AKŞAM
He t gün 8 şahit e
AKŞAM
Setıe 30 - No. 10599 - her yerde 10 kuruşlar.
PAZAB 18 Nisan 10»
İT AL YADA SEÇİM
Italyan halkı bu sabah oy
vermeğe başladı
A K Ş A M’ ı n Küçük ilânları en verimli, en ucuz uasıtadrr.
Sahibi: Necnıeddln Sadak — Yazı işlerini fiilen idare eden: C. Bildik — Aksam Matbaası
Enflâsyon tehlikesi
Ba|kan Trtnnan buna dikkati çekti
C. H. P, kongreleri
Hatipler şiddetli ten-kidlerde bulundular
Nevyork. 18 (R) — Başkan Truman dün söylediği bir nutukta dünyanın, tarihin en kati döntlm on ak t asında bulunduğunu zöyledlten sonra Amerikan tehdid eden enflâsyon tehlikesinden bahsetmiştir. Başkan demiştir İd:
«Amerika bir enflâsyon tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu tehlikenin ö-nünil almak İçin geçen kasım ayında Kongrey* bir konun tasarın teklif etmiştik. Bu tatarının kabul edilmesi lâzımdır. Ehâsyon ve yüksek tlat A-merlka için büyük tehlikedir. İktlsa-den kuvvetli olmazsak, n» Arrupaya yardım cdsbUlrlz, ne de önderlik. Çe-. llk Üstlerinin artlınlması, kömür grevi, yeni kazanç lâyihası enflâsyona zemin haarlıyacak şeylerdir. Buhranın önüne geçilmek isteniliyorsa derhal karar verilmelidir.
En ziyade şikâyete sebep, hayat pahalılığı mevzuu oldu
frpmünûcför ı?«« propaganda yapan genç kızlar

Bir Amerikan filosu icabında hemen İtalyan sularına gitmek üzere Cebeiüiiatık’da demir attı
Londra 18 (R) — balyada bugün seçim yarılmaktadır. Halk erkenden oy vermeğe başlamıştır. Italyan İçişleri Bakanı dûn gece radyoda halka hitib ederek, oy vermenin mecburi olduğunu hatırlatmıştır. Filhakika İtalyan seçim kanunu mucibince e-sardı mazereti olmadan oy vermlyen-lerln ou hareket! nüfus cüzdanlarına kaydedilecektir. Bu cüzdanlar pasaport almak, dükkân açmak, İmtihan vermek ve diğer birçok hususlar İçin lüzumludur. Kanuna mugayir hareket edenlerin horeketlert buraya yazılırsa istikbalde bunlar tez» görebilirler.
Muhtelif partiler arasında seçim mücadelesi vardır. Fakat asıl mücadele Başbakanın mensub olduğu Hıristiyan Demokratlarla Komünist -Sosyalist grıipu arasındadır. Seçimlerin neticeleri yarın öğleden evvel ög-I « Roma 18 — italyada seçime Iştl-
râk etmiyehler beş sene müddetle pa-supoti aianuyacaklar ve 13 İrin yapılacak imtihanlara glremlyeceklerdlr.
• Londra 18 ( R. > — Koma-
dan alınan blr habere göre, seçimlerin normal bir hava İçinde geçeceği sanılmaktadır. Her hangL blr hâdiseye meydan vermemek üzere hükümet gereken bütün tedbirleri almış nuiunmaktadır. Dün akşamdan itibaren büyük şehirlerde sokaklarda askeri devrlyeler dolaşmağa başlamış lavdır. Askerler her İhtimale karşı kışlalarında hazır bir vaziyette tutulmaktadır.
Bir milyon kişilik bir ordu bulunduracak
300 bin polis ve jandarma hazır
Roma 18 — Seçim propagandası,
gece yarısı soub ermiştir. Hükümet buğun hâdise" çıkmaması İçin 'eaa^lı tedbirler almıştır. 300 bin polis ve Jandarma hasır bulunmaktadır. Lüzumlu mahallere İcabında indirmek ürere paraşütçü kuvvetler de mevcuttur.
Bir Amerikan filosu hazır
Londra 17 (AA) — Vaşljıgtondan alınan bir haberde bildirildiğine göre, Amerikan Valley Forge uçak gemisi ile İki muhrip, pazar günü yapılacak olan İtalyan seçimlerinden sonra komünistler İktidarı ele geçirmeğe çalışacak oldukları takdirde, İtalyan su larına gitmeğe hazır bir halde Cebe-lüttarık'ta demir atmışlardır. Amerikan harb filosuna mensup 18 gemi daha İtalyan sularında veya yakının-
da bulunmaktadır. Ba Amerikan fl-'loşu LngUterenln Akdeniz filosu kadar kuvvetlidir.
Söylendiğine güre. Vaşlngtondakl deniz kuvvetleri şefleri hilen Cebe-lüttarık’ta bulunan harb gemilerinin Portsmouth'a yapmaları tasarlanan ziyaretlerinin İptalinden bahsederek bunun makul bir İhtiyat tedbiri oldu-ğuhu söylemişler ve gayet süratli gelişmelerin vukuu muhtemel olan bir sırada bu gemilerin karışıklık bölgelerini terkctmelerlnln pek makul ol-mıyacağını İlâve etmişlerdir.
Bir teberru
Roma 17 (AA> — Meşhur İtalyan orkestra şef t ToscAhlnl, M. Barağa t’ın başkanlığındaki bağımsız ao3yallrt birliği partisine 500,000 liret teberruda bulunmuştur.
Londra 18 (R) — Pâklstan Başba-bakanı Liyakat Ali Han diin Karaşl-de demiştir ki:
«— Pâklstan İstiklâle kavuştuğu tamından beri geçen 8 ay zarfında mühim haşarılar ekle etmiştir. Hükümetimizin Llk hederi şerefimizi korumaktır. Bundan sonra İktisadi meseleler gelir. Milli geliri arttırmak İçin çaiışıyoru- Hükümetimiz en aştığı bir milyon hlşlllk bir ordu bu-liMdurmafa azmetmiştir.»
Pakistan - Hindistan ihtilâfı
G!. de Gaulle’ün bir nutku
«Batı devletleri askerlik bakımından da birleşmelidirler» diyor
Paris 18 (R) —. Marsilya'da Fransız Halk Birliği partisinin İki gün süren kongresi, Gl. de Gaulle'ün bir nutku Ue kapanmıştır. General Fransa'yı teşkil eden muhtelif memleketlerin kendi kendini idare etmesine, yalnız dışlşlerle müdafaadan Fransa'nın mesul olmasına taraftar bulunduğunu söylemiştir.
General Avrupa'nın ikiye ayrılmış olduğundan bahsederek Batı bîokuna hararetle taraftar olduğunu anlatmış ve eBtı blok sade iktisadi meselelere münhasır olmamalı, müdafaa için de birlik kurulmalıdır. Birliğin merkezi Paris olmalı ve faal bir müdafaa siyaseti takibedilmelldir ► demiştir.
Amerika’nın verdiği uçaklar trnlr n (AA) _ Amerlkanu, şra>«w>» sardlm
terUMn. da»,l troB3Ifcn blr klsml hti sabah erkenden Frankfurttan hareketle öğle Üzeri şehrimize gelmişler ve İzmir göklerinde halkın ig| tIe taklbettlğl uçuşlar yaptıktan sonra hava alanına inmişlerdir.
Uçakları getirenlerin blr kısmı filolarla beraber gelen yolcu uçağı İle Franktın ta dönmüşlerdir,
Filistin'de çarpışma hakiki bir harb halini aldı
Yahudiler bir Ingiliz cephane freninden büyük miktarda cephane aldılar
Kudüs'te tahribedilen bir bf nadan sokaklara atrtan ejt/a
Parla 19 (R) — Dün FlUstlnde çok ağır çarpışmalar cereyan etmiş olduğu haberi alınmıştır. Gitgide şiddeti artmakta olan bu çarpışmalar yer yer hakiki bir savaş mahiyetini almaktadır.
Dün Araplarla Yahudller arasında Hadera civarında cereyan eden Çarpışmayı durdurmak İçin acele olarak gönderilen İnciliz kuvvetlerine karşı Yahudller şiddetli bir oteş açmışlardır. Bu çarpışma neticesinde îngJllz-ler 3 er kaybetmişlerdir. Çarpış/na geceye kadar devam etmiştir. Bunun neticesinin ne olduğu henüz anlaşılamamıştır.
Londra 19 (R) — Yahudller Tel-avlv ile Hayra arasında bir İngiliz
Nevyork 18 (R) — Birleşmiş Milletler güvenlik konseyi Hindistan ile Pâklstan arasındaki Keşmir İhtilâfını tetkik etmiştir. Bu hususta bir anlaşma temin edilememiştir. Bunun üzerine altı devlet Keşmlrde nezaret altında halkın reyinin sorulmasını, kabilelerin çekilmesi için Paklstanm elinden geleni yapmasının talep edilmesini ileri sürmüştür.
İngiliz delegesi «Keşmir münazaası vahim bir safhadadır. îkl büyük memleket arasında bir harb İhtimali vardır» demiştir.
Teklif hakkında karar verilmesi yarına bırakılmıştır. Pâklstan ve Hin dlslanin hareket tarzlarını değiştirmeleri muhtemel görülmüyor.
Ziraat bankasının köylüye yardımı
Ankara 18 (Telefonla > — Ziraat Bankası bu ekim devresi İçin çlfçllere 214,000.000 lira İkrarda bulunmaktadır. Bunun 80 milyon lirası kooperatifler kanaJlyle. 125 milyonu doğrudan doğruya banka yoliyle yapılmaktadır. Banka ayrıca seylâp dolayulyle Çukurova bölgesindeki müstahsil# 2 milyon 850 bin liralık bir plâsman tahsis etmiştir.
raranra
DİKKATLER
Iska geçilen bir mevzu
cephane trenini havaya uçurmuşlardır. Vagonların bir kısmı harap olmuştur. Hemen gönderilen İngiliz kıtaları Yahudllerl treni soyarken bulmuştur. Yahudller çarpışmada 5 olii bırakarak çekilmişlerdir. İngiliz askerlerinden 3 ölü, 4 yaralı vardır. Yahudller büyük miktarda cephane götürmüşlerdir.
Londra 18 (Rl — Ürdünden Flllstl-no beş bin Arap askerinin geldiği soy lenlyor. Arap kuvvetleri komutanı Saffet paşa vaziyeti görüşmek "iizere acele Amman'dan Şama'a gitmiştir. Araplar. Fevzi Kavukçu'nun kumandasındaki Arap kuvvetlerinin Miş-mar'da sarıldığı haberini yalanlıyor-

Tür.1.- gazeteleri vastlasile Türk doktorlarına ilân neşrediliyor. Bu ilân kelimeler itibarile Fransa-cadır.
İşte Türk gazeteleri vasıtasüe Türk doktorlarına verilen ilânın bir kaç kelimesi:
Ampoules, dragees, comprimt. solution, suppositoires. poudre, gouttes, forte, ampoules, ainsi de süite,..
— Bunun sebebi? - diye soruyoruz.
— Vakttle tıbbiyede tedrisat Fransızcaydt. O zamandan beri devam, etmiş bir âdet.
Bunca maarif tslahatı, bunca dil inkılâpları, bunca milliyetçilik cereyanları, bilhassa tıbbiyeliler muhitindeki bunca yenilik ruhu... Hepsi bu mevzuu ıska geçmiş.
Cumhuriyet Halk Partisinin Beşiktaş ve Beyoğlu kaza kongreleri dün toplanmıştır. Beşiktaş kongresinde evvelâ rapor okunmuştur. Raporda bir senelik İşler hah edildikten sonra kanuni olarak teşekkül îden rakip siyasi partilerle, bu arada Demokrat Parti İle münasebet İzah edilmiş, ancak gayrlnizaml ve memleket zararına çalışan teşekkül ve cereyanlarla mücadele etmek lâzım geldiği tebarüz ettirilmiştir.
Bundan sonra hatipler sör almışlardır. Bunlar veremle mücadele lüzumundan, gıda maddelerinin, kontrolün dan bahsetmişlerdir. Hatiplerden biri hükümetin hayat pahalıU-ğıyle mücadele edeceğini İlân ettiği httlde hiçbir flU! hareket görülmediğinden şikâyet etmiş; canlı hayvan ihracına karar verilmesinin et flütlerini arttıracağından bahslle «Yarım milyonluk döviz İçin bu halkı etsiz bırakmak hem gülünç bir hareket, hem de feci bir tedbirdir» demiştir.
Bir hatip çimento meselesinden, m-
şaat ruluatlyeal almak husus uzun muamelelerden bahsetmiş vs: (7 Eylül kararlan memlekete zararlıdır dedik. Recep Peker gitti, başkası geldi, ucuzluğu görmedik. Tedbirlerde kusurlar vardır. Sümer Bank, eti Bank gibi devlet teşekkülleri pahall-lığı ihdas ediyorlar» demiştir.
Kuruçeşme ocağı başkam şimdiye kadar gelen Ticaret Bakanlarının ma vaffakıyetslzllkierlnden. Atatürk bulvarındaki arsaların çok pahalı satıldığından bahsetmiş: bir hatip eski e-serlerl tetkik etmeğe imkân vermek üzere Halkevlerinde tskî Türkçenln öğret İlmesini teklif etmiştir.
Bir delege vurgunculuğa çare bu-lumna» lâaım «eldlguti. biı Aide-' ko-müntrme karsı tedbir alınmasını Söylemiş. bir diğer delege pahalılıktan şikâyetle « Pahalılığı Hüktrmev ihdas ediyor. Her resmi teşekkül çok geniş bir kadro Ue ç ılışıyor» demiştir Bir delege doktor vizitelerinden şikâyet etmiş, bir diğeri serbes meslek erbabı
(Arkası sahile 2: sütun 3 de)
ıun.ııılnımıı»(n»l
Atada Kir
ı Bu satırların muharriri, rakip partilerin toplantılarını, kurultaylarını, fırsat buldukça şahsan takibediyor. Dün de C H P. Be-
. şiktaş İlce kongresine gidip başından sonuna kadar dinledi. Şu kanaate vardı ki. büyük manevî işlerden, hemen, küçük İşlere sıç-ravıveriyoruz. Orta yerde maddi hayatımız tanzim edilmemiş; bir boşluk var.
Meselâ. Beşiktaş İlce idare kurulu raporunda, ezcümle deniyor kİ:
Tatmin edilmemiş vatandaş isteklerini istismara kalkışanlar olursa uyanık bulunmamız lâzım geleceğini hatırlamamız gerektir. Şimdi geçen yıl dileklerinden yerine getirilenleri arz ediyorum:»
ı Ve madde madde sayılıyor.
1 — Camilerde imam, hatip ve vâizlerden bir çoğunun tahsil görmüş bulunmaması dolayıslle... (Bu maddede, din gibi mânevi bir mevşuu son sene içinde nasıl
' ehemmiyetle ele aldığımızdan : uzun uzadıya bahsediliyor.)
2 — ... Tam bir millî terbiye sistemi halinde gelişmesi için, ilk
! okullardan başlayarak lise müfredat programlarına kadar milli ahlâk ve âdâbı muaşeret adı al. tında bir ders konulması, ilh.
• (Bu maddede, milliyet gibi bir 1 mefhumun mânevi taraflarından
istifade bahis mevzuudur.)
Ondan sonraki maddeler. Gelir vergisinin ruhunu destekleyici ' mahiyette; yeni yapılan evlerden ' baskısız kira alınabilmesi hakkında; otelcilik, aşçılık ve garı sonluk için meslek mektepleri ■ kurulmasına dair...
• Geri kalan ise. büsbütün minl-: mini mevzular kİ, bir ilce kon-ı gresinde elbette bunlar da lâzım... Bir mahalleye elektrik ge-
tırllmiş oLması: bir iskeleye vapur uğratılması; yol, su, tenvir, tamir işleri.
Derhal, aradaki boşluk göze çarpıyor: OsmanlI devrinde de birinci ehemmiyette başa getirilmesi mutat olan bu gibi birinci ve ikinci maddelerden sonra, zihinler, maddi hayatı tanzim edici topyekûn iktisadi ve içtima! programlan atlardı. Garp dünyası maddi medeniyeti kurduğu sırada bizim başlıca noksanımız buydu, yine bu olmakta devam ediyor.
Önümüzdeki şu bir sene, yahut şu beş seııe İçinde Devletçe, milletçe elbirligile maddi hayatımızı nasıl tanzim etmek niyetinde olduğumuzu vazlh şekilde biliyor muyuz? Bilmiyoruz: onun için, nikbinlikle bir hedefe doğru gidemiyoruz. Muhalefeti sorarsanız. muhalefetin de, münakaşaları, gûya Fransız İnkılâbının nazariyelerini yeni baltan kuracakmış gibi hep âfaki olmuş; sonra, derhal küçücük şahsi şikâyetlerin kargaşalığı içine düşülmüştür.
Din ve milliyetçilik İman ve inananları gibi yalnıi mânevi garantilerin kâfi gelmeyip behemehal kül halinde bir takım maddiyat lâzım olduğunu şu yirminci asnn tecrübeleri meydana çıkarmıştır. Onun için «tatmin edilmemiş vatandaşların istekleri istismar edilmesin» dive bir arzuda isek, zihinleri bütün o eksik bıraktı kımız maddi mevzularla bilhassa yormak; bugünkü particilik hayatı ruz-nameleıi içine mutena kız parçacıklar halinde giren içtima!, İktisadî bahisleri insicamlı bir program halinde mütalâa etmek lâzım geliyor.
Halkçı
A K 6 A M
18 Nisan 1'j 18
SÜZÜN 6ELİŞİ
C. H. P. Kongreleri
İkinci mevki ve talebe
Tiyatrolarda rinenıalarda görüyorum; Birinci mevkilerde, hattâ batan localarda talebeler. Tramvaylarda, vapurlarda görüyorum: Talebeler hep birinci mevkilerde. Hele tramvay-ferda İkinci mevki arabalara binmekten talebeler âdeta utanıycüf-far. Arada bir Fındıklıda tramvay beklerim: Edebiyat Fakültesinden çılcan kız ve erkek talebeler, ikinci mevki arabalar bomboş Sle olsa, birinci mevki arabaya dolup sıkışıyorlar. Bebek tarafına Jden ilk, orta,- İlse talebeleri de hep birinci mevkilerde seyahat ederler. Vapurların İkinel mevki İtrinde hemen hiç bir talebeye taslamadım. Bir zaman hocalık ettiğim btr lisenin talebeleri Kâ-dıköy vapurunun liiks mevkiinde gidip gellrierdl.
Dünyanın her tarafında olduğu gibi bizde de talebe demek, anaâinın babasının verdiği parayla okuyan delikanlı demektir. Evlerinden gündelik veya haftalık alırlar ve çok tutumlu olmak mecburiyetindedirler. Dünyanın, muhtelif memleketlerinde talebe hayatı süren arkadaşlarımız ve büyüklerimiz Fransada, Al-manyada, îngilterede talebenin birinci mevki nakil vasıtasında seyahat etmesinin; tiyatro, sinema ve konserde pahalı yerlerde oturmasının ayıp sayıldığın t söylerler. Hattâ Amerikada bazı üniversitelerin otomobilli talebe kabul etmediklerini Adnan-Adi-var üstadımızdan Öğrenmiştik.
Bizde de bu sahada, Avrupadakilere benzlyen güzel ananenin yerleşmesi çok arzu edilir bir şeydir. Buna bizzat talebelerin, talebe birliklerinin ön ayak olmaları her halde takdirle karşılanır. Bazı talebenin, sinemada birinci mevkie oturmak İçin o gün öğle yemeğinden kestiğini geçenlerde bir yüksek mektep müdüründen öğrenmiştim. Hem bunlaı enecek, hem de ikinci mevkilerin çapaçul manzarası talebel güler yüzleri ve temiz kryafet-
lerile renklenecektir sanıyorum, tkisl de iyi »ey.
Şevket Rado
İmam, hatip mektepleri
Hariçten 30 bin ton buğday alıyoruz
Ankara 17 — Milletler arası iaruri gıda maddeleri komisyonu, memleketimize 30 bin ton buğday «atılması hususunda gereken müsaadeyi dün vermiştir. Waahlngtvn Tlearet ataşeliğimizden alınan telgrafta bu mü-■aadenln. Birleşik Amerika. Kanada ve Arustralyadan buğday ithaline imkân verdiği bildirilmiştir.
Bilindiği gibi Uıl cerbut, diğeri kontrol altında olmak üzere iki piyasa mevcuttur. Serbest buğday piyatasının başlıca merkezi Arjantln-dlr. Ve ftatler çok yüksektir. Kontratla piyasa İse Birleşik Amerika. Kanada ve Avustralya dır.
Bu suretle 30 bin ton buğdayın, normal riatie mübayaası da sağlanmıştır. Netice alâkalı çevrelerde Türkiye için bir başarı sayılmaktadır.
C. H. P. Meclis Grupu sah günü bu mevzuda konuşacak
fBaj tarafı 1 İn d eahijede) için İhtiyarlık maaşı ihdasını istemiş ve şebrin pisliğinden şikâyet etmiştir.
