z— Yarın----------
Küçük ilânlar
] A K Ş A M K

I ıT-VTl
BUûÜN 6 İNCİ SAYFADA\
Sene 32 — No. 11109 — Fiat): her rerde 10 kuruştur. PERŞEMBE 17 Kasım 1949 Sahibi: Neenıoddln Sadak — T«n islerin) mien idare eden: C. BUdlk _ aksam «.ıs..»
Reşat Aydınlı İnkâr ediyor
Suikast hakkında ihbarda bulunmadığını söylüyor
Tıp fakültesi tekrar Haydarpaşaya dönebilir mi?
Halbuki Başbakanın huzurunda söyledikleri plâğa alınmak suretile tesbit edilmiştir
Tahkikat neticesinde hâdise aydınlanacak, ya Sadık Aldoğanın, yahut iftira töhmetile Reşat Aydınlının
teşriî masuniyetinin kaldırılması istenecektir
Ankara 11 (Telefonla) _ Millet Partisi erkânından Badik Aldoğan ile Fuat Arna ve Osman Bölükbaşı nın Cumhurbaşkanına suikast için aralarında sözleştikleri ve bu hususta görüşmeler yaptıkları Cumhuriyet savcılığına bildirirmiş, bunun üzerine adliye harekete geçerek Fuat Arna ve Osman Bölükbaşı'nın tevkif edilmelerine, teşrii masuniyeti dolayısly-le tevkif edilemiyen Afyon Milletvekili Sadık Aldoğanın evinde araştırma yapılmasına karar vermiş, bu kararlar derhal tatbik edilmiştir.
Hadise Ankarada duyulunca her tarafta büyük bir tesir husule getirmiştir. Taptığım tahkikata göre hâdise şudur:
İlk ihbar
Denizli Milletvekili Reşat Aydınlı bundan bir müddet evvel Ankara emniyet müdüriyetini ziyaret ederek şu ihbarda bulunmuştur: «Millet Partisinin İstanbul'da tertibe'.tlği bir toplantının sonunda ayrılmak üzere iken Afyon Milletvekili Badik Aldoğan bîr konuşma için beni alıkoydu. Osman Bölûkbaşı ve Fuat Arnanın da bulundukları bu konuşmada Sadık Aldoğan işlerin iyi gitmediğinden. Millet Partisinin çok hırpalandığından bahsetti. Sonra vaziyete İsmet İnönü hâkim olduğundan onu ortadan kaldırmak lâzım geldiğini söyledi. Buna itiraz ettim, memlekete hizmet etmiş kimseler aleyhinde böyle bîr harekete iştirak edemlyece-ğinıı söyledim ve çıkıp gittim'
Bir müddet sonra Sadık Al-doğan'ın evine davet edildim-Burada bana: «Düşündük, İsmet İnönü'yü öldürmek doğru olmadığına kanaat getirdik. Onun yerine Celâl Bayan öldür-lelim. bunu ismet İnönü yaptırdı diyelim. Mareşal bir beyanname neşrederek bu hususu memlekete haber versin. Ortalık karışır, biz de İktidara geçeriz» dediler
İldnci ihbar
Emniyet müdürü bu ihbar ü-zerinc şu suali sormuştur :
— Anlatıklarınız çok mühim şeylerdir. Bunlan Başbakana da haber verelim mİ?
Reşat Aydmlı haber verilebileceğini bildirdi. Başbakan o sırada Ege'de seyahatte idi. Seyahatten döndüğü zaman Emniyet müdürü Reşat Ayd inliyi davet etti. Reşat Aydınlı, Başbakanın da huzurlyle İlk ifadesini aynen tekrar etti.
Bu beyanat üzerine hükümet savcılığı haberdar etti, savcılık harekete geçti ve Fuat Ama İle Osman Bölûkbaşı tevkif edildikleri gibi Sadık Aldoğanın e-vlnde de araştırma yapıldı,
Ceza kanunu mucibince Devlet Başkanına suikast, hükümeti devirmek cin görüşmeler, te-şebbiı.> olma:, t bile, suç teşkil eder Adliye buna istinaden tevkif karan vermiştir.
Emniyet müdürlüğüne ihbarda bulunan Reşat Aydırdı
■vlnde araştırma yapılan Sadık Aldoğan
İstanbul'da evinde nraşUrma yapılan Nuri Leflef
nan partiye mensup milletvekilleri, bu arada Sadık Aldoğan üzerine hücum etmişler. İftiralarda bulunduğundan bahsetmişlerdir. Reşat Aydmlı, odadan zor kaçmıştır.
Aldığımız son malûmata göre Reşat Aydmlı, dün savcılık tarafından davetle ifadesine müracaat edilmiştir. Denizli Milletvekili savcıya kendisinin bu yolda hiçbir ihbarda bulunmadığını söylemiştir. Halbuki Başbakanın huzurlyle yaptığı ihbar tesbit edilmiştir. Bunan, konuşurken söylediklerinin plh-ğa alınması suretiyle oMut* tahmin ediliyor.
iki ihtimal
Çimdi ortada Lkl İhtimal vardır: 1 — Badik Aldoğan, Fuat Ama ve Osman Bölûkbaşı arasında hakikaten böyle bir görüşme yapılmış olması, 2 — Bby-ler bir görüşme olmadığı halde Reşat Aydınlı nın ihbarda bulunması. Birinci İhtimal doğru ise Sadık Aldoğan'ın teşrii masuniyetinin kaldırılması İçin Meclise müracaat edilecektir. Böyle bir görüşme olmadığı halde Reşat Aydmlı ihbarda bulunmuşsa müfteri mevkiine düşecek. o zaman Reşat Aydınlanın teşriî masuniyetinin kaldırılması İstenecektir
İhbar doğru mu
Reşat Aydınlı’nın inkârı
Reşat Aydmlı dün Meclise gelmiş. Millet Partisine mahsus odaya girmiştir, Burada bulu-|
değil mi?
Ankara 17 (Telcgonla) — Reşat Aydınlı taralından yapılan ihbar üzerine başlıyan tahkikat devam ediyor. Bu tahkikat neticesinde ihbarm doğru olup ol-
Prof. M. Kemal Öke ve Dr. Esat
Durusoy Fakültenin dağınıklıktan kurtarılmasına taraftar
Ankarart* tevkif edilen
Fuat Ama
Tıp fakültesinin tekrar Hayda rp aş aya dönmesi lehinde bir cereyan başgös ter dİ Çini yazmış. Prof. Cemil Topuzlunun bu husustaki mütalâasını dün neş-rotznişUk. Bugün de operatör Prof. M Kemal öke ile Cerrah-
paşa hastanesi baş ne kimi Esat Durusoyun düşüncelerini neşrediyoruz. Operatör Prof M. Kemal öke bu hususta demiştir ki:
— Evvelâ şuna İşaret etmeliyim: Benim burada söyllyecek-
ierlm sadece şahsi fikirierimdir Bir Milletvekili olarak konuşul iyonun. Tıp fakültesi bugün çok dağınık bir vaziyettedir. Biliyorsunuz, hastaneler, klinikler şuraya buraya dağılmış bir lıalde bulunuyor. Böyle kalmak-tansa bir yere toplanmazı ve hasta bakımından hinterland'ı
(Arkası 5 İnci sahifede)
Suriye seçimi
Dr, Esat Durusoy Prof- M, Kemal Ö**
Created by free version of 2PDF
Ankarada tevkif edilen Osnutu Bölük ba** madiği bir iki gün içinde meydana çıkacaktır. Vaziyet hakkında şimdilik kati hüküm verileme*
Yapılan araştırmalarda ele geçen evrak tetkik edilmektedir. İs tan bul dan gönderilen evrak da bir lkl gün içinde gözden geçirilecektir, Bunun neticesinde variyet aydınlanacaktır.
Ingilterede seçim
Churchill hükümete müracaatta bulundu
Celâl Bayann ihbarı
Ankara 17 (Telefonla) — Demokrat Part* Başkanı Celâl Bavar, bu yolda bir suikast hakkında görüşüldüğünün kendisine haber verildiğini kasım ayının dokuzunda bildirmiştir. Bu sebeple Celâl B&yar'ın malûmatına müracaat edilmesi de muhtemeldir.
Başbakanlığın tebliği
Ankara 16 (AA) — Başbakanlıktan bu akşam şu tebliğ neşred llmişlir:
Millet Partlal mensuplarından Afyonkarahlsar Milletvekili andık Aldoğan ile Osman Bölük-başı ve Fuat Ama'nın Cumhurbaşkanını öldürmeği kararlaş-tirdıklanıu kendisine de teklifte bulunduklarını Denizli Mil letvekm Reşat Aydınlı hükümete İhbar etmiştir.
Hâdiseye Ankara Cumhuriyet Savcılığı el koymuştur. Tahkikat devam etmektedir.»
(Suikastı ihbarı fiırrint Ankara ve İstanburdnkl tahkikata dair habertor ikinci «ahife-miudedtr.J
Tamamlayıcı seçim 23 kasımda yapılacak
Şam İT (Hususi muhabirimizden) — Suriyede seçime iştirak nispeti yüzde otuz beştir. Nisap olmadığından tamamlayıcı seçim 23 kasımda yapılacak. netice ondoıı sonra belli olacaktır.
Seçimde 1 maktul. 40 kadar yaralı vardır. Ekser yerlerde seçim sükûnet İçinde geçmiştir. Bugün hudut açıldı, yarın okullar açılacaktır.
Bakanlar Kurulu dün toplandı
Ankara 18 (AA-) — Bakanlar kurulu bugün saat 18 dan 20.20 ye kadar toplanmış ve muhtelif Bakanlıklara alı gündelik İşler hakkında müzakerelerde bulunmuştur.
Orta Doğu ve Amerika
Tütün kongresi dün toplandı
Tütiin piyasasının açılış tarihi tesbit edilecek ve ihraç işleri görüşülecek
Londra İT (AP) — W1nston Churchill. diın. Başbakan element Attlee’yi, hükümetin ta-klbetmekte olduğu sosyalist siyaseti bir genel seçimle imtihana tabi tutmak için Mr tarih tesbit etmeye davet etmiştir
Harb zamanındaki Başbakan ve muhafazakârların lideri, muazzam çelik sanayiinin devletleştirilmesi ameliye»İnin, gelecek temmuzdan evvel yapılacak olan seçLmlerln sona ermesine talikini kabul etmiştir.
Churchill, «şayet iktidara gelecek olursak, bu heyulâyı gündemden çıkarmak ilk işimiz olacaktır* demiş ve, çelik sanayiini kendi gelişmesini ser beşçe temadi ettirmeye terkedeeeftim
Amerika’nın Bağdat elçisinin demeci
Bağdat 17 (AB) - BirieşlkA-merlkanm Bağdad büyük elçisine göre, Başkan Truman, bu bölgeye büyük Mr ehemmiyet atfetmekte ve Ira fin istikbali llo yakından aiûkadar olmaktadır.
Amerikaya yapmış olduğu ae-yahatlen dönmüş olan büytlk elçi Oeorge Bavage Grocker, bu kanaatini bir banın toplan tısında açıklamıştır.
belirtmiştir
çelik sanayiinin devletleştirilmesi seçimlerden sonraya tank edilmekle, şimdiki hükümet programını tamalauug bir durumdadır. Buna göre. AtUea, gelecek temmuz ayından evvel, her hangi bir zaman, genel seçimlerin yapıinıaauu talep edebi Ur,
Kaymakamlarımıı da valilerimiz gibi faaliyet göstermelidirler
Eski valiyi faaliyet hafindeyken Is Lan bul dan selâ-metledik. feni vali geldiğinden beri her gün çırpmıyor, bir mevcudiyet göstermek Üzere emek sarfediyor.
İstanbul şehrinin eski ve yeni kaymakamlanndan du kendi sahalarında sürünceme hafindeki kırtasiyelerin dışında bir faaliyet beklemek hakkımızdır.
İlçelerimizden her birinin adını saymağa hacet yok: Valiler kendi Ölçülerinde nasıl dhtn ve vücut yordular ve yoruluyorlarsa, kaymakamlar da aynı yolu tuttur-salar, hele fakir mahalleleri tamamiyle metrûk şu İstanbul şehrinin mozayik levhası biraz daha nizama ffirer.
Kaymakamlar! Kendi böl Relerinizin kıyı köşesiyle dahi değil, hattâ meşhur meydanlariyle, hattâ taksi ve dolmuş işleriyle ne dereceye kadar meşgul oluyorsunuz?
Ne gibi yeni teşebbüsleri ait, ıslahlarınız var?
Ankara 16 — 1M9 mahsulü tütün İşlerini görüşmek üzere bugün saat 10 da Ege. Marmara ve Karadeniz bölgeleri tütün ekici ve tüccar temsilcilerinin, ilgili bankalar ve Bakanlıklar murahhaslarının iştlrâklyle Ekonomi ve Ticaret Bakanlığında ilk toplantı yapılmıştır. Ekonomi ve Ticaret Bakanı bu toplantıyı bir söylevle açmış, 1949 mahsulü tütün piyasasının açılış tarihini tesMte medar olmak üzere yapılan bu toplantıda, birçok memleketlerin devalüasyona gitmiş olması ve memleketlinizde İkinci bir para ayarlan -masına lüzum görülmemiş ol-
Tütün kongresi toplantı batinde
ması karşısında, çok Önemli Mr
mahsulümûriin stok ve istihsal variyetleri dahildeki satış hareketleri ve İhraç imkân tan hakkında fikir ve mütalâaları öğrenmeyi faydalı gördüğünü belirtmiştir.
Temsilcilere. Bakanlıkça hazırlanan program ve ticaret müşavirlik ve ^ataşeliklerimin* tütün hakkında gönderilen raporlar bir araya getirilmek suretiyle verilmiştir.
Bunu müteakip ekici ve tüccar temsilcileri aralarında birer konılte seçerek çalışmalar* başlan iniştir.
a.
j Bu meraklı yazı serisine |
J dördüncü sahifemizde £
İ devam ediyoruz
17 Kasım 1949
d&bife»
Nihat Erim in seyahati
Suikast ihbarı üzerine
İtiraz edilen
Garip gibi görünen ciddi bir teklif! «nokrası ho» Mr rejimdir; her vatandaş devleti idare ctınefc yahut devleti idare edenlere yol ğös-Urnıek, akıl öğretmek salâhiyetini kendisinde bulur. «Ba
şıııdan büyük işlere bumtı nn şokmnl» s6*Ü demokraside yoktur çünkü Mç bir memleket İşi vatandaşın başından büyük değildir. Vatandaş malul hakiki sahibi olduğu için memleket işlerine karışmalı hakkını da mal sahipliği ile beraber almıştır. Fikrini yalnrı arada bir reyini kullanmak -cüretiyle değil, «öyUyerek ve yazarak »la açığa vurur. Zira maksat devletin daha iyi İdare edil-meri, milletin refah ve saadete daha çabuk kavuşmasıdır. w
Ben de demokrasinin vatandaşlara bahşettiği bu hakka dayanarak devlet işlerinin daha iyi yürümesi b çln son zamanlarda pek lüzumlu gördüğüm bir teklifi buradan açıklamak istiyorum:
Demokrasi yolunda bugiln var d iğimiz noktadan etrafa bakılırsa, âciz kanaatimce, bize bir Millet Meclisi kâfi değildir. Bir de ayan meclisi istediğim zannedilmesin. Aynı evsafta bir millet meclisi daha İstiyorum. Yâni iki meclisimiz olsun. (1) ve (2) numaralı millet meclisleri. Sonra müsaade ederseniz hükümetin de bir değil iki olmasına lüzum görmekteyim. (1) numaralı hükümet! (2) numaralı hükümet! İşte ancak o zaman işlerimi» pek tıkırında gidebilecektir.
•Peni amma mevcut müesseseleri ikil eştirmekte ne fayda var?-t diye sorarsanız »öyliyeyim. Şu fayda var. (1 > numaralı meclisle (1) numaralı hükümet başbakanı ve bakanlariyle sadece milletvekillerinin muhtelif meselelere dair sordukları suallere cevap verir, (2) numaralı meclisle (2) numaralı hükümet de devlet işlerde meşgul olur. Bence başka çıkar yol yoktur. Çünkü her yiğîtin göğsünde nasıl bir arslan yatıyorsa her milletvekilinin cebinde de beş on sual takriri yatıyor. Suallere revan vermekten hükümetin is görmeğe vakti kalmıyor jtij __________ Şevket RADO
Parfi toplantılarına askeri şahsiyetlerin alınmadığına dair verilen izahat kâfi gürüldii
yapılan araştırmalar
seçim mazbataları
Lûtfi Kırdar ve Atıf ödülün mabzataları
Bir sözlü soru
Mersinli Ahmet
Emekliye ayrılanlar, bayat pahalılığı ve ekmekler hakkında izahat isteniyor
Bir müddettenberl şehrimizde bulunan Dünya Ağır Sıklet Güreş Şampiyonumuz Mersinli Ahmet yerleşmek üzere bugün memleketine gitmektedir.
| Sevimli şampiyonumuz Mer-ı slnrle satın aldığı ve temiz bir şekilde döşediği (Olimpiyat I Spor) kıraathanesini İşletecek,
Ankara 18 — Seyhan Milletvekili Sinan Tekelloglu tarafından Büyük Millet Meclisine bir ■oru verilmiştir. Soruda şu cihetlerin aydınlatılması istenilmektedir: t ...........___ ________,
1 — Yeni emekli kanununun |jjjy)pçe hayatını kazanırken bir 2fi uncu maddesinin B fıkrası- yandan da çükUrovanın IsU-na uyularak her Bakanlıktan. daül gençlerini güreşe çalıştı-diıne kadar kaç memur tekaüt edildi? Bu maddenin tatbikinde bitaraflık ve adalet esaslarına riayet olundu mu?
2 — Hayat pahalılığına karşı hükümet ne Rlbl tedbirler aldı ve bu tedbirlerden ne netice alındı?
3 — Başşehirde yüz binlerce insanın sıhhatini ihlâl eden hamur ekmek çıkarmaktan fırıncıları menedecek merci ne vakit faaliyete geçecektir? Bunun İçin daha ne kadar beklenecektir?
racaktır.
İstanbul Valisi Er'■bakanla görüştü Ankara 16 — Şehrimize gelen İstanbul Vali ve Belediye Babanı Dr. Fahreddln Kerim Gö.tay, bugün muhtelif Bakanlıkları ziyaret ederek Istanbu-lun Vilâyet ve Belediye işlerini İlgilendiren mevzular üzerinde Irmaklarda bulunmuştur. Vali, Bıı >.bakan şemseddln Gün&llay tarafından da kabul edilmiştir.
Fahreddln Kerim, cumartesi günü İstanbul» avdet edecektir
Zeytincilik kongresi
Ankara 16 (A_A.> — Birinci zeytincilik kongresi bugün de Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı konferans salonunda çalışmalarına Yaşar özey’ln başkanlığında devam etmiş ve zeytinlik kanun tasarısının üçüncü bölümüne kadar olan 11 madde üzerinde müzakerelerde bulunmuş, bunları bazı değişikliklerle kabul etmiştir.
Kongre ve komisyon yarın saat 10 da çalışmalarına devam etmek üzere dağılmıştır.
Ankara 18 — Başbakan yardımcısı Nihat Erimin Milli Eğitim Bakanı Ttısln Banguoğlu Be temmuz ayında yaptığı seyahat söylentilere yol açmış ve bizzat Nihat Erime atfedilen «Ordu bizde, para bizde* kabilinden sözler şiddetli tenkldlere sebep olmuş, bu arada gizil parti toplantılarında askeri şahsiyetlerin bulundurulduğu haberleri çıkmış. Nihat Erim, An-karaya dönüşünde bulan yalanlamıştır.
Millet Partisinden Denizli Milletvekili Reşat Aydınlı bir sözlü sora İle bu bahsi tazelemiş, fakat görüşüleceği gün Mecliste bulunmasına rağmen salonda görülemediğinden tehir edilmişti. Aydınlının evvelce alâkalıları tarafından tekzip edilmiş olan bir mevzuu bazı bilgileri dolayıslyle tekrar ortaya attığını sananlar olmuştur. Bugünkü Mecliste cereyan eden muhavere Reşat Aydınlmın Nihat Erime teşekküründen başka bir diyeceği olmadığını gösterdi
Sözlü soru okunduktan sonra, kürsüye gelen Başbakan yardımcısı, netice İtibariyle toplantılarda komutanların bulundurulduğu haberini yalanladı Aydınlı, suallerini İzahtan sonra: «Sayın Nihat Erim böyle toplantılar yapılmamıştır, diyor. Şu halde yapılmamıştır. Kendilerine teşekkür ederim. Çünkü ancak yapılmış olması benim için endişe tevlit ederdi* sözlerini söyledi.
Şehir tiyatro su artistleri
Artistler ikiye aynldılar
Ankara asliye ceza yargıcının kararı, lstanbuldaki araştırmalar
Vali ve belediye reisliği hususî kalem müdürlüğü
Vali ve Belediye reisliği hususi kalem müdürlüğünü ve protokol işlerini tedvir etmekte olan Nazif Bulükbaşı terfian başbakanlık busın yayın ve turizm umum müdürlüğü İstanbul mın takasında Dış Yayın müdürlüğüne tâyin edildiğinden yerine Belediye müfettişlerinden Nabı üp tâyin edilmiştir.
Pakistan İslâm Birliği reisi
Kjbul m-mindr bulunaulardan bir grup
Pazar gûnuııcl enberi memle-krtiıjıizde bulunan Pakistan fsiim Birliği Başkam Halik us-■iman şerefine, Pakistan büyült elçisi ekzelâns Müuı Beşlr Ahnır’ tarafından dün saat 18 de Fark Otelde bir IW>ml tertip edilmiştir.
t bul resminde. VaU adına muavini Fazıl Uybadm, birinci (*rdt. müfettişi orgeneral Asım
kabul
Tunutepe. Harb Akademisi ı komutam korgeneral Fbyzi
Mengüç, İstanbul deniz komutam tuğamiral Fuat Vzgcren. İstanbul Üniversitesi Rektörü Ord. Prof. Ömer Celâl Sruç, Profesörler, Karaşi eokl büyük
Belediye tarafından hazırlanan yeni Şehir Tiyatrosu talimatnamesinin bazı sanatkârların itirazlarına sebep olduğu, tiyatroda kalıp kalmıyacaklan hakkında kendilerine mühlet verildiği yazılmıştı.
Bu mühlet salı günü akşamı bitmiştir Sanatkârlardan bir kısmı. Şehir Tiyatrosu mü dür-1 lüğüne dilekçe Ue müracaat e-d erek müdafaa haklan mahfuz kalmak şarUyle talimatname bükümlerine İtirazda bulunmuşlardır. Bunlar arasında L Hâdl Hün. Ercüment Behzat, Sami Âyanoğlu, Müfit Klper, Cahit İrgat, Bamlye Hün, Cahl-de Sonku, Mümtaz Ener, Fe-rih Egemen. Nevin Akkayn, Nevin Seval, Talât Artemel var-
Diğer taraftan, ayn bir grup da talimatnameye İtiraz etmeyip Ank arada bulunan Ertuğru! Muhsin Ue temastan sonra tiyatroda kalıp kalmamaları hususunda müspet veya menfi cevaplarını vereceklerini bildirmişlerdir.
Bu grupu teşkil edenler ara-«mda da Muzaffer, Kemal Er-gövenç gibi gençlerle Reşit Ofirzap, Necdet Mahfl Ayrai. Suavl Tedü. Perihan Çakıl, Perihan Ye nal ve Gülistan Denizin isimleri geçmektedir.
Bu suretle Şehir Tiyatrosu sanatkârları şimdiki halde Ikl-y» aynimi» vaziyettedirler.
Amerikada akıl hastaneleri azlığından şikâyet
New York 10 (AA) — Amerikan tıp âleminin mümtaz simalarından biri dan Kolum blya Üniversitesi cürümler ilmi şubesi başkam ar. David Abraham-sen, Birleşik Amerlknda mevcut akü hastaneleri sayısının az]ı-gından ve bunların çok kalabalık oluşundan esefle bahsetmiş ve »öyle demlşör:
•Yarın veya yatan gelecekte cinayet İşeyebilecek kabiliyette bir çok kimseler kendilerini kemiren, hastalıktan haberci», şehir sokskJarmda şimdiden kaynaşmaktadır. Bunların ferd atarak, tasan cemiyeti içinde or tadan kalkması tedrici olaea-

