F
ST AKŞAM
Sene SO — No. 10602 — Jlatt ta 7«(1« >« kuruştur.
ÇARŞAMBA 21 Nisan 1943
Sahibi: Necmeddln Sadak — Yaa İşlerini ililen İdare eden: C. Bildik ~ Akşam Matbaam
Millet Meclisinde bugünkü müzakereler
Semi mubayaasının tahkikine ait takrir, bugün görüşülecek
Buğday darlığının sebepleri hakkında verilen
soru takrirleri de cevaplandırılacak
Ankara 21 — Cumhuriyet; Halk Far tisi Meclis grupu gemi satın alınma-etrafındakl dedikodular hakkında Meclis tahkikatı açılması işini dün beş saat görüşmüş ve tartışmalar çok hararetli olmuştur. Parti grupu çevrelerinden sızan haberlere göre, oturum açıldığında, Ulaştırma Bakanı Şükrü Koçak kürsüye gelmiş ve bugün İnce Alcmdaroglu’nun Meclis talik katı açılması hakkmdaki önergesine Meclis kürsüsünde lâzım gelen cevaöt vereceğini, arkadaşlarına bir noktayı hatırlatmak mecburiyetinde olduğunu, Grup kararı olmadan tahkikat açılatntyacağım, bir Bakanın düşürül em i yeceğlnl bildirmiştir.
Cundan sonra Hıfzı Oğuz söz almış ve Bakanın bu sözleriyle Grupu bağlamak istediğini, Bakan ne söylerse söylesin, neticede Bakanlıktan düşmemeği teminat altına almağa ç» lıştığını, buna hakkı olmadığını söylemiş ve Meclisin bugünkü oturumunda her milletvekilinin sözünde ve reyinde serbes olması gerektiğini belirtmiştir.
Mütaakıben Fuat S irmen, Cevdet Kerim İncedayı, Sahlr Kurtluoğlu, Vedat Dicleli Bakanın aleyhinde; Fahri Karakaya, şefik Togay da lehinde konuşmuşlardır. Bir aralık mü-
Bıcgün terlidlere cevap verecek olan Ulaştırma Bakanı Şükril Koçak
t» edeceklerin! tekrarlamış ve bu hususta da bir önerge vermiş, bu önerge kabul edilmiş ve Orup toplantısına son verilmiştir.
C.H.P. Grupunun tebliği
Ankara 20 (A.A.) — C. H. P. Meclis Grupu başkan vekilliğinden:
C. H. P. Meclis Grupu genel kurulu bugün (20.'IV,-1948) saat İS te Sivas milletvekili Şemseddln aünaltayın başkanlığında toplandı.
Kürsüye gelen Ulaştmna Bakanı Şükrü Koçak, gemi satın almak üzere Amerikaya gönderilen heyetler hakkında verilen soru önergesi mümsebe t He Meclis içtüzüğünün 177 nel maddesine tevfikan soruşturma yapılma-eina dair Büyük Millet Meclisi başlan lığına verilen ve Mecllî gündemine a-Iınan Önergeye yarınki kamutay toplantısında cevap vereceğini blldlrdL
Bunun üzerine söz alan muhtelif hatipler parti tüzüğü hükümlerinin anlayış bakımından mütalaalarını söylediler,
Yapılan uzun müzakereler den sonra başkanlığa verilen Önergelerden (partili bir m İllet vekilinin bir bakanın İcraatı hakktnda MoclUce tahkikat açılabilmesine dair olan talebi, grup me maiyeti İle meclise İntikal etmek 1-cap eder. Bunun için de gramın daha evvel İşin mahiyetine Ittıla hasıl etmesi re müzakere açması lâzımdır f.4rfcası sahlfe 2; siitvn S te)
Italyan seçimleri
Hükümet ayan ve mebu-»an meclislerinde ıputlak ekseriyeti kazandı
Paris 21 (R> _ Dün akşam Komada ecnebi muhabirlere demeçte bulunan İçişleri Bakanı Marlo Celba seçimler sonunda kendisine katılacak diğer partilerle Hrlstlyan Demokratların gerek Ayan, gerekse Parlâmentoda tam bir ekseriyete mazhar olacaklarım bildirmiştir.
Roma 21 (A.A.> — talyada yapılan genel seçimlerin son neticeleri Krls-tlyan Demokratların saylavlar meclisinde olduğu gibi Uyan meclisinde da önemli muvaffakiyetler kazanmış olduklarını göstermektedir.
Ayan ruecllsl İçin yapılan seçimlerde Srlstlyan Demokratlar 10 milyondan fazla oy almışlardır. Halbuki Halk Cephesi ancak B milyon 800 bin oy alabilmiştir.
Hrlstlyan Demokratlar temsilciler meclisinde de oldukça İlerde bulunmaktadırlar. Hrlstlyan Demokratlar şimdiye kadar 5 milyondan fazla oy almışlardır. Halk Cephesinin aldığı Oyların miktarı ise 3100.000 dlr.
Sağcı partileri teşkil etmekte olan mutedil sosyalistler ve milli bok, say lavlar meçlisi ve öyan meclisi İçin ya pılan seçimlere üçüncü ve dördüncü durumda gelmektedir.
Kabinede değişiklik haberi doğru değil
Yalnız Ticaret Bakanının, Tekel Bakanlığına nakli muhtemel
Bu sabahki gazetelerden bazıları, Haşan Saka hükümetinin daha faal ve arzu edilir vaziyette İcraatta bulunabilmesi İçin Ulaştırma Bakanı şük rü Koçak'!ı Sağlık Bakanı Dr. Behçet Uz'un ve Ticaret Bakanı Mahmut Nedim Güûdilzalpin bir İki gllne kadar istifa cdccclkcrlnl ve yerlerine yenilerinin getirileceğini yazmaktadırlar.
Keyfiyeti bu sabah Ankaradan tah telâ ettik; Aldığımız malûmat sudur'
Ankara 21 (Telefonla! — Kabinede değişiklik olacağına dair zaman zaman çıkarılan haberler, dünkü Parti grupunun tartışmalı toplnatısı vesilesiyle de yeniden ortaya atılmı» bulunmaktadır. Alâkalı çevrelerde yaptığım tahkikat, şayiaların bu defa da hiçbir esasa dayanmadığını göstermiştir. Sadece Ticaret Bakanı Mab mut Nedim Glindüzalpia, Gümrüklsr ve Tekel Bakanlığına nakil İhtimali vardır. Bu takdirde. Ticaret Bakanlığına kimin getirileceği henü» belli değildir.
Ticaret Bakam
Mahmut Nedim Gündüzalp

zafcerc hayli hararetlenmiş ve oturuma 10 dakika ara verilmiştir.
Fuat Slrmen, Cevdet Kerim tnce-dayt ve Sait Azmi Fevzloğlu İşin Mecliste konuşulmasına dair bir takrir vermişlerdir.
Şiıkrü Koçak tekrar kürsüye Çıkmış, kendisinin her zaman izahat ver meğe ve eğer İstenilirse buna hemen hazır olduğunu bildirmesi üzerine, Hıfzı Oğuz Bekata, bir İstizah takriri vererek «Mademki Bakan hazır olduğunu bildiriyor, burada konuşsunlar» demiştir.
Şükrü Koçak bu seter konuşmağa lıozır olmadığını, dosyaların İstan-buldaıı yarın geleceğini bildirmiş, bunun üzerine gTupta gürültüler çıkmış, bazı millet vekilleri t O halde söyledikleriniz dosyalara Iştlnad etmiyor muydu?» demişlerdir.
Nihayet Başbakan da kûr3üye gelerek bu mesele üzerindeki düşüncelerini anlatmıştır.
Hıfzı Oğuz Bekata, tekrar kürsüye gelmiş. Bakanın hazır olmadığına göre. takririni geri aldığını, fakat rey ve sözlerinde parti kontroluna tabi olmadan konuşmak haklarını muhafa-
DİKKATLER:
Istanbula otomobil parkları lâzım
Şöyle ör cereyan varı
— Yeni caminin etrafında yollar kalabalık oluyor. Onun için dolmuş yaptırmayalım. Halk, otobüslerle ve tramvaylarla iktifa etsin.
Halbuki teşebbüslerin hükmettiği bir cihan ortasında bulunuyorum. Birbtrile rekabet eden her türlü medeniyet vasıtalarından halk istifade edebilmelidir.
Diğer taraftan da:
Yeni caminin meydanı daha yeni açıldı. Balıkpazaruıa ya-kot kısmı otomobil bekletilmeğe elverişlidir. Dünyanın her medeni şehrinde «Otomobil parkı» diye sahalar açmak âdet, olmuştur. Meydanın civarında, MISırçarşıst ağzında. kamyonların beklediği arsayı da aı/nca küçük bir bekleme yeri haline getirmek mümkündür.
Bit şehre yalnız yeşil saha değil. otomobil parktan da lâzım.
Her halde yeni imkânlar yaratmak. Eski imkânları bile ortadan kaldırmak yoluna gitmemelidir,
Filistinde âsayişi ve vesayeti temin için Amerika hissesine düşen polis kuvvetini gönderecek
Londra 21 (Radyo) — Amerika Dış işleri Bakanlığına. Filistinde vesayeti ve asayişi temini İçLn Amerikanın hla sesine düşerek oraya göndereceği polis kuvveti tâbirinden s asker kuvvet!» kastedilmediğlnl açıklamıştır.
Lake Suocess 20 (AA.) — Birleşik Amerika delegesi Warrin Austin, bugün, Birleşmiş Milletler siyasi komitesi önünde verdiği bir demeçte. Bir leşlk Amerikanın, Filistinde asayişin temin! için, gereken mesuliyeti diğer milletlerle paylaşmağa hazır olduğunu söylemiştir.
Brleşmlş Milletlere mensup 58 devletin temsU. edildiği siyasi komisyon, Filistin meselesini İncelemek üzere İlk defa toplanmış bulunuyordu.
Mr. Austin ezcümle şöyle demiştir:
Birleşik Amerika, Filistinde sulbü tesis İçin gereken polis kuvvetleri İle mütarekenin tesisi ve memleketin vesayet altına alınması meselesi naile-dildiği takdirde, mesuliyet hissesini paylaşmağa hazırdır. Bu mesuliyet. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından seçilecek diğer milletler ara sında paylaşılacaktır, poljg kuvvetleri temin edecek olan devletler, genel kuntlu arzusuna ve Birleşmiş Milletler anayasasına uygun olarak ou va zlfeyl yüklenmelidirler,
Austin, aynı zamanda, Flllstlnln ve şayet altına alınması için yapılan teklifleri, ana hatlarlle izah etmiştir. Amerikan delegesi, bu tekliflerin resmi bir mahiyet taşımadığını, fakat müzakereye esas teşkil edebileceğini İlâve etmiştir.
Londra 21 (R.) — Vaşlngtonun talebi üzerine Fransanm Filistin» asker göndermeği kabul etmiş olduğu hakkında son günlerde ortaya atılan haber Fransız siyasi çevrelerince kesin bir surette yalanlanmış'ır. Bu cev reler tarafından belirtil i İğine göre Birleşmiş Milletler kurulu üyrs! bulunan Fransa kurulca, Ftllstlne osayl-■ıl İdame maksûdlle askeri kuvvet nön derLİnıcslne karar verildiği takdirde
Yunan çetelerine karşı taarruz
Kıral Paul harekât sahasında bulunuyor
Londrada Almanya meselesi görüşülüyor
Batı Almanya hükümetinin kurulmasına karar verilmesi bekleniyor
Güvenlik Konseyinde Amerikan temsilcisi Warren Austin
Yunan Kıralı Paul
Londra 21 (Radyo) — Burada Benelua memleketleri arasında başlıya n müzakerelerin bir Batı Almanya hükümetinin kurulması ile neticelenmesi bekleniyor.
Londra 20 (A.A.) — Almanya meselesini görüşmek üzere Fransa, İngiltere. Amerika ve Beneltu devletlerinin akdettikleri İlk oturum saat 17,80 a doğru nihayet bulmuştur. Oturuma konferans miiddetince bu mevkii muhata edecek olan Slr IVIllIam Slrang başkanlık etmiştir.
Delegeler her gün saat 1$ de toplan mağa karar verdikten sonra beş mad delik gündem üzerinde mutabık kalmışlardır.
Bu beş madde aşağıdadır:
1 — Beneluz devletlerinin Almanya hakkmdaki siyasete İştirakleri:
2 — Alman ekonomisinin Avrupa
İktisadiyatındaki rolü ve RHhr*un kon trolü;
3 — Almanyanin siyasi ve İktisadi teşkilâtı;
4 — Muvakkat toprak anlaşmaları;
5 — Aimanyaya karşı güvenlik meselesi.
Londra 20 (AA.) — İngiltere. Fran $a. Birleşik Amerika ve Benelıan devletleri temsilcileri Almanya için toplanan konferansın delegelere «çık konuşmak İmkânım sağlamak ürere gizil cereyan etmesine karar vermişledir. şimdiki görüşül elerin on on beş gün kadar devam edeceği tahmin *-dilmektedir.
Altı devlet murahhasları gündcnıda bulunan meselelerin incelenmesi nihayet buluncaya kadar toplanacaklardır.
Günler Geçerken:
kendisine terettüp edecek vazifeyi dc ruhta edecektir. Fransanm FLllsllne asker göndereceği haberi bundan mey dana gelmiştir.
Filistinde çarpışmalar şiddetleniyor
Palrs 21 (R.t — Filistinlim alınan son haberlere göre, Araplar İle Yahu-dller arasındaki çarpışmalar daha ciddi bir şeksi almaktadır. Arap ınem leketlerden Filistin mücahitlerine yardımda, bulunmak üzere takviye kuvvetleri mütemadi bir surette gelmektedir.
Arap orduları 16 mayısta Fîlistine girecek
Bağdat 2! (AP.) — Filistinl kurtarma ordusu başkomutanı İsmail Servet paşa, dün Assocatod Presa'c verdiği demeçte, 10 mayısa kadar Arap ordularının Filisi İne gireceklerini bildirmiştir.
Diğer taraftan, Bağdat gazetelerine göre, Irak hükümeti Filetine tam teçhlzatlı bir tümen asker göndermeye karar vermiştir. Bu hususta resmi kaynaklardan hlc bir malûmat alınmamıştır.
Londra 20 (R) — Yunanistan Harbiye Bakanı tarafından dün bildirildiğine göre, merkez Yuna-nistanda İhtiyatlardan daha bir kısmı silâh altına çağırılacaktır.
Londra 21 (R) — Yunanistan -da Corinthe bölgesinde ordu kuvvetleri tarafından çember içine alınmış olan 3000 kadar çeteci daha fazla sıkıştırılmaktadır. Çeteciler ağır zayiata uğramaktadırlar. Kıral Paul, savaş bölgesindeki turuna devam etmektedir.
KARANLIK YOL
AŞK VE MACERA ROMANI
Yazan:
NİHAL KARAM AĞ AR AL!
Yazan: Nihal Karam ağaralı Gazetemizde evvelce «Büyük bir aşk» ve «Ateşle oyun» romanlarile bir çok hikâyeleri neşredilen genç muharrir, en güzel eserini hazırlamıştır.
Bu cumartesi başlayacak olan yeni tefrikamızı okuyucularımızın çok beğeneceğine eminiz.
_______________
Nezleden medet umanlar
Cumhuriyet gazetesinin tefrika edip bitirdiği (Goebbzls'in Hâtıraları) nda 9 aralık 1943 talihine raslayan son cümleler şunlardır: .înğilterede şiddetli bir nezle salgını başladı. Kıral da hasta imiş, şu salgın vahim bir şekil alsa ne iyi olurl Böyle bir vaziyet bizim gayet işimize gelir. Fakat bu kadar güzel rüyanın tahakkuk etmesine imkân yoktur.» Ömrümde o satırlardan, daha hazin, daha tuhaf bir şey okumadım, diyeceğim geliyor. Hazin va tuhaf! Zira dünyayı fethederek kendi nizamına sokmağa hazırlanmış melûn ve gaddar bir İdare sisteminin her tarafa saldırdıktın. yakıp yıktıktan, kan ve ateş saçtıktan sonra nezleye ümit bağlaması, düşman saflraında nezleden medet umması kadar tuhaf, aynı zamanda hazin ne olabilir? Düşününüz ki İtalya bozguna uğruyor, Şarkta ordıılar eriyip tükeniyor, bütün Almanya bombardımanlar neticesi harabeye dönüyor, aç ve çınlak kalıyor; tam o sırada Hltlerin Propaganda Nazın, yani dimağının bîr köşesi zafer değilse de az çok halâsı nezleden bekliyor! Tuhaf, hazin, feci doğrusu...
Demek Hltler AJmanyası bu kafada, bu derece dar ve çocuk görüşlü, ortadan da aşağı adamlar elinde imiş. Zaten hatıratın her yerinde daima basit, zekisiz, mantıksız fikirlere, budalaca tahminlere, kuru hülyalara Taşlanmaktadır. Goebbels gibi Mitlerin de harbe ve harb neticesine dair sözleri hep kuruntudan, mahalle kahvesi politikacılığından ibaret. Hâtıratın tek satırı okuyana gerek irfan, gerek vicdan bakımından mütefekkir ve münevver bir İnsanın karşısında bulunduğu, bir devlet adamını dinlediği hissini vermiyor. Goebbels ki Hitlerle çalışan iğrenç tipler arasında en zekisi İdi, böyle yazdıktan, daha doğrusu böyle düşündükten sonra ötekilerden ne beklenebilir?