Parti Vilâyet başkanı Badi Bckter, hatiplerin tenkidlerlne cevap vererek hayat pahalılığı mevzuunun çetin bir dâva olduğunu, et İhracı hakkında verilmiş bir karar olmadığını söylemiş • Hayat pahalılığı yalnız 7 Eylül kararlarının neticesi değildir. Bunun sebeplerini daha eski »mantarda aramak lâzımdır. Bu itibarla devletçilik vs barem gibi hususlardan dolayı muanzltırımıs bizden fazla mesuliyet taşımaktadırlar» demiştir.
İstanbul milletvekili Ali Rıza Arı, amele ve «ana t mektepleri talebeleri arsanda İddia edilen komünizm teh-Ukeelnin mevcud olmadığını, ancak bu lehllkey* karşı çok müteyakkız olmak tezim geldiğini söylemiştir. Bundan sonra encümenler seçilmiş ve yeni İdare heyeti e kişiye çıkarılarak İntihap yapılmıştır.
Beyoğlu kongresi
Halk Partisi Beyoğlu kaza kongresi öğleden sonra toptanmış, *welf. rşpor okunmuştur. Raporda partiye o’.t ması rafların kısılmam ve İsrafın önü alınması lüzumundan, parti camiasında m Ületv eki İteriyle halk arasındaki mesafenin azalmasından bahsedilmiş bundan sonra uzun uzadıya, aleyhimizdeki yabancı faaliyetlerin, bilhassa komünizm tehlikesinin ehemmiyeti t»h olunmuştur.
Söz alan bütürt hatipler îdare heyetini şiddetle tekiri etmişler, idare heyetinin hiçbir 1ş yapmadığından bahsetmişlerdir. Bu esnada Şişli başkanı avukat Ziya Karscagör. İdare heyetinin faaliyeti etrafında söyle-
nenlerin hilâli hakikat olduğunu İddia etmiş vc:
«— Kelime oyunu yapıyorlar; Halk Partisi karşısında bir muhalefet yoktur. Halk Partisinden nefret eden a-dnmlar vardır. Geçen «çimde muhalifler, halka bekçi Mehmet efendiye rey veriniz demiş olsaydılar halk rey verecekti. İdaresizliği örtmek İçin mü temadlyen bolşcvlk tehlikesinden bahsetmek doğru değildir. Bu halk bolşerik olmaz. Halkın vicdanında bolşevık' düşmanlığı kökleşmiştir.» demiştir.
Diğer hatiplerden Kenan Orgun, aynı vAdlde «öz «flylemlş; Mecldiye-köy başkanı Dursun. Belediyeyi şiddetle tenkld etmiştir.
Delegelerden Emin, yabancı İdeolojilerin memlekette yer bulmak tehlikesinin son yıllarda milli tarih namına uydurma tarihler okutulduğundan İleri geldiğini, gençlerimize milli terbiye veremediğimizden, Tiirkçenln içinden çıkılmaz bir hale geldiğinden uzun uzadıya şikâyet etmiştir.
Bundan «onra idare heyetinden Ekrem Tur, hatiplerin tenkldterlne ce vap vermiş, İktidar mevkiinde kalmak hususunda İdare heyetine isnad edilen Itıra »lddetie reddetmiştir. Bundan sonra rapor kabul edilerek encümenlerin seçim! yapılmıştır.
Bundan sonra daha bazı hatipler söz alarak mesken buhranı, propaganda tafkllltımn genişletıimetl, otobüs ve tramvaylar arasında aktarma biletleri İhdası, şehir vapurlarının Be lediyejre geçmesi, rpor işleri. İtan* g! ren m unla olmıyan kelimelerin terki gibi mevzular üzerinde görüşmüşler bunu müteakip yen! İdare heyeti vc Vilâyet kongresine delege secimi yapılmıştır.
Dedeağaç’ta katliâm
Trakyada çetelerin faaliyeti arttı
Atina n fAA.) — Bu hafta Tıak-yada bulunan Oümülcine, Dlmetoka vo Dedeoğnç şehirlerinin bombardımanı hakkında gelen yeni tafsilâttan anlaşıldığına göre, çeteciler tarafından atılmış obüsler Bulgarlstanda İmal edilmiştir.
Çeteciler, Dedeağaçta şehre girmeğe muvaffak olmuşlar v« katliâmda bulunmuşlardır,
Trakyada yaşamakta olan halk, çe teler tarafından hırpalanmaktadır. ? ÜA 24 mart tarihleri arasında kaçırılan İBCO çocuğun 1003 İnden fazlası Trakyada yaşamaktaydı, Çetecilerin, Yunan - Bulgar hududu boyunca girişmiş oldukları yeni faaliyetin Pa-pades yakınlarında hükümet kuvvetten tarafından şiddetli bir Kıskıya maruz kalan âsiler üzerindeki tazyiki azaltmak gayesine matuf bulunduğu zannedilmektedir.
Çeteciler kuvvetle mukavemet etmekte olup ve Bulgar hududu İstikametinde ricat etmekte olan diğer çeteci pruplan da Bulgarlstanda Ke-nu'dan açılan topçu ateşli* desteklenmektedir.
Üç cana kıydı
Bir köylü kardeşini ve hamile yengesini çifte ile öldürdü
İnönü, Kastamonu heyetini kabul etti
AnhAra 17 (AA) — Cumhurbaşkanı îr.önö. ^azimlerini sunmak ve Kasta-monuya davet etmek üzer* gelen Kastamonu Millet vekili eriyle Kastamonu Belediye başkanı Çer afettin Eftlrln, C. H. P. il İdare kurulu üyesi Faik Akdoğan, yüksek tahsil yardım derneği adına Şevket Göloğlu ve Muhittin Erbaşı kabul etmişlerdir.
Ankara 17 — Halk Partisi Meclis trupu önümüzdeki «alı günü yapacağı toplantıda din İşlerin* bir düsen verilmesi hakkında fncclemtltr-de bulunan din komisyonunun rapo-ran un geri kalan kısmının müzakeresin* başlayacaktır.
Bilindiği gibi, Meclis tatilinden evvel yapılan görüşmelerde İhtiyari ders haricinde olmak şartlyle İlkokullarda din dersleri Terlim en ve bu tedrisatı MIHI Eğitim Bakanlığının kontrol ve mürakabe etmesi Kararlaşın işti.
6alı günü yapılacak toplantıda İst İmam ve hatip yetiştirmek üzere orta ve ilse û ya randa okullar açılmak ve bunların Milli Eğitim Bakanlığına veya Diyanet İşlerine bağlanması mevzuu ve üniversitede bir İlâh’yat fakültesi kurulması mesele-aile bu okullardan çıkacak olanlar hakkında bir barem vücuda getlrllmest mevzuu bahsolac aktır.
Kaçakçılık
Suriye ile müşterek tedbir alınacak
Kcmür satışları
Tevzi müeueaeai teshin maksadile satışları kesti
Komür Satış v* Tevzi müessese»! perşembe gününden beri ranayl müesseseler | müstesna, diğer yerler* tes bin maksadlyle yaptığı kömür «a-tişlannı kesmiştir. Bilindiği gibi mü-
Ankara 18 (Telefonla) — Antep’-ten gelen haber* göre, Bur y* 11* aramızdaki hudut meseleleriyle kaçakçılık hAdtaterl etrafında görüşmek ü-tere Kilis kaymakamı tbrahimin başkanlığında bir heyet- itudut boyunda j essesenln teshin maksadlyl* v*r\Ilğl
Mttnıür »rdlnolarnun süresi mayıstan mayıs3 değişmektedir.
Bu İtibarla önümüzdeki mayıs •-yından İtibaren yeni esaslara göre tevziat yapılacaktır. Mamafih Ekonomi Bakanlgıından bu hususta henüz talimat gelmiş olmadığından yeni eaastann ne olacağı şimdilik malûm değildir.
Diğer taraftan Kömür Çatış ve Tevzi müessesest hesabına «Florya» şilebi 800 ton maden. «Anadolu» şilebi de 750 ton kok kömürü getirmişlerdir.
bulunan Tipll'e gitmiş', r. ’ Heyetimi?., Surlyenln Azeze kayma •’imınlR başkanlığında bir heyeti* temasa başlamıştır. Kaçakçılığa kara müşterek tedbir alınacaktır. -
Ankara atlı spor kulübü
Ankara 18 (Telefonla) —- Atlı spor klübünde Valilikçe yapılan tetkikler neticesinde kanuni takibatı lcab ettiren bir yolsuzluk bulunmamıştır. Ancak klübiin mali bakımdan büyük bir zorluk içinde bulunduğu tahakkuk etmiştir. Bunun için de genel kurul toplantıya çağırılmıştır.
İngiliz - Türk müzik festivali
Ankara 17 (AA.) — İngiliz - Türk musiki festivalinin «JUncı ve sonuncu konseri bugün saat İS te Operada verilmiş ve dinleyicilerin takdir ve hayranlığı İle karşılanmıştır. Ulvi Cemal Erkinin bestelediği piyano konçertosu, solist olarak piyanoda Ferhundc Erkin tarafından ve orkestra refakatinde muvaffakiyetle çalınmış ve bu konçertoyu bestecisi idare etmiştir. Bundan sonra Henry Furcellln dramatik müzik lültl, Ben-j'ntnen Bittenim Pureell'ln bir teması üzerine bestelediği varyasyonlar programın İlk kısmını teşkil etmiştir.
Programın İkinci kısmında Slr Edward Elgann orijinal btr tema üze rln» bestelediği varyaaonlsr çaımnu*. ve bütün bu parçalan George VFcldon I İdare etmiştir.
Altmış beş kişiden mürekkep Cum- | hurbaşkanlığı filarmoni orkestrasının gerek Ulvi Cemal Erkin, gerek Oeorge Wcl4on'un İdaresi altında elde ettiği muvaffakiyet sürekli alkışlarla takdir edilmiştir.
Konser! Cumhurbaşkanı ve bayan. İnönü huzurlar!!* şereflendirmişler -dir. Konserden sonra Cumhurbaşkanı localarında santkârlan kabul ederek kendilerine iltifatta bulunmuşlardır.
Sivas (Akşam) — Güründen bildirildiğine göre, evvelki gün Telin köyünde feci bir cinayet İşlenmiştir. Köy eğitmeni Yusuf, tansı Hatice İle Karacere mevkllndekl bahçelerine ça lışmâğa gitmişler, beş yaşındaki erkek çocuklarını da yanlarında £■>!örmüşlerdir.
Kan koca bahçede çalışırlarken, Yusufun üvey kardeşi ibnlyamln gelmiş va bahçenin kendisine aid olduğunu «öyllyerek; «Burada çalışamazsınız!» demiştir. Bu suretle bavlıyan Eğız kavgası sonunda, av tüfeğin! Yusufa çeviren. İbnlyamin, üvey kardeşini vurarak öldürmüştür. H-r.ice, koşarak kocasının üstüne atıltrnş ve yaralı olduğunu zannederek kaldırmak İstemiştir. Kaatii bu sırada çiftesinin dlğtr dolu namlusunu da Ha-tteeye ateş etmiştir. .Hatice de kocasının yanında, göğsünden aldığı yara İle hemen ölmüştür.
Beş yaşındaki çocuk, korkusundan koşarak kaçmış ve-doğruca evç gelmiştir. Bunun üzerine kara haber a-lınnuş ve kaatfl yakalanmıştır. Savcılığın hftdteeye el koymasından sonra bir aakh sahne ile daha karşılaşılmıştır kf. bu da, yapılan otopsi neticesinde maktul Hatlcenln kamından 7,5 aylık bir erkek çocuk çıkmasıdır. Bu «metle kaatnin üç cana kıymış olduğu görülmüştür, öldüren de, ölenler de. dörder çocuk sahibidirler.
Elektrik ücretlerine zam teşebbüsü henüz neticelenmedi
Elektrik, Tramvay İdaresinin elektrik flitlerinin arttırılması için yapığı teşebbüs henüz neticelenmemiştir. Ankaradan gelen haberlerde böyle bir raıû yapılaciğı, fakat banan halk* aksettirilin iverek, hükümetin veya B* tediyenin bulacağı ayn tahsisatlarla Elektrik İdaresi açığının kanahlarj»^. «oyidUDcsıccur, ---
Bu iğler! takip İçin An karaya giden heyet yarin şehrimize dönecektir.

İstanbul Borsasmın 17/4/1048 flatleri
ÇEKLİR
îzmirde bir kadın üç çocuk doğurdu îzmlr 17 — Bugün tzmlrin Kahramanlar semtinde oturan Enverlye İsminde bir kadın bir batında üç çocuk dünyaya getirmiştir. Çocukların Üçü de kızdır. Annelerile birlikte sıhhattedirler.
Gazete isimleri hakkında bir takrir
Ankara 17 — Ankara Mİ'telveklll Hıfzı Oğuz Beka.ta. Meclis Başkanlığına verdiği bir takrirde Matbuat kanunuun bir maddesinin tefsirin! istemektedir. Basın vo Yayın genel müdürlüğü hukuk müşavirliği muhtelif vilâyetlerde aynı te İmde gazete ve mecmuanın çakabileceği kanaatindedir. Takrir sahibi tee Kanunun maddesinden aynı izimde memleket İçinde bir gazetenin veya mecmuanın çıkabileceğini İleri sürmekte ve maddenin Meclisçe -tefsirini istemektedir.
Yedek subaylar
Ankara 18 — Önümüzdeki salı günü, yirmi yedinci ders yılını haşan He bitiren yedek subaylara. törenle diplomaları verilecektir.
Bakanlar Kurulu toplandı
Ankara 17 (A.A ) — Bakanlar Kurulu bugün saat 16 dan 18,30 a kadar toplanmıştır.
Millî Eğitim Bakanının tebliği
Milli Eğitim Bakanı Reşat Şemseddin Sirer. MIHI Eğirim müdürlüklerine gönderdiği bir tamimde, öğretmenlerin dilek ve şikâyetlerinin, gazetelerden evvel en yakın üst makamlara bildirü-mealnl tavsiye etmiştir.
Irak’ta şüpheli bir Rus yakalanmış
Bağdat 17 (AF) — Bugün Bağdat gazetelerinde çıkan haberlere göre, Kuzey Irak bölgelerinde köylü kıyafetinde dolaşan Rus tabiiyetinde bir şahıs tevkif edilmiştir. Adamın İsmi açıklanmamakla beraber, Iraktı Kürt ter arasında temaslarda bulunduğu talimin edilmektedir.
İmparatorun enfiye kutusu
ASK VE ZABITA ROMANI
Yazan: John D. Carr Tercüme eden: Vâ-Nû
Tefrika No. 1*. ■
Kaatil, anlattığımız gibi, adamcağızın kafasını taammütle vo vahşetle paramparça etmiş. Eve Nelll İle Ned Atwood da onu, aakln bir sokağa bakan açık penceresi dnünde, gecenin karanlığında bu halde görecek dehşete kapılmış iki çocuğa dönmüşlerdi.
Eve'lo ası] tahammül edemediği manzara, lâmba ışığının kan lekelerini aydınlat!} şekliydi. Artık bu levhayı görmemek İçin başını çevirdi,
— Ned, pencereden çekili Eski kocası cevap vermedi.
— Ned, acaba sahiden...?
— öldürülmüş. Yahut da ben öyle tahmin ediyorum. Bu mesafeden daha fazla bir şey kestirilemez.
— Belki yaralıdır da ölmemiştlr.
Erkek, tekrar cevap vermedi. Ned* in genç kadından fazla şaşırmış olduğu tahmin edilebilirdi. Ve bu da gayet tabii; Zira, Ned, kadının gör
medlği bLr şeyi görmüştü; kahverengi eldiveni! adamın yüzünü görmüştü. Kalbi çarpıyor, boğazı tıkanmış; ışıklı odayı tetkikte devam etik
Eve. tekrarladı:
— İhtimal ölmemiştir de «adete yarahdır.
Ned, öksürüp sesinin pürüzünü düzeltti.
— Acaba §ey etsek daha mı İyi olur?
Eve, vaziyetin bütün dehşetin! kavrayarak mırıldandı:
— Hattâ arzu etsek bUe oraya gidemeyiz.
— Hayır.» Ben de, ben de öyle zannederim.
— Ne oldu bu adama dersin?
Ned, konuşmak istedi fakat dura-ladı. Bu kabil fevkalâde İyi yahut fevkalâde kötü vaziyetler havsalaya sığmaz; dille tarif edilmez. Binaenaleyh, uz(n uzun anlatacak yerde,
genç adam, cinayeti hareketle tarif elti. Kolunu kaldırıp vahşice bir darbe indirmek fiilini tarif etti. İkisinin de «esleri boğuktu. Mırıldanırcasma konuşmalarına rağmen, kelimeler garip şekilde aksediyor, ikisi de susuvc-rlyorlar. Ncd, bir kere daha sesinin pürüzünü düzeltti:
— Dürbünün filân var nu7
— Ne olacakmış 7
— Ne olacağını bırak. Var mı?
Dürbün. Pencerenin j’amndakl duvara artını dayamış dururken. Eve zihnini toparlamağa çabaladı. Dürbün, at yarışları. Long Champs'dakl at yarışları... LAwes (üleşile birlikte, bir kaç hafta evvel at yarışlarına gitmişti. Renk oyunları ve «esler yüzünden hâtıraları canlandı: Yarış kampanası, cokeylerin rengârenk gömlekleri, atların beyaz bir parmaklık önünde ve güneşli bir gök altında se-1 ğlrtlşleri... O gün, Maurlco Lawes'ln başında gri renkte bir «İlindir şapka vardı. Boyuna da dürbünle bakıyordu. Ben dayıya gelin;-(* âdeti veçhile, boyuna bilet almış ve para kaybetmiş.
Eve, dürbünü, Ned'ln niçin istediğinin sebebini düşünmeksizin, bununla alimini biç yormaluızın, «da-
Düşman piyesi dâvası
Şehir Tiyatrosu Dram kısmında temsil edilen (Düşman> piyesinden doğan hakaret dâvasına dün Beyoğlu ceza mahkemesinde devam edilmiştir. Dâvacı Cahlde Sönku ile Hüseyin Kemal ve sanık Mithat gelmişlerdi.
Dinlenen Hakkı İnce adındaki şahit, «sarin müstehcen olduğunu. Mlthatın artistlere hakaret etmediğini, bilâkis artistlerin bu hareketleriyle seyirciler* hakaret etmiş sayılabileceğini söyledi.
Söz alan sanık Mithat, artistlerin ■ memur «ayılıp sayı tam 1ya cağı nıcse-leşine temas ederek, bir bahçıvanın da, bir hamamcının da «âmme» hizmeti gördüğünü, her .âmme» hizmeti göreni memur saymak tabederse bunlaırn da memur sayılacağını söyledi.
Mlthatın sabıkası olup olmadığı hakkında savcılığa sorulan suale gelen cevap okundu. Bundan Mlthatın İMİ senesinde 30 lira para cezası mahkûmiyeti olduğu bildiriliyordu. Sanığın yeni avukatı Ttadlye Çelebi dosyayı tetkik etmek üzere mühlet istediğinden duruşma ayın yirmi yedisine bırakıldı.
Loncra Ne w - York Paris
Cenevre Amstardam Brüksel
Prag Stokholm Lizbon
i Sterim
100 Dolar
100 Fransız t.
100 İsviçre f.
100 FUorln
100 Belçika t.
100 Çeko kr.
100 İsveç Irr.
100 Eskudes
ESHAM VE TAHVİLAT
Blvm - Erzurum 1 Sivas - Erzurum 2-1 1941 Demiryolu 1 1041 Demiryolu H 1941 Demiryolu Di Milli
Milli MJ11İ
MU11
uın ötesine «ndellyerekten gitti; bir doinbın ttet çekmesinden bir dürbün getirip erkeğe uzattı.
Avize «öndürülmeslnden sonra, «it Maurleeln odası, daha taşlaşmıştı. Lâkin, dürbünü göaüns yaklaştırıp ayarı bulunca, odanın bir İnamı, Ned'e daha vazlh göründü. Bağ duvarı ve şömineyi farkedeblllyordu. Beyan mermerden otan şöminenin üzerinde, madalyon halinde Napole-on'un başı duruyor. Ağustosta bulunduklarından ocak yanmıyordu. Bir kumaş perde İle önü kapatılmışta. Fakat. şömineye alt her şey yeril yerin-deydi; kürek, maşa, küskü.
Ned:
— Şayet bu ocak küşküsil şeyse._
— şey. ne yani?
— Dürbünle bak.
Bakam anı,
Genç kadın, bte an, erkeğin, kendi sile alay edeceğini «andı. Fakat. Ned, böyle bir anda şaka edeceklerden değildi. Yüzü bembeyaz kesilmiş, elleri titriyor. Dürbünü mahfazasına koymaya çalışıyor. \ ___ , .
