Seyfullah t» Necip Knrdaı Ankara Bau kılar cad, 35 Bilal Sa-Kuyumeulu No.' Burhan HubL,
No. 393 B. oŞh». H. Akıllı. Bahçekapı No, • îrlanbul. Teminatlı İSVİÇRE saati 18S3 ten beri
^ksam
sSf Küçük P* İLÂNLARI
F BUCÜN6INCI SAYFAM
Sene 32 — No. 11HT — Flati: her çerde 10 kuruştur.
ÇARŞAMBA 26 Ekim 1949
Sahibi: Necmeddin Sadak — Yan islerin! fiilen İdare eden: C. Bildik — Aksam Matbaası
İşletmeler Bakanile mülakat
Yurdda yeniden beş fabrika kuruluyor
Ankara 25 (Muharririmiz Cemaleddin Bildik yazıyor) .— İşletmeler Bakanı Münir Birsel ile yaptığım mülakatta, devlet müesseselerlnin zararla çalıştıkları ve bu zararı önlemek için istihsal maddeleri fiatleri-nin arttırıldığı hakkındaki iddialarla bu gibi devlet müesseseler! İmalâtından halkın Hat İndirimleri beklediği yolundaki mütalâaları cevaplandırmalarını rica ettim. Bakan Münir Birsel’in söylediklerini aynen raptediyorum r
«— Evet! diyor. Devlet müesseslerinin hattâ hepsinin zararla çalıştıklarını gelişi güzel söyleyenler de bulunuyor. Şurası muhakkaktır ki. İşletmeler Bakanlığına bağlı Sümerbank.
Ftlbank ve bunların biilün mü- İşletmeler Bakam Münû k.rvrt
essesel erinin bilançoları meydanda durmakta ve bu bilançolardaki rakamlar, hiç bir e-sosa dayanmıyan ve hakikate de tamamen muhalif olan bu çeşit İddiaları tekzip etmektedir. Unutmamak lâzımdır İd bu bilançolar her sene 3460 sayılı kanuna göre Büyüle Millet Meclisinde kurulan umumi heyetin teltik ve tasdikinden de geçmektedir. BUânçolar ve umumi heyette yapılan müzakereler, devlet •nüeoseselertnin hemen. hepsinin kârla çalıştıklarını ve her 3ene daha iyi ye daha rantabl bir çalışma yoluna girdiklerini göstermektedir.
Kömür gibi satış flatl devletçe tayin edilen ve diğer saha;
(Arkası 7 nci sahifede)
Kanunların
müdafaası
Tahtakılıç, Cumhurbaşkanının kanunları nasıl müdafaa edeceğini takririnde
soruyor
Ankara ?5 — Millet Partisi genel sekreteri Kütahya milletvekili Ahmet Tahlakılç Büyük Millet Meclisi başkanlığına bir sual takriri vermiştir. Tah-takılıcın bu takririnde Cumhurbaşkanının kanunu müdafaaya mecbur bulunduğu ve bu vazifeyi kendisine anayasanın . vermiş bulunduğu hakkında 5 ağustos tarihli gazetelerde çıkan beyanatı bahis konusu e-dllmekte ve Cumhurbaşkanının nefsinde bulduğu böyle bir salâhiyet ve kudreti hangi yollardan giderek ve ne gibi vasıtalar kullanarak yürüteceği sorulmakta ve bu bapta hükümetin mülamatı varsa Meclise bildirilmesi lstenmketedir.
Üniversite
sitesi
Harikzedegân apar-tımanının Millî Eğitim Bakanltğina devri istendi
İn ce İçmektedir.
— «Elbette kİ üniversiteliler diledikleri partiye girip çalışacaklardır, Çiinkü biz yarın memleket İdaresini bu gençliğe emanet edeceğiz. Onlar bizden vazifeyi devralacaklar, her birisi yurdun dört bucağına dağılıp memleket mukadderatı hakkında söz sahibi olacaklardır. O halde yarının büyüklerini bugünden siyasî hayata a-lıştıraıak ve onları demokrasi sahasında yetiştirerek İdareye, münakaşaya" ve tenkide hazırlamak boynumuzun borcudur.»
Hilmi Uranın Bayara cevabı
Bütün gece ve bu sabah dokuza kadar sürdü
Halkın şikâyetlerini dinleyen Bayar bugün Elâzığa gidiyor
Demokrat Parti başkanı Celâl Bay arın Malatyada yaptığı konuşma sırasında temas ettiği mevzular hakkında C. H. P. genel başkan vekili Hilmi Uran şu beyanatta bulunmuştur:
— «Bayar. Mal&tyadaki konuşmasında da partilerinin mahut milli husumet kararına temas etmiş ve onu tevil için yeni bir gayret daha sörfe tmlş-lir.
Bu beyanâtın memleket o-mucnl efkârını tatmin edici vc memleket huzuru adına duyduğumuz endişeyi giderici olmasını çok beklerdik. Fakat Sayar: son beyanatlyle de görülüyor id hep yerinde saymaktadır.»
(Arkası sahife 2 sütun 2 de»
Belediyecilik Derneği kongresi toplanacak
C.H.F. Umumî Başkan Vekili Hilmi Uran
3 kasımda Ankarada toplanacak bu kongreye bütün Belediyelerin başkanlarile mümessilleri iştirak edecekler
Kasabalann su ve elektrik tesisleri
Arkadaşımız Cemaleddin Bildik bildiriyor:
Ankara 2C (Akşam) —İçişleri Bakanı Emin Erişlrgll'den öğrendiğime göre, Türk Belediye-dille Demeği üçüncü genel kongresi 3 kasımda Ankarada toplanacaktır. Türklyede mevcut bütün belediyelerin başkan ve mümessillerinin iştirak edecekleri bu kongrenin üç gün kadaı devam edeceği ve şehircilik bakımından hararetli müzakereler olacağı uıhmLn edilmekte-
Bu haberden sonra Bakan Erişirgll, tiler Bankasının faaliyetine de işaret ederek demiştir ki:
«— Bankanın 1949 yılı İçindeki faaliyeti, şimdiye kadar görülmemiş derecededir, şöyle kİ; 1949 yılı içinde nüfusu 50.000 den az olan 91 kasabanın su tesisi 23 milyon 600 bin küsur liraya İhale edilmiş bulunmaktadır. Bunlardan on kasabanın su tesisi tamamlanmıştır. Diğerleri yapılmaktadır.
Ingiltere tasarruf tedbirleri alıyor
Parola: Her şubede istihsali arttırmak, maliyeti düşürmek
Dün gece saat ona doğru şehri kesif bir sis kaplamağa başlamış ve bu sin bu sabah saat dokuza kadar devam etmiştir. B&bahleyin yedide bir aralık dağılma istidadı gösteren sis. bilahare tekrar kesafet peyda etmiş ve bu yüzden bugünkü sabah vapurları hiçbir iskeleden temin edilememiştir.
Londra 26 (R.) — Başbakan Attlee Avam Kamarasının bugünkü toplantısında tngHterede alınan şiddetli ekonomi tedbirlerini anlatmıştır. Kamara dopdolu İdi Başbakanın sözleri büyük dikkatle dinlendi. Attlee demiştir ki:
(250 milyon sterlin tasarruf etmek zorundayız. Umumi masraflar 140 milyon lira tutarında azaltılacaktır. Bayındırlık projeleri bir tarafa bırakılacak, elektrik şan'.raUorf''k'.tr’îT'na’i başka ramana talik edilecektir. İhracata çalışmıyan endüstri kısılacak tır.
Hükümet masrafları da 100 milyon sterlin azaltılacaktır. Bazı dairelerde tensikat yapılacak. hayvan yemi yardımı kaldırılacaktır. Herkes doktor reçetesiyle llüç alırken ufak bir vergi verecektir. Bu, hnlkın lüzumundan fazla doktor ve İlâç parası vermemesi İçindir.
Milli savunmada 30 milyon sterlin tutarında tasarruf yapılacaktır. Mamafl Batı Birliği ve Atlantik paklı mucibince
bize düşen vazifelerin lftyikiyle yapılması göz önünde tutulacaktır.
Ham madde ve yiyecek ithali icın ihracatı arttırmak elzemdir. Bütün endüstrilerde verimin artması lâzımdır. Bunun için işçilerin çalışma saatlerinin arttırılması lâzımdır, İngiliz lirasının düşürülmesi, tüccar millet stfatiyle eski mevkilinizi kazanmak İçin son fırsatı vi rdi. Bundan İstifade etmek lâzımdır. Alınan tedbirler belki hoşa gltmiyecektir. Fakat bundan başka çare yoktur.»
Başbakanın nutku etrafmda yarın vc öbür gün görüşülecektir. Attlee dün gece radyoda halka hitap ederek erkek ve kadınlardan kendilerine düşen vazifeyi yapmalarını İstemiş ve demiştir Id: »Yapılacak şey istihsali arttırmak, maliyeti düşürmektir. Kurtuluş için bu elzemdir. Müreffeh bir devlet ancak sağlam İktisadî temeller üzerinde yaşayabilir »
Ve minel - rrtar'..*
Q Q_
CN
O
generaller
Ankara 26 (Akşam) — Bu— günkü «Zafer» gazetesinde şöyle bir haber var: «Öğrendi ğtnd-+2 zc göre, 949 - 050 seneleri zar- 3g fında Milli Savunma ve Genelkurmay Başkanlığınca tesbit e-^ dilen esaslara uygun olarak bir kaç geneıal de dahil olmak tize re. muhtelif rütbedeki 800 kadar subayın emekliye şevkine k'arar verilmiş ve bu karar cümlesinden olarak 90 kişilik partinin emeklilik muameleleri yüksek tasdlka iktiran etmiştir.
Emekliye ayrılan *encralHT arasında General Sırrı Seyret, General Neşet Akıncılar ve Askeri Yargıtaydan General Osman bulunmaktadır. Emekliye aynlanlar arasında albaylar çoğunluğu teşkil etmektedir.
Ziraat bankası idare meclisi reisliği Ankara 26 (Akşam» — İstanbul vilâyeti İdare heyeti üyesi eski Ordu volisi Cemal Gönenç Ziraat bankası idare meclisi reisliğine tâyin edilmiş»
(Arkası sahife 2 sütun 7 de) | tir.
Dün gece, saat 22 dan sonra Köprüden hareket etmesi icab eden hiçbir vapur da seferlerini yapamamışlardır.
Ithalît talepleri
Bakanlığın tedbirleri sayesinde mâkul hadde indi
Ziya Gökalp ihtilali
Yugoslavya-ya Rus notası
Parla 25 i A.A.) — Moskova radyosu haber veriyor: Sovyet Rusya Dışişleri Bakanlığı Yugoslavya hükümetine şu hususu bildirmeğe mezundur:
Budapeştede görülmüş olan Rarjk dâvası Moekovadakl Yugoslavya büyük elçisinin Sovyet topraklarında casusluk faaliyetine giriştiğini, Yugoslav basınına Sovyet Birliği aleyhinde makaleler yazdırdığını meydana çıkranı ıştır. Bunun neticesi, Sovyet hükümeti Yugoslavya büyük elçisinin Mosltovada kalmasının imkânsız olduğu kanaatine vardığından, kendisinin derhal geri çağınlnıaaını taleb eder.
Ankara 26 (Akşam) — Ticaret Bakanlığının İthalât rejimi hakkında aldığı kararlar piyasada tesirini göstermeğe bnşla-iniştir. Şimdiye kadar başı boş şekilde Bakanlığa yapılan İthal taleplerinin sayısı makul bir hadde inmiştir. Bankalara Ticaret Bakanlığı adına ithal edilecek malın yüzde onu nispetinde yatırılan paralar sayesinde hakiki ithalâtçılar belli olmağa başlamış ve spekülâsyon mahiyetinde hayali rakamlara dayanan taleplerin sonu alınmıştır, şimdiye kadar yapılan talepler arasında Almanya hakkında yüzde 30, Amerika gibi ithal talebi çok yapılan bir memleket için de yüzde 50 nispetinde bir azalma olduğu görülmüştür. Bakanlık ithal taleplerinden tasnifini bitirdiği Bolunda için ithal talepname izinlerini vermeğe başlamıştır.
Paralarını düşürmlyen devletler ve paramızın düşürülmesini tahmin edip de memleketimizle ticari münasebetlerini inkişafta tereddüt gösteren bazı memleketler de hükümetimizin kati kararı karşısında mal mü-bayaası Lsteklertr.de bulunmağa başlamışlardır.
Kcrbclnda mıyız?
Dedelerimiz, şu İstanbul halkı için hayrat çeşmeler yaptı, biz lu-psini tıkadık. Gûya Tcrktıs ve Elmalı salma sularımla vardır; fakat fakir fukara harcı olmaktan çok uzak. Ne demokrasi, ne medeniyet telâkkilerine n-yuyor. Sarnıcı, kuyusu olmayanın vay haline...
Bir misalle iddiamızı kuvvetlendirelim:
Yeni ev yaptıranlara her teşekkül bir kolaylık ğösle-riyor. Bu gibiler, on senelik vergiden muaf tutuluyor ve havagazı ile elektrik tesislerinde yeni abonelerden ancak normal harçlar alınıyor. Halbuki yeni ev yaptıranlara, yahut mahallenin asırlık çekmesinde artık su bulamayıp evlerine su almak isteyenlere, ana boru binanın iki karış ötesindeki sokaktan geçse bile (mecazî değil, hakikî mânada söylüyoruz ve madde zikredebiliriz.) yüz elli liraya yakın bir fuzulî ve tamamen mantıksız harç verdiriliyor.
Bu hac niçin*
Masallarda «Su başlarını kesen dev» diye bir tablo çizilir. Abu ha vasiyle meşhur İstanbulun ecdat yadigârı sıılan da, sanki fakir fukaraya dünyayı kerbelâ eden bir devin elindedir.
İçme suyunun bir buruk bardaktık şişesi 10 kuruş. U-nııınıi çeşmeler kapalL En meşhur semtlerimizde yeni kurulan mahallelere su getirilmesi ev başına meselâ 1000 lira...
Su! Su! Su!
Yeni valiye hitap ediyo-
Eminönü Halkevinde dün biiyûk bir anma töreni yapıldı
Eminönü llalkcvinde yapılan anma töreninden bir enstantane
Büyük Türk mütefekkiri Ziya Gökalp'ın ölümünün 25 İnci yıldönümü münasebetiyle dün saat 17 de Eminönü Halkcvlnde yapılan anma töreninde İlk olarak söz alan M Nermi, eski mesai arkadaşı Ziya Gökalp’ın hayatım anlatmış, mütaakıbcn Muallimler Birliği adına AU Rıza Korap Türk Ocağı adına Hıfzı Tevflk Gönensay. İstanbul Gazeteciler Cemiyeti adına Musre t Safa Coşkun söz alarak. Ziya Gökalp'm Türkçülüğü nün mahiyetini belirten birer hitabede bulunmuşlar ve büyük mütefekkirin ahlâk, dil. felsefe vc sosyoloji sahasında işgal ettiği mevkiin önemini İzah etmişlerdir.
Bundan
hakkında yazdığı bir parça He Ziya Gökolp’ın «Ahlâk» şiiri okunmuştur.
Muallimler Birliği tdare heyeti üyelerinden Ali Nüzhet Gökselin İstanbul Muallimler Birliği tarafından kurulan Ziya GÖkalp komisyonunun teşekkülü ve gayeleri hakkında yaptım bir konuşma ile törene son verilmiştir. ____ ___
sonra Hamdullah Tannöver'ln Gökalp
Doğumlar artıyor
Ankara 25 — Son G ay zarfında doğum nispeti diğer yıllara nazaran ehemmiyetli derecede artmıştı r.
Bu müddet zarfında şehrimizde 1444 doğum olmuştur. Bunların 829 tanesi kıs. 615 tanesi erkektir Altı ay İçindeki ölüm vakası İse 379 dur.
I LArkası *sahifc 2 sulun 5 (1*1
Rrahlfn A
Saiufe 1
AKŞAM
Halkla işbirliği
Şehir halkını şehrin işleriyle alâkalandırmak, hattâ vazifelendirmek. Bu birim için yepyeni bir mev rndur. Her şeyi belediyeden, hükümetten beklemeğe a-UşmisTT. Onların da imkânlnn bol olmadığı için ışı» uMiğimi* KİM ,Mm: sinirlenir, hnltâ kı««m. Hu-Mbnrt olsun belMîye olsun h"™(-l görürken halkın yardımından, derece derece faydalananına mı'
Teni vali ve belediye reisimra doktor Fahreddin Kerim Gökay «Şehir halkını şehrin işleriyle alakalandırmak. nref«pini çalışma programının esaslı unsurlarından sayıyor. İstimbotu ancak el birliğiyle ihya edebileceğim» için bundan daha mâkul bir şey de olarnat Nete-kim ercen aksam Gazeteciler Cemiyetinin doktor Lutfi Kınlar şerefine verdiği eyalette İstanbul Polis Muduru Cemal Göktan ile tanıştığımız sırada yine aynı mevzu a-Cildı. Polis müdürümü! de aynı fikre hararetle tarat
Kuşlar Bulgaristanda faaliyetlerini teksif ettiler
Arnavutluğu şimdilik Rus ileri üssü yapmaktan vazgeçtiler
fardır. Dedi ki:
______ Ben merak edip soruşturdum. Istonbulda Polis Müdürlüğünden emekliye ayrılmış on yedi kadar polis müdürü oturmaktadır. Meselâ bu «atlara «Fahri Müfettiş. unvanı verilerek her hangi bir polis karakolunu teftiş etmek salâhiyeti neden tanınmasın! Gerek emekli polis müdürleri, gerek polis işlerine alâka duyan, mesleğe senelerce emek vermiş şahsiyetler, devlet bütçesine yiik olmadan böyle bir hemşehrilik varifesini seve seve yaparlar ve bir bunlardan sadece istifade etmiş oluruz-»
Bütçelere ağırlık vermeden hamiyetli vatandaşlara hemşehrilik vnrifelrri dağıtmak demokrasiye yakışır iş birliği örneklerinden biridir. Meselâ bu arada hekimlerimizden çoğu şehrin sağlık feleriyk doğrudan doğruya alâkalanmıy» davet edilebilirler. Belediye olsun, hükümet olsun halktan görecekleri yardımla vazifelerini şüphem dalıa iyi ür şekilde başarmıya muvaffak olacaklardır. Şevket RAP O
Londra M (Nafen) — Trics-teden gelen haberlere göre. Sovyet Rusya Arnavutluğu Ak denlzde bir «Rus ileri üssü, yapmaktan şimdilik vazgeçmiş bulunmaktadır .Arnavutluktaki dahili durum o kadar bozulmuştur kİ Sovyet misyonları bu memleketten beklenen neticelerin elde edilemiycceği kanaatine varmışlardır Sovyeilerin bu havalide yapmakla olduktan «askerî hazırlıklar, yanda bırakılmış ve şimdi bütün faaliyet Bulgari» lana taşınmıştır. Umumiyetle iyi haber alan kaynaklardan elde edilen malûmata göre Yunan komünistlerinin merkezi de BulgaristanlIn meçhul bir semte taşınmıştır-
Diğer taraftan Arnavutluk dahilinde patlak veren isyanların genişlediği ve memnuniyetsizlik ifade eden balkın dağlarda hazırlan makta olan çete gruplarını takviye etliği de bil-
dirilmektedir. Sovyetler Arnavutluğa bağladıkları ümitlerin suya düştüklerini görmüşlerdir.
Ayrıca yabancı memleketlerde kuvvetli beşinci kollar teşkiline gayret eden Sovye iler Birliği kendi peyklerinde de böyle kolların yavaş yavaş vücut bulduğunu müşahede etmiştir. Bulgarlstandaki milliyetçi grupların faaliyetlerini genişle ilikleri ve muhalefet eden köylünün de bunları destekledikleri görülmektedir. Sof-yadan gelen haberlere göre, Bulgar komünsll partisi içinde o kadar geniş öçlüde temizlikler yapılmıştır kİ bu kadroyu yeniden doldurmak başlı başına bir iş olacaktır.
Balkanlardaki karışıklıktan arttırmak için plânlar hazırlamakta olan Krenılinin şimdi de esas karargâhını Bulgar Pi-rinlnde yerleştirdiği zannedilmektedir.
Şehrin asayişi
Valinin başkanlığında mühim bir toplantı yapıldı
Yeni Vali şehrin asayiş lşle-rlle meşgul olmaktadır, Dün saat 11 de Vilâyette Vali ve | Belediye Başkanı Dr. Fahreddin Kerimin başkanlığında bu İşler hakkında görüşmek 'üzere bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda Cumhuriyet savcısı İhsan Kökne), İstanbul komutanı, merkez komutanı, emniyet müdürü ve il Jandarma komutanı hazır bulunmuşlardır. Bu toplantıda şehrin emniyet ve asayişi 11e sarhoşluk, sarkıntılık ve silâh taşınmasına karşı ciddi tedbirler alınması kararlaştırılmıştır.
Memurlar veC.H.P.
lstanbulda partiye kayıtlı memur mevcut değil
İhtikârla mücadele
Belediyeci! erin raporlarında tavsiye ettikleri tedbirler
Ankara 25 _ İhtikârın önlenmesi İçin Bel* diyeler kanununda yapılması Icab eden defti'«klikleri tâyin etmek üzere, tçteteri Bakanlığında toplanan belediyeler temsflelteri çalışmalarını ikmal ederek raporlarını Bakanlığa vermişlerdir.
Bu raporda, belediyelere bu günkünden daha geniş salâhi-yrller verilmesi, et, ekmek gibi başlıca gıda maddelerinde alınacak kararlarda civar beledl-yrterle temas edilmesi, stok yâ-pıldığı anlaşılan mal olduğu takdirde, bu malın derhal belediyeler tarafından satışa arze-dümesi, belediyenin para ve dükkân kapama cezalanılın daha Mddetlendlrilmesi istenmektedir.
Hilmi ’ramn Bayara cevabı
(Baş tarafı 1 nci sahifede)
Hilmi Uran, sözü seçimlerde işlenmesi İhtimali olan suçlara İntikal ettirerek:
Biz seçimlerde suç da işlenebileceğini kabul etmiyor değiliz. Bizim kabul etmediğimiz cihet, bu gibi suç sahiplerinin kanun merciler ve mahkeme- 1
Amerikalı elçilerinin Londra toplantısı
Dış Bakanlığına bazı tavsiyelerde bulunuldu buna benzer yeni konferanslar aktedilecek
Londra 25 (AA.)
(Afp) I Yine tahmin edildiğine srikanlr.........................
