AKŞAM
Her giiıı 8 sahife
AKŞAM
A K Ş A M’ ı o Küçük ilânları en verimli, en ucuz vasıtadır.
Sene 30 — No. 10604 — Fbtl her yerde 10 kuruştur.
CUMA 23 Nisan 1940
Sahibi; Necmeddln Sadak — Yazı İşlerini filien İdare eden: C. Bildik — Akşam Matbaası
Filistinde harb şiddetlendi Hayfada Araplarla Yahudiler arasında kanlı savaşlar oluyor
Yahudiler, liman hariç, Hayfamn önemli noktalarını ele geçirdiler
Hayfadan 150 bin Arap Akkâ civarına sığındı, Araplar Yahudilerin mülaıeke teklifini reddettiler
Londra 23 (Rı — Haytadaki Arap liderleri, Yahudilerin mütareke taklitlerini reddetrnlşlerâir. Bu sabah. Arap ve Yahudi temsilcileri yeni bir toplantı yapacaksa da bir netice çıkması ihtimali azdır.
Haytadaki duruma dair gelen haberler karışıktır. Bütün haberler Hayfadan değil, 24 saat teehhürle Ku-düsten gelmektedir. Brltlshe United Pressin Hayfadakl' muhabirinin bildirdiğine göre İngiliz kuvvetleri çekildikten sonra taarruza geçen Yahudi Hûganat^kuvvetleri, liman mın-takası harici, şehrin bütün önemli noktaları Yahudilerin eline geçmiştir. Yahudiler. Araplar tarafından reddedeni esine rağmen yaptıklar; mütareke teklifinin meriyette kalacağını beyan etmişlerdir Yahudiler taarruza ba.şlıyalıdan beri binlerce Arap, Hay-radou kora yollle ve kayıklarla Aît-kâya doğru kaçmakladır. Arapların zayla.ına daLr itimada şayan haberler yoktur. Yahudilerin bir kaç yüz Arabi öldürdüklerine dair İddiaları mübalâğalı görülmekte beraber. Arap \ zayiatının yüksek olduğu muhakkaktır, Hogaaah Hayfa muharebelerinde İH Yahudi maktul düştüğünü bildirmektedir.
Hayfada muharebeler devam ediyor
konara 23 İR) — BBC nin Yükündeki özel muhabiri bildiriyor:
Flllstindekl durum, vahim bir buhrana doğru seyretmektedir. Buradaki halk tabakaları harbi artık kaçınılmaz bir şey gibi ve fatalLt bir zihniyetle beklemektedirler. -
Hayfa şehrinde evvelki gün başlamış olan çarpışma dun. gece hâlâ, devam etmekteydi, Hayfa şehrinden pek az haber gelmektedir, Ingiliz kuvvetleri tarafından bîr müddet evvel tahliye edilmiş olan bu şehir, Birleşmiş Milletlerin taksim plânı gereğince Yalı udi devletine bırakılacaktı. Bu çelıirde şimdi cereyan etmekte olan çarpışmalar, Filistin muharebesini en yüksek kertesine ulaştırmaktadır.
Kuzey Filistinde Araplar mii'ılm kuvvet yığmaktadırlar. Tel&vlv yakınlarındaki ovada da Yahudiler karşı taarruzu hazırlamakta ve blrllk’e-rltıl toplamaktadırlar.
Hayfadan 150 bin Arap tahliye edildi
Londra 23 (R, — Filetinden gelen haberler® göre, Hayfa'da Araplar, Yahudiler tarafından teklif edilmiş olan mütarekeyi reddetmişlerdir.
Umumi tahliyeye karar verilmiş olduğu bildirilmektedir.
Brltiş United Pressin verdiği bir habere göre. Hayfı’nın liman bölgesinden şimdiye kadar 150.000 Arap tahliye edilmiştir. Bunlar Akkâ civarında bir kampa toplanmaktadırlar.
Aynı muharririn İlâve ettiğine göre, dün Hayfa'da kısa bir mütareke Ma eJUmlatlr. Bundan s00ra da pek öyle bümk «lçud0 blr çatmma cereyan etmemiştir.
Aı-ıp ordusunun tebliği
Londra Î3 IBı _ Kudd.ıen selen bir habere göre. Arap kurtuluş ordu- ‘ su kumandanlığı tarafından dün akşam neşredilmiş oiaıı re3ml bir tebliğ; Hayfada çok çetin çarpışmaların cereyan ettiğini bildirmekteydi.
Araplar tarafından verilen ınalü-mr.ta göre. Yahudiler savaş yerine
(Arkası sahi]e 2; sütun 5 te)
.ffanZı sau'aştarâ sahne olan Hayfa şehrinden bir görünüş
Manzarada yabancı denizaltılar mı görüldü Alâkadar makamlar, böyle bir hâdiseden haberdar olmadıkları cevabını verdiler
Bize verilen denizaltılar
Bir tanesi gemi enkazına çarparak hafifçe hasara uğradı
London, Amerika 23 (AP) —
Pazartesi günü, Türklye’yo gitmek üzere yola çıkmış olan dört denlzaltı-dan biri Block adası açıklarında bir gemi enkazına çarparak hasara uğramış va tamir edilmek Üzere geri dönmek mecburiyetinde kalmıştır.
Buradaki denizaltı üssünden verilen malûmata göre, hasar büyü* değildir; sadece, denizaltının Türkiye-ye kusursuz bir halde teslim edilebilmesi İçin tamirine lüzum görülmüştür.
cBlueback» adındaki bu denizaltının bu akşam tekrar yola çıkması ve tChub», «Boarflsh» ve «Brlll» adındaki diğer denizaltı] ara yetişmesi beklenmektedir.
Amerikan uçakları
Yardım tertibine dahil yeni bir uçak kafilesi İzmire geldi
İzmir 22 (A.A.) — Bugün öğleden sonra saat 13,30 da Amerikanın Türkiye'ye yardım tertibine dabll olanlardan yeni bir parti uçak kafilesi Gaziemİr uçak meydanına inmiştir. Meydanda Türk arkadaşları tarafından hararetle karşılanan Amerikalı havacılar şehri görmek arzusunu İzhar etmişler ve Türk arkadaşlartle birlikte İzmir’de doluşmalar yapmışlardır.
Amerikalı tayyareciler saat 18 de husıisl uçaklarlle Atina’ya dönmüşlerdir.
Millî Hâkimiyet ve Çocuk bayramı
Türk milleti, bu büyük günü derin bir sevinçle kutluyor
Çocuk bayramından bir kaç enstantane


(

.Al
Bu sabahki refiklerimiz, Ankara muhabirlerine atfen şöylg bir telgraf negretmlştlr:
Ankara 22 — Hatırlarda olduğu üzere bundan bir ay kadar önce bir Rus gemisi Karadeniz Boğazındaki demir ağlara bindirmiş, bir çok yerlerinden büyük hasara uğratmıştı. Bu hususta bugiin bazı haberler dolaşmaktadır.
Bu habere göre, şimalden gelen bazı denizaltılar demir ağların bozuk olmasından İstifade ederek Karadeniz
Boğazını geçmişlerdir. Karadeniz Boğazından denl2altıların geçtiği hakkında hiç bir delil tesblt edilmemiş İse de, Marmara denizinde İki yabancı denizaltının su üstüne çıktığı tesblt edilmiştir. Bu denlzaltı’ann kime alt olduğu henüz anlaşılmamıştır.
Reflklerhnlzdo neşredilen bu haber üzerine Ankarada alâkadar makamlara başvurarak, doğrıı olup olmadığını sorduk. Alftkadar makamlar, böyle bir hâdiseden haberdar olmadıkları cevabını vermişlerdir.
Ita'yada çarpışmalar
Bazı yerlerde komünistler polislerle çarpıştılar
Orta Doğudaki İngiliz kuvvetleri
Londra 23 (ÂH.) — Harbiye Bakanlığı. İngiliz kuvvetlerinin Filistin-den çekilmesi üzerine hasıl olacak yeni vaziyete göre, Orta Doğudaki teşkilâtında bazı değişiklikler yapmaya karar vermiştir. Bu arada, bütün askeri meselelerin İdare merkezî Süveyş kanah bölgesinde Faylz şehrinde toplanacaktır. BLri Doğu Atrikada, (Mğeri şimali Afrika kıyısında olan, fakat İsimleri bildirilme-, yen iki iîs da aevkiilceyş bağımından
Londra 23 (R» — Dün Italyanın bir çok yerlerinde polis birlikleri ile komünistler arasında çarpışmalar olmuştur.
Komünistlerin bazı şehLrlerde Hıristiyan Demokratlarla, papazlara tecavüzlerde bulunmaları bu gibi hâdiselere yol açmıştır.
İçişleri Bakanlığı, umum! mitingler. tezahürat, üniforma giymek gibi seçim yasaklarını şimdilik kaldırma-roaya karar vermiş bulumaktadır. 1
birer merkez vazifesi görecektir. Mısır (Süveyş kanalı bölgesi), Yunanistan Kıbrıs, Malta va şimali Afri-kadakl kuvvetler Akdcntz kıyısındaki üsse; Somali’den Zambezl'ye kadar olun kuvvetler de doğu Afrlkadakl üsse bağlı bulunacaktır.
Fil is tindeki İngiliz kuvvetlerinin evvelce tesblt edilen plân gereğince, Kıbrıs vo Afrlkaya nakline devam olunmaktadır,
Yeni tefrikamız yarın başlıyor
Aşk ve Macera romanı
Yazan: Nihal Karamağaralı
Bu güzel tefrikamızı yarından itibaren gaze-temizde takibediniz.

DİKKATLER:
Irak gibi mi, Fransa gibi mi?
Diinkii gazeteler, Irakta her türlü maaş ve ücretlere yüzde elli zam yapıldığım yazıyordu.
Bunun;; memur ve ameleye evvelâ hoşmuş gibi görünen, fakat bütün memleket iktîsadiyalile beraber, çalışanları da mahve sürilkliyen bir usul olduğunu, Tilrkiyede herkes pek iyi anlıyor: Zammı bir yeni pahalılık takibeder ve adetlerin sonu yoktur — hattâ enflâsyon mevzuunda dahi...
İkinci bir haber var ki asıl çıkar yol odur:
Fransada, hükümetin bir iktisadi siyaseti neticesi olarak bütün jiatler, yüzde 3 ten yüzde 20 ye kadar indirilmiştir. Meselâ elektrik yüzde 7 indiriliyor. Devlet, kendi işlerinde bu indirmelere uydu.
Bizim için tutulacak yol, ancak bu olabilir. Memleket maliye ve iktisadiyatı altüst edilmeden normale yalnız böyle üidilir.
Bugün Millî Hâkimiyet bayramıdır. Büyük Mîllet Meclisi, yirmi sekiz yıl evvel bugün kurulmuş; istilâ altında bulunan mukaddes yurdumuzu kurtararak milleti, necat ve selâmete gÖtürrriiif-tür.
23 Nisan, Türk cumhuriyeti temellerinin atıldığı, egemenliğin Türk milletinin eline geçtiği, bütün cihanı hayretler içinde bırakan büyük inkılâplarımızın başladığı gündür.
Türk milleti, tadilinde parlak bir devir açan bu büyük bayramı, derin bir sevinçle kutlamaktadır. Dün öğleden itibaren şehir bayraklarla donatılmış, resmi daire ve okullar tatil olmuştur.
Hazırlanan programa göre vi lâyet adına Beyazitte ve ilçeler adına da Talîsimde Cumhuriyet. Beşiktaşta Barbaros, Fatihte Hava Şehitleri meydanlarında, Kadıkö.viinde Fener stadında. Adalarda Cumhuriyet alanında, Eyiıpte kaymakamlık önünde törenler yapılmıştır. Bayezitteki törene Eminönü ilçesi ilk okııllarile Halkevleri, Çocuk Esirgeme kurumu, diğer teşekküller mensuplan iştirak eylemiş lerdir. Eminönü kaymakamı ilk okul çocuklarını ve muhtelit teşekküller mensuplarım teftiş ettikten sonra bandonun çaldığı İstiklâl nıarşüe törene başlanmıştır. Kutlama töreni güzel olmuştur, diğer ilçelerde d? bu kabil törenlerle bu büyük bayram günü kutlanmıştır.
Günler Geçerken:
Tadil tadil üstüne
Bif kanım yaparız; aradan kısa bir müddet geçer, tadil teklifleri başlar ve tekliflerin sonu gelmez. Kanunlarımız yama ve cklerie, kesinti ve katıklarla mütemadiyen değişikliklere uğrar. Filvaki bazı müstesna hallerde ve ihtiyaca göre kanunların tadili lâzımdır. Lâkin bizdeki tadillerin çoğu sonradan lıâdis olan vaziyetlerden dolayı değil, başlangıçta İyi düşünülmeden konmuş maddelerin ilk gününden tatbik edilmez şeyler olmasından ileri gelir. Meselâ apartıman dairelerindeki su meselesi gibi... O kanun Meclisten çıkmadan önce tasarıya bakarak ve çıktıktan sonra da su ile alâkalı maddesini gözönünde tutarak yazmıştık: Tatbiki imkânsızdır; hem mal sahibi ile kiracı arasında ihtilâflara yol açar, hem de kiracıları birbirine düşürür. Ayrıca, su parasının tesviyesi için gösterilen hesap muadelesini de pek karışık bulduğumuzu söylemiş, mütehassısların bile içinden çıkamadıklarına işaret etmiştik.
Dinleyen olmadı. Olmadı arama işte şimdi bir Milletvekili maddenin tadilini teklif etmektedir. Teklifinde diyormuş ki: «Apartman dairelerinde hiç bir muameleye hacet kalmadan, şu saati konulması, elektrik ve havagazmda olduğu gibi su ücretinin de kiracılar tarafından verilmesi, buna karşılık kiracıların kira bedellerini su parası hariç zamla ödemeleri...' Esas İtlbarile en doğrusu Öyle yapmaktır; netekim biz de vaki ile onu yazmış, o teklifi ileri sürmüştük. Kanun yapılırken mantıkin sözü dünlense va İş aceleye getirilmeseydi bugün bir madde tadili külfetine girml-yccektlk: yeniden münakaşalara girişilmiyecckti ve apartmanlara su saatleri çoktan konmuş olacaktı. Düşününüz ki bizim apartmanda mal sahibi umumi su sarfiyatını beş daireye taksim edip kiracılardan tamamını alıyor; yani veriyoruz, İçimizde az veya cok su harcayan var; su parasını vermeyen de var; vermeyenlnkl-ni de biz üzerimize alıyoruz. Mesele çıkmasın diye bütün bu yolsuzluklara katlanıyoruz.
Bahis mevzuu olan kanun, bir maddesinin tadili İle mükemmel şeklini bulmuş olacak mı? Nerede? Her maddesinin değişmesi lâzımdır. Bakalım, değişen maddeleri de yarın değiştirmek ica-betmivecek mİ?
Refik Halid KARAY
AKŞAM
23 Nisan 1948
SÖZÜN GELİŞİ
Çocuk yılının içinde çocuk bayramı 0*2 Nisan çocuk bayramı bu. sefer çocuk yılı İçinde kutlanıyor. Belki hatırlarsınız: 1843 e girerken Çocuk Esirgeme Kurumu, Cumhuriyetin yirmi beşinci dönümünün kutlanacağı bu yılı, «Çocuk yıh> olarak Hân etmiş, çocuk dâvasına en büyük hizmetlerde bulunmak, en verimli adımlan atmak için Cumhuriyetin çeyrek asrı duldurmasına tesadüf eden 1948 yılının talihinden istifade etmeye karar vermişti.
Çocuk mevzuu bizde o kadar İhmal edilmiş, ve öyle çok cepheli bir mevzudur ki gecikmeye tahammülü olmadığı halde bu meseleyi ciddiyetle ele almakta hayli gecikmiş sayılırız. Bazan korkunç dereceleri bulan çocuk ölümlerine henüz bir çare bulduğumuzu İddia edecek durumda değiliz; hattâ çocuk ölümlerine mâni olmak İçin aldığımız tedbirler şunlardır demeye kalksak sayacağımız pek fazla bir şey yoktur. Hâlâ btr ebenin tavassuti-le doğuran kadınlar büyük şehirlerde ve belki kaza merkezlerinde doğuran kadınlardır. Geniş kitleye cocuk bakımı hakkında bilgiler verecek müesseselerimiz pek azdır. Çocuklarımızı tamamen okutamadığınıız da bir hakikattir. Cumhuriyetin yirmi beşinci yıldönümünde yirmi beş yaşına gelmiş de okumak yazmak bilmeyen vatandaşlara sık sık Taslanıyor. Çocuklarımızı besliye-miyor, onları »algın hastalıklardın koruyamıyoruz. Okumak İmkânını bulan çocuklarımızın daha İyi yetişmelerini, sağlıklar İçinde büyümelerini, eğlenmelerini temin edecek vasıtalardan mahrumuz. Başıboş çocukları henüz bir yere toplıyamadık...
îçinde bulunduğumuz çocıtk yılında çocuklar için ne yaptık? Çocuk yılının dört ayı hiç bir şey yapmadan geçti- Onun için, bu çocuk bayramında fevkalâde bîr çocuk hâdisesi kutlıyarnıyoruz.
Şevket Rado
Milletvekilliği adaylığına ait talimatname
C. H. Partisi tarafından Parti teşkilâtına tamim edildi
Ankara 23 — Cumhuriyet Halk Far tisi divanınca kabul edilen yeni Milletvekilliği adaylığı yönetmeliği (talimatnamesi) parti merkezince teşkilâta tamim edilmiştir.
Önümüzdeki aıa scçlmlerflö parti adayları bu tonctmellğe göre tesbit olunacaktır.
Yönetmelikte, «her partili için olduğu kadar kurul üyelikleri İçin de seçimlerde çoğunluğu temin gayesi gözden uzak tutulmıyar&k, kanunun İstediği şartlardan başka, her adayın, muhitin partili ve tarafsız vatandaşlarının beğeneceği ve seçeceği kıymetli vatandaşlardan olmasına» dikkat edilmesi bilhassa tavsiye edilmektedir.
Gene yönetmeliğe göre: I — Yoklamalar , seçime başlanacağına yakın yapılır. Yoklama, vilâyet İdare kurulu, ilçeler İdare kurulları ve bucak kurullarının yalnız başkanla», 11 ve
İlce Belediye başkanları ve daim! komisyon üyeleri, 11 genel meclisinin partili üyeleri, ticaret ve esnaf odalarının partili başkanlarından mürekkep bir heyet tararından yapılır. Toplantılarda dörtte Uç çoğunluğun bulunması kâfi görülmektedir. Adaylar, gizli oyla tesbit edilir ve tasnif, kıır’a He seçilecek 5 kişilik bir komisyon tarafından yapılır. Adaylık seçiminde mutlak ekseriyet kaza nam ı-yanlar İçin seçim yemlenir. Adaylıkları tesbit edilenlerin adları, bütün yurtta yapılacak aday listesine kadar llt.n ve Jşae edllmtz.
2 — Adayların yüzde 10 1 mahallerinde ve yüzde 30 u merkezce tâyin edilir. Nispetlerin hesabında yandan küçük kesirler, yandan biiyük kesirli İller lehine vâhlde irca olunur ve bu suretle ilerde seçilecek Milletvekili adayı bir tane İse. bunun tâyin! mahalli te-’kllâtn bırakılır.
C. H. P.Eyüp
Y unanislana
C. H. P. Eyüp İlçe kongresi dün saat 14,30 da Eyüp Halke vinçle toplandı. Dilekler arasında karanlık sokaklara lâmba takılması ve yolların ıslah edilmesi temennisinden başka, Eyüpte bir Doğumevi 11e 10-12 yataklı bir hastanenin açılması, evlenme daireslnLn inşası, verem dispanserinin 36 ncı İlkokulun yanından kaldırılması, Eyüpte dağılmış bulunan dairelerin bir hükümet konağında birleştirilmesi, civardaki Gecekondu evlerinin yıkUrılmaması, Ftner’e giden sulh mahkemesinin tekrar Eyübe nakledilmesi, Eyübe Belediye otobüsü işletilmesi, köylü ve birinci nevi sigaraların düzeltilmesi, civardaki sahipsiz veya milli emlâke alt çlfllk arazilerinin köylüye tevzii ve diğer bazı husus1.er İstenmekte İdi.
Söz alan muhtelif delegeler de kömür sıkıntısı çekildiğini, Eyüpte ekmeklerin diğer semtlerden daha bölük olduğunu İleri sürdüler.
Bir Eyiiplü dedi kİ:
« — Biz partiye âza kazandırmağa çalışıyoruz. Hükümet İse muarız kazandırıyor. Ekmek İşin! ele alalım. Barb sonelerinde bile bu derece bo* tuk ekmek yemedik. Bizim başlıca gıdamız ekmektir.»
Millî Eğitim Bakanı, gazetecilerin okullara girmesi yasak edildiği haberini yalanlıyor
Ankara 22 (AA.) — Cumhuriyet gazetesi bugünkü sayısında «Muallimleri hayret ve teessür İçinde bırakan yeni tamim» başlığı altında okullara gazeteci ve gazete fotoğrafçısı alınmasının Milli Eğitim Bakanlığınsa yasaklandığına dair yayınlanan bir haber etrafında mütalâasına müracaat eden Anadolu ajansının bir yazarına Mitil Eğitim Bakanı bu haberin asılsız olduğunu, Bakanlığın böyle bir tamlnU bulunmadığını, gazetecilerimiz ve gazete fotoğrafçılarının reportaj yapmak veya fotoğraf çekmek üzere okullara girip çıkmalarının şekil ve şartlarını tâyin etmenin oku] nizamlarına göre müdürlerin yetkisi dahilinde bulunduğunu söylemiş ve şunları ilâve etmiştir:
Bir kaç gün önce de Bakanlığımın öğretmenlerin gazetelerle temasını menettiğine dair bir kısım İstanbul gazetelerinde bazı yazılar gördüm. Bakanlığımızın bahis mevzuu olan tamiminin İkinci fıkrasında aynen:
«Basın, bütün vatandaşlar gibi teşkilâtımız mensupları İçin de fikirlerini, dert ve şikâyetlerini mercilerine ve halk efkârına aksettirmek için başvurulması tabii, değerli bir vasıtadır. Ancak arkadaşlarımızın bu vasıtadan istifade etmeden önce dert ve şikâyetlerini bir kere İlgili mercilere bildirmiş olmaları bir mesleki disiplin zaruretidir» denmiştir.
Tamimin bu fıkrasını okuyan binlerce öğretmen arkadaşım bu tamimden bahseden gazetelerin bu «alırları niçin dercetmekten çekinmiş olmalarına ve bazı gazetelerin de bu satırlar içindeki vuzuha rağmen öğret. . ----- ------- - menlerin gazetelerle temaslarının
masa vardı, şimal 140 masa var. Fa- 1 menoiunduğunu nasıl olup da İddia kat hiç bir 1? çıkmıyor. Her yerde he- edebilmelerine şaşmaktan kendilerini men hemen vaziyet böyledlr.» alamıyacaklardır.
Söz alan bir muhtar da:
(— Bu dilekleri her sene söyleriz. Fakat İçler kalır. Hatta düzeleceğine daha ziyade bozulur. Bunlar halkla parti arasında soğukluk yaratıyor. Her şeye boyuna zam yapılıyor. Artık halka yüzümüz kalmadı.»
Diğer bir delege de:
«— Dilekler yerine gelmedikle ve Devlet dairelerinde memurlar halka müşkülat gösterdikçe bize kimse yanaşmaz. Emlâk dairesinde evvelce 6
1--------------■-------—----------------———.—.
İmparatorun enfiye kutusu
AŞK VE ZABITA ROMANI
Yazan: John D. Carr Tercüme eden.- Vâ-NÛ
................. Tefrika Nö. Ift.. _____ omuzlarını kımıldattı; vücudunda bir arıza olup olmadığını anlamağa çalıştı. Yüzü solgun, mavi gözleri İfadesiz: kaşları İse düşünceyle çatık...
— Yar lan madiği na. emin misin?
— Çok iyiyim, mersi! (Kadının elinden çakmağı alıp söndürdü. Eve. onun huyunu evveldenberi bilirdi; her halde gene pek kızgın btr hail vardı.) Garip, çok garipI Beni öldürmek teşebbüsünde bulundun. Allah rızası İçin şuradan çıkıp gideyim.
Evet, bu adam eski Ncd Atwood.'du. Mazinin bir heyûtası; genç kadını korkutuyor, Yukarıdayken, bir an, Öyle zannetmişti kİ...
BcsEİ.TIk İçinde, karanlık evde yavaşça yürüyüp arka kapıya vardılar. Bu kapı mutfaktan bahçeye açılıyordu. Eve. sürgüyü çekti. Bir kaç taş basamaktan, etrafı yüksek duvarlarla çevrili şairane bir bahçeye indiler. Oradaki kapıdan çıkıkbğı takdirde,
Rumen notası
Uçan kaleler
Bükreş hükümeti Rumen azınlığına fena muamele yapıldığı iddiasında
Bükreş 23 (A.P.) — Romanya, dün Yunan hükümetine verdiği bir nota ile, Yunan latandaki Rumen azlığının fena muameleye maruz kalmasını protesto etmiştir.
Romanya 11e Yunanistan arasında diplomatik münasebet yoktur, Kota İsviçre sefareti vasılaslle gciıderll-ınlştlr.
Wiesbaden 22 (AT».) — Pot t Sait üzerine merhaleslz bir manevra akım yapan Amerikan uçan kalelerden mü te^c-ltkU büyük bir filo bugün Al-manyaya dönmüştür.
3800 millik uçuş hâdlseslz cereyan etmiştir. Hava kuvvetleri genel karargâhından bildirildiğine göre, uçak lar dün gece yansına doğru hareket etmiş olup. 3 gruptan birincisi bugün öğleden sonra tekrar tViesba-c’an’e konmüştur.

