Mülkîye! Mecmuası 1 ( İZ A li /f PÂ KS A M
Mal salılplerlle klraalar arasındaki İhtilâfla- jff M UpK ®
cin sebeplerini umumi eteâra anlatmak ve ara- S| R j(S jr““wjk H Wr I
dakl münasebetleri adilâne bir çeklldo ayarlamak İra» •§£&& a^& w e* O _ 1 *-f
maksat ve gaycslle şlmlllik cn beş günde bir JbZ DUÇJUIl (f Sâlllj 3
^tıkacak olan bu mecmuanın blrnlcl sayın gıktı, j
Sene 30 — No. 10574 — Fiat! her yerde 10 kuruştur. ÇARŞAMBA 24 Mart 1948 Sahibi: Necmeddln Sadak — Yazı İşlerini fiilen İdare eden: C. Bildik — Akşam Matbaası
Ruslar Berlin üzerinde fetih hakkı iddiasında
Montgomeri’nin, Mareşal Sokolovsky ile görüşmek için Berline gideceği söyleniyor
Vaziyet vahimleşirse Ingilizîerin, kendi işgal bölgelerinde Ruslara karşı alacakları tedbirler
Başbakan Haşan Saka
Şark vilâyetlerinde tetkik seyahatine çıkacak
Ankara 24 — Başbakan Haşan Saka, bir kaç glln sonra Şark vilâyetlerimizde seyahate çıkacaktır. Doğu vilâyetlerimizin kalkınması bakımından bu seyahate ehemmiyet verilmektedir. Yarın îstanbuldan buraya gelmesi beklenen Ekonomi Bakanı Cavlt Ekin, bu seyahatinde Başbakana refakat edecektir.
Haberleşme serbestîsi konferansı toplandı
ilk toplantı la dört ana komisyon seçilerek çalışmalara başlandı
Lonlra 24 (Radyo) — Berimdeki fosiliz. Amerikan ve Fransız kuvvetleri kumandanları asıl kontrol komls yonu toplanmadıkça komisyonun hiç bir komitesine temsilci göndermlye-ceklerlnl tebliğ etmiştir.
Londra 23 (A.A.) — «Nafen.
Mareşal Montgomsry'nln Mareşal Sokolovsky İle görüşmek iizere bu haf ta sonunda Bcrltne gideceği yolunda jBcrlinden gelen bir haberde İlâve e-dlldiğlne göre, durum vahünleştlğl takdirde İngiliz bölgesinde bulunan Sovyet askeri heyetinin hudut harici edilmesi muhtemeldir. Alınması m tün kün olan diğer karşı tedbirler arasında İngiliz kesiminde bulunan Sovyet
radyo merkezinin, kapatılması Rus bölgesine Ruhr kömürlerinin ihracına son verilmesi ve Rus bölgesinin ham maddelere mukabil makine akson almasını sağlıyan anlaşmanın feshi de bulunmaktadır,
Ruslar fetih hakkına •dayanarak Bellini talep etmektedirler. Fakat İn gütere ve Amerikanın 1045 senesinde Berline İlk olarak girebilecek bir durumda bıılıınduklan fakat bir nezaket eseri olarak bu İşin Ruslara bırakılmış olduğu belirtilmektedir.
Berlin 23 (AA.) — İngiliz, Amerikan, Fransız İşgal kumandanlıkları. Dörtler kontrol konseyinin müddet kaydı olmaksızın Sovyet kumandanlı-
ğı tararından tehire uğratılması meselesi hakkında gereken İzahatın verilmesi hakkında Sovyet kumandanlığı nezdlnde yapmış oldukları müracaata bu akşam cevap verilmesini beklemektedirler.
Müttefik kumandanlıkları tarafından ayrıca belirtildiğine göre. Sovyet kumandanlığına tevdi edilen mesaj rica mahiyetinde olmayıp bir talep mahiyetini taşımaktadn.
Vaşlngton 23 (AA.) — Bugün Be-yazsaraydan bildirildiğine göre. Al-manyada askeri idarenin sivil makamlara tevdii hakkındakl projenin terkine karar verilmiştir.
Rusyada kış savaşlarında tecrübeli alman subayları
İn piliz ordusunun kış manevralarında bu tecrübeli erlerin fikirlerinden faydalanılacak
Maliye Bakanı vefat etti
Cenazesi İstanbul’a bugün naklolunacak
Londra 23 (AA) — Ingiltere hükümeti; İngiliz ordusunun yaptığı kış manevralarında tavsiyelerde bulunmaları için Sovyet cephesindeki kış muharebelerinde teknik tecrübe sahibi Alman harb esirleri İstemiştir.
Bugün Avam kamarasında Harbiye Bakanı ShtnweU*e; bu hareketin milletlerarası kaideleri İhlâl mahiyetinde olup olmadığı sorulmuştur.
Böyle bir şeyden haberi olmadığı cevabını veren Shlnwell, şunları ilâve etmiştir:
« Ne oiursa oLsun bunu yapıyoruz.
Bu mesele; Noıhunberland'dakl kampta bulunan Alınanlara radyo ite
yapılan bir hitabe Önerine- ortaya a-tılnuştır.
Bu hitabede; taşın Doğu cephesinde kullanılan silâh ve motörlü vasıtalar hakkında teknik tecrübesi bulunan subaylar ve teknisyenler istenmiştir.
Shlnvell; îngUterenln «Ordunun İnkişafına faydası olacak her türlü teknik tecrübeden» istifade etmesi Icab ettiği kanaatinde ısrar etmiştir.
tşçl saylavlardan biri İngiliz ordusunun eski nazl subayları tarafından tâlim ve terbiye edilmelerinin «usule mugayir» olacağını telmih etmiştir.
Fin - Rus müzakere eri
Fin Başbakanı da uçakla Moskova’ya götürülecek
Londra 24 (R.) — Moskovay» git-tnlş bulunan Fin heyeti ile Rus delegeleri arasında henüz resmi müzakerelere başlanılmış değildir.
Dün uzun bir toplantı yapılmıştır. M. Moiotof Fin heyeti Üyeleri ile temas etmiştir.
Bir habere göre, Ruslar Helslnklye özel bir uçak göndermişlerdir. Hasta bulunan ve heyete başkanlık edememiş olan Fin Başbakanının bu uçakla Moskova ya götürüleceği bildirilmektedir.
Filistınde bir infiiâk
30 - 40 Yahudi evi havaya uçuruldu
Kudüs 23 (AA) — Bu akşam Telâ-vlv'de bir toplantı yapan Yahudi A-jansı İcra komitesi; Fillstlnde İngiliz mandasının sona ereceği 1G mayısta bu memlekette bir Yahucij devletinin kurulduğunu İlân etmeğe karar vermiştir.
Londra 24 (R» _ FlJIş'.'.ode dün gece müthiş bir infilâk olmuştur. Bu İnfilakı sîlûh sesleri taklb diniştir.
Bu sabah gelen haberlere göre, bir ;
Türkiyeye yardım
Amerikan Ayan Meclisi munzam yardımı kabul etti
Londra 24 (R) — Amerikan Ayan Meclisi Türkiye 11» Yunanistan» 275 milyon dolarlık munzam yardım kanununu İttifakla kabul etmiştir.
Vaşington 23 (AA) — Yunanistan vs Türkiye İçin taleb edilmiş olan 275 milyon dolarlık munzam krediyi kabul etmesi yolunda Ayan Meclisini teşvik eden Ayan Ilyesl Vandenberg «Türkiye ile Yunanistnna yardımda bulunmasını reddetmek büzler ve diğer hür halk kütleleri İçin lıür bir dünyanın muhafazasına engel teşkil edecektir.» demi? ve bu kredilerin «komünizm» İn meşum ve hain ilerlemesini önlemeğe yardım edeceğini İlâve etmiştir.
Vandenberg. bundan sonra Rusyayı ve «Rusyanın peyki olan memleketleri» Yunan hudut hâdiseleri hakkında tahkikat yapılmasına mâni olmak suretiyle Birleşmiş Milletlere karşı «kabaca bir İstihkarda» bulunmuş olmakla itham etmiştir.
Merhum Halil Nazmi Keşmir
Ankara 23 (AA.) — Maliye Bakanı Halit Nozml Keşmir'in mustarip bulunduğu hastalıktan kurtulamıyarak bu gece vefat ettiği tessürle öğrenilmiştir.
Merhumun cenazesi, ailesinin, arzusu üzerine yarın akşam İstanbul» nakledilecektir.
[Akşam: Halit Nazml Keşmir. 1897 senesinde tbradl'de doğmuştur. Mülkiye mektebi mezunudur. Mülkiye ve Maliye müfettişliklerinde. Kambiyo ve Nakit işleri umum müdürlüğünde bulunmuş ve Ticaret Bakanlığı müsteşarlığında İken milletvekilliğine seçilmiş; 1940 nenesinde Recep Peker kabinesine Maliye Bakanı sıfatlyle girmiş; Haşan Saka kablneslnda de bu vazifeyi muhafaza etmiştir.
Halit Nazmı Keşmir’in geng yaşında bu ânl ölümü teessür la karşılanmıştır. Merhuma Tanrıdan rahmet diler; ailesine de tâzlye ti ertenizi sunarız.)
Celâl Bayar Erzincanda
Haysiyet Divanı 6 Milletvekili hakkındaki dosyalan tetkike başladı
Erzincan 24 — Demokrat Parti genel başkanı Celâl Bayar; dün saat 23,30 da Erzincan» gelmiştir.
Ankara 24 — Demokrat Parti merkez Haysiyet divanı, dün öğleden sonra toplanarak genel kurul tarafından tevdi edilen, eJtı milletvekili hakkındakl dosyalan tetkik etmeğe başlamıştır.
Fransada Amerikan üsleri
Londra 24 (AP) — Moskova radyosu, bir Çek gazetesinden naklen. Fran sız topraklarında Amerlkaya yeni aı-keril üsler verildiğini ileri sürmektedir. çek gazetesinin İddiasına göre; Fransadan verilen hava üsleri ve deniz aşın Fransa topraklarındaki hava üslerinde tanınan İmtiyazlar hakkında Fransa He Amerika arasında geçen ayın sonunda gizil bir anlaşma İmzalanmıştır. Amerika bu arada Bay gon, Tunus ve Pondlchery’de üslere sahib olmaktadır.
