AKŞAM
Hergün 8 sahi/e
A K Ş A M’ ı n Küçük ilânla n en verimli, en ucuz vasıtadır.
Sene 30 — No. 10600 — Flatl her yerde 10 kuruştur.
PAZARTESİ 19 Nisan 1948
Sahibi: Necmeddln Sadak — Yazı İşlerini fiilen İdare eden: C. Bildik — Akşam Matbaası
İtalya’da seçim normal ve hâdisesiz devam ediyor
Suriye
Cumhurbaşkanı
Şükrü Kuvvetli yeniden Cumhurbaşkanlığına seçildi
Yugoslavya Trieste hududuna kuvvet yığıyor
Bu gece yarısına doğru ilk neticeler cğrenilebilecek halkın seçime iştirak nispeti büyüktür
Londra 19 (R) — Komadan bldlrll-dfğino göre, llalyada umumi secimler normal surette ve hâdisesiz cereyan etmektedir. Dün seçim, gece Saat 22 ya kadar sürmüştür. İtalyan Dış Bakanlığından verilen malûmata göre, dün seçmenlerden dörtte Qçü oylarını vermişlerdir, şimali İtalya gibi sanayi bölgelerinde ve Mllâno şehrinde halkın yüzde doksanı, oylarını sandıklara atmışlardır, Dün Roma şehrinde oy verenlerin nispeti yüzde 60 tı
Seçim, bu sabah da saat 9 da başlamıştır. Oy verme amellyesl saat 14 a kadar sürecek, sonra tasnif araellye-sLne başlanacaktır. Mebus geçimiyle beraber yapılmakta olan &yan seçimlerinin neticesi bu gece belli olacaktır.
Roma şehrinin umumi görünüşü
Suriye Cumhurbaşkanlığına tekrar seçilen Şükrü Kuvvetli
Ingiltere ile Amerika, en kötii ihtimallere mukabele etmeğe hazırlanmışlardır
İtalya Dışişleri Bakanı, yaptığı beyanatta, seçim İşLnln memnuniyet
verici bir şekilde cereyan ettiğini söylemiş ve henüz oy vermemiş olan seçmenleri vazifelerini yapmağa davet etmiştir.
Roma radyosu da seçim münasebetiyle yayınladığı bir demeçte şöyle demiştir: «Tek bir oy bile kaybedilmemelidir. Çünkü böyle bir mücadelede tek oyun bile büyük kıymeti vardır.
İtalyan emniyet teşkilatı, halkı a se çim hürriyetini ve emniyetini sağlamak içip lâzım gelen tedbirleri almıştır. Oylarını kullanmıyan korkaklar, kendileri ve ailelerinin nefret ettikleri bir hayat tarama boyun eğmeğe mecbur kalacaklardır.»
Yunan ordusu taarruza geçti
Çetelere karşı taarruz orta Yunanistanda hızla gelişmektedir
Londra 10 (R) — Atlında Yunan ordu komutanlığı tarafından neşre-
Amerikadan ağır tank ve toplar geldi Escanaba şilebi dün akşama kadar yardım malzemesi boşalttı
ri vinçle indirilirken
dilen bir tebliğe göre, Yunan kuvvetleri merkezi Yunantstanda çetecilcr-karşı taarruzlarına devam etmişlerdir. Çeteciler büyük suyla ta u[rrn-mak tadarlar.
Taarruz harekâtı gitgide inkişaf etmektedir. Atlnada ordu çevTeleri bu taarruz hakkında ketum davran-ma.kata.ir, Fakat bazı çevreler tarafından verilen tamamlayıcı malûmata göre, şimdiye kadar çetecilere karşı bu kadar şumulllü ve geniş bir taarruz yapılmamıştı.
Taarruzun merkez noktası orta Yunanlstanda Lamla bölgesindedir, Çeteciler perişan bir halde kaçmaktadırlar.
Yunan ordusunun aynı zamanda Trakyada faaliyete geçmiş olduğu ve Drama, bölgesindeki çetecilere karşı dahi bir taarruz hareketi başladığı bildirilmekledir.
Batı Trakyadan kaçan
Türkler
Kendilerini. Yunanlstandaki komünist çetelerin zulmünden kurtararak İmroz adasına gelen 226 Türk mültecisi, dün sabah Çanakkale vapurlle şehrimize getirilerek Sirkecideki Göçmen-evlne gönderilmişlerdir.
Amerikan yardım malzemesi getiren. Escanaba Vıctory adindeki Amerikan gemisi bir ktsım malzemeyi İzmir limanına, çıkardıktan sonra dün sabah 7 de 11-manımıza gelmiş ve mürettep mahallere sevkedilmek üzere tahliye işine süratle başlanmıştır.
Limanımıza çıkarılan malzeme arasında 30 tonluk ağır tanklar.
toplar, yedek aksam, istihkam malzemesi, uçak ve fotoğraf malzemesi bulunmaktadır.
Tahliye İşi geminin 50 tonluk vinci İle yapılmakta ve Vlctory’ den çıkarılan ağır tank ve topları bir taşıt gemisi rıhtıma nakletmektedir. Boşaltma ameliye-slnde yerli ve yabancı gazeteciler de hazır bulunmuşlardır.
Aşk ve /Macera ramanı
Yazan: Nihal Karamağaralı
Bu güzel eseri yakında neşretmeğe başlıyoruz. --------—-----------------------.------
Di KKATLER:
Kristof Kolombun yumurtası
Çoğumuzun zihni hayatı ucuzlatmak tneselesile meşguldür.
Halk Partisi kongrelerinden birinde şöyle bir fikir ileri sürüldü ki, derhal mim yapıştırırız:
— Mallar üzerinde etiket bulundurulması mecburidir. Şimdiki müeyyidelerle etiket mecburiyetini intizamla devam, ettirebiliriz. (Müeyyide eksikse bile eksiği tamamlıyablliriz.) Fakat yalnız malın üzerinde etiket var mt, yok mu diye bakmamalt. O malırı faturasına göre ihtikârlı olup olmadığını da etiketle karşılaştırıp arada sırada kontrol etmeli.
Bu yolda yilriinillduğü takdirde mevcut kadro ile halkın lehine büyük bir fayda temin edileceğini biiî de sanıyoruz.
Geriye hüsnüniyet, yahut sadece kontrol vazedin hayatı ucuzlatmağa niyet kalıyor.
Şam, Suriye Mebusan Meclisinde dün yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanlığına yine Şükrö Kuvvetli seçilmiştir.
Mecliste yalnız 5 kişi bulunmuyordu. Mevcuttan İki kişi müstenkif kalmış, diğer 125 kişi lehte rey vermiştir.
Seçimden sonra kürsüye gelen Kuvvetli kendisini ikinci defa olarak seçmek suretUe milletn gösterdğl teveccühe «Suriyenln yükselmesi. Arap memleketlerinin terakldsl» uğrunda çalışmakla mukabele edeceğini bildirmiştir.
Ankara cinayeti
Muzafferin üzerinde sahte subay vesikası bulundu
Ankara clnycll tanıklan arasında adı geçen Muzaffer Toru adında biri evvelki akşam. Sirkecide askeri malzemenin bulunduğu yere «sivil» kıyafetle giderek Haili İsminde bir arkadaşını görmek İstediğini ve ondan para alacağını sölyemlş, nöbetçi kendisini usulüz bir şekilde içeri girdiği İçin yakalamış ve merkez komutanlığına göndermiştir.
Merkez komutanlığında üzerinde yapılan aramadı sahte bir subay vesikası bulunmuş ve bu sahtekârlığın tahkiki İçin Muzaffer bu sabah merkez komutanlığından emniyet müdürlüğüne teslim edilmiştir.
Emniyet İkinci şubesi şimdi bu sahtekârlık suçundan dolayı Muzat-tor hakkında soruşturmalar yapmakladır.
Bolu 19 — Ankara cinayeti davasına bugün nğ'ırceza mnhkemeslnde devam edilecektir. Bugünkü celsede dinlenecek şahitlerden beşi dün akşam Boluya gelmişlerdir. Bunlar arasında askeri yargı tay kâtiplerinden SalÛhaddin Budan da vardır. Hatırlarda olduğu gibi Reşld MeTcnn cinayet hâdisesini taklbeden günde Salûhadrln Bubanla konuşmuş, bu şahide, kendisini hastaneye yatırmadığı için Dr. Neşet Nnclyl öldürdüğünü söylemiş ve bilâhare do gene bu şahide, işin İçinde İşler olduğunu ifade etmişti, İşte bugün, evvelce İstinabe suretlle İfadesi alman Snlâ-h&ddln Budan Bolu mahkemesinde tekrar dinlenecek, Reşldle muvacehe edilecektir.
Bolu mahkhmesi tarafından Ankara ve İstanbul mahkemelerine yazılan tstianebe varakaları da Bolııya gelmiştir.
Öğrenildiğine göre, Reşidin avukatı Celâl Yardımcı. Ankarada İstinabe suretlle dinlenen diş doktoru Adnan Hüsnünün Boluya celbedlla-rek dinlenmesi lâzım geldlğnl beyan etmektedir.
Ruslar, Viyanadâki yol manialarını kaldırdılar
Viyana 18 (A.A.) — Sovyet işgal kuvvetleri Schewacht"dekl İngiliz hava alanına giden yol üzerindeki maniaları kaldırmışlardır.
Rusların bu hareket tarzı müşahitler tarafından İngiliz siyasetinin azimkârlığının bir zaferi olarak telâkk edilmektedir.
Trieste şehrinde Belediye dairesi
Londra 18 (A.A.) — Naferıln siyasi muharriri yazıyor:
Avrupa için nazik bir mahiyet arşeden ve üç hafta devam edecek olan savaşın İlk hareketleri bugün seçimlerin yapılmakta olduğu ttal-yada icra edilecektir. Demokrasiler, kuvvete başvurmaları mümkün olan İtalyan komünistlerinin tehdidine karşılık vermeğe hazırdırlar. İngiltere İle Amerika en kötü ihtimalleri göz önünde tutarak ciddi hazırlıklar yapmışlardır.
Eğer, muhakkak göründüğü gibi, komünistler bugün kaybedecek olurlarsa Moskova şu tedbirlerden birini seçebilir:
1 — YugosLavların Trieste civarındaki Gorlzla'yı ele geçirmeye teşebbüs etmelerine milsaadT etmek.
2 — Yugoslav ordusunun İtalyan komünistlerini desteklemek maksa.-dlyle İtalyaya girmesini temin etmek. Birleşik Amerika bu son İhtimal tahakkuk ettiği takdirde İtalyan hükümetinin imdadına koşmayı taahhüt etmiştir. Hiç şüphesiz o zaman ttalyada İspanyol iç harbinde mevcut olana müşabih bir durtfm belirecektir.
ttalyanlar bugün oylannı kullandıkları sırada Stalln'ln birinci kuklası Tifo karışıklığın belirmiş olduğu Trieste bölgesine Yugoslav kuvvetleri yığmaktaydı. Komadan alınan haberlerde bildirildiğine göre, Tİto bu bölgedeöl garnizonlan beş bin kişi daha göndererek takviye etmiştir ve
şehir civarında mühim askeri hareketler cereyan etmektedir. Diğer bir haberde tam bir kolordunun hudut bölgesinde mevki almış olduğu bildir Um ektedir.
Bundan başka haber alındığın* göre, Fransa da İtalya ile arasındaki hududu takviye etmektedir ve Amerikan deniz kuvvtlerl İtalyan sularında manevralar yapmaktadırlar.
Sol temayüllü profesörler
Kadro harici bırakılacağı anlaşıl] yor
Ankara 18 — Büyük Mille» Meclisi MU1I Eğitim komisyonu evvelki gün toplanarak Ankara üniversitesi kadroları hakkındûkl kanun tasarsını görüşmeğe başlamıştır. Komisyon üyeleri tarafından yapılan teklif üze rtne Ankara Dil ve Tarifi - Coğrafya fakültesi halk edebiyatı ve folklöfü kürsüsü profesör ve doçentliği İle felsefe enstitüsü sosyoloji doçetnliğl-nln kadrolarının l&ğv! da kararlaştı-nlmıştu-. Böylelikle, üniversiteler arası kurul tarafından öğretim üyeliğinden ihraçları cihetine gidilml-yen sol temayüHü profesör ve doçent terden profesör Pertev Naili Boralar, doçent Niyazi Berkes ve Behice Boran açıkta kalmaktadırlar.
(Hinler Geçerken:
Bütün dünya ve İstanbul
Amerikan heyeti yol d... c?l bakanı, bir gazeteci arkadaşımıza demiş kİ: «İstanbul yollar:» şehrin güzelliğine uygun olarak yaparsak Allah sizin yardımcınız olsun; zira o zaman bütün dünya, İstanbula akın edccektirl» îşte İstanbul budur, yollar ve yollann getireceği ziyaretçileri barındıracak otellerle teferruatı yapıldığı'takdirde bütün dünyanın akın edeceği bir şehirdir. Biliriz, bu dünyada iklim ve manzara bakımından İstanbul kadar güzel, hattâ çok daha güzel yerler vardır; belki de zannettiğimizden çoktur. Meselâ dün gece (Sfelectlon) mecmuasında Havai adaları" hakkında bir yazı okudum; peri ülkesinde gezip dolakmışçasına zevk duydum. Düşününüz k] bu adalarda hararet derecesi 45 seneden beri 24 derece üzerinde gitmiştir; rütubet derecesi da hep 67 kararlarındadır; 20 yılda güneş yüzü görünmeden geçen en uzun müddet sadece 11 günden ibarettir.
Adalar çiçek ve meyva ülkesidir: her seyyah vapuru geline® yolculara yüz bin çiçek satılabilir. Sahillerde dört mevsim denize girebileceğiniz gibi isterseniz yine dört mevsimde dağa çıkıp, kar üstünde kavak eğlenceleri yapmanlz da mümkündür. Dalma serin ve lâtif meltemler eser; ne sobaya ihtiyaç vardır, ne de vantüâtö-re! İstanbul öyle midir? Kışı berbattır; ilkbaharı kararsız ve rutubetlidir; yazın gündoğrusu her tarafı birbirine katar, insanı sersem eder; ancak son bahan hoş olur amma bunu da lodoslar bozar. Fakat bütün iklim ve şehircilik kusurlarına rağmen İstanbul ne Honolülüye. Buenos • Ayrese, ne de Rio de Janeiroya benzer. Hem onlar kadar manzara güzelliğine maliktir, hem rle asırlar boyunca tarih yaşatmış muazzam bir âbideler memleketidir. Romaya üstünlüğü de deniz kenarında, denizlerle çevrili olmasındadır. Hava yollarının icadı da sapalığını izale etmiş, şehrimizi yeniden bir geçit üzerine kondurmuştur. Amerikalı mütehassıs doğru söylüyor: Bütün diînva istanbula akın edebilir ve bu akınlar memlekete bilyarlar getirebilir. İstanbulu idare eden bir Belediye İçin gelir azlığı, bütçe darlığı diye bir knygu tasavvur edilemez. İstanbul yalnız kendine değil, bir devlete bile veler. Lâkin şimdiki şartlar ve zihniyetlerle aksine bir yük olur. Elektrik flat-lçılne üc kuruş zam yapmaktan medet umarız’
Refik Halid KARAY
Bahlfe 1 _
SÖZÜN 6ELİŞİ==
Parti mantığı, hiikûmet mantığı
Acaba halk, hayat pahalılığından şikâyet etmekle haklı mıdır, yoksa haksız mıdır? İnsan bazan şüpheye düşüyor. Geçen gün Cumhuriyet Halk Partisinin Beşiktaş ilçesi kongresinde bulundum. Partililerin çeşitli dilekleri var, bu dileklerden daha uzunca bahsetmek İstediğim İçin başka bir güne bırakıyorum. Fakat mahalli dilekler bir tarafa bırakılırsa, söz alanlann en çok hayat pahalılığından şikâyet ettikleri söylenebilir. Bu şikâyetler karşısında hükümetin durumu, eldeki İmkânlara bağlı kalarak ve yeni çareler anyarak İcraatta bulunmak, daha fazlasını niçin yapamadığını inandırıcı delLllerle anlatmaya çalışmaktır. öyle zannediyorum ki hükümetin milletin şikâyetlerine, dileklerine hükümet olarak verdiği cevaplarla, İktidar partisinin, parti teşkilâtında ilk kademeyi teşkil eden âzalarının dil ek ve şikâyetlerini cevaplandın? tarzı arasında bir fark olması lâzım gelir. Meselâ Beşiktaş kongresinde hayat pahalılığından şikâyet eden hatiplere parti namına verilen cevaplar milletin hükümetten dinlediği cevapların tonunda idi: Hayat pahalılığı fevkalâde zamanların hususlyetlerlndendir. Buna katlanmak lâzımdır. Normal zamanlar gelince bu mesele de kendiliğinden halledilecektir. llh...
Bu sözler, şikâyet edeni aşağı yukan şikâyet etmeye hakkı yokmuş gibi bir vaziyete düşürüyor ve pek tabiî olarak tatmin edemiyor; belki de ümidi kırıldığı için büsbütün hiddetlendiriyor. Muhalif parti zaman zaman halka daha sevimli görünüyorsa, sebebi, iktidara geldiği zaman her çeşit meseleyi halledeceğini âzal&nna hararetle vadetmesidir. Halleder yahut etmez başka. Fakat Öyle zannediyorum kİ İktidar partisi de ftzalarlle temas ederken onların karşısına daha hararetli ve ümitli bir mantıkla çıkmak mecburiyetindedir.
Şevket Rado
C. H. P ilçe kongreleri
Dün Sarıyer ve Şile kongreleri toplandı
Cumhuriyet Halk Partisinin Sarıyer ilçe kongresi dün Sarıyer parti merkezinde toplanmıştır.
tlçe idare heyeti raporu okunduktan »Onr* encümenler seçilmiştir. Dileklere geçildiğinde. Sanyerlllerln bilhassa itfaiye İle can fantadan araban İstedikleri görülmüştür. Sarıyer kongresi çok sönük geçmiş, yeni İdare heyeti seçilerek toplantıya son verilmiştir.
Şile üçe kongresi de dün toplanmıştır. Çileliler, geçen senek! dileklerinden bazılarının yapılmış olmasından dolayı teşekkürlerini bildirmişler, fakat bilhassa orman meselesi bahrinde acı şikâyetlerde bulunmuşlardır. çileliler ayrıca bir ortaokul İle bir mendirek ve su meselesinin hallini İstemişlerdir.
Ali Rıza An .dilekleri cevaplandırmış. Dr. Fahreddln Kerim de güzel bir konuşma yapmış ve hararetle alkışlanmıştır.
Ankara 19 — Dün sabah Ankara Halkevlnde, Cumhuriyet Halk Partisi II idare kurul başkan ve üyelcrlle merkez Çankaya İlçe bucak ve ocak İdare kuru İlan başkan ve Üyelerinin İştirak etliği bir toplantı yapılmış, toplantıda genel serkreter Tevflk Fikret Sılay, yardımcısı Cevat Dur-(unoğlıı. genel İdare kurul üyelcrlle Ankara milletvekilleri de hûzif bu-lumuşlardır. Hilmi Uran toplantıda Mr saat kadar süren bir hasbıhalde bulunarak muhtelif meseleler üzerinde partinin' Ankaradafa İdarecilerini aydınlatmıştır.
Altın çivili atletizm müsabakaları
Dün tabah Dolmabahçcnln ağır pistinde mevsimin İlk atletizm karşılaşmaları oldu.
Geçen mevsimin kuvvetli atletlerinin dünkü, müsabakalara katılmamalına rağmen, dlin atâdda. en mühim bir atletizm müsabakasına Iştlrük c-decek atletten fazla bir atlet ordusu vardı.
Bu arada Beyoğluspor takımının 3 üncü kategoride başarılı çalışması da memnuniyetle anılabilir.
Belilbaşh neticeler:
200 Metre: 1— Halûk Roman 23" 7/10. 2 — Hami
400 metre: 1 — Doğan 53" 2 — Rı-aa.
1000 metre: 1 — Ali Pulat 2‘ 45" 7/10.
Türkiye limanlarının inşası hakkında teklifler var
Ankara 10 — Limanlarımızın İnşası için Amerikan, İngiliz ve Italyan firmalarından teklifler alınmaktadır. Bu arada 10 ve 20 sene vade İle bütiln limanlarımızın İnşası teklifi de vardır. Bayındırlık Bakanı Kasım Gülek bu teklifleri tetkike başlamıştır.
Ankara İzmir maçı
Ankara takımı, tzmiri 3 - 1 yendi
Ankara 18 (A.A.) — Diln şehrimize gelmiş olan İzmir karmaç takımı bu gün Ankara karmasıyla kalabalık bir seyirci kütlesi önünde karşılaşmıştır.
Hakem Muzaffer Ertuğ'un İdaresinde ik takım saat 16.25 te şu kadrolarla sahaya çıkmışlardır:
Ankara karması: Mehmet; Salt; Şevket; Mehmet; Süleyman; Mustafa; Hamdd; Kadri; Ali; Fikret; Rıdvan; Kenan.
İzmir karması: Osman; Nazml; Ruhi; Fehmi; Adnan; Mehmet; Nezihi; Rahmi; Mustafa; Feyzullah; (Maclt) Emin.
İzmirliler stadın giriş kapışındaki kaleye düştüklerinden oyuna rüzgâr altında başladılar. Daha İlk dakikalarda AnkaralIların bir kaç hücumu neticesiz kaldı. Fakat sekizinci dakikada bir İzmir hücumunda Ankara hafi topu kalecisine vermek İsterken santrafor Mustafa kaptı ve İz-mirln İlk ve son golünü yaptı. Bu gol den sonra tzmiriiklerln daha açıldığını görüyoruz. Fakat kaleye şut atamamaları yüzünden netice alamı-yorlardL.