Tevekkeli Almanya batmamış! Başka türlü olmasına İmkân yoktu. 1939 İle 1942 arasında maddi ve mânevi kuvvetlerine dayandıklarını. ateşe ve çeliğe güvendiklerini söyleyen o eşlrra sonunda nezle salgınına ve burun ifrazatına mı bel bağlamışlar?! Tarih bize mislini henüz kaydetmediği bir- İbret dersi daha verdi.
Refik Halici KARAY
A K $'A M
SÖZÜN 6ELİŞİ —
Kimi kimden şikâyet?
İşlerinin çabuk doğru yürümesinde titiz davranan ban müesseseler ne iyi dflçünmüşlerdirl Görünür yarlere kutular asar; «Şikâyetlerinim varsa, bir kâğıda yazıp bu. kutuya atı-mîr» diye de üzerine yazarlar. Şikâyetin dinleneceğine İnsanı bun (fan daha kuvvetle İnandıran başka çare henüz bulunmamıştır
■annedlyorum.
Fakat bu türlü şikâyet kutulan çok zaman hususi mfleasese-lerde görülür. Resmi muamelelerden şikâyet umumiyetle dilekçe usulüne bağlanmış, yani güçleştirilmiştir. «Benim işlin görülmüyor, bunu gördürmek için ne yapayım?> diye soran vatandaşa «Yaz bir dilekçe!» cevabını verirler. Oturup bir dilekçe yanacaksınız. Bunu makine İle temize çektireceksiniz. Altına on altı kuruşluk pul yapıştıracaksınız ve bu kadar zahmetten sonra da bu şikâyetle meşgul olacak makamı kestlremlyecekslniz. Şikâyet mercileri bir müessesenln kendisinden, onun bağlı olduğu daha yüksek makamlardan tutun da tâ Büyük Millet Meclisine kadar uzanır.
Bu yüzden vatandaş zamanımızda neyi nereye şikâyet edeceğini bilenılyecek vaziyete düşmüştür ve asıl bundan şikâyetçidir. Şu yazıyı yazmadan biraz önce kendlsüe görüştüğüm bir arkadaş Ankarada otuz altı liraya satılırken gördüğü bir malın tıpkısına burada kırk lira İstediklerinden bahsederek nereye şikâyet edeceğini benden soruyordu. Sunu bilmek öyle sanıyorum M her baba yiğitin harcı değildir.
Haksızlıklardan şikâyet etmeyi son derece kolaylaştırdığımız gün, emin olalım, vatandaş rahat bir nefes alacaktır. Fenası şu ki, şikâyet edilecek makamı derhal bilememesi vatandaşta İşlerle kimselerin meşgul olmadığı hissini uyandırıyor.
Şevket Ra do
Yeni yedek subaylarımız
Genç asteğmenlere diplomaları dün törenle verildi
Ankara 21 — Yedek subay okulunun il net dönemini bitiren asteğmenlerin and İçmeleri ve diploma almaları müasebetlyle dün sabah Ye-nlşehlrde Atatürk heykel! önünde merasim yapılmıştır. Abideye çelenk konduktan sonra yapılan geçit resmini m üt aa kıp Atatürkün muvakkat kabri ziyaret edilmiş. Ebedi Şefin mânevi huzurunda bir tizim vakfesinde bulunulmuştur.
Öğleden sonra okulun merasim salonunda bir tören yapılmış, hararetli nutuklar söylenmiştir. Okulu bitirenlerin dfplomalarlyle derece alanların hediyeleri Btiyiik Millet Meclisi Başkanı AH Ruat Cebesoy tarafından verilmiş ve güzel bir hitabede de bulunulmuştur.
Okul birincisi tarafından yaş ktt-tüğüne 27 nel dönem çivisinin çakılması ve okul marşlyJe törenin sona ermesini inŞtaekıp davetliler İzaz e-dllmlş ve kendilerine okulun aşuresi ikram olunmuştur.
D. Parti
Meclis Grupu
ikinci başkanlığa Abidin Potoğlu seçildi
Ankara 20 (A.A.) — Demokrat Parti meclis grupu başkanlığından:
Demokrat Parti meclis gurupu bugün toplandı. Parti merkez haysiyet divanının son kararlarını bildiren par tl başkanlığı tezkeresi okunup lttılâ hasıl olduktan sonra açık bulunan meclis grupu İkinci başkanlığı İle grup İdare heyetindeki iki azalık İçin yapılacak seçime geçildi.
Tasnif neticesinde meclis grupu 1-kincl başkanlığın Eskişehir milletvekili Abidin Potoğlunun ve azalıklara da Kayseri milletvekili Kâmil Gündeş le Eskişehir milletvekili Kemal Zey-tlnoğlunun ekseriyetle seçildikleri an taşıldı.
Bunu müteakip gelen evrak okunduktan ve lâzım gelen cevapların verilmesi görüşüldükten sonra toplantıya son veTİldl.
Amerika ile karşılıklı garanti paktı
Vaşingtorı çevreleri Tiirhiye ile Yıına-nistana yapılan yardımın karşılıklı bir garanti paktına dayandığını belirtiyor
Vaşlngton 20 (AA) — Amerikan parlâmentosunun en nüfuzlu şahsiyetlerinin Amerikanın Brüksel paktını imza etmiş olan milletler haricinde başka Batı Avrupa memleketlerini de İçin» alacak, olan bir karşılıklı garanti paktına girmesi İhtimali karşısındaki hareket tarzları, Vaşlngtonun iyi haber alan mahfillerine göre Şöyle hülâsa edilebilir:
Amerika, muhtemel bir Sovyet genişlemesi tehdidi karşısında kalmaktan korkan mili ellere ordularlylo yardım etmek Üzere kati taahhütlere girişecek olduğundan, kendisine azimli bir riyaseti, nutuklardan başka çareleri® desteklemek İmkânını verecek olan askeri bir kuvvet temin etmesi lâzmdır.
Diğer taraftan Amerikan parlâmento üyelerinin bu hususta devamlı bir hareket tarzı İhtiyar etmeden evvel Avrupa milletleri arasında yapılacak stratejik iş birliğinin hakiki mâhiyet! ve tesirleri hakkında tam bir
fikir edinmek istedikleri anlaşılmakta dır. Amerikanın Atlantik aşın memleketlere askerî bir garanti vermesi, Amerikanın ananevi dış siyasetinde görülmedik bir yenilik teşkil etmektedir. Buna rağmen bunun bir hayal olmadığına İşaret eden Amerikalı mü şahitler. Kongrede Marshall plânını destekllyen ezici çoğunluğun infiratçılığa son darbeyi vurduğunu belirtmektedirler.
Yunanistan ve Türklyeye asker! yardımda bulunmak taahhüdüne gelince. bu yardımın karşılıklı bir garanti paktına dayandığına İşaret o-lunmak tadır.
Diğer taraftan Truman ve Müdafaa Bakanı Forrestaü; silâhlanma İçin Kongreden tahsisat İstedikleri zaman, kim bir tecavüz hareketinde bulunacak olursa, onun Amerikanın yolu kesmek hususundaki azmile kar şılaşacağının Amerikan hükümetince İlân edileceğini bildirmişlerdir.
_____ _ ___21 Nisan 194fl
Eir boks gösterisi için 3 milyon frank!
Joe Louis şimdiye kadar 5 milyon dolar
kazandı, fakat büyük bir kısmını yedi
Ağır sıklet diinya boks şampiyonu ' Joe Louis, boks gösterileri yapmak j üzere Arrupaya gelmişti. Şampiyon İngiltere’de yaptığı gösteriler İçin, her türlü masraf hariç, 20 bin sterlin almıştır. Bundan sonra İsveç'e giderek burada da bir göster! yapmıştır. İsveç harice dolftr çıkarılma-sun yasak ettiğinden Joe buna mukabil 2600 çift buz pateni almış, bunları derhal bir Amerikan firmasına sooö dolâra devretmiştir,
Joe tanıta Danimarka ve Belçikada tba birer gösteri yaptıktan sonra Pa-lrs'e gelmiştir. Fakat Fransız frangının düşük kıymeti yüzünden Paris'te gösteri yapamamıştır. Şampiyon. her gösteri için 3 milyon frank İstemiştir, Joş Louis ve karısı Paris’te gezip dinlenmişlerdir.
Joe Louis 1937 den, yani 11 seneden beri şampiyondur. Şampiyonluğu müdafaa için 23 maç yapmıştır. Şim-
Ceyhan - İskenderun şosesi kısmen sular altında
Ceyhan 20 (AA.) — Osmaniye dağlarından çıkıp İlçemiz sınırlarından akan Karaçay taşmış, Mustafabevll köyünün İki bin dekardan' fazla me'z-rû arazisi İle Ceyhan - İskenderun a-rasındakl şosenin mühim kısmı bu altında kalmıştır. Bu yüzden nakil va «laları bu kesimde su İçinden çelip gitmektedirler. Hâdise mahalline kay makam ve İlgili memurlar giderek ge vekil tedbirleri almışlardır.
Gençlik bayramı
39 mayıs gençlik ve spor bayramı programını tesblt İçin vilâyette bir toplantı yapılmıştır. Yakında yapılacak yeni bir toplantıda pTogTamın ek-efk kalan kısımları da tamamalnacak ve broşür halinde bastırılarak alâkalılara gönderilecektir.
Kars şilebi yardım malzemesi getirdi
Devlet Denizyolları idaresinin •Kars» şilebi Amerlkadan yüklediği yardım malzemesiyle dün İskenderu-na varmıştır. Diğer taraftan .Rize, şüebl de 4000 ton kromla. Amerika yolunda bulunmaktadır.
Davis kupası maçları
Memieleketlmfz! Davis kupasında temsil edecek tenis ekipl seçmelerine bir haftadır devam edilmektedir. DQn oynanan maçlarda aşağıdaki neticeler alınmışta-:
Türkiye şampiyonu Fehmi Kızıl tüzel oynıjarak Behbut'u 8/2, 6/4, 8/4 yenmiştir.
Bon oyun Beliğ Beler İle İstanbul şampiyonu H. Telyan arasında oy-*”n1ı ve neticede Beliğ, kuvvetli rakibi Telyam'ı kolaylıkla 3 «tte 6/3,1 6/3. 6/2 yendi.
Feci tren kazası Ankara 21 (Telefonla) — Dün akşam istasyonda Geçit köprüsü d vanada feci bir tren kazası olmuştur Hat boyunda karşıdan karşıya geçmek titlyen Feraset adında genç bir kadın. Zonguldak treninin altında ka tarak ayaklan dizlerinden kopmuştur. Hastanede derhal ameliyat yapılmışsa da Ferasetin durumu vahimdir.
Hastane kadın hademesinde bulunan silâhlar Ankara 21 (Telefonla) — Trabzon Nümune hastanesine hademe olarak giren Nazmiye Kaşe adında bir kadından şüphe edilmiş, yapılan arama^ kadının üstünde İki tabanca İle 25 santim boyunda bir kama ve frlr miktar mermi bulunmuşta. Adllyeye verilen Nazmiye, Kaderinde, bu silâhları 29 senedenber! taşımak âdetinde olduğunu söylemiştir.
Akdenizde İngiliz ve Amerikan filoları
Paris 20 (R) — AkdenlzdeH bazı Frajısz Umularına yakında İngiliz ve Amerikan harb gemilerinin geleceği bildir ilmektedir.
Zeytinyağı ihracı
Ankara 21 — Öğrendiğimize göre, Ticaret Bakanlığı, Ege bölgesinden bir miktar zeytonyağı ihraç edJlmeri hakkında bugünlerde bir karar alacaktır.
Arjantin’de 92 kadın komünist tevkif edildi
Buenos Aires 20 (AA) — Arjantin Kadınlar Birliği tarafından tertlb e-dllen bir toplantı esnasında polis Arjantin komünist partisinin kadınlar kısnuna mensup 02 kadını tevkif etmiştir. Polis müdürlüğü tarafından neşredilen bir tebliğde, edebi bir festival olarak ilân edilen bir toplantının hakikatte komünist partisi tarafından müsaade alınmadan tertlb e-diten siyasi bir konferans mahiyetinde olduğu kaydedilmekten.
Şehir Tiyatrosunda geceki hâdise
Galeride gürültü koparan 5 - 6 kişiyi yüksek tahsil gençleri susturdu
Şehir Tiyatrosunun Dram kısmında dün gece de «Düşman» piyesi yüzünden yeni bir hâdise olmuştur. Dün gece «Talebe geçeri» olduğundan, tiyatrodaki aeylrcllerin ekserisini öğrenciler teşkil ediyordu. Birinci perdenin Banlarına doğru galeride gürültüler duyulmağa başlamıştır. Perde kapanıp elektrikler yanınca yakın galeride beş altı gencin eser aleyhine tezahürat yapmağa kalkıştıkları görülmüştür. Yüksek tahsil gençleri, bu mütecavlzerln susmalarını temin ettikten sonra, rollerlrti oynamağa muvakkaten fâsıla vermiş olan sanatkârlar oyunlarına devam etmişlerdir.
Kibrit işi Yüce Dîvanda
Ankara 21 — Yüce Divanda dün Yu nanlstana kibrit .satışı etrafındaki duruşmaya devam edilmiştir. İlk dinlenin Ulvi Yenal, kibrit İşi He alâkası olmadığını söylemiştir.
Eundna sonra Semih Seven dinlenildi. Tunanlstana yapılacak kibrit satışının Fehmi Ateş firması tarafın dan yapılacağını Kemal Slileymanın. bir toplantıda söylemiş olduğunu ve opsiyon verildiğini, bu yüzden Zeki Çalık İle Fehmi Ateş arasında sert bir tartışma cereyan ettiğini, iki tarafın rekabeti yüzünden bir antaşmıya va-nlamadığmı bildirdi.
Şahitlerin dinlenilmesi sona ermiş olduğundan sanıklar, tevsii tahkikat taleblerinl yapabilmeleri için mühlet istediler ve oturuma son verildi.
Ankara otobüs garajı yangını dâvası
Ankara 21 — Otobüs garajı yangını dâvasında sanık olarak muhakemeye sevkedllen eski müdürlerden Refik işletme şefi Vedat Arseven ve bekçl-başi Mustafa haklarında açılan dâvaya asliye ceza mahkemesinde devam edilmiş ve savcı, sanıkların, vazifelerinde İhmâl .görüldüğünden ce-zalandjnirnatarını îstemlşttr. Duruşma, sanık vekillerinin müdafaaları İçin başka bir güne kalmıştır.
Marschall yardım plânı
T ürk iyenin İktisadî kalkınmasına 10 milyon dolar tahsis edildi
Vaşlngton 20 (AA) — AFB: Temsilciler Meclisinin Bütçe komisyonu ■İktisadi İş birliği İdaresi» nln başkanı olan Hoffman tarafından İktisadi kalkınma plânına tahsis edilecek meblâğlar hakkında yapılan tahminleri yayınlamıştır.
1/4/1948 tarihinden 31/3/1948 tarihine kadar İnglltereye 1524,300.000 dolar; Fransaya 1.130.800.000 dolar; Batı Almanyaya 540.400.000 dolar; ttalyaya 703.000,000 dolar; Hçtandaya 60.000.000 dolar: Belçika ve Lflksem-burga 295,000.000 dolar; Avutnryay» 185.00p.00! dolar; Danlmarkaya 131 milyon dolar; İrlandaya 114 milyon dolar: Yunanlstana 106 milyon dolar; Norveçe 53 milyon dolar; îsveçe 2S milyon dolar; İzlandaya 11 milyon dolar ve Türklyeye de 10 milyon dolar verilecektir. Temsilciler Meclisinin Bütçe komisyonu Avrpaya. yapılacak yardm programının finanse e-dllmesl hususunun teknik bakımdan hazırlanması için çalışmalarına başlamıştır.
diye kadar hiç bir boksör bu kadar uzun müddet şampiyon kslamamıştır. Dempsey ve Johnson ancak yedişer sene şampiyonluğu muhafaza etmişlerdi.
Joe yaptığı maçlardan beş milyon dolftr kazanmıştır. Fakat eli çok açık olduğundan bu paranın büyük bir kısmını yemiştir. Yalnız son harb-
Joe Louis
sarfetmlştlr. Şampiyon kendisinden yardım istlyen hiç kimseyi boş çevirmez. Buna bakarak bazı Amerikalılar Joe'nln bir gün beş parasız kalması İhtimalinden bahsediyorlar.
Bayan Joe 1935 te evlenmiş, fakat 1944 te ayrılmışlardır. 2 sene sonra
de silâh arkadaşlarına gazoz İkramı yeniden evlenmişlerdir. Şimdi aralar için 100 bin dolardan fazla para çok iyidir.

Bîr Fransız maden ocağında infilâk fille 20 (A.A.) — Courrleres maden ocaklarında vukua gelen infilâk hakkında alınan haberlere göre 300 kadar İşçisi, kuyunun dibinde bulunmak ta ldllre. Kurtarma ekipleri şimdiye kadar hemen hiç yaralanmamış olan 100 kadar İşçiyi kurtarmışlardır. Kuyunun üzerinde 6 tşçl, infilâk neticesinde yanmıştır. Aynı yerde bulunan 2 genç kız kaybolmuşsa da bunların korkarak kaçtıkları tahmin edilmektedir.
