r-'^ÜÇÜ k ----
Hânlar
Bugün 6 net sahifede
AKŞAM
Sene >t — No. 11080 — Fiati: her yerde 10 kuruttur.
ÇARŞAMBA H Ağustos 1949
Sahibi: Necmeddin Sadak —
Yaa işlerini fiilen İdare eden: C. Bildik — Akşam Matbaam
Suriyede vaziyet gerginleşti, yeni bir hükümet darbesinden korkuluyor Şamda nümayişler yapılıyor, Halepte dükânlar yağma edildi
İnönü bir kaç güne kadar Ankaraya dönecek
Dün Aydında ara seçimlere girmek lüzumundan bahsetti £ Cumhurbaşkanı Aydınlılara hitaben söylediği cm nutukta “Siyaset mücadelesinde gençlerden hizmet bekleniyor,, dedi
Silâhlı aşiretler Şam ve Halep üzerine yürümeğe başladılar. Şam’da ecnebi aleyhtarlığı gittikçe artıyor
Şam sokaklarında »rhlı otom» bitler
İnönü Eğede halk arasında
(Foto: ilanıza Rüstem - İzmir»
reated by free version ol
Şam'da son hükümet darbesi sükûnet İçinde yapılmıştı. Gelen haberler asayişin hüküm sürdüğünü, herkesin İşiyle, gü-clyle meşgul olduğunu bildiriyordu. Halbuki dün şehirde bası hâdiseler olduğuna dair malûmat alınmıştır Bunların mahiyeti tamamen bilinmemekle beraber bazı nümayişler yapıldığı muhakkaktır.
Şam radyosu dün akşam polis ve emniyet müdürlüklerinin bir tebliğini neşretmiştir. Tebliğde dennliyor ki:
«Bazı siyasi parti üyelerinin ferden veya toplu şekilde nümayiş yaptıkları görülmektedir Bu. halkın isteğine meydan okuma demektir ve nümayişlere son verilmelidir. Milletin arzusuna, kanuna muhaLif hareket edenler ağır cezaya çarptırılacaklardır. Bütün emniyet memurları bu hususta harekete geçmekle mükelleftirler.-
Ordu ikiye ayrılmış
Dün Şamdan esaslı bir haber gelmemiştir. Suriye hududundan gelen malûmata bakılırsa ordu iki grupa ayrılmış, başka bir albay yeni bir hükümet darbesi hazırlıyormuş. Sami Hı-navi’nln öldürüldüğüne dair bazı şayialar da çıkmıştır.
Gene hudttan gelen haberlere göre, Halepte bazı hâdiseler olmuş.muhtelif aşiretler-Şam ve Halep üzerine yürümeğe başlamışlardır. Bu vaziyet karşısında Türkiye - Suriye hududundaki Suriye kuvvetleri acele çekilerek Şam ve Halebe gitmek için emir almışlardır.
Aşiretler ırasında bir kay-nşama olduğu Şam'dan gelen haberlerden anlaşılmaktadır Suriye makamları, uçakların a-şı retle re beyannameler attığım ve sükuneti muhafaza çtjnele-rlııl istediğini bildiriyor.
Söylendiğine- göre Şam Vç lepte devriyeler gezmakte, halkı korkutmak için arasıra havaya ateş etmekte İmiş. Şamda tevkiflerin devam ettiği bildiriliyor.
■ Halepte mühim" İfûdiselep öldüğü ve dükkânların yağma edildiği söylenmektedir.
Türkiye - Suriye hududu
Türkiye - Suriye hududu a-
------------------------------------ Suriye’de Akşam Muharririmiz Hıfzı Topuz Şam'a hareket etti
Suriyedeki son hâdiseler üzerine, Beyrut’ta bulunan Suriye ve Lübnan muhabirimiz Şakir Rasim Çeçen, Şam’a gitmiş, bize dünden itibaren telgrafla haber vermeğe başlamıştır. Fakat hâdiselerin ehemmiyeti karşısında arkadaşımız Hıfzı Topuz’u da Suriye’ye gönderdik.
Bu sabah bir Lübnan uçağiyle Suriye-ye hareket eden arkadaşımızın yazılarını yarından itibaren sütunlarımızda bulacaksınız.
Ara seçimi
16 ekim pazar günü yapılacak
Ankara 17 (Akşamı — Ara seçimlerin 16 ekim pazar günü yapılması kararlaştırılmıştır. Bu seçimlerde 14 Milletvekili seçilecektir.
Buğday ithali
Amerika ile görüşmeler devam ediyor
tatbik edllmlyeceği, Surlyeden alınacak 100 bin ton buğdayın verilmİyeceğl hakkında şayialar dolaşmaktadır.
Ecnebi aleyhtarlığı
Londra 11 (R» — Şam'dan
gelen haberlere göre. Hüsnü. Zalm zamanında mevcud olan Irak ve Ürdün aleyhtarlığı çok azalmıştır. Fakat ecnebi aleyhtarlığı gittikçe artmakladır.
(Arkası sahife 2; sütun S tel
Yeni hükümet darbesini yapan albay Sami iiıııavl, Fransız işgali esnasında Fransız ün i torm asile
çilmiş. Toros ekspresi hududu geçmiştir. Yeni hükümet erkânı Türkiye - Suriye münasebetlerinin eski dostluğunu muhafaza edeceğini söylemişlerdi. Buna rağmen son Ucarî anlaşmanın
I SUSARSAN I KABAHATLİSİN!
Herkesin ve bilhassa gençlerin merak ve heyecanla okuyacağı resimli aşk romanı
Meşhur İtalyan! kadın muharriri
Âda Salvi’nin eseri
Yakında akşam sütunlarında neşrine haşlıyoruz.
Ankara W (Akşamı — Ame-rikadan istediğimiz 200 bin ton buğdayın İlk partisi için İktisadi işbirliği İdaresince ayrılan bir buçuk milyon dolarla evvelce de haber verdiğimiz 18 bin ton buğday ithal edilmiş bulunmaktadır. Buna göre buğdayların kilosu 23 kuruşa gelmektedir.
Gelen haberlere nazaran geri kalan buğday miktarı için yapılan temaslar da müsait bir hava İçinde inkişaf etmektedir. iisöiöaaasİHİiı
Tekel’in mevzuları
Tekel, bilmem ne içkisini piyasaya çıkanyomıuş. Her halde, para kazanmağı dikkate aJıyordur. Elbet feııa değil. Fakat^ enerjiyi biraz da mevcudiin ıslahına sartet meli. Meselâ fakir fukaranın içtiği birinci nevi sigaralar çok fenadır.
Yurdun yıldan yıla çok bollaşan mey vakarından (ve meyva sularından) gerektiği kadar istifade etmek Tekel mevzuu değilse, serbes piyasa mevzuu mudur? İkisinin müşterek mevzuları mıdır?
Muhakkak ki böyle bir mevzu mevcut. Mütalâa et-meUL
Aydın 16 — Geceyi Çamlık İs- -tasyonunda geçiren Cumhurbaşkanı ismet İnönü bugün 11,20 de Aydına gelmiştir. Cumhurbaşkanı garda, muazzam bir kalabalığın içten gelen sevgi ve muhabbetleriyle selâmlanarak alkışlar arasında belediye binasına gitmiştir. Belediye başkanı İrfan Saylan, tnönünü Ay-duılılar namına tekrar selâmladıktan ve «hoş geldiniz» dedikten sonra Cumhurbaşkanı belediye parkını dolduran Aydın-lılara şu hitabede bulunmuştur:
*— Aydınl ılar, benim sevgili hem serilerim, benim kibar, çalışkan hemşerilerlnı, bana bugün gösterdiğiniz muhabbeti şöhretli olan âlicenap vasıflarınızın bir eseri olmaktan daha üstün, daha mânalı buluyorum.
Günlerden beri sözlerimi İşitiyor, tartıyor ve üzerinde düşünüyorsunuz. Buraya o sözlerimi anladığınızı, hattâ tasvip ettiğinizi göstermek İçin gelmiş olduğunuzu ümit edlyorum-(Uzun alkışlar) doğru mu söylüyorum Aydırdılar? (Çok doğru söylüyorsunuz sesleri).
Ben size ne getiriyorum ki, bu kadar seviniyorsunuz? (Sevgi getiriyorsunuz sesleri». Ben size dünyanın cennetlerini, memleket için İstediğiniz biitün iyiliklerin tılâimlaruu getiriyorum. Onları siz bulacaksınız, Ben size bütün İyiliklerin, bütün cennetlerin anahtarlarını getlriyo-
(Arkası sAhlfe 2; sütun 1 de»
Uçak kazasında ölen İngiliz havacıları
Genel Kurmay Başkanmın taziyesi, Ingiliz büyük elçiliğinin mukabelesi
Dünkü cenase merasiminden bir enstantane
Ankara 16 (A.A.) — Genelkurmay başkanı Orgeneral Ab-durrahman Nafiz Gürman, İngiliz sefaretine giderek kaza kurbanları İçin tâzlyette bulunmuş ve Büyük Britanya büyük elçisi Bir Noel Charles'e şu hitapta bulunmuştur:
İngiliz milletinin duyduğu a-cıya Türk silâhlı kuvvetlerinin iştirak ettiğini ve Büyük Britanya kırallyetl hava kuvvetlerine en derin tâzlyetierinl sunduğunu arzederim.»
Büyük elçi de orgenerale şu mukabelede bulunmuştur:
(Arkası sahife 2: sütun 7 de»
AvusturyalI atletler bu sabah geldiler
Bu sabah gelen AvusturyalI atletler (Yazısı 2 nel sahiîcde»
AKSAM
17 Ağustos 1949
Sahlfe 2
Mesele
BüyükTürkinkılâbı Avrupa
Ankaradan gelen bîr habere göre, Bakanlıklarla u-mum müdürlükler kadrolarında rasyonaliaasyona doğru tadilât yapmaktadırlar. Maksat 1950 bütçesinde tasarruf temin etmek ve a?, memurla çok iş gömüye ba zır (anmaktır. Emekliye çıkarılanların yerine yeni memul* alııımıyarak ve mevcut memurlar arasında iyi bir iş taksimi yapmak suretiyle bu gayeye ulaşılacağı talimin ediliyor.
Garip tesadüf. Bizim gazetede bu haberi okuduktan biraz sonra yeni geleu Fransız gazetelerinden birinde Churchill’in bir nüktesi gözüme ilişti. Eski Ingiliz Başbakanı bürokrasiden şikâyet eden dostlarına demiş ki:
Geçende memleketimizi ziyaret eden bir İngiliz muharririnin mütalâası
İsinden daha zengin memleketlerin güçlükle ödeyebileceği masraflar gerektiren muazzam bir ordu ayakta tutmuştur. En çok önem verdiği şey bağımsız-!
Birliği
— Gün gelecek, fiç kişiden iki kişi memur olacak, fakat yalnız iiçiincüsii çalışacak!»
Anlaşılan bizde olsun, başka memleketlerde olsun, bütün mesele devlet hizmetine kapağı atan adamı sça-hştırmak» noktası etrafında düğümleniyor. Memur sayısını azaltacağız, iyi bir iş taksimi yapacağız, belki de daha fazla maaş vereceğiz.. Hepsi güzel. Fakat acaba memuru çalıştırabilecek miyiz?
Devlet hizmeti kanunların sıkı kayıtlan altında cereyan ettiği, her hizmetten aziz sayıldığı, hattâ ihtiyarlığı emniyet altına aldığı halde nedense çalışma hevesini arttıracak teşvik rcTıci unsurlardan hâlâ mahrum dur. Memurlarının çalışmadığından şikâyet eden bir hususi müessese yoktur. Hepsi, kuruluşlarından itibaren çalışan bir kadro bulmıva gayret eder ve bunu temin etmeğe muvaffak olurlar. Halbuki devlet, daima dairelerinde iyi çalışılma ılığından şikâyetçidir. Bunun bizdekî ilk sebebi, çalışanla çalışını yanı birbirinden ayırımyan ve yukarıdakilere itibarı aşa ğıdakilerden daima daha fazla olan bir barem sisteminin hüküm sürmekte olmasıdır. Bu şartlar altında bir kâtibin, bir mümeyyizin iyi çalışmasına imkân var mıdır? Halbuki işleri çıkaracaklarsa onlar çıkaracaklardır.___________________Şevket RADO
Londra 16 (A A.) — Bir müd-l det evvel Türklyeyl ziyaret etmiş olan B. B. C. temsilcili M Bridson, Türkiyede yapılan İnkılapları ve memleketin .şlm- çok önem verdiği şey bağımsız-j diki bünyesini İngiliz milletine' lığı olduğu İçin onu her türlü ■ tanıtmak gayesini güden bir seri yayın f _ _
lir. Birinci neşriyatında, M. azmi muhafaza etmektedir Bridson büyük Türk inkılâbı i ve Türklyenin şimdiki duru- 1ar? Bu nokta nerede olursa oi-! mandan bahsederek şunları'sun Türkiye tam mânasiyle ba-söylemîştir: | tıdndır. hava seferleri mesafcle-
Peçe, fes ve eski Türk kıya-.rl kısalttığından ve İstanbul feti kaldırılmıştır. Modem Tür-! Londradan ancak bir gün uzak-kün kıyafeti tamamiyle Avru- la olduğundan şimdi Turkiye-palılaşmıştır. Eski Arap harfle- nin bizim sadece dostumuz, rl kaldırılmış ve bütün Türk müttefikimiz değil, aynı zaman-halkı yeni Türk alfabesini öğ- da komşumuz da olduğu söyle-
1 nebilir.
Türkiye garip tezatlar memleketidir: Amerikan ve İngiliz otomobillerinin yanında içerden’^__________
mal taşıyan kervanlar dolaşır.I kurtulur Bîr kıtava ait kültürel anane-* «ihniopm
Bugün Mor r i son ve Churchill konuşacaklar
İnönü Ankaraya donuyor
( Bas tarafı 1 inci sahîfede) nım. (Varol, sağol sesleri, alkışlar).
Bir demokratik cemiyette İnsana her şeyini, dünyanın ve vatanın bütün güzelliklerini haram eden, vatanı insana cehennem eden küllir devrinin, sövme edebiyatının hastalık buhranının, sona etmek üzere olduğnu müjdelemek istiyorum. Ben, size selâmet getiriyorum.
Burada Aydın’da bulunduğunu bildiğim her dört siyasî partinin bütün vatandaşları, bütün üyeleri karşısında olarak hepinizin birbirinizi örselemek-ten birbirinize düşman olmaktan uzak olduğunuzu anlatmak İçin geliyorum. HIoş geldiniz, sağol sesleri).
Bir tek şart: Birbirinize düşman olmıyacaksınız
Aydınlılar, son zamanlarda siaysi partilerin gövdesini teşkil eden temiz vatandaşlar ve siyasi partiler dışında bulunan büyük vatandaş kitlesi, hepsi zihinlerinde bir sualin eziyeti içinde İdiler. Bu halin sonu neye varacak? Biz bu rejimi yiirüte-mlyecsk miyiz? Biz bu rejimi yürütelim derken vatanı nıı elden kaybedeceğiz? (Asla sesleri). Vatandaşların zihninde cilan bu endişeye cevap getiri-yoıum Selâmet yolundayız. Bütün bu hastalıkları yeneceğiz. Yalnız bir tek şart istiyorum: J?:z hiç bir sebep ve bahane ile birbirinize düşman olmıyacak-sınız. (Asla sesleri). Günlerden beri bütün Türkiye’ye söylediğim ve istediğim bu tek şarttan ibarettir. Bütün Türkiye gibi bugün de Aydıniılar bana hiç bir zaman vatandaşların birbirine düşman ulmıyacağuıı söylüyorlar Doğru mu? iDoğru, and İçiyoruz sesleri).
Bugünkü manzara ve seçim emniyeti Bugünkü manzara şudur: Vatandaş huzur istiyor. Hâdiseler. gürültüler ne olursa olsun hükümet memlek ete va-tancîaşın emniyetini, kuzurunu temin edecek kudrettedir ve bu kudretini tereddüt etmeden düşünmeden her hâdiseye tatbik edecektir.
ftyuınlılar, düşmanlık istidadı ortadan kalktık'an sonra gözlerimizden birçok perdelerde beraber kalkacak. Dünyada her İyiliği biz nefsimizle yaparız. Her iktidar bizde toplanmıştır xc bütün âcizler, bütün fenalıklar karşımızdadır. Eu zihniyetten silineceğiz. Anlıyor musunuz? (Anlıyoruz sesleri). Birbirimizin sözüne inanır hale geleceğiz. Birbirinizi bir elmanın yarısı gibi bilecek yerde hakikat, iyilik yalnız kendi arz.u£ muzla yapılırsa orada olduğunu iddia edecek seviyeden, hırçınlıktan kurtulacağız.
Memlekette seçim emniyeti denirin bir nıevzu vardır. Seçim emnly t| için lâzım olan unsurlar bulunacak mı buiuntruyacak mı?
Seçim üzerinde elan münakaşalar senelerden beri memleketin huzurunu hırlıca fha’â) t-ci.cn sebeptir. Salım bünyeli bit
vatandaş gibi biz bu hastalıktan kurtulacağız. İhtilâflar ve münakaşalar ne kadar sert çehre alırsa alsın vatandaşları birbirinin boğazına sarılmaya sevk edecek düşmanlık çaresine razı olmıyacakmnn. Bütün güçlükleri yeneriz. Anlıyor musunuz? (Razı olmıyacagız, anlıyoruz sesleri).
İnönü, siyaset mücadelesinde gençlerden hizmet beklediğini söyledikten sonra sözlerine şöyle devam etmiştir:
«— Benim bu seyehatierh* aradığım, bu işin sonu nereye varacak? diyen vatandaşlarıma, vatanda huzurun mahfuz tutulacağını temin etmektir. Hiç bir sebeple vatandaşlarımın birbirinin boğazına sarıimıyaca-ğma, onlan, memlrKeti ve bütün dünyayı ikna etmektir, Ben, bu maksatları temin ediyorum değil mİ? Huzurdan eminsiniz değil mi? Düşmanlık olmıyaca gına eminsiniz değil mİ? (Çok şiddetli alkışlar ve eminiz, güvenebilirsiniz sesleri). Bunlar bana sizin en büyük mükâfati-nızdır. Şimdi derece derece, mesele mesele İşlerin nasıl hallolunacağını alâkalılar düşüne dursular. Sizin hükmünüz, vatandaşına düşmanlık kabul ci-miyen halleri siyaset hayatında bulunan görgüleri, salahiyetlileri sükûnetle düşünmeye sevkedecektir.
Ara seçimler
Siyasi partilerin gövdesini teşkil eden vatandaşlar memleketin büyük menfaatine taallûk eden meselelerde kendi İradelerini, kendi arkadaşlarına kabul ettireceklerdir.
Ara seçimleri de böyleriır. Ara seçimlerine bütün siyası partiler gireceksiniz. Aıa seçimleri siyasi hastalıkları tedavi eden höyük ilâçtır. Ara seçimlerine girmemek İçin haklı hiç bir sebep yoktur.Siyası partileri haksız yolda yürümekten siz menedeceksiniz. Her siyası partiye mensup olan vatandaş, hiç bir siyasi partiye mensup ol-mıyan vatandaş, senin kararın ve senin iraden bu memleketi idare etmek istiyenlere doğru yolu tanıtacaktır.
Aydınlılar,
Size bugün daha fazla söylemi yeceğlm. Bunun arkasını ö-lekl nutuklarımda dinlersiniz. Sağolun, varolun, size çok teşekkür ederim. Aydınlılar. (Çok uzun, şiddetli ve sürekli alkışlar, sağol sesleri).
Efelerle konuşma
Bundan sonra Cumhurbaşkanımız İnönü, kuvvayı milliye zamanında muhtelif cephelerde müfreze komutanlığı yapmış e-feleri ve Menderes fle havalisi umum komutanlığında bulunmuş Demirci Mehmet Efe başta olmak üzere Erbeyhll Ali i Efeyi, Sancaktar Ali Efeyi, Mah-i mut Ali Efeyi, Beşpınarlı Mes-' tan Efeyi, Kara Durmuş Efeyi, Aydından Salcı Muharrem E-feyi, Köşk‘ten Tekeli İsmail E-feyi kabul ederek hatırlarını sormuş, kendilerine İşlerinde başarılar temennisinde bulunmuştur.
Daha sonra Cumhurbaşkanımız u.ai is.îo da Aydınlılann
=Günün Meseleleri
Suriye vakayiinin doğurduğu endişeler
Suriycdeki hükümet darbesi günün en mühim siyasî hâdisesi olmakta devam ediyor. Yeni bîr kabine kurulmasına, sükûnetin avdet ederek örfî idareye son verilmesine rağmen Suriye vekayii her tarafla aa çok endişe ile takip ediliyor. Buna sebe p Suriyede yeni hâdiseler çıkması ihtimalinden ziyade değişikliğin milletlerarası po ■itikada akisler yapması korkusudur. İki günden beri ge lan haberlere bakıhr(;ı Sur i ye hâdiselerinin İngiliz Zra*> sa, Hattâ Amenfcın İnsim münasebetferi üzerinde le-sir yapmasından endişe edilmektedir. Fransız gazeteleri son hâdisede İngiiterenin parmağı olduğundan açıkça bahsediyorlar.
Hüsnü Zaim iş başına gelince, İngiltereyi bir tarafa bırakarak Fransa ve Amcrikaya temayül etmişti. Fransa ile para anlaşması, İktisadî anlaşma yapmış, Surive ordusu için Fransadaıı silâh ve malzeme alınması karar laştırılnııştı. Amerika ile de petrol borusunun Suriye-den geçirilmesi hususunda mutabık kalmıştı. Hüsnü Zaim İkinci Dünya harbinde Fransız kuvvetleriyle birlikte İngilizlere karşı harbetmişti. Bu sebeple İngiltere taralından iyi bir nazarla görülmüyordu. Yapılan anlaşmalar. Hüsnü Zaimin İngiltcrenin dostu olan Irak ve Urdüne karşı âdeta hasmane vaziyet alması İngilîıle-r«n şüphelerini arttırmıştı. Mamafiİı bunlara bakarak son hâdiselerde fngîJtcreTun tesiri olduğuna hemen bük metmek doğru değildir.
Suriyeden gelen son ha berter içinde memnunluk ve rici iki nokta vardır. Birincisi Suriyede tekrar demokratik rejimin kurulması ve Cumhurbaşkanı ile saylavlar seçimi yapılmasına karar verilmesi. İkincisi de Suriyenin dış politikasında hiç bir değişiklik olıuıyacağına dair yeni Başbakanın ve Dışişleri Bakanının verdikleri teminattır. Bunlann ikisi de Suriyenin bilhassa Türkiye ile dostluk münasebetleri devam ettirmeğe çok e-hemmiyet verdiğini ve bu m ünasebetleri daha ziyade kuvvetlendirmeğe çalışacağım söylemişlerdir. Bunu memnunlukla kaydederiz.
Suriyede demokrasi rejimi gelişir ve hükümet. Başbakanla Dışişleri Bakanının söyledikleri gibi herkesle dostluk siyaseti takip ederi erse bugünkü endişelerin ted ricen dağılacağı ve herkese emniyet geleceği şüphesizdir. — E. T.
Paris 17 (R) — İngiliz Bşa-! bakan muavini Morrison ve muhalefet lideri ChurchiU bugün Strasburg’ta konuşacaklardır, Bugünkü toplantıda daha geniş bir Avrupa Birliği temini için müzakerede bulunulacaktır Churchlll'ia Almanya, mevzuuna daha sonra temas edeceği zannediliyor .
Dünkü toplantıda söz alan hatipler riyası birliğin süratle tahakkukunda iktisadi birliğin tesirinden bahisle evvelâ fkti-sadî işbirliğin arttırılmasını istemişlerdir.
Doğu Avrupa'da Rus işgalinde bulunan memleketler İçin bir yer ayrılmam bugün görüşülecektir. Bu memleketler '________r kurtulmaz yerlerini1
Bir kıtaya ait kültürel anane- alabileceklerdir.
leri ve diğer bir kıtaya alt| Dün söa İrlanda delege-modern ideolojileriyle dünya-jS| İrlanda'nın ikiye ayrılması nın stratejik bir kavşağında yüzünden İngiltere’ye ağır hü-bulunmaktadır. Asya Ue Avru- I cumlarda bulunmuştur. Bu soz-pa arasında eski hududu teşkil ler bi.yük Wr içtode
eden Boğazlar Türklyeyl ikiye ıenmhştir. İrlanda delegesi al-ayırmaktadır. Fakat bu ayrmk Mlanmavan hatlp ol vc tezatlar sathidir Turkive ta- ..._
mütecavize karşı korumak az-programı tertibetmiş- minde idi vc bu gün de aynı ıcl nesrivatmda. M.1 azmi muhafaza etmektedir
iizauı nıuıı,Litt/.a eımeKteuır.
i Doğu hakikatle nerede başlar? Bu nnktfl nrrerln ntnrsa n1-|ı
|
renmek için tekrar mektebe gönderilmiştir. Eğitim devlete geçmiş ve hükümet tarihi şehir olan istanbulu terkederek A-nadolu yaylasına yerleşmiş ve orada modem Ankara şehri kurulmuştur. Fabrikalar inşa edilmeğe ve iptidai maddeler istihsal edilmeğe başlamıştır
1920 sonlarına doğru Türkiye mucize denecek derecede bir değişikliğe uğramıştır. Doğunun ağır yürüyüşüne arkasını dönmüş ve bir batı devleti olmuştur. Bununla beraber zengin doğu kültüründen ayrıldığı söylenemez, güzel Arap eserleri muhafaza edilmiş ve Türk müziğinin yerine Amerikan cazı getirilmemiştir. Türkiye bütün sahalarda kendi kendine sadık kalmşıtır. Sadece yaşayış tarzı ve görüşleri değişmiştir.
Teknik sahalarda bati doğuya hâkim olmuştu. Türkiye de bunu böyle yapmak niyetinde idi ve yaptiL Son harb dolayı-isyle Türklyenin sınaî ve ekonomik ilerleyişinin geciktiğini söylemek lüzumsuzdur. Tarafsız kaldığı halde Türkiye modern silâhairla mücehhez ve kendi-
vc tezatlar sathidir Türkiye ta-kibedeceği yolu seçmiştir. Batılı demokrasiler safına geçmeye ve modern Avrupanın güney doğsunda kilit taşı rolünü oynamaya karar vermiştir. Modern Türklyenin hemen salonunda iki portreye r lanır: Atatürk ve inönünün.! Türklyenin bu iki büyük mo- [ dem lidere olan iman; siyasi sisteme kölece itaatin İşareti değil, fakat modern dünyada işgal ettiği mevkii bu iki adama borçlu olduğunu insiyaki olarak idrâk etmiştir. Zira bu mevkii onlar kazanmıştır ve bu mevki ile Türkiye kıskançlığa varacak derecede derin bir duyguyla iftihar etmektedir.
tur.
Mareşalin sıhhati gittikçe iyileşiyor Teşvikiye Sağlık Evinden alı-
t her;
rasla- nan malumata göre. Mareşalin ı sıhhî durumu daha hızla iyiye j doğru gitmektedir. Mareşal geceyi iyi geçirmiştir.
.1:
Suriyede vaziyet gerginleşti
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
Suriyenin ticari anlaşmaları tanımıyacağından bahsediliyor. Mamafih yeni Maliye Bakanı Haiıt Azm, petrol borusu geçirilmesi için Amerika ve İngiltere İle anlaşma yapan zattır. Bu sebeple bu a nlaşmanın redde-dilmiyeceğl zannediliyor.
Mısır ve Suudi Arabîs tanın yeni hükümete karşı cephe aldıklarından bahsediliyor. Kıral Abdullah yeni Başbakana bir telgraf çekerek «Yeni Suriye hükümetinin kendisine düşen vazifeyi kuvveden fiile çıkaracağını ümid etiğini bildirmiş. Başbakanı medhetmiştir. Başbakan buna teşekkürle mukabele etmiştir.
Times’in makalesi
Londra 17 (AP) — Times gazetesi yazdığı makalede diyor kİ:
«Suriyenin iktidarlı ve ne ya- | pacağını bilen bir hükümet ve idareye ihtiyacı, vardır; fakat ne yazık ki hâlen iktidara geçmiş olanlar, bu İktidarı evvelce İyi kartlanamamış olan kimselerden başkaları değildirler.»
Gl. Kâzım Orbay
Ankara 16 (A_A.) — 16 ağustos tarihli Vatan gazetesinde, çamdaki son hâdiseler esnasında. «Orgeneral Kâzım Orbay'ıii da tevkif edildiği sölenlyor» şeklinde bir başlık görülmüştür. Bu havadisin aslı yoktur.
Hüsnü Zaim muhakeme edilmemiş
İskenderiye 16 (AA.) — «Şam faciası hakkında tam hakikat» başlığı altında yazdığı bir yazıda Le Journal d'Egypte gazetesi, Hüsnü Zaim'ln özel bir mahkeme tarafından yargılanmadığını ve mahkûm edilmediğini, fakat kendi evinde öldürüldüğünü İddia etmektedir.
Bu gazetenin yazdığına göre, Mareşal Hüsnü Zaim'ln yargılanması tafsilâtı, kanunsuz o-larak İdamının uyandırdığı kötü tesirleri ortadan kaldırmak için verilmiştir
Hâdise büsbütün başka şekilde cereyan etmiştir. Fakat misillemeler, tevkifler, hattâ, yargılanmadan idam edilmek korkusundan, Suriye gazeteleri bundan bahsetmemektedlrler.
Halbuki, halk efkârı bu tafsilâtı bilmektedir.
Le Journal d'Egypte, bundan sonra şu malumatı vermektedir:
«Hüsnü Zaim'ln muhafızları, suikastçıların Mareşalıh ikametgâhına girmelerine mâni olmuşlardır. Her iki taraf arasında ateş teati edilmiştir. Yirmi kadar yaralı, ve ölü vardır.
Silâh seslerini diuyan Hüsnü Zaim. ne cereyan ettiğini anlamak İçin evin verandasına çıkmış, bu sırada üzerine revolver ve mitralyözlerle ateş edilmiştir.
Ölüm halinde yaralanan, fakat nefes almakta olan'Hüsnü Zaim, zırhlı otomobille nakledilmişse de. Mezzet kalesine varmadan yolda ölmüştür.»
Aynı gazete, Eaşbakan Bara-zi'nln ne suretle öldürüldüğünün de yakında öğrenileceğini yazmaktadır. Gazeteler, Suriye | bağımsızlığının karşılaştığı tehlike üzerinde dünden fazla durmaktadır.
Kıral Abdullah İngiltere’ye gidiyor Londra 16 «A.A.) — Kıtal Abdullah, perşembe günü uçakla Southömpton'a gelecek ve Orta Doğu meselelerine dair müzakerelerde bulunacaktır.
Müzakerlerin ne mahiyette o-lacağı açıklanmamıştır; fakat seyahat İngiltere hükümetinin daveti üzerine yapılmaktadır. Ve Dışişleri Bakanı Bevln İle müzakereleri ihtiva etmektedir.
Yeni muhriplerimize «ancak çekiliyor
Birleşik Amerika tarafından bize verilen «Gaziantep» ve •Gemlik» muhripleri Gölcüğe gelmişlerdir. Gemilerimize, ya-nn saat 16 da Maltepede sancak çekme merasimi yapılacaktır. Gemiler bundan sonra Donanmaya iltihak edeceklerdir.
coşkun ve içten sevgi tezahürleri arasında Muğla’ya doğru se-yehatlerlne devam etmişlerdir.
Ankara 16 — Cumhurbaşkanının birkaç güne kadar Ankaraya dönmesi muhtemeldir.
Mardınde buğday fiati
Mardin 16 (AA.) — Şehir
halkının ihtiyacı sağlanmadan başka yerlere buğday gönderilmesinin yasak edilmesi üzerine 45 kuruşa kadar yükselmiş o-lan buğday fiati düşmeğe başlamıştır.
Nuh’un gemisini aramak için izin verildi
Ankara 17 (Akşam) — Nuhun gemisini aramak İsteyen heyete izin verilmesi Bakanlar Kurulunca kararlaştırılmıştır. Ancak bu hususta resmî muamele henüz tekemmül etmiş değildir.1 Hâlen şehrimizde bulunan A-merikalı arayıcı bilginler, kendilerine resmî tebligat yapıldıktan sonra sefere çıkacaklardır.
5383 sayılı gümrük kanunu yürürlüğe giriyor
Ankara 17 (Akşam) — Bir müddet evvel kabul edilen 5383 sayılı gümrük kanunu 11/11/949 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu kanunun bazı maddelerinin tatbiki için Bakanlıkça bir talimatname hasırlanmaktadır. Bu talimatnameler Bakanlığın bütün teşkilâtına gönderilecek ve bu suretle kanunun tatbikatında büyük kolaylık sağlanmış olacaktır.
Doktor yedek subaylara diploma tevzii
Ankara 16 (AA.) — Bugün
saat 16 da yedek subay okulunda doktor yedek subaylarımıza askerî tabiplik diploması tevzii töreni yapılmıştır. Törende yedek subay okulu komutanı tümgeneral Selâhaddin Sel ışık. kara kuvvetleri sıhhat işleri dairesi başkam tümgeneral zahit Tolon ve seçkin davetliler bulunmakta idi
İzmir Fuarını görmek için kaçmışlar
Samalyada Günaydın gazinosu sahibi Kemal öde’ln 14 yaşındaki oğlu İlhan, diğer bir Türk ve İki Ermeni arkndaşiyle beraber dört gündür ortadan kayoblmuşl ardiT.
Zabıtaca yapılan soruşturmada bunlarm İzmir Fuarını görmek üzere vapurla kaçtıkları tesbit edilmiş ve yakalanmaları için tamir zabıtasına baa vurulmuştur.
Emniyet müdürü Cumhuriyet savcısını ziyaret etti
Emniyet müdürü Cemal Gök-tan, dün İstanbul Cumhuriyet savcısı İhsan Köhneli makamında ziyaret ederek btr saatten fazla jrüren bir görüşme yapmıştır. Bu görüşmede adliye ve zabıtayı ilgilendiren muhtelif mevzular üzerinde konuşulmuştur.
Hilmi Uran ve Sılay gittiler
QHT. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran He C. EL P. Genel Sekreteri Tevfik Fikret Sılay, dûn akşam Ankar&ya hareket «miğferdir.
Avusturyah atletler bu sabah geldi
Kafile başkanı "Karşılaşma çok çekişmeli olacağa benziyor,, diyor
Önümüzdeki cumartesi gûnu İnönü stadında yapılacak olan Türkiye - Avusturya milli atletizm karşılaşmasına katışacak Avusturyah atletler ve idareciler bu sabah Semplon eksepre-siyle şehrimize gelmiştir. İki idareci, bir antrenör ve 27 atletten müteşekkil olan Avusturya millî atletizm ekip! Galata-saraydaki Konak Otelinde misafir edilmektedir.
AvusturyalI atletler bugün akşam üzeri İnönü stadında antrenman yapacaklardır. Kafile başkanı ve aynı zamanda Avusturya Atletizm federasyonu reisi bulunan A. Hermann Wradchtil bir arkadaşımıza şunlan söylemiştir:
«Güzel memleketinize geldiğimizden dolayı cidden memnunuz. Son derecelerinizi gör-
dum_ Karşılaşma çok çekişmeli olacağa benziyor.» demiştir.
Basketbol maçları
Dün Şişli Halkevinde açık hava basketbol turnuvası maçlarına devam edilmiştir. Transfer ayında Vefa ve İstanbulspor takımının en İyi basketbolculanm alan Fenerbahçe, Türkiye ve İstanbul şampiyonu Gala t asar ay a 65 -31 yenilmiştir.
Ankara’da sıcaklar
Ankraa 17 TAkşam) — Dün şehrimiz mevsimin en sıcak günlerinden birini yaşamıştır. Sıcaklık gölgede 38 derece idi.
BORSA
İstanbul Bmuıana l«/»/lM» DnlUti
Ç E K L E H
Lendrz 1 Sterilli 111.3856
NcW Vor fe 100 Dolar U2ZS
=aruı it» Fransız F !MW-ı
Ctnevre 100 İsvstr* l •S .7270
Ameatcrdaı» 100 Florin l05 54(a
erOkM) >00 Belçika F. sjam
’rnj» 100 Çeko«lovak Kır. J.«
Stokholro ıuo İsveç Kr
Llsbon ıoo Ejkudea 11 2M
ESHAM VE TAHVİLÂT
W » raiZLZİ TAHVİLLEB SİVM - Erairuıo 1 »5°
Slv. . Erzurum M 30.00
İHI OcmlryoAl 1 »-70
İMİ Demiryolu U 19J9
l»41 Demiryolu HI
ilim Muoaiı» aoau
Milli MOdalu Q 50.10
Milli Müdafaa Hl »33
Mili UCdataa İV »«
% I FAİZLİ TAHVİLİ.ETİ lUIkuuno t »35
Kıllc.runa □ 85 5e
KaUanzna m aua
MB İrtlkr*» 1 K S
MB UUkTXD □
>941 Demiryolu VI V5.45
% I FAİZLİ TAHVİLLEB
18» Enun
L93B İkram! »25
Milli MOdaiaa in »90
Demiryolu IV W»
Demiryolu V M 20
ABADOLP DEMİR YOLU OBUVD
Tahviller 1-1 n-
aimc «metleri % (K 6S -
Mümessil senet___________________68 -10
ŞİRKET HİS3ELEHİ
Merkez Bankan 136
İ4 Bankası 24.50
T. Ticaret Banko» SJİ)
Aralan Çimento JC3S
SAmUkFLAHDA ALTIN
Salıjlu
Gulden 40 65
Türk Uraa 42.45
SterMn B3 -
Kri«* CJI
45 65
Ticaret ve sanayi odası Meclis reisliği Ticaret ve sanayi odası umumi meclis dünkü toplantısında merhum Ahmet Karadan inbi-lâl eden oda meclis reisliğine M3lbat Nemliyi seçmiştir.
Türk - İran transit müzakereleri
Ankara 17 (Telefonla) — Türk - İran transit müzakereleri için Ankaraya gelen 3 kişilik bir İran heyeti İle dün Dışişleri Bakanlığınca da görüşmelere başlanmıştır. Türk heyetine Dışişleri Bakanlığı iktisat ve ticaret dairesi umum müdürü Fatin Rüştü Zorlu başkanlık etmektedir.______
Uçak kazasında ölenler
(JBaş taraf* 1 inci sahifede)
«Hava ataşemizin bir kaza neticesinde hayatım terkettlğln den dolayı izhar buyurduğunuz teessürü takdir eder ve bunu hükümet ve milletime ve Büyük Britanya hava kuvvetlerine arzed eteğimi bildirirken, gösterilen bu ince İlgiden du-layı da Türk silâhlı kuvvet-terine teşekkürler ederim ve ayrıca şahsınızın, silâhlı kuvvetlere mensup general ve subayların cenaze törenine gelmelerinden. dolayı da şükranlarımı sunarım.»
(Cenaze merasimine ait tafsilât 5 inci sahi temizdedir)
AVDET
Bir senedenberi İtalya ve Fransa üniversite kliniklerinde yaptığı et ödleri tamam’t.->n Dr. Marko Be-nbanaııtc İ.stimou-ı la donmuştur.
AKŞAM
Sahlfe 3
Fırıncıhr
memnun
Sabah Eazeteleri Ne Diyor ?
ÇŞAMc]
11 A'juct-as io.|g
Ayni seriden cinayetler
Birbirine benzer cinayetler işlendikçe bunları yan yana koyarak zaman zaman belirtiyoruz; Tarla hudutları vinçlinden işlenen öldürme ve yaralama vakaları; aynı fabrikadan çıkmış otomobiller, yahut buz dolapları gibi birbirlerine benzemektedirler. Hepsi, kadastro noksanından dolayıdır, ve basma kalıp şeylerdir. ■Bu ağaç, senin htıdudunda-dır. — hayır, değildir!» derken, bıçaklar çekilir. Taşra-haberlerinin en baş sütununda ekseriya bunlar vardır. İçtimai sebepleri, malûm. mukuıınen...
Diyelim ki. tenha yollarda otomobilleri durdurup kadınları kaldırmak, tüccar ları soymak gibi hâdiselerin bir kalıp içinde cereyan etmelerinde de içtimai ve psikolojik sebepler bulunsun.
Fakat aynı seriden şu iki cinayete bakınız: Ebe kadınlara taarruz olunuyor. Bu. ne demektir? Nasıl izah edilir?
Birincisini geçenlerde hu sütunda yazdığım için, okuyucularım ’ ’ ’ ’
dır. Bartın civarında 20 herif, 18 yaşlarında bir kız ebeyi dağa kaldırmışlar. Elden ele dolaştırdıktan sonra. en nihayet jandarma duymuş. Bahaeddin isimli bir kabadayının pençesinden silâh silâha çarpıştıktan sonra almış.
Diğer bir ebe kaçırmaca-
sı:
Mersinin avcılar köyü ebesi Feride, köye dönerken yolda bindiği kamyon bozulmuş. Yolculardan üç kişi ile at tedarik edip giderlerken, güzel bir kadın olan Feridc-yi evvelden gözlerine kestiren Ahmet. Yakup ve İsmail, atlı kafilenin önüne çıkmışlar. Kendilerine teslim oLmıyacağını anladıkları genç ebeyi bir kaç yerinden yaralamışlar. Yol arkadaşı Mehmedi de öldürmüşler.