1 -R
Basın ve Yayın Şenel Müdürlüğüne
Ankara radyosunun yayım programlan Akşam*» muntazam gelmiyor. Birkaç defa bundun şikâyet ettik, fakat haklı şikâyetimizi dinletemedik. Radyo, yapacağı neşriyatı halkın bilmesini İstemiyor mu? İstiyorsa programları neden vakit ve zamanlyle gazetelere göndermiyor? Yapılan hakte şikâyetlere kulak verecek bir merci yok mudur? Umum müdürlüğünüze bağlı olan Radyo İdaresindeki bu yolsuzluğa bir son verilmesini temenni ederiz. i
DİKKATLER:
Arap, İnfilâk, maddesi dolu kamyonu Yahu dilerin Yemen Moşe mahallesi dibine getirip bırakmış ve biraz sonra da kamyon iuvaya uçmuştur. Kamyonla birlikte 30 Hû 40 eyln uçtuğu bildirilmektedir. 15 kişinin yaralandığı ilâve ediliyor.
Oiimpteki
Yunan âsileri
1500 çeteci teslim olmak istiyor
Londra 24 (R.) — Yunan ordusu ta rafından neşredilen bir tebliğ, Ollm-pos dağı bölgesinde büyük bir âsi kuv vetlnln kuşatılmış olduğunu kaydetmektedir.
Son 24 saat İçinde cereyan etmiş o-lan çarpışmalarda da 427 çetecinin teslim olduğu bildirilmektedir. 1500 çeteci de teslim şartlarını sormuşlardır.
Türk malt dış ve iç piyasalarda nasıl tutunabilir?
Bir İngiliz mecmuası, bizim ticaretimizi dostane tenkid etmiş: »Tilrklcr İngiliz pazarlanın muhafaza etmek istiyorlarsa dikkatlerini. bir nokta üzerinde teksif etmelidirler. O da, ihraç ettikleri malların seçilmesi ve am-balâj edilmesidir.»
Biz de kendi sanayi ve ticaretimizi. dahili piyasa noktasından tenkid ed elimi
vTiirk sanayii, iç piyasayı muhafaza etmek istiyorsa dikkatini bir nokta üzerinde teksif etmeli: Ucuzluk mefhumundan daha evvel sağlamltk mefhumu. Lütuf görmüş gibi, kuponla elbiselik kumaş almıştık; ancak bir sene giyebildik, kalitesi o kadar fena imiş ki, mahvoldu. Bu hesapla en pahalı İngiliz kumaşını alsaydık kârlı çtkacakttk. Halbuki aynı fabrikanın eskiden yaptığı mallar dayanıklıydı.»
Milletler Sarayının umumî görünüşü
Cenevre 23 (AP) — Dünya basını He diğer haberleşme vasıtalarını ilgilendiren en büyük uluslararası konferans bugün 50 den fazla devletin 300 kadar temsilcisinin iştirakile «Palals des Nations» da açılmıştır,
Sovyet baş delegesi Bogomolov, Arnavutluk. Macaristan ve Romanya dahil üye olmıyan. memleketlere tam oy verilmesini teklif etmişse de Başkan bu teklifi oya koymamıştır.
Cenevre 23 (A.A.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor: Birleşmiş Milletler haberleşme serbestlsl konferansı bugünkü ilk toplantısında dört ana komisyonunu sceçmlştir.
Bu komisyonlardan 1 numaralı «Basının esas varifelerl» ko-
misyonuna Türk heyetinden Erim ve Nadl, 2 numaralı «Haber kaynaklarına ulaşma ve haberlerin nakli» komisyonuna, Yalçın. Alay ve Ergin, 3 numaralı «Haberlerin serbes olarak neşri» komisyonuna Karaosman-oğlu, Barlas ve Ertuğ. 4 numaralı ve basınla ilgili hukuki mevzular» komisyonuna da Baban, Eren ve Erim üye seçilmişlerdir.
Cenevre 23 (A.A.) — Birleşmiş Milletler teşkilâtı İktisadi ve sosyal konseyinde haberleşme serbestte! meselesini ortaya atmış olan Flllplnler baş delegesi büyük elçi Carlos Romulo. 20 oyla konferans başkanlığına- seçilmiştir. Hindistan delegesi 16, Çin ve Fransız delegeleri de birer oy almışlardır.
Ingiliz, Amerikan, Fransız Dış Bakanlarının mülakatı
Görüşme Panamenkan konferansından sonra Vaşingtonda yapılacak
Paris 23 (AP,) — Fransız Dışişleri Bakanı Bldault'nun MarshaU'ta görüşmeler yapmak üzere gelecek a? zarfında Ameri kaya gideceği bugün resmî çevreler tarafından açıklanmış tır .
İngiltere Dışişleri Bakanı Ernest Berinin de bu toplantılarda hazır bulunacağı muhtemel görülmektedir.
Resmî Fransız çevrelerine göre, Bl-dault'nun seyahati tarihi, Marshsllln Bogota'da yapılacak Panamerlkan konferansından Vaşlngtona avdetine
((UKMİ
bağlı bulunmaktadır. Bldault’nun 15 nkandan sonra hareket edeceği tab m İn edilmektedir,
3 devlet Dışişleri Bakanlarının Birleşik Amerikanın Marsh ali plânına dahil 13 devletle Brüksel andlaşması-ru lmzalıyan ö devlet arasındaki münasebetlerini gözden geçirecekleri 1-lâve edilmektedir. Bu konferans sırasında Almanyadakl Fransa işgal bölgesinin İngiliz - Amerikan bölgesiyle kaynaşması da incelenecektir.
■ M.
rrnınnxrrtıııiLuutLruııniJ-unmıwjxıiDxı
Günler Geçerken:
Bir misal veya bir hâdise
Iştanbulda bir (Sergi ve spor sarayı) na büyük İhtiyacımız olduğuna yepyeni bir misal: (Müstakil ressamlar ve heykeltıraşlar) cemiyeti 26 ncı resim sergisin! bir ecnebi konsoloshanesinin damı altında açtı: açmak Torunda kaldı. Filvaki o ecnebi millet dostumuzdur; Sanat ve edebiyat kültürümüzün kaynaklarından biri ve en mühlmmidir; Nezaket ve hayırhahlıkla maruftur: ince sanatlara mensup herkesin mahbubudur. Misafir perverllğine cümleten teşekkür ederiz. Fakat 500 üncü fetih yılını kutlamak üzere olduğumuz koca îstanbulda bir resim ve heykel sergisi açmak İçin münasip yer bulamama kliğimiz üzücü bir hâdise değil midir?
İstanbul Türklyenln sanat ve kültür merkezidir. Güzel sanatlar akademisi de orada eski saraylardan birinde barınmaktadır. Haniya sergi açmağa elverişli salonu? Kadıköyünde belediye bütçesinden muazzam bir Halkevi yaptırdık. Neden onu Ka-dıköyünde kurduk da İstanbul ve Beyoğlu tarafını boş bıraktık? Eminönü Halkevi sergi yeri olamıyacak kadar dardır; Bcyoğ-lunda ise Halkevi henüz binadan mahrumdur. îstanbuldan çok daha küçük şehirlerde hattâ kasabalarda Halkevleri mükemmel binalara yerleşmiştir de şehrimizde, şehrin ehemmiyetli? mütenasip bir binası yoktur.
Bütün bunlar hesapsızlığa ve ileriyi kavrayış Hassa sı nın noksanına delâlet cdlvor. Bir resim sergisi açmak için hâlâ Galatasaray lisesinin tatil zamanını beklemekteyiz veya işte şu s”n misalde— dalıa doğrusu hâdisede — gördüğümüz gibi yabancı bir çatı altına girmek mecburiyetinde kalmaktayız. Sonra da bir (Sergi ve spor sarayı) yapılmak istenince «Lüzumsuzdur! Lükstürl İsraftır!» diye itirazlar koparmaktayız. Fikrimce o saray yalnız umumî menfaate uygunluğu ve lrad kaynağı olup masrafını çıkaracağı bakımından değil, yaklaşan fctilı şenel dcvriyesl ve milli onuru koruma itlbarile de hemen yapılmalıdır. Bir memleketin ressamı, heykeltraşı, saz ve ses sanatkârı olur da sergi açacak veya konser verecek bir binası bulunmaz mı?
Refik Hahd KARAY
Bahlfe S
A K | A M
24 Mart 1948
SÖZÜN GELİŞİ
Dört baştan tasarruf
Demiryolhuı mecmuasını okuyor musunuz; güldürünüzü görür gibi oluyorum «No diye okuyayım DemlryoUnn
mcctûuasmı?» dibeksiniz. Yok. yok, okuyun, bir haber verdi: İçlnda İbnl Mevlânânya dair yazılar ayrıca moda «ah 11 eleri da varmiş.
ResIroJerlnl kuşe kâğıtlara, metinlerini birinci san bu devlet mecmuası, anlatılan son «limanlarda
trakadaşım çünyomauşî
hamura ba-,_________________________t_____t_______________________ demiryolları-
na daJr ionnl malûmat bulmakta müşkülât çekmeğe badadı M lahlfelerinl moda haberlerllo dolduruyor. Üstelik çok aahlfell çıktımı İçin İzmit kâğıt sanayiini d&ha fazla çalışmaya mecbur âdi yor vö zarar ettiriyor.
Hükümet halka tasarruf tavsiye ettiği zaman yükselen «esler, hükümetin bu İşte halka ön ayak olması lâzım geldiğini hatırlatmıştı. Hükümetin kâğıttan tasarruf etmeyi diışunduğu şu gönlerde, Bakanlıklar tarafından çıkarılan ve neye yaradıkları pek belli olmıyan dergileri gözden geçirmesi hiç do fena almaz. Bunların belki lüzumluları vardır, fakat çıkaranlardan başka kimsenin işine yaramıyanJan da olsa geraktir. Bayındırlık. De-mlryonsn. Denizyolları, Zdnaat va İktisat Bahasındaki son yenilikleri alâkalı devlet memurlarına bildirmek İcap ediyorsa bunlar, tamim yollan üo alâkalıların dikkatine, daha masrataız blr şekil da ulaştırılabilir. Bu vazife parlak kaymak kâğıtlarına, müdür lerln ve muharrirlerin resimlerini basmak üsere klişe masraflarına yol açmadan, görülür. Üstelik bir yeniliği haber vermek için derginin İntişar tarihini bekleyip gecikmeye, sahile doldurmak ilz(re de moda haberlerine baş vurmaya meydan verilmez.