Türk - Yunan millî maçı radyo ile yayınlanacak Atina 22 (A.Â.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor:
Türk ve Yunan milli takımları
Kont Bernadot îstanbula geliyor
Ankara 23 — Öğrendiğimize göre, İkinci dünya harbinin son safhasının kapanmak üzere olduğu «ırada Aî-mânter hesabına yaptığı sulh tavast-
orasında yann yapılacak olan karşı- lu 1Ie tanınmış otan Kont Bernadot. taşmanın ikinci devresi Atina radyo- İsveç Kızılhaç başkanı sıfatlyle önü-eu tarafından orta dalga ve 41,9 met-|pazar günü tstanbula gele-çektir.
re kısa dalga üzerinden Türkiye saatiyle 18.30 İle 1930 arasında Türkçe ve Yunanca yayınlanacaktır.
Şükrü Aslanboğanm duruşması
Ortaköyde valinin maiyet polisi Hasip Kozan’) bir bıçakla öldüren Şükrü Aslanboğanın duruşması dün birinci ağır ceza mahkemesinde son safhasına gelmiştir.
Bu otorumda savcı, esas hak-kındakl mütalâasını serde tmiş ve Şükrünün vazife halinde bulunan polis memurunu öldürmek suçile ceza kanununun 449 ncu maddesine göre eazalandırılmasım İstemiştir. Bu madde 21 sene hapis cezasını icabettirmektedir. Duruşma müdafaa ve karar İçin, talik olunmuştur.
Millî piyango bugün çekiliyor
Milli piyangonun 23 nisan çekilisi bugün saat 13.30 da Ankara'da yapılacaktır. İkramiye kazanan numaralar Ankara radyo-sile bugün saat 23 te, yarın da 14 te yayınlanacaktır.
Bugün saat 13.30 dan sonra yurdumuzun hlc bir tarafında bu çekilişe ait bilet satışı yapılnu-va çaktır.
Kazlno bulvarına varan bir patikadan geçilirdi.
Kesif bir sükût İçinde kapı gıcırdadı. Gül kokan ve otların nılubetllc dolu ılık bir hava yüzlerine çarptı.
Biiyük deniz fenerinin ışığı damların üzerini yalıyor; ve her ylrınl saniyede bir kayboluyor. Basamak-Lorda bir lâhza durdular. Sokak tarafından akseden btr muhavere, polisin geldiğini onlara öğretil.
Eve, eski kocasının kulğına fısıldadı:
— Ncd, durl Hani bana kastilin kim olduğunu soyllyecektln.
Ncd Atvood, nezaketli:
— Haydi Allah ralıatlık versin 1 — dedi.
Lakayıt ve dalgınmış gibi eğildi, kadının dudaklarını öptü. Yeniden bir miktar kan, genç kadına bulaştı. Erkek, şapkasını çıkardı; sonra ger! döndü.
Ekonomi genel mech'si
Tüccar derneği raporu tadilâtla kabul etti
İstanbul Tüccar demeğinin aylık onuncu toplantısı dün Liman lokantasında yapılmıştır. Toplantıyı başkan İzzet Akosman açtı ve toplantıya İştirak cdemlyen Ekonomi Bakanı Cavit Ednln İtizar mektubu okundu. Bundan sonra söz alan Sanayi birugl reisi Dr. Cudf Blrtek toplantıya İştirak etmeyen İstanbul Tl-coret odasını tenkldettl v(» Ekonomi genel kurulu lıakkmdakl müzakerelere geçildi, ilk konuşan Dr. ctrd! Bırlek Sanayi birliğinin görüşünü izah etU ve bu kurulun İş görebilmesi İçin kendi emrinde bulunacak bir nevi genel kurmylığa İhtiyacı olduğunu, kurulda çalışanların memur zlhnlyetile hareket etmemeleri gerek ilgini ve kurulun göreceği İlk İşin devletçiliğin hudutlarını tâyin etmek olduğunu söyledi.
Müteakiben Muhlis Tekinalp, raporun vardığı neticenin menfî bir rakama müstenit olduğunu söyledi ve Ticaret odaları kanununun tâdili İle bunların serbes teşekküller haline getirilmesini teklif etti. Reye konulan bu teklif kabul edilmedi.
Türk Ekonomi kurumunu temsllen konuşan Muhlis Ete de kurula seçilecek zevatın kıymetli olmalarının ve hükümetin bu kuruldan İyi niyetle İstifadeye çalışmasının şart olduğunu. memurların kurula girmemeleri lâzım geldiğini ve kurulun behemehal şekil tesbit edilecek bir hükmi şahsiyete sahip bulunması lea'bett!-glnl söyledi. Ekonomi genel kurulunun plâtı yapmak İşiyle katiyen vazifelendirilmem esi tazım geldiğini belirten .Ahmet Hamdl Başar dan sonra konuşan İstanbul Ticaret odası müşahidi Osman Fikret Arkun biraz önce Cudl Btrtek'in O(ta hakkındakl tenkidlerine kendisinin cevap vermeyip buna daha saJ&hlyetlilere bıraktığını, burada Muhasipler demeğinin de temalı edilmesi lüzumunu belirtti. Kâzım Atıf Kuyucak da bu kurula devlet memurlarının, iktisadi devlet teşekkülü memurlannJn iştirakine muanz olduğunu ve böyle bir kurulun muvaffak olabilmesi için hükümet ve devlet teşkilâtı 11e mü-nasebatının bulunmaması ve kuruta meslek temsilcilerinin değil, o meslekten en İyi anlayan kimselerin girmesi lüzumunu belirtti.
Bundan sonra müzakereler kâfi görüldü, rapor bazı tadilâtla kabul edildi ve vakit geçtiğinden
mevzuunun görüşülmesi başka İçtimaa bırakılarak toplantıya verildi.
Çek - Bulgar yardım paktı
Bugün Prag şehrinde imza edilecek
Londra 23 (R) — Prag radyosunun verdiği bir habere göre, bugün Prag şehrinde Çekoslovakya İle Bulgaristan arasında dostluk ve karşılıklı yardım antlaşması imzalanacak tır.
Bulgar Başbakanı Dlmltrov’un emri altındaki heyet cumartesi günü Çek Cumhurbaşkanı M. Bcncş tarafından kabul edilecektir.
General Hoag’a Îngitîz nişanı verildi
Ankara 22 — Bugiin İngilterenin Türkiye Büyükelçisi Slr Davld Kelly İngiltere Kıratı VI ncı Georgea namına Amerikan yardım heyeti generallerinden, general Hoag’a . blj İngiliz yüksek asker! nişanı vermuLlr.
Bu nişan, general Hoag’a Avrupa-da Amerikan Hava nakliyesi servislerine başkanlık ettiği tarihlerde gösterdiği muazzam İşbirliği ve yüksek liyakatinden dolayı verilmiştir.
Merasimde hazır bulunan şahsiyetler arasında, Kanada orta elçisi general Mc Brlde ve Büyük Britanya vc Birleşik Amerika devletlerinin hava, kara, deniz ata eşleri ve Kanada kara ateşi vardı.
Muzaffer adlıyeye verildi
Sirkecide Amerikan malzemesinin bulunduğu yerde bir teğmen, arkadaşını görmek üzere geldiği bir sırada şüphe üzerine yakalanan ve Ankara cinayetinde adı geçen Muzaffer Torun olduğu anlaşılan gencin üzerinde sahte bir subay vesikası bulunması üzerine merkez komutanlığı ile emniyet müdürlüğü ikinci ve birinci şubelerince yapılan tahkikat neticelendirilmiş ve Muzaffer dün adllyeye verilmiştir.
Savcılıkça, Muzaffer hakkında sahtecilik suçundan takibat icrası kararlaşmış, tevkifi mucip bir sebep görülemediğinden kendisi Ikamelkâha bağlanarak sfet-bes bırakılmıştır. Muhakemesi gayri mevkuf olarak yapılacaktır.

