Tafsilât bugün 6
ÇARŞAMBA 25 Ekim 1950
Otomobildekilere tecavüz eden 6
hayduttan bir tanesi yakalandı
yolcu yaralandı
Necmeddin SADAK
Hırçın olmayım;
Fevzi l.iıtfl Karaosmanoğlu
Tam ısmarlama!
İktidarın istediği muhalefet gibi desenize.
21 liralık harcandı
mistir.
İngiliz Savunma Bakanı şln-veî bugün Nevyorka hareket e-döşektir.
ilk Alman konsolosu
İzmit Düzce yolunda otomobile tecavüz
Dr. Kamphöuener İstanbul’a geldi
Adliye ile zabıta bu feci haza tahkikatına el koymuşlardır. Bugün mahallinde bir keşif yapılacaktır.
Edirne 25 (Akşam • — Dün
sabah saat 8 40 da Bulgar hududunda bir tecavüz hâdisesi ol
25 Lira doğuran
AKSARAY’da
muş ve Paşarnuhalle mevkiinde Bulgarlarla müştereken kullandığımız bir çeşmeye su almak için giden erlerimize Bulgar lup faklarından ateş açılmıştır. İki erimiz ayaklarından yaralanmıştır Tarafımızdan hiç bir (Arkası 2 nci sahifede)
Geceki otomobil kurasından bir enstantane
Birleşmiş Milletler zayıf doğdu, beş yıl bir lâf ve kâğıt bolluğu altında boğuldu. Kore harbi ile canlanan bu Kurul eksiklerini tamamlayarak iş görür duruma gelecek mi?
cnn-has tanesin» Yolculardan yaraları a-
Fransız Başbakanı Pleveı
Sahibi: Necmeddln Sadak — Yazı işlerini fiilen İdare eden C. Bildik — Akşam Matbaan.
Irleşmis Milletlerin I etmedikçe Birleşmiş Millet-üesinci yıldönümü kut-1 teri zaman zaman toplanan devlet delegelerinin birles-meşinden ibaret kalacaktır ki. bu zihnıveFiçinde Dişi* leri Bakanlarının sık sık buluşup konuştukları bir devirde ayrıca bir Kurula ihtiyaç olmamak gerektir. Belki de ilerde. Birieşmiş Milletlere gidecek delegelerin hükümetler tarafından değil, doğrudan doğruya milletler tarafından seçilmesi, oradaki devletlerin kendi politikalarını gütmelerine engel olacak ve Birleşmiş Milletleri, icabında hükümetlere hükmeden hakikî birlik haline getirecektir.
Birleşmiş Milletlerin başka bir noksanı daha var: Oy birlikleri... Her meselede Genel Kuruldaki 60 devletin oy'una başvurulur. Meselâ, Avrupavı ilgilendiren bir meselede. Cenubi Amerika devletlerinin 22 oy'unu elde edemezseniz ekseriyet kazanamazsınız. Halbuki, bu oylar, devletler arasında karşılıklı menfaatlere göre verilir ve pazarlık konusu yapılır- Konsey seçiminde görülmüştür: Arap Birliği, ve Lâtin Amerika arasında bir nevi ov ittifakı vardır. Bu oylar birleştikçe seçimde ekseriyet kazanmağa imkân
(Arkası 2 nci sahifede)
nci sahİfede
Bulgarlar iki erimizi yaraladılar
lanıvır. Bu yıldönümünün j Kore harbine rastlaması, törenlerin eski sönük manzarasını değiştirmiştir. Kore-i d tecavüze karşı Birleşmiş Midiler adına girişilen sava-in zaferle neticelenmesi, diğer taraftan bizzat bu Kurulu isler ve işe yarar hale getirmek için ortaya atılan teklifler, bu seneki kutlamaya ümit ve heyecan katmış-
şehrimizdî DP ocak kongreleri devam elnıekledir. Kongrelerde bilhassa mahalli ihtiyaçlar üzerinde durularak şehir meclis! üyelerinden faaliyet İstenmektedir. Diğer taraftan Par t-lı.ln İktidara geçtikten sonraki faaliyeti de bir çok asalar tarafından şiddetle tenkld edilmektedir. Billura Fevzi i/i’.fl Kı-raonnanoçi'-inun imzasını taşıyan bir Umim D P. üyeleri a-fasıhda memnuniyetsizlik tıyan-d.rmiîtır. Bu tünümde bundan sonra Ezaların şikâyet ve dileklerini doğrudan doğruya genel merkeze bildirmeyerek sadece
(Baş taran 4 üncü sahifede*
Dün g-ce saat 1 de şoför Vehbi Yetişir İdaresindeki 5918 plâkalı taksi, şişhaneden Unkapa-rina İnerken frenlerdeki bir â-rıza sebebiyle Havuzların duvarına çarpmış ve şoförle beraber yolculardan Muzaffer Özel-çe, Ahmet Canlı ve Mehmet Kösele muhtelif yerlerinden yaralanmışlardır. Yaralılar kurtaranla Beyoğlu kaldırılmışlardır.
Mehmet Köselenin ğırdır.
Dünkü «Dikkatler» sütunumuzda belirtmiştik: ts-tan bulda ki ineklerin '.99 ı veremli. Halbuki Anka tada Ormaıı Çifliğiııdc beş sene evvel hayvanların '.70 i veremli iken, tedavi neticesinde bu nispet %6 ya indirilmiş.
Devletçilik şu ve şu bakımlardan kötülenmeğe pek müsaittir anıma. bizim memleketin şartlariyle böyle neticelere varabiliyor.
Hususî teşebbüs voliyle de aynı neticelere başka memleketlerde varılabilmektedir. Fakat bizde hususi alanda teri duyulmaz ha!s o kabil başarılar elde edil- halefet kalmamış inek voluııa gidildiğine dairi yeniden tek partiye denmek mit bir iş’ar yoktur. | Demokrat Parti, iktidara geçe-
kalmak İçin mı mücadele etmişti? Yoksa hiç tenkld etmeyen bir muhale tel mi yaratacağız?
Devlet Bakanı, Demokrat Partinin ilk vazifesi hürriyeti tesis etmektir bunu istemeyenlere rahat, huzur yoktur, demiş.
Memlekette hürriyet, muha-lefelt susturmakla nu elde edilir?
Bir yanlışlık var amma, nerede? ★**
Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu’ nun imzasını taşıyan bu tamimle dileklerin genel merkeze bildirilmesi yasak edildi
nutkunda gör-«İktidardan uzaklaştırdı-İnsanlarla, muhalefetle sözleri duyulmay ıneaya mücadele edeceğiz.. •
Sayın Karaosmanoğlu bu a-caylp sözleri söyledi mi, söyle- I medl mİ? Toplantılar gizli olduğu için bilemeyiz. Fakat gazete muhabirleri bu çapraşık sözleri uyduromıyacakları için, bunlar, kulaklarına fısıldanmış olsa ge- ’ rek. Tekzİb edilirse- Devlet Bakanı adına çok seviniriz. Çünkü b’i sözlerin açık Tiirkçesi şudur: «C. H. Partisini iktidardan u-zaktaştırdık. Onunla şimdi de mücadeleye devam ederek sesini keseceğiz, muhalefetten de UzaklnftıracağK...«
İyi amma, demokrasilerde iktidar muhalefetle mücadele etmez. Otoriter rejimler müstesna... Sonra da, muhalefetin Söz-gelince mudur. Gaye.
Muhalefet Demokrat Partiye I rek muhalefetsiz yaraşır, onıın imtiyazıdır. Muhalefette iken hükümete muhalefet, hükümetle iken muhalefete muhalefet, her iki çeşidini de ancak o yapar. Tâ ki kendisi iktidarda iken muhalefet vazifesi başkasına düşmesin! Muhalefeti- başkası yapamaz. Demokrat Parti muhalefette İken ağzına geleni söyler, aklına eşeni yapar. Fakat iktidara geçince muhalefet kimin haddi? Eğer demokraside muhalefet şart ise, onu da iktidar yapar vesselam!..
Bugüne kadar söylenen nutuklarda n çıkardığımız mâna bu... Son örneğini de Demokrat Parti Kongresini kapayan Devlet Bakanının dük: ğımız dahi
Pleven, “Avrupa ordusu kurulmadıkça A Imanıja n uı silah lan ınas mı kabul edemeyiz,, diyor
Londra 25 (Radyo* — Fransız Meclisi, teşkili mutasavver Avrupa Ordusuna Almanların da katılması hakktndakl hükümet plânının müzakeresine bu sabah devam edecektir.
Fransız Başbakanı Pleven, dun Mecliste söz atarak bir Avrupa Ordusu kuruluncıya kadar Fransamn bir Alman ordusunun teşkiline asla muvafakat etmiyeceginl belirtmiş ve Avrupa Ordusnun teşkili hakkındakl Fransız plânını açıklamıştır.
Fransız plânı şu dört esasa.
dayanmaktadır:
. 1 — Batının müşterek mil-
dafaas: İçin bir Avrupa Ordusu tesisi:
2 — Avrupa Savunma Bakanının tâyini;
3 _ üye devletlerin Avrupa ordusuna kuvvet vermeleri;
4 — Avrupa Ordusunun triM-raflarını karşılamak için miiş-te rek bir bütçe kurulması.
■ Fransa bu mesele hakkında ; dün tngll tereye bir nota ver-
Birlesmis Milletlerin geç- 1 mi s b?3 vılı dünyada barışa ı ve emniyete hizmet etmiş- 1 tir d°nii«nez. Harbin so- 1 nündü büyük emellerle te- I nıcrî stılan bu muazzam va-pı. bes -il. lâfa ve kâğıda bo- j ği’lmi’s. cok masraflı bir ma- j kine ■î.ıbi bosuna işledi. Sa- ( vısı bıı?.ün atmışı bulan dev- ( ieticr, orada cok buluştular, b o ! konuştular, fakat j clürranın yeni bir harbe1 ( doğru yuvarlanıp gitmesine ( ka. • pü ufak tedbiri bula- ■ madüar. (
Bu kısırlık, her şeyden ön- j c? kuruluşa ait sebeplerden , ileri «eliyordu. Birleşmiş Mil. . letler. bes büyük devler ara- . sırda, her meselede ve her ■ zaman tam işbirliği esası ü- ■ zerine kuruldu. Birleşmiş Milletlerin yasaması için ilk , şart, bu bes devletten hiçbi riıûn. hiçbir zaman suç işlememesi idi. Bu bes devletten herhangi biri istemedikçe, ve Güvenlik Konseyinde oy vermedikçe sulh ve harb ile ligili. ehemmiyetli bir mese-l led? karara varmak imkânı' ortadan kaldırılmıştı. Nitekim. eğer Sovyet Rusya, komünist Cin in Birleşmiş Milletlere alınmaması yüzünden kızın gitmese ve Konseyde hazır bulunsaydı Kore tecavüzüne karşı kovmak karan verilemezdi.
Bir’esmiş Milletlerin aksayan diğer bir tarafı, barış ve güven işlerinde ehemmiyetli kararlar vermek hakkinin. b?3 büyük devletin hâkim oldukları Konseye verilme ı ve Genel Kurula yaJn’z «tavsive» hakkının tanınmış olmasıdır.
Simdi bu iki temel hatanın t »mirine çalışılıyor
B ' esmiş Miî’“tlerin ehem-mi”?-iı bir noksanı da devletlim hükümranlık haklarına bağlılık derecesidir, D- Ver, bu haklarından, .■-’.-.r üst-: bir kurul adına bı: derece feragati kabul
Sahile 2
LÛ Ekmh ıy„.j
SOZUN gjeilişi
Maarif çıkmazı
Şehrimiz milletvekiUerİBdcn biri İstanbulun civar kazalarından birinde bir ilkokulu ziyaret etmiş. ^Öğretmenlerle görüşmüş, bu arada çocuklara da bazı sualler sorarak imtihan etmiş. Besim i sınıf öğrencileri a-rasında dört kere dördün kaç ettiğini bilmeyen bir kaç öğrenciye rastladığını hayretle söylüyor.
Bu acı hikâyenin anlatıldığı mecliste hazır bulunanlar ortaokul, lise, hattâ üniversite öğrencilerinin yetişme durumunu beğenmediklerini söylediler ve her biri bunu gösteren misaller nakletti. Ders kitabından başka hiçbir sev okumamış gençler mi istiyorsunuz, ilk okulu bitirdikten sonra okumayı unutmuş delikanlılar m>? Lisenin son sınıfında doğru dürüst cümle yazamayanlar, en fezJa bilinmesi lâzım gelen kelimeleri, hattâ mefhumdan bilmeyenler, lisenin onuncu sınıfından çıktı’" halde bes kalem rakamı altalta yazıp doğru dürüst toplayamavantar, bellibaşh vilayet merkezlerimizin haritada yerini gösteremeyenler... Anlatıldı durdu ve neticede Türkiyede maarif dâvasının çok okul açmakla de-ğü. az. fakat iyi okul açmakla halledileceğinde karar kılındı.
Dört duvar çekilip de damı örtüldü mü, Türk maarifinin veni bir «irfan ocağı» kazandığına samimî surette inandığımı/içindir kî maarif dâvamız fecî bir çıkmaza girmiştir. Okulları çoğalttık, fakat içindekileri iyi oku-tamadığımiz için nesilleri ziyan ettik, öğretmen olmadığım, ders malzemesi olmadığını bile bile okul açmamızın ceremesini onlar çekecek. Günah değil midir?
Şevket RADO
Belediyenin asıl faaliyeti önümüzdeki ay başlanacak, nahiye müdürleri ve kaymakamlar, mıntakalarını gezerek ihtiyaç ve noksanları gidermeğe mecburdurlar
Emniyet umum müdürünün beyanatı
Parlak bir yıldönümü
(Kaş taralı birinci sahifede)
Umumî
Mecliste
bitecek. Lsianbulda su meselesi halledilmiş olacaktır. Anadolu yakasının «u İşini de ele almış bulunuyoruz. Bu, 7 milyon liralık bir İştir.»
Vali. 500 üncü feUh yılı hazırlıklarını ve gürültü İle mücadelede yapılan şeyleri anlattıktan sonra gazetecilerin çeşitli İşlerdeki temenni, şikâyet ve tenkldlerlnl dinliye rek cevaplandırmıştır.
Vali, bu cevaplarında ezcümle demiştir kl:
(— Gecekondu meselesi İstanbul İçin çok mühim bir dâvadır. Ben İşe başladığım zaman ıo
Tâyininin birinci yılını te-mamhyiia Vali ve Belediye Baş-ıkanı Prof. Gökay, dün saat 17 de Vilâyette bir basın toplantısı yapmıştır. Vali:
«— Bugün bir senenin bliân-çosunu gözden geçirmek İçin toplandık. Basın bana her sabah barometre vazifesi gördü. Onun bozan çok sert- hazan benim İçin çok gönül okşayıcı o-lan İbre tahavvüllerinl dalma dlkka'le takib ettim. Bu yıl çok sağnaklar oldu. Bunlardan ve yıldırımlardan, hatan sevgisi-basının müzahereti ve hükümetin İtimadından mürekkep iiçlü blrparatonerlekorunduni .dr-.bin gecekondu İle karşılaştım, mlştlr.
Vali, bundan sonra bir senedir meşgul olduğu meselelere ' temas ederek evvelâ geçim dâvasında, sonra sıraslyle ucuz mesken. İşinde, şehre alt yollarda. ışık ve seyrüsefer işlerinde-
Şehirdeki gecekonduların bir kısmını kaldıracağız. Diğer gecekondular İçin de hükümet yeni bir tasan hazırlıyor. Bu yeni kanunla bir istikraz yapılarak bu mahalleler düzeltilecektir.
Nahiye müdürleri arasında c-
— — —--------- - -- rranıyc muDurtc»* »ııuaınua v-
temUUkt. neler vsp.ldıj.r» llr61,|Ulk ,aptım. Bu au-
yoktur. Zaman ile bıı usullerin de değişmesi beklenir.
Herhalde Birleşmiş Milletlerin beşinci yılı bir canlanma devresine rastlıyor. Bu dirilmenin en biivük gayret.' fedakârlık ve şeref payı A-merikaya düşmektedir. Eğer ; Kore hâdisesinde Amerika 1 harekete geçmeyi göze almasaydı bu yıl Birleşmiş ■ Milletlerin Ölümü ilân edilecekti.
Şimdi bütün zorluk, ken- ' di emellerne set çekmeye- -cek bîr E’rleşmis Milletler 1 İsteyen Sovyet Rusyanm da ! İrinde kalacağı bir Kurulu J ıslah ederek yaşatmaktadır. 1 Sowet Rusva. Birleşmiş Mil- ' İdlerin çene eskisi gib! beş ' biivük devletin ittifakına ve ' işbirliğine davanmasmı isti- 1 yor. Güvenlik Konseyinden : veto hakkının kalkmasına, 1 tecavüz karşısında Genel ' Kurulun harekete geçmesine taraftar değildir. Bunlar olursa Sovyet Rusya, Birleş- 1 mis Milletlerde kalır mı? Da- ' nlır ve çıkıp giderse bu Ku- ' rul. tek cepheli bir ittifak bloku haline girer ve dün- 1 yayı harbe götürür. Bunu kimse arzu etmez. Dünya sulhu için tek çare. Sovyet s Rusyanın da kalacağı ve te- ‘ eavüzü derhal önleyecek . kudrette bir teşkilât kura- . bilmektir.
Bu sahada atılan adımlar ' verimli olacak mı? Pek yakında göreceğiz.
Necmeddin SADAK
Baro klübüne arsa, sinema tarifeleri, Hâl hamalları
mas ettikten sonra şehrin su 1-şlnl İzah etmiştir, Vali bu hususta demiştir kİ:
«— Hayati işimiz olan su meselesini bilirsiniz. Bu yıl sonunda 45 kilometrelik yeni galeri
retle yirmiye yakın nahiye müdürünün yerini değiştirdim. Nahiye müdürleriyle kaymakamlar mıntakalarını mütemadiyen gezerek noksan ve İhtiyaçları görme'.c-rlnl ve onları
gidermelerini isliyorum. 3 nahiye müdürünü de Bakanlık emrine aldırmıştım. Kendilerinden istediğim vazife yapılmazsa I merhametim yoktur. | ......
Bekdly.nl» her sahasındaki I ™"”’‘'nr-l’U' kl ;
I __ rinlaotlOım ullâvplln
faaliyete önümüzdeki ayın başından itibaren yeni bir hızla başl iye cağız. Beyoğlundakl bii-tiin seyyar satıcıları bir araya topuya cağız.
Tramvaylarda sigara İçilmesine katiyen müsaade etmem. Yarın alâkalılara gereken emirleri vereceğim. Sarkıntılık yapanlarla da uğraşıyoruz. İsi a-zıtanlar tımarhaneyi boylayacaklardır.
Yeni Şehir Tiyatrosu binasının inşaatı durmamıştır. Fakat bugünkü Belediye bütçesiyle bunu bitirmeğe İmkân yoktur. Bir sermayedar arıyorum. Bulamazsam. biner liralık esham çıkartmağı düşünüyorum.
Ben de sizin gibi şehrin temizliğinden memnun değilim. tmar Müdürlüğünün vaziyeti de hepimizce malûmdur.
Genel evlerin kapatılmasına şahsan taraftar değilim. Zannederim kl kapanmıyacaktır da.»
Polis, kanun çerçevesinde vatandaşın huzur ve emniyetini sağlayacaktır
Şehrimizde bulunan emniyet jtımum müdürü Servet Sûrenkök ıdûn gazetecilerle bir konuşma ı vanmın ve demiştir kl :
I — Dolaştığım vilâyetlerde bir | tki şikâyet müstesna olmak ü-zere, polisi, uyanık, kanunun emrinde ve halkın hizmeti başında gördüm uğradığım her yerde küçük büyük emniyet ınensubinine tali direktifler ver dlm. Türk polisi İçin geçmişte söylenenler, 14 mayıs gününden sonra artık tarihe maiolnıuştur. Demokrasi polisi, masum İle şeriri birbirinden kati hatlarla a-y ırmağa İmkân bulacağı İçin kanunun çizdiği yollardan huzur ve emniyeti sağhyacak ve şerirleri aman vcrmlyecek şekilde takip ederek yakalayıp kanuna teslim edecektir. Bütün harekâtında realiteyi kendisine şlâr edinen emniyet
genel müdürlüğü'bu vazife yolunda ısrarla yürüyecek’iı
İstanbul polisinin fedakâranp ve caıısiparane mesaisi, eskisine nisbetîe dikkati çeker «eklide başarılar göstermiştir. Bu vadide bana ayrıca, itminan veren diğer bir cihet de anlayışlı ga-retecl arkadaşların, zabıtamızın fedakârane çalışmalarını bize aksettirmekte olmalarıdır.o
Emniyet umum müdürü polis kıyafetlerinin önümüzdeki malt sene içinde aimacak tahsisatla değiştirilebileceğini söylemiş ve genel evlerin kapatılma#’ mevzuu hakkında da şunlar söylemiştir:
— Beynelmilel teşkilatın bu hususta bize vakj olan nıûraea-atına kati cevabı hükümetimiz mart ayında verecektir Bu hususta şimdiden müsbet, meııf) hiç bir şey söylenemez.»
Kartal
1 İstanbul umumi meclisi dün toplanmıştır. Meclis, valiliğe ve belediye başkanlığına tâyininin birinci yıldönümü münasebetile profesör Fahrettin Karim Gök-ayı tebrike karar vereli ve bu tebriki bildirmeğe iki Azasım memur etti. Elektrik İdaresi satın alman csfct otobüsten başka yeniden elli otobüs alınması ı hakkuıdaki teklif İçin müsaade alınması hususunda makama selâhlyet verilmesi muvafık görüldü Muhtelif
cinayeti
Güngör Fırtına
Sarkıntılık
edenler
Tınmanın, Birleşmiş Mıllelleı günü münasebetile hitabesi
harekâtı
Müttefik kuvvetler
Çin hududuna 50 kilometre yaklaştı
Londra 25 (Radyo) — Birleş-. mış Milletler kuvvetleri Koreıie, komünist ordusu bekayasını, şiddetle takibe devam ediyorlar. Bir müttefik kolu, Çin hududundan 50 kilometre mesafeye gelmiştir.
Koreye gidecek Yunan tugayı 14 kasımda yola çıkacaktır. Bugün bir Fransız taburu Korc-ye hareket edecektir.
Eşya ve para yüzünden vukubuldu
kanuni şekillere, seçimine Sair telhlfler kabın edildiğinden Beyoğlunda Büyük Hendek cad 1 desi üzerinde belediye malı 500 metre murabba.1 mahallin kulüp 5’apılmajç üzere trianbul ba rosuna tahsisi geçici komisyona havale edildi.
İkinci celsede belediye hasla-nelerine muayene ve tedavi için müracaat edecek memurlaria a-Ilelerinden derer, alınmaması hakkındakl mazbata da kabul edildi.
Sinemaların ücret hakkında hazırlanan H tarife komisyonu mazbata muharriri Orhan Mete izah etti. Bazı sinemalarda baştan başa lüks koltuklar bulunduğu hakkında tenkldler yapıldı. Bu hususta esaslı surette tetkikat yapılması ve sine-mamalarin ayrılacağı sınıf variyetlerinin yeniden tesblt edilmesi muvafık görüldü.
Üçüncü celsede hâlde ma! tahmil ve tahliyesinin bir mü-taahhlde m! verleceğl, yoksa eskisi gibi hâl idaresine mİ bırakılacağı meselesi geç vakte kadar müzakere mevzuu oldu. Neticede bu mevzu esaslı surette tetkik edilmek üzere komisyona havale edildi
Cuma sabahı sanı 9 da toplanmak üzere içtimaa nihayet verildi.