Bu devre oyun daha ziyade İzmirlilerin hâkimiyeti altında cereyan etti. Ancak devrenin bitmesine bir dakika kalarak Ankara nolaçığı Kenan topu kaleye indirdi ve ortaladı, yetişen Hamdd do beraberlik golünü yakın mesafeden kaydetti ve devre 1-1 bitti. -
İkinci dvreye AnkaralIlar canlı başladhlar vo İlk dakikalarda Üstüste iki tehlikeli hücum yaptılar. Bunlardan biri kale direğine çarpan topun dışarı çıkmasile gol olmadı. Fakat pek az sonra İzmirliler dununa hâkim oldular ve üstüste Ankara kalesine tehlikeli hücumlarda bulundular. Fakat tik devrede olduğu gibi şüt atamamaları mâni oluyordu. 30 uncu dakikada ortadan yapılan bir Ankara hücumunda Alî önündeki beki geçerek Ankaranın ikinci golünü de çıkardı. Daha mütecanis ve kombine bir oyun oynayan İzmirliler beraberliği temin İçin büyük gayret sarfetmelerlne rağmen bir türlü neticeyi değlştlremlyorlardı. Nihayet maçın bitmesine bir dalka kala Ankara iollçl Rıdvan kafa ile üçüncü golü de kaydetmeğe muvaffak oldu ve maç da bu şekilde 3-1 AnkaralIların galibiyetle sona erdi.
Adalet 3 - Sümerspor 2
Dün sabah Mccldlyeköy stadında karşılaşan 4 üncü küme blrjnçlst A-dalet ile 3 üncü küme sonuncusu Sü-merspor çok çetin bir maç yapmışlar ve sonunda Adalet, maçı 3-2 galip bitirmeğe muvaffak olmuştur.
Trabzon icra memuru kayboldu
Ankara 19 (Telefonla) — Ani olarak on gündenberi kaybolan Trabzon İcra memuru Nizamed-din Önal henüz bulunamamıştır. AcTalet Bakanlığı Trabzona icra muamelâtını tetkik İçin mahallin© bir müfettiş göndermiştir.
akşam
Kızıl propagandanın
A AA O© ■ 1 S • w *
ıç yuzu ve taktığı
Hür insan, varlığını idame edebilmek için komünizm mikrobile amansız bir mücadelede bulunmak mecburiyetindedir
Ankara İS — Bu akşamki Radyo Pazar Gazetesi, bir cemiyet ve bir politika hâdisesi olarak Birinci Cihan harblndcııberl propagandanın oynadığı vo oynamak İstediği role Işatet ettikten sonra. Sovyet propagandasına temasla demiştir kİ;
c Dâvasını, propaganda psikolojisi İle halletmek gayretinde olan memleketlerden biri de, Bovyetler Birliğidir. Politikasınla şiarı dünya İhtilâli olan Moskovanın propagandasında, komünist şuurunun takviyesi İçin şu fikir telkin ve şu İstikamet taklb edilir:
1 — Rejim dışı memleketlerde cehennem hayatı vardır.
2 — Refah ve medeniyet, yalnız Sovyetler Birliği cennetinde hüküm sürer.
3 — Dış âlem, sefaletin, eşitsizliğin numunesidir.
4 — Dış âlem, emperyalisttir. Kapitalist «İstemin, egemen çevrelerin esareti altındadır.
5 — Komünizm dünyaya saadet gc tlrccek, milletler esaretten kurtulacak, yaşama hakkını, hürriyet hakkını kazanacaktır.
Moskova, bu propagandasında hedefe ulaşmak İçin bir millet fertlerini birbiri aleyhinde tahrik etmeyi ve milletleri hükümetlerine karşı isyana sevketmeyl. başlıca gaye olarak ele almaktadır.
Görüldüğü gibi komünist propagandasında telkini unsurlar hâkimdir. Yalan ve iftira, hakikati tağyir, hakikati İnkâr esastır. Kin şuurunun canlanması hedef tutulur. Ancak bu propaganda da ekli selim karşısında mağlûb olmuştur. Ve bu mağlûbiyet, şiddet, tazyik gibi vasıtalar* müracaat neticesini doğurmuştur. Sovyetler Birliği cenneti İnsanının nasibi, otuz senelik bir esaret, otuz senelik bir mahpslyet, otuz senelik açlık ve sefalet olmuştur. Komünizmin Rusya İnsanına getlrdiğ ıstırap, bugün, bu cennette halk kütlelerinin çalışma isteksizliği şeklinde İfade bulmaktadır.»
Müteakiben Radyo Gazetesi, şimdiye kadar Rusvaya dostluğjyle tanınmış olan Henry Wallace'm «on neşrettiği «Barışa doğru» kitabında Sovyet liderleriyle komünizme şiddetle hücum etmekte, bilhassa komln'st-lerln Sovyet tecrit kamplarmda tatbik ettikleri öldürücü usullere. Basyada fikir hürriyetine karşı vazolunan kontrol siyasetine vurmakta olduğunu kaydettikten sonra, Sovyet peyki memleketlerinin bugünkü feci durumlarına temas etmiş ve demiştir kİ:
Zong’uldakta ekmek darlığı var
Ankara 19 (Telefonla) — Zon-1 guldaktan. gelen habere göre dünden beri fırınlarda ekmek darlığı görülmektedir. Buna sebep, ekmeklerin 720 gramdan 820 grama çıkması, f inil erin de 30 kuruş olmasıdır. Görünüşte bu tedbîr, halkın lehine olmakla beraber liat ve ağırlığın tesbit edilmiş . bulunması ekmeğin vesikaya da bineceği zannını uyandırdığından fırınlara tehacüm olmuştur. Diğer taraftan Zongul-dağa uğrayan bazı motörieriri de Romanya almaları bu darlığı art tırıruş tır.____
10 koyun 130 kuzu diri diri yandılar
Ankara 19 (Telefonla) — Haymana civarında Süleyman Al-tan’a ait olan bir ağıl, İçindeki 10 koyun ve 130 kuzu ile birlikte yanmıştır.
Türk sanat günü
Milli Türk Talebe Birliği Edebiyat Demeği bugün saat 14 te Eminönü Kalkerinde «Türk sanatı» adlı bir sanat günü tertl-bedilmiştir. Eu müstesna günde Türk şiiri. musikisi ve halk oyunları gösterecektir.
Dariişşafakanm 75 inci yıldönümü kutlandı
Darüşşafakanın 75 İnci yılı pilâv günü dün sabah saat 10 da törenle kutlanmıştır. Törene İstiklâl marşı İle başlanmış; plâkla müzik neşriyatı yapılmış, ananevi fasulye, pilâv ve çöplil üzüm hoşafı yenmiştir. Saat 18 e kadar muhtelif müzik yayınları vc sürprizleriz davetlilere eğlenceli bir gün yaşatılmış tır.
«Zahir» ambarı Romanya niçin açtır? Nazi istibdadı altında- bUe ekmeği olan Rumen halkına, şimdi neden 250 gram ağırlığında br gün buğday ve altı gün mısır ekmeği verilmektedir? Günde 250 gram ekmeğin ne demek olduğu düşünülecek olursa, Rumen halkının maruz kaldığı felâketin derecesi anlaşılır. Romanyada raşlanan, bir hâdise do şudur:
Ruslar, Rumen malı buğdayları, gece lerl vagonlara doldurur, Rusya İstikametine sevkeder. Ayni vagonlar, bir müddet aonra. Rusyadan geliyormuş gibi, tekrar Romanyaya getirilir. Gene geceleri sahillerden vapurlara yük lenen aığırlar, İnekler, «abaha karşı Köstcnccdo karaya çıkarılır ve halka. Moskovanın hediyesi diye yutturulmak IstenİT.
Gen» «ormak İstiyoruz: Komünizmin Yugoslav haUona kazandırdığı nedrî Yugosiavyada halk, niçin pirince hasret kalmıştır? Niçin ayda, o da muntazam olmamak yar tiyi», yalnız bir kilo et verilmektedir? Niçin Yugoslav köylüsü. İstihsalini tamamen hükümet oilsin» teslim etmeğe mecburdur? Niçin köylüye, bu İstihsalinden, yaşıyâcak derecede hisse verilmiyor? Ya Bulgaristan?
Bulgar halkı da. açlık vo sefaletin kollan arasındadır. Bugarlstanın yiyeceği de sömürülmekte, Romanya ve Yugoslavyada olduğu gibi, Rusyaya götürülmekledir. Bulgar halkı, bugün ayda İki yumurta, üç ayda bir 200 gram şeker ve 250 gram ay çiçeği yağ) almak hakkına maliktir. Halka günde nüfus başına nncak 300 gram mısır unundan yapılmış ekmek verilmektedir. Fakat Bulgarisi anın birçok yerlerinde, halk bu miktan almaktan bile mahrumdur. Dükkânların önünde lira olan halfan çok defa, boş olarak geriye döndüğü görülüyor. Halk Rus-yada olduğu gibi, karnını suda haşlanmış lahana İle doyurmak mecburiyetinde kalıyor.»
Radyo Gazetesi, komünizmle mücadele lüzumunu belirterek yazısını şöyle bitirmiştir:
«Hür insan, varlığını İdame edebilmek İçin, komünizm mlkroblyle aman sız bir mücadele mecburiyetindedir. Komünizm öyle bir mikroptur kİ, ancak alil, zayıf bünyelerde yaşama kud relini haizdir.. Tedavide yapılacak İhmaller, ttalyada olduğu gibi nazik an lar yaşatır. Bu itibari* Türk milleti, bu hastalık karşısındaki şuur ve İdrakiyle, hassasiyeti ve sarsılmaz duru-mlyle, ne kadar övünse yeridir, istikbal hür âlemindir.»
Profesör doktor İhsan Hilmi için tören yapıldı
İstanbul üniversitesi tıp fakültesi çocuk hastalıkları ve bakımı kliniği ordinaryüs profesörü Dr. thsan Hilmi Alantar’ın, Şişli Çocuk hastanesine tâyininin yirmi beşinci yıldönümü dün klinikte tıp fakültesi profesörlerinden ekserisinin ve İstanbulun bütün tanınmış hekimlerini İştira idle kutlanmıştır.
Şişil Çocuk hastanesi başhekimi Dr. Ömer VasfI Aybar, kırk senelik arkadaşı sıfatile profesör thsan Hilmi Alantar’ın hayatını anlatmış, Ankarada ilk çocuk dispanserini, Kayseride İlk Çocuk Bakı merini kurmaktan başlıya-rak modem çocuk hekimliğini memleketimize getirmek uğrunda yaptığı değerli hizmetleri saymış, diğer mesaî arkadaşları da profesörün İlmî çalışması ve neşriyatı hakkında İzahat vermişlerdir.
Memleketimize şimdiye kadar yüzlerce çocuk mütehassısı yetiştiren profesör thsan Hilmi Alanlar, hazır bulunanlar tarafından hararetle tebrik edilmiştir.
Kocasını döğdükten sonra karısını kaçırmışlar
Ankara 19 (Telefonla) — Mph-met, Osman ve Haşan adında îiç kişi Yalın köyü ile Kurbağalı köyü arasında Ankaradan gelmekte olan Mustafa ile karısına tecavüz ederek bayıltmaya kadar döğmüşier ve karısını dağa kaldırmışlardır. Üç mütecaviz ve kaçırılan kadın henüz bulunamamıştır.
19 Nisan 1948
Terfi maçı
Beykozlular Elektriği 3-0 mağlûbetti
Millî takım idman maçında kırmızı takım beyaz takımı 3-1 kazandı
Bu «ene birçok talihsizlikler yüzünden birinci kümede sonuncu olan Bey korla, parlak maçlar çıkaran 2 n-cl küme şampiyonluğunu kazanan E-lektrlk klîlbü arasındaki terfi maçı dün Şeref atadın da yapıldı. Bu maç Boğazlçlnde çok geniş bir akla yaptığından, sahayı bütün Beykozlular, hattâ Boğazlçlller doldurmuştu.
Asabin mühim rol oynadığı ve klüplerin, latlkb&Ilnl tâyin edecek maç lard* olduğu gibi oyun çok çekişmeli ■v» hırçın cereyan etti. Beykozlular çi çek gibi temiz kıyafetleriyle çıktıkları bu maçta Elektrikten daha deril toplu oynıyarak fırsatlardan la t İfade etmesini bildiler v» hayati ehemmiyeti hal» olan bu maçı 3 - 0 glb! açık bir sayı farkıyla galip bitirdiler.
Simsiyahlı oyuncular kendilerinden bekleneni yaptılar-ve bütün Bey-kozluların olduğu kadar Boğaz halkının da sempatisini kazandılar. Gösterilen İhtimama lâyık olduklarını İspat «den va san alyah rengin, dolayısıyla emektar klübün yaşamasını aağ-lıyan bu çocukları hararetle tebrik e-derlı.
Bu maçtan aonra çarşamba günü Yunanlstana gidecek milli takım İki ekip halinde İdman maçı yaptı. Takımların teşkil tarzına göre kırmızı ekip esas millî takım kadrosunu teşkil ediyor ve beyaz takım da İhtiyatlardan. mürekkep bulunuyordu.
Fakat bütün oyun müddetine» kırmızı takım kendisinden bekclnen anlaşmayı gösteremediği gibi, halfan protestoları altında zaman zaman beyaz takımın karşısında bocaladığı bUe görüldü. Eğer Yunanlılarla karşısın* dünkü kırmızı ekip çıkacaksa kazanmamız İçin muhakkak bir fevkalâdelik olması lcab edecektir.
Takımın haf hattı müstesna, hücum ve son müdafaa hattı tamamlyle aksıyordu. Dünkü maçı gördükten sonra, Yunan maçı İçin Allahın bizi korumasına dua etmekten başka çare bulamıyoruz. Maçların tafslâta şudur:
Beykoz 3 - Elektrik 0
Baat 14 te hakem Ferldunun idaresinde her İki takım sahada şu şekilde dizildiler:
Beykoz: Orh3n - Necml; Nusret -Fikri; Ragıp; Fuat - İdrls; M. Ali;, Şahap; Enver; Bedri.
Elektrik: M. Ali - Şeref; Memduh -Kemal; Selim; Kemal - Hayati; Muk-bll; Naci; Nihat; İsmet.
Beykoz oyuna başlar başlamaz hâkimiyeti ele aldı, Neteklm sekizinci dakikada sağaçık İdrls, Bedrinin mükemmel ortasını kullanamadı. Beykoz lular hep solaçık Bediiyi Işlettilerse de rakip müdafaa da İyi oynuyor.
Her İki taraf birbirini yokluyor. Gol çıkmayınca oyun bir aralık sertliğe b'.e dökülürken hakem Ragıba ihtar vererek oyunun temiz veçhesini sağladı.
Nihayet 33 üncü dakikada Naci Ani bir şüt çekliyse dd dün güzel bir oyun çıkaran Orhan bu şütü kurtardı.
42 nel dakikada Elektrik sağaçığı Nihat ânl bir şiit çekti; top direklere çarparak muhakkak bir gol kaçmış oldu.
Birinci devre böylece gol olmadan berabere bitti. İkinci devreye daha hızlı başlıyan Beykozlular 1 inci dakikada Euverln çapraz şütiyle ilk gollerini kazandılar.
Elektrikliler de soldan ismet vasıtasıyla hücuma geç tilerse de kaleci Orhan her akını meharello durdurmasını bildi.
22 nçl dakikada hakem lüzumsuz kırıcı harekette bulunan Kemal ile’ Enverl oyundan dışarı altıktan sönra maç daha temiz cereyan etmeğe başladı.
Beykozlu’mr. bütiln sene lig maçlarında şahld olamadığımız, nefis bir o-yun çıkarıyorlar. Neteklm 31 üncü dakikada M. Alinin pasını kullanan İdrls, yakın mesafeden 2-nel golil de atınca İkinci kümeye düşmek korkusu daha da hafifledi.
Nihayet 41 İnci dakikada kolay b’r korner kazanan Beykozlular Fuadın ' ayağıyle 3 üncü gollerini de alarak sahadan 3 - 0 galip ayrıldılar.
Millî takım deneme maçı Kırmızı takım 3 - Beyaz takım 1
Beşiktaş sahasında Elektrik - Beykoz maçından sonra 10 bini geçen seyirci önünde milli takım namzetleri sıkı bir İmtihan geçirmişlerdir.
Kırmıza ve beyaz takım halinde sahaya çıkan mUIl takım elemanları şu şekilde dizildiler;
Kızımızı takım: Cihat - Murat; Ve-dll - Sal&haddln; Bülent; Hüseyin -Fikret; Lefter; Ahmet; Kemal; şükrü.
Beyaz takım: Erdal - Yavuz; ts-met - Naci; Samlm; Muzaffer - İî-fendlyar; Erol; Galip; Hikmet; Ha-111.
Kırmızı takımın oldukça çekingen oyununa karşılık Beyazlar, bilhassa haf hattı, çok güzel oynuyor. Seyirci-, kr d» Beyaz takımı tutuyor. Fakat Ahmet biraz sonra Lefterden aldığı pasla takımın İlk golünü atarajç Kırmızı tafanun prestijini korudu.
Bununla beraber Kırmızı takımda Murat. Hüseyin ve Lefterden başkası her zaman alıştığımız oyunlarını çıkarmamakla beraber, rakiplerinin hor biri mükemmel oynuyor. .1
Hattâ Beyaz takımın for hattı daha kombine paslarla rakip kaleye İnmesini biliyor. Bu arada Cihadın çekingen oyunu da barizdi.
2 nel devrede Kırmızı takımın oyunu daha iyileşti. Gene Ahmet takımının 2 nel golünü de atıt.
Beyaz takım da rakip kaleye tehlikeli akınlarda bulundu; Murat muhakkak bir golü kurtardıysa da İs-fendlyann golü makul bir neticeyi belli »ttL
Kırmızı takımda Şükrü ve yanında oynıyan Lefter «on yarım saat içinde hârika bir oyun çıkardılar denebil.r. Bu uad* Şükrünün fevkalâde şiltlerini Erdoğan kurtarabildlyse de Let-ter kaleci ve bekleri de şaşırtan bir kafa vuruşlyle gol sayısını 3e çıkardı. Ve oyun da Kırmızı takımın 3-1 galebesiyle «Ona erdi.
Millî takım kadrosu değiştirildi ,h
Yunanlstana gidecek milli takım kadrosunda son dakikada bazı oyuncular İzin alınamaması dolayısJle mecburen değişiklik, yapılmıştır. Takımla gtdemlyecek olan Yavuz, Kemal ve Galibin yerine, Galatassray-dan Naci, îsfendlyar; îstnbulspordan da Erdoğan alınacaktır. Takım şu kadro He haerket edecektir.
Cihat; Erdal; Erdoğan; Vedll; Murat; Naci; Salâhaddln; Bülentf; Samlm; Muzaffer: Hüseyin; Erdo ğan; Fikret; Erol; Hikmet; Ahmet; Lefter; Hailt; şükrü; îsfendlyar.
Maraton koşusu neticeleri
Mersin ıa (AA. — Ollmplyadın ilk denem» yarışı v« Türkiye maraton birinciliği bugün burada yapılmıştır. Neticeler aşağıdadır:
1 —: Ahmet Aytçrr Apkara | saat fl dakika 56 snle.
2 — Ali Karadıfnısn Ankara 3 saat 15 dakika 47 saniye.
3 — Hnsan Yıldırım Eskişehir 3 saat 17 dakika 21 saniye.
Davis kupası tenis seçmeleri
Yugoslavya ile mayıs İptidasında yapılacak Davla kupası tenis maçlarına iştirak edecek Türk ekibini seçmek üzere tcrtlbedüen müsabakalara Dağcılık kulübünde devam edilmektedir.
Dün oynanan maçlar büyük bir meraklı tarafından takibedilmlştlr. Bilinci oyun Beliğ Beler İle Şefik Fenmen anısında oynandı ve çok güzel bir oyun çıkarcı Beliğ kıymetli rakibini 6/1. 11 9, 5/7, «/I yenerek İyi bir galebe kazandı.
H, Telyan İle Suat KemlFnln Oynadığı maçı tecrübeli oyuncu Telyan rakibine bir set vererek kazandı.
Son oyunu Cihat Özger.el ile Civnnşir oyadılar. Dün püzel bir nytın oynoVan. Cihat wi*>cj dört * 'le Ij-aandı Haftv arasında maçlara d*-|vım! cdllpccktir.


19 İ?lsan 1048

Bahlfe 1
akşamdan akşama
C. H. P. kongresinde: «Arap harflerini çocuk-farımıza öğretelim» denmesi münasebetile
Halk Partisinin kurultayın1 gazeteci sıfatile takâbetmiştim; İlçe kongrelerinde de nasıl cereyanlar olduğunu yakından görmek ve dinlemek arzusuna kapılıp Beşiktaş kongresine gi-ttim.
Din ve milliyet gibi büyük mânevi meseleler konuşuldu, Ko-inür yolsuzlukları, bakkal hesapları gibi küçük maddi meseleler de konuşuldu. Bu arada, hatiplerden biri, Atatürk inkılâplarından birine daha dokundu:
_____ Mektep çocuklarına Arap harfleri üretilsin!
Bundan «bütün mektep çocuklarına» mânası çıkarılıyordu. Lâtin harflerinin Türk milletine temin ettiği menfaatler meydandadır. Harf inkılâbını baltalıya-cak bir hareketi ne tasvib&deıim, ne de münakaşasının tazelenmesine taraftar olurum.
1921'yılında, Ankarada Ziya Gökalp merhumla bu bahsi konuşmuştum. Rahmetli, «Arap harflerinden vazgeçemiyeceğimi-tl, çünkü bunca kütüphaneler dolusu kitaplarımız olduğunu, maziye onlarla bağlandığımızı, ancak. Lâtin harflerini yardımcı olarak kabul edersek bundan favda göreceğimizi» söylemişti.
Atatürk, hep bildiğimiz gibi, bize bunun tamamile aksini yaptırdı. Ve böylece, bugünkü güne ulaştıktan sonra. Halk Partisinin saflarından ve arada sırada halk arasından «Arap harfleri öğretilsin » sesleri çıkıyor.
Kanaatimce, isteğin ancak bir nebzesinde küçücük bir İsabet vardır.