Çoruh valisi
Ankara 20 — Açık bulunan Çoruh valiliğine eslet Trakya Gene! Müfettişliği baş müşaviri Hûmlt Oskay tâyin edilmiştir.
Kısmi seçim
C.H.P. nin namzetleri için dolaşan rivayetler
Ankara 20 — Ara seçimlerin yapılacağı günlerin yaklaşması dolayısüe partilerden bu hususta yapılan hazırlıklara devam olunmaktadır,
Bu akşam çıkan han söylentilere gö re, Halk Partisinin ban vilayetlerde göstereceği adaylar hâlen- tesblt edil mlştlr.
Buna göre. Ordudan Ankara Radyo müdürü Necdet Samer veya Ordu C. H. P. v© belediye başkanı Arif, Aydın dan eski Aydın vallri Salih özdemlr. Yozgat veya Kastamonudan Ankara valisi Avnl Doğan aday olarak gösterilecektir.
Kâğıt fabrikası müdür muavini istifa etti
İzmit 21 (Telefonla) — Kâğıt fabrikası müdür muavini Nimet Bora dün İstifa etmiştir.
Emniyet mensuplan arasında nakiller
Ankara 21 — Emniyet mensuplan arasında yılda Uç defa yapılmakta o-lan nakillerin nisan aönemi hazırlıktan bitmek üzeredir. Bu husustaki ka ramam» mayıs içinde yüksok tasdikten çıkacaktır.
23 Nisan bayramı müna-sebetile devairın tatili
Ankara 21 — 23 Nisan bayramı do-tayıslle resmi daireler perşembe günü saat 12 den pazartesi sabaha kadar tatil yapacaklardır.
Iran - Rus müzakereleri
Tahranda Hâkimî ile Saçikof arasında başladı
Tahran 20 (AA) — Bugün Ruaya-nın Tahran büyük elçisi Saclkov ile îran Başbakanı Hâkimi ve Dışişleri Bakam Nuri Isfendlyar arasında görüşmeler cereyan etmiştir İyi haber atan parlâmento mahfillerinin belirttiklerine göre, bu görüşmeler İki mem leket arasındaki münasebetlerin salâhı üe. Kuzey İrandaki petrollerin İşletilmesi İçin bir İran - Sovyet şirketinin tesisi tasarısının Meclis tarafından reddedilmesi üzerine ve Ka-vamüssaltana'nın Başbakanlıktan ay rdmaslyle askıda kalmış buluann m e selelerin dostane bir şekilde halline müteallik bulunmaktadır.
Mecliste bugünkü müzakereler
(Baş tarafı 1 inci sahif ede)
Fakat bugün bahis mevzuu olan mesele, bir soru önergesi münasebetiyle Mecliste evvelden açıklanmış ve grup üyelerince de mevzua Ittıla haşıl edil miş olduğundan bu meselede beliren duruma gör» İşin açıkça Mecliste görüşülmesi umumi efkârı aydınlatmak bakımından uygun, olcağtndan grubumuzun, bu konunun kamutayda alenen konuşulmasına karar vermesi) hakkındaki önerge çoğunlukla kabul olundu.
Vaktin gecikmiş olması dolayıslle gündemdeki diğer konuların konuşulması gelecek toplantıya bırakılarak saat (19.301da oturuma son verildi.
Demokratlar da Meclise takrir verdiler
Ankara 20 — D. P. milletvekillerinden Kemal özçoban, Haşan Polat-kan, Kâmil Gündeş, Ihsan Şerif öa-gen Meclis Başkanlığına Terdik)eri bir önergede, bu husustaki İddiaların taşıdığı önem dolayıslyle, hakikatin meydana çıkarılması yolunda Meclis soruşturmasına lüzum, gördüklerinden, takrirlerinin Alt Rıza İnce Alem-daroğlunun takririyle birlikte Meclis gündemine alınmasını istemişlerdir.
Buğday darlığı takrirleri bugün görüşülecek
Ankara 21 — Millet Meclisinin bugünkü gündeminde buğday sıkıntısı dolayıs[yle, hükümetçe ahnan tedbirlerin nelerden İbaret bulunduğuna ve hükümetin hububat siyasetine dair Zonguldak milletvekili Ahmet Çınarın Başbakanlıktan sual takririyle Seyhan milletvekili Sinan Tekelloğlu-nun Toprak Mahsulleri Ofisindeki yolsuzluklar y0 hububat mevzuu etrafında Ticaret Bakanından muhtelif altı amal takriri bulunmaktadır. Bu takrirlerin bugünkü toplantıda görüşülmesi beklenmektedir.
Amerikada mecburî askerlik
Lâyiha temsilciler meclisine sevkedildi
Londra 21 (R) — Washington-dan bildiriliyor: 1950 sönerine kadar Birleşik Amerika ordusunu İki milyondan biraz daha fazlaya çıkarmağı hedef tutan lâyiha dün Temsilciler Meclisine sunulmuştur.
Bu lâyiha gereğince, 19 İle 2? yaşları arasında bulunan Amerikalılar kanunun tasdikinden iki ay sonra silâh altına alınacaklardır.
4 denizaltı
Amerikadan Türkiye’ye hareket etti
New - London (Connectlcut) 20 (AA) — Türk bahrlyeslne devredilen dört Amerikan denizaltı gemisi, dün Amerikan denizaltı üssünden hareket etmişlerdir..
|....B....o....R....s"a.........|
İstanbul Bocasının 20/4/1948 fiatieri
ESHAM VE TAHVİLAT
% 1 Faizli Tahviller
Sivas . Erzurum 1 Sivas - Eraurupı 2-7
İMİ Demiryolu 1 1941 Demiryolu □ 1941 Demiryolu IH Milli Müdafaa I MIHI Müdafaa H Mini Müdafaa Dİ Mili! Müdafaa IV % 8 ralzl! Tahviller •
Kalkınma 1 1941 Demlrolu VI, Kalkınma n Kalkınma ZZ
% 6 faizli Tahviller 1933 Ergani 1938 ikramiyeli Milli Müdafaa Demiryolu IV Demiryolu V
20.83
20.63
20.68
20.32
21.25
30
20.23
20.42
20.09
06.65
96.60 06 80
96,65
22.50
21.50
21.—
96.60
97.—
Anadolu Demiryolu Orupu
Tahviller 1 - 2 100.—
Hisse senetleri % 8 65.60
Mümessil senet 74.—
Şirket hisseleri
Merkez Bankası 135.—
iş Bankası 24.—
T. Ticaret BankASt 5.—
Aslan çimento 15.78
SARRAFLARDA ALTTN
Batı»
Gulden 36.10
Türk liram »7.40
Sterlin IJT—
KÜtÇft 6 40
Reşat 41,—
21 Nisan 19-13
3K3J9
Hafit!» I
AKŞAMDAN AKŞAMA
Elektrik
Kâşif bir doktorumuzla dahî müzisyen bir çocuğumuzun eş akıbetleri
Bir başmuharrir dikkati çak1' yordu:
— Sokaklarımızda seril sefil ayyaş tipleri çoktur. Yalnıs serseriler arasında değil, mevki sahibi İrimseler arasında da içkiden baş alamiyaıılar var. Sıkı yönetim sarhoşlukla mücadele etti. Fakat mücadeleyi daha esaslı tutmak Elinizdedir. Doktor Etlıcm Vas-«af isimli bir vatandaşımızın, âyaşiığı tedavi hususunda bir keşifte bulunduğunu, Amerikada Başkan Truman’m takdirini kazanacak bir muvaffakiyet elde ettiğini biliyoruz. Ethem Vas3af Türkiyeye döndü; ayyaşlığı tedavi eden bir müessese ile ilgili olduğunu işitmiyoruz.
Bîr değirmendir dönüyor.
Hangi İstidatla doğarsan doğ, hangi tahsili yaparsan yap, de-, girmen seni bildiği gibi övütü-(yor.
İşte fena olan, budur.
Geçen gün ben de bir kaç saat içinde o başmuharririn târif ettiği ayyaş tiplerine rasladım. Aynı gün Ethem Vassafın Beyoğlu nda dolaştığını da gördüm. Ve aynı tesirli düşüncelere ben de kapıldım.
Sonra çıkamıyan îdil kanunu aklıma geldi:
— Dört yaşında bir çocuğumuz. musiki dehası gösteriyordu. Milli Eğitim Bakanı, fi tarihinde bir hafta on güne kadar îdil kanununu Meclise sevkedeceğini söylemişti. Heyhat! Şimdi İdil yedi yaşındadır. İstidadı inşallah henüz sönmemiştir.
O da sokaklarda dolaşıyor.
Değiınıen, övülüyor, övülüyor. Nefis murakabesi diye bir şey vardır ya. Bir cemiyetin de nefis murakabesi yapması bahis mevzuu olunca «insanlarımızdan kıymetlerince istifade edememek» hastalığımızı daima gözönünde tutalım.
»
Dobra dobra
Halk Partisi kongrelerinde yaman tenkidler yapılıyor. Öyle ki Demokratlannkini geçecek. «Mat buattaki tenkidler gölgede kalıyor!» diye biz de tenkide uğru-yoruz.
En irisi budur: îşler meydana serilnıeli. Herkes düşündüğünü söylemeli.
Son günler zarfında Millet Meclisi de rekorlar kırıyor. Böyle bir havanın uyanmasından memlekete ancak fayda vardır.
Dobra dobralığı sena ederken, hilei şertye aleyhinde bulunalım. Meselâ şu solcu profesörler hikayesi malûmdur. Bitmez tükenmez tefrikanın son kısmında, kürsüleri lâğvedlliyormuş. Kendi leri böylelikle işlerinden uzaklaştırılmış oluyorlarmış.
Eir hakkın ve iddianın elbette ancak normal yollarla tahakkuk ve İspatı İcabeder. Hepimizin ten-kid ettiği dolambaçlı icraat, ananelerimiz arasından kalkmalıdır Hilei şeriyelere benzi yen ha roketleri meşru bulmadığımız gün, bir adım ilerlemiş olacağız. Lehte karar? İtaat etmeli. ‘ Aleyhte karar? Ona da boyun eymeli. Cemiyetin intizamlı cemiyet olması için başka çare var mıdır? . .... ........... jVd - jYû)
A Şoför Fertdin İdaresindeki taksi Edrlnekapıdan Fatihe gelmekte iken, Hafızpoşa caddesinde 148 numarada oturan 14 yaşında Osman Haraççı-ogluna çarparak muhtelif yerlerinden ağır surette yaralanmasına sebep olmuş, Osman ümitsiz bir halde Cerrahpeşn hastanesine kaldünlnıış-trr.
* Kadıköyde Yeldeğlrmenlnde Bey tlglm sokağında oturan Müzeyyen Ergin, maltız üzcmlde yanmakta bulunan kömürden çıkan gazla zehirlenmiş, zabıta tarafından Kümüne hastanesine kaldırılmıştır.
* Çocuk Esirgeme Kurumunun Ga-dispanserinde mart ayı İçinde
>50 sİ erkek, 116 sı kadın olmak üzere 280 hasta; aynı Kurumun Şişil Çocuk dispanserinde de son üç ay içinde 110 û erkek, 121 t kız olmak Üzere 240 çocuğun muayene ve tedavisi yapılmıştır.
1550 ton kok ve maden kömürü geldi
İstanbul Kömür Satış ve Tevzi müessesesl hesabına «Hacı Eşref» ve «Yılmaz» şilepleri tarafından 800 ton maden ve 750 ton kok kömürü getirilmiştir.
fiatlerl
Fiatlero zam yapılması şüpheli
Elektrik flütlerine zam İçin yapılan teklifin Bakanlıklar arası koordinasyon heyeti tarafından tetkik edildiğini yazmıştık. Bu İşi takip İçin An-k^.raya giden Elektrik Tramvay umum müdürü B. İbrahim Kemal Baybora temaslarına devam etmektedir.
Alman haberlere göre hayatı ucuzlatmak maksadlyie teşekkül eden Bakanlıklar arazı koordinasyon heyeti, böyle bir zammı tasvlbetmemektedlr. Bununla beraber mesele henüz tetkik safhasında olup şayet böyle bir zammın yapılmasında kati şekilde zaruret hasıl olursa bunun halka ak-settlrilmlyerek bazı yardımlarla önleneceği söyleniyor.
Otobüsler
Nişantaşı dörtyol ağızında otobüslerin durması lâzım
Nişantaşı - Bayezlt otobüs servisinden başka son günlerde Şişli -Bayezlt ring servisinin de İhdas edilmesi münakalât güçlüğünü hayli hafifletmiştir. Fakat Şişliden hareket ederek Bayıldım yokuşunu îakibede-rek Dolrnabahçeye İnen otobüsler Os-manbeyde bir İstasyon yaptıktan sonra Teşvikiye karakolu önünde durmaktadırlar. Halbuki Nişantaşı -Bayezlt servisinin başlangıç istasyonunu teşkil eden Nişan taşındaki dört yol ağzında Şişliden gelen otobüsler durmamaktadır. Nlşantaşındakl dört yol ağzı Harbiye, Teşvikiye. Meşrutiyet mahallelerinin bulunduğu bir merkez teşkil eder. Dolmabahçeye daha kısa yoldan İnmek istlyenler. ya Osman beye uzanmağa, yahut Teşvikiye karakolu yanındaki durağa gitmeğe mecbur oluyorlar.
Binaenaleyh bu civar halkının hakiki bir İhtiyacını karşılamak üzere dört yol ağzının münasip bir noktasında bir durak İhdas etmek lazımdır. Tramvay umum müdürlüğünün e-hemmlyetle dikkatini çekeriz.
Hususî otobüsler
Hususi otobüslerden bir kısmının seyrüsefer kaidelerine riayet etmedikleri tesblt edilmiştir. Cadde ve yolların bu yüzden sık sık tıkandığım gören belediye, kaymakamlarla emniyet 6 neı Şube müdürlüğü teşkilâtına tamimler göndererek bunların sıkı şekilde taklbedilmeslnl ve verilen cezaların her gün birer raporla bildirilmesini İstemiştir.
İktisat Fakültesi içtimaiyat Enstitüsünün tertibettiği konferanslar
İktisat fakültesi, içtimaiyat Enstitüsü, üç hafta devanı edecek bir kon*-ferans serisi tertlbetmlştlr. Fakülte profesörler meclisinin karartyle Fakülteye bağlı içtimaiyat Enstitüsü tarafından tertlbedllen bu altı konferansın birincisi: Ord. Prof. Dr. Oer-hard Kcssler tarafından «İşçi Sendikalarının vazifeleri ve karşılaştıkları güçlükler», İkincisi: Prof, Dr, Reşat Nalbantoglu tarafından «Memleketimizde zira! işçilerin durumu», Ü{ üncüsü: Prof. Dr. Ahmet Ali Özekeıı tarafından ( Türkiye sanayiinde İşçilik», dördüncüsü: Doçent Dr. Ferit Hakkı Saymen tarafından «Türk İşçi Sendikalarının karakteri», beşincisi: Lelc-tör Aziz Tahsin Balkanlı tarafından «işletmelerde insanları sevk ve İdare meseleleri», altıncisı: İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr; Z.F. Fındıkûğlll tarafından «Sosyalizm vo içtima! »I-yaset» mevzuları üzerinde verllecok-tlr.
Türk İş ve çalışma hayatını çok yakından ilgilendiren ve yurdumuzun İş verenleriyle İşçilerinin menfaatlerini ilim zaviyesinden Ineellyecek olan bu konferansların birincisi bugün (çarşamba) saat on sekiz buçukta, Eminönü Hnlkevlnde, içtimaiyat Enstitüsü müdllrû tarafından verilecektir.
Gecekondu evleri
Bası gazetelerde gece kondu evlerinin yeniden bahis mevzuu edildiği-bunların yıktırılması İçin tetkiklere başlandığı yazılmaktadır. Meseleyi alâkalı makamlardan tahkik ettik. Bu hususta verilmiş yeni bir karar yoktur. Şehirde kolaylıkla e? bulununcaya kadar gece kondu «emri vaki» İnin devam edeceği -4abmln ediliyor.
—= Bir Parti kongresinde — Halk herşeyden evvel sıkıntıların hafifletilmesini istiyor --------------—■—:—--------------------------------- öyle görünüyor ki partiler için muvaffakiyet yolu şikâyet mevzularını mümkün olduğu kadar ortadan kaldırmaya çalışmak istikametindedir. Bunlardan bir kısmının tamamen ortadan kalk ması da pek âlâ mümkündür
Beşiktaş, İstanbul un en kalabalık semtlerinden biridir. Niirusu 70 bini geçiyor. Bir ucu Arnavutköyüne kadar uzanan ve İçinde her sınıftan halkın oturduğu Beşiktaş ilçesinin partiler hayatı içindeki mevkii, halkın siyasi ve İçtimai sahada düşünceleri va dLlekleri nelerdir?