Maktulün bulunduğu tarafa doğru | sel bir oyun gösterdiği, Jaknt başıyla bir igaret yaparak:
•Arkası var)
Seyhan nehri yine taçti
Tarsus 17 (AA) — Son yağan yağmurların tesiriyle kabarmış olS5?* han nehri çöplü köyü civarında «çılan bir yarıktan taşarak bir 1(1511,1 *-rozlmlzl su altında bırakmıştır. Çöplü köyü tahliye edilmiştir. Yarığın kapatılması İçin tedbirler alınmaktadır. Malzeme taşımak üzere Mersinden motor istenilmiştir.
% 7 F&îzll Tahviller
Kapanış
Anadolu Demiryolu Orupu Tahviller 1-2 Hisse senetleri % 8 Mümessil «enet
SARRAFLARDA ALTIN
Türle lirası Sterlin Külçe Reşat
Müdafaa 1
Müdafaa D
Müdafaa Di
Müdafaa IV % 6 falan Tahviller Kalkınma I 1941 Demlrolu VI
Kalkınma 11
Kalkınma IH
% 5 faizli Tahrlller
1933 Ergani
1838 ikramiyen Mllfl Müdafaa Demiryolu IV
Demiryolu v
şirket hisseleri
Merkez Bankası
İş Bankası
T. Ticaret Bankan
Aslan çimento_____________
Kahirede basketbol maçı
Kahire 17 (AP) — Bugün Kahire basketbol takımı, Türk klüpleri karma basketbol takımını 23 e karşı 47 sayı ile yenmiştir. Türk takımının gü-................... •-•-■₺ sayı i kaydında t»x1rU olamadığı bildirilmek ; tedkr.

_® TAKVİM e__
Cemaziyetahır 8 — Kasım 163 | İmsak. Gii. Öğle İkindi Ak Yit il
E. 8.3*1 10.25 5.23 0.09 12.00 1.38 I
i
T
J§ Nisan 1948
Sahi fe 9
AKŞAMDAN AKŞAMA Baraka sanatoryumlar
Köyde ve şehirde veremlıj luğıından şikâyet ediliyor. Bu ** kâyet haklı olsa gerek.
Muhtelif hastanelerde başhe İçini lite yapmış, memleket stfüıa* tine kuş bakışı bakmak bulmuş bir dostum şöyle dem.
— Diğer hastalıkları'1 hepsi gölgede kaldı. Verem, itte verem, ille veremi
— Çok Derlemesinin sebebl na olsa gerek?
Usun uzadıya konuştuk. Memlekette göze çarp"1 bir «efahet vardır Eskiden orta halliden aşağı durumda bulunan bam mahdut alış veriş? i zümreler şimdi sefahat hayatı yaşıyorlar. Bunlara bakan bizler de aıasıra hayrete ve tereddüde düşüyoruz;
_____ Zahir zenginlik arttı! Yoksa bu hava paralarını verecek, bu motörlü vasıtaları satın alacak, bu lüks kaçakçılığını destekllve-cek. bu barları dolduracak, kumarları oynayacak insanlar bulunmazdı. Bir inkişaf teprentisi olduğu acaba doğru mu?
Ancak, bir de madalyenin ters tarafı:
Bu sefahet. bir sefaleti som üre somu re tavlanıyor. Eğer bir ayarlanmış, sivrisi törpülenmiş iktisat olsaydı, ne o sivrikoıriuklar ne de beriki uçurumlar bulu* nurdu.
Kasımpaşa verem müesses esini gezdiğimiz sırada, salâhiyeti! muhtelif şahitler huzurunda, oranın mütehassıs doktoru şöyle dedi ve bizde defalarca yazdık, dikkati çektik:
— İşçi muhillerini muntazam bir kontroldan geçiriyoruz. Yüz kişiden ancak 20 kişi sağlam çıkıyor.
— Mütebaki 80 i?
— Mütebaki sekseni şu veya bu derecede musaptır.
— Tedavi altına alınanların kaçı kurtuluyor?
— Dörtte birini kurtarabiliyoruz.
Millet Meclisinde de son giîn-TniınoİTÂsalAr nldtı. iahıız şehirlerimizin değil, köylerimizin de — bir çok bölgelerde — yürekler acısı halde olduğunu teklden ve teviden öğrendik.
Buna karşılık ilk akla geleni şudur:
Zahirî fantaziyell hayata bakıp. coh maşallah halkta refah vardır!» diye üstün körü hükümler vermekten artık el çekmeli, her türlü iktisadi ve içtimai siyasetimizi sefahet yapabilen tabakaların değil, 'sefalet çeken tabakaların lehine tertibetmeli-yiz. Hakikî milli siyaset bu olacaktır. Çünkü milletin maddi mevcudiyetine taallûk ediyor.
Misal! yine verem meselesinden ele alalım.
^ Şimdiye kadar vücuda getirdiğimiz veremle mücadele müesse-seleninizin pek azı hakikaten vereme müptelâ sınıf ve tabakalar içindir. Meselâ bunlar arasında, bahsetiğlm Kasımpaşadaki müessese gibiler cidden muvaffak müesseselerdir. Sanatoryum teşkilâtımız hakkında böyle söyleyemeyiz. Kaç sanatoryum varsa, hemen hepsi çok paraya mal olmuş, umumiyetle zengin hastalan barındıracak nevidendir. Vereme müptelâ Kasımpaşalı yahut Ünyeli vatandaşlardan kaçla kaçı bu gibi sıhhat kurullarından İstifade edebilir? Yatağı bir günde 8 lira, 10 lira...
Bu sütunda. Refik Halidin sütununda, Yürük Çelebinin sütununda, diğer gazetelerde, son günlerde Cumhuriyet'te defalarca şu mütalâa ileri sürüldü:
— Dünyanın başka memleketlerinde, pek basit ve ucuz verem tedavisi yerleri vardır. Çok süt, çok et, çok yumurta, çok meyva, çok sebze, çok balık, yahut bunlardan bazıları mevcut bulunmı-yan ve havası veremliler için iyi olan bölgelerde, gayet basit malzeme İle veremliler barakaları «bilir. Bir merkezî binada tıbbi U^isat olur. Veremliler, 77 tıbbî merakın tatmini İçin turid modern aletlerie değil de — böyle harcıâlem şartlarla, fakat geniş kitleler halinde tedavi olunabilir Adam başına meselâ 2 liraya, 3 liraya...
îşte, «her türlü İktisadi ve İçtima! siyasetimizin geniş halk tabaklarına göre ayarlanması» ndan bu gibi değişiklikler kasde-diyoruz.
(Vd - Nû)
Olimpiyad hazırlıkları Türkiye Maraton birinciliği bugün
Mersinde yapılacak
Türkiye 1043 Maraton birinciliği bugün Mersinde yapılacaktır. Bu koşuya katılacak atletlerden bir kısmi İçel# varmış bulunuyorlar. Aynı gün Mersin stadında ve diğer bölgelerde Olimpiyat yarışlarının İlk denemeleri (400 metrede, 10,000 metrede, 110 met r* «agel İlde; gülle atmada; disk atmada; yüksek sırıkla atlamada) yapılacaktır. Çok İlgi toplıyac&k olan bu yarışmalarda Mersinde 110 melra engellide Erdal ve Batmama çekişmesi; eski atlet İbrahim Ateş İle yenilerden Emin; Çelil vb Mehmedln gülle v» disk atmadaki mücadelesi, yüksek atlamada muhtelif yerlerde yapılacak gayretler, 10,000 metrede îstaubuldan Coşgül; Het; Çıvgın; Akdeniz mücadelesi; 400 metrede tslanbuldan Adnan - Doğan karşılaşması; Ankara-dan Dbıçtûrk - Horulu çekişmesi büyük Ugl tophyacaktır,
Alacahöyükteki kazılar
Ankara 17 (Telefonla) — Türk tarih kuruntundan bir heyet Aia-cahöyükte kazılarda bulunmak üzere bugün şehrimizden hareket etmiştir._____________
Türkiye futbol birincilikleri
Bu sene icra edilmiyerek guruplar arası maçlar yapılacak
Bu yıl. Londra Olimpiyatlarına Iş-tlrâk edileceği İçin, Türkiye futbol birinciliği müsabakaları İcra edilemlye-cektr. Ancak Türkiye birinciliği yerine gruplararosi karşılaşması İcrası kararlaştırılmış ve 23 nisanda başlamak üzere ilgili bölgelere lâzım gelen hususlar timim olunmuştur.
Bölgeler Eskişehir; Denizli; Kayseri ve Adana gibi gruplara ayrılarak, il şampiyon takffllîarırun maç yapa-v'ââîirT merkezler haline getirilmişlerdir.
23, 24 Ve 25 nisan tarihlerinde buralarda yapılacak müsabakalar sonunda grup birincileri taayyün edecek ve mütaakıp hafta Adaııada grup lar arası şampiyonası icra edilecektir.
Ithalâf, ihracat Yapan
Büfün Müesseselere ve Firmalara
Memleketimizde her sahada gelişen sigortacılık şubeleri arasında hassaten nakliye sigortaları Şirketlerimizin devamlı ve ilerleyişti gayretleri neticesi olarak ticaretimizin bütün ihtiyaçlarına cevap verecek bir mertebeye ulaşmıştır.
Bu Yönde Sigorta Şirketlerimiz ecnebi memleketlerdeki teşekküllerle cesaret ve gururla eşitlik iddiasında bulunacak durumdadırlar.
Cumhuriyet hükümetleri memleketimizde sigortacılığın gelişmesi için her zaman alâkalı bir rehber olmuştur, ithalât ve ihracat sigortalarının büyük zaruretler olmadıkça mutlaka memlekette yapılmşaını emreden bir Başvekâlet tamimini sigortacılar şükran ile hatırlarlar.
Memleket sigortacılığı; İhracatta ve bilhassa İthalâtta sigortaların Şirketlerimiz tarafından yapılmasındaki zaruret ve faydaları bugün bu yazı ile alâkalıların nazarı dikkatine tekrar arz etmeyi muvafık bulmuştur. Şöyle ki:
1 — Sigortaların memlekette yapılması muazzam bir döviz tasar-
rufunu sağlar. Bu milli önemli davaya hizmet hepimizin borcudur.
2 — Sigortalarını dışarıda yaptıran tüccarlarımız hasar halında
tazminat olarak aldıkları dövizi Türkiyeye getirtmek külfetinden azade kalındığı zehabmdadır. Burada yapılan sigortaların müteneffU hariçte İse hasar bedelinin derhal döviz olarak ihracı müemmendir.
3 — Bir avari jeneral halinde nerede olursa olsun gaıame payı
garantisi müşteri ve sigortalı lehine sigorta şirketlerimiz tarafından harice çıkarılır. Halbuki memleketimiz sigortacılarının müşterilerine esirgemediği bu kolaylığı dış memleketlerde her 9lgorta şirketinin yapmadığına rastlanmakta-dır.
4 — Blı- hasar vukuunda sigortacı İle burada karşı karşıya ol-
manız tazminatın çabuk ve gerekil bir surette hallini mümkün kılar.
5 — Sigortası hariçte yapılmış ithalât emteasuun uğradığı ha-
sarın burada. tesbltl ve vesaik ve netaylcinln menşe memlekete intikali ve binnetîce tazminatın istifası çok uzar. Bunu piyasamız pek jyl bilir.
8 — Sigortanızı yaparken ihtiyaçlarınızı karşılıyacak bütün şartları burada sigortacınızla istediğiniz gibi mlbıakaja edebilirsiniz. Dışarıda sizin gıyabınızda yapılan sigortaların şartları, poliçe metinleri çok cfffa sizi tatmin etmlyecek şeklide ola-bilir.
7 — Yabancı memleketlerde para indirmeleri — meselâ ahiren Fransada olduğu gibi — , değişmeleri İtibariyle sigortalarınızı memlekette yaptırmak ayrıca üzerinde ehemmiyetle durmanız lâzım gelen bir mevzudur. Şunu da belirtelim ki burada sigortalarınızı istediğiniz lüzumlu lıer hangi dövizle yapabilirsiniz.
En iyi ve geniş şartlarla, ehven fiyatlarla sigortalarınızı gözünüz önünde memlekette yaptırınız.
Türkiye Sigortacılar Dairei Merkeziyeti
AKŞAM____________________
” Yeni kanun Meclisten çıkarken = Başıboş Çocukları kurtarma dâvası hal yoluna giriyor mu? ------------------------------------------(| Doktor Kâzım Zafir’e göre, kurulacak teşkilâtın gayetine varması, işin tekniğine ve bünyesine uygun olmasına ve iyi yetişmiş bir kadro ile teçhiz edilmesine bağlıdır
Ekonomi genel meclisi
Tüccar Derneği raporunda temsilî mahiyette olmasını ileri sürüyor
Ekonomi Genel meclis! kurulması hakkında Ekonomi Bakanlığınca hazırlanan ön tasarı, 22 mart pazartesi günü. İstanbul Tüccar Derneğinin tertiplediği bir toplantıda. Ekonomi Bakanı Cavlt Ekln'ln de İştirakiyle görüşülmüştü. Bu toplantı sonunda kurulan bir karma komisyon Genel Meclis kanun tasarısını lncellyeret raporunu hazırlamıştır. Derneğin ö-nihniizdekl perşembe günü saat 16 da yapılacak aylık onuncu toplantısında görüşülecek olan bu raporda kanun tasarısı muhtelif bakımlardan İncelenmekte ve sonunda şöyla bir neticeye varılmaktadır:
«Ekonomi Genel Meclisinin, milli ekonomiyi alâkalandıncı mevzuları bir arada incelemek ve gqrüşmek imkânını vermesi bakımından büyük meslek ve İhtisas teşekkülleriyle birlikte çalışması noktasının mutlak sağ lanması gereken hk şart olduğu mütalâasında^?. Memleketimizde henüz bu mahiyette bir meclisin kurulamı-yacûğı, çünkü demokratik meslek ve ihtisas organlarının kifayetsiz bulunduğu ve bundan dolayı sembolik mahiyette olması Uerl sürüldüğü takdirde, Derneğimizin, böyle kurulacak bir meclisin zararlı olacağına ve binaenaleyh böyle bir teşebbüsten kat! seklide vazgeçilmek İcab ettiğine kan! bulunmaktadır.»
Bundan sonra raporda muhtelif tâdiller iler! sürülmektedir kİ yapılacak toplantıda bilhassa bunların münakaşa edileceği anlaşılmaktadır.
Cinayet mi, kaza mı?
Betül’ün tevkifi talebi mahkemece reddedildi
Kocası Aılâaddln Aytunürj şakağından aldığı bir kurşun yaraslyle ö-lünıünden dolayı birinci ağır ceza mahkemesinde sanık olarak gayri mevkuf yargılanmakta. bulunan Betili Aytun'un dün sabah duruşmasına devam edildiğini yazmıştık.
Öğleden sonra saat on dörde tadar devam eden oturumda. dâvaya alt bütün evrak okunmuş, bu arada söz bilyen, davacı doktor . Salih Salt; Aytun'un avukatları, Betül’ün tevkif edilmesini, çocuğu Edilin muhakeme neticesine tadar hususi bir müessesede bulundurulmasını ve ö-len Alâaddlnln mezardan çıkarılarak morga gönderilip, kurşun yarasının vaziyetinin tesblt edilmesini istemişlerdir.
Betül’ün vekili ise, müekkllinln tevkif edilmesi İçin ortada bir sebep bulunmadığını, bir babanın, bıından bir seneden fazla bir zaman evvel ölmüş bulunan evladının başının vücudundan ayrılıp morga gönderilmesini istemesinin düşünülecek bir mesela olduğunu, çocuğun anasından ayrılmasının da lüzutnsus bulunduğunu söylemiştir.
Mahkeme, icabını müzakere- ederek tevkif talebiyle, çocuğun anasından alınması hakkındskl Lsteğin reddi-' ne. ölü AlAaddlnln. başını muayene ı eden Adalet doktorunun mahkemeye celbedîlerek kurşun vaziyeti İçin dinlenilmesine, ondan sonra Aiftad-dlnln başının mezardan çıkarılıp çıkarılmaması hususunun bilahare düşünülmesine karar vererek duruşmayı gelecek ayın yirmi beşine bıraktı.
Umumî pazar yerleri
Belediye umumi pazar yerlerin! art t ırmağa karar vermiştir. Bu maksatla birçok semtlerde müsait yerlerin a-ranmasına başlanmıştır. Bilhassa yaz mevsiminin yaklaşması manavların ve seyyar sebze satıcılarının yarattıkları pahalılığın bu suretle nispeten önleneceği tahmin edilmektedir. Semtlerde umum! pazar yerlerine uygun görülen sahalar Belediyeye bildirilecektir.
Kimsesiz çocukları sefaletten ve başıboş kalarak perişan olmaktan kurtamak maksadile Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, memleketin muhtelif yerlerinde bu gibi çocuklara mahsus yurtlar açmayı kararlaştırmıştı. Başıboş çocuklar meselesi belki on seneden beri, çocuk dâvasile uğraşan huşu»! teşekkülleri, Belediyeleri, Cumhuriyet Halk Partisini, hükümeti şlddello meşgul eden, fakat bir türlü kati neticeye varamayan dâvalarımızdan biridir. Bu saltada bütün ümitler Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığının hazırladığı projeye bağlanmıştır. Büyük Millet Meclisinin çarşamba günkü toplantısında bu mesele İle meşgul olacak teşkilâta dair projenin birinci müzakeresinin yapıldığını gazetelerden öğrendik, İstanbul gazetelerinin Ankara muhabirleri, projenin mahiyeti hakkında etraflı malûmat vermemekle beraber, müzakereler sırasında bazı hatiplerin başıboş çocukları kurtarmak üzere kurulacak, Sağlık Bakanlığına bağlı umum müdürlüğün 1 ellinde, bazılarının da aleyhinde bulunduğunu bildiri’ yorlardı. Aleyhte konuşanlar voksul çocuklar halisinde lükse kâçılmamasını tavsiye etmişler.
Şüphesiz bu pek yerinde bir endişedir, Fakat yurdun bir şehrinde değil de muhtelif köşelerinde, başıboş çocukları meslek sahibi edip cemiyet için faydalı hale getirecek biribirine benzer müesseseler kurulacaksa bunların merkezi bir teşkilâta bağlanması, bunların her müessesede aynı usullerin tatbiki bakını urdan da zaruridir.
îstanbulda «Serseri çocukları kurtarma yurdu.» nun başında iken bu hususta en muvaffakiyetli tecrübeyi yapmış bulunan
doktor Kâzım Zafirle dün yeni kurulacak teşkilât hakkında kısa bir görüşme yaptık. Çocuk dâvasını milli gelişmemizin baş dâvası sayan doktor Kâzım Zafir yeni teşkilâtın muvaffak olacağına inanıyor. İnancım kuvvetlendiren başlıca âmil doktor Behçet Uz'un bu işi eline almasıdır.
Dedi ki:
— Kanaatimce şu meşhur ata «özünü «Güç olsun da geç olmasın» diye tersine çevirmek lâzımsa da başıboş çocukları kurtarma dâvasında zamanın ve imkânların gözönünde tutulması icabeder. Gerçi başlangıçta bir miktar alâkadar oldum, fakat bugün, bu meselenin son şekil hakkında size esaslı bilgiler verebilecek durumda değilim. Dâvanın. iyi bir şekilde halledileceğine inanıyorum, bu inancım .iyimserlikten ziyade mantıkî bir istLcLlâMen ileri geliyor.
«Zannederim bu İş için 750 bin Ura tahsisat istenmiştir. Bence bu miktar İşe başlamak için kabul edilen sembolik bir kıymettir. 1945 sayımına göre memleketimizde sıfır yaşından 19 yaşına kadar olan çocukların sayısı 7 milyonu geçmektedir. Bu çocuklar içinde müdahale ve balamı lcabettirecek durumda olanların kati sajTsını bilmemekle beraber, kendi yaptığım hesaplara göre 50 - 60 bin olarak tahnr.ı ^edebiliriz. Kurulacak teşkilâtla başarılması düşünülen işlerin içinde kreşler açmak, hem başıboş gezen, hem de ana ve babalarına yardım etmek mecburiyetinde kalan çocuklarla ciddi surette meşgul olmak gibi işler vardır. Ben öyle sanıyorum kİ eldeki tahsisatla ancak teşkilâtı kurarak !$!«? bir hale getirmek mümkün olabilir.
— Sizce müdahaleyi lcabettirecek durumda olan çocuklar kaç grupa ayrılabilir?
— Her haide dört grupa ayırmak zarureti vardır: 1 — Sıfır yaşından mektep yaşına kadar olan, anası babası ölmüş, veya fakir ana babanın bakıma muhtaç çocukları. 2 — Dokuz yaşından on beş yaşma kadar olan psikopat, sokak çocukları,
3 — Beş yaşından on sekiz yaşına kadar olan hasta, mariz, kötürüm, aptal, kör. topal, kısaca uzvu noksan bulunan çocuklar,
4 ™ Suçlu çocuklar.
«Yalnız bu teşkilâtı kurarken iki esa’lı noktanın daima göz Önünde bulundurulması lâzımdır. Bu işin hususî tekniğine ve bünyesine uygun bir teşkilât vücuda getirmek; bu teşkilâtı hususî bir kadro ile teçhiz etmek. Çünkü çocuk terblyesile uğraşmak başlı basma bir İhtisas işidir.
