AKŞAM
H e r e] ü n
8 Sahaf®
AKŞAM
& AKSAM
™ÇUk
’İ^ İLANLARI
L BUGÜN 6INCI SAYFADA
Sene 32 — No. 11450 — Flatl: her çerde 10 kuruştur.
CUMA 25 Ağustos 1950
Sahibi: Necmeddln Sadak — Yan İslerini Hilen İdare eden C. Bildik — Aksam Matbaası.
Başbakan dün akşam muhalefete cevap verdi
Almanyaııın silâhlanması
“Yapılan hücumları iktidara karşı bir tehdit o’arak kabul ediyoruz. Kendimizi bir ikaz vazifesi karşısında germekteyiz,,
Amerika'nın buna taraftar olduğu anlaşılıyor
"Bir kısım memurlar vatandaş kütlelerini rencide eden hareketlerini derhal değiştirmezlerse tasfiye edileceklerdir,,
«Kore'ye asker gönderilmesi kararı tahrik vesilesi olarak ele meşru muhalefet demeğe imkân yoktur» cümleyi kullanmıştır: (Demok-rat Partl İktidarının tuttuğu yol. yurd İçin de, kendileri İçin ' de tehlikeli bir yoldur.) Hiç bir i vatandaş bu cümlenin manası-| 0*^. nı anlamakta geclkmiyecektlr.
• Bunu ve buna benzer mütema-
dİ hüueumları biz iktidara kar-S TİBb 51 yapılan açık bir tehdld ola-
ra:( kabul ediyoruz. Mesele sa-■PH?’ jjBB dece sözden İbaret kalsaydı bel-
9 kl gülümser geçerdik. Ancak ya pacağım İzahlarla anlaşılacak-tır kİ kendimizi bir İkaz vazlfe---m si karşısında görmekteyiz. Ge-
JS f rek devam ettirilen yaymlar,
’yA gerekse yakından görmekte 01-
d''“9 duSumuz tahrikler, bizi bu ka-
*'■ r naate şevketmiş bulunuyor.
3» V > Bundan ciddi bir üzüntü Içlnd®
■ olduğumuzu itiraf etmek 13te-
ffy / ' :*'i rlm.
SU Bu. memlekette bugünden ya-
Başbakan 11,.. Modern, n™ »ir lklMar deglsM® m-kua gelecektir, havasını yaymak l Lsnadlardan bahsetmiş ve bun- lstlyenlerln doğru yolda olma-
alınmıştır. Buna
Ankara 24 — Başbakan Adnan Menderes bu akşam. Demokrat Parti merkez İlçe binasında yapılan bir toplantıda muhalefetin tenkidlerlne cevap vermiş, muhtar seçimlerinden de bahsederek:
(— Resmi neticeler bugünlerde tamamlle öğrenilecek ve olduğu gibi umumi efkâra arzo-lunacaktır, şimdiden söylemek mümkündür kİ Demokrat Parti ile Halk Partisi arasındaki muh tar seçimleri nlsbetl bizim lehimize olarak yüzde altmıştır.»
Ekmek ve şeker flatlerinin dü şiiriilmesi etrafında yapılan tenkidleri ele alan Başbakan, «Bu indirmelerden hasıl olacak bütçe açıkları ne olacaktır?» sualini şöyle cevaplandırmıştır: c— Bu İndirmelerin bütçede yapılan hakiki tasarruflarla temin edilmiş olduğunu göreceklerdir.»
İsnatlara cevap, ______________________________________
memurların durumu ]'arı cevaplandırırken demiştir | diktan aşikârdır, Kora. mesela-Adnan Menderes, mütaakı-l ben, D. P. ye karşı yapılan bazıl
Londra 25 (AP.) — Amerikan Dışişleri Bakanı A-merlkamn. Balı Almanya Barbakanı Konrad Adena-uCr'ln İki maddelik teklifi hakkında ne düşündüğünü açıklamamıştır.
Bununla beraber, Amerikanın, Batı Almanyanın Ba tı Avrupa müdafaasına katılmasını, kendisini müdafaa edebilecek bir kudrete erişmesini ve İşgal kuvvetleri miktarının arttırılmasını arzu ettiği ciheti artık bir sır olmaktan çıkmıştır.
Buna muvazi olarak, İngiliz resmi çevreleri de her hangi bîr taahhüt altına girmekten çekinmektedirler. Fakat sureti hususiyetle, İngiliz hükümetinin her İki teklin de kabul edeceğinden hiç kimsenin şüphesi yoktur.
İngiliz noktal nazarından asıl mesele. Alman ordusunun kuvveti sahasında tecelli etmektedir.
Korede yeni komünist taarruzu başladı
Amerikan uçakları büyük hava hücumları yapıyorlar, Seul’ün limanına denizden taarruz edildi
Çin Komünistleri Formozaya taarruz ederlerse Amerikan filosu adayı koruyacak
kİ:
c—
Daha dün sözcüleri şu
sini ele alarak, ellerini ve dll-
1 (Arkası sablfe l\ sütun 1 de)
Bazı günlük müşahedeler
Türk tababetinin büyük kayıbı
Su şehirlerinin ve deniz kıyılarının en parlak devirleri, Fran-sada tarihi yıllara raslamış. Denildiğine göre bu eğlence yerleri 1914 ve 1939 da en parlak günlerini yaşamış. Bu seııe de cenup ve şimal plajları delice bir zevk, servet ve İhtişam rekoru kırıyormuş. Gazeteler bıı çeşit yazılara hiçbir zaman bu kadar çok sütun ayırmamışlar-dır. Eğlence ve sefahat hayatımın İki büyük harlı arifesinde parlak oluşu, lıu yaz, havaların kötü, ahvalin bozuk gitmesine •■ağmen, yağmur ve rüzgâr al- , tında çılgınlıkların âzami haddi buluşunu hayır alâmeti saydırmıyor. Fakat bu hâdise de, asırlar boyunca rastlanan garip tesadüflerden olmasa bile, bu ihtiras ve ihtişam serintisini harb-leri doğuran sebep değil, barb-leri daima önceleyen buhranların neticesi addetmek belki daha doğru olur. Siyasi buhranların yarattığı tehlike duygularının cemiyetler içinde bu gibi değişiklikler yaptığı, çok görülür. Bazı fertler, bu ruhi anarşi İçinde, kendilerine göre, hayatın tadını çıkarmakla acele c-derler. Yarınki muhtemel harlı endişesi ve geleceğin meçhulleri «epikiir» felsefesine meyyal olanların coşkunluğunu arttırıyor. Bu sabahki gazeteler Deaıı-ville'dekl kürle ve mücevher gecesini, bin bir gece masalları gibi anlata anlata bitiremiyorlar. Fakat bu bolluğun böyleee teşhiri başka bir sahada da tesirini göstermektedir: Mücevher hırsızlığı hiçbir zaman görülmemiş genişliktedir. Geçenlerde Cannes'da bir zengin Amerikalının şatosunda parlak bir su-, varede Arşen Lüpenvari bir hırsızlık olmuş, misafirlerin yirmi' milyonluk pırlantası çalınmıştı. Ondan sonra, İki hafta içindeI birbiri arkasına dört büyük mü-
cevher hırsızlığı daha olda. Bir gazetenin yazdığına göre Fran-sada bu yıl 587 milyonluk mücevher çalınmıştır. Gazete, hiç bir işin bu kadar kazanç temin i etmediğini ilâve ediyor.
Fakat bu, bugünkü Fransanm. yalnız bir tarafıdır ve en sath! hayatıdır kİ hakîki Fransa ile, Fransızla alâkası yoktur. Bu hayatı sürenler yabancılardır, hattâ az çok belli, aynı sınıftır. Bu, bir nevi endüstridir kİ Fran-saya her yıl milyarlarla döviz getirir. Fransanm ve Fransızın dertleri büyüktür.
Fransanm başlıca derdi geçim zorluğudur, İktisadi kalkınması harbden önceki dereceyi aşmış olan bu zengin memlekette hayat seviyesi gittikçe yükselmekte, çalışan büyük kitle, aldığı gündelik, maaş veya ücretle .geçinememektedir. Yaz tatillerinin sona erdiği bu günlerde şehirlere dönen halk, flütlerin biraz daha arttığını görerek üzülmektedir. Bu sene bolluk olduğu halde, bugünden i-tibaren ekmek fiatı bir frank , arttı. Diğer yiyecek maddeleri ı de onu takip ediyor. Hükümetin j başlıca kaygısı, asgari geçim haddini tâyin ederek buna göre Iblr işçi yevmiyesini garanti etmektir. İki çocuklu bir ailenin asgari geçim masrafı ayda dört yüz lirayı buluyor. Hükümet, hep ■ hu İşle meşguldür. Fransa İçin bu, yalnız insani bir mesele dc-’ ğll. iç ve dış siyaseti ilgilendiren (sosyal l>ir dâvadır. Bu dâva halledilmedikçe komünistlikle mücadele imkânı yoktur. Artık her kes biliyor ki bıı mücadelenin esası ceza ye zabıta değil, asgari bir sosyal adalete doğru git-I mektir.
Fransanm ikinci Büyük derdi. müdafaa meselesidir. Bütçc-(Arkası sahife 2; sütun 1 de)
Nccmeddin SADAK
Prof. Hayrullah Diker vefat etti
Prof. Hayrullah Diker
Harb başlara...
İspanya Müttefikler safında yer alacak
Londra 23 (Nafen) — İspanyadan general Franco ve yakın mesai arkadaşları taratın dan yapılan siyasi kuvvetli İmalar |>lr harb patlak verdiği takdirde mezkûr memleketin Müttefikler safında komünizme kar;ı cephe almak kararında olduğunu hissettirmektedir.
Portekiz Cumhurbaşkanı Dr. Sal azar İle hükümet adamlarının da aynı mealde sözler sar-federek Amerikanın yanında yer almak niyetinde olduklarını belirtmişlerdir.
Anlaşıldığına göre îberlk yarımadasını İdare eden bu İki miihlm siyaset adamı Amerlkk-dan temin edebilecekleri yardımlarla bu memleketleri komünizme karşı aşılmaz bir kale haline getirmek arzusunu İzhar etmektedirler.
Amerikan t’çankalclcrl bir hava hücumunda bomba atıyorlar

Türk tababetinin üstadlann-dan, binlerce talebe yetiştirmiş olan Ord. Prof. Hayrullah Diker evvelki gün vefat etmiştir. Hayrullah Diker kıymetli bir asabiye mütehassısı, büyük bir İnsandı. Ölümü Türk tababetinde büyük bir boşluk bırakmıştır. Cenazesi bugün öğle vakti Beyazıt camisinden kaldırılacak, üniversitede yapılacak merasimi mülaakıp Feriköy kabristanındaki ebedi isUrahatgâhına tevdi edilecektir.
Merhumun ailesi erkânına, dostlarına ve talebesine tâzlyet-lerlmlzl sunarız.
(Prof. Hayrullah Diker hakkında Dr. Bedii Şehsuvaroğlıı' nun bir yazısı 5 İnci sahlfemLz-dedlr.J
Ordu terfi listesi
Ankara 25 (Akşam) — Milli Sıvanma Bakanlığı 3u ağıutos
I ordu terfi listesi üzerindeki çalışmalarını bitirmiştir. Listenin pazartesi veya salı günü Bakanlar Kurulunda görüşüldükten sonra yüksek tasdlna sunulacağı anlaşılmaktadır.
İçişleri Bakanlığı da jandarma terfi listesini hazırlıyarak Başbakanlığa göndermiştir.
ı-ıı.(:( m-ıı
Şırp.„ damga!
Pek eski nesillerde Arap hayranlığı, ondan sonrakilerde sırayla Fransız, Alınan, İngiliz hayranlıkları vardı diye şikâyetçi idik. Şimdi de Amerikan hayranlığından şikâyet olunuyor.
Bunun ceremesini de Tür-kiyeyi Amerikada temsil e-den talebemiz sevimli, hayatiyeti!. muvaffakiyetli ha-ı yan Emel Aktan çekerse, rpek hayıflanırız; reva görmeyiz doğrusu...
Amerika gibi göz kamaştırıcı bir muhitten dönünce, coşkunlukla beyanatta bulunduğu için kızımız şiddetli tenkide uğratıldı.
Vaktiyle biri üç ay Fran-saya gittikten sonra, gûya Türkçede yumurtanın ismini unutup:
— Nasıl derler, öf? öf? öf? — demiş.. (Fransızcada ■yumurta öf şeklinde telâffuz edilir,
İftihar vesilemiz Emel Aktan seyahat zevki, memleket görme sevinci havası içinde söylediği sözleri sempatik bulmalıyız. Hattâ bir genç, bir çocuk, mübalâğalara da kaçabilir.
Hayranlık zihniyeti ile mücadele edilsin; kendi şahsiyetimizi bulmamız için gençlerimiz teşvik olunsunlar. Âlâ.
Fakat hayata gözlerini yeni açmış evlâtlarımızın b«r uçtan bir uca hassasiyet gösterince kimine şu, kimine bu diye damga yakıştırmak da ne fena...
Nevyork 25 (R) — Kore'den gelen haberlere göre komünistler Taegu'nun kuzeyinde yeni bir taarruza başlamışlardır. Komünistler güney Kore kuvvetlerini geri sürmüşler, bazı mevzileri almışlardır. Fakat Amerikan askerleri bunları tardetmlş-lerdlr. Kuzey Koreliler takviye kıl a lan getirtiyorlar.
Amerikan uçakları dün biiyük faaliyet göstermişler, bir çok yerlere bombalar atmışlardır. Netice muvaffakiyetli olmuştur.
İngiliz deniz birlikleri Seul-un Umanı olan înehon'u bombardıman etmiş, radyo, mühimmat depo) arı, Ilınan tesisatı tahrip edilmiştir.
Tehlikeli durgunluk
Tokyo 25 (Nafen) — Hftrb muhabirlerinin bildirdiklerine göre, Kore cephesinde tehlikeli bir durgunluk hüküm sürmektedir. Komünistlerin yeni bir taarruz İçin kuvvet topladıkları ve bu taarruzun da Fusan limanı İstikametinde olacağı anlaşılmaktadır.
İngiliz askerleri
Londra 25 (R) — Korseye gidecek İngiliz kara kuvvetleri bugün Hong Kong’tac. hareket edeceklerdir. Bu kuvvetler iki taburdur.
Formozanin müdafaası
Nevyork 25 (R) — Çin komünistleri Formoza adasına taar-
ruz ederlerse adayı korumak İçin Amerikan filosuna emir verilmiştir.
Hollandadan gidecek askerler
La Haye 25 (AP> — Hollanda Kabinesi, dün Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü tarafınd ın bildirildiğine göre, salı günü, Kore'ye gönderilecek gönüllülerin sayısı hakkında bir kaıar verecektir.
Birleşmiş Milletlere asker vermek teklifinin, gelecek haftanın başında resmen yapılacağı tahnıln edilmektedir.
Bir ordu sözcüsü, evvelce düşünüldüğü gibi bir deniz piyadesi ve bir de piyade bölüğ.ü gönderilmesi yerine, l’lr tabur teşkil! nazara alınmaktadır.
------ ■ | --------------
Demirci’deki yangında bindenfazla bina yandı
Hükümet konağı, Ziraat bankası, posta-hane ve diğer bazı resmî binalar yandı
Ankara 25 (Akşam) — İçişleri Bakanı Rükneddln Nasııhioğlu. bu sabah saat sekizde askeri uçakla Akhlsara gitmiştir. Bakan oradan yangın felâketine uğrayan DemLrcl kazasına gidecektir.
Verilen en son malûmata göre Demirci kazasında çıkan yangında 1000 den fazla ev ve dükkân yanmıştır. Ziraat bankası, postane, hükümet konağı ve daha bazı resmi binalar yananlar arasındadır. Yangın Şeca-addln mahallesinden çıkmış, Kasımfakı ve Yenice mahalleleri baştan aşağı kül olmuştur. Yangın sabaha kadar devam etmiştir.
Mahkûmların tahliyesinden sonra tevkifhane de yanmıştır.
Yangın hakkında gelen haberler
Manisa 24 — Bu sabah De-mLrci kazasında çıkan bir yan-[gmda 800 dükkân ve ev yan-
Yandığı bildirilen Demirci hükümet konağı
mıştır. Bu vaziyette kazanın dörtte üçü enkaz yığını haline gelmiş bulunmaktadır.
İzmir, Manisa, Balıkesir ve
Akhlsardan gelen yangın söndürme ekipleri 8on gayretle ça-lışmı-larsa da susuzluk yangının büyümesine sebep olmuştur.
Hükümet binaları tamamlyie yanmış, resmi evrak ve deflerler kurtarılamamışta.
Halk sokaklara dökülmüştür. Muhaberat kesildiği için ancak atlı postalar çıkarılmak s tire ille durum Manlsaya bildirilmiş ve Manisa valiliği evvelâ içişleri Bakanlığını haberdar etmiştir. Bakanın uçakla Akhlsara, oradan da Demirciye geleceği öğrenilmiştir.
Yangının sebebi henüz anlaşılamamıştır. Yangın esnasında cezaevinin kapıları açılmış, mahkûmlar da söndürme lşlnda canla başla çalışmışlardır. İnsanca zayiat yoktur.
Ankara 24 (A.A.) — Kızılay genel merkezi Demircide vuku-bulan yangın, felâketzedelerinin âcil ihtiyaçlarının karşılanması için 5000 Ura göndermiştir.
8ahlfe S

Kadıköyle Yenikapı arasında neden vapur işlemez?
İstanbul seyrüseferinin en kesif noktaları Eminönü ile Karakoldur. Bütün Boğaz ve Kadıköy vapurları yolcularını Köprüye bırakırlar. Halk ya Karako-ye, va Eminönüne dökülür. Hattâ Denizyolları idaresinin uzak iskelelerden gelen vapurları da yolcularını Karaköy rıhtımına boşaltmaktadırlar. Yalnız İstanbul» inişte değ>l( İstanbnldan çıkışta da clıali Eminönüne, Köprüye. Karaköye akın etmek mecburiyetindedir. Haliç vapurları yolcularını Karaköye bırakır, Tramvaylar, otobüsler Karaköye yolcu taşımakla meşguldürler. Bu yüzden Karaköy arlık nakil vasıtası kesafetim taşıyaını-yacak lıalc gelmiştir. Karaköyün bıı sıkışıklığı Bankalar caddesnîden tâ İstiklâl caddesine kadar seyrüseferi aksatmakta, şehrin idarecilerini yeni caddeler açmayı düşünmek zorunda bırakmaktadır.
Halbuki hiç de pahalıya mal olnııyacak şu tedbirle Köprünün ve Karaköyün ağır yükü, hiç değilse üçte bir nispetinde azalabiliri Kadıköyden ve Uskurlardan Ye-nikapıya muntazam yolcu vapurları İşletmek.
Unutmamalı ki Köprüye inen halkın biiyük bir kısmı İstanbul tarafına, Beyanda, Aksaraya, Fatihe, E-dirnel ::pıva, Topkapıya. İ'edikııleve gitmektedir. Ycııi-kapı bu semtler için merkezdir ve üstelik Yenikabıyı Bcyoğlüna bağlayan muhteşem Atatürk bulvarı münakalât bakımından henüz yarı yarıya boştur. Karaköyün. Köprünün. Eminöniinün yükünden büyük bir kısmı pekâlâ Yenikapıya devredilebilir ve böylelikle Atatürk bıılvan denizden Anadolu kıyısına bağlanarak kıymetlendirilmiş olur.
Yenikapı limanının Sandıkburnundan itibaren küçük bir mendirekle dalgalara kapanması zor bir İş değildir. Denizyolları idaresinin vereceği cesur bir karar Kara köyle beraber halkı da sıkıntıdan kurtaracaktır. Kadıköyden Kabataş a da vapur işletilirse ferahlık muhakkak ki yarıdan yarıya artacaktır.
Şevket RADO
Başb^kao
Eğitim ve kültür dâvaları
M. Ncrmi YENİ İSTANBÜL-da diyor ki:
.Yeni bir nesil yetiştirmek İhtiyacı, bizde, çok eskiden beri duyulmuştur. Parayla satılan fetvalar, rüşveti bir ümmet fazileti haline getiren kadılar, temiz insanların yüksek bir insanlık duyguslylc hediye ettikleri vakıfları silip süpüren müderrisler, Tüîklere, hiç şüphesiz. sosyal duyguları kuvvetlendirecek misaller vermemişlerdir. Halbuki bu zihniyetin kenar, köşede kalan döküntüleri. bu korkunç yolun, bir ruh olgunluğu yolu olduğunu vç büyük sosyal faziletlere ancak buradan erişilebileceğini iddia
etmekten sikılmamaktadırlar. Eğlimı ve kültür hayatımız bir taraftan Devrim ideallerine bağlanırken, Öte taraftan da eski fazilet yollarına kaymanın ac abaları arasında sendelemektedir. şimdiki kararsızlığımız, günün birinde, sayısız nesillere yayılması mümkün, büyük bir mânevi buhran yaratabilir. Biz. ekonomik güçlüklerimizi yene-mezsek böyle bir buhranın ne gibi neticeler verebileceğini tahmin edebiliriz.
Eğitim ve kültür dâvalarımızın kökleri ne Almanyadad'.r, no Fransada, ne de İngil terede. Hele bunlan, Türk Devrlmlyle tasfiye ettiğimiz hayat sisteminde aramak mantıksızlığın en büyüğüdür. Bize Lam mâna-slyle lâik ve Türk bir eğitim
lâzımdır. Türk topr akların m kalbini dirfleyebllen nesiller ancak böyle yetiştirilebilirler.»