«Blr kapı ya açık durmalı ya kapalı» dedikleri gibi, tasarruf da mutlaka hep beraber yapılmalıdır ki blr taraftan tasarken öbllr taraftan güldür güldür riyan etmeyellml
Şevket Rado
iki Amerikan
generali
General Hail ve Bride
Ankara’ya geldiler
pahalılığı
İzmir ticaret odasının fikri soruldu
İzmir 24 — Ticaret Bakanlığı, Bakanlıklararası hazırladığı raporu göndererek, hayat pahalılığına karşı alınacak tedbirler hakkında İzmir ticaret odasının fikrini sormuştur. Rapora göre, hayat pahalılığı. 1938 ; dekine nazaran yüzde 415.5 nls-jpetinl biraz geçmiştir. Dün ticaret odasında meslek kurulları ' başkan ve başkan vekillerinden l mürekkep olarak yapılan toplan-itıda, bilhassa muamele vergisl-
Ankara 23 (AA) — Almanyadalrt Amerikan hava kuvvetleri komutam Central Hail; Genelkurmay başkanı Orgeneral Salih Omurlka'ın davetlisi olarak bugiln saat 15,45 te şehrimize grimtş ve hava alanında Genelkurmay başkanı adına Genelkurmay baş kanlığı Eğitim dairesi İkinci başkamı General Rüştü Erdclhün; Milli Sa-j vunma Bakanı adına Deniz yarbayı; Ekrem Tetik; Hava kuvvetleri kontu- î tanı General Zeki Doğan ve Amerikan : JÜM pTta to» ha,, blf.; Vlittml
k"nı Gtnr-ı llrav Amr-r:rfı»n •«>/»?! ................... . .
komisyonun
Boğazlar meselesi yeni bir safhada
îngiltere il® Amerika. Ru «yanın Türk topraklarına ■ar km ağa veya Boğazları kontrol altına almağa matuf teşebbüsüne mu kavemet edeceklerdir
Kereste fabrikası yolsuzluğu
Amerikada mecburî askerlik
Bakanı torguya çekti Yüce Divan, diin eski
kanı General Hoag; Amerikan askeri ataşesi; basın ve ajans temsilcileri tarafındın karşılanmıştır.
Ankara 25 (AA) — Bir müddet önce İstişarede bulunmak üzero Amerl-tsya gitmiş olan Tik biyedeki Amerikan yardım heyeti asker! kuru! başkanı General Mac Bride bugün «aaS 16,45 te şehrimize gelmiş ve hava a-kınında Milli Savunma Bakam adına Deniz yarbayı Ekrem Tetik; Genelkurmay başkanı adına Eğitim dairesi İkinci başkam General Rüştü Erdel-hün ve Amerikan yardım heyeti havacılık kısmı başkanı General Hoag; Amerikan askeri ataşesi; boam ve a-jans temsilcileri tarafından ktrfdan-mıştır.
General Mc Bride’m beyanata
Tiirklyedekl Amerikan oakerl yerdim heyeti başkanı General Mc Bride şu beyanatta bulunmuştur:
«— VaşJgtona gidişim, hükümetimin Türklyeyo yaptığı askeri yardımın arttırılın asiyi e İlgilidir. Memnuniyetle söy Uyebl lirim M, hükümetimle olan temaslarım müspet netice vermiştir.»
şimdiki gibi oldukça ucuzluk ola-mıyacağı, verebilecek varlık]) kimselerden Adilâne vergi alınması gerektiği, varlık üzerinden yüzde 2 veya 3 nispetinde vergi alınsa Devlet bütçesinin İki milyara çıkacağı, başlıca fabrikaların anonim şirketlere bırakılması, Devletin çıkardığı vergisiz tahvillerle bina İnşaatnun .serveti gömdüğü ,1leri sürülmüştür. Kurulan 7 klşiiik bir komisyon, Bakanlığın suallerine cevap ha-zırhyacaktır,________
Kûöperatifçiler Ekonomi Bakanı nezdinde
Bir kaç gündenberi şehrimizde bulunan Ekonomi Bakanı Cavlt Ekin, bu akşamki ekspresle Ankara'ya dönecektir. Bakan, dün sabah İstanbul kooperatifçlle-rtnden bir heyeti kabul ederek görülmüştür. Heyet. Bakanlıktan, 1943 yılına girildiği andan itibaren kooperatifler için kesilmiş olan pamuklu bezlerin yeniden kontâıjana bağlanmasuu istemişlerdir, Bakan, bu İstekle yakından alâkadar olacağını söylemiştir.
Londra 83 (AA.) — Naftn'ln Uyul muharriri şunları yazmaktadır;
Gerek Rusya, gerekse bata devletleri tarafından hiç bir teşebbüsts bulunul mam tş olmakla beraber, Boğanlar me selesinin Adetâ hissedilmez bir tarzda yeni bir safhaya girmiş olduğunu düşünmek içtn sebepler mevcuttur.
Filhakika. IngUis Dışişleri Bakanlığından bu konuya dair daima verilen cevap; «Bu meselenin haftalardan beri ortaya atılmamış oktoğıı» merkezin do İse de. Batılı demokrasilerle Rusya arasındaki münasebetlerin değişmesi, Batılı birliğinin teşkili, Mar-ahaiı plânına İştirak «len onaltı mera lekelin İşbirliği ve İngiltere' İle Fransa ve Amerikanın Trteste meselesi karşısında takındıkları yeni tavır, bunlann hepsi. Batılı demokrasilerin, şimdi hiç şüphesiz Türkl yenin azimli lıarcketlns eskisinden daha çok taraf ter bulunmaları bakımından Boğazlar meselesüo İlgilidir. Batıda demokratik kuvvetin bu ycııl gelişmesi, Tür klyerdn azimli tavrına, sadece tasvibi çok aşan fiili bir mânevi müzahereti m üstel timdir.
Boğazlar meselesi nota tcitislle ortaya atılmış, Rusya bu hususta Türkiye He doğrudan doğruya müzakere aagltunağa çalışmış. Batılı devletler ise, müzakerelerde Türklyenin müttefiklere malik bulunması için, Japonya hariç olmak üzere, Montreux mukave lenameslne İştirak eden memleketlerin konferans halinde toplanmaları hususunda İsrar etmişlerdi. O 2onumdan beri bu meselede İngiliz, noktal nazarına tesir eden pek çok şey olmuştur. Bütün bu hâdiseler İngiltere ve Amerikanın, Doğu Akdeniz İstikametinde bir Bovyet İlerlemesi karşısında mukavemetlerini teyld etmiştir, şimdi zoraki blr anlaşma İle Türkiye toprakların* sarkmağa veya Boğazların kontrolünü ele almağa matuf her hangi bir fiovyet teşebbüsüne karşı İngiltere De Amerikanın mukavemet edecekleri aşikârdır.
Bu bakımdan mesele, hâlen İtalya-da
karşılaşılan mesele kadar gflnOn ler.
konusudur. İtalya.*» komünistlerin kazanacakları bir aafarda Akdeniz gü Tenliğini tehlikeye düşürür, fa meM-Is arasındaki açık fark şudurı İtal-ycıda bir komtlnLrt darbesinin, demok rat batı Avrupanm mukadderatı İçin çok önemli o!masına mukabil govy etlerin Türklyey« nüfus «tm eleri, doğu Akdonls ve Orta Doğuda, demokratik rejimlerin vs milliyetçiliğin gelişmekte olduğu bu önemli höîgelejyjekl hâdiseler üzerinde derhal akisler yapar.
Bununla beraber, Akdenirin güvenliğini korumanın hayat! ehemmiyeti gerek bu İki mesele gerekse Yunanistan meselesi arasında önemi! bir bağ tflkil etmektedir.
Geçen tonbahar Birleşmiş Milletler Teşkilâtı genel kurul töplantUöndB, bir çok kimseler. Amerikanın Filistin meselesinde Rusya 11 o zahiri İşbirliği yüzünden, YunanLotana ve Türklyeye yardım programını tehlikeyi attığı kanaatinde idiler, şimdi Amerikanın taksim plânından vazgeçmesi Boğazlar meselesinde çok önemli bir un «ur haline gelmektedir. Zira Amerikanın bu son hareketi Arapların Amerika ya yaklaşmaları İmkânın» yol açmaktadır. Bu yaklaşma İse. Inglltere-nln Orta Doğu devletlertle oJam münasebetleri için hayırlı olacak ve Tür klyeye kadar Arap memleketleri çevrelerini takviye edecektir.
İngllterenln Ürdün ile akdettiği ra bir müşterek müdafaa bürosu İhdasını derpiş ey üyen anlaşma, Dekte yapılacak seçimlerden sonra bu mem leketle yeni bir anlaşma İmzalanmA-sı İhtimal! vs Türkiye ve Yunan!»tana bir Amerikan yardımını arttırmağa matuf tedbirler, bütün bunlar, İki büyük Batı devletinin gerek Avrupaya gerekse Yakın Şarka yen! bir Sovyet nüfuzuna mukavemet etmek hususun dakl azimlerini gösterir.
Türkiye ve Boğazlar bahsinde İngiliz müşahitler, Rusyanın Türkiye İle, bu memleket aleyhine olarak müzakerelere glrlşebimesl ihtimalinin, gu son aylar zarfında hayli zayıflamış olduğu yolundaki kanaate meyyaldir-
Ankara 24 — Yüe« (Uranın dünkü, oturutıüunıda tomruk mazeleal şahit-İmrlnta dlnletunuiaa devam edUrmş-tlr. Tomkal şirketi ar taklarından İsmail Bay kat, VBkıf Çakanımın landl-«Lne g«lcr«k tomruk İşi yapmalarını teklif etmesi üzerine; Fâzıl Verdi ve Vâkıf ÇalcmurU beraber İdareye bir miktar tomruk cathklanru; bahar metre mikâbı tomruk İçin müteşebbis payı olarak 10 lira verdiklerin) aöyledl. vâkıf Çekmurla Hüsnü Ulus, bu İfadeleri kabul etmediler, dinlenen dlğor tanık Eulful Aykant, bu hususla bilgisi olmadığım »öyledL
300 bin liraya âahn alınan fabrika
Tomruk işi «ona ermiş olduğundan öğleden aonrakl oturumda, lyidare kereste fabrikasının 800 bin lira gibi fosla flatl® «atın alınması .hakmnda açılan dâvanın duruşmasına başlandı. Bu meselede «anık olarak bulunan lar «unlardır: Bual Hayri Ürgüplü; Hurrem Çoren; Kenan Yalter; Ulvi Yanal; Münir Karacık; Ömer Refik Talikaya; Ekrem Neomi înel; Oemal Civelek ve Nureddln Esat Ulusoy.
