AKŞAM
Hergiiıı 8 sahife
Çiçek meraklılarına ve bahçıvanlara çayır makine ve makası, a-jı bıçağı, dal makası, hail» İngiliz çim tohumu, Felemenk glayoz çiçek soğanı gelmiş tö satışa arzedilmlştlr.
G. SAPUNCAKiS
Konak Oteli karşısı, Beyoğlu Ankara: Karptç Lokantası yanında.
Sene 30 — No. 10660 — Flatl; her yerde 10 kuruştur.
PAZARTESİ 26 Haritan 1048
Sahibi Necmeddln Sadak — Yan işlerini fiilen İdare eden: C. Bildik — Akşam Matbaası
Millî Eğitim Bakanının gazetemize beyanatı
İlk öğretimi bütün memleket ölçüsünde yayma hamlelerine devam edeceğiz
Köy enstitüleri ve onlara bağlı köy okulları sistemini geliştirmeye çalışacağız. Bunların ilk öğretim dâvasında milletimizin arzu ve ihtiyaçlarına en uygun şekilde vazifelerini başaracaklarına kaniim
B. Tahsin Banguoğlu, terbiye sistemimizi demokratik rejime adam yetiştirecek şekle sokmak gerektiğini söylüyor
Ankara 25 (Arkadaşımız Şevket Ra d o bildiriyor) — Ankaraya yaptığım kısa ziyaret esnasında yeni Milli Eğitim Bakanı B. Talisin. Banguoğltf ile görüşmek fırsatını elde ettim. Bu, hakikaten bir fırsattır; çünkü Meclis yaz tatiline girmek üzere olduğu için ’ Bakanlar acele kanunları tatilden ev-ve heyeti umumiyeye yetiştirmek İçin. Bakanlıklarından ziyade Büyük Millet Meclisi komisyonlarında çalışmaktadırlar. B. Tahsin Banguoğltt İle ancak akşam saat sekizde Ankara Palas'ta buluşabildik. Hükümette, genç neslin ürerine en çok dikkati çeken mümessillerinden biri olan yeni Milli Eğitim Bakanımız, muhtelif mevzular etrafında sorduğum suallere şu cevapları verdi:
Kitap ve imtihan meseleleri
— Bu tatil devresinde İlk meşgul olacağınız millî eğilim meseleleri hangileridir?
— Bilhassa yaz aylarında kitap ve imtihan mevzularlyle meşgul olacağım. Okullarda tek kl&bı kaldıran kanun Meclis kapanmaya kadar her halde çıkamıyacaktır. Mevzuu yeniden tetkik edeceğim ve sonbaharda Meclise bir teklif getireceğim. Bu meselede göz önünde tutulması lüıın gelen bazı güçlükler vardır. Tek kitap mevzuu aynı zamanda bir devlet sermayesi üzerinde duruyor; bu sermayenin ziyama sebeb olmamak lâzım. Kitabı hususi teşebbüse verirsek İhtiyaç acaba yüzde yüz karşılanabilecek midir? Talebenin kitapsız kalmasına her halde meydan vermemek Icab eder. Ben tek kitaptan çok kitaba geçişte bir intikal devresinin zaruri olduğuna kaniim. Çok kitap sistemine gidildiği takdirde, müellifler İçin 1949 - 1950 ders yılında mekteplerde okunmak üzere kitap hazırlamaya vakit kalacaktır.
— İmtihanlar mevzuunu hangi bakımlardan tetkik etmeyi düşünüyorsunuz? İmtihanların fazlalığı noktasından mı?
— Mevzuu henüz ele almış değilim. Bilirsiniz kİ imtihanlardan daima şikâyet edilir. Prensip itibariyle en İyi imtihan az ve sıkı imtihandır; yalnız bu türlü İmtihanı temin etmek lâzımdır. Sonra her imtihan usulünün kendine göre az çok mahzurları Olduğunu göz önünde tutmalı. Tet-
ftİİJI! Eğitim Bakanı B. Talisin Be.nguoğlu -
mı küçümsenemez. Benim emelim, bize verilen bu paraları en verimli şe-
kildi» kullanmak ve bütçeye yüklenen yükü hudutsuz şekilde arttırmaksızın maarifimizin genişlemesini sağlama-yt çalışmaktır. İlk öğretimi bütün, memleket ölçüsünde yayma hamJele-rtne devam edeceğiz. Bizim İçin bu I?la hududu en son Türk köylüsü o-koyup yazma öğrenlnclye kadardır. Köy enstitüleri ve onlara bağh köy okulları sistemini geliştirmeye çall-l-aeağız. Bunların, loşa zamanda bütün memleket ölçüsünde başarılacak bir ilk öğretim dâvasında mllletlml-Sln arzu ve ihtiyaçlarına en ııygun jvkiîde vazlflerlnl başaracaklarına kaniim.
Üniversitelerin kadro kanunları
— Meclisin tatilinden evvel çıkmasını istediğiniz maarife dair mühim, kanun projeleri var mıdır?
— Mecliste üniversitelerimizin kadro kanunları vardır. Bugünlerde
(Arkası sabite t; sütun 8 da)
Celâl Bayar Diya^bakırda Maarifin geri olduğun* dan ve trahom hastalı* ğından bahsetti
Diyarbakır 27 — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, burada da tezahüratla karşılandı. Spor alanında tertlbedllön miting çok kalabalıktı. Alkışlar arasında kürsüye çıkan Celâl Bayar, maarifin Dlyar-bftkrrda daha geri olduğuna işaret etti ve dedi kİ;
«— Dlyarbakırlıl&r. bilirsiniz kl tarhı boyunca memleketimiz bir çok rical ve İlim adamı yetiştirmiştir. Bu kadar zeki ve kabiliyetli vatandaşların, maarif bakımından geri kalmaları sebepleri üzerinde durmıyacagım Fakat şunu söylemek İsterim kİ, D.P. İçin bu hail önlemek bir düstur olacaktır.