Eski iktidardan arta kalan molozlar
SON POSTA bu başlıklı yazısında diyor ki:
»Hakikat, şudur W; 14 Mayıs 1950 seçimlerinin ortaya çıkarmış olduğu tuhaf vaziyetin çeşitli. garip tecellileri hâlâ devam ediyor, D. P. İktidarı da bu suretle C. H. P. stnln fiili hükümranlığı ile, her an sabote ediliyor.
Kanaatimce bu komedya bir an evvel nihayet bulmalı ve eski İktidarın bakiye bıraktığı menfaat düşkünü siyaset molozları da, artık, kıirünüp atılmalıdır j
Kasım Gülü hakkımla takibat yapılıyor
Peyami Safa ve Ankara haberleri hakkında da takibata haşlandı
Yedek subaylık
Muhtelif sınıflara ayrılanlar o sınıfların mekteplerinde; okuyacaklar
Bazı günlük müşahedeler
( Baş lanı h I İnci «ıhiiedei sinde sosyal sigorta ve yardım İşlerine milyarlar ayıran Fransa, yeni durumun gerektirdiği askeri masraflara girişmekte tereddüt ediyor. Dışarıya karşı müdafaasını kuvvetlendirirken içerden yıkılmaktan korkuyor. Halbuki Atlantik camiası içinde büyük gayret Fransa ya düşmektedir. En kuvvetli kara ordusunu Fransa verecektir. Diğer taraftan, İngilterenJn, Avrupa i şiı ir 1 iğin den kaçınır göründe; ^ii bu sıralarda, Avrupa liderliği FransaniD onsuzlarına yükleniyor. Bunun ilk şartı kuvvetli olmaktır. Fransa, Amerikanın vereceği dört milyar dolarlık malzeme İle on beş tümen teşkil edecektir. Fakat arada derin bir ihtilâf var ki halledilemiyor. Fransanın ortaya attığı İlk şart şudur: Fransa kurtarılmaz. müdafaa edilin Avrupa orduları bir Rus tecavüzünü durdurmağa yetmez. Amerika, Isli-lâya uğrayacak Fransayı sonradan gelip kurtaracağına, şimdi-' den gelip müdafaasına iştirak etsin...
Bu teklif, Am erik ada İyi karşılanmadı. Amerika, şimdiden Avrupa kıtasına ordular göndermeğe taraftar değildir. Amerikan ordularının şimdiden Av-rupaya gelip oturmalarını komünistlerin — bir nevi İşgal va İstilâ gibi göstererek — İstismar edeceklerini ve eger Batı Avrupa müdafaasını şimdiden Amerika üzerine alırsa Avrupa devletlerinin hiçbir fedakârlığa glrişmiyeeekierinl Perl sürüyor. ■Amerika her yere yetişemez, hem kara, hem hava kuvvetleri gönderemez, kara kuvvetlerinizi siz hazırlayınız, sizin fabrikalarınız da silâh yapsın. Evvelâ kendi kendinize yardım e-dinlz, elinizden geleni yapınız, sonra ben size yardım ederim...» diyor. Hattâ, lıIr Amerikan generali: «Fransa, lavanta imâl edeceğine biraz da silâh yapsın > demiş ve bu sözler Fraıısada çok fena tesir etmiştir. Buna cevaben Fransa Hariciye sözcüsü demiştir kİ: «Yarın Fransa -nıo bütün parfüm fabrikaları kapansa bir tek tüfek fazla İstihsal edemeyiz. Silâh, lâvanta De yapılmaz.»
Tehlike kapıda İken, müdafaa hanrhklan etrafında, gazetelere düşen bu münakaşanın tatsızlığını belirtmeğe hacet yoktur. Fakat Avrupanın müdafaası bakımından İhtilâfın ehemmiyeti inkâr edilemez. Batı Av-rupada ciddi bir müdafaa kuvveti olarak M-70 tümene ihtiyaç var. Bunun yansını Fransa temin edecektir, Fransa ise iki noktada ısrar ediyor- Sosyal »e ekonomik zaruretler karşısında Fransa İni yiikü kaldıramaz. A-mrrikanın daha fazla yardım rlmtsl lâzımdır, bn bir... İkincisi de. Fransa istilâya uğrar»» Amerikanın sonradan yardırın para etmez. Sonradan kurtani-manın ne drmek olduğunu ge-
Erzurum adliye binası yandı
Binayı kurtarmak kabil olamadı
Erzurum 24 — Bu sabah saat onda Adliye binasında yangın çıkmış, saat 16 ya kadar devam etmiştir. Bina tamamen yanmış, ateşin sirayetine meydan verilmemiştir. Adliye binası geçende 80 bin lira sarflyle tamir edilmişti.
Karacabeyde orman yangını
Bursa 24 (AA) — Dün gece yarısından sonra başlıyan Karacabey ormanlarındaki yangın devam etmektedir. Civar köylerden giden söndürme ekiplerinden başka Bursadan da yardım gönderilmiştir.
Türkiye güzellik kıraliçesi seçimi
Cumhuriyet refikimiz tarafından tertip edilen Türkiye güzellik müsabakası bugün yapılacaktır. Müsabakaya 84 genç kız İştirak etmiştir. Bugün bunların arasından 15 1 seçilecek, güzellik kıraliçesi sonra bu 15 kişi arasından intihap edilecektir.
Bir cevap bile yok
Geçen gün bu sütunda Bebeğe su vermenin lütfen gece, gündüz, sabah, akşam, fakat her halde muayyen bir saatte yapılması gibi pek basit bir ricada bulunmuştuk. Asla aldıran olmadı. İstediğimiz şey, fennen, ldareten olmaz bir şey İse bunu da idarenin İzah etmesi lâzımdı. Bu gayrimuayyen saatler neden Icab ediyor? Her gece yeni bir yer, bir park veyahut bir ziyafet mahalli etrafı mı sulanıyor da saatler tâyin edilemiyor.
Halbuki gûya yaz başında her tarafa su bırakılma saatleri I-lân edilmişti. Demek kİ o sade bir İlândan ibaretmiş ve su saati idarenin veyahut küçük bir memurun keyfine bırakılmış o-lncak. Gece yarısından itibaren uykusuz, suyun sesine kulak vermiş beki İyen İnsanları bir kere düşünseler beikl yine muayyen saatte su vermeseler bile hiç olmazsa bir cevap verirler.
Ankara 24 — Bozdyilk Cumhuriyet savcısı Cumhuriyet Halk Partisi genel sekreteri Kasını Oülek aleyhine takibata başlamıştır. Takibat Ceza kan unıı-nun 161 İnci maddesine göre ilr.
Kasım Gülek baklandaki takibata sebep, C, H, P. genel sekreterinin Bozöyükte parti teşkilâtına mensup kimselerle yap tığı konuşmada âmmenin telâş ve heyecanını mucip olacak una hlyette tenkldlerde bulunduğu İddka edilmektedir.
Ankara haberleri ve Peyami Safa
Ankara 25 (Akşam) — 17 ağustos tarihli Ankara Haberleri gazetesinde «Seçim neticeleri neden İlân edilmiyor> başlıklı bir yazıdan dolayı Adalet Bakanlığının müsaadesi İle Ankara savcılığı tarafından gazetenin mesulleri hakkında takibata başlanmıştır. Gazetenin yazı İşleri müdürü Nihat Tan-gûner dün savcılığa davet edilerek ifadesi alınmıştır.
Ayrıca Ulus gazetesinin 29 temmuz tarihli nüshasında «Bu re patavatsızlık», 30 tarihli ga-zatedo de «Heves değil hesap» başlıklı fıkralarından dolayı yl-
ne Adale Bakanlığının müsaadesi İle Peyami Safa hakkında Ankara savcılığınca takibat a-çılmıştır. Peyami Safa Istan bulda bulunduğundan İfadesinin İstanbul savcılığınca alınacağı öğrenilmiştir.
161 inci madde
Ceza kanununun 161 İnci mad desi şudur:
Madde 161 — Harb esnasında âmmenin telâş ve heyecanını mucib olacak veya halkın nıâ-nevlyatuu kıracak veya düşman karşısında milletin mukavemetini azaltacak şekilde asılsız, mübalâğalı veya maksadı mahsusa müstenit havadis veya haberler yayam veya nakleden vc ya millî menfaatlere zarar verecek her hangi bir faaliyette bulunan kimse beş seneden a-şağı olmamak üzere ağır hapse konulur. Eğer fiil.
1 — Propaganda İle veya askerlere tevcih olunarak İşlenmişse;
2 — Suçlu tarafından bir yabancı ile anlaşma neticesi yapılmışsa verilecek ceza on beş seneden eksik olmamak üzere ağır hapistir. Eğer fül düşmanla anlaşma neticesi işlenmiş ise cezası müebbed hapistir.
Belediye seçimleri
Radyoda propaganda konuşmalarına ve toplantılara başlandı
çen harbde tecrübe ettik. Bunu lstemcyix. Amerika ve İngiltere ordulun şimdiden gelip Avru-paya yerleşme!! ve file tecavüz ânından İtibaren Avrupayt, bizimle beraber savaşarak müdafaa etmelidirler... Amerika bu dileklere pek yanaşmıyor,
Avrupanın müdafaa hazırlığı hikâyesi bııdur ve şimdilik oir faciayı andırıyor.
Necıneddln SADAK
Beledlye seçimlerinin, yaklaşması. dolayısiyle partiler mü-mesllieri radyoda propaganda konuşmalarına dün akşamdan İtibaren başlamışlardır. Her parti namına İki kişi konuşmuştur. tik konuşmayı Cumhuriyet Halk Partisi adına genci sekreter Kasım Gülek yapmıştır. Bundan sonra da Demokrat Parti tl başkanı konuşmuştur. Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur ve Cumhuriyet Halk Partisi adına Cemil Salt Barlas da birer konuşma yapmışlardır.
Diğer taraftan dün Cumhuriyet Halk Partisi İl merkezinde genel sekreter Kasını Gülek'in başkanlığında bir toplantı yapılmıştır. Kasım Gülek bu toplantıdan çıkarken gazetecilere şu beyanatta bulunmuştur:
(— Halk Partisinin milletvekili Beçlmlerl kayıbının mühim bazı faydalan olmuştur. Evvelâ parti içinde tabii bir tasfiye oldu ve menfaati icabı partiye bağlanan ve partide kalmakla kendisine faydalar sağlayan İnsanlar oramızdan ayrıldı. Bu bizim İçin bir kuvvettir. Az da olsa temiz ve faydalı bir partili kütlesiyle par tinin İstikbali sağlanacaktır. Seçimlerdeki tayibin ikinci tay dası şu oldu: Şimdiye kadar-kl çalışmalarımızla halkı kat i derecede memnun edemediğimizi seçim sonuçları gösterdi. Çalışma tarzımızda ve halk ile münasebetlerimizde yeni yollar bulacağız.»
Radyo konuşmaları ve toplantılar
Dcnıokrnt Parti bugün saat 13,30 da Kadıköy Suadiye loka-
ünde. 10.30 da, Fener Ayakapı meTdanında, saat 17 de Lâlelide l Çlçekpalas salonunda, Beykoz-da Paşabahçe meydanında, 18. 30 da Samatyada Karabiber meydanında, 19.30 da Kuruçeş-mede. Sasıyerde Kireçburnu kahvesinde toplantılar yapacak tır.
C. H. P. toplantıları saat 17 de Kasımpaşada Zlncirlikuyu ocağında, 17 de Üskiidarda İnkılâp bahçesinde ve Şchrcmlnln-dedlr.
Millet Partisi de Kadıköyfln-de Hasanpaşa ocağının açılması mûnasebellle bir toplantı ter tip etmiştir.
Radyo konuşmalarına gelince, İstanbul radyosunda Millet Par tisi temsilcilerinden Sadık Al-doğan saat 18 de. M. Ralf Oğan saat 20 de, C. H. P. •temsilcilerinden İsmail Rüştü Aksal saat 18,50 de, Cavlt Oral saat 21,30 da konuşacaklardır.
Demokrat Partinin Taksim mitingi
Demokrat Parti yarın saat 18 de Taksimde İnönü gezisinde büyük bir açık hava toplantısı tertip etmiştir.
Komünizmi tel’in için miting
Türk işçileri adına 26 ağustos, 950 cumartesi günü saat 15 te. Taksim İnönü gezisinde yapılmak üzere bir miting tertip edilmiştir.
Kesif bir işçi kitlesinin ve diğer teşekküllerin de iştirak e-decegi bu mitingin gayesi komünizmi tel'lndlr.
Ankara 24 — Yedek subaylık hakkında alınan kararlara göre yedek subay hakkını kazanmış her genç evvelâ Ankaraya gelerek hangi sınıfa ayrılacağı hak-kındaki kut'aya tâbi tutulacaktır. Kur'asmı çekerek sınıfı bilil olan genç alt olduğu sınıfın atış okullarına gönderilecektir Topçu sınıfına dahil talebeler Topçu atış okuluna, tank sınıfına mensup olanlar, Ankarada Har biye yanındaki Tank okuluna, muhabereciler Mamak Muhabere okuluna, süvariler Harb okulu yanındaki Süvari blniclLlk okuluna, nakliyeciler, tzmire. Istlhkâmcılar İstanbulda Sütlüceye. ordu donatımcılar. Sarı-kışlaya, levazımcılar Ankara Levazım okuluna gönderileceklerdir.
Piyadeye ayrılan gençler, Çankırı Piyade atış okuluna gönderilecekler, Ankarada hazırlanacak bir binada tedrisata tâbi tutulacaklardır.
Diğer taraftan kaldırılmış olan Üniversite ve Yüksek okullardaki kamplar önümüzdeki seneden itibaren yeniden İhdas edl.C-cekttr.______________
İş mahkemelerine gidecek işçiler ve iş verenler
Ankara 24 — îş mahkemelerinde vazife alacak işçi ve İş veren temsilcilerinin seçimleriyle kendilerine verilecek ödenek hnkkındakl talimatname bugün kil Resmi gazetede neşredilmiş tir. Bu mahkemelere İştirak e-decek İşçiler kendi aralarında yapacakları gizil seçimle seçilecek 12 namzetten biri asil ve ü-çü yedek olmak üzere Adalet ve çalışma Bakanlığınca tâyin o-lunacaktır. İş mahkemesi kurulan mahallerde bu işle vazifelendirilecek yargıcın vazifeye başlamışı tarihinden İtibaren 20 gün İçinde aday seçimi yapılacaktır. tş veren temsilcisi Ticaret ve Sanayi odaları tarafından ayrılacaktır. Mahkemelerde bulunan İşçi ve Iş veren temsilcilerine çalıştıkları her gün İçin on hra ücret verilecektir.
Fazla mesaî ücretleri
Ankara 25 (Akşam) — Geçen senelerde Toprak Ofisi memurlarına ödenen fazla mesai ücretlerinin kanunsuz ve yolsuz olduğu hakkında yapılan bir ihbar üzerine Maliye Bakanlığı müfettişleri genel müdürlükte tahkikata, başlamışlardır. Fazla mesai ücretlerinin eski genel müdür tarafından verildiği anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan Petrol Ofisine geçen senedenberi tahsisat yokluğundan verilmemekte olan fazla mesai ücretlerinin ödenmesi. Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı tarafından karara bağlanarak İlgililere tebliğ edilmiştir.
(Baş tarafı 1 İnci sah Ifede) lerinl orduya kadar uzatmak 13-tlyenlerln hareketlerine bu mem leketln tahammülü olamaz. Memuru. hükümet aleyhine tahrik, kendilerini maksadlanna ulaştıracak yol değildir.»
Adnan Menderes mamurların durumundan da bahsederek:
«Kendilerini hâlâ eski iktidarın mümessilleri zanneden bir kısım memurlar, vatandaş kütlelerini haklı olarak rencide fiden hal ve hareketlerini derhal değiştirmedikleri takdirde daha fazla beklenmeksizin tasfiye e-dlleceklerl muhakkaktır. Çünkü memlekette millet Iradeslle İşbaşına gelen İktidarın, yerleşip hakklyle vazife görebilmesi ve istikrarın bu yoldan temini, biz ce her mülâhazanın üstünde bir ehemmiyeti haiz olacaktır.» Hükümetin Kore'ye asker göndermek kararı
Koreye asker göndermek kararına temasla da Başbakan şöyle demiştir:
«— Açıkça, söylemek mecburiyetindeyim ki, Koreye asker gönderme kararımız, millî duyguların icaplarını bir tarafa bırakarak, bir tahrik vesilesi olarak ele alınmıştır. En uzak köylere kadar ağır propagandalara girişilmiştir. Tayyarelerle vatan daşlara memlekette şeflik sisteminin devam etmekte olduğu veya İade edilmiş bulunduğu zannını verecek beyannameler atılmıştır. Bu beyannamelerin o mıntakalar halkını heyecana düşürdüğünü söylemeliyim. Diğer taraftan Koreye gidecek bLr ilklerimizi nakledecek trenlere orduyu siyasete karıştırmak ma nasında ve şeflik sisteminin ladesi hasretini ifade edecek mahiyette yazılar yazılmıştır,» Düzelebilecek tarafı
onunla İşbirliği haline düşmüş bulunuyorlar. Bir taraftan Koreye giderken diğer taraftan maksat ve menşei ne olursa olsun memleketi bozguncu laall-yet ve propagandalara açık bı-rakmıyacağız. çünkü nereden gelirse gelsin bu gibi tahriklerin, doğuracakları neticeler İti— barile birbirinden ayırd edilmesine İmkân yoktur.
Müsamaha yok
Başbakan sözlerine şöyle devam etmiştir:
(— Dünya hâdiseleri hızla kötüye gittiği bir zamanda vc bir askeri birliğimiz yola çıkarılmak üzere İken bu gibi meşum tahriklerin devamını müsamaha De karşılamak gafletini gösterecek değiliz. Bütün vatandaşlarca malûm olmak Üze-
re arzediyorum kİ Koreye asker gönderilmesi aleyhinde yapılacak propaganda ve tahrlkât hiç 11 Iİblr suretle iyi niyete hamlolu-f*^ namaz. Bu gibi hareketler cerahp kanunumuzla suç sayılmıştır yej“j ağır cezalarla karşılanmıştır.
Kore meselesi, nerede l«e,^ memlekette adetâ salgın bir kor ku yaymak vasıtası haline getirilmiş bulunuyor.
Buna meşru muhalefet demeğe en demokratik telâkkilerle dahi imkân yoktur. Bu gibi tah rlklerde devam etin ek-kenti ı tabirlerini kendilerine İdde siire-tlle söyllyelim, hem memlekö-| tin, hem de kendilerinin hayrına olamaz.»
O $2 (D > 0 P
>» -Q
Bulgar nota- ®
sına cevap 2
Nota bugün Bakanlar Kurulunda
görüşülecek
Bir kaçakçı çetesi yakalandı
Mardin 24 (A.A.) — Suriyedcn hudutlarımıza giren 18 kişilik silâhlı süvari bir kaçakçı kafilesi İle gümrük erleri arasında vukubulan müsademede 3 kaçakçı ölmüş, yirmi bin lira değerinde eşya yakalanmıştır.
olmıyan bir karar
Cumhuriyet Halk Partisinin kati ve nihai mücadeleyi dış politikada ve askeri kararlar ü-zerinde yapmak azminde olduğunu bu arada belirten Başbakan Adnan Menderes sözlerine şöyle devam etmiştir:
«— Aklı başında bir siyasî partinin tenkidi yollle İstihsaline çalışacağı başlıca netice, memleket hesabına hatalı olan karar ve hareketlerin düzeltilmesin! temin olabilir. Halbuki Kore meselesinin ısrarlı tenkld-lerle düzeltilecek bir tarafı var mıdır? Bu karardan dönmenin İmkânı olmadığı herkesten ziyade kendilerinin bilmesi Icabe-der. Çünkü, bu karan İntaç fiden bütiln tedbir ve taahhütler kendileri tarafından ittihaz o-lunmuştur. Ne yazık ki, Kore hakkında aldığımız karara mâna vermek ve onu tefsir etmek yolunda muhalifler malûm ve muayyen bozguncu propaganda Ue bir hizaya gelmiş ve hattâ
Ö5OS 85 50 85.65 85 65 0*1 '.O 66.30 07.60
İMİ Demiryolu Kalkınma I Kalkınma □ Kalkınma IH 1318 İstikran l
1M8 lrtllcr«> n UMO İstikran 1
% 4.5 FAİZLİ TAHVİL 1348 tahvili
% 5 FAİZLİ TAHVİLLE» 13S3 Ergani 1KJ8 ikramiyen Milli Müdafaa Demiryolu IV Demiryolu V
Ankara 24 — Bulgarlara verilecek cevabı notamız üzerinde Dışişleri Bakanlığında bugün de çalışmalara devam edilmiştir.
Notanın yarın (bugün) Bakanlar Kurulunda görüşülecek Bulgar elçisi Çobanov'a tevdii kuvvetle muhtemeldir.
Bir motor battı
sen
Sterlin
Külçe Hti*t
Mürettebattan beşi boğuldu
İzmir 24 — Karaburun Umanına kayıtlı Ali Kaptanın idaresindeki 40 tonluk deniz motürü îzmire gelirken Denizglren bucağının 300 metre mesafesinde bir kayaya çarparak parçalanmış ve su almak şııreıile yavaş yavaş batmıştır. Motö-rün altı kişilik mürettebatından kaptan Ali Dere sabaha kadar motorun direğine sarılmak su-retlle beklemiş ve gün ağardıktan sonra sahilde gümrük muhafaza nöbetçileri tarafından görülerek jandarma karakoluna haber verilmiştir.
Vaka mahalline molörle giden jandarmalar baygın bir n.ıı de bulunan kaptanı kurtarmışlardır. Diğer mürettebatın cesetleri bulunamamıştır.
Dün gece bîr gemi batlı
Kumkapı ile Yenikapı arasında demirli bulunan 500 tonluk «Köprü» isimli bir gemi dün gece yarısı olduğu yerele snlıtrn gömülerek batmıştır, Sekiz kişilik mürettebat sandaicılaı tarafından kurtarılmıştır.
Gemi, dün gece yarısı İskenderun’a kalkmak üzere hazır-lanmakta idi ve içinde makine yağı ile Zirai Donatım makineleri yüklü bulunuyordu. Geminin ani batışı hakkında tahkikata el konmuştur.
Cidde elcisi istifa eHi
Ankara 24 — Cidde elçisi iken bu vazifeden merkezi alımın Alâeddin Tlritoglu Dışişleri Hakanlığındaki vazifesinden istif i etmiştir. _
«Barışseverler» in sorguları yapıldı
Ankara 24 — Barışseverler cemiyeti mensupları hakkında Millî Savunma Bakanlığının tahkikat açılması kararını vermesi üzerine bu sabah sanıkların ilk sorgularına başlar.nııştır.
ilk olarak Adnan Ceuıgilin ifadesi alınmış, iki saaı. kadar devam etmiştir. Diğer saıukhı-rın ifadeleri de müteakiben alınmıştır. Sanıklar.-, askeri ceza kanununun 301 ve Türk ccaa kanununun 68 inci mu ■bitlerine güre yargılanacaklardır.
A K 1 A M
Sahile 1
25 Ağustos 1950
AKŞ AMat&,AKŞAMg|
Serbest aşk ve lâteşbih benzerleri
Taksi saatleri
T
İstanbul’un dertleri, dâvaları
Geçen gün: «Gaiatanm bir liman şehri, eğlence muhiti halinde canlandırılması lüzumundan» bahsetmiştim; «Burası ikamet bölgesi değil; geceleyin ticaret bölgesi de değil ve el an haraptır.' eğer arka sokaklar yenidn Lâtin ve OsmanlI devrindeki gibi bekâr delikanlıların pirelerini dökmelerine tahsis edilirse. Beyoğlu caddelerine ve hem sair ikamet bölgelerine uğrayan sarhos ve taşkınların şerrinden masun oluruz.» demiştim.
Müşterinin vereceği parayı gösterecek şekilde ayarlanacak
*
Bazı okuyucularım bana müracaatla diyorlar ki:
— Meseleyi (Galata mı? Beyoğlu mu?) esasından değil, umumiyetle «Genel kadın" bahsi olarak inceleyiniz. Onlara mahsus evler büsbütün kaldırılırsa, şimdi Şikâyet ettiğiniz azgınlıklar elbet artacaktır. Başka memleketlerde örf ve âdet serbesliği bir emniyet supabı teşîl ediyor. O sayede fuhuş resmen menedil iniştir. Bizimki gibi cenup iklimi bir memlekette, emniyet supapsız bir rejime girerse ne oluruz? İyice şünnıtden, taşınmadan tekele geçmemeli. Kaş parken göz çıkartırız.