26 Ekim 1949
Dekatlon müsabakaları Dün Ankarada yapılan yarışmalarda alınan neticeler
Ankara 25 (AA.) — Ankara bölgesinin terUb ettiği Dekatlon müsabakalarına bugün başlanmış vc 100 metre, uzun, yüksek atlama, gülle atana ve 400 metre müsabakaları yapılmıştır. Bugünkü müsabakalardan alınan neticeler aşağıdadır:
1 — Mustafa Batman (A. O.) 2864 sayı,
2 — Doğan Acarbay (F B.) 2G59 sayı,
3 — Ali Polat (F. B.) 1977 sayı.
Celâl Uçarer, geçenlerde Mustafa Balman’a al d olan Türkiye Dekatlon rekorunu kırmıştı. Mustafa, bu rekoru tekrar kazanmak arzusunda görünmektedir. Mustafa, bugün 100 metrede, atma ve atlamalarda rekorluk dereceler elde etmediyse de, 400 metrede Doğan’ın sürüklemesiyle iyi bir derece yapmış ve sayı vaziyetini düzeltmiştir. Müsabakalara yarın devam edilecektir.
Ankara 25 (AA.) — Bugün stadyumda yapılan çekiç atma
rekor denemesinde Balcı, çekici 49,04 e atarak yeni bir Türkiye rekoru tesis etmiştir. Balcı, bu dereceyi üçüncü atışında elde etmiş, birinci ve ikinci atışında 50 metreye çok yakın atmışsa da bu atışlar faul olduğundan sayılmamıştır.
Çekiç atmada, Balcı 19^0 luıı beri rakipsiz olarak büyük bir İlerleme göstermektedir. 1935 te İrfan Şahinuaş’ın tesis ettiği 34,86 lık Türkiye rekorunu 1D40 ta Balcı egale etmiş. 1942 ye kadar dereceyi tedrici olarak arttırmış, 1942 de Ankarada çekici 46,56 ya alarak İyi bir derece yapmıştır. Bu rekor kırılmadan 1949 atletizm mevsimine kadar katmış, nihayet Balcı, Akdeniz birinciliklerinde 47.35; 22710'949 cumartesi günü Ankarada 48,85 ve bugün 49.04 e çekici alarak bir mevsimde üç defa Türkiye rekoru kırmıştır. Hâlen Anka-raya yerleşen Balcı, bu m ev.-im •onunda, havalar müsait gittiği takdirde, bir daha rekor denemesi yapmak niyetindedir
Mustafa Kemalpaşa ilçesi su baskınlarından kurtarılacak
Bursa 25 (AA.) — Bayındırlık Bakanlığı sık sık seylâplara manız kalan Susurluk deresini ıslaha ve Çeltikçi şeddesinden itibaren bu bölgenin kurutulmasına başlamıştır. Diğer taraftan Mustafa Kemal Paşa şeddelerinin yük? el turnesine de karar verilmiş ve bu karar Bayındırlık Bakanlığından İlimli Bayındırlık müdürlüğüne bildirilmiş. hazırlıklara başlanmıştır. Bu suretle Mustafa Kemal Paşa İlçesi balkmm daha büyük su baskınlarından bile endişe etmesine mahal kalnu-yacaktır
Fransız buhranı
Bidault’nun Kabineyi kurabilmesi muhtemel
Paris 26 (R) — Bir haftadan bert uzayıp giden siyasi buhran hakkında bugün daha û-mit verici bir hava esnektedir Kabineyi kurmağa m cm m- edilen Bidault’nun dün slsyallst-lerte yaptığı siyasi tema-ilar neticesinde Kabineyi kurmağa muvaffak olması ihtimal irrfj kuvvetlenmiştir.
İsrail devletinin nüfusu bir milyonu geçecek
_____________ ( . _ göre, ler dışında hodbehod cezalan- (Londra’da Coplanan Amerikan I Harrlman’ın bu toplantıya ka-dırılabtleceğl iddiasıdır İhtilâ- (elçileri vazifeleri başına dön- tıİması Yugoslavya’nın Marslımız bundan ibarettir Halbu-.meden evvel bugün son olu-hail plânına kabulü Be İlgili ki Demokrat Parti İdarecileri ramlarını yapmışiardn. Cia- görülmekte ve Yugoslavya’nın bu millî husumet kararını mü- ] ridgede yapılan basın konfe- I Marsh:ali plânına dahü edilme-dalaa sadedinde böyle bir ha - ( ramında Amerikan Dışişleri d meselesinin görüşülmüş ol-reketl nefis müdafaası malıiye- Bakan yardımcısı George W. duğu muhtemel addedilmekte-tinde bile___.--------------------------------------------------- ..
ettiler.
hakkı meşru göstermek İstediler. Ve hattâ Büyqk Millet Meclisinde çıkan kanunlardan Anayasaya hangisinin muvafık, hangisinin muhalif olduğu salâhiyetini sayın Bay ar da görecek ve var tarsedecek kadar ileriye giltüer.
Yapılacak şey ve söylenecek ■öz: (Bu memlekette hâkim olan kanundur; her suçluya damgasını ancak kanun vurur; suçlunun cezasını da ancak kanun ve kanunu tatbik ile va-rifell merciler verir) diyebilmekte ve mahut kararı saml-men geriye alabilmektedir.
Malatya 25 — Demokrat Parti başkanı Celal Bayar, kazalardan gelen heyetlerle konuşmalar yapmış, şikâyet ve dilekleri dinlemiştir.
Darendeden gelmiş olan grup ilçe başkanı Kâmil Conoğlu Halk Partisi milletvekillerinden birinin tesiriyle hâkimin salâhiyetinin alındığını re siyasi rekabetler yüzünden türlü isnatlara uğradığını anlatmıştır.
D P. Akçadağ başkanı İsmet te. kazada bir baskının mahsus olduğunu, jandarma çavu-şiyle nahiye müdürünün İlçe kongresini yaptırmadıklarını söylemiştir
Celâl Bayar. geç vakit «Eski Malatya, ya gitmiş ve burada eski şehir harabelerini. 700 senelik âbideleri. Belçu klora alt Ulu camiyi gezmiş ve fsmet paşa nahiyesine de uğramıştır.
Burada kısa bir konuşma ya-
pan Celâl Bayar:
•— Büyük bir mesafe katet-mlş bulunuyoruz. Millet olarak kaderimize bizzat hâkim olacağız. Bunun İçin tek yol emniyetli seçimdir. Bana karşı büyük bir sevgi göstermenize teşekkür ederim. Demokrat Parti, sızla muhabbetinize mutlaka lâyık olacak Ve yüzünüzü güldürecektir^ demiştir
Bayar. yarın (buğun) Elâzığa hareket edecek, orada da yeni bir konuşma yapacaktır.
gördüklerini İddia Perklns, Doğu ve Batı Avrupa-Ve bu suretle ihkakı daki Amerikan elçilerinin geçen hafta Paris'te ve bu hafta Londra’da yaptıkları iki toplantının Amerikan diplomasi tarihinde eşi olmadığını belirtmiştir. Bakan yardımcısı, mümasil toplantıların Avrupa da ve diğer yerlerde yeniden yapılacağım ilâve etmiştir. Bilhassa geçen hafta Pariste toplanan elçiler yakında tekrar buluşmak arzusunu izhar etmişlerdir. I
Paris ve Londra konferansları önceden hazırlanmış gün-fiğine göre dem -------—»»——
takat konuların Ur Leşi evvelden bin kişilik İngiliz kuvvetinin dağıtılmıştır. Elçilerin çoğunun Yunanlstandan çekilmesi şimdi yanında yardımcıları da vardı, bahis konusu edilmektedir. Bu Amerikan dış siyaseti üzerinde çevrelere göre şimdi 260,000 ki-kararalar ancak Washlngton- 51 kadar tutan Yunan orduda alınır. Bununla beraber bu sundan takriben seksen bininin konferanslar neticesinde Dışlş-' terhis edilmesi düşünülmekte-lerl Bakanlığına bazı tavsiye- dir. terde bulunulmuştur. Tablatlîe' bunlar her zaman . . ________
şahsen yaptıkları tavsiyelere’ nanlstandaM Ingiliz garnizonu-nazaran daha büyük bir önem- “ ......................
le dikkate alınacaktır.
(lir.
Yunan
ordusu
Seksen bin erin terhisi düşünülüyor
I
Vaşington 25 (AA.) — İyi haber alan kaynakların bildir— -"-a Yunan ordusu üzerinde çalışmamışlar, mevcudunun azaltılması ve 3
________ Londra 25 (AA. )— United elçilerin Press: Dışişleri Bakanlığı. Yu-
..u.. unu uıgııiA gıu I11MJIIU-
! nun çekilmesi hakkındakl Ame-I rlkan raporlarına dair yorum-| larda bulunmayı reddetmiştir. Londra 25 (AA) — (United Bununla beraber, hükümet Press) Tahmin edildiğine göre,' kuvvetlerinin zaferinden sonra Londrada Amerikan diplomat- bu meselenin nazan itibara aLan tarafından yapılan toplan- İmmiş olduğu bilinmektedir, tanın konularından birini de Londra 25 (AA ) — AFP: Ek-YugosiavyaYa yapılması düşü- seriyetie İyi haber alan çevre-nülcn ekonomik yardım teşkillerde, Yunanistandald İngiliz etmektedir. Dışişleri Bakan kuvvetlerinin kısmı küllisinin ' muavini George Perkins, bası-' çekilişi hakkında pek yakında I na bu hususta demeçte bulun- bir resmi tebliğ neşrine intizar maktan çekinmiştir. 'edilmektedir.
Demokrat Parti mahfilleri, lstanbulda C. H. P. ne kayıtlı beş bin memur bulunduğunu ileri sürmüşlerdir. C. H P, 11 başkanı doktor sat Durusoy bu İddiayı tekzip etmiş ve demiştir M:
«—Kanunun tAyln ettiği evsafta bir memurun, hiç bir siyasi parti İçinde faal, veya gayri faal rol alamıyacağı tabiidir. İstanbul İçinde kanunun tarif ettiği tarzda memur olanlardan hiç biri C. H. P İle alâkalı ve vazifedar değildir Parti İçinde faal, gayri faal rol almış memur yoktur. Eğer varsa, D. Partililer isim tasrih etsinler, biz de lâzım gelen muameleyi i yapalım. Bu İddiaları şahsan çok garip bulduğumu da belirtmek İsterim.»
Abaza Basrinın idamı istendi
Adapazarı 25 — Adapazarı ağırceza mahkemesinde devam eden duruşmada savcılık Abaza Bsısrl Ersoy hakkında İddiasını serde tmiştir. İddianameye göre savcılık Akyazıda Asım Kıyıcıyı Basrintn öldürdüğü neticesine varmış bu suçtan dolayı İdamını İstemiştir Mahkeme müdafaa ve karar için başka güne bırakılmıştır.
Kanserin tedavisinde yeni bir u6ul
Londra 26 (Nafen) — Kanseri tedavi İçin çalışmakta olan uzman doktorlar yeni bir usul üzerinde durmakladırlar Bu sefer de tümör etrafındaki ne-siçlerln kuvvetlen d İrilmesi ve böylelikle yaranın boğulması düşünülmektedir.
Zannedildiğine göre bu usul yaranın bilhassa yayılmasının önüne geçecek fakat tamamite ortadan kaldıramıyacaktır.
İtalyan
sömürgeleri
Karar tasarısı bir haftadan evvel neti-celendirilemiyecek
Flushing Meadows 25 (AA.J — Usls: İtaJyanın eski müstemlekelerinin İdaresi hakkındaki karar tasarısının bu haftanın ortasından evvel neticelenenıl-yeceği öğrenilmiştir. Kurulun siyasi komitesi. Eri ire hakkında yapılan tekliflerden hiçbiri üzerinde bir anlaşmaya varamamıştır.
Komite üyelerinden bazıları, Avustralya ve Guatemala'nın bir teklifine uyarak, Erıtre haklındaki kararın Genel Kurulun gelecek sen eki toplantısına kadar tehir edilmesini kabul etmişlerdir. Bu arada. Birleşmiş Milletler tarafından kurulacak bir komisyonun halkın arzusunu incelemek üzere Eritreye gitmesi muhtemel görülmektedir.
Romatizmaya karşı Nylon sinirler
Nevyork 26 (Nafen) — Birleşik Amer ikada romatizmaya karşı Nylon kullanıldığı bildirilmektedir, Son yapılan tecrübelerde diz kapaklarında İşlemez bir halde olan sinirler çıkarılmış ve onların yerine Nyiondan sinirler konulmuştur. Bir çok kimselerin bu ameliyatlardan sonra İyileştikleri ve yürümeye başladıkları da ilâve edilmektedir.
BORSA
Türk vatandaşlığın-
----------z--e»--
Londra 25 (ajl) _ Arp; is- (ian çıkarılanlar rall Muhaceret Bakanlığı u- Ankara 25 — 13.7.1949 tari-
muın müdürü, bu akşam Lon-1 hinden sonra hakkı hıyarlarını dradn bir basın toplanLısuıda kullanmadan Halaydan Suriye verdi-i beyanatta, İsrail nüfu- ve Lübnana geçmiş ve izin al-mn un Nocle kadar milyonu a- madan mahalli hükümetlerin şacn’-ını söylemiştir. I tabiiyetine glrmlr bulunan 250
Umum müdür, son 17 ay zar- kişinin Türk vatandaşlığından fını|n 395.000 Yahudlrıln İsrail®! çıkarılması Bakanlar Kurulun-Şeklisini ilâve etmiştir, 1 CU karartaşhrılnuıji.ır
»llnoarat şeflerinden Hıfzı Topuzla Bayan Ne-ıdhe İnkayanın nikâhı, dûn Beyoğlu evlenme dairesinde akraba ve dostlariyie basın mensuplarının huzurunda kıyılmıştır. Genç evlilere engin saadetler dileriz.
Tukarıkl Idigede, iki genç evli, nikahlan kıyılırken görül-■Mktediı.
Belediyecilik
(Baş tarafı 1 İnci uhifede)
Elektrik tesislerine elince. 127 kasabanın elektrik tesisata genişletilmek veya yeniden yapılmak üzere 25 milyon 800 bin küsur liraya ihale olunmuştur. Bunlardan 21 kasabanın tesisleri tamamlanmıştır. Diğerlerinin yapılmasına devam olunmaktadır.
Bankanın, kasabalar haritaları ve İmar plânlan bakımından faliyetinc bir göz atacak olursak, görürüz ki 98 kasabanın haritaları, 39 kasabanın da imar plânlan yapılmaktadır.»
İçişleri Bakanının anlattığına göre 71 kasabanın su İşleriyle 38 kasabanın elektrik tesisleri dc aralık ayında İhale edilecektir ve bunlar 21 milyon 791 bin küsur liralık işlerdir.
KİNİN İLE TEDAVİ
Kinin (sulfato) nun sıtmaya karşı ne kadar teslril bir İlâç olduğu uzun senelerden beri her kesca malûmdur.
Yeni troplka vakalarının ço-(nMığı ve eski sıtmaların nüksettiği son bahar mevsiminde ’bn vakalara karşı Kinin kullanılması ve nüks vakalarında Kİ nln İle sentetik İlâçlardan Pa-maklnln mahlülü olan (Qulnlp-lexl den İstifade edilmesi mö-tehassıslar tarafından tavılye
ESHAM VE TAHVİLAT
% > FAİZLİ TABVIU-EP
Sivas ■ Enıırum 1 20 35
İMİ Demiryolu □ «1S0
İMİ Demiryolu » K.TO
Sivas ■ Enıırum M . 20 75
İMİ Demiryolu m 19.10
Mi Uf Müdafaa 1D.75
Mini MOdatea n 20 35
M11U Müda/u m 20 Ç0
Mlllf Müdafaa IV .___________10 80
Ingiltere tasarruf tedbirleri alıyor (Baş tarafı 1 inci sâhılrde) Gazetelerin mütalâası
Londra 28 (R.) — Bu sabahki gazeteler makalelerinde hükümetin iktisadi programın! tetkik ederek kâfi bulmuyorlar. Müstakil Times diyor kİ: «Hükümet tasarrufu kabul etmekle en nihayet doğru yola girmiştir. Fakat bu yolda İleri hareketi pek yavaştır, Tekili etlikleri tasarruflar hem azdır, hem de geç tesirini gösterecektir Kanaatimiz şudur: Attlee derdi anladı, fakat kati tedbir almağa cesaret edemiyor.
Muhafazakâr Daiiv Telegraph hükümetin projesinin vazıh olmadığını ve kabataslak tasarıdan ibaret bulunduğunu söylüyor.
Liberal Manchester Guardian ve Daily New de hükümetin programının geç kaldığını ve kâll olmadığını söylüyorlar. İngiliz seçimlerinin
şubatta yapılması muhtemel
Londra 25 (AA.) — (Afp): Bu akşam bazı siyasi çevrelerde yapılan siyasi tahminlere göre, gelecek seçimlerin bütçe-nLn kabulünden evvel, yani şubat sonunda veya mart iptidasında yapılması ihtimal dahilindedir.
Müşahitlerin bu netlyece varmalarına sebep olan keyfiyet, dün Attlee tarafından açıklanan tasarruf tetdbirterinin sanıldığından dar olmasıdır. Bunların fikrlnce sözü geçen tedbirler, İşçi sınıfının memnuniyetsizliğin! celbetmvden gelecek seçimleri beklemeğe yarayacak nevldendir.
Hükümet yarın Avam Kamarasından iki saat sürtn tartışmalardan sonra Attlee'nln kararlarım tasvip etmesini istlyecek-tir.
Hükümetin politikasını tenkit eden muhafazakârların tâdil tetklifi bu akşam Meclise verilecektir.
Created by free version of 2PDF
Profesör Dr.
Kâzım İsmail Giirkan
Avrupadan dönmüştür.
İstanbul Sergisindeki
SÜMEdBANK
Paviyonunda teşhir edilmekte olan
FiLYOS
ATEŞ TUĞLASI
FABRİKASI
mamullerini gördükten sonra her çeşld sanayi fırınları ve santral kazanla ffl rından ekmek fırını ve sobalara kadar her yerde kullanılan her cins şekilli ve Standard Ateş Tuğlası nevilerine ald İhtiyaçlarınız Sergideki bürodan veya fabrikamızdan sağlanabilir.

26 Ekim 1949
Sahile 3
devlet
Cemal Refik
ile gelenler arasında itinalı vs zarif dikişiyle tanınmış kadın tenisi BAYAN MELÂHAT'ın da
kumar masasının başına oturur muydu?»
tütünleri etmişlerdir, alacakları değildir.
Seyrüsefer komisyonunda azanın çoğu yeniden ihdasa taraftar
İler halde, bizim o yirmi dört saat zarfında Ziya Gök-alp'tan tattığımız zevki evlât*.irimizin da tadabilmele-rini çok diliyorum.
Ziya Gökalp’a dal
Hollyvood'un meşhur yıldıziarmdan Lana Turner. kocası Ben Tnpping »e kuo Cheryl C’hrisüne birlikte yaptıktan seyahatten Hollyvod'a dönmüşlerdir. t*n* Turntr yakında yeni bit filim çevirmeğe bn^lıyaMÜdar. Yukarıda artist, kocası ve kıtı bir anda görünüyor.
Ağacamii durağı
■Diyorlar Fahreddin işlerini İstanbul valisi oleini esine mana ve-karyı şöyle denil-
Kimsesiz çocuklaruı himayesinde yetiştirilmesi işine başlanmak üzeredir. Evveli 7 yaşına kadar olan çocuklar alınacaktır. Bu maksatla sağlık ve sosyal yardım bakanlığı, belediyeye 50 bin lira göndermişti Bu para ile Darülacezede hususi bir kısım hazırianmakta-dır.
Kimsesiz çocukların devlet himayesine alınması için milli eğitim müdürlüğü tetkikler yaptırmaktadır. Bu sene 50 çocuk alınacaktın Bunların sayısı önümüzdeki bütçe yılında (200) e çıkarılacaktır Bu teşkilât, zamanla faaliyetini ve şümul sahasını genişletecektir.
891. milletlerarası telefon nuşnıa sayısı 1943 de 180 535 İken 1940 da 41 bin 578, deyse 55 bin 900 olmuştur.
Bütün bu sayılar 1949 yılında artmışsa da yıl henüz bitmediğinden kati rakamlar verilememektedir.
kocaman bir dâva İle- karşı karşıya getirmiştir. Gecekondular da, onların muhalifleri de bu nokta üzerinde ayrıca durmalı, fikirlerini daha ziyade bu köşeden yür iitmelidlrler.»
Bense şimdi, mevzuu, içinde bulunduğumuz cemiyete adapte ederek Ziya Gökalp'a benzeyen bir «Ço-I ban ■ hasretini ifade edeyim.
Darülacezede bu gibi çocuklar için yer hazırlanıyor
imtihan heyeti huzu-ope ra torluk imtihanını ve birinci derecede mu-olmuştur. Genç dokto-
etmek ve otomobillere başka bir yol bulmaktır kl halk bundan son derece memnun olacaktır.
öğrendiğimize göre seyrüsefer komisyonu Asalarından ekserisi bu fikre taraftardırlar, Bla de ayni fikre iştirak ediyo nsı dolayıslyle bir rus. AğBcamll durağı hnlk İçin ile taltif edilmesi kararlaştırıl-blr zarurettir. Imıştır,
Tekel işleri
fi» GöZfoy’rn müjdesi
I tacirler yeril İhracatçılarımızla nıj varidattan 1 bugünlerde görüşmelere başla' yataklardır.
' Diğer taraftan yine ayni komite Tütkiyeden satın alınacak tütünlere sarfedilmek üzere 12 milyon doları tütün ithalâtçılarının emrine hazır bir duruma getirmiştir. Bundan başka komite, kuru meyva ithali için İS milyon dolar talısLs etmiştir Türklyeden bu arada 4 milyon dolarlık kuru meyva alınacaktır. FiaUerinıic miisalt olduğu takdirde ithalât yekûnu arttırılacaktır. Bu ilmilin 2 milyon dolar civarında olduğu haber verilmektedir.
Almaııyadan gelen bu son malûmat piyasamızda çok müsait tesir yaratmıştır.
rek ceman 200 bin Hra. 1950 sergisi için ticaret odasına yardım olarak verilecektir. Oda tarafından da ayrıca 2(10 bin liralık bir meblâğ da yine yordun olarak sergi komitesi emrine verilecektir. Bundan başka 16 kişilik sergi komitesinin toplanması tatbikatta müşküller doğurduğundan 1950 İstanbul
Taksim ile Tepobaşı arasındaki Ağacamii tramvay durağının kaldırılması bir çok şikâyetlere yol açmıştı. Haber aldığımıza göre belediye halkın bu şikâyetlerini nazarı dikkate alarak durağın yeniden İhdasını doğru bulmuş, bu hususta seyrüsefer komisyonuna müracaat etmiştir. Seyrüsefer komisyonu bugünlerde kati kararını verecektir.
