. Faal variyette, Avrupa alllndlrl bü-ffln tcarialı. yeriyle devren aatıhktır. Müracaat: Beyazıt Ordu caddesi Haznedar sokak No. 11. M8 __ 1
çlrıLhavuzlarda — Tramvay İstasyonuna bir dakika. HavagaD, su ve »Jak-trikll; fevkalldo manzaralı arsa cephesi (0 derinlisi 37 matz», bedeli gon Cal T. L. 13 000. Müracaat: ŞlgU Candı kargın Koıûy Ap. J. 911 —
KİRALIK APARTIMAN UE DÜKKÂN — Aınavulköy tramvay durağında, yeni bo' aydınlık ve korde: lu sparlıman kallarila dükkânlar kiralıktır. (içindekilere müracaat). Telefon 24037 918 —
TEPEBAŞINDA — C kat, 9 daire, bir dairesi bog. dörder oda, deniz görür, »ski Bafllam yapılı arpnrtıman borcundan ölür! 'atılıktır. Telefon: 20310. 819* —
SATILIK EV — Bos teslim beg odalı elektriSt. terkoou var- Balnlta t adıla Oltanda. Aparbanan olabilir. Telefon 84301. 828
KİRALIK YÜKSEK Ap. KATI — 3 odn konforlu lüks eyyarila 8-0 ay İçin kiralıktır Son istasyon Hnsni sokak No. 49 ya müracanl 829 — 1
DOKUMA FABRİKALARI İÇİN — Fevkalâde merkezi yerde Trlfare cereyanlı beton imalâthane yeri devren satılıktır. Mah-mütpnsa Sultan çde'arı Aktarhsın han No 14 e müracaat. 630 — 1
dOkkAn — Şehzade camii karpsmdn 153 numaralı dükkan (Eczane) »atılıktır Müracaat: Taksim Ferldlye caddesi, Ajıklar sokak No. B C32 — 1
DEVREN SATILIK ODUN. KÖMÜR DEPOSU — Telefon, motör, nrnb» tam teşkilâtlı çöle vaki tanınmış depo, lnçant molze-nıesl entıj mnballldlr. isteyenlerin 00803 te-teftma. 622
KİRALIK — Ucuz yazlık vo kıjhk ev Müstakil Üj oda konforlu. Elektrik pllljo yakın. Bostancı Kariye Dedirmen yolu M e müraeaat 608
12.000 LİRAYA SATnJK HANE — Üakü-dnrda Bafllarbaçm» Kİtmeden, icadlyo Nev-elvnn. ıoknk No. 48. 8 odn. İçi dışı yadlı boya. Hamam., terkos. anrmç. elektrik... Bo: otarak tealim. İçindekilere müracaat 6?8 — 2
GÖZTEPE ÇARŞISININ İŞLEK YERİNDE — 2 odalı mnhrikblcl dükkânı, bütün teferruatıyla dondurmacı Frljldt^l havuz satılıktır. Ussan özelgaren. istasyon cad. 89. Tel: 82-179. 637 —
KELEPİR — E«nWSydo artıılt Urarlmte 4 odalı bir dönüm bahçeli yeni va boj ev. Suadlyede de köjebnjınrtn 4dünüm, etrafı duvarla çevrllmlg arsa çalılıktır. KarukSy Mili! Emlâk Alım Satım insani bürosu. T. 41007. 639 —
FATİHTE BATİLIK ARSA — Mutemet sokak 19 No. 7 x 10 eb'adında, ruhsatı C-lınmıgttr. Çimentosu aJJuıriON». Metresi 80 Hradır. Mektupla Akçam Q. Demir. 839 —3
BATİLIK ARSALAR — Ankarada Sefa-tethanrier mıntakaandsı sefarethane veya apartımanlâr yapmsja müsait kıymetli ve tlcU* analar. Ahmet Hamdl Yılmazbaj. Telefon 11602 - Ankara. (60 — 4
ŞAHLIK YALI ARSASI — Vanlküyünde nıürtesna manzaralı 14 JS eb'adında du- varları yani yırpılmJO nbtunlu Telefon 22843 ijfleye kadar. 841 — 2