Bir takım hastalıklar nasıl sirayet ederse, vakaların da, tıpkı onlar gibi sirayet ettikleri meşhurdur. Klâsik misaller:
On dokuzuncu asrın sonlarında, Parisin flânca lâmba direğine bir genç kendisini asmış. Aynı direkte başkaları da intihara kalktıklarından.' o noktada nöbetçi bekletmek zarureti hâsıl olmuş. Keza. VVerter romanını okuyanlar, o eserdeki kahramanın akıbetini taklit etmişler.
Moda gibi böyle sirayetler oluyor.Fakat iddia edilemez ki. köylü çapkınlar arasında, «Kollektif şekilde ebe kızlan kaçırmak modası » doğmuş bulunsun. Bunlar, birbirlerini duyup taklit etsinler...? İmkânı yok... İkisi de, mücerret .müstakil va kalar!... Biz, ancak, ikisinde de hedef ebe kız olduğu için garip sayıp belirtmiş bulunuyoruz. Yoksa, münferit saldırganlıkların haddi, hududu yok. Sayısı belli değil. Hakikat şu ki, maalesef, memleketimizde arzu edilen bir rahat seyahat, — hele kadınlar için — hiç de garantili değildir.
Üzerinde üzüntüyle dur-
h-dur
1949 İstanbul engelli at yarışmaları (konkurıpikleri)
1949 yılı İstanbul engelli at lı yarışmaları (konkurlpiklerl) 19, 20 ve 21 ağustos günleri Maslak yolu üzerindeki Ayacağa kasrında süvari okulu yarışmalar alanında yapılacak vc yarışmalara sat 16.00 da başlanacaktır Duhullyeslz olan, bu yarışmalara sayın İstanbul halkı davetlidir
Yarışma günleri öğleden sonra normal otobüs seferlerinden | başka Taksim ve Sanyerden A-' yasağa kasrına özel otobüs se-1 ferleri yapılacaktır.
ir İstanbul Belediyesinin Ga-laladakl «Ceza bürosu» memurlarından Abdülcelil Akay, zlm-metine 255 Jira geçirmek suçundan tevkif edilip ceza evine gönderilmiştir. Sorgusu yapılan ] .
Abdülcelil. nenüz 55 günlük bul inşaat kalfalan memur olduğunu söylemiş ve .evvelki gün saat 16 da Baye-bu zimmeti ödeyeceğini beyan zlttekl merkezde bir toplantı etmiştir. Abdulcelllin duruşma- yapmıştır. Toplantıda bu vazl-sı birinci ağır cezada mevkuten yet görüşülmüş ve bilhassa bun yapılacakır. dan bir müddet önce yapı yollar
Belediyenin yeni kararını kabul ettiler
Yarıda kalan rüya
Sadun G. Savcı VATAN'daki' fıkrasında Milletvekilleri adedinin Indirilmiyeceğl haberine temas ederek şöyle demektedir:
Halbuki nüfusumuza ve bütçemize göre bir hayli kabarık görünen Milletvekili sayısının azaltılması ne kadar yerinde bir iş olurdu.
Ekmekler hakkında yeni belediye karan çıkmış, düp fırıncılarla diğer alâkalılara tebliğ edilmiştir. Bir kısım fırıncılar dünden itibaren yeni karara
göre ekmek çıkarmağa başla.- j Gerçekten de, nüfusu bizim-mışiardır. Karar bu sabahtan kinin aşağı yukarı on misil o-itlbaren bütün fırınlarda tatbik lan ve mali kudreti de hemen olunmağa başlanmıştır. | hemen dünyanın yarısına yap-
Beledlyenln yeni kararına gö- yardımlarla malûm bulu-re ekmekler artık 605 gram ve nan Amerika Birleşik devletle-yLne francala şeklinde yapıla- rinde bütün Kongre üyesini? cak ve 24 kuruşa satılacaktır. Ekmeklerin 24 kuruşa çıkarılması, fırıncıların, 510 gramlık ekmeklerin İşçileri fazla işgal ettikleri hususundaki iddialarım karşılamak maksadiyle vez-nlnln arttırılmasından İleri gelmiştir. Dün fırıncılarla fırın işçileri mümessilleri belediyeye davet olunarak karar kendlle-rine anlatılmış ve bir itirazları olup olmadığı sorulmuştur. Ft-rinalar yeni karardan memnun ı olduklarını beyan etmişler cuma ı cumartesi ve pazar günleri de- , „,w______________ vam eden buhranın kabahatini
hatırlıyacaklar-ltürlii sebeplerle kendi üzerle. . . ı rjnCjen atmaga çalışmışlardır.
Yeni ekmeklerden şikâyeti olanlar kaymakamlıklarla nahiye müdürlerine başvurabileceklerdir. Bu husustaki belediye emri dün alâkalılara gönderilmiştir.
sayısı, şöyle böyle bizim Millet-vekillerimizin sayısına müsavidir. Sadece bu mukayese, teşrii vazifelerle mükellef temsilcilerimizin lüzumundan fazla olduğunu göstermeğe kâfidir.
Hanl güzel rüyalar vatdır ve insan bu rüyaların en tatlı bir yerinde, her hangi bir sebeple uyanıverlr; uyandığına canı sıkılır, kızar; o tatlı yeri tekrar görebilmek ümidiyle gözlerini kapar, fakat nafile: Rüya uçup gitmiştir.
Manifatura
Büyük bir durgunluk hüküm sürüyor
Son günlerde manifatura piyasasında büyük bir durgunluk hüküm sürmektedir. Henüz son bahar mevsimi gelmiş olmadt-ğı için yeni alış verişler de yapılamamakta, ayrıca yazlık mallar da satışsızlık yüzünden elde kalmaktadır.
Bu İtibarla bir haftadan beri şehrin muhtelif semtlerindeki manifatura mağazalarında tenzilâtlı satışlar başlamıştır. Şimdi bu dükkânlar «fevkalâde ucuzluk. veya «pahalılığa darbe» afişleriyle müşteri çekmeğe çalışıyorlar.
Ankara tıp fakültesi öğrencilerinden 58 kişi geldi
Ankara üniversitesi tıp fakültesi öğrencilerinden 58 kişilik bir grup dün sabah trenle şehrimize gelmişlerdir BLr müddet şehrimizde kalacak olan Anka-rah öğrenciler, Haydarpaşa Lisesinde misafir edilmişlerdir.
Dr. Lûtfi Kırdar
İstirahat İçin Yalovaya gittiğini yazdığımız vali ve belediye başkanı doktor Lûtfi Kırdar pazartesi günü tekrar vazifelinin basına dönecektir.
Milletvekillerinin
sayısı
YENİ SABAH’ın başmakalesinde Osmanlı imparatorluğu zamanında olduğu gibi yna bin kişiye bir Milletvekili sistemine dönülmesinin çok faydalı olacağı İleri sürülerek şöyle denmektedir:
Böyle bir sayı azalmasının memleket için zararlı olacağı hiç bir veçhile iddia edilemez. Bilâkis maddi bakımdan büyük tasarruflar sağlanacağı güneş gibi açık bir hakikattir. Çünkü şu nokta unutulmamalıdır ki bizde Milletvekilleri hemen dünyanın her tarafındaki mebuslardan Türk milletine daha pahalıya mal olmaktadır. Yıllık ve yolluklarla tahsisat ayda bin üç yüz liraya kadar yükselince mebusluk en müreffeh ve en iyi bir geçim vasıtası olmuş ve bu itibarla da pek büyük rağbetlere mazhar olmuştur.
Mademki bir rakaın yanlışlığı dolayısile bu sayı bahsi ortaya çıkmıştır. Biz, meselenin etraflıca incelenmesini ve seçim kanunu tâdili vesilesinden faydalanılarak eski ölçülere dö-
nülmeslni, yani yüz bine bir Milletvekili hesap edilerek bir tasarruf teminini teklif ediyoruz. Müesses menfaatlere dokunursa da bütün insaflı Tu eklerin bizimle beraber olacağına İnanıyoruz.
¥ Istanbulun ekmek derdi
ismet Hulusi İmsel SON POSTA'daki fıkrasında son günlerdeki ekmek buhranına temas ederek şunları yazıyor: tstanbulda ekmek darlığı olması her halde bir idaresizlik neticesidir.
Bu idaresizlikte bir kabahatli bir suçlu mevcuttur
Ofis midir, fırıncı mıdır? Hangisi İse meydana çıkarılması lâzımdır, elzemdir. Fakat...
Fakat;
Her şeyden evvel tstanbulda bir an evvel halkı ekmek sıkıntısından kurtarmak gerektir.
Vilâyet, belediye ve bütün teşkilâtın birinci vazifesi bu-dur, vazifelerini yapmadıkları besbelli olduğu için tstanbulda ekmek sıkıntısı çekilmesinin bütün kabahati bu makamlarındır.
şurası
Şehrimizden 67 profesör ve öğretmen davet edildi
Maarif Şurası 22 ekim pazartesinden İtibaren Ankarsda toplanmağa bağlıyacaktır Şûraya iştirak etmek üzere şehrimizden 62 profesör ve öğretmen bakanlık tarafından davet e-dllmiştlr.
Dün bakanlıktan milli eğitim müdürlüğüne İkinci bir davet listesi daha gönderilmiştir. Buj liste He beş profesör ve öğret-. men daha şûraya davet edilmektedir. Bu suretle şehrimizden şûraya İştirak edeceklerin sayısı 67 ye çıkmıştır.
Son defa davet edilen’er profesör Muhlddin Arel. Kâzım Naml Duru, Emin Âli, Rafet Ev-rlmer ve Mehmet Ali Haşmettir.
bıi-önii-
Yeni vapurlar ahnacak
diye mal sahibini asansörünü tamir ettirmeğe mecbur tutuyor. Dördüncü Vakıf Handaki vaziyet üzerine de Belediyenin işe müdahale etmesi, halkı sıkıntıdan kurtarması lâzımdır.
Tetkikatını memleketimizden _ Birleşmiş Milletler Sağlık teşkilâtı üyesinin münasebetiyle Sağlık ______
kanımızın gazetelerde çıkau beyanatını viireğimiz sızlı-yarak okuduk. Bakan diyor ki:
«— Dr. Vine'nin beyanatı tam ve kati bir rakam ifadesi değildir. Bununla beraber, yurdumuzda verem, hic de küçümsenmiyecek derecede bir artış kaydetmektedir.»
Bakanın sözü tüyler ürpertici bir alarm işareti. Demek ki yıllardan beri telaşlı gayretlere rağmen verem âfetiyle mücadele şöyle dursun, alabildiğine hızlanan artışını bile önliyemedik. Saldırıyor, yayılıyor, kanlı pençesini göğsüne sapladığı kurbanlar günden güne çoğalıyor.
Sağlık Bakanı, hükûmt tarafından alınan mücadı le tedbirlerini de anlatıyoı On yıllık verem mücadel kanununun tatbiki için g( niş çapta faaliyete geçilmi: Anadoluda açıkta kalan v« remliler yeni tesis edile hastanelere yatırılıyormu: Şehirlere bol miktarda v> rem aşısı gönderiliyormıi' Bu isler için her yıl üç mî yon üçyüzbin lira harcan yormuş. Halbuki kanun ar cak yılda üç milyon sarfııı salâhiyet veriyormuş.
Anlaşılıyor ki Bakanlıl âfetin müthiş tahribatın karşı ilk hamlede mücadel tahsisatını daha geniş tutı yor. Zihniyet mükemme hüsnüniyet aşikâr, göster len gayreti şükranla karş lamak gerek; gel gelelin hem mücadelenin temeli w. yıf, hem de tutulan yol çok dolambaçlı ve tedbîrlerin hedefi tek cepheli. Geniş bir saha üzerine yayılmış yirmi milyon vatandaşa var kuvvetiyle saldıran verem ejderine karşı Yılda üç milyonluk mücadele tahsisatı hiçbir şey ifade edemez. Mücadele tedbirleri iki cepheden alınabilsc bu para ile haylice işler yapılır, fakat bugünkü şartlar altında senelik üç milyon, devede kulak bile değildir. Hastane ve aşı için -harcanan bu paralar. görünüşteki yekun ka-barıkhğtyle hiç de miitena-sib olnuyacak derecede küçük gedikler kapatıyor ve böyiece parça parça eriyip gidiyor. Bu gidişte on yıl sonra otuz milyonluk tahsisat tükenecek ve âfetin muazzam tahribat gediği gene açık kalacak.
Hastane veremli hast^vı tedavi vasıtasıdır. Verem illeti, tifo vesaire gibi geçici bir salgın hastalık olsaydı, aşının önleyici tesirine bel bağhyabilirdik. Fakat madal yonun öbür yüzü pek korkunç. Hastanelerimiz esasen ihtiyacı karşılamaktan çok ıızak. Aşıya gelince» muvakkat ve çok zayıf bir tedbir. Memlekette veremin bu kadar saldırıcı bir âfet haline gelmesinin biricik âmili bugünkü hayat şartlarıdır. Sefaletin didik didik ettiği körpe ciğerleri aşı ile kurtarmak ne mümkün? Milyonlar harcanan hastanelerden. aşılardan beklenen faydayı elde edebilmek için her şeyden evvel, vatandaşın mütemadiyen düşmekte olan hayat seviyesini yükseltmek, onu sefaletin pençesinden kurtarmak lâzım. Bugünün yaşama şartları altında hastane adedini mevcudun on. yirmi misline dahi çıkarsak nafiledir, zira verem musaplarının artışı bizim gayretlerimizden çok daha süratli. Binaenaleyh, on sene de, yüz sene de çalışsak emekler heba olmağa mahkûmdur.
Cemal Refik
tamamlayıp ayrılan
sözleri
Ba-
.(7 7 4 » r W 7 7 TT r 'i" s 7 '?• Y S T »