Görüştüğümüz salâlıiyelli zatlar bunu mümkün görmek-1 te, otomobillerin İstiklâl cad delilden değil, başka yerden ge-Amcrlkada tıp ■ eblleccğint söylemektedirler, vaziyette olan İs-seyrüseferi mut laka zec-lâziındir. Nt-Galatasaraya dıırma-
Beşiktaş dispanseri açıldı
Beşiktaş Halkevi Kızılay İle birlikte Beşiktaş Halkevi binası İçinde bir dispanser açmıştır. Müracaat eden fakirler mütehassıs doktorlar tarafından muayene edilmeğe başlandığı gibi pek fakir olanların ilâçları teinin edilmektedir.
Öyle bir ınânevi şef ki, bir taraftan alîm, bir taraftan şair olsun. Manzum şiir söylemesi, pendname yazması şart değildir; onu kasdet-miyorum. Fakat, bizim gür-renıediğimiz, lâkin ihtiyacını duydııeuınuz ideal ufuklarım önümüze serebilsin; etr.ıfında gençlerimizi t««p-lıyabilsin: l(u çok maddiyet-çi. (çıkarına bakarcı mânasında maddiyetçi) ahlâkımızı hastalığından tedavi ederek bizi cemiyetçi, feragatli, idealist kılsın .. Bizi yüksek dağlara doğru, yürütsün.,,
Dün Ziya Gökalp'ın ölümünün yirmi beşinci yıl dönümüydü. Gazetelerde büyük mütefekkirin resmini görünce eski hâtıralara dalıp cok müteessir oldum.
Ziya Gökalp'ta hayatımda bir tek kere görüşebilmek şerefine nail oldum. Ne garip ve benim için ne unutulmaz saadettir ki. bu mülakatımı! belki de yirmi saate yakın sürdü.
Bir sabahtı: cefalı yollarda zayıflattığım tayımın üstünde. muallimler kongresine murahhas olarak, Buludan Anka raya, toz toprak içinde giriyordum. Yunan orduları Sakarya üzerinden şehri tehdit ediyordu; seyahatim türlü muhataralarla geçmişti ve Ankaradan Siyasa göçmek isteyenleri bir kağnı yüz liraya kiralanıyordu. (Şimdiki hesapla bu yüz lira, bir kaç bin lira i-fadesindedir.)
Meclis karşısındaki bahçe kahveden genç arkadaşlar bana seslendiler. Atımı taş-harıa teslim ederek gruplarına katıldım. Meğer gençler Ziya Gökalp'm etrafında bir ihtiram hâlesi teşkil etmişler. Ben de aralarına katıldım. Düşman tehlikesinin verdiği asabiyet içinde, sabah karanlığında başlıyan hasbıhaller, ertesi sabahın karanlığına kadar birlikte yemek yiyerek, birlikte çay içerek kesiksiz devam etti-
Siyaset, edebiyat, içtimai yat. Türkçülük, sosyalistlik, demokrasi, hulâsa o gibi meclislerde mûtad olan her şev konuşuldu. Yalnız üstadın şair Nâzım Hikmete verdiği hususi kıymet madde madde aklımdadır. Toplu olarak da, bir büyük «Mânevi şef»in tesir havası içine giriverdim ki, bundan hâlâ dışarı çıkamıyorum.
Dilerdim: Analar bir Ziya Gökalp daha doğursunlar; şimdiki gençler do benim o zevkimi tadabilsinler.
Fakat elbette Ziya Gök-alp'ın tesiri üzerimizde daha evvel başlıyordu. İlk önce bu zat bana kendi (o zamanki) şiir havzamın dışında görünmüştü. Eserlerini martının pendname saymıştım. Fakat 1919 da merhum Celâl Sahir üstadımızın rehberliğiyle, hececiler bir araya gelerek — ismini benim bulduğum ve o devrin neşriyatında hâdise teşkil eden— «Birinci kitap-, «İkinci kitap- .. dergilerini neşretmeğe kalkınca, Maltada sürgün bulunan Ziya Gökalp bizi ere bir manzumesini hediye gönderdi, pendnamel erdeki bunlarda yoktu;
755 İken 1946 da 895. 1948 de
«37 olmuştur, şehir içi telefon konuşmaları yapan merkezlerin sayısı 1943 de 134 iken 1946 da çicl komisyonu tararından 150, 1948 deyse 155, şehirlerara- eslenerek uygun görülmüş, sı telefon konuşmaları ---------- -------------’ —
1943
1948
Tren kazası
Konya 26 (Akşam) — Adanalı bir asker Konya garında bir hattan diğer hatta geçerken manevra yapmakla olan (renin altında kalarak ayaklan kınl-m ıştır. Ya arlı hastanede ölmüştür.
bulunduğunu haber aldık, Uzun' Femlna şapka ve terzi müesse-müddet Parlste kalarak en son sesi, dün akşam Basın temsil-elleri şerefine bir kokteyl tertip etmiş ve ParLsten getirmiş olduğu son model şapka, tuvalet ve mantoları canlı modeller üzerinde davetlilerine göstermiştir. Bu defilede gösterilen' şapka, tuvalet ve mantolar çok tanbul radyosunda bir vedâ beğenilmiştir. | konuşma» yapacaktır.
Genç bir doktorumuzun muvaffakiyeti Profesör Fuat Fehim'in Al-manyada ve (>(■•»■ •»«»(• »K .ruun-vsıuı tahsil eden oğlu doktor Bülend J Çok sıkışık Cacull. dün ordinaryüs profesör f tlklâl caddesinde Ahmet Kemal Atay, ordinaryüs | tanzim etmek İçin profesör Burhaneddln Toker ve' profesör Münir Ahmet'ten mürekkep runda vermiş vaffak rumuzu tebrik ederiz.
yapan de 289
deyse edilmiştir telefon ko- , - - -
merkezlerin mayısla 30 temmuz tarihleri a-1943 de 42 iken 1948 de rafında seçilecek bir tarihte yine bir ay müddetle açılacaktır. Gelecek yıl sergi tarihinin İstanbuiıın fethine tesadüf e-giınü
Diyorlar ki ■HÜRRİYET» te kİ» başlıklı yatıda, I Kerimin bütün gelirli bırakıp da mayı kabul remiyenlere metnedir:
«İşi tıkırında, şöhreti yerinde olan Fahreddin Kerim'ln her şeye tekme atarak İstanbul vali ve belediye reisliğini kabul etmesinde her halde bir hikmet vardır. Profesör, gazetecilere verdiği beyanatta bu şehre hizmet etmek isteğini söyledi. Bu sözünü yabana almamalıya. Fahreddin Kerlm'l yakından tanıyanlar çok okuyan, çabuk kavrayan zeki bir insan olduğunu söylüyorlar. Bu zeki insanın kendine inancı olmasaydı, bu şehre faydalı olabileceğine inanmosaydı kazancını, şöhretini feda ederek bu büyük
Bursa tütün piyasası
Bursa 25 (AA.) — Bu hafta, Bursa tütün piyasası İçin mühim bir hafta olmuş ve İngiliz, Çekoslovak ve Alman firmalarının mümessilleri şehrimize gelerek, bu senekl tütün mahsulünü satın almak üzere temaslar yapmışlar, muayene ve tetkik Firmaların satın miktar henüz belli
Erdek'de tesis edilen ortaokulda tedrisata başlandı
Erdek (Akşam) — Halkın, maddi ve mânevi yardimiyle yeniden Erdekte bir ortaokul tesis edilmiş ve- milli eğitim bakanlığınca esas kadroya alınmıştır. Erdek ortaokulu müdürlüğüne İzzet Nihat Urlu tâyin edilerek diğer öğretmenlerle beraber şehrimize gelmiştir. Yeni ortaokulumuz tedrisata hazırlanmış bulunduğundan merasimle açılma töreni yapılmış, birinci ve ikinci sınırlarda fiilen tedrisata başlanmıştır.
Manzum kuruluk bilâkis liriz m'in tâ ken dişiydi.
Mekteplerde de bilâhare ezberletilen bu basit şemailli küçük eserinde. Ziya Gökalp; «Sürülerim hani? Çoban nerede’», diye, dağılan Türk camiasından ve bu camia ya büvıik bir lider lâzım olduğundan bahsediyordu. İsterseniz — henüz hüviyetini iktisap edememiş olan — Milli Mücadelenin şefini arıyordu, deyiniz: isterseniz daha geniş tefsirlerde bulununuz.' isterseniz bunu daha enf üstleştiriniz ve nefsa-nileştiriniz: Gökalp’m mâ-net i bir başkan olmakta devam etmek hasretine hamlediniz...
Okullardaki spor yurtları
Şehrimizdeki liselerle ortaokullarda okul spor yurtlarının bu der» «nesi faaliyete geçmeleri münasebetiyle bugün saat 14,30 da bir tören yapılacaktır.
Ayrıç* muhtelit okullara mensup sporcular Taksim âbidesine ayni saatte çelenklet koyacaklardır.
Okullarda bu vesile İle çeşitli spor gösterileri de olacaktır.
bir kısmını da başka şehirler arasında paylaştırdı.
Sinir hocası sayın Gökay, alâkalı hükümet ricalinin devlet bütçesi bahsinde gerilen sinirlerini vumusaltp, İstanbul şehrinin varidatını İstanbul Belediyesine iade ettirebilirse ne mutlu!
B. Fahreddin Kerim. İstanbul fethinin beş yüzüncü yılını kutlama hazırlıklarının hızlandığını müjdelemiş ve bu mevanda Fatihin heykelinin de dikileceğini, İstanbul halkının ve İstanbul Belediyesinin bunu yapmakla şeref duyacağını söylemiş.
İstanbul halkının bu şerefi kazanmak için âzami fedakarlığı tereddütsüzce yapacağı şüphesizdir. Ancak, Fatihin heykelinin ona lâyık bir mamureye dikilmesini istemek de İstanbul halkının hakkıdır. Şehrin en ınübrenı imar ihtiyacının a zametine nispetle fethin yıldönümüne pek az zaman kaldı. Yarın faaliyete geçilsç bile, bu müddet zarfında başarılarak işlerin törende vüı ağartabileceğim pek ummuyorum. Kaldı ki Ankarada toplanan komisyonda henüz en ufak bir faaliyet kımıldanışı dahi görülemiyM.
Belki biz. şimdiye kadar dinlediğimiz asılsız vaitlericı tesiri altında fazla kötümserliğe kapılıyoruz, inşallah yeni valimizin müjdesi tahakkuk eder de beş yüzüncü yıldönümü töreninde İstanbul şehri Fatihin ruhunun huzuruna yüz akıyle çıkar. Candan dileğimiz bu-dur.
bir ge-in-ayrıca umumi meclisin evvelki günkü toplantısında da kabul Buna göre 1950 İstanbul Milletlerarası sergljl 1
Sergi müddeti uzatılmıyacak
ekspozisyonlarda an yeni modelleri seçerek beraber getir-ıplş ve Ayazpaşadaki otöiyesin-de tekrar faaliyete başlamış jolan Bn, Melâhat’ln bu orijinal ı modelleri yalnız hususi müşte-| rilerine hasretmemesini temen-(Vâ-Nû), nı ederiz.
Son seneler zarfında P. T. T. '
merkezleriyle muhtelif İstika- İstanbul sergisinin kapanma-metlerde telefon konuşmaları sına önümüzde bir kaç gün kal-yapan merkezlerin sayısı gılgi-' nuştır. Bu arada İstanbul Tica-dr artmaktadır. PTT nıer-, ret ve Sanayi Odası tarafından kczl sayısı yurtta 1913 yılında hazırlanan ve 1950 yılında ta-tanbıılda Milletlerarası bir sergi kurulması talebini havi teklif yazın umumi meclis
Sağlık Müdürüne takdirname
Şehrimiz sağlık ve sosyal yardım müdürü doktor Faik fargıcTnın vazifesindeki boşa-takdirname
İstanbul sergisinin 15 gün daha uzatılcaagı hakkında bazı haberler dolaşmaktadır. Dün bu hususta sergi komiserliğinden işi tahkik ettik ve meselenin doğru olmadığını öğrendik. Sergi ayın 31 inci pazartesi günü saat 24 te kapatılacaktır
Diğer taraftan dün akşam* kadar sergiyi ziyaret etmek için gişelerden alınan bilet miktarı 565.083 ti bulmuştur. Sergi komiserliği. nakil vasıtalarında satılmak üzere ayrıca tramvay otobüs İdaresine 300 bin bilet vermişti. Gerek nakil vasıtalarından gerekse sergi gişelerinden alınan biletlerle sergiyi ziyaret edenlerin sayısı 800 bin kişi kadardır. Sergi kapanınca-ya kadar bu miktarın bir milyonu bulacağı tahmin ediliyor.
Frankfurt ticaret ataşeliğin- daki muvaffakiyetini ancak _ w_________________ ___________d™ şehrimiz IlglH çevrelerine hükümetten koparacağı gc-
sergl komitesi, vali ve belediye selen malûmata göre batı Al- |jr kavnaklan temin edebi-reisin İn başkanlığında umumi manyadaki İthalât komitesi 150 |jr>
meclis üyeleri arasından seçile-, bln dolar’lk yumurta. 150 bin BlJ sehrin ihtiyaçları göz cek üç. tciaret ve sanayi oda-.dolarlık taneli hülasa. 100 bin önünde tutulmaksızın, ve-sından seçilecek üç, sanayi bir- 'dolarlık reçlna. 45 blıı dolarlık rimli gelir membalarının liginden seçilecek uç. yani ce-lL,bbl madde imaline yarayacak mecraları nef’i hazine zihni-man on klşeden teşekkül ede- nebat. 25 bin dolarlık kitre. 10 yetiyle devlet bütçesine çekçektir. Ayrıca İstanbul beledi- bln dolarlık zımpara taşı. 10 bin riıjj. |ju elvermi.vormuş ribi yesi, bundan sonraki milletler- dolarlık sünger İthali için ta- son defa çıkarılan «Belediye arası İstanbul sergilerini mad- ciflerine gereken talısisatı yap- gelirleri kanunu., İstanbu-di ve mânevi butun imkânları mışlir. Bu ithalâtı yapacak olan |mt plinde kalan üç beş külle destekliyecektir. [ *” ' " "“ "" " * *
Diğer taraftan serginin gelecek yıldan itibaren milletlerarası mahiyette olacağını haber alan İngiliz. İran ve Pâkhtan elçilikleri sergi komitesine müracaat ederek iştirak şartlarını sorup şimdiden hazırlıklara başlamak İçin yer istemişlerdir.
Femina’nm moda defilesi
Beyoğlunda Güney Palasta
Dr. Lutfi Kırdar’ın radyoda veda konuşması
Manisa Milletvekili eski İstanbul Vali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfi Kırdar 20 ekhn Çftr^ samba akşamı saat 19,15 te t»-
rnerkezlerln salısı iken 1946 da 342, 396, milletlerarası nuşmalan yapan sayısı
105 olmuştur. Buna muvazi olarak telefon abonelerinin sayısı yurtta 1943 yılında 27 bin
129 iken 1946 da 30 bin 634. 1948 den 29 mayıs başlangıç „-------
deyse 36 bin 216 şehir İçi telefon olmak üzere M hazirana kadar konuşma adedi 1043 yılında 37 devamı muhtemeldir.
milyon 904 bln 44L İken 1946 da Sergi İçin, sergi sarayı ile et-58 milyon 77 bln 248. 1948 dey- lafındaki 2 numaralı park sa-se 67 milyon 270 bin 813. şehir- bu sene olduğu gibi yine lerarası telefon konuşma sayısı ticaret odasının faydnlannıası-1943 de bir milyon 117 bin 832 na tahsis edilecektir 1948 lalken 1946 da 1 milyon 810 bin ‘ tanbul sergisi için fon olarak M7. 1948 deyse 1 milyon 748 bln ' toiMl® edilen 70 bin liraya ilâ-ko- veten 130 bln lira daha eklene-
ri kararlar almak I tekim Taksimden inerken tramvayların ması kararı bunlardan biridir Fakat tramvay yolcuları Ihtl-yaçiannı karşılamak üzere tramvaydan münasip bir yerde inemediklerl için bu karardan şikâyetçidirler. Başka bir zecri karar İstiklâl caddesini yalnız tramvaylarla yayalara tahsis
Sabah Gazeteleri Ne Diyor
c?. vu n
26 Ekim 1949
Sahlfe 4
AKSAM
Istanbulda ilk
Belediye başkanı Ordinaryüs Prof. . sayın Fahreddin Kerim Gökay'a
Yaran: TEKİNALP
ve ikinci sergi
Tütün Bankası ve tütün müstahsilleri
Pazartesi günü yari vazifenize mübaşeret münasebetiyle şehir meclisinde irat ettiğiniz beliğ ve seLis nutku müteakip Şehir Meclisi, bunca senedenberl İstanbul halknıı kahır altında İnleten ezeli süt dâvasının halline medar olabilecek tarihi bir karar ittihaz etmiş ve bu ka rann tatbiki İçin yüksek makamınız» salâhiyet vermiştir. Kararın ehemmiyelnl, ve bu kararla, omuzlarımla yükletilen mesuliyetin, ağırlığını bilhassa tizin gibi bir up üstadına, sizin gibi bir sosyal dâvaların mücahidine belirtmeğe yeltenmek be nim için had nâjlnashk olur Türlü türlü hastalıklar doğuran milyonlarca mikroplarla bulaşık. yağı alınmış, külli miktarda su katılmak suretiyle gıda kuvveti asgari dereceye indirilmiş sütlerin onlarca seneden beri İstanbul halkı ve bilhassa çocuklar. ihtiyarlar vc hastalar m ey anında ne müthiş tahribat yaptığını herkesten İyi siz bilir ve takdir edersiniz.
Sizden evvel belediye başkanlığı makamını İşgal eden, şahsi- , yetler bu mesele İle ciddi suretle meşgul oldular. Fakat süt dâvasını kırlaş! muameleler ve bürokratik usullerle halletmeğe çalıştıktan İçin hiç bir netice elde edemediler. Son selefiniz sayın Lûtfi Kınlar bu dâvanın halli için hususi teşebbüse baş vurmaktan başka çare olmadığını takdir etti ve bu sayededir İd belediye meclisinden «tarihi» diye vasıflandırdığım karara yol açmıştır.
Bu karar muhtelif zaviyelerden tarihi addolunur.
Evvelemirde sıhbi bakımdan tarihidir.
Çünkü bir milyon halkın p-dasiyle. sıhhatiyle ve hattâ hayatiyle ilgilidir. Bu kararla onlarca seneden beri bir milyon balkı kasıp kavuran bir âfetten kurtarmak için vasıtalar ve imkânlar hazırlanmış bulunmakta dır.
Bu karar sosyal bakımdan ta. rihîdtr.
Çünkü süt işi sıhhi bir dâva olduğu kadar aynı zamanda en L mühim sosyal davalardan biridir. Safi süt müstahslden 40 kuruşa alındığı halde yağsız, bu-, taşılı ve sulu süt müstehlike 70 ı tarım satılıyor Mahlftt süt 1-Çİndekl safi sütun Hatl müsteh-İlke hiç olmazsu »50 kuruşa mal oluyor Bu İhtikâr tisinde en ziyade ezilen fatîr halk çocuklar, hastalar ve ihtiyarlardır Meclis bu kararla makamınıza pastörize ve safi süt sattırmak İmkânını sağladığı gibi süde narh koymak suretiyle İstanbul halkını ihtikâr pençesinden kurtarmak İçin de salâhiyet vermiş tir. Bu kararın sosyal bakımın dan ehemmiyetini belirtmek maksadiyle ufak bir misal ar-zetmek İçin müsaadenizi dilerim.
Bundan 11 sene evvel latan-bulun süt işine alâkadar olmak isteyen mâruf bir İngiliz flr-m.ısı bana İktisatçı sıfa-tiyle süt meselesi hakkında 21 sual tevcih etmiş ti. Bu suallerin biri Istan-
bulda sütun dram i Bati hakkın da İdi. Pek tabii olarak Istaa-bulda süt İçtıı âzami flat yoktur diye cevap verdim. Bu cevap üzerine firma süt İşinden alâkasını kesmiştir. Mucip sebep olarak şunu yazmıştır. »Dıınyad* süt İçin âzami flat tayin etmlyen medeni hiç bir memleket yoktur Hattâ halka maliyet rkatinden dûn süt İçirmek İçin devletin bütçesinden müstahsile külliyetli primler veren memleketler az değildir. Halkın bu mübrem ve hayati İh tiyacı lâlkiyte takdir olunmadıkça dört beş milyon liralık pa ra yatinmına İhtiyaç guatoıun süt müessese*! kurulamaz.
1 .Eklm'de açılan, dolup dolup boşalan, hepimize hayli meraklı şeyler seyrettiren (IMS İstanbul Sergisi) nden şunları hatırlamamak kabil değil.
Yazan:Sermet Muhtar ALUS
dok-
Tütün Bankası tütün müstahsilini tefecilerin elinden kurtararak sevindirecektir
fia. Ltatedekllerin yüzde
.-.an dokuzu buncağızlardan ibaretti;
Yukarın armal Oemanlll aşağısı asa kiri şahande-en uç dört nefer resimli, ham ipekten mendil; Halep kân dört adet cam bilezik, bir kutu çengelli iğne; yarım paket mektupluk kâğıtla zarf, hattâ çeyrek düzüne tlmsahh kurşun kalemi-
Hısım akraba, eş dost, tanıdıklar arasında en hallice kısmete dadım rahmetli ermişti. Filistin İşi, kabağında ibran Ic e Kudüs yazılı, zeytin ağacından bir dikiş çekmecesi idi kİ konu komşu,
— İçimizde en bahtlı sen 1-mlşsln kalfacığun. Hiç değilse çeyiz sandığında saklar, kocaya varınca kullanırsın; kız evlâdın olursa ona yadigâr bırakırsın! diyerek kadıncağıza gıptalar etmişti
Bu eşya, yüksek zevatın sergiye peşkeşleriydi. Üstlerine e-tiketteri de yapıştırılmıştı. Meseli 800 altın kıymet biçilmiş, zümrütlerle bezenmiş kân kadim çubuk Dell Fuat paşa, 700 altın değerinde incilerle donanmış yelpaze Mısırlı prenses Fatma hanım; 500 altınlık, marp ucunun ağızlığı yakutlarla süslü nargile kurenadnn ve Icâtlbi sanll şehrlyari Arap İzzet bey; sokağa atsan üç dört yüz Hra edecek antika masa saati Abraham paşa ve llh... taraflarından hediye edilmişti
Sergi menfaatine bir piyango da tertip olunmuş, biletler bir gümüş mecidiyeye satılmıştı. İkramiyeler en başta nakden 1000 Hra, mfitebkalsl yukarıda söylediğim glranbaha eşya. Renkli, cicili bicili, bilhassa VI-yanada bastırılmış küçük albümlere bunların resimleri konmuş, görenlerin iştahlarını arttırmıştı.