Medeni milletler camiasının şerefli bir rüknü olarak «Para ile satılan kadın — o-nun sermaye diye kullanıldığı hane" faciasını vicdanlarımız elbet almaz. İnsan hakları dreken de, en başta. — sayıları mahdut bile olsa — kadın vatandaşları böyle bir esarete, hakarete mecbur kılmamak îcabeder.
Ancak, fuhşu yasak etmiş klâsik bir memleket olan İngilterenin mahkemelerini tasvir ettiğim sırada, gün zarfında, birbiri sıra hâkim huzuruna çıkarılan «Umumi kadın» ların tablosunu da yine bu sütunda çizmiştim. Londranm sokaklarında, köse başlarında, yağmurda, karda nöbet bekliven kadınlar mevcut olduğuna göre, dünyanın hiç bir verinden «Kiralanan kadın* tipi eksik olmamıştır. Utanç verici, cemiyetin yüzünü kızartıcı bu ticaretin en kötü şekli de, bunları bir «Hane» ye yerleştirip işi resmîleştirmektir; orası başka...
dü-ha-ya-
Şoförler cemiyeti İle B ncı şube müdürlüğü taksi otomobillerindeki saatlerin müşterinin vereceği parayı gösterecek şekilde ayarlanması üzerinde çalışmaktadırlar.
Verilen malûmata göre mevcut saatlerde 25 Ura masrafla yapılacak tâdilât sonunda taksi saatleri müşterinin ödeyeceği parayı gösterebilecektir.
Diğer taraftan şoförlerin u-mumlyetle taksi saatinin yazdığı parayı kabul etmemelerini nazara alan ve bu yüzden devam eden müşteri - şoför münakaşalarına son vermek lstl-yen cemiyet ve 6 ncı şube müdürlüğü taksi saatlerinin şimdikinden 5-10 kuruş fazla a-çılmasının muvafık olacağını ve bu suretle yapılacak zamma rağmen müşterinin verdiği paradan fazla almaca kalkan şoförlerin hem cemiyet, hem de 0 ncı şube müdürlüğü tarafından müştereken takip ve tecziye edileceğini söylemektedirler.
İleri sürülen mütalâa tatbik edildiği takdirde hâlen 20 kuruşla açılan taksi saatleri 45 -50 kuruşla başlıyacak ve müşterinin şimdikinden bir miktar fazla ödemesine mukabil şoför, saatin yazdığı parayı kuruşu kuruşuna kabul etmek mecburiyetinde olacaktır.
Taksi şoförlerinin para hususunda müşteri İle münakaşaları yalnız şehrimizde fena bir âdet olarak hâlâ hükilm sürmektedir. İzmir ve Ankara belediyeleri bu hususu senelerce evvel halletmiş bulunmaktadırlar. ____________
aynı ardı
Demir fiatleri
Son günlerde bir yükselme başladı
lk
bütiin dünyada
Ancak parkların, kırların, ormanların, deniz kıyılarının nasıl ark yuvası olduğu da ma-lûındur, Aşk, tramvaylara, yeraltı trenlerine. ışıklar yanarken sinemalara taşmıştır. Bir enk memleketler, avnı yaştaki gençlerin ser-bes hayatını mubah sayıyor: arada yas farkı olunca ahlâksızlık addediyor. Bu işi ana babalar da böyle
Almanyadakl Batılı İşgal makamlarının Alman demir ihracını muvakkaten durdurmaları yüzünden şehrimiz demir piyasasında flatler yükselmeye başlamıştır. Aimanyâyı takiben Bele lisanın da demir İhracım durdurması üzerine fiat yükseliş! hızlanmıştır. Bunun neticesi olarak piyasada Karabük demirlerinin Hallerinde bir miktar yükseliş vuku bulmuştur.
Sıkıntının bilhassa 0 ve 8 milimetrelik demirler üzerinde olacağı anlaşılmaktadır. Çünkü Karabük tarafından İmal edilemeyen bu İncelikteki demirlerin' piyasadaki stoklan derhal tükenmiş ve mallar karaborsaya1 İntikal etmiştir. Şimdiki halde’ 6 milimetrelik demir 43 kuruştan. 8 milimetrelik demir İse 38 kuruştan muamele görmektedir.
İlgili çevrelerin demir sıkuıtı-
ana babalar da böyle mü- . , . “
«a.âaya ora Çeneklerince
alışmışlardır. Hemen her memlekette serbes girilip çıkılan oteller vardır. En ahlâklı sayılan İskandinav memleketlerinde, ziyafet sofralarında, mevki sahibi ba yanlar şöyle tanışma törenleri yapıyorlarmış diye, | ciddî röportajlar okuyoruz: I
— Sağımdaki bay, ikinci I oğlumun babası dördüncü I zevcimdir. Onun yanındaki de beşinci kocamın şimdiki i zevcesidir. îlh .
Köylüler arasında, dul şehirliler arasında, bir örf ve âdet serbesliği her tarafta bizimkinden elâstikidir.
Yanlış anlaşılmasın;
— Bu satırları yazmakla, aynı elastikiyetin tıpkısını her fasılda biz de takilt e-delim! — demiyorum; fakat vakıaları sayıyorum.
Milli örf ve âdetlerimizin ve garpla temasımızın bizi bugün ulaştırdığı noktada, şimallilere kıyasla dahi, çok sıkıntıdayız. Gençliğini çoktan tamamlamış, orta yaşlılığın da ortasını geçip ihtiyarlığa merdiven dayamış bir yurddaş sıfatiyle diyorum ki:
Son nesilde nisbî bir ferahlama olduğundan, eski nesillerin «gayri tabiî aşk»-ları hayli önlenmiştir. Bu nesle ne şeref... Eğer, yüz kızartıcı fuhuşla mücadele niyetinde isek, bunda samimi isek, fuhşun nıeııi yü-
meleri İcap etmektedir.
Mimar Zeki Sayar “Beledi yenin müstakil hüviyeti olmalıdır,, diyor
Sağlık Bakanı
Hastaneleri tetkik ediyor
Hatalı bir karar
Yirmi beş yıl zarfmda milyonlar harcanarak kurup lan devlet fabrikaları sat»-lığa çıkarılıyor. Bundan sonra devletin yeniden fabrika kurmamasına karar veriliyor. Tekel mamullerinden bir kısmının da hususi teşebbüslere terkedilıuesi düşünülüyor. incelemeler yapılıyor. Güdülen gaye, devlet işletmeciliğini asgari hadde indirerek memlekette hususi teşebbüslere geniş faaliyet sahası açmak, iktisadi kalkınma hamlelerinde hususi sermayeye mühim rol vermek. onun inkişafını sağlamaktır.
Bunlar, Demokrat Partft-rıin ve Menderes hükümetinin programlarında yer ■-lan güze! teşebbüslerdir. Kararların tatbik mevkiine konulması için gösterilen faaliyet de hususî teşebbüs sahipleri üzerinde iyi bir tesir uyandırdı, itimat lıavası yaratmağa başladı.
Fakat son zamanlarda bu güzel teşebbüsler yanında tamimiyle aksi istikamete teveccüh eden yeni bir kararname, hususi teşebbüs «a h'plerindan kalabalık bir zümreyi incitti, İtimat havasını sarstı.
Alâkadarların bildirdiklerine göre, bundan sonra devlet dairelerinin ve sermayesinin bir kısmı devlete ait olan müesseselerin matbu evrakının Devlet Kâğıt ve Ba sın İşleri Umum Müdürlüğü tarafından temin edilmesine karar verilmiş. Bunun için dışarıdan makine satın alınarak bir matbaa kurulacakmış.
Devlet işletmeciliğinin se-kameti yıllardanberi alınan kötü neticelerle sabittir. Ticaret kaidelerine aykırı, memur zihniyetile idare edilen işletme müesseseler in d en bir kısmı kenai masraflarını zorlukla koruyabiliyor, bir kısmı ise zararla çalışıyor.
.Matbaa kurmak kolay bir iş değildir, onu işletmek daha zordur. Milyonlara mal olacak yeni matbaanın da memur zihrıiyetile işletileceğine şüphe yok. Netice itibariyle, bundan sonra devlet daire ve müesseslerinin matbu evrakı şimdikinden çok daha pahalıya mal olacak. Bir vanda bütçe tasarrufu için çareler aranırken öte yanda yeni bir israf kapısı açmak bilvük bir hata değil midir?
Aynı zamanda, şahıslar tarafından işletilen matbaaların elinden İşlerini almak, hükümetin hususî teşebbüslere inkişaf sahası açmak gayesiyle nasıl telif edilebilir? İşlerinin yüzde seksenini devlete alt evrakın baskısı ile temin ederek ayakta durabilen bu matbaalardan bir çoğu kapanmak tehlikesine maruz kalacalar ve işsizliğin son haddini bulduğu bir zamanda yeniden bir çok vatandaşlar İşlerinden olacaklar, aileleri sefalete düşecek.
Kuvvetle umuvoruz ki hükümet bu mahzurların e-hemmiyetinl nazarı dikkate alarak yeni kararın tatbL-kından vaz geçer.
Cemal REFİK
Şehrimizde bulunan Bağlık ve Sosyal Yardım Bakanı profesör Nihat Reaat Belger hastanelerde tetkiklere bağlamıştır.
Bakan, dün yanında Bakanlık sağlık İşleri genel müdürü doktor Seyfeddln Okan ve sağlık müdürü doktor Faik Yargıcı olduğu halde Heybeli sanatoryumuna giderek müessese?! teftiş ve tetkik etmiştir.
Profesör Nihat Reşat sanatoryumun çalışma tarzını doktor kadrolarını, yemek vaziyetini yakından tetkik etmiş ve hastaların bak un ve tedavileriyle meşgul olmuştur.
Sağlık Bakam şehrimizdeki bütün hastaneleri aynı şekilde tetkikten geçirecektir
Şehnn başlıca ihtiyaçları, hayat pahalılığı, derhal yapılması lâzım gelen yollar, imar ve 500 üncü yıl
yapmış olduğu bu yüzde İştirakler! kaldırmak ve belediye gelirlerinin tamamını belediye hizmetlerine tahsis etmek behemehal zaruridir.»
Mimar Zeki Sayar, Istanbul-da derhal yapılması lcabeden yollar hakkında da şu izahatı verdi:
— Fikrimce şehrin Iş ve ikamet merkezlerini birbirine bağlayan yolları süratle açmak lâzımdır.
Eminönü - Unkapanı, Kara-köy - Azapkapı yollariyle Emln-önünden Süleymanlyeye gidecek bir ana yol, Beyoglunda İstiklâl caddesinin sağ ve solunda caddeye müvazl münakale yolları. Karaköy - Tophane arasında Necatlbey caddesine müvazl bir yol. bunları açmak ve bu yolların kavuşaklarını teşkil eden meydan lan acele surette ıslah etmek lâzımdır. Esasen bu yollar. Prost’un hazırladığı beş bin mikyasındaki nâzım plânda mevcuttur.» İstanbulun imarı istanbulun İmarı müşterek ( bir dâvadır. Şehrin imarında | belediyenin. devLetln. hususi j sermayenin, ferdin rolü vardır. : Yeter kİ bu faaliyet, nizamlı ve anlayışlı bir şekilde yapılmış : olmalıdır, Meselâ belediyecilik , hizmetleri, yol, su. ışık, kanall-.' zasyon, şehrin sıhhi durumu, ; gıdası, münakale İşleri belediye a hizmetleridir. Bunları belediye- i □İn İfa etmesi lâzımdır.
Fakat bunun yanında tarihi ‘ âbideler, devle yapıları, hava meydanları, liman tesisleri, îs-lanbulu lktlsaden ve imar bakı- : mından devletin yapması lâzımdır. Nihayet buna da hususi sermayenin vücuda getireceği sanayi ve İkamet bölgeleri de Uâve edilir ki bütün bunlar şehrin umumi kalkınmasında ayrı ayrı rotları olan eserlerdir.
— Beş yüzüncü yıldönümü için zaman pek daraldı. Yıldönümünde bir şey yapıiamı-yacağından korkulmaz mı?
— Şimdiye kadar düşünüldüğü gibi büyük programlardan kaçınmak lâzımdır. Nâçlzane fikrim 1953 senesine kadar Fatihe ait âsarı tâmir, tarsin etmek, fetihten bugüne kadar yapılan Istanbuldakl Türk e-serlerlnl, Bizans eserlerini mücmel bir şekilde İlmi totkl- MOütk: Varyc ke tabi tutup neşretmek, o , güne kadar suyunu, ışığını, te- ıj mlzllğlnl temin ederek şehri ; daha modern olr kisveye sr(-mak kâfidir. Bu kadarını bile : yaparak beş yüzüncü yıldönümünde İyi şeyler tabak- . kuk ettirmiş olacağız.
Cumhuriyet Halk Partisi tarafından şehir meclisi âzalırına Kadıkoyünden namzet gösterilen mimar Zeki Sayar, İstanbulun. bilhassa Kadıköy ve havalisinin pek yakından tanıdığı bir şahsiyettir. Zeki Sayar, geçen devrede mecliste faydalı mütalâaları ve tenkld-leriyle temayüz etmişti. Kendisine şehir mesele ve dertleri arasında derhal halledilmesi icabedenlerl sordum, dedi kİ:
— îkl seçim devresinde şehir meclisinde âza bulundum. Bu müddet içinde müşahedelerim ve edindiğim kanaat şudur ki beledlyemLz muasır Avrupa belediyeleri gibi çalışmak imkânına malik değildir,
Belediye faaliyetinde kanunların çerçevesi dahilinde belediye meclislerinin rolleri pek büyüktür. Fakat belediyemiz, özel kanunların maalesef klfa-|zaman tom bir şekilde tahsis yetsizllğl yüzünden müstakil bir hüviyet kazanamamıştır.
Meclis faaliyetimizi belediye1 Hslnl mecbur ettiği İştirakler, kanunu, belediye vergi ve re- ‘ -
sim kanunu ve yapı yollar kanunu çerçeveleri İçinde yapmaktayız. Bu kanunlar, esas İtibariyle, demokratik bir bünye taşırsa da noksanları çoktur. Belediye bütçesi İçişleri Bakanlığınca tasdik edilir. İmar plânlarımız Bayındırlık Bakanlığınca kabul edilir. Memurlarımızın nasb ve tâyinleri, ihtisaslarına göre muhtelif Bakanlıklar tarafından yapılır. Bu haller, bize müstakil hareket İmkânını veremez.
Binaenaleyh belediyeyi şeyden evvel Bakanlıkların vesayetinden kurkarmak lâzımdır. Size bunun bLr kaç acı misalini vereyim: İstanbul belediyesi şehir İtfaiyesine senede bir buçuk milyon lira sarfeder. İstanbul İtfaiye tesislerinin bugünkü değeri 50 - 60 milyon lira arasındadır.
İstanbul itfaiyesi yalnız İkametgâhları değil, bütün Tür-k İyenin bir İthalât resmi olan İstanbul gümrüklerini, antrepolarım yakından koruyan bir tesistir. Belediyenin
Mimar Zeki Sayar
edilememiştlr. Çünkü hükümetin zaman zaman şehir mec-
bugünkü bütçemizin yüzde on iki ile on beşini mefluç bir hale 'getirmektedir; beden terbiyesi 1 kanunu, işçi sigortaları primi kanunu, tekaütlük primle!, İller Bankası hissesi gibi mecburi tahsisler, her sene belediye bütçesinden alınan yüzdeler, bütçemizin yüzde on beşine baliğ olmaktadır. Buna mukabil aslında belediyeye alt olması lâzım gelen bazı vergiler de u-mumi muvazeneye alınmıştır. Meselâ münakalât ve liman gibi resimler belediyeye bırakılmadığından İstanbul şehrinde tam bir belediyecilik faaliyetinin doğmasını önlemektedir.
Mühim ihtiyaçlar
Modern şehircilik ve belediyeciliğin inkişafı belediyeye yeni külfetler tahmil etmektedir. | Ezcümle nakil vasıtalarının mütemadiyen artışı şehirde [süratle bir yol şebekesinin ıslahını’ icabet tlrmekted ir.
i Sonra şehrin mühim bir hos-tahaneye ihtiyacı vardır. Şehrin temizlik meselesinin daha rasyonel bir hâle konmadı ge-yangma rekUj.
I
I
her

karn »hrl korumak İçin ran- H t pahalllıs,„a ta,,, t.Jr bu rn.ml.tet çapındaki Mk mücw|.lel„|n bIrl d. hlamele mukabil ücç.n senaya hlrdt mfrkez „ p„ake„a. kurlur «itrrırl nl-arrlnn viıvAn rvn . ...
kadar sigortalardan yurdo on hâUetta|„ leslsl „rt„r beş prim alini, kİ bu ıtralyoye, A belediyelerinin belediyenin sarletıljl paranın 0lQ2 mc5Bul oldJİ-
son
14 J
• >*
30.10
2020
20.»
21.10
21.30
21.10
22,10
22.20
22.30
22.45
kalkındırmak işlerini ,23(w
12330
1228
1230
1230