— Bu I? İçin hazırlanmış mütehassıslarımız var mı?
— Yoktur. Fakat İlse mezunları, bir taraftan açılacak mües-seselerde çalışırken bir taraftan da iki senelik bir kurstan geçirilerek yetiştirilebilirler. Bunlar ne hekim olacaklar, ne de pedagog yetişecekler; fakat her iki bilgiyi, lüzumu kadar öğrenmiş, müşahede ve lâboratuar terbiyesine sahip İnsanlar olacaklardır. Bu elemanların tuttukları «ıslah etme» mesleğini seven husus! mizaçta vatandaşlar olmaları şüphesiz şarttır.»
Doktor Kâzım Zafir, bu İşLn bir gönüllüsü sı Tatile başıboş çocuklar mevzuunda dalma, heyecanlıdır. Kanunun ikinci müzakeresinden sonra süratle tatbika geçilerek dâvanın halline doğru yürünmesini biz de temenni ediyoruz.
Şevket Rado
★ Edebiyat Fakültesi Edebiyat Mezunları Cemiyeti tarafından tertiplenen konferans şerhinden olarak
Kabataş lisesi edebiyat öğretmeni Behçet Necatlgll'ln 20 nisan salı günü saat 18 de Eminönü Hnlkevlnde «Yeni şiir» mevzulu bir konuşma yapacaktır. Herkes gelebilir.
İSTANBUL HAYATİ
Mevsimlerden hoşnut değiliz!
Medeniyet ilerliyor, dev adım-larile koşuyor. Fen, ytldırunlap avucunun içine aldı, atom zerro-lerini parçaladı, gökteki ay dedeyi posta müvezril gibi kullanmağa çalışıyor.
Lâfa bakılırsa biz de o medeni âlemin bir parçasıyız, onurt hamlelerine ayak uydurmaca çalışıyoruz. Sanayi plânlarımız, ziraat plânlarımız, iktisat plânlanmış, ticaret plânlanınız, İmar plânlarımız, zengin madenlerimiz, mümbit topraklarımız, çeşit çeşit fabrikalarımız, mühendislerimi!, mütehassıslarımız. ustalarımı! var.
Evet, işte bunlar İspat ediyor ki biz de medeniyet kervanına katılmak hevesindeyiz. Gelgelim, hevesimize, niyetimize, gayretimize rağmen o kervanın ardından ulaşamıyoruz. Neden acaba? Nedir bizi kösteki!yen?
Arada bir başımın geriye çevt-rip çatık kaşla maziye bakıyoruz, vaktile bu ilerleme hamlelerini yapmadıkları için bizden evvelkilere hiddet ediyoruz, sonra birbirimize dönüp haykırıyoruz;
— Onlar yapmamışlar amma biz yapacağız, her şeyi, hepsini yapacağız.
Velâkln, işlerimiz elimizde değil,, dilimizde. Aynı nekaratın tekrariie yirmi şu kadar yıldır avunup gidiyoruz.
İşte bunun içindir ki medeniyet kervanının peşinde aksamaktan, tükezlemekten kurtulanu-yoruz. Hâlâ gökyüzünde dolaşan bulut parçası tüylerimizi ürpertiyor. hâlâ tabiatın ufak tefek cilveleri bile canımızı yakıyor. Hiç bir mevsimden hoşnut değiliz.
Yazdan şikâyetçiyiz: kuraklıktan tarlalarımız kavrulunca hayretten ağızlarımız bir karış açık kalıyor. Sanki yazın güneşin kızışması ilk defa karşılaşılan olağanüstü bir hâdisedir.
Sonbahardan dertliyiz; rüzgâr sertieşiverince gemilerimiz sığınacak liman bulamıyor, şehirlerimiz odunsuz. k ömürsüz kalıyor. Sanki güz fırtınası life defa görülen gayri tabii bir vakıadır.
Kıştan İpç memnun değiliz, dört parmak kardan yollarımız kesiliyor, bellerimiz bükülüyor-Sanki kışın kar yağışı ilk defa raş! anan bir tabiat garibesidir.
İlkbahardan el aman! Derelerimiz coşuyor, nehirlerimiz taşıyor. şehirlerimiz sel altında kalıyor. Köylüler dağ tepelerine, ağaç doruklarına tırmanıyor, kasabalarımızın caddelerinde sandallarla dolaşılıyor. Şaşırıyoruz, rıroımyoruz. tepiniyoruz. Sanki ilkbahar yağmurlan şimdiye kadar görülmemiş bir âfettir.
Tabiatın yurdumuza bağışladığı birer hazine elan Sevhanlar, Ceyhanlar, Kızdırmaklar, Yeşll-ırmaklar, Sakaryalar. Menderesler sekiz damla yağmurla yataklarından fırlayıp canavarlaş)veriyorlar.
Ne yapsak acaba? yazı, gîlzü. bahan, kışı olmi5ran, nehirleri taşmıyan. rüzgârları esmlyen bir diyar bulup oraya mı göç etsek?
Cemal Refik
Üniversiteliler Müzik Derneğinin faaliyeti
Üniversiteliler Müzik Derneği bu hafta hümnjalı bir fallyetle çalışmalarına devam etmiştir. Bu hafta İçin* de yaptığı fevkalâde bir toplantıda nizamnamesinin bazı maddelerini değiştirmiş; İdare heyetini de genişletmiştir. Bu arada musiki sahasındakL son görüşlere karşı İdare heyetinin daha faal hareket etmemesi tenkldle-re sebeb olmuştur.
Dernek perşembe günü Marmara lokalinde güzel bir konser vermiş ve solistler uzun uzun alkışlanmıştır. So üstlerden bilhassa Berhayat Anıl ve Yaşar defalarca alkışlanmışlardır. Her iki genç de memleketin yarinki musiki hayatı İçin bir kıymet olacak kabiliyettedirler.
Bir BANKA TARAFINDAN
1 — Mükemmel Türkçe, İngilizce,Fransızca ve kabilse Almanca ticari
muhabereye ve teşkilâta vakıf bir
MUHABERE ŞEFt
2 — Bir taç dil ve steno bilen
SEKRETER DAKTİLOLAR
3 — Banka İşlerinde tecrübeli bir taç
MEMUR
aranmaktadır. Hepsinin Türk tabiiyetinde ve birinci sınıf referanslara salılp olması lâzımdır.
(Banka) rilmuzu İle 17G İstanbul Pasta kutusuna yazmaları. ?

Sabite 4
»IHM
J8 Nisan 19 ıS
Mısır mektupları
İSKENDERİYE
MAHKEME KORİDORLARINDA:
Hızır aleyhisselâm, kedinin sırtını, benim alnımı okşamış!
Yeni SES Operetinde
Yazan: Dr. Bedi Şehsüuaroğltt
Şehitlikten dönüşte «ene sılıil kor-niş.nl takiben şehrin merkezine doğru ilerliyoruz. Nihayet şoför Zuğlûl Pas* meydMunda durdu. Geçen saatlere rrtğmen acıklı Hâtıraların tesiriyle. unuttuğumuz açlığımız, temiz lokantaları görünce bir anda canlanıyor ve denize bakan meydanı sıis-Uycn lokantalardan birine giriyoruz. Kar gibi uzun beyaz entarili, kırmızı ies ve kuşaktı bir Habeşi kapıyı sessizce açıyor. Mısırda. bildiğim,ı temiz kıyaretll Ve smokinli garsonların yanında bu yeril kisveye bürünmüş garsonlar da aydı meharet ve nezaketle hizmet ederler, iakenderiyede geçlreceRIm'.z birkaç günden Azami İstilada edebilmek İçin yemek ve uykuları o kadar kısa kesiyoruz ki.,.
Daha «örülecek Ennüzhe'dekl hayvanat bahçesi, kiralın yazlık sarayının bulunduğu Re'siitlln, EUnelu vc yerli kahveleriyle meşhur Oabbarl var.
Bu arada ziyaret ettiğim hastaneleri, garete İdarehanelerini ayrı bir bahse bırakmak istiyorum. YalnıB tsk“n-derlyedckî Nadlyüssahafeyn'den. yani Gazeteciler Cemiyetinden kısaca bahsetmek İsterim. (Mısırda Nadl kelimesi klüp, cemiyet ve kahvehane mânasına kullanılır.)
Mehmet Ali Kliibünün karşı sırasında. bir apartımanın bir katını İşgal eden bu güzel köşeyi El Abram gazetesinin nazik yazt işleri müdürü Abbos beyin yardımivle.buldum.
Bina t cemiyet reisi tarafından karşılanarak nâz.k bir kabul gördüm, ve birçok meslektaşlarla tanışmak zevkini tattım. Reis bejin odaları gezdirirken ve bilhassa duvarlara asılı resimler hakkında izahat verirken gösterdiği alâka, ziyarete ayrı bir çeşni veriyordu. Cemiyeti ve reisinin zevki selimini hakikaten takdir etmekle beraber, îstanbulda kendisine daha çok seneler rehberlik edebilecek inse zevkli ve kıymetli bir cemiyet reisi bulunduğunu düşünüyordum. İstanbul Gazeteciler Cemiyetiyle ve onun son senelerdeki faydalı çaiış-malarlyle bihakkın iftihar edebiliriz.
Son gün fskenderiyedekı Türk Hayır Cemiyetinin davetlisiyle. (Mısırda Araplara mahsus Elmuvasat, El'urve. El'vuska gibi birçok hayır cemiyetleri olduğu gibi, bütün ekalliyetlerin de her şehirde kendilerine mahsus birer hayır cemiyetleri vardır. Bu cemiyetlerin senelik bütçeleri yekûnu 800 bin Mısır lirası tutarında kadardır. 8-10 milyon Türk lirası. Bizim için temenni edilecek bir netice.)
Cemiyet. Wînsor Otelde, Mısırdaki kardeşlerimizle tanışmak imkânını hazırlamış. İskenderiye İş Bankası müdürü ilham! çakin'in. Ticaret o-4ası reisi Ziyaeddln Sonmez'ln ve Ecfaret kâtibi Ah beyin himmetleriyle toplanan bu meclis, hakikaten birçok tanışmalara vesile veriyor. Eski ve tanınmış bir. Bakanımız da bu arada. Kendi'! Arrupada tedavide iken, tasarrufunda bulunan deniz nw t ör ünde bir kaçakçılık hâdisesi cereyan etmiş. Mısırda kaçakçılık deyince akla hemen a İyon gelmelidir. Motörlin kaptanı bu kârlı İçe (!) tevessül etmiş. Ve yakalanıp mahkûm olarak Mısır hapishanelerinde yalmış. O müddet zarfında Türk bayrağını tansan bu motor de İskenderiye rıhtımında demirli kalmış. Türk bayrağı ve Türk bahriyelisi İçin hiç de şerefli
olınıyan bu gibi hâdiselere acaba mâni olıınamflz HU?
Bütün vatandaşlarımızın derdi müşterek: Vapur vo tayyare seferlerinin İnkıta», Türk gazetelerini oku-yamamak, Türk sigaralarını bulamamak, mevcut sigaraların da küfler veya kurtlu çıkması, bütün Mıslrdâ Türkçe neşriyat satan bir tek kltap-hanenin bulunmaması, Türkçe tedrisat yapan ve diğer ckalllyetlerlnklnc muvazi olarak çalışan İlkokullar açılmaması llh.„ Gene bütün Mısırda Terklerden, Mısır tabiiyetinde kalmış Türk asıllı dostlardan her saman dinlediğim bu dertlere ayrıca dokunmak istediğimden, burada kısa geçiyorum.
Ziyafetten sonra gene herkes ts-kendcrlyenln göremediği yerlerine dağılıyor. Mısır Dimyat, Kahire, Kanal (Fort Salt ve îsmaiUye', İskenderiye ve Süveyş olmak üzere 5 muhafızlığa yani vilâyete ayrılmıştır. Ayrıca 16 mildlriye, yani mutasarrıflık vardır. Bu vilâyetlerin en mühimlerinden biri olan tskenderiyenin başında genç ve kıj'metlt bir elmuhafız rar. (Mısırda valiye elmuhafız, polis müdürüne de el hükümdar deniz.)
Abdülhalet Hassuna Başa Ingllte-rede iktisat tahsili yapmış vc senelerce hâriciyede çalışmış kıymetli bir İnsan. Şimdi de İskenderiye valisi. Dost ve kardeş Mısırın bu kıymetli İdarecileri genç Mısır milletinin yetişmesinde sebkat edecek büyük emek lere lilzum olduğunu biliyor. ona göre çalışıyorlar ve muvaffak da oluyorlar. Bu arada öyle ufak tefek şey-ı ler var ki onların gözüne çarpmasına imkân yok. Lâkin bir yabancı Üzerinde memleket için çok, fena intibalar bırakabilir.
(Meselâ koluna bir kırmızı band geçirip rehberlik sıfatını kazanan ve blnnetlce kendisinde sizi her zaman ve her yerde, müzede, hayvanat bahçesinde, hattâ sokaklarda tâcta edebilmek salâhiyetini gören şahıslar, bahşiş diye her yerde önünüze dikilen gümrük hamalları, hattâ bazı küçük memurlar, pabucunuzu boyamak veya elbisenizi fırçalamak İçin üstünüze arkadaşları vasıtaslyle çamur, hattâ boya attıran küçük ayakkabı boyacıları, yabancı olduğunuzu anlayınca aynı yollarda sizi 9 kere dolaştıran taksi şoförleri — aman bizimkiler duymasın — Uh». Bu sebeple dost ve kardeş bir milletin gazetecisi, bunları duyurmak ve giderilmesine hizmet etmek zorundadır.
Bütün Mısırın olduğu gibi, tsken-derlyenln de İki yüzü var. Asfaltları, kornişleri, cesim apartmanları (inı-möbllya’lan), meydanları ve başa heykelleriyle muhteşem Mısır. 50 a-sırhk medeniyetin temadisi olan Mısır... Ve sonra gerilerde dökük sıvaları. bel vermiş duvarları, tozlu yolları ve elindeki şeker kamışından medet uman sıska bacaklı kütlesiyle fakir Mısır. 50 asırlık medeniyetin efendisi olan Mısır...
Bu iki mesafe arasındaki açıklık insanın gözünde belirince gayrlüıtı-yari hatıra harb sonrasının kızı; tehlikesi geliyor. Ve dost ve kardeş Mısır için titriyorsunuz. Lâkin Mısır uyanmıştır. Evvelce de söylediğim gibi kıyI metil idarecileri, lşllyen başları, dalma ve her cephede llerllyen İçtimai bir düzeni ve genç bir kıralı vardır.
Koridorda jandarmanın yanında somurtup oturan adama yaklaştık. Aşina bir çehre. Daha evvel yine kâh jandarmanın, kâh polisin yanı Bira ceza mahkemeleri kapılarında bir kaç defa karşılaşmıştık. Bu karşılaşmalar fasılalı oluyor tabU. Mahkûm oluyor, müddetini İkmal edip çıkıyor, çok geçmeden tekrar geliyor. Bizi in kasketli de il kanlı adını bile hatırladı. Şükrü...
— Ne haber, Şükrü? Sen gene mi geldin buralara?
Mahzun mahzun yüzümüze baktı, biraz düşündükten sonra ciddî bir eda ile kaşlarını kaldırdı:
— Sen Hızır alevMsselâını bilir misin, efendi abi?
— Adını İşitirim amma kendisini görmedim.
— Elbette göremezsin. O herkese görünmez ki.
— Sen gördün mü?
— Çocuk musun, bey abi? Benim gibi adama Hızır aleyhisse-lâm görünür mü hiç? O mübarek çok yamandır haa...
— Hızır aJeyhisselflmla senin ne alış verişin var?
— O mübareğin elinin, kolunun kuvvetin! bilir misin sen?
— Hayır, hic tecrübe etmedim.
— Hımmmm... Onu ben bilirim.
— Hızır aleyhisselâmla güreş mİ yaptınız?
— Dalga mı geçiyorsun, efendi kardeşim? Hızır aleyhisselâmla güreş edilir mİ?
— Kolunun kuvvetini nereden biliyorsun ya?
— Onun elinde, kolunda tılı-sım vardır, bev abi. İnsanın bir tarafına dokundu mu, orası bir daha yere gelmez. Bak, meselâ, mübarek adam vaktile kedinin sırtını okşamış, o gün bugündür kedinin sırtı yere gelmiyor. Minareden atsan, dört ayağının üstüne düşer, tüyüne bile hala gelmez. İşte bu, Hızır aleyhisselâ-mın elinin marifetidir.
— Seni de okşadı mı?
— Okşamış amma ters okşamış, mübarek. Sırtımı bırakmış da alnımı okşamış. Mübarek adam benim de sırtımı okşasaydı da kedi gibi dört ayak üstüne düşseydim ne olurdu sanki?
— Sen kaç ayak üstüne düşüyorsun?
— Alayı bırak, bey kardeşim.
Ben ayak üstü değil, her seferinde sırtüstü yuvarlanıyorum. Şu halime baksana,
— Ne oldu gene?
— Daha ne olsun, bey abl? Bu sefer de sırtüstü düştüm,
— Bir yerin acıdı mı?
— Numarayı bırak, allaasen, efendi kardeşim. İnsan enselenir de canı yanmaz mı? Kodeste pineklemeyi kolay mı sanıyorsun? Gene kim bilir kafadan kaç ay yiyeceğiz? Serde sabıka da var, malûm ya,
— Bu sefer neden enselendin?
— Dişe değer bir iş değil. Amma velâkin şu sabıka olmasa. Kara damgayı görünce hâkim bey kıyasıya kesiyor cezayı.
— Gene hırsızlıktan mı yakalandın?
— Bilirsin ya, kazalar, belâlar hep beni bulur. Akşamın alaca karanlığında giderken desturun, sıkıştım. Etrafta tenha bir yer bulamadım, bir hanın kapısından İçeriye daldım. Yüzünüze güller, şuracıkta ferahlıyayun diyerek sağa sola bakındım, yüz numarayı göremedim. Hâşâ bu meclisten dışarı, üstümü başımı mı ıslatayım, bey kardeşim?
— Sonra ne yaptın?
— Ne yapacağım? Hanın İçeriri zifir gibi karanlık, oralarda kimseler d? görünmüyordu. Dip tarafta bir kanının önüne sokuldum. Cebimdeki anahtarı çıkarıp kilide sokunca tımk dîye açılmaz mı?
— Sen oraya su dökmeğe mİ gittin, kilit açmağa mı?
— Şeytanın İşine akıl erer mi, bey abi? Desturun, bu dökerken can sıkıntısından elimi cebime soktum, anahtar çıktı. Kör şeytan bu yal (Sok şu anahtan, bakalım İdildi açacak mı?» dedi.
— îceriye girdin ml?
— Kapıyı açtıktan sonra İçeri girmez mi insan? Baktım kİ toplarla kumaş dolu. Kendi kendime: «Ulan. Şükrü! dedim. Anlaşılıyor kİ burası karaborsacı deposu. Herif dünyanın kumaşı-! nı doldurmuş. Şuradan bir urba - J lık da sen alsan karaborsacı bat-1 mnz ya.» Uzun sözün kısası, kapıdan çıkarken enselendik. Söy-ledlîn ya, efendi kardeşim, Hızır aleyhisselâm benim de sırtımı ok-1 sasaydı dört ayak üstüne düşerdim. I
Ce. Re.
DİKKAT: 23 Nisan cuma saat 15 de hususi matine.
— ı ■
Uzun bir müddetten beri hatırlanmakta olan senenin
YAŞASIN SPOR
21 Nisan Çarşamba matineden itibaren. Biletler «atışa çıkarılmıştır. Hazırlıklar münasebetlje yarın ve sah akşamlan temsil yoktur. Tel: 49369
en zengin opereti
Bu salı akşamı ■■■^■bshu 1 l j i
•*
SÜMER Sinemasında
ÇOCUK BAYRAMI ŞEREFİNE
İki kahkaha krab
BUD ABOTT ve LOU COSTELLO' nun
947 - 948 de çevrilen, yegâne filmleri
İKİ AÇIKGÖZ
HAYDUTLAR ARASINDA
Cinsi Adet Kilo Kuruş Lir* Kuruş Lira Kuruş
Ekmek 17000 25 4250 00 318 75
Urfa yağı 1200 820 7440 00 558 00
1 — Okulumuzun 1948 yılı ekmek ve yağ ihtiyacı yeniden eksiltmeye konulmuştur. Eksiltme ve ihalesi 20/4/1948 salı günü saat 15,15 ekmek ve 15.30 Urfa yağı olarak tesbit edilmiştir.
isteklilerin bu saatlerden evvel teminatlarını yatarmış olmaları ve Urfa yağının kapalı zarf usuliyle olması bakımından usulüne uygun mektubunu eksiltme ve İhale saatinden bir saat evvel komisyon başkanlığına vermiş bulunanları gerekmektedir.
2 — İsteklilerin yukanda kaydedilen saatlerden evvel kendilerinden aranılması lcabedcn diğer kanunî belgelerde tstanbulda Cağaloğiunda Yüksek Okullar Saymanlık binasında toplanan sa-tınalma komisyonuna başvurma lan.