Torba dolusu altını haklayacağız. yüzlerce liralık zünıriit-JÜ çubuğa. İncili yelpazeye, yakuttu nargileye, antika saate ve salreye konacağız diye çifter çifter, hattâ beşer onar bilet alan alana. Kesesi yufkalarla, meteliğe kurşun atanlarda bile, dişinden tırnağından arttırıp, borç harç edip mecidiyeleri sökülen sökülene; piyangonun çekili? gününü İplerle çeken çekene...
Yağan: İsmail Ziya BERSİ8
ve onu inkişaf ettirecek btr banka olacağı için böyle bta banka tütün ekicilerini Lam mânaslle destekllyecek ve onu sevindirecektir.
Eğer şirket kurulmasında ıa-rar edenlerin tezleri galebe çalarsa ona da verilecek cevap w. Bugün Türk tiltün limiteti isminde müesses bir tütün şirketi vardır. Bu şirketin sermayesinin yüzde altmışı Teke) I-daresinin yani devletin ve ytizde kırkı da ziraat bankaslle Türkiye îş bankastnındır ki ekseriyet İtibarile devlet malı demektir.
Bugün bu şirket tam teşekküllü bir şirkettir. Her taraftan müdahale edilmesine rağmen muvaffak olmaktadır. En mühim tütün mınlakalarında teşkilâtı olan ?e yabancı memleketlerde oldukça şöhret alan bu milli teşekkül bir anonim hale sokularak yüzde beşleri alınan tütün ziirraına hisse senetleri verilir ve sermayesi de yüz milyon liraya kadar tezyit edilerek bir tütün müstahsilleri şirketi haline getirilebilir. Fakat bununla istihdaf edilen gaye elde edilmiş olmaz-
Çünkü istihdaf edilen gaye Türk tütün zürraına yardım yap m ak ve onu kalkındırmak ise bu ancak ve ancak bir tütün 1 bankası kurmak ve tütün yetiştirenler! kodamanların elinden kurtarmak ve bu suretle İstihsal maliyetini ucuzlatmakla temin edilebilir. Eğer banka ku-rulmıyacak ise köylüden toplanan parayı gene kendilerine 1-ade etmek en doğru yol olur. Bu yapılmazsa korkarız ki tütün müstahsillerimizin hükümete itimadı kalmaz. Ve müstahsil bundan sonra kendisine verilen valtlerl İyi karşılamaz.
'Tütün mâ .ita hni İlerinden tahsil edilen yuz de beşJeriu yekûnu 28 milyon lirayı buldu. Bu para Tekel idaresinin, elinde işletilmektedir. Adetâ vergi şeklinde toplanmış olan bu yüzde beşler bir tütün bankası kurulmak için alınmıştır. Böyle bir banka kurulursa köylü ne gibi faydalar görecektir gibi bir mû taJfta yürütülebilir. Yoksa bw müessese banka mı olsun, şirket mİ olsun gibi mütalâaların burada yeri olmasa gerektir.
Bazı bankacılarla, Tütün ban kası kurulmasına taraftar ol-mıyanlann mütalâasına göre bir tek mevzu İçin banka kurmak tehlikelidir, mazallah bkr giîn bir tütün kiriz! olursa banka müşkül mevkie düşebilir, bankacılık gayet ince bir sanattır. onu hüsnü idare etmek için birinde zarar görürse diğerinde kâr ederek müvazene temin edecek bilumum işlerle meş gul olması Iflzımdir. Aksi halde İstikbali tehlikeye düşebilir diyenler var.
Bu mütalâalar belki de İlmidir, belki de mantıkidir. Fakat biz Türk tütüncüsünden, «Sana bir Tütün bankası kuracağız ve bunun İçin de senden her sene yüzde beş alacağız» deyip, de bununla bir tütün şirketi ve- j ya tütün müessese&l kurarsak bu kuracağımız şirket veya müessese bir tütün buhranında aynı tehlikeye maruz kalmıya-çak mıdır-
Benim Türk müstahsillerinden dinlediğime göre, mademki bir Tütünbaııkası kurmak 1-çln bizden para topladılar, onunla bir banka kursunlar ve İhtiyacımızı, bugünkü bankaların gösterdikleri müşkülâttan kurtaracak şekilde ve daha az merasimle, itibarımıza göre yardımda bulunsunlar ve bizden az faiz alsınlar ve bizi tefecilerin ve kodamanların elinden kurtarsınlar.
Eğer bir kriz gelir de bütün memleket tütüncülüğü bundan müteessir olursa bizim bankamız da o zarara katlansın, sermayeyi koyan biz değil miyiz biz buna razıyız diyorlar. Bugün! toplanan (30) milyon lira az bir para değildir. Ve bu yüzde beşler her sene toplanırsa bir kaç sene zarfında sermayesi yüz milyon lirayı bulur ve bundan da zürra müstefit olur.
Köylü Ue alâkadar olan yegâne banka Ziraat bankasıdır kİ Allah eksikliğini göstermesin amma bu bankanın formaliteleri ve resmi muameleleri, tütün gibi müstesna bir mevzu teşkil eden bir metaın müstahsillerini bugüne kadar tefecilerin elinden kurlamadığı gibi kanuni mevzuatında tadilât yapmazsa bundan sonra da kurtaramıyacağı muhakkaktır.1 Bizim tesavvur ettiğimiz ve büyük ümitler beslediğimiz Tutun ,MUV UMJua
bankası münhasıran tütün müs muvaffakiyet, kazanan konser-tahsiline yardım edecek ve o- terinden dördüncüsünü bu haf-nun lisanını terennüm edecek ta Beşiktaş Halkevi salonunda ve onun hususiyetlerini bilecek verecektir.
AbdüJAriz tahtta iken, Keçeci : zade Fuat paşanın birinci şada- ı re ti yamanına tesadüf eden : IÖÖ2 yılında - 1279 ramazanın ı 9 unda - Sultanahmet meyda- .' nura İlk defa olarak umumi bir : sergi kurulmuş, I
(Lügati tarihiye ve coğrafiye) I muharriri Rlfat efendinin ; (Nakdüttevarlh) adlı kitabına : bakılırsa 7 bin zlrA arsa öze- ; rtne, mustatll şeklinde, 30 bin • Ingiliz lirası sarfiyle vücuda getirilmiş. |
Kıymetli eserleriyle mâruf I muhterem Osman Nuri Ergln'ln ! (Mecelle umuru belediye) sine : göre de hükümetin müracaatı üzerine yabancı memleketler- I den te birim vilâyetlerden sergiye eşya yollamaları, iştirak I eylemeleri talep olunmuş. Lon- : dra, Paris, Viyana gtbl büyük . şehirlerden bllh;ıssa makineler, ziraat âletleri gönderilmiş. Yİ- ■ ne oralardan, 600 kişiye yakın 1 ecnebi sergiyi görmeğe gelmiş* I
Bu teşebbüsün başında dev- 1 rin maarif nâzın Mısırlı Muşla- 1 fa Fâzıl paşa varmış; Avrupa mamülAtının bulunduğu kısmın : masrafını kendi cebinden har-,: camış.
Teşlıir edilmek İçin vilâyetlerden gelecek eşya hakkında 1 beyannameler neşrolunmuş. ' Bunlar emin ve işgûzâr kimseler marifetiyle buraya celbedi-lecek; yol navlunları mahalli malsanddkanndan ödenecek; hiçbirinden rüsüm, gümrük alınmayacak. bu kimselere, ts- ' tan bu 1da bulundukları müddetçe. iaşeleri için yövmlye verilecek. Sergide neler satılırsa, pa-.‘ rası. getiren adamlarla sahiple-lerlne irsal kılınacak. Satılmayan eşyanın bedelini de devlet 1 tesviye eyllyecek.
Osmanlı — Yunan harbinin , akabinde, 1898 senesi, (EvlAdl ‘ şüheda ve malûlfn guzatı Osmaniye sergisi) ismtvle Yıldır.’-\ da. Hamidiye camllnln karşısına, iki yanı kuleli, tek katlı, ahşap bir bina yaptırılmıştı.
Mart ayının bir cuma günü, mutad selâmlık resminden dönerken Sultan Hâmld arabada karşısına mabeyin müşiri Gazi Osman paşayı alıp oraya gel-, mlş, kendisine vekâleten sadrazam Hain Rlfat paşaya bir nu-; tuk okutarak açılış törenini icra ettirir İş, sonra da halk günlerce, haftalarca seyrine koşmuştu.
Bu sergiye dair şimdi gözümün önünde beliren, hatırımda kalanları anlatayım:
Boydan boya, upuzun, direkli direkli bir yer, Duvarlarda dereke fabrikası mamulatından İpekli kumaşlar, seccadeler, halılar, bayraklar, silâh armalan, manzara tabloları. Masalar üs__ -n—— _______ tünde çini fabrika! hümayünu-de büyült bir feragat dnygusiyle ınım vazoları, tabak çanakları; deruhte ettiğiniz Belediye Baş- J mektebi sanayiin sedef, fildişi kanlığı vazifesinde tarih! bir kakmalı arabesk rahleleri, seb-mnvaffakiyet sağlamış olacak-' palan, çekmeceleri, ve yükte siniz. 'hafif, pahada ağır eşya...
Karar riyazi ve iktisadi bakımdan tarihîdir.
Çünkü kapitülâsyon devresin den arta kalan imtiyazlı şirketler sahneden çeklldldten son ra birinci defa olarak ecnebi sermaye imtiyaz ve İnhisar gibi iddialardan Azade olarak Türk sermayesiyle ve Türk İş adam-lariyle yalnız İktisadi kaygula-ra dayanmak suretiyle İş birliği yapmağa, ve bu suretle memleketin İktisadi kalkınmaya mû tealllk işler ve teşebbüsler İçin milyonlar yatırmağa Amade bu lunuyorlar. Belediye Meclisi ge niş ve uzak görüşlerle siyasi veya istismarcı zihniyetlerden mü nezzeh olarak memleketimize ge lecek ecnebi sermaye ve ecnebi teknik için meydan açık bulunduğunu taba t etmiştir. Emniyet telkin eden şerait dairesinde iş görmek isteyen ve taraf taraf pl Asman an yan ecnebi sermaye İçin yüzlerce milyon 11 ralık sermaye yatırımlarına mevzu olabilecek teşebbüsler ve sahalar pek çoktur. Eminim kİ bu süt işine alâka gösteren ve muhtelif milletlere mensup ecnebi gruplara tam emniyet telkin. etmek suretiyle Türk sermayesi ve Türk İş adamlariyle iş birliği yapmaları imkânlarını hr.’irlıyacak ve bu sayede diğer mümasil daha pek çok hususi teşebbüsler İçin bir İmtisal nümunesi vücuda getirmiş 1 olacaksınız. Başkanlığınız altın I da bulunan Belediye meclisi tarafından sizin İşe başladığınız celsede bu tarihi kararm veril-meal sizin müstakbel başarılan -nız İçin — eski tâbirle — bera-‘ ati fstlhl&l teşkil etmez mİ?
Sayın Başkan!
Belediye Meclisi ba teşebbüsü tahakkuk sn fh asm a getirmek İçin size şubat İçtima devresine kadar bir mehel vermiştir. (Mehel tâbirini hoş, görmenizi rica ederim) bu mehel kısa değildir Çünkü esas İtibariyle zemini hazırdır. Teknik ve sermaye gruplar iştirake Amadedirler. Kuvvetle ümit etliğim veçhile memleketimiz ve halkımız İçin en uygun şera it ve Belediye Meclisi tarafından teshlt olunan 7 prensip dairesinde teşebbüsün tahakkuku na muvaffak olduğunuz takdlr-

Nihayet, miadına erişildi. Numaralara neler isabet eylediği gazetelerle İlân kılındı. Aylar-danberl tatlı tatlı ümidlerle oyalanan, yataklarında dört başı mâmur rüyalar gören, sevinç içinde uyananların hepsinde öyle bir sukutu hayâl kİ sormayın. Herkes tepeden İnmeye uğramış. Karadeniz’de gemileri batmıştan beter.
Mâhut bin altın; 800. 700 500 liralık nesneler, falan filân numaralara çıkmış ama. o talihler orduda san çlzmell Mehmet »-1 maniye sergisi) ismiyle Yılda -


B ü AKŞAM
MELEK
SİNEMASINDA
>l»dly*»l S«hb Tlralrora Bu akşam saat !0 de DRAM KISMI F A U S T Yazan: Goetbe Turkçesl: Seniha Bedri
Göknll
KOMEDİ KISMI NEMO BANKASI Yazan : U Verneufl Türkçesl: Fehmi Baltaş, LAY
Pazar günleri 15 de Matine
MUAMMER KARACA OPERETİ
» * Maksimde
\ Saal 20'10 dft
/ Y \ RAKIM 185
^F Matineler: Cumu tes! pazar 15 te

ı
Sinema dünyasının birbirine yakışan iki büyük yıldızı
WA1.TEX PİDGEON — GREEK GARSON tarafından nefis bir surette yaratılan
AŞKSIZ YILLAR
(Jnlla Mis Behave)
Size hâtırası unutulmaz iki saat yaşatacaktır. İlâve olarak. Fox Dünya haberleri gazetesi. Numaralı koltuklar erkende n aldınlmalıdır.
1 Yarın matinelerden İtibaren

Hacce gidenlerin sağlık müdürlüğüne teşekkürü
İstanbul sağlık müdürlûi'ü, şehrimizden hacce gidenlerin s ! gerek yollarda gerekse hac es-Jnasında sağlık İşleriyle uğraş, inak üzere bir .«ağlık ekibi tefrik etmişti.
Bu ekibin Türk hacılarına olduğu kadar diğer memleketlerden gelenlere karşı da gösterdiği yakınlık ve alâka takdiri mucip olmuştur.
Bu hususta dûn sağlık müdürlüğüne Türk hacıları namına yazılmış bir mektup gelmiştir. Mektupta sağlık ekibinin iyi faaliyetinden memnuniyetle bahsedilmekte ve teşekkür e-dilmektedlr.
J
II C l Sinemasında
Filmin İcadın d auoerl sinema perdesinin eşini gömedlgi bir hârika
PAMUK PRENSES ve YEDİ CÜCE (“)
Dâhi Wait Disney İn Grim m'in en cazibeli peri masallarından sinemaya naklettiği büyük sinema mucizesi Tel: 84595 »nı
* Beşiktaş Halkevi ileri Türk musikisi konservatuvan kış derslerine başlamıştır Ayda bir defa »Musiki Mecmuası» nı çıkarmakta olan bu şube büyük
— 21 -
Muris ayağa kalku, yanına geldi.
— Onu görünce heyecanlandım Adrla. Çirkinsin. Evet, fakat seni seviyorum.
Katlının ürerine doğru eğildi;
— Seni kollarımın arasına a-bp yukarıya götürdüğümü hatırlıyor musun?
— Şimdi çok ağırım.
— Ben de şimdi daha kuvvetliyim.
Belinden tutarak kaldırdı.
Adrla gözlerini kapadı. Hayatta, baa saadet anlarını ya* şamak İçin ıstırap çekmeğe değer.
— Görüyorsun nasıl kaldıra-btliyorum.
Yavaş yavaş basamakları çıktılar. Morla yavaşça Adrlayı yatağına yatırdı:
— Gökten yağacak o çoctık yüzünden una dokunamıyorum bile.
— Böyle kötü şeyler söyleme. Zavallı yavrucuk!
Ertesi günü bu zavallı yavrucuk, ölu olarak düştü. Her Igılde bu, bir akşam evvelki ihtiyatsızlığın neticesi olamazdı.
Doktor da bunu tasdik etti. Kabahat AdrLamn bünyesinde İdi. Çok zayıf, biraz da yaşlı ve kâfi derecede kuvvetli olmadığından başka bir vücuda hayat verecek kabiliyette değildi. Çocuğu olmasını pek de fazla ca-lemediği için bunu İlâhi bir ceza gibi telâkki etti. Ağlamağa başladı:
— Doktor, çocuğumu isterim, doktor...
Doktor çıkıp gittikten sonra Moris yanına geldi, heyecanla yüzüne baktı:
— Bir tarafın ağrıyor mu?
— Hayır, bayır.
— Adrla, bana öyle bakma. Ben de senin kadar üzüldüm. Ben de senin kadar ıstırap çektim. Yalnız bırakılmamı istemem. Ben ıstırap çekerken benimle bir kimsenin alâkalan -maması hoşuma gitmez.
Bu sözler, Adriaya biraz gülmek kuvvetini verdi.
Şeffaf elini kaldırarak yüzfı-nü okşadı;
— Zavallı Morla, çok üzüldüm. Şimdi daha iyiyim. Arlık ser.ı yalnız bırakmıyacağun
Adrıa. geçirdiği ıstırapları dü şündü. Geçirdiği krizler, içtiği
ISatın alınmış kalb
LUCIANA PEVCRELLl'ÇEmiSi DEgSM j
Uftçlar onu bitap düşürmüştü.
Yatağa uzandı. Soluk ellerine baktı. Kendisini tamamen ihmal etmiş, koyuvermiş!!; yüzüne ne pudra sürüyor, ne dc boyanıyordu. Kendisini çok ihtiyarlamış hissediyordu, sanki yüz yaşında İmiş gibi.
kforis. sessiz odada geziniyordu, Müşfik nazarla Adriaya bakıyor, rahat etmesi Içiu arkasındaki yastıktan düzeltiyordu. Ağzından lâkırdı çıknıı yor, bilhassa kaybolan çocuk hakkında bir şey söylemiyordu. Sonra odasına çeldliyor ve muttasıl yazıyordu.
Hizmetçi Marianua:
— Hep kocaman socaman kA-gıdlar dolduruyor, diyordu.
— Bir roman hazır Uyacak.
— Roman değil çanım, mektup yazıyor.
— Peki kime?... Hayır Moris mektup yasanıyor. Bu kadar uzun mektup.
— Yalnız yazıyor değil, alıyor da
Adria'nın içine bir şüphe girdi:
— Alıyor mu? Sen çıldırmışsın. Ona kim yazacak?
— Hemen her gün Parlstcn mektup alıyor. Pulu ben gördüm.
Hayır, ıstırap çekmeğe, tahkikat için harekete geçmeğe kudreti yoktu. Fakat o gün kalkmağa karar verdi, biraz bahçeye inip şezlonga yaslandı. Dik bir güneş yüzünü ve ellerini okşuyordu. Bu okşayış içinde tekrar doğmak, hayata sarılmak isteğini canlandırdı.
Şerhe inmek üzere çıkmış olan
du:
— Ne hoş bir sürpriz Adrla! Artık yavaş yavaş kendine gelmelisin. Allaha şükür daha İyisin. Yüzün de değişti. Toplanmağa başladın Arlık hiç bir şey düşünmemelisin.
Çok müşfik, çok samimi İdi. Hayatında hiç bir zaman böyle bir şefkat ve samimiyet göstermemişti. Mesut adamlar gibi müşfik, uysal, iyi İdi Adrla, bu halinden o kadar hoşlandı ve sevindi kİ onu sorguya çekmek, mektup işini tahkik etmek cesaretini bulamadı.
— Kendimi biraz daha kuvvetli hissedince buradan kalkıp gidelim Moris. Yüksek dağlara gidelim. Orada tamamen iyileşirim.
Bu proje Moris'ln pek de hoşuna gltmedL Adıla, bunun far-
kına vardı ve kederlendi
— Bu fikrimi beğenmedin mİ?
— Ben seni düşünüyorum... Seyahate çıkmak, korkarım senin İçin daha çok erken.
O parlak gederinde bLr kedi bakışı vardı: Yalan söylediği zamanlardaki bakış.
— Nc kadar erken olursa o kadar iyi olur.
Moris güldü, gülüşü hiç de samimî değildi.
— Nasıl oluyor da buradan çarçabuk ayrılabiliyor, fabrikayı ihmal edebiliyorsun?
— Eleni var ya, yeter... Zaten ben burada iken işler yoluna girdi. Benim bulunmam yeter.
— işte bunun için buradan kımıl dam amalisin.
Adrla, Morls’in muhalefet sebebini anlamakta gecikmedi.
Veranda oturmuş yemek yiyorlardı. Adria'nın yüzüne biraz renk gelmişti. Neşeli İdi. Hayata tekrar sarılmış, Morls’in sevgisine ihtiyacı vardı.
Moris, karısının bardağını İçkiyle doldururken:
— Bil bakayım, dedi, kimden mektup aldım.
Adria'nın kalbi kızla vurmağa-
başladı, fakat gülüyordu. Sordu:
— Benim de tanıdığım biri mİ?
— Evet. Bilmem hatırlar mısın. O küçük lokantada tanıdığımız sanşın kız, o PolonyalI kız.
Daha söylemeden evvel Ari-ane olduğunu. Adrla anlamıştı.
— Fakat bu kız nasıl oluyor da adresimizi biliyor?
— Paris'ten ayrılacağımız gün ona rasgelmiştim. Seni tekrar görmek, sana bir şeyler söylemek istiyordu. Fakat vakit yoktu. sana yazmasını tavsiye eltim. Karar vermeden evvel bir müddet bekledi. Fakat anlaşılıyor kİ nihayet yazmağa karar vermiş,
— Peki bana neden o zaman söylemedin?
— O zaman buna hiç ehemmiyet vermemiştim Aklım başka şeylerle meşguldü.
— Bu kız bizden ne istiyormuş bakalım?
— Bilmem, şan dersi aldığını hatırlar mısın? Bize o gün söylemişti. Paris'te hiç Uertemiyur-muş Hocası da en İyi mektepler
(Arkası var)
-
«Sarihten Sayfalar
Kandillide Kıbrıslı Mehmet
paşa yalısı
Bofaziçlnln bugün muhafaza edilebilen eski binalarından birisi de Kandillide Sadrâzam Kıbrıslı Mehmet paşa yalısıdır.
Bu yalının İlk sahibi I. Ab-dülhamlt devri Sadrâzamlarından tart Mehmet paşadır. İkinci Sadaretinde 1781 yılında «dolunan ve 1783 te Belgrat valisi İken vefat eden tzzet paşanın yalısı o tarihlerde ikinci mirahur olan oğlu Sait Mehmet beye İntikal etmişti.
