AKŞAM
Hergiin 8 sahife
A K Ş A M’ ı n Kiiçük ilânları en verimli, en ucuz rastladı ı.
Sene 30 — No. 10801 — Flatl her yerde 10 kuruştur.
SALI 20 Nisan 104B
Sahibi: Nccmcddin Sadak — Yazı işlerini fiilen İdare eden: o. Bildik — Akşam Matbaası
İtalya seçiminde hristiyan Demokratlar üçte iki nispetinde kazanddar
Halk sevinç içindedir, hükümet komünistlerin isyan çıkarmalarına karşı tedbir alıyor
Almanya ile ticaret
Fransız mıntakasi için anlaşma oldu
Londra 20 (R. > — Türkiye He Almanyadak! Fransız İşgal mın-takası arasında ticaret mübadelesi İçin bir Tiirk heyetinin Baden - Baden şehrinde yaptığı görüşmeler sona ermiş ve bîr anlaşmaya varılmıştır. Anlaşma tasdik edilmek üzere Türkiye ve Fransaya sunulacaktır.
W a İter Lippman'ın bir makalesi
Yarım tedbirlere son verilmelidir
Bugün için varılması lâzım gelen hedef Kızıl ordunun Stettin - Triyeste hattından Sovyet hudutlarına çekilmesidir
Kon ünistfer büyük hezimete uğradılar, halk bütün gece meydanlarda seçimin neticelerini takibetti
Roma 29 (R) — İlaJyada seçim dün saat 14 te sona crnılş ve derhal oyların sayılmasına başlanmıştır, Halk büLün gece umumi meydanlara toplanarak elektrikli levhalar üzcrmds Verilrtı neticeleri takib etmiştir. Kail rakam perşembeden evvel anlaşıla-ıhlyncâkCtt". Fakat şimdiye kadar a-lınan neticeler Hristiyan Cemokrat partisinin büyük bir muvaffakiyet kazandığını gösteçlyor. Bu parti, komünistlerle millrlt sosyalistlerden mü rekkep Halk cephesinin bir oyuna mukabil iki oy almıştır.
Komünistlerle iş birliği aleyb'.nd» bulunan Saragntbn başkanlığındaki Sosyalist birlisi de hayrete şayan bir nıuvstfakıyct kazanmıştır. Bugünkü hükümete dâhil olan bu pftrtl, Hrlstl-yan "demokratları takviye edecektir. Bağcılar pek az oy almışlardır.
Halk seçime bûyiik ölçüde iştirak etmiştir. İştirfck nispeti bazı yerlerce yüzde 100 ü bulmuştur. Hristiyan de-mokıatâRi, komünistlerin en kuvvetli olduklarını iddia ettikleri Mllâno. To-rlııp gibi sanayi mıntakülnrında büyük muvaffakiyet kazanmışlardır. Komada, Floransada ve diğer birçok mıntakalarda komünistler mağlûo ol muşlardır.
Hristiyan Demokratların muvaffakiyeti
Roma 20 (AP) — Tarihte bir dönüm noktası teşkil eedecek mahiyette olan İtalyan seçimlerinin şimdiye kadaıkl neticeleri, üçle İki nispetinde Hrlstl-yan demokratların kazandığını ve komünistlerin, en kuvvetli tahmin e-dUdlklerl yerlerde bile kaybettiklerini göstermektedir. Bu arada, Şimal bölgesinde komünistlerin, umdukları kadar kazanamadıkları görülüyor.
Mllânoda komünist aleyhtarı 232500. komünistler İse 139,000 rey altınşlaı-dır.Torlno'da bu nispet daha fazladır; komünistlere verilen 32.000 reye karşılık, demokratlar 71,800 rey almig-Jarc’tr.
İhtiyat tedbirleri
Roma 20 (Aλ» — Başbakanlıktan alınan malumata göre; Başbakan Al-ctde dç Gasperi dün, emniyet ve ordu Heri gelenleriyle görüşerek, komünist lecin isyan çıkarmalarına karşı alınacak tedbirleri gözden geçirmiştir.
Halk, seçimin neticelerinden dolayı sevinç İçindedir.
Roma 20 (AP> — Komünistlerin, Beçlmlere fesat karıştırıldığını iddiaya başlamaları, büyük nümayişlerin yapılması ihtimalin! arttırmıştır. Fakat. hükümetin, memlekette âsayişl muhafaza İçin esaslı ve kati tedbirler almaya karar verdiği de görülüyor. Seçimlerin sonundan, parlâmentonun toplanacağı 10 mayıs tarihine kadar geçecek olan gergin devr# esnasında Başbakan de Gasperi, «iktidarı muhafaza İçin, kab ederse, kuvvete baş
KARANLIK YOL
—---------- i
A$K VE MACERA ROMANI Yazan;
NİHAL KARAM AĞ ARALI Evvelce (Bu- ük bir aşk) vc (Ateşle oyun) isimli işerler! gazetemizde intişar eden yeni ve güzide romancımızın bu son ve harikulade tefrikasını yakında neşre başlıyoruz.
de Ğcsperl
vuracağım, bildirmiştir.
Diğer taraftan İçişleri Bakanı Scelba da, âsaylşl muhafaza için 830 bin kişilik bir ordu yo polis kuvvetinin hazır olduğunu söylemiştir.
Bazı neticeler
Roma 20 (R — Seçim hakkında bazı neticeler şunlardır; Rpmada 105 büroda Hristiyan demakratlar 50958,
komünist - Sosyalist Halk cephesi 19192, Floransada Hristiyan demokratlar 25091, Halik cephesi 10192, Sara gat'ııı Sosyalist birliği 4097. Cumhuriyetçiler 1088, Mili! blok 899. MUâno-da Hristiyan demokratlar 158000, Halk cephesi 108022. Sosyalist birliği 60371, Milli blok 2305. Torlnoda Hrls-tiy-ıtı demokratlar 6200, Halk cephesi 2553. Sosyalist birliği 1127, Mili! birlik 1134, Monzada Hristiyan demokratlar 11423, Halk cephesi 6458, Ankonada Halk cephesi yüzde 44, Hristiyan demokratlar yüzde 33. Modenede Halk cephesi 20900, Hristiyan demokratlar 19127. Sosyalist birliği 5017, Milli blok 700 oy almışlardır.
Kalabrlyada Hristiyan demokratlar yüzde 50, komünistler yüzde 30 oy almışlardı*.
(Arkası sahife 2; sütun l> da)
SON DAKİKA Öğleye doğru alınan neticeler
Roma 20 (AP.) — Son haberlere göre, komünistlerin hâkim oldukları »Halk cephesi» partilerinin elde ettikleri 1.851.074 reye mukabil Hlrls-tlyan Demokratlar 3.037.750 rey almışlardır.
Viyanada bir hâdise
Dört Rus bir kadını kaçırmağa kalkıştı
Londra 20 (R.) — Viyanada Ruslar dün bir hadiseye sebep olmuşlardır. Bir otomobile bbunlş olan dört sivil Rus sokaktan geçmekte alan bir kadını kaçırmışlardır.
Bu hâdiseyi gören Amerikan askeri polisleri bu otomobili Jcep ile takip etmişler ve ona yetişerek kadını kurtarmışı avdır. Dört Rus tevkif edilmiştir, Amerikan kumandanlığı bu hâdiseyi Rus kumandanlığı nezdlnde protesto etmiştir.
Devlet fabrikaları
Hususî sermayeye devredilecekleri doğru değil
Gemi mubayaası işi
Meclis tahkikatı açılması için bir takrir verildi, takrir yarın görüşülecek
Ankara 20 (Telefonla) — Devlet tarafından işletilmekte olaıı fabrikaların husus! sermayeye devredileceği etrafında ileri sürülen rivayetler dola yıslİB yetldll bir zat şunları söylemiştir:
«— Yapılmış va halen İşlemekte olan devlet fabrikalarının husus! sermayeye devredileceği etrafında zaman zaman gazetelerde çıkan haberlerin asit yoktur. Bu haberler İnşa halinde bulunan tzmlr mensucat fabrikasının özel şahıslara devredilmesi hak-kındakl karardan ileri gelebilir. İzmir fabrikasını arzu eden şahıslara devretmeğe âmadeytz. talip bekliyoruz.»
Dİ KKATLER:
Amerikalı tanınmış siyasi yazar Walter Llppman «Yarım tedbirlere son verilmelidir» başlığı altında bir makale neşretmlştlr. Amerikalı muharrir bu ır.akalestnde diyor kİ .
Amerika Dışişleri Bakanı Mar-shallln Pan Amerikan konferansında bulunmak üzere Vaşlngtondan Bogota'ya gitmesi ne derece lüzumlu be bir an evvel geri dönmesi bugünkü vaziyette bundan, birkaç kat fazla lüzumludur. Durum çok ciddidir ve esaslı tedbir alınmazsa halledilemez-bir şekle girebilir.
Başkan Truman’ın mesajı, Mar-shall, ForrMtalî. Royail, Sulllvan ve Symlngton'un nutuktan, demeçleri Amerika Birledik devletlerini harbe hazırlsnmığs sevketmlştir. Fakat yavaş, varım tedbir şeklinde va muayyen olmıyan hedefler İçin hazırlık. Hükümet asker! tedbirler! hızlandırmadıkça ve diplomatik hedeflerini tâyin etmedikçe harb tehlikesi gittikçe artacak ve yaklaşacaktır.
Söylendiğine göre politikamız 3ta-lln'i ve Polltbüro’yu herhangi bir taarruzun harb demek olacağına İkna etmek İmiş. Fakat yavaş bir şekilde alınan yan tedbirler Krcmlln'l cesu-rane ve çabucak hareketle bizim siyasetimiz! tesirsiz bırakacağı düşüncesine sevkedeblllr. Pragdakl hareket tarzı, Finlandiya meselesi. Skândl-navya ve İran. üzerinde yapılan teh-dltkâr tazyik bunu gösteriyor. Kısaca söylemek lâzım gelirse denebilir kİ Moskova, Amerika seferber olmadan vc kuvvetini kullanmadan, stratejik avantajdan htiradc edebileceği kanaatindedir.
Amerika, kuvveti büyük olmakla beraber hazırlık için vakte muhtaçtır. iaşe hatları Uzundur. Amerika Birleşik devletleri dünyanın dört köşesinde on İki mmtakada meşguldür. Bu mmtakalara varmak Rusya İçin Amerlkadan kolaydır. Bundan başka Ruslar bu yerlerde komünistleri kullanmak suretiyle müdahalede bulunabilirler. Amerikalılara taraftar komünist aleyhtarları İse birçok gruplara ayrılmıştır.
Amerika atom bombası, çok uzak mesafelere giden uçaklar ğlbl kuvvetli silâhlar bakımından hiç şüphesiz üstün vaziyettedir. Fakat bir taraf-
ffalter Ltppman
tan 2aman ve yakınlık, diğer taraftan İç harb çıkarmak ve rehineler elde etmek kabiliyeti, buna tefevvuk etmese bile, bir muvazene temin edebilir.
îşta bu sebepledir kl Başkan Tru-man’ın tavsiyelerinin ve yatıştırma politikasının bırakılması hakkın diki demeçlerin vaziyete uygun mili! bir politikanın başlangıcı olmasını temenni ediyoruz. Filhakika bugünkü vaziyet mimarı tarafından plönlan hazırlanmamış ve müteahhidi tarafından lüzumlu inşaat malzeme’! depo eda İanem İs bir binanın İnşası için indirilen ilk kazmaya bemter
Başkan Trıınıan tarafından tavsiye edilen askeri tedbirler, sinsi ve mail bir seferberliğe dayansa bile, Amerikan askeri kuvvetinin tıe suretle ve hangi hedef İçin kullanılacağına dair kat! stratejik kararlar verilmedikçe yarım tedbir mahiyetinde kalacaktır.
Startejlk korarlann verilmemesine sebep hükümetin dış politikasının henüz mukavemet ve bekleme devresinde olmasıdır. Askeri tâbirle bu, Amerikan kuvvetlerinin. Sovyetlcrin Avrupa ve Asyada teşebbüs ele almak için seçecekleri m3ha!de ve tâyin edecekleri samanda harekete geçmeğe çağırılması İhtimali demektir.
(Arkası sahife 2: süitin 5 te)
TiitTittr* ■ ıı» ««i »»«»■■ «■■ ««» »»»M»fn~»

Ankara 19 — Gemi milbayaasi İçin Amerikaya giden heyetimiz hakkında dönen bazı dedikodular dolayısıyla Ankara milletvekili Hıfzı Oğuz Beka-ta'nın Meclise verdiği sözlü soruya Ulaştırma Bakam B. şükrü Koçak ce vap verdi.
Ulaştırma Bakanı; Fuat Zlnclrkı-ranın başkanlığındaki heyetin evveli îngiltereye, oradan İsveçe ve daha sonra Amerikaya giderek anlaşmalar yaptığını, bu sırada ahnan bir İhbar üzerine, heyet âzasından Fahri Kanmanın tayyare İle memlekete davet edilip kendisinden İzahat alındığını ve meselenin bu İşler üzerinde çalışan bir Amerikalıya komisyon verilmek İstenmesi olduğunun anlaşıldığını, bu heyetin geri alınarak yerine Denizyolları Genel müdürü İle teknisyenlerinden mürekkep bir heyetin yollandığını anlattı.
Evvelce yapılan İhbarla, bu iş üzerinde alâkalıların verdiği izahatın BA kanlar Kurulunca İncelendiğini ve heyet hakkında tahkikat açıldığını da bildiren B. Şükrü Koçak, Maliye teftiş heyetinin dosyalara el koyup Zlnclrkıran heyetinin bütün muamelelerinin tetkik edilmekte olduğunu, esaslı bir beyanda bulıınabUmek için açılmış olan tahkikat neticesinin bek lenmes] lca bettiğinl İlâve etti.
B. Şükrü Koçağın İzahatından sonra söz alan sözlü soru sahibi Hıfzı Oğuz Bekata:
— Yok yere meydan verilen memleket ölçüsündeki maddi ve mânevi zararlara bakıp d» teessür duymamaıt mümkün değildir. Böyle bir vaziyet karşısında ise. Ulaştırma Bakanının İzahlarına: a Tatmin edildim» sözleriyle mukabele etmeğe doğrusu bir
Tahkikat açılma- Soru sahibi sini istiyen Rıza Hıfzı Oğuz İnce Alcmdaroğlu Belcata
türlü dilim varmıyor.» dedi.
B. Şükrü Koçak, bunun üzerine: «Sözlü soruya verilen izahat bitmiştir.» dedi.
Bakanın bu şekilde İdarel kelâmı gürültülere yol açtı ve Muhlddln Baha Pars:
— Bu kadar sözler karşısında Bakanın cevabı tatmin edici değildir! dedi,
Başkan B. Ralf Karadeniz, bu İş üzerinde verilmiş yeni bir takrir olduğunu ve meselenin bir komisyonca İncelenmesi İstendiğini, bunun gündeme alınarak Meclisin mütaakıp lop iatuında görüşüleceğini söyleyince bu sözler İyi bir hava yarattı. Ve Zonguldak milletvek:ll Rıza tnceiiiemdar-oğlu'nun bir takrir vererek, bu mesele üzerinde Meclis tahkikatı açılmasını istediği anlaşıldı.
Takrir, Meclisin çarşamba gündemine alınmıştır. Tahkikat açılmasına Meclisçe karar verildiği takdirde, ya beş klşllll: ihzari bir komisyon seçilecek, yahut da her hangi bir komisyon bu tahkikat işiyle vazifclendlritc-coktir,
/organ ye ayak
Fatih Rt/Ja At ay, ecnebi memleketlere gönderilen Milletvekili murahhaslara günde 100 lira ! kadar bir resnıi tahsisat verdiğimizi gazetelere bildirdi.
Halbuki, Amerikan hükümeti, içlerinde Hüseyin Cahid Yalçın gibi hem yaşlı Milletvekili, hem de meşhur bir gazetecinin dahil bulunduğu bir heyeti resmen davet etmiş; adam başına günde bizim paramızla 1 eylülden evvel 20 Tiirk lirası bile tutmıyan şimdi her halde 30 Türk lirası civarında olan bir para vermişti. Amerikanın verdiği resmî ödenek ölçüsü bu imiş. Bizimkilere da tatbik etmişler.
Bütün gazeteciler bunu hâtıralarında yazdılar. Ahmet Emin‘> in seyahat hâtıraları piyasada', kitap halinde mevcuttur. Seyyahlar. bu kadar para ile ne kendilerinin, ne de davet etmiş bulunan Amerikan hükümetinin şanına halel getirmeden Ameri-kayı dolaştılar. Borçlanmaksınn döndüler.
Amerikalılar ki bizden ne kadar. zengindir; ölçülerinin ne olduğu anlaşıltyor. Biz kl bu haldeyiz, hovardalığımızın derecesi belli oluyor.
Bütün ödenekleri tekrar gözden geçirmeliyiz. Bu suretle kaçakçılıkla da mücadele edilmiş olacaktır. Çünkü tahsisatı bol alan bazı heyetçiler, bu kadar parayı orada sarfedemtyor, heybesi torbası fantezi eşya ile dolu avdet ediyor.
Giinler Gççerken:
Restore edilen (Karnaval)
Ahmet Mithat efendinin (Henüz on yedi yaşında) sır.ı zamanımızın lisanına çevirip yeni nesle, hattâ eskisinden kolaylıkla bize okutan Hakkı Tarık Us, bu defa da yine o muharrirden (Karnaval) ı sadeleştirmiş: benim ismime İthaf nezaketini göstererek gazetesinde tefrika ediyor. İthafın sebebi nedir? Şudur: Ben geçmiş devirlerdeki içtimai hayatımızı aydınlatan eserlerin lisan değişmesi dolayısile geniş haik kitlesi tarafından okunmaz olmalarına üzülenlerdenim. Ahmet Mithat efendi, Hüseyin Rahmi ile beraber bu eserleri yazanların başında gelir. Muhterem Hakkı Tarık Us vakta kl (Henüz on yedi yaşında) yı ve bir başka bakımdan Namık Kemal’in (Kanije) sini sadeleştirmek yolunu tuttu. himmetini takdir edenlerin arasına ben de katılmış ve hararetle alkışlamıştım. Şimdi mükâfatlandırılıyorum.
Fikrimce Ahmet Mithat ile Hüseyin Ralımiyi günün lisanına çevirmek, umumî menfaate hâdim büyük ve kıymetli binaları restore etmek kadar lüzumludur, faydalıdır. Lisan değişikliği bu işi zarurî kılıyor. Son yıllarda zevkle, istifade ile okuduğum hikâyeler ve romanlar arasında — ecnebi eserler de dahil•— (Henüz on yedi yaşında) kadar üzerimde derin tesir bırakanı yoktur. Eğer çevrilmiş şekil yerine aslını okusaydun aynı zevki duymaklığım şüpheliydi. Zamanımız ağzile konuşan bir Ahmet Mithat efendiyi dinlemek ne hoşl Yarın Hüseyin Rahmiyi de böylece okumak imkânını bulursam çok memnun olacağım. O usulledir ki biz bu adamları tekrar kazanıyoruz; daha doğrusu altmış, yetmiş yıl önceki hayatımızı iyice tetkik edip hatasız eserler veren yepyeni muharrirler bulmuş, kalem erbabı hususunda zenginleşmiş gibi oluyoruz. Ahnıet Mİthatın ve Hüseyin Rahminin kıymetleri üslûp ve edebiyatlarında değildir kl lisanlarına dokunmak bir suç teşkil etsin. Onlar tasvir ettikleri İçtimaî sahneler bakımından üstattırlar.
Fakat aslına hürmet ve dikkat itibarile Hakkı Tarık derecesindeki titiz, lalı kırk yarar ve lisandan anlar bir restorasyon mimarını nerede bulacağız? Korkum bu işin tercümelerimizin çoğu gibi naehillere düsmeslndcdlr.
Roflk Halid KARAY
akşam
20 Nisan Jr '1
SÜZÜN GELİŞİ
Ankara cinayeti H’imüMm
M ali aha
Yangından mal kaçırmak...
DıiimiMta böyle bir tâbir vardır. Zannederim, ortada bir sebep yokken telâş İçinde, ellndeklnl kıra döke götüren «da-Bıa nö oluyorsun yahu derler, yangından mal mı kaçırıyorsun?
Hakikaten biz yangından malı boya kaçınırız ve onun İçin yangından kaçırdığımız maldan, kurtulmuş olmasına rağmen, Bayır gelmez; çünkü berbat olmuştur.
Güzel Sanatlar Akademisi yanarken büyük binaya bir köprü üe bağlı olan. Türk Tezyini Sanatlar şubesi binası kurtuldu. Eğer bla yangından doğru dürüst eşya kurtarmasını bUseydlk bu binanın içindeki eşyayı da sağ aallm kurtarabilirdik. Yine kurtarmışız, kurtarmışız ama öğrendiğime göre kurtulan eşyadan hayır kalmam:?. Masalar kırılmış, sakatlanmış, dolaplar allak bullak olmuş, dosyalar darmadağınık edilmiş. Resimlerin, çerçevelerin, sandalyelerin Der tutar yeri kalmamış. Kurtarıcılar, yangından kaçırabildikleri eşyayı savurup savuıup tekrar binaya dahyorlarmış. Ertesi sabah yangın yerine gidenler evrakın vesat-renln havada uçuştuğunu, yerlerde süründüğünü görmüşler. Her halde biraz mübalâğa olacak — çünkü insan inanamıyor — asıl binanın ikinci katındaki heykelleri kurtarmak endişesine kapılan vazifeliler bunları pencereden aşağıya atıyorlarmış!
Yangından kurtardığımız mallan İşe yaranuyacak bir hale getirdiğimize göre niçin kurtarıyoruz anlamıyorum. Kurtaralım derken bunları mahvedlvorsr.k bırakalım, yangın mahvetsin. Ne-teklm C"”?! Sanatlar Akademisinin yanındaki Türk Tezyin! Sanatlar 'sİ binası yanmadığına göre, eğer içindeki eşyayı dışa-n çıka: ..asaydılar hepsinden faydalanmak mümkün olacaktı. Bilhassa itfaiye neferlerine yangından bir malın nasıl kurtarılacağına dair kurslar gördürmekte büyük fayda olduğu muhakkaktır.