3 — Şartnameler çalışma saatleri dahilinde her gün Selimiyle okul müdürlüğünden ve yukanda adı geçen saymanlıktan görülebilir. (4218),
İstanbul Emniyet Sandığı
Tasarruf hesapları
ıtnaniıi iti ılı nııtnıtiHiinııııı m m ııı ı
Topkapı-Emincnü otobüs servisi
ikramiye plânı
İhbarlı, İhbar sız tasarruf hesaplarında (50) Ura ve daha fazla ve vadeli hesaplarda (500) lir* ve daha çok mevduatı olanlarla İhbarlı, İbbarsız hesaplara mayıs sonuna kadar (50) ve vadeli kadar (500) Ura yatıranlara verilecek
İhbarlı, lhbarsız hesaplar İçin:
hesaplara Kasım sonuna
İkramiyeler:
Vadeliler İçin:
'•ÂJ1L
Gölcük Deniz Fabrikaları Gene! Müdürlüğünden:
Fabrikamız inşaat komisyonunda görevlendirilmek üzere 70 lira asi) maaşla ve aşağıdaki şartlarla bir yüksek mühendis veya yüksek mimar alınacaktır. ' .
1 — Türk olmak,
2 — Vüksek mühendis veya yüksek mimar diplomasını haiz olmak, î — Yapı ve konstrakslyon Jtlerinde İhtisası bulunmak,
4 — Mektep tahsilinden Sonra mesleği İle ilgili bir müessesede veya başlı başına en ez dört sene çnlışnus bulunmak,
5 — İnşaat komisyonumuzda iki hafta çalıştıktan sonra mukavelesi
yapılmak1. (4438)
7. £. 7. 7. Umum Müdürlüğünden
Şimdilik tecrübe mahiyetinde olmak üzere 21 nisan 1943 çarşamba gününden İtibaren lEMtNÖNİ) - TOPKAPIl arasında on beş dakikada
bir İşletmek üere o'obiis seferler! ihdas edilmiştir. Hareket saatları şun-
1ar dır: (5108)
Sabahlan Akşamlan
tik Son İlk Son
Emlnönünden: 7,35 10,35 16,35 M) .03
Topkapıdan : 8.05 10,05 16.05 19.35
Bazı tari'e.'erde yapılan değişiklikler hakkında
Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünden:
1.5.1948 tarihinden İtibaren:
GrupaJ yapacak İstasyonların ve grupftj tarifesinden faydalanacak maddelerin adedi arttırılmış, taşıt tarifesinde vagon tonajı üçte bire İndirilmiş, aomak ağacı yaprağı 239 sayılı tarifeye sokulmuş ve Ankarada toplanacak kongrelere gelecek üyeler için tenzilll bir tarife ile Avrupa hattına mahsus olmak üzere 252 sayılı tenzilll bir eşya tarifesi İhdas edilmiş tir.
Fazla bilgi istasyonlardan alınır. (5150)
2VG'(4, N BU, tele fon kordonu bobin teli makaron vesair etektrik malzemesi satın alınacaktır
Etibank İstanbul Şubesinden:
Bankamız İhtiyacı İçin muhtelit NGA. NBU kablo, telefon kordonu, Bobin teli, m akar on ve sair elektrik malzemesi satın alınacaktır.
Taliplerin en geç 26.4.943 pazartesi saat 17 ye kadar tekliflerini kapalı zarfla Bankamız holündeki teklif kutusuna atmaları.
Mürrednt listeleri her gün Satın alma servisinden temin edilebilir.
Banka İhaleyi kısmen veya tamamen yapıp yapmamakta serbesttir.
(5105)
Tekel Genel Müdürlüğünden:
Birinci nevi gom dinamit 50.000 kilo
İkinci nevi gom dinamit 250000 >
300 000 .
1 — Yukarıda miktarı yazılı maddeler pazarlıkla salın alınacaktır.
2 — Pazarlık 10 mayıs 948 pazartesi günü saat 15 de Kabataş’a genel müdürlük Tekel maddeler! şubesi alım komisyonunda yapılacaktır.
8 — Şartlaşma her gün adı geçen şubeden alınabilir.
4 — isteklilerin belirli gün »e saatte teklif edecekleri flat üzerinden % 7.8 güvenme paralartyle birlikte mezkûr komisyona gelmeleri.
* — İdare kısmen veya tamamen İhalede serbesttir. (4481)
1 Adet 5000
2
3
3
8
20
50
150
»
>
»
>
»
2500
1500
1600
250
100
80
10
Liralık
>
»
8060 Ura 8000 » 4500 » 3000 »
1500 »
2000 » 2500 »
1500 »
1 Adet
1 »
1 »
2 >
5 >
4 >
10000
2500 2000 1000
&00
250
Liralık
>
»
»
10000 Liri
2500 >
2000 »
2000 >
2500 »
1000 »
25000 L.
20000 L
(Çekiliş tarihî 12 Aralık 948)
(Çekiliş tarihi 19 Haziran 948)
İhbarlı, İhbarsa hesaplarda: mevduatı (50) liradan fazla olanlara ilk (50) lira İçin bir, müteakip beher 100 Ura için birer kura hakkı tanınır. Ancak bir kişiye beşten fazla kuraya iştirak hakkı tanınmaz.
Kura İki aene ve daha fazla vadelilere İsabet ederse ikramiyeler % 20 faz) asiyle ödenir. (4816)
Memur Alınacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:
Bankamu Merkea veya şubelerinde altı aylık bir «tM devresinden nura. bilgilerini genişletmek İçin en çok İki «ene maddede yabancı memleketlere gönderilmek üzMe (ekserisi IngUtereye) ve aşağıdaki şartlar dairesinde mepıur alınacaktır:
1 __ Memurin Talimatnamemizdeki .vasıflan hala bulunmak (bu va-
«flar Bankamıza müracaatla öğrenilebilir),
2 — a) Ticaret Lisesi, b) Siyasal Bilgiler Okulu, Hukuk veya İktisat fakülteleri. Yüksek Ekonomi ve Ticaret okullarından birinden mezun bulunmak;
3 — Ticaret lisesi mezunlarının yaşı 25 den. Yüksek okul mezunlarının yaşı otusdan yukarı olmamak;
4 — Askerliğini yapmış bulunmak;
5 — Açılacak müsabaka İmtihanında muvaffak olmak;
(Birinci derecede İngilizce, İkinci derecede Frapanca veya Almanca bilenler tercih olunur).
şartlan haiz olanların 30 Nisan cuma günü akşamına kadar Ankara’da Umum Müdürlük Personel servisine, İstanbul’da ve İzm ti de Şube Müdürlüklerine yazı Ue ve açık adresler İle müracaatları lâzımdır.
îmtlhan aşağıdaki bilgilerden yapılacaktır:
Yüksek mektep mezunlan İçin :
Ekonomi. Muhasebe (Umumi malûmat), (Hukuk), (Umumi malûmat). Hesap ve Cebir, Yabancı dil.
Ticaret Lisesi mezunlar» için i
Matematik. Bürokomerslyal, Ekonomi. Yaban** «Ml
(Mecburi hizmet yabancı memlekette kalış sûresinin ÜÇ mJdJriiı.)
(5149)
-=| D E MSZCSLâK |^-
Yeni araba vapurlarına muhtacız
( j
I.
Türk - İngiliz müzik festivali
Ati» EstiM
D^ırüllâc©^@dl@n notlar
Şehrin iki yakası, kâtt biri 78, öteki 7ı yaşinda iki araba vapurile yarım ya malak biribirine bağlıdır
İstanbul gibi, «tenisi* çevrilmiş ve ■jTümış büyük bir şehrin araba vapurlarına ve feribotiara büyük İhtiyacı vardır. İstanbul» benzlyen butun büyük çchlrlerde, böyle feribotlar kullanılır. Bizde be. yıllardır ve yıllardır, feribotun yalnız JAkırAa vardır. Yük vagonları. arada bir de lokomotifler jrM yana baglannuş İki dubanın fişlimde, bir römorkör yedeğinde olarak «rlrtc'den Haydarpeşaya veya Hay-darpaş.ıcian Sirkeciye geçirilir. Bu iptidai nakil İçinin trtanbula ne kadar yaraşutmı bir misoh mevzuu yapacak deftttm. Yal no, bu İptidai Vasıtanın kullanılmasındaki mecburiyetin, bir feribot hattına ne büyük lh-tiyacınue oMoğunu gösterdiğine İşaret edeceğim.
Feribot ifi inceleme devresin de!
Geçen sene, bir İsveçli 1* adamı, Devlet Demiryolları ve Denizyolları İdarelerine ucuz bir feribot satmak teklifinde bulunmuştu. Her iki İdare aynı B.n kanlığa bağlı olmakla beraber, «I birbirinin üMfina attılar ve savsaklayıp durdular. İsveçli de. birkaç defa, bana dert yandıktan sonra, tutun mukablH çok ucuaa alabileceğimin söylediği bu feribotu satmaktan ûmrtiüıl keserek çekilip gitti.
Her iki idare de şüphesiz,, geminin etki olduğu bahanesini ileri sürmüşlerdir; ve gene de süreceklerdir. Maltını ya. ba tersane İşinde olduğu gibi, dalma aetanel peşinde» ko;arn. Mükemmel ve yepyeni, fakat çok pahalı bir feribot yaptırmak Istiyerck. «kİ, likit ueuz bir leribotla yasak savmak yoluna gıuneyhı. istediğimiz feribotu, 20 nel asrın 19M yılında, yani ar Lasında dahi, Haydarpaşa ile Sirkeci arasında İşler gürcmlyect’ğlm.ke ben jjndldtn senet vereyim. Bu ihtl-jacın 20 ııcl dirin ikinci yarısı um cağını tahmin edemiyorum. Şimdilik, feribot işi inceleme, yani uyuma dev-rtdndedîr.
Araba vapurları
Feribot işi İnceleme veya uyuyft-dursun; biz araba vapurlarına gele-Mm. Araba vapurları da mütevazı birer feribotturlar. Tren yerine motorlu. motösûe nakil vasıtaların! karşıdan karşıya taşırlar.
Bizde, şehrin İki kıyın arasında araba raporu işletmek lüzumunu duyan rahmetli Şirketi Hayriye olmuştur. O Şirketi Hayriye ki, İdare! Mahsusa - Seyrleefain İdaresi - Akay -Devlet Denizyolları gibi adlar taşıyan devlet denizcilik müesseseierlnden yüz defa daha İleri bir zihniyetle İdare edilen Ur milli şirketti. O Şirketi Hayriye ki Birine! dünya harbinde gemilerinin yarışından fazlasını kaybettiği halde, gene kendini toparlamış; fakat İkinci dünya barbl İçinde, devletçilik prenslplnln İfrata götürülmesi üzenine, tarifesine küçük bir zam İstediği İçin, hükümetçe yok pahasına satın alınarak Devlet Denizyolları İdaresine İlhak edilmiş ve aradan birkaç ay geçületen sonra da. bu rnllU şirketten esirgenen küçük tam. Denizyolları İdaresine yapılmıştır.
Şirketi Hayriye, 80 yıl kadar önce, eraba vapuru İhtiyacını tofiuedcrek İngiltereye 26 numaralı Suhulet, 21 numaralı Sahilbent adlı iki araba vapuru ısmarlamışlar. 1870 - 71 de yapılmış ve artık 77 - 78 yaşında birer pir olan bu vapurlara Şirket o kadar İyi bakmışın- kİ, bunlar hâlâ İşitmektedir. şimdi Şirketi Hayrlyeıien, Devlet Denizyollarının şehir hatlarına miras kalan bu İki araba vapuruna mukabil, devir devir isim değiştiren devlet mücasesM! afi yıl İçinde, devlet hâzinesinden hesapsız yardım gör düğü halde tek araba vapuru yaptırmış değildir; çünkü şehrin umumi hayatına hizmetle blçbir alâkam olmadığını sanır.
şirketi Hayriye, harbden evvel, Ha •İÇ şirketinden aldığı küçük bir tekneyi yeni baştan yaparcasıan tâmir ve tâdil ederek 77 numaralı Kabataş «aba vapurunu da yapmıştır kİ. bu 1 - a otomobil alabilen küçük bir teknedir. Şirket bu ₺ûçQ|£ araba vapurunu bir zaman Yenlköyle yukarı Boğazın Anaodlu kıyısı İskeleleri ara-«ındR İşletmişti.
Şirketi Hayriye, İkinci dünya terbi çıkmasaydı, Hasköyde atelyestnde bü yük fetr araba vapuru da yapacaktı.
ikinci dünya harbinde
Ürlncl dünya barbl başında araba
vapurlarından İkisi, oakeri İhtiyaçlar İçin ordu hizmetine alındığı »aman, buhar makinesi motöre tahvil edilmiş olan 28 numaralı Bübul-et’Ln motö-rılnde bir ârna vuku bulmuştu. O zaman Şirketi Hayriye işletmecileri, bu araba vapurunun yanma bir başka küçük vapur bağlıyarak (mİan gelin güvey gibi kel kola Kabataş Ue Üsküdar arasında işletmek yoluna bulmuştu.
İkine! dünya harbine karıştığımız takdirde, araba vapurlarına çok büyük İhtiyacımız olacağım düşünerek. Devlet Denlzyollamun yandan çarklı eski vapurlarından bu İşe en uygun olanlarının tâdil edilerek araba vapuru haline gel İrilmesini teklif etmiştim. O zaman Bakan olan Ali çe-tlnkaya, büj-le yapılmasını derakap emretti ve Bağdatla Halep araba vapuru haline konuldu. Gerçi, bunlar mükemmel birer araba vapuru olamadı! ana da. harb içinde ordunun nakliye işlerinde bÖyUk faydaları dokundu. Şimdi bunlardan Halep, gene eski haline çevrilmiştir, Bağdat ise. ratın Burnu İskelesinin tâmirl «ra-sujda. İskele hizmetini görüyordu. Şimdi bilmem nerede?
Tank nakliye gemileri
Bu sırada ordu için inglltereye 12 tane tank nakliye gemisi ısmarlan-nuştır. Bunlardan bir tanesi înglita-reden gelirken batmıştı Sonra yerine bir başkası geldi. Harb bittikten sonra ordu, bunların birkaç tarifisin! Devlet Denizyolları idaresine devretti. Fakat bunlar tek uskurlu oldukları İçin, Şirketi Hûjtlyenln 23 ve 27 numaralı araba vapurları gibi, pratik ve kullanışlı değillerdi Onun için araba vapuru olarak kuiianıiamadılar. Yalnız bir tanesi, bir müddet tecrübe kabilinden, Blrkccl İle Haydarpaşa arasında İşletildi. İskelelerden kalkmalu-- v-rrr«»7malnn güç oiduğu İçin, Üsküdarla Kabataş arasında sefer yapamadılar. Böylece emektar araba va purları, şimdi eski Sirkeci - Üsküdar battım da bırakarak yalnız Kabataş - Üsküdar arasında sefer yapıyorlarsa da asla İhtiyaca kifayet etmiyorlar. ■
Devlet Denizyolları idaresi 26 numaralı S&holet’l geçen yıl, tstinyede-kl ateyesinde esaslı bir surette tâmlr ettirdi. Fakat geçen yaz motfirû tekrar Arıza yaptığı İçin, gene eski usul üzere, bordasına bağlanan bir küçük vapurla gelin güvey şeklinde aylarca eder yapmak zorunda kaldı.
şimdi bu araba vapurlarına bir de, Mısırdaki İngiliz kuvvetlerinden satın alınmış ve liman hlfflneticrtne tahsis edilmiş elan 17 layter’den, yani çıkarma gemisinden biri de İlâve edilmiştir. Çift uskurlu. fakat nakil vasıtalarının yalo 12 baştan girip çıkmak mecburiyetinde oldukları bu çıkarma gemisi de, şimdi iyi kötü Kabataş -Üsküdar hattında araba vapurluğu yapmaktadır. Fakat gemiye giren nakil vasıtaları çıkarken geri geri gitmek mecburiyetinde oldukları İçin, bu da pratik değildir.
İdarei maslahat yolu
Devlet Denizyolları, böylcce araba vapurları meselesinde de İdarei maslahat yolunu tutmuş ve bugüne kadar hâil yen! araba vapuru ısmarla-manuştır. Halbuki 1945 aralık ayında hazırlanmış ve Hân edilmiş olan Türk ticaret filosunun kalkınma plânında iki araba vapurunun da içilen yaptırılması vardır. * Acilen» demek iki bucuk yıl demek olacak kd bunla? hali iaraarlanmamıştır. Ne vakit ısmarlanacakları, ne zaman gel ecelken de malüm değildir.
Bu yüzden İstanbulun İki yakası. İki büyük parçası birbirine pamuk ipliğiyle bagh bir haldedir. Bu satırların muharrir!, araba vapurlarının şehrin hayatı bakmundan büyük eh-1 hemmlyetierinj kaç defa yazmıştır. Büyük ve Süratli araba vapurlartyle muntazam ve nmiaae seferler yapılsa, îatanbulun. Fcndikten Anadolu— kavağına kadar, bütün Anadolu yakasında oturanlardan çoğunun kışın sayfiyelerinde kalarak hususi otomobiller taksiler ve bilhassa ■otobüsler vıunCasIye şehre gidip geleceklerini ve böylece mesken buhranının da azalacağını söyleyip durdum. Nihayet şehircilik mütehassısı M. Proat da bu fikrime iştirâk edeTrk Belediyeye bir rapor verdi. Bu rapordan gelecek yazımda bahsedeceğim.
4. D. D. |
Türk - İngiUı müzik festivali An-Aaranuı Yeni Tiyatrosunda 11 nisan pazar gilnü başlamış bulunuyor, u-mııml olarak konserlerTiiTk ve İngiliz bestecilerinin oda müziği ve orkestra eserlerine tahsis edilmiştir. Gerek İngiliz ve gerek ytnJTürk bestecileri nln adet ve eserleri malıdud oimokİB beraber, çok kıymetli şahsiyetlerdir. Yüksek bir kompozisyon ve orkestra-slyon kudretine maliktirler.
İngiliz milleti müzikte bir EKOL yaratamamış, fakat eski tarihten baş Uyarak bazı bestecileri Garp müziğine mühim hizmetler ifa etmişlerdir. Meselâ Paicstrlna zamanında Byrd'l zikredebiliriz.
tngUizler, müziğin vatanı yoktur; her yüksek eser beşeriyetin müşterek malıdır prensip ine bağlı kalırlar. Müziğe çok hürmet ederler. Dünyanın en yüksek sanatkâr lanın memleketlerine celbederek cn mükemmel şart lar dahilinde şaheserlerden İngiliz milletin! İstifade ettirirler. Inglltere-de birçok filârmonik orkestralar vardır, Dünyanın en yüksek solistleri buralarda dinlenir. Londramu Kovetı Garden operası dünyanın cn mühim Devlet operalarından biridir. Her büyük memleketin yüksek ses sanatkârları buraya angaje edilir. Kovca Gar-den’de temaşa ettiğimiz Wagner1n tetralojlslnl hiçbir zaman unutanısın.
Dünyanın en büyük orkestra şeflerinde birisi olan Slr Malkolitt Sarget fini olarak hastalanmış, Ankaraya ge lemedl. Çok esef edilecek, bir şey. Yerine gelen Weldon mühim bir şef olup tendra Filârmonik orkestralarını 1da re etmektedir.
Weldon W yaşında genç bir orkestra şefidir. 14 nisan çarşamba »ül?h-mı Şuman’in plyno konsertosu İle Brahma’m senfonisini idare etti.
Solist İngiliz gene piyanist Noel Wood'du. orkestra şefi Weidon, şu-man'ın şaheserini büyük bir başarı ile idare etti, canlı ve «evlini! Jestleriyle eserin en küçük teferruatına kadar nfianse ettirdi. Romantik müziğe ciddi bilgisi olan bir şef. Her neden*.: k(maertonun finalinde orkestrayı faz laca ralatl ettirdi.
Genç solist Wood 28 yaşındadır, kuvvetli bir oktav tekniğine tabiptir. Çalış tara ve parmakları blraa serttir. Zamanla bunu mutlak öıülyecek tir.
Cumhurbaşkanlığı Filârmonik orkestramız çok üstün bir kabiliyet gös terdLAğız sazları bâlâ zafiyetini muhafaza ediyor. Konserin birinci eseri olarak Neci) Kâzımın Bal âdini dinledik. îkinc! defa olarak dinlediğimiz, bu eser mühimdir. Şefi, solisti, orkestrayı tebrik ederiz. Hiç şüphesiz 14 nisan akşamı çok mühim ve güzel bir konser dinlemiş olduk.
Milli Eğitim Bakanlığı re Ingiliz Kültür heyet! tarafından hazırlanmış olan festival, İki dost ve müttefik memleket! birbirine daha çok bağlıyacağı gibi, memleket gençlerinin kültürel terblyetlne hizmet elmiş olacaktır.
Yen! Tiyatronun ne kadar lüzumlu ve faydalı olduğunu bir daha tekrar etmek isteriz. Bu güzel binada sanat hareketlerine şahld olacağız. Aynı zamanda memleketin genç sanatkârlarının yetişmelerine saik olacaktır.