Bir müddet bu yalıda oturan eski Sadrazam ailesi 1794 senesi yazında Kandilli sah Ilhan esini m. Selimin Sadrâzamlarından diğer İzzet Menmet paşaya kiraladılar.
Kara Vezir Mehmet paşaya intisap eden ve Halil paşaya damat olan İzzet Mehmet paşa devrinin iyi tahsil gennüş. devlet işlerinde muktedir ve tedbirli bir sattı, ti]
Paşanın Sadaretten azlinden sonra Kandilli sahi [hanesinde eski îzzel Mehmet paşanın oğlu Sait bey ikamet etmeye başladı. Çaruşbaşılık. kapıcılar kâhyalığı, mirahurluk gibi mû-iemdi İstanbul memuriyetlerinde bulunan İzzet paşazade Sait beyin yaz mevsimlerini eski ve büyük yalıda geçirdiği Bostancıbaşı defterlerinden anlaşılmaktadır.
1811 de Salt beyin ölümünden sonra oğlu kapıcıbaşılar-dan Mehmet Ataullah bey büyük babasının Kandillideki yalısında ikamet etmeye başladı. 121. 1837, 1838 yıllarına kadar yaşadığı tahmin edilen [3] Atatılan beyin ölümünden bir müddet sonra yalının İzzet paşa ailesinde uzun müddet kalmadığı anlaşılmaktadır.
Yetişmiş ve mühim mevkilere erişmiş erkek evlâdı bulunmayan ailenin kadınları bu büyük Sarâzam yalısını ellerinden çıkarmışlardır.
Yalının İşet paşa ailesinden sonra bildiğimiz son sahibi 1840 ta Dün şûrayı askeri âzası olan Kıbrıslı Mehmet paşadır.
Muhtelif devlet hizmetlerinde, 'valiliklerde, sefirliklerde bulunan iki defa Kaptan paşalık, üç defa Sadrazamlık yapan Kıbnsh Mehmet paşa Kandilli yalısında 1871 yılında vefat etti. [4]
Lebideryada bulunan Kıbrıs-h Mehmet paşa yalısının deniz cephesi altmış dört metredir Bina harem ve selamlık kısımlarını muhafaza etmektedir.
İçerde biri merkezde, lkls! cenahlarda olmak üzere deniz ve kara cephelerini alan üç büyük sofa bulunma İrindir Sofalar yirmi dört metre uzunluğundadır. Selâmlık sofası yedi metre yüksekliğinde ve kubbelidir. Binanın selâmlık kısmına bu sofadan girilir. Harem ve selâmlık bahçeleri bir duvarla ayrılmıştır. Harem tarafına bahçeden İki harem sof asından girilmekledir.
Binanın üst katına orta harem sofasından İki taraflı, oyma trabzanlı bir merdivenle çıkılmaktadır. Üst katta da elli sene kadar evvel yaprlan son tamirden evvel bir cepheden bir cepheye uzanan büyük bir sofa bulunuyormuş. Bu t&mlr esnasında bu sofanın bölünmek suretiyle deniz tarafına bir oda yapılmıştır.
KıbnsJı Mehmet paşa filîsinin J8 inci asırdaki hali
Vişinskinin bir teklifi
Amerikan delegesi: «Burası temyiz mahkemesi değildir» dedi
Nevyork 25 (Ri — Vlşlnski dün siyasi komitede söylediği bir nutukta YunanlyLanda idama mahkûm edilen 8 siyasi mahkûmun cezalarının affını istemiştir. Yugoslavya da dahil olmak üzere bütün elâv devletler bunu desteklemişlerdir.
Yunan delegesi demiştir ki: ■Bunlar vatana hıyanet ve sabotajdan suçludurlar- Vlşlnski-nln teklifi Yunan iç işlerine karışmaktır.»
Amerikan delegesi şu mütalâada bulunmuştur: »Yunan hükümeti banı için bütün gayretini sarf etmek zorundadır. Siyasi meclis temyiz mahkemesi değildir.»
Müzakere perşembe gününe kalmıştır.
Lübnan mektupları
■■■I S 1^.1
Lübnanda yeni hükümet « şiddetli tenkitler
Suriyenin Irakla birleşmesi meselesi halkı çok meşgul ediyor
Binanın alt katında ve Hisar
inak vasıflarını muhafaza etmektedir.
tarafındaki büyük salonu 17,5 metre uzunluğundadır. Buradan alçak pencereler ve bir kapıyla ayrılmış limonluk kısmı vardır. [5] Limonlukta 18. asırdan kalmış üzeri salkun ve asma yapraklan motifli, fıskiyeli bir havuz bulunmaktadır.
Binada ayrıca harem tarafında yemek odası antresinde iki konsol üzerine oturtulmuş büyük, işlemeli bir musluk taşı mevcuttur.
Yalı, sofalarından başka alt kaatta on. beş. üst katta altı olmak üzere yirmi bir odalıdır. Yalıda muhtelif devirlerde tâ-mlrler yapılmıştır. Bu tâmlrler esnasında yalının üç büyük hamamı yıkılmıştır Hamamlardan biri on sekizinci asra alt taş işçiliğinin güze) örneklerini muhafaza ediyordu.
Yalının son tamirden evvelki pencereleri yere kadar iniyordu. Bu suretle hem denk, hem dağ kısımlarını alçak sedirlerde oturulduğu zaman da tamamen görmek mümkündü. Yalının üst kat sofası da bölünmemişti.
Selâmlık bahçesinin rıhtımı üzerinde dc demir parmaklıkla.-vardı. 161
m. Selim devrinde bir yabancı ressam tarafından ‘kara kalemle yapılmış Dİr Boğaziçi resminde külâhlı Anadoluhlsarı kulelerinin üstünden Küçüklü kasrı ve karşısında da İzzet paşa yalızı görünmektedir.
Bugünkü Kıbrıslı yalısının eski halini göeteren bu resimdeki İzzet paşa yalısı da lebideryada orta kısmı yüksek ve İki yanları alçak dairelerden İbaret bir bina halindedir. Fazla olarak bugünkü selamlık bahçesi sahili de müteferrik bir bina İle örtülmüştür 17]
Resimden anlaşıldığına göre, uzun zamanlara ve muhtelif sahiplere rağmen yalı, kendisine mahsus orta kısmı yüksek ve İki tarafı yayvan mimari tarzım değiştirmemiş tir.
İçerde birçok tâdillere, muşamba tavanlara ve alçı işlerine rağmen denizden kara tararına kadar uzanan sofaları ve İç teşkilâtı bakımından Kandilli
fi] I. AMülhamldin Sadrâzamlarından İzzet Mehmet paşa ikinci Sadaretine Kara Verir diye anılan Silâhtar Mehmet paşanın ölümünden sonra gelmişti. Kıbrıslı Mehmet paşa yalısı hakkında Kara Vezir yalısı diye de bir rivayet vardır. Belki İzzet Mehmet paşa ölen Sadrâzamın yahsıiu aiiesiudcn satın almış, yahut Padişah bir fermanla eski Sadrâzamın yalısını yeni V eziri izam ma ihsan etmiştir
IIL Selim Sadrâzamlarından İzzet Mehmet paşa Kara Vezir Mehmet paşaya intisap etmiş ve onun k ou ağında, yalısında yetişmişti. Belki bu hâtıraya hürmeten Sadaretinde Kandilli yalısı t» «îa ikamet etti.
(21 Muhtelif tarihli Baslaucı-başı risaleleri Sait beyi ve ö-lmnıinden sonra da oğlu Ala-ullah beyi yalının sahibi olarak göstermektedir.
13] Sicilli Ovmanî Ataullah beyin CEvahlri Sultan Mahmut Hanı saniye yetiştiğini) yazıyor.
ft| Kıbnsh Mehmet paşanın şahsiyeti ve hizmetleri hakkında ayn bir nıakalr yazılacaktır.
(51 Son t âmirlerde bu alçak ■ pencereler kapatılmıştır,
[6] Bu demir parmaklıklar 1310 zelzelesinde yıkılmıştır,
[71 Bu resim İstanbulun eski ve muhterem bir ailesinde mevcuttur. Kendi müsaadelerini almadığım için isimlerini zikretmiyorum.__________________
IAkla gelmeyen bir hile
Londra 25 ıNafen) — Muhabirlerin bildirdiklerine göre, kumarbazlar akla gelmedik çarelere başvurarak para kazanmanın yollarını araştırmak ta-dırlar. Geçenlerde Cumberland* da yapılan köpek yarışlarında (stadyumdan renkli hava fişekleri alan bir şahıs yakalanın J ve yapılan tahkikat şu neti. ceye varmıştır:
Renkli fişekleri alan adam stadyumun dışında bulunan ortaklan ile anlaşmış. Ve hangi hayvanın başta gittiğini bu renkli fişeklerle onlara bildirl-yormu.ş, Yarışın başlamasına rağmen dışarıda bahsi müşterek devam ettiğinden bunlar da kârlı işler yapıyor ve sonra da kazanç paylaşılıyonnuş.
Belçika tahtı
Spaak, kiralın çekilmesini istedi
Brüksel 25 (R> — Kıral Le-opoid’un tahta avdet edip etmemesi hakkında halkın reyi sorulacaktır. Kıral, reylerin yüzde elli beşini kazan ırsa Belçika-ya dönecek Ur,
Eski Başbakan Spaak dün gece radyoda konuşarak böyle bir hareketin Belçikalılar ikiye ayıracağından bahisle Kiralın tahtından oftiu lehine vaz geçmesini istemiştir.
Arap Birliği
Nuri Sait paşa ile Azzam paşa arasındaki ihtilâf
Kırat Abdullah'ın Lübnan'ı ziyaretinden bir hâtıra: Kıral Abdullah, Lübnan cumhurb; kam Beşare Elhurl, hariciye protokol müdürü İzzet Hurşlt Ifcct bey.
yalın bir eski zaman binam ol-
Amerikada yüzde yüz nispetinde aliminyum kullanmak türeliyle büyük bir dıil.I-.ân yapılmıştır. Yutanda resmi görülen dükkân 35 bin dolara malolaıuşiur. içiuılc perakende olarak şeker satılacaktır-
Kahire 24 (AA.) — Irak baş* bakanı Nuri Salt paşa İle Arap birliği genel sekreteri Abdur-rahman Azzam paşa arasındaki anlaşmazlık pazar günü açıklanmıştır.
Azzam paşa bir mektubunda Nuri El Saldin kendisini hiçe saydığını söylemiş ve münasebetlerinin birbirlerinin dostluğuna ihtiyaçları olmamasından dolayı bozJudıığunu bildirmiş-. tir.
İrak başbakanı Nuri Salt paşa bu mektuba verdiği cevapta bilhassa şimdi birbirlerinin dostluğuna her zamandan daha ziyade ihtiyaçları olduğunu kaydderek Azzam p&şayı Arap dâvasının büyük bir kahramanı olarak övmüş, fakat Arap birliği sekreterliğinin dahili teşkilâtı halikındaki anlaşmazlıklarını da teyid etmiştir.
Bıı anlaşmazlık şimdi Kahi-rede toplanmakta olan Arap birliğinin müzakereleri esnasında yavaş yavaş ve gizli olarak kaynamakta İdi. Irak başbakanı Nuri Salt paşa, Arap birliği gene! sekreterliğinin salâhiyetini azaltmak İstiyordu. Bu hareket bazı müşahitler tarafından Azzam paşanın uzaklaştırılması şeklinde tefsir edilmekleri İr-
Yunanistanda çete harbinin zararları
Londra M (AA) — Yunan iktisadi koordinasyon bakanı, dün demeçte bulunarak çete harbinin verdiği zararların Yunan İs lana 380 milyon dolara malolduğunu söylemiştir. Bu para Amerikanın sivil maksatlar İçin yaptığı yardımların yüzde 85 ine tekabül etmektedir.
Beyrut f Hususî muhabirimizden) — Ekim ayının üçüncü haftası sonunda Arap Birliği toplantısına gitmeden birkaç saat evvel yeni hükümet başkanı Riyad Sulh, Meclise geldi ve programını arzederek güven reyi istedi; halk.- eflıün umumiye? gazeteler yeni hükümeti pek fena karşılamışlardı; (35 mayıs 1947 de yapılan hileli ve fasit seçimler sonunda meydana çıkan parlâmento, meşru değildir; milleti temsil etmiyor İktidar mevkilndeki hükümet de gasıptır. Parlman De hükümet. milleti bir tarafa bırakmışlar, birbirlerine karşılıklı hususi menfaatler 'Bağlıyarak mevkilerini muhafaza ediyorlar.) .
İşte umumi iddia bu !dl; onun üzerine hükümet. Meclis binasına riden bütün yollan külUyelil emniyet birlikleriyle kuşatmış ve âdeta bir muhasara kordonu kurmuştu.; halkın
bir kısmı kendi muıtakalannın mebuslarını yoldan çevirmek ve Meclise gidip hükümete güven oyu vermelerine engel olmak 1-çln şehrin giriş yollannı tutmuştu. ■
Hava pek elektrikli idi; Cumhurbaşkanının kardeşi «Şeyh Belim Elhûri). hükümetin meşru olmadığını her tarafta, söylüyor ve taraftarlarına bu mealde birçok takbih ve ret telgrafları çektirdikten sonra gene hükümet aleyhine 100 metre uzunluğunda ve binlerce İmzayı taşıyan mahzurlar sunuyordu; (Beyrut) hava meydanında Lübnan heyetini «Kahire» de toplantın Arap Birliği Meclisine götürecek olan uçak hazırlanmıştı.
Bu elektrikli hava İçinde yeni Başbakan Meclise, etrafındaki hususi muhafızlarla çevrili olduğu halde, çeldi; Meclis başkanlığına usulden olduğu üzere en yaşlı mebus (Jorj Züveyini
geçti; hükümet, programını okudu; Narla ve Maarif işlerine önem vereceğini; İltimas, rüşvet usuliyle mücadele edeceğini, hükümet İdaresinde intisaba değil, fakat iktidar ve liyakate kıymet vereceğini ve Arap camlan devletleriyle birlikte Filistin ve Arap dâvalarını yürüteceğini vadedlyor ve güven o-yunıın şarta talik edilmeyip mutlak bir surette verilmesini, çünkü memleketi temsil etmek ürere harekete hazırlandığını bildiriyordu. Eski kabinede Dışişleri Bakanı olan Hamil Fren-gie, mebus sıfatlyle söz aldı ve şunları söyledi;
«Riyad beyin kabinesinde vazife görmek hele son seneler zarfında benim İçin bir vicdan azabı teşkil ediyordu; kanun, adalet. İnsaf, İzan bir tarafa atılmıştı: Utimas. rüşvet, gayrimeşru himayeler almış yürü-
( Arkası 1 net «ahifede)
Created by free version of 2PDF
Erdek kaymakamı değişti
Erdek «Akşam) — Memuriyeti esnasında Erdekte çok uıü-hlm ve ölmez eserler meydana getirmekle ahalimizin sevgi ve sayr;ısını kazanmış bulunan Erdek kaymakamı Reşit Ertüzün Borçka kaymakamlığına tâyin edilmiş ve yerine bay Şekip Karamııllaoğlu yeni Erdek kaymakamı olarak kazamıza gelmiştir. Yeni kaymakamımıza candan hayırlı başarılar dileriz.
Snhlfe B
AKŞAM
26 Ekim 1949
Mahkeme Koridorlarında
Bu dünyada avratsız ömür geçmez!
Orta boylu, narin bir kadın. Kan ve tentürdiyot bulaşmış bezlerle sarılı olduğu için yüzü farkedilemiyor amma iri, kara gözlerinin cazibeli bakışlarından belli ki şirin bir şey. Bizi pek iyi' karşılamadı. Kasketli delikanlı yılışarak sokuldu:
— Geçmiş olsun, hanım abla. Yüzüne ne oldu?
Huşunetle homurdandı:
— Ne karışıyorsun benim yüzüme?
— Yüzüne karışmadım, hanım abla. Merak ettim de...
Müslehzivane dudak büktü:
— Merak etmiş’ Kime yutturuyorsun, esnayi?
— Yutturacak ne var bunda? Yüzündeki sargıyı merak etmk günah mı?
— Havdı haydi, bırak martavalı. Merak edecek göz var mı sende? Erkek değil misiniz, hepinizin köküne kibrit suyu.
— Yapma be hanım abla Gençliğimize yazık değil mi? Ne istivorsun bizden?
— Erkeklerden nefret etlim. Hiçbirinizin yüzünü görmek istemiyorum.
— Öyle söyleme . hanım abla. Beş parmağın beşi de bir değildir Erkekten erkeğe fark var
— Farklısını da gördük onların. Biri beni eve hapsetmeğe kalktı, öbürü de işte bu hale getirdi. Görüyorsun ya yüzümü.
— Kini yaptı bunu?
— Nah, polisin yanında oturuyor canavar herif. Yusuf söyle böyle idi amma canavarlığı yoktu. Makadirini sonradan anladım. Onun bütün kabahati fazla kıs-’ kandığı idi. Evden dışanya] çıkmama razı olmazdı. Dört duvarın arasında otura otu-ra canıma tak dedi. O sıralarda karşıma şu insan kasabı çıktı. ^Hürmüz, senin haline acıyorum. Yusuf seni eve kapatıp harab ediyor. Bırak şu merhametsiz herifi. Bana gel de beraber oturalım, Peri padişahının gelini gibi yaşatayım seni, istediğin gibi gez toz, eğlen, keyfine bak» diyerek öyle diller döktü ki dayanamadım, Yusuf tan kaçıp bu serseri Sabriye gittim.
— Yusulla nikâhlı değildin demek?
Gülümsedi:
— Bizim yolumuz karârmış bir defa. Yuvarlanıp duruyoruz amma nereye gittiğimiz belli değil. Nikâha kını bakar? Kör boğazın peşinde elden ele dolaşıyorum.
— Sabri ile neden geçinemediniz?
— Canavar diyorum, anlamıyor musun? Bir elinde bıçak, bir elinde tabanca. Astığı astık, kestiği kestik.
— O da mı kıskançlık ediyor?
— Kıskanlık da lâf mı? Beni yanına alıp gezdiriyor amma yaptığını burnumdan getiriyor. Sağa baksam kabahat, sola dönsem günah. «Sen filâna göz koydun, senin falanda gönlün var» diye başımın etini yiyor. Dün
gene onunla beraber sokakta giderken dayımın oğluna tasladım, selâmlaştık. Vay, sen misin selâm veren? Sokağın ortasında açtı ağzını, yumdu gözünü. «İlle senin bu adamda gönlün var» diyor. Benim de kafam kızdı; «Mademki inad ediyorsun, senin dediğin gibi olsun, yınun oğlunda gözüm var. Senden ayrılıp ona gideceğim» dedim. Canavar herif küplere bindi, evvelâ tokatladı beni, ondan sonra da; «Seni kimseye maletmiyece-ğım» diyerek birdenbire bıçağını çekip suratıma çarptı, yüzümü yukarıdan aşağıya kadar kesti.
Gözlerini oğuşturarak ilâve etti:
— Erkek denilmişiniz.? Hepiniz böylesîniz işte. Kadının güzelliği bile sizin yanınızda kabalist oluyor,,
Küstü, hiddetle dönüp 11-zaklaştı.
Sabrinin yanına gittik.
— Ne haber, ahbap? Çok düşünceli görünüyorsun?
Dişlerini sıkıp çene adalelerini oynatarak bir müddet düşündükten sonra;
— Bırak, dedi. Durup dururken başımı derde soktum. Bu dünyada avrat takımından kime hayır gelmiş ki? Sen evli misin, bey kardeşim?
— Değilim, şimdilik öyle bir niyetim de yok.
—• Sakın ha, niyetini bozma. Günün birinde şaşar, yanılır da öyle bir şey yaparsan karıyı sıkı tut. Avrada hiç yüz vermeğe gelmez. Onların dini, imanı yoktur. Bir yandan senin yüzüne gülerken öte yanda başka-siyle ışmarlaşır,
— Kadınlara karşı pek öfkelisin, ahbap-
— İçerliyorum kahpelere.
— Öyle amma hem içerliyorsun, hem de ayıklamıyorsun onlardan.
— O başka mesele. Bu dünyada avratsız ömür geçmez. Amma velâkin, iyi idare etmek lâzım onları. Bu , işin zagonunu bilmezsen avrat sana külah giydirir.
— Kadının yüzünü bıçakla kesmek de bu işin zago-nundan mıdır?
— Eyvallah. Sırası gelince hepsi olur. Gözümün ö-nünde el oğluna selâm çakıyor kahpe.
— Yabancı değilmiş, dayısının oğlu imiş.
— Bos ver bu numaralara. bey kardeşim. Dayısının oğlu da ne demekmiş? Nikâh düşer ya, sen ona bak. Dayısını -mayısını bilmem ben. Suratına attım bıçağı. Bundan sonra gitsin de dayısının oğlıyle otursun-
Mahkeme acildi, içini çekip avurtlarını şişirerek kalktı. Ce. Re.
Osmanlı Bankasın.an:
OsmanlI Bankasının Galata Merkezlle, Yentcami, Beyoğlu, Şişli ve Kadıköy şubeleri Cumhuriyet Bayramı münasebetlle 28 (öğleden sonra) ve 29 Ekim 1949 tarihlerinde kapalı bulunacaktır.