Şevket Radt>
Buğday darlığı
Et meselesi
Meclisçe tahkikat açılması muhtemel
Konyada 3 günden beri et bulunmuyor
Dün bazı şahitler dinlendi, muhakeme yeni şahitlerin ifadeleri alınması için başka güne bırakıldı
tecrübe
Ankara 19 — Buğday ihracı suretiyle hasıl olan sıkıntı ve buna sebebiyet verenler hakkında Mecliste büyük hassasiyet görülüyor. Bu !$, Meclisin çarşamba günkü toplantısında görüşülürken. Meclis tahkikatı açılması için takrir verilmesi İhtimal dahilindedir-
Konya 10 (Akkanı) — Kasap dükkânlarında üç gündenberl et bulun* muyor. Kasaplar gizil olarak belediye narhından yüksek flatle et satıyorlar.
Bolu 19 — Ankara cinayeti dâvasına bugün devam ediidL Evvelâ cinayet esnasında Ankarada komiser bulunan Vahdeddin Tlmoçln çahJt olarak dinlendi. Bu şahit, cinayet yerln-do patlamamış bir merminin kayboluşuna sebebiyet vermekten dolayı Ankara ceza mahkemesinde mahkûm edilmişti. Vakaya alt bildiklerin! şöyle hülâsa etti;
— Cinayet üzerine ilk defa hâdise yerine gittim. Kapıyı hizmetçi Sultanla kapıcı Tevftk açtı. Sultan, kaa-tllln doktorun hastalarından biri olduğunu söyledi. Doktorun yazıhanesi Üzerinde henüz mürekkebi kurumamış ve Reşit namına yazılmış bir reçete vardı. Yerde halt üzerinde de IJci tane boş mermi kovanı buldum. Bu sırada bir adam gelip İçeri girmek İstedi. Ben kendisine savcı olup cima dığını sordum. Ben! tepeden tırnağa kadar «üzdü. Ve cevap vermedi. Ben de kolundan tutup dışarı attım. Bunu takiben savcı Kâmil Okav, Ankara otobüsleri müdürü Hıtenü geldi. B. Hüsnü, valiye telefon edip cinayeti haber verdi. Ben de nöbetçi ıhûdürü-ne vaziyeti bildirdim. Savcı tahkikata başlamışta
Bu sırada eskldc-ıı tanıdığını Mehmet çoban adında bir veremli gridi. Bu. kaatll olarak adı geçen Reşidi tanıdığım. Dr. Narinin dispanserinde ona birkaç defa -tasladığını söyledi. Dispansere gittim. Defterleri karıştırdım. Reşidin adına rasliyamadım. Sonra Emniyet müdürlüğüne geldim. Vaziyeti îklnd şube müdürüne anlattım. Kaatllln belki trenle firari İhtimalini düşünerek ben! gara gönderdi.*
Komiser Vahdeddlnln esas (ehadet çekli böyle geçtikten sonra, başkanın kendisine sorduğu mütenevvi bazı su-
Tütün dumanı ömrü uzatıyormuş!
Londra 20 (R) — İngiliz flzJyoloJ!
Buradan kalkacak uçaklar Moskova ya gidip gelebilecekler
KCnüJölDfl aOruuglı uiuucnt »l uofii eu , , - . _ r
mr biror „,»p v„U B„n,„ t?''™'"*
arasında, tahkikata el koyan nöbetçi savcı Kâmilden başka, Ankara Cumhuriyet bavcısı Kemal Boranın da cinayet yerine geldiğini, cinayetten bir gün sonra Reşit yakalanınca, Haş met Orbayın, savcı Kâm ! Okay'ın o-dasinda oturup çay ve simit yerlerken. bir çayla simidi o sırada nezarethanede bulunan Reşide göndermek istediğini, onu nereden tanıdığını kendisine sorduğu lamın, Reşidin riayette kullandığı tabancayı ona kendisi salın aldığını söylediğini, aynı giln: Reşit, Kemal Boranın odasına götürülürken, hizmetçi Sultanın onu görünce, kendisine: «işte «alim kaatll budar!» dediğini anlattı.
Komiser Vahdeddln'den sonra polis Fahredin: Yusuf; Raşlt; şoför Meh met Gilney dinlendiler. Bunlar müte-ferr! bazı hâdiseleri anlattılar. Diğer şahit Yargıtay evrak müdürlerinden Salâhaddln de. Filruzan ad m da birinin. kendisine, bu cinayette gizil İşler rar» meselesi ve casusluk ihtimal ler! bulunacağını söylediğin! bildirdi.
Mütaakıben Ankara, mahkemesinden gelen istinabe evrakı okundu, îstanbulda dinlenen İki şahide alt talimat evrakının Gelmediği görüldü.
Mahkeme; cinayet günü Ankara Emniyet müdürlüğünde nöbetçi müdürü olan Osman o zaman Ankara Emniyet .müdürü ve hfiien Bilecik Vfll.’rl şinasl, Müeyyet, Mrifthat, Aliye ve Hayri Aygün'ün bulundukları yerlerde şahit sıfatlyle ve istinabe aure-llyie dinlenmelerine karar Tererek duruşmayı iâilk etti.
dikkate değer başarılar dün neşredilmiştir. Bunlardan ikisi şunlardır:
Streptomisine İle tedavi edilen har talann IdrarianndRn yeniden rtrep-lomlcine elde edilmiştir. Bu strepto-mlclneln miktarı % 60 Ue % 60 arasındadır. Ayrıca belirtildiğine göffe, İdrardan İstihsal edilen «treptoml-clne Jaboratu varlarda elde edilen ıstreptomtelne'den çok daha saftır.
Fareler üzerinde de bazı denemeler yapılmıştır. Tütün dumanı He kancık rin bir tır.
bir havada bulundurulan farele-dlğer farelerden çok daha uzun ömre malik oldukları anlaşıhnış-
Paris 20 (R) — Birleşik Amerikanın tesis etmek İstediği emniyet hattından bahseden yetkili Fransız askeri yazarlarından biri. Amerikan hareketinin çok önemli olduğunu, bilhassa havacılık bakımından haltın müthiş bir kuvvet ve çember teşkil ettiğini yazdıktan sonra son aylar İçinde Garp Trablusunda yeniden Amerikalılar tarafından tesis edilen ve teşkilâtlandırılan Mellaha hava üssünden kalkacak olan Amerikan bombardıman uçaklarının kolayca Moskova’ya gidip gelebileceklerini re bunun çok mühim bir terakki teşkil ettiğini ehemmiyetle belIrtmekterUr-ler. _______
JT.3
Sovyet büyük elçisi Başbakanı ziyaret etti
Ankara 19 (AA.) — Oeçen cuma günü Cumhurbaşkanına itimatnamesini takdim etmiş otan Sovyet Rusya büyükelçisi Lavrlçef bugün saat 11 de makamlarında Başbakan Basan Sakayı ziyaret eylemiştir.
Ankara 19 — Sovyet büyükelçisi Ateksandr Lavrlçef bugün Ankarada-ki bütün elçiliklere birci mektup göndererek vazifeye başladığını bll-(Mrnılştir- M. Lavrlçef, diplomatik usu! gereğince bütün elçilikleri Uya-ret edecektir.
Su altında kalan arazi
Turhal 10 — Yeşilırmağın taşması senunda 6500 dönüm buğday, 7500 dönüm arpa, 600 dönüm pancar, 600 dönüm kendir ekili arazı su altında kalmıştır. Zararın bir milyon liradan fazla olduğu tahmin edilmektedir. Müstahsil Tarım Bakanlığından acele tohumluk mısır ve arpa istemektedir.
Kadıköy cinayeti
Seçim kanunu
Su parası hakkında bir kanun teklifi
Ankara. 20 (Telefon) — Rize millet vekili 6eim Ali Dilenire, MIHI korunma kanununun 30 uncu maddesinin bir fıkrasını değiştiren bir kanun teklifi yapmıştır. Dilenire, bu kanun teklifiyle apartıman dairelerinde biç bir muameleye hacet kalmadan «u saati konulmasını, elektrik ve hava-gazında olduğu glb! su ücretlerinin de kiracılar tarafından verilmesini, buna karşılık kiracıların, kira bedellerini eu parası hariç, yine ramla ödemelerini İstemektedir.
Karısını öldüren koca akıl hastanesine gönderildi
Hükümet Demokrat tasarısını incelemek için müddet iş te d i
Ingiliz ve Amerikan hava kuvvetleri
Londra 19 (A.A.) — Evenlng fi tan-dard'ın bir haberine göre îngllte vc Amerikan hava kuvvetleri her İki memlekette kullanılan uçaklara pilotların alışabllmderl İçin bunları mühadele etmeğe karar verilmişlerdir.
Yüce Divanda yargıtay üyesi fenalık geçirdi
Ankara 19 — Bugün Yüce divanda duruşma devam ederken Yargıtay üyesi O?man Talât birdenbire bir fenalık geçirmiştir. Başkan derhal oturumu tatil etmiş: dinleyiciler arasında bulunan Dr. Abdullah Türel de vaziyete müdahale etmiştir. Yarım saat sonra gelen diğer doktorlar kendinden geçmiş bir halde bulunan Osman Talât İltekln’e ilk tedaviyi yapmışlar ve İstirahat etmesi lüzumunu belirtmişlerdir.
KÜÇÜK HABERLER:
★ Aksarayda Gureba Hüseylnaga mahallesinde Ömer Lûtfl sokağında oturan Ratmanın çocuğu Atillâ, süt kostik İçerek, Büyükadada Kumsal caddesinde oturan Behlcenin mânevi evlâdı Semih a da kırlardan topladığı otları yiyerek zehirlenmişler, tedavi edilmek üzere hastanelere kaldırılmışlardır.
Eski on liralıklar
Ankara 19 (AA.) — Cumhuriyet hükümeti tarafından eski harflerle tedavüle çıkarılmış eflâtun renkte, yüzünün sağ kısmında ay yıldız bir madalyon İçerisinde bir boz kurt resmi olan ve ışığa tutulunca sol kısmında Atatilrkün filigranı görünen 10 liralık evrakı naktlye, evvelce de Hân edildiği veçhile kanuni zaman aşımı müddetini 15 mayıs 1618 günü doldurmakta ve 16 mayıs 1948 günü sabahından İtibaren kıymetin! tamamen kaybetmektedir.
Ellerinde bu evrakı naktlyeden bulunan yurttaşlarımızın bankamız Şubelerine ve Merkez bankası bulunmayan yerlerde Türkiye Cumhuriyeti Ziraat bankası şube ve ajanlarına yukarıda bildirilen tarihten evvel müracaatla paralarını değiştirmeleri hân olunur.
★ Taksilerde şoför muavinliği yapan Nuri Kazan adında bir genç, ehliyetnamesi olmadığı halde, Faruk İsminde bir şoföre alt taksiye müşteri alarak Kasınıpagadan gitmekte iken. Unun atölyesinde elektrik uatalığî yapan Ekrem isminde birine çarpmış ve ölümüne «ebebolmuştur.
Tahkikata savcılık el koymuş, ehliyeti olmadığı halde otomobil kullanan Nuri tevkif edilmiş, buna otomobili teslim eden Faruk hakkında da takibata girişilmiştir.
Kadıköyde 31 Ağustos sokağındaki evinde martın yedinci gecesi gördüğü bir rüyada, kendisine karısının İhanet etmekte olduğu jöyteumefil ü-zcrlne yalağından kalkarak namaz kılıp kurunu b-r koyun gibi kesen vc bu sırada İmansız gitmemesini temin İçin de su verdiğini söyllyen Mehmet, Meşhut suçlar kanunu ankânuna güre ve ölüm cezasına çarptırılma İsteği İle üçüncü ağır ceza mahkemesinde yargılanmış ve frengi hastalığına da müptelâ olduğu anlaşıldığından, Tıbbı adlide müşahede altına gönderilmişti.
Mehmedln muhakemesine dün devam edilmesi mukarrerdi. Fakat kendisi getirilmemişti. Tıbbı adlîden gelen tezkere okundu. Bunda, Mehme-dln gerek cinayeti işlediği esnada, gerek hâicn cezai ehliyeti balz bulun mıyan bir akıl hastası olduğu beyan ediliyor ve akı! hastanesinde tedavi altına alındığı bildiriliyordu.
Mahkeme, bu rapora istinaden, İşlediği suçtan dolayı kendisine ceza verllcnılyen Mehmet Yuva hakkinda-ki dâva dosyasının saklanmasına karar vermiştir.
★ Yüce' Divanda yargılanmakta olan eski Tekel Bakanı B. Suat Hayri Ürgüplü ve rüfekaslle beraber sanık olarak bulunan fakat îstanbulda Ku-ruçeşmedekl evinden çıkamayacak şekilde hasta bulunan. Kemal Hilmi SanJca'nın ifadesi, şehrimiz birinci nğırceza mahkemesinden tâyin edilen bir naip tarafından evinde alınmış ve Ankarayu Ytlca Divana gönderilmiştir.
Yeni bir atom silâhı ' . tecrübe edildi
WaBhlngton 19 (AA.) — Resmen , bildirildiğine göre, bugün Pasifİkte , Enwetock körfezinde yen! bir atom ( «Dâhinin tecrübeleri yapılmıştır.
Bir kamyon devrildi, 17 kişi öldü
Hopa iö — 36 yolcu İle Hopaya gelmekte olan bir kamyon, bir virajda devrilmiş, İçinde bulunanlardan
A Orhan ve Musa adlarında genç, Beçlktaşta Fehmi teminde rinden kiraladıkları bir bisiklete raberce binerek Yıldın yokuşundan aşağı İnerlerken fren yapmak istemişlerse de muvaffak olamamışlar ve bir virajda her ikisi de birlikte bir duvara çarparak ağır surette yaralanmışlardır. Orhanla Musa Beyoğlu hastanesine kakltııimışlairdır.
İki bl-be-
Ankara 19 — Bugün İçişleri komisyonu, Başbakan yardımcısı, İçişleri Bakanî jjönir Hüsrev ve Demokrat. mUletveSlilerinin iştirakiyle bir toplantı yapmış, seçim kanununda yapılacak değişikliklerin konuşulmasına başlanmıştır.
Söz utan İçişleri Bakanı, Demokrat (THletvekUlerl tarafından seçim kanununun bazı maddelerinin değiştirilmeğine dair sunulan tasarıyı hükümetin henür. incellyerek tasan hakkında nokta! nazarını tesblt etmediğini, bu İncelemeyi yapabilmek İçin mühlet verilmesini istemiştir.
Komisyon, bu maksatla toplantısını ba‘kı göne bırakmıştır.
idarei umumiye! vilâyat kanunu
Ankara 20 (Telefonla) — İdarei L'mumlyel vilâyat kanununun günün İcap ve şartlarına uygun şekle ao-kulması İdareciler kongresinde incelenmiş, daha sonra içişleri Bakanlığı 311er idaresi kanunu adiyle yeni baştan bir tasan hazırlamıştır. Bu tetir.
san Büyük Millet Meclisine verilmlş-
Posta ve telefon baş müdürlerinin toplantısı
Ankara 20 (Telefonla) — Fosta tc telefon başmüdürleri bu ay sonunda Ankarada toplanacaklardır. Toplantıda posta vç telefon işlerinin daha süratli İşleyebilmesi İçin alınması gereken tedbirler konuşulacaktır.
Italyan seçimi
(Baş tarafı i İnci sahi] ede)
37 İngiliz saylavının telgrafı
LondTa 20 (R) — İtalyan seçimi a-rifeslnde İngiliz İşçi partisine mensup 37 saylav adına Italyan Halk cephesine bir telgraf çekilerek npıv.ıf’a-kıyet temenni edilmiştir. Kömür tellerin dahil olduğu bu cepheye muvaffakiyet temenni edilmesi tng 1 terede ve tşçl partisinde hayret uyandırmıştır. Gazeteler şiddetli yazılar yatıyorlar. Mesele parti grupmıda ve tşçl partisi İcra komitesinde görüşülecektir. .
iki tebliğ
Roma 20 (R) — İtalyan İçişleri Bakanlığı bir tebliğ neşrederek hükümetin normal İhtiyat tedbirlerinden başka tedbir almadığını, İtalyan t arın demokratik hürriyete taraftar olduklarını gösterdiklerini bildirmiştir.
Komünist partisi de seçimin sakin geçmesinden dolayı memnunlye; göstererek hangi parti kazanırsa kazansın, millet arasında nifak olmaması lâzım geldiğini bildirmiştir.

Kocası mı öldürmüş?
Savcılık, dün geç vakit dikkate şayan ve esrarlı bir hâdisenin tahkikatına el koymuştur. Bu tahkikatı İcab ettiren âmil, dün savcılığa yapılan bir ihbardır. Bu İhbarda, geçenlerde Karagümrüktekf evinde asılı ve ölü olarak bulunan Hayriye İsminde bir kadının ölümünde harici bir tesir görülmediği kararıyla gömülmesine izin verilmiş olduğu, halbuki Hayrlyenln, bu ölümünün, bir cinayet eseri bulunduğu ve genç kadının kocası tarafından öldürüldüğü İleri sürülmekte ve cesedi mezardan çıkarılıp morga gönderildiği takdirde hakikatin meydana çıkacağı ilâve olunmaktadır.
Savcı yardımcılarından B. Ali Kemal, bu İşin tahkikatına el koymuş ve dün geç vakit, beraberine adalet doktoru B. Kâmil Ünsaian’ı alarak Hayrlyenln mezarına gitmişler ve mezarcılara, kadının cesedini çıkarttırmış! ardır. Ceset, derhal morga gön derllmlştlr. Morgda yapılacak otopsi ve tatbikatta ölümün hakiki mahiyeti meydana çıkacak ve tanzim olunacak rapora göre tahkikata bir şekil verilecektir.
Türkiyeve ithal edilecek malların vize ücretleri Ankara 2o (Telefonla) — Haber verildiğine göre Ticaret Bakanlığına. Avrupa memleketlerinden Tftrklyeye ithal edilecek malların vize ücretlerinin bazı konsoloslarım laca gayri kanuni olarak s misil arttırıldığına dair bir İhbar yapılmıştır. Bu durum karşısında Ticaret Bakanlığı, keyfili Dışişleri Bakanlılığından sormuştur. Dışişleri Bakanlığı lâzım gelen tetkikleri yapmaktadır.
Vaşingtonda mühim bir görüşme
Vaşington 20 (AF.) — Amerikan Dışişleri Bakan vekili Bobert Lovett diin, İngiltere ve Fransa-nın Vaşington büyük elçijerile, bir saat kadar konuşmuştur. Büyük elçiler bu görüşme hakkında biç bir izahat vermek istememişlerdir. Yalnız. Fransız büyük elçisi Henrl Bonnet, bu görüşmeyi Lovett'ten kendislle îngiltz büyük elçisi Lord înverchapeJ’in İstediklerini söylemiştir.
İngiliz futbolcuları gelecekler
Londra 19 (AA.) — Çueen Park Rnngers futbol takmu haziran ayı başında Tttrklyeye gidecektir. Geçen cumartesi günü Ezcter takımını yenen Rangersler îstanbulda Üç ve Ankarada bir maç yapacaklardır. İngiliz futbol takımı Türklyede 15 gön knla-ccktlr.
Wa!ter Lippanın bir makalesi
lk Hasköydte Okmeydanı caddesinde oturan Kemal adında İki yaşında bir çocuk, arterinin bahçesinde bağlı bulunan bir ata kırbaç vurmuş, at da çocuğun alnına bir çifte rurarata
Bir uçak grupu daha dün îzmirde teslim edildi Îînılr 19 (AA.) — Tflrkiycye Amerikan yardımı programı gereğince 1 memleketimize teslim edilen tB. 47* ■ uçaklarından yeni bir grup bugün Vüirire varmış Ur.
(Baş tarafı 1 İnci sahifedej Böyle bir politikaya müzaheret etmek için müessir askeri hazırlık yapmak İmkânsızdır. Bu kadar dağınık sahalara zamanında kuvvet yetiştirmek kabil oiamıyacaktır, bunları götürsek bile kati değil, mahalli muvaffakiyetler elde edebileceğiz.
Bugün alınması lâzım gelen tedbir muayyen, mahdut, fakat kat! bir hedefe varılmasını temin edecek bir siyasetin kabulüdür. Bu hedef kızıl ordunun Stettln - Triyeste hattından Sovyet hudutlarına çekilmesidir.
Böyle bir anlaşmaya harbsls varmak imkânsız olabilir. Fakat ister diplomasi. İster harb yollyle varılsın bu euretle Sovyetlerl Batı dünyaslyle karşı karşıya getiren başlıca ihtilâf halledilmiş olacaktır.
Gerçi bu suretle insanlığın maruz kaldığı btitiln güçlükler halledllmlye-cek, ideolojik ihtilâflara son verü-mlyecektlr. Fakat duraklama politikası da. Bolşevik aleyhten ehli salip seferi de bunları hallet m lyec ektir. Bugün halledilebilecek olan şey şundan İbarettir: Avrupaıtı yansı kızıl ordunun İşgali altında kalacak. dfğeT yarısı da tegal tehdidi altında bulunacak mıdır?