Ankara 18 — Ankara Üçüncü Asliye Ceza Yargıcı. Cumhuriyet Savcılığı tarafından bugünkü tarihle vaki olan talebi ve bağlı evrakı incellycrek, bugün şu karara varmıştır:
Olay: Devlet Reisi İnönü ve Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayarın imha sureliyle ve ortadan kaldırılması ve Mareşal Fevzi Çakmağın Imzaaiylc neşredilecek beyanname 11e yapılacak propaganda neticesinde İcra Vekilleri Heyetini Iskata matuf ve Millet Partisi üyelerinden Osman Bölûkbaşı, Fuat Ama ve Sadık Aldoğanın gizli ittifaklarından İbaret olup Denizli Milletvekili ve Millet Partisi faal üyelerinden Reşat Aydınımın ihbarına dayanmaktadır.
Gereği düşünüldü. Sanıklara İsnad olunan eylem ağır cezalı m ev.addan bulunduğu ve suç izlerinin ortadan kaldırılması İhtimali göz önünde tutularak mevcut sübut delilleri muvacehesinde:
1 — Osman Bölükbaşı ve Fuat Amanın ceza usulü kanununun (104/2, 1&2 fıkra 2, bend 1) gereğince tevkiflerine ve ceza muhakemeleri usulıi kanununun 144 üncü maddesi gereğince tedbir alınmasına;
2 — Diğer suç delillerinin ortadan kaldırılmasına mahal kalmaması İçin Sadık Aldoğan, Osman Bölükbaşt, Fuat Ama ve bu suçla İlgileri olduğu şüpheli bulunan ve İslanbulda oturan Nuri Leflef ve Millet Partisi Kadıköy Başkanı Mühürdaroğlu-nun evlerinde, bürolarında ve üzerlerinde ceza muhakemeleri usulü kanununun 95-S7 ve müteakip maddeleri hükmü gereğince usulü dairesinde araştırmalar yapılmasına, evrakın Cumhuriyet Savcılığına yollanmasına İstek gibi karar verildi >
Araştırmalar
Bu kararla derhal tatbikata geçilmiş, Fuat Ama ve Osman Bölükbaşı tevkif edildikleri gibi, saat 14,30 a doğru Afyon Milletvekili General Sadık Aldoğanın da evinde araştırma yapılmıştır. Sadık Aldoğan bu araştırmayı Anayasaya aykırı bulmuş, İtirazını bildirmiştir.
Millet Partisinde
Bundan sonra Aldoğan Meclise gelerek M. P. İçtima salonuna girmiş, hâdiseyi anlatmıştır-Bu sırada arama kararında müsbet İhbarından bahsedilen Denizli MUeltveklll Reşat Aydınlı da salonda bulunmakta 1-dL Aldoğan, tebligatın surelini okuyunca, Reşat Aydınlı, kendisinin katiyen böyle bir İhbarda bulunmadığını ileri sürmüştür. Aydınlı, bundan sonra, savcılığa giderek temaslar yapmıştır.
Reşat. Aydınlı bu hususta şunları söyledi:
«— Asliye Ceza Yargıçlığından gûya benim ihbarım üzerine verilen kararda Afyon Milletvekili Sadık Aldoğanın evi aranmış, FuaL Arna ve Osman Bölükbaşı. tevkil edilmiş; bu zatlar gûya tnönüye vç Celâl Bayara suikast hazırlıyorlarmış. Mecliste oturuyordum. Saat 16,30 - 17 «ıralarında Aldoğan, Millet Partisi Grup salonuna geldi. Heyecanlı İdi. Arkadaşlara hitaben «Bugün evim arandı» dedi. Ve sonra Asliye Ceza Yargıçlığından kendisine tebliğ edilen karan okudu. Benim adım geçmiyordu. Bunun üzerine t>axı arkadaşlar «Ne duruyorsun, savcılığa git, dediler. Savcılıkta benim hakkımda bir tahkikat
olduğunu evvelce İşlunlştlm Bir gün önce savcılık beni çağırmıştı. Fakat bu daveti hakkımda yapılmakta olan tahkikata hamlederek savcılığa gitmemlş-
Nuri
Partisi İleri gelenlerinden Leflefln evinde araştırmalar yapmışlar ve lüzum görülen bazı evrakı mühürllyerek almışlardır. Diğer taraftan Nur! Defletin yazıhanesinin bulunduğu boya imalâthanesinde de araştırma yapılarak bazı evrak alınmıştır.
Üçüncü bir ekip, Fuat Amanın Fatihteki evinde araştırma yapmış ve bazı evrakı mühür-liyerek almıştır. Fuat Ama is-tanbulda bulunmadığından, araştırma, kendisinin gıyabında ve ailesi efradının huzurunda yapılmıştır.
Her ÖÇ evden alman evrak, olduğu gibi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilecek ve Ic&b edene tahkikat genişletilecektir.
yüksek bir makama şifahen
söylemişsiniz.*
Savcı daha sonra 12 11 1940 tarihli bir yazıdan bahsetti. Ben kendisine aynen şunları söyledim:
«— Şahsan Reşat Aydınlı olarak bu yazının mahiyetini dahi öğrenmeğe lüzum görmedim. Çünkü bu zatla 1943 senesinde bir İş münasebetiyle konuşmuştum.
Bundan başka geçenlerde Denizliye yapmış olduğum seyahate temas edildi Savcıya bu münasebetle dedim U:
— Ben Sümer Bankın davetlisi olarak Denizliye gittim. 8c-yahat 3-4 gün sürdü. Bu zaman içinde bahsedilen zatla bir saniye dahi konuşmuş, karşılaşmış değilim.
Bunun üzerine gene Ankara Savcısı bir plâktan bahsetti. Kendisine cevaben «Konuşmadım ki plâkta sesim olsun, şayet elde böyle bir plâk varsa tıpkı bu hâdise gibi bir tertip eseridir» dedim ve ayrıldım.
Reşat Aydınlı, kendisine bahsedilen yazı dolayıaiyle ancak 1943 senesinde görüştüğünden bahsettiği zatın adını vermek İstemedi. Buna mukabil. Denizli seyahatinde İhbarda bulunduğu makamın Başbakan olduğu anlaşılıyordu-
Aydınlı, bana Başbakanla konuşmamış olduğunu tekrar etti
«— Başbakanla konuşmamız plâğa alınmış diyorlar. Ben de _ .
merakla bu İşin nasıl inkişaf e- 1 Bu tasarıya göre İşletmeler deceğlnl görmek istiyorum» de- •
dİ ve bu partinin kapatılmak istendiği kanaatinde olduğunu 1-leri sürdü.
Sadık Aldoğan ne diyor?
Sadık Aldoğan «Şeni bir İftira karşısında olduğunu» ifade etti ve kendi evinin aranmasını A-nsyasaya, İnsanlık haklarına aykın bulunduğunu ileri sürerek bu hususta Mecliste şiddetli bir konuşma yaparak hakkını arayacağım İlâve etti ve ortaya atılan İsnadın rezil ân e şekilde uydurulmuş olduğunu İlâve ettL
Mîllet Parti»! ne diyor?
Diğer taraftan Millet Partisi genel merkez heyet! de hâdise! dolayıaiyle derhal toplanmıştır, Yann da toplanacağı anlaşılmaktadır. Genel merkezin bu ihbar ve tahkikat işlerini gözden geçirdiği söylenmektedir
Parti Genel sekreteri Ahmet Tahtakılıç, bu münasebetle resmi beyanat vermek istememiş, kısaca hâdiseyi anlatmakla iktifa etmiş, «Ya büyük bir İftira veya bir iftira komplosu karşısında bulunmamız muhtemeldir» demiştir.
Şehrimizdeki araştırmalar
Darbel hükümet lhban üzerine şehrimizde de, ehemmiyetle tahkikata devam edilmekte ve alâkalıların evlerinde araştırmalar yapılmaktadır.
Cumhuriyet savcı muavinleri, beraberlerinde emniyet memurları olduğa halde, dün öğleden sonra Kadıköy e geçerek Millet Partisinin Kadıköy Başkanı İzzet Mûhürdaroğlunun, ikinci bir Mamafih bu sene düşmesi diğer ekip de Küçük pazarda Millet senelerden «azladır
Ankara 16 — İsparta Milletvekili Kemal Turan'm reisliğinde toplanan ve seçim mazbatalarını tetkik eden komisyon. Manisa Milletvekillisine seçilen Dr. Lûtfi Kırdar'ın ve İstanbul Milletvekilliğine seçilen Atıf Ödül'un seçim mazbatalarını tasdik etmiştir. Bu mazbataların müzakeresi Meclisin önümüzdeki pazartesi günkü celsesinde yapılacaktır.
I
Batı Akdeniz seferleri, kış seferleri Denizyolları İdaresinin Balı Akdeniz hat tındaki kış programı yarından itibaren tatbikata girecektir. Bu münasebetle bir hafta hareketini tehir «Ankara, vapuru yarın 12 dc sefere çıkacaktır
«Jen saat
Şu.lje büyt® «çiş mfc adn tond,1M
Aslan, bamn mensuplan ve d»- insanlık M e m! Ue fbtllM halln-vellUer hasır bulunmuşlardır, ide olduklarını idrak «demezlerj
Arkadaşların Meclisteki ısrarı üzerine Adllyeye gittim. Cumhuriyet savcısiyle konuştum Kendisine dedim kİ:
•— Afyon Milletvekili Sadık Aldofianla. ban arkadaşlar a-Icyhine ben savcılığınıza İhba-rutta butunmuşum; böyle bi ihbarını varsa görmek isterim
Şu cevabı verdi:
«— Bizzat makamıma gelerek sözlü veya İmzanızı taşıyan bir yazı ile ihbarda bulunmudınız-Böyle bir şey yoktur. Ancak
Celâl Bayar ne diyor?
Bayar hâdiseyi soğukkanlılıkla karşılamış ve gülerek:
— Bende kurşun geçmez muskası vardır. Beni kimse öl-düremez. demiştir.
İşletmeler bakanlığı teşkilat tasarısı
Ankara 17 (Akşam) — İşletmeler Bakanlığı teşkilât kanunu üzerindeki çalışmalar bitmiş ve tasan mütalâaları alınmak üzere diğer bakanlıklara gönderilmiştir.
bakanlığı dar bir kadro içerisinde vazife görecek ve işletmeler dairesi Ue etfid ve plân dairesi diye başlıca iki ana kısmı ihtiva edecektir.
Süleyman Çelebinin kabri
Bursa 16 (AA.) — Bugün
Bursa valisi, şehirdeki askeri lise ve diğer liselerle ilkokul öğretmenlerinden 550 kişiye bir çay ziyafeti vermiştir- Bu çayda Milletvekilleri, partililer temsilcileri ve bankalarla hükümet erkânı da hazır bulunmuştur Bin kişiye yaklaşan bu toplulukta öğretmenlere bir hitabede bulunan vali, bu mesleğin memleket bütünlüğünün tam bir İfadesi olduğunu söylemiş, öğretmenin, Atatürk'ün emaneti olan Cumhuriyeti asil Türk kanına aşılıyacak en kuvvetli varlık olduğunu belirterek kendilerini övmüştür.
Vali, bundan sonra Tûrklerin ve müslümanlann gönüllerine ruhani ferahlık veren mevlıid sahibi Süleyman Çelebl’nln mezarının muhteşem bir âbide o~ larak yaptırılacağını bildirmiş ve bu güzel haber hazır bulu-nalar tarafından alkışlarla karşılanmıştır.
Bahkpazan Ermeni
kilisesi
Evkaf İdaresi evvelce killse-
■ iere birer mütevelli tâyin etmişti. Sonra bu usul bırakılarak İdare heyetlerinin halk tarafından seçilmesi kararlaştırıl -mıştı. Bey oğlunda Balıkpazan Ermeni kilisesinde henüz mütevelli usulü devam etmektedir ________________________, _____
Mütevelli Yervant tnclyan halk kalacaktır. Bu esna da İran'a tarafından seçilmiş heyet ol- ' " " - •
matlığından vazifesi başında kalmaktadır.
| Pazar günü kiliseye gidenler mütevelli aleyhinde tezahüratta bulunmuşlardır. Bunlar ayrıca Evkaf Müdürlüğüne de müracaat etmişlerdir. p—-üzerine Evkaf İdaresi tek mütevelliye bir ay tein vermiştir. Bu müddet zarfında yeni idare heyeti seçilecektir.
İran Şahı Amerika da
Nevyork 17 (R.ı — İran Şahı dün gece Vaşington’a vasıl oldu. Truman. hükümet erkânı tarafından karşılandı Sokaklar şahı görmek için toplanmış halk İle dolu İdi-
Şah Amerika'da bir ay kadar
daha fazla yardım görüşülecektir.
Demir ve çivi fiatleri düştü
Bundan önce de yasdığımıa gibi muhtelif sebepler tesiriyle demir ve çivi fiatleri adamakıllı düşmüş, bu yüzden piyasada bir çok tüccar sarar görmüştür. Vaziyet bâlâ ayni şekil muhafaza etmektedir.
Diğer taraftan İlgili çevreler tarafından belirtildiğine göre demir ve çivi piyasası her sene muayyen aylarda_ sistemli bir iniş veya çıkış arretmektedir.
Bunun sebebi fişek İnşaatınıu durarak talebin azalmasıdır.
Yuva yapı kooperatifinin toplantısı
Yüksek mimar Scyfl Aşuroğ-Bunun lumın başkanlığında geçen sene şehrimizde mahdut msstıll-yetll yuva yapı kooperatifi isminde bir teşekkül vücuda getirilmişti. Kooperatif, Istan bulda mesken meselesi ve çareleri hakkında görüşmek üzere alâkalıların İştirakiyle bir toplantı tertip etmiştir Bu vesile Ue cumartesi günü saat 15 den İS a kadar Taksim gazinosunda bir de çay tertip etmiştir
Bir otomobil ağaca çarptı
3Ü&5 numaralı taksi dün Vilâyet ününde bir ağaca çarpmış, arabanın ön tarafı parçalanmıştır- Yukarıda kazaya uğrayan otomobil görülüyor .
Tarihin en büyük tayfunu
Yeni Delhi 16 (AA.) — Hindistan hükümetinden bugün bildirildiğine göre 27 ekim tarihinde Madras eyaletinde vukua gelen büyük tayfunda binlerce kişi ölmüştür Bu tayfun tarihin en büyük tabi! felâketlerinden biri olarak tavsif ediliyor
Başbakan Nehru bu felâketi, seyahatinden döndükten sonra öğrendiğini bildirmiş ve bütün Hindistan'ın yardımlarını İstemiştir. Hükümet sözcüsü, zayiatın henüz tesbit edilmemiş olduğunu, fakat tahminlere göre binlerce insanın öldüğünü, on binlerce hayvanın boğulduğunu ve sayısız evlerin yıkıldığını kaydetmiştir.
Bu haberin nç hafta danbsri niçin verilmemiş olduğunu resmen İzah edilmemiştir.
Adalet Battaniyesi
Etikete dikkat’
tnısas Gû 6
E.
takvim
Muhan4m 3* — Ksum I
Created by free version of 2PDF
17 Kasım 1949
AKŞAM
Sah Ife I
Güftelerimiz ve agüftekâr» farımız
Merinos yünleri
Sabah Gazeteleri Ne Diyor ?
Burhan Felek üstadımız, «Bestelerimiz ve bestekârlarım rc» diye bir yazı yazmış: ben de naziresini yapıyorum-
«Güftckâr.ı diye bir tâbir yoktur; olamamalı elbette. Çüııkü güfteyi yapana «Şair-, demek lâzım. Ancak şairin bir güftesi bestelenir.
Fiatler yüzde 20-25 nispetinde yükseldi
devletin İktisadî rolünü mahdut sahalara tahdit etmek lcabet-tlğinl, ancak bu sayede meselâ yalnız Zonguldak havzasınm yarım milyar tutan para Ihti- tir Ayrıca o zanwıtar adil te-yacına çare bulunacağını fark-
| Londra ticaret ataşeliğimlz-
1^1 den dün şehrimize gelen bir
habere göre İngiliz makamları
,r,n mr guı.çsı yayınlan»,, yen, bir
Biyim Kütteler, varanlara i- ‘««erde inslllr imparatorluk se maalesef «Şair» demek ek- camlımda «e Amerikan pa-seriya mümkün olamadığın-. z^riııviyle bittabi diğer dünya uevcB, yUO«ııvuskiı nu>u»ı mu-dan bu «güftekâr- kelimesi Piyasalarında merinos yünü fl-'.saadeye Labl tutmak gibi hü-
Acaiplîkler
Felek CüMİIt RİYET lc diyor
ki:
Türldyeye her gelen seyya-
hın Türkiye hakkında bir şey- __
ler öğrenmek İçin Bns’nıiuSuLtaüi"»/"™ '',îe,let
moteli ti rrîon npb'r (iSrnnnı8lnı ......
mebalardan neler öğrendiğini gördükten sonra, hâlâ Boğazda deniz resini almayı yasak etmek, posta ile bayrak göndermek İçin devletten IzLn almak, Yalovaya banyo yapmaya gidecek yabancıları hususi mii-
Takrirde ifade »dildiğine göne, bundan iki şene evvel, -tecim kanunu tâdil edilmiş ve binaenaleyh durum düzelmiş-
Modern fırınlar