«MİLNER. PARA KASASI —
I ın R y 1 m Ol y Uru fl eb'adincin mükemmel halde. Her «Un saat 111 den akasma kadar «drÖlebilir, Ay-ııalıçepne caddesi 33 Beyoğlu.
flt
2
KİRALIK MAĞAZA — MMbn» vr fabrika kıırmaga elverlıjlı lllıalAt İslerine müsait telefonlu yazıhanesiyle berober. Galata Tünel Medrese sokak Np. İS. 2»
BİLUMUM İMALÂT — vs sanayi W-lı-l iııden çok lyj antıyan tahsilli bir Rum fenci L, arıyor. 9-11 arasında 20230 ya telefon edilmen 4T —
HUSUSİ VEYA TAKSİ OTOMOBİL-DE ÇALIŞMAK İÇİN — Tahsilli temle bir fenç Ü aramakladır. Arzu edenlerin 43303
SATILIK FRAK — Avmpada (11-kllrolu İçi bütün İpe»! 1.78 boyunda nz müstameldir. MÜrııcuııi: Taksim Ab-dülhakhnmit cnd. 64/3 64 — 1
MÜHİM TIRSAT — Yolculuk doia-yıslyle yalak odııaı otU Lui XV 3 kapılı aynalı gardrop. 2 komodin ve Uvoboau 850 liraya. Beyaz 1 karyola bronz 35 liraya. Adres- Ordu istasyonu Harbiye Meyve sokak 11 No. 11 M — X
SATILIK — .RÜBNER. markalı piyano, Diamant» markalı bisiklet ve posta pulu koleksiyonu. Ehven flat-e satılacaktır. Her gün IS - 20 arsında Beyoğlu Postacılar sokak Sanlı Atarla Ap 20/7. 94 — t
ÇOK KELEPİR — !HT (Ptefect -Fordı hususi oolmobil çok yeni hallerin taksiye müsait maki Ura Bahceknpı Taj H
İNGİLİZCE TERCÜME — yapabilen ve dıklllo yatan bir JcâUbc İhtiyat vardır, latckltllr tercüme hallerini BcllkbM 19 posta kutuau adrcaine göndermeleri. 44 —
BAYAN ALINACAK — Yarıhaııede telefona bakmak dcere 16-34 yaslarında bayana l( verilecektir. Saat 10 -19 aralı »169 No. ya telefon edilmeli. M —
TARİHİ ESERLERİ — ıtısdet yerlerini tamir, yenilerini j-apürm* cemiyeti başkanlığından: Bayan ve buy memurlara UıUyaç vardır. AtUracaat Yeslldirek Yakut lıan No t 84 — 1
İDARECİ BAYAN — Yeni bir mü-CKteacAln İdaresini basaraesk laluUllı, tercihen daktilo ve lLtan bilir bir bayan alınacaktır. Tel: B44Ö3. 60 —
DIR MÜREBBİYE ARANIYOR — Br> yağındaki bir erkek çocukuna tnatmazelllk yapmak teete iıigiiiace ve Franımcaya v.lkıf hır ecnebi bayan aranmaktadır. Harbiye Kı^fvaıı-aaray onma kat yarülınneye müracaat. Telefon M144. 02 — 2
BIR KASİYER BAYANA İHTİYAÇ VAH — Karakoy Yeşil Bursa tıörck-çiaınc müracaat. 92 —
NAKDİ IIOO0I LİRA TEMİNAT VEREBİLECEK — Bir memura acele İhtiyaç olup kefalet kabul cdtlnıer. Aylık net (115ı liradır; verilecek takip İslerini yapabilecek c-.-âafla olması yarılır. Sahafları saat 9-10 arası Sirkeci Paket postahanesı karyısı No. 70 han kat 2. No. t inşaat Büro-»ulıa müraraat. 102 — l
-
H fi?
SATILIK — 237 model 4 kapılı apor Buik otomobili. İyi vaziyette. Te): 40846 — 52.113. 987
ACELE SATILIK ŞTAYİR MARKA — 48 model kamyon • motörden arızalıdır. Sirkeci «llveıı Diyarbakır 0-Idı mUstecirinc müracaat. 6 — 1
SATILIK BUHAR KAZANI — Pire». 258 Kg. lık boakül ve Fransa el pılan-ya»ı. Galata Tünel Medrese »okok No. 19. 19
SATILIK CAMLIK ARSA — Göztepe İBlasyonunda 20 m cepheli, kuyulu, öııü asfalt cad, ve sahadır. 1322
nn2. Telefon 42351 17
KİRALIK MÜSTAKİL KAT — öaküdar Semuipaaa denize nazır mu-sambnlı, dört Oda- Havagazı, lerkoa. elektrik, Müracaat: Bnhçekopı Htldn-
. SATILIK EV — üiküdMl belediyecini! sokak No, 1 Dört odalı ahşap av İki odM( takrirde bos tealim 7000 liraya aynı yere müracaat. 11
PİYASA MEVKİİNDE - l»ler vaziyetle müstahzarı da bulunan bir lanslllt lâboratuvarı devren acele satılıktır. Müracaat: AKŞAM gazetesinde lUbortluvars rumuzuna 934-
eder. Emlak, ırası atım san vekalet Ijlerlnı kabul eden t İtimadını Kazan mı» otan Suhulet Emlak Zarif Özalp Bcyo(lU Büyükpaımnkknpı kosebagı No- 4-Telefon :42390. 743 — •
S.000 LİRAYA BÜTÜN KONFORU İLE VİLLA — üç- oda. hol, banyo ve saire kâgn- ev inşaatı İM ayda tealim, Tu kaim Krialal gazinom arkasında Milli Emlâkts 82777. 990
AYAZPAŞADA SATILIK VİLLÂ -On iki odalı, kaloriferli, tam jçonfor-lu, Marmara ve boğam naklin manzaralı bir vtlIA satılıktır. Takriben bey yüz metrelik batıçesl yeniden büyük lıısaota da müsaittir. Müracaat' Galatı Bahtiyar lıan No. 30/40 789 - ı
ASANSÖRLÜ. KALORİFERLİ -oda olr daire, ayrıca üç yüz mtl-■rc lolonla muhtelit adetle Içlçe tek odalar kiralıktır Galata ve» ındar Han 418 —' 1
SATILIK HANE — Uflkflpanı Gazi bulvarı üzerinde yarım kâşlr Uçodalı, elektrik, tulumba ve bahçeli vg İçi boyalı iki odası bu» teslim. Müracaat Unkapam Atlamaları Hızır cami sokak » numaralı hanede Nevzad’a 38-leyc kadar, M
SATILIK EV = Çemberim» Kara-bitba sokağı No. 9 ikisi küçük 4 oda, elektrik, su. havagazı, tramvay, otobüse yarım dakika, mevkii güzel, küçük bahçeli ev. Görmek için İçindekilere ve BanıSlı Ceınalnadlr sokalı 12. Tel; 23454 57 —
AYASPAŞADA BOŞ TESLİM -AyUpaŞB Ülker sökak 4 No. İli îdn-Irenl Um konforlu apar!iman l>os Itm altılıktır. 32000 Heı gUn yerinde görülebilir. 58 — "3
İNŞAAT YAPTIRACAKLARA — Her nevi İnşaat. tamirat. UdilAı te- , mlnollı olarak yapılır. !-«•««■ »»«>,.■ kolaylık gösterilir Telefon. 4i«iW Ga-, lala İ'cr?embe pazarı Altlan İtan kal: | 2/6 723 - 1«
Bir Aşk Gecesi
I Yazan: Karen Bramson Tercüme eden: Vâ - Nû t ____Tetrika No. 10 ■
sıoda namussuzdur Âdi bir I hırsızdan daha aşağıdır.
Jacques: i
«— Hakkı varf» diye düşündü.
Kendini temize çıkarmak İçin hiç bir hafifletici sebep bulamıyordu
— En iyi dost... — dedi. — Evet, vaktiyle öyleydik. Lâkin epey zamandanberl, dostluğu-muz büzülmüştü; onu da kabul et mahkemelerde karşılıklı mevki aldıkça benim hakkımda ne kadar «eri, ne kadar şahsi konuşuyordun. Meselâ bugün öğleden sonra...
Luclen, muhatabının sözünü kesil.
— Şimdi bunu münakaşa etmenin sırası değil, ıŞinirll sinirli güldü.I galiba, ciirmünü kuçıik gösterici sebepler arıyorsun? .
Jactıues. samimiyetle itiraf
ÜÇ DAİRELİ — Yüzde on geliri o-lan yeni ve snflam. bir apartıman arnnıyOT. MUrncant İçin telefon 85.2R2 H -
ÜSKÜDAR DA — Ilı «an İyede Çalmacılar sokak 5 No lı evin bahçesi Ifı-M suretiyle acele aallilktıtr. tçin-de lerkon. kuyu vc- lıavuzu vardır. Görüşmek İçin Gömben Bankoya 98/1 müra >.-.ı,-ıt 18, ]
ACELE SATILIK — Gedikpasa Hattat sokak 29 numaralı kargır bina. dört kal. 12 Oda, UfaM. terkor. elektrik, tuvalet, ham imlik. Ayrıca rnn* dükkan oda. Iıavagazii, Üçüncü katlat Nevzado sabahları 12 ye kadar müracaat 92 — 2
SATILIK BOŞ EV — İki kat. altı oda. havagazı, terkos vc lektrildî. Perapalas arkasında Çnlmafncscld, Kuyu sokak Ne. 1/3. Tel: H5OT5,
KAÇIRtLMIYACAK FIRSAT — Sultanhamarn Yentcami Sakalar sokak ve Sultanhamarn caddesi lld eep-hetl eski Flaçopolu ve yeni AST AS. Keçeci Tahsin PorScnrân Mağazaları ıı - 20 ve 31 numaralı muhtelit oda ve salonları navl kfıgır pırlanta gibi mataralar aatılıklır. Fırsatı kaçırmayın. TalalIM; SulUnahmel Birinci Sulh Hukuk mahkemesi 949/37 desya.
DEVREN SATILIK BAKKLİYE — CU't kazançlı olup müşterisi bol. azimet dolaylalyle acele »alılıktır. Kurlu hiç Sipemköy Şahin So. No. 49 Bolluk Bakkaliyesi. 90 — 1
ŞİLE OTOBÜSLERİ DURAĞINDA — Her bfiyke müsait bakkaliye devren satılıktır. Üsküdar SeUnupak cade-sl No. 10/1. Aynı dükkana müracaat. ________________________________101 — 2
AYLIĞI 7& LİRAYA — 3 odab a-partıman katı. Elektrik, terkos. bahçeli. banyolu AllkaH SarayajMi caddesi Lodos sokak No 13. 89 — 2
UCUZ SATILIK EV — Edırnekapı Tekfursanıy ŞMlıane caddesi». Kû-ıı. tanımı ıc- 8h mermer anneli muşamba döyell Paraca İzamı C!i51x manzaralı elektrikli, bol sulu İlci bölük bo$ teslim her gün il den 16 ya kadar. Curnarlcsl. pazar sabahlan okşama kadar görülür- 44 - k
I
VOLKAN EMLÂK — Taksim Fcr(-dlyedc alt kısmı dükkân üstünde üç kat konforlu ayda H00> hra «cllrli npartımaıı acele »alılıktır Talimhane Şchitmuhlar 23. SI - 1
volkan EMLÂK - Tarlaboaı cad- I gelirli -
DEVREN SATILIK DÜKKÂN — içindeki malıyla tülün ve kırtasiye dükkânı acele satılıktır. Centberlıiat Evkaf sokakla Akan berberine müracaat. 8
ACELE SATILIK
Ayçektıdı ıımaralı ||n
tlç kal a »ap bir
bina balıçesl>le bl ılıktır. Her
gün saat on bete kadar İçindekilere müracaat edllnivsi. *2 -
SATILIK VEYA KİRALIK DEPO.
AT EL YE — 570 metre mürabnaı be-erls-lı bina, aynen
DİKKATİ DİKKAT — Senede 12000 ra iratlı Talimhanenin iyi bir yerinde (bol manzaralı lUna ile yapiımm altı - daireli üçer odalı kaloriferli, parkeli, .her dairede telefon ve gayet gılzcl İHer dairesinde moblcst ile beraber
Bir dairesi boo azimet iafayıslle acele satılık Ap, «Fcy- |367 Gagjıfketl karcısında Özet Emlâk Tel 43376
29
SATILIK piyano — Kuyruksuz, gayet İyi. her gun 14 - 39 arasında Aksaray Atatürk Cad. Akdemir Ap No. 70 daire: ». Telefon: 26647.
DEVREN SATILIK PANSİYONLU kibar bir sem-lokantan, pansiyonlu otel anmakta Aran
edenlere evredilmektcdlr.
Müracaat: Sirkeci Muradiye caddesi No ±7. Şeref oteli. Tl: 23731.
5 l
GALATA — Alipasa Dedirmeni su-kojında allında depolu olan 12-14 bina 11.000 liraya acele satılıktır Müracaat- Mıımiırıne cad. No. 108 Tclf. 40375 ST2
BEŞİKTAŞTA — Çau’Va ydktn İki cairell bir djJıesi 1W3 teslim, aylık ISO lira gelirli satılık aparlımaıı. Mü-taraat: 20348 telefon. 42 4
CENÇ KİMSELER — İçin müsait ikalı bl)s teslim aparın" ,l»ır Halle küçük bir piyano satılıktır, dürt katlı. 7 odalı. Aksaray Lânga İnebey mahallesi Ko- _ İ( 000. İki katlı banycl'i çıbejr sokak No, 33 Tuncay apurtıma- _ bollu olan kAgir yen nı kat 2 ye müracaat. X — 1 ^Beyoğlu Sakı-agacı

ACELE SATILIK — 40000 liraya
Bcyglunun merkezi bir yerinde 5700 Hra senelik iradı olan tlukkdnll apar-tıman, Tarl»ba-p 5 kat dörder oda bir tan 38 000 Hra . _____
geniş cepheli jç/hb «o. ı uç oda iki ' Mutavassıt v 14 000 liray*. '
»ddc»i B. 3.
55
BOŞ TESLİM ACELE SATILIK EV - Eyüp. Düğmeciler Oluklubayır sokak* No. 2S. Üç oda. bahçe kuyu, elektrik ve manzaralı. Görmek için ı kapıdaki adrese nazarlık için telefon ile sahibine müracaat
13
SATILIK KAMYON — Şerrole marka 048 model az kullanılın^ kamyon satılıktır. Görmek ve görüşmek Inıl-yenlcrln Akııaray Beykoz Garajına Uç odn. killiır. bahçeli. Kojedclıı bnk-milracaatlnrı. 78 — 1 kal bay HUseyine mClrtutaal. 11 — 1
I;
[etti:
— Evet. Çünkii ihtiyacım var. İBaşka bir erkeğin karısını almak. suçtur, doğru. Ancak pek büyük ve pek hakiki bir aşk, bunu mazur gösterebilir, İşte burada da mevzuubahs olan odur, Ben, Anloinette'l derin bir aşkla seviyorum. Oua karşı bütün vazifelerimi ifa etmeğe hazırım, Kendislle evlonLrinı; eğer.....
Antolnette, heyecanla inildedi: ,
— Ah, Jacgues!
Fakat Lucien, asabi asabi gülmekte devam etti.
— Ya... öyle mİ, monşer?... Pek âlâ doğrusu... O mevzuu da mütalâa ederiz... Birazdan bakarız...
Jacoues. ilâve etti:
— Tekrarlıyorum: Düello İçin de, emrine amadeyim.
— Vay! Emrime amade imiş!
İNGİLİZCE DERS — Kolej mezunu tecrübeli, ciddi bayan. Koleje talebe, hazırlar Ayrıca büyttklarc I ayda pratUc öSretlr. Ûeret 3 Ura Akjuım'da (Kol«jli> rütnuzuna. lf
LONDRALI İNGİLİZ MADAM -İıtglJIzct- muhavere: dersleri verir. Yeni metod. Mr». Wlnnle tstlklAl cad. 430. Yardım Apt. No. 1. ooti — 1
ŞEKERCİLİKTEN ANLAR - Serme yeli ortagu ihtiyaç var k-abında dev-redilebllmlr. İşlek, tramvay durağında müracaat. Tel: 25512. 40 — i
SERMAYESİZ - Az zamanda büyük kSrlar temin etmek istlyen müU-şebbis arkadaşlar aranıyer- P. K. 1505 Galata. 45 —
LİSE VE ORTAOKUL - Talebelerinin matematik ve fizik derslerini kolayca bajarmaları, emin metotlar vc ehven »eraitlc garanti edilir. Ak-tam'da (t, T. 0.) rUmuzuna müracaat. ıw —J
SATILIK ALMAN KURT KÖPEKLERİ — Sekiz, yedi ve üç aylık yavrularla Bolduk, av fino. Rua yavruları. Müracaat Uzunçarçı 277 Şaban kahvesinde KAmll'e. 93 — 2
SATILIK — Gelirli 9 odalı kflrgir ev. İki oda bos. Taksim Sıraoclvtler Hocazade No. 24 Müracaat yeri; İst. Mercan Tıgcılar No. 43. ________________________________91 —
DEVREN ACELE SATILIK DÜKKÂN — Azimet dolayıaiyle acele devren Ifller vaziyette dükkân. Müracaat: Mısırçarjısı No. 51 Baharatçı Mustafa Akın. 90 — 2
ERENKÛYUNDE — S oda mutfak, bıuıyo, 1930 metre üzerine etrafı duvarla fevrllmij içinde so den fazlı kümesi her elns tavuklar ördekler lündllcr tavşanlar muhtelif cins KÜvcrcinlcrıle 14 inek bağlamak için a hırı ay uy e ten 2 oda 2 kuyu 6 h«-vuzlle MUltkıiT. Erenköy Kazasker Cami civarında Hilmi pasa sokak No. 6. Telefon 02417. 88 —2
KİRALIK OPA — İki bekâr erkek IçlA mobllyetı ve manzaralı bir büyük oda kiralıktır. Nıtatılajı Kodaman cadedsl Dikmen Apart. £0.'2
69 - 2
TAVUK MERAKLILARINA - Rot. Llgorn. Hint, Nemse, SUzckı. Brahma, ispenç. Hacıkadıra. Berç ördekleri, tavşanlar, güvercinlerin muhtelif cinsleri, acele satılıktır. Oaman-beyde Nargıteciyan er.-.ahanesi karsısında. Piyano ve Kanarya sergisine müracaat Telelon 82417
01 —T
İNGİLİZCE TERCÜMELER — İngilizceye vakıf üniversite mezunu bir genç, her türlü ticari. Itbbl. ve veterinerliğe ait tercümeler yapmaktadır. Dolapdere caddesi. No. 267. Kal I. Pangallı. 80 — 2
BİRİNCİ SINrF — Ve süratli İngilizce - Türkçe - İngilizce İter nevi takat bilhassa teknik tercüme Ljlen-Tcl. 46247. 7a — 2
İNGİLİZCE DERS ALMAK İSTl-ifENLERE — High Schooi mezunu ve İngilizceye bihakkın vakıf. Kadıköy cihetinde oturan bir Dayan saati 2S liraya d t ra vermektedir, Arzu edenlerin Ak«am'd» R- T. rütnuzuna yazmaları. 72 — 3
İMGLIZCE DERS ÜCRET I LIHA— Bir Türk bayan öğretmen ortaokul. HM, (lııjverslle talebelerine; direnmek. veya ilerletmek izliven bayanlara Kadıköyde evinde dera vermektedir . i militanlarda muvafafkıyci garantilidir. Aksunda 'Englüdı- rumuzuna mektupla müracaat.
TL — 3
2
BEYOĞLU — YenUehlr Dereotu cııdılc.sindc küse biifindtı altında kalı-UYGUN FİATLE KİRALIK EV — vclıaiıesi olan bitişik kâıkir hane Ereııkhy EUıemefcııılI caddesi No. 53. ucuz Halle satılıktır. Karsınıhd bki berber bay Mchmede müraünttt.
Tl — a
Ne kadar alicenapsın! Ceketin yenini delen bir kurşun ve el sıkışmak! Hayır, azizini! Böyle bir teklif İşime gelmiyor! Zaten düelloların da modası geçti. Pek ucuzladılar. Benim İstediğim pek başka bir şeydir. Ödenmesi iktiza ecen bir borç var! Benden çalınmış olan bir şeyi, birinin bana ödemesi lâzımdır. Benim yuvam yıkıldı. Saadetim yıkıldı. Sevdiğim her şey elimden alındı. Bil Um. A-yaklar altında çiğnendim. E-vet, birinin bütün bunları bana ödemesi lâzım geliri
Antolnette haykırdı:
— Sen, hiç bir zaman beni sevmiş değilsin! Sabahtan akşama kadar acı acı serzenişlerde bulunulmasına ben aşk diyemem. Bıktırıcı kıskançlıklarınla bana hayatı zehrettin. Evlendiğimiz günden beri bu hep böyleydi. Halbuki aşk dedikleri...
Erkek, alçak sesle:
— Mersi!... - dedi.
Hatları tekallüs etmişti; yüzünden geçen ifadesi okunuyordu. Artık İnsanlıktan çtk-tnış bir hali vardı. Emsalsiz bir
ıstırap çektiği belliydi.
— Mersi... - diye tekrarladı. - Ben. aşkın ne demek olduğunu biliyorum. Maalesef, aşkın ne olduğunu sana ben öğretemedim, başkası öğretmiş. Ben, bu hususta çok çabaladım, muvaffak olamadım.
Antolnette. bu mustarip, perişan erkeğin manzarasından müteessir oldu. Lucfen’ln cehennem azabı içinde olduğunu ilk defa farkettl, Demek bu a-dama karşı haksızlık etmiş? üzün zaman aynı dam altında yaşamış, evlât sahibi olmuş İki insanın birbirini asla tanımaması ne acı!
Büyük bir heyecanla dcdıl ki:
— Beni sevdiğini asla göstermemiştin, Lucien! Sevdiğini anlayamadım. Bilâkis, bazan gözlerinde kin ifadesi okudum. (Gayet tatlı, gayet sevimli bir sesle İlâve etti:) Eğir sana ıstırap çckbirdhnse, buna cidden pek müteessirim... Pek, pek müteessirim... Affını diliyorum.
Lucien, gevşememek için gayret sarfettl. Evlendiği günden beri böyle tatlı bir ses İşitmemiş ti.
vtüTi.rcızniKj
İNGİLİZCE ÖĞRENMEK ISTIYEN-LERE - EnglUh High School mezunlarından bir Türle kızı. Lise ve Orıs» okut Öğrencilerinden İngilizce dili zayıf olanlara 2.5 liradan ders vermek Icdir. AKŞAM'da K. S. T. rumuzuna 998 -8
İŞE ORTAK ARIYORUM — Faal vazıyetteki dokuma lergâhlaruna be» yorum. Şehremini Scj İt Ömer mahallesi Gündelikçi sokak 3 No. da
Göz Mütehassısı ve Bakteriyolog alınacak Türkiye Demir ve Çelik fabrikaları Müessesesinden ■Karabük»
Mîiessesemiz sağlık koruma servisine bir Göz Uzmanı .bir de Bakteriyolog alınacaktır.
İsteklilerin aşağıda yazılı belgelerini bağlıyacakları dilekçeleriyle en geç 15 Kasım 949 gününe kadar mües-sesemize başvurmaları ilân olunur. 15232
1 — Nüfus cüzdanı
2 —' Terhis tezkeresi
3 _ «Varsa» hizmet belgesi
4 — İhtisas belgesi.
— İlk günden'berl bana azap çektirdin! — diye haykırdı. — Asıl ben senin gözlerinden hep kin okudum. Fakat gözlerinde aşk da okudum. Başkasına karşı bir aşk! Sen bana işkencelerin en dayanılmazını çektirdin. En dayanılmazını!