tarifesi mazbata-namına
Ziya Gök alp
toplantısı
Muallimler Birliği. Ziya Gök-alpın ölüm yıldönümüne raslı-yan 26 ekim münasebetile bu gün İçin bir toplantı tertip etmiştir. Suat om altı otuzda Ça-ğaloğlunda Çite Saraylar karşısındaki Medrese Birlik salonunda bir toplantı yapılacak ve
■ nutuklar söylenecektir.
Bakanı
Dışişleri Butum Fuat Köprülü dün Antaıradon şehrimize gelmiştir Türk - Eulgaı mlina-aebe:i"*r| hakkında sorulun bir suale Re f»an şu cevabı vermiştir:
BuJğarhUmn vermiş olduğu son nola haiz! ehemmiyet bir çey değildir Bulgaristanla - «lan münasebetlerimizde bugünkü duruma göre değişmiş bir vaziyet yoktur Hâdiseler normal seyrini takip etmektedir.»
Fuat Köprülü bu aksam Ankara ya dönecektir
Annesi aleyhindeki ithamları hakkında ifadesi alındı
Kartalda gümrük muhafaza memuru Hikmet Güçlünün ölen kananın kardeşleri olan Nuri ve Kemal İle kavga ederek, bun lardan Huriyi öldürdüğünü, Kemalin de Hikmeti yaraladığını dün yazmıştık.
Bu kanlı vakanın, Hikmetin ölen'karısından kalan bazı eşya ve paranın kardeşleri tararından istenmesinden çıktığı tes-blt edilmiştir.
Kemal, kardeşi Nıırinln kaa-till olan Hikmeti, boş tabancanın kabzaslyle ağır surette yaralamıştır. Hikmet- hastaneden çıktıktan sonra ağır ceza mahkemesinde muhakeme edilecektir.
Gazetelerde resimleri neşredilmek sure-tıle de teşhir edilecek
Bir hayli dedikodulu macera geçiren, Türkiye Güzellik kıra-llçellğl müsabakasının beşincisi |, Güngör Fırtına, savcılık tarafından dün geç vakit adliyeye davet edilmiş ve annesi hakkında llçri süpnıiş olduğu fuhşa teşvik İddiası etrafında İfadesi alınmıştır.
Tahkikatı İdare eden savci Mesut Dolu, bu hususta hazırlanan dosyayı mahkemeye verecektir.
Dün, Gûngörûn ifadesinin a-lınmasi İşi bittiği sırada, evvelce Güngörün beraber kaçtığı anlaşılan Ergun da adliyeye gelmiş ve Güngörü alarak beraber gitmişlerdir.
Ankara 25 (Akşam) — Emniyet Genel Müdürlüğü sokaklar-Ida genç kız ve kadınlara dil re elle tasallut edenlere karşı geniş ölçüde mücadeleye geçmeleri için ilgililere lüzumlu (Slrektffl vermlş’lr. Ankara Emniyet teşkilâtı fsrkınUlık yapanları gazetelerle teşhir kararını almıştır.
Suç üstü yakalananlar derhal karakola götürülecek, haklarında kanuni takibat yapılırken resimleri de gazetelerde neşredilecektir.
Nevyork 25 (Radyo) — Başkan Truman. dün Birleşmiş Milletler merkezini ziyaret ettiği zaman, Sovyet Dışişleri Bakanı Vişlnskl, kendisiyle birkaç dakika süren samimi bir mülakatta bulunmuştur.
Vişlnskl. Trumana, Amerikan basınının harb tehlikelerini I-zam ettiklerini söylemiş; Truman da: «Amerlkada basuı hürdür. Münasip gördüğü her şeyi yazabilir» cevabını vermiş-Ltf, *
Trııman’ın hitabesi
Sokakta bir tecavüz
Sultanahmet! e Küçük Aya-sofya caddesinde oturan Gül-beyaz isminde bir kızla nişanlısı Haşan Çolak evvelki gece SuJtanahmeıte Üçler sokağından geçerken Ahmet Kocabaş-Osman Yıldız, Reşat ve Nlat adlarında dört gencin tecavüzüne uğramışlardır. Banlardan Osman İle Ahmet yakalanmış olup Reşatla Nihat aranmaktadır.
Taksitle telefon
Ankara 25 (Akşam) — P.T.T. Genel Müdürlüğü Ankarada a-bonelere taksitle telefon vermek kararındadır. Yenişehir ve Bah-çellevler santrali arında münhal 7 bin numara için taksitle muamele önümüzdeki günlerde bağlıyacaktır.
İlk Alman konsolosu
Batı Almanyanın ilk Türkiye umumi konsoloru Dr. Kurt von KamphöventT beraberinde Ticaret ataşesi Ransonet olduğu halde dün saat 14 de Ankara va puru Be şehrimize gelmiştir.
Rıhtımda gazetecilere Türkçe hitap eden konsolos şunları söy l emiştir:
(— Cennete dönmek ender bir hâdisedir. Talihim bana bu fırsatı tekrar kazandırmış bulunuyor. Üç neslîdenberi devam eden Türk - Alman dostluğu hâ lâ inkişaf halindedir. İstikbal İçin aradığımız ümitler eski dostluğun temadisidir. Ben şah san buna mâni olabilecek biç bîr kuvvet görmüyorum.»
Nevyork 25 'Radyo) — Birleşmiş Milletler Bayramı teşkilâta dahil bütün memleketlerde büyük törenlerle karşılanmış-siyasi rical tarafından hararetli nutuklar söylenmiştir.
Başkan Truman bn münasebetle söylediği nutukta demiştir kl:
(— Birleşmiş Milletlerin yüksek prensiplerini tatbik etmek İçin çalışan blzler bu teşkilâtın
Millî Eğitim
Bakanının buçriinkü hitabesi
Milli Eğitim Bakanı Tevftk İleri, saat 17 de, İstanbul Üni-
versitesi Fen Fakültesi konfe- I rans salonunda -Türk yüksek tahsil gençliğinin sosyal dâvaları ve memleket meseleleri karşısındaki durumu» mevzuunda bir hitabede bulunacaktır.
Zeytin ve nebatî yağ kongresi Ankara 24 — Zeytlnyağ nebat! yağlar kongresi bugün Ticaret Bakanlığında Bakan Zühtü Vellbeşe tarafından açılmıştır. Kongre başkanlığına Sıt kı Yırealı’nm seçilmesinden sonra komisyonlar «vrılmış ve kongre çalışmalarına başlamıştır.
Feci bir kaza
Dün akşam Kocamuatafapa-ı şada Üzuncaovft sokağında oturan 5 yaşında Abrahanı bir bak-I koldan tuz alarak eve gitmek | üzere koşarken jjofor Eyüb'ün ı idareslndekik 1884 numaralı o-lomcıbilin sadmesine uğramış ve ı taşlarda sürüklenerek ölmüştür. Şoför yakalanmış, savcılık tah- I kikata ol koymuştur.
SEYAHATTEN AVDET
Ord- Prof. Dr. IHSAN HİLMİ ALANTAR Avrupa seyahatinden dönmüş ve tın Lalarını kabule başlamıştın
milyonlarca kadın ve erkeğin döktüğü kan ve yaptığı fedakârlıklar neticesinde bııgün meveud olduğunu asla hatırdan çıkarmamalıyız.»
Başkan Truman. Korede girişilen mücadeleye temasla demiştir kl:
c— Karede Birleşmiş Milletler uğrunda hayatlarını feda edenleri hiçbir zaman unutmıyaca-ğız ve dünya da asla onları tı-mıtmıvacalrtır Onlar Birleşmiş Milletlerin yaşayabilmesi İçin ölmüşlerdir.
Fedakârlıklarının neticesi o-larak Birleşmiş Milletler bugün her zamankinden daha kuvvetlidir ve harbi önUyebiiecek Kudrettedir.»
- İıluUbuI Boruumn M/10/1M0 Uallorl
a lzınrtra 1 Sterlin r”Tw
Ncw V«r* İÛO Dolar 280 —
Part» 100 Fransr» T 08U
sıofcftoim 1Ö0 İsveç K. M I35«l
Cenevre ICO İsviçre r M.Ü3
Amsterdaffl tor» Florin Î9WWI
Brüksel 100 Bel elice f jao
e Listen 100 Fskudes • isen
Başkan Truman. barışsever milletlerin tecavüzü önlemek maksadlyle silahlanmakta olduklarını söylemiş ve demiştir kl:
«— İhtiyaç hissedildiği müddetçe barışı korumak için kuvvetlenmek tasavvurundayız. Fa kat aynı zamanda silâhlı kuvvetlerin ve silâhların ara'.tıi-masını mümkün kılmak S-rln çalışanı ağa devam etmeliyiz.
Müşterek bir silâhsızlanma !-le harb tehlikesi uzaklaştırılmış olur. Bu suretle silâhlanmak I-çln girişilen muazzam masraflar ortadan kaldırılacak ve Birleşmiş Milletlerin yüksek gayelerine erişmek mümkün olacaktır.
ESHAM VT TAHVİLAT
% 1 FAİZLİ TAEVİU-EP
Sivas - Erzurum 1
Sıva» • Eminim 1-1
İMİ Demiryolu ’
İMİ Demiryolu ıı
İSMİ Demiryolu m Milli Müdafaa ı
Halbuki bugün dünyada mevcut şerait dahilinde silâhlanmak şarttır.»
Şah ah Gaz eteleri Ne Diyor ?
Huzursuzluk var mı?
Memlekette slynst huzursuzluk olduğunu ileri süren Hüseyin Cahit Yalçın'm bir makalesine CÜMHÜRİYETte ceTap Teren Nadir Nadi şunları yazmaktadır:
Bugün bir parti ileri geleni beğenin ediğimiz bir U yaparsa başta sayın Yalçın olmak üzere bütün gazeteciler hepimiz kıyameti koparmak yetkisini elimizde taşımıyor muyuz? Üstada veya herhangi bir gazeteye hükümet, dilediği gibi tenkid etmek, doğru veya yanlış her Aklına geleni yazmak. hakkı kanunun açık teminatı altında değil midir?
İşte siyasi huzurdan benim anladığım kudur. Hürriyet rejimlerinde de bu terimin bir başka mânası yoktur.
Uzayan dualar
Refik Halid Karay YENİ tSTANBCL’daki fıkrasında musalla taşı önündeki cenaze rinalarının bozan çok uzatıldığını belirttikten sonra bu duaların daha kısa ve veciz olması lüzumunu ileri sürerek şöyle demektedir:
Camilerde baş. vb ayak yerlerini ayırmak nasıl bir bld'at ayılmıyorsa duaların da hududunu çizmek dinin ahkâmı esnslyeslne her halde dokunmaz. Kısa, veciz, sade ve ölçülü, çok münasip bir dua şekil bulunabilir: Diyanet İşleri Dairesi bunu tanzim ve tamim eder. O suretle de zengin ve fakir aynı boyda hir dua ile Allahın huzuruna gönderilir.
* Karaosmanoğlu-nun nutku
Benice
TELGRAFlaki başmakalesinde Fevzi Lûtfl Karaosınanoğ-lunun dün neşredilen nutku hakkında şunları yazmaktadır:
Bu memlekette «hürriyet» 1 Iskmlyen kim ve kimlerdir?. 161 inci maddenin sert hükümleri, Ceza Kanununun ve diğer kanunların hürriyeti zmclrllyen maddeleri ortadıı durup dururken sayın Devlet yet. bir bakımdan gerçek .hürriyet» He âdeta istihza ve tezat teşkil etmemekte midir? Memleket çocukları bu tarz hitabet san’almı ve taktiğini en az kırk beş yıldır bütün çeşitleri ve hattâ şiddet ve terörlerlle dinlemiştir. Halkın İslediği ve muhtaç olduğu bu , tarzdaki tek taraflı ve telî-ditU konuşmalar değil; gerçek demokrasiyi, gerçek hürriyeti, açıkkalbliliğl, fikir ve programı müdafaa eden, rahatlık ve genişlikle tebellür ettirip ruhlara sindirin hitabelerdir,
MIHI Müdafaa 11 Milli Müdafaa 111 Milli MUdal»» IV XI.15
»4 6 FAİZLİ TAHVİLLER
1!M1 Dcmlrvolu imik»
KnlkMtn.i l 9(190
KBlktnnın 'I 90 90
Kalkınma III 98J0
KH8 tsüirran 1 96M
cHB tsilkrau U 95 40
IMS istikrası ı «»
% l,S FAİZLİ TAHVİL
ibus unviu 9S W
■H 5 FAİZLİ TAHVtLLEF
IUH Ergani 2» ts
1 1538 ikrtımİTCll S07S
| Milli MilrlalaA xoro
1 Demiryolu (V ea-
| Demiryolu V MK
ANADOLO DEMFRYOLÜ GHOPU
Tahviller ABC 109 25
Hisse senetleri 4 «0 22 30
Mllmessll şenel S3-
ŞİRKET HİSSELERİ
Merktt BJhKası İÎ3.—
Arslon çimento 650
T. Ttearet Bankası 6-
İ5 Bankası Bu -
Şark DeCirmenellik 23.13
MIL1! Reajarans 16.-
SARRAFLAnOA ALTIN
Salular
Gulden 38.65
Türk llrıs 31 30
SUirim .»2,16
Külce 4 .ta»
Rcjal 3'LJÖ
Devletler hukuku
Türk enstitüsünde tören
Birleşmiş Milletler günü münasebetiyle dün Devletler Hukuku Türk Enstitüsünde biı merasim yapılmıştır. JFcof. Hıfzı Timur ve Ol*. Prof. Charles Cro zat bu mûnasebpUe bir konuşma yapmışlar ve müteakiben Birleşmiş Milletlere .ait filimler gösterilmiştir.
Bulvarlar
lBiiıt- tarafı birinci sahifcdel
mukabelede bulunulmamış ve yaralı erler hastaneye kaldtril-i mıştır.
I Bu müessif hâdise hakkında daha fazla malûmat nhnak için bu sabah. Edirne valisini telefon la aradık. Vali ertada izam edilecek bir hâdise olmadığını belir ttlkten sonra bize şunları .-oy ledi:
(— Hudutlar kapandığı için efkârı umumive bu mevzusl ■ çok hassas bulunmaktadır. V t 'sa oı-rada genişli tilecek bir h?-’dlre yoktur. Vak'a doğrudur. I1'.-kııl bunun b’r vanlrjliK nette* si olduğunu lahıjıin cdhvtunı

25 Ekim 1950

sahltt I
AKŞAMDAN = ! == AKSAMA
Semtler, nüfus kesafetine göre himmete nail olmalı
İstanbul Valisi Ordinaryüs Profesör doktor Fahreddin Kerim Gökay’ı, bir senelik hizmetini doldurması dola-yısiyle kutlarız. Daha uzun zamanlar, şehrimize, ve mesleği dairesinde memleketimize. insanlığa faydalı olmasını dileriz.
Fahreddin Kerim, cidden miişkiil bir siyasi anda Vali oldu. Halk Partisinin faal unsurlarından diye tanındığı için, bu intikal devresine temessül etmekle de bilhassa başarı gösterdi. Fakat muvaffakiyetin sırrı, nabızgir olmasında değildir; herkese: «Bu zat, Valiliğin gelirine ınulıtac olmaksızın, hattâ kazancından fedakârlık ederek sırf hizmet arzusuyla Valilikte kalıyor.» fikrini telkin etmesindedir.
Fahreddin Kerimin bir kuvveti de. fakir halka, kendini onların hâmisi tarzında tanıthrabilmiş olmasıdır. Selefi. şair denecek şekilde bir imârcıydı. Doktor Gökay'ın bariz hususiyeti ise, büyük parklar açmak, müstakbel zengin mahallelerin şehrah-larını şimdiden asfaltlamak gayretleri teşkil etmediler. O. daha ziyade, gecekonduları ziyaretle: oralara elektrik. su vadinde bulunmakla: fakir Üsküdarın nabzını yoklamakla işe başladı.
Keza. Fahreddin Kerimden evvel, seyyar satıcıları polisler av kovalar gibi kovalarken, onun zamanında işsiz vatandaş, bir İşporta i-lc hayatını kazanabilmek açık kapısını buldu. Bu. fıka-ranııı halini ivi bir kavrayış, anlayıştır. Bu anlayışın tat-bikında Fahreddin Kerimin hissesi vardır. Ve bu, aynı zamanda, şehirde bir ucuzluk unsurudur. — (Gerçe. yolların tıkanmasıdır; ve o cihet, henüz hallü fasıl edilemedi. Seyyar satıcılar, bilhassa merkezin dar ana yollarını tıkayorlar.)
Fahreddin kerimi, inzibat mevzuuyla, ayyaşlıkla mücadele mevzuuyla da cansi-parâne uğraşır gördük. Bütün bu güzel hususiyetlerin ilerde de devamını isteriz.

