A K Ş A M’ i n Küçük ilânları en verimli, en ucuz vasıladır.
AK
ÖZ FENERBAHÇE
Dünkü Maçın bütün tafsilât ve bol re-slmlerile BUGÜN ÇIKTI.
Bayilerlnlzden ısrarla arayınız.
12 aahife 20 Kuruş.
Sene 30 — No. 10572 — Halt her yerde 10 kuruştur.
PAZARTESİ 22 Mart 1048
Sahibi: Necmeddln Sadak — Yan İşlerini fiilen İdare eden: C. Bildik — Akşam Matbaan
Sovy etler, Trieste’nin İtalya’ ya iadesi teklifini nasıl yorumluyorlar?
Moskovaya göre Batı Devletleri, barış
andiaşmasını Rusyasız değiştirmek ve İtalyan seçimleri üzerinde tesir yapmak istiyorlar
Londra 22 (R> — Trleste şehrinde İtalya lehinde büyük nümayişler yapılmıştır. Torlno ve Mll&no şehirlerinde, Trlestenln İtalyaya ladesi teklifi münasebetiyle büyük nümayişlerde bulunulmuştur. Torlno'dakl nümayiş. komünist aleyhtarı bir mahiyet almış ve nümayişçiler Çekoslovakya konsoloshanesinin önüne giderek Jan Mazaryck lehinde tezahürata bulunmuşlardır. Nümayişler hâdlseslz geçmiştir.
İtalyan Başbakanı de Gasperi’mn beyanatı
Londra 22 IH) — Şimali İtalyada Varcze şehrinde bir nutuk söyliyen İtalyan Başbakanı de Oasperl, Trleste meselesinin halli İçin karşılaşılmış olan güçlükleri ve bugünkü tehlikeli vazlyett anlattıktan sonra üç Büyüklerin Trlesteyl İtalyaya İade etmek hususundaki tekliflerine temas etmiş ve:
«— üç Büyüklerin teklifi; İtalya-nın Trlesteyl kazanmak için giriştiği savaşın İlk muvaffakiyetli hatveslnl teşkil eder» demiştir.
Moskova radyosunun Müttefiklere hücumu
Londra 22 (R) — Moskova radyosu; Trlestenin İtalyaya ladesi lehinde İngiltere, Fransa ve Amerika taraîm-
İtalyan Başbakanı de Ga-speri tlyen» — Batı devletlerinin bir hareketi olduğunu bildirmiştir.
beyanatı
Torlno (İtalya) 22 (AP) — Fransız Dışişleri Bakanı Ocorges Bldault, dûn burada verdiği bir demeçte; Trleste-
nln tekrar İtalyaya terkedLlmesl hak-kındakl teklifin İtalyada uyandırdığı Akisten memnun olduğunu söylemiştir. Bu teklifin, bilhassa; İtalyan seçimleri yaklaştığı bir zamanda ya-pılmaslyle her hangi bir maksat gözetilip gözelllmedlğl hnkkındakl bir suale Bldault; kollarını iki yana açarak, gülümsemiş ve: «Bu suale hiçbir cevap veremlyeceğlm » demiştir.
Siyasi kaynaklardaki kanaate göre; bu teklif üzerinde Batı Devletleri üç hattadanberl görüşmekteydiler. Fikri evvelâ Bldault ortaya atmış; A-merlka da bunu bizzat BldaulVnun bildirmesini; hem de İtalyanın göbeğinde ve komünistlerin cn fazla kuvvetli oldukları bir yerde Hân etmesini İstemiştir.
MarshalFın demeci
Londra 22 (R) — Dün akşam basına beyanatta bulunmuş olan Amerika Dışişleri Bakanı M. Marshall, Trleste hakkında 3 devletin tam bir anlaşmaya varmış olduklrmı açıklamıştır.
Gazete muhabirlerinin bildirdiklerine göre; Birleşik Amerika hükümeti şimdi de İtalyanın eski müstemlekeleri hakkindıfkt tstîrghrt tetkik vtmeir-: tedlr. Bu İtalyan İsteğinin distekle-‘ n1p desteklenmlyecegl yakında belli • olacaktır.
Yeni Yemen hükümdarı
İmam Yahya’nın büyük oğlu Kıral tanındı
Londra 22 (R) — Arap Birliği siyasi komitesi dün neşretmiş olduğu bLr tebliğde, İmam Yahyanın büyük oğlu tmam Ahme-d'ln Yemen kıralı olarak tanınmasını tavsiye etmiştir.
BeyruttakJ toplantıda açıklanan bu tebliğdeki tavsiye Arap Blrllğlncdlr.
Yemenden gelen haberlere göre, tmam Yahyanın kaatlllerl tevkif edil mlşlerdLr. Bunlar İslâm kanununa göre muhakeme edileceklerdir.
Kahtre’ye gelmiş olan seyyahlar da. tmam Yahya İle üç öğlu, Sana’nın sokaklarında dolaştıkları bir sırada makineli tüfek ateşi İle öldürülmüş olduklarını kaydediyorlar.
Fransada sükûnet
İktisadî durum düzelmeğe başladı
Londra 22 (R) — Reuter ajansının Paris -muhabiri bildiriyor: Fransız meclisinin paskalya yortulan münasebetile tatil yapmış olması bir zaman İçin Fransaya sükûnet vermiştir.
İktisadi durumda da bir düzelme görülüyor. Uzıın zamandan beri ilk defa olarak üstlerin yüksclmeylp olduğu yerde kaldığı tesblt edilmiştir.
Siyasî çevrelerdeki kanaate baktlacak olursa, komünist aleyhtarı bir «partiler topluluğunun» teşkili düşünülmektedir. Fakat parti liderlerinin, de Ga-ulle ve taraftarlan hakkındaki fikirleri blriblrlerinden çok ayrı düşmektedir.
Selânik’e çetelerin hücumu muhtemel
Çeteler, Yunan ordusunun devamlı takibinden ağır zayiata uğruyor
Selânik şehrinden bir manzara
Atina 21 (AP.) — Bir Amerikalı askeri müşahidinin bildirdiğine göre, Yunanistanm ikinci büyük şehri olan Selânik, önümüzdeki haftalar içerisinde çetecilerin muhtemel bir taarruzuna hedef olacaktır. Taarruza, lkl ilâ üç bin çetecinin İştiraki mümkündür. .
Diğer, askeri kaynaklardan alınan haberlere göre, Arnavutluktan fîplr şehrine büyük ölçüde bir taarruzun yapılması bekleniyor. ,
Konlçe ve Filyat şehirlerine de çetelerin hücuma geçecekleri bildirilmektedir.
Yunan çetelerinin zayiatı
Atina 22 (AF) — Plyerrlya dağındaki çarpışmalar hakkında neşredilen tebliğe göre: çeteler 258 kişi zayiat vermişlerdir. Ayrıca 21 kişi yaralan-Tmş; 270 klşt estr ahırmış;-53 kişi de kendiliğinden teslim olmuştur. Tebliğde, hükümet kuvvetlerinin zayiatı 50 kişi olarak bildirilmekledir.
Diğer taraftan, Serez'ln şimal do- *** ğusunda üç gündenberi devam eden-0 çarpışmalara dair Üçüncü ordu tara-"O fından neşredilen tebliğde 119 çeteci- jP nln öldüğü bildirilmektedir. Bu çete- CO terden de 83 kişi esir alınmış; 26 m 0) da teslim olmuştur. / \
Türk hududuna yakın bölgelerde*-* birçok kimselerin kaçırıldıkları haber verilmektedir. Bu arada Dldlmotlkoa civarında Asvestages’ten indirildiğine göre; çeteler kadın ve çocuklardan mürekkep 150 kişiyi kaçırmışlardır.
Türkiye - Avusturya ticaret anlaşması viyana 31 (AA.) — Türkiye Ticaret Bakanlığı dış ticaret dairesi başkanı, Avusturya İle Türkiye orasında ya-pıhnası derpiş euneîi ticaret vc ödcm* anlaşması üzerinde görüş teatisinde bulunmak üzere bugün Vlyanaya gelmiştir.
dan yapılan müşterek teklifi yorumlarken, Müttefiklerin İtalyan sulh antlaşmasını, Rusyanın Iştlrâkl olmaksızın değiştirmek ve İtalyan seç-melneri üzerinde komünist aleyhtarı bir tesir yaparak reakslyoner partilere oy vermeğe zorlamak olduğunu İddia etmiştir.
Yugoslavlar İse Üç Büyüklerin Trleste hakkındakl tekliflerinin Yugoslavya Ue İtalyanın anlaşmalarına mâni olmak hedefini güttüğünü İleri sürmektedir. Bir Yugoslav sözcüsü, Yugoslavyanın bazı hudut.tashihlerine mukabil Trlesteyl geçen sene İtalyaya teklif etmiş olduğunu; fakat Roma Kabinesinin o zaman bu teklifi reddetmiş olduğunu söylemiştir.
Bıdauıt - de Gasperi bu s? ün görüşecekler Londra 22 (R) — Fransa Dış Bakanı Bldault, bugün İtalyan Başbakan lyle Turlno’nun doğusunda gizil tutulan bir yerde görüşeceklerdir. Bu mülâkatta Trleste meselesinin görüşüleceği sanılmaktadır,
Italyan komünistleri ne diyorlar?
Roma 21 (AP» — İtalyan komünistleri; bugün beyanatta bulunarak: Batı devletlerinin Trlesteyl İtalyaya İade etmek İstemelerinin — «kiril bir seçim propagandası» — olduğunu söylemişlerdir.
Komünist önderi olan Palmiro Tog Ilattl; bunun — «İtalya ve Yugoslavya arasında nifak tohumu ekmek İs-
Yahudiler Filistinde hükümet kuracaklar
Son 24 saat zarfında 40 kişi öldü, 33 kişi de yara'andı
Yahudilcrin hükümet kuracakları söylenilen Telâviv şehri
DiK KATLER:
Gücü gücü yetene helâl olsun
Amcrikadan, İngiltereden türlü iiirlü mecmualar yeliyor. Üzerlerinde aynı fiat yazılı bulunanlar ayrı ayrı flütlerle plya-samtzda satılıyor.
— Bunun da üstünde elli sent, bunun da... Biri niçin öbürünün İki misli Türk parasına?