Jacques:
(— Zavallı! Ne kadar da seviyor!» diye düşündü
Vicdan azabı gittikçe büyüyordu,
AntotneUe'ln gözleri sulandı.
— Bana inan, Lucien... Bu anlattığın hislerinden haberim yoktu. Lâkin sen de bana İşkence etlin. İhtimal, kendin de farkına varmadın. Tıpkı benim zalim oluşumun farkına varmadığım gibi? Kimin daha fazla azap çektiği malûm mudur! Acaba zincirlerinden kurtulmak isleyen kadın mı? Yoksa haklarına insafsızeasına sarılan erkek mi? Bunu ölçüp biçip tâyin etmek güçtür zannederim. Biz ikimiz de bedbaht olmuşuz, Lucien. İşte, hakikat budur. öyleyse niçin evli kalmalı? Çok rica ederim, bana hürriyetimi ver!
Lucien. yine tarif. İmkânsız
bir hiddete kapıldı. Ah, namussuz kadm1 Alı namussuz kadın! Demek kandıracak! Demek işin İçinden bu kadar kolaylıkla sıyrılmak isteyecek! Demek hürriyetin! versin, boşasın ve kendi ıstırap çekerken, karısı âşıkma gitsin, onunla mesut olsun! Kocasının en iyi arkadaşiyle! Bu alçakla! O haydutla! Yok, yok! işte bu olamaz!... Bu kadarı söyletmesi bile nahoş! Kendinin ceza, onların mükâfat görmesi olamaz! O. ııe yapacağını biliyordu zaten' Saadetinin intikamını alacaktı. Bu orospu anneden kızını kurtaracaktı!
Yumruklarını sıkarak, kolla-riyle havada şekiller resmederek odada dolaştı, durdu. Aynı zamanda haykırarak:
— Senin bana çektirdiklerinin haddi, hududu yok. Şimdi öç almak sırası benimdir, Hayatımda ilk defa zalim olmak zevkini duyuyorum, «ödemeniz iktiza eden bir borcunuz olduğunu* söylemiştim. Evet, ikinizi de mahvedeceğim.
Antoineltc'in karşısında durdu.
— Sevgili karıcığım! Yüziinün hatları allak bullak oldu. Bu
dehşete kapılmış manzaran karşısında fevkalâde bir zevk duyuyorum. Şu anda hiç güzel değilsin. Daha iyi. Çünkü yapacağım iş kolaylaşır!
Jacques’a döndü.
— Şimdi, sevgilini şurada gözlerinin önünde öldüreceğim!... Yaşamak zevkin de mahvolacaktır. Sen de azapların en büyüğünü çekeceksin.
Antolnette, korkarak haykırdı:
— Beni mİ öldüreceksin?
Jacques da bağırdı:
— Karını mı öldüreceksin? Çıldırdın mı sen?
— Hayır, asla çıldırmadım. Bundan dolayı beni hiç kimse terin etmeyecektir. Bîr erkek kamını yabancı bir erkekle yakalayıp öldürünce adalet karşısında ucuz kurtulacağından emindir. Sen de bunu benim kadar biliyorsun, değil mİ? (Hain bir tebessümle ilâve etti:) Hattâ senin değerinde bir avukata bile ihtiyacım yok. Ama. öldürmek için acele de etmiyorum İntikamımın zevkini alacağım!
Tabancasını cebinden çıkardı. Antohıette’c nişan aldı.
(Arkası var)
26 Ekim 1949
AKSAM
8ahlfe 7
HER AKŞAM BİR HİKÂYE
Sönen ü

Böcek yetiştirme
RADYO
Lübnan mektupları
(Claris, Polün gözleri İçine bakarak:
— Fol bugün ne kadar değişmişsin. Bana bir şey söylemek İstiyor fekat cesaret edemlyor-muş gibi bir halin var. dedi.
Pol başını yero eğerek cevap verdi:
— Keşfin doğrudur Klaris: Sana söyliyecek hem sevinçli hem de acı bir haberim var: Bir müddet İçin birbirimizden ayrılacağız.
____ Sevinçli haber dediğin haber bu mu Fol?
— Hayır Bu üzüntülü tarafı Memnuniyet verici ciheti, Amc-rikaya staja gideceğimdir. Bir kaç güne kadar diplomamı alıyorum. Derhal de *Amerika.va hareket etmem lâzım- Yabancı bir memlekette senden uzak bulunmaklığım benim İçin ne acı bir şey olacağını takdir edersin.
1 Fakat bir daha bulamıyacağım bu fırsatı, tepmemek gerektir. İstikbalim buna bağlıdır.
— Ne kadar müddet orada kalacaksın?
—İkisene!
Klaris hazin bir eda 11c:
— İki yıl mı? Koca bir ömür dese ne...
____ Evet Klaris! Fakat bu müddet zarfında kalbimden bir an bile eksUmİyeçekstn. Şayet gitmemi münasip görmüyorsan, ..
— Hayır, hayır! İstikbaline mâni olmağa hakkım yok! Avdetini bckliyeteğim Pol.
— Ne İyi kalbi isin meleğimi
Fol bir kaç gün sonra hareket etti Kalbi sevinç ve ümitle dolu idi- Amerikada staj görmek onu yükseltecekti. Polün birinci emeli, büyük bir doktor olmak, hayatini tıbba ve İnsaniyete vakfetmekti. Üniversiteye girdiği günden beri, bu idealle yaşamıştı. İkinci arzusu da hakiki ve samimi bir aşk Ue sev mek ve sevilmekti Klartaten ay nl irken:
— Güzelim, iki sene çabuk geçer demiş genç tas da içini doldnran elem ve ıstırabı güçlükle raptederek:
— Seni bekliyeceğim Pol! Günleri birer birer sayacağım ve mektuplarının bana vereceği teselli ile yaşıyacağım cevabını vermişti.
— Sana sık sık yazacağım. Allaha ısmarladık meleğim.
Bir kaç buse, bir kaç göe yaşı ve ayrılış!
Sonra bitmez, tükenmez bekleme faciası başlaoı. Klaris, zöy lediği gibi hakikaten günleri birer birer saymağa başladı. Her gün. takvimden bir yaprak koparıyor:
— Beni sevgilimden ayıran günlerden biri daha eksildi diye sevini yordu-
' Pot, haftada sevgilisine iki bazen üç mektup gönderiyor, stajı hakkında izahat veriyor, günden güne terakki ettiğini, profesörlerden birinin kendisine büyük bir yardım ve sempati gösterdiğini bildiriyordu. Hayatı tetebbu ile ve sevgilisini düşünmekle geçiyordu. lOarls. her mektuba, bir çok defalar okuyup e*berliyor, öpüp gözlerine sürüyor o da çok urun mektuplarla, hayatını en küçük teferruatına kadar Pöle bildiriyordu.
Zamanla mektuplar, seyrekleşmeğe başladı. Pol, uzun ve mufassal mektuplar yerine iki üç haftada bir, bir kaç satırlık mektuplar gönderiyordu. Nihayet mektupları da kesildi. Klaris. Polün bir arkadaşından cırı un hakkında malûmat İstedi. Fakat o da genç kızın endişe re ıstırabını teskin edecek bir cevap vermedi.
Klaris, Pola yeis ve atirapla dolu bir mektup yazarak bu anlaşılmaz sukutun sebebini zordu. Pol bu mektuba, kısa ve softuk bir cevap verdi Delikanlı, artık dönüşünü beklememesi lâzım geldiğini, hayatını istediği gibi tanzimde serbes olduğunu onu boş ümitlerle oyalamaktan he hakikati acı da olsa bDdlr-Bicfti bir borç addettiğini yazıyordu.
Klaris bu mektubu alınca sönen ümit vc hayalleri, yıkılan saadeti için acı göz yaşlan döktü.
lı görünmeğe çalışıyordu. Mutat selâmlaşmadan sonra aralarında kıs» bir sükût oldu, son ra Pol. söze başladı:
— Klaris, dedi, hareketimden dolayı senden af dilemeğe mecburum. Fakat başka türlü hareket edemezdim. Hayat, daima isteri iğim iv gibi tecelli etmiyor' Memleketten uzak yaşadığım İki sene de sana sadık kalmak istedim Fakat muvaffak olamadım- Delikanlı sıfatı-le geçici bir kaç münasebetim oldu. Fakat Amerikalı mcslckdaşırndan birlle olan mü nasebetimln ciddi neticeleri oldu.
Pol, bu sözleri söyledikten sonra portveylnden kucağında minimini bir çocuk tutan genç kadına alt bir fotoğraf çıkararak Kİ ar İse gösterdi ve İlâve etti:
Henüz onunla evlenmedim. Fakat çocuğu tamdım. Şimdi I Amerlkaya dönüp evleneceğiz. Orada İstikbali parlak bir Jş buldum. Çocuğumu ve İstikbalimi terketmeml, sen münasip görüyor musun?
— Hayır Pol, senden böyle bir şey istemem. Zararı yok. 8ona saadetler ve parlak başarılar dilerim. Ben senden artık hiç bir şey bekletniyeceğlml çoktan anladım ve kararımı verdim
— Sana karşı tavır ve harekelimin çok çirkin olduğunu anlıyorum Klaris!
— Ne ehemmiyeti var Pol? Sonra böyle bir muameleye uğrayan ilk kız ben değilim Allaha ısmarla diki
— Bende bulamadığın saade-
ti başkasında bulmanı temenni ederim Klaris! _____________________ _
Genç kız. İçi kan ağlıyarak devresinde görebilirsiniz, uzaklaştı, kalbinde beslediği son zayıf ümit ışığı da bu görüşmeden sonra tamamile sönmüştü.
Çeviren: A. HİLÂLİ
Amerikada bir laboratuar yeni haşarat zehirleri için sıhhatli böcekler yetiştiriyor
Yazan: Kcneth G. Johnson Science Digest’ten
Wlsconsin Üniversitesindeki Wlsconsin Haşnrat Zehirleri A-raştırnıa Kurulu Labaraluvarı belki de dünyada 20 den fazla böcek çeşitleri yetiştiren yegâne yerdir. Herkesin düşüncesi aksine, çok nazik olan bu küçük hayvancıklar orada sevgi I-le bakılırlar. Bunlar hastalık ka pabllen ve ancak doğru beslenip, kâfi derecede hararet veril dlği takdirde gelişebilirler.
Bu kadar nazik ve ILlmamla bakrının sebebi sıhhatli haşarat yetiştirip onları zehir tecrübelerinde kullanmaktır. Bu lâbora tuvar haşarat zehirleri I-malâthaneleri, kimya endüstrileri, vc bu sahada ilgili dİ Cer meseleler için bitaraf bir tec rübe kurulu vazifesini görür. Haşarat âlimi Dr. Georges 3 Kİ d o, haşarat zehir tecrübe tâ-boratuvarı başkamdir. Kendisine İki bütün gün çalışan haşarat âlimi ve İki yarım gün çalışan İşçi yardım etmektedir.
Elde kâfi miktarda haşarat bulundurmak lâbora tu varın on büyük vazifesidir. Her gün lfi-bo ra tu varın 8,000 büyük sinek. 1.000 güve, 500 ağaç biti, ve yüz lerce hamam böceği, at böcekleri, kırmızı örümcekleri ve bun lara benzer haşarat yetiştirmesi lâzımdır. Bundan başka bunların ihtiyaçlarını bir kaç haf ta evvelden hazırlaması lâzımdır. Lâboratuvarda her an her cinsten böcekleri her büyüme
lordan da gıda alırlar. İstenilen büyüklüğü alınca bunlar böceklere yem olurlar.
Lâbora tu var her tip böcek ze hiri tecrübeleri yapar. 8u dezenfekteleri, yağlı dezenfekteler, toz maddeler, zirai kimya maddeleri va.
Haşarat öldürücü ilâç sahasında ancak bir kaç Standard tecrübe metodu olduğundan denemelerin çoğu Dr. Kldo ve yar dınıcılan tarafından İnkişaf et tirilmiştlr. DDT bombalan İki şekilde tecrübe edilirler. Birinci şekli haşarat bir odaya konur ve sonra bomba patlatılır, Bu olayda haşarat dumandan maada zehiıi yerden ve duvarlardan da kaparlar. Bu duvarlardan kapmayı önlemek için bir tulum ba Ue zehlrl duvarlardan çeker ler. Bir müddet için dumana mâ ruz kalan böcekler başka bir yere alınır ve 24 saat sonra ölüm miktan tesbit edilir. Haşarata karşı mahfuz edilmiş paketler, ipler, kumaş ve halılar lâboratuvar da bunlara zarar verebilen böceklerle beraber konularak tecrübe edilir.
(Baş tarafı 5 inci snhifede) muştu; ve dunun hâlâ da beyledir; valiler bir uşak, ordu subayları birer köle ve hâkimler İse birer simsardan başka bir şey değildirler; birçok defalar Başbakana bu durumu tasfiye etmesini, uşak valllenten, köle askerlerden ve simsar adtlyecl-leden İdareyi temizlemesini söyledimse dc ameli hiçbir şey yapılmadı; hep vait ve vaid ile İş yatıştırılmak istendi; ve işte bugün içinde yuvarlandığımız anarşi çukuruna yuvarlandık; yuvarlanıp gidiyoruz. Mamafih ben Başbakanı sever ve takdir ederim; bugünkü şartlar altında ondan başka bu hükümetin başına geçirilecek başka bir devlet adamımız yoktur. Bundan dolayı kendisine güven oyu vereceğim.»
Başlangıcı İle sonu bu derecede birbirine zıd olan bu nutuktan sonra en yaşlı ve muvakkat reis olan Jorj Zuveyln, eline aldığı bir kâğıdı okumağa başlamak istedi. Fakat Başbakan kendisine bazı işarelter yaptı; Başbakanın dostlarından ikizi kulağına eğilip bir şeyler fısıldadılar ve bir iki dakika evvel de Meclis hademeleri mebusların rahleleri üzerine konmuş olan bir

BULMACA
Haşarat zehlrl denemeleri Wisconsln Lâbora tu varının yap lığı işlerden biridir. Kurul 1925 tarihinde fen araştırmalarına yardım İçin Wısconsln Üniversitesinde kurulan kazançsız bir müessesedir. Müessese, Profesör Harry Steenbock'un bazı yiyecek maddelerinin uitra-violet şualarına tâbi tutularak vitamin D ile doldurulduğunu buluşu sayesinde İlerlemiştir. Bu buluşun paten tası alınmış ve Kurulun Uk patentaa olmuş tur. O zamandan bert başka pa tentalar da kurula verilmiştir.
1948 tarihinde kurul, üniversitenin yanında yen! bir lâbo-ra tu vara taşınmıştır. Vitamin çalışmaları, maden analizeierl, fertlllzc ve yiyecek maddeleri anallzeleri ve bakteriolojlk kontrol da Lâbora tu varın şimdiki
Bu müşkülpesent misafirlere yiyecek hazırlamak ta çok güç bLr meseledir. Meselâ bezelye bitine bezelye bitkisi yediğinden, yumuşak ve sulu bitkiler verilir. Bunlar ayn bir odada 60 derece Fahrenhelt hararette tu tular Çünkü bu sıcaklık hem böcekler hem de bitkiler için 1-yidlr Diğer çeşit bitkiler de masa üzerinde sterile edilmiş parlatılmış mikalar İçerisinde yetiştirilir. Bunlar 14 saat güneş ışığı veren lâmbalar vasıtaslyıe enerji alırlarken sulu pamuk servlslerindendir.
YENİ YAYINA
Pol, iki yıl geçtikten sonra sonra memleketine döndü. Kla-rla bunu öğrendi. Fakat kadınlık gururu onu gidip gösmesine mâni oluyordu. Pol. genç kızdan bir mûıâkat talep etti. Bu görüşme. ikisi için de üzücü oldu Gene kız. güçlükle göz yaş-
* Itırını rnntr-rllvnr

İşletmeler Bakanile miilâkat
(Baş tarafı 1 ncl sabifede) tarda Ln'lkâslan bakımından fi atlerl muayyen bir seviyeden yu kan çıkanlmıyan maddeleri istihsal eden müesseseler bittabi flat tesblt! politikasına göre çalışmakta ve aldıktan netice de buna göre taayyün etmektedir.» Maliyet düşürülemez mi?
Bakan Münir Birsele soruyorum;
— Maliyet düşürülerek hayatın ucuzlamasına bu Bakanlık hizmet edemez mi? İlk hamlede nelerin maliyetlerini indirmek için tetkik ata girişmiş bulunuyorsunuz?
Cevap veriyor:
«— Bir defa umumi olarak şunu söylemeliyim: Devlet müesseseler!, iddia edebiliriz ki bu gün hususi mûesseselerden az değil, fakat fazla rantabl bir çalışma yapmaktadırlar. Filhakika devlet müessesçi erin İn, istihsalde keyfiyet bakımından iyi kalitelerde mal çıkarmak, m e m ur ve İşçileri için hususi teşebbüslerin yapamadığı derecede faydalı yardımlar yapmak, aynca muhitlerine de yararlı hlanetlerde bulunmak gibi çalışma şartlannın İcap ettirdiği geni? nı asımlarına rağmen ran tablltelcrl her gün daha iyi duruma girmektedir. Her miiessc-senln, büyük halk kütlesinin ihtiyacına cevap veren maddeleri; iyi, fazla ve ucuz elde etmesi İçin arlan bir gayretle çalışılmaktadır. Bu cümleden olarak son zamanlarda yapılan bazı flat indirmelerini zikretmek isterim:
Bu sene temmuz başında bütün pamuklu çeşitlerinde ortalama olarak yüzde 10, yünlülerde de ağustos İçinde yine yüzde 10 flat indlımest yapılmıştır. Aynca piyasa icaplarına göre gereken münferit indirmeler de yapılmaktadır ve ramam geldikçe yapılacaktır.
Yine bu yıl eylül ayında kâğıt öatlerinde bazı İndirmeler yapılmıştır. Kütük demir flitlerinde de eksiltme yapılmıştır. Demin de İşaret ettiğim gibi kalitede iyilik, flatte ucuzluk esas hedefimizdir ve bu hedefe
Yeniden açılacak fabrikalar
İşletmeler Bakanından, yeni fabrikalar açılıp nçılmıyaeağını, bu arada yeni ilâvelerle hangi fabrikaların genişletilmesinin düşünüldüğünü de öğrenmek (s tedim.
B. Münir Birsel, suallerime şu cevabı veriyor:
«— 1952 yılına kadar Sümer-bank ve Btibnnkça yapılacak yeni tesisler İçin hükümet bir program hazır.ılnııştır. Ayrıca 1952 den sonra yapılacak yeni tesislere ait program üzerinde de şimdiden çalışılıyor. Evvelâ 1952 ye kadar yapılacak yeni tesislerin mühimlerini anlatayım:
KreğUde 5616 İğ Ue bir dikli İpliği fabrikası. Erzincanda 15.000 iğ ile bir ipek fabrikası, rikası, Diyarbakırda 50 tezgâh ve aynca yıkama teslsatile Denizlide 15000 İğ İle İplLk fabrikası. Taşköprüde 2952 iğ ve 80 tezgâh İle kendir ipliği, sicim ve kanavlçe fabrikam ki ceman ye ti iden beş fabrika 1952 ye kadar kurulmuş olacaktır.»
Genişletilecek fabrikalar
İşletmeler Bakanı. 1952 ye kadar genişletilecek fabrikalar hakkında da şu malûmatı vermektedir:
«— Bakırköydeki fabrika 20976 iğ ve 130 tezgâh İle tevsi edilmektedir. Bu İş yakında bl- | teccktir Genişletilecek diğer te-1 sisler arasından da — ki bun- ' lann hemen hepsinde işe baş-ı lanmıştır ve bir kısmı da biti-! __ ______________________
rilmck üzeredir — mühimleri-[ de İlâve olunacaktır.
n) şu suretle .«aralamak mânı- vc seHaloz
kûndür; 32644 iğ ve 864 tezgâh gelince; İzmit selliilaz sanayii ile İzmir Ha kamnar fabrikası-1 .__________ . . . .___
ı —
1 —
karşı muhalefet gönden güne artmaktadır. Hükümet hakikat İnhisarı elinde imiş gibi hareket edeceğine, kulağım muhalefete meyleden halk mütaleba-tina çevirsoydl daha İyi olacaktı; hükümet, mebusların hususi menfaatlerine hizmet etmekte. mebuslar da sükûtiarlyle hükümeti mükâfatlandırmaktadırlar. Birçok demokratik kanun projeleri Meclis komisyon dosyalarında uyutulmakta, halbuki halk bunla nn bir an evvel kanunileşmesini arzu etmektedir. Cumhurbaşkanı açılış nutkunda (21 eylül 1949) adaieft müsavat ve kanun devrinin o-çıldığından nahsetmlşti; eğer bunu yapacak bir durumda değilse Meclis feshedllmelldlr ; bununla beraber ben hükümete güven oyu vereceğim.» Arzettlğtaılz gibi, bu yazılı nn tuk bir zabıta sürat ve çevikliğiyle toplattırıldı ve okutulmadı; nutuk sahibi de sesini çıkarmadı; reyler toplatıldı; 9 aleyhte ve 4 müstenkife karşı hükümet Ozasının S reyi de İçinde olduğu halde) 34 reyle güven kazandı; yeni Bakanlar, Başbakan ve dostlan, bu başarı karşısında tebrik makamında w.—. kucaklaştılar; öpüştüler; Baş-takım kâğıttan» gene Başbaka- bakanla Dışişleri Bakanına Kanın sert ve kati bir İşaretiyle hlre toplantılarında başarılar kaşla göz arasında toplayıver- dilediler.
diler; bu toplanan kâğıtlar İh-! Meclis boşsan ve İdare heyeti Uyar muvakkat başkanın bir seçimleri yapıldı; başkanlığa nutku İdi; birkaç mebus açık-1 gene eski başkan Sabri Kamada gözlük ettiler; ve bu kâğıtlar- , seçildi. İhtiyar muvakkat baş-dan bir kaçını saklayıp gazete- kan makamı kendisine devre?-lere verdiler: gazeteler ertesi gü tl. Kucaklaşıp öpüştüler; İşler nü başkan (Jorj ZuveylnHn bu gene eskisi gibi seyrine devam nutkunu aynen yayınladılar; bu eyliyor; muhalefetin, matbna-nulku gazetelere veren mebus- (tın. halkm hamleleri neticesi» lann kim olduklarını tahkik 1-çtn Başbakan anket yapılmasını emretti, fakat müspet bir netice çıkmadı.