Bunu şu veya bu seklide halletmek lâzımdır. Amerikanın kuvveti ve bütün membalan bu hal çekil için kullanılmalıdır.
r"""B O R S A I İstanbul Borsasmın 19/4/1948 fin ileri
Ç E K L 9 R
Kapaaıg
Londra 1 Sterlin 11.3858
New - York 100 Dolar 280.—
Parla 100 Fransız t. 1-30G0
Cenevre 100 İsviçre t 85 7270
Amsterdam 100 Ftlorln 105 5468
Brüksel 100 Belçika t 6 3887
Prag 100 Çeko kr. 5.80
Stokholm 100 İsveç kr. 77 8860
Lizbon 100 Eskudes 11.2495
ESHAM VE TAHVİLÂT
% 7 Faizli Tahviller
Sıva» - Erzurum 1 20.50
Sivas - Erzurum 2-7 20.65
1941 Demiryolu 1 20.70
1941 Demiryolu n 20.30
1941 Demiryolu m 21.20
Milli Müdafaa I 20.85
Mili! Müdafaa ET 20.20
MUM Müdafaa HI 20 40
Mül! Müdafaa TV 20.60
% 6 faizli Tanvıuer
Kalkınma I »6.50
1941 Demlrolu VI »8 50
Kalkınma D »6 55
Kalkınma EH 06.75
% 6 faizli Tanvuler
1933 Ergani 22.50
1938 İkramiyen 21.50
Mili! Müdafaa 21.—
Demiryolu rY 90 60
Demiryolu V 97.—
Anadolu Demiryolu Grııpu
Tahviller 1 - 2 100.-
Hisse senetleri % 6 55.50
Mümessil senet 74.—
şirket hisseleri
Merkez Bankası 134.—
İş Bankası 24.—
T. Ticaret Bankası 6.—
Aslan Çimento 15.50
SARRAFLARDA ALTIN
Çin cumhurbaşkanlığı
Roma 20 (R) — Mareşal Çan Kay Şek; Çin Cumhurbaşkanlığına aeçll-
_* TAKVİM ©-
CemazJycl'âhır 10 — Kasını 165
Gulden Türk lira* Sterlin
satış
36 —
37.30
57.25
5.39
41.—
4
20 Nisan 194S
AKŞAM
Sahlfe 8
AKŞAMDAN AKŞAMA
Türkiye yekparedir
Taksim-Yenicami otobüs seferleri
Bazı Milletvekilleri, aynı isim-dö gazetelerin muhtelif vilâyetle* rinüzde çıkması caiz olacağı kanaatinde İmişler. Meselâ îzmirde qo bir (Vatan)... Fakat Halk Partisinin Vatan'ı... Yahut ıs-tanbulda da bir (Ulus)... Fakat Babahaddin Âli çıkarıyor... Ve böylece, şaşırtmacalarla, okuyucuların başı dönecek... Adanada üa bir (Akşam)... Bu da sarı matbuat fasilesinden olup şundan bundan, abone paralan toplayacak, bizim gazete sananlar olacak; hiç de müstahak olmadığımız’halde suizan altında kalacağız.
Tabiî blzler, uzun tecrübeler neticesi, böyle bir şeklin maddî ve mânevi zararlarına ' " Türkiye yekparedir. Bir şehrin gazetesi ötekinde satılır. İçin, bu iş merkezileştirilmeli: Şayet (Akşam) a benzlyen bir isim Adanada da alınmak İsteniyorsa, (Adana Akşamı) ismini alır ve İsim, başlığına aynı büyüklükte harflerle yazılır.
Zannımca. içtihat ve tefsir istikamete teveccüh etmeli,
M
Esası yanlış
Yine bizim meslekle ilgili mevzu: İstanbul Gazeteciler miyeti bizlere bir broşür gönderdi. Müstakbel Matbuat Kanunu projesini kıymetli bir meslektaşımız hazırlamış. Cemiyetimiz de, bu ön tasarıyı benimsediğini, böylece göstermiş oluyor. Sahile -lerin bir yanı boş bırakılmış, şayet itirazlarımız olursa buraya kaydedecekmişiz.
Halbuki benim itirazım esası-nadır:
1 — (Matbuat Kanunu kaldırılıp bazı lüzumlu hükümleri Ceza Kanunu maddeleri İçine alınsın!! diye düşünenler de vardır. Böyle bir temenni hiçe sayılmış oluyor. Gazeteciler Cemiyeti, matbuatın aleyhine bir kanunun kendi elimizle hazırlanmasını benimsemiş bulunuyor.
2 — Şayet ille bizi er bunu hazırlayacaksak, kongremiz, bu vazifeyi kendin® maJ edin Ir-raamı seçeceği salâhiyetti bir heyete vermeliydi. Bizler evvelce idare heyetini seçtikse, bu teşrii vazifeyi yapmak üzere seçmedik. Bu, tıpkı, hususi vekâleti haiz bir vekilin umumi vekilmiş gibi faaliyete geçmesine benzer. O heyette ancak muayyen vazifeler ifa etmek salâhiyeti vardır. Şimdi salâhiyetinin dışına çıkmış oluyor.
Denecektir kİ:
— Beğenmezsen itiraz ot.
Lâkin bu itiraz, tek partili devirlerde tepeden inme listelere veya karar tekliflerine fertlerin teşkilâtsız şekilde itiraz etmeleri kabilinden neticesiz kalacaktır. Zira esas yanlıştır. Kaldı ki, teferruatı da çok tartaklayacaklar çıkacak.
Bu projeyi hazırlamak arzusunu duymuş değerli bir gazeteci meslektaşımız zuhur etmiş olabilir. Onun çalışmaları da hüsnüniyetli ve ihtimal bir çok bakımlardan faydalıdır. Benim itirazım, İstanbul Gazeteciler Cemiyetinin bu işi bu derece benimseyip ve dolayısile bize mal edip ilerde matbuat hürriyeti aleyhine çalışacakların eline böyle matbu bir vesika vermiş olmalarıdır. Zira cümlemiz İtiraz etsek bile. o hürriyet düşmanlarının filânca maddeye yapışarak:
— Demek ki sizin de aklınızdan böyle bir şey geçti. Buna yakın bir madde kabul edelim! -demeleri çok muhtemeldir.
(Hem dâvacı, hem kadı) ola-nuyacağı gibi, (hem müddela-leyh, hem teşrlcl) olamaz. Bu, hak fikrine de zıt bir faaliyettir. Mantık böyle görünüyor.
(Vâ - NÛ)
Belediye Bankalar caddesi yolile böyle bir hat ihdasını düşünüyor
Şeker hastalığı yeni usulle tedavi ediliyor
kailiz.
Onun
bu
bir Ce-
Karaköy yollyle Taksime çıkan ana caddedeki nakil vasıtaları izdihamı artmaktadır. Bu sebeple belediye, yeniden bazı tedbirler almağı düşünmektedir.
Bunların arasında dolmuş otomobil seferleri üzerinde durulmaktadır. Daha, ziyade Emlnönünden Taksime çıkan 4-5 yolcunun bindiği bu otomobillerin 50 şer Iclşl taşıyan otobüsler kadar caddelerde yer kapladığı ve bilhassa tıkanıklığa sebebolduğu İler! sürülüyor.
Belediye, dolmuşların yerine Yeni-cami önünden hareketle Bankalar yollyle Taksime çıkacak ve aynı yoldan geri dönecek müstakil otobüs seferleri için tetkiklere başlamıştır. Bunlar, her beş dakikada bir hareket ettiği tekdirde yolcular için hem daha ucuz ve hem de daha kolay ve rahat seyahat İmkânları temin edilebileceği tahmin ediliyor.
Eminönü - Topkapı otobüs hattı açılıyor
Tramvay İdaresinin isveçten son gelen beş otobüsünün Taksim-Beşiktaş - Yıldız hatlına tahsisinin kararlaştırılması üzerine bu hattan alman dört otobüsle kurulmasına karar verilen Eminönü - Topkapı hattı yarın sabahtan İtibaren çalışmaya başlıya -çaktır. İstanbul semtinin büyük bir' İhtiyacına cevap verecek olan bu hat sayeslnd? Topkapı tramvaylarında görülen izdihamın nispeten hafliJ-yeceğl tahmin edilmektedir.
Edirne treni
Edirneliler trenin işlemesini istiyorlar
Edime Postası yazıyor:
Sekiz ay oluyor kİ, -memleketimizin Avrupa İle Edlrnenln îstan bulla olan tren İrtibatı Yunanlstandak! olağanüstü olaylar dolayısfyle kesilmiş bulunmaktadır. Buna rağmen Pltyon -Dlkea istasyonları arısında Devlet Demiryolları lokomotifi tarafından çekilen Yunan föHflı tTearrıCr glııf muntazaman gidip gelmekte olup üç oydur Avrupa yolunun bu kısmı ilse-rinde en ufak bir hâdise dahi vuku ' bulmu? değjldlr. Avrupa İle tren münakalesini temin eden beş ve altı numaralı katarlar Pltyon - SvHLngrad arasında yani Yunan topraklarında tamamiyle Yunan hükümetinin mesuliyeti altında seyrettlğ'no göre hu katarların Uzunköpriiden hareketiyle bizim hiç bir sorumluluğumuz hahla konsu olamaz. Bu hatlın üzerinde vuku bulacak herhangi bir kazanın mânevi ve maddi zararı tamamiyle Yunan hükümetine alt bulunduğuna göre Uzunköprüden -sonra trenin yoluna devamına mân! olmamız vs bu yüzden kara yoluyla münakaleyi temin için bir hayli külfetlere katlanmamız oldukça garip bir hâdisedir.
Trenin bu kısımda sebepsiz İşlememesi esasen iktisadi ve ticari durumu meflûç. geçim şartları ise pek ağu olan Edirne halkını bir o kadar daha sıkmış ve bunaltmıjtır. Alâkalı makamların bu lüzumsuz tedbiri bir an evvel ortadan kaldırmalarını ehemmiyetle bekliyoruz.
Vitamin tedavisinden iyi neticeler alındı, istikbal için büyük ümitler besleniyor
■ Şeker hastalığına müptelâ sayısız denecek kadar çok İnsan vardır, ve doğrusu bugünkü tıp bu hastalığın henüz hakkından . gelmiş değildir. Fakat son aıaş-. tırmalan gözden geçirecek olursak. istikbalde İnsanlığın bu hastalıktan bir hayli uzak kalacağını söyliyeblliriz.
Son araştırmalar esas Itibarile şu dört nokta etrafında toplanıyor:
1 — Biiluğ. hattâ çocukluk çağında aile doktorları tarafından sık sık muayene olunmak, sonra baş gösterecek muhtemel
’ hastalığın tedavisi için şarttır,
2 — Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar iyidir.
3 — Bazı muayyen vitaminler vücudun şeker kontrolünü kolaylaştırıyor.
4 — Hususi İnsulin terkipleri hastaların normal hayata dönmelerine mümkün mertebe yardım ediyor.
İnsulin tedavileri şeker hastalığına tutulmuş bir çok hastaları ölümden kurtarmıştır. Fakat insulin şeker hastalığının ancak kısmî bir tedavisidir.
Sun zamanlarda laboratuar-ıaıda şeker hastalığına tutulan hayvanlar, sonradan tam olarak t4edavl edilmiştir. Evvelâ doktorlar hayvanların pankreas guddelerindeki insulin İfrazatını durdurmuşlar, ve hayvanların derhal şeker hastalığına tutulduklarını müşahede etmişlerdir. Fakat guddenin İnsulin İfrazatı durdurulurken, vücuttaki değişiklik daimi olarak kontrol edilmiş, ve İfrazat tamamen durdurulduğu zaman, sunî insulin enjeksiyonları hayvanı tekrar normal hayata kavuşturmuştur.
Bu tecrübelerde büyük rolleri olan Dr. Wılkerson ve Dr. War-ren nihayet şu neticeye varmış-lardır^JTedavıye erken başlanıl-biliriz. Çünkü gençlerde pankreas yaşlıların ki ne nispetle çok dalıa kuvvcelidlr. Parlste Dr. Dar- . mand'ın kaydettiği iki vaka, bu nazariyeyi büsbütün kuvvetlendirmektedir. Biri 12 diğeri 17 yaşında iki genç hasta, bu usulle bir kaç hafta içinde tamamen sıhhate kavuşmuştur. Şu halde hem gençlerde hem de yaşlılarda hastalığı mümkün mertebe erken teşhis etmek, tedaviyi kolay- ' laştırıyor. Bunun İçin de en emin çare aile doktorlarına muntazam muayene olunmaktır. Bu İşte en büyük mesuliyeti üzerine alınış olanlar, şüphesiz k! annelerdir. Annelerin, çocuklarının selâmeti : için bilhassa şu noktalara dikkat etmeleri lâzımdır.
1 — Çok su içmek.
2 — Böbreklerin lüzumundan fada çalışması, sık sık dışan Çıkmalı.
_ 3 — Bol iştlhaya ve çok yemeğe rağmen günden güne zayıflamak.
Bundan başka vücut derisinin gittikçe kuruması, kaşıntılar baş ağrıları, kararsızlık, sancılar, uyuşukluk, lüzumsuz asah! hallerde şeker hastalığının alâmet’ leri arasındadır.
Vücutta şeker hastalığının İlerlemesine yardım edecek diğer haller de şunlardır; Fazla şişmanlık, heyecan, guddelerin vazifesini İyi görememesi, gebelik beyin urları.
Şeker hastalığı esas Itibarile vücudun aldığı şekeri münasip bir şekilde kullanamamasından ileri geliyor. Vücut şekeri kendisine lâzım olan hararet ve enerji şekline çevireceği yerde, şeker bilhassa damarda ve böbreklerde birikip kalıyor. Buralarda biriken şekerler hiç bir tşe yaramadan, şeker hastalığı tevlit ediyor.
Tâbir caiz İse şeker hastalığı vücutta insulin yokluğundan, yahut İnsuHnîn vücutta tesirsiz bir hale gelmesinden mütevellit, lüzumundan fazla şekerin birikmesinden ileri geliyor. İnsulin, pankreas guddesinin ifrazatından başka bir şey değildir, ve vücutta şekerin münasip bir şekilde kullanılmasına yardım eder. Vücuttaki diğer guddeler arasında bu muvazenesizlik, sonra alınan gıdalarda nispetsizlik, karaciğerdeki bazı noksanlar, pankreas guddesinin ifrazatına engel olan başlıca âmillerdir.
Lüzumundan fazla şeker yemek tablatile pankreas guddesini tahrip edeceğinden İnsulin ifrazatını sekteye uğratabilir. Bugünkü araştırmalara göre bazı vitaminler bu fazla şekeri vücut-Meselâ son zamanlarda Dr. Go-ebler hayvanlardaki şeker hastalığını B1 vitamini, riboflavin, vl-kotin asidi, pantothenik asidi ve prodosdne adı İle tanınan Bö vitamini ile tedavi etmeğe muvaffak olmuştur. Bütün bu vitamin gruplan maya, süt, pirinç ve buğdayda mevcuttur. Sonra vl-kotin asidi tavşanlardaki şekere fevkalâde iyi gelmektedir. Bilhassa protokalde bol miktarda mevcut C vitamininin şekere son derece müessir olduğu anlaşılmıştır.
Şimdiye kadar sayısız insan hayatına kasteden bu hastalığa, istikbalde daha çok hâkim olabileceğiz.
— Science Dlgest'ten —
23 Nisan bayramı
İlkokullarda kutlama hazırlıkları hararetle devam ediyor
23 nisan Çocuk ve Milli Hâkimi yel bayramı yaklaştıkça Uk okullardaki faaliyet vc hazırlıklar hararetlenmek tedlr. Hazırlanan program vo seçen yıllardaki âdetler veçhile çocuk haftası 22 nLsan günü bavlıyacak ve 30 nisan akşamına kadar devam edecektir. Bu hafta zarfında İlk okulların çeşitli faaliyetleri olacak. mOsnmere-ler verilecek, sergiler tertlbolunucak-tır.
Bu senek! bayram her İlçede: mevcut İlk okullar öğrencilerinin İştirakiyle kutlanacaktır. Her İlçede kaymakamların başkanlığında ve Çocuk Esirgeme Kurumu İle diğer teşekküllerin İştirakiyle yapılacak törenlere tam saat 10 da İstiklâl marşlyie Başlanacaktır.
Programa göre Eminönü ilçesi okulları Bcyazıtta yapılacak merasimi müteakip topluca Saray burnuna giderek Atatürk heykeline çelenkler koyacaklardır. Beyoğlu m:nta!ıası okulları da Taksim âbidesinden başka Sarayburnuna da gelerek heykele çiçekler koyacaklardır.
Münir Nureddin’in mevsim sonu konseri
26 nisan pazartesi akşamı Saray sinemasında veriliyor
Üstat Münir Nııreddln kış mevsiminin son konserini 28 nisan önümüzdeki pazartesi akşamı saat 21 de Saray sinemasında vorccektlr.
Haber aldığımıza göre ÜÇ kısımdan mürekkep olan programda klâsikler arasında büyük bestekâr Itri merhumun Hisar makamından bir besteli ve ağır semaisiyle Kara İsmail Ağa, Dede. Rıza efendi ve Arif bey gibi eski ve mâruf üstatların kıymetli eserleri, diğer kısımlarda ise yen! bestekârların en yeni ve güzel şarkıları İle bazı Rumeli ve Anadolu halk türküleri vardır. Geçen defakl konserde olduğu gibi bu defa da kıymeti! üstatla seçkin bir saz heyeti refakat edecek-
Bundan evvelki konserde bir çoklarının yer bulamadıkları malûmdur. Btı son konserin daha büyük bir rağbet göreceği şüphesiz olduğundan vaktinde yer tedarik edilmesi her halde muvafık olur.
İyi Bir Aile Yuvası
İSTANBUL HAYATI Kütü bir zihniyet
Miras yüzünden kardeşini öldürdü
Afyon (Akşam) — Afyonun İscehl-sar bucağında Mehmet Altın büyük kardeşi Balı Altın’la ev ve tarla mirası yüzünden evlerinde .cavga ederken kardeşine fazla öfkelenen Mehmet tabancasını çekerek ağabeyisin! öldürmüştür. Kaatil yakalanmış yon hapishanesine getirilmiştir.
Yaz ve kış oturulabilecek bir evdir.
Bahçeli evlere elektrik de, su da getirilmiş, gidiş geliş için dalınl vasıta temin olunmuştur.
Adresinizi (Bakırköy Bahçeli Evler Müdürlüğü) ne bildirirseniz tafsilâtlı broşür gönderilir. Telefon 18.77 veya 82712.
Af-
Istanbulda 15 günde kaydedilen bulaşıcı hastalıklar
Nisanın birinden on beşine kadar devam eden müddet zarfında İstanbul un vilâyet hudutları İçinde görülen bulaşıcı hastalıkların cetveli hazırlanmıştır. Sağlık Bakanlığına gönderilen bu cetvele göre nlsanlû İlk yarısı zarfında 6 tlfiıslü, 7 tifol'l, 2 paratifolu, 6 difterili; 4 de kızanuklı hasta teshil edilmiştir. Bunlar zamanında hastanelerde tedavi altına alındıklarından ölen yoktur.
Türk - İsveç ticaret müzakereleri
Memleketimizi o İsveç arasında uzun zamandanberl devam eden ticari münasebetler bir müddettenberl her iki memleketin do içinde bulundukları döviz sıkıntısı yüzünden zayıfladığı görülüyordu. Netekim İsveç hükümeti ithal edilmek İstenen Türk malları İçin döviz veremediği gibi Tiirk hükümeti de aynı şekilde hareket etmek mecburiyetinde kalıyordu.
Şimdi Ankarayâ gelen bir tsveç ticaret heyeti bu meselenin halli İçin ilgililerle görüşmektedir. Varılacak anlaşmanın takas esasına göre İsli— ycceğl tahmin edilmektedir. Esasen hükümetimiz diğer hükümetler gibi son zamanlarda yaptığı bütün ticari anlaşmalarda takas esasını tercih etmektedir.
Deve güreşi, boğa ve horoz dövüşleri
Türkiye Hayvanlan Koruma cemiyeti tarafından, Deve giireşl İle Horoz dönüşünün yasak edllroeî! hakkında Tarım Bakanlığına müracaat edilmişti. Bakanlık verdiği cevapta bu gibi gösterilerin yapılmasına izin verilmemesinin mahalli idare Amirlerine tebliği İçin içişleri Bakanlığına müracaat edildiğin! bildirmiştir.
Rami ve Yedikule civarındaki sıtma mücadelesi
şehrin «ur dahilindeki mıntnkn-siyle sur haricindeki Rami ve Yedl-kule civarının sıtma ve sivrisinek mücadelesi işinin belediye namına şehrimiz sağlık müdürlüğü tarafından yapılacağın: yazmıştık. Mücadele faaliyetine avın on bejinden itibaren başlanmıştır. O civarda tarama vö llûçlama İşleriyle meşgul olan ekiplerin henüz sivrisineklere Taslamadıkları anlaşılmaktadır.
Havalar İyice ısınıp da sivrisinekler üre ineğe başlayıncaya kadar mücadele faaliyeti daha ziyade bu mmta-kadaki su birikintilerinin ve açık lâğımların teablt ve ıslahına hasredlle-cektlr.
Sağlık ve Sosyal Yardım müdürü doktor Faik Yargıcı yanında doktorlar olduğu halde mücadele sahasına giderek o mıntakalan gezmiştir.
îpekböceği tohumları , açılmağa başlıyor
Edirne 18 — Koza tohumlarının • açılma zamanı yaklaşmıştır. Koza sa-1 tış kooperatifi ortaklarına parasız ‘ ipek böceği tohumu vermektedir. Ko-( öperatlfe glrnılyenlerlo geçen sena alI diktan tohumları açmıyanlar bedeli I mukabilinde kooperatiften tohum te* darlk edebildi klor! gibi koZA İStASyo-jju dft tohum vermektedir
on
Afyonda hayır sever yurttaşların tamir ettirdikleri âbideler
Afyon (Akşam) — Şehrimizde
beşinci ve on altıncı asra ait olup ihmal ve bakımsızlık yüzünden hara-blye yüz tutan camilerden, Akınesclt tüccar Hakkı özsoy evlâtları tarafından; Karaman camisi fabrikatör İsmail Bıdık tarafından, vö Hacı Yahya camisi Ycnıonlcl Palalı kardeşler tarafından astllanna halci ve ziyan gelmeden mükemmel bir şekilde yeniden baştan aşağı tâmlr ve teodldo-JUmljlerdlf,
Tasarruf hakkında etüd
İstanbul ve Ankara üniversiteleri son sınıf öğrencileri arasında tasarruf hakkında bir etüt hazırlıyacakla-ra tevzi edilmek üzere. Emniyet Sandığı tarafından biner liralık Ik! mükâfat İhdas edilmiştir. Etütlerde tasarrufun İçtimai sahada ve memleket rkonomlsl üzerindeki tesir ve faydalan, elde edilecek milli servetin yurt işlerinde müspet neticeleri esas tutularak para biriktirmenin ferdi hayattaki rolüne temas edilecek ve tasarrufu teşvik etmek İçin çareler ve yollar araştırılacaktır.