— Çünkü efendim, iki misline sattığımız daha rağbette...
Her işte öyle bir kontrolsüzlük Var kİ, gücü gücü yetene...
Halk rağbet eder etmez bin tepesine, al parasınıf
Telâviv 22 (A.P.) — Yahudi Milli Konseyinin yakında Filistinde bir hü kûmet kurulduğunu ilân etmesi beklenmektedir. Buradaki kanaate göre, Yahudi devletinin Blrieşm.'ş Milletler kararıyla’ tahakkuk edemeyeceği anlaşılmıştır ve bunu Yahudilcrin bir emrivaki şeklinde ortaya atımları icabetm ek tedlr.
Yahudi Mümessilliği dün bir toplantı yapmıştır. Mümessiller Meclisi de bugün için toplantıya çağrılmıştır.
Londra 22 (R) — Filistin dün yeniden karışmıştır. Son 24 saat İçinde 18 mühim hâdise cereyan etmiş ve her İki taraftan 40 dan fazla kimse ölmüştür. Yaralananların adedi de 33 ti bulmakladır.
En kanlı hâdise Hayfa'da cereyan etmiştir. İçi İnfilâk maddesi İle dolu bir kamyon. Yahudi İşçi birliği binası önünde lıavaya uçmuştur. Bina tahrip edilmiştir. 5 Yahudi ölmüştür.
Telâviv cenubunda da bir Yahudi konvoyuna idamız edilmiş, bu taarruz esnasında 5 Arap ölmüş, 1 İngiliz subayı vurulmuştur.
Rus - Fin itlifakjtaktı Fin heyeti bugün
Moskova’ya varacak
Londra 22 (R Fin heyeti bugün Moskovada bekleniyor. Moskovadak! siyasi müşahitlerin flkrlnce; Flnlân-dlya; Sovyet Rusya ile Romanya; Bul garlstan ve Macaristan arasında İmzalanmış olan antlaşmalar gibi değilse de bunlara oldukça benztyen bir antlaşmayı kabul edecektir.
Moskovaya hareket etmiş olan Fin heyetine verilen direktifler; Flnlân-dlyanın hürriyetinin ne pahasına o-lursa olsun, muhafaza edilmesini mşc bur] kılmaktadır.
Fin askeri kuvvetleri de hudut dışında kullanılmıyacaktır.
Fin lıeyetl, Flnlândlyada Rusyayi yeni üsler vermemek hususunda da kati talimat almıştır.
Almanyadaki Rus işgal bölgesinıle tevkif ve firarlar
Mareşal Sokolofuki’nin Müttefik kontrol komisyonunu terketmesi münasebetile yürütülen yorumlar
Londra 22 (R) — Berikideki Müt-tcfiklerarası Dörtlü konseyden Rus delegelerinin başını alıp gitmesi yeni bir vaziyet husule getirmiştir. Bu hususla Berilnde birçok şayialar dolaşmaktadır.
Sak günü yapılacak olan İçtimaa Rus delegeleri gelmediği takdirde konseyin hayatı tehlikeye girmiş olacaktır.
Londra 22 (Radyo) —* Sovyet temsilcisi mareşal Sokolovsld'nln, Müttefiklerin Potsdnm ve Yalla anlaşmalarını Ilımı etmekte bulundukları hakkında okuduğu beyanattan sonra Berlin’deki Müttefik kontrol konseyini, muavinierlle beraber terketme-slnden sonra Rusların taklbedcceklerl hattı hareket merakla beklenmektedir. Berlin’de bu hususta muhtelif fikirler İleri sürülmektedir. Bazılarına göre mareşal Sokolovsld'nln bu hareketi, bir taktik hareketi ve bir gösteriden ibarettir, Diğer bazı müşahitler İse Sokolovckl'nln kontrol konseyini terketmesi batı devletlerini kuvvetlerini Berlin’den atmak ve Sovyet İşgal bölgesinde bir Alman hükümeti kurmak İçin atılmış bir adım diye telâkki ediyorlar.
Berlin 21 (AP.) — Berlin basını, pazar günü, Rııs İşgal bölgesinde yaşayan Almanların Amerikan İşgali altındaki bölgeye Sığınmalarını önlemek İçin Rusların çok sıkı tedbirler altlıklarını bildirmektedir.
Ruslarla işbirliği yapan Alman komün İsteri, komünist olmayan Almanları kütle halinde tevkif ediyorlar.
Amerikan askeri makamlarının bildirdiklerine göre, ayda vasati olarak, Rus İşgal bölgesinden izinsiz olarak Amerikan İşgal bölgesine sığınanların 12.000 ilâ 13.000 olduğu açıklanmıştır.
Sovyet makamları, komünist olmı-yanlaruı tevkif edildikleri haberini tekzip etmemişlerdir.
Dış Bakanımız
Dün Paristen Cenevre’ye hareket etti
Paris 21 (AA.) — On altılar konferansının lkl genel oturumunda Türk murahhas heyetine başkanlık etmek üzere Parişe gelmiş olan Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddln Sadak bugün İsvlçreye gitmek üzere buradan ayrılmıştır.
dünler Geçerken:
Ötekilere benzetmiyelim
Atatürk Bulvarını şenlendirmek, canlı hale getirmek için iki tarafına koca koca apartımanlar yapmak acaba kâfi midir? Fikrimce değildir. Burasını ancak dükkânlar, mağazalar, kahveler ve gazinolar hayata, harekete kavıışlurabilir. Yoksa akşam ezanları okununca İstanbul semtinin diğer mahalleleri gibi burada da el elek çekilecek, in cin top oynıyacak, her taraf sadece ikametgâh manzarası alacaksa neye yarar? O bulvarı sadece boş arsalar bulunan bir yer saymamalıyız; bir şehir haline sokmağı düşünmtH-yiz. Saraçhsnebaşı İstanbulun Marmaraya ve Halice en kısa yoldan inilen bir tepesidir; ayrıca Beyazıt - Fatih yolunun, yani iki büyük semtin ana caddesi üzerindedir. Yarın Unkapanı - Eminönü caddesi açılınca Galata köprüsüne yaklaşacağı gibi zaten Gazi köprüsü sayesinde de Beyoğlu ile kapı komşusudur.
Binaenaleyh şehrimizin çabucak meskûn, mamur hale girmeğe en müsait parçası orasıdır ve orada boş arsalar mevcut olduktan başka bir sürü ahşap, harap evler, konaklar da bulunduğundan yerlerine yeni binalar yapmak, bütün bölgeyi yenileştirmek mümkündür. Belediye sarayı da, Adalet sarayı da yine buraya kurulmalı, yeni İstanbul burada teşekkül etmelidir. Saraçha-nebaşı civarı İstanbulun hakikî merkezidir. Bir merkez İd yalnız eski îstanbula değil, Galata ve Beyoğlu tarafına da en yakın mesafededir. Şimdiki otobüs durağında durup bakınca iki denizi kavrarsınız; İkisi de elinizin altındadır. Şu nokta da pek muhlindir: Gerek Unkapanında, gerek Kumkapıda deniz üstüne yapılacak eğlence yerleri İçin müsait arazi vardır. İstanbulun hangi semti böyle bir mazhariyeti haizdir? Tabiat Saraçlıanebaşını iki denize de hâkim ve aynı zamanda iki denizden de İstifade edebilir bir vaziyette bulundurmuş. İmkân elverse de bir tarafına Belediye, öte tarafına Adalet sarayları kurulsa ve yeni yapılacak binalar hakkında bazı kayıtlar, şartlar koşulsa az zamanda İstanbul parmakla gösterilecek bir semt kazanmış olui^
Yazık kİ Atatürk Bulvarının inşaat başlamış olan kısmında pek çirkin, derme çatma, renk renk, sivri sivri apartımanlar yükselmeğe başladı. Talimhane ve Cihangir gibi burasını da berbat etmemizden bihakkin korkuyorum.
Refik 11 al id KARAY
Bahife 2
AKŞAM
22 Mart 1048
Lig maçları
SÜZÜN GELİŞİ
Kâğıt sanayiinin zararını kapatalım derken...
İzmit kâğıt fabrikasının normal fiaUerile gazete çıkarmak bugün zararlı bir İş hallno gelmiştir. Hükümet de kâğıt sanayiimizin zararım mümkün mertebe önlemek üzere gazete sahi* felerinl «Jaraltmıya karar verdi. «Haftada çu kadar sahlfedcn fazla çıkarırsanız ucuz kâğıt vermem» dedi.
Maliyeti yüksek dan kâğıt sanayiiimlzl korumak maksadlle alınan bû karar, kafa ve kol işçiterile serbes çalışan gazete sanayimde bir buhran yaratmaktadır. Sahlfelerl az olan gazetelere fazla yazı giremlyeceğl İçin yazılarile geçinen muharrirler, muha-birlcr, gazetelere verdikleri resimlerle hayatlarını temin eden foto muhabirleri ve dolayısile klişeciler, iş sahası daralacağı İçin mü-rettlpler işsiz kalmak tehlikesine düşüyorlar.
Gazete sahlfelerinl azaltmak tedbiri gazete sanayii mensuplan İçinde buhran yaratmakla kalmıyor, memlekette fikir yaymak hürriyeti de kendiliğinden daralmış oluyor. Sahifeler azaldıktan sonra, arada bir makaleler yararak fen, İktisat, hukuk, tıp, ticaret, politika, ziraat meseleleri etrafında düşündüklerini sövleyen münevverlerin yanları, havadisten artacak yerler mahdut olduğu için, gazetelere güçlükle girebilecektir.
Kaldı ki fikirlerini, kararlarını en geni? ölçüde halka duyurmak zorunda olan Devlet ve hükümet organları da bu karardan zarar görecekler arasındadır. Büyük Millet Meclisinin müzakereleri. bütün teferrûatlle gazetelerde ver alamjyaçaktır. Başbakanın, Bakanların, her türlü mesuliyeti üzerlerinde taşıyanların uzun beyanatları, gazetelerin mahdut sahlfelerl bir meseleye tahsis edilemlyeceği için, zaruri olarak kısaltılmış şekilde vatandaşlara arzedilecektir. İktidar partisi de, muhalefet de, artık seslerini eski ölçüde halka duyurmak İmkânının azaldığını göreceklerdir.