(Jorj Zuveyln) diyor kİ: «Yaşım sekseni geçkin, yarım asırdır ömrüm hep hükümet idari makamları ba şmda ve lem.riU meclislerde. geçti .söyllyeceğtin «özler acıdır; j rılldan ziyade öir‘
belki size dokunacaktır: “ *“
ne yapalım ki bunlar, milletin halk Yahudi tehlikesine fikir ve arzulandır; hu» _
hiçbir vakit mitlerini -
getirmemiştir. Milletin işleriyle bkr hakikat olmasını diledikleri candan, yürekten ve samimi o- halde, Maruniler. Mesihıler larak ilgilenmen.İştir. Hükümet (Hıristiyanlari birleşmenin ta-yalmz bir şeyde muvaffak ol- camiyle aleyhindedirler. Bun-rnoştu; o da birçok dolaplar çe- »ar diyorlar ki: «Bu birleşme vlrerck iktidar kolluğunda kal- sonunda ortaya çıkacak doüua, m ak » Vâkıa memleketimizin (>n milyonluk bir Müslüman A-dışarıda temsili, para anlaşması, rap devleti karşumsa küçücük ve Taplayn mukavelesi gibi bazı Lübnan devletinin hail ne ola-başanlar kaydetmişse de bun- DS”“ 'nAran
lor bize çok pahalıya mal edilmiştir; devlet hâzinesi israf lan yürekler acısıdır: bizde hâlâ bir Sayıştay yoktur; hükümet basan bir kalkınma yapar gibi o-
hitabe sinde
kaldı.
Suriye - Irak birleşmesi
Lûbnanuı Müslüman ve Hıristiyan halkını hâlen en ziyade meşgul eden mesele, yukarıda arzettiğlm. parlman oyunla-
fakat leşmeıd meselesidir Müslûmoiı , mmeuu ' —- kanl
hüirûmeç'müttehit kuvvetli bir cephe yerine' t^fkü etmek üzere ba birliğin . . . 1 Kl — H 1 art

Askerlik
Beşiktaş As. Şubesi Başkanlığından:
Harb malûlü subay ve erlerle şı hjrt yetimlerinin senelik yoklamaları aşağıda gösterilen günlerde yapılacaktır:
24 10/949 pazartesi malûl subaylar.
25/10. 949 salı malûl subaylar.
Tutun ikramiye ciudanlarile birlikte.
26 10 949 çnrşamba şehit yetimleri
27/10 949 perşembe şehit yetimleri
Tütün ikramiye cüzdanları, nüfus cüzdanları ve resmi sene Uerlie birlikte.
28 10/949 cuma tr.alı'ıl erler. Tütün İkramiye eusdanlarile birlikte şubeye geleceklerdir.
hakkında da Bakan Münir Birsel demiştir kİ:
, e— Gemlikteki simi İpek fabrikasının kapasitesi bir misli arttınfaçaktır. Bunun Içfn işe ' başlanmıştır. Ayrıca bu labri-kaya, suni yün. şeffaf kâğıt ve karbon sülfürü ırtiiıs&i tesisleri
cak? Böyle mühim ara!. soğrafl, siyasi ve dini vaka karşısında (Lübnan) tobiatlyle müteessir olacaklar. Bundan dolayı Lübnan hükümeti ne yapıp yapıp --.Arap devletlerinin statükoyu luyor amma sonunu getlreml- muhafaza etmelerine varan bir yor; mebusların manevraları, siyaset taklb etmelidir- ve L'.ıb-Isteklerinln çokluğu ve değişik- i «anın en büyük Manın! PatriM-tiği, en hassas zamanlarda nin şu akidesin! de tekrar ct-bunların silâhlı gösteriler ter-' inektedirler: «Kudüs Yahudl-tib ederek hükümeti daimi bir lerin. Hicaz Müslümanların ve tehdit altında tutmaları her te- “ ujUr-nb—r™»
rakki yolunu bire kapatmaktadır; hükümet memnu silâhlar taşınmasına hem kendi ve hem de mebusların menfaatleri namına müsaade etmektedir; nazari alanda hükümet hariş (esrar) zlraatlne karşı savaşıyorsa da ekseri zamanlarda nüfuzlu ban şahsiyetler! renelde etmemek İçin bu zira ati bilvasıta teşvik etmektedir; bu şartlar ( toplantısından gelen son hanlında meclisin Is ha var, ha —*— “—'— ’—*■ *■*•*—-
yok; sahih ve tam mânasiyie bir millet kürsüsü yoktur. Bu kürsü sokak gürültüsü şeklinde ve hükümetin üzerinde bir tazyik vasıtası olarak mevcuttur.
«Meclislinize ve hükümetine
Lübnan Hıristiyanların vatanıdır.»
Başbakan Riyati Beyin Müslüman olması dahi bu yukarı İd mülâhaza dolay isiyle göze batmakta ve kendisinin Arap devletleri Birliğine karşı dini ve milli duygulara kapılarak bir Manini kadar sert davranmamasından korkulmaktadır.
(Kahire) den Arap Birliği
herlerden, Suriye - Irak birleşmesi maddesinin birliğin gündeminden çıkarıldığı öğrenllmiı ve bu haber Lübnan Mctihi muhitlerinde muvakkat bir sükûn doğurmuştur
Sakir ÇEÇEN
İle İzmir Halkapınar fabrikasının tcvslan tamamlanması, 20160 ife ve 202 tezgâh İle Bursa Merinos Fabrikasının tevsii 50 tezgâh he Hereke fabrikasının genişletilmesi 1952 ye kadar tamamlanacak işler meya-nmdadır.»
Sunî elyaf, kâğıt ve tesisleri
Yine >952 yılma kadar tesisleri Ltvrt olunacak müesseseler
müessesesintleki tesisler 21000 tonluk kapasiteden 45500 Itnpa siteye çıkanlacuk hale getirilecek ve buraya hâlen imal edilen çeşiUeıden başkalarını yapacak tedsier ilâve olunacak Lir.
Çimento mevzuunda da iatin-
saU arttırma yoluna gidilmekte i .
dlr. SlVM CliTCDto «alsadı rn kırçuk Mta: 1« Wı>±lld baba, uç sene evsel
50 bin tonluk kapadtulnl tu ken.llsîn,len be.) ya5 bâjnk ble kola K>M«ek evtemnl» «
200 bin tona rıînrmak İçin bu ««enleme bir bu çoeusu duajaja ceUnlaUr. lııbama bana ftıhrika rla ■»rnır.lelilmekteıiır » çocuğu görülüyor._______________________________________________
Created by free version of 2PDF
Fahlfe B
2G Ekim 1949
(NORVEÇ)in MAHSUL3
MORİNA BALIK YA6I
HAŞAN
D®p©sıu Laboratuarına
Gelmiştir. Şayanı hayret ucuz fiyatlarla toplan ve perakende satışa arzcdilmlştlr.
İstanbul Telefon
Başmüdürlüğünden
Başmüdürlüğünden:
idaremiz ihtiyacı için aşağıda cins ve miktarları yazdı 23 kalem malzeme satın alınacaktır. İşbu malzemeleri vermeğe talip olanların vahit fiat itibariyle verecekleri teklif mektuplarını 31.İ0.949 gününe kadar başmüdürlüğümüz levazım Amirliğine tevdi etmeleri. (152171
Nikel saç
İdaremiz ihtiyacı için aşağıda cins ve miktarları yazdı 23
kalem malzeme satın alınacaktır. İşbu malzemeleri
vermeğe
talip olanların vahit Hat itibariyle verecekleri teklif mektuplarını 3l.i0.949 gününe kadar başmüdürlüğümüz levazım âmir-
ilgine tevdi etmeleri.
Nikel saç
Demir Uma;
\£ûxon:
Diplomat
Seyahat cflolayısile
25000.— LİRAYA SATILIK FABRİKA

0,20 mm. kalınlığında
0.50 » >
0.80 > >
1 » z>
1,20 » *
Pirinç çubuk:
5X45X3300 mm.
5X65X3300 »
8X50X3480
3,5X10X3400
3.5 mm. kalınlığında
6. • *
9, » »
2. > >
6.5 » >6 köşe
1X15 bombe başlı pirinç çivi
Bakalit çubuk:
200 kilo
550 »
275 ».
50 •
300 »
20
4 mm. kalınlığında
6 »
8 > •
10 * »
Bakalit levha:
4 mm. kalmtığında
5 » »
0 > >
220 kilo
275 »
300 »
X-
(152171
Deniz kenarında vc piyasanın en İşlek yerinde, Otoma- I tik presleriyle torna, büyük küçük elektrikli matkaplarıyla, ■
................................................... müstakil bir I bina dahilinde muntazam bir fabrika devren satılıktır. Ta- B l İplerin Galata Posta kutusu 1791 numaraya yazmaları. I
sıvama tezgâhlan ve dökümhanesi beraber
| Tekel Genel Müdürlüğü İlânları
Evvelce 24.10.049 tarihine müsadif pazartesi günü yapılacağı ilân edilmiş olan 182 ton Hint çayı pazarlığının görülen, lüzum üzerine 7.11.949 tarihine müsadif pazartesi günü saat 15 şe bırakılmış olduğu ve yeniden getirilecek numunelerin bu tarihten üç gün evvel verilmesi lftzım geldiği ilân olunur.
15387
İstanbul Sular idaresinden
İdaremizde tedarikine lüzum görülen 1000 amperilk 2 otomatik şalterin beheri 3500 (üçbln beşyüz) liradan talibi uhdesindedir.
Bunları daha aşağı fiatle vermek isteyenlerin 2-11-940 çarşamba günü saat 11 e kadar kapalı teklif mektuplarını teklif bedellerinin % 7,5 u nlsbetlnde teminat makbuzlarlle birlikte idarenin muamelât dairesine vermeleri.
Bu işe alt şartname idarenin Üzinler servisinden alınabilir. 15352
OSMANLI BANKASI
1TALO MEDİTERRANEAN LİNE LTD. TRİESTE
28 cariye doğru MERSİN-de beklenmekte olan.
S. Antonio vapuru TRİESTE için yük kabul edecektir. Türkiye için umumî acen-talan:
LEVANT EKSPRES T.L.Ş. Galata Anadolu Sigorta Han
Tel: 44791 - 44792
Türk Anonim Şirketi, Tesis tarihi: 1863
Sermayesi:
10.000.00(1 Ingiliz lirası
Merkezi idaresi:
İstanbul — Galata
Istan bulda: Yenlcaml, Beyoğlu, Kadıköy ve Şişlide ve Türkiye nln başlıca şehlrlerlle...
PARİS KUPU
Fevkalâde şık bir yeni
LUTR MANTO satılıktır. Tokatlıyan karşısı Suterazi sokak No. 6 kat 2
Paris. Marsilya, Londra, Mançesler, Mısır, Kıbrıs, Irak, Filistin ve Maverayı Ürdünde.
Şubeleri:
I LÂMBA TEKMİL OTOMATİK
Luxor Fabrikasının 25 cl şenel devıiyesl hâtırası 0-larak musiki severlerin takdirine araedllmck için imal edilmiştir.
Bu müstesna model bulunduğunuz şehir acenta-sıııda ve salonlarımızda teşhir edilmektedir. Türkiye Umumi Acentalığı
NİHAD IŞIK Radyofon Sultanhamarn Havuzlu Han 1.
BAYANLAR
SULFADERME
YARA MERHEMİ
YARA, YANIK, ÇATLAK ve ÇİBANA KARŞI
UNLARI
Besler Kuvvet verir
— BAYANLAR-- I
■ Kürk Mantolarınızı I r
I Uygun Kürke viııden
I alınız. Çünkü fiyatlarda R W
■ ucuzluk ve ödeme şartla- I
■ nnda suhulet göreceksiniz I :
I İKapalıçarşı Kürkçüler No. 37j

[- Umumî Mağazalar
Türk Anonim Şirketi İstanbul Mûdiriyetiııdcn • Unkapanı Depomuzda İşler halde bulunan
BİR FORD va ÜÇ 8EDF0RD KAMYONU satüıktır. Görme* için Depoya, flat hususunda Dördüncü Vakıf Hanında Şirket Müdlriyetine müracaat edilmesi rica olunur. Tel: 24029.
MOBİLYALI, KALORİFER Lİ ACELE jCflMMK İLLÂ
Bebekte Amerikan Koleji yanında beş büyük odalı, kalorifer ve sıcak su teslsath, mobilyalı, fevkalâde manzaralı yeni yapılmış villâ acele kiralıktır. Buz dolabı ve bir senelik kömürü vardır. Her gün içindekilere veya 44122 numaralı telefona müracaat.
Gebze Asliye Hukuk Yargıçlığından: 949/141
Dâvâlı Erzurum Toparlak köyünden Fâzıl oğlu Nusret Bine rcan aleyhine davacı karısı Gebzenin Mu s t af a paşa mahalle sinde oturan Hatice Blnercan tarafından açılan boşanma dâvasında davalının gösterilen adreste bulunmadığından gıyap karan çıkartılarak Ilânen tebligat yapılmasına karrar ve rllnılş olduğundan duruşmasının 14-11-949 tarihine bırakılmış oldyğu tebliğ makamına ka im olmak üzere İlân olunur.
6500
Mahkeme, tapu, icra ve noter ilânları
Bedelleri nususi şahıslar tarafından ödencD mahkeme, icra tapu vc noter ilânları gibi resuu ilânlar eskiden olduğu gibi doğrudan doğruya cAKŞAM» idaresi taraf m-dan kabul edilmektedir
L inci sınıl
Verem ve dahiliye hastalıkları mütehassısı
Devlet Denizyolları ve Limanları işletme Genel Müdürlüğü İlânları
15 000 kilo ham kauçuk alınacak
Devlet Demiryolları Merkez 9 uncu Komisyon Başkanlığından :
1 — 15.000 kilo ham kauçuğun satın alınması (kapalı zarf» usulü ile eksiltmeye konulmuştur.
2 — Malzemenin muhammen bedeli 30.150 ve geçici teminatı 2261.25 liradır.
3 — Şartnameler bedelsiz olarak Ankarada malzeme dairesinden ve Haydarpaşada malzeme teslim atma ve yollama müdürlüğünden verilir.
4 — Eksiltme Ankarada İdare binasında malzeme dairesinde
toplanan merkez 9 uncu satınalma komisyonunca 7/11/1949 pazartesi günü saat 15 de yapılacağından İsteklilerin tekilllerl-le kanunun tayin ettiği belgelerini ayn! günde nihayet saat 14 de kadar makbuz karşılığında adı geçen komisyon başkanlığına vermeleri (veya belli vakitten önce ele geçecek tarzda iadeli taahhütlü olarak posta 11e göndermeleri) 15004
İstanbul 2 not lora memurluğundan ! 949/S390
Mahcuz olup paraya çevrilmesine karar verilen 2- adet yazıhane 4 koltuk 1 kanape 2 adet dosya dolabı 2 adet yazı maki-nası 4 adet evrak masası 2 tablo 6 adet sandalya 4 adet klop abajur, 4 adet sigara tablası Galata Veli Alemdar han No. 412 de açık arttırma suretiyle satılacaktır.
Birinci açık arttırması 3110. 940 pazartesi günü saat 11 den 12 ye kadar yapılacak o gün muhammen kıymetinin %75 1-m bulmadığı ta Irdlı de 2 cl açık arttırması 4.11.949 cuma günü saat 11 den 12 ye kadar ayni yerde yapılarak en çok arttırana ihale olunacaktır Talip o-lanların belirli gün ve saatte mahallinde bulunacak memu-!ı rumuza mınacaatlan lifin olu- | nur. 15386 '
Suriye ve Lübnanda
Filyallerl vardır.
Her tilrlU banka muameleleri yapar
çok müsait faiz şartlariie tasarruf ve mevduat hesapları açılır.
Tasarruf hesaplan için ÜÇ ayda bir ikramiye keşideleri yapılır.
Daha fazla malûmat almak için OsmanlI Banka-sı Gişelerine müracaat edilmelidir.
Çocuk hekimi doktor
Ahmet Akkoyunlu
lalınım - lalimbone
Palas Telefon: 82(127
Dr. Sadık Bilgîseven
Muayenehane: Fatllı tramvay cad. Kristal kıraathanesi karşısında Pazardan başka her gün saat 3.30 - 8 arasında.
Ankara Başmüdürlüğünden
1 — Kalecik idare ve ambar binası inşaatına ait mukavelenin feshi sebeblie inşaatın bakiye İşleri 17,10.949 tarihinde kapalı zarf usuliyle eksiltmeye çıkarılmış ise de mezkûr günde talip çıkmadığından Kanunen 10 gün uzatılarak aynı şartlarla açık arttırma ve eksiltmeye konulmuştur.
2 — İşin keşif bedeli 83075,41 lira olup geçici güven akçesi 5403,77 liradır.
3 — Eksiltme 31.10.949 pazartesi günü saat 15 de Ankara Tekel Başmüdürlüğü binasında yapılacaktır.
4 — Bu işe alt proje keşif evrakı ve şartnameler her gün Ankara Başmüdürlüğü muhasebesi ile İstanbul Tekel Genel Müdürlüğü İnşaat şubesinde görülebilir. Bu İşe alt şartname vesair evrakın 4 lira 15 kuruş mukabilinde Ankaradan temini de mümkündür.
5 — Taliplerin eksiltmeye girebilmeleri İçin eksiltme gününden en az «tatil günleri hariç» üç gün evvel Ankara başmüdürlüğüne bir istida Ue müracaat ederek bu İşe benzer 60.000 liralık iş yaptığına dair vesika İbraz suretiyle yeterlik belgeleri almaları lâzımdır.
G — İsteklilerin teminat akçelerini İhale saatLne kadar başmüdürlük veznesine yatırmaları İlân olunur. 15123
Lokman Hekim
(Dr. HAPIZ CEMAL}
Dahiliye Mütehassısı
Divanyolu No. 104 Muayene saatleri Pazar hariç ber gün 2.5 - 5 Tel: 23898
DOKTOR
FETHıERDEN LABORATUVARI (Bakteriyolojik, Biyolojik ve kimyevi tahliller yapılır.
Beyoğlu TaksLme giderken Meşeli Bokağı Ferah Apartımanı, Tel. 40534
BİTTER. SÜTLÜ. FINDIKLI. 8ALBADEML1 tabletleri re muhtelif Fontaıi Çikolata kutularını her yerde oroyma
Created by free version of 2PDF
SAYIN VATANDAŞ
Cumhuriyetin 20 ncı yıldönümünü kutlamak için ihtiyacınız olan şanlı Bayrağımızı miiessesemlzden sağlam, temiz ve u-cuz olarak temin edebilirsiniz. Taşraya 4-d e mel i gönderilir.
Adres: Feyzullah Göçek, Galata, Mahmudiye caddesi No. 106.
___________Telefon: 49161, Telgraf: Feygöç.
Bir daha ele geçmez fabrika ve depo inşasına çok elverişli satılık arsa
Haliçte Defterdar vapur iskelesi meydanına bitişik Sü-merbank Feslıane fabrikası ile Şekerciyan dokuma fabrikaları arasında birbirinin devamı halinde İki arsa ayn ayrı ve birlikte çok uygun flotle satılıktır. Biri deniz kenarında 2300 metre murabba» ve dlLğeri Eminönü - Eyüp a- I na caddesi üzerinde 33 metre yüz ve 2100 metre murabbaı , genişliğinde denize 25-30 adım mesafededir. İsteyenler 80826 numaraya telefon edebilecekleri gibi Akşam gazetesinde (Defterdar arsa) rümuzuııa da mektupla bildirebilirler. , _______
İstanbul Sıhhî Kurumlar Arttırma ve Eksiltme Komisyonundan:
Tıp öğrenci Yurdu öğrencilerinin İhtiyacı bulunan 250 a-det palto imali açık eksiltmeye konulmuştur.
1 — Eksiltme, 7 kasına 949 pazartesi günü saat 10 da Ca-ğaloğlundaki Sağlık ve 6.YMd.iüğü binasında toplanan Sıhhi Kurumlar Satınalma Komisyonunca yapılacaktır.
2 — Muhammen bedeli: Bir adet paltonun İmal bedeli 1800 kuruştan olmak üzere tutan 4500 lira olup, ilk teminata: 338 liradır.
3 — istekliler bu işe alt «rtn&meyl çalışma günlerinde Komisyonda görebilirler
4 — İsteklilerin cari seneye alt Ticaret odası vesikası Ue
2490 sayılı kanunda yazılı belgeler ve bu İşe yeter ilk teminat makbuz veya banka mektubu ve ayrtca şartnamede yaralı belgeyi havi olduğu halde belli gün ve saatte komisyona müracaatları. (15168)
Gaziantep ilinden
HUDUDU___________Mahallesi Müştemilat»
Sağı: Buğday Arsası, Yahni Altta; Oda, 31
Solu: Boyacı Camii. Üstte: Oda. 44
Arkası; Sabunhane, önü: Umumi yoL
Yukarıda mahalle, hudut ve müştemilâtı yazılı Kürkçü hanının mülkiyet satışı kapalı zarf usuliyle arttırmaya konulmuştur.
Muhammen bedeli 180000 lira ve geçici teminatı 10250 U-radır. İhale 8 Kasını 949 salı günü saat 10 da Gaziantep İl Daimi komisyonunda yapılacaktır.
Zarfların ihale saatinden bir saat evveline kadar alındı mukabilinde komisyon başkanlığına verilmiş olması lâzımdır. Post ad avâki olacak gecikm ‘ler kabul edilmez. (15138)
İst. Lv. Amirliği İlânları
1—) Or. Fim. İş merkezine imtihanla 400 liraya kadar üc-
retli iki vc 300 liraya kadar bir. ki ceman üç opera tor-Rejisör alınacaktır.
3—1 İsteklilerden aranacak teknik vasıflar:
A — Senaryo ve dekupaj işlerini yapabilmek,
B — Askeri ve sivil mevzuları şahneye koyabilmek,
O — İçeride ve dışarıda her türlü ahval va şartlar İçinde filim çekebilmek.
D — Sesli ve sessiz montaj ve senkron İşlerini yapabilmek E — LıTborntuvar işlerinden anlamak.
3— ) Memur olabilmek için memurin kanununda yazılı evsaf ve şartları hata olanlar 7/11/940 tarihine kadar bir dilekçe Ue Yıldız Harp Akademisinde Ordu Filim İşleri müdürlüğüne müracaat edeceklerdir.
4— ) İmtihan 10/11/949 giinü saat 10 da Oıclu Filim işleri merkezinde yapılacaktır-
5—) 400 lira ücretli filim, operatörlerinden ayrıca filini seslendirme, senkron İşleri ve dublâj rejisörlüğünde hakkıyle anlayanlar tercih edilecektir. 4130-15375

Comments (0)