AKŞAM
Hergiin 8 şahit e
Akşam Matbaası
Trumanın nutkunu bütün
f Arkan sahi/e 2; sütun 6 da)
16 lar konferansı
Günler Geçerken.
Teferruatı görmek lâzım
Yeni tefrikamız
Türkiye üt Kanan Dışbakanları teknik komitenin raporu hakkında ihtirazi kayıtlar ileri dürmüşler
Ticaret Bakanının yeni tedbirlere dair demeci
Bakanlık, bu hususta vaki müracaatları, İç piyasamızda yapacağı tetirleri köz dnünde tutmak suretiyle cevaplandırmakta İdi.
dünya heyecanla bekliyor
Paasikivl, cevabında Finlândiyanın askerî bir ittifak istemediğini açıkça belirtiyor
Dün Çapa Enstitüsünde yapılan toplantıda törenle kutlandı
inde yapılan toptan hdcn bir grup (Fazı sı ikinci sahtjemızdc]
Fransız Cumhurbaşkanı yann E ış Bakanımızı kabul edecek
Fransa Cumhurbaşkanı Vtncent Aurtoi
Londra 17 (R) — Moskova radyosuna göre Sovyet Rusya, iki sınıf müstesna olmak üzere tekmil ordusunu tertıis etmeğe karar vermiştir. Sovyet radyosuna göre Moskova'nın bu kararı, Rusyanın sulhçu emellerinin ve hiç bir genişleme emeli bes-içmediğinin bir delilidir.
Moskova radyosu Rusya'nın, 1947 senesinde bütçesinin üçte birini ordusuna tahsis ettiği halde 1948 senesinde bütçesinin aneak yüzde on yedlsnl silâhlı kuvvetlerine »atfedeceğini ve buna mukabil. Amerikanın silâhlı kuvvetlerine ayırdığı tahsisatın bütçesinin yüzde altmışına baliğ olduğunu İlâve etmektedir.
Sterlinle ihracat
Sterlinle ihracattan hasıl dan prensip şudur: tç piyasalarımızda ft-at teşevvüşüne meydan yermemek, sağlam dövizli dış piyasalarda yerimiz! kaybetmemek ve sağlam gelirlin M daraltmamak.»
Parla 11 (Ri — İS lar konferansı, dön Parlat» yaptığı oturumdan sonra metalsini sona erdirmiştir. Bu İki oturumda, kısa söylevler verilmiştir. İtalyan Dış Bakanı Kont Bforza'nın söylediği şu sözler, çok memnuniyeti muclb olmuştur;
«Mesaimizi başarmış olmakla buradan memnun ayrılıyorum. Gördüğümüz lş sağlamdır.»
Parla 17 (R> — Konferans başkam Berin, konferansın son oturumunda sözü, genel raportör Hervâ Alphanda vermiştir, Herv4 Alphand, konferansa, Amerikan hükümetine sunulacak olan şu beş karar suretini okumuştur.
Bu karar suretleri şu hususlara müteallik bulanmaktadır:
Bu sistem, tablatlyla İhracatımız üzerinde daraltıcı bir mahiyet arzedl-yordu. Sterlini^ durumu İtibariyle bu para Üzerinden yapılacak İhracatımızı frenlediğiniz takdirde dış piyasalara da bundan önceki devrelerde klerlng sistemiyle düşmüş olduğumuz tehlikeli vasiyete tekrar düşmek tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktık. Bundan çekinmek zarar e tiyledir kİ, sterlinle yapacağımla İhracattan, bir taraftan maddelerin hususiyetlerini, diğer taraftan da bunların İhraç memleketlerini göz önünde tutmak lk nm geliyordu. Son defa yaptığımız tetkiklerde evvelce sterlln'e ihracına muayyen hadler dahilinde müsaade verd ğlmlj maddelere tılt plkfonlan, biraz daha genişletmek suretiyle bunlara yeni maddeler katmak Imkl-nını bulduk.
Başkan Truman, Dışişleri Basanı Ol Maraban 11e Müdafaa N Ticaret flakınlarım ve Dışişleri Bakanlığında Rusya İşleri mütehassısı Boh-bul »e diğer ekıpsrlerl Beyas Baraya davet ederek kendileriyle usun uzadı-, ya görüşmüştür. Bugün saat 16 da söyllyeceğl nutuktan bir bucuk saat evvel de parti liderlerini toplantıya davet etmişse de, bunların o atada Senato Dtştşleri komisyonunda bulunç 4-Jannı düşünerek bundan vaa-»r; niştir.
Truman’ın nutkunda haber verece gri tedbirler
VMlı.gton 17 (R) — Başkan Trilminin bugün Kongrede söyleyeceği n*ı ıkl.ı dünyanın bugiakü karışık d" ınu hakkında nlmmasını teklif tdrcegl tedbirler hakkında muhtelif tr.utallator İleri sürülmektedir.
Diplomatik çevrelerin fikrine* Trlimanın nutku. Rusyanın Avrupada yayılışına nihayet vermek üzere ûç türlü tedbire müracaat etmesini Isti-ycnlere bir cevap teşkil edecektir.
Bu tedbirler şunlardır:
1 — Başkan Truman, Rmyaya resme ı müracaat ederek, Sovyet Rusya vo yahut ajanları tarafından Çekoslovakya ve Balkan memleketlerinde müracıs* edilen zecri usuller tatbik edilmek suretiyle Yunanistan, Türkiye. İtalya. Fransa ve belki do FLnl&n-dlya ve hkandtnavyaaın bağımsaiık-ve toprak bütünlükleri tehdld edildiği takdirde, Amerikanın derhal harekete geçeceğini bildirmesi;
2 — Birleşik Amerikanın Ban Av-«upa BuUğt antlaşmasını İmza eden dericilere b'r Sovyet hulûlfine veya taarruzuna karşı garanti rermesi;
I — Birleşik Amerikanın Huşlar ve ya komünist ajanları tarifinden İtalya seçimlerine veya bu seç’mieri ta-kfb edecek gel'şmrier* yapılacak h*r ( 4rfc£Ln sahtfe 2; tütün i de)
Yüksek okullarda bu sene görülmemiş bir dökülme rekoru oluyor?
450 talebeyi Tıbbiyeden, 57 ta-lebeyf Teknik okuldan ilh, »yeni rejimzede» etmişler. Gazeteler yazıp duruyor. Şikâyetçiler bize de geldi. Aslını aradık, hulâsası şudur;
İmtihan olmak için eski bir ufjj devam edip dururken, ansı-zra yeni usul başlamış. Çocuklar intiba.1: edememiş. Halbuki, yeni usul alıştırarak başlamaymış, bu bocalama otmujacakmıs; çünkü şekilleri her genç öğrenmiş bulunacakmış,
Vakfü.c milyoner olan sonra ff-Ms eden bir tüccar anlahrdı:
— Rt? sigara kâğıdı yapar, satardık. Bir sabah. halimden ve istikbalimden emin, ihtişamlı yatak odamda uyandım. Gümüş tepsi içinde kahyallnnı ve gazetelerimi gettrdiler-. Meğer sigara kâğıdı inhisara alınmış... Ve ben birdenbire tepe taklak
iktisadi, mali, idari - ça/ti ar-lnrea.«ına — de^iriidiJder hep bu neticeleri doğuruyor.
Epeyce oluyor: Kâğıt paralarımız üzerindeki (Cumhuriyet) kelimesinin birbirlerine uymazlığına dikkati çekmiş. Merkez Bankasının o hususta gönderdiği makul cevabı da neşretm iştim. Bundan böyle artık o kelime anayasadaki imlâya uyularak noktasız (u> ile yazılacakmış. Âlâ! Fakat bizim okuyucularımız arasında kılı kırk yarar, ince eleyip sık dokur zat pek çoktur. Nitekim bu fahri yardımcılarımızdan biri Galetadaki banka merkezi binasının kapısında lk! tabelâ asılı bulunduğunu ve «u» harfinin birinde noktalı, ötekinde noktasız yarılmış olduğunu bildiriyor; o mühim müessese kapısına çeşitli İmlâ numunelerini münasip görmüyor, haksız değildir.
Yine aynı zat bir noktaya daha ilişiyor «Yanı başındaki (OsmanlI Bankası) kapısına şöyle karşıdan bir bakîni? Kapının menteşeleri, topuzları, bütün madeni tasımlan pınl pırıl; camlar da öyle... Ayna gibi parlamaktadır. Diğer tarafta bizim bankanın camlan soluk soluk; batar menteşeler ise âdeta küf tutmuş!» oldu mu ya? Merkez Bankası erkânından hiç biri yan yana, bitişik duran iki kapı ve bina camlan algısındaki tezadın farkına varmamışlar mı? Allahın günü girip çıktıkları bu kapı tn&nzarsaın-da komşu kapıya nispetle bir bakımsızlık mevcut olduğunu sezmemişler. dairenin temizlik işlerine bakan memurlara İhtar etmemişler mi? Hattâ kimse bir sev söylemese o memurların kendiliklerinden bu farta sezmeleri, «neden biz komşumuzdan aşağı kalalım? Kalmak söyle dursun, temizliğe daha da ehemmiyet verelim'» demeleri lâzım gelmez miydi? Koca bnnkanın kâfi derecede bakım tah-|satı ve hadejnesi olmamasına İmkân yoktur. Dalma şikâyet ettiğim gibi bizde âmir gözü, sahip gözü tefarruatı kavramıyor ve alâkalı hademe başılan ria işler! lüzumu kadar benimsemiyor; daha doğrusu bunlar, gerçekten titiz, meraklı adamlardan seçilmiyor. Vaktlle Düyunu umumiye He Postahane binasında öyle işlere cidden ehil memurlar bakardı, her taraf pırıl pınl tutulurdu. Dairenin en büyük âmiri de arasıra bizzat temizlik teftişleri yapardı. Bugün de âmirler aynı teftişleri yaparlarsa ehemmiyetlerinden kaybetmezler Hattâ fikrimce bütün memurlar bir ihmal ve teseyyübü görünce makamın dikkatini celo İle mükellefti iler Eğer bunu yapsalardı şimdi bize aleni tenkld sıracı düşmezdi.
h elik Hat id KARAY
hecrncddin Sadak, siyasi temasla tın a devam için hafta sonuna kadar ! Pariste kalacak ı
Öğretmen okullarının
100 üncü kuruluş yılı
1 — Avrupa İktisadi lş blrUğlalu geliştirilmesi;
2 — Teknik komitelerin raporları. (Bu komiteler taran; iaşe: nariiy*; İç nakliyat; deniz nakliyatı Te uür hususları incelemektedirler».
3 — Alman ya dakl İngiliz - Amerikan müşterek bölgesinin ve Fransız bölgesinin Avrupa İktisadi B birliği komitesinin çalışmalarına iştir iki.
4 — Avrupa iktisadi İş birliği hakkında daimi bir merkez tejklldtının kurulması:
5 — Muhtelif raporların okunmısı. Bütün bu karar Suretleri oy blrlığl-
le kabul edilmiş: fakat sadece .Türkiye ve Yunanistan teknik kom'ı^ie-
Mrfrasf nahife 2; sütun $ tel
Fin Cumhurbaşkanı nın Staline cevabı
Moskova radyosuna göre yalnız iki sınıf silâh altında tutulacak
Tepeden inme değiştirilen usullerin doğurduğu ziyanlar
[ Karanlık yol
Aşk *" Macera Romanı
I Müellifi:
I Nihal Karamağaralt
1 Yakında AKBAM'da başlıyor
ıjrTnnıcrnr
sahlîe 1
AKSAM
17 Mart 194Ö
SÖZÜN GELİŞİ —
Çocuk sineması neden yok?
Eğlence çocukların hakkıdır, 4er dururuı da, yahni kendi eğlencemize bakara Bu taş aylarında blrîblri ark nam dan lololar tertlbeüllen İstanbul da çocukları eğlendirmek İçin ne yapıldı? Birer ay ara İla Üç Doğan Kardeş müsumercsi tertlbedildl; 0 kadar. Fakat çocukların eğlencesi denen mesele, arada bir ter-Übcdllen müsamerder değildir, latanbulda çocukların eğlenmesine mahsus daim! müesseseler kurmak lâzımdır. Büyüklerin eğlenmesi İçin şehrimizde aşağı yuknn her şey var. Sinema var, tiyatro var, gazino var, bar var, konser var, balolar, hususî gece toplantı-lan var. Bunların, hepsi çocuklunu glrm&d hem yasak, hem de doğru olnuy&n yerler, toplantılardır, Çocuklar İçin, Şehir Tiyatro-■unun haftalık çocuk temsillerinden başka hiç bir yer yok. Onun İçin, yukarıda saydığım büyüklere mahsus eğlence yerlerine, belki balolar ve barlar müstesna, çocukların da kaçamak olarak getirildiği oluyor. Çocuğunu kahveye getiren babaya raslanuşsmız-dır. Büyüklere mahsus tiyatrolara çocukların da girmelerine göz yumuluyor. Kele sinemalar — M ban Alimleri büyüklerin bile görmemesi lâzım gelir — ekseriya çocuklarla doluyor ve Istan-bulda o kadar sinema olduğu halde, çocuklara mahsus Alimler gösteren bir çocuk sineması bir türlü kurulamıyor.
Her şeyden evvel bir terbiye vasıtası olan çocuk sinemasından İstanbul çocuklarının mahrum olmaları, bu gibi faydalı ve zaruri müessesclertn de vergi kanunlarımızda umumî hükümlere tâbi tutulmasından İleri geliyormuş. Sinema biletleri yüzde 75 vergiye tâbi İmiş. Çocuk sinemasının bileti hiç olmazsa yirmi beş kuruşa olmalı kİ bütün çocuklar, ailelerine fazla yük olmadan bu sinemaya cık sık gidebilsinler. Yirmi beş kuruştan yüzde 75 vergi çıkınca ger! kalanla bir sinemanın devamı mümkün olmadığı İçin kimse bu hayırlı işe teşebbüs edemlyormuş.
İstanbulini bir hayvanat bahçesi' olmaması ne kadar büyük bir eksik İse bir çocuk sineması olmaması da öyle bir noksandır. Elraz da çocuklarımızı düşünsek.
Şevket Rado
Yüce Divanda incelenen tomruk yolsuzluğu
Tanik Şevket Mocan eski orman umum müdürü aleyhinde ağır ithamlarda bulundu
Adara lfl — Yüce Divanın dünkü oturumunda «rrelA, tanıklardan fŞe» kât Mocan dinlenmiştir. Bu tanık, tomruk meselesinin bir Tekel yolsuz hığıt değil, doğrudan doğruya bir orman yolsuzluğu olduğunu aöyllyerek Vekil Narım Batınla, Hüsnü Ulumın ahbaplığına temas etmiş va ormnn(*n İzlnsta *g«ç kesen köylüler mahkemelere, yarlltrlcrkcn HtlsnÛ Uİurun dam-gasıı kavakları kestiğini anlatmıştır. Şevket Mocan «Özlerine devamla;
(— Sanık «anda!yasına asıl oturacak adam, bunca yolsuzluğa sebep o-Lan Nazım Baturu aönunâ kadar tutan uld Tarım Bakanı Şevket Raşlt EtatlpoğluduT.» demiştir.
Şevket Mocan, bundan sonraki sözleri Uo de N&zmj Ba.tu.ru şiddetle itham. etmiş, Hüsnü Ulusun, Nâzım Ba tura 100 bin lire verdiğini bir arkadaşına anlattığından bahsetmiş, Hüs-
nü Ulusun nihayet bir vasıtadan İbaret olduğunu, Nâzım Bntum gelince, kendisi He birlikte «0 JdşUlk bir şebekenin işletmeden ayntmış bulunduğunu İleri rtm Üştür.
Bundan sonra Nâzım Batur »öz almış ve ormanlar devletleştirlllrken sararn uğrıyan Şevket Mncarun kendisine hu su m eti olduğunu söylemiştir.
Müteakiben kereste tüccarı Behçet Teker dünlenmiş. Bu tanık da Tekel’ İn, Hüsnü Ulusa bazı avantajlar Mğ-ladıgını dedikodu kabilinden duyduğunu anlatmıştır.
Kibrit fabrikasının eski müdürü Hayrullah O ur t an, sorguya çekilmiştir. Bu tanık, Vâkıf Çakmurun «ski Bakanla münasebetlerine temas etmiştir. Vâkıf Çakmur bu ifadeleri reddetmiştir.
Bugün Cavlt Taylan Ue NureAHn Tayfanın isticvaplarına devam edilecektir.
Miihim bir dolandırıcılık
Adapazarlı bir celebin 18,500 lirasını dolandıran iki kişi yakalandı
Batı paktı
Bugün Brükselde beş Devlet tarafından imzalanacak
Paris lö (AA.) — Fransa kabinesi bugün Brükselde İngiltere ve Bcrıe-tat memleketleri grupunun temsllcl-terUe birlikte batı birliğine dair anlaşmayı İma etmek) üzer» bugün Dışişleri Bakanı Bldaultiya yetki ver mlştlr.
Başbakanlık m üsteşan Pime Abelln batı birliğine dair olan bu paktın Birleşmiş Milletler anayasasına ve aynı zamanda Fransanın. diğer taahlıöüarina uygun olduğunu beyan etmiştir.___________
Trumanın nutku
(Bat tarafı 1 tnci sahifede) hangi bir müdahalenin gsyridostane bir hareket gibi telâkki edilerek diplomatik münasebetlerin kesilmesine takaddüm eden muameleleri intao e-deeeğinl Sovyet Rusyaya bildirmesi.
Vaşingtonda dolaşan muhtelif şayialar
Londra 17 (R) — BBO nln Vaşlııg-ton özel muhabiri bildiriyor:
Başkan Trumanın fini bir kararla Kongreyi özel bir İçtimaa çağırmış olması Amerikan başkentinde birçok şayiaların ortaya çıkmasına yol açmıştır.
tlerl sürülen tahminler* göre, Başkan Truman, Avrupada büyük devletler muvazenesini muhafaza için yeni ve şiddetli tedbirlerin alınmasını istiyor ek t İr. Kaydedildiğine göre bu muvazene İyice tehlikeye düşmüştür.
Başkan Trumanın temas halinde bulunduğu ve Dışişleri Bakanlığına mensup bulunan, siyasi müşavirterinin kanaati şu merkezdedir;
«Çekoslovakya İla Finlin d! yada cereyan etmekte olan hâdiseler askeri bir kisve taşımakladır. Bu plânlar askerler tarafından tanzim edilmiştir. Hedefleri de stratejik mahiyettedir.»
Bu siyasi müşahitler kalyadaki seçimleri endişe ilo beklediklerini açığa vurmuşlardır. Bunların kanaatlnce, İtalya komünizmi reddederse, Avru-padt muvazene bozulmamış olur ve Bcvyet Rusya He bfa anlaşma İmkânları yeniden zuhur edebilir. Fakat İtalya komünist olursa o vakit muvazene tehlikeli bir surette bozulmuş olur ve bir harb bunu taklb eder.
Başkan Trumanın askeri müşahitleri İse Florlda’da gizli cebeler akdetmişlerdir. Bunlar Amerikan kara ordusunun kuvvetlendirilmesi meselesini incelemişlerdir. Ayrıca görüşülmüş olan meseleler arasında, seferberlik meselesi de bulunmaktadır.
Başkan Trumanın en yakın siyasi müşavirleri ise, kendisin» Amerikan seçimlerinin bu sene cereyan edeceğini hatırlatmışlar ve sıkı bir İdarenin nasıl İyi bir tesir yaratacağını bellrU Düşlerdir. Bunların kanaatlnce Kon-greyo vaziyet bütün çıplaklığıyla anla hlm alıdır.
Başkan Trumanın nutku derin bir merakla bekleniliyor.
Wallace*ıun tenkidlerı
Vaşington 17, (AP.) — Üçüncü bir partinin adayı olarak Cumhurhaşknn lı'ırs namzet olan Henny Wallace, dön verdiği bir demeçte Başkan Tru-
Aile faciası
Bir işçi kanal île anaâinı yaraladı
Muharrem adında. 37 yaşlarında bir genç, bundan İki buçuk sene evvel Üsküdar da Kılıklıda Bulgurlu Çeşme sokağında oturan Bayan Zellhanin 20 yaşındaki kızı fiablha Ut elvenmlş-tir.
Bir taraftan Muharremin çalışması. diğer taraftan Zcllhanın kocasının yardımlyla geçinip giden alla efradı, geçenlerde ölen alla reislerinin kay-boluşlyla hayat yükü tamamıyla Muharremin üzerin* binmiştir.
Zcllha II» karısı Sablhayı vo baldızı Saniyeyi tam mânisiyle geçlndire-miyen Muharremle karısı arasına bu şekilde bir tatsızlık girmiş ve aı sonra da kan koca ayrılmışlardır.
Zcllha, İki kızıyle beraber, Üsküdar Şemslpaşadakl tütün bakım evinde çalışmağa koyulmuşlar; bunlardan bir müddet sonra da Muharrem çalıştığı kunduracılığı bırakarak o da tütün deposuna İşçi olarak girmiştir.
Bu arada karısının ayrılığın* tahammül frdemlyen Muharrem tekrar barışmak İçin muhtelif teklifler yapmış. fakat reddedilmiştir.
Muharrem bu hal karşısında kendini daha fazla İçki ve h eroin» termiş ve dün de yanma aldığı büyük bir çakı il» tütün deposu civarında bir arsada ana İle kızının yolunu beklemeğe koyulmuştur,
Filhakika az sonra Zcllha İle kızla-n, çalıştıkları yere gelmek üzere Muharremin bulunduğu yerden geçerken Muharrem birdenbire önlerine çıkmış v» karısı Sablha İle anası Zelihayı muhtelif yerlerinden y&rtanuştır. Muharrem, hâdiseyi mûtaakıp kaçmak İstemişse do, yetişen polisler tarafından yakalanmış; yaralı ana kız da tedavi «dilmek üzer* Nümune hastanesin» kaldırılmışlardır.
Hâdise tahkikatına Üsküdar savcılığı el koymuş; Muharrem tevkif edilerek ceza evine gönderilmiştir.
Selâmet motörü battı
Vakfıkebir 18 (AA) — Zahir* yük 10 olarak Samsundan gelen Hakkı Ypağa alt Selâmet motörü, tsko-f İyede tipiden yolunu kaybetmiş v» sahile blndlrmlştlr. Motör parçalanmış, içindeki makinist kurtarılmam ıştır. İnsanca başka, zayiat yoktur.
Caddebostan] iskele»! kısmen yandı
Dün gece saat 2,9 da. Caddebostanı vapur iskelesinin ahşap çatı kısmı yanmıştır. Yangının bacadaki kurum lann tutuşması neticesinde çıktığı an laşılmıştır.
Saframboluya kar yağdı
Safranbolu 18 (AA) — İki gün-, dlilr yağan kar, (0 santimi bulmuştur. çiftçiler, eKm üzerine faydalı tesir yapacağından sevinmektedirler.
manin siyasetini tenkld ederek şöyle demiştir:
«Klmsa blza veya mili! »mnlyetlnıl-zo karşı tocavüa tehdidinde bulunmuş değildir. Halbuki Truman v» arkadaşları sanki bir harb tehlikesi karşısındaymışız gibi hareket ediyorlar.
GÜNÜN MESELELERİ
Bütün dünya heyecan içinde
Bir müddetten beri bütün dünya bir asabiyet havası îçİDdBâ dir. herkes yannın ne getireceğini merakla soruyor. Amerikada âdeta bir heyecan httküm Bürmektedlr. Bütün iç İşler bir taraf^ bırakılmış, herkes Avrupa nurteleslle meşgul olmağa başlajnı.ştırt' B»ı alâkanın aebebl komünist nüfua aahaamın gittikçe gcnlşlem^l sİ ve bütün Avrupayı tehdldetmek istidadım göstermesidir. rlkablar böyle bir vaziyet hasıl olura* Amerikanın da tehlikeyi gireceğini düşünüyorlar ve şimdiden tedbir almak lüzumunu duyuyorlar. Diine kadar bu tedbir Avrupanuı İktisadi kalkııımasj için para yardımı »eklinde idi. Marshall plânı bu maksatla hazır-lanmıştı. Şimdi bunun yetmiyeceğl, askeri tedbirler de almak linin geldiği anlaşümı^tn”. Nevyorklan gelen haberler mecburi as» kerllğln ve harb devresine ait fevkalâde tedbirlerin yeniden kabulIJ İhtimalinden bahsediyor. Bu yolda karar verilirse Amerika büyük bir hazırlık.devtesin» girecektir. Her bakımdan kaynaklan çolş genlç olan Amerikanın alacağı tedbirlerin dünya «ulhu Üzerindi İyi tesirler yapacağı muhakkak sayılıyor.
Bugünkü vahim vaziyeti gösteren bir alâmet de tsveçln fevkalâde müdafaa tedbirleri almak lüzumunu duymasıdır. Finlandiya Sovyet nüfuz sahasına girmek üzeredir. Bunu Norveçe yapılacak teklifin tekibetmesl İhtimalinden bahsediliyor. Bu habef doğru olmasa bile, Norveç! nüfuz sahalarına alan Sovyetler İsveç hudutlarına gelmiş demektirler. İsveç evvelce tarafsız kalmak, Bati ve Doğu uevletlerl arasındaki ihtilâfa karışmamak niyetinde İdi. Bugünkü durum karşısında bunun kabil olamıyacağı, İskandinav devletlerinin da variyet almak mecburiyetini duyacakları iddia ediliyor.
Bu variyet dolayırile Paris konferansı müstesna bir ehemmiyet kazanmaktadır. Paris te 14 Dışişleri Bakanı arasında mühim görüşmeler olacağı anlaşılıyor. Şimdiki halde vaziyetin anahtarı ltalyadadır, bu memlekette 18 nisanda yapılacak seçimde komünistler mağlup olurlarsa İtalya kati variyet alacak. Batı bloku il* geniş ölçüde faaliyete geçecektir. Komünistler kazanırlarsa Amerika, îtalyaya yardımı kesecektir. Bu takdirde Avrupa variyetinin çok nazik bir saflı aya girmesi muhtemeldir.
Emniyet müdürlüğü İkinci şubesinin alâkalı memurları dün on sekiz bin beş yüz liralık mühim bir dolandırıcılık hâdisesinin faillerini yakalamağa muvaffak olmuşlardır. Hâdisenin tafsilâtı şüyledlr;
Zabıtaca tanınmış dolandırıcılardan Ordulu Abdülkadlr, diğer adiyle ( Ahmet Metin Kayıkçı», evvelce aralarında dürüst şekilde yapılmış bir muameleden dolayı tanıştığı Adnpa-zarında celeplik ve müteahhitlik yapın Ahmet Ofal’a buradan bir telgraf çckmLş ve bu telgrafta;
( Buradan sığır ve manda almaı (here Yunanlstandan bir tacir geldi. Derhal geliniz.»
Demiştir, Telgrafı alan Adnpazar;i( Ahmet Ofal derhal İstanöufa gelmiş va burada Abdlikadlrî bulmuştur. AL-dülkadlr, Ahmet Otal‘1 Sirkecide 1)1!1 kıraathanede oturttuktaa sonra Yu-ncnlı taciri getirmeğe gitmiş ve az «Kıra, yanında müteaddit sabıkaları bulunan ve sıkıyönetim kararlyle sürgün edilerek müddetini bitirip gelen Arlsttdl Madenoglu İsmindeki lehisin gelmiş, bunu Adapasarli Ahmö-de Yunanlı tacir olarak takdim etmiştir Yunanlı tacir (II le sığır ve manda alış verişi üzerinde pazarlığa girişilmiş ve on bin beş sığır ve manda üzerinde mutabık kollamıştır. Abdüı-kadir, Adapazarlı Ahmedln sığır ve mandalarına pahalı fiatte müşteri bulduğu İçin hayvan başına on beş Hra da komslyon temin etmiş ve îs-tar.bulda kendi şahsi bir işine aarfe-deceğl bahanesiyle Ahmet Ofal'd*n alelhesap on sekiz bin bey yüz Hra da almıştır.
Bu arada, Abdillkadlr, Ahır.ede. Yunanlıda bir hayli altın para olduğunu, bu paraların bir kısmını da Adapaznrında bozduracağını söyle-
miş nihayet Ahmet Of alta orada hayvanları teslim adlp Yunanlı ta-olı den de parasım alması kararlaşarak Haydarpaşaya geçilmiş v* Adara zar a bilet alınarak trene blnUmiş-tlr
Esasen kalabalık olan trende klm-sa kimseyi fark edemez bir halde seyahat etmekte olduklarından, tren Pendlğl geçince, Abdülkadlrle Yunanlı tacirin gözden büsbütün kaybolduklarını gören Adapuarlı Ahmet, bir müddet daha treni İyice araştırmış, İkisinin de trende olmadıklarına kanaat getirdikten sonra katarda bulunan zabıta memuruna müracaat ederek vaziyeti anlatmıştır.
Zabıta memuru, ilk İstasyonda İfl alâkalılara bildirmiş, orası da titan- t bul rabıtasına baş vurmuştur. Emniyet müdürlüğü lkiinct şubesi derhal harekete geçmiş v(j bir müddet sonra 1 bu İki açık göz sabıkalı dolandırıcıyı yakalamıştır. Suçluların üzerlerinde ve oturdukları yerde yapılan ini aramada dolandırdıkları on sekiz bin küsur liranın mühim bir kısmı ele geçirilmiştir.
Tütüncülerin fevkalâde toplantısı
Almanyanın batı kısmı İle bir ticaret anlaşması yapmak üzere girişilen teşebbüsten tütüncülüğümü» İçin çok hayırlı neticeler flmidederken, Frankfurtla yapılan ilk temasları müteakip gelen haberler piyasamızda hayret ve endişeler uyandırmıştır.
Tütüncülüğümüzün hal vs istikbali için fevkalâde önemi halı olan bu mesela hakkında müzakerelerde bulunmak vs gereken teşebbüsleri yapmak Ozero bugün saat (lö) do Birliğin merkezinde fevkalâds bir toplantı yapılacaktır.
16 Mart şehitleri ihtifali Dün Eyüpte Şehitlikte yapıldı
IS Mart şehitleri IhtlfaH dün saat 15 da Eyüptekl şehitlikte yapılmıştır.
Kesif bir kalabalığın İştirak ctüğl tören o İstiklâl marşlı* başlanmış, bu nu müteakip şehir meclis^ Halkevleri vo üniversite gençliği adına söylevler verUeTek azli şehitlerimiz bir ker» daha anılmıştır.
Bundan sonra bir manga er tarafından havaya ateş edilmiş ve İhtifal askeri birliklerin, okulların yaptığı gcçld törenli» sona, ermiştir.
RADYO-
Bu ahfamfet program
17,58 açılış ve program — 18.00 karışık şarkılar — 18,30 konuşma — 18,45 müzllc (PI.> — 19.00 haberler — 10,15 geçmişte bugün — 10,20 ince saz
— 20,18 radyo gazetesi — 20,30 serbes Saab — 20.3S yurddan. sesler — 21.00 konuşma — 21,15 Cumhur Başkanlığı armoni mızıkası (1 - Fuclk: Marş: 2
- Chambe; Endülüs valşl; 8 - Roşşlni: Semlramis üvutürü; 4 - Enesco: Rumen Rapsodisi) — 22.00 müzik (Pl.) _*■ 22,13 hAbezleg 23,00 kapanış.
Öğretmen okullarının 100 üncü yılı
Öğretmen okullarının kuruluşlarının 100 üncü yıl dönümü dün öğleden sonra Çapa Eğitim enstitüsünde kutlanmıştır. Törende vali, ordu müfettiş!, profesörler, Milli Eğitim Bakanlığını temsllen Ankaradan gelen heyet, İstanbul Milli Eğitim müdürü ve seçkin bir davetli kitlesi hazır bulunmuştur.
Eğitim Enstitüsünün talebe korosunun söylediği İstiklâl marşından sonra yüksek tedrisat umum müdürü Faik Reşit Unat, Milli Eğitim Bakanı adına toplantıyı açmış, müteakiben de, yüksek öğretmen okulu mü dürü Cemal Ar t üz, Milli Eğitim Bakanı şemseddln Sirer'ln sevgi ve selâmlarını bildiren bir mesajını okumuştur.
Bundan sonra ordlnaryos profesör Fahreddln Kerim Gökay, Muallimler Birliği adına bir konuşma yapmış, bunu da Muallim mektebini 80 yıl evvel bitiren «n eski öğretmen Mehmet Galip Ertekln hâtıralarını anlatmıştır.
Toplantı tamimi bir hava İçinde anlatması takibetmiştlr,
öğretmen okullarının açılışının yüzüncü yıldönümü münasebetiyle bugün saat 17 de Eminönü Halkevinda büyük bir meslek toplantısı yapılacaktır.
Amerikanın bize verdiği uçaklar tik grup dün Ankara’ya geldi
Ankara iö (AA.) — Amerikan yar dım plim gareğines memleketimize tealim »dilecek olan Amerikan uçaklarından «tnTçder» «A—28» tiplode-ki hafif bombardıman «çaklaruMtan mürekkep İlk grup bugün mt 12.48 d» Ank&r&ya gelmiştir. Uçaklar şehir ûzerlud* bLr •uçu» yaptıktan *ûn-ra hava alanına inmişledir. Alanda, Amerikan TOritiy» yardım heyetinin havacılık grupu başkanı general Hoag, hava garnizon komutanı albay Şevket Acar, alay komutam yarbay Necini Alagöz He hava rubaylan, A-jan» ve Basın mümasilleri tarafından karşılanan filo komutan ve mü rettebatı bûfed» Izas edilmişlerdir.
16 lar konferansı
(Baş tarafı 1 tnci s ah i 1ede) rln raporları hakkında lbtlrazl kayıtlan İleri rilrnıtljJerdir. Bu kıydı £h-Urazller kaydedilmiştir.
Türk kaydı lhtlraztilnln esbabı muclibasl; Türk hükümetinin çok geç gönderilmiş olan, bu raporlara daha henüz muttali olamamış bulunman ve bu raporların muhteviyatı hakkında bazı fikirler dermeyen et-mealnln şüpb^la addedildiği huzuı-lorına dajınmaktadir.
Bundan lonra İL Berin kısa bir kapanış nutku »öyllyerek eıcüml* dâ-mljtlr M:
eAvnıpanm mukadderatı ünümüzdeki ay zarfında göstereceğimiz azma bağh bulunacaktır. Kurulmuş bulunan çalışma komitesinin süratli V» müessir «eklide hareket edeceğini ü-mi d ediyorum.»
M. Berin, bundan »onra, konferansta gösterilmiş olan tesanütten dolap menin un! yetini İzhar etmiş vo bir netleeya varmak azmi gösterildiği takdirde, muvaffakiyetin sağlanacağına kan! bulunduğunu söylemiştir. Ingiliz Dışişleri Bakanı, M ların, çalışına komitesi görevini bitirir btlr-mez toplanacaklarını v« harekete gey meğş hazır bulunacaklarını bildirmiştir. Grenwleh »yariyle saat 15.19 te M. Bevln toplantıyı şu sözlerle kapamıştır:
«şimdi heplmls memleketlerimde avdet ediyoruz. Hemen İş* koyulalım.»
Fransız Cumhurbaşkanı
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
Türkiye Dışişleri Bakanı, hafta sonundan evvel P&ristan aynhnayacak, Fransız temsilcileri ve muhtelif siyasi şahıslarla bsşiamış olduğu müzakerelere deTam edecektir. Amerikanın Parla büyük elçisi Jefferson ve Mareşal plânı İçin Parlse gelmiş olan Amerikan mmanlan İle de görüşmelerde bulunması muhtemedlr.
Paris 18 f AA.) — Dışişleri Bakar lığı tebliğ ediyor: Memleketini oneltı-lar konferansında teman etmek üzer* Paris» gelen Türkiye Dışişleri Bakanı Neemeddin sadak, Oecrges Bldsull 11» görüşmüştür.
Bu görüşme esnasında iki devlet adamı Paris konferansının mevzuunu teşkil eden İktisadî kalkınma lhtlynç-lannı gözden geçirmişler, İM memleket münasebetleri ve müşterek meseleleri hakkında görüşlerini teati etmişlerdir.
BMault ve Badik beraberce İnceledikleri mdhteUf meseleler üzerinde görüş birliklerini teablt ederek Türkiye t» Fransa arasında mevcut an'a* nevi dostluğu ve mevcut bağlan m fite kaba menfaatler gereğince geliştirmek huzuflvnda azimlerini belirtmişlerdir.
i...bTrsT.................I
İstanbul Bor sasının 15/3/1648 flatierl
ESHAM VB TAHVtLÂT
% 7 Faizli Tahrtiler