İlk olarak Buat Hayri Ürgüplünün sorgusuna başlandı. Eski Bakan, fabrikanın, Bakanlar Kurulu karariyle satın alındığını ve İyi ambalâj sandığı yapmak İçin bu mü.bayaQya lüzum olduğunu İzah. etti. Fabrika sahiplerinden Akif Badıkoğluna fabrikayı Tekel'o satmasını şahsan teklif ettiğl-ğinl, mal sahibinin 450 bin lira istediğini, fabrikaya 343 b|n lira kıymet takdir edilmesine rağmen şahsi te-şebbtLsIyle fiatl 300 bine İndirdiğini söyledi ve fabrika civarındaki ormanlarda elverişli kereste bulunduğuna eokl Tarım Bakanı Şevket Raşlt Ha-tlboğlunun da şahld olduğunu söyledi.
Suat Hayri, bundan sonra, fabrikanın kısa bir zamanda mubayaa bedelini İtfa ettiğin! ksydettL
Eski Bakanın sorgusuna bugün de devam edilecektir.
Dün akşam Beyaz Sarayda bir toplantı yapıldı
Vaşlngton 23 (AA) — Başkan Tnta man; bu akşam »aat 10.30 da (Grcenv vrich ayan) Beyaa Bftrayda yapdacaft bir toplantıya başkanlık edoccktlf, Amerikan ordusu Genelkurmay başkanı General Brandley. Hava kuvvetleri şefi General Bpaek ve Denir, ha-, rekâta şefi Amiral Donfeld bu toplantıya iştlrâk edecekler dh-.
Bu davetin hakikî sebebi açığa vu-rvlmamakta İse de, mecburi askerlik hizmeti hakkında hükümetçe yop’laa tekliflerin bu toplantı esnasında görüşüleceği «anne dilmek Sedir. Mecburi askerlik hizmeti hakkında Milli Müdafaa Bakanlığınca bir kanun hazırlanmıştır. Bütçe direktörü James Webb de toplantıya lştlrâk edecektir. Mecburi askerlik usulünün tatbiki ne kadara malolacağı baklnndi Webb tahminlerde bulunacaktır.
Vaşington 23 (AA) — Birleşik Ame rika fiüJLhh kuvvetler komisyonu, s-ap tığı kapalı bir toplantıda, kur’a ıısu« lünün va mecburi askerlik tâliminin derhal kabulünün kati bir zaruret olduğu neticesine varmıştır.
ölümle biten kaza
Hakkı adında bir su yolu amelesi, dün Emlr.0ndr.de otobüs durak meydanında bir au musluğunu tüm'-r etmekte İken, şoför Hamdlnln idare-«indeki Eminönü - Kocamustalapaşg otobüsünün sadmesine uğrayarak yaralanmış vs kısa bir zaman sonra da ölmüştür.
Viyanadaki Bulgar mümessili
Viyana 24 (AF) — Bulgarlstanın Viyanadakl siyasi mümessili Viaûînılr Paakalef. memleketindeki duruma karşı bir protesto olmak üzere, vazifesinden İstif* etmiştir.
Aşk ve macera romanı
Yazan: John D. Carr Tercüme eden: Vd - Nû
~Tefrika No. 49 -
— Doktor FeU geldi. — dedi — Umduğumdan daha »vvel geldi. Affediniz gitmem lâzım.
Mil es:
— Nereye güdeceksiniz? — diy« «ordu..
Fakat, profesör Rlcaud, «şlkte, Fellİn İri yan vücuduyla karşılaştı, FeLİ, dar koridorun İki duvarını, Ud omuzuyla kaplamış gibiydi. Başı açıktı, geni? kapma bürünmüştü- Onu görünce, profesör, gari döndü.
Fell, nefes nefese gelmişken biraz durul» soluğunu tabiileştirdi:
»- Haberler getirdim. — dedi, te Fay Seton'dan no haber?
— Hayatta... İhtimal bir kaç ay daha yaşar, yahut blr kaç hafta daha... Sıhhatine na şekilde İtina edeceklerine bağlı. Maalesef, hastalığının ^ahLm olduğunu, ölüme mahkûm bulunduğunu BÖyilyeceğtm, Eaasen dalma da haftaymış ve mahkûmmuş.
Ankara'da 9 bin Gecekondu var Ankara. 24 — Şehrin başlıca meseleleri üzerinde beyanatta bulunan An kara valisi Avni Doğan; eayısı 9 bine yaklaşan gecekondu evlerinin durumunun ıslahı kararlaştığını, bunun için fevkalade bir kanun hazırlanacağını, İskânı mümkün yerlerin tapusu verLleceğlnl, ancak 15-20 sene zarfında bu evlerin, imarca kabul edilecek esaslara göre ıslah edileceğin] eöy İtmiştir.
Edirne tütün piyasası açıldı
KIrklareli (Akşam) — Şehrimiz tütün piyasası açılmıştır. Geçen yıla nazaran bu seneki rekoltenin daha fazla olduğu anlaşılmaktadır. 176 kuruşa satılan İlk parti Karahıdır köyü mahsulüdür. Hususî firmalar henüz mü-bayaata geçmemişlerse de bugünlerde ıhsanduru ve muhtelif firmaların iştirakleri belkenmek-tedtr.
Ekmeklere yüzde 50 çavdar karıştırılmıyacak Ankara 24 — Ticaret Bakanlığında yetkili bir «at, ekmeklik una katılan çavdarın yüzde 50 ye çıkarılacağı hak kındaki şayiaların aslı olmadığını (ıöy llyereli: «Buna zaruret yoktun» demiştir.
Diğer taraftan dünya buğday anlaşmasını şimdiye kadar 15 devlet imzalamıştır,
21 devletin daha İmzalaman beklenmektedir. Anlaşmaya göre, buğdayın âzami İhraç fiti 20.60; asgari 16.46 kuruş olacaktır. .5»
radyo]
Trieste’ye iki Ingiliz muhribi gitti
Trieste 24 (AP) — Resmen verileri malûmata göre. «Mer-maJd> ve «Peacock» İsimli İngi-İlz muhripleri, normal seyahatleri arasında, Trieste limanına uğramışlardır. Bir sözcü, bu ziyaretin «Triestedckl vaziyetle İlgisi olmadığını» bildirmiştir.
Irakdakı Ingiliz askerî heyeti dönüyor
Londra 23 (R) — Iraktaki İngiliz askeri heyeti vazifesini bitirmiştir; JMi ay» kadar tngUtereye dönecektir. Londra ve Bağ dalla bu sabah neşredilen beyanname!ere göro Irak ordusu inglilt «kert heyetinin tavsiyelerine, ihtiyacı Jrahnıyacak derecede Derlemiştir. Bu aobeple Ingiltere, heyetin, geri alınmasını teklif etmiş; Hak
I teklifi kabul eylemiştir.
İhraçtan önco kontrol
Ankara 24 (Telefonla) — Standardizasyon hakkında mert 8 maddenin yeniden gözden geçirildiği, buna 4 madde daha flftve edilmekte olduğu haber veriliyor. Bu suretle deri İncir, elma ve Gaziantep fıstğu da ihraçtan önce kon trol a tâbi tutulacak vs ancak bundan sonra «evkedUeblte-csktlr. Bu husustaki nizamnameler daniştayda tetkik olunmaktadır.
Hiç kimse cevap vermedi lillts, Barbara’ntn, hem dehşet, hem merhamet lfado eder bir şekilde, elini dudaklarına götürdüğünü far-ketti.
Delikanlı;
— Gidip kendisini liyaret edemez miyiz — diyş «ordu.
Dr. Fell, peş! sıra gelip hoybetU vücudu arkasına gizlenen polise, bir işarette bulunup kapıyı kapattı.
— Hayır, — (JJye cevap verdi — Zavallı kızla ben görüştüm. Ve onun yürekler paralayın hikâyesini öğrenmiş bulunuyorum. Eaton bütün macerayı dimağımda bir tertibe sokmuştum. Ancak ban boş noktalar vardı O boş noktalan 4a Fay Beton doldurdu. Şimdi neredeyse Hadley gelecektir. Çok feci bir vazifesi var. Feci, yani aramadan biri noktasından feci.,, İşte bunun içindir ki
nokta üzerine açmak bu hâdiseye jüphelenemlyeeeğlnlz bir katiyet vermek Latedlm.
— Hangi hâdiseden bahsetmek İstiyorsun?
— Bildiğiniz İki cinayetten bahsediyorum.
Barbara‘yı görerek;
— A. siz bayan Morell? — diye söylendi.
— Evet, atfınızı rica ederim.
— Hiçinmiş ol,.. Cinayet Kulübünden bizi atlattığınız İçin mİ?
— Evet.
— O kadarcjğuıa aldırma! — diye Dr, fell, bir babayani hareket yaptı. Sonra kendini koltuğa bıraktı. Ağırlığı altında koltuğun yayları inlediler. Başını arkaya dayayıp gözlerini kapattı; heyecanını gizemek İstedi!.
Derken, cebinden, profesör Rlgaud' nnn •! yazısıyla Fay Betontın fotoğrafını çıkardı.
Mile», müdahale etti:
— Pardon I öyle sanırım kİ, burada bir kaç saat evvel cereyan eden vakaları biliyorsunuz?
— Evet, Hadloy, bana hapsini anlattı.
— Acaba, Fay'a, pak sikici, üzücü
---- —W—— — JMMMM», B Kj> B, BİBKJ, ILI UCU
»izleri bazal »m ür, göalıalnlri bfr tş^uffuou da «İm anlattı bu?
Adeta bir mücrime hltabeder gibi Fay'a hitabetti. Tam bu İstintakın ortasında lâmba söndü; biri yahut blr şey odaya girdi... Bunları da söyledh mİ?
Dr. Fell:
— «Biri yahut bir şey> diyorsunuz. İyice tasrih adin.
— Artık nasıl tefsir edersenla. Şurası muhakkak ki, birinci cinayete ait çantayı aşırdılar. Onu aşırmaktan da maksat para hırsızlığı değildi. Çünkü, üç tomar baknotu yarlere saçmışlar. Dördüncüsü benim cebimdedlr. Had-ley görmesin diye cebime tıtanıştım Birinci cinayete dair mal (ima t vardır diye şüphelenmlştlm. Hoş sonra o paralan da tesUm ettim a, hepsini aldı götürdü.