Dikkat nazarımızı çeken İkinci hâdise, daha acıklıdır. Burada, trahom belâsının netice ve fecayllnl gördük. Mücadele vardır, fakat gayrlklfldlr. Milli hâkimiyet, milletin arzu ve İradesi dahilinde tecelli ederse bütün dertlerin millet sırtından kalkacağından ve vatandaşların refaha kavuşacağından şüphe yoktur.»
Celâl Bayar yarın (bugün) Elâzığa hareket edecektir.
Finlandiya seçimleri
Çatalca ve Silivri köylerini sular bastı
S vatandaş boğuldu, 30 ev yıkıldı yüzlerce hayvan telef oldu
Çatalca 23 (Akşam) — Dün saat 12 do başhyan şiddetli yağmurlar yüzünden Silivri ve çatalca köylerini seller basmış, mal ve can kaybına sebeb olmuştur.
Saat 12 den 10 ya kadar devam eden yağmur şırasında Celâllye, Kâ-mllova ve Kumburgaz köylerin'. sular basmıştır. Tarlalarda çalışan sekiz vatandaşmnk. kendilerini suların cereyanından kurtaramıyarak boğulmuşlardır. Bunlardan üçünün cesedi bulunmuştur. Diğer beş vatandaşımızın cesetleri aranmaktadır.
Yüzlerce hayvan boğulmuştur. İsmi geçen üç köyde 30 kadar ev yıkılmıştır. Çakır ve Elbasan köylerinden henüz haber alınamadığına göre, o-rada da hasar büyüktür. Bu İtibarla nüfusça zayiatın daha fazla olmasından korkulmaktadır.
Köylü perişan haldedir. İstanbul-dan yardım ekipleri İstenmiştir. Askeri birlikler, Silivri ve Çatalcada su baskınına uğrıyan köylerin yardımına koşmuşlardır.
Silivri kaymakamının verdiği izahat
Bu sabah telefonda kendisiyle konuştuğumuz Silivri kaymakamı, şu malûmatı vermiştir:
( — Yağmur daha ziyade Çatal cad® tahribat yapmıştır. Sillvride ve köylerinden Selim paşa Ue Celâllyede İn- 11 sanca kayıp olmadığı gibi, ev de yl- Q kalmamıştır. Ancak tarlalar ve bali- q çeler zarar görmüştür.» ZTj
Kaymakamın vferdlğl izahata göre,, yağmur, en fazla, çatalcanın Kâmil- q ova ve Kumburgaz köylerinde zarar yapmıştır. Sellerde boğulan sekiz vatandaşımız da bu köyler halkından-dır.


C o
E (D > (D
P

Çatalca kaymakamından bu sabah öğrendiklerimiz
Diğer taraftan gen bu sabah ken- _ dişiyle telefonda konuştuğumuz ça-M— talca kaymakamı da bize şunları söy- >•» lemlştlr: -O
(— Sellerin köylerde tahribat tığını dün akşam geç vakit babeı al- Q dıksa da nüfusça zayiat olup olma- "K dığı hakkında henüz hiçbir malûmat q elde etmek İmkânı hasıl olamamıştır. L-Çatalca merkez kazasında derenin o taşmaslyle tarlalar su altında kalmıştır. Yıkıldığı söylenen evlerle, boğuldukları bildirilen 8 vatandaşın da henüz malûmat alamadığımız çatalca köylerinden oldukları tahmin ediliyor. Mamafih İki saat sonra köylerin durumu etrafında kati malûmat vermek İmkânı hasıl olacaktır.»
Seçim tasarısı Milletvekillerine bugiin dağıtılacak
Tasarı çarşamba günü Mecliste görüşülecek.
Celâl Bayar «Yeni tasarı eskisinden daha kötü imiş» diyor
Ankara 28 — Seçim kanununu ln-cellyen Adalet komisyonu dün sabah tekrar toplanarak tasarıyı son defa gözden geçirmiş, maddelerin yazılı şekilleri üzerinde durmuştur. Tasarı bu sabah milletvekillerine tevzi edilecek va önümüzdeki çarşamba günü Meclis gündemine alınarak görüşülecektir.
Seçim kanunu üzerinde Mecliste çok şiddetli tartışmaların cereyan etmesi beklenmektedir.
Demokrat Partinin önüm üzdekl kısmi seçimlere girip girmemesi meselesi de tasarının Mecliste alacağı son şekle bağlıdır.
Diğer taraftan yeni kurulacak partinin do önümüzdeki kısmi seçimlerden evvel faaliyete geçerek seçimlere
Iştlrâk etmesi beklenmektedir.
Celâl Bayar ne diyor?