TEŞEKKÜR
Vakitsiz ölümüyle bütün yakınlarını büyük keder ve teessür içinde bırakan Helsinki Konsolos ve başkâtibi
CEVAT ÜLKEN'ln
Cenaze merasimine çelenk göndermek suretlle İştirak eden Dış îşlerl Bakanlığına, İstanbul Valisine, Bakırköy Kaymakamına, İstanbul Ziraat Başmüdürlüğü ve Tanm Bakanlığı teşkilâtına Beyazıt camiine ve Bakırköydekl makberesin* kadar gelip yakınlık ve kardeşliklerini bizi minnettar bırakacak şekilde İzhar eden dostlara en derin şükran!arımızı arze-deriz.
Ailesi
Kapanış
Sivas . Erzurum 1 20,14
Sıva» • Erzurum 2-1 20.28
1641 Demiryolu I 20.3®
1041 Demiryolu H 20.30
1841 Demiryolu m 20.83
MUİJ Müdafaa I 20,54
Mim Müdafaa n 20,05
Mili! Müdafaa m 20.35
Mili! Müdafaa IV 30.40
% 8 faizi! Tahviller
Kalkınma I 66,35
Kalkınma H 68.10
Kalkınma IH »6 50
1841 Demiryolu VI 66.50
il 5 faizli Tahviller
1033 Ergani 23,23
1938 ikramiyen 21,40
Milli Müdafaa 21,10
Demiryolu IV 00.50
Demiryolu V »6,73
01rket hisseleri
Merkea Bankası 135.—
tş Bankası 25.—
T. Ticaret Bankaa 5.03
Aslan Çimento 16.50
SARRAFLARDA ALTIN
Gulden Satış J7.4Û
Türk llraj* 33.70
Sterlin 60.—
Kütça 5.53
Reşafl •41.60
çek rintlerinde değişiklik yoktur.
!—• TAKVİM e—,
I Cemaşlyelevvel 8 — Kasım 131 I
I “imsak, oa. öğle teindi av. Y t j |E, 10.12 11,51 8.05 0.2B 12.00 İtti I
ÜV. 4.30 0.0$ 13,23 IMS 18.18 İH» |
Sahife 3
İSTANBUL HAYATI
Kömür tevzi
Gurbet tolpantıları
Ar7 ŞAMDAN AKŞAMA
Felsefi cinayet
AKİSLER
Şevket Rado
VB Hak
İktisat Bakanı da yarınki toplantıda bulunacak
17 Mart 19
Sanayicilerin toplantısı
Hâlâ zam teranesi!
bu mücs-ayınp ver-yüklerden teras! bu
Gelecek yal daha rasyonel çalışmak için faaliyeti geçti
Gurbet toplantıları
Fakat Anadoludan İstanbul* gelip 1 yer;eşen vatandaşlar İyin İstanbul ne de olsa bir gurbet «ayılıyor. Afyonluların her sene tekrarladıkları kaymak gecesi, MalatyalIların kayısı geceleri. Denizlililerin horoı geceleri, Niğdell-Jerln elma geceleri, Anteplllerln fıstık geceleri gurbette, yılda bir kere olsun bir araya gelip hâlirasını muhafaza ettikleri doğum yeri hususiyetlerini canlandırmak arzusundan gelmektedir. Bu da, yurdumuza ait mahalli renklerin bütlin zenginlikleri İle tstanbulda yaşatılmasına vesile oluyor. MeseU oyunları, şarkıları, milli kıyafetleri İle Niğde folktorlyle küçük ölçüde temas etmek İçin Nlğdeye kadar gitmeğe lüzum yoktur; Nlğde-11lere mahsus renkler, tstanbulda oturan Nlğdeltlerln her sene tertlbet-tlkleri Elma gecesinde rahat rahat temasa edilebilir.
Ne tekim cumartesi günü akşamı. Konak oteli salonlarında kutlanan Elma gecesine, Niğde Okutma ve Yardım Cemiyetinin genç vs çalışkan başkanı, benim de mektep arkadaşım olan Mithat Beyat'ın davetlisi olarak gittim Ve Nlğdelller arasında, sanki Niğdedr imlşlm gibi, neşeli bir gece geçirdim. Bilhassa Niğde halk oyunlarım seyretmek, benim Içn zevkli bir fırsat oldu.
methini epey dinledik. D atik, N İğdenin yetiştirdiği kıymetli hukukçularımızdan. İstanbul hukuk fakültesi esas teşkilât hukuku profesörü B. Hüseyin Nail Kubalı'dan dinlediğimi». Niğde elmasın* dair şu beyit kâfi derecede aydınlatıcıdır:
Ermeni kabristanına giren hırsızlar
Henüz izler! bulunmayan himalar cuma akşamı Çtşua» Ermen! mezarlığına girerek bahçenin fidanlık dalra-rind» SU tesisatı kurşun borularını igmamen söküp götürmüşler vs o civarda bulunsun hırdavat tl’-eanndan Vahan Bardteban > ama aile kabristanının etrafındaki demir boruları ve diğer beş ailenin mezarlarının demir ve borularını »ökertk gStürm(İslerdir. MW liraya yakın bir Uyan Teren hırsızların mezarlığa bitişik Musevi kabristanından geldikleri anlaşılmış, keyfiyeti jandarma el k rymuştur.
NığdelUer meşhur ata sözünün Uyandırıcı tesiriyle olacak, İşe erken başlıyorlar. Caı çalarken danseden-ler arasında on on İki yaşında birkaç Çocuk da bulunması geç kalmak endişesinin bir delili sayılabiliri
* Türkiye Okutma Derneği 90 mart cumartesi günü saat 15 den 19 30 a kadar Parkotell salonlarında bir danslı çay tertlbrtmlştlr. Oeng Derneğe başarılar dileri».
Onun gibi:
Sebepler iktisadi, icHmal, siyasi, rejimsel; evet, doğru, doğru amma, şu İşte yirminci asırdaki insanların fena terbiye edilmiş olması, fena yetiştirilmesi, harb kın çok kışkırtılması, yaman hırsların bu işte ovun oynaması müessir rfoşıı mi? Onların da hic mi kabahati vok?
İnsanlık, ağzını kapkara açmış mezarın basında ölüyü çekiştiren o |kl bedbahta ne kadar da benziyor’ O cinayet, hakikaten pek felsefi bir rinayetf Hisse kartına aşkolsun
Şehrimizde bulunan iktisat Bakanı Çavlı Ekinin tetkikleri devam etmektedir. Bakan dün de Sümerbaak faaliyetiyle meşgul olmuştur.
Diğer taraftan yarın başhyacak olan sanaycller toplantın da günün mevzun olmuştur. Yeni sanayi kanunu, teşviki sanayi kanunu ve İktisat um um! meclis kanun lâyihaları Bakanlık tarafından hazırlanmış olup, bu mevzular yarın başlıyaeak olan toplantılarda münakaşa edilecek ve gerekli tadilatı müteakip lâyihalar Meclis» sevkedliecektlr.
Şehrimizden 180 kadar sanayicinin, ayrıca Adana, Burs*. Ankara ve İzmir aanayleilerlnln iştirak edecekleri bu toplantılar İstanbul ticaret ve sanayi odasında yapılacaktır. Burada memleket sanayicilerinin MU meseleleri bahis mevzuu olacağındın toplantılara büyük bir ehemmiyet verilmektedir.
Kendimize çeki düzen verip lahat bir nefes almak İmkânını bulamıyoruz. Her sabah gazeteyi elimize alırken; «Yine karşımızda yeni bir zam İsteği veya karan sırıtacak mı?» diye işklllenlyoru». Geçini şartlarındaki İstikrarsızlık, değişmez gelirli vatandaşların bezginliğini günden güne arttırıyor. Resmi ve yan resmi âmme müeseseleri bu kararsızlıktan mü tevelllt açıklarını vatandaşa yeni yeni külfetler yükleyerek kapatmak yolunu tuttular. Husus! müesseseler de tabiatile aynı yolda şaha kalkıyorlar. Kararsız hayat şartlarına ayak uydurabilen bir zümre bu değişikliklerden müteessir olmuyor, hattâ hissetmiyor bile. Geçim yükünün mütemadiyen artan ağırlığı, mahdut gelirleri! e yaşamağa çalışan vatandaş kütlelerinin omuzlarına çöküyor, bellerini büküyor. İdare, murakabe mekanizmalarının ön plsL nında hâlâ ödenek söylentileri; flP raç. İstifa çekişmeleri, seçim hıP-zırlığı gayretleri; demokratik, a£^ tidemokratik kanun maddesi mûfe nakaşalan, heyecanlı nutuklar yer alıyor. Hayatın tanzimi yoÇ lunda hazırlanan programlar, d.2 tünülen tedbirler, iç politika deg> dikod uları arasında kayboluyor yaldızlı valdlerln ışıltıiarile süs> lenen kubbede hoş şadalar çınlıçu yor. Âmme müesseseierinl yurtfl) taşın yaşama seviyesine âvarlşt yacak yerde, yurttaşı onların gi*^ dlşatına uydurmağa çalışıyorum ve ikisini de beceremiyoruz. -q
Gazete sütunlarında yine bl^j zam hortlağının homurtuları bateJ ladı. Elektrik İdareci müşkül zlvette İmiş. Fabrikanın makineleri eskimiş, yenisini almak içO cok paraya ihtiyaç varmış. Halbuki İdarenin bugünkü geliri, me mur ve müstahdem ücretlerini zorlukla ödeyeblllyormuş. Elektrik sarfiyatı mütemadiyen artıyor ve aynı İdarenin elinde bulunan tramvay, otobüs İşletmelerinin varidatı da çoğalıyormuş, fakat buna mukabil, 7 Eylül kararlarından sonra malzeme fiat-lerl çok yükseldiği için idarenin masrafları bir kaç misi! artmış.
Uzun sözün kısası?.. Malûm nekarat: tarifelere yeniden zam yapılması zaruridir. Aksi takdirde fabrika işleyemlyecektlr, İstanbul şehri karanlıkta kalmak tehlikesine maruzdur.
Gazete İlâve ediyor: «Haber aldığımıza göre Bayındırlık Bakanlığı bu hususu incelemektedir.»
Bu gibi incelemelerin nasıl incelip koptuğunu da biliyoruz. İstanbul şehri İçin kurulup varidatı. masrafları İstanbul halkının sırtından çıkan bir müessese, tarifesini arttırırken bu şehrin mümessillerine danışmağa lüzum görmüyor, doğrudan doğruya Bakanlığa başvurarak isteklerini emri vaki halinde yerine getiriyor. Yukarı makamlarda bu İstek ler incelenirken, onunla alâkalı bulunan şehir halkının vaziyet! katiyen göz önüne getirilmiyor, sadece kâğıt üzerindeki rakamların çetrefil İfadelerinden çıkınlan mucip sebeplere dayanılarak şehirliye yüklenecek venl külfet İsteklerine bir kalemde «SAH» çekiliyor.
Madem ki idarenin bu kadar zor vaziyete düşmesinin sebebi 7 Evlûl kararlan İmiş ve mademki alâkalı Bakanlar 7 Eylül karar-lannm İsabetini. İyi neticeler verdiğini hâlâ ısrarla iddia ediyorlar: o iyi neticelerden ‘ "
seselerin hissesini de sinler, halkı su ağır kurtarsınlar Zira bu kadar sıkleti çekmez!
Cemal Refik
Ankarada Iiuşçuah köyündeki mezarlıkla iki mezarcı, bîr cena-Jeyl gömmek için kavgaya tutuş-tatvlar. Cesedin biri başını, oburu ayanını yakalayıp çekiştirmiş, du: nuşlat. Cemaatin müdahalesi de kâr etmemiş. Mezarcılardan Faik Oklaş eline geçen kocaman bir t&ş parçasını öteki mezarcı Mehmet Sarının başına çalmış. Kucağındaki ölü İle birlikte, M-?h-röet de ölü olarak çukura yuvarlanmış
Hukuk Fakültesinde
1948 - 1M7 ders yılından evvel İki sene üst üste üssjmizandan veya bazı derslerden zayıf not alarak sınıfta kalıp mağdur olan 100-1M kadar talebeler Hukuk Fakültesi dekanlığına va Rektörlüğe: profesörler kurulunca son alınan karardan faydalanmaları İçin müracaatta bulunmuşlardır.
Bu durumda bulunanların 19. 3. 043 cuma s tlnü saat 14 de üniversite lokalinde bulunmaları bildiriliyor.
Sudan çıkmış balık ve daldaki elma
Anadolu halk oyunlarının yer yer değişen figürlerini yeril hususiyetlerle mlnalan'lırmaya çalışanlar İzmir zeybeğinde bir efenin karakterini tes-blt ederler. Karadenls oyunlarında görülen titremeler, sıçramalar ise. o civar halkının balıkçılıkla meşgul olmalarından ileri gelir. Karadeniz uşaktan neşe ile coştukları zaman sudan çıkmış balık gibi titrerlermiş.
Niğde halk oyunlanuda da Karadeniz oyunlarını andıran titremeler vardır. Fakat şu farkla kİ oyuncular yürüyerek ve arada bir sıçrayarak d»gu, tıpkı dalında titreyen olmuş bir elma gibi, durdukları yerde titriyorlar Folklorcuların, elma memleketi halkına yakıştırdığım bu İzahı ne derece doğru bulacaklarını bilmiyorum ®mı, oyunlarda hareketi w. muhakkak kİ orta Anadoluya ha» olan ağırlık ve letafettedir. Yeril kıyafetlerde de daha alyad» koyu renkler üzerine be-yas İşlemeler hâkimdir.
Nlğdenln bilhassa «İması meşhur, gscenln adı da »Elma gecesi» olmasına rağmen Niğde yeril eyaletlerini, oyunlarını İstanbul* kadar getiren Niğdelıler. oradan elma getirmeye muvaffak olamamışlar. Bu sene mahsul biraz noksan çıkmış v« çoktan satılmış olduğu için, tertip heyet! elmayı lstanbuldan almak lorunda kalmış; hem de kilom 300 kuruştan. Biliyorsunuz, bu sene elma tstanbulda da pek yoktur Fakat Niğde elmasıma
Almanya ile ticare; timiz ve Amerikan dostluğu 1
Doğu illerini kalkındırmak üzer» hazırlanan plânda Emırumd* gen ş teşkilâtlı bir et sanayii vücuda getirmek de vardır Bu teşkilât* alt plânların tamamlandığı lıaber verilmektedir. Plânın tatbiki İçin 1S-20 milyon liralık bir sermayeye İhtiyaç görülmektedir. Bu paranın muhtelif Bakanlıkların vereceği para ve kurulacak bir şirketin sermayesiyle temin edilebileceği söylenmektedir.
Erzurum da vücuda getirilecek tesisatın büyük istihlâk merkezlerin» kesilmiş kasaplık hayvan sevkedeceğl gibi konserveciliğe de themtnlyet verileceği İlâve olunmaktadır.
Ancak büyük masraflarla Doğuda böyle bir fenni tesisatın kurulması halinde beklenen neticelerin hakikaten alınıp alınmıyaceğı p«k belli değildir. Fikirlerine müracaat edilen mütehassıslardan bir kısmı halkın dondurulmuş et yemeğe alışmamış olmasından sevkedllecek etlerin rağbet görmlyeceğlnl Heri sürmüşlerdir. Bilhassa İstanbul mûmuMİUeri bu fikri müdafaa ederek şark bölgesinden riyada Trakya da v» Ege böl gerinde İstanbul İhtiyacını karşıltyacak sayıda hayvan yetiştirilmesi İşini hükümetin ele almasını tavsiye etmişlerdir Bu sebeple plânın tatbiki bir müddet geri bırakılmıştır.
Diğer taraftan hükümetin et İşine ciddi şeklide müdahale etmesi zamanının geldiği söyleniyor. Büvük istihlâk merkezlerinde ve bilhassa şehrimizde esaslı bir gıda maddesi olan et meselesini belediye halledemnmMrte-dlr. Belediye, ete şimdiye kadar gö-rOlmemlş derecede vüksek bir flat tesblt ettiği halde meseleyi tamamen halledememlştlr. Bu flat halkın büyük bir kısmının satın alma kabiliyetinin dışında olmasına rağmen toptancı kasapları yine tatmin etmemiştir.
Büyük şehirlerden ve bilhassa ts-tanbuldan et meselesi etrafındaki şikâyetler ve al&kah dairelerin yaptıkları müracaatler üzerine hükümet. Ticaret Bakanlığını bu hususta yeniden tetkikler yapmağa memur etmiştir. Bakanlık, alâkalılarla mütehassısların fikirlerini almak üzer* Ankarada bir toplantı tertibetmlştlr. Bu toplantıda bulunmak üzere şehrimiz mezbaha müdürü B Servet îı ile belediye iktisat isleri müdürü B.Natm davet olunmuşlardır. Şehrimiz mümessilleri dün Ankaraya hareket etmişlerdir. Ticaret Bakanlığında Tapılacak toplantıların bir müddet devam edeceği, et ve kasaplık hayvan mevzuun* alt çeşitli meselelerin gö-rüşüle'-eAl tahmin edilmektedir.
Kumbaralı telefon kabineleri
İstanbul telefon bafmüdürlüğü şehirdeki kumbaralı telefonların adedini arttırmak İçin faaliyetine devam etmektedir. Tünelin üst tararına yeni bir kabin s konmuş ve çalışmaya başlamıştır. Tünelin aşağı tarafına da çok yakında bir kabine konacaktır Mısır çarşısın» da 1kt kabine konması için tesisat yapılmaktadır.
Şehrimize gelen öğrenciler
Ort* öğretim okullarında başlıyan İkinci dinlenme tatilinden istifade eden şehrimiz öğrencilerinden mahiri1 f gruplar Civar vilâyetler» gitmişlerdir. Aynı tafüden İri ifada ederek îsmir Karşıyaka kız llsasi ile Ankara polis koleji '''■rrtırltert şehrimiz» gelmişlerdir 1 : kız öğrenciler Işık 11-
■eılnde misafir edilmişlerdir. Misafir AğreocllCT şehri gtter«k tarih! âbide’-r hakkında malüora- almak İstemişlerdir. Beiedty» turUtk İşler müdürü B Serr.uh-evvelki gün polis Koleji öğrencilerini, dün de îkmirll eg-reneileri gerdirerek kendilerine gereken tsahatı vermiştir.
Almanya Jle yıllardan beri kesilmiş olan ticari münasebetlerimizi yeni «aslara göre kurup dfl-2enlemek üzere ve büyük ümitlerle Frank furta gönderilen heyetten gelen ilk haberler — eğer doğru, ise — çok derin bir hayal sukutuna sebebolacak mahiyettedir.
İnanmak istemediğimiz bu haberlere göre, işgal makamları Al-manyaya ithal edilecek Türk tütünlerinin kilosuna 35 sent, yani 120 kuruş flat biçmişi
tşin daha garibi, aynı makamların Yunan tütünlerini Alman-lora 120 sentten yani 336 kuruştan satın aldırtmış olmasıdır. Biz Yunanlılara verilen fiati çok görmüyoruz, bilâkis bugünkü piyasa şartlarına göre normal buluyoruz. Fakat kalite itibarile daha düşük olmıyan, hattâ kısmen çok daha üstün bulunan tütünlerimize karşı takınılan bu tavnn mânasını artlayamtyoruzf
Bu mânayı araştırıp öğrenmeyi 'şimdilik bir tarafa bırakarak Al manyadaki işgal makamlarının şu mühim noktalara dikkatini çekmek isteriz:
1 — Almanya tiitün yetiştiren bir memlekettir. Fakat kalitesi düşük ve acı olan yerli tütünlerini Türk tütünlerinin tatlı çeşni-slle gidererek kullanabilir.
2 — Tütün artık lüks olmaktan çıkmış, insanların zarurî İh-t’tiaçlan sırasına geçmiştir. Hele Alman milleti Türk tiitünlerüe yapılmış harmanların lezzetine yıllardan beri mütehasslrdir.
3 — Ttirkiyede, memleket ihracatının üçte birini teşkil eden tütünün ziraat ve ticareti büyük bir müstahsil kitlesinin geçim vasıtasıdır.
4 — Bu İtibarla m büyük satış pazarımız olan Almanyayt tütün mahsulümüze kapayacak mahiyette güçlükler çıkarmak, milli İktişadfv'ihmızın can damarına dokunmaktır.
Bu hakikatlere ilâve olarak, medeniyet dünyasını tehdidet-mekte olan türlü siyasî ve İçtimai ieMtkelere karşı el birliğile korunma tedbirleri aranmakta olduğu bir sırada bilhassa memleketimiz umumi efkârında derin bir hoşnutsuzluk ve huzursuzluk uyandırabilecek İstidatta olan bu
Elektrik İdaresi Hukuk İşleri Müdürü
Kskt belediye reis muavinlerinden ve halen Tramvor, Elektrik idaresi hukuk işleri müdürü B Rlfat hastalığı doiayudyle üç «y mezuniyet almıştır. Rahatsızlığı devam eden B Rlfat, yakın olan müddeti dolanca tekaütlüğünü Utlyeceğt v» avukattık yapacağı •öylenmektedtr.
Murat Fıırtun*un Latlfasile bir müd-dettenberl açık bu-«I lunan İstanbul tl-Wcaret borsası b&ş-• " kanlığına Vekâlet -A. Nafiz Özalp , «tâyin edilmiştir, iî H NafLz Özalp
’.i hukukçu ve eski mebuslardandır.
İstanbul piyasasının eski ve tanınmış tüccarlarından olup piyasada ciddiyet, dürüstlük ve istikametiyle tanınmış bir zattır. Kendisine başarılar temenni ederiz.
Ticaret Bakanlığı Ankarada bir toplantı tertibetti
İstanbul vapuru bugün geliyor
Devlet Denizyolları idaresinin «İstanbul» vapuru bugün saat 14.30 da «Batı Akdeniz» hattı seferinden dönecektir.
Niğde halk oyunlarında da Karadeniz oyunla-rındakileri andıran titremeler vardır. Fakat şu farkla ki oyuncular yürüyerek ve arada bir sıçrayarak değil, tıpkı dalında titreyen ol-mu» bîr elma gibi, durdukları yerde titriyorlar
Artık Müsterih Olabilirsiniz.
Yeni bir elbise veya robu İlk gî-vlldlRl günde lekelemek kadar can sıkıcı bir şey tasavvur edilemez. Fakat bu hususta artık müsterih olabilirsiniz. Zira bu^tln elbise temizletmek eskiden olduğu gibi tehlikeli bir şey delildir. Pepo. îtalyadan getirtildi thtra -modern maklnalarla elbise, rob, palto ve bütün piylt» eşyanın kuru bir sistemle 24 saat İçinde temlzllyecek ve onlara eski par* İlaklı^ını verecektir. Üstelik Pö-po'da temizlenen her elbise İki sene müddetle güvelere karşı korunmuş olur.
Adres: Yüksekkaldirim No. 173
fnîıiîe 4
AKŞAM
17 Mart İDİ*?
Mis sokağı cinayeti
Sınanın öldürülmesinden doğan dâva meraklı safhada
Kendisini tanınmayan ve sadece: a Sarışın, uzun boylu» diye tarif edilen kaatilin kim olduğu üçüncü ağır ceza mahkemesinde yapılmakta olan duruşmanın sonunda meydana çıkacak