Etütler üniversitelere? seçilecek bir heyet tarafından tetkik edilerek en ziyade muvaffak olan birincilere beşer yüz, İkincilere üçer yüz, üriincü-lore Lklşcr yüz Hra verilecek, müsabakalar her sene tekrar edilecektir.
Edirnede yiyecek fiatleri
Yeni mahsul kuzu kesim! devam l etmektedir. Kasaplar köyün eti kes-memektedlrler. Az miktarda sığır eti kesilmekte ve kilosu 150 kuruş üzerinden satılmaktadır. Kuzıi et! fiyatları 180 kuruştan 180 kuruşa düşmüştür. Bu f la tin bir miktar daha düşmesi beklenmetedlr. Hergün İstanbula bir İki kamyon kesilmiş kuzu gönderilmektedir.
Geçenlerde tanesi beş kuruşa kadar düşen taze yumurta Hatları birkaç gündür 7-8 kuruş arasında müşteri bulmaktadir. Mevsim ilerlemekte olduğundan yakın günlerde yumurta flütlerinin ehemmiyetli derecede ucuzlaması beklenmektedir.
Edirnede gerek tüccar elinde, gerekse buzhanelerde geçen yıl mahsulü peynir kalmamış gibidir. Mevcut buzhane görmüş peynirlerin perakende kilosu 200 kuruştur. Bu sene mahsulü yağlı beyaz peynirin kilosu 120 kuruşa İnmiştir.
Otobüsteyiz. Arka aahanlı]r dolu. Yolculardan bir kısmı da fi-raların arasındaki daracık geçide dizilmişler. Biletçi fasılama haykırıyor:
— Var mı efendim, bilet alıni-yan?
Bir kadın sesi:
— Ben bilet almadım.
— Alsana, bayan!
— Nasıl alayım, ayol? Burada bilet alınır mı?
— Nerede alacaksın ya, hanım? Otobüste bLletsiz gidilmez.
— Onu ben de biliyorum amma bilet almama İmkân yok.
— Paran yoksa in aşağıya,
— Affedersin sen onu. Nedeg param yokmuş? Seni bile satın alırım anladın mı?
— Lâkırdıyı uzatma, hanım. Beni satın alacağına, bilet al.
— Şimdi bileti nasıl alırım, ayol? Çantamı çıkaramam ki. Baksana şu halime. Zangır zangır diriyorum.
— Hasta isen hastaneye git.
— Ağzım topla. Hasta serisin, hem de kafandan sakatsın. Görmüyor musun, sarsıntıdan ayakta duramıyorum. Elimi bıraksam vere kapaklanacağım. Böyle otobüs olur mu?
— Otobüsü beğenmiyordun da ne diye bindin?
Derken, insanın tüylerin! dl-kenlendiren gıcırtılarla çarpıldık. Hep beraber evvelâ öne yıkıldık. sonra geriye fırladık, daha sonra yana devrildik. Kafa kafaya çarpışanlar, omuz omuza toslasanlar. kolu bükülenler, ayakları ezilenler.., Sıraların arasında duran yaşlı bir zat bağırıyor:
— Ne oluyorsun, şoför efendi? Kafamızı gözümüzü parçaJıya-caksın.
Şoför asabi.
— Ne yapalım yani? Sizin keyfiniz için otobüsü durdurmıya-yım da önümdeki arabaya çarpıp kaza mı yapayım?
— Otobüsü bu kadar hızlı sürmekte ne mâna var? Kurşun gibi gidiyoruz. Bu kadar hızlı gidersek elbette kaza olur. Biraz yavaş sürsene şunu.
— Senden akıl öğrenecek değilim. havım. Benim işime kiTlS-
Süratli manlvelâ hınltıiarlle otobüs tekrar ok gibi yerinden fırladı. Yine ileriye, geriye, sağa, sola çarpıldık. Oturanlar bile önlerindeki kanapelerin demirlerine sımsıkı sarılıyorlar. Bu sefer başka bir yolcu sinirlendi.
— Ne yapıyorsun, şoför efendi? Zorla kaza çıkarmağa nu çalışıyorsun?
Şoför daha sinirli.
— Orasına sen karışma, bayım! Kaza olursa ben mesulüm.
— Bizim hayatımızı tehlikeye koymağa senin ne hakkın var?
— O kadar korkuyarsan otobüse binme.
Maalesef işte bu kötü zihniyet hâkim. Bay şoförün zihniyetine göre, otobüse binmek bir kahramanlık. fedailik gösterişi. Otobüslerin şoförlerinden bir kısmı, daracık, kalabalık yollarda kursun hızile gitmek hevesinden kurtulamıyorlar, otobüs seyahatini işkence haline getiriyorlar. Yolcular ağız açamıyor, kendi âmirleri aldırış etmiyor. Seyrüsefer nizamlarına Belediyenin kendi müstahdemleri riayet etmezse öbür şoförleri tenkide hiç hakkımız kalmaz
Cemal Refik
Palamut ihracatı
Son zamanlarda memleketimizden mühim miktarda palamut İhracatı başlamıştır. Bilhassa İngiltere ve Amerlkaya. yapılan ihracat yüzünden önümüzdeki istihsal yılın» tamamen stoksus gireceğimi* anlaşılmaktadır.
Julius Katchen tekrar istanbula geldi Geçen hafta şehrimizde bir konser veren Amerikalı piyanist Julius Ka-tehen Atlnaya gitmişti. Piyanist tekrar İstanbula gelmiştir. Bu akşam yeni bir resital verecektir.
Kıbrısa börülce ihracı
Kibrittin yapılan muhtelif teşebbüsler sonunda yakında buraya sterlin mukabil! börülce lhracedlleceğl tahmin edilmektedir, Bu İtibarla tüccarlarımın gerekil hazırlıkları yapmaktadırlar.
Karadeniz hattında yaz tarifesi
Devlet Denizyolları İdaresi bu pazar gönünden İtibaren Karadetılzde yaz târlfelcrlnta tatbikini başlamıştır. Buna göre Karadenlze haftada dört posta vapuru kalkacaktır. Bu tertibin herhangi bir İzdihamı önl!-yeceğl tahmin edilmektedir. Esasen kışın buna benzer tatbik edilen programla İzdiham tamamen önlenmiş bulunuyordu.
20 Nisan ISIS
Sahi le 4____
Mısır
A K 8 A M
mektupları
Kahire müzesi
yazan: Dr. Bedi Şefaıivarojlu
Beçer Muv kuruşu duhuliye yerip turnikeden geçiyoruz. Geniş bir antrenin Ur tarafı |pdlm Mjijt eserlerine ayninuş, diğer tarafı İse Romalılar devrine alt eserlerle dolu. Arapların tatilâ ■ajr.anl arına alt «erler *yn bir mö-■edeymiş.
Kadim Mısır ^İhlarından Oalrls’in |>uğurundan geçerek 60 asJr evvelki Mısır medeniyetin» doğru ilerliyoruz. Üzerlerinde Hiyeroglifle içindeki ölülerin, gıdaların İsimleri re buji a blr-•(>k leyler yazılmış ölü odaları, mermer ifthltler, meşhur ehramlardan birinin banisi olan Kefrenln siyah mermerden bir heykeli. Yüzünde fi-dela mütebeıslm bir hal var. Belki de binlerin 4000 küsur sene sonra kendisine medeniyet diye umduğumuz reye gülüyor. Baıınuı arknaında bir ı»-hln, kanatlariyle sardığı bu ilâh kıralı koruyor. Şahla, akbaba Firavunlaıın siyanet melekleridir.
Gene bir ölü odesL Baş tarafta T mukaddes yağı temsil eden yedi vazo resmi ve ince harflerle yazılmış ölüler kitabı. Ölüler kitabında cesedi Ö-bûr dünyada her hal ve körda koruyacak 150 formül yazılıdır.
Sonra birçok salonlar geçiyoruz. Papirüs ve Lotüs başlıklarla müzeyyen sütunlar bu geçitleri züslüyor. (Kadim Mısırda Papirüs Aşağı Mı-nn. Lotüs Yukarı Mısın temsil ederdi.) Granit aslanlar. Apls öküzleri, kıralla-rtn ve asillerin heykelleri bu koridorları ve odaları dolduruyor.
imparatorluk devirlerinin eserlerinde artık ehramlar çağının besa-tetl yok. Takat tam minesiyle bir İnce zevk hâkim.
Vakit car. Kısa kesip İkine! kata çıkıyoruz. Burası baştan başa Sakka-ra’dan Tutang - Amon'un mezarından getirilen eserlerle dola. 1788 de b'r Prens» subayı olan Şampolyor’un, hiyerogliflerin okunmasını temin e-dtn Rozeti» taşını bulması nasıl i-iemşümul bir alâka çekliyse. 1922 de Kıral Tutang - Amon'tm mezarı.ıın keşfi de o kadar, belki de daha büyük, bir alâka çekmiştir.
Koridorlar ortasında dört lâhit. Vaktlyle bunlar İç İçe lm:s. En içteki 7iısı»n t'ış ızaoe doğru gittikçe aza-!ıyor. Bir zamanlar, bunların İçi, tabutun etrafını ssran ev eşyaları, kitaplar, yiyecekler, hattâ kozmatlkler ie dolu İmiş. Bir Firavun İçin hakiki mekân mezardır. Mezar ruhun ceseol anyacağı âna kadar onu sağlam c-larak muhafaza etmelidir. İşte bugün bu eşya ve yiyecekler ruhun vücuda gireceği o ân İçin yapılan hazırlıklardır.
Bu eşyalar meyanında iri mermer vazolar: Firavunun mumyalanması sırasında çıkarılan barsak ve saire gl bl ahşasının konduğu altın vazoları muhafaza ediyorlar,
Koridorda biraz daha jüıüyoruz. Baştan kuyruğa doğru ortadan İkiye bolunmuş bir aslanın her bir yansını iki baslara alarak yapılmış masalar. Bastan başa altın kaplama. Bunlar da cesedin tahnit edildiği maşalarmış.
Kenarlarda eamekânlar içinde bir çok bezler ve sargılar. Bazısı harapta da birçoğu hâli bugün yapılmış gibi. Bir zamanlar altın ve elmaslarla ziis-
dünyanın en büyük hazînelerinden biridir.
[Kadım Mısır tarihinde Hamse»'! w ve TutmoaLs'lerla yanında ikind derecede birşahslyet olarak kalan ve pek genç yaşta ölen (Milâttan «mal 1396 da 9 yaşında kıral olmuş ve 18 yaşında ölmüştür.) bu Firavunun mezarının ihtişamı karşısında İnsana tarih zincirini kuran seneler boyunca diğer mezarların yağmaya uğjnMÜğa düşüncesi geliyor.)
Bir başka odada Firavunların zafer arabaları. Bir çift atın çektiği iki tekerlekli arabalar, baştan başa altın kaplam A Firavunların siyanet perisi bu zafer arabalarım da süslemiş. Zira dingilin başında altından yapılmış bir şahin var. Bir camekânda da arabanın. ve koşumlarının teferruatı.
Roma İstilâsı devrine alt eserleri İhtiva eden kısımlarda insan yeni bir dünyaya doğmuş gibi oluyor ve bam-bşaka bir medeniyete ait binlerce eser önünüze seriliyor. Bu kısımdaki bir başka yenilik de yazıların hem Hiyeroglif, hem de Grek alfabesiyle yazılmış olması.
Rehberime İşi ıfzatnıamasını rica ediyorum, sefaretteki randevuma yetişmek üzere acele çıkıyorum. Biraz evvel aldığım ders kân gelmemiş kİ kapıdan çıkarken bahçesinin bir kenarında bulunan Maryet paşanın resmini çekmeği de İhın al etmiyorum. Maryet paşa bu muhteşem müzenin banisidir, ölmez eserleriyle yaşıyacak bir fânl_
Bu İhtişam ve sanat dünyasından ayrılırken insan gayrllhtlyarl düşünüyor ve Milâttan binlerce ve binlerce sene evvel beşeriyete öncülük edeıı bu medeniyete karşı duyulan bu takdir hissini ifade edecek bir kelline arıyor.
Milâttan evvel (141 senelerinde takvimi bulacak kadar riyaziyatçı. Sezarlyen amellyatlrmı başaracak kadar cerrah, o muazzam mabetler! meyilli satıh, merdane ve maulvelâ gibi basit âletlerle kuracak kadar mü hendla, sulama işerini becerecek kadar ziraatçı ve bugün bile beğenilen bir lirizm yaratacak kadar şair olan j>u_jn]llejfcjl^ula.n hissin, takdir ke-
Yolda rehberimin yarim yamalak tercüme etliği Milâttan evvel 4000 senelerine alt, bir beyti tekrarlıyorum:
Hey... Dünya malı dünyada kalır... Her giden geri gelmez. Kendine giluel kokular ve yağlar sür, sevgilini de lo-tüsierle ve çelenklerle sar. Günü neşe İle kapa...
(Devanı edecek)
ALENİ teşekkür
Aramızdan ebediyen ayrılan aile reisimiz
RUHİ DEVELİOĞLU'nun ölümü münasebetiyle mektup, telgraf ve telefonla tazlyette bulunan ve bizzat cenaze merasiminde hazır bulunmak suretiyle matemimize iştirak eden deniz, kara ordularımız büyüklerine, subay ve arkadaşlarına ve kendisini seven dostlarına ayrı ayrı şükranlarımızı sunmaya teessürümüz mâni olduğundan sayın gazeteniz vn-ntasiyie minnettarlığımızın bildirilmesini rica ederiz.
Ruhi Develloğlu ve Çifter ailesi
Balıkçılığımız
Balıkçılığın gelişmesi neye mütevakkıftır?
Alınması lazım gelen tedbirler
f
H Yarın matineden İtibaren: Senenin en orijinal eseri
M7J
Yeni SES Operetinde
Yazan: ZEKİ CAN
lfl olan bu sargılar binlerce sçne cesedi sarmışar. Som'altından trtr maske. (B'r zamanlar cesedin başında İmiş.) Kaslar ve gözler dünyanın en kıymetli taşlan.
Lâh tl’r şrtbl. cesedin konduğu tabutlar da kat kat. En İçteki 110 kilo ağırlığında «om altından yapılmış; milyonlar değerinde. Btı tabutun kon duğu camekânın üstüne mailen konan ayna bu ihtişamı bir kat daha canlandırarak size nksettirlyuy. Mukabil tarafta bu altın tabutun konduğu eltin kakmalı bir tahta tabut Her ikisi de cesede tamamen intibak edecek »eklide ve İnsan bedenine Uygun olarak yapılmış.
Ortadaki ve kenarlardaki vitrinlerde cesedin taşıdığı tezyinat bilezikler; kolyeler; küpeler; yüzükler: tılsımlar; muskalar ve Uminl bilmediğim I daha tj’n bir türlü eşya..
Isa’nın doğumundan binlerce sene evvel yaratılan bu ssnat eserleri ve İhtişam, İnsanın güzlerini alıyor ve ; çıkarken başına geride kalıyor. j Tutang Amon'un mezarını asrımıza kader bu servetleriyle birlikte sak i hyan bir tesadüftür.
Zira VI. Ramses'ln mezarı ka-| iflukûn oradan kopan mo.cz-j ifi bursyt tamamen örtmüş ve bu bnünplerin insan gözünden uzak kalmasını temin etmiştir Şurası mubah-koktu* k,, Tutang - Anıon'un meziuıj
TEŞEKKÜR
Yeni Kolej mezunu ve Hukuk Fakültesi birinci sınıf talebelerinden
Kızımız AYTAN ÖZLERIn ölümü münasebetile gerek cenaze merasiminde hazır bulunmak gerek bizzat gelip beyanı tazlyet etmek, çelenk ve mektup göndermek suret ile elem ve teessürümüze iştirak eylemek lûtfunda bulunanlara ayrı ayn teşekkür ve minnet hislerimizi bildirmeğe derin acımız mani olduğundan bu hususta sayın gazetenizin tavassutunu rica ederiz, özler A Resi
Sineması
Amerikalı hârika piyanist JULİÜS KATCHEN 2 cl konueriuln yerleri tünemen satılmıştır.
28 Nisan pazartesi saat 21 de verilecek 3 cü konserin biletleri bu-
günden İtibaren gişeden alınabilir.
Not: Tehir dolayıslyle blriucl konsere gelememiş olanlara üçüncü konserde yer ayrılacaktır. Biletleriyle müdüriyete mııracaat-
Aşağı yutan herkesçe bilindiği gibi balık w ticareti üç hareket İçinde çerçevelenebilir. D İstihsal; 1) Nakil ve muhafaza; i) İstihlâk.
Bu İşin ekonomik olabilmesi İçin Gç kısmın mutlaka birbirini tamamlaması lâzımdır. İstihsal yüksea, nakil vasıtaları yok Ve yahut her Lk'sl var da, İstihlâk yoksa bu 1» zararla neticelenebilir. Bu tiç kısmın işleri 3 safha kaplar: İlim ve fen, İşleme ve ekonomi.
fşte bu ürün hakkında verilecek bütün kararlar, tatbik olunacag usuller hep bu ÜÇ safhanın kapladığı ihtiyaca uygun olmalıdır; nncac bu safhalarda tecrübe ve ameliyat birbirini tamamlarsa başarı İle İş görülmüş olur.
Bizde en fazla verim, yani ekonomik değer, hâlen geçici balıklar ii-zerinde toplanmış olup, bu balıklar dn Karadeniz, Marmara ve Boğazlar; daha sonra da Akdenizln dalyanlarly-le göllerinde ve bütün sahillerimizde bulurun ak tadır.
Bugün bu ürünlerin yabancı yurtlara İhraç ve yahut içeride istihlâkini temin etmeden arthnlması fena netice verebilir. Esasen umumi bir kaide olarak bilindiği gibi talep, istihsali doğurur. Yalnız nakil ve muhafaza İşi önemli bir yer tutar. Bu olmazsa . yukarıda arzedildiğt gibi zarar. kârından çok olur.
Bu nakil re muhafaza işi sağlandığı takdirde, su lir ünleri belli zamanda belli yerlere dağılacağından zarar, kâra dönebilir. Bu suretle de fazla balık denize dökülüyor nakaratı ortadan kalkmış olur. Esasen balık hiçbir gaman fazla değildir. İstihlâk pazarlarına istenildiği saman sevke-dllmlş bulunsaydı, hepsi sarfedllmiş olurdu. Bizde bu İşi sağlı varak «oÇıık hava depolan ve dondurma tesisatı, hattâ bir balık sanayii denecek sanayiimiz olsaydı, elbette kİ o vakit bu balıklann bîr tanesi bile riyan edilmezdi, Fnlamudıın tanesi bir gün 10 kuruştan, ertesi günü 50 veya flO kuruştan olmaz: flat muvazenesi kurulmuş olurdu. Balıkçılar da aşağı yukarı kazançlarını evvelden tahmin etme
sı ve çabuklaştırılması;
ş _ Balıkhaneler civarında bajık tts rinri bilhassa İstanbulda buna pek lüzum vardır. Zira yurdumuzun yegâne balık merkezi olan İstanbulda bir balık Hll’i yapılması her bakımdan şayanı arzudur. Satış dükkânlarım ıslah, konserve fabrikalarını çoğaltmak ve İyi cins balık konservesi yapmak.
5___Bütün bu işleri, dikeninde gö-
türmek için fenni ve pratik tecrübeler İle lüzumu "lan kanun, nizamname ve talimatnameler yapmak ve balık işlerini İlgililere öğretmek üzere kurslar açmak, konferanslar vermek, neşriyat yapmak ve en son ve en mühim olan da bütün bu balık işlerini idare edecek adamları yetiştirmek lâzımdır. Bunun da ancak bir Enstitü vasıtasıyla mümkün olabileceği Şikârdır.
Dünya denizlerinin belki de başka bir yerinde bu kadar dar bir sahada bu kadar çok ve lezzetli balık bulunmaz. İstatistiklere göre bir mevsimde İstanbul balıkhanesine 16 milyon Stilo torik ve 3 milyon kilodan fazla uskumrunun (diğer balıklar hariç) geldiği görülmüştür. Tabii bu ha! muntazam değildir, bazı seneler bu miktar düşebilir. İşte o vakit Enstitünün faydası meydana çıkar.
Yapılan deniz suyu analizler! hava rasatları ve deniz biyolojisi bilgileri birbiri ile mukayese edilerek balıkların ne zaman, nereden nereye geleceği veya gideceği hakkında elde edilecek bilgiler meydana çıkarılabilir. Bu da balıkçı merkezlerine türlü neşir vasıtaları İle bildirilebilir. Yalnız bu hususun kati ve yanlış.*» olabilmesi için senelerin tecrübesi Utanıdır. Buna misal: Frananda daha henüz deniz ürünlerinin a ra (tuılni:an yapılmadığı bir zamanda Fransanm batı kıyılarında ve sardalyenin bol çıktığı yerlerde ban yıllar bu balığın tamamen kaybolduğu görülüyordu ve bu yüzden de fabrikalar durur, balıkçı aileleri aç ve perişan olurdu. Denizlerde İlmi araştırmnlar başlayınca bu hal tedricen kafi oldu: bilinen yerlerde balık beklenmeğe baş-
K.
Yaşasın Spor
Yazan: NAHİD 8İLGA —Müzik Adaptasyonu: KAPOÇELLÎ — Sahneye koyan: TEVHİT BİLGE
DİKKAT: 23 Nisan CUMA günü saat 3 de HUBUBÎ MATİNE.
GLje her gün on birden itibaren »çıktır. Tel: 49359.
-■
KONSERVATUAR ORKESTRA KONSERİ
Cemal Reşit Rey idaresinde Solist - Muhiddin Sadak
Bu akşam, saat 18.30 da ^^^■■■■^hir^Comed^Tiyatrosund^(5219)
C'”B Eıı büyük yerli filmimizi görmeğe hısırtanınnt ■■
Millî - Alemdar da
Dünyaca meşhur
Senenin en muvaffak olmuş re rağbet görmüş biricik yeril filmi. Bu filmde memleketimizin medarı iftiharı S büyük bestekârın en yeni ve güzel şarkılarını
PERİHAN ALTINDAĞ (SÖZERİJ; MUSTAFA ÇAĞLAR; CANAN CAN tarafından dlnllyecekslnlz,
Viyana Opera Çocuk Korosu Yarınki Çarşamba günü Romadan Holanda tayyaresiyle şehrimize gelecek ve 22 Nisan Perşembe akşamı Uk temsllLerini
ATLAS Sinemasında Vereceklerdir.