Ailemden lisenin son sınıflarına gelmiş bir genç, bütün derslerinde muvaffak oluyor. Hep «oek iyi» ile sınıflarını geçti. İftihar kitaplarında resimleri basıldı. Fransızca ve İngilizceyi de kendi kendine roman okuyacak kadar, az çok konuşacak kadar öğrendi. Bunu da, ecnebi mekteplere gitmeksizin fakat hususî ders alarak yapabildi.
Kendisine mânevi bir hizmette bulunmak İstedim:
— ?ayet eski harfleri öğrenirsen bunca eski lütaplan okuyabilirsin? Bu iş de, zannettiğin kadar güç değildir. Eski harflerin güçlüğü, yetişmemiş olanlar İçindir. Halbuki sana bir levha vereyim. Bazı kaideler de öğreteyim. Onlar sayesinde bir iki haftada çok ilerlersin! - dedim,
Elifbenin dört haneden mürekkep bir listesini yaptım: Başta, ortada, sonda ve yalnız başlarına harfler... Bu levhayı önüne koyup basit ibareler yazdırmaktan başlayıp elifbeyi öğrenen çocuk, kitaplardaki resim altlarını okumağa kalkıştı. Şimdi ara dan beş altı ay geçmiştir Mükemmel okuyor. Arapça kelimelerin sülâsl mücerretlerini bile buluyor.
Üniversite asistanlarından Ali Genceli de, edebiyat fakültesi talebesine, aşağı yukarı aynı usullerle Arap harflerini bir kaç ayda öğretebildiğin i söyledi.
Vardığım netice şudur:
Türkçenin yazısı Lâtin harfle-rîledir amma; mazimizi tetebbi) edecek yetişkin, istidatlı bir çok evlâtlarımıza elbette eski kitaplarımızı, eski kitabelerimizi okumak İmkânım vermeliyiz. Fakat bu kurultay, kongre meselesi değil, aile meselesi, İlerlemiş tahsil meselesidir.
fVd - Nû)
Hürriyet Abidesi süratle tanzim edilecek
Vali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfl Kudur. dün sabah Şişlide Hürriyet âbidesinin bulunduğu mahalli tetkik ederek, buranın süratle tanzimi ve bir an evvel halka açılması hususunda İlgililere emir vermiştir.
Haseki hastanesinde yapılmakta o-an Çocuk pavlyonu İnşaatını da tetkik eden Vatı ve Belediye reisi inşaatın bitirilerek pavyonun bir an evvel halkın İstifadesine açılmasını sağlı-.direktifler! vermiştir.
Koyun hâlâ azjeliyor Haftaya Ceyhan bölgesinden koyun gelmeğe başlayacak
Şehrimize gelen koyun miktarı hâlâ azdır. Son harta zarfında ancak 2838 hayvan gelmiştir. Fakat fazla kuzu kesildiği İçin koyun et! azlığı hlssedllmemektedir. önümüzdeki haf ta İçinde Haymana bölgesinden şehrimize koyun sevkıyatının başhyacağı haber ahnmıştır. Bu sevkıyatla esasen düşmek temayülü gösteren kuzu etlerinin hissedilecek derecede ucuzlıya-cağı tahmin ediliyor.
Diğer taraftan Trakyadan 11 toptancı kasap adına Belediye İktisat mil dürlüğilna bir zat müracaat ederek. İstanbula kesilmiş kuzu getireceklerini ve piyasa flitinden çok ucuza satacaklarını blldLrerek kendilerine satış İçin bir yer gösterilmesin! İstemiştir. Belediye de Doğu şirketinin Mi-sırçarşısındakl mağazasının bu İşe tahsisini uygun görmüştür. Belediyede bu maksatla bir toplantı tertiplenerek müracaat eden kasap da davet edildiği halde gelmemiştir. Belediye bu şekilde başka müracaatlar yapıldığı takdirde kolaylıklar1 gösterecektir.
Fırıncıların masraflar»
İş kanunu, fırınlarda çalışan işçilere de sağlık, sakatlık slgortalaf-yle diğer bazı İşler İçin prim verilmesini âmirdir. Bu sebeple ve kira bedellerine yapılan yüzde 50 zamdan dolayı fırıncılar, Belediyeye devamlı surette müracaat ederek bu masrafları karşılamak İçin yol gösterilmesin! İstemekte idiler.
Ekmekler hakkında çıkan son kararname üzerine Belediye, yeni tip ekmek veznini tesblt ederken gramın 855 yerine 850 olmasını kabul et, nılştlr. Bu suretle fırıncılar, kendilerine temin ednlen menfaatle İş kanunundan ve kira bedellerinin artışından doğan masraflarını karşılıya-b İleceklerdir.
Pamuklu dağıtımı
Bugün Belediyede bir toplantı yapılacak
Siımer Bank müesseselerlnde İmal edilen mensucatın bir kısmının uçtu flatle halka dağıtılması İçin yen! bir teşkilât kurulmakta olduğunu yazmıştık. Karne Ue yapılacak olan tevziatın esaslarını kararlaştırmak üzere bugün Belediyede alâkalıların Iştlrâiclyle bir toplantı yapılacaktır.
Diğer taraftan Sümer Bank mües-sesesl, Belediyeye müracaat ederek, karne ile yapılacak tevziatın tatbik şeklinde akla gelmedik güçlüklerin baş göstermesine mâni olmak üzere verilecek kararların müştereken verilmesini İstemiştir. Belediye, bu müracaatı yerinde görerek yapılacak top lantıya müesese mümessilini de davet etmiştir.
Ottava deri işleri sergisi
Ottowa elçiliğimizden İstanbul Ticaret odasına gelen bir yazıda bildirildiğine göre. 5 mayıs tarihinde Ot-tawa'da büyük bir deri işleri sergisi açılacaktır. Sergide Türk köşesi şimdiden ayrılmış olup buradan lştlrâk etmek istlyenler mamulleri arasından 12 parçaya kadar konslnyasyon şartıyla mal gönderecekler Ve malları sa tıhnea bedeller! sahiplerine yollanacaktır.
EçlUğimizln yazısında belirtildiğine göre, Tiirk İşçisinin yaptığı ve (Os manii» adı verilen bir nevi İskemle orada çok rağbet gördüğünden, bunun bir nümuneal bilhasja İstenmektedir.
Belediye ve özel idare hastanelerinde ücret tarifesi
Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, dışarıdan yapılan müracaatlarla devlet hastanelerinde lâboratuvar tahlilleri, röntgen ve flzlkoterapi tedavileri yaptıranlardan alınan ücretleri yeniden tcsblte karar vermiştir. Bu maksatla Sağlık müdürlüğüne bir tâ-mim göndererek Belediye va Özel İdare hastanelerinden yeni ücretlere uymak Istlyenlerln Bakanlığa bildirilmesini İstemiştir. Yeni ücretler henüz belli değilse da bir artış olacağı tahmin ediliyor.
Amerikada heyecan günden güne artıyor
Bir Ingiliz gazetesi, bugünkü durumu 1939 daki duruma benzetiyor
The Manchester Guardian gazetesi Vaşington muhabiri bildiriyor; Cumhur Başkanı Beneş’in boyun eymesinden sonra, Va-şingtonda esmeğe başlayan hava, 1939 ilkbaharında esen havanın aynıdır. Beyaz evden sızarı haberlere göre, Ruslar şimdi Mar-shall plânına mukabil misilleme hareketi ter tibetmekle meşguldürler.
Şerlindeki Amerikalılar, Rusların Dörtler Paktı hakkında her hangi bir mütalâade bulunmaktan âııî ve plânlı bir şekilde vaz geçtiğini farketmişlerdir. Doğu Almanyadaki Alman ordusunun, sonra Romanya, Bulgaristan, Yu goslavya ve Polonyadaki orduların hali hazırdaki taarruz kabiliyetleri. alâkadar mahfiller tarafından araştırılıyor. Askerî istihbarat servisleri Rus ordusunun stratejik ve taarruz! durumlarını tetkik etmekle meşguldür.
İki Cumhuriyetçi Kongre âzası, hükümetin miisaadesile bütün peyk devletlerin murahhasları ile bir konuşma yapmıştır. Bu konuşmalardan sonra neşrettikleri beyannamede. Avrupa devletlerini tekrar diriltmek programının elzem olduğu fakat Lu programın Rus tehdidine kâfi derecede karşı koyamıyacağı fikrinde olduklarını söylemişlerdir. Bundan başka. Birleşmiş Milletler arasındaki herhangi bir anlaşmayı Ruslar veto haklan ile reddettikleri müddetçe Amerikalılar da Mar-shall plânından istifade eden 16 milletle derhal askeri bir anlaşma yapmaları icabettiğlnl bildirmişlerdir.
Dışişleri Bakanlığının «Diinya komünistliğinin stratejisi ve kullandığı siyaset» konusu üzerinde neşrettiği bir raporda, Stalinin eski Trotsky doktrinine avdet ettiği bildirilmektedir. Bu doktrinde dünya ihtilâlinden başka bir şev değildir. Sonra yine raporda bildirildiğine göre Rusların birinci hedefi bir dünya komünizmi tesis etmektir ve bu da kolay olmıvacağı İçin, Ruslar yeni bir dünva harbini göze almış bulunuyorlar demektir. Bundan başka Rusların takındığı tavrın Batı demokrasisi ile bir iş birliğine yahut bir anlaşmağa engel olduğu da yine bu raporda bildiriliyor.
Bu suretle hem hükümet, hem de Cumhuriyetçi partisine mensup siyaset adamları Amerika dıs siyasetinin esasını, bundan 10 sene evvel Lord Baldwin'-in söylediği vaziyette buluyorlar. O zaman Lord Baldwin nutkunda İngiltere hudutlarının Ren nehrinden başladığını söylemişti Bugiin avnı sözlerin Amerika için bile doğru olduğu kanaati, son bir sene zarfında Amerikadaki sivasl düşünüşün ne kadar geliştiğini göstermeğe kâfidir.
Bununla beraber bugiin Batı Avrunpda. Sovyetlerin tavrı ha-
İsveç kıralı beşinci Gustave bir kaç baltadan beri Fransa’nın güneyinde Nice şehrinde bulunuyor. 89 yaşında olan ve 40 seneden beri İsveç tahtında oturan beşinci Gustave her sene bu mevsim Fransanın güneyine giderek bir müddet dinlenir, burada bir kıral gibi değil ulelâde bir vatandaş gibi gezer, tenis oynar.
reketine karşı Amerikada hâlâ katî bir cephe alınmam asından şikâyet edenler bulunabilir. Bu kış Avrupada telklklercie bulunan Amerikan resmi memurları ve gazetecileri, İngillzlerln bu seferki soğukkanlılığının ve ağırbaşlılığının sebeplerini, Orta ve Doğu Avrupadan dışan hiç bir haberin sızmamasında bulmuşlardır. 1938 İlkbaharında Amerikan basınının Çekoslovakyada karşılaştığı güçlükler malûmdur ve o zaman Almanyada ve Orta Avrupada bulunan Amerikan haberler servisi yanında, Beyaz Ev’-in aklı başında siyasetçilerini ne kadar hatalı hareket ettiği, şimdi daha iyi anlaşılıyor.
Faraziyeler
Harbin başlangıcında. Amerikanın her şeyden emin olarak yerli yerinde oturup da. bütün yükü İngiltere ve Fransanın omuzlarına terketmesl, bir çok AvrupalIları kızdırmıştı. Fakat şimdi Amerika asla böyle bir şeye ıazı değildir. Hükümetin başında Mr. Marshall ve ordunun başında bulunan Genel Kurmay Başkanı bazı faı aziyelerle karşılaşmışlardır: Bu faraziyeve göre Ruslar Çekoslovakya ve İskandi-navyanın Batı Avrupa ile alâkasını kestikten sonra, Amerikanın vaziyetini Orta ve Yakın Çarkta sıfıra indirmek İçin, her türlü müdafaa kudretinden uzak komünist bir İtalya ile bir Türkiye meydana getirmek İstiyorlar. Tabii bu Amerikanın harbe girmesi demektir îe şimdi herkes Rusya-nın, Fransa hudutlarından beri tarafa doğru bir adım dahi atmaması için kendilerine bir ihtarda bulunmak zamanının geldiği kanaatindedir.
Hali hazırda gerek Kongrenin gerekse umumi efkârın böyle bir endişesi yoktur. Fakat bununla beraber Rusyanın yayılma siyaseti günlük mevzuu teşkil ediyor.
Cezaevlerine memur yetiştirmek kursu
Ankara 17 (Telefonla) — Ceza ve tevkif evlerine müdür ve memur yetiştirmek üzere İmralı. Ankara ve Zonguldak yeni cezaevlerinde açılmış olan meslek kurslarının nazari ve tat blkl dersleri bu ayın sonunda nihayet bulacak, bütün stajyerlerin İmtihanları şehrimizde yapılacaktır, imtihanda muvaffak olanlara muhtelif cezaevlerinde vazife verilecektir.
Selçuk günü
Çapa Selçuk Kız Baant enstitüsü, bu sene de 22 nLsan perşembe gününü Selçuk günü olarak kabul etmiştir. O gün saat 16 da eski ve yeni mezunlar enstitüde toplanacaklardır.
Ayrıca 25 nisan pazar günü de enstitü binasında son yıl çalışmalarından meydana gelen güzel bir defile tcrtlb edilmiştir. Bu defilenin başarılı olması İçin gerekil hazırlıklar tamamen bitirilmiştir.
Haıb yıllan buna mâni olmuştu. Harb bittikten sonra kıral yeniden Nice şehrine gitmeğe başlamıştır. Yalnız şimdi, doktorlarının tavsiyesi üzerine, tenis oynamakta, maçları seyretmek, gezmekle vakit geçirmektedir. Yukarıdaki resimde kıral (ortada) bir tenis maçını seyrederken görünüyor.
Delidolu opereti
Muammer Karaca tiyatrosu tarafından büyük muvaffakiyetle temsil edildi
Muammer Karaca Tiyatrosu, büyük sanatkâr HâMm'ın ölümünün yıl dönümü münasebetiyle «Delidolu» o-peretlnl temsil etmeğe başlamıştır. «Delidolu» Ekrem Reşit Rey tarafından yazılmış, miiziğl Cemal Reşit tarafından hazırlanmış güzel bir eserdir, Bir zamanlar Şehir Tiyatrosunda uzun müddet oynanmış ve büyük rağ bet görmüştü. Hâzım, «Delidolu» da-kl rolünü çok severdi ve bu rolde cidden büyük muvaffakiyet gösterirdi. Muammer Karaca Tiyatrosu bu eseri temsile başlamakla, Hâzım’ın hâtırasına karşı hürmet göstermiş oluyor.
Delidolu, aradan seneler geçmiş olmakla beraber, tazeliğinden hiçbir şey kaybetmemiştir. Halk bu güzel e-scrl eksilmlyen, belki de artan b'r alâka ile taklb ediyor ve sevimli müziğini aynı zevkle dlnllyor.Blr zamanlar o kadar İyi bir tarzda başlamış olan operet çığın Şehir tiyatrosu tarafından muhtelif sebepler yüzünden taklb edilememişti. Muammer Karaca Tiyatrosunun bu çığıra devam etmesini bilhassa tavsiye ederiz. «Delidolu» nuiı temsilindeki muvaffakiyet tiyatro heyetinin diğer piyeslerde tle muvaffak olacağına şüphe bırakmamaktadır.
Muammer Karaca Tiyatrosu «Delidolu» nun temsilinde cidden büyük bir başarı göstermiştir. Dekorlar, kostümler Şehir Tiyatrosundan geri değil, belki daha ileriydi. Artistlere gelince bunların hepsi vazifelerini çok mükemmel yapmışlar, Şehir Tiyatrosunun usta sanatkârlarını aratmamış lardır. «Delidolu» da en mühim olan ve bir zamanlar Hâzım tarafından .temsil edilen otel.müdürü Jozef rolünü Aziz Basmacı, başından sonuna kadar hiç aksamıyan bir muvaffakiyetle yapmış, Hâzım'ın ruhunu şad etmiştir. Halk e3erl ve sanatkârları uzun uzun alkışlamıştır. Gösterdiği muvaffakiyetten dolayı Muammer Karaca tiyatro heyetini tebrik ederiz.
Memnuniyetle haber aldığımıza göre. Muammer Karaca Tiyatrosu, daha bir müddet devam edecek olan «Delidolu» nun temsilinden sonra birçok güzel eserleri oynamağa hazırlan-maktadır. Bunların arasında Ekrem Reşit - Cemal Reşit Rey'in Lükiıs Bayat’ı ve Leblebici Horhor da vardır.
Kastamonu, Çoruh ve Kars şilepleri
Denizyolları İdaresinin Amerika seferinde bulunan gemileri hakkında gelen son malûmata göre «Kastamonu- ve «Çoruh» şilepleri bu ayın 11 İnden beri New - York’la asker! yardım malzemesi yüklemlye başlamışlardır. Her iki gemi do yüklemeleri biter bitmez derhal hareket edeceklerdir.
Kars şilebi de yardım malzemesiyle yolda bulunuyor.
Diğer taraftan «Rize, şilebi de 4000 ton kromla Amerikaya müteveccihen Atlântllcte seyretmektedir.
Çocuk Esirgeme Kurumana bağışta bulunanlar-
Oızlantep. Bolu, Bursa Göztepe kız enstltülerile, Ankara akşam kız sanat okulu İle çlfeteler köy enstitüsü öğrencileri kuruntumuzun şefkat sergisine kendi ellşlerl mahsulü olan kıymetli eşya bağısında bulunmuşlardır.
Turfanda sebzeler
Bir müddet evvel 200 kuruşa satılmakta olan taze bezelye ve bakla rintleri düşmüştür. Bu sebzeler seyyar satıcılarda 50 kuruşa kadar satılmağa başlanmıştır. Önümüzdeki hafta dışarıdan fazla miktarda turfanda sebze geleceği İçin flatlerln 25 - 30 kuruşa düşeceği tahmin ediliyor.
Diğer taraftan piyasaya gelen turfanda domates Ue salatalıklar da pahalı satılmakta devam ediyor. Salatalığın tanesi 300, domatesin kilosu dm 329 kuruştur._____
23 Nisan bayramı
23 NLsan çocuk ve Milli Hâkimiyet bayramı programı hazırlanarak alâkalılara gönderilmiştir. Bu programa göro, o gün saat 10 da başıyacak bayram her İlçede ayrı ayrı kutlanacaktır. Ancak çelenk koyacak teşekküller, kendi bölgelerindeki merasimi müteakip Taksime gelerek âbideye çclenklerlnl koyacaklardır.
İSTANBUL HAYATİ
Beyhude gayretler
Bakanlıklar arası komisyonlardan, bilmem neler arası heyetlerden hayır çıkmayınca, hayat» ucuzlatma yolunda İstanbul Belediyesi yeni bir hamleye girilmiş. Gazetelerin verdiği malûmata göre. et ve ekmek gibi yağ, zeytin, zeytinyağı, peynir, süt, yoğurt, yumurta, balık, fasulye, pirinç ve daha bazı gıda maddelerine de âzami fiat tesblt! için hazırlıklar yapılıyormuş. Fakat Belediyenin âzami fiat tesbLt edebilmesi için bu maddelerin de havaylcl zarur iyeden olduğu hakkında vilâyet İdare heyetinden karar almak lâzım geliyormuş. İdare heyeti tarafından kabul olunduğu takdirde bunlara âzami flat konacakmış.
Niyet güzel amma bunun Bağlıyacağı fayda nedir? Gazete bu maddelerin maliyeti hesaplanarak topdancı ve perakendeciye İntikal fiatleri de tesbit edileceğini, satışların bu esaslara göre kontrol altına alınacağını ve bunların üzerlerine evsaf ve flitlerini gösteren etiketlerin konulacağını yazıyor.
İlk bakışta mükemmel bir tedbir gibi görünüyor. Fakat üzerindeki yaldız tabakasını kaldırınca işin iç yüzü meydana çıkıyor.
Belediyenin, ete ve ekmeğe âzam! fiat koymağa salâhiyeti var ve öteden beri bu salâhiyetini İstimal ediyor, etlerin üzerine fiat etiketi de koyduruyor. Lâkin, fırıncıların hilelerini, noksan tartılı, bozuk ekmek çıkarmalarını önllyemiyor. Kasap dükkânlarında etiket fiati üzerinden et satıldığı vaki değil. Bunların başlıca sebepleri kontrol kifayetsizliği ve mevzuatın ihtiyaca uymamasıdır.
Elbette muvaffak olmasını câ-nü gönülden temenni ederi2 amma. et ve ekmek gibi İki kalem gıda maddesi üzerinde ihtikârı, hileyi önliyemiyen Belediye, bunlara on on beş kalem daha ilâve ederse nasıl başa çıkacak acaba? Fiat tesbit edip etiket koydurmakla iş biter mİ? Belediyenin daracık mürakabe kadrosu bu kadar çeşitli esnafın kontroUa-rını nasıl başarabilir?
Kontrolün yapılabildiğini, hl-Iekânn, muhtekirin yakalandığını bir an için kabul edelim: bunlar yola getirilecek şekilde cezalandırılmadıkça emekler yine boşa gidecek değil mi? Bugünkü mevzuatın beş lira para cezası ve hilekânn buna bile itiraz hakkı baki kaldıkça yolsuzluklar sürüp gitmiyecek mi? Mürakabe kadrosu genişletilin Belediye mevzuatı bugünün ihtiyaçlarına uygun şekle sokulmadan nartı ve etiket gibi tedbirlere başvurmak, İşe ters tarafından başlamaktır ve hic bir netice vermlyeceği de tabiidir.
Yine gazeteler, son günlerde sadeyağ, zeytin, peynir vesaire gibi yiyecek maddeleri flatlerinln yükselmeğe başladığını haber veriyorlar. Şüphe yok kİ bunun sebebi de peynir ihracına müsaade edilmesi ve zeytinyağı ihracı dedikodularıdır.
Ne yapmalı? Hükümet dövla peşinde, halk geçim derdinde, ihraç etsek bir türlü, etmesek bir türlü. Aşağıya tükürsen sakal, yukarıya tükürsen bıyık! Bu işler öyle bir hale gelmiş kİ, tutulacak tarafı yok.