liman bir son
* Galatada Arap cam! karakolu komiser muavinine, bir hırsızlık evrakının ört bas edilmesi için 200 lira rüşvet teklif eden Dav!t adında bir şahıs, dün Beyoğlu ceza mahkemesinde yargılanmış ve bir ay hapse mahkûm edilerek tevkif olunmuştur.
Amerikanın Sofya sefiri
Bir müddetten bert memleketimizde bulunan Amerikanın Sofya büyük elçisi Mr. Danol R. Heath dün An-karsdaıı şehrimize gelmiştir. Ahkamda Amerikan biiyük elçisi Mr. Wllson"la görüştüğünü söyleyen Sofya büyük elçisi bir kaç gün daha şehrimizde Salacaktır.
merdivenin basamaklarını aştı. Me-. bodrum katındaki mutfağa inen bir tin adımlarla avluyu geçip dış kapıya kaç tuş basamağı sessizce «şıp elini vardı.
Eve, onu, geri çağırmak cesaretin! gösteremedi. Fakat bütün endişeleri, korkulan boğuk bir feryat halinde dudaklarında donakaldı. Taş merdivenlerden çıkarak o da avluya koştu. Robdöşambruım kemeri gene çözüldü Ve genç kadın, Ned'ln tarketme-dlğl bir takım işaretler yaptı. Zihnen o kadar meşguldü kİ, arkasındaki kapıda hafif bir tıkırtı oldüğumı fark bile etmedi. ,
, Ned. evlıı dışını bulunca, kadın, tehlikenin geçmiş olcağim düşünmüştü. Geniş bir nefes alabilir; yaka-tannıak endişesinden kurtulabilirdi artık.
îşte şimdi eski kocası gitti. Fakat normal vaziyet avdet etmiyor. Müphem bir korku yüreğini kapladı. Bu korkuyu tariften Hele. Bıı korkunun menfası, her halde, Ned Ata'ood’un harckltlerldlr. İzdivacından evvel tanıdığı o güleç ve âvâre genç adam, sonradan sanki bir büyü İle işte böyle bambaşka bir insan olmuştu. Yann da kim bilir ne hal alacaktı. Fakat yarın sabah...
Biraz zendellyerekten taş Derin derin İçini çekti. Avludan.
kapının tokmağına götürdü. -Fakat dehşet içinde kaldı. Kapı kapanmış. Yaylı kliktin yayı oynffmış. Şimdi artık ancak anahtarla açılabilir.
Tokmağı boyuna çevirmeğe çabaladığı sırada, benkalğinl bir yeis kapladı. Zihninden mütemadiyen şu fikir geçiyordu: »Ben bövle bir akıbete uğramak İçin ne yaptım? Fakat işte...»
Kapı nasıl kapanmış olabilir?
Rüzgâr yok. Gece, tahmininden tıynete soğuk olmakla. beraber, yıldızların altında tek yaprak oynamıyor.
Şimdi bu muammayı halle çalışmanın sırası değil. Eğer Ibll-tane bir trUh. böyle silsile halinde felâketlerin gelmesini karar altına adıysa, bu son hâdisede de sebep aramanın lüzumu yok. Ona sadece vakayı kaydetmek düşer. Uğraşacağı tek şey kalıyor, eve girmenin yolunu bulmak. Hor nn polis civarda araştırma yapabilir ve onu burada bulabilir.
Kapıyı mı çalsa Yvette’l mi uyan-dırsa? O hareketsiz va İradeli çehre, küçük, parlak gözleriyle hançer hoşlarıyla hayalinde belirince, yüreğin-do kine benzer bir tiksinti doydu
Filistin’de
(Baş tarafı 1 inci sahiiede) durmadan yeni takviye getirmektedirler.
Yahudilcr arasında ifnaların bulunduğu Araplar tarafından yeniden İddia edilmektedir.
Şam 23 (AP) — Arap kurtuluş ordusunun bir tebliğine göre, FUIstlûde liç muhtelif noktaya — Zarla, Nuris ve Sandala’ya — ceman 500 kişilik bir kuvvetle yapılan Hagana taarruzlarında Yahudller 113 kişi kayıp vermişlerdir. Muharebe 3 saat sürmüştür. Araplardan üç kişi ölmüştür.
Aynı tebliğde Hay fa muharebesinin hâlâ devam elliği bildirilmektedir. Azzûiti paşanın demeci
Londra 23 (R) — Dün Hahlre'de toptanmış olan Arap Birliği siyasi komitesi Filistin meselesini yeniden görüşmüştür
Bu dâva etrafında basına beyanatta bulunan genel sekreter Azca m paça şöyle demiştir:
»Yahudllerln «on taarruzu, zaferi kazanmak için Araptar tarafından hazırlanmış olan plânlara hiç bir tesir icra etmemiştir.
Yahudilerin bu faaliyeti, taksim plânı gereğince kendilerine verilmesi istenilen yerlerin tahliyesini mecburi kılmak için girişilmiş birer harekettir,»
Genel sekreter Azzam paşa, Yahn-dilerln bir çok Arap köylerinde Arap kadınları İle çocuklarını katlettiklerin! de bildirmiştir.
Celâl Bayar Somsuna hareket etti
Ankara 23 — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, refakat tinde Adnan Menderes, İhsan Şerif Örgen olduğu halde bu sabah trenle Samsuna hareket etmiştir. On gün kadar sürecek olan bu seyahatte. Celâl Ba-yarın Amasyaya ye Orduya gitmesi muhtemeldir. Celâl Dayarın Samsunda, son günlerde Karadeniz bölgesinde çıkan yiyecek buhranına temasla bir nutuk söyllyeceğl haber’ verilmektedir.
İstanbul Borsa şuam 22/4/1948 flatleri
ESHAM VE TAHVİLÂT
% 7 Faizli Tahviller
Sivas - Erzurum 1 Sivas • Erzurum 2-7 1941 Demiryolu 1 1941 Demiryolu n 1941 Demiryolu m Milli
Mim Milli
Mim
Müdafaa I
Müdafaa II
Müdafaa m
Müdafaa IV
% 8 faizli Tahviller
Kalkınma 1
1941 Demlrolu VI
Kalkınma n
Kalkınma m
% 5 ra lül Tahviller
1933 Ergani
1938 İkramiyen
Milli Müdafaa
Demiryolu IV
D em try ol u V
Ks yanış 2Û.6O
20.80
20.80
20.40
21.33
20.85
20.20
20.42
20.60
Anadolu Demiryolu Grupu
Tahviller 1-2 Hisse senetleri % 8 Mümessil senet 100.— 55.50 74.—
şirket hisseleri
Merkez Bankası 135 —
Lş Bankası 24.—
L Ttcaret Bankası 5.—*
Aslan Çimento 15.75
8ARRAFLARDA ALTIN
Batış 30.90 3720
67.25
5 41
Gulden Türk lirası Sterlin Külçe
TAKVİM 9_
Ccm.ızlyel’âhır 13 — Kasım 168
imsak. Gıi. öğle İkindi Ak, Yötaı
E. 8.22 10.13 5.17 9.05 12,00 1,40
V. 4.18 .09 13.12 17,01 19,57 21.36
Tt Nisan 1048
AKŞAM
Sahlfe 3
akşamdan akşama
Bu fikirleri şark vilâyetlerine kimler telkin ediyor^
Epey zamandan beri cebimde ba ı tasdikli suretti ilişik evrakla birlikte bazı müessif mektuplar var. lı. Bunların ihtiva ettiği ft-^h'jed neşretsem mİ, etmesem mi d’ve tereddüt içindeydim.
Cumhuriyet gazetesinin dünkü r iıshasında şu başlıklar altında b Yberler okudum: «Muallimleri hayret ve teessür içinde bi-rakr.ı yeni tamim — okullara gaze ecl ve gazete fotoğrafçısı alım .uyacak, resim çekilmiyecek, çalışmalar hakkında izahat ve-rUmiyecek.»
Tasavvur ediyorum ki, halk efkârı merak 'içindedir: «Acaba Niçin? — Mekteplerde nasd bir manzara gizleniyor?»
îşte cebimdeki mektup ve suretler bu sırrı iki katlı şayanı merak bir hale sokmaktadır:
Şarka yakın vilâyetlerimizden birinin lisesinde, öğretmenler, çocukların mürteci muhitler tarafından telkin altında tutulduğunun farkına varmışlar. Son sınıf öğrencilerinin sosyoloji vazifelerinde de Atatürk inkılâplarının ruhuna aykırı fikirler baş-gösterdiği için, öğretmeni Bakanlığı ikaz etmiş ve vekâlet emrine alınmış. Eu sefer C. Halk Partisi genel merkezine başvurulmuş. Matbuata da haber verilmiş. Bakalım ne netice çıkacak?
Milli Eğitim Bakanlığına gönderilen önergenin içinde şu satırlar vardır:
«Lisemiz son sınıf talebelerine Türk kanunu medenîsinin esbabı mucibe lâyihasından bir kaç satır verilmiş ve bunun açıklanması istenmiştir. Bu vazifelerin tetkikinden anlaşûdtğına göre, şerî hükümler yerine Türk medeni kanununun yürürlüğe girmesini hoş görmeyen talebelerimiz vardır. Maalesef bu gibilerin sayısı az değildir. Vazifelerin çoğunda şu cümlelere raslanmak-• fadır:
— Kadın erkeğin yarısı kadar miras alsaydı, hırsızın eli kesitse daha iyi olmaz mıydı?
Hattâ son sınıf fen şubesi talebelerinden bîri, resim yapmanın haram, olduğunu ispat etmeğe bile kalkışıp demiştir ki;
■— Allah bir canlının resmini yapmak günahtır demiştir, bıı. hakikaten doğrudur. Hükümetin bir parasını taklit eden adam, büyük cezalara çarpılır. İşte, yaratma da Allahın bir hususiyetidir. Bunun için, resim yapmak, büyüle bir itaatsizliktir.
Bu son fikirleri vaktile bazı tarikat şeyhlerinden dinlerdik. Aynen vazifelere geçmeleri şimdi şarkta kim bilir kimlerin faaliyette bulunduklarının zannımca bir ip ucudur. Felsefe öğretmeni, Milli Eğitim Bakanlığına 50 don fazla talebesinin vazife kâğıtlarını yollamış dikkati çekmiş: Mektebin, bunlara bazı mücerret fikirler belletmekle değil, kafalarına şekil vermekle mükellef olduğunu. fakat maalesef hariçteki tertipli telkinin çok faal hale geldiğini bildiriyor.
Belediyenin çimento siparişi
Fazla istenen 136 bin lirayı ödîyemiyecegini Bakanlığa bildirdi
Memleketteki çimento darlığını önlemek üzere Ekonomi Bakanlığı hariçten 60 bin ton. çimento İthal etmişti. Yeril çimentoların tonu 47 liraya satılırken İthal malı çimentoların tonunu 120 liradan aşağı satmak İmkânları bulunamamıştır. Bu yüzden ithal malı çimentoları müşteri bulamamaktadırlar.
Bu vaziyet karşısında Ekonomi Bakanlığı, pahalı çimentolan resmi dairelere satmağa karar vermiştir. Bakanlık bu hususta dairelere birer tamim göndererek İhtiyaçları İçin alacakları yeril çimentolara İthal malı çimentolardan da İlâve etmek suretiyle almalarını İstemiştir. Bu sebeple tonu 47 Hra olan çimentoların flatl 29 lira fazlaslyle 76 liraya yükselmiştir.
Belediye geçen sene halk dilekleri arasında tamiri istenen yollar için 4500 ton çimento almak üzere çimento 'fabrikaları birliğine sipariş vermiş va parasını usulü veçhile peşin yatırmıştır. Bu çimentoları 15 mayısta alacaktır. Ekonomi Bakanlığı, son tamimi 11e belediyeden geçen yıl sipariş ettiği bu çimentoların dâ İthal malı çimentolar dolayısiyle her tonu İçin 29 lira fark ödemesi istenmektedir. Bu 138 bin Hra bir fark hasıl etmektedir.
Bakanlığın bu emri alâkalıları telâşa düşürmüştür. Esasen bütçe bakımından sıkıntılı bir vaziyette olan belediye, geçen yıl sipariş ederek parasını ödediği çimento İçin istenen bu 136 bin lirayı verenılgeceğlnl Bakanlığa bildirmiştir. Belediye, lcabeder.se devlet şûrasına müracaat edecektir.
Belediye, bundan sonra sipariş edeceği çimentoların tonunu Bakanlığın emri 1le 47 lira yerine 70 liraya almağı kabul etmiştir. İtiraz, geçen yıl sipariş edilen bu 4500 ton çimento için fazla istenen 138 bin Ura İçin yapılmaktadır. _____________
23 Nisan bayramı
Bu gece İstanbul şehri aydınlatılacak
23 nisan çocuk ve hâkimiyeti milliye bayramı münasebetiyle dün öğleden sonra dairelerle diğer resmi teşekküller ve okullar tatile başlamışlardır. Bu tatil pazartesi sabahına kadar devam edecektir. Öğleden sonra şehirde ve resini bLnalarda başlıyan süsleme ve ampul takma faaliyeti bu aabalı tamamlanmıştır. Bu gece bütün şehir ışıklandınlacaktır.
Üniversitenin meydana açüan birinci kapısı tamir edilerek eski yazılar meydana Çıkarılmıştı. Bu gece bu kapı; tertibe dilen hıısusl aydınlatma tesisatı ile ışıklandırılacaktır.
Islanbulun sıhhatini tehdidelen mihrap yuvaları
Şehrin dört tarafında bulunan açık lâğımları tı r an evvel kapatmak lâzım
Sağlık Müdürlüğü iki senedenberl haşerelerle ve bu arada kata sineklerle yapılan mücadeleden İyi netice çıktığını gördüğü için, bu sene kara sinek miicadeleshıo daha büyük e-hemmlyet vermeği kararlaştırmış ve ekipleri çoğaltmıştır. Yiyecek, İçecek satan bütün esnaf kara sinekleri İmhaya mecbur tutulacaklardır. Fakat İstanbul çok geniş bir şehir olduğu İçin — kara sinek mücadelesinde tam bir muvaffakiyet elde edilse dahi — şehıi tamamlyie temizlemek ve bulaşıcı hastalıkların tamamiyio önünü almak kabil olamıyacaktir.
Belediyenin şehirdeki temizlik faaliyeti tamamlyie maksadı temin etmekten uzaktır. Çünkü temizlik faaliyeti, çöplerin evlerden alınmasına, sokak ve caddelerin temizlenmesi de yalnız büyük ve İşlek caddelerin gelişigüzel temizlenmesine inhisar ediyor.
Belediyenin vaktiyle yaptığı kana-llzosyon’teslsntı, bütün İstanbul» teşmil edilememiştir.' şişlide çocuk hastanesi arkasından Ihlamura doğru a-kan açık lâğımların b’r vakitler kapatılmasına teşebbüs edilmişse de bu İş de yanda kalmıştır.
Kurtuluş eteklerinde. Venlşehlrde-kl açık lâğımlar bu civarda oturan halkın sıhhatine zarar vermekle kalmıyor; daha umumi tehlikeler doğurmak istidadım gösteriyor. Dolapdere-
den Kasım paşaya İnen şehrin Beyoğlu yakasındaki bu en büyiik mecrası hâlâ tamamlyie-kapanmamıştır. Kasımpaşa deresi dehmeklo maruf olan bu ana lâğım civarında oyıııyan çocukların ne derece büyük sıhhi tehlikelere maruz olduklarıma şüphe yok tur.
Şehrin İstanbul yakası da bu tehlikeli mahzurdan müstesna değildir. Kıımkapı ile Yenikapı İstasyonları a-rasındak! açık lâğımlar aynı fecaati taşıyor. Bundan başka İstanbulun bir çok mahalleleri de aynı bakımsızlık ve pislik İçindedir. Meselâ îüTkaişerlf semtinde hemen her evden sokağa çlrkef suları akıyor. Bu vaziyet karşısında bu semtlerde oturanların sıhhatlerinin her türlü hastalığa maruz bulunduğuna şüphe edilemez.
Diğer taraftan şehrin çöp İskeleleri de birer müzahrafat ve plllk yuvasıdır: Beyoğlu çöplerinden çoğunu mav nalnra nakleden Haliçteki çöp İskelesine, pis kokuların İntişarına en gayri müsait, en soğuk günlerde bile,. İnsanın midesi bulanmadan yanaşmak mümkün olmuyor.
Şehrin kanalizasyon tesisatını derhal yapmak Belediyenin bugünkü mail takati dışında olduğunu anlamıyor değiliz. Fakat — btitün icraattan evvel — evvelâ şehri bu mikrop yuvalarından kurtarmak İçin gayret sarfe.tmek gerektir.
Izmirde balık fiatleri düşüyor
Bunu temin eden iki müteşebbisin iki motörie balık avlamağa başla masıdır
Şimdi gelelim, mevzuumuzun baş kısmına:
— Millî Eğitim Bakanlığı acaba mekteplere gazetecileri neden sokmuyor? Cumhuriyet gazetesinin t&birlle «Okullar niçin demir perde arkasına alınmıştır?» En İyi niyetle şöyle bir zanda bulunabiliriz: Demek ki, tahkikat ya-' Diliyor? Bîr tek lisede 50 talebeyi mürteciane düşünmeğe sevkeden sebeplerin ne olduğu araştırılıyor! Ancak ondan sonra Mecliste ve umumî efkâr karşısında bir açıklamada bulunulacaktır.
Fakat biz, her türlü tahkikatın Meclis huzurunda, ve gazetelerle halk huzurunda olmasını İsteriz? Nereye gidiyoruz? Ata-türktin mukaddes emanetlerini neye benzetiyoruz? Şunu bir an-lıyalım. (Vâ * Nû)
NOT:
Brı yazt ya-ıldıktan ve dizildikten1 şoma. Bakanlığın ikine', sakffemte-delel tavzihini aldık. Lâkin mevzuu-fnuzun şark itseler im taallûk eden bir kısmı daha vardır. Onun da Ba-kanlıitfa tavzih edileceğini umarız,
IV. N.)
T O F» K İ V E EMLAK KREDİ BANKASI
İıtnlr (Akşam) — Geçen yıl tznılr-de balık fiatleri çok yüksekti. İzmir körfezinin meşhur olan balıklarından trança 3,5 - 4. çipura 4.5, kefal 3 ve levrek balığı da 3 - 3.5 liradan satılırdı, Hattâ valilik ve belediye başkanlığı, civar dalyanlardan. Söke havalisinden fazla miktarda balık getirterek satmak suretiyle flatl İndirmek İçin çalışmış oldukları halde bu mücadelede İstenilen netice elde edilememişti. Bunda daha ziyade dalyan sahipleri İlgilenmekte ve flatl düşürmemek İçin söz birliği etmekte İdiler. Hattâ dalyan sahiplerinin İz-mire balık getirme günlerini aralarında kararlaştîrmış oldukları bile söyleniyordu.
İzm İrde balıkçılık İşlerinden anlayan va körfezin balık yatakiarlyle dolu olduğunu bilen iki müteşebbis zat; balık avlamağa elverişli ve çok kullanışlı İki nıotör satın almak sureliyle balık piyasasında rekabete başlamış, heaı fazla balık tutarak satışa arzelmlş, hem de ftatlerde rekabet yapmak suretiyle balık flütlerini hayli düşürmüştür.
(.Uğur1 ve (Balık) adlarım taşıyan bu nıotörler, körfezde ve körfez dışındı hemen her gün muhtelif nevilerden 1500 - 2000 kilo kadar, bozan da daha fazla balık avlamkata ve piyasada satışa çıkarmaktadırlar. Bu sayede balık fiatleri 2.5 - 3.5 liraya düşmüştür. Körfezin en iyj ba-
1.500 liralık ev eşyası
2 O OO lira n a kı d
«t Mayıs akşamına kadar IOÖ LIra Yatırınız.
Teknik üniversitenin konseri
Teknik Üniversite Talebe Birliği tarafından bir konser tertl-bedilmiştir. Ankara ve İstanbul üniversiteleri talebelerinden keman, piyano, viyolensel çalanlarla, şanda muvaffak olmuş talebelerin Iştiralcile tertibedilen bu alafranga konser 3 mayıs pazartesi günü saat 21 de Saray sinemasında verilecektir.
Okullararası fufbol şampiyonası
Bu sabah Şeref stadında başladı
Türkiye okullar arını» futbol birinciliklerinin şehrimizde yapılacağını yazmıştık. Maçlara bugünden İtibaren başlanacaktır. Ege bölgesi okullar şampiyonu İzmir İnönü lisesi futbolcuları İle Ankara bölgesi şampiyonu Yapı Enstitüsü sporcuları dün şehrimize gelmişlerdir. Misafirler Galatasaray ve Kabataş liselerine yerleştirilmişlerdir.
İlk maç bugün saat 10 da Şeref stadyumunda İstanbul okulları şampiyonu Galatasaray lisesi He İzmir İnönü lisesi arasındadır.
İkinci maç yarın saat 16 da yine Şeref stadyumunda Galatasaray ile Ankara şampiyonu Yapı Enstitüsü arasında olacaktır.
Üçüncü ve son maç pazar günü saat 14 de Vefa stadyumunda İnönü lisesiyle Ankara şampiyonu arasında yapılacaktır. Aynı gün, Türkiye okullar arası şampiyonu olacak takıma merasimle kupa verilecektir.
Dun şehrimize gelen futbolcu öğrenciler saat 11 de vah doktor LfttfJ Kırdan makamında ziyaret etmişler, saat 12 da Taksim âbidesine çelenk koymuşlardır.
Sanat enstitüsü boks şampiyonu oldu
Bir müddettenberl devam edea İstanbul okullar arası boks müsabakalar! sona ermiştir. Yapılan tasnifle takım olarak İstanbul Sanat Enstitüsü birinciliği kazanmıştır. Yapılan müsabakalarda 51 kiloda Haydarpaşa Lisesinden Nureddîn, 53 kiloda Erkek Sanat okulundan İsmet, 57 kiloda Pertevnlyal lisesinden Bülent Sümer, 01 kiloda Anadolu lisesinden Samlm. 63 kiloda İstanbul lisesinden Orhan. 77 kiloda da Tophane Sanat okulundan Ayhan birinci olmuşlardır.
lıklan sayılan çipura, levrek kilosu 3 lira; piyasaya as balık getirildiği fırtınalı günlerde 3.» liradan satılmaktadır. Bu rekabet karşısında dalyan sahiplen de tamire getirip sattıkları bal ıklatın flatl erini düşürmek zorunda kalmışlardır.
Balık nıotörii; yalnız balık avlamak değil, aynı zamanda balık tutulduğu zamanlarda onları sardalya haline getirmek veya işllyerek. temlzliyerek salamura- haline koymak İçin tesisleri de İhtiva etmektedir. Bu İtibarla bu motöre (Balık fabrikası) adını verenler do vardır. Bu motördekl balık imalathanesi; motorun aylarca açık denizde kalabilecek vasıf ve tesisleri havidir.
İzmirli balıkçılar, körfezin en fosforlu ve gıdalı balığı olan çipuraları — Akşam gazetesinin bundan senelerce evvel yazdığı gibi — meşhur tenor ve sinema artisti Jan Klnurayı telmih He:
— Haydi kara gözlü Jan Klpura-lar. Kilosu üç liraya! diye bağırarak satarlar.
Tamirde balıkların ucuzlamasını sağlıya n şu müteşebbisler; muhakkak kİ balıkyîizü gören fakir halkın hararetli dualarını kazanmışlardır. Daha baîi müteşebbislerin de bu surette balık nıotörlerl temin ederek bu kazançlı İşe baş vuracakları ve bu sayede de balık fiatinin daha ucuz-lıyacağı memnunlukla öğrenilmiştir.
Unutulan Sır
Yerli Türkçe filim, muvaffakiyetle halka gösteriliyor
Şaklr Sırmalı’nın rejisörlüğü altında çevrilen «Unutulan Sır» adlı yerli filim bir hiftadanberl Taksim sinemasında halka gösterilmektedir.
İstiklâl harbinde düşmana karşı savaşan çetelerimizin ve Türk analarının fedakârlık lasını canlandıran bu İllim, yerli (ilimciliğimizin seneden seneye olgunlaşmağa doğru gittiğini ispat etmesi İtibariyle muvaffak olmuş yeril f ilimlerimiz arasında yer almaktadır.
Filimin en bariz hususiyetini de. uzun boylu şarkılara ve bir takım memleket manzaralarına değil, hâdiselere daha çok ehemmiyet verilmiş olmasında buluyoruz.
En faydalı Çocuk Dergimiz

bugün t], yasına basıyor!
Sîz de çocuğunuzu abone yazdırarak sevindiriniz!
P. K. 2317 - Beyoğlu
İSTANBUL HAYATI
Bu ne biçim ticaret?
Ankara Devlet Konservatuarında Kari Berger’i anma töreni
Haber aldığımıza göre 25/1 948 pazar akşamı saat 21 de Ankara Devlet Konservatuarı konser salonunda, yedi ay evvel vefat etmiş olan değerli vio’.onlst ve pedagog Kari Berger’ın hâtırası anılacaktır. Rahmetli violonistin en eski talebesi olan Devlet Konservatuarı öğretmenlerinden Necdet Remzi Atak bu toplantının başında bulunmaktadır.
Ankara Devlet Opera ve Tiyatro binasının salon ve hollerinde göze çarpan ihtişamlı avizelerin memleketimizde yapılmış olduğunu sevinçle öğrendik. Birinin resmini neşıeyledlğimlz bu avizelerin metal kısmı sanat okullarımızda genç sanatkârlar tarafından yapılmış. Türk motifleri ile işlenmiş fanusları İse Paşabah-çe Cam ve Şişe Fabrikalarında Türk ustalarının mahir elleriyle hazırlanmıştır.
Sainjnn şilebi şehrimize 9 Mn ton hububat getirecek
Karatenizin bazı yerlerinde hissedilen hububat sıkıntısını önlemek maksadile «Samsun» şilebi Samsuna 1000 ton hububat götürmüştür. Şilep oradan dönüşte de limanımıza 2000 ton hububat getireceğinden şimdi bu malı yüklemekle meşguldür. Gelecek 2000 tonluk partinin Toprak Mahsulleri Ofisi İstanbul şubesinin emrine verileceği öğrenilmiştir.
Devlet tarafından işletilmekte olan fabrikalardan bir kısmının hususi sermayeye devredileceği hakkında gazete havadislerini okudukça;
— Eh, bundan sonra fabrikalar hususi sermaye elinde ticaret zihniyetile işliyecek, bu sayede randıman artacak ve tabfatile mamûlât fiatleri de ucuzlıyacak.
Diye seviniyorduk. Fakat bir kaç gün evvel Arıkaradan bildirilen bir haberle bu şayiaların asılsız olduğu anlaşıldı.
Demek ki fabrikalarımız yine eski haille İşliyecek ve tabiatile istihsal miktarında değişiklik ol-mıyacak, mamûlât flütlerindeki istikrarsızlık da devam edip gidecek.
Çimento İşlerine bir göz atalım.'İstihsal miktarı, ihtiyacı karşılamaktan çok uzak. Devlet, mesken buhranının izalesi için İnşaatı teşvike, hızlandırmaya çalışıyor, fakat fabrikalar, en mühim inşaat malzemesinden bir! olan çimentoyu veremiyor, karaborsaya yol açıyor.
Her sene inşaat mevsiminde bir gayret başgösterir. Fakat bu, fiiliyat sahasına bir türlü İntikal edemlyen kuru valt ve süslü beyanat gayretinden ibaret kalır ve bu iş böylece sürüp gider.
Geçen sene de muhtelif ağızlardan bir çok vaitler dinlemiştik. Fabrikaların istihsal miktarını bir kaç misli arttırmak için esaslı tedbirler alındığı, gelecek inşaat mevsiminde çimento buhranı diye bir şey kalmayacağı hakkında sıkı teminat veriliyordu.
İşte, İnşaat mevsimi “Gidi, çattı. Hâlâ kulaklarımızda o vaitler çınlıyor ve hâlâ karşımızda çimento buhranı sırıtıyor. Yapılan binalar, bin müşkülâtla ve yüksek fiatle karaborsadan tedarik edilebilen çimentolarla meydana geliyor, bu yüzden binaların maliyetine binen ağır Hat farkı kiracının sırtına yükleniyor.
Çimento işi üzerinde Ekonomi Bakanlığının yeni ve garip bir kararını gazetede hayretle okudum. İstanbul Belediyesi, şehirde yapacağı inşaat için lâzım olan 4500 ton çimentonun narasını. ait olduğu makamın kasasına gecen sene Deşin olarak yatırmış ve çimentoyu almak üzere usulü gereğince bekleme sırasına girmiş. O zaman çimentonun tonu 47 lira idi.
Bu defa Ekonomi Bakanlığı, bir müddet evvel dışarıdan getirip yüksek fiate malolduğu cihetle satamadığı çimentolan elden çıkarmak için yerli çimento ile paçal yaparak beher tonuna 76 lira fiat koymuş ve resmî inşaatta bu çimentonun kullanılmasını alâkadarlara tebliğ etmiş.
Bizim Belediye, devletle olan muamelelerinde deve kuşuna benzer. Bazı ahvalde bir Devlet nıüessesesl muamelesi görür, hazan üvey evlât gözile bakılır. Bu sefer de Devlet müessesesl muamelesine tâbi tutularak, elindeki mukaveleye ve parasını bir sene evvel yatırmış olmasına rağmen çimentoyu yeni fiatle almağa mecbur tu tutuyormuş.
Evet, almağa mecbursun, çünkü Bakanlığın emri böyle!
Bu ne biçim alış veriş? Parası* nı peşin çekip bir sene faizsiz zapdettikten sonra imzalı mu‘ kaveleyi de hiçe sayarak müşteriyi pahalı mal almağa zorlamak hangi ticaret kaidesine uyar?
îşte bu ve buna mümasil daha bir çok garabetler ispat ediyor !ci Devlet ticaret yapamıyor. Her İş! erbabına bı raksa da kendisi kontrol vazifesini yapsa, hem ağır külfetlerden kurtulur, hem işler düzene girer.
Cemal Refik
Amerikaya yardım malzemesi
Yakında memleketimize Amerikan askeri yardım malzemesi vüklii bir gem! daha gelecektir. Bu malzemeyi getirecek olan «Kastamonu» şilebi 20 nisaıı salı günü New*Yorktan hareket etmiştir.
Perihan Altındağ Kıbrıs^a gitti
Ses sanatkârlarından Perihan. Altındağ (Süzeri), alaturka konserler vermek üzere Kıbrıs’a gitmiştir. Oradan Beyruta, Şam’a, Halebe de geçerek konserler verecek ve haziran ortalarına doğru şehrimize dönecektir.