Not: 2 cl temsil 23 Nisan Cuma akşamı, 3 cü temsil 25 Nisan Pazar sabah saat 11 de.


'“'bİEVlflrıh 'Aım'ıalaza ve" nakline mahsus vesait mevcud olursa, istihsal de şüphesiz kendiliğinden artar. Böyle olunca da balıkçılığın büsbütün kör lenmesl değli, fakat teşrik görmesi tabii olur. Bugünkü balıkçılığımızın bir kumara benzetlldlği dalma işitilen şeylerdendir. Bunu bu halden çıkaracak flat muvazenesidir. Ancak bu sa-yadedlr kİ, balıkçılık hakiki bir meslek halim alır ve bu mesleğin de karın doyurucu olduğu kanaati hasıl olur.
Bundan bir iti yıl önce balık almak İçin tstanbııla gelen Yunan gemilerinin aldıkları balıkları tuzlamak İçin kâfi miktar buz bulamailı’ıların-dan, fazla balık alamadıklarını gazetelerde okumuştuk ve bir dahaki se-sefrirerln.de de ihtiyaçları olan buzu kendileri getirmişlerdi.
Şayet buz re buzhane meselesi halledilir ve bunlar aynı zamanda ucuz, olursa, balıkçılık bundan çok istifade ederek, toplu kütlelere, meselâ askere, öğrenciye ve ceza evlerinde bulunan mahkûmlara ucuz olarak balık yedirmekle kalmayıp halk da bu gıdadan büyük nispette istifade etmiş olacaktır. Ancak halkımızı da balık yemeğe ı alıştırmak lâzımdır. Evvelemirde balıktan tehlrlenmelerln önüne geçmek ve bayatlamış balıkların cin koutro-!a tabi tutularak ne olursa olsun sat-tınlmaması İcab etmekte ve aynı zamanda resimler, broşürler yapmak suretiyle propagandaya ehemmiyet vermek lâzımdtr. Dış memleketlere İyi evsafta balık sevketmek, sevkedllecek balıklara İhtimam göstermek ve ou suretle de dış piyasalara bolca balık çıkarmak çarelerini araştırmak lâzımdır. Bu hususlar bütün şiimullyle göz önünde tutulurda su ürünleri dâ-va.ıı kendiliğinden halledilmiş olıır. Fakat böyle bir neticeye varmak için de:
1 — Enlik ve sair deniz ürünlerinin cinsini tesbit, yerleriyle geçit noktalarını bulmak, hareket zamanlarım tâyin ederek balıkçılara vaktinde haber vermek suretiyle İşi organize etmek;
2 — Balıkçıların kullandığı vesaitin ıslah lüzumu ol an lan ıslah ve tedariki lâzım gelenlerini tedarik ederek balıkçıya bu noktalardan kolaylık göstermek;
3 — Balıkhaneleri ıslah, ucuz buz, soğuk hava deposu, dondurma tesisatı, bazı gemilerimizde olduğu gibi, trenlerde tecrld edilmiş soğuk hava depolarlyie nakliyatın ucuzlattıvılma-
Bizde buna misal: Bir sene nskum-ru mevsimi olduğu halde Karadenlzln bazı yerlerine hâlâ gelmediği bildirildi. Bunun üzerine buradan aldırtılan su nümuneler! tahlil edilerek, içindeki balık gıdasının uskumru gıdası olduğu ve neticede de muhakkak surette uskumrunun oraya geleceği tes-bit edildi. Bir hafta. 10 gün sonra da hakikaten uskumrunun geldiği ve bol miktarda tutulduğu anlaşıldı. Bir tek su analizi ile uskumrunun bir haftı evvel kestlrlldlğlne güre muazzam araştırmaların fagdaşı önemle meydana çıkar.
TföT; • — Gecen yazımda çıkan trovlv.n çöz htiı/ilMÜM 5, 8 metre olnrak ynalmıştır. 5, 8 (Sm) olacak.
** — Yabancı yurtlar bulıkçt gemi, terinde (Küçük çapta olsa da bir konsereo fabrikası vardır > Yerinir (Büyük çapta) olarak vanldtğındar: düzeltilir.
Z 1 V
Bu Akşam
SÜMER
SİNEMASINDA
ÇOCUK BAYRAMI ŞEREFİNE Meşhur kahkaha kralları BUD ABOTT ve
LOU COSTELLO tarafından yaratılan İKİ AÇIKGÖZ HAYDUTLAR ARASINDA îki saatlik neşe ve kahkaha,
^■r»wi’nn«wv(JNÜM1jZDEKj perşembe
A R Sinemasında
VATAN ve AŞK
confidentLu. agent
CHARLES BOYER — LAÜREN BACALL
DİKKAT: Perşembeden itibaren: Cumartesi — Pazartesi — Çarşamba günleri saat 11 de Ucuz Halk matineleri; HER YER 40 KURUŞ.
B. Farhi vefat etti
Şehrimizin tanınmış tüccarlarından İ. M. Farili evvelki gün vefat etmiş ve dün cenaze merasimi yapılmıştır.
Meşhur Alman müesseaelerlnln uzun müddet mümessilliğini yapmış olan B. Farhi çalışkanlığı, dürüstlüğü. ve vatanseverliği 11e tanınmıştı. Vefatı kendisini tanıyanların teessürünü mnclbolmustur. Kederli ailesine baj sağlığı dileriz.
s»—% Linotip operatörü aranıyor
Eski ve yeni Türkçe yazıyı bilen tecrübeli LkJ Linotip operatör aranıyor. «AKŞAM? idaresine müracaat.
TEŞEKKÜR
Sevgin eşim, babamız Silivri Borun çiftliği sahibi
ZİYA ALTTNORAK'ın vefatı dolayıslyie sayın kasaba kaymakamı, erkânı memurini, eşrafı ve kıymetli dostlarlyle kasaba va civar köyler halkına, yaa ve tel İle büyük acımız» iştirak lûtfunda bulunarak blzlerl teselliye koşan ve cenaze merasimine İştirak eden bütün akraba ve ahbaplarımıza ayn ayn teşekküre imkân bulamadığımızdan muhterem gazetenizin tavassutunu rica e-eferiz.
Eşi: Saide Altınorak ve çocukları
P®8"*ÖNÜMÜZDEKİ PERŞEMBE MATİNELERDEN İTİ3AREN LÂLE SİNEMASINDA
2 Film birden
i İnci Film: İstanbulda ilk defa Türkçe
ÜÇ KAHRAMANIN İNTİKAMI DENNİS MORGAN
2 İne! Film: YILDIZLAR DÜNYASI WARNER BROS un tekmil yıldızları.
DİKKAT: Perşembeden İtibaren CUMARTESİ — PAZARTESİ ve ÇARŞAMBA günleri saat 11 de Ucuz R3lk Matineleri her yer 40 kuruş
İstanbul Belediyesi Şelılr Tiyatrosu
Saat 20 de
Dram Kısmı
DÜŞMAN
MAKStM'de Muammer Karaca Opereti DELİ DOLU Rtvü operet: Saat 20.30 dn Telefon: 42633
Devlet Orman işletmesi Merkez Müdürlüğünden:
1 — işletmeler İhtiyacı İçin şartnamesinde cins, eb'at ve miktarları yazılı 100 adet daire ve 18X5 adet katrak desteresl pazarlıkla satın alınacaktır.
2 — Pazarlık 29. 4. 1948 perşembe günü saat 10 da işletmeler saıın alma komisyonunda yapılacaktır.
3 — İstekliler % 7,5 geçici teminatlarını merkez orman işletmesi veznesine yatırıp pazarlık saatinde tekliflerini hazır bulundurmaları veya kendilerinin komtayuna gelmeleri lâzımdır.
4 — Bu İşe alt «rtnamenln her gün iş saatlerinde orman genel müdürlüğü Uç merkez orman işletmesi müdürlüğünde ve İstanbul Orman başmühendisliğinde görülebileceği Hân olunur. (5223)
Siyah oluklu saç satın alınacaktır
Etibank İstanbul Şubesinden:
Bankamız İhtiyacı İçin 1000 adet 0,5 m/m kalınlığında olukiu siyah saç satın alınacaktır.
Taliplerin en geç 28/4/S48 Çarşamba saat 17 ye kadar ttk-llflerir.i kapalı zarf İle Bankamız holündeki teklif kutusuna atmaları.
Şartlar her gün Sat m alma Servisinden öğrenilebilir.
Baııka ihaleyi kısmen veya tamamen yapıp yapına m ıkla
serbesttir, (5igSj ‘


Ulaştırma konuları

Acele telefon konuşmaları, acele ve yıldırım telgraflar
Yazan: HtJSNl/ SADIK DVRUKAL
Geçenlerde gazetelerde, şehirlerarası münaaebetJertade kabul ve tatbik dilen acele telefon konuşmaiariy-Je nede veya yıldırım telgraflardan fazla ücret alınması mukabilinde bun tara tercih hakkı verilmesi yüzünden, artık çok görüşülen şehirler arasında âdi şekilde telefon konuşması veya telgraf gnnHprllme.il İmkânı kalmadığına dair uslanan yazıların her tarafta dikkat nazarı çektiğini ve belki de hararetli tartışmalara yol açtığını kuvvetle tahmin ediyoruz. Ancak. acele telefon ve acele telgraf u-auDerlnin muhabere »isteminin intl-Taır-ım bacdujuua dair İler! sürülen iddiaları tetkik edilmeğe değer mahiyette muhlin gördüğümüzden muhabere sistemimizi yakından ilgilendiren bu mevzu hakkındaki mütalâa ve fikirlerimizi belirtmeyi lüzumlu V* faydalı bulmaktayız.
İlk önce şunu ıuy üyelim kl kuru-ctıiarından bulunduğumu# • Milletlerarası Telgraf Birliği» ne dahil memleketler, acele ve cevaplı, takipti, ulaştırmak; tekrarlı; «üretil gibi özel hizmetli telgraf muamelesini 1875 tarihli Petersburg mukavelesine ek olarak tertiplenen nizamnameye konulmuş olan şortlar dairesinde 1876 danberl dış telgraf servislerinde tatbik ediyorlar.
Diğer taraftan, 1885 tarihli Berlin Telgraf Birlik nizamnamesine derce-dllea telefon muhabere sistemine alt hükümlere uyularak 1904 tenberl de milletlerarası telefon münasebetlerinde acele, çağırma!!, abomuanh ilh. özel hizmetli telefon konuşmaları da yürürlükte bulunuyor.
Bu itibarla, acele telefon konuşması. acele veya yıldıran telgraf u-aullerinl yalnız muinleketimlzde tatbik edilerek halktan fazla para çekmek için düşünülmüş bir muamele saymak ve yürürlükten kaldırılmasını İstemek, bu usullerin tam İn ettiği mühim kolaylıklar bakınnndan, mem leketln genel menfaatlerine tama-miyle aykırı olur. Telgraf birliği mem leke Herin diş “servislerinse- m şmin k in alarak tatbikına devam edilen bu gibi özel hizmetli telgraf ve telefon mu amelesinin sağladığı kolaylıklardan umumiyet itibariye, her memleketin İç servisinde de İstifade edilmekte olduğuna dikkat nazarı çekmek İsteriz. Tamaaıiyle İsteğe bağh olan bu ğlb! özel hizmetli telefon re telgrafların Birlik idareler tarafından hem İç. hem de dış servislerde kabul ve tatbiki cihetine gidilmesi olsa olsa, mem Içket halkına, ticaretine; sanayiine; kültürüne ve askerî; siyasi; İçtima! İhtiyaçları İcaplarına uygun her çe-»ıt kolaylıkların gösterilmesi düşüncesinden İleri gelebdir. Yoksa, halktan Î3zla para alınması maksadının bu muamelelerin tatbikına asıl sebep teşkil ettiği haklı olarak İddia edilemez.
Bıı sebeple, acele telefon konuşmaları ve acele telgraflara 016 mevzular tetkik edilirken, y^Jmz, şehirlerarası t ele 1 on ve telgraf servislerine arasıza müracaat edecek olanların durumları drjjll, daha ziyade memleketin yukarıda saydığıma dıjer faaliyet şubeleri mühim İhtiyaçlarının göz önünde bulundurulması gerektiği mütalâa-sındayız.
Netekim, telgraf ve telefon devreleri İç haberleşme servisleri ihtiyaçlarına yeter sayıda olan düzenli teşkilâtlı ve en Her! zihniyetle idare e-rtifen memleketlerde bile özel hizmetli acele telefon konuşmalar İye acele tel graf muamelesinin geni? ölçüde tatbikine devam edilmesini aûcak, belirtmeğe çalıştığımız muhtelif faaliyet şubeler! İhtiyaçlarının dikkat nazara alınmış olmasına yorabiliriz.
Acele telefon kınuşmatarmdan ve at-tle telgraflardan alınan fazla para «m devlete gitmesi meselesinin hakiki sebepleri araştırılacak olursa, bu fazla paralardan ancak devletin faydalanması lâzım geldiği neticesine va-rıtr. Çünkü, telgraf ve telefon tesislerinin vücuda getirilmesini sağlayacak mühim miktardaki sermayenin İtfasından, sarfınazar, telgraf ve telefon servislerini düzenli olarak yürütmek, sürekli bakımlarını sağlamak ve genişletmek, gibi İhtiyaçlar İçin yapılacak senelik masraflar normal olarak ancak, bu servislerin işletilmesinden elde edilecek gelirle kapatılabilir.
T. T. eervfslerlnJn gelir kaynağı ise malÇm olduğu üzere, tanzim edilecek ücret tarifeleri gereğince müşteritar-öen alınacak paradan ibaret bulun-
maktadır. AKŞAM gazetesinin 1 nisan tarihli nüshasında çıkan «Ray v» yol mücadelesi» başlıklı yazımızla da belirttiğimiz gibi ulaştırma servislerine tatbik edilecek ücret tarifeleri «aydığın»» zaruri masrafları tamamıyla karşılamak üzere tanzim edilmediği takdirde, aradaki açığın kapanması İçin ya genel bütçeden para ayırmak veya İstikra» akdetmek glol tedbirlere müracaat mecburiyeti hasıl olur kİ bunun ceremesini netice İtibariyle (telgraf veya telefondan İstifade etmlyenler veya az faydalananla da dahil olmak üzere) bütün vatandaşlar çekmiş olur.
Şunu da kabul etmek IAsımdır kİ P T,T. İşletme İdarelinin böyle bir duruma düşerek vatandaştan ayn külfete sokması hoş görülmlyecek bir tedbirsizlik olur.
Bu sebeple, ayağını yorganına göre uzatmak torunda edan İşletme İdaresinin tanzim ve tatbik edeceği ücret tarifelerin! senelik masraflarına ve muhtemel İhtiyaçlarına göre ayarlamış olması lâzım gelir.
Halbuki, telgraf ve telefon servislerinin İşletmesi ve tanzimi sırasında rozetlim asıl maksat ve ulaşılması İstenilen esas hedef, memleketin her çeşit haberleşme ihtiyaçlarının en uygun şartlar dairesinde sağlanman olduğu cihetle P.T.T. idaresi, birçok hallerde genel menfaatlerine bazı kategori telgraf veya telefon ücretlerinden mühim miktarda tenzilât yapmak mecburiyetiyle karşılaşır. Bu gibi kaçınılmaz mecburiyetler yüzünden hasıl olacak gelir eksikliğini tamamlamak İçin baş vurulacak çare ya masraflarını kısmak veya varidatını arttırmaktır. Masraflarını azaltmak İmkânını bulamazsa bütçesini muvazeneli tutmak için varidatını arttırmak tedbirine müracaat mecburiyetinde kalır ki bu tedbir de ancak normal ücret tarifelerinin arttırılmasından İbaret olur. Karma] tarifelerin arttırılması keyfiyet! İse, telgraf ve telefon servislerinden kal-
Keskin göz buna derler!
Amerikada Rochester Üniversitesi göz kliniğinde, bütün ilim adamlarını hayrette bırakan bir hâdise olmuştur. Klinikte güz muayenesine gelen ban hastalanıl yalnız uşaktan kendilerine gösterilen harfleri değil ultra -violet şualarını bile gördükleri 'esbîi edilmiştir.
Yalnız husus! aletlerle teshil edilebilen bu şualar bazı kimseler tarafından da görüldüğü anlaşılınca, âlimler hayretlerini gizle-yemem İşlerdir. ’
Cep saati büyüklüğünde alarm makinesi
Chicago mühendisleri, yankesicileri, hapishane kaçkınlarım, haydutları ve sabotajcıları vakit geçirmeden merkezlere haber vermek İçin yepyeni bir alet keşfetmişlerdir. Bir yelek cebine sıkabilen bu alet Amer ikadaki bütün polis merkezlerine bîr saniye İçinde istenilen haberi gönderebilecek kudrettedir.
Alet e^as Itibarile bir telsiz cihan gibi İşlemekte ve gönderdiği işaretler merkezlerdeki alıcı cihazlar tarafından kaydolunmaktadır. Alıcı ciharlar ise. aynı zamanda muhtelif yerlerden gönderilen 127 haberi kaydedebilecek kudrettedir.
Bundan başka bu ufak alet, bir yangm vukuunda alarm işareti de verebiliyor. Aletin üzerindeki termostat tertibatı, yangının tanı yerini göstermekle beraber. dumandan müteessir olan bir fotoelektrik tertibat da alârm işareti vermektedir. Bn mühim kesifte mühendis Harçy C. ve'un rolü büyük olmuştur.
Amerika da gazete tirajları
1947 yılında Birleşik Amerikada sabah ve akşam gazetelerinin tiraj yekûnu 61,410,089 olarak hesaplanmıştır. Böylece bir yıl evveline nazaran 858,596 bir fazlalık mevcuttur.
Pazar gazetelerinin tirajları 44 milyon 398 572 dlr. Bundan evvelki 12 ■ya nazaran 1.000.000 u aşan bLr fazlalık göze çarpmaktadır.
Ro-
MlüzelerSml^ açılıyor
-———• «——i-.
Peynir rendesinden faraşa kadar gümüş takımlar!.
—I Yazan: Cemaleddin BİLDİK f.
f
Cam sanayiinde ne derece gerilediğimizi meydana koyacak bir bölüm — Tarihî Türk ailâhları ve kıymetli kılıçlar — Türk çinileri — Tarihte mii-him vakalara sahne olan Kubbealtı — Saraybumundan Çatladıkapı’ya kadar «ahi] yolu — Yakutlu ve zümrütlü tabaklarla fincanlar...
V
ması itibariyle fsnbell! bir çare olarak tavsiye edilemez. İşte, böyle vaziyetlerde acele, yıldırım ve başka özel mizmeUl telgraflardan fazla ücret almak İmkânının işletme İdarecine ve- 1 rilmlş olması, normal târitelerde zam yapılmasını önlemeğe yarar.
P. T. T. İdaresine, bir an için normal ücret tarifelerinde hiç bir tenzl- ' lât yaptırılmadığını farzetsek, ücret 1 tarifeleri arttınlmıyacağına göre, acele telefon ve telgraf muamelesinin İç serviste yürürlükten kaldırılmasında tirlle bakımından belki herhangi bir mahzur görülmlyeblllr. Fakat, böyle bir vaziyet acele telefon ve telgraf kolaylıklarından faydalanmak İh Uyarında olan ticaret ve sanayi mil-essesclerlnt ve umumiyet İtibariyle iş adamlara» işlerinin çabuk görülmesine yarayan haberleşme kolaylıklarından mahrum bırakır ki, böyle bir ha), memleketin ticaret, sanayi ve diğer faaliyet şubelerinin bütün jtnua-melelerlnde mühim aksaklıklara se-beboliTr. İç haberleşme serririmlzde acele ve yıldırım telgrafla acele telefon muamelesinin neden dolayı tatbik edildiği ve bunlardan alman fazla paraların ne İrin devlete gitmesi lA-zun geldiği sebeplerini bu suretle Iza -ha çalışarak bugün memleketimizde yürürlükte olan muamelenin hiç de haksız tb mantıksız olmadıgmı kesin olarak söyleyebiliriz.
şehirlerarası telefon muhaberesinden İkinci bir yazımızda bahsedece-‘ ftiz.
[radyo!
Dünyanın en büyük kapı «i
Dünyanın en büyük kapısı içinde Br’stol 187 tipi tayyarelerin bulunduğu hangarın kapısıdır. Bu dev kapının uzunluğu 164,5 ve yüksekliği de 68 ayaktır.
Kapı, kolayca açılıp kapanması, için en hafif madenlerden yapılmıştır, Bunun için de alüminyumu havi bir halita kullanılmış ve bu sayede ka pmın ıkı «taklk gibi kısa bir müddet zarfında açılıp kapanması temin edilmiştir.
D.D.T. yerine Thiopho»
Amcıik&da Cyanamld Com-pany, haşcratı öldürmek için D.D.T. den daha müessir bir ilâcı yakında satışa çıkarmak üzere şimdiden reklâmlarını yapmağa başlamıştır,
Thlophos 3422 namile tanınan bu yeni keşfin muhtelif haşerat üzerindeki tesiri D.D.T. den 25 defa daha fazladır. Organik fosforlu terkiplerden imal edilen bu İlâç, bilhassa ağaçlara ve muhtelif bitkilere zararlı olan haşe-ratı derhal İmha edecek kudrettedir.
* Sahnelerini herkese açan •
Biricik mecmua:
MELODİ
Yarın çıkıyor.
Güzel Sanatlar
ANKARA RADYOSU Bu akşamki program İS Radyo dans orkestrası; Konuşma;
(PJ.J;
Bugün;
20 Karışık şarkılar; yo gazetesi;
20.35 Karışık nuşma; 21.15 zlgl; 22 Varyete müzikleri (Pl.l; 22.15 Dans müziği (FD; 22.45 Haberler.
Farın sabah ve ögie programı
7.30 Hafif müzik (PI.1; 7.45 Haberler; 8 Çeşitli hafif müzik (PJ.); ü-30 Hafif melodiler (Pl.l; 8 46 Tangolar (Pl)
, 12,30 Radyo salon orkestrası; 13 .Haberler; 13.15 Kanşık şarkılar.