«Bütün bunları size anlatışını, Fay'ı pek mânama yere itham ettiklerini anlatmak içindir. Fay, tamamıyla masumdur. Bayan Morelllo gö.lîjmenıi tavsiye ettiğiniz için çok iyi. etmişsiniz. Meğer, kendisinde bana blldlrüe-cak pek mühim malûmat varmış. Harrj? Brooke İsimli o namussps keratanın. Fayb, çamura sürüklemek istediğini biliyor muydunuz? TllrlO düzenbazlıklar yapıp kızcağızı töhmet altında bırakan oymuş. (Arkan var)
ANKARA RADYOSU Bu akşamki prof) ram
17.58 Açılış ve program; 18 M. S. ayarı; 18 MilzJk: Şarkılar; 18.15 Müzik: Türküler; 18.30 Konuşma; 18.45 Mllzlk: (Pl.l; İD M. S. ayarı; 19 Haberler; 19.15 Geçmişte bugün; 1940 Müzik; 20 Müzik: Şarkılar; 20.15 Ra d yo Gazetesi; 20.30 Seıbes saat; 20.35 Müzik: Tarihi Türk müziği; 21.15 Ko nuşma: Kitap saati; 2150 Müzik; Radyo Senfoni Or.; 22 Müzik; tPL); 22.15 Müzik: Dans müziği (Pl.l; 22.45 M. 8, ayarı; 32.45 Haberler; 23 Program ve kapanış.
ACI BİR KAYIP
Şark şekerleme ve Çikolata Fabrikası sahiplerinden vs Yenen Türk Ticaret Anonim Şirketi idare meclisi reisi pek muhterc-m hayırsever büyüğümüz
ZİVER ÇİFTÇİ
hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi 24 mart 1048 çarşamba gllnü Kızıltoprak Kayışdağı caddesi Zlver bey yokuşu 20 numaralı evinden saat 10,30 da kaldırılarak 11,00 ele Radıköyündon hareket edecek motorla Sirkeciye g?çlp. öğle namazı Beyazıt camiinde kılındıktan sonra Edlrneka-pı Şehitliğine defnedilecektir.
Merhuma rahmet ve geride kalan ailesi efradına baş sağlığı dileriz.
—• TAKVİM •—
Cemazlyel'cvvel 13 — Kasım 138
İmsak. Gü. öğle İkindi Ak. Yaüı
E. 9.25 11.32 5.55. 9J3 12,00 131
V, 4,U 5.57 12.00 15.49 18.25 19,57
1 BORSA İ
İstanbul B&rsasının 23/3/1948 fiatl eri
ÇEKLİR
Lonöra 1 Bterlln 11.3S50
New - York 100 Dolar 280.50
Paris ıoo Fransıs f. 1.3000
Ceaevr» 100 İsviçre f. 72.70
Amsterdam 100 Fllortn 105.5188
Brüksel 100 Belçika f. 6.3887
Prag 100 Çeko kr. 5 60
Stokholm 100 İsveç kr. 77.8860
Lizbon 100 Eskudes 11J1495
ESHAM VE TAHVİLAT
% 7 Failli Tahviller
Kapzaış
Sivas - Erzurum 1 20.50
Sivas - Erzurum 2-7 20.00
1941 Demiryolu 1 21.00
1041 Detnlryûlu U 20.33
1941 Demiryolu m • 21.23
Mili! Müdafaa I 20.75
Milli Müdafaa H 20.60
MİLLİ Müdafaa IH 20.30
Milli Müdafaa IV 20. CQ
% 6 faizü Tahrillej
K?Ikınma I 80.30
Ikınma H 86. lj
îalkmma HI 86.20
1841 Demiryolu VI 98.30
% B faizli Tahville
1933 Ergani 14—
193B İkramiyen 91,4Q
ujm Müdafaa «1.90
Demiryolu. IV H.34
Demiryolu V 86.70
Anadolu Demlryohı Grapu
Tahviller 1-1 103.—
Hisse senetleri % « 65.50
Mümessil «enet 73,25
Şirket hisseleri
Herkes Bankası 135.—
İş Bankası 25.—
T. Ticaret Bankası 5.03
Aslan Çimento 16.50
SARRAFLARDA ALTIN


TÜIE IİTMİ
X.

KUCt
AKSAK ___________ Sahl,e ?'
( 1ARAYANLARI bayan araniyor - üin ışisrtn-
1 — 15 AKA I AtilLA^L g bayan* ttÜTM varda.
S. ------------- ' 1 Uden aaure Ankara aaddad Iı-
iettln ban No. 18 4 müracaat. Acrie-Jtz. 870 —
n ALIM-SATIM (Eşya)
tö TERDİ ÇALIŞMIŞ — Bonservisi kasiyer bir bayan kariyer! ik aramaktadır. Müracaat: Nlşantaş Madalyon sokak No. 42 Zuhal Teştisef A ra -
MTTBAstp — Tecrübeli bir muhasip amal veya ticari müessese!orda ya muayyen günlerde ve yahut şerri t uygun olduğu takdirde daimi surette iş aramaktadır. Akşamda «Muhasip» rumuzuna. *23 —
YÜKSEK MEKTEP MEZUNU — Askerliğini yapmış; fngttizçsy» vâkıf bir genç şirket veya müessesalerde İş aramak tadır .A Akşamda «H. A. Lj rumuzuna yazılman 30ö - 1
İLÂN — Bira* okur yazar kan kocadan mürekkep İki odacı alınacaktır. Klrûaı) İkametgahtan maada ellerine ayda 90 lira geçer. Talipler her gün saat 19 ten sonra Sultan Mahmut türbesinde Rölöve bürosunda N. Ülgenalpl görsünler.
248
BİR PLÂSYE ARANIYOR — Melek ıtriyatını piyasaya arzctmek İçin tecrübeli bir plâsyeye İhtiyaç vardır. Müracaat: Beyan» Üniversite cad No 31/2 Melek mağazası.
188
İYİ YEMEK PİŞİRMESİNİ BİLEN — Ve ev içlerini yapacak bir ba- I yana İhtiyaç vardır. Dolgun maaş verilecektir. Taliplerin her gün saat 13 - 14 veya 18 19 arasında Harbiye Cumhuriyet caddesi No. 283 kat 2 de Sabrı Gürele müracaatları. Tel: 83983.
, 810 —
ATELYEMDE ÇA.IŞMAK ÜZERE— Eli çok becerikli 14 - 18 yaşlarında teki kızlara İhtiyacım vardır. Taliplerin adresime müracaatları. Posta kutusu 1050. 303 — ı
BEKÂR. YAŞLI BİR HASTAYA BAKACAK — Ehliyetli ve damara İğne yapabilecek; geceleri hastanın yanında kalacak, ısgarl İki ay olarak’ bir hastabakıcı aranıyor. Müracat: Sirkeci - Ankara caddesi 104 - 108 No Bedre ddln Oovacik. 288 — 1
TERZİ KALFASI — Ve yardımcın aranıyor: Semahat Bayan Terziba-neri. Müracaat saatleri: 11 - 14 arazı Galatasaray No. 38; Merkes Ap. 3/4; Telefon: 42055. 25f — 1
İKİ KİŞİLİK — Bir doktorun ev taleri İçin genç, Dam uslu bayan aranıyor. Galatasarya Tokatlı yan Oteli karşısında Tornacıb&şı sokak Nll Apt. ket 1 e. 171 - I
AŞÇI KADIN ARANIYOR — 1 kişilik aileye yemek pişirmesini İyi bilen. Aksaray Haseki hastane tramvay durak yer! Millet caddesi 181 numarada bay İrfana 18,30 dan sonra.
878 — 3
TÜCCAR BİR BAYA - İngilizce öğretecek ve seyahate refakat edecek genç bir bayan aranıyor. Akşamda (M. R.» rumuzuna mektupla müracaat edilmesi rica olunur. 273 —
YENİ AÇILACAK — Bir mağazaya kaalyor, muhasip, tezgâhtar bayanlar alınacaktır. Akşamda (Y M» rumuzuna bonservis ve hal torctlmelerlyle bir tikte müracaattan. Maaş müsait t İT.
278 —
TÜRKİYE OKUTMA DERNEĞİ ÜSKÜDAR ÎLÇBT BAŞKANLIĞINDAN — Derneğimiz İçin bay yahut bayan tahsildara ihtiyaç vardır, ts-Utiflertn Üsküdar Doğancılar Parkı kanısında 47 ye müracaatları.