DEVREN SATILIK VE KİRALIK DÜKKÂN — Divanyolunda ljlek bir «İUkkâii devren satılık vo bir bog dükkân 2 acne-îlŞl pcjln kiralıktır. Divanyolunda kahveci HÜseytn Ceıcre'e baz vurulması. 812 — 11
CİHANGİRDE — Tamamen denize hâzır 4 daireli aparLımon bir katı bos icrilm satılık. bir kalı do klrabklır. Beyoğlu Balo 9. »/!. ₺nln. Tel: 4S01L 943 — 2
BEYOĞLV — Straielvl clvannd» Afallamam karakolu yanında üç kat Ap. İnşasına ruhsatı, çimentosu hozır arsa «(ılıktır. Beyoğlu Balo S, 3/1 Emin. Tl: 49014. 044 — 2
KOZGUNCUKTA — Fevkaifldo manzaralı kiralık lröjk. Havagazı, elektrik, terkos. Bir Hlon üstüne bej odalı yazlık veya ec-r.ellk.- Alt katta dört oda. Müracaat Kuzguncuk lakelerinde bay Mıgır’a vo Içinric-kllero. 646 — I
SATILIK ARSALAR — Kovanlar caddesinde Atatürk bulvarına yalcın SIS vo 58 tn2 iki ama aatıhktır. Tel: ftK4+, *47 — »
7M0 LİRAYA SATILIK — Sultanalımelte Akbıyık Yeni Güvey sokağında 9 numaralı hâlen bog denize nerarctll anahtarı karjı-sında 4 No. d*. Pazarlık Te): 42704 1».
BÖYÜKDERE — Aynalı kjraatiıar.o içindeki bllârdo vo esyaslyle devren «atılıktır. Ortak alınır va yevmiye ite de verilir, ’çinıio bay Zekiye mOrncaet. 971 — 8
KİRALIK, SATILIK YALI — Kanlıcanın ou konforlu güzel yalısı boy tealim. Telsi-l&k 402M. «31 —t
KİRALIK — Mobilyalı (Telefonlu) yazıtıma. Galata rıhtmu gümrük karşılında dilil Şarap lakeleri cıddeıi Taceclü han B/l. fl numaralı yazıhane kiralıktır. Tl: 44231
«ıa
TAHMİS 8CKAC-I YANINDA — Gayet talik bir dükkân devren şahlıktır. Bask» itmUerdedı Iglek bir dükkanla dasijiirinr. îsteyanlar' İstanbul posta kutuau 148 numaraya yazsınlar. *17
BATİLIK ATELYE — Piyasanın Iglek fetr yarindi olup har navl proa va torna iğler yapan btr atelya ntıiıktır. MOraesM yeri Telefon um 6P8 —
KİRALIK APARTIMAN KATI VE MA-ÖAZA — Takılında eadıieyo cazır Ud oda hol. aıcak «uyu. banyo, konforlu mutlak va olunda btlyükco mnlAza. Rumellhıuannda üç odalı, banyolu, denire nazır aıfalt yolunda bahçeli k(hk kiralıktır. KCtik İçin Ruıuellhiıcnnda Necipte? bağına aparlı-mnn lCtn 13603 telefon. BU —
KİRALIK — Ytdlkuledo ardiye. aılMy* va baareri Islara alvarl«ll mahal kiralıktır. Bir keçi arabacılar kfltibl bay Nlytu’ya mO-racaat. *33 —
FATİH — İUalya caddcalnd» 2*yrtk bağında bavacazlr. elektrikli, terkoelu. ik dükkAn. tekir odn. SİM Tnetra ansı Örerindeki bahaçeli bina bo# tealim 37,500 liraya aod* Mbhkltr. İlTaty» raddesinde Araplar ludıvMİild* Haldi Al he. «HH —
ŞİŞLİDE METRESİ YİRMİ LİRA «ATİ L1K AHSA — ÇtfteMTUter vo İskender, oğlu iki lokafa yirmişer metro İM eephel IfiûO metre. Posta kutu 4W. latanbuL «58 — İ
KARAKÖY — Gümrük auUok 14 No. b mflstakU. «slttada bir d* oda bulunan dOk-kJls «atılıklır. Şlj», Hanımefendi aoknk No, (341 o rnUracazL Miö — 2