Den i zy olları Um müdür muavini Ankaraya gitti
Devlet Denizyolları İdaresi umum müdür muavini Behçet Osmanağaoğiu Ankaraya gitmiştir. Bu hususta verilen malûmata göre bu seyahat idarenin alacağı yeni gemiler hakkında bakanlıkla görüşmeğe mâtuftıır.
Filhakika hâlen Parlste bulunan Ekonomik İşbirliği Türkiye temsilcisi M. Russell Door'dan Türkiyedeki teşkilâta gelen son mektupta Denizyolları İdaresinin yalnız Amerikadan değil. Avrupa memleketlerinden oe vaour alabileceği belirtilmiştir. Bunun üzerine Behçet Osnıana-ğaoğlu Ankaraya gitmiştir.
M. Russell Door yarın Avru-padan uçakla tstanbula gelecek ve kendisiyle yapılacak bir görüşmeden sonra umum müdür muavininin seyahati takarrür edecektir.
Verem savaşı
Dördüncü Vakıf Han bir çok
resmi ve hususi müesseseleri 1
çlnde barındıran büyük bir binadır. Resmi müesseseler ara-1 sında Ticaret mıntaka müdür-: lüğü. Kambiyo birliği, Ticaret 1 odası ve bu odaya bağlanan İt-
■ halât bürosu vardır. Bu mües-
■ seselerde lşt olan binlerce In-: san vardır. Bina yüksektir, üst i katlara asa.ısörsüz çıkmak ge-
I rek memurlar." gerek işi olanlar I İçin pek güç. hattâ imkânsız-
dır.
Dördüncü Vakıf Hanın İki . ucunda iklşerden dört asansörü vardır. Fakat bunlardan ikl-si aylardan beri bozuktur, yuka-
• n katlara çıkmak İçin İki ta-
rafta birer asansör kalmıştır. Bu asansörlerin önü iş saatle-rinde müthiş kalabalık olınak-ta, yüzlerce halle birikmektedir, îkl asansör bunları yukarılara çıkarmağa yetmediği gibi mütemadiyen çalışan bu asansörler ua ......
. de bozulmak tehlikesi karşısın-1 aDevlet İç istikraz
: dadır. Bunlar da durursa resmi t . -
. müesseselerde çalışanlar, kira- [annl haız bulunan bu tahviller. valara başlıyacaklardLr. Devlet : cılar ne yapacaklardır?
■ Bozuk asansörler aylardan be
• ri neden tâmlr edilmiyor? Bunlar tâmlr edllemiyecek vaziyette İseler yerlerine yenileri neden getirtilmiyor? Evkaf idaresi bunu yapmaktan âciz değil-dir.
■ Hususi müesseselerde. hattâ
' apartmanlarda asansörler lşle-
• medlgl zaman kiracılar beledi-
yeye müracaat ediyorlar, bele-
1949 istikraz
tahviHeri
Tahvillere büyük rağbet var
Devlet operası temsilleri
Ankara 16 (Akşamı — Devlet
İnşaat kalfaları cemiyetinin toplantısı
Toplantıda bulunanlardan bir grup
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yüzde 6 faizli birinci tertip 1949 istikrazı ve ikramiyen yüzde 4,5 faizli birinci tertip 1949 İstikrazı tahvilleri pazartesi sabahından itibaren
yurdun her yerindeki bankalar- Tiyatrosunun 1 ekim tarihinde , da satışa çıkarılmıştır. Diğer temsillere başlaması gerekmek- . '__..... _______z tahvilleri» | tedlr. Bunu sağhyabllmek için
nln bütün imtiyaz ve muaflık-' sanatkârlar eylül başında pro-, , larını haiz bulunan bu tahviller. valara bağlıyacaklardır. Devlet | şehrimizde büyük bir sürat ve. Tiyatrosunda oynanacak eser-, rağbetle satılmaktadır. ler bir edebi heyet taralından '
Önümüzdeki cumartesi günü seçilecektir, öğle vakti sona erecek olan su-, *-ı——
tışların, bu müddetten daha önce bitmesi muhtemeldir.
Tahvillerin hepsi yirmi nıll-yon liralıktır. Bunun 15 milyonu yüzde 6 İkramiyeyiz, 5 milyonu da yüzde 4,5 ikramlyelidlr. i
Piyasada bu tahvillere karşı gösterilen büyük rağbetin sebepleri izah edilirken bilhassa bu çeşit tahvillerin gelir vergisinden muafiyeti üzerinde du- ■
'ruimakta ve para sahiplerinin İstanbul vapuru geldi ^,ı.,aıu.ı.ı !,« Denizyolları idaresinin «İs-
tanbul» vapuru Akdeniz turu seferinden dün saat 10 da dönmüştür. Gemiyle 70 ecnebi liman ve 60 İzmir yolcusu gelmiştir. i1
ıu . ■'-------
| Edebi heyet yakında Ankara- . da toplanarak kendi başkanım seçecek ve ilk oynanacak piyesleri tâyin edecektir.
Kanunun hükümlerine göre, edebi heyetin lçtlraalarına ope- î ra eserlerLnin tetkik ve müzakeresinde opera kısmı baş rejisörüyle opera sanatkârlarından biri tiyatro eserlerinin incelenmesinde de tiyatro sanatkârlarından biri İştirak edecektir.
vaziyetlerini bu suretle garanti etmek istedikleri belirtilmektedir.
Yeni paviyonlar açılıyor
Ankara 16 (Akşam) — Memleketimiz yeni bir verem savaşına girmiş bulunmaktadır. Eski-şehlrde açılmakta olan verem hastanesinden baş«ca ağustos sonunda Edlrnede eski umumi müfettişlik verem hastanesi, Konyada Mümtaz Bahri verem paviyonu, Trabzondj vilâyet verem savaş derneğince tesis olunan verem hastanesi açılacaktır.
Kıştan evvel Erzurum umumi müfettişlik binasında da verem hastanesi açılmış bulunacaktır.
tstanbulda 300 yataklı Balıklı Ruın hastanesinde verem savaş derneğine devredilen Daviyonun da tamiri süratle ilerlemektedir. Eylül sonlarına doğru buraya da hasta kabulüne başlanacaktır, çorum verem hastanesi ikmal edilmek üzeredir.
Ayrıca bir çok illerimizde derneklerle işbirliği yapılarak verem tesisleri meydana getirmek üzere faaliyete geçilmiştir. Bakanlığın bu husus için derneklere şimdiye kadar yaptığı yardım bir milyon lirayı geçmiştir. t-----------------------------’l
Kari mektubu
50 gramlık çay bulunmuyor
Tekel mamulatı satan bayilerde küçük paketler içinde satılan elli gramlık çay bulunmuyor. Bayiler yalnız büyük paket yüz gramlık çay satmaktadırlar. Bu hal bir çok güçlüklere sebep oluyor. Dikkati çekmenizi rica ederiz.

| Bayındırlık Bakanlığı tarafın ; dan geçenlerde çıkartılan «Mimar, mühendis, fen memuru ve kalfaların selâhiyetlerl Yönetmeliği» şehrimizde çalışan kalfalar arasında endişe ve teessür uyandırmıştır. Bu münasebetle şehrimizde bulunan diplomalı ve ehliyetti 58 kalfa tarafından kurulmuş olan «Istan-cemiyeti»
kanununun 3 ve 4 üncü maddelerinde yapılan değişiklikleri müteakip bir de bu yönetmeliğin karar altına alınmasının, büyük şehirlerdeki kalfalan İşsiz bırakacağı neticesine varılmıştır.
Bunun üzerine Fransa, İtalya, Almanya, İngiltere ve Ame-rikadan bu meslek erbabını ilgilendiren yönetmeliklerin getirilecek tetkikine ve buna dayanarak hükümet nezdlnde t,e-
Suriyeli öğrenciler şehrimize geldiler Bir müddet evvel memleketimizi ziyarete gelen Suriye üniversitesi edebiyat fakültesi profesör ve öğrencilerinden mürekkep 21 kişilik kafile dün sabah trenle Ankaradan şehrimize
y-Â gelmişlerdir. Misafirler Haydar-paşada üniversite mensupları tarafından karşılanmışlardır. Suriyeli öğrenciler Kabataş Lisesinde misafir edilmişlerdir.
Misafirler dün saat 15 de Tat sim âbidesine çelenk koymuşlar, müteakiben vilâyete gelerek vali namına muavinlerini ve milli eğitim müdürünü ziyaret etmişlerdir. Suriyeli öğrenciler şehrimizde on gün kalacaklardır.
* Şoför Ahmedln İdaresindeki bir kamyon, Aksarayda Taş kasapLa yedi yaşında Yücel isminde bir çocuğa çarparak ağır .... ........... ______________surette yaralamış, derhal has-
şebbü3lerde bulunmaya karar' ianeye kaldırılan Yiıcel kısa bir verilmiştir. I müddet sonra ölmüştür.
Ali Ertıırk
Düğün salonu açıldı
Beyoğlu evlendirme nın altında bir düğün salonu evvelki akşam 17.30 da merasimle açılmıştır. Kordelâyıkesen C. H. P. 11 başkanı hayırlı temennilerde bulunmuş, bundan son-1 yor.
Bir mutemet 50 bin lira ile kayboldu
Balıkesir 18 (Telefonla) —• Geçen pazar gûnii şehrimize gelen Dursunbey Devlet orman isletmesi mutemedi Adil Akça-kaya, Balıkesir Ziraat bankasından çek mukabilinde 50 bin ra davetliler salonu sekmişler-] iira aldıktan sonra ortadan dir. Salon geniş ve çok munta-( kaybolmuştur. Pazartesi günü zamdır, şehrin hakiki bir thti- Dursunbeyde bulunması icap yacım karşılıvacakt-ır. Yukarıda ecten mutemet bütün araştır-salondan bir manzara gölürü- malara rağmen henüz buiuna-« -L ! mam ıştır.
A K S A M
17 AğUStOS ?!X'I
Ithsl rejiminin yeniden tesbiti vesilesiyle bazı düşünceler
L
Halk doktoru:
İthalâtın harb senelerinde tahdidi ile beraber ortaya çıkan aerbes dövizle veya anlaşmalı memleketlerden ithaline millimde verilen mallara ait liste-' nln yeniden tetkike tâbi tutulmakta olduğunu, önümüzdeki eylülde bu listede değişiklikler yapılacağını ve Bakanlığın ithal müsaadeleri hakkında yeni bazı prensip kararlarına varmak üzere olduğunu öğreniyoruz.
İthaline müsaade verilen mal lara ait listenin esaslı bir şekilde İncelenmesi elbette yerlnde-dir. Zira esas itibariyle daha ziyade birinci derecede İthal mallarına yer vermekle beraber bu listenin ithal imkânlarının çok dar olduğu şu zamanda İthalinde hiç de fayda bulunmıyan çeşitli mallara da yer vermekte olduğu muhakkak Lir. Bu çeşit mallara Bakanlığın müsaade vermekle esasen titiz davrandığı söylenebilirse de daha özlü bir listenin gerek tüccara gerekse Bakanlığa fayda sağlıya-cağı muhakkaktır.
Fakat asıl mesele ithal taleplerinin ne suretle karşılanacağı meselesidir. Malûmdur ki umumiyetle ihraç malianmızın pahalı ve maalesef kalite ltlbarlle düşük olması senelerden beri İhracatımızın arzu edildiği şeklide İnkişafına mâni olmuştur. İhraç mevsimleri ilerleyip stoklar elde kalmıya başlayınca çar ve nâçar her gün genlşllyen takas sistemine gidilmekte. İhraç malianmızın bu suretle satılabilmeğine mukabil ithal malla-n alabildiğine flatlenmektedir. Takas senelerden beri dış ticaretimizde âdeta bir emniyet «upapı vazifesi görmüştür. Büyük stok terakümüne mâni olmuş, müstahsilin sızlanmasına karşı koymuştur.
Bu suretle bir taraftan ihraç mahsullerimize sahte bir değer temin ederken mukabil ithal mallarını pahalaştırmış ve ııe-tieede paramızın lştirâ kabiliyetinin düşmesi bertaraf, başka hiç bir şey temin etmemiştir. Mamafih takasın zararlarını kav riyan Bakanlık artık takasa pek mahdut bazı mallar için müsaade verileceğini belirtmiş Ticaret Bakanı da takası İyi karşılamadığını açıkça ifade etmiştir. Demek esas itibariyle takasa müsaade edilmlyecektlr. Fakat bu ne dereceye kadar mümkündür, bilmiyoruz. Zira takasa müsaade etmemek demek ihraç mallarımızın ucuzlamasına, beynelmilel seviyeleri buluncıya kadar düşmesine mü saade etmek demektir. Bu ise içeride geniş aksülâmeller meydana getirecektir. Malianmızın, geçen senelere nazaran büyük flat düşüşleri kaydetmesi fırtına koparacak ve kararda sebat müşkül olacaktır. Fakat bütün bunlara rağmen kararda sebat, ilk tepkilerine rağmen memleket hesabına çok faydalı olacak tır. Artık kapah veya iki taraflı İktisat rejimi zamanı geçmiştir. Bugün karşımızda her mahsulümüzü istediğimiz flate alan, buna mukabil bütün ihtiyaçları m ızı bize ona göre flütlerle satan bir Almanya yoktur. Artık Almanya dahi serbes piyasalarda. İlk fırsatta düşük fiatierle satıcı çıkmış, buna mukabil an cak beynelmilel fiat seviyelerde alıcı olmuştur. Almanya ile yeniden yapıldığını haber aldığımız 90 küsur milyon dolarlık bir mübadele hacmine erişen ticaret anlaşması acaba İşliye-j bilecek midir? Tabii her şey fl-atlerimize bağlıdır. Bütün anlaş malarımız ilk günlerde biraz İşler gibi olmakta, ondan sonra tıkanmaktadır. Zira İlk ağızda biraz tütün, biraz İncir, biraz üzüm satılmakta, sıra diğer mahsullerimize gelince anlaşma çıkmaza saplanmaktadır. Aylık kontenjanlar halinde kullanılan tiraj haklarımız ise ancak devletin birinci derecede ihtiyaç hissettiği maddelere tah Sis edilmektedir. O halde ne yap malıdır, söylemesi kolay ve fakat yapması güç olan normal ticaret şartlarına dönmeye gayret etmelidir.
Yukarıda aa İşare ettiğimiz gibi ilk ağızda takas kaldırılmalıdır. Hâsıl olacak flat düşüklüklerinin istihsal fazlaslyle kar şılanmastna bakmalıdır; İd bu da birden bire değilse de heri halde yavaş yavaş mümkün o-labilecek bir şeydir. Amerikan' yardım tahsislerinden vapurlar dolusu gelen ziraat alet vc vs-' mtalan elbette zirai İstihsal im -1 kânlarımızı birden bire olmasa
da kuvvetlendirecektir. Yapıla-gelen ve plânlanan sulama İşlerimiz elbette ziraatimizin başlıca dertlerinden biri olan kuraklık dâvasını halle yardım e-decek köylümüze daha ziyade ziraat e elverişli toprak kazandıracaktır.
İthal müsaadeleri mevzuun-dakl düşüncelerimizi ayrı bir yaaıda belirteceğiz.
Y. T.
Nevzat Tandoğan’ın intihan