Yazımın bundan sonraki kısmı, hudutları içinde yaşadığım (ve müdafaasını Burhan Felek iistaddan, kendisinin Üsküdardan ayrıl ma-siyle, devir aldığım) Üskü-darın ihtiyaçlarından bahsetmek olacaktır. Üsküdarlılar, beni gördükçe diyorlar ki:
— Vali bizi bir kere ziyaret ederek fevkalâde vâitier-de bulundu. Halbuki pek az netice alabildik: Bu da, bir kere sizin yazdığınız gibi, dört kalem ıslahattan ibarettir. En kabadayısı iskele meydanının bir kısmına bir ka(- bin parke taşı döşemektir. Bahsi geçen dört maddeden diğer bir tanesi de fener yakmaktır. Koskoca Üskii-dartn bir senelik rızkı bu mudur? Sahillerimiz dünyanın ibret nazarları altında harabedir. Fakat dahil kısınılan büsbütün haraben türabadır. Fakir fıkara ile, fakir semtleriyle uğraşıyor diye şöhret alan Vali. Üsküdar» olan vâidlerini tutsun.
Ben. kendi hesabıma, mevzuu daha şümullü görüyorum ve şöyle hülasa ediyorum:
Şimdiye kadar belediyeciliğimizin gayreti, «En zengin semtlere bütün mevcutla himmet» diye hülâsa edilebilirdi. Eğer Fahreddin Kerim. «Semtlere nüfus kesafeti ite mütenasip surette himmet» nazariyesine iltifat ederse, Üsküdar da memnun kalır. Baktrköv de, Beşiktaş da. Haliç de. Boğazın Anadolu kıyıları da .. Bütün diğer fakir semtler de...
(Vâ-NÛ)
Bal ve balmumu
Bu seneki rekolte tahminden çok açağr
Bıı senek! bal mevsimi geldiği ve piyasada soruşturmalar başladığı halde ihtiyacı karşı Uyacak ölçüde bal bulunmadığı gibi yeni mahsulden de henüz bir haber yoktur.
İlgililerin İfadelerinden anlaşıldığına göre bu yıl bal ve do-layıslle balmumu rekolteleri tahminlerden de aşağıdır. Söylendiğine göre en büyük bal istihsal bölgelerinden biri olan Marmarlsde bu yıl İki ton kadar bile bal çıkanlamıyacaktır. Bittabi balmumu da o nlsbctte az olacaktır.
Cumhuriyet bayramı
Kutlama programı hazırlanarak tebliğ edildi
Şeker flatleri indiriliyor da tatlılarınki neden indirilmiyor?
Şehir Meclisi âzasından kahvehane sahibi Fahri kıyak, bugünkü kahve ve çay fiatlerini de yüksek buluyor
Kahve ve çay geldi
Kahve fiatlerinin düşeceği tahmin ediliyor
İSTANBUL = HAYATI, Azad topunu beklerken
Kızılay haftası
Kızılay haftası bu sene 29 Ekim Cumhuriyet bayramında başlıya cak ve 1 Kasıma kadar devam edecektir.
Hafta münasebetiyle radyolarda. halkevlerinde ve okullarda Kızılay hakkında konferanslar verilecektir. |
Cumhuriyet bayramı münasebetiyle şehrimizde yapılacak olan merasimin programı tesblt edilerek dün vilâyet tarafından ilgililere gönderilmiştir.
Bu programa göre bayram cumartesi günü saat 12 de bavlıyarak pazartesi günü saat 24 e katlar devam edecektir.
Bütün daire ve bLnalar .bayramın devamı müddetince gündüzleri bayraklarla, geceleri de ışıklarla donatılacak, başlıca meydanlara da cumhuriyet devrinde yapılan inkllâp ve ilerleyişi gösterir afişler asılacaktır.
Pazar günü saat 9 dan itibaren vali tarafından vilâyette tebrikler kabul edilecektir. Bu törende askerler büyük üniformalarını, siviller frak ve silindir şapka, konsoloslar da kendi büyük üniformalarını giyeceklerdir. Vilâyetteki merasimi mü-taakıp saat 10.30 da Taksimdeki tören bağlıyacaktır.
Evvelâ vali, yanında komutan odluğu halde kıta ve birlikler! teftiş edecek ve bundan sonra İstiklâl marşı söylenecektir. Bunu nıûtaakıp geçit başlıyacafc ve sıraslle askeri okullar, birlikler, şehir bandosu ve izciler tribün önünden geçeceklerdir.
Taksimdeki törenden sonra Edlrnekapı şehitliği ziyaret edilecek, gece de Taksim meydanında şenlikler yapılacaktır
İstanbul radyosu da bayram münasebetiyle özel bir program tatbik edecektir.
Amerikan lisan dershanesi akşam kurslarına başladı Türbedeki Amerikan lisan ve sanat dershanesi yeni ders yılı çalışmalarına başlamıştır. Bu sene pazartesi, perşembe günle-rl 17,30 - 18.30 arasında çalışan kızlar İçin İngilizce dersleri ve-' rilecek, pazartesi günleri 18.30-' 20,00 arasında da İş ve meslek sahibi kızlardan mürekkep gruplarla terbiyevi mevzular etrafında musahabeler tertip edilecektir. Musiki, filim, sanat kritiği ve her nevi sosyal faaliyet için yeni saatler tesblt edilmiştir.
Ümumi meclisin geçen cuma günkü toplantısında meclis* bir çok takrir verilmiş, bu arada şekerli maddelerin, flatleri He alâkalı olup Üsküdar âzası Falı rl Kıyak tarafından verileni mecliste alâka He karşılanmıştı.
Fahri Kıyak, üzerinde ehemmiyetle durulması gereken bu takririnde ezcümle şöyle diyordu:
»Hükümet, şeker fiatlerini indirmek suretile bütçede otuz milyon liralık fedakârlıkta bulundu. Yapılan bu tenzilât şekerli maddelere ve bunun tesi-rlle de diğer maddelere müessir olacaktı. Fakat beklenilen bu netice İstanbutda tahakkuk etmedi. Sebebi nedir?»
TAKRİR SAHİBİ İLE BİR
KONUŞMA
Her türlü hamur tatlıları İle sütlü tatlılar ve bilumum şekerli maddelerin bugünkü flatleri ve porsiyon gramları etrafında yaptığı tensikata istinaden yu-karıdakL takririni umumi meclise veren Fahri Kıyak’la konuştum. Diyor ki:
i— Şekerin kilosu te? Hra ol- > duğu zaman, herkes hatırlar.' çay ve kahve Halleri birdenbire >n beş kuruşa fırlatıldı. Bir miid ' det sonra şeker Hallerinde ten-j zilât yapıldı, kahve ve çay Hat-' eri gene on beş kuruşta kaldı. Bu defa şeker 140 kuruşa indiril. .....-------,...............
di. Kahve ve çay finllerl gene hem de halka istifade temin e-öyle!..
Pasta fiatlerlne gelince: ker beş liraya çıktığı sırada da pastalar birdenbire otı kuruştan 25 kuruşa çıkarıldı. Fakat şeker flatleri indirildiği halde hâlâ eski satış flntl devam edip çidlyor. Buna kıyasen mahalle-bici, dondurmacı- şerbetçi de şekerin beş liraya satıldığı zaman ki flatı muhafaza ediyor.
Halbuki belediye şeker fiat-lerlnin tenzili İle alâkadar olsaydı. şekerli maddeler . fiillerini de indirecek ve bu tenzilât. otomatikman diğer iaşe; maddelerine de müessir olacaktı.
— Verdiğiniz takrir mecliste okunduktan sonra belediye reis muavini Celâl İzgl size cevap verirken şeker fiatlerinde çay ve kahve fincanı başına ancak 13 santim bir fark husule griebl leceglni ve bu takdirde kahve ile çay fiatlerinin İndirilmesi mümkün olamıyacağını söylemişti.* Buna ne dersiniz?
Bence bir fincan kahve ve çayın flatı üç kuruştur, personel vesnlr masraflarla kâr haddini ilâve edersek kahve ve çayın fincanı on beş kuruş tutmaz. Size bilfiil meşgul olduğum bu mevzu üzerinde bir misal vereceğim: Ben. Karagümriıkts Pazar yerinde «Demokrat Trakya kıraathanesi., nln bulunduğu
olarak tenzilât yapılırsa gayri meşru kâr bir çok açık gözlerin elinde bırakılmaz. Verdiğim v* aynı zamanda vali ve belediye balkanımız profesör Fahrettin Kerim Gökayui teyit ettiği gibi, son zamanlarda Beyoğlıında açılan bazı mahalleblcller kira, ve mefruşat ve hava parası olmak üzere yüz seksen bin lira gibi aklın kabul etnıiyecegl bir para vermeğe İmkân bulamazlardı. Hattâ bu meyanda karşılarındaki rekabeti durdurmak üzere birbirlerine yÜ2bln lira ha va parası teklif etmezlerdi.
Bon zamanlarda kahve piyasası yine bir miktar yükselmiş ve perakende kahve flatı 10BD kuruşu bulmuştur. Mamafih son günlerde yine 72 ton kahvo gelmiştir. Bununla beraber kahve fiatlerinin düşmesi beklenmemektedir.
Diğer taraftan kış mevsimi münasebetiyle yurtta çay istihlâkinin aratcağmı heaaphyan Tekel İdaresi, Hlndlstandan yeniden külliyetli miktarda çay satın almıştır. Bu çayların 399 tonluk bir partisi dün şehrimize gelmiştir.
binanın sahibiyim. Ve buranın işletmesi de bana aittir.
Filhakika on iki buçuk kuruşa verdiğim kahve ve çaydan günde 380 adet kahve ve çay sûrumu yapıyordum. Bu flatı geçen mayıstan sonra on kurusa İndirdim. Günlük sürümüm( altı yüz fincana çıktı, Bıı su-ı retle Halleri indirdiğim halde müessesem. günde altı Hra gibi bir kâr temin etti.
Bu halde belediye kararile kahve fiatleri indirilerek ciddiyetle ve katiyetle tatbik ettirilmiş olursa bu, hem n.üesseseye ___'hem de halka İstifade temin eder. Bu tenzilât, da diğer tnad-şe- (delere, otomatikman müessir olur.
LÜKS PASTAHANELER VE MAHAI.LEBİCI DÜKKÂNLARI!
Bundan başka diğer şekerli’ maddelerle meşgul olan mahal-lebıcilerin, pastacıların ve sair tatlıcıların yapıp sattıkları şe-kerü maddeler üzerinde de bu-' Bıı tebligatta, havaların ha-günku şeker fiatlerlne muvazi ra ret derecesinin devamlı su-r.'tte 18 dereceden aşağıya düş-
I tüğirnden teshin şartiyle kira- i lar.an kaloriferli apartman, i han, otel ve pansiyon sahipleri Kasım ayının birinci gününü beklemeden, dünden İtibaren j binaları ısıtmağa bnşlıyacak-' 1 ardır.

I
Devairde tebdilât yok
Ticaret Nazırı ve Adliye Nazırı vektll Hüseyin Kâzım bey «Akşamı muharririne şu beyanatta bulunmuştur:
«Biz, istikamet ve vazife histeriyle mütehassis elan hiç bir memurn değiştirmi-y eteğiz. Hattâ, bu bizim için bir namus meselesidir. Herkesin bit kanaati olabildik. Fakat ben eminim ki bizde kanaati siyasiye denilen şey »ok anrak açlık tehlikesi vardır, Ar Unlan memurindir ki kendilerine, dahil olacakları bir fırka ararlar.»
25 Teşrinicvvrl/1920
Dünden itibaren binaların ısıtılması tebliğ edildi
Vali ve belediye başkanlığı, kaloriferlerin yakılma zamanı hakkında alâkalılara tebligat yapmıştır.
Bu sene yün ve yünlü flitlerinin yükselmesi karşısında çorap eskisi, yünlü fanili parçalan, iplik döküntüleri, tarak atları gibi parçaların liatlerl de yükselmiştir.
Geçen yıl 70 kuruştan satılan beyaz natürel çorap eskileri şimdi fabrikalara 140 kuruştan satılmaktadır. Merinos yün İplik ve döküntüleri 2 liradan 4.5 liraya, trikotaj parçalan 230 kuruştan 500 kuruşa, tarak altları elyaf Vaziyetlerine göre 30 kuruştan 100 kuruşa yükselmiştir. Ayrıca bu maddeler İhracat malı olarak da aranmaktadır.
Basın top’antısı
Hindistan büyük elçisi bugün ■saat 16 da Cihangirdeki basın ataşeliğinde bir basın toplantısı tertlD edecektir.
ESIEE3D
Kaloriferlerini yakmıyan emlâk sahipleri hakkında belediye zabıtası talimatnamesinin 251 nd maddesinin tatbik edileceği tebligata ilâve edilmiştir.
Pakistan büyük elçisi Konyada
İSTANBUL RADYOSU öğle ve akşam programı 13.5Î 13,00 13,13
13.43 H.20 i 1,30
I la «o
Acilli ve programlar.
Halse* 'er
Kırı- t hatif müslk Pl
Sari- '.ir. Okuyan: Can Ak|lt Kadınlar Birliği ad'iu konuşma Şa ı'ır ve tdrkülr- Pl Jn'nnurt B* ılıms'rta n valiler Pl
V ».translar ve k.ınmı*. A»ılış Ve programlar.
A' Uc Shoz ve i.*l nv Goodmnn •>: kcıtralnrından es. mtbljfl Pl 2o*kıtar. Okuyan: Alır» Edlboî-
Konya 24 (Akşam) — Pakls-lan büyük elçisi Mian Beşlr -Uunet beraberinde eşi ve ba-, sın ataşesi Yakup Dadaş! olduğu halde şehrimize gelmiştir Bugün şehrin tarihi yerlerini gezen misafirler şerefine bu gece bir ziyafet verilecektir.
İnşaat malzemesi
İnşaat malzemesi İthalâtı devamlı surette artmakla beraber : yakın gamanda kış mevsimi ; münasebetiyle bu hareketin l gevşlyecegl tahmin edllmekte-dlr.
Son günlerde dış pazarlardan yine 2500 ton çimento gelmiş ve İç piyasada derhal İstihlâk edilmiştir.
Pariste kira kanunu tadil edildi
Haber alındığına göre harb ı .senelerindenberl Pariste mer'l bulunan kira kanunu tadil edilmiş ve mal sahipleri lehine ba- 1 zı hükümler konmuştur. Bıı, meyanda beş odadan fazla odası olan evlerle kaloriferli apart-,' inanların kiralanması tamamen serbest bırakılmıştır.
Tadilâtın şekline göre yeni kanun hükümleri dar gelirlileri korumakla, oturdukları yerlere göre geçim imkânları geniş olduğu anlaşılanları bu himaye oışınna bırakmaktadır.
ore harbinin en şiddetli günlerine tesadüf eden bir boınbard inanda yalnız ceplıede-kiler değil, cephe gerlsindekiler de, ölmek yahut yaralanmak zorunda kalmıştır.
Yukarıdaki resimde bombardıman esnasında yaralanan bir genç kadın görtiyorstıııusi Sıhhiye erleri kendisini tedavi ederken o allattığı tehlikeden haberi bile olmayan çocuğunu emziriyor.
H.Ueıkr.
Kı«a şehir lınberlerj.
Bol» N.nınoıı’dn ■ şarkılar Pl. Saz eserleri.
Radyo Mtoıı orkestran konseri. Radyo gazetesi.
Sür sairi Konuşan Behçet Kemal Çatlar.
İsi anteni Konservatuvarı Türk musikisi icra Heyeti Jtorueri Vahtdenln günlü kocam «di -Radyofonik komedi
Opera ve operetlerden müzik Pl.
Dans rr.L'lŞt Pl.
Haberler.
Dans rnü-igi Pl
Programlar ve karam*.
ANKARA RADYOSU
öğle ve akşam programı
13.38 Açılış »v progmm
I 12.» M. S ayarı ve Şarkılar. Oku. yan: Muzaffer Bırtan.
l'l.M HalHtrler
13.13 Keman ve viyolonsel «OltellU*ı Pl t3.30 Öfile Gazeteal
1.1,IS Adalıtar'dan melodiler Pt.
U.OO Hava raporu, akjam program.' ve Hâl»anı«,
lî.M Açıtı» ve program
18,00 M. S. avan v« Yeni aeaierdcn
geçit ıırogrıunı.
, Ih,» çiftçilerle »mba&a
18.4» Car oı keatralaruida.T Pl.
l'f.OO M. S, ayan ve Haberler.
19,1» Tarihten Bir Yaprak.
19.» eutnburbmkanlıfiı armoni mtn-kncî.
J9.04 Halk lUrkılleri. Oaııraa: Neriman Altında*
20,1* Radyo Gazetesi
».» Serbes naat
».34 Ta. “il Türk mUsiSL
91.14 Hatta «ran Khbetl «Muhip
31.30 Dans orkestraları çalıyor-Pl.
22,04 Konulma.
23.13 Varyete mâlikleri PL
22.30 KUsık soı eaeı:.rl
IÎ..13 M. S oyarı ve Hanertar.
İS,00 Program ve kapanı»
Ekseriya pazar günleri evden çıkmam, çıkmak için bir arzu da hissetmem. Fakat dinlenmek için ilişecek yer ariyan yorgun hır adama bile; «Sen şurada yarım saat oturacaksın. Bu müddet zarfında yerinden kalk-mıyacaksına denilse, böyle bir mecburiyetin ruh üzerindeki tesiri derhal bir in-Hal, bir isyan hissi uyandırır, yorgun adam bedeni ıstırabını unutırr. hürriyetinin tahdld edilmesinden mütevellit mânevi ıstırabın tahriki ile ayağa kalkmak, dolaşmak, koşmak İster.
Geçen pazar günü ben de aynı hislere kendimi kaptırır gibi oldum. Sayım münasebetiyle evden çıkmamak mecburiyeti bende çocukça bir gezmek arzusu uyandırdı, Istanbıılun dört buca ı renkli bir sinema şeridi gibi gözlerimin önünden geçiyor, yıllarca görmesem hatırıma bile getiremiyece-ğîın ücra semtlerin hasretini çekiyorum, iştiyak kinde mırıldanıyorum: «Ah, şimdi 'erbest olsam da evden fırlayıp oraya gidebilsemla Pencerenin önüne dikiliyorum. Bomboş sokakların manzarası, kuş uçmaz, kervan geçmez bir diyarı andırıyor. Arasıra avaz âvaa haykırarak geçen gazete müvezziinin ardından gıpta ile bakıyorum, pencereyi açıp; "Buralarda ne dolaşıyorsun, hemşerim? Mademki serbestsin. Üsküdar tarafına geç. Scyitahmet deresine kadar uzan. Gez, yürü, koş. Şu lâtif bahar gününde oralar ne güzeldir?» diyerek benim de haykıracağım geliyor-
Öğle yakını kapı çalındı, açtık tabiî. Güler yüzlü bir delikanlı. Yakasında aSa-vım» rozeti takılı, koltuğunun altında bir tomar defter. Buyur ettik. Masanın başına oturdu. Defteri açarken dikkat ediyorum. Alnının incecik kırışıklarında ii-ziintii ifadesi okunuyor. Sordum:
— Bölgenizin sayımını saat kaça kadar bitirebileceğiniz! tahmin ediyorsunuz?
Müşteki nazarlarla yüzüme baktı:
— Sayım çabuk biter amma plân bozuk. Bana verilen defterde ikametgâh olarak gösterilen bazı yerlerde karşıma boş arsalar çıkıyor, arsa olarak numaralandırılan yerlerde de önüme apar* tımanlar dikiliyor. Üst taraftaki sokakta iki numaradan yirmi altı numaraya kadar evlerin sayımı bana aitti. Yirmi yediden itibaren başka bir arkadaş yazacak. Fckat o sokaktaki ev numaraları yirmi beşte bitiyor. Ben yirmi altıyı bulamadım. Bu yanlışlıklar oyalıyor bizi.
Savım kaydına haşladı. Soruyor, söylüyorum, yazıyor.
— Siz ne İş yaparsınız?
— Gazete muharririyim.
— Okumak bilir misinizT
— Okurum.
— Yazmak da bilir misiniz?
— Eh. biraz yazarım da.
— Yazmak bilir, diye kaydedeyim mi?
— Ediver gitsin!
Sıra bizim valideye geldi. Anneni olduğunu söyledim. Yaşını filân yazdıktan sonra sordu:
— Evli mi?
— Hayır, hâlen evli değil.
— Şimdiye kadar hiç evlenmemiş mi?
Fesuphanallah! Hâşâ siim-me hâşâ, bizim valide Meryem. ben İsa!
Uzatmıyalım. bizim merhum peder hakkında izahat verdik...
Azad topu patladı. Sabahtan beri içimden taşan gca-mek arzusu da delinmiş çocuk balonu gibi sönüverdi, iftan nıütaakıp asabı yatışan bir ramazan tiryakisi sükûnetiyle yazı masasının başına oturdum.
Cemal REFİK

Sahile 4
25 Ekim 1950

BİRDEN SONRA
©
V
iiûî/k
yasaca güzeli oturuyor; bir yaban kedisi gibi vahşi ve dikkatle bakıyordu. Bu bir Kürd kadındı. Alnına bir tarikat rem-
Varan: Van Wyck Mason
Çeviren: Nihal Karaınağaralı
İBugün: Matinelerden itibaren
Marmara Alemdar’da