AKŞAM
Bugün nıalinelcıden itibaren
rikadan çıkarılıyor
ATLAS Sinemasında
JOHN IiEHSEY'ın meşhur rononnl
Sahlfe 4
yetipesiıe razı olamadım
Çocuklarımın Rusya’da Avak Agopyan Ame
Sovyet Rusyalı bir anne memleketi nin fecî durumunu anlatıyor
1946 senesinde kocam Kiril Alesiev Amerikado ticaret ataşesi iken tekrar Rusyaya dönmesi İç m eınlr almıştı. Bıı emre evvelâ ben İtiraz etlini. Çünkü çocuklarımın Sovyet Rusyada yetişmesine gönlüm bir türlü razı olmuyordu.
Rusyada ikeıı Kiril Ue ben mütehassıs teknisyenlerin bulunduğu nlspe-ten İmtiyazlı bir sınıfa dahildik; ve bizden ilaha çok çalışan işçilere nispetle kazancımız onlarınkinden ou misil fazla oluyordu. Buna rağmen o kadar zaruret içinde İdile kİ, ^nıeri-kanın en fakir İşçi aileleri o zamanki durumumuzla kıyas edilemlyecek kadar müreffehti.
Bolşevikler İktidara geçtiği sıralarda tam 4 yaşımda İdim. Dahili harb. açlık, polis lethlşl birbirini taklbcıit-yordu. İlk iş olarak Ukraynada bütün aileler paramparça edildi. Bir zamanlar bolluk içinde yaşayan ufacık çocuklar anasız babasız katinca, hasta- > lık ve mahrumiyetler içinde; pejmürde kıyafetleri İle nasıl dilencilik ve hırsızlık etmeğe başladıklarını göçle-rımle gördüm. Bu zavallı yavruların ölümü, bir sineğin yok olması kadar kimseyi heyecana düşürmüyordu; ve bu yetim çocuklar İçin hazırlanan ev- I lef. ufak bir kısmım bile barındrra-mıyordu Ekserisi aç, çıplak yatacak yerden mahrum, ruhları ve bedenle-Tl anormal şartlar altında perişan bir halde; mesııt Stalln hayatının tam hır örneğini temsil edecek durumda İdiler.
Son zamanlarda Kremlin yaptığı hatayı anlamıştı. Çocukların bu s;?-kilde mahrumiyetler İçinde kalması, sınai, İstihsale de tesir ediyordu. Bunun üzerine Mussallni vc Bitlerin metotları ile aile birliğim yeniden kurmağa tarar verdiler. Fakat bu yeni nesli de. bütün ahlâki ve diui itikatlardan uzak bir vaziyettedir. Ana ve babaya karşı nefret vu düşmanlık, çocuklara en ufak yaşta aşılanıyor.
Meselâ bir gün ufak bir çocuk bahasını, dua etmek için azizlerin resimlerini sakladığım polise haber ver-nljtl. ve bunu iftiharla yapmıştı. Bu-nıırt üzerine çocuğun annesi babazı ve dört kardeşi Sibiryaya sürüldüler.
Çocuklara verilen cezalar bundan daha hafif değildi. Rusyada 13 yaşındaki çocukların öliım cezalarına çarptırılmaları sık sık görülen vakalardır. Çünkü siyasi yahut alelâde cinayetler, Rus umumi efkârına hiç bir tesir yapmaz ve bundan kurtulmak isli-yea çocuklar akla gelmivecek fenalıklar yapmaktan geri kalmazlar.
Bulun aile efradı ufacık bir odada yaşamak .uscburiy et indedir ve bay-le bir hayat tarzı uda çocuklar için 1 e>!e esrarı diye bir şey mevcut değildir. Benim 5 kişilik allem, 10 ayak uz,unluğunda ve 13 ayak yüksekliğin-da ufacık bir odada uzun müddet . oturmak mecburiyetinde kalmıştı, ve ufacık bir ıtHilfağı ve tuvaleti diğer | 12 kişilik iki alke kullanıyorduk. Ban- i ya d(ye bir şey yok! ur Tabii pislik ve bit İçinde yüzüyorduk.
Karnımız) doyuracak kadar ekmek bi’iniık da İmkânsızdı. Sabah kahvaltısı bir dilim siyah ekmekten ibare Kahvaltıdan sonra bir saat uzaktaki işime giderken çocuklarıma bir dil m ekmekten başka bir şey bırakamazdım.
Bir gün işten eve dönünce, annem tıana bir parça kurumuş siyah ekmek, virdi. Ekmeği komşumuz, çok sevdiği küçük oğluma hediye etmişti. Dilimin bir uçunu annem, bir ucunu da og-l.ım yemi» ve yatmadan evvel de bana vermeği annemden rica etmişi
İş haçında da mesai harici saatlerin sonu gelmek bilmezdi. Gece yarısı yorgun argın eve dönünce ev işleri, İle uğraşmak icabediyordu. Bir taraftan da ufacık odada uyuyanları ra-halsiz etmemek lâzımdı. Çocuklarım- 1 la meşgul olmak, onlara kitap oku- ■ mak, terbiyelerine bakmak için boş vakite nasıl hasret çektiğimi bir ben bilirimi
Çocuklarım hastalandığı zaman bile iş mecburiyeti vardı. Biitün Rtıslar gibi, hükümet kliniklerine itimadımız yoklu. Htikûmet doktorları. İşleri çok olduğundan muayenelerini baştan savma yaparlardı. Ufak oğlum hastalandığı zaman çaresiz 150 rubleyi vererek hususî bir doktor getirttik B.ı da bütçemizin tamamı demekti. Gelen doktor ne dedi beğenirsiniz? «,Ço-ciıguhuzun hastalığı biraz vahimdir. Onun İçin hastaneye kaldırmayın!} ' Sonra meyus bir tavırla bir reçete yazarak: - Bu reçetenin de faydası yok dedi. Vasıl olsa yaptiramıyacck-1

Hulâsa Rusyada normal bir insan hayatı sürmek, yalnıs yüksek rütbeli memurlara nasiptir. Meselâ en basit bir şey satan almak İçin memleketin başka bir ucuna gitmek mecburiyetindesiniz. Kibrit, tuz, ekmek gibi en mübrem İhtiyaçlarınızı ateş pahasına alırken; akla hayret veren mücadelelerden geçmek mecburiyetindesiniz.
Polis korkusu da açlık kadar çocukların baş düşmanıdır. 1940 senesinde *lşçl yetiştirme programı» kisvesi altında 13 yaşından yukarı milyonlarca kız ve erkek çocuk polis tararından yakalanarak, maden ocakları ve fabrikalara sevkcdildl.
Hali hazırda Rusyada çocukların % 70 l askeri fabrikalarda çırıl çıplak yalın ayak, bir vaziyetle çalıştırılmaktadır. Ekseriyeti hasta ve-perişan bir haldedir. Hepsi ufak barakalarda ve askeri disiplin altında yaşamak mecburiyetindedir ve bunlara ancak olmiyecek kadar ekmek veriliyor.
Şimdiye kadar çocukların vu bakımından çektiği meşakkatlerden bahsettim. Halbuki çocukların ahlâk ve fikri durumları bundan da fecidir. Evvelâ bugün Rusyada fikir hürriyeti diye bir şey mevcut değildir. Totaliter bir cemiyette herhangi bir fikrin sahipliğini etmek, bedbaht olmanın birinci şartıdır. Yaşayabilmek için boyun eğmek esastır.
Bunun için Rusyada aklı başında aileler çocuklarına hakikati söylemekten dalma çekiniyorlar. Çocuklardan en mukaddes dini ve ahlâki itikatlarını saklıynn sayısız ana baba tanırım. Çünkii aksi takdirde çocuklarına şüphe ve memnuniyetsizlik aşılamak, onların hayata veda etmesi demektir. Sonra eğer çocuklarınıza hırsızlık edenlerin hapse atılacaklarından bahsederseniz, onlar sizi yalancılıkla İtham edecektir. Çünkü sırf keyfi ve gelişi güze! endişelerle ömürlerini hapishanelerde geçiren sayısız insanlar herkesin malûmudur.
Açlık da öyle. Yüksek memur çocukları süt, şeker, bal ve çikolatalarla beslenirken; ve bu vaziyet karşısında kuru bir dilim ekmekle kifayet eden çocuğunuza, harbin zaruretlerinden nasıl bahsedebilirsiniz?
Hulâsa, artık bundan sonra çocuklarıma ve bütün aileme ne olursa olsun, hiç olmazsa Allahın bize bahşettiği hasletlerden âzami İstifade ede-büeceğlmlz bir memlekette yaşıyoruz
The Reatlers Dlgeıt
MELEK
Sineması