Diyarbakır 27 — Demokrat Parti genel başkanı Celâl Bayar, gazetecilere şu beyanatta bulundu;
(— Seçim kurulundan çıkan yen! Seçim kanunu tasarısı, eskisinden daha kötü İmiş ve seçim hakkında konuşmak memnu imiş. Yeni bir mücadeleye başlıyoruz. Mücadele a-kıl, zekâ ve mantıkla yapılacaktır. Bizim vatanseverliğimiz muhakkak kl gaibe çalacaktır. Her vilâyetten üçer kişilik birer heyet çağırıyoruz. Bu suretle toplanacak komisyonda İktidara karşı alınacak durum tesblt edilecektir. Salı veya çarşamba günü uçakla Ankaraya döneceğim.»
kiklerimin vereceği neticelere göre belki bazı değişiklikler yaparız. Fakat bunu «belki» kaydiyle söylüyorum.
İlk öğretim hocaları ve ilk öğretim dâvası
— tik öğretim hocalarının terfihi meselesiyle çok yakından alûk3dar Olduğunuzu İşitiyoruz?
— Şimdi bilhassa ilk öğretim hocalarından, vaktiyle başlangıç maaşları küçük olup da buğun vardıkları maaş dereceleri geri olanlar meselesi üzerinde çalışmaktayız. Birkaç mll-letveklll arkadaşın bu hususta Meclise yaptıkları bîr teklif vardır; bu teklif Bütçe komisyonundadır. Biz, öğretmen maaşları meselesin! geriye doğru bir İntibak meselesi saymıyoruz. Ancak Bütçe komisyonu çok ağır bir hizmet olan İlkokul hocalığını mükâfatlandırmak düşüncesiyle bu hocalarımızın maaşlarına bir zam kabul etmpyl derpiş etmektedir.
Biliyorsunuz, İlk öğretim maaşları tdarel hususlyelerdcn umumi bütçeye alınmıştır. Bu maaşların tuLarı 45 milyondur. Yeni mektepler oçmak sureliyle kadro masraflarını mütemadiyen arttırmaktayız. Devletin İlk öğretime verdiği pataların yekû-
Yeni partiler
Müstakil Demokratlar grupunun da bir parti kuracağı söyleniyor
Ankara 27 — Kenan öner. Hikmet Bayur ve arkadaşları tarafından kurulan yeni partiye Sadık Aldogan Ue Osman Nuri Koni, Enis Akaygen, Mithat Sakaroğlu, Kemal Sillvrlll, Haydar Aslan, Bahsedilin öğütmen ve Mehmet öktem’in de girecekleri öğrenilmiştir.
Yeni parti programını hazırlamış ve bastırılmış olduğundan 12 temmuz pazartesi günü alâkadar makamlara resmen müracaat edecektir.'
Ankara 27 — Müstakil Demokratlar gnıpunu teşkil eden Milletvekillerinin kendi aralarında birleşmek suretiyle yeni bir parti kuracakları söylenmekte, hattâ bu arada Emin Sazak, Ahmet Oğuz, Alımet Tahtakılıç, Şahin
Lâçln, Haşan Dlnçer, Mehmet Aşkar, Hatun Bozca, Yusuf Kemal Tenglr-şenk, Necati Erdem, Ali Rıza Kırse-ver, Behçet Gökçe, Asım Gtir.su vo Fethi Erlmçağ'ın kendi aralarında bir protokol İmza etliklerinden de bahsolunm aktadır.
Rivayete göre, yukarıda İsimleri geçen Müstakil Demokratların kuracakları partinin adı «Müstakil Demokratlar Partisi» olacaktır.
Müstakil Demokratlar, Cumhuriyet Halk Partisi İle Demokrat Par 11 programlarını birleştirmek suretiyle kendi partileri İçin yeni bir program hazırlamakladırlar. Yakın bir zamanda alâkalı makamlara resmen müracaatta bulunacaklardır.
Siyasî müşahitler komünist halkçı demokratların kaybedecekleri kanaatinde
Helsinki 27 (AA.) — (Reuter); Fllândlyanın harb sonunda Sovyet-lere ödemeyi teahhüt ettiği tazminat miktarının yüzde ellisinin Ruşlar tarafından bağışlanmış bulunmasına rağmen, siyasi müşahitler 1 ve 2 temmuzda yapılacak genel seçimlerde Halkçı Demokratların kaybedecekleri kanaatini taşımaktadırlar.
Sosyalist partisi sol cenahiyle Komünistlerin birleşmesinden doğan Halkçı Demokratlar, halen Fin parlâmentosunun 200 mevcudundan yalnız 51 ine sahip bulunmaktadırlar.
Rusya aynı zamanda, dolardan başka her hangi bir para Ue ödenmek şartlle FlnlândJyaya 5 milyon dolar İkrazını da teklif eylemiştir.
Halkçı Demokratlar. Muhafazakârlara oy vermenin memleket! harbe sürükleyecek tehlikeli irtica yoluna sapmak olacağı fikrin! seçmenlere aşılamağa çalışmaktadırlar.
Diğer taraftan Fin styas'l partileri Rusya ile iyi münasebetler muhafazasını kabul etmekle beraber flat İstikran, ucuz mesken İşi ve sosyal İslâhat gibi İç lhtlyaçlann herşeyden önce başarılması zaruri olduğu siyasetine dayanmaktadırlar,
Muhafazakârların parolası şudur: Kanun ve Incil'in hâkim olması, İçin...
DİKKATLER:
Mizahi iktisat
Bursadan dikkatimizi çektiler; esasen Vataıı gazetesi de bunu belirtti;
Mudanyadan Bursaya birinci mevki 105, ikinci mevki 60 kuruş.
Halbuki daha kısa bir mesafeden binince, yolcular daha çok para vermeğe mecbur kalıyorlar; meselâ Mudanya ile Bursa arasındaki Yörükall istasyonundan binen yolcular birinci mevki için 134, İkinci mevki için 74 kuruş vermek mecburiyetinde kalıyorlar.
