AKŞAM
Traş bıçaklarının kiralıdır.
Sene 32 — No. 11294 — Fiatf: her yerde 10 kuruştur.
ÇARŞAMBA 22 Mart 1950
Sahibi: Necmeddln Sadak — Yazı İslerini fiilen İdare eden C. Bildik — Aksam Matbaası.
T ünya Greko • Romen birincilikleri
Güreşçilerimiz 12 müsaba-kanın 9 undan galip çıktı
İsveçliler şampiyon olacaklarından emin. Türkiye ile Mısır takımları arkadan yeliyorlar
Dün üçü tuşla olmak üzere 6 galibiyet kazandık — halil Kaya en iyi vaziyettedir — Katı neticeler bugün belli olacak
Halil Kaya, Italyan rakibini zorluyor
Stokholm 22 — Dünya Greko - Romen güreş birinciliklerine bugün de devam edilecektir. Bugünkü güreşlerle, şampiyonaya iştirak eden milletlerin kati vaziyeti tebellür etmiş olacaktır.
Dün yapılan güreşlerde güreşçilerimiz 3 ü tuşla olmak üzere 6 galibiyet kazanmışlar. 8 mağlûbiyete de uğramışlardır. şimdiye kadar girmiş olduğumuz 12 müsabakadan dokuzunu kazanmış bulunuyoruz.
Dünkü müsaoakalarda galibiyet kazanan güreşçilerimiz. 4»Ha1il Kaya, Tevfik Yüce, Ali Özdemir. Muharrem Candaş-tır. Puvanla ycnilenier de Ali Yücel jie Mehmet Oktavdır. Türk güreşçilerinden hiç biri bu ana kadar tasfiyeye uğramamıştır.
Bugüne kadar yapılan müsabakalarda İsveç taıkmı başta gelmektedir. İsveç güreşçilerinden hiç biri tasfiyeye uğramamıştır, İsveçliler şampiyon olacaklarından emin görünüyorlar. Türkiye ve Mısır yaptıkları on ikişer müsabakadan dokuzunu kazanmışlardır. İdarecilerimiz. bedbinliğe kapılmıya-rak dün yaptığımız ş müsabakadan üçünü puvanla kaybetmemizin güreşçilerimizin gayretini kamçılayacağı kanaatindedir. Bununla beraber Mehmet Oktavın dünkü mag-* iûblyeti büyük bir hayret ve sukutu hayal uyandırmşıtır. Dünkü maçların tafsilatını yakıyoruz:
Halil Kaya’ nm tuşla galibiyeti
Stokholm 21 (A.A. )— sabah yapılan Gereko - Romen dünya güreş şampiyonasında 57 kiloda Halil Kaya, gayet atak güreşmiş ve rakibi Fransız‘M Faure-u & dakika 5 saniyede tu-$a getirmiştir. Faure, bu güreşte kendini beklendiğinden iyi müdafaa edebilmiştir.
Celal Atik’in parlak güreşi
Stokholm 21 (A.A ) _ 73 ]£jl0_ nun son maçında güreşçimiz " Celâl Atik rakibi YugoslavyalI cuzdi ne yaptığı karşılaşmayı bariz nir üstünlükle İttifakla kazanmıştır.
Bu maçta çok güzel güreşen Atik, daha İlk dakikalarda mükemmel olr hafa iren He rakibi-(Arkası sabite 2; sütun 1 de;
Dün galip gelen güreşçilerimizden ikisi Tevfik Yüce Mi Özdemir
Be r tinde komünist darbesi
28 mayısta komünistlerin bir darbeye teşebbüs etmeleri bekleniyor
Berlin 22 (Nafen) — BLr komünist darbesinin hazırlanmak ta olduğundan şüphe eden Batılı idareciler alınacak olan ted birler üzerinde görüşmeler yapmaktadırlar. Doğu kesimlerden gelen haberlere göre, komünist Alman gençlik teşekkülleri 28 mayısta Bcriinln batı kesimlerini İşgal etmek maltsadlyle bLr harekete geçmeyi tasarlamaktadırlar. Bu yürüyüşün 28 mayısta yapılacağına dair emareler mevcuttur.
Berlin de yeni bir karışıklık mevzuu yaratmak maksndlyle Sovyetlerln bu gençlik teşekküllerini tahrik ettiği ve bunları silâhlı birlikler tarafından des-teküyeceğine dair vaadlerde bu hınduğu bildirilmektedir. Bu Al man komünistlerinin Bcriinln batı kesimlerine zorla girmeye teşebbüs ettikleri takdirde kendilerine kuvvetle mukabelede bulunulacağı belirtilmektedir.
Tek tip ekmek
1 nisandan itibaren kaldırılms. e.
karar verildi
Ankara 22 (Aksam) — İlgililerin verdiği malûmata göre, i nisan tarihinden itibaren firaa-cala İmaline başlanacak ve gene bu tarihten itibaren tek tip ekmek imaline son verilmiş o-lacaktır.
Francala haricindeki ekmek bir müddet evvel Amerikadan İthal edilen unlardan yapılacak ve şimdiki ekmeğe nazaran daha beyaz olacaktır. 79 vc 81 randımanlı undan imal odlle-cek bu ekmeklerin gramajı de-ğlşmiyecek, fakat un hariçten ithal edildiği İçin flatlne kilo başında iki kuruş kadar bir zam yapılacaktır.
DIŞİŞLERİ BAKANININ GAZETEMİZE BEYflHflîl
Türk - Italyan paktı — Avrupa Konseyi Dışişleri Bakanlarının toplantısı — Bul-gariatanla münasebetlerimiz — Yeni seçimlerin neticesi hakkındaki tahminler
Dışişleri Bakanı Necmeddln Sadak bu sabahki ekspresle İstanbul'a gelmiştir, Necmed-din Sadak kendlslle görüşen bir arkadaşımıza bu seyahati hakkında şu beyanatta bulunmuştur:
— Ayın otuzunda. Strazburg-ta Avrupa Konseyi Dışişleri Bakanları Meclisi toplanıyor oraya gidiyorum. Oraya giderken İtalya hükümeti beni Kornada üç gün misafir etmek dostluk ve nezaketini gösterdi. Romada bildiğiniz gibi Türk -İtalyan dostluk and taşmasını kont Storsa üe İmza edeceğim. Romadan Strzaburg'a gideceğim. Avrupa Konseyi Dışişleri Bakanları Meclisinin üç güne kadar süreceğini tahmin ediyorum. Sonra Pariste 4 nisanda toplanacak olan Avrupa Ekonomik İşbirliği Bakanlar Kurulu toplantısında Türkiye-yi temsil edeceğim. Bu teşkilât bildiğiniz gibi Amerikan yardı-mlie alâkalı meseleleri görüşecektir. Teşkilât, zaman zaman, 19 devlet Dışişleri Bakanlarının lştlrakile toplanıyor. Bu detaki
Dışişleri Bakam Necmeddin Sadak
toplantının gündeminde teşkilât bünyesinin takviyesi ve bu teşkilâtla Avrupa Karineyi arasında işbirliğinin tanzimi mev-(Arfcası sahife 2; sütun 4 te)
Tütün bankası Tasarıya göre sermayesi 55 milyon lira olacak
Ankara 22 (Akşam) — Tütün ortaklığa kanun tasarısı son peklini alarak Meclis gündemine alınmıştır, Al kanunundan sonra müstaceien görüşülecek tasarılar arasında oulun maktadır.
Bu tasarıya güre bir Tütün Bankası kurulacaktır. Bankanın sermayesi 55 milyon ILra o-lacaktır. Bunun 38 milyon 500 bin lirası kendilerinden prim alınan tütün eklcl'erine 8 milyon 250 bin lirası Tekele. 6 milyon lirası Ziraat oankasına, 2 milyon 250 bin lirası da diğer milli bankalara tahsis edilmiştir.
Hisse senetleri nama muharrer olacaktır. Ege. Marmara, Karadeniz ve Şark bölgeleri e-klclleri ‘«.rafından birer. Ziraat bankası. Tekel ve milli bankalardan birer olmak üzere 7 kişilik bir özel kurulu teşkil e-dllecek ve genel müdürle birlikte bankanın işlerini yürütecektir.
Sağlık Bakanı
Ankara 21 (AA ) — Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı doktor Kemali Bay İzi t bugün öğleden sonra uçakla İzmlrden şehrimize dönmüştür.
Siyaset adamlarımızın hususî hayatları: 3
Bizde güreş nasıl inkişaf ettirilebilir?
Ş. Saraçoğlu fikirlerini açıklıyor
Güreşi mîllî spor, halkı meyhaneden ve kahvehaneden açık havaya çektiği için de futbolu sevdiğini söyliyen Millet Meclisi Başkanı ikinci sınıf satranç ustalarile her zaman karşılaş* mağa hazır — Spor ve sigara — Saraçoğlu nasıl dinlenir? — karikatürler — Zeybek oyunu ve av
Yeni seçimler 14 mayısta yapılacak Meclis, yarın seçimin yenilenmesine karar vredikten sonra Başbakan bir nutuk söyliyecek
Afgan Kıralı
Bağdat’ta
Bağdad 21 (A.A> — «Rcuter» Bugün Suudi Arablstandan Bağdada gelmiş oıan Afganistan kıralı Mohammed Zahir Han, İrakta kıra.1 naibi Emin Abdiîlilah'ın misafiri olarak 8 gün kalacaktır.
Kıral bundan sonra Tahranda İran Şahını ziyaret edecektir.
(İktibas hakkı mahfuzdur)
Yazan : Ce -naleddin BILDİ'C
Ankara 21 — Meclis Parti Grupunda bugün, Meclisi yenileme karan mevzuu üzerinde konuşulurken Başbakan Şemse ddin Oünaltay. izahlarda bulunmuştur. Başbakan bu izahatı arasında muhalefetin her zaman: «Seçimler? gidelim» derken, bu defa: «Geri bırakalım» dediğini kaydetmiştir.
Muhalefet, Meclisin 15 nisana kadar çalışmasını lüzumlu görmekte ve birçok mühim tasarıların böyle alelacele çıkarılmasını doğru bulmamakta, aynı zamanda adayların tesbltl vesaire gibi hazırlıklar İçin zamana ihtiyaç görmektedir. Başbakan, Fuat Hulusi Demircili İle bu mevzuda yaptığı görüşmeyi anlatırken, cevap olarak, bu işin hükümeti değil, c H. P MeclLs Grupunu alâkadar ettiğini, onun vereceği karara ta-blatlyle ittiba edileceğini söylediğinden bahsetmiştir
İçtimaa başkanlık eden Faik Ahmet Barutçu da 8 İnci dönemin son grup toplantısını bir konuşma ile kapamıştır Barutçu, grupun dört yıllık çalışmalarından, değerli hizmetlerinden. başarılarından bahsetmiş vc halisane temennilerde
bulunmuştur. Son oturum olma sı dolayıslyte zabit da hazırlanarak imzalanmıştır.
Başbakan yarın Mecliste nutuk söyliyecek
Ankara 21 — Meclisin yenileme karan vermesi 24 mart cuma günü tekelif edilecek ve o gün seçimi yenileme kararı verilecektir.
öğrendiğime göre, bu karan mütaakıp. Başbakan şemscddln Gunaltay. Cumhuriyet Halk Partisi hükümetlerinin dört yıllık devre içindeki icraatını bütün dokümanlarlyie Büyük Millet Meclisine ve umumî efkâra arzeden bir konuşma yapacaktır. Bu suretle seçim Kampanyası da fiilen başlamış olacaktır.
24 martta seçimi yenileme ka ran verileceğine göre, yeni Seçim Kanununda mevcut müddet hükmü gereğince seçimlerin 14 mayıs pazar günü yapılması lcab etmektedir. Yeni seçim tarihi bu suretle kesinleşmiş olmak tadır.
C. H, P. adaylarını tesblt İçin yoklamalar umumiyetle 9 ni-(Arkası sohife 2 sütun 3 de)
1-II.CfURII Particilikte tutulamt-yacak vâidler
Antalyadan çok imzalı şöyle bir mektup aldık:
«Partiler, seçim mücadelesine giriştiler. Hiimmalı faaliyet sarfediyorlar. Lâkin bu arada, şu verginin, bu verginin kaldırılacağını ve askerliğin ilga edileceğini de saf yurttaşlara, bilhassa hüc-ra yerlerdeki köylülere vâde-diyorlar ki, bu, her bakımdan hatalı bir harekettir. Çünkü, yapılabilecek işlerden değildir. Netice itibariyle hükümete karşı itimatsızlık hissi uyandırır. Bu gibi propagandaları yapan particiler, iktidarı ilerde ele alacak olsalar da. otoritelerini şimdiden kırmış oluyorlar. Binecekleri daim kesilmesine sebebiyet veriyorlar. Zira nasıl olsa, bu boş vâidleri tııtamıyacnklardır.»
Vâzıh programlar, vâzıh vâidler lâzım. Lâkin tutulması mümkün ve devlete.l millete faydalı vâidler lâzım.
Müyük millet Meclisi Başkanı Şükrü Saraçoğlu ile konuşurken (•) oturduğumuz salonu da dikkatle gözden geçiriyorum. Öyle lüks denecek derecede bir salon değil... Mümkün olduğu kadar sade düşenmiş... Hattâ bitişiğimizdeki diğer küçük salon, Nazilli basmasından I bir perde ile ayrılmış,..
| — Bu apartıman kendi malınız mı?
— Saraçoğlu, tebessüm ederek:
«— Nerede o bolluk! diyor. Kira ile oturuyoruz... Kooperatife girdim yakında bir evimiz olacak vc kiradan kurtulacağız, Dansı başınıza...»
Büyük Millet Meclisine gitmekte sabırsızlandığım hissettiğim için konuşmamı mümkün olduğu kadar kısa kesmeğe çalışıyor ve suallerimi arka arkaya soruyorum:
— Muslklyo karşı alâkanız? Meselâ alaturka, alafrangadan hangisini daha fazla seversiniz?
•— Klâsik musikiden alafranga da alaturka da bana çok bir şey söylemezler...»
— Ya halk türküleri?
«— Halk türkülerine karşı alâkam pek derindir, O kadar ki her hangi bir halk türküsü beni derhal keyiflendirir. Me-j selâ radyoda yurddan sesleri kaçırmamağa son serece dlk-,kat ederim.»
| — Halk türküleri okuyucu-
larından hangisini daha çok
(•> Birinci yazı 20. İkinci yazı 21 Mart tarihli Akşatn'da çıkmıştır.
Şükrü Saraçoğlu'nun evinde alınmış bir fotoğrafı
beğenirsiniz?
«— Okuyucuları değil, halk türkülerini beğenirim.»
— Refikanız hanım efendi? ■— Ben halk türkülerinde ondan İlerdeyim, o da alafranga musikide benden ilerdedir.»
Tiyatro, sinema, maç ve güreş...
— Tiyatroyu sever misiniz? «— Tiyatro da bana çok bir şey söylemez. Seyretmediğim.
(Arkası 3 üncü sahile de)
Sahile 2
İl
Akademi binası soğuk et deposu mu olacak?
Evvciki gün Güzel Sanatlar Akademisi talebeleri fena bir gün geçirmişler. Zaten yangındanberi zavallıların iyi gün geçirdikleri yok. Bir yolunuz düşer de Güzel Sanatlar Akademisi harabesine uğrarsanız göreceğiniz manzara yüreğinizi sızlatır. Yangın duvarları ortasında enkazı hâlâ kaldırılamamıştır. Hocalar binanın nasılsa sağlam kalmış bir köşesine sığınmışlar. Talebeler başka bir köşeye ilişmişler. Bir taraftan öbür tarafa geçerken fecî vangın, bütün kalıntısiyle insanın tüylerini ürpertiyor. Bombardıman altında kalmış Avrupa şehirlerinde bile bu türlü manzaraların silinmekte olduğunu gelenler söyleyip duruyorlar. Önümüzdeki Nisanda bir şene olacak, hâlâ harabeyi mamure haline getiremedik.
Ama şaşılacak şeydir. Talebeler de, hocalar da manzaraya alışmışlar. Ümit içinde, birgün tekrar eski Akademi binasının ihya edileceğine inanarak çalışmağa devam ediyorlar.
Tam bu devam sırasında evvelki gün Akademiye Toprak Ofisten iki üç memur gelmiş. Yanık binayı gezmişler ve lâf arasında burayı «soğuk et deposun yapmağı düşündüklerini söylemişler. Güzel Sanatlar Akademisinin sonu bu mu olacaktı, diye herkesi bir hüzün kaplamış. Bize de gelip anlattılar.
Anlattılar ama: İnanmadık! Çünkü soğuk et deposu içir» Boğazın en giizei yeri şart değildir. Mutlaka bir saray harabesini soğuk et deposu yapmak isteselerdi Çıra can Sarayı ne güne duruyor? Millî Eğitim Bakanlığı herhalde yanık Akademiyi bir gün imâr edecektir. Toprak Ofisin parası çok diye bu güzel sanat beşiğini soğuk et denosu haline getirmesine razı olacağını hiç zannetmiyoruz. Şevket RADO
Greko - Romen birincilikleri
iı iki kere künde tatbik etmiştir. Üçüncü devrede çelme taktığı için ihtar alan Candemlr. liçiincü dakikada da hâkim gü-reşm iştir.
Candemlr kafa kapmış fakat bundan İstifade edememiştir ve güreşin son dakikasında bir tek kle takmasına rağmen rakibini çevirememlştir.
Halk, maçtan sonra tezahürat yapmıştır,
67 kiloda güreşen Tevfik Yüce Fransız Andre verdaine'e karşı ittifakla galip gelerek 1-kinci zaferini kazanmıştır.
Tevfik Yüce müsabakanın ilk dakikalarında artistik bir salta tatbik etmiş fakat kâfi derecede süratli olmadığı için Fransız bu tehlikeyi atlatmıştır,
İkinci devrede 2 dakika 50 saniye sonra Fransız bei sarması almış ve Yücenin omuzunun yere gelmesine ramak kalmıştır. Hemen arkasından Yüce FransLaı köprüye düşürmüşse de köprüsünü kırmaya muvaffak olamamıştır.
Maçın neticesinde ikinci defa mağlûp olan Fransız tasfiyeye uğramıştır.
Vehbi Emre’nin beyanatı
Stokholm 21 (A.A.) — Türkiye güreş federasyonu başkanı Vehbi Emre bugün şu beyanatta bulunmuştur:
«Bugünkü karşılaşmalarda Ali Yücel ile Mehmet Oktavın, yenilmesini beklemiyorduk.
Ali Yücelin rakibi Mısırlı Ab-dülhamit ondan biraz daha üstün güreşti. Fakat Kurz ile Oktav arasında cereyan eden maç ta, Kurz hakikaten Oktavdan daha İyi güreşti.
Diğer taraftan Kandilin Norveçliye galibiyeti İtirazlarla kar şıianmasına rağmen, verilen ka rar çok yerinde İdi.
Şayet bu müsabakalarda eski kaideler tatbik edilseydi, a-lınan neticelerin daha başka olacağını zannetmiyorum.»
52, 57 ve 62 kilo gürellerinin tafrilâtı Stokholm 21 (A.A.) — «özel muhabirimizden»;
Greko - Romen oünya güreş şampiyonasına bu sabah devam edilmiştir. Bu sabanki müsabakalarda güreşçilerimizden Ha- , 111 Kaya Fransız M. Faure’a tuşla galip gelmiş, Ali Yücel ile Mehmet Oktav ise rakiplerine ı sayı ile yenilmişlerdir. Bu arada bilhassa Fransız M. Fauye’ un olimpiyat 52 kilo şampiyonu Viilala'yı tuşla yenmesi kay da değer.
«Bas tarafı I inci sahifede) ni mindere bastırmıştır. YugoslavyalI Cuzdf Atiğin demir pençeleri altında kımildayaniaz bir halde yatarken bütün foto muhabirleri maçın hv nazik anını te*bit etmek üzere harekete geçmişler, fakat f«veç güreş federasyonu sekre'eri Stön Svens son mindere çıkmalarına mâni olmuştur.
Birinci devreyi 3/0 kazanan Atik, hâkimiyetini İkinci devrede aym hızla devmu ettirmiştir Bu devrede Cuzdl nizamsız hareketlerinden dolayı iki ih-t|lr almıştır.
Atık üçüncü devrede Cuzdi-nin tuştan kaçmak için kurduğu köprüyü çok uğraşmasına rağmen kıramamıştır.
Karşılaşmanın CtlâJ Atiğin tam Wr jaferi He neticelenmesi coşkun ve devamlı tezahüratla karşılanmış vq haik kendisini teşci için mindere nücum etmiş tir.
Türk güreş takımı kaptanı Atiğin galibiyeti müsabakaları takip eden vatandaşlarımız a-rasında büyük bir memnuniyet uyandırmıştır Tevfik Yüce ve Ali özdemir galip
Stokholm 21 _ Tevfik Yüce (Türkiye), Glacomo Gesino (İtalya) ya galip gelmiştir.
İlk devreyi her iki müsabık berabere bitirmişler, yerde devam eden müsabakada Tevfik Yüce üstün göl eşmiştir. İkinci devrede Tevfik Yüce İtalyanın kolunu kapmağa çalışmış, mü-taakıben bel sarmasiyle rakibini köprüye getirmiş, fakat Ge-sino’nun köprüsünü iorarna-mıştır. Son devrede Yüce, üstün güreşiyle müsabakayı ittifakla kazanmıştır.
79 kiloda AJ1 özdemrl de Belçikalı Odinl tuşla yenmiştir. Muharrem Candasın bir galibiyet ve bir mağlûbiyeti Stokhalm 21 (AA.) — 87 kiloda güreşen Muharrem Candaş YugoslavyalI rakibi Gamboreo' yu 9 dakika 23 saniyede tuşla yenmiştir.
Birinci devrede rakibini salta ile yere vuran Candaş, tek kle takmak istemiş ise de buna mu »affak olamamıştır. Sekizinci dakikada yeniden tek kle takan Candaş rakibim çevirmeyince saltaya almış ve yugos-lavin sırtını yere getirmiştir Candaşın zaferi halk tarafından tezahüratla karşılanmıştır.
Günün en süratli ve mükemmel maçında ağırda güreşen A-011 candemir Çekoslovakyalı I Kesnere sayı hesabi Ue yenilmiştir.
Candemlr güreşin ilk dakika-lannda Çekoslovakyalın kafa , kaparak yere bautirmış ve he- . men akabinde kündeye almış- ; sa da iri rakibini aşırmaya mu- ı *affak olamamıştır.
Candemlrin Kesneri __________
yere vurması üzerine halk sevinç tezahüratı göstermiş, fakat her iki güreşçi de minder dışı- Vıitaia (Finlandiya) na düşmüşlerdir.
ikinci devrede çekoslovakya-
tekrar
52 kilo
Sidani (Lübnan - Nukov (Yu goslav) a sayı ile, Malloghaye-ml (Lübnan - Ciausen (Norveç) e sayı İle, Cocco (İtalya) - Szl-Jagyl (Macar) a bükmen. Thom son (Danimarka) - Neıvls (Bel çlka) ya sayı Ue Johansson (İsveç) - Kronovetter (Çekoslavak) a tuşla galip gelmişlerdir.
Edmorui Faure (Fransız) ----------------rf-l tuşla ga-
iip gelmiştir.
Abdüihamit (Mısır) - Ali Yü-
Sabah Gazeteleri Ne Diyor?
Birbirimize inanabil meliyiz Ahmet Emin Yalman, TAN'da yazdığı başmakalede diyor ki:
Mecliste tartışmalar
YENİ SABAH, başmakalesinde, Senilıi Yürüten'in takriri münasebetiyle MeclİBtc vuku bulan son tartışmalardan bahisle diyor ki:
«Bu konuşma münasebetiyle, Mecliste, acı tatlı sözler de sar-folunınuş ve çok eski olmıyan, dört senelik mazi karıştırılmıştır- Senihl Yürüten, bu Meclisin başlangıcında, muhaliflere baldırı çıplaklar, psikopatlar, sahtekârlar gibi vasıfların bol bol harcandığını hatırlatırken bütün bunlan faiziyle iade ettiğini İfade eylemiş ve bu demeç çoğunluk partisi arasında biraz da gürültüyü tnucib olmuştur. Mamafih hükümetin Meclise sunduğu Af Kanunu lâyihası da çok tartışmalara meydan i vermiştir. Sade muhalefet- değil. Halk Partililerden de itirazlar yükselmiştir, Bazı Halk Partililer. faraza Muhiddln Baha Pars, kanunun şümul dairesinin darlığına İtiraz etmiştir. Matbuat , yollyle kendisine yapılan hakaretten dolayı hasmı l" I aleyhine bir mahkûmiyet kara-
VA-
•Seçlmlerdc yarış, mücadele, rekabet nıeşnıdur, zaruridir ve faydalıdır. FakaL bu defakl seçimlerin. mahiyetine göre yarışı birbirini götülemek. değil, millete hizmet ve feragat iztl-kametinde yapmak; siyasi partiler için bir fedakârlnc değil, bir kazanç vasıtasıdır. Meselâ Türkiyedekl Uk hakiki seçim hakkında memlekette ve İnsanlık huzurunda tam bir itimat uyandırmak İçin İçişleri ve Adalet Bakanlıklarını muhalefete veya müstakillere emanet eder, bir iktidar partisi, hakikatte kendi menfaatine en uygun bir mücadele vasıtası seçmiş demektir. Böyle cömert ve asli bir hareket, partinin kendine güvenine ve demokrasi hakkındakl dürüstlüğüne bir delil diye karşılanır ve tek parti devrinden beş senelik bh za-|_______________________________
manda bıi kadar olgun ve geniş n almağa muvaffak olmasına bir siyasi görüşe varabilen bir rağmen mahkûmiyetin siyasi partiye dünyanın böyle istikrarsız bir devrinde dört! yıl daha memleketin İdaresini ı emanet etmek münasip olacağına İnanan vatandaşların sayısı elbette artar.»
kürsüden rahatça İfade etmezler. bazı dostlarının kalaklarına koridorlarda meseleyi Tıslarlardı. Bu kadar terakki bLle bir a-dımdır amma ne kadar yava9 bir adım...»
■*
behemehal cezanın tam İkmali suretiyle bir nevi maddi eziyet şeklini alması aleyhinde bulunmuştur. Evvelce olsa, bu kanun projesi aleyhinde düşüncesi o-Janlar, bu kanaatlerini böyle
Seçim manevraları
Selim Ragıp Emeç, yukanid başlıkla Son Postada yazdığı baş makalede diyor ki:
«D. P. ye göre iktidar partisi millet iradesinin muhtemel tecellisi Ue kendisin! aslâ mukay-yed gönnek istememektedir. Bu sebeple ve memleketin iklim şartları kendisince rina surette malûm olduğu halde seçimleri, bilhassa doğu mınta-kası İçin tamamen gayri mü-şald ve münakalenin imkânsız olduğu bir mevsimde yapmak islemektedir,
Bu, yetmiyormuş gibi, daha şimdiden; memlekette suni bir kâğıt buhranı yaratılmak şu-reltic propaganda Liste ve evrakının tab'mı önlemek; bir kısım gazetelerin, neşriyatını tesirsin bırakmak için münakale İntizamsızlıkları yaratmak; kabında gazeteleri kağıtsız bırakacak surette bir takım havsala almaz tedbirler almak; merkezlerin muhltlerile temasını kesmek İçin benzin buhranı yaratmak; ona. atfolunan başlıca seçim tabyalarıdır.»
Af kanununun bugün çıkması muhtemel
Meclis affı genişletmek için tasarıyı komisyona gönderdi
Ankara 22 — Büyük Millet Meclisi, Af Kanunu tasarısını dün (le müzakereye devam etli.
tik söz alan Ahmet Çınar, efkân umumlyede umtunl bir affın çıkmak üzere olduğu hak. kmda kanaat hasıl olduğundan bahisle:
— Dar çerçeve)» biz kanunun çıkması memlekette teessür u-y andıracak tır; dedi.
Emin Sazak, bütün memleketin hayatına kasdedenler affedilirken, diğer mahkûmların affedllmemeslnin günah olduğunu söyledi.
Kâmil İdil, affın diğer mahkûmlara da teşmilini ve Feridun Fikri Düşünselin teklifine İşti röle ikinci maddenin misyona iadesini istedi.
General Fahreddln Altay, affın teşmili lehinde bulundu ve istiklâl Savaşından da misal getirdi.
Adalet Bakanının sözleri
Adalet Bakanı Fuat Birmen, kürsüye gelerek dedi id:
— Af kanunları, vatandaşlar arasında husumet İzlerini izale ve memlekette daha geniş bir huzur ve sükûn tesisi makadly-le yapıldığı İçin Yûkek Meclis bu affın âdi suçlara, da teşmilini İsterse, hükümetinizin ona karşı aksi bir kanaati yoktur.»
Bakanın bu sözleri «Bravo» sesleriyle karşılandı-
Kürsüye gelen Ahmet Tahta-kılıç:
ko-
Avusturyalılar ile ikinci boks maçı
Misafir takım 2 mağlûbiyete karşı 3 galibiyet kazandı
Dün gece Spor Sarayında A-vusturyah boksörler ikinci karşılaşmaların] yaptılar. Avustur-yanın Klagenfurt. talcımiyle lak viyeli Boks İhtisas kulübü takımı arasında üçer dakikalık, üçer ravuntluk maçlar çok az bir seyirci kalabalığı önünde yapılmıştır.
İlk müsabaka 51 kiloda AvusturyalI Gausterer ile Türk Mes-rub arasında yapıldı, neticede hakemler AvusturyalIyı ittifakla galip ilân ettiler.
İkinci müsabaka 54 kiloda A-vusturyah Kuster ile Türk Recep arasında yapıldı. Çok sert geçen bir dövüşten sonra hakemler İki boksörü berabere 1-lân ettiler.
Üçüncü müsabaka 58 kiloda AvusturyalI Eberhard ile Türk Stavridls yaptılar Stavrldis birinci ravuntta rakibini midesine indirttiği bir yumrukla na- > raııastsIIIIIISIIIIIIIIIItlIlllllll cel (Türkiye) Heyecansız bir maçtan sonra 3-0 yenmiştir. Ali Yücel iyi güreşmediği lç-ln ilk ravuntta bir İhtar almıştır.
57 kilo
Lombardı (İtalyan) - Şahap (Lübnan) a sayı ile. Johansson (Finlandiya) - Mcerfl (Norveç) e sayı ile. Bence (Macar) - J. Newis (Belçika) ya sayı He. Hassan (Mısır) - Petterson (İsveç) e sayı île. Alroe (Danimarka) - Dolejhl (Çekoslavak) a tuşla, Halil Kaya (Türkiye) -M. Faure (Fransa) ya tuşla.
62 kilo
Andenberg (İsveç) - Hullai (Macar) a sayı ile, Talosela (Finlandiya) leissin - (Danimar ka) ya sayı ile, Randı (İtalya)
- Biello (Fransa) ya sayı ile, Kurz (Çekoslovak) - Mehmet Oktav (Türkiye) ye sayı İle Kandil (Mısır) - Husebs (Norveç) e sayı İle, TıJıa (Lübnan)
- Torsa (Çekoslovak) a sayı galip gelmişlerdir.
ile
Fena puan alan güreşçiler
Stokholm 21 (AA.) — «Reu-ter»:
Sinek sıklette alman fena pu vanlâr şunlardır-
Johansson, İsveç sıfır, Molla-gazmey, Iran 2 Hamit, Mısır 2. Ali Yücel, Türkiye 3, Norveçli Ciausen, FinlandiyalI Vltala ve Çekoslovakyalı Kronovctter e-limine edilmişlerdir.
Horoz sıklette güreşlerin variyeti şu merkezdedir:
Halil Kaya, Türkiye sıfır, Lom bar di, İtalya 1, Finlandiya, 1. Hassan, Mısır, 1, Hassan, Mısır 2, Petterson, İsveç 4, Lübnanlı $ehap, Belçikalı Newls ve çe-
Dışişleri
(Baş tarafı 1 inci sabifede)
kavut ederek kazandı.
Dördüncü müsabaka 62 kiloda AvusturyalI Mütier ile Türk Vjıral araşinda oldu. Neticede hftkemfer VuFah İttifakla galip ilân elliler.
Beşinci müsabaka 67 kiloda AvusturyalI Krazner ile Türk Erol arasında yapıldı. Hakemler AvusturyalIyı galip İlân ettiler.
Altıncı müsabaka 73 kiloda | AvusturyalI Kohlegger İle Türk Ayhan arasında yapıldı. Neti-1 cedç hakemler iki boksörü berabere ilân ettiler.
Yedinci müsabaka 80 kiloda-AvusturyalI Ameisbichler ile Türk Cafer arasında yapıldı. Hakem heyeti ilk ravuntta mütemadi favul yapması neticesinde Caferi diskalifye ettiler. Neticede AvusturyalIlar ikinci karşılaşmalarını 3 galibiyet, 2 mağlûbiyet ve 2 beraberlikle kazanmış oldular.
zulan vardır. Toplantının çok 6Ünn)yeceğinl tahmin ediyorum.
Bundan sonra Dışişleri Bakanımız, Bulgaris tanla münasebetlerimizin ne safhada olduğu hakkındakl soruya da şu cevabı vermiştir:
— Bu memleketle münasebetlerimiz, maaleser eskisi gibidir. Bütün iyi niyetlerimize rağmen münasebetlerimizde henüz bir salâh yoktur.
Arkadaşımız, Dışişleri Bakanına, yeni seçim netleeler! hak-1 kındaki tahminlerini sordu, j Necmeddln Sadak, bu soruya 1 da şu cevabı vermiştir:
— Halk Partisinin seçimleri kazanacağından eminim.
Necmeddln Sadak, yarin öğleden sonra İsveç uçağıyle Ro-tnaya gidecektir. Kendisine Bakanlık Birinci daire başkanı Bülent üşaklıgii refakat etmektedir. Ekonomi İşbirliği Konferansında Paris teşkilâtındaki mütehassıs heyetimiz Dışişleri Bakanımıza iltihak edecektir.
Pelican İngiliz Firkateyni komutanının beyanatı
Limanımızda misafir bulunan İngiliz (Pelikan) firkateyni komutanı albay Carter dün gemide yaptığı basın toplantısında kendisi İle birlikte gemi subay ve erlerinin Tûrkiyeye gelmekten çok memnun olduklarını. Türk ve İngiliz denizcileri arasındaki münasebetlerin çok eski tarihe sahip bulunduğunu söylemiş ve «Deniz komutanlığı tarafından ziyaretimiz için hazırlanan programdan çok mütehassis oldum, tslanbulda kaldığımız müddet zarfında güzel şehrinizi içten gelen bir sevgi 1-le gezeceğiz» demlşflr.
Maaş alamıyan işçiler Bayındırlık Bakanlığına bağlı Karayolları genel müdürlüğü birinci bölge müdürlüğünün Küçükyalı merkez atölyesinde çalışan yüze yakın işçinin maaşlarını alamadıkları matbaamıza bildirilmiştir, ve-Lurz. rllen maJûmata göre bu atöl-O^J ycde Ça**5fln memurların hepsi u»v. ,. t™ Fin- “^’annı aldıkları halde bu
landiye 4, Lelsin Danimarka 4,1 Macar Hullay, Fransız Biola ve "* n °■&— Norveçli Huseby elimine edilmiştir.
BORSA
Haluk SAN
İstanbul Bon.iw.tua ül/>/HW tlJJlrri
ÇEKLEŞ
koslovakyalı Dölesji elimine e-dllmlşierdir.
Tüy sıklette fena puvan alan güreşçiler şunlardır: Anderberg, İsveç !, Taha, Lübnan 1. Kandil, Mısır 2. Kurz, Çekoslovakya 2, Mehmet Ck-tav, Türkiye 4. Talosela. Fin- |
Yeni seçimler 14 mayısta yapılacak
nı alamamışlardır. Her biri evli veya aile reisi olan bu işçiler, İçinde bulundukları müşkül durumu birer telgrafla dün Çalışma Bakanı Reşat Şemseden n Sirere ve Bayındırlık Bakanı şevket Adalana bildirmişlerdir.
Eskişehir felâketzedelerine bağışta bulunanlar
İstanbul 21 (A.A.) — Eskişe-
Baş tarafı 1 (ııci sabifede)
sanda yapılacaktır. Bununla beraber, Doğu illerinde yoklamalar nisanın ilk haftası içinde ____
olacaktır. Yeni Meclis ilk içti- hir felâketzedelerine bugün ye-maını mayısın 22 nel günü ya-, niden aşağıdaki bağışlar yapacaktır. C. H- P. kurultayı da pılmıştır:
28 mayısta toplanacaktır, | Ziya San şirketi 250, Ünyon Seçimin yenilenmesi kararın-, Fransez 150, Anadolu çimento dan sonra Cumhurbaşkanının ' mukarrer olan yurt seyahatle-1 ■ rine çıkması da galip İhtimal dahilinde bulunmakladır. 1
C.H.P. Meclis i
Grupunun tebliği
Ankara 21 (A A.) — C. H. P. '
Meclis Grupu BaşkanvekUİlginden: C. H. P. Meclis Grupu Genel Kurulu bugün (21.31950) Trabozn milletvekili Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında toplandı. ı
Son defa kabul edilen seçim .' kanunu uyarınca Büyük Millet ı
Meclisi seçiminin 24 Mart 1050 I . _ _________
tarihinde yenilenmesi hususu- arasında bir anlaşma ihtimamın Kamutaya arzına oyblrlt- tinden bahsediliyor, Kahlrede griyle karar verilerek oturuma bulunan Venlzeios da bu tarzda son verildi j demeçte bulunmuştur. I
Londra l Sterlin Ntw York 100 Dolar Paris lOOFransiî F. Stokholm IM İsveç Kr. Cenevre 100 İsviçre F. Amcaterdsm 100 Florin Brflksel n» Belçika r. Lizbon 100 Es kurt es
ESHAM VE TAHVİLÂT %, 7 FAİZLİ TAHVİLLE»
% « FAİZLİ TAHVİLLER
Kalkınma J Kalkınma n Kalkınma İD 9(8 istikrazı 1
948 istikrazı II İMİ Demiryolu IMS tütikran L
şirketi 1000. Sandalcılar 50. 50, |Akko ticaret 200, Kupa salonu 25, Firuzağa ilkokulu 41.80.1 Çamlıca klübü 500, Kazlıçeşme j Derbi lâstik, fabrikası işçileri 61.50, Yorgi Sayanopulo 350,1
Adil Gürel 350. Papayanopıılo •TjbvUler 1-* 35, Simitçiler demeği 500
lira.
Yunanistan -Yugoslavya Atina 21 — Amerikanın_
grad büyük elçisi dûn kıralı ziyaret etmiş, birlikte yemek yemiştir. Bu ziyaret münasebetiyle Yuııanistanla Yugoslavya.
Bel-,
— Her şeyi yapalım, fakat af mevzuunu da bir takım maksatlara siper etmek veya vesile almak suretiyle, kötü bir gelenek tesis etmlyellm» dedi ve sözleri arasında .ekseriyet partisinin seçim! yenilemek için pervasızca karar aldığından bahsedince, gürültüler oldu. Sözlerinin sonunda, gece de çalışmak ve yarına yetiştirmek şartiyle tasarının toptan komisyona havalesini teklif etti
Adalet Bakanı, Tahtakılıcın tahteşşuurunda daimi bir vehim olduğunu söyledi,
Yeterlik önergesinin verilmesinden sonra, Ahmet Tah taklittin teklifinin oya konması teklif edildi. Adalet komisyonu sözcüsü izahat vererek birinci maddeden başhyarak dördüncü maddcye kadar ayrı ayrı m ütaıâa i Bıkanları olmadığını söyledi ve birinci maddenin ikinci madde ile rabıtası olduğunu anlatarak tasarının aynen komisyona iadesini muvafık gördü. Bunun ü-zerine, Ahmet Tahta kılıcın da teklifine uyularak tasarı komisyona İade olundu.
Büyük Millet Meclisi bugün sabahleyin saat 10 da coplanacak ve komisyon, affın İdi suçlara da teşmili mevzuunu görüşerek vardığı karan öğleden sonraki toplantıya yetiştirecektir- Bu İtibarla Af Kanununun bugün akşama kadar Büyük Millet Meclisinden kanunlaşarak çıkması çok kuvvetli bir ihtimal dahilindedir.
Diyanet işleri başkanına temsil ödeneği
Ankara 21 (Akşam) — Manisa Milletvekili Kâmil Ooşkun-oğlu ve üç arkadaşı, temsil ödeneği hakkındakl kanuna ek bir kanun teklifinde bulunmuşlardır. Bu teklifte Diyanet işleri Başkaıuna da ayda 250 lira temsil ödeneği verilmesi istenmektedir. Teklif, Bütçe komisyonunun tasvibinden geçmiş. Meclîs umunu heyeti günedmine alınmıştır.
Garanti bankası genel kurulu
Ankara 20 — Türkiye Garanti Bankası Genel kurulu bugün toplandı. Toplantıya banka idare heyeti başkanı Cablr Selek başkanlık etmiş ve maliyet raporları okunmuştur. Bu raporlara nazaran, banka tnevdu-atmın 1948 e nazaran yüzde 50 bir artış kaydetmiş olduğu, diğer çalışma sahalarında da verimli neticeler elde edildiği, 1949 yılı İçin net olarak kâr dağıtma kararı anlaşılıyordu.
Toplantı sonunda eski İdare heyeti İbra edilmiş ve ayır, idare heyetinin ve murakıpların, ipkası kararlaşm^şiıı.
ryüzde 8» verildiği
Devlet Denizyolları fabrikalar ve havuzları kadrosu Devlet Denizyollarına bağlı fabrika ve havuzlarla diğer ış yerlerindeki işçi kadrolarında lüzumlu görülen tasarruf, kendi arzulariyie işten çıkan İşçilerin yerine yenisi altnmamak suretiyle temin edilmiş bııhın-
96.82
98.35, maktadır.
9760 D. Denizyolları Genel müdür-% s FAİZLt TAtreiLLEH lüğünde, fabrika müdürlerinin 1933 Elmanı a,® iştirakiyle yapılan toplantılar-
1938 ikramiyen sıas [ oa yeni kadrolar tesblt edil-
MılU Müdatuu 2130
Demiryolu rv 97J5
DcmlrvolO V gg._
% «3 FAİZLİ rABVtLLEH
1918 tahvili J7J5
ANAPOLO DEMİRYOLU CRUPtl
111.-
Hisse senetleri % CO MilmcMİl senet S9— G7JHI
ŞİKKET HİZBELER)
Merlrer Bankam 130 —
ts Bankası 47.50
T Ticaret Bankno
Arılan çimento 173S
SARRAFLARDA ALTIN SınşlBr
Gulden 3945
TürK lıı ası 40 M
sıerlla
Külce 5 37
RejU t M.J5
m ektedir.
Genel müdürlük, ayrıca, ha-zırianmakta olan en rasyonel kadroların dışında İş hacimleri elâstiki olun ve muayyen mevsimlere göre azalıp çoğalan İşletmelere İstedikleri ihtisastan geçici işçi kullanmak (İtere muayyen müddetli iş mukaveleleri akdetmek İmkânlarını Hazırlamıştır .
Türkiye - İsrail ticaret görüşmeleri
Hayfa 21 (AA.) — (Alp):
Türkiye İle İsrail arasında ticari görüşmeler yakında başlayacaktır. Bu görüşmeleri yapmak için yüksek bir İsrail 1 şahsiyeti çok yakında Tür-, klyeye hareket edecektir.
SAhife 5
Siyaset adamlarımızın hususî hayatları: 3
Francala
/Veye baksan? Kötü!
imali
Okuma bayramt
AKŞAMSAK!