Bu gibi suallere eskiden cevap vermek güçtü. Şimdi partilerin İlçe kongreleri. halkın düşüncesini merak edenler İçin ty! yoklama fırsatları yerine geçiyor. Neteklm Cumhuriyet Halk Partisi Beşiktaş Uçes! idare kurulu başkanı B. Ekrem Amaç’ın, cumartesi günü yapılan İlçe kongresine, nazik bir hatırlayışla dinleyici Olarak beni de davet etmesi, yukarıdaki suali Cumhuriyet Halk Partisine men sup Beşiktaşlılar zaviyesinden cevaplandırmağa imkân verdi.
Her zaman iddia ettiğimiz gibi halk, gözle görülür, elle tutulur bir neticeye varmıyan nazari particilik oyun ve açmazlarından ziyada ihtiyaçlara cevap verecek, sıkıntıları hafifletecek İcraatı dört gözle bekle' mektedir. Meseli Cumhuriyet Halk Partisi Beşiktaş İlçesinin parti teşkilâtının bir kolu olarak gördüğü İşler üzerinde ocak, bucak mümessilleri hiç durmadılar. Rapor umumun tasvibiyle karşılandı. Ben, bir İlçe kongresinde ilk defa bulunduğum için mesele bitti, herkes yeni idare heyetini seçip gidecek sandım. Meğer mümessiller, ağızlarını açmak İçin dileklere geçilmesini bekliyorlarmış. On beş, yirmi kişi birden hareketle söz istedi. Hepsi de sıra ile konuştu. Faka: hiçbiri, tam bir buçuk senedir muvafakati® muhalefet namına yapılan sonu gelmez münakaşalardan bahaetmedL şahsiyata giren de olmadı. Burada yalnız İhtiyaçlar konuşuyordu.
Dilekler
Bunlardan bir kısmının: Bcşlktaş-ta bir Çocuk bakımevi açılmak., kız ortamekteblnin kız lisesi haline getirilmesi. camiye bir gasllhanc yapılması. Kuruçeşme İskelesine vapur uğratılması gibi mahalli dilekler teşkil ediyordu. Söz olanlardan çoğu, sıkıntıları hafifletecek tedbirler alınmasını istiyorlardı. Hnvat pahalılığından şikâyet ediliyor, her şeyden önce buna bir çare bulunması özleniyordu. Belli ki hayvan İhracına esas itibariyle karar verilmesi, halkta etin pa-halılaşncagı. belki de bulunmıyacağı endişesini yaratmıştı. Bu endişeyi belirtenler yeni sıkıntılara düşmekten korkuyorlardı. Komünizmle mücadeleyi Işllyenler çare olarak geçi-mln taylaştırılmasını Uerl sürüyorlardı.
Biri çıktı, veremle mücadele edilmesini İstedi. Bir başkası dairelerde İş takibinin zorluğundan şikâyet elti. Kira İla tutulan ilkokul binalarının harap şeyler olduğunu söyllyen hatip,
Maliye tahsil şubeleri İçin yepyeni binalar yapılmasını tenkld etti. Mesken buhranının, çimento kara borsasının önlenmesini istlyenler müşahedelerlna dayanarak bir takım hakikatler) sayıp döküyorlardı. «Hiç kimsenin bugün kendi çlrnentoslyle İnşaat, yaptığı yoktur. İnşaata başlıyan çimentoya kara borsadan temin eder, İleride kendisine sıra gelip çimentosunu a-lmca ö da kara borsaya sürer» deniyor, mesken buhranına çare arandığı devirde inşaat ruhsatı almakta va malzeme tedarikinde güçlük çekildiği anlatılıyordu.
Bir sürü mesele
7 Eylül kararlarının ıslah edilmesini. kimsesiz çocuklara yatılı mektepler temin edilmek üzere Darüley-tamlann ihyasını İstiyorlardı. «Hükümet satarken de aldanır, alırken de aldanır» diyerek müzayede ve münakaşalara fesat karışmasının önlenmesi lâzım geldiğine hükümetin dikkati çekiliyordu. Bir vatandaş kanunların çokluğundan şikâyet etti: «Blzdekl kanunları okuyup anlamak için ömrü beşer kâfi değildir» derken mübalâğa etmediğini temin edlyordx Bazı kanunlarımızın dlU de biraz sa-deleştlrllmellydl de.
Uyuşturucu maddeler satanlar* verilen cezaları az bulanlar, Muhtarlık kanununun muhtarlara biraz salâhiyet verecek şekilde tâdilini Istl-yenler, sokak terbiyesini beğenmt-yenler. hekim ücretlerinin pahalılığından, İlâç fiatierlnin yüksekliğinden şikâyet edelncr, hattâ araba vapurları ücret tarifesinin yüksek olduğunu İleri sürenler vardı. Muayyen bir yaştan, sonra çalışma kudreti azalmış olanlara devletçe ihtiyarlık maaşı verilmesini talebedenlerl, adama İş değil, İşe adam bulunmasını lstlyenlerl dinledik. .
Politikayı unutanlar
Çoğu gündelik gazetelerde yer alan bu şikâyetleri sıralayışımın sebebi, halkın politika ile değil, kendi thtlya-clyle meşgul olduğunu göstermektir. Beşiktaş İlçe kongresinde bu şikâyetleri yapanlar İktidar partisine men-sub olduklarını bile bir an unutmuşlardı. Aynı şikâyetleri muhalif parti kaza kongrelerinde de dinlemek müm kün olduğuna göre, öyle sanıyorum kİ partiler İçin muvaffakiyet yolu, şikâyet mevzularını mümkün olduğu kadar ortadan kaldırmaya çalışmak, sıkıntıları gidermek, zahmetleri azaltmak istikametindedir.
Bu şikâyetlerden bir kısmının tamamen ortadan kalkmaması İçin de bir sebep yoktur. Halk eldeki İmkân va gayretin bu İstikamette affedilmesini İstiyor. Derde deva olmıyan mQ-nakaaşlar, çekişmeler umurunda değildir; şahsiyat aklına bile gelmiyor.
Şevket Rado
Parls'de taksilere verilen benzinin miktarı azaltılmıştır. Bunu protesto etmek üzere şoförler bir nümayiş yapmışlarcflr. Yukarıda şoförlbr bir taksiyi çekerek bulvarlardan geçerken görünü’ yor.
Pamuklu tevziatı
Karneler, muhtarlar vasi ta aile halka dağıtılacak
Sümerbank müesseselerlnln ucuz Hatla halka sattığı pamuklu mensucatın bundan sonra karna İle tevzi edileceğini yazmıştık. Karneler belediye tarafından tabettirilerek İlçeler» gönderilecek oradan da muhtarlar vasıtaslyle İstihkak sahiplerine verilecektir.
Birçok semtlerde evlere beyannameler tevzi edilerek ailenin kaç kişiden mürekkep olduğu sorulmaktadır. Bunun ne maksatla yapıldığım bllml-yenier meraka düşmüşler, hattâ ekmeğin yeniden karne İle satılacağı hakkında haberler dolaşmıştır.
Dağıtılan beyannameler, ucuz flütle basma, kaput bezi ve sair tevziatı için verilecek karnelere esas olacaktır.
Güzel Sanatlar Akademisi yancını tahkikatı
Bir müddettir şehrimizde tetkiklerde bulunan İçişleri Bakanlığı emniyet müsteşarı B, Halûk Nihal Pe-pel, Güzel Sanatlar Akademisi yangını tahkikatı ile yaklnen alâkadar olmuş ve bu arada İtfaiye müdürü B. İhsan Değer İle birlikte, Teknik Üniversiteye giderek» yangın işi tetkl-katuu yapıyor.
Bir profesör, bir doçent ve İki asistandan mürekkep elıll vukufla temas etmiştir.
• Ehil vukuf, »on birkaç gün İçinde, itfaiye müdür muavini Tank Özav-cı, İstanbul, Beyoğlu ve îstlnye İtfaiye grup âmirleri ile birlikte yangın İş! üzerinde müşterek çalışmalarda bulunmuş ve buhusustâkl mesailerini sona erdirmişlerdir. Ehil vukuf, yangın hkakmdakl tam raporunu bugün savcılığa verebilecektir..
Ecnebi firmaların teklifleri
İstanbul ticaret odasına yeniden birkaç teklif mektubu gelmiştir. Dombayda bir firma tohum ve baharat satmak İstemektedir.
Glaskovda başka bir .'irma kimyevi maddeler, Budapeştede bir firma kereste satmak istemektedirler.
Meslnada başka bir firma da portakal. limon, esans: konserve gy!a maddeleri; sünger, kuru yemiş; zeytin; kükürt ve deri almak İstemekledir. ____________
Tüccar Derneğinin aylık toplantısı bugün
İstanbul Tüccar Demeğinin aylık onuncu toplantısı bugün saat 18 da Liman lokantasında yapılacaktır. Bu toplantıda Ekonomi Genel mecllıl kanun tasarısı hakkında karma komisyon tarafından hazırlanan rapor görüşülecektir.
Şehir içinde öğretim gezileri
Muallimler Birliği terbiye encümeni. Asalarının vâki müracaatı üzerine îstanbulu öğretmenlere tanıtacak ta-rlhrve geografl gezintiler tertlbeyle-yeeektlr. tik gezme Birlik âzasından profesör İbrahim Hakkı Akyol i!» profesör Besim Dorkot tarafından rehberlikler! yapılmak üzere Yediku-leye ve elektrik îabrlkaların* hosro-lunacaktır.
AKİSLER
Yangınlar ve kütüphaneler I
Güzel Sanatlar Akademisi yangınında binlerce ciltlik telâfi edilemez değerde bir kütüphane kaybettik. Bu derece zengin bir mânevi hâzinenin kav gibi kolay yanar bir çatı altında en küçük bir sebeple kül olacağtnı tahmin etmek hiç de kehanete bağlı bir iş değildi! Bütün binayı betana çevirmek teşebbüsü yerine daha az masrafla bu kütüphaneyi yangından koruyacak bir tecrit yolu aransa idi, bina gene yanar fakat kütüphane kurtulurdu.
Oldu He öldil ye çare bulunmaz ama. bu musibet, gene böyle ahşap binalarda bulunan kütüphanelerin zemin katlarda sağ lam duvarlı, pencere ve kapılan demir kapaklı mahfuz yerlere hemen nakline ve böylece muhtemel bir yangın felâketine karşı korunmalarına vesile olursa onu da bilyük bir kazanç sayarız.
B.
İSTANBUL HAYATI
Akademi yangınından aldığımız der»
Gene bir musibetin kırbacıyla harekete geçtik. Ankarada, MIUJ Eğitim Bakanlığı yangınını mü t» aklp mutat gayret baş göstermlı, resmi daire ve müessese binalarında yangına karşı tedbir alının ası için üst makamlardan aşağıya doğru emirler, tamimler, tekitler yağdırılmıştı. Bu telâşlı gayretlerin tesiri bazı yerlerde, merdiven basamaklarına, koridor duvarlarının diplerine dizilmiş çürük, sızıntılı şu bakraçlarına bir kaç gün üst üste su doldurmak şeklinde tezahür ettt, bazı yerlerde İse kös dinlemlşco-slne bir vurdum duymazlıkla omuz silkip geçildi. «Beylik yasak bir hafta sürer» meseli gereğince, Eakanlık binası enkazının üzerinden son dumanların uçmasile beraber her tarafta yan gm korkusu da, tedbir gayreti de unutulup gitti. Yangın tahkikatının neticesine dair esaslı bir malûmat da edinemedik. Elektrik kontaktından mı. soba, mangal kıvılcımından mı, söndürülmeden atılan kibrit, sigara ateşinden mi çıktı? Bu işin mesulü veya mesulleri var mıdır, yoksa bütün günah, çabucak tutuşan ahşap binaya mı racî idi? Öğrenemedik, anlıyamadık vesselam.
O iş öylece kapanıp aradan aylar geçtikten sonra îstanbulda Güzel Sanatlar Akademisinin işgal ettiği tarihî Fındıklı sarayı da akşam üzeri tutuştu ve yerleri doidurulamıyacak kıymette bir çok eşya ile beraber bir kaç saat içinde kül olup göklere savruldu.
Bu yangın hakkında tahkikat devam ede dursun, resmi daire ve müesseselerde gene hummalı bir gayret baş gösterdi. Korkunç gürültü duyarak uykudan uyanıp yatağından fırlıyan bir adam te-lâşile çalışılıyor. Gene yukarıdan aşağıya emirler, tamimler, tekitler yağdırılıyor. Gazetelerden öğreniyoruz ki Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarı İstanbula gelmiş, mekteplerde yangına karşı alınacak tedbirleri görüşüp kararlaştır mak üzere müdürlerin ve diğer alâkadarların lştlrakile toplantılar tertip ediyor, direktifler veriyormuş.
İstanbul belediyesi, yangın çık tığı takdirde kolaylıkla yanmak tehlikesine maruz bulunan ahşap binalarda tedbüier alıyor, emirler. tebliğler gönderiyormuş.
Her defasında olduğu gibi musibet kırbacının tahrik ettiği bu telâşlı gayretlerin neticesini de bekleyip görmeğe lüzum yok. yapılacak şeyler malum. Merdiven basamaklarına ve koridor duvarlarının diplerine dizilen sızıntılı bakraçlar bir kaç gün üst üste doldurulacak, varsa terkos hortumlarının üzerindeki tozlar süpürge iie alınacak ve gene varsa duvar köşelerindeki bozuk vangm söndürme aletlerinin tozlan, örümcekleri temizlenecek, âmir ve memurlara dikkat ihtarında bulunulacak. îşin bundan ötesi, yangın vukuunda ne yapacağını ve o söndürme vasıtalarını nasıl kullanacağını bllmlyen hademelerin himmet ve dirayetine havale edilecek.
Son Fındıklı yangını musibetinin bize verebildiği ibret dersi de işte bundan ibarettir. Cenabı Hak yeni musibetlerden muhafaza buyursun, âmin!
Cemal Refik



İçkili yerlerin tahdidi
İçişleri Bakanlığının İstanbul'daki İçkili yerlerin tekrar tahdidi hakkında vilâyete direktifler verdiğini yaı-nıiştik. Bu direktifler üzerine bir müddet evvel İlçelerde başlıyan tetkikler sona ermiş ve bu husustaki rapor vilâyete gelmiştir.
Yakında vilâyette alâkalıların iştirakiyle bir toplantı yapılarak şehrin İçkili yerler bakımından alacağı yen! şekil tesblt edilecektir. Tesblt edilen kroki ve İzahatı İçişleri Bakanlığına gönderilerek tasdikten sonra tatbik edilecektir.
Viyana Çocuk Opera korosu bugün geliyor
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından davet edilen »Viyana Çocuk Öpen Korosu» buğun saat on üç otuzda hususi bir Holnnda tayyaresiyle Yeşilköy e gelecektir.
«Çocuk Opera Korosu» otuz kişiliktir şehrimizde birkaç gün kalarak konserler vereceklerdir.
Viyana Operası Çncuk Karosu ilk konserini yarınki perşembe akşamı Atlas sinemasında Şişli Halkevi sosyal yardım kolu yararına verecektir.
Sahife 4______________
Mastırına konulan
AKŞAM
Şehirlerarası telefon konuş-malorınılaki gecikme sebebi
Yazan: HÜSNÜ SADIR DVRUKAL
AOI «eklide latenilen şehirlerarası telefon kdııuşmalarımn kolaylıkla yapılmaması. İddia «dildiği gibi, yalnız acele konuşmalara terdlı hakkı Yerilmesinden İleri gelmeyip gecikme •ebeplcrl arasında:
A) Şehirlerarası telefon denelerinin yeter «ayıda olmaman;
B) Kdnuşma İsteklerinin en ılynde net (9) İle (17) aruında yapılması;
C) Şehirlerarası azami konuşma müddeti olarak tesblt edilen (2 ünite) 11 k. yani e dakikalık müddete bası kategori telefon konuşmalarında ekseriya riayet edilmemekte olması gibi hususların mühim rol oynadığı düşünülecek olursa, bütıln kabahati acele telefonlara yükletmek doğru olmadığı anlaşılır.
En çok sürüşmen İstanbul - Ankara arasındaki telefon konuşmalar nur. (21) kuranportörlü devre ile teminine çalışılmakta olduğu malûmdur. Bunlara ç24> kanal daha UAvmİ kararlaştırıldığı haber alındığın* göre, 1549 da bu İki şehir arasındaki telefon devreleri sayısı (45) e çıkarılmış olacaktır. Yeni devrelerin tamamlanmasını müteakip, bugünkü sıkışık du rıımtın ortadan kalkmış olacağı kuvvetle flmld edilebilir.
Bununla beraber, sıran gelmişken şunu da löyllyellm kİ, şehirler ar asa telefon devrelerinin kurulması ve sayılarının arttırılması, ihtiyar edilecek mühim masraflar ve bası teknik sebepler dolayıslyle, zannedildiği gibi pek kolay bir İş değildir.
Fizik devreler üzerindeki kanalların arttırılması için kanal sayısın* göre, (350 - 400) veya (120 - 150) kilometre mesafelerde bir ar repeter merkez! adı verilen elektrik akımını tazeleme merkezleri tesis etmek Itrim geldiği cihetle bu merkezlerde bulundurulacak makine ve filetlerin tedarik ve celbedilmeşindeki zorluklar, şehirlerarası devrelerinin çoğaltılması işini geciktiren mühim imlilerin başında gelmekte olduğunu kayıt Ve İşaret etmek de münaslb olur.
