AKŞAM
Hergiin 8 sahife
Küçük ilânları en eprindi, en ucuz vasıtadır.
Sene 30 — No. 10660 — Flatl: her yerde 10 kuruştur.
PERŞEMBE 24 Haziran 1948
Sahibi Necmcddin Sadak — Yazı İşlerin! fiilen İdare eden: C. Bildik — Akşam Matbaası
Berlinde vaziyet gergin
Sovyetler 3 Batı Devletini Berlinden çekilmeğe mecbur etmek istiyorlar
Yunanistan’daki harekât
Markos’un karargâhı huduttan tecrit edildi
Amerikan seçimi
Tren seferleri durduruldu, Batı işgal mıntakalarına verilen elektrik cereyanı kesildi
Londra 24 (R) — Berlinde vaziyet gergindir. Rus komutam bütan Ber-llnde Ruslar tarafından çıkarılmış olan paranın geçeceğini, aksi harekette bulunmanın ağır cürüm olacağını İlân etmişlerdir. Batı devletleri komutanları da kendi mıntakalârm-da Batı devletleri tarafından çıkarılan paranın tedavül edeceğini bildirmişlerdir.
Sovyet makamları Berllndekl İngiliz, Amerikan ve Fransız mıntakala-rını mahsur bir vaziyete getirmek, bu suretle üç devletin buralarda kalmasını imkânsız kılmak İstiyorlar. Berlinde Rus bölgesiyle Batı devletleri bölgesi arasında posta seferi kesilmiştir. Ruslar kendi işgal mıııta-kalarındaki elektrik santrallarmın diğer bölgelere cereyan vermesini yasak etmişlerdir. Diğer bölgelerdeki santrallar İhtiyacın ancak yarısını temin edebilirler. Bu sebeple elektrik sarfiyatını kısmak lâzım gelmektedir.
Tren seferlerinin durması yüzünden Berllnln Balı m in t akasma yiyecek de geçememektedir. Tren seferleri başlamazsa Batı devletlerinin 2 milyon halkı beslemesi ve Berlinde kalmaları pek güçleşecektir.
Berlin 24 (AP) — Ruslar Batı devletlerini Berlinden çekilmeğe mecbur etmek İstiyorlar. Bu maksatla aylar-danberl Berllnln Almanyadakl Rus işgal bölgesine dahil olduğu yolunda propanganda yapıyorlar.
Rusların Batı devletlerine karşı aldıkları tedbirler Almanları telâşa düşürmüştür.. Batı işgal makamları kendilerini teskin ederek emniyetlerinin tehlikede olmadığını bildirmektedirler. İngiliz işgal kuvvetleri komutan vekili öBerllnda kalacağız, ve
Londra 24 (R) — Atina’dan gelen haberlere göre Arnavutluk hududu yakınındaki çetelere karşı başlıyan taarruz iyi neticeler vermektedir. Çeteciler bir çok noktalarda Arnavutluk hududuna sürülmüşlerdir. Mar-kos'un karargâhı Arnavutluk hududundan tecrit edilmiştir.
Yunan kıralı bugiin cepheyi ziyaret edecektir. Başbakan Sofulls Atina'ya dönmüştür.
Marshall hasta
Muayene için bir hastaneye girdi
Nevyork 24 (R) — Amerika Dışişleri Bakanı Marshall rahatsızdır. Sıhhi durumunun muayenesi İçin bir hastaneye girmiştir.
Bulgaristan’a nota verildi
Nota Bulgar elçisine tevdi edildi
Cumhuriyetçi parti Dewey'i namzet seçti
Kasımda yapılacak seçimde Dewey 'in kazanacağı
Dewey, Kaliforniya’da yapılan bir
toplantıda valinin elini sıkıyor
Berlin’den bir görünüş halkı sefalet ve felâketten kurtarmak için elimizden geleni yapacağız» demiştir.
Bir nümayiş
Londra 24 (R)— Berllnd» Sovyet taraftan Sosyalist birliği partisi tarafından dün Batı devletleri aleyhinde nümayiş yapılmıştır. Belediye meclisi
Rusya ve peyk devletler
8 Dışişleri Bakanı Varşova’da toplandı Toplantıda Almanya'daki durum ve
günün meseleleri görüşülecek
Varşuva’dnn bir görünüş: Opera binası
Londra 24 (R) _ Varşova'da dün geea neşredilen resmi bir tebliğe göre tfÖnün meselelerini ve altı batı devleti tarafından Londra’da Almanya hakkında verilen kararları görüşmek Özere, Rusya ve Polonyanın teşebbüsü özerine. Varşova’da bir konferans toplanmıştır. Konferansa Rusya, Polonya, Romanya, Macaristan, Yugos--avya, Çekoslovakya, Arnavutluk, Bul ğtrlstan Dışişleri Bakanlan İştirak etmektedir.
Dün gece gayr| resmt gUrette gö-
riişmeler yapılmıştır. Konferans bugün resmi toplantısını yapacaktır.
Varşova'dan gelen haberlere göre şehirde sıkı güvenlik tedbirleri alınmıştır. Molotof Varşova ya vasıl olmuştur.
Londra 24 (R) — Polonya radyosu tarafından diin gece bildirildiğine göre, Varşova konferansı bugün Almanya meselesini müzakere etmeğe başlayacaktır. Bundan sonra Sovyet Rusya ve peyk devletleri İlgilendiren meseleler ele alınacaktır.
Anhalter istasyonu
toplandığı saman Batı mıntıkasını temsil eden iki Belediye âzasına hücum edilerek bunlara dayak atılmıştır. Bir kısım üyeler polis tarafından arka kapıdan kaçırılmıştır.
Celse bir buçuk saat tatil edil.»İletir. Bu gün yeni bir toplantı yapılacaktır.
Lowet’in demeci
Nevyork 24 (R) — Dışişleri Bakan muavini Lovet Şerlindeki durum münasebetlle demiştir ki: «Bunu bekliyorduk. îcabeden tedbirler alınmıştır.»
Rus zecrî tedbiri
Londra 24 (R) — Bu sabah Berlln-den alman haberlere göre, Almanya-dakl Rus makamları Berllnle Batı Almanya arasındaki marşandiz nakliyatım tamamtyle durdurmuşlardır. Ruslar bunun, yolun tamire muhtaç bulunduğundan dolayı yapıldığını İleri gümüşlerse de bu bir bahaneden başka bir şey değildir.
Ruslar tarafından alınan bu son tedbir Berllnle Batı bölgeleri arasındaki nakliyata vc bilhassa Berime gıda maddeleri gönderilmesini felce uğratacaktır.
Bu Rus tedbirlerinin, Rusların A-merlka, İngiltere tararından Alman-yada tatbik edilmeğe başlanan para reformuna karşı bir zecri tedbir olduğu muhakkaktır. Berlinde bulunan İngiliz ve Amerikalıların bu yeni Rus tedbirleri karşısında burada kalmaları güçleşecektir.
Bütün bunlara rağmen, Ruslarla para reformu hakkında bir anlaşma- ı ya varılması ümitleri kesilmiş değildir. ________________________
Ingiliz gemileri Temmuzda limanlarımızı ziyaret edecek
Londra 24 (R) _ İngiliz Akdeniz filosuna mensup harb gemileri temmuz ayında Türk limanlarını ziyaret, edeceklerdir. Trayan uçak gemisi 0 temmuzdan lo temmuza kadar İz-mlrde kalacaktır. Uçaklar Ankara ve tslanbulu ziyaret edeceklerdir.
Uryalus kruvazörü ve 2 firkateyn 7 temmuzdan 11 temmuza kadar İs-tanbulu ziyaret edecektir. Diğer gemiler muhtelif limanlan ziyaret edeceklerdir. , ı
Ankbra 23 — Kalkansöğiit köyüne baskın hâdisesi hakkında Dışişleri Bakanlığının hazırladığı nota, bugün saat 14 te Bulgar hükümetine tevdi Mfdlmek üzere Bulgar elçisine verilmiştir. Notanın edası, evvelce de bildirdiğim gibi serttir. Fakat, muhteviyatı hakkında alâkaiılarca hiçbir matûmat verilmemek yolu ihtiyar e-dllmektedlr.
Bu akşam kendisiyle temas ettiğimiz Dışişleri Bakanı Necmeddln Sadak, Bulgar elçisine notanın tevdi olunduğunu teyld etmekle beraber, muhteviyatı hakkında hiçbir şey söylememiştir.
Hindistan büyük elçisi
Dün uçakla Ankara’ya geldi
Ankara 24 (Akşam) — Hlndlst&nın İlk Ankara büyük elçisi Gaman Lâl, dün uçakla, şehrimize gelmiştir. Elçi, gazetecilere şu beyanâtta bulunmuştur:
«— Bu vazifenin bana verilmesinden dolayı İftihar duyuyorum. Hln-dlstanla Türkiye arasında tarih, kültür ve Usan bakımından birçok yakınlıklar vardır. Fakat iki milleti birbirine yalcınlaştıran en büyük şey, İstiklâl mücadeleleridir. Türkiye, nasıi Büyük Atatürk'ün önderliği altında İstiklâline kavuşmuşsa, Hindistan da Büyük Gandhl’nln önderliğiyle hür bir memleket olmuştur.
1— —1
Yeni tefrikamız
Cumartesi günü başlıyor
Yaları içinde Yalan
Bu, bir şaheserdir! 1
iteni aşkı, hem zabıta romanı Entrikalarım bu derece hoş imtizaç ettiren bir roman hiç okumamışsınızdır
yazan; »Viran Kule» vs »lm-paruotrun enfiye kutusu» isimli ramanlarllts Akşam okuyucularının pek iyi tanıdıkları ve talidir ettikleri John D. Carr.
Tercüme eden (Vâ-Nft)
Cumartesi gününü bekleyiniz!
Nevyork 24 (R) — Fllâdelriya şehrinde toplanmakta olan Cumhuriyetçi parti kongresi, hararetli müzakerelerden sonra Cumhurbaşkanlığına namzet olarak Nevyork valisi Detvey’l göstermeği dün. gece kararlaştırmıştır. Kendisini destekllyetıler Dewey için e mâ kul bir dış politika yolunda durmadan kılavuzluk eden Amerikanın en büyük idarecisi» demişlerdir.
Kasımda yapılacak seçimde Dewey' in kazanacağı şimdiden tahmin ediliyor.
Nevyork 24 (R) — Cumhuriyetçi partinin Cumhurbaşkanlığı için Deveyi namzet seçmesi, bilhassa Nev-york'ta çok iyi karşılanmıştır. Dewey uzun müddetten beri Nevyork valisidir ve buradaki İcraatı İle kendisine çok güzel bir mevki yapmıştır.
Dewey dış politikada Vandenberg He mutabıktır. Yani Marshall siyasetine taraftardır. Bu İtibarla Cumhurbaşkanı seçilirse Amerikan dış politikasında değişiklik olmıyacaktır.
Van'daki yolsuzluk
Meclis tahkikatı açılması hakkındaki takririn görüşülmesi gürültülü oldu
Ankara 23 — Büyük Küllet Meclisinin bugünkü toplantısında, açık bulunan komisyon üyelikleri seçimi yapıldıktan sonra Reşat Aydınlınln Van askeri hastanesiyle Van uçak alan-nın İnşaları sırasında ortaya çıkan yolsuzluklar ve Vandakl askeri blrlik-lerce satın alman kavurma işlerinde yapılan yolsuzluklar dolayıslyle 4 kabinenin Milli Savunma Bakanlan hakkında Meclis soruşturması açılması yolundaki önergesi müzakere mevzuu oklu.
Reşat Aydınlı, Milli Savunma Bakanının Parti Grupunda verdiği izahında bazı eksik noktalar olduğuna İşaret ettikten sonra, kavurmanın ö-lüme de sebebiyet verdiğini söyledi vc:
(— Bütün bunları cevaplandırmak eski Bakanlara düşer, Bu işte ihmaller! olmadığını ispat etmelidirler, ö-liimlerl bildirilen Türk evlâtlarının haklarını aramayı vicdan! bir borç bilirim. Ve bu doğru İse bu İşte rolü olanlar ceza görmelidir. Kahraman ordumuzun bütün bu şaibelerden tenzih edilmesini İsterim.» dedi.
Gürültüler oldu
Bu sırada «Orduyu karıştırma!» diye bağıranlar oldu. Gürültüler arasında sözüne devam etmek lstlyen
Reşat Aydınlı, bir suiistimali açıklarken sebes konuşabilmek mevkiinde olduğunu, bu sözleriyle orduya çamur atmak istemediğini, asıl çamur atanların bu gibi hâdiseleri çıkaranlar olduğunu BöyledL
Süreyya Örgeevren, bu önergenin samml bir maksat taşımadığını söyledi. Reşat Aydınlı, oturduğu yerden:
(— önergemde kâfi derecede İzahat verdim, teab ederse konuşurum.» diye bağırdı.
Van Milletvekili ne diyor?
Bundan sonra Van pıllletvekili Muzaffer Koçak kürsüye geldi. Bir takım yolsuzluklar olduğuna kani bulunduğunu söyledi ve dedi kİ:
« — Askeri hâkimlik tarafından ifadem alındığı zaman bunları çekinmeden söyledim. Suiistimalin lç yiteli İle sirayet derecesi nedir? Buun bilmiyorum. Hattâ bunun iç yüzilntt takrir sahipleri de bilmezler sanıyorum. Fakat mademki mesele deşildi; eza. ve ıstırap duyarak fail ve mesulleri bu kürsüden bildireceğim. Arkadaşlar; Özçoban, beyanlarında bu İşin müteahhidi olarak Hüsnü Yürüğü ele aldılar. Bu, doğru değildir.
(Arkası sahife 2; sütun 1 de)
Şekerli maddeler satan esnafa, şeker gene eski fi atinden veriliyor, Halbuki akideler 180 den 200 e fırlamış. Lokumlara da 40 -50 kuruş ilâve.
— Niçin? - diye soruyorsunuz.
Dükkâncı, elinin tersiyle «Geç!» dcrcesine bir işaret yapıyor:
— Şunun kemali 20 kuruş... Bu pahalılıkta lâfı mı olurmuş?
Ne ariyan, var ne soran! Gazeteler bu haberleri yazıyor, alâkadar yok. Esnafta da maalesef ek-I seriya insaf yok!
TekUfü tekellüften dükkânı muaf olmuş!
Bir etir’et ile hazret b! havfü hilâf olmuş!
Durum böyle bir durum... tj Allaha kalmıştır... Yaşasın ser* bes rekabetle bütün bu iktisadi ve beldi meseleleri halletmek hayali bânu... Ve yaşasın bu hayali hamı ortaya salıp vurgun vurmaca, çoİuk çocuğun rızkından zenginleşmece nizami bl İntizamı!
Acep ne zamana kadar bu böyle gidecek?
Sahlfc 2
24 Haziran. 1943
Mektup, telgraf
BUNUN MESELELERİ
Ücretlerde bazı indirmeler yapılmasına karar verildi
Her dersi okutan öğretmen eni Milli Eğitim Bakanı B. Talisin Banguoğlu’nun eğitim enstitülerinde bazı değişiklikler yapmayı düşündüğünü birkaç rü nevvel gazetelerde okudu İr. Muallim mekteplerinin eğitim
enstitüsü haline getirilişleri daha yenidir. İki sene bile olmadı sanıyorum. B. ltcşat Şcmscddin Sirer öğretmen İhtiyacını karşılamak üzere bu miiesseselcrdekl öğretimi, ortaokullarda dahi her dersi okutmaya muktedir öğretmenler yetiştirecek şekilde tâdil etmişti. Anlaşılan yeni Bakan bu nokta üzerinde duracaktır.
Her dersi okutmaya muktedir öğretmeni Bunun pek münakaşa götürür bir mevzu olduğu meydandadır. İlkokullarda tatbik edilen bu usulden terbiyeciler memnun olmamışlardır. ilkokul dersleri ki umumi bilgilerin cn iptidailerini çocuğa öğretmek gayesini güder, bir öğretmenin sınıfta bütün dersleri üzerine atması. tarihi de, coğrafyayı da, hesabı da, lıayat bilgisini de çocukların aynı öğretmenden dinlemesi, kısaca tek öğretmen usulü çocuk için tatsız, öğretmen için ne de olsa zor bir iştir ve öğretmenin umumî bilgilerinin darlığı nispetinde çocuğun zararına olur.
Tek öğretmen usulü ortaokullara teşmil edilince mesele ayn bir ehemmiyet kazanıyor. Ortaokul dersleri başlı başına İhtisas ister: çiinkii lise öğretimi bu bilgilerin üzerine dayanmaktadır. Ortaokulda yalnız fen derslerinin, öğretmen eğitim enstitüsünde ne kadar iyi hazırlanırsa hazırlansın, bir kişi tarafından en ihatalı şekilde öğrelilebileceğini iddia etmek aklın zahmetsiz kabul edeceği iddialardan değildir. Net ekim eğitim enstitülerinin yeni şekli ilân edildiği zaman varılan karar öğretmenler âleminde hayret uyandırmıştı. Çünkü bugün, ihtisas usulü tatbik edildiği halde umumi şikâyet ban elemanlarda ihtisasın . kifayetsizliği etrafında toplanmaktadır. Tarihi de, coğrafyayı da, yurt bilgisini de, tabiat bilgisini de, Türkçeyi de aynı zamanda okutacak kudrette öğretmen onların nazarında bir babayiğittir. Fiziği, kimyayı, matematiği bir dimağda toplamak da öyle.
Eğitini enstitüleriyle meşgul olacağı bildirilen yeni Bakan her halde bıı mühim nokta üzerinde duracaktır.
Şevket Rado
Van’daki yolsuzluk
(Baş (amfi 1 İnci sahlfede)
Hüsnü Yörüğün ayn ayrı ortakları vardır, şimdiki Van D P. Baştanının kardeşleri kendisiyle ortaktırlar. Kavurma İşinde de aynı şahıslar ve damatları metbaldaıdır. Bu adamların hepsi ticaret âleminde tanınmış İnsan tardı r. Muhbire gelince, bu zat, Maltya lıdır. Ada Ahmet âletindir. Adam öldürdüğü için Matatyadan kaç mış. umum! aftan istifade ederek memleketimize dönmüş, Vana gelmiştir. Müteahhitlik yapmış ve kısa bir zamanda zengin olarak sayılı müteahhitler arasına girmiştir. Nihayet birkaç sene evvel de Demokrat Parti teşkilâtında 11 başkanı olmuştur.»
Sızdırılan paralar
Van Mlletveklll Muzaffer Koçak, bundan sonra asıl meseleye gireceğini işaret etmiş, kavurmadan zehirlenip öten olmadığını söylemiş ve demiştir kİ:
(— Muhbir, İyi bir İş adamı olan müteahhit Hûsnüyü vurmak İçin teşebbüse geçmiş ve İhbarlara başlamıştır. Evrelğ İnşaatta yolsuzluk olduğundan bahisle bir İhbar yapmış, müteahhldden 7 bin Ura sızdırmıştır. Fakat bununla da İktifa etmemiş, ordu müfettişine müracaat etmiş, Hüsnüden 30 bin lira talep etmiştir. Başka müteahhitler lehine teşebbüslere girişen bu zat. başka bir müteahhide de müracaat ederek: «Bana 10 bin lira ver. Yoksa seni ihbar ederim» demiştir. Bu müteahhit, gözü açık bir adamdır. (10 bin lira çok, sana 4 bin 11ta vereyim. Uzlaşalım» demiş ve dallından savcılığa müracaat ederek bir çanta} cflrmümeşhu-du yaptırmıştır. Bu suretle bu zat. e ay hapse mahkûm edilmiştir. İşte Kemal Ozçebanın bahsettiği «muhbiri sadık» budur. İmzasını atmak ce «ar e tin! gösteremtyen bir adamın gönderdiği mektubu hakikat diye Büyük Millet Meclisinde okumak, bir parti taktiği olmasa dahi, bir delil olarak ortaya konabilir mİ? Hadise mahkemeye İntikal etmiştir. Adaletin tecellisin! beklemek yerinde our.»