Evvelâ kendi kendimi ten-kiıllc başlıyıyım: Bir muharrir daha fazla seyahat etmeli- Yurt dışında tayyare fic şehirden şehire atlamak da kâfi değildir. Topal eşeğe binip köyden köye ğezmcli. Amerikayı kütüphane dolusu ciltlerde de okuyabiliriz. Doğu Anadoluyu, Orta Ana-doluyu bize ancak Türk muharriri anlatabilir. Hani, bayım, nerede? İlh...
Dahası da var: Sütunlar arasında türlü teknik yanlışlar dikkati çekiyor. Madem bu kadnr dil merak-tısısın, ince eleyip sık doku-sana! Kendi imzan altında çıkan yazıları olsun, defalarca pertavsızdan geçirsene! Çuvaldızı başkasına batırmadan iğneyi kendine batır-saııa! İlh...
Yanm iş yapıyorsun, be yim! Böyle kolayına gitmekle terakki olmaz. Biraz daha sıvan, biraz daha gayret et. İlk önce kendi rekorlarını kır. sonra başkaları tık ini kırarsın.
Bunlar kendime tevcih edilmiş tenkidlerdir. Dahası da vardır ama, baş ağrıtır. Bunları geceleyin uykum kaçınca kendi kendime tekrarlamam. nefsimi terbiye etmem daha faydalı olur.
Fakat bunları söylemiş olmakla, prensip itibariyle bir hak kazanıyorum.
(Ben) i teııkid ettim; şimdi de (biz) i tenkid edeceğim.
Meşhur Carnegi şöyle tavsiye ediyor; Karşındaki tenkid etmeden evvel kendini tenkidle söze başla. Ben de bu kaideye uyuyorum.
Fena çalışıyoruz. Fena neticeler alıyoruz. Son nesilden eweL kendimizi bir küçük görme huyumuz vardı; Atatürk bunu tedavi için, bize (Kendine güven! Tarihinle övün’i fikrini aşıladı. Fakat, biz. övünmeyi övün-geçliğe kadar vardırdık. Şimdi bu cereyanın tersine bir anafor lâzım. Tâ ki menfaatimizin sahillerine selâ metle ulaşalım.
Fena iş yapıyoruz. Delili de gayet basit: Bütün halk, parasını harcarken, «Aman yerli olmasın!» fikrine kapıldı. Sokaklarımızda bağır bapr:
— Amerikadan yeni geldi. (Yahut) Halis Avrupa! — diye teminat veriyorlar.
Yerli dendi mi kaç! Azerî şairinin dediği gibi;
Cin görürem, can görürem korkmıram
Harda miiselman görürem korkuram
Beyne'milel ticaret oda’arı
Kongreye ticaret odamız namına Yekta Teksel iştirak edecek
Milletlerarası Ticaret Odaları kongresi önümüzdeki Nisan a-ymın 23 üncü günü Rom ada a-çilıp 26 smda sona erecektir. Muhtelif memleketlerdeki ticaret odaları arasında İşbirliğini temin etmek ve odaların tabirleriyle neşriyat ve haberleşme yoluyle yardımlaşmalarını sağlamak maksadını güden bu kongreden vâki davet üzerine İstanbul, Ankara ve İzmir ticaret odalan dia delege göndereceklerdir.
İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası adına kongreye şehrimiz tacirlerinden ve Beynelmilel Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi Oenel Sekreteri Yekta Teksel iştirak edecektir, Ankara ve İzmir odalarının delegeleri henüz belli olmamıştır.
*
*
Ahali de nerede yerii mal görse korkuyor Kazık olmasından korkuyor. Yazık olmasından korkuyor. YazLk olması cidden, kazık olmasından müthiştir. Çünkü, dünya kadar para veriyor, alıyor, kullanamıyorsunuz. Koy ki. Batidan gelenler de bu umumi harb sırasında ayni şekilde taponlaştı. (Ne rede eski mallar!) denildiğine sık sık rastlamaktayız. Fakat, medrcsecilerin doğru bir sözü vardı. «Bâtıl maki-sünalevh olamaz» derler. Yani, insan kötü numuneyi örnek almamalıymış. Batının malı inkıraz ettiyse bizimki niye etsin? Bilâkis, onların bu iktisadi sıkıntısından istifade edip biz kalite üstünlüfü yaratmalıyız. Ama nerede? Beterin beteri! Mersine gitmiyor, herkesle beraber tersine gidiyoruz. Bu sahada da rekorlar kırıyoruz. Müteşebbisin aldırmazlığı fena. Ustaların üstün körüciilüğü fena. Bir soba taktırıyorsun, bir musluk yaptırıyorsun, bir dam aktartıyorsun, bir boru lehimletiyorsun. var gel iki. dar. gün sonraki halini seyretJ
Bizde güreş nasıl inkişaf ettirilebilir?
Nisanın ilk haftasında serbest bırakılacak
İSTANBUL RAHVOSD
Nisanın haftasında ekmeklerin serbest bırakılacağı bu arada francala imaline başlanacağı haber verilmektedir.
Hükümet, bir müddet evvel Macaristandan buğday İthal edilmesi İçin teşebbüslere geçmişti. Bu teşebbüs netice vermiş ve Macarlstandan 5000 ton buğday İthali İçin anlaşma imzalanmıştır. Buğdayların 15 gün İçinde şehrimize geleceği haber verilmektedir.
Diğer taraftan Paklstanla da 10 bin ton buğday ithali anlaşması İçin temaslara geçilmiştir. Bu memleketle de btr anlaşmaya varılacağı kuvvetle muhtemeldir. Son tahminlerden de bu senekl mahsulün iyi olacağı anlaşılmaktadır.
Paklstanla anlaşmaya varılıp vanlmıyacağı Mart sonuna kadar belli olacak, Nisanın haftasında da ekmeklerin hakkında yeni kararname yayınlana-
Güzel Sanatlar Akademisi talebesinin bir şikâyeti
Güzel Sanatlar —
talebe birliğinden: ”
demilller, bugün, demimizin bütün hüsrana boğarak 2 inci yıl dönümüne bir gün kala belki en az bu kadar acı bir haberin tesiriyle sayını gazetenize müracaat etmiş bu- j lunuyoruz.
Dün Fındıklıdaki 25 yıllık akademimizin bu sanat yuva-1 mızın Ofis ve Belediyemiz tarafından soğuk havalı et deposu yapılacağını haber aldık, ve bu haber de bugünkü «Ye-, nl Sabah» gazetesinde bir kere! daha teyld yoluna girdi.
I kİ yıldır her gün biraz daha artan bir ümitle Akademi-, nıiztn eski yerinde Cumhuriyet hükümetinin yapıcı ktıv-, vetlyle yeniden kurulacağını dört gözle beklerken, ona tamamen zıt ve sanat anlayışı ve duyguslyie hiç bir zaman telif edllemlyecek olan bu «Et deposu» karan kendi sahalarında memleket için titizlikle çalışan bizleri cidden pek müteessiri etmiştir.
Bu samimî ve İçten gelen | duygulanmışı yetkili makamlara ulaştıracak yardımlarınızı sayın gazetenizden beklerken. Aziz Atalürkümüzle Türk sanatına ve sanatkârına verilen ölçüsüz ve hayati değerin bundan sonra da yaşayacağına, yaşatılacağına inancımızı tekrarlar, bu çok yersiz kararın tatbik edİlmiyeceğlnl ve Akademimizin yeniden eski yerinde eskisinden daha mükemmel olarak yananı sanatkâr nesline hediye edileceğini ümit eder gazetenize saygılarımızı sunarız.
Fena, fena, fena, fena! İşlerimiz fena! Bir intibah lâzım. Kendi kendimizi vakamızdan tutup silkmek, ayıltmak, uyandırmak lâzım-Bu gidiş, gidiş değil. Yalnız vatan meselelerinde değil, iktisat meselelerinde de ayni mısra söylenebilir;
Uyan ey yâreli şlr-I jeyan bu hab-ı gafletten
Felsefenin başlangıcı, «Kendini tanı!» imiş. Kendimizi tanıyalım. Eserlerimiz kötüdür. Ad an Z'ye ka-
Sayın Doktorlara
İlk okullarda beş aylık öğretim devresi sona erdi. Alfabeyi bitiren birinci sınıf öğrencileri «Okuma kitabı» na geçiyorlar. Bu münasebetle mekteplerde okuma bayramları yapılıyor.
Geçen cumartesi günii «Koca Ragıp Paşa İlkokulu» nun töreninde bulundum. Müsamerede miniminiler, ilk öğretim ve eğitim yolunda girişilen muvaffakiyetti hamleleri canlı tablolar halinde gözlerimizin önüne koydular. Çocuk velilerinden müteşekkil kalabalık dinleyici kütlesi karşısında şiir okuyan, hikâye anlatan, monolog söyliyen yavruların gösterdikleri muvaffakiyet tam mânasiyle göğüs kabartır» idi. Teker teker sahneye çıkan miniminiler, karşılarındaki kalabalığı hiç yadırgamadan, mahcubiyet şaşkınlığına kapılmakstzın sea tonlarını, çehre işmi’zazlan-nı, vücut hareketlerini çok güzel ayarlıyorlar; canlı, vakur edalariyie dinleyicileri teshir ediyorlardı.
Perde arkasındaki kemanın sesine kendi çıvıltılariy-le iştirak eden kız, erkek çocuk gruplarının dans gösterileri son derece ahenkli idi.
«Çoban rondu/- nu da çok iyi başardılar. Mevzu pek cazip olmamakla beraber, küçük sanatkârların rollerindeki muvaffakiyetleri heyecanlı alkışlarla takdir edildi.
Kız. erkek gruplarının gene kendi cıvıltılarına ayak uydurarak oynadıkları köy Oyunlarını, koro halinde söyledikleri halk türkülerini zevkle seyrettik ve dinledik.
Gösterilerden sonra 1. C. sınıfının öğretmeni, küçüklere kırmızı kordeleterle bağlı okuma kitaplarını dağıttı. Yavrular sahnede kitaplarını açıp rasgele sahi-felerini çevirerek okuyorlar.
Hecelemek şöyle dursun kekeleyiş duraklaması dahi yapmadan okumalarını dinlerken biran gözlerimi kapadım, düşündüm: «Bir su şırıltısı letafetiyle dinlediğim şu kıraat, beş ay gibi kısa bir çalışma devresinin semeresi. Ya biz?. . Elifba harflerini öğrenmek ve on-lan kâh birleştirerek, kâh birbirine yaklaştırarak meydana getirilen kargacık burgacık kelime şekillerini bellemek için kaç yıllar ve nice emekler sarf etmiştik.»
Okuyup yazmanın kolaylaşmasında Lâtin harflerinin rolünü izaha lüzum yok. Fakat gerek öğretim, gerek eğitim faaliyetinde çocukların zekâ ve kabiliyetlerinin inkişafı bakımından öğretmenlerin ve oku| idaresinin başarılı mesaisi cidden takdir ve tebrike değer.
Cemal Refik
O Û_ OJ
O
o
2 0 >
0 p
garadır. 35 sigara, günün uzaması nlsbctinde varılan rakamdır. Meselâ, uzun bir gece oturulabilir. Böyle olduğu gibi sigara Içllemlyecek bir yerde de iki üç saat geçirmek icap eder. Lâkin ben kendimi böyle zamanlarda da sigaradan nadiren mahrum bırakırım...»
— Nargile de içer misiniz? •— Onu ömrümde bir ' " içtim ve bayıldım.»
— Çok mu sevdiniz?
«— O mânada bayıldım değil... Dumanı genzime gitti, nefes alamadım da bayıldım.»
Yemek, şatranç ve bezik...
t— Yemeklerden seçecekleriniz var mıdır?
«— Seçerim. Fakat bunun hiç bir hususiyeti yoktur. Seçtik- ■ lerim alışmadığını yı inekletilir, onları yemem. Alıştığım yemeklerden İse önüme her yemeği yerim.»
— Oyunlardan hangisini seversiniz?
«— şanlrancı çok severim. Briçi ve beziği de severim.»
— En çok hangisin! oynamak İçin vakit buluyorsunuz?
«— Ara sıra bezik oynuyorum.»
— Siz! şatranç ustası diye duymuştum. Saydı ustularla da karşılaştınız mı?
«— Şatranç kafa oyunudur. Kafa meşgul İse en acemi bir oyuncuya bile insan yenilebilir. Fakat kara sakin, neşe yerinde İse birinci sınıf ustalarla değilse de ikinci sınıf ustalarla karşılaşabilirim.»
— Ev işlerine karşı elinizde bir yatkınlık var mıdır? Meselâ yalnız kabanız ütünüzü yapar, yemeğinizi pişirir, ortalığı toplayabilir misiniz?
Şükrü Saraçoğlu, gülerek cevap verdi:
«-- Siz hakikaten Amerikan-, vari bir ropörtaj yapıyorsunuz... Saydıklarınızın tamamen aksi yaradılışta biriyim. Böyle şeylere hiç kabiliyetim yoktur. Şimdiye kadar bende doğmayan bu kabllyet bundan sonra doğar mı bilmem...»
— Renklerden hangisini seversiniz?
«— Siliklerden ziyade bariz renkler hoşuma gider.»
Dinlenmek ve gecelik entarisi
Şükrü Saracoğlunun, benimle konuşmağa ayırdığı saati geçirdiğimin farkında idim amma ses çıkarmıyor, boyuna sual soruyorum:
— Nasıl dinlenirsiniz? dedim. Gecelik entarisi veya pijama giyip evinizde istirahat etmekle mİ. yoksa seyahate çıkmakla mı?
«— Köye çekilip bir İki ay kalmaktan başka türlüsü beni dinlendirmez, ödemişte yaylada yerimiz olduğunu belki biliyorsunuzdur.» —
— Evet biliyorum.
4— Oraya her yıl giderim ve hakikaten dinlenmiş olarak dönerim.»
— Kitap, gazete mecmua-: dan neler okursunuz?
a— Gündelik gazeteleri okurum. Kitap okumağı severim amma vakit bulamam.»
— Şiir sever misiniz? o— Derin Şiirler olmamak
(Baş tarafı 1 inci uhifede) zamanlar bir mahrumiyet hissettiğimi hatırlamıyorum.»
— Sinema?
«_ O da aşağı yukarı tiyatro gibi... Fakat refikam tiyatroyu da, sinemayı da çok se-Iver.»
1 — Refikanız hanımefendi se-
1 Akademisi ıv|y°F da sbs 111 s 111 scvmlyorsu-BU Ala-,””’ , „
uıncis »k«-l Dalma kestctl mrmlrtetl - Belkl voldt bul“P lunumaı demecUtlm için «remedlm.
kaç1 — Hls ml b05 vaktiniz olmaz?
«— Cumartesi ve pazar günleri boş vaktim vardır.»
____ Peki bu boş vakitlerinizde ne ile meşgul olursunuz?
•— Cumartesi ve pazar günlerinin üçer dörder saatini hemen hemen maçlarda geçiririm. Tabii başta futbol olmak üzere...»
— Futbolu mü. yoksa güreşi imi dalıa çok seversiniz?
| c— Milli olduğu için güreş! daha çok severim. Oiı binlerce halkı kahvehaneden, meyhaneden ve dedikodudan alıkoyduğu, açık havaya çektiği İçin de futbolu severim.»
— Hiç güreş yaptınız mı?
t— Mülkiyeye girinceye kadar bütün ömrümce...»
— Pehlivanla da hiç güreş denediniz mi?
ı (— Hayır?»
I — Futbol oynadınız mı?
| (— Çocuk iken, İzmir idadisinin son sınıfında lutbol karikatürüne benzer bir şeyler yaptık.»
Gittikçe inkişaf edecek bir spor ve sigara
— Bizde güreşin istikbalini nasıl görüyorsunuz?
«— Güreşi, gittikçe inkişaf edecek bir spor addediyorum. Fakat bu İnkişafı sağlamak 1-çln güreşi köylerden alarak vilâyetlere getirmek lâzım. Meselâ, köylerden başliiorak köy galiplerini kaza galipleri ile karşılaştırmak; koza galiplerini vilâyet, vilâyet galiplerini de ınıntaka galipleri ile güreştirmen... Sonra da bu galipler arasından çıkacak galipleri Milletlerarası galiplerle karşı karışya getirmeli... Böyle bir teşkilât yapılırsa daha bariz bir tefevvuk elde edileceğine İnanıyorum. Şayet işittiğim doğ ru İse İsveçte 8-9 yüz güreş kulübü varmış. Bizde de benim tasavvur ettiğimi reallzc edebilirsek yüzlerce kulübün mesaisinin mahsulleri alınmağa başlanacaktır kİ o şekilde meydana çıkarılacak güreşçilerimiz, şimdikilere nazaran çok daha verimli olacaktır.»
— Spor yapıyor musunuz? •— «Şimdi mİ?»
— Evet I
«— Şimdi spor olarak bol sigara içiyorum.»
— Zararlı değil mi?
— Zararlı olduğuna
(Vâ-Nû)
Oibydrostreptomycin
I
16ö Kuruştan
İstanbul Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğünün kontrolü altında tevzi edilmektedir
^—1
02
defa
konan
bol
_ pek
inanmıyorum. Nezle ve öksürük olduğum zamanlar hariç boyuna içiyorum.»
— Günde kaç sigara İçiyorsunuz?
•— Otuz beşe kadar çıkıyor.»
— Bu rakam âzamisi olsa gerek?
i «— Evet!.. Asgarisi 18-20 si-
şartlle...»
— Derinden maksadınız? ■— Türkçe kelimeleri olanlar hoşuma gitmez.»
— Bir çokları halâ gecelik, entarisi giyerler. Entari mi yoksa pijama mı daha rahattır?
«— Gecelik entarisini kaybedeli çok olduğu İçin pijama İle İkisi arasında mukayese yapmak çok zor olacak. Entari unutulmuş, pijama ise yaşayan bir şey...»
Karikatürler
Siyaset adamlarının gazetelerde kendilerine benzer benzemez çeşitli karikatürleri çıkar. Meselâ Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak’ın karikatü-rinü çizenler, koskocan an o1.' : burun yapmağı da İhmal menler. Başbakan Oünaitaya cübbe eline teşbih verilir. Başbakan Yardımcısı Nihat Erim küçücük bir çocuk halinde yapılarak Başbakanın kucağına zıplatılır. Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksala dizleri ve arkası patlamış pantolon giydirilir İlh. Şükrü Saracoğiunun da böyle acayip çizgiler halinde az mı karikatürleri çıkmıştır. Bunları hatırhyarak sordum:
— Karikatürlere kızar nız?
Şükrü Saraçoğlu:
— «Hayır! dedi. İyi yapılmışları hoşuma gider.»
Ve diplomatça ilâve etti:
«— Meselâ Cemal Nadirin vitamin mevzulu karikatürü gibi... Bir eşek yapmıştı. Ortadaki karpuzun kabuğunu insanlar yiyor, içini de eşeğe veriyorlardı. Altında da: «Vitamin nazarlyesl devam ettikçe yakında göreceğimiz manzaralardan» yazılı İdi. Ne güzel bir karikatür ve buluş İdi o...» Av merakı ve zeybek oyunu
Sizi bir kaç defa zeybek oynarken görmüştüm. Bu oyunu nasıl öğrendiniz?
t— Bulunduğum memlekette zeybek oynamayan delikanlı 1 "-00
yok gibidir. Mektepte iken de 2 ders arasında ıslık İle zeybek havası çalar oynardık. Hele tatillerde bu oyuna duba ' vakit bulurduk.»
— Ava meraklı mısınız? t— Çocuk İken bağa ederdik. Sarı Asma denen kuş vardı: incirle İçin eti de lezzetli olur. O sıralarda bunları avlamağa pek meraklı idim. İzmir idadisine gidinceye kadar sürekli ve muntazam şekilde avcılığa devam ettim. Bundan sonra senede ancak bir İki defa avlanmağa vakit bulabiliyordum.»
Bir tazminat daha
Şükrü Saracoğlunu evde lıayll alıkoymuştum, özür dileyerek müsaadelerini rica ederken:
«— Yook! dedi, öyle şey olmaz... Beni Meclise gitmekten tam bir saat alıkoydun. Orada için olabilir. Bunun için yine tazminat İsteyeceğim. Fakat bu defoki tazminatın şekil şu : Buradan çıkınca nereye gidecekseniz sizi ben götüreceğim.»
Koç apartunanının merdi-1
et-Semseddin giydirirler.
13.50