Cemal Refik
Tokat - Niksar yolunda feci kamyon kazası
Tokat (Akşam) — Tokata 43 kilometre mesafede Dön akse mevkiinde acıklı ve müessif bir kamyon kaıun olmuştur.
Niksar ve Reşadlyeye alt yük vs yolcu Ue öğleye yakın Tokattan NUc* sara hareket eden, şoför tsmaJlln kullandığı 3 numaralı Şevrolo kamyonu, dağ eteğinde bulunan Dönekse'nln tehlikeli kısımlarındaki virajları aşmış. ovaya inerken son kıvrımlarda birdenbire hidrolik frenin patlaman neticesinde, kamyonun muvazenesi bozulmuş ve uçuruma yuvarlanmıştır.
Derhal arkadan yetlşer. kaptıkaçtı, yolcularının yardunlarlyle kamyondan çıkarılan beş ağır yaralı hasta 11 hastanesine getirilmiş, tedavi altına alınmışlardır. Bunlardan üçünün ağır yaralarının röntgen ve operatör müdahalesine lüzum hası! olduğundan, cankurtaranla Slvasa nakledilmiş olmakla beraber sıhhatleri tehlikelidir,
Niksar savcısı hâdise yerine gelerek lşo el koymuş, gerekil soruştur malara başlamıştır.
Sahife 4_
Mısır mektupları
AKSAM
19 Nisan 1913
KAHİRE
Yazan: Dr. Beril Şehsilvaroğlu
Kahirede Üniversite ve saat kulesi
Menahauz'un otobüsü İle KahLreye iniyoruz. Asfaltı süsleyen «taçlar ve elektrik lâmablan bir müddet gözlerin tek eğlcncesL Derken Kahireye giriyoruz. Daha girişte İnsan büyük ve medeni bir merkeze girdiğini hissediyor. Geniş asfaltlar, muntazam binalar ve bir İnsan, kalabalığı. Görülecek o kadar jey var kİ. Hangisine dikkat edeyim. Derken bir kaç asfalt, bir kaç köprü astık, bir kalabalık dünyasına daldık. Şoför, İşte Opera meydanı dedi ve durdu.
Ortada İbrahim paçanın gene şalvarlı bir heykeli ▼« etrafta Opera binası, Bedla bar, bir sinem* re kalacağım Kontlnantal otel. Biraz ilerde meşhur Şepert öteli ve bir »ÜrÜ dükkân. 6-7 yol kavşağı ve otomobillerle dolu bir meydan.
KontLnantal otelin kâtibi evvela bir u nazlandı. Bütün dünyada otelciler hep aynı. Sonra ha bir küçük odamız var diyerek bana 350 numaralı odayı «yırdı. Parayı pejlnen ödedik. Geceliği 104,5 Mısır kurusu. Yani bizim paramızla 12 lira kadar. Gûya banyolu varmış. Sıcak suyu yok. Yatak çarşafı değiştirilmiş, yorgan çarçafı hâşa. Elimi, yüzümü yıkayım dedim. baratada sabun yok. Zili çaldım. Gelen Arap ufak bir paket Palmollv sabununa bizim paramızla 300 kuruş istedi.
Asfaltlarda şelâleler halinde akan elektrik ve insan «elinin verdiği takdir hissine karşı Kahire nin bu oteli bana soğuk bir dru.ş yaptırdı.
Ertesi sabah İlk işim sefarete ve Türk turizme telefon etmek oldu. Türk turizm Kahirenln meşhur Kas-r Binil caddesinde eski bir GalatasaraylI olan Abdüillâh bey tarafından kurulmuş bir turizm bürosu. Gayesi Türklyeye seyyah eelbetmek. Fakat »on kolera salgınından sonra hükümetimizce alman tedbirler dolayıslle bütün münakale durmuş ve bu güzel teşebbüs de şimdilik müsait bir zaman bekliyor.
Abdüillâh bey, hattâ hükümetin üstünde durması Lcabeden bir mevzuu şahsi enerjisi İle yaşatmağa çalışıyor ve Türk - Mısır kültürel münasebetlerinin sıklaşmasına ve temadisine' gayret ediyor. İşini bilen re yardım seven bir İnsan.
Sefarethaneden saat 12 ye doğru randevu aldığımdan Türk turizmden çıkınca derhal Kahirenln o kadar methedilen müzesini gezmeğe koşuyorum. Kâmüpaşa meydanını geçip Antikana caddesini taklbedlnce müzeye geleceğimi öğrendim ya. Sanıyorum ki bütün işim yolunda. Ne çare ki evdeki hesap çarşıya uymuyor. Yokla gazetecilik damarım kabarıp bir İki resim çekince dimdik yakalı ve korsak lâcivert elbisesi İçin âdeta kalıplanmış diyebileceğim bir Mısır polisi yakama yapışıyor- Ben onun dilinden anlamam, o benim. Fransızca bilmezmiş. İngilizce anlaşalım ne mümkün. Şehrin kenar semtleri olduğundan lisan bilene raslamak pek müşkül. Neyse polis önde, ben arkada İngiliz kilisesinin karşısındaki harap bir asfalta sapıyoruz. Epeyce gittikten sonra Tabir manzaralı evlerin çevrelediği diğer bir sokağa giriyoruz. Hele şükür gelebilmişiz. Demir b!r kapıyı «şıp bir «emin kata dalıyoruz. Ban-dtîyelere. masalara oturmuş bir kaç polis muhtelif milletten bir kaç İnsan kadınlı erkekli bir ağızdan konuşuyorlar.
Beni getiren polis orada kilerden biriyle Arapça bir şeyler konuştu, ö da bana İngilizce milliyetimi, Kahirc-ye niçin geldiğimi ve saire hakkında bir sürü sualler sordu. Nihayet içeriye teğmenin yanına girdik, Kahirede zabıta memurları da tıpkı subaylar gibi yıldız takıyorlar. Subayların kılıkları birim subayarınkİPİn ayni. Halbuki
polisler dik yakalı ve lâcivert bir elbise giyiyorlar. (Msır subayları Kahire ve İskender İyede kasket ve bere giydikleri halde kanal bölgesinde İngiliz subaylarından farkedllsln diye fes Elylyoriar. Mısırda btzdekl gibi bir şapka kanunu yoktur. Lâkin halkın bir ço&ü butla lüzum görmeden serpuş olarak şapkayı benimsemiştir. Hattâ devlet bir çok memurlarına resmi kıyafetle beraber şapka veriyor.) Teğmen biraz Fransızca ye güzel İngilizce biliyor. Rahatça anlaşıyoruz. Mısır reçetelerinde benden bahseden sütunları gösteriyorum. Daha fazla mutmain oluyor ve açılıyor. Filistin variyeti dolayıslle Yahudllerln * mİ kast yapmasından korku yarlarmış. Benim de İngiliz kilisesi cvannda, başımda şapka İle resim çektiğimi gö ren polis şüphelenmiş. Bir saat kadar süren bu cefayı bu yüzden çekmişim. Müslüman ve gazeteci olduğum anlaşılınca Işl kısa kesiyorlar, teğmen nazikâne özür diliyor ve çıkıyorum. Ne yazık ki bu yüzden müzeyi rahat gezemiyorum.
Eski eserler müzesi tsmalllye mey-ctanına nazır demir parmakliBarla çevrili geniş bir bahçenin ortasında san bir bina (Mvur’da resmi olsun, hususi olsun binalar alelûmum sarı renkte. Söylendiğin® göre renk güneşe en mukavemetli Tenkmlş. Bu sebeple Mısır’da başınızı no tarafa çevirseniz sarı renkten kurtulamazsınız.)
Her yerde olduğu gibi müzede de nereden çıktığını farkedemedlğtm birisi kolundaki kırmızı bandı gösteriyor. Rehber ister misin diyor. Atlatmağa İmkân olmadığından soğuk bir tebessümle mukabele ediyorum. Msır'da yegâne kurtuluş yolu budur. Ecnebi olduğunuzu anladıktan sonra bu sınıfın elinden yakanızı kurtarmak muhaldir, İyisi mi mağlûbiyeti bir en evvel kabul edip, paranın helâl eder vaktini’,I kazanırsınız. Üstelik asabınız da bozulmamış olur.
(Devam edecek)
Yaşamak için mütemadiyen su içiyorlar
Yutanda resmîni gördüğünüz iki çocuk Porkey ve Jacob Wer-ner adındaki İki kardeş garip bir böbrek hastalığından rahatsızdır. Amerika'nın Baltlmor şehrinde oturan çocuklar vücutlarındaki su hastalık yüzünden çabuk kuruduğu için her biri günde 75 litre su İçmek mecburiyetindedir kİ bu, ağırlıklarının 3-4 mislidir.
■* şehrimizde mevcut Eağık vasıtalarına üç yeni cankurtaran, otomobili daha İlâve edilmiştir. Bu arabalar dan birisi Kartala, diğer! Gliivrlye verilmiştir. Üçüncü araba İm merkezi. Belediye hudutları içinde olduğu halde köyleri bu hududun, dışında kalan mıntakalarda kullanılmak üzere müdürlük emrine verilmiştir', Bu suretle Vilâyet hududu dahilindeki 10 İlçenin cankurtaran otomobilleri tamamlanmış t ir.
Evvel zaman içinde
Sanayi mektepleri
«Sanayii nefise! şahane mektebi âlîsi» nasıl açıldı? — Kız sanayi mektepleri — Yanan akademi
«İktibas hakla mahfuzdur»
Hamdı bey 1296 senesinde
Müzei hümayun müdürü tâyin edildi. Neler yaptığı, nasıl bir gayret ve himmetle işe sarıldığını hepimiz biliyoruz. Fakat Bu sarılışlarda ne gibi müşkülâta maruz kaldığını ve ne gûna muavenetlere mazhar olduğunu bilmiyoruz. Binaenaleyh muhterem karilerime biraz bildiklerimi arztdeylm. Hamdi bey bir de Sanayii nefise mektebi açılmasını Maarif Nezaretinden talep ediyor. Lcyte lcalle 11e vakit geçiriyorlar. Israr ediyor. «Ne yapalım bütçemiz müsait değil» diyorlar cevabı red veriyorlar. Hamdi bey müteessir oluyor. Fakat fikri takibe sahip bir hilkatte yaıadıl-dığı için teşebbüsün arkasını bırakmıyor ve her zaman pişdar edindiği Suphi paşaya hikâvcl hal edip teessürünü söylüyor. Bu sırada, İkinci Sultan Hamld’in evalij saltanatında Suphi paşa Ticaret ve Ziraat ve Sanayi ve Orman ve Maadin Nazındır; (bu memuriyetlerin hepsi bir Nazırın uhdeslndeydl). İlim ve İrfana âdeta âşık bu zat Hamdi beye bir çare düşüneceğini hararetle vadediyor; ve kolaylıkla çareyi buluyor. Biraz evvel arzettlğim üzere Sanayi Nezaretinin, dahi uhdesinde bulunmasından bllls-; tlfade; gerçi bundaki maksadın yani Nezaretine mevdu sanayideki maksadın yalnız endüsthi olduğunu sarahaten bilmesine rağmen kemal ve dirayette bir kelime oyunu oynıyarak sanayii neftse ile de İştigale memur İmiş gibi hareket ediyor. Nezareti bütçesinden para buluyor; kendisine pek hürmetkâr olan Sadrâzam Satt paşaya bir tezkerel resmiye yazarak iradel al iyeyi İstihsal ediyor ve bundan sonra da İşi bir kat daha tevsik İçin meclisi vükelâda bahsi açıyor, meclis ka-rarile haklpayı şahaneye bir mazbata takdim ettiriyor. Hülâsa bâ İrade! senlyei hasreti taclda-ri «Sanayii nefise! şahane mektebi âlla!» nln küşadi tahakkuk ediyor. Yeni bir binanın İnşaatına mübaşeret ediliyor. Hamdi beyin sevincine payan yoktur. Bir taraftan da vükelâyı faham hazaratı Suphi paşayı febrfk ediyorlar, hünkârdan da iltifatlar görüyor. îşte muhterem karilerim Sanayii nefise mektebi İptida’böyle açılmıştır.
Kız sanayi mektepleri
Suphi paşanın mühim bir hizmeti de Kız sanayi mekteplerinin açılmalarında tecelli eder. Gerçi bunlar için daiıa çok yorulur, meclisi vükelâda şiddetle muhalefete maruz kalır İse de işi unutturur gibi bir vaziyet alır ve el altından hazırlıklar yapar; paralan bulur. Eşref saati de bulur bulmaz hemen teşebbüse geçer, muvafakati eeniyeyı istihsale muvaffak cûur. Yani padişah îkinci Sultan Hami t ten müsaade alır, mektepleri küşat eder. (Kız sanayi mektebi şahanesi) bu İki mektepten biri leyli diğeri neha-rîdlr. Kız sanayi mektebi İptida Kabasakalda Tunuslu Mahmut bin Ayyad paşanın konağında faaliyete başlıyor. Bu konak bir yangında yandıktan sonra mektep Kayserll Ahmet paşa konağına naklediyor. Bu da yanıyor Çapada Derviş paşa konağına geçiyor.
t Nehaı 1 kız sanayi mektebi İse üsküdarda açılıyor. Leyli ve ts-tanbuldakl mektebe «enderce Avrupada tahsil etmiş olan matmazel Kalavas İsimli bir vatandaşı; ncharlye de (madam) Mlss Enne adlı Mr IngUlzl müdür nasbedlyorlar. Her İki mektebin birinci tevzii mükâfat resmi fevkalâde revnaklı oluyor. îklncl Sul tan Hamlt saray arabalarile musahip] erini mekteplere yolluyor. Talebeye beşer; İkişer buçuk, ve yarımşar liralık altın ihsanlar veriyor. Bir taraftan da her iki mektebe ayrı ayrı birer bando müzika yolluyor, misafirlere ve kızlara konserler versinler emrini veriyor. Suphi paşaya da bu emri hayra muvaffakiyetinden dolayı taltif etmeği İhmal etmiyor. Meclisi vükelâda kıs sanayi mektebi açılmasına İtiraz eden arka-
SEMİH MÜMTAZ 5.
ATLAS Sinsma
vs Tiyatrosunda
(FRiTZ KERTr-N end His Orchestra )
Meşhur'HollandalI Şantöz Miss B'JNNY lşllraklle PEREZ BAULİO-
FRANK - VİLLY ve arkadaşlarından teşkil edilen 18 kişilik c Caz
J
SANDU - FRANK - VİLLY ve arkadaşlarından teşkil edilen 18 ki H ve fevakalâde aranjmanlardan mürekkep hususi programla Büyük %,
daşlar dahi Suphi paşayı tebrik ediyorlar. Unutmadan şunu da arzedeyün:
Suphi paşaya teşekkür eyleriz leyliinehar Sanat öğretmek için açtı bize btı mektebi Sayei şahanede olsun hemen mesruru şad Çiinkü teksiri maariftir o zatın ırıatlabı
Kıtası leylî kız sanayi mektebi talebeleri tarafından Suphi paşaya hediye edilen ve gayet İtinalı olarak ellerle İşlenmiş olan güzel bir levhanın ifadel İmtinanıdır.
Yanan akademi
Bu kere Fındıklıda yanan Akademi binası sanayii nefise mektebinin adamakıllı yerleştiği bir saraydı ve zannediyorum pek de eksiği yoktu. Yanındaki ile birlikle bu saraylar Sultan Mecil zamanında hemşireleri taraflarından İşgal ediliyorlardı. Yanan saray Sultan Mecldln hemşiresi Cemile sultanın ikametgâhı İdi. Yanmıyan saray yine Sultan Me-cidin ablası Âdile sultanın sahil -sarayı olmuştu. Adile sultanın zevci Kaptanı Derya Mehmet Ali paşa idl. Cemile sultanın zevci damat Mahmut Celâleddln paşa Idl kİ sonraları Taife nefedilmiş-tl. Bu saraylar bu sultanlardan sonra diğer sultanlara tahsis olundular. Yanan sarayda Nazi-me sultanla zevci Derviş paşazade Ahmet paşa, yanmıyanda Sa-lllıa sultanla zevci Kurt İsmail paşazade Ahmet Zülkifil paşa otururlardı. Bu sultanların her İlcisi Sultan Azizin kerimeleridir. Bu İki sultanı ikinci Sultan Ha-mit, büyük kızı Zekiye sultanla beraber evlendirmlştl. Bir çok sene sonra (Meclisi Mebusan) sarayı İttihaz olunan Çırağan sarayı yanınca Mebusan ve Ayan Fındıklıdaki bu saraya nakletmiş-tl. Muhterik Akademi binası OsmanlI saltanatının son mebusan sarayıydı. Bunu da biliyoruz, İçer lerlnde neler olmadı ve deril duvarı ne acı hâtıralarla dolmadı. (Bu saraylarda sultanların oturdukları zamana tesadüf eden bildiklerimi ayrıca yazacağıb).
S. M. S.
ANKARA RADYOSU Bu akşamki program
13 Karışık solo şarkılar; 18.30 Türküler; 18.45 Saz eserleri; 19 Haberler; 1B.15 Geçmişte bugün: 19.20 Çeşitli sololar (PL); 20 Şarkılar; 20,15
Radyo gazetesi; 20.30 Berbes saat; 20.35 İnce saz; 21.15 Müzik; 32 Konuşma: B. M. M. saati; 22.19 Dans müziği (P1-); 22.49 Haberler.
Yarın; sabah vb tiffle program»
7.30 Hafif parçalar (PI.J; 7.49 Haberler; 8 Çeşitli hafif müzik j(Pl.) 8.45 Şarkılar (Pl.)
12.30 Şarkılar; 13 Baberleı; 13.15 Radyo salon orkestram.

k.1
Orkestrası Konseri.
&M8ta*aetfiHiwamaWı—nhıu pek yakında:
17 A K S 1 M Sinemasında
sabırsızlıkla beklenen bin bir gece masatlarından
KELOĞLAN
ı m IIII ı Mili , ı, ± , Halk Film
Madenî eşya fabrika ve imalâthanelerin dikkat nazarına
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Satmalına
Komisyonu Başkanlığından:
Muvakkat Eksiltmenin hangi ta-teminat rlh. Tâ gün ve saatte Tahmin bedel! mlkdarı ve hangi dairede Adet Cinsi Lira Kuru? Lira Kuruş yapılacağı ■
Ö Madeni meskû- 8460 00 634 60 Eksiltme 30/4/943 cuma
kCıkât dolapları günü naat 15 de Yüksek
Okullar Saymanlığında, yapılacaktır.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Nümirmatlık kabinesi için nümuneslnft uygun olarak yaptırılacak olan madeni meskûkftt dolapları açık eksiltmeye konmuştur. Mevcut nümune De şartname ve hazırlanmış olan rejimleri görmek isteyenlerin her gün Müzeler idaresine ve eksiltmeye girecek olanların ticaret odasından alınmış belgelerile muvakkat teminat makbuzlarını hamilen 30/4/048 tarihinde saat İB do Yüksek Okullar Saymanlığında Arkeoloji Müzeleri satma ima komisyonuna müracaat etmeleri. (4941)
Basın ve Yayın umum Müdürlüğünden:
1 — Etlmesğut radyo verici İstasyonuna ait lojman binasının pis su teslsatlle tretuvannm tamiri İşi pazarlıkla İhale edilecektir.
2 — Bu İşin tahmin edilen keşif bedeli 3354.20 ve geçici İnancası 251,57 liradır,
3 — ihalesi 30 Nisan cuma günü saat 11 de Ankara Anafar-talar caddesi paket postahanesl karşısındaki Tarko han’da toplanan umum müdürlüğümüz satın alma komisyonu tarafından yapılacaktır.
4 — Daha fazla İzahat almak ve şartnamesini görmek İste-
yenlerin Tarko Han’da Umum müdürlüğümüz levazım müdürlüğüne müracaattan. '(4883)
Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü
Rektörlüğünden:
Tabii tümler Fakültesi Jeoloji Enstitü kürsüsü İçin Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü veya üniversite ve benzeri akademik kurumlann fen tubalar! n den morun olanlardın 35 lira muaflı S ncl sınıf bir asistan alına-çaktır. Asistanlık imtihanı 88/4/04$ pazartesi günü saat 10 da A-vknra Yüksek Ziraat Enstitüsünde yapılacaktır. \
İsteklilerin şartlan anlamak üzere Rekttrlüge baş vurmaları.
(5113)
Benzin alınacak
Bayındırlık Bakanlığı îst- Malzeme Grup Amirliğinden:
Bursada teslim şartlyle 14 ton benzinle 860 kilo makine yağı 7443.34 J!r« muhammen bedel Üzerinden acık eksiltme İle satın alınacaktır.
İstekli firmaların şartnamesini dairede görerek (558.27) liralık geçici teminat makbuzu ve 648 yılı Ticaret odası vesikalarıyla 3/5/1948 pazartesi günü »ast 15 te Karaköy Perçemli sokak Cemaat Hanında Orup âmlrllğl 8. A. Komisyonunda haar bulunmalın. (4854)
İstanbul Sular İdaresi Müdürlüğünden:
Bu galerisi tamiratında tünel «eklinde beton galeri yapabilecek tünel İğlerinde çalıgmış bir ustaya ihtiyaç vardır.
Bu gibi İşleri yapmış olduğuna dair yeterlik belgeleriyle beraber Vakıf Sular servisine müracaatları. (5065)
İstanbul Belediyesi şehir Tiyatrosu
Saat 20 de
Komedi Kısmı
KAŞ YAPAYIM DERKEN
Oumartesl, pazar matine 19 te
MAKStM’de Muammer Karaca Opereti DELİ DOLU .
Revü operet: Saat 20,30 d» Telefon: 42633 Çargamba halk matinesi 18 te
Bugün Matinelerden itibaren
İPEK SİNEMASINDA
2. ncl Dünya savacının tn büyük harikası... İnsanlığı esaret zincirinden kurtaran mucize.
ATOM FEDAİLERİ

Türkçe sözlü Yo metro - GOLD’.VYN - MA yer Şirketinin en büyük şahsiyetleri canlandıran ve hiç kimsenin henüz bilmediği tarihi hakikatler! Ifça eden muazzam süper film:
BM Rollerde! ROBKRT WALK£R — BRÎAN DONLEVY — TOM DRAKE

_ ÇEMBERLİTAŞ SİNEMASINDA---------------------------
Bugün Matinelerden itibaren 1 büyük film biden
1 - LOREL - HARDi SiLAH ARKADAŞLARI ICalıkAbft kuftllan Lorel - Harai bu mevsimde gösterilecek olan sen Alimlerinde »izleri iki saat kahkaha tufanına boğacaklardır.
2-KORKUNÇ EV
BİL OOODWİN — VtRGtNİA GREY — ROBERT LOWERY «.rafından yaratılan bastan basa esrarengiz ve korkunç sahneleıle dolu macera filmi,

Borçlular cenneti: AMERİKA
JS-vt-rvyc*»^» n(Av «Ab*.
Amerika’da hemen herkes borçludur mütemadiyen borç taksiti öder
ve
Eli gün doda koltuğunu, otanıp W-runlantnı etrafım» topladı Bun ■«mRD kendilerin» çu masalı »ntattacagm^ »Evvel zaman İçinde E8510 emri» nedir bllm» bir m«nlek6t vardı. Bu memlekette BerSes bir eve •ahlpti. Bu memleketin inanları ceplerinde on para olmadıkı halde malaza to dükkanlardan diledikleri Beyleri alabilirlerdi. Bu memlekete Şimali Amerika Birlejlk devletleri d»-BfadL»
Misalin «dilci olduğunu eöyilyecs-tta İçin torunlarım masalı daha merakla dlnllyecekler.
a m erik» masalmm teferruatına bilgisi olanların malûmu oldujju Üzere enflâsyona karıyı yapılmakta olan •ava} İle Amerikan halkı Rusyaya kar fi açılan «atejslz harbi den daha fazla ve daha yafandan İlgilenmektedir. Yaklaşmskta olan Cumhurbaşkanlığı seçimi m Ota «felçlerin de rflrfilecektlr kl namzetler evvelâ enflâsyon tehlikesi, ondan sonra harb tehlikesi mevzuunu ele alacaklardır. T.un enflâsyon veya yan enflâsyon hemen her memleket ekonomi hayatı İçin bir tnkilftp demektir. Fakat Amerikada enflâsyon diğer memleketler» benzeme®. Burada, enî/Lsyon hemen her şeyi alt üst eden üıtilâ-llmst bir değişiklik: yapacaktır. Çünkü hiç bir memlekette devlet veya fert mâliyesi Birleşik Amerikada Olduğu kadar tam itimat üzerine kurulmuş değildir.
Bugün dünyanın en büyük ve en âlicenap alacaklısı olan Amerika kendi nnırlan İçinde do sayisa borçluları banndıraıaktadtr. Son zamanda yayımlanan bir İstatistik göstermektedir kl Amerikalı hemşerl başına isabet eden senevi gelir nıLktan (2840) dolar olup hemşerl başına isabet eden borç miktarı da (2000) dolardır. Yüz kırk milyon Amerikalının hepsinin hafifmeşrep olduğu iddia edlkmiye-ceğtne nazaran bit hali memleketin mali sistemine atfetmek gerektir.
Anırrilulının hcırçlanmavına evvelemirde bir eve «ahİp olmak İsteği sebebiyet verir. Göçebe diye adı kötüye çıkan Amerikalıda bir eve malik olma dileği en İleride gelmektedir. Mütevazı bir ev bugün Amerikada on bin dolara alınabilmektedir. Bu paranın yüzde on beş veya yirmisini bir araya getirebilen bife-Io bir et Almağa kalkışabllmektedlr. Şöyle böyle daimi bir işi olduğunu — aylık miktarı ne kjE.{Jûr mütevazı ohırsa oltam — ispat edebilen Amerikalı mahalli kredi müesseselerlnden evin mütebaki bedeli olan sekiz bin dolan temin edebilir ve eve taşman Amerikalı aylık taksit 7© dolan geçmemek üzere borcu taksitle öder, İşte aosyalizml rcd ve ferdi mülkiyeti iltizam eden Amerikan siyasi bünyesini blzlere anlatan en Amerikan var! hâdise bu şekilde meydana gelmektedir. Kendisine alt dîye taşındığı evin Amerikalıya nispeti biz AvrupalIların her ay kirasını ödediğimiz »partiman dafrelnrlnln bize nispetinden pek az fazla İse de bu hal Amerikalının mal sahibi olma hırs ve sevdasını tatmin etmektedir.
Amerikalının bu vâdidekl başka hin ve sevdası bir de garajda otomobili bulunmakla tatmin edilmektedir. Bedelinin üçte biri ödenmek partiyle Amerikanın her şehrinde yeni veya kullanıl mis bir araba edinmek kabildir., Gçr! kalan kıymet büSjhare cüzi taksitler şekllndo ödenebilir, Taksikler o kadar ehemmiyetsizdir kl arabanın ann taksiti ödenirken otomobilin esaslı kısımları da birbirinden ayrılmağa başlamıştır. Otomobilin sahibi arabasının son taksi ilerini öderken bir yenisini almağı düşünür ve bdylece Amerikalı ölünce?» kadar kendisine alt olmayan bir otomobili dalma kullanmakta devam eder. O-ta-nobll satıcısının Amerikalı. İle yaptığı akit şartlı bir satıştır. Yani Ame.-ik.iij taksitler! zamanında öde-otomobili emrinde bulundurur. Takat konulmuş olan mühlet içinde V.h.ılt ödenmezse araba genç eotıcı-Cni avdet eder. Bu hal insanda Atne-Wb.-ılı vatandaşın mâlılrane ötülmüş pir kapitalist ağında bulunmakta olduğu hakkında bir İntiba, uyandınr tae de keyfiyet hiç de öyle değildir.
Amerikalı alacaklılar, AvrupalI mts-lekdaşlan gibi sabırsız insanlar de-|1WirİOT Onlar »abir ve tahammülün klrer tini şalidirler, Ocak ayının bl-frlnci gflnü ödenmesi gerek bir borç •••lıaUn birinde ödenmezse borçluyal
Üsorln» ted.lya.tta bulunulmansa aynı hesap martın birinci günü (»n» famlır v» hesabın ktnanna «lütfen» dly» bir kayıt ll&v* olunur. Bunun Üzerine borçlu bulunmakta olduğu güç durumu İkna ediol bir (eklide izah, eder»» »1nr»lrh tarafından barç-luya cevap verdiği için bir teşekkür mektubu gönderilir. Hesabı da buna eklenir. Fakat «lütfen» beydi İlArc »dilmemek üzere.
Hesap çıkarma faslın» bu suretle yeniden başlan arata borçlunun hesabı ödemekten lmtinaı aylarca devam eder veya fena niyeti pek kşlkâr olarak meydana çıkarsa o aman kötüye gider.
Hemen hemen bütün Amerikan tl-coratl açık hesap »istenil üzerin» kurulmuştur. Kredisi föylesine yerinde — bu hususta fena bir şey duyulmamış olmak kâfidir — olan bir vatandaş muhitinin en küçük bakkalından tutun da en büyük mağarasına kadar bütün ticarethanelerinde namına bir hesap aç tır a bilir. Namına hesap açıldığı dakikadan İtibaren almak istediği şeylerin hesabının altına bir imza atması kAfidlr. Bunların bedelinden on para Ödenmeden eşya eve kadar tealim edilir. İsminin İlk harflerini koymakla iğneden İpliğe kadar her istenilenin alınabileceği bir yerde İnsanın kendisini îrenllyebltattl İçin çok sağlam karaktere İhtiyaç vardır. Çok sağlam karakter sayısı İse Amerikada da her yeTdeklnden pek fazla değildir.
Açık hesaplarla satıştan maada Amer İkada bir de kapıya çelerek borca mal ffltmak latlyenier vardır. Ticaret odalarının son bir istatistiğine göre seyyar ticaret ajanlarının sayısı yedi milyon yedi yûı bin kadardır. Bunların faral yaya olarak, banları trenle, banlan Cadillac otomobilleri İle memleketi baştan başa dolaşır durur. Kredi »Lıteml kavranmadan Amerikan siyasi bünyesi anlaçıtamı-yacağı gibi işbu yedi milyon kfimır seyyar ajanın önemi belirtilmeden de Amerikan ruhu anlaşılamaz. Bu ajanların vücudu mübalâğa etmeden söyUyabilirim kl Amerikadakl aile facialarının. boşanmalarının başlıca sebebini teşkil eder. Bunun İzahı pek ba Bittir. Ev idare eden, bir kadana gelen. böyle bir ajan ev kadının: mesela : «Salata karıştırıcı» makinesinin mutfak için gayet lüzumlu bir şey olduğuna İkna eder. Şartlar dn gayet caziptir. Fabrikasında otu> dolar olan bu «salata karıştı ncı» yı seyyar ajan kendisine otun İki dolara satabilecektir. Ve ev kadınının bundan bir tane edinmek için şimdilik yalnız iki dolar ödemesi kâfidir. Gerisini ayda bir dolar gibi cüzi taksitlerle ödeyecektir.
Seyyar ajanlara radyolunu, gazetelerin, mecmuaların lüzumluluğunu reklâm ettikleri yüzlerce yen! icatları ilâve odcfaek sonunda Amerikalı erkeğin Ödemek torunda olduğu ev Ihtlyacatma alt kalemler eayıaı kolaylıkla tahmin olunabilir.
Bir gün torunlarıma anlatacağım Amerikan masalını bütün bu hesapların en sonunda ödenmekte olduğunu söyllyeTek bitireceğim. Bado gangster hikâyeleriyl» kafası dolu olan dünya Amerikalının borcuna çok sadık bir «dom olduğunu belki bilmez. Amerikan ticaret evlerinin bir raporuna göre açık hesap sahlplerln-den borcunu devamlı şeklldo ödemi' yenlerin nispeti binde birdir. Bı şüpheli borçlular da belki bir gür hesaplarını gen» ödeyeceklerdir.
İşte bu bakımdan hattâ yalnız bı bakımdan dlycblllria ki Amorikadı enflâsyona karşı yapılan möcadel' sade ekonomik bir savaş olmayıp po lltlk ve hattâ, psikolojik bir savaştır Ludwig von Hatvany birinci elhaı harbinden sonra Macaristan» al' yazdığı bir kitapta Macarlatana «Ya mil memleket» demişti. Biz d» Ame rikaya. «Borçlu memleket» dlyblllrb öyle bir memleket ki dış memleket iere karşı alacaklı, takat kendi İçin da borçlu.
Bir enflâsyon
titanın İstikbalin i nuyacak, bu memleketi» bütün tay-metleti tamamen kıymetsiz hale getirecektir. Herkesin birbirine borçlu olduğu bir memlekette para kıymetinin istikran çok önemli ve elzemdir.
— Vdftvochr'den —
Atom bombalan
CSücAffO ünlv«rBİtBsindejı Jto-bert M. Hutchtna, bugün imşl edilen atom bombalarından ita tanesi aynı samşnda patlafaMığı takdirde bütün Amerikanın yok olabileceğini »öylem iştir.
Atom bombası ile uğraşan âlimler Hutchlns'in bu tiklini teyid ettikten »onra, bomba hakkında aşağıdaki yeni malûmatı vermişlerdir:
Bir atom bombasını imal etmek için sarfolunan para, bombayı taşımak İçin kullanılan B. 29 tipi tayyarelerin masrafı İle kıyas kabul etmlyecek kadar azdır.
Kumdan esans ve boya imal ediliyor
Comell Üniversitesinden iki kimyager sillcondan şimdiye kadar mevcut esanslardan daha kuvvetli bir esans yapmağa muvaffak olmuşlardır, Silicon alelâ-de bildiğimiz kumun, kimyada kullanılan İsminden başka bir şey değildir.
Weîler ve Bauer İsmindeki bu iki kimyager evvelâ. Silicon ter-Mplerinln, esansları meydana getiren karbon terkiplerine fevkalâde benz-edlğini müşahede etmişler, uzun çalışmalar neticesinde sülconun bu İşlerde daha elverişli olduğu neticesine varmışlardır. Kimyagerler esanstan başka aynı terkiplerin neticesi olan sentetik meyvalı şekerler, türlü renkte boyalar, ve piyasada mevcut esanslardan daha müte-nawl-kokular meydana getirmişlerdir.
Japonyada ampuller oltalardan daha çok balık tutuyor
Japonyada. yiyecek darlığı, balıkçılık tarihinde yepyeni bir İcadın meydana çıkmasına sebebol-lar evvelce tutulan balıklardan hesabedllendyecek kadar fazla olmuştur.
Evvelâ balıkçılar 400 mumluk ampulleri sahilden esas ağın bulunduğu yere kadar, 60 ayak ara İle ve su sathından 10 ayak aşağı ininceye kadar sıralıyorlar. Geceleri ampuller bu şekilde İM saat kadar yandıktan. sonra, evvelâ sahile en yakın olan ampul söndürülüyor. Bunun tlzprlne balıklar bir Sonraki ampulun aydınlattığı sahaya toplanıyorlar ve bu şekilde balıklar ağın üzerindeki ampulün altında topla-mneaya kadar, ampuller teker teker söndürülüyor ve nihayet ağ toplanıyor.
Keşifler daima İhtiyacın mahsulüdür diyen iktisatçı haklı, defi! mİ?
Dünyanın en şiddetli yıldırımı
Şimdiye kadar kaydedilen yıl-dınmlann en şiddetlisi Pitts-burgh katedraline İsabet etmiştir, Yıldırım beş ayn dalga halinde gelmiş ve buniann yalnıs bir tanesi Westtnghouse elektrik mühendisleri tarafından tesbkt edilmiştir. Mühendisler yıfdm-mın şiddetini 345,000 amper olarak talimin etmişlerdir. 345,000 amper, 300,000 evin elektrik İhtiyacım karşılayacak kudrettedir.
iki cücenin evlenmesi
buhranı oade
karartmakta knl-

M. Verdoux açtığı dâvayı kaybetti
Mahkeme kendisinin namuslu bir İnsan olduğunu, hiç bir balcımdan filmin kahramanına benzemediğini göz önüne alarak bu karari verdi
M. Verdouı filminden bir sahne
Blı İnsanın; namuslu, faziletli, İyi bir »il» baban olduğu İçin açtiğı dâvayı kaybetmesi jlr&ttye kadar görül-m üş delildi. Farla ceza mahkemesi »ir I bu sebepler s dayanarak bir dft-racının dâvasını reddetmiştir^ tik bakışta çok garip görülen bu kararın mucip »«hepleri, pek Badedir. Mesele rudur:
Oeçenda yaadığıma gibi Partal» Nr bankada Henrl Vardoua adında bir mamur vardır, Ghariie Çhaplinin »on defa çevirdiği «M. Vwdöux> adlı filmin gösterilmesine başlandığı ıa-mandanberi bu adamın rahatı kaçmıştır, Mevzuu Landru'nün hayatından alınmış otan filimde, V«rdoux a-dında bir bank» memuru, yaşlı kadınlan öldürüp elin» geçirdiği para İla hasta kanamı geçindirmekte ve •onunda yakalanarak İdam «dilmektedir.
Henıl Verdoux’nun adı filim kahramanının adıdır, üstelik kendisi de banka memurudur. Bu benzeyiş üzerin» bütün tanıdıkları kendisine Lan-dru diye hltab etme&o başlamışlardır. Bu hal memura çok ağır gelmiş te mahkemeyo müracaatla filmin gösterilmesinin menini, B milyon frank da. m£mevl zarar ve ziyan istenmiştir.
Mahkeme, İki tarafı diledikten sonra, şu kurarı vermiştir: D&vacı Henrl Verdoua namuslu, fazileti! bir İnsandır. Ailesine çok bağlıdır, başka kadınlarla alâkası yoktur. Karisinin chhati yerin dedir. Bankada vaziyeti İyidir v« illimde olduğu gibi, işinden atılmış değildir. Bu ıcbeple arada hiç bir benzeyiş yoktur. Mahkeme bunları göz Önünde tutarak dâvayı reddetmece karar vermiştir.
Annabella, ölümünü ve cenaze merasimini seyrelli!
Artist burtları seyrederken büyük heyecan duydu
Bir İnsan kendi ölümtmü ve
Amerikanın Dcs Molnos şehrinde Bobby Tlnney adında 25 yaşında cüce bir erkekle gen» eüce 21 yaşında »anjin matmazel Marcelta Brower evlenmişlerdir, Belediye Reis! nlkfttu bizzat faymış va İki çocuğa bcnulyen evliler» »aadet temenni etmiştir. Yukarıda jcnl evliler Belediye Reisinin önünde Bürünüyorlar.
cenazo merasimini seyredebilir mİ?... Bu soru Uk hamlede mânâsız gibi görünür. «Ne münasebet, hiç öylo şey olur mu?» cevabı verilebilir. Halbuki tanınmış Fransız sinema artisti Annabellâ nasıl öldüğünü, cenazesinin ne suretle kaldırıldığını pek âlâ seyretmiştir. Fakat tabii evinin penceresinden değil, beyaz perdede...
AmıabeUâ geçende çevirdiği bir filimde hastalanarak Ölüyor, cenazesi sade bir surette, fakat büyük bir teessür İçinde kaldırılıyordu. Filinin, bu sahneleri cidden müessirdi. Filim gösterilmeğe başlanınca Annabellâ sinemaya gitmiş ve ölümü İle cenazesinin kaldırılması sahnelerini seyretmiştir. Artist bunları seyrederken büyük heyecan duymuştur.
Sinemanın bu tarzda cilveleri çoktur. Bir hayli zaman evvel ebediyete kavuşmuş olan artistleri seyretmek, onların seslerini duymak mk sık görülen »eylerdendir. Son zamanlarda, sözlü ffllm çevirmemi? olan eski artistleri de beyaz perdede konuşurken görüyor ve bunların seslerin! duyuyoruz. Fakat tabiî bu ses kendi sesleri değildir, stüdyoda başkaları konuşmuş ve bu kısım füme eklenmiştir. Bu tarzdaki mimlerden birisi de bir zamanlar Rudolp/lı Valentino'nun zam aninin en güzel artistlerinden biri olan VIİma Banky fle çevirdiği «Kartal» adındaki Alimdir. îkl artist bu filimde Türkçe konuşuyor I
Annabellâ
Hudolph Valentino ses.riz fitim zamanının en meşhur erkek ar-
tistldir. Kanlı çiftler, Karakartal, Şeyhin oğlu, lludolphun aşta, M, Beaucalre, Apocalyps'tn 4 süvarisi gibi zamanında büyük heyecan yaratmış olan filimler çevirmişti, Valentino sanat hayatının en parlak devrinde, etrafı prestlşkârlarİR dolu iken 24 ağustos 1026 da, 81 yaşında ölmüştü. Bu ölüm o zaman dünya- ( nın en mühim hâdisesi Mirasına girmişti. Aradan 22 sene geçtikten sonra şimdi eski bir filmi yeniden, sözlü olarak gösterili-
yor.
Vilma Bankı' de sessiz sinema-
Hollivud’un bekârları
Amerika kızlarının beğendikleri artistler
Amerikan kızlarından çoğu sinema artistleri ile evlenmek isterler. Holllvutta bekâr veya dul bir çok erkek artist vardır. Bunların başhealan yurtlardır:
Chark Gable — 47 yaşında olmasına rağmen tatlı gülüşü, sevimli hali ile el'an Amerikan kızlarının en çok beğendikleri artisttir. Son harbde Amerikan hava kuvvetlerinde çalışarak albaylığa kadar yükselmiştir. Küçük bir kusuru vardır: Hafifçe topaldır. Bundan evvel Josephine Djl-lon, Rlıea Langlıanı ve Carole Lombard ile evlenmiştir. Carole' nln ölümünden, beri bekârdır. Anlta Colby, Virginla Grey. Dol-ly O’Erien İle çok düşüp kalkıyor. Bankada bir milyondan fazla parası vardır.
Gary Grant — 42 yaşında, çok sevimlidir. Sarışınlardan hoşlanır. İki defa evlenmiş ve ! • rıî-mıştır. Bunlardan birincisi Vir-glnla Chrril, İkincisi Barbara Huttondur ve İkisi de sarısındır. Bir kaç aydan beri Betty Hensel admda sarışın bir artistle sıkı dosttur. Çevirdiği her filim İçin 300 bin dolar ve filmin satış bedelinden de bir hisse alır.
Tyrone Power — 33 yaşında ve Hollivutun Don Juanıdır. Bütün kızların gözü bu artisttedir. Bir kaç sene evvel evlendiği Anna-bella'dan geçende ayrılmıştı. Haf tada 6000 dolar ücret alır. İki mo-törlü bir uçağı vardır.
James Stevvart — 40 yaşında,-1,63 metre boyundadır. ■Güze! değildir, fakat cok sevimlidir. Çok İyi kalblidir, bir sineğe zararı yok tur. Hollivutta düşmanı olmıyan mahdut artistlerden biridir. Harbe nefer olarak girmiş, tayyareci albay olarak dönmüştür, James şimdiye kadar h’ç evlenmemiştir.
Lew Ayres — 35 yaşında, son derece zekidir. Hollivutun en iyi konuşan insanlarından biridir. Şimdi kendi hayatına dair bir filim çeviriyor. Bundan c*'vrl î.o-la Lane ve Ginger Rogers İle evlenmiştir. Hollivut civarında çok güzel bir evi vardır.
Robert tValker — Hollfvv.tlun en zengin artistlerindendir. F— velee Jennifer Jones ile evli idi.
Hollivutta henüz yıldızlar derecesine yükselmemiş, fakat kazancı yerinde ve daha genç bir İki artist, bir de yaşının 56 olmasına rağmen cok beğenilen Ml-chel Romanof vardır.
Türkiye Ecnebi
Senelik 2SOO kuru? 5400 kuru 3
a aylık 1500 » 2900 »
3 sylık 800 > İffOO >
1 aylık 300 »
Adres tebdili için elli famı;luk
pul gönderilmelidir. Aksi takdir de adres değiştirilmez.