Sebep? Çünkü Yörükali'de otobüs rekabeti yok.
Son Posta gazetesinin «İster inan,, İster inanma» diye bir sütunu vardır. Tam oraya göre bir mevzu.
Vah bize! Eyvah bize! Rekabet oldu mu kuzu, rekabet olmadı mı kurt kesilmeği düstur ittihaz etmişiz demek.
Bu ne iktisadi zihniyettir!
Berlindeki durumda vehamet
Müttefikler Moskova'da teşebbüsle bulunacaklar
Bevın çarşambaya Avam Kamarasında beyanatta bulunacak — îngiliz ve Amerikan gazeteleri sıkı bir vaziyet takınılmasanı istiyorlar
Londra 28 (R) — Şerlinden bu sabah yeni bir haber gelmemiştir. 81-yast mahfillerde durum hâlâ ciddi addedilmektedir. Amerika, İngiltere ve Fransa hükümetlerinin .yalcında Moskova nezdlnde müşterek bir teşebbüste bulunmaları beklenmektedir.
Bevln'ln bugün Avam Kamarasında, Berlindeki vaziyete temas etmesi.
muhtemeldir. Fakat bu meseleye dâir esaslı beyanatını çarşamba günü Avam Kamarasında yapılacak esas müzakereye saklaması beklenmektedir.
Londra 28 (R) — Amerikan maka-matı Batıdaki İşgal bölgeleriyle Berlin arasında gıda nakliyatına bugün dört motörlil 38 büyük uçak daha (Arkası sahife 2; sulun 1 de)
Filistin meselesinin hal çaresi
Bernadotte tekliflerini iki tarafa bildirdi
Aracı, Araplar ile Yahadilerin mukabil tekliflerde btılunabilecekl erini söylüyöt
Londra 28 (R) — Birleşmiş Milletler Filistin aracısı kont Bernadotto tekliflerini tamamlamış ve bunları Yahudi ve Arap liderlerine göndermiştir.
Dün Rodos’ta gazetecileri toplayan kont Bernadotte tekl i Herin esasuu açıklamak istememiş fakat bunların «birer tekliften» İbaret olduğunu ısrarla kaydetmiştir.
Kont Bernadotte şöyle demiştir;
Araplar ve YahudUer karşı tekalifler yapabileceklerdir. Bunlar üzerinde münakaşalara girişilebilecektir, şimdiki vaziyette yolumuzun üzerindeki maniaların çoğu kalkmış bulunmaktadır.»
Kont Bernadotte Arap va Yahudi devletlerinden cevap gelinceye kadar Rodos adasında kalacaktır.
İngiliz1.erin kayıpları
Londra 28 (Rı — Dün Haytada beyanatta bulunan tnglllz generali Mac Mlllan îngillzlerin Flllstlnde 171 ölü ve 419 yaralı kaybetmiş olduklarını bildirmiştir.
Arap komitesi bugün teklifleri inceliyecek
Londra 28 (R) — Kahlreden gelea
(Arkan sahife 2; sütun 4 te) Konl Btrnafl^fc
Sahıfe 2 _ _
SÖZÜN GELİŞİ —
Fikir mahsullerini yurdun her tarafına götüren bir teşkilât
Komşumuz Yunanlstanda bir değil» İki tevx! teşkilâtı varmış ki bunlar her gazeteyi, her mecmuayı, her kitabı, daha neş-rcıLldifii fiün memleketin her tarafına dağıtıverirmlj. İşte bizim , ,nni beş senedir başaramadığımız işlerden biri.
İstanbul ile Ankara Türkiyemizin üniversiteler şehri, iki bü-vük kültür merkezidir. Neşriyat bakımından İstanbul Ankaradan da îeııgin bir çehre göstermeğe devam ediyor. Böyle İken neşriyatın memleket işinde yayılma sahası pek mahduttur. Muntazam bir tevzi teşkilâtı hiçbir zaman kurulamadığı içiu sermayesi nz bayiler bu zor işi kcudi başlarına görmeğe çalışıyorlar. Onlar da ancak lıangi vilâyet merkezinde tanıdıkları, y akın adamlnn varsa ancak o vilâyet merkezlerine kadar ulaşabilmektedir. Ortada teşkilât demeğe lâyık bir müessese olmadığı İçin neşriyat rasgele esasından ancak mahdut isi i İtam etlere güç halle uzanabilir. Yur-dcmtızun öyle köşeleri vardır kİ oralarda oturan münevver, okumaya hevesli vatandaşlar Türk neşriyatım tatmak zevkinden, hatta hakkından mahrumdurlar.
Yunanistanda gazete, kitap, mecmua baskılan dalma yüz tünlerin üstünde ise sebebi neşriyatın muntazam bir tevzi teşkilâtı tarafından derhal mrmleket içine yayılmasıdır. Nüfusumuza ve okur yazarlarımızın sayısına göre, bizde gazete, kitap, mecmuu baskılarının acınacak derecede düşük olması ise muhakkak ki böyle bîr dağıtma teşkilâtından mahrum olu Rumuzdandır.
AııadoJuyu dolaşırsanız insanların elinizdeki gazeteye, mecmuaya. kitaba yiyecek gibi hak tıklarını hattâ dayanamayıp onları istediklerini görürsünüz. Böyle gökten inen bir gazete köy kahvesinin bir günlük hayatını doldurur. Memleket kültür hayatı adına bundan daha hazin bir manzara tasavvur olunamaz. İster resmî. İster hususi haııgi mü essese fikir mahsullerini yurdun her tarafına götürecek böyle bir dağıtma teşkilâtını kurarsa memleketimize en büyük iyiliği etmiş olacaktır.