KATCHEN
SON KONSER
26 Nisan
Pazartesi saat 21 de
Üzüm ve şarap kiralarından Kirkor Arakeiyan’ın ojiunu iyi edemedi
HÜRRİYET ÇANi
Başlıca yaratıcıları: KISKANÇ KADIN şaheserinin unutulmaz yıldızı GENE TİERNEY - JOHN HODIA.K
Bu akşam Saat 21 de İKİNCİ VİYANA ÇOCUK KORO KONSERİ verilecek Pazar saat 11 de Üçüncü ve son konseri verilecektir.
Bugün matinelerden İtibaren
TAKSİM Sinemasınde
Bu sezon gördüğünüz filmlerin üstünde; geçen sezon eö büyiik sükseyi kazanan YARA filmine nazire olarak çevrilen büyük Türk filmi.
DÜŞKÜNLER
AraJcelyan’tn hasta
Bir müddet evvel Avak Agopyan adında bir Ermeni gencinden çok bahsedilmişti. Aslen RusyalI olan ve Tahranda yerleşmiş bulunan bu genç bütutı hastalıkları dua ve telkin ile iyi ediyormuş. Bu hususta « kadar büyük muvaffakiyetler göstermiş ki Tahranda «Avak enstitüsü» adile bir tedavi müessesi kurulmuş. Avak ile temas edenler kendisinden bir nevî peygamber gibi bahsediyorlardı.
Ermeni gencinin şöhreti o kadar yayılmıştır ki Amerikanın tanınmış zenginlet inden Kirkor Aıakeliyan, hasta bulunan oğlunu tedavi etmek üzere Avak’ı A-merikaya davet etmiştir, Arake-liyan senelerce evvel Kaliforniya’ da yerleşerek büyük bağlar, şarap imalâthaneleri vücuda getirmiş, serveti 20 milyon dolan gecen bir zengindir. Bütün derdi 37 yasında bulunan oğlu Vo~an‘ in hastalığıdır. Bir otomobil kazası neticesi olan hu hastalığı tedavi ettirmek için bir çok doktorlara bas vurmuş, fakat bir tür
Yukarıda doktor Yagtzaryan, Arak. Sahafyan, aşağıda ‘ oyiUHti tedavi ediyor
iti netice elde edememiştir. Bu sıratla Avak'tn şöhretini duyunca kendisini Ameııkaya davet etmiş tir.
Avak geçen sene, yanında doktor Senıbat Yağızaryan ve samimî coştu Gegork Sahakyan bulunduğu halde uçakla Amerikaya hareket etmiş, evvelâ hurma balı çeleri sahibi Nevscsyan'ın evine inmiş, sonra Arakeliyan’ın oğlunu tedavi etmeğe başlamıştır. Te davi duadan, okuyup liflemekten, uzun parmaklı büyük ellerile has tavı oğuştui'maktan ibarettir.
Avak’ın şöhreti derhal bütün Kaliforniya'ya yayılmış, ne Kadar kör. Lopa), mefluç varsa kendisine müracaat etmeğe başlamış tır. Arakeliyan herkese: «Oğlumu ivi ederse burada da bir Avak en-titüsü açacağım» diyordu.
Ameri kadım gelen haberlere bakılırsa tedain netice vermemiş ve Amerika hükümeti Avak ilel yanındakileri memleketten çıkar mana karar vermiştir Avak uzun saçlı, sevimli VÜ2İÜ bîr İnsandır. Asıl mesleği kuyumculuktur.
SÜMER
SİNEMASINDA
Meşhur kahkaha Kırallan A B O T T ve OU COSTELLO taralından yaratılan
İKİ AÇIKGÖZ
Haydutlar Arasınih
İki saatlik neşe ve kalık aha Çocuk Bayramı şerefine san 11 de bir HALK MATİNESİ tertiplenmiştir. Bu matinede heı yer 40 KURUŞTUR.
Bu akşamdan İtibaren : o mıı ıwıiıı O'ı u,^
Kadıköy OPERA Sinemasında) 1 - KUCAKLA BENİ
(Kiss and Teli) SHİRLEY TEMPLE — JEROME COÜRTLAND 2-YETiMENiN AŞKİ
A. ABDÜL VEHAP — MEDİHA YUSRİ
Türkçe Sözlü — Arapça, sarkılı
İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Dekanlığından:
Zürich Teknik Üniversitesi profesörlerinden Prof. M. ten Bosch, konferanslar vermek üzere üniversitemiz tararından davet edilmiştir. 26 Nisan pazartesi, 28 Nlsaıı çarşamba; 30 Kısan cuma; 3 Mayıs pazartesi: 5 Mayıs çarşamba günleri Gümüşsüyü İstanbul Teknik üniversitesi binasında «Makine elemanlarında yeni inkişaflar» isimli seri konferanslarını verecektir.
Konferanslara saat 17.00 de başlanır ve giriş serbesttir. (5323)
Linotip operatörü aranıyor
Eski ve yeni Türkçe yazıyı bilen tecrübeli iki Linotip operatör aranıyor. «AKŞAM* idaresine müracaat.
NdA, !\ R U, telefon kordonu hobin tefi ntakarorı vesair elektrik malzemesi safın alınacaktır
Etibank İstanbul Şubesinden:
■ Bankam» ihtiyacı İçin muhtelif NGA, NBC kablo, telefon kordonu Bobin teli, maknfon ve şair elektrik malzemesi satın alınacaktır.
Taliplerin en geç 2G.4 948 pazartesi saat 17 ye kadar tekliflerini kapalı zarfla Bankamız holündeki teklif kutusuna atmaları.
Müfredat listeleri her gün Satın alına servisinden temin edilebilir. Banka İhaleyi kısmen veya tamamen yapıp yapmamakta serbesttir. (S105)
I
İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu Saat 20 de Dram Kısmı DÜŞMAN Komedi Kısmı KAS YAPAYIM DERKEN
Gümrük Muhafaza Deniz Atölyesi Müdürlüğünden: Aşağıda görevleri hizalnrmdn ücretleri yazılı beş çeşitli hizmete alınacaktır. isteklüerln iyi hal kâğıdı benzri 947 ?ok1smr.s! yapünuş olacaktır. Tahsil belgesi ile 23/4/948 günii akşamına kadar Has köydeki Müdürlüğümüze müracaatlar!. (5025 >
Görevi Ücreti
Makine ressamı 200 lira
Borucu kazancı 200 ■
Kaynakçı oksijen ve elektrik 20C >
Dokum için ağaç modelci 150 »
Tornacı 150 .
TEŞEKKÜR
Kardeşimiz Abdüllfttlfl ebedi kayı-bımız dolayıslyle kederimize yakın aiâka gösteren cenaze merasimine İştirakle İhtiyari zahmet eden, telgraf ve mektupla blzlert teselli lûtfunda bulunan zevata, dost ve akrabaya; kıymetli hemşehrilerimize ayrı ayrı teşekküre büyiik acımız mâni olduğundan bu hususta sayın gazetenizin tavassutunu rica ederiz.
Mehmet Beyazıt ve kardeşleri
İstanbul jandarma sattnalma komisyonundan:
adet Tutya çubuğu (Nflmunesl gibi)
» Mikrofon zarfı (40 : 60 omluk muhtelif boyda»
■ Kulaklık İhtizaz levhası (Numunesi gibi ve 3 boy)
■ 41ü kordon (Nümıınesl gibi ve 125 santimlik yapılmış)
■ $!!»(> > » . )
> 6 11 » ( ı . » ■ 1
2200
300
200
100
100
50
3 kilo Toz grafit (Numunesi gibi)
1000 » Kınstallze toz nişadır (Nümtınesl gibi)
40 kutu Katranlı şerit (Numunesi gibi onar metrelik)
20 adet mikrofon dip kömürü (Toz veya bllya grafit İçin komple)
1 kilo Bllya Grafit (Nümüııesi)
Jandarma telefon şebekesi İçin yukarıda cins ve miktarları yazılı (i I1 kalem malzeme 27 Nisan 943 salı günü saat (15) de Taksini - Aynzpa-çadakl komisyonlar, uzda yapılacak pazarlıkla salın alınacaktır. Her kaleme en ucuz fiatler verilmek suretiyle hepsinin bir İstekliye ihalesi yapılabileceği £İbl her kalemine en ucuz fini veren ayn ayrı isteklilere de İhalesi de yapılacaktır. İsteklilerin pazarlıktan evvel komisyonumuzdan şartları öğrenerek muayyen vakitte pazarlığa iştirakleri.
Telefon- 42633
MAKSİM'de-
Afuanımer
Geiiboİu Belediyesinden
1 — Belediyemize ait 1 plâka numaralı 939 model şevrole marka ve rnotorü hiç tamir görmemiş işler vaziyette ve 24 kişilik karoseri İle birlikte otobüs satılığa çıkarılmıştır.
2 — Muhammen bedel «4000» liradır.
3 — Arttırma kapalı zarf usulü ite yapılacaktır.
4 — Muvakkat teminat 360 liradır.
5 — Kapalı zarf usulü İle yapılacak olan arıtırına 21 Mayıs 948 cuma günü saat 15 de Geliboluda belediye dairesinde encümen ile yapılacaktır.
6 — Teklff mektuplarını 2430 sayılı kanununun 32. 33 ve 34 üncü maddelerine uygun bir şekilde ve mezkûr gün ve saatten bir saat evveline kadar encümen başkanlığına makbuz mukabilinde verilmesi şarttır.
7 — Bu hususta tanzim edilen şartname her gün belediye muhasebesi nde görülebilir. (5349)
Bayındırlık Bakanlığından:
1 — 9120.00 Hra keşif bedelli Erzincan şehri hail hazır haritasının filimi İşine yapılan eksiltme sönunda İstekli çıkmadığından iş aynı şartlarla 19/4 1943 gününden İtibaren bir ay müddetle pazarlığa çıkarılmıştır.
2 — İstekliler bu süreye tesadüf eden salı /ünleri saat 15 te Bayındır-
lık Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri Eksiltme komisyonu başkanlığına başvurabilirler. ’
3 — Eksiltmeye girebilmek İçin isteklilerin usulü dairesinde (13600)
liralık kati teminat vermeleri ve bu İşi yapabilecek durumda olduklarına dair Bayındırlık Bakanlığından alınmış yeterlik belgesi göstermeler! lâzımdır. (50511
İstanbul Sıhhi Kurumlar Arttırma ve Eksiltme Komisyonundan:
1 — İstanbul Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğü binası onarınıı açık eksiltmeye konulmuştur.
Keşif bedel!? 2108 lira 23 kuruştur.
Eksiltme 5 Mayıs 948 çarşamba günü saat 15.45 de Cagaloghın'dnki Şaftlı ve S. Y. M. lüğü binasında toplanan sıhhi kurumlar komisyonunca yapılacaktır.
2 — Bu işe alt evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme, bayındırlık İşleri genel hususi ve fenni şartname-lcri proje keşif hulftsasile buna mii-tefcrrl diğer evrak çalışma günlerinde komisyonda görülebilir.
3 — Eksiltmeye iştirak etmek İçin taliplerin 164 lira 12 kuruşluk mu-
vakkat teminat yatırdığına dair makbuz. İbraz etmesi ve 948 yılında ticaret odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hamil olması, eksiltme gününden tatil günler! hariç üç gün evvel vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet vesikası alması ve yukarıda İkinci maddede yarılı evrakı görüp eksiltme şartnamesinde yarılı kayda göre kabul ettiğine dair imzalaması şarttır. 151031
—.---------------i
Yarı siyasî, yarı askerî == ^
Berlin gerginliği harbe sebepolur mu?
Bale kursu
12 yaşından yukarı olanlar için kurs açılıyor
Yazan: M. ŞEVKt YAZMAN
Kıymetli re politika İşlerine ltalyanm % 31 ini ele geçirmek . jnetnm Sntnr/>!IptIh aw kazanç nuriır? Bunlar Sovvet-
az kazanç mıdır? Bunlar Sovyet* terin has kazancıdır.»
Ran’ın sözünü yabana almamalı. Tekmil Balkanlar, çok gergin hale gelmiş tran, hattâ bugün gırtlağına kadar harbe gömülmüş Yunanistanda açık, cephe almış, şimdiye kadar- cereyan etmiş harblere benzer bir savaş görüyor musunuz? Bu sebepledir kİ durum ne kadar gergin olursa olsun şu veya buradaki münferit hâdiseler Kızılordunun açıktan açığa saldırımına sebebolmıyaca-ğa benziyor. Çekoslovakya gibi içten fethedilen kaleler veya İtalya ve Yunanistan gibi dışardan ajanlarla İdare edilen memleketlerdeki mücadeleler dururken çok ağır yük taşımayı icbar eden ve tabiî dış âlemin ve bilhassa Amerikanın bütün kudretile işe atılmasını Icabettirecek bîr harb sebebi çıkacağını zannetmek pek doğru olmasa gerek. İktisadî zorluk. sefalet, bir kelime Ue sulh ve sükûnun olmayışı Sovyetlerln istediği şeyi hazırlayabilir.
Vaziyet böylece bilinirse buna karşı savunmanın çaresi de bulunur: Her şeyden evvel dahilî tesanüt ve hariçten sızmalara meydan vermemek. İktisadi düzensizliğin ve sefaletin ortadan kaldırılması komünizm yayılmasını durdurabilir. Durum böylece ve metanetle muhafaza edilirse Sovyet saldıranından da korkulmaz zannederim. Son Berlin olayları bunun en yakın misalleridir.
radyo]
«kh eren Wr dostum, 8ovyet!er!n Derlinde Müttefiklere engeller çıkardık^ P-hmn akşamı bana tel’fon etti:
_ Ajansı dinledin mi? dedi. Haberler dehşet. Bana Amerlka-jılorm Afrlkaya ihraç yaptıkları günü hatırlattı. Birlikte dinlediğimiz o haberler üzerine vaziyet artık değişti, harb Fransaya ve Almanyaya doğru geliyor kararını vermiştik. Bugün dö öyle değil mi? Boründeki bu gerginlik üçüncü harbi patlatmıyacak mı?
Ben telâşlanın amitim. «Hayır» diye cevap verdim. Telefonda fazla bir şey İzah edemedim. Geçen günler hiç değilse bu zamana kadar benim düşüncemi teyidetti. Bundan sonrası İçin de Şerlinin harb sebebi olacağı pek görünmüyor. Binaenaleyh bu mevzuciakl düşünceleri ve sebepleri İzaha çalışabiliriz.
Filhakika bir bakışta Berlinîn merkezinde ve Sovyetlerln İstifade etlikleri merkez garının Amerikalılar tarafından Sovyetlere. kapatılması pek âlâ bir harbe se-bebolabilirdt Bu istasyon kapısını Sovyet generalinin yüzüne ka-pıyan az miktardaki Amerikan askeri polisini, muazzam Sovyet kuvvetlerinin ufak bir parçasile kapı dışarı etmekten dalıa kolay bir şey olamazdı. Çünkü bizzat Amerikan, İngiliz bölgesi dediğimi» yerler muhasara altındaki bîr şehrin ufak adacıklarından ibarettir. Şurası var ki bu ufak adacıklar da ve kendilerini muhasara edenlere karşı çok azlık hisseden İngiliz ve Amerikan askerleri kendi memleketlerinin prensiplerini mulıafazaya memur ve tıpkı muhasaradaki bir kalenin muhafızları gibi fedaî olarak bırakılmış kuvvetlerdir. Ve meselâ merkez garının muha- f fezası emrini alan bu insanlar , oradan çıkarılmaya kalkılırsa 1 müsademe başhyabilir ve bu hal ' Ameri kada ikinci bir pearl Har- , bor tesiri yapabilirdi. İşte bunun 1 -içindir ki vaziyet bu kerteye ka- ; dar getirilmedi ve iki taraf hâ- : lâ birbirine elinden gelen zorluğu 1 .o.’karmalarına rağmen silâh patlamadı.
— Silâh patlamam&snun sebc-bi -nedir? Bunun cevabı gayet 1 basit. Çünkü iki taraftan hiç birisi bunun patlatılın a sim istemiyor da ondan. 5
Amerikanın hareket tarzı ko- * taylıkla anlaşılabilir: Devlinde ve , Avrupada Sovyetlere nazaran çok I zayıf olduktan başka harb ile • dünyanın düzeltileceğine de kani değildir. Harbi en son vasıta ola- j rak görür ve ancak başka yol ile j sulh tesis olunamazsa harbe j başvurur. Bu zsıuan'da henüz ( gelmemiştir.
Sovyetlere harbi neden
ANKARA RADYOSU
Bu akşamki program .
18 Radyo dans orkestrası;
Konuşma; 18.45 şarkılar; 19 Haberler; 19.15 Geçmişte bugün; 19.20 İnce saz; 2 (115 Radyo gazetesi; 2050 Serte? saat; 20.35 Yurttan sesler; 21.15 Konuşma; 2150 Radyo salon orkestrası; 22 Konuşma: B. M. M. saati; 52.15 Dans müziği (PİJ; 22.45 Haberler.
Farın sabah ve ööte programı
7.3û Hafif müzik (Pl.l; 7.45 Haberler; 8 çeşitli hafif müzik (Pl.l; 6 30 Müzik; (Pl.l; 8.45 Türküler (Pl)
12.30 Çeşitli müzik (Pi.); 13 Haberler; 13.15 Radyo salon orkestrası; 14 Karışık şarkılar; başkanlığı armoni Konuşma: B, T. G
gelince; onların patlatmadıkları hakkındaki en salahiyetli sözü hâlen Şarkî Almanyadakl İktisadî teşekkülün başkanı, daha doğrusu Şarkî Almanyadakl devletin başkan adayı FI. Ran söylemiş bulunmaktadır. Bu sabık Sparta-kif başken diyor M:
«— Marksizim harbin doğurduğu sefaletten tabii istifade etmiştir ve eder. Ancak bizatihi harbi kendisi patlatmaz. Hedefine bu kaba vasıta ile ulaşmaya çalışmaz. Bu sözü bir komünist taktiği olarak da kabul edebiliriz, Fakat şu var ki; komünistler dalma İktisadî güçlük içinde bulunduklarına göre çok ağır bir yük olan bildiğimiz «kırmızı» veya «sıcak» harbi ne idare edebilirler ne de tahrik. Onların aradığı «beyaz» yahut «soğuk» harfedir. Çünkü az emekle, çok kazanç buradadır. Bugün seçimde komünistlerin mağlûp olma-lanna rağmen harbsiz darpsız
| Halkevleri - Kurumlar |
İC İstanbul Basın Teknisyenleri Sendikasının yıllık genel toplantısı 25 Nisan 248 pazar günü saat 15,30 da Eminönü Kalkerinin küçük salonunda yapılacağından Sendika mensubu bütün arkadşlann gelmelerini ehemmiyetle rica ederiz. Yönetim Kımıltı k Kızılay Derneği Beykoz şubesinin senelik kongresL 24/4/948 cumartesi günü saat 18 da Beykoz m erkesinde yapılacaktır.
ÎBütün kadınları alâkalandıran} Jf RENKLt ttcnu/nuMr
KADIN - MODA — MODEL ELİŞİ — SANAT GAZETESİ ■ İrindekilerden bazıları:
!
Ayın modası (Eski yeni Kavgası, İş kadınına, mektepli kızlara elbise modelleri. Biçki dersleri, eskilerden nasıl yeni yapılır? Zayıflamanın 10 şartı. Nasıl genç görünmek istersiniz? Dantel örnekleri, Roman, bilmece, Eğlence, şiir, lâtife, fıkra, karikatür. ,
I1 ***
İlâve patronunu İsteyiniz, i İstanbul TAN Matbaası
Cumartesi ve Çarşamba günleri çıkacak
HOŞ SOHBET GAZETE Başmuharriri: REFİK HALİD KARAY
İdarehane: Tan Binası — Telefon; 24310
18.3£ı
Bu ceav ocak ayında. Yeşllköyde açılmış olan ve Türklyenin müstakbel MUU Balesinin temelini teşkil edecek olan Rakıslar Akademisine şimdi tamamlayıcı bir kurs İlavesi takarrür etmiştir. Yeşllköydeki Akademinin İlk oku] «atında bulunan çocuklara mahsus olduğu ve bale çalışmalarıyla birlikte ilk okul tahsilinin de yapıldığı malûmdur. Yeni açılan kursla hem bu sanatın Cğretlm kadrosunun genişletilmesi, hem de Türk sahnesi için sanatkâr yetiştirilmesi mümkün olacaktır.
12 yaşından yukarı gençlere mahsus olacak bu kurs, YeşH-koydekl Akademi programı He âhenkll bir şekilde yürüyecektir. Bu kursa girecek olanlar daim evvel bale faaliyetinde bulunmuş olup Türklycde milli bir bale kurmak plânı ile İlgili bulunanlar arasından seçilecektir. Bu kurs ticaret gayesiyle açılmış bir kurs değildir. Milli Eğitim Bakanlığı İle Güzel Sanatlar umum müdürlüğünün kontTolü altında bulunan ve İleride tatbikat sahnesi kadrosunu teşkil edecek olanları yetiştirecek bir akşam kursudur.
Mayıs başında açılması düşünülen bu. kurs, daha geniş bir yer buluncaya kadar şimdilik Beyoğlu Hâlkevln-dc çalışmalarına devam edecckUr. Haftanın 4-5 akşamını dolduracak olan bu akşam kurslarında klâsik bale tekniği, karakter dansları mimik Dalcro20 Eurythmlaş, dünyaca tanınmış klâsik balelerden danslar ve (en-semblerier. Türk milli dansları, İngll-terenln cRoyat Ac&demy of Dan-clng» İn İmtihanları İçin öğrenilmesi lcabeden dersler gösterilecektir. Bu imtihanlar için senede bir kere tn-gllteredcn mümeyyizler gönderilecektir.
Bütün bale dersleri Yeşilköy de kİ Bale Akademisinin müdürü Mlss Joy Newton ile asistanı Mlss Audrey Knight tarafından gösterilecektir. Dalcroze He milli rakıslar Türk öğretmenler tarafından tedris edilecektir. Bu kursa girecek olanların adedi bu sene İçin yerin darlığı yüzünden tahdldedllnılştlr. Fakat Akademi kendi binasına kavuştuğu saman bu kadro da genişletilecektir. Miiracaatler Yeşilköy Milli Rakıslar Akademisinde direktör Mlss J. Newton’a yapılacaktır.
İş bankası
İkramiye keşidesinde kazananlar
14.30 Cumhur-nuızlkaçı; 14.55 D.
Ankara 21 (A.A.) — Türkiye İş bankasının, yirmi beş lira bakiyen çocuk tasarruf hesaplan arasında terHbeylcdlğİ özel ikramiye çekilişi bugün banka genel merkezinde ve ikinci noter Şaklr Baran’ın huzurile yapılmıştır. Çekilişte büyük ikramiyeleri kazananların adlarını, hesap numaralarını ve hesapların açılmış bulundukları merkezleri bildiriyoruz:
Thasll sigortası poliçelerini kazananlar: Zonguldak’ta Şenol (3956), İzmir’de Mehmet (22029) Ankara’da Yüksel (50384), İstanbul’da Halil (143102),
Cihaz sigortası ]>ollçelcrint kazananlar: Erzurum’da Yurdaer (5870), Samsun’da Elmas (8035), Bursa‘da Güncr (11309), îstan-bulda Üsküdarda Gökçin (6447),
Yurt İçinde geziyi kazananlar: Mersin’de Ferdi (4007). Eskişehir de Necnıeddin (5089), Ankara’da Meziyyet (32708), İstanbul’da Beyoğlunda Çetin (45506)
Biner Ura kazananlar: Adana’ da Şükran (9598). îsianbulda Kadıköyünde Tülin (10755),
Beşer yüz lira kazananlar: Gaziantep’te Güzin (2329), Ankara’da Yenişehirde Türkün (1277),
İki-şer yüz lira kazananlar: Kayseri’dc Emlrhan (3539), Malatya’da îsmet (3284), tstanbul-da Günay (141275). îstanbulda Bavezlttc Sadettin (15690),
Yüzer lira kazananlar: İzmlıde Atillâ (2GÜSÛ). Dlyarbakırda Ha-ı lük (4950), Balıkesir’de Aynur (7035). Antalya'da Ömer (5779), Afyonda Yavuz. (2665), Erzurum-da Selda (7393). îskenderunda Ali (2372), Konya’da Fatma (8523). îstanbulda Beyoğlunda İpek (40815). îstanbulda Gala-ta'da Nadya (4788).
Bunlardan başka türlü şubelerde 260 çocuk çeşitli para İkramiyeleri kazanmışlardır. Hesaplarının bakiyeler! yüz Hra gösteren çocuk hesaplan 1948 yılı sonuna kadar diğer (iç İkramiye çekilişinden de faydalanacaklardır.
Yeni bir hıgilis yıldızı.- Patricia Roc son defa çevirdiği filimden bir sahnede
Fransız filimciliği
Kalkınma için yeni gayretler
Fransada filîm buhranı devam ediyor. Fransız gazetelerinin haber verdiğine göre teknisyenlerin yüzde altmışı, stüdyoların daimi İşçilerinden yüzde elli beşi İşsizdir, yapılan mimlerin miktarı gittikçe azalmaktadır. 1338 senesinde 113 filim yapılmışken bu miktar altmışa düşmüştür. Bu sene büyük bir gayret sarfiyle 75 filim yapılmasına çalışılacaktır,
Fransız fillmclllğlnin 50 senelik mazisi vardır. Memlekette artist, senaryocu, vesait boldur. Buna rağmen buhranın hüküm sürmesi idaresizlikten ileri gelmektedir. Burada bir anarşi hüküm sürdüğü anlaşılıyor.
Fransada 18Û filim müessesesi vardır. Bunlardan bir kısmı birkaç senede bir filim yapar. Esastı müesseseler azdır. Yapılan flllmlerlrı dağıtılması, dünyaya tanıtılması İçin ciddi bir teşebbüs yoktur, tngilterede Arlhur Rank sırf plânlı çalışması sayesinde muvaffak olmuş, Holtlvud» rekabet etmeğe başlamıştır. Fransada böyle bir çalışma yoktur. Bunun neticesi olarak Fransız artlsUerlnden ancak birkaçı başka memleketlerde tanınmıştır.
Frânsizlâr teşkilât noksanını kabul etmekle beraber buhranın bir sebebini de sinemaya gidenlerin az olması teşkil ettiğini söylüyorlar. Verilen malûmata göre Fransızların ancak yüzde on yedisi haftada bir defa sinemaya gitmektedir. Bu miktar İngiltere’de yüzde 53, Amerlkada yüzde altmış altıdır.
Filim şirketleri kalkınma İçin hükümetten bazı kolaylıklar İstiyorlar. Bunun başında alman verginin azaltılması geliyor, Fransa hükümetinin bunu kabul ettiği, hattâ filim şirketlerine geniş ölçüde para yardımında bulunacağı bildirilmektedir. Pransız-lar, bu yardım ve alınacak diğer tedbirler sayesinde Fransa fillmclllğlnln yakında yeniden canlanacağını ütnl-dedlyorlar.
Amerika’da Rusya aleyhinde filimler
İkinci dünya harbinden evvel Amerlkada Rusya aleyhinde filim yapmak moda İdi. Ninotchka gibi filimler açıktan açığa Rusya aleyhinde idi. ikinci dünya harbi başladıktan ve Rusya müttefik vaziyetini aldıktan soııra İş değişip Rus aleyhtarı filimler bir tarafa bırakıldı. «Rusya şarkısı» gibi Rusya lebinde birçok filimler yapıldı.
Son zamanlarda vasiyet değişti ve yeniden Rusya aleyhinde filimler yapılmasına başlandı. Bunlardan biri VVllllam Povrel’ln Eila Raines İle birlikte çevirdiği The Senatör Wu ln-dlscreet flllmidir. Bunu diğer fillm-lerln taklbedeceğl bildirtiyor. Şlnidl de Rusya lehindeki filimler bir tarafa atılmıştır. j
îngrid Bergman ve
Bing Crosby
Îngrid Bergman ve Blng Crosby
İngiliz filim prodüktörü J. Art-hur Râtik ile.Hollytvoot^stüdyoları arasında artist mübadelesi için bir anlaşma yapılmıştır. Bu anlaşma neticesi olarak Londra’ya gelen John Hodiak ile Sylvia Sydney (Love froma Strangcr) «Ya-banemm Aşkı» isminde bir filim çevirmişlerdir. Filmin mevzuu şudur:
Vaka, 1900 senesinde. Londra* da geçer. Kalkiilta at yarışlarında 40,000 sterlin kazanan Cecily Harrington (oynayan: Sylvia Sydney) dünyayı dolaşmağa karar verir. Kendisi seyahatteyken apartımanını kiralamayı düşünerek gazetelere ilân verir. Ma-nuel Cortez (oynayan: John Ho-dlak) isminde bir yabancı, ilân üzerine Cedly’ye müracaat eder ve ikisi ilk baîcışta birîbirlerine âşık olurlar. Cecily, 3 sene gaybubetten sonra henüz İngiltereye avdet etmiş bulunan nişanlısı Nigel Lawrence'tcn ayrılır.
Teyzesini ve en samimi arkadaşı karis’in itirazlarına rağmen Cecily Manuel ile evlenir ve De-vonshir’da ıssız bir eve çekilirler; Manuel bu evin mahallinin gizli tutulması İçin Cecily'ye ısrar ederi.
Manuel. evin mahzenini laboratuar olarak kullanacağını bildirir ve bazı tehlikeli eczalar is-
Blrteşlk Amerika filim sanayimin en çok sevilen yıldızlarıdır. Son zamanlarda bir ticaret dergisinin tertlbettl-Bl bir anket bu neticeyi vermiştir. Bu anket îngrid Bergman Ue Bing Cros-by'nln 1 numaralı aktris ve aktör olmakla devam ettiklerini bariz bir surette açığa vurmuştur.
Yabancının aşkı
İngilterede yeni bir filim çevrildi
Yabana aşkı filminde Sylvia Sidncy, John Hcdiak
liınal edeceğinden Cecily ile iki hizmetçiyi mahzene girin ekten katiyen mene der. Bununla beraber, Cecily bir gece aşağıya inerek, Manu'-li bir mezar saklamağa çahşır bir halde bulur. Manuel müthiş bir kızgınlıkla Cecily mahzenden dışarı iter. Cecily, şüpheye düşerek, aşkını kolay kolay kabul etliği bu yabancının zannettiği kadar dürüst olmadığına kanaat getirir.
Bu arada, Cecily bir gün burkulan ayağım tedavi ettirmek üzere Gribble namında bir doktoru çağırır. Doktor Cecily'ye cinayet hakkında bir mecmua verir; bu mecmuada Avrupa ve Amerika polislerinin aramakta olduğu meşhur bir zevce kaatili hakkında bir makale ve bir.resim vardır.
Cecily bu resimle kocası arasında benzeyişi farkeder ve kocasının kaati! olduğunu birdenbire anlar. Manuel, sırrının keşfedildiğini anlayınca, Cecilv'yl derhal öldürmeye karar veril.
Bu esnada, Lonörada, hâîâ Ceclly’yi seven ve Manuel'den gittikçe daha ziyade şüphelenen Nigel, Scotland Yard polis müfettişlerinden Hobday’a müracaat eder. Hobdav, Dr. Gribble vasitasile Manuel’in bulunduğu yeri öğrenir.
Nigel ile Hobday. tam zamanında yetişerek. Manuel’in Ce-cily’jd öldürmesine mâni olurlar. Manuel kaçmaya teşebbüs ederken karısının vücudunu taşımak İçin önceden kiraladığı bir arabaya bağlı allar onu ezerek öidürür. Ceeilv sadık Nigel'inln kollan arasında bayılır.
Sahi f e 6
K Ş A M
J HER AKŞAM |^ii; HİKÂYE
Veda mektubu
Plyerî Sana bugün gönderdiğim mektup bir. vedâuamedir. Muhteviyatını sükûnetle oku ve fazla Gztüme-itfeğe çalış! Aıtık hiç btr mânası kal-mıyan bir hayata devanı etmektense ayrılmamız daha iyidir. Bana bütün
bile İçimi dökmellyim.
Elimle ağzını kapadım:
— Hayır, hayır, ştmdt söyleme, istemiyorum; cevabını verdim.
Kalbim şiddetle çarpıyor ayaklarım sendeliyordu. Av sonra kumsaldan
ayc IHIiailllâ SUİIIU ıjıun. ......... ....-....---- ----- -------
btr hayat gibi görünen altı mesut ayrıldık ve bizi küçük köyo götürecek, s?no beraber yaşadık. Talihe, bu kıy- olan hurda bir otobüse bindik, Köhne metil lûtfuııdan dolayı müteşekkir Almalıyız.
Beni bu akşam Brest trenlle bekll-yeceglnl biliyorum, fakat gelmlyece-ceftlın. Umarım kİ, beni boş yere beklemek zahmetinden seni kurtaracak obn bu mektubumu vaktinde alacaksın. Yazlarda ben! dinlenmek İçin Bre tagne'a gönderdiğin zamanlan yatır-lıyor musun İşlerin Paris'ten ayrılmana mâni oluyordu. Yalnız cumartesi günleri gelirdin. Hazan pazartesileri de beraber geçirirdik. O saman lar, ne kadar mesuttum Plver! Eğe* bu küçük tedbirsizliği yakmasaydım, hâlâ da mesut olacaktım. Tedbirsizlikten bahsediyorum Tıkat bu ted-blrsizlil: de değil. Kiiçûk bir köyde
kaldığım İçin blrcan yoldaşına ihtiyacım vardı. O zaman senden çocukluk arkadaşım Jancfl göndermeği rica etmiştim. Sen Janct'l çirkin bir kadın sanıyordun. Fakat- beni onunla beraber gördüğün zaman müstesna güzelliği karşısında hissettiğin derin hayret hâlâ gözlerimin önündedir.
Janet’ln karakteri mizacı berılmkl-
otobüs yolda giderken kapaklandı, bü tiln yolcuları enkaz altında kaldı. Bayılmıştım, ayıldığım zaman kendimi hastanede buldum. Yaralarım, hafif olduğu İçin ertesi gttu İyileştim vo Parlse döneceğime dair sana bir telgraf çektim. Hastaneden çıkacağım esnada bir hastabakıcı arkadaşınım aldığı yaralardan bLr gün evvel ölmüş bulunduğunu söyledi tö Ja-net'ln el çantasını bana teslim etti.
Beni. Janet’ln çantasın» açıp karıştırmağı sevked.cn sebep nedir bilmiyorum. Fakat içinde gördüğüm btr mektup dikkatimi celbell. Çünkü mektubun zarfındaki yazılar, senin el yazılarındı ve mektubu ona gönderen de şendin.
Kamyon Satışı
Şümerbahk Selüloz Sanayii Müeasesed Müdürlüğünden:
Yon! Revizyondan çıkmış az m üstamel altışar adet lâsllkll 44 model İki adet Dooç kamyonu açık arttırma suretiyle satışa çıkarılmıştır.
Arttırma 28 nisan 948 pazartesi günü saat 15 de İzmltte müessese merkezinde yapılacaktır.
Muvakkat teminat nkçast her kamyon İçin 375 Hra olup aynı gün saat 12 ya kadar müessese vezne slna yatırılmalıdır.
Kamyonlar her gün İzmltte müessese merkezinde görülebilir. Müessese s.nlı? yapıp yapmamakta tamamen serbesttir. (5167)
53 Nlsafi XM3
1 — • -1 — ’-'udr
MAHKEME KORİDORLARINDA:
Ben kedi miyim ki kuyruğum olsun?
ne hiç benzemiyordu. Belki bu sebepten dolayı, onu diğer arkadaşlarımdan fazla seviyordum. Sen bile onu enteresan buldun. Janet’ln yanıma geldiği günden beri küçük köyümüze ziyaretlerini sıklaştırdığının farkına vardım, fakat buna aldırmadım.
Aradan epey zaman geçti. Biz Ja-reL'le erkekler aleyhinde dedi kodu yapmakla vakit geçiriyorduk. Erkekleri hissiz, egoist buluyor, kusurlarını sayıp dökmekle kendimizi eğlendiriyorduk. Evet dostum! Kadınlar hep böyledir. Kalben erkeklerle beraber bulunmağı özledikleri halde zahiren onları tahmmüifersa bulur gibi gö-î ilnürler.
Jaııet, yavaş yavaş değişmeğe -başladı. Sık sık köyden uzaklaşmak İçin ne bahaneler bulduğunu hatırlamıyorum. Fakat benden uzkalaştığı zamanlar. senin köye gelmediğin günlerdi. -Sonra bana tuhaf tuhaf bakmağa ve düşüncel! görünmeğe boşladı.
Evvelki gün kumsalda beraber dolaşırken suallerimle onu o kadar tazyik ettim kİ. nihayet hüngür hüngür ağlamağa başladı ve göz yaşları arasında bana dönerek:
— Marll dedi, artık böyle yaşayamam, sana yalan söyleyemem. Bu hal sana, üçümüze de ıstırap verse
Sana ne yalan söyllyeylm. Mektubu okudum ve acı hakikati öğrendim. Janet'in bana kumsalda söylediği müphem sözler, derhal aklıma geldi. O sözlerin mânasını anladım ve arkadaşımın köyden ayrıldığı zamanlar. seninle bulaşmak İçin Parlse geldiğini öğrendim. Ah bu acı realitenin kalbimde ne derin yaralar açtığını
bir bllsen. Nasıl deli olmadığıma hâli şaşıyorum. Plyer, bütün diinya gözlerimin önünde karardı. Başıma gelen bu felâketten sonra yaşamak İstemiyordum. Çünkü, kalbim, seni çılgıncasına sevmiş olan vazallı ıstıraptan paramparça olmuştu.
Saadetimin enkazı üzerinde acı göz yaşları döktüm. Artık hiç bir şeye, insanlara inancım kalmamıştı. Hayatımı kapkaranlık görüyordum. Hâlâ nasıl yaşadığıma şaşıyorum.
Fakat Şimdi her şey bitti, şimdi ikimiz de birbirimize yabancıyız. Evet hem kendine, hem bana yaptığın büyük fenalığı anlamalısın. İnsafsız kaderim, beni ne ağır bir şekilde cezalandırdın lanetle münasebetin plâtonik değil, günahkâr bir muaşaka idî. İşte bu günahkâr münasebetin bizi birbirimizden ebediyen ayırıyor. Benim yerlinde başka bir kadın olsaydı raklbşslnden kurtulduğu İçin sevinecekti. Fakat ben böyle düşünmüyorum. Janet, bizi ebediyen ayırdı. Ölmüş bulunmasının ne ehemmiyeti var?
Niçin bir daha senin yanma dör.-mlyeceğiml anlayacağını umınm. İkimiz İçin en hayırlısı budur. Ebediyen elvedâ Plyer!
İmza: Mart
Çeviren: .4. HİLÂLİ
Silifke Jandarma Satınalma Komisyonu
Başkanlığından:
1 — Silifke Jandarma er okulunun 1 mayıs 918 den 949 nisan ayına kadar ihtiyacı bulunan 50 ton sığır eti 24. nisan 948 pazartesi günü saat 15 de Jandarma okulu satın alma komisyonunda kapalı zarf usullyle satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli «37500> lira olup İlk teminatı 2812 Hra 50 kuruştur.
3 — Teklif mektuplarının saat 14 de kadar komisyona verilmesini,
4 — Bu işe ait şartnamenin jandarma okulu satın alma komisyonunda her gün meccanen görülebileceği ilân olunur. (4572)
İstanbul Askerlik Dairesi Başkanlığından
C20 doğumlu ve bunlarla idem.ll. muvazzaf hizmete tâbi (sağlam ve sakatlarla 927 doğumlu sakatlar dahil) eğitim ve öğretim için askere yollanacaklardır.
Toplanma günü 3 Mayıs 1948 pazartesidir. Belirli günde gelmeyen hakkında kanuni kovuşturma yapılacağı ilân olunur.
(1275 - 5394)
Dünyaca Tanınmış
AUTOMOTO
Fabrikalarının cn son sistem bisikletleri gelmiştir. Satış ve teşhir mağazamızı ziyaret ediniz. Adres:
VİKTOR ve EDVARD ŞAŞATİ
Cumhuriyet caddesi, No. 123, Taksim Garajı karşısında Anadoluda acente aranıyor.
Maliye Bakanlığından
Yapılacak onarım: Tarım Bakanlığı binasında
Keşif bedeli: (24490.25) lira
Geçici teminat: (1836.77) lira.
Eksiltme mahalli ve tarihi: 14/5/948 cuma günü saat Maliye Bakanlığı 5.11111 Emlâk Genel Müdürlüğünde; açık eksi! yolile.
Şartname mezkûr mahalden bedel! mukabilinde alınabilir.
Eksiltmeye iştirak etmek isteyenlerin bu İş İçin Bayındırlık Bakanlığından alacakları ehliyet belgelerini komisyona İbraz etmeleri şarttır. (5114)
1 Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Genel İdaresi ilânları
S irkeci işletmesi Mubayaa Komisyonundan:
1 — İşletmemiz ihtiyacı için mevkii va mlkdarı aşağıda yazılı üç kalem kırma balast kapalı zart usullyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Her üç ocaktan alınacak balastın muhammen bodellerllo muvakkat teminatları aşağıda yazılmıştır.
3 — Bu İşe alt şartname ve mukavele projelerinden Kini. 27 ya alt olanı 400 kuruş, Kim. 41 ocağına alt oîanı 232 kuruş’ ve Kim. 170 ocağına alt olanıda 328 kuruş mukabilinde Sirkeci vezneslnee satıl mktadır.
4 — Her üç ocaktan alınacak balastların eksiltmesi aşağıda yazılı tarihlerde Sirkecide D uncu İşletme binasındaki komisyonda yapılacağından İsteklilerin teklif mektuplarım kanun! tarlfata uygun olarak İhale saatinden bLr saat ewcl makbuz mukabilinde komisyona vermeleri veya muayyen vakltton evvel komisyon eline geçecek tarzda iadeli taahhütlü olarak posta İle göndermeleri.
5 — Kanunun tayin elliği mu t ad vesikalardan bnşka 1048 yılı Ticaret odası veslkoolylo beorbep böyle bir taahhüdü muvaffakiyetle başardığına dair tasdiki! bir vesika İbrazı lâzımdır. (4802)
Muhammen Muvakkat bedeli teminat thale tarihi
Mevki! Mlkdarı Lira Krş. Lira Krs. ve gönü İhale saati
Kim, 27 14000 M3 91980 00 5849 00 3'5/1948 Pazartesi 11.30
Kim. 41 7000 M3 46410 00 3480 75 3'5'1948 Pazartesi 15.30
Km. 170 10009 M3 65500 00 4525 00 4'5'!948 Sah 11.30
İstanbul C. Savcılığından:
Eski tonıtuk binasında vazife göıeıı Galata Sulh Ceza mahkemesi Beyoğlu Adalet binasına nakledilmiştir. İlân olunur.
(5369)
YAKACIKTA SATİlK KÖŞK
Pazarlıksız 50,000 Lira
Ayazma caddesinde
TAŞ KÖŞK
namlîe maruf. 14 oda, 3 ha-
mam; ofis; ütü odası; mut-
bah; çamaşırlık; akar su;
elektrik.
Her gün saat on bire ka-
dir 60987 numarayı tele-
fon edilebilir.
Mutavassıt kabul olunmaz.