Casuslsr Merkezi İSTANBUL
Amerikan gizli ajanı North’un casusluk
Binbaşı Hugh maceraları
uyandıran tamim
HANIMLARA MAIISUS ÇAY SALONU ÜĞLK ve AKŞAM Y İÇMEK SALONLARI APKRKTİF SALONLARI. KABARE VE
— 5 —
Şimdi Stoddard’da burada bir ■z daha oyalanmak arzusu do- , ğuvermiştl. Fim. bir bahriyeli dikkatini çekli Adam Hugh'ûn şapkasına benzeyen kordeleslnc tüy İliştirilmiş, fakRt yırtık pırtık Oir gri fötr şapkayı, acemice bn ına geçirmeğe rabalıyordu.
Binbaşı, düşünceli düşünceli adamı tetkik ederek kötü kokteylden birer kadeh daha ısmarladı.
Alberunl. ans'zın masaya a-banep mırıldandf*
— Ahbap! Seıı İyi bir adama benziyorsun... Bayana gelince şimdiye kadar gördüğüm kadınların ep kibarı... Onun İçin tUalılmanıza gönlüm razı olmadı...
Her soluyuşta müstekreh şekilde rakı kokusu neşrederek İlâve etti: .
— Buldok suru t h hergele Va-■U. size demin yalan kıvırdı. Aradığınız arkadaş buradadır. Adı Neison’muş şimdi yukarıda... Körkütük «arhoş...
Suratını buruşturarak UAve ■tu :
— Her halde bir derdi var ki bu kadar içlytr. üç gündür meyhaneyi kuruttu. Önüne gelene de içki ısmarlıyor. Sanırını, gayri parası suyunu çekmektedir
Jingles. heyecanlandı, nakl&n kızardı ve ümitle teri pırıldadı.
Alberoni'nin, karanlık
Etrafına baktı:
— Siz mısınız?
Binbaşı, cevap vrdl:
— Evet... Bu mezbeleden onu kurtarmak niyetiyle geldik.
— îyl ama, eğer kendi rua-siyle gitmek islemezse ne yapa-
EVVELKİ TEFRİKALARIMIZIN HULÂSASI Amerikan İstihbarat subayı Stoddart’la Amerikan gazetecisi Bayan Jingles Lawson Istanbulda, Haliçtedirler. Eskiden pek değerli bir zat olarak tanınan, fakat şimdi işi ayyaşlığa vuran Amerikan binbaşısı Hugh North'u dadandığı meyhaneden alarak tabii hayatına kavuşturmak istiyorlar.
onunla konuşmama vakit bırak.
Binbaşı, gülümsedi:
— Elbette, efendim... Döfiüş-
mek arzusunda olduğumu mu ---------------------
sanıyorsun? Ben Hugh'den hem1»! döğme ile işlenmişti. Her şe-daha gencim, hem daha kı llylm... " de etmek İstemem.
(Bas tarafı ] inci zahirede) bir üst dereceye arzetmelerl lft-zun geldiği Ve böylece dileklerin hlerarşlk bir tarzda üst kademelere ulaştırılması gerektiği bildirilmiştir.
Parti ftzalnn bu sistemin bir nevi kırtasiyecilik yaratacağım ve bir çok dileklerin hasır altı edileceğini söylemektedirler.
Parti tüzüğüne göre İdare heyetlerine seçilebilmek İçin 6 aylık parti âzası olmak lâzım geldiği halde son kongrelerde bu hususun da nazara alınmadığı ve böylece idare heyetlerine partiye son aylarda kaydolan bir takım şahısların seçildikleri İddia edilmektedir.
Şahsi dedikoduların arlık ber taraf edilmesiyle partinin müspet İşlerle uğraşması zamanının geldiği de bir çok âznlar lara- > fından İstenmektedir. Seçimler- 1 de partiyi destekleyen zümrelerin çoğu henüz beklediklerini bulamadıklarından dolayı teessüre kapılmakta, fakat yakında tatmin edileceklerini ümit etmektedirler.
Bu bakımdan yakında başlayacak olan bucak ve ilçe kongrelerinin çok lı anlaşılmaktadır.
.__t______ rvet- ye rağmen bu kalın belli kadın,
Üstünlüğümden istifa- güzel endamlıydı. El ve aynk bilekleri İnceydi.
Jingles, boğuk bir sesle yalvardı:
— Hugh!- Allahaşkına yüzüme bak. . Beııi tanımadın mı?. Ben Jingles'im,
Binbaşı Hugh, başını kaldırdı: şakaklarında kır saçlar, çıplak ampulün hafif ışığında pırıldadı Tekrar ayağa kalktı: vücudundan titremeler geçti. Üzeri şişeler ve kadehlerle dolu masaya abanarak yolpaladt. Bakışları Stoddardın. Jiugles'ln ve Alberoni'nin yüzünde kararsızca dolaşıyor
— Tabii, tabii seni ummaz olur muyum, güzelim? Dur seni bizim bayan Yıldıza takdim e-deylm. Yıldız- yâni bizim lisanda (Star)... Yıldız! Bu da benim eski dostum Jingles'dlr.
Jingles:
— Hugh! — diye kekeledi.
— Ne var?
Genç kız, heyecanla cevap verdi:
— Seni götürmeğe geldik... Hatırlarsın ya, son görüşmemizde söylemek istediklerimi hep ağzıma tıkamıştın.
_ Kaç kere tekrarlıyayurt? Artık seninle İşim kalmadı.
Zayıf vücudu yine sarsıldı: I-lâve etti:
| — Sade seninle değil, topunuzla alış verişim yok gayri... > löyle budala budala, açıyormuş, gibi yüzüme bakma!
Stoddard çıkıştı:
— II —
TERKEDİLMİŞ ADAM , Binbaşı Hugh Norlh'un, uzak, yakın bütün tanıyanların şimdi. onu görünce hayrete düşmemeleri İmkânsız. Değişmek bu kadar olur. O teretmlz, o sıhhatli ve yanık yüzlü adam, sanki yok oluvermiş: yerine traşı u-uunış, sef il kılıklı vahşi bir hayalet gelmiş.
Üzeri meze kırıntıları, şişeler ve kadehlerle dolu masaya abanarak İçeri girenlere bakıyor.
Jingles. bu manzara karşısında dehşete kapılarak haykırdı:
— Bu ne hal? Gözlerime lna-namıyacağım geliyor.
— Halimde ne varmış? — diyerek Hugh. sotuya soluya yerinden kalktı; selâm vermek tilere hafifçe eğildi: sonra yine iskemlesine yığılıverdl .
— Sizi burada görmek benim için ne büyük şeref, bayan Jingles Lavsonl OtuTsana Stoddard. Ne demeğe bu kızcağızı da sürükler getirirsin?. Bana baskın ha!
Jlngles’ln dudaklarından yavaşça bir inilti fırladı.
Dalgalı, koyu kumral saçları azun zamandır tarak yüzü görmeyen Hugh. günlerdenberl traş dahi olmamıştı. Mütenasip 1 ve adaleli vücudunun şeklini, tebarüz ettiren gömleği, mur-- darlûşnuştı. Zira bu gömlek o-1 V™“L-.SI? 03 hCm haVİU' hem
men(J11 vaz,fesjn| görmüş: ûs-ttellk geceleri de sırtından çıkmamışta. Sarhoşun ne ceketinden. ne paltosundan ortada eser vardı. Kemer yerine belinden pis bir kordon sarkıyordu.
Ayyaşlara has bulanık ve çukura batmış gözlerle, kapının önünde duran ve birbirine pek yakışan üç ziyaretçiye baktı. Ve bu gri mavi gözler de parlaklığını kaybetmiş, kan çanağına dönmüş; göz kapaklan ise şişmiş ve kızarmıştı.
Bu sefil, küçük odanın dekoru nıeyhanenlnkinden de berbattı Havaya, âdi cins İspirtolu içki, İzmarit ve kirli çamaşır kokulan sinmiş; ve sıcaklık ta-hammülfersa bir hal almıştı.
Lime İlme ve karmaknşık pis getirilecek, öğle namazını mü-blr yatakta .kırmızı sakallı, teakip kılınacak cenaze nama-şişman, kısa boylu bir adam sız- gmdan sonra Edimekapıdakl s-mış Zorluyordu, ’ uP kabrine defnedilecektir.
Hııgh'un solunda, Stoddard’m1 Mevlâ garlkl rahmet eyleye. ' . hayatta gördüğü kadınların Çelenk gönderilmemesi rica , belki de en mendeburu, en ha- olunur. 1
Ya-göx-
trası uzamış, suratı ciddileşiverdi kaçamak bir nazarla
onun ‘ahiden dostlan

3üncü ADAM KİM?
(The Thirdt Man). (Türkçe sözlü»
2 • V A H Ş İ KOŞU (Baştanbaşa renkli) «« CLAUDET COLBERT — HENRY FONDA
yumruklan o derece kuvvetli adam az vardır.
Ve bunları söylerken Alberoni kendi yumruklarını da oguşiu-ruyordu. Devam etti:
Bu akşam ?stü bir kaç po-ti .ie (andarma geldi. Arkadaşınızı sordular. Lâkin, Vasil’le a-damıan onun burada bulunma-d-îını söylediler... Zira. Nelson mudur, nedir eli açık herifin biri... Daha üç beş kuruşu kalmış, onu da tır:ıklayacaklar.
- Bizi yanına götürrene...
— Götürürsem kaç para verirsiniz?
— Od Türk lirası kâfi ml?
— Kabul!. Haydi. davran mİ Stoddard. şapkasını alarak: — Gidelim Jingles. — dedi: *e meyhane müşterilerinin artık kendUeriyl' ilgilenmediklerini memnuniyetle gördü.
Genç kız, mû’ereddit bir sesle mırıldandı:
— Kurum Stoddard. sen sert bir harekete girişmeden önce,
— Allahını seversen ne biçim konuşmaktır bu? Kendine gel, Hugh!
Arkadaşına doğru bir kaç adım ilerledi: fakat Hugh’un. • tchdltkâr bir tavırla şişelerden 1 birini kapması üzerine olduğu yerde kaldı.
Sarhoş binbaşı- haykırıyordu: _ (Arkası var) >
Fş A R K SİNEMASI R
Bu akşam 21.15 den itibaren
M e v 1 û t
Merhum Nazml Paşa, şehit Miralay İsmail bey ve Melek Polaran torunları. Zekiye Olga-çay'm kızı, Anvers konsoloshanesinde kançelac İsmail Berduk Olgaçay*m kardeşi. Seza Hakkı ı Üçer, Hollanda Elçisi Abdullah Zeki Polar ve Gül seren Polar’ın yeğenleri- Konca Olgaçny’uı annesi
HATİCE MUALI. OLGAÇAYın vefatının 40 inci gününe tesadüf eden bu ayın 26 ncı perşembe günü, saat 2.30 da Beyoğlu Aga Camiinde mevlût okunacaktır. Arzu edenlerin teşrifleri rica olunur.
Cumhuriyet Bayramı şerefine senenin 2 büyük filmi:
1 - KAHRAMANLAR DESTANI
Harikul&de aşk ve kahramanlık şaheseri
Orijinal renkli kopyası
Marmara’da
Türkçe kopyası
Alemdarda
Bu muhteşem filme llfcveten her Ltei sinemada
ÖLÜM
Şehrimizin eski ve tanınmış tüccarlarından İLACI RECEP HAVLUCU !
Hakkın rahmetine İr........1 -
tur. Cenazesi 25 10/950 çarşamba günü Yenlköydekl yalısın-‘dan alınarak Beyazıt camiine
Konuşan t
JvrdiTayfyr.
.(1
DİKKAT
Bu filmin kahkaha rekoru henüz kırılmamıştır. Zevk, neş'e ve kahkaha.
Telefon; (0380 Kocanga Film
kavuşmuş- ! x;eı Sfl carsam- ! .

E S TtYATROSÜ
Her akşam 20.45 de
ÖÇ GÜVERCİN Operet ( perde Eser: Szlgllgeti.
Müzik: Kalman ve Brahms
Tiirkçesl: Esat N, Erendor Çarşamba tenzilâtlı. Cumartesi, Pazar matine 15 de. Tel: 49J6S

Bu akşam SARAY ^sineması I.LOYD BRIDGF.S — BARBARA PAYTON — JOHN HOYT tarafından çok güzel bir tarzda yaratılan I
Meksiko Haydutları
(Trapped) '
kuvvetli ve İhtiraslı filmini takdim edecektir. Gangsterlerin müthiş macera ve tehlikeleri- hissi ve müessir sergüzeştleri ve feci sahneleriyle emsalsiz bir film, d
2-Korkunç Ormanlar
Baştan başa renkli.
Baştan başa renkli.

Bu aşanı YILDIZ ve iNCi
Sinemalarında
t

Bir milletin doğuş mücadelesi... Iztıraplan... Fedakârlığı... Cesareti.. 2000 gönüllü figüran,. Baştanbaşa heyecan Kahraman Yahudi
(Fransızca sözlü»
VİTTOTİÛ GASMANN — VALENTfNA CORTESE
AŞK... MACERA... IZTIRAP
(Yurd Film I
BEYAZLI KADIN
Aşk ve macera romanı
Tasan: W. W. CallIna Tercüme eden: tVâ-Nü)
Tefrika No, 87 _____
XIV
Aradan dört ay dahi geçti Ulaan İlkbaharı getirmişti
Şimdi İşlerim daha İntizama girdiğinden, para vaziyetini de daha sağlamdı Esiri endişeleri artık kalmadığı İçin, ILalcombe. neşesine kavuştu. Tıpkı eskı-.l gibi enerjik bir kız oldu, Laura Lw, eski günlerin mesut Laura* sı faaline geliyordu. Sakin ve durgun İfadesi, mavi gözlerinde tekrar beliriyordu Bununla beraber Biackvraterdc-n ayrılması ile Llınmerldge mezarlığında buluşmamız arasındaki zaman zarfında geçen hâdiselere dair hafızası hâlâ zayıfta Hayaluun bu kısmına, dair ne zaman bir telmıiıte bulunsak, yüzündeki ifade bozuluyor. genç kadın uiremeğe başlıyordu. Anlaşamaz sözler mırıldanıyordu.
Bu nokta bertaraf edilirse, geri kalan kısımlarda o, tamimiyle Llmmerldge malikânesinin Laura’sı olmuştu. Maziyi hatırlayarak tan, müşterek hatıralarımız uyanıp duruyordu. Oiin geçtikçe birbirimize daha fazla bağlanıyorduk. Hastalığı ■ırasında, ona söylediğim tatlı ■özler, dudaklarımda tekrar beliriyordu. Fakat yatacağı zaman onu artık eskisi gibi öpe-mlyordum. Birbirine değdikçe ellerimiz titriyordu. Gözlerimiz İse, karşılaşmaktan kaçınıyordu.
Eğer başka bir kadın olsaydı, kat i fikirlerimi çoktandır söylerdim. Halbuki bu sözleri ona söylemekten çekinmekteydim. Bıı hal daha uzun zaman devam edemezdi. Vaziyetimiz şu veya bu istikamette muLlaka değinmeli ve düzelmeliydi.
Hava değiştirmek İçin yeni bir muhite gitsek. İşler kolaylaşır diye düşündüm. Bir sabah ortaya yeni bir fikir atUm: Hepimizin yorulduğumuzu, küçük bir tatUe hak kazandığımı» ileri sürdüm. Bir deniz kenarına gitmek üzere teklifte bulundum.
Ertesi sabah. cenup sahillerine doğru üçümüz de yola çıktık. Henüz mevsim başlamamış olduğundan, gittiğimiz yerde yegâne misafirler biz olduk. Oranın uçurumu, oranın plâjı, oranın bütün gezinti ve temaşa yerleri hep blzlere aitti. Hava ılıkta. Tepelerin, korulukların manzaraları harlkulâdeydl. Deniz neşe veriyordu, ve güneş baharın İlk günlerine mahsus bir letâfetle vücutlarımızı ısıtıyordu.
Haleombe. her zamanki dikkati He ben! gözden geçirdi.
Bir gün yalnız kaldığımız sırada dedi ki:
— Hampshir’den döndüğüm sırada bana söylediğin sözü düşündüm. Hakkın var, Walter.
. Btı vaziyet bu şekilde uzun zaman devam edemez. Eski günler grltp çattı, Bzlzlm. 8eu ve benj
İşte başbaşa kaldık. Düşüncelerimiz Laura üzerinde blrleşlyor. Farzet ki şu oda. İdmmeridge malikânesinin pavyonudur. Ve farzet ki, bu plaj bizim plkjı-mızdır.
— Sen o zaman bana nasihat vermiştin. Beni sevk ve İdare etmiştin. Bu gün yine aynı şeyi yapmak niyetinde misin?
Ovap vermeksizin muhabbetle elimi sıktı. Gözlerimiz, güneşin ışıltısına doğru çevrlldL Nihayet, heyecanlanarak dedim kİ:
— Konuşmamızın sonu ne olursa olsun, Haleombe; benim hesabıma İster mesud, İster gayri mesud bir netice olsun, Laura’nuı menfaatleri hayatımın yegâne gayesi olarak kalacaktır. Beni büyüleyen şu yerden ayrıldıktan sonra, Fos-co'ya gitmeğe ve cürüm ortağından koparâm odığım itiraftan ondan koparmağa kat’l şekilde karar verdim. Mülakatımızın neticesi ne olacaktır, bilmiyorum? Çünkü bu adam hiç vicdan azabı çekmekslzin, hiç bir, tereddüde düşmekslzlr. her şeyi yapmağa hazırdır, biliyorum.
‘ Ve ben. şu anda. Laııra’yı mü-
dafaa etmek, himayem altına almak İçin hiç bir kanuni hakkı haiz değilim. îşte belli başlı za'fım da bu noktadadır. Kont Fosco İle mücadele edebilmem İçin, uğrunda pençeleşeceğim kadın, kanm olmalı. Sana şu anda, Laura'ya karşı olan aşkımdan bahsetmiyorum. Bu aşk, bütün tecrübelerden geçti; ve İmtihanlarda nasıl muvaffak olduğunu sen pek iyi biliyorsun. Neylersin ki, ancak kontu İtiraf ettirmek suretiyle sevdiğim kadınla evlenebilirini. Fasld bir daire içindeyim, anlıyorsua Eğer, kont, tımarhaneye kapatmak faciasının üzerindeki esrarı bize açnuyacak olursa, Linımerdlge malikânesine giderek hakikati inkâr edenlere, Laura'nın şahsiyetini kabul ettirmek torunda kalacağız. Fakat bu yol, uzun çabBİomalar, uzun dâvalar yoludur. Bu kadar ağır yüklere Laura'nın tahammül edemlyeceği kanaatindeyim. Hâfızasuııu o kısmında zaten bir çöküntü var. Akıl melekelerinin öbür kısmı da bu şekilde tehlikeye girmiş olur. Sen bu İşlere ne dersin, Hal-combe?
— Tamamlyle senin gibi düşünüyorum, Walter. Fakat, kont Fosco'yu ziyaretinden ne fayda umduğunu anhyamıyo-rum.
____ Laura’nın Londraya seyahat tarihini, tamamı tamamına ondan öğrenebiliriz. Bu seyahat tarihi ile ölüm vesikası arasın-daklnl tesblt edebiliriz. Komplonun zayıf tarafı bu dur.
Onun İçin, bu İşi yalnız kont meydana çıkarabilir. Eğer muvaffak olursam, hayatımın, gayesine ulaştım demektir. Hal-combe. Aksi takdirde ise... Lauraya karşı İşlenen haksızlık. şu dünyada asla tamir edl-1 em iy enektir.
— Muvaffak olmamaktan
korkuyor musun. Walter?
— Muvaffak olacağımdan emin değilim. Bunun için seninle bu derece açık konuşuyorum. Bugün artık Laura’nın hiç serveti kalmadı. Kontun ifşaatıyla kendisine ancak hüviyeti iade edilebilir. Bundan sonra, ona yalnız recim hocası olan fıkara zevci, kazandığım verebilir. Artık resim hocası olarak İşlerimi yoluna sokmuş bulunuyorum. Kardeşin! senden isti-
yorum. Haleombe.
Genç kız, elini omuzuma koydu. Ve cevap verdi:
— Walter Bir gün sizin ikinizin de hayrına olarak sizi birbirinizden ayırmıştım. Bugün İse Laura'yı sann veriyorum.
IğUcrek beni omuzumdan öptü: ve heyecanla İlâve etti
— Gidip Laurayı getireyim. Ona kendin söyle.
Odadan çıktı. Ben de pencerenin yanında, mukadderatıma erişmek özere bekledim.
Nihayet kapı yavaşça açıldı. Llnınıer ldge mallkânesinder. ayrıldığım gün Laura yanıma nasıl yalnız başına geldiyse, yine de öyle geldi. Fakat o gün, tereddütle ve hüzünle yaklaşıyordu: bu sefer hızla ve neşe Ue yakaştı. Kollarını boynuma şefkatle doladı; dudaktan dudaklarımı aradı:
— Sevgilim, Walter. Arlık birbirimizi sevmemize hiç mâni kalmadı. Ne kadar mesudum.
Aradan on gün geçmişti k! evlenmiş bulunuyorduk
(ArltaM var)
I