Öyle sanıyoruz ki bu zararlar, kâğıt sanayiinin zararından kat kat fazladır ve pek mühim bir yekûn tutmıyan para zararını Devletin üzerine alması ehveni şer olsa gerektir.
Şevket Rado
Windsor dükünün hayatı filme çekiliyor
Fenerbahçe - Galata-sarayı 3-1 yendi
Vefa - Ka&ımpaşaya 3-2 galip geldi Süleymaniye - Beykoz berabere kaldı
D. P. Umumî id are_ heyeti Afyon olayları hakkında Adnan Menderes’in izahatını dinledi
Ankara 22 — Dün saat 17 de toplanan Demokrat Parti genel İdare kurulunda, Adnan Menderes tarafından Afyon olayları hakkında, kahat verümlştir. saat 22 ye kadar devam’ eden bu toplantıda Genel Başkan Celi! Bayar'm Erzincan seyahati hak-1 kında da konuşulduğu anlaşılmakta-dır. Çelil Bayar, bugün EciHeana edecektir.
Ankara 22 — Haber verildiğine göre D. P. Haysiyet dlnuıı. önümüzdeki çarşamba günü, Hâmil Şevket İncenin başkanlığında toplanacaktır, Bu toplantıda D. P. dan toplu bir halde çekilen 8 milletvekili hakkında bir karar verilecektir. Bu 8 milletvekili Yusuf Kemal Tcnglrşenk, Emin Sazak. Ahmet Oğuz, Enis Akaygen, Ahmet Tahtakrlıç ve Haşan Dlnçcrdlr, Hamit Şevket İnce, kendilerini müdafaa etmek istiyorlarsa, çarşamba günkü İçtimaa gelmelerin! bu altı milletvekillice bildirmiştir.
Refik Koraltan’ m Eyüpteki konuşması Demokrat Parti kurucularından Refik Koraltan, dûn gece Eyüpte hakla tema setmiş Te muhtelif mevzular üzerinde bir konuşma yapmıştır, Çok geçmeden D. P. nln yine eski kuvvetini bulacağını söyleyen Refik Koral-tnn, son ihtilâfa temas etmiş ve: (Eu İhtilâfı beli! etmemek İçin baran vazifelerimiz! bile suiistimal etmek mecburiyetinde kaldık» demiştir.
Ankara 22 — Demokrat Fartlnln Afyon milletvekillerinden Şahin Lâçtn İle Afyon D P. baştanının da Haysiyet divanına verilecekleri öğrenilmiştir.
Bulgar ataşemiliteri
Muavin ile beraber dün akşam memleketimizden ayrıldı
Ankara 22 — Bulgar hükümeti, hükümetimize müracaatla Sofyadakl Türk at&şcmiliterile muavininin geri çağ mim asını istemişti, Bulgarların tu talebi karşısında "hÜKÛmetmiz de An-ka nida ki Bulgar ataşemiliteri ile Türldyede bulunan ataşe mili terlik mensuplarım memleketimizi terke davet etmiştir. Hepsinin pasaportları vize edilmiş olduğundan Ankaradakiler Bulgaristan» dönmek üzere şehrimizden ayrılmışlardır.
Bul garlar, ataşemıliterimizin Bulgaristanın emniyetini . İhlâl edici hareketlerde bulunduklarını İleri sürmüşlerdir. Ataşemill-terlerimize isnat olunan bu çeşit faaliyetler burada rcddolunmak-tadır.
Bulgar ataşamilileri İle muavini dün sabah Ankaradan gelmişler ve akşam trenile Sofya’ya hareket etmişlerdir.
Yumurta ihracatı arttı
Son haftalar zarfında ymuurta İhracatı artmıştır. Yumurtanın böl olduğu mevsime girmiş olmamıza, rağmen kalabalık semtlerde taze yumurtaların tanesi 18-20, sandık mallarının adedi İse 12-15 kuruş arasında «atılmakladır. Dışarıdan yumurta almak üzere müraçaatler arttığından yumurta toplayanların sayısı da fazlalaşmıştır.
VİRAN KULE
Aşk ve macera romanı
Fazan; John D, Caır Tercüme eden: Vâ - Nü
■ ■■■.■■ ■ ■■■■■ ■ Tefrika No. 47 — ■ ——
— Öyleyse, bir sıhhi İmdat otomobil! getirtmek için telefon edelim... Yahu, mademki kalbi zayıfmış, ne demeğe o kader hızlı koştu? Kendini mahvetti.
Miles, aheste adımlarla merdivenlerden indi. Fay’ın düşmeden önce durduğu noktada bir an durup elini onun dokunduğu noktaya değdirdi. Polisin yanma vardığı vakit, — yukarıdan aldığı — çantayı yere bırakıp Foy’m yanında diz çöktü. •
KVHt
Takriben bir saat sonra Miles ve Barbara, deminki odada polisin geri dönmesin! beklemekteydiler. Elektrik lâmbası odayı aydınlatıyordu. Barbara, lime ilme koltukta oturuyor. Mllcu da toydanın kenarına, Fayı'ııı siyah beresinin yanına oturmuştu. Madeı;! sandığa bakıp duruyordu. Uzun sükûtu boran Barbara oldu.
— Pazarlan s çık bir lokanta arn-
karılmış bir elbise gibi — olduğu yerde söndü. Gûya vücudu kemiksizdi. Gürültü etmeksizin yuvarlandı. Merdivenin alt yanma tadar öylece gitti.
Miles, korkudan dona kalmış, duruyordu. Mihaniki hareketler yapıyor; cebindeki meşum paralan avuçluyor-du. Çantayı da gürültü İle yere düşürmüştü.
Barbara, delikanlının yaman kuştu. O da tırabzandan aşağı sarktı. Bu ea-nndcı, polis Hadley basamaklardan aşağı dörder beşer atlayarak gürültü İle indi. Yerde upuzun yatan ve yanağı toza bulanmış olan genç kızın vücudu üzerine eğildi. Sonra doğruldu, başını kaldırdı. Best, merdivenin boşluğu içinde çln çln öttü.
— Bu kızın kalbi mi zayıftı? — diye sordu.
Miles, perişan, cevap yerdi;
— Evet,
Filim şirketleri burıtın için Düke yarım
milyon dolar
Wlndsor dükünün hâturaları dünyanın her tarafında birden neşredildi vo büyük alâka uyandırdı. İngUtercnln eski Kıralı hfttiratında çocukluğundan, mektep hayatından, birinci diinya. harbindeki faUyetinden. bu harbden sonraki hâdiselerden bahsetmekle, bu arada büyük babasına, tubasına alt hususiyetleri, muhtelif politika adamları hakkın da ki düşüncelerini anlatmakladır.
Hâtıraların gördüğü rağbet üzerine Amerikan filim şirketleri bunu film o çökmek İçin müracaatta bulunmağa başlamışlardır. IVtndsor dükü hatıratının neşri İçin 150 bin dolar almıştı. Filim, şirketler! bunun bir kaç mlall para, yarım mUyon dolar teklif ediyorlar. Dükün muvafakat cevabı vereceği, hattâ şimdiden filimde madam Slmsorı rolünü tanınmış sinema yıldızı Joan Crawrord*un yapacağı bildiriliyor. şirketler, filinin sonunda kısa bir parça 1çln, düşes yani eski madam Slmpson bizzat görünürse verilecek ücreti mühim ölçüde arttıracaklardır. Filimde Wlndsor dükü rolünü kimin yapacağı henüz belli değildir.
Dükün hatıratından sonra hayatının filime çekileceği haber! İnglltc-rede, bilhassa snray mahafllinde heyecan uyandırmıştır. Buna muvafakat
etmemesi İçin dük nazilinde teşebbüslerde bulunuMFjftu bildiriliyor, \Vind-sor dükü dünyanın cn eli açık İnsanlarından biridir, paraya hiç kıymet vermez. Bu yüzden mail vaziyeti pek iyi delildir. Dük sırf para temini için bûtıratuu yazmıştı. Şimdi aynı maksatla, bunun filime çekilmesine de muvafakat edeceği tahmin olunuyor.
Amerikaya giden deniz subay ve erlerimiz Norfolk Vlrjlnya 21 (AF) — Türk donanmasına mensup on subayla çeşitli rütbelere mensup yirmi dört asker Norfolk deniz üssüne varmışlardır.
Türk dûp.enmaa mensuplan, TÜrkft’eye verilecek denlzal Ularda talim görmek İçin hava yohle New London (Connectlcutt) a gideceklerdir.
Yunan kıraliçesi haata
Atina 21 (A.A.) — Apandisit dola-yıstle rahatsız bulunan Yunan Kıra-llçesl Frcdcri bu akşam Kızılhaç hastanesine yatırılmıştır. Kırallçe, yarın ameliyat olacaktır.
Ticaret Bakanı İzmir’e gidecek
Ankara 22 — Ticaret Bakanı Mahmut Nedim Gündüzalp bugünlerde tzmlre giderek tüccarlarla tema1’ edecek ve Ege bölgesinde tetkikler yanacaktır.
iki he malın kavgası
Galatada hamallık yapan Ziya vo Samuel, dün akşam vapurdan yük almak meselesinden kavga etmişler, her ikisi de blrihrlerinl bıçakla yaralamışlardır. Yaralılar hastaneye kaldırılmıştır.
Rüşvet almaktan tanık bir polis
Ankara 22 (Telefonla) — Bir İnşaat sahibinden 50 lira rüşvet, alırken suç üstü yakalanan polis memuru Mehmet Özcan beşinci asliye ceza mahkemesinde duruşması sonunda tevkif edilmiştir.
Amerikan askerî yardım heyeti başkanı
Ankara 22 — Ameri İtaya giden Türkiyedeki Amerikan askerî yardım heyeti başkanı general Mc. Bride’in çarşamba günü An* karaya döneceği haber alınmıştır. ______________
Türkiye ve Yunanistan’a munzam yardım tasarısı
New-York 22 (R) — Senatör Vandenberg tarafından dün akşam basma yapılmış bir beyanatta açığa vurulduğuna göre, Amerikan senatosu yarınki içtl-mamda Yunanistan İle Türkiye-ye yapılacak 275 milyon dolarlık vaidimi müzakereye başlıyacak-tır, ___________
Bir araba kaçak francala
Büyükderede Mehmet Şen adında biri, bu sabah, bir arabaya yüklediği 129 tane francala ile geçerken, zabıta memurları tarafından yakelanmıştır.