Gelibolu Belediyesinden:
1 — Belediyemiz elektrik santralı İhtiyacı İçin Nisan 948 den Aralık 9»8 sonuna kadar olmak üzere (100» yüz ton mazot alınacaktır.
2 — Beher kilo mazot fiatı Ticaret Vekâletinin Gelibolu için tes’olt ettiği 2« kuruş 85 santimdir.
3 — Eksiltme kapalı zar! usullyle yapılacaktır.
4 — Yiız ton mazotun muhammen bedeli 26850 liradır.
5 — Muvakkat teminat 2013 Ura 75 kuruştur.
6 — Kapalı zarf usullyle yapılacak olan bu eksiltme 11 mayıs 943 salı günü saat 13 d3 Delidoluda belediye dairesinde encümen huzuru. İle yapılacaktır.
7 — Teklif mektuplar» 2490 sayılı kanunun 32, 33 ve 34 cil maddelerine uygun şekilde yapılması şarttır. Posta İle vukubulacak gecikmeler kabul edilmez.
8 — Teklif mektuplarının mezkûr saatten bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde belediye encümen başkanlığına verilmesi lâzımdır.
9 — Bu husustaki şartname her gün belediye muhasebesinde göriile-WUr. (5352)
İstanbul Belediyesi İlânları
Bayanın, leblebiden nem kapan takımından olduğu belli. Koridorda öfkeli öfkeli etrafa bakmıyor, çantasından mendilini çıkarıp avucunun içinde mıncıklıyor; çanta kapağındaki aynayı açıyor, dilinin ucile mendilini tükürük!iiyor, dudaldarını uzatıp boya taşkınlıklarını temizliyor. Beklemekten sıldldığı besbelli, Orta boylu, beyaz tenli, balık etinde, güzelce, Otuz yaşlarında... Pardon, lıadl biz yirmi diyelim. Giyinişi de orta hallice. Azarlanmaktan korkarak yaklaştık. Haşin bakışlarla süzmeğe başladı. Bizim kasketli delikanlı işi pişkinliğe vurdu.
— Geçmiş olsun, hemşire hanını. Dâvanız mı var?
Sualden gayri memnun bir tavırla homurdandı:
— Dell gibi lâf söylüyor. Elbette dâvam var. Gönül eğlendirmeğe gelmedim ya buraya.
—. Dâvacı mısınız?
— Ay, deli olacağım vallahi. Dâvacı değilim de neyim ya, ayol?
— Öfkelenme, bayan I Fena bir şey söylemedim ki,
— Nasıl öfkelenmem? Dâvacı mısın, diye soruyorsun. Karşıda-' ki soytarı herifi görmüyor musun?
— O adamdan mı dâvacısınız?
— Elbette ondan dâvacıyım. Ceza kestirmeğe geldim.
—Ne yaptı size? Terbiyesizlik mi etti?
— Hem terbiyesizlik, hem edepsizlik. Sokakla kuyruğumu görmüş benim.
— Yaaa... Sizin kuyruğunuz var demek.
— Apial aptal lâf etmesene! Kuyruk dedimse sahici kuyruk değil ya Arkadan görünce kuyruğa benzetmiş.
— Arkaryzda kuyruğa benzi-yen bir şey mi vardı?
— Hadi, sen git, konuşmasını öğren de öyle gel karsıma.
— Affedersiniz, yanlış bir şey mi söyledim?
— Sen doğru lâf etmesini bilmiyorsun ki. Arkanda kuyruk mu vardı, diyorsun. Ben kedimi-vim kl kuyruğum olsun?
— Estağfurullah, hemşire hanım. Onu siz söylediniz.
— Ben sana, kuyruğum var, dedim mi? Herif görmüş de kuyruk zannetmiş, diyorum.
— Nevi görmüş?
— Neyi olacak? Nah, çıkarayım da bak. kuyruğa benzer yeri var mı?
Hiddetle eğildi, eteğim blraı kaldırıp elini altına soktu, sonra arkasını döndü:
— Bak bakalım, kuyruğa benziyor mu?
Arkada pardesiisünün altıa-dan pembe bir jarretiyer ucu sallanıyordu, Gülmemek için dudaklarımızı ısırarak döndük. Bayan homurdandı:
— Niçin sustunuz? Söylesenl-ze, kuyruğa benziyor mu?
— Estağfurullah efendim, estağfurullah! Kuyruğa İliç benzemiyor.
— Tabiî benzemez. Fakat herifin gözleri kör galiba. Sokakta giderken arkama takıldı, Suratına bakılır bir şey olsa yüreğim yanmaz. Soytarıya benziyor. Haline bakmadan kadın taidbetme-ğe kalkıyor. Her kuşun eti yenir mi?
— Yenmez, bayancığım. Meselâ keklik eti lezzetli olur amma karganın ki yenmez.
— Elbette yenmez. Fakat herifte kafa yok kİ. Arkamda döndü dolaştı, benden yüz bulamayınca yanıma sokulup; sBayan, kuryuğıın sallanıyor» demez mİ? O zamana kadar zaten sinirlerim ayağa kalkmıştı. Sokak ortasında bu kadar terbiyesiz lâfı da söyleyince başımı çevirip yüzüne bir tükürük savurdum, ondan sonra da... Şey... Vurmadım vallahi. «Defol karşımdan!» diye işaret ederken parmağımın ucu suratına dokundu, büsbütün edepsizliğe başladı. Ben de polis çağırdım. Şimdi hâlâm beyin karşısına çıkıp cezasını kestireceğim.
— O da sizden dâvacı mı?
— İstediği kadar olsun. Kim dinler onun dâvasını?
Bay Feyzi ile de konuştuk. Elli yaşlarında, temiz kıyafetli bir zat. Böyle şeyler yapacak adama İliç benzemiyor.
— Ne oldu, efendi baba? Sokakta bayana takılmışsınız.
Dudak büktü.
— «Belâ nereden gelir? Elinin köründen» derler ya. Bizimki de öyle oldu. Yolda kadın benim önüm sıra gidiyordu. Baktım ki eteğinin altından bir şey sallanıyor. Aksi gibi gözlerim de hep ona takılıyor. Dayanamadım, yanma yaklaştım; «Affedersiniz bayan. Arkanızdan kuyruk gibi bir şey sallanıyor» dememle beraber...
Mahkeme açıldı, bay Feyzi iâ-havle çekerek gitti,
I Ce. Re.
İstanbul Sular İdaresinden:
Terkcs Fabrikamızdaki makinelerden birinin mühim bir parçasının tebeddülü zarureti dolayıslyle 24/4'948 gününden. İtibaren 10 gün müddetle şehre % 10 nispetinde eksik su verileceğinden sayın abonelerimizin ihtiyatlı bulunmaları rica olunur. (5344»
Teknik üniversite satınalma komisyonundan:
Üniversitemiz öğrencilerine pazarlık usulü İle 360 takım elbise dlktt-riiecektir. Beher takım elbisenin diki? bedeli 45 lira olup İlk teminat 1215 liradır. Pazarlık 26/4/1948 tarihinde ve saat 11 de yapılacaktır.
Fazla malûmat için komisyona müracaat. ‘ (5111)
itfaiye müdürlüğü mensupları için yaptırılmasına lüzum görülen (882- çift âmir ve efrat çizmesi ile (96) çift iskarpin kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulmuştur.
Tahmin bedeli (48020' Hra ve İlk teminatı (3451,50) liradır.
Şartnamesi (1,15) lira bedel mukabilinde belediye levazım müdürlüğünden satın alınacaktır,
İhale 29 Nisan 948 perşembe güllü saat 15 de İstanbul belediyesi merkez binasında müteşekkil daimi komisyonda yapılacaktır.
İsteklilerin İlk teminat makbuz veya mektubu 948 yılına alt ticaret odasl vesikası ve imzalı şartnameyi havi olarak hazırlıyacakları kapalı zarflanın ihale günü saat 14 de kadar daimi komisyona vermeler! lâzımdın_________(4208 >___________________________
Erenköy Kız Lisesi Müdürlüğünden:
Erenköy kız lisesinin şıllık mezunlar toplantısı 25.TV/948 pazar günü saat 15 de okulun bahçesinde yapılacağından bütün İlgili öğretmenlerle melunların belli günde bulunmaları ve gelenlerin kapıda deftere mezuniyet seneleriyle isimlerini kaydetmeleri rica olunur. (5314)
Japonya ve Kanada i!e ticaret
İstanbul Ticaret ve Sanayi Odasından:
Kanada ile yapılan Modüs - Tivendl ve Japonya ile ticari münasebetler hakkında bilgi edinmek İsteyenlerin 35 No. 11 Tetkikat Şubemize müracaatları rica olunur. (5355)
Tekel Genel Müdürlüğü İlânları
Malzeme Alîm Şubesinden;
1 — Mevcut şartnamesi mucibince (15) ton Şalın kınap pazarlıkla satın alınacaktır.
2 — Pazarlık 11. 5. 913 salı günü saat 9.30 da Kabataş genel müdürlük malzeme alım şubesindeki komisyonda yapılacaktır.
3 — Şartnameleri her gün sözü geçen şubede ve Samsun Kastamonu başmüdür l ükl erinde göriil eb il ir.
4 — İsteklilerin belir!! gün ve saatte 4 500 liralık güvenme parası ve komisyonda İbraz edilmek ürere kanuni vesaikle birlikte mezkûr komisyona müracaatları ilân olunur.
5 — İdare kısmen veya tamamen veya kışını kısım ayrı ayrı taliplere
ihalede şerhe ittir. (5287)
K»«aaHMssises«a İLÂN EKKOMmH&UMflM
TABI VAPURU HAKEM — DİSPEÇÇL HEYETİNDEN;
5. 12. 947 tarihinde Deniz yallar» İdaresinin Tan vapurunda çıkan yangın sebebiyle hasıl oluıı avaryanın kanuni vasfının tayini ve hâdisenin büyük avarya olduğuna karar verildiği takdirde dlspeç raporunun da tanzimi İçin İstanbul asliye mahkemesi ikine! ticaret başkanlığınca konşimento hükümleri gereğince hakem - dispeççL tayin edilmiş ve keyfiyet tarafımıza tebliğ kılınmış olmakla hâdise İle İlgili olan hakiki ve hükmi şahısların, bilcümle iddia ve taleplerini muhtevi dilekçe bu husustaki belgelerinin asıl veya tasdikli suretlerini bizzat veya musaddak vekâletnameyi haiz vekilleri marifetiyle, işbu İlânın ne?- . rl tarihinden 39. 5. 943 tarllıine m üsadU cumartesi günü saat 13 e kadar her giin İstanbul ikinci ticaret mahkemesi kaleminde hakem - dis-peççl heyet! kâtiplerine makbuz mukabili bırakabilecekleri ve İşbu tarihe kadar lıer cumartesi günleri saat 10 dan 13 e kadar hakem - dis- ■ peççl heyeti sözü geçen mahkeme salonunda toplantı halinde bulunacağındın ilgililer dilerse iddia vo talepleri hakkında hakem - dlspeçç! heyelLne de baş vurabilecekleri ve yukarıda yazılı süre bittikten sonra hiç bir müracaatın kabul edilmlyeceğl tebliğ yerine geçmek üzere İlân
| olunur. ________
>4r.sr.:fflCTB Tarl vapuru avaryası hakem-DispeççL Heyeti &srbiisk
Beynelmilel şöhreti haiz
F A R G A S
HAVA GAZİ OCAKLARI
nihayet gelmiş ve satışa arzedilmiştir.
Galata, Voyvoda Cad. No. 44
marka