Büyük Britanyanın yeni Avam Kamarası
1500 lirayı alamayınca îzmirde bir adam, bir evi yakmak istedi!
lüffljarilıten Sayfalar]
Yüz seneden beri İstanbul
Kiralın yarın törenle açacağı yeni bina ananevî görünüş ve hususiyetlerinden birşey kaybetmemiştir
10 Mayıs 1941 gecesi bir hava oknu sırasında Alman bombalarının tahrip ettiği Avam kamarasının yerine inşa edilen yeni Avara kamarası 2« Ekimde kıra! George tarafından açılacak ve derhal kullanılmasına baş! ? mlacak tır.
Avam kamarası eşi Lordlar kamarası gibi, takriben 3 buçuk hektarlık bir blok teşkil eden parlâmento binaları site-zınln tara merkezinde kurulmuştur. Olağanüstü bîr tesadüf eseri neticesinde bombardıman sırasında parlâmento Kokunu teşkil eden bin atardan yalnız Avam kamarası tamamiyle tahrip olmuştu, sanki Maziler düşmanı oldukları demokrasini u beşiği ve timsalini kasten yok-etmeğe çalışmışlardı.
Yem bina eski Avara Korna-fasının mahallinde inşa edilmiştir; esasen şekil ve stil batanından geniş ölçüde eskisine benzemektedir.
Eski Avam kamarası müzakere salonunda, oldukça dûr bir sahanın birbirinden ayırdığı beşer sıra bankette yer alan iyeler müzakere ve münakaşa-tarını oturdukları yerden yapabilirlerdi. Yenj binanın İnşa-sb-le üğiU müzakereler sıratında üyelerden bir çoklan şu görücü belirtmişlerdir: Br.n m«cUslerde hatip kürsüye çıkar ve bulunduğu mevkiin aşağısında bir yarım daire şeklinde top-| lanmış dinleyici kitlesine söz reyler. Halbuki münakaşa ve müzakerelerin aynı seviyeden» re bu meclis üyeleri tarafından karsınciı yapılanlldiği tipte bir meclis veya kamara parlaman-ter demokrasinin asli bir husu-rtyetine daha uygundur; her mesele için en az îkl görüş zaviyesi vardır ve parlâmentonun vazifesi yalnız ve sactece dinleyip talimata göre oy vermek deril, meseleleri müzakere ve , münâkaşa etmektir
üyeler için koltuk bulunmayan mec! is
Eski mecliste olduğu gibi yeni kamarada da valnı* 437 üye veya 625 İlk mevcudun ancak üçte İkisi için oturacak yer bulunacaktır. Üyeler yine dert kaplı banketlerde oturacaklar, «rermde yazabilecekleri masa- ; ları veya yakarabilecek teri koltukları bulunmıyâcaktır Bu. Ullitizam takip ve tatbik edilen bir siyasetin eseridir. Meclis bil- ; İltizam küçük tutulmaktadır , (Müzakere salonunun uzunluğu tl metre ve genişliği 14 metredir’ Zira teşrii «sin en büyıık tasmj meclisin umumi heyetin , tarafından değil, mueyyen bir konu ile bilhassa İlgili şahıs ve- ı ya üye gruplan taralından çı-kanlmakta olup büyük hâdise , vrya olağanüstü toplantı.ar hariç kamarada her zaman için , bol yer vardır. Büyük ofaylann müz.- keresi için üyeler, ₺eç- ı mişij olduğu gibi yine sıra iArıke’.ler arasındaki Boşlukları ; doJdnracak veya -aîonun niha-| yetinde de meclis reisi gerisinde duracaklar re Mr. Churchlli' kn dediği çibl, nıûaakereterdc. t» gibi olaeanü tu toplantılara has olan heyecan, müstaceliyet ı
ve mahremiyet havasını yaratacak i ardır. Yazı masaları bulunmayışına sebep, üyelerden, müzakere salonundu iken yalnız konuşmaları veya dinlemelerinin beklenilmesinden ileri gelmektedir. Meclis salonunda, parlâmento gazetesi veya müzakerelerle ilgili eserler hariç başka gazete ve kitap okunması uzun zamandarthfrl yasak edilmiştir.
Mikrofon, ısı ve ışık tertibatı çok mükemmel
Yeni müzakere salonunu dünyanın en mükemmeli kılan modern ilmi usuller tatbik edilmiştir. Tavanda, zıya ve sedanın İnikasına mani olan çok sayıda küçücük delikler mevcuttur. Her sıra banketin sensinde Küçük mikrofonlar gizildir. Gayet küçük hoparlörler sayesinde demeçleri salonun her köşesinden aynı vuzuhla dinlemek mümkün olacaktır. Salondaki hava elektrikli cihazlarla tasfiye edilmektedir. Tesisatı kuran firmanın baş mühendisi bu tertibatın üyelerin «başların» serin ve ayaklanın sıcak tuta-
İzmir — Dün akşam Anafar-talar caddesinde bir yangın çıkarmağa teşebbüs hâdisesi olmuştur.
Zabıtanın tahkikatına göre hâdise şöyle cereyan etmiştir;
Iznıirde Gaziler caddesinde oturan ve şoförlük yapan Faruk Sabuncuoğlu adında bir şahıs bir müddet evvel Tepecik 1318 nel sokakla 28 sayılı ev sahibi Kadriye Huriye Yıldızdan bin. beş yüz lira haraç istemiştir.
Huriye Yıldız, ara sıra karşılaştığı bu tabii taleplere alışık olduğu için dudak büküp geçmiştir.
Panik Sabuncuoğlu, kendisine puıa ve cevap vermiyen Huriye Yıldızın dün Anafartalar caddesinde 1301 inci sokaktaki 49 numaralı evine gitmiş ve elindeki benzin tenekesini evin kapısına dökerek ateşlemiş Ur.
Alevler evin kapısını sardığı bir sırada, Huriyenin evde bulunan oğlu tarafından görülmüş ve yangın başkalarının da yar-duniyle güçlükle söndürülmüştür.
Faruk Sabuncuoğlu Analarla merkezi polis memurlun tarafından yakalanmıştır. Tahkikat devam etmektedir.
Yazan “““
Halûk Y.
Şehsuvaroğlu
te-
îstaıı bulda kayıkların yerlerini vapurlar alınca. Bogaziçinin debdebeye alışmış bazı sakinleri. umumi vasıtalara hinme-yi mevkilerlyle, şerefleriyle pek mütenasip görmemişlerdi.
Evvelâ (Vükelâ vapuru»
sis edilmiş, daha sonraları da yolcu vapurlarında (ricale matı sus kamaraları ayrılmıştı. Fakat buna rağmen mülkiye ve ilmiye sınıflarından bazı şahıslar, eski teşrifat nizamnamesinin rütbelerine tanıdığı üçer, beşer çifte kayıklarla İs-tanbula İnerler ve bu herkesten ayn oluşlarından memnun görünürlerdi.
Süratin- zamanın ehemmiyetini takdir edenler, bele rahatlığım ve kolaylığını öğrenenler hususî kayıklar yerine hususî küçük vapurlar, çatanalar edinmeye başlamışlardı.
Artık bir zamanın üç, beş çifte altın nakışlı ve sırma döşemeli piyadeleri yerine İstanbul kibarları çatanalarla dolaşmaya başlamışlardı.
Bu hususi vapur zevki daha evvel şehirlerarası seterlerde de aranır, büyük rütbeli memurlar, paşalar, memleket limanlan sırasında kendilerine tahsis edilmiş devlet vapurlariyle seyahat [ederlerdi. 1850 yılında Bursada tebdili havada bulunan Sultan Azizin hocası Ömer efendi- dönmek İçin masrafı tarafından ödenmek üzere ( Eseri hayır) vapurunu İstemiş, fakat bu rap ıır vazifede olduğundan, kendisine (Peyki şevketi vapura gönderilmişti.
Abdûlmecît ve Abdülâziz yurt dahilinde seyahate çıktıktan I vakit valide sultanların (asI tanlarına» yazdıkları tiahas* sürünmeleri) de tersane vapurları taşırlardı. 1872 yılında res-Abd ülâzizin bir salona götüren dehliz olacaktır.{tepesindeki evlerde oturan Or-'P°r'resini yapmış ve bu portre-Bu kısmın inşasında esld mec- han Solgancı isminde iki ço- ıy! Triyesteden alıp îstanbula lis binasının eskimiş, yangın cut, Dokuaokka deresi civarın- j getinnek üzere İsmail vapuru yüzünden kararmış taşlan kul-j da ¥e deniz tadası sır ilamı da 'Trlyesteye hareket ettirilmişti, tanıtmıştır. Bu taşlar. ’ taşların tatlı sarı zemini rinde bir sıra madalya
İki çocuğun hayatına mal oldu
cağını- söylemiştir. İri ve ışık tertibatını daimi surette kontrol edip müzakere salonunu; kontrol odasından dev bir pc-rıskopla her zaman takip edecek olan makinist salondaki hava miktar ve sühunetini icabına göre ayarlıyacaktir. Salon, hahtann altındaki madeni levhalarla ısıtılmak tadır.
Binanın inşâsında kullanılan ( malzemenin en mühim kısmı' İngiliz adalarından temin edil- GfcelyaMa IkJ
mt5tır- ğun ölümü İle neticelenen feci
Yeni meclis binasının gelecek bir kaza oinjuştur Facianın ce-yıllâr zarfında ziyaretçileri en!reyaa Vam şöyiedir: fazla imlendirecek kısımlann-' pollgQn caddesi 2 numaralı dan biri muhakkak kl, tamir evde oturaa kömürcü Osman edilip eski şekline sokulan İÇ oğlu Yüksel Canday ile muhacir Po!,re’ salona rötüren dehliz olacaktır. tn-uninHabi a»ı»-rin »t'
de imâl olunanı dört tane elektrik feneri konulmuştu.
1895 senesinde Dolmabahçe-de İstanhulda yeni bir saat kulesinin inşası tamamhumuşiL
1902 senesinde tBerUnde inşa buyrulacak) hastanenin keşfini yapmak ürere tersane an-kötağası Dlmft-rakl efendi Berline gönderîl-
rin temini Istlrahatieri İçin Mu-dünyada bir otel yaptırılmıştı.) Fakat kötü idare yüzünden otel kısa bir zaman soma han haline girmiş ve içerisi intizamsızlık ve pislikten oturularaıya-cak bir hale gelmişti.
1875 yılında otelin İcap eden yerlerinin (tâmlr ve tezyini e-dilmeslne sahibi muvafakat etmiş ve tâmirata haşlanılmışh
Eski asırlarda harb gemilerine gelişi güzel tablbler tâyin e-d ilmekleyken 1874 yılından İtibaren 'Bahriye hastanesiyle gemiler için tablb yetiştirilmek û-zere bahriye namına Tıbbiye î-dadisin») talebeler gönderilmişti 1875 yılında bu maksatla tahsil gören talebenin adedi yirmiydi.
19. asnn İkinci yansında Istan bulda tıp tahsiline pek e-hemmlyet verildiği görülmektedir, H. Abdülhamid devrinde de Haydar paşada tıp fakültesi, tıbbiye mektebi tesis edilmiş, aynen. müstalt talebeler Avrupaya tahsile gönderilmişlerdi.
Bahriye doktorlarından Fikri bey Berilnde 'Ameliyatı cerrahiye ve emrazı nisvaniye) tahsil ederek 1884 senesinde memlekete dönmüş ve yerine dört yilz mark tahsisatla Hakkı Şi-nad efendi fpaşa) Berline gönderilmişti.
Bu yıllarda doktor Kuh'un verem illetine karşı ikeşf ve İhtira eylemiş olduğu tedavi usullerini) tahsil İçin Süleyman Nuri efendi de Avrupaya ilzam) edilmişti.
Garbın terekkiyatının her sahada t*tbIkına çalışıldığı bu devirlerde bazı eski usuller ve tâbirler de değiştiriliyordu. 1884 yılında resmi muamelâtta, akçe ve kese tâblratı kullanılmayacağı ilân edilmiş ve hesaplar Hra üzerine yapılmağa başlanılmıştı. Bundan otur sene sonra da devlet, şarki Avrupa saatini kabul etmişti.
Yine 1893 yılında İstanbul ve Çanakkale boğazlarına eski fenerler yerine (Tersane! âmlre-
Yıldız Sarayının elektrikle aydınlanması için Avrupaya ısmarlanan eşyanın ve kazsjıın birinci taksiti olan 1900 küsur altın lira 19D2 yılında ödenmişti
Kimyevi yangın söndürme â-letierî. yanmaz hale ahşap eşya, elektrik şarki Avrupa saati, tıp tahsili, yen! tıbbiye, mülkiye mzfctepleri vesaire gibi ileri hamleler yanında saray bazı vehimleriyle bir orta çağ zihniyetini temsil ediyordu.
Devrin icaplarına göre tarikata mensup bazı bahriye zabitleri resmi elbiselerini deriştirip (tekke ı lere gidiyorlardı. Bu harekelin rioadet ve taad maksadiyle olmayıp Mr takım tekkelerin âdeta bir lçtlma*âh haline sokulduğu) padişaha arıt dilmiş ve Yıldırtan ıbu gibi şeylerin katiyen men'İne dair» bir irade çıkmıştı.
Harb gemilerine cephane verilmez ve şehrin hiçbir tarafından topa benzer bir sesin işitilmesi istenmezdi. Yalnız Ramazanlarda iftar ve sahur vakitlerini İlân eden İstlnyede Safa, Arnavutköyünde Sarıyer, tersanede Peienştderya torpido geçerleriyle bahriye mektebine her sene beş çapında bir top ile takımları ve funyaslyia beraber altmışar dolu hartuç verilirdi. Ramazanlardan sonra bu toplar tekrar geri alınırdı.
Top- silâh, patlayıcı maddeler konuşulması bile memnu eşyalardandı. Hocalar kimya derslerinde pattayım gazlardan bahsedemezlerdi.
İcabında geniş hudutlarını ve büyük denizlerini müdafâa edecek olan bu imparatorluk, topsuz donanmasiyle, bin türlü kayıd altına Alınmış kara birlikleriyle sakin ve sâkit uyukluyordu
sokulan tesisleri-Avrupada

• , da ve deniz tarlam sıTllannda hardket ettirilmişti,
davar güderlerken bir aralık1 W. Asnn ikinci yansmto İs-ta’--J gezinmeye başlamışlardır. Bun- tân^ulda yeni tesisler yapılıyor . Sibi lordan Yüksel yerde bit cisim ve devı'ln terakkilerinden Oydurmaktadır. Bunlar, insanların bulmuş, ne olduğunu anlama-' dalanmıyordu. 1871 yılında Is............ j ve I tax.bul limanının tanzim ve ıs-
>ilahı projeleri hazırlanmış ve 'yeni şamandıralar satın alm-I mıştı.
Ayıu yıl gemilerde çıkacak yangınların kimyevi eczalarla söndürülmesi usulü bizde de tatbik a başlanmış ve bu usulün mucidi Mösyö Jorj Sirade dö Sinyi’ye mükâfat verilmişti.
Bundan on üç sene sonra Pelin İsimli bir zat (her nevi ahşap eşyanın ateş sirayet etmez hale getirilmesi İçin bir ecza) keşfetmiş ve hükümetimiz bu ecza hakkında Londra sefaretimizden malûmat İstemişti.
Eski İstanbul halkı şehir 1-çlnde. mesire yerlerinde gezmeyi seviyor ve vapurların faaliyete geçtiği ve çoğaldığı bu devirde civar şehirlere seyahatler de tertlb olunuyordu.
1871 yıhnda Büyiikdere plya-saslyie, sair mesire yerlerinde bazı kimselerin (fişek ve tüfek gibi tehlikeli şeyler atmaktaı oldukları görülmüş ve bunların men’I hakkında sıkı tedbirler â-lmmıştı
19. asrın İkinci yansından sonra civar şehirlere başlayan seferler İçin bazı tedbirler düşünülmüş ve bu arada (yolcula-
uuu^.-.uıuu. uuıua:. ... puımuş. ne oıaugunu ama
500 yıldanoerl hürriyetlerini te- dan ilerdeki taşlara atmış inin ve İstimal ettikleri bu ma-1 ihtimal içersinde ummadığı bir!
h..- -» çıkacağı zehabına kapıl-1
! m ıştır. Aslında bir Baroka mer-. 'miri olan bu cirim, ani olarak İnfilâk etmiş ve S metre ötede i [bulunan her iki çocuk kanlar içersinde yere serilmişler ve ya-| nar&k ölmüşlerdir. İnfilâkın [alay erleri tarafından görülmesi üzerine vaziyetten alâkalı makamlar derhâl haberdar edilmiş, çocukların cesetleri evlerine nakledilmiştir.
Ele geçen bu merminin tanksalar toplarına ait olduğu ve fakat dereye nasıl ve ne surette getirilmiş bulunduğu henüz nntaşılumsunıştır.
Facln kurbanlarından Yüksel 18 yaşında olup ilk okuldan geçen yıl mezun olmuştu, Orhan ise üçüncü sınıfa kadar Güzcl-valı İlk okulunda talisi! görmüş ve okuldan ayrılmıştı Hâdise bütün muhitte büyük bir teessür uyandırmış, ölen çocukların anne, baba ve akrabaları feryatlar içersinde sokaklara yayılmışlardır.
Hâdiseye savcılık el koymuştur.
halde hür müzakere re lamarıter demokrasinin mazhğının bir timsalini etmekledir.
par-yıkıl-, teşkil I
Kazan ve kefenlik
Sovyet propagandası tesirini kaybediyor
Ruslar, dünyanın dikkatini Koreden başka tarafa çekmeğe çalışıyorlar
Londra 24 (Nafenî — Siyasi çevrelerde haJtim olan kanâate göre, Sovyet!er şimdi dünyanın nazarı dikkatini Kore üzerinden başka yerlere çekmek mak-sdaiyle ellerinden geleni yapmaktadırlar. Fakat girişmekte olduktan propaganda faaliyetinin de gün geçtikçe zayıflamakta olduğu müşahede edilmektedir.
Sovyet ve peyk radyoları Ue gazetelerinin büyük tantana İle hazırladıkları ve etrafında nıuazram, patırdı yaptıkları Prag konferansından alman neticeler ve bunlardan çakardan •Moskova propaganda kampanyası» Sovyet propaganda silfi-hının de tesirini kaybetmekte olduğu hissini vermiştir. Sovyet! erin bu son propaganda kampanyalarında yeni hiç bir şey görülmemiştir. Bunun daha çok içeriye doğru tevcih edilmiş bir kanıpanya olduğu hakkında bir kanaat de mevcuttur. Her ne kadar Moskovanm Fran saya ve umumiyetle batiya da propagandasını tevcih etmiş olduğu tahmin ediliyorsa da bunun beklenen neticelerden hiç birini verrulyeceğj nıuiıakkakür.
Moskovanm Kore üzerindeki ı azarı dikkati başka yerlere celbettnek maksadiyle girişilen bu propaganda kampanyasının fiyasko de neticeleneceği zarı-nedilm- ktedlr.
Batı Almanya çevrelerinde belirtildiğine göre, geçenlerde