W7 —
i
MÜSTAHDEM ARANIYOR — Çok ||Tb bir içte serbest saatlerinde çalışmak lstlyen en as İlkokul mezunu ter.rlertn Karaköy Börekçi karsısında. Foto Güneş katma acele müraea-{Uan._________________________ »32 —
GAZETE SEVKIYAT İŞLERİNDE— Jahjtınlnuık üzere âzami >0 yaşla-Jn d a askar İlkle Dglsl olnuyan orta-»kulu bitirmiş, her hangi bir ticaretten sde çalışmışsa bonservis veya kaplat vermek suretiyle Ankara cadde-I No. M • m Orana* t. 340 — 1
BATİLIK DOÇ KAMYON — İş bitimi dolayıriyi* aı kullanılmış bir adet Doç kamyonu satılıktır, Oalata Rıhtan caddesi Veli Alemdar Han No. ML________________________M* - >
1 — Kiralık — Şahlık
KULLANILMIŞ — Veya barak gramofonlar 1yi flatle alınır. (Galata. PJL 10M - VB.) adresine yaalmaa 788 - 10
ACELE RATTIIK FİAT MARKA OTOMOBİL — Takride çalışmaktadır. Çok İyi variyettedir. Boa ti Argodur, Müracaat Beyan t Kazancılarda Benzinci SaduBah'a ®8® —
TAKMA DENİZ MOTÖRÜ — 4 1/1 beygirden yukarı çahşu variyette motör «atmak Uteysaler evsaf v* fl-atinl posta kutusu *TT K Ç. İstanbul adresine bildirmeleri. 140
İstanbul eemtİndb — u la başhyan bir telefon devredilecektir. Müracaat: Telefon 41887. M6 - 3
TAKSİ , İşler variyette 10 Şevrolo Tulumba sokak Lâleli garajında her saatte görülebilir. Uygun şerait] görüşmek İçin Şehremini ecsaneslne Tel: 12787. 198 - 4
MATBAA MAKİNELERİ - Şatın alınacak. Her hangi şekil te neviden ellerinde bulunup da satmak lstlyenler 1710 P. K. Galata adresine bildirmeleri. Mürekkeplere do ihtiyaç vardır. 299 —
İMALÂTÇILARA — Gayet İşlek kalabalık merkeri bir yerdeki tlearet-hanede mcaarlfstiı mallarını loptan ve perakende satmak ietlyedler İstanbul Posta kutusu 142 adresine mektupla yazsınlar. 833 —
SATILIK EŞYA — Radyonl marka 7 lâmbalı akümülâtörlü bir radyo salon vantilatörü dolapla salon gramofonu Mersedes marka yan makinesi satılıktır. Kadıköy Mühürdar caddesi 78 numaraya öğleye kadar müracaat 111 —
DOKTORLAR DİKKAT — Az kullanılmış âleti cerrahiye ve nisaiye acele satılıktır. İsteklilerin Akşun'da H. S rumuzuna mektupla müracaattan. 303 — 1
SATILIK TAKSİ — Amer ikaya a-zimetlm dolayısiyle Şevrole marka hali faaliyette bulunan taksi acele 8500 liraya satılıktır. Kasımpaşa Dört
kuyu Dereboyu caddesi No. 13 Ali Süleyman'a 111 —
KÜÇÜÇ ARGO — Takıl saati satılıktır. Telefon: 83817 ye müracaat 921 - 1
İNŞAATTAN KALMA KURŞUN SATIŞI — İhtiyacı olanlara toptan ve perakende hurda kurşun satılır. Telefon: 88778. 320 —1
SATILIK RÖNAH ARJANTB -Pelerin aı kullanılmış, İyi variyette. Talimhane, Topçular caddesi Uygun apartrmanı, semin katta Bn. İsmete müracaat. 837—1
BATİLIK PİYANO — Bte!nway markalı kuyruklu piyano satılıktır. Müracaatı Profesör Haurovlta; Nl-şantaş Emlâk Cad. 11/ft. >58 — i
BATİLIK KOMPLH TEMEK ODA- SI — İzahat için her gün saat 18 - 14 arazında 80040 numaraya telefon e-dllme.51. 357 —
BİRA MAKİNESİ — Komple utl-lıktir. Çapada Köprtüû Mehmet paşa sokak 65/i Hllnıly» sabahlan müra-eaet. 164—1
BATİLIK TELEFON ARANIYOR — Sirkeci civarında devren eatilılc telefonu olanların Sirkeci Yeni Postaha-n» karşın Erzurum Han 24 numaraya görüşmek üzere müracatiarL 852—1
42 MODEL — Ponçlyak do Lüz: El'an taksi çalışmaktadır. Acele aa-tilıktır. Adres: Güven OaraJ, Osmuıı-bey Hacımanrur sokak No 69; Telefon: 82153 e müracaat. 347 — 3
ACELE — Az kullanılmış kamyonet veya kaptı - kaçtı aranıyor. Fiat ve tafsIlâtHe müracaat: Akşamda Kamyonet rumuzuna. 346 — 2
ECZANE Ve PARFÜMÖRİ DOLAPLARI ARIYORUM. — Türkiye eczacıları deposunda Ahmet Ovacık. 841 —
BATİLIK TAKSİ — Taksimde Çankaya garajında mükememl işler vaziyette 30 model Bulk marka utra-fonteti a kişilik takat satılıktır. Garajda Usta Onnlğe müracaat. — j
ZÜHREVİ KADIN HASTANESİ BAŞTABİPLİĞİNDEN — Kadın hasis bakıcı, çamaşıra Te hademe aranmak tadır. MOraeatalan. 830 — 2
DİKKAT — Emlâk almak ve satmak. İpotek yapmak lsUyelnere; itimada şayan Sühnlet Emlâk Zarif Özalp tavassut eder. Beyoğlu Büyük Pannakkapı köşe başı No. 4 kat 2 Tel: 42308. 18 — 28
80.000 e ACELE SATILIK KÂGİR BİNA—Beyoğlu Uon mataran karşısında eski Çiçekçi sokak 84 numara boş testim beş kat yağlı boya on üç oda har katında mutfak hav ağarı terkoe elektrik tramvaya yüz metre; lçnldcktiare müracaat. 234-1
LÂLKLİDH «00 LİRAYA ARSA — Ev İnşasına elverişli t» X 11 M 3 Azlmkâr sokak No. 14; Telefon: 23249.
807 - 1
BATİLIK YAÖ FABRİKASI — Modern akstrakslyon elbaslarlyle çalışır ve 24 saatte 3 tona kadar nebati yat İstihsal edebilir komple tesisat, tecrübesi yapılmak üzere satılıktır. İsteyenlerin Akşam garıtesl idarehanesine «Ekstraksiyon» rümu?.lyle mektupla müracaattan. 812 - 1
SATILIK ARSALAR — Florya -Yeşilköy arasında havadar ve âtisi parlat mütres arsalar satılıktır. Paralarını emin yere yatırmak Lrtiycn-ler* fırsat Telefon: 40842. Her gün sa at 3 - 4 « kadar. 811 _ l
KİRALIK G&latada Bankalar caddesine 130 metre mesafede kâgtr yeni yapılmış Atelye Binan kiralık, satılıktır. Karaköypalas karşısında Alime hanında Terzi Ömer Tekine müracaat 810 -
KENALIADADA ARSA ARANIYOR — Dağda veya sahilde bin ile bin beş yüa metre murabbaı arasında şahlık arsası olanların İstanbul Posta kutusu 873 M. S. adresine mek tupla müracaatları. »08 — 2
7500 — Bayezit Mlthatpaşa caddesi No. 90. 3 oda 1 sofa mutfak terkos elektrik. Boş teslim. 1-6 kadar her gün İçindekilere müracaat,
804 —
FIRSAT — BÜyÜkada Maden Tepe üstü Arabacı Vangelln evi yanında köşe başı 113 metre 60 santim dıvarlı çatun kuyusu manzaralı; tahta akşamı yapılarak oturulabilecek kâgtr ev 5000 liraya; taksitle de verilir. Bahçe-kapı Taş Han 36 numaraya müracaat Tel: 23043. 802 —
ÇOK KELEPİR — Samatya İlyas-bey şişmanağa sokak 18 numaralı; içinde kuyusu ağacı bulunan 172 metre arsa metresi maktuan 8 liradan; Bahçe kapı Taş Han 38 ya müracaat
825 —
ÇOK KELEPİR — tcadlye Setbaşı Dirim* sokak II numaralı 07 metre arsa maktuan 750 liraya; Babçekapı Taş Han 38 numaraya müracaat. Telefon: 23M3. 801 —
FATİHTE — Darüşşafaka asfaltı ürerinde köşe başında deniş ve güneşe natır fevkalâde bir arsa uygun şartlarla satılıktır. Seri numarası: 320. Milli Emlâk Alım satun inşaat bürosu: Karaköy Ekselsiyor yanındaki Yemişçi Haşan sokak Bürhanlye Han No. 8; Telefon: 41887. 203 — 1
FATİHTE — İkişer, üçer; dörder daireli apar limanlar ve arsalar mü-easeaemlzde mttışa, arzedileniştir. Milli Emlâk Alım satım İnşaat bürosu; Karaköy Ekselsiyor Yemişçi Haşan sokak Bür haniye Han No. 8; Telefon: 41687. 204 — 1
BAYEZİT — Boğanağada 0g daireli 6; 6; 0 odalı ve boş teslim fevkalâde güzel ve manzaralı bahçeli bir apartiman satılıktır. Beri numarası: 209; Milli Emlâk Alım Batım İnşaat bürosu; Karaköy Ekselsiyor yanındaki Yemişçi Htuıftn sokak Bürhanlye Han; No. •; Telefon: 41087.
298 — 1
ŞİŞLİDE — Beş kat beşer odalı tam konforlu bahçeli ve bir katı boş teslim mükemmel bir apartiman satılıktır. Beri numarası: 150, M11U Emlâk Alım satım İnşaat bürosu: Karaköy Ekselsiyor yanındaki Yemişçi Haşan sokak Bflrhanlye han No. 8. Telefon; 41887. 292 — 1
KİRALIK Apt. KATI — 3 oda, konforlu, lüks eşy asiyle d - 7 aylık kiralıktır, Adres: Şişil Son İstasyon Hasat sokak 44 NO, ’17 - 2
ARSA ARANIYOR — Sultanahmet Beyazıt, BUeymanlye, Lâleli, Aksaray. Şehzadebaşıı Fatihte yurt binası yapılmaya münasip arsa, harap bina estin alınacaktır. Çukurova yardımlaşma demeği 44033 198 -1
DlîNİZB NAZIR — Asansörlü, kaloriferli (100) ilk (300) metre kare konforlu salonlarla muhtelif adette İç lça ve tek odalı y saha neler kiralıktır. Galata Rıhtım caddesi Veli Alemdar han. 938 — 2
RATTITK 2V BOŞ TESLİM — ülkü dar Çınar caddesi Bed üstü numara 80. Çatşıkapı Azak sineması karşt-sında Narin »partunanı 2 numaraya müracaat edilecektir. 184 —3
BATİLIK HANE — İstikbali parlak Atatürk bulvarın* Saraçhane durağına bir dakika. Baraçhanobaşı İtfaiye caddesi Refah sokak No. 6. İçindekilere müracaat. 193
»600 LİRAYA ARSA — Plânı hanr 140 metre Tepebaşı Aynalıçeşme 6a-maırcı Ferhat sokak Emin Cami sırası 31 No. ev yanı Eminönü tş Bankası karşısı Oyunçakcı Haşan.
2C4 — 1
BATİLIK ARSALAR — OÖZtepedB tramvay durağına pek yakın Yapı ve Kredi Bankasının yaptırdığı evlerin bulunduğu yerde fevkalâde nezaretli birer dönümlük müfrea arsalar satılıktır- Telefon: 23847. 284 — 8
BATİLIK — Atatürk bulvarına amud plyaaa merkezine yakın İşlek cadde üzerinde 10 odalı ev vasıtasız satılıktır. Akşamda satılık adresine mektuplamüraûiat. 259
KİRALIK — Küçük bir fabrika veya atölye için Unkapanınm merkez yerinde kâgtr bir kat klraltirtrr. Akşamda Kiralık adresine muktupl] müracaat edilmesi. 254
BOŞ TESLİM BATİLIK EV — Kurtuluş TcpeÛstÜ Savuş sokağı 67/1 Dört oda Havagazı elektriği terko-su banyosu ve ferah bahçeli İçindekilere müracaat 239
NURUOSMANİYE CADDESİNDE— 63 No. Iı hanenin alt katında bir oda dükkân* elverişlidir. Görmek İsteyenler aynı hanenin orta katma müracaat 250
SATILIK /ıRHA — Kadıitoy - Haydarpaşa arasa, 9 X M; flç kat İnşasına müsaadeli. Tramvaya yarım dakika. Karaköy, Havyar han 64 Berber Alekoya müracaat 233
BATİLIK ARSA HİSSESİ — Pendik in en şerefli mevkiinde Ataryan zeytinliği üstünde denize fevkalâde halisiz, nezaretli, bahçeli ev yaptırmağa da zlyadeslle elverişli 9190 met ra karelik 80 sehimlik bir arsanın 17 sehml satılıktır. Metre karesi 250 kuruştur. İsteklilerin Taksimde Ab-dülhakhânılt caddesinde Neşe apar-timanının 3 No. 11 dairesinde Melih Bülende müracaatları. 232
CİHANGİRDE — üç daireli tam konforlu ve merkeri bir yerde 4; 4; 6 odalı bir apartiman satılıktir. Seri nu marazı: 141. Alilli Emlâk Alım satım bürosu: Karaköy Ekselsiyor yanındaki Yemişçi Haşan sokak Bürhaniye Han No. 8, Telefon: 41087.