v NVao İM»
I - Iş ARAYANLAR
TECRÜBELİ BİR DOKTOR — Hulusi hastane,banka, moktap, fabrika; sair müesscjelcrdo 1? aramaktadır. Akşamda (A. A) runıui'n» müracaat.
746 — 3
DİPLOM-4LI TECRÜBELİ ŞU-VESTER — Yalnız yeni doğan çocuğa bakmak ürere 1? arıyor. Mükemmel bonservisleri var. Moda caddesi Tenlflklr «olsak No. 12 Şuvester Kadıköy 805 —
MUHASİP VE MEMUR ARAYANLARA. — Muhasebe büro işlerini gör-meğa muktedir resmi vo hususî mü-e&s&selerde çalışmış bir zat daimi ve ya günün-muayyen saatleri İçin Iş aramaktadır. Akşam gazetesinde (R. A) rumuzuna müracaat edilmesi.
822 = î
ÎŞÇİ ARAYANLAR
MÜREBBİYE ti® yabanda bir kız çocukuna bakmak için Türk veya ecnebi İngilizce bilen bîr mürebblye İstiyoruz. Zonguld&kta çalışacaktır. Şartların Akşamda (M. ç.) rumuzuna yazılması. 722 - I
PASTAHANE İÇİN - çkolata pasta, guruplar ve dondurma yapmasını bilen bir kadın ve lüzumlu makineler ve teferuat. alınacaktır. Akşamda «Pastacı» rumuzuna. 732
BEHİYE ALTIN MAKA S TERZİHANESİNDEN — Temle dikiş ve tecrübeli bir kalfaya İhtiyaç vardır. MÜ-•racaat yeri: §işU Samanyolu sokağı No. 19 kat 2. 781
ŞOFÖR ALINACAK — Kamyon ve kaptıkaçtı için Fabrikada yatıp kalkacak İki şoför alınacaktır. Müraca-at: Saat İS den sonra Galata. Mahmudiye C. 67. SabrJ öaarslan Mğz. Tel: 43040. 778 — 1
AHIR KAPIDA —• Zührevi kadın hastanesi baştabibUğlnden: Hastanemiz çamaşırcılığı münhaldır. Talip olanlar Baştababetimlze müracaatları
810 —
TECRÜBELİ — Bir inşaat mühendisi veya fen memuru aranıyor. İsteklilerin görüşmek üzere Galata. Assikurarionl Generali Han 74 - 76 numaraya müracaatları. Telefon: 40141 813—2
BATİLIK HUSUSİ OTOMOBİL — Üstü açılır, »por 1942 modeli Merse-des - Bena maTka otomobil azimet dolayıslyle acels aatılıktır. Galata Tersane Cad. No. 169. Telefon 49247 809 — 3
SATILIK OTO — Radyo, kalorifer. Argo saat yonl bir Plyhmouth. Müracaat: Pangaltı Tayyareci Fehmi sok. No. 22 Fehmi Aytaç. 803 —
SATILIK — 1948 modeli meşhur Amerikan fabrikası malı müceddet gayet sağlam 5 tonluk otobüs ve kam-
yon şasileri. Flatler elverişlidir. Müracaat: P. K. 1572. 880 —
SATILIK OTOMOBİL — 1884 No h Plymouth markalı taksi otomobili gör m,ek İsteyenler Fiat Garajında görilr. Müracaat- Galatada Lüleci Hendek
sokak No. 68 Yiısuf Haşan. 797 - 1
DENİZCİLER İÇİN — 43 beygirlik Mersedes markalı Dizel motörü yeni gibi mükemmel çalışır bir halde satılıktır. Tahtalale şeyh Davut han No, 3 Kadir Turiç’a 817 —
KİLON VE GAZİNOLAR İÇİN — 13 İftmbs 2 operlörlü plkaph (Lafa-yet) marka bir radyo (550) liraya «ceîe satılıktır. Halâskârgazl caddesinde 243/5 numaralı Piyano sergisine müracaat. Telefon 82417. 73 — 1
H — Kiralık — Satılık
*T DİKKAT — Emlâk almak ve satmak, ipotek yapmak isüyelnere; İtimada şayan Bühulet Emlâk Zarif Özalp tavassut eder. Beyoğlu Büyük Parmakkapı köşe başı No. 4 kat 2 Tel: 42398. 18 — 13
SUADİye — İstasyonuna 8 dakika önünden terkos elektrik geçen 1480 metre denize nezaretli arsa satılıktır. Kapabçarşı Sahaflarda No, 40/42 yorgancı dükkânına. 831 — 1
DEVREN BATİLIK BAKKALİYE — Tarlabaşı Büyük Bayram sokak 1771 numaralı, hail faaliyette olan dükkânımızı askerlik ’ dolayısll# devren satıyoruz. İçindekilere müracaat edilmesi. 827 — 2
AKSAM
fiahlfe 7
KüÇ
ÇAMLICADA — Altunlzado KûŞU-yolu asfaltı üzerinde Frevantoryom karşısında sıhhi mm tokada 130 M. ön 70 M. arka cephesi Sİ eski dönüm arsa toptan, veya 3 dönümden yukarı perakende olarak satılıktır. Mehmet Ali Paşa Han 48. Telefon: 41.123.
766
ACELE BATİLIK UCUZ ARSA — BofiRriçl Yenlköyün havadar yer İn d s 11B metre, kar*. Almak lstlyenlerin Mahmutpaşa Büyük Yıldız Han 2 kat 6 numaraya müracaatları.
759
İŞÇİ ARANIYOR—14-20 yaşlarında
İlk tahsil görmüş .iki kız veya kadına ihtiyaç vardır. Sultanahmet İncili çavuş 27 numaraya beıgün öğleye kadar müracaat 810 — 2
ÇİÇEKÇİ BAYAN: — İyi çiçek yapmasını bilen sanat mektebi mezunu bayan aranıyor. Hergün tersi Saadet Beyoğlu İstiklâl caddesi 292. Tel: 41492 821 — 1
YOLCULUK DOLAYLSİYLE ACELE SATILIK BIÇKI ATELYESİ — On beygirlik motörü İle seksenlik şerit testere; daire te tara: makkap: bir de ufak plânynsı bulunan; mükemmel çalışır bîr halde. Tahlakale Şeyh Davut han No. 3 Kadir Tunç't 816 —
RÖTUŞÖR — Fotoğraf üzerinde pozitif rötuş yapacak sanatkâr aranıyor. Yedi Oün matbaasına müracaat. 823 — 2
SATILIK — Sultanahmet Ticaret lisesi karşısında 2 kat fl oda 1 salon hol mutfak bahçe, elektrik, terkoz, tulumba; havadar; er ayn bölüğü boş teslluı. Yenlpostane arkası Elkft-tlp han tütüncü Aliye müracaat.
815 — 1
İNGLİZCE. FRANSIZCA. ALMANCA — Üç jlsandon Türkçeye Türkçe-den bu lisanlara tercümeye hakklle muktedir tecrübeli, ticari ratıhaberâ-ta vâkıf daktilo yazabilen bîr memura ihtiyaç vardır. İsteklilerin Galata P. K, 1235 e bildirmeleri.
629
— 3
BATİLIK APARTIMAN VE ARSA — Fatih Malta tramvay durağı yakınında üç kat on oda konforlu bahçeli apartıman tamamı boş. Yanında temelleri duvotlhln yapılmış projesi tasdikli taşı tuğlası hazır 137,5 M. karelik arsa satılıktır. İstekliler: Sirkeci Hamleliye caddesi 42 : 44 Rumeli Kebapçısı Ömer Ergürene müracaat.
812 — 2

ALIM-SATIM (Eşya)
SATILIK AMERİKAN KONSOL PİYANOSU — Yeni vaziyette akaju renkte üç pedallı bir piyano. Mektupla 2209 numaralı Posta kutusu Beyoğlu. 741
KAYIKHANE — Barayburnu İla Somatya arasıncta acele kayıkhane aranıyor. Akşam’da (Kayıkhane) rü-muzuna. 811 — 2
DOÇ MARKA — 47 modeli hususi kusursuz yeni bir araba satılıktır. Te-pebaşı garaj! aah!bl Bay Bükymana müracaat. 782
ACELE DEVREN SATTLIK BAKKAL DÜKKÂNI — Dükkân Haliç Feneri Vodlna caddesi No. 84 da mal sahibi Ömer Taşm’a müracaat edilmesi. Dükkân her şeye elverişli olup fırsatın kaçırılmaması. 823 — 2
CRİS - CRAFT DENİZ MOTÖRÜ— 29 mh sürat. 2 yatakh, kullanılmış, azimet dolayıslyl» satılıktır. Taksim Petrol Ofis benzin deposuna tnüra-caL____________ 763 - 1
27000 — Ketenciler caddesinde dükkân oda İle 65,000 büyük mağaza 16,000 Taşçılar cadrieslndo kâgjr o-da.li dükkân, anlata Büyük Millet han 28 025 —
GENİŞ ARAZİLİ KAOİR HANE — Göztepe ve Erenköy İstasyonlarına 15 dakika, maktuan 12 bin liraya. Göz-
tepe tamvay durak mahallinde arabacı Mustafaya müracaat. 664 —
DENİZE NAZIR — Asansörlü, kaloriferi C100I İlâ (800) metre kare konforlu salonlarla muhtelif adette İç İçe tek odalı yazıhaneler kiralıktır. Galata Rıhtım caddesi Veli Alemdar Han. 621 - 10
MODADA — İskele; tramvay; plftja yakın; denize nazır; 7 oda; hol; kalorifer; elektrik; au: gaz: modern mutfak; banyo; bahçesinde çamaşırlık; boş teslim pazârhkstz 50.000. Mektep sokak 18: her gün 12 ye kadarla 18 dan sonra. 742 — i
SATILIK KELEPİR APARTIMAN— Talimhanede konforlu bir apartıman acele satılıktır. Her gün öğleden sonra 41483 e telefon. 739
UCUZ Ve ACELE SATILIK ARSA— Apartıman; evler; garaj; depo; fabrika inşasına elverişli ve Harbiye tramvay caddesine 2 dakika mesafede bulunan Pangaltıda Çimen sokağında cephesi 45 metre olan tamamı 757 metre kare büyüklüğündeki bir arsa acele satılıktır. Arsanın. Hailce ve Dolapdere .asfaltına çok güzel manzarası vardır. Alâkalıların (İstanbul 238 No. İt Posta kutusu) na mektupla mü-racatlaiL 738
BEŞİKTAŞTA — Ihlamur caddesinde 19 No. Iı kahvehane mobllyesly-Ie devren satılıktır. İçindekilere mü-rac^t. 736
KASIMPAŞA — KulakHZ caddesinde 40 numâralı 8.50 x 27 =• Î30 metre kare, ars* satüıkör. Bedel talcllfinin Bayan Balımı, Samanyolu fokak No. 59 şişil adresine mektupla bildirilmesi. şifahî teküt yapılmaması rica o-lunur. 720 — 2
KÜÇÜKÇAMLICA — Llbadede 8,5 dönüm bağ, meyvabk. dolaplı kuyusu ahırı 11® bir köşk satılıktır. Müracaat: Üsküdar çarşı polis karakolu: ittisalinde 71 hanede Hayrl Eydennlre. 470 - 4
FATİH — Fevzlpaşa tramvay caddesi üzerinde 125 m2 arsa satılıktır. Büyük Postane Yan sokağı Al alemci Han No. 14 e müracaat. 639
MAÇKA KARAKOLU — Yanındaki sokakta. Yen! yapılan apartımanın C ve dört odah 1 inçi ve üçüncü katları kiralıktır. Taliplerin 36 dan 78 ze müracaatları. 643
KİRALIK VİLLÂ — Emlâk Bankasının Mecldlyekoydc yaptığı 18 numaralı müstakil bahçeli altı oda banyo deniz görür balkonlu. Beyoğlu Mis sokak No, 34 Maskot berberi Koçoya müracaat. 679— 5
DENİZE NAZIR AKS/ SATILIKTIR — Cihangir çaddes! Güzel Sanatlar sokağında tâvizi verilmiş vll-lâlık arsa (25Ö0) Uradır. Akarsu İlyas-çelebl mahallesinde kömürcü Şem-seddln Erdoğmuşa müracaat. 685 - 1
DEVREDİLECEK — Mercanda han İçinde imalâthane ve yazıhaneye elverişli mahal devredilecektir, Uzun-çarşı Havancı sokak B sayılı Doğan boyahanesine müracaat. 760
FLORYADA SATILIK KIYMETLİ arsa — Floryada yeni İstasyon ö-nünda denize nazır kıymetli orsa ace-e satılıktır. Taksim Cumhuriyet mey dam No. 14. Telefon: 82712. 764
ACELE BATİLIK KAMYON — Studebcker marka mllkememl vaziyette çalışır; lâstikleri yeni bir kamyon. azimet dolayıslyle satılıktır. Mü-racat.- Vefa caddesi No. 0®.
_____________________________7G7 —
SATILIK ARSALAR — Beyoftlunda İyi mevkide mükemmel temel ve harken duvarları hazır içeriden yapılacaktır. Beyoğlu Aynalçeşme Çekiç sokak No. 21 de bayan Melek'e müracaatın, 830 —
BATİLIK ARSA — Kadıköy Cevizlik Terfik Bey eokağuıda 13 numaralı etrafı duvarla çevrili İçinde »Saç, terkos ve kuyu suyu bulunan 18.50 yüz 21.80 derinlikteki 301 metre karelik arsa satılıktır. Telefon 60748
800 —
ŞİŞLİ — Maçka - Kurtuluş civarında satılık boş »vler v» apartmanlar var. İstlyenler Fangaltı İnci sineması yanında Pangallı Pasaj Neşet Kaya. Tl: 85Û75 771 — 1
ÇAMLICADA — Sarıkayâ tramvay durağında yeni köşkler arasında etrafa mükemmel nezaretli ve aatılık olduğuna dair İşaretli 1200 kare metre vüsatindeki arsa müsait ve mutedil îlatle Katılıktır. Yakınındaki 100 numaraya müracaat edilmesi. 782 —
BATELHC EV — Boğazın havadar yeri olan Klreçburnunda asfalta yakın 2 oda 1 hol mutfak mı elektrik bahçeli ev acele satılıktır. Müracaat: Cağaloğlu Trakya garaj kâtibi Nuri Altıok Tel. 22855 780 — 1
KİRALIK Suadlyede denize, tramvaya yakın altı odalı konforlu daire yazlık veya senelik, möbleli veya möblesiz telefonlu olarak kiralıktır, Müracaat: Telefon: 62/259. 777 - 1
BUADİYEDE — tramvay İstasyonundan trene kadar olan kısım İla istasyonun öbür tarafındaki müfrez arsalar satılıktır. Görmek, göıüşmtk İçin mal sahibine mflacaat telefon 82617 773 — 10
SATILIK KERESTE — Yıktırdığım evimden çıkan, muhtelif boyda kapılar, direkler, on metreden küçük kalın kalaslar stıkktır. Kurtuluş Akarca caddesi 110 No. Süreyyoya müracaat. 772 —
KARAKÖY MEYDANINA ÇOK YAKIN — Telefonlu ve mobJlyel! bir yazıhane devredilecektir. Müracaat: 41687 telefon. 793 ~ J
FATİH TRAifVAY CADDESİNDE— Bütün. Jtonforu haiz bir berber dükkânı derir veya kiraya verilecektir. Müracaat: 41637 telefon. 794 - i
FATİHTE — Boş teslim 4 odaü vîl-lâvarl bahçeli b!r ev satılıktır. Müsait şartları vardır. Müracaat: 41687 telefon. ‘ 4C0 _ ı
BÜRO AZA DAS1NDA — 12000 liraya satılık, 1200 liraya, seneliği peşin klraUk köşebâşı, güneşli, nezaretli, iki büyük oda; hol ve teferruatı; su; elektrik teslsatlı 25 tonluk betonarme sarnıclyle yeni İnşaat konforlu ev. Akşamda cBurgaz». 774 —
EMİNÖNÜNDE — Oayet I»lek bir dükkân, her İşe elverişli; devren satılıktır. Sermayeli ortak da alınır. îs-tlyenler İstanbul Posta kutusu 145 adresine mektupla yazsınlar. 792 —
BEYOĞLÜNUN EN İŞLEK YERİNDE — Parfemerl; şapkacı; gömlekçl; fotoğrafçı; saatçi; kunduracılığa elverişli dükkân satılıktır. Müracaat: Bozkurt Emlâk; Telefon: 83532. 735 — 1
BÜYÜK KELEPİR — Sülej-manlye Elmaruf mahallesi Arapzada sokak 14 numaralı bir hane 4 oda mutfak, 2 belâ, 1 kiler; maa bahçe Eyüp Sulh mahkemesi tarafından 26/4/948 tarihinde saat 14 te İzale! şüyu suretiyle satılıktır. 784 —
KİRALIK Apt. KATI—3 oda, konforlu. lüks eşyaslyle 6-7 aylık kiralıktır. Adres: Şişil Son İstasyon Hasat sokak 46 No. 7C8 — 3
DEVREN SATILIK VEYA TAKIM-LARİYLE KİRALIK LOKANTA — Galata Necati bey caddesinde 223 numaralı dükkâna saat 18 İle ylraıl arası müracaat. 838 — 2
SATILIK ARSA — Şişlide, en havadar VLr noktada Hanımoğlu sokağında 31 No. lı cephesi 9. derinlik 22 arsa satılıktır. 3 kat üzerine plânlan hazırdır. Müracaat: şahin Özer 84439 460 — '2;
BURGAZJDA 4 dair* boştesilm k&glr villâ Mtılıkto*. Denize bir dakika, etraf çamlık, bahçe ortasında, Möbleri ila beraber 80.000 L. Telf: 42896_______________________835 — 4
BULUNMAZ FIRSAT — Küçükya-lının en güzel yerinde 600 metrekare sahada, 140 metrekare üzerine kurulmuş, İstasyona fisi; Bostancıya tekiz dakika meeafede, manzaralı; eu-yu; elektriği mevcut; emsallerine nazaran gayet ehven Hatlı; iki ev satılıktır. Fırsatı kaçımayunzr Müracaat: Küçilkyahda: Kahveci bay Süleyman. İstanbulda: HüdavendJglr oteli Mehmet Baytekln. Telefon: 20673___________________ 837 — 3
SATILIK ARSA — Beylerbeyinin en manzaralı yerinde, iskeleye 15-20 dakika mesafede 7dön1im arsa satılıktır. İsteklilerin İstanbul Ytnlpos-tahane karşısında, Vlora hanında Celâl Esene müracaatları. 820 —
oda ARANIYOR — Memur karı kocayız. Sabah çıkar akşam geliriz. İki kişiyiz. Münasip bir aile yanında blp oda arıyoruz, lstlyenler. Akşamda (Z. D) Tilmuzuna yazabilir.
818
— 1
SATILIK KOMPLE MATBAA — Müracaat Akşamda (Matbaa) riimu-zun.1 veya Tel: 20378 828 —
SATILIK KÖŞK — Kadıköy Fe-ncryohı Eyüp paşa arsasında Salih Murat sokak No.8 görmek lstiyente-rln içindeki sahibine müracaat etmeleri İlân olunur. 824 — 2
CHRYSLER MARRa _ En son model Radyo ve kaloriferli yeni bir araba taşraya azimet dolayıslyle satılıktır. Her gün öğleden evvel 80498 da Maymazel Foijne. 781 _ a
BATİLIK VE BAYFİYB İÇİN KİRALIK köşk — SuadJye Ton sokak tramvay durağı tren yolu kenarında No. 13 geniş bahçeli vo açık manzaralı. 700 —
İKİZ ÇOCUK ARABASI — Ar an-nır.kttidir. Telefon: 22603
801 —
SATILIK — Yanyana 2 ev. 7 şer oda, altında 2 dükkân köşe başı. Ka-dıköyünde Mühürdar caddesinde Tel; 44274._______________Ç99 — t
BÜYÜK KELEPİR — Eyüp Sultan OOmüşsııyu Dere sokak 23 numaralı üç kat üzerine yarısı kâglr, diğer kısmı ahşap 14 dönüm arazi, yüzlerce; meyva ağacı, iki kuyu; İnek ahırları, 3 samanlık ve saire çlfllk yapmağa elverişli; Eyüp sulh mahkemesi tarafından. 26/4/S43 tarihinde saat 14 te izale! şüyu suretiyle satılıktır. Çnrt-
»Tun mnhlr«iTn«u4aHI»
BOĞAZİÇİ'NİN EN GÜZEL VİL-lAjSI — Bebek - İstinye asfaltı iizc-rlndo Emlrgfln İskelesinde, vapur ve otobüs durağında. Yeşil bahçe İçinde. Dürt oda. şömineli salon. Su, elektrik vo garaj. Möblesiz veya möbleli, Çamlıcadnn Beykoza kadar bütün Boğazı gören manzara, Yaz ve kışlı olarak kiralıktır. Yıllık kirası on bin liradır. İstlyenlcr hcrgünöğleden evvel (23874) a telefon edebilir.
^-MÜTEFERRt K
DİŞİ BÜLÜN ARANIYOR — Satmak îstlyenlerln Bankalar caddesi Perşembepa2ar No. 5 Hulsl'ye müra-cat, 7J5
KOLEJ mezunu bayan — En yeni metodJarla İngilizce; Fragman; Aimancadan gençleri İkmal; Avrupa; Amerika imtihanlarına süratle hazırlar. Kadıköy Osmanağa Nüzhetefendl NO. 43. 737 _ 8
HALEN AYAKKABI ÜZERİNE — Faal, verimli piyasa yerinde ve her işe müsait dükkâna sermayedar ortak aranıyor, Beyazıt 23 posta kutusuna müracaat. 8ö7 —
DERT ORTAĞI — Emlâk satmak, mallarınıza müşteri bulmak, devairi Tesmiyedeki ve ticari işlerinizin takip ve intacı için baş vuracağınız yer Karaköy Havyar han 33/5 tir.
814 —
HER CİNS EN İYİ KÖPEKLER — Yedi ve iki aylık kurt köpeği yavrulan, büyümeyen fino yavrulan, birer yaşında Foka ve tüylü Brak. Domuz köpeği ve kopoy. Uzunçarşı 277 No. Şaban kahvesinde Kâmil'e müracaat.
832 — 1
KAPALIÇARŞI — Çarşikapi, C-e-dlkpaşa ve sair yerlerde emlâk almak, satmak isteyenlerin müracaatları menfaatleri İcabıdır, Kapalıçar-?ı, Kürkçüler çarşısı No. 10 Sürat Emlâk Bürosu. 833 — 2
Eyüp sulh hukuk yargıçlığından: 947/1158
Rize Hemdemoğlu köyü hane 2. cilt 47; sahile 4? de nüftfs kayıtlı ve İstanbul: Haliç Feneri Tabak Yunus sokağında 10 No. da oturan 18. 12. 930 da Meryemden doğma Tevflt kızı Mukaddes Erbahara birlikte sakin kardeşi Yakup Erbahat İtiraz ve İtizarı kabil olmak özere vasi tayin edilmiştir. tlân olunur. (96640)

Maden direği tahmil ve nakil işi
Ereğli Kömürleri işletmesi Genel Müdürlüğünden:
Devlet Orman İşletmelerinden satın alınarak İşletmemlzce İzmit ve Gemlik belgelerinin muhtelif sahillerine depo edilen ve edilecek olan tahminen:
7500 metreküp
maden direğinin bulundukları stok mahalleri/ıden alınarak deniz vasıtalarına tahmille Zonguldak kömürhavzası İskele ve ağızlarına »Kandilli, Kozlu; Kasaplarla, Zonguldak, İnağa; Kilimli; Biiyüknğız» naklini müteahhide verecektir.
1 — Taliplerin şartnamemizdeki esaslar dahilinde muvakkat teminat mektup veya akçesini; ticaret odası vesikasını ve evvelce bu mevzua müteallik İş yaptıkları takdirde vesikalarını teklif. mektuplarlyle birlikte tevdi etmeleri.
î — Bu I?e alt şartname Ankarada Etibank Genel Müdürlüğü ts-tanbulda Etlbank İstanbul ve Zonguldakts işletmemiş direk şubesinden alınabilir.
3 — Teklif mektuplarının 10. 3. 1948 pazartesi günü saat 15 şe kadar kapalı olarak işletmemiz başkâtipliğine verilmesi lâzımdır.
Müddet bittikten sonra verilecek teklifler kabul edilmlyeceğl gibi postada vuku bulacak teehhürler de nazarı İtibara ahnmıyacaktır.
4 — İşletme idaresi İhaleyi kısmen veya tamamen dilediğine icrada serbesttir. (5194)
EBEMtagMMBttgJjBMMİlABAı/MMIA ı ■■ ıır|prılHHSB&«uxrww*ifir«iFrir
Buz dolabı alınacak
Orman Fakültesi Alım Satım Komisyonundan
Muhammen flall İlk teminat İhale
Lira Lira Şekil Tarihi Günü Saat
Şekli
3008 225 Açık eksiltme 20/4. 948 pazartesi 15 d(
1 — Büyijkdere Bahçe köyde bulunan Orman Fakültesi İçin yukauda muhammen flall yazılı 20 ayaklık 1/4 beygir kuvvetinde- Tıansformatör’-süz 220 voltla çalışır motörlü bir adet bun dolabı bir şartlaşmada yukarıda gösterilen şekil ve saatte İhalesi eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme Maliye Bakanlığı İstanbul Yükselt Okullar Saymanlığı, dairesinde toplanacak olan Fakülte Ahm Satım komisyonundu belli gün ve saatte yapılacaktır.
3 — Eksiltmeye girmek İsteyenlerin ilk teminatlarını Yüksek Okullar
Saymanlığı veznesine yatırarak alacakları makbuzla 1948 yılı Ticaret veya Esnaf Odası vesikası ve müessese namına hareket edenlerin noterlikten tasdikli vekâletname İle belli gün ve saatte komisyona gelmeleri ve şartnameyi görmek İsteyenlerin de adı geçen saymanlıkla orman fakültesine başvurmaları. (4557)
100,000 un çuvalı imal ettirilecek
Kaneviçesl ofisimizden verilmek suretlle 100 bin un çuvalı lni31 ettirilecektir. Çuvalların iki bj» İçinde teslim edilmesi şarttır.
Bu çuvalların evsafı ve dikLmlne alt şartname Satış Şubesinden bedelsin olarak alınabilir. 2125
Ticaret Ofisi Yeni Valde han 5 d kat
Telgraf adresi: İstanbul Tarfo
Telefon: 24238 _______________ I
Basın ve Yayın umum Müdürlüğünden:
1 — Etimesgut radyo verici İstasyonuna ait lojman binasının pis sn tesEatUe tr-hıvannın tamiri işi pazarlıkla ihale edilecektir.
2 — Bu işin tahinin.edilen keşif bedeli 3354.20 ve geçici İnancası 251,57 liradır.
3 — İhalesi 30 Nisan cuma günü saat 11 de Ankara Anafar-lalar caddesi paket postahanesl karşısındaki Jarko Han'da toplanan umum müdürlüğümüz satmalına komisyonu tarafından yapılacaktır.
4 — Daha fasla İzahat almak ve sırtiı?- Kini aöınıek iste-yönlerin Tarko Han'da Umum müdürlüğümüz levazım i- •-••-■■i-

Heybeliada’yı Şenlendirme Derneği Tüzüğü
DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ
Madde 1 — Derneğin adı Heybedadayı şenlendirme derneğidir.
Madde 2 — Derneğin merkezi Heybeliada Orhan sokağında 6 No. da-dır, Şubesi yoktur.
' DERNEĞİN KONU VE AMACI
Madde 3 — Heybelladayı güzelleştirmek, şenlendirmek ve bir neşe vs cjlence kaynağı yapmak maksadlyle:
a» Bayındırlık ve gelişmesine yardım etmek,
■ b> Temizlik ve sağlığını koruyucu teşebbüs ve hareketleri desteklemek, C Orijinal nebat ve ağaçlarla ve çeşitli çiçeklerle bezenmesine çalışmak.
d» Bayındırlık ve gelişmesini daraltan güçlük ve engellerin gideril’ mesl İçin gereken teşebbüslerde bulunmak,
e» Adaya gelenlere kolaylık sağlamak,
t> Turizmi çekecek giizel binalar, modern oteller, İstirahat ve eğlenca yerleri yapımını teşvik etmek; reklâm ve yayınlar yapmak, çiçek bayramları; festivaller; şenlikler ve diğer eğlenceler tertip etmek ve adaya İşleyen vapurlarda İntizam ve temizliğin sağlanmasına yırdım etmek. Demeğin konu ve amacıdır.
MÜLK EDİNME
Madde 4 — Dernek, ikametgâhıyla amacının gerçekleşmesi İçki gereken gayri menkullere tasarruf edebilir.
DERNEĞİN KURUCULARI
Madde 5 — Derneğin kurucuları aşağıda gösterilmiştir:
Sadık Apçıgalı Tüccar Heybeliada Karanfil sokak No. d
Kâzım Arın Tüccar Raslm Arsakay Müteahhit Salm Diker Tüccar -Mehmet Dllâver Emlâk sahibi Sadık Güzelosman Ziraatçı Suat Karşıyaka Tüccar Mehmet Kazancı Armatör Nevzat Osken Tüccar
Necmettin Özkaptan emlâk sahibi
HamdI Sellmoğlu Armatör
Ali Sohtorlk Armatör
Tahlr Tamöz Turist acentası
Ahmet Ünal Tüccar
sa
»o
ÜYELİK
Madde 6 — Derneğe üye olacakların medeni haklara sahip ve 13 yaşını bitirmiş olmaları ve yönetim kurulu tam üyesinin üçte iki çoğunluğu tarafından kabul edilmeleri gereklidir.
Madde 7 — Her üye istedğll zaman dernekten çekilebilir.
Madde 8 — Beşinci maddeye göre üye olanlar yılda 120 lirayı geçmemek üzere derneğe bir aldat verirler.
DERNEĞİN ORGANLARI
Madde 9 — Derneğin organları şunlardır i
a* Genel Kurul .
b> Yönetim kurulu
e) — Denetçiler
GENEL KURUL
Madde 13 — Genel kurul derneğin en yüksek mprcll olup yönetim kurulunun çağrısı üzerino üyelerin bir araya gelmesiyle toplanır. Bundan başka üyelerden beşte birinin İsteğiyle genel kurulun behemehal çağrılman gerpkleşir.
Madde 11 — Genel kurulun görev ve yetkileri şunlardır:
a' Tüzükte değişiklik yapılması,
b) Yıllık raporun, bllânço ve bütçenin incelenmesi,
c) Yönetim kurulu İle denetçilerin vo yedeklerinin seçimi,
di Derneğin dağıtılması.
Madde 12 — Genel kurul her yi] ocak ayı İçinde olağan toplantıya çağrılır.
Madce,13 — Toplantının en az üç gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi iki gazete ile İlân edilir ve hükümete bildirilir. Üçte bir çoğunluk olursa toplantı yapılır. Yoksa geri bırakılarak bunun sebepleriyle yeni toplantının yer! ve gündemi üç gün önceden yine İki gazete İle İlân edilir ve hükümete bildirilir. Bu defa gelecek üyelerin sayısına bakılmıyarak genel kurul görevini yapar.
Madde 14 — Genel kurul yönelim kurulu başkanı tarafına açılarak yoklama yapıldıktan sonra ble başkan, bir başkan vekili ve İki kâtip seçilir.
Madde 15 — Genel kurulda yalnız gündemde bulunan maddeler görüşülür. Ancak üyelerden yirmide biri tarafından görüşülmesi İstenen maddelerin gündeme konması gereklidir. Kararlar çoğunlukla verilir. Tüzüğün değiştirilmesi ve derneğin dağıtılması için verilen kararların üçte iki çoğunlukla olması şarttır.
Madde İS — Genel kurul tutana k ve kararları başkan: başkan vekili ve kâtplier tarafından imza edilerek şaklanır.
Madde 17 — Yönetim kuruluna seçilecek üyelerin itlmliklerile tüzükte yapılacak değişikliklerin bLr hattı içinde hükümete bildirilmesi gereklidir.
Madde 18 — JGenel Kurul katarlan derneğin merkezine asılmak veya gazete İle İlân edilmekle veya mektupla üyelere ve başmanlarına bildirilir.
Madde 19 — Genel Kurul gerekirse olağan üstü toplantıya da çağırılır. Bu durumda yalnız toplantıyı gerektiren İşler görüşülür.
YÖNETİM KURULU
Madde 20 — Dernek, genel kurulca İki yıl süre için seçilmiş altı kişilik bir kurul tarafından İdare edilir, Aralarından bir başkan, bir sekreter ve bir veznedar seçerler.
Madde 21 — Yönetim ku ulunun her yıl yarısı değişir. Birinci yıl bu, ktır'* ile yapılır. Süre sonunda aynı kişiler yeniden seçilebilir.
Madde 22 — Yönetim kurulunun görev Ye yetkileri aşağıdadır: aı Kanunda yazılı defterleri tutmak.
b) Memur ve hizmetlileri tayin etmek ve çıkarmak,
c) Genel Kurulu toplantıya çağırmak,
di Yıllık raporu, bilanço ve bütçe tasarısını lıazırlıyarak genel ruh sunmak,
c> Tüzük ve kanuna göre derneği idare etmek.
Madde 23 — Derneği adalet ve idare makamlarına, gerçek ve tüzel kişilere karşı ve mahkemelerde ve kurullarda yönelim kurulu başkanı temsil eder.
Madde 24 — Demeğin mallarını idare ve sulh ve İbra hususlarında yönetim kurulu tam salâhiyeti haizdir. Yönetim Kuntlu kendi üyelerinden bir veya bir kaçına temsil yetkisi verebilir.
Madde 25 — Yönetim Kurulu en az ayda bir toplanır. Kararlar çoğunlukla verilir.
ku-
DENTÇİLER
Madde 2B — Derneğin hesap işlerini ve defterlerini kontrol etmek özere genel Kurul tarafından bir yıllçln iki denetçi ile iki yedek seçilir. Süre sonunda aynı kişiler yeniden seçilebilir.
Madde 27 — Denetçiler yıllık raporlarını mütalâalarlle birlikte Genel Kurula sumakla görevlidirler.
DERNEĞİN GELİRLERİ
Madde 28 — Derneğin gelirleri üye aidatı, hükümet vs Belediyenin Bağlıyacağı yardımlar; balo, miisamere ve eğlencelerden ve eşya piyangosundan ve derneğin diğer teşbbüslerlnden elde edilecek menfaatler ve her çeşit bağış, teberrii ve vasiyetimden İbarettir
Madde 29 — Derneğin parası Mini Bankalardan birinde açılacak car! hesaba yatırılır ve Yönetim Kurulu başkanı veya vekili İle diğer bir üyenin çift Imzasile alınır,
DERNEĞİN DAĞITILMASI
Madde 30 — Dernek kendini dağıtmağa her zaman karar verebilir. Derneğin darılma ve dağıtılması beş giin İçinde hükümete bildirilir.
M?dde 3i — Derneğin dağılması halinde parası ve diğer malları fa-
23 Nisan 1833
AX - 2410 Hamiyet Yücese®
AX - 2411 Mustafa Çağlar
El
l»ffwaııiiiiiffla
BÜYÜK EŞYA PİYANGOSU
GAZETECİLER CEMİYETİ PİYANGODA BİR DE
APARTMAN VERİYOR
İstanbul Gazeteciler Cemiyet] büyük bir Eşya piyangosu tertip etmiştir, Bu piyangonun biletle! I bir lira mukabilinde her tarafta satışa çıkarılmıştır. Geçen sene yapılan piyangonun no kadar büyük bir rağbet gördüğünü ve bu İşin ne derece ciddiyetle ele alındığını bilenler piyangoya candan rağbet göstermektedirler. Dağıtılacak İkramiyeler arasında bir apartıman,
2 arsa, 2 otomobil, 3 buz dolabı.
3 motosiklet, 20 bisiklet. 1(1 alim bileşik, 3 yazı makinesi vardır Biletlerin gördüğü rağbet kar-şısuıda yakında tükeneceği tahinin olunmaktadır.
Gemlik sulh hukuk yargıçlığından: 948/38
Gemliğin Umurbey köyünden olup Gemlik Demir su başı mahallesinde oturan Mustafa Baykal ve Mehmet Bay kal taraflarından o köyden İsmail Baykal ve Hatice (Kabak) Baykal aleyhlerine açılan hisseli bulunan
II parça gayri menkulün taksim ve İzaleyi ştıyuu dâvasının yapılmakta olan yargılamasında:
Davalılardan Hatice (Kabak) Saykalın bulunduğu Uınurbey köyünü terkle îstanbuJa gittiği ve nerede bulunduğu bilinmediği davetlyes ruhatından anlaşıldığından
III )ncl maddesi gereğince llânçn tebligat İcrasına karâr verilmiş ve yargılaması da 7. 5. 943 cuma günü saat 14 de bırakılmış olduğundan davalı Haticenln yazıtı gün ve saatte Gemlik sulh hukuk mahkemesinde kendisi veya tarafından resmi bir vekil gönderilmesi aksi takdirde gıyap kararı verileceği tebliğ yerine İlân olunur.
(5358i
HELLEMC LiNES LiMilED İSMAİLİA Vapuru 25 nisana doğru limanımıza gelecek ve 28 Nisan'da eşyayı ticariye alarak doğru iSKENDERiYE’ya gidecektir. Umumi acentalan;
S. TOPER ve ޻i.
Galatı, Vali Alemdar Han, Tel: 41929
AX - 2412 Nevzat Akay
AX - 2413 Necmiye
En son çıkardığı
PLAKLARIN LİSTESİ
Yine bugün Dertli Gönlüm Sırtmaç kızı Bin hüzün çöktü Titriyor ismini andıkça Darıldın bana söyle Taze bir gül gibi Kavanoz dolu reçel. Haydar Sabahın seher vakti
SAHİBİNİN SESİ
VAHRAM GESAR ve ORTAKLARI
İstanbul, 302, İstiklâl Caddesi, Beyoğlu Tekfnır 44934 — Telgraf: KEUPEK
î» erserize iplik alınacak
Siimerbahk İplik ve Dokuma Fabrikaları Müesses esinden: 80/2 İngiliz numarası Mcrserlz^ iplik alınacaktır.
Bobin halinde olmalıdır. Mevcudu olanlar ve yabancı memleketlerden getirtilmek üzere satmak İsleyenler 11 Mayıs 1943 tarihine kadar tekliflerini müesseseml-e vermelidirler. Tekliflerde mikdarlar kilo olarak tasrih edilmeli ve flatler net kilo hesabiie bildirilmelidir.
Müessese mübayaa yapıp yapmamakta ve dilediği partiyi almakta tamamen serbesttir. 15315'
Beykoz Tapu Sicil Memurluğundan
eykozun Yalı koy mahallesinde Gazi Yunus sokağında verginin eski U ve 7 kapı numaralarlle murakkam Müezzin meşrutası ve müştemilâtı ve Motorcu sokağında verginin 3 kapı nuntarasllo murakkam ve yine motörcü sokağında 17 kapı n um ar asile murakkam İmam meşrutası ve müştemilâtının tapu sicillinde kaydı olmadığından. 1515 No. lı senetsiz tasarrutat ahkâmına tevfikan vakıfları namına tesçlll cihetine gidileceğinden bu mülke bir hakkı tasarruf İddia edenler varsa mahalli keşif günü olan lO/aHIHS tarihine müsadif pazartesi günil saat 11 de keşif memuruna ve yahut yukarıda belit edilen günden evvel idaremize vesaiki müabltelerile müracaatları İlân olunur.
lı.ılıllılııhııılıUlıılıllUI.. millili llinmilllUlllllllllll|i*ıu(UUUtl||lll|||||||||ll(UIIU(
kir fıkaraya yardım derneğine verilir.
Yönetim Kuruluna aşağıdaki zatlar seçildiler:
Tahlr Tamöz Başkan
Sadık Gûzelosman Sekreter
Kâzım Arın z Ali Sohtorlk
Raslm Arsakay
Salın Diker
Denetçiler; Hamdl Sellmoğlu, Ahmet ÜnaL
Veznedar Üye Üye Üye
İKİ KAPIL/
BUZ DOLAPLARIMIZ
GELMİŞTİR!
1) 20 ve 30 ayaklık olan bu dolaplar otel lokanta, paslahane gazino, okul vo ha st aha ne gibi müesseseler için tam manasilc elverişlidir.
Muessescmiz, ticarî soğuk lıava tesisatları için arzu edilen ölçülerde soğuk hava odaları, mahzen ve buzhane siparişleri kabul ettiği gibi, kasap, yağcı ve pastahaneler için muhtelif ebadda dolaplar vo vitrinler imâl etmektedir. Bu gibi tesisadarda General Electric malzemesi ve tebrit cihazları kullanılması, evsaf ve randımanlar» hakkında fikir edinmenize kâfi gelecek en mühim hususiyettir.
Müracaat yeri: KOÇ TİCARET T.A.Ş.
Galata. Rıhtım Caddesi Kozluca han Tel. 44623 - 44621

Amerikan Tornası
Punta arası İki metre, Punta İrtifa» 34 sm. yeni vaziyette bir torna kompla olarak satılıktır. Telefon 41460 vs posta kutusu 471 İstanbul Pekelmen’e müra-
Ok$armca yufiinü kir ince "dilene
Sakalın sertiijınDsn kalmadı eser; Kızın, hatta atın gözündeki hayret.
Cildinin tazeliğinden dogmu; meflef.
p/ M«Pe PAH 1₺..BoklM'oQ’u"
__________________________
rıM
- ■ ' J •(
i!
öksüre ııl&re
BAL ma^azaM

Comments (0)