doğu Atmanyada yapılan seçim komdeyasının «İzlerini» silmek nudaadiyle de Rusyanın böyle bir ■ tebliğin ortaya atmış olması İhtimalleri mevcuttur.
B. M. Gene!
sekreterliği
Beş büyük devlet temsilcileri bir toplantı yaptılar
Kalb aleti
isteyen bir köy!
Ermelik köyü, uOkatma ve Yardımlaşma Derneğinnden 70 çift ayakkabı ile okul malzemesi de bekliyor
Kemah'ın Ennellk köyünden şimdiye kadar biç bir yüksek okul mezunu yetişmemiştir. Bu halden üşüntü duyan Ermellk-111er. «Okutma ve Yarriım’AŞOta Derneği» ismiyle şehrimizde bir dernek kurmuşlardır. Köy halkı derneğin kuruluşundan haberdar edilmiştir. Bunun ürerine köyden demeğe gönderilen mektupta istenilen şeyler şöyle sıralanmaktadır;
_ Koy okuluna 90 çocuk devam ediyor. Bunlardan 70 şi yalınayak okula gelmektedir. Kitap, kalem ve defter alacak
halde de değüdirk-r. Koy halkı bulgur kaynatma zamanı kazan bulamıyor. Köyümüze dört kazan alıp gönderirseniz halkımı» Ou a emiz olacak.
Ölülerimizin gömukneaı ke-feıtsbdlk yüzünden gecikiyor. Çünkü kasaba uzak olduğundan kefen almak için gidip gelûtek. hele kış günlerini?? çok aor oluyor. Bir miktar da tefrnlfk göndermenizi rica ederiz.
Demek köye luzan, kereıılik ve okul ınalzanıcsiyle lâstik ayakkabı göndermeğe Kurar vermiştir.
Lake Success 24 (A.A.) —
(Reuter): Birleşik Amerika.
Fransa. İngiltere, Sovyet Rusya ve milliyetçi Çin temsilcileri dün bir toplantı yaparak Birleşmiş Milletler genel sekreterlimin e kimin tâyin edileceği hususunu müzâkere etmişlerdir.
Güvenlik konseyinin cumartesi günü yaptığı toplantıda bu hususta karara varılamaması üzerine konseye Sovyctier tarafından verilen bir takriri mü-taakıp güvenlik konseyi böyle bir toplantı yapılmasını taYsiyC etmiştir.
Birleşik Amerika ile diğer üç devlet temsilcileri Trygve Lle' nln genel sekreterlikte kalma -sına (aralıarcırlar, fakat Sovyet Rusya buna itiraz etmektedir.
Kalb durursa elektrik şoklariyle harekete getiriliyor
Boston 24 (AA.« — (Afp): Torunto üniversitesine mensup İki opera tor Callaghan 1le Bl-geluw Amerikan operatörler cemiyetine verdikleri tebliğde İcat eıilkleri yeni bir aleti bildirmektedirler.
Bu alet, kalb durduğu vakit elektrik şoklarıyla kalbin alıcını sağlamaktadır. Elektrik şoklarını nakleden ufak bir elektrot! bir damara sokulmak suretiyle kalbe gönderilmektedir.
Henüz insan itelerinde tecrübe edilmeyen bu alet hayvanlara ve blüiaua köpeklere yapılan tatbikatında kalbi normal atışına kadar otun dakika faaliyet halinde bulundurmuştur.
Amerikalı askerler, uçakların tahrip ettiği bir komünist tankını tetkik ediyorlar.
. Sahile q
A K ş A M
t
23 Ekim 1930
TAHStLLİ SIR GENÇ - Ftzıuızea bilil Askerlikle H«l«« yoktur. Ko-fnlw.ı.("4 veya tilccar yanında çolta-fnı« HMyar. Ak'flm'da «Emek» f4-muzuna müracaat 57»
KAT İATIII - »İr katı üç oda.
lifti bof, dl|erl be» oda. hol 19.000 Hra Müracaat: Beyoğlu Mto »okak İS
5M - I
MUREBBlYE — itlglllice hilen gang bh bayan Amerikalı bl- ailenin ya-ntu'lt müreblyelhc etmek istiyor. Akşsm’da «blürebbiya» rümuzıln» müracaat S»1
atn MÜESSESİNİN - Infllıree v» Alil • • muhaberatını lâyıkıyie İda-
re edebilecek tecrübeli bir bay Öğlede! «onraları Içu. İt aramaktadır-Akşamda «A. A • rümurun» müra-W 5»>
İKTİSAT FAKÜLTESİ TALEBESİ— Fıicren ticarethanelerde veya Bedenen teknik işle kendini geçindirerek küçük ücretle İş arıyor. Aktinittin «Bai-kau* rumuzuna r-iirac»atinrı.
644 — 1
İYİ Bin riRBAT - Kadıköy. Altı yol SöğlltlOçespn* eadd»«l İSI No. lı, içinde İki bur dolabı telefonu mevcut ve müfterinin dükkân dahilin-da ayakta va oturarak yiyecek ihtiyacını temin edecek tesİHtl tamamen muhlavt mezeci dükkânı çok müsait rtalta acele »alılıktır. Ortalı alınabileceği gibi kiraya da verilir Talipler her «tin a»al 10 a kadar dükkân tulündeki 159 No. lı eve müracaat edebilir. 3B4 1
KİRALIK YAZIHANELER — Bankalar. Sair Ziya caddcainrie Tel 22633 veya 32.36 den Bati Doğon* müracaat. 844 — 1
DENtg-K HÂKİM — Daimi gtlııeı gören, havadar, büyük ubrl odnn geniş holü, mutfak ve banyom bulunan Teklim aümüyıuyu Kazancı eadde-«Indakt «7 »ayılı opartıınanın üst katı kiralıktır. SıraservUar cad. 50 i Tel: 13079 a mılraceat. 600 — 1
SATILIK YENİ APARTIMAN —
Arıla 400 Ura Icaı getirir. Bir katı boş müracaat Beyoğlu Mi« sokak No. 25.
606
ACELE SATILIK YENİ BOŞ EV —
3 odalı, iki hol. mutfak, banyolu.
Müıacal Beyoğlu MU sokak N'o 35
605
LİSE MLZUNU BİR GENÇ — Ehven m etle la aııvor. Akrandı) M -M rjmvratra ya/ıbvttu gm - t
2 İŞÇİ AftAVAl^LAR
ML.MURE ARANIYOR - :4K> lira genç bayanlar aranıyor. Galata Mum-bane 35 numaraya 13-14 »raurtda müracaatları 573
VAXKO EMPRIbE FABRİKASINA İŞÇİ KIZLAR ALINACAKTIR — İJ btleuı İğneci kırla.- aranmakladır. Her gün U - 19 arası milracaat Kutlulu»; Arak sokak No. 12 597
KADIKÖYUNUN EN YAKIN YE
RİNDE — Tam konforlu. köjk. fenni »hırlar. Ürttm bağı. blnlcrco meyve ağacı. motöılU kuyülaT. nokiinstz büyük bir zevkle imar «ı.lmi» çiftlik ■anlıktır. Bedelinin tedlyeslnda kolaylık gösterilecektir. 42396 ya telefon. 55(3 - 6
EHENKOYDE KIRALtK ÇİFTLİK — M dönüm meyva u sebzelik. 100 dönüm uri». Ev. ahır. arabalık ve samanlık. Telefon 4484r Halil Gülay. _________________________555 -2
KADLKOY EMLÂKİN ŞAYANI TAVSİYE BÖYÜK İPOTEK İSLERİ va SATIŞLARI - Altljol ı-lvarıııda 9 daire 9000 Irallı »partimin «3 000 liraya ve 4S0ıX>; 15.000. 7'5.000 liraya dolgun ırallı »narhmanıar Kadıköy Emlâk Altıvol 135 KadıMv
SATILIK ARSA ARA N1 YOR — Be varit civarında ana caddelere veton «aldık bir arsa aran ■ur. Sgtnıai: isteyenler. Akşam gazetesi İdarehanesinde »Araa» rümıızuna mektupla sarih adres ve m..' IU ftalini bildirmeleri. «ıs -
SATILIK APARTIMAN - L.llrlhün denişe karşı gürel bir vııınde bütün vasıtalara vahin Dört bucuk katla 20 Otla. 3 katı boş inlini. 1 Ş5RH.
DENİZ DERYA - Hı.klrnı üıtlver-Site karşısında Iralurlfrr ve bülüıı kont uru havi be» ^dtılı L«ı daire kiralıktır. Lâleli Fmcsragıp raddesi I No. 26 kapıcı Abdıulalı 901
S.taO LİRAYA YENİ tNÖAAT — Kendi arsamız üzerine I odalı ev İnanalı Alemdar e.ıdde«l Gülhane park kapıaı karşısı İrfan Erakmaıı.
491 — 1
ŞİŞLtDE KİRALIK MÖ3LELİ BİR ODA -- Blı ve yahut İki ki* lalebr.ve «Iverlşlt ve İyi bir aile »udinde Müracaat. Şişil Bomonti civarı Sif» hastanem arkası Sağdıç saktık Sİ numaraya »uat 23 - 15 aran. 671 —
KİRALIK > ODALI DAİRE - ŞI|11. Bomonti, Silâhşor caddesi 8 numaralı apm'timiUlda üç Odalı, aydınlık, havadar, Uonfo.-lu bir dııirc tercihan çocuktu» aileye kiralanın aktır. Bir scılıa ile uılılabllir. 34 »atıl suyu lar-dır. 1 kasımdan wnra lu-r saat o zamana kadar 11 - 18 »ra»' librülebBlr
IH3 — 2
BATİLIK DÜKKÂN — HftilÇ - Esner Abdülarel Paja e addı1 simle tütünde odalı 327 No lı dükkân satılıktır. Aynı caddede t numarada Atinaya müracaat. 632 —
KÜÇÜKYALIDA SATILIK KELEPİR ARSA — Asfalt U/eılnde. ideal-tepeye yakın 815 Mt Denize va İstasyona da yakındır. Uııır vet İlecek. Telf: »203. 635—2
SATILIK AHŞAP EV - Erenköy SahrayıcedU camii civan Kayışdafiı :ıdde»t 151 No. lı 4 odalı bir dönüm bahçeli kuyulu İki tulumbalt bol meyveli asfull üzerindeki dükkânıyla icelg ntılıktır. Aynı vere müracaat 641 —
TANINMIŞ HAKİKİ ÖĞRETMEN — İngilizce. Fransızca. Almanca kış mevsimi husuel dertlerine bipımışbr. Açık aaatler İÇlfl mürcaal Süratle ilerletir. Galata, Okçumu»» 111 «Bayan S» ye yazılman. 6H — 1
KÜÇÜK KALORİFERLİ - Bir apartmanda 3 yağında 1 çocuk ve ev İtleriyle meşgul olacak 1 bayan aranıyor. Adres ■'■»anU|i Amerikan haataneet kararsırufa Çamlıbcl aparl«manı No. 0
SATILIK APARTIMAN - BeVOğ-lupda Hamalbaşınd» 3QUU(ı Ura kıymetinde beş dairelidir. Müraçoat Kadıköy Mühürdar cnddesl No 2 tele-Ton: 60459 tas — i
KİRALIK - SATILIK DEPOLAR —
Fabrikalar ııııntıkasi Kurtuluş Rum mezarlığı Civarında elektrik, gar., su bulunan küçük büvuk emprime, çikolata ve iter ImolAUınneye uygun depolar kiralıktır. Süreyya ErsUr 83160
646 — S
BATİLİK DÖBT KATLİ APART1-MAN — Aksaray Yeşil tulumba şokftk 43/1 ncuietl klmllMl olan güzel bir ferde yeni mükemmel konforlu »anlıktır. En üst kata sabahları müracaat. 042 — 2
KREDİ İLE SATILAN ARSALAR — Tarlabaşı Klreçhane 7 raplıe 17 derinlik 4000, Nişaııt.vş Amerikan Hastanesi »Hacında 14 cepheli metren 80 liradan. 647 — 5
TALEBE EBEVEYNLERİNE — Yani der» senesinden İtibaren çocuğunuzun Firik • Kimya vc bilhassa Matematikten kuvvetli yetişerek üzüntüsüz sınıf geçmesini arzu ediyorsanız «Akşam» da «İ A« rümuzuna yazınız. Şartlar müsait olup muvaffakiyet muhakkaktır Evlere de gidilir. »45—1
KADIKÖY—İÇİl.de buz. kap ve kah .-e değirmeni bulunan bnkiıaüye dükkânı devren «altlıktır Czerllk sokak No. 14 İçindekilere 836 - 5
SATILIK KOSK — Göztepe Tanzimat »okuk W No, I. İki daire halinde on odalı man mtışıenHİât İki dönümden fazla bağlı camii Hrt&yvall bahçeli Jtuyülu k₺.k acele yaııliktır. Aynı köşlıe müraesnt #3(1 — -
SATILIK ABSA - AhtrlıCpi Cankurtaran btusyonuııa MfV l'-» met ı-ckareim kuyulu a'«n acele satılıktır. Müracual Eretrkoy Srinayu edil Kayış-dağı caddesi 131 No va 640 —
BEYOÛLUNDA 4 KATLI SATILIK BOS BİNA — Mı» ve Sak«ı jokakiao kö*ebaş> 1 No.lı altında dükkânları olan reni yapılmış İyi Hatlı blnD satılıktır. «Doktor, terzi vc tkarellıaneye elverişlidir.» 648 — R
TAKSİM BOŞ DÜKKANLI SATILIK APARTIMAN — Fcrldlye cııdde-il 14 No. lı ve ayda 35.1 T.L. Irallı
ıcnc vergiden muslin- 6ta — 0
TEKNİK TERCÜME — İngilizce vs Fi.Tnalzcad.in her türlü teknik tercüme. proıpektü», broşür tercümeleri ııygun flatle yapılır Tel: 84502.
«57 —
I60C0 — Fatllı tramvay durağına
elli metre geniş klrglr allı oda bah-lata Büyük Millet han 26. l’W —
PEK YAKINDA - İntlrar edecek gareteınıe için yurdun her kuşesinde gazele.ıuri temsil edecek muhabir ve nakdi teminatlı abonman memuru utl yuruz LU.oğlu poşu kutusu 3394.
620
BAYAN ARAMIYOR - BUıotl» Ç4-btjcjicıır, Dakiio bilen tercih edilir. Bahçekapt Anadolu tınıı No. II e mil-racası. B0İ — X
SATILIK APARtIMAN ('c katta üç daireli, ferah çok sağlrm veni yapı, tam kooiorlu, geniıf haiıçeiı a-parbman ut ılıktır. Kıdıeöy Cevizlik durağı ileri soka* No. 3H İhı kata müracaat. 576 — 6
YAZIHANE İSLERİNDE KULLA-KILMAK ÖZERE — İki bacana ihtiyaç vardır. Daktilo bilenler tercih olunur. Ankara cadde»! »Reşlı Et. han. Ocj ■ 626 — *
KİRALIK YALI — Pafa limanında boş oda, muhteşem mnıııara. kSglr. yağlı boya. Daimi su. gaz. elektrik. BJr buçuk senelik kiralıktır, 12-17 arası, Telefon: 27W 575
MEMUR ARANIYOR — Bayanlara ı ,-kyaç 'arelır. Sabahlan sası 9 - 10 ııı . ıliyet karcısı izzetlin lıan 30
..ı.n i □ Arkadaş Maibaasıııa mürura:. 652 -
SATILIK APAf-TIMAN — PangalU Radyoevi karşısı Damdosyıın lisesi arkasında Uç kat Orıer oda. bahçe, konfor, «on 56 bin. Kad'köv Emniyet Sandığı kartM'OÜA kahvede Muclaia' ya. 577
3 A l.l M -S KTI VLf EŞYA)]
SATILIK ECZANE VİTRİNLERİ — Ec/uue ve şekerci dük kânına elverişli İhlamur ağacından yapıtmış camekân satılıktır. Adres: Failli «ad No. 11 e müracaat 523—1
ACELE SATILIK TAKSİ — 1950
muayenesi gürmüş 938 modeli K.ıs₺*l Pleymtıt küçült Aırjo saatli, radyolu. Bsızt otobüs durağında sekerci Fatma Öztat'a müracaat 590
SATILIK EV Bako! OV Zeytin Jikle boş olarak teslim, bet oda kagir ev talıliklu. Emniyet Sandığında Kemal Örğe ye müracaat. Ski
SATILIK HANE — Haskiıyde. Okmeydanı caddesinde No 71. 3 katlı,
kâjiİr. bahçeli mükeınmnı ev bo> teslim 8000 liraya «a'ilıktır Içlndeklle. e müracaat MM — 1
BULUNMAZ MIH FIRSAT — Şişil tramvay durağırı» b.r dakika dört kat apartıman yanılabilir. Aı»a satılıktır Taliplerin 'alıibl 411396 va telefon 502
ALMAN piyanosu — Demir çapraz ‘Stever* mar*-'.. mükemmel va-, aryette satıl iletir Tel «243
5'32
PİYASAYA YAKIN — iki dokuma 1 al tejıginljrı yazıhanesiyle devren sa-taliktir. Yeşildlrek Bakkaı sokak Kal- 1 ffıa»J> lıan No. 9. 615 — 1
SATILIK FRAK — istiklâl cad. Ko-na'c karşısı Yeni OÜnya apt No. 3.
_____________ '___________614
SCttWEIZER LEYİ KON — 1918. ye- 1 Dİ. 7 cilt konıjlc «atılı'ıtır. Adres: Bankalar Cad. Vovvoda han No. 7. Galata - İstanbul. 010
cihangirin c» in yehinde -Denize hâkim ccptıe 10. derinlik 22 İki yüz metre murabbaı ımarlo alâkası olmayan ara; «altlıktır. Taliplerin 42390 ya telefon. 503 - «
KELEPİR — Her işe elverişli boş teslim Satılık dükkân. Mercan yokuşu No. 35. Aynı sırada 47 No. ya mü-
SATILIK MUÇELLİT MAKASI -Alınan marka vcnı vaziyette 115X100 abadında mücelllt makası satılıktır. Müracaat: Asmaltt caddesi No. 64. Cesaret KOllektlf şirketi Tele'on 2325» ____________________________________602
İYİ VAZIYETTE — IM7 modeli ; Chevrolet kamyon acele sanlıktır.: Müracaat Tel: Î2S01 Köprülü han1 No 53 Sirkeci. 667 — 3!
SATILIK APARTIMAN - Tozkoparan Para Palaa arkan. Mezarlık sokak No, 34 beş kat bir bodrum, bey daire. Her dairede İki od», mutfak, hela, au, elektrik. Müracaat - Cihangir Kumrulu So. No. 4 Galip G03 — 3
ACELE BATİLİK — üaküdaı' İmra-ralıor Doğancılar cad' No. 141 de Uç kat üçer odalı denize nazır »partını an. Terkos, elektrik. Mnktuan 16000 lira. Ankara caddesi 37, 9 avukat Fikret Çağlara müracaat. Telefon 29343.
821 - 2
SATILIK KIYMETLİ EŞYA — 1 yatak od ısı komple, 2 yemek odası ta-luım. 1 Astragan palto.^Arzu edenler Sı»lide Tokal oğlu »tkak Şifa hnslaneıi karşısında 30 No. lı Sik a-partimin l No, dairesine cumartesi, {tarar günü müracaat. 684 —4
ELİNİZDE BULUUNAN TIBBİ ÂLET - KİTAP ECZA VE İLÂCI — lf.vff'*n Üstlerle alırım, sürmek ve gOrüşmele İçin potta IC. 645 İstanbul mektupla müracaat. 629 — 2
iki adet KARAMBUL — Çok tamir bilârdo masası ve bit adet mutfak karinası «dürt sözlü fırınlı» aati-taktrr. Beşllctaj Deniz Köşkü sahibine müracaat. 637 2
KİRALIK APARTIMAN KATI -Kadıköy. Mulıürdarda altı oda bir hol, zemini muşarnUab. denire natır, manzaralı, havadar. Tel. ®218.
607 — 1
KİRALIK KAT — Aksarayda dört oda. salon, banyo, mutfak. Iıavagdiı. ,111, elektriği havi kulUrılmatnış bir kat 125 liraya kiralıktır Sirkeci Azeri sineması yanında No. 55 Remzi Eren. Tel: 84176 824 —
ARSA ALIYOR • SATIYORUZ -Sultanahmet, Aksaray. Fatih arasında İmar Plânına uygun arsalar alıyor ■ satıyoruz. Kmlâkçl Mlmaı ellle lıtyaai Emlâk bürosu. Çemberülaş ______________________________W — I
II ODA 1J640 LİRAYA — Ü»lsildar-da tam konforlu. bflytlK bahçeli kn nık, EmtâkçJ Mimar etile, inşaat Emlâk bürosu- Çemberlıtas.
618 — I
SU MODEL KBEYSLER ROYAL MARKA — Çalışır vaziyette bir oto-mubil ucuz Ciltle acele aotiUkiır. Ka-■unpuşa Küçüteplv.:le Ağaç Köprü »O-kk No 18. 670 —
H3USİDEN TAKSİYE ÇEVRİLMİŞ — Küçük Arço saatli Buık marka taksi acele satılıktır. Arsa ila da trampa edilir. Heııktaş Denil köjkü
lM.IİJ.IHI^İin3
DlKsCAT — ip-riek isteyenlere ta-vac.jt eder. Emlâk arazi alım salımı He vekJiı-t tşlr-rlııl kabul eden het kesin İtimadını karanmış olan Suhu-İ0İ r.n Zarif Özalp Beyoğlu BU-yülı ı1. -rıakfcapı kojebaşı No 4 Te-lefccı, 12198. 31U — 25
Dnkota tipi büyük bir yolcu tayyaresi Londra civarında bir evin bahçesine düşerek parçalanmış, 28 kişi telef olmuştur. Yııkanki klişe tayyare enkazın gösteriyor.
KİRALIK — SııHanaıımcCr İki oda bir hol denize nam mUrisMl kat. Sultanahmet Çeunvi yanınla Akbl yık caddesi 9 numaradın amuimnsı.
KADIKOYDE — İki ü.ıiıcli bir Kati baş a par İlinim 17500, Borinhcıdn kelepir, boş bahçeli villân ve Kadıköy yakasında kelepir evlet, apartı-manlar. Kadıköy Emlâk Aile ol 135
AKSARAY - Horhorda sallllk ucu* arsalar. Görmek Irtlycnler Horhorda emlâkçl Muharrem Şengılne müracaat eylesinler. 654 — 1
CAĞALOÖLU — Cemal Nadir solsak 10 No. kiralı* kat, f>o metrekare IRiraMtâvar ve raire gibi ««ter için yapılmıştır, Müracaat: Yanındaki 18 No. Kemal Bey- Mrtbnasma.
656-2
i., »l«m:
U1ECH |r MPYOLAÜt R GELÜİ 2. 2!
ÎO METRE CEPHELİ — 1178 metıo arsa İçmişinde meyva bahçeli, kuyulu. havagariı, elektrikli iki adet ıiısap ev acele sattııktlı Nişantaşı pek Filim stüdyosu arkasında Alcklr-ıııaıılı sokak « No rta i.oiçatı Halil alimine müracaat 655 — 3
ARHAVUTKÖY — Tramvay durağında, boş 7 odBİL İki salonlu, kan-iorlu denire nanr kihk '22MM liraya satılıktır. Taksim meydânı Emlâk han No, 4. Tel- BSaıv ıwo - 1
çtn Hindistanında Fransız askerleri, komünist çetecilerin hücumları karşısında ricat ediyorlar. Yukarıkl klLşe. ricat çilen Fransız askerlerinin malzemelerini ırmaktan geçirmeğe çalışırken gösteriyor.
f-------— ---—■— --------\
25 lira doğuran iki buçuk liralık
* 1

EMİNONÖNDE — Balıkpazarı caB-deslndc gayet işle* blf oükkân devran «anlıktır. Kalabalık mevkilerde bir dükkânla de değiştirilir. İsteyenler İstanbul pasta Kutusu 115 adresine mektupla yazsınlar 613 —
KİRALIK APARTIMAN DAİRESİ — Cağaloğlunda, doktorlar muhitinde, tamamen yeni vaziyette, muşamba döşe», konforlu dört oda İki belâsı bulunan Nunıotmaniye cad No. 8 diki kat kiralıktır. En üjl kala müracaat . 613 — 1
SATILIK ARSALAR — Bt.ıazli Sofuluğa Kâtip Suıatı Cokaııçavu» Medrese sokak Na 23 do ve Elma» paşa sokağında 14 numaralı arsalar acele »atılrktır. Arşı yanında 21 No ya müracaat. dil —
DÜN AKSARAY SEMTİNDE SARFEDİLDİ
SERÎ A 43
No: 32930(|
Yukarıda numaralan nP(redilen üçüncü 2,5 liralık AKSARAY’da bir dükkânda .sanedilmistir. Bu parayı bulan okuyucumuz bugünkü AKŞAM gazetesi ile birlikte 4 Kasım cumartesi günü saat 17 ve kadar idaremize getirdiği takdirdi kendisine 25 lira verilecektir.