Telefonlarımız: Başmuharrir 20585 Yazı İşlen 20785 — tdaro 20681 Müdür; 2M»?
CeniBzlycl âhır 9 — Kasım 164
İmsak OtL Öğle İkindi Ak Yatsı
E. 8.34 10.23 5J2 9.08 12,00 1,38
V. 42» 815 13 13 17.00 19,53 21 30
İdarehane: BabıâU civan Cemal Nadir sakafîı No. 13
nm en meşhur yıldızlarından İdi, çevirdiği filimler büyük rağbet görmüştü. Sözlü filim başladıktan sonra, yani yirmi sener’- ı beri sinema hayatından çekilmişti.
Şimdi filimle alâkası kalmamış, yahut ebediyete intikal etmiş olan .artistleri tekrar bu suretle seyretmek ara sıra görülmekle beraber bir artistin kendi ölümünü seyredeceği kimsenin aklına gelmemişti 1

Sahife 8
.ma»
Bir izdivaç
MAHKEME KORİDORLARINDA,
Hem kel, hem fodul!
Filim yeni başlamıştı. Büyük fabrikatör Troter, temsili İyi görmek İçin koltuğuna gömüldü. Sinemaya nadir gidiyordu. Gittiği zamanlar da seyircilerin seyrek olduğu saatleri mtlhab etlerdi. Önünde oturan erkeklerin kafaları. yahut modern kadınların ger niş kenarlı ve yüksek tepeli şapkaları arasından filmi seyredebilmek İçin, ba şitu. kâh sola, kâh sağa eğmek zorunda kalması, kendisini fen3 halde sinirlendiriyordu.
Koltuğuna yerleştikten aı bir zaman sonra gelelnere yol göseteren Şadının elindeki elektrik feneri Ö-nündekl boş koltuklan aydınlattı. Troter rahatını bozduklarından dolayı içinden linet okuyarak yerini değiştirmeğe hazırlanırken, tanıdık bir ses kulağına aksetti.
— Burası çok İyi Bop! diyen İnce bir kadın sesi onu yerinde mıhlayıverdi.
Bu ses, kızı Dita’nın sesiydi. Buna imkân' var nu? Muhakkak kulakları kendisini aldatmış olacaktı.
Bir saniye sortra aynı ses:
— çabuk otur şekerim. Çünkü arkamızdaki seyircilere mâni oluyoruz., diye yeniden kulağında çınladı.
Arlık şilplıe ve tereddiido mahal yoktu. Bu. kızının sesiydi. Bir aralık fabrikatör, yerinden kalkarak kızının kavalyesine çatmağı, sonra Dİ ta "ya derhal ere dönmesini emretmeği düşündü. Fakat kendisini zaptetti. Sinemada rezalet çıkarmağa ve Aleme maskara olmağa ne lüzum vardı? Evine dönünce kızını istediği gibi paylıyabillrdl.
Dita, sözüne devamla:
.— Perde arasında birbirimizden ayrılırız Bop! Korkarım kl biz! biri görmesin.
— Beraber görseler ne olur sanki? Baban beni damatlığa kabul etmek istemediğine göre, bu macerayı bir neticeye bağlamağa karar vermedik mı?
Arkalarında oturan fabrikatör, can kulağtyle bu muhavereyi* dinliyordu. Hattâ yanında oturup konuşan çifti susturmak için «sükût» diye bağıran seyirciyi az kaldı tokatlıyacaktı. Tro-•er. muhaverenin mabedini İşitmek için sabırsızlanıyordu.
Delikanlı sözüne devam etti:
— Sayın babanızın bu kadar ters ve geri fikirli bir adam olacağını hiç ummuyordum. Sanatkârlar, hasır üstünde öiüyof-tar, diye kızını bir müzisyene vermek istemiyor. Ya benim istidat ve kabiliyetini ne gün» duruyor?
— Babamı, birkaç defadır lknaa çalıştım. Fakat nafile. Akima bir şey koydu mu, ondan caymıyor. Salonun perdelerim yenileriyle değiştirmek istediğimiz zaman, babam'bu meseleye de karıştı. Annem, bu işin kendisin# aid olduğunu söyledi. Fakat babımın inadı inat! Şimdi evimize gelenler, perdelerin zevk kaçırıcı renklerinden ve şekillerinden kahkahalarını güç zaptediyorlar.
Troter, yutkundu, hiddetinden boğulmamak için, boyun bağını gevşetti. Demek kl kendisini bu derece mankafa ve zevksiz sonıyorlarmış.
Dita:
— Babamın ortağı Mösyö Dawe3 do aynı şikâyetlerde bulunuyor ve biz» arasıra dert yanıyor. Fabrikanın işleri yolunda gitmediği zamanlar, kabahat hep babamındır. Çünkü babam hem ortağının, hem de mütehassısların fikirlerine aykırı hareket ediyor. Fabrikanın en büyük sermayedarı kendisi olduğu için nokta! nazarı ga-
lip geliyor. Bereket versin babamın bu kaprisi dovamh değil. Yoksa fabrika çoktan iflâs ederdi.
Fabrikatör, hiddetinden çıldıracaktı. Dita durmadan anlatıyordu:
— Evlenmemiz meselesinde ise babamın haksızlığı daha büyüktür. Muh I terem pederim annemi kaçırdığı zaman bir ticarethanede küçük memur olduğunu unutuyor. Büyük babam, onun yüzünü görmek bile istemiyordu. Halbuki bir torunu dünyaya gelmek üzer» olduğunu öğrenince iş değişti.
O akşam, Dita, babasını ilk defa sofrada çok neşeli gördü. Fabrikatör:
— Neredeydin yaramaz kızl Muhakkak Bop’la sürtüyordun., dly» şaka etti.
Madam Troter, gene kavga çıkacağından korkarak:
— Rica ederim Con, gene başlama., diyerek kocasını susturmak istedi. Fakat fabrikatör, zevcesinin sözünü kesti:
— Çocuklar mademki sevişiyorlar, niçin beraber gezmesinler? Yoksa DI-ta’nin yaşında İken yaptıklarını unut tun mu? karıcığım? Yanuna gel kızım Bap'ta evleneceksin. Ben torun sahibi olmak İşediğim için hayır duamla evlenmeniz» muvafaka ediyorum. Sonra Bop'un büyük bir Lıldadı da var. Göreceksin karıcığın; damadımı! büyük bir müzisyen olacak.
Dita, babasının, kucağın* atılarak yanklarmdan şapır şupur öptü.
Yirmi dakika sonra genç kız, mt-gllisiyle telefonla konuştu;
— Oyunumuzda muvaffak olduk. Bop! Babamı sinemada taklb ederek, onu, İşitmek İstemediği sözleri ister istemez dinlemeğe zorlamak hususundaki buluşundan dolayı, seni n» hararette öpmek İstediğimi bliseni Haftaya nişanlanacağız. N» büyük bahtiyarlık değil mi nonoşum? Babamı cahil olduğu için, nihayet faka battırdık.
Çeviren: A. Hilâli
Konferans
Eminönü Halkevi 7.cl yıl müstakil konferanslarının »onuncu»! 19 Nisan 1948 pazartesi günü saat (18.16) de Şehir tiyatrosu sanatkârlarından t. Galip Arcan tarafından (Tiyatroya dair) mevzuunda tatbiki olarak verilecektir. Giriş seTbesttr.
Bp.y Rliştü ak «çit, zayıf, uzun Voylü, tamlı kıyafetli bir adam. köTldorun köşesine dikilmiş, soruyor:
— Aynk kökünü bilir misiniz?
— Biliriz, efendi baba.
— Malûm ya, sırnaşık bir ottur. Bundan kinaye bir de hikâyesi vardır.
— Hikâyesini bilmiyorum, bey baba.
— Şimdi burada sana masal mi anlatacağım?
— Anlat da dlnliyeîim, ne olur?
— Aynk kökü bir gün büyük bir hastanın sahibine gitmiş; «Koskoca bostanın var. Şunun bir köşesinde avuç İçi kadar bir yer ver da ben da oracıkta barınayım» demiş. Boslan sahibi bunda bir mahzur görmemiş, teklifi kabul etmiş. Ayrık kökü teşekkür ederek bostanın kenarına yerleşmiş va başlamış etrafa kök salmağa. Bir müddet sonra kökleri bütün bos tanı öbür otları, sebzeleri sıkıştırmağa başlamış. Onlar da hep bir olup bostan sahibine dert yanmışlar. Adam, ayrık kökünün yanına varmış; «Yahu! demiş. Sen benden avuç içi kadar yer istedin, ben de verdim. Fakat sonradan bütün bostanı kapladın, öbür otlan, sebzeleri sıkıştırıyorsun, senden şikâyet ediyorlar.» Aynk kökü cevap vermiş: «Ben yerimden memnunum. Hoşnut olmı-yan varsa bostandan çıkıp gitsin.» Bizim 1? de buna benzedi.
— Sizin de bostanınıı mı var, efendi baba? *
— Ne münasebet, evlâdım? Bostancıya benzer yerim var mı benim?
— Aynk kökünden şikâyet ettin de.
— Ayrık kökünü değil, aynk köküne benziyen münasebetsizleri kastediyorum ben.
* — Bahçenizi mİ işgal ettiler
— Yok canım, otomobilde oldu bu münasebetsizlikler.
— Dolmuşa mı bindiniz?
— Dolmuştan da beter olduk. Akşam üzeri Şişliye gitmek üzere Sirkeciden bir taksi otomobiline bindim. Hareket ettikten sonra şoför; «Beyefendi, eğer müsaade ederseniz benim yanımdaki boş
100,000 un çuvalı imal ettirilecek
Kin ev içesi ofisimizden verilmek sureti!» 100 bin un çuvalı imal ettirilecektir. Çuvalların İki ay ilinde teslim edilmesi şarttır.
Bu çuvalların evsafı v» dikimin» alt şartname Satış Şubesinden be-dcl-sla olarak alınabilir. 2125
Ticaret Ofisi Yeni Valde han 3 el kat
Telgraf adresi: İstanbul Tarfo
Telefon: 24235
Ham bez şatışı
Sümer bank
İplik ve Dokuma Fabrikaları Müessesesl Müdürlüğünden
Japonyadan ithal edilen ham bezlerimizin toptan »atış flitleri aşa-
ğıd* gösteıllmlşllr. İlgili alıcıların toptan depolarımıza müracaatları
rlc* olunur. 5113
Kalite No. Ftatı
20M 150 Krş.
2OM 130
2023 13$
2028 130
2041 105
yere başka bir yolcu alayım» diye rica etti. Eh, şoförün yanında oturan yolcunun bana ne zararı olacak? Hikâyeyi anlattım ya, aVnk kökünün karşısında bostan sahibi de benim gibi düşünmüş. Neyse efendim nasıl olsa ben tek başıma gidiyorum, varsın şoför bir kaç kuruş fazla kazansın, diyerek teklifine razı oldum.
— Merhamet damarınız kabardı öyle mİ?
— Öyle düşündüm amma sonunda merhametten maraz hasıl oldu. Bizim şoför Emlnönünden aldığı yolcuyu kendi yanma oturttu. Köprü üstü durağında önümüzdeki tramvayın yürümesini beklerken yaşlıca bir zat yaklaştı. Her halde dolmuş otomobili zannetti «Benim yanım boş duruyor, hadi şu adamcağızı da alıver bari» dedim. O zat da benim yanıma oturdu.
— Eeey... Siz de dolmuşa döndünüz, desenize I
— Meğer bizim şoför efendi, yüz bulunca astarını da İsteyen takımındanmış. Başladı yol boyunca mütemadiyen duraklamağa. Kaldırım kenarlarında bir kaç Idşi görünce hemen yanlarında durup; «Hadi efendim, Şişliye kadar gidiyoruz» diye sesleniyor. Karaköyden bir adam daha aldı, ockada üç olduk. Münasebetsiz bir hâdise çıkmasın diye dişimi. sıkıyorum, susuyorum. Sonradan binen adam bir de sigara yakmaz mı? Ben sigaradan hiç hoşlanmam. Adamın savurduğu dumanlar genzimi gıcıklıyor. gözlerimi sulandırıyor. Başladım öksürmeğe.
— Sigarayı söndürmesini söy-lesenlze.
— Nasıl söyliyeylm, efendi oğlum? Adamın huyunu, suyunu bilmiyorum kİ. Kalkar da aksi bir cevap verirse?
— Ona da tahammül pttinlz, öyle mİ?
— Yalnız o değil M. Tepebaşın-da tekrar durduk. Şoför kapıyı açıp bu sefer de bir kadın bindirmez mİ? Kadın da kadın ha. Her bir kalçasını parçalasan benim gibi üç adam çıkar. Benim oturduğum taraftaki kapıdan girdi, geriye çekildim. Yanıma otururken kocaman şapkası benim şapkama dokundu. Kadın hiddetlendi; «Ne yapıyorsun, mösyö? Şapkamı bozdun?» Bir de azar bastı. «Affedersiniz, madam! dedim. Ben sizin şapkanıza bir şey vapmadım. siz beni mengeneye kıstırdınız. Üzerime öyle bir çullandınız kt kalçalarınızın altında bacaklarım pastırmaya döndü.» Madam büsbütün sinirlenip de; «Burada rahat edemiyorsan in de hususi otomobile bin» demez mî?
— Hakikaten ayrık köküne çatmışsınız, efendi amca.
— Evet... Hani, biraz daha kızarsa kulağımdan tutup beni dışarıya atacak kadın. Artık tahammülüm kalmadı, şoföre açtım ağzımı, yumdum gözümü. Herif hem kel, hem fodul. Bir söylüyorum, beş İşitiyorum. Bende ûjsaf, merhamet yokmuş. Üç beş kuruş ekmek parası kazanmasını istemlyormuşum. Ben ' ona, o bana, derken mahkemelik , olduk.
ı Ce. Re.

_____ ____~ 19 Nisan 1048
TÜRKİYE BUYliK GÜL FİDANLIĞI Yurdumuza tayyare U» Avrupanınen son çoıit yani güllerim getirmiştir. Eq uzak memleketlerimize bozulmadan v» tutacaklarını taahhüt ederek fidanlar gönderir. Mufassal kataloğunu 50 kuruşluk posta pulu mukabili yollar. Gül çeşidi 700 dür, Ranldl broşürünü İslıysalar» bedava gönderir. Bahçelerinizi cennet yapmak İst erseniz acele siparişlerinizi veriniz.
Adres: Kadıköy Küçük Moda Keramt Parıldar
Perçin çivisi vealtı köşe somun alınacaktır
Devlet Demiryolları Merkez 9 uncu Satınalma Komisyonundan: t — 3850 Kg. perçin çivisi vs 4 0 00 Kg. altı köşe somun kaaplı zarf usultyl» eksiltmeye konulmuştur.
2 — Malzemenin muhammen bedeli 10845 (on bin sekiz yüz tart boş) lira ve muvakkat teminatı 813,33 (sekiz yüz on 11 çllra otuz sekli kuru»! liradır.
S — Şartnameler bedelsiz olarak Ankarada Malzeme dairesinde v» Haydarpaşad* teslim alma ve Yollama müdürlüğünden temin olunur.
4 — Eksiltme Ankarada İdare binasında Malzem» dairesinde topla» nan Merkez 0 uncu Satın alma komisyonunca 8/5/1948 perşembe günü saat 15,30 da-yapılacaktır.
Taliplerin tekliflerini ve kanun un tâyin ettiği vesikalarını ayru günde nihayet saat 14,30 a kadar adı ge-çen Komisyon başkanlığına vermeleri lâzımdır. (4975)
Bayındırlık Bakanlığından:
1 — 9120.00 lira keşif bedelli Erzincan şehri hail hazır haritasının alımı İşine yapılan eksiltme sonunda istekli çıkmadığından İş aynı şartlarla 19/4/1948 gününden İtibaren bir ay müddetle pazarlığa çıkarılmıştır.
2 — İstekliler bu süreye tesadüf eden salı günleri saat 15 te Bayındır-
lık Bakanlığı Yapı ve İmar işleri Eksiltme komisyonu başkanlığın» başvurabilirler. »
3 — Eksiltmeye girebilmek İçin İsteklilerin usulü dairesinde (1353.00)
liralık kat! teminat vermeleri ve bu İşi yapabilecek durumda olduklarına dair Bayındırlık Bakanlığından alınmış yeterlik belgesi göstermeleri lâzımdır._________(5051)
Satılık emlâk
İstanbul Defterdarlığından:
Kıymeti Teminatı Dosya No._________Cinsi___________ iira Ura.
51217-1İİ4/193 Beyoğlu. Mecıdlyeköy; u palta. 47 ada, 3 -.2700 207
parsel 5000 M2 arsa. (Üzerinde başkasına alt 7 adet ev vardır.)
51217-1114'195 Beyoğlu Mecldiyeköy 11 pafta 47 ada 6 parsel 1283 M 3610 M2 arsa. Üzerinde başkasına alt 2 adet ev vardır.)
51217-1114/34 Beyoğlu, Mecldiyeköy, 3 pafta 16 ada, 8 par- 2713 204
sel 2447 M2 arsa, (üzerinde başkama ait evler vardır.)
52301/5387 Eminönü, (Küçükpazar) Yavuzslnan malı. 280 50 '
Camlattı ve Yavuz iskele so. 1918 ada, 5 parsel eski 11 kapı sayılı 19.50 sayılı M2 arsa.
52301/6343 Eminönü, Taht akile mah. B3lkapanı hanı 2000 150
altkat 285 ada, 28 parsel eski ve yeni 7 kapı sayılı 24 M2 mağaza. Zeminden itibaren 5 metre yukarısının kadimi müesses inşaat hakkı 7 parsel» aittir. 88 parselle iştiraki daimi tasarruf hakkı vardır. Zeminden itibaren 5 metre lrtifaından yukarı kadimi müesses inşaat hakkı üst kat koridora aittir.
52301/638 Eminönü, (Davutpaşa) Yalı mah. Davut 744 M 52301/635 paşa iskelesi cad. 1118 ada. 8 ve 9 parsel eski 5 yeni 5 ve 3'1 kapı sayılı 4+120=124_>, -M2 iki arsa.
52301/5112 Fatih Davutpaşa mah. Kocamustafapaşa cad. 1000 76
1157 ada, 24 parsel eski 128 yeni 158 kapı sayılı 4o M2 arsa.
55100/2631 Beyoğlu, Bülbül mah. Madlrga so. 549 ada, 390 80
4 parsel eski ve yeni 6 kapı sayılı 52 M2 arsa.
55100/3424 Sarıyer, Tenlköy mah. eski Yenimahalle 135 11
yeni Yoldaş so. eski 7 yen! 17 kapı sayılı 53.475 M2 arsanın 2/4 payı.
55L00/619Û Sarıyer. Yenlmahallemah. en eski Dördün- 150 11
cü eski İkinci Bağlar yolu yeni Üzengi ağası so. eski 1 m ilk. yeni 32 kapı sayılı 72 Mj
arsa.
Yukarıda yazılı gayrlmenkuller S/5/948 Çarşamba günü saat 15 te Milli Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda ayn ayn açık arttırma He satılacaktır. İsteklilerin nihayet saat 15 e kadar yatıracaktan teminat makbuzları ve nüfus cüzdanlarile satış günü komisyona, fazla bilgi için sözü geçen müdürlüğe başvurmaları. Teminatlar önceden de yatırılabilir.)
> 5147

İmparatorun enfiye kutusu
. AŞK VE ZABITA ROMANI
Yazan-. John D. Carr Tercüme eden; Vd-Nd
------ Tefrik» No. 10 - - -
— Bu aileye bir de normal demiştin. değil mi? AJdımda oyl» kaldı, normal demiştin.
Eve, boğazında öyle bir tıkanıklık hissediyordu kl boğulacak gibiydi.
— Yoksa, kaatül gördüğünü mü söylemek istiyorsun?
— E ret, öyle ya...
— Hırsızın darbeyi indirişini mİ gördün?
— Hayır, adamı katlederken görmedim. O kahve rengi eldivenli her kim ise, ben baktığım sırada işini bitirmişti,
— Peki ne gördün? ■
— Kahv» rengi eldivenlinin, işini bitirdikten sonra, ocak kllsküsünü yerine bıraktığını gördüm.
— Şayet Taslarsan hırsızı teşhis edebilir misin? ■
— O kelimeyi kullanmaktan V«-leçscn İyi edersin.
— Hangi kellmevi?
— Hırsız kelimesini.
Karşı sokaktaki aydınlık pencerenin bulunduğu oda kapısı tekrar açıldı.
Fakat bu defokl açılışı öyle ihtiyatlı filân olmada. Bilâkis, kanod, hızla açıldı. Eşikte, Helen» Lavea'ln mühekkel şekli göründü.
Odanın loşluğuna rağmen, hareketleri o derece belliydi ki. düşünceleri anlaşılıyordu. Kapıyı açtığı sırada dudaktan kımıldadı. Ev» 11» Ned. ihtimal onun n» söylemiş olabileceğini tahmin ettiklerinden, ihtimal dudak hareketlerini gördüklerinden, cümlesini Adeta kestirdiler.
— Haydi. Maurlce, yatma zamanın geldi.
Kendisine belki Ladyllk lâyık gö-rülmedtğl İçin, kimsenin asla Lady Lâwes demediği Helena, orta boylu, epey şişman, yuvarlak, neşeli yüzlü v» ondüle, pırıl pırıl kur saçlı bir kadındı. Sırtında, çarpıcı renkte bir gark kimonosu vardı. Elleri, geniş
yenleri içinde kaybolmuştu. Ayaklarına terliklerini giymişti. Kapının önünde durup tekrar konuştu. Avizeyi yaktı; sonra kollarını göğsünde çaprazlaşıp kendisin» sırtını dönmüş oturan kocasına doğru yürüdü.
Miyop olduğundan Adeta dokunur-casına ona yaklaştı. İlk pencerenin önünden geçtiği sırada gölgesi sokağa vurdu; duvar fasılasında kaybolup ikinci pencer» Önünde yeniden belirdi.