Şevket Rado
_______AKgAU___________
Markosa karşı taarruz
Tank ve zırhlı otomobillerle destekleniyor Çetecilerin bir çoğu müstahkem mevkilerde havaya uçuruldu
Beriindeki durumda vahamet
(Baş tarafı 1 inci sahlfede) tahsis etmişlerdir. Amerikalılar, Ber-
kala Bi-U arasında yiyecek taşıyan Uç âk adedini 50 den 100 e çıkaracaklardır.
Londra gazeteleri sıkı bir durum takınılmasın) istiyorlar
Londra 27 (AA) — LPS: Berttndeta »ariyet ve Batı müttefiklerinin durumu İngiliz basınında çıkan yorumlara belli başlı mevzu teşkil etmektedir.
Gol tenıayıİjJü Reynold News gazetesi de dahil olmak üzere bütün gazeteler sıkı bir durum tatamlmasmın Öneminde mutabık bulunmak tadır.
Obscrver gazetesi Batı dericilerinin daha sıkı bir durum takınmalarını istemektedir. Oazete, Rusların Berllnde tatbik ettikleri tedbirleri hakiki bir tecavüz addetmekte te şunlar! yazmaktadır;
«Nıirnberg’de vaz'edfilen esaslar hakikaten İddia edildiği gibi bir mU~ Jeticrarası ceza kanununun esasını teşkil ediyorsa, bu tecavüzün failleri hâlen barı?» ve beşeriyete karşı işlenmiş suçlardan sanık bulunmaktadırlar.
Obstrver gazetesine göre, Ruslar tararından aJınan bu tedbirlerin üç gayesi vardır: Berllndcki kıtalarını ve Batı müttefikleri İdarelerinin nımunu dayanılmaz bir hale sokmak; Rusların kendilerine karşı koymuş olan bir Avrupa başkentinden İntikam aluıalanna müsaade etmek ve bilhassa bütün Aimanyaya ve bütün Avrupaya Rusyanın Alglerinin keskin ve kolunun uzun olduğunu göstermek; Rusyaya mukavemet ekmeğe ve Batı demokrasilerinin himayesine günvenmeğe cesaret edecek her hangi bir kimsenin hayatiyle oynadığını İspat etmek.
Obserrer. bu şartlaT altında Batı müttefiklerinin Şerlinde kalmağa devam etmelerinin kâfi olmactağını belirtmektedir, Bu gazeteye göre felâketi önllyecek yegâne çare Batı müttefiklerinin Rusyaya kendilerini yıldırmadığını kesin olarak göstermektir.
Batı devletleri yarın Berlin yollarının açılması İçin Moskovaya bîr ültimatom gönderdikleri takdirde Rusların ricat edeceğinde hiç şüphe yoktur.
Bcrutator, Sunday Time* gazetesindeki yazısında daha ileri İhtimalleri düşünmekte ve bugün Berikideki durumun yo) açabileceği şu Üç neticeyi görmektedir:
«Bövyetlerln aldıkları tedbirler do-layuiyle Berltade husule gelen durum ağustos ayının başında dayanılmaz bir hal alacaktır. Rusya ya oyunu terkedeeek ve ablukayı kaldnra-(9 c, yahut bir harb çıkacaktır. Ağustos ayının başı, bu tarih çok nıânl-daiı'ır. Bu dikkat ve itin* He hazırlanmış olan taarruzların başladığı tarihtir. Zamanımızda bütün harbler itin* Da hasırlanmaktadır. Ruslar hattâ bu harbi Hâna bile ihtiyaç duy-mıyx çoklardır. Bunun İçin Rusların bugunkü dorumlarını mnhafara etmek kâfi gelecek ve Batı müttefikleri ya bu tedbire baş vurmağa veya tes-Ihn olmağa mecbur kalacaklardır.
Yarının barışını kurtarmak İçin bugün Berlin d» kalmama lâzım dar j
Amerikan gazeteleri durum için ne diyorlar
Sovycüerln Berlin'de batı müttefikleri tarafından İşgal edilen kesimlerin elektrik cereyanını kesmek ve yiyecek nakliyatını durdurmak sure Ulu takibettikleri hattı hareket Amerikan basınında şiddetli yorumlara yol açmıştır.
Phlladelphla İnçuker gazetesi ezcümle şunları yazmaktadır:
«Berlin'deki Alman halkını açlığa mahkûm etmek tehlikesine sebebiyet vererek yiyecek nakliyatını ablukaya almak canavarca bir zulümden başlte bir şey değildir. Bu durumun Bovyet-lerin hâkimiyeti altında bulunan diğer memleketlerdeki halk kütlelerini de ürküteceğinde şüphe yoktur >
New-York Hem İd Tribüne gazc-tes! bu hususta şunlan yazmaktadır:
«Her geçen gün, Berlin'deki durumu daha fena bir hale sokmaktadır. Bu meselenin enerjik bir şekilde doğrudan doğruya Moskova He görüşülmesi hususunda bir defa daha Israr ediyoruz. Tamamen resmi bir protestoda bulunulmalıdır. Sovyetlerln mütecaviz usulleri İle Berlin'deki Amerikan haklarının ihlâli dolayıslle Ame rlkan halkının — dikkati muvakkaten barka yere çevrilmiş olmasına, rağmen — İnfial duyacağından Kremlln’deld şahıslar şüphe etmemelidirler.»