Van milletvekili sözlerine şöyle devam etti:
•— Sayın Demokrat arkadaşlarımız, seçim emniyetini sağlamak İçin davullar, zurnalarla adli teminat isterlerken bir yandan da adllyeye güvensizliklerini belirliyorlar. Bu. hiç bir khnaenLn beğeneceği bir hareket delildir. Bunun tek sebebi şudur: 8a-m’mtywtslzllkl>
Van milletvekilinin bu sözleri C. H F tarafından şiddetle alkışlanırken Demokratlar:
«— Söylediklerinin bu mevzu De alâkası yok!» diye bağırıyorlardı.
Hatip, kaza! mercilerin tahkikata davan» ettiklerini, onların istiklâllerine httrmek edilerek neticeyi beklemekten başka yapılacak bir şey ol-söyledi.
önerge geri alındı
Urfa milletvekili Vasfl Gerger kflr-■öye gelerek, dilekçe komisyonu adına konuştu, iddia olunan suiistimaller etrafında çok evvelden tahkikata başlanılığmı anlattı,
Kemal özçoban, ortaya atılan suiistimalin bazı arkadaşları tarafından bir particilik taktiği addedilmesini «üfle karşıladjğını söyledi vc dedi ki'
, «—Bu hâdisede Bakanlar» bir mesuliyet tererttüp etmekte midir? Bunlar «jaştırrüjnalıdır. Üzülecek mesele, bu tahkikatın 8-9 sene uzamış olmasıdır.*
Müteakiben Reşat Aydınlı kürsüye geldi, Cumhuriyet Halk Partisinin mesele üzerinde ehemmiyetle durması gerektiğini söyledi ve:
•— Dilekçe komisyonu bu hâdiseye el koyduğunu söyledi. Madem kİ Büyük Millet Meclisi hâdiseye el koymuştur. Bu takdirde önergemi feri alıyorum.» dedi.
Bir kısım milletvekilleri buna itiraz etliler. Meclis başkanı, önergenin geri alındığım ve artık bu meseleyi müzakereye İmkân kalmadığım söyledi.
Süreyya örgeevren tekrar kürsüde
Büreyya örgeevren tekrar kürsüye gelerek bu önerge ile 4 kabinedeki MIH! Savunma Bakanlan leyhlnde İsnatlarda bulunulduğuna İşaret elti ve takrire kendisinin tesahtıp ettiğini belirterek:
(— Ne varsa hepsini deşelim ve konuşalım.» dedi.
Başkan, Süreyya örgeevrenln takrire tesahub ettiğine göre, meselenin tazelendiğim söyledi, Reşat Aydınlı da. önergesini şarta musllfik olarak geri aldığını hatırlattı:
«— Takrire Süreyya Örgeevren tesahub edecekse, önergemi geri almaktan vazgeçiyorum.» dedi.
Bahir Kurutluoğlu kürsüye gelerek tahkikatın gecikmesine, delil toplamanın aebeb olduğunu anlattı.
Ankara 33 (AA) — Ulaştır m* Bakanı Kasım Gülek 1 temmuz sabahından itibaren yürürlüğe girmek 0-«ero dahili posta ve telgraf Ücretlerinde yapılan bazı indirmeler «tra-fınd* Anadolu ajansı muharririne aşağıdaki açıklamada bulunmuştur:
Ulaştırma Bakanı posta ve telgraf ücretlerinde, umum! tarifeye tabi tutulmuş olan şehir İÇİ mektup ücretlerinin 15 kuruştan 10 kuruşa İndirilmesiyle başlıyan bu tarife değişikliklerinin bilhassa posta kolileri Ücretleri üzerinde yapıldığını kaydetmiş ve demiştir kİ:
«şimdiye kadar posta kolilerinden, vilâyetler arasındaki mesafelere göre hesaplanmış bir mıntaka cetveline ve ağırlığın kilo veya küsuruna göre ücret alınmakta ve ücretler bakımından yurdumuz B bölgeye ayrılmış bulunmakta İdi.
Buna nazaran birinci bölgede 120 kuruşa kadar yükseliyordu. Yeni tarifede bölge sayısı üçe İndirilmekle beraber, 3 kiloya kadar otan koliler yurdrin neresinden neresine gönderilirse gönderilsin, yalnız 6û kuruşluk llcrete tabi tutulmuş ve üç kilodan yukarı ağırlıkta otan koliler İçin mıntakatara ve ağırlıklarına gör a daha müsait ve ağırlıklar arttıkça nispetleri azalan ücretler tesblt olunmuştur.
Meselâ Ankara ile İstanbul arasında yollanan 30 kiloluk bir koliden 600 kuruş, Ankara - Van arasında taşınan 15 kiloluk bir koliden 523 kuruş alınırken, yeni tarifeye göre birincisinden C00 yerine 340; İkincisinden de 623 yerine 350 kuruş taşıma ücreti alınacaktır.
Istan buldan Vana gönderilen 2û kilogramlık bir koliden İse 840 yerine 450 kuruş alınacak t ır.
Deniz kıyılarında bulunan merkezler arasında, teati edilecek kolilerden, askeri posta numarası almış bulunan
askerî birliklerin subay ve mensup* lnnn* gönderilen kolilerde olduğu gibi, ağırlıklarına göre yalnu bir m intaka Ücreti alınacaktır. Buna göre, Tra bzon dan Mersine gönderilen (0 kilogramlık kolilerden 1050 kurtış yerine 400 kuruş alınacaktır.
Bundan başka kolilerin postanelerde bağlanıp kurşunlanmaları İçin a-lınmakt* otan 4 ile B kuruş arasında değişen bandlye Ücreti bundan aonra alınnuya çaktır.
Bıı «liretle kolilerin ücretlerinde yüzde 20 111 flO derecealnde bir İndirme yapılmış olmaktadır.
Bundan maada postanelerdeki bekletme ücretleri de Indlıilmletlr.
Tarifede, posta maddeleri hakkında mürşitleri tarafından yaptırılacak muhaverelere ve geri alma ve adres değiştirme isteklerine alt ücretlerde .değişiklik yapılmamıştır.
Bundan böyle yurt İçinde bir yerden her hangi bir yere uçakta gönderilecek mektup ücreti 30 kuruştan ibaret olacaktır.
Telgraf tarifesinde de değişiklikler yapılmıştır.
Buna göre, yılbaşından ve milli ve dinî bayramlardan İki gün evvel bavlıyarak İki gün eonray* kadar yazılacak ve yılbaşı De bayramlara ait tebrik telgraftan nçnrmal tarifenin yarın nispetinde bir ücrete tabi tutulacaktır.
Bundan başka adi telgraflardan sonra çekilmek ve dağıtılmak ve metinler! açık dille yazılmak ve içindeki rakam gruplarlyle ticaret markalan gibi remi» ve tâbirler dflğer kelimelerin üçte birinden fazla bulunmamak şortlyle en az 2» kelimelik otan telgrafların normal tarifenin yansı derecesinde bir ücreti® «mektup telgrafı» namı altında kabnlü de kararlaştırılmıştır. -
Yeni bir kanunla posta çekleri servisi de İhdas edilecektir.
Soru takrirleri
Bakanlık ve Meclis başkanlığı yapanlara verilen emekli maaşı — Resmî plâkalı otomobiller •— Haksız mal iktisap edenler ve millî korunma kanunu hakkında izahat isteniyor
kında hâlâ bir fayda görmekte midir?
Bu hususların Başbakan tarafından sözlü olarak açıklanmasını rica ederim.
emekli maaşının olunması âdeta
Eski ve yeni Millî Savunma Bakanlarının sözleri
Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, evvelce verdiği İzahatı tekrarladı. 1942 de 3 zehirlenme vakası tesblt edildğinl, fakat ölen olmadığını söyledi.
Eski Milli Savunma Bakanı Münir Birsel, şahıslarla meşgul olmanın kötü bir politika oyunu olduğuna İşaret etti. Ali Rıza Artunkal:
«— Hırsızlığa ve suiistimale karşı mücadele edenlerin başında biz bulunuyoruz.» dedikten sonra kavurmadan ölen olmadığını söyledi.
General Naci Tınaz da, 1939 senesinde Milli Savunma Bakanlığını kabul ettiğini, hastane İnşaatına, Bakanlığı zamanında başlandığını, araya harbin girmesiyle mukavelenin feshedildiğini, kendisine tallûk eden hususların bundan İbaret olduğunu söyledi ve gazetelerde suçlu gibi resminin neşredilmesinden duyduğu üzüntüyü belirtti.
Takrir reddedildi
Bundan sonra Van sutaUrnaJl dolayısıyla Milli Savunma Bakanları hakkında Meclis soruşturması açılmışını Istlyen takrLrin reddi istendi buna karar verildi.
Meclis cuma günü toplanacaktır.
Ankara 23 ___ Seyhan Milletvekili
Ahmet Remzi Yüreglr Meclis başkanlığına verdiği bir soru önergesi!» aşağıdaki hususların Başbakan tarafından açıklanmasını istemiştir:
1 — 1683 sayılı askeri ve mülki tekaüt kanununun 23 İne! maddesine dayanılarak daha önceden her hangi bir devlet vazifesinde bulunmuş olmasalar dahi. Bekarlık vs Meclis başkanlığı yapmış olanlara birinci derecede tahsisine devam
memlekette yeniden bir İmtiyazlı n-nıf yaratmak olduğu, bu İse İnkişaf içinde bulunduğunu iddia ettiğimiz demokratik hayata ay kın olduğu gibi, fakir, cılız devlet bütçesine de ağır bir yük tahmil etmektedir. Binaenaleyh 1149 bütçesinin tanzimi günlerinde hükümet bu konu üzerinde ne düşünmektedir?
3 — Resm! plâka taşıyan binek otomobili ve kamyonetlerin kullanılması ve buna harcanan paraların snrfedilmesl ehcnıml mühlmme tercih noktası gözetilmeksizin yapıldığı, dalma mevzuat dişi hareket edilerek hususi maksatlara teşmil edildiği görülmekte ve hükümet malllo otomobil saltanatı sürülüp lüks ve İsraf hayatı yaşanıldıftı haklı olarak iddia edilmektedir. Binaenaleyh resmi, yarı resm! devlet hisseli müessese ve kurullar emrinde miktar otomobil rada kullanılan
nedir ve bunlara ne miktar para ödenmiştir? Akaryakıt sarfiyatları neye baliğ olmuştur?
3 — 4237 sayılı kanun gereğince, haksız olarak mal İktisap edenlerin tecziyesi bakımından bugüne kadar kaç âmir veya memur hakkında bu kanun tatbik edilmiştir ve netice ne olmuştur? Eser ve İşlerlle memleket efkârı önünde apaçık olarak ve topluca bir halde bu gibiler hakkında bu kanunun tatbikatını verimli ve faydalı olması bakımından hükümetçe ne düşünülmektedir?
4 — Fevkalâde hallerin İcabı olarak: çıkarılan, fakat müteaddit elr, tadil v» tefsirlerle şekil aslisini kaybetmiş otan millî korunma kanunu normal hayata, kavuştuğumuzu iddia ettiğimize nazaran, tatbik sahasında kalması ve tasarruf hayatının İnkişafına mâni elması bakımından hükümet bu kanunun tatbiki hak-

•ordu hariç» ne mevcuttur? Bu-personel mlktan
Kitap kâğıttan hakkında
Ankara 23 — Seyhan Milletvekili Ahmet Remzi Yüreglr verdiği diğer bir soru önergesi!e de şu hususların yine Başbakan tarafından açıklanmasını İstemektedir:
•Başbakanlıkça alınan bir koordinasyon kararma dayanılarak ve dünya piyasalarına nazaran çok üstün bir bedelle verilen kâğıt karşılığı olarak müellif ve mütercimlerin hazırladığı ve kitapçılar tarafından bastırılması kararlaştırılan kitapların daha önceden basın, yayın umuııı müdürlüğü ve hattâ Milli Eğitim Bakanlığınca da kontrol* tabi tutularak, beğenlldlğl takdirde altı ay zarfında bastırılıp ikmal edilmesi mecburiyetinin korunası münasebeti! o sansür hayatının İhya ve ihdası demek olacağı, bunun lae ana kanunlar ve adil mevzuatın çerçevesi İçindeki serbest! ve hürriyetin tahdit edilmesi demek olduğundan bu gayri tabii durumun giderilmesi merakı karşısında hükümet bu yersiz karar üzerinde devamda ısrar edecek midir?
Bu hususun Başbakan tarafından açıklanmasını rica ederim.
bu-
Aslanköy dâvası sona erdi Konya 23 — Aslanköy dâvam gün karara bağlanmıştır, tayan olma
âığınu, lakat taarruzdan dolayı suçluların bir kısmının altı ay, bir kuramın e ay 11 gün hapislerine karar verilmiş, uoıktann bir kısmı beraat etmiştir.
Dün akşamki feci kaza
Dün akşam üzeri saat 18 de Edlr-nekapıdan Fevzlpaşa İstikametine doğru ilerlemekte otan şoför Necati'nin taksisi Karagümrük eczanesinin önlerine geldlgl sırada Krıragümrilkte seyyar esnaflık yapan İcmallin 0 yaşındaki kızı Nevin, Ani olarak karşıya geçmek İstemiş; taksinin altında kalmak suretiyle başından ve vücudunun muhtelif yerlerinden yaralanmıştır. Yaralı çocuk Cerrahpaşa haı-tanesine kaldırılmıştır.
İtalya'ya bir ticaret heyeti gidecek
Ankara 24 (Akşam )— Türkiye -İtalya ticaret ve ödeme anlaşması temdit müddeti 30 haziranda tona ermektedir. İtalya ile otan ticaret mübadelemizin daha fazlalaştınlma-ei malçsadile yakında İtalya’ya bir ticaret heyetimiz gidecektir.
Almanya’da mühim hâdiseler
Batı devletlerüe Rusya arasındaki gerginlik yeniden had bir safhaya girmiştir. Buna sebep Almanya’nın İdaresi yüzünden çıkan İhtilâftır. Hatırlardadır kİ Almanya İle yapılacak sluh antlaşması ve bu memleketin İdaresi hakkında Moskovada, sonra Londrada dört devlet arasında yapılan görüşmeler neticesiz kalmıştı. Bunun üzerine Üç devlet (İngiltere, Amerika, Fransa), Belçika, Holanda ve Lüksemburg’un da lştlraküe aralarında müzakerede bulundular ve bir anlaşmaya vardılar. Anlaşma mucibince 3 İşgal bölgesinin İdaresi tktısaden birleştiriliyor vc bu bölgeler için bir cins para kabul ediliyordu. Bu karar Rusya-da büyük akisler yaptı. Moskova radyosu batı müttefiklerine llddetll hücumlarda bulundu, Sovyetter de kendi işgal mır.takaları İçin ayn bir para çıkarmağa karar verdiler.
Almanya bu suretle tamamen ikiye ayrılmış oluyor. Bunun ehemmiyeti küçümsenemez. Fakat asıl mesele Berlin'in vaziyeti yüzünden çıkmaktadır. Rusya Berlin’in Rus İşgal mın takasına dahil olduğundan bahisle burada ancak Rus işgal mıntakasma mahsus paranın geçeceğini İddia ediyor. İngiltere, Amerika ve Fransa bu fikirde değildir. Bu üç devlet Berlin'de her birinin tamamen müstakil birer işgal mıntakası bu’ ın-duğunu Heri sürerek bu mıntakalarda Sovyet mıntakasma mahsus paranın değil, kendi mmtakaJan İçin kabul edilen paranın tedavül edeceğini söyüyor.
İhtilâfı halletmek İçin dört devletin mail mütehassısları evvelki gün bir toplantı yaptılar. Toplantı beş saat sürdü ve lıiç bir netice vermeden tona erdi. Bu vaziyet karşısında herkes şimdi ne olacağım merakla soru yor.
Moskova radyosu Berlin'in her tarafında Doğu Almanyaya alt paranın geçeceğini kati bir lisanla İlân etmiştir. Batı devletlerinin bunu kabul etmlyecekleri ve kararlarında ısrar edecekleri anlaşılıyor. Bu suretle Almanya siyaset sahasının yeniden en mühim meselesi halini almıştır. Bu meselenin şimdiden neticesi tâyin editemlyecek gelişmeler göstermesi htlmall vardır.
Dâvanın görülmesine dün yeniden başlandı'
Gl. Brıde İzmir’de
İzmir 23 — Türklyedfek! Amerikan askeri yardım heyeti başkanı Tümgeneral Mc Brlde, beraberinde İM Amerikan albayı ve bir yarbayla bir TüTk askeri heyeti olduğu halde özel bir uçakla şehrimize gelmiş Te Oazlemir hava atanında müstahkem mevki komutanı Tümgeneral Sırrı Seyrek, Vail muavin!, kurmay subayları ve bir ihtiram kıtası tarafından karşılanmıştır.

•ey. de-
Ankara W — Haşan Ali Yücel -Kenan öner dâvasında mahkeme Yargı tayın bozma kararma uymuş ve d Ava ya yeniden başlamıştır.
Kenan öner demlştr kİ: .
«Bence teessürü icap eden hükmünüzün ortadan kalkması
ğil, bozma kararının memleketin en yüksek adalet mercii tarafından oy birliğiyle verilmiş olması ve bu neticeyi temin edebilmek İçin hukuki Adet ve mütearlfelere uymayan mucip sebeplere İstinat edilmesidir.
Açık mektubumu yazmağa başlarken ne gibi mânlalarla karşılaşacağımı, kimlerle mücadele edeceğimi, bu mücadelelerin ne gibi Akıbetler hazırlayacağını biliyor, buna rağmen de bütün cesaretimle cidale ahlıyordum. Bana kalırsa bu mü sarsanın kıymet ve ehemmiyeti de buradadır.»
Kenan öner bir saat kadar süren müdafaanamesinl okuduktan sonra muhakemeden vareste kılınmasını ta leb etti, talebi kabul edildi. Yazılı dilekçesini tevdi ederek salondan çıktı.
Mahkema avukat Evene tebligat yapılmasına da karar vererek duruşmayı başka güne bıraktı.
Kızılay kongresi
Ankara 24 (Akşam) — îsvlçrede önümüzdeki ay İçinde devletler arası bir Kızılay ve Kızılhaç kongresi toplanacaktır. Bu kongreye İştlrâklmlz hükümetimizce kabul edilmiştir. Delegelerimiz yakında tesbit edilecektir.
İstanbul - Adana yolcu katarları her gün îçliyecek
Ankara 23 — İstanbul - Adana arasında işlemekte otan yolcu katarlan 1 temmuzdan İtibaren hergün lşllyecek ve mevcut İzdiham bu suretle önlenmiş olacaktır.