Ankara eski belediye başkan. yardımcısının bir kitabı
Ankara eski Belediye başkan yardımcısı Mustafa Adil Bayman, merhum Ankara Valisi Nevzat Tandoğamn şahsiyetine dair bir kitap neşretmlştir.
On üç seneye yakın bir zaman Nevzat Tandoğarun refakatinde çalışmış olan. Mustafa Adlî. Tan-doganın şahsiyetinden ve hâtıralarından bahsettiği sırada İntihan hâdisesine de temas etmektedir.
Mustafa Adli, Tan doğanın 1935 ve 1940 da da İntihara karar verdiğini, bazı sebeplerle arkadaşlarının nasihatleri onu bu kararından vaz geçirtmiş olduğunu intiharından bir hafta evvel de Haşmet Orbay dâvasında şehadetine müracaat edilmiş olması dolayıslyle mülhlş sıkıntı İçinde olduğunu, Belediye hastanesi başhekimi Reşide müthiş bir sinir bozukluğu İçinde olduğunu. şerefiyle oynandığını, onu asla feda edemlyeceğini söylemiş bulunduğunu da anlatmaktadır.
Mustafa Adlî Bayman, Nevzat Tandoğamn. İntiharına takaddüm eden bir kaç dakikayı da şöyle anlatmaktadır:
«intiharından biraz önce çok eski arkadaşı olan Halk Partisi liderlerinden Adliye Bakam Mümtaz Ötmenle telefonla konuşmuş, şimdi hazırlanacağını. Vali konağının karşısındaki Parti kurağına çıkacağını «orada buluşmalarını söylemiş, kardeşi ve eşinin yanında hazırlanmağa. başlamış, bir lâhzada odadan koridora çıkmış ve oradan da eşinin yatak odasına geçmiş, o-rada lâhzada intihar etmiştir. Merhumun parti işlerinde en açık ve serbes konuştuğu yegâne vefakâr, mahrem arkadaşı Mümtaz ökmendl.»
Düzce Sporun iki futbol maçı
Düzce (Akşam) — Düzce Spor İle Bolu Gençlik kulübünün geçen pazar Bolu stadında yaptıkları maçta Duzceliler 2-0 galip geldiler.
Düzce spor, Akçakoca! darla yaptığı maçı da 2-0 kazanmıştır, Düzce sporun iki maçını da kazanması bu kulübe büyük istikballer vâdetmektedlr.

at-a t' Oc.pLir. bulun üuUj(
X
Ingilterede seçim mücadelesi


'A-
i
Sporculara, romatizmalılara ve sinirlilere kuvvet ve şifa veren B-1 vitamini


1
-'V
in

»' ".jaU »3 KİI

$5
>(JL
.1
A'

-ifes.

İngllterede gelecek sene yapılacak olan umumi seçim İçin şimdiden mücadeleye başlanmıştır. Geçen hafta muhafazakârların yaptıkları toplantıda Churchill büyük bir nutuk söylemişti. Bu hafta da gene muhafazakârların toplantısında E len nutuk söylemiştir.
Diğer taraftan işçi partisi de bir toplantı tertip etmiş, Başbakan Atüee bu toplantıda nutuk söylemiştir. Yukarıda Chrchlll ve Attlee'nin nutuk söyledikterl toplantılar görülüyor.
Fransada sıcaklar: Bir plajda denize koşan çocuklar

z 1
|RI> - > rat
Dikkatle takip ediyorum. Tak dlrkâr bakışları* görüyorum. Spor sahasında gençlerimizin yüksek muvaffakiyetlerini, re-kabetperverane başarılarını yer 11 ve yabancı gazetelerde sevinçle okuyorum Ecnebilerle yaptıkları müsabakalarda da ga llp geldiklerini müjdeliyen haberleri aldıkça koltuklarım kabarıyor.
Rakiplerimizi her çeşit sporda yenmek ne kadar hoştur 1 Yalnız futbol da değlİ, güreşte, (atletizm) de, denizcilikte, süvarilikte vesalr sporlarda da ra lip gelmek ne kadar mutlu!
ir
(Spor) tâbiri (terim) i İnsan vücudunda bulunan kotların, ba caklann ve bütün bedenin mun tazaman, düzgünce hareket ve faaliyette bulunarak kuvvetli, İdmanlı, âhenkll, muvazeneli ol malarını temin eden, sağlıyan bir usul, bir (Metod) olduğunu herkes bilir. Bu cihetle (kafa sporu) na alt (iktisat - ticaret-ziraat, sanat - teknik - ve zengin olmak!) sporlarına da daha fazla düşkün ve meftun olmamız lâzımdır kanaatindeyim!

Hele (Ahlâk, fazilet, ilini, irfan) meselelerinde daha çok id manii ve kuvvetli olmamıza ne kadar ihtiyacımız vardır!

Pek büyük faydalan, kazançla n, meziyetleri kudretleri sağ-lıyan sporların esasına, temel taşlarınıf sıhhî bilgiler, kuvvetli gıdalar, besleyici maddeler, tesirli madenler, lüzumu kadar vitaminler kurmaktadır. Yalnız nişastalı, unlu, yağlı .şekerli be sinler, gıdalar kâfi değil! (Kafa sporian) nda (fosfor) la birtakım madenlere çok ihtiyaç vardır.
(Beden terbiyesi), (vücut hareketi) İle uğraşan sporcu gençlerin en lüzumlu gıdalarına B-1 vitamini ilâve etmek şarttır. (B-1) vitaminini uzun müd det almıyan insanlarda, sporcularda (Beri beri) denilen pek tehlikeli bir (sinir hastalığı) zuhur eder. Daha sonra da başka keyifsizlik başgösterir.

Sinirlerin selâmetini, sağlamlığım, muvazenesini, âhengini, ı temin eden, sağiıyan (B-1) vitaminidir. Yenilen şekerli maddelerin (adaleHerde, etlerde yanarak (enerji = kudret) husule gelmesine en büyük yardımı yapan (B-1) bl tamimdir. Hepimiz biliriz kİ vücudumuzdaki etler, şeker yakarak işlerler, kudret, kuvvet hâsıl ederler.
(Adaleİlerin, ellerin arasında lüzumu kadar şeker bulunsa bile, o şeker, adamakıllı yakıla-mazsa etler iyi İşliyemezler.
Pek çabuk yorulurlar.
İşte bundan ötürüdür kİ B-1 vitamininden mahrum kalan sporcuya pek çabuk halsizdik, mecalsizlik, keşiklik, kuvvetsizlik geliyor!
(Lâbora tu arılarda (Ada tavşanları) he, (kobay) denilen küçük domuzcuklarda çok tecrübeler, denemeler yapılmıştır. (B-1) vitamini alan hayvancıklar, bu vitaminden mahrum o-lan diğer hayvancıkları yenmişler, koşuda geçmişlerdir.
(Atmasyon). (uydurmasyon) tarzında kurulan gösterişli bir şekilde yapılan (kulüpdlerde de git, sıhhi, timi, fenni (metod) -lara göre teşkil edilen muazzam vc muhteşem (spor kulüplerinde tecrübeler isbat etmiştir ki (B-1) vitamini sporcuların üzerinde çok tesir yapmaktadır.
B-I vitamini eksik olursa, bu meyvalan, yiyecekleri, veyahut hekimlikçe lüzumu olan madenlerle (B-1) vitaminini hâvi olan (tablct)leri. şekerlemeleri muntazam surette alan zengin ve genç sporcular, bu değerli vitamini alamıyan züğürt sporcuları yenmişlerdir!
Değil yalnız (futbol 1da, güreşte vesalr sporlarda, da çok defa galip gelmişlerdir.
Birçok sıhhi faydalar bahşeden» deniz banyosuı devslmln-de (yüzme müsabakalarında) rakiplerine karşı galip gelen arslan gibi gençlerin, (deniz sporcuları) nın muvaffakiyetlerine başlıca sebep, kuvvetli gıdalarla (B-1) vitamininin tesiri olsa gerek?
ic
fB-l» vitamininin önemli bir vazifesi daha vardır: Böbreklerin üstünde büyük işler gören bir (bez» bir (çeşmecik) bir (hormon fabrikası) vardır. (Adrenalin) namında bir cevher yapmaktadır Bu (hormon) hayatta çok büyük vazifeler gör m ekedir.
B-1 vlamini eksik olursa bu fabrikanın nescl. dokusu bozulur. Fazla büyümeye başlar da lüzumu kadar (hormon) çıkaramaz.
Kanda, damarlarda, elerde »e sinirlerde zehirler toplanınca sporculara ve iş görenlere kesiklik, halsizlik verir. İşte bu ze birleri dışan attırmağa vasıta olan B-1 vitaminidir
SON SÖZ : B-1 vitamini sinir ağrılarına, sinir yorgunluklarına. şeker hastalığına, romatizma sızılarına, siyatiklere şiddetli sinir baş ağrılarına karşı da çok fayda verir Her zaman eczanelerden (B-1) vitamini al mağa kalkışırsanız liralarınız kâfi gelmez! Ben size gelecek makalemde İnşallah (B-1) vitaminini hangi meyvalurda. sebzelerde, yiyeceklerde bulacağınızı yazacağım.
LOKMAN HEKİM

Avrupa blrllğ konseyinin toplantısı: İngiliz Dışişleri Bakanı Bevin Stasburg’da Alsasti iki genç kızın arasında
Avrupa birliği asamblesi toplantısı: Toplantıya iştirak eden Churchill üniversite binasına girerken sağda ilk toplantıyı açan Herriot, reis seçilen Spaak'ı» etini sıkıyor.
mız
z-.yuımuarm] '■«*'

I
Umumî Meclisin fevkalâde toplantısı
Belediye, geçen ay umumi meclisi fevkalâde toplantıya çağırarak hazırlanan şehir plân larını tetkik ettirecekti. Bu toplantının ay sonuna doğru yapılacağı anlaşılmaktadır. Plân lar hazırlanmıştır. Umumi meclisin fevkalâde toplantısında şehrin geçirdiği son ekmek buhranı da görüşülecek ve belediye tarafından yaptırılmak istenen asri fırın meselesi bahis mevzuu edilecektir.
ir Tophanede bir kahvede o-turmakta olan Hayreddin, Fehmi ve Sabahaddin adlarında üç şahıs, bir çocuğa vurmuş olmaları dolay»Iyle haklarında vâki olan şikâyet üzerine polis karakolun* götürülürken Haşan Haninde bir zabıta mermini ile mücadele etmişlerdir. Polis Haşan bu sırada tabancasını elinde tuttuğu cihetle bir aralık eline vurulmasiylc tabanca yere düşmüş ve Haşan bacağından yaralanmıştır.
Galata başkonı işeri Avni Yalvaç hâdiseye el koyarak mütecavizleri yakalamış ve haklarında lâzım gelen muamele yapılmak üzere emniyet müdürlüğüne getirilmişlerdir.
6x9 boyunda bir ag-randisör aranıyor. Satmak istiyenlerin gazetemiz idaresine müracaatları. Telefon No. 206!?!.
İstanbul - Konya hattında yeni bir tren
Ankara 15 (AA.) — 17 ağustos 1949 tarihinden itibaren İstanbul Konya arasında haftada hlr gün yeni, bir yataklı vagon servisi yapılacaktır.
Çarşamba günleri saat 13,50 da Haydarpaşadan kalkan trene verilecek olan bu yataklı vagon perşembe günleri saat 18.00 de Konyaya varacak ve Konya-dan cuma günleri saat 10.10 da hareket ederek cumartesi günleri saat 1340 da Haydarpaşaya dönecektir.
İstanbul telefon santralı genişletiliyor
İstanbul telefon santralının. levslatmı deruhte etmiş o-lan Fransız (L. M. T.) firmasının yeniden bir kaç elemanı daha şehrimize gelmiştir. Bunların İştirakiyle şirket, üzerine aldığı işi bir an önce bitirmeğe çalışacaktır.
★ Tekel idaresi Akhişardaki idare blnaslyle amban yeniden tamir ve tâdile karar vermiştir. Bu iş için 40 bin Ura harcanacaktır.
* Bir müddet önce İsvlçrenin Bern şehrinde toplanan milletlerarası telekomünikasyon müzakerelerine memleketimiz adına iştirak etmiş olan P. T. T. umuın müdürlüğü telgraf ve telefon dairesi başkam Necati Toner dün şehrimize dönmüştür.
Amerikan
ÇTarUtien Sahifeler |
yardımı
Sıcaktan sonra kar
Yaz yağmurlan

Vezirlerin rekabeti ve yeni hükümdar
Batı Avrupaya yardımın azaltılması için bir teklif
İ ta ] yada hava birden bire soğudu
Prof. Dr. Kerim Ömer ÇAĞLAR
1 temmuz 1839 pazartesi günü İstanbulda büyük bir siyasi faaliyet göze çarpıyordu. H. Mahmudun iki grupa ayrılan vezirleri, birbirleri aleyhinde 1-dller. Padişahın öiümlyle hükümet iele geçirmek için çalışan-iann başında ihtiyar ve haris Hüsrev paşa vardı.
Günlerdir, Çamlıca kasrında gizlenen Hüsrev paşa padişah cûiir ölmez derhal, kendi yetiştirmelerinden Salt paşayı inti-1 bat tedbirleri almak üzere İstanbul a gönderdi. Ve kendisi de hemen civardaki bir köşkte va-I Udesiyle beraber bulanan veli-i aht. Abdülmeclt efendiyi ziyaret ederek ilk biati yaptı.
■fl'it«Yeni padişah, derhal Çamlı-araba ile Harem iskelesine indi. Ve oradan saltanat kayığına binerek Topkapı sarayına geçti. Bu esnada atılan ' loplar cülusu ilân ediyordu.
ı Sultan Mahmudun na'şı, sabah erkenden kasırdan kaldınlmış-ti. Araba ile Hûydarpaşaya i götürüldü ve oradan yedi çifte kayığa konularak Topkapı sa-I rayına getirildi. (Hırkal saadet) ı dairesi yanındaki mahalde yı-'! kandı. Ve sonra cenaze, Divan-oylunda gene Esma sultanın sarayı arsasında ayrılan yere gömülmek üzere merasimle sa-I raydan çıkarıldı.
Yağmurlu bir gündü- Halk, ' yollara birikmişti. Sadrazam I Mehmet Emin Rauf paşa ve diğer vezirler yağmurdan ko-ranmak İçin Esma sultan sarayı karşısındaki Köprülü kütüp-I hanesine girmişler, cenazeyi bekliyorlardı.
1 Bu sırada Hüsrev paşa. Sadaretin kendisine tevcih edildiği -| nl bildirerek, Rauf I (mührü hümayunu)
I1 İhtiyar vezir kendisine Sadare-® ■ u, yetiştirmelerinden Damat - -İkili Rlfat paşaya Saraskerliğl temin etmiş ve daha cenaze ! merasimi bitmeden mühre sa-' hlb olmak İstemişti.
O gün İstanbul mahşeri bir İ gün yaşıyordu. Bu cenaze me-»siminde bulunmuş olan vaka-nûvis Lûtfl efendi lntibalanuı şöyle anlatmaktadır:
(O zaman ben Tekvimhane ' mukabelecisi İdim. Refikim m e-validen Karsı zade musahhih ’ Hoca Cemal efendi İle o gün A-
yasofya tarafına gittik, Babı hümayundan Türbe! şerife mevkiine kadar her sınıf kadın, erkek ahali İle Sultanahmet ve ' Ayasofya civar ve sokakları
hıncahınç dolmuş ve halkın ga-ıl mı, matemi yerleri ve gökleri
tutmuştu. Halk bu hayret ve keduret İle kaim ve hayran ol'. duğu halde, bin bir el üzerinde
ı tekbirlerle Babı hümayundan
cenaze görüldükte, İşte o vakitten beri tamam kırk yedi yıl ol-1 muştur, o dehşet henüz gözü-mûn önünden gitmemiştir. Binlerce o birikmiş halkın «Padişa-1 hım. bizi bırakıp nereye gidiyorsun?» diye vaki olan glriv | ve feryatları göklere çıkmıştır).
Devrin şairleri bu ölüm mfi-' sasebetiyle muhtelif tarihler
İ düşürmüşlerdi. Bunlardan bir!
(Han Mahmuda makam ola
paçadan aldırttı.
L makamı Mahmut) diyordu. f» Bir halk şairi de ölümden
-vzonra yazdığı uzun bir mersiyede hastalığı, ölüm sahnesini ve Tnorınln'İnI aninalrtfl-
cenaze merasimini anlatmaktadır:
Hasla düştü asla yüzü gülmedi Kendisini ne olduğun bilmedi Aradı derdine derman bulmadı İptida tabibi lokman ağladı Figanı erişti Arşı âlâya. Terkedlp sarayı çıktı sahraya Mecnun da sığındı gani
Mevlâ ya Kerbclâ yolunda meydan
ufladı.