18,45
19.00
19.15
1920
20.00
20.19
»4S
aı ıs
21.45 I 2345
23.00
3300
muı-
çok
göç bir gıdalandığı
beklemekten sıkıldıkları kaçan müşterilerim de bir
Açılış ve prosr«ml«r Haberler.
Şarkı ve tOrktUrr (Pl.) TerrL Stewcn» ve Keten Kem-pte'den jarkı’aı (Pl.l-
Şarkı ve lUrkÜleî. Okuyanlar: Vahit Aknrlıına. Sami Toker. Çalanlar: Necati Tokyay. Yorga Bacanos. Ercüment Balanay.
Serbest •»»'Dan» m ll ti tl (Fi) Programlar ve kapanı». Acılı» ve programlat. Çin mandolin kuartet) X Veremden korunmada ramlar. Konıı>an Dr. Caencan.
Dans rollrlgl (PI.) Udla ««’ eserleri ve şarkılar Çalın ve söyleyen. Udi Hrant Emre.
Haberler
Hafit ara mürJJT. ıPl.l
İstanbul Konserve lu»arı Türk musikisi İcra heyeti konseri. Piyano soloları (Pl,)
Radyo salon orkestram konseri, Dinleyici istekleri (HMII batı müzltl)
Şaro ve türküler. Okuyan Mustafa ÇAŞlar. Çalanlar: Necati Tokyay. Vorgo Bacanos. Ercüment Batan ay.
Operada bir Mal Haberler
Dans tnüııgı (Pl.l Programlar ve kapanı».
n bon KUUİ
ANKARA RADYOSD
öğle ve akşam pıvrrramlan
1228
12.30
13.00
13.1S
13.30
13.19
14.00
7.30
7.31
7.45
8.00
8.15
825
8.30
»00
Açılı» ve proeram. M S, »yan ve şarKUar, H.> herler.
Potpuriler (PLİ Üglc gazctVfi.
Karen Kemple MJylüyae (Pl.l Akjam projrjmı. Hava raporu ve kapanı».
Açılı» ve profram M S. ayarı ve Şarkılar Kamışına: (Cltçilerle oaıbas») Car orkcıtraLvından : Tony PaMor İPİ.)
M. S. ayan v« Haberler. Geçmlfte huglin
Paul Hindcmlih • Senfoni. Konulma: (Maliye Bakanlığı Adına)
Halk türküleri. Radyo gazetesi. Serbest MAt.
Tarihi Türk mür.ıgt Konııynuı: (Mitti tarihi m laden sahneler - H. N Orkun)
Dans parçaları (P1.) Konu»ma: B. M M. saati. Varyete millikleri ıPl.) KlAslk saı eserleri M .3. ayarı ve Haberler. Program ve Kapanı».
Yarın ubıtıkı o rop rom
M. S. ayıarı.
Hatif mUrlk »PİJ Haberler ve Hava raporu. Türküler (Pl.)
Tangolar (Pl.) Günün proKrarm.
Mozart - Do Majör senfoni (Pl.) Kapanı».
yenlerini İnerken: «Böyle tazminata can kurban» diyordum, kırmızı plâkalı ve 1 numaralı otomobil beni, bir iş dolayısile gitmek istediğim İstasyona doğru götürürken Şükrü Sa-racoğluna röportajla alâkalı bir sual daha sormaktan kendimi alamadım.
— Politika hayatına atılmanız bir tesadüf eseri mİ oldu?
4— HayırI Daha mektepte İken kavgalarını yaptım ve İttihadı Terakkiye de bunun için girdim. Bu İtibarladır kİ litlka hayatı benim tesadüf eseri değüdlr.ı
Büyük Millet Meclisi Başkanı, beni istasyona bıraktıktan sonra Meclise giderken bir zamanlar yanlarına sokulunamı- | yan Meclis Reisleri, Dahiliye ve Hariciye Nazırlarını hatırlıyorum. Zaman ne kadar değişti.
Ccmaleddin BİLDİK)
po-için bir
■O
0 ra S? u
Balıkçılık resmi kaldırılıyor
Şehrimiz balıkçılarının öte-denberl şikâyet ettikleri ve balık ihracına mühim bir mani teşkil ettiğini İleri sürdükleri balık avcılığı resminin kaldırd-ması için alâkalı makamlara müracaat edilmişti. Balıkçılığın inkişafı için bir müddet evvel Ankarada toplanan kongrede de bu dilek İleri sürülmüştü.
Ticaret ve Ekonomi Bakanlıkları dileği haklı bulmuşlar ve bu resmin kaldırılması İçin btr 115arı hazırlayıp Meclise vermişlerdi. Tasarı tetkik edilmekte olduğu bütçe komisyonunca kabul edilmiştir.
Tasannın bugün umumî heyette görüşülerek kanuniyet kesbedeceği tahmin ediliyor.
Kahve fiatları 30-40 kuruş kadar düştü Yapılan kahve ithalâtı karcısında flatlar son on gün İçinde toptan kiloda 30-40 kuruş düşmüştür. Verilen malumata göre piyasaya yeniden 250 ton kahve gelmiştir. Bu itibarla, yakın günler için kahve piyasasında herhangi bir darlık bahis mevzuu değildir.
Sahne *
Resim galerisi
Bir memleketin banisi Tomas 6. Mazarik
Mazarihin yüzüncü yıldliniimiitıii Çekoslovakyada anmak kabil olamamıştır
Tahsilini İskoç ya, Berlin ve Pariste yapmış olan bu makalenin muharriri Sir Robert Bruce Lpckhıırt 24 yaşında tnglils hâriciyesine intisap etmişti. Rusya »e Doğu Avrupa meseleleri hakkında derin bir ihtisasa sahiptir. Gazete muharrirliğinde de temayüz eden Lockhart î-ktncl Dünya Harbi zarfında İngiliz Siyasi Harb Usulleri Şûrasına başkanlık etmekteydi. «Top veya Tereyağı ve «Hesaplaşma günii gelip çatlı» isimli kitapların müellifidir.
«O ecen 7 Mart tarihinde bû-tütı hüt dünya. Çekoslovakya devletinin müessiri ve unun ilk cunthtırbaşkahı Thoınas Mtı-«ıtlkin doğumunun yüzüncü yıldönümünü anmıştır. Ömrünün son yıllarında kendisiyle şahsen tanışmak Şeref ve imtiyazına kavuşmuştum. Hürmete değer uır şahsiyetti. Kuvvetli düşüncesiyle herkesin hayranlığını celbelmlşti. Müfovatı ve basit bir aileye mensup olmakla beraber ilim ve profesörlükte temayüz etmiş, nihayet kendi memleketinin mUKâddefatıhl idare İle voslfelendlrUmiştl. Bütün hayali boy tınca herkese fcarşt mtUâmahfllı davranmıştır, Filozof olarak bir Anglo-Bak-■on gibi düşünmekle beraber Rusya ve Ruriar hakkında ma-Mm atı çok kuvvetli İdi. Bilhassa Slav ruh ve zihniyetine hıkım olan anarşi duygusu Mftza-rlke endişe ve itimatsızlık telkin ederdi. Siyaset adamı olarak İçtimai demokrasi prensiplerine bütün var kuvvetiyle inanıyordu. Ancak içtimai meselelerin cebir yolu İle hallolunmasına ve Fan Slavlzm hareketlerine kati surette muhalifti. Mazarik, Doğu ile Batıyı birbirine yaklaştırmak İçin keııidslnden en çok îs’afade edilebilecek adam idi, çünkü bu iki dünyayı tam anlamış ve sevmişti.
Mafcarikln dünya şöhreti ka-tiyyen münakaşa mevzuu olamaz. Tanınmış İngiliz tarihçi ve filozoflarından H G Wells. Mazarik hakkında şöyle demiştir: «Bugüne kadar kendisiyle görüştüğüm asrın en büyük adamlarından biridir.» Mozart-kin meziyetlerinden biri, kendini ziyarete gelen insanlar arasinda hiç fark etmeksizin her kese karşı tabiî ve mütevazı bir tarzda davranmalıydı. Bir köylü Ue, bir büyük elçiyle konuşur gibi görüşürdü. En büyük saadeti kitapları İle başbaşa kalabildiği vannanriı. Mazarlkin La-nideld küçük odası ve yatağı bu adamın tevazu unu belirtecek mahiyette İdi. Alman işgali esnasında Nazller Mazarlkin odasına dokunmaktan çekinmişlerse de Çekoslovakyada komünistler iktidara geldikten sonra bu tarihî odadan artık e-«er kalmamıştır.
Mazarik, 1914 senelndenbcrl memleketinin istiklâli uğrunda çalışmaktaydı. Ateşli milliyetçiliğine rağmen hiçbir saman aşın usullere başvurmamıştır Habsburglar rejimine düşman kesilmişti. Fakat Çekoslovakya-nın İstiklâlini temin İçin müttefiklerin yardımını elde etmeğe muvaffak olmuşsa bunu ançak düşüncelerinin samimiyeti ve bilhassa yılmaz sabrı sayesinde yapabilmiştir. En büyük İngiliz tarih adarnl arından H. A. L-Fisher kitaplarından birinde »öyle demiştir: (Blr çok devletler kılıçla vöcude getirilmiştir. Çekoslovakya, propagandanın mahsulüdür.» Doğru bir söz, evet. Çekoslovakta Mazarlkin sabırlı ve iyi propagandasının eseridir Mazarlkin düstûru şu 4
bırakılmış evlenme âdetleri
Bu hususta sanatçılar ve sanat dostları ne diyorlar?
Bu yıl İstunbulda hayli resim sergisi açıldı ve bunların hemen hepsi dc ilgiyle karşılandı. Bugunlered gezilen iki resim sergisinden biri Haşmet Akalın Sonat Dostlan Cemiyetinde. diğeri de 7 yaşındaki büyük istidat Haşan Kaptanın olgunlaşma enstitüsünün daimi galerisinde açhUan »ergilerdir.
Her ikJsl de ayrı öirer kıymet olan bu İki sanatçının tablolarını görmek isteyen meraklılar, ya Bplandlt lokantasının dar merdivenini çıkıp, yeri hiç de elverişli olmadığı halde sanat dostlan cemiyetinin güzel kör düşüncesiyle resim galerisi şekline sokulan ölçüleri yetersiz ve basık tavanlı bir cins tavan orasını, veya cadde üzerinde elverişli, bir şekilde bulanmakla beraber yine de ölçüleri dar ve yılın hemen her mevsiminde resimden başka maksatlar için kullanılan bir galeri minyatürünü dolaşmak zorundadırlar.
Her ne kadar bu lş. resim meraklıları İçLn büyük bir külfet teşkil etmezse de. geniş halk kütlesini çekecek ve her bakımdan resim galerisi olarak tertiplenmiş bir yerin yokluğu hem hail» sanatçıyla karşı karşıya getirecek yolu tıkıyor, hem de sanatçıyı «tarifsiz kederler fçinden bırakıyor. Taksimde yapı işi kâh yürüyen, kâh duran bir tiyatro bina iskeleti var. Bunun alt katı resim sergisi olacakmış, tyi amma bina ne zaman bitecek? Elde para, pul Olmadığı İçin en iyimser olan)arımız pile yine hiç değilse 2-3 yıl beklemek gerektiğini söylüyorlar.
Oeçen gün Sanat Cemiyetine gittim. Akalın değerli eserlerini zevkle seyrettim. Sonra salona geçip oturduk. Masamızda, Haşmet Aka 1dan başka muharrir 14a-hit Bım Örlk, şair Salâh Birsel, cemiyetin üyelerinden ve sanat dostu bir bayan olan Zuhal Kâmran Noyan. muharrir Naim Tlrali ve cemiyetin genel sekreteri muharrir Fikret Adil vardı. Hazır bulunanların her birinden resim galerisi mevzuundakl düşüncelerini sordum. Haşmet Akal şöyle cevapladı:
— Bir milletin medeni seviyesini onun sanatı temsil eder. Bunun lsbatı bütün dünya tarihidir. Bia Mısır medeniyeti dediğimiz zaman Mısırın heykelini, mimarisini ve hiyeroglifini kasdederiz. Keza Yunan için de bu böyledir. Ve bütün tarih boyunca, böyle olmayan yarıl sanat eserleriyle tebarüz etmeyen tek bir medeniyet gösterilemez. Biz, İslâmî kültür içinde muazzam eserler verdik. Bunun tahakkuku, her azman, elinde siyasi iktidar veya maddi imkânları tutanların teşvik ve yardunlarıyla olmuştur. Büyük s heybetli camilerimiz, dahî sanatkârlarımızın yanında. sanat hayranı devlet adamlarımızın ve mıınevver zenginlerimizin isimlerini taşır. Sinan, Süleymanın yanındadır. Netlim. Üçüncü Ahmet ve Damat İbrahim Paşayla beraber konuşur.
Biz şimdi, dünya çapında bir İnkilâp yapmış ve yepyeni bir cemiyet anlayışına geçmiş neslin müntesiplcriylz. Yazı ve ifade vasıtası olan diğer bütün sanatlarımız değişikliğe uğramış ve yepyeni bîr anlayışın yepyeni bir ifadesi şekline İstihale etmiş bulunuyor. Bu İfade vasıtalarının arasında, belki de en önünde resim ve heykel gelmektedir. Fakat 2£ yıldan bu yana, sanat eserinin önemi her zaman için takdir edilmiş olmakla berabeT, yaratılan sanat eserlerinin teşhiri İçin doğru dürüst tek bir galeri açılmış değildir. Ba İhmal ve alfikssızhk, halkın sanat seviyesinin yükselmesini tırdı&ı gibi sanatçının da şevkini kırıyor. Halbuki " medeni seviyemi* hiç de çarpI lılarınklnin altında değildir. Fakat ne yazık ki bunu gösterebilmek İçin en mühim bir imkân olan galeri meselesi 26 yıldanberi hiilâ halledilmiş dc-ı İtlidir.. Türk sanatçısı hâlâ bin bir rica ve zorluklarla hayırsever kimselerin veyahut Frnnsayı temsil eden Fransız Konsoloshanesinin salonlarında eserlerini teşhir İmkânını1
ne olan İhtiyacımızı anlatabilmek lçtn başka misaller vermeye bilmem lüzum var mı?
Nahil Sim Örlk şöyle dedi*.
— Rrcsim galerisine şüphesiz İd ihtiyacımız var. Böyle bir, yardım, hem ressamlar için, daha kolaylık teşkil eder, hem’ de halkı resimle daha çok ve yakından temasa sokar.
Bir çok sergiler oluyor ki açıldıklarını bile bilmiyoruz. Şayam memnuniyet midir, değil midir, o ayrı mesele, şehrin umumi ve en canlı merkezi Beyoğludur. Bu itibarla galerinin burada olması tercih edilmelidir. Bence. Galatasaray lisesinin kapı binası, resim sergisi olarak gayet güzeldir.
Salâh Birsel şunları söyledi:
— Elbette bir galeriye ihtiyacımız var. Amma sanatı halka yaklaştırmak İsteyen Ira hareket, yalnız resim sahasında kalmamalı. Sanat meseleleri, sanat terbiyesi üzerinde toptan İyice bir düşünmek için vakit geçmek üzeredir
Zuhal Kâmran şöyle konuştu:
— Resim galerisine şüphesiz kl İhtiyacımız var. Hattâ galerinin bir yerde olması kâfi değildir. Mümkün olan her yerde bir galeri bulunmalıdır. Meselâ İstanbul tarafında neden bi: resim galerisi yapılmasın? Bun dan başka şehrin muhtelif yerlerindeki halkevleri de galeri olmak üzere salonlarının bir kanuni tahsis etmelidirler,
Naim Tlrali dedJ kİ:
— İyi veya kötü, stadyumları. tiyatroları buluann bir şehrin resim galerisine de mutlak olarak ihtiyacı vardır. Taksimde düşünülen galeri açılıncaya kadar da yine şehrin en işlek bir yerinde bir galeri açılması lâzımdır. Yeni İnşaat İçin elde para yoksa, MÜH Eğitim , Bakanlığının daimî el işleri sergi y«i dahî bu !şe tahsis edilebilir.
Son olarak Fikret; Adil ko-ı nuştu:
— Resim galerisine tabii ihtiyacımız var. Amma bunu kim yapmalı? Ben, galeriyi devletin veya belediyenin yapması ta-b raftan değilim. Çünkü beş dakikada bir ticaret aerbestisi, I demokrasi diye lâkırdı edip duruyoruz. Resim sanatı, devletin resmî himayesiyle olduğu ka-, dar, belki de daha fazla, resim satan ve alan bir yerde İnkişaf edebilir. Memlekette çivi, kundura, çorap, sıhhi levazım, diş macunu vesaire ntan ve bundan para kazanan bir çok kimseler var. Resmi bîr ticaret ı melaı değildir zannediyorlar, ı Halbuki resim dünyada en çok kâr getiren metalarcan biridir. Ancak, her işte olduğu gibi resim ticareti yapacak olan kimsenin de resimden anlamım şarttır. Demek İstediğim şudur ki. hususi eşhas tarafın-ııuuoııym u>- dan galeriler açılmalıdır, ve saraylarımız, zenginlerim iz resim almalıdır.
.u» _ Tlıı nnlar fı»ln »vitrina hlr