Feyzünnka Arpak
İle
Ali Nisam ettin Biber t ekin
Nişanlandılar
20/4/848
Evi Attan: Fuat, Faruk, Flk-Çiıkran Beklroğin
TEŞEKKÜR
Aile reisimiz, eşim, kardeçlm ve babamız.
FAİK RÜŞTÜ BEKİROĞLU’Dun
(Merhum Hacı Rüştü Hâfıs efendi mahdumu) gerek cenazesine teşrif eden ve gerek kabristanına kadar İçten gelen sevgllerile cenazemiz! ta-klbetmek ifitfunda, bulunan ve bitler I taziye ve t esil ye için telgraf, telefon ve mektupta ve bizzat gelmek suretiyle taltif eden bllûmum akraba. azla hemşerllerlınta ve dostlarımıza ayrı ayrı teşekküre teessürümüz mani olduğundan ebedi şükran ve minnettarlığımızın İblâğına muhterem gazetenizin tavassutunu rica ederiz.
Eşi: Seniha Bekiroğlu Kardeşi: Nihat Rüştü Bekir
Seçim tasarısı
Ankara 23 — Seçim kanununda yapılacak değişiklikleri inceleyen Ana yasa komisyonu bu sabah toplanmıştır. Bugünkü oturumda tasarının ger! kalan maddeleri görüşülmüş ve oyların tasnifinde bir âza yerine partilerin 3 mümessilinin hazır bulunması esası ve valiler hakkında seçim suçla nndan dolayı Yargıtay başsavcıları ve başyardımcılarından başka, yargıçların takibat yapabilmesi esası kabul edilmiştir. Tasarının Anayasa komisyonunda görüşülmesi bitir!!- . m iştir.
Tasan Meclisin önümüzdeki cuma günkü gündemine alınmıştır.
* Dün, Şişli dışarısında Ayazaga civarında genç bir erkek cesedi bulunmuştur. Yapılan soruşturmada bunun, o civarda Vehlbln tuğla harmanlarında çalışan Mehmet Balak olduğu tesblt edilmiştir. Cesedde yara ve bere görülmemekle beraber kati ölüm sebebinin tâyini İçin Morga kaldırılmasına lüzum görülmüş!
Ç I I LE "
Kapanış
Londra ’ Sterlin >1 3850
N«*-Y«rk ıoo Dolar 380 5Ö
Piri» 100 Erinin t. 1 -080
Cenevra IOO IrrRre F. 65 40
Amstcnlam 100 Florla 105 5468
Lizbon ICO Belçtkı F. «3891
Brûkzol 100 C«ko. Kr. S W
Prag IOO İsveç Kr. Tî HflfiO
Stoknclm 1W Ertvde» 11 2*35
ESHAM VE TAHVtLÂT
% J FAİZLİ TAHVİLLEH
Slvaa • Erzurum 1 a.w
Slv«» - Erzurum 2-1 K45
İMİ Demiryolu i £0.55
19U Demiryolu n 80.10
İMİ Demiryolu IH 21.10
Milli Uadzfan l Zo 80
M!UI MCdafna İT 13.75
MI1J1 Madafaa IH Î9.S3
aiİlH Mdd*fr.» rv 40 50
M a FAİZLİ TAHVİLLER
KaDcnma 1 05 —
1911 Demiryolu VI 85 —
Kalfanm* O 0535
KalkmnMi IH 65.—
% B TJLİZLİ TAHVİLLER
1BJ3 Erseni 43.—
1938 lkramlyell y.-
Mili! MCdafoa 11.—
Demiryolu IV 07 10
Demiryolu V 07 50
ANADÖta DEMteYOLÜ ORUPU
Tahviller 1 . 4 100 —
HIm* senetleri tb »o 5510
MUmetsil »enet 75 as
ŞİRKET HİSSELERİ
M«rkez EtııliW m —
il Baakusı >ı.—
T. Tlcaıal Eankan
Ati on Çimento ’.a—
Sarraflarda altin
Gulden :w w
Türk Hraa *'•—
SUrlln 6'1.73
K0!ç« b:«
Ka;a* 311 HU
24 Haziran 1943
Aksam
Sahîfe 3
AKŞAMDAN AKŞAMA
Hürmetin ifadesi
Yerli filimler müsabakası
Su şehirleri
Teknik Universite’de
İSTANBUL HAYATİ
Şehir içinde dağ yolu
Ben zaten otedeuberi, Atatürk'ün de, İsmet İnönü'nün de, huzurlarında yerlere kadar ıükiı ve sucullardan hoşlanmadıklarını bilirim. Bir reis, bundan zevk almak için eski asırların Dârâ'sı olmalı? Ruhu o yana kaymalı. Halini ki vücude getirdikleri Garp çeşnili eserlerden, bizim Cumhuriyet Balkanlarının iisifıp ve istikameti bellidir. Şarkvati tezahürler karşısında elbet eza duyuyorlar. Hele öyle iki büklüm vatandaşların fotoğrafları gazetelere basılınca, bu tekâpulnr bizim nasıl sinirimize dokunuyorsa, elnlnrırı büsbütün dokunuyor. Ancak, o ibâda da şöyle denmez ki:
— Sen beni seviyorsun. Böyle yaparak muhabbetini izhar etmek istiyorsun. Teşekkür ederim; lâkin gel şunu yapma. Yâr ve ağyare ayıp oluyor.
Adamın gönlii kırılır. 3lcm, bir ç-jk selâmlayın aynı hareketi
— asırlık enderimi itiyatlarla tekrarlarlarsa — hepsine birden ayrı ayrı aynı sözler söylenemez. Tamim de ııeşredilemez. Şapka kanunu gibi bir selâmlama, karşı lama ve uğurlama kanunu da çıkarılamaz. Ferden ferda bunu idrâk etmemiz icabetmektcdir.
Geçen gün gazetelerde Bayındırlık Bakanı profesör Nihat Erim’in Başkan İnönü karşısında hem hürmetkar, hem vakur bir fotoğrafı çıktı. O da
— hem karşı tarafın, hem kendinin şerfeleriııi gözeterek — selâmlıyor. Aynı zamanda camiamızın demokratik şerefini gözetmiş oluyor. Bu eski muharrir meslektaşımıza teşekkür ederiz.
Şurada burada fotoğraf dikkati çekmiş; bahsedildiğini işittim. Vatandaşlar, Vekil ve Vükelâyı, ınüdirân ve müfettişimi biiy le bir hâl ve şanda görmek işiyor.
Başka bir misal:
Dışbakanı; baş muharririmiz olduğundan ne düşüncede olduğunu biliriz: «gelmişlerdir, buyurmuşlardır, kabul etmişlerdir ' kabilinden tek fert hakkında sarfedilen tâbirleri hiç sevmez. Halbuki çektiği ziyafet dolayisiy-le resmi haberde hep cemi şekli kullanılıyor. O istemiyor, başkaları yapıyor.
Kametimizi de, kalemimizi de demokratik şekillere alıştırmalıyız.
Müesseseler! geziyorum: Müdür içeri girdi mi, memurlar secdei rahmana kapanmakla kalmayıp öz babalarının elini ya-kalarcasına el yakalıyorlar. Ama müdür muhasebe kâtibinden gençmiş; bunu yıp, mektepten ınaıı çocuğu öpüveriyorlar:
Berhudar bile olamıyorlar!
28 haziranda Şark sinemasında başlıyor
Verilen malûmata göre (Yeril Fllm| Yapanlar Cemiyeti» tarafından "erli (ilimler arasında bir müsabaka tertiplenmiştir. 28 haziran pazartesi günü başlıyacak olan bu müsabakat a o gün başlıyarak, her gün saat n dan 13 e kadar Beyoğlu şark Sinem açında İki yeril filim gösterilecek ve müsabaka müddeti gösterilecek filmlerin. adedine göre uzatılacaktır. Müsabaka 1946. 1947 ve 1948 senelerinde çevrilen yerli filimler arasında olup şimdiye kadar müracaat suretiyle kaydedilen filmler 10 tanedir. Halbuki bu üç sene İçinde 19 film yapılmıştır, Müsabakada kazanan en iyi film en muvaffak rejisör, en muvaffak operatör, en İyi senaryo, en muvaffak kadın ve erkek artiste mükâfat olarak küçük bir Atatürk büstü verilecektir. Büstün üzerinde Atanın cEfendiier, mebus olabilirsiniz, vekil, hattâ reisicumhur olabilirsiniz amma sanatkâr olamazsınız» vecizesi bulunacaktır.

hesaba katnıa-gelmiş eski za-gibi — sap: —
Silicini şu mezellet tozu uçsun üserinien!
Yirminci asırlı olalım.
Türk terbiyesi, erkeklerin e-lini öpmefii ancak aile büyükleri — amcalar, dayılar, yahut o makamda olanlar — hakkında makbul sayar. Bu ananeye, bayramdan bayrama, kandilden kandile, seyahatten seyahate devam ttsek; âlâdır. Amma ikide bir nedir bu? Öp babanın elini...
(Vâ-Nû)
İngiliz Büyük Elçisi
Sir David Kelly ve Lady
Kelly'nin Giresuna ve Samsuna ziyaretleri
Pazar günü Trabzondau ayrılan İngiltere büyük olçlsf Slr Davld Kelly, Lady Kelly ve elçilik basın müsteşar muavini Salı günü deniz tarlkl-le Samsuna varmışlardır. Deniz seyahati esnasında müttefik Îngiîterenln mümessiline karşı nezaket Jesti olarak Cumhuriyet vapurunda İngiltere bayrağı Türk bayrağı yanında dalgalanmaktaydı.
Glresunda vali namına Belediye başkanı ve emniyet müdürü tarafından selâmlanan büyük elçi tehirde bir gezinti yapmıştır.
Samsunda vali İzzettin Çağpar ve refikaları, komutan General Hakkı Tuğbay ve belediye başkanı tarafından selâmlanan elçi ve maiyeti valiyi ve komutanı evlerinde ziyaret etmişlerdir. Türk İnkılâp tarihinde mümtaz bir yer İşgal eden güzel Samsun hakkında elçi ve reflkasL uzun izahat aldıktan sonra şehirde kısa bir gezinti yapmışlar bilâhare saat bir buçukla uçakla Ankaraya hareket etmişlerdir.
Memleketimizde maden «uyu membalarınd^ «u şehirleri tesisi için tertibat almak lâzımdır
Eylül başlangıcında ikinci bir vize için cereyan var
Kurtkemerinde öğrenci kampı kurulacak İlkokul öğrencilerinden 200 kişilik bir grup ay başından İtibaren Belgrat ormanında Kurtkemerinde kampa başlıyacaklardır. Bu kampa iştirak edecek öğrenciler derslerinde başarı gösteren fakir çocuklardır. Kamp masrafları okul aile birlikleri tararından ödenmektedir. Bu kampı öğretmen -Cemal idare edecektir.
Bundan başka geııa ay başından İtibaren bünyece zayıf olan öğrenciler İçin Yeşilköy İlkokulundaki dinlenme kampı başlayacaktır. Bu kamp paralı olup her öğrenciden bir ay İçin 50 lira alınmaktadır.
Beyaz ekmek
35 — 37 kuruş arasında satılacak
Belediyenin çıkaracağı yeni tip beyaz ekmek için tetkikler ilerlemektedir, Bunun İçin lüzumlu buğday serbest piyasadan temin edilecektir. Buğdayuı borsa flatı 32-34 kuruş arasLnda olduğu İçin 850 gramlık ekmeklerin 35-37 kuruş arasında satılabileceği anlaşılmıştır.
Bu tip ekmeğin buğdayını öğürmek üzere ayrı bir değirmen tahsis edilecektir. Belediye bu maksatla ofisle görüşmektedir.
81-83 randımanlı undan yapılacak olan bu ekmeklerin Temmuz başında satışa çıkarılabileceği nlyor. Bu ekmeklerle birlikte çıkarılmakta olan ekmeklerin masına devam olunacaktır.
söyle-hâlen satıl-
İlkokul mezunlarına diploma tevzii
Aym 28 ncı cumartesi günü şehrimiz İlkokullarında bu sene mezun olanlara diplomaları törenle verilecektir. Beşiktaş İlçesindeki okullar diploma tevzi törenini aynı g'ıin saat 18 de şeref stadyumunda yapacaklardır. Diğer okullarda merasim okul binalarında olacaktır.
İkmale kalan ilkokul öğrencilerinin İmtihanları ayın 25 İnde yapılacaktır. Haziran devresinde lkmalılz İlkokulları bitirenlerin sayısı 9 bini geçmektedir. İkmal İmtihanlarından sonra mezun sayısının on bini bulacağı söyleniyor.
200 ton Hindistan çayı daha geliyor
Memlekette çay satışları serbes bırakıldığından beri Tekel İdaresi de bir yandan stoklarını azaltmamak gayesiyle İthalâtına devam etmektedir. Haber aldığımıza göre idare şimdi yeniden 200 ton daha Hindistan çayı alacaktır.
——
BU YAZ
Krepella Emprime-
lerini Giyeceksiniz.
Krepella emplrm eleri buruşmaz. Desenleri Parisli Rlpu’lndlr.
Yegâne Salı? Yeri:
ŞENTEKS Mağaza»;
Yenlçaml, Sültanhamam 42-44

Tanınmış sb şehirlerinden
Memleketimizde kaplıcalar, maden suları çoktur. Bir zamanlar elimize geçen bir kitapta yüzden fazla kaplıca ismi sayıldığını görmüştük. Fakat bunlar esaslı bir tasnife tâbi değildi. suların çoğunun terkibi bile bilinmiyordu... Bizde kaplıca denince akla gelen şey yerden kaynayan sıcak sudur. Her aıcak suyun romatizmaya^ vücuttaki ağrılara iyi geldi-, badan ikisi yeniden su vermeğe baş-ğine kaniiz. Bunun İçin romatizması olanlar bulundukları yere en yakın sıcak su membaına giderler, burada banyo yaparlar.
Kaplıcalardan bir kısmında tesisat namına hiç bir şey yoktur; ha’.tâ bina bile mevcut değildir. Hastalar buralarda çadır kurarak üç hafta banyo yaparlar. Tanıdığım yaşıt bir hanım vardır. Roma 11 amalidir, her sene banyo yapar ve kocası memur olduğu için Anadoluda senelerce gezip durmuştur. Her yaz bulundukları şehre en yakın kaplıcaya gidip banyo yapardı. Bazen çadırda yatıp kalktıklarını, böyle olduğu haldi çok istifade ettiklerini anlatır durur. Bilhassa Eskişehir civarında gene böyle tesisatsa bir kaplıcanın hamlarını metheder.
Kaplıcaların esaslı bit' tasfiyeye tabi tutulmaması ve her kaplıcada az çok tesisat vücuda getirilmemesi memleket İçin bir kayıptır. Kaplıcalar, sularının şifa hassalarma göre sınıflara ayrılır ve bunlar ilân edilerek lüzumlu tesisat yapılırsa hem hastalara hizmet edilmiş, hem de bunların bulundukları yerler İçin mühim varidat temin edilmiş olur. Avrupa kaplıcalarından her bLrlntn hangi hastalıklar İçin faydalı olduğu malûmdur, Bunlardan bir kısmı romatizma, bir kısmı kalb hastalıkları, bir kısmı tansiyon İçin İyidir, bizde de bu gibi evsafı haiz kaplıcalar olduğu söylenir. Fakat bunu bilen azdır ve bu hususta etraflı malûmat yoktur.
İstanbul teknik üniversitesinde haziranda dersler kesildi 21 haziran-I da imtihanlara başlandı. Teknik ü-niverslte öğretim yönetmeliğine göre imtihanlara girebilmek İçin profesörlerden vize alınması lâzımdır. Vize neticeleri 12 - 21 haziran arasında belli oldu. Bu sene vize alamı-’ yanlar çok büyük yekûn tutmaktadır. Meselâ 8 İnci sömestr talebesinden bu yıl vize alanların sayısı on kişiyi bulmakladır. Vize alamıyan talebeler ertesi yıl yeniden aynı dersi okumağa mecburdurlar. Bu yüzden gelecek sene inşaat fakültesinin hiç mezun vermemesi ihtimali vardır.
12
yu olduğu şüphesizdir. Fakat bundan istifade etmeği kimse düşünmez.
Bir zamanlar Bursa civarında «Çl-till» adlı bir maden suya vardı. Bu suyun VIşl (Vlchy) Bularına çok yakın olduğunu, su meselelerile çok uğraşmış olan rahmetli Besim Ömer paşa söylerdL Çitill suyu senelerden-berl kaybolmuştu, Çimdi dört mem-
İşin en garibi maden sularına e-heııımlyet vermemekliğlmlzdlr. Maden. suyu olarak ortada bir Afyon-karahLsar, bir de Kteerna vardır. Halbuki memleketimiz maden suyu bakımından çok renğlndlr. Anadolıl-da gezerken: «Bu civarda bir ekşi su vardır. İnsan tıka basa yemek yese bu sudan İki bardak içince yeniden acıkır» denildiğini sık sık işitirsiniz. Bu «ekşi su» yun gazlı bir maden su-
lamış, buna sevinmek lâzımdır, çünkü büyiik şehirlerimizde sık sık maden suyu sıkıntısı çekilir. Çltlll mem-baından İstifade edilmesi bu sıkıntıyı azaltacaktır.
Mamafih suları şişelere doldurup sevketmek kâfi değildir. Maden sularından hakkile İstifade için memba-ında İçerek kür yapmak lâzımdır. Aynı yerde çıkan suların hassaları çok defa başka başkadır. Bunlardan bir kısmı sıcak, bir kısmı soğuktur Bazısı mide, bazısı karaciğer, bir kısmı da böbrek hastalıkları İçin faydalıdır. Bunlar) tesblt etmek ve suların bulunduğu yerlerde tesisat vücuda getirmek lâzımdır.
Membaından uzakta içilen suyun şifa hassası mahduttur. Hattâ son senelerde su şehirlerinde membaın-dan alman su, hassasını kaybetmemesi için, koyu mor renkte ve ağzı-nuı ancak küçük bir kısmı açık mata raya benzlyen bardaklarla Içllmeğe başlanmıştır.
Karahisar, Çltlll gibi maden sularının membâlarında esaslı tedavi 1-çln tertibat almak, bu suretle su şehirlerinin tesisine doğru adım atmak lâzımdır.
Yediğimiz yemeklerin çoğu ağırdır. Bu ve bugünkü yaşama şartları mide, karaciğer, bağırsak hastalıklarının artmasına sebeboluyor. Bunların tedavisinde şu şehirlerinin büyük faydaları olabilir. Fransada, Alman-yada, Çekoslovakyada bu gibi hastalıkların tedavisine mahsus yüzlerce su şehri mevcuttur. Bizde bugüno kadar bu cihet tamamen İhmal edilmiştir. Midesinden, karaciğerinden rahatsız olanlar Vlchy, Carlsbad gibi her tarafta tanınmış bu şehirlerine yahut Avrupada daha küçük yerlere gitmeğe mecburdurlar. Bu mecburiyetin önüne geçmek, memleket içinde de tedavi İmkânlarını temin etmek lâzımdır. Bu hükümet, hususi İdareler için bir vazifedir ve bu suretle tesis edilecek su şehirleri İleride bir servet kaynağı olacaktır.