Beyaz saray askerî müşavirlerinin görüşü
WashJngton 27 (AA.) _ (Nafen) Beyaz Sarayın askeri müşavirleri Rusların Berlin'de llftn etmiş oldukları sinir harbini son derecede vahim addetmektedirler. Amerikan strateji uzmanları Rusların niyetlerinin daha açık bir şekilde belirmesine kadar ihtiyatlı bir durum takınmış bulunmaktadırlar. Bu arada yetki sahibi resmi şahsiyetler durumun her hangi bir şekilde gelişmesi İhtimallerine binaen hafta tatili sırasında Washlng-ton’daa. ayrılmamışlardır. Bununla beraber Sovyetlerln gayelerinin mahdut olduğu, batı devletleri biraz daha dişlerini sıktıkları takdirde Rusların daha fazla dayanamıyacklan ve nakliye haklındaki tahditlerin kaldırılacağı da düşünülmektedir.
Berlin 27 (AA.) — (LPS): Boründeki B. B. C. muhabirinin bildirdiğine güre, Amerikalıların hava yolfle getirdikleri yiyeceklerin yansı Amerikalılara, diğer yansı da Berllndcki Amerikan bölgesindeki Alman ahaliye tahsis edilecektir.
Kozan; Yunanistan, 18 (AJ.) —
Amuda dağlarında mukavemet gösteren çetelere karşı dün zırhlı otomobil ve hafif tanklarla taarruza geçilmiştir. Bir haftadan bert başlamış alan büyük taarruzda bu silâhlar ilk defa olarak kullanılmaktadır.
Arazinin çok sarp olmasına rağmen, zırhlı otomobil va tanklar Nm-toryon’un cenup ve cenup doğusuna doğru ilerlemişler ve bir çok müstahkem mevkii havaya uçurmuşlardır.
Karargâhı burada bulunan İkinci ordu komutanlarından bir aat çetelerin çok kuvvetli merallerden ataç ettiklerini söylemiştir.
Atina 27 (AA.) — Atina ajansı bildiriyor :
Yugoslav hükümeti. Yunan hükümetine verdiği cevapta, Markoo çeteleri tarafından zorla kaçırılıp Yugoslav topraklarına götürülen çocukları geri vcrtnlyeceğlnl bildirmiştir. Yugoslav hükümeti cevabında, bu çocukların Yunanistan da ki «anarşi» yüzünden kaçtıkların) ve Yugoslav-yanın bunları ln.’anl sebeplerle kabul etmiş olduğunu İddia etmektedir.
Yugoslav hükümetinin cevabına göre, bu çocukların ladesi ancak Yu-naolstandakl karışıklıkların sona ermesinden sonra düşünülecektir.
Sofuliâ’in beyanatı
Atina 27 (AA.) — (AFP): Oramos
dağı harekât sahasından dönen Başbakan Bofuüs bu «abah Plre'ye gelmiştir.
Başbakan bu münasebetle söylediği kısa nutukta önce Yunan askerlerine takdirlerini izhar etmiş v« şöyle demiştir ı
«Halt efkârının bugünkü durumu İfade eden hakikati yatandan bilmesi ve kendini kehanetlere veya mevsimsiz sevinçlere kaptırmaması lâzımdır. Harekât, Adriyatik kıyılarından Ma-kedonyaya kadar uzanan sabada cereyan etmektedir. Bu bölge, her vasıtaya başvurarak kendilerini müdafaa eden ve Arnavutluk topraklarından İtibaren şerbetçe İhtiyaçlarını sağlayan çeteciler İçin hayati bir merkezdir. Bunlar kuvvetlerimize cenahtan taarruz edebilirler, bn itibarla mevzileşmlş Mr çarpışma bahis mevzuu olamaz. Ancak hazırlanmış bir plân mucibine» yapılan çeşitli harekât hesaba katılabilir, her ne olursa olsun girişilmiş bulunan son askeri harekât iş harbin son fafba-suıı teşkil eylemektedir.
Bükreş 27 (AA.) _____ (Reuteı) Ro-
manya'ya götürülen Yunan çocuklarının iadeleri için Yunanistan tarafından yapılan teklif Rumen hükümetim» bugün reddedilmiştir .
Türkiye muazzam ilerlemeler kaydetti
Ingiliz ticaret odasının İktisadî ve malî vaziyetimize dair raporu
Londra 27 (A.P.) — İngiliz Ticaret odasının pazar gecesi yayınladığı raporda, Türkiye Cumhuriyetinin son on yıl İçerisinde, gerek ekonomik ve gerekse sosyal »ahalarda .muazzam İlerlemeler» kaydettiği belirtilmektedir.
Raporda. Türk İyenin siyasi durumundaki İstikrardan bahsedilerek şöyle denilmektedir:
«Parti bakımından siyasi bir muhalefetin başlangıcı vardır, fakat dış siyaset bakımından birleşik bir cephe mevcuttur. Zira bu dış siyaset, şu esasa dayanmaktadır. Memleketin istiklâli her m pahasına olursa olsun korunmalıdır. Hattâ müdafaa masraflarının arttırılması İçin bir meyil dahi vardır.»
Dış münasebetlere temas eden rapor şöyle devam etmektedir:
«Türkiye, uluslararası münasebetlerinde, göze çarpan bir tek İstisna hariç, son derece bahtiyardır. Batı demokrasileri Türklyeye olan sempatilerini İspat etmişler ve zorlukltruıı halletmek için gayret göstermişlerdir. Truman doktrininin açıklanması çok ehemmiyetli oldu. Bu ehemmiyet
verilen yüz milyon dolardan ziyade, Türk hükCmettle Türk halkına telkin ettiği emniyet hissidir.