BU AKŞAM
MELEK
Sinemasında

Henilz on dört yaşında olmasına rağmen, çok ağır İnerden sayılan «demircilik» sanatına yeni giren oğlunun, ona temin ettiği öç beş kuruşla bayat yükünü taşımağa muvaffak olamiyan otuz üç yaşındaki Susan; tanıdığı birkaç kadın arkadaşının tavsiyesiyle. Bcyoğlunda bir saz salonunda konsumasyoneuiuk yapıp para kazanmayı kafasına koyduğu gün, daha bu İşte Tesmen çalışmaya bile başlamadan ismini dahi bilmediği bir adamın bıçak darbeleri altında Öleceğini hissetseydi, muhakkak ki kuru ekmekle yaşamağa rast olur, belki de Beyoğlu sokaklarında dolaşmaktan dahi tüyleri flrpcrerek çekinirdi.
Bir saz salonunda çalışabilmek için resmi makamlardan geçen İzin kâğıdını artık eline almak özere bulunan Suzan, salondaki arkadaşlarly-le vakit geçirmeğe gittiği «aman, gece yansından sonraki dönüşünde Mis «otağının alt başında bıçaklanıp, kaldırıldığı hastanede kendisini vurun adam için:
— Sanşm, uzun boylu İdi. 'Fakat kim olduğunu bilmiyorumI
Dedikten sonra gözlerini tamamen yummuş olması, daha o zaman bu hâdise üzerine bir esrar perdesi çekmiş bulunuyordu.
•e»
Çimdi üçüncü ağır ceza mahkemesi huzurunda, S uzanın kaailll olduğu id-dlasiyle, sarışın, utunca boylu ve bir kıraathane garsonluğu yapan bir genç bulunuyor ve mahkeme heyeti, cinayet etrafındaki düğümleri çözmeğe uğraşıyor.
Bu kar.l: facianın üç sahnesi var. Birincisi: Saz salonu, İkincisi, Mis sokağının alt başı, üçüncüsü de hastanenin ameliyat od mi..
Duruşmanın son oturumunda bu öç sahneye ait bildiklerini anlatacak olanların bir kısmı gelmişlerdi: Bunlardan İkisi, saz salonunda okuyucu Naciye He Saadet, diğer İsmiyle Na-ıflfe Balcı. Mis .sokağında bir evde oturan Hermlne ve doktor Hüseyin Kzrahanlı..
•••
Naclycnln şahitliği cidden dikkate şayan ve anlattığına göre, şimdi Susanın kaatlH olmakla sanık görünen Çelil, Naciye ile alâkalı gözüküyor.
Naciye, cinayet gecesi, kanlı hâdl-aeye takaddüm eden saatleri şöyle anlatıyor:
— •Cehli tanınm. O gece saat on birde gazinoya geldi. Bana bir paket gönderdi. Açtım baktım. İçinde Üç metrelik bir yünlü kumaş vardı. Çelil, kendinden evvel gelmiş olan dLğer İki arkadaşının oturdukları masaya oturdu, Bir aralık beni de çağırdı. Gittim, ben de oturdum. Onlar bira içiyorlardı Bara da üç latıe kokteyl ısmarladılar Saat on iki olmuştu. Paydos ettik. Ben Celllle beraber çıktım. Tar-labaşma kadar beraberce İndik. Ben evime gittim, o da evine gitmek üzere benden ayrıldı Şuzanı onun öldürdü-
Yazan: Remzi TOZANOĞLU
(XJ İşaretli Susan bir arkadajile beraber
ğünü zannetmiyorum. Çünkü Çelil Suznnlu hiç alâkadar olmadı. O gece başka bîr masada oturan üç kişi Susanla alâkadar olmuşlardı.»
Diğer şahit Saadet, yahut öteki ismiyle Nazife Balet da Naciyenin şahitliği kadar şayanı dikkat bir şekilde bildiklerini şöyle anlattı:
— Birkaç defa dükkânımıza geldikleri İçin kendilerinin Çatalcalı olduklarını bildiğim üç kişi erkence gazinoya gelmişlerdi. Malalarına Susanla beni davet eltiler. Biz de ikimiz masalarına giderek oturduk. Bir aralık CelU gelmişti. Su sahnesinin merdiven altına bir aralık beni çağırarak:
— Ben ba akşam’* Leylft» yı tem'r-liyeccğlml dedi. Bu «Leylâ» başka bir arkadaşımızda Celllle başka bir şey kpnuşmadık. Sazanla beni masalarına davet edenlerle saat on bir buçuğa kadar İçtik. Seksen altı buçuk lira bir hesap ödediler. Biz de onlarla beraber gitmek İçin söz vermiştik. Fakat gitmeğe de niyetimiz yoktu. Biz. gazinocu He hesap Tüteceğimizden bahsederek onların çıkıp bizi beklemelerini söyledik. Onlar bizden evvel çıktılar. Biz de sonra çıktığımız zaman üç kişiden ikisinin bizi belde-' mekte olduklarını.gördük. Sonradan yapılan tahkikatla öğrendiğimize göre bizi bekllyenler Mehmet özcanla Osman Yıldırım İdi. Diğer İbrahim Erdoğan gitmişti. Mehmetle Osman yanımıza yaklaştılar ve kendilerini neden beklettiğimizi sordular. îş İcabı geç kaldığımızı, esasen beraber de gide mly eneğim izi söyledik: «Yürüyfln gideceğiz» diye ısrar ettiler. Mlş sokağına saptık. Burada oturan Her-m!ne adında bir arkadaşım vardı, ben evinin kapısını çaldım. Hermtne açti-Bu sırada Sirenn beni beklemeden İlerlemişti. Hermtne İle konuşurken bir feryat duydum. Hermlne kapıyı kapadı. Ben Burana doğru koştum. Elini karnına bastırmıştı. Vurulduğunu söyledi. «Seni kim vurdu?» dedim. O: «Uzun boylu sarışın biri vurdu. Aşağıya doğru gitti.» dedi. Bizimle beraber İnen iki kişi de öteki köşede' duruyorlardı. Suzant alıp hastaneye eötürmek İçin onlan çağırdım. «Biz karışmayız dediler ve oradan uzaklaşıp gittiler. O sırada bir bekçi geldi.
KUMRULAR
Aşk ve macera romanı
Kazan? CEMAL REFİK Tefrika No. 53
lekeledi.» ürpererek gözlerini kapıyor: «Evet... Ralf beyin otomobilinden sıçrıyan çamurlar üzerimi lekeledi. Ben zaten onun nazarında lekeli bir kadın değil miyim? Bu da tesadüfün bir cilvesi. O hâdise olmasaydı elblaecl dükkânının camekânındaki levhayı görmlyecektlm.»
•♦•
Fahriye on beş günden beri atölyedeki işine devam ediyor. Müessese sahibi kendisinden memnun. Dalma takdir kâr sözlerle gönlünü okşuyor. Yalnız işçi kadınlar ona tehlikeli bir rakip göziyle bakıyorlar. Hele çlpli gözlü kadın hissiyatını açığa vurmaktan çekinmiyor, İncitecek sözler söylüyor:
— Genç kadınsın. Burada çalışacağına. git de bir kocaya var! Benin yerine fakir bir kadın gelir de şuracıkta çoldğunun çocuğunun nafaka-
sını kazanır, tzmirden ablamın gelmesini bekliyordum. Buraya onu yerleştirecektim. Sen hangi cehennemden geldin de burnunu soktun bu işe? Patronun hanımı hem genç, hem kıskanç bir kadındır. Seni görse bir saat durdurmaz burada.
Fahriye aldırış etmiyor, kadını teskine çalışıyor:
— Üzülmeyiniz, hanımcığımı Ablanız gelince, Icab ederse ben çıkarım buradan.
çalışmak hiç de ağır gelmiyor. Fakat şimdi başka bir üzüntü baş gösterdi. Her gün sabahleyin erkenden çıkıp akşam karanlıkta eve dönmesi mahalle komşularının nazarı dikkatini celbelmckte gecikmedi. Eve girip çıkarken pencerelerden kendisine dikilen mütecMBls nazarlar, m&nalı fru-dak bükmeler gözünden kaçmıyor. Aleyhinde dedikodular cereyan ettiği
1 MARMARA Sinemasında
Bugün matinelerden itibaren: iki fevkalâde film Atlas sinemasında büyük muvaffakiyetler kazanan senenin en nefis va fevkalâde filmi Muazzam vo zengin sahneler, şahane aşklarla dolu
SEVMEK HAKKI
Zevkine, güzelliğine şen ve eğlenceli musikisine RenkJİ vo ihtişamlı sahnelerine doyularaıyacak bir filmi
ZEVK PEŞİNDE
(RENKLİ) Bas rollerse
CARMEN MİRANDA
VİVİAN BLAİNE — MİCHAEL O’SHEA
Baştan nihayete kadar heyecanlı vc hareketli sahnelerle dolu muazzam bir macera ve sergüzeşt şaheseri
• BUGÜN MATİNELERDEN İTİBAREN
İPEK Sinemasında
Baş rollerde:
GONGER ROGERS — LAN A TURNER — TOALTER PİGEON Aşkın en yüksek duygularını, kalbin bütün ihtiraslarını heyecanlı ve meraklı bir mevzu İçinde takdim eden emsalsiz bir filin Programa ilâveten:
DOSTLAR Arasında
FRANG MORGAN — KATHRYN GRAYSON