18.3(1
18.45 Hafif melodiler
19 Haberler; 19.15 Geçmişte 19.20 Mandolin Birliği 20.14 JUd-
20.30 Serbes saat: şarkılar; 21 Ko-Tarihl Türk mü-
Müzüt
Edebiyat Spor Sinema
Siyaset Aktüslite
Müzik sayısı addedilen bu birinci nüshasında BÜYÜK BESTEKÂR
SADETTİN KAYNAK’ın
Hiç bir yerde neşredilmemiş ve hiç bir yerde neşredileml-yecek olan kendi el yazıslle yazümış en son eserinin güftesi ve notası
3 renkli kapak V36 sahile 50 Kr.«

İkinci dünya harbi başladıktan sonra bir kısım eşyası muhafaza altına alman müzelerimiz halka açılmak üzeredir. Bu arada dokuz senedenberi kapalı bulunan Topkapı sarayı müzesi ile Arkeoloji müzesinin; bir taraftan onaranları, diğer taraftan da eşyaları muhafaza altından çıkarılmış olan bazı bölümleri önümüzdeki 23 nisan gününden itibaren halka açılacaktır.
O gün, Topkapı sarayının birinci avlusunda ve vaktile bekleme mahalli olarak ayrılan revak altında hem müzelerin kuruluşunun 100 tincü yıldönümü, hem de müzelerin halka açılışı müna-sebetfle tören yapılacaktır.
11 şube birden açılacak
Kendlstle görüştüğüm müze müdürü Talisin öz'ün verdiği malûmata göre Topkapı sarayı müzesinin açılacak şubeleri şunlardır
1 — Mutfak kısmı.- Evvelâ Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılmış oİRn bu 10 kubbeiik mutfak, Kanun! zamanında yapılan İlâve ile tevsi olunmuş, bir yangın geçirdikten sonra da İkinci Belim zamanında büsbütün genişletilerek 20 kubbeye çıkarılmıştır. Kubbelerden 10 u mahrutt. 10 u da yuvarlaktır ve yuvarlak 10 kubbeyi mimar Sinan yapmıştır. Bu kısmın evvelce «İdini an resimler ile tamirden sonra alınan resimleri büyük tablolarda gösterilmektedir. Bu foto montajlar, müdür Tahsin tarih! eserlerimizi kurtarmak hususunda ne büyük bir gayret sarfettlğin! göstermektedir. Bu kısımda 9-18 İnci asra alt binlerce parça Çin porselenleri vardır.
2 — Yine aynı binada 17 - İB uncu asra ait Fransız, Alman, Rus, Polonya ve Viyana İle çeşitli Avrupa porselen ve kristalleri muazzam vitrinlerde yer almış bulunmaktadır.
3 — Türk gümüş ve altın yaldızlı «Tombak» eşyayı da ayn bir bölümde görmekteyiz.
4 — Bakır takımları ve yemek pişirme malzemesi şubesinin tanzimi henüz bitmemiştir. Yakında bu kışını da 23 nisanda açılacak olanlara ilâve edilecektir.
5 — îstanbulun muhtelif yerlerinde yapılan camlarla Beykoz fabrikasında yapılan porselenler de ayn bir dairede tanzim edilmiş bulunmaktadır. Bu kısmı gezerken bugünkü İmalâtı nazarı dikkate alarak porselen ve cam sanayiinde ne kadar çok gerilediğimizi yürekleriniz yana yana seyredeceksiniz.
Türk silâhları
B — 23 nisanda açılacak şubelerden en enteresanı da silâhlar dairesidir. Burada tâ 7 nd asırdan başlıyarak 19 uncu asra kadar ne çeşit silâhlar imal edildiğini görmek mümkün olacaktır. Yaylar, oklar, emsalsiz derecede zengin kılıçlar, İstanbul İçi tüfekler, kalkanlar vesaire... Hiç şilphe yok İd, Dekorasyon mağazasının emanet servisine gelen Mithat paşanın tarih! kılıcı da yakında bu bölümde yer alacaktır. Esasen bu dairenin hususiyeti, bilhassa hükümdarlar İçin yapılan silâhlarla saray mensubuna alt silâhların ekseriyet taş-kll etmiş olmasındadır.
7 — Bir başka bölümde de Türk duvar çinileri İle kâse, tabak, ve benzeri evanl teşhir edilmektedir. İS - İB inci asra alt olan bu kıymetli eşyalar arasında gözleri kamaştıran iki vitrin vardır ki İçindeki yüzlerce parça tabak ve fincanlar, altın üzerine oturtulmuş zümrüt ve yakutlarla bezendlrümlştlr.
Istanbulda etki bîr yol
8 — Türk tarihinde çok mühim vakalara sahne olan Kubbe*
Topkapı sarayı müzesi Müdürü Bay Tahsin Öt
altı da o gün açılacaktır. Bakımsızlıktan harap lıaie gelen Kubbe altı şimdi, sıvalar altından çıkarılan Î6 ncı asra ait süslemeleri ile müzenin müstesna köşelerinden biri olmuştur.
9 — Taş kitabeler kısmı da hayli enteresandır. Eski saraylar, köşkler ve emsali binalarda vak-tlle Bakirinmiş olan bu kjtabelcr hem tarih! bir doküman, hem de sanat bakımından birer kıymettirler. Meselâ bunlar arasında Saraybumundan ta Çatladıkapı-ya kadar, sur haricinde bir yol olduğunu gösteren Üçüncü Ahmet devrine alt büyük ve nefis bir kitabe bulunmaktadır k! şimdi Prost plânı ile vaoılpMsı dü-zaman mevcut olduğu bu kitabeden anlaşılmaktadır.
10 — Saraym bahçelerinde ve bodrumlarında dağmık bir halde bulunan başlıklar, çeşme aynaları. sel sebil ve benzer! mimari parçalar toplanmış, revaklar altına yerleştirilmiştir. Bu suretle Türk mimarisine alt malzeme devirlere göre tamttınlmaktadır. Bunlar, İleride kurulacak «Mimarî müze» İçin birer nüve teşkil edecektir.
11 — Yine bakımsızlık yüzünden dört duvar haline gelmiş olan «Has ahır» binası da tamir edilmiş olduğundan bütün salta-
nat arabaları, ve eyer takımları buraya yerleştirilmiştir. Bu binanın bitişiğindeki tmrahor odası ile Raht hâzinesinde daha eski devirlere alt eyer takımları bulunmaktadır.
Müze nasıl gezilecek
Müze Müdürü Tahsin Öz'ün verdiği malûmata göre müze haftanın üç gününde pazartesi, çarşamba ve cuma günleri öğleden sonra gezilecektir. Halk 50 kuruş duhuliye verecek, erlerle talebelerden duhuliye alınmıya-caktır.
Müze Müdürüne sordum:
— Müzeyi halka niçin her gun açık bulundurmuyorsunuz?
Şu cevabı veriyor:
•— Bu kısımlardan maada müze şubelerinin tanzimi devam etmektedir. Diğer taraftan da Top-kapı sarayında onarma devam ediyor. Yüzlerce amelenin kontrolü İçin şimdilik ancak haftanın üç gününü ziyaretçilere ayırmış bulunmaktayız,»
Gümüş takımlar.
Topkapı sarayı müzesinin 23 nisanda açılacak olan kısımlarını gezerken «Gümüşler» bölümünde çok enteresan eşyalar gördüm. Meğer saraylarda gümüşün bakır kadar da kıymeti yokmuş... Bizim üstü hasır kaplamalı ve cam bildiğimiz karlıklar bile Saray’larda gümüşten İmiş!.. Şamdanlar gümüş, büyük yemek tepsileri gümüş, ibrikler, leğen fer gümüş, kuş kafesleri gümüş, gümüş gümüş gömüş... Hattâ rnnuklar.T ve büyüklere alt Çlma ve armut şekünoe o kadar güzel gümüş çekmeceler var ki, Müze Müdürü bunların mücevherat çekmecesi olduğunu söylüyor. Hâlbuki onlar başlı baslarına birer mücevher...
Evlerimizde peynir ve turp rendesinin en âlâsı bile tenekedendir. Fakat sarayların gümüş takımları arasında bu rendelerin gümüşten mamul olduğunu görüyoruz, Hattâ süzgeç de gümüşten. faraş da gümüşten...
Başka bir gün de müzenin nrk enteresan bulduğum silâhlar dairesini anlatırım.
Cemaleddin BİLDİK
Amerikan bava knvveli
Amerikanın elinde 32 bin, Husyanın bin harb taynaresi var
WMblngU>n 1» (AP.> — Yapılan tshmlnlerç Eüıe, >'»nn bir harb kopacak olursa. Amcrikamn elinde 32 bin. Rusyanın 25 bin harb tayyaresi bulunacaktır. Amerikan hava kuvvetlerine ayrıca İngUterenln 10 bin tayyaresini de ilâve etmek lâzımdır.
Amerikan tayyarelerinden 5 500 Ü halen hizmettedir; 10 bini yedektedir. Ayrıca milli, muhafaza Ve hava İhtiyatı olarak da 5000 tayyare vardır, Bundan başka, bahrlyenln elinde M00 birinci sımf, 5100 de yardımcı harb tayyaresi bulunmaktadır.
Yekûnu 32 bin tutan bu tayyarelerin birçoğunun ramanla moda» geçmektedir. Hattâ, B-2# tipi uçar-kalclcr bile bugün oldukça eski model ■ayılmaktadır. Onun İçin ylmdi Kon-gree, halen 65 gruptan İbaret olan Amerikan hav» kuvvetlerini 70 grnpa çıkarmak ve bütün hava ordusunu yenileştirmek İçin hazırlanan bir kanun tasarısı Üzerinde çalışmaktadır. 70 gTupu teşkil edecek kuvvetler şu şekilde teablt olunmuştur;
1 — 6800 birinci sınıf tayyare:
1 — 3300 tayyareden mürekkep miin muhafaza gruplan İle, en aşağı 8000 tayyareden mürekkep 34 grupluk bir İhtiyat kuvvet:
8 — Muhtelif tiplerden 1-10 bin ihtiyat.
Şimdiki halde Amerikanın «Ünde b-2o tipi uçarkalelerden ihtiyat olarak 1600 tana bulunmaktadır; ayrıea yine ihtiyat kuvvetler arasında yüz-IoîÇÇ AYÇ’ tayyaresi vardır; laka t, tep-
kl motörlii tayyarelerden Mç ihtiyat yoktur.
Yeni Amerikan hava ordusu grup itibariyle »u tekilde atacaktır: Her biri 27-40 tayyareden mürekkep olmak üzere 21 ağır ve orta bombardıman trupu (yekûnu 6301
Her biri 54 tayyareden mürekkep 5 hafif bombardıman trupu (yekûnu 316)
75 erlik 22 avcı grupu (1.850»
10 prup nakliye tayyaresi teem'an 420 ağır ve hafif tayyare)
36 yar tayyarellk 5 uzak mesafe keşif (trupu (ISO)
64 er tayyarellk S er çeşit havada çarpışabilecek avcı grupu (216’
Bunlardan başka, muhtelif vazifelerde kullanılmak üzere, ayrıca 22 ffto ve talim tayyareleri de bulunacnkhr.
Son tahminlere göre, Rus hava kuvvetlerinin kadrosu 450 bin kişiden mürekkeptir. Amerikan hava kadrosu be 364 bin kişiden müteşekkildir. Yeni Uftvelerie hava kuvvetleri 70 grupa çıkarılınca kadro da 453 bine çıkacaktır. Donanma uçakları bunn dahil değildir ve bu sahada Amet‘lk'»,,,n elindeki kuvvet Rıısyadakînden d.-. 4 fazladır.
70 gruptuk havı filosunun tama-mlyle teşekkül edebilmesi Iç'n fkl sene lâzım gelecektir.
istihsale gelince; Rusya senede 1000 askeri tayyare yapmaktadır. A-merîkamn ise bu senetti imalâtı 2000 1 geçecektir. Yine bıı sene İçinde ayrıca 7000 sivil tayyare imal edilecektir.

Sâhtte b
HER AKŞAM BÎR HİKÂYE
. ğ I u m
]

Dollda namındaki balıkçı gemisi, h 17.1 a dalgalan yararak Breşte limanından uzaklaşıyordu. Yelkenli ?lmdl engin denizdeydi. Tayfalar, kaptanın bir İşareti Üzerine ağlan denize atmağa başladılar. Geminin süvarisi Kaslno, nadiren ağzını açıp konuşuyordu. Tayfalar, göz ve el İşaretlerinden emirlerini anlıyarak yerine getiriyorlardı. Ağlan denize altıktan sonra geminin ön tarafında toplanarak hoş hikayeler Anlatmağa- başladılar. Yalnız geminin arka tarafında, iki kişi kaptanın yanında duruyordu. Bunlardan biri İkinci kaptan Longonl diğeri de kaptanın oğlu Angelo idî
Kaslno ile Longonl, yıllardanberl beraber çalışıyorlardı. İkisi de aynı yaşta İdi. "Yalnız Longonl güler yüzlü va şen bir adam olduğu halde Kaslno somurtkan ve az konuşurdu. Fakat bir aralık birbirinden ayrıldılar. B:ı ayrılıkları da kaplan Kaslno* n un karısı, izdivaçlarından İki yıl sonra gebe kaldığı zaman vaki olmuştu.
İkinci kaptan Longonl, niçin gemiden ayrılmıştı? Kaptan, arkadaşının bu ayrılığını haklı göstermek İçin baş ka memleketler tanımak İstediğini İleri sürmüş olduğunu hatırlıyordu. Fakat hakikat şu kİ, Kaslno bu meselenin üzerinde fazla durmamıştı. Çünkü 9 zamanlar, çok sevdiği karısının hamil meselesiyle meşguldü.
Birkaç yıl sonra Longonl, tekrar gelmiş, kaptan da onu muavin sıfatlte yanma almış ve gülllinslyerek:
— Umarım ki bir daha yanımdan ayrılmak istemezsin; demişti.
Hakikaten Longonl, artık gemiden ayrılmak arzusunu göstermiyor ve kaplana son devece bağlı görünüyordu. Fakat onun en çok sevdiği va yanından hiç ayrılmadığı kaptanın oğlu Angelo İdi. İkinci kaptan, ekseri saatlerini küçük Angelo'nun yanında geçiriyor, çocuğu eğlendiriyordu.
Kaslno, İkinci kaptanın oğluna gös t erdiği bu derin bağlılık ve muhabbeti aykırı görmüyordu. Fakat bir gün Angelo, ikinci kaptanla beraber denizde yüzerken Kasino'nun gözleri, oğlu İle Longonl arasındaki benzerliğe takıldı; bu müşahededen sapsarı kesildi. Longonl .İle Angelo arasında şayanı hayret çehre ve vücut benn-zerllğtden başka İkisinin de sağ oınuz 1««* TıHg.ik h'rfr tlull İt harlım.
Kaslno o andan İtibaren derin bir yeis ve kedere kapıldı. Çünkü kalbinde korkunç bir şüphe doğmuştu, şimdi arkadaşının gemiden ayrılışını, zevcesinin ikinci kaptanla yüz yüze geldiği zamanlar gösterdiği telâş ve heyecanı, Longonl'nln gemide küçük Angelo İle karşılaşınca ne büyük şefkat ve muhabbetle kollan arasına aldığını hatırlıyor, eski hâtıralarını karıştırdıkça, oğlunun, Longonl'nln çocuğu olduğu hakkmdakl şüpheleri katiyet kesbedlyordu.
Şimdi aklına birer bire gelen bu teferruat. birbirini tamamlıyordu. Longonl 1le Angelo arasındaki benzerlik göze batacak derecede barizdi. Ancak bir kör, bunu görtnlyebllirdl. Eğer
karısı hayattı olsaydı, hakikati söylemeğe ottu zorlıyablllfdl. Fakat karısı btrkaç yıl önoe öldüğü cihetle on* dan hakikati öğrenmeğe İmkân yoktu.
Bununla beraber şüphe kurdu içini kemirmeğe devain ediyordu. Bu korkunç şüpheden kurtulmak İçin neler vermezdi. Nihayet bir gün Karino’-nun aradığı İspat ve delili, talih kendisine verdi. O gün gemi açık denizde İken müthiş bir fırtına koptu. Dağ yüksekliğinde dalgalar, yelkenliyi ceviz kabuğu gibi oynatıp duruyordu. Her an rüzgârın şiddetinden direklerin kırılıp devrilmesi tehlikesi mevcuttu. Dümenin başından aynimıyan kaptan gür bir sesle tayfalara:
— Çabuk yelkenleri indiriniz; emrini verdi,
İşte o an feci bir kaza vuku buldu. Muazzam bir dalga, geminin güvertesini yalıyarak Angeto'yu alıp götürdü. Bunu gören Kaslno İle Lonogonl'nla ağzından aynı zamanda:
— Oğlum!., feryatları yükseldi.
Birinci ve İkinci kaptan, bir an İçin bakıştılar; fakat aralarında hiçbir söz teati etmediler. Aradan bir dakika bile geçmemişti kİ, Lonogonl, çocuğu kurtarmak İçin azgın dalgaların arasına atıldı. Aradan korkunç bir kaç dakika geçti; nihayet Longont-nln çocuğu belinden yakahyarak gemiye doğru yüzdüğü görüldü. Tayfalar, İki kazazedeye tahlisiye simitlerini atmağa hazırlanırken, korkunç bir hâdise oldu. Birinci kaptan, gemiyi iki kazazedenin yüzdüğü tarafa sev-kedeceği yerde, onlardan uzaklaştırmak İçin aksi İstikamete dümen kır-dığL görüldü. Bunu gören tayfalar, Kasino'nun yanına koşarak:
— Ne yapıyorsun kaptan! diye sordular.
Halbuki kaptan, sorulan sualin mâ nasıoı anlamamış gibi onlara alık alık baktıktan sonra korkunç bir şakide gülmeğe başladı. Tayfalar, kaptanın çıldırmış olduğunu anlıyarak zorla onu bağladılar. Lostromo, dümenin başına geçti ve malılrane manevralarla gemiyi ve iki kazazedeyi kurlardı.
Bu hâdisenin ferdası günü Longonl ile Angelo. Breşte limanından ayrıldılar, Birkaç sene sonra bazı tayfalar, onlara Valparezo’da Tasladılar. Ange-
slno İse bir tımarhanenin hücresinde delilik nöbetleri geçiriyor, kâh ağlıyor, kâh korkunç kahkahalar koyver-meğe devam ediyordu.
Çeviren: A. Hilâli
Mahkeme, tapu, icra Ve noter ilânları
Bedelleri husus) sahıslaı tarafından ödenen mahkeme İcra, tapu ve noter İlânları Bibi resmi ilânlar eskiden olduğu gibi doğrudan doğruya «AKŞAM.. İdaresi tarafından kahul edilmektedir
Tarım Bakanlığından
4139 sayılı kanun ve 22. 11. 947 tarihli yönetmelik esaslarına göre 17 mayıs 948 pazartesi günü Ankara yüksele ziraat enstitüsünde yapılacak, imtihanla muhtelif branşlarda ihtisas yapmak üzere yabancı memleketlere gönderileceği bildirilen kollardan yalnız «sulama tekniği» kolundan stajyer gönderilmesinden sarfınazar edilmiştir.
İlânda yazılı diğer branşlardan stajyer ögnderlieeektlr. (5191>
İmparatorun enfiye kutusu
AŞK VE ZABITA ROMANI
Yazan: John D. Carr Tercüme eden: Vâ-NÛ
- Tefrika NO. 17 ____
— Gitmeden evvel şu anahton ver bakayım.
Erkek, masum bir tavır takınarak kaşlarını kaldırdı, Lâkin, Eve Israr etti:
— Haydi öyle anlamamış gibi durma! Anahtar ne demeğe sende dürtün? Rica ederim ver.
— Hayır, güzelim! o anahtar bende kalacak.
— Canım demin müteessir olduğunu söylememiş miydin? Hele beni bu gece düşürdüğün variyetten sonra sende en ufak bir iyi his tarafı kaldıysa... (Birine zarar verdiği zaman, onun, daima bir nevi pişmanlık duyduğunu hatırlayarak bu noktada İsrar etil.) Eğer anahtarı verirsen, belki seninle tekrar görüşürüm.
— Bunu ciddi mİ söylüyorsun?
— Anahtarj ver!
Tir an sonra anahtarı İstememiş ' ...ı tercih etil. Çünkü, erkek, zln-
■/•û-’i’ anahtarı çıkarmağa uğraşıyor.
-
MAHKEME KORİDORLARINDA:
Uyku arasında kızın yââlellerini dinliyordum!
Hani, eskiden «Osmanlı kadın» diye bir tâbir VarİL Böylcleri daha ziyada Anadoluda bulunurdu. Erkek yapılı, cesur, ata biner, silâh kullanır, lâf arasında taşı gediğine koymasını becerir...
Merzuka hanım teyze de o tipleri andırıyor. Yaşı altmışı bulmuş amma hâlâ dinç görünüyor. Siyah başörtüsünü çenesinin altından düğümlemiş, lâcivert mantosunun göğsü açık. Kana-peye oturmuş, gözlerini devire devire homurdanıyor:
— Seni ltoğlu it senlill... Benim yanımı yöremi karıştırırsın ha?
— Kime kızdın, valde hanım?
Bizim kasketli delikanlıyı tepeden aşağı süzdü:
— Sen de mİ onun ayak yoldaşlardansın yoksa?
— Kimden bahsediyorsun, hanım teyze?
— Uyku arasında başıma gelenlerden haberin yok mu senin?
— Duymadık, valde hanım. Geçmiş olsun, korkulu rüya mı gördün?
— Hadi hadi, zevzeklik etme karşımda. Rüyayı da nereden çıkardın? Sinemada rüya görür mü İnsan?
— Sinemaya gittin demek?