Ü midimiz Millef vu kili e rinch
yerinde bir uydurmadır sa-‘al‘ y“2d(- “-2S »lapellnde yük-Diyorum. | selmiş bulunmaktadır. Bu ha-
Klâsik'musikimizin en ha-1 ber, şehrimizde bu yünü ithal rikulâde bestelerinden birijetmek maksadlyle aylardanberi «muy-i iûlidem-dir- Ecnebi- lisans gelmesini bekliyen ltha-ler meclisinde bunu çalmış- lâle* tüccarla fabrikatörleri hiç lar. pek beğenilmiş. de memnun etmemiştir. Bunla-
Pck güzel bir Fransız ka- rın belirttiklerine göre artık İldim tekrar tekrar rica ede- hal edilecek olan merinos yün-rek ualdırtmış, mestolmuş.
Yahya Kemale iğîlîp:
— Mânası da ne güzeldir kim bitir. Lütfen tercüme e-der misiniz? — demez mi?
Mısra şöyledir;
teri için daha yükse!: bir bedel ödemek icap edecek ve bundan da bittabi İç piyasa müteessir olacak, yani bıı yünden mâmul kumaşların fiatleri de ayni nispette artacaktır
nerlerde devam edersek bu ser-bes konuşma devrinde hakkımızda çok lâkırdılar edilmesine yol açarız. Bu lâkırdıların en hafifi işte beni ziyaret eden genç seyyahların söyledikleri o-lacaktır. Ve bu halimiz devam ederken biz «gensoru» ve sözlü soru» gibi muazzam meselelerle meşgulüz.
Muy-i jûlidem oluptur serde anka İanesi!
Almanyadakî yeni ittifak cemiyetinin bir muhtırası
Sovyet Rusyodan hicret etmiş Türk ve Müslümtınlar Batı Almariyada «Yeni İttifak» adı altında bir cc-miyet kurmuşlar ve bu adla bir gazete çıkarmağa başlamışlardır. Cemiyet ayni , zamanda Birleşmiş Milletler I Kuruluna bir muhtıra vermlş-ı tir. Muhtırada Sovyetlerde İs-. ilâm milletlerine karşı fena mu-' amele edildiğinden bahisle tn-|«an haklarını koruma esasına tevfikan bu hususla alâka-'dar olunması İstenmekte, bir
Franstzcaya değil, modern
Türkçemîze bile tercümesi hem güç, hem de «akıl tablo! O ne cadaloz saclardır ki, güftekânn kafasında Anka yuvası olmuş!
Yahya Kemal ısrar karşısında kalmış. Fransız kadını ilk kelimeleri bellemiş: |
— Muy-i îûlidenı ne demektir? — diye ısrarla soru -' yor.
Nüktedan üstadımız:
— Muy-i jûlidem, «ma(~...—— ........... ——
jolie dame!» demektir! —'dar olunması İstenmekte, bir demiş, atlatmış. j takım hâdiseler zlkredllmekte-
Dost meclislerinde anlatır, dir.
durur. - --------

Kalemşorun aklı
Ahmet Emin Yalman VATAN-da yazdığı makalede İktisadî vaziyetten bahisle diyor ki:
Totaliterlik devri kapanıp açık münakaşa başlayınca, bizzat Halk Partisinin mesuliyet hissi duyabilen erkânı: mevcut gidişin bir çıkmaz olduğunu.
müesscselerlnl halka devretmeğe hazır olduklarını, hattâ bunun hasretini duyduklarını her vesile İle tekrar etmeğe başlamışlardır.
Ne çare kİ bu uyanma İstidadının yanıbaşuıda eski totaliter İfrit de yaşıyor ve kendi inhisar ve Iştlptadmı, yaygaralarla, hükümet üzerine başkalarla devanı ettirmeğe çalışıyor. Suç üstünde yakalanınca, hakikati demagoji vaveylaları ve İftira ve tezvirlerle gürültüye getirmeğe çalışıyor,
*
İç kavga bize dokunmasın
YENİ SABAH bu başlıklı makalesinde diyor kl>
Ankaradan gelen haberlere göre bazı Halk Partili Milletvekilleri bir takrir vererek hükümetin bu seçim kanun tasarısı bahsinde, İleri gittiğini ve Meclis Halk Partisi gurup unun temayüllerini hiç dikkate almadan adımlar attığını iddia eylemişlerdir
minal verilmemesi hususunda, Halk ParU.il Meetta grııpunca, itorNL hasıl otmuş İdi. Şimdi nasıl oluyor da aynı partiden yeniden müsaade almadan ve ve bu hususta müzakere açmadan Şemscddin Günaltay adli teminatı dahi verebilecek bir kanun tasarısı hazırlamakla meşguldür ve bu İş İçla bir de ilmi heyet toplamıştır? Diğer taraftan Anayasada tadilât yapılma® tUo-lnl de. Başbakan, şurada burada yapılan toplantılarda ifade ediyor. Bu hususta da. partinin fikir ve mütalâasını almış mıdır?
Anlaşılan seçim ve matbuat kanunları demokratik bir halde Meclisten çıkıncaya kadar, İkide birde, yürekleri hoplatacak heyecanlı teşebbüsler olacak... Ama milletin İrade ve azmi bu işlerde behemehal iyi neticeyi bağlıyacaktır. Hem bu seçim emniyeti bahsinde yalnız Başbakan ve kabine değil, sayın Cumhurbaşkanı da memlekete, seyahatlerinde, teminat verdi. Takrirde o noktaya hiç dokunulmuyor.
İlk olarak iki fırın yapılacak
Beledlye hususi sermayedarlarla bizzat kendisinin ve bir kaç bankanın iştirakiyle şehrin kalabalık semtlerinde modem fırınlar tesisine karar vererek hazırlıklara başlamıştır.
Son harbin bidayetinde böyle bir tecrübeye girerek Halatta asri bir fırın tesisine başlayan ve yanda kalan İşten tecrübeler edinen belediye, bu sefer daha iyi şekilde hazırlıklar yapmağa ve işe tahakkuku kolay olandan başlamağa karar vermiştir
Evvelâ birisi Kadıköyde diğeri Beyoftlunda olmak üzere günde 50 bin ekmek çıkaracak İki fırın yapılacaktır. Hususi sermayedarlar işe karışacağı İçin işe büyük bir ehemmiyet verilerek halkın rağbet edeceği re diğer fırınlardan daha iyi evsafta ve temiz ekmek çıkarmağa gayret edeceği söyleniyor. Hazırlıklar İlerlemektedir. Banlar ura um! meclisin fevkalâde toplantısına yetiştirilmeğe çalışılacaktır.

Bunca iyi şairimiz gelip geçmiş, bunca iyi bestekârlarımız da zuhur etmiş. Pek nadir olarak, aralarında kaynaşma olmuş. Bestekârlar, sairlerden pek az eser besteleyip, sairler de, bestekârlar hesabına pek az çalışıp. iıer biri kendi âlemlerinde kalmışlar, zeytinyağı ile su gibi kaynaşamamış, ba ğdaşa mamışlar.
Bestekârlar, «güftekâr»la-rın elinde kalmış, güfteler de «muy-i jûlidc»,ye dönmüş...
Hâlâ
da dönmektedir.

şarkılarda bîr inti-r mı? Belki bîr dere-
Alman piyasası ticaretimize açıldı
Tacirlerimiz sevinç içindedir.
Almanyaya ihraç edilecek 25 listesini tebliğ etti
Bakanlık maddenin
Et fiatleri düşüyor
Bazı semtlerde 160 kuruşa kadar düştü
Tüccar Derneğinin aylık toplantısı İstanbul Tüccar Demeği bu çalışma yılına alt İlk aylık toplantıyı Türkiye İktisat kongre-; sinin blrincL yıldönümüne taslayan 22 kasım safı günü saat 16 da Liman lokantasında yapacaktır-
Tüccar Demeği yönetim ku rulu, bu toplantıda, kongre kararlan dahilinde yapdan teşebbüsler neticeleri hakkında İzahat verecek ve gelcek kongrenin toplanması İçin bir hareket olmadığına nazaran. Dernekçe ne yapmak lâzım geldiğinin toplan tıda görüşülmesini İsteyecektir
İstanbul Üniversitesi rektörü Ord. Pror. Ömer Celâl Sarç İle İktisat Fakültesi dekanı Prof. Ziyaeddtn Fahri Fmdıkoğlunun ve Prof. Hâzım Atıf Kuyucak’ ın kısa birer hitabede bulunmaları muhtemeldir.
Önümüzdeki sene içinde İstanbul belediyesinin vilâyetten ayrılmasına kati olarak karar verilmiş, bu h«-sıısta hazırlanan kainini tasarısı yakında Büyük Mille! Meclisine sunulacakmış.
Tasarının metni hakkında gazetelerde malumat vok, ancak, belediye ile vîlâvetin mallarının ayrılması it in bir tasfiye müddeti konulacağı ve bu iki daire birbirindea ayrılınca, hâlen belediye tarafından tahsil edilmekte o-lan emJâk ve arazî vergisinin mâliyeye devrolunacağg bildiriliyor.
Senelerden beri bir arada, idare edilen ve muamelesi birbirine karışan mal lana, ayrılmasında hayli güçlükle» çıkacağı şüphesizdir. Ve gene şüphe yok ki bu tasfl- . yede her iki taraf ağır ba»- “ mağa çalışacak, neticede te- LJ razının kefesi hükümet ta- Etrafına meyledecek, aslan CXI payını vilâyet kapacak, te-
Şehir hizmetleri bakımın- O dan İstânbulda müstakil bâr q belediyenin mevcudiyeti el- O bette maslahata uygundur, fakat bugünkü şartlar altında İstanbul gibi bir şehirde müstakil belediyenin iş görebilmesine imkân vok» tur. Her vesile ile belirtildiği gibi, belediyenin en verin»-11 gelir kaynakların a hûkfe* met el koymuş, bunları dev- _q let bütçesine naklet mistir. Gazetenin verdiği tasa ha-herden anlaşıldığma göre^ ^5 hazırlanan kanun tasarısı da, ayrılma nnıamelesinda (D arazi ve emlâk vergisini be-tediyeden defterdarlığa dev- '*•'

2 (D >
(D P
İthalât lisana! arında satıcı değişti rilemiyor Yen İthal rejimine göre İthalât Usan.s I arında sateı de-Elş t irilmesine bakanlıkça müsaade edilmemektedir. Uaans taleplerinin hakllr! olmaza mak-sadlyle alınan bu karar, tatbikatta bir takım güçlükler doğurmakta ve tüccarın şflcâyrt-ierlnl mucip olmaktadır, hususta hükümet nezrdlnda yebbüste bulunulacaktır
0
Et fiatleri bir kaç senedenbe-ri görülmemiş derecede ucuzdur. İyi evsafta koyun etlerinin kilosu vasati olarak 200 kuruşa satılmakta İm de BaLıkpaza-rında, Beşiktaş ve Ortaköyde koyun etlerinin kilosu 160 kuruşa kadar düşmüştür.
te-
retmek suretiyle hazine menfaatini ön plâna alıyor. Yirmi, beş yıldan beri hükümet,, İstanbul şehrine âdeta üvey evlât narariyle baktı, şehirde ancak devlet var-dımîyle yapılabilecek imar işleri yüz üstü kaldı.
Harb devirlerinin ağar engellerine rağmen, son on yıl zarfında meydana gelen ve şehrin ihtiyacına nispetle devede kulak kabilinden i-nıar eserleri de sabık vali Kır darın himmetiyle Hepimiz biliyoruz kî İsanbula karşı yakın alâka ve şehir sevgisiyle işe sarılan sayın Kırdarın bu muvaffakiyetinde valilik nüfuzunun büyük hissesi vardır.
Sabık, esbak ve daha evvelki İçişleri Bakanlan İstanbul Belediyesi için birçok vaitlerde bulundular, fakat hiçbiri tahakkuk etmedi. Bu

Bugünlerde piyasayı en fazla'itin birdenbire nıeşgul eden mesele Batı Ai-' piyasamızda faaliyetin adama-manyayla ithalât ve İhracat ■ ■ .....
mevzularında sağlanan kolaylıklardır. Filhakika müttefikler tarafından Almanyaya geniş i bir serbesti tanınması ve bu-1 nu müteakiben Türk - Alman 1 ticari anlşamasının Imzâlan-
Iması ticari çevrelerde buyuk bir memnunluk uyandırmıştır. Bun dan başka son olarak ticaret ve ekonomi bakanlığı tarafından ilgililere tebliğ edilen yeni bir sirkülerde b&dcma Almanyaya serbest olarak ihraç edilecek malların Üstesi 25 parça ve mili! ekonomi vc ticaret bakımından büyük ehemmiyeti haiz malın Almanyaya normal ticari muamelelerle yollanabiie-c-pl, artık işgal m-ıknntian kontrolünün bu mallara teşmil edllmlyeceğl anlaşılmış ve bilhassa bu haber tüccarı çok sevindirmiştir. Aİmanyanın serbest ticarete doğru bu şekilde gidişi memleket ticaret ve ekonomisi bakımından bilhassa bu sıralarda çok ehemmiyetli addedilmektedir. Zira sterlin ve mark devalüasyonlarından sonra İhraç mallarımızın fiatleri yükselmiş olduğundan, mahdut alıcıların verdiği flatlere razı olmak gibi bir durum hâsü 0-luyordu. Şimdi Alman pazarının tekrar serbest ticarete açılması bu bakımdan hususi bir e-hemmlyet taşımaktadır. Diğer taraftan bu yeni vaziyete göre ! bittabi İthalâtçı tüccar da memnun olmakta vc eskiden beri alışılmış olan Alman mallarının ucuz olacağı belirtilmektedir
Bakanlık tarafından neşredilen listede bulunan mallar arasında tütün, pamuk, pamuk döküntüsü, balmumu, madenler, balık, et, hayvan kanı ve boynuz gibi çok mühim maddeler vardır. | Yeni haber yayılınca piyasada derhal bir canlılık başlamış, bu arada küçük baş hayvan derisinin flatı yükselmiş, kilosu 150 kuruşa kadar satılan tuzlu kuru koyun derisinin flatı 10 kuruş artmıştır. Ayrıca tiftik piyasası da adamakıllı hararat-lenmiştir. Son bir hafta zarfında bu mal üzerinde yarım milyon liralık muamele olmuş, bu mallardan bir kısmının Almanyaya gideceği anlaşılmıştır. Bundan başka pamuk piyasası da hararetlenmiş. Almanya ile ticaretin durduğu on yıldan beri müşteri bulaınıyan pamuklu ve ylinlü paçavralar dahi şimdi stok edilmeğe başlanmıştır. Şehrimize gelen haberlere göre Ege ve Adana bölgelerindeki pamuk piyasasına mühim talepler gelmeğe başlamıştır. Bût.ün bu haberlerden, lAlınanyayla yapılan İş lıacmt-
genişliyeceğl ve

kıllı artacağı anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan dün şehrimize gelen bir kaç telgraftan anlaşıldığına göre yakında Alman-yadan bazı fabrika mümessilleriyle eksperler gelecek ve bunlar şehrimizde ve diğer bölgelerde mal almak ve müteka-biien mal salmak meseleleri hakkında geniş temaslarda bulunacaklardır. Alman yad an alınacak mallar arasında İlâç ve maklnaiar başta gelmektedir.
Yeni .' bah var ceye kadar derlenmiş, toplanmış güftelerle karşı karşıya oluşumuzda musikinin münevverler elinde bulun- [ ması müessir oluyor. Rad-’ yoların, gramofon plâklarının, hattâ büyük çalgılı mii- rak şu mühim mesele vardır: I çsseselerin idaresini ellerin-[ .Husus, teşebbüs ve serma-1 de tutanlar. Türkçeyc, zev^yenin gelişmesi ve yeni istihsal, ke. sanata daha uygun güf- Ve sahasına akması İçin ge-teleri istediklerini musiki- rckl| tedbirler haklındaki ra-cilere hissettirirlerse, kültü porun müzakeresi.» rümüze hizmet etmiş olur-, lar.
Bari bundan sonra bestelerde de ve güftelerde de müşkülpesent! davranalım. Gelecek asırlar, güftekârlı-ğuuıza gülmesin .
Bu toplantı gündeminde ayni zamanda ikinci ınadde ola-
Çekoslovaklar küçük baş hayvan derileri almak istiyorlar
Dün Çekoslovakyudan şehrimize iki eksper gelmiştir. Bir kaç Çek firmaamı temsil eden bu eksperler burada küçük baş hayvan derisi mubayaa etmek İçin temaslarda bulunacak ve mallan tetkik edeceklerdir.
Posta uzmanının tetkikleri
P. T. T. idaresinin bandan bir müddet önce Amcrlk&dan Bu ueuzluB »rveia havularm «'“f1"** , ™’
, , yurdun muhtelif bölgelerinde
V* S1UUM doteyuvle nukUyu- üç „ ç„„lltun Mn„ tın muntazaman yapılmasından, son olarak İzmir bölgesini tn-sonra da kurban bayramı mü- celemeğe gitmiştir. Uzman bir nisebetlyle şehrimize pek çok hayvan getirildiği halde bunların ancak (içte birinin satılması, üçüncü sebep olarak dia üevmalı surette şehre kasaplık hayvan nakliyatının yapılmasıdır.
Vll mar csenen kac güne kadar oradaki tetkik- pr Kır dar’l lertnl de bitirip istnabula ge- basarılabildi. Jecek vç umumi durunı hakkın- yuruz, ki İşar
da gazetecilerle görüşüp İzahat, verecektir.
Ekseri kasaplar, bu ucuzluktan memnun değtlterdir. Çünkü her sattığı etin
Iran büyük elçisi
İran Başkonsolosluğundan .
Bazı İstanbul gazetelerinde Ek-selâns Dr Ghassem Ghanl Ar.-kara eski İran Büyük elçisi dileli osund ak L | ye yazılmak!sdır Halbuki mli-
nıçıuri ıaııanxuK cuııı-uı. normal kazançlarını kâfi gör- şarimlleyh eskisi gibi hâlen de vaziyette vilâyetten aynlttt-* ı--~ ->_ı-u.r ve ca belediye büsbütün fakir»
zatı şâhanenin seyahati münı ilecek. en basit işlerde bile sebetiyle muvakkaten maiyeti —-----•- --*-s- ------*-
mülûkânede bulunmaktadır.
Keyfiyetin İlk çıkacak nüshanızda lütfen tavzIhL ric&siyle saygılarım i sunarım-
meyen kasaplar, her yerde bol Ankara Iran büyük elcisidir ve ucuz et bulunduğu İçin müşteriye tahakküm edemiyorlar.
| Uzun bir çalışma neticesinde ' hazırlanan bu rapor önûmüsde-kl perşembe günü, derneğin hu-( , sual inceleme komisyonunda, " son müzakeresi yapıldıktan son ra basılarak toplantıdan evvel tetkik İçin alâkalılara yollana-(Vâ Nû) çaktır.
Türk - Yunan Ahengi
Şehrimizde bulunan Elen Güzel Sanatlar trupu, memleketimi ün en sevimli artistlerinden Muammer Karaca ve baş kadın artisti Güzin özipek'ln iştirakiyle «Türk - Yunan Ahengi» adlı bir temsil vereceklerdir Bunda Muammer Kıraca Rumca. Yunan artistleri Türkçe konuşacaklardır. Temsil 2t kasını r'azflrbesJ .akşamı Sümer sinemasında verilecektir. Resimde Türk ve Yunan artistleri bir arada görünüyorlar.
Federasyon nizamnamesi değiştirilecek. Milli Eğitim Bakanı ile de temasta bulunulacak
Türkiyc milli talebe federasyonu kongresinin ayın 19 ye 20 nci günlerinde Ankarada toplanacağını yazmıştık. Toplantıya İstanbul üniversitesi He teknik Üniversite ve Ankara üniversitesi taiebe birlikleri, Ankara yüksek tahsil talebe birliği iştirak edeceklerdir.
Kongrede federasyon nizamnamesinin tâdili görüşülecek-i tir Hazırlanan yeni nlzamna-1! me tasarısına göre federasyonun bLr idare meclisi ve İcra komitesi olacaktır Ayrıca talebe birliği teşkil edllemlyon vilâyetlerdeki yüksek tahsil talebeleri de federasyonda temsil edilebileceklerdir.
Teknik üniversite lalebe birliği idare heyeti, birliğe müte-, alllk muhtelif hususları görüş-( mek üzere önümüzdeki hafta da Ankarada kalacaktır. Bu a-mda Milli Eğitim Bakanı ile lokal meselesi ve üniversitedeki muhtaç talebeye Bakanlığın yardımı keyfiyeti görüşülecektir, Talebe haklarını koruma , komitesi azalan da teknik üniversitede Milli Eğitim Bakan-, lığı hesabına okuyan burslu ta-. lebeye verilen paranın arttırıl-
ması için Tahsin Banguoğlu Ue temas edecekler ve her burslu Lalebe tarafından tek tek imza edilen dilekçeleri Bakana takdim edeceklerdir. Burslaruı arttırılması için hazırlanan rapor aynı zamanda Milletvekillerine de dağıtılacaktır.
Diğer taraftan şehrimizdeki yüksek okullar talebe cemiyetlerinin birleştirilmesi de ka-rarlaştırlmıştır. Bu cemiyetler İstanbul yüksek okulları talebe birliği adını alacaktır Bu hu-suta da hazırlıklar yapılmaktadır Bu yeni btrUk de federasyona katılabilecektir.
LiyeJ'de bulunan dünya gençlik birliği Komitesinde daimi komite âzası Mükerrem Tnşçı-oğiu, kongre münasebetiyle bir ınesaj göndermiştir
Ankanıda toplanacak olan büyük kongre sona erince bir beyanname neşrederek yapılacak işler bildirilecektir
Memleektimlzde bulunan İtalya dış münasebetler akademik komitesi başkanı da konkreye müşahit olarak davet edilmiştir.
Şehrimizden kongreye gidecek olanlar seçilmiştir, Bunlar 26 öğrencidir.
Şam fıstığı
Bu sene -;am fıstığı istihsali geçen yıllardan çok bereketlidir. Bu sebeple İstanbuîda bu çeşit fıstık satışları artmıştır Bilhassa perakende satışlar faz ladır.
Bu seneye kadar kilosu 400 -450 kuruştan aşağı düşmeyen şanı fıstığı şimdi perakende olarak 280 - 300 e satılmaktadır.
Nazif Bölükbası dış yayın bürosu müdürü oldu
Vilâyet kalemi mahsus müdürü Nazif Bölükbaşu basın yayın umum müdürlüğü İstanbul temsilciliği dış yayın bürosu müdürlüğüne tayin edilmiştir.
Basın mensuplarının Ve vilâyetle alâkalı olan herkesin çok yakından tanıdığı, çalışkanlığı v« nezaketi hasebiyle pek sevdiği Nazif Bolükbaşı arkadaşımıza yeni vazifesinde de başarılar dileriz.
acze düşecek, şehir hizmetleri tamamiyle felce uğrıyâ-cak.
Şimdi bütün ümidimiz İstanbul Milletvekillerinde kaldı- Dileriz ki kanun tasarısı Mecliste görüşülürken sayın milletvekiilerimiz bütün kuvvetleriyle faaliyete geçsinler, istanbulini ihtiyaç larını cn hurda teferruattı» kadar göz önünde tutarak belediyeye icraat imkânları temin etsinler. Bu muvaffakiyet kendileri için de menfaat icabıdır, zira önümüzde umumî seçimler var. İstanbul hemşerilerinln sevgisini kazanmak için bundan daha iyi fırsat olamaz.
Cemal Refik
Pul koleksiyoncularının çayı
İstanbul pul kolekslynocula-rının senelik mutad çaylarını bu ayın on dokuzuncu cumartesi günü saat 15 den 19 a kadar yine sürprizli olarak Taksim belediye gazinosunda verecekleri haber alınmıştır
Bu sene herkes İçin serbest olarak tertiplenen bu çayın geçen sene gördüğü rağbet üzerine bu sene daha eğlenceli geçeceği, bilhassa pul hediyelerinin surprtell olacağı söylenmektedir.__________
İstanbul Tüccar Kulübü
Tüccar demeği Istan bulda bir tüccar kulübu kurmağa karar vermiş ve kendi üyelerinden bir komite de kurmuştur
Yapılan İnceleme ve teşebbüslerin sene sonundan evvel bir neticeye bağlanacağı ve ge-
Konferans
HÜR FİKİRLERİ YAYMA CEMİYETİNDEN Cemiyetimiz; İdare heyeti âzası ve Vatan gazetesi Başmuharriri Alime t Emin Yalman tarafından 23. Kasım çarşamba günü saat 18 de Eminönü Kalkerinde •Dünya Liberaller Birliği kongresinden intibalar- mereulu — -------v-----„-
bir konferans verilecektir. Aza-1 lecek sene İstanbul un bir tüc-nıızın vç arzu edenlerin teşrif- car kulübüne mâlik olacağı û-Lerl rica olunur. i mld edilmektedir.
Sahife 4
AKSAM
17 Kasım 1949
hurice mektuplar t
Seçim arifesinde partilerin vaziyeti
Halk seçimlere karşı kayıtsız durum almıştır, 115 azlıâk için 250 aday vardır