•••
Gazetelerde tesadüf edilen yazılarla şehirlerarası telefon konuşmalarını İntizama sokmak ve fidl şekilde konuşmak İst !y enlere de telefondan İstifade etmelerini kolaylaştırmak için İd! ve acele konuşmalara ayrı ayrı . devreler ayrılması gibi tedbirler tavsiye olunmaktadır. Keyfiyet, objektif bakımdan tetkik edilecek olursa, nazariyatta çok cazip görünen böyle bir tedbirin, tatbikatta müspet netice verecek mahiyette olmadığı görülür. Birkaç telefon devresiyle blrlblrine bağlantısı olan şehirlerarası için hatıra gelebilen böyle bir tedbirin tatbik mevkiine konulduğu farzedllse, a-eele konuşmalara ayrılan devrelerden geçirilecek acele konuşma «ayısı bu devreleri bölün saatlerde meşgul edecek kadar çok olmadığı, yani bu devrelerin boş kaldıkları zamanlarda sıra beki iyen fidl konuşmaların pek tabii olarak bu devrelerden geçirilmesi İstenilecektir. Bu esnada, yeniden zuhur edecek acele konuşmalara tercih hakkı verileceğine göre, fidl konuşmaları gene bekletmek zarureti hasıl olacaktır. Kaldı kİ, birçok şehir ve kasa balarımız, aralarındaki telefon devrelerinden nöbetleşe fay dallanmak mecburiyetinde oldukları cihetle. ancak, kendilerine tahsis edilen saat ve dakikalarda devreye girmek imkânını bulabilmektedirler. Bu gibi vaziyetlerde id! ve acele konuş-
maların aynı ramanda geçirilmesini nasıl temin edebileceğiz?
Görülüyor kİ, devrelerin veya ı*-anaların fidl ve acele konuşmalar a-ra«ın(ia_ taksim e illini mİ, tatbikatta beklenilen faydayı Bağlıyacak mahiyette bir tedbir değildir.
• e»
Acele telefon konuşmalarının, acele veya yıldırım telgrafların tatbik •dilmesi gibi muhabere sis t emim İlin memleketin muhtelif faaliyet şubelerine sağladığı mühim kolaylıkların yürürlükten kaldırılmasını düşünmek değil, daha ziyade, memleketimizde henüz yürürlüğe konulmamış alan yıldırım telefon konuşmaları, telefonla mesaj, uyandırma servisi, belirtili saatlerde konuşma usuller! gibi başka memleketlerde tatbik edilen telefonun diğer kolaylıklarından da bir an evvel istifade edilmesini İstemek çok yerinde bir tavsiye olacağı fikrindeyiz.
Bu vesile ile şunu hatırlatmak isteriz kl, İstaobulda epey zamandan beri yürürlükte olun fonotelgraf Ye saat servisi gibi usullerin bahşettiği kolaylıklardan telefon abonelerinin daha geniş ölçüde istifade etmeleri keyfiyeti, bu usullerin diğer mühim «ahirlerimizde de yürürlüğe konulmasına alt tedbirlerin alınmasını hızlandırmış olur. Bunda da genel bakımdan fayda vardır.
Diğer taraftan, özel hizmetli telgraflardan yıldırım telgraf hizmetinin memleketimizde yürürlükte olması, çok acele hallerde bu hayırlı muhabere vasıtasına müracaat edenlere ne büyük kolaylıklar sağladığı meydandadır. Bu hakikati görmemezlikten gelemeyiz.
Başlangıca yalnız doğru tel İle doğ-lantışı olan ve gece, gündüz muhabereye açık bulundurulan merkezler İçin kabul edilen yıldırım telgraf muamelesinin son zamanlarda doğru telle bağlantı şartı gözetilmeksizin gece gündila muhabereye açık bütün merkezler arasındaki münasebetlere de teşmili suretiyle istifade sahasının genişletilmiş olması çrk yerinde bir tedbir olarak kabul edilebilir.
^Yazımıza son verirken özel hizmetli telgraflardan başka memleketlerde tatbik edilen takip», tehirli, tebrik ve mektup tegraflar gibi d'ğer çeşitli olanlardan da halkın faydalanmasına İmkân verilmesi ve Ho-landa. İsviçre, Çekoslovakya gibi memleketlerde halkın rağbetini kazanan aritmik telgraf makineleri Bayisinin memleketimizde da çoğaltılarak «telgrafa abone olmak» usulünün ihdas edilmesi ve bu suretle muhabere «istemimizin daha geniş ölçüde iş hayatımıza kolaylıklar sağlaması İçin faydalı ve Der! tedbirlerin alınması zamanının geldiğine de aync* İşaret etmek İsteriz.
Hüsnü Safa* Durukai
MARMARA Sinemasında
Bugün Matinelerden itibaren Senenin en fevkalâde pıogrami:
AŞK UNUTULMAZ
Beyaz perdenin en parlak ve en güzel Yıldın HffDF LAMARR'ln — ROBERT WALKER
Be müştereken fevkalâde surette yarattıkları
LÜKS... İHTİŞAM... AŞK ve HEYECAN ROMANI
Bu şahesere İlâveten: YENİ YUVA
Baştan basa RENKLİ His ve ıstırap filmi.
—t
DÜNYACA MEŞHUR
Viyana Opera Çocuk Korosu
Tann 22 Nisan perşembe akşamı ilk temsillerini
ATLAS Sinemasında vereceklerdir.
NOT: İkinci temsil 23 Nisan cuma akşamı
Üçüncü temsil 25 Nisan pazar «abalı saat 11 de
ta—iiimimiiim—h .....
11 '3
YILDIZ Sinemasında
BEŞ TEHLİKE
(ALONG CAME JONES)
Gary Cooper - Loretta Young - Dan Duryea Filmi: bir hafta daha uzatılmiftrr.
.......*
İstanbul Jandarma Sa. AL Km. Başkanlığından;
İstanbul Birkeci J. Eşya anbannda bulunan (20 - 40) ten köhne eşya makina aynı yerdeki eski J. konak binası İçinde kurulmak şartiyle açık eksiltme suıetile dittlrilecektir. İlıale 7.5.948 Cuma günü saat 15 de Taksimde J. Müfettişlik binası içindeki komisyonumuzda yapılacaktır. Muhammen bedeli beher kilosu (12) kuruştan (4800) lira İlk teminat (360) liradır. Şartname her gün komisyonda görülebilir. İsteklilerin belli gün ve saatte komisyonumuzda hazır bulunmaları._(5289)
İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi Dekanlığından
Fakültemiz Fizik Kürsüsü Ordinaryüs profesörü Salih Murat Uzdllek tarafından 21/4/1948 Çarşamba günü saat 17 de Üniversitemiz konferans salonunda «Atom fiziği ve kuanto teorisi* konusu üzerinde bir konferans verilecektir. Bu konferansa herkes gelebilir. (5252)
İstanbul Belediyesi şehir Tiyatrosu
Saat 20 de Dram Kısmı DÜŞMAN Komedi Kısmı KAS YAPAYIM DERKEN
MAKSÎM’de Muammer Karaca Opereti DELİ DOLU Revü operet: Saat 20.30 da
Telefon: 42633
Çarşamba halk ıhatines! 15 te
MEVLÜD
Eşim Hafız Mustafa Oğlu Şekerci CEMİL KANDMAN'ın ruhuna İthaf olunmak üzere ölümünün şenel «tevriyesi, olan 22 Nisan perşembe günü öğle namazından aoıı ra Kadıköy Osmanağa camiinde Hırkayı şerlfll Hafız Zeki tarafından okunacak olan mevlûdu şerife akraba dost ve arkadaşiarlle arzu eden tevalin teşriflerini rica ederim.
Eşi: Sabıka Kandman
Bayındırlık Bakanlığından:
Elâzığ - Van demiryolunun 173 + 300 — 184 + 80ü üncü kilometreleri arasındaki sekizinci kısım inşaatı k*pah zarf usulile eksiltmeye konmuştur.
1 — Eksiltme 26/4/1948 tarihine tesadüf eden pazartesi günü saat on altıda Bakanlığımız Demlryollar İnşaat Dairesindeki Eksiltme Komisyonu salonunda yapılacaktır.
2 — Bu inşaatın tahmin ecllen keşif bedeli dört milyon beş yüz bin liradır,
3 — Geçici teminatı 148750 liradır.
4 — Sözleşme projesi, eksiltme şartlaşması, takeometre plân ve profili. birim fiat cetveli, fenni; Özel; aplikasyon; teigrar battı; sondaj fenni şartlaşmaları İle Bayındırlık İşleri genci şartlaşması, Bld numaralı malzeme tipinden toplanan bir takım eksiltme evrakı 50 lira karşılığında Demiryolları İnşaat Dairesinden tedarik olunabilir,
5 — İsteklilerin bu işin teknik öneminde bir Eşi İyi surette başardığım veya idare veya denetlediğini İşbata yarar beJgelerlle birlikte ihale gününden en az (tatil günler! harici öç giin evvel yazı İle Bakanlığa başvurarak bu eksiltmeye girmek için ehliyet belgesi almaları ve bu belgeyi teklif zarflarına koymaları şarttır
8 — Bu eksiltmeye girecek olanlar 2490 sayılı Arttırma, Eksiltme ve ihale kanunu He eksiltme şartnamesi gereğince vermeğe mecbur oldukları evrak ve vesaiki mezkûr kanun ve eksiltme şartnamesinin tarlfatı dairesinde hazırlayacaktan teklif zarflarını 26/4/1948 pazartesi günü saat on beşe kadar numaralı makbuz mukabilinde Eksiltme K om s iyonu Başkanlığına vermiş olmaları lâzımdır. (4118)

21 Nisan İĞİN
Bu"ûn Matinelerden İtibaren
DAMGA filmi avni zamanda bugün matinelerden itibaren KADIKÖY HALE SİNEMASINDA da gösterilmeğe başlanacaktır.
ALEMDAR ve MiLLî’de
Senenin en çok beğenilen, bütün gençlere İbret verecek blmez bir ucrj.
Büyük fedakârlıklarla elde etmeğe muvaffak olduğumuz bu büyük yerli filmimizi sayın halkımızı candan tavsiye ederiz.
KADIKÖYLÜLERE: — -
Av ve Deniz in
17 ci sayısı çıktı
Bu sayı, Salt Salfihaddln Clhanoğ-lunuıı av fişekleri hakkında bir makalesini, Türkiye kaplanı hakkında bir yazıyı ve resimleri, av kanunu, yurttaki muhtelif avcılık hareketleri hakkında yazıları fıkraları, denizciliğe alt yazıları. Kaptan Salt özeğe Süreyya Gürsu, Fuat Girdin; Nevzat Erkan'ın makalelerini, Balıkçılık, Japon süs balıkları hakkında ve Türk sularındaki alabalıklara alt yazıları. Binek atı «oylan hakkında AH Haydar Barşal’ln kıymetli bir makalesini İhtiva etmektedir. Hararetle tavsiye ederiz.
TEŞEKKÜR
Kardeşi Senlyo Balcıoğlu'nun fini kaybı karşısında gerek cenaze törenine iştirak etmek ve gerekse telefon, telgraf ve mektupla acımr/ı paylaşmak lıltlunda bulunan akraba ve dostlarımıza ayn ayrı mukabelede bulunmağa büyük acımız mâni olduğundan sayın gazetenizin tavassutunu derin saygılarımızla rica ederiz.
Blcan Bağcıoğhı Ailesi
ran Bugün matinelerden itibaren T V R A N sjnemasında Mevsimin İki büyük filmi birden. Mısır filmciliğinin bir hârikası şarkın cn büyük dramı.
1 - ŞADİA (Meyhaneler Çiçeği)
Türkçe sözlü ve şarkılı. Mısırın emsalsiz yıldızı FATMA RÜŞTÜ re YAHYA ŞAHİN İle çevirmiş oldukları bir hayat dramı.
Okuyanlar: SAFİYE AYLA — SEMİ HA ALTIN. Müzik: SADİ IŞILAT Muazzam koro ve saz heyeti. Kalbi ve vicdanı arasında bocalayan zavallı bir kadın — Meyhanelerde herkesin kucağında hayatım yıpratan temla ruhlu bir kızuı acıklı hikâyesi._ — işik FİLM —
2-CEZAiR ESRAR!
BASİL RATBONE — tÖGEL BRUCE Şerlok Holmes serisinin en
k korkunç, en heyecanlı romanından alınmış esrarengiz bir film.
.............
Bugün MELEK Sinemasında
Herkesin alkışladığı nefis ve renkli şaheser;
BEKLEDİĞİM SEVGİLİ
B/l$ ROLLERDE:
HARRY JAMES — MAUREEN O'HARA — DİCK HAYMES Seanslar: — 2.45 — 4.45 — 6.45 — 9.15
Tekel Genel Müdürlüğü İlânları
Malzeme Alım Şubesinden:
1 — Mevcut şartnamesi mucibince (15) ton kalın kınap pazarlıkla satın alınacaktır. .
2 — Pazarlık 11. 5. 848 sah günü saat 8.30 da Kabataş genci müdürlük malzeme Alım şubesindeki komisyonda yapılacaktır.
3 — Şartnameler! her gün «özü geçen şubede ve Samsun Kastamonu başmüdürlüklerindi! görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte 4.500 liralık güvenme parası re komisyonda ibraz edilmek üzere kanuni vesaikle birlikte mezkûr komisyona müracaatları İlsin olunur.
A — İdare kümen veya tamame n veya kısım kısım ayn ayrı taliplere İhalede serbesttir. (5281)

, ■ ..."t
DİKKAT!...
DİKKAT!...
İYİ BİR MÜJDE;
SÜMER
TAKSİM
SİNEMALARI
23 Nisan Perşembe gününden İtibaren HER PERŞEMBE, CUMARTESİ ve SALI günleri saat 11 de Haftanın programllc
HER YER
40
KURUŞ
olmak üzere matineler verecektir.
tatata—„■*
Levazım Alım Komisyonundan:
1 __ Büyükdera Kibrit fabrikasının 1948 yılı İhtiyacını karşılamak
üzere muhtelif devlet orman İşletmelerinden takriben 12.900 MS tomruğun nakil lşl pazarlıkla yaptırılacaktır.
2 — Pazarlık 12. 5. 1948 çarşamba günü saat 10 da Kaba taş ta Teke) Genel müdürlüğü levazım alım komisyonunda yapılacaktır.
3 — Orman İşletmeleri İle istif yerlerini re her istif yerinden getirilecek takribi tomruk miktarını gösterir liste her gün şartnamelerle b.r-Ukte levazım şubemizden alınabilir. Ayrıca Ankara, İzmir; Zonguldak; Kocaeli tekel başmüdürlükleri İle Bolu müdürlüğünde görülebilir.
4 — Taliplerin pazarlığa girebilmeleri İçin teklif edecekleri nakliye
bedelleri üzerinden % 7,5 güvenme paralarını pazarlık saatinden evvel idare veznesine yatırmaları lâzımdır. ■
B — Talipler nakliyatın kısmına veya tamamına İştirak edebilirler, fi — tdare kısmen veya tamamen ihalede serbesttir. (52841
Tarım Bakanlığından
4489 sayılı kanun ve 22/11/947 tarihli yönetmelik esaslın ma göre 17 Mayıs 948 Pazartesi glluü Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsünde yapılacak imtihanla muhtelif branşlarda ihtisas yapmak üzere yabancı memleketlere gönderileceği bildirilen kollardan yalnız «Sulama tekniği» kolundan stajyer gönderilmesinden aaıfı-nazar edilmiştir.
tlânda yazılı diğer branşlardan stajyer gönderilecektir.
(5191)
Millî Eğitim Basimevinden:
Cinsi Miktarı Muhammen Bedeli % 7,5 Mü-
Parlak çinko 100 Adet vakkal pey akçe.
14 lira 50 Krş. 108 Ll. 75 Kış.
Şartnamesinin çerçevesi İçinde yapılacak. Parlak çinko acık ck' lllmesi İçin isteklilerin 6/V/94B Parşombe günü saat 15,30 da tem:'.allan İle birlikte Bnsımevinin AyosotyadRkl merkezinde İdare komisyonuna baş vurmaları.
Şartname bedelsiz olarak müdürlükten istenilrbllk.
Sahi te ö

, yı fffatrı fRF
I Taliin oyunlar!
Mösyö Bertran, o gece kulüpte beraber briç oynadığı arkadaşı yanında olduğu halde evine dönmek İçin yarı karanlık caddedo yavaş yavaş yürüyordu. şaf çehresi, sevinçle parlıyordu. Temiz ve zarif kostümü, yuvarlak göbeği daha İlk bakışta hayati muntazam. evine bağlı bir aile erkeği olduğunu gösteriyordu.
Berlran, haftada bir geca kulübe gitmeği. samimi arkada şiar İle bir briç partisi oynamağı âdet edinmişti. İki arkada.?, gecenlr. bu geç vaktinde konuşarak yanyrnıa yürürlerken, cad denlıı öbür tarafında genç bir çift arasında cereyan eden münakaşayı dinlemek İçin birdenbire durakladılar. Bir delikanlı, tramvay durağında. karanlıkta kaldığından dolayı yü-aü görûlemtyen bir kadınla, sinirli sinirli konuşuyordu.