Çocukların evlenmesi — 9 yaşında analar, 25 yaşında büyük anneler — Meyva ve çiçekle evlenenler “düğünler
rlptl. Bu halk tabakalarından koca bulamıyan her hangi bir genç kız. bir müddet çiçekle evlenir ve bir gün sonra solan bu çiçek demetini bir kuyuya atar, kız bu çiçek demetini kuyuya attıktan sonra dul sayılır ve ileride diğer bir koca bulursa derhal onunla evlenebilir, yani evlenme yaşını geçirmiş diye kıza bakılmazdı.
Evlenme umumiyetle kızın ailesi tarafından temin olunur du. Kızın ailesi bir mutavassıtı kızlarına bir koca bulmak üzere tavzif ederdi. Bu mutavassıt İçin pek de kolay olmıyan bir vazife İdi. Zira Hindistan da mevcut namütenahi mezhep ve sınıflar arasmdo münasip bir koca bulmak kolay değildi. Mutavassıt kızın mezhep, sınıfına uygun bir erkek bulduktan sonra drahoma İçin I-eap eden görüşmelere başlanır ve anlaşmaya varıldığını mü-taakıp usulen bir nişan merasimi yapılırdı.
Müneccimin noktal nazarına müracaat edilmeden İşe baş-lanmazdı. Çünkü müneccim yıldızlatın durumunu tetkik edecek ve düğünün uğurlu bir gün de olmasını temin edecekti. Düğün kararlaştığı takdirde, her gün birbiri arkasına ebeveyn evlerinde muhtelif toplantılar ve dini merasimler yapılır, bu merasimler güveyinin alayla, gelin evine hareketinden evvel olurdu.
Çeviren?
| Hami BEKEM |
Müslüman Hindistan harda
umumiyet itibarlle memlektte cart olan Adetler tatbik olunmaktadır. Bir zamanlar bunların da kendilerine hâs garip itikatları vardı. Meselâ bir nıüs cellât vazifesini bizzat lüman Hintli kadına hâmllell-1 anasının görmesi icap ftlnln yedinci ayında ana ve ba- söylenir, bası tarafından bir çok hedi- Bir zamanlar beş yaşından yeler, tatlılar, kuru mcyvalar (nşefiı kızlar bile ana, babalan (bunlar yedi çeşittir» pirinç, tarafından evlendirilirlerdi, Bu-esanslar, kınH, giyinme cşyala-'ğlbi evlenmelerin sıhhat bakırı. mücevherat ve saire gönde-' m in dan netaylel tabii olan son rlrlerdl. Yiyecekler hazırım ta-' derece vahimdir. Bu sebeple rafından yenir, bazen bu mü- bunlar yasak edilmiştir, nasebetle merasim yapılır, ha-; Bir zamanlar Bcngal’lerdo mile kadın, gelin glb! giydirilir dokuz yaşında analar pek sey-ve hazırım tarafından tebrik rek değildi. On üç yaşında ana edilir, doğacak çocuğun cinsi-'ve yirmi beş yaşında büyük _««■. anne olanlar vardı.
ınur, ana Çocuk evlenmeleri hususun-çocuğun, da Nupal’de Ncvar’larda gayet çocuğun bir âdet vardı. Bu insan-
lar her bir genç kızı daha ço-re'cuk yaşta iken bir Betel mey...................... ve nlkâhı-mukad-sulara atarlar, kız çocuğu biilüfta erince kendisi için hakiki bir koca bulunurdu. Evlilik her hangi bir şekilde uygun değilse, genç kadın İçin ayrılık gayet kolaydı. Kocasının yastığının altına bir Betel meyva-|&ı koyar ve bu suretle kocaaın-dan ayrılacağını bildirir, evden çekilip giderdi.
Çiçekle evlenmek
Gujarat'da Kalva “ ’ ’
I
Ma-
kendi ettlfti
İdi: ^Hayatta dalma plAn mucibince hareket etmek gerekir. Yalan ve mugalata en fena propaganda usulleridir*
tklncJ Dünya Harbinin sonunda Çekoslovakyantn cumhurbaşkanlığına getirilen MaZartlt milli bünyenin timsali olmuştu. Çek milleti ona bir Peygambere tapar gibi bağlıydı- Denilebilir ki Çekoslovakyanın felâketi Mazarlkin ölümü He başlamıştır. L&nldc küçük bir köy kilisesindeki mezarı bugiln dahi onblnlerce Çek için bir haç yeri teşkil etmektedir .
Başlangıçta komünistle
tarikin şahsiyetinden istifadeye kalkışmışlardı Hattâ kızıl Çekler, Masarife sağ olsaydı kendileriyle işbirliği yapmış olacağını İddia etmekten çekinmemişlerdir, Halbuki büyük MaBurikin öa oğlu olan Dışişleri Bakını Jan Mazarlkin ne gibi feci şartlar altında komünistlerin entrikalarına kurban gittiği herkesçe malûmdur, (Pragda komünist hükümet darbesinden sonra Jan Mazarlkin pencereden atlamak suretiyle İntihar ettiğine dait komüniatlerce resmi ı tebligat yapılmışsa da, bir çok kimseler bü ölümün mesuliyetini komünistlerin taşıdıklarına in anm aktadırlar.)
Komünistler ilk zamanlarda Mazarik hakkındaki propaganda mülâhazalarından vasgeçe-rek hâtırasını lekelemek üzere faaliyete girişmişlerdir. Çek , Cumhuriyetinin tesisi uğrunda Mazarlkin gayretlerine komünist propaganda kitaplarında hiçbir yer verilmemektedir Bu propagandaya göre, Çek istiklâlinin banisi Stalin imiş. Halbuki çekosîovakyanın müstakil bir devlet olarak ilân edildiği 1918 senesinde Stalin bolşevik idaerslnde ikinci derecede şahıslardan biri İdî.
Bu gibi propaganda iddiaları batı memleketlerinde gülünç addolunabilir, fakat hakikat şu merkezdedir kİ Prag kızıllan Mazarlkin hâtırasını bLle ortadan kaldırmak üzere Çekoslovakya gençliği üzerine müessir olmağa çalışmaktadırlar. Halihazırda Çekoslovakya okulların, da komünist öğretmenleri çocuk ve gençlerin zihinlerine şu İddianın yerleşmesine çalışmaktadırlar: «Mazarik hiçbir zaman İşçi kütlesine mensup değildi. Zira babası büyük bir mülk sahibinin köşkünde arabacıymış. Bundan ötürü kendini istismarcı kapitalizmin tesirlerinden korumaktan âcl2 kalmıştır.» Ayni zamanda Çek halkına Ma-zarikin şahsiyetini hatılratabi-lecek olan bütün emareler ortadan kaldırılmaktadır. Mazarlkin kitapları dükkânlardan a-1 inmiş veya yeniden oasılma-iniştir. Mazarik! gösteren posta pullan tedavülden çıkarılmış, bütün okullarda ve Tesmi dairelerde Mazarlkin portresi yerine St al İnin resmi asılmıştır. Maza-rikln sevdiği ve İmanla uğrunda çalıştığı demokrasi ve müsamaha prensipleri ayak altına alınmıştır. Geçenlerde bütün Çekoslovakyada Stalinİn yıldönümünün milli bir bayram halinde tesit edilmesi İçin Mosko-vadan alınan emirler narflyen tatbik olunmuşsa da Mazarik doğumunun bir asırlık yıldönümü olan 7 Mart tarihi sönük geçmiştir.
Bununla beraber Mazarlki unutturmak için sartalunan bütün gayretlerin akim kalacağını söyUyebllIrlm. Halihazırda ıstırap İçinde kıvranan Çek mille ta otuz ene evvelki büyük kurtarıcılarının hâtırasını asla u-Muta mıyac aklardır.»
ALEMDAR MiLLi’de Bugün
Müthiş mücadele ve heyecanlar dolu eseri
KANUNSUZ SOKAK
Türkçe Sözlü
Baş rollerde: MARK STEVENS — RİCHARD WİDMARK
Tehlikeli Karar
Baş rollerde: CLARK GABLF. — VVALTER PİDGEON
»■■■■■aaMMUKflKaKBHBKKBl
yeli ana sütü üzerinde yapılan ; tetkikat ile tespit olunur, anal sütü sulu İse erkek çocuğun, aksi takdirde bir klz . „ g
1 dünyaya geleceği söylenirdi. |j(
Çocuk dünyaya geldikten ve cuk yaşta iken bir göbek şeridi kesildikten sonra, vasi ile evlendirlrleı evin erkekleri tarafından, evle-jmütaaRıp bu rncyv&yı rin bahçesinde kuru ve konser- de.( ve edilmiş meyvalar takdis olu ' ' nur, çocuğa bir midye kabuğu İçinde talihi iyi bir kRdının sütünden içlrlllr ve bahçede bir 1 değnek ile bir tencereye vurulmak s üretil e konu komşu namaza davet olunurdu.
Hindistan kışlarında evlenmeden evvel bakirelik mecburidir, eğer bir kız gayri meşru bir şekilde hamile kalırsa, ö- Gujarat'da Kalva Kunbls'-iüme mahkûmdur, ve hattâ terdeki âdet de son derece ga-

Dostları Haşmet
SoFyada bir muhakeme
Hükümeti devirmek istemekle sanık olanlar
Sofya 21 — Bulgar hükümetini devirmeğe çalışmaktan suçlu 28 kişinin muhakemesine başlanmıştır Bunların Yugoslav elçiliği İle alâkalı olduğu bildiriliyor .
Suçlular, Sovyet Ordusunun Bul gar İs tan a girmesinin yıldönümü münasebetiyle yapılan merasimde Mareşal Voroşllof vesair ricalin bulunduğu tribünü uçurmak istemekle itham ediliyorlar.
Büyükada vapuru
Haliçte «Büyükada» vapurunun tamiri tamamlanmış ve gemi dün servise girmiştir Bu suretle şehir hatlarının bütün vapurları sırayla Ubnlre alınarak yaz seferlerine hazırlan-maktadırlar.
İstanbul - Londra telefonu
Geçenlerde açılan Londra -İstanbul telefon görüşmeleri şimdilik pek yapılmamaktadır-Ancak aldığımız malûmata göre piyanist Jos£ îturbl şehrimizde bulunduğu günler içinde iki şehir arasındaki telefon konuşmaları birdenbire artmıştır. Piyanist tstanbuldan ayrılınca konuşmalar yine eski temposuna dönmüştür.

■ bu mevsimin en çok beğenilen filmi ■■
GENÇ KIZ KALBİ

Oynayanlar:
JUNE ALLYSON — MARGARET O'BRIEN ve PETER LOWFORD
Gördüğü nihayetsiz rağbet özerine MELEK nemasında pazartesi Matinelerine kadar devanı edecektir.
*■ ■

« MARMARA Sinemasında
Bugün senenin en güzel süper filmi. Metro Goldvyn Mayer'ln en büyük harikası
1 - Yeni Güneş renkli
Baş rollerde: jeanette mac donald — lloyd NOLAN ve meşhur köpek LASST
]
Baş rollerde: JEANNE CRÎAN — DAN DAİBY’ln büyük aşk ve İhtiras filmi.
2-SEN BENİZSİN

•■■■^■■■^Bugün Matinelerden itibaren
Çarlık Rusyada, Büyük Katerinanın Debdebeli Saraylarında. şövalyenle devrinin ihtişamları arasında geçeft ölmeyen çağların canlı tarihi.
ASİLZADE Si
Orijinal kopyası 2
Kadıköy HALE’de Film birden
Türkçe kopyası Üsküdar
SUNAR’da

Bu muhteşem şahesere İlâveten •
Kadıköy HALE’de ZORLU MİSAFİR (Roben Youngi
İ“ Üsküdar SUNAR'da I
Fantama Fantomalaral
Kart! (Türkçe) ' _
Biletlerle verilen 4 üncü piyango kuponunu saklayınız
Fangallı — Şişli — Maçka ve elvan sayın
Pagnaltı İNCİ Sinemasında
Bugün Matinelerden itibaren
Dâhi Muharrir «VİC.TOR HÜGO'nun Sefiller romanından sinemaya alınan dünya edebiyatının en büyüle şaheseri.
PRANGA KAÇAĞI
Orlilnal knnvn.
Orijinal kopya ““
« DEVRE (Tekmili Birden)
Yer bulmak ve geri dönmemek İçin tam seans saatlerinde gellnmcsL banHm^MHBanmHBBHi^MHBmHHanmH^Mi R£KS ıı lm h
ağırlaş-
bugün

4
Bu. onlar için, evlerine bir mobilya almaktan daha verimli bir lş olur. Hakikaten iyi bir tablo veya bilâhare meşhur olacak bir sanatkârın tablosu alınırsa, o tablo, vaktiyle verilen paranın 5-10 misline her zaman satılabilir.
Yani netice itibariyle bir resim galerisi ihtiyacı herkes tarafından kabul ediliyor.
Şahap BALC1OÜLÜ
Ay tutulması
İstanbul Kandilli rasathanesinden bildirilmiştir: 2 Nisan 1950 de tam ay tutulması olacak ve bütün safhaları memleketimizin her tarafından görülecektir.
Ay tutulması yirmiyi dokuz geçe başlayacak, biri on seki*
uıuDiıı a«ıc(u-/*«ı a»nu i'nu>«»u Bu akşam «t— Saat 20,30 oa r“® DRAM KISMİ
■ ATIL
Yazan. Rıchard Vosa Türkçesl: Cemal Rıfat KOMEDİ KISMİ
HANIMLAR TERZİUANESİ Yazan: Georges Feydau
Târkçesl: Mahmur ¥esari

J t bulabiliyor. Bir resim galerici-1
MUAMMER Karaca OPERET.
Maksimde Saat 2(1.30 da
Osman Bikes
te sı o?uu t? te
>4