Milletlerin Garip Adetler i
Evvel zaman içinde..
Yine eskilere dair
Şam (Hususi muhabiri milden)— İkinei darbenin kahrain anı Tuğgeneral Sami Hınnavl, Belerini idam ettirdikten sonra ordu adına yayınladığı resmi beyannamede diyor du kİ: «Ordu, memleketi ıslah için Hüsnü Zaiml iç babına getirdi; halbuki o şahsi menfaatlerini millet ve vatan menfaatlerinin üstünde tuttu; bunun üzerine ordu onu bertaraf etti. Çünkü o, inkılâba hlyanet etmişti; ikinci kurtarıcı darbe inkılâba devamdan başka bir gayeye malik değildir.»
Kurucular Meclisinin seçimle teşkiline karar verildi; General Sami istiyordu ki bütün partiler seçime seve seve iştirak etsinler: ve böylece zımnen ikinci darbeyi tsusvib etmiş olsunlar: halbuki (Şükrü Kuvvetli) nin mensub olduğu ve evvelce başkanlık ettiği halk partisi (Hlz-bûl vatani), ortaya kati bir program İfade eden iddialarla çıktı; bu parti muhtelif beyannamelerinde hiç çekinmeden diyor ki: «Hüsnü Zaim darbesi, kanunsuz ve gayrimeşru bir hareketti; mademki ikinci darbe kanunu ve meşruiyeti iade için yapıldı; evvelâ kanunsuz olaras makanundan atılan eski cumhurbaşkanını gene makamına Oturtmalı; kanunsuz olarak fes bedilen Millet Meclisini toplantıya çağınnalı; bu teşri ve lcrıü kuvvetler arat ederse kendi ken dilerini fesih re azlederler; ve yeni seçimler yaparlara
Bu partinin ikinci iddiası da şudur: «Ordu 14 ağustosta İkin-ei darbeyi yaptıktan sonra memleketin İleri gelen riyası ri-eallni ve mütefekkirlerini davetle onları bir hükümet teşkilini ve bu hükümete iküdan teslim etmeği teklif etti; bu zatlar toplandılar; millet arasında yüz blnieree taraftan o-Jan partimizi hiç kale almadılar; ve kendi kendilerine san-dalyalan paylaşarak şimdiki kabineyi kurdular. Bu iki siyasi feci hatayı işledikten so.ıra şimdi bizi mesuliyete iştirâk ettirmek için durmadan, dinlenmeden tazyik ediyorlar; biz bu tuzağa düşmiyecek ve bu gayrl-kanuni. millet ve vatan menfaatlerine aykırı hareke Derin mesuliyetini kabul etmiyecck kadar siyasi rüşte ma'ik bir partiyiz; bundan dolayı seçimleri boykot edeceğiz.»
Başkomutan General Sami, bu partinin ileri gelenlerini çağırdı ve bu nazik zamanda seçimleri boykot etmenin hassaten hariçi âlem nazarında mem leke te zarar getirebileceğini ve seçimlere iştirâk etmeği kendilerine tavsiye etti; parti erkânı
boykot kararını veren kongreden sonra İkinci bir kongre topladı ve ordu İle yaptığı konuşmaları veordunun arzusunu bildirdiler; Başkomutanın seçimlerin tamamiylc hür ve serbts ve tazyiksiz yapılacağına dair verdiği teminatı da anlattılar.
General Sami, hükümet kamiliyle halk partisine fikrini değiştirmek için vakit ve fırsat vermek üzere adaylık kayıt ve kabul müddetini beş gün uzattı: fakat İkinci halk partisi kongresi de İlk boykot kararım teyld etti ve seçimlere katılma-mamağı tekrar tekrar altına aldıktan sonra bütün teşkilâtın mineli seçimleri boykot etmeğe teşvik eylemesini emretti.
Ordu Başkomutanı bunun ü-zerine bundan bit hafta evvel yayınladığı bir beyannamede şöyle demektedir' «Ordu her ne kadar 14 ağustos darbesinden sonra siyasete kanşmıyacağmı bildirdi ise de, bu, memlekette çıkacak karışıklıklara karşı âtıl duracak demek değildir; her karışıklığın failleri merhametsizce cezalandırılacaktır.»
ikinci darbenin İnkılâba devamdan başka bir şey olmadığını ifade eden ve inkılâbın (Şükrü Kuvvetin idaresinin memleketi yıkan hareketlerini, fenalıklarını bertaraf etmek İçin yapıldığım birçok kere İlân eden ordu, tabiatiyle eski Cumhurbaşkanının ;eri gelmesine katiyen müsaade edemez. Bununla beraber (Şükrü Küvetti» taraftarları büyük bir medeni cesaret göstererek yukarıda arzedl-len dâvalarını türlü tezahürlerle yürütmekten bir an çekinmemektedirler. Meselâ dün Şanı Avukatlar Barosuna kayıtlı ve İçlerinde Temyiz başkan ve â-zalığı. Adalet Bakanlığı yapmış birçok büyük hukuk bilginleri Şakir ÇEÇEN (Arkası 6 ntı sahifede)
ItUüBul B»laaiy»«ı Şekli rir»ıro«a
Bu akşam saat !0 de DRAM KISMI
BİR KOMİSER GELDİ Yazan: J. B Priestley İlil Türkçesit Prof, irfan şaiıinbaş
Türkçesi: Hakkı Blgcç
KOMEDİ KISMİ
BEBEK
Yazan: Maurice Braddel,
Anita Kart
MUAMMER KARACA OPERETİ
Maksimde
Saat 20.30 da
RAKIM 185
Matineler: Cumar test pazar 15 te mmları leırıFil yoktur.
Kadıköy SÜREYYA Sinemasında ı IBu aksam p
Yılın iki şahane filmi birden
1 — ŞAHANE VALS •RENKLİ» I
JAN FONTEN — BİNG KKOSRİ
2 — KORSANLAR
FREDKİK MARŞ — AKİM TAM IH OF
- 43 —
Yağmur durmadan devam c-diyordu. Arlanın üstü başı sırsıklam olmuştu- Biraz sonra Jorjıın otomobile bindiğini gördü. arabanın yoluna dikildi. Şoför. çiğnememek için fren yapmağa mecbur oldu. Mösyö Jorj, kızı arabasına almak zorunda kaldı.
— Arlan, dedi, bir çocuk gibi hareket ediyorsun. Uslu olur-saydın belki biraz sonra sana telefon eder, seni yemeğe davet ederdim Halbuki bu halinle seni hiç bir yere götüremem, Sen nehrinden yan boğulmuş halde çıkan İmiş bir kediye benzer halin var.
Arlan, biliyordu ki bu sözler hakikat değil: Otomobilin ö-nûne atılıp kendini göstermese İdi, çoktan unuturdu.
— Bana yalnız on da kik alıL bir zaman verirseniz, çarçabuk değijjr. güzelleşirim Göreceksiniz, tuşl a bir kadın olacağm Artık a'ğiamjyacağım.
Jorj, başım salladı:
— Hayır, Arlan, şaka ediyordum. Hakikaten çok mühim bir yemeğe daveıMiybn- Sizin de is-
Melânezyada yamyamlar kafa avcılığı yapanlar
Sevgililerine karşı gösteriş için kafa avlayan delikanlılar Öldürülerek kızartılan insanlar
Melânezva adalarında yerliler mükellef kıyafetleriyle
Melânezyahlann gıdası gayet basit bir .şekilde işledikleri tarlaların veriminden, yams ve to-ro köklerinden Hindistan cevizi. muz ve ekmek ağacı meyva-lanndan, balık, tavuk, domuz ve köpek etlerinden ibarettir.
Av hayvanlarının azlığı dola-yısiyle, avcılık pek azdır. Balık zıpkınlarla ve av sepetleriyle tutulur.
Zevk maddeleri tütün ve bazı kökleri çiğnemekten ibarettir. AvrupalIlar buralara daha müessir olmadan evvel bu mıntıkalarda yamyamlık mevcuttu. Yerlilerin bu kötü huyları, bilhassa AvrupalIların sıkı tedbirleri neticesinde tamamen sona ermiş bir vaziyettedir; fakat bazı mıntakalarda gizli bir halde yamyamlık mevcuttur. Bu insanlan yamyamlığa sevkeden gıda maddelerinin noksanlığı değil, sırf bâtıl İtikatlardır. Meselâ insanlan yiyerek, yenilenin İyi huylarını elde etmek veyahut onun gibi cengâver olmak arzu edilir. Arada sırada kin ve garaz dahi bu gibi yaymyamhk-lara ora halkını sevkeder.
Yeni Gine adasının güneyinde Logea adasındaki halkın anlattıklarına göre, yenmek üze re öldürülen İnsan vücudu, kuru Hindistan cevizi yapraklarına sarılır ve bir iple bir ağacın dalına asılır ve bu şekilde naış kızartılır. Bu kızartma esnasında na'şın asılı olduğu ip dahi kavrulur ve İp koptuğu arda naış yere düşer. Davette hazır bulunanlar sevinerek, naralar atarak, yan kavrulmuş na’şın üzerine saldın r ve bıçaklarla bunu parça parça keserek yerler. Diğer mmtakalarda bu kızartma muamelesinden evvel naış, gayet ustaca parçalanır ve parçalar yapraklara sarılarak kebap yapılır. Usulen evvelâ insanın beyni, sonra kalçaları ve bunu mûtakıp diğer vücut parçalan yenir.
Tugeni kabilesinde yenen bir insandan geri kalan kemikler, kurutulup işlendikten sonra tezyinat olarak vücutlara asılır
f"*"™""” Çeviren:
Hami BEKEM |
ı_________________________ı
Kadınlar bu naışlan sarmak ve pişirmekle mükellef oldukları halde, insan eti yeme merasimine dahil olamazlar, yalnız na'şın sarih olduğu ve kızartma dan sonra, tamamen İnsan yağına bulanmış olan yaprakları ya lamakla kifayet ederler.
Kafa avcılığı
Yamyamlığın diğer bir şekli ele kafa avcılığıdır. Bu fena â-det, Yeni Ginenln kuzeyinde hâlen mevcuttur. Bu âdet daha ziyade dini İtikatlardan İleri gelmekte, ve elde edilen kafa bir kurban addedilmektedir. Meselâ bir evin veyahut bir kayığın tamamlanması için bir insan kurban edilir ve kafası saklanır. Yahut da genç delikanlılar sevgililerine karşı gösteriş olmak üzere kafa avlarlar Ne kadar fazla kafa avlanırsa, o nispette kendisinin itibarı artar. Bundan dolayı zavallı kurbanlar, en ufak sebeplerden dolayı arkadan vurulur ve bu suretle hemen oracıkta kafa gövdeden aynlır, bîr sınk veyahut zıpkın üzerine dikilir.
Kaybolan misyonerler
AvrupalIlar, yamyamlara
bu gibi bâtıl itikatlardan ötürü kafa avın»çıkan bu gibi kabilelere karşı amansız bir mücadele açmış oldukları halde, bu gibi adaların ıssız yerlerinde yerleşmiş olan bu insanlar!. bu huy ve âdetlerinden vazgeçirmek çok müşkül olmakta ve hattâ birçok misyonerlerin ortadan kayboldukları ve kebap haline getirildikleri anlaşılmaktadır.
Melânezyada hayatın muhtelif yaşlarında birçok merasim yapılır. Merasim çocuğun doğumu ile başlar Kadının gebe iken birçok muhtelif âdetlere riayet etmesi zarurîdir- Taşıdı-
ve
Padişahların yazılan — İkinci Mahmudun hüsnühat ve kitabet merakı — Olduğumdan, bulunduğundan — Padişahın işareti
Her hakkı mahfuzdur
genriîh Münıt;i7 S
ğı çocuğu kötü ruhların tesirinden korumak ve çocuğun her hangi bir şekilde sakat doğmamasını temin etmek veyahut doğumu kolaylaştırmak İçin, bu gibi âdetlere hiırmet etmesi lâzımdır. Köy âlimi veyahut sihirbazı, ilk deta gebe kalan kadınlar veyahut her hangi bir şekilde çocuğunu kaybeden kadınlar İçin, hayvan dişlerinden yapılmış bir nazarlık yaparlar: kadınlar bunu göğüs veya sırtlarında taşırlar.
Gebe kadınların birçok yemekleri yemeleri memnudur. Bu meyandla Moto kadınlan meselâ taro, yama kökleri yiyemezler. Yer elması yemek de
AHARI tSlJLMÎYE Müzesinin açılışı vesilesiyle gazetelerde okudukça ve padişahların yazılarına art bahisleri gördükçe aklıma gelen şu malûmat» da vermemek elden gelmiyor doğrusu I Binaenaleyh bu yazıyı olbabta verilen havadislerin ve makalelerin başka türlü ve sahih haberler İçin de birer zeyle yer bıraktığını hatırlayarak yazıyorum.
Birinci nokta
Sultan Süleyman Kanuni'nin hattı hümâyûnunda münderiç «rabii meskûn» tâbirini Türkçeleştirerek dünyanın dörtte ' birine hâkim hakan demek biraz dikkatsizliktir. Çünkü rabii meskûn diinyanm dörtte biri değildir: Ve çünkü kürrel arzın dörtte üçü su ile muhattır ve yalnız dörtte biri dünyanın kara kısmıdır. Gelelim yazılar bahsine: Osman! ı padişahları içinde İkinci Sultan Beyazıt - Fatihin oğlu - pederinin bayatında henüz Amasya
(Arkası 7 nel sablfede)
■ebelerinden Kazasker Tanır efendiden ders almıştır ve sc-. Haile rlkka yazılan çok güzeldir. I Şu da muhakkaktır İd bunların , içinde bilhassa iki tanesi bihak hattat denilmeğe şayandır. Bunlardan birisi İkinci Sultan Mas lafadır ki Hocazade Mehmet efendiden nıeşketmlştlr. Ve sonra daha meşhur olan Hâ-fız Osman efendiden meşk almıştır. Ekseriya imzasına Derviş Mustafa diye yazar ve ucuna gayet küçük harflerle fmlnel Osman) ilâvesini yapardı. Bu nefis eserler de bir aralık Ev-Ikaf Müzesinde İdiler. Diğeri Ü-I çüncü Sultan Ahmeltir Bu dahi biraderi gibi Hafız Osman-dan temeşşuk etmlftir ve pek güzel yazılar yazmıştır.
Bir hikâyecik
İkinci Sultan Mahmudun hüsnühatı ve kitabet merakı varmış. Mâruzâtı gayet dikkatle okurmuş ve yazıya fevkalâde ehemmiyet verirmiş. Nedense o tarihte Babıâ'.ide hizmet ve kl-I tabe tiyle ve hûsnühatıyle tevalisi iken hattatı şehir şeyh mayüz eden Mümtaz efendinin Hamdullah tan meşk almış ve, pek güzel yazı yazmıştır: Üçüncü Sultan Muradın da Ayaşofya camiinde yazılı kelime! şahadetleri ittifak üe hükmedilmiş-tir, cidden nefistir tklnci Sultan Süleyman da Tokatlı Ahmet efendinin pek muvaffak olan bir şakirdidir. îklncl Sultan Mahmut ise iptida Kebecl zade Mehmet ve bu efendiden sonra meşhur Mustafa Rakım efendiden temeşşuk etmiştir. Güzel yanlan hurafe! saadet dairesinde duruyordu. Oğlu Sultan Abdülhâmld de pek meşhut olan Mahmut Celâleddlnln ta- ZORLA
jyaz.isiyle gelen arz tezkereleri üzerinde çok dikkatli bulunur o Yahu bir yanlış bulamıyorum ki» dermiş. Bunu bilenler Mümtaz efendiye haber ve şöyle de bir nasihat vermişler. Üstünkörü bir yanlışlık yap bakalım ne yapacak demişler. O da razı (Arkası 6 net sahifede)
Elen Güzel Sanallar Opereti Bugün
S Ü M E R -de
Matine saat 16 da
T O M BOMBASI
Akşam saat 21 de
KAZâNOVA
Created by free version of 2PDF
/■
I
Bu akşam büyük gala olarak mm SARAY ve İNCİ Sinemalarında
MERLE OBERON • LAURENCE OLIVIER • DAVID NIVEN
GİŞELER AÇIKTIR,
VVüTHERlNG
Heights
tirahate uykuya ihtiyacınız var. Otomobil durdu.
— Si2e söyliyecek cok şeylerim vardı, mösyö Jorj.
Jorj, kızın elini etleri arasına aidi:
— Mühim bir şey yok, Arian. Rica ederim, aklınızı başınıza toplayınız. Ben sizin için bir şey yapamam. Bana karşı âşık komedyasını oynadıkça ben de sizi Operaya tavsiyeden çekinirim. Bu da benim zayii taralımdir. nasıl isterseniz öyle telâkki ediniz Sevdiğim bir kadını hiç bir zaman Cperayp tavsiye etmedim. Maşukalarımı hep başka muhitlerden seçer, sevdiğim kadınlan lirik muhitten ıızak tutanm. inanılmaz bir şey değil mİ?
— Hayır hayır, fevkalade bir şey. Zaten bunun ö yle olduğunu biliyordum'
Jorj güldü:
— Sizin için o derece fevkalâde olmasa gerek.
— Şarkı söylemek umurumda değil. Ne Opera, ne ses umurumda değlb Biraz dahii olsa beni sevmenizi İsterim
Arlanın yüzü ciddi bir hal almışı;. jprj işi alaya boğarak;

Satın alınmış kalb
YAZAN 10CMNA PEVflfCUbÇPngEltUlAZM DEKAN j
— Fakat bu çok mühim bir şey. farkında mısın:;?
Arian, adamın göğsüne vıkıl-dı, yaşlı yüzünü yüzüne sürdü.
— Seni seviyorum... E’*:ıi seviyorum...
_ Arlan! Dikkat et. şoför var
Baygın gözleriyle, Jorjıın göğsünden İtendin! çekti
— Açlan dikkat et, ben i.na, soğuk bir adamım. Etrafımda çok şeyler gördüm, bunlar ruhumu zehirledi
— Ben de çok şeyler gördüm, ruhumun zehirlendiğini zannettim. Fakat hepsi boş. Ruhum hâlâ genç. Daha bir çocuğum, Seni ilk gördüğüm gün doğdum-
— Haydi, Arlan delilik etme. Evine git, yatağına yat, daha geç sana telefon ederim.
— Hayır benimle beraber yu-
karıya gel- Bir lâhzacık olsun gel.
Arian, gözlerini, Jorja dikmiş, yalvarıyordu.
— Hayır Arian, bayır geç oldu.
— Çok değil, bir kaç dakika kal yeter- Çok, hem de pek çok ıstırap çektim. Düşiin, yarın hareket ediyorsun.
Nihayet kabul etmeğe mecbur oldu Şoförüne dönerek:
— Bir saat sonıa gel beni buradan al, emrini verdi, Arian, Jorju elinden tutarak merdivenden yukarıya sürükledi. Artık ne yorgunluk hissediyor, ne de üşüyordu Kapıyı açtı. ışığı yaktı- Jorj:
Merisin damarlarında Alman kanı var- Babası Almanmış. Nazi aleyhtarı olması bir şey ifade etmez. O da, bütün ailemi, mukaddesatımı mahveden ırka mensup. Ondan nefret ediyo-
Bu hissin şiddeti Jorju hayrette bıraktı:
— Fakat onun bunda bir suçu yok. O masum.
— O da, onlar gibi bir kaatil. Karısını öldürmeğe teşebbüs etti-
— Belki sana olan aşkından, sana malik olmak için yaptı.
— Belki. Yahut da yine öldü-
— Arlan!
Jorj, kendisini müdafaaya ça-paiıyordu, fakat nihayet bu ihtirasa kendisini koyuverdi.