İki arkadaş, bu sahneye baktıktan sonra Berlran omuz silkti, yoluna devam etti. Çünkü Bertran kendisini üzecek şeylerden kaçınmağı Adet edinmişti. Fakat arkadaşı, meraklı bir İnsan olduğu İçin Bertranın tavsiyesine rağmen delikanlının yanma giderek münakaşanın sebebini ondan sordu.
Delikanlı, İçinde bulunduğu -müşkül durumdan kendisini kurtaracak bir adanı bulduğu Ümidiyle İstenilen İzahatı verdi. Fakat tahmininde aldandı. Çünkü Bert anın arkadaşı,mü-nakaşanın sebebini öğrendikten sonra delikanlıya teşekkür ederek köşe başında kendisini bekleyen briç arkadaşının yanma döndü ve gülerek anlatmağa başladı:
— Bizimki gibi küçük bir şehirde doğrusu garip şeyler cereyan edlyoT. Delikanlının yanındaki kadın evine dönmek İçin son tramvayı kaçırdı. Halbuki İkisinin de taksiye binecek paralarıyok, dedi.
Bertran:
— Mademki taksiye binecek paraları yokmuş. O halde niçin yürüyerek evlerine gitmiyorlar? diye sordu.
Arkadaşı İzahat verdi
— Çünkü kadın, yalnız başına evine gitmekten korkuyor, evli de bulunduğu için kendisini görürler korkusuyla delikanlının, evine kadar ken dişine erfakat etmesini istemiyor. Fakat işin asıl feci tarafı şu ki, evi uzakta olduğu için evine yaya git-
meğe kalkışsa, kocası kulüpten dönmüş olacak ve evde bulamayacağı d* hetle karısının kendisine ihanet ettiğini anlayacak. Şimdi işin çapraşık cihetini anladın mı?
— Olur şey Aeğl’l. doğrusu!
İki arkadaş, şaşıp kalmışlardı. Çünkü günahkâr yollara sapmış kadınlar, kendileri için tamamllo meçhul bir âlemdi. Bertran, böyle İşlerden anlamamakla beraber sıkıntıya düşmüş insanlara yardım etmeği sev dJğl İçin arkadaşına dönerek sardın
— Kadın güzel mi bârl?
— Yüzünü göremedim. Fakat güzel olduğunu sanıyorum.
Bertran cüzdanından yüz franklık bir banknot çıkararak arkadaşına uzattı;
— Rica ederim, şu parayı delikanlıya götürüp ver. Kadını bu müşkül durumdan kurtarmamak ayıp olur, dedi.
Delikanlı, parayı alınca son derece sevindi. O esnada caddeden geçen bir taksiye metresini bindirdikten sonra teşekkür için Bertranın yanına koştu. Bertran, delikanlının hararetli teşekkürlerine:
— Teşekküre hacet yok mösyö) Bir •He faciasını önlemek benim İçin bir vicdan borcu idi. cevabım verdi.
Bertran yolda giderken:
— Bu kadın kim acaba? Her ne hal ise, sayemde ucuz kurtuldu. Vay köftehor kadın vayl Klmblllr kocası, ne aptal bir herif olacak, diye düşünüyordu. .
Heyhat! Hayat ne garip bir muammadır. Talih insanlara ne oyunlar oynuyor? Eğer Bertran o gece bu semahatı göstermeseydl ve meçhul kadına kocasından evvel evine dönmek hususunda yardım etmeseydi, ne olacağım bilir misiniz?
Ne mi olacaktı? Bertran, evine gittiği zaman karısını bulantıya çaktı. Sebebini tahmin etmecünlzse bla size söyltyelbn: Çünkü delikanlı ile köşe başında münakaşa eden meçhul kadın, Bertranın karısı İdi.
Şimdi, hayat, garip mi, değil mİ? Siz söyleyiniz. Talih ve tesadüfler insanlarla oynuyor mu, oynamıyor mu? Talihin insanlara oynadığı oyun lar. gerçekten garip değil nıl?
Çeviren: A. HİLÂLİ
YAZIHANE ARANIYOR
Sirkeci İle Bahçekapı arasında veya Oalatada Bankalar caddesi, rıhtım civarı ve emsali yerde iki veya üç odalı, telefonlu veya telefona» yazı haneye elverişli bir yer aranmaktadır. İstanbul (183) numaralı posta kutusuna (S.S.) riimuzu tahtında yazı 11e teklifte bulunulması.
Şehir su tesisatı yaptırılacak
iller Bankasından:
1 — (Buca) şehri İçme suyu tesisatı birinci kısım inşaatı yaptırılacaktır.
2 — İşin keşif bedeli (63810,50) Ura va geçle! teminat «440.53) Hradır.
3 — 23/4/948 günü saat 15 de Bankamız binasında İhale komisyonunca yapılacak ilk inceleme sonum İdare Mec,Lslnce tasdik edildikten sonra İhale kesinleşecektir.
4 — Teklif mektulannın, İhale günü saat 12 ye kadar Bankamıza makbuz mukablUnde verilmesi şarttır. Postada veya sair surette vuku bulacak gecikmeler kabul edilmez.
5 — Sözleşme (10) Ura b&deı mukabilinde Bankamızdan veya mahalli belediyeden alınabilir. Ve projeler aynı yerlerde görülebilir.
8 — Eksiltmeye girebilmek İçin benzeri işlerde çalışmış yüksek mühendis; mühendis olmak veya şimdiye kadar bu gibi İşleri taahhüt ederek muvaffakiyetle bitirmiş olmak ve ihale gününden en az üç gün evveline kadar lüzumlu belgelerle Bayındırlık Bakanlığına müracaat ederek ehliyet vesikası almak şarttır.
7 — Banka İhaleyi yapıp yapmamakta veya işi dflledlğlne vermekte serbesttir. (4388)
MI AH KEM E KORİDORLARINDA:
Cemiyeti kurduk, iş paraya kaidı!
Temiz kıyafetli, güler yüzlü bir delikanlı. Adı t'ethi imiş. Jandarmanın yanında oturmasından bel 11 kİ maznun. Fakat yüzündü ufak bir endişe alâmeti daha yok. Konuşması da düzgün. Yaklaştığımızı görünce gülümsiyerek biraz kenara çekildi, kanapedo yer açtı.
— Haya ola, dedik. Senin derdin nedir?
— Dünyanın derdi biter mİ, bey âbllerlm? Bizim başımıza da bir mesele musallat oldu.
— Ne meselesi imiş? .
— Şey İşte... Cemiyet meselesi. Yani bir cemiyet yaptık da.
— NLşan cemiyeti mi, düğün cemiyeti Tnl?
— Alayı bırak, beyefendi âbll Biz kim, nişan, düğün kim?
— Ne cemiyeti yaptınız ya? Parti mı kurdunuz voksa?
— îlâhl, bey âbi! Partiyi de nereden çıkardın? öyle şeylerle ne alış verişimiz var? Biz şöyle âdi bir cemiyet kurmuştuk. Hani, bir sürü cemiyetler var ya, İşte onlar gibi bir şey yaptık.
— İsmi ne cemiyetinizin?
— îsml de fena değil ha. Bizim semtte oturnuyanlar cemiyeti.
— O nasıl şey? Böyle cemiyet olur mu?
— Neden olmasın, beyefendi âbl? Siz gazeteleri okumuyor mu sunuz? «Bilmem hangi İlk okuldan. çıkanlar cemiyeti», «Bilmem hangi sene filân okulda bulunanlar cemiyeti», «Bilmem hangi İşi yapanlar cemiyeti» diye bir sürü, cemiyetler kuruluyor. Bir gün de; «Yemek yiyince kamı doyan-lar cemiyeti», «Uyuyunca gözlerini yumanlar* cemiyeti de kurulacak galiba. Böyle cemiyetler oluyor da bizimki niçin olmuyormuş? Yaptık, oldu işte.
— Peki, sizin cemiyetiniz ne İş yapıyor?
— İş dediğin de nedir İd, bey âbi? Öbür cemiyetlerin yaptıktan gib| biz de ara sıra gazetelere I-lân veririz, bir araya toplanıp muhabbet ederiz dedik.
— Seni niçin tutup mahkemeye getirdiler?
— Cemiyet kurduk dedim ya, bey âbl.
— Cemiyet kurmak yasak değil kİ Müsaade alır, kurarsınız.
—» Bizim cemiyetin müsaadesinden ne olacak, bey kardeşim? Ü£ dört arkadaş birleştik, kendi aramızda bir şey yaptık.
— öbür arkadaşların nerede?
Gülümsedi:
— Onlar daha evvel birer İki-
şer yakalandılar, cn sonra da ben enselendim. SÖzlim ona biz de adam olalım, cemiyet kuralım dedik, başımız belâya girdi.
— Anlıyamadım. Cemiyet kurduğunuz İçin mİ yakaladılar sizi?
Gözlerini yere dikti, yutkunarak biraz düşündükten sonra doğ ruldu.
— Cemiyet kurmak kolay İş değil, beyefendi âbl. Evvelâ bir yer bulmak lâzım. Oraya kira verilecek. Ondan sonra bir kaç sandalye, masa filân da İster. Eh, toplanıp oturduğumuz zamanlar a-Iık alık birbirimizin yüzüne bakacak değiliz ya. Çay, kahve gibi bir şeyler lâzım değil mi? Cemiyet diylp geçme. Hastalanan, muhtaç kalan âzanuza da yardım edeceğiz. Siz okumuş adamlarsınız, daha İyisini bilirsiniz tabii. Kuru lâfla cemiyet İdare edilir mi? Bu Lşler İçin para lâzım.
— Eeeyl Demek siz parayı bulmadan evvel cemiyeti kurdunuz.
— Bizim niyetimiz başka idi, bey âbi. Cemiyeti kurunca arkadaşlarla toplandık, konuştuk; (Her arkadaş elinden geldiği kadar uğraşsın, para tedarik edip getirsin» dedik.
— Epeyce para tedarik edebildiniz mi bari?
— Ne parası, bey âbl? Arkadaş lardan iki tanesi para bulamamışlar, cemiyete de eli boş gelmek istememişler amma daha İlk gece enselenmişler,
— Ne yapmışlar da enselenmiş ler?
— Ne olacak? Çocukluk İşte. Ne de olsa serde cahillik var. Geceleyin bir mağazanın arka penceresini açmağa çalışırken bekçi bastırmış. Bir arkadaş da Haydarpaşa İstasyonuna gitmiş, aklı sıra kalabalık arasında bir yolcunun bavulunu kaldırmak istemiş. Bunların hepsi cahillikten oluyor tabii,
—■ Yaa!.. Sizin cemiyet yaman mış. Sen ne yaptın bakalım?
— Benimki hiç bir şey değil, beyefendi âbl. El alışkanlığından İbaret. Malûm ya. alnımıza sabıkalı damgasını yemişiz bir defa. Kadıköy vapurundan çıkar ken şöyle elimi uzatı vermiş tim...
Mübaşir seslendi. Delikanlı salona doğru giderken sözünü tamamladı:
— Namussuzum kİ bir şey almadım, beyefendi âbl. Elimi adamın cebinden çıkarmadan yapışıverdiler.
Ce. Re.
maHBi Çoktanberj bel kenen
Paris DEHAUT Fabrikası müstahzaratından «YAZILI HAP» namı 11e maruf İNKIBAZA KARŞI
PiLULES DEHAUT j
Ecza depolarlle Eczalı apelere dağıtılmıştır. |
Beykoz Tapu Sicil Memurluğundan:
Kanlıcada Fıstıklı mevkiinde verginin 20 kapı numarasile mıırakkam Ataullah vakfından dergâh ve müştemilatının tapu slclUlnde kaydı olmadığından 1515 No. 11 senetsiz tasarrufat ahkâmına tevfikan vâkıfı namına tescili cihetine gidileceğinden bu mülke bir hakkı tasarruf İddia edenler varsa mahalli keşif günü olan 5 5'1948 tarihine müsadif çarşamba günü saat 11 de keşif memuruna ve yahut yukarıda belli edilen günden evvel tdajrefmlzevesalkl müsbltelerlle müracaatları Hân olunur.
(5199)
. .............—.....Tinin....ır-rır--T-n-ıif ıınn-TTiıııını—HnnıııııııiiMMuııııHHii*
Devlet Demiryolları ve Limanları iflahtı* Genel İdaresi İlânları
Lınoleum alınacak
Devlet Demiryolları Haydarpaşa Satmalma Komisyonundan.'
1 — 750 metre Llnoleum kapalı zarf usullyle satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 17250 Ura olup muvakkat teminatı 129J lira 75 kuruştur.
3 — Şartnameler komisyondan parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme 5 nıayu 1048 çarşamba günü saat 15.30 da Haydarpaşa gar binası dahilindeki Haydarpaşa satmalma komisyonunda yapılacaktır.
Teklif mektuplarının o gün saat 14.30 zg kadar makbuz mukabilinde komisyona verilmesi veyahut muayyen olan saatten evvel ele geçecek tarzda İadeli taahhütlü olarak posta ila gönderilmesi. .(4810)

BALAST ALINACAK
S irkeci işletmesi Mubayaa Komisyonun d an t
1 — işletmemiz İhtiyacı için mevkii ve mlkdan aşağıda yarılı Qş kalem kırma balast kapalı zarf usullyle ekslltmeya konulmuştur.
2 — Her llç ocaktan alınacak balastın muhammen bedellerile muvakkat teminatları aşağıda yazılmıştır.
3 — Bu 1 je alt şartname ve mukavele projelerinden Kim. 27 ye alt olanı 4«o kuruş, Kim. 41 ocağına alt olanı 232 kuruş ve Kim. 170 ocağına alt olaruda 328 kuruş mukabilinde Sirkeci vezneslnce satılmkladır.
4 — Her üç ocAktün alınacak balastların eksiltmesi aşağıda yanlı tarihlerde Sirkecide 9 uncu İşletme binasındaki komisyonda yapılacağından İsteklilerin teklif mektuplarını kanuni tarif a ta uygun olarak İhale saatinden bir saat evvel makbuz mukabilinde komisyona vermeleri veya muayyen vakitten evvel komisyon eline geçecek tarzda İadeli taahhütlü olarak posta He göndermeleri.
B — Kanunun tayin ettiği mu t ad vesikalardan başka 1048 yılı Ticaret odası veslkaslyle bearber böyle bir taahhüdü muvaffakiyetle başardığına dair tasdikli bir vesika İbrazı lâzımdır. (4802)
Muhammen Muvakkat
Mevkii Mlkdan bedel! Lira Krş, teminat Lira Kı ş. İhale tarihi ve günü İhale saat
Kim, 2T Kim. 41 K;m. 170 14000 MS 7000 M3 10000 M3 91980 00 48410 00 05500 00 5349 00 3480 75 4525 00 3/5/1948 Pazartesi 1139 3/5/1048 Pazartesi 15.30 4/5/1948 Sah 11J0
i L A N
TAKI VAEUBU HAKEM — DİSPEÇÇİ HEYETİNDEN.
5. 12. 947 tarihinde Deniz yolları İdaresinin Tan vapurunda çıkan yangın sebebiyle hasıl olan avaryarfın kanuni vasfının tayini ve hâdisenin büyük avarya olduğuna karar verildiği takdirde dlspeç raporunun da tanzimi İçin İstanbul asilya mahkemesi ikinci ticaret başkanlığınca konşimento hükümleri gereğince hakem - dispeççl tayin edilmiş ve keyfiyet tarafımıza tebliğ kılınmış olmakla hâdise ile İlgili olan hakiki ve hükmi şahısların, bilcümle İddia ve taleplerini muhtevi dilekçe bu husustaki belgelerinin asil veya tasdikli suretlerini bizzat veya musaddak vekâletnameyi hal? vekiller! marirctlylc, İşbu Hânın neşri tarihinden 29. S. 948 tarihine müsadif cumartesi günü saat 13 e kadar her gün İstanbul ikinci ticaret mahkemesi kaleminde hakem - dls-peççt heyet! kâtiplerine makbuz mukabili bırakabilecekleri ve İşbu tarihe kadar her cumartesi günleri saat 10 dan 13 e kadar hakem - dla-peççi heyeti sözü geçen mahkeme salonunda toplantı halinde bulunacağından İlgililer dilerse İddia ve talepler! hakkında hakem - dispeççl heyetine de baş vurabilecekleri ve yukarıda yazılı süre bittikten sonra hiç bir müracaatın kabul edilmlyeçeğl tebliğ yerine geçmek Üzere İlân olunur.
Tar1 vapuru Avaryası hakem-Dlspeççl Heyeti

TÜRK OKUTMA KURUMU
(Cemiyeti Tedıisiyei îsîâmiye) Müdürlüğünden:
Kurumumuz 24. 4. 043 cumartesi günü saat 14 de yıllık kongresini Darüşşafakada yapacaktır. Sayın üyelerin o gün ve saatte Darüşşafa-kayı şereflendirmeleri rica olunur.
GÖRÜŞÜLECEK İŞLER: 1 — Yönetim Kurulu raporu, 2 — 947 yılı kesin hesabı, 3 — 947 yılına alt murakıp raporu, hesapların tetkiki ve yönetim kurulunun ibrası, 4 — Kurum ve Darlişşafakanın 943 yılı bütçeleri, 5 — Yönetim kurulunda açılan üyeliklerin seçimi, 0 — Hesap murakıplarının seçimi.