ârihten Sayfalar
Limanlarımızda
eşya nakli
| Bugünden, Yarından ~j
Kılıç Ali paşa
Armatörler yeni kanundan çok memnun olmuşlar
Havanın açacağına,
Boa yabancı tarihler Uluç Alinin 1508 yılında İtalyaûa KoMbrlya eyaletinin CasteDi kasabasında doğduğunu ve habisiyle annesi tarafından papaz olarak yetiştirilmesi düşünülürken Türkler tarafından esir edildiğini yazıyorlar.
İlk gençlik yillanm balıkçılıkla geçirdiği ve bir gün Ce-ralrln namlı korsanlarından AB Ahmet (aratırdan yakalanarak korsan gemisinde forsa olarak çahşmrıldıicı da rivayet edilmektedir.
Genç forsam» yorduğu hakaretlere tahammül edemlyerek İslâmiyet! kabul erliğini ve bu suretle Ahmat kaptanın evlâtlığı olduğunu ve Ali ismini aldığını yazan tarih 1-r de vardır.
Bizim bazı knvr.alrlanmızda meşhur denizcimiz (Anadolu ahalisinden) olarak gösterilmiş, bazı tarihlerimiz de lüluçı tâbirinin lisanımızda korsar., diniz haydudu karşuiğı kulta.nıl-dahni ileri sürtvuaierdlr. 11]
Uluç AH bir müddet AH Ahmet kaptanın yanında çalıştıktan sonra TurguUa blrleşm'ş ve Akdenizin mrihip korsanı Turgut reisin beraberinde namını duyurmaya başlamıştı.
Garp Trabhısur; zaptı taerine 1961 de Kanuni Sultan Süleyman taralından davet edutu Turgut reis maiyetinde Uluç Ali de olduğu halde gemi reisleriyle beraber L«tanbula gelmişti. 12]
Kanuni Süleyman diğer reislerle beraber Uluç Aliye de Türk donanmasının gemi kumandanlığı alâmetleri olan seksen akçe ulufe bağladı vc gemisinde fener taşımak hakkını tamdı.
Artık tstanbulda kalan Uluç Ali reis, Plyale paşanın
yetinde deniz seferlerine iştirak ediyordu. 1558 seferi esnasında Riyale paşanın tavsiyesiyle Beldi anap kailliğine tâyin edildi Fakat bu vazifesi esnasında Cezair beylerbeyi Salih paşayla geclnemedlğln-den Trablusgarba geldi.
Uluç bundan sonra Cerbe deniz muharebesinde ve kalenin zaptında kendisin gösterdi. Bu eenkte ölen Tem» kethüdası Süheyl! beyin yerine büyük yararlı İdariyle şöhret alan Uluç Ali reis geUrüdl.
1564 te meşhur Malta muhasarasına Uluç Ali İskenderiye beylerbeyi olarak iştirak etmiş ve Turgııdun şehadetl üzerine Trablusgarp beylerbeyi tâyin olunmuştu. Uluç ALİ 1568 de Cezair beylerbeyi bulunurken Tunus .şehrini istirdat etti.
Büyük denizci bütün kudretiyle Lepantc çenginde görünmüştü. Büyük bîr hazırlıkla ve kat kat üstün kuvvetlerle donanmamız üzerine yürüyen müttefik donanmaya ne suretle mukabele edileceği harb meclisinde konuşulmuş. Cezair beylerbeyi Uluç Ali paşa altı aydır denizde gezen gemilerimizin (bozgun) olduğunu, mühimmatın eksik bulunduğunu söylemiş ve körfezden çıkmamayı tavsiye etmişti,
Harb meclis' bu mütalâayı kabul etmedi. Kaptanı derya Müezzinoğlu Ali paşa (Bizde İslâm gayreti ve Padişahın âr
f T*ub
Halûk K.
Şehsavaroğlu

ve namusunu muhafaza himmeti yok mudur) diye bağırıyordu.
Nihayet körrezden çıkmaya ve düşmanı karşılamaya karar verildi. Donanmamız yirmi firkate, doksan altı kalite vc yaz sekiz kadırgadan mürekkepti. Mürettebat iki bin beş yüz kişiydi. Buna mukabil müttefik donanmasında iki yüz iki kadirga, altı Gallaş yetmiş flr-katlye bulunuyordu.
Donanmamız 1571 ekim ayının 7. pazar sabaln Lepanto boğazından çıkarak düşman donanması üzerine yol aldı. Uluç Ali paşa son bir defa daha Kaptan paşaya müracaatla cepheden hücum etmlyerek yan veya arka taraftan hücume geçilmesini tavsiye ediyordu. Bu tavsiye de dinlenmedi. Müezrin-oğlu (Ben Padişahın donanmasına kaçtı nomırr cevabını yollamıştı.
Nihayet beklenen çetin muharebe başladı İlk safhalarda vaziyet lehimize görünüyordu. Fakat çok geçmeden Uluç Ali paşanın mütalâalarının doğru- camisinde ibadetle meşgul otluğu anlaşıldı. Muharebenin 'duktan sonra konağına çekilen Kılıç Ali paşa rivayetlere göre genç bir carlyesiyle bulunurken vefat etmiştir.
Kaptan paşa hazînesinde, Akdenizin uzak kıyılarından toplanmış renk renk kıymetli taşlar, altınlar şarkın nadide kumaşları vc altmış bin Venedik dukası terketmfştt.
Beş yüz bin duka olarak hesaplanan serveti tamamen hazîneye alındı.
kom azami
cadele etti. İki taraf da ağır ve kanlı kayıplara uğramıştı.
Uluç Ali mahir bir manevra He ve on dört gemisiyle düşman hattını yararak itakl adası boğazından açık denize çıktı.
Lepanto bozgununu Edirne sarayında haber alan H. Selim büyük bir teessüre kapılmıştı. Vezir Plyale paşayla ve Sokunu Mehmet paşayla İstişarelerde bulundu. Uluç Ah paşa Kılıç Ali paşa ünvanlylc Kaptanı derya n as hol undu.
Seksen yedi gemi ile tstanbu-la dönen yeni Kaptan paşa derhal donanmanın ihyasına teşebbüs etti. VenediklUer tersanelerini zafer heykelleri ve âbidelerle süslerlerken Ali paşa da Hasköy sarayının bahçesinde kubbeli sekiz kızak yaptırdı. Ve bu kızaklarda Venedik Gal tasları tarzında sekiz teknenin derhal İnşasına başlanıl-ı.
Sadrâzam Sokull unun ve laptan paşanın gayretleriyle donanmanın gemi kayıpları kısa bir zamanda telâfi edildi. Bundan sonra K’lıç Ali paşa Aknenizde Türk bayrağım on altı sene zaferle dolaştırmış ve düşmanı dalma amana getirmiştir.
Kılıç Alı paşa Venedik elçisi Morozlni’in ra puıuna göre (Kaba mizaçlıdır Hiddetlendiği vakit insana benzer hali kalmaz, İfrit kesilir.) bazı raporlar ise büyük denizcinin iç dünyasından ve hiddetinin gelip geçiciliğinden bahseder.
Doksan yaşına kadar yaşamış, tstanbulda İki cami yaptırmıştı. Zevcesi Selime hatunun da Fındıklıda Derelçinoe bir mescidi vardır.
Bazı tarihçiler Kılıç Ali paşanın melânkolik olduğunu yazmaktadırlar. Bozan uzun günler kimseyi görmeye tahammül edemez, İnsan sesi duymak istemezdi. Etrafındakilere sükûnetini , bozmamalarmı emrederdi. Koyu renkli libaslar giymesi kimse ile konuşmak İstemediğine işaretti. Kendisini bu kıyafette görenler yanına yaklaşmaklardı.
Dini ıstıraplar çektiği de ileri sürülmüştür. Müslüman olduktan sonra da hırlstlyanlığa bağlı kaldığını, gizilce hiristi -yan âyinleri yaptığını yazan tarihçiler de olmuştur.
Bir cuma günü Tophanedeki
Yurt sahillerindeki limanlar arasında yolcu ve eşya nakli Denizyolları gemilerine aittir. Armatörler bu inhisardan öte-denberi şikâyet etmekte idiler.
Bir müddet evvel bu hususta tetkikler yapılmış ve bir rapor hazırlanmıştı. Raporda limanlarımız arasında eşya naklinin serbest bırakılması, yolcu naklinin de bazı kayıtlarla inhisardan çıkarılması lüzumu İleri sürülmüştü.
Denizyolları İdaresine ait olmayan armatör gemilerinin de serbestçe eşya nakil hususunda hazırlanan tasan Cuma günü kanuniyet kesbetmiş ve Cumartesi günü armtaörlere tebliğ olunmuştur. Armatörler yeni kanundan memnun olmuşlardır.
Limanlar arasında yolcu naklinin de serbest bırakılması hakkında bir tasarı hazırlanmak ta olduğu haber verilmişse dc tasarının ancak seçimlerden osnra görüşülebileceği anlaşılmaktadır.
ihracatı
Irak meclisinde
Bütün muhalif saylavlar istifa ettiler
bozacağına dair
r
Hayvani, nebati barometreler — Neler havanın güzelliğine, bozukluğuna alâmetmiş? — Bir nevi hususi barometre; yapılış tarzı — Havanın durumunu bulutlarla anlamak usulü — Bulutların dört nev'i — S», çiğ. rüzgârlar — Güneş doğarken.,.
Takvimlere güre dün saat 6.36 te güneş Hamel, yani koyun burcuna girmiş, Nevruz'a ermişiz. Çok şükür bu yıl da İlkbahara kavuştuk. Huysuz kararsız, dönek kişilere benziyen martın çetinliğini, ipiyle kuyuya lnllmiyeceğlnl biliriz. Önümüzde sayılı günler çok:
Ayın 27 sinde haşerat canlanacak; 28 inde çaylak fırtınası buyuracak; 29 unda ağaçlar yeşermeğe, nisanın 1 İnde çiçekler açmağa, 4 ünde ottlbüller şakırdamağa başlıyacak. 7 nisanda Kırlangıç, bir hatta sonra Kuğu fırtınaları kopacak. Aradan 4 gün geçince de Slttei-sevlr teşrif cyllyecek. Haydi hayırlın, hepsini elemsiz, kedersiz atlatırız işallah!
çln bir nevi hususi barometre de yapılabilir. Yağmuru, rüzgârı, donları. mülâyimliği lâakal 12 saat ünce göstermesi müteaddit tecrübelerle s&bittlr. Nasıl yapıldığına gelince, tarif e-dellm:
90 derecelik ispirtoda müsavi miktar kâfuru, gûherçlle. amonyak tozunu hallediniz; dar, uzun, melisa ruhu şişesi gibi bir şişe İçine koyup sımsıkı kapayınız; «u şartla kl mayi ile mantarın arasında birkaç santimetre boşluk kalsın. îşbu nesne pencere dışına, gölgeye asılır.
luğu .
İkinci safhasında Kaptan paşa vuruldu. Merkez filosu bozuldu.
Türk sağ cenah filosuna kumanda eden Uluç AJ1 paşa, düşman donanmasına yandan veya geriden hücum etmek ted-bLrlerl almıştı. Fakat bu İmkânı bulamayınca başka bir manevrayla birdenbire geri dönerek düşman donanmasının merkez filosu üzerine hücum etti. Ve Maltızlarla çetin bir rampa muharebesine tutuştu. Maltızlardan hemen kimse kurtulamadı. Malta amirali de ö-lenlcr arasındaydı.
Fakat paşanın müsait vaziyeti çok devam edememiş diğer düşman kuvvetleri etrafını almaya başlamışlardı. Uluç Ali bu kuvvetlerle de bir saat mü-
7
memleketler itibariyle deksiz kuru üziim
İzmir — Mevsim başından Mart 1960 akşamına kadar çekir-ltıracatımı-
zın miktarı ve kıymetini bil-
diriyoruz:
Miktar Kıymeti
Memleket Kilo Lira
Almanya 16.969.307 12.050.767
İngiltere 14.917.364 11.176 810
Hollanda (065.411 2.701.946
Norveç 998.108 682 729
İrlanda 905.292 6İ6.9Û1
İsveç 773.062 522.741
Lübnan 670.004 461 915
Mısır 676030 383.054
İtalya 462.538 319.046
Danimarka 391 020 264.627
Belçika 265.225 180,500
Çekos-
lovakya 331 980 167.797
İsviçre 162 590 115 593
Avusturya 176 957 131 749
Fransa 50.000 33 G00
Malta 48 530 33 473
Polonya 60.986 49.207
Amerika 25.570 18 887
Filistin 19.992 13.210
Suudi Ara-
bütan 4.524. 3.728
Kenya 4 200 3.541
Brezilya • 3.090 3.432
Cava 1.400 975
Kap 910 718
Yekûn J 41.893.040 30.89ik956
50 yıl evvelki Nevsallerden birini karıştırıyordum. Havanın açmasına, bozmasına dair, her halde ekseri okuyucularımın bilmedikleri, belki de iılç duymadıkları bazı pratik ve garip malumata rasladım. Kitap bunları Tabii, Hayvani, Nebati barometreler diye fasıllara ayırıyor; ayrıca hususî bir barometre de tavsiye ediyor. Gözüme 111 şenlerden merak çekenleri a-şûğıya nakledeceğim:
Hayvani barometreler: Kırlangıçların yükseklerde uçması; eşek arılarının, İri sineklerin sabahlan toplu dolaşması; akşam ezanı sulan sineklerin, sivri sineklerin küme küme gezinmesi; örümceklerin ağ kurmağa sakin sakin devamı: kırlar, bağlar, bahçelerde karıncaların yuvalarına erzak taşıması havanın İyi olacağına alâmettir.
Eğer kediler aksırır veya ayağını kulağından aşırırsa; köpekler eşinirken yanlarından biri geçince ulursa; tavuklar mutattan fazla tozlarda yuvarlanırsa; kırlangıçlar yere temas eder gibi dört dönerlerse; anlar kovanından çıkmazsa; örümcekler ağlarına, karıncalar deliklerine çekilirse yağmur hazırdır.
Nebati barometreler: çöröğ-tunun başı bükülmesi; kuzu kulağı çiçeğinin açması havanın güzelliğine, sıcaklığına İşarettir, Kuzu kulBğı yapraklarının dik duruşu fırtınaya; marul, beş parmak otu çiçeklerinin açışı; kahkahaların, gecesafalannuı. yoncaların kapanışı yağmur yağacağına alâmet sayılır.
Havanın ahvalini anlamak I*
Havanın vazlyetnl bulutlarla anlamak usulü:
Kesifleşmiş su buharı yığıntısından başka bir şey olmıyan bulutların teşekkülâtı, ortalığın hararetine göre değişir. Bulutlar İtibari olarak başlıca dört sınıfa ayrılmaktadır:
Tahhaf fCirruS) — Gökte. 8 bin metre yükseklerdedirler. Küçük küçük yün kırpıntılarına benzerler, havanın bozulacağını bildirirler.
Dccne (Cumulus) — Bembeyaz, etrafları yuvarlak, tut üste yığılı gibi dururlar. Gurup ratıl dağılıp ayrılmaları yağmurun, boranın eli kulağında oluşunu haber verir.
Ânzl (Stratus) — Biçimleri uzun, yayvan ve ufkidir. Birbirlerine aykırı cihetlere hareket ederlerse hava bozacak demektir.
Buak (Nimbus) — Gümüşi, kopkoyu renkli, hattâ siyahım-trak olurlar. Bardaklardan boşanırcasına yağmura, kânunlarda 18 pa ISpa kara delildirler.
tepelerinde kalır, yavaş yavaş aşağılara iner, etrafı bürürlerse yağmurun yaklaştığına; yükselerek dağılmaları uzaklaştığına delâlet eder. Sabah saban yağmur yağoraa, yüzde seksen öğleden evvel mutlaka güneş arzı endam edecektir. Sümbüli. yani hafif bulutlu havada, akşam üstü yağmurun serpişi, ertesi gün dahi devam eyUyeceğine nişanedir.
Gece pınl pınl yıldıalt iken sabahleyin ortalığa çiğ düşmeyince, güneş battıktan sonra çiğden eser görülmeyince gene rahmet muhakkaktır.
Rüzgârlar, havayl neslminln muvazenesini ihlâl eyledikleri cihetle, gök yüzünün er geç değişeceği alşiminden sayuır. Bugün Kürrei arzın muhtelif kıtalarından alman telgraf haberleri sayesinde fırtınaların bozaların, kasırgaların cihet ve istikametleri tâyin olunabiliyor. Gemilerin seyrüseferi büyük tehlikelerden kurtarılıyor Avrupa, Amerika memleketlerinde keyfiyetin mütemadiyen gazetelerde İlân kılınması gemicilerin. tüccarların, çifçilerin mln-küllllvücuh istifadelerine yarıyor.
Mûdekklk bir adam rüzgar yelkovanını, ağaç dallarının, yapraklarının sallanmasını kollamak suretiyle rüzgârın İstikametin! pekâlâ tâyin edebilir. Rüzgâr sabahları lâtif eseı bulutlan batıya doğru sürüklerse havanın güzel olacağı Besbellidir. Riitubetle beliren lodo.- hemen dalma yağmur getirir; hattâ tstanbulda dillerden düş -m i yen (Lodosun gözü yaşlıdır) meseli bundan kinayedir.
İstanbul arzında karayelin, poyrazın hûbubu, kışın kar yağdırır. Gün doğusuna hiç emniyet edilmez; Marmara havzasına ürpertici bir serinlik, maruz olmadığı mahallen ağırlık çöktürür.