Doğu Avrupa sürgünlerinin bir müracaatı
Bertıe 22 (R> — Avrupanm batı şehirlerinde sürgün halinde bulunan bir çok kimseler Şill hükümetine gönderdikleri resmi bir mektupta yalnız Çekoslovakya hâdiselerinin değil. fakat aynı zamanda diğer bütün doğu Avrupa memleketlerindeki durumun da tetkikini Birleşmiş Milletlerden İstemesini rica etmişlerdir. Bu dilekçeyi İmza etmiş olanlar arasında bir Yugcslıv, bir Ru men, bir Bulgar, bir Macar, bir de PolonyalI bulunmaktadır. Bunların çoğu muhalefeti teşkil etmiş olan sosyalistlerdir.
sak... — diye teklif etti. — Belki bir fincan kahve, bir İki sandviç bulr, yerdik.
— Hayır, Hadley burada beklememizi tembih etmişti.
— Ne ramandan beri ağzınıza b!r şey koymadınız?
Miles, hafifçe gülümsedi-
— Cenabıhakkin kadınlara verdiği bir büyük haslet de, en münasebetsiz zamanda yemekten bahsetmektir.
Barbara:
— Pardon! — dedi ve bir müddet sustuktan sonra devam etti, — İhtimal. Fay kurtanlAblllr. Bütün ümitler mahvolmamıştir,
Miles:
— Evet, — diye cevap verdi.
Barbara, oturduğu koltuğun Uf lir olmuş kumaşıyla Oynuyordu.
— Siz, Fay'a karşı büyük bir bağlılık ini hissediyorsunuz?
Miles, cevap verdi:
— Mesele o değil. Kızcağız, bütün ömrünce, İnanılmıyacak kadar talihsizliğe uğramış. Biz. onun, hayatını kurması İçin elimizden geleni yapmalıyız. Bu vazifemizdir.
Fay'm beresiyle dalgın dalgın oynuyordu. Bereyi, birdenbire yatağın flze rlne koydu:
— rTcm «nnrn p» kvnrıeti vnrV
— diye devam etti. — Kuzum, siz Lâtince bilir misiniz?
Barbara, hayret İçinde, cevap verdi:
— Hayır. Mektepte biraz okumuştum ama... Niçin sordunuz?
— Eu gece garip bir rüya gördüm. Lâtince lügatlerle, XVIII İnci asrın şahsiyetlerde uğraştım durdum. Amcamın odasına lügat kitabını aramak İçlrı girmiştim. Odada, Fay Seton, meşhur, tarihi bir mücrimle yanyana duruyordu. Rüyamda o İki kadın, yüzüme gözlerin! diktiler. Ve ben. fenalaştığımı hissettim. Bu rüyayı nasıl tâbir edeceğimi bilmiyorum.
Barbara, ayağa kalkarak:
— Pek o kadar güç değil. — dedi. Ve sonra İçini çekerek İlâve etti:
— Zavallı romantik kız|
— Romantik mİ?... Fny mı? 1
— Evet. Fay, o mektupların mevcudiyetini biliyordu. Bütün iv ıslıkların Harry Brooke'dan ve onun İftiralarından İleri geldiğini de biliyordu. Ama ağız açmıyordu. Zannederim kİ hâlâ onu seviyor.
— Her şeyi bilmesine rağmen nU seviyor?
— Tabii.
— İşte buna inanmam.
( Arkası var) j
teklif elliler
Winfaor Dük ve Dilşcsi
Ecnebi temasları ve Beşlktaşın Yunanistan seyahati dolayıslyte bir müddet tehire uğrıyan lig maçlarına dûn muhtelif ztauiarda devam edilmiştir.
Haftanın mühim karşılaşması iki ezeli rakip Fenerbahçe İle Galatasaray arasında yapılmış ve Fenerliler bir gün evvelki tahminimizde belirttiğimiz gibi, mücadelen geçen bir oyundan sonra Galatasarayı 3-1 mağlûb ederek şampiyonluk yolunda emniyeti! bir adım daha atmışlardır, On beş bine yakın bir kalabalığın heyecanla taklb ettiği bu maç maalesef beklendiği kadar zevkli olmamış ve zaman zaman sertliğe de kaçan futbolcular bu yüzden normal oyunlarını çıkaramamışlardır.
Günün diğer maçlarında Vefa -Kasımpaşayı 3-2 yenerek dördüncülüğe yaklaşmış; Süleymaniye lio Beykoz arasında yapılan karşılaşma da 1 - 1 beraberlikle nlhayetlenmlşUr.
**• Fenerbahçe 3 —
Galatasaray 1
Her İki takım saat 15 te hakem Muştalanın İdaresinde maça aşağıdaki kadrolarlylç başladılar;
Fener: Cihat - Murat; Hilmi - Sa-l&haddln; Samlm; Kâmil - K, Fikret; Erol; Ahmet; Lef ter; Hali t.
Galatasaray: Erdoğan - Fâzıl; Salim - Musa; Bülent; Doğan - tsfen-dlyar; Noel; Muhtar- Muzaffer; Oa-zanfer.
Oyuna Sarı kırmızdılar boşladılarsa da akıtılan Fener haf hattında kesildi. Fenerliler akabinde hücuma geçtiler, Halil, Lef terden aldığı pası sıkı bir şütle Galatasaray kalesine atama dı ve bundan sonra da sakatlanarak oyunu terkettl.
Fenerliler baskılanın devam ettirdiler. Biraz sonra Hal İt tekrar oyuna girdi; fakat maçın sonuna kadar topalladı.
Nihayet Sarılâclvertlller 34 üncü dakikada Defterin Ahmetten aldığı pası hafif bir kontroldan sonra plAse bir şiltle Galatasaray ağlarına tak-maslyle I - 0 galip duruma yükseldiler. Bundan bir dakika sonra Erol’un Flkretel güzel bir deplasmanı müteakip çektiği ânl şütfl, Erdoğan ancak kornerle kurtardı. Galatasaray müdafaası başta Bülent olmak ürere birinci devreyi gol yemeden bitirdiler.
İkinci devreye Bölendi sağlçe, Na-clyl do santehafa alarak çıkan GalatasaraylIlar hemen Fener kalesini
Fenerbahçe Yunanûtana gidiyor
Beşlktaşm Yunanistanda aldığı bozuk neticelerden sonra Yunan kulüpleri Fenerbahçeyi ısrarla Yunanislana davet etmekte dirier. Önümüzdeki yaz mevsiminde Avrupada muhtelit maçlar yapacak olan sanlâcivertlüer bu arada Yunanistanın da teklifini kabul etmişlerdir. Federasyon müsaade ettiği takdirde Fenerbahçeliler nisanda Yunanls-tana giderek dört maç yapacaklardır.
Acı bir kayıp
Uzun seneler Harb Akademisi h3rb tarihi öğretmenliği ve Devlet Demiryolları İstatistik müdürlüğü etmiş olan eınekll Kurmay yarbay:
RİFAT SÖZÜER
ini bir knlb krizi neticesinde vefat etmiştir. Cenazesi Pangaltı Bilezik sokak 39 No. lu evinden, bugün saat 15 te kaldırılarak Bayezlt camisinde İkindi namazını müteakip Edlrnekapı dakl aile kabristanına tevdi edilecektir. Merhumun vasiyeti üzerine çelenk getirilmemesi rica olunur.
Eşi: Hatice Sözüer Oğlu: Haslp Sözüer
ÖLÜM
Ankâra Nümune hastanesi Başhekimi Rüştü Çapçınuı kayınpederi' vo Süınerbank İplik ve Dokuma mü-essesesi memurlarından Fikret S&-runun pederleri emekli albay
MÜHENDİS MEHMET EMİN SARU kısa bir hastalığı müteakip Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi 22 Mart Pazartesi saat 12 de Erenköy Caddebostanı Gallppaşn camisinde cennae namazı kılmamk Sahrayı ceditte ebedi Istirahatgâlııııa tevdi edilecektir. SARU AİLESİ
ablukaya aldılar. 4 üncü dakikada Lefter gerilerden sürüklediği topu u-zun btr sürüşten sonra bek ve halın arasından hafif bir plâse çektlyse de top kale direğini sıyırarak avuta gitti.
Bülent, Fener müdafaasını zorlamağa başladı. Fener müdafaa hattı da oyununu bozdu. Fener de münferit akınlar yapıyor; fakat bir netice almaktan uzak. 23 üncü dakikada Bü lendln fevkalâde frikiğini aynı şeklide bloke eden Cihat; 2 dakika sonra tereddüdü yüzünden Muhtarın ayağından topu çelemedi ve Muhtar da takımını beraber duruma yükseltti.
2$ İnci dakikada Flkrctln frikiği ancak kornerlo kurtuldu: biraz sonra gene Flkretin ortasına Halltle beraber çıkan Erdoğan topu bloke edemedi; yetişen Lefter, topu İki bekin arasından İkinci defa Galatasaray ağlarına taktılar.
Bu arada Galatasaray gene baskısına devam ettiyse de 30 ncı dakikada Saiâlıaddlnln bek ve hafi geçtikten sonra yaptığı mûkememl ortayı Lefter 3 üncü defa Galatasaray ağlarına yollıyarok, biraz sonra takımının 3-1 galip ayrılmasını temin etti.
Vefa 3 - Kasımpaşa 2
Vefa stadında yapılan bu karşılaşma, takımların dördüncülük İddiası yüzünden oldukça mühimdi. Oyun bu yüzden çetin oldu. Kasımapaşü-ldar çok güzel bir oyundan sonra devreyi 1-0 galip bitirdiler, İkinci devre bidayetinde bir gol daha çıkaran Kasımpaşa 2-0 duruma geçtiyse de Vefolilar bundan sonra açıldılar ve üst Üste 3 gol yaparak maçı 3-2 galip bitirdiler. Kasımpaşa son dakikada bir penaltı kaçırarak beraberlikten mahrum kaldı.