SATILK EV ARAHTYOH — DİVOnyOİU. Çaifikapı, Sultanahmet parkı civan. BabIâli asfaltında bej altı odalı konforlu cv aranıyor Müracaat: Milli Eğitim müdOrlO-gdndo bayan Tdlha. ASİ —
ÇENGELKÖY — hkcleıİDO 2Ö dakika boj teslim 0 edalı yeni bir kdjk tlç yüz mryvu ağaçlı 0 dön (İm nrazt İki İruyıı ahiri ve kflmcaleri bulunan işlenmiş arazi Mele M-hlıkirr. CeBŞelkOyflndö 101 üncü Ho«ın Dilmene müracaat. 962 —
KELEPİR AJV.RTIMAN — Harbiye tramvay caddesinde 4 kat ayrı e» bir ddkkAn bahçeli banyo parkeli apar Uman bir kaU bos tealim 40 bin liraya «cela şatılıklır. Bey-oâlıl ktlkUl caddeıl 193/1 Kemal İMÜ-den'e. «Ağa camı tramvay durağı harfinin-da). «3 — 4
SATtLTK ARSALAR — Erenköy İle Gör-tep* «rMioda tramvay yoluna BCO metre mesafede müfreı arralar uygun fLatle ır.-tılmaktadır. Beyoğlu. Saray Sinemasında bay Al eko Çansopulos'n mOracaat. Telefon: 41B5B. 969 — t
BATİLİK AHSA — Bostancıda, denbd' r>0-ar w>r«ır, otobli». tramvay w» trer.e ynkm. îa dönüm arra. birer dOnOm* parı«llenn>f|. Metresi pazarlıksız 7 Hra, Toplan e liraya acele entıblflır. Tnrmflt P.K. C43 İsfar.tral. S63 — 1
LÂLELİ EE ABSA — 4 kat ln’L-ını mü-saadell evvelki ıMramnameye göre ruhsatı alınmış çimento bedeli yatırılmış plfim hazır B.3Î y 30,75 — 70 mİ düz araa acele satılıktır, AzlmlLâr rokjJc 34. Altsoy. Tel: 23211). 65B — S
MERCANDA KİRALIK BOŞ ATELYE — Suyu Trlfare elektriği ayrıca iki odası olup 70 m2 beton bina. Müracaat; Fincancılar Mahmudiye han Mo. L ₺34 — 1 5 — Mt’TEFEBRİK:
İNGİLİZCE DER 3 - Londralı tnfiJllz bayan tarafından yeni metot konıijma Adres: Mrt. Vlnnl «V. İrtlklfil «addMİ Yardım epart man No. 1. IRua «fareli yanında». SîS — ı
İNŞAAT YAPTIRACAKLARA - Mimari proje, betonarme hesabatı. V.S. yapılır. Fer.nl mesuliyet veya InsMİ deruhte edilir. Her nevi kolaylık. Mercan Sultan Odaları No. 62/17. Y. Mühendis A- HaznedarJi müracaat telefon »M20 (89
HAYDARPAŞA - BQSTAJIÇI — Civarlarında Parlsten mezun, İstanbul liselerinde öfi-rahnen. Fransızca ve bu lisanda hesap, cebir. hendese dersleri verir. S. Gernn Re-ceppnja caddeel Gülen apartıman 11/4 Taksim. 633 — •
FRANSIZCA DERS — Tecrübeli eski 96-retmen mııhniTİT W HAsim özcon'a müracaat cdlllrno m uhakkaK istifade edilir. Ad-rea: Gelals Rıhtım (Güzel Bandırma oteli I 693
KÂRLI Sin İŞ İÇİN — MÖÖ Hra koyacak orlâjk oyda a» İka verilir. Akjonıda Şİİ. rumuzuna yazılması. c-!3 — 1
ORTAK ARANIYOR — Hâlen faal variyetle olan ıtriyat lmalâthanesinde y> piyasa Js'nJ veya knalâthencdo bilfiil c«üı-■nbüecek bly arkudn^ı ecele Ihtlyncimu vardır. Fazla tafsilat p. K, «3 letanbuL M8 — 1
Mektuplarınızı aldırınız Gueloml, Jclarehencrtn! edici olarak 0*U»ral» olan karilerimizden: Daktilo — T.s — G,C N.E — S ö — AK E — Faztlet — Muhasebeci — İslet— namlazına gelen suklupları İdarehanemizden aldırmaları rie» olunuz.