Sayın üyelerin adreslerine ayrıca davetiyeler gönderilmiştir. Herhangi bir sebeple bu davetiyeyi alamamış olanların bu Hânımızı davetiye mahiyetinde telâkki buyurmalarını rica ederiz.
İstanbul Jandarma Satınalma Komisyonundan:
Mühürlü numunemiz gibi 8000 kilo ambalâj çemberi 8 Mayıs DİŞ perşembe günü saat 15 de Taksim Aavaspaşada Jandarma Bölge Komutanlığı binası içindeki komisyonumuzda yapılacak kapalı zarf eksiltmesi İle İhale olunacaktır. Tahmin bedeli beher kilosu 90 kuruştan 7200 lira ve İlk teminatı 540 liradır. Şart kâğıdı komisyonumuzda her gün görülebilir. isteklilerin ilk teminat mal sandığı makbuzu veya banka kefalet mektubu ve şart kâğıdında yazılı sair belgeleri havı teklif zarflarını eksiltme saatinden bir 3aat evveline kadar komisyonum unda bulundurmaları. (5207)
İmparatorun enfiye kutusu
A$K VE ZABITA ROMANI
Vasran: John D. Carr TercUme eden: Vd-NÛ
- . - - -Tefrika No. 1R — - __
— Polise bir şey haber vermlyecek misin?
— Ben hiç kimseye bir şey «Öyleni lyeceğlm.
— Peki... Bana Büyüyebilirsin... Bu İşi... Şey... Kim ypatı? •
Erkek, elini, kadının elinden çekti; bir basamak daha. İndi. So! eli trab-zanda, geri inmişti. Karanlıkta çehresi bir beyaz leke halindeydi. Dişleri, bu cehrenin ortasında pırıldıyordu. Boylece, Ned, sisler arasında uzaklaşıyor hissin! vermekteydi.
Eve'ln dimağından şimşek »11 ra tiyle bir fikir geçil. Bu fikir öyle müthişti ki, ancak, sinirler! son derece gergin olduğu İçin dimağından geçmiş olabilirdi.
Ned:
— Hayır, — diye kadının alimindeki nl tashih etti. Ve kadın, onun, aklından geçenleri okumaktaki slntr-lendirld İtiyadını hatırladı. — O
mevzudan dolayı da kendini ilzme. Eve, Bağlanmak İhtiyacını duyduğun o ailenin âzasından biri değil,
— Yemin eder misin?
Ned:
— Evet, — diye cevap verdi. — Yemin ederim.
— Maksadın bana 1-şkenca nd?
Erkek, gayet tatlı bir oesla cevap verdi:
— BUâkls... Maksadım seni pamuklar arasında saklamak. Sen o muhite aitsin. Bütün âşıkların seni orada tutmak istiyor. Aman AUahım nç garip! Bu yaşa gelmiş bir kadınsın. Sözde tecrübelerin de var. Halbuki, hayatı, tıpkı on İki yaşındaki bir kız gibi, basit tasavvur ediyorsun. Pekâlâ*.. (Havayı ciğerlerine derin derin çekti.) Hoş, İlle öğrenmek İstiyorsan sen bu muammayı biraz dalla evvel, yahut biraz daha sonra öğreneceksin.
— Çabuk ol, rica ederimi
— Pencereden tik bakışımızı hatırlıyorsun değil mİ?
Kadın, bu hayali zihninden uzaklaştırmak istiyor, fakat hayal musallat. Büyük y&et masasını sol duvara yapışmış görüyor. Pertavsızıı Lswe3 baba, çenesinde küçük sakalı, tepesinde de kandan bir takke... Şimdi bu tasvir üzerinde bir karanlık hâkim. Bütün muhit sllJnmiş.
— Pencereden ilk bakışımızda, İhtiyarın yanında biri olduğunu zannettiğimi söyledim. Fakat, kim olduğunu bildirmedim.
—,W
— İkinci sefer bütlin ışıklar yandığı İçin... .
Eve, onun peşinde, merdivende bir basamak İnmişti. Kolunu uzatmak ve onu hızla İtmek arzusunda ■dej’II-dd. Pj1İ3 ansızın keskin keskin düdük çalınca onu itiverdi.
Sokakta dddılk İsrarla çalıyor ve cürınü İlân ediyordu. Açık pencerelerden ses, içeri şiddetle ve kuvvetle giriyordu. Eve. öylo bir darba yemişe döndü ki, artık Ned’l savmaktan gayri bir şey düşünemez oldu. Onu uzaklaştıracak, Onun,' kendisini Su-Irükledlğl tehlikelerden kurtulacaktı;
onu evden dışarı atacaktı. Ellerini, erkeğin omuzlarına dayadı ve onu itti
Erkek bir feryat koparmak zamanını bile bulamadı. Bir basamağın üzerinde tam muvazeneli duruyor, sırtını merdivene çevirmiş bulunuyordu; trabzana hafif;») dayanmıştı. Eli kurtuluverd!. sendeledi. Hiddetle homurdanarak geriye doğru ndım attı. Ayağı kopuk müseHse takıldı. Eva eski kocasının yüzünde, bir saniyenin kesri kadar kışa bir saman içinde sersemlemiş ve şaşırmış bir İfade gördü. Ned. geriye doğru düştü V
Zannedilir kl, on altı basamak yüksekten düşen bir adamın başını duvara çarpmaslle ev! sarsacak kadar büyük bir gürültü hasıl olur.
Sonradan düşündü dî. Eve. büyük bir gürültü İşittiğin! hatırlayamadı. İhtimal yediği manevî darbe ile ser-semlenılştL İhtimal dışarıda gittikçe artan bir gürültü vard, da kulağı oraya takılmıştı. Genç kadın, kendini toparladığı vak!t, merdivenin altında nefes nefeseydl ve eski kocasının ifaerine eğilmiş bulunuyordu. Ona bir fenalık etmek İstememişti. Fakat şimdi vicdan Azabı duyuyordu,
Ned Atwood’u öldürdüğüne katiyen enılndi. Alt sofa o kadar karanlıktı kl, kocasına çarptı ve sendeledi. Bu gecenin feci başlayan hâdiselerine uygun bir intiha, şimdi gitse, sokak kapısını açsa, polise haber verip şu işi bir netleelendirse. Ceset sandığı vücut kımıldanıp da konuşmaya başladığı zaman, genç kadın, İnşirahtan az daha hıçkırıkları koyuyerecektL
— Yahu, ne kötü bir oyun bu bana oynadığın? Neden, ittin beni?
Deminki sevincin yerine yen! bir endişe kaim oldu:
— Kalabilecek misin Yaralı mısın?
— Hayır. Yaralı filân değilim. Ama biraz sarsıldım. Ne oldu?
— Tıssa!
Emekler vaziyette biraz daha san-cleliyerek öylece kaldı; neden sonra ayağa kalkabildi. Mütereddit olmakla beraber, ses! tabiiydi. Kalkması )çln üzerine eğilip, Eve, onun yüzüne parmaklarım değdirdi ve saçlarını okşadı. Fakat parmaklarının kana bulaştığını hissederek elini hemen ger! çekti,
— Yaralanmışsın. •
— Adam canım! Bira» sarsıldım o kadar. Ama nahoş bir halim var.
Omuzlarımdan doğru garip bir şeyler duyuyorum. Ne yuvarlanış yuvarlandım, yahu!... E simdi söyle bakayım, beni niçin İttin?
— Yüzün kan İçinde. Cebinde kibrit var mı? Yahut da çakmak? Yak bakayım.
Kısa bir sükût oldu.
— Burnum kanıyor. Kendim da faikındayım. -Ne kadar tuhaf, burnuma yumruk yemiş gibi oldum. Ama bir yerim ağrımıyor. Çakmağım var, İşte!
Minimini .bir alev beliriverdi. Eve, çakmağı alıp erkeği muayene etmek İçin alevi havaya kaldırdı. Ned, -'endi! arıyordu. Saçları karmakarışık vo elbiseleri toz İçinde olmasjna rağmen yaralanmışa benzemiyordu. Hakikaten burnu kanamış. Eve, kendi elinde kan görerek yeniden IrkHdL Ned, onun elini sildikten sonra mendili cebine İndirdi. Yumru yumru olnn şapkasını yeTden ald», tozun» silkip başına giydi.
Somurtkan ve hayret etmiş gibi bir hali vardı. Dilini dudaklarında btf kaç kero gezdirdi, yutkundu; ağzına aldığı şeylıı lezzetini tatmak istercesine bir hareket yaptı, başını solladı, (Arkdiı var)
11 Nisan 1948
AKSAM
fiahlfe?
Gayri menkul satış ilânı
İstanbul Emniyet Sandığından
Faril Yal çın« A. 118 hesap No. zile Bandığımızın Kadıköy şubesinden aldığı (1800) liraya mukabil Kadı köyünde Göztepe mahallesinde eski töhtüpaça yeni Mehmet efendi sokağında eski 97. 87/1. fi»; 97: 99 yeni 40, 42 No. lu aweİM ifa dükkân şimdi bir ev iki dükkknm tamamını bir insi derecede İpotek »imli İdL
Dosyada mevcut tapu kaydı suretinde işbu gayri menkulün Kadıkö-yünds Göztepe Tütüncü Mehmet sokak, kütük 8/761, ada B06; parsel 11 an yeni 87/1, 87, 99 eski 42; 97! M kapı Myül 105 Bwbr* murabl,“
miktarında altında İM dükkânı olan ev olduğu kaydında İki haciz işareti bulunduğu beyan edihnlştlr. Bu hacizler Bandığın ve müşterilerin hukukuna müessir değildir. (Yine aynı kayıt suretinde M kapı sayılı dükkân Fa.rLs Yalçıner tarafından İki sene müddetle sureti katlysde ve mûsteclr istediği takdirde on sene müddetle v( kira bedeli 12 liradan Ahmet V» Arif üica'ya 2X B- ®*2 tarihinden itibaren kira mukavelesi şerh! mevcut olduğu yazihdır.) îşbn kayıt suretine göre hududu: Şark Tütüncü Mehmet efendi caddesi şimal 16 parsel No. U Niyazi fınnı ve 21 parsel, garp i® parsel No. lı Niyaz) fırın ve bahçe*!, cenup Tütüncü Mehmet •fendi 60, 1® parsel No. iı fınnı De mahduttur.
ikraza esas olan muhammin raporu mucibince işbu gayri menkulün umum mesahası 102 metre murabbaı olup bunun 48 metre murabbaı kısmı üzerine kftgir 00 metre murabbaı kısmı üzerine de ahşap iki dükk&nlı iki katlı kısmen kfiglr kısmen ahşap bir ev yapılmıştır. Birinci katta İki dükkân bir oda, ikinci katta iki oda. bir mutfak, bir helft vardır, Umum binada elektrik ve su tesisatı da mevcuttur.
Vadesinde borcun verilmemesinden dolayı yapılan takip üzerine 3202 No. iı kanunun 44 ncı maddesinin matufu 40 inci maddesine göre satılması Icabeden yukarıda evsafı yazılı gayri menkulün tamamı bir buçuk ay müddetle açık arttırmaya konmuştur. Satış tapu sicil kaydına göre yapılmaktadır. Arttırmaya girmek isteyen (625) Ura pey akçesi verecektir. Milli bankalarımızdan birinin teminat mektubu da kabul olunur. Birikmiş bütün vergilerle belediye ve tellâllye resimleri borçluya aittir. Arttırma şartnamesi 26. 4. 948 tarihinden İtibaren tetkik etmek Istlyenlerc Sandık Hukuk İşleri Servisinde «çık bulundurulacaktır. Tapu sicil kaydı ve sair lüzumlu izahat da şartnamede ve takip dosyasında vardır. Arttırmaya girmiş olanlar, bunları tetkik ederek satılığa 'çıkarılan gayri menkul hakkında her şeyi öğrenmiş ad ve telâkki olunur. Birinci arttırma 14. 8. 948 tarihine tesadüf eden pazartesi günü Cağaloğlunda kâin Sandığımızda eaat 10 dan 12 ye kadar yapılacaktır. Muvakkat İhale yapılması için teklif edilecek bedelin tercihan alınması Icabeden gayri menkul mükellefiyetiyle Sandık alacağını tamamen geçmiş olması şarttır. Aksi takdirde son arttıranın taahhüdü baki kalmak sartfle 29. 6. 948 tarihine müsadif salt günü aynı mahalde Te aynı saatte son arttırması yapılacaktır. Bu arttırmada gayri menkûl en çok arttıranın Üstünde bırakılacaktır. Haklan tapu sicilleriyle sabit olmıyan alâkadarlar ve ,lr ti fak hakkı rahiplerinin bu haklarını ve hususiyle faiz ve masarife dair iddialarını İlân tarihinden itibaren yirmi gün içinde evrakı müsblte teriyle beraber Sandığımıza bildirmeleri lâzımdır. Bu suretle haklarını bildirmemiş olanlarla haklan tapa *i-c illeriyle sabit olmıyaniar satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar. Daha fazla malûmat almak İstiyenlerln 947/129 dosya No. siyle Sandığıma hukuk İşleri servisine müracaat etmeleri lüzumu İlân olunur.
—DİKKAT—
Emniyet Sandığı: Sandıktan alınan gayri menkulü İpotek göstermek lstlyenlere fen heyetimizin koymuş olduğu kıymetin % 40 m tecavüz etmemek üzere İhale bedelinin yansına kadar borç vermek suretiyle kolaylık göstermektedir. (5293)
Yüksek Denizcilik Okulu Müdürlüğü ndenı
Çoğu Muvakkat
teminatı
yra Kr. »tB gfta H Mâft
GAYRÎ MENKUL SATIŞI Beyoğlu dördünoü sulh hukuk yargıçlığından: 047/801
Variliz» ArnaptılnKun mlrasçıtarı-run iştirak halinde hissedar bulunduğu Beyoğlu Halâs kâr gazi mahalle- Çegi/ü Mtatan ’ Jfoğtt An mu Kr, tatarı Lira Kr,
Ysşll zehirli |>oyg M ÖV 4 od 60 00
al Zafer sokak eski B mükerrer yani Baysjj boya KW MO z 4 00 UMM 00
7 kapı numaralı gayri menkulün mi- Kurşuni boy®. İ£6 60 . 4 00 800 00
ruçıtar arasında kabili taksim olma- Çeviri boya M » 4 00 100 00
dağından satılmasına karar verilmek- Siyah boy» M M 1 4 00 100 00
Je karar muolblnce mezkûr gayrlmen- Yeşil boya • 8 s 4 00 M 00
külün mahkememiz tarafından açık Kırmızı boya B S k 4 00 20 00
arttırma İta >. B. 948 tarihine m üs a- Mavi boya • 8 > 4 00 «0 00
dlf perşembe günü saat 10 d&n 11 re Baca boyası W >0 • 6 60 825 00
kadar satılacaklar. Arttırma badeli Baca boyam beyaz Bfl 20 k 1 00 660 00
haddi tay ıkına bulmadığı veyahut Çinko üjtübeç 10C 100 > i B0 640 oo
müşteri çıkmadığı takdirde İkinci art- Kaba üstübeç 40 80 > — 18 7 20
lırmarn 34. 6. 648 tarihine müsadif Neft yağı tfl 80 s 1 80 135 00
pazartesi günü saat ıo dan 11 re ka- Botveralk 86 26 > 6 00 110 00
dar İcra edilecektir. Tamamının kıy- Beyaz bezir yağı 120 80 k 1 80 420 00
m eti 56(125 lira olup delikliye resmi Siyah bezir yağı ta M k 1 60 90 00
İhale pulu tavla bedeli kadastro harcı Çift kaynamış bezir yağ 26 20 k » 90 90 00
müşterisine satış gününe kadar ver- Arap sabunu 80 40 e — M 48 oo
gllcr hissedarlara aittir. Satışa gire- Gres yağı 25 10 k 1 10 27 60
bilmek İçin % 7,B nispetinde pey ak- Beyaz üstüpü 8OT 100 » 1 10 120 00
çası yatırmak lâzımdır. Satış memuru Renkli üstüpü 83 M s — 65 >57 60
lüzum gördüğü takdirde pey akçasını Kaol 12 10 eişe — 60 7 20
arttırabileceği gibi bedeli müzayede Billyen tozu B0 40 Kg. t 80 140 00
de derhal te yahut tayin ettiği gün- Ham bezir 60 40 k 1 00 145 00
de istlyebillr. Satış tapu kaydı mu- Kaynamış berir 60 40 » 4 00 100 00
clblnce yapılacaktır. Bu şeraitten ma- SfltaUf 6 S > 2 70 13 50
ada hususit İçin İcra iflâs kanununun Galvaniz boya 10 6 k 8 €O 60 00
maddesi tatbik edilecektir. Satış saa- Don yağı 6 2 k 1 26 11 25
tinden sonra pey akçesi kabul edil- Siyah vernikli boy» 6 2 k . B 00 35 00
mez. Tafsilât: Mezkûr gayri menkul Faça boyası 80 40 » 1 30 138 00
bodrum ve zemin kat İle birlikte 5 — —
kattan İbaret olup bodrum katında: Toplam... 6000 15
1 taşlık, bir mutfak, 1 çamaşırlık, 1 Lif halat 1 /4 burgata 1 roda 3 2 Kg. 8 40 10 20
kömürlük 2 kiler; 1 helâ vardır. Ze- s » 1/2 > 1 » e 3 > 3 40 20 40
nıln katta 1 methal; 1 sofa; 2 oda. s > 2'4 s 3 » 18 14 s 3 40 61 20
Birinci katta: 1 zofa üzerinde 2 Oda. s • 1 »2 » 32 94 > 3 40 108 80
ikine! katta 3 oda, 1 sofa; 1 helâ; * ■ 1/2 > 1 > 40 30 • 3 40 136 00
üçüncü katta 3 oda. 1 sofa; odadan » ■ 2 il » 90 86 > 8 40 306 00
bozma 1 banyo dairesi mevcuttur. > > 2.1/2 > 1 > 140 110 > 3 40 478 00
Gayri menkulde hava gazı, elektrik, » » 3 sİ » 100 86 ı 3 40 140 00
su tesisatı vardır. İpotekli alacaklı- > > B ıl > 380 280 t 3 40 1292 00
tarta sair alâkadarların irtifak hakkı Tel halat 8 m/m M 40 Metre — 70 42 00
sahiplerinin hususiyle fala ve mısra- » » 8 m/m 80 40 B — 95 67 00
fa dair otan iddialarını satış günün- —
den evvel evrakı müsbltaleriyle bir- Toplam... 5849 80
r»e oı

100,000 un çuvalı imal ettirilecek
Kanevkçtri ofisimizden verilmek suretile 100 bin un çuvalı İmal ettirilecektir. Çuvalların İki ay İçinde teslim edilmesi şarttır.