Sis, su buharının hararet derecesi, havanınklndcn ziyade olduğu zaman teşekkül eder; buluttan farksızdır. Eğer dağ
□üneş doğarken. ufuklarda kırmızılık görülünce, ardından yağmur başlar. Güneşin azıcık: sisli doğuşu havanın güzelleşeceğini tebşir eder. Dumanlı tulün gene yağmura; ayın parlaklığı fırtınaya, kırmızının soluk-luğu. sabahleyin eîken erken eleglmsağma zuhuru keza yağmura; göğün masmavllığl havanın açıklığına; kış gecelerinde yıldızların parıltısı keskin ayaza alâmettir
[1] BakınIV Rtaalei Mevkuta! Bahriyede Ali Hıza Seyfl beyin Kılıç Ali paşa makalesinde Saffet beyin vesikaları ve mütalâaları.
12] Cemi reisleri. Gazi Mustafa, Uluç Ali, Basan, Mehmet, Sancaktar
Sovyetlerin
Paris elçiliği
Ingiltere bir ana vatan ordusu teşkil edecek
Bağdad 20 (AA) — AFP; Irak Saylavlar Meclisinin bütün muhalif üyeleri, saylavlık hakalruıdan vazgeçerek istifa etmişlerdir. 35 saytavhk boş kalmaktadır.
Ekseriyetle muhalefet arasında baş gösteren ihtilâfta tarafsız kalan hükümet, Meclisi dağılmak tasavvurunda değildir Boşluğu doldurmaz için kısmi seçimler yapılması muhtemeldir.
Amerika, uzak doğu vaziyeti ile daha yakından alâkadar oluyor
Burhaniyede feci cinayet
öldürülen kadının evinde 70 bin lira para ve tahvilât bulundu
Burhaniye ___ Gece ilçemizin
Memlş mahallesinde oturan Safiye Bereket İsminde zengin bir kadın, kafası sopa ile parçalanmak suretiyle öldürülmüştür.
Saçsızlığa ilâç bulunmuş!
Tekel’de tayinler
Tekelin Bomonti bira fabrikası müdürü Hikmet. Tekirdağ şarap fabrikası müdürlüğüne tâyin edlllmş, Tekirdağ fabrikası müdürü Süreyya inci de Tekel Genel Müdürlüğü müskirat fabrikaları müdürlüğüne getirilmiştir.
Londra 21 (R.) — İngiltere _ gönüllülerden mürekkep olan I Anavatan ordusu bünyesinde değişiklik yapmağa ve bunu bLr ihtiyat ordusu haline getirme -1 ğe karar vermiştir. Bu orduya askerliğini bitirenler alınacaktır. Genel kurmay başkanı mareşal SLLtn dün gece söylediği bir nutukla böyle bir orduya Ih ■ tlyaç olduğunu bildirmiştir.
' Diğer taraftan savunma bakanı da ordunun yeniden teşkilâtlandırılması lâzım gel-diglnl Avam Kamarasında söylemiştir. 350 bin kişilik bir A-navntan ihtiyat ordusu teşkili düşünülüyor.
fiovyetlerin Paris büyük elçisi BogomoLof'un yerine Brüksel elçisi Pavlofun tayin edileceği haber veriliyor. Yukarıda elçi Pavlof görünüyor.
Amerikada
Nevyork 21 CR.) — Dışişleri Bakanı Acheson’un son nutku İyi karşılanmıştır. Hükümetin ihtiyatlı, fakat azimli hareket etmek istediği belirtiliyor.
Uzak Doğu son giınier zarfında fazla dikkati çekmektedir. Bir Amerikan filosunun Çin Hlndlatanındn Ealgon II-manim ziyaret etmesi münasc-betile komünistlerin teşvikiyle i _
yapılan aleyhte tezahürler dik çalıştırmaktadır.
kati çekmektedir Amerikanın I Kiremltllk tabyasındaki tram-Uzak Doğu İşlerine daha fazla len atlamalarını heı pazar ka-alftka göstereceği bildirilmekte-' ’abahk seyirci kütlesi takip et-dir. Imekledlr.
Erzurum’da kayak çalışmaları
Erzurum (Akşam) — Antrenör Augus Mayer bir ay(1 an beri bölgemiz kayakçılarını iniş, slalom, mukavemet ve atlamaya
Hâdiseyi İhbar eden maktulün kocası Şevket Bereket, cinayetin manevi evlâdı Haşan tarafından işlenmiş olması ihtimalini ileri sürmüş ise de hâdise gecesi Haşanın işlemekte olduğu, kiremit fabrikasında bulunduğu tesblfc edildiğinden, rabıta tahkikatı başka istikametlere yöneltmiştir.
Zabıta, bu esrarengiz cinayetin failini şıyor.
bulmak İçin çalı-
evinde kıymetli
yapılan mücev-
Saflyenln aramalarda, . berat, elli bin lira para, 20 bin liralık tahvHât ve saire bulunmuştur.
Cinayet İlçemizde derin akisler uyandırmıştır, Adliye hûdl-»eye sü koymuştur.
Roterdam şehrinin tanınmış berberlerinden Mri saçsırtıfia bir İlâç bulduğunu, bu ilâcın saçsız başlara da Mlç getirdiğini ilân etmiştir, Bunun üzerine bir çok saçsınlar kendisine müracaat etmişlerdir. Yukarıda bunlardan birinin basını ilâçla yıkarken görülüyor. İlâcın tesiri henüz belli dr ;ıhtır Çünkii berberin iddiasına göre üç dört balla geçtikten sonra belli olurmuş!...
Ş. A. R AVA N
TÜRKÇE. İNGİLİZCE LİSANI — Vc korespondansı. muhasebe defterleri tUtnUHUU bilen Hse mezunuyum. CaranU verebilirim. Müsait sarılarla 18 arıyorum. Aksam'ctu (Y.S) rtlmuzu-na müracaat. BM
ÇOCUK BAKIMINA MERAKLI — Temiz. ve kültürlü tır bayaıı İyi bir aile nezdinde çocuk dndılıfı İstemektedir. Anu edenlerin Akyamdo M. T. rümuzna müracaatları M2 —
KIZILAY HEMŞİRE OKULU MEZUNUYUM — Evlerde «ne yaparım, hastanelere husus! harta bakıcı olarak giderim. Akmamda Saniye Tekbag rümuzunn yazılması 58G — 1
EMPRİME Özerinde kimyager — Boyacı mühondis 1| aramaktadır Müracaat: P.K 430. 51» — a
SPOR VEYA KAPALI — Hususî-
de iyi kullanılmış otomobil otanıyor. Peşin. Akşam gazetesi O. G
578 — î
FORD SPOR SATILIKTIR — Sekiz Bilindiril vıçne çürüğü otomatik açılar tenteli temiz kullanılmış saat on dokuzdan sonra 82341 e telefon edl-kblltr. SW —3
ACELE SATILIK RADYO — RCA tipi i lâmbalı az kullanılmış otomatik pikabı İle beraber 112 plâk çalar). Seyahat dolayulle acele antılıktr Taliplerin Beyoğlu Pamalbauı Çatık-kas sokak 14 No. da Sabah ol Ergiile Müracaatları. 592 — 1
SATILIK OTOMOBİLLER — 958
lüks Plymouth taksi az ve temiz kullanılmış. Hucusl Mercedes taksiye de elverişli )yl vasiyetle. Galata Rıhtım caddesi No. 41, su — .
DEVREN SATILIK — İşlek İyi mevkide bulunan manifatura, tuhafiye dükkânıma borç yüzünden % S tenzilâtla satılıktır Müreant: Üsküdar Hâkimiyeti Milliye raddesi 107 470 - 1
SATILIK EV VE DÜKKÂN - Kum-kapı GedlkpaşAd* ev ve dükkân hissedarların ayrılması dolayısıyla. Müracaat Beyazıt poetohanc yanında Sark Kıraathanesin da İbrahim Ulu-•u’ya. 504
KÜÇÜK YALIDA — Asfalt üzclrn-de. İstasyonun nemen Örtünde iki daireli altında dürt dükkânı bulunan, çamlıktı köşk saldıktır. Müracaat: Altındaki bay İsa'ya. 5OT — 1
gümüşsüyü — Park Oteli civarında dört kala izin nlııımm deniz görür arsa satılıktır. Müracaat Lâleli Ordu C. 240 Emlâkçl Tun daya Tel: 23053 . 3fM —2
lâleli — Soganafiada Uç ilâ allı katlı çift daireli ve kaloriferli Hatlı deniz görür aportunanlar satılıktır. Lâleli Emlâkçi Fundaya Tel: 23053. _______________________________584 — 2
LÂLELİDE — Qç dört ve bc»« 0-dalı katlar kiralıktır. MUrcaat LâleU Ordu C. 240 ’fmlâkçl Fundaya Tel: 23953. 505 —2
a İŞÇİ ÂRA1ANLAR
TERCÜMAN oAY ARANIYOR — Frnsızea teknik muhaberat yarım gün İçin. Tol 83834. SİS — 1
ÇORAP İSÇİSİ ARANIYOR - Bayan tercih edilir Sultan tepe Semai Ki Sok. İS No. ya Öğleden evvel müracaatları: Üsküdar sis
ÇALIŞMAK İSTEYEN
LARA — Lise mzunu bir ihtiyaç vardır. Her gün
kadar Ankara caddesinde Net Kitapevine müracaatları, 962 - t
YAZIHANE İSLERİ İÇİN BİR BAYAN ARIYORUZ — Yazıhane İğlerln-
S AT ILIK MUHTEŞEM OTOMOBİL — Kauçuk UtlrebenUi 4 ilse benzinle pehlr İÇİ. 90 ychlr harici, 130 kilometre yapan Sefaret ve kalabalık bir aile İçin fevkalâde «Cadillac» marka otomobil Milliktir. Görmek isleyenler Akra ray, Güzel Garaj* müracaatları.
555 —
SATILIK İKİ KATLI YENİ BİNA — Balıçe. taraça. elektrik, suyu mevcut. Ticaret lisesine yakındır. Müracaat; Sultanahmet Akbıyık Fenerli Kapı sokak No. 60. 510 — 1
ACELE SATILIK KAPTIKAÇTI —
BAYAN- 1040 model kapalı fabrika karaboyana daha şerli ar kullanılmış Foıtson markası. Mat 16-18 • Sirkeci: Viyana kıraathanesinde gar' son Süleymana müracaat.
529
SATILIK ARSA — Göztepe'de tren istasyonuna 1 dakika mesafede yatılı pansiyon kargısında 25 3S Ölçüde 914 m. karelik arsa. Müracaat. Tel: 4OT84. 4M
KİRALIK YAZIHANELER VE DEPO — 8 ve 2 odalar İç İçe 300 metre bir salon Galata Veli Alemdar ban Telefon 43328. M
lâleli — ve muhtelif semtlerde inşaata elverişli küçük ve büyük çapta arsalar satılıktır. Müracaat Lâleli Ordu C. 240 Emlâkçl Pundayn Tel: 23953-________________5tW — 2
TALEBE YURDUNA ELVERİŞLİ BİR APARTIMAN KİRALIKTIR _ Müracaat Lâleli Ordu C. 340 Emlâkçl Fundaya Tel 23853._________587 — 2
LÂLELİDE — Boş teslim müstakil kâgır beş odalı evler satılıktır. Müracaat Lâleli ordu C. 240 Tel 2»M
DEVREN SATILIK BAKKALİYE-Askerliğim dolayızlyl* Kumkapıda işlek cadde üzerinde işler vaziyetle acele satılıktır. Müracaat: Sirkeci Halnldiyc Caddesinde İstanbul Berber salonuna. 575 — 2
15.000 LİRAYA SATILIK HANE -Beyloreyl iskelesine yakın 000 metre bahçe İçinde iki billiik hane boş tealim sat ılıktır. NfvuJhal So. 10 a mürocaat 2C2
KAD1KÖYDE - Rıhtıma yakın 4 katta 8 odalı rtSglr elektrik, havagazı, suyu olan İyi manzaralı bahçeli ev boş teslim 27500 liraya acele satılıktır. Mutavassıt kabul edilmez. Müracaat: Gezmek İçin Uzunlıafrz sokak 40, görülmek İçin Galata Söğüt sokak eski Posta han 22 Tel 49040
M4 —
SATILIK KÖŞK - Hakikat gözle görülür. On tünüm arazi köşk ve ahırlar. Amerikan bezi pahasına satılıktır. Tren istasyonlarına on bej. günde mütekabil kırk otobüs uğrayan durağa bir dakika mesafededir. Göztepe tramvay durağında arabacı Mustafa ve Nail’c müracaat. 541-1
BOSTANCIDA - 8 parçaya ifrat edilmiş 12 bin metre orsa toplan 3 liradan satılıktır. Ayn parça da verilir. İstanbul la Bankası arkasında Develi Kundura mağazasına
391
de kullanılmak üzere: okur yazar bir bayana ihtiyacımız vardır. Müracaat: Birkecl. Kafkas geçidi No 3/1
_________ 576 — 2
DAKTİLO — İyi Fransızca ve İngilizce bilen muhabere İçin günde 2 saat. Müracaat telefon 83934.
__________ 573 — 1
TİCARET MEKTEBİ VEYA LİSE MEZUNU BAYAN — DU memur dolgun maaşla İsleniyor bonservis şarttır. Herkesin tanıdıftı Rıdvan Umay Mueacscal Sirkeci Esltı Tramvay du-rajı No. » * 568 —
DOKTOR MUAYENEHANESİNİ İ-DAHE EDECEK — Kabiliyet ve ik-Udarda bir bayan lâzımdır. Eski Türkçe ve daktilo da bilirse tercih Olunur, öyleden Suma Divnnyolu No. İM. saç _
HİZMETÇİ ARANIYOR — Bir kirinin ev islerini görecek ve İyi yemek bilen. Daimi çalışacak. Yası ve hal tercümesi l₺a*ılı mektupla: H A. Pcr^mLepaur caddem No, 5 Galata.
601 — z
dikkat — İpotek isteyenlere ta- j ile vekâlet İslerini kabın eden her- j let Emlâk zarif Özalp Beyoğlu bq-ytlkparmakkapı Köşe bası No 4 Telefon: »2398. 80e - 10
ACELE SATILIK ARSA — Suadl ye İstasyonıza İki dakika mes-i'edc denize nezir 1195 metrekar aran* Müracaat: Kapılıçorjı Kavaflar S^ki-k No. 50 ye. 403
PİYABA YERİNDE — Her İse elverişli dükkân devren satılıktır. Müracaat: Ticaret Borsa«ı sokak No. 11 Bahçekaoı. 592 — 2
ARSASI DAHİL 1, J, 4 ODALI EVLER — 2500. 3500. 5000 lirası pejln mütebakisi taksitli İstanbul Dlvan-yolu caddesi 136/2. Telefon 29-103, ______________________________5M — 2
SATILIK - Piyasanın iyi yerinde aydu 850 lira Iratlı 5 katlı bina ao.ooo liraya. Tcdıy.ıtta kolaylık. Engin Emlâk - Çarşıkapı Lekeciler Gcnçer han No. 40. 591 — 3
DEVREN KİRALIK — Sirkclnln işlek yerinde 1$ doruüik, 4 metre en, konforlu, Telefon, havagazı, motör elektrik, terkos tesisatı mevcut. Gazetemizde R. T. rümuzuna müracaat.
SATILIK ARSA — Kadıköy Şifa da Frerier mektebi duvarına bitişik Ka-lamı* koyuna nazır 14 metre yüz ve S4 metfb derinlikte bir arsa satılıktır. Telefon. 21657 - 407 M
ACELE SATILIK TLDİYATTA KOLAYLIK KÂRGİR EV — 5 oda. clek-trık, urkoalu, Kuzguncuk ieadlye Hamam sokak 38. Müracaat Çar-şıka-pı Gcnçcr han 14. 526
| PARAYA İHTİYACI OLANLARA — Gayri menkul kargılık gösterilmek □zere para verilmekledir. ihtiyacı olanların 40884 telefon vasıtasıyla müracaatları. 499 — 3
MEMUR ARANIYOR — 21» lira net maaşla bir tek memura İhtiyaç vardır (30001 lira nakden teminat verilmesi »arttır, kefalet kabul edilmez. Tahsili ila *6 10 prim. MbahLarı saat 9 - 12 aran Sirkeci Yalı Kftjkü cad. No. 76 han. kat 2, No. 2. İnşaat Bürosuna müracaat. 508 — 1
M-SA1 I Vl(EŞYA)|
(S00 LİRAYA) SATILIK FRANSIZ PİYANO — Fatih. Kız la $ı caddesi Ege apartıman birinci kat Pazardan bagka görülebilir. Telefon 30399.
SATILIK İKİ KÂRGİR EV — Ka-ragtlmrilktc Vefa stadyomu yanında Kurdngı caddesinde altışar odalı, hamam. elektrik, ter koşu, bahçeleri vardır. Evleri görmek, pazarlık için Sabuncu hanı caddesinde, Leblebici hanı No. W de Mücellit Haşan Bfiya-zıtogluna müracaat $01
SATILIK K Ar GİR EV — Beylerbeyinde İskele caddesinde denize nazır 3 odalı banyolu yeni yapı satılıktır. tskelebaşmda 6 No. Iı bakkal i Nuriye. 471 — 2
SATILIK TAKSİ - 938 modeli
Kıryester marka taksi satılıktır. Fatih A t pazarı. Doğruluk Garajında Tevflfc Erden ize müracaat.
483 - S
SATILIK GAZOZ FABRİKASI — Beyoğlu semtinde, hemen çalıştırılabilecek durumda ve en asri seklide tanzim edilmiş. bir gazoz fabrikası acele satılıktır. Müracaat: Beyoğlu Haçopulo han No. 10. Saat â - 11.30 a kadar, 512 —2
SATILIK KAPALI »EEP OTOMOBİLİ — Radyolu, kaloriferli, çok az kullanılmıştır. Galata Veli Alemdar han 4/2. Tel: 41449 - 40328.
SATILIK — Sahile çok yakın iki kat ve teraslı boş depo. Yenlkapı Kum iskelesi. Tel: 71256 513
SATILIK — 76 liraya hiç kullanılmamı* Almanca Lir.guaphOnr Usan plâkları Akşamda M R. Y. yaztlma-
KADIKÖY — Yojurtçudere sahl-İndc 21 metre cepheli 725 M. kare arazili kSjk neeie satılıktır. Stadyum karşısı Reşitpasa sokak 39 No. ya müracaat. $18 - t
BEBEKTE — Bebek bahçesi karşısında tramvay duracında UN m2 arsa satılıktır. Osman Süstü: Ketenciler Sabuncu ham caddesi ¥ıldiz hanı No. 1. Telefon 29974.
M9
BOS TESLİM SATILIK KÂRGİR EV — Arnavut köy Abdülhak Molla So. 25 numaralı bahçeli, allı odalı ev satılıktır. Vapur iskelesiyle tramvaya İki dakikadır Mutavassıt kabul edilmez. Görmek için aynı Sokakta 20 numaralı eve müracaat
496
KİRALIK APARTIMAN — Taksim Belediye Bahçe karşısında 4 Ve 6 odalı. RalorUerlI. asansörlü. Müracaat yeri: Abdülhakhâınit caddesi No. 25. türen Ap. kapıcı İsmail'e.
523
ACELE SATILIK ARSA — Cihangir Pilrtolây ı«okı>gında 109 metre kare müracaat: Arnavut köy BeyazgUl cadde. Numara 24 Tuhafiyeci Tevfik Orbay’a. 560 — 1
5110 LİRA İftADLİ — Üzerinde 20.000 lira İpoteği olan, istiklâl caddesine varım dakika msafede. beş kat, bir ÖUkkânı olan apartıman acele satılıktır. Telefcrr 4ım3» 500 —
DEVREN KİRALIK MUAYENEHANE — Dkotrarlara. dişçilere, hattâ avukatlara elverişli. Beşiktaş, tramvay caddesi Süslen Berbeı üstü No. «ı Müraeost: 14 - 18 ya kadar. $56 - ı
ACELE SATILIK TAKSİ — 940 modeli Skoda marka. hali hazırda faaliyetle bulunan taksi rahibinin askere çağırılması dolayıslyle acele satılıktır. MUrcaat: Bahçckapı Kutlu han kat: 3. No. 22. Telefon 23857.
571 —
SATILIK HANE — Tariobaşı Toprak Kule sokağında 8 odalı ve dük-kinlı olan bu ev acele satılıktır. Fiati uygundur. Müracaat: Koramıutala Paşa sokak 68/3 Küçük l an - Cilala. ______________________________582 — 2
MÖBLELİ KİRALIK DAİRE — Cihangirde büytık asin Uta denize nezaretli. möbleli. kaloriferli, sıcak sulu bir Ap. devren kiralıktır. Müracaat Tel: 44535 Mehmet Tansel.
581 — 9
FIRINCI. OTELCİLERİN DİKKAT NAZARINA — Piyasanın en parlak I bir yerinde KÜçükpazar caddesi No.
70 fırın ve üstünde beş odalı kâglr bina satılıktır. 14 - 17 arası Bahçe-kapı I inci Vakıf han 34. Telefon.
235 $3._____________________57S — 2
KİRALIK KÖŞK — Bakırköyde Yenimahallede İstanbul caddslnde 184/3 nUmbaalı genü bahçe İçinde konforlu tenize yakın İki oda bir hol ile) mutfak hamam ve heladan İbaret köıîc yazlık veya senelik kiralıktır, Aynı bahçe İçinde 184/2 No. ya müracaat 60W — 2
BAKIBXÖYÜN İYİ YERİNDE — 8 odalı bir dönüm bahçeli müştemilâttı köşk satılıktır Gezmek için pazar. salı, perşembe gü. lerl Bakırköy İstasyon caddesi 80 No, da Alunet Yavuz’a, pazarlık İçin cağaloglu Nu-ruosmanlye caddesi No 9 Kredili Yapı Bürosuna müracaat_________527
MERCAN MÂLİYESİ YANINDA — İnıalnccl sokak 3/dc tenke, pres, plâstik ve Krem atelyesi makine ve tesisatıyla devren aatılıktır. Alelye sahibi Mişon Gormozanoya müracaat.
545 —
MAÇKADA — Tcşviklyenln Kuyu-luboslan sokağında t metre yüzlü, fevkalâde deniz görür, dört kata müsaadeli arza maktuan 22000 liraya satılıktır. Telefon 84426 002 —2
SİLE OTOBÜSLERİ DURACINDA -Her böyle müsait bakkaliye devren satılıktır. Üsküdar Selmonpâk caddesi No. 16/1. Aynı dükkâna müracaat. 598 — t
KÂGİR EV - Altında bir dükkânla acele satılıktır. Cllıanglr Susam sokak No. 39. Müracaat: Kaplaıçargı Kalpakçılrabajı No 16_________522 - I
ACELE SATILIK HANE — Kadıköy Kaptan Haşan Paşa mahallesi Âlı Bey sokak No, 6 beş od» mutfak, su, e-lektrlk. geniş deniz manzara, tamirakz ahşap ev müsait Hal. içinde sahibine müracaat. 307 —
KİRALIK DEPO — Tülün deposu, garaj, ve ardiye olmağa elveren 25o M2 kâglr bir depo kiralıktır Adres: Ortaköy Tramvay cad. Hamam yanı No.81. Müracaat: Tel. 29826
547 —
SATILIK APARTIMAN — ŞetlMde-başında Milli sinema arkasında bedeli 38 bin Uradır Müracaat: Istan-bul Yenlpostane caddesi No 19 Yazı makineci Fevzi Farıtan 520
■ BOĞAZDA — 1SOOO liraya İçi dışı ' yağlı boya muşamba döşeli havagazı ( su möbleliyle bet odı.il vasıtasız satılık köjk. Telefon 83035. Sabahlan.
524 — 10
FABRİKATÖRLERE — Satılık arsalı han. T ahla kale Telefon Başmüdürlüğü caddesinde büyük arsasıyla altında nükkAuları, üç katlı han in-tılıktır. Telefon: Gündüzleri 59974. akşamları B3I26 546—1
BÜYÜK BİR FIRSAT — Cihangirde, Cihangir caddesinde fevkalâde nezareti oulunan ve çok mükemmel bir yapı olan betonaıme 68 No. 11 GOner Apt. İzale! şuyu yolu İle İstanbul 2 nci İcra memurluğunun 950’1046 numaralı doayaaile 7 nisan 950 cuma günü saal 1» te satılacak
574 — 4
Sfenks Uykuda I
Aşk ve Macera Romanı
Yazan: J. D Can Tercüme eden: (Vâ - Nû) I
Tefrika No. 51
— Alo, Hadley1... Şu Caswall şatosu meselesine dair konuşacağım. Otopsinin neticesini aldınız mı?... Nasıl?... Morfinle beUadon mu imiş" Ha, pek Mâl...
Doktor Shepton, bu neticenin İmkânsızlığını anlatmak ister gibi başını sallayıp duruyordu. Fakat, şimdi içeriye girmiş bulunan Slr Danvers Locke, ta-mamlyle aksi mânada başını sallamaktaydı.
Doktor Fell, devam etti:
— E, dinleyin beni bakalım: şimdi New Bend sokağında mükerrer elli altı numaradayım. En üst katta bulunuyorum. Buraya derhal gelebilir misiniz? Bayan Margot March’ı öldüren adamı tepside kahve takdim eder gibi size takdim edebilirim... Hayır, emin olun kf saka etmi-
yorum. Bütün şahitler huzurunda cinayetin tafsilâtını anlatabileceğim zaman gelmiştir. Bizim aramızda sizin de bulunmanız pek, münasip olur.
Fell, telefonu gürültü ile kapadı ve homurdandı:
Artık mucirimin tevkif edilmesi de uzun sürmez .
BLr Danvers Locke, dikkati çekmek İçin hafifçe öksürdü, ileriye doğru bir adım attı:
— Sizin aranızda bulunmam da bir mahzur var mı, d oklot Felll
Doktor Fell, gözlüğünü düzelterek;
— Bilâkis. — dedi. — Hattâ bunun lüzumlu olduğunu sanırım. (Kısa bir zaman sustu.) Sorulması Icabeden bir sul var ı ama, onu size sormayacağım.
Slr Danvers Locke:
— Lâtin' bu suale ben yine cevap verebilirim. — dedi.
Sonra, bitişik odaya bir nazar attı. O odada her şey simsiyahtı. Kristal bir top pırıldayıp duruyordu.
Yavaş bir sesle:
— Gerçi işitmemiş değilim ama, bu garsoniyeri bilmiyorum. — dedi. — Çocuklar bazaıı büyüklerin konuşmalarından bazı parçalar kaparlar. Mukadderatları öylece taayyün eder. Bazan da vaziyet aksi olur. Bak işte, bu oda ona benzedi. Burası, benim, senede bir kaç Kere uğrayıp maskeler aldığım ysrin üstündeymiş.
Doktor Fell. tetaıf etti:
— Şu odada bir yerleşelim, bakalım. İskemleler getirin.
Cella, Holden'l kulundan tutarak:
— Kuzum Dona?d, ne olacak? — diye sordu.
— öğrenmesini ben de isterdim.
Genç kız erkeğin elini aradı, fakat onun lztirapla yüz buluşturduğunu görerek sarardı :
— Neyin var, Doualdî
— Bir şey d.egıl, Dasit bir ya-
PANGALTl — Ba. çungur sokak dOrt bucuk - Dokuz M. cephe 22 M derinlikte iki aru. Şlıİlde iaktnder-oglu «okakta 400 lir» Iratlı Oç kat bir katı boj apartıman acele çalılıktır. Galat* Böffor hân No, 5 Cemale mll-raCML 570 — 3 GÜNDE M - 60 LİRA KÂH — Md-csseMmde İnşaat malzemesi satmak üzere ortak arıyorum Aksaray Ha-SckJ hastane tramvay durak yeri Millet caddesi 179 No da Gtadem'o müracaat. ms |
ORTAK ARANIYOR — DUtOn dünyada muhabirleri bulunan ve Icabm-da yazıhane verebilecek bir ut fc-halât - İhracat yapmak üzere sermayedar ortak arıyor. MUraeut. Mektupla .Emniyeti remille posta Inrtv-au 1175, İstanbul, 516
ANKARADA — Yem Meclis binası yanında Asafı Ayrancıda İki dö-ntlm arazi Üzerinde kârglr İki katlı, yedi Adali. SU. elektriği mevcut 39 No. Iı lıane satılıktır Müracaat! ts-Unblu Kadıköy- Recaluıde sokak No. 18 de Necati Yakara. 5«9 — 5
ORTAK ARANIYOR — Piyazda tutulmuş ço( kârlı formülü eahaunu* münhasır sağlam İşimize ortak alae»-Sır. Şartlarımız tatminkârdır. Unka-panc Bulvar kıraathanesinde AH bey delâletiyle. 540 — 1
UCUZ (F. TEMİNATLI EV YAPTIRMAK İÇtN — İstanbul Dlvonyolu caddesinde 136 numarada Seri Evler inşaat Bürosuna uğramak kâfidir. Te-dıyalta «oıaylık lelefcn 29603 503 —2
FRANSIZCA — Galstasaray lisesi mezunu bir genç İlk. orta ve Hee talebelerine Franaıcza ders vermekte-dlr Arzu edenlerin Akmamda ^Fran-ıızca» rümuruna yazmaları. 305 — X
SATILIK EV — Bahçe İçinde bCj leştim. Moda Mühürdar İzzet sokak No. 8 İçindekilere müracaat. 599 — 4
ORTAK ARANIYOR — Kjy»«U •em ti erde bulunan yazıhane ve ceviz İçi ihracat, imalâthane ve aytu zamanda ithalM ve ecnebi fabrtka mümeaalltlklorl için 10 bin liralık ₺4r ortak aranmaktadır. İstanbul rmPK. müracaat ’ sao —
HM M ■fitim
BAĞ MERAKLILARINA MÜJDE — Tcklrdatı Nümunc E;ıc sahipleri, aynı umanda baff vc a»ı mülehnsıs-lan çeşitli Amerika »ma çubukları yetiştirmekteyiz. İsteklilerin adre»J-mlze müracaatları. Rrtutrul mahallesi Ay sokak No 3 te Alim Karde«Ier Salâhadd İn ve Ruhi Tekirdagı. 461
İNGİLİZCE — Amertkada okumu* ve Amerik.ui mekteplerinde lngüJr-ce öğretmiş bir genç ûç ayda liran öjretir. Aksam «D, Se rüınuzuna müracaat 514 — 1
hissedar asaniyor - islemekle olan bir İmalâthaneye 5000 Ura Akyam'da (A A.) rümuzrna. »T - .
MEKTUPLARINIZI ALDIRINİZI
«örtermiş olan rartlertmlMen İVP — Cu — homlanna pala» mtkiuolan ıda rabanemlıden aldırmalar rica sıuaoz
ORTAK ARANIYOR — On bin Ura sermayeli ortak aranmaktadır İcap ederre devir de yapılır, Mürcaat Munrçarşısı No. 51. Mustafa Akın'a. 571 —2
Devlet Orman işletmesi Alanya Müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin Gündoğmuş bölgesinin İdilse çinü subaşı orman İçi İstif yerinde mevcut 2236 adede denk 205 660 tn3. sedir kerestesi üç parti halinde 7/3/950 tarihinden İtibaren 22 giın müddetle açık arttırma suretlle satışa konmuştur.
2 — Açık arttırma 29/3/950 tarihine müsadif çarşamba günü saat 15 de Gündoğmuş orman bölge şefliği binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
Beher metreküp sedir kerestesinin tahmini bedeli 130 lira olup her parti için % 7,5 hesablle geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankara orman genel müdürlü-' günde ve İstanbul, Ankara, Mersin, Antalya, Manavgat ve Finike orman işletme müdürlüklerinde görülebilir.
4— İsteklilerin belli gün ve saatte müsbit evrak ve İlk teminatlarüe komisyona müracaattan. (3068)