Oda şimdi tamamen karanlıktı. Perdesi açık pencereden ışıklar içinde parıldayan Paris görünüyordu.
Jorj:
— Arian, diye mırıldandı
— Sevgilim,
— Yann benimle beraoer Cannes'e gelir mLsln?
— Nereye olsa gelirim.
— Sana kati bir şey vazetmiyorum, Bunu iyice hatırında tut-
— Ehemmiyeti yok- Seninle bir dakika beraber bulunmağı, bana her şeyi vâdeden, her şe-
recekti Jorj beni buradan al, götür. Beni onunla başbaşa bı-
— Burası hoşuma gitmiyor, Irakma. Allah aşkına beni bura-dedi, burası, seni delicesine se- dan kurtar.
ven o çocuğun evi. Jorju yatağa götürürken bir-
— Bunu biç akitna getirme, jdenbıre dudaklarına yapıştı-
yİ veren bir kimse He yaşamağa tercih ederim,
— Arian, hatırında tut. Sesinle hiç alâkadar oimıyaca-ğım. Sevdiğini kadınla müzikten, operadan, temsilden filân bahsLcmeği sevmem.
— Hoşuna giderse yalnız senin İçin şarkı söylerim, çünkü seni seviyorum.
— Fakat senin o Wolf dediğin çocuk beni öldürür.
— Kılına dokunacak olursa onu ben öldürürüm. Jorj.
Jorj güldü. Aria’nm saçlarını ok sıyarak:
— Çok saf bir kızsın, dedi, beni öldürmek için tabii senden müsaade estiyecek değil.
Arian omuzlarını silkti.
— Merak etme Jorj. O. alçağın biridir Böyle bir şeyi yapmağa hiç bir zaman cesaret edemez.
— Ne kadar da ondan nefrrt ediyorsun. înananuyacağım geliyor. İkiniz de genç, ikiniz de güzelsiniz. Birbirinize çok yakışıyorsunuz.
— Belki nefretime sebep bu.
Arian elini yastığa dayadı, sigarasını İçen Jorju baştan a-$ağı süzdü:
Jorj:
— Bana öyle bakma, dedi, ben ihtiyarım, çirkinim.
— Sen, hoşuma giden erkeksin. Bırak da sana doya doyu | bakayım. Kollarının arasında bulunmam, bana bir rüya gibi ■Teiiyar-
(Arkav var'
GÜNÜN MEVZULARI j
Suriye