Makine fakültesinin 1 ce 2 İnci sömestrlerini takip eden 84 öğrenciden yalnız yüksek matematik dersinden 78 kişi vize alamamıştır. Bunların .itirazları üzerine bir yanlışlık eseri olarak vize yoklamalarının başarı notlan toplamının 3 yerine beşe bölündüğü anlaşılmış. böylece yüksek matematik 1 den vize ala m ly anların sayısı 48 ya düşmüştür. Bu yekûna diğer derslerden vize ûlamıyanlar da katılırsa şimdiki halde 84 kişilik mevcudun ellisi sınıfta kalmış demektir.
Bu vaziyet karşısında teknik üniversite setatüsünün umumi olarak eylül ayı başlangıcında ikinci bir vize İçin kuvvetli bir cereyan vardır. Talebe bunun tahakkukunu, bu suretle imtihanlara girmelerinin imkân dahiline gLrmesinl temenni etmektedir.
Kâğıthane köyü
Sıtma Savaş bölgesi başkanlığının bir tavzihi
22/hazIran/948 tarihli nüshanızın (3) üncü sahlfeslnde (Kâğıthane köyü halkının şikâyeti) başlığı altındaki yazınız üzerine derakap mahlllin.de yapılan tetklkatımız netleesile bu köye alt mesaimiz tafsilâtı (3) madde halinde bildirilmiştir. Malûmat husulünü ve İlk nüshanızın aynı sütununda efkârı ıımumlyeye de arzını bilhassa rica eylerim:
1 — Umum nüfusunun birer birer muayenesi sur etile elde edilen neticeye İstinaden Savaş dışı bırakılan köyler gibi Kâğıthane köyü de sıtma endeksinin düşüklüğü dolayısile halen savaş dahilinde bulunmamakla beraber filen murakabemiz altındadır. Bu İtibarla Kâğıthane köyünün sıtma durumu hakkında herhangi bir endişeye mahal olmadığı gibi sıtma vukuatında da bir çoğalma yoktur ve kayıt edilmemiştir.
Araba
Verem
2 — Sivrisinek durumuna gelince: Kâğıthane köyü (945) senesin denberl başlarında bir doktor bulunan (21) kişiden mürekkep seyyar bir eklpîmlz tarafından her ay muntazaman ziyaret edilmekte, köy İçinde ve civarında mevcut bllûmum sivrisinek yetiştirebilecek menbolar. Belediye sınırlarımız içinde oldııgu gibi, bol ve geniş mikyasta İlaçlanmaktadır
Gazetede hayretle okudum: Belediye, Tophaneden Taksime çıkan Defterdar yokuşunu geniş bir cadde haline getirecekmiş Hazırlanan plânlar gereğince, bu dik vokuşun meylini indirmek için 7 - 8 metre derinlikte hafriyat yapmak, kenardaki binaların çökmemesi için istinat duvnrlan kurmak ve güzergâhta arsalar istimlâk etmek lâzım geliyormuş. Verilen izahata göre bu yol dağ yolu gibi kıvrımlı olacakmış. Avrupa memleketlerinde bir benzeri yokmuş.
Elbette olamaz. Ne diye bu> Avrupaya benziydim? Akılları varsa onlar bize benzesinler! Biz, şehrin göbeğinde dağ yolu yaparız; şehir halkı mesken buhranı içinde kıvranırken kalkıp dağın başında lüks binalar yaparak yolsuz, kanalizasyonsuz bir şehir kurmağa çalışırız.
Bir diyeceğimiz yok: yapsınlar, heveslerini alsınlar ammnaa... şu dağ yolu hevesi, meteliksiz İstanbul Belediyesine kaça rnal-LL oluyormuş, biliyor musunuz? Ta-Q marn bir milyon liraya! Peh pehfi peh! Tevekkeli değil, her sene voIÇ\l açmak ve tamir için bütçede e-vj— tekler dolusu tahsisat ayrıldığı O halde yirmi beş yıldanberi bizim j-sokaklara Arnavut kaldırımı da- 0 hi döşenemiyor! 'JZ
Ötede dağ yolu, beride bağ yo- u-lu Bir yol tutulmuş, gidiliyor® amma ucunun nereye varacağı ** belli değil. (D
«— Ayol, güzergâhta Belediye- ® nin boş arsaları var. Yolu o arsa-vt lardan geçirirseniz hem daha az meyilli olur, lıem bir sürü paıa_Q verip arsa istimlâkinden kurtu-Q lursunuz, şimdikinden çok ucuza 0 m aled ersiniz .»■ •*=*
Diyenler olmuş, haritayı çizen 5 mütehassıs: J"
«— Evet, demiş. Yolu Belediye-^ nin arsalarından geçirirsek hakikaten daha fenni ve daha ucuza malolur. Fakat günün birinde Belediye o arsada büyük bir otel yapmak isterse, yoldan artan kısım az gelir. Bunun İçin plânda Belediye arsasını boş bıraktık, yolu Öteden geçirip arsa istimlâkine mecbur kaldık.
Akan suları durduracak bir cevap, doğrusu! Halbuki bizim bildiğimize göre Belediyenin, biri Taksim civarında, diğeri Siirp-agop arsasında yaptıracağı otellerin plânlan hazır duruyor, fakat parası olmadığı için yaptrra-nuyor ve bu gidişle daha bir çok seneler de bekliyeceğe benziyor.
Demek kİ günün birinde, yani müddetinin tahminine imkân ol-mıyan bir zaman sonra İstanbul Belediyesi bol paraya kavuşacak, yaptıracağı iki oteii az görerek üçüncüsünü de Cihangirdeki arsaya yerleştirecek. İşte bu hayali ham derecesindeki uzak ihtimal-.uğtuna bugün boş kasasının dibim kazıyıp şehrm göbeğinde dönemeçli dağ yoiıı yapmak İçin milyonu gözden çıkarıyor.
Eh, ne diyelim? Borç bini aşınca gönül keklik eti istermiş.
Gönül çok şey ister amma Belediyenin, evvelce hazırladığı plânı hatalı gördüğü için leddeden Bayındırlık Bakanlığı, bu sefer bir yol için.eldeki kolaylıklardan faydalanmıyarak istimlâk, hafriyat ve saire gibi fuzulî masraflara milyon feda edilen şu yeni plânı nasıl kabul edecek acaba?
Cemal Refik
vapurları
muayenesi
Denizyolları İdaresi iki yeni vapur alacak
36946 öğrenci ve öğretmenden 1006 sı veremli çıktı
Anadolu y ikisiyle Rumeli yakası arasında yiik ve vesait nakil için mevcut tek hat Kabataşla Üsküdar arasında lşllyen araba vapurları olduğu için bu hatta görülen her hangi bir aksama tesirini derhal hissettirmektedir. Bu İtibarla seneler-denberi kullanılan iki araba vapuruna yeni bir de çıkarma gemisi batılmış olmakla beraber yük nakliyatı hiç de tatmin edici değildir. Zira iki vapurdan biri çalışırken diğeri tamir edilmekte, dolayısıyla aksama ihtimali daima göze çarpmaktadır.
Haber aldığımıza göre Denizyolları İdaresi bu mahzuru bertaraf etmek için teşebbüse geçmiş VO İki yeni araba vapuru almaya karar vermiştir. B:ı işin kısa zamanda bitirileceği söylenmektedir.
Teneke tevzii
Vilâyet Dağıtım bürosu dün lanaralc bir miktar tenekenin tevziine karar vermiştir.
top-
Umumi Meclisin kararlle Verem Savaş Derneği, şehrimiz ilk okulları öğretmen ve öğrencilerinin röntgen muayenesini üzerine almıştı. Sene başında başlayan bu iş okullar tatil edlldlğt İçin muvakkaten durmuştur.
Dernek çalışamalaruu bir raporla Belediyeye bildirmiştir. Bu rapora göre demek, dispanserler ve seyyar röntgen cihazı İle Yeşilköy'den Bariyere kadar İstanbul ve Beyoğlu cihetinde bulunan bütün İlk okullarla Bey kozdan Kartala kadar olan bölgedeki İlk okulların bir kumun muayeneden geçirmiş ve 127 İlk o-kulda 30948 öğrenci ve öğretmeni muayene etmiştir.
Muayene sonunda 51 öğrenci ve öğretmende açık, 955 inde do tedaviye muhtaç kapalı verem bulunduğu tesblt edilmiştir. Bu suretlo İlk okullarda açık Akciğer verem nispetinin binde 1,1 tedaviye muhtaç kapalı verem nispetinin do binde 25.3 olduğu anlaşılmıştır. Okullar açıldığı zaman muayenelere devam olunacaktır.
3 — Vaki şikâyete esas ne sivrisinek ne de sıtmadır- Hakikat: son günlerde tuğla fabrikaları için gerek bu köy ve gerekse Alibey köyü sınırlan İçinde türeyen ve günden güne genişleyen gelişi güzel toprak alfna ve satma İşleri neticesi olarak haleldar olan monfaatlardır.
Neteklm bu vaziyet te nazarı dikkatimizi celbetmlş, civarda bu gibi ruhsatnamemiz toprak alanların faaliyetleri menedilerek zaman zaman yapılan kontrollerde suçüstü yakalananlar mahkemeye verilmiş, bu bapta lcabeden sıkı tedbirlerin alınması ve bu gibi faaliyetlerin ehemmiyetle takibi hakkında alâkadar makamat nezdlnde teşebbüsatta bulunulmuş olmakla beraber en son do-fa olarak da 3/8/048 tarih 1705 numara ve 5/8/948 tarih 1741 numara ila Beyoğlu ve Eyüp kaymakamlıklarından keyfiyet teklden rica edilmiş bulunmaktadır.
İnanılmaz fakat hakikat!
STRUGO
Mağazasında 25 Liraya elbiseler satılmaktadır.
İstanbul şehri ve civarı ağaçlandırılacak
Boğazlçinde ve îstanbulun diğer sayfiye yerlerinde vaktlle çuk miktarda olan çamların sonradan tahribine başlanmış ve îstanbulun bir çok yerleri, maalesef, çorak bir hale gelmiştir. Son zamanlarda evvelâ üniversite meydanından bavlıyarak çamlar yetiştirilmesine teşebbüs edilmiş ve bu teşebbüs ivl netice vermiştir. Fakat bu teşebbüsler münferit ve mevziidir.
Şlnıdl düşünülen şekle gör-» belediye, Evkaf ve Orman İdareleri gerek şehir İçinde, gerek civarda îstan-bulıı geniş bir mikyasta ağaçlandırmağa birlikte çalışmak için bir program hazırhy araklardır.
Bu programa göre îstanbulun çorak mıntakaları ayrı ayn tesblt edilecektir.
Alâkalı daireler, kendi bütçelerinden muayyen birer tahsisat ayıracaklar ve îstanbulun umumi surette a-ğaçlandırılmasma gayret edeceklerdir. Yapılan tahminlere göre on sene sonra îstanbulun çorak yerleri tanı amile ağaçlan;! inimi1} olacaktır.
Şehirdeki çorak yerler ağaçlandırıldıktan sonra şehrin iklim şartlarında da büyük değişiklikler olacağı talimin ediliyor.
AKSAM
24 Haziran :O18
Sahife 4
Paris mektupları
Evvel zaman içinde
Milletlerarası ipekçilik kongresi
Burıa İpekçilik ve Kozacılık Enstitüsü müdürü Tabir Ertuğrul Yetmen Milletlerarası ipekçilik bürosu Teknik komisyonu başkanlığına seçildi
Parla (Husuil muhabirimiz yazıyor» — Milletlerarası IpekçUlk Iton-yrasi, olhanda Türkiye?» »erilen kıymet re ehemmiyeti bir daha belirtmiştir. Bursa İpekçilik ’• Kozacılık Bnstitflsü müdürü Dr. Tahlr Ertuğrul Yetmen, kongrenin hitamında kurutan Milletlerarası İpekçilik bürosunun teknik komisyonu başkanlığına seçilmiştir.
ipekçilik kongresi 1 haziranda Alcste toptanmişUr, Burası Fransız ipek iatlhsalâtının merkezidir. Dr. Tahir Ertuğru-i Tetmen ilk gündenbe-kl büyük bir faaliyet sarf elmiş, takdire şayan vuku! »e Ihtıaasuu İspat etmiştir. İpek koaacüığma ait teknik meselelere otan derin vukufu »ayelinde Mmsı bulundı^u birinci komisyonun çalışmalarını kolaylaştırmış t* İleriletmiştir.
Kongre, 14, 14 v» 16 haziranda Lyon'da müzakerelerine devam etmiştir. Lyon'da, Fransız İpekçilik endüstrisinin beşiğinde 32 milleti temsil eden 250 delege arasıpda samimi bir iş birliği hüküm sürmüştür Bütün temsilciler. İpek endüstrisini geliştirmek İçin aynı dürüstlük ve sebatla çalışma&a ve alâkadar memleketler arasında bağlan sıklaştırmağa mutabık kalmışlardır Lyon’da on maddelik bir program çizilmiştir. Bu programın bas noktaları şunlardır:
1 — ipeğe, diğer mensucatla müsavi muamele yapılmalı »s lüks vergiye veya bir memnu ly ete tâbi tutulmamalıdır.
1 — İpek piyasası ve ipek mamulleri tama iniyle serbes olmalıdır
3 — IpeğLn yalnız kuvvetli dövizlerle. her nevi paralarla satın alınması temin edilmeli.
4 — ipekten alınan gümrük resim-kiri İndirilmelidir.
Bu programı tatbik tştn mflstaca-lan milletlerarası bir organlzm ku-
rulması lüzumunda mutabık kalınmıştır
Bu organlzm. Hariste cereyan eden müzakereler neticesinde kurulmuştur, Filhakika 17 haziranda Parl.it® akdedilen umumi içi imada kongreye lş-tlrlk eden bütün milletler bu projenin lehlnda bulunmuşlardır. Bunun üzerine milletlerarası İpek bürosu kurulmuş ve Tahir Ertuğrul Yetmen yeni organlzmİn teknik bürosu başkanlığına geçilmiştir. Aynı toplantıda milletlerarası İpek organlzmİnin başkanlığına M. Patton lntlhab olunmuştur Kongrenin Versallles’da akdedilen ve Fransız Başbakanı M. SchumannTn hazır bulunduğu toplantıda Trlanon sarayının salonunda M. Paltonla görüştüm. M. Pattoa kongrede Türk dostlarını tekrar görmekten duyduğu sevinci İzhar etmiştir. Kendisiyle Türkçe görüştük. Çünkü M. Patton, TÜrklyede doğmuş ve ömrünün ilk on beş senesini memleketimizde geçirmiştir. Antakya Fransız konsolosunun * oğlu olan M, Palton memleketimizi gayet iv! bilmektedir Tahsiline İz mirde haşlamış, Istanbuila Bursayı da ziyaret etmiştir. Kendisi bana dedi İd:
— Türkiye ile Fransa arasında ticari münasebetler, sulhun tesisine yardım edecektir Kongreye iştir S k etmiş otan bütün heyetleT. karşılıklı bir anlayış ve vlfak göstermişlerdir. Dr. Tahir Krtufrul Yetmenin teknik büro başkanlığına seçilmesi, beni çok sevindirmiştir. Bu İntihap cidden ye-rindedlr.
— Fransa, Türkiye Ue İpek üzerinde muamele yapmak fırsatı butaenk mı?
— öyle sanıyorum ve her halde temenni ediyorum.
M. Patton, Türkîyeden gelecek ta-sfrlerln en samimi kabulü bulacaklarını bana temin etmiştir.
Xos4- «FOrtent
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde Gromyko'nun yeri no tayin edilen Dışişleri Bakan Muavini Malta vapurda.
Paris hâtıraları
1932 8e mi — Şubat kıyamı — Doumergue geliyor Hükümete torpil —Yeni Kabineler — Masraf artıyor
«rktlbas hakkı mnhfuzdurn SEMİH MÜMTAZ S.
Bin dokuz yüz otuz iki meclisi mebusun İntihabında muvaffak olan front Populalre) mevkii iktidara oturur oturmaz ceffet - kalem levazımatı harbiye fabril:alalına bir cemile gösterelim dediler-Ameleyi patronların aleyhinde kıyam ettirdiler Bir de çalışma saatlerini inçti”' ameleye hattâ fabrikaları İşgal salâhiyetini verdiler. OrtniiK allak bullak oldu Emniyet münsellp oldu. Kulak asmadılar bir şey daha yaptılar (Müdnrnal milliye) bütçesinden bir tahtada üç milyar frank tenzil, garel mobllterlıı tahsisatını tenkis ettiler. Ve: 21 teşrinievvel 1932 de ve 1933 şubatında meclisten aldıkları bir karara istinat ederek bc.ı bin kadar İhtiyat zabitini vc binlerce süvari hayvanını kadrodan çıkardılar ve düşüncesizce bir hande lls hizmet! askeri ye yi on ikiden dokuz aya indirdiler «Affedersiniz aklıma gelmişken söylere bir maruzda daha bulunayım: Beni tahttan indirdiler: üç çifteye bindirdiler gibi bir şey oldu.)
Şubat kıyamı
Bu keşmekeşler sırasında vr- fl şubat 1934 de İdi Paris ayaklandı. Sokaklar halkla doldu Dükkânlar kapatıldı Camlar kırıldı. Asayiş Hkcla-ne ve tenli edilen kursulardan birç'-k aoam kazaya uğradı. Otobüsler yakıldı. mebusan sarayı İhata edildi, mürur ve ubur miinkatl oldu De-vslrl Tesmiyeyi yakmak teşebbüsleri yapıldı; hülâsa! kelâm kıyamet koptu Hükümet de korktu Sllâ.'ı itin halkı vurun diye şimdi ismim unuttuğum sakallı Dahiliye Nazır» sıvıştı. Başvekil M DSladler de Reisicumhuru görmek üzere gelebildim «Şon-zellze» de konyaktı bir çaydan sonra kendine gelebilmişti Hükümet driUt nümnyan. olmağa haşladı. Te'fiş ve en dişe ettiler Alelacele bir otomobile bin dlrdller. Ayandan Maliye NnZirhkta-rlle meşhur M. Chcron'ü e«!tl Cum-'hurrels! M üDoumerrnıe» e gönderdiler onu Paris? davet eltiler Geldi Hükümeti kendisine tealim ettiler Bu satın sahsl. h-yecaıu teskin eni Ortalığa derhal nl. bl bir .'dikin geldi Hayırlı İşler cörülecektlr zannı kuvvetle îti
Hükümete torpil
Bir siırü eski Başvekilden mürekkep olarak teşkil edilen Donmerguc Kabinesi Iıa'kın kendisine gösterdiği hürmet ve itimat sayerfnde en esaslı meseleleri hal -’c fasledecek bir kuvveti hal? olduğu halde sağlam tek bir İş göremedi içinden törpülendi, çekildi rit” Yerine gelen hükümet İse httenü kabul görmedi, bu da gitti. M. Ifivalle miralay Fııbri (Harbiye Nazını geldiler ve yine bir sürü gürültü içinde hizmeti askerlyenln İki seneye Iblüjma muvaffak oldular Oldular umma bir türlü Mnglnot hattının denize kadar uzanması keyfiyetini temin edemediler. Allah 1çln söylemeli’ çok uğraştılar fakat sök-türemcdllcr. Hattâ çok ileriye ; içlerek Belçika ordusuna yeni bir İstilâ ö-nûnde emniyet edemeyiz demekte İsrar ettikleri ve yine bu arada Belçika hükümetinin resmen B-lçika -Fransa - Ingiltere ittifakından ay-
rıldığını gözleri önünde gördükleri halde bu vaziyeti müfritlere gösteremediler. Çünkü onlar bunu görmemekte nedense İnat ediyorlardı.