Otuz »en» süren izdivaç hayatı zarfında, Helena Laves, Asabı üzerinde kl kontrolünü nadiren kaybetmişti. Bundan dolayı, gerlleylşlnl göşmek ve birdenbire haykırmaya başladığını işitmek, müthiş bir sahne oldu. Birbiri ardınca kesiksiz haykırışlar, gecenin karanlığını yırttı: sokakta öyle bir çınlayış çınladı kt. güya biitün mahalleyi haydutlar istilâ etmişti.
Evo Naili:
— Ned, senin gitmen lâzım. — diye sükûnetle söylendi. — Haydi acele et.
Lâkin, erkek, kımıldamadı. Kadın, onun kolunu tuttu.
— Başından bir vaka geçince Helen» hep bana koşar. Gen» buraya edecektir. Hem sonra işin İçin» polis karışacak. Yarım saat geçmez so-
kağa doluşurlar. Eğer şu anda çekilip gitmezsen mahvolduk demektir.
Sesi artık dehşetten bir inilti halindeydi. Erkeğin kolunu durmaksızın sarsıyordu.
— Ned, o söylediğini yapmak niyetinde değildin herhalde? Seslenmlye-çektin, bizi teşhir etmlyecektln?
Erkek, ellerini kaldırdı, parmaklarla gözlerini kapattı. Omuzları kam-burlaşmıştı:
—. Hayır, öyle bir niyetim yoktu. Yarı yarıya çıldırmıştım, ondan ibaret. Çok müyteessifim.
— Öyleyse, rica ederim... Gidecek misin?
— Evet, Eve... Yemin ederim kl, sana zarar vermeği hiç bir zaman...
— Şapkan yatağın üstünde... Al! (Yatağa doğru koştu; el yordamıyla şapkayı aradı.) Merdivenden karanlıkta inersin. Lâmbayı yakmaya cesaret edemiyorum. •
— Niçin?
— Yvette meselesiI... Yen! hizmetçimi
Dimağını şimdi bir hayal işgal ediyor: Orta yaşlı, ağır fakat mahl-rane hareketli Yvette! Lüzumsuz tek kelline saaletmemesln» rağmen, bu kadının hareketlerinden her biri, bir
İhtar, bir tenkid, bir noktayı nazar kablllndendl. Hattâ. Toby Lawes'a karşı bile, Eve'in anlayamadığı garip tavırlar takınırdı. Eve'in nazarann-dı İse, Yvette, mütemadiyen konuşan, dedikodu yapan elâlemln bir sembolüydü. Kendini, birdenbire, mahkemede, şahitler rahlesinde tasavvur etti, şöyle diyor:
«— Slr Maurlce Lawes öldürüldüğü sırada, benim odamda bir erkek vardı. Fakat tabii, tamamen masumane bir buluşmaydı bu...»
Elbette, elbette, elbette... Mahkemede bulunanlar alay edecek, birden bire kahkahaları koyuverecek...
Genç kadın:
— Yvette yukarıda ujrur. — dedi.— Muhakkak uyanacaktır. Bu feryatlar bütün sokak halkını ayağa kaldırmıştır.
Hakikaten da feryatların arkası kesilmiyordu. Eve, ne kadar zaman bu hale tahammül edebileceğini kes-tiremedi. şapkayı bulup Ned'e fırlattı.
— Kuzum. Eve, sen, hu herife sahiden can ve gönülden Aşık mısın?
— Hangi herife?
— Toby Laves’a...
— Canım şimdi bundan bahset-
menin sırası mı?
— Ölünceye dek İnsan aşktan bahseder.
Hâlâ kimi Mamı yordu. Artık Eve d» neredeyse haykıracaktı. Parmaklarını Ispazmoz* yakalannuşçasm* açıyor, kapıyor; gûya sırf İradesiyle Nedl kapıya doğru itmek istiyordu.
Karşıkl evde Helena'nı» feryatlar» dlnmlşti ama kulaktarda hâlâ ‘akisleri çınlıyordu. Sokakta acele adımlar duyuldu: Bir polisin gelişi... Ev», pencereden şöyle bir baktı.
Helen* Laves’ın yanın» iki kişinin kızı Jantce ile biraderi Ben *ln geldiklerini gördü. Bunlar âdeta koşarak odaya girmişlerdi. Sonra, ışıktan gözleri kamaşmış gibi, eşikte durdular. Eve, Janlce'ln kırmızı saçlarıyla. Ben dayının yorgun ve ciddi çehresini faıkettt. Gecenin sükûtu İçinden. seslerin her yükselişinde, blrbl-rlyle irtibatı olmayan kelimeler kulağına çarpıyor.
Ned'ln sesi onu harekete getirdi:
— Kendine gell... Neredeyse bir asabi buhrana yakalanacaksın. Muv* zenenl kaybetme, gam yeme... Beni görmlyeceklerdir. Ben. arka kapıdan sıvışırım.
Urkusı oor)
AKSAM
fiafiTl'e 7
KüÇ
-iş arayanlar
36 YAŞINDA DÜL KADINIM -pmseslfiirû 60 - 70 yaşların d» KJnue-fls kültürlü bir bay» ölünce?» kadar İlaha gibi bakmak işliyorum- Dif11*1 d» giderim. Akşamda (Makul) romusun» müracaattan. ~ 1
TECRÜBELİ BÎR DOKTOR — Hu-•uri hMtftne,bnnka, mektep, fabrika; •alr müttscsolerd» 4 aramaktadır. Akşamda (A, A) ramımın» müracaat 746 - 8
BİR DAKTİLO ÎŞ ARIYOR - 8»ri yasabilir tecrübeli bir daktilo husus! müesses» ve y aşhanelerde ehven üo-retle İş aramaktadır. Akşamda «Daktilo» remzine. 744 —
2 İŞÇİ ARAYANLAR
MÜREBBÎYE — Üç yaşında bir kn çocuğuna bakmak İçin Türk veya ecnebi İngilizce bilen bir mttrebbiye İstiyoruz, Zonguldakta çalışacakta. Şartların Akşamda CM. Ç.) rumuzuna yarılman. 723
PASTAHANE ÎÇÎN — Çikolata puta, »uruplar ve dondurma yapmasını bilen bir kadın ve lüzumlu makineler ve teferuat alınacakta. Akşamda ( Pastacı» rumuzun;o. 732 — 2
BEHİVE ALTINMAKAB TERZİHANESİNDEN — Tem!» dIM» T» tecrübeli bir kalfaya İhtiyaç vardır. Müracaat yeri: Şişil Samanyolu sokağı NO. 19 kat 2. 781 — 2
GENÇLİK STOR ATIŞ EVİNDE — Çalışmak Üzere .İki bayana ihtiyaç vardır. Çalışma kabiliyetlerine göre, kırk liradan yüz liraya kadar maaş verilir. 18 yaşından 35 yaşma kadar tercih edilir. YflsekkaJdmm No. 68; Bıdık» Acar’a 628
DAKTİLO BAYAN ARANIYOR — Yalnız büro İşidir; evvelki müracaatlarda tetkik edilir. Bahçekapı Anadolu Han J1 numaraya 16 - 18 arasında müracaat. 848
ÜÇ KİŞİLİK BİR AİLE İÇİN — Orta işlerini; görür btrbayana İhtiyaç vardır. TaUpeirln Galata Bahkpazan Kardeşim sokak Kurlş T. A. Ş Demir deposuna müracaatlan. 668
FRANSIZVA VE DAKTİLO BÎLEN — Tercihan erkek bir müstahdeme İhtiyaç vardır. Adres: Sirkeci, Mühürdar zade Han 14/15. 873
ALIM-SATIM (Ejya)
STîLİK OTO — İşler variyeti» 5 kişilik açık spor Chrysler otomobili. Müracaat: Ayazpaşa garajı Kam »rot
sokağı. Gümüşsüyü. 661
SATILIK KORTA — 650 boy. 1,90 en çift ranzah; Avrupa beri markörü yelken; tam teçhizattı; İcabında mo-Wrü İle birlikte, ta tin yede Süleyman Ustaya müracaat. 876
SATILIK MOTOR8ÎKLET — 948 mo del Ari el marka. Sııltan «hm «t Tera-batan cadde»! No. 60 ye müracaat 671
SATILIK TAKSİ OTOMOBİLİ — Amerikan markalı faa] j»di kişilik her şeyi muntazam bir otomobil «atalıktır. Fiat garajına mOarcoat 661 _ 1
BATİLIK YEMEK ODASI — Çok temiz vaziyette bir yemek odam ehven Katle «atalıktır. Müracaat: O«-mubeyF Sebat Apt No. A 734-1
BATİLIK MOTÖR TEKNESİ -».M x 1.60 ölçüsünde aynah, yani denli tekne»!. Takafand» görtleblllnlj. Beyoğlu Utklft) Oad. M/l Mı 4M76. TU -1
SATILIK AMERÎKAN tONSOL PÎ-TANO8U — Yed rariyaite akaj» renkte üç pedaiM bir piyano. Mektupla 2209 numaralı Fort* kutun Ba-yoglu. 741—3 ki lhpîr KAMYöS — Uatlklert tamamen yeni, jaotörü »ağlam, mü-kemmel DöC taktır. Osmaab^ Pasaj garajı «ahlbl Bay Ağuba mfirapaBt. Tce _ j
cop MAMtA _ „ mt^11 huTOİ Ur.™ >al M, „.,]ıru. >.IM ..h:bı b., »lihraM, m _ t
FR1EDR . EHRBAR MARKA _ Kuyruklu piyano acele satılıktır. Kadıköy Moda caddesi TeiJftlznde sokak No. 11 ev. (je8
BATİLIK - SATILIK - SATILIK -TELEFON - 77SLEFON - TELEFON -Telefon idaresinin muvafakatiyle devren «atılAtu. Mftrattat 11348
«83 -t
UTİtft TANK TİPİ filAKTÖR -Paletti 63 beygirlik dfrri uutâriS traktör; ı uçaklı puDugıyl». Müracaatı Galata Bahtiyar Han SS/34 ta-tanbul. Mî — 1
BÎR ALMAN PİYANOSU - İçi 4^ mir va çapraz olarak yeni halde »a-tıhktrr. Beyoğlu Bakıaağam No. 30/1 dükk&na. Pazardan maada günlerd». 183
ÖTO1İOBÜL ARANÎYÖR — Hususi yapılmak üzere şok temi» va a» kullanılmış küçük model bir otomobil alınacakta. Posta kutusu 1174 Galata veya Tel; 40318 705
BATİLIK ŞARPİ — Çok aı kullanılmış bir garp! bütün teçhlıatlyl» birlikte aatılıktır. Beyoğlu Istlklftl ead-d₺sl 188 No. h Hatay pıutahn nesin-d» bay Tomn’ya müracaat. 697
SATILIK OTO — «9 model u kullanılmış hususi Fiat marka oto aeele satılıktır Blrkeel: Yeni Otel Recep Sertkana veya HAmlt Başbuğa müracaat. T81 — 1
J| — Kiralık — Satılık
DİKKAT — Emlâk almak ve »atmak, ipotek yapmak iıtiyelnere; İtimada şayan Bühulet Emi&k 3arlf Özalp tavassut eder. Beyoğlu Büyük Parmakkapı köşe bap No. 4 kat 2 Tel: 42398. 1» — 16
65.000 LİRAYA — Galat» köprüsüne yn^ın, altında dlikkLnh üç katlı han acele atalıkta. Galata Sermet han İkine! kat 8. Telefon 42Î86. 748 —
60,000 LİRAYA — 400 mette kare üzerin» yapılmış bir kata al# oda 700 meta» bahçe*!, garajı, konforlu villft. Galata Sermet Han ikinci kat 8 No. Telefon: 422B8. 749 —
43,000 LİRAYA — Kurtuluş. Üç kat banyo konfor bahçeli »00 Ura İrattı. Bir katı boş. Galata Sermet Han ikinci kat 8. Telefon: 42296. 760 —
sb.ooo LİRAYA — Maçka: ü» kat dörder odalı bir apartıman azimet dolayulyl» satılıktır. Galata Bermet Han ikinci kat 8. Telefon: 42298. 761 —
23,000 LİRAYA — nnıaağa: Be| da İreli altında dükkanı, doni» görür beton iyi iratta bir apartaman. Galata Bermet Han ikinci kat L Telefon:. 42298. 763 —
18.0Û0 LİRAYA — Hasırcılarda: İlci katlı 70 lir» İrattı, kftgir, taş mardl-rcnll majaaa acel» «atalıkta. Galata Sermet Kan İkinci kat » No, Telefon: 42298. 7M —
17^X>9 LÎRAYA — Beşiktaş: Tram-ray eaddarinda İki dttkkln aoel» satılık far. Tafsil61 Galata Sermet Han tkînei kat | No. Telefon: 754 —
15,000 LfitAYA — Tophane e» d derinti» dükftnh iki kat kftglr ayda 100 Ura irattı. Galata Bermet Ban ikinci kat A Itatofoa: 4*296. İM -
GÖZTKP1 — Oaddeboatan; Erenköy; Bortann; Küçükyalı ı Ottum gir; Ayazpaşa^ Harbi/»; Kurtuluş: Maçka Bmiftk «ıdderind* arsalar, çlflikJer. Galata Bermet Han ikinci kat S. Tele-42296. . 756 -
PAHAM KOKBAM OLANLARA -A> A«rt lAHAl. Umlnt, U4U> »•-Pİ», («Ut, pu.d. lol.ybl ,Mw!. Mr. 0Aİ.IA 0«m«t HAA UdlKİ Ut ■ P(p. «ısı T67
OAâALOÖLOTOA - « X u tlB. (Unda Od koyulu; »amıçh; çift daireli apartamon; matbaalara; garaja •iverlşll «atalık ana. Beyoğlu Gaı Çlr-ketl kargısında öze! KmiU Fehmi. Tri: 43378. 838 -
BENELÎK T»ya YAZLIK KtRALIK-Mayralı büyük bateriyle biz evi Bo-İaalçl Kandilli, lakeler» on dakika, idüraoaat! Akşamda «Kandilli* rumuzuna. 7 M —
1,500 LİRAYA BATİLIK HANE — Pangalta Bay Sungur sokağında 3 o-dalı elektrikli tarkoelu. Pangaltı Bi-lertkçl vokak M No. Bsbek »parta-manı 2 nd katana müracaat.
884
ÇAMLI CAD A — Aİtunfcode Koçuydu asfaltı üzerinde PrtTantoryoııı karşısında sıhhi mın takada ISO M. ön 70 M. arka cephesi II eski dönüm arsa toptan veya 3 dönümden yukarı perakende olarak satılıktır. Mehmet Ali Paşa Han 48. Telefont 41.123.
İM — 1
VAÖHANB ARIYORUM — Bahç«-kapı, Sultanhamam v» .«ivarında veya Kaoaköyda, ter etti an telefonlu müracaat posta kutunu No. 1754 Galata 892
GENÎÖ ARAZİLİ KÂGİR HANE -Göztepe v» Erenköy İstasyon! anna 18 dakika, maktuan 12 bin liraya. Göztepe tamvay durak mahallinde araban MuaUfaya müracaat. 604 - 3
DENİZE NAZIR — Asansörlü, kaloriferi (100) Oft (800) metre kar» konforlu salonlarla muhtelif adette İç İçe tek odalı yazıhaneler kiralıkta. Galata Rıhtım eadderi Veli Alemdar Han. 621 - 12
CtHANGÎRDB — Kapanmaz, çok güzel manzaralı apartıman yapılmasına »İverİşli orsa satılıkta. Her gün 1« den sonra 41188 ya telefon. 622
KÜÇÜKÇAMLICA — Libadede 6,8 dönüm bağ, meyvahk. dolapta kuyusu ahun ile bir köşk satılıktır. Müracaat: Üsküdar çarşı polis karakolu İttisalinde 71 hanede Hayrl Eydemlre. 470 - 6
AVUKATLARA — Üsküdar mahkemesi tramvay durağı karşısında mobilyasıyla bir yazıhane devredilecektir. Çengelköy Fıçıcı Sok. No. 1, Taclser Aşkın'a müracaat 672
FATİH — Fevzlpaşa tramvay cad-deal üzerinde 126 m2 arsa aatılıktır. Büyük Postan» Yan «okağı Alalemcl Han No. 14 e müracaat. 639 — 3
KİRALIK — Çamlık; göl bahçesi; gaz; elektrik; «uyu havi dört ve be? odalı k$6k kiralık Erenköy Yenlyol doktor Hayrl Ömer köşkü 62-212 640
MAÇKA KARAKOLU — Yanındaki sokakta. Yeni yapLİan a parti manın
kiralıkta. Taliplerin 16 dan 78 ie müracaatları. 643 — 2
KİRALIK VİLLA — EmlAk Bankasının MecldJyeköyde yaptığı 18 numaralı müstakil bahçeli alta oda banyo deniz görür balkonlu. Beyoğlu Mİ» sokak No. 8( Maskot berberi Koçuya müracaat. 679 — 4
DEVREN SATILIK — Korsa VB Trikotaj Atelyeri: Mahmutpaşa Sultan odalar Attarboşı Han No. 5. MQ-racat: Byoğlu Meşrutiyet caddesi Ankara taraathanerinde Medde. 677
OAKLIÇEŞMB SANAYİ MINTAKA-8TNDA SATTLJK FABRİKA BİNASI— 1380 metre arsa üzerine kurulmuş 270 metre beton yeni bina; bir tarafı asfalt bir tarafı tren yolu; içerisinde e-lektrlk eereyam mcvcud olarak satılıktır. Görmek t» görüşmek üzere her «ün sut 1 den 3 e kadar Sirkeci Ankara Hanında 10 numaraya müracaat 672
ACELE — Devren şahlık hilen lş-liyen komple 144 İğlik bükümhane. müracaat: Mahmutpaşa Manastır Han 11. «70
ACELE KİRALIK BOSTAN — Kan-lıcada Müftü Bostam kiralıktır. Görmek için mahalline, görüşmek İçin Beşiktaş tramvay caddesi 85/93 numa ralı fırına müracaat. 609
DENİZE NAZIR ARSA SATILIKTIR — Cihangir caddesi Güzel Sanatlar sokağında tAvizi verilmiş tU-İftlık arsa (2500) liradır. Akarsu llyas-çel»bl mahallesinde kömürcü $em-: etddln Srdoğuıuşa müracaat. 605 — 3
8000 LİRA 75,000 — BulUn- ahmette Akbıyıkta 6 odalı, bahçeli, manzaralı ahşap ev. Nlşantaşında »şer odalı manzaralı, konforlu apar-tantın. Mutavassıt istemez, Tel: 42704 TM
KİRALIK İKİ ODA — İstanbul Rüıtempoça caddesi Kantarcılar arasında. Müracaatı aynı oadde üzerinde No. 64 Mohmet Kahraman. Görüşmek İçin Caddebostan İskele eaddcsl Nç. 14 BUİşlf’e. fl53
BATİLIK — fiarblyo civarında tramvay yolunda satılık İşlek tütüncü dükkânı. Müracaat Talimhane Altmtepo Bmlfikçl KJrkor 4/1 608
OİHANOİRDB — Bahçesinden de-ni» göm 8-4 odah, 4 katlı Ap. X. katı boş acele satılıktır. Cihangir caddesi Taylan Ap, kapıcısı Mehmet Arsiana 690
BOŞ TESLİM — Aeele satılık klr-glr ev: Taksim Ferldlyo caddesi numara 19, 8 kat 7 oda; ter katta İkişer oda_ Terkosu, elektriği; kuyun, sarnıcı bahçeıll e. Müracaat Mat ondan on ikiye; ikiden dörde kadar İçin dekin». 714
MODADA — İskele; tramvay; plâja yakın; denize na®r; 7 oda; hal; kalorifer; elektrik; su; gaz; modern mutfak; banyo; bahçesinde çamaşırlık; boş tealim pazarlıksız 50,000. Mektep sokak 18; her gün 11 ya kadarla 16 dan sonra, 749 — 1
BATİLIK KELEPİR APARTIMAN— Talimhanede konforlu bir apar tim an acele «aklıktır. Her gün öğleden *on-ra 41483 • telefon, 710 — 3
İNGİLİZOB DERS — Londralı İn-gülz bayan tarafından yeni metod (konuşma). Adres: Mis. Vlnnl 499. İstiklâl eoddesl Yardım apartıman No, 1 (Rus sefareti yanında) 827
PİYASADA HÂLEN FAAL BİR MÜESSESE — Tevsi maksadlyle sermayedar ortak arıyor. Sermayenin fazla olması tercihe sebeptir. Bayılt posta kutusu 28 • müracaat.