Beykoz 1 - Süleymaniye 1 Şeref stadında yapılan bu kari^;’’- ma çekişmeli geçti ve takımlar bütün çalışmalarına rağmen sahadan 1-1 beraberlikle ayrıldılar.
Son puan cetveli
Takanlar M G B M A S P
Fener 11 10 1 — 40 IÛ 32
Beşiktaş 12 10 - 2 30 11 32
Galatasaray 12 8 2 2 29 12 30
Vefa 11 4 2 5 15 15 21
latanbulspor 12 2 4 6 13 23 20
Süleymaniye 12 2 2 8 8 23 18
Kasımpaşa 10 2 3 5 15 22 17
Beykoz 12 — 2 10 9 43 14
İran - Türk millî atletizm teması
İran atletizm federasyonunun isteği üzerine 16 mayısta Anka-rada İran - Türk atletizm müsabakaları yapılacaktır.
Mısır basketbolcüleri geliyor
Spor oyunları federasyonumu! olimpiyatlar dolayısile hasırladığı faaliyet programı gereğince basketboîculanmız muhtelif ecnebi teması yapacaktır. Bu me-yanda Mısırlılarla da karşılaşmak İçin müracaat edilmiş ve bu teklif Mısır federasyonu tarafından kabul edilmiştir. Varılan anlaşmaya göre Mısır basketbolcu-Iarı nisan bidayetinde Türkiyeye gelerek muhtelif maçlar yapacak tır.
Hoİlywood mükâfatı
Londra 22 (R) — 1947 senesi İçin Holleywoocl mükâfatını Rö-nald Colman’ın kazanmış olduğu bildirilmektedir.
(radyoj
ANKARA RADYOSU
Bu aftşamkl program
13 Müzik CPI.), 18.45 Şarkılar, 19 Haberler, 19.15 Geçmişte bugün, 19.20 Peşrev, semai, taksim ve oyTin havalan, 19,45 Konuşma, 20 Piyano soloları (PLİ, 20,15 Radyo gazetesi. 20.30 Serbes saat. 20,35 Tarihi Türk uıüzlgl, 21.20 Radyo salon orkestrası, 22 Mü-rik, 22.15 Dans müziği (Pl.l, 22,45 Haberler.
22 Mart 1948
AKŞAM
Sahtfp 3
akşamdan akşama
Şu dünya, üçüncü dünya harbinden nasıl kurtulabilir?
binip
V bilmem kaç aletine . stratosferin bilmem kaçıncı katma çıkalım. Oradan dünyayı, sanki bu dünya menfaatlerile İlgili değilmişiz gibi sanki hiç bir fırkadan, hiç bir bölgeden değilmişiz gibi seyretmek ruhî imkânını bulalım.
Doğrudur: Siyasi, askerî, rejimsel İhtilâflar var. Zihniyet İhtilâfları da var. Bütün bunlar, milletlerin çalışa çabahya hasıl ettiği kıymetlerin harb gayretlerine sarfedilmesini İntaç ediyor. ŞimdiJri duruma göre, her fert ve her millet teessüf ede ede hani hani harbe hazırlanıyor. Bunun İsmine isterseniz müdafaaya hazırlanıyor, deviniz; isterseniz yeni siyasî edebiyatın terimlerine uygun şekilde sulhu temin İçin silâhlanıyor deyin.
îldncl umumî harbden hesaplar neşredilmişti.
— Eğer bu harbe «artedüen paralar insanların saadeti İçin serfedilseydi her beş nüfuslu al-leve birer ev, her on bin nüfuslu kasabaya birer hastane yapılabilirdi. (Daha başka şeyler yapılabilirmiş amma, aklımda kalmadı.)
Üçüncü umumî harbden sonra da böyle müellim istatistikler neşredilecektir.
Fakat şu anda biz stratosferdeyiz. Aşağıya doğru bakınca şöyle bir manzara görüyoruz: Bir takım sürat vasıtaları var. bir t akün büyük fabrikalar var. Fakat bunların iyi işlemesine engel bir takım küçük küçük hudutlar da var. Yolcular ve mallar, serbes serbes dünyanın bir tarafından öbür tarafına gidemiyor. Her hudut başında: Pasaport, gümrük, yasak.,. Bundan dolayı da yekpare, mantıkî, İnkişafa müsait bir medeniyet doğamıyor... Sürat ve istihsal vasıtaları bugünkü küçük küçük, dar dar memleketlerle tenakuz halindedir.
İmdi bunun çaresi, — zaten akla geldiği gibi — şahsiyetlerini muhafaza edecek milletlerin biribirlerine serbes yolcu ve mal naklini temin edebilmeli, İktisadî, İçtimaî daha büyük bir ünite haline gelebilmeleridir. Darlıktan kurtulmanın, oh demenin başka çaresi yok. Şark yarım dün yaslle. Garp yarım dünyası, böy-İece, ayrı ayn. iki yekpare İktisadî ve İçtimaî kitle halini alırlarsa. blribirlerile İleride İktisadî ve İr tim al temasa geçerler. Her iki dünyanın muhassaiası gibi görünen İngilterede bugün «bir veçhesi sosyalist, öbür veçhesi hürriyet lere zahir» bir rejim var. Dünyanın mütebaki kısımları da. ihtimal sürtüne sürtüne anlaşırlar. Bu İngiliz rejimine benzerler de üçüncü dünya harbinin felâketine belki uğramayız. Eski asırlarda protestanlarla katoliklerin. sünnîlerle alevîletin biribirini İlle boğazlaması lâzım gelirmiş. Şimdiki asırda İktisadî ve İçtimaî mezhep aykırılığı olanların biri-birlerini ifnası îarurî İmiş sayılıyor. Halbuki, protestanla katolik, alevî ile sünnı yan yana yaşadığı gibi, koyu Devletçilikle, teşebbüs imkânlarile, hiir fikirler İn.^i!terede pek âlâ yan yana yasayabiliyor. İnsanlığın üçüncü dünya harbini atlatabilmesi için, ben. stratosferdeki tefelsüfüm sırasında, büyük İktisadî ve İçtimaî üniteler tesis etmekten ve bu üniteler İçinde içtimai adalemle hürriyeti telif etmekten gayri bir nazarî imkân tasavvur Ve tahayyül edemedim.
Bu İşin İçinden şimdilik kimse çıkamıyor. Beşeriyet, kurtarıcı bir dahînin zuhurunu bekliyor amma, yirminci asırda beşeriyetin başım nâre yakanlar asıl (Hitler gibi, Mussollnl gibi) dâhilerdir, o da başka...
(Vâ - Nû)
FlO 9ün kaldı..
«Aile» dergisine İki yıl için abone olanlar arasında tertip olunan 100 altın piyangosuna katılabilmek İçin bu ay sonuna kadar Yapı ve Kredi Bankasının fnbelcrhıe veya derginin İdare hanesine (Beyoğlu, istiklâl cad. No. 320 - 24 Yeni Han, kat 2) müracaat edebilirsiniz.
İki yıllık abone bedeli (ı Hra. ikramiye)! Aile cüzdanı sahipleri kin 2 liradır.
sonra
Viyana çocuk opera koroso
Konserler vermek üzere memleketimize gelecek
Milli Eğitim Bakanlığı Güzel Sanatlar müdürlüğünün davet! üzerine dünyaca tanınmış Wlener Bângerk-naben klâsik çocuk operası; Ankara ve İstanbulda birkaç konser vermek üzere 1 nisanda memleketimize gelecektir.
çocuklardan İbaret olan koro VI-yanaiı zengin bir musiki severin bundan dört asır evvel Vlyanada tesis ettiği vakıfla kurulmuştur. Buraya sesi müsait ve yaşı yediden aşağı olnuyan kız ve erkek çocuklar alınıp sesleri terbiye edilir ve hepsi İstidat ve kabiliyetlerine göre ayrı ayrı şan kısımlarına taksim edilirler.
Tam koro heyeti 25 kişiden mürekkeptir, Küçük artistler bu teşekküle ancak on beş yaşına kadar iştirak edebilirler. Müessese küçükler için bir nevi İhzari konservatuvar vazifesini görmektedir. Mektepten çıkan çocuklar yüksek derecedeki müzik ve şan enstitülerine, sonra büyük kon-«ervatuvara kabul edilirler.
Koro heyeti şimdi Hollandadadır. Oradan İtalya; Yunanistan; Mısır ve Surlya yolu İle memleketimize gelecektir. Başlıca repertuvarı şunlardan müteşekkildir:
Glovonnl Groce: Mozart; O. Porte; F. Schubert; Mendetesohn; Folklorlar: Beethoven; Brahms; Mozart; Schumann; R. Etraıus, Operalar: Haydn; Joh; Strauss Suppe; Vnldorl; Weber.
tstanbuldakl konserler İçin, bin altı yüz küsur seyirci İstiap eden Atlas sinema ve tiyatrosu en münasip lokal olarak gösterilmektedir.
Hususî otobüsler
Günden güne artmasına rağmen Belediye otobüslerinin varidatı azalmıyor
Şehirde lşllyen hususi otobüslerin sayısı gittikçe artıyor. Yeni siparişlerin verildiği ve bir kısmının da yolda olduğu haber verilmektedir. Bunlar belediye otobüslerinden beş kuruş daha ucuza yolcu taşıdıkları İçin çok müşteri bulmaktadırlar.
Hususi otobüslere verilen, işletme müsaadeleri hiç bir müktesep hakka dayanmadığından ve belediyeler kanunu gereğince şehirlerde otobüs İşletmek hakkı belediyelere bırakıldığından verilen müsaadeler herhangi bir ramanda geri alınabilecektir. Ancak İstanbul belediyesi, şehrin nakli vasıtası işini tamamlyle halledemediği ve mevcut vasıtalarının da bugünkü ihtiyacı karşılıyaınadığı güz önünde tutulduğundan bu müsaadelerin uzun müddet geri alınamıyacağı kanaati vardır.
Alâkalıların söylediklerine göre Tramvay İdaresinin tsveçe sipariş ettiği ve şimdiye kadar gelen yarısının servise sokulduğu 60 otobüsten gayri İdare daha yüz otobüs getirtirse ancak şehir İhtiyacım karşıhyacak bir duruma gelebilecektir. Bu işin tahakkuk ettirilmesi ise zamana ve bütçe İmkânlarına bağlıdır.