Parasızlık bahsi
Paramız mı var? Elbette paramız yok! Mnginot'ya nerede pnra bulacağız diye gerek hükümette İken gerekse muhalefetle iken cıyak cıyak ba Çıran solcular hükümet ellerinde iken bakalım neler yaptılar?... • 1932 de
Front Popu'alr-, hükümete geldiği vakit Fransamn 9d1 bütçesi (42) milyar franktı Bunu şıpınlşl ü? İlâ »6 milyara çıkardılar, ve -- 32 milyarda buldualan düyunu umumiyeti hu tarihte yan! 1932 de 27o vc 1934 de ?52 milyar Franga çıkardılar ki bu fark elbette bir defa İçin değildi. Halbuki Maglnot’nnn denize kadar uzanması masrafı ancak 14 milyar franga muhtaç idil?
Majlnot İMJhkâmatının denize kadar indirilmesi İçin âz&sındnn olduğu mebusan meclisinde ve hor yazısında ve konferansında uğraşmaktan vazgeçmemek inadlle âdeta yıpranan muhterem dostum Möşyö Şanne Ahiren bana yazdığı bir mektupta şöyle dlvor - E*rr Mngİnot denişe kadar pideydi: İddialarımı sen yakından bildiğin İçin tekrar ediyorum? Al-man?«r en aşağı iki milyon zayiat vermeden Paris? gel-m eslerdi ve... • muhterem karilerim Maglnot dAvâsı ve hHrfı veşi bundan lbs’ »-ttlr i
S. M s.
BULMACA
123456711 1Ö
Boldan «aö»; 1 — Takup prj-Bambcrln
cvllUnrı, 1 — Vakit rflatere- burç. 9 — îrlıbıiat devrinin «on padljahı. 4 — ljar(> istnt - Terfi Bllndetlkcl - Nota, i - *»*»-İM Ssovka. • - İn«cl|r «Olcum» - Sonuna «II- gelin* altadır. 1 — Cem! eki • Konup. oncu, 8— Toru Mala adası hnllundan ■ Bir toru, o — Yok etme • Corkun akan m. lö — Tersi uzaia nsar kılmadır.
Yukarıdan asnŞıya: 1 — DoŞrü yapılmış muamele, 3 - Suda küpûrm maddeyi «lrlc ctU 3 — Terfi Bc»U deŞU - Sewm ve titrek rtlrOyen, « - Bajın» (Nı gelir» tabiidir - İşaretle .vnlstn». e - Taç - Tavlada Uç. S — Tersi adı btlinıııİyen. 1 — Temi ululuğa mensup - trkefc. 8 — Baçtıuı «E» Edime kederdir • Tekıcırl.-.nmi| bir harf. - Tersi bir dramız. • - Tutsak İaren. 10 — Tersi nl içeri rcI
GEÇEN BULMACANIN HALLİ
Soldan *»Şa: 1 — Sarayburnu Z — tdar«. Sual. 3 — CcnUeloŞlu. 4 — Ama. Uydu 3 — ntzeçarı. s — Akar. NaCak. 1 — Kani. Apal. 8 — Ob. Vesayet 8 - lügat Ran». 10 — Ölen. Ynbis.
Vukondan ataûıyai I — Sl£>ırftkQ10. 2 -Adt-mıkafaıl, 3 — Ramazan, Ge, « — Ari Erivan, 8 — Yeeuç, «. 8 — Jyana». 1 -Veody.-ıpara, 8 — RüŞuıŞay.ıb. 9 — Kal Aleni. 10 — Ululuk. Ta».
Müzikle tedavi
Müziğin bir çok hastalıkların tedavisinde önemli rolü görülüyor
New-York*tan bildiriliyor: Birleşik Amerikanın blitüıı memleketlerinde, askeri emekliler tarafından, müziğin insanlar üzerinde yaptığı dinlendirici ve İyileştirici tesiri belirten geniş mikyasta bir musiki programı tatbik edilmektedir. Tıb Aleminde «alAhl-yetll kimselerle «ta bir İşbirliği yaparak çalışan müzisyenler tarafından tanzim ve idare edilen bu programların hedefi; hastaların neşelenmelerini ve tekrar hayata bağlanmalarını Bağlamaktır.
Hastanelerde, tedrisat; çalgı çalmak .şarkı söylemek, müzik teorisinin İzahı ve müziğin tanıtılması mevzunlan üzerinde yapılmaktadır.
Hastalan yaşadıktan mühlte alıştırmak İçin üd esaslı vasıta kullanılmaktadır: Emeklilerden müteşekkil eaz orkestraları, koro heyeileri civar kasabalara giderek dans ve konserler tertip etmekte, buna mukabil mahalli musiki organizasyonları da. has tanelere artla ve müzisyenler göndererek hastalan eğlendirmektedirler.
«Artistlerin hastane programlan» cemiyetleri gibi buna benzer başka teşekküllerin delAletlle. tertip olunan konserler vaaıtaslle. hastalara, tanınmış müzisyenleri dinlemek fırsatı verilmekledir.
'«Milli Federasyon Musiki Kulüple-
Büyük Britanya dantel ve el işleri sergisi
Ankara'da gördüğü büyük rağbet ve yerinde bir alâkadan rfbnra. İstanbul’da açılacağından bir müddet evvel bahsetmiş olduğumuz Büyük Britanya dantel ve e1 işleri sergisi, 25 haziran euma günü saat 16,30 da Galatasaray lisesinde sayın bayan Hayriye Kırçlar taraDndan açılacaktır.
Sergide teşhir edilen dişleri arasında tarihi kıymet! ve sanat değeri bakımından büyük bir üstünlük ar-zedenlerl pek çoktur. Bunlardan bir kısmı muhtelif ailelere alt olup, sırf bu sergi için tngülz Kültür heyetinin delâletlle bu kimselerden ödüne olarak alınmıştır Elde edllemiyen. fakat bu sahadaki İnkişaf) göstermesi bakımından ehemmiyetli otan diğer birçok ellşlerinin de fotoğrafları teshir edilmektedir
Sergi bir bütün olarak mütalâa edildiği takdirde büyük küçük, kadın erkek herkesi ilgilendirecek blı mahiyet taşımaktadır Serginin ta flhî ve bedii delerini hakklle anta-tabllmek İçin. Ingiliz Kültür heyeti teşhir edilen her maddenin Türkçe İzahına büyük bir yer vermiştir 26 haziran cumartesi saat ıî den itibaren on gün müddetle herkese açık olan bu serginin İstanbul halktmn talerini kazanacağından eminiz
rl», «Müzisyenler Birliği», (Musiki öğretmenleri cemiyeti» gibi teşekküller. emeklilerin musiki programlarının devamım sağlamak için, mail, şahsi ve fikri yardımlarda bulunmaktadırlar. Bıı müzik faaliyeti hastanelerde esasan mevcut otan büyük plâk kütüphanelerini senginleştirmcktedir.
Hastanelerde yapılmakta olan bu müzik yayımı hastaların bünyesine göre tanzim edilmektedir, Meselâ, bir asabi hastalıklar hastanesindeki müzik faaliyeti, hastalarının daha ziyade istirahat etmek mecburiyetinde oldukları bir sanatoryumda tatbik olunarak müzik programından farklıdır. Hastaların bu programlara doğrudan doğruya veya yardım kabilinden İştirak edecekleri ber birinin has talığımn derecesine, müziğe karşı elan alâkasına nihayet umumi kültür ve kabiliyetine bağlıdır.
Müziğin hldrotropl ensülin şok tedavisinde körlerin, ortopedik re hattâ gayet mühim olan beyin ameliyatlarında dahi faydalar tevlit ettiği ispat edilmektedir. Gerek ameliyatta. gerekse umumiyetle bütün has talann tedavisi husuaunda. Amerlka-da inüzik. harb emeklilerine yardım programının esaslı ve fevkalâde önemli bir unsuru haline gelmiştir
Yayalar geçidi yeşil yol haline getiriliyor
Şişli tramvay caddeslle Âpidei Hürriyet caddesi arasında Etfai has-tanslne giden yol karşısında nâien boş bulunan arsada yayalar geçidinin Yeşil yol haline getirilmesi kararlaştırılmıştır. Bu yeşil yol o bölgenin İmar plânına bu şekilde geçirilecektir.
BU Akşam
ATLAS
SİNEMASINDA
HAYAT
Mektubu
(BOYS RANGE)
JAMES CRAİG — UtjTCH Küçükler arasında geçen büyük bir dram.
4,15 v« p,i5 seanslarında
DARVAS
Meşhur Keman virtüözü
POLO
Meşhur Hokkabaz
Bugün LÂLE Sinemasında
-
I Mevsimin en güzel 2 büyük filmi birden
1 - ÜNİFORMALI MELEKLER
I
(Here Çume the Wawes»
BİNG CROSBV — BETTE HFTTON
2-ÖLÜM HAYALETİ

AŞK VE MACERA ROMANI
ruıan: NİHAL KARAMAĞARALI Tefrik» No. CT
Zeynep, dirsekleri masaya dayalı; yanaklar) avuçtannın içinde; onu dinliyordu Bu ani hücum karşısında İrkildi, Birdenbire ne diyeceğini bilemedi Çaşkm bakışlarım muhatabına dikti: ve sustu
— Anlamazlıktan galme, kızım, ferkuıdasındır, gellm »eni seviyor... HftlA da seriyor. Onu yüz flatû bıraktın, Ah Hânın beyle evlendin gittin, Benden hâlâ da sitil BiynlmBdı... Çimdi een kocandan aynlıp de ser-bes kalıverlnee. oğtan havalanacak, gayri Mrilhayı büsbütün gözü görmi-yecek... Kız da kendini yiye 5ly» Var arlık hayır bekle... Söslerfm acı in» mahzT hakikat Bak. iyi dlhfln tayn... Kocanîn bîr an evv«1 gram bulalıpı.,.
Meliha kendi yokluğundan bilisti
fade EnİM hanımın, Zeynebi, keyfln-oe dldlkllyeeağlnl hesaplamış olmalıydı kİ. arkadaşının parlamasına ramak kaldığı Ur anda hmr gibi beliriverdi
— imine kadını, anneni çağırtmağa gönderiyorum. — dedi. — Be-nln burada Olduğunu eöylemeden bir bahan» Ue ahp gelecek...
EnİB» banını, acele ile davrandı:
— Akima tuz biber ekejriml... Batak Emine bu iş! kıvırabilir mİ?... Diliyle söylemeze bile knşlyle göeüyle mutlaka bir şey belli eder; »avallı Nadire teyzaceftlml heyecanlandırır... iyisi ır I ben gider, vaıiyett ttelühun-ea anlatırım.
Cevap brklemekslstn eırtını döndü: çarpık arnna çardağına drSnı kıvrıl a kıvrıla ranan daracık patikada
lıeUerlnl taklbediyor. Kocasının aklından o onda n.e.ıl ihtimaller .'etliğini düşünüyor Ali H.tanr„ İçerikı odadan cevap ulamayınca, kar sının mutlaka bayıldığını yahut öldüğünü tasavvur etmiştir. Kanatla daha heyecanlı vuruyor, daha heyecanlı sesleniyordun N'hayet zabn tükeniyor, bh omuz darbeslle (kapı masstf tahinden da olsa» ardına deviriyor içeri giriyor; kuş, kafesten uçmuş...
Feyyaz gece köşkte kalmıştı... Bir telefon... Motor rıhtıma yanaştı, ikisi de bindiler...
Zeynep, bu hayalden silkinip kıır-t-ıılmak İçin âdeta can hevllle annesinin hayaline sarıldı. Biraz sonra kamşncaktar. Br? aylık hasretin acısını çikavaCAİziaT. Yüzünü annesinin göğsüne «ai 'ıyacak, ana kokum duya duya içinin tehirini boşaltın-eaya kadar acıyacak, rah? Ilıyacak Fundan sonra onu anacıihndan ko-pnrmak k’mtn hnfldlne? Birbirlerinden nlıhklan kuvvet'■ Ali Hftauna mev-cfan okurlar..
Ben cidden anormal Mr insan oldum!,.. Yahu, herkes kocasıyla bozuşur. a}-i!İnı;(e,a kalkar.., Bu bana mnhsııs h1r İş AeJ»tl |ct Lâkin, V rkeMn kocası da Ali Hâzım de-
uzaklaşıl,
Zeyııeple Meliha, onun bu tehalükünden garip bir rahat&ulık duyarak arkasından bir müddet bakU!:.r Bir şty söylemek, Wj bahane He onu durdurmak İstiyorlar; fakat İkisi de kımıldıyamıyor. İkisi de a bahaneyi bulamıyor Mavi s ve ter. servibrıln ardında bir lâhza göründü- Kadın şedde çıktı; bahçe kapısı açıldı ve kapandı.
Meliha, ancak bundan M»nca konuşabildi:
— Keşke ben gitseydlm. Fakat. Belim, senin yanından ayrılmamamı ■nkı sıkı tembih ettt,
Gene 'Selim! Bu kız da Selhnslz 1ûf «tmlyecck mİ’ öfkesini önden almak arzusll» Zeynep, ters ters bekti ve haksız hiddetine mağlûp olup kalb kırmamak İçin dudaklarını ısırdı. Koltuğu itti; yavaşça doğruldu; odaya girdi. Gözleri hemen gene etajerin üzerindeki snnte ilişti. Dokoru beş geçiyor. .
Ali Hâzini her halde artık kalk mıştır. Giyinip hra« olmuş sonra gelip ara karıyı yciklamıştır. Kilitli Beslenmiştir.. tceridpn revnn yol- ,.
Koflarını görende çenrari'trriR Zeynep, odanın içinde a«n(*ı v'i'nn gidip gelirken haynüntte' oenn ht -e-
Meliha, divanın köşesine finmiş: Zeyncbln durup ctlnlenmekslzln odada gidip gelişini ara sıra yan gözle tâki berterek yün örüyor. Şişlerin birbirine çarpmasından hasıl olma yeknesak ses duyuluyor.
— Ne yapayım da seni avutayım, Zeynepclğlm. bilemiyorum, üzlüjyo-rıım.
Zeynep, cevap bile vermedi. Kütüphanelerden birinin rafında blı deste İskambil bularak yaz» masasının başına geçil: pa«yans açmağa koyuldu
— Annem gecikti Mel'ha!,.. Geciktiler...
— Merak etme şimdi gelirler
Zeynep, tekrar saatine göz atarak:
— Fakat onlar da mntöre binmiş grllyorlardır. - dedi.
— Kim onlar?
— Al! Hâsım .. Ve herhalde yalnız değildir.
Meliha, heddımva ve küfre Mç alışık olmadığı hatde artık dayarinmi-ynrak:
— Allah belâsını versin şu Ali Hânın beyin f — diye söylen d! — Seni bıı hnle koydu. (Sonra, birdenbire krnrttnl Kıpİiyernk dah.1 munis bir sr-te Hâve etti) Ali Hftzım bey grise de bu evin kapı«ından İçeri gire-
mez, nonoşum... Selini, hepludle ayrı ayrı tembih etti— Bilhassa bahçıvana... Kimseyi içeri koyuvenuiye-cek.
Zeynep, gülümsedi:
— Haddi mi?.. Ona nasıl karsı - ‘*-rur?
Arkadaşının, acıyarak t-nıciUlne baktığını larkediuce 'sıkıldı:
«— Emhılm. bunlar benim aklandım şüpheye düştüler... Hoş şüpheye düşmekte de haklar» yok de >;l!... insan intandan bıı kadar korkar mı?... Ali Hözım gelse dahi, karcına dikllse dalıl. beni kolumdan tutup sürüye sörÛS’e götürecek değil a?... Kındlslle gitmek istemediğimi, öiutan ayrılacağımı söylerim Kestirip atarım. Bana ne yapabilir?... Eac 'i’ln liteıımu yok. maskara oluyorum!» içini çekti:
— Yüreğimde müthiş bir sıkıntı ^ar. Meliha! - dedi.
Ve ansızın elinin tersiyle kn’ıftan İtip kalktı
Bahçe kavtsıntn çıngırağı!
Meliha da yerinden ftrlud-:
— Annen gvldi.
■— Aid? 'vv.vctrn «o» W‘!dl!
— Sen lyte" sapıtmış^’». Zeynep!
- GÖriıröa
»Arkası vur)
24 Haziran 1943
Eahife 4
Sahıfe 8
Yersiz bir itham
Hafiye, müfettişin bu sözlerine karşı şöyle cevap verdi;
— Vakıa Folk, bunları söylemiştir. Fakat şu sözleri de İlave ettiğini doktor size İfşa etmemiştir: «Beni en çok iizen nokta, karınım başka bir erkekle evleneceği Ve benim bırakacağım servet sayesinde mesut ve bahtiyar yaşıyacagı düşüncesidir.» Hastanın haleti ruhlycslnl, şimdi anladınız mı? Folk, sıhhatli her İnsandan ve bilhassa evlenmeden evvel başka bir erkeği sevdiğini bildiği karısından nefret ediyor, karısının da ölümünü istiyor, fakat onu öldürmek kuvvet ve cesaretini kendinde bulamıyor. Fakat karısını başka bir şekilde kendisine mezarda refakat etmeğe İcbar edecek. Folk biliyor kİ bir kaç gün ömrii kalmıştır. Daha evvel ölürse ne beis var. Bu düşüncelle zehir! kendisi satın alıyor, hizmetçilerine lzhı veriyor ve zelılri çol;! kattıktan sonra ilâcını hazırlaması-zengin, karısı İse fakirdi. Marta. fa-Jnı kans ux(tan rica ediyor, tehrln bu-ktr bir delikanlıyı sevdiği halde Folk lunduğu kâğıt parçasını da Harta-
Polis müfettişi cinayet yerine var-! dığı zaman memurları tahkikatı bitirmişler ve Folkun karısı tarafından zehirlenmiş olduğu neticesine varmışlardı. Polis komiseri Keylson, raporu kendisine verdi, müfettiş de yanında hafiye Lukl olduğu halde, raporu huzur ve sükûnetle okumak için bir kenara, çekildi, tahkikat raporunun hülâsası şu İdi:
•3S yaşında ve zengin bir adam o-lân Folk, bu sabah evinde ölü olarak bulundu. Cesedi muayene eden doktor. Ölümün zehirden Heri geldiği teşhisini koydu. Bütün şüpheler, ölünün karısı Marta üzerinde toplanıyor. Dün gece Marta, her akşam yatmadan evvel içtiği Uftçı kocasına vermiş, tahmine Röre de ilâca zehir katmıştır.
Hizmetçilerden şüphe edilemez, çünkü onlar, ogün izin aldıkları için evde bulunmuyorlardı. Marta, kocasını menfaat kaygıısile zehirlemiş olmak fâümdu'. Çünkü Folk
Lüks ve israfla mücadele esasları
Hüsnü Himmetoğlu raporunda, lüks giyim, yiyecek ve ziynet eşyasından vazgeçilmesini, lüks otomobil kullananlardan alınan vergilerin arttırılmasını, düğün masraflarının azaltılmasını, çeienk-lerin kaldırılmasını istiyor
MAHKEME KORİDORLARINDA:
Rahmi efendinin sihirli seccadesi
-2 —
He sırf parası için evlenmişti.»