Babı hümayundan çıktı dışarı Ol vakitte sabi ve sıbyan ağladı Veziri viizeran tabut kolunda Melekler hu çeker sağ ve solunda Merkadi şerifi Divanyolunda Hasret imiş kabristan ağladı.
Cenaze meralsminden sonra, genç padişah Uân ettiği bir haltı hümayunla yeni nasıp ve tâyinler yapıyordu. Bu tâyinlerde eski Sadrazam Rauf paşa Ahkâmı adliye reisliğine, eski Berasekr Sait paşa Ticaret Na-arlığına, II. Mahmudun mabeyincilerinden Rıza bey vezaret tevcihiyle Mabeyin müşürliiğü-ne. Mühimmat! harbiye Nazın
1 Ali Necip bey Valide sultan ket-büdalığına getiriliyordu.
___ Yazan:
HALÛK X.
ŞEHSUVAROĞLU |
I ŞEH
Padişah, Hüsrev paşaya hlta- 1 ben yazdığı hattı hümayunun- ‘ da memleket İdaresinin tecrübe ] edilmiş ve kârdlde bir hamiyetli zatın hizmet ve vekâleti kübra-da bulunmasına mütevakkıf olduğunu belirtiyor ve (9en devleti allyyemlzde sinini vâfire-den beri hutubu ceslmede ispati sadakat ve himmet İle kesbl şöhret ve imtiyaz etmiş şeyhül-vüzera namını ihraz eylemiş azdık ayı saltanatı seniyemden bulunduğundan, seni Sadareti uzma ve vekâleti mutlaka! küb-ra He makamı cellle blllstüdâl İntihap ve tâyin eyledim.) diyordu.
Genç padişah tahta oturduğu vakit memleket dahili gaileler İçinde idi. Mısır meselesi hallo-1 unmamişti. Bu esnada Çanak-kalede bulunan donanma da Akdenlze açılmış ve Kaptanı derya Ahmet Fevzi paşanın bir müddet sonra donanmayı Mısır Valisi Mehmet Ali paşaya teslim ettiği haberi gelmişti.
n. Mahmudun yetiştirdiği ve kendisine Itünad ettiği vezirlerinden Ahmet Fevzi paşa ile Hüsrev paşanın aralan İyi değildi' İki vezirin dünya ve memleket görüşleri de bLrbirlne uymuyordu.
Ahmet Fevzi paşa, Hüsrev paşanın Rusya taraftan olduğuna, kendi yetiştirmesi bulunan vezirlerle beraber devleti eline geçirince genç padişahı istediği gibi kullanacağına ve devletin başına türlü gaileler açacağına İnanıyordu. Kendisi, Hüsrev paşa hakkmdatel kanaatlerini Çanakkale önünde ve Fevziye kalyonunda Riyale Osman beye şöyle açıklamıştı: (İşte bu zatin tagallübû fişlkâr oldu. Hû-davendigâr merhumun saltanatında bunun Seıasekrllkten ne veçhile aziolduğu benim râna malûm umdur.
Artık velin‘metimiz padişahımız efendimizi bu mütegallibe-lerden halâs etmenin çaresin? bakmaktan büyük hizmet olamaz ve irade! şahane dahi bu merkezdedir. Mehmet Ali paşaya dahi Devleti aliyyenin ubudiyetini kabul ettiririm. Bundan başka çaremiz yoktur. Zira maazallahı taalâ bu hâlet Devleti Hüsrevlye demek olur. Şöyle ki hem kuvve! mülkiye, ve hem de kuvve! askeriye, kendi ellerinde oldukça bütün me-n&sıbı vükelâyı kendi gulâmia-nna hasredip söz söyliyecek kimse bıratanıyacaklan emri aşikârdır.)
Diğer taraftan Akdenizde Fransız amirali Lalan de, kaptan paşa gemisine gelmiş ve burada yapılan gizil konuşmada Sultan Mahmudun ölümü bir suikast eseri olarak^ gösterilmişti.
(Amiral Lalan de, maiyet erkânından bazpariyle kaptan paşa gemisine gelip Riyale Osman bey tarafından kabul edilerek odasına alındı. Kapılar kapanıp yavaş sesle, Ahmet paşanın donanmayı Mısır Valisine teslim etmeye karar verdiği bildirildi. Ve ayrıca Osman bey Hüsrev paşa 1!e. Damat Haili paşanın Sultan Mahmudu zehirlediklerini ve henüz pek genç ve biderman olan I Sultan Mecldl tahta çıkardıklarını, bu suretle saltanat nüfuzunu lhtllAs ettiklerini ve Rus-yanın meciûbu olan Hüsrev paşanın devletin berri ve bahri kuvvetlerini Ruslara teslim etmek efkârında olduğunu, bari donanmayı 8ultan Meclt içla muhafaza edelim azmiyle ls-tanbuldan uzaklaştıklarını da söyledi. (¥)
Istanbulda İdareyi Hüsrev paşa eline almış, donanma Mısıra teslim edilmişti. Abdülmeclt dahili gaileleri biran evvel ortadan kaldırmak ve muktedir devlet adamlarını İş başına geçirmek azmin deydi
Roma 16 (Nafen) — Bütün
İtalyayı bir müddetten beri kap Jamakta olan şiddetli sıcaklar kaybolmuş ve bunun yerini şiddeti! bir soğuk almıştır. Havanın birden bire bu kadar şld-1 detle değişmesi hayreti mucip 1. 650,990,000 dolardan 1 olmuştur. Apennln dağlarının ....... hususunda karlarla kaplı bulunduğu bildirilmektedir.
Vaşington 16 CAP > — Ayan ■ meclisinin cumhuriyetçi üyele-rlnden Arthur Vandenberg ve John Foster Dulles, batı Avru-paya yapılması mukarrer olan askeri yardımın miktarının bir, milyar 1 ’
milyara İndirilmesi bir teklif yapmışlardır.
Dulles ve Vandenberg, kendi tekliflerinin, askeri yardım programını her «aman kesilebilecek bir hale getireceğini ve programın Atlantik paktı çer- ] çevesince tekemmül ettirilecek her hangi yeni bir esasa daha İyi uymasını temin edeceğini 1-leri sürmektedirler. Aynı zaman da. senatörler, bu tekliflerin Yu nanistan, Türkiye ve diğer meni leketlere yapılacak yardımı boz mayacağını da İlâve etmektedirler.
Ağa Han’ın elmasları
Anadolu Ajansı verici bir radyo istasyonu kuracak
Ankara 15 — Anadolu Ajansı 500 kilometre dahilinde çalı-. şab İlecek kudrette yeni bir verici radyo istasyonu kurmak üzere hazırlıklara başlamıştır. Bu radyo istasyonu kurulduğu tak dirde gazete muhabirleri icabet tiği vakit bundan İstifade ederek gazetelerine havadis verebileceklerdir. Bu hususta hükümetle mutabakat hâsıl olmuş ve tasarının hazırlanması İçin alâkadarlara emir verilmiştir.
Diğer taraftan Anadolu ajansı hariçte, bilhassa Arap memleketlerinde muhabir bulundurmak lüzumunu hissetmekte ise de aynı zamanda İngilizce, Arapça veya Farsça bilen genç ve gazeteciliğe âşinâ eleman bulamamak yüzünden bu arzu-' rllmektedlr sunu tahakkuk ettirememektedir.
Basra körfezinde petrol damarı
(•) Fazla malumat için Akşam gazetesinin 29 ocak 1949 sayılı nüshasındaki Firari Ahmet Fevzi paşanın donanmayı Mısıra teslimi makalesine müracaat.
Yazın bunaltıcı sıcak günle- Bugün de buna beı rinde yaz yağmurunun hayali zara karşısındayız, bile İnek dolunun için, lstirabı milletçe duyulan, haleleriyle her hangi bir nufus bir felâket kaynağı olmaktadır.. zayiatına meydan verilmemekte
Bu yaz başında bir yaz yağ-ise de kuraklıklar önem» birer m uru Tokatta bir çok can kay-
İnsana
lâzım gelirken bir çok
ferahlık ver-. Filhakika içinde bulunduğu-■ Ana- muz şartlar ve Cumhuriyet hü-
yerlerl kûmetlerlnln zamanında mûda-
BU yaz uaşınua uu ya» .
muru Tokatla bir çok can kay-J memleket meselesi olmakta de-bına ve mal ziyama sebep oldu. | etmektedir.
1
Arkasından buna benzer başka bir felâket bulutu güzel Amas-yanın iistiine çöktü. Geçen haf-| la da Ordudan Rlzeye kadar( geniş bir memleket bölgesini kaplıyan tufan dalgası bu yüzden olan zarar hanesini bir hayli kabarttı.
Tablalın bu günlerde buralarda böyle tecelli eden cilvesi.
:nzer bir man- alâkalı tarafları bulunmakla be | raber tuğyanlara en çok sebep olan âmil arazimizin ağaçsız bulunması ve ormanlarımızın her giin artan tahribatıdır. Bir yağış ne kadar şiddetli olursa olnın toprağın nebat örtüsü onun akış hızını azaltır. Süratini kaybeden bir suyun ise taşıma kudreti olmaz. Bizzat toprağın suyu emme hassası da
Kuraklığı gidermek buna katılınca en sürekli yağ-Biitün bunlara rağmen kurak lığı gidermek, ve mahsulü emniyete bağlamak imkânsız İşler- toprak nebat örtüsünden maliden değildir. Kuraklık tehlike- rum bulunursa onun üzerinden sine maruz yerlerde bunu önle- akan suyun kızını azaltmaya menin çaresi civardaki dere, göl hizmet edecek bir mâni olma-ve yeraltı sularından faydalana dığından süratle akan su, mik-rak sulama yapmaktır. Ne tekim tarına göre toprağı da birlikte
muriarm dahi tahribat yapması mümkün olmaz. Halbuki bir
U.l uuyıtr ıcttuı cucıı — — --------................- C LVUingl UA UIIIIMC
memleketin orta kısmına rast-, Cumhuriyet idaresi kurulduğun sürükler. Hele bu toprak biraz ıs„... rst. unU- dan bı-ri memleketin suva müh- mnuiııı ki(- ni.,r_
lâyan geniş bir alanında, vak- dan beri memleketin suya muhlinde yağmamış olan yağmur- taç bölgelerini sulamak İçin çalar yüzünden büyük bir kural:-( Aşmaktadır. 1937 yılma kadar lık âfeti şekline büründü. Bu münferit teşebbüsler halinde iş-sebepten Türkiye hububat ûm- lenen sulama mevzuları, 12 saban sayılan Eskişehir, Kütahya, neden beri bir memleket dâva-Afyon, Konya, İsparta. Kırşehir sı olarak ele alınmış bulunmak Yozgat, Çorum ve Çankırı ille- tadır- 1937 de büyük su işlerine | rlnln bir çok kazalarında mah- başlamak üzere 31 milyon Lira sül az oldu hayvanlar yemsiz fevkalâde bir ödenek kabul e-kaldı, çiftçi sıkıntı cenderesinin’ dilmiş, ondan sonra 1941 de bu-altında kaldı. |na 50 milyon lira. 1944 de 40
Kuraklık âfetleri mevzii birer milyon lira, 1948 de 165 milyon olay ve bilhassa vulnıbuldukları llra ilâve edilmiş ve miktari' senelere mahsus hâdiseler mahi 286 milyon liraya yükselen bu yetini taşısçlardı. belki de ûze-'Paj» »e memleketin bir çok yer, rinde pek fazla önemle durmı- J «erinde büyük su işlerine baş-( ya ihtiyaç kalmazdı Maneviyat inmiştir, üzerinde bıraktığı menfi tesirler bir tarafa, kuraklıklar, en çok köylünün maddi varlığını sarsması, yemsiz kalan hayvanlan- [ nın ölmesi veya mecburen elden çık an İması gibi türlü sebepler- . )e ertesi yıllara da sirayet eden felâketler olarak önemlidirler.
Tatbikat gören yüksek öğretim talebesi
Bakırköyde İncirli çiftliğindeki birlikte tatbikat görmekte olan yüksek öğretim mensubu erkek öğrenciler kıta hizmetlerine ait çalışmalarım basın mensuplarına göstermişlerdir. İtri ay kadar devam eden bu kampta öğrenciler piyade ve tanksavar topçu talimi yapmak ladırlar.
Londra 16 ıNafen) — Basra körfezinde gayet zengin bir petrol tabakası keşfedildiği bildl-Ilk tecrübelerden sonra varılan neticelere göre, bu yeni petrol kaynakları Orta doğunun hem kalite ve hem de miktar bakımından en zenginini teşkil etmektedir.
1 Petrol umum müdürü Dr. Nadim Nafen’e yaptığı bir beyanatta bu bölgede şimdiye kadar bu kadar zengin bir kaynağın ele geçirilememiş olduğunu açıklamıştır. Bu yeni petrol bölgesinde istihsal 1951 senesinde bağlıyacaktır.
;r| Her ne kadar aradan bunca >k y*' geçmiş ve bir hayli para har , 1 canmış olmasına rağmen su iş' ferimiz tatmin edici bir sonuç vermemiş ise de, son zamanlarda dâvaya atfedilen önem bize uzak da olsa memleket topraklarının bir gün suya kavuşacağı ümidini vermektedir.
Taşkın âfetleri
Fakat taşkın âfetleri ne ola-,
bi görünen bu orman açmaları az sonra buradaki toprakların aşınması yüzünden kelleşmekte I ve suyu tutamaz hale gelmekte-jclir. Mesele bununla da kalmaz, ı Buralardan kendisine yol bulan sular müthiş akışlariyle. açma | ile sözde kazanılan yerlerin yüz , lerce misil tarlayı tahribe sebep ulurlar.
Ormanların kıymetini, ağaç servetiyle mahdut saymamalıdır. Ormanlar bundan çok fazla bir kıymet olarak memleket topraklarının koruyucusu ve emniyet bekçisi vazifeleri bakımından önemlidirler. Ormanların muhafazası dâvasını sadece dar mânada bir iktisat ' meselesi telekki etmemelidir. Ormanları koruma mevzuu her

Kıtlık yılları
Anadolu yakın tarih İçinde bir çok kuraklık yıllan geçirmiş,1 ,
halen geçirmekte ve ilerde de cak? «er *1J- isü««asız(
geçirmeğe mahkûm bulunmak- her bölgesinde vukubulan tuğ-, -tadır. Bugün Anadolu öylûrâ yanların önüne geçmek kolay Eara"-
tarafından tüyler ürpertici bir facia olarak bahsedilen 90 kıtlığı (18731. 19 uncu yüzyılda
yaptığımız her hangi bir harp-den daha az zayiat vermiş değildir. Memleketimizin bu felâket devresinde, bir tesadüf eseri olarak bulunan bir ecnebinin hâtıra notlarından şu acı bilançoyu birlikte okuyalım: |
Ingiliz hava ataşesiyle muavinlerinin cenaze
merasimi
Cenaze alayında Başbakanın mümessili, Dışişleri bakan vekili, genel kurmay başkanı, askerî erkân, kordiplomatik bulundu
değildir. Ayrıca taşkınlar gün tisl mânasını taşır geçtikçe biraz daha artmakta] Ne yazık ki bizim sahası za-ve tesirleri her yıl daha geniş |ten tiar olan ormanlarımızın bir mahiyet almaktadır. Gün muhafaza işi günlük politika gelecektir ki en önemli Nafla mevzulun arasına kanşmış bu, tedbirleri de bu işe kâr etmiye-çektir. Çünkü İş vüsat illbarile L her an genişlemektedir.
| Su taşkınlarının zararını da
I sadece tuğyan esnasında yaptı-nlS73 ve 1874 yılları, Anadolu- &1 tahribatla ölçmek doğru de-da, yeni tarihin kaydettiği en ( büyük açlık yıllan olmuştur. Bu |H‘ devrede Kastamonu, Ankara ve Kayseri vilâyetlerinde 1873 yazında hüküm süren şiddetli bir ---------- — -------------=--------
kuran,» mlirai™ mahsul pek1’11, "B™ m' «««»W ”ta" bü: kıt olmuştur. Bu yılın kasım ve aralık aylarında müthiş sağa-1 naklar olduğu ve 1874 ocak ve şubat aylarında da fevkalâde miktarda kar yağdı. Köylerde esasen pek az olan yedek yiyecekler. kısa bir zamanda sarfe-dıimiş ve bütün şiddetiyle hüküm sûren kış ayları zarfında i00 bin sığır telef olmuş, bu yılın kışında da açlık ve hastalık çok İnsanın hayatına malolarak ölenlerin sayısını 250 bine yükseltmiştir.
Tesir Itlbarile 90 kıtlık (rumi 1290) yık İle kıyaslanamamakla beraber memleketimizde bir kurak devrede 1928 yılında tekerrür etmiştir. Orta derecede bir kuraklık olmasına rağmen 1928 de memleket ekonomisi kuvvetli bir sarsıntı geçirmiştir.
lunmaktadır. Partiler ileri gelen lerl ormanlarımızın, bu İşin mahiyetini müdrik olmayan halk kitlesinin önüne bir seçim propaganda konusu oiarak almakla pek büyük bir hataya düş-
1 ğtldir. Bunların ziyanlarını mah mekle ve memleketi haşin tabi-dut vıllara münhasır telâkki et- at şartlarının amansız tehlike-
dut yıllara münhasır telâkki et-[at şartlarının amansız tehlike-j .... . .x — . . • • îerine maruz bırakmaktadırlar.
Orman meselesi
__________, _____w____________ Orman meselesi, medeni se-heybetle ziyaretlerini yapmak- viyesJ yüksek İnsanlar için bir ta kusur etmez. Seller önüne mukadderat meselesidir. Hele ,'biz bu şartlarımızla ormanları bir tâviz mevzuu olarak asla ele alacak durumda değiliz B -• gün sözde köylüye nıâledilen büyük yatan -?r geç meydana çıkacak ve memleketteki orman dâvası bir zümrenin iddiası olmaktan kurtulup bir millet ko-' nusu haline gelecektir. Temen-
mek de yanlıştır. Bir defa bir yerde taşkın olmaya dursun, artık o, davetsiz misafir gibi her
raslıyanı sürükledikten başka üzerinden aktığı toprağı da ta-
, şır ve istilâ ettiği verimli tarla ve bahçeleri bir daha zlraatte kullanılmaz taşlıklar ve çakıl-lıkiar haline getirir. Memleketimizde nice ufak sel yatakları geniş ovalarımızı verimsiz arazi arasına sokmuştur ve sokmak- ] tadır. Türkiyenln bu taşkınlar^1 cöeiim ki o gün başımızı ta-yüaündcn ziraat sahası gün geç 5a vurmadan tecelli etsin. Tetikçe daralmaktadır. Sel suları-1 nıenni değil, bunu bir memle-nın ne kadar kısa zamanda bü- j ket lsi olarak bir an evvel ta-yük tahribat yaptığını anlamak. Aakkuk ettirmeğe çalışalım, için memleketin lâaleltâyfn bir] Ağaça karşı aşk derecesinde bölgesine üst üstte bir kaç yıl bir ilgiyi milli şuur haline gezi ya ret yapmak kâfidir,
Ağaçsızlık
Türkf yedek! taşkın I_____
nln arazinin yapısı ve Ikllmiie
Ankara 16 — Pazar günü tz-mlre gitmek üzere Etimesut a* l&nından kalkan bir uçağın düş mesl neticesinde ölen Ingiliz Hava ataşesi Tuğgeneral Bartho-lomew, muavinleri yarbay Sl-mon Maud İle yarbay L. Bur-nard ve çavuş Wort.y'nln cenaze merasimi bugün yapılmıştır.
En önde bir polis süvari kıtası ile bir polis müfrezesi ve İnzibat kıtası yer almış bulunuyor ve bunları askeri bando takip ediyordu. Bandonun arkasından Türk ve Ingiliz subay ve erlerinin taşıdığı çelenkler geliyor ve bunları İki top arabasına konulmuş olan Dışişleri Bakanlığı İle Milli Savunma Bakanlığının çelenkleri takip ediyordu. Buntann arkasından dört top üzerine konulmuş bulunan ve Ingiliz bayraklarına sanlı tabutlar geliyor ve topların İki yanında İngiliz hava ve kara subay ve çavuşları yer almış bulunuyordu.
Top arabalarını, başlarında Ingiltere Büyükelçisi Slr Noel Charles olduğu halde İngiltere Büyükelçiliği mensuplan takip ediyor, onların arkasından ela Başbakan ad ma törene İştirak eden özel kalem müdürü Adil Derinsu İle yaver binbaşı Aptul-lah önhan ve Dışişleri Bakanlığı protokol umum müdürü Kadri Rızan yürüyorlardı.
Daha arkada başta Genelkurmay başkanı Abdurrahman Nafiz Gurman olmak üzere Genel-
kurmay İkinci başkanı, kara, ha va ve deniz kuvvetleri komutanları ile Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay erkânından olan generaller ve yüksek rütbeli subaylar geçiyor ve bunları da yabancı elçilikler ataşeleri, Amerikan askeri yardım heyeti başkanları ve kordiplomatik mensuplan takip edlyur-du. Merasim alayının son safhasını bir Türk ihtiram kıtası İle bir polis ve inzibat müfrezesi teşkil ediyordu.
Saat 10.30 da Ingiliz Büyükelçiliğinden hareket eden alay saat 11.30 da Italyan sefareti önüne gelmiş bulunuyordu. Burada İngiliz subay ve erleri tabutları top arabalarından alarak elleri üzerinde kiliseye götürdüler. Kilisenin methali çe-1 en kİ erle süslenmişti. Müteveffa İngiliz havacılarının akrabaları ve dostlan da burada yer almışlardı. Kilisede yapılan dini merasimle törene son verilmiştir,
Devlet Bakanı ve Dışişleri Ba kanvekill Cemil Salt Bari as ve Dışişleri Bakanlığı umumi kâtibi Faik Zihni Akdıır, kilisede yapılan törende bazır bulunmuşlardır.
Dini merasimi müteakip kiliseden alman tabutlar özel kamyonlarla hava meydanına nakledilmiştir. özel bir uçak İngiliz havacılarının tabu ularını Istan-bula götürecek ve cenazeler orada muvakkaten Ingiliz mezarlığına gömüleceklerdir.
tirdiğimiz gün bu memleket yaz yağmurlarının serinliğini duy-âfetlerl- maya bû5l,yaf a,tt«r-
Frof. Dr, Kerim ÇAĞLAR
I"
Öksürüğü keser.
İngilirler eski âdetlere çok batlıdırlar. Bu yüzden bazı tuhaf vaziyetler oluyor. Londrada bir umanlar şarap tacirleri «okaklan süpürürlerdi. Şimdi sokaktan süpürenler bulunmakla beraber senenin muayyen gününde tâ tirler namına bir kaç kişi merasimle muayyen sokakları süpürür. Yukarıda bu vazifeyi «ilindir şapka ile yerine «etiren iki şarap taciri görülüyor.

17 Ar us tos 1949
Mahkeme Kori dorl ar m da
Eve döndükten sonra çektiklerimi ben bilirim!
— Her ıneyvayı severim amma kavuna bayılırım. Pek nefistir mübarek.
Damağını saklatarak yutkundu;
— Hey Ridl günler hey! Bir zamanlar beyaz peynir, kavun mezesiyle her aksam demlenirdim.
— Şimdi içki dokunuyor mu yoksa, amca bey?
— Hâşaa .. îçkinin dokunması da ne demekmiş? Fırsat bulsam lıkır lıkır içe^ rim amma altı seneden beri öyle şeylerden mahrum kaldım. Ne zaman sofraya kavun gelse benim yüreğimin yağlan eriyor, tçimden; «Aaah, diyorum, şu mübareğin yanı sıra bir de şişecik olsal»
— Niçin mahrum kalıyorsunuz?
Gülümsedi:
— Söyletme beni, köftehor. Dönüp dolaşıp ağzımdan baklayı cıkarttırmağn uğraşıyorsun. Niçin olacak, evden izin yok ki içeyim. Rahmetli eski hanım fazla üzerime varmazdı. Bir iki ho-murdansa bile ben aldırış etmezdim, her akşam demlenirdim. Fakat yeni hanım göz açtırmıyor. «Sarhoş adamdan nefret ederim. Evin kapısmdan içeriye rakı da, rakının kokusu da girmiye-cek» diye kıyameti kopan-yor.
— Demek bu sefer işi kılıbıklığa vurdun, yeni yenge hanımı dem sofrasına a-1 işti ram a din.
— Daha ilerisini karıştırma. Genç kadıncağızın gönlü kırılmasın diye hoş görüyorum bunları.
— Hımmm... tşin içinde iş var, desene, mahkemeye niçin geldiniz? Ev kavgası İhı yoksa?
— Sus, ağzını hayra aç. Ev kavgasını buralara kadar getirir miyim ben? Kavun meselesinden geldik mahkemeye. Su cellât suratlı herifi görüyorsun ya. Az kaldL öldürecekti beni.
— Kavga mı etiniz?
— Kavgayı bırak, düpedüz dövüştük. Yerden göğe kadar haklıyım amma herif meram anlıyan takımından değil ki. Dün akşam bizim hanımın ağabeysi ile yengesi bizde yemeğe davetli idiler. Bu da ayrı bir meseledir. Dünya yüzünde benün kimsem yok amma bizim hanımın soyuna sopuna nazar boncuğu lâzım. Evi hiç boş bırakmazlar. Üçü gider, beşi gelir. Uzatmıyalım efendim, akşam eve giderken baktım ki su adam araba ile kavun satıyor. Misafir için hanım da kavun istemişti zaten. Mübareği çok severim amma iyisini kötüsünü ayırd edemem. Onun usulünü bir türlü öğrenemedim. Kavuncu tanesine kırk beş kuruş istedi. «Pekâlâ, kırk beş kuruşu veririm amma sen bana tatlı bir kavun seçeceksin» dedim. »Merak etme. Sızma bal gibi çıkmaz-
sa Rerive Ketlr, paranı al» diyerek koltuğumun altına kocaman bir topatan kavunu sıkıştırdı. Eve gittim, mutfakta kavunu kendi el-ceğizinıle kesip bir dilim çıkardım. Bir de tadına baktım ki aman Allah, tohuma kaçmış salatalıktan da beter. Tuza bile hatırsan yenilir yutulur gibi değil. Bizim hanım küplere bindi. «Sen ne biçim erkeksin? Bir kavun almasını bile beceremiyorsun. Ben bunu kavun diye ağabeyimin önüne nasıl kovayım?,, diye basımın etini yiyor. «Dur, yahu. Sinirlenme. Şimdi ben onu değiştiririm» dedim, kavunu kucakladığım gibi sokağa fırladım. Herif gene köşe başında araba ile kavun satıyor. Yanına gittim; «Arkadaş, senin kavunun salatalıktan da tatsız çıktı. Evde misafir var. Bunu al da tatlısını ver veyahut paramı 1-ade et de başka yerden alayım» dedim. Herif birdenbire köpürdü. «Ben tatsız kavun satmam. Bunu sen başka yerden almışsın, tatsız çıkınca bana yutturmak istiyorsun» demez mit «Ne konuşuyorsun arkadaş, dedim. On beş dakika evvel bu kavunu senden aldım, kırk beş kuruş verdim. Tatsız çıkarsa geriye getir, diyen de şensin». Herif elimden kavunu kaptığı gibi yere vurdu, beni de göğsümden itmeğe başladı. «Defol karşımdan. Bon para mara veremem. Tatsız kavunu kimden aldınsa parayı da ondan iste» diye kıyameti koparıyor. Derdimi anlatmak istedim, bu sefer de üzerime çullanıp beni yere yuvarladı, vurmağa başladı. Polisler yetişmeseydi halim haraptı. Sırtım, kalçalarım hâlâ sızlıyor. Oradan karakollara gittik, evde misafirler kavunsuz kaldılar tabii.
Mahkemeye girerken ilâve etti:
— Eve döndükten sonra hanımdan çektiklerimi de ben bilirim.
Ce. Re.
Abone beık-Lı
Adres tebdili İtin «İÜ kuruşlua pul gönderilmelidir Aktı takdir de adr« dcgişuı-ılm»
Telefonlarımı» Başmuharrir 20585 Yazı İsleri 20765 - t dara 20061 MOdflr 8H91
tmaak GÜ 6âl e tklodl Ak Yol»
8.12 10.06 9,12 9.01 12,00 1.41
4 ia 8,12 13,18 11,OT 20,06 II,(8
idarehane Babılll civan
Cemal Nadlı sokağı No 13