Hususi otobüs sayısının gittikçe artmasına rağmen belediye otobüs varidatında şimdilik bir azalma görülmemektedir. Hususi otobüsler, belediye otobüslerine ciddi şekilde rakip olmağa başladıkları zaman flatlerde bir İndirme yapılabileceği İlâve olunuyor. Şimdiden bu hususta tetkikler yapılmaktadır.
■ ■■■■»■■i
MAKSİ M'de
Muammer Karaca
Opereti j
H A N G İ 3 t ’
Revü operet: Saat 20.30 da ‘ Telefon: 42633

" ÇEMBERLİTAŞ SİNEMASINDA ’
Bugün matinelerden itibaren senenin en büyük ve en kıymetli Türk Cimi dört haftadan beri TakaLnı'do Türk Sinemasını görülmemiş bir seyirci İzdihamının büyük takdirlerine mazhor olan ve rekordan rekora giden 1-ÇILDIRAN KADIN
Tiirk fil! mel liftin büyük zafer kıymetli sanatkârları tarafından
2 - LOREL HARDI KAN KARDEŞLER
Baştan nihayete kadar doya doya kahkahalarla gülmek.
Dertli Keremin iniltileri
Adalet sarayının yeri
Adalet sarayımız yanalı on beş yılı geçti Yenisi İçin koca İstanbulda bir yer bulunamadı. Bütçeye İlk kısım İçin tahlsat kondu, meclis kabul etti. Son olarak Sultanahmetto İbrahim paşa sarayının bulunduğu yerde yapılacak denildi, kararlar verildi, İstimlâkler yapıldı; projesi müosabaka-ya kondu, şimdi görüyoruz kİ bundan da vaz geçilmiştir.
Peki ama, niçin?
Eski yerinde yapılamıyor. Çünkü Ayasofya vo Sultanahmet camileri gibi İki büyük Rindin ortasında böyle binaların yapılması şehircilik bakımından uygun değilmiş. Güzel,
Sultanahmetto İbrahim paşa sarayının bulunduğu yerde yapılamıyor. Çünkü daha birçok İstimlâkler ve büyük paralar lazımmış. Sonra, oradaki bu antika binanın daha fazla yıkılması doğru değil. Daha sonra, Sultanahmet meydanının altında nice nice Bizans eserleri var. Şimdi üstüne koca bir saray yapılırsa 20, yahut 50 yıl sonra bu antika eserlerin meydana çıkarılması gerektiğinde sarayın yıkılmak ihtimali varmış. Milletlerarası kültür cemiyetleri de (aman etmeyin) diye yapıyorlarmış. Bu da güzel.
Tomruk arsası şeyledir, böyledlr ve istimlâk için oraya da milyonlar lâzım- Pekâlâ.
Hükümet rükünlerinin ve başta sayın Adalet Bakanı şinasi Devrinin bununla ne kadar uğraştığını ve temeline tez elden kazma atılmasını âdeta bir nefis İzzeti meselesi yaptığını baro mensupları yakından bilmesek (bunların hepsi gösteriştir, üvey evlâdız, İstenmiyor!) diyeceğiz.
Peki, Adalet sarayına koca İstanbulda usa bulunamıyor mu? ,
Bir memlekette Adalet sarayının o memleketin şerefi olduğunu derli toplu ve konforlu bir sığınak olmayınca adaletin İyi dağıtılamıyacağmı artık bilmlyen kalmadı. Ticaret, hukuk ve sulh mahkemelerinin gümrük binasında yerleştirilmeleri de bir kolaylıktır, fakat gidilmek için sidik, fışkı ve benzin kokusundan geçilmez; karanlık ve soğuk koridorlar tıklım tıklım yol bulunmaz, odalarda çuvallar ve »andıklar üst üste İş görülmez, Çünkü burası Adalet sarayı değil, derme çatma bir binadır. Şu memleketin zavallı yargıç ve avukatlarıyla halkının çektikleri yanında dertli Keremin İniltileri hiç kalır. Nerede yapılacaksa yapılsa da bir kurtulsak. Temeline İlk kazma vurulduğunu gördüğü gün Eyüptc kurban kesmeyi veya Kızılay aşocaklarmda yüz çocuğu doyurup giydirmeyi adayanlar var.
Acaba Atatürk bulvarı nasıl? Bunu sorar sormaz, ilk yadırgamadan doğan homurdanmaları işitiyoruz.
Uzak!.. Acaba pek mi uzak? Tramvayla, otomobil veya otobüsle on dakika olacağına yirmi dakikada gidilse ne çıkar? Bu ufak gecikme, bugünkü çektiklerimizin yanında ehemmiyetsiz kalmaz mı? Hem oranın Beyoğlu taralından, Unkapanı köprüsünden yolu var. İş sahiplerinin ve ailelerin daha kalabalık bıilundılkları Şişli ve Beyoğlu semtinden Atatiirk bulvarına daha çabuk değilse de aynı zamanda
' 111 'I
Bu akşam ATLAS Sinemasında
YENİ PROGRAM:
Halkımızın, ve bütün Dünya sinema severlerinin en çok beğendiği, en çok alkışladığı
ESTHER WİLLİAMS
VAN JOHNSON
tarafından nefis ve mükemmel bir surette yaratılan
KADINLARIN SEVGİLİSİ
RENKLÎ ve tabiî güzellikte nefis sahnelerle süslü İhtişamlı
"bir film
Bugün saat 11 Halk matinesinde, 2 — 4.15 ve 8.45 Matinelerinde son defa olarak
BEYAZ KAMELYA

filnıL Bu büyük ve kıymeti! eseri şehir Tiyatrosunun ve memleketimizin en yaratılmıştır.
ve fakat daha rahat varılacağına şüphe yoktur.
Piyasa yeri değil!.. Acaba Adalet sarayının behemehal piyasa yerinde olması lâzım mıdır? Adalet sarayı, borsa mıdır? Bir bakıma piyasa yerinden, tren ve vapur düdüklerinden ve şehrin hay ve huyundan uzak bulunmalıdır. Avukat yazıhanelerinin piyasa yerinde olması kâfidir. Saray, bütün mahkeme ve icra dairelerini I ihtiva edeceğine göre içine giren *vu- j kat veya iş sahibi bütün işlerin! bitirinceye kadar İçinden çıkmaz ve 1c-raya, sulha, cezaya yetişeceğim diye çırpınıp durmaz.. Yargıçlarımız daha çok İstanbul semtinde oturuyorlar. Halkın fakir topluluğu yedlkule, Ba-yezit, Fatih; Topkapı; Fener; Kasımpaşa semtlerlndedlrler k! onlara bulvar daha yakındır. Hele temeline bir kazma vurulsun, tramvay; otobüs servisleri de siki aşıt-
Bizim bildiğimize göre Atatürk bulvarı, yavaş yavaş şehrin ağırlık merkezini paylaşmak İçin yapılmıştı. Adalet sarayının, belediye binasının temelleri atıldığı gün sağda solda gazinolar apartunanlar, yazıhaneler yapılır ve güdülen amaca çabult varılır ve belediyenin Emlnönünden rıhtım boyunca açmayı düşündüğü bulvar da oraya kavuşunca tadından yenilmez olur.
Adalet sarayı bir defa yapılacak ve yüzyıllar boyunca kalacaktır. Sekiz on yıl biraz sıkıntı çekilse bile sonraları rahatlık duyulup alışılacağiTia, etraf kalabalıklaşınca (ne iyi olmuş) deneceğine şüphe yoktur. Daha münasip bir yer bulunursa ne mutlu, fakat bulunamıyorsa, madem ki bugüne kadar uzadı; bir de bu yönden incelemeler yapılsa nasıl olur?
Uzak yakın yapılsın da nerede yapılırsa yapılsın.
Bunları söylüyorum amma, İçimde bir kurt yeniği var. Eski Adalet Bakanı AH Rıza Tilrel'ln yaptırdığı İncelemeler sonunda, orada da Adalet sarayına elverişli büyük arsalar olmadığı anlaşılmış, Üçer beşer yüz metrelik arsalarmış. Eğer böyle İse Aslısına kavuşmak için ağlayan Kerem gibi, ey yargıçlar ve avukatlar ve ey İstanbul halkı, biz de İnleyip duralım.
Avukat
Haydar ötkent
Hayalinizde kurduğunuz
K A ş A N E’yi
bir
MİLLİ PİYANGO
blletfle
hakikat yapabilirsiniz

7 Nisan çekilişini
SAKIN
İhmal etm.-yln
İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu
Saat 20 de
Komedi Kısmı
KAŞ YAPAYIM DERKEN
MAHKEME KORİDORLARINDA;
Necati efendi çapkınlığa çıktı!
Necati efendinin vlzlyerl yana dönmüş kasketine, kahve rengi abadan mamul külot pantalonuna bakıp da İstanbulun acemisi zannetmeyin hal Bu üçüncü gelişi İmiş. Kendisi Ana-doluda ticaretle iştigal edermiş. Mal almak üzere bundan evvelki gelişlerinde istanbulun altından girip üstünden çıkmış; koskoca şehrin dört bucağını avucunun içi gibi öğrenmiş. Ne Beyoğlu kalmış; ne Kemeraill sokakları. Bir hayli para dökmüş amma adamakıllı da yaşamış.
— Paranın ne kıymeti var? diyor. İnsan dediğin, elinde fırsat varken şu dünyada üç günlük ömrünü safa İçinde geçirmeli; Manyayı, Konyayı Öğrenmeli.
— Sen hepsini öğrendin mİ, ahbap?
— Eh, çok şükür, şu İstanbul diyarında girmediğimiz delik kalmadı.
— Yerebatana da girdin mİ, efendi amca?
— Yook, öyle şeylerden hoşlanmam ben. Sağlığımızda yerin üstü dururken altında ne işim var?
— Ne bileyim? »İstanbulda girmediğim delik kalmadı »'dedin de.
— Ben onu demek İstemedim, efendi birader, öyle delikler, kovuklar neme gerek? Ben, İstanbulun kıyısını bucağını gezip dolaştım; her tarafın tadına baktım; demek İstiyorum.
— Hatunlu eğlenceler de yaptın mı?
Utanır gibi oldu; başını önüne e-ğlp mırıldandı:
— Istanbula gelmişken her tarafı görmeli; her şeyi öğrenmeli İnsan.