Hafiye, müfettişle beraber ilk tahkikat raporunu okuduktan sonra bir koltuğa çökerek hüngür hüngür aft-tıyan ve masumiyetini iler! süren genç kadını süzdü. Hal ve tavrı, suçlu olduğunu göstermiyordu. Hafiye, bu düşüncesini müfettişe söyledi:
— Galiba adamlarınız kadını ithamda acele etmişlerdir. Kadın suçlu görünmüyor dedi.
— Belki görünmüyor ama her halde suçludur. İlâç şişesinin üzerinde ve bardakta kadının parmak İzleri bulunduğunu raporda okumadınız mı? Zaten llâçı kocasına verdiğini kendisi de İnkâr etmiyor. Hafiye itiraz etti:
— Kadından evvel başka birisi w-frıtPl bardağa koymuş olabülr.
— imkânı yok. İlâç şişesi gizi! kilitli bir çekmecenin İçinde IdL Çekmecenin nasıl açıldığını yalnız karı koca biliyordu. Sonra Mart-anuı el çanı asında kaşe yapmak İçin buruşmuş bir kâğıt parçası, ve bunun üzerinde de zehrin izleri bulunmuştu,-Şınıdı kadının mflcrimlyetine kanaat getirdiniz mİ?
Hafiye, fikrinde ısrar etti:
— Hayır kani olmadım
— Her halde boş yere yorulacaksın dostum
Ertesi gün müfettiş Lamel, bürosuna gelen hafiye Luklye:
— Ne neticeye vardınız? diye sordu
— İlk şüphelerim doğru çıktı Folk, biri tarafından zehirlenmemiş İntihar etmiş, karısını da kaatu diye göstermek İçin gereken tedbirleri almıştır.
— Sen çıldırdın mı Lukl? Nedir bu söylediklerin'1 Bir kaç günlük ömrü kalan ve hayatını seven bir insan kendini öldürmez. Folkun tuttulduğu hastalık yüzünden ancak bir kaç günlük ömrü kaldığın söyliyen doktora: cNe yazık! Hiç olmazsa ömrümün son günlerinde, hayatın zevk ve nimetlerinden bol bol faydalanma ga çalışacağım» sözlerini söyledigtnı unutuyor musun? Tekrar ediyorum böyle konuşan bir adam, kendi canına kıymaz.
nın çaııtası.na koymağı İhmal etmiyor. ■
— Bunlar boş ve manasız faraziye ler Lukll -
— Acele etmeyiniz! İspatı da var. Folk, ölmeden bir kaç gün evvel yazdığı vasiyetnamede öldükten sonra kendisini zehirleyip zehirlemediklerini tespit içhı ceaediıflSe otopsi yapılmasını istiyor. Zehirlendiğinin farkına varılmaz da karısı kurtulur korkılsile bu kaydı yazmıştır.
— Ama da yaptınız ha!
— Fikrimde ısrar ediyorum, öğrendiğime göre noterde Folkun mühürlü ve kansınuı ölümünden, yani idama mahkûmiyeti He cezanın infazından sonra açılmasını şart koştuğu bir zarfı vardır. Eğer bu zarf bçl-lırsa. eminim kİ Folkun müthiş sırn ‘ meydana çıkacak. Rica ederim noterden bu zarfı getirtip açtırınız.
Polis müfettişi mühürlü zarf) noterin huzurunda açtırdı. Folk İçindeki kâğıtta şöyle yazıyordu:
«Karım Mart ad an ve sevdiği Ro-berden İntikam aldığım için nıesu-dum. Onlar evlenemlyecekler ve saadetlerini benim mezarımın üzerinde kuramıyacalclardır. Marta, günahsızdır.»
Hakikatin meydana çıkması üzerine zavallı Marta, derhal serbes bırakıldı. Müfettiş Lamel, bu İş olup bittikten sonra ha fi ye ye sordu:
— Meselenin bu şeklide cereyan ettiğini nereden anladın?
— Ben hafiye olmazdan evvel kimya tahsil etmiştim. Folkun kullandığı zehrin tadı acıdır ve İçtiği Hiçin tadından bambaşkadır Folkun ilâcını içerken acılığından şikâyet etmemesi, beni şüphelendirdi ve bu hal hâdisenin hakiki saiklnl ve sebebini bulmağa şevketti
Çeviren: A. Hilâli
Memleketin bugünkü iktisadi durumunda İsrafın mühim bir payı olduğu son zamanlarda sık sık belirtilmektedir. Bölge Sanayi Birliği İdare heyeti üyelerinden Hüsnü Hlm-ınetoğlu bu mevzu üzerinde hazırladığı bir raporu Birliğe vermlşUr. Raporda İsraf ve lüksle mücadele İçin Birliğin teşebbiıslyle bir cemiyet kurulması temenni edilmekte ve şimdilik tahdidi istenecek olan hususlar şöylo sıralanmaktadır: Kadınların giyim eşyası
A — Balolar, resmî davet, ziyafet ve salrelerde glyUcbllmck üzere (erkeklerin frak ve smokinleri glbl> bir tip ve tek elbisenin kabul edilmesi ve buralarda yalnız bu elbisenin giyilmesi, (bu elbise yeril İpekli kumaşlardan bllmlisabaka İntihap ohınur).
B — Sokak elbiselerinin, ucuz, temiz ve sade olması ve adedinin mümkün olduğu kadar azaltılması. (Mevcut elbiseler ev dahUinde kullanılabilir).
C — Şapka, kundura, çorap, çanta ve iç çamaşırı ve saire gibi İhtiyaçların doğrudan doğruya dahili sanayi mamulatından temini.
D — Astragan ve emsali kıymetli kürkler yerine yeril mamul&tı man» tolann tercih edilmesi ve elde bulunan bu kürklerin şimdilik glyıl-memesl.
E — Tezyinatta aşırı olmamak üzere altın mamullerin tercihan kullanılması.
Erkelkerın giyim eşyası
A — Elbise adedinin tahdidi, ve yerli kumaşlardan yapılması.
B — Kundura, çorap, kıravat ve sair enin keza yeril mamulftt olması
C — şapka lüzumu halinde hariçten de getirilebilir.
Yiyecekler
A — Yiyecek maddelerinin müm-
kün olduğu kadar ucuza mal edilmesi, ve şehrin her tarafında tek flat usulünün cari bulunması üzerinde çalışılacaktır.
B — Nazarı dikkati celbedecek ve israf manzarası arzedecek yiyintilerden İçtinap edilmesi
Muhtelif tahdit ve tasarruflar
A — Düğün ve masraflarının ucuz ve asgari hadde İndirilmesi (düğün yerleri meccanen temin edilecektir).
B — Cenazelerde çelenk usulünün kaldırılması.
C — Ziyafet ve ziyaretlerde keza-llk çiçek usulünün kaldırılması, ziyaretlerde çiçek yerine şeker, İncir, üzüm, fındık, fıstık, ve saire gibi kendi nıamul ve mahsullerimizin götürülmesi.
D — Ziyafetlerin İsrafa kaçılmamak şartlyle resmi ve mecburi vaziyetlere İnhisar ettirilmesi.
E — Lüks otomobillerin tahdidi, lüzum ve zaruret olmaksızın otomobil getiren ve kullananların vergi ve resim arttırılmasına tabi tutulması.
Dahilî mamulatın kontrolü
Dahili mamulatın kalite İtibariyle yüksek, flat İtibariyle ucuz olması kontrollü sağlanacak: ve aksi hareket edenlerin isimleri matbuatta bildirilecek ve aynı zamanda boykota tabi tutulacaktır.
Bu İşin başarılması için devlet başkanı, hükümet başkanı, mebuslar, vekiller. müsteşarlar, müdlri umumUer. müdürler, tüccar, sanayl-cHer, zürra, esnaf, emlâk ve servet sahibi olan kimseler He eşlerinin yardımları İstenecektir
Ayrıca kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza Hüsnü Hlmmetoğlu, cemiyete gelir olarak şimdiden 200 bin lira temin ettiğini söylemiştir.
Amerika talim ve terbiye uçakları
I. inci sınıf VEREM ve DAHİLÎ HAS T ALIKLAR MÜTEHASSISI Dr. Sadık Bilgi seven Muayenehane: Fatih tramvay cad Kristal kıraathanesi karşısında Pazardan başka her gün saat 3.3Q ■ 8 arasında.
Çift motörlii Amerikan talini uçakları
MlllUlliUllllliniOUliKI.HIIUltlIKIllllUINIIIIIUIIIIIIIIIIHIIMMIlllHIIIIHItllHlIlllUIIIIHIIIIIIIIIIHIIIIIIIIIIHIHIIIIIlIllUKHIian
farall hükümetinin kurulması üzeri ne Viyam Yahudüerinin tezahüratı
Türk hava kuvvetleri pilotları hemen her gün Yeşilköy hava alanında Amerikan At-Il uçaklarlie uçuşlar yapmaktadırlar. Bunlar, Birleşik Amerikanın Türklyeye yardım programı gereğince 15 mayısta Türklyeye vasıl olan Amerikan uçak gemisi Sıboney He getirilerek Türk hava kuvvetlerine devredilen çift motörlü talim ve terbiye uçaklarıdır.
Bu uçakların Türk hava kuvvetleri tarafından kullanılmak üzere hazırlanmaları için Yejllkftyde- bir montaj atölyesi kurulmuştur. Bu atölyede evvelâ gövdelere «kanatlar takılmakta, bilâhare uçakların mekanik bakımdan durumları tesblt e-dtlmekt-edir. Amerikan ve Türk hava kuvvetlerine mensup 50 teknisyenden mürekkep bir grup kanatların montajını, ve bu hususta gereken her türlü kontrolü yapmaktadır.
Amerikan hava kuvvetleri grupun-dan albay Lewls W. Btocklng bu teşkilâtın Türklyede reisi olarak bulunmaktadır. Albay Stocklng Amerikada havacılıkta edindiği esaslı tecrübelerden maada, lıarb İçinde emrindeki bir hava donanmasUe Almanya ve Fraiısada savaşlara da bizzat iştirak etmiştir.
Uçaklar, Türk pilotlarına teslimden evvel, tecrübe mahiyetinde, albay stocklng ve binbaşı Wllllam E. Ruarkın nezaretleri altında kurul-
maktadırlar.
Temmuz ayı İçinde üçüncü bir uçak gemisi 11e AT - II uçaklarından yeni bir grup un daha Türkiyeye gelmesi beklenildiği için bu sefer Ren-dova He getirilen AT - II uçakları ü-zerlnde yapılmakta olan tecrübeler temmuza kadar devam edecektir.
ANKARA radyosu
Bu «kfanıUI program
1T.S8 Açılı» ve program. 18 M S. ayın ve Dans mtUlBI (Pl.>. 18.30 Konuşma. 18,45 Şarkılar, 19 M. S, ayart ve Haberler. 19.15 Gcçml»t« BusUn. 19,10 Radyo reıtforü «r-keatmsı. 3> mokHc (pl), ki,ra Radyo G*-Mteal. 20.30 Serbes saat, 2O.1J Tarihi Türk «Olttlgl. 21.11 MUlüt: (PJ.I. 11,45 Konufmn.
22 Varyete m (lükler i (Pl_). 22.20 Dans mil-
ilgi 1PI-). 22.15 M. S. ayan ve Habe.ler,
23 Program ve kapanı».
Yarsa sabah va ÖŞlo programı
1ja Açılış ve proırram. 1.30 M. S. ayarı ve Hatif parçalar (Pl.i. MS Haberler, S Bando millikleri (p|.|. 8.30 çeşitli ham
■nüzUc (Pl). 9 Kapanı», 12.29 Afili» ve
program. 12.30 M. S. ayarı ve CesltU mil-zik (Pl.J, İS Haberler. 13.18 Türküler. 13.30 ÖCle Garctcsl. 13.13 Şarkılar, 14 Kapanı».
I HALKEVLERİ - KURUMLAR: |
HALİÇ GENÇLİK KULÜBÜNÜN SENELİK KONGRESİ
Haliç Gençlik KulUbUnlln senelik kongresi 27'9,948 pacar günü aaal onda Fener bueajı Cumhuriyet Halk Mttlsl »alonımd* toplanacak ur.
Rahmi efendi arzu etse İstan-buluıı en lüks apartımanlaunda oturur, hattâ apartıman da salın alabilir. Fakat onun niyeti başka. Evvelâ, öyle şatafatlı, gösterişli dünya malının içine girip ibadet emek caiz değildir. Saniyen, şeyh bulacak, ona mürid olacak. Bu işler açıktan açığa yapılamaz. Apartımanda şeyh efendi ile kaışı karşıya oturup gürül gürül zikir çekerlerken ya alt kattan bir duyan olursa?
Rahatça ibadete dalabilmek için sakin, tenha, kimsenin du-yamıyacağı bir yer bulmak icab eder.
Rahmi efendi tellâllara baş vuruyor, tenhaca bir yerde kiralık ev istediğini söylüyor, haftalarca dönüp dolaşıyorlar, birçe-k evlere bakıyorlar, fakat Rahmi efendi bunların hiçbirini gözüne kestlremlyor. Hepsinin içinde başka kiracılar veya ev sahipleri var. Halbuki Rahmi efendiye müstakil bir ev lâzım.
Nihayet bir gün gene kenar mahallelerden birinde iki katlı, eskice bir ahşap ev buluyorlar, içinde ev sahibi var, - Eğer evi satın alırsan ben çıkarım, sen rahatça oturursun» diyor.
. Rahmi efendi İçin böyle bir ev almak nedir ki? Derhal pazarlığa girişiyorlar, vur aşağı, tut yukan, uyuşuyorlar, derhal telgrafla A-nadoiudan para getiriyor ve evi satın alıyor.
Oooh, Rahmi efendi rahata kavuştu. Eşya alıyor, fakat şatafata, gösterişe sapmadan eveeğizi-ni döşüyor.
Şimdi iş kaldı Şeyhefenliye. Omi da bir ele geçirebilse! Bu mesele, ev bulmaktan daha zor, hem çok zor. Şeyhlerin de tellâlları yok ki baş vursun. Önüne gelene de bu işi açamaz tabiî
Rahmi efendi camilere devama başlıyor. Yemeklerini aşçı dükkânında yiyor ve bütün gününü camilerde geçiriyor. Her camiye on beş gün üst üste devam ediyor. Mevlideleri kaçırmıyor. Göz uciyle etrafı süzüyor, şeyhe benzer birini veya içini açacak emin bir adam arıyor. Kimseye derdini anlatmağa cesaret edemiyor. «Vay. sen burada tekke açmağa mı kalktın?» diye yakasına yapışırlarsa hali nice olur Rahmi efen dinin? Çok üzülüyor adamcağır. Nasıl üzülmesin! Her şey hazır, fakat şevh efendi yok. Günler boşuna geçiyor. Dünyanın hin bir türlü hali var. Mevlâ geçinden versin amma, ölüm Allahın emri. Bir an evvel ibadete, zikirlere başlamak lâzım. Ne kadar fazla ibadet etse o kadar fazla sevap kazanacak.
Bir gün akşam namazım Yeni camide kıldıktan sonra teşbihini çekerek çıkıyor, Balıkpazarı tarafına duğru yürürken i'■ine kasvet çöküyor, tahammülü kaimi-yor, yüksekçe sesle:
— Allahım, kurtar beni. Bir an evvel rasgetir!
Der demez yanında bir adam oevda oluyor.
— Selâmünaleyküm efendi hazretleri.
— Ve aleykümüsselâââm. efendim.
— Siz İstanbulluya benzemiyorsunuz. efendi hazretleri.
— Hayır, Anadoluluyum, fa kat İstanbul» yerleşmeğe niyetim var.
— Yaaa, eok İyi. Camiden geliyorsunuz, değil mi?
— Evet... Siz de camide miydiniz? Beni orada mı gördünüz?
— Evet efendim. Camide gördüm sizi. Karşıdan görür görmez , kanım kaynadı vallahi.
— Eksik olma, kalb kalbe karşıdır.
— Affedersiniz, bir şey normak istiyorum size, efendi h.- 'ret ler!
— Estağfuurllah. Buyurun
— Sizin bir derdiniz var g diba.
Rahmi efendi karşısındaki adamı dikkatle süzüyor. Fena görünen bir tarafı yok. Üstelik, kendiliğinden geldi, Tanrı selâmı verdi. Hem o da camiden çıkmış. Demek kİ ehli fslâjndan bir din kardeşi. Belki de gönlündeki arzuyu şu adam yerine getirebilir. Bunu Allahın göndermediği ne malûm! Fakat birdenbire açılmağa cesaret edemiyor;
— Eh, diyor, bu dünyada dertsiz İnsan olmaz. Sen de müslüman bir adam olduğun İçin halden anlarsın tabii
— Anlamaz olur muyum, efendi hazretleri! Derdinizi sorduğum için kusuruma bakmayınız.
— Estağfurullah efendim, estağfurullah! Bunda bir kusur yok. fakat benim derdim herkere söylenecek dertlerden değil.
-- Yaaa!... Üzüldüm doğrusu. Dini bütün, temiz bir adam olduğunuzu anladığım için, bir yardımım dokunursa hizmet edeyim, demiştim. Malûm ya, derdini söylemlyen derman bulamazmış.
Rahmi efendi tereddütler içinde bunalıyor. Şu zat temiz yürekli bir adama benziyor. Acaba şöyle bir çıtlatıverse nasıl olur?
. Ce. Re.
(Devamı var)
Bir aile faciası
Çocuklarını kurtarmak için ırmağa atılan karı koca boğuldular
Adana — Ceyhan nehrinde bir âlleqln nuthntu sebep olan acıklı bir boğulma hâdisesi olmuştur. Havra niye köyünden gemici Mehmet öksüz'ûn oğlu, yıkanmak üzere Ceyhan nehrine girmiş. Oğlunun suların cereyanına kapılarak boğulma tehlikesi geçirmekte olduğunu gören annesi suya atılarak çocuğunu kurtarmak İstemişse de kendisi de yüzme bilmediğinden sulara dalıp çıkmağa başlamıştır. Bunun üzerine aile reisi Mehmet Öksüz suya atılmış, fakat kan koca yüzme bilmediklerinden İkisi birden boğulmuş tesadüf eseri olarak bir ağaciD ttılına tutunabllen çocuk kurtulmuştur

Türkiye Eerul»
Senelik 1*00 kuru» 5100 Iranı»
( aylık 1500 . »DO ■
3 aylık »00 ■ İM» »
I aylık 109 ■ - ■
Adres tebdili için e’Jt kuruşluk pul gönderilmelidir. Aksi takdirde adres dcÇtjUrtimeı.
Telefonlarıma: Başmuharrir 205K vaa isleri 2079i - Ida e 2»>68’
MQd«rı W«9T
şaban ı* - Huu 19
imsak cu, ÖÇl» tkndl Ak. Vai»
8. «.M 8.13 4.31 8JJ U.00 2.04
V. 3,09 5.Î9 13.18 12,17 20.15 23,49
idarehane: Babtail el varı
Cama) Nadir aokaŞı No. I>
IIIHflIlHiaiaillllllIlMniUllIlHRIllll İllin IIIIIIIHIIIUIIJI
mislinde Birleşmiş Milletler aracısı Kont Bcrnadotte seyahatlerine üzerinde «Birleşmiş Milletler» yazılı bir uçakla yapmaktadır. Uçak yukMjil da görüldüğü gibi beyaza boyanmıştır
L
Î4 TTazIran 1948
AKSAM
Bahlfe 7
Ingiliz parlâmentomla fırkalar ve lırhılisiplini
inçi iter e de milletvekilleri arasında, parti mücadelelerine rağmen, daimî bîr dostluk büküm sürer
Ar»m Kamarasının toplantı aalou
rurl bir neticesi olarak normal parti disiplini gevşemişti!.