KANLI
KERVAN
Beyoğlu / R Sinemada
Bugün matluelerden İtibaren
İlk defa olarak (Türkiyede birinci vizyon)
Aşk... Şefkat... Fedakârlık dolu sahnelerlle seyredenidir heyecandan helecana süriikliyecek mevsimin en kuvvetli, hissi ve İçtimai Mısır filmi
Kahire - Bağdat
(Tiıe Common Toııch)
Filmini takdim edecektir. Bıı filmde gece sefahethanelcrl, bahriyelilerin eğlendikleri barlarını görecek ve aynı zamanda MARK HA\T-BOURG'un Londra senfonik orkestrasının iştirakiyle tegannl ettiği ÇAYKOVSKİ'nln KONSERTO Dc PİANO’sunu dinileceksiniz.
^gMHBMMBBOl Cidden görülecek güzel bir film.
f— ÇEMBERLİTAŞ SİNEMASINDA —>
Bugün matinelerden İtibaren iki şaheser film birden..
1 — Türk filmciliğinin muvaffakiyetle hazırlamış olduğu kıymetli bir eseri olan:
HARMANKAYA
2 — Dünya sinemacılığında şöhret İle şan salan sevimli yıldız DENNA DURBİN'Ln emsalsiz bir muvaffakiyetle yarattığı:
YALINIZ ONUN tÇİN
Müstesna filmi herh aide görmenizi tavsiye ederiz.
Başrolde: DEANMA DURBİN — CHARLES LAUGHTON —
■■■■■■■rUCTBrSI FRAh’CHOT TONE
Susanı bir otomobile koyarak hastaneye götürdük. Ameliyat odasına aldılar. Ve orada az sonra öldü.»
■ Saadetten sonra dlnnlenen diğer şahit Hermlne, ftas hâdiseye dair bir şey bilmiyordu. Sadece Saadetin bir aralık kendisine uğradığını söyledi.
Diğer şahit hariciye asistanı doktor Hüseyin Karahanlı İdi. Doktor da bildiklerini şöyle anlattı:
— O gece hastanede nöbetçi idim. Yaralı bir kadın Belirmişlerdi. Fazla kan zayi etmemesi için derhal ameliyat odasına aldırdım. Bu sırada bir polla memuru gelerek kadının ifadesin! aldı. O zaman yaralı kadın dedi ki:
— «Yolda giderken yanıma uzun boylu sarışın bir adam geldi, bana: hadi ytlrü gidelim! dedi. Ben gitmem deyince, yüzüme bir tokat vurdu. Vt Yenişehir İstikametine doğru kaçtı, gitti. Ben evvelâ vurulduğumu bile anlamamıştım. Sonra farkına vardım.» ■
çauhakkak. rakat kimse He görüşmediği için bir şey öğrenemiyor.
Bir sabah genç İşine giderken yılışık bir delikanlı yanına sokuldu:
— Bugün de beraber gezelim, küçük hanım! Her gün îstanbulda gezilmez ya.
Fahriye sert bir bakışla:
— Terbiyesizliğin lüzumu yok.
Deyip şavuştu. Artık bu apartıman-da oturmakta mâna yok. tstanbula gidip gelmek de zor oluyor. İstanbul tarafında bir odacık bulup yerleşe-bllse rahat edecek. Fakat böyle bir od» aramak İçin müsait vakit bulamıyor. Ekseriya pazar günleri de işe gidiyor, dükkânın kepcnklerlnl kapayıp İçeride çalışıyorlar.
Bir akşam Köprüde vapur beklerken gene o dilenci kadınla karşılaştı.
— Nerelerdesin, hanım kızım? Birkaç defa sizin tarafa geçtim, eve uğradım, bulamadım. Başka yere mİ taşındın yoksa?
— Hayır, nine! Gene orada oturuyorum. fakat her gün tslanbııla İniyorum, akşamları bu vaatte dönüyorum. Senden b'.r ricam var nlnel
— TAMAMEN RENKLİ ve TÜRKÇE ,
Bas Rollerde: CORNEL WİLDE — ANITA LOUİSE
Bütün heybet ve ihtişamı İle canlanan bir tarih
İngiltere tarihinin ihtiras ve entrikalarla dolu bir sahi-fası
Şövalyelik devrin !r cengâverlik destanı
Bu muazzam filme ilâveten:
YIRT t A AL
CHARIES STARRETT'in kanb macera ve sergüzeştlerle dolu, büyük sinema romanı.
S,
îşte yaralı kadın bu sözleri söyledikten az sonra can verdi.»
Mahkemece çağrılmış olan şahitlerden gelmiş bulunanlar bu şekilde dinlendikten sonra Çatalcalı Osman. İbrahim ve Mebmedln gelmemiş oldukları görüldü.
Mahkeme, bunların İhzarca getirilmesi İçin savcılığa müzekkere yazılmasına ve şahitliği hakikaten dikkate şayan görülen Saadetin de gelecek celsede mahkemede bulundurularak dinlenecek olan şahitlerle İcabında muvacehe yapılmasına karar vererek duruşmayı önümüzdeki pazartesi gününe bıraktı.
Remzi TOZANOĞLU
Temiz hurda hurufat kurşunu alınacak
Müracaat:
Akşam Matbaası.
Telefon: 20681
Bugün matinelerden itibaren TURAN sinemasında haftanın en güzel İki büyük şaheser filmi birden. Holl vutun büyük artistleri tarafından çevrilmiş İspanyol dans ve kltarla rınMl nağmeleri altında esrar, aşk ve feci casusluk filmi.
l-TANCA CASÜSÜ
MARİA M ON TEZ - ROBERT PAÎGE — SABU - PRESTON FOSTER gibi ( büyük artistlerin yarattıkları muazzam ve hârikalar filmi.
î _ FEDAİLERİN DÖNÜŞÜ (Tamamen renkli) Maceralar kiralı JOHN HALL’ln — MARGARET LİM8AY — ANOY DEVİNE ve binlerce figüranın lştlrakıle çevrilmiş bir şaheser, çöl haydutlarının kanlı hücumları — Bunlara karşı gelen fedailer, nihayet büyük bir aşk mevzuu..
KADIKÖY FENERBAHÇE Stadmd»
Galatasaray - Fenerbahçe
21 MART 1948 PAZAR GÜNÜ SAAT 15 TE KARŞILAŞIYOR. Bu maçta satılacak bilet mlkdan Belediyece tahdit! edilmiş olduğundan maç gününe kadar biletler satıldığı takdirde stad gişelerinde bilet satılnuyacaktr.
Biletler mutad yerlerde ve Köpıüde Kadıköy iskelesinde Kitapçı Kemal Kadıköy Altıyol ağzında Nefis Pastahanesinde satışa çıkarılmıştır.
I s
— Estağfurullah, hanım, ham! Elimden gelen bir İş olursa baş üstüne.
— Ben İstanbul tarafına taşınmak istiyorum. Sizin oturduğunuz semtlerde namuslu bir aile yanında benim için -kiralık bir oda bulabilir misin? Erkeksiz bir ev olursa daha 1yi.
— Aman, hanım kızım! Sen bizim taraflara nasıl gelirsin? Oralarda hep fakir insanlar oturur. Benln gibi bir hanımefendi öyle yerlere tenezzül eder mİ?
— Ben hanımefendi değilim, nine İşçi bir kadınım. Öyle yerlerde oturmak İstiyorum.
— Ya... Öyle mİ? Peki, hanım kızım! Araştırayım, sana lâyık bir yer bulurum İnşallah
Fahriye çalıştığı atölyeyi tarif etH. Her gün beni o dükkânda bulabilirsin, nine.
— Merak etme, kızım. Ben seni nerede olsa bulurum.
Cumartesi giinü öğle vakti nine dükkâna geldi.
— Hanım kızım! Sana bir yer buldum amma, bilmem kt beğenecek misin? Üç odalı, miniminicik, kutu gibi . (Arkası var)
_____________________________
46 çift krepsol iskarpin a'ınacak
Teknik üniversite Satinalma Komisyonundan:
Öğrencilerimiz için « çift Krepsol iskarpin alınacaktır, istekliler 2ü 3. 948 tarihinde ve saat 10.30 da numuneleriyle ve 180 lira teminat 11e birlikte müracaatları. (3185)
VEFAT
Dul Bayan Arşalus Kuyumcıyan ve evlâtları eşi ve pederleri olan
Bay KAREKİN KUYUMCIYAN’ın (Bakır tüccarı)
Sal vefatını teessürle bildirirler- Cenaze merasimi bugün 17 mart 1948 saat 14.30 da Beyoğlu Bahkpazar Üç-Horan Ermeni kilisesinde İcra olunacaktır.
İşbu ilân hususi davetiye yerine kaimdir.
Cenaze levazınıatçısı Garblo Çelil
İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu
Saat 20 de
Dram Kısmı
BAYKUŞ Komedi Kısmı KAŞ YAPAYIM DERKEN
MAKSÎM'de Muammer Karaca Opereti
HANGİSİ
Revü operet: Saat 20.30 da Telefon: (2833 Çarşamba halk matinesi 15 te


BALOSU
1 20 Mart cumartesi gtt-
l qü akşamı Taksim Bele' diye gazinosunda verile-çektir. Davetiyeler An-k cara caddesinde İstanbul ' Gazeteciler cemiyetinden * tedarik edilir.
Telefon: 21222
I
1
(
(
Telefon: zııoa
IİİİİEİIM...HHİİİİİİ9

[ TARİHTEN SAHİFELER''
1891 senesinde Istanbulda tiyatro ve bazı eğlenceler
Serbes Sütun.
Yol olması lâzım gelen bir arsa
OsmanlI tiyatrosunun meşhur sanatkârları 1891 yılı kışında Bur’ «adak! tiyatroda oynadılar. Bu yıllarda Beyoglunda Verdi ve Kon-kordlya tiyatrolarında ecnebi truplar temsiller veriyorlardı. Saıa Bernar’ın Manbuta gelini mühim bir hâdise olmuş ve Lemglileri çok rağbet görmüştü
19. «arın birinci yananda tıtan-bulda bizi yabancı tiyatrolar gârüJ-neğe başladı. İstanbullular 'çln Avrupai mânada tiyatro yeni bir sanatta. Bu yeni «anal «lâka l’.« karşılandı. Yabancı rahnelerle bulıyrn faaliyet ■«hasında yavaj yavaş bas yerli «nh-n* hareke!teri belirdi.
19. asrın sonlarında lrtanbtilda Beyoğlu v« Şohzadcbaşı KmUertnd» olmak üzere İki tiyatro merkezi bulu^ nuyOTdu. İstanbul cihetindeki meşhuı tiyatro ıOsman!ı tiyatrosu) temini taşıyordu. IftOO senelerinds bu tiyatronun tanınmış sanatkârları Aleksan; Bırak: Tiayanat; Blnemeel efendilerdi Bunların 18jl de Burudaki tiyatroya nakletmeleri o yıl İstanbul rah-nerini sönük bir hale gelirdi. Ve halk kadrosu daralmış; temsilleri ukl heyecanını kaybetmiş OsmanlI tiyatrosu yerine Abdlnln temsillerine v« cambazla Karagöz oyunlarına daha farla rağbete başladı.
Yabancı cambazlar bazı meydanlarda; hokkabazlar Şeheadrbajı kıraathanelerinde hünerlerini gösteriyorlar »• bir hayli para da knzaniyar-larcti.
1891 kışında hokkabaa (Kaznov) Çehzadebaşındak! Tavsiye kıraathanesinde çalışmış ve halkın «likasını çekmişti.
Çehzadebaşında Gülflnçhane tiyatrosunun müdürü Abdi efendi temsilleriyle büyük bir muvaffakiyet karanıyor ve İsmi dillerde dolaşıyordu. Kendisini ilk tanıyanlar Bedesten'de tellâllık ettiğini söylerlermiş. O vakitler pek genç olan Abdlnln İtiyadı gene gülmek ve güldürmkemlş:
Mf: ona gitgide (Sen burada tellâllık edeceğine Orta oyununda kavuklu ol> demeğe başlamışlar: «tır bari» esnaf da kendisin» (Sen adam olmazsın) derlermiş
Abdi; böyle bir başlangıçtan sonra sahne hayatına nlılmış ve kısa bir raman sonra kendirine büyük bir şöh ret yapmıştı. Omiş halk kütlelerini ' raneleree güldüren Abdürremk efendi Yıldız tiyatrosuna da davet olundu. Kendirini takdir eden Sultan Hamillen nişanlar; ihsanlar aldı.
Bo yıllarda Abdi efendinin Gfllünç-hane yahut Handehane diye anılan tiyatrosuna Beyoghındakî Fransız tiyatron gelir va bam temsiller verirdi. Haftada bir: çarşamba akşamlan; Behza de başına gelen Fransız tiyatrosuna halk rağbet gösteriyordu. Tiyatronun komik! Mns Raoult adjnda bir sanatkârdı. Tiyatro o mevsim Şehza-debayj tahneılnde (KJerln yirmi sekte rûn askerlJltll : (Tampöf Majörün kızı» gibi piyesler re (Pembe kıı) irimII bir operet oynadı.
(Pembe kızı Operetini Haydar bey bestelemişti Devrin münekkitleri bes ' yor. Veznecilerde Fevzi efendi kıraat-teyl pek bebenmişler; fakat (tiyatro- hanesinde hokkabazlar oyunlarını nun pek 8(n mırrikam tarafından fe- gösteriyordu.
M-
f “■ Yazan : ' |_HAL0K^_ŞEBŞUVAROOUj na) çalındığını jnuauşkrdı. (Pembe kal ın İstanbul sahnesinde muvaffak olamaması Frangı tiyatrosunun Şehirdeki İtibarını «aramış: Beyoğlu tiyatrosundaki müşterileri d* azalmıştı.
Bejroğlunda yazlık Tepebaşı tiyatrosundan başka bir de (Verdi) tiyatrosu bulunuyordu. 1801 senesi kışında Verdi tiyatrosunda Klodytts İdaresinde bir opera heyeti ve Sandre İdaresinde de bir operet takımı müteaddit temsiller verdUelr. Klodyüs'ün heyetinde Vlyole. Betanl rJtıl aktrisler oynuyorlardı. (Sahnel temaşaya nev İcat çarpa aktörleri çıkaran operet takımı ise fasla bir muvaffakiyet kazanamamıştı.
Bu yıl İstanbul halkının büyük a-İftkası meşhur Bara Bernar'ın temsll-İcrlnda toplandı. İS nisan 1891 de Varna yollyle îstanbuta gelen sanat-kflr: geldiği akşam La Dam o Kam el-ya'ji oynadı. Koltuk sandalyeleri altın para devrinde ve istaobulda İlk defa olarak 120; localar 756 ve «on m ev kiler de 40 kuruşa satılmıştı.
Sara Bernar'ın tstanbulda srrasiyle verdiği altı temsil arasında meşhur (Demirhane müdürü, de vardL
Beyoğlunun tiyatrolarından de Konkordlya tiyatrocuydu. Bu tiyatroda ekseriya mevsimlerinde Be-yogltinda terttb edilen balolar verilirdi
Şehirdeki bu tiyatrolardan maada İstanbul un yazlık semtlerin d* de bası sahneler bulunur v« mevsimlerinde buralarda bazı kumpanyalar muh telif tenulller gösterirlerdi Bunlar- , dan biri Toplıanelloğlıında Millet Bahçesi «ahneJlydL O devrin yüksek sınıfının yazları oturduğu çanıhcada Millet Bahçesi tiyatrosu büyük rağbet görür va buraya ayrıca cambazlar de gelip hünerlerini gösterirlerdi.
Bu yıllar da Bakirköyü de Istan-bulun en tyl eğlenen «mtlertoden birisiydi. Meşhur gazinosunda (Sara (algın) ismiyle bir çalgı heyeti bulunuyor, deniz kenarındaki gazlonda da (Suriye çalgısı) timiyle bir çalgı heyeti (İcrayı ahenk) «diyordu. Bu gazinonun «aknesinde (Alman kızları) tiyatrosu ismiyle bir kumpanya tamslller verirdi.
19. asrın son senelerinde İstanbul halkının tiyatrolardan başka eğlencelerini sazlı yerler, cambazlar., orta oyunları. Karagöz teşkil ediyordu.
1891 yılında Şehzadcbaşmda Hafız Cemil efendinin kıraat hanesinde kemani Tatyos Kanuni Şemsi ile güzel sesli hanendeler «anatlnnnı İcra edl-
biri
İstanbul - Avrupa
Hadırlı şeddi tamir ediliyor
Edirne’de ilk kısmın inşası hızla ilerliyor
Edirne 'Akşamı — btanbul - Avrupa asfalt yolunun Edimeye (iriş noktacı elan Ayşekadından Atatürk «ntrtt nranndalri İlk kısmın İnşaatına hızla devam ninnrnajrtadır. Ayrıca anıtla Halkevi arasındaki yolun da Mokaj v« leaviye t« ilerlemekledir.
Asfaltın Kapıkule İstikametinde v*
Toprak tahkimatı 10 güne kadar bitecek
— Sayın Bay Lûtfl Kırdar'a —
Bu maruza tunla İstanbulin» yeni İnşaat 11» inkişaf etmekte bulunan bir «rmttnin çok mübrem ve hakiki olan ihtiyacı hıırarana nazarı dikkatiniz! celhederken, kıymetli vaktinizi «kâtımdan dolayı mazur görülmemi rica ederim
şişlide Ettal hastanesi tramvay fe-| trayon undan, Ab İd el Hürriyet caddesine ÇÜıan bir arza vardır. Bir haf-I ta evvel ba cadde İle Harzemşah ■ aokr.îh köşestode İnşajına başlanan bir apartıman İçin lüzumu otan malzemeyi muhatara etmek üzer» yapılan bir baraka ve arsaya yığılan demir v« kerestelerden dolayı Abldel Hürriyet eaddeziylo bu caddeye mü-vazl olan Tûkalofilu - Hanımofilu. Sağdıç Perihan ve Sjraservilerle Har zemşah «ok ağandaki o p w Liman ve evlerde oturan İstanbul hemşerllelrn den bir kısmını kendilerinin tramvay caddesiyle en kuıa bir surette mu.-vasalaIn.TUU temin eden yolun kapanacağı endişesine düşürmüştü. İsimlerini saydığım eski apar limanlarda ve evlerde oturan ve yeni yapılanlara geçen binlerce herr.şeri, kurulan İlk buaksnın arsanın kapanması İle al & karı olmadığını an-lamakLa müsterih olmuşlardı. Böyle bir hale göre bu civarda oturan halk, tramvay caddesine çıkabilmek ve bu nakil vasılalajmdbn istifade etmek İçin, ya Şişliye yahut Bomonll istasyonlarına kadar gitmek mecburiyetinde kalacaklarda
Harzemşah sokağının biraz yandan da olsa bLr devamı olmak üzere belediyece istimlâki tasavvur edilen ve inşaat mfluaadesl verllmlyen bu I arasnın tramvay yoluna nazır cep-, besinde dün temellerin karılmağa başlandığının gSrülmMl yeniden ortalığı teessüre 6evketmlştlr.
Başında bulunduğumuz belediyenin. vatandaşın mukaddes taranan tasarruf hakkına riayet ettiğini kabul edenlerdeniz. Ancak, umumi menfaatler ve haklarla teanıa halinde kanun, bunlar lehnle bir kaydı da taşKfeğı içindir ki, bu İşe naran dikkatinizi celbedlyoruz.
Tramvay yolu İle Abide! Hürriyet caddesi arasında bulunan bu arsadan bu civardaki apar tuna n v« evlerin mı ve «ab- kanalları geçmektedir, Daha bir hafta evvel, belediye. Abldel Hürriyet caddesiyle Hanem-şah sokağı köşesinde İnşasına müsaade ettiği apartunanın kanallarını. asfaltı ka(etmek «uretlyle bu arsadaki ana kanala bağlamak müsaadesini vermiş Te bu ameliye yapıldıktan sonra asfalt üzerinde yapılan yo) da tftmlr edilmiştir. Arsa-da İnşaata başlanınca kanallar meydana çıkacak, tabla tiyle mecra kapanacak v« bu civardaki apetıman va avlerin ra yollarını bağlamak Q-zrre belediyemiz, Abkiei HÜTTylet caddesi İmtidAdınca bir ana kanal meydana getirmek mecburiyetinde kalacaktır.
Ba hal,, yukarıda «rvettlglm teanı-run ta kendisi olduğundan, «cnelcr-denberi yol İçin İslimi Ski düşünülerek inşaat müsaade»! veritmiyen bu arsanın yapılan bir satıştan sonra variyeti değlmlş bulunuyor.
Belediyenin İki şubesi arasındaki bir yanlışlık yüzünden meydana gelen bu variyetin mahallinde tetkiki İçin verilecek emir, iddialarımın ispata kklf gelecektir. Temenni ederiz ki bu tetkik gecikmesin ve mevzuu bahis arsanın yol Içfn llzım gelen miktarının istimlâki kıymetine bir de atılacak tam ellerin becfcil ilkse edl m ek raruretl hasıl olmasın.
JT.
Adana — Geçen yıl vs bu sena muhtelif zamanlarda taşan, bilhassa Hadırlı «etlerini yararak buradaü löyll te ton ra da yflı binlere* dö» ndmlOk araziyi basarak hesapçı zararlar teren Seyhan sularını burada
Atraicm K«pix;ı> tetikamettada va durdnnnak vs «çıtan gediği kapat-«>«um >ın»ni U« TUHırun »mil nj»M İçin hummalı bir r»ll„t «arfa-'btııd hamın «a bn »«, ■ ,„m^ta4lr TM
hur .-urum.. »a Urm In.at, MUrtml, .. ta, .uaıu
Edirne belediyesine* gerekil hazırlıklar yapılmıştı.
Son defa Bayındırlık Rnitanltguı-dan alâkadarlara «ekn b!r «mirde, bn kısmın açılmnst İşi geri bırakılmış v« bun» mokaMl Rdfrneden tstanbn-t* rt°ğrn olan kısmın arfaltlanarafc Midirilinı İstir,
Bundan başka geçen «ene yeri yirmi bin liraya Bafilık Bakânhtmea IH İmlik «dilen Edıra« devlet hrata- i not inşasının da bu yıl geri bıraM-haber aimauştır.
Son aylarda astaJl yol. Arasta; Ali P4»» C4r|rn ve wkl bedestenin onart-mı diğer ban imar hareketlerinin
«rkajuna toprak naklin* başlanmıştır
Bu toprak tahkimatı da nihayet on (ün* «adar İkmal edilerek buradaki İşlerin «ona ereceği kuvveti* ümit edilmekledir. Yalnıı İnşaatı İkmal olunan kısımdan maada buraya bitişte mahalden İtibaren daha yüz metrelik bîr kısmın «edlerl d* pek ine* v* âdeta bîr şerli mahiyet inde olup nihayet kuvvetli bir taşma rr tazyik «onunda yarılarak yine aynı yerden Beyhan anlarının bu çevreyi lstlll «deceğt mtjşahed» edilmek ta-dlr.
1 Verem aşısı tatbiki
1 Sağlık ye Sosyal Yardım Ba-’ kanlığı, memleketimizde B. C. O. ■ verem aşısını tatbike karar ver-1 mIştIr.
Bir müddet evvel bu aşının tatbikatını tetkik için Avrupaya gön derilen heyetin başkam doktor ı B. Nureddln Onur, şehrimizdeki verem asısı işlerini idare edecek-, tir. Evvelâ fakir muhitlerdeki çocuklara tatbik edilecek olan bu , aşının İdare yeri Süleymanlye Sağlık Merkezi binası olacaktır. Binada verem aşısı teşkilâtına , ayrılan daire hazırianmaktadır.
Ankarafia Refik Saydam Hıf-assıhha Enstitüsünde külliyetli miktarda B C.O. verem aşını hazırlanmak tadır. Bakanlığın îs-t-anbulda başlanacak olan aşı tatbikatına iştirak etmek üzere dl-£er vilâyet hastanelerinde de doktorların şehrimize gelmesini tamim edeceği aöyleniyor. Bu doktorlar verem aşısı tatbikatını öğrenerek kendi vilâyetlerinde bu İşle meşgul olacaklardır.
Bir kaç güne kadar açılacak yeni muvakkat salon
¥eşölk©yd®n notfiaır


Kutuda çocuk, genç kızın ipek pantalonu!
Muvakkat binalar için dökülen paracıklar...
Yeşilköy hava alanı, bir tren 1 Lstasyonu ve vapur iskelesi kadar faal hale gelmiştir denebilir. Gün oluyor muhtelif istikametlerden, Hlndistandan, Amer ikadan, İsvç, Fransa, Londra, İtalya *e Yuna-nl5tandan uçaklar geliyor; yolcu bırakıp alarak yine havalanıyorlar... Bu arada da Türkiye şehirleri arasında İşleyen uçaklar gelip gidiyorlar. Bir de bakıyorsunuz, hoparlörde bir ses:
♦— Ali o ailol... Amerikan uça-
: ğı yolcuları hazır olsunlar...»
Mllthîş bir motor gürültüsü, arasında yolcuların kaynaştıklar! görülüyor. Birikirlerine sarılıp öpüşenler, el sıkıp vedalaşanlar, cAmanl îner İnmez telgraf çek» diye sıkı sıkı temlîlhte bulunanlar vcasirc...
Amerikan uçağının yolculan, piste çıkarak yerlerini almağa giderlerken hoparlörde yine bir «es:
— ABo allo’.. İzmir yolculan hazır olsunlar... Uçakları sağdadır.
Amerikan uçağı havalanmak üzere yola girerken İzmir uçağının pervanesi dönüyor...
Tam busırada bir de bakıyorsunuz salon önünü dolduran yolcu ve uğurlayıcı kalabalığı gök yüzü İle meşgul:
— Ne var? Nerede geliyor acaba?...
— Atina’dan beklenen uçak!... îzmlre gidecek uçak havalanmak üzere İken Atina'dan gelen uçak yere iniyor.
Hülâsa. Yeşilköy hava alanı uçar meraklıları İçin de eğlenceli bir yer... ı
Garip görüşmeler
Evet, Yeşilköy hava alanı eğlenceli bir yer... Bir kaç saat İçinde orada Hindistanı da. Ameri Rayı da bize garip gelen tarafları ile görmek pekâlâ mümkün-,
Hindistandan gelen uçağın Londra ve Amerika yolculan. bir saatlik benzin alma tevakkufundan istifade ederek dışanya çıkıyorlar. Aralarında bir kaç da Hintli kadın var... Hele şu esmer, gözlüklü genç kız!.. Şayanı dikkat bir kıyafeti var. Açık mavi İncecik İpekli kumaştan yapılmış bir bluz... Yine aynı kumaştan topuklarına kadar bir pantolon... Fakat paçaları bildiğimiz panta-Ion gibi açık değil de frenkgöm-Leğlnln kollan şeklinde... Yukan-cîan aşağıya İnen bolluk, ayak bileğin! kavrayan o düğmeli pa- , ça üstüne dökülüyor . Gerçi arkasında bej renkli bir palto var. J Fakat o incecik ipekliden yapıl- ’ mı? hluzla, en hafif rüzgârla tiril , tiril sallanan pantolonunu görenler gayri ihtiyar! bir üşüme ' hissediyor. Nereye gidiyor bu ■ Hintli kızcağız? Merak bu ya... Sokulup «onıyoruz.
(— Amertkaya gidiyorum, diyor, orda nebatat tahsil edece- , ğlm...»
Kutuda çocuk!
Bir muhavere duyuyoruz!
— Bakm kutuda çpcuk...
— Kutuda çocuk mu?
Başımızı o tarafa çevirip tanca görüyoruz. Büyük bir taş bebek kutusu... Mavi ketenle kaplanmış ve bu ketenin muhtelif yerlerine de b&y&ria ördekler, kazlar, mlklmavslar İşlemmiş.-Kutudaki çocuğa bir müddet taş bebek nazarlle bakıyor, bunda bir fevkalâdelik bulamıyoruz. Fakat az sonra bu taş bebeğin ta-mıidAdığmı. yanlarında bulunan annesinin de ona çikolata uzattığını görüyorum
9
ba-
Yt>2an: Cemaltddin Rildi/j
Üstte: Yolcular uçağa girerlerken. Altla: Çocuğunu tayyareye- go t üren baba-,.
I — Aâa... Canlı bebek!..
Hoparlörden bir ses duyuyoruz:
— Amerikan tayyaresinin yolcuları, soldaki büyük tayyareye...
Kutuyu, İki yanında yapılmış saplarından' tutan baba, eşin! de Önüne kalarak tayyareye doğru ilerliyor.
Ne güzel, ne pratik bir çocuk taşıma usulü bu... Ne sıkı sıkı kundak, ne kucak... Miniminiyi sere serpe kutunun içine alıvermişler... Rahat rahat götürülüyor.
Uçak havalanmak üzere İken öğreniyoruz kİ aile Amerikanmış Hlndlstandaki İşlerini bitirerek Amerkaya dönüyormuş...
min eden bir yere nasıl olur da bir gümrük binası yapılamaz?, Böyle düşünür ve sebebini araştırmağa çalışırken öğreniyorum ki Gümrükler Bakanlığı nihayet bu İşe 26,000 liracik ayırabilmiş. Bununla bir gümrük binası yapılacakmış. Wcstinghouse şirketinin 12 milyon lira sarfiyle yapacağı pist ve salon meydana gelinceye kadar bu 26 bin llıa sar-fiyle yapılacak gümrük binası kullanılacaktır. Yani bina, muvakkat kaydiyle inşa edilecektir.
Varlık ve darlık
Havayolları bölge başmüdürü bay Hulûs! Bayraktarın söylediğine göre Yeşilköye günde 15 - 20 uçağın gelip gittiği oluyormuş. Fakat ne garip bLr zihniyettir kİ bu derece faal bir hava alarmda henüz bir gümrük binası yoktur? Yağmur içine sinyor (İİye, eski barakalarda barınıl a-nnyacağı anlaşıl mı s ve havoyolla-nnın bir hangan gümrüğe tahsis edilmiş.. Şimdi bütün gümrük muayene ve muamelesi bu hangarda yapılmaktadır.
Gümrük Bakanlığı, neden burada güzel ve ecnebilere kara yüz ağartıcı bir gümrük binası yaptırmıyor? Kazanmıyor de onun İçin mİ? Hâşâ...
Bu uçak faaliyeti arasında öyle de çok mal geliyor M hiç de azımsanacak gibi değil.. Hangar bir sürt mal İle dolu... Hattâ gümrük İşinin vüsat! hakkında bir fikir edinebilmeniz için rakam ▼ermek de mümkündür: Yerköy hava alanına gelen mallardan 1947 yılı İçinde 050.000 lira temin olunmuş..,
Bir «ençde 650 bin lira gelir te-
Muvakkatçilik
Bu muvakkatçiliği yalnız gümrük binasında değil, hava alanının, bugünkü gayri müsait binası yerine kaim olmak özere yapılan yeni salon binasın dn dit buluyoruz. 150.000 lira sarfiyle meydana getirilen bu yeni salon önümüzdeki bir kaç gün kinde açılacaktır. Hiç .şüphe yok kl. yeni bina bugünkü salondan çok geniştir. Yolcular oturacak ve yemek yiyecek yer bulabileceklerdir. Fakat va bu muvakkat bina için sarfedilen 150 bin liraya ne diyelim? Beni teselliye çalışanlar oluyor: Westlnghouse şirket! tarafından 12 milyon Ura sarfiyle yapılacak inşaat arasında modem salon da varmış. Bir kar «fine kadar açılacak şimdiki 15H bin liralık bina o inşaatın hitamında başka İşlerde kullanılacakmış,..
Haydi hayırlısı,..
Cemaleddin Bildik
MANTO — TAYYÖR
Mütehassısı
Muzaffer Adam
İstiklâl caddesi Postacılar sokak No. 4,2 Zaharladia karım. Tel: «387. Ankara Atatürk Bulvarı No. 181/7 Tel: 2273A


İBahlfe 6
AKŞAM
MAHKEME KORİDORLARINDA:

Yanımda öksürünce üzerine çullandım 1
ttalyancadan:
Vlttorlo Aitleri; uşağın uzattığı' mektubu büyük bir heyecanla elinden jf'aptı; uşağın söylediklerini İşitmedi bile.
— Bunu Madam Tlna gönderiyor; (körle cevap bekliyor.
F Vlttorlo, mektubu okudu: yumruklarını sikli. İşte gene o sahte kadın; ney o yalancı Tina. Onu, ötekilerden başka zannetmişti. Tatlılıkla kenu-jur. sik sık ağlardı. Alçak bir babanın haşin muamelesi altında fena ferbl-'»• edilmiş olan bu kadın, Alflerl'nln " onu ol-
kalbinde heyecan uyandırmağa, hayallere sürüklemeğe muvaffak IBuşta.
Uşak, hürmetle İhtar etti:
— Kadın aşağıda bekliyor.
— Kim? Tina mı?
— Hayır. Madam Tina’nın hlz-"lıetçisL
. Vlttorlo; hiddetini tutamadı i
— Defet o mikrobu. Söyle, o da, hantalı da Cehenneme gitsin. Eğer canı samçı yemek İstemezse Mr daha buraya ayak basmasın.
O hain kadına başka türlü mua-msle yapılamazdı.
Haydi git; bunları, böylece söyle.
Alîleri, başı öne eğilmiş olarak u-gaklaşmakta ola uşağın arkasından baktı. Sonra, acemice yazılmış o kaba mektubu tekrar okumağa koyuldu; fakat tahammül edemedi. Elinde buruşturarak hlddelte yere attı.
Vlttorlo, kendi kendine konuşuyordu:
«Eski bir Aşığı İçin benden para İstiyor. Diyor kl o adam çok tehlikeli imiş; bol para 11e ağzım kapatmak; baştan savmak lâzımmış. Herifin tehditleri yüzünden, zavallı azap İçinde yaşıyormuş. Bir dakika bWe rahatı yokmuş. Ontın için, ona karşı kesesini açmalıymış. O meleğin kalbi muallâkta sallanıyormşu. Eğer paralan verirsem benim tarafa; vermezsem haydudun tarafına meyledecekmiş.»
Vlttorlo, acı acı gülüyordu.
«Tlnayı bedbaht bir kadın sanne-dlyordum. Halbuki bana oyun oynuyor. O alçak herifle paralannu yemek istiyor. Yeter yeter artık.»
Çalışmayı, kütüphaneyi, dostlarını bir tarafa bıraktı. Her gün arabasına atlıyor Torlno'nun içinde gezintiler» çıkıyordu. Artık düşünmüyordu, İçini kemiren endişeler da zail olmuştu.
Bir gün. Po nehri sahilinin tenha bir yerinden geçerken Tlna'yı bir gençle beraber gördü. Her Ikla! de neşe İçindeydiler. Kadın gülüyor, gülüyor, şehvetle' erkeğe sarılıyordu.
Kendi kepdine:
«— İşte dedi; paramı yemek Lrtlyen harlf.»
Araba yanlarından geçtiği vakit sevinçleri en yüksek hadde varmıştı.
« Beni tanıdılar. Benimle alay ediyorlar. Fakat ben bu hakarete göz yumacağım; böyle alçak kimselerle boy ölçüşmek İstemem.»
İçinde alevlenen hiddeti gizlemek, zavallı Vlttorlo İçin elim olmuştu. O habislere bir defa daha rasîamak kor kuslyle artık gezintilere çıkmıyordu.
Bir akşam, birdenbire karşısında Tlna'yı gördü. O mahzun çocuk yüzlü, şeffaf gözlü Tina karşısındaydı. Onu görür görmez bağırmağa başladı:
— Uşaklarım da mı bana ihanet ediyor? Ben buraya nasıl gelebildin? Söyle nasıl?
Vlttorlo, elinde tuttuğu kitabı kadına doğru fırlattı.
____Defol. Defol. 3eni sevdiğimi, sensiz 'yaşıyamıyacağımı mı zannediyordun?
Kadın, gitmek istemiyordu.
— Sana izah edeceğim; dedi. Ben, gadre uğramış bir kadınını. İnan, seni seviyorum.
Öyle hazin ve tatlı bir sesi vardı kİ insanın kalbi taştan oha dayanamazdı. Vlttorlo da ftnl bir za'fa kapıldı. Aşktan değil merhametten. Fakat hu za’fını yenmeğe muvaffak oldu.
— Senin sefil hayatının çamuruna batmak istemem.
Nehir kenarından geçerken »sığıyla beraber gülüştüklerini hatırladı ve nefretle:
— Defol, defol, defol., diye bağırdı, öyle kuvvetli bağırıyordu kİ Adeta aeai kısıldı.
Tlna, korkarak kaçtı. Uşak, efendisinin yanına koştu. Vlttorlo durmadan muttasıl bağırıyordu:
— Defol, defol, defol.
Artık o şeytan, o yılan kadın bir defa daha evine gelmeğe cesaret edebilecek miydi? Artık onu bir daha görmek, merhametine mağlftb olmak gibi bir tehlikeye düşmek istemiyordu. Onun İçin bir müddet Torlno’dan, aşk hayallerinden, şehrin sahte kadınlarından uzaklaşmak lâzım geliyordu. Kalktı, Floransaya gitti.
Bir gün Boboll bahçesine gitti. Bir mayıs günüydü. Tabiat, güzelliklerine bürünmüştü. Büyük bir havuzun fiti ünde durdu. Parlak suyun sathında ağaç dalları, uzak bir bulut aksediyordu Bu, onun hayall.idl. Su Üstünci s bir melek gÖTdfl, arkasını döndü. Bir kadın, düzel, cazip bir kadın. İkisi baş başa verip uzun uzun konuştular, saadete kavuştular. İşte o gün onların büyük aşkı doğdu.
ölünelye kadar birbirlerini sadakatle seven Vlttorlo Aitleri İle Kontes d'Albany, Floransanın Santa Oro®8 kilisesinde yan yana yatıyorlar.
Çeviren: Nâzım Der»an
3ol kolunu askıya koymuş. Şakaklarında tentürdlyodlu pamuklar yapışık, boynu da sarılı. Ufak yapılı, temiz kıyafetli, elli yaşlarında bir adam koridorda duvara yaslanmış. Yaralardan ıstırap çektiği yüzünden belli-Yanına sokulduk.
— Ne oldu, beyefendi? Neden yaralandınız?
Dudaklarında münidar bir tebessüm belirdi.
— Dayak yedim, azizim.
— Vah vahi Geçmiş olsun Kavga mı ettiniz?
— Hayır, kavgasız dayak.
— Nasıl şey bu? Kavga etmeden dayak yenir mi? Yoksa kavga edenleri ayırmak İçin araya mı girdiniz?
— Aslaaaa... Öyle birşey olsaydı üzülmezdim;
Kafama raslasaych oracıkta ölürdüm. Canımın acısından gözlerim karardı. «Ne oluyorsun, efendi? Galiba başka birine benzetiyorsun. Ben seni tanımıyorum ki takibedeyün. Yanılıyorsun» dedim, Fakat herif lâkırdı dinlemiyor kİ, «Kime okuyorsun bu masalları? Canıma kastetmek İçin o hergeleler seni gönderdiler. Şimdi gücün yetmeyince inkâr ediyorsun değil mİ? Dur. ben seni geberteyim de Öbür hergelelerin de akılları başlarına gelsin» diyerek tekrar üzerime atıldı, demirle, yumrukla vurmağa başladı.
— O vururken siz de mukabele etmediniz mİ?
Acı acı gülümsedi:
— îstlhza mı ediyorsunuz? Be-
_______________17 Mart 194»
Kamyon iç ve dış lâstiği alınacak
Devlet Orman İşletmesi Merkez Müdürlüğünden t
1 — Orman işletmeleri ihtiyacı için aşağıda eb'ad ve mlkdarlan bildirilen 400 adet İç ve dış kamyon lâstiği pazarlık suretll» satın alınacaktır.
Cinsi Eb'adı Mlkdan
Kamyon dış lâstiği 750x20 250 adet
» iç lâstiği » 250^ »
Kamyon dış lâstiği 700x20 100 >
■ iç İAstlftt • 100 >
» dış lâstiği 825x20 50 »
» iç İftstiği » 60 »
î — Lâstikler ham yollarda nakliyata elverişli ve ağır İşleTde kulla-
üziilmezdün; «Ne yapalım? Ale-jnim kavga etmeme imkân var mLn işine burnumu soktum da mı? Dev gibi üzerime çullanan dayağı hakkettim» derdim. Ben "* ’ ’
sebepsiz dayak yedim, azizim. Yani durup dururken bu hale geldim.
— Garip şey. Sarhoşlar sataştı öyle ise,
— Sarhoş muydu, ayık mıydı.
ben de anlı yamadı m.
— Sokakla mı oldu bu iş?
— Efendim, gece bir ahbaba gitmiştim Saat on İkiye doğru o-radan çıktım, eve gidiyordum. Önümde bir adam peyda oldu. O da ağır ağır yürüyordu. Sokak
| Halkevleri - Kurumlar |
Ut Beyoğlu Halkevinden: Evimizde Ord. Prof. Ali Nihat Tarlan tarafından 18 mart perşembe günü saat 18 de «Nedim hakkında» konulu bir konferans verilecektir. Herkes gelebilir.
adama ben nasıl mukabele edebilirdim? Elimi kaldırsam büsbütün kızacak, bir demir vurup kafamı parçalayacak. Kaçmaktan başka çare yok amma..,
— Doğrusu da odıır, beyefendi. Yiğltliğtn yarısı kaçmak, yansı da hiç görünmemektir. “ anası ağlamaz, derler.
— Öyle amma ben da imkân bulamadım, elinden kurtulamıyorum kİ kaçayım. Adım atarken tepeme çullanıyor. Bağırmağa başladım, bek
Kaçanın
kaçmağa Adamın
nılan tiplerden olacaktır.
2 — İstekliler teklif edecekleri lâstiklerin evsaf ve flütlerini en geç 20 mart 1028 cumartesi günü saat 13« kadar Orman Genel Müdürlüğüne bildirmeleri şarttır.
4 — Pazarlık 25 mart 1948 perşembe günü saat 18 de orman genel müdürlüğü İşletmeler satınalma komisyonunda yapılacaktır. Taliplerin pazarlık günü saat 14 de kadar teklif edecekleri tutar bedel Üzerinden % 7,1 geçici teminat akçelerini Devlet orman işletmesi Ankara merkez müdürlüğü veznesine yatırarak alacakları makbuzla pazarlık saatinde komisyonda hazır bulunmaları lâzımdır.
B — Bu işe alt şartname her gün iş saatlerinde orman genel müdürlüğü İle merkez orman İşletmesi müdürlüğünde ve İstanbul orman başmü lıcndtsliğlnde görülebilir.
8 — Komisyonun teklif edilecek lâstiklerden en İyi evsBfta olanlarını tercihte va ihaleyi yapıp yapmamakta serbest olduğu İlân olunur. (3103)

Müflonlu muşamba alınacak
İstanbul Jandarma Satınalma Komisyonu Başkanlığından i
Jandarma birlikleri için İçerisi müflonlu siyah veya haki rengi tabi! kavuçuktan 350 - 400 adet muşamba kapalı zarf usulü İla satın alınacaktır. Muhammen bedel 23600 liradır. Eksiltme 28. 3. 948 cuma günü saat 15 do İst. Taksim J. müfettişlik binası İçindeki komisyonumuzda yapılacaktır. İsteklilerin 1770 liralık teminat makbuzu İle birlikte teklif mektuplarını en geç aynı gün saat 14 de kadar komisyonumuza vermiş olmaları ve evsaf şartname ve nümuneyl her gün kurulda görebilecekler! şartnamede yazılı diğer vesaik! do birlikte getirmeleri. (2009)
ta bizden başka da kimse voktu çiler, polisler yetiştiler. Onları Ben daha hızlı yürüdüğüm için | gördüğü halde herif hâlâ benim biraz İleride adama yetiştim. Tam • üzerime atılıyor. Zorlukla kendl-onun yanından geçerken Öksürük İsini yakaladılar. Karakolda da, ' ... ı «Bu adam beni öldürmek için ta-
kibettl. yolun tenha yerinde üzerime çullanmak isterken ben daha evvel davrandım. Kendisinden 1 dâvacıyım» demez ml?
— Herif hem suçlu, hem güçlü,
• desenize.
— Suçu da, gücü kuvveti de , meydanda İşte. Benim halim hep . sini İspat ediyor.
Suçlu güçlü maznun Kadri İle . de kazadan bahsediyorsun.
. güçlü kuvvetli bir adam. O da . hatasının farkına varmış amma . İş İşten geçmiş.
— Bir kaza oldu, diyor. Kazanın cezası olur mu?
( — Böyle kaza olur mu, ahbap?
ı Adamcağızı döğe döğe yaralar. . bereler İçinde bırakmışsın, şimdi da kazadan bahsediyorsun.
— Ben onu kasten döğmedlm, ' be biraderi Arkamdan gelince ' beni Ölürecek sandım.
— Arkandan gelen adam mutlaka seni öldürmek İçin mİ gelir? Orası umum! bir yol. Herkes gelip geçer.
— Sen İşin İçyüzünü bilmeden konuşuyorsun, bey birader. Beni öldürmek isteyenler var anladın mı?
— Yaaal... Demek sen korku içinde geziyorsun?
Birdenbire hindi gibi kabardı:
— Ben korkmam, bey kardeşim. Bir kadın meselesinden İki kişi İle atışmıştık. «Onu bu dünyada yaşatmıvacağız» diye haber göndermişler. Bunun İçin ben de geceleri tedbirli geziyorum. Dün gece de şu adam arkamdan yaklaşın birdenbire öksürünce öbür heriflerin adamı zannettim, nefsimi müdafaa için üzerine çullandım. Bu iş kazara oldu amma kazadan belâ çıktı.
Ce, Re.
geldi, bir kaç defa öksürdüm. 1
— HaaÖksürerek külhanbeylik öfkelendirdin.
— Hayır efendim. Öfke meselesi de değil. Ben öksürürken herif birdenbire döndü, paltosunun altından kısacık, sopa gibi bir şey çıkardı; «Sen beni öl dikemezsin, ulanl Senin gibi on kişi de gelse bana bir şey yapamaz. Burası dağ başı değil» diyerek birdenbire ü-zerime atıldı. «Ne oluyorsun, e-fendi? Ben sana ne yaptım?» diyecek oldum. Geriye çekilmek isterken herif; «Vay! Tabanca, bıçak da çekiyorsun öyle ml? De-mlndenberi beni takip ediyorsun. Silâhın vardı da evvelden niçin çekip hazırlamadın? Silâh öyle çekilmez, böyle çekilir» diyerek elindeki sopayı savurdu. Meğer sopa değil, demir parçası İmiş. Bereket versin boynuma çarptı.
Havuz yaptırılacak
İstanbul Sular idaresinden:
Kâğıthane köyü sırtındaki süzme tesisatı sahasında yapılacak havuzun
• 200 M3 kârgir duvar.
120 M3 Orobeton
650 M2 sıva
200 M2 şap İşçiliği kapalı mektupla eksiltmeye konulmuştur. Şartnameler her gün Lsale servisinden alınabilir.
Tekliflerin 23. 3. 948 saat 12 ye kadar Beyoğlu İstiklâl caddesi Ma-yer binası arkasında İdarenin muamelât dairesi şefliğine verilmesi lâzımdır. (3250)
Kamyon dış lâstiği kaynağı yaptırılacak
Devlet Orman İşletmesi Dursunbey Müdürlüğünden işletmemizde bulunan muhtelif ebadria 120 adet kamyon dış Lâstiği kaynağı açık eksiltin a 11a yaptırılacaktır.
Muhammen bedel 1800 Uradır.
Taliplerin İstanbul Orman Başmühendisliğinde. İzmir Orman bölge şefliğinde v» Balıkesir, Eskişehir, Bursa İşletme müdürlüklerinde şartnameyi görebilecekleri ve 22.3. 048 gününde % 7.5 pey akçeleriyle işletmemiz-d» bulunmaları İlân olunur. (2698i
Metal alınacak
Ziraî Kombinalar Dairesi Reisliğinden:
1 _ idaremiz İhtiyacı için mev cut fenni şartnamesine göre 1000 ki-
lo metal açık eksiltme suretiyle satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 9100 lira olup geçici teminatı 682.5 liradır.
3 — Geçici teminat Ziraat bankasındaki 7 numaralı hesabımıza yatırılacak ve makbuzu komisyona İbraz edilecektir.
4 — ihalesi 31 mart 948 çarşamba günü saat 15 da Ankarada Yeni-
şehir Meşrutiyet caddesi 255 numarada merkez satın alma komisyonunca yapılacaktır. ‘w
6 — Fenni ve İdari şartnamesini görmek veya bir benzerini almak ls-tlyenlerln her gün Ankarada reislik levazım İşleri şubesine İstanbulda ziraat müdürülğûne müracaatları liân olunur. (2483)

Elektrik tesisatı yaptırılacak
Millî Eğitim Baaımevinden:
Cinsi_____Muhammen bedel!____Pey akçesi____________
Elektrik tesisatı 536.50 421.—
Keşif ve şartnamesinin çerçeve»! lçlndo yapılacak elektrik etslsatı açık eksiltmesi İçin İsteklilerin 19/TH/1948 cuma günü saat 15 do teminatlarıyla birlikte Basınevlnin Ayasofyatjald merkadndeki İdare komisyonuna başvurmaları.
Şartname bedelsiz olarak Müdürlükten İstenebilir.
İstanbul Jandarma Satınalma Komisyonundan:
Jandarma birliklerine yollanacak kundura ambalajı İçin ev-safnamemize uygun «1500» adet portatif tahta sandık Taksim Ayaspasada Jandarma bölge komutanlığı binasındaki komisyonumuzda 29 Mart 948 pazartesi günü saat 15 de yapılacak kapalı zarf eksiltmesi İle İhale olunacaktır. Tahmin bedeli beheri 725 kuruştan «on bin seJdzyüz yetmiş beş» lira ve İlk teminatı «sekizyüz on beş lira altmış üç» kuruştur. Şart kâğıdı her gün komisyonumuzda görülebilir ve bedelsiz alınabilir, isteklilerin İlk teminat mateandığı makbuzu veya banka kefalet mektubu ve şart kâğıdında yazılı diğer belgeleri havi teklif zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar komisyonumuzda bulundurmaları.
(3145}
(3375)
VİRAN KULE
Aşk ve macera romanı
Yazan: John D. Carr Tercüme eden: Vd - Nû
" Tefrika No. 44 ————
şapka, cl| l:npımn tokmağında, bekliyor... Odacii kilerin yüzlerine bakıyor.
— Bayan Fay Seton burada mı? — «üye sordu.
Fay, afiklıı sikin kalktı; tek kelime eöyiemekslzln polise doğru yürüdü. Garip bir tezat halinde, heyecansız yüzünde yaş İzler! var.
Mlles, ona, hayran hayran bLr kere jjaha ba nyomu. Hareketleri pek zarif; büliın mevcudiyetinden bir cazibe İntişar eniyor. Huhunda büyük galeyanlar olmakla beraber, hail v» tavrı İle bunu belli etmiyor.
Londra polisi:
— İsnıfm Hadley. — diye kendini tanıttı.
Mlles, bu adamla evvelce temas etmişti, onu tanıyordu.
Barbara, sahte biç şekilde neşelenerek: I
— A, siz Hadley’stnlz, öyle ml — jjedt. — Dcteklif Hadleyl Sizinle, ga-
zetem İçin bir mtilâkatt* bulunmuştum. Bana pek enteresan hikâyeler antetmiş, bunları neşretmek hakkını maalesef bana vermemlştlnla.
Hackley, tanıdı:
— Aklıma geldi — dedi — niş, bayan Morell’alnlz değil mİ? Bin da bay Hammond olacakmnıe... Vay, bay Hammond, yaman bir aağnaga yakalanın lyünm.
— Evdon çıktığım zaman, yağmur yağmıyordu.
Hadley, manalı manalı başını «alladı:
— insan İhtiyatlı davranmalı, yağ uıur yağmasa bile yanına empereab-llnl almalı. Halâ, yağmur boşanıyor. Uzağa gldeceksenla ben size kendi empermeabllml verebilirim.
Bu sâkln ve malâyanl gözler arkasında müthiş bir fırtınanın gizil oldu duğunu Mlles hissediyordu. By eo-boplerdir ki -daha atik davrandı.
— Buraya teşrifinizin sebebi her halde başka bir şey olacak. — dedi. — Havadan sudan bahsetmeğe gcl-memlş3İQlzdlr. Doktor Peline arkadaşsın» galiba, öyle değil mi?
Dedektif, şapkasını çıkardı, kapıyı İtina İle kapattı.
Delikanlı, devamla:
— Halbuki doktor Fell, bu işin 1-çln« polisi kanştırmlyacûğına dair bana kati teminat vermişti.
Hadley, fildir fıldır gözleriyle odayı araştırmakta devam ediyordu. Nihayet, bakışları, komodun üzerinde duran mahut siyah çantada tevakkuf etti.
— Hangi İğe dair telmihte bulunuyorsunuz? — diye »ordu. — Doktor Fell, bir bahse dair size teminat vermiş olabilir ama hangisine?
Mlles'ın parmaklan, cebindeki kan lı paralar üzerinde takallüjı ediyordu. Ehlileştirilmiş bir kaplan gibi polise hain hain bakıyordu.
Hadley, lAkayıt:
— Bugün üstadla telefonda usun usun konuştuk. — dedi.
— Doktor Fell’den ml bahşediyorsun us?
— Bvet, bir çok noktalar, nazarımda hâlâ müphemdir. Üstelik, dün
gece hemşirenizin büyük bir asabi buhrana yakalandıg’ûu öğrendim bay Ha mm on di
Mlles. bu aralık, Fay'ın, yatağın üzerine bıraktığı çantasını tekrar al dağını, komodun üzerine İğllerek aynaya baka baka, yüzünü pudraladığını farkettl.
— Demek, doktor FeU, size dün ge çeki hâdise hakkında malûmat verdi? — diye acı acı söylendi, Bize bu aile sırrını saklıyacağını vadetmlştl, halbuki işte polis» haber vermiş...
— Hayır, İddianız pek de doğru dc-ğlL Filhakika, doktor Fell bana banı malûmat verdi ama yan Tcsmi şe-j kilde... öyle anlaştık ki, ikinci bir talep olmaksızın polis bu işe müdahale etmiyecek. DalAverıjJİ bazı vasiyetler var sına şunu bir anlusak-Sonro, üstad Fell bana dedi ki .bayan Seton’un adresini bulup derhal gitmeliymişim, belki siz zamanında yanına varamazmışsınız. Ben de, ken. dişine, bu ad£es! kolaylıkla bulacağımın söyledim. Çünkü, bayan Betoncun polisten alınmış hüviyet va-rtıkan var, Hüviyet varakanız var değil mi, bayan Beton?
(Arkası
Kereste alınacak
İstanbul Sıhhî Kurumlar Arttırma ve Eksiltme K om isyonundan:
Devlet Hastahanelerlle Muayene evlerine gönderilecek ilâç ve sıhhi malzemesinin anbalajları için 40 metre mlkA'bı kereste açık eksiltme ilo aatın alınacaktır.
1 — Eksiltme 24 Mart 948 çarşamba günü saat 15.45 de Cağaloğlun-dakl Bağlık ve 3. Y. M. lüğü blnaamda toplanan sıhhi K. Komisyonunca yapılacaktır.
S _ Muhammen bedeli: Beher metre mlkA'bı kereste 165 liradan ol-
mak üzere tutan: 0600 lira olup Ük teminatı: 495 liradır.
8 — İstekliler bu işe alt şartnameyi çalışma günlerinde komisyonda görebilirler.
4 — İsteklilerin cart seneye alt Ticaret odası vesikası İle 2490 sayılı kanunda yazılı belgeler ve bu İşe yeter İlk teminat makbuz veya banka mektubu olduğu halde belli gün ve saatte komisyona müracaatları. ___________•______________________________________(272.7)
Ncbetçi kaputu kürklettirilecek
İst. Jandarma Satınalma Komisyonu Başkanlığından:
Jandarma birlikleri İhtiyacı için 1000 adet nöbetçi kaputu kapalı zarf usullyle kürklettlrilecektlr. Muhammen bedel «50000» liradır. İlk teminat «3750» liradır. Evsaf ve şartnamesi her gün kurulumuzdan 250 kuruşluk malsandığı makbuzu mukabilinde alınabilir. Eksiltme 1 Nisan 948 perşembe günü saat 15 de İstanbul Taksimde jandarma bölge komutanlığı binası içindeki kurulumuzda yapılacaktır.
İsteklilerin teklif mektuplarını İlk teminat makbuz ve diğer vesaiklerini İhale saatinden en az bir saat evvel kurulumuza vermeleri. (3146)
17 Mart 1948
AKSAM
SaNfe 7
KücM^O^ARI
J - İŞ ARAYANLAR
YÜKSEK TİCARET ”
YUM — Aık» eliğimi yaptım. Muhtelif müessese1.evde defter tuttum- Öğleden sonraları aa ücretle ticarethane, yazıhanelerde çalışmak İstiyorum. Akşamdı M. N. M. rftm uzuna. ____________________251 - 1
MOTÖR ve MAKİNİST — Her türlü deniz re kara Dizel utotarlerinln montaj, işletme^ tamir ve bakım İşlerini yapar taşraya gMebtUr. Ak-, Şam’da Mitinin rflmuruna.
281 —
AL1M-SATIM (Eşya)
MEZUNU-
2» işçi ARAYANLAR
HÜKÜMETİN RESMİ MÜSAADESİNİ HAİZ BÜROMUZ — Hizmetçi -Dadı - Aşçı - M tir eb biyelere İş verilir. Böyle kimselere da ihtiyacı donların Beyotm Tokatlıyan arkam Balo sokak No. 34/1 Hususi daire
İM
- 1
TUHAFİYE MAĞAZAMIZ — Heaap bilen 18-18 yaşında bir bayan aramaktadır. BeyoŞIu Tünel Yükaek-kaidırım 57. Her glln saat t - 12 — 13 ■ 19 Muvahhlt 201
BAYAN İSÇİ ARANIYOR — Mukavva kutu İmalâthanesin do çalışmış olanlar tercih edilir. Müracaat yeri: Tahtakale Telefon sokak Tomruk Çıkmazı Tecim han 1 el kat No. 8 205
DADI ARANIYOR — Btr buçuk yaşındaki bir çocuğa bakmak için, ecnebi bir tövester aranmakladır. Ka-tamu caddesi No. 1 e müracaat
202
BİR TİCARETHANENİN — Muhasebeci muavinliğini yapmak ve liyakatine göre maaş verilmek Üzere IUe memnu ve askerlikle İlişi# olnuyanla nn hal tercüme ve adreslerini Lülen rrthibey caddesi No. 18 de Bay Ekrem Tarlan adreaine tahriren bildirmeleri 227 —
SOFRA SERVİSİ — Ve «ta. İşi bilen b'r hizmetçiye İhtiyaç vardır. Her gün 19 - 10 arası Bomontl Silâhşor sokak No. 14 e müracaat edilmesi.
300 - 1
MARANGOZ KALFALARINA İŞ VERİLECEKTİR — Çalışmak . İSte-yenlcrfö Sirkeci Demlrkaçıda Bursa Garajı sahibine müracaatları.
257
— i
MÜSTAHDEM ARANIYOR — Kirli ve serbee işte dilediği saatlerde çalışmak isteyenlerin her gün öğleden evvej Karaköy börekçisi karşıtında Foto Güneş katına müracaattan.
263 —
ABONE VE REKLÂM ÎŞLERİ İÇİN — Nakdi ketalelll bir bayla bayan alınacaktır. Müracaat: Ankara cad. İzzetlin han 3/3 heT gün Öğleden arara __________________249 — i
LALAPAŞA GAZETESİNDE ÇALIŞMAK ÜZERE — Kefalet gtetere-bllcrek bir bayan daktilo aranıyor. Müracaat Ankara cad. izzettin han 1;2 her gün Öğleden sonra.
249 — 1
İLÂN — Biraz, okur yazar kan kocadan mürekkep İki odacı alifli-çaktır. Kirasız ikametgâhtan maada ellerine ayda 90 lira geçer. Talipler her gün aaat 19 ten sonra Sultan Mahmut türbesinde Rölövş bürosunda N. Ülgenaipl görsünler.
243 — 2
KUMAŞ. DERİ VB LÂSTİK FABRİKALARINA— Avrupa latrfkolannın kimyevi mevad ve müstahzaratını tanıtmak işi |1« meşgul olabilecek pTinstzcaya vâkıf bir kimyager*» İhtiyaç vordc. Büyük bir İstikbale namzet '/.in bu branşlarda çalışmak arau edenler rPovta kutusu İstanbul 8231 e müracaat etsinler.
14İ —
r DTOÖRAm ANED H TEZGAH-
TARLIK YAPABİLECEK — Bir bayana ihtiyaç vardır. Taliplerin adrese müracaatı rota Haşan Sönme: Eminönü Arpacılar han No. T _________________________787 — 1 BAY VB BAYAN — Triuhlar V* memurlara ihtiyaç vardır, ta temler ftadıküy Bötfltlüçejme Gazhane İramvay caddesi No. JJ - ş/j y9 ffiQ., _________________________aw — i
_ İKİ BAYAN ARANIYOR _ t:&a işlerinde H>M«oak Del bayan arara-yor. Acele müracaat edilmesi. Ankara caddesi baettln han No. ıj ,________________________M9 —
i LÂSYE AKAMIYOR Me-lek rt-rt-atını piyasaya zraotrr.ek için Uertbr;ı kir plAsyeye İhtiyaç vardır. Mftraısat: Br yazıt Ohlverrite «ad. Nq Jl/2 McFek mağarası.
__________________________288 — 2 Kf ilL OÖSTlRLHtljR - KUHNMI
KULLANILMIŞ - Veya bmuk g *-motonhur 1yi flitle alınır. (Galata P.K. 1098 - VJB.) adresine yazılmazı 762 - 12
»m BATİLIK TANRI — Hâlen çalışır vaziyette bir taksi otomobil! acele sanlıktır. İsteklilerin Sirkeci Ralli Han No. >. Tel: >1828 ya müracaatları 123 — J
BATU4K OTOMOBİL RâDTOBU _ Beyoğlu Aomalımesçit caddesi Tuna lokantasında izzet Toker’e müracaat 179
BATİLIK TAKSİ — Kusursuz V* m&ceddet variyette; henüz 5000 kilo-
metre yapmış 8 beygirlik Austin marka otomobil B. B. saatiyle acele satılıktır. Telefon: 20824. 224 — 1
HUSUSÎ OTOMOBİL — Fiat marka 5 kişilik, lâstikleri yeni, temiz kullanılmış bir otomobil satılık tır. 85320 telefonda Bay Kemale müracaat. 326 —
OTOMOBİL ARANIYOR — Austin 10, yahut Morris marka temiz kullanılmış husus! otomobili olup »etmek ktlyenlerln 45320 telefonda Bay Kemal Uluanta müracaatları. 225 — 1
ACELE BATİLIK FİAT MARKA O-TOMOBÎL — Takside çalışmaktadır Çok İyi variyettedir. Saati Argodur. Müracaat Beyazıt Kazancılarda Benzinci Sadullah’â 136 — S
MECMUA MERAKLILARINA -3ervetlfünun. mecra naşının 410 e*yı-sır.dan 613 sayısına kadar satılıktır Tekliflerin Beyazıt posta kutusu (8) • büdlrümesl. 248 — 1
TAAHHÜTTEN ARTMIŞ — Muhtelif «Vatta çam kerestesi aatılıktir Müracaat Sirkeci Şark Oteli İsmail'e telefon 21895 248 — 1
TAKMA DENİZ MOTÖRÜ — 4 1/3 beygirden yukarı çalışır variyette motör aatmak İsteyenler evsaf ve fi-atlnt posta kutusu S77 H. Ç. İstanbul adresine bildirmeleri. 240 — 2
SATPJK RÖNAR ARJANT1 — Pelerin as kullanılmış, İyi vaziyette. Talimhane, Topçular caddesi Uygun apartımanı, zemin katta Bn. İsmete müracaat. 237 —8
KAÇDULMAZ FIRSAT — tngllte. re’nln meşhur «CHUEB'S 57 8L Pa-ute Cburch Yord - London Patent Bafe* markalı IM kapılı büyük bit para taısAîi Sandal Bedesteninde teşhir edilmektedir. Î9/3/1Ü48 «rama günü saat >.30 da satılacaktır. 235 —
J — Kiralık — Satılık
DİKKAT — Emlâk almak ve utmak, İpotek yapmak tstlyelner»; itimada şayan 6 (ihale İ Emlâk 2orif Özalp tavassut eder. Beyoğlu Büyük Parmakkapı köşe başı No. 4 kat 2 Tel: 42398. 19 _ 28
DEVREN BATİLIK BAKKALİYE — Oamanbey Rumeli caddesinde. Firikti kaçırmayın ruha tamlık dolayırila başka ticaret İçin dahi verCeblllr. Müracaat lçlndeklne No. «8/3 167
SATILIK APARTIMAN — Taksim civarında tramvaya yakın senevi 3180 lira tratlı banyolu yeni apartman 24 bin liraya bir katı boş teslim acele satılıktır. Müracaat: Beyoğlu tsllklâl caddesi 153/1. Rıfat Ergüj (Ağacaml tramvay durağı karşısında) 158
ARSA ARANIYOR — Sultanahmet Beyazıt, Süleyman!ye. Lâleli, Aksaray. Şehzadebari; Fatihte yurt binan yapılmaya münasip arsa, harap bina katın alınacaktır. Çukurova yardımlaşma derneği 44023 108 —3
KİRALIK Apt. KATI - 3 oda, konforlu, lüks eşyasıyla 8 - T aylık kira. İlktir. Adres: Şişli Son istasyon Ha-azt sokak «No. İ17 - 4
BATİLIK KÂOlR BV — KadlİÖ-yünde Mkeleye, çarşıya yakın: terkos, elektrik ve havagan vardır. İş Bankam karşunnda Bahçen gazinoda tellâl Ra çiğe müracAAL Uû __
PAT7LIK — Suadîye İstasyonuna İM, tramvaya dört dakika. Fevkalâde nerarrtll, konforlu yen! bina. Beş 0-da. büyük bahçe. Müracaat: Telefon 31394. Mİ - i
BATİLIK EV — Esilmek a pı Acı-çeşme durak Eri m s tomruk caddesi No. 8 ev. Bir katı boş teslim aatıhktte. içindekilere müracaat 223 —3
DENİZE NAZIR — Asansörlü, kaloriferi! (100) UA 1300) metre kore konforlu oalontarla muhtelif adette İç içe v» tek odalı yazıhaneler kiralıktır. Okla ta Rıhtım caddesi Veli Alemdar hsn. 938 — 4
İŞLEK CADDEDB — Üstlerinde ruja 1 ar; 1 w jkl dükkân acele — tıhktır Adres: Beyanı Ç3dırcdâr caddesi No. 148 - 188. Müracaat: Mahmjıt-peşa caddesi No. 48 Mehmet Dutdnya 1000
BATİLIK ECZAHANE — Edlrnenln Keşan kazarında işi İyi ol on Cumhuriyet eczahaneri satılıktır. Cirosu hak kında ecza depolarından malûmat a-hnabllir. Aynı adrese mektupla müracaat. 122 - J
ACELB SATILIK — KAglr ayda 800 Hra trat • tiren fabrika binası. Müracaat: Ali Rıza Gebzell Telefon: 49194. 143
SATILIK BOŞ İPOTEKLİ APAR-TIMAN — Şişlinin en güzel yerinde banyolu 10000 lira İpotekli 3 katil e param an Şişil İskele aokâk 15/5 Kallnâya ISO
BAKIRKÖY — İstasyona ÛÇ dakika altı odalı köşk kısmen zeya tamamen ecnebi bir aileye acele kiralıktır. irtlyenlerln vfizıh adresleri ile Akşam'da Köşk rumuzuna 194
SİRKECİ — Ankara caddesinde hasr kurulmuş btr birahane devren içindeki buz dolapları ile beraber satılıktır. Sirkeci Rumeli oteli altında berb«r Ramlze müracaat, 195 — 1
SATILIK EV — Kadıköy Bahariye Tramvay durağında köşe başında 11 odalı 9 No. h ev aatılıktır. Müracaat: T. 89071 Nâtl Moda caddesi 105 185
fi ATTI .TK EV BOŞ TESLİM — Üsküdar Çınar caddesi 8ed üstü numara 80. Çorşıkapı Azak sineması karşısında Narin apartmanı 3 numaraya müracaat edilecektir. 184 — S
SATILIK ARSA — Heybellada, Hüseyin Rahmi Bey caddesi üzerinde köşebap ve fevkalâde manzarası olan 450 metre bir arsa «cele satılıktır Müracaat: Heybellada, Tellâl Azat 183
DEVREN KİRALIK YAZIHANE — Galata Mumhane caddesinde telefonlu ve möbleli üç oda Müracaat: Telefon 41172 203
batilik hane — istikbali parlak Atatürk bulvarına Saraçhane durağına bir dakika. Baraçhanebaşı İtfaiye caddesi Refah sokak No. 5. tçln-dekfiere müracaat. 193 — 2
BOMONTİNİN MUTENA YERİNDE — Fevkalâde manzaralı, köse başı 137 M. 3 ilk bir arsa acele 15,000 liraya satılıktır. Müracaat: Beyoğlu Balo sokak NO. 34/1. * 127
DENİZ KENARINDA — Takriben 500 tonluk mal alacak bir depo aranıyor. Müracaat: Galata, Mahmudiye Cad. No. «7 Telefon 41040 212 - 1
PARASI» NOKSAN OLANLARA — Her nevi inşaat, tâmirat, tadilât yapılır; parada ve şeraitte çok kolaylık gösterilir. Galata Bemet Han Uclncl kat 8; Telefon: 42298. 310 —
ACELB SATILIK — Tarabyada Dümbelek sokağı No. S: İki kat iki daire ikişer oda yeni kâglr, bahçeli boş teslim 13 bin liraya. Müracaat: Galatasaray îngUiz Sarayı karşısında No. 53 e veya «atılacak evin alt katta-kllerine. 207 — 1
SATILIK LÂBORATUVAR — Be-yoğhmda işler halde, telefonlu, tam Uçhlzath bir lâboratuvar. içinde makine va ruhsatı alınmış müstahzarlan He birlikte ehven flitle satılıktır. Pos ta kutusu 201 İalanbuî: Lâboratuvar adresine mektuplu müracaat. 213 ‘ - 1
BATİLIK — Nişanlarında bahçeli, üçer odalı, iki katlı, üst katı beş apar-tıman isliliktir. 9 - 13 arasında Tel: 82503 müracaat. 215 — 1
43,000 LİRA —( Mritluan ca'.iliktir-Lâlelide dört daireli ve üçer odalı bir katı boş. Müracaat: Boyerit üniversite caddesi No. 34, saatçi Ömer Balkır. 218 _
SATILIK KELEPİR AP. — Ortaköy Dere boyu dört katil, ayda 250 lira gelirli: btr kat beş teslim. 5,000 lira ipotekli. Bat (30,000) lira. Müracaat: Beyoğlu Tarlabaşı caddesi No. 137/1.
>18 - i
KİRALIK HAN ODASI — NUTUOS-maniye Çarşıkapua Sofcu handa bir oda kiralıktır. Beyoğlu Asmnlırnesclt caddesi Tuna lokantasında izzet Tekere müracaat. 177
ACELB SATILIK EV — Flrazağa TÛrkgücü eoddest Tombaı sokak No. 4 üq( kat altı oda. Boş teslim eumarteri günleri 14 ten sonra içindekilere İM
2500 LİRAYA ARSA — Plim hazır 140 metre Tepebaşı Aynalıçeştne Samancı Ferhat sokak Emin Cami sırası 31 No. ev yanı Eminönü İç Bankan karşısı Oytınçakeı Hazan. . 384 — J
6VLEYMANİYE MAHALLESİNDE— Avnl Paşa aokağında 380 metre mu-rabbaı bahçeyi möştemll on odalı Te 10 - 13 numaralı hane on beş bin lira mukabilinde acele Batılacak boş tealim. İstanbul Çarşıkapı Hattat sokağında 9 numaralı bonede sahibine müracaat. >60 —
ÜSKÜDARDA — İm r aharda Doğancılar caddesinde Marmara ya nazır sinema .garaj İnşasına elverişli, İkiye taksimi kabn bin küsur metrelik 140 ve 148 numaralı arsa acele ucuz ftatle satılıktır. İstanbul Çar-şıkapı Hattat sokağında 9 numaralı hanede sahibine müracaat. 259 —
AOCELE SATILIK HANE VI DÜKKÂN — Beyoğlu Aynalıçeşmcde Ka-merhatıın mahallesinin Duraç sokağında altında dükkânı müştemU 33 ve 34 numaralı sekli odalı hane acele satılıktır. Boş teslim. İstanbul Çarşıkapirinda Hattat sokağında 9 numaralı hanede sahibine müracaat edilmesi. 258 —
SATILIK — Atatürk bulvarına amud piyasa merkezine yakın İşlek cadde üzerinde 10 odalı ev vasıtasız satılıktır. Akşamda eatılık adresine mekt’rplamürac.'tat. 253 — S
KİRALIK — Küçük bir fabrika veya atölye, için Unkapanımn merkez yerinde kâglr bir kat kiralıktır. Akşamda Kiralık adresin* muktupli müracaat edilmesi. 254 — 2
BOŞ TESLİM SATILIK EV — Kurtuluş Tepeüstü Savuş sokağı 67/1 Dört oda Havagazı elektriği ter koşu banyosu ve ferah bahçeli İçindekilere müracaat 239 —2
BÜYÜK ADA, KARTAL PENDİK, GÖZTEPE Te civarında sahil Te civar arsalar, uygun fiyatlı köşk ve villâlar satılıktır. Ada Emlâk Telef: 82817 230 —
NURUOSMANtYE CADDESİNDE— 65 No. Iı hanenin alt katında bir oda dükkâna elverişlidir. Görmek İsteyenler aynı hanenin orta katma müracâat 250 — 2
ACELE SATILIK DEVREN YAZIHANE — Bahçekapı İki odalı telefonlu «şyasilo komple acele satılık. Rumellhi5ar vapur İskelesi karşısından odalı ev. Müracaat 22940 247 — 1
FERİKÖY — KujTilubû» arka eo-kak No. (80) pansiyon möbleli btr oda yanında banyosu talip olanların eve müracaatları. 244 —
EATILIK ARSA — Kadıköy - Haydarpaşa arası. 9 x 20; üç kat İnşasına müsaadeli. Tramvaya yarım da-dka. Kara köy. Havyar han 84 Berber Alckcya müracaat 238 — 2
ACELE SATILIK KÂGİR BİNA — Beyoğlu Uon mağazası karşısında eski Çiçekçi sokak 34 numara boş teslim beş kat yağlı boya on üç oda hor katında mutfak havagazı tericos elektrik tramvaya ytte metre içindekilere müracaat. 234, _ 2

FATİHTB KİRALIK APARTIMAN Daîresİ — Tramvay caddedndedir Haradan vardır. Aylığı ISO liradır, iki yıllığı cejlndîr. Mektupla müracaat: Ak Şam'da Orhan Demir.
219 -r
SATILIK ARSA HİSSESİ — Fendik in en gereni mevkiinde Azaryan zeytinliği üstünde denize fevkalâde haliste, nezaretli, bahçeli ev yaptırmaca da riyadeslle gvertşll 9190 met re karelik 80 sehimlfk bir arsanın 17 sehmJ Eltiliktir. Metre karesi 250 kuruştur. İsteklilerin Taksimde Ab-dülhakhâmlt caddesinde Neşe apartmanının 1 No. 11 dairesinde Melih BÜIendo müracaattan. 233 — 2
SATILIK. KİRALIK GAZİNO — Aksaray Yeni kapı A*nla kenarında gazino, fabrikaya, kereste deposuna, denin nakliyatına, da elverişlidir. Sirkeci Arcrf sineması yanında 83 Klm-y*g« ficmd. ti
Pazarlıkla otomobil, enkaz ve eşya satılacak
İstanbul Defterdarlığından)
Muhammen bedeli Lira Geçici teminatı Lira Ayrıca teminat Lira
650 43
1378 98 --
428 13 —
1200 K 1200
80 4
Orhaniye kışlunnda bulunan 93Ş model P. 427978. D—5-37323, D—5-, >14707, B—S—91799 motör No. h IİM ilksiz ve hurda dört adet kullanılmış Doç marka binek otomobili (Dosya 81088—100) 4 Köprü Liman Datresinin servi» rrA« türleri önündeki salda palamarlı Al-tay motZrü. (Dosya Bll&ö—-84) Aynı yerde buhmanKurt motörü. (Dosya 81198—84)
Bbıbirdirek mahallerinin ficaabiin* sokağında 101 ada, B parsel eski 17 yeni 23 kapı «yılı (vîn kaimen en* kazı. (Dosya 61165—142/8)
Maltepe kışlasında bulunan Otomotö marka İki adet bisiklet. (Dosya 11065—78)
Üsküdar jandarma Konıulanlıfcnjdl
10 1
bulunan 18 adet hurda demir karyola. (Dosya BliflO-484)
Tubanda yanlı mailarm 19/3(948 pazartesi günü saat 19 de Milli Emlâk Müdürlüğündeki komteyonda pazarlıkla ayrı ayn ihaleleri yapılacaktır.
İsteklilerin kimlik belgeleri ve teminat mâkbuzlsrlle bitlikte ihale gün v« saatinde komisyona, fazla bilgi için de her gün közü geçen. Müdürlüğe başvurmaları. (3298)
Un alınacak
Bümerbank İplik ve Dokuma Fabrikaları Mücssesesl
Hereke Fabrikası Müdürlüğünden:
fabrikamızın ayda 420 çuval hesabiyle Mü aylık İhtiyacı bulunsa 2520 çuval un satın alınacaktır.
Taliplerin:
Ecrrkc'de teslim flat, şart va nüm linçlerini havi tekliflerin 25 Mart 1948 perşembe günü akşamına kadar Fabrikamız müdürlüğüne bildirmeleri İllin olunur, (3391)
| Tekel Genel Müdürlüğü Hânları |
1 — idaremiz ihtiyacı İçin 500 çift deri çizme kapalı zari usulü He utm alınacaktır.
1 — Muhammen bedeli >7.000 lira olup geçici teminatı 2.025 liradır.
I — Ekslltma 30. I. 1948: çarşamba günü saat 11.30 da Kabataş’a Tekel genel müdürlüğü levazım alım komisyonunda yapılacaktır.
4 — şartnameler her gün. levan m şubembdd ayrıca Ankara, İzmir, Tekel başmüdürlüklerimizde görülecektir.
8 — Taliplerin mühürlü flat teklif mektuplarını kanun! vesaikle güvenme parası makbuzu veya teminat mektuplarını İhtiva edecek olan kapalı rsrfannı eksiltme saatinden bir saat avvellne kadar adı geçen komisyon reisliğine makbuz mukabilinde vermeleri ilân-olunur.
8 — Postada vukua gelecek gecikmeler kabul edilmez. (3421)
Dizel elektrojen gurubu alınacak
Sünıerbank İplik ve Dokuma Fabrikaları Müessesesl Müdürlüğünden:
Takriben 300 Kw. lık Dizel Elektrojen gurubu satın alınacaktır.
Fenni evsafı hakkında mOcssesenılz sat inal m« müdürlüğünden malûmat alınabilir.
Tekliflerin müessese müdürlüğüne verilmesi rica olunur.
Müessese dilediği şekilde mühayaada veya mübayaadan vatçeç-mekte serbesttir. (3390)
MODA DENİZ KLÜBÜNDEN
Sayın Üyelerimize:
Deniz kiübü. nizamnamesinin 15 İnci maddesi gereğince 23 mart 1948 pazar günü saat 15 de klüb binasında Adi olarak genel kurul toplantısı yapılacağını ve çoğunluk olmadığı takdirde nizamım menin 17 inci maddesi gereğince 4 Nisan 1948 patar günü aynı yer ve saatte yeniden toplanılacağım ve bu toplantıda kaç üye bulunursa bulunsun genel kurulun teşekkül etmiş sayılacağını ve aşağıda yazıtı gündemin, konuşularak karara bağ* lan a cağını bildirir ve belirli gün ve saatte klüb binasına gelmenizi saygi İle rica ederiz. Deniz Klilbü yönetim kurula
GÜNDEM:
1 — Yönelim kurulu re muratap raporunun okunması,
3 — 1947 senesi hesap ve muamelatının kabul ve tasdiki He yönelin} kurulunun ibrası,
3 — 1948 yılı bütçesinin kabul ve tasdiki.
4 — Müddetleri hitam bulan komodorların yeniden İntihabı
0 — Müddetleri hitam bulan yönetim kumlunun yeniden İntihabı,
8 — Müddetleri hitam bulan intihap komitesi ve haysiyet divan; ü-yelezl intihabı.
7 — Murakıpların yeniden tâyini.
SU TÜRBİNLERİ
Şehirlerin tenviratına, un fabrikalarına v# Değirmenlere mahsus
İstanbul, Tophane Topçular No. 465, ZADÎKYAN.
KİRALIK PANSİYON — Bir oda aranıyor. Kiralık odası olup kiraya vermek İsteyenler İstanbul posta kutusu 145 adresine mektupla yazsmlar
233 — 1
ANKARADA SATILIP: KELEPİR APARTIMAN — Hamamına Yenil Doğumevi arkasında Fidan »okaİr 42' numarada, köşedir. İzi katta 4 daire her konfora tam. Üçüncü kat İnşası için de ruhsatı alınmıştır. frış.ıala boşalana bilir. Fiat S2.Ö00 liradır «OOÖ Hra İpoteklidir. Yeni kamyon veya otobüs bedeline mahsuben kabul' edilebilir. Müracaat: An karada aynı apartımına, Istan bu lda Kandilli Ka-' yalı Bayır eok&k No. I • 242—1,
J -MÜTEFERRİK
ÜZÜN YILLAR LİSELERDE EDEBİYAT ÖĞRETMENLİĞİ YAPMIŞ — Bir öğretmen İsteyenlere edebiyat dersi verir. Adres: İs. Hakkı Erdoğan Atağtepe ooddest No. 4 Anadoluhlsan 173
YÜKSEK BİR MÜE3SEEENİN — Fransızca öğretmeni Bryofilu semtinde hususî ders verir, İmtihanlara hazrralr. Röp^Llllrns. prammtılre. lll-teratur*. dlction. Akşamda .PÜB-LİCİTAS* ıdrerine yaaimaşı.
353 —
İNGİLİZCE — öğretmenlik «Uulj bir genç üç »yda lisan öğretir. SaşJ 12 ile 14 arası 84423 numaraya UlcfaŞ edilmesi. >H —
FRANSIZ BAYAN — Ehven ücre^ Fransızca öğretir. (Az Türkçe t El ene o anlar.) Pedagojik tedrisât vâkıftır. Evlere gidebilir. Aksam'd (Lyonnai») rümurana. 262 —
MEKTUPLARINIZI ALDIRINIZ Oazetemlz idarehanesini adres aıarak göstermiş olun karilerimizden
Kalem — g. D — D. A. O — Tercüme — DB — Bakkal —
oamt»nnâ gelen mektuptan Idâ-rehanemtedetf aldırmnian r-ca olunur

B.ıhlfe 8
AKŞAM
17 Mart 1M8
RESMİ MÜESSESELERİN. MEKTEPLERİN. FABRtKA vo ANTREPOLARIN NAZARI DİKKATİNE:
D ET E CT marka
BEKÇİ KONTROL SAATLERİ
B gelmiştir. Deposu: İstanbul Sultanhamam Comcıbaşı Han No. 3/4 Satış yeri; ARLON SAAT MAĞAZASI, Eminönü meydanı. îstanbul
İstanbul Üniversiteti Edebiyat Fakültesi Dekanlığından t
Fakülte İhtiyacı İçin (Fakülte Dekan klUpllgLnd» görülebilecek mevcut fartnamul mucibine* bir »det yangın tulumban açık ekili tme İle «tın alınacaktır.
Satmağa istekli olanların tahmin bodoU 6300 liranın % 1.1 ilk teminatı olan 487 Hra M kuruşun ÜnlveSite Saymanlık Müdürlüğüm yatırdıklarına dair olun makbuzla ve kanuni bölgeleri 11» birlikte 30/3/848 salı günü sut 10 da Fakülte aatinalma komisyonuna başvurmaları. >121
AİR FRAHCE
DANS TOUS LES
CİELS
Konfor -Emniyet -Neş’e
Her cumartesi günü TÜRKİYE-den PARÎS'e hareket eder ve o-radon har taraf için İrtibat temin edilmiştir.
Yerlerinizi evvelden aldırınut No. 233 Meşrutiyet caddesi. Tel: 4186»
BAL İSVİÇRE FUARI'na
İştirak İçin
çjroissair
Fındık ihracatçılarının dikkat nazarına
İstanbul Bölge Ticaret Müdürlüğünden:
Oörele İstihsal bölgesine ati natürel İç ve kabuklu fındıklarda bulunabilecek ufak tane nisbetlerl ile özürlü fındıklar Ticaret Bakanlığınca İMÎ rekoltesi icabına göte yeniden tesblt edilmiştir.
1947 dörde mahsulü natürel fındıklardaki ufak tane nlsb«U(
İçlerde Kabuklularda
Sivri Tombul
% %
Tatu bul %
Sivri
%
4
Alft'AJi darların
9
î 7
özürlü fındıkları görmek ve mütemmim malûmat mak üzere ihracat Başkontrolftrlüğüne müracaatları. (3366)
al-
Ç 1 M E N T
YUNAN MALI, ÇUVALLI TİTAN
Müşterilerimizin beklediği yeni parti gelmiştir. Motorda, depoda veya istenen yerde teslim edilir. Flatlar ucuzdur.
ftalnta. Mahmudiye cad. 67, Tel, 43040 - 21132
Mw(Mar Gümrükten yeni çıkan
PENiCiLLiN J00 bin ünite ve - 200 - 500
'tnglHz E N O S Fruıt Salta meyva tuzu Bol miktarda Taksim Eczanegine gelmiştir.
T


RADYOLARDI
dinlemeden, görmeden almayınız Tabii tis güzelliği, zarafet ve hassasiyetiyle her yerde şöhret kazanmıştır.
TAKSİTLE SATIŞ YERİ: NUR MAĞAZASI
Bankalar caddesi No.. 54 Türkiye umumi Depozlterl: MEHMET -.-ç ALÎ KERMEN ve kardeşleri Sulianhamam. Mesadet H. No. 3 ■"■■■ Tel; 24296 ■■■
İst. Birinci İcra memurluğundan: 843/407
Borcun, temini için mahcuz açık arttırma İle satış! mukarrer ceman 495 lira kıymetinde yerli muhtelif vidala deri, kösele ayn desenlerde erkek İskarpinleri, çerçeveli ayna, cam bronz mostra elektrik abajuru ve bes-ton» marka İşler ufak tip 5 lümbaLı radyo 31. 3. 949 çarşamba kıymetlerinin % 75 şlnl bulmadığı takdirde 2 cl arttırmaya bırakılarak 3. 4. 848 cuma saat 14 de Dlvanyolu C. No. 21 dükkinda en fazla arttırana peşin para Ue icra iflfis K. 112 Ue 122 et M. hükümlerince satılacağı Hftn olunur. 845. 947 Dosya İle (95887i
(05887)
Türk Hava Kurumu, pilot olmak istlyenler için gezici okullar açıyor:
T. H. K. 1048 yılında yarın, okulların tatil aylarında yurdun muhtelif yorlorlnde özel pilot yetiştirmek maksadıyla gezici okullar açacaktır.
Bu okullara girmek İçin gerekli şartlar aşağıda gösterilmiştir.
Öğrenciler Uluslararası özel pilot olma talimatına uyarak İki ay İçinde, 50 saatte yetiştirileceklerinden yalnız akaryakıt masrafını karşılamak üzere kendilerinden 800 Ura alınacaktır.
İstekliler, fazla malûmat almak ve kaydolmak İçin Mart sonuna kadar Etlnıesğultaki T. H. Kurumu Havacılık Dairesi Genel Müdürlüsüne müracaat etmelidirler.
1 — 17 yaşını bitirmiş olmak.
2 — Sağlık durumu, uçuşa milsolt olduğuna dair tam teşekküllü bir hastaneden alınacak heyet raporu.
3 — Doğruluk kâğıdı mevcut olmak,
4 — En aşağı orta okul tahsili görmüş olduğuna dair kanaat notu bulunmak,
5 — Uçuş ücretini, dört taksitte j
ve birine! taksit peşinen ve İkinci, ■ üçüncü, dördü ne 11 taksitlerini de on beşer gün aralle T. H. K. veznesine yatırmak ve bu parayı müteselsil bir kelli ve noter senediyle taahhüt etmek, (2501)
TABLET
REOŞİL
I
BRONŞİT,,
OKSURÛCU VZ-
KESER £/'>
HER ECZANECE BULUNUR
Parlsln büyük moda evlerinden dalma hususi olarak getirttiği modelleriyle en ince zevkli müşterilerini memnun eden kadın terzisi BEDiA TAGA yeni gelen mevsim modelleriyle müşterilerini kabule başlamıştır. Beyoğlunda El ham ra Sineması yanında Ollvo geçidinde Koresl ■■■■■ Ap. 15/3.
fat. Birinci İcra, memurluğundan:
847/1366
En Güzel Süs?.'..
Karanlıkta ışık veren FLORESAN YENİLİKLER K A R L M A N
Küçük Vitrini.
Borcun temini İçin mahcuf açık arttırma İle satışa mukarrer 1100 Ura kıymetinde (Avrupa) para kasası, marnken koltuk takımı salon halısı ve yazı makinesi 30. 3. 94B salı gilnll kıymetlerinin % 75 şlnl bulmazsa 2 cl arttırması 1. 4 . 948 perşembe saat 14 Beyoğlu İstiklâl cad. 390 No. lu Nar-manlı yurdu asma katta en fazla arttırana peşin para ile İcra İflâs K, nun 112 İle 122 cl Md. hükümlerince satılacağı İlâıı olunur. (05 88-1)
■ Büro İşlerinde çalışacak
Bir Bayana
I ihtiyaç vardır. Her gün saat 11
■ don 4 e kadar 44358 numaraya
Itclefonla müracaat.___________
44 kişilik dört motorlu Dougla» DC - 4
★ tayyareleri ile gidiniz.
Her Cumartesi günü : îstanbuldan hareket Ayni gün ı Bâl’a muvasalat
İstanbul — Cenevre : Halihazır tarife»!
Yalnız azimet : 501 T.L.
Azimet ve avdet : 9Ö2 TL.
30 kiloluk bagaj kabul edilir. .
Fuar için İsviçre vizesi parasızdır.
İsviçre trenlerinde tenzilat vardır.
HER TÜRLÜ İZAHAT:
İstanbul İsviçre konsolosluğundan (Tel: 8195Û) va TÜrM-yedekl Seyahat Bürolarından alınabilir.
Açık asistanlıklar
İstanbul Teknik Üniversitesi inşaat Fakültesi Dekanlığından’.
Tasarı geometri kürsüsüne Almanca bilen bir asistan İle betonarme kürsüsüne bir u Is t an alınacaktır. Dil İmtihanları 26 mart 948 cuma günü saat 10 da yapılacaktır. İsteklilerin yönetmeliğinin 3 üncü maddesindeki şartlan hala olduklarına dair belgeleriyle 25 mart akşamına kadar Dekanlığa yazılı müracaatta bulunmaları İlân olunur. (3427)
Köhne eşya dittirilecek
İst, Jandarma Satınalma Komisyonu
Başkanlığından:
20 - 40 Ton Köhne eşyama dittlrllmeal İçin 9 Mart 048 «ah günü saat 15 de Taksim Ayazpaşada J. Bölge k. ligi binası İçindeki komisyonumuzca yapılan açık eksiltme ve müteakip muamelede eldo edilen flat haddi lâyık görülmediğinden 2490 sayılı kanunun 43. maddeslna göre eksiltmenin yapılış tarihinden itibaren 10 gün uzatılarak 19 Mart 948 cuma günü saat 15 dc yeniden açık eksiltme yapılacağı beher kilosunun 4 kuruş 17 santimden yaptı alabileceği ahiren tahmin edilmiş olmakla isteklilerin bu flat üzerinden (134 lira lo kuruş) luk teminat makbuzu 11e birlikte belli gün ve saatte komisyonumuzda bulunmaları.
(3388)
İstanbul Telefon Başmüdürlüğünden:
12/3/948 tarihinde ihalesi yapılmayan 40 adet 7 ve 25 adet 6 metrelik merdivenin eksiltmesi 22/3/948 pazartesi günü saat 15 de Tetelon Baş Müdürlüğü binasında yapılacaktır.
Muhammen bedel 2657 lira olup muvakkat teminat 200 liradır. isteklilerin şartnameyi görmek ve teminatlarını yatırmak üzere çalama günlerinde Beyoğlu P.T.T, Merkezi binasındaki Leva-nm âmlrllğlne müracaatları ilân olunur. (3358)
Almanca muhabere yapmağa muktedir BAY veya BAYANA İhtiyaç vardır. Her gün saat 11 den 4 9 kadar 44358 numaraya telefonla müracaat.
İSTANBUL GOLF KLÜBONDEN: Senelik Genel toplantı 24 Mart 1948 Çarşamba günü saat 17 15 do Galata Bankalar caddesi Sigorta hanında İmperlal Chemical tndııstries Turjcey Ltd. Bürosunda yapılacaktır.
Görüşme Gündemi:
— 1048 senesi idare kurulu seçilmesi,
2 — 1947 senesi hesaplarının in-
celenmesi
3 — 1948 senesi bir murakıp se-
çilmesi,
4 — 1048 senesi çeşitli İşleri, Üyelerin toplantıda lıazır olmaları önemle rica olunur.
tdare Kurulu adına Fahrî Kâtip E.H.E. JONES
1
1
| ■ Tekel Genel Müdürlüğü ilânları
Malzeme Alım Şubesinden:
Fatih 3 üncü sulh hukuk yargıçlığından: 947/1120
(Satılık İki ev)
Fahriye Ue Haşan Mısır lıoghınun ölü murislerinden İntikal suretiyle iştirak halinde mülkiyet olarak mutasarrıf oldukları 2800 lira muhammen kıymetli Fatih Hacıhamztı mahallesi Hacjplrl sokak eski 49 yeni 84 kapı No. !u ev İle 3800 lira muhammen kıymetU Fatih AbdİÇCİebl mahallesi Balıkçı sokağında en eski 42, eski ve yeni 54 kapı No. la 1209 ada 5 parseli ihtiva eden 95 M2. miktarında bahçeli kârglr hane olbaptaki mahkeme kararına tevfikan şuyularmm İzalesi zımnında 8. 4. 948 perşembe günü anal 10 dan 11.30 s kadar vilâyet karşısında Fatih 3 sıılh hukuk mahkemesi kaleminde başkiitlp huzuru İle ve açık arttırma suretiyle satılarak muhammen kıymetlerinin % 75 nl bulduğu takdirde en çok taliplisine kati ihaleleri yapılacak, bulmadığı takdirde İkine! açık arttırması aynı yerde ve aynı saatte 19. 4. 948 pazartesi günü yapılarak en fazla arttırana satışları icra edilecektir. Müzayedeye İştirak edenlerden muhammen kıymotlnln 7.5 nslpctlnde pey akçesi alınacaktır. TellAlIye resmi, 1-lısle pıılu, taviz bedelL ve tapu harçları müşteriye alt olup müterakim vergi ve resimler satış bedelinden ö-deneç ektir.
Müzayedeye iştirak edenler .gayri menkulleri görmüş ve şartları aynen kabul etmiş faiz edilirler. Peşinen veya verilen mehil içinde ihale bedellerinin tamamları ödenmediği takdirde İcra İflâs kanunundaki gayri-menkul satışlarına mütedair olan hükümlerin kâtfesl tatbik edilecektir. Mezkûr gayri menkuller üzerinde her hangi şekilde hak İddiasında bulu-' nanların mûsblt evraklarlle birlikte satış zamanına kadar müracaatları lâzımdır. Aksi halde haktan tapu sicillinde kayıtlı olmıyanlar paylaşmadan hariç kalırlar.
Hacıplri sokak 84 sayılı gayrimenkul 3 odalı bahçeli ahşap bir ev olup kuyasu ve elektriği vardır.
Havagazı Fabrikamızda
MONTAJ YAPTIRILACAKTIR ANKARA ELEKTRİK VE HAVAGAZI İŞLETME MÜESSESESİNDEN:
1 — Havagazı fabrikamıza alt demir İnşaat malzemesinin boru fer-şlyatının ve makinelerin montaj İşi, teklif veıme usulü İle yaptırılacaktır.
2 — fgln muhammen bedeli 30.000 Hra olup geçici teminat 2250 liradır. r
3 — Şartname bedelsiz olarak Müessese-alım satım şubesince verilecektir. ;
4 — ilgililerden en az 50.00 Ollralık bu gibi montaj İşlerini yapmış olduklarına dair bir ehliyet belgesi istenecektir. Bu belgenin Müesse-seee kabul şartı şartnamede gösterilmiştir.
5 — İlgililerin tekliflerini 26. 3. 948 tarihine kadar umum müdürlüğe
vermeleri UAn olunur. ____________________________
hyiip belediye şubesi seçimi idare kurulu Başkanlığından:
11 Genel Meclisinin 21/10/947 gün ve 186 sayılı kararı ile yeniden kurulması kabul edilen İlçemiz Rami bucağına bağlı Topçular mahallesinin 5048 sayılı kânunun beşinci maddesi gereğince yapılacak Muhtar ve ihtiyar hey’eti seçiminde oyların bir günde alınmasını «ağlamak İçin Bfeledlye Şubesi seçimi İdare kurulu tarafından teşkili tekarrür ve en büyük Mülkiye âmirinin onayına iktiran eden seçim Bürosunun semt. İçine aldığı sokaklar ve kapı numaralarını gösterir liste aşağıya çıkarılmıştır.
Keyfiyet adı geçen kanunun 6 İnci maddesi hükümlerine göre ilân olunur.
Büroun bulun- Kısmen ve tamamen ihtiva
duğu yer etliği sokaklar Kapı NO.
Topçular Mustafa Topçular Kışla Cad. ve Tlkves Sok. Elbau Kahvesi 1 den 333
Altunl Zade Bağ Sok. 236 » 280
Hacı Eşref Sok. 261 > 270
Bayram Paşa ve Bostan Arası Sok. 271 » 307
AH Kuşçu Sok. 308 > 318
Nimet Sok. 317 > 330
Emir Buhar! Sok. 331 » 355
Numune Bağ Sok. 358 * 360
Avın Yolu 370 » 378
Ferhat Paşa yolu 379 * 398
Çeşme Sok. 399 » 403
ÇIçoz yolu 404 > 417
Talimhane karşısı veya kışla karşısı 418 * 429
Karakol Sok. 430 > 441
Münzevi SnmanJı Yol-Tekke Sok.. 442 * 454
Çiftçi Alı Sok. 455 a 477
Şeyh Raşlt Sok. 473 > 493
Maltepe Cad. 494 » 515
Maltepe Mazhar bey Demlrkapı Ayvalı dere 516 * G80
İncirlik temizlik amelesi 631 ■ 694
İncirlik Sok. 695 > 751
Bayram Paşa temizlik amelesi 752 ■ 829
Ulu Yol 823 » 854
Rumi yeniden ilâve olunan Kışla cad. 855 > 13381) 879
Diğer Balıkçı sokağındaki 54 No, lu ev İse kllrglr 3 odalı, mutfak; belâ elektriği ve mutfakta sarnıcı olan bir evdir. Daha fazla malûmat olmak ls-tiyenlprln mahkemenin 047-1130 sayılı dosyaya müracaatları lüzumu lliin Olunur. (95899ı
İhale
Güvenme parası Tarihi_________Günü
Saîi~
Cinsi____________________
Tanen alkol «namı hesaba. ’ “
Kauçuk hamuru yaptırılması takriben
Kazayla kola
Methll alkol
Pafta lokması «muhtelif ölçüde»
Zamkı Arabi
Emayn tank
1 — Yukarıda cins ve mlkdan _________________________________________________
2 — Pazarlık hizalarında gösterilen gün ve saatlerde Kabataş!a Genel
Alım Şubesindeki komisyonda yapılacaktır.
3 — Şartname ve numuneleri her gün sözü geçen şubede görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli gün vç saatte hizalarında gösterilen güvenme paral&riie birlikte mezkûr korniş von a müracaatları ilân olunur.
5 — idare kısmen veya tamamen veya kısım kısım İhalede serbesttir.
2500 kilo 1000 lira
4150 » 2200 >
5000 > 450 *
1000 • 30 *
90 adet 250 •
20 ton . 2500 e
2 adet 2230 . 9/4/9148
yazılı malzeme pazarlıkla satınahnacaktır.
2G/3/948
Cuma
Müdürlük
Saati
0.30
10
10.15
10.30
10.30
11
10
Malzeme
(3108)
İst. Birinci icra memurluğundan: 948'150
Borcun temini için mahcuz açık arttırma İle satışa mukarrer 300 lira kıymetinde maruken koltuk takımı 3 parça 25. 3. 948 perşembe kıymetinin %. 75 şlnl bulmazsa 2 cl arttırması 29. 3. 948 pazartesi saat 14 de Sirkeci Yalıköşkîlnde Mühiir dura ad e hanında en fazla a’rItırıma peşin pnrn He icra IflAs K. 113 İle 122 cl Md. hükümlerince satılacafcı lifin olunur. (95HH0I
İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü ilânları |
Cinsi_________Mlkdan Fİ ati______Teminatı________
?" Gazbe?l 5Ü.000 metre 83 kuruş 2362 Hra 50 kuruş
Guraba haslalıancshıe lüzumu olan yukarıda mlkdar yszıh gaz bezi kapalı zarf usullle eksiltmeye çıkarılmıştır. İhalesi 5/4/648 pazartesi günü saat 15 de Vakıflar Baş müdürlüğü binasında toplanan komisyonda yapılacaktır.
isteklilerin 2490 sayılı kanunun tarin veçhile hazırlayacakları teklif mektuplarını ihale saatinden bir saat evveline kadar komisyon Başkanlığına vermeleri şarttır. Posta İle gönderilecek teklif mektupları da yine İhale saatinden bir saat evveline kadar gelmiş bulunması lâzımdır. Postada olacak gecikmeler kabul edilmez. Şartnamesi her gün çalışma zamanlarında levazım bürosunda görülebilir. (3101)

Comments (0)