721 —
KAPAUÇÖRŞI - Gedlkpoşa, Aksaray ve muhtelif yerlerde satılık ev, dükkân ve arsalar. Müracaat: Kapa-lıçarşı Kürkçüler çarşısı No. 10 Sür'at Emlâk. 713
BEYOĞLU — Ag^hAmam karakolu yanında l katlı apartıman* plftnı yapılmış çimentosu hazır, arsa satılıkta. Beyoğlu Balo 0. Balo Ap. 8/1 Telefon: 49014. 700
BATİLIK AKSA — Buadlye İstasyonuna (10) dakika. 1660 metre kar» gayet muntazam. Denize nanr. İfraz d₺ edilir. Beylerbeyi Arabacılar eokak No. 65 • müracaat. 690
EMİNÖNÜNDE — Gayet işlek bir dükkftn, her İşe elverişli; devren şahlıktır. Sermayeli ortak da alınır. Îs-tiyenler İstanbul Posta kutusu 145 adresine mektupla yazsınlar. 730 —
BEYLERBEYİNDE — İskeleye bir dakika. Arabacılar sokak 30 No. 7 0-dalı, bahçeli, aşılı meyva ağaçları, Boğaz* manzaralı ev satılıktır. Müracaat: Telefon: 82669. 717 — 1
BAKIRKÖYDE ÎYİ ÎRATLI BİNA — Bakırköy Yenimahalle ON Tem mu> caddesi Tl numara 3 kat aylık kirası 275 lir» pas ar İlksiz 21,000 liradır. Altındaki bakkaldan görülür. Pazarlık İçin Telefon: 30390. 5000 Ura ipotekte devredllecektr. 720 - ı
3/4 HİSSESİ 8,000 LÎRAYA SATILIK DÜKKÂN — Çarşıkapı, Kılıççılar No. 33. Müracaat: 4 üncü Vakıf Han. Umumi Mağazglar Suat Keskin. 723 — 1
SATILIK — İşler vaziyette galalit toka yapım atelyesi acele devren satılıktır. Müracaat: Salı, perşembe, cu martesl günleri 49278 e telefon. 725 - 1
batilik bostan — Yedikulede asfalt yolda içerisinde bol sulu kuyusu Te bahçıvan evi olan on dönüm bostan 16,000 liraya satılıktır. Müracaat: Karaköy, Bebek tramvay durağı karşısı Demlrbag Han No. 18. Tel: 4Ç304. 727 - 1
SATILIK FIRIN — Küçükmusta-fapaşada üstünde dört odalı evi ve bir ardiyesi olan kâgir fırın 25000 liraya satılıktır. Müracaat: Karaköy. Bebek tramvay durağı karşısı Demlr-bafi Han No. 18. Tel: 40304 128 — 1
DEVREDÎLECEK — Mercanda b»n içinde İmalâthane ve yazıhaneye elverişli mahal devredilecektir, üzun-çorşı Havancı sokak 5 sayıh Dqğan boyahanesine müracaat. 760 L 2
FLORYADA SATILIK KIYMETLİ ARSA — Floryada yeni İstasyon ö-nttndo dlenlze nazır kıymetli arsa acele satılıktır. Taksim Cumhuriyet mey dam No. 14. Telefon: 82712. 764 -2
ARDİYE ARIYANLAR — İst. piyasa mevkiinde, her türlü suhulet gösterilir; müracaat: Fatih Malta durağı karşısında Madalyon Emlâk Bürosuna, 703 — 1
ACELE SATILIK UCUZ ARSA — Boğaziçi Yetılköyün havadar yerinde 115 metre kare. Almak tstlyenierln Mahmutpaşa Büyük Yıldız Han. 2 kat 6 numaraya müracaatları. 759 — 2
ARSA SAHİPLERİ — 4000 İlâ 10000 İra ila 2, S, 4 od» konforlu eve sahlb olabilirler. Arsası olmıyanlara da arsa temin edilip İnşaatları yapılırJBeyoglü Tokatıyan arkası Balo sokak 34/1 İnşaat Şirketine müracaat. 747 — 1
UCUUZ BATİLIK Ve KİRALIK rALl — Küçükyalı Hat boyu Si No. içindekilere müracaat. 745 — 1
UCUZ ve ACELE BATİLİK ARSA— Apartıman; evler; garaj; depo; fabrika inşasına elverişli ve Harbiye tramvay caddesine 2 dakika mesafede bulunan Pangaltıda Çimen, sokağında cephesi 45 metre olan tamamı 757 metre kare büyüklüğündeki bir arsa acele latıhkta. Arsanın Hailce ve Dolapdere asfaltına çok güzel manzarası vardır. Alâkalıların (İstanbul 238 No. iı Posta kutusu) na mektupla mü-racatlan. 738 — 3
BEŞİKTAŞTA — Ihlamur caddesinde 19 No. lı kahvehane mobilyasıyla devran satılıktır. İçindekilere mü-racat. 736 — 3
t TÜRKÇE BİLEN ECNEBİ BAYAN» — Aileler nezdlnde İngilizce -Fransızca, Almanca dersler! vermektedir. Taliplerin (AMERİKAN rumu-ziyle Akşam gazetesine müracaatları.
728 —
KASIMPAŞA — Kulaksız caddesinde 40 numaralı 8.50 x 27 = 230 metre kar» arsa satılıktır. Bedel teklifinin Bayan Balum. Samanyolu sokak No. 69 Şişil adresine mektupla bildirilmesi. şifahi teklif yapılmaması rica o-lunur. 726 — 4
fj -MÜTEFERRİK
ORTAK BAYAN ARANIYOR — » seneflcnbcrl büyük fedakârlıklarla hazırlanmak ta olan, İmtiyazlı mühim ▼e enteresan neşriyatımız için (az bir sermaye koyacak) bir Bayan Şerik a* ranmaktadır. (Modar Müessesesi. Narmanlı Yurdu. Tünel civan, Beyoğlu. Tel: 42769). 740 —
SATILIK EV — Failli Saraçhane Yeşlltekko sokak 15 No. üç katlı, beş odalı, manzaralı; büyük bahçesi; ha-1 va gazı; elektrik; terkps ve ayrıca j bahçede kuyusu vardır. Hor gün için- | delillere müracaat. 743 —
MUDANYADA — Ba tapu mutasarrıf olmak Here yapılan plâja daimi bir ortak aranıyor: Kısa malûmat: PİS J bir «ene tecrübe görmüştür. Randımanı fevkaladedir. Ortak olacak zat 8-10 bin lira kadar sermaye koyması Ilımdır. Bütün şartlar ortak olacak zatın arzularına uygun olaçak tır. Müracaat: Kasımpaşa. Zlncirli-kuyu caddesi No. 13 İsmail’e.
719 —
DİŞİ SÜLÜN ARANIYOR — Batmak iatlyenlerln Bankalar caddesi Perşembepazar No. 6 Hulsl'ye müra-eat. 735—2
KOLEJ MEZUNU BAYAN — En yeni metodlarla İngilizce; Fransızca; Almancadan gençleri İkmal; Avrupa; Amerika İmtihanlarına süratle hazırlar. Kadıköy Osmanağa Nuzhetefehdl No, 43. 737 — 5
AZ SERMAYE İLE — Fazla kâr getiren bir iş İçin ortak arıyorum. Doktor; eczacı ve kimyager tercih edilir. Müracaat Akşamda (T.T.) rumuzuna. 694
MEKTUPLARINIZI ALDIRINIZ Gazetemi» idarehanesini adres olarak göstermiş olan karilerimiz den
A.R - R.S — Y.M — M. R -Maktu gelir — üsta Terzi — e. Y.A — T.T — namlarına gelen mektupları idarehanemizden aldırmaları rica olunur.
Devlet Demiryolları ve Limanları îşlptme Genel İdaresi ilânları
BALAST ALINACAK
S ir keçi işletmesi Mubayaa Komisyonundan:
1 — İşletmemiz İhtiyacı için mevkii ve mlkdan aşağıda yazdı üç kalem kırma, balast kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulmuştur.
> — Her üç ocaktan alınacak balastın muhammen bedeilerile muvakkat teminatları aşağıda yazılmıştır.
3 — Bu işe alt şartname ve mukavele projelerinden Kim. 27 ye alt olanı 480 kuruş, Kim. 41 ocağına alt Olanı 232 kuruş ve Kim. 170 ocağına bit olumda 828 kuruş mukabilinde Sirkeci vezneslnce satılmktadü.
4 — Her üç ocaktan alınacak balastların eksiltmesi aşağıda yanlı tarihlerde Sirkecide 9 uncu İşletme binasındaki komisyonda yapılacağından isteklilerin teklif mektuplarını kanun! tarifata uygun olarak İhale saatinden bir saat evvel makbuz mukabilinde komisyona vermeleri veya muayyen vakitten evvel komisyon eline geçecek tarzda iadeli taahhütlü olarak posta ita göndermeleri.
B — Kanunu n tayin ettiği mut ad vesikalardan başka 1948 yılı Ticaret odası veslkaslyle bearber böyle bir taahhüdü muvaffakiyetle dair tasdikli bir vesika ibrazı İftaradır.
Muhammen Muvakkat bedeli teminat Mevkii Mlkdan Lira Krş. Lira Ki»-
başardığına
C4S02)

14000 M3
7000 M3
10000 M3
91980 00 6849 00
46410 00 8480 76
05500 00 4525 00
İhale tarihi
ve günü________İhale Mft1
f/8/1048 Pazartesi 11.30 1/6/1848 Pazartesi 15.30 4/5/1048 Salı 11.30
Dizel jeneratör grubu satın alınacak İller Bankasından:
I — Keskin elektrik santralı İçin bir dizel jeneratör grubu »atan alınacaktır.
2 — İsin keşif bedeli 50.270 liradır.
3 — Geçici teminat 3.763.50 liradır. u
4 — Teklifler kapalı sarfla ve «n geç 8 mayı» 1048 çarşamba günü saat 17 yc kadar İller Bankası ticaret İşleri müdürlüğüne makbuz mukabilinde teslim edilmelidir. (Postada vaki gecikmeler kabul »dilmes).
5 — Bank» İhaleyi yapıp yapmamakta serbesttir.
6 — şartnameler ve keşifler filer bankası ticaret İşleri müdürlüğünden 3 lira, bedel mukabilinde alınabilir. (4364)
Maliye Bakanlığından:
Geçici teminatı
Lira K. Eksiltme tarihî
Cinsi
150000(1(1 adet 775ÛÛOO » 1850000 » 10000 * 9000 ■ 100000 • 300000 » 2000 kilo miktarları yazılı ■n KUlrii!
;! p.nalnrllo birlik'ı
12.5 x 16 zarf imollyesı 13X 18 zarf Imnliyesl 17x24 zarf Im.MIyesl Zamk fırçası Cetvel tahtası
Klasör sırt halkası Büyük kapsül
Çlvlt mazı
Yukarda cins vc İle ihale ed'! çlcl ten; I:
bulünnınlnrı.
>6/4/048 pazartesi
27/4/948 Sflll
» »
28/4/943 çarşamba
1462.50
872.—
243.—
11250
603 40
375.
80 —
225.—
İşler ve mübayaalar açık eksiltme
•r1n Gösterilen tarihlerde ve saat 14 de ge-■ p -ikta.ş'ta Devlet Kâğıt Deposunda hazır t»U4» t t
B.T.ııi» 8
AKSAM
19 Nisan 1948

Limanımızda bulunan
KORA vapuru: PİRH - BEYRUT - İSKENDERİYE - PORTSAİD ve aktarma ile AVUSTRALYA v« Cenubi AFRİKA için yük kabul edecektir.
Fazla malûmat İçin, Oa latada Hovagimyan Han 147/1 No. da:
Demetrius J.
Zervoudakis vapur acentftsma müracaat rica olunur. Telefon: 42199
Dr. İhsan Baml mhh
Istafilokok Aşısı
IstafUokoklardan mütcvellld (Ergenlik Kan çıbanı, Koltuk Altı Çıbanı; Arpacık) ve bütün clld hastalıklarına karşı pek tesirli bir aşıdır. Dlvanyolu No. 113
KARAMÜRSEL MENSUCAT ve TİCARET
ANONÎM ŞİRKETİ idare Meclisinden:
Hissedarları Zammı Sermayeye İştirak Davetnamesi
Şirketimizin 26 Mart 1948 tarihinde toplanan fevkalâde Genel Kurulunca, beheri beş Türk lirası İhraç kıymetinde 60,000 (Altmış bin) yeni hİ3se senedi’ çıkarmak suretüe şirket sermayesinin t,200,000 (Bir milyon İki yüz bin) Türk lirasına İblâğına karar verilmiştir.
Eski hissedarlara malik oldukları beher Üç hisseye mukabil İhraç bedeli üzerinden bir yeni hisse İsabet etmekte olup bu suretle yeni hisselere talip olan sayın hissedarlarımızı en geç 31 Mayıs 1948 tarihine kadar bu hıyar haklarını kullanmağa, Ticaret Kanununun 394 üncü maddesine tevfikan davet ediyoruz.
Bu tarihe kadar İştirak taahhütnamelerini îstanbulda Sultanhamamında İkinci Vakıf Han 3 numaradaki dairel mahnisaya makbuz mukabilinde tevdi etmlyen hissedarlarımızın bu haklarını istimalden sarfınazar etmiş telâkki olunarak Ticaret kanununun hükümleri dairesinde muamele yapılacağı İlân olunur.
İDARE MECLÎSİ
SAYIN BAYANLARA
Tahtakurusu - Sinek - Sivrisinek -Hamam böceği Güve ve aalr HoşaTatı fi.nl olarak yok eden dünyaca maruf
VESTiNGHOUS ve REGAL Bombalarile Toz ve Pul halinde hakikî Ingiliz NAFTALİNİ TAKSİM ECZANESİNE gelmiştir.
Bu bir fenni hakikattir, ki;
KREM PERTEV
Cildi temiz, pürttssüz ve gergin tutar. Buruşuklukları giderir, tabiî güzelliği muhafaza eder.
SATILIK MOTöR
40 beygirden yu kan İşler halde 1 değirmen motörü satılıktır. Müracaat İstanbul, Galata Büyük Balıklı Han Arşin sokak NO. 1. Tel: 42771.
Çoktanberi bel kenen
Paris DEHAUT Fabrikası müstahzaratından «YAZILI HAP» namı İle maruf
İNKIBAZA KARŞI
PiLULES DEHAUT
Ecza denolariJe Eczahanelere dağıtılmıştır,
Uçak maîzeıre ve takımları satışı
Türk Hava Kurumu Genel Merkez Başkanlığından:
1 — Çeşit. miktar muhammen bedelleri aşağıda yazılı 38 kalem malzeme teker teker veya partiler halinde açık arttırma ile satılacaktır.
2 — şartnamesi Genel MeTkez, Havacılık dairesi, levazım şubelerinde ve İstanbul T, H. K. Satmalıma komisyonunda ve malzemeler Etlmesgutta Havacılık Dairesi Genel müdürlüğünde görülebilir.
3 — İhalesi 30 Nisan 948 tarihine rastUyan cuma günü saat ıo da Genel Merkez binasında yapılacaktır.
♦ 4 — İstekliler almak İstedikleri malzeme kıymeti üzerinden yaptıracakları % 7,5 nisbetlndekl teminat raakbuzlarlyle birlikte Genel Merkez komisyonunda hazır bulunmalıdırlar.
5'— Türk Hava kurumu ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. (4877) M. Bedel
Miktarı Lira Ku. Malzemenin cinsi
T
22 Nisan 1948: İstanbul — Bağdad — Tatıran
25 Nisan 1948: İstanbul — Roma — Amsterdam
Amsterdam’dan K. L. M. uçaklarlle irtibat temin edilen şehirler: Ncvz-York — Londra — Manchester — Olasgow — Paris — Brüksel —
Prag — Stockholm — Göteborg —Osİa - Kcrpenhang - Zürlh - Bale Mııh. — Frankfurt a/M. — Hamburg lift...
Rom a'da n irtibat temin edilen şehirler; Buenos Aires — Rio de Janetro — Marsilya — Cenevre — Lizbon — Madrid İlâ...
Fazla, tafsilât İçin müracaat: SEYAHAT BÜROLARI ve
TÜR H O L TİCARET Ltd. Şü.
Suitanhamnm. Katırcıoğlu Han No. 10, Tel- 20833.

1 2 — Aklmülâtör 8 W01t 120 Amper
3 6 — » » ■
d 12 — » 12 > ■ .
4
19
13
1 15 30 22
17
19
15
17
16
J8
17
20
14 — Benzin deposu
5 70 Amortisör dayağı
65 — Mlnlmaks deposu
0 75 Kuyruk tekerleği
15 — Tayyare örtüsü
30 — Pervane
3300 — Tayyare motörü (Reno marka)
2465 — * gövdesi hurda (tekerlekleri yok)
57 — Meşin iniş takım çantası komple
375 — Viyet demarürü (8 adet kolu var)
(- Yağ hararet S33tl
( . tazyik .
(25 — Benzin tazyik saati
( Kontrol d ev öl
I. C. I. Ltd., Billingham Divizyonu
Billingham Divizyonu fabrikaları halen Ingiliz İmparatorluğunun en büyük kimya tesisleridir. İçinden takriben 120 kilometre tren hattı geçen ve 4 kilometre karelik bir saha işgal eden bu Divizyon 15,000 işçi istihdam etmektedir. Bu Divız-yondan ziraat ve sanayie elverişli senede bir milyon ikiyüzelli bin tondan fazla muhtelif kimyevi maddeler dünyanın her tarafına ihraç edilmektedir.
I. C. I. Ltd., Billingham Divizyonunda imal edilen başlıca maddeler arasında Ammonium. Şulfat, Nitrat dö Sud gibi basit ve Amiciphos gibi mürekkep gübreler; sentetik petrol ve takriben 50-60 sair muhtelif sınaî maddeler vardır.
Karabük Demirleri
12.22 m/m yuvarlak demirler, 1.3 m/m saçlar, 50 x 40 X 5. 50 x 50 x 5. 65 x 65 x 7, 80 x 8o x 8 m/m köşebendler sayın müşterilerimi zln emirlerine amadedir.
RİZA ÜN — NECATİ ERK.MEN
Demir Ticaret Evi
İskele Caddesi No. 13, Tophane. Telgraf: Ünerk — İstanbul.
Telefon: 40924 - 42120 — 42125. I
Adedi devir saati
Imoarlal Kemikal İndustrıa (Turkey) Ltd İş Bankası Hanı, Qaiaf« İSTANBUL
35 (
17
16 (
19 (
18 (
16 (
16 (
17
31 (
8 (
6372
17
İrtifa devir saati
— Muşamba çanta (katalok için) Buji anahtarı
Karblratör meme anahtarı küçük Karblratör meme anahtarı büyük Geçme anahtar
Düz anahtar tek ağızlı
— Tek ağızlı anahtar C köşe
Süpap anahtarı
Senti!
■--------SUMERBANK---------------------------
Bankamızda Tasarruf Mevduatı Hesabı olanlar:
1 — Senede dört defa: Şubat, mayıs; ağustos ve kasım aylarının birinci gününde yapılacak Yeril Malı, ikramiye çekilişlerine iştirak etmek ve
2 — Dileyenler faizlerine karşılık % 8 tazlasUe yeril malı almak hakkını sağlamış olurlar.
01 »eleri m İzden izahat alınır.
7 ( 7 — Benzin pompası
20 15 — Ayna (dikiz aynası»
2 1 50 Tekerlek kampanası
3 3 — » iç lâstiği
2 0 40 Dikme pistonu
13 13 — Bez takım çantası boş
17 17 — Bez takım çantası boş
1 1.0 — Hn. yağ verme tertibatı
Gümrük Muhafaza Deniz Atölyesi Müdürlüğünden:
Aşağıda görevleri hlzaJannda ücretleri yazılı beş çeşitli hizmete alınacaktır.
İsteklilerin iyi hal kâğıdı benzeri »47 yoklaması yapılmış olacaktır. Tahsil belgesi İle 23/4/948 günü akşamına kadar Hasköyedkl Müdürlüğümüze müracaatları. (5025)
Görevi Ücreti
Buz dolabı alınacak
Orman Fakültesi Alım Satım Komisyonundan
Muhammen flatl İlk teminat İhale
Lira Lira Şekli Tarihi Günü Saat
3000 225 Açık eksiltme 28/4/948 pazartesi 15 d#
1 — Büyükdere Bahçeköyde bulunan Orman Fakültesi için yukarıda muhammen flatl yazılı 20 ayaklık 1/4 beygir kuvvetinde- Transformatör’-süz 220 voltla çalışır motörlü bir adet buz dolabı bir şartlaşmada yukarıda gösterilen şekil ve saatte İhalesi eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme Maliye Bakanlığı İstanbul Yüksek Okullar Saymanlığı dairesinde toplanacak olan Fakülte Alım Satım komisyonunda belli gün ve saatte yapılacaktır.
3 — Eksiltmeye girmek isteyenlerin İlle teminatlarını Yüksek Okullar
Saymanlığı veznesine yatırarak alacakları makbuzla 1948 yılı Ticaret veya Esnaf Odası vesikası ve müessese namına hareket edenlerin noterlikten tasdikli vekâletname ile belli gün ve saatte komisyona gelmeleri ve şartnameyi görmek İsteyenlerin de adı geçen saymanlıkla orman fakültesine başvurmaları. (4557)
8462 35.
Kükürt ihreç okunacaktır
Etibank Genel Müdürlüğünden:
Serbest döviz ve takasla en iyi evsafta saf kükürt ihraç olunacaktır.
Alâkalıların şartları öğrenmek üzere bankamız genel müdürlüğü ile temasa geçmeleri ilân olunur. (4025)
Makine ressamı
Borucu kazancı
Kaynakçı oksijen ve elektrik Döküm İçin ağaç modelci Tornacı
200 lira
200 •
200 »
150 >
150 »
Elektrik malzemesi salın alınacaktır
Etibank İstanbul Şubesinden:
Bankamız İhtiyacı için muhtelit elektrik malzemesi satın alınacaktır.
Taliplerin tekliflerini kapalı zarfla en geç 20. 4. 048 salı günü saat 17 ye kadar bankamız holündeki teklif kutusuna atmaları.
Müfredat listeleri her gün satın alma servisinden temin edilebilir.
Banka ihaleyi kısmen veya tamamen yapıp yapmamakta serbesttir. (4957>
Bakırköy Tarım Kredi Kooperatifinden:
Yeni vaziyette mevcut 17 adet Kanada mamulatı
Sempleks marka Orak Makinelerimiz
Ambalûj ve nakliye masrafları alıcıya alt olmak üzere 900 Urdan satılacaktır. Almak lstlyenlerin Kooperatifimiz Müdürlüğüne mûracaatlerl.
Keçeli belleme alınacak
İstanbul Jandarma Satınalma Komisyonu Başkanlığından:
J. Hayvanlan ihtiyacı İçin (1000- 1300) adet keçeli belleme Taksimde Jandarma müfettişlik binası İçindeki komisyonumuzda 30 Nisan 048 cuma günü saat 15 de kapalı zarf ekslltmeslle satın alınacaktır. Muhammen bedeli beheri İçin 1200) kuruştan 115800) lira ilk teminat (Azamiye göre 1170» liradır. Evsaf şartname ve numunesi her gün komisyonda görülür vc parasız aidınlabllir. İsteklilerin İlk teminat makbuzu veya banka kefalet mektubu ticaret vesikalarını teklif mektuplarlle birlikte eksiltme saatinden en az bir saat evveline kadar komisyonumuzda bulundurmaları, (4700)

Comments (0)