Umumiyet İtibariyle Hükümet Avam Kamaramın bütün unsurları tarafından desteklenmiş fakat muhtelif zamanlarda bozan Muhafazakârlar ve baran de îşçl Partisi Aralarından müteşekkil küçük rümre-ler Hükümet aleyhine rey vermişlerdir.
İngiliz Parlâmento hayatının en büyük faziletlerinden bin de İngiliz siyaset adamlarının siyaset alanında blrbirlerlyle keskin vs ateşin mücadelelere girişmelerine rağmen aralarındaki dostluk duygularına ıhalel gelmesine hiçbir zaman müsaade etmemeleridir.
îşitildlğlne göre, teşri! hayatı bu nispette bir memnunluk arzetmiyen başka memleketler varmış. Fakat tn gllterede muhtelif partilere mensup Azalar Kamara haricinde blrbirle rtyle dostça konuşurlar ve eğer bir âza muvaffakiyetli bir söylev ver mek şerefine mazhar olmuş İse rakipleri olan Azalar onu, diğerleri kadar samimi surette tebrik etmek ten geri kalmazlar.
Böyle olmakla beraber, We&tmlns terdeki hükümet sistemi hiç şüph yok kİ bir parti hükümeti sistem! dlr. Bir âza İşinin en mühim kısmı m kendi partisine mensup kimse lerle birlikte görür. Her parti mü tüm meselelerle uğraşan komiteler maliktir. Bu komitelerde, İlgili Aza lar Avam Kamarasına tevdi edilme sİ muhtemel olan her hangi bir )â ylha veya teklif hususunda partinin tttlhaz edeceği tavrı müzakere eder ler. Partinin müttehit bir takım ma hlyetlnde olması hasebiyle, partl-âze lan, meslektaşlarını teşvik etme ve desteklemekle mükelleftirler. Vlc danen bir zaruret hissedilmedikçe he üye partisinin diğer bir üyesi tarafın dan söylenmiş olan sözlere karşı ya pılan umumî t en kkilere mâni ohnal ve kendi tenkldlerlnl mensup ol duğu partinin siyasi hasımLanna kar şı aaklamalıdır. İki veya üç yüz kişinin her mevzu hususunda ayn şekilde dDşünemlyecekleri bâriz oldu ğundan ve lkl yahut da öçten faz! noktayı nazar mevcut bulunduğun dan bu harici vahdet havasını anca bir nevi uzlaşma ve İntibak amel! yesl sayesinde temin etmek mümkün dür. Hükümet ile muhalefetin faa llyetinl alay mevzuu yapmak çok kolay İse de, bu, sathi bir görüşe ve anlayış noksanlığına delâlet eder bir şeydir. Hükümetin İşi, İdare etmek, Muhalefetin İşi de Hükümeti tenkld etmek tir. Clerek Hükümet ve gerekse muhalefetin sağlam temeller üzerine tesis edilmiş olması memleketin menfaati lehlndedir. Mahkemeye arzedllen bir dâvaya her Del tarafın da mahir avukatlar tarafından müdafaa edilmesi adaletin yerine getirilmesini nasıl kolaylaştırıyor sa, bir Parlâmento kanunu da, kuvvetli bir muhalefet tarafından satır utır tenkld edildikten te alâkadar Nazır tarafından adım adım müdafaa edildikten sonra en işlek şekline erişir.
Partilerin siyasetleri geniş aralıklarla birbirlerinden ayrılmış olduğundan partilerini kendi miraçlarına göre seçen riyaset adamlarının çoğu bütün siyasi hayatları müddetlnce bidayette İntisap ettikleri tarafa sadık kalırlar. Mamafih Parlâmento tarihînde, bir partiden cynlıp başka bir partiye İltihak eden kimselerin çıktığı görülmüştür.
Filhakika, en büyük İngiliz siyaset adamlarının bîr kısmı meselâ Olads-tone ve Joseph Chamberlain. meşhur ettikleri partiye başka bir partiden iltihak etmiş kimselerdir Zannedersem partisini lkl defa değiştiren yegâne İngUla siyasetçisi Mr. Churchlirdlr Yirminci asrın bidayetlerinde Muhafazakâr Partiye-dahil bulnnan Mr. Churçhlll serbest ticaret hakkında müzakereler esnasında I.Ibera! olmuş ve Liberallerin 1023 te tik fio'.yalfst Hükümetin!ı. teessüsüne yardmı etmeleri üzerine tekrar Muhafazakârlara dönmüştür.
Aram Kamarasında mebus Chrls-topher Hollla yazıyor;
Arrupadakl parlâmento binalarının müzakere salonları umumiyet itibariyle dairevi şeklidedirler. Bu parlâmentoların üyeleri müfrit «ağ »e müfrit sol cenahlar arasında, çeşitli partileri temsil eden bir sürü gruplara ayrılmışlardır. îngilteredo İse, Parlâmento Kamarası, müstatildir. Karşı karşıya bulunan siralarm bîr tarafı hükümete, diğer tarafı da muhalefet âzalanna aittir. Fakat bu keyfiyet, İngiltere tarlhlîıia her devrinde yalnız iki parti ile çalışılmış olduğu mânasına alınmamalıdır. Parlâmento sahnesinde çok defa üç parti çol oynamıştır. Bugün. Muhafazakâr, Liberal ve İşçi olmak üzere ÜÇ esaslı parti mevcuttur; bunlara, her Parlâmentoda tesadüf edilen mahdut sayıdaki müstakil âzalan da flâve etmemiz lazımdır.
Mamafih İngiliz Parlâmentosu hiç şüphe yok kİ, İki partili hükümet «işlemi için kurulmuştur. Eğer ikiden fazla parti bulunursa, hiç bir partinin tam bir ekseriyet temin edememesi İhtimali tezahür etmiş o-lnr İngiliz Parlâmento tarihinde böyle azlık hükümetlerine tesadüf etmek mümkündür. Umumiyetle İngiliz halkı, azlık hükümeti sistemine hiçbir vakit fazla rağbet göstermemiştir.
Kamara dahilinde parti Azalan beraberce. bir grup halinde otururlar. Tertip’ ettikleri hususi parti içtlma-larında, gelecek müzakerelerde ta-klbedeceklerl hareket hattını aralarında kararlaştırırlar. Kapalı kapılar arkasında cereyan eden görüşmelerde ne gibi şahsi ayrılıklar olursa olsun, bir partinin izalen, Kamarada aleni olarak yapılan müzakereler esnasında kabil olduğu kadar mü'tehld bLr cephe arzetmeğe ve müzakerelerin sonunda reye konulan bir mesele hususunda aynı şekilde ve İnsicamlı surette hafsket etmeğe çalışırlar.
Partiler, üyelerinin taklbettlklsrl disiplin derecesine göre, birbirlerinden ayrılırlar, tik olarak Liberal partiyi tetkik edelim: Bu parti, kısmen küçük okluğundan ve kısmen de diğer iki parti arasında bir mevki işgal ettiğinden, muasır devirlerde rakiplerine nispeten daha az sıkı bir disiplin altında çalışmıştır. Vaziyetin İcabettlrdlğl şekle göre merkezi bir mevkide bulunan Liberaller, muayyen meseleler üzerinde kâh İşçi partisini, kâh Muhafazakârları desteklerler.
Diğer lkl büyük partiyi temsil eden işçi ve Muhafazakâr mebuslardan parti aleyhine rey verenler görülmüşse de bu çok ender bir hâdise teşkil etmektedir. İşçi Partisi ■on zamanlara kadar gayet sıkı bir disipline tâbi bulunmaktaydı. Daima partinin kararlan gereğince rey vereceğini vadetmlyen hiçbir kimse İşçi Partisinin namzetliğine kabul *-dilmiyordu. Bu kararlara karşı gelen kimseler partiden tardolunmakla ce-zalarHârılmışIardır. Şimdiki Kabine Ezalarından .Ticaret Bakanı Bir Stafford Crlpps, ve Bağlık Bakanı kfr. Anayrın Bevan'ın bu muameleye maruz kaldıkları devlrlet olmuştur. Bon zamanlarda, İşçi Partisi kuvvetine güvenerek, bu gayet sıkı kaideleri kaldırmıştır.
Muhafazakarlar, Sosyalistler gibi hiçbir zaman aşırı bir disiplin teali etmeğe çalışmamışlardır. Muhafazakâr Partinin falkJyetl altında geçen tekmil devir boyunca tenkldlerde bulunan ve Hükümete karşı hazan aleyhte rey veren bir avuç Muhafazakâr Parti Azası dalma faaliyet göstermiştir. Bunlar masalda en göze çarpan devrin Hükümetini, Hindistan kanun lâyiha®, süâhlânma ve umumiyetle harbe tekaddüm eden günlerin yatıştırma siyaseti dolayl-»lyle tenkldetmlş olan Mr. ChurchlJI’-dtr, Mamafih bu gibi ftzaları Partiı harici kılmak hiçbir zaman mevzubahis olmamıştır.
Ihrb esnnnnd? Milli bir Koıdteycn âîiıkûmeU kurulmuş ve bunun aa-,
lüs ettiğimiz mikropların sayısı sa-yıîamıyacak kadir çoktur.
Mühendisler bir oda içindeki mikropların sayısını yarım milyon olarak tahmin etmişlerdir. Sonra yine bir odanın havusi İçinde 1,200 milyar tez aeneciği, bir kaç yüz milyon pollen toru, ve 1/8 galon su varmış!
Mor renkli inekler!
Alabama Polytecnfc enstitüsünde, zirai araştırmalarda atomik cevherler mevzuu üzerinde verilen bu konferansta projeksiyonla Dk defa mor renkte bir İneğin resmi gösterilmiş tir. Konferansta hazır bulunan 250 tane Alim böyle bir mahlûku görüne? hayretlerini gizllyememlşlerdtr.
Mor renkli İneklerin bu garip renkleri, aldıkları gıdanın içinde kâfi derecede bakırın bulunmamasından ileri gelmektedir. Gnînesville lâboTatuvan müdürü Dr. Derisin verdiği İzahata göre Everglades bataklık arazisinde kâfi derecede maden bu-lanırfadığı İçin bu bölgelerde otlayan İneklerin aynı akıbete duçar olacakları muhtemeldir,
ineklere sunî olarak bakır verildiği zaman, hayvanların daha sıhhati! ve bir yerleri kırıldığı vakit daha kısa- bir zamanda İyileştiği laboratuarlarda gösterilmiştir.
Amerika da bekârların ■ayıti azalıyor
Amerika da Llfs Insurance ensUtü-•ttnün neşrettiği bir rapora göre, bekârların sayısı tünden güne azalmaktadır, Kvlsnmeler bu süratle devam edeeek dursa, 1004 senesinin ■onuna kadar Amerika da evlenmemiş pek tasan kalacaktır.
BOhassa 10-44 yaş arasındaki evlenmeler diğer yaşlara nispeten çok fosla oluyor. Fakat muhtemel bir mail buhran, bu cüretin ününe geçebilir.
Yine raporun bildirdiğine töre, bugün Ametlkada bekârların «ayısı 1830 yılındaki rakamla kıyas edlle-mlyeeck kadar azdır. Kızlar her sene daha küçük yaşta kocaya varıyorlar.
1941 de 14 - 17 yaşında 200.000 den fazla, 18 - 10 yaşında 800,000 den fazla genç km evlenmiştir. Halbuki 1940 ta genç evlenen kızların sayısı çok azdı. Buna mukabil 20 yaşından erken evlenen erkek hemen yok gibidir. -
Neler teneffüs ediyoruz?
Westlnghouse mühendislerinin yaptıktan bir hesaba göre oldukça sıcak blf havada oturduğunuz odanın havasını tahlil edecek olursanız, tenef-
Türk hava kuvvetleri komutanı General Zeki Doğan, Truman doktrinine göre Türklyeye yapılacak askeri yardımın İkinci seneye alt programı üzerinde tetkiklerde bulunmak üzere Amerikaya gitmiştir. Yukarıda General, Yeşilköy hava alanında uçağa binerken görülmektedir.
İstanbul Jandarma Satmalına Komisyonundan:
3. ihtiyacı İçin müfredatı şart kâğıdında yazılı (24) kalem İlâç kapalı zarf usulü De satın alınacaktır. Eksiltme 6/Tenunuz, 948 pazartesi günü saat 15 de Taksimde J. Müfettişlik binası içindeki komisyonumuzda yapılacaktır. Muhammen bedel (5401) Ura (10) kuruş tik teminat (4051 Ura (10) kuruştur. Şart kâğıdı her gün komisyonda görülebilir. İsteklilerin teklif mektuplarını İlk teminat makbuz veya banka kefalet mektuplarım ticaret vesikalarlle birlikte eksiltme raatinden en az bir saat evveline kadar komisyonu vermeleri. (8093)
Teknik üniversite satınalma komisyonundan
üniversitemiz arka bahçesinde yaptırılacak o]an 12442 Jlra keşif bedelli İstinat duvarı inşaatı açık ekşitmeye konulmuştur.
İlk teminat B34 lira olup Eksiltme 25/6/948 tarihinde ve saat H
da yapılacaktır. Fasla malûmat için komisyona müracaat 8000
I. E. T. T. Umum Müdürlüğünden
Bundan böyle Anadolu yakası havagazı ftnzalannı bildirmek İçin, hergfln saat 17.00 ye kadar 60710 No. ya, saat 17.00 den sonra da 60790 veya 60799 No. ya telefon edilmesi rayın abonelerden rica olunur.
(8835)
rmilHUIIIIIIIIII«lUU1lllllllllll>lllllllllUllllllllllllllllltlBtlninil|tmimnitnmilllHHHIHUtH»IUIII(llirhHWlttNrtUl>ll
Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Genel İdaresi İlânları
ıııılnııımmraHiiMw«niHnu>"(''>H>('i"iııııııınnııııııııııımınııınıuıııiıııiHiiHiııniıuıiuhMtMwrtmııtlHmHlHU’ilHb»
Kaynak Çubuğu alınacak
Devlet Demiryolları Haydarpaşa Satınalma Komisyonundan:
l — Muhtelif eb'atta 3250 kilodan ibaret (4) kalem dökme demir için kaynak çubuğu açık eksiltme ile satın alınacaktır.
3 — Muhammen bedeU 3575 Ura olup muvakkat teminatı 268 lira 13 kuruştur.
3 — Buna alt şartname komlEyondan parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme 15 Temmuz 1048 perşembe günü saat 15.30 da Haydarpaşa Gar binası dahilindeki Haydarpaşa satınalma komisyonunda yapılacağından arzu 'edenlerin vaktinde komisyonda hazır bulunmaları.
(8993)
Askeri okullardaki sivil öğretmenler hakkında
Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünden
Askeri okuüarda çalışan alvll öğretmenler de 1/7/1948 tarihinden itibaren 101 sayılı tarifenin öğretmenlere mahsus olan tenzilâtından faydalanacaklardır.
Fazla bilgi İstasyonlardan alınır. (8995)
Beyoğlu tahsilat müdürlüğünden
Kule kapı MaUye Tahsil Şubesine kazanç vergisinden borçlu Şahkıılıı mahallesi Müellif sokak 8 No. da Rekor çanta İmalâthanesinde haciz altına alman kadın, erkek çantaları, çocuk kayışı ve salreden ibaret eşyanın 25/6/048 cuma günü saat 14 ten İtibaren Sandal Bedesteninde aleni müzayede eureble satılacağından taliplerin belirli günde mahallinde hazır bulunmaları ilân elmnrr. '8980)
o/o 6 Faizli 1. inci Tertip 1948 istikraz Tahvilleri Satışa Çıkarıldı
Yüz lira itibarî kıymetli bir tahvilin ihraç flati 95 liradır.
Yüzde altı faizli olan bu tahvillerin, faizleri altı ayda bir ödenmektedir. Diğer iç istikraz tahvillerinde olduğu gibi, tahvillerin bedel ve faizleri her türlü vergi ve resimden muaf olduğu gibi, bunların artırma, eksiltme ve sözleşmelerde teminat ve millî emlâk alımlann-da bedel olarak üzerlerinde yazılı kıymetle kullanmak daima mümkündür.
Devlet Tahvili Demek Bol Faiz Getiren Hazır Para Demektir.
Satış yeri: Flütün Bankalar
30 Haziran 1948 Çarşamba Akşamı Satışlara Son verilecektir
'8429)
Ankara Belediye Başkanlığından:
1 — Üreğll grubu için 14 adet şakuli mlhverjl derin kuyu Elektro motorpomp grubu kapalı zarf usul! İle eksiltmeye Konmuştur.
3 — Tahmin edilen bedel her türlü masraf ve montaj dahil oja rait (210.000) lkl yüz on bin liradır. Bu hususa lüzumlu serbest döviz müteahhitçe temin edilecektir.
3 — Geçici teminat 11750 lira on. bir hin yedlyilz elli lira olup ek-slltrfıeden önce Su İşleri Müdürlüğü veznesine yatırılacaktır,
4 — Eksiltme 23/7/948 cuma gilnü saat 16 da Belediye binasında toplanacak komisyonda yapılacaktır.
5 — Elektromotorpomplardan 3 dedi mukavelenin İmzası tarihinden İtibaren 50 günde mütebaki 3 dedi 90 giindc ve geri kalan 8 adedi 120 günde üreğljde kuyular üzerine monte edilmiş ve işler b!r ha]de teslim edilecektir.
ö — İsteklilerin 2490 sayılı kanunun 32 İnci maddesine göre . r lanmış belgeleri İhtiva eden teklif mektuplarını İhale günü en geç saat 15 e kadar makbuz mukabilinde Belediye Tutanak ve Muamelât Müdürlüğü kalemine tevdi etmiş bulunmaları şarttır. Postada vukua gelecek gecikmeler nazarı ltibare alınmaz.
7 — Eksiltmeye ait İdari ve husus! ve fenni şartname İle kroki ve sair evrak her gün Belediye Tutanak ve Muamelât Müdürlüğü He Su İş lerl Fen Müdürlüğü kaleminde görülebilir.
8 — İsteklilerin belli gün ve saatte adı geçen komisyona baş vur
malan İlân olunur. 7435
Ankara belediyesinden
1 — Aşağıda semtleri, ada ve parsel numaralan, metremurabbalan, muhammen bedelleri, muvakkat teminatları ve artırma şekilleri, arttırma gün ve saatleri ayrı ayrı gösterilen Belediye malı iki parça arsama satılması ayrı ayrı kapalı zarf usulü he arttırma ve ihaleye koaulmuştur
2 — Şartlar Tutanak ve Muamelât Müdürlüğünde her gün görülebilir.
3 —j Teminatları Belediye Merkez veznesine yaptırılacak tır,
4 — Artırma ve İhale Belediye binasında Encümende yapılacaktır.