I
Kredi işleri düzenleniyor
İktisadi kalkınmamam, şart-1 lu tüccarına yapılan satışlar- İtrinin ayrılmasını ve reeskon-lannı araştıran yazılarımızda dan doğan senetlerde spekülâ- ( tun yerinde kullanılmasını te-kredl ve kredi polltikmaız öze- lif bir mahiyet yoktur. Bu se- min edecektir ve belki Merkez rinde ehemmiyetle durmuş ve bankalarımızın Çumuhrlyet Merkez bankasının otoritesi altında bir disipline tâbi olmaları hrum unu tebarüz ettirmiş idik. Nâçiz düşüncelerimizin, hâdiselerin seyrine uyduğunu zevk ve iftiharla müşahede etmekteyiz.
Geçen hafta İçinde yeril ve ecnebi bankaların müdürleri Merkez bankası tarafından yapılan bir davet üzerine Anka-rada toplanmışlar ve kredi mevzuunu geniş memleket ölçülerine göre tetkik ve müzakere etmişlerdir. Bu belki bütün bankaların müşterek dâvalarını, bUhaj«a piyasaya karşı vazifelerini ve İmkânlarını görüşmek üzere yaptıkları ilk mühim toplantıdır
Bu toplantıma, uzaktan duyduğumuza göre, en ehmemi-yetii tarafı kredi müesseslerimizin Merkez bankamıala mü-( nasebetteri mevzuunu canlı, zamanımızın şartlarına uygun olarak ele almış olmasıdır.
Son zamanlarda kredi musluklarını sıkan, sıkmak mecburiyetinde kalan bazı bankaların bu hareketlerini Merkez bankasının reeskont muamelelerini tahdidi İle izah ettikleri malûmdur Herkesçe bilinir ki. bir banka müşterilerine karşı yaptığı Iskonto kolaylığını, e-Hne peçen senetleri Merkez bankasına ciro ederek ve kırdırarak geniş ölçüde arttırabilir. Buna, banka lisanında reeskont denir. Eğer Merkez bankası reeskontu tahdit ederce. bankaların da kredi İmkânları azalır-
Hakiki vaziyeti tamamen bilmemekle beraber, bankaların, He Sovyet basını Tito‘yu yerin iddialarını olduğu gibi kabul dibine batırabilmek için mc •edersek, mesele üzerinde biraz ramak hususunda bir yanşa durmak mümkündür. Merkez girişmiş bulunmaktadırlar, bankasının, menueket ölçüsün- Bon olarak Moskovanın «edede. kredi işinin nâzımı olduğu- w ... -x-ı—ı.
na. konjonktüre göre reeskont muamelesini ayarladığına göre, icabında, bankaların bankası sıfatlle. «dur! veya yavaşla'. işareti vermesi tabiidir ve bu işaret, en müessir şekli d-, reeskont kolaylığının azaltılması tarzında verilir.
Ancak bu işaretin zamanında. yerinde verilmezi şarttır. Zamansız ve yersiz bir tahdit politikası bütün bankalar piyasaya karşı normal vazifelerini yerine getirmekten meneden
Merkez bankasınca verilen
ın oır manıyet yom ur. ou se- mm rurern
: netler, fevkalade şartlar olma- bankasının kuracağı disiplin . dıkça vâdelerinde muntazaman sayesinde bankacılığımız, ma* l ödenir. I ride bazı tezahür Ve tehllkele-
Bu cins senetlerin kırılma- rint gördüğümüz, romantizme j sında. zorluk çekilir ise ticaret kaymak tehlikesine mıtrus kal-l cihazının en esaslı bir çarkı ı kırılmış ve esasen stok bolluğu yüzünden para darlığına moruz kalmış olan piyasa ciddi bir
. bulmana sürüklenmiş olur i Bugün böyle bir a urum var. dır? Bunu katiyetle blluıemek-le beraber, bazı bankaların kulaktan kulağa dolaşan şlkâyet-lerl bir tereddüt havası yaratmakta İdi Bir piyasayı buhrana sürüklenmekten kurtarmak veya bir gün gelip çatma. sı mukadder olan buhranı ge-cikürmek için, hakiki, e iddi, sağlam ticari muamelâttan doğan senetlerin kırılmasında ve bilâhare Merkez bankasına reeskont ettirilmesinde piyasanın haklı olarak beklediği kolaylığı esirgememek lâzımdır.
■ İşte temas, kredi nizamının organlaşması hakiki ihtiyaçlar Ue ................
art spekülatif krdel talep-
maktan kurtulacaktır.
Belki umumi olarak ticaret hayatında romantizmin kamçılayıcı. hamle yaptırıcı bir rolü vardır, fakat bankacılık ancak İhtiyat zihniyetine mütehammildir. Hele zamanımızın bankalarının bilhassa halkın mevduatı İle çalıştığı düşünülür İse, bu mevduatın mahsulü alan paraların korunmasını, bankaların fazla cüretine karşı korunmasını tabiî bulmak lâzım gelir.
En büyük koruyucu, bankalar kanunundan daha kuvvetli ve müessir koruyucu Merkez bankasının rehberliği İle tesis edilecek mesleki disiplindir. Bu lüzumu kavrıyarak esaslı adımlar atmış olan Merkez bankamızın idaresini takdir ve tebriki vazife biliriz.
CEVAT NİZAMİ
Tito ruj kullanır, pırlanta yüzük ve broşlar takarmış I
Londra J». i Nalen) _ Sovyet Rusya İle Yugoslavya arasında «sos düellosu* artık çığımdan çıkmaktadır. Moskova radyosu
bl gazetesi» Tifoyu şu sözlerle İtham etmiştir: Tifonun altından ufak bir tahtı vardır nereye gitse onu taşır ve onun û-ze rinde oturur. Tifo kadınlar gibi ruj kullanır ve kadınlar gibi pırlanta yüzük ve broşlar takar. Tifo günde bir kaç kere üniforma değiştirir. Tifo mükemmel bir avcıyım diye durmadan palavralar savurur.» Diğer taraftan Sovyet gazeteleri son zamanlarda Ti tonun kısa boylu olması meselesini ele almışlar ve bıuıun üzerinde bir kaç gün durmuşlar fakat sonraları bu meseleye bir daha te-I mas etmemişlerdir Bu hususta-kararın isabet dereceli ancak' ki kampanyanın birden kesilme diğer bankalar İle bu müessese sine sebep, zannedildiğine göre, arasında muntazam temas İle SLallnln Tifodan da kısa olma-Snla'ila bilir. Şimdiye kadar bu temas bir düzene bağlanamamış İdi. Fakat Merkez bankamızın yeni ve kıymetli umum müdürü kredi salyasında eksikliği uzun senelerdenberi duyulan nizamı tesis için ilk adunı atmış ve bankalar arasındaki tesanüt ve disiplini bir realite alarak tahakkuk ettirme yoluna girmiştir. Bu teşebbüsünde muvaffak olduğu takdlrde-mu-vaffak olacağından eminiz, -hem memlekete hem başında bulunduğu m üesseseyc. bol kâr temin etmekten çok daha bü-| yük ve şumullû bir hizmette bulunmuş olacaktır- Belki Uk zamanlarda bazı mukavemetler Ue karşılaşmak mümkündür, fakat hiç bir tazyik ve diktatör yoluna sapmadan mukavemetler kırılabilir. Bunun yolu reeskont kolaylığını ancak u-mıımî disipHne uyan bankalara bahşetmektir. Disiplinden aynlan bir bankanın, sırf kendi vasıtalar! le. uzun müddet, 4 görmesine imkân yoktur
Merkez bankamızı, haklld vazifesine yükseltmek istikametindeki teşebbüsü takdir İle karşılamakla beraber piyasanın bugünkü kredi durumu ve ihtiyacı üzerinde de ehemmiyetle durmak caizdir. Her piyasada olduğa gibi bizde de tüecarın kredi taleplerinin bir kiram spekülâtif bazı muamelelere imkân verme maksadına IC1U1 DİUW* - naıun-
dayanır. Fakat İstanbul piya-' da geniş bir gedik açmıştır. Şlm ■ası bütün Ana doluya satış ■■ -----•
yapan ve ekseriya oradaki tüccara senet mukabilinde mal veren bir piyasadır Hakiki mal «atışlarından ve ancak itibar ve dürüstlüğü senelerdenberi ali-kajılarca tesblt edilmiş Ana do-, başına getirilmesinin de Doğu
Bir
seçimi
• çok yerlerde pek az kimse reyini kulandı
Şam 18 (Ap) — Bir arazi ıslahatı projesi 8urlyenin bazı seçim dairelerinde geni, bir ekseriyetin sandık başına gelmesini mucip olmuşsa da. bir çok çevrelerde, 'pek hafif bir ekseriyet reybıl kuilandığırıdan. seçimin hiç değilse bazı yerler I-çln İkinci gun de devam edeceğine muhakkak nazarı İle bakılmaktadır.
Suriye kanunlarına gö.re, mu ayyen bir seçim dairesinde kayıtlı olan seçmenlerin hiç değilse % 60 ı seçime İştirak etmediği surette, o çevre için seçimin bir gün uzatılmasını kabul etmektedir. •
En geniş seçim faaliyeti Ha-mada olmuş ve burada Tanm Bakanı Ekrem Horani İle araz*, sahiplerinin namzedi arsınd e-sasiı bir mücadele vukua gelmiş, seçim sandıklarının açıldığından pek az sonra % 60 ekseriyet seçime katılmıştır Havranı arazi ıslahatı vâdetmekt* muarızlan kendisine sosyalist demektedirler.
Seçim umumiyetle her tarafta büyük bir sükûnet ve İntizam İçerisinde cereyan etmiş bir yer de karışıklık olmamıştır.
Otomobil
Hava yerine su ile doldurulacakmış!
Almanya İle ilgili olduğu muhak kaktır Bütün Doğu Almanya sahillerinin ve bu sahillerdeki stratejik üslerin Rokçsovsky’nln emrine bırakıldığı zannedilmektedir. Bu vaziyet karşısında Doğu Almanyada Rusların tama-mlyle yerleşmek İçin sıkı tedbirler aldıkları hakirmdaM hff-berler teyld edilmiş bulunmaktadır.
Londra 16 tNafeni — Bundan sonra otomobil arabalarının arka lâstikleri hava ile değil fakat su He doldurulacakmış. Mütehassısların bildirdiklerine göre. su İle dolu olan lâstikler fren yapıldığı vakit daha kısa bir za manda durabilecekmiş.
Şimdiden bazı şoförlerin su ile dolu 1 âstikli arabalar kullandıkları ve bunlardan fazl&siyle memnun oldukları da ilâve e-dflmektedir.
Iran Şahının
Amerikayı ziyareti
Amerikan mahfillerinin seyahat hakkında mütalâası — Moskova radyosu ne diyor?
Tıp fakültesi tekrar Haydarpaşaya dönebilir mi?
Prof. M. Kemal öke ve Dr. Esat Durusoy Fakültenin dağınıklıktan kurtarılmasına taraftar
(Baş tarafı 1 inci sahlfede) geniş bir sahada kuı olması zaruridir. Bugün talebelerin zamanı yollarda ziyan oluyor.
Haydarpaşa, İstanbula nazaran deniz aşırı olmakla beraber oraya gitmek. Fatihe veya Bakırköy üne gitmekten daha kolaydır. Orada, halen lise olan geniş ve müsait bir bina var Tabii bu da fakülteye İlâve edilmelidir. 8onra bu binanın arkasında hâli ve geniş bir arazi mevcut. Burası yeni paviyon-larla süslenir.
Ben tap fakültesinin dağınıklıktan kurtarılarak toplu bir zile İçerisine alınmasına şiddetle taraftarım. İstanbul cihetinde böyle müsait geniş bir saha mevcut değildir. Aranıp bulunsa bile büyük istimlâk masraflarını icabet t İrecek Ur. Binaenaleyh Haydarpaşaya tekrar geçilmelidir. Orada, söylediğim gibi. fakültenin llerild inkişafını karşılıyabilecek geniş bir saha bomboş duruyor.
Esasen ben, fakültenin Istan-bula nakledilmesine şiddetle muhalefet etmiştim O zamanki Maarif Vekiline sarayda, bu husustaki fikrimi açıkça anlatmıştım. Fakat fakülte İstanbula nakledildi.
Haydarpaşaya tekrar geçmek para meselesidir. Buraya türlü fedakârlıklarla milyonlar harcandı, Aynı paranın tekrar Hay darpaşaya zarfedlImMi bugün İçin mümkün değildir Bu sebep le ben yalnız Oülhanenln Haydarpaşaya getirilmesine taraftarım O mm takada mevcut sayısı hayli fazla olan hastalara bu suretle daha çok fayda sağlanabilir- Bununla beraber Haydarpaşa tıp fakülte»! İçin, en müsait yerdir. Fakültenin tekrar oraya nakil temin edilir-
se iyi bir Lş yapılmış olur Dediğim gibi bugün buna mini olan yalnız İstanbul tarafında milyonlar sarfedllmek sureti! e vücuda getirilen tesislerdir, Bun lor da gene memlekete faydal. şekilde kullanılabilir ama işaret ettiğim gibi hükümet bugünkü şartlarla bu kadar para, yi tekrar orada sarfedcbllir mİ? Bu düşünülecek bir meseledir.
Bu mülâhazalara rağmen fakültenin bugünkü dağınık vaziyetten kurtarılarak bir yere toplanması da zaruridir. Ne yapsanız İstanbulda fakülteyi toplu hale getirmeğe İmkân yoktur çünkü hastanelerin her biri bir yandadır. Haydarpaşaya geçilecek olursa yeni pavi-yonlar çayırlara serpilir Talebeler de oradan oraya koşmaktan kurtarılarak daha iyi çalışmaları temin edilir. Eğer fakülte bir yerde toplanacaksa ki bu zaruridir. Kanaatimce bunun İçin en müsait yer gene Hay-darpaşadır.
A
Esat Durasoy’un mütalâası
Cerrahpaşa hastanesi baş hekimi ve C. H P- vilâyet İdare heyeti başkanı doktor Esat Durusoy bu hususta demiştir U.
— Tıp fakültesinin Hay dar-paşadan İstanbula nakledilmesi doğru olmamıştır. Fakülte eski yerinde kalmalı ve inkişafı orada temin edilmeli idi. Orada lüzumlu klinikler ve yeni hastaneler inşası foin müsait sahalar da vardı.
İstanbulda şimdiki vaziyeti çok dağınıktır. Yapılacak iş. artık bu fakültemizi bir yerde toplamaktır. Fakültenin tekrar Haydarpaşaya dönmesi iyi
olur mu, olmaz mı? Bu clddea üzerinde ehemmiyetle durulacak bir meseledir. İstanbul cihetinde birçok yeni tesisler vücuda getirilmiştir Bunları burada bırakıp Haydarpaşaya dönmek yeniden büyük maddi fedakârlıklar İcabettİTecektir. Bununla beraber buradaki yataklar ve tesisat diğer sağlk müesses eler i ne terkedllebilir. Fakat yukarıda söylediğim gibi evvelâ bu mesele İyice düşünülmelidir Saniyen fakülte her halde bir yerde toplanmalıdr
Liselerin son sınıfında bir dersten kalanlar
Liselerin son sınıfında bulunan öğrenciler bitirme imtihanlarında bir dersten sınıfta kaldıkları takdirde isterlerse diğer geçtikleri derslerdeki haklarından vaz geçmek şartlyle Etlfici sene tekrar aynı sınıfta okuyabilmekte İdiler. Bu vazıyette olanlar da diğer öğrenciler gibi yıl sonunda bütün derslerden imtihana tâbi tutuluyorlardı. Böyle hareket etmeyip de bir ne okula devam etmek isteml-yenler yü sonunda yalnız kaldıkları dersten İmtihana girebilirlerdi.
Bakanlık, yeni bir kararla bir dersten kalan öğrencilerin ooş doiaşmaktansa geçtikleri derslerdeki haklarından vaz geçmeden de okullara devam etmelerini uygun görmüş ve bu hususu alâkalılara tamim etmiştir. Yeni variyete göre İlse son sınıflarında bulunan ve bir dersten sınıfta kalmış olanlar diğer derslere de, öğrenciler gibi devam edecekler, yıl sonunda ise yalnız kaldıkları dersten imtihan vereceklerdir Bakan lığın bu karan yerinde görülüyor.
Created by free version of 2PDF
sidir.
Rus gazeteleri Tifonun metresler! İle de yakından meşgul olmaktadırlar. Bunların İddia ettiklerine göre. New-York met ropoLltan operasının şantözlerinden bayan Mllanov Tifonun son metreslerinden biri imiş ve bu kadın aynı zamanda Amerikan kapitalistlerinin casusu I-miş.
Bütün bu hücumlara Belgrad radyosu ile Yugoslav gazeteleri aynı şiddetle hücum etmektedir ler. Fakat bunların şahsi hücumlara fazla yer ayırmadık! a -n da görülmektedir.
Titonun gözde şarkıcısı
Paris 18 (Ap) — Yugoslav o-pe razının baş muganniyesi ve Tifonun gözde şarkıcısı diye tanılan Ztnka Mllanov. Amerika-da İki ay sûren bir turne yapmak İçin bu gün buradan hareket etmiştir.
Yıldıza, kocası Tifonun yakın arkadaşı ve Belgradln mlman olan Genarl Ljnbumle ÎUc refakat etmektedir. Bununla beraber muganniye bir an evvel . memleketine dönmek istediğini tebarüz ettirmiştir.
Bal tık — Adriyatik hattı
Nevyork 18 — Tifo - staiin mücadelesinde Moskovanın uğramış olduğu hezimet Sovyet-İtrin Baltık - Adriyatik hattın-
dİ Rusyanın doğu Almanyada girişmiş otduğu hareket bu gediği kapatnuya matuf bir harekettir Ayrıca Polonyada alınan son tedbirin ve bir Sovyet mareşalinin Polonya ordusunun
WaahingLon 10 (Apı — Zengin petrol kaynaklarına sahip o lan İranın genç Şah'ınını A-merlkayı ziyareti esnasında, karışık bir durum arzeden Orta Doğu İle Birleşik Amerikanın münasebetlerinin gözden geçirileceği anlaşılmaktadır.
İran Şahının, bu seyahati esnasında. Rusya karşısında mühim bir stratejik mevki sahibi olan İrana yapılmakta olan askeri yardımın tezyidini temin etmesi beklenmektedir. '
şahın seyahati, Orta Doğu me seleleri ile alâkalı iki mühim konferansın aktedlleceği tarihlere tesadüf etmektedir. Bu kon feranslarda aynı zamanda Yahudi - Arap ihtilâfı da tetkik e-dilecekUr. Yani, Şahın Amerika da bulunduğu sırada, gerek Baş kanın, gerekse Dışişleri Bakanının dikkat numı-ıan saten Orta Doğu üzerinde teksif edilmiş bul un acaktır.
Anılan konferansların İstanbulda, Amerikanın Orta Doğu siyasi temsilcilerinin 26 kasımda yapacakları konferans tır, ki buna Dışişleri Bakanlığı müsteşarlarında McGhee de katılacaktır
Orta Doğunun alâkalı olduğu meselelerin birinci plâna gel meşinin mânası şu şeklide tefsir edilmektedir:
1 — Batının dostu olarak. Türkiyeye olduğu gibi İrana da yapılan askeri yar dm in fiili bir artış kaydetmesi. Her iki memleket de Rusya İle hem huduttur ve soğuk harbin İçindedir- Amerikan yardımından faydalanmakta olan Türkiye, Yunanistan ve İran. Atlantik Paktına muvazi olacak bir Orta Doğu Savunma Paktından bahsetmektedirler. Anılan devletlerin, bu anlaşmanın tahakkuku İçin Amerikan mînabereUnJ elde o-
biri.
demedikleri anlaşılmaktadır
3 — Yahudi ve Arap ı ur arasında vukuu muhtemel olan 1-klncl bir müsamaha tehlikesinin bertaraf e dilmesi ve 850,000 muhacirin variyetinin teablU.
9 — Dördüncü nokta programı çerçevesi dahilinde Orta Doğudaki hayat seviyesinin yükseltilmesi.
Başkan Trumamn şahsi uçağı İle Amertkuya gelen Şah. A-merlka hakkında bilgi edlnmok arzuludadır. Seyahat 1M3 «h nesinde Roosevelt'in yapmış olduğu bir davetin eevaoını teşkil etmektedir. Moskovanın İran üzerindeki tazyikinin nlsbcten hafUedlği bir zamana talik o-dlimlştl
Moskova radyosu ne diyor?
Londra 16 (Ap) — Moskova radyosu, bu gûn, «Amerikan inhisarcılarının. İngU tereyi İran dan atmak İstediklerini» iddia etmiştir. Sovyet tetriretri NUri-tin. Şahın ziyaretinin maksadını bu şekilde tefsir ve İfade etmiştir.
Badyo, Şah üzerinde tazyik yapılarak, Lran petrollerinin geniş intifamın Amerikaya sağlanın asm a gayret edileceğini 1-lâvc etmiştir.
Sovyet — tran hudut hâdisesi
Tahran 18 ULA.) (Afp) — Yetkili kaynaktan bildirildiğim göre. Tahrandaki Sovyet büyük elçisi İran hükümetine 5 kasımda hudutta vukua gelen ve Sovyet hudut muhafızlarının Azer-baycandaki Bahçesaray bölgesine girip iki İran askerinin ö-liinûne ve bir çoklarının da yaralanmasına sebep olmalarından dolayı Sovyet hükümetinin tarriye verdiğini bildirmiş Ur
jendvaneF-
emki onu b a. kadar fak Sevı-«pjrti/»' fen-onun kjoji1-n« aflbü.«-e-
TOM *401 AVI aoiWt>Af , VAVAHMe** îVaUKltfiı. B'K HkÇ SOM?A
Oemelt b« «terece ha? o halde talihine ku» ..
öl ti >4 A»/*.
Jemrfnu-
MAMAN KAgAUATLinNİ
Ve d«-nek ohyvrsvv?
ACrfc konul 1
re- 1
■ set'f-fo-1
da fffiv/re lo-vtvıraaoo
Bumiı artli pirite carla
$or ulara^ '^alnmafnın
S't Az so*ta Pacm* «za/»>
ortLi^ Barı/* n»ıûnr£
Sahlfe 9
AK*AM
17 Kasım 1949
ODA
Koyu gri, mavi smokin
Paris, erkek modasının da merkezi olmak istiyor
Bütün dünyada modadan balı edildiği zaman dalma Paris modası öne sürülür, onun üstünlüğü kabul edilir. Paris terzileri altı ayda bir yeni biçimler İcat etmekle iktifa etmiyorlar. bulun dünyada kasanmış oldukları rağbete dayanarak herşeyi yenileştiriyorlar. Kumaşları, ayakkabılarını, şetn «İyeleri, kürkleri, lûvantalan, her mevsim değiştiriyorlar.
Eskiden meşhur terzilerden bir elbise alınınca bu elbise Ue giyilecek ayakkabıyı, şapkayı, kürkü, müşteri kendi zevkine göre tâyin edar. istediği yerden bu eşyaları tedarik ederdi. Halbuki şimdi, gösterilen bir kol-lekslyon da her elbise ile kadın tepeden tırnağa kadar terzinin mıınsaip gördüğü eşyaları almağa, hattâ lâvant-ayı sürünmeğe mecbur oluyor. Bunun Bebebi de ecnebilerin gelip alacakları elbiselerle yalnız terzi-
Bu seıteki modaya lydnrulan elbiseler
(ere değil, bütün tüccarlara pa-
ra kazandırabilmesldlr.
Bir mevsim koleksiyonu hatırlanmazdan evvel terziler kumaş fabrikaları ile görüşür han gl kumaşları kullanacaklarını kararlaştırırlar Sonra her elbiseyle nasıl çorap ayakkabı, eldiven, şapka, çanta giyileceği teshil edilir. Bu elbiselere göre kolye, küpe, lâvanta, eşarp tâyin edilir, bütün bu eşyayı yapan tüccarlar da çalıştırdıkları amele lle binlerce kişinin geçimini temin ederler
1950 kış modsauıın yenilikle- : rl arasında şanjan muare, fay i ve kadife vardır. Muareli yünlüler çok kullanılıyor
Eteklerin kısalığı nihayet kati şeklini almıştır, Gündüz giyilen elbiseler yerden 30 ile 35 santim arasındadır. Öğleden sonra çay ve kokteyle giyilen elbiseler yerden 28 santim kısadır.
Ayakkabılar ekseriyetle uzun Ökçeli ve arkalan kapalıdır.
Koyu renk elbiseleri açmak için ayni canlı renkten şapka, eşarp ve eldiven kullanılıyor. ı Çanta lle ayakkabı ayni deriden yapılıyor.
Kadın terzilerin bu muvaffakiyeti karşısında Paris erkek terzileri de harekete geçmişler, Fransaya gelen binlerce ecnebi , . -
erkesine Fransız modasını ka-. tuzlu su içinde bırakmalı- îçine bul ettirmek için çalışmağa kadar nüfuz eden tuzlu su ce-başlamışlardır.
Fransız erkek terzilerinin icat etlikleri yenilikler biçimden ziyade renktedir- Gündüz elbiseleri için petrol rengi ile (havyar) denilen koyu kahverengi kumaşlar . intihap edilmiştir-1 Gec? elbiselerine gelince, smokin, koyu gri ve gece renklerinde yapılıyor, rm reverleri siyah ipeklidendir. Frak siyah kadifeden yahut koyu mor ince İradandır. |................................................................. .
Bu elbiseleri halka göstermek renkli gece tuvaleti giymiş ka-, mustatll bir kalıp içerisine bir İçin erkek mankenler giyinerek dm mankenlerle halk arasına sıra biskül dizmeli üzerine bir ortada gezmişlerdir. Smokin,* çıkarak renkli smokin ve fra- kat reçel bir sıra bisküi bir kat ile frak giydikler! zaman, açık km zarafetini göstermişlerdir, krema bir sıra biskül bir kat re-
Geçen sene giyilen eteği bol, bluzu kruaze ilikli elbiselerin artık modası geçmiştir. Bu model elbiseleri şimdiki modaya uygun şekle sokmak mümkündür Hafif tadilât ile aynı elbiseyi İki değişik biçimde giymek kabildir.
1 _ Geçen senenin bol etekli kruaae blûziu elbisesi.
2 — Ayni elbisenin yakası çıkarıldıktan sonra tek taraflı
olarak dikilmiştir. Rever yerine iki ilik açılmıştır. Eteğin bolluğunu gidermek, şimdiki dar etek siluetini vermek için etek kruase olarak yapılmıştır: Verev kesilen üst kışımı cep vazifesi görmektedir, tki iilk cep yerine açılmıştır. Dik yaka ve cep İM renk çizgili ipekli Lle stis lenmişUr. Bu ipeklilere dikilen düğmeler elbisedeki iliklere İliklenmektedir.
!3 — Ayni elbiseyi büsbütün değişik bir modalde giymek İçin elbiseye yakışan ve tezat teşkil eden ipekli kadifeden yahut şanjan faydan enlice bir eşarp konulmuştur.
Elbiseyi kâh eşarpla kâh I-pekll yaka ve ceple giymek kabildir.
İki modelin de arkadan nasıl görüldükleri yanlarındaki küçük resimlerle anlaşılmaktadır.
i"
Faydalı bilgiler i fftfS tâ ftell
Taze ceviz nasıl temin edilir?
Bu mevsim taze ceviz yemek istiyenler İçin gayet kolay iki tertip vardır: Biri bir kaç saat içinde hazr olur, diğeri bir hafta İster.
Kınlan cevizlerin içlerini hafif tuzlu sıcak su İçine alarak on beş yirmi dakika bıraktıktan sonra, zar gibi olan iç kabuklarını ayıklaman. Kaynatılan sıcak süt içerisine atılan ayıklanmış cevizler bir iki saat durduktan sonra taze cevizden farksız olur.
İkinci tertip daha basittir. Fakat hazırlanması vakit İster. Kabuklu cevizleri beş altı gün
vlzleri taze ceviz haline koyar
Empermeablılar üzerindeki lekeler
Empermeabıller Üzerinde ha-I sil olan çamur lekelerini sirkeli su ile çıkartmak mümkündür mavisi kuruduktan sonra ya-
Bunla- rı yarı kaynamış su içine batırılan bir bezle leke s İlinin -ce tertemiz olur.
ı-".:.....
galo
Bu gato fırında pişmez evde hazırlanır Harcı (Savoyard) denilen biskül, kestane marmelâdı ve pişirilmiş kremadır, Tarif edeceğimiz gaıo için 250 gram biskül. yarım kilo kestane ve yanm kilo sütten pişirilen krema lâzımdır
Kestaneler suda haşlandıktan sonra makineden geçmeli. 250 gram şekeri koyu şerbet kestirilerek İçine bir çubuk vanilya ile kestaneler atılmalı ve pişirilme u. Diğer taraftan yarım kilo sütü vanilya ile ateşte kaynatma-lı. Derin bir porselen tabak 1-çerislne dört yumurtanın yalnız sarısı ile 150 gram şeker koyarak telle vurmalı. 75 gram un yumurtaya katmalı ve üzerine kaynar sütü akıtmalı, ve karıştırmak Tabaktan tencereye geçirilen yumurtalı sütü karıştırarak ateşte plşirmell. (Kaşığa bulaştığı zaman krema pişmiştin Pişen kremayı porselen kaba boşalt:naiı ve bir çorba kaşığı tereyağını içine atarak ka-nştırmalı ve yağı yedirmeli.
Krema ve reçel soğuk olunca. biskülleri kâğıttan çıkarmalı ve küçük dört köşe yahut
Müşküllere cevap i
Üzüm evde nasıl kurutulur?
Erenköy Nevin F : Üzümü evde kurutmak için şöyle yapınız,
Olgun ve çürüksüz üzüm salkımlarını seçiniz Ateşte kayr.ı yan küllü su İçerisine her sal kınu, ara ile, üç defa sakup çı kardıktan sonra güneşe yayılan temiz bir örtü üzerine sıra ile diziniz. Geceleri içeri almalı ve gündüzleri güneşe sermelisiniz. Dört beş gün zarfında üzümler kurur. ,
2 — Galeta tozu her yerde satılır- Nasıl bulamadığınıza hay ret ediyorum. Evde bunu da yap mak kolajdır:
Bayatlamış yahut artmış ek mek parçalarını tepsiye dizerek fırında pembeleştirmeli son' ra havanda dövmeli yahut iki ka ba kâğıt arasına koyarak üzeri- 1 ne merdaneyi gezdirmeli. Tıpkı Galeta tozu gibi olur Ekmen beyaz olursa tabii kİ galeta tozu daha iyi olur.
çel ilâh... Olmak üzere biskül krema ve kestane reçelini dlz-mell. En üzerini bir kat biskül olarak bırakmalı. Elle iyi bastırarak sıkıştırman Ertesi günü kalıptan çıkarmalı üzerine ve etrafına artan kremayı sürmeli ve üzerini meyva şekerlemeleri ile süslemen
İstanbul defterdarlığından
Adet Cinsi
1 Baskı maklnası (63 X 95 ebadında Frarhurtan marka işler vaziyette herşeyl tanım)
1 Prova tezgâhı ( savlam vaziyette A. Agarkes Alman marka 25 X 2 ebadında)
1 Elektrik motörü (1 1/2 b'.vgir A. E G. marka işler vaziyette)
25 Kg- kullanılmış hurufat
200 Kg. Pirinç çLzgi (kasa içinde)
Hncapaşa maliye şubesine kazanç Vergisinden borçlu 5lü Ahmet Bamdl veresesi Muzafferin haciz altına alman yukarı da cins ve miktan yazılı malları 23/11/949 çraşamba günü saat 14 de Ankara caddesi 79 sayılı mahalde tahsili emval kanunu gereğince açık arttırma ve peşin para ile satılacağı ilâ n olunur. j 0328
Beşiktaş Bekçi Iş’eri Komisyonu Eaşkan’ığından
1 — Beşiktaş ilçesi gece bekçileri için öl adet koyu renkte muşamba nazarlık suretiyle alınacaktır
2 — Bu işe alt şartname ner gûn Bekçi işleri komisyonunda görülebilir.
3 — İhalesi 254 1 949 cuma güııû saat 15 de Komisyon başkan jında yapılacaktır
4 — Taliplerin benli gün ve saatte birer numune ve 330 lir? ( teminat makbuz mı Ilı- hazır bulunma'r-rı.
5 — KornLjcıı İhaleyi >apıp yapmamakta seıoesıir. 1623i)
İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası ilânları
Harbtcn Evvel Almanya’ya Mal Sipariş etmiş Olan Tüccarlara
İstanbul Ticaret Ve Sanayi Odasından
İşgalinden evvel Aiıııanyaya sipariş edilmiş olan malların ihraç muamelelerine dair görüşülmek üzere alâkalıların 21 Kasım 949 pazartesi günü saat 19 da İstanbul Ticaret ve Sanayi odası içtima salonunda yapılacak toplantıya gelmeleri rica o-iunur. ( 16329)
Ankara Belediye Başkanlığından:
1 — Otooüs İdaresi İçin alınacak 10 adet 42-47 modeli maa şanjıman 95 İlk komple Ford motörü ile buna alt parçalan 15 gün süre ve kapalı zart usulü ile eksiltmeye konulmuştur.
2‘- Muhammen bedeli (22 000) liradır-
3 — Teminatı (1650) liradır.
4 — Teminat Otobüs idaresi veznesine yatırılacaktır.
5 — Şartnamesi hergün Tutanak ve muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 —* İhalesi 5-12-949 pazartesi günü saat 16 da Belediyede toplanan Komisyonda yapılacaktır.
7 — İsteklilerin 2490 sayılı kanunun 32 hıct maddesi sara-
hati veçhile fıazırhyarakları teklif mektuplarını belli günde saat 15 e kadar komisyon başkanlığına makbuz karşılığında vermeleri ve ihalede hazır bulunmaları lâzımdır. 16297
Suriye mektupları
(Baş tarafı 4 üncü sabîfede olan 50 avukat Kıral Faruk'a bir telgraf çekmişler ve (Şükrü KuvetU) ye karşı gösterdiği nezaket ve misafirperverliğinden dolayı şükran w minnetlerini bildirmişlerdir
Halk kayıtsız
Halk, seçimlere karşı kayıtsız bir durum almıştır: iki darbenin kısa bir ara ile birbirini ta-kib etmesi bir ruhi bezginlik ; yaratmıştır. Kurucular Meclisine l (115) kişi seçilecektir, buna karşı ancak i250> kişi adaylığını koymuştur: bu da halkın kayıtsızlığını İspat etmektedlr-
Bugünkü hükümeti teşkil fiden partilerde müşterek tek bir seçim listesine seçmenlerinin karşısına çıkmak İçin aralarında uyuyamamışlardır; (müslüman kardeşler) grupu beş aday sürmüştür: Propaganda merkezi olarak Şam Fran-maaonları-nın geniş salonlu binasını kiralamış ve faaliyetini burada tek slf etmiş bulunmaktadır. Sosya İLst fikirli, gerilik aleyhtarı tarım Bakanı) Ekrem Havrani Flamadaki faaliyetini devam ettiriyor. muarızlan olan muhafazakârlar birleşmişler ve seçime tek aday listesiyle çıkmağa karar vermişlerdir. Adaylık İçin hükümetin koyduğu şartlardan birisi de ilk mektep şehadetna-meslne malik olmaktır.Fakat bu şehadetnameye malik olouyan-lar İmtihan olmak ve şehadetna me alarak aday olmak hakkına maliktirler: ı Halet» de imtihan vermeğe hazır iki adaylık heveslisi vahye müracaat etmişlerdir: mümeyyizler heyeti teşkil edilmiş ve adaylık taliplerin den birine şu suali sormuştur:
— Suriyenln en büyiik nehri hangisidir?
Cevap — Barada nehri: 8u-rlyenln en büyük nehri payitahttan başka bir yerde akabilir mİ?»
İkinci talibe de şu sual soruldu:
— Fırat nehrinin mansabı neresidir?
Cevap — (Mümeyyizler heyetinin kendisine böyle basit ve âdi bir suali sormasından hiddetlenen Talip) Fırat nehrinin mansabı tabiidir kİ Fırat vilâyetinin içindedir.
Komünistler ve müfrit İşçiler de (bağmışız aday) etiketli? adaylarını kaydettirmlşlerdlr; Ordu baş komutanı maiyetindeki erkân ve inkılâp arkadaş-larlyle sık sık muhtelif garnizonları teftiş etmekte, durum hakkında malûmat almak ve ordu mensuplarına seçim esnasında k3İi bir tarafsızlık tavsiye etmektedir.
Tannı bakanı (Ekrem Havrani) aynı zamanda Bakanlar Ku rulu karariyie en büyük basın ve yayın âmiridir: müstebidane ve mürteciane olduğundan bütün matbuatın ittifak ettiği yeni matbuat kanununun ısdarı, umumî matbuatın kendisine karşı muarız bir cephe teşkil etmesine sebep olmuştur; bu kanun mucibince Surlyeye giren bütün ecnebi gazeteleri ve mecmuaları satılığa çıkarılmadan evvel bayiler tarafından ikişer nüshası matbuat müdürlüğüne gönderilecektir; ancak matbuat idaresinin müsaadesinden sonra bayiler bu gazeteleri satabileceklerdir; sık sık Lübnan gazeteleri ve bazan da Mısır gazetelerinin satılması yasak edilmek tedlr-
Suriye ile Irak’ın birleşmesi
Suriye - Irak birleşmesi İşinin resmen seçimlerden sonra teşkil edilecek olan hükümet 1-le parlmane havale edilmesi ka-rarlaşmıştır; bununla beraber Hünsü Zaim devrinde Surlyeye ayak basmaları hemen hemen yasak edilmiş olan Irakın nüfuzlu milletvekilleri âyan âzası ve bir çok siyasileri her gün Şama gelmekte ve burada Şam siyasileriyle uzun müzakerelerde bulunmaktadırlar; Arap Birliği ne dahil bütün devletler Suriye seçimlerini büyük bir merak lle beklemektedirler: Mısır ve Suudi Arabistan kıralüklartyle Ürdün kıralı bu projenin aleyhinde olup suya düşmesi için mühim bir faaliyet sarfedtyor-lar-
Cenup komşumuzun bu seçim imtihanını muvaffakiyetle vermesini. sulh ve sükûna ve refaha kavuşmasını candan dilemekteyiz.
Şakir ÇEÇEN
Evvel Zaman içinde
(Baş tarafı 4 üncü aMhifede) olmuş, bir arz tezkeresinin birbirine yakın iki satırında (olduğundan) kelimesini tekrar etmiş. Bülten Mahmut yakaladım diye fevkalâde memnun olmuş. Yakalamış kamış kalemini ve kırmızı mürekkepli hokkaya batırmış olduğundan kelimesinin üzerinde bir büyük nokta koymuş ve yln« o kalemle yukarıya bir hat çekmiş, koskocaman bir (bulunduğundan) yazarak yanına do (badema dikkat olunması) emir ve İşaretini vermişi
Bu kâğıt bizde ve bir çerçeve İçinde idi- Amcam İkinci Sultan Hâmldln başkâtibi İken bu hâdiseyi ona anlatmıştı. O da bu levhayı bizden almış odasının duvarına asmıştı, tâ son günlere kadar Alt tarafını bilmiyorum !.
S. M- 8.
Not _ 14 Kısım tarihli bir evvelki yazının son s*Urlarında Mustafa İzzet efendi diyecekken Yesari zade demişim. Ö-™r dilerim. Semih
Prof. Kilner’în konferansları
Şehrimlee konferanş vermek üzere gelen plâstik Cerrahi Nuifield Kürsüsü Profeoörû Pomfred Kllner Oerrotapaşa Hastanesinde 17 perşembe günü saat 1140 da İlk konferansını verecektir. Konferana projekm-yonlu olup cpiaatik Cerrahide Re»titutlo ad Integrum'u bahşeden Deri Limboları» hakkındadır Giriş serbestte.
Profesörün konferans programı şudur:
18 Cuma; 930 da Cerrahpaıja
hastanesinde — Müstakil Deri Grefleri
19 cumartesi: 93ü da Gureba
Yeni hastane Çapa — Deriden başka Müstakil Grefler
21 pazartesi' 10 00 da Üniver-
site Dişçi Okulunda — Tavşan dudağı re damak Bozuklukları (1 fnel kısım)
22 salı: 11 30 da Üniversite LHşçi
okulunda — Tavşan dudağı ve damak bozuklukları (2 inci kısım)
| Tekel Genel Müdürlüğü İlânları
Malzem Alım Şubesinden
22.11.949 tarihinde müteahhit uam Ve hesbaına satın alınacağı 11. İS 15. 17. kasım 1949 tarihinde Vaten, Akşam gazetelerinde ilân edilen beyaz sabun miktarı iki ton olduğu bolde sehven on dört ton olarak Llân edilmiş bulunmaktadır
Buna nazaran muvakkat teminat miktan da W2 liradır Keyfiyet tashihan ve tavzihim ilân olunur, 16291
Ankara Belediye Başkanlığından:
1 — Otooüs idaresi için alınacak (5) adet komple 42-46 model Ford otobüsleri için defransiyel lle bunlara alt yedek parçalar on Deş gün süre ve kapalı zarf usulü İle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (17142) liradır.
3 — Teminatı (1365) Hra (65) kuruştur-
4 — Teminat otobüs idaresi vemesLne yatırılacaktır
5 — Şartname ve malzeme listesi hergûn Tutanak ve muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 — İhalesi 5-12-949 pazartesi günü saat 18 da Belediyede toplanan Komisyonda yapılacaktır.
7 _İsteklilerin 2490 sayılı kanunun 32 inci maddesi sara-
hati veçhile hazırlayacakları teklif mektuplarını belli günde saat 15 şe kadar komisyon başkanlığına makbuz karşılığında vermeleri ve ihalede hazır bulunmaları lâzımdır 16296
Açık arttırma ile kapak tahtası, çember ve kaba ambalaj kâğıdı satılacak Devlet Kitapları Mutedavil Sermayesi Müdürlüğünden.:
Created by free version of 2PDF
Miktan Cinsi Ebadı Muham. Bed- Geçici teminat
2000 Çift. Kapak tahtası 70X100 4200.00 315.00
1000 > > » 59XS4 ısoo.oo 120.00
2000 Kg. Çember. — 400.00 30-00
2500 Kg. Kaba ambalâj 525.00 39.37
kâğıdı — —
564.31
Devlet Kitapları Mütedavll Sermayesi Müdürlüğünce satılacak olan evsafı şartnamesinde yazılı kapak tahtaları çember ve kalın gömleklik kâğıtların açık arttırması 25-11-1949 cuma günü saat 15 te Mütedavil Sermayemizin Ayasofya arkasındaki Merkez binasında yapılacaktır.
İsteklilerin yazılı gün ve saatte geçici teminat akçeleri Ue komisyona baş vurmaları. Şartname bedelsiz olarak müdürlük ten İstenilir________________________________15937_______
İstanbul P. T. T. Bölge Başmüdürlüğünden
1 — Paket posluhanesinde yaptırılacak tadilât İsi kapah zarf usuliyle eksiltmeye konduğundan 21/11/949 tarihinde yapılması mukarrer pazarlık iptal edilmiştir.
2 — Eksiltme 28 11/949 pazartesi günü saat 15 de Büyük poatahane binası Başmüdürlük aiun satım komisyonunda yapılacaktır.
3 — Keşif bedeli (39246 lira 55 kuruş) geçici teminatı 2492 Hra 50 kuruştur
4 — Bu işe ait keşif ve şartname ve plânlar üç lira bedel mukabilinde Başmüdürlük Levazım şefliğinden alırır
5 __ Alâkalıların eksiltmeye girebilmek İçin 30.000 liralık
resmi bir bina inşaatı yapmış ve kesin kabulünü yaptırdıklarına dair bir vesikayı 26/11/949 cumartesi günü saat 12 ye kadar Başmüdürlüğe İbras ederek belge almaları ve geçici teminatlarını yatırmaları lâzımdır.
6 — İlgililerin 2490 sayılı arttırma ve eksiltme kanunun-
daki tarifata göre hazırlıyacaklan teklif mektupla* ını yevmi mezkurda saat 14 de kadar makbuz mukabilinde komisyon Başkanlığına tevdi eylemeleri ilân olunur. (15934)
MUZAFFER ADAM
tik gelen müşterilere yeni mulûjlar'da tenzilât yapmaktadır Tel: 46387 |
Tıp Fakültesi Dekanlığından
Fakültemize bağlı Şişli Çocuk Hastalıkları ve Bakun Kliniğinde 210 ilra ücretli münhal bir Başhemşirelik ve 130 Hra ücretli münhal bir Laboranttık vardır. İsteklilerin Klinik Ord. Profesörlüğüne müracaatları. (16308)
Bayındırlık Bakanlığından
Erbca kasabasının (135) hektar olan yalnız meskûn kısmının hail hazir haritasının alınması işi açık eksiltme usulü ile eksiltmeye konulmuştur.
İşin keşif bedeli (10125.00) on bin yüz yirmi oeş liradır. Eksiltme 24/11/949 tarihine rastlayan perşembe «ünü saat (15) de Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar İşler. Reisliği eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
Eksiltmeye girebilmek için:
1 — Usulü dairesinde (759-36» yedi yüz elli dokuz Lira otuz sekiz kuruşluk geçici teminat vermeleri.
2 — 21/11/949 «ünü akşamına kadar yazı ile Bayındırlık Bakanlığına baş vurarak bu iş için yeterlik belgesi almaları lâamdır.
Eksiltmeye ait kâğıtlar Bayındırlık bakanlığı ycpı ve imar işleri reisliğinde görülebilir. 15845i