A. E.
(r7Cd~yo]
fhı okşomkı program
18 Radyo dans orkestrası; 18.45 Hafif sololar (Fİ); ıo Haberler; T9.15 Geçmişte bucün; 19.20 Yurttan sesler; 19.45 Radyo salon orkestrası;
20.15 Pazar gazetesi; 20,50 İnce saz;
21.15 Şan soloları; 3125 Rumbalar (Pl.); 21.40 Konuşma: 13. T. O direktörlüğü; 22 Plyono «otoları (FL>: 22.20 Dam müziği CPU; .22.45 Haberler.
Yarın sabah re 6/lle prûpramt
?,50 Marşlar (PU; « Operet parçaları (PL); B20 Film miialklerl (Pl.); 8.40 Çeşitli müzik (Pl.)
12.30 Çeşitli müzik (Pl.l; 13 Haberler; Mis şarkılar, türküler.
İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu
Safi t 20 de Dram Kısmı D ÜŞ MA N Komedi Kısmı KAS YAPAYTM DERKEN
Hcvü operet.- Haat 20,30 da
M AK S iM^de Muammer Karaca Opereti tfELİ DOLU
Bütçe darlığı yüzünden ihtiyaçlar karşılanamıyor
----1 Yazan: Cemaleddin BİLDİK j - - --. »
| Bir çok çocuğa bir tek yırtık lâstik top — Başhemşirenin şayanı dikkat I I sözleri — Bir ihtiyar acezenin halka tavsiyesi — Yardıma muhtaç bir I J müessese — Bir karyolada üç çocuk... f
Geıçen giin ziyaret ettiğim Darülâceseye dair yazımda hükümetin, bu biricik hayır mües-sesemlze yaptığı senelik 50 bin Hra yandımı, bütçede tasarruf zihniyetle, 10 bin liraya indirdiğinden bahsetmiş; maroken koltuklar, lüks yazıhaneler, en. pahalı perdeler vesaire He bürolar süsliyeceğimize bu fiizull masrafları kısarak Darülacezeye senede 50 bin yerine 500 bin lira yardjmda bulunmanın hükümetçe daha isabetli bir iş olacağına işaret etmiştim.
Darülacezeyi gezdiğim sırada şuna inanmış bulunuyordum kİ şayet o 40 bin liralık kesinti hak-kındaki kararı yerenlerin, günlerinin bir saatini yurdumuzun bu tek hayır müessecesinl tetkike, acezder arasında dolaşarak hayatlarını yakından görmeğe hasretmiş olsalardı 50 bin lirayı 10 bine İndirmek şöyle dursun. 50 bin lira daha ilâve ederek senelik yardLmı 100 bin liraya çıka-racaktarma şüphe edilemezdi.
Şekere koşan yavrular
Darülâcezeyl gezerken hayırsever bLr bayanın koltuğu altında getirdiği üç be? kilo şekeri avuç avuç oradaki çocuklara dağıttığını yakından görmek fırsatını bulmuştum. O minimini yav-rulann çekere ne derece heyecanla el uzattıklarını gözlerim yaşara yaşara seyrettim. 3 - 7 ya? arasındaki minimini talihsiz yavrular, kendilerine şeker dağıtan bayana:
— Anne!.. Annel,.
Diyerek sokuluyorlar, şekere bir an evvel kavuşabilmenin sabırsızlığı İçinde titriyorlardı. Onların şekeri alışları insanı ne kadar müteessir ediyorsa, yemeleri de o derece acıklı sahneler yaratıyordu. Ufacık kâğıtlara sanlı şekerleri açmadan ağızlarına atıyorlar, bir kısmı da açtıkları kâğıttaki seker bulaşıklarını dahi feda edemiyerek yalıyorlardı. «Çocuk değil mİ? Hemen hepsi de şekere karşı aynı alâkayı gösterir! > diyecekler bulunabilir. Fakat o zavallı talihsiz ve ekserili şuradan buradan toplanmış ınetrûk çocukların hem şekere uzanışlarında, hem de onları yiyişlerinde şekeri ancak böyle bir hayır sahibinin Darulâcczeyt ziyaretinden sonra gördükler! bir hakikat olarak canlanıyordu.
Soruyorum:
— Bu müessese çocuklar* şeker dağıtmaz mı?
Alâkadarlar, bütçelerinin darlığından, hükümetin de 50 bin liralık yardımı 10 bin liraya indirdiğinden bahsediyorlar ve:
(— Ne yapalım? Yorganımız* göre ayak uzatmak mecburiyetindeyiz..,» diyorlar. Bu cevabı duyan hayır sahibi bayan çantasını açarak iki on liralık çıkarıyor, bîr elile zaptedemediği göz yaşlarını silerken diğer elile de parayı hemşirelerden birine uz* tıyor:
«— Bununla da. diyor, çocuklara oyuncak alırsınız...»
Evet, o çocuklar kİ yalnız şeker değil, meyva da isterler, oyuncak da... Fakat onların yalnız karınlarını doyurmağa bile kâfi gelmeyen bütçe 1le bu müb-rem ilitijaçlan da temin etmeğe imkân var mı?
Karyola darlığı
Biit çocuklarının yatakhanelerini gezerken, bir çocuğun yatabileceği minimini karyolalardan çoğunda iki üç çocuğun yattığını gördüm ve Başhemşireden öğrenmek İstedim:
— Doğru mu bu, dedim, bir tanesinin uyanıp kıpırdaması diğerlerinin uyanmasına e&bebo-lur. Niçin her çocuğa bir karyola ayıramıyorsunuz?
(— Darlıktan!..»
— Yeriniz mİ dar?
«— Hayır, diyor, bütçemi? dar... Fazla karyola alamıyoruz
Darülacezeden bir kaç enstantane
Varlık içinde darlığa akil erdirmek güçtür diyeceğim. Çünkü resmi dairelerimizden bir çoğunda lüks perdelere, son sistem pahalı yazıhanelere, maroken koltuklara para bulunuyor da, şu Darülaceze gibi yurdun tek hayır müessesesine bir kaç karyola daha alabilmek İmkânı verilmiyor. Bütçede tasarruf denir denmez bir hamlede Darülacezenin yardım faslına balta indirmek aklı selimin kabul edeceği İşlerden değildir!
Öbür tarafta mektep çağındaki çocukların yanma gidiyorum. Bir de ne göreyim kİ bir tek patlak lâstik topun arkasından yirmi beş otuz çocuk koşuyor^. Biraz zorbaları ve söz dlnletebi-lenlerl oyunda, diğer uslu ve sessizleri ise boynu bükük vaziyette kenarda seyirci kalmakta...
— Bir kaç top olsa, bunlar da oyuna girebilirler, diyorum.
«— Evet, diyorlar, haklısının Fakat nerede o lâstik toplara para verecek İktidar... Dar bütçemizle çocukların sadece karınlarını doyurabildiğim ize şükrediyoruz.»
İhtiyar acezeler arasında
Bahçede dolaşırken güneşlemeğe çıkanlmı? bir ihtiyarlar grupu gördüm. İçlerinde Ud bacağından, iki kolundan mahrum acezeler de vardı. Kimisinin bir bomba ile, kiminin de aldığı kurşun yaralarından sonra yapılan ameliyat neticesinde bu hale gelen harb malûlleri olduğunu söylediler. Daha evvel de bu sütunda İşaret ettiğim gibi Darülâ-ceze, öyle bir İki yazı İle bitlrili-venecek bir yer değildir. Orada ibret alınacak ve üzerinde uzun boylu durulmağa değer pek çok acıklı hayat sahneleri vardır. Kendisi ile konuştuğum bir İhtiyar aceze bana şu şayanı dikkat Büzleri söyledi:
«— Oğlum, dedi, mademki gazetecisin. «ık sık yazmaktan ve naaan dikkati çekmekten usanma., Sokakta Tasladıktan varlıklı sahte dilencilere para ter-meBİn kimse.. Herkes düşünsün ki hakiki muhtaçlar buradadır
ve hâyır sahiplerinin ayd.ı yılda uğrayıp bu müesseseye verecekleri beş on kuruş mahalline maruf bir yardımdı!-»
Diğer bir ihtiyar aceze de bu hayır müessesesindm gördüğü iyiliği Ömrünün sonuna kadar unutamıyacağmı işaret ederek:
— Ne oldum dememeli, ne alacağım diye düşünmeli... dedi. Ben de vaktile hali vakti verinde bir insandım. Fakat bayatın akla gelmez IhtimaJlerj beni son günlerimde buraya düşürdü...
Bir başka gün de Daı iılâceze-nin imalâthane kısımlarım anlatırım.
Cemaleddin BİLDİK
1^—■
Bugün Nöbetçi ECZANE:
.Taksim Eczanesi
$ açıktır.
a
AKINMH
AKINA
M. TURHAN TAN
Kahramanlık, aşS ve ihtiras romanı. Türklüğün talerini, afklfı coşkunluğunu, İhtirasta yakıcılığını iıiçbir roman bu derece heyecanla onlala-msmıstır. Fitti: 300 Kr.
REMZİ KİTAB EVİ
\ KONSERLER^
_____________________r
KONSERVATUAR ORKESTRA KONSERİ
Şehir orkestrası 20 Nisan salı efi-nü saat 18.30 da şehir komedi u-yatrofunda yedinci konacrlnl Cemal ReşJt Rey İdaresinde verckUr.
Uzun tumanlardan beri sanat severlerin dlnllyemediklerl kıymetli solist Muhiddin Sadak da bu konsere orkestra refakatinde Bocoheıln) konçertocunu çalmak «utelile solist olarak iştirak edecektir

Sahife B
Zarif bir masa örtüsü modeli
HER AKŞAM BÎR HİKÂYE
İS insan IMS

Nasıl Giyinmeli?
Yazın yaklaşması üzerin# umumiyetle bütçesi dar olan kadınlan bir düşüncedir alır. Modanın büsbütün değişmesi ile geçen seneden kalan ftlbiseler bu yaz na olacak?
Bu meselenin halli, zannedildiği kadar, güç değildir. Kıştan beri giyilmeğe başlanılan uzun ve böl elbiseler yaz İçin makul bir şekil almıştır. Her zaman olduğu gibi eksantrik biçimlere lüzumundan fazla bol mantolara yerlere İnen elbiselere, gayet İnce bellere, şişkin kalçalara - tesadüf edilen modeller vardır. Fakat ekseriyetle makul bir bollukta yerden yirmi sekiz, otuz santim kısalıkta, omuzları yastıksız, japone kollu şömizye denilen önden düğmeli elbiseler rağbet bulmaktadır. Bunlar ince yünlüden, süralıtan, ketenden yapılmaktadır.
Modaya uygun giyinmek için yapmalı?
Bol, volanlı, plili elbiseler kadar aşağısı dar ve drape elbiseler de modadır. Vücudun biçimine yakışan modeli İntihap etmeli. Bacaklar uzun kalçalar şişkin ise, bol etekli biçimler. vücut İnce uzun ise dar ve drape elbiseler en yakışanlardır.
Bolero madasın» uymak için tayö-rü bozup kısaltmak. mümkündür. Bolerolar dar etekle de glUyor.
Arkası gayet bol kloş manto kadar, beli sıkı redingot biçimi mantolar da modadır. Sak biçiminde yahut nz kloş bir mantoyu redlongot şekline sokmak güç değildir.
En basit koyu renk bir elbiseye beyaz plk&dlen bir yaka yahut renkli rugandan takmak modaya uygun fidir.
İki renkil kumaştan, prime İle düz kumaştan yapılan elbiseler büyük terzilerin koleksiyonunda teşhir ediliyor kİ elbiseyi birleştirerek boyunu uzatmak ve eteğini bollaştırmak mümkündür.
Gelecek nüshalarda eski elbiseleri yeni modaya uygun şekle sokan modeller neşredeceğiz.
enlice siyah bir kemer olmağa kâ-
PolLı Luve, telâşla komiserin odasına girdi:
— Komiser bey, dedi; ihtiyar Madam Dupon orman kanarındaki ovlnda boğulmuş olarak bulundu. Bu sabah evine -giden sütçü koşarak bu haberi bana getirdi.
Biraz sonra komiser, muaviniyle beraber cinayet evine gitmişti. Madam Dupon, açık duran kasasının yanında calisiz yerde yatıyordu. Boğazı İple sıkılarak boğulmuştu. Sütçü sabahleyin eve geldiği zaman onu bu vaziyette bulmuştu.
Komiser, cinayet evinin yakınınla oturan Blener‘l sorguya çekti. Blener, banka memurlarından Leruyu, gündüzün maktul kadının evine girerken, ve gecenin geç vaktinde oradan Çıkarken gördüğünü söyledi. Komiser, Leru’nun İfadesini almak İçin çalıştığı bankaya giderken muavini de kasanın kapağı ve masanın üzerinde görünen parmak İzlerini alıyordu. Anlaşılan kaatll, ihtiyar kadını bazı t ah vlllerln numaralarını kaydederken arkadan boynunu sıkmak suretiyle boğmuştu,
yahut em-
ilkbahar müjdecisi olan menekşe çiçeklerini serpiştirerek işlenen bu masa örtüsü pek zariftir. Renkli ve, ya bej rengi keten Üzerin# ebrulu mor nrullna İle menekşeler işleniyor, yapraklar sarma, olarak yeşil ebrulu
İle İşlenmektedir*. Saplan, sap örtünün etrafını yeşil renkte v® tığ İğnesi İle hafif bLr dantel yapılmıştır.
Örtünün yapında tabii büyüklükte menekşe buketi İla menekşeler gö-
koton
rlil inektedir.
No. 1 yaprakların nasıl İşleneceği; No. 2 menekşelerin işleme tarzı; No. 3 de menekşelerin ortası ve yanlarındaki tohumların yapılışını göstermektedir.
Kirli süpürgeler nasıl temizlenir?
Bir müddet kullanıldıktan sonra süpürgeler kirlenir ve, yıkanmaya Ih-tfhaç gösterir. Bu İş şöyle yapılmalıdır.
Süpürgenin ait kısmındaki tozlar bir yere çarpılarak temizlenir, sonra ılık, sabunlu su ile yıkanarak çalkalanır ve bir yere vurularak suyu süzdürülür, çürümemesi İçin sapındaki sicimden bir çiviye asılarak açık havada kurutulur.
Moda haberleri
* Dudakla^, /ırço He sürülen kır-maı ile boyamak matladır.
k Bu yaz giyilecek çorapların koyuluğu (kastor) ismindeki kürkün rengidir.
*■ Plise etekler İlkbaharda pek çok giyilecektir. .
ılr İnci kolye yerine renkli taşlardan, mercandan, yahut kehribardan yaptlan kolyeler takılıyor.
A- Arkadan bozulup eteğin ucuna tadar inen enli kuşaklar bu yaz moda olacaktf.
■k İpekliden veya ekose yünlüden yapdmıj şallar modadır.
| Faydalı bilgiler |
Portakal suyu nasıl muhafaza edilir?
Yazm kullanılmak üzere taze portakal suyunu muhafaza etmek lste-ek çoktur. Ikı basit, Ukal dikkatli yapılması lâzım olan bir iştir .
Portakalları musluk altında bol mı ile yıkadıktan sonra kesip suyunu sıkmak.
Portakal suyunun konulacağı şişeler küçük olmalıdır ve tertemiz yıkanarak süzülmeğe bırakılmalıdır, şişeler tamimiyle süzülünce içerilerine sıkılan portakal suyu doldurulmalı, üzerlerine birer parmak kadar 90 derece ispirto koyduktan sonra ağızlarını gayet sıkı kapayarak serin ve rütubetslz bir yerde muhafaza melt.
Bu tertip dikkatle yapılır ve hassa şişelerin v# portakalların
mlz olmasına İtina edilirse portakal suyu uzun müddet taze olarak durur. Üzerindeki İspirto bir pamukla alınarak bunlardan şerbet va dondurma yapılınca taze gibi nefis olur.
] Müşküllere cevap |
et-
bll-te-
(Paskalya çöreği)
3 yumurta, üç çorba kaşığı pudra şekeri, 60 gram tereyağı, 250 gram un, 100 gram çekirdeksiz üzüm, bir avuç İç badem, 20 ırram bira mayası ve bir miktar Süt fifflEHF
Şekeri® yumurtaları telle vurarak köpürtmen, İyice hallolunca İçerisine ılık bir halde, sulandırılmış yağı İlâve etmeli. Bılra mayasını az sütie sulandırarak ezmeli, un ve üzümle beraber yumurtaların İçine almalı. Hamuru, ello m müddet kuvvetle çmpmaU. Hamur ellere yapışmaz olunca yağlanmış kalıba dökmelt. Hamur kalıbın yansına kadar gelmelidir. Kalıbı ’oeş altı saat sıcak bir yerde tutarak hamurun kabarmasını beklemeli. Bir yumurtanın sarısını sürerek üzerine kabukları ayıklanmış ve küçük »arçala ra kesilmiş bademleri serperek fırına göndermeli.
Aynaları asarken dikkat edilecek nokta
Evde her hangi bir odanın duvarına ayna asılacağı vakit, güneş gelecek yer İntihap edilmemeli. Zira hararetin tesrlrlla ayna az zamanda ti onu k ve bulutlu bir hal alır.
Kadıköy ve Havalisi İnşaat Sahihlerine:
Her türlü İhtiyacının karşiliyacak ve ebat ve evsaf İtibariyle piyasada btılımmayan kıymetli malzeme, kereste, mermer, trieste taşı, demir; parke ve saireyl; yıktırılmakta olan, maruf Zühtü paşa konağından temin edebilirsiniz. Müracaat: Kadıköy. Kızıltoprak, Bağdat cad-desi NO. 30. aHHmSHaniM
l
Tekel Genel Müdürlüğü İlânları
1
LEVAZIM ALIM K0Mİ3 FONUNDAN:
1 — İdaremiz Jhtlyacı için 5 adet enimi basma tulumba açık eksiltme ile satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 6,000 lira olup geçici teminatı 450 liradır.
3 — Eksiltme 28.4.1948 çarşamba günü saat 10 da Kabataşta Tekel Genel müdürlüğü Levazım Alım komisyonunda yapılacaktır.
4 — şartnameler her gün Levazım şubemizde görülebilir.
5 — İsteklilerin belirli gün ve saatte Levaım Alım komisyonuna müracaatları İlân olunur. (5011)
Et alınacak
P.T.T. Meslek Okulu Müdürlüğünden:
Okulumuzun 1948 yılı et ihtiyacı, 1S.IV.948 tarihinde kapalı zarf usulü» ek-«Himaye çıkarılmış olup talip çıkmamasından doayı 24D0 saydı kanun gereğince bir defaya mahsus olmak üeıo açık eksiltmeye konumuştur. Muhammen bedel 22580 lira olup kati teminatı 3387 liradır.
İsteklilerin teminatlarını P. T. T veznelerine yatırarak 20.4.048 salı günü saat 14,30 da Kumkapıda okul binalında toplanacak okul alım satım komisyonuna müracaatları. (5097)
Kuş tüyü yastıklar
Anadoluhlsannda H. Y: KuştÜyü yastıklarını (coutıl) kufi: denilen
Leru, ihtiyar kadının öldürüldüğü haberini komiserden öğrenince büyük bir hayrete düştü:
— Müthiş şey doğrusu. Ben dün ge ce yarısı onu evinde sapsağlam bırakmıştım; dedi.
— İhtiyar kadının evine niçin gitmiştiniz?
— Banka vasitaslyle satmak bana bazı tahviller verdi do.-
— Tahviller yanınızda mı?
— Hayır, evde unuttum.
— Ya öyle mi? İfadenizi almak için benimle beraber merkeze geliniz.
Leru, merkezde sorguya çekildi; komisere söylediklerini burada da aynen tekrarladı. O sırada sorgu hâkimi de çıkageldi; sorguya karışarak delikanlıya sordu:
— Evde gayri taht! bir hal gördünüz müydü?
— Hayır. Madam Dupon beni kapıya kadar uğurladı.
— Alâ! Parmak izlerinizi aldırmağa mecburum.
— Sakın benden şüphelenmlycsi-n:z. thümalkl, cinayet yerinde bulacağınız parmak fâer! benimkine uyacak. Çtlnkii madamın ricası ureriiıe
için

kumaştan, kılıf yapılır, bu kumaş tüy ™ cilnk 1 »m. d amin ricası u.erme , _ , kafayı -ben-flÇttm -ve !çfe»dwttrhvfl-
geçlrmez. Bunu bulamazsanız 31ze , , aldlm
tavsiye öttükleri gibi, kaput bezinden ' İstediğiniz büyüklükte yastık kılıfı dikiniz, sonra gayet kuru bir parça /sabunu yatağın İç kısmının her tarafına sürerek mumlayınız. Bu sa-ı bunlama kumaşı (lmpermeâble) yapar. İçine doldurulan kuş tüyünün çıkabileceği aralıkları tıkar. Yatağın biitün dikişleri çift olarak dikilmelidir. Hatta daha emin oLmak için bu suretle hazırladığınız yatağı sade kaput berinden, yahut patiskadan yapılmış bir İkinci kılıf içerine dikerseniz kuş tüyleri katiyen çıkmaz.