291 - )
FATİHTE — Tramvay durağına yakın 4 odalı bahçeli müstakil kâglr bir ev şahlıktır. Ser! numarası: 201. Milli Emlak Alım satım İnşaat bürosu: Karaköy Ekselsiyor yanındaki Te m İşçi Haşan sokak Bürhanlye Han No. 8. Telefon: 41B87. 290 - 1
GALATA — Eminönü ve Sultan-hamaminda büyük çapta hanlar satılıktır. Ağır sanayi mıntakasında fab rikaya müsait arsalar ve deniz kenarında depoya elverişli arsalar mevcuttur. Mitil Emlâk Alım satım İnşaat bürosu: Karaköy Ekselsiyor yanındaki Yemişçi Haşan sokak Bürhanlye Han No. 8. Telefon: 41687. 289 1'
EREN KÖYDE — Asfalt üzerinde Tunuslunun Bağı namlyle maruf mahalde İkişer dönümlük mlifrez nezaretli arsalar satılıktır. Telefon: 23847.
285 - fl
BATİLIK EV — Edlmekapı Acı-çeşma durak Balmatomrulc caddesi No. 8 ev. Bir kah boş teslim satılıktır. İçindekilere miiracaat 222 — 1
FATİH — Bangüzelde deniz manzaralı odaları geniş iyi irat getirir yapısı metin temiz, iki katı boş teslim; konforlu; geniş bahçeli apartiman uygun flatle acele satılıktır. Galata Rıhtım caddesi İktisat Han No. 6 Telefon: 4385». 277 —
7-8 BENEDENBERİ MARUF — V« doğmluğıyla föhret kazanmış Milli Emlâk Alıra satım İnşaat büromu» müşterilerinin emirlerin* daha yakından hizmet edebilmek için bu kore Galat» Karaköy Ekaeblyor yanındaki Yemişçi Haşan sokak Bürhanlye Han 8 numaraya nakledilmiştir. Müş-tenlerimizin badema bu adrese müracaatlarını saygı 1le rica ederiz. Milli Emlâk Altım satım İnşaat bürosu: Karaköy Ekselsiyor yanındaki Yemişçi Haşan sokak Bürhanlye Han No. 8. Telefon: 41887. 288 - 1
KİRALIK KÖŞK ARANIYOR -Rumelihisarı Mir gün; Yeolköyde Boğaza nezaretli 8-10 odalı kiralık müstakil köşk aranıyor. Akşamda «X Y Z» adresin mektup göndermeleri. 281—1
BATİLIK YALI ARSASI — Caddebostan Marmara Yat Kulübü orasında 1538 M2 yalı arsası satılıktır. Müracaat: Dördüncü Vakıf Han kat 1; No. 33; Tel: 21991. 280 — 1
DEVREN EATILIK VATKA İMALÂTHANESİ — Tarak yeni ve Avrupa malıdır. Ayrıca yedek teli mevcuttur. Süleymanlya İsmetlye caddesi Şahen-d» Sok. No. 12. 279 — 1
HER İŞE ELVERİŞLİ DÜKKÂN— Devren satılık. Beyoğlu Cihangir Güneşli sokak 29*. Sirkeci Gaziantep ote« Un* müracaat. 856 — I
PARASI NOKSAN OLANLARA — Her nevi İnşaat, tâmirat, tedllât yapılır; parada çok kolaylık gösterilir. Galata Bermet Han İkinci kat 8; Telefon: 42298. 83? —
BEŞ ODALI — Beyoğlu Boğazkesende Ev. 0 nisanda Beyoğlu 8. Bulh Hukuk Mahkemesinde satılacaktır. Kıymeti: 6,000 Ura. İzahat İçLn Tel. 20053. 833 — S
KİRALIK AFARTILLAN — Teşvikl-yede yedi odalı, mükemmel manzara, apartiman dairesi kiralıktır. Tavassut kabul edilmez. Müracaat: 9-12 aran Telefon: B172fl. 132 — 1
ARIYORUM — Yeşildir ek, Nuruos-manlye; Cağaloğlu; Yerebatan semtlerinde arsa veya bina harap bina dahi olur satmak Istiycnlerln Taksim meydanı No. 2 tütüncü Hikmet Çeliğe. 271 — 1
4800 ACELE BATİLIK EV — Hey-beUadad» iskeleye yakın iki odalı yazlan 600 Ura getiren ev boş teslim satılıktır. Ulu bey sokak 20 numaraya.
819 —
FATİHTE — Ma İlada Kahraman caddçsl 10. m2. bodrumlu, odalı 88 No. dükkân satılıktır. 13-14 arasında Bankalar caddesi Nazlı ban kat 8-5 Tel: 49982 270 — 1
20,000 ARSA PLATİNE. BOŞ — Fe-neryolu Üçer oda büyük holler. Dört daire; iki dönüm çamlık, meyvalık. Galata Büyük Millet Han No. 20.
855 —
8A71LIK BİR KATI BOŞ APARTI-MAN — Dört kat lk! ûç odalı konforlu; hastalık dol ay isiyle acele satılıktır. Lâleti Büyük Reşit Paşa Barış a-partımanı 38 dört numaraya müracaat. 351 — 2
ACELE SATILIK ARSA — Küçükyalı tren Istasyoniyle İdealtepe arazında asfalt üzerinde 22 metı* yüzü 815 metrekare arsa ucuz verilecektir. Dlvanyolu 148 Foto - Şen’e. .
350 — 2
SATILIK YALI ve EVLİK ARSALAR — Üsküdarda Paşallmanında depo İnşasına elverişli 1600 arşın mu-rabbaı yalı arsası ile Paşallmanında Susuzbağmda Boğaz ve Köprüye fevkalâde manzaralı 400 M2 arsa satılıktır. Akşamda (3, Y. A) rumuzuna,
840 — 2
SATILIK ÇİFTE HAMAM — Bir tarafı erkeklere, diğeri kadınlara mahsus; kömürle ısınır; hâlen işlemekte; yüksek varidattı çift* hamam satılıktır. Akşamda (Hamam) rumuzuna. 848 — 8
KİRALIK DÜKKÂN — Nişantaşı Valikonağı Cad. 44 No. iu »partuna-nın altındaki dükkân kiralıktır. Taliplerin pazardan başka her gün 83672 No. ya telafon etmeleri. 844 —
25,000 LİRAYA — Boğazkesen caddesinde altında dükkânlı, üç daire dÖTdcr odalı apartiman. Galata Ser-met Han İkinci kat; 8; Telefon: 42291 338 —
28.000 LİRAYA — Flrınağad* deniz görür, altında dükk&nlı, beş daireli apartiman. Galata Sermet Han İkinci Sat 8; Telefon: 42298.
834 -
80000 LİRAYA — Beyoğlu, tramvaya bir dakika; beş yüz Ura lratlı; on dalreu apartiman: Galata Sermet Han İkinci kat 8; Telefon: 42208.
33S —
MUFREZ ARSALAR — Caddebos-tam Plfij yolunda çok ucuz biner, beşer yüz metrelik arsalar. Galata Sermet Hnn İkinci kat 8; Telefon: 42298.
838 —
MANZARALI ve HAVADAR ARSALAR — Nişan taşında İngiliz inekte ol civarında şahlık müfrez arsalar. İzahat İçin Beyoğlu Atlas sienmuı müdürü Galip Bau'a müracaat edilmesi. 131 — 4
ODA ARIYORUM — Bakırköy ve Cankurtaran İstasyonları arasında ve İstasyona yakınca olan bir oda veya pansiyoneri! k arıyorum. Akşamda «Pansiyon» ıumuzuna müracaat.
320 —
BATHJK EV — İstanbul Vilâyeti Hükümet konağı karşısında Babıâll caddesinde 13 numaralı 7 oadh ev vasıtasız satılıktır. Apartiman projesi tasdiklidir, 10 dan 13 e kadar geztie-blltr. _____________323 — 8
OSMANBEYİN EN İŞLEK YERİNDE — Rumeli caddesi üzerinde 55/2 numarah bol müşterill. bakkaliye dük kânımı hastalığım dolayısiyle devren satacağım. İsteklilerin İçindekilere müracaat. 325 — 3
BATİLIK KELEPİR ARSA — Fatih Darüşşafaka caddesinde, köşe başı, denize nezaretli 205 m2, 22ra. yüz. Satış muamelesi hazırdır. Telefcn83148 824 —
TAKSİMDE — 2 odalı banyolu müs tekil mobllyell bir veya her İkisi yalnız bir bayana gayet ucuz kiraya veri lecektlr. Akşamda (A. A( ya yazılraa-ŞL__________________________274 —
Jj -MÜTEFERRİK SATILIK KANARYALAR — Merakla yetiştirilmiş İyi cins kanaryalar satılıktır, çarşamba, cuma, pazar günleri Kanlıca, Hisar caddesi No. 48 ya müracaat 297—1
HER CİNS EN İYİ KÖPEKLER — Altı vs bir buçuk aylık kurt köpeği yavrulan, büyümeyen Hno yavrulan, birer yaşında Foks ve tüylü Er ak. Domuz köpeği ve kopoy. Uvunçarp 277 No, Şaban kahvesinde KâmU'* müracaat.__________________315 — 1
İNGİLİZCE — Amer İkada okumuş ve Amerikan mekteplerinde İngUUca öğretmiş bir gtnç üç ayda lisan öğretir. Akşam «D. S.* rümuzuna müracaat. 345 — 1
İNGİLİZCEYE VAKIF — bir bay sırf metodunu Derletmek maksadıyle gayet ehven flatle İngilizce ders vermektedir. Evlere gider. Akşamda «Ehven» rümuzuna müracaat. 343 —
ÜNİVERSİTE MEZUNU — bir bay Fransızca, İtalyanca ve İngilizce ders verir. Pratik de hazırlar. Evlere gider. «Hazır» rümuzuııa müracaat. 342 — 1
İNGİLİZCE DERS — Londralı İngiliz bayan tarafından yeni metod (konuşma). Adres; Mrs, Vinnj 439. İstiklâl caddesi Yardım apar Uman No. 1 (Rus sefareti yanında) 327 — 11
Diş Tabibi Aranıyor Zonguldnkta çalışmak Üzere Üç yüz lira aylıkla bir diş tabibi aranıyor. Müracaat yeri: Çark Diş deposu.