GİZLİ POLİS
(İNGİLİZ CASUSU ASHENDEN)
Yazan: Somerset Maugham Tercüme eden: Vâ - Nü
Aşk ve macera romanı
.Tefrika No. 20 -------■
A
kendisine bilvasıta talimat yollayacağı Britanya konsolosluğuna uğradı. Geleceği buraya önceden haber verilmiş imiş. Sonra, ciddî işleri bir tarafa bırakarak, bu şehirde geçireceği kısa zamandan, azami şekilde istifade etmek İçin çareler aradı
Bu Cenup seması altında güneş daha şimdiden havayı ısıt-mıştı. Ashenden Napoli'yi İyi tanırdı. Pek canlı olan Plazza San Ferdınando ve zarif kilisesi ile Piazza del Fieblsclto kalbinde tatlı hâtıralar uyandırıyordu, Slrada du Chlala’da asla bu derece kesif bir kalabalık kay-«aşamamıştı. Köşe başlarında durarak tepelere doğru yükselen dar ve dolambaçlı yollara bakıyordu. İki yanlarında öyle yüksek evler vardı ki, içlerine hiç
1 İs AR AYANI. |
MUHASİP — Tecrübeli bir muha oü> nünde bir kaç saat veya bütün (tün çalışmak üzere İş «ııyo« Ak-lonçda T. D B. rumuzuna yaıılmnıı İH
BİB TÜRK BAYANI — Sam Ba«daUa bir »ilenle yanına İyi çocuk bakımı ve İki kl»inln hizmetini ya-pabtllr TUrkçeden başka Itoon bil rner Akşom'da (H M. C,l rümur.una 221 —2
BİLÜMVM EHLİYETLİ GENÇ ŞOFÖR — Mutaassıp bir aile nezrinde lunuslde iş lalemektcdir. Şoförünün bütün İçkilerden uuk itimatlı güvenebilir olmasını isteyenler pazardan maada Tel : M 72 bm -
APARTIMANLARDA — Kapıcılık ve ya başka bir müesaeaede bekçilik gibi bir i» arıyorum. İŞ sahipleri Akşam da A S. ye bir mektup. Elimde, çalıştığım yerlerden İyi kAgıtırn vur 195 -

p4 İSÇİ ARAYANLAR
İNGİLİZCE BLLEN — Otomobil, uıo memur alınacaktır Türkçe ve İngilizce bLr mektupla evvelce çalıştıkları yerleri v« İsledikleri ücreti bildirerek İstanbul 176 Posta kutusuna (B.K.I ru-
LİSE MEZUNU — Bir bayan memur alınacaktır. Ticaret Lisesi mezunları veya lisan bilenler tereılı e-dllir. Müracaat Sullanhamam. Katırcı-□2lu lıan kat 5 No. 14 1«? -
YASLI BtR RAYIN - Ev islerini görecek *S - » yaşlarında bir Bayan aranıyor- Akşam da «A. B • rümuzuna a İM
işçi ve tezgâhtar araniyor — Şişe yıkamak va temizlik islerinde çalışacak bir bayan ile 16 il» 30 yaşlarında bir bsy tezgahtara İhtiyaç vardır Müracaat Büyük Postane caddesi No 6/L 200 -
ORTA HİZMETİ YAPACAK — 1» - K yaşlarında bir ku çocuğu ulıyoruz, Beyazıt Tiyatro rokak Azak apartimanına akşamları 10-30 arasında W No. ya müracaat 218 — 1
TUHAFİYE MAĞAZASINDA ÇALIŞACAK — Bayan kasiyer aranıyor. Müracaat. B.ıhçckapı Vakıf han sokak No. 17 Hürba* Tuhafiye evL 228 —

3 ALIM .SXTIY\(£ŞYA)|
SATILIK BOTK — Buik. radyolu, küçük Argo saatli, taksi, laal vaziyette acele satılıktır. MUraeaat Beyazıt Tiyetro ead. No. lift L*>
SATILIK KAMYON - 18 model 6 tonluk Austin kamyon faal vaziyette «altlıktır. Galata Necati bey caddesi No. IBS Siâlçi İbrahim'e müracaat. 1-12
SATILIK » BEYGİR MOTÖftSlK-LET — tndlan marka sağlam azimet
dol ayniyle ehven UaUe satılıktır. Aksaray Çakirsga mahallesi Sorguçça sokak No. 8 Aratana 131
PİYANO — Az kullanılmış UCUZ fiatie bir piyano aranmaktadır. Arna-vutköy Birinci cadde S. Dılmer'e müracaat- 212 — 1
HUSUSİ MERAKLILARINA — ıPaccard» marka açılır tenteli Spor yeni Revizyon ve boyalı azimet dola-yulle acele satılıktır. Müracaat: Rıza-pa saoykuşu Şark han No. 22 Özka ya'ya. 21* — S
KOVA İMALATÇILARINA — Dakikada bir kova imel eden yenJ makine ve takımları azimet dolayulyle presleriyle devredilecektir. Rtzapaşa yokuftt Sark hin No 22. 215 —3
HALİ faaliyette — FlilpS marka radyo. Telefunken pikap, yllr kadar plâk. oparlör. acele satılıktır. Ka dtköy YeldeJIrmeni Utıınhafız sokak No, 1*4 Halil Aaral. 118
azimet dolayisİyle — *^ ayak ompresöriü yeni (FTlgldalrel. I I*m-bıılı pikaptı radyo, kanape iki koltuk üç mm perdoaü*' zari* salon takımı satılıktır. Pazardan maada saat 12.301130 Feriköy Havuzlubahçe sokak 13 a
144 — 1
EMLÂKİŞDE - Ha zevki okşayan gül çiçek meyve ve bag dör» dönüm arazını 1 köşkü ve 9 odalı vllUsı İle aeee Milliktir. Fi» İM» Tele UM»
KİRALIK EV — Mecldlyeköy ikinci Taşocağı cedde»! No M Müracaat Çemberli laf Atik Allpaç» eamhıt av-luounda müezzin Mehmet Ali'ye __________________________202
BO8 TESLİM 1 KV — Satılık veya kİ. ralık Feriköy Avukat r-ad Şahmerdan »ok. No n aynı adreae he» gün ıs - » arası müracaat KM —
- ı
ACELE SATU-IK — Şahmerdan, İki prese, Kolergant, Freze, Torna makineleri ve bir denli motörü acele tanıktır Galata. Yanıkkapı sokak 94/1, İW 2
BEŞ TON KALDIRIR — Son sistem Amerikan malı KlftİKO va çift baskılı totnpreabr müceddet amballjlı bir halde acele satılıktır, Eminönü Kema-lye Han Haşan Şen e. İM
SATILIK OPEL OTOMOBİL — 3» model hususide temiz kullanılmış yeni durumda, yolculuk dolayulyle satılık Telt. 8033) Osmanbey Rumeli ead. 1*2 Garaj. 110 - İ
TAKİOMETRE - 01r| Fransız üçü Alman malı bütün teferrüatlle acele ve ehven Halle satılıktır Müracaat : Hamalbaşı. Lfttfüllahpasajı No. 18/4 üeyoglu. 187
AKSARAY — M. K paşa C. Akdemir apnrtunnn No. 78/72. Berber dükkanı 2 koltuk. Azimet dotayısiyle acele satılıktır. Aynı adı«. 78/L terziye müracaat. İM

4 KİRAI.Ik SATILIK!
DİKKAT - İpotek isleyenlere tavassut eder £ml»k. arazi alım satımı İle vekalet İslerini kabul eden herkesin itimadını kazanmış olan Suhulet EmlJk Zarll Özalp Bcyoft-u Büyükparmakkopı köjebaşı No * Telefon: *239«. 743 - 20
EMLÂKIŞDE — Ayazpaşa altı kat dörder oda asansör kalorileri! neza- >1 durak karcısı 68/1 Fış 1003 Telef *33OT. 229 —
EMLÂK1ŞDE — Ayazpaşa dört katlı 800 lira aylık iradlı deniz görür apar-tıman Paımakkapı durak karşısı M/I Fiş 1001 Tel: *326» 230 —
EMLÂKİŞDE — Ayazpaaa Çift daireli dörder Üçer odalı dem? görür Ap Parmakkapı durak, karşım 00/1 Fiş 1305 Tel. *3269 321 —
FMLÂKIŞDE — Ayazpaşa iki katlı aparlıman şeklinde ev. Parmakkapı durak karşısı re/ı riş ıooe Tel: «26» 232 —
EMLÂKIŞDE — istiklâl caddesi U-zcrınde 150 - 175 - ÎW> - 350 - 550 -75t> bin Urahk apartmanlar. Parmak-kapı durak karşısı M/l Tel: *3269 233 —
EMLÂKIŞDE — Bcyojlunun muhtelit semtlerinde 5 bin liradan 25 bin liraya kadar ev apar'.ımanlar Parmak kapı durak karşısı M/l Telefon *326'3 23* —
EMLÂK IŞDE — Beyufilunun merkezi yerinde senelik 17400 lir» iradiı apartıman satılık. Parmakkapı durak karşısı M/l FİŞ 1051 235 —
EMLÂKİ ŞDE — Kurtulurda 18-»-23 - 25 - 35 - *o bin liralık ev »partini anlar Parmakkapı durak karşısı 60/1 Telefon *326» 234 —
EMLÂKIŞDE — Tcşvıkiycde tam konforlu 4 katlı senelik 11 bin Hra iradlı apartıman Parmakkapı durak karsısı 66/1 Tele: *32651 237 —
EMELÂKİŞDE — 200 - 250 bin liraya emlâk ve Valikonağı caddesinde apartımantar Parmakkapı durak karşısı M/L Fi* 137? - 1173 Tel; 13269 238 —
EMLÂKİŞDE — Maçkada deniz EÖ-rür bahçeli üç katlı bir katı bos kelepir (lata satılık apart.man Parmak-kapı durak karşıcı M/L Tel *3208 239 —
TEMİZ KULLANILMIŞ _ Opel lu-plten marka hususi otomobil, azimet dolayuiyle acele satılıktır. Her elin saat 10 - lî, 91597 telefona müracaat,
İU l
ziya sızmamıştı.
Pencereden pencereye gerilmiş ipler üzerinde bu gölgelikler vâdiliklerlnln tepelerinde rengârenk çamaşırlar asılmış; bir bayram gününün donanma bayraklarına benziyorlar. Caprl adasının belirdiği yerlerde insanı teshir eden denizin kıyısında, gençliğinin çılgın aşkları sığınan Posilippo'ya, eski bir saraya gitti. Mazinin böyle yadedl-llşl ile kalbi burkuldu. Bir araba durdurup Galleria'ya da gitti. Arabanın fersude yaylan her ârızaya rastladıkça onu yerinden sıçratıyor, demir tekerlekler kaldırımlar üzerinde velvele ile İlerliyor. Kurandere göğsünü verdi; ve bir camerıcano» lçU. Civar masalardan sarhoşlar, elleriyle kollarıyla işaretler yapı-
EMLAKİSDE — Clhflngirıta 110 -85 - 73 - W - W - « bin tabya «parti-manlar Parmakkapı durak kar«ıat 06.1 Telefon: 13209 W —
EMLÂKİŞDE — Büyukadanın an gürel yerinde parsellerimi) köşklük apartınumlık kıymetli analar Perm ak-knpı durak karsısı M/l Tel: «2W
MS —
EMLÂKİŞDE — Boğarın her IkJ »*-hilinde villâ köşk aport im mı evler satılıktır. Parmakkapı durak karşısı 06/1 Tel: 1İ2Ö9 MO —
EMLÂKİŞDE — Şehradobası tramvay caddesi otel yurt yapmaya elverişli arsa acele satılık Parmakkapı durak karyuıı Tele: *3268 1*5 —
EMLÂKİŞDE — Kadıköy Gö-ztepe Erenköy suadlyede ner Hale köşk vlll# e* arsu satılıktır Parmakkapı durak karşısı GO/1 Tel *326» 2*8 -
EMLÂKİŞDE — Tejıcbaşında 5 katlı altında dükkânı 500 lira aylık İradiı
60/1 Tel *3289 257 -
EMLÂKİŞDE — Mühim bir inşaat şirketi multlcllf çap. ebadda arsa aramaktadır. Fiutler müsaittir Telefon: 13289 2*8 —
BEBEĞİN EN GÜEL YERİNDE -Bahçe İçinde ikiye tek?İm edilebilir tâmlre muhtaç olmayıp tam «onfor boş teslim kilgk satılıktır 42ÎM vc telefon. 197 - t
BOŞ TERLİM 3ATTLI KEV - • s-dalt gürel manzara İt tâmtralz mazbut ve bahçelidir. Teşvikiye mahallesi fırın «okak No 11. Telefon 83332 İçindeki sahibine. 1W - ’
YEŞtLKÖYTOE ACELE SATTI.IK -60 M2 üzerine sarnıçlı koyulu t odalı ahşap ev Ue yanındaki 2M M2 köşabssı ıklır Yeşilköy Postahane kargısı lidc sokak No. 3 Üst katta Sahibine 173
BOYACIKÖYÖNDE BOŞ TESLİM SATILIK EV - Metin rapdı bol manzara, beş kat l inci ve 2, inci katlarda çini döşeli çamaşırlık, yemek odası ve mutfak, dı«er üç katta İkişer oda lan altı oda vc salonlar Miktarı kâfi bahçe. Seyyah sokak No. 21 den gös-erilir. 1Tt -
KİRALIK APARTrMAN — B«yo6 unda Tünelde jurnal sokak numat-ı 15 yeni yapılmış, üç oda banyo, havagazı. elektriği havi güneşli apartı-man kiralıktır. Telefon *1758. 16*
SATILIK EV ve ABSALAR - KU-çükyalı ideal tepe Asfalt civarı Konforlu 3-4 odalı kûrgir evler; :m;ÜIrcz arsalar taksitle ratıJıktır. Telefon. 22*49 î« - S
BEBEKTE — tnşirah sokağında lev-kalâde manzaralı 6* No. üç daireli apt satılık veya kiralıktır içindekilere mü racaat. 172 — *
ACELE SATILIK BOŞ EV — Kandillide Icuyubaşı sokağında iki katlı dört odalı. AnadolUhlsarında iskele ga zinosunda Mehmet Tetlk'e müracaat 1» - 1
BEYOĞLUNDA - Tünel - Şişli ırasında Kış mevsimi için lEkütı - Mayıs sonuna kadar] üç veya dört odalı Apartıman aranıyor. Mobilyell ve kaloriferli olanlar tercih edilir. Müracaat; Telefon *9124 180 — 2
ÇAMLICADA — Kısıktıya beş dakika mesafede nezaretli, hava gazı on beş yüz 675 metre arsa satılıktır Beşiktaşlı Akaretler Afacan sokak 13 numarada cumartesi günleri müracaat 185
BEBEKTE MOBİLYALI KİRALIK KAT — Boiazlçinde Kılçük Bebekte Dere boyunda 30 numaralı mutfak lıamara ve aalreyi şamil üç odalı ka kiraiıktr. İçindekilere müracaat. 152
SATILIK l»8 YENİ EV — FtaM uygun. IpoketU. 3 o(la, bol. bahçja. _______ tam teataal Akoaray Ordu caddoc* GÜZEL BİR KV — Fatihte, cadde-1 ■°-'1 h«y Naci'ye müracaat ^ de. tramvay duratma bir dakLka me- | «aefde. İki odalı, elektrik torko» ve j geniş bodrum ve balkonu bulunan. muayenehane ve ticarethane olmaya da elverlfll. havadar, yeni yapı, gUzel bir ev kiralıktır Müracaat Her gün aksam bejlen «eklıe kadar Fatihte Dülger-oı}lu aokak No. 5 e 2Ü* —
1
HASTALIK DOLAYIBİYLE - Bey-1 otlunda en mutena yarinde devredl-, lcc»k »üt mamulatına ve her l*e ya-r.ıy»e»k tem konfOTİu oüyük imalâthane krema makinesi. 300 kilo süt olan malakaor fıçı, ve kaymak için bakır tavaları, muhtelit yoturt tepsileri ve saire, müracaat İstanbul Y»IJ İakelesl Yoiurtçu ıokı« No. t3 __________________ 205 1
SATILIK DOK'TMA ATÖLYESİ — isler vaziyette İki adet vUnlü dokuma tezgâhı yeri ile denen Mtılıktır. Çakmakçılar. Büyük Yeni han orta knt » ________TV - 2
SATILIK VİLLÂ — Bostancıda to-losyona beş dakika meşalede l»M> MI muntazam bahçe içinde hava ve 1 manzarası fevkalâde. prevantöryüm. dinlenme, doğum evi ve apartuMB halinde kullanılmağa müsait, İki katta 17 oda ve holler, genU teras v» banyo daireleriyle sıhhi tesisatı mükemmel muhteşem yeni bin» »(**• satılıktır Cumartesi ve pazardan mada günlerde telefon 22330
r
Kadıköy O
. -.'S3
dakik* irine ga-a(açlan Q
Düne
— 1
210 — 3
DENİZE HÂKİM ACELE SATILIK
KÖŞK — Telcfonlyle boş teslim son 35 '□m liradır. 10 bin lirasının 10 sene İçinde tediyesine kolaylık gösterilir. Alıcıların -12396 telefona müracaatları, 213 — S
72.500 L- YA SATILIK VİLLA — Yeni yapı, denize nazır. 4 oda. banyo, su. elektrik ve her türlü konforu haiz. Fevkalâde manzaralı. Üsküdar. Bagl.ırbaşı P.ırarbjşı tramvay durağı karcısında No. 114. Telefon: 20791.
217 — 1
İSTİKLAL CADDESİNDE - Fransız Koniolaahanesl Karşısında M - *1 numaralı dükkân ve (Ütündeki kârgir ev Milliktir Mürıcul Telefon I2S39 1t