İkratniyeli 2,5 liralıklar şehrin muhtelif semtlerinde peyderpey harcanarak numaralan AKŞAM'da ilân edilecektir.
*
Birinci 2,5 liralık bulunmuş ve ikramiyesi bayan Melâhat Tüziln'e verilmiştir, t-klncl 2,5 Uralığm numarası: SERE A 43 — No. 131153 idi. Müddeti 2 Kasım perşembe saat 17 de bitecektir.
İPOTEK KARŞILIĞI - 20 gelir
ternln etmek istiyorsaıuı Taksim meydanı Emlâk han 4 No. va rniiracaat ediniz. Tel, B2817 661 —
SATILIK İKİ DÜKKÂN — Günlük «afi kârı 20 - 30 lira Fatih vo Schza-dcbaşının cn güzel temizleme boyama ev| «dilil sebep dolayısıyla 11,500 liraya. Horhor cad 133 köse başı kâr-gir hâlen kontratlı 50 lira kira getiriyor mülkiyetleri 4IKHI liraya satılacaktır. Müracaat: SehZAdebaşı Karakol durağı eczan» bitişiği No 157 Venüs Temizleme Soyam: evi rahibi.
662 — 1
AYA4PAÇADA KİRALIK KALORİFERLİ — Bütün konforu haiz 4 o-r*a. hol. Taksime bir dal"1 İra Müracaat; Taksim Ankara bakkaliyesi yanında inşaat Pazen No 9 telefon : 438İ3. «63—2
SATILIK ARSA — Sııl-;ınnhmet camii yakınında denize natır cephesi tu Ma, olmak üzere 437 metre mu-rabbnı arsa satılıktır Telefon 32169. Müracaat' Maliınutpaşa Hsuıküçük cnmll karşı:,ı Mehmet Paşa han No. S. 665 — 8
SATILIK HANE — tyüpte İskele caddesinde terkos ve elektriği mevcut hasagarı alınabilir «ört odalı 35 numaralı alışsp cv boş teslim sahibi eliyle acele satılıktır. Müracaat: Hane karşısında kahveci Bay Umalı.
«İ68 —
rg.'.tu dağıtma
AZ SERMAYE tl.E - Kârlı bir işe ortak aranıyor. Arzu edenler tekllf-ler.ni «Akmamda İz» rijmımnı mektupla bimiımeierl. —
AKORDEDH DERSLER." — Müsait llatle ve Itıra ramanda İngiltereden dönmüş bir akordeon öğralnıeıH tarafından veriltr. İsliye nlete İngilizce de Öğreti'-, Akordeon rdmuzuna ya-zılmatı. 579
MATEMATİK. FRANSIZCA. İNGİLİZCE va MANDOLİN DERSLERİ — -Her semte gidebilir*. Ayrıca muhasebe usulü defter .utulur. Ömer Hay-yam caddesi No. W. Eımalbaşı - Galatasaray. 680
ORTAK ARANIYOR — Utanbulda İM bir «hüc .--ese çok karâhÇlı vc garantili tjl için «19* bin Ilı» sermaye koyabilecek ortak arıyoı. Akşam gar et esi Küçük ilânlarında (R.R» rü-Iniızutuk mektupla bildirilmesi.
508 —

LİSE. OHTAOKULDLKÜ.ERE -Ehven flatle Fizik - Kimya • Matematik dersleri Teknik Üniveıısitelı tarafından verilir, imiihanl.ııa yetiştirilir. Evlere de gidebilir. Akşam’de «HÇ* rümuzuna müracaat. tt* _ ş
İNGİLİZCE DERS — Kolej mezunu tecrübeli, ciddi bayan 4 ayda pratik öğretir. Mekteplileri evlerinde çalıştım. ücret 3 lira Akşamda «Kolİejlt* rümUZUM yazılması ıkli — I

OSMANLI BANKASI
Tiirk Anonim Şirketi,
Tesis tarihi: 863
Sermayesi: lU.üüü.üüü. tn çilli tb-Mi --------■-------
M eriteli idaresi: tsianbuj — üstat» Istan bold»; îenlcami Beyoğlu. Kadıköy ve şişlide ve TûrldyeıUn Dışlıca şehirler İle...
Parts Marsilya Londra Mançester. Mısır, Kıbne. İrak, Filistin ve Maverayı Ürdünde
şubeleri: Suriye ve Lûbaanda Fliyailert vardır
Her türlü banka muameleleri yapar
.----B------
Çok müsait faiz şartiarlle taaarrul ve mevduat hesaptan açılır
l'asarruı hesaplan içLo üç ayda bir İkramiye keşideleri yap ıl ıı
D a tı u faıla malûmat almak için Osmantı Bankası Gişelerine müracaat edilmelidir
523, GÖZ HEKİMİ
Or. ŞÜKRÜ ERTAN
Sabık Haseki oauıane»!
Goa miıiahlMuı
Csğaloğlunda Babı âh cadde»! No I
64 «Eminönü Halkevi Karşısında» Telefon 22566 Herktin saat 10 - 181
Çocuk hıkinr tfnklor
Ahmet Akkoyunlu
Taksim Talimhane
Palas. Telefon 82827
BAKTERİYOLOG
Dr. Necmettin Ülker lAburatvvari BabIâli. Vilâyet Konağı karşısında (9) numaraya nakletmisttr.
Kan, tdrnr Balsam Kazurat vesaiı tahliller, gebeliğin idrar muayenesiyle erken teşhisi.
25 Ekim 1950
AKSAM
Sah ire 7
Pembe patik
J
Dünya güreş şampiyonası
Tifonun makalesi
fille pansiyonunun kapıcısı siyah elbiseli ziyaretçiye hitabe derek:
— Matmazel Ket i sizi kabul edenılyccek dedi:
_ Kardeşi Emil olduğumu kendisine söylcdLnlz mİ?
____Evet mösyö! Fakat bana kimseyi kabul etmek İstemediği cevabını verdi.
— Hiç olmazsa kendisine bir mektup vermez misiniz?
— Memnunlukla mösyö!
Az sonra Emil mektubu bitirerek kapıcıya verdi ve kalbi müsterih olarak pansiyondan ayrıldı.
Keti, mektubu alınca bidayette okumak istemedi. Fakat sarfın kenarına yazılmış şu satırlar gözlerine ilişti:
Rahmetli annemizin ruhu için bu mektubu açıp okumanı rica ederima
Keti, bu satırları görünce bu kadar sıcak bir İstirhama dayanamadı ve zarfı yırtarak şu satırları okudu:
»Keti! Keder ve ıstırabımdan deli gibiyim. Karım, Meriyi. dünyada herkesten fazla Sev dlm ve Lstemlyerek ayrılmamıza sebep olan kadını kaybettim. Son derece meyus ve bedbahtım. Fakat sana yeisimi bildirmek İçin bu mektubu yazma-yonım, sebep başkadır.
Sevgili Mericlğlm ölürken kız-eağızımız Anniyl bana öksüz bıraktı. Fakat bir erkek küçük bir kıza nasıl bakar v« onu nasıl büyütür? Bu sebepten dolayı annemin beni sana emanet ettiği gibi ben de Anniyl san» tev di etmeği düşündüm. Ne kadar iyi kalbll olduğunu bilirim. Eminim kİ hayır clemlyeeeksîn, Ölüm her şeyi siUp süpürüyor. Gen de olup bitenleri unut ve evimizde eski yerini almağa gel. Ben Ue küçük yeğenin seni kurtarıcı bir melek gibi bekliyoruz!. İmza: Emil»
Keti mektubu okuduktan son ra dişlerini sıkarak düşünceye daldı. Çehresinde acı bir istihza ifadesi belirmişti. Mazisi, feragat, fedakârlık ve hayal inkisarları İle dolu hayatı gözlerinin önünde canlandı.
O. evlenmeyi düşünmemiş, gençliğini ölürken annesine va-It ettiği gibi küçük erkek kardeşinin bakımına vakfetmişti.
Bıı fedakârlığın kendisine neye malolduğunu, ne ıstıraplar, ne acı göa yaşlan döktüğünü kimse bilmiyordu. Hattâ sevgilisi bile anlamıyarak kendisini mağrur, haşin ve insafsız zannetmişti. şefkatli bakımı ve feragati sayesinde hastalıklı kardeşi Emilin hayatını kurtarmışla Emil büyüyünce güzelllğlle kendisini mesteden Meri İle evlendi.
Keti, daha İlk günden biri kardeşinin, muhabbetini çalan kadına karşı husumetini İzhar etti, iki kadınm bir çatı altında yaşamalarına imkân bulunmadığı görülüyordu. Sık sık kavga ediyorlar, aralarında ağır sözler teati ediyorlardı
Emil, iki kadından birini İntihap etmek zorunda kalınca tabi alile karısını tercih etti ve günün birinde kardeşine bir a-rada yaşamalarına imkân bulunmadığım söyledi.
Keti içi kan ağlıyarnit dünyamdan uzak kimsesiz yaşamak için kardeşinin evini terketU. şimdi aradan İki yjl geçtikten sonra kardeşi gelerek şefkat ve nw habbctlnl dileniyordu.
Hayır, E m 111 asla aftedenıiye-cekti. Kızı varsa kendisi baksın büyütsün. Bir dadı tutmağa parası vardı.
Keti bu kararı verdikten sonra yemek saati geldiği İçin kalkıp pansiyonun yemek salonuna İndi. Yemekten sonra uyumak için odasına çıktı.
Ertesi sabah uyandığı zaman Odasının masası üzerinde pembe renkte Örme bir çocuk patiği gözlerine ilişti. Patiğe hayretle baktı. Odasına bunu kim getirip masanın üzerine koymuştu.
Bu muammayı halletmek İçin kafa patlatırken İyi kalbi! ve mehametlı bir kadın olan pansiyon müdiresi İçeriye girerek:
— Bugün nasılsınız matmazel Keti? diye sordu.
— Çok İyiyim madam. Fakat sanki hasta İmiş İm gibi bana bu suali niçin soruyorsunuz?
— Hayır hasta değU. Fakat yorgun ve sinirlisiniz. Bu gece bizi korkutan bir şey yaptınız Cece yarısından sonra saat ikide odanızda ışık gördüm, Hasla iseniz size bakmak için kalkıp derhal odanıza gelince sizi masanın üzerindeki şo kırmızı patiği örer buldum. Ben de sa-
bah uyandığınız zaman bu meseleden bahsetmek İçin size bir şey söylemeden çekildim.
_ Bu patiği ben nıt ördüm? Demek ben sairfl fllmenam.
— Öyle görünüyor. Fakat telâş etmeyiniz- Bu, fazla heyecandan veya zihnin bir şeye takılmasından doğan münferit ve geçiri bir hâdisedir.
Keti, artık pansiyon müdiresin kı sözlerini dlnlemloyrdu. De inek arzu etmlyerek zorla boğmağa çalıştığı gizli arzularını ve şefkatini açığa vuran bir İş yapmıştı.
Müdire, odadan çıkıp gidince Ketinin gözleri, ruhuna ferahlık veren yaşlarla doldu. Der hal kalemi eline aldı ve saadet ten gülilmslyen bir çehre Ue kardeşi Emile şu mektubu yazıp gönderdi:
«Sevgili Emllim! Bu mektubumu aldıktan bir kaç saat sonra evinde bulunacağım. Sevgili yeğenime bir patik ördüm. İkinci patiği de beşiğin yanında ona ninni söylerken öreceğim!. İmza: Keti*
Çeviren: A HİlAiI
80 kuruşluk iğneyi 200 liraya «atan dolandırıcı
tamir — Cumao vasinin Yenice köyünden şehre giden AU Sarpann önüne çıkan meçhul bir şahıs, kendisine nadide bir süs iğnesi satmak teklifinde bulunmuş ve uzun pazarlıklardan sonra Ali Sarpar 200 Ura mukabilinde İğneyi satın almış ve bir fikir elde etmek İçin kuyumculara gitmiştir. İğnenin 80 kuruş değerinde olduğunu öğrenen Yenice köylü, bir dolandırıcılığa kurban gittiğini anlıyor ak durumu polise anlatmıştır.
Dolandırıcı İzmir zabıtasın ca aranmaktadır.
2 Aralıkta î&tanbul-da yapılacak müsabakalara katılacak güreşçiler
Paris 24 (AA.) — (Ünlted Press): Beynelmilel güreş federasyonunun bildirdiğine göre, İstanbulda Aralık ayının Utlsln-de vo üçünde dünya Greko -Romen ve Serbest güreş şampiyonları arasında müsabakalar yapılacaktır.
Her iki stilin de kullanılacağı bu müsabakalar ilk defa yapılmaktadır. Birinci gün Oreko -Romen ve ikinci gün Serbest güreşecek olan güreşçilerden her iki stilde en çok puvan alan şampiyon olacaktır.
Federasyonun bildirdiğine göre, Macar şampiyonu Gal yo Bebls İle sveçli şampiyonlardan Johansson ve Andcnberg'Ln bu müsabakalara katılmayacakları, zannedilmektedir. Bu güreşçiler katılmadıkları takdirde karşılaşacak güreşçiler şunlardır:
62 kiloda: Yücel 'Türk) — Abdülhamlt (Mısır).
57 kilo: Akar (Türk) — Haşan (Mısır).
62 kilo: Şadlan (Iran) — Tahtı (Lübnan).
67 kilo; Meriç (Türk) — FrelJ (İsveç).
73 kilo: Atik (Türk) — filma-nalnen (Fin).
79 kilo: Doğu (Türk) — Gro-etıberg (İsveç).
87 kilo: Anderson (Norveç) — Candaş (Türk).
Ağır; Antonsson (İsveç) — Candemlr (Türk).
KONSERLER
KONSERVATUAR ORKESTRA KONSERİ
KonscrvahuLrda konser faaliyetleri inUmürdekl tuftRdnn İtibaren bn;lı-yor, ilk olarak, genç rajıatkirlarnnıı-dan viyolonist Hflmlt AlacnlıoŞlunua soUst olarak Ijtlrık edcceftl orkestra konseri 30 ekim paMrteıl gOntl saat 18.30 da Şehir Dram tr, ntroaunda Camii Reşit Rey İdaresinde verilecektir. ProErsmda, Brahma. Bach ve Liszt'in eserleri vardır.
Konferans — TOrk Biyoloji Derneğinin 1 tnel konferansı Prof. Fikret Saatçlafllu tarafından M EJnnı 1030 perşembe günü şart 17,50 da Biyoloji BnsUtttsündo verlIrcekUr.
Mevzu «Türklycnin orman durumu ve ormanın faydnlaı-ı»,
YENİ YAYIVfg
AMERİKAN MASALI
Tarsus vapurunun Amcrttaya yap-tıftı İlk sefere ljUrak «den arkada-guniî Şevket Rado New - York t»h-rt ile Hra Jersey ve Connectlcut İntihalarını «AMERİKAN MASALI, adı altında bir kitapta toplnmiftır. Amerikan hayatinıâ bize imal gibi gelen husuıtyeUerlle milyonluk New -York |ehrlnln «on derece dinamik hayatını merak rttlglnli taraflar!yte anlatan bu kitap Dolan Kardat Yayınlan matbaacında 6**Umıjtrr. Flatl «1GO> kurııjtur. Amerikan hayatını merak edenlere ve Nete - York'a gitmeğe hatırlananlara tavsiye ederiz.
BULMACA
1 î 3 4 b ü / 8
ı .1 1
■ 1 1 1
■İlil 1
1 1 1 1 1 1
o 1 1 1 İT 1
o 1 I 1 1 1 ■
'■II 1
■ 1 1 1 1
1 l 1 1 1 ■
(5 1 111
Soldan safta: I — Yanılma, 2 — Nota - Babına «O» gelirse t»mlr edendir. 3 — Bir erkek adı. 4 — Tavassut ediniz, J — Küçük bo.-dnk lJe. 0 — Tersi süt vaUdedtt. 7 — Bacanağın bajı - Tersi haylıırmndıc. a — Tahai-«at, D — Münir ederek, 10 — Tersi yılanın bası - Enfes,
Yukarıdan nşaftıya: 1 — Upuzun bir ■cbze. 2 — Bir edat - MÜkommrl -Nida, 3 — Sca - İntikam, 4 — Lütfeden. 9 — DllygUn VC mükemmel ble halde, a — Tersi sigaranın fenan, t — iç ■ Sonuna «L> gelirse vekalet edendir. 8 — Tem! bir ecnebi bayan.
GEÇEN BULMACANIN HALLİ
Soldan safta: 1 — Fcrldlye, 2 — Esaret, 3 — Nisan. Uk ( — Eradllyl. 5 — Kete. Tül. 8 — Şeyi. 1 — Aga-fnamak. 8 — Hanilman, 8 — Çrcb, Zan. 10 — Ek. A yata.
Yukarıdan osnftıja. 1 — Fenerbahçe. 2 — Esire. Sark. 3 —• Rasathane. 4 — İrade. Müba. S — Den), Şom. 8 -İt, itemau, 2 — Ujnıyanat, ■ — Eskilik. Na
Boksun tehlikeleri
Amerikan tıp mecmuası boksu insanın en büyük düşmanı diye tavsif ediyor
Nevyork 24 (AA.) — (Ünlted Press): Hemen bütün spor otoriteleri boksun en tehlikeli sporlardan biri olduğunda müttefiktirler. Bu hususta ne gibi bir önleyici karar alınması lâzım olduğuna dair muhtelif fikirler İleri sürülmektedir,
Amerika milli boks birliği komiseri Abe Green, ringin ortasına bir çizgi çizerek maç esnasında oyuncuların çizgiyi geçmelerini yasak etmeyi ve ser-semllyen oyuncunun daha fazla darbe yemesine mani olmayı teklif etmektedir.
Amerikan tıp birliği mecmuasında çıkan bir yazıda boksun en büyük insan düşmanı olduğu ve daimi boks yapan boksörlerin yüzde ellisinin yedikler! yumruklardan yarı aptal hale geldikleri, ring kenarındaki doktorların sadece bir süs oldukları bildirilmektedir.
Los Angeles'te uQueen of andso hastanesinde beyin mütehassısı olan Dr. Hendrlokus Sardeman. KaiHornlyada atletik komisyon İle işbirliği yaparak iki sone kadar boksörlerin beyni üzerinde çalışmış ve şu neticeye varmıştır; Bir kere, profesyonel boksörlerde beyin daha fazla İncinmektedir. Saniyen, nakavt olan boksörlerin yüzde 29.6 sı tehlikeli beyin incinmelerine dûçar olmaktadır. Dr. Hendrlc-kuc, icat ettiği bir âlet sayesinde beyin incinmelerinin ne derecede olduğunu tesblt etmektedir.
Birletmiş Milletler günü münasebetiyle Tito ne diyor?
Belgrat 34 (AJt.) — (Afp): Bugünkü Borba gazetesinde birleşmiş milletler gönü münasebetiyle yayınlanan makalesinde mareşal Tito şunlan vu-maktadır:
Yugoslavya hükümeti barışın muhafazası için herde bütün kuvvetiyle çalışacak ve her fırsatta birleşmiş milletler teşkilâtının takviyesi İçin gayret «atfedecektir. Zira blı dünya milletleri arasında barışın ancak bu teşkilât vasıtasiyle korunabileceğine inanıyoruz.
Birleşmiş milletlerin bugün insanlığı yeniden tehdit eden harb tehlikesin L bertaraf etmeğe muktedir olabilmesi için bu teşkilâtın takviyesi yolunda çok büyük bir gayret serle tan ek lâzımdır.
Tito makalesine şöyle devam etmektedir:
Yalnız bütün önemli milletlerarası meselelerin sadece büyük devletler arasında halledilerek birleşmiş milletlere dahil İrili ufaklı diğer memleketlerin bir kenara bırakılmasiyle ortaya tehlikeli temayüller çıkmaktadır.
Çörçilin mesajı
Londra 24 (A.A.) — (Afp): Winston Churchlll. birleşmiş milletler İngiliz cemiyetinin yaptığı törelle gönderdiği mesajda ezcümle şunları söylemiştir:
«Barışı çalmak İsteyen herkese karşı hür .ve barışsever her milletin yardımına tam silâhlı olarak koşacağız. Barış, paslt bir durum değildir, teşebbüs vasıflan istilzam eder.»
Eski Başbakan sözlerine şöyle devam etmiştir:
•.Birleşmiş milletler meyalında harbi yalnız önlemek değil, fakat hastalığı tedavi etmek, eski harblerln tahribatını tamir etmek, Afrika ve Asya halkına yardım ederek barışçı vasıtalarla yeni ve daha İyi bir hayata kavuşmak için besledikleri ümidi gerçekleştirmemiz lâzımdır.»
Kalkınma bankası Yugoslavyaya ikra-zatta bulunmağı taahhüt etmedi
Vaşlngton 24 (A A.) — (Renler): Mlleltlerarası İmar ve kalkınma bankasından bııgün bildirildiğine göre, banka Yugoslavyaya İkrazda bulunacağını hiç bir şekilde taahhüt etmemiştir.
Bankanın Yugoslavyaya 200 milyon dolarlık bir kredi açacağını, fakat mareşal Tito’nun 300 milyon dolar istediği yolunda Belgratta yayınlanan haberleri yorumlayan banka sözcülerinden biri, bankanın müdürü EuRene Black’ın geçenlerde Yu-goslavyada mareşal Tito ile yaptığı görüşmede bu hususta hiç bir vakte bulunmamış olduğunu bildirmiştir.
10.000 metre derinliğinde ilmi tetkikler
Londra 24 (Nofen) — 12 ilim adamı yakında denizin 10.000 metre derinliklerinde tetkiklerine bağlıyacaklardır. Bunlar 1300 torduk bir Danimarka gemisi ile yola çıkmış bulunmaktadırlar. Hususî âletlerle teçhiz edilmiş olan gemide yer almış olan b-ı ilim adamları denizin derinlik-
Sulama işlerini idarejdenjriiro Gecen sene büroyu ziyaret eden 200 stajyer arasında Tiirki-yeden de giden vardı
Birleşik Amerlkatia, BO yıldan beri, büyük sulama İşlerini idare eden bir büro vardır. Büronun şell Michael W. Strauss a-dfflda bir mühendistir. Büro, teknik dersler verir, fenni müzakerelere İştirak eder ve kaynakların muhafazası hakkında müşavirlik edecek mütehassıslar gönderir.
Büronun faaliyetine dair verilen malûmata göre, geçen sene 34 memleketten 200 kadar stajyer, Kolorado eyaletinde Denver şehrindeki büronun yazıhanesin! ve lftboratuvarını ziyaret etmiştir. Ziyaretçiler, Arjantin, Avustralya, Belçika, Bolivya, Brezilya. Birmanya, Çin, Danimarka, Filipin, cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Hindistan, Hol anda, İngiltere, İsveç, İsviçre, Endonezya, İrak, tarall, İtalya, Kanada. Meksika, Mısır, Norveç, Pakistan. Portekiz, Seylan Tayland. Türkiye, Yeni Zelanda Ve Yunanistandan gelmiştir.
Büro, başka memleketlerden gelen ve yeni mezun veya hükümet memuru olan genç mühendisler için kurslar açmıştır. Bunlar kendi hükümetleri tarafından gönderilip Birleşik A-merlkanın 17 batı eyaletinde Büronun nezareti altında tatbik edilen projeleri tetkik ederler. Bu projeler arasında, sulama, taşkın sular, nehir nakliyattı, hidroelektrik kuvveti ve su mu hafazası programlan vardır. Bü ronun adamları, her stajyere 0 aylık bir kurs esnasında, kendi hükümetinin İhtiyaçlarını kar-şılıyacak bir okuma ve tetkik programının tanzimine yardım eder. Bununla beraber üç proje seçilerek her birinin tetkiki İçin üç ay çalışılır.
Kurs esnasında öğrenciler Bü ronun faaliyetine yardım eder, Büronun mütehassislan İle İstişarede bulunurlar ve teknik eser lerlnl okurlar. Bir çoklan, üniversite ve teknik okullarına devanı eder. Misafirler, Büro memurlarının evlerinde ve bazı ce mlyetlerde ziyafetlere davet edl İçrek şehrin insanları ile dost olurlar.
Ayni zamanda Büro, ecnebi hükümet memurları İçin teknik konferans Ue teftiş gezintileri tertip eder. Bu ziyaretçiler bir günden 3 aya kadar Büro, memurları ile çalışarak, su işleri plânlarının İnşası, işletilmesi ve idaresi gibi tkl tarafı alâkadar eden fennî meseleleri müzakere ederler.
Büronun teknik yardımının başka ve mühim bir safhası. Amerikan Dışişleri Bakanlığı vasıtaslle yapılan taleplere cevaben, su kaynakları meseleleri hakkında müşavere edecek ve Amerikan tekniği Ue usulleri gösterecek mühendislerini başka memleketlere göndermektir. Meselâ bir büro mühendisi geçenlerde Paklstanda 3 ay «eya-hat ederek memleketin nehirleri ve su kaynaklarını tetkik etmiştir.
Başka birisi Birleşmiş Milletler iktisadi tetkik heyeti nezdlûde sulama İşleri hakkında müşavirlik yapmıştır. Üçüncü bir mü hendis Güney Afrikada Rodezya d a toprak barajlarının İnşasında üç ay müddetle hükümet müşaviri tâyin olunmuştur.
AMERİKADA TAHSİL EDECEK ÜNİVERSİTE MEZUNLARI İÇİN BURS ve SEYAHAT MASRAFLARI YARDIMI
Mahkeme Koridorlarında
Su ile ateş, Allahın yularsız arslanlarıdır!
— Ne haber ahbap? Gene mİ Keldin buralara?
— Sağlığınız, beyefendi kardeşim. Biz dualar ediyoruz. Siz nasılsınız? Keyfiniz iyidir İnşallah.
— Çok şükür, iyiyiz. Sen ne âlemdesin? Mahkemeye niçin geldin?
Mâsumane boyun büktü:
— Ne yapalım, bey kardeşim? Biz emir kuluyuz.
— Sen mahkemede son defa ceza giyip de hapishaneye giderken gene burada konuşmuştuk; «Artık tövbe-kâr oldum. Bu sefer günümü doldurup hapishaneden çıkarsam bir daha buralara gelmlyeceğim. İş tutup çalışacağım, alnımm teriyle para kazanacağımı, demiştin. O sözleri unuttun mu?
Yılıştı:
— Çocuk musun, efendi abl? Unutur muyum hiç? Söz dediğin ağızdan çıkar. Amma velâkln, bu sefer gü-| nümü doldurmadım ki. Allah razı olsun, büyüklerimiz af çıkardılar, cezamızı tamamlamadan bizi salıverdiler.
— Af çıktığı için tövbeni bozdun öyle nil?
Yutkunarak kekeledi;
— Yok be yahu... Şey oldu... Yâni senin anlıyaca-ğın. ben tövbemi bozmadım. Sözümde duruyorum. İnanmazsan git de kahvedeki arkadaşlara sor. Kodesten çıktıktan sonra İş aramağa başladım, çalmadığım kapı kalmadı.
— 1$ bulamadın mı?
— Kulak asma. îş tutmak kolay değil. Bulduğum işler benim hesabıma uymadı. Şöyle adamakıllı çalışıp da kaim mı doyuracak bir ze-naat arıyorum, sayenizde bir gün onu da buluruz belki. Malûm ya, dünyanın bir saati bir saatine uymuyor.
— Bu sefer ne yaptın da mahkemeye getirdiler seni?
Gözleri süzüldü, sesi titrekleşti:
— Cenabı Allahın kalemi çok kuvvetli, bey kardeşim, insanın alnına bir şey yazdı mı, bir daha silinmiyor. Kısmetimizde ne varsa, kaşığımızda o çıkıyor. Fâni dünya böyledir İşte. Su testisi su yolunda kınlırmış. Bizim de ömrümüz karakollarda, hâkim kapılarında, kodes köşelerinde geçiyor. Kurban olduğum Allahın yazdığım ben nasıl bozarım? Bu sefer de sinimizin yazısı böyle çıktı.
— Nasıl çıktı? Anlat bakalım.
Mühim bir şey söyliyecek-mlş gibi ciddiyetle kaşlarını çattı:
— Suyu, ateşi bilir misin, beyefendi abl?
— Bilirim tabiî.
— Hımmm... Bilirsin amma onlar senin, bildiğin gibi değildir. Su İle ateş. Cenabı Allahın yularsız aslanlarıdır. Dağlardaki aslanlara kulak asma. Onları avcılar vurup öldürürler amma su ile ateşin önüne kimse geçemez. Hele o mübarek cehennemin ateşini bilirsin ya.
— O tarata hiç gitmediğim için pek iyi bilmiyorum. Sen gidip gördün gaİiba.
— Arama da lâf ettin ha. Cehennemde ne işim var benim? Allah göstermesin. Katran kazanlarının lâfı bile zihnimi yerinden oynatıyor. İşte bunun içindir kî dünya yüzünden ateşten korktuğum kadar hiçbir şey den korkmam. Ateş dedin mi, kendimi kaybediyorum, ne yaptığımı bilmiyorum. Bu sefer de o mübarek ateşin narına yandım ya,
— Nasıl yandın? Kazaya mı uğradın?
— Bir şeyler oldu işte. U-zaktan dumanları görünce, benim de yüreğime bir ateş düştü. Yangının şakası olur mu? Önüne geleni cayır cayır yakıp kavurur. Kurban olduğum Allah kimseyi ateş belâsına düşürmesin.
— Yangın mı oldu?
— Sana yalan söylemiyorum yâ, bey abi. Gece vakti karşıdan baktım ki alevler, dumanlar gök yüzüne di-reklenîyor. Hemen tabanları kaldırdım, oraya koştum. Görseydin valla bülâ senin de yüreğin sızlardı- Evden eşyaları çıkarmışlar, volun kenarına yığmışlar. Bir taraftan da çıkarıyorlar. Ve-lâkin, ateş gittikçe büyüyor, Biraz sonra sokaktaki eşyaları da tutuşturacak. Kimse bunun farkına varamıyor. Herkes kendi başının telâşına düşmüş. Şöyle bir düşündüm; d Haydi bakalım. Tı-marsız Ali. Allahın aslanı şu eşyayı da yakıp kavuracak Mübareğin ağzından bir şev ler kurtar da sevaba giı> diyerek kollan sıvadım yığının üzerinden iki tane büyük bohça alıp yürüdüm Yolda kendi kendime; U-lan. sen bohçaları kurtarıyorsun amma geride bunlardan daha kıymetli eşya olmadığını ne biliyorsun? Onları da kurtarmak lâzıma dedim. Elimdeki bohçaları meydanda bıraksam sütsüzün biri çalıp götürecek, sa-hibiziyana girecek. Bunun için bir arsaya götürüp köşeye sakladım, üzerine taş yığdım. Sonra tekrar yangın yerine döndüm, birkaç parça eşya daha aldım, onları da arsaya doğru götürürken enseme yapıştılar «Yapma be kardeşim Bırak da ateşin önünden biraz eşya kurtaralım, sevaba girelim» dedimse de bekçi vakama yapıştı bir defa. Yangım bırakıyorlar da benimle uğraşıyorlar. Günah değil ini, bey abi?
Mübaşir çağırdı, boynunu bükün mırıldanarak kalktı.
Ce. Re.
Adanada kadın yüzünden cinayet
Adana 23 (Akşam) — Genelev .«akinlerinden Pakize İsmindeki kadın1 yüzünden bir elayet işlenmiş ve deveci İbrahim adında biri. Kasaplar çarşısı civarında Mehmet Girmen adındaki ' grenci tabanca Ue öldürmüştür. ' Kaalll yakalanmıştır.
Türkiye Esnetil
Scncll k 7800 kuruş 544M kuruş
a aylık 150ü . 2a»0 .
3 aylık uı» > ı&w »
1 aylık 300 *
Adres tcbailı için elli Kurujluk pul gönderilmelidir. Aksi Lakdlr-de adres defti •Jlrllmez.
lerinde bulunan nebat ve hayvanlar üzerinde çalışacaklardır.
Bildirildiğine göre bu araştır-ımalar 1952 senesine kadar de-!vam edecektir.
Tclcronlnrımız Başmuharrir 20585 Yazı inleri 207i>5 - İdare 2UGHi Müdttr 20497
Muharrem 12 w- Hışır >73
Imısk Cü. (7dl« İkinci Ak. Yassı
E. 11.20 1.03 B.4I 9.37 I2.O> 1.31
V. 4.43 8J0 11.58 14JH 17JIİ 18,47
İdarehane: isıantnıl BabıSlI civarı
Cemil Nsnlr luıkaft' No 13
Aşağıdakiler İçin İlk müracaat formülerleri vardır:
Amerikaya gitmek veya oradan dönmek için Ful-brıght yardımı.
Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin geçlin masrafları ve tahsil harçları yardunı.
Amerikan müesseseleri-nln milletlerarası eğitim ( asLltüısü vasıtaslyle teklif çuıkieri eğitim harçları.
Pazartesi sabahı- salı ve cuma günleri dörtten sonra.
Birleşik Devletler Eğitini Komisyonu, İstanbul temsilcisi.
Dnnüb Sigorta Han tlo.
Galata bomki
ZAYİ — Sanıatya maliye şubesinden almış olduğum 950 yılına ait unvan tezkeresiyle vergi karnemi kaybettim. Yenilerini alacağımdan eskilerinin hükmü yoktur. Mehmet Songür
İstanbul üniversitesi Rektörlüğünden
1 — Fen kolu Bitirme ve Olgunluk dereceleri (İYİ - İYİ) olan Lise mezunlarından F. K. B. Tap dalına aday kaydolunanlar ile ikinci veya üçüncü derecede aynı dala aday kayıtlı bulunanlar arasında 26/X/lS50 perşembe günü saat 9 da Fen Fakültesinin güleymunlyedekl Biyoloji Enstitüsünün Büyük dersaneslnde imtihan yapılacaktır. 25/X/195P çarşamba günü saat 17 ye kadar adlarını Rektörlük kalemine yazdırma-yanların imtihana girme haklan kalmayacaktır.
2 — Fen kolu Bitirme ve Olgunluk dereceleri (İYİ - İYİ) olan Lise melunlarından Kimya Mühendisliğine aday kaydolunanlar İle ikinci Ve üçüncü derecede ayni dala İstekli bulunanlar arasında 27,X/1950 cuma günü saat 9 da aynı yerde imtihan yapılacaktır
Bu adaylarji da 2fl/X/1950 perşembe günü saat 17 ye kadar adlarını Rektörlük kalemine yazdırmaları 'Azımdır, yazdır-mayanlar imtihan haklarını kaybedeceklerdir (1451G)
İstanbul ve Beyoğlu Askerlik Dairelerinden
Yüksek ehliyetnamell olarak askerliğine karar alınmış olanlar 11e hazırlık kıtası eğitimlerini yapmış olanlar 8/Ka_sıın/950 de Yedeksubay okulunda bulunacak surette sevkolunacaklar-dır. Toplama gîinü 6'Kasım7950 pazartesi günü saat 9 dıır Belirli günde şubelere gelmeyenler hakkında kanuni takiba1 yapılacağı Hân olunur. İ4348 - 1097