akşam
Bahlfe 7
17 Kasım 1949_____________
Milletlerin garip âdetleri
(Baş tarafı 4 üncü sabifede) onlara yasaktır. Bu mıntaka-nın muhtelif yerlerinde gebe kadının baharatlı yemek yemesi de memnudur. Hattâ bazı mın-takalarda yıl:an yemek pek makbul olduğu halde, gebe kadınlar yılan yiyemezler. Gebe kadınlar bu hayvanın rahimde yerleşerek çocuğu öldüreceğine inanırlar. Bas mıntakalarda İse kadınlar bilhassa doğumdan evvel, hariçle olan temaslarını tamamen kesmek mecburiyetindedirler. Bilhassa doğum İçin hazırlanmış olan kulübeye çekilirler. Bu kulübeye hiçbir erkek giremez, bu suretle doğum İçin ayrı bir kulübeye naklolunan gebe kadının iaşesi diğer kadınlar tarafından temin olunur ve tıym tatlınlar doğum esnasında dahi hazır bulunurlar. Her hangi bir İnsan bu gibi bir kulübenin yanından geçerse, aynı yoldan geri dönmesi caiz değildir. Akh takdirde, oradan geçenin bahçelerini yaban domuzlan mahveder denilir.
Her hangi bir İnsan, Nr kadını kucağında emzikte olan bir çocukla görürse, derhal başını diğer tarafa çevirmeğe mecburdur: aksi takdirde gören hasta olur, denilir.
BLsmark adalarında, gebe kadın, doğumundan evvel deniz kenarına gider, elinde bir taşla denire girer: eğer dalgalar onu sahile doğru sürükler», yeniden denlzedalar ve bu suretle gûya çocuğun doğumunu kolaylaştırır ve çocuğun sıhhatli olmasını temin eder.
Erkeklerin vazifesi
Erkekler de karılarının gebeliği zamanında mühim vazifeler İfa etmekle mükelleftirler. Yerli erkekler, bu mm takada kanlan gebe ikca Um sah eti ve balık yiyemezler ve hattâ tütün içemezler ve kök çlğnlyemezler. Hattâ erkekler işten bile geri, kalırlar. Meselâ denize balık avlanmağa çıkamazlar, hatta köylerinden ayrılmaları dahi caiz değildir.
Diğer bazı adalarda ise gebe kadın, doğum gücünde, sancılandığı anda, kocası denize gi- ! der ve mütemadiyen suya dalarak. çocuğunun sıhhatle doğması, karısının kolaylıkla kurtulması için bâtıl İtikat gereğince bir nevi dualar eder. Bu denize dalıp çıkma suretiyle doğumu kolaylaştırdığı kanaatindedir. Eğer çocuğun doğumu gecikirse, köy sihirbazı, slhlr-lenmlş bir cismi alarak denize fırlatır ve bu suretle çocuğun bir an evvel gelerek ananın kurtulmasını temin eder.
Satılık Emlâk
İstanbul Defterdarlığından
Kıymeti Teminatı
Dosya No. CİNSİ lira tir*
511—81 Büyükado, Yab (İskele) mah. 6000 450
511—710 Alaçam «o- 33 ada. 6 parsel yeni 16 kapı sayılı 198.50 M2 arsa. Heybellada, Ergen çıkmazı so- 29 1100 83
511—3286 ada, 10 parsel yeni 21 kapı sayılı 36.50 M2 arsa. Kınalıada, Çandarlı ve Macar so. 2648 200
M1—2930 31 ada, 7 parsel 529.50 M2 arsa. Kmahada, Narçiçeği so. 66 ada. 1 MOO 480
Mİ—1791 parsel 1600 M2 arsa. Kmahada. Serap ve Çan darlı so. 1700 128
511-2İ74 37 ada, 8 parsel eski 36 kapı sayılı 2S1.50 M2 arsa- Kınalıada. Manastır cad, 49 ada. 1124 85
511—3946 3 parsel 281 M2 arsa. Kınalıada, Narçiçeği so. 59 ada, 3 M0 70
511-2598 parsel 370.50 M2 arsa. ' Kınalıada, Mezarlık so. 57 ada, 8 950 72
5313—1146 parsel 316 M2 arsa. iartal, (Pendik) Doğu mah. 23 ni- 200 15
5313—1146 san cad. 824 ada. 8 parsel 49 M2 arsa, Kartal. (Pendik) Doğu mah. Lâle so. 350 27
5313—1147 698 ada, 13 parsel 69 M2 bahçe. Kartal. (Pendik) Doğu mah. Lâle so. 287 22
5213 1148 546 ada, 11 parsel 57.50 M2 arsa. Kartal. (Pendik’ Doğu Yasemin »« 18
5213—1161 mah. Kilise so. 347 ada, 15 parsel 48 M2 arsa. Kartal. (Pendik) Doğu mah. Taşlı- 2772 208
5213—1166 bayır so. 848 ada. 44 parsel 5544 M2 tarla. Kartal. (Pendik) Doğu mah. Ankara 900 68
5213—1171 cad- 816 ada, 11 parsel 76.50 M2 arsa. Kartal. (Pendik) Doğu mah. Menek- 965 73
şe so. 618 ada, 13 parsel 193 M2 arsa.
Yu kanda yazılı gayrimenkuUer 2-12-949 Cuma gtınü saat İS de MIH! Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda ayn ayrı açık krttirmıı İle satılacaktır. İsteklilerin nihayet saat 15 e kadar yatıracakları teminat makbuzları ve nüfus çüzdanlariyle satış günü komisyona, fazla bilgi için sözü geçen müdürlüğe başvurmaları. (Teminatlar önceden de yatırılabilir.) 16323
Ut. Lv. Amirliği tlânları
Su tesisatı yaptırılacak
İLLER BANKASINDAN t
RADYO
İSTANBUL RADYOSU
Bu akşamki program
M.M Haberler.
İS,15 Hafif melodiler (P1..
19.70 Dans mtalı^l fPl.l.
11,-W şarkılar ve lOrkCUer. Okuyan: Mııalta Mukadder. Çatanlar! Hakkı Derman, Şerif İçli, Ş01crQ Turlar, UmalI Tj-ıeOL
M,İS Müslk: (Fİ.).
».40 Caere MMrhrdan er* Kloten fPl.l.
»,«. Konulma: Gelir bas-
kında.
UM Mûuk.
M.IŞ Fani «Suılnük faal».
31» Hafit orkestra eserUri İPLİ
İl 00 M .hik.
22JP Sarkıta/ ve türküler iPU.
»*S Haberler.
33 .M Dna mOdü (Pl.l.
».v> Program ve kapanı».
A NE ABA RADYOSU
10 ton Koyunetl kapalı zarfla 24 kasım 949 günü saat 10 da Diyarbakır As.Sa.AJJKo.da ihalesi yapılacaktır.Tutan 20,000 lira olup teminatı 1500 Uradır. Taliplerin kanuni vasLkalariyic teklif mektuplarını İhale saatinden bir saat evveline kadar komisyona vermeleri. (251 — 15718
*
1 — Tahmin edilen 4910 Ura olan Numune ve şartnamesi dahilinde 5000 adet hasır ve 3000 adet çalı süpürgesi 21 kasım 949 günü saat 10 da Harbiye Lv amirliği Sat Al. Komisyonunda açık eksiltme İle satın alınacaktır.
2 __ Geçici teminatı 368.25 Hra olup nümune ve şartnamesi Komisyonda görülür. 4253 — 15717
¥
Kapalı zarfla Polatiıda Topçu okuluna alt eski Jandarma depolarında İkmal inşaatı yaptırılacaktır. Keşif bedeli 105,335,06 Ura olup teminatı 6517 Uradır. Eksiltmesi 21 Kasım 949 günü saat 15 de Ankara M_S.BSa.AlKo.da yapılacaktır. Ke şif ve şartnamesi 527 kuruşa Ankaradakl komisyonda satılır ve trtJLvAde görülür. Bu İşe gireceklerin 75,000 liralık İş yaptıklarına dair vesikalarını İhaleden 3 gün evveline kadar KJK.K İstihkâm D.3. Gurup Başk. İbraz İle giriş belgesi almaları. Taliplerin kanuni veslkalarlyle teklif mektuplarını ihale saatinden Mr saat evveline kadar komisyona vermeleri. 4280—15794

1 — Tahmin edilen bedeü 15073.42 lira olan 4513 adet neni». Haritası şartnamesi dahilindi» olmak üzere 28 Kasım 949 günü saat 1130 da Harblyedc Lv. Amirliği Sat. AJ. Komisyonun da kapalı zarfla satın alınacaktır.
2 — Geçici teminatı 1130.55 lira olup şartnamesi komisyonda görülür,
3 — Teklif mektuplarının ihale saatinden bir saat evveline kadar komisyona verilmesi. 4229 — 15663

6 kalem muhtelif bando Aleti pazarlıkla tamiri 21/11/949 günü saat 16 da Etimesgut As. Sa. Al. Ko' da ihalesi yapılacaktır. Tutan 600 Uradır. Taliplerin belli vakitte komisyona müracaatları. 3389-16135
¥
İşin mahiyeti Keşif bedeli Geçici teminatı Eksiltme saati Lira Krş. Lira Kuruş
1 — Aşağıda İsimleri yazılı belediyelerin su tesislerine lüzumlu boru, hususi aksam, armatürler İle terfi ve tasfiye tesisleri satın alınacak, inşaat ve montajları yaptırılacaktır .
Bu tessilere lüzumlu bina vesair yapı işleri de çerçevesine dahHdir. pu taahhüt
No. Belediyenin adı İM Malzeme ve montaj keşfi İnşaat dahil umumi keşfi
1 Karaköse Ağrı 210.000 479.660
2 Alaca Çorum 68.139 132.847
3 Alaşehir Manisa 164.781 421.798
4 Alanya Antalya 93.502 204.746
5 Amasya Amasya 341.633 633.973
6 An takva Hatay 165.877 314.950
7 Antalya Antalya 222.751 502.430
8 Arapkir Malatya 112.954 361.581
9 Artvin Çoruh 48.933 168.701
10 Aydın Aydın 80.875 163.758
11 Ayvalık Balıkesir 412.733 628963
12 Bayburt Gümüşhane 120.331 230.203
13 Bayındır İzmir 172.937 420.171
14 Be kili Denizli 73.324 186.484
15 Bor Niğde 120.145 237.778
16 Bulancak Giresun 60.461 181.065
17 Ceyhan Beyhan 48.062 210925
18 Çal Denizli 50.726 120.840
19 Çemlşgezek Tunçell 32.280 68.288
20 Denizli Denizli 281.756 578.651
21 DeveU Kayseri 139.064 301.188
22 Devrekani Kastamonu 29.537 88.342
23 Düzce Bolu 254.818 544,522
24 DİNAR AFYON 77.739 197969
25 Elmalı Antalya 168.078 353 346
26 Emet Kütahya 103.867 239.720
27 Erzincan Erzincan 312.882 658.498
28 EreğU Konya 253.790 596.135
29 Bonene te Konya 80.299 205.074
30 Gelibolu Çanakkale 175.145 428,087
31 Germencik Aydın 71.416 158.252
32 Gönen Balıkesir 219.07? 484.092
33 Gümüşhacıköy Amasya 188.908 349.588
34 Gümüşhane Gümüşhane 28.712 77.117
35 Hendek Kocaeli 103.641 270.819
36 İğdır Kars 79.042 326.304
37 İnegöl Bursa 304.157 694.606
38 Kadınhan Konya 67.361 148152
39 Kastamonu Kastamonu 267.607 530.159
40 Kilis O. Antep 131.537 269.692
41 Kurşunlu Çankırı 74.998 184.405
42 Kula Manisa 116.124 308.688
43 Kütahya Kütahya 85.450 180.548
44 Maçka Trabzon 35.208 100.577
46 Manyas Balıkesir 69.712 151.457
46 Mecitözü Çorum 140.238 291.345
47 Merzifon Amasya 154.757 327.966
48 Milas Muğla 95.937 230.377
49 NaUıhan Ankara 40.655 96.181
50 Nazilli Aydın 248572 539.757
51 Niğde Niğde 202.297 481.985
52 Niksar Tokat 220 610 527114
53 Of Trabzon 10.126 27.432
54 Osmancık Çorum 155.404 333.403
55 Rize Rize 247,928 585 784
56 Siirt Siirt 422.146 890.441
57 Soma Man İsa 49.345 157511
58 Sürmene Trabzon 39.908 84.546
59 Şavşat Çoruh 3.145 40.411
60 ş. Karahlsar Giresun 145.697 - 302.555
61 Tavas Denizli 22.220 50.902
62 Tavşanlı Kütahya 279,067 635.085
63 l'irebolu Giresun 48.752 145.192
64 Tosya Kastamonu 46.463 91.772
65 Maraş Maraş 154524 278.243
66 Umurlu Aydın 63.203 141.159
67 Vize Kırklnrell 148.095 323.522
68 Van Van 44.293 93.452
69 Yerköy Yozgat 24.610 176.788
70 Yozgat Yozgat 259.721 594.850
71 Zile Tokat 158.131 398.837
Umumi Zekân 9,787.817 21.843.672
2 - Bu İşlerin yalnız malzemesi için toptan veya gurup ha-
AJcjaro preffraau
DJ# Açılış ve program.
18.00 M. S. ayan ve BeetrnUSr faah. 18.45 Uvertürler (PLİ.
19,00 M. S. ayan ve Habvtar.
»15 Geçmişte Bugün.
19.20 Yuarttan Sesler.
BJÖ Opera aryaları fPl.l.
»15 Radyo Cazeteei
»JO Serbee uıt
XJ6 Tanburla aat cm ı lak
®S0 Şarkılar.
3100 Uneako Cauleal.
»15 Dan» mOriğl (Pl.l.
».*5 Konuama.
»00 Müzik.
»15 M. S. ayan ve Halı ı rW.
»00 Program ve kapan».
Vatın *»baü
Selimiye kışlasının
belâlarının onarım ı 4777 04 358 28 11.00
Maltepe, As lisesinin ç&tı aktarılması ve yağmur oluklarının anarımı 0912 19 518 48 11.30
1 — yukarıda keşif bcdeU, geçici teminatları yazılı onaran İşleri açık eksiltme İle yaptırılacaktır,
2 — Eksiltmeleri 29 kasım 949 sah günü yukarda hizaltı-rmda yazılı saatlerde îstanbulda Harblyede 1082& satmalına komisyon başkanlığında yapılacaktır. Keşif ve şartnameleri her
gün komisyonda görülebilir.
3 — Taliplerin bu işlere girebilmeleri için eksiltme tarihinden evvel 10825. İs. şubesinden, belge almaları lâzımdır.
16163