— Bekâr mısın, ahbap?
Yağız çehresi morardı:
— Bizim memlekette erken evlenmek âdettir. Evlendiğim zaman on sekizimin İçinde İdim, şimdi kırkı aştık. Demek kİ evleneli yirmi seneden fazla oldu. O zamanlar param pulum da yoktu. Muharebe İçinde Cenabı Allahın İzniyle beş on kuruş sahibi oldum; ticarete başladım; İşimi genişlettim. Ondan sonra başladım Istan bul a gelip gitmeğe. Ne yalan »öyleyim, bu memleketin hal! başka, insanın gözü, gönlü açılıyor.
— Öyledir, erendi amca. Hele bol para olursa İhtiyarlar bile gençleşir burada.
Necati efendi gene mahçup eda İle başını eğip gülümsedi:
— Sahi de öyle oluyor ha. tik gelişimde dünyadan haberim yokta. Buraları İyi bilen arkadaşlarla beraber şöyle bir çıkıp etrafı dolaşınca başka türlü oldum.
— Kabak çiçeği gibi açıldın desene.
— Eh, biraz açılmak lâzım. Dünyaya kör gibi gelip gidecek değiliz ya.
— Yosmalar çabuk açarlar İnsanı, efendi amca.
çenesini kaşıyarak sırıttı:
— Allah seni inandırsın kİ, onların arasına karışınca, yalama olmuş kilit gibi açılıverlyor İnsan.
— Onlar adamı baştan da çıkarırlar ha. Senin burada yaptıkların Ana-nmıııııııııııııııııııııııı..
Yeni SES opereti
Yarın akşam saat 20,30 da
TÖVBELER TÖVBESİ
Telif operet 3 perde Yazan: ALP KUN Müzik: Y. ENEREN Matineler: Cumartesi, Pazar, Çarşamba saat 15 de Numaralı yerlerinizi ayırtınız. Tel. 49309
doluda yenge hanımın kulağına varırsa?
— Aldırma öyle şeylere. Ben her ‘şl usulü dairesinde yaparım. Yani, karda gezerim de izimi belli etmem Hele acemilikten kurtulup da lalanbu-lun ustası olduktan sonra korkacak bir şey kalmaz.
— Peki, şimdi buraya niçin geldin? Mahkemede bir işin mİ var?
Başını eğip sustu.
— Neden susuyorsun, alıbap? Gizli bir İş mİ yoksa? ı
— Yok, canim. Gizil değil amma şey İşte... Hani, senin biriz evvel söylediğin gibi oldu. Tuzağa düşürdüler beni.
— Vayyyl. Kadın tuzağına mı düştün?
— Tuzak dediğin kadına mahsustur. eledi birader. Malûm ya. onların eline düşmek tehlikelidir,
— Ranlya, biraz evvel sen; «lstan-bulun ustası oldum, her şeyi öğrendim» diyordun ya?
— Öğrenmesine öğrendim, amma, ne kadar öğrensen, olmuyor İşte. Hani, meşhur bir lâf vardır. Katır, kırk türlü yüzmek bilirmiş. Velâkln. suya düşünce: «Acaba hangi çeşit yüzsem de kurtulsam?» diye şaşırır, düşüne düşüne boğulurmuş. Blzîmkl de ona benzedi.
Ce. Re.
(Sonu yarın)
Yapı kongresi
5 mayısta Ankarada içtima edecek
6 mayıst Ankarada toplanacak olan yapı kongresine İmar ve İnşa De ilgili bütün şubelerin İştirak etmeleri kararlaştırılmıştır.
Bayındırlık Bakanlığı İki senedir bu kongrenin hazırlıkları 11e meşgul dü. Yetkili makamlar tarafından Türklyedckl yapı İşlerine dair hazırlanan raporlar Bakanlıkça bastırılmış ve İlgililere gönderilmiştir. Bu raporlar dört yüz küsur sahlfe tatmaktadır.
Yapı kongresinde görüşülecek başlıca meseleler şunlardır:
1 — Temel ve zemin işleri, 2 — yer sarsıntılarına karşı tedbirler, S — proje tatbikat İşleri, harita İşleri, İmar plânlan. 4 — Mesken işleri, 5 — ücret tarifeleri. 6 — îş verme ve memur; yüksek mühendis; yüksek mimar; mühendis ve mimarların serbes çalışmaları konulan: t — Bina tesisat talimatnamesi; 8 — devleti yapılarının en uygun ve iktisadi şekilde İnşaları İçin prensip kararları.

—• TAKVİM •—-
Cemazlyel'evvel 11 — Kasım 138 I
İmsak. Gü. Öğle İkindi Ak. Y" '!
E. 9.57 11,38 8.58 9.25 12,00 1,31 I
V. 4.20 6,00 12.21 15.48 18.23 19,54 |
l'Vı


JSahife 4
jt ft gÂtt
GRiPîN
Meşhur Hol ondalı
ÖAZ ŞANTÖZÜ
Miss BUNNY
Piyanoda H. Driessen
Bu akşamdan İtibaren MARKİZ NAYT klübündo
Tel: 41000
- BAŞ - DİŞ ve ROMATİZMA
AĞRILARINA KARŞI
Çocuk hekimi; Doktor ! il
Ahmet Akk oyunlu |
Taksim - Talimhane Palas ■
Telefon: 82627 |
Bir sihirbaz olmamakla beraber
pepo
en kiril ve en eski elbiseleri 24 saatte yepyeni bir hale koyarı Adres: Yüksekkaldınm No. 173.
Mahrutî çadır alınacak
Türkiye Demir ve Çelik Fabrikaları Müessesesinden:
Müessesemlz için mahrutî çadır alınacaktır. Teslim müddeti, şartı, evsafı fiatı bildirir tekliflerin 31 Mart 948 tarihine ka-dar müessesemlze gönderilmesi İlân olunur. (3458)
Elbisenizi
pepo
Temizlerse onu zevkle giyersiniz! Adres: Yüksekkaldınm No. 173.
Kullanılmış amdalaj bezi satışı
Siimerbank İplik ve Dokuma Fabrikaları
Müessesesi İstanbul Toptan deposu Müdürlüğünden:
Depomuzda birikmiş bulunan anbalâj malzemesi açık arttırma ile satışa arzedilecektlr.
İlgililerin İzahat almak için, depomuza müracaatları rica olunur. (3562)
I. E. T. T. işletmelerinden:
1 — Aşağıda cins ve nıUcatralan gösterilen malzeme hizalarında yazılı muhammen bedeller üzerinden pazarlık suretlle satılacaktır.
M. B.
SAAt
Şişli - Beyazıt Otobüs Ring servisi
I. E. T. T. Umum Müdürlüğünden:
1 — 24 Mart 1948 Çarşamba gününden İtibaren tecrübe mahiyetinde olmak üzere yarısı «şişli - Osmanbey Rumeli caddesi - Maçka - Bayıldım yokuşu* yolu He, diğer yarısı da «Şişil - Harbiye - Taksim - İstiklâl caddesi
Atatürk bulvarı, yolu He Bayezitten geçmek üzere sabah ve akşam saatlerinde her İki İstikamete 5 ve bir İstikamete 10 dakikada bir otobüs tahrik edilmek suretlle yeni bir ring otobüs servisi İhdas edilmiştir, ücret tarifeleri Nişantaşı - Bayezlt ring servisi otobüslerlndeklnin aynıdır.
2 — Tecrübe mahiyetinde çalıştırılmakta olan Taksim - Sirkeci otobüslerinin de 24 Mart 1948 den İtibaren kaldırılacağı sayın halka İlân olunur, 3630
81 adet muhtelif volt ve tokatta transformatör 08.175.— 10.30 da 2 ■ eski kamyon 1.800.— .11 de
2 — Bu işe alt şartnameler levazımdan parasız tedarik edilebilir.
3 — İsteklilerin geçici temlnatlarlle birlikte 29/3/943 Pazartesi günü Metro - han 4. cü katta toplanacakArttırma - Eksiltme Komisyonunda hazır bulunmaları.
4 — Transformatörler birer blrersatılacağından muhammen bedelleri
şartnomelerdo nyn ayrı gösterilmiştir. 3517
ta-
MüFlonlu muşamba alınacak
İstanbul Jandarma Satmalına Komisyonu Başkanlığından:
Jandarma birlikleri için İçerisi müflonlu siyah veya haki rengi
bil kavuçuktan 350 - 400 adet muşamba kapalı zarf usulü He satın alınacaktır. Muhammen bedel 23600 Uradır. Eksiltme 26. 3. 948 cuma günü saat 15 de İst. Taksim J. müfettişlik binası İçindeki komisyonumuzda yapılacaktır. isteklilerin 1770 liralık teminat makbuzu 11e birlikte tekUf mektuplarını en geç aynı gün saat 14 de kadar komisyonumuza vermiş olmaları ve evsaf şartname ve nümuneyl her gün kurulda görebilecekleri şartnamede yazılı diğer vesaiki de birlikte getirmeleri. (2909)
pepo
da temizletilen bir rop yeniden Kazanılmış bir rop demektir!
Adres: Yüksekkaldınm No. 173.
Pirinç levha satın alınacak
Akşam Erkek Sanat Okulu Müdürlüğünden:
1 — Teknik öğretmen okulu mütodavll sermayesi hesabına ı milimetre kalınlığında 3000 kUo kadar pirinç levhalar «vaki, olanak uygun tekliflere göre perakende veya toptan pazarlıkla satın alınacaktır.
2 — İsteklilerden teklif edecekleri flat ve miktarın tutarı üzerinden hesaplanmak suretlle % 15 geçici güven parası alınacaktır.
3 — İstekli olanların elinde bulunan pirinç levhalardan birer miktar nümune İle birlikte 23 Mart 1948 sah günü saat 14.30 da Tophanede 347 numaralı okulun bürosunda toplanacak komisyona başvurmaları, 3610
Lekeli bir elbise deyince Aklınıza derhal pepo
gelmelldlrl
Adres: Yüksekkaldınm No. 173.
I
Su haznesi yaptırılacak
Siimerbank İplik ve Dokuma Fabrikaları Müessesesl Hereke Fabrikası Müdürlüğünden
1 — Eksiltmeye konulan İş: Fabrikamız sahası İçinde üç adet su haznesi inşaatıdır.