Enflâsyon. Türklyedo 1 numaralı halk düşmanıdır. Hayat pahalılığı, şüphesiz kİ bazı hoşnutsuzluklar yaratmaktadır. Tûrtayede tedavülde bulunan para bir milyar liraya yoklanmaktadır ve bu meblâğa vardığı takdirde, enflâsyon hâdisesi bir hakikat olacaktır.
Türk ufuklarında beliren diğer bir tehlike, dolarla mübayaat yapabilmek İçin boşaltılan alfan İhtiyatlarıdır. Altın İhtiyatlarının dökülmesi, Türk lirasının kıymetten düşürülmesi! o başlamıştır.
Önümüzdeki yllın tütün İhracatına rağmen, Türklyenln altın İhtiyatlarına daha çok el atması tcabcdecektlr Bu harekete Türkler, en büyük psikolojik ehemmiyeti atfetmektedirler.» Türklyenln hali hazır mali zorlukları. halihazır dünya zorluklarının bir kısmını teşkil etmektedir. AkllA-ne bir İdare ve yol gösterme furetlle, ciddi surette yaralanmadan bu zorluklardan geçlrtllebillr.»
Dünkü deniz kazaları
Burgz adarında oturan Leonlda İle kız kardeşi Makslda, dün Bur gazdan sandalla Bflyükadaya gitmek üzere denize açılmışlardır. Bu sırada birdenbire kopan bir fırtına İle sandal devrilmiş ve İki kardeş deniz yuvarlanmışlarsa da etraftan yetişen diğer vesait tarafından boğulmak üzere İken kurtarılmışlar ve tedavi altına alınmışlardır.
Cağaloğlunda oturan Yüksek Ticaret mektebi talebesinden Bülent Özbek, Floryada yeni pJûjda yıkanmakta iken birdenbire çıkan fırtınada kendini suların cereyanına kap-tırnnş, boğulmak üzere iken cankurtaran teknikli tarafından kurtard-
Uydurma bir haber
Kudüs müftüsü, Ürdün Kıralım öldürtmek istemiş imiş
Kudüs 28 (AP) — Yahudllerln «Filistin’in Sesi» İsimli radyosu, cumartesi gecesi geç vakit yaptığı bir yayımda, Kudüs Müftüsü Hacı Emin - el - Hüscyni'nln, ürdiin Kıralı Abdullah! öldürtmek İçin bir suikast hazırladığını haber vermiştir.
Radyonun, «umumiyetle İnanılır bir kaynaktan» aldığını iddia ettiği bu habere göre, Hacı Emin - el - Hüseyni, Kıral AbduUahı Kahlreden Rl-yad’a giderken yolda veya Rlyad'da öldürtmek İstemiş, fakat suikast mey dana çıkmıştır.
Bu haberde şöyle denilmektedir:
•Müftü, cinayet vazifesini General Muhanııned - el - Klndl'ye vermiş ve zamanının tâyinini de ona bırakmıştı.»
Radyonun verdiği bu haber başka kaynaklardan leyld edilmemiştir.
Vaşington sefirimiz
Washiııgton büyük elçiliğine tâyin edilen Feridun Cemal Erkin bu sabahki ekspresle vazifesine gitmek Üzere Ankaradan İstanbul» gclmlş-
Filistin meselesi
(Baş tarafı 1 inci sahlfede)
haberlere göre, Arap Birliği ılyast komitesi yarın Mısır başkentinde toplanacak ve kont Bemadotte tekliflerini tetkik edecektir.
Beyanatta bulunan genel sekreter Azzam paşa kont Bemadotte te küflerinin bugün alınması muhtemel olduğunu kaydetmiştir.
Arap kaynaklarından gelen haberler, mütarekenin uzatılması gibi bir teklifin reddedileceğinden bahsetmektedir. Arap başkentlerindeki kanaate gâre, böyle bir hareket ancak Yah udilere yarayabilir.
Yahudi ordusunun andı
Londra 28 (R) — Bugün Tellvlvdc bütün Yahudi orda mensuplan and İçeceklerdir.
Bu münasebetle ifşa edildiğine göre, Yahudi ordusunun kurmay başkanı Jacop Dastrovskl Ismlnda bir subaydır.
Yunanistan» Amerika* dan altın geldi
AUııa 27 (AA.) — (AFP); Milli Yunan parasının istikrarını sağlamağa tahsis edilen 250 bin altın llra-
lık Uk hamule Birleşik Am erik adan
28 Haziran 194E?
=GÜNÜN MESELELERİ
Dörtler görüşmesi yeniden başlıyacak mı ?