Devlet Orman İşletmesi Küre Müdürlüğünden :
1 — Küre Devlet Orman İşletmesi arsasında 3 parçadan İbaret İdare binası Te lojman, garaj, tavla binaları yaptırılacaktır, Binalar kârlar ve ahşap karkas İnşaat elstemieılnds olacaktır. İlk keşif bedeli (fcai71) lira 52 kuruş olup muvakkat teminatı 2862 lira 86 kuruştur. •
2 — Şartnameler bilumum projeler, keşlfname]er, serldöperljer. mu kavela projesi, eksiltme şartnamesi, Bayındırlık işleri Gene] şartnamesi, yapı işleri umumî fenni şartnamesinden İbaret olan keşif dosyası îstanbulda Orman baş mühendisliğinde, Ankara da Orman Genel mü-dttrlflSü inşaat şubesinde ve Küre Devlet Orman işletmesinde görü Jeblllr.
J — Eksiltme Küre devlet mevcut eksiltme komisyonunda de yapılacaktır.
4 — Eksiltmeye girebilmek şloi teminat vermeleri V» bu ğer bir işi muvaffakiyetle başardığını veya 1 dare ve denetlediğim Iskata yarar belgelerce birlikte eksiltmenin yapılacağı günden en (ta ti] günleri hariç) üç gün evvel yazı île Bayındırlık Bakanlığına Kasta-monî veya İstanbul Bayındırlık müdürlüklerine baş vurarak bu İşin «kMltmeslne girmek için yeterlik belgesi almaları ve bu belgeyi göstermeleri şarttır.
Bu süre içinde belge İsteğinde bujunmayanalr eksiltmeye g’remcz ler.
ft — İsteklilerin teklir mektuplarım eksiltmenin yapılacağı saatten bir saat öncesine kadar Küre Devlet Orman İşletmesi Müdördüğüne makbuz karşılığında vermeleri lâzımdır. Postada olan gecikmeler kabu] edilmez.. 8185
(ir vs ahjjap kLrkaa İnşaat «16 tem [erinde olacaktır. Sam) lira 52 kuruş olup muvakkat teminatı 2862 lir
orman İşletmesi müdürlük binasında
25 Haziran 1948 cuma günii saat 15
İçin İsteklilerin 2802 lira 80 kuruşluk ge İşin teknik ehemmiyetinde bulunan dl-
Ankara Belediye Başkanlığından:
1 — Belediyemiz tarafından satın alınan F. B. W. marka (8) adet otobüsün tsvlçreren Ankara İstasyonuna kadar nakil işi kapalı zarf usu-liyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (48.000) kırk sekiz bin Uradır.
3 — Muvakkat teminatı (3.600) Ura olup otobüs idaresi veznesine yatırılacaktır.
4—Bu İşin. İhalesi 25/6/043 cuma gönü saat 18 da Belediye binasında encümende yapılacaktır.
B — İhaleye İştirak edeceklerin 2 490 sayılı kanunun 32 İnç) maddesi tarifine uygun şekilde hazırlayacakları teklif zarflarını İhale saatinden bir saat evveline kadar Başkanlığa vererek mukabilinde makbuz a-maları şarttır. Postada vuku bulacak gecikmeler kabul edilmez.
6 — Bu İşe alt şartname ve diğer kağıtlar Tutanak ve Muamelât Müdürlüğü kaleminde her gün görülebilir.
7 — İhaleye katılacak şirketlerin 2490 sayılı kanunun 3 üncil maddesi hükümleri dairesinde hareket eylemeleri lâzımdır. (7987)
Ankara Belediyesinden
1 — Ankara Belediyesi İtfaiye teşkilâtı tçln alınacak bir adet oto--mobllll otomatik yangln merdiveni kapalı zarf usulü ile mubayaa olunacaktır.
2 — Bu otomobilin otomatik merdivenin muhammen bedeli (98000) , ve geçlcltc mlnat akçesi de (6050) Türk lirasıdır.
3 — İhale tarihi 4 Ağustos 1948 çarşamba günü saat 10 da Belediye binasında encümende yapılacaktır.
4 — Mubayaa edilecek otomobilli yangın merdiveni dünyâda tanınmış birinci sınıf otomatik merdiven ve îtfâlye Levazımı İmal eden bir fabrika mamul âtından olacaktır.
5 — ihaleye iştirak edebilmek için dördüncü maddede yazılı evsafta bir fabrika veya firmanın Türkiye’de kanuni mümessili bulunmak ve buna dair belgeleri ile ihale tarihinden, tatil günleri hariç üç gün evvel Belediye Fen işleri Müdürlüğüne müracaat ederek eksiltmeye iştirak e-debllmek için yeterlik Vesikası almak şarttır.
e — itfaiye vesaiti 1140 sayın kamınla gümrük resminden muaf bu-olmak üzere diğer bütün vergi nakliye masrafları müteahhide
Belediyesi Tutanak ve Muamelât
Ivmdugundan teklifler bu resim hariç ve rüsum, Sigorta ve Ankara'ya kadar alt olmak üzere yapılacaktır.
7 —Bu İşe alt şartnameler Ankara Müdürlüğünde görülebilir.
8 — Teklif zarflarının İhale saatinden bir saat evveline kadar Be-
ledlyo Başkanlığına verilmiş olması lâzımdır. Postada vukubuîacak gecikmeler nazarı dikkate alınmıyacaktır. (8307»
Mobilya Alacaklara
s»—> ıvıoDiıya /AiacaKiara
I En «on model salon, yemek; yatak odası ve yazıhane takımları; kar- I I yola vç sandalyelerin envai; hasır koltuklar ucuz flatla satılmaktadır I I Asrî Mobilya: Ahmet Fevzi Kocamaz I | İstanbul: Rıza paşa yokuşu jfojg___j

Moda Deniz Klübü
Azalarını olağanüstü toplantıya davet
İdare kurulunca görülen lüzum üzerine aşağıdaki hususatm görüşülmesi ve bir karara bağlanması İçin 23 Haziran 194« Çarşamba gîi-nii saat 18 de olağanüstü genel kurul toplantısı yapılacaktır. Bu lç-tlmada nizami nisap hâsıl olmadığı takdirde 30/6/48 Çarşamoa günü yine ayni saatte İştirak eden âzanın mevcuduna bakılmaksızın toplantı aktedtlecektir. Bu olağanüstü genel kurul toplantısında bilumum âzâmızın hazır bulunmaları rica ve ilân olunur.
GÜNDEM:
1 — Misafir kabulü hususunda umumi heyetçe verilen kararın yeniden tetkik ve müzakeresi.
2 — Klüp nizamnamesinin 30 uncu maddesinin tefsiri ve lüzum
üöriildafcû taktBrdc I âdili. Yönetim Kımıltı
4 — KİRALIK - SATILIK:
DİKKAT
Emlâk almak ve çalmak.
ItHte!» yapmak IrtJy enlere; IIİmada gaynn sah .ı.t Emlâk Zarif Özalp tavassut eder. Ii(l.«.£lu UOy.0* Pârmaktapı köje bası No. 4 ■at Z Tc|: ■I23M. 237 — 25
boCazIçImde — Emtr|*nda bej tealim satıUJc JtOsk. Koru BîOnteluuındn etrafı yüksek. duvarlarla çevrili çeşitli nadide meyvn va şişekleri havi be# oda üç «ofn 2 kablna muttali vesalreyl havi havadar yer 15000 liraya acelo şahlıktır. Adres: Mlrgiln Rrjit pa>a kahveci Rami Çavuş lirasında 13 »21 - 3
Devlet Denizyolları ve limanları işletme Genel Müdürlüğünden:
1 — îdaremla İhtiyacı İçin lö -24 beygir kuvvetinde dört slliıîftlrlJ dört zamanlı benzinle çalışır iki adet deniz motcirü pazarlıkla satın
- Doğan Kardeş Yayınları
ANONİM ŞİRKETİ İDARE MECLİSİNDEN:
Ani şekilde kurulmuş olan şirketimizin henüz tahsil edilmemiş bakiye % 75 sermayesinin de tahsil edilerek tamamen tediye edilmiş hale getirilmeni İdare Meclisinin 8-8-1948 tarih ve 1/3 sayılı karan iktizasından olduğundan esas mukavelemizin 8 İnci maddesi gereğince hissedarlarımızın işbu ilân tarihinden İtibaren 30 gün İçinde sermaye hissesi taahhütleri nlsbetlncle Şirket veznesine tediyede bulunmaları rica ve gecikenler veya tediye etmiyenler hakkında 9 uncu madde hükmünün tatbiki lâzım geleceği İlân olunur.
BoSan v.’Yjntan Anonim Sirkeli
ve
alınacaktır.
î — Öıaie 22/6/1943 salı günü saat 11 de Genci Müdürlük Alım Satım Komisyonunda yapılacaktır.
3 — Motörlcrln tasarlanmış değeri yoktur, istekliler teklif edecekleri mal bedelinin 7a 15 nispetinde geçici güvenmelerini paralıklan ön-' CO komisyondan alacakları .bir yazı 31c vezneye yatırmaları ve belirli gün ve saatte şartnamede yazılı belge vc makhuzlaıile komisyondu lı^-âır bulunmaları.
i — şartnamesi parasız olarak her gün komisyondan alınabilir.
He deme i t fi t s
TÜRKİYE — İNGİLTERE
arasında muntazam
17 Haziran Llmamnuzda beklenen ticariye alarak 19 Haziranda do>>,ru
LİVEREOL — LONDRA ve ANVERS’e gidecektir, ■Umumi Acenlalan 3 TOPER Oaiftla Veli Ainmt'nr ha;> TŞ.
Limit td vc BELÇİKA posta.
R O D O P 1 vapuru Eşyayı

16 Haziran 1043
ŞOVDA]
En serf -r
Gillette bıçağıdır
ıcı
Imporial Kemikal indu&tria (Turkey) Ltd. İş Banketi Hanı, Galata (
İSTANBUL
I. C. I. LIMITED, GENERAL CHEMICALS DIVISION
( Genel Kimya Maddeleri Di vizyonu )
Bu Divizyonun merkezi Liverpooi’da olup Ingiltere'nin muhtelif yerlerinde kain onbir fabrika işletmekte ve 12,000 kadar işçi istihdam etmektedir.
Adından da anlaşılacağı veçhile, Genel Kimya Maddeleri Divizyonu, imal ettiği 150'den fazla muhtelif kimyevî maddelerle |. C. 1. teşkilâtının dahilî bütün ihtiyaçlarını ve daha birçok sanayi şubelerinin ihtiyaçlarını karşılamakta ve ayrıca ihracatta bulunmaktadır.
Bu Divizyonun Liverpoot civarında Widnesrdeki araştırma laboratuvarları faaliyetle dlolu yarım asrı geçen bir maziye malik olup, en son keşiflerini şayanı dikkat bir tesir sahasına ve kuvvete malik olan ve her-cins zararlı haşerelere karşı kullanılmak üzere tekemmül ettirilen “Gammczane’' adlı ensektisit teşkil etmektedir.
ireated by free version ol
HîZMETİNDî
30 HAZÎRAN 1948
Gllnünün
2.000 LİRALIK
Çekilişine katılmak İçin hesabınızı
21 HAZİRAN 1948'e
kadar
5 0 LİRAYA
Çıkartmakta acele ediniz.
TÜRKİYE GARANTİ BANKASI
Mevsimin eşsiz emprimesi »
DABtOVICH ve Şsi.
VAPUR ACENTESİ TRANSA! İRİN
ANVER3, RÖTER DAM, HAMBURG, BREMEN. (LONDRA ve ŞİMALt FRANSA İhtiyari} AKDENİZ, İSTANBUL. BURGAZ KÖSTENCE arasında muntazam azimet ve avdet tsveç postası.
CUNDA vapuru
Limanımızda olup KÖSTENCE ye V9 avdetinde İSKENDERİYE, ROÜEN, LONDRA. ANVERS, ROTBRDAM. HAMBURG ve bremen İçin eşyayi ticariye kabul etmektedir.
HEflA vapuru
3 Temmuzda limanımızda beklen muktedir,
STEVENSON LİNE
NEV/-YORK, AKDENİZ ve İSTANBUL arasında azimet ve avdet muntazam Amerikan postasL YOLCU VE EŞYAYI TİCARİYE ELİN HORN
13 Haziranda Limanımızda beklenmekte vo PİRE, CENOVA, NEİV-ORK için eşyayl ticariye tahmil edecektir.
T. J, STEVBNSON vapuru
Temmuzun İptidasında beklenme içtedir.
GORTHON LİNE
CENUBÎ AMERİKA (Arjantin, U-ruguay. Brcaıl) MARSİLYA. CE-nova, pire, İstanbul, azimet ve avdet muntazam İsveç postası.
YOLCU VE EŞYAYI TİCARİYE ADA GORTHON vapuru
23 Haziranda beklenmekle ve KÖSTENCE İçin ve avdetinde CENOVA. MARSİLYA, RİO de JANEIRO, SAN TOS. MONTE VİDEO, BUENOS AİRES İçin eş-yayl ticariye tahmil edecektir.
Her türlü teîsll&t için Galata Frank han, 3 üncü katta, umumi acentalifima müracat.
Telefon; 44708
Bay ve Bayan
Bir diş tabibine acele İhtiyaç vardır. Maaş dolgundur. Yeni Posta karşısı Letafet Har» No. 3 Elhem Atıf Diş Deposuna müracaat
SATILIK DENİZ MOTÖRÜ
750 metre boyunda 2 metre eninde, İçinde 8 beygirlik Albln motörü ve İki katlı açılır kapanır güvertesi, yelkeni ve sairesi bulunan tam sekiz mil süratli üç buçuk tonluk bir deniz motoru satılıktır. Yeşilköyde deniz kıyısında kahveci Melkon'a müra-
Tashih
İstanbul Defterdarlığından:
10 Haziran 943 Larlhll Akşam gazetesinde çıkan, n Floryada satılık arsalar» başlıklı ilânda 1-5524/2-173-24 dosya numaralı tarlanın kıymeti 2900 lira iken yanlış olarak 29 lira, yine 1-5524/2-173-25 dosya numaralı tarla nın parsel numarası 14 İken 12 şeklinde yanlış yayınlanmıştır. Tashih e tavzih olunur,
İstanbul Asliye Onuncu Hukuk Yargıçlığından; 918/91
Mustafa Kale tarafından 26/11/932 tarih ve 1376 sayılı ve 1100 liralık senedin iptali taleblle Mehmet Salih Kale, Ahmet saori, Haşan, Mehmet Şener ve Nuri Clerçan (Gürcan) a-leylilerine açılan, davadan, dolayı dava arzuhali 3/4/943 tarihli Akşam ga-zeteslle 20 gün müddetle ve 11/6/948 günü saat li İçin davetiyede yine Akşam gazete,sile 20 gün müddetle dava-1 Mardan Nuri Gerçana Şehzadehaşı Kemalpaşa mal». Şirvan! zade sokak Başaran Apart. 1 İnci kattaki adresine tebliğ edildiği halde mumaileyh Nuri mezkûr oturuma da gelmediğinden bu kerre gıyap kararının bir ay müddetle İlânen tebliğine karar verilerek oturum 10/9/948 Cuma saat 10 a talik edilmiş olduğundan keyfiyet tebliğ makamına kaim olmak üzere İlân olunur. (97706)


İşte bu en ufak fark
KREM PERTEV’ FaikJyetlnl size anlatabilir, çünkü Krem Pertev, her hangi bir tesadüfün veya mahiyeti meçhul bir keşfin neticesi değildir. Krem Pertev çok çalışılmış ve çok tecrübelerden sonra kibar mehaflle takdim edilmiş yegân* Krem olup başlıca fe-valdl:
Cllddeki mesamatı yumuşatarak kapatır. Bu suretle bu mesamatı harici teslrattan muhafaza ederek cildin pürüzlerini defeder, cildi besler, bu suretle gençlik ve taraveti temin eder.
Clldde şeffaf-ve gayri kabili nüfuz bir tabaka yapar k! yazın sıcağın, kışın soğuğun tahrlba-qm»£sm tına mâni olur, kssibh
ZAYİ Beykoz Malnıüd ur lüğünün 328 sıra numarasında almakla olduğum emekli maaşıma ait cüzdanımı ve tatbik mührümü zayi ettim- Yenilerini çıkaracağımdan eskilerinin hükmll yoktur.
Emekli Yüzbaşı Ahmet Osman'ÇuLhı
ZAYİ — Fatih nüfus dairesinden aldığını ve İçinde askerlik muamelelerim yazılı kimlik cüzdanımı kaybettim. Yenisini alacağımdann eskisinin hükmü yoktur.
1327 Doğumlu
Ali Cemal oğlu Şerit Şanlı
ZAYİ — Beyoğlu kaymakamlığından 2550 sayılı cüzdanla almakta olduğum askeri aileye yardım maaşımı alırken kullandığım tatbik mührümü kaybettim. Yenisini yaptıracağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Emanet kızı Hava
Kadıköy ikinci Sulh Hukuk Yargıçlığından: 948/234
Kadıköy Bahariye caddesi 69 No. da mukim ölil Haşan Salâhaddln Kuru-
kahvecl oğlu küçük Ersin Kurukah-veclye aynı yerde oturan, teyzesi Le-man Şayiamın vâ«l tâyin edildiği ( yayınlanır. (97660) j
.. .füzelerdir.
En keskin...
\ / /
Gillette
10 bıçak’ 170 kuruş] 5 bıçak 85’ kuruş] ' GurT aydın Gillette ile’ başlar ..
Şeker Satışları
Türkiye Şeker Fabrikaları A. Ş. İstanbul Bürosundan
Görülen ihtiyacı karşılamak maksadlle şeker satış ve teslimlerine cumartesi günleri Baker hanındaki büromuzla çırağandakl depomuzda saat 18 ya kadar devam edileceği alâkalılar ve sayın müşterilerimize İlân olunur. (8574)

Comments (0)