— Giderim zahir. Gidenlerden nerem eksik benim? Parayı verince keyfimin İstediği yere giderim.
— Elbette gidersin, hanım valde. Oyunu beğendin mİ bari?
— Beğenmez olur muyum? Araplar oynuyordu. Nereden bulmuşlar o güzel kızı? Ak Araplar-da güzeller çoktur zaten.
— Oynıyan kız hoşuna gitti demek?
— Nasıl hoşuma gitmez, ayol? Zeytin gibi gözler, hokka gibi ağız, kâfur gibi ten. Güldükçe yanakları çukur çukur oluyor. Zannedersin ki gövdesinde hiç kemik yok. haspanın. Oynarken öyle bir kıvranıyor kİ. beli kopacak da gövdesi ikiye ayrılacak sanıyor insan. Hele o yââleller!...
— Şarkı da söylüyor öyle mİ?
— Şarkı da şarkı haaa.. Aman yââleeeel-., dg&kf.e...^ln.emaaip. lah. Öyle de dokunaklı sesi var kİ kızın. Karşısında ağzım açık kaldı vallahi.
— Ağzın açılınca gözlerin mt kapandı yoksa, valde hanım?
— Ben öyle şey yapmazdım amma nasılsa bir gaflet bastı. Oyunun yarı yerinde dalmışım.
— Vah vah! Filmi tamam seyredemedin öyle mi?
— Adam sen de! Yarısını da ikine! seferinde seydererim, dedim anıma...
— Demek bir filmi görmek için bir kaç defa sinemaya gidiyorsun5*
— Delirdin mİ sen, oğlum? Ben evde para kesmiyorum ya. Bir oyun İçin bir kaç defa sinemaya gidilir mİ?
— Öyle söyledin ya...
— Hadi, yalan söyleme! Ben öyle bir şey demedim. Öğleden sonra sinema başlarken girerim, oyun hoşuma giderse akşama karlar oturup doya doya seyrederim. Velâkir. bu sefer öyle olmadı.
— Oyun bitince sinemacılar kovdular mî yoksa?
Meızuka hanım teyzenin kaş-•lan çatıldı. '
— kimin haddine düşmüş beni kovmak? Adamın kafasını gözünü paralanın.
____ Peki, şimdi mahkemeye niçin geldin?
— Dur, ben de onu anlatıyorum İşte. Oyunu seyrederken bir aralık gaflet basmış, gözlerim dalıvermlş. Gözlerim kapalı amma kulaklarım gene oyunda haa... Kızın yanık yââlellerini tatlı tatlı ninni gib dinliyordum. Derken efendim, sağ bacağımda bir gıdıklanma oldu.
— Pire mİ girdi yoksa?
— Ne piresi, ayol? Daha pirenin zamanına var. Daha büyük bir şey.
— Aman, fare olmasın sakın,
— Sus, terbiyesizi Farenin ne İşi varmış? Benim bacaklarım çöp tenekesi mi?
— Neymiş ya gıdıklandıran?
— Nah, şu polis efendinin yanında duran ltoğlu iti görmüyor musun?
— Ne diye gıdıklıyor senin bacaklarını?
— Benim uyumamı fırsat bilmiş kâfir oğlu kâfir. Uyurken, çantamı kucağıma koymuş, ellerimi de üzerine kapamıştım. Benim gözlerim dalınca yavaşça çantayı çekip almış, İçin! boşaltmış. Bereket versin kİ uykum çok hafiftir. En derin uykuda iken bile odanın İçinde sinek vızılda-sa uyanırım. Oğlan boş çantayı tekrar dizimin ilstüne bırakırken uyanıverdim. Gözlerimi açmamla piç kurusunun ensesine yapışmam bir oldu. Eir elimle boynuna çöküp sıranın arasına sıkış-tirdim, öbür elimle başladım vurmağa. Bir defa cinlerim başıma toplandı mı, gözlerim dünyayı görmez ha...
Ce. Re.
BULMACA
129454789 10
Soldan »ağa ve yukarıdan Q|Ci0tva:
1 — Biç vilâyetimiz.
2 — anahtarını çeviren.
3 — Yazı ire resim yapan âlet - Ek.
4 — İleri sürerek. - İnsan.
6 — Eski boks şampiyonlarından -
Tersi mağaradır.
5 — Yama - Basılmış eser.
7 — Tabiat - Dâvâlı kocadan ke-
silip dâvacı karıya verilen para.
S — Komşu bir devlet - Ambalâj edilmiş bir eşya.
9 — Petrol mıntakanuz - Küçücük torba,
30 — öğüt ver. ■
GEÇEN BULMACANIN HALLİ
Soldan sağa ve yukarıdan aşağıya:
1 — Tefeclkarı; 2 — Ebegümeci:
itfaiye su verme hortumu ile Rakor satın alınacaktır
Etibank İstanbul Şubesinden:
Bankamız ihtiyacı İçin 3000 metre itfaiye su verme hortumu 11e 120 adet rakor satın alınacaktır.
Taliplerin cn geç 28/4/948 Çarşamba günü saat 17 ya kadar tekliflerini kapalı zarfla bankamız holündeki teklif kutusunâ atmaları.
Müfredat listeleri her gün Satınalma servisinden temin edilebilir.
Banka ihaleyi kısmen veya tamamen yapıp yapmamakta serbesttir.____________________________________________(5197f
Millî Eğitim Bakanlığından bildirilmiştir
3856 sayılı kanunun 3 üncü vb 3659 sayılı kanunun 5 İnci maddelerinin H fıkrası uyarınca Bakanlar Kurulunca İttihaz olunan 20 Şubat 1940 tarih ve 2/12914 ve 10 Ekim 1940 tarih, 2/14517 sayılı kararlara göre Ankara Dİ! ve Tarih - Coğrafya Fakültesi ile İstanbul Edebiyat Fa-külteslndo yapılacak olan 1948 Mayıs dönemi Devlet memurları yabancı dil imtihanları İçin Ankara’da Ulus gazetesinin 29. 31 mart 1948 va 4 Nisan 1948, İstanbul'da Akşam gazetesinin 27 mart 1948 ve 1, 4 Nisan 1944 tarihli nüshalarında yayınlanan tebliğin 5 İnci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;
1948 May» dönem! Devlet yabancı dil imtihanlarına. Ankara Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi ile İstanbul Edebiyat Fakültesinde 14 Mayıs 1948 cuma günü saat S da başlanılacaktır. 14 Mayıs cuma günü Fransızca, 15 Mayi3 cumartesi günü İngilizce. 17 Mayıs 1948 pazartesi günü Almanca yazılı ve 20 May» 1948 perşembe günü de Fransızca, İngilizce, Almanca sözlü İmtihan günleri olarak te3bit edilmiştir.
İtalyanca dilinde İmtihan yainıe İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde yapılacak ve bu İmtihanların sözlüsü 17 Mayıs 1948 pazartesi ve yazılısı da diğer dillerle birlikte 20 Mayıs 1S48 perşembe günü yapılacaktır.
ilgililerin, yukarıda tesblt olunan günlerde imtihan yerlerinde bulunmaları İlân olunur. (5180)
Bakırköy Malmüdür lüğünden:
1 Numaralı ambar;
Tahminen mlkdır:
Muhtelif- tipte su bardağı Muhteîl tipte sürahi Lüks fener camı
Bira bardağı
Glop 60 vatlık
Komodin sürahisi
Tuzluk
Bardak tabağı
Kompostoluk
Fener camı F. C. No. 252 Kana muhtelit cinslerde Şişe (Ecza tüpü)
2 numaralı ambar
1400 Kuhl
250 Adet
400 Paket
200 Paket
450 Adet 1500 Adet
SOO Düzüne
50 >
200 Paket
350 Düzün*
200 Adet
ıoo Adet

Fener camı Su bardağı Kompostoluk
Su bardağı tabağı Şuralı!
Su bardağı tabağı
Tuzluk
Lüks camı
Lâmba deposu
Sigara tablası
1800 Paket
250 •
450 *
400 •
60 •
150 •
180 Adet
75 Paket
Bakırköy Taşhan caddesi Taşlskale civırında bulunan Arı eam fabrikasının vergi borcuna karşılık haczedilen ve yukarıda nevi ve muhammen miktarı yazılı mamul cam eşya her cins ayn, ayrı açık arttırma ile 28'4'48 çarşamba günü saat 10 da fabrika binasında satışı İcra kılınacağından taliplerin % 7,5 teminat makbuzlarlle müracaatları İlân olunur.
(5170 ) )
] Halkevleri - Kurumlar |
★ Bugünkü şiir hakkında konferans — «Türk dili ve edebiyatı mezunları cemiyeti» tarafindan tertiplenen konfeanslarm beşincisi Kabataş Lisesi Edebiyat öğretmeni Behçet Necatigll tarafından aYenl şiir hakkında» mevzuu He 20 nisan 1948 salı günü saat 18 de Eminönü Halkevi konferans salonunda verilecektir. Giriş serbesttir.
3 — Fehlme, İla; 4 — EğUemez; 5 — Cönıer, Lale; 8 — İmem. Tenor; 7 — Ke, Elemeği; 9 — Rlf. Loğusa; 10 — Amerikan.
YENİ YAYIN
GÜMRÜK REHBERİ
1931 martından beri 18 yıldır çıkmakta olan (Gümrük Rehberi) mecmuasının (542) nel sayısı çıkmıştır.
Mesleki, İlmî mecmuacılıkta uran ömrü bir rekor teşkil eyleyen mecmuanın bu sayısında, çeşitli yazılar arasında Ahmet Esat Benlm’ln (Eski Rüsumat Eminlerinden va Maliye Nazırlarından EdJb erendiye) alt tarihi va mufassal bir tetkik yazın, dış ticaret İstatistikleri, gümrük ve dış ticarete alt kanunlar. Bakanlar Kurulu kararları. Gümrük ve Tekel Bakanlığı genel yazıları. Döviz flat-lerl, Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret sirkülerleri. Eksper kararlan vardır.
uğraşıyor; bu yüzden zaman kayboluyor.
Ned'l tekrar görmek niyetinde değildi. Fakat öyle heyecanlıydı kİ, şu anda herhangi bir şeyi vâdadebULrdl. Daha emin olabilmek İçin anahtarı pijamasının cebine indirdi. Ned'l kapıya doğru itti.
Bulundukları katın sofası sessiz ve hemen hemen tamamlyle karanlık. Yukarı kattaki Yvette, anlaşılan, henüz uyanmamı?. Koridorun sonundaki perdesLz pencereden hafif bir ışık sızıyor, eşya şekillerini şöyle böyle resmediyor. Ned de, trabzanlara tutu tıarak el yordamlie İnmeğe uğraşıyor. Lâkin, Eve’ln, ona soracağı bir sual daha kalmıştı.
Çocukluğundan beri âdetiydi: Nahoş olabilecek her şeyi yan çizmişti Şimdi do yaldızlı eşyalar arasından, beyaz du varit odada, elinde köşkü tutan bir adamın nahoş hattâ dehşet verici bir hareketle, Maurlce Lawes’
ın arkasında belirmesini zihninden uzaklaştırmaya çabalıyordu. Fakat şu anda artık mümkün değil. Çünkü, hâdise, mevcudiyetini yakından İlgilendiriyor. Belediye dairesinin büyük saatini düşündü. Adıalet sarayı da binanın İçindedir, Reis bay Go-ron’u düşündü. SLvll bir sabah içinde, keskin bir giyotini düşündü.
— Ned! Bu iş, bir hırsız İş! mİ?
Erkek:
— Cidden garip bir lş bu. — dedi.
— Nasıl yani?
— Ben bu gece yukarı çıktığım zaman, sofa zifiri karanlıktı. Bu pencerenin perdesinin açLk olmadığına dair yemin ederim, (Koridorun öte ucunu gösterdi. Bu noktaya zihni ha lâ takılıyordu. Ve artık İddiasından emin oldu ) Hattâ, merdivende sendeledim. Şu eksik tahtaya basarak tökezledim. Eğer bu ışık olsaydı, düş-mîyecaktlm. Kuzum, bu evin içinde neler, dönüyor?
— Ned Atv.'ood! Lâfı karıştırmakla benim sualimden kurttılanııyacak-»ra... Hırsızlık meselesi değil mı?
Erkek, derin derin nefes aldı;
— Hayr. süzelim. Pekâlâ biliyorsun ki. hayırl
— Sana inanmayacağım. Ne istersen söyle sana lnanmıyacağım.
— Yavrum, İşi aptallığa vurma! (Sert konuşuyordu. Kadın, muhatabı nın gözlerinin alaca karanlıkta pırıl-, dadıgmı görüyordu.) Sefil süfelâyı kayırmak gibi meyil ve hevesleri ken dlmde asla duymamışımdır. Sana gelince, sevgilim, sen...
— Nasıl ben?
— Nasihatim olsun: Yalnız başına bulunmal
Alt yanlarında dik medlven kuyu gibi kapkaranlıktı. Nodl din! trab-zana koydu. Trabzanı kopartmak istercesine sımsıkı tutuyordu.
— Sana hakikati söyllyeylm miî dlj'e kendimi çok yokladım. (Yumruklarını sıktı, büyük bLr ceht He konuşmaya başladı.) Hisseden kısse çıkarmak huyum değildir. Lâkin ne tuhaf! Su hâdise hayatta ilk defa vukua gelmiyor. Vaktiyle bana o hikâyeyi anlattıkları zaman alay etmiştim. Kıraüçe Vlctorya devrinde olmuş bir İş.
— Neler saçmalıyorsun Allah rızası için?
— Hatırlamıyor musun? Yüz sene evvel. Lord Wllliam isminde biri hu-husi uşağı taralından katledilmiş.
— Maurlce'lu hususi uçağı yoktur,
— Sen sözleri harfi harfine değil de umumî ıııânasile kavraI Yoksa afallan diye sana babaca bir şaplak atarım. Hikâyeyi işitmemiş miydin?
— Hayır.
— O cinayet işlendiği sırada, karşıtı evin penceresinde bir adam varmış, gözetleytp dururmuş. Fakat, gördüklerin! anlatmak, kaatll! haber vermek mümkün olmamış, çünkü, kendi, evli bir kadının yatak odasındaymış. Orada bulunmaması icabetlermiş. İCaatilin yerine bir masum hüküm giyeceğine göre ne yapması İcabetlermiş bu adamın?
Hikâyenin öbür kısmına efsane karışmış nazariyle bakacağız. Kaa-tllin şanslyetlne dair şüphe yok. Bu macera tarihe o şekilde İntikal etti kİ, herkes, bahsi geçen çirtln vaziyeti İle İlgilendi. Çünkü, bunlar, münasebetlerinin mahiyetini itiraf edemiyorlardı. Halbuki, ben, şimdiye kadar bu hikâyeyi komik bir hikâye diye telâkki etmiştim.
— Ned. bu işi kim va>ptı? Kim öldürdü?
Ned, zihnindeki mesele ile o kadar meşguldü ki, bu suali işitmedi. İhti-
mal İşitmek istemedi.
— Eğer hafızam beni yanıltmıyorsa biri bu mevzua dair piyes yasmış.
— Ned! Allah aşkına!
— Hayır, dinle beni, bu nokta ehemmiyetlidir.
Kadın, onun solgun yüzünü alaca karanlıkta görüyordu.
— Sahnede müşkül variyeti belirtmişler. Aptal âşık, polise imzası bir mektup yollamış. Haktkl kaatili bildirmiş. Böylece, işlerin yoluna girebileceğini sanmış. Fakat, tabiatlı# İşler, hiç do yoluna girmemiş. Bu mevzuun biricik hal çaresi. mahut evli kadınla âşığının, mahkeme huzuruna çıkarak hakiki kaatll aleyhinde şahitlikte bulunmaları Jır.
«Mahkeme» kelimesinin tehdidi karşısında Eve, tekrar Ned'İn koluna yapıştı. Fakat, erkek, onu yatıştırdı. Merdivenin bir basamağını indiği İçin. Eve’l görebilmek üzere yüzünü döndü. Hem acele ediyorlar, hem konuşuyorlar. Konuşmaları asabi bir fısıltı halinde.
— Dertlenme seni Ben İşin İçine ka rıştınlmıyacaksın. Ben göz kulak olurum.
(Arkan uar)
20 Nisan 1M8
Limanımızda bulunan
KORA vapuru:
PİRE - BEYRUT - ÎBKENDSRİ-YE - PORTSAtD ve aktarma He •IVUSTRALTA ve Cenubi AFRİKA İçin yük kabul edecektir.
Fazla malûmat için, Gala tada Hovagimyan. Han 147/1 No. da:
Demetrius J.
Zeruoudakis vapur aceolasın* müracaat rica olunur. Telefon: 42199
I KİRALIK VİLLÂ
Feneryolunda her türlü konfû
I
konforu hala telefonlu, bahçelidir. Müracaat telefon: 41893.
D Dr. İhsan Sami
İFO AŞISI
. Paratlfo hastalıklarına amak İçin tesiri kati, mu-pek emin tere açıdır. Her de bnlumır.
Amerikan Tornası
Punta aran İki metre, Punt* lr-tifoı 34 sm. yeni vaziyette bir torna komple olarak satılıktır. Telefon 41460 ve posta kutusu 471 İstanbul Pekelmen'» müracaat.
SATILIK MOTBR
40 beygirden yukarı İçler hal* de 1 değirmen motdrü satılıktır. Müracaat İstanbul. Galata Büyük Balıklı Han ArşIn »okak No. 1. Tel: 42171.
OSMANLI BANKASI
Osmanh Bankası Galata Merkezli e Yenlcaml ve Beyoğlu şubeleri Ulusal Egemenlik bayramı münasebeti! e 22 (öğleden sonra). 23 Te 24 Nisan 1948 tarihlerinde kapalı bulunacaktır.
— ÇAĞRI______________
İstanbul Verem Savaşt
DERNEĞİ BAŞKANLIĞINDAN: 24/4/1948 cumartesi günü saat 15 de CağaJoğlunda Üçüncii mıntata Etıbba odası salonunda i yapılacak Derneğimizin yıllık kongresine sayın üyelerimizin ve Derneğimizi sevenlerin çereî vermeleri rica olunur.
Kayıp arıyorum — Zonguldağın Kilimli bucağı köyünden ölü Ahmet kızı Naciye Yapıcının bir renedenberl İzini bulamamaktayım. Karım olup İstanbul asliye mahkemesinde 25. 5. 848 tarihinde muhakememle vardır. İzini bilenlerin insaniyet samına As. pos. 18715 K. sıra No. 502 ye Rsmlza bildirilmesini rica ederim.
Sıra çavuşu: Muharrem
sulh hukuk ynr«ıç-1«q; 947/855
ölü Apostol Doetsr Ayranı oğlu üserlnde kayıtlı Galat* Yeni earal mahalleri Fermeneciler Ali Yancı sokağında eski 82 yeni «2, 82.9 kapı »*-ph ve 92 metre mur*bbaı miktarındaki kkrglr hana v» mağazanın tak-1 simi kabil olmadığından açık *rttir-' aıa aurettyl» ratılarak bedelinin ml-j rasçilan arasında taksimine karar | verilmiştir.
Evsafı:
1 — 62 metrekare »almamdaki arsanın tamamı Üzerine iyi meJzem» vo İşçilikle İnç* »dilmiş elektrik ve »u tesisatını havi üç tarafı yolla mahdut dört tam kat ve bir çat» katından müteşekkil kftrglr binadır, temin katında: Fermeneciler c&ddbslnde büyük bir mağa** ve Ali Yancı k bağında V» arka tarafındaki sokaktan «Ali Yancı »otağının devana olan» çift kanatlı demir kapı İle girilen ve hane kısmına alt bulunan bir antre vb ayrıca Adi Yana sokağında mağaradan ayrılmış üç küçük dilkklnı mevcuttur.
Birinci katta: Fermeneciler »otağındaki mağazaya alt bulunan »amini tahta döşeli bir depo vardır.
İkine! tatta: Ufak bir sahanlık ve üç oda, üçüncü katta ufak bir sahanlık ve üç oda, çak katında zemini tarmızı çini döşeli ufak bir aralık ( semini kırmızı çini döşeli aedirll ve i davlumbazla bir mutfak semini karc-' «iman döşeli önünde bir matı» yüksekliğinde targlr korkuluk re bir taraş vardır.
3 — Bu gayri menkule bilirkişi tarafından 4 80800» altmış bhı »eklzyüz lira kıymet takdir edilmiştir.
8 — Birinci arttırması 11. 5. 848 salı günü inat 10-12 arasında yapılacaktır. O gün tahmin edilen kıymetin yilzde yetmiş beşi elde edilmediği tak ■ dtrde en çok arttıranın taahhüdü baki kalmak şartiyle ikinci arttırması 22, Ö- 948 cumartesi günü aynı saatlerde yapılacaktır.
4 — İstekli olanların, tahmin edilen kıymetin, yüzde yedi buçuk nls-
! yetinde pey akçesi yatırması gerektir,
5 — Birikmiş Vergisi yüzde bir harç satış bedelinden çıkarılacak delililik resmi yirmi senelik tariz bedeli, ihale pulu, intikal masrafı an müşterlBlne alt olacaktır,
8 — Arttırma şartnamesi lifin gününden İtibaren mahkeme başkatipliğinde görülebilir.
T — İpotek sahibi alacaklılarla diğer al&kadarların gayr! menkul üzerindeki haklarını hususiyle faiz ve masrafa dair olan İddialarını evrakı mtablt* ile 15 gün İçinde mahkems-mize bildirmeleri llLzımdır. Aksi bal-1 de haklan tapu sicilleriyle sabit olmadıkça satış bedelinden hariç kala-caklardır. Bu mecburiyet irtifak hakin sahiplerine de »amildir.
8 = İstekli olanların gayri menkulü yerinde görmeleri va müzayedeye girmek üzere yutanda yazılı gün vc saatte mahkememizde bulunmaları yayınlanır. (5151)
z-ayi — Yüksek Ekonomi t a Ticaret okulundan »İmiş olduğum hüviyetimi kaybettim. Yenisin! çıkaracağı m dian eskisinin hükmü yoktur.
«22 Rft?tü Yıidıs
A K 8 A M
Marmaracık gölünün kira ve iltizamının ilânı
Maliye Bakanlığından:
1 — ihalenin mevzuu: Manisa İlinin Salihli İlçesinde kkln Marmaracık gölünün 10 soneUk balık avİAma hakkı vo say diye resminin İltizamı, bu gölde mültezim tarafından (238714) Ur* 81 kuruş keşif bedelli İnşaat vs tesisat yapılmak t» süre sonunda para-m Vs İşler ve iyi bir halde hazîneye bırakılmak gartlyle, «jttar-mağ* konulmuştur.
I — ArttaEanın şekli: Kapalı aort usulüdür.
1 — Muhammen bedel: Benelfğl SM72 lir* 2 kuruştan 10 seneliği 254270 lira 20 kuruştur.
5 — Muvakkat teminat: 34145 liradır.
I — İhale tarihi ve yeri: 14 Mayıs 1948 tarihin» müsadif cuma günü saat 18 da Ankarad* Maliye Bakanlığı Mili Emlâk Genel Müdürlüğü dairesinde toplanarak Komisyonda yapılacaktır.
g — isteklilerin muayyen günde 2490 »ayılı kanunun 81, 82. el maddesinde vs şartnamesindeki tarifat dairesinde tanzim edilecek taMLf mektuplarını İhale zamanından bir saat evveline kadar (alındı) karşılığında Komisyon Reisliğine vermeleri Tcya posta ile göndermeleri ltHtndır.
Poeth Ue gönderilmesi halinde tartın komisyon* samanında ulaşmttmasından İdare mesuliyet kabul etmez.
T ŞartnAin» ve keşif evToklaTuını nereden alınacağı:
şartname; plAn; proje ve keşif evrakları 80 lira mukabilinde İstanbul; İzmir; Manisa; DeTterdarhkiamdan ve Salibi! MalmO-dürtüğünden ve Maliye Bakanlığı Millî Errılftk Genel Müdürlüğünden alınabilir. (6052)
Gölcük Deniz Fabrikaları Genel Müdürlüğünden i
Fabrikamız inşaat komisyonunda görevlendirilmek üzere 70 lira asi! maaşla ve aşağıdaki şartlarla bir yüksek mühendis veya yüksek mimar alınacaktır.
1 — Türk olmak.
9 — Yüksek mühendis veya yüksek mlmsr diplomasını hal?, olmak-
3 — Yapı ve konstrakslyon işlerinde lhttsast bulunmak,
4 — Mektep tahsilinden »onra mesleği ile İlgili bir möesse.'.ede veya ba?h başına en as dört »eııe çalışmış bulunmak,
6 — İnşaat komisyonumuzda İki hafta çalıştıktan sonra mukavelesi yapılmak. (4438)
(Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Genel İdare»! ilânlar?
Sahlfe 7
Dinar Belediya BafkanlıJindan t
1 —. Dinar beledlyMİnln Hidrolik santralın* alt yabancı malı bir adet 890 t» bir adet MO beygirlik iu türbini»1 S» türbinlere akuple edilecek jeneratör y» regülatörler möbayaa® tapalı *arf ufUliyle ve 240,000 lif* muhammen bedelle 45 gün müddeti» eksiltmeye konulmuş olup IhalMl M mayı» »48 pazartesi günü »ut 14 de belediyede encümen huzurunda yapılacakta. Müteahhidin İhaleye İştiraki İçin ehli olduğuna dair vesikalarla geçici teminat akçan 17875 lirayı belediye reme makbuzu, bonta mektubu, hazin» tahvilleri olarak göaterebüi?,
a — İhaleyi müteakip müteahhit üç ay zarfında akreditif açtırmak akreditifi açıldığı tarihten MMtlbar taahhüt olunan makineleri 10 ay İçin- J de Dinarda elektrik santralına monte ederek İşler vaziyette teslim edecektir. Akal halde mukavele feshedilerek teminat akçesi biç bir hükmo hacet kalmaksızın lrad kaydetmeğe ve ayrıca belediyenin maruz kalacağı zararı istemeğe belediye encümeni salâhtyetlldlr.
1 — Mukaveleyi müteakip makineler bedelinin. % 50 sİ merkez ban-taamda açılacak gayri tabili rücu akreditif İçin ve % 50 sİ de makineler TürkJyeye eovkedllmek üzere vapura teslim edildiğine dair Türkiye Elçiliğine* vize »dilmiş konşimentonun İbrazına akreditif İçin belediyece tedl-yatt* bulunulacaktır.
4 — Proje, hususi ve fenni şartlarına göre tanzim edilecek mukavele hükümlerinin bir kısmı veya tamamının lhlil edildiği takdirde belediyenin. göreceği zarardan başka üç ayı tecavüz etmemek şarllyle yevmiye 50 hra tazminat vermeğe müteahhit mecburdur, Mal miibay2a edeceğimiz memleketteki Türkiye elçUlğlnce tabul edilecek mücbir sebepler tazminat hükmünü durdurabilir.
8 — İhaleden mütevellit bUümum mukavele, 11ün, vergi resim ve makinelerin «Igorta resimleri müteahhide aittir.
8 — Proje, hususi ve fenni şartnameleri öğrenmek Istlyenler 30 lira mukabilinde belediyemizden temin edebilecekler! ilân olunur. (4C8«)
Zayi — Beyoğlu Evlenme İğleri memurluğundan althgımrz (2904) No. lı evlenme cüzdanımızı zayi ettik. Yenisini alacağımızdan eskisinin hiç bir hükmü tatmadığım uan ederta.
H. Bamlyo ve Enver Kasapoğlu
Zayi — Göztepe dördüncü pansiyonlu İlk okuldan aldığım şehadetna-meyi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskirinin hükmü yoktur.
Melühat Veli
[
Zayi — 4489 kamyon tabelâsını kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin bitimin yoktur.
Nejat Cofcofoğlu
İstanbul Belediyesi İlânlara
Taksimde yapılmakta olan Tiyatro binasının ikinci kısım kaba İnşaatı kapah sarf ııaulfle eksi 11 meye konulmuştur.
Kc«lf bedeli 933.M8.B7 lira olup 533.238.87 lirası S4! yıh bütçesinden TO geri kalanı da 848 yılı bütçesinden ödenecektir.
İlk teminatı: 41079,55 liradır.
Şartname İle proje, keşif hülâsaa ve buna bağlı diğar kkğıtiaj- 45,5c lira bedel mukabilinde Belodlye Fen İçleri Müdürlüğünden satın alınacaktır.
İhale 28 Nisan 948 pazartesi günü «tat 18 de İstanbul Belediyesi Meıkez binasında müteşekkil Daimi Komisyonda yapılacaktır.
İsteklilerin bu İçin teknik öneminde ve bir kalemde 500.000 liralık bir beton arnıe İçi İyi bir surette başardığını tepe t eden. veslkaJarile Şartname kayıtların* göre Belediye Fen İçleri Müdürlüğünden alınmış fenni ehliyet kâğıdı. 848 yılına «dib Tfcaret odası vesikası, İlk teminat m akbuı Teya mektabu He imzalı şartnameyi havi olarak hazırijyacakları kapalı zarflarını ihale günü saat 14 de tadar Daim» Komisyona ver-melcri lâzımdır. (4049)
Transmisyon kayışı alınacak
Devlet Demiryolları Haydarpaşa satın alma komisyonundan:
1 — Muhtelif eb’atta 200 metr» tek katlı transmisyon kayışı açık eksiltme Ü» satın alınacakta.
3 — Muhammen bedeli 1288 lira olup muvakkat teminatı 97 lir* 35 kuruştur. »
8 — Buna alt şartname komisyondan paraca olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme 5 mayı* 1048 çarşamba günü saat 15 de Haydarpaşa gar binası dahlündekl Haydarpaşa sAtmalma komisyonunda yapılacağından arzu edenlerin vaktinde tamlayanda hazır bulunmaları, (4979)
BALAST ALINACAK
Haydarpaşa I ci işletme Komisyonundan:
Haydarpaşa - Ankara hattı üze rinde Ayvalı durağı civarında kllû-metra 958-257 deki taş ocağından çıkarılacak 2500 metre mlkftbı balast İşi kapalı sarf ile eksiltmeye konulmuştur.
Beher metre mikâbı balastın m uheunmen bedeli 500 beş yüz kttruj ve mecmu muhammen bedeli (12500) on İki bin beş yüz Ura olup muvakkat lenUutl (937.501 dokuz yüz otuz yedi lira elli kuruştur. Eksiltme 10. 5. 943 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 18 da Haydarpaşa I el İşletme komisyonunda yapılacakta. İsteklilerin kanun gereğince hazırlıyocaklan kapalı zarflarını eksiltmeden bir »ant evvelin» kadar komisyona vermeleri lazımdır.
Postadaki geçlkmcler sayılmaz.
Şartnamesi komisyon kaleminde n alınabilir. (5110)
Balıkesir Valiliğinden:
1 — Ayvalık - Altın ov* yolunun 0 4- 000 — 17 + 000 arasında ,151028» lir* «20» kuruş keşli bedelli esaslı şosa onaranı İşi kapalı ınrt uzuliyle oksüüneye konulmuştur,
1 — İhalesi 8 Mayıs 948 perşembe günü saat 16.30 da İl Daimi komisyonunda yapılacaktır,
5 — Bu İşa alt bil Omum emk bayındırlık müdürlüğünde görülebilir.
4 — İsteklilerin «8847» liralık geçici teminat yatırmaları veya bu mikdiar banka mektubu veya makbuzu İle ticaret odası vesikası göstermeleri vo Ihal» gününden en az üç gün evvel «talU günleri hariç» vall-llğ» müracaatı* usulüne gör» ehliyet vesikası almaları ve 2490 6ityıh kanunun hükümleri gereğime hanrlıy ocaklan teklif mektuplarını ihale günü saat 14.30 a tadar komisyon başkanlığına vermolerllâzımdır.
Postada olan gecikmeler kabul edilmez (5058)
Menııır Alınacak
Türkiye Cumhuriyet' Merkez Bankasından:
B*nkûmiB Merkez veya gubelerinde altı aylak bir »taj devresinden votit* bilgilerini genişletmek İçin en çok İki çene müddetle yabancı memleketlere gönderilmek üzeto (ekserisi tngllteraye) ve aşağıdaki şartlar dairesinde memur alınacakta:
1 — Memurin Talimatnamemizdeki vesfian haiz bulunmak (bu va-nflar Bankamıza müracaatla öğrenilebilir),
1 — a) Ticaret Lisesi, b) Siyasal Bilgiler Olculu, Hukuk veya iktisat fakülteleri. Yüksek Ekonomi ve Ticaret okullarından birinden mezun bulunmak:
1 — Ticaret lisesi mezurJannın yaşı 25 den. Yüksek okul mezunlarının yaşı otuzdan yutan olmamak:
4 — Askerliğin! yapmış bulunmak;
B — Açılacak müsabaka İmtihanında muvaffak olmak;
(Birinci derecede İngilizce, ikinci derecede Fransızca veya Almanca bilenler tercih olunur).
Bu şartlan haiz olanlann 50 Nisan cuma gönü akşamına kadar Ankara'da Umum Müdürlük Personel servisine. İstanbul'da Ye İzmir'de şub* Müdürlüklerine yaz» 11» ve açık adreslerlle müracaatları lâzımdır.
İmtihan aşağıdaki bilgilerden yapılacakta:
Yüksek mektep mezunlan İçin :
Ekonomi, Muhasebe (Umum! malûmat), (Hukuki, (Umumi malü-m*t). Hesap ve Cebir, Yabancı d!L
Ticaret Lisesi mezunlan İçin :
Matematik, Bürokomersîytl, Ekonomi, Yabancı dil.
(Mecbur! hizmet yabancı memlekette kalış »üresinin ÜÇ misildir.)
(5149)
Cinsi
Kura eti
Kuzu eti alınacak
Ankara Numune Hastanesi Baştabipliğinden
Miktarı M, TemlnatiTutan M. Teminatı
Lira kuruş Lira kuruş Ura kuruş Düşünceler 2 60 Z5ÖÖÖ 1875 0Ö 27.4'948 Salı"
günü saat 11 de
1 — Ankara Nümün» hastanesinin ihtiyacı olan kuzu eti kapalı zarf usullle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Taliplerin kanunun tarifatı dairesinde hazırayacakarı mühürlü teklif mektuplarını belli gün ve saatten bir saat evveline kadar hastanede müteşekkil komisyona vermeler!.
3 — Şartnameler her gün hastane ldarerir.de ve İstenbulda Sağlık v»
Boayal Yardım Müdürlüğünde görülebilir. 4830
İstanbul Eğitim Enstitüsü Satınalma Komisyonundan:
Enstitümüze nlt bir ad«t Jlp marka kamyonet şasesi Üzerine yaptırılacak olan 3000 Ura tahmin bedeli! karoser! açık eksiltmeye konulmuştur. İhale 30/4/948 cuma günü saat 15.30 da Cağaloğlunda Yüksek okullar saymanlığında toplanacak komisyonumuzda yapılacaktır.
Geçici teminat 225 Uradır. İsteklilerin şartnameyi görmek üzere her gün çalışma saatlerinde Çapada Eğitim Enstitüsü muhasebe servisin» eksiltme gün ve saatinde de teminat parasını adı geçen saymanlık veznesine yatırarak alacakları makbuz!*.komisyona bnş vurmaları. (4773)
İstanbul Sıtma Savaşı Başkanlığından:
Bölgemiz İhtiyacı için 55 ton motorin Mazot açık eksiltmeye konulmuştur.
_ ~ ^°^>rİD,n tahin rapom Ue nümunelerlnln ihaleden üç gün rv-
veline kadar »atmalına komisyonuna tevdi! lâzımdır.
3 — Tahmin bedeli 13230 lira olup geçici teminatı 992 lira 28 huruçtur.
4 — Bu içe alt şartname her gün başkanlık saymanJjğmda. görül e-Mleccği gn>î, taahhüt vergin ve diğer kanuni masraflar alttı daireye »1t olacaktır.
ö — İsteklilerin 3 mayıs 1948 pazartesi günü saat 15 de Kadıköy Moda caddesi 91 No da başkanlık binasındaki fiatınalma komisyonuna mil-racaatlan. (5050)
Kamyon Satışı
Siimerbank Selüloz Sanayii Müessesesi Müdürlüğünden:
Yen! Revizyondan çıkmış ez m üstamol altışar adet İftstlkll 44 model İki adet Duoç kamyonu açîk arttırma »uretiyle satışa çıtarilnuştır. Arttırma 20 nisan 948 pazartesi günü saat 15 de İzmltte müessese merkezinde yapılacakta.
MUvakkat teminat akçası her kamyon İçin 375 lira olup aynı gün mat 13 ye kadar müessese veznesine yatırılmalı dır.
Kamyonlar her giln İzmltte müessese merkezinde görülebilir. Mües-msc »atış yapıp yapmamakta tam amen serbesttir. (5167 ı
Tekel Genel Müdürlüğünden
Adi dinamit kapsülü No. 0
Ad! dinamit kapsülü No. 8
Elektrik kapsülü No. 8
Tavlkll Elektrik kapsülü
Sualtı kapsülü
1 — Yukarda miktarı yazılı
2 — Pazarlık 17 mayıs 948 pazartesi günü sat 15 te Kabataş'ta Genel Müdürlük Tekel Maddeleri Şubesi Alm komisyonunda yapılacaktık.
3 _ şartlaşma her gün adı geçen şubeden alınabilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve «aatte teklif edecekleri Hat öterinden % 7i güvenme pnralarlle birlikte mezkûr komisyona gelmeleri.
5 — İdare kısmen veya tamamen İhalede serbesttir. (4-182)
500,000 «der
M0.W0 .
1.750.000 >
40.000 »
10.000 »
maddeler pctarlıkla almacaktır.
Koyun eti alınacak
Devlet Demiryolları
Cinsi
Miktarı klio
Ankara Hastanesi
Baştabipti ğınden:
Fiat»
Kr.
Tutan Lira
GeçlçJ. T.
Ura
200
30000
1250
1.Ş elbisesi yaptırılacak
Halkalı Ziraat Okulu Satınalma Komisyonundan:
1 — 100 takım öğrenci İş elbisesi açık eksiltme tte yaptınla-eaktır. Kumaş, dikiş ve diğer malzeme müteahhide aittir,
2 — Tahmin! bedel 1800 lira olup geçici teminat 135 liradır.
5 — Eksiltme 5 Mayıs 043 Çarşamba günü saat 16 da Yüksek okullar saymanlığında yapılacaktır. Şartname, kumaş ve elbise numunesi mezkûr saymanlıkta her gün görülebilir.
4 — Eksiltmeye gireceklerin gerekli belgelerle birlikte belli gün ve saatte komisyona gelmeleri İlân olunur. (5165₺
15 000
948 yılı ihtiyacı olan 15000 kilo koyun »U 8. 5. 948
Koyun eti
1 — Hastanemizin larllıll pazartesi günü kapah zarf usullyle eksiltmeye konmuştur.
2 — Eksiltme aynı günde Demiryolları Ankara hastanesinde toplanan komisyon tarafından saat 11.00 de yapılacağından isteklilerin teklif men toplarını temlnatlarlylç ve 2490 sayılı kanunun belirttiği belgelerle birlikti naat 10.01) na kadar adı geçen komisyona vermeler! İcabeder.
3 — Şartnameyi görmek Istlyenlerin her gün hastnne yönetim müdürlüğüne müracaatları. (4928)
Ankara Tıp Fakültesi Dekanlığından:
Fakültemizin Fhlksei Fizyoloji Enstitüsü İçin 29 ve G02 Kliniği İçin 38 kalem öğretim gereçi pazarlıkla a'macektır. Gereç listesi Fakülte idaresinden tedarik edilebilir. IstekÜlerln tekliflerini 10 Mayıs 1948 ı.ırihl-ne tadar Fakülte İdaresine vermeleri iifln olunur. (4081)

•.s ____ ____________aksam__________________ 20 Nişan IMS
“Tektaş„ Teknik Vasıtalar Ticaret T. A. şirketinden:
SAYIN MÜŞTERİLERİMİZE:
5TONLUK AUSTİN AĞIR YÜK KAMYONLARIMIZIN

Üç senedenberi memleketimizde gördüğü çok büyük rağbete bir mukabele ve sayın müşterilerimize bir kolaylık olmak üzere bunların "TAKSİTLE, satışına Şirketimızce karar verilmiştir. Ayrıca sayın müşterilerimizin gerek kamyon ve gerekse yedek parça ihtiyacını memleketimizin her yerinde mrMlen temin edebilmelerini kolaylaştırmak gayesile satış bayilikleri tesis etmekteyiz. Satış Bayiliğimizi yapmak arzusunda bulunanların acele olarak şirketimize müracaatlerini saygılarımızla dileriz.
AUSTİN kamyonlarının her türlü yedek parçası depolarımızda mevcud ve sayın müşterilerimizin emrine amade tutulmaktadır.
"7EKT4Ş,, TEKNİK VASITALAR TİCARET TA. Ş.
___ ____ ___ istiklâl Cad. 103 - Tel adresi: VASITALAR - Telefon: 41069
En seri Hava Volıı :
A^ERfCAV Sfâ7E/ff
Fon Amerikan,' İstanbul'dan hareketle Şam, Karaşl, Delhi, Kalkışta yo ve oradan San Fransisko'yo muntazam seferler temin eder.
Fazla malûmat için, Seyahat Acentenize veya Pan Amerikan World Airways Şubesine müracaat ediniz.
Beyoğlu7~ Galatasaray - Yenlçarşı No. 20 Telefon: 41219^- 40522
/fovfem /'..................X
-__-_______ S 4. ’
~~.Tr mmhiimmii i imi ■ ı ■sj.ti' '•■îitit—
İSMARLAMA GÖMLEK
H A K K |- ya w
BÜYÜK SALONUNDA ZENGİN GÖMLEKLİK ÇEŞİTLERİNİ BİLHAS-
SA YENİ YAKA MODEL LERİNt GÖRÜNÜZ.
Adres: Bahçekapı, Selâmet han. 1. inci kat.
BJMEMraMUZMEKlMI ^’cnl keşfedilmiş
F ii N 0 R A T
isimli FARE İLÂCI
Bunların yok edilmesi İçin en aman vermez müstahzardır.
Satış yerleri: 8TOCK ECZA DEPOSU. Havyar Han 87, Galata ve
NBA AGORA — Beyoğlu
KAYSERİ - ERCİYES GECESİ “
21 Nisan 1043 Çarşamba günü akşamı
TAKStM BELEDİYE GAZİNOSUNDA yapılacak olan Kayseri — Erciycs gecesinin hazırlıkla:ı İkmal edilmiştir. Kayaerlden gelen Ekibe U&veten şehrimizin kıymetli ses ve saz sanatkârlarından
Müzeyyen Senar Işıl — Zebra Bilir — Hakkı Derman ve
arkadaşlarının da iştirak edeceği bu gecenin şen ve eğlenceli geçmesi İçin gereken bütiin gayretler sarfedllmlştlr.
Davetiyeler, gazino kapısından da tedarik edilebilir. Tertip Heyeti
amammeı SAYIN DOKTORLARA
Çoktanbert beklenen Parlste cihanşümul DAUSSE Fabrikası müstahzarlarından
İntrait de Valeriane DAUSSE
Intrait de Marrons d’tnde DAUSSE Ampoules soufre COLLOBÎASE DAUSSE
Ecza depolarlle Eczanelere dağıtılmıştır.
Umumi depo HAŞAN ÖZİŞ ve ORTAKLARI
Asır efendi caddesi. Kısmet Han. İstanbul.
Şukadarcık
Kolynos diş macunu ferahlandırın, temizleyici
vermeğe kâfidir
Bir Türk Anonim Şirketi. İstanbul Merkezi İçin bir:
İYİ KÂTİP
arıyor. Lise veya Kolej tahsili görmüş, Fransızca veya tngülzceye vâkıf, askerlik hizmetini bitirmiş olması şarttır. İyi Daktilo ve az çok eski harfleri bilen tercih edilecektir.
Hal tercümesini, referans ve ücret talebin! yazarak (Kâtip) rümuzu ile 1T0 posta kutusu adresine yazı ile müracaat.

Comments (0)