2 — Keşif tutarı 29047.64 Uradır.
3 — Eksiltme. 30. 3. 1948 günü saat 15 de fabrikamızda yapılacaktır.
4 — Geçici teminat miktarı 2180 liradır.
5 — Eksiltme evrakı beş Ura mukabilinde İstanbulda müessesemlz müdürlüğünden ve fabrikamızdan alınacaktır.
5 — EksUtmeye gireceklerin bir defada en az 50.000 liralık İnşaat yaptıklarını gösteren resmi belge ve diğer kanuni vesikalarla birlikte tekliflerini kapalı olarak İhale gün ün den bir gün evveline kadar fabrikamız müdürlüğüne teslim etmiş olmaları şarttır.
7 — Postada vaki olacak gecikmeler nazarı itibara alınmıyacaktır.
8 — Fabrika müdürlüğü ihaleyi İcrada serbesttir. (3563)
Çeşitli kimya maddeleri salın alınacak
Akşam Erkek Sanat Okulu Müdürlüğünden:
1 — Erekk Teknik öğretim okulları lâboratuvarlan için 20496.42 lira tasarlanan bedel üzerinden 85 kalem çeşitli cinslerde saf kimya maddeleri pazarlık suret İle «derhal teslim* satın alınacaktır.
2 — Bu İşe alt şartname her gün Tophonede 347 numaradaki okulun bü rosunda görülebilir.
3 — Oeçlcl güven parası % 15 üzerinden 3074.46 lira olup okul İdaresinden alınacak belge He yüksek okullar saymanlığı veznesine yatırılacaktır.
4 — Pazarlığı 25 Mart 1043 cuma günü saat 14.30 da 2 ncl maddede yazılı bilroda toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
5 — İstekli olanların kanuni belgelerlle birlikte belirlilen gün ve saatte komisyona başvurmaları.
pepo
Her ejbigeyl İhtimamla temizler,
Çünkü PEPO mesleğine âşıktır! Adres: Yüksekkaldınm No. 173.
İstanbul Sular İdaresinden:
Muhtelif cins ve eb'atta bronz musluk ve saire döktürülccekllr. Şartnamesi levazım dairesinden alınabilir ve numuneleri görülebilir.
İsteklilerin teklif bedellerinin % 7.5 u nlsbetlnde bir teminatla beraber tekliflerini 29 mart 1948 pazartesi saat 12 ye kadar Beyoğlu İstiklâl caddesi idare merkezinde muamelât dairesine vermeleri. (3196)
pepo
Teknik üniversite Rektörlüğünden:
üniversitemizde kürsüsü bulunan bütün derslerden Doçentlik İmtihanları açılmıştır. İsteklilerin Mart 1948 sonuna kadar Doçentlik Yönetmeliği gereğince ilgili Fakülte Dekanlığına miiracat etmeleri. 3373
Otomatik telefon sondoj ve tamir ustası alınacaktır
Deniz Fabrikaları Genel Müdürlüğünden:
Fabrikalarımızda çalışmak üzere otomatik telefonların montesi ve tamirleri İçin bir usta alınacaktır. Bu ustaya yapılacak sınavında göstereceği liyakate göre bütün zamlar dahil en çok (200) kuruş kadar saatlik ücret verilecektir. Aşağıda yazılı belgeleri haiz olanların gidip gelme yol mas-jafarı kendilerine alt olmak üzere bir dilekçe He Genel Müdürlüğümüz» müracaat etmeleri.
1 — Türkiye Cummuriyetl tabiiyetini haiz ve Türk olmak
2 — Askeri ödevini yapmış olmak (yaş haddi âzami 40 dır)
3 — Ağır hapis cezasUe mahkûm olmamak
4 — Askeri kara, deniz ve hava fabrikalarından terki hizmet itnılş ya boğulmuş olmamak
5 — Okur yazar olmak
6 — Kimlik cüzdanı
7 — Askerlik vesikam
8 — Son çalıştığı yerden hizmet veslkari
9 — 6 adc-t vesikalık fotoğraf
10 — Çiçek aşısı kâğıdı
11 — İyi huy kâğıdı (Polis veya Jandarmadan tasdikli)’
I*-
M
Roplarınıza eski parlaklığını verebilen şehrimizin yegâne temizleyicidir I
Adres: Yüksekkaldınm No. 173.
Toprak Mahsulleri Ofisi İstanbul Bölge Müdürlüğünden ı
Cinsi
Miktarı Muhammen bedeli
22.00ü
23.000
22.687.50
açık eksiltme suretiyle
38
92 13750 malzeme
Köknar kereste 0.25 X 0 026 X 400 M3
* > 0.25 X 0.020 X 400 >
Çinko 5 Iık 1x2 metre Kg
1 — Cins; ve miktarı yukarıda yazılı satın alınacaktır.
2 — Eksiltme ve İhalesi 29/3/943 pazartesi günü saat 14 do Beşlktaşta-Id satın olma komisyonumuzda. Yapılacaktır.
3 — Muvakkat teminat muhammen bedeli % 7,5 dur. Kati teminat % 15 liradır.
4 — Bu işe alt şartlaşma Beşlktaştakl malzeme satın alma servisimizde görülebilir.
6 — İsteklilerin mezkûr gün ve yonda bulunmaları Hân olunur.
saatte temlnatlarlle birlikte komls-(3559)
Göz Mütehassisı
Dr. Cemil Görür
Hastalarım pazardan başka her gün saat 15 ten 18 e kadar kabul eder.
Cağaloğlu Nuruosmanlye caddesi Osman Şerafeddln Apt. No. 6.
Elbiselerinizin ömrünü uzatmak
pepo
bun gayesidir t
Adresi Yüksekkaldınm No. 173.
ADRÎATÎCA 8. A
di NAViGAZiONE
PİRE - ADRÎATÎK ve TİRENİEN DENİZLERİ içltı İSTANBUL. İZMİR, MERSİN ve İSKENDERUNDAN hareket eden 15 günde bir postalar
ISTANBULDAN: PİRE - MALTA - MARSİLYA ve CENOVA için yakında hareket edecek vapurlar:
S A R G A Vapuru
T. CAMPANELL A »
PİRE - TRİYESTE ve VENEDİK ...J,îLn_135reket edecek vapurlar: Vapuru
>
MARİA VITTORIA LOREDAN
MARİA VITTORIA
»
8 Nisanda
20 Nisanda
25 Martta
8 Nisanda
25 Nisanda
İZMİRDEN: PİRE - MALTA - MARSİLYA ve CENOVA için, yalanda hareket edecek vapurlar
S A R G A Vapuru 10
T. CAMPANELLA » 22
PİRE - TRİYESTE ve VENEDİK için hareket edecek vapurlar ------- . _ _ _ x Vapuru
»
MARİA VITTORIA LOREDAN
FANNY BRUNNER MARİA VITTORIA
»

Nisanda
Nisanda
Martta
27
10 Nisanda
15 Nisanda
27 Nisanda
MERSİN ve İSKENDERUNDAN:
PİRE (İhtimal) MALTA. MARSİLYA ve CENOVA _ için yakında hareket edecek
Vapuru
»
vapurlar
24/26 Martta 10/12 Nisanda 15/17 Nisanda 28/30 Nisanda
PİRE (ihtimal) TRİESTE ve VENEDİK
İçin hareket edecek vapurlar
Vapuru 8/10 Nisanda
> 20/22 Nisanda
TITANIA CHIOGGIA FEDERICO C. TITANIA
FANNY BRUNNER MARİA VITTORIA
1TAL1 A
S. A. Di Navlgazione Şimali, Cenubî ve Merkez Amerika İçin Yolcu ve eşyai ticariye servisi.
>
LLOYD TRtESTlNO
S. A. Di Navigazlone Kızildeniz, Hindistan, Cenubi Afrika, Garbi Afrika, Kongo İçin yolcu ve eşyal ticariye servisi.
Fazla tafsilât için Galatada Mumhanede 15 No. 2 no1 "katta.
ADRÎATÎCA S.A. Di Navlgazione
Umumi acenteliğine müracaat. Tel 44877 - 44878
KIZILAY DERNEĞİ
BEYOĞLU İLÇESİ
'SU
Millî Piyango Bayileri 11e P.T.T. Merkezlerinde ve Piyangonun bütün ikramiyelerinden Otomobillerinde satılmakta olan KIZILAY DERNEĞİ Eşya Piyangosunun zenginliğine dikkatinizi çekeriz.
Ura Adet
25000 1 Köşk, yapı ve Kredi Bankasının yaptırdığı binalardan Göztepe*de İtfaiye karşısında
13500 1 F R A Z E R marka otomobil
10000 1 Pontiac marka otomobil
1500 1 Pırlanta yüzük
500 1 Çamaşır makinesi
600 1 Oda takımı
250 1 Elektrik süpürgesi
2000 2 Buz dolabı
3000 10 Dikiş makinesi
300 3 Altın bilezik
6600 15 Kol, cep, masa saati
1500 8 Halı seccade
300 2 Erkek ve kadın kostümlüğü
Ve bunlardan başka daha
3000 parça muhtelif kıymette eşya
Bir lira He bir köşk, bir otomobil, bir buz dolabı sahibi olmak mümkündür. Keşide 11 Nisan 1948 dedir. Daha vakit vardır diye düşünmeyiniz. şimdiden büstlerimizin hemen hemen bitmek üzere olduğunu söyleyebiliriz. Acele ediniz.
İlçe şubesi telefon numarası 43812
* Takip bürosu telefon numarası 80446
OTLUK
DUVAR BOYALARI
Çeşitli renklerile piyasaya arzedilmiştir
Bir kilosu bir odayı kadife güzelliğinde tezyin eder.

BOYACILARDAN Orijlal ambalajlı SABİT L U X markasını İsteyiniz,
SABİT L U X • ün kolay sürüldüğü YAĞLI BOYADAN ÜSTÜN ve
UCUZ YEGÂNE BOYA ÖLDÜĞÜ
müşterilerimizin tecrübeleriyle SABİTTİR.
tzahat İçin: Telefon; 40045 — İstanbul, Galata, Fermeneciler 48

Comments (0)