BsSanbuıl Vukuflar Başmödürllü§ü tlânlaro
Cinai Mlkdarı Fiati Tutarı Cinsi Mikdarı Fiati Tutarı İlk teminat*
Ayşe kadın fasulye 24000 Ki. 45 K, 1C800 lira ) Yeşil salata 1500 Ad. 7 K. 105 )
Domates 6000 25 1500 > ) Salatalık 1000 » 10 100 ) Lira Kr.
Karnabahar 3000 Ad 75 2250 > ) Taze soğun 700 Demet 4 28 ) 4154 10
Patlıcan 15000 Ki. 35 5250 » ) Maydonoz 7000 • 2 140 »
Taze bakla 6000 35 2100 • ) Dereotu 4U00 » 4 160 »
Biber 1100 30 330 > ) Üzüm (taze) 1500 ki. 43 6450 >
Ispanak 18500 45 7425 > ) Ayva 500 » 33 165 )
Kereviz 5000 35 1750 » ) Elma 3000 k 40 1200 )
Taze kabak 8000 35 2800 • ) Erik (yeşil» 1000 a 49 490 »
Pırasa . 16000 30 ■4800 > ) Vişne 500 » 33 165 )
Taze bamya 3000 55 1650 > ) Armut 200 s 57 114 »
Semizotu 3000 20 600 a ) Karpuz 1000 » 28 280 )
Enginar 1000 35 350 > ) Kavun 750 » 44 330 »
Havuç 3000 35 1050 » ) Limon 40Û00 » 7 2800 )
Lahana 8000 30 2400 » ) Portakal 5000 a 10 500 »
Guraba hastalıanesi ile fukara İmaretlerine 950 yıh ihtiyacı bulunan yukarıda cinsleri yazdı 30 kalem sebze ve meyva. kapalı îaıf usulü de eksiltmeye konulmuştur. İhalesi 4/4/950 tarihine rastlayan salı günü saat 15 de İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü binasında toplanacak komisyonda yapılacaktır. Meyva ve sebzeyi bir tkellfte fiatleri ayrı ayrı göstermek kaydı ile yapılacaktır, İstekliler 2490 sayılı kanun gereğince hazırlayacakları teldlf mektuplarını İhale saatinden bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde komisyon başkanlığına verilmeleri tazimdir
Posta lie gönderilecek teklif mektupları yine ihale saatinden bir saat evveline kadar gelmiş bulunması gerektir. Postada olacak gecikmeler kabul edilmez, şartnameleri her giln çalışma zamanlarında görülebilir. (3136)
nık... Beni dinle Cella: Soğukkanlılığını muhafaza etmelisin çünkü müthiş sürprizli vaziyetlerle karşılaşacağ’uııza emirim. Tahammül etmeli
Gerek Sir Danvers. gerek doktor Shepton aynı fikirdeydiler. Onlar da endişe içinde besliyorlardı, Gözleri doktor Feü'ln dudaklarındaydı.
Feü'ln bir hareketi üzerine, Holden, yerinden kalktı; Mar-got'un mektuplarını gizlediği mahut esrarlı çekmeyi çıkanp ona verdi. Cella, elinde tutvuğu mektubu da bu çekmenin içine attL
Doktor Fell, bu mektubu alıp katlarını açtı ve 2kudu. Çekmede bulunan başka mektupları da gözden geçirdi Sonra, karşısında duran blllûı topa uzun müddet gözlerini daldırdı. Bil-lûr topun yanında kara leylek heykeli, öbür yanında uykudaki Sfenks vardL Sfenksin altındaki yazıyı okudu; sonra mealini odadakllere tekrarladı:
— Bu Sfenks insan tabiatın m iki veçhesini birden temsil e-dermlş. Görünen hasletlerini ve... (Sustu, plâkayı bir taraıa
bıraktı.) Ah işte bu pek doğru. — dedi.
Cebinden bir sigara tabaka-n çıkardı. Eskişehir taşından yapılma kocaman ağızlığını itina İle doldurup herkesin sabrını taşırdı. Keza İhtimamla pipoyu yaktı: billur topa İgUdl. topun aksi yüzünde parlaoı:
— Şimdi artık bu İşi hülâsa-tan anlatalım bakalım.
XIX
Sir Danvers Locke. heyecanla sordu :
— Demek ki kaatilin ismini öğreneceğiz?
Doktor Fell, cevap verdi:
— Hayır, henüz değil. O daha sonra... Bu drama karışmış her kes üzerine şüphe aşağı yutarı bulaşmıştır. Ben, onu telmih e-dlyorum.
Doktor Shepton muvazenesini temin etmek inteı gibi yazıhanenin kenarlarına dayandı.
Fell, devam etti;
— Uzun senelerdenberi basıl otan facialL anlaşmazlığı artık gidermenin zamanı gelmiştir. Eğer bazı İnsanlar vaktiyle de konuşmak yolunu tutmalardı, o zaman dahi bu anlaşmazlık zail
olurdu. Fakat onlar sustular Bu hâdiseyi utanç verici saydılar. Böylece, birikti birikti, gün ler geçtikçe birikti; bir genç kız da, gayet hassas bir mizaçta olduğu İçin bayii İfrata varil
Doktor FeU, piposunu heyecansız heyecansız çekti; savurduğu dumanları eliyle boğdu. Bakışları Sir Danvers Locke'a çevrildi. Ona sordu;
— Siz Danvers siz, isteri denen şeyin ne olduğunu biliyor musunuz?
Locke, kaşlarını çattı:
— İsteri mi?--- Maksadınız?
— İsterseniz bunun mânasını bir tarafa bırakalım .Zaten aal-km kullandığı bu tâbir, ekseriya pek de yerinde değildir. Doktorlarınla apayrı. Aslında isteri, bir sinir hastalığından İbarettir. Başlıca arazını size tarif edeyim... Fakat, etmesem daha mı münasip olur? Çünkü ismim doktorsa da hekim değilim. Arzu ederse doktor Shepton, benim sürçtüğüm noktalan tashih etsin.
«İsteri, çok esaslı olabilir. Geçici de olabilir Bazan, bir asabiyecinin hakiki bir muda-
helesl olmazsa, cirme te kadar varır.
Doktor FeU, yine bir müdde* sustu,
Cella JHolden.ln yanında olurmuş, başını iğmlştl Ellerini dizleri etrafında kavuştur muştu. Holden, onun kendine temas eden kolunun titrediğini hissediyordu.
— İsterinin en zararsız â rızalarından bazılarını size anlatmama müsaade edmlz. (Maalesef, pek az âraz zararsızdır.) Fakat bunlardan pek az alâmetler tek başlarına ele alınırlarsa, isterinin alâmetleri sayılmazlar. Lâkin, isterik bir kadında veya erkekte bu gibi âraz behemehal bulunur. Şimdi bizim misalimiz kadın misalildr.
Cella'nm bütün vücudu titriyordu.
Doktor Fell, devam etti:
— İsterik insan en ufak sebeplerle neşelenir güler, yahut teessür duyup ağiar. Daldan dala konuşur. Birinci mevkii kendi işgal etmek İster. Fırsat buldukça trajedilerin baş artisti
(Arkası var)
Sahlf? 7
22 Mart 1950
BIK HİKÂYE
Mahkeme Koridorlarında
Tuz istihsalâtını arttırma projesi
Haber aldığımıza göre Tekel idaresinin yurtta tuz Isthlsall-ni arttırmak maiuadiyle hazırladığı projenin Uk tamının tatbikine geçilmektedir. Oaçenicr-de bu işle ilgili olarak memleketimize gelen bir Amerikalı mütehassısın hazırladığı tevslat projesine uyularak Çamaltı tuzlasından işe başlanacaktır Ö-nümfizdekl Nisan ayı başında faaliyete girişilecek ve tuz mevsimine kadar yetiştirilecek otan inşaattan sonra Çamaltı tuzlasının 1250 tuz Istihsal&tı geçen yıldan 125 bin ton fazla siyle 300 bin tona çıkarılacaktır.
GAYRİMENKUL SATIŞ
İLÂNI
İcra Memurluğun-
950/335
Caferaga mahallesl-caddeslnde eski 103
KIRMIZI TERLİKLER *^|
dır beni aldatıvuınıuş. Âleme rezil oldum. Fakat intikamımı alacağım. Ben de ona bir gerdanlık hediye edecektim, diyerek yatak odasına daldı.
Margarit mışıl mışü uy uy ir, rüyasında gülümsüyordu. Emil, bu tatlı tebessümünü görür görmez:
— Rüyasında âş.kına gülümsüyor, diyerek dişlerini gıcırdattı. yumruklarını sıkarak karyolaya yaklaştı, t aramaklarını bir kement gibi Maıgaritin ber.ı beyaz boynuna sararak var kuvvetiyle sıkmağa başladı Genç kadın, dehşetle gözleri al açarak kocasına baktı, boğazından kesik bir hırıltı çıkta. Emil, butun kuvvetiyle boğazını sıkıyordu. Morgan t . iki üç defa debelendikten sonra yüzü morartı.
Emil, dişlerini gıcırdatarak:
— Öcrdanın için en güzel kolye, budur, diyerek vahşi vahşi gülmeğe başladı, karyolasında cansız yatan Margarite bir daha baktıktan «on re av den dışarı fırladı.
Ertesi sabah Emilin ceseaınl Seine ıramağının bulanık sulan tarafından sürüklenirken gördüler ve çekip çıkardılar, çeviren: A. HİLÂLİ
Okıyucu mektupları
çlçekle-
Margarit, krizantem rini sulamak için evinin küçük bahçesine inmiş, tuvalet maaa-■ının çekmecesini açık bırakmıştı. Muhakkak kapatmağı unutmuştu. Zira son zamanlarda çekmeceyi daima kilitliyor, anahtarları da rc bunun cebinde taşıyordu.
Kocası Emil buna dikkat etmişti. Karısının gözde ne sakladığını görmek arzlisu ile yanıp tutuşuyordu Kan koca, yekdiğerini scvivorlardL Yedi senettenberi devanı eden evlilik hayatlarında ac> tur söz teati etmemişlsrdl.
Emli, Margarin prestlş edercesine -cvtyordu. Margartt de kocasına karşı şefkatli davranıyordu. Çacuklaıı olmamıştı. Kalblenndeki boşluğu da karşılıklı sevgileri dolduruyordu.
Margarik son zamanlarda kocasından takladığı bir naTuş işiyle meşguldü. Bu nakış ne idi ve bunu niçin kocusımian gizliyordu. Emil kafa yoruyor, fakat doğru bir tahminde bulunamıyordu.
Bir gun karısının dalgınlıkla çekmecesini açık bıraktığını görünce kıs kıs güldü ve içine bir güz alzuak için oıaya koştu.
Çekmeceyi açar açmaz gözleri sevinç ve saadetle parladı Karısının el işi, çekmece içinde duruyordu. Bu. kimi ta renkte , bir çift kadife terliltlL Emil, sevincinden mest o arak:
— Sevgili karıcıyım. Bak bana ne sürprizler hazırlıyor. Muhakkak bu terlikleri, on beş gün sonra doğum yıldönümü günümde bana hediye edecek. Melek Margaritciğim 1 diye mırıldandı.
Revani Çelebinin
mezarı
Sabahatın ardından Kabahatle Rezalet gelecek!

on beş ğön ğJÇtt. bu müddet sarfında
Aradan Margarit. gizlke terlikleri işliyor, kocası eve geldiği zaman çekmecesinde saklıyordu. Nihayet Emilin doğum yıldönümü geldi.
Muhakkak Margarit, kocasının karyolasına gidecek, sarılıp Emili öpecek, kendisi İçin işlediği kırmızı kadife terlikleri gösteretSek, ona Ozon omüTİer ve saadetler dileyecekti. Fakat böyle bir şey olmadı. Emil, kar-yoTasuıdan kalkıp yemek salonuna girdi. Karısı, kendisine uzun ömürler temennisinde bulundu, yanaklarından öptü, fakat kırmızı terlikleri hediye olarak vermedi. Emli içinden:
— Muhakkak öğleyin bana verecek, diye düşündü.
öğle vakti de yalnız sıcak temenniler ve tebriklerle geçti. Fakat yine kendisine terlikleri vermedi. Emil, akşam olunca, ruhuna kasvet çöktüğünü hissetti, karısı uyuouktan sonra, sessiz, sadasız karyolasından kalktı, hırsız gibi parmaklarının ucuna basa basa tuvalet makasının çekmecesine yaklaştı. Kalbi hızlı hızlı çar.ıyordu Bin bir ihtiyatla çekmeceyi açarak içine baktı. Fakat gözleri, hayretinden fal Iilşj gibi açıldı.
Kırmızı kadife terlikler, çekmecede yoktu. Demek karısı, bunları, kendisine hediye etmek için işlememişti. Erkek kardeşi de yoktu ki ona versin. Muhakkak Margarit terlikleri bir yabancı erkeğe vermiş olacaktı. Karısı, bunca zamandır başka bir erkek İçin mi goz nuru dökmüştü. Acaba terlikleri, tanıdıklarından veya dostlarından klfnc hediye etmişti? Karısının bugüne kadar kendisine gösterdiği o aşk ve muhabbet, o okşama ve sarılmalar. demek, hep sahte imiş.
Emil, bu korkunç düşünce De Cüzlerinin karardığını ve dünyanın kendisine zindan kesildiğini hissetti. Karısına ayartan kalb hırsızını bulmak için boş yere kafa patlatıyor, fakat bir neticeye yaramıyordu. Bir daha çekmeceye yaklaşarak içini karıştırmağa başladı ve dibinde Margaritln Rahilıelcr mektebindeki talebeliğinden kalma yaldız kaplamalı defterini görerek eline alıp açt» sahlfclcrinı karıştırırken acele karalanmış bir mektup müsveddesi görerek okumağa koyuldu:
* Se vg üim ı Yürek çarpın l ısı Ue imlediğim bu kırmızı kadife terlikler, seni çmurasıya seven Margjritinin. isim günün münasebetiyle küçük takat candan bir hediyesidir, Allah aşkına. Emil, briç oynamak için evine gelirse sakın ona gösterme I O zaman terlikleri benim İşlediğimden şüphelersek ve münasebetimiz mcvdıu çıkacak. Sonsuz bir sevgi Ue güzel gözlerinden öperim.»
EmıJ bu mektubu okuyunca:
— Alçak kan! Huııca zaman- I
Yeni yapılan Sağlık Enstitüsünün temelleri altında kalıyor.
Kanuni devri şairlerinden, vücude getirdiği bir çok hayrat vc divanı İle meşhur Revani Çelebi ölümünden evvel Vefada Tezgâhtılar caddesinde bir mesçlt ve etrafında talebeler İçin hücreler yaptırmakta idi. O devirde buradan geçen Yavuz Sultan Selim inşaatı kimin yaptırdığını sorup «Revani kulunuzdur» cevabını alınca, Çelebinin Ay&sofya mütevellisi olduğunu telmih ederek «Hoş Ayasofya, yılda bir mesçlt doğurursun!» dediği meşhurdur.
Revani Çelebinin kabri de ayni yerde İdi. Gazanfer ağa caddesi açılırken yola tesadüf eden kabir ihtifale! Ziya beyin teşebbüsüyle açılmış, Çelebinin kemikleri İfih-dinden çıkarılarak mihrap önüne nakledilmiştir. Sonradan mesçidln enkazı da kaldırılmış, kabir tamamen ortada kalmıştır. Bu defa civara Sıhhat Enstitüsü yapılmakta ve mezarlık temellerin altında kalmaktadır, Memlekete bir çok hayrat Kazandırmış bir şair olan Revani çelebinin kemiklerinin olsun bir cami hatlresLne nakledilmesi hususunda Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğünün ve Eski Eserler Komisyonunun dikkatini çekeriz.
Talî» Çakıroğln
Sol elini ağzının kenanna dayayıp boynunu uzatarak bizim kasketli delikanlıya sokuldu:
— Senin gelinin vnı mı, efendi oğlum?
— Amma yaptın na. teyze hanım! Benim gelinim nasıl olur?
— Öyle söyleme, oğlum. Olacağı tutunca oluveriyor. Benimki öyle oldu ya. Oğlan: »Evleneceğinin diye kalktı, günün birinde gelin gelip köşeye oturdu.
—İyi amma benim oğlum ne gezer? Daha kendim bile bekârım.
— Aferin, evlâdımı Akıllı insan başkadır vesselâm. Sakın evlenmeğe filân kalkma ha. Hem kendi rahatın bozulur, hem de annenin başına dünyalar zindan o lur. Benim ne hallere düştüğümü biliyor musun?
— Gelininden mi şikâyetçisin. hanım teyze?
— Dertlerimi açma. Nasıl oluyor da sen hâlâ böyle gezip dolaşabiliyorsun, diye sorsana bana!
— Gezip tozmana gelinin mâni mİ oluyor?
— Hımmm... Sen gelsen de evin halini bir görsen zilinin yerinden oynar. Nasıl oluyor da aklımı kaçırıp tımarhanelere düşmüyorum, diyerek kendi kendime şaşıyorum. Tıınarhancdckl-ler keyiflerinden mi deliriyorlar sanıyorsun? Hepsinin bir sebebi vardır. Bir gün orada ben de Karşına çıkarsam şaşma sakın.
— Aman sus, teyze ha-mm.
— Ne diye susacakmışım, ayol? ElfiJem gidiyor da ben gitme® miyim? Delinin gideceği yer tımarhanedir.
— Seni bilmem amma benim oralara gitmeğe hiç niyetim yok. hanım teyze.
— Büyük söyleme. Böyle paşa medresesinde Muallimler, inmiştir. Bu sırada motör mü- şeyler belli Olmaz. Tuttuk-***’■"** mm.*.»., . ı o ..... j '““jlan gibi götüriiverlrler in-
sanı. Ne yalan söyliyeyim, kendimden korkuyorum ben. Bu gidişle mutlaka oynatacağım zihnimi.
— Zorun ne, teyze mm? Gelininle...
Şiddetle sözü kesti:
— İkide birde gelin edip durma. Doğru söyle bakayım, senin kaç çocuğun var?
— Ben evli değilim ki çocuğum olsun.
— Bizimkileri hiç sormuyorsun. Evin içerisi yetimhaneye döndü. Gece gündüz vırrak da vırrak. Ay, çatlı-yacağım vallahi.
— Torunlarını sevmiyorsun galiba.
— Sevmez olur muyum, ayol? Evlâdının yavrusunu nasıl sevmez insan? Amma velâkin, sevginin de oir derecesi vardır zahir. Kuluçka tavuktan da beter oldu kan Evin kapısından girdiği gündenberi durmadan çocuk doğuruyor, Bugünkü günde dört kız, bir oğlan. Kimisi emzikte, kimisi emekliyor. Allah cümieninki-ni bağışlasın, beşini de seviyorum amma bakılması çok zor. Analarının umurunda bile değil. Doğurup doğurup benim başıma atıyor. Hepsini de ben bakıyorum, ben büyütüyorum. Kan bir günden blı güne; «Şunlar da benim çocuklarım. Hizmetlerine biraz da ben bakayım, baba annelerine yardım e-deyimn demiyor.
— Bu yaştan sonra çocuk dadılığı ediyorsun öyle mi?
— Ben buna da razıyım. Beş tanesini doğru dürüst büyütüp yetiştirelim, diyorum. Amma velâkin, son zamanlarda gelinin halini gene beğenmemeğe başladım. Yemesi, içmesi değişti.
— Yoksa gene yolcu mu var, teyze hanım’
— Allah bilir amma, gidişat öyle gibi gösteriyor. Ağzımı açıp oğlana birşey söy-liyemiyorum. Sağolsun, oğlu mun yüreği temizdir amma çok titizdir. Ufak bir şeyden öfkesi kabarır, kızılca kıyametleri koparır Gücenmesin diye ona ses çıkarmıyorum. Arasıza gelini karşıma alıyorum, nasihat veriyorum. «Kızım, bu kadar ço-
Merhum Türkçü Necip bey hakkında mühim bir konferans
Şehrimizde bulunan İzmir | Öğretmenler Birliği azasında Felsefe Doktoru Ziya Som ar bir zy evvel kaybettiğimiz merhum kıymetli Türkçü mütefek- ( kir İzmirli Necip beyin Türkçü-1 lüğü ve fikirleri hakkında bir konferans verecektir. Bilindiği veçhile geçen sene toplanan Muallimler Birliği kongresi o zaman aramızda bulunan Türkçü Necip beye bir târim telgrafı çekmiş ve resmini Birlik salonuna asnııştt
Doktor Ziya Soınann konferansı. Muallimler Birliğinin bu iskeleden beş yüz metre kadar sene tertip ettiği konferansla- açıldıktan sonra gaz şirketine nn birincisi olup Cumhuriyet alt «Karayel» İsimli bir motö-malbaaaı karşısındaki Rüstem-1 re çarpmış vc parçalıyarak ba-1 paşa medresesinde Muallimler Urmıştır. Bu sırada motör mü-Birliği kütüphane toplantı ra-1 reltebntından 3 kişi de denize j lonunda 22 Mart Çarşamba dökülmüşler ve 74 numaralı1 günü saat 1520 da yapılacak- vapur tayfaları tarafından kur trr. tanımışlardır.
Bir motor battı
Beykoedan İstanbul» gelmekte olan Fahri kaptanın idaresindeki 74 numaralı vapur,
Yalovada yeni kurulan Soğııkhava ve buz fabrikası açılıyor Yalova Belediye Başkanlığından:
Yalova belediyesi tarafından yapılan soğuk hava deposu vc buz fabrikası 1 Nisan 1950 cumartesi gününden itibaren İşletmeye açılarak sayın esnaf, tüccar ve halkın emrine âmade kılınacaktır.
Soğuk hava deposu malzemeleri fennin en son tekniğine göre Holandanm meşhur Orasso fabrikaları tezgâhlarında imaı edilmiş Ur.
Buz fabrikasında çıkan buzlar Yalovaya bin bir emekle getirilmiş olan Paşaköy menbamın (Meşhur Safa) suyu İle yapılmış ter.
Et. peynir, krema, yoğurt, »brelerin soğuk hava depolarında muhafaza ftatlan (yepyeni) bir tesisat olmasına rağmen diğer yerlere nazaran çok ucuzdur. Soğuk hava depolanmoı görmeden mallarının başka buzhanelere vermemeniz menfaatinize uygun olacağı alâkalılara Hân olumu. 2841
ha-
lâfı
Samsun Valiliğinden:
Cinsi
Beherinin
Muhammen Azamî Bedeli Miktar Kuruş Kilo
Asgari Miktar
Kilo
Azami Miktardan Muhammen Geçici Bedeli Teminatı Lira Lira Kr.
1W
130
75
Koyun eti Sığır eti Koyun ciğeri Sadeyağ «erimiş» 720
1 — Memleket vc
15600
8000
200
2700
13000
500ü
10ü
2000
27000.-
10400.—
ISO.—
19-141) —
4274.25
Zühreviye hastahanelerlnln 11)50 yılı ihtiyaçları için alınarak yukanda muhammen bedeli, «cami ve asgari Hatları İle geçici teminatları yazılı koyun ve sığır eli ile ciğer ve erimiş yağ ekil ilmeye konulmuştur.
2 — ti daimi komisyonunda kapalı zarf usulü İle İhalesi 28/Mart/1950 tarihine ratiIlıyan Salı günü saat 15 de yapılacaktır.
3 — Şartnameler daimî komisyon kalemLnde olup İstekliler tatU günlerinden maada günlerde görebilirler.
4 — Eksiltmeye girecekler ticaret odası vesikası ve geçici
teminat makbuzlarını havi 2490 sayılı kanunun tarifleri dairesinde hsarlıyacakları teklif zarflarını İhale günü saat 15 şe kadar daimi komisyon başkanlığına makbuz mukabilinde vermeleri lâzımdır. Posta ile gönderildiği takdirde vukubulacak gecikmeler kabul edilmez (3210)
Sarıyer ilçesi seçim kurulu başkanlığından
5645 sayılı Millet Vekilleri seçimi kanununun 68 inci maddesine tevfikan ilçe seçün kurulu üyeliğinden isiifaen açık kalan İstanbul il genel meclis üyesinden bir yedek üye 25.3,1950 tarihine rasthyan Cumartesi günü saat 10,30 da Sarıyer Adalet dairesinde aleni kura 11c çckUtMğl UAn olunur.
13420)
Kadıköy dan;
Kadıköy nln Moda
vc 103 mükerrer yen! 137, 137 taj 139-139 kapı. 1929 kütük, 32 pafta, 156 ada, n parsel sayılı 116 M2 miktarındaki zemini Selimi Kadim vakfından dükkânı olan kârgir ev Şahin Şahlnyan ve Si rap lya n kızı Dlruhl Asdığın müştereken malı olup izale! şuyuu suretiyle satılması mahkeme ilâmı İcabından bulunmakla bu »-bcblc bu günden İtibaren açık arttırma ile satışa çıkarılmış, arttırma şartnamesi herkes tarafından görülmek üzere 22'371950 Çarşamba günü saat 10 dan İtibaren İcramızda açık bulundurulacaktır.
Gayrunenkulün evsafı: 135 numaralı gaynmenkulle müşterek bir giriş koridorunun nihayetinden ve sağdan iki ka-nadlı ahşap kapı ile zemini kısmen malta taşlı kısmen de karoseramlk döşeli bir taşlığa girilir. Karşıdan diğer bir kapı Uc eski tarzda zemini karosera-mik döşeli harap kArglr ocaklı mermer bulaşık tekneli mut-bah ve buradan bir kapı Uc içinde muhtelif cins 5-6 ağacı bulunan bahçe vardır.
Birinci kat taşlığın sağından 18 ahşap bosamaJda çıkılır. Solda sokağa nazır cumbalı büyük bir oda, sağda bahçeye bakar ahşap yeril dolaplt büyük bir oda ve sahanlıkta mermer taşlı bir helâ, bir küçük kiler vardır.
2 nel kat, birinci kattan ahşap merdivenle çıkılan kaga bakan küçük bir bahçeye nazır büyük bir vc büyük bir kiler mevcuttur. Bina kârgtr İki yan duvarında yukardan aşağıya kadar uzayan geniş bir tasman çatlağı olup döşeme ve tavanlar boyanız pencereler, ahşap ve sürmeli olup, su. elektrik tesisatı yardır. 139 numarak dükkân bu evin altında Moda caddesine yüzlü ahşap eamekânh vc Utor demir kepcnkle ayrılmış zemini ahşap döşeli tavanı volta kemerli olup bina 62 M2, gerisi bahçedir.
Evin İki odaslle dükkân kirada ve diğer iki oda hissedarların emrinde kilitli bulunup tamamı l$080 lira kıymetlidir.
İşbu gayrimenkulun birinci açık arttırma İle satışı 17/4/950 tarihine rastlayan Pazartesi günü saat 14 den 16 ya kadar İcra dairesinde yapılacak bu arttırmada, arttırma bedelinin mala konulan kıymetinin % 76 şlni bulduğu takdirde dellkl tarafından 3 defa bağrılarak en çok arttıranın üstünde ihale olunacaktır. Bu arttırmada böyle bir bedel elde edilmediği takdirde son arttıranın taahhüdü baki kalmak şartile ort-tırmn 10 gün müddetle uzatılarak 27/4/950 perşembe günü aynı saati arda yapılacak 2 nci arttırmada dellâl tarafından üç defa bağrılarak en çok arttıranın üstünde ihale oluancak-iır.
İhale bedeli peşindir, ihaleden sonra müşteri, İhale bedelini yatırmak üzere yirmi günü geçmemek şartile takdiri olarak mehil verilebilir. Mehil verildiğinde müşteriden teminat da istenebilir Müşteri derhal veya verilecek mehil İçinde İhale bedelini yatırmadığı takdirde satış 2004 «ayılı icra ve iflâs kanunu hükümleri dairesinde yapıldığından bu kanunun 133 üncii maddesi mucibince muamele ifa olunur.
Arttırmaya iştirak İçin müşterilerin gayrimenkul kıymetinin % yedi buçuğu nlabetinde pey akçesini nakden veya bu değerde milli banka mektubunu arttırmaya iştirakten evvel satış memuruna vermek sure-Ule arttırmaya iştirak ederler. Arttırmaya İştirak eden müşteriler şartnameyi ve satış dosyasını okumuş, bütün vecibeleri kabul etmiş sayılır.
Deiiâihk resmi İle ihale pulu bedeli ve yirmi senelik vakıf taviz bedeli müşteri namına tescil icabında teslim masraflarının alıcıya ve bur.laruı haricinde kalan bilumum harç, r.îslnı ve vergi ve vakıf Icaresi İve masraf ve saire satış tuta-rmşan Mramti a»re hlac-darla ı a alttır.
Alacalıları tapuda kayıtlı ol-n..aUu«..,.u> .m. ı-.ym. a., «a.-1mayan alacakhlarla sair alâka-
H.n mUndrrerMl., c.Vmıjt.r OKuyu- ,darJann> |rtWak hftRk sahiple-cularımıu tovrlyc eneriz. , . . , ,
pahla pEHclsi | ™1’Tl bu haklarını, hususlle
Damta'nın M Unell «ayısı Mltlut faiz ve masrafa dair lddlala-cpn»ı Kunuy. Aru Nuuıt A«ya. Ben- rını ilân tarihinden İtibaren 15 V, otat BOn içinde mnnrarlysHmlie
oğlunun en «on ve en ciUttl jilrle- ___,, ...
rıyie yayınlanmıştır jmuıacaatln kaydettirmeleri.
iPorta ıcuiuzu şaş - fıtanbutı adre- a'ts* takdirde alacakları tapII-suic juııasıt Örnek/dcı«ı îstcyinu. ^(ia kayıtlı olmadıkça satış ta-
cuğun hem sana zararı vardır. hem de büyütüp yetiştirmek zordur ı> diyorum amma lâflarım bir kulağından girip bir kulağında nçı-kıyor. Bunun kadar çocuk delisi kan görmedim. Bugünün eyyamında beş çocuğu meydana çıkarmak kolay mı? Allah seni İnandırsın ki bazı defa çocukların isimlerini bile şaşırıyorum. Dur bakayım, en büyükleri oğlan. Onun adı Sabri. Sonra sıra ile İfakat, Nezahat. Ne-bahat, Sabah a t. Akılda durur mu bu kadar isim? Çocukları çağırırken şaşırıyorum. Hele o gürültüleri! Evin altını üstüne getiriyorlar. Ağzımı açıp bir lâkırdı söylemeğe kalksam anaları ejderha kesiliyor, beni paylıyor.
— Buraya niçin geldin, hanım teyze? Gelininle kavga mı ettin yoksa?
— Anlatıyorum işte. Oğlum gemilerde çalıştığı için her zaman burada bulunmaz. tkl gün evvel gene gemi ile dışarıya gitti. Dün akşam üstü çocuklar kavgaya tutuşmuşlardı. Ellerine yemiş verip susturduktan sonra gelini karşıma aldım; «Kızım, bu çocuklardan çektiklerimizi görüyorsun. Allah bağışlasın, beş tanesi birbirinin ardından geldi. $u günlerde senin halini biraz acayip görüyorum. Gene çocuk doğurmağa kalkarsan bunun sonu İyi olmaz» diye nasihat vermek istedim. «Vay, sen benim çocuklarıma ne karışıyorsun? Keyfim isterse on tane daha doğururum. Sen benim kâhyam değilsin.» demez mi? «Hele bir doğur da göreyim. Çocuklarını senin koltuğunun altına kıstırdığım gibi hepinizi kapı dışarı ederim» dedim. Kâfirin kızı küplere bindi. Doğuracağım işte. Hem de senin inadına bu sefer ikiz doğuracağım. Saba-hatin ardından iki kız daha yapacağım» dedi. «Sen doğur, ben de isimlerini koyayım. İfakatten sonra Nezahat, ondan sonra Nezahat. Sabahat geldiler. Bu defa doğuracağın ikizlerin de biri Kabahat, öbürü Rezalet olur» dedim. Vayyy! .. Sen misin karıya ağız açan. Sen benim ortağım mısın, kocakarı? Nur topu gibi çocuklarım neden kabahat oluyormuş? Kabahat de sensin, rezalet de sensin» diyerek tepeme çullanıverdi. Ben feryad ettikçe o vuruyor. Üst kattakiler yetişmeseler-di. şimdi beni karşınızda goremlyecektinlz. Ölümüme kasdetti hınzır oğlu hınzır.
Gelin hanım esmer, iri yapılı bir kadın. Mahkeme a-çildi ğı İçin kendisiyle konu- ı şamadık.
157 ton kalay ve 44 ton teneke geldi
Ticaret ofisi, elinde bulunan malların satış ve ithalini serbest bıraktıktan sonra İlgili firmalar bu mallan ithale başlamış olup bu hususta faaliyet devam etmektedir. Son gönlerde piyasaya yeniden 157 ton Jcolay ve 44 ton teneke levha gelmiştir.
18
so-oda, oda
Hidrojen bombası
Vaşington 20 CAjM — Umumiyetle İyi haber alan çevrelerden bildirildiğine göre, Hidrojen bombası nisan ayı İçinde Pasifikte Enivetok adasında Amerikan eksperleri tarafından tecrübe edilecektir.
Tecrübesi yapılat^: Hidrojen bombasının hâlen Birleşik A-merikada imal edilmekte olan Atom bombalarından daha kuvvetli olacağı söylenmektedir.
İnfilâk kudreti takriben bir milyon tonluk nlteolUertnU klâsik infilâk maddesine mukcil 0-lacaktın . .
ULMACA
13946678
IIP!
| I 1 ■
1 I 1 ■
I 1 1 1 1 1 1
1 1 1 ■
1 ■'İlil
■ 1 1 1 ■
1 ■ 1 1 1
1 1 1 1 1 1
■ 1 1 1 1 1
>k>kian u£a: 1 — ltmirin bir karacı. 2 — Srcaslanan. 3 — Eta v( edil -NeO «Jatı, 4 — Az »tak. yaparak. 5 — Mecnunun sevsllui - Uçak iü-dazı. a — Sayına (K> «etlnr bıçak kılıfı olur - Bayına «K» Svllrse bir narı Pll*v olur, 7 — Yaşta detil haçtadır. S — Mefharetin ban ■ Tuva-tUrdenblre verilen karar, U» — Zkkl sairle Timizden
Yakandan nafıya 1 — Anadoluda bir nehir, 1 — Kaideye uygun olarak - Genişlik. 3 — Tersi bir emir -Duvar Utm. 4 — inatçılık • Bir adat. S — Çatıya «arkıblan S — LAhS» -Bit m Adam 7 — Ter*) hicap «I -İnsan. • — Komşu bir devletin ordu mensupları.
GECCM BUlMACANm HALLİ
Ce. Re,
Küçük baş hayvan derileri
Sön günlerde küçük boş hayvan derisi piyasası, bu arada bilhassa koyun ve keçi derilerinin satışları gevşek gitmektedir. Bu İtibarin yüksek flütler mecburen düşmekledir.
Buna mukabil kuzu ve oğlak derilerine talep fazladır Bu iki deri mahsulünün bu yıl az oluşu da bu talebe tesir etmektedir. Ancak evaf bakımından bu deriler geçen sene kİ emsallerinden üstün çıkmıştır. İç ve dış piyasalardan vaki olan bu talepler karcısında flütler şöyle-dlr: Kuzu derisi kuru 280 kuruş, oğlak derisinin cifti ağırlıklarına göre 600 - 900 kuruştur.
Piyasada bu deriler üzerine alivre satışlar da yapılmaktadır.
YENİ YAYlIŞg
Soldan saka: 1 — Kavuniçi. 8 — ’ Aleniyet. 3 — Ha«u(ane. 4 — Vali. Zer. S — Etille, Le. 0 — Emhek. 1 — 0. irııar. « — Anason. 6 — Caz. N«lo. W — U. Kujiuk.
■ Yukarıdan aşağıya. 1 — Katıveoca*
I fi. 3 — Alaıl. İnal. J — Veıılr. Az. ! 4 — Vnııtimlı S — Nld. Kimono. « — baz. Boaip. 7 — Çeneler. Lu. S —
1 İlerek. Pak.
* Eyüp Halkevi Baıknnlıİından — Evimiz kamile Mflmleri yBntleneee-ümden )£ Mjrl IBS» (Oilü saat
>o dan itibaren (Hail: dernneicn ve kuraları). ıKöjciliÛk) v« spor kolla-rıaa kayıtlı Oyclreimlzln lesrUlerl rica olunur
* Eyüp Halkevi Bajkanlılmdan — Evimiz Dil Edebiyat kolu tarafından 35 Mart 1S5O cıimortaaJ rünil saat 20 dc Evimlzdo bir IMUkUalb «lir okuma müsabakası* terUbcdUnusi’r, Bu müsabakayı IştK-ak etmek isleyenlerin M Mart 1S50 cuma cüntl akşamına kadar mürautatlar ı rica e hin ir
Carının paylaşmasından mah-nıın kalacaklardır.
Taliplerin daha ziyade bilgi almak arzu edenlerin 050/335 dosya numaramızla memuriyetimize müracaatları ve satış günleri muayyen saallarda sa-tuj yerinde bizzat veya bllvekâle hazır bulunmaları Lüzumu ilân .olunur. (8889 >

X______♦
"ahlfe 8
22 Mart 1950
Sabahleyin kalktığınız zaman ilk işiniz dişlerinizi
BÂmreLiiN
Diş Macunu ile fırçalamak olmalıdır. RADYOLİN Diş Macunu dişlerinizin ve ağzınızın sağlığını koruyan antiseptik ve en mükemmel bir vasıtadır.
Tekel Genel Müdürlüğü İlânları
Levazım Alım Komisyonundan
1 — Muhtelif ebat ve markada 917 adet hurda dış Kamyon lâstiği, müstamel 17 adet kamyon lâstiği. 106 adet hurda iç kamyon lâtlği ve 86 adet hurda kolan açık arttırma usuliyle satılacaktır.
2 — Muhammen bedelleri 8420 lira olup geçici teminatı S31.5O liradır.
3 — Kısmen veya tamamen arttırmaya İştirak edilebilir.
4 — Attırma 104.950 pazartesi günü saat 11.30 da Kabataş-
ta Oeuel Müdürlüğümüz Levazım Alım Komisyonuda yapılacaktır . •
5 — Şartnamesi her gün genel müdürlüğümüz Levazım ve Evrak şubemizden alınabilir.
fi — İsteklilerin yukarıda yazılı gün ve saatte yatırdLklan teminat makbuzları ve kanuni ikametgâhları ve ticarî durumlarını gösterir belgeleriyle -birlikte Levazım Alım Komisyonuna müracaatları ilân olunur. 3412
Kast moıiu C. Savcılığından
1 — Kastamonu Merkez Ceza ve Tevkif evinin 1950 - 1951 yılı ekmek Itlyacı 14/3/950 gününden itibaren 20 gün müddetle ve kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — 1051 »ılı şubat ayı sonuna kadar cezaevinin İhtiyacı olan ekmek halka verilmesi kabul edilen undan yapılmış beheri 750 gram olmak üzere tahminen (109500) adetten İbarettir.
3 — Belediye rayici üzerinden ve mütehavvll flat esasına göre ihale edilecektir.
4 — İhale 3'4/950 pazartesi günü saat 16 da Kastamonu C. Savcılığı makarnanda toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
5 — Muhammen bedel (32850) lira olup muvakkat teminat (2463> lira 75 kuruştur.
6 — İsteklilerin teminat ve teklif mektuplarlle birlikte İhale saatinden bir saat evveline kadar bizzat veya taahhütlü mektupla komisyon başkanlığına müracaatları lâzımdır.
7 — Şartnameyi görmek İsteyenlerin ihale gününe kadar
her zaman çalışma gün ve saatlemide ceza evi müdürlüğüne müracaatla wrebilecekleri Hân olunur. (3208)
DEVLET DEMİRYOLLARI İLANLARI
Kömür taşıttırılacak
Devlet Demiryolları Merkez 9 uncu Komisyon Başkanlığından
1 — Havzadan îstanoul. Derince, Bandırma, İzmir. İskenderun, Samsun •imanlarına takriben 397.700 ton madenKÖmü-rünun nakliyesl kapalı zarf usulü İle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Nakliye muhammen bedeli 2,839 973 lira ve muvakkat teminatı 98.949 Ura 19 kuruştur.
3 — Şartnameler bedelsiz olarak Ankarada Malzeme Dairesinden ve Haydarpaşada Tesllnıalma ve Yollama Müdürlüğünden verilir.
4 — Eksiltme Ankarada idare binasında toplanan Merkez 9
uncu sa Cinaim a komisyonunca 31/3/950 cuma günü saat 15.30 da yapılacaktır, isteklilerin teklifleriyle kanunun tâyin ettiği vesikalarını ayni günde nihayet saat 14.30 a kadar makbuz mukabilinde adı geçen komisyon başkanlığına vermeleri (veya muayyen vakitten önce ele geçecek tarzda İadeli taahhütlü olarak posta ile göndermeleri) 3096
BAŞ .DIŞ. NEZLE. ADALE . SİNİR
ROMATİZMA ve bütün ağrılara karşı
_ DÜNDE 3 KAŞE ALINABİLİP- ■■■-
İstanbul Vakıflar Müdürlüğü ilânları 1
Aylık kirası Semti Mahallesi Sokağı No.su Cinsi Lira. Kş.
Karagümriik Keçeci Karabaş Melek Hoca 80 arsa 2/6 2 00
SUlvrlkapı Veledi Karabaş SUlvrlkapı Yağhanesi 13 > 144/720 10 00
YedikuJe Hacı Ev ha t İki yüzlü çeşme 9 » 32/384 1 00
Molla Fenarl Molla Fenarl İskender Boğazı 28 ta) 22 arsa 1/4 4 00
Samatya Hacı Evhat Hacı Hüseyin çeşmesi 13 > 1/4 2 00
Bal at Hızır çavuş Çorbacı çeşme 4 > 9/16 T 00
Topkapı Fatma Sultap Tramvay caddesi 130 (Ahmetpaşa camii muvakldthanesl.) 13 50
Kumkapı Saraç İahak Değirmen 22 arsa 3 00
Kocam ustafapaşa Ali Faklh Ağaçkakan camii Şadırvan mahallinden S 00
Topkapı Beyazıt ağa Kalaycı AJ1 Taj 13 arsa 5 00
Eyüp Kalenderhane Kalenderhane 59-61 » 31 00
Samatya Hacı Evhattln Tabakçı 15 > 5 00
Samatya » İki yüzlü çeşme 69 » 5 00
Fener Hamami Muhittin Sebze bostanı çıkmazı 6-10 > 1 00
Kumkapı Kazganl Sadi Allşan 125 > 6/48 pay 1 00
Tavuk pazarı Molla Fenarl Çilingirler 41 > 48/144 8 00
Eyüp İslâm bey Kalenderhane 54 > 10 00
Küç ükm ust afap aşa Muştan tik 19 taj » 80/96 8 00
Samatya Hacı Hüesyİnağa Narlı kapı 72 > 8/5 pay 6 00
Slllvrikapı Cambazlye Hlsaraltı 3 > 6 00
Samatya Hacı Evhatlla Hacı Hüseyin çıkmazı 60 > 5/58 1 00
» > > 64 > 5/56 1 00
> ■ 62 > 5/58 1 00
> > » 60 > 5/56 1 00
» » > 58 > 5/58 1 00
Yukarıda yazılı arsalar ve cami muvakkit hanesi 28/2/951 sonuna kadar kiraya verileceğin-
den istekliler 3/4/950 pazartesi giinü. saat 15 te Çemberlltaşta İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü Akarat kalemine gelmeleri. 3372
Devlet Orman işletmesi Adapazarı Müdürlüğünden
Bölgesi İstif yeri Cinsi Miktarı M. Bedel Lira K. Teminatı
Adet M3.D3. Lira K
Akyazı Dsdeler altı Köknar Tomruk 157 103 370 55 00 427 00
> > » » * 98 63 145 55 00 261 M
» ■ » k > 24 18 220 55 00 66 00
1 — İşletmemizin Akyazı bölgesinin Dedeler altı istif yerinde mevcut yukarıda cins ve miktarı yazılı köknar tomruğu üç parti halinde acık arttırmaya çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 5/4/1950 çarşamba günü saat 15 de Akyazı bölge şefliği binasında toplanacak komslvon önünde yapılacaktır.
3 — Buna alt şartname Orman Genel Müdürlüğünde; Ankara merkez, İstanbul, İzmit işletme müdürlüğünde, Adapazarı merkez, Akyazı bölge şefliğinde ve işletme müdürlüğünde görülebilir.
4 — isteklilerin belli gün ve saatte evrakı müsbltelerlle birlikte komisyona müracaatları
İlân olunur. (3317)
ZAYİ — Samatya nüfus memurluğundan aldığını ve İçinde askerlik durumum yazdı kimlik cüzdanımı kaybettim. Yenisini alacağımdan esklsl-
nln hükmü yoktur. Bulanın adresime göndermesini İnsaniyet namına rica ederim.
1338 Doğumlu Mlhran oğlu Kevork Saraf Samatya Pamukçu
28ixı Kuruş ucum:
Abone bedeli
Tclcfonlanmıs Bnsmuharrıt 20563 Y*n isleri Wl« - tdve 2O6B1 Müdür: 21H91
Çneuıı nenimi doktor
Ahmet Akkoyunlu
raksım - Talimhane
Palas. Telefon: 118827
İngiltere İhtİvaciniz
olan mallan imal etmektedir
ihtiyaçlarındı karşılamak ilindi Iogdterenin kaynaklan «e fcûacrtaön yegâne gayesidir İngiltere ihtiyaçlarında İncelemiş «t her ıcoe tayta anan alıcılarınızı memnuniyetle kanılarındır.'
İngiliz Sanayileri Fuarında J.OÖO imalatçı dokun unayıın en modem mamulatını teşhir edecek ve denizaşırı her bir memleketten gelecek 16,000 alıcı kendi pazarları için derhal mal teçmelt üzere Fuarda top la nacak dır.
Dünya pazarlan için yeni mal istihsali ingfiterenro isiîhsaiatım Mr fekor seviyesine çıkarmadır Bu ihracatta Ingilterenin öteki memleketlerden mal salın almasını mümkün kdacakdır, unuıulmasmki tngılıcre dünyanın en büyük müşterisidir.
Alıcılar! Mayıs ayında turistler dahi İngitıcrcyı ziyaret edeceklerinden şimdiden otellerde yer ayırtınız.
İNGİLİZ SANAYİLERİ FUARI
londra MAYIS 8-19 Birmingham
^lallarım terlılr eden fabrikatör fer, evrtldtn. katafot: temini re Fuurda Imıuri ırtfrlr re kolaylık gbılarUmctUıe dair MALUMAT en rakın İngiliz Bitnik re Orta Elçilikleri re Hoıuolotluklarırıdan elde edilebilir.
ACELE SATILIK YALI
Küçükyalıda 190 metre kare üzerine bütün konforu
I haiz bir yalı sahibi elinden acele saklıktır Mutavassıt kabul edilmez. 1‘e lef on: 29230
[İSTANBUL BELEDİYESİ İLÂNLARlj

Tapulama işleri için memur alınacak
Tapu ve Kadastro Gsnel Müdürlüğünden:
1 _ Ankara mrekez ve İlçelerine bağlı köylerde tapulama
İşlerinde çalıştırılmak üzere kadastro teknlslyenl ve yardımcısı alınacaktır.
Teknisyenlerin yüksek bir mektepten veya liseden ve yardımcılarının da orta okuldan mezun olmaları ve askerliklerini yapmış bulunmaları şarttır. Hukuk mezunları imtihansız alınacak ve diğer İstekliler müsabakaya tabi tutulacaktır.
2 — Teknisyenlere köylerde çalışıldığı günlerde barem kanununa göre alabilecekleri maaşlarına ilâveten 4,5 lira ve yardımcılara 3 er Hra yevmiye ile ayrıca elbise ve ayakkabı da verilecektir.
3 — Lise ve ortaokul mezunları 3, hukuk mezunları bir aylık kursa tabi tutulacaklardır.
4 — Müsabaka sınavı Ankarada Genel Müdürlükte İstanbul ve İzmlrde Grup Tapu Sicil Müdürlüklerinde 25/3/1950 tarihinde yapılacaktır
5 — İsteklilerin dilekçe ve tahsil belgeleriyle ve memu-
rin kanunun dördüncü maddesinde yazılı sair vesikalarla birlikte Ankarada Genel Müdürlüğe, İstanbul ve İzmlrde Grup Tapu Sicil Müdürlüklerine müracaatları. (3345)
İstanbul iline bağlı Şile İlçesinde yaptırılmakta oian dispanser binasının İkinci tasım İnşaatı açık eksiltme suretiyle yatırılacaktır.
Keşif bedeli 29999.58 lira ve ilk teminatı 2249.97 liradır.
Şartnamesi İstanbul Dlvanyolunda Belediye Merkez binasındaki Zabıt ve Muamelât Müdürlüğünde görülecektir. İsteyenler bu şartnameyi 75 kuruş nedel mukabilinde İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünden alabilirler.
İhale 10/NUan/1950 Pazartesi günü saat 1440 da İstanbul Belediyesi Merkez binasında müteşekkil Daimî Komisyonda yapılacaktır.
İsteklilerin ilk teminat makbuz veya mektubu. 950 yılı ticaret odası vesikası ve bir kalemde 20.000 liralık bu veya benzeri bir işi yaptığını İsnata yarar veslkalarlyle birlikte İstanbul Bayındırlık Müdürlüğüne müracaat suretiyle eksiltmeden üç gün evveline kadar alınacak fennî ehliyet kâğıtla riyle birlikte İhale günü saat 14.30 da Daimi Komisyonda bulunmaları lâzımdır. 3268
Kalorifer tesisatı yaptırılacak
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünden:
1 — Büyükderede Orman Fakültesi binasında 46097 lira 50 kuruş keşifll kalorifer tesisatı İşinin 3/Nlsan/195û Pazartesi günü saat 15 te Rektörlükte kapalı zarfla eksiltmesi yapılacaktır.
2 — Eksiltmeye girebilmek için istekliler eksiltme tarihinden üç gün evveline kadar Rektörlüğe müracaatla bir kalemde 40 bin liralık benzer bir İş yaptıklarına dair Üniversite Mimarlığından belge almalıdırlar.
3 — istekliler 3457.32 liralık geçici teminat makbuzlarını, alacağı belge İle Ticaret Odası kâğıtlarını ve teklif zarflarını ihale günü saat 14 e kadar Rektörlüğe vermiş olmalıdırlar.
4 — Bu İşe alt keşif, şartname ve gerekil evrak Rektörlükte görülür. (3048)
Sayın Doktorlara
TR1NİTR1NE CAFEİNE PANCREPATİN THİODERAZINE Amp.
Satışa arzedUdlğlnl saygı İle arzederlz.
TAKSİM Eczanesi
Dubois Laleuf Midy
Tekel İstanbul Başmüdürlüğünden:
Kasımpaşa tuz deposunda biriken (160Û0) adet artar eksilir 100 lük boş tuz çuvalı açık arttırma ile mahallinde teslim satılığa çıkarılmıştır.
Muvakkat teminat akçesi (707) liradır, isteklilerin 30-3 950 perşembe günü saat 15 te Tekel İstanbul Başmüdûrlyeti muhasebe müdürlüğüne müracaatları. Çuvallar Kasımpaşa tut deposunda görülebilir. 3139
Öksürenlere KATRAN HAKKI EKREM
Almak, Satmak, Bulmak için
ES ıı ucuz ve en emin vasıtadır

Comments (0)