5 — Kapalı aarf usulü ile olan arttırmalara İştirak edeceklerin 24M sayılı kanunun (32) nel maddesi tarifi dairesinde hazırlayacakları teklif mektuplarını İhale saatinden bir saat evveline kadar makbuz mukab.'Un-
de Başkanlığa vermeleri. 8234
Metre Muham- Muvak- İhale
karesi Bulunduğu semt Ada No,Parsel men B. kat T- şekh
No Lira Kr Lira Kr. gün ve saat
895 Ye. Şehir İzmir Cad. 1169 4 22375.00 1678.00 5/7/948 S 10
kapalı zarf
664 lönü Bulvarı Kestane K 2753 7 19920.00- 1494.00 5/7/948 S. !C
kapalı zarf
Kayseri Belediyesi Başkanlığından
1 — Mlmarslnan parkının İstanbul cadesl cihetinde meydandan oaş-I&rnak şartlle 92 metrelik kısmına betonarme arkat yaptırılacaktır.
2 — Bu İşin muhammen keşif bedeli 17170 lira 62 kuruş olup gerici güven akçesi 1287 lika 80 kuruştur.
Eksiltme kapalı zart usullle 7/7/948 çarşamba günü saat 15 te belediye. silreU komisyonunda yapılacaktır.
İsteklilerin eksiltme gününden bir gün evveline kadar belediye Fen İşleri Md. lüğünden yeterlik belgesi almaları lâzımdır.
3 — Eksiltmeye İştirak edeceklerin Ticaret odası vesikası ve ehliyet ibraz etmeleri mecburîdir.
4 — Zarfların 2490 sayılı arttırma ve eksiltme kanunu tarifatı dahe-
slnde noksansız olarak hazırlanması ve nihayet ihale saatinden bir saat evvel komisyona verilerek makbuzunun alınması ilân olunur. 8195
Posta zarfı yaptırılacak
Maliye Bakanlığından:
Eb’adı Miktarı Geçle! teminatı
12.5 X 16 15 000.000 adet 2448 *5 Lira
13 X 18 7.750000 > 1278.75 *
17 x 24 1 850.000 > 457.88 >
Kâğıdı ve kutu mukavvası depodan verilmek şartlle yukarda mlk-
tar ve eb’adı yazılı posta zarflarının İmali açık eksiltme ile ihale edilecektir.
İsteklilerin geçici teminat İle birlikte 29 Haziran 1048 sah gilnü caal 14 de Beşiktaş'ta Devlet Kâğıt deposunda hazır bulunmaları. (8666)
Millî Eğitim Bakanlığından;
1 — Demiryolu üzerinde bulunmıyan sanat oku'lan ve sanat enstitülerine Zonguldakta teslim şartlyle, 140 ton maden ve 4C ton kok .kâmürünün nakil İşi kapalı zarf usudyle ihale edilecektir,
2 — Muhammen bedel! 12868 Hra olup geçici inanca 960 liradır
3 — fimle, 58 nazlran'1913 Pazartesi günü saat »1 de Büyük Evkaf Apartımanı kat 4 Ticaret öğretim Müdürlüğünde toplanacak Satınalrna Komisyonunca yapılacaktır,
4 — Bu işe ali şartnamj ve sâzlcşme projesi TlcareJ öğretim Müdürlüğünde görülebilir
B — İsteklilerin 948 jtiına alt nakliyatçı vesikasını İhtiva eden teklif mektuplarını Uıale saatinden 1 saat evvel Komisyon Başkanlığına vermiş olmaları lcabcdcr.
f _ postada vaki olacak gecikmeler nazarı dikkate alınmaz. ı’UM)

24 Haziran 1943
Evsafı
Telefon: 20681
İş bulmak istiyorsanız; işçi, dadı, aşçı arıyorsanız emlâk, arsa, eşya alıp satmak arzusunda iseniz
En verimli ve en ucuz vasıtadır
Doğrudan doğruya Akşam’ın ilân servisine müracaat
İstanbul Emniyet Sandığının Merkez ve Şubelerindeki vadesiz tasarruf mudileri arasında 19 Haziran 048 cumartesi günü Sandı-*ın Cağaloğlu Mcrkcrinda İstanbul 6 ncı Noteri He Müraklpler huzurunda çekilen kur'ada aşağıda hesap sahiplerine §u İkramiyeler
Adet
İsabet etmiştir:
1
2
3
3
Macunca
■HVSB BAYANLAR;
Güzel ve mütenasip endamınızı vikaye İçin
R E A L
(Sabık Roussel) Korse Evine müracaat cdinta. Skandal kemerleri Suflen - gorjlar,
Varla çoraplart, tıbbi ve sıhhi kemerler, bel korseleri (Gebiyerı ve senttirler. Beyoğlu, Tünel mey-merler, bel korseleri (Kepiyor) elâstiki Külotlar ve senttirler. Beyoğlu. Tünel meydanı No 12. Tel: 43727.
çalışacak ihtiyaç tercih e-
1109 m
Çuval Satılacaktır
Toprak Mahsulleri Ofisi İstanbul Bölge Müd urlu ğ ünde n
Ofisimiz işinden ıskat edilmiş CILnll çuval deposunda mevcut 10.009 adet hububat çuvalı adetle. 10.000 adet hububat çuvalı kilo İle, 20,000 adet 64 lük çuval adetle açık arttırma surçtlle satılacaktır.
Arttırma 30 Hazlran '943 günü mat 15 de Ofis binasında toplanacak otan hususi komisyon önünde yapılacaktır.
Geçici teminat bütün çuvallar İçin 2.500 liradır.
İsteklilerin geçici teminatlarını artırma sualinden bir saat önceye kadar ofis veznesine yatırmaları ve alacakları makbuzlar Ue komisyona başvurmaları lâzımdır.
Bu İşe ait şartlaşma tasarısı İki buçuk Ura mukabilinde çuval servisinden temin edilebilir. (8997)
Devlet Orman İşletmesi Cide Müdürlüğünden:
1 — Cide Devlet Orman İşletmesi Merkezinde bir parçadan İbaret İdare binası İkmal İnşaatı yaptırılacaktır. Keşif bedeli 37341 Ura 89 kuruş olup muvakkat teminatı 2800 lir* .64 kuruş ve kati teminatı 5801 lira 28 kuruştur.
2 — Şartnameler bilumum projeler, keşif nameler, serldöperiler, mukavele projesi, eksiltme şartnamesi Bayındırlık İşleri genel şartnamesi yapı İşleri umum fenni şartnamesinden İbaret olan keşif dosyası istanbulda Orman Başmühendisliğinde, Ankarada Orman Genel Müdürlüğü Lnşaat şubesinde ve Cide Devlet Orman İşletmesinde görülebilir. Ayrıca fenni şartname örneği Kastamonu İşletme Müdürlüğü vo Zonguldak Bölge şefliğinde de görülebilir.
3 — Eksiltme Cide Devlet Orman İşletmesi Müdürlük binasında mevcut eksiltme komisyonunda 15/7,948 perşembe günü saat 15 de yapılacaktır.
4 — EksUtmeye girebilmek için lsteklUerln 2800 Hra 04 kuruşluk geçici teminat vermeleri ve bu İşin teknik ehemmiyetinde bulunan diğer bir işi muvaffakiyetle başardığım veya İdare ve denetlediğini İspata yarar belgelerUe birlikte eksiltmenin yapılacağı günden en az (TatU günleri hariç) iiç gün evvel yazı İle Bayındırlık Bakanlığına Kastamonu veya İstanbul Bayındırlık Müdürlüklerine baş vurarak bu işin eksiltmesine girmek için yeterlik belgesi almaları ve bu belgeyi göstermeleri şarttır.. Bu süre İçinde belge isteğinde bulunmıyanlar eksilt meye giremezler.
â — İsteklilerin teklif mektuplarını eksiltmenin yapılacağı saatten bir saat öncesine kadar Cide Devlet Orman İşletmesi Müdürlüğüne mak buz karşılığında vermeleri lâzımdır. Postada olan gecikmeler kabul edilmez. (s£G8)
İstanbul Gazeteciler Cemlyetiyctlnln tertibettiğl büyük eşya piyangosunda verilecek apartıman, belki hâlâ bir bâylde veya bir posta şubesinde talihlisini beklemekledir.
Biletler: Bililin piyango bâyilerlndo, posta şubelerinde ve Zeki Rıza Sporel magaziniyle cemiyet merkezinde hu 1 unıır.
Kuİa elektrik tesisatı yaptırılacak
iller Bankasından:
1 — Kula kasabasının komple eektrlk tesisatı yaptırılacaktır.
2 — Tekmil tesisatın keglf bedeli 138.557,91 liradır.
3 — Geçle! teminat 8.177,90 liradır.
4 — Teklifler kapalı zarfla en geç 5 Temmuz 1948 pazartesi akvamına kadar tiler Bankası Ticaret İşleri Müdürlüğüno makbuz mukabilinde teslim edilecektir.
5 — Şartnameler S Hra mukabilinde Ticaret servisinden temin edilebilir.
8 — Banka İhaleyi yapıp yapmamakla serbesttir.
7 — Postada vak! utacak gecikmeler kabul edilmez.
(Mil)
m Türkiye Emlâk Kredi Bankasından:
14 ADET BETONİYER SATILACAKTIR
Bankamızda mevcut hiç kullanılmamış İngiltere menşeli aşağıda evsafı, modeli tö hizalarında beher adedinin muhammen bedelleri yazılı ceman 14 adet Blow Knox Betonlyerleri kapalı teklif alınmak suretiyle satılacaktır.
1 — Betonlyerler İstanbul'daki depomuzda olup, görmek isteyenler Bankamızın İstanbul Şubesine müracaat edebilirler.
2 — isteklilerin talip oldukları tipteki bo ton (yerlerden ne miktarını satın almak İstediklerini bildiren fiyat teklifi mektuplarına, aşağıda tiplerine göre beherinin hizasındaki teminat mektup veya makbuzlarını İliştirmeleri lâzımdır.
3 — Teminatlarını nakden vermek isteyenler, teminatlarını Bankamız İstanbul Şubesine veya Ankara Şubemize makbuz mukabilinde yatırarak bu makbuzu tekliflerine Ulştlreceklerdlr.
4 — Tekliflerin en geç 2 Temmuz 1948 cuma günü akşamına kadar Ankara’da Atatürk Bulvarında 00 No. 1) binada Bankamız Genel Müdürlüğüne vermiş veya göndermiş olmaları lâzımdı»
5 _ Postada olacak gecikmeler dikkat nazarına alınmaz.
0 — Banka satışı yapıp yapmamakta serbesttir.
Satılacak
Betonlyer Adedi
Modeli
Beherinin Muhammen bedeli
deherlnln teminat bedeli
4 0 4 Dizel motörü Ue işler (400 litrelik» Dizel motörü He İşler (200 litrelik) Benzin motörü İte İşler 21/14—5 10/7—8 7/5—E • 14.100.— Ti. 7.250.— » 7.400.— » 1.410.— TX. 725.— » 740.— »

BUZHANE ve SOGUKHAVA

i
İstanbul Defterdarlığından:
şark Yağ ve Boya Fabrikaları Türk Anonim Ortaklığının «800,000» sekin yilz bin lira sermayesini temsil etmek üzere çıkaracağı, beheri «1000> bin lira değerinde «1» bir numaradan (800> sekiz yüz numaraya kadar «800» sekiz yüz adet hamiline ait hisse senedinin «8800» sekiz bin sekiz yüz lira damga resmi. 15'9 '947 günlü ve 393703'13299 sayılı makbuz karşılığında Defterdarlık veznesine yatırılmıştır.
Keyfiyet, damga resmi kanununun 39 uncu madtlesL gereğince İlân olunur. 18904»
■ Dr. A. Asım Onur ra
Ortaköy Şifa Yurdu
Şehir gürültüsünden uzak bil yerde büyük bir parkın içinde ve çamların ortasında fevkalâde güzel manzaralı, çok temiz re İyi bakımlı: kadın, erkek her türlü hastalara açık husus! hastane. Sinirlerini ve yorgunluğunu dinlendirmek ve neka-hat devrini geçirmek tstlyen-lere mahsus yegâna müessese
Telefon: 84421
----- DOK TOK earan
Fethi Erden
LABORATUVARI
Ran, idrar, balgam, mevaddı gaita (alilleri ve (İdrar ı>a$ıfa-stle gebeliğin tl/t günlerindeki tat! teshtst) yapılır.
Beyoğlu, Taksime giderken Meşelik sokağı Ferah Apartı-manı ’ Tel. 40534
Göz Mütehassısı
Dr. Cemil Görür
Hastalarını pazardan başka her gün saat 15 ten 18 a kadar kabul eder.
Cağaloğlu Nuruosmanlye caddesi Osman şerafeddln Apt. no. 6
Mahkeme, tapu, icra ve noter ilânları
Bedelleri hususi şahıslar tarafından ödenen mahkeme İcra, tapu ve noter Hânları gibi resmi İlânlar eskiden olduğu gibi doğrudan doğruya «AKŞAM» İdaresi tarafından kabul edilmektedir.
LOKMAN HEKİM
(Dr. HAFIZ CEMAL)
Dahiliye mütehaBİsi
Divan yolu 104
Muayene saatler! Pazar hariç her gün 2.5 - 5 Tel: 23308
■«Dr. IHSAN SAMÎ|
Öksürük Şurubu Okşürük ve nefes darlığı, boğmaca ve kızamık öksürükleri içir, pek tesirli İlâçtır.
tnss Herkes kullanabilir^Mfi
Türkiye Eczacıları PAKİSTAN Mümessilliğinden:
Pazar günü Paklslana hareket edeceğimden numunelerini henüz göndermeyen müstahzar sahibi arkadaşların acele numunelerini cemiyet merkezine göndermeleri ve görüşmek üzere varınkl cuma günü saat 16.30 da cemiyet merkezine teşrifleri rica olunur.
Eczacı Celâl Ergüıı
OSMANLI BANKASI
Türk Anonim .Şirketi, — Tesis Tarihi: 1853
Sermayesi:
10..000.0110 Ingiliz Lirası
I
Merkezi idaresi: Galata Yenlcaml ve Beyoğlunda, Türklyenln başlıca şehirlerinde. Paris, Marsilya, Londra, Man-çester’de ve Mısır, Kıbrıs, Lrak, İran ve Filistin de Şubeleri
Yugoslavya, Kumanya ve Suriye'de Fllyallerl vardır.
ve
Her türlü banka muameleleri yapar.
Çok müsait fala şarllarlle tasarruf ve mevduat hesaplan açılır.
Tasarruf hesapları için üç ayda bir ikramiye keşideleri yapılır.
Daha fazla malûmat almak için OsmanlI Bankası Gişelerine müracaat edilmelidir.
Tesisleri için
AMERİKAN MENSELİ
AMONIAK GAZIMIZ
Küçük Cari Hesaplar
25 Ağustos 1948 çekilişinin ikramiyeleri
ı _ (Ankara'da Tasarruf Evleri Mahallesinde bahçe
I y içinde iki kailt ve bodrumlu. 6 oda. 2 sofa, veranda. balkonlar, tam konforlu.)
1 Arsa (İstanbul'da Suadiue’de)


I

Cafer Fahri Dikmenin eserlerinden
yeni arıcdık
Av Vd salon köpekleri Savaş ve polts Köpeği Tavukçulukta muvaffakiyetin sırrı Nasıl tavukçuluk yapmalı? Tavukçulukta nasıl kazanılır? Tavukları yumurtlatmak için ne yedirmelidir?
Tavuk hast alıkları Kanarya . l
Kitapçılardan arayınız.
Krş
50
60
60
25
25
25
25
25
150
Çocuk hekimi: Doktor
Ahmet Akkoyunlu
Taksim - Talimhane Palaa Telefon: 82527
1 X 5000 Liralık
1 X 2000
2 X 1000
5X 500
»
»
14 X 200 Liralık
25 X 100 »
25 X 50 .»
150 X 20 »
Bankamızdaki katılacaklardır. Her 500 Lira için avn bir kura numarası.
hesabında en az 1QO lirası olanlar bu çekilişe
Henüz bankamızda hesau açtırmamış olanlar. sîzler de talihinizi deneyiniz!

EDEBİYAT ÖĞRET MENİ ARANIYOR
TARSUS AMERiKAN KOLEJi
Hususi Erkek Lisesi Müdürlüğünden:
Valnız okulumuzda ders vermek üzere Lise kısmı İçin tecrübeli Edebiyat öğretmeni aranmaktadır. Verilen ücret öğretmenin kıdemine göre tesblt edilir. İsteklilerin Fotoğraf, menşe ve hal tercümeleri İle müdürlüğümüze başvurmaları. Daha fazla bilgi edlnmelt tsteyen-lerln müracaatlarında tafsilât verilir.
Yünlü kumaş satışları
Sümerbank İplik ve Dokuma Fabrikaları Müessesesİ Müdürlüğünden
1 — Merinos, Hereke, Defterdar ve Bünyan fabrikalarımız mamûl-leri her cins yünlü kumaşlar lçlntoptancı tüccarlarla bağlantılar yapılmakta, verilecek tip ve desenler kendilerine tahsis olunmak «u-retlle de Siparişler alınmaktadır.
3 — Adana, Ankara, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir. Kayseri. Konya, Malatya, Samsun, Trabzon ve Zonguldak depolarımızda her müracaat eden perakendeci tüccara da istediği kumaşlar satılmakta ve verecekleri siparişler kabul olunmaktadır.
3 — Bütün bu depolarımızda yünlü kumaşlarımız perakende 11-_£iılnıile perakende olnre-c -l.ı ra Ilımakladır __(9013ı
Diyarbakır Valiliğinden
1 — Diyarbakır merkezinde yaptırılmakta olan SiUeymannazlf ilk okulu inşaatının ikmal! kapalı zarf yolu ile eksiltmeye konulmuştur. Keşif bedeli 41443 lira 10 kuruş olup ilk teminat 3333 Uradır.
2 — Eksiltme İhalesi 7/Tcmmuz/948 Çarşamba gilnü saat on Dlrde il daimi komisyonunda yapılacaktır. İsteklilerin İhaleden üç gün evvel İlk teminat makbuzları ve doğu bölgesi yapı işleri müdürlüğünden alınmış ehliyet belgesi ve Ticaret Odası kayıt veslkalarlyl» birlikte komisyona müracaat etmeleri lâzımdır.
3 — İstekliler teklif mektuplarını İhaleden bir saat evvellno ka-
dar komisyon başkanlığına vermeleri lâzımdır. Posta gecikmeleri kabul edilmez. Zarfların kabul zamanı için ayarlanmış bulunan salondaki saat esastır. Keşif ve şartnameler parasız olarak daimi komisyon kaleminde görülebilir. (8589)
İstanbul Sular idaresinden:
Bostancıda çatalçeşmeya su lsalesl İçin döşenecek 75 m/m İlk borulara mahsuı hendeğin açılması ve borular konduktan sonra tekrar kapatılması işi kapalı mektupla eksiltmeye konmuştur.
Şartnamesi her gün Levazım dairesinden alınabilir.
İstekliler teklif bedellerinin % 7,5 gu nispetinde temlnatlarile beraber tekliflerini 30/67048 çarşamba günü saat 11 e kadar Beyoğlu îa-tlklâl caddesi İdare merkezinde Muamelât dairesi şefliğine vermeleri.
(8943)

Comments (0)