CİHANGİRDE - Ege bahçesi ^Şaşısında Kumrulu yokuşu 11 numarada vc dört yol ağzında kâm işlek Dik kallye dükkânı devren satılıktır, içindekilere müracaat edilmeli
134 t
t
FIRSAT — Kazancı fevkalâde ye-I rinde bir pastahane bütün teşkilâtı İle devren Milliktir. Aksaray Atatürk Bulvarı Doğu Paslahanest saat 4 sonra müracaat. 218
SATILIK FEVKALÂDE BEŞER O DALI DÖHT EV — Sultanahmet Ak-bıyık hamamı sokk No 31 M M, 18 Mahmulpaja Havuzluhanda Süleyman SüllU oğluna müracaat. 17* — 3
I LÂLELİDE SATILIK ARSA — Öç — 1 kata müsaadeli. İmar durumu parlak
I S.TIL.K TAM V.2UK vh.L|FZ 152 «“ ““
narında gürültüden. «O’dan utak. aa- _ . ..__________________________
kin. knn.0,1,,. „k ACELE SATILIK - I..™
, "" »* «■» ««*»!»« «"■“ ""”l _______________111 ~ * kSİMkta,. 11» -
I APARTIMAN DAİRESİ ARANI-
YOH - Şişil. Maçka. Nişantaşı mevki- DEVRE'' SATILIK DÜKKÂN -'l leı-lnöe 3 -* odalı ıkl kişilik bir 3LİC Hırb‘>'*de tramvay caddesinde oto | için konforlu bir kat artmıyor. Aylık P»n»»ı. elektrik malzemesi, radyo.
100 - 150 lira arasında İcabında sene- buî dotabl Mt,S yerine. Yazıhane. İlk peşin de verilebilir. İstanbul, P K. bakkaliyeye elverişli. Müracaat Avm 611 c müracaat. î2i) — ! yvrde Harbiye Cumhuriyet caddesi
h -------------------------------------- e. İM -
TAKSİM — Talimhane karşısında Bülbül mahallesi Duvarcı Âdem sokak ffl No. Iı müstakil İki katlı, sıhhi, manzarıdı boş teslim, elektrik, havagazı. tcHcoa ve banyo teşkilâtlı apartı-mın satılıktır. Her gün on ikiden on Üçe kadar apartımana müracaat.
. 223
SATILIK BOŞ TESLİM EV — Bey- ' M BUf LİRAYA — Kadıköy ünün ogtu Tariabajı Çukur sokak No. (Sil en mutena yeri AJtıyal Bâzında 380 metre kare arsa ve üzerinde 9 odalı katlı iradtı apartıman salı- i ahşap 17» No.Iu ev satılıkta. Mtlra-
karsısı M/l faal: Ankara Meşrutiyet caddesi 68/A Mİ — Icevat . 105 - »
EMLÂKİŞDE — as bin liraya Sua-dlyc tramvay duralı trene asfalta cepheli - • ■ — _
lık. Parmakkapı durak Fiş İM* Tel *3M»
terkoa. havagazı. elektrik, hamam, kuyu, sarnıç. bet oda. tarata, bahçe, üç k»*. kâglr, ayrı bölük. mutfak, ün arka güneşli aynı eve milraeaat.
222 -2
SATILIK YALI — Teni kâglt Ilınalı yapı, altı oda kontor t»nçe için- , de meyva çam ağaçları n.'ıkım manzara boş teslim Büyü*ilere sahiUnde ■ Bcycftlu Mis sokak No İ5 DoÇanış ı Emlak İbrahim. 12* - >
- 2 --------------------------------------
ACELE SATILIK BOŞ EVLER —
Üsküdar Ahmedlye Gilndoöumu caddesi 125 >e 125U numaralı iki ev sa-, tılıktır. Taliplerin her giın bir halt» ” 9 dan İS ve kadar aynı adrese müracaatları. Telefon: 54 den 62 ve
143 - i
I
yorlar; haykırıyorlar, birbirlerini tehdit ediyorlar.
Üç gün zarfında, Ashenden, pis ve neşeli şehirlerde sürülen o lâkayıt ve tembelce hayatı böylece yaşadı. Kendini, sabahtan akşama kadar tesadüflerin fantezisine koyuvermlştl. Oö-rüimesl İcap eden tarihi noktalan. turistlere terkedlyordu. Muharrirlik mesleğini de unutmuştu. Güneş battığı sırada, ahenkli bir cümle aramıyordu artık. Yahut da, herhangi bir simaya raslaymca, ondan, bir hikâye karakteri çıkarmağa çabalamıyordu. Buna rağmen, genç Agripplna'nın heykelini temaşa için müzeye gitti. Mahrem hâtıraları onu buna sev-ketmiştl. Dönüşte de Titlan ve Brıieghei galerilerine uğradL Fakat, onu, bir Kuvvet Santa Chalara kilisesine doğru da çekiyor. Bu mimaride, dini İlhamlarla zerafet ve mizahi hafiflik ve cinsi tahassüs ve çılgınlıkla imtizaç etıukş. Ashen-den. burada k&h tozlu. kAh çamurlu güneş içinde W gölge içinde olan şehrin dehasını görür gibi oldu. Hayatın hazin ve Hl-Uf olduğunu; eğar fıkuratak Ur
lztlrap ise, zenginliğlnln de saadet yaratmadığını düşünüyordu. Hayat bu kadar kısa olduğuna göre, niçin o kadar para-lanmalı? Bu tebessümlerden faydalanmalı, Ancak söndükleri zaman gözleri kapamalı... «Fa-ciamouna piccola combinazl-one».
Fakat, dördüncü sabah, Ashenden banyosundan çıktığı ve vücudunun ıslaklığını bir türlü alamayan fazlaca yeni bir havlu İle kur ulanmağa uğraştığı sırada kapı birdenbire açıldı; içeriye bir adam daldı.
Ashenden, haykırdı:
— Ne istiyorsunuz?
— Demek beni tanımadınız?
— Allah Aliahl... Siz misiniz. General? Ne oldu böyle size?
Carmona, perukasını değiştirmişti; şimdi siyah saçları, gûya dibinden kesilmiş gibi başına yeni bir peruka geçirmiş. Tanınmaz bir haldeydi. Lâkin eskisi gibi zıpır. Sırtında da yıpranmış bir gri kostüm var.
— Ancak btr dakika burada kalabilirim, Şu anda iraş olı»-yor.
Ashenden, yüzün» KAM ZlfcU-gun hiMotU.
----Demek adamı buldunuz?
— Onu bulmak pek büyük bir kurnazlık İcabettlrmedl. Vapurdaki biricik Rum yolcu o... Pl-re’den gelen Oeorges Dlogenldls isimli bir dostumu bulmak bahanesiyle vapura girdim. Onu bittabi bulamadım; ve bulamadığım içtn de dehşete kapılmışım rolünü oynadım. Andreadi İle . muhavereye giriştim, Lombardos ismi altında seyahat ediyor.
■ Karaya ayak bastığı andan iti-
• Paren herife yapıştım. İlk itinası ne oldu, biliyor musunuz? Bir berbere giderek sakatını kestirmek. Ne dersin bu İşe?
— Hiç, Herhangi bir insan sakalından bıkmış olabilir.
, — Ben bu fikirde değilim
Tebdili kıyafet etmek istemiştir,
■ Oün gibi Aşikâr. Ah. şu Alman> lar! Hiç bir şeyi tesadüfe ter-ı ketmealer. Plânı noktası nokta-
■ sına tesblt edilmişti. Size de i anlatayım. Bir kelime İle işte... i — Siz de tebdili kıyafet etmişsiniz ya?
l — Evet, başıma bir peruka
• taktım. Epeyoo değişmişim değil mâ?
- — Sisi tanıyamadım.
— Tedbir almak Utanım. An-
tatmakta devam edeyim. Kısa- r cası. Yunanlı ile ayrılmaz iki i dost olduk. Tek kelime îtalyan- f ca bilmiyor. Brendizi’y* indik- . ten sonra, dişi köpek gibi arkamdan ayrılmadı. O andan iti- ( bazen de birbirimizi hiç terket- ( medlk. Kendisini bu otele getLr- ’ dlm. Yarın Roma’ya hareket j etmek istiyor. Ama ben. onu göz , hapsinde tutuyorum. Parmak- ı 1 arımın arasından sıvışmasını ’ istemiyorum. Napoli’yi ziyaret I niyetinde... Ben de seyyah tercümanı gibi ona yardımcı ke- . sildim. |
— Bugün Roma'ya hemen ni- • çin hareket etmedi?
— Kurnazlığından, Yeni zengin rolü oynuyor. Sözde iki gemisi varmış, son zamanda satmış. Dediklerine bakılırsa, hayalinde hep Paris ve kadınlar var... Kendisine itimat vermek İçin İspanyol olduğumu ve Türkiye ile harb malzemesi hususunda anlaşmak üzere murahhas sıfatlyle Brendizi'ye geldiğimi söyledim. Lâkayıt görünmekle beraber »özlerime fevkalâ de dikkat ediyordu. Bittabi, bu mevru üzerinde durmak gatle-tini göstermedim. Evrakı yanın- , •d* taşıyor. (Arkası varil
_____________________1
ÇARAI. ACENTE. DEPO. LÂBORA(_-------
TUVAR — olarak kullanılmaya elverişli Maçkrda JOO Mî saha üzerinde inşa edilen İki katlı bina klratıktr. Randevu ve moKlmat Tel- *i*».
199 - I
YEŞİLKÖY'DE — Lstanoul cadden İnde acele satılık 5OT0 ive ire asa Boğaziçi Yenlköyde satılık muhtclıl vali ve ursalar. Büyükad.ıdı valilik otel ve arsalar ve tıtanbulda tok tıan apar-tıman ve arsalar, Müracaat Alberl de Lcon Galata Aslkur.uionc Hıın « Tel »0529 yazı He tercih olunur 189 - I
iM.jMjjikua
REKLAMLARA KAPILMAYINIZ -Yabancı bir (111 hele fran^ırc» ava birkaç ayda agrenilemeı Fakat Farta Üniversitesinden mezun Pir orotraaır mümkün mertebe çabıln ve ‘VI ö£re Ur. İmtihanlara harırla- Akşamda Ş.U rumuzuna yazımı. 81 — 6
İNGİLİZCE — Amı-rıkada okumu» ve Amerikan mekteplerinde İngilizce öğretmiş bir genç Uç avda lisan öğretir. A kıpım «D S.» rümuzuna müracaat. 22* — 1

Sahlfe 7
Kurnaz kaatilleri
yakalayan adam
bilhassa
Hawley
anisin ti-
17 AâiKMS W’-9
Artur Pike: 35 yaşında zengin yr kadın avcısı.
Polis kafiyesi: Toparlak, kıta boylu, palabıyık bir erkek.
(Artur, garsoniyerinin salonunda sinirli sinirli dolaşıyor, ikide bir saate bakıyor, sigara üstüne sigara yakıyor, ağzından küfürler savururken sık sık pencereden eğilerek caddeye balı-yor. Vakit geçtikçe, cabırsızlığı ve sinirliliği artıyor, ipekli, güzel bir yer yastığını çiğneyerek yırtıyor, kıymetli iki Çin vakurunu hırsla yere fırlatarak parçalıyor, Salonun saati, altıyı çalıyor!
Artur ı kendi kendine söylenerek) — Saat Altıya geldi, hâlâ primli gözükmedi, Halbuki beşte geleceğine bana ,’öz vermişti Anlaşılan bu defa da beni ai-
büyük bir dikkat vc İtina ile masanın üzerine koymuş olduğu pastalara, çikolatalara. tatlı ve tuzlu blsküilt rie türlü ükm-lere ve şampanyaya esefle bakıyor ve can sıkıntısını gidermek için şampanyayı açtığı gibi, bir yudumua yansını midesine indiriyor. Şampanya, onu tatlı bir baş dönmesi verdi. Aklına bir fikir geldi Kısa adım )ar)a telefon masasına doğru yürüdü. Rehbere bir göz attıktan sonra âhızayı kaldırarak bir numara çevirdi.]
Artur (telefon başında) — Allo, allo... Hususi pjiis hafiyesl mösyö Bıdunun idarehanesi çırası mı? Ben Artur Fikeyînı..
f La Paix caddesinde 192 numaralı apartımanın zemin katında oturuyorum. Rica ederim, en açıkgöz memurlarınızdan birini çabuk bana gönderiniz. Kendisine tevdi edeceğim müstacel bir iş var, Geliyor mu> Âlâ .. Kendisini bekliyorum Hoşça kalınız.
lArtur, polis haflyesi gelinceye kadar can sıkıntısını gider--/Ek için tabaklar içinde bulu-I' nan pastalara ve çikolatalara el atarak bunları da birer birer mideye indirmeğe başladı, şampanya şişesiyle, pasta ve çikolata tabakları boşaldı. O esnada kapının zili ötmeğe başladı. Artur koşarak kapıyı açınca, tıknaz. ablak çehreli pala bıyık orta yaşlı bir erkekle yüz yüze geldi.]
Polis hafiyesl — Biraz evvel büurmuza telefon eden mösyö Artur Pike siz misiniz? Ben hususi polis hafiyesl Bidunun en açıkgöz ve becerikli memuruyum.
ISalone girer, kocaman kunduraları, döşeme parkeleri üzerinde derin İzler bırakır. Odanın şampanya ve Likör kokakn havasına kuvvetli bir sarımsak kokusu da kanşır. Polis hafiyesl bir koltuğa yan geldikten sonra Artura sorar.!
— Bizden istediğiniz hizmet Dedir mösyö Artur?..
. Arttır — Derhal anlatacağını
1 Cazip ve güzel olduğu kadar esrarengiz bir kadın seviyorum.
. öyle sanıyorum ki bu kadın son günlerde beni Ihmaı ediyor, atlatıyor. Bugünkü ile beraber randevusuna gelmlyeli altıncı def* oldu. Tabii anlıyorsunuz. .
Polis hafiyesi — Anlamaz o-hır muyum? Hangi erkek var kİ, ,-^öyle dalgalar arasından geçmiş olmasın?
Artur — Âlâ... Demek sevgilimin sadakatinden şüphelenmekte beni haklı görüyorsunuz Polis hafiyesl — Bu da mümkün mösyö!
Artur — Ben şüphe içinde yaşayamam Hakikati öğrenmek için can atıyorum. O kadını size takip ettirmek İstiyorum.
Polis hafiyesl — Takip işi çok kolay mösyö! alnız bu iş size beş bin franga mal alacak. Bu kadının ikametgâhını biliyor musunuz?
Arthur — Kendisine post res-tant mektup yazmak İçin bana verdiği namı mûstaardan başka bu kadın hakkında hiç bir bilgim yoktur. Müstaar namı Doi-lydir. Fakat bende fotoğrafı . vardır
(Delikanlı, bunu söyler söylemez, portföyünden bir fotoğraf çıkararak nafjyeye uzattı. Hafiye resmi eline alarak dikkat.e | tetkik ettikten ve gülümsedikten sonra cebine koydu.!
Artur (endişeli) — Size ver- : dikim bu kadar az malumatla ] kadının izini bulabilecek misi-i niz? Buna muvaffak olabilmel için bir çok guıılcr geçmek lâ-





Polis hafiye»! — Sız beni iyi tanımıyor sunuz, 48 saat geçmeden bu kadın hakkında isteui-fiinlz malûmatı fazla ille ı
J ı tireceğim. Şimdilik Allahaısmarladık.
. Artur (memnun kendi kendine söyleniyor! — Bu adamın nefsine olan itimadını nasıl takdir , etmiyeyim? Kadını bulacağını ve yarın bütün gün onu adım adım takip edeceğini söylüyor Bu, bana imkânsız ğibi .geliyor. Bereket versin herif benden avans istemeden gitti
(48 rast sonra palabıyık hafiye, memnun ve nıûtebessim delikanlının garsoniyerine gdi-yor.]
Polis hafiyesl — Mösyö Artur, size vadeltiğim gibi abayı yaktığınız kadını dün bütün gün adım adım taklbetim. Şimdi kadının dün neler yaptığını, nerelere gittiğini birer birer anlatacağım. Saat 11 de yatağından kalkarak kahvaltısını yaptık’an sonra kocasına çarşıdan öteberi alacağını söyliyerek «okağa çıktı. Hakikatte ise sarışın bir delikanlı ile Popenkur sokağ.ndn bir meyhanede buluştu, biraz içtikten sonra meyhaneden beraber çıktılar. Kadın, saat on beşi çeyrek geçe evine dondu. İkindiye doğru kadın bir taksiye binerek bir kır kahvesine gitti. O kan ve de ağlebl ihtimal milliyeti İspanyol olan orta yaşn bir erkek kendisini bekliyordu. Kahvede biraz oturduktan sonra başka bir taksi ile o yaşlı yabancının evine gittiler.
Artur — Demek o kadın, yalnız kocasını değil, beni de aldatıyor.
Polis hal iyesi — Hal ve hareketlerinden bu neticeyi çıkarmak müşkül değil. Fakat her şeyi henüz size söylemedim Akşam yemeğinden sonra kocasına bir hayır cemiyetinin toplantısına gideceğini söyliyerek sokağa çıktı. Fakat hakiKatte cemiyetin semi İne bile uğramadı. Gece yansından sonra evine döndü, acele soyunduktan sonra derhal yatağa girerek uykuya daldı.
Artur (itimatsızlıkla) — Kadın hakkında bu kadar malûmat toplam an 12 oajıa Laya! mahsulü gibi geliyor.
Polis hafiyesl — Verdiğim malûmatın sevdiğiniz kadına ait olduğna inanmanız İçin sırtında, beline yakın bir yerde siyah bir beni bulunduğunu da size söyliyeyim mİ? Bu söylediğim doğru mu?
Artur (şaşkın şaşkın) — Latam anıl yie doğru.
Polis hafiyesl (mesleki muvaffakiyetinden memnun ve mağrur) — İsmini de size söyleyeyim: Adi Anjel Lenıdur. Bruno sokağında 45 numarada oturuyor.
Artur (sevincinden etlerini çırparak) — Siz şayanı hayret bir adamsınız. Size verdiğim bu kadar az malûmatla ve müstear bir narnla bütün bu noktaları hem de bu kadar kısa bir zaman zarfında nasıl öğrendiniz?
Polis hafiyesl (tevazu ile) — Fotoğraf kâfi İdi. Çünkü Anjel benim kanmdır. Şimdi yapılacak bir iş kaldı. O da kararlaştırdığımız beş bin frank takip ücretini ödemenlzdir.
Çeviren: A. HİLÂLİ
[BULMACA
A 6 V 8
S^ld» mJc 1 — Eag şehrimiz hal-kır dar. I — İstimdat eyle, 3 — Şehir dahili demiryolu. 4 — Madaj yapmak-b(r sıfat eki. 5 — SömUrfivnln bun -geçil. e — Temi» değil - bir kuma*. T — B«r llflç * terli ıckrar iantraa UBKlık edatıdır. I — 1>kr»r ■ valide. 9 — BOyOk • basına «K> meb-
zul değil. 10 — intihap »4eH-n.
Yukarıdan aşagıyn: — 1 — Hu da kim» ı Argo» î — Terli hakkı -le mu-İhmal minki ol. 3 — Ters» Alman parası - neUee, 4 — Te, «ı bir MtUîf -tctrvtzlyonun baj tarafı. 5 — Trrsl mcbzulen mevcuttur • tersi bir «tfnt eki, fi — Cezire - aaııkl. T — Bir boyan. 8 — Ter» uranın bnm - açıklama.
GEÇEN BULMACAMIN HALLİ
Soldan sağa; I — Mımıkna i — AJamlnOt, 3 — Verafel. 4 — İvnrct. 5 — Paknra, « — Olo, ffttlk, 1 — Yo-kut|. Ti. 8 — Ak, Katır. 9 - Saf. baca. 1G — ltak. Son.
Yukarıdan Bıağıya; I — Mavi boyalı, i — Ûiev, Tokat. 3 — Karşıttık. Fa. « — Anıara. Ulc. S —
4 — Arutıırrı. T D — Al. Haziran.
Süleymaniyede bir ana üçüz doğurdu
Ana ve çocuklar sıhhattedirler — Baba iki gözü görmeyen bir fakirdir
24 saat içinde Sûleymaniye Doğumevinde tam bir düzüne yani 12 çocuk dünyaya geldi. Bunlardan üçü, bir batında doğmuştur.
Üçüzleri görmek üzere Doğumevinin yolunu tuttum. Sürü sürü çocukların türlü oyunlar oynadığı sokaklardan geçerken gayri ihtiyarî insanın aklına Doğumevlnden en çok istifade eden semtin Sûleymaniye olduğu geliyor. Fakat bu çocukların hiç biri 4 aylık değil. Hepsi koşuyor, bağırıyor... Halbuki Sü-leymaniye Doğumevi açılalı daha ancak 4 ay oldu.
Kapısında bir kaç kadın bekleyen müessesenin birinci katında ihlâl edilmlyen bir sessizlik var. Ayni zamanda son derecede temiz oian bu alt kat salonlarda gidip gelen hemşirelerin ayak seslerini bile işitmiyorsunuz.
Nöbetçi doktoru doğum mütehassısı Safi Çavaç beni büyük bir nezaketle karşıladı. Birlikte üst kata çıktık. Burada da aynı sessizlik. Halbuki ben çocuk feryatlarının ta uzaklardan kulaklara geleceğini zannediyordum. Yanılıyormuşum. Yeni doğan bu minimini yavrular seslerini ancak pek yakınındakilere işlttl-reblllyorlar.
Etrafında İki portbebe bulunan bir karyolaya yaklaşıyoruz. Bu portbebelerin birinde 1-kl bebek yüzlerini birbirine dayamış mışıl mışıl uyuyor. Bunlar. üçüzlerden iki kız kardeş, diğerinde yalnız olarak oğlan yatıyor. Üçüzlerin ikisi kız. birisi oğlandır. Annelerde birlikte üçüzlerin sıhhati mükemmeldir.
Üçüzlerin annesi Siirtli Şefika Erde 35 yaşında, kocası iki görzü görmeyen âmâ hafız Haşan Erde 33 yaşında imiş. 17 yıl evvel evlenmişler. Şefikanın' şimdiye kadar 8 oğlu olmuş fakat beşi ölmüş. Üç oğlundan en ] büyüğü 16 yaşında İmiş. Üçüzlerin annesine:
— Babaları üç çocuğunun birden doğduğunu nasıl öğren- 1
Müessif bir hâdise
Gazîayıntapta bir karakola taarruz edilmiş
Gazı ayıntap tan Adan ada çıkan Buğun gözelerine bildiriliyor:
Merkeze bağlı Hamurkesen köyünde müessif bir hâdise olmuştur:
Kertil jandarma karakol kora unata, üç katil suçundan aranmakta olan bir k&atül yakalamak üzere, yanına iki jandarma alarak bu köye gelmiştir. Kastilin köy civarındaki bahçelerden birinde, kalabalık grupla birlikte rakı âlemi yapmakta olduğu öğrenilince, jandarmalar o tarafa doğru ilerlemişlerdir. Fakat birden üzerlerine ateş açılmış ve İki saat kadar süren I karşılıklı bir müsademe oimuş-ı tur. Misafir sıfatiyle rakı aofra-| sında bulunan Halil Albay ra k ı ağa fena bir tesadüf neticesi, t yaralanarak ölmüştür.
Hâdiseyi öğrenen köy halkından bazı kimseler, bundan son derece müteessir olarak onbaşı Ue İki jandarmayı yakalamışlar ve ellerinden silâhlarını alarak kendilerini fena halde hırpalamışlardır.
Onbaşı İle jandarmalar, bir müddet sonra ellerinden kurtularak karakola dönmüşlerse de, bu defa daha büyük bir grup Kertil karakoluna da taarruz Üç oğlumuz vardı. Bunlarla 6 etmiştir. Jandarmalar o civarda çocuğumuz oldu. Artık doğuma- V01 amelesine alt çadırlara da tövbe.
Bu sırada henüz kurtulan genç bir anneyi koğuşa getirdi-“er. Yüzünün solSunlııfrıtna ra#-
miş? diye sordum.
— Bir komşu gelmişti. Onunla haber gönderdik. Gözleri gör m ediği İçin gece gelememiş. Bu sabah geldi Çocuklara kulaklarına ezan okuyarak isimlerini koydu.
— Ne isimler koydunuz.
— Kızlara Emine ve Hatice dedik. Oğlana da İbrahim İsmini koyduk. Bunları bize Allah verdi. Ne diyelim. Zaten Tann zengine para, fakire de çocuk verir.
— Kocanız ne İş yapar?
— Gözleri görmediği İçin çalışamaz. Ancak camilerde okur. Biz çok fakiriz. Çocuklara nasıl bakacağız diye düşünüyorum.! Onlar büyıiyünceye kadar kim-i bilir kaç fırın ekmek yiyecekler,
Şefika bunları söylerken bir yandan da terini siliyordu. Hava çok sicak dedim. Şu cevabı verdi:
— Aman sıcak olsun. Çocuklar kışın doğsalardı eve dönünce bir de yakacak düşünecektik.
— Çocukların ikisinin kız olmasından memnun musunuz.
— Keşki hepsi kız olsaydı. Kızlar anaya yardımcı olur. Sabahleyin Hafız ada kızlar benim. oğlan senin dedim. Güldü.
gizlenmek suretiyle kendilerini |( kurtarmışlardık
_ ........... Mütecavizlerin yaraladıkları
ler. Yüzünün solgunluğuna rag- jandarma eri İbrahim Aydın men gözleri gülüyordu. Nişanla- ] hastaneye kaldırılmış, diğer er şında oturuyormuş. Nadide Öz- Heşlt Duran yedi gün İstirahat kuş ismimi! bu 20 yaşındaki an almıştif.
ne, k>2 istiyormuş. İstediği de Jandarmanuı aranıakta oldu-|ğu kaatll Suriyeli İbrahim Ba-
Sorı 24 saat, Sûleymaniye Do- yat, müsademe sırasında, geçe-
ğumevi için çok hareketli bir nin karanlığından İstifade ede-gün oldu. Bu müddet zarfında ret kaçmağa muvaffak olmuş-Iki de Sezeryan ameliyatı ya- tur.
iki de Sezeryan ameliyatı yapılmış. Anneler ve çocukları sıhhatte.
Bu hayırlı ve mükemmel mü-essesede dünyaya gelen 12 çocuğun uzun ömürlü olmasını temenni ederiz,
Sadettin GÖKÇEPINAR
İngiliz patoloji uzmanı Sir Spilsbury nasıl çalışıyordu?
de bütün hayatımı bu işe vakfedeceğim.#.
Maruf patolojistia meydana çıkardığı üç hâdise zikredilin ektedir:
1910 sünesinde Dr.
Crlppen karısını zehirliyor ve sonra da evinin bodrum katında bir kireç kuyusuna gömüyordu. Scotland Yard bu hâdiseyi ele alıyor, fakat mahkeme huzurunda doktorun suçlu olduğuna dair delilleri ortaya u-taraıyordu. Sir Bemard ise ilk olarak ele aldığı bu dâvada uzun araştırmalar sayesinde çukurdan çıkarılan kadının arla kalan et parçalarından birinde iğne yapıldığına dair emareler buluyor ve böylelikle doktorun karısını zehirlemiş olduğunu İspat ediyordu. Doktor İdama mahkûm edilmişti.
Diğer bir hâdise de şudur: •Geroge Joseph isminde yakışıklı bir delikanlı arka arkaya evlendiği üç kızı da öldürüyordu. Fakat üç kız da banyoda, r.ormal bir şekilde ölmüş bulunuyorlardı. Scotland Yard burada da kâfi delil bulamamıştı. F-â-i. 3.. Mcıu«ud mahkeme huzurunda banyo içinde yaptığı tecrübeler vasıtasiyle deli-1—î..™. ... „.„^ğunu ispat
Londra 18 (Nafen) — Kurnaz itaatlilerin yakalanmalarında büyük bir rol oynıyan İçişleri bakanlığı patoloji uzmanı Sir Bemard Spilsbury geçenlerde intihar etmiştir. Bütün ömrünü kurnaz kaatlllerin yakalanması İşine vakfetmiş olan 70 İlk İlim adamı Dniverslty College'ln lâ-boratuvarlannda çalışırken, artık ihtiyarladığını ve bundan sonra ehemmiyetli hiçbir meseleyi halledemîyeceğlnl mış ve bunun üzerine hara karar vermiştir.
İlgili çevrelerde belirtildiğine göre, bu asrın başlangıcına kadar, kurnaz kaatilleri cezalandırmak gayet müşkül bir İşti. Buna sebep İngiliz mahkemelerinin ispat hususunda gayet titiz davranmalarıydı. Scotland Yard kaatili buluyorsa da mahkeme huzurunda kâfi miktarda delil getiremiyor ve bu yüzden ] bu kuma» kaatlller kurtuluyor-1 lardL Nihayet 1910 senesine I doğru Sir Bemard Spilsbury] polisin lâboratuvar ile birlikte: çalışması lâzım geldiği hakika- 1 tını ortaya atmış ve o günden fajcat Sir Bemard itibaren Scotland Yard tarafından ele geçirilen akıllı kaatll- o. __________ _______j
lerden çoğu lâboratuvar araş-' kanlının kaatil oldu£ tırmalan ve Sir Bemard' lışmaları sayesinde idam edilmişlerdir.
36 yaşında bu mesleğe atılan . çslı?mı? olduğu patoloji sistem-sır Bernard o vakitte, söyls (u- lerlni ,stblk 'tn“kte « 1“1»-„ T, , ... ratuvar çalışmaları sayesinde
milli: .KaatlMM ve kaatiller-' kum„ kaitmorl aBrha/omsa den nefret ederim. Bunun için çıkarabilmektedir.