İL R:
Halen Uludağda üç metre kar var ve son günlerde yeniden bir metre taze toz kar yağmış ve yağmaktadır. Bu senenin müstesna mevsim sonu vb Nisan güneşinden İstifade ediniz.
Uludağ tesisleri İşletmesi 23 Nisan tatilinden istifade İle 4 günlük ucuz bir seyahat tertip etmiştir. Mudanyadan otobüsün çıkabileceği mevkie kadar doğruca gidiş dönüş 1 İnci mevki vapur dahil 22 Nisan perşembe hareket 25 Nisan pazar Istanbula muvasalat.
BÜYÜK OTELDE KALACAKLARA 70 lira KAYAKEVtNDE KALACAKLARA 35 lira müracaatların 20 Nisan akşamına kadar telefonla 41658 e bildirilmesi rica olunur.
tik baharın bin bir güzelliklerini taşıyan dağ ayrıca yorgunlara, nekahet devresindeki hastalara neşe ve sıhhat kaynağıdır. Herkesin, dağın bu müstesna güzelliğinden İstifade etmelerini tavsiye ederiz.
Hakikaten cinayet evinde buluann parmak İzleri Leru'nunKlııe tıpatıp uyuyordu. Başka parmak İzleri yoktu. Sorgu hâkimi, bu variyet karşısında:
— Loru, dedi: sizin İçin itiraftan başka bir çare kalmadı.
— Bu itham delice bir hareketrtlr hâkim bey. Yemin ederim k! suçsur zum.
— Haydi bakalım, cinayet evine gidelim. İfadenizi maktul kadının cesedi önünde alacağız.
Leru, sorgu hâkim! ve komiserle polisler cinayet mahalline gittiler. Delikanlı burada masum olduğunu ısrarla tekrarladı:
— Muhakkak benden sonra biri e-ve girmiş ve kadını oldurmuş olacak.
Hâkim, delikanlının bu sözlerine a-laylı bir cevap verdi:
— Tuhafı şu ki, sizden sonra, ev» giren şahsı kimse görmemiş. Bizi tevkif a mecburum.
— Tekrar ediyorum hâkim bey, ban eve, kadının satmak Istodlöl tahvilleri almak İçin gitmiştim.
— Eğer tahvilleri çalmamış olsaydınız, evinizde unutmaz, bankaya götürürdünüz. Böyle delilsiz iddialara karnımız tok ddlkanlıl
Leru, İtiraz etti, ağlayıp yalvardı; fakat hâkimi, hakkında tevkif kararı vermekten caydırmadı.
Ertesi sabah sanığın avukatı sorgu hâkimini ziyaret etti:
— MüekkUlml tevkifhanede gördüm; dedi; masumiyetinde ısrar ediyor. Benim de kanaatim masum olduğu merkezindedir.
O sırada mübaşir İçeriye girerek yargıca haber verdi:
— Bir sinema operatörü sizi bebtfrı mehal görmek İstiyor. Madam Dupotf) un katil hakkında mühim malûmay^ varmı.j.
— Bu adamı içeriye al.
Odaya giren sinema operatörü an-O iatmaga başladı: j-
— Madam Dupon’un evvelki gec^O öldürüldüğü haberini gaz.etelerdo o-ğj kudum. Kaatlli size gösterebilirini. E-
— Fakat biz kaatlll biliyoruz: FilIjP Leru’durî **
— Hayır hâkim beyi Leru masuaı-JD dur. Kaatilln İsmini bilmem pmmff fotoğrafını sizo verebilirim. Dün sı*-
bah saat yedide, civarında Madam*» Dupon'un evinin bulunduğu küçlilP ormanın methalinde Mim Orada blîO filmin bazı sahnelerini çevirecek! pj Arkadaşlarımın gelmesine intizar en (0 ben manzara filimleri çektyordumfl) Çektiğim filim parçalarını bu sabakjs yıkayıp tetkik ederken, bidayette farkına varmadığım garip bir sahnenin filmini de çekmiş olduğumu gördüm. Tanımadığım bir adam, Madam Dupon'un evinin arka tarafından çıkmış, yola kadar yürümüş, orada bek-Ilyen otomobiline atladığı gibi, son süratle uzaklaşmıştır. Filimde bu sah neyi görür görmez, kaatilln bu adam olacağını tahmin ettim ve size haber vermek İçin koşarak buraya geldim. Çektiğim filim parçalan yanımdadır. İsterseniz, benimle beraber atelyeme s._ ... . ucflu prnre
_üzsrm*i#.. göstereyim.
Hâkim, komiser ve sanığın avukatı hep birlikte sinemacının atelyesin# gittiler. Filmin o parçasını beyaz perde üzerinde gördüler, ihtiyar kadının evciden otomobille kaçan şahsın yeğen! Jan Dupon olduğunu anladılar. Janı derhal yakalatarak sorguya çektiler. Jan.para istemek İçin teyzesinin evine gidip banka mamurunu İçeride gördüğü zaman, ihtiyar kadım öldürerek mirasına konmak fikri aklına geldiğini, ve eve girerken kimse görmediği içki kendisinden şüphelenll-mlyeceğlnl ve banka memuru Leru, cinayetin faili addedileceğinden ve İhtiyar kadının biricik vârisi kendisi olduğundan, mirasına konmak suretly Ie zengin olacağını hesâb etmiş olduğunu anlattı. Fakat bir sinema operatörünün evden kaçarken tesadüfen filmin! çekerek foyasını meydana çıkaracağını hiç de düşünmemişti
Çeviren: A. Hilâli


ISMARLAMA GÖMLEK
nplırmMM HAKKI’
evvel muhakkak
BÜYÜK SALONUNDA ZENGİN GÖMLEKLİK ÇEŞİTLERİNİ BİLHASSA YENÎ YAKA MODELLERİNİ OÖRÜNÜZ.
Adres: Bahçekapı, Selâmet han. 1. İnci kat.
Silifke Jandarma Satınalma Komisyonu
Başkanlığından:
1 — Silifke Jandarma er okulunun 1 mayıs 948 den 019 nisan ayına
kadar İhtiyacı bulunan 50 ton sığır eti 24 nisan 948 pazartesi günü saat 15 de Jandarma okulu satın, alma komisyonunda kapalı zarf usullyla satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli *37500» lira olup ilk teminatı 2813 lira 50 kuruştur.
3 — Teklif mektuplarının saat 14 de kadar komisyona verilmesini,
4 — Bu İşe ait şartnamenin Jandarma okulu satın alma komisyonunda her gün meçeanen görüleblie ceğl ilân olunur. (4572)
FsS0WCEM
BSB^İîim! Çimento
M®'
’SNOVVCEM* ca«s ilibarîle Portlend çimentosundan hazırlanmış olup en iyi çin> bu geçirme» Ladan* malzemesidir. Haricen *SNOWCEM' ile badana edilmiş bir aatıha yağmur tesir ve nuluz edemez. *SNOWCEM* in kullanılmak için hazırlanmaz» ve fırça ile sürülmesi pek kolaydır.
VAĞMURUBERTARAF EDİNİZ 'SNOWÇEM' sürüldüğü yere kaya gibi sert bir ; tabaka teşkil , ederek yapışır. Fırça îte fırçalandığı zaman tozumaz, aşınmaz, kazınmaz pul pul fc dökülmez ve çatlamaz. Sürüldüğü sathı su geçirmez bir hale getirir. Yapılarınızı-yağmur, hararet gibi bava tesirlerinden muhafaza eder. Her inşaatçı ve dekoratörün. £'SNOWCEM’ hakkında tnalü-(nat^eahihi^olması lâzımdır. Halihazırda ato-Icumuz depomuzda mevcut olup satışa hazırdır ÜGMESSIU ■'
G .v® A.^SAKER LTD.
Prevumıon» Han7.Johi«k»ı« bioAhu! •Taıafon ı’2*33 O.
KÜÇ
|-lş ARAYANLAR]
U YAŞINDA DUL KADINIM — Kimsesizim 60 - 10 yn;’srındn ktase-0s kültürlü bir baya «taceye kadar baba gibi bakmak İstiyorum. Dışarı da giderim. Akşamda (M*W) "»«■ auna mflracnAtUn.
BATILTK - BATİLIK - BATİLIK -TELEFON 2 TELEFON - TELEFON -Telefon İdaresinin muvafakatiyle devren satılıktır. Müracaat 21345
683 — 1
2 - İŞÇİ ARAYANLAR
HİZMETÇİ. DADI. AŞÇI. MÜREBDİ-YE İDAH E HANESİ—İşçilere derhal iş verir. Böyle kimselere de ihtiyacı o-iaalar Beyoğlu. Tokatlıyan arkası Balo sokak 34/1 hususi daire.
671
GENÇLİK SPOR ATIŞ EVİNDE — Çahşmak üzere iki bayana İhtiyaç vardır. Çalışma kabiliyetlerine gör», kırk liradan yüz liraya kadar maaş verilir. 18 yaşından 35 yaşma kadar tercih edilir. Yflsekkaldıran No. 68*. Bıdıka Acar'a 628 — 1
DAKTİLO BAYAN ARANIYOR — Yalnra büro İşidir; evvelki müracaatlarda tetkik edilir. Bahçeteapı Anadolu Han 11 numaraya 10 - 18 arası&d* müracaat. ~________648 — 1
ÜÇ KİŞİLİK BİR A UZ İÇİN — Orta. işlerini görür b'rbayana İhtiyaç
Kardeşim sokak Kurtş T. A. ç. Demir deposuna, müracaatları.
666 — i
FRANS1.ZVA VE DAKTİLO BİLER — Tercihan erkek bir müstahdeme İhtiyaç vardır. Adres: Sirkeci, Mühürdar zade Han 14/15. 673 — 1
HEVESLİLERE — Nesih bir sahne teşekkülünde İyi ücretle çalışmak !s-Myea bayanların yaş ve tahsillerini bildiren totoğrafh mektuplarlyle Afr-şam’da (San'at) remzine acele yazmaları. 878 —
g ALIM-SATIM (Eşya)
KULLANILMIŞ - Veya bozuk gramofonlar iyi flatle alınır. (Galata. PJt. 1088 - VB.» adresine yazılması 762
8TILIK OTO — İşler vaziyette 5 kişilik açık spor Chrysler otomobili. Müracaat: Ayazpaşs garajı Kamarot sokağı. Giimüşjuyıı. BC1 — 1
SATILIK KAMYON — 27 bin kilometre çalışmış 94» model (Şcvrole) marka bir kamyon satılıktır. Kamyon Küçükyalı köy odası karşı sı odadır. Her gün öğleye kadar aynı yerde Şükrü Topçu’ya müracaat. 834
SATILIK — «NAOEL» markalı kruvaze Alman piyanosu, büfe, masa ve sandalya, Pangaltı Garaj, El'mada-?ı Cad. No. 63/1 (Sabahlan 10 dan 1 el. 620
FIRSAT — Elverişli Hallere satılık yeni bir beygirlik Ingiliz motosikletleri. Fincancılar Mustafa Faşa Ran No. 7. 620
BATİLIK; ALMAN PİYANO — Yepyeni modern, çapraz telli, demir Jçl. Galatasaray, Yenişehir raddesi, Gaz-hare yokuşu Erden Ap. 61/6. Pazardan maada her gün 12 - 14, 16 - 20.
616
BATİLIK TANK TİPİ TRAKTÖR -Paletli 65 beygirlik dizel motörlü traktör; 5 bıçaklı pullugıyle. Müracaat: Galata Bahtiyar Han 32/34 İstanbul. 662 —3
BİR ALMAN PÎTAN06Ü — İÇİ demir ve çapraz olarak yeni halde satılıktır. Beyoğlu Sakızağacı No. 30/1 dükkâna. Pazardan maada günlerde. 653 — 1
YAPI SAHİPLERİNE — Lûm* demirinden tamamen kapalı beheri 61 x 210 eb'adında sağlam btr çift tapı ucuz satılıktır. Alâkadarların 60462 ye telefon etmeleri. «83 —
FRİEDR - EHRBAR MARKA -Kuyruklu piyano acele satılıktır. Kadıköy Moda caddesi TeDâlzade sokak No. H ev. 886 — 1
SATIUK TAKSİ — Radyo, kalorifer ve Argo saatlt yent bir Plymouth. Müracaat: Pangaltı Tayyareci rehml sok. No. 22 Hilmi Aytaç «89 —
OTOMOBİL ARANIYOR — Hususi yapılmak üzere çok lemis ve az kullanılmış küçük model bir otomobil alınacaktır. Posta kutusu 1174 Galata veya Tel: 40315 " 705 - l
SATILIK ŞARPİ — Çok Oz kullanılmış bir şarpi bütün teçhlıatlyle birlikte satılıktır. Beyoğlu îstlklftl caddesi 188 No. lı Hatay paıtahanesinde bay Toma’ya müracaat. «97 i'
İYİ KULLANILMLŞ — (Pleyel> marka kuyruklu piyano acele satılıktır. Her gün 14 - 18 istiklâl Cad. 292 ye müracaat. Tel: 41492. 701 —
SATILIK YARİM PUSET — Çok az tuıianılmış körüklü ra örlflü yarım puset satılıktır. İstiklâl Cad. 292. Tel: 41492. 702 —
BATİLİK OTO — 30 model aa kullanılmış hususi Fiat marka oto acele satılıktır Sirkeci: Yeni Otel Recep Sertkana veya Hâmlt Başbuğa müracaat. 731 — 2
— Kiralık — Satılık
DİKKAT — Emlfik almak te satmak. ipotek yapmak tstlyeinere; İtimada şayan Bühuiet Emlâk Zarif Özalp tavassut eder. Beyoğlu Büyük Parmakkapı köşe başı No. 4 kat 2 Tel: 42396. 10 — 1«
ARSA — Çifte havuzlarda, denize vesaite yakın, 24 metre cepheli 1616 metre kare, kuyulu arsa satılıktır Nişantaşı «El hararı» apartımanı No. 2 Mansıır mektupla. 68J —
ACELE 8ATHJK İRATLI APARTI-MAN — Galatasaray civan 6 katlı betonarme senelik 8024 lira lratlı apartımsa satılıktır. Müracaat: Taksim Kristal Şahin özer. Telefon: 84430. 609
SATILIK ARSA — Kadıköy Cevizlik Tevflkbey sokağında 13 numaralı etrafı duvarla çevrili, içinde ağacı, suyu bulunan 361 metre orsa satılıktır. Müracaat: Telefon: 80148 604
ÇATILIR BAĞLAM KAOİR EV — «13000» lira, Boş teslim, kOşe başı, bol güneş; beş oda: hava gan;elektrik; Terkofl. Beyoğlu Kalyoncukullıik Tek-koyu 12. öû7
CJîhangİrde — Bahçesinden do denin gören 8.4 odalı, 4 katlı Ap. 1 kah boş teslim satılıktır. CLhanglr asfaltı Taylan Ap. kamera Mehmet Arşla n a. 61S
8,500 LİRAYA SATILIK HANE
Fangaltı Bay Sungur sokağında 8 dalı elektrikli terkoelu. Pangaltı Bl-lealkçl sokak 24 No. Bebek apartmanı 2 nal katına müruut.
684
- 1
YAZIHANE ARIYOR UM — Bahçe-kapı. Bultanhannun ve civarında raya Karaköyde, tercihen telefonlu müracaat posta kutusu No. 1754 Galata
693 — 1
GENİŞ ARAZİLİ KÂGİR HANE — Oöztepa ve Erenköy istasyonlarına 15 dakika, mnktuan 12’ bin liraya. Göztepe tamvay durak mahallinde arabacı Mustafaya müracaat. ____________________________664 -4
BEBEKTE A m.Fİ SATILIK ARSA — Tramvaya, vapura bir dakika, ana asfalta on metre mesafede, manzaralı, blok İnşaata müsaadeli bir a-partımanhk arsa. Müracaat: Manolya sokak No. 2 Bebek. Mutavassıt kabul edilmez. 8®® “*
ACELE SATILIK EV — Kızıl toprak ta tramvaya ve denişe yüzer metre mesafede fevkalade manzaralı dört odalı bir ev. Her gün 17 den 17.30 a kadar 20523 telefon. 623
ACELE SATILIK DÜKKANLI KA-OİR EV — Feriköy Baruthane Civelek sokak 18/1, 18/2 üç oda konforlu 8000 Itra. fiahçekapı Hüdadat Lokantası yanındaki tütüncüye.
•31
SATILIK KÂOtR MAĞAZA - Balet Mdr «el paşa caddesi 241 No. 90 metre murabbaı arsa tUerind» her İşe elverişli. Bahçekapı Hüdadat Lokantası yanındaki tütüncüye.
632
SATILIK ARSA — Üsküdar Bağlar başı askerlik şubesine gitmeden 157 No. Tramvay durağı, Adalara nazır 1« yta. 43 derinlik. Haliç Feneri Vodlna caddesi 35 Naciye.
633
KÜÇÜKÇAMLICA — Llbadede 8 6 dönüm bağ, meyvalık. dolaplı kuyusu ahin He bir köşk satılıktır. Müracaat: Üsküdar çarşı polis karakolu ittisalinde 11 hanede Hayrl Eydemlre.
470 — 1
AVUKATLARA — Üsküdar mahkemesi tramvay durağı karşısında mobllyealyle bir yazıhane devredilecektir. Çengelköy Fıçıcı Sok. No. 4, Taclser Aşkın'a müracaat
672 — 1
15 TONLUK EKSANTRİKLİ — Presti 0 birlikte İşler halde devren satılık atölye. Müracaat Galata Necatl-bey cad. No. 81 saat 11-14 Börekçi Hakkı. 403
FATİH — Fevdpaşa tramvay raddesi üzerinde 125 ır.2 arsa, satılıktır. Büyük Postane Yan sokağı Alalemcl Han No. 14 e müracaat. 630 — 3
KİRALIK — Çamlık; gül bahçesi; gaz; elektrik; suyu havi dört ve beş odalı köşk kiralık Erenköy Yenlyol doktor Hayrl Ömer köşkü 52-212
«40 — 1
DEVREN SATILIK BAKKALİYE -Taksim Talimhane Topçular caddesinin işlek re müşterin yerinde 6/3 No Taşraya gidileceğinden acele devTolu-nacakttr. İçindekilere müracaat.
641
BATİLIK KORTA — 6.50 boy. 1,00 «n Çift ranzalı; Avrupa bwl markonl yelken; tam teçblıatii; İcabında mo-töril ile birlikte, istin yede Süleyman Pataya müracaat. 676 — 1
BATİLIK — Tarabyada Dümbelek sokağı No. 1; 1 daire kftrgir 13 bin liraya boş teslim Oalatasarny Meşrutiyet cad. No. 63 • müracaat.
t 640 —
MAÇKA KARAKOLU — Yanındaki sokakta. Teni yapılan aport imanın (S ve dört odalı 1 İnci ve üçüncü katlan kiralıktır. Taliplerin 86 dan 18 te müracaatları. 643 — 3
•SATILIK MOTORSİKLET — C48 mo del Ariel marka. Sultanahmet Yere-batan cadderi No. B0 y. mürtfcaat.
__________ ________671 — J BATİLIK TAKflt OTOMOBİLİ — Amerikan markalı Jedl U8lllk h”r şeyi muntazam bir otomobil satılık Ur. Fiat garajına m(Jmeaat.
_______________________m - 2
SATILIK PRE3 — İÜ tonluk ga^t aa kullanıknış bir e! presi acele satılıktır. Müracaat: Pangaltı Tayyareci Tehml sokak No. 22 Hilmi usta.
BATİLIK ARSALAR — Kadıköytln-de İşlek bir caddede mûTrea apar tını an ve sinema İnşasına elverişli #ç orsa satılıktır. Kadıköy Halldağa caddesi II numaraya müracaat, _______ 675 «.
BATİLIK YALÎ ARSASI _ İçinde kuyusu, yeni yapılmış mükemmel rıhtımı vo küçük bir kulübesi bulunan 18 X 17 eb’adında 800 metre karo bir arsa satılıktır. Görmek İçin Küçük-yalıda kahveci Büleypanna müracaat edilmesi. *
KÜÇÜÇKBEBEKTe — 17 odalı tam konforlu, kirası yüksek, ahşap yağlı boyah bir apartımanvart bir mülk satılıktır. Milli E mİ Ak Alım m tim İnşaat Bürosu Fahri Saraç. KarakÖy Ek-«elfllyor yaındakl Yemişçi Haşan sokak Bürhanlye Han No. 8; Telefon: 4108?. 610
’ SATILIK OV — Cihangir: Flnıza-1 gfi Türk Gücü asfaltı üzerinde 52 ı numara iki kat üzerinde bahçeli yeni
• yapı tam konforlu boş teslim ( 17.000> ■ lira her gün yerinde görülebilir gO-
• rüjmck için. Emniyet Sandığında Adil YuplakuTa müracaat.