SaHte R
edilecektir.
Dekorasyonları
[Saçların ııın yerini şey tutamaz...
Frrw»ı«r» ı Şeke/Cİ n»»mı» imi»
ALİ MUHiDDiN
HACI BEKİR

î Kalitesi derhal göze çarpar
Dünyaca tanınmış Fransız Chaffoteaun et Maury Fabrikalarından gelen
195OmMl Bayard
havagazı su ısıtıcıları şimdiye kadar görülmemiş birçok yenilikleri haizdir
• TAM OTOMATİK su kesilince durur, vayöt (kandil) sönünce gar kesilir.
® Hususi çekiş teriibolı sayesında ha-vogazının tamamen yonmasını temin eder.
0 Konulacağı yerde hasıl olacak buğu ».i. yi lohliye eder.
® Birkaç yere birden ıu verebilir.
® Yapılıy çelik üzerine emaye, •"rıılvklor nikeloi.
Lira
Bayard bugüne kadar ge- ■----------
ien en ekonomik havagazı su ısıtıcısıdır.
GENEL’ SATIŞ YERlı
LİBKA TİCARET T. A. O
İSTİKLÂL CADDESİ 303 • TEL : 43849
SAPIKSIN
Bütün eczane ve parfümörılerde satılır

lUTİVACIN VARSA W
ALMAN
LUEGR
BADVOSVNU GÖRMEVCN J KARAR VERMf /,
Eminönü 4. sulh hukuk yargıçlığından: 950/111
Hissedar Cemal Hansoy. Ülfet Gültekin ve Fatma Yürüten tarafından diğer hissedarlar Emine Macide uzunçarşı eski 28, yeni 40-42 sayılı yerde oturan Ahmet İzzet vesaire haklarında yapılan duruşmada:
Hissedarlardan Ahmet İzzetin İkametgâhını terk edip semti meçlıule eittigl ve 20.10.1950 saat 9.30 da duruşmaya gelmesi için llânen tebligat yapıldığı halde gelmediğinden hakkından duruşmanın gıyaben devamına ve duruşmanın 17.11.950 saat 10,30 a bırakılmasına karar verildiğinden duruşma günü gelmez veya 15, gün zarfında bir itirazda bulunmazsa aksı halde gıyabında devamı muhakeme olunacağı ilân olunur. (145291
Türkiye Kızılay Derneği Genel Merkezinden
Türkiye Kızılay Derneği 1950 yılı Kongresi 24 Kasım cuma günü saat 10 da Ankara'da Yen [şehirdeki Kızılay binasında toplanacaktır.
KONGRE GÜNDEMİ:
1— Kongrenin Başkan ve Başkan vekilleri ile kâtiplerinin seçilmesi.
2 —Ana tüzüğün «40 inci maddesinin la» fıkrası gereğince, biri hesap ve diğeri dilekler İçin 7 şer kişilik İki , komisyon seçilmesi
3 — Bu komisyonların verecekleri raporlar üzerine. 1/1/1949 - 31/12/1949 tarihine kadar yapılan İşler hakkında genel Merkez kurulu raporu ila bilanço ve kesin hesaplarının ve denetleme Komisyonu Raporunun incelenmesi ve kabulü halinde Genel Merkez kurulunun ibrası.
4 — 1951 yılı bütçesinin onanması.
5 — Ana tüzüğün 44 üncü maddesi gereğince Genel Merkez Kurulundan kıdem sıraslyle çekilecek beş öyenln yerlerine beş asil ve beş de yedek üye seçilmesi.
8 — Denetleme Komisyonu üyelerinin yo yedeklerinin seçilmesi.
7 — Genel Merkez Kurulu tarafından yapılan tekllf-
■ •
ZAYİ — Yelde girmeni orta okulundan aldığım 15.IV.1950 tarih ve 1999 sayılı tasdiknameyi zayi oaguııdan yoktur.
1/C
İstanbul Jandarma Satınalma Komisyonu Başkanlığından:
1 _ Jandarma ihtiyacı içhı tahminen beher kilosu 138 kuruştan 104.000 kilo sığır ve 215 kuruştan 5.000 kilo koyun etleri topalı zarf eksiltmesi ile satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedelleri 143.520 va .10.750 Hradır. İlk teminatları 8426 ve 800 liradır.
3 — Eksiltmesi 10/Ka$ım/I950 cuma günü saat 15.00 de Tatoim Ayazpaşadukl kurulumuzda yapılacaktır.
4 — şartnamesi hergön mesai saatlerinde Ankarada J. Sa Alma Kom. Başkanlığında, İzınirde il J. K. lığından ve kurulumuzdan 771 kuruş mukabilinde alınır. Etler ayrı ayrı isteklilerine İhale edilir.
5 — İsteklilerin eksiltme saatlerinden bir saat evveline kadar 2490 sayılı kanunun alâkalı maddelerine göre hazırlıya-cakları teklif mektuplarını makbuz karşılığı kurulumuza vermeleri ve bu saatten sonra mektupların kabul oluıımıyacagı.
(141131
ettim. Yenisini ala-eskislnhı hükmü
sınıfındım 004 No. Iı
Kemal LU udağ
MAZON S UDİ, İDDİK
Bütün kadınların emniyetle kul
(anabilecekleri yegâne Podra
PERTEV
TUVALET PODRASIOIR
SULFADERME
Yara merhemi
Yara, Yanık, Çatlak ve Çıbana karşı
Nizip Belediyesinden
Nizip Belediye elektrik İşletmesi tamamen şahsi teşebbüse devredilecektir.
İsteklilerin 13 Kasını 950 tarihine kadar teklifte bulunma-
14532
Anadolukavağı As. Sa. Al. Ko. Bşk.dan
80 işçi yevmiye İle işe alınacaklardır. Pazarlığı 27/10‘950 günü saat 9.30 da Anadoiukavağı As. Sa. Al. Ko. da yapılacaktır. İsteklilerin hüsnühal kâğıdı ve sıhhat raporlariyle gelmeleri. İşçilerin çalışma durumuna ait şartnameler Ko. da görülür.
4666 - 14565
Kış mevsimi münasebetiyle tslıin helvası, baklavaların reşitleri, Tulumba tatlısı, Bülbül Yuvası yapıyor. Emsalsiz kaymaklı lokum ve kestane şekeri daima tazedir.
Ali Muhiddîn Hacı Bekir
İstanbul Bahçetopı, Beyoğlu, Karftköy, Kadıköy
Mısır - Elkahirc.
F
Tamiratı biten ve gayet lüks bir surette tanzim edilen Kadıköy satış mağazamız muhterem halkın hlz-metlne âmadedlr.
Türkiye Hastane Mütehassıstan Derneği
27/10/959 cuma günü saat 19 da Türk Tıp Cemiyeti lokalinde Kongre halinde toplanacağındın sayın üyelerin KVE3DBBK teşrifleri rica Olunur,
Konya Valiliğinden
Konya merkezinde yaptırılacak 71154 Ura 26 kuruş keşif bedelli beş sınıflı ilkokul inşaatı 10/10/950 tarihinden 0/11/950 tarihine kadar 20 gün müddetle kapaiı zarf usuliyle eksiltmeye çıkarılmıştır.
Eksiltme ve İhale 0/11/950 pazartesi günü saat on beşte Ü daimi komisyonunda yapılacaktır.
Geçici teminat 4917 liradır
İstekliler bu gibi İnşaatı yapmış ve yaptırmış clduklarına dair belge İbraz edeceklerdir.
Teklif mektupları 6/11/950 günü saat 14 de kadar İl daimi komisyonuna verilmiş olacaktır.
Plin, ve şartnameler her gün Millî Eğitim Müdürlüğünde görülebilir. (14085)
KERVANSARAY
r
İORGULESKU.
tarafından idare
Yük. Mimar
KADRİ EROĞAN
tarafından hazır.
lanmaktadır.

P ACELE SATILIK ARSA _ Lâleli Genç Türk caddesin- ■ de geniş asfaltta deniz gö- I rür 11 cephe 20 derinlikte I arsa acele satılık g
Telefon,: 20962
ZAYİ Projektör makinesi ■-Three Dknensiun - Model
DP 300 A* markalı fUm ve camlı resini projektörü zayi olmuştur İstiklâl Cad.
483 No. lı Ünyon han. Apt. ~NqT 1 e iiııetn bildirilmesi.

Pudrasının 8 yeni rengi arasından biri, ni yalnız bir defa tecrübe ediniz.
Yüzünüzün alacağı şaşırtıcı sevimi iliklen ve arzedeceği te r a. vetten hayrette kalacaksınız. 8u pudra aynı zamanda cilde bir gül yaprağı kadar nozik bir güzellik temin eder. Hususi bir bîrlejme usulü ve yeni bir teknik sayesin* de inceliği ve sabit kalma kabiliyeti fevkalâdedir. Her kadın tipine uygun gelmesi için 8 renk !------1—
inceye tetkik LOUIS PH rası zevl büyük bir miyarıdır.
Kadıköy ikinci sulh hukuk yargıçlığından: 950/319
Kadıköy İçeren köy Taşsız sokak 3 No. da mukim ve akıl hastalığına müptelâ Hasın Gündüzün hacir altına alındılı ve kendisine ayni adreste ınuküm annesi Sıdıka Ersanın vasi tayin olunduğu ilân olunur.
04559»
Dalma LOUIS PHIUPPE pudran
IVEGR (
Radyosunu t
Muhafaza memuru elbi
sesi satın alınacaktır
Gümrük muhafaza genel komutanlığından:
Gümrük Muhafaza memurları İhtiyacı İçin mühürlü kumaş ve takım elbise nûmuneslylö evsaf, şartname ve kıyafet kararnamesi hükümleri dahilinde 1285 takun yaya ve 78 takımı atlı olmak üzere hepsi 1303 takım muhafaza memuru elbisesi kapalı zarf usuliyle satın alınacaktır.
Takım elbise bir ceket bir pantalöh ve'bir kasketten ibarettir,
1363 takım elbisenin beher takımı 80 Hra hesabiyle tamamına tasaralanan değer 109040 Ura olup geçici teminatı 9703 liradır.
Özel ve teknik şart ile elbise ve kumaş niimunesl Ankarada Genel komutanlık Satın alma komisyonunda görülebilir.
Kapan zarf eksiltmesi 31 Ekim 950 Salı günü saat dildir.
İsteklilerin belli gün ve saatten bir saat öncesine kadar kanuni tarifat dahilinde hazırhyacaklaı'ı kapalı zarf teklif mektuplarını Ankaracla Gümrük Muhafaza Genel K. Satın alma Komisyonuna vermeleri. ,13605»
11,30
MİDk EKŞİLİK ve yanmalarım karşı fazla veya İçkili bit yemekten sonra hl s(->lllen ağrılara ve şişkinliklere kurş» zararsız ve tııydalıtlit
HUROS markasına dikkat.

Comments (0)