I
I
İSTANBUL HADYOSO öfil* W* »M»“
PL
Okuyan. Çevriye
konseri
gavket
soiw-
Er-
Si-
P MUAYENE NAKLİ
Çocuk Hastalıkları Ş Mütehassisı
Dr. NEROTİN CİHAD TAHSİN GÜRSON
1 Eylülden itibaren, Taksim Talimhane Recep paşa caddesi Tan Apt. (No. 11-13). daire 4 deki muayenehanelerinde hasta kabulüne başlıyacaklardır.
BHHB Telefon: 85950. ■KE3
o tel-
günden yollarda aile kadınlarına saldırışların çoğalmasını istemiyorsak, biraz da ha derin düşünelim. Arşını da müsamahalı tutalım; emniyet supaplarını en mâkul taraflara koyalım. İnşallah izdivacın teşvikine gençlikte evlenmelerin çoğalmasına muvaffak oluruz... Fakat, mümkün olamıyorsa: belki serbes
lere zabıta göz yumsun. Serbes, samimi, namuskâr aşkları halkımız gözle, baskı ile manen recmetmesin...
Başka çare var mıdır?
Başka çaresini bulanlar, düşünenler varsa tavsiye e-derim, derhal patentesinl alsınlar. Zira, bu mesele yalnız bizim değil, bütiin dünyanın mesclelerindendir. Patenteyi herkes kullanır; zengin olurlar...
(Vâ - Nû>
mühim bir kısmını teşkil e-derdL
Geçen sene İktisat ve Ticaret Bakanlığı, İstanbul belediyesinin fikrin! bile sormadan bu primi birdenbire tenzil etmiş, bu suretle belediyenin aldığı bir buçuk milyon liralık prim hemen yüz yirmi bin liraya inmiştir. Buna rağmen ı belediye diğer mecburi hizmetlerinden ayırarak eskisi gibi itfaiyesini mükemmel ve mücehhez bir halde tutuyor.
Ucuz mesken
İkinci bir misal daha: Ucuz mesken yapmak İçin 5 - 8 ay evvel bir kanun çıkmıştı. Bu kanunla îstanbulda dört milyon liralık bir tahsisatla bin evin inşasına başlamak üzere gerekil hazırlıklar yapılmış, ev projeler! hasırlanmış olduğu halde Bayndırhk Bakanlığı bu projeler! el’an tasdik etmediğinden faaliyete başlanamamıştır. Halbuki belediyenin hazırladığı proje dünyaca kabul edilmiş modem ölçülere göre tanzim edilmiştir. Buna mukabil, Bayındırlık Bakanlığı artık modası geçmiş otan yapı ve yollar kanunundaki ölçüleri tatbik etmek istemekledir.
Bayındırlık Bakanlığının alâkalı fen adamları da pekâlâ bilirler kİ yapı ve yollar kanununun Ölçüleriyle ucuz mesken elde etmeğe imkân yoktur. Buna rağmen kanunu tat-blkta bu tarzda Bakanlığın ısrarı, belediyemizi faaliyetten alıkoymaktadır.
Bundan başka gördüğüm en büyük noksan şudur: Belediye bütçesi kanunun tarif etliği mecbur! hizmetlere hiç bir
lan. fakat bizim yeni- meşgul olmağa başladığımız bir mesken ve gayri sıhhi İkametgâhlar dâvası vardır.
Bütün bunlar programa İhtiyaç gösterdiği kadar paraya da muhtaç İşlerdir. Binaenaleyh ‘’hükûmetin zaman zamaıı İstanbul belediyesi bütçesinden
Yeni ticaret rejimi
Yapağı tacirlerinden Faik Ustar «Her şeyden evvel istihsali arttırmak lâzım > diyor
tlân edilen yeni dış ticaret rejimi hakkında piyasanın fikirlerini iki gündenberl neşrediyoruz. Bugün de tanınmış tiftik ve yapağı tacirlerinden Faik Ustar konuşuyor:
— Bence yeni hükümetin karar altına alıp İlân ettiği yetil ticaret reJimL hakkında söz söylemek ve fazla mütalâa yürütmek İçin zaman pek erkendir. Bununla beraber umumiyetle yeni sistemin manzarası, ticari muameleleri kolaylaştırması ve formaliteleri kısması bakımından yerinde alınmış bir karar olarak kabul edilebilir. Fakat ithalât İşlerini kolaylaştırmak, İhracat lisans formalitelerini kaldırmak, biraz da gönül edici kararlardır. Halbuki yalnız bu yol. memleket ekonomisini tatmin etmeye kâfi gelmez. Yeni ticaret rejiminin hayatı ucuzlatmak İçin çok İyi niyetle hazırlanmış olduğunu kabul
inekle beraber bu ucuzluğu garanti etmek doğru olamaz. Zira
efe-
ucuzluğu temin etmek için yalnız İthalât İçini kolaylaştırmak kâfi değildir.
Bundan başka ithalât eşyalarının ucuzlaması bizim değil, satıoı yabancı memleketlerin piyasalarına bağlı bLr İştir. Buna misal olarak bugün yurdumuz İçin çok lüzumlu bazı maddeleri eski yıilara nazaran çok daha pahalıya mal ettiğimizi oöyley biliriz, Ben alkışlamak hususunda müşkülpesendim. Kanaatimce, yerinde olmayan okşayıcı mütalâalar, samimi tel .kkl edilmemelidir.
Benim sabırsızlıkla beklediğim şey, yurt ekonomisini tanzim edecek kararlardan ziyade İstihsali arttıracak süratU kararların alınmasıdır. Yoksa İthalâtın formalitelerin! kolaylaştıran veya İhracatı körükleyen kararlar, karın doyurucu sayılamaz. Dof.ru dürtlst istatistiklerden mahrum olmakla beraber bir ço:( İstihsal maddelerinin azalmakta olduğunu üzülerek kay-
Açılıj ve programlar
Haberler
Karışık Hafif ötle mlialtl Şarkılar. Okuyan: Ekrem Kon-e«r.
Sanatkâr Bedle Statzer hek-ksnda; konuşan: Alildir» D a. ver . Şarkı ve Türküler Pl. Orkestra eserleri Pl. Programlar ve kapanı* Atılış ve programlar Konuşma.
Karilik hafif »ks»tn mUelgl Pl. Vurdun her (cHjeıindea deyip er ve Böyleyişler.
Koniışms, Haber ter İstanbul haberleri
Konuşma
Radyo senfoni 'orkeıtraıı kon-MLl/ık dünyalından çeşitli Örnekler Fi.
Şarkılar. Tanju.
Sohbetler.
San soldan Konuşma Fasıl heyeti Konuşma
Hafi i sololar Pl.
Sat eserleri Çılanlar: man Erffuncr (Neyi, A**f guner (Tamburi
Haberler
Dans m(WI Pl. Program! >r ve kapanış
ANKARA RADYOSU Öql« »e akşam oroçraau Açılış ve program M.S. «arı
M4UH şarkılar- Okuyan: dik» çaııdariı Habrlçr Mi l. Orkestra parçalan I ÖR "• Gazetesi MıtMk: Opera Aryalan PL Fava raporu, akşam programı
Açılış ve program
Müzik: ince saz ŞcUrabsn
faalli Okuyan: Mâıehlıer Cüyer
15.-4 Konuşma
IS 5 Müzik: Hafif meliKİUcr PL I' 30 M. S. »yan ve haberler.
1 f.'.S Tarihten bir yaprak ' HU» Müzik: T3rih1 Türk müziği
»•na u.ı.ı.u. müzikleri Pl,
20.15 Radyo Gazctcal 2030 Serbes saat
2035 Müflk: Uvertürler Pl.
21,W Konuşma: TürMj’ede Bfanhari PiAnı.
21.15 Müzik: Elgnr SI - Minör Keman konçertonu Pl. Çalan Yeli udi Menuhlm.
22,00 Konuşma. Büyük Zafer: (Gene! Kurmay adına konuşan: Kurmay binbaşı Feridun Akkor).
22.15 Müzik: Dans müziği PL 22.45 M. S. ayan ve haberler 2.1.00 Program ve kapanış.
Yarın labahkl program
7.25 Açılış ve program
730 m. S. «yarı
731 Müzik: Hafif uvertürler PL 7.45 Haberler
8,00 Müzik: Şarkı ve Türküler PL 8.15 Müzik: Hafif şarkılar PL
8.23 Günün programı ve hava ra-
a.Jtt’ Müzik: Hatif müzik PL
dcdeblltrlz. Halbuki komşu memleketlerde ve rakiplerimizde boyuna İstihsal artışlarına şahit oluyoruz. İşte bizi selâmete erdirecek yegâne yol budur. Zira İhracat ve İthalâtta, muvazene temin edilse dahi bizim İçin tatminkâr değildir.
Yeril sanayiimizin çoktan reşit halini geçirdiğine göre bunları okşamamak hususundaki karar ve düşüncelere ban do İştirak ederim. Zira, bu millet fabrikaların uyakla durabilmesi için pahalı Hallerle mal anlın almak mahkûmiyetinden artık kurtulmalıdır.
Netice İtibariyle şunu söyllye-ylm kİ yeni rejim bir çok bakımlardan eksiktir. Fakat alınan bu kararlarda hüsnüniyet prensibi hâkim olduğuna göre: daha verimli kararları bekliye-blllrlz.»
Brezilyada kahve fiatleri yükselmeğe başladı
Dıç pazarlardan gelen haber» lere göre Brezilyada kahve fiab» leri yükselmeye baklam ıştır. Fakat bu fiat. yükselLjl şehrimi» piyasasına henüz İntikal etnıl» değildir. Çünkü hâlen satılan mallar eski flatle alınmış kahvelerdir. Toptan piyasada 3 numaralı kahve 740 kuruş, 5 numaralı kahve de 73fl kuruştan muamele görmektedir. Perakende piyasada ise çekilmiş kahvn 050-1000 kuruş arasında satd-mak tadır.
Fazla mesai yapan ha&tane doktorları
Fazla mesai yapan haatan» mütohassLslarlle nöbetçi doktorlarına ve hakimlere ve profesörlere maaşlarından gayri taamına t namı ile verilen paraya benzer munzam bir ücret verilmesi İstenmektedir.
Bu hususun alâkalı makamlara duyurulacağı söylenmektedir.
AKSAM
25 Ağustos 1950
Sahile ♦
Bir dâvanın hazin duruşması “Molla Aşkı,, cinayeti şayanı dikkat safhada
İki kahveci arasında geçen kanlt boğuşma ağır ceza mahkemesinde şayanı dikkat safhalar gösterdi ve katil sanığı kahveci tahliye olundu
Yazan: Remzi TOZANOĞLÜ
Birinci ağırceza mahkemesi. Arap saçı gibi karışık bir cinayet dâvasının düğümlerini birer birer çözmeğe uğraşıyor.
Balat sırttarnda Mollaaşkl mahallesi civarında birbirine bitişik UcL kahvehane sahibi a-rasmdaki rekabetten doğan bir cinayet... Bu kahvehanelerden biri zabıtaca mühürlenmiş... öteki rakipsiz kalmış... Kapalı kahvehanenin sahibi, açık kahvehane sahibini en baş can düşmanı addediyor ve bur.lardar birinin sarfettılgi kinayeli küçül’ bir söz veyahut şöyle bir yan bakış, benzine kibrit tutmağa benziyor ve nihayet iki kahvehane sahibi Zeynel »e Kadri blı akşam geç vakit çatışıyorlar evvelâ bir küfür ve yumruk düellosu oluyor, bunu takiben dr tabancalar çekiliyor. Zeynel, bu el tabanca atıyor, kurşun havaya gidiyor, Kadri de bir iki' el ateş ediyor, çıkan kurşulardaD biri Zeynel® isabet edip yara-buımasma ve sokağın orta yerine yıkılmasına sebep oluyor Bu sırada Kadrinin babası Malım ut da araya girip iki tarafı yatıştırmak niyetinde ise de bir filim gibi süratli geçen lift dişeler, Mahmudun bu müdahalesine mâni oluyor ve az evvel yaralanarak yere yıkılan Zcy-nc'in elinde bulunan tabanca-rını onun kahvehanesinde çalıcı) Mustafa adında biri alarak Eadriye doŞru ateş ediyor, tıkat ıı sırada ihtiyar Mahmul araya girmiş bulunduğundan kurşunu o yiyor ve hemen oracıkta da can veriyor. Diğer yaran hastaneye kaldırılıyor. Mas tafa da o andan itibaren kayıplara karışıyor ve yapılan büliın aramalara rağmen de h&lâ bulunmuş değildir.
ağır cezalı olmak vasfından gıkmış, kanunun «tevkif» lçlu gösterdiği şartlar orladan kalkmış tır. Asıl kastilin hâlâ, meydanda olmadığı Ve koçak olduğu gölu-lüyor. Binaenaleyh Zeyneiln tahliyesi gerekiyor!...»
Bu sırada, bir tarafta, ölenin varisleri, diğer tarafta dinleyiciler arasında mevkufun karısı
ve çocukları ayrı ayrı ağlaşıyorlar. «Ateş düştüğü yeri yakar» diyorlar. İki taraf da kendi kayıplarına yanıyor.
Bu sırada sanık avukatı bir noktaya daha temas ediyor:
«— Cürmün vasfı değiştiğine ı göre, son kabul edilen Af kanunu şümulüne girmekledir. Bunun takdiri mahkemeye aittir ve bir vicdani tetkik İşidir.»
Mahkeme heyeti, mevkufu da, davacı tarafı da salonun dışarısına çıkartıp yarını saat kadar bir müzakerede bulunduktan sonra bunları tekrar salona ol-dırtıyor.
Son dinlenen şahitlerin söylediklerine ve duruşma safahatı-tının seyrine göre Zeyrehn tahliyesine, duruşmaya gayrı mevkuf olarak devam edilmesine karar vererek muhakemeyi başka güne bırakıyor,