İYİ BİR HANDA — Yazıhanesi olup devretmek istly enlerin Keresteciler Alemdar han No. t de avukat Nadir Olcay’a müracaatı. Tel: 24137
674
KİRALIK Apt. KATI — 3 oda. konforlu. lüks eşyastyle 6-7 aylık kiralıktır. Adres: şişil Ben istasyon Hasat sokak (6 No. 6B0
SATnjK HAMAM — Bakırköy hamamı dört dükkânlyle satılıklar. Her gün saat 18-21 Yeşilköy Santral sokak 13 e müracaat. Telefon: (18-14>. 8S4
ÇEHREMİ KİNDE — Saray meydanında tramvay* 2 dakik» meşalede 93 No. Iu 3 katlı hanenin altonda. 3 dllkkftn, 2 nci ve 3 üncü katta altı oda, mutfak, elektrik, terkos ve tulum balı kuyuslle yanında atelye ve depo olmaya elverişli diğer bir bina ratı-Lıktrr. Ev yağlı boya ve muşamba döşelidir. Boş teslim. 2600 M2. arsası vardır. İçindekilere müracaat. 6S5—
KİRALIK VİLLÂ — imlik Bankasının Mecldlyeköyde yaptığı 18 nunuı-rah müstakil bahçeli altı oda banyo deniz görür balkonlu. Beyoğlu Mis sokak No. 34 Maskot berberi Koçoya müracaat 679 — S
DEVREN SATILIK — Korsa ve Trikotaj Atelyesl: Mahmu’.paşa Sultan edalar Attarboşı Han No. 8. Mü-racai: Byoğla Meşrutiyet caddesi Ankara kıraathanesinde Medde. 877 _ 1
MECİDİYEKÖYÜNDE — 27,5 metre cepheli 580.5 metre; bir b'jçuk kat üzerine İlk daire 10 oda villâ İnşasına plânı tasdikli 120 metre taşı bulunan arsa acele latılıktır. Müracaat: Ka-palıçarşı Kürkçüler çarşısı No. 16. •74 —
GAZLI ÇEŞ ME SANAYİ Mİ br T ARASINDA SATILIK FABRİKA BİNASI— 1350 metro arsa üzerine kurulmuş 270 metre beton yeni bina; bir tarafı asfalt bir tarafı tren yolu; içerisinde e-lektrlk cereyanı mevcud olarak tatı-iıktır. Görmek ve görüşmek özere h«r gün saat 2 den 3 e kadar Sirkeci Ankara Hanında 10 numaraya müracaat. 672 - 1
ACELE — Devren satılık hâlen ls-»ren komple 144 İğlik bükümhane. müracaat: Mahmutpaşa Manastır Han 13. 670 _ 1
ACELE KİRALIK BOSTAN — Kanlı eada Müftü Bostanı kiralıktır. Görmek için mahalline, görüşmek için Beşiktaş tramvay caddesi 35 '33 numa ralı fırına müracaat. 869 _ 1
SUADİYEDE — Acele V* ucuz güzel bir villâ He sahile yakın bir arsa satılıktır. Müracat: Sundlye Şen sokak Gündiiı Bakkaliyesi. 668 -
KİRALIK — İkt katlı, yeni ve modern kftgir er: Küçükpazar Hncıka-dın caddesi Çıkmaz sokak 90 No. t id buçuk seneliği peşinen 3.000 İla. Kü-çükpazarda 60 numaralı dükkâna mü racaat. 667 —
DENİZE NA^IR ARS? SATILIKTIR _ cihangir caddesi Gürel Sanatlar sokağında tâvizi verilmiş vll-lâhk area (2500) Hradır. Akarsu tlyas-çclebl mahallesinde kömürcü Şem-şeddJn Erdoğmuşa müracaat. 605 — (1
SATILIK KAGİR EV — Boş teslim, Beşitaşta Çarşı İçlndo 8 odalı 16 bin lira. Müracaat: Beşiktaş Akaretler tramvay durağı No. 2 Necati. «59 —
MİLLÎ EMLÂKİŞ MUESSESESININ -Bunlardan başka şehrin muhtelit semtlerinde, muhtelif flatlerde boş IcslJm o(H|1t evleri ve apartmanları mevcuttur. Milli Emlâkiş Tel: 82777 707 —
BOŞ TESLİM KÂGİR EV — Altın-bakkalda. Tramvaya müvazl caddede 2 müstakil katlı 6 odalı ev satılıktır. MIHI Emlâkiş Taksim Kristal gazinosu arkasında 82777 708 —
MAÇKADA — Deniz görür 4 katlı dörder oda hol banyolu 25000 lira İpotekli npartıman acele satılıktır. Milli Emlftklş Taksim Kristal gaîlnosu arkasında 82777 709 —
PANOALTIDA — Tramvay yanında güzldo mevki 8 katlı dörder odalı altında büyük garaj manzaralı. MllU Smlâkl.j Taksim Kristal gazinosu arkasında 82777 710 —
8000 LİRA 76.000 — BultAn- ahmette Aktı yık ta 6 odalı, bahçeli, manzaralı ahşap ev. Nlşantaçında b-’şer odalı manzaralı, konforlu apar-liman. Mutavassıt istemez. Tel: 42704 716 - ]
SATILIK KAGİR EV _ Boş leşiİn», Kabataşte a odalı konforlu denize nazır 19 bin Ura. Müracaat: Beşiktaş Akaretler tramvay durağı No. 2 Necati'ye. 687 —
UNKAPANINDA — Denize 500 m. Atatürk bulvarına 150 m. mesafede depo, ardiye, lmnJithane, garaj yapmaya elverişli 8 metre yüzlü 150 metre har® yer kiralıktır. İstiytnler Un-kapanı Attamataş Hrzırbey rami sokak No. 8 sorulması. 690 —j
KİRALIK İKİ ODA — İstanbul Rüstempaşa caddesi Kantarcılar arasında. Müracaat: aynı cadde üzerinde No. 54 Mehmet Kahraman. Görüşmek İçin Caddebostan iskele caddesi No. 14 Kûşlf'e. 653 - 1
SATILIK DÜKKÂN — HM karşısında Kantarcılar caddesinde 106 No. 11 demirci dükkftnı acele satılıktır. Müracat: Fatih Macar kardeşler cad. No. 24, kat 2 de Celâl Kurtkan. 647 -
FIRSAT — Küçük Yalı lsUsyon arkası asfalt üzerinde - denize hâkim çamlık Içtnde 2 daireli: altında 3 gara) ve 1 bakkal dükkânı olan köşk satılıktır. Görmek İsteyenler altındaki bakkal bay Rıza'ya; anlaşmak İçin Telefon 82-9» numaraya müracaat edilmesi. 646
ACELE SATIUK BAHÇEIİ EV — Boğaziçi, Mlrgün Rcşltpaşa Maslak uddeoi 11 numaralı tnaa müştemilât (5) oda va yüksek taş duvarlı (3OT) M 2 bahçeyi hav! ev; net 5000 liraya. Müracaat: Bahçekapı Ticaret Borsa-sı dahilinde No. 10. $65
BOŞ TESLİM — Acele satılık kftr-şlr ev: Takdm Ferldlye caddesi numara 39. 5 kat 7 oda; her katta ikişer oda.. Terkosu, elektriği; kuyusu, sarnıcı bahçeslle. Müracaat saat ondan on ikiye; IkJden dörde kadar fçlndekhte. 714 — 1
SATILIK OARAJLTK ARSA — Osman bey yakınında. 825 metre murabba) 45 bin Ura. Müracaat: Beşiktaş Akaretler tramvay durağı No. 2 Necati. 655 —
SATILIK — Harbiye civarında tramvay yolunda satılık işlek tütüncü dükkânı. Müracaat Talimtıane Altıntepe Emlfikç! Klrkor 4/1 698 )
CİHANGİRDE — Bahçesinden deniz gören 3-4 odalı, 4 katlı Ap. I. katı boş acele satılıktır, cihangir caddesi Taylan Ap. kapıcısı Mehmet Arslana 699 — 1
KAPALIÇARŞI — Gedlkpaşa, Aksaray ve muhtelif yerlerde satılık ev, dükkftn ve arsalar. Müracaat: Kapa-hçarşı Kürkçüler çarşısı No. 10 Sür’at Emlâk. 713 _ ]
BOMONTİDE SATILIK EV — Yolculuktan dolayı bahçeli 8 oda, 2 mutfaklı kısmen boş Halâskâr caddesi
299/1 tütüncüye müracaat. Tavassut İstemez. 714 —
TAKSİMDE — Talimhanede cadde üzerinde 4 katlı 3 ve 4 odalı aportı-man satılıktır. Milli Emlâkiş Taksim Kristal gazinosu arkasında 82777 812 —
KADIKOYDE — iskeleye 2 dakika. banyolu; havagazı; yağlı boya; muşamba; mobilyalı .üç oda mevsimlik kiralıktır. Rıhtım boyu Reşit efendi sokak No. 8 e müracaat 18 - 20 7Q6 —
BEYOĞLU — Ağahamam karakolu yanında 3 katlı aparinnana plânı yapılmış çimentosu haar, arsa satılıktır, Beyoğlu Balo S. Balo Ap. 3/1. Telefon: 49014. 700 — 1
SATILIK ALTI YÜZ METRELİK ARSA — Şişlide büyük İnşaatçılara müjde. Cephesi Kâğıthane asfaltı üzerinde diğer cephesi Hacı Mansur-da. Müracaat Taksimden Tarlabaşı asfaltına girildiğinde No. 31 691 —
SATILIK ARSA — Suadlj’e İstasyonuna (10) dakika. 1650 metro kare pnyet muntazam. Denize naar. İfraz da edilir, Beyterbeyl Arabacılar sokak No. 55 e müracaat. 690 — l
TAKSİMDE — Talimhanede m erkesi mevkiinde S katlı 0 daJrc-1 ve dükkftnh daireler beşer oda konforlu. Milli Emûklş Taksim Kristal gazinosu arkasında 82777
ACELE BATİLIK Yenikapıdl
ur gazinosu. Müracaat yeri: Aksa-ıy pazar içinde emlâk alım, satım rl İsmail Öt. usa —
FAAL VAZİYETTE — Satılık düğme ve sığama torna imalathanesi. Fincancılar Mustafa Paş| Han No. 1-2. 627
KİRALIK — Apartımarz Maunda boş bir evde temiz bir aile yanında fevkalâde manzaralı orta yaşlı bir ka n bir kocaya verilir. Lâleli Büyük Reşit Pnşa catfCesl 36: Barış apartınunı dördüncü kata mürftcaat.
BM —
3/4 HİSSESİ 8.000 LİRAYA SATILIK DÜKKAN - Çarşlkapı, Kılıççılar No. 33. Müracaat: 4 üncü Vakıf Han, Umum! Mağazalar Suat Keskin.
713 — 2
20.600 ÜÇ KAT BOŞ — Feneryo-luna üç dakika, üçer oda. dört dair» İki dönüm çamlık meyvalık. deniz görür. Galata Büyük Mîllet Han 26.
724 —
2 BEYGİRLİK MOTOR ÎLE — Transmisyon ve Aletleriyle satılık imalâthane. ZLndanknpı Zindan*Han No. 44. 625
SATILIK — İşler vaziyette galalit toka yapım atelyesl acele devren satılıktır. Müracaat: Sah. perşembe, eu martest günleri 48278 e telefon.
725 — 2
SATILIK BOSTAN — Yedhnıledo asfalt yolda İçerisinde bol sula kuyusu ve bahçıvan ev! olan on dönüm bostan 18.MÛ liraya satılıktır. Müracaat: Karaköy. Bebek tramvay durağı Detn«ri»a4 Hün No. 18. Tel: 40304» 2
SATILIK FIRIN — Kûçükmuşta-fapaşada üstünde dört odalı eri ve bir ardiyesi olan kigir fırın 25000 likaya. satılıktır. Müracaat: Karaköy, Bebek tramvay durağı karşısı Demir-bağ Han No. 18. Tel: 40304
.728 — 2
g-müteferrik
AZ SERMAYE. ÎLE — Fazla kftr getiren bir 1$ İçin ortak atıyorum. Doktor; eczacı ve kimyager tercih edilir. Müracaat Akşamda (T.T.) rumuzuna_____ 694 — 1
İNGİLİZCE DERS — Londralı İngiliz bayan tarafından yeni metod (konuşma). Adres; Mrs. Vinnl 439. istiklâl caddesi Yardım apar tim an No. 1 (Rus sefareti yanında) 327—1
TİCCARETİ BOL, GARANTİLİ İŞİ— Sürümlü, sezonu geçmlyen, hail t»»-llyette buluann imalâthaneye alddl, müteşebbis ortak aranmaktadır. Müracaat: Akşamda «Ticaret» rumurn-na. 554
MÜHİM KAZANÇ — Kaynakları olan kamyon vt otobüs almak İsteyenlerin kendi menfaatleri için 1572 numaralı posta kutusuna «KAMTAŞı rumuzu ile müracaatları lazımdır.
082
HER CİNS EN İYİ KÖPEKTİ R — Yedi ve İki aylık kurt köpeği yavruları, büyümeyen fino yavruları, birer yaşında Foks ve tüylü Brak. Domun köpeği vo kopoy. Uzunçarşı 27? Mu. Şaban kahvesinde KAmH’e müracaat.
«17
PİYASADA HALEN FAAL BİL MÜESSESE — Tevsi maksadlyle oıayedar ortak arıyor. Sermayenin; fazla olması tercihe sebeptir. Bayı-alt posta kutusu 28 e müracaat.
721 — 1
EMİNÖNÜNDE — Gayet İşlek bir dükkân. her İşe elverişli; dpvren satılıktır. Sermayeli ortak da alınır. İs-tlyenler İstanbul Posta kutusu 145 adresine mektupla yazsınlar.
730 - 1
MUDANYADA - B« tapu mutasarrıf olmak "itere yapılan plfija dal* m! bir ortak aranıyor: Kısa malumat: Plâj bir sene tecrübe görmüştür.-Randımanı fevkalâdedir. Ortak olacak zat 8 - lû bin Hra kadar sermaye koyması iftiradır. Bütün şartlar ortak alacak zatın arzularına uygun olacak ■ tır. Müracaat: Kasımpaşa Zinclrll-kuyu caddesi No. 13 İsmail'e.

Sabite B
A K ŞAM
18 Nisan 1948
iYENİ YAYIN
KAZANOVA’nın AŞK MACERALARI
. Kaman. KAFLI tarafından Türk-Ceye çevrilen vo İstanbul Yayınevi tarafından neşredilin ekte olan Ka-ernova'nın Aşk Maceraları eserinin t . birinci forması dia sekli renkli bir kapak İçinde çıkmıştır.
l ■ . ■
MİLLET
fiu saylsi mecmuanın 115 sayısı çe* *|ltll yaztlalra çıkmıştır.
ABDÜLKADİR GEYLÂNÎ
Mustafa Ertugrul tarafından hasırlanan bu e^r; Tasavvuf âleml-«iılzde büyük bir mevkii olan Abdiil-kadlr Geylânt Haz. lerinln hayatı, menkıbeleri ve eserleri hakkında bir tok örfü malûmatı İhtiva etmektedir. J00 ICr. ila ile İstanbul Gayret Kitap Evinde »atılmaktadır,
| Halkevleri - Kurumlar |
♦ Emlnüuii Halkevinden: Evimiz {Temsil şubesi İçin sahnede çalışabilecek ç’etnan alınacaktır. İstekli bayatı ve baytarın iki fotoğrafta pa-karte-l günleri saat (18) den (18) a kadar Halkevi Temsil Koluna müracaatları. *
Eyüp sulh hukuk yargıçlığından : 948/10 Tereke
Eyüp'te Defterdarda Alaca Çeşme 16 No. da oturmakta İken 22/3/948 tarihinde ölen ve mahkemece terekesine el konan Hüseyin Hayırseverin İşbu İtan tarihinden İtibaren bir ay İçinde alacaklı ve borçlularının, üç ay İçerisinde mirasçılarının 948/10 tereke No. su ile yargıçlığımıza müracaat etmeleri İlân olunur. (90540)
KİRALIK VİLLÂ
Feneryolunda her türlü konforu iıalz telefonlu, bahçelidir. Müracaat telefon: 41993.
YENİ 7ELEFON NUMARAMIZIN 4-1 81 2 olduğunu muhterem müşterilerimize arzederlz.
S P L E N D i T
LOKA N T A S 1
A. LALA*““"
Dr. Fikret Ürgüp
Prevontorlum - Sanatorlum Dahiliye Mütehassısı Cuntadan başka her gün saat 3-7. İstiklâl caddesi Mısır Ap No. 23
Eyüp sulh hukuk yargıçlığından : 947/23
Eyüp Nişanca Nazın Perver sokak 2 No. da, oturmakta iken Darülice-r.ede 2/11/48 tarihinde ölen Ve mahkemece terekesine el konan 299 senesinde Bosnada Azlzeden doğma Bekir kızı Cevahir Demlralin işbu itan tarihinden itibaren bir ay İçinde Alacaklı ve borçlularının, üç ay İçinle kanuni veresesinin 947/23 tereke No. su ile yargıçlığımıza müracaat etmeleri itan olunur 190541)
MEDI ATDR/ıZ^z.
HELİOS ELEKTRİK «e MAKİNA T A Ş
Bankalar Cad. No 124 -128 Galata
Telefon 446'6
7 lamba vazifesini gören 4 lambalı.
İstasyon İsimleri yanlı ziyadar geniş kadranla mücehhez-Büyük hoparlörlü, maadan! şasi», transformatörlü bir ahizedir.
Flatının ucuzluğuna rağmen verimi yüksek ve gösterişi gayet güzeldir.
TAKSİTLİ SATIŞ
MEDIATOF
.. ..^..XTr

DiŞ MACUNU
AĞIZDA FEVKALADE KÖPÜREREK DİŞLERf PARLATIR VE TEMİZLER
Her Yemekten Sonra
S K A N D i A Deniz Motörü
— 350 devirli
AKTİF
:ree veraîon ’SfflJF
'i
L-
D
105 Beygir kuvvetinde
Safî 5ö00 kilo ağırlığında depomuzda hazırdır.
Müracaat yeri:
SAHİBİNİN SESİ
Türkiye iş Bankası A. Ş.
Vahram Gesar ve Ortakları
302, İstiklâl caddeoi, — X51.a4.v-4.
Telefon -14934 — Te’grrf KEUPE!^Tstanlnı!^^
31 Aralık 1947 Bilançosu
Dış Şube Türk Lirası
Kasa ve Merkez Bankası 171,308 23 24.625.698 64
Kanuni Karşılıklar Kasası 1,573,590.44 41,349.985 —
Bankalar 5.385.724 46
Senedat Güzdanı '111,607 96 23.614.121 94
Esham ve Tahvilât Güzdanı 32,983.244 55
Avanslar 821,434 71
Borçlu Cari Hesaplar 509,098 28 112,453.618 94
Muhtelif Borçlular 326,429 09
İştiraklerimiz 21.342,366 09
Sabit Kıymetler:
Menkuller 49,554.80 O
Gayrimenkuller 1,480.919.45 1.530.474 25
Sair Aktifler 6.540,703 65
. 270,978.801 32
(•} Menkuller 733,450— Tl. üzerinden
(••) Gayri menkuller 3,332,251 — Tl. » sigortalıdır.
Nâzım Hesaplar 122,149 664 41 1947 Yılı
ZİMMET
Tüık Lirası
Personel masrafları 5,725,488 53
Vergi ve harçlar 4,942,753 28
Sair masraflar 1,186.506 43
Verilen faiz ve komisyonlar 4,885.050 10
Amortismanlar G00.424 63
Karşılıklar 396.466 —
Aktlldekl kıymet tenezıülK-ıl 192,950 75
Muhtelif zararlar 71 597 96
KÂR 3.029.399 47
21.030.637 15
Dış Şube
Sermaye
İhtiyatlar:
İleride vukuu muhtemel zarar karşılığı
Kanunî ihtiyatlar
Fevkalâde ihtiyatlar
Karşılıklar
Taahhütlerimiz
Mevduat ve Carî Hesaplar:
Tasarrui mevduatı
Diğer mevduat
Te üye Emirleri
Talep Olunmamı? Kıymetler
Muhtelf Alacaklılar
Sair Pasifler
KÂR
Nâzım Hesaplar:
Cirolarımız
' Kefaletlerimiz
Sair nâzım hesaplar
Kâr ve Zarar Hesabı
11.501.305 43
44.951.508 23
65,695,790.75
PASİF
l
5,000.000 —
14,400.000 —
17.364,920 03
2.713,357 78
206,469,709 01
2.932.027 29
162,195 86
3.811,833 19 15’095,308 63
3.029.399 47
270,978,801 32
122.148,604 41
MATLUP
Türk Li’ası
Alınan faiz ve komisyonlar 13,391,218 65
E.-ham ve tahvilât cüzdanı gelirleri 2,071,423 76
Banka hizmetleri mukabili alman ücret ve komisyonlar 4.138.572 28
Kambiyo kân 219,406 51
iştiraklerimiz kân " 810,554 39
Muhtelif kârlar 386.518 85
Gecen yıldan kalan kâr 12,942 71
21 030 637 15

Comments (0)