Bu çuvalların evsafı ve dlklmine alt şartname Batış şubesinden bedelsiz olarak alınabilir. 2125
Ticaret Ofisi Yeni VaJde han 5 el kat
Telgraf adresi: İstanbul Tarfo
Telefon: 24238 J*
Perçin çivisi vealtı köşe somun alınacaktır
Devlet Demiryolları Merkez 9 uncu Satmalma
Komisyonundan:
1 — 3850 Kg. perçin çivisi ve 4000 Kg. allı köşe somun kaaplı zarf usulLyle eksiltmeye konulmuştur.
3 — Malzemenin muhammen bedeli 10845 (on bin sekiz yüz kırk beş) lira ve muvakkat teminatı 813,33 (sekiz yüz on ti çllra otta sekiz kuruş) liradır.
3 — Şartnameler bedelsiz olarak Ankarada Malzeme dairesinde ve Haydırpaşada teslim alma ve Yollama müdürlüğünden temin olunur.
4 — Eksiltme Ankarada tdare binasında Malzeme dairesinde toplanan Merkez S uncu Satın alma komisyonunca 8/8/1948 perşembe günü saat 25,30 da yapılacaktır.
Taliplerin tekliflerini ve kanunun tâyin ettiği vesikalarını aynı günde nihayet saat 14,30 a kadar adı ge-çen Komisyon başkanlığına vermeleri lâzımdır, (4975)
Başbakanlık istatistik Genel Müdürlüğü Eksiltme ve İhale Komisyonundanı
1 — Kapalı zarf usulil He eksiltme ve İhaleleri yapılacak olan 18 forma tahmin edilen 1646 - 1947 Meslek, Teknik ve Yüksek öğretim istatistiğinden 1000. 22 forma tahmin edilen 1945 - 1946 Öğretmenler yıllığından 1500, 18 forma tahmin edilen 1946 - 1947 orta öğretim istatistiğinden 1000 ve 22 forma tahmin edilen 19441945 Maliye İstatistiğinden 800 nüsha bastırılacaktır.
2 — Bu eserler ayn ayn İhale olunacaktır. 16 sahlfeük beher formaları İçin 150 ser lira flat tahmin olunmuştur.
3 — % 7,5 hesabile muvakkat teminat vesikası verilmek tenindir.
4 — Ekziltme 1948 Nisan ayının 28 İnci çarşamba günü saat 15 te istatistik genel müdürlüğü binasında toplanacak olan ko-nüsyonda yapılacaktır.
Zarfların bir saat evvel komisyon başkanlığına verilmesi tenindir.
5 — Bu baptaki şartname komisyon kâtipliğinden lstenebl-
"L___________ (4627)
N(iAt N BU, tele fon kordonu hobin teli ma kar on vesair elektrik malzemesi satın alınacaktır
Elibank İstanbul Şubesinden:
Bankamız ihtiyacı için muhtelif NOA, NBU kablo, telefon kordonu. Bobin teli, makajon ve sair elektrik malzemesi sabn alınacaktır.
Taliplerin en geç 26.4.948 pazartesi saat 17 ye kadar tekliflerini kapalı »■u-fia. Bankamız holündeki teklif kutusuna atmaları.
Mûfrçdat listeleri her gün Satın alma servisinden temin edilebilir. Banka İhaleyi kısmen veya tamamen yapıp yapmamakta serbesttir.
İlkte mahkemeye bildirmeleri aksi takdirde haklan tapu sicilli ile sabit olmadıkça' satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar. İsteklilerin yukarıda gösterilen gün ve saatte Sirkeci yolcu salonunda bulunan Beyoğlu dördüncü sulh hukuk yargıçlığına gelmeleri fazla tafsilât Istlycnicr dos yadakl bilir kişi raporunu tetkik etmeleri İlân olunur. (96584)
7/5/1948 Cuma Saat: 1150
113 73 kapalı zarf
1 — Okulumuza lüzumu olan, çeşit vb miktarı yukarıda yazılı boya ve saire ile halatlar iki şartlaşma İle yukarıda belirtilen gün ve saatlerde ihaleleri yapılmak üzere kapalı aari usullyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltmeler, yüksek Denizcilik okulu müdürlüğünde toplanacak Batın alma komisyonunca yapılacaktır. Muvakkat teminat müdürlüğümüzden alınacak irsaliye İstanbul Yüksek Okullar saymanlığı veznesine yatırılacaktır. şartlaşma te nümuneleri görmeği arzu edenler oku! İşlemler şubesi saymanlık servisine müracaat etmelidir.
3 — İsteklilerin 2490 sayılı kanunun 3 ve 3 efl maddelerindeki şarttan haiz olmaları ve ticaret odasının 1948 belgesini almış olmaları gereklidir.
4 — Müteahhitlerin, söîil geçen kanunun 32 nel maddesine tevfikan hazır lıyacaklen kapalı zarflarını eksiltme saatlerinden bir saat evveline kadar alındı karşılığı komisyon başkanlığına vermeleri (5295’
Açık eksiltme ilânı
İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünden:
1 — Kabataş lisesi rıhtım onanını açık eksiltmeye çıkarılmıştır. Keşif bedeli (24986) lLrz (81) kuruştur.
Eksiltme 6. 6, 948 tarihinde çarşanba günü saat 15 de İstanbul bayındırlık müdürlüğündü toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
3 — Bu İş» alt evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme; bayındırlık işleri. genel hususi ve fenni şartnameleri, keşif hülâsaslyle buna mûteferrt diğer evrak dairesinde görülecektir.
8 — Eksiltmeye girmek için taliplerin (1874) Ura (92) kuruşluk muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz ibraz etmesi ve (948) yılında ticaret odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hâmil olması eksiltme gününden tatil günleri hariç (3) gtln evvel vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet vesikası olması ve yukarıda İkinci maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine dair İmzalamam şarttır. (4849)
TÜRKİYE KIZILAY DERNEĞİ Beyoğlu ilçe Şubesinden:
Şubemizin yıllık genel kurulu 29 . 4. 1048 perşembe günü saat 10.30 da (İstiklâl caddesi Emgen apartımanı 65/4» şube merkezinde toplanacaktır. Bu toplantıda yeter sayıda üye bulunmazsa toplantı ertesi günü yapılacaktır. Kayıtlı üyelerin teşrifleri rica olunur.
GÜNDEM:
i — Yoklamadan sonra, genel kurul başkanlık divanı,seçlml,
3 — 1. 1. 1947 - 31. 12. 1947 yapılan İşler ve icraat hakkında rapor, bltenço ve kesim hesaplar.
3 — 1948 yılı bütçesinin tadllen onanması,
4 — 1949 yılı bütçesinin onanması,
B — Şube kurulu üyelerinin seçimi yapılması,
6 — Genel merkez kongresine gidecek delege ve yedeklerin Seçilmesi.
7 — Tahsiline İmkân katmıynn borçhrın terkin kararı
İller Bankasından:
1 — Boyabat kasabası için dizel motöriine akuple sn tulumbnsı satın alınacaktır.
2 — Fenni şartnameler iller Bankası ticaret servisinden parasız temin olunabilir.
3 — Malın tahmini keşif bedeli montaj dahil 8000 liradır. Teklif vermek için teminat yatırmaya lüzum yoktur,
4 — Teklifler, yazılı olarak en geç 15. 5. 948 tarihine kadar tiler Bankasına gönderilmiş olmalıdır. Postada vaki olacak gecikmeler nazarı İtibara alınmaz,
B — Banka tetkikatını teklif mektupları üzerinde yapacak ve ihaleyi yapıp yapmamakta veya teklif sahiplerinden dilediğine yapmakta serbest bulunacaktır. (4117)
Gümrük Muhafaza Deniz Atölyesi Müdürlüğünden:
Aşağıda görevleri hizalarında ücretleri yazılı beş çeşitli hizmete alınacaktır.
İsteklilerin İyi hal kâğıdı benzeti 047 yoklaması yapılmış olacaktır. Tahzll belgesi He 23/4/948 günü akşamına kadar Hasköydekl Müdürlü-ğümDza müracaatları. (B025)
ğthnûza müracaatla rj. Görevi .
Ücreti
Makine ressamı
Borucu kazancı
Kaynakçı oksijen ve elektrik Döküm için ağaç modelci
200 Hra
200 »
200 .
100 >
İstanbul Emniyet Sandığı
Tasarruf hesapları
ikramiye plânı
Uıbarh, ihbarsız tasarruf hezaplarır.da (W) lira ve daha fazla ve vadeli hesaplarda (500) Ura va daha çok merfluatı ©tanlarla ihbarlı, ihbarsa hesaplara mayıs «onuna kadar (5Q) vs vadeli * ”
kadar (500) lira yatıranlara verilecek '
ihbarlı, lhbarsıs hesaplar İçin:
hesaplara Kasım sonuna
İkramiyeler:
Vadeliler İçin:
Adet 5000 Liralık
* 2500
> 1500
> 1000
> 250
> 100
» 50
» 10
>
»
k
Lira
»
*
»
»
25000 L.
1 Adet
1
1
1
0
4
»
»
»
16000 Liralık 10000 9500
9000 1000 MO
350
» 3500
» 2000
» 2000
> 2500
» 1000
Llı
»
»
20000 L.
(Çekiliş tarihi 12 Aralık B43)
(Çekiliş tarihi 19 Haziran 948>
ihbarlı, lhbarsiz hesaplarda: mevduatı (50) liradan fazla olanlara İlk (50) lira İçin bir, müteakip beher 100 lira İçin birer kura hakkı tanınır. Ancak bir kişiye beşten fazla kuraya iştirak hakkı tanınmaz.
Kura İki sene ve daha fosla vadelilere İsabet ederse İkramiyeler % 20 fazlaslyle ödenir. --«e* (4818)
■i
Maden direği tahmil ve nakil işi
Ereğli Kömürleri işletmesi Genel Müdürlüğünden:
Devlet Orman İşletmelerinden »oUn alınarak lşletmemlzce îzmlt ve Gemlik bölgelerinin muhtelif sahillerine depo edilen ve edilecek olan tahminen:
7500 metreküp
maden direğinin bulundukları «tok mahallerinden alınarak deniz vasıtalarına tahmille Zonguldak kömür havran İskele ve ağızlarına «Kandilli, Kozlu; Kasnptarta, Zonguldak, inağa; Kilimli; Büyilkağız» naklini müteahhide verecektir.
1 — Taliplerin şartnamemizdeki esaslar dahilinde muvakkat teminat mektup veya akçesini; ticaret odası vesikasını ve svvelce bu mevzua müteallik iş yaptıkları takdirde vesikalarını teklif mektuplarlyle birlikte tevdi etmeleri.
1 — Bu İşe ait şartname Ankarada Ellbank Genel Müdürlüğü îs-tanbulda Elibank İstanbul ve Zonguldakta işletmemiz direk şubesinden alınabilir.
3 — Teklif mektuplarının 10. 5. 1948 pazartesi günil saat 15 ?c kadar kapalı olarak işletmemiz başkatipliğine verilmesi lâzımdır.
Müddet bittikten sonra verilecek teklifler kabul edllmlycceğl gibi postada vuku bulacak teehhürler de naran İtibara almmıyacaktır.
4 — İşletme İdaresi İhaleyi kısmen veya tamamen dilediğine fci'R-
dn serbesttir. f5194)
21 Nisan 1948
faal
EN TABİÎ SESLİ RADYOOUR
r
Cinsi
2 40
% 7,5 muvakkat pey akçesi Lira Krş.
126 00 Ullüstrasyon siyah
S T A D i O N
Orijinal
v.
V.
Sayın Müşterilerimizin Nazarı Dikkatine
INTERNATIONAL
Yeni bir parti
iNTERNATiONAL
Bir radyonun en büyük mahzuru olan madenî ses, G-E mûessesesînin devamlı çalışmaları bugün tamamile bertaraf edilmiş bulunmaktadır. Yeni keşfedilen Alnico oparlorü ile mücehhez bulunan General Electric radyolan fevkalâde tabii seslerile radyo tekniğinde yepyeni bir çığır açmıştır. Teknik ve dış görünüş güzelliğini bir araya getiren bu G-t radyolarının verdiği zevkten kendinizi mahrum etmeyiniz.
GENERAL Ol ELECTRIC
KAM
GELMİŞ VE
YONLAR1M1Z
SATIŞLARINA BAŞLANILMIŞTIR.
Umumi Satış Merkezi:
BEKTAŞ ERCAN v® Şsi
İstanbul Taksim Cumhuriyet Caddesi No. 51. Tel: 81545 — Telgraf: BEKERCAN
Milyonlarca insana Teselli ve ümit veren SNCIL’I OKUDUN MU? Cana ferahlık verir.
TÜRKÇE nüshası, karton ciltlisi 125; bez ciltlisi 200 kuruşa tediyen olarak posta ile her adrese gönderilir.
KİTABİ MUKADDES ŞİRKETİ 4BB İstiklâl Cad. BEYOĞLU
Kiralık Gazino
Mecldlyeköyiincle. Zlnclrlikuyu çiftliği gazinosu namıyla marul mahal yazlık ve senelik kiralıktır. Görüşmek İsteyenlerin saat S dan 17 ye kadar 44860 telefon numarasından Rlfata müracaatlerl.
En sağlam ve en ucuz bisiklettir. Çekilmiş yekpare çelik borudan İmal edilmiştir.
Bayan L. 155 — Bay L. 149.— jorj D. Papajorjlu
Beyoğlu Yüksekkaldınm 00 ■■
Mahkeme, tapu, icra ve noter ilânları
Bedelleri husus! şahıslar tarafından ödenen mahkeme icra, tapu ve noter Hânları gibi resmi İlânlar eskiden olduğu gibi doğrudan doğruya cAKŞAM» idaresi tarafından kabul edilmektedir
KAYSERİ - ERCİYES GECESİ ■"
BU A K Ş A M
TAKSİM BELEDİYE GAZİNOSUNDA yapılacak olan Kayseri — Erclyes gecesinin hazırlıkları ikmal edilmiştir Kayseriden gelen Ekibe Eâveten şehrimizin kıymetli ses ve saz sanatkârlarından
Müzeyyen Senar Işıl — Zehra Bilir — Hakla Derman ve
arkadaşlarının da iştirak edeceği bu gecenin şen ve eğlenceli geçmesi için gereken bütün gayretler sarf edilmiştir.
Davetiyeler, gazino kapısından da tedarik edilebilir. ffertlp Heyeti


Sayın Millet Vekillerine
Topkapı sarayı müzesindeki onarımları ve tanzimleri ta marnlanan dairelerin açılması ve bilvesile Türkiye Müzelerinin kuruluşunun Yüzüncü yıl dönümünün kutlanması merasimi 23 Nisan 4947 Cuma günü saat «15» te bu müzede yapılacağından İstanbulda bulunan Sayın Milletvekillerinin lütfen teşriileri rica olunur. ________
DEVLET ZİRAAT İŞLETMELERİ KURUMUNDAN:
Yalovada kurulu Baltacı çiftliğimizde besili hayvanlardan İstihsal edilen günde 100 : 200 kilo
YAĞLI i\lEK SUTÎJ Yalova iskelesinde teslim edilmek suretiyle satışa çıkarılmıştır. İsteklilerin 20. 4. 948 tarihinden İtibaren adı geçen çiftlik müdürlüğüne mtl-reRtMKaraayygcn racaatlan İlân olunur.
Millî Eğitim Basımevinden:
Muhammen Bedeli Lira Krş.
Miktarı Kilo
Ullüstrasyon. Siyah Boya 700 Şartnamesinin çerçevesi içinde yapılacak.
boya açık eksiltmesi İçin isteklilerin 6 Mayıs 948 perşembe günü saat 15 de teminatları ile birlikte Basımevinin Ayasofyadakl merkezinde İdare komisyonuna baş vurmaları.

Comments (0)