Zeyneiln karısı He çocukları onunla sarmaş dolaş oluyorlar ölen Mahmudun ailesi efradı, asıl kaatilln henüz ele geçmemiş olmasından müteessir, rt-züntü içinde oradan uzaklaşıyorlar.
Büyük fil insan kokusu almış gibi ilerlemeğebaşladı
Kurbağalı semti
Belediye fen işleri müdürlüğünün cevabı
Cevaptan anlaşılan şudur: Şikâyetler haklıdır, Belediye derde çare bulmağa çalışıyor
Zeynel İle Zeynell yarala., u> Kadri adllyeye verilmişler, bunlardan Kadrinin akil durun m üzerinde yapılan müşahedeler, hakkında kanuni muamele ya-pdamıyacak bir netice verdiğinden sorgu hâkimi ademi takip kararlyle Kadriyl akıl hastanesine, Zeynell de adam öldürmek suçundan ağırceza mahkemesi huzuruna sevkecUyor.
İddia şekli: MahmUdU, Zey-Ddln vurmuş olduğu noktası tice rinde...
Duruşmanın soji oturumunda dinlenen Kadrlye, Nuriye ve Sırrı kimlerinde üç şahit, hrd.i kaçak bulunan Muştalanın Zey-relln elindeki tabancayı alarak ateşlediğini ve Muştafanın attığı bu tabancanın kurşunu İle Mahmudun yaralanıp öldüğünü söylemişlerdir.
Vaziyet bu şekli alınca, adam Öldürmek zan m altında bulunan Zeyneiln avukatı Burhan Apaydın söz alıyor ve diyor kİ;
«— Zeynel, Yugo6İavyadakl rejimden kaçarak buraya gelmiş ve sığınmış bir adamdır. Dinlenen şahitler hâdiseyi kâfi derecede anlatmışlardır. İşlenen suç
Barışmayı kabul etmıyen eski metresini yaraladı
Bakırkoyde Osmanlyede Mektep sokağında oturan Ayşe Tunç dün gece evine giderken, evvelce beraber iki sene kadar metres hayatı yaşadığı Mehnıe'tle karşılaşmış. Mehmet, Ay şeye yeniden barışma teklifinde bulunmuştur. Ayşe Tunç, bu teklifi kabul etmemiş ve bir daha katiyen bir araya gelemlyece-ğlnl söylemiştir.
Buna hırslanan Mehmet, taşıdığı bıçağı çekmiş ve Ayşe Tıınç’u vücudunun muhtelif yer terinden yaralamıştır. Ayşe tedavi altına alınmış, Mehmet ya kalanarak hakkında takibata girişilmiştir.
İzmir Fuarında
îzmlr 24 (Akşam) — Fuardaki Çekoslovak pavyonunda dün Vali. Belediye Başkanı, iş adamları ve gazetecilere bir kokteyl parti verildi. Çekoslovak Elçisi Karel Dufek, pavyon müdürü Frldrlk bir konuşma yaparak, Türk - Çekoslovak ticaretinin genişletilmesi ve gelecek seneki , fuara daha geniş İştirak etmek arzusunda olduklarını belirtti.
Başında bu çok vahşî bir aygır İH He dolaşan Bürünün peşine koyulmuştuk. Ben her halde arkadaşım Blll'ln intikamını almağı, bu suretle verilen İkramiyeyi pek talihsiz doğan küçük Blll’ln kumbarasına, koymayı kararlaştırmıştım. Müstemleke valisinin tavsiyesi üzerine kabile reisi bana müzahir olmaya mecbur tutulmuştu. Fakat o bu muazzam cüsseli filden dehşetli korkuyor. Bu hayvanda da mukaddes bir ruhun mevcudiyetine İnanıyordu. Bu itibarla beni kabil olduğu kadar yanlış bir yola sevkederek. file dokunulma-masını istiyordu.
Fil sürüsünün yolunu keşfettiğimde, kab'üe reis! buranın bataklık olduğunu ileri sürerek beni buraya yürüyüşten alıkoymak İçin uğraştı. Ekimdeki haritanın, çok iyi ve hassas işlenmiş olmamasına rağmen, bu bataklıkların ilerisinde Pungııe vfi dişini Buslden ayıran bir suyun mevcudiyetini gösteriyordu. Bu bataklıklardan sonra yüz metre yüksekliğinde bir tepe ile, bu tepenin eteklerindeki toprağın da batak olmadığı kati İdi. Buraları bilâkis kayalık ve kura bir arazi İdi. Pek muhtemel olarak burada bir çok hendekler kurumuş su yatakları vardı. Yağmur mevsiminde burası dolar ve kurak mevsimde İse boş dururdu.
Kabile reisine eUmle göstererek:
— Oraya gideceğiz dedim, o bunu benden hiç beklemiyordu. Evet oraya, yarın gideceğiz vc seo de beraber geleceksin. O tepelere çıkacağız, o koca fiil a-rayacağız. Anladın mı hani a-yağında üç tırnağı olan o aygın arayıp bulacağız.
Benim bu kati İfadem, ve oe istediğimi açıklamam onu şaşırtmıştı. Zavallı herif titremeğe başlamıştı ve kekellyerak bana:
— Birana sen ölmek mİ İstiyorsun. O seni öldürür, bütün diğer beyaz avcılar gibi sen de ölürsün. Beyaz, siyah o önüne çıkan insanı ezer ve pestilini çıkarır, diyordu.
Evet ben bunu iyice biliyordum. Bili'in feci ölümünü güzümle görmüştüm ve bu tehdidi d« çok defa İşitmlşrim. Bu, yerlilerin haline gelmişti. Yüzlerce ve hattâ binlerce kurban verdikleri vahşi hayvanlara huşu ile hürmet ediyorlardı. Tam isabetli bir kurşunla böyle bir hayvanın yere serileceğine lna-namıyorlartiL Ben kabile reisinden artık başka bir söz bekliyordum. Tekrar katiyetle:
— Yann oraya gideceğiz diye tekrarladım ve ona beyaz memurun verdiği emri hatırlattım.
Hareket
Ertesi günü maiyetim yalnız bir kişiden İbaretti. O da Bom-bo İdi Geceleyin, beklediğim veçhile, kabile reisi gayet gtzti olarak kamptan kaçmıştı. Buna ilâveten diğer iiç uşağımız da
- S1 -
'■ ■ 11,11 Çeviren : ~j
kabile reisinin peşine takılmışlardı.
Fakat ben yolu öğrenmiştim. Bataklıklardan kendimize emin bir yol bulmuştuk. Hesapladığımız veçhile bu yan batak yollardan, kaza ve belâya uğramadan geçtikten sonra, kurak ve kayalık araziye geliyorduk. Tepelere cioğra tırmandıkça, a-yağınıızın altındaki topraklar da safi*am-lpyr>r vc nebatat azalıyordu. Bir ufak tepeyi aş* taktan sonra, bir şelâlenin akışını İşi ti yorduk. Kısa ve ınülâ-yim bir inişi mütaakıp derin bîr hendek tepenin her iö tarafında devam ediyordu. Bu hendeğin kenarlan gayet dik ve saıptı. Hendeğin genişliği tahminen üç metre vardı Hendeğin diğer tarafında güzel bir su fışkırıyor ve vadiye doğru akıyordu. Boğazım çok kurumuştu. Bir yudum su İstiyordum. Tepeden aşağı indik. Bu suretle pınara yaklaşmıştık. Yerler oldukça ratlpti. Bu topraklar üzerinde yürümeğe başladığımız anda gözüme bir çok fil izleri ilişti. Eğilerek bu İzleri muayeneye başladım. Birden | bir sevinç havası ağzımdan koptu, Burada gördüğümüz bir m ayağının IeI. Daha derin İdi ve dördüncü tırnağı dahi noksandı. İşte şimdi iki haftadan-beri takip ettiğimiz fil sürüsünün ayak İzlerine raslamıştak. Bu İz çok taze idi ve sathında daha Wç bir kabarcık husule gelmemişti.
Şimdiye kadar yürüyüşümüzde İtinalı hareket etmiyor ve arada sırada Bombo ile tek tiik konuşu yorduk. Fakta şimdi etrafımız tamamen değişmişti. ! Tehlikeli bir çerçeve içinde bulunuyorduk. Güneş birdenbire ' beni yakıyor ve terler de sırtımdan şakır şakır akıyordu. Etraftaki sessizlik çok korkunçtu. Ben bir şeyler İşitiyordum | veyahut bana öyle geliyordu.
Bir çok korkunç ulumalar. Bu 111 aygırını bulmak için artık sabırsızlığım kalmamıştı Âdeta içimden silinmişti. Ben şimdi vakit istiyordum. Hattâ. İçimden dualar etmeğe başlamıştım. Hayatımda en tehlikeli imtihanı her an geçirecektim. Ya bu muazzam fiil öldürecek veyahut ta ölecektim.
Bir parça ilerlmzlde batıya doğru bir orman görünüyordu. Kalktım ve etrafa çabuk bir göz attım. Kuzeye ve güneye doğru etrafım iz. tamamen açıktı. Arkamızda bir muazzam parmaklık gibi daha yarım saat evvel geçtiğimiz derin hendek vardı.
Büyük fil göründü
Bombo birden karşıya bak diye mırıldandı. Az kaldı kendini unutarak bağıracaktı.
Birden döndüm ve karşıdaki ormana bakmaya başladım. O anda o fil aygırı meydana çıkmaya uğraşıyordu. Birden bir
çatırdı oklu ve ilerlemesine mâni olan Del insan kalınlığındaki ağaç gövdesini kibrit çöpü gibi, söküp bir kenara fırlattı. Artık tamamen meydanda idi. Blll'ln bu hayvan hakkında ahlattıkları kâfi bile değildi. Hakikatte bu hayvan çok İri ve korkunçtu.
Biz şimdi tamamen meydanda duran hayvandan tahminen 60 metre İleride İdik. Allaha çok şükür, bu filler miyop torlar. Bu sebeple 60 metreden bizi keşfetmesine imkân yoktu. Fakat şimdiye kadar hafif hafif esen rüzgâr birdenbire' kuvvetli bir şekilde esmeğe başladı. Fil gayet ağır bir kaç adım attı ve hortumunu yukarıya doğru kaldırarak havayı yokladı- Şimdilik daha şüphe edilecek hiç bir vaziyet yoktu. O yelken gibi kulaklarım havada bir yelpaze gibi sallıyor ve en ufak gürültüyü duymak İstiyordu. Bizim mevMJnttel hiç nc müsait olamazdı.
Bu melun vahşî hayvan bizim burada olduğumuzu hissederse, bu durumda hayatımızın ihtimal son saatlerini yaşıyorduk. Onu hattâ yere sermeğe muvaffak dahi olsak, kendisini takip eden sürü arkasından gelerek İntikamını bizden alabilirdi. Bize ne kalırdı? Kaçmak. Kaçarken bir kayaya ayağımız takılarak, veyahut hendeği atlarken, yuvarianac aktık.
Biz bu kapana düşmüştük ve bu bile bUe olmuştu. Bombo ne diyebilirdi. O benim emrimde İdi. Memleketinde fil yoktu. Avcı değfldl. Yalnız benim şoförüm İdi. Demc-k kİ benim ba İşte dikkatli olmam gerekiyordu.
Aygır fil kararsız bir vaziyette İdi. Yerinde duruyordu. Demek kİ daha İnsan kokusu almamıştı, şimdi Uö kulağım kapattı ve hortumunu yakm ormanın İçine sokarak bir taze dal kopardı ve ağzına doğru sürdü. Ben birden derin nefes aldım ve ferahladım, şimdi ne yapacağımı veyahut ne yapabileceğimi düşünüyordum. Bu çıkmaz sokaktan nasıl kurtulacaktık?
Tehlikeyi geçmiş gibi addettiğim bir anda, fil ormana girmeğe hazırlanıyordu. Fakat rüzgâr birden daha kuvvetlice esmeğe başladı. O anda fil da tekrar bir durakladı. Hortumunun ucunda tuttuğu bir yeşil elalı yere fırlattı ve hortumunu, tekrar yukarıya kaldırarak, bütün koku alma hissin! topladı. Havadan İnsan kokusu almış gibi tetikte bulunuyordu. En ufak bir gürültüye ehemmiyet vererek tepden aşağıya doğru iniyordu.
Bir mihrace yelpazesini andıran kulaklarını birden dikleştirerek bize doğru yürüyordu. Ben her ihtimale karşı silâhımı omuzııma dayadım. Fİ) bir kaç adım daha attı ve şimdi bizim nerede olduğumuzu biliyordu. Birden gayet İnce bir surette uludu.
(Arkası var)
Belediye Fen İşleri Müdürlüğünden: — Akşam gazetesinin 17. Ağustos. 1950 perşembe giin-lii nüshasının 3 iıncil sahnesinde (Kurbagahdere semti sâkinlerinin haklı bir şikâyeLB başlıklı yazı tetkik edildi.
Yazının miınderecatındakl şikâyetlere cevabizim aşağıda sı-raslyle izah edilmiştir:
1 — Kurbağalıde reye Bahariye ve Cevizlik semtlerinin lâğım mecraları akıtılmakta olduğundan şikâyet edilmektedir. Filhakika Belediyemiz bu vazfyetl bundan on İki sene evvel bu mahzurun önünü almak İçin yapılan etüd neticesi mevcut a-van projeye göre dereye akan lâğım mecralarını toplamak ve toplantı mevkiinde tesis edilecek tesisatla Kadıköy Altıyolagzma terfi İle isale etmek ve Altıyol ağzından cazibe! tesiriyle Kadıköy Kumluk mevklindekl Zalıa-ros iskelesinde tesis ve inşa edilecek tasfiye tesisatına sevkedl-lip burada tasfiye edildikten sonra mevadı gaitayı dubalarla denize atmak ve suyunu da denize bırakmaktır. Bu İşin yapılan avan keşline nazaran tas-, fiye tesisatı 600.000 lira ve diğer Kurbağanda yapılacak terfi telisleriyle beraber boru tesisatı 400.000 Ura kİ tahminen 1.000.000 liralık bir İş olduğu görülmüştür.
Bu İşi yapabilmek için lüzumlu tahsisat temin edilemediğinden bu esaslı tesisat ve inşaat yapılıncaya kadar mahzuru bilhassa tahta köprü civarında muhtelif noktalarda bildirilen semtlerden dereye akan ve muhtelif yerler! kirleten mecraların dereye muhtelif noktalarda a-kıtılması menedilerek bir noktada toplanmış ve bu noktada da mevadı gaitayı teressüp edecek büyük bir fosseptik yapılarak mevadı gaita bu fosseptikte toplanmakta ve fosseptikten çıkan sular da yine ayrıca tertemiz ve duru bir su olarak dereye akıtılmaktadır.
Bu tesisatı yaptıktan sonra şikâyet mevzuu olan semtlerden yeniden hiçbir lâğım mecrası akıttırılmam akla ve o semtlerdeki evlerin pis suları septLkçu-kurlarla İdare ettirilmektedir. Bu kere bildirilen Kadıköy gaz hanesinin yağlı kömür artıkla-rlyle o civardaki hamamın şirketlerinin dereye akıhlmaması için İdare ve sahiplerine Kadıköy kaymakamlığı marifetiyle gerekil tebligat yaptırılmıştır. Ve sonradan hâsıl olduğu anlaşılan bu vaziyet önlenecektir.
2 — Derenin dolmasına gelince: Yine Belediyemiz bunu beş altı yıl evvel derenin teressü-batla dolduğunu görmüş ve bu teressilbatın temizlenmesine teşebbüs etmiştir, tik olarak tram
vay köprüsünden İtibaren denize mansap olduğu noktaya kadar 70.000 metre mlkâb teressü-bat 100.000 lira sarflyle Û10 yılında temlzlettlrllmlştir. Derenin hakikaten İşbu temizlenen ön kısmın dolmasından geriye teperek menbalara doğru taşma vaziyeti önlenmiştir. Derenin tramvay köprüsüyle membaa doğru olan kısmın temizlenmesine gelince; bu İşin yalnız temizlenme İle İktifa edilmesi ileride yine pek çabuk dolup yapılacak masrafların heder olmaması İçin derenin menbnına kadar ıslah İşiyle alâkadar olduğu görülmüş ve derelerin ve çayların ıslahı ayrıca bir ihtisas İşi olduğundan ve bu işlerle de Bayındırlık Bakanlığı meşgul bulunduğundan bu derenin temizlenmesi ve ıslahına alt proje ve keşif evrakının hazırlanması Bayındırlık Bakanlığından rica edilmiş ve Bakanlıktan bir mühendis lzorı edilerek telklkat yaptırılmış ve telklkat neticesi yapılması lâzım gelen proje ve keşifler henüz daha yapılıp Belediyemize gönderilmemiştir. Tekrar Bakanlık nezdinde teşebbüs ettik. Islaha ait proje ve ke şif evrakı bitirildiğinde bu İşin tatbikatına geçilmesine teşebbüs edilecektir. Maamaflh esas projeye İntizar em mütemadi tâmirat ve ihale suretiyle kısmî dolmuş mevziî yerler temlzlettlrll-mektedlr.
3 — Geçen sene yıkılıp da tâ-mir edilemediğinden şikâyet e-dllen ahşap köprünün yerine bir köprü İnşasına alt proje ve keşif evrakı hazırlanmış, bu işe tahsisat olmadığından yaptırılamamış, 950 yılında tahsisat temin edilmiş ve İşbu neşriyatın yapılmasından evvel eksiltmeye çıkarılmıştır. Eylülün İlk haftasında 4.9.950 tarihinde I-halesl yapılıp inşasına başlanacaktır.
BEYAZLI KADIN
Aşk ve macera romanı
Yaran. H. W. Colilns
Tefrika
— Bıı İki bayan, bize oyun etmişler. bay Hartrlght! Şimdi artık Slr Perclval’m gelmesin! bekitmemizden gayrı çare kalmadı. Kadehinizi doldurmıyacak mısınız? Mükemmel Porto! Eski bir şarapmış hissin! veriyor. Doğ rusunu sorarsanız benim evimde, mahzenlerimde bundan âlâsı da vardır ya...
Oturma salonuna döndüğümüz zaman bayan Halcombe a-ncık iskambil oynamamızı teklif elti.
Mûrebblye, ananevi koltuğuna kuruldu Bayan Falrtle de piyanosunun başına geçti. Bana göz ucuyla şöyle bir baktı. Tereddüdümü görünce, notasını e-Jlne alarak, yanıma yürüdü. Notayı nçarak sordu:
- Mozart’ın b.u melodisini pek sevdiğinizi biîlvonun. Sizin İçin
Tercüme eden: (Vâ-Nü.
NO. 26 .
çalayım mı?
Teşekkür etmeme vakit kalmadan. piyanoya döndü. Bir kaç a-korda vurdu. Derken bana döndü. Alçak sesle dedi kİ:
— Eski yerinize yine oturmaz mısınız?
Heyecanla cevap verdim:
— Sonuncu defa olarak oturayım.
Gözü notalarda dedi kl:
— Aramızdan gittiğinize ne kadar üzüldüğümü tasavvur e-demezsbı.
Gözleri hafifçe yaşarmıştı, dudakları titriyordu, yüzü sararmıştı.
— Bu sözlerinizi vc haliniz) asla unutmıyacagım, bayan Fa-İrllcl
Dalgın bir halde çalmağa başladı. Piyanoda usta olduğu halde fosnotlra yapıyordu. Ablası
muhaveresinin ortasında sıçrayıp bize baktı:
— Nedir bu çaldığın güzelini.. Şaka mı ediyorsun, hasta mısın?
Ben de vaziyeti kurtarmak I-çln yerimden kalktım. Oyun masasına yaklaştım. Fakat daha evvel Lauranın şöyle mırıldandığını duydum:
— Sonuncu akşam olduğu için mutlaka çalmak, hem de İyi çalmak İstiyorum.
Halcombe mürebblyeye seslendi:
— Haydi bayan Vesey, gelin bay Hartright’a partönerlik e-dln; biz, ikimiz başbaşa ekarte-den yorulduk.
Gecenin geri kalan kısmı hâdlsesiz geçti. tik devam eden mürcbblye oldu.
— Hareketinizden önce sizi göremlyeceglm, bay Hartright — dedi. — Bizden ayrılacağınızdan dolayı çok müteessirim. Muhitimizde bulunduğunuz müddetçe benim gibi ihtiyar bîr kadına dalma alâka gösterdiniz. Hep gönlümü aldınız. Size teşek kür ederim. Bahtıma açık olsun. Hayatta saadetler dilerim.
Avukat Glhnore devam etti:
— İnşallah ilerde de görüşmek lırsaLını buluruz, bay Hartright. Güle güle, azizim, güle güle.
Bayan Halcombe elimi sıkarken:
— Yann saat yedi buçukta... — dedi; fakat alçak sesle İlâve etti: — Bu akşam takındığınız tavır, hayat boyunca sizi bana dost, etmiştir.
Lauranın uzattığı elini sıkarken kekeledim:
— Ben, pek erken gideceğim, küçük hanım... O saatte sizi elbet...
— Yok. yok! Görmemem olmaz. Ben de inerim... Ablamla ve s!21nle beraber kahvaltı e-dcceğlm. Geçen üç ayı unutacak derecede nankör değilim.
Daha fazla bazı şeyler söyleyecekti. Fakat nefesi yetmedi. Eli elimden kurtuldu. Laura, silindi, gitti.
Llmmeridge malikânesindeki son saatlerim, pek hızlı, pek hareketli geçti. Saat tam yedi buçukta yemek odasına İndiğim zaman iki talebemi kahvaltı
masasında buldum.
Sabahın serin havasında, gûya bazı şeyler konuşmak teşebbüsünde bulunduk. Bu feci İşkenceye nihayet vermek mak-sadlyle herkesten önce sofradan kalktım.
Elimi ablasına uzattığım sırada, Laura .yerinden fırladı, birdenbire odadan çıktı.
Halcombe:
— Görüyorsunuz! — dedi. — Bu netice, sizin İçin de, onun 1-çin de en hayırlısı İmiş.
Konuşmaksam bir an öylece durdum. Heyecan, gırtlağımı tıkıyordu.
— Arada sırada mektup yazmanızı acaba hak etlim nıl? — diye sordum.
— Elbette haketttnlz. Olup biten hâdiselerden sizi muntazaman haberdar edeceğini... Benim delice müdahalemi unutacağınız gün...
Onun da ses! pürüzlendi, gözleri yaşardı. İki elimi birden tuttu. Muhabbette sıkıp dedi kl:
— Dostum olduğunuzu asla u-nutmıyaeağım. Kardeşimin de dostu olduğunuzu... (Yaklaştı, (Arkası var)