Rusya ile peyk devletlerinin. Dışişleri Bakanlan Alman mestle sini görüşmek üzere Varşovada bir toplantı yaptılar. Toplantı iki pün sürdü, neticede veriien kararlar hakkında bir tebliğ neşredip dİ. Tebliğ Rusyanın Almanya meselesinde şimdiye kadar takib ettiği siyasetin tekrarından ibarettir. Yalnız mühim bir nokta -ardır ki o da Almanya meselesini halletmek üzere dört delvet, yani İngiltere, Amerika, Fransa ve Rusya arasında görüşmeler yapıl? masına dair olan kayıttır. Alman meselesini halletmek üzere Dörtler şimdiye kadar biri Moskovada, diğeri Londrada olmak, üzere İki toplantı yapmışlardır. Dışişleri Bakan muavinleri de c.şiarca müddet müzakerede bulunmuşlardır. Bu toplantılar ve müzakereler hiçbir netice vermemiştir. Bunun üzerine Batı devletleri kendi aralarında İçtima ederek İşgal ettikleri sahanın İdaresi için bir takım kararlar vermişlerdir. Batı devletlerinin bu defa İşi daha ciddî surette ele aldıkları anlaşılıyor. Rusya bu vaziyet karsısında bir taraftan Bcrllndo Batı devletlerinin vaziyetini güçleştirecek tedbirlere baş vururken diğer taraftan bir müzakere kapısı açmak İstemektedir. ı
Vaşlngtondan gelen bir telgrafa bakılırsa Ruslar şimdi bir barış taaruzuna başlamak İstiyorlar. Telgrafta deniliyor ki: ♦ Ruslar İçin bundan başka yapacak bir şey yoktur. Zira daha fazla yayılmıya teşebbüs etmeleri kendilerini harb tehlikesiyle ka ı karşıya koyacaktır. Bunu gören, ttalya ve Fransada mağlubiyete uğrıyan komünistler bir banş taarruziyle aynı zamanda Ameri-kadaki Cumhurbaşkanı seçimi üzerinde de tesir yapmak istiyorlar.»
Rusyanın banş tearuzundan bir netice çıkabilir mi?... Başkan Truman geçen hafta söylediği nutukta «Amerika, Rusya ile görüşmeğe hazırdır, yalnız bunun İçin Rusya iyi niyetini göstermelidir.» demişti Şu halde bir görüşmenin başlaması ve muvaffakiyetle neticelenmesi İçin Rus siyasetinde bir değişiklik olması lâzım dır. Am erik aya göre değişikliğin Uk tezahürü Rusyanın Yuna ve Kore İşlerine karışmaktan çekinmesidir. Avrupa siyasî mahfilleri böyle bir değişikliğe ihtimal vermiyor. Bu sebeple vaziyet nazik olmakta devam edecektir.
Gül kupası
Müsabakalar yağmur yüzünden tehir edildi
Ckimarteıl günü başlıyan ananevi G01 kupasına lştiriM hem âenunlyet vs hem de keyfiyet hatamın dan «ok dOşUk olmuftur.
Dûn bitmesi lâzım gelen müsabakalarda 8 flnctl kümenin 8000 metrelik koşusu müthiş bir yağmur alfanda yapıldıktan sonra tehir edilmiştir.
Alınan neticeler;
100 metr* (Kategori I):
1 — Halûk Reman 11* Ş/19
3 — HamdI.
1800 metre (Kategori T):
1 — Rıza İşman 4’ 11” 4/6
1 — Ali Polat.
6000 metre (Kategori IH);
1 — Tuncay 'B. J. K) 18 M"
3 — M! hal.
Burk (Kategori I):
1 — Münir 3,52
» — sam ’
1 — Audi.
110 «Dgelli (Kategori ni)f
1 — Fedan (B. B) 10" «/]»
2 — Ayhan (F. B)
Disk (Kategori HI):
1 — Yoigo (B. 8) 37,30
■ 1 — Reşit (F. B) i
Cirit «Kategori m»;
1 — Koços (B. B) 21 48
1 — An don (B. S)
Gülle (Kategori HU:
1 — Reşit (F. B) 8,88
2 — Konstanten (B. B)
1 adım atlama (Kategori mif
1 — Ayhan 11,03.
100 metre (Kategori IV) seçme:
1 — özcan (F. B) 11" 1
2 — Andrea (B. B1
Barbaros kupası yelken yanflarî
Barbaros kupası yelken yanşl&n dün Modada yedJ teknenin lçtiraklle yapılmıştır. '
Müsabaka «ırasında çıkan çlddeül fırtına yüzünden üç tekne karaya kaçmış, İki tekne batmıştır.
Birinciliği Galatasaray d an Münir Turgut, İkinciliği Errin kaTanm ıştır
Millî bisiklet takımımızın seçimi
Ankara 27 (AA) _ Bisiklet milli takımı seçmeleri İçin bu sabah 10C kilometrelik bir mesafe üzerinde ilk koçu ve rekor denemesi yapılmıştır.
Koşuya Ankarada kampa alınmış olan 12 bisikletçi katılmıştır. Koşu, Etlmesut asfaltı üzerinde yapılmış ve 100 kilometrelik mesafeyi Ankaradan Orhan Suda birinci, Esklşehlrden AH Çe tiner İkinci olarak bitirmiştir. Her iki koşucu 100 kilometreyi 2 saat 38 dakikada koşmuştur, fik 50 kilometre 1 s&at 17 dakikada alınmıştır. Bu, saatte ortalama 40 kilometrelik bir sürati İfade etmektedir
İkinci deneme çarşamba günü, üçüncü deneme de önümüzdeki pazar gilnü yapılacaktır.
MEVLOD
Aile reisimiz emekli veteriner
ŞAKİR SOMVNCUOĞLÜ'mın
.vefatının 40 ncı gününe raslayan 30 haziran çarşamba günü Teşvikiye camiinde ikindi namazını müteakip mevlfldü şerif okunacağından arzu eden akraba ve dostlarının teşrifleri rica olunur, eorouncuoğlu ailesi
Millî Eğitim Bakanının gazetemize beyanatı (Baş tarafı 1 inci sahifede) Bütçe komisyonunda Ankara üniversitