----
AKŞAM’ın
Küçük ilânları en verimli, en ucuz vasıtadır.
AKŞAM
Yarın 8 sahife
Sene 30 — No. 10573 — Fiatl her yerde 10 kuruştur.
BALI 93 Mart 1943
Sahibi: Necmeddin Sadak — Yan İşlerini OHen İdare eden: C. Bildik — Akşam Matbaası
Dışişleri Bakanı N.Sadak “^TürkC"
Atinayı ziyaret edecek
Güvenlik konseyinde hararetli bir toplantı
Ingiliz delegesi Cadogan’ın sözleri
Bir ksç gün kalarak iki komşu memleketi ilgilendiren meseleleri görüşecek
Ankara 22 (AA.) — Amerika Dışişleri Bakanlığı He Marshall plânına iştirak edan memleketler arasında gayri resmi müzakereler yapılmakta olduğu haber alınmıştır. Bu müzakerelerin mevzuu, Avrupa kalkınma programının İlk devresine müteallik ihtiyaçları muvakkaten tesblt etmektir. Amerika Dışlşerl Bakanlığı şimdiden bir taahhüde girebilecek vaziyette olmamakla beraber bu suretle elde edilecek malûmat İktisadi işbirliği kanunu gereğince tâyin edilecek olan admlnİ8tratörUn programı tatbik hususunda zaman kazanmasını mümkün kılacaktır. Bu görüşmelerden tezahür ettiğine göre Türkiye Marshall plânından peşin para mukabilinde değil, kredi ile yardım görebilecektir.
Filistin’de
Paris toplantısına alt bir enstantane: (Soldan sağa doğru) Yunan Dışişleri Bakam Çaldaris, Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak, İngiliz Dışişleri Bakanı Bevin, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Beck celse arasında görüşüyorlar.
Dün şiddetli çarpışmalar oldu
Londra 23 (R) — Dün Haytada şiddetli bir İnfilâk olmuş; bunu mütaa-kıp Arnplar Yahudi mahallelerine havan topları ve ağır makineli tüfek ateşleriyle hücum etmişlerdir. Bir mermi bir karakolun yakınına düşmüştür. Bir İngiliz polisi ölmüş, bir memur hastaneye kaldırılmıştır.
Arapların Batı Flllstlnde İşva köyüne taarruzunda da 2 Ingiliz askeri ölmüş, 3 asker yaralanmıştır. Dünkü çarpışmalarda 22 kişi ölmüştür.
“Bugünkü vaziyet ilânihaye devam edemez, her şeyin haddi vardır,,
Dünya sulh yoluyla anlaşma ümit ediyorsa bunun tahakkuk etmemeli de muhtemeldir A
Nevyork 23 (R) — Birleşmiş Millet-
Londra 23 (R) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak, Cenevre'ye varmıştır. Oradan Atina'ya giderek Yunan başşehrinde bir kaç gün kalacak, Yunan hükümetinin resmi ml-Baflri olacaktır. Necmeddin Sadak, Yunan Dışişleri Bakanlyle İki memleketi ilgilendiren meseleleri görüşecektir. Bu hususta esasen Paris'te bazı görüşmeler yapılmıştı.
Türkı yenin vaziyeti
Washlngton 22 (AA.) — Temsilciler Meclisi Dışişleri komisyonu üyelerinden M. Vory İrlanda, İsveç. Türkiye, Portekiz, İzlanda ve İsvlçrenln demokrasiyi müdafaa İçin savaşacaklarına daLr Birleşik Amerikanın bir garantiye sahip olup olmadığı hususunda sorulan bir suale cevap vererek Tûrklyenln, Birleşik Amerika kendisine yardım etsin veya etmesin, son
ferdine kadar komünizme karşı savaşacağını bildirmiştir.
M. Vory, llç İskandinav memleketi hususunda bu memleketlerin Dışişleri Bakanlarının politikada bir değişiklik yapmanın gerekip gerekmediğini halen tetkik etmekte olduklarını ve İs-viçrenln de ananevi tarafsızlık siyasetinde bir değişiklik yapmak ihtimalini dikkat nazara aldığını bildirmiştir.
Yunanistanda yeni hâdiseler bekleniyor
Daladier'nin bir nutku
Ansaldo tezgâhları
- müdür muavini Ankaraya geldi
Ankara 23 (Telefonla) — Ansaldo tezgâhlan umum müdür muavini Plcardo Ankaraya gletnlş ve Ulaştırma Bakanhğıyle müzakerelere başlamıştır. Bilindiği gibi mesele Ansaldo tezgâhlarına ısmarladığımız a gemi hakkındadır, Itaiyanlar son zamanlarda iktisadi durumlarının bozulduğunu İleri sürerek bu gemileri inşaya henüz başlamamışlardır, kalyonlar mukavelede değişiklik yapılmasını istemektedirler.
Atina ile Patras arasında telefon
muhaberesi kesildi, bir polis karakolu ve bir çok evler yakıldı
NAwYork 23 (R) — Yunanlstandan gelen haberlere göre. Mora yanmada-gında çetecilerin yeniden faaliyete geçecekleri ve burada şiddetli çarpışmaların cereyan edeceği kuvvetle tahmin edilmektedir.
Atina Ue Patras arasında telefon muhaberatı kesilmiştir. Bu bölgede bir polis karakolu İle bir çok evler Ateşe verilmiştir.
Olimpo» dağlarındaki hareket
Atina 23 (A.P.) — Yunan Harbiye Bakanlığının tebliğinde öllmpus dağında çetecilere karşı büyük bir zafer kazanıldığını bildirmektedir. Bîr ay zarfındaki çarpışmalarda çeteler 1000 klsl zayiat vermişlerdir. Buna mukabil hükümet kuvvetlerinin kayıbı 105 kişidir.
10 bîn Macar gönderilmiş
Viyana 22 (A.A.) — Buraya gelen İtimada değer haberlerden anlaşıldığına göre, komünistler en az 10 bin Macarı. Yunanistanda savaşan Mar-kos kuvvetlerini takviye etmeğe göndermişlerdir.
Rusyanîn bir şikâyeti
Londra 23 (R) — Sovyet Rusyanm Atlrudakl İşgüderi M. Çaldarls'le görüşmüş ve Yunan polisi 1le Rus sefareti arasında vukua gelmiş olan bazı hâdiselerden dolayı şikâyetlerde bulunmuştur.
Yunan Dışişleri Bakanı tıtfıklkat yapacağını bildirmiştir.
İstihbarat hürriyeti
Bugün toplanacak konferansta görüşülecek meseleler
Cenevre 23 (A.A) — istihbarat Hürriyeti Konferansı, Birleşmiş Milletler Kuruntuna dahil 57 milleti temsil eden mümessillerin işlirakiye bugün açılacaktır. Konferansa Amerika 36 kişilik bir heyet göndermiştir. Rusyayı 16 kişilik bir heyet temsil etmektedir. Yugoslav heyeti ise 21 kişiden mürekkeptir.
Konferans, «istihbarat Hürriyeti mefhumu içine ne gibi hak, vazife ve usuller gireceğinin tes-blti» maksadile. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kararlaştırılmıştı. Konferans bilhassa şu 4 meseleyi gözden geçirecektir:
1 — Haber alma vasıtalarının esas vazifeleri ve haberleşme hürriyetinin esasları;
2 — Milletler arası haber toplama ve dağıtma usulleri;
3 — Haberlerin serbesçe alınıp yayılması;
4 — Milletlerarası haberleşme İşlerinin hukuki esasları.
Eski Başbakan Rusyaya şiddetle hücum etti
Paris 23 (R) — Dün Vaucluse de beyanatta bulunan eski Fransız Başbakanı M. Daladier şöyle demiştir:
«Sovyet Rusya Slav emperyalizmi ile Hitlerin taktiklerini benimsemiştir. Sovyet Rusyanîn grlşmlş olduğu hareketlerle şimdiye kadar 100 milyon AvrupalI komünist tahakkümü altına düş müş bulunmaktadır »
M. Daladier «Hürriyeti seven bütün milletler birleştikleri takdirde bu tehlike bertaraf edilmiş olacaktır.» demiştir.
Dışişleri Bakanlığı yeniden teşkilâtlandırılacak
Ankara 22 — Hiikûmet Dışişleri Bakanlığının yeniden teşkilâtlandırılmasını derpiş eden bir kanun tasarısı hazırlamaktadır.
Ege bölgesinin akar yakıt ihtiyacı
Ankara 23 (Telefonla) — Ego bölgesinin akar yakıt ihtiyacını karşılamak İhtiyariyle bir müddet evvel Iz-mlrde yaptırılmasına başlanan depo İnşaatı bitmiştir. Bu ayın 28 İnde törenle açılacaktır. Ticaret Bakanı bu açılış töreninde bulunmak üzere tz-miro gidecek; bu vesile de tetkik ve temaslarda bulunacaktır.
Cide’de heyelan
Cide 22 — Merkez kazasına bağlı Gebeş köyünde bir heyciân olmuş. 10 ev yıkılmıştır. Nüfusça kayıp yoktur.
DİKKATLER:
Çocuklarımızı böyle şeylere alet etmemeli
Ankaramn «Küçük Tiyatro» sunda 16 günden beri şair Oktay Rifatin «Kadınlar Arasında» isimli bir piyesi oynar dururken, bazı öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığına başvurup bunun «Türk ailesini tahkir mahiyetinde» olduğunu ileri sürmüşler. Piyes menedilmiş. Halbuki, başka yayınlarda sansür olmamasına rağmen, piyesler üzerinde gayet sıkı bir kontrol vardır. Demek ki sansür bilememiş, demek ki tiyatro idaresi bilememiş, demek ki 16 gün devam eden seyirciler ejk&rt umumtyesi bilememiş, piyesteki muzırlık sonradan bazı öğrenciler tarafından anlaşılmış,
Bu müdahaleler. Roma hukuku profesörü Vasfi Raşldin celâdetti bir hitabesini milletimizin hür fikirler tarihçesine kazandırmış oldu.
— «Askerler siyasetle uğraşmamalı'» derler; zira, askerlikle uğraşmalıdırlar. Askerlerin arasında siyasete ehliyetli çok kimseler bulunsa bile, ordunun politikadan uzak kalmasının hayırlı olduğu uzun tecrübelerle anlaşılmıştır.
Tıpkı bunun gibi, tahsil gençleri dahi politika ile uğraşmamalıdır, diye bir nas mevcut değildir amma, evlâtlarımızı derslerinden ayırıp politika oyunlarına alet etmekte elbette zarar vardır. Hele talebenin şu veya bu icra islerine karış t mi masındaki hata, uzun tecrübelere lüzum kalmak-stztn, pek kısa zamanda anlaşıldı.
ler Güvenlk Konseyi toplanmış ve Sovyetlerln Çekoslovakya işlerine mü dahale ettikleri haklındaki ithamları görüşmüştür. Bu münasebetle söz alan İngiliz delegesi Cadogan, Rusya-nın taklb ettiği siyaseti takbih ederek lsnad edilen suçlar tahakkuk ederse milletlerarası güvenliğin tehlikeye düşeceğini söylemiştir.
Konsey, Rus ve Ukrayna delegelerinin itirazlarına rağmen, müdahale hakkında İlk isnatları yapan Çekoslovak delegesi Papanek’ln davetini kararlaştırmıştır. Papanek beyanatında demiştir kİ; «Çekoslovakyanın tarih! demokrasi, hürriyet, içtimai adalet ananelerinin bir gece İçinde değişmesi İmkânsızdır. Değişikliği Sovyet Rusyanîn desteklediği bir ziitn re yaptı. Değişiklik harb bitmezden evvel hazırlanmıştı. Bu İthamları delilleriyle İspat edeceğim. Başkan Be-neş davet edilerek dinlenmelidir.»
Ukrayna delegesi İthamları reddetmiş; bütün bu meseleleri Avrupa, Asya ve Amerikaya hâkim olmak ls-tlyen Amerikanın ortaya çıkardığını; ît al yanın Amerika himayesi altında bir memleket hallpe getirildiğini; gene Amerikan müdahalesi yüzünden Yunanlstanın sefalet İçinde bulunduğunu söylemiştir.
İngiliz delegesi Cadogan. tekrar söz alarak demiştir kİ: «Ukrayna delegesi İleri sürdüğü İthamları delillerle ispat etmelidir, çekoslovakyadakl değişiklik arifesinde bu memlekete giden Rus Dışişleri Bakan yardımcısının ne görüştüğünü bilmiyorum. Fakat Başkan Beneş'ln dünyaca bilinen nefret ettiği görüşleri nasıl kabul ettiğine aklım ermiyor. Rusyanm komşusu memleketler birbiri ardınca komünist tahakkümü altına giriyor. Groza hükümeti Romanyaya Vişlns-kl’nln Bükreşl ziyareti sırasında İş başına getirildi, Kıral Mlşel memleketten sürüldü. Maksat hep demokratik hürriyetleri kaldırmaktır. Vakalar birbirine çok benziyor. Bulgarlstanda dünyada nefret uyandıran Petkof'un idamı; MacarLstanda halkın yüzde sekseni komünizm aleyhinde rey vermişken şimdi komünistlerin hâkim olması dikkate şayandır. Bütün bu
hâdiseler bu memleketlere giden memurların 'ziyaretlerini miitaakıp olmuştur.
Baskı yalnız bundan ibaret değildir. İtalyan komünist partisine Ya-goslavyadan silâh temin ediliyor: bir hükümet darbesi yapmak İsteniliyor. Bu vaziyet llânlhaye devam edemex Her şeyin haddi vardır. Dünya muslihane anlaşma ürnld ediyorsa da bunun tahakkuk etmemesi de muhtemeldir. Kurul âdilâne vaziyet almalı, aldatılmamalıdır.»
Nutkun akisleri
Londra 23 (R) — Ingiliz delegesi Slr Aleksander Cadogan’ın dün Birleşmiş Milletler önünde söylediği nutuk hakkında siyasi mahfiller şöyle demektedir; «Şimdiye kadar Birleşmiş Milletlerde bu kadar açık, doğrudan doğruya hedefine varan böyle bir nutuk söylenmemiştir.»
Çin’e yardım
Nevyork 23 (R) — Mümessiller Mec lisi Dışişleri komisyona başkanı, Çine yardım tasarısı hakkında şu sözleri söylemiştir: «Çine yardım edilmesi lâzımdır, çünkü Amerikanın emniyeti tehlikededir. Çin, Moskovanın dünyaya hâkim olmak projesine karşı Uzak Doğuda bir set teşkil edecektir.»
iTurı n ıııı mm ı u ımuı unum mu 11 m ıı ı n u ı m 111 mı rrı ı
Günler Geçerken:
Hiçten sayı: Bir milyon
Gazetecilerin bile haberi olmadı: Meğerse bu senenin İlk pamuklu tevzii yapılmış, bayilere bir buçuk milyon metreye yakın kumaş verilmiş. Siz aldınız mı? Sanmam. Biz almadık ve bizim tanıdıklarımızdan kimse de öyle bir şeyin yüzünü görmedi. Gazetelerde şimdi, iş işten geçtikten sonra okuduğumuza göre û bir buçuk milyon metre pamuklunun pek az miktarı halka dağıtılmış, üst tarafı bir misli fazla fiatle karaborsaya geçmişi Peki mesuller hakkında ne muamele yapılmış? Tahkikat açılmış, tevkifat başlamış, muhtekirlerin cezalandırılması yoluna gidilmiş mİ? O cihetin bahsi yok. Yalnız şunu öğreniyoruz: Bu dalâvereden karaborsacılar bir milyon lira vurmuşlar]
Eskiden bir milyon lira vurulduğu zaman dünya ayağa kalkar. kıyametler kopardı. Artık o miktar bize çok görünmüyor; «Yal öyle mi?» deyip başka tarafa geçiyoruz. Hattâ matbuat İçin de. bir milyon liralık İhtikâr el ve dil birliği İle hep bir ağızdan mücadeleye girişmeğe sebep teşkil etmiyor. Biri yazarsa öbürü susuyor, Hem de doğrudan doğruya dar gelirli, muhtaç vaziyette halk zararına bir hâdise olmasına rağmen! Zaten mesele kapanmışa benzemektedir. Alâkalı makamlar ikinci partide yolsuzluk olmasın diye bazı yeni kararlar almağı düşünüyorlarmış; anlaşılan eskisinin üzerinden sünger geçirilmiştir ve bir milyon lira vurgunculara bağışlanıvcrmiştir. Ne cömertlikl Ne lütufkârlık! Daha doğrusu ne kayıtsızlık! Bol keseden ne haksızca ikram! Ceza korkusu olmadan bu karaborsacı denilen eşlrra İle başa çıkılır mı? Yarınki tevziatın dünküne benzemiyeceğlnl ve metıe miktarı adam başına 4 ten 6 ya çıkarılacağına nazaran vurguncu payının daha da artmıyacağını kim temin edebilir?
Yıllardan beri pamuklu tevzi ediyoruz; hâlâ yolunu bulamadık, hâlâ bir münasip şekil aramaktayız; yüz yıl geçse yine de aramaktan kurtulamıyacağız. Dünyanın teşkilâtça ıkla yürüdüğü, teşkilâtçılık harikaları gösterdiği bir devirde biz ne kadar geri ve becerlkshdzl
Refik Hal id KARAY
AKŞAM
23 Mart 1943
Sslüle
SÖZIIH GELİŞİ
Para cezaları
Suçların İşlenmesini önlemek maksadlle ceza kanunumuzun muhtelif maddelerine konmuş para cezalarının kifayetsiz’ liginde, suç İşlemek niyetinde olanlar müstesna, hemen herkefl müttefiktir. Nasıl ittifak etmesinler M vatandaşa, sıhhati İçin zararlı yiyecek maddesini pervasızca satan esnafa kanun koyucunun kestiği ceza on beş liradan başlamakta, elli liradan öteye geçmemektedir ve bu on beş liranın adı da «ağır para cezası» dır.
Kanun koyucu suçluya para cezası takdir ederken elbette kİ alınacak paranın ıslah edici kuvvetini düşünmüştür. Fakat bunu 1926 yılındaki para kıymetine göre hesap etmiştir. Ylmıl üd sene evvel on beş lira, hakikaten herkes İçin kolayca verilir bir para değildi, hile yoluna sapacak kimseyi düşündürecek ve hileden vaz geçirtecek kadar müessir bir kıymetti. Netekim o zamanın on boş lirası bugünün yüz lirasıdır; ceza kanunu bugün yapılsaydı kanun koyucu, hile ile binlerce hra vurmaya kalkan adamı usandıracak para cezası miktarım düşünürken her halde on beş lirayı aklına bile getirmlyecektl.
Kaldı ki, hileye başvurmadan evvel ceza kanunumuzdaki ağır para cezalarım tetkik eden hilckîlrın karşısına çıkan cezalar, onu hileden vazgeçiricl değil, hileyi yapmaya teşvik edici mahiyettedir. Zira hileden kazanacağı para vereceği cezadan çok, hem de pek çok düşüktür. Düşük olduğu için de, devrimizin hl-Ickân, yakalandığı zaman vereceği para cezasını önceden maliyete İlâve etmekte, hileli ve cezaya rağmen kârlı İşe, gözünü kırpmadan girmektedir.
1926 dan bu zamana kadar para kıymetinin kaydettiği düşüklük göz önünde tutularak ceza kanunumuzun para cezaları tashih edilmediği müddetçe bu kanun, uslandırmak bakımından kifayetsiz kalmaya mahkûmdur.
Şevket Rado
KÜÇÜK HABERLER:
* Vali v# Belediye Reisi Dr. Lûlfl Kırdar dün sabah Tramvay vo Tünel işletmeleri ümum müdürü İbrahim Kemal Bayboıa İle beraber Silâhtar-ağadaki elektrik fabrikasının tevsiine alt İnşaatı ve Mccidlyeköyündckl otobüs garajı yapısını tetkik etmiştir.
■* On gündür şehrimizde bulunan Adalet Bakanı B. şinasl Devrin dün akşam Ankaraya dönmüştür.
ir Emniyet müdürlüğünün alâkadar memurları, dün gece Galatada Kemer altı caddesinde esrar ve kumarevl ola rak kullanılan bir yeri meydana çıkarmışlardır. Burası Kemeralö caddesinde Necati adında birinin isticarında bulunan bir binadır. Yapılan aramada Münire ye Ester adlarında iki kadınla, Niyazi Mehmet, Necati, Ahmet, Hamdi, Hulusi, İhsan. Teviik. Mümin. İsmail ve Tahsin adlarında on bir erkek suçüstü yakalanmışlardır.
ir 23 Mart 1948 salt günü saat 18 de Türk Dili ve Edebiyatı Mezunlan cemiyetinin Eminönü Halkevlnde ter-tibettiği konferanslardan 4 üncüsü Ayasofya kütüphanesi müdürü Haydar Dirlöz tarafından (Divan edebiyatının önemli meseleleri* mevzuu üzerinde verilecektir. Herkes gelebilir.
ir Dört ay evvel Beyoğlunda Mis sokağında öldürülen Suzan adındaki kadının kaatill olduğu İddiasiyle yargılanmakta olan garson Çelilin muhakemesine dün de devam edilmiş, bazı şahitler dinlenmiştir. Muhakeme, diğer bazı şahitlerin dinlenmesi için başka giine bırakılmıştır.
Muhsin Ertuğrul istifa etmedi
Muhsin Ertuğrul'un Güzel Sonatlar umum müdürlüğü İle ara-smda çıkan bir ihtilâf neticesi Devlet Opera ve Tiyatro ıejlsör-lüğûnden istifa ettiği yarılmıştı, şehrimizde bulunan sanaktâr, bir muharririmize tamamen sıhhi sebeplerden dolayı İstanbula gelmiş olduğunu ve İstifasının da aslı olmadığını söylemiştir.
Zeytinyağı fiatleri
Müstahsil bölgeye nazaran 100 kuruş fazla
Zeytinyağı mahsulünün bol olmalına rağmen şehrimizde zeytinyağı fi-atletinin çok yüksek olduğu görülmektedir. Filhakika şehrimizde ekstra ekstra zeytinyağının kilosu 240 - 260 kuruş arasında satılırken aynı yağ İzmir, Ödemiş vç Nazilli havalisinde 140 kuruşa satılmaktadır. Aradaki bu büyük tlat larkını araştıran ilgililer, zeytinyağının müstahsilden müstehlike gelinceye kadar çok el değiştirdiği, ayrıca ortada doğru dürüst bir teşkilât bulunmadığı neticesine varmışlardır.
Cumhurbaşkanı
Ankara 22 — Cumhurbaşkanı kimyagerler kurumu namına gelen heyeti kabul etmiş ve hej’ctln ricası üzerine kurumu himayesine almayı kabul etmiştir.
Cumhurbaşkanı Urla heyetini ve İtimatnamesini takdime gelen Suudi Arabistan kıratlığı elçisini kabul etmiştir.
Nuri Sait paşa bir basın toplantısı yapacak
Bir müddettenberi şehrimizde bulunan Irak ftyan reisi Nuri Salt paşa perşembe günü Tiirk gazetecileriyle görüşmek üzere bir basın toplantısı Tapacaktır. Toplantı o gün saat 17 de Irak başkonsolosluğu binasında olarak tır.
Lise ve orta okullar dinlenme tatili bitti
Lise ve orta okulların ve sanat enstitüleriyle ticaret liselerinin bir haftadır devam eden ikinci dinlenme tatili sona ermiştir. Okullar dünden itibaren derslere başlamışlardır.
İlkokullar İkinci dinlenme tatili beş nisanda başlıyacak ve üç gün sürecektir.
VİRAN KULE
Aşk ve macera romanı
Faarn.- John D. Carr Tercüme eden: Vâ - Nû
' Tefrika No. 48 ■
— Hattâ belki de biraz bunun İçin Btvlyor. Biz Kadınlar gayet garip malı lâklarız, Hem ihtimal Fay'm susması İçin başka bir sebep daha vardır. Düşünüyorum kİ. Earry'nln öldüğünü işittiği vakit...
Mile», sabırsızlandı:
— Ben de düşünüyorum kİ, şu Hadley niçin bizi burada küflendiriyor? Ne İşler kıvırıyor acaba? Gittikleri hastane hangi cehennemin dibinde?
— Hastane buraya uzaktır. Oraya mı .gidelim dersiniz?
— Herhalde Hadley bizi, burada kıyamet gününe kadar unutacak değil. Olanı biteni bir öğrenebilsek,
OLanı blLcnl öğrenmeleri pek de uzun sürmedi. Profesör Antoine Rl-gaud'nun, nevi çalısına mahsus ayak sesleri İşitildi. Havadisleri de getiriyordu.
Profesör, kısa bir zaman İçinde epey
İzmir limanı meselesi
Yeni İzmir limanı nerede yapılmalıdır?
Belediye meclisi limanın Alsancaya nakli fikrine itiraz ediyor
İzmir (Akşafn) — İzmlrde günün konusu «yeni liman» meselesidir. Bayındırlık Bakanlığı; gelecekteki İz-mirin ihtiyacını karşılıyacak büyüklük vo mükemmellikte yeni bir liman inşasını kararlaştırmış nq daha önce de mütehassislar marifetiyle tetkikler yaptırmıştı. Bu mütehassıslar, şimdiki limanın, halt hazırda İhtiyacı karşılamakla olduğunu tesblt etmekle beraber modern tesisleri İhtiva etmediğini bildirmiş, yeni tesisler yapılsa bile şimdiki limanın, bundan elli veya yüz sene sonraki İzmlrin İhtiyacına asla cevap vcremlyeceği neticesine varmış ve yeni limanın Alsancakta kurulmasını kararlaştırmışlardır.
Mütehassıslara göre yeni llmaıf Al-sancakt3kl ahşap iskeleden Hnlknpı-nar istikametinde İnşa edilecek, her türlü modern tesisleri hayi olacak ve doklara doğrudan doğruya yanaşacak büyük vapurlar; yolcu bindirip indirecekleri gibi mal da çıkarıp alabileceklerdir, O takdirde şimdiki liman, zamanla ortadan kalkacak; yahut — bazı zevatın mütalâa olarak İleri sürdükleri gibi — yalnız yolcu alıp çıkarmağa hasredilecekler. Ancak İzmir limanının şimdiki yerinden kaldırılmasını İs t iy enler de çoktur.
Bayındırlık Bakanlığı, yeni İzmir limanı meselesi İçin İçişleri Bakanlığı namına bulunacak temsilcinin de İştirakiyle yapılacak toplantıyu İzmir belediyesi namına iki temsilcinin gönderilmesini İzmir valiliğinden istemişti. Belediye meclisi; İki temsilci seçmiştir. Bu temsilciler belediye meclisi üyelerinden Hakkı Balcıoğlu ile avukat Baha Nasuh Yörük'tür. Bu İki üye; yakında Ankaraya giderek Bayındırlık Bakanlığında toplanacuk komisyonda İzmir belediyesi namına meclisçe alman karar dairesinde nok-tai nazarlarını bildireceklerdir.
Yeni limanın Alsancakta kurulması arzusu-, belediye meclisinde bir fırtına yaratmıştır. Bu mesele yİ esaslı surette Inçeliyerek rapor vermek üzere meclis üyelerinden 10 kişilik bir komisyon Intlhabedllmlştlr. Bu komisyon; İzmir ticaret odasının da bu husustaki mütalâasını öğrendikten sonra uzun bir rapor hazırlıyarak belediye meclisine vermiştir. Raporda çoğunlukla mevcut limanın İpkası, ıslah ve tevsii; icabedlyorsa Alsancakta mevcut ahşap İskelenin de ıslah ve tevsii istenmiştir. Raporda İhraç maddelerinin daha çok kuru meyva ve mahsullere taallûk edip doğrudan doğruya yapılmayıp bu maddeler hinterlanttan geldiklerinde şehirde bugünkü limana yakın mahallerde mevcut tesislerde lâzım gelen amciiyelerl gördükten ve İşlendikten sonra ihra-cedllmekte oldukları göz önünde tutulmuştur.
Bu sebeplerle limanın Alsa nc ağ a veya Halkapmara nakil takdirinde ya o civarda bu kabil tesislerin de inşa edilmesi veya bu mahsullerin şehre geldiğinde yine eskisi gibi bugünkü liman civarındaki tesislere nakledilip imalâtından sonra buralardan Alsan-cağa veya Halkapmara nakledilmesi
ihtiyarlamış gibiydi. Batıl itikatlar içindeki cinler, periler onu çarpmışa benziyordu. İçt kılıçlı bastonuna dayana dayana yürüyordu.
— Bayan Morelll — diye sesledi, — Ve siz bay Hammond, sîzlere söyllyc-cefclcrlm var. Sîzler, üç Silâhşorlar'-d3kl d’Artagnan’ın bilirsiniz elbette? Bu kahraman İngilizce olarak ancak tki kelime bilirmiş: Come God damn... Ah, ben de lûgatçam bu İki kelimeden ibaret olmadığı İçin pek müteessirim!
— Siz de d'Artagnan gibi burasını keşfedip geliverdiniz. Nasıl buldunuz burasını, kuzum? — diye Miles sordu! Ve yerinden sıçradı.
Rlgaud, izahat verdi:
— Skin malikâneden otomobile biıı dik, doktor Fcll'le buraya geldik. Haldley’ys telefon etmiştik. Sonra, gene ondan vaziyeti öğrendik. Doktor Fell, hemen hastaneye seğirtti: iş'e
ben de buradayım.
Miles:
— Ala! — dedi. — Marlon nasıl bakalım?
— Sıhhati mükemmeli Yalağına oturmuş, yemek yiyor, konuşuyor. Hele konuşması- cihetini hiç sormayın, ağzını kapadığı yok.
Barbara, haykırdı:
— Kendisini o derece korkutan miit lılş hâdisenin ne olduğunu anlattı öyleyse?
Profesör, cevap verdi;
— Evet, meselenin ne olduğunu biliyoruz artık. (Mlles'ın bir sürü sualler sormak İçin heyecan duyduğunu hissederek) Dostum! — dedi. — Artık farkına vardım kİ, ben, büyük hatâlara düşmüşüm. Ama buraya gelişimin sebebini İtiraf İçin sanmayın. Alın!... (Mils'a, meşhur meç'.ı bastonu uzattı.) Bize bu kıymetli hâtırayı hediye etmeme müsaade buyurun. Heyhat, artık bu baston, beni, eskisi, gibi alâkadar etmiyor. Ondan zevk duymuyorum, bilâkis nefret duyuyorum. Armağanım olsun.
— Hayrı, o meşum bastonu istemem. Sİ? de istemiyorsanız n?hre atın... Yahut nereye isterseniz oraya atın. Müsaade wiin de bazı şevler
gibi iki şıktan birinin İhtiyarı Icabe-deceği, tesisler Alsancağa veya Hal-kapınara nakledildiği takdirde; oralarda yapılacak İnşaat İçin küçük gö-rünmiyecek birçok sarfiyat lcabcdc-ceğl gibi clyevın bu İşe mahsus tesisler de kıymetlerinden mühim kayıplar yapacağı cihetle, bunun şehir ve halk lehine olamıyaeağı ve imalâtın yine şimdiki yerlerde yapılması cihetine gidildiği takdirde ise iki büyük nakil münasebetiyle yine küçük gd-rlinmlyecek ve İhraç kıymetine müessir olacak büyük sarfiyata zaruret hasıl olacağı raporda belirtilmiştir.
Limanın Alsancak veya Halkapı-n3rda tesisi halinde dolu olan denizin dibini temizlemek yeni İnşaat ve tesisat İçin hükümetçe her halde mühim paralar sarfı lcabedecektir. Halbuki şimdiki limanın temizlenmesi ve ıslahı suretiyle gemilerin tamamen rıhtıma ve gümrük binası yanların» yanaşması kabil olabilir.
Yukarıdaki mütalâalar; bazı cihetlerden doğrudur. Bilhassa şimdiki liman etrafında çevrelenmiş olan bütün İmalâthane, depo ve yazıhanelerin yeni liman Alsancak veya Halka-pınarda kurulunca oraya nakli icabe-deçek, bu suretle — alâkadarlara göre — bir milyar liraya yakın tesislerle binaların boş ve metrûk kalması, diğer tarafta bu derece mühim İnşaat vücuda getirilmesi gerekecektir.
Fakat limanın Alsancakta veya Halkapınarda yeniden kurulması nok-tal nazarını müdafaa edenler, tzmlrln dalma genişlemekte olduğunu ve bu sebeple de her türlü İhtiyacı, bilhassa gelecek 100 yıl İçindeki yeni İzmir şehrinin İhtiyacını karşılıyacak bir liman istemektedirler. Binalar, Halka-pınardan Bayraklıya kadar uzanan sahada bloklar teşkil edecek, yeni caddeler meydana gelecek, yeni antrepolar, depolar; İmalâthaneler yer yer yükselecektir. Bunların mütalâalarına göre tzmlrln şimdiki haliyle kalması mümkün olamaz, Netekim yer yer İnşaat alıp yürümüştür.
Yakında İzmir belediyesinin Ankaraya gidecek temsilcileri. Bayındırlık Bakanlığında toplanacak komisyona İştirak edecek ve belediyenin noktal nazarını müdafaa edeceklerdir.
Yüce Divan dün toplandı
Ankara 22 — Yüce divanın bu sabahki toplantısında tomruk lşlle alâkalı şahitlerden Süheyll Furgaç, öğleden sonraki oturumda da Gümrük ve Tekel Bakanlığı eski müratabe heyeti başkanı Kemal Süleyman Vaner dinlenmiştir.
Bunlardan Kemal Silleymanm şe-hadett şayanı dikkat olmuş ve mumaileyh, Tekelin yapacağı mukaveleler için yeni bir tip formül kabul edildiği halde Hüsnü Ulus'la mukavele yapılmasında mulıahf kaldığını, Kibrit şirketi müdürü Kemal Hakgüder’in, Bakana yaranmak ve fabrika müdürü olmak İçin kendisinden önceki müdürleri mütemadiyen Bakana Jurnal ettiğini, Suat Hayrl Ürgüplü'nün, Vâkıf Çakmur'u İltizam eden bir harelini görmediğini beyan etmiştir. Duruşmaya yarın (bugün) devam edilecektir.
sormak İstiyorum.
Rlgaud, bastonunu yatağın üzerine fırlattı:
— Sorun bakalım.
— Dernek Marlon iyileşti? Dün geceki buhrandan üzerinde bir iz kal-mıyacak mıymış?
— Hayır.
— Peki, o gördüğü şey neymiş? — diye Miles. merakla sordu. — Ne görmüş de korkmuş?
Rlgaud, sakin sakin cevap verdi:
— Hiç bir şey görmemiş.
— Nasıl? Bir şey görmemiş ml?
— Söylüyorum ya, hiç bir şey görmemiş. -
— Vallahi anlıyamadım?
Profesör, hamurdanırcasına:
— Hemşireniz hiç bir şey gör nemli). faltat bir şeyler işitip dehşete kapılmış. — dedi. — İşittiği de mırıltıymış.
Sustu ve gözlerini açtı:
— Herhangi b|r insan bunu yapabilirdi. Bu lıâtflse beni şaşırtarak tadar basit. Buna rağmen...
Sokakta bir otomobilin frenleri gıcırdadı ve motor durdu.
Profesör, pencereye koştu; kollarını heyecanla sallamağa başladı-
(Artası uar)
Demokrat
Partisinde
Istanbuldan çekilen telgraf için ittifakla karar verilmemiş
Demokrat Partisinin 9 İl baştanının Samsunda bir toplantı yapacakları yazılmıştı. Ankaraya giden Vatan başmuharriri Ahmet Emin Yalman, bunun partiye bir suikast mâhiyetinde olduğunu ve önlendiğini yazıyor; bugünkü vaziyeti demokrasi mücadelesinin Dumlupinari addediyor.
Diğer taraftan şehrimizde bulunan Genel İdare kurulundan Refik Ko-raltûıl, dün Kamkapı bucak merkezinde bir konuşma yapmış; Emin Sa-zak’a şiddetle hücum etmiştir. Bir Üye, Refik Koraltan'a «önceleri daha selis konuşuyordunuz, fikirlerinizde taçamaklor var» demiştir.
İstanbuldaki toplantı
Demokrat Partisi İstanbul İlçe baştanlarının cumartesi günü parti merkezinde yaptıkları bir toplantıda, Genel İdare kurulundan Refik Koral-tan*ın demecini dinledikten sonra Genel kurula ittifakla güven beyan ettiği ve bu yolda bir mektup gönderilmesinin kararlaştırıldığı yazılmıştı. Dün verilen haberlere göre; toplantıda bu yolda mektup gönderilmesi ittifakla değil ekseriyetle kabul edilmiştir, il idare kurulu başkanı Prof. Abdürrahman Münip Berkan bir gazete muharririne şu demeçte bulunmuştur;
« — Genel kurulun hareketini be* ftenmlyen demokratların ayrı bir toplantı yapacaklarından malûmatım yoktur. Meclis gruplyle Genel kurul arasındaki ihtilâfa gelince; biz hukukçular hâdiselerin içine girip konuşulanları duymadan mütalâa beyan etmeyiz. Ben ne Meclis grupu-nun, ne de Genel kurulun müzakerelerinde bulundum. Bunun İçin hâdiselerin İnkişafını taklb ediyorum.
Evvelki gün gönderilen ve Genel kurulun hattı hareketini tasvip ile İstanbul demokratlarının bağlılıklarını bildiren mektup hakkında şunu söyllyeyim kİ; bunun yazılması kararı İttifakla değil; ekseriyetle verilmiştir. Yani buna muhalif arkadaşlar da oldu.»
Celâl Bayar Erzincana gitti Ankara 22 — Demokrat Faril Genel başkanı Celâl Bayar, Gene] İdare kurulundan B. Adnan Menderes ve Samet Ağa oğlu bugün öğleden sonra Erzurum treniyle Erzincana hareket ettiler. Celâl Bayar, trende kendisiyle görüşen gazetecilere: «Erzlncanda yapacağım konuşma hakkında şimdiden tasarlanmış bir şey yoktur. Ziyaretimiz vesilesiyle arkadaşlarla yapacağımız görüşmeler sırasında Icab e-derse açıklamalarda bulunacağım tabiîdir. Erzlncanda bir gün kalarak tekrar Ankaraya döneceğim. Cenup bölgesinde yapacağım seyahatin de tarihi henüz kararlaşmamıştır» demiştir.
Büyük Türk musikisi konseri
Nişantaşı 15 İnci İlk okul Aile Birliğinin uzun zamandanberl tertiplemekte olduğu büyük Türk musiki konserinin bu çarşamba gecesi Pan-galtı tnel sinemasında verileceği haber alınmıştır. Bu konserde üstat Münir Nureddln Selçuk ve değerli sanatkâr Perihan Altındağ Sözerl en seçme klâsik parçalarla yeni ve halk «şarkılarından mürekkep ■zengin bir program hazırlamışlardır. Ayrıca Turlumuzun en seçkin saz sanatkârlarının da konsere iştirak edecekleri öğrenilmiştir. «
Sulama işleri hakkında kanun tasarısı
Ankara 23 (Telefonla) — Sulama İşlerine alt büyük bir kanun tasarısı hazırlanmıştır. Tasarıda sulama te-Blslerl masraflarına, arazi sahiplerinin ne şekilde lştlrâk edecekleri, sulama tarifeleri ve sulamaya elverişli suların Bakanlığa bağlı bölge teşkilâtı tarafından idare edilmeleri hakkında hükümler mevcuttur.
ANKARA RADYOSU Bu akşamki program
18 Müzik (Pl.), 18.3ü Konuşma, 18.45 Şarkılar, 19 Haberler. 10-15 Geçmişte bugün, 18.20 Yurddan sesler, 10.45 Konuşma, 20 Güzel sesler (Pl.), 20.15 Radyo gazetesi, 20.30, Serbes saat, 20.35 İnce saz. 21.15 Konuşma, 21.30 Miizlk. 22 15 Dans müziği (Pl.), 22.45 Haberler.
Rusyaya giden makineler
Amerikada eski muharipler buna karsı mücadele açtılar
Nevyork 22 (AA) — Rusyaya akın halinde gönderilen ağır makine sevkıyatını durdurmak İsti yen ve New -Jersey’de eski muharipleri cemeden beş birliğe mensup delegeler, cuma günündenberl New-Jersey’de makine yüklemekte olan Sovyet bandıralı 7848 tonilâtoluk Chukotka'nin yanaşmış bulunduğu İskeleye nöbetçi dikmişlerdir.
Nöbetçiler; bu teşebbüslerinin, komünizme karşı mücadelede Amerikanın gösterdiği gevşekliğin önünde mu harlplerln duyduğu asabiyeti İfade e-den bir hareketin başlangıcı olduğunu söylemişlerdir. Rus gemilerinin yanaşmış bulundukları mahallere dalma nöbetçi konacaktır. Chukotka'-da bugün hiçbir işçi çalışmıyordu.. Yalnız bir vinç ambara sandıklar indirmekteydi.
Karadenizde mayinler
Ankara 22 — Son günlerde Karadenizde görülen maylnlerln miktarlıda yüzde 40 artış kaydedilmiştir. Bulunan maylnlerln ekserisi Alman markalı olup bilhassa Karadenlzln doğulunda görülmektedir.
Ekonomi genel meclisi
İstanbul tacir ve sanayicileri dün öğleden sonra Liman lokantasında toplanarak «Ekonomi Genel meclisi» ne alt kanun, tasarısını müzakere etmişlerdir. Toplantıda Ekonomi Bakanı B. Cavit Ekin; Sanayi Umum müdürü Kemalcddlnle Sanayi Birliği Umumi kâtibi Hallt Güleryüz ve Bölge Ekonomi müdürü Halil de hazır bulunmuşlardır.
Toplantıya İzzet Akosman başkanlık etmiş; tasan etrafındaki muhtelif tenkldlere cevap veren B. Cavlt Ekin, daha üç gün istanbuida kalarak tasarı bıkkındaki fllclr Ve mütalâaları dlnllyeceğinl; Ekonomi Genel meclisinin faaliyetiyle koordinasyonun takviye edilmiş olacağını söylemiştir.
Dünkü toplantı sonunda bir komisyon kurularak mukabil bir tasan hazırlanmasına karar verilmiştir.

Ucuz meskenler
Ankara 22 — Ucuz mesken inşaatını teşvik etmek üzere Maliye, Ticaret ve diğer alâkalı Bakanlıklar mütehas sularının huzur İyi e bit kanun tasarısı hazırlanması kararlaşmıştır. Ucuz mesken İnşaatını temin İçin 200 milyon liralık bir paranın tahsisi hükümet mahfillerinde kararlaşmış gibidir.
Çb...ö" r'""s"" a"
İstanbul Bor sasının 22/3/1948 Halleri
ESHAM VE TAHVİLÂT
% 1 Faizli Tahviller
Kapanış
Sivas - Erzurum 1 20.10
Sivas - Erzurum 2-7 20,G0
1941 Demiryolu I 20.65
1941 Demiryolu D 20.30
1041 Demiryolu OT 21.10
Milli Müdafaa I 20.75
Milli Müdafaa n 21.65
Milli Müdafaa m 20.40
Milli Müdafaa IV 20.60
% « faizli Tahviller
Kalkınma I 96.30
Kalkınma n 86.50
Kalkınma ILI 06.30
1941 Demiryolu VI 9630
% 5 faizli Tahviller
1933 Ergani 23-50
1938 tkramlyell 21.40
Milli Müdafaa 21.30
Demiryolu IV 96.—
Demiryolu V »8.75
Anadolu Demiryolu Grupu
Tahviller 1-2 108.—
Hisse senetleri % 6 55.60
Mümessil senet 73.25
şirket hisseleri
Merkez Bankası 136.-
İş Bankası 25.—
T. Ticaret Bankam 5.05
Aslan Çimento 16.50
SARRAFLARDA ALTIN
Satış
Gulden 37.0i
Türk lirası 3880
Sterlin 60.50
Külçe 5.50
Reşat 43.30
• TAKVİM •
1 Cemazjyerevve) 12 — Kasım 137
| İmsak. Gii. Öğle ikindi Ak. Yat' >|
!e. 9.55 11,35 5,56 9.24 12.00 131
|V. 4.18 5.59 12,21 15.48 18 24 9.55 |
Sahlfe 3
23 Mart 1948
akşamdan akşama Süperiiniversite ve teadül meselesi
Rektör Tevfik Taylanrla mülakat
Martın 31 inde Parİste 20 kadar milletin, iştlraldle Üniversiteler arası bir toplantı olacak. Bu-faya hükümetler değil, profesörler, kendi aralarında kurdukları cemiyetlerin mümessillerini gönderiyorlar. Bizim profesörler de Teknik Üniversite Rektörü Profesör Tevfik Taylan’ı seçmişler.
Kendisinden, Parİste ne yapılacağına dair malûmat rica ettim.
— Teadül mevzuu mühimdir — dedi. — Şimdiye kadar bir çok yerlerde bizim okullar Garptaki-lere muadil sayılmıyördu. Meselâ ben doktora İçin gittiğim zaman. mühendis diplomamı değil, İlse diplomamı görmek istediler. Sonradan Almanya ve İsviçre birim diplomaları tanımağa başladı. Daha sonra, pek yakın bir zamanda, Amerikan Üniversitelerinden. bazdan, bizim diplomaları Master diploması derecesinde saymak yolunu tuttu. cMühen-dis derecesi» nl kabul ettiler. Bu sene, İlk defa olarak bunu kabul ettirmeğe muvaffak olduk. Hulâsa dünyanın bir çok yerlerinde bazı müesseseler bizim diplomaları kabul eder, bazıları etmez. Şimdi teadülü temine uğraşacak milletler arasına biz de karışıyoruz.
— «Süperiiniversite» diye de Wr fikrin ortaya atıldığını okuduk. Bu nedir ve bizim istifademiz ne olacak?
— Üniversiteleri bitirmişlerin tahsillerine devam için yüksek bir müessese kurulacak. Bundan biz çok İstifade edeceğiz. Çünkü Üniversiteyi bitirdikten sonra dok tora yapmaları, yahut ihtisasları’ nı tamamlamaları için bazı gençlerimizi Garba yollamak lüzumunu duyuyoruz. Bunlar, ecnebi memleketlerde çok defa muadil derecedeki dersleri tekrar okumak zorunda kalıyorlar. Halbuki süperüniversiteler kurulduktan sonra, nereye talebe göndereceğimizi vazıh şekilde bileceğiz.
— Bahsettiğiniz teadülü temin için liselerin ıslahı da lâzım galiba...
— Elbette... Bunun İçin benim düşüncem, fen ve edebiyat kısımlarını daha evvelki sınıflardan, ayırmalıdır. Zira fen kısmından gelenleri zayıf buluyoruz. Belki de liseleri 12 srnıfa çıkarmak ız-tırarile karşılaşacağız. Halbuki dünyanın bir çok memleketlerinde liseleri 10 sınıfa indirmek İçin bir cereyan vardır. Ancak bizimki çaresiz...
Bu hususta kendi fikrimizi de bir cümle ile hulâsa edelim: 1 tnetre, Parİste de, Londrada da, Nevyorkta da 100 santim olduğu gibi, orta okul, lise ve Üniversite Vanda da, Ankarada da, İstanbul'la da, Garpta da aynı olabilmelidir.
(Vd - Hû)
AKİSLER
Derin mânalı bir cümle!
•Türkiyenin İktisadî durumu hakkında geçen sene Vaşingtona acele olarak verilen izahatın sebebiyet verdiği neticeleri tashih etmek için Ankara ve Vaşington arasında bir aydan beri temaslar yapıldığı hakikattir.»
Dışişleri Bakanımızın fıtrî nezaketine inzimam eden mevkiinin nezaketi, bu acı hakikati ancak böyle zarif fakat derin tnâ-nalı bir cümle ile ifadeye müsait olabilirdi.
Bizce bu cümle, Yüce Divanı bugün meşgul eden alelâde bir suiistimal İşi için aylarca çalışılarak hazırlanmış olan yüzlerce sah tf elik iddianameden çok daha beliğ ve daha müthiş bîr ithamnamedir!
Bir kaç yüz bin liralık suiistimaller için Yüce Divanlar kurarak Bakanlan sıygaya çekecek ka dar hassasiyet gösteren bu millet, Devlet idaresinde bilgisizlik ve lâubalilikleri yüzünden memleketin umumî hayatına telâfisi imkânsız zararlar verdirenleri kanunun pençesine teslim etmekte tereddüd ederse, halimiz neye varır!
Yıllardan beri çok ağır zararlarını çektiğimiz bu tehlikeli zihniyeti kökünden kazımak zorundayız! — B
Şişli - Beyazıt ring servisi
Yarından itibaren işlemeğe başlayacak
Î.E.T.T, idaresinin îsveçe ısmarladığı otobüslerden on tanesi dalıa geldiğinden İdare tarafından evvelce tasarlanan Şlşll-Bo-yâat ring servisi yarın sabahtan itibaren çalışmaya başhyacaktor. Ücret tarifeleri Nişantaşı - Beyazıt hattı tarifelerinin aynı olan bu servisteki arabaların yansı Şişli - Osmanbey - Maçka - Bayıl dun yokuşuyla, diğer yansı da Şişil - Harbiye - Taksim-Atatürk Bulvarı yoluyla Beyaattan geçecektir.
Diğer taraftan yine yarın sabahtan İtibaren Taksim - Sirkeci otobüs servisi kaldırılacaktır.
Hususî otobüslerin Belediye otobüslerine rekabeti
Şehir içinde İşleyen ve hususî şahıslara alt otobüsler. Belediye otobüslerine esaslı şekilde rekabet etmektedir. Fiatler daha ucuz olduğundan halk bu otobüsleri tercih ediyor.
Belediye kanunu mucibince otobüs İşletmek hakkı Belediyelere verilmiştir. Ancak İstanbul Belediyesi halkın otobüs ihtiyacını tamamen karşüayamadığın-dna istediği zaman seferden menetmek kaydile hususî otobüslere müsaade vermişti.
Belediyenin Îsveçe sipariş ettiği otobüslerin yarısı gelmiştir. Bunlar tamamlanınca hususî otobüslerden işleme müsaadelerinin geri alınacağı söylenmektedir.
Diğer taraftan şehirde hususi otobüslerin gördüğü rağbeti nazarı itibara alan bazı kimseler yabancı memleketlere yeni otobüsler sipariş etmişlerdir.
Üç aylıkların tevziine başlanıyor
Emekli, dul re yetim maaşlarının tevzllna 1 nisan perşembe günü başlanacaktır. O gün öğleden evvel yalnız askeri malûllere maaş verilecektir, öğleden sonra ve müteakip günlerdo maaş sahipleri geçen tevziatta verilen fişlerdeki gün ve saatlerde maaşlarını alabileceklerdir.
Diğer taraftan belediye ve hususi İdare emeklilerinin de maaş alacakları günler cüzdan numaralarına göre tesblt edilmektedir. Bu husus yakında alakalılara llftn olunacaktır.
Konservatuar Şehir Korosu konseri
Şehir korosu Muhlddin Sadak idaresinde 6 ncı konserini 29 mart pazartesi günü saat 18.30 da Şehir Dram tiyatrosunda verecektir. Programda armonize edilmiş Rumeli ve Anadolu halk türküleri vardır,
Biletler her gün saat 14 ten itibaren gişeden temin edilebilir.
MELEK
Sineması
Şöhretli Fransız piyanisti
MADELEİNE de
VALMALETE’in
Tek resitali.
30 Mart Salı Saat 21 de
Leblebici Horhor ağa bestekârı Çuhacıyan
Çok sesli musikinin nağmelerini aksettirebilmek Içİn mücadele eden sanatkârın ölümünün ellinci yıldönümü
Başta Leblebici Horhor ağa ofr> malr Üzere bir çok güzel operetle!? bestelemiş olan mürik hayatımızın kıymetli simalarından Dlkran Çuhacıyan 1898 senesinde tamirde ölmüştü, ölümünün ellinci yıldönümü münasebetlle Beyoğlu Gençlik kulübü amatörleri geçende büyük bir koro 70 - 80 ld-gilik kadro ile Leblebici Horhor’u temsil etmiş ve çok muvaffak olmuştur.
Dlkran Çuhacıyan. yeril melodileri ilk defa Garp tekniği ile bestelemeğe muvaffak olmuştu. Bestekâr olduğu kadar mükemmel bir piyanistti. 1898 senesinde büyük yoksulluk içinde öldüğü zaman cenazesi debdebeli bir surette kaldırılmıştı. O zaman bundan b&hsedçn bir gazete, «cenazesine sarfedilen para ölmeden evvel kendisine verilseydi belki biraz daha yaşardı!» diye yazmıştı.
Çuhacıyan 1860 da Milâno'ya giderek konservatuarda 4 yıllık bir tahsilden sonra İstanbul’a dönerek ilk eserlerini vermiştir. Bıınlann başlı çalan şunlardır: Arsas 1864. Ollmplya 1869, Zamire 1891, İndiana 1895 ve üç opera komik: Arifin hilesi 1874, Köse Kâhya 1875, Leblebici Horhor ağa 1875. Bestekârın bugün de yaşıyan bu son üç eseridir.
Muhit mecmuası Çuhacıyan’ın ölümünün ellinci yılı münasebe-tile yazdığı bir yazıda kendisinin İtalyan ekolünün tesiri altında kaldığını söylemekle beraber diyor ki: «Fakat o, bir taklitçi, bir intihale! olmamış, eserlerinin bir çok yerlerine mahalli atmosfer «o kabilmiş, mensup olduğu cemlye-
tin renk ve âhengini kuvvetle ak-settirebilen parçalar serpLştire-bllmlştlr. Meselâ Leblebici Horhor opera - komiğindeki sopranonun «Bahar Geldi» solosu, leblebicilerin. söylediği «Biz KÖroğ-lu Yavrusuyuz» korosu, soprano, tenor, mezo soprano ve basın «Bu Gece Blzbize Olalım Demsaz» kuvartetl, bestekârın 50 nel ölüm yıldönümü olan şu 1948 de de zevkle dinlenilen ve bizim olan, bizden olan melodilerdir,»
Muhit mecmuasının hükmü şudur: «Çuhacıyan çok sesli bir musikinin nağmelerini aksettirebll-mek İçin mücadele etmiş ve zamanın şartlarının İmkân ve müsaadesi nispetinde muvaffak olmuş yurttaşlarımızdan bîridir.
Bugün matinelerden itibaren
SÜMER Sinemasında
.Katiller» Müellifi MARK HEMMİNGWAY'ln en büyük «eri
VAHŞİ KUVVET
(Brüte Force)
Mevsimin hareketli ve kuvvetli süper filmi başlıyor. Baş rollerde: YVONNE de CARLO ve ELLA RAİNE S BURT LANCASTER V6 CHARLES BİCKFORD
Sevgililerini tahayyül eden hapishane demirleri arkasındaki İnsanlar... Geceyi ve şfkân kollayan vahşi hayvanlar,..
L Calİbl dikkat bir film - Dinamik bir mevzu,_.
MAHKEME KORİDORLARINDA:
Necati efendi çapkınlığa çıktı!
Bay Necati bir sigara yaktı; dumanlan savurarak başını salladı:
— İşte böyle bu işler, efendi kardeşim.
— Demek sen de tuzağa düşünce; «Nasıl kurtulsam?» diye düşünürken, eski öğrendiğini de unuttun?
— Yook... Unutmasına unutmadım ama tuzağa düştüğümün farkına varamadım kİ. Zannedersin kİ yıldırım çarptı.
— Nasıl oldu bu 1$ efendi amca?
— Orası uzun hikâye. Başınızı ağrıtmazsam anlatayım.
— Estağfurullah. Anlat da dlnllye-llm.
— Bu sefer tstanbula gelince odama eşyayı yerleştirdim, kahvede oturup biraz dinlendim, ondan sonra da; «şöyle bir çıkayım da dolaşayım. Eski göz aşinalarına roslıyabllirsem bu akşam biraz eğlenirim, yarın da piyasaya çıkıp alışverişe başlarını» dedim. Alaca karanlıkta Beyoğhmda dolaşırken İki kadına rasladım.
— Kadınlar eski göz aşinalarından mıydı?
— Hayır, ikisin! de tanımıyorum. Biri ihtiyar, öbürü genç, düzel de bir ?ey.
— Kanın kaynadı, öyle mİ?
— Eh, baktım kİ körpe bir kadın. Kendi kendime; «Hadi bakalım, Necati efendi! Şimdiye kadar böyle İşleri arkadaşlarınla beraber yapıyordun. Artık sen de İstanbul un ustası oldun, her şeyi öğrendin. Kendini göster bakalım, şu hatuna kancayı takıp da koca karının yanından alabilirsen aşk olsun sana!» dedim, geriye dönüp arkalarına takıldım.
— Kendi kendle çapkınlığa kalkıştın öyle mi?
— Uzatmıyalım efendim, hızlı hızlı yürüyüp önlerine geçtim, tekrar döndüm, yanlarından geçerken gözlerinin içine bakıp güldüm, İşaretler ettim. Evvelâ aldırış etmediler, surat astılar, nazlandılar amma nihayet genç kadın yavaş yavaş yumuşamağa, yılışmağa başladı, «Hadi bakalım, Necati. Fırsat bu fırsattır. Arkadaşlarından öğrendiklerini şimdi sen de yap» diyerek yan sokağa saptım, İleride bekledim. Biraz sonra ikisi de gelmezler mİ? Onlar yanıma yaklaşırken ben başladım, titremeğe.
— Neden titriyorsun, ahbap? Kadınlardan korktun mu yoksa?
— Yok, canım. Korkmadım amma ne de olsa acemilik var serde. Bu İşi yalnız başıma İlk defa yapıyorum. Kadınlara ne söyllyeceğlml şaşırıyorum. i
— Ne «öyle dm.
— Benden «wel onlar •öyledlIojC «Akşamı şerifleriniz hayrolsun, «fe» di m. Bu akşam yalnızsınız galiba» diyerek ellerin! uzattılar. «Yalnızım, yal dedim. Canımın sıkıntısından patır patır patlıyorum. Arkadaşları da bulamadım.» Genç kadın tatlı tâtli gülerek; «Neden canınız sıkılıyor? isterseniz biz size arkadaşlık ederi», demez mİ? Sevincimden dünyalar be 1 nlm oldu, «öyleyse hadi, bir yerdi oturalım da biraz dinlenelim» dedim, hep beraber dönüp bir gazinoya gittik. Ben bir şişe rakı içtim, onlar bira İçtiler, karınlarımızı da doyurduk. Ben hesabı görürken ihtiyar kadın kalktı; «Ben önden «ve gideyim de sobayı yakayım. Siz konuşarak yavaş yavaş gelirsiniz» diyerek çıkıp gitti.
— işi tamamiyle sağlama bağladın, desene ahbap.
— Sözde öyle yaptık. Biz de gençLJ kadınla beraber çıktık, konuşa gülüşeû-yürümeğe başladık. Dar, karanlık blr^N sokakta giderken kBdın birdenbire'fc kolumu sıkarak durdu; «Aman Necati beyi Beni pek sevdim. Eve kadar dayana mıyac ağı m. Gel, şurada ya ■— □aklarım bir öpeyim» diyerek boynu-ma sarıldı. (D
— Ooohl Gel keyfim, gel. >
— Bırak Allahını seversin, Yere (D batsın onun keyfi. Hepsi burnumdan (D geldi. Kadın boynuma sarılırken ger! «t den ayak sesleri duyuldu. «Aman, ge-rlden bizi takibe diyorlar galiba. Ben_Q hızlı hızlı gideyim de İkimizi bir ua -q da görmesinler. Bizim ev biraz daha Q) İleridedir. Kapının önünde sen! bek-'Jg llyorum» demesiyle beraber keklik gl bl sekerek savuştu. Ondan sonra ara da bul bakalım, karıyı. U
— Eyvahlar olsun I İçki, yemek paraları havaya gitti öyle ml?
— Ne söylüyorsun, etendi birader? Yemek parasının lâfı mı olur? Altın saatimle kordonum, ceketimin sağ cebinden bin İki yüz liram gitti.
— Vay anam, vay! Bir öpücük sana bu kadar pahalıya maloldtı öyle ml? Bir daha bulamadın mı kadını?
— Polisler yakaladılar amma pa ralan İnkâr ediyor; «Saati de bu *-dam bana hediye verdi» diyor.
Kadın tam mftnasiyle, süslü püslü kaldırım, yosması. Necat! efendinin çapkınlık peşinde kararan gözlerine bir melek kadar masum görünmüş. Konuşmak İçin yanma yaklaştığımız sırada mahkeme açıldı, öfkeli öfkeli yüzümüze bakıp uzaklaştı.
Ce. Re.
' , .......i
Büyük Türk Musiki Konseri
24 MART ÇARŞAMBA GÜNÜ AKŞAMI SAAT 21 DE
Pangaltı İNCİ Sinemasında
Nişantaşı 15 İnci ilk okul aile birliğinin tertip ettiği I
üstad MÜNİR NUREDDİN Selçuk Değerli Sanatkâr ■’erihan Altındağ Sözeril Necati Tokyay, Salâhattin Pınar, Ahmet Yatman, Kemal Niyazi Seyhun, İzzettin ökte, Emin Ongan ve Vecdi Seyhun’un iştiraklerde.
Davetiyeler, Okuldan ve sinema gişesinden tedarik edilebilir.
MEVLÜDU ŞERİF
Sevgili kardeşim Helsinki konsolosu
A. CEVAD OSMAN ÜLKEN
İn fiilim ünün kırkıncı gününe tesadüf eden 24. S. 948 Çarşamba günü Bakrrköy Çarşı camiinde öğle namazını müteakip mevlûdü şerif okutulacağından merhumu sevenlerin tekrirleri rica olunur. Tren Sirkeciden 12.10 dur. Hikmet ülken
MEVLÜD
Sevgili büyüğümüz merhum Haşan Hayri paşa oğlu emekli binbaşı
HALİM ERCVN
un ölümünün kırkma rastlayan 24/3/948 Çarşamba günü İkindi namazını müteakip Göztepe camii şerifinde ruhuna mevlût okutulacağından akraba ve dostlarl-le arzu edenlerin gelmelerini rica ederiz.
Ailesi
TEŞEKKÜR
BAY JİRAYİR AZNAVURYANin riyaı münasebetiyle gerek cenaze merasiminde lıazır bulunmak gerek bizzat gelip beyanı tazlyet etmek gerekse yazı İla vo çelenk göndermek sureüle elem ve teessürümüze iştirak eylemek lütfün da bulunanlara ayrı *yn teşekkür ve minnet hislerimiz! bildirmeğe derin etimi» mâni olduğundan bu hususta, naym gazetenizin tavassutunu rica ederiz.
Kegân Cânbaayan Ailesi
■■■ «VATAN KURTARAN ARSLAN» 1 yapan Warner Bros ■ şirketinin bu sene sinema dünyasına, yarattığı en muazzam İllini Tamamen renkli
İstanbul Belediyesi şehir Tiyatrosu
Saat 20 de Dram Kısmı
DÜŞMAN
Yasan: Anili e Paul Antojn®
Tükrçesl: Lfltfl Ay
MAKSİM'de
Muammer Karaca Jri
Opereti f 4,
HANGİSİ ^4
Revü operet: Saat 20,30 da
Telefon: 42633
Çarşamba halk matinesi 10 t«
ÇÖL ŞARKISI
«DESERT BONO»
DENNİS MORGAN — İRENE MANNİNG
BRUCE CABOT — VİCTOR FRANCEN'Ln znfcrl Bu İlim Warner stüdyolarında İlk defa şark müziği 11« çevrilmiş; Cezayir, tzmtr marşları çalınmış, zengin fark danslariylo süslenmiştir.
Perşembe akşamı
LÂLE - AR Sinemalarında I
II Biletler şimdiden satılmağa başlanmıştır.
---------■*
Yarın akşam MELEK Sinemasında
BÜTÜN AMERİKAYI HEYECANA VEREN BİR ROMAN: JAMES M. CAİN'ln meşhur «sert
POSTACI KAPIYI İKİ DEFA ÇALAR
Aşk yüzünden cinayeti göze alan bir gencin müthiş macerlarla geçen hayati. Baş Rollerde;
LANA TURNER - JOHN GARFiELD
DİKKAT: Bu filmin bazı aebeplerle kesildiği rivayeti halk arasında, dolaşmakta ve birçok müşterilerimiz hâdiseyi telefonla sinemamızdan sormakladırlar:
Müessescmlz keyfiyeti kati surrette tekzip, ve bu filmden bir metresinin bile çıkarılmadığını kesin olarak
Yarın akşamdan İtibaren Türkçe söslü Şarkılı
Perşembe matinelerinden İtibaren: FRANSIZCA
ŞARK’da INCi’de Yuvaya Dönüş ( SOLİTA )
Oynıyanlar: BLANCHETTE BRUNOY (Cehennemde bir Melek rolünde) ALAİN CUNY ve OARMEN TORRES
a I» ihtiras; «i-'ümnçlık; kin v« İntikam filmi... Zevç ile âşık arasında bir mücadele..,.
Şarkılar: SEMÎHA ALTIN — Müzik! HAŞAN TAHSİN PARSADAN
Mondlal Film
I

İl Mart 155»
Sal-ıife
A..Gr.B.
LORD NELSON markalı poplinler gelmlçtır. GÖMLEK ve PİJAMALARINIZI
MAĞAZASINDA
MÜTEHASSIS .
PETRO lîlARTİnO rA
Ismarlayınız
-------TRANSMARİN—-■
ANVERS — ROTTERDAM — HAMBURG — BREMEN (İhtiyar! LONDRA — ŞİMALÎ FANSA) arasında modem vapurlarla muntazam azimet ve avdet İsveç postası
İlk sefer olarak seyahate çıkan ve hâlen limanımızda bulunan
BRiTTA vapuru
İSKENDERİYE — ANVERS — ROTTERDAM ve BREMEN
İçin egyayı ticariye yüklemektedir.
Hâlen Karadenlzde bulunmakta olan
U L L A vapuru
20 Marta doğru LONDRA. RUEN. KALE, ANVERS. ROTTERDAM, HAMBURG ve BREMEN İçin eşyayı ticariye yükllyecektlr.
H E R A vapuru 10 Nisana doğru
DABKöVİç vç Şsl, Acenteliğine müracaat. Tel: 44708
STEVENSON LiNE
Yolcu ve eşyayı ticariye İçin muntazam Amerikan Postası
ELİN HORN
Vapuru 28/29 Martta İSKENDERUN'A ve 5 Nisanda İstanbula gelecektir.
Bu Umanlardan ve İzmlrden PİRE — CENOVA ve NEW - YORK İçin eşyayı ticariye yükliyeçektlr,
T.J. STEVENSON
Vapuru 8 Nisana doğru limanımıza gelecek ve hamulesini boşalttıktan sonra.
İstanbul ve İzmlrden PİRE — CENOVA ve NEV-YORK İçin eşyayl ticariye yükliyeçektlr.
DABKOVİç ve Şsl. Acenteliğine müracaat. Tel: 44708/7.
Benzin alınacak
Ankara Belediye Başkanlığından:
1 — Belediyemiz Otobüs İdaresi İçin satın alınacak 1000 ton benzin kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (544000) liradır.
3 — Muvakkat teminatı (25510) lira olup Otobüs İdaresi veznesine yatırılacaktır.
4 — Bu isin İhalesi 9/4/948 Cuma günü saat 16 da Belediye binasında ve Belediye encümeninde yapılacaktır.
5 — İhaleye iştirak edeceklerin 2490 sayılı kanunim 32 inci maddesi tarifi dairesinde hazırlanmış teklif mektuplarını İhale saatinden bir saat evveline kadar başkanlığa vererek mukabilinde makbuz almaları lâzımdır
6 — Evsaf ve şartlar tutanak ve muamelât müdürlüğü kaleminde ve aynı zamanda Otobüs İşleri genel müdürlüğünde her gün görülebilir.
7 •— İsteklilerin belli gün ve saatte komisyona müracaatları.
_______________________________________________(3453)
Vantilasyon tesisatı yaptırılacak
İstanbul Jandarma Satmalına Komisyonundan.!
Keşif bedeli 5500 lira olan Jandarma İmalâthanesinin kundura atölyesinde yaptırılacak olan Vantilasyon tesisatı acık eksiltme ile İhale olunacaktır. İhale 31 Mart 948 çarşamba günü saat 14 de Taksimde Ayaspaşada J. Müfettişlik binasındaki komisyonumuzda yapılacaktır. Şartname ve keşif evrakı her gün komisyonumuzda görülebilir. İsteklilerin (412» lira «50» kuruşluk muvakkat teminat makbuzu İle İstanbul vilâyetinden bu İş için alınmış eh-Ijvet vesikalarile birlikte tayin olunan gün ve saatte komisyonu.-muzda bulunmaları. (3110)
Trak Ticaret Anonim Şirketi
İstanbul; Balıkpazarı; Maksudlye Han 03/68 No, lu dairelerindeki merkezinde 7 Nisan 1948 Çarşamba günü naat 16 da yapılacak olağan lls-tll oturuma ortaklarını davet eder.
Gündem: Statümüzün 4 üncü maddesine göry gayri P3.enJniIJlMflrnifıl hakkında karar almak.
TUTUM BANKASI T.A O.
Tasarruf Hesapları ikramiye Keşidesi 23 NiSAN 1948 dedir
Sadeyağ alınacak
Ankara Numune Hastanesi Baştabipliğindenı
Flatl Tutan M. temlnati
Cins!_____________Kilo Lira K,_______Lira K. Lira K.____________Düşünceler _ _____
Sadeyağ 2500 5 70 14250 1068 75 25/3/946 kapalı ®âat 11 d*
1 — Ankara Nümune hasta hanesinin 948 yılı ihtiyacı oln sadeyağ eksiltmeye konulmuştur.
2 — Taliplerin kanunun tarlfatı dairesinde hazırlayacakları teklif mektuplarını muayyen olan saatten bîr saat evveline kadar hastahanede müteşekkil komisyona vermeleri.
3 — Şartnameler her gün hastahano İdaresinde ve İstanbulda Sağlık v* Sosyal Yardım Müdürlöğünde
görülebilir. (2940)
MİKROSKOP Aranıyor
Bir Doktor, Zelss marka as kullanılmış bir mikroskop Batın alacaktır.
Sirkeci Vezir İskelesi No. 186 ya müracaat.
İstanbul 1 inci İcra memurluğundan: 047/852
Bir borcun temini İstifası için mahcuz Sinan paşa Atik mahallesinin Slvaslı Odalar Çıkmazı sokağında 2 No. lı mahalde Beşiktaş Tapu Sicil Muhafızlığının Umum 4328 sayfa 168 sıra 68 No. lı ve 323 tarihi İle kayıtlı doğusunda yegâne ve ev güneyinde ve batısında Sıvalı Odalar Çıkmazı sokağı kuzeyinde ev He mahdut 500 X 13’6 = 6800 metre murabbam-da arsanın 8/5 hissesinin yarı hissesi açık arttırma suretlle satılacaktır.
Arttırma şartnamesi herkelsn görmesi için 28/3/948 tarihinden İtibaren Divanhanede görülmek üzere açık bulundurulacaktır.
Birinci açık arttırma 23/4/948 cuma günü ve arttırma bedeli muhammen kıymetinin yüzde 75 ini bulmadığı ve alacaklıların mecmuundan fazla olmak ve bundan başka paraya çevirme paylaştırmada en çok arttıranın taahhüdü baki kalmak üzere arıtırına 10 gün uzatılarak 3/5/048 pazartesi günü saat 14 den 18 ya kadar İstanbul İcra dairesi müzayede salonunda yapılacak ve bu ikinci arttırmada en çok attırana Uıale edilecektir. Böyle fazla bedelle alıcı çıkmazsa satış talebi düşer.
Yukarıda gösterilen hudutlar tapu kaydına uygundur.
Borçlunun hissesine düşen ve satılan miktar 68 x 5/16 = 340/18 = 21,4 M.2 değeri bu arsanın mevkii ve eb'adı Itlbarlle metre murabbaı 30 liradan 21,4 X 30 ss 642 liradır.
Arttırmaya İştirak edecekler pey akçesi olan yüzde 7.5 nispetinde nakit veya milli bir bankanın teminat mektubu da kabul olunur.
İştirak edenler şartnameyi okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır. İpotekli alacaklılar ile diğer alacaklıların ve İrtifak hakkı sahiplerinin gayri menkul üzerindeki haklarını ilandan İtibaren 15 gün içinde evraka müshileler! Ue beraber daireye bildirmeleri gerektir.
Aksi takdirde hakları tapu kaydı Hq sabit olmayanlar satış bedelinin paylaşmasından, hariç kalacaklardır.
Arttırma bedeli peşindir. Verilen müddet İçinde arttırma bedelin! vermeyenler hakkında İcra kanununun 133 üncü maddesi tatbik olunacaktır.
Fazla malûmat almak lstlyenlerln her zaman 957/852 dosyamıza müracaattan Hân olunur.
(İşbu satış ilâm tapu sicillinde kayıtlı olup ikametgâhları malûm olmayan borçlu İle diğer bütün alâkadarlara tebliğ makamınada kaim olduğu ayrıca kanun hükümlerine tevfikan İlân olunur.) (96000)
Kiralık Dalyanlar
Kefeli köyü dalyam. Telli Tabya dalyanı, Karaburun dalyanı yazlık İçin kiralıktır. Sahibi bulunan Bayan Emine Ozgör'e müracaat: Taksim Mete caddesi Yen! Apar t iman No. 1, —
İst. birinci İcra M. dan: 948/40
Bir borcun temini İçin mahcuz o-lup açık arttırma 11e satışı mukarrer 595 lira kıymetinde 611 adet Güneş marka kolanya şişesi 6/4/948 salı kıymetlerin % 75 şinl bulmadığı takdirde 2 cl arttırmaya bırakılarak 8/4/948 perşembe saat 14 de ramla topçu kışlası Cd. mağaza sukak No. 69 şişe ve cam fabrikasında en fazla arttırana peşin para ile icra iflas K. 122 - 122 cl Md. hükümlerince satılacağı İlân olunur. 948/40 dosya İle (98002)
İst. 1 cl İcra memurluğundan: 947/203
Bir borcun temini İstifası İçin mha-cuz açık arttıma 11c satışı mukarrer 225 Ura kıymetinde demir karyola, kanepe, solan masası, koltuk takımı demir somy3, divan, komldln, ayna konsol masa ve sair eşya satışa konularak 9/4/948 cuma kıymetinin % 75 şinl bulmadığı takdirde 2 cl arttırmaya bırakılarak 12/4/948 pazartesi saat 14 de arnavutköy beyazgül Cd. 28 Noda enfaîla arttırana peşin para Ue İcra İflâs K. nun 112- 122 nel Md. hükümlerince satılacağı İlân olunur, 947/203 dosya İle (96003)
İstanbul asliye altıncı hukuk yargıçlığından: 947/1706
Davacı Ortaköy Cavidağa mahallesi Amcabey sokak 40 No. da oturan Nuri Görmez tarafından davalı Ankara Kavaklıdere Amerikan sefarethanesinde oturmakta halen İkametgâhı meçhul Zarafet Şerife aleyhine açılan, boşanma davası İçin davalının 19. 3. 948 cuma saat 10.30 da mahkememizde hazır bulunması lüzumu llâ-nen tebliğ edilmesi üzerine mumaileyhin o gün gelmemesinden hakkında gıyap karan ittihaz clunmuş ve bu karara ait İhbarnamenin bir nüshası da mahkeme divanhanesine asılmış ve keyfiyetin 15 gün müddetle ilânı için yargılamanın 3. 5. 948 pazartesi saat 11 e bırakılmış olduğu tebliğ yerine geçmek tlzere İlân olunun________(90007)________________
Zayi — Maaşımda kullandığım, na-
Diş Tabibi Aranıyor Zonguldakta çalışmak üzere tiç yüz Ura aylıkla bir diş tabibi aranıyor. Müracaat yeri: Şark Diş deposu.
m una mahkûk tatbik mührümü zayi ettim. Yenisini hakkettireceğimden eskisinin hükmü yoktur,
Kadrlye Kul
İst. Birinci İcra memurluğun dan: 948/190
Borçtan mahcuz açıkartuma İle satışı mukarrer 325 lira klymetlnde ıs-parla halıları - koltuk takımı - gardırop 14/4/948 Çarşamba ve takdir olu ntm kıymetlerinin % de 75 ni bulmazsa 2 cl arttırması 16/4/048 cuma günü saat 14 de Sultan Ahmet Alemdar da şeftali sokak İncili çıkmazı 13 No. dı en fazla arttırana peşin para İle icra iflasK, 112 - 122 cl md. hükümlerince satılacağı İlân olunur. 948/190 dosya Ue. 96001
36 MODEL ŞEVROLE marka I
HUSUSİ Ol O ehven flatle satılıktır. Müracaat | ■ Posta kutusu 550 İstanbul. ■■
Acele
Satılık Taksi
Görmek ve görüşmek üzere Mar-puççularda: Leblebici Han No. 20 ye müracaat.___________
Zayi — 1944 yılı Eczacı mektebi mezunuyum. 2020 Nolu hüviyetimi kaybettim. Eskisinin hükmü yoktur.
CemU Say
Türkiye Demir ve Çelik Fabrikaları Müessesesinedn:
Müessesemizde istihsal olunan 66 bome sülflrik. Asit tonu 300 liradan 60 boma 170 liradan 66 bom& sülfirik Asit. Tonu edilmektedir. (3735)
D. Denizyolları ve Limanları
t? U. M. Memurları Emekli Sandığı Müdürlüğünden:
Bandığımıza barem dahili, (220,—) Ura kadro ücretli, askerlik hizmetini bitirmiş lise mezunu bir memur alınacaktır.
İsteyenlerin 27/3/948 cumartesi günü saat dokuzda yapılacak müsabaka İmtihanına girmek için bir dilekçe Ue (Galata - Fermeneciler şirketi Hayriye hanındaki) Sandığımıza müracaatları.
Not: Muhasebe Uisrihd» ftnelfif paLışmı PİflnlftTİ* (Wlh> W«njer tercih olunuf.
îatanbul Belediyesi ilânları
Tahmin bedeli İlk teminatı
Lira K. Lira K.
4687 50 351 56 Aksarayda Meslhpaş* mahallesinin
814 40 46 08 Ceylân sokağında kadastronun 811 la cl adasında 13 parselden müfrez 62,50 metre murabbaı sahalı Belediye malı arsa. Fatihte Hocaüveys mafaalüeslnin Ho-
220 00 16 50 cae fendi sokağında 126 ncı belediye adasında 3280 harita No. lı mahalde 8,20 metre yüzü olan 30,72 metre murabba! sahalı belediye malı ana. Fatihte Hüsumbey mahallesinin Go-
200 00 15 00 miriler sokağında kadastronun 2170 İnci adasında 55 parsel No. lı 22 metre karo arsanın belediyeye alt olan 2/3 hissesi. Fatihte Hocaüveys mahallesinin Ho-
Tahmin bedeli erile ilk teminat caefendl sokağında 12® ncı belediya adasında 3280 harita No, lı mahalde 3,70 metre yüzü olan io metre karo sahalı Belediye malı arsa. miktarları yukarıda yazılı Belediye
malt arsalar ayrı ayrı alâkalılarına 6&tılmak üzere açık arttırmaya konmuştur.
Şartnameleri İle diğer evrakı Zabıt ve Muamelât Müdürlüğü kalemin -den verilir ve görülür.
İhale; 1 Nisan 948 perşmbe günü saat 14 de Daim! Komisyonda yapılacaktır.
İsteklilerin İlk teminat makbuz veya mektubu ve alâka derecelerini gösterir vesikalarile birlikte İhale günü saat 14 de Daimi Komisyonda buulnmalan lâzımdır. (3243)
Emekli dul ve yetim maaşları alanların dikkat nazarına
Türkiye Emlâk Kredi Bankasından:
1 Nisan 1948 perşe&ıbe günü emekli, dul ve yetim maaşlarının tevziine başlanacaktır.
1 Nisan 948 perşembe günü öğleden evvel yalnız, askeri malûllerin maaşları ödenecektir. Bunun dışında müracaat kabul edllmlyecektlr.
Maaşlarınızı hiç beklemeden ve sıkıntı çekmeden almak İsterseniz elinizdeki hesap pusulalarında yazılı gün ve saatlerde müracaat ediniz. Başkalarına ayrılan günlerde gelirseniz hem kendinize hem başkalarına sıkıntı çektirmiş olursunuz.
Gününde müracaat edenler çok kolay maaş almaktadır. Gününüzden evvel gelmeniz yüzünden çektiğiniz sıkıntıdan bankamız mesul değildir. (3585) _____________
Kırpıntı kâğıt satışı
Maliye Bakanlığından:
Beşlktaşta Devlet Kâğıt deposunda halen mevcut ve sene sonuna kadar toplanacak kırpıntı kâğıtları pazarlıkla İhale edileceğinden isteklilerin 225 lira geçici teminat İle birlikte 30 mart 1948 saLı günü saat 14 da mezkûr depoda hazir bulunmaları. (3490)
C.H.P. İstanbul 11 İdare Kurulu Başkanlığından
1 — C.H?. İstanbul 11 İdare kuruluna alt 1946 model yeni packard otomobili satışa çıkarılmıştır,.
2 — Satış 7 nisan 1948 çarşamba günü saat 16 d» Cağaloğlıında CHP. İstanbul 11 İdare kurulu binasında yapılacaktır.
3 — Otomobil ve satış şartnamesi her gün İstanbul Parti vilâyet merkezinde görülebilir. (36201_______________________________‘
Tramvay pasoları değiştiriliyor
1. E. T. T. İşletmelerinden:
948 senesi zarfında Tramvay ve Tünel arabalarında ücretsiz seyahat edeceklere verilecek olan pasoların tevziine 15/3/948 tarihinde başlanacak 947 senesine alt peııbç renkli pasolar 1/4/948 tarihinden itibaren muteber olmayacaktır.
Alâkadarların bu müddet zarfında İkişer adet vesika fotoğrafı 39 kuruşluk pul ve 947 senesine alt pasoları ile İdaremiz umum müdürlük kalemine müracaatları rica olunur. (3733)
Amerikadan yapılacak ithalât
İstanbul Ticaret ve Sanayi Odasından:
Amerikadan yapılacak ithalât hakkında İzahat almak İsteyenlerin odamızın 35 No. lı Tetklkat Şubesine müracaatları rica olunur. (3685)
Denizcilere ilân
Ulaştırma Bakanlığı İstanbul Liman Başkanlığından:
1 — İstanbul Elektrik; Tramvay ; Tünel ve Gaz İşletmeleri umum müdürlüğü tarafından RumeUhlsan ile Anadoluhlsorı arasında Denizaltı kablosu vazedilecektir.
S — 25. 3. 948 tarihinde başlana cak vo on gün devam edecek bu ameliyat esnasında kullanılacak dubada geco ve gündüz beynelmilel işaretler bulundurulacağından bu mıntakadan geçecek büyük küçük gemilerin dubanın yarım gomlna açığından ve süratlerin! keserek, geçmeleri ilân olunur. O583>

Comments (0)