Fatih İkinci Sulh Hukuk Yargıçlısından
049/689
Davacı hazine vekili avukat Hüseyin Balkançı tarafından Fatih Atik Ali paşa Kimyager sokak 19 No.dan ve bilâhare tavazzuh eden Malta Madalyon sineması bitişiğinde komisyoncu olarak Fikret Kutlay aranmış İse de tebligatlar bllâtebllğ İade edildiğinden liâuen davetiye ve gıyap karan tebliğine rağmen duruşmada bizzat veya bllvekâle hazır bulunulmamış olduğundan duruşmaya gıyaben, devamla müddeablh 275 lira 74 kuruşun 9,5 faiz. % 8 vekâlet ücretiyle birlikte 8/5/950 tarihinde tahsiline karar verilmiş olduğundan tarihi İlândan İtibaren sekiz gün içinde temyizi dava edilmediği takdirde hükmün kesbl katiyet edeceği ilânen tebliğ olunur. (11689)
İstanbul Emniyet Sandığı Direktörlüğünden
49/2289
Emniyet Sandığına borçlu ölü Salim Ergin (Osman oğlu) varislerine İlân yolile tebliğ Bay Salim Ergin sağlığında: Kadıköy Caferağa mahallesi Muvakklthane sokak eski 29. 29
mükerrer yeni ve taj 77, 79 NoJı dükkânı olan kârglr bir evin 1/2 hissesini sandığımız Kadıköy şubesine birinci derecede İpotek göstererek 19/11/948 tarihinde H’ 703 hesap numarasile sandığımızdan aldığı 800 lira borcu 19/6/950 tarihine kadar ödemediğinden faiz, ve masarifi İle beraber borç 624 lira 90 kuruş olmuştur. Bu sebeple 3202 numaralı kanun mucibince hakkında İcra takibi başlamak üzere tanzim olunan İhbarname borçlunun mukavelenamede gösterdiği İkametgâhına gönderilmiş ise de borçlu Salim Ergin'ln öldüğü anlaşılmış ve tebliğ yapılamamıştır. Mezkûr kanımın 45 Lnct maddesi vefat halinde tebligatın İlân sureliyle yapılmasını âmirdir. Borçlu Salim Eıgln'ln mirasçıları işbu ilân tarLhlnden itibaren bir buçuk ay çlnde sandığımıza müracaatla murislerinin borcunu ödemeleri veya kanunen kabule şayan bir itirazları varsa bildirmeler! lâzımdır. Mirasçılar İpoteği kurtarmazlar veyahut başiıyan takibi usu) dairesinde durdurmazlarsa İpotekli gayrı menkul mezkûr kanuna göre sandıkça satılacaktır.. Bu cihetler alâ-I kadarlarca bilinip ona göre hareket edlLlmek ve her birine ajh ' ayrı İhbarname tebliği makamına kaim olmak üzere keyfiyet ilân olunur (1170S1
Âmerikadan kore cephesine sevkiyat nasıl yapılıyor?
Türk hekimliğinin biiyiik kayıbı
Serbes tiyatrocular yeni
Bir tümenin nakli için 250 bin ton hacminde gemiye ihtiyaç var
Ord. Prof. M. Hayrullah Diker vefat etti
Tazan:
Dr, Brdl ŞEHSCVAROĞl.D
birinci gününün tesit! Amerikan
Temmuzun eğlencelerle «birinci deniz piyadeleri tümeni» nde bir teamüldür. Bu sena de tümen mensuplarının aileleri davet edilerek türlü türlü gösteriler yapılmak suretiyle buğun kutlanmakta iken tümenin Koreye hareketi hakkında Vaşing-ton'dan emir gelmiş olduğu haberi şayi oldu. Bunun üzerine davetliler grup grup toplanarak haber üzerinde heyecanlı münakaşalar yapmağa banladıklarından gösterilere son verilmek mecburiyeti hasıl oldu. Komutanın Kısa bir hitabesinden sonra geçit resmi yapıldı, intiba» gösterilerin hakiki sahada tatbikata geçileceği merkezinde İd)
Kırk sekiz saat sonra tümenden ilk kafileler 'San Dlego) da vapurlara biniyorlardı. Erler sırtlarında çantaları vapurlara girerlerken diğer tarafta rıhtıma yanaşmış şileplerin kuvvetli vinçleri bu birliklere alt ağıl teçhizatı gemilere alıyorlardı. Amerikan ordusu İçinde «Uçan balıklar» lâkabını almış olan bu tümende ikinci dünya savaşını görmüş gaziler mevcut olduğu gibi yaşı henüz yirmiyi bulmamış gençler de vardı. Yaşlan yirmiden aşağı olan böyle erlere (Saıı Dlego) da bulundukları saatlerde yaşlarının küçüklü» ğünden dolayı şehir barlarından hiç bir İçki verilmemlşU.
Kadro esaslarına nazaran birinci deniz piyadeleri tümenin de personel mevcudu (16) bin olmak lâzımdı. Tümenin Uzak Doğu cephesine hareket emri geldiği gün tümen mevcudunun yarı yarıya noksan olduğunu söylemekle askeri bir sır ifşa etmiş olmuyorum. Amerikan hükümetinin tasarrufla idare siyaseti yüzünden bütün tümenlerde personel mevcudu kadrolarına nazaran % 20 ite % 60 nispetinde eksik bulunmakta idi. Kore hâdisesi üzerine Tru-man kısmi seferberlik İlân ettiği zaman İlk iş olmak üzere dördü Japonya ve Oklnavada, biri Al man yada ve beşi anavatanda bulunmakta olan on tümenin kadro noksanlarının ikmali işine başlandı.
Mevki komutanına blx tümenin denizden nakli İçin ne kadar gemiye ihtiyaç bulunduğunu sormuştum. İkinci dünya savaşı esnasında nakliyat işlerinde vazife görmüş bir mütehassıs olun Misler Tompkinson bu ihtiyacın naklolunnıakta olan erlerin e.clâha ve teçhizat mevcuduna nazaran tehalüf edeceğini ve bu esas üzerinden er adedine göre 5 İlâ 12 tonilâto üzerinden yer ve gemi hesaplanmak lâzım geldiğini söyledi ve: «Tam es-llh ve techteatlı bir tümenin nakli için hacmi Istiabileri yekûnu '2W> bin tonilâto tutacak adedde gemiye ve meselâ onar bin tonluklardan 25 gemiye İhtiyaç vardır» diye ilâve etil. ____ _ __
E'rinci deniz piyadeleri tüme- ılunmakta olan gemilerin yarısı nl Koreye gitmek üzere «San Dlepoı dan ayrılırken muazzam |gülerdir. Sonra Koredekl bir gemi kafilesinin yola düzül- jsan) limanı Tokyodan hayli düğünü gördük. Denizaltı gemi- mesafededir. Bugün (SanDi^cn)
Tiırk tababetinin son senelerde kaybettiği Akil Muhtarlar, Neş'et ömerler ve Kenan Tevlitler gibi büyük değerlerin arasına bugün de, binlerce hekim yetiştiren kıymetli hocamız Hayrullah Diker karışıyor. Hekim veya hoca, milletvekili veya asker olarak onu hayatının herhangi bir devresinde tanıyan herkes eminim kİ bu kaybın acısını şu anda İçinde duymatta-
Amerika ite Japonya arasındaki mesafeyi ve Pasifik Okyanusunu gösterir harita
Llan Koreye vasati olarak 3-4 haftada gidilebilmektedir Harb bahrlyesl çok acele nakliyat İçin uçak gemilerinden hazırlarını tahsis etmiş ve bunlardan 27 bin tonluk (Phllpptne Seal uçak gemisi Kallfornlya-Han .Japonyaya olan mesafeyi (8) gün yedi saat gibi bir mamanda katederek bir (rekor) yapmış ise de nakliyatın büyüt kısmı bugün orta süratte gemilerle yapılmakladır. Harb bah-riyesinln geceli gündüzlü mesai neticesi Amerlkada sll&h altında bulunmakta olan askeri blı-İlklerin yarı mevcudunu (6) hafta içinde gemilere yukleye-rek yola çıkarmağa muvaifak oluşu takdire değer büyült bir başarıdır.
Uzak Doğudaki Amerikan baş komutanlığı bu kadar uzak mc-refelerden asker ve malzeme getirerek ve masa başındakilerin tasavvur edenılyeceklerl bir çok zorlukları hesaba katarak çok gayri müsavi şartlar altında muharebe yapmaktadır. Fakat harb uzadıkça zaman Amerikalılara yardım edecek ve bugün mevcut zorlukların bir çoğu or-tadarı kalkacaktır.
Bu makale intişar etliği zaman (birinci deniz piyadeler! tümeni) erleri Kore cephesinde dÖgüşmeğe başlamış ve bunları teşyi etmek üzere (San Dlego ı 1 rıhtımına gelmiş olan genç ba-. yanlardan bazılan sevgililerinin ölüm veya kayıp haberini gcil-
■ ren meşum telgrafları almış I olacaklardır Çünkü er nakliyatı
ve İkmal bakımından Amerika: ya bu kadar uzak olan haıb . cephesinden, muhabere fennî-ı nln vasıl olduğu terakki saye' sinde, saati saatine haber alı-ı nabllmektedlr. Bu satırları ya-• zarken ölüm ve şeref yoluna çık
■ mak üzere olan deniz plyadele-ı rbıln (San Dtego) rıhtımında i «Onlan tekrar tepeleyeceğiz'» - diye bağırmalarım hatırlamak-
terinin tecavüzüne İhtimal verilmemekte olduğundan yola çıkan gemilere pek az sayıda harb gemisi refakat etmekteydi. Tümenin hareketinden sonra Ba-rstoVda bulunan ikmal merkezini ziyaret ettim. Buradaki tetkiklerime nazaran bir er İçin1 dan Japonyaya olan mesafeyi bir ayda bir tonluk harb malzemesi lüzumlu imiş. Deniz piyadeleri tümeni gibi muhtelif sınıflara mensup cüzütamlardan terekküp eden bir tümenin ikmali daha müşkül olurmuş. Deniz piyadeleri tümeni gibi bir tümende bulunan bir erin bütün nevakısını ikmal, eri savaşa İhzar ve erin savaş gücünil idame ettirebilmek İçin Amerlkada (9) kişi çalışmaktadır.
Uzak hem de çok Uzak Doğu!
İkinci dünya savaşı esnasında Pasiflkteld Amerikan denin kuv vetlert başkomutanı olan amiral Klng Bakanlığa gönderdiği raporda: «Bu harb Amerika için her şeyden evvel ikmal ve sevkıyat harbidir» demişti. Bu cümle bugün de tekrar olunup durmaktadır. Amerika İle Kore arasındaki mesafe ve Amer İkadan Koreye ulaşmanın ne demek olduğu AvrupalIlara anla-tılablhnek İçin İşi bir misal ile canlandırmak lâzım gelirse «cenubi Amerlkada bulunan ve tecavüze uğrayan /Arjantin) e Londra veya Atlnadan yardıma koşmaktır» diyebiliriz. Kallfor-nlyadakl (San D legal limanından Kareye olan mesafe 11000 kilometredir. Londra veya Atl-nadan (Buenos Aires) şehrine 1 kadar olao meşale bu kadar do değildir. Suib zamanlarında transatlantikler (San Francts-ko* ile Tokyo arasındaki yolu takriben iki haftada kate-icrler-dl. Bugün bahrlyenln elinde bu-
bu transatlantikler süratinde de
CFu-
Çeviren: B. AKSE!.
Ankarada yapılan bir güreşte Yaşar Dogu'nun Smdırgılı Şeriri tuşla yendiğini yazmıştık. Yukarıda Yaşar Doğu ve Sındırgıh güreşten evvel el sıkarken görülüyor.

bir tiyatro kuracaklar
Türk sahne sanatkârlarının düşünceleri
Mâliyeye vergi ödemede güçlükler — İzin meaeletinde karşılaşılan zorluklar —- Belediyeden bir bina tahsis edilmesi istenecek — Tiyatro bayramı hazırlıkları — Şehir Tiyatrosu artistleri iştirak etmiyor!armış — Formalite acaiplikleri...
Mustafa Hayrullah Şehremaneti memurlarından Mehmet Salih efendinin oğludur. 17/T. Evvel/1291 (M. 1874) de îstan-bulda doğmuştur. Üsküdar Rüşte m paşa İptidai mektebini. Fatih askeri rüşdiyeslni, ve mülkiye klâdislnl bitirdikten sonra o da Abdülhamlt devrinin ateşli hürriyet kahramanları arasına karışmak sevdasına düşmüş ve Askeri Tıbbiye'ye yaalmıştır. Daha mektep sıralarında beliren temiz ve merd karakteri onu daima muhitinin sevilen bir insanı yapmış ve o bu sevgi ve çalışma dünyasından 1897 yılında tablb Yüzbaşı olarak ayrılmıştır.
Ondan sonra senelerce vatanın muhtelif köşelerinde, Manastır askeri hastanesLnde, İşli od ra fırkasında tabur hekimliğinde, Kastamonu frengi ta-blbllglnde çalıştıktan sonra 1905 de Kasımpaşa bahriye merkez hastanesine tâyin edilmiştir.
Çalışması ve karakteri Ue buralarda da kendisini sevdiren saydıran Dr. H. Diker 1910 da İhtisas yapmak üzere Fransaya gitmiştir. Parls’de üç senelik hummalı bir çalışma sonunda adli tıb ve sinir hastalıkları İhtisasını vererek memlekete do- Qeylz juunaan sonra muuyeuen nünce gene bahriye merkez memujr]ar gelir. bize vergi ta-hastaneslne verilmiş ve bir ara hakh(llc ettirirler Kazancımızın tıbbi adil müşahadehanesınde de çalışmıştır.
1018 de askeri rütbesi Binbaşılığa terfi ettirilmiş, fakat Cumhuriyetin ilânını mütaakıb 1924 de Tıb Fakültesi Asabiye muallimliğine tâyin edilince, as kerlikten tamamen ayrılarak kendini talebelerine vermiştir. O tarihten 1939 da yaş haddi dolayısüe tekaüt oluncaya kadar da ömrünü bu uğurda harcamıştır. Bu gayretin karşıhğı olarak 1930 yılında Ord. Profesörlüğe terfi etmiştir.
□erek askerlik ve gerekse hocalık hayatında kendisine üzüntü veren bir çok hâdiselerle karşılaşmış. fakat o bütün bunları mert karakteri ve vakur edftsite şikayetsiz ve sessiz atlatmasını bilmiştir. Ben hayatında kendisiyle gerek hocam olarnk ve gerekse onun gibi bir bahriye hekimi otan rahmetli babamın bir dostu sıfatlle çok kereler temas ettim ve gördüm kİ o hiç bir zaman hayatın bu güçlûkle-Irine bulaşmadan bir sevgi ve hürmet hâlesiyle çevrili olarak yaşamasını bildi. Fakat iki hâdisenin ona hayatta ıstır a o verdiğine yakınen şahit oldum. Bunlardan birincisi nadide bir çiçeğin üstüne tltrlyen bir bahçıvan titizliği ve aşkı ile yetiştirdiği muavini Dr. Esat Raşid'ln ölüm günü, İkincisi de onlarca eser ve binlerce talebe yetiştirmek uğruna ömrünün en verimli .senelerini lıarcadıgı hocalık hayatından ayrıldığı gündür.
Onun bu acıklı günleri bizim de staj senemize raslaması do-layıslle kendisine Bakırköy hastanesindeki servisinde bir Jübile tertiplemek İmkânını kazanmıştık. Ve ben hayatımda ilk defa o gün sevincin bu ağırbaşlı insanı da biraz olsun çocuklaştırdığını görmüştüm. Kendi eliyle kurduğu servisinde ve sevgili talebeleri arasında o gün Hayrullah hoca hakikaten mesuttu. Sonra benim gibi binlerce talebesi onu senelerce milletvekili olarak selâmladık ve elini öptük. Fakat nihayet dün onun maddi varlığının artık aramızda yaşamadığını acı Ue öğrendik. Lâkin hâtırası dalma sevilen ve sayılan bir hekim timsâli ve değerli bir hoca olarak bütün memleketin ve ötelerin ruhunda yaşayacaktır.
'■ jTanrı ona mağfiret etsin.
w

Türk Sahne Sanatkârlarının. Cumhurhaşkanı Celâl Dayardan dileklerinin bir kaçını dün bu sütunlarda belirtmeğe çalış-mıştun. Demek Başkan yardımcısı Sadi Tek Ue, bugün de yine dilekler mevzuu üzerinde konuşmamıza devanı ediyorum.
Maliye vergileri
Mâliyeye ne tiirlû vergi ödeyeceklerinin bir türlü anlaşılamadığını söyleyen aktör diyor kİ:
«— Bir yerde temsil vereceğimizi bir dilekçe He de mâliyeye bildirmek mecburiyetindeyiz Bundan sonra mâliyeden
yüzde- ait) buçuğu nispetinde tahakkuk ettirilen bu vergiyi hemen ertesi günü mâliyeye yatıramadık nu bir misil. bir kaç misli fazlasile derhal ceza kesilir. Bunun asıl garip tarafı nedir biliyor musunuz? Farae-dellm kİ İş arasında mâliyeye istida vermeği unutmuşuz. Ertesi günü maliye memurlan gelirler, temsilde bir kaç iskemle veya koltuk varsa hepsini oolu I&rzederek o miktar üzerinden bilet satıldığını hesaplar ve yirzde altı buçuk kazanç vergisi tahakkuk ettirirler. Biri götürü bir vergiye tâbi tutun da şu formalite yüklerinden kurtulalım, dedik olmadı. Hele ı şimdi mâliyeler büsbütün mü-te reddi t bir duruma düştüler 1 Bir kısım yerlerde gelir vergisine tâbi olduğumuz İddia olunarak yüzde altı buçuk kazanç vergisine razı olmazlar. Bazı yerlerde de «gelir vergisi sizin İçin değildir.» denerek kazanç vergisi tahakkuk ettirmek isterler. Bu durumu mâliyeye de bildirdik. Fakat Defterdarlık bizlerl tatmin edecek tarzda bir cevap vermed. Ne olacak halimizi Gelir vergisine mİ tftbltz, yoksa kazanç vergisine nü? İşın içinden bir türlü çıkıl onuyor 1 Bu yüzden de İcrayı sanat edemiyor. İşsiz oturmak mecburiyetinde kalıyoruz.»
İzin meselesi
Bizde iıer İşin formaliteye boğulduğunu, bunların arasında insana yaka silktirecek derecede saçmaları da 11Umduğuna işaret eden Sadi Tek. İzin mevzuunu ele alarak diyor kİ:
•— Bir tiyatro grupu. forze-dellm ki, İstanbulun Üsküdar kaymakamlığına bir istida vererek Çengelköyünde üç dört gün temsiller vereceğini bUdlr-dl ve tein istedi. Kaymakamlık bu teni verir amma keyfiyeti ayrıca mâliyeye ve Belediyeye de arzetmek mecburiyetindeyiz. Üzatmıyalun, bütün resmi formalite İkmal edildi ve çengel -köyünde temsiller verildi diyelim. O grup, Çengelköyün az ilerisindeki bir yerde, meselâ Kuçüksuda temsil verecek değil nji? Yeniden kaymakamlığa başvurup hıin İstemek ve İki gün evvelin formaliteleri Ktt-çttksu için de lama m lam alt mecburiyetindedir.
Çok def* başımızdan geçmiştir. BüyiUuıua

dcdlrtlr : südıi
Biiyükndada temsile izin vermiştir de aynı grup Heybelide de bir kaç temsil vermek isteyince yeniden izin almak mecburiyetinde bırakılmıştır. Böyle olduğu gibi, birbirine yakın iki semtten birinde temsile izin verildiği halde diğeri İçin verilmediği çok görülmüştür. Bir kaymakamlık kendi bölgesindeki bir yerde temsil vermemizi muvafık bulur da. yine kendi bölgesindeki diğer yerde oynamamıza müsaade etmez? Kadro, polis tahkikatından geçmiş aynı kadro olduğu halde bir yerde temsil verir de öteki yerde neden vermez? Bu anlaşılamaz bir acalpliktlr.
Hülâsa, bizlerl yalnız sahnede oynuyor sanırsınız. Halbuki şu biribirlnl tutmayan acalp
formaliteler yüzünden resmi
dairelerde oradan öteye gönderilir ve âdeta oynatılırız. Emin ohın, resmi dairelerde ialn, vergi, kuşadlye işierlle uğraşmamız. b tele re sahnede oynadığımız zamandan daha çak vakit kaybettirir, İllallah anamızdan emdiğimi; burnumuzdan getirtlriı
Yeni bir tiyatro grupu kurulacak
Küçüklü büyüklü 50 tiyatro grupu kurmuş bulunan ve âza-sının yekûnu 700 ü aşan Türk Sahne Sanatkârlarının bir şikâyetleri de İstanbul Belediyesinin kendilerine bir bina tahsis edememiş olmasıdır.
«— Biz, diyorlar. Belediyeden bedava bir bina istemiyoruz. Aylık kirası ne İse vereceğiz, yeter kİ bize bina tahsis etsinler. Birliğimiz, tiyatro gruplarını bu binada münavebe İle temsil vermek üzere pek âlâ prog-ru allaştırabilir.»
— Yüksek kirayı verebilir misiniz?
•— Hattâ fazlasını blle„ Belediyeye bir de anlaşma teklif etmeği düşünüyoruz. Meselâ, bizden vereceğimiz temsillerin geliri üzerinden bir hisse alsın. Bu şekli kabul ederse Belediyenin daha çok para alacağı mulıakkaktır.»
öğrendiğime göre, Türk Sahne Sanatkârları. Şehir Tiyatrosu haricinde bir tiyatro grupu teşkil etmek niyetindedir. Bina meselesi halledildiği takdirde bu grupa teşekkül etmiş naza-rile bakmaktadırlar.
Tiyatro bayramı
Sadi Tek’tn başkanlığında toplanan heyet. Cumhurbaşkanı Celâl Bayara gönderecekleri dileklerini tesbit ederlerken, diğer taraftan da 29 Ağustos salı günü Açıkhava tiyatrosunda tertip edilecek üçüncü bayram programını hazırlıyorlardı.
— Bayram programınızda neler var?
■— Kıymetli ses sanatkârları konserler verecek, orta oyunları oynanacak, bir çok sürprizlerle seyircilere hoşça bir gece ge-çirtUecektir.»
— Şehir Tiyatrosu artistleri de gelecekler mİ?
Sadi Tek:
muin âzasıdır.» diye cevap rirken âzadan biri yeni bir haber vereceğini söyleyerek Sadi Tekin sözünü kesil.
(— Maalesef, dedi. Şehir Tiyatrosu artistleri bayramımıza iştirak etmemeğe karar vermişler...»
Diğer hir âza alildi-
Öyle ya— Belediye bütçesinden 1000 İha ına.-ış alırlar. Filün çevirmeği de elleıiude tutarlar. Dernek bir bayram geçesi yapacakmış umurlarında mı?»
Bu konuşmaların bcudc hâsıl ettiği intiba şudur ki İtlik sahne sanatkârları derneğine dahil serbest tiyatruc ularla Şe-hlî Tiyatrosu artistleri arasında meslektaş oldukları halde b!r anlaşamamadık vurdu. Ve bu n r»l a yı m anıazl ık serbest tiyatrocuları, Şehir Tiyatrosu karsısında yeni bir tiyatro trupu kurmağa sevkeımektedir. Çünkü:
■__ Bina meselesini halledip,
grupumuzu kuralım, aramızda Şehir Tiyatrosu artistlerinin fevkinde kabiliyet ve istidana malik aktörler bulunduğunu düreceksiniz.» diyorlar.
Rekabet, görünmeyen lan ortaya çıkaran bir tir. Haydi hayırlısı.-.
Cemaicddin
isüdat-kuvvet-
bildik
Konyada mahsul vaziyeti
Konya 24 (Akşamı — Konyada bu yıl hububat geçen yıla nlsbetle düşüktür. Ziraat bölgelerinde tetkikler yapan ekiplerin verdiği malûmat* göre her başakta ancak bir kaç buğday tanesi bıüunmaktad ır.
Geçen yıl kuraklık olmasına rağmen tohumluk ve alabilen müstahsilin bunları da alamıyacaıö zannediliyor. Kımıl haşa recinin zararı çok fazla olmuştur.
yiyecek bu sene
O «r
İsmail Yılmaz, Ahmet Ziy.» Berid ve Cevat Baban tsimlerin-de iiç gencin Kızılloprak ve Haydarpaşada tehdit ve zorbalıkla bazı vakalar yaptıklarını dün yazmıştık. Resim, dûn «Biyeye verilen üç genci bir arada göstermektedir.
itojmak.tmlıgı «Onlardan bir Çoğu derneği-
★ Son bir hafta zarfında Bursa. Antalya, Trabzon ve Giresun bölgelerinde Tekel takip teşkil âtı tarafından külliyetli miktarda kaçak tütün ve sigara kâğıdı yakalanmıştır.
A K 9 A M
25 Ağustos 1950
S^trife B
1958 -1951 dış ticaret rejimine dair talimat
Ekonomi ve Ticaret Bakanlığının hazırladığı esasları neşrediyoruz

(Dünkü nüshadan mabat)
leketlerln durumu ayrıca edilecektir.)
tesblt
ALMANCA MUHABERAT türlü tsrcüma yapılır. Alman ticaret mezunu askerliğini bitirmiş geno. gazetelere. m İİ emer el ere tcrcümoler yapar, bürolarda daimi çalışabilir. Telefon ; 28057. 7«l
Kitap, gazete, mecmua ve dölü sinema filimler! itlıalâU:
20 — Zat ve aile ihtiyaçları için bedeli mukabilinde getirilecek kitap, gazete ve mecmua gibi eşyalar Türk parasının kıy- ------ r“—
metini koruma hakkındakl « Şağhk ve Sosyal( Yajdıım Ülaş-sayıiı karara İlişkin 9 sayılı teb- tırma Taum, Milli Ba*
..... kanlıkları İle sair yetkili mer-
cilerin hususi müsaadesine tâbi tutulmuş olan İthâl malları hakkındakl hükümler mahfuzdur. Dolu plâklar hakkında Milli Eğitim Bakanlığınca tanzim edilecek listeler dairesinde ithalât yapılabilir.
İüıâl listesindeki mallardan gümrük tarife ve İstatistik numaraları tahdllll olanlar için sadece İsim, cins, nevi ve vasıf zikri suretiyle veya ayalnızv kaydı He yapılmış olan tahditler tatbikatta gözönünde tutulur. İstatistik numaralarının tekabül ettiği İsimler sonuna eklenen «vesaire» kelimesi o istatistik numarasına giren mallar bakımından teşmile delâlet eder.
İthâl listelerinde yazılı makine ve motörierln listede kayıtlı bulunmayan parçaları ile ithalât mallarının mutat zarf ve mahfazaları listede ayrıca zikredilmemiş dahi olsa İthâl olunabilir.
Tahditler, İthâl mallan zütf ve mahfazaları ile parçalar:
25 — Gerek ekil İthâl listelerindeki meşruhat vo gerek diğer mevzuat mucibince ithâlleri
HUSUSİ HASTABAKICILIK ARI YORUM — Taşraya da giderim. Mttra-cnnt: Bay Ungay Üsküdar TunusbaŞ caddesi 1/4 eliyle, 772 - -
TECRÜBELİ BİR MUHASİP — öğleden sonraları uz Ücrctlo tüccarların muhasebesini tutar kontrol e-der va mesuliyeti üzerine alır. Boy-Bevogu Posta Icutnıu 2011). 713 —
DİKKAT — ipotek isteyenlere tavassut eder. Emlâk, arazi alim satımı ll« vekâlet itlerini kabul eden her kesin İtimadını kazanmış olan Suhulet Emlâk Zarif Özalp Beyoğlu Büyük Pormakkapı köşcbaşı No 4. Telefon. 42390 127 - 15
17,000 LİRAYA SATILIK — I-ondr» raddesin» va tramvaya 3 dakika. E-l«fklılk. »u. bahçe. 15 katlı. 2 daireli boş teslim. Yeni apartıman. Aksaray Tşkasap Molla Şeref mahallesi NaklbUleşref sokak No, 60.
718
lig hükümlerine tâbidir. Ticari, mahiyette olarak getirilecek kitap, gazete ve mecmualarla dolu sinema filmleri için talepler| kambiyo mercilerinin vizesi İle T. C. Merkez Bankasına yapılır. Ve ithalât Imıarlyelcrl mezkûr Bankaca verilir.
Gümrüklerde illıâl muame-
leleri:
21 — T. C. Merkez Bankasınca döviz tahsis edilmiş malların gümrükten fiilen ithali İçin adı geçen Banka taralından gümrük İdaresine hitaben malın gümrük tarife numarası İle İstatistik numarasını vesair lüzumlu bilgileri İhtiva eden bir imrar mektubu yazılması lâzımdır. İthâl edilecek mallar lşbu^ imrar mektubundaki evsaf, miktar ve kıymete ve gümrük tarife ve istatistik numaralarına tamamen tekabül etliği takdirde muamele gümrüklerce doğrudan doğruya intaç olunur.
Malın cins, nevi, miktar ve kıymetinde değişiklikler;
22 — Miktar ve kıymeti aynı
olduğu halde T. C. Merkez Bankasının İmrar mektubunda yazılı gümrük tarife ve İstatistik numaralan İle malın cins ve vasıfları İthâl edilmek İstenen mala uymadığı takdirde güm-j riikçe ithâle müsaade olunmaz.! bu «ibl malların Lthâll Bakanlığın müsaadesine İstinaden T. C. Merkez Bankasının vereceği; yeni bir imrar mektubu İle1 mümkün olur. Ancak gümrük İdaresince tesbit olunan tarife numarası İmrar mektubundaki tarife numarasına tevafuk ettiği halde yalnız İstatistik numaraları farklı bulunuyorsa, imrar mektubunda yazılı Ista-tistki numarası ile malın gümrükçe tâyin edilen İstatistik numarası İthâl listesinin ayr.ı bölümüne dahil bulunduğu takdirde muamele gümrük İdaresince resen İntaç olunur, (Meselâ, ithâl listesinin B. bölümüne giren 485 gümrük tarife nu- : znarasının 1591 istatistik numarasına dahil çini ve porselenden banyo yerine yine aynı B bölümündeki 1592 numaraya dahil çini ve porselenden kuma geldiği takdirde muamelenin gümrükçe ikmali lâzımdır.) Gümrüğe gelen malın evsafı ünrar mektubundakine tamamen tevafuk ettiği veya vasıf ...»
İ"?1 J:“k"dakl. ftkraya lstina’l 15*Afe”ustoI ’lt,haîât*â°aÜ'hüküm-
,jd,lefekjleri de 1 050 tarihinden Iti-
' ' baren meriyete giren karar. İlga edilen 1678/1049 tarih ve 5/9728 sayılı karara istinaden Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı veya yetkili kıldığı mercilerce karara bağlanmış olan muame-L lelere alt müktesep hakları mahfuz tutmaktadır. 1 Eylül 95ü tarihinden İtibaren İthalât muameleleri T. C. Merkez Bankasında cereyan edeceğinden, bu gibi hak sahiplerinin kararın neşri tarihinden İtibaren 1 ay zarfında ellerinde bulunan muteber vesikaları İle Bankaya j müracaat ederek derunlannı1 tevsik ve tescil ettirmeleri lâ-j zundır. Bu müddet İçinde müracaatta bulunmayanlar taleplerinden feragat etmiş sayılırlar. 15 Ağustos 1950 tarihinden evvel başlamış İhraç muamelelerinin tasfiyesi Ekonomi ve Ticaret Bakanlığınca neticelendirilir.
Mülga kararın meriyeti İçinde karara bağlanmamış olan, müracaatlar muameleden kaldırılır.
(Talimatnameye gümrük İdarelerine müracaat suretleri raptedllmlştlr.)
LİSE MEZUNUYUM — Arıkçıİlgimi yaptım- Bir kırtasiye, tuhafiye, manifatura marazasında bir ay ücretsiz çalıştıktan Sonra urzU edildiği takdirde küçük bir ücretle çalışmağa devam edebilirim. Kefil gösteririm, Akşamda ŞAN'» müracaat, 725 — ı
TECRÜBELİ. NAMUSLU - Hariçte ur.un müddet çalışmış, ehliyeti biıo-tnum bir şoför İJ ndrıyor. Her yerde çalışır, Adresi: Aksam gazetesi «Çalışır Şoför». 747 —
mi4IIB.LM'JJJEVn
BİR BAYAN ARANIYOR — Almanca, Fransızca, Türkçe mulıoberata tam mânan ilo vakıf, muhasebeden anlayan tercih edilir, Müracaat: P-K-2139 Beyoğlu 714 - 1
UC KİŞİLİK AİLENİN EV İŞLERİNİ YAPACAK BAYAN ARANIYOR — tyl yemek bilenler tlrcüı.yüksek maaş verJİLr. Bnhçckaptda Cermnnya hanında S numaraya. 701 - I
BİR HAYAN ARANIYOR - Diş muayenehanesinde çalışacak 18-20 yaşlarında okur yazar bir bayan lâzım. Bahçekapı Ticaret Borsası soka gı Yıldız han No. 9 bizzat müracaat.
712 —
İhracat ve İthâl muameleleri için doldurularak fişler:
26 — Gümrük İdareleri her ihraç ve ithâl muamelesinde suretleri İlişik formüllere uygun bir fişi İhracatçı veya İthalâtçıya veya namlarına muamele yapana doldurtarak her hafta sonunda toplu halde Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Dairesi Başkanlığı adresine postalayacaktır. Gerek İthâl ve ve gerek ihraç fişlerinde güm- cai* rük tarife ve istatistik numaralarının açıkça bildirilmiş ol- — ması ve bu fişlerin yalnız bir (Jar( istatistik numarası esasına göre SIIld tanzim edilmiş olması şarttır. Imür
MÜREBBIYE — tkl «46lık İçin mU-rebblya aranıyor, tngllizce bilenler tercih edilir. Müracaat: Bahçe kapı. Anadolu han 5.-'6 - Telefon 20301.
711 —
FRANSIZCA. İNGİLİZCE PEK İYİ— ve btru de AJmanc* btllr ciddi bir daktilo bayana ihtiyaç vardır. Akşamda P. P. rumuzu He müracaatı.
TM — 2
DERNEĞİMİZİN TAHSILÂT İŞLERİNDE ÇALIŞMAK ÜZERE — Bir tahsildara ihtiyatı vardır, Müracaat: Elektrik Teknisyenleri Derneği. Galata eski Posta Han. Saat 10 • 17.
744 —
Hususi protokoliar tatbikatı:
27 — Suriye buğday protokolü yct
İle Bulgar ticaret anlasmasraın a“ «»- «u
tatbikatı re diter oae. anlaşma- “hlw..t" lara bejli prototollara mevauu ul,b„, olm„, Mtebl.
teşkil eden mübadeleler de, bu dir. vilâyet Karşım, bzcddin Han anlaşma ve protokoliar daire- No, 2. 721 —
sinde T. C. Merkez Bankasınca ““ yürütülür.
MEMUR ARANIYOR — Bir cemi-ve nesir vasıtasının büro işlerln-
--------------------------'-a ve ahlâk aahibl bir genç aranmaktadır. Her gün devam edebilmek şiirliyle Ünl-
3- Al.lM-SATIWEŞyt)|
, İhtilâflar;
28 — İşbu tatbikatından doğan i Ekonomi ve Ticaret veya göstereceği I hallolunur.
talimatnamenin ihtilâflar Bakanlığı mercilerce
Muvakkat madde: ihracata mütaallik
SATILIK SEMAVER İSLİM KAZANI - 050 kutrunda 2.20 yüksekliğinde *vi durumda Alman marka İslim kazanı satılıktır. Tel.: 20086 Sirkeci HüdavendlŞâr No 50. 550 - •
hükümleri
SİTROEN MAHRA «8 MODELİ — Gayet temiz ve 28.000 kilometre. Hususi nto acele satılıktır Müracaat Galata Tersane caddesi No 201. Telefon 41M39. 740 - J
den gümrükçe kabul e-’"—*" nispette bulunduğu halde ma-l lın kıymet ve miktarlarında % 10 nispetine kadar fazlalık veya noksanlık bulunuyorsa gümrükçe kabul olunarak ithâl muamelesi tekemmül ettirilir. Bunlardan döviz tediyesini Icab ettirenler İçin T. C. Merkez Bankasından ayrıca döviz talep edilir. % 10 dan fazla olan farklı haller T. C. Merkez Bankasına bildirilir.

SATILIK BÜYÜK YEMEK OCAĞI -SERVİS OTOMOBİLİ - Ocuk mazotla, kömürle çalışır. Pirim, davlumbazı ı ardır. Şevrole servi» otomobili- biatler ucurdur. Telefon: 29057.
590
İBAH ALMAN PİYANO3U - Ycp deslnde 211 T 82M7
vazityetle 21(10 Viyolonsel 75 ke-
17.50 liraya ve Dcmelyo manslO-Osmanbcyde Hâlâskârgazl cad-
663
Firma değişiklikleri:
23 — İthalâtçı ithâl talebi sırasında satıcı firmanın İsmini bildirmekle mükellef olmayıp malını aynı memleketten olmak kaydlle dilediği firmadan getirtmekte serbesttir. Akredit-lfll muamelelerde akreditifin açılmasından sonra firma değişikliğini mucip bir hal olduğu takdirde keyfiyet, Maliye Bakanlığı yetkili mercilerine verilmiş olan taahhütname dolayıslle bu mercilerin müsaadesine bağlıdır.
İthalâtçı firma değişikliği kabul edilmez; ancak vesaikin ithâlden önce devri caizdir. Şu kadar kİ, bu takdirde de kambiyo mercilerine verilmiş olan taahhütname hükümlerinin yerine getirilmesi taahhütnameyi veren birinci firmaya terettüp eder.
Memleket değişiklikleri;
24 - Döviz tahsisleri anlaşma hesaplarının, mevcuduna yapıldığından m değişikliği talebi edilmez. (AvrupalIlar sı İktisadi İşbirliğine memleketlerden tediye Rfilaşması İçinde serbest «a başlandığı zaman bu mem-
PARA KASASI — İngiliz markalı, yangına mukavemetli bir demir kasa i ehven flatle Milliktir. YÜkacklJI , 60.5 derinliği ve genişliği 46.5 sontlm-.1 dlr. Finc3neıar Yusufyan han 47 nu-■ miraya müracaat. 710 —
DİKKAT - KELEPİR - Spor tenezzül! deniz motörll Ölmezoğlu eski Fiat 4 silindir, şarj marş dlnamolu İşler İyi vaziyette. Asgari iki bin lira değerinde azimet dolayısıyla Acilen Din üç yüze «atılacaktır. Fiat rü-muzuna müracaat. 896 —
SATILIK PİYANO — Gayet iyi va zlyeLIcdir. Kruvaze ve levhası demirdendir. Şişil BömcınU Sıracevizler sokak. ıo No. İi eve her Rün sanı 14 ten 2ü ye kader müracaat. 709 — ı
evrakının! görülebilir.
HUSUSt OTOMOBİL ALACAKLARIN NAZARI DİKKATİNE -Seyahat dolayısıyla fevkalâde lük» (Fluld Drlve) 1950 model Dcaoto o-tomobU oalılıkUr. Türbo Plyerlotl cadd«! Plyerlotl Garajında her gün
göı-e
m 1 e k e t kabul ara-dahll birliği lllıalâ-
Hapisten çıkan bir hırsız tekrar yakalandı
Adapazarı (Akşam» — Aftan istifade İle serbest bırakılan Cemal adında biri L,______ıar v
bağlı ilyasîar köyünde İlyas’uı hanesi.
WETZLAR MARKA — 8 X 56 hiç kullanılmamış bir Alman dUrbflnil satılıktır, Telefonla 85342 yo müracaat.
7.12 —
SATILIK MOTOSİKLET — 019 modeli az kullanılmış ARİEL marka çlfl Silindirli motosiklet «otıUKUr. Finli pazarlıksın Hoo* liradır, Müracaat ;
II 'ı Bot,rl Uygurer, Malımutpaş» Taıok-ııçemıze cıt3r çlvM1 Han No BaI(|r ljnoIlU. Ilyas’lll honcal. 735 _ ‘
kümesine girerek İki kaz çalmış!---------------------------------'
ve kaçarken köy öğretmeni' SATn( alacağim — saray avı- 1 Muhsin Kuran tarafından ya-kalanmışlır. |muşuna ımn.hn. 7JT - lj(
12.000 LİRAYA — Acele naillik kâglr ev. 4 oda. 2 hol. 2 Belâ. 2 bahçe. 7 kuyu, tulumba ve elektrik. Müracaat Kaıogümrük Aclçeşma Sultanhamam Kantarcıall sokak No 4 683
ACELE SATILIK EV — Vefa caddesi No, 47. Üç- kat S oda. Elektrik bu. havagazı. Aynı evde Süleyman Öz-döl’e müracaat 720 —
KÜÇIİKMÜSTAFAPAŞADA - Simitçi fırını satılıktır. Yllzde on Ik gelirlidir. Aynı hrma müracaat, 722 — B
KELEPİR ARSA — Kadıköy Sen Jozof Mektebi Şevkibey sokak 22 No lu 113 M2 arsa Kadıköy mahkemesi İcra dairesinden 6.050 Lırihlnde çarşamba saat 10 don 12 yc kadar açık arttırma ile satılacaktır. Bligi almak btlycnlerln 950;979 dosyayı Eörmclcrl 723—3
FENER BAHÇEDE SATILIK UÇ MÜSTAKİL KAT — Yarı kigir. su lınvafiazı, elektrik, havuzlu bahçe. Görüşmek İçin saat 19 don sonra içindekilere, 720 —
KADIKÖY İSKELESİNE YAKIN -Cadde Üzerinde deniz» tam nezareti büyük i oda. iki hol. konforlu, tele-tonlu bir daire kiralıktır. Tclofon 44416. 723—2
günbegün İmar edilmekte OLAN CEVİZLİDE — istabyona 300 metre mesafede ve asfalt üzerinde A-dnlaıa ve dört cihete fevkalâde manzaralı arsa satılıktır, İçinde bir miktar ceviz, zeytin, meyva agaçlarlyle akar tatlı suyu havi kuyusu vardır Cephesi 50 derinliği 70 metre olan arsanın Ifrazen parça parça ferağı d* kabildir. Kartalda Belediye mühendisi Rızaya müracaatları, 728 —
MÜHİM FIRSAT — istantıulun bir numaralı saş-flyesl Şuadİyede İyi kurulmuş, bol müşterin tuhafiye, kırtasiye dükkânı devredilecektir. Şaj-kınbnkkalda Herşcy Pazarına müracaat. 7Î9 — Jt
TEPEBAŞI — Cumulıurlyet Gazinosu arkasında bahçesi, kuyuslyle boj teslim ev ucuz flatle acele satılıktır. İ3 ten 17 ye kadar 20867 telefona müracaat. 733 — 3
KADIKÖYDE KİRALIK ARANIYOR —
iki kişilik niteye rıhttma yakın 4-3 odalı ev aranıyor. Istlycnlerln İş saatlerinde Tel: 22550 Ahmet Barkcr'c müracaatları. 736 — 1
KİRALIK UFAK APARTIMAN — Beyoğlu göbeğinde Amerikan tipi müble. , Rumeli Han pasajı 17 No. kahvede RozentaL 733 — 4
BEYOĞLU TARLABAŞ.I - Snkız-afiacı caddesi No. 112 kâglr beş katlı, elektrik-, su. gayet muntazam dokuz büyük odalı. Yolculuk dolayısıyla a-
cclc satılıktır. Müracaat: Be-Jktaş Ha-şlm Bey apartıman! kat 1. daire 2 de Müfide Kafkas». 739 _ J
HAVA PARASIZ KİRALIK DÜKKÂN — Gedikpa '-a ve Kapalı çarşıya bej dakika mesafede Plyerlotl cad-deslnde yeni yapılmış dükkân kira-ilktir. Taliplerin yanındaki 60 No, lı evc müracaatları. 711 —
CAĞALOĞLUNDA — muayenehane ve ticarethaneye elverişli bir kal te-lefoniyle beraber kiralıktır. Çatnlçcş-me No. 17/i. Tel: 2TÎ78. 738 —
CtFLİK İLÂNI — Marmara. Ege. Akdeniz bölgesinde satılık açık arazisi veya ç-Lfligl olanların Manisa Çarşı mahallesinde DümİU sokak No. 25 hanede Adil Ajtunn'ya mektupla hemen tafsilât vermeleri. 5Ö0 — 3
SATILIK ARSA — Aksaray Millet Cad. Taşkasap durağında Eczanenin arkasındnki arsanın cephesi 6 derinlik 38 metrekareni 30. Taliplerin mektupla Ankara Kurtuluş Polis karakolu vanında Kavur Ap. oN. 14/7 Ankara Nurettin Alpâr. 600 — 2
BEBEKTE BOŞ TESLIIM SATILIK EV — Tramvay ve asfalt yanında Hamam sokak 14 No. yeni 5 oda, banyo, ki mutfak, elektrik, su ve havagazı, çlndektlere müraçast, 742 — 1
KİRALIK APARTIMAN DAİREŞİ-Cagaiosiunda (Emniyet Sandığı karsısında 3 oda bir hol, bir mutfak, bir banyolu bir daire kiralıktır. Aynı yere veya 20687 telefona müracaat. 743 — 2
ACELE KİRALIK APARTIMAN KATİ — Fatih, tramvoy durağında fevkalâde manzaralı, yağlı boya, muşamba döşeli, beş oda. hol. banyo, havagazlı: muayenehane ve ev olarak ruUanılmaga elverişlidir. Müracaat: Futllı, Fevzi paşa caddesi Dinçay a-portımanı kât 3. 748 — 1
B. ADADA İSKELEYE YAKIN — Çamlar arasında fevkalâde manzaralı, »U Ve elektrikli bir buçuk dönüm bahçe içinde; biri iki daireli ve üçer odalı apartıman ile. İkisi, klşer odalı ve konforlu kâglr evler loptan veya ayrı ayrı Katılık-ır. b. Adada telifti Dnnlyel e mUırA-eaat. (Tediyede Irolaytıkt, ■095 —
- I
KİRALIK — Bcyoglund» Tepeli» şının ortalarında kahvehaııo ve mira olarak kullanmağa v» otomobil vt levazımı teşhir ve Balığına fevkalâde elverljU mahal 40191 telefona müracaat. 759 -
20 SENE TAKSİTLE SATILIK köşk — Bostancıda Ziraat bankasının yaptırdığı evlerdendir. S odalı konforludur. izahat 24İÖ2. Yoksa 22801 telefon edilmesi. 155 - ş
KİRALIK YAZIHANE - Bir, iki ve Uç Odan içlçe ve 250 melreilk bir talan Müracaat Galata Veli Alemdar banında 318 numaraya ita — 2
ÜNİVERSİTE KARŞISINDA - Denlilere hâkim Kaloriferli "es odal kiralık daire Kapıcı AptuHan: Lâlel Kocaragıp Cad. No 28 494 — İ
KADIKÖYÜNDE SATILIK ARSA— «Şifa» da Kalamı; koyuna naztr Frcrler mektebi duvarına bltlflk cephesi 14 metre derinliği 3-1 M (479 m2> Telefon: 407M, 718 - 1
HALİÇTE — Sanayi mmiakastnd» sahilde asgari 300 metre kare arsa veya tek kat bina «atın alınacaktır. P.K. 1182 Gnlola. 708 - I
KADntÖYÛNÜN EN YAKIN YERİNDE — Tam konforlu köşk fenni ahırlar üzüm bağı binlerce meyva oftncı motörlO kuyular noksansız büyük bir zevkle imar edilmiş çiftlik satılıktır. Bedelinin tedlyesnlde kolaylık B-dsterllccektlr. 42396 ya telefon. 565 -
SATILIK RADYO ELEKTRİK DÜKKÂNI — Tramvay yolu üzerinde. Takım ve mallarile birlikte dükkân. Başka İşlere do elverişlidir. Adres: Aksaray Ordu caddesi No. 292 753
BURÇ AZ ADANIN - Hırlsto tepesinde Heybeliye bakan ç.ım korusu İçindeki beyaz İki klişk satılıktır, ikişer katlı yajlı boyalı. 4 ve 6 odalıdır. Rol »uyu vardır Entrftlslz İstirahat ve şifa yeridir. Burşazada bakkal Nlkoya. 723 —1
KİRALIK DEPO — Tophanede tramvay durofına yirmi adım yukarıda iler işe elverişlidir. Tophane Lüleciler caddesi No- 26/28 handa kapıcıya müracaat. 698 — 4
TÜTÜN. PUL, MtLLÎ PİYANGO — Osmanbcydc işlek ktişe dükkân devren satılıkta. Mılrıeant: Şişli Osman-bey Halâskârgazl Cad. 24311 694 —i
KİRALIK DAİRE - Kan koca için î oda tam konforlu acele kiralıktır. Taksim Ülker soknk No. t9 Ankara-pazarı yokuşunda, tcabındn tek oda da verilir. 692 —
SATILIK VE KİRALIK BİNA -Depo, hastane, mektep, apartıman a-tclye oümag» çok elverişli kflglr bll-yClk konak 33tW M3 arazisiyle acele sa tıllk veya Kiralıktır, Adres; Yıldır, otobüs duragındo. Müracaat: 85JM telefon. 771 :
ACELE SATILIX APARTIMAN -Kadıköy - Ycldeglrmeni Dür sokak 31. ÜÇ katlı yeni bitmiş konforlu apartıman, Aylık geliri 23u Uradır. 20 bin liraya, beş bin lirası İpoteklidir. Osman öner. Tel 60587 Kadıköy Kerestecilerde - Keresteci. 734 - 1
DENİZ VE DERYA HÂKİMİ -Kaloriferli beş odalı konforlu otı daire kiralıktır Aksaray: Lâleli Ko carngıp Cad No 28 , 495 - 1
SATILIK DÜKKÂN - Azimet dolayısıyla devren ve işler bir halde ucuz olarnk satılıktır. Müracaat: Os-manbey Rumeli caddesi No 55/3. 787
ERENKÖYDEKİ - 18 dönüm yemiş ağaçlı arsama müşteri. MerdlvenkBy-dekl samanlığıma da 2 yıkıcı arıyorum. Görmek İçin Kartal Maltcpcsl Gülsuyu caddesi 27 de Hikmete müracaat. 743 —
' ACELE SATILIK VİLLÂ — Maktuan 15,0)0 lira. 4,060 İpotekli, Yeni yapı, Boş teslim. İstasyona be» dakika. Müracaat: Göztepe İstasyonunda Neşet Gemuhiuoglu. 479 — 2
LİRAYA SATILIK
KÂNL1 EV — Sultanahmet, Küçük Ayasotya. Madense sokak No. S de Uç kat. yedi oda, bir hol. İki hela. kuyu, tulumba, elektrl. Üst ket boj teslim, Görmek İçin içindeki kiracı bay Salih». Görüşmek İçin Lâleli. Fethlbey caddesi 18/3 numaraya müracaat Telefon: 20603. Her8ün saat on İkiden on beşe kadar. 788
SATILIK KÂGtll YENİ BİNA — Üsküdarda kadlyede Çllt«b»lckal Sıvacı Ferhat sokak M numaralı iki katlı 3 oda, iki hol. «lektrllc, Tarkoo, banyo, kuyu, mutfak, bahçeli av bog tealim acele satılıktır. Aynı yara mü-racoat. 7go — ■
ACELE BOŞ TESLİM SATILIK EV — Kadıköy Yoldcglrmenl Kırkah-ve sokanında yeni ahşap üç katlı müstakil Uç daireli bol lrath ev acele satılıktır. Müracaat her gün saat 10 - 13 arası Telefon: 246.31. 697 —
BÜYÜKADADA SATILIK ARSA — iskeleye 2 dakika mesafede İnşaata mllanlt 250 metrelik güzel bir ursa enliliktir. Müracaat Ankara caddesi No. 111. 699 - a
KELEPİR ARSA - KüZgUlICÛk Körü çamlığının dibinde deniz görür flfiû pnetrekare arsa lamamı veya yarısı satılıktır. Müracaat: Kuzguncuk. Arapzadcdc bakkal Mustafadan Sırrı.
702 - I
DEVREN SATILIK DÜKKÂN — Ortabahçe cad. 80. Beşiktaş. Tekel ve pazar ruhsatlyeli dört yol ağzı her İşe eJvarl’li. Mür-ıenat: Mercan TıB-cılar cad. 68. Nlyazlye. 703 — I
KİRALIK — Küçükpazar Ipçliler (caddesi 01/03 No. Yazıhane, muoye-. nehrine ve atölye olarak elverişli katilar Uç v» dörder odalıdırlar. Mtlra-|Caat: Bcjlktn.j Ortabahçe caddesi 65 No. kahvede Mustafa Gürgen'e
751 —t
MECBURÎ NAKİL DOL AYISI YLE — Silil Bulgar Çarşısında kaloriferli, sıcak sulu, 0 oda. mükemmel konforlu bir apartıman dairesi devren, kiralıktır. Senelik kira» 3800 liradır. Saat 9 - 13 arası 80725 telefona müracaat. 731 — S
Clnst
Ev
DEVREN TUHAFİYE DÜKKÂNI -Okulların merkezi bir yerinde kirası az bir tuhafiye ve kırtasiye dükkânı azimet dolayısıyla acele va ucuz fi-aile devredilecektir. Müracaat: Fatih karakolu karşuında No. 80 Sadtk'a.
757 —
YENİKOYDE - Şefle fevkalâde manzara, bahçeli ev. eşya İle satılıktır, Kadıköyde Modada kagir güzel ev. bahçeli. Müracaat: Dcleon 80528 Galata Aslküraziyone Han.
754 - 1
BOĞAZİÇİ YENİKOYDE — Büyült çiflık İçinde köşk. fevkalâde manzara. Yenlköyde sinemaya bitişik tkl dükkân, arkası limonluk. Yenlköyde sahilde arsalar, evler satılıl on 80528.
BEYOĞLUNDA TÜNELDE — daireli büyük apartıman. Meşrutiyet Cad. 4 daireli, altında matara: Kumbaracı yokuşu eski bina üç cepheli. Acele satılıktır. Dclcan 80528
İŞLEK - Şekerci, helvacı, börekçi. tütüncü, kahveci, mezeci, tuhall-yecl, bakkaliye dükkânı devretmek ve yahut kârlı İşlııe sermayeli ortak isteyenler İstanbul posta kutusu 145 adresine yaksınar. 704, —
S ATILI, KİRALIK — Kurtuluş caddesinde boş teslim ev. Kurtuluş fabrikalar mınialcaaında yeni İki kat kahvehane fabrika İçin her boyda depolar kiralıktır. Süreyya Ersöz 80694.
693 —4
ACELE SATILIK AHŞAP EV —
Kadırga Şchsuvarbey sokağında 11 No iı ev. Kadırgada Kaburga sokak 17 No. ya müracaat. 708 - l
SAYFİYE VEYA ŞEHİRDE - Tercihan ecnebi bir aile ne:4lnde bir doktor uzun müddet parır t yon er kalmak arzusundadır. Taliplerin Akşamda Pansiyon rlimuzuna acele racantlarj.
SERMAYEDAR ARANIYOR kârlı seri halinde bir İnşaat Işına 1b ve 20 bin lira para veya arın koyacak ortak aranıyor. Müracaat 10 ile 12 arasında Gülhane park: karşın 13/1. TM
DİKKAT — Beyoglunun İyi semtinde 5 ve 0 şar odalı kaloriferli sıcak nu parkeli boş olarak 6 katlı apartı-man kat kat satılacaktır. Müracaat: Beyoğlu Rumeli han 6 No Tel, 43773.
707 - I
ÜÇ BİN LİRAYA SATILIK YENİ KÂRCİR KELEPİR BOŞ EV - Bev-oiltl Yenişehir Vişne sokak 6. Tik katlıdır, Elektriği vardır On sene vergisizdir. 1 oda, mutfak, hamam ve saire. Lfttfi Güzel. Meyve Hâlinde 5. Telefon: 23314 708 - i
SATILIK EY - İS dönüm meyvall bahçesi, havuzları, sarnı-ı, tulumba-iı kuyusu ve elektriği bulunan havadar Üç katlı altı ortalı kârglr bos teslim. Haseki haaiancsl İlerisinde Dsvuipasa Topçu Emir s-ekak No. 2/2 ye müracaat 71? _ ş
ACELE SATILIK BOS EV - Fatihin Altay tramvay durağın? İki dakika mesafede fevkalâde manzara ve güneş görür tlç oda muşamba dökeli ev boj teslim satılıktır. Adres: Altay'da Eski Ali Paşa Cad. No 66/1.
T16 - i
SATILIK ECZANE - Islunbulda İşlek ‘bir eczane satılıktır. Yeni Postane arkası Aşir Etendi caddesi Türkiye Eczacılar deposunda Kemal Tan'ii müracaat. 7S8 — 2
İNGİLİZCE ALMANCA va PİYA-NO DERSLERİ - Ecnebi bayan hoca tararından verilmektedir imtihanlara İyi hazırlar, gidebilir. Akşamda

MATEMATİK. İNGİLİZCE. FHAN-SIZCA — l Üniversite. ilse, ortaokul) talebelerine evde müsait şartlat la ders verilir. PaneulU Tütkbegı So. Bozkurt Ap, IWI adresine veve 83733 e adres hıra kılması
GALATASARAY MEZUNU - Kimya ve biyoloji öğreten birini atıyorum. Sabahtan 12 ye kadar Fatih Sl-nanaga mahallesi. Mektenb sokak No. 7 ye. tftk
SİNEMA va FİLM SAHİPLERİNE— Ruhsat ve m ürik hazır avantajlı fevkalâde orijinal bir senaryoya sahip olmak isllycnler +2769 a telefonla müracaatları rica olunur. 755 —
AZ BİR SERMAYE İLE — Şerefli ve çok kazançlı rakipsiz bir neşriyat serisine ortak aranıyor. Eser görülebilir. Telefon: 42769.
TAKSİTLE — Ucuz ev almak istl-yenlerln Cuma gönü saat 16 - 18. Cumartesi 14 - 17 ye kadar Haliç - Köprü İskelesinde boyacı LÜttl'ye müra-' caatları. 750 —!
759
MEKTUPLARINIZI ALDIRINİZı u-azeıemu laarestnı sdreı atara» gosıermlt olan »arılerlmıznen Beyoğlu — Ulusu — iArsn Atelye -l.vl İş — Bahçeli — Almanca — Çelifkan - ş - T. t.
Ramların» salan (n>»ıuoıar (da renoD«mııdar ıKnrmalar nca
İLÂN
1 — Askeri Posta No. 10825 Komutanlığı inşaat Kısmında çalışmak üzere şimdilik (950) mali yılı sonuna kadar İstihdam edilmek üzere âzami (450) Uraaylık ücretle diplomalı veya ruhsatnameli teknisyen alınacaktır.
a) 788 sayılı Memurin Kanununun 4. maddesindeki şartları haiz olup devlete karşı mecburi hizmeti bulunmıyacaktır.
b) Yaşları 45 ten fazla olmıyaeaktır.
e) Ecnebi okullardan mezun olan teknisyenlerin ruhsatnameleri Bayındırlık Bakanlığı veya Milli tasdikli olacaktır.
2 — Müracaat şekil;
— Dilekçe,
Dilekçeye ekil olarak:
— İkamet tezkeresi,
— Hüsnühal kâğıdı,
— Sıhhat raporu,
— Noterden tasdikli nüfus tezkeresi
— Mahalli savcılıktan mahkumiyeti
— Şimdiye kadar çalıştığı yerlerden bonserfvlslerl örneği,
— Kendisini tahkik İçin İki daire veya müessese ismi,
— Üzerinde müracaat edenin adresi yazılı 15 kuruşluk pul yapıştırılmış açık, boş bir zarf.
— Noterlikten tasdikli diploma veya ruhsatname örneği.
3 — Miiraat yerl ve tarihi:
ikinci maddedeki dilekçe ve buna bağlı (10) parça belege-lerl İle .As. Pos, No. 10825 İnşaat kısmı âmlrllglne müracaattan İlân olunur. (11672 - 3784)
Eğitim Bakanlığınca
sureti, olmadığına dair belge,
Gaziantep ilinden
Mahallesi
Eyyüpoğlu
Hududu
Muham-
Parsel Ada men
No. No. bedeli
Muvakkat teminatı
Doğusu: özel İdarenin hâlen iş- 16 51
galinde bulunan bina, batisı:
Hamam sokağı, kuzeyi: özel 1-(iareye ait ziraat mücadele müdürlüğünün İşgalindeki anbar ve dükkânlar. Güneyi: 15 parsel numaralı ev.
Yukarıda mahalle, hudut, muhammen Hat ve muvakkat teminatı oda, 1 mutfak. 2 kiler, 1 banyo. 1 ahır vs. Güneye: 1 oda, 1 mutfak.
18000
1350
yazılı özel İdareye alt ve 1 bodrum batıya
8
karşı teşkilâtlı evin mülkiyet satışı kapalı zarf usullyle yaplacakiır.
İhale 15 Eylül 950 cuma günü saat 10 da tl makamında yapılacaktır. Zarfların ihale saatinden en az bir saat evveline kadar alındı mukabilinde komisyon başkanlığına verilmiş olması lâzımdır.
Postada vaki olacak gecikmeler kabul edilmek.
(11523)
Bahlfe 8
AKSAM
25 Ağustos 1950
ı.uJUlIliJİİLİlJLIİİlj^

ÎTALO MEDİTERRANEAN
LİNE Ltd. Trıeste
Limanımızda bulunan
AVİONÎA vapuru
28 Ağustosa kadar
Venedik ve Triyeste
için yükllycceklir.
23 Ağustosa doğru limanımızda beklenen STADI! UM
Vapuru 2 Eyliile kadar VENEDİK ve TRİESTE
İçin yükllyecektlr.
Umumi Acenteleri:
LEVANT EKSPRES T.L.Ş İstanbul İzmir
Telef. 44791/2 Telef. 2227
MAZON W UU HAZIMSIZLIK
MİDE EKŞİLİK ve yanmalarına karşı fazla veya İçkili bir yemekten sonra ha edilen ağrılara ve şişkinliklere karşı zararsız ve faydalıdır.
HOROS markasına dikkat.
HELLENİC LİNES LİMİTED
İngiltere - Almanya -Molanda - Belçika arasında muntazam postalar Yakında hareket edecek vapurlar: MONGOLtA vapuru eşyayı ticariye alarak 25 Ağustosa doğru LONDRA'ya.
Umumî Acenteleri: S. TOPER vc*Şsl. Galata Veli Alemdar Han;
TeJ. 41929. MSI
Taksim - Sıraservllcr 8ı - 86
Erkek
™ YENİ-KOLEJ
İNGİLİZCE ve FRANSIZCA
Öğretimine tik kısım üçüncü sınıftan başlıyarak çok önem verir. Ük - Orta - Lise öğrencilerinin kayıt İşleri saat 0-17 arasında yapılır,
Devlet Denizyollarının en yeni ve en lüks yolcu gemisinin
İLK FUAR SEFERİ
İSKENDERUN
İzmir seyahatine tahsis edilmiştir
İlk sefer 28 Ağustos 1950 de «İSKENDERUN» Gemisi 28 Ağustos saat 14 te İstan-buldan hareket ederek Çanakkale'ye uğradıktan sonra İzmire gidecek ve İzmirde İki gün kalıp tekrar İstan-bula dönecektir.
Bu sefer 4.11.18 Eylül tarihlerinde ayni programla tekrar edilecektir.
RÂDYOLIN Diş Macununda kullanılan MİÇAM nedir?
RÂDYOLIN
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı sayın Refik Koral-tan’ın yüksek himayelerinde
26/Ağustos/1950 cumartesi akşamı saat 21.30 da
AÇIKHAVA TİYATROSUNDA
SâNATKİR BEDİİ STATZER’iı
25 inci s arı’a t yılı kutlanacaktır.
aPROĞRAM»
1 — İstanbul Vali ve Belediye Başkanının söylevi.
2 — Bedia Statzer hakkında konuşma (Burhan Felek tarafından).
3 — Taç giyme töreni.
4 — İstanbul konservatuvarı Türk musikisi İcra hey’eti konseri (Kürdill Hlcazkâr faslı).
5 — Konser; Necml Riza Ahıskan ve arkadaşları.
6 — Çifte Keramet (Komedi 3 perde) Şehir Tiyatrosu sanatkârları tarafından, (Değerli sanatkâr Raşit Rıza'nın iştiraklle).
7 — Konservatuvar korosu (Muhlddln Sadak İdaresinde).
8 — Konser: Safiye Ayla ve saz arkadaşları.
9 — Yunan sanatkârları tarafından operet parçaları.
10 — Zıt kardeşler.
Biletler: Her gün saat 13 den 20 ye kadar Şehir Dram Tiyatrosu gişelerinde ve Necml Rıza mağazasında satılmaktadır.
İYİ SIR FIRSAT
Kadıköy ün en İşlek yerinde Telefonu, buz dolapLarı bulunan konforlu bir Bakkaliye devren kiralıktır. Tütün Gümrük 26 No.da Kenan Oğluna müracaatı
KIBR»
MISIR ISRAEC ve LÜBNAN'»
Gidip g- bilet! olan sayın yolcuların otel aramak külfetinden kurtulmaları için vapurun Izmlrdeki tevakkufu zarfında arzu edenlerin yatak ücreti mukabilinde gemide kamarada kalmaları temin edilecektir.
l > uçunuz
"T İNGİLİZ İNTİZAMINI DENEYİNİZ
Gemide mükenıcl bir caz ile her zaman yolcuların emrine ânıade Yüzme havuzu ve sinema vardır.
Bu konforlu gemi ile seyahat etmeniz her bakımdan kaçırıl-mıyacak fırsattır.
Gidiş geliş biletleri satılmaktadır.
JD^nizyollart acentalqr.'ndan izahat alabil irsiniz.
Kibri* Havayolları, tarifeye uygun ıık ve muntazam seferler yapmaktadır. Bakımları Ingiliz mühendisleri tarafından yapılan ve mürettebatı Ingiliz dan Ufaklarla gideceğiniz yere tür*-atle varımı. Tam bir konfor içinde seyahat etmlf olur ve on'onevi Ingiliz nezakellfe karjılanırıımz.
Taçta izahat almak ve yer ayırtmak için: İngiliz Havayolları Ayaspaşa, Kun Palas No. t Tel: 82982 • 823311 veya baş. Itca seyahat acentelerine müracaat ediniz.
(11600)
KIBRIS HAVAYOLLARI
Ingiliz Havayollarile itıiştereken

Hususî surette yetişti* rilen nâne filiz yaprak* larının İmbikten* geçirli* miş ve İmbiğin yalnız orta kısmından çıkan dünyaca meşhur nâne esansıdır,
gengıln
MİLLET PARTİSİ
©üyük Eşya Pîyaımg©si!J
Çekiliş tarllıl 15 Eklm'e bırakılan Millet Partisi büyük eşya piyangosu bütün bayilerde satışa arzedllmektedir. Bu hususta sayın halkımızın alâkasını celbederlz,
75 bin liralık ikramiyen bu piyangoda bilhassa Ev, Otomobil, Traktör, Buz Dolabı, Salon Radyosu ve s&lre mevcuttun~

Comments (0)