KİRALIK KAT
İskeleye iki dakika. Bebek Hamam sokak (konforlu I oda, 1 Hol) 16 numaralı apartiman 1., 2 nd kat. İçindekilere müracaat.
Zayi — Bürmene nüfus ldararindeû aldığım ve İçinde askerlik muamelelerim kayıtlı kimlik oüsdanımı kay» bettim. Yenisini alacağımdan aaklrte nln hükmü yoktur. 1328 doğumlu ;
Sadettin oğlu Ah Kaban
ZAYİ — İstanbul Umanından aldığını 817TB1S No. lı makin a loatro.-* ması cüzdanımı aayi «ttim. Yanlatıp alacağımdan «kiaintn hükmü yoktur, Mamiş birinci
ZAYİ — 1942 yılında Vefa Llsesln-den İlse bitirmelerde aldığım belgemi kaybettim. Yenlisini çıkaracağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Mehmet Yürük



banyosu
Cinsi_______________
Röntgen filmi 13X18 18X24 24X30 30X40
Hamiyet Yüceses
J1IK2I R,DIVİ** BİLMEM MOdk t tlMfla CifU* «'U3JI Y0LCU1fU|| ouiKiı OLMAZ
(SADULLAH GÖKÇEK)
Gönderilen İdrar, kan; balgam tahlilleri; her nevi hürdebtn muayeneleri; Wa.«crmon taamülü. bir mütehassıs tarafından yapılmaktadır. Yeril, ecnebi müstahzarlar: lâstik eşya va «ıhhlmalzemenin zengin çeşitleri bulunur
BAHÇEKAPI VAKIF HAN KARŞISI
CİLDİNİZDEKİ LEKELER
Güzelliğinizin aslını berbat etmesin. Buhar banyoları, tuvalet atılan ve saire gibi birçok şeyler ile yapılan bu bir sürü eziyet ve fedakârlıklara katlanmak neticesi hiç bir şey yapmamak demektir. Buna mukabil
KREM PERTEV
İle yapılacak muntazam birkaç masaj size göz İle görülebilen bir taravet bahşeder ki KREM PERTEV'ln yarım asırlık mazisi bunun barLz bir misali olup bu günkü meftunlan bu sırrı çok evvel öğrenmişlerdir.
■hkkmbm Borsa maddeleri üzerine ssmbeshpmbi
Tellâllık yapmak isteyenlere ilân
İstanbul Ticaret Borsasmdan:
1 — 4355 sayılı kanunun tatbikine alt Nizamnamenin 29 uncu maddesi mucibince Borsa tellâllığı İmtihanı açılmıştır. Yukarıda adı geçen 29 uncu maddede yazılı evsafı halt olup da tellallığa talip olanların İmtihanları yapılmak üzere 29 Mart 1948 tarihine müsadif Pazartesi günü saat 14 de fotoğraflı Nüfus hüviyet cüzdanlarlle birlikte Borsa tçtlma Salonunda hazır bulunmaları ve muayyen gün ve saatte her ne sebeble olursa olsun bulunamıyacaklartn İmtihanı müteakip devreye bırakılacaktır.
2 — Ayni kanunun 18 ınct ve bu kanunun tatbikine alt Nizamnamenin 27 İnci maddesi mucibince yukarıda yazılı İmtihanı geçirip Borsa tellâlı olarak Borsaya kayıt ve kabul olun-mıyanlarm Borsa maddeleri üzerine tellâllık yapmaları yasak olduğundan alâkalıların müracaatlerl ehemmiyetle tavsiye olunur.
Ifeni çckas* fMtaa
Müzeyyen Senar Işıl
270530 C,TT|1 80 a,fll’ 10 • 5*1*M
Dünyaca tanınmış va 120 sen eden -beri her hususta emsalin» faik dakik MOSER saatleri gelmiş ve satışa ar-zodllmlştir.
Toptan satış yeri: Musa Akcaylı
Yıldız han No. 7. Bûhçekapt - lıt Perakende »atış yeri; MOSER Mağazası. Arpacılar No. 22. Eminönü.
Dış filmi
İhzar banyosu Tesblt
GRİP - BAŞ - DİŞ ve ROMATİZMA
AĞRILARINA KARSI
Röntgen Filmi
Ankara Nümune Hastanesi Baştabipliğinden.
Düzüne
miktarı
Muhammen
Fiatl
Lira kuruş
270 —
945 -4418 75 8536 32
Muvakkat
tamlnatı
Lira kuruş İhale günü_________
1135 35 31/3/948 çarşamba günü sa

Ttlrk Hava Kurumu, pilot olmak lstlyenler için gezici okullar açiyor:
T. H. K. 1948 yılında yaan. okulların tatil aylarında yurdun muhtelif yerlerinde özel pilot yetiştirmek maksadlyle gezici okullar açacaktır.
Bu okullara girmek İçin gerekil şartlar aşağıda gösterilmiştir.
Öğrenciler Uluslararası özel pilot olma talimatına uyarak İki ay içinde, 50 saatte yetiştirileceklerinden yalnız akaryakıt masrafını karşılamak üzere kendilerinden 800 ltra alınacaktır.
İstekliler, fazla malûmat almak ve kaydolmak İçin Mart sonuna kadar Etlmesğuttaki T. H. Kurumu Havacılık Dairesi Genel Müdürlüğüne müracaat etmelidirler.
1 _ 17 yaşını bitirmiş olmak.
3 — Bağlık durumu, uçuşa müsait olduğuna dair tam teşekküllü bir hastaneden alınacak heyet raporu.
3 — Doğruluk kftğıdı mevcut olmak,
4 — En aşağı orta okul tahsili görmüş olduğuna dair kanaat notu bulunmak,
5 — Uçuş ücretini, dört taksitte
va birinci taksit peşinen ve İkinci, üçüncü, dördüncü taksitlerini de on beşer gün aralle T. H. K. veznesine yatırmak ve bu parayı müteselsil bir kefil ve noter senediyle taahhüt etmek. (25611
Ankara Nümune Hastanesi 1940 yılı ihtiyacı olan Röntgen Filmi e banyo eczası kapalı tart usulü? ek konulmuştur. #
Taliplerin kanun tarlfatı da Teslnde hazırlayacakları' mühürlü teklife mektuplarını belli olan saatten
ı —
sİ İtmeye
2 —
bir saat evveline kadar hastanede müteşekkil komisyona evrmeleri.
3 — Şartnameler her gün hastanede v» İstanbul Bağlık Müdürlüğünde görülebilir.
Yiyecek alınacak
Yüksek Denizcilik Okulu Müdürlüğünden:
Muvakkat teminatı Ltra Kr
Cinsi
Kuru kayısı
Kuru üzüm
Çam fıstığı Ceviz İçi
Kuş üzümü
Makarna Tel şehriye Arpa ■ irmik
Pirinç unu Nişasta
3093
Miktarı Çcğu Azı
Muhammen flati Lira Kr.
Çoğu tutan Lira Kr.
Eksiltme şekli gün T* saat»
1200 1000
ISO
200
300
1000
200
200
600
300
400
600 •
100 »
100 *
400 >
150 ■
200 ■
3
1
& a
3980
1000
750
440
240
00 ) 00 1 00 1 00 )
00 )
476 25
Açık eksiltme 27/3/1943 Saat : 10


6300
650
130
130
610
360
520
00
00 » 00 > 00 > 00 ) 00 >
00 1
176 80
Açık eksiltme
27/3/1848 Saat : 10.3°
2300 00
1 — Okulumuz iaşesine lüzumu olan çeşit ve miktarları yukarıda yazılı on bir kalem eşyaya 17/3/1948 gününde yapılan eksiltmelerinde İstekli çıkmadıömdan İhale günü on gû° uzatılmış ve eksiltme saatleri hizalarında gösterilmiştir.
2 — Eksiltme, yukarıda tayin edilen gün ve saatte ınüdflrlCığümüzde toplanacak satmalına komisyonunca yapılacaktır. Muvakkat teminat İstanbul Yüksek Oku’lar Saymanlığı veznesine yatırılacaktır.
3 — Şartlaşmaları görmeği arzu edenler müdürlüğümüz İşlemler şubesi saymanlık bürosuna müracaat etmelidirler. Taliplerin 2490 sayılı kanunun 2 ve 3 üncil maddelerindeki şartlan hala vo Ticaret Banayl Odasının 1948 belgesini komisyon başkanlığına İbraz etmeleri gereklidir. (3742)
TABLET
REOSİL
I?
İMPERİAL KEMiKAL iNOUSTRiS (TURKEY) LiMiTED ŞİRKETİ Galata, Mertebani sokak, t? Bankası Hanındaki yazıhane Telefon numarasını 44839 olarak DEĞİŞTİRDİĞİNİ- alâkadarların dikkat nazarına arz eder.
İstanbul 3 üncil icra memurluğundan: 47/3093
Mahcuz olup bu kerre paraya çevrilmesine karar verilen Galetada Fermeneciler caddesi 80-88 sayılı dükkanda 15 teneke İngiliz beziri 160 kutu santral markalı 1200 gramlık Amerikan yağlı boya birinci açılc arttırması 31. 3. 948 çarşamba gilnil saat 11 don 12 yo kadar yapılocaktır. Bu arttırmada mahçuz mallar muhammen değerinin % 75 şlnl bulmadığı takdirde İkinci açık arttırmaları 5. 4. S4S pazartesi giinii aynı saatte aynı yerde ifa olunacaktır.
Alıcı olanlar gösterilen gün ve saatte mahallinde hazır bulunacak icra memuruna müracaat ederek almaları Hân olunur. (9G035I
Sayın Doktorlarımıza: Amerikan
LIMMENT SLOAN’S
Ro matiz ma ilâcı Piyasamıza gelmiş ve eczane-
fere tevzi edilmiştir.
——
HER ECZANEDE 3UI.UNUR
FERN - LtNE — NEW-YORK
FERNCAPE
Zayi — Fakülte devam karnemi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Edebiyat Fakültesi İngilizce bölümü No. 3751 Naci Dilmen
BRONŞİT» “Ş
ÖKSÜRÜĞÜ 1
KESER £



Vapuru 28 martla limanımızda beklenmekte ve hamuleslnt boşalttıkta?
.onr» Mrur N E W ■ Y O R K
İçin eşyayi ticariye kabul edecektir.
Fazla tafsilât İçin Galatada Veli Alemdar Han No. 202. 204 SCANDSHİP Acenteliğine müracaat, Tel: 42221.

Comments (0)