Keşif bedeli 364,427 lira 71 kuruş olan tamirhane İnşaatının kapalı zarfla eksiltmesi 5 Aralık 949 günü saat 15,30 da Brauruın As- 8a- Al. Ko da yapılacaktır. Teminatı 16327 Hra 10 kuruştur. Taliplerin kanuni vesİkalariJc teklif mektuplarını ihale saatinden bir saat evveline kadar komisyona vermeleri, ihaleye gireceklerin Y. Mühendis veya Y. Mimar olmaları veya inşaatın devamı müddetinse iş başında Y. Mühendis veya Y- Mimar bulundurmaları şarttır Şartnamesi 1822 kuruşa komisyonda satılır. 4477 — 16347
Elektrik tesisatı yaptırılacak
iller Bankasından
1 — Aşağıda isimleri yazılı belediyelerin elektrik tesislerine lüzumlu makineler ve sair malzeme «atın alınacak, montajları yaptırılacaktır, Bu tesislere lüzumlu bina ve sa ir yapı İşleri bu teahhüt çerçevesine dahil değildir. Arzu edenler bu hususta da teklif verebilirler.
No Belediye adı tli
1 Abana Kas lam ona
3 Akçakoca Bolu
3 Alucra Giresun
4 Anamur îçel
6 BeklUİ Denizli
6 BeiRama İzmir
7 Bayburt Gümüşane
8 Buldan Denizli
» Çal Denizli
10 Devrclcânl Kastamonu
11 Doğanşehir Malatya
12 Dörtyol Hatay
13 Giresun Giresun
14 Göle Kars
15 Güney Denizli
16 Hakkâri Hakkâri
17 Harbiye Hatay
18 Hayrabolu Tekirdağ
19 İmroz Çanakkale
20 İnebolu Kastamonu
31 Karacasu Aydın
22 KorkuteU Antalya
23 Küre Kastamonu
24 Lâpsekl Çanakkale
25 Manavgat Antalya
26 Muğla Muğla
27 M. Kem alpa Bursa
38 Reşadiye Tokat
20 Sorgun Yozgat
30 Taşköprü Kastamonu
31 Tekirdağ Tekirdağ
32 Terme Samsun
33 Turhal Tokat
34 Siirt Siirt
35 Maraş Maraş
36 Ovacık Tunceli
37 Şarköy Tekirdağ
38 Aydın Ayduı
Jlnde teklif verilebileceği gibi malzeme ve İnşaatı birlikte yap mak istlyenler de toptan veya ayn ayrı teklif verebilirler.
Toptan teklifler gurup halindeki tekliflere tercih olunur.
3 — Banka yukarda gösterilen malzeme ve İşleri %25 çoğaltma veya azaltmaya yetkilidir.
4 — Kapalı teklif zarfları en geç 26/12/949 pazartesi günü saat 17 ye kadar makbuz mukabilinde bankamıza teslim edilmelidir.
5 — Kapalı teklif zarflan 27/12/949 salı günü saat 14 de toplanacak bankamız satın alma komisyonu tarafından açılacak ve yapılacak İncelemelerden sonra ihale karan İdare meclisince verilecektir.
6 — Postada vâki gecikmeler.telgTatla yapılacak müracaatlar nazarı itlbare alınmaz.
7 — Bu İşlere ait fenni şartnameler ve malzeme listesi 50 lira mukabilinde bankamız muhasebe müdürlüğünden temin edilebilir. Plân ve projelerin her biri ayn bir ücrete tâbidir.
8 — Yaptırılacak İşlere alt sltûasyun tutarları bonolarla 6-denecektlr. Bonolar 1/6/951 den başlıyarak 31/5/955 c kadar yıllık müsavi taksitlerle Ödenecektir.
9 — Bu işe ait bilcümle devlet, belediye noter, vergi reshn ve harç masrafları işi alana altjnukavelenJn İmzasından bono bedellerinin ödenmesine kadar geçecek müddet zarfında bu vergi ve resim ve harçlarda yapılacak değişiklik bankaya adt-' tir.
10 — Banka ihaleyi yapıp yapmamakta İşi veya işleri dilediğine vermekte serbesttir. 12405
Malzeme ve montaj keşfi T. L.
Umumî keşli bedeli T. L.
İM M S. ayarı.
T41 Hafit parçalar CPJ.l.
T.» Haberler ve hava raporu.
■jOO Şarkılar (PL).
•jö Müzik: (Pl.).
8.25 C ün Ün proCTamı.
•-» np-1 etlerden seçme parçalar
a,45H*nı parlular (Pl.l, A» Kaparı».
ttZâ Açılış ve program.
te-W M. S, ayan;Pı-Jıtv Vr şarkılar, Uf» Haberler.
*9.15 S.vfon orkestraları çalıyor (Pi,». *3J0 Öğle Cazctce).
>345 IMn Güreller «.lyldyo» İPİ .
M.OO Ak-arn proıcrnmı. bava raporu
Galvanizli çekme demir boru için teklif isteme ilânt
Sllmerbank Alım Satım Miiessesesinden:
Malatya pamuklu sanayii mücastsemizin ihtiyacı icın iç piyasadan 6 pusluk. ve işletme tazyiki 15 ampermetrelik 300 metre dişli galvanizli çekme demir boru İle 8 pusluk dişli 10 a-det galvanizli demir dirsek için teklif alınacaktır.
İlgili firmaların kapalı zarflı tekliflerini özerinde «Malatya Eor>ı> işaretli olarak, en geç 30 11.949 çarşamba günü akşamına kadar müessesçi» İz alım servisine vermeleri rica olunur. 16000,
Ankara Sular idaresinden
İdare ihtiyacı için (1) adet kamyonet satm alınacaktır.
Hâlen e İlerili de bulunup da satmak İsteyenlerin İlân tarihinden İtibaren (15) gün içinde Yenişehir Kızılay karşısındaki İdareye baş vurmaları, yahut teklif göndermeleri İlân olunur. 16223
İstanbul Deniz Komutanlığından:
35 hamule tonu istiabında 4 taka satın aldırılacağından gerek hazır mevcutlan ve gerekse yeniden yapmak suretiyle vermeğe istekli olacakların evsaf, flat ve teslim müddetini gösterir teklif mektuplarını en geç 20. koşun. 948 tarihine kadar komutanlığımıza vermeleri. 16276
109.387,—
221.422,— 351.000,— 41-216.— *47-216,— 107.953,— 107 953,— 111.979.— 190.540.— 258.910,— 261.829.— 387.755,- 452.755.— 385.071,— 443.228.— 106.800- 137.006.— 293.77B.— 321.179,— 85.518,— 141.343,— 137.984.— 161.000,— 212.000,— 212 000 — 135.867,— 235.306,— 188.276,— 206,228, 96.044,— 155.183
Hidrolik
Hidrolik
Dizel
Dizel
Hidrolik
Dizel
Dizel
Dizel
Hidrolik
Hidrolik
Hidrolik
Hidrolik
Dizel
Hidrolik
Dizel
Hidrolik
Hidrolik 3,428.169.— 3.000 000 Dizel Dizel Dizel
Hidrolik
Dizel
Hidrolik
Dizel
Dizel
Be beke
Hidrolik 4.
Dizei
Dizel
Dizel
Hidrolik
Dizel
Dizel şebeke Hidrolik
103.971
82.925,— 48268,-211.758,— 229.823 279.102.- 335 302
90.966,— 108.918 132.718.— 151.000
48.827,— 48 827 48052 153.504
38.162,—
150.955.—
708.124,—
45.471,—
106.091.—
62.000,—
400.000.—
93.314,—
165.111,—
932.849 59.165
136.091
69.500 430.000 115.178 173.111
748.957,- 1.90)554 Hidrolik 1.040000,— 3.214 420 Dizel Dizel Şebeke
75.006
120.000
250 000.—
15330 080,—
2 — Bu İşler için montaj dahil olmak üzere toptan veya grup halinde teklif verilebilir. Toptan teklifler grup halindeki tekliflere tercih olunur,
3 — Banka yukarda gösterilen malzeme ve İşleri % 25 çoğaltma veya eksiltmeye yetkilidir.
4 — Kapalı teklif zarflan en geç 28/12/949 çarşamba guniı saat 17 ye kadar makbuz mukabilinde Bankamıza teslim edilmelidir.
5 — Kapalı teklif zarflan 29/12/949 perşembe günü saat 14 te toplanacak Bankamız satınalma komisyonu tararından açılacak, ve yapılacak incelemelerden sonra ihale karan idare meclisince verilecektir.
6 — Postada vak) gecigzneler, telgrafla yapılacak müracaatlar nazarı İtibara alınmaz.
7 — Bu işlere ait fenni şartnameler ve malzeme listesi 50, — lira mukabilinde Bankanuzmuhazabe müdürlüğünden tem İn edilebilir, plân ve projelerin her biri ayn bir ücrete tâbidir.
8 — Yaptırılacak İşlere alt sitüasyon tutarlan bonolarla öde nece içtir. Bonolar 1/6/951 den başlıyarak 31/5/1955 e kadar yıllık müsavi taksitlerle ödenecektir,
9 — Bu işe ait bilcümle devlet, belediye, noter, vergi, resim ve harç masrafları işi alana alt. mukavelenin İmzasından bono bedellerinin ödenmesine kadar geçecek müddet zarfında ou vergi ve resim ve harçlarda yapılacak değişiklik Bankaya aittir.
10 — Banka ihaleleri yapıp yapmamakla, işi veya İşleri
dilediğine vermekte serbesttir. (12282ı
Teviet Orman işletmesi Düzce Müdürlüğünden
1 _ İşletmemiş, kereste fabrikası istif yerinde mevcut 26093 adet karşılığı 480,483 metreküp köknar kerestesi 6 parti ve 565 adet karşılığı 7,125 metreküp İtte orta çam kerestesi İle 919 kilo yumurta talaşa birer parti halinde açık arttırmaya konulmuştur.
2 — Açık arttırma 28/11/949 pazartesi günü saat 15 de Düzce İşletme müdürlüğü binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır
3 — Açık arttırmaya konulan köknar kerestelerinin beher metreküpü 105 ve Iskarta çam kerestelerinin beher metreküpü 75 lira, yumurta talaşlarının beher kilosu 3o kuruştur. Her parti İçin %7.5 hesabiyle geçici teminat alınır.
4 — Bu satışa ait şartname ve eb’at listeleri orman genel müdürlüğü, İstanbul. Ankara, Bolu. Adapazarı ve İşletmemiz müdürlüklerinde görülebilir.
5 — İsteklilerin belli gün ve saatte geçici teminat akçeleriyle birlikte komisyona müracaatlar» 16152
Bayındırlık Bakanlığından^
Eksiltmeye konulan iş:
1 — Manisa su işleri 3 üniü şube müdürlüğü bölgesi içinde bulunan Bakırçay yan dereleri 4 üncü kısım İnşaatı olup tahmin edilen keşif bedeli flat birimleri esası üzerinden (1.349.960) Hra (91) kuruştur.
2 — Eksiltme 21-11-949 tarihine mahyan Pazartesi günü saat 11 de Ankarada Su İşleri Reisliği binası içinde toplanacak olan su eksiltme komisyonu odasında kapalı sarf usuiiyle yapılacaktır.
3 — İsteklilerin şartlaşma»ını. sözleşme tasarısını, öael teknik şartlaşma, flat birimleri ve keşif cetvelini. Bayındırlık İşleri Genel şartnamesini ve su işleri umumi fenni şartnamesini (50) Hra karşılığında Su işleri reisliğinden alabilirler.
4 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin (54240) lira 83 kuruş geçici teminat vermeleri ve bu işin, teknik, ehemmiyetin de bulunan diğer bir İşi muvaffakiyetle başardığını veya İdare ve denetlediğini isbata yarar belgeleriyle birlikte eksiltmenin yapılacağı günden en az (tatilgünleri hariç) 3 gün evvel yazı İle Bayındırlık Bakanlığına başvurarak bu işin eksiltmesine gir mek için yeterlik belgesi almaları ve bu belgeyi göstermeleri şarttır.
5 — tstcklHerin teklif mektuplarını 2 İnci maddede yazılı saatten bir saat öncesine kadar Su İşleri Reisliğine mtkt us karşılığında vermeleri lâzımdır.
Postada olan gecikmeler kabul edilmek.
Created by free version of 2PDF
17 Kasım 1949
Sahile 8
KULLANIMIZ
«I
Te-lkei (Sâ@r8el Müdürlüğü İlanlar! |
Malzeme Alım Şubesinden
Miktarı
Tarihi
YENİ YAYINA
IHALI günü
Güvenme
Parası
DAHA FAZLA EMNİYET. Çekiş kudretinin fazlalığı İçin geniş taban, daha kolay sevkiıve idare, duruşlarda daha emniyet. Lâstik içindeki sıcaklık için imtiyazlı koruma.
DAHA FAZLA RAHATLIK: Yok sademelerini ve sert tokuşhrt alçak tayik masseder.!.
ARŞİMİDİS MOESSESESİ
O t OM O HU. M8LZEMUI TICAMfl f. A. *.
Iıunbul, Beyoğlu islikti! CaddeaL No. 30-34
Mionr taamı ■ a aş İ ü I ota
VtıUMı 44750 -O
Created by free version of 2PDF
10 adet 1000 Liralık
10 adet 500 Liralık
20 adet 250 Liralık
40 adet 100 Liralık
B KİRALIK APARTIMAN g KATI ARANIYOR Çocuksuz bir İngiliz ailesi için Maçka, Nlşanta». Cihangir, Ayaspaşa veyahut Şişli civarlarında tercihan Boğaz manzarnslyle, kaloriferli bir apartıman 1. d veyahut U. el katlarında üç odalı tamamen möbleli bir daire aranümalrtadrr. Aylığı 250 lirayı geçmemelidir. Müracaat H, E. rü-muzu ile P. K. 176 İstanbul
RMM DOKTOR
Mahınud Ata Baya ta
Hususi hastanesi gibi faali ye tine etmektedir.
Adalar Sulh Mahkemesinden; 949/110
Heypeliada Lozan zaferi caddesi 2 numarada ölü M&nol küçük çocuktan Elenl, İvi ve tona Makras’a Marika Makras'm vâsi tâyin edildiği medeni kanun hükümlerine göre İlân olunur. 6932
afiyet gazetesi
AJiyel Gazetesi çıktı No 52 Elması güneş yakar mı hiç, tütün içmeyiniz taze ve kuru incirin fayda vw İlaçlan. Ytsil yaprakların faydalan kalbinizi Bfircnlnlz. Seker lıatilalıfiı-ııın perhizi. şişmanlık neler yapar» Seker haatahâunn kolay bir UAa. Güvelerden kurtulmak, evinizde her zaman softuk 3U bulundurmak için abonesi (2501 kuruş.
İstanbul Divanyolu No. MM DOĞU
ZonguJdak la A. Karauftuz tarafından yedi yıldan beri büyük fcdakftr-1ıklarla çıkardan DOĞU büyük ülktl dergisinin son sayın — altı ay btr arada olarak — yayınlanmıştır.
İM sahUe. 88 İmza. » yttr ve M resim vardır.
ilk nahif elerde: Prol Şemeedrtto Günaltay'ın (Türk miliyetclllüntn çalışına İstikameti ne olmalıdırt ao-rusuna cevabı, TUbia Hatun'un. Yahya Kemal'in şUrlerl bulunmaktadır.
Mllü meselelere ve gençlik dâvalarına geniş yer ayıran ve Türk «lirinin İki neslini en seçme escrleriyi* BsKlfelerlnde toplayan Doğu yu ortr-larımHa tavsiye ederiz.
YEŞtLAÖA
Tür kıy eden başka Kıbrıs, İrak. İngiltere, Amerika, Yunanistan, Suriye. Lübnan, ve Güney Afrlknda da büyük alâka ile ukibedllen aylık Türkçe - İngilizce büyük dâva mecmuası Ycgilada’nın 12 nei sayın da Atatürk'ün en güzel resmini taşıyan ideal bir kapak içinde 28 suhife olarak İleri btr teknik ve mündcrecaUa çıkmıştır.
505 kilo >
30 » ) listesi mucibince 5000 kilo 2000 »
liste üzerine
2&J1M0
Sİ 2.949 18.11.94» 23.11.949
25.11.940
Cuma Cuma Tunu Salı Cuma
10
10
10
LOJO 10J0
Türkiye Kızılay Derneği
SOYADI TASHİHİ
-iktisatlı olduğu kadar gözlen de yormayan tadı ve parlak bîr ışık vctöv uzuh *öaküdü _8ippuller.
Sayın doktor ve Eczacılar®
Kırman Ofset mürekkebi
Lite yaldız verniği
Muhtelif destere
Kalın kınap
Beyaz sabun (nam ve hesaba!
Yangın malzemesi
1 — Yukarıda cins ve miktarı yazılı malzeme pazarlıkla satın alınacaktır.
2 — Pazarlık hizalarında gösterilen gün ve saatlerde Kabataş Genel Müdürlüğü malzeme alım şubesindeki komisyonda yapılacaktır.
3 — artnameleri her gün sözü geçen şubede görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte hizalarında gösterilen güvenme paralan ve kanuni vesaikle birlikte mezkûr komisyona müracaatları ilân olunur.
5 — İdare kısmen veya tamamen veya kısım kısım ayrı ayrı taliplere İhalede serbestir.
16122
İst' Asliye 11. inci hukuk hâkimliğinden 2/11/049 tarih 755/728 No.ii kararUe Gs Tomtom Bostanbaşı sokak 3/12 hanede kayıtlı Fotini Piri adını Foto ve Dimakldk' soyadını Cantez olarak tashih edildiği İlân olunur.
Madam Marinette
En yeni Paris modellerinden mürekkep şapta koleksiyonunu ayın 16 inci çarşamba gününden itibaren müşterilerine ar*et-ınekle wvk duyar
Fötr *• kadife üzerine yapılmış son yenilikler *-rasrnda bilhassa egzotik kuş tüylerinin ndanslı çeşitlerinden yapılmış kenarsız şapkaLaruı bu yılın orijinalitesini teşkil ettiği bariz btr şekilde görülecektir.
Madam Marinette, modellerinin tstanbulun zevk .sahibi bayanlarının takdirine maahar olacağını görmekten de aynca bahtiyar kalacaklar.
Beyoğlu İstiklâl cad. 373. Banka Han 2

IŞIK ampuller!
Çocuktum
Buy üçtü m yine Çnpu
Ahmet Akkoyunlu
Taksim - lnlimhane Palas Felçten: 82ö21
Okulumuzun maklna şubesinin enerji maklnaları dersi için maklna yüksek mühendisi bir öğretmen alınacaktır, Diğer şartlar okul müdürlüğünden öğrenilebilir.
isteklilerin durumları İncelenmek üzere birer dilekçe ve bundan evvelki çalışma belgelerlle engeç 25 kasım 949 tarihine kadar okul müdürlüğüne müracaatları 16307
ATOL
Öksürük şurubu piyasaya, çıkmıştır. Eczanelerde ve ecza depolarında bol miktarda bulunmaktadır
İstanbul Deposundan:
Yeni Postahane karşısı Mimar Vedat caddesi Kızılay hanında kâin depo dlrektölüğünde mevcut numuneleri evsafında ve şartnamelerine göre 1050 kilo beyaz talk, 1060 kilo nişasta 210 kilo levha jelatin 35/11/949 cuma günü saat 14 de açık eksiltme suretiyle satın alınacaktır. Demecimiz arttırma ve eksiltme kanununa tâbi değildir.
Yurttaş ———
BALIK YİYİNİZ
UYkk w kuvvvtil gıdadır.
Balıkçılar Cemiyeti
— Satılık 25 Ton Balya Ot
Taliplerin nümune görmek ve pazarlık etmek i
Kongreye Davet
Türk Yüksek Mühendisleri Birliği İstanbul Şubesi Başkanlığından
Senelik kongre lâ-Kasım.949 cuma g»»"* anat 17.30 da Gümüş suyun da İstanbul Teknik Üniversitesinde yapUaca-ğından sayın üyelerimizin bu toplantıya şeref vtnneierini ehemmiyetle rica ederiz.
GÜNDEM:
ı — Kongre başkanı ve kâtiplerinin seçthnesi, 3 — Raporların okunması ve eski yönetim kurulunun ibrası, 3 — Dilekler, 4 — Yeni yönetim kurulunun ve hesap müfettişlerinin seçilmesi, 5 — Yeni sene bütçesinin müzakere ve tasdiki, 6 — Merkezce yapılacak umumi kongreye murahhas seçilmesi, 7 — Umum! kongreye yapılacak dilekler.
Not: Ekseriyet hâsıl olmadığı takdirde 25 kasım cuma günü saat 17,30 da ekseriyete bakılmaksızın kongre aktolu-■ nacaktır.

Comments (0)