’ın ça- ( ediyordu.
Şimdi İngiltere polisi Sir Ber-nard'ın uzun zaınan üzerinde
Ankara telefon müdürlüğünden
1 — Kâğıt ve kartonu ldaremizce verilmek üzere 14000 tane Ankara telefon rehberinin bastırılması işi açık eksiltmeye
Konmuştur.
2 — Tahmin edilen bedel 11000 Hradır.
3 — Bu İşe alt şartnameler Ankara den görülebilir.
4 — Eksiltme 26/8»'949 cuma günü çaktır.
5 — Geçici teminatı 825 Hradır.
6 — Eksiltmeye gireceklerin geçici
ile diğer kanuni vesikalarını eksiltme tarihi olan _ _._ cuma günü saat 15-30 za kadar Ankara telefon müdürlüğüne vermeleri ve eksiltme saatinde hazır bulunmaları l-Jân olunur. 11847
telefon müdürlüğün-
saat 15,30 da yapıla-
teminat makbuzları
26/87949
Vapurun bacasından kaçak eşya çıktığı doğru değil
Dün bir sabah gazetesi lara-
■ tından verilen havadise göre İsti nyede tamirde bulunan «Trab tzon» vapurunun bacasında çalışan işçiler, bacanın İçine sarkıtılmış bir torba içinde saklı kaçak eşya bulmuşlardır.
Bu havadis üzerine vaziyeti denizyoUarı umum müdürlüğü ve İstlnye Fabrika ve Havuzları müdürlüğünden soruşturduk. İl glli bütün çevreler böyle bir hâdisenin vukubulmadığını bildirdiler.
İstanbul Defterdarlığından:
9 Ağustos 949 tarihli Akşam gazetesinde çıkan «Satılık Emlâk» başlıklı ilânda satışı 24.8.949 tarihfnde yapılacak olan 518—5891 dosya numaralı arsanın ada numarası yanlış yayınlanmıştır. Bu kısım aşağıda doğru olarak tekrarlanmıştır. Dosya No. Cinsi Kıymeti Teminatı
518—5891 Fatih, «Şehremini» meiekhatun mah. 430 33
Gümüş çayırı so. 1509 ada, 1 parsel en eski 10. eski 14, yeni 9 taj 9, H kapı sayılı 71.40 M2 arsa.
Deniz Gedikli Erbaş Ortaokulu
Müdürlüğünden
I I
Gaziantep Valiliğinden
Gaziantep - Akçakoyuniu yolunun 20 - 800 - 24 + 600 İnci kilometreleri arasında yapılacak (369701 lira keşif bedelli blokaj şose kapalı zarf usullyle yeniden eksiltmeye konulmuştur., Geçici teminatı (277320) liradır. Eksiltme 3. Eylül. 949 cumartesi günü saat 10 da il daimi komisyonunda yapılacaktır Keşif evraklyle hususi ve fenni şartlar adı geçen komisyon bürosunda her gün görülebilir.
İsteklilerin bu ise girebilın-'k için eksiltme gününden en az (tatil günleri hariç) üç gün evvel Gaziantep bayındırlık müdürlüğünden alınmış bir yeterlik belgesiyle siciline kayıtlı bulunduğu ticaret odası vesikasını İbraz etmesi lâzımdır.
Teklif mektuplarının eksiltmeyi açma saatinden bir saat evveline kadar alındı mukabilinde komisyon başkanlığına vrll miş olması lâzımdır. Postada vâki olacak gecikmeler kabıd edilmez. ııMl
Gaziantep Valiliğinden
Gaziantep - Akçakoyuniu yolu lltisakı OğuneJİ yolunun 12 ş- 973 — 6 — 14 4- 271 kilometreleri arasındaki (20235.51) lira keşif bedelli Blokaj silindirajı ycDiden açık eksiltmeye konulmuştur. Geçici teminatı (1517.67) liradır. İhale 3 Eylül 949 cumartesi günü saat 10 da İl Daimi komisyonunda yapılacaktır. Keşif evraklle hususi ve fenni şartlar her gün adı geçen komisyon bürosunda görülebilir
İsteklilerin eksiltmenin yapılacağı günden en az üç gün evvel (tatil günleri hariç) İl makaramdan alacakları Yeterlik veslkaslle Sicilline kayıtlı bulunduğu Ticaret odası belgesini İbraz etmeleri lâzımdır. ( 11822) .
Açık eksiltme ilânı
Çay Belediyesinden
28100 Ura muhammen bedelli bir taşlı, dört toplu ve 600'( 220 bir vasll un fabrikası kara değirmenine ilâveten yaptın lacaktır.
İhalesi 25.8.949 perşembe günü saat 15 de Belediye encü-menliginde İcra edilecektir. Taliplerin yüzde . • geçici temınr.h belediye veznesine yatırmak »uretfyie İhaleye iştirak edebilecekleri ve şurtnameyl görnMlk m Ly enlerin bc-lcdiyc başkanlığına müracaatları ilân olunur.
Japonlar bitaraf kalmak istiyorlar
Tokyo 16 (A_A.j — Bir gazete tarafından açılan bir anket sonunda elde olunan neticelere göre bir harb vukuunda Japonların yüzde 73 d memleketlerl-nin daimi bitaraf kalmasını istemektedir. Ankete cevap verenlerin yüzde 45 inden çoğu da Amerikan ordusunun, barış andlaşmasının akdinden sonra dalıl. Japonyada kalmasına taraflar olduklarım bildirmiştir.
HALKEVLERİ--1
----KURUMLAR
* KaMtUUar CsaüycU B«-»«nlj-9ind*n — « Ajıutos )|M(> Cumartra ıtUna »at 15 te KmlnOnU Halkevi kQ-■Ctlk totonundu yapılncnfı evvelce ilin edUmlf olan fevkalâde kongrenin ekaeriyetln teşekkül (-t*nenıc4>> dola-yııüle 3 eylül 1449 cumjrtaı günü saat İS dr aynı aaloııda lopla nacak lir. Sayın üyelerin teşrifleri rica olunur.
En ucuz ve en temiz foto malzemesi ile en sanatk&rane resimlerinizi İzmirde FOTO HAMZA RÜSTEMDE yaptırabilirsiniz.
Mahkeme, tapu, icra ve noter ilânları Bedelleri hususi şaûıs-lar taralından ödenen mahkeme, icra, tapu vc noler ilânları gibi resmi ilânlar eskiden olduğu gibi doğrudan doğruyu «AKŞAM» idaresi tarafta-dan kaimi edilin ettedir
1 — Itırk Donanmasının gedikli erbaş kaynağı olan «Deniz gedikli erbaş ortaokulu» ve Dz. Gd erbaş sınıl okuluna «öğrenci yazımına ı thaziran/949 dan I/Eylûl/949 gününe kadar devam edecektir.
2 _ Birinci sınıfa bu yıl ilkokulu bitirenler, fi sınıfa orta okullarda İkine! suııfa geçenler, üçüncü sınıfa da orta okulda IH cû sınıfa geçmiş bulunanlar ve gedikli erliğe de orta okulu bitirerek diploma alanlar kabul edilir.
3 — Birinci sınıfa 16. ikinci Unıfa 17 ve üçüncü sınıfa 18 yaşından büyük olanlar kabul edilmez.
4 — Gedildi er olacakların 18 yaşını tamambyarak 19 yaşından gün almaları şarttır.
5 — isteklilerden tstanbulda bulunanların Kasımpaşadak!
okul müdürlüğüne, başka yerlerle bulunanların bulunduklar yerin askerlik şubesi başkanlığına aşağıda yazıh vesikalarla müracaatları. 7208
Dt Nüfus cüzdanı fotoğraflı
e) Bir seneyi geçmemiş aşı kâğıdı
d) Ailesinin ve kendisinin 1yi ahlâk sahibi olduğuna dair hal kâğıdı
e) Ok ol tastiknamesi veya diploma
f) 12 adet vesikalık fotoğraf.
iyi
İnşaat ikmali işi
Basın yayın ve Turizm genel müdürlüğünden
1 — İstanbul Radyoevi ikmal inşaatı işi vahidi flat esa->1 iizerniden kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmu.tur.
2 — Bu İş için 171 570.03 lira bedel tahmin edllmşldr' Geçerli inancası 9828,50 liradır.
3 — İhalesi, Ankara’da Anafartalar caddesi Konya sokak Tarko Han'da Genel Müdürlüğümüz Satmalma komisyonu odasında 3/9/1949 tarihine nıüsaclif cuma günü saat 15.30 da yapılacaktır. .
4 — Daha fazla İzahat ve parasız şartname almak İste-
yenlerin Ankara'da aynı binada Genel Müdürlüğümüz İdari İşler Müdürtiiğüne ve İstanbul’da Barbiye’de İstanbul Radyosu Müdürlüğüne müracaatları ve taliplerin yukarıda tayin edilen gii nve saatten 1 saat evveline kadar şartnamede gösterilen belgelerini de koyacakları teklif mektuplarına ait kapalı zarflarını Komisyon Başkanldığına makbuz mukabilinde vermeleri ilân olunur. (11974)
Teklif isteme ilânı
Etibank İstanbul Şubesinden
Muhtelif takatta elektromotöı lu altı adet santrifüj tulumba satın alınacaktır. Şartnamenin, satınalnıa servisimizden ten ılnL (11890ı
Sahlfe 8
AKŞAM
17 Ağustos 194»
YENİ YAYUVfg
Bunların her sene satıcı firma tarafından taze mal ile değiştirileceğinin taahhüt edilmesi şarttır.
Satmak İsteyenlerin teslim müddetini, flat ve ödeme şekillerim belirten kapalı teklif mektuplarını 10 Eylül 949
günü öğleye kadar Genel Merkezimizde bulundurmaları ve teklif mektuplarına bin liralık teminat mektup veya makbuzu eklemeleri Hân olunur.
Yarın sabah ve öğle programı
7.30 Hafit müzik CPI,». 7.4S Kabirler. 5 Şarkılar (Pl). B.ıs Sabah Sohbeti. 8,30 Ailen Rottı ve Norman Colutier orkestraları (Pl.l. 12,X Sarkılır. türküler. 13 Haberler, 13,14 Salon orkestralarından parçalar (Pl.», 13,30 öğle Gazetesi. 13.45 Tango. Rumba vc Koncalar (Pl,).
ANKARA RADYOSU
Bu akşamki program
r. E K T R ' K
temin
fORKİVe UMUM MÜMESSİLLİĞİ
LİBKA TİCARET T. A. O
10.15
5 Ton 250.—
18 75
VAPURLAR
Beyoğlu İstiklâl Cad. 308
Telefon : 43849
400 Ad. 80.—Lî.
hıaı.bul Elektrik Tel.n.syvuleı. Derneği tarafından neşren Hm ekle olan ELEKTRİK adlı mecmuanın 21 nı i ■ayını çıkmıştır. Satış yeri: İkbal Kitabeyi, Ankara Cad. İstanbul,
ARİ
18 Şarkılar. 1B.1S Türküler. Konuşma. IMS Al Dorınhue orkestrası (Fİ ). 19 Haberler, I9.IS Geçmişle
T ıgün. >9,20 Orkestra eserleri (P1.1. 10,40 Operet şnrkılnr (Pil. 30 Şorkı-Inr 30.İ5 Rnd.vo Gazetesi. M.30 Şerlin» Saat. 2O.S5 Kürıtc faali (KlH Clgir faalli), 21,13 Konuşma. 21,TO Baeh - Italyan Konçertosu. (Pl.». Baeh - Re Minör piyano Konçertosu tPI ). 22 Dan* mıh.ifli (Pl.1,1 22.45 Haberler
23 TEMMUZ 1949 DA HÜRRİYET ABİDESİNDE SÖYLENEN NUTUK 23 temmuz 908 inkılAbının yıldönümünü kutlamak üzere Türk Milli 'talebe Birliği tarafından naçırlanat. ve milli teşekküllerle bernber dört slya-tl partinin İştirak ettiği toplantıda eski Milletvekillerinden EkreriŞ Rize bir nutuk söylemiştir. Bu nutuk tap şeklinde bnşıbnıştır. 25,' tiritle anlıfmnklnd.ır.
MUSİKİ MECMUASI iltri Türk musikisi vonscrK nın nefir organı ol^n MUSİKİ MEC-MuAStnın 18 inci sayısı çıktı. Ic'.ııde Tıirlc musikini zıstvml, Türle musikisi kimindir?, musikj lügati, Türk musikisi nazariyat ders notları folklor tetkiki, bestekârların tcrecmrrhaPeri. tanbur metodu gibi kı/ruelll yatılır ve notalar vardır. Tel: msm Kurtuluş Pozkıırt Cad. 99.
TANDOĞAN
Şahsiyeti - Ölümü - Hfclırıuırrı
Aııkarada on sekiz yıl Vali ve Belediye Reisliği etmiş olan mu-clnıçı Nevzat Taııdoğsnın sıhriyeti. nümet ve eserleri, intiharı ve hitıraları hakkında derlenmiş esaslı bilgileri ihtiva eden ve uzun ted kiklerin matııiulü, olan bu eneri merhumun muavini •Mustafa Adıl Bayman hazırlamışlar. I
T.ındoganın salıslyeUnı. idare ve kaı .liderini. Aniıarada vücuda gtlir-difti mamureleri, hizmet ve eserlerini tebellür ettirmesi ve bta.ııaa İntiha-I rınuı sebeplerini tahlil ve tespit eyle- | me.il ve merhuma ait allrm? Icüsür Miırayı İhtiva etmesi lubarlle Muusf bir deCeri taşıyan bu eser, Tsndoja-nın ütümü hokkındakl bir çok şayiaları da önelmiş ve Ölümün İni Ihar neticesi olduğunu ve sebeplerini a-çıklamış bulunmaktadır. Daptma geri: inkılâp Kitabevl.
Pirinç ve Hububat Unlarile
— HE'.LENİC LINES LIMITED
NE W-YORK — İSTANBUL — NEVV-YORK 19 Ağustosta limanımıza gelecek olan "HELLENICSK
Vapuru yolcu ve eşya! ticariye alarak 20 Ağustosa doğru YORK'a hareket edecektir Umumî acenlatan.
3. TOPER ve Şal. Veli Alemdar Han. Tel: 41929
Kızılay Derneği Genel Merkezinden: Beheri 200000 Ünitelik on bin şişe Penisilin satın alınacaktır
Ekmek hakkında
İstanbul Belediyesinden:
1 — Daimi komisyon kararlyle 605 gram ağırlığında rutubet ve 387,2 gram kuru maddeyi ihtiva eden francala şeklindeki bir ekmeğin fiatı 24 kuruştur.
2 — Her vatandaş ekmeğini tarttırıp almakta serbesttir. Ekmek vezni ve evsafL hakkında herhangi bir şikâyetL olan vatandaşların İlgili nahiye müdürlüğüne kaymakamlığa veya 24560-233Î2 numaralara telelou etmeleri.
İlgililere ve sayın halka ilân olunur
Gaip anahtarlar Sultanhamamdan Eminönü otobüsüne binerken a-nahtarlarımı kaybettiğimden bulup aşağıdaki adrese tc-Jira eden memnun edilecektir Sulta nhanum
No. 18 de Emin beye
Zayi — İngiliz High Schooll mektebinden aldığım mektep ve tramvay pasolarımı zayi ettim. Yenilerini alacağımdan eskilerinin hükmü yoktur.
Dolty Pavlovlch
Zayi — Tekirdağ nüfus mü-dürlüğünd&n aldığım kimlik cüzdanımı kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
1929 doğumlu
Mehmet kızı Neımin Hezer
Türkiye Demir ve Çelik Fabrikaları Müessese Binden r
Satışı serbes ve tahdide tâbi olmıyatı istihsalimiz saf naftalini aşağıda bildirilen miktarda almak istiyenlere hizalarında gösterilen tenzilâtın yapılacağı ilân olunur.
1 Tondan 30 tona kadar TL. 800
30 m 50 » » H 760
50 > 100 »
100 ■ Daha fazlası için
(12022)
% 5 tenzilât
YATILI YATISIZ
Sırascl viler 84 - US
İlk - Orta - Lise Ed. Fen Sınıflarına öğrenci kaydediyor. İlk üçüncü sınıfta başlıyan İngilizce ve Fransızca öğretimine pek çok önem verir. Binaları kaloriferli ve sağlık tertibatı mükemmeldir. Öğrencilerinin çalışnıalarilc yakından ilgilenen muadeleti tasdikli özel Türk lisesidir. Tel: 41159.
Nişantaşı — Özel
v.,,., r IŞIK LiSESi
Kır. — Erkek " " *“* U*-" **** ”
Yuva — İlk
Orta — Lise
Eski Feyzi ye
Kadrosu müsait sınıflara öğrenci kaydına başlanmıştır. Müracaat saatleri her gün 9—17 arasıdır. İlk kısımda başlayan yabancı dile bütün sınıflarda fazla yer ve ehemmiyet veril-mlşLir. Tel: 80873

s" S,
* C-—
15 seneden beri kullandığım NORGE buz dolabı ve NORGE havagazı fırınından o kadar memnunum ki
şimdi yeni gelen NOKGt çamaşır yıkama makinasını ve NORGE mazot sobasını almağa karar verdim.
Evinizde rahatlık ve konfor yalnız NORGE
I.E.T.T. İşletmelerinden
1 — Aşağıda yazılı malzeme pazarlık suretiyle satılacaktır.
Muh MuV,
ıısl MlkLar Bedel. Teminat Tarih ve saati
Eski teneke Hurda demir, saç putrel v,s. Hurda dökme boru
Hafit yağ
2 verilmektedir.
10.30
10.45
30 - 3000.—
5 » 1150.—
Bu işe ait şartnameler Metrohan levazımından parasız
(1.18041
İstanbul Sular Idresinden
İdaremiz telefon santral numarası 22'8/949 tarihinden itibaren 44876 olarak değiştirilmiştir.
Sayın halka ilân olunur.
(11651)
Tekel Genel Müdürlüğü İlânları
Ma'zeme alım şubesinden
L — 1 adet motopomp açık eksiltme ile salın alınacaktır.
2 — Muhammen bedel 2200 Hra olup geçici teminatı 185 Ucadır.
3 — Eksiltme 26.8.949 cuma günü saat 10,30 da Kabataşta Genel müdürlük malzeme alını şubesindeki komisyonda yapılacaktır.
4 — Şartnameler her gün sözü geçen şubeden alınabilir.
5 — İsteklilerin belirli gün ve saatte teminat ve kanuni ve-
saikleriyle birlikte mezkûr komisyona müracaatları ilân olunur. 11504
Amele temini işi
î. E. T. T. işletmelerinden:
1 — İdaremizin şebeke işlerinde kullanılmak üzere miyelerinin tutarı 110.0öL'.- lira olan 30.000— amelenin bir teahîıiLlen. temini işi ,pa zari ık ,suretiyle ihtde edilecektir ,
2 — Bu işe alt şart'.numek"',levazımdan parasız tedarik edilebilir.
3 — İsteklilerin 0750..- liralık geçici tem İn atlar lyle birlikte
25/8/049 perşembe gümi saat 10.30 da Metrohan 4 üncü, katta toplanacak arttırma eksiltme komisyonunda hazır bulunmaları. 11865
°/o 6 Faizli Birinci Tertip 1949 istikrazı ikramiyeli °/0 41/2 Faizli Birinci Tertip 1949 istikrazı
Tahvilleri satışa çıkanldı
100 Lira itibarî değerli bir tahvil 95 liradır.
Bu tahviller de, diğer Devlet îç İstikraz tahvillerinin bütün imtiyaz ve muaflıklarını haizdir. % 6 faizli tahviller her yı lın 20 Şubat ve 20 Ağustos tarihlerinde bol faiz ödenir.
tkramiyeli tahvillere 20 Ağustosta ödenecek faizden başka 20 Şubat de:
ve 20 Ağustos tarihlerin-
Adet
Miktar Lira
10.000
3.000
1,000
500
250
337
Faiz ve ikramiyelerden hiç
İkramiye dağıtılır.
bir vergi ve resim alınmaz. Satışlara 20 Ağustos 1949 Cumartesi günü son verilecektir.
Satış yerleri: Bütün Bankalar
EN Mtlkommel »a KilHetsit Ira4ı Derlet Tahvilleri Getirir 11320
Tekrar piyasaya arzecUlmlştir,
Tifan Tir "tret T.A.Ş.
Tel. 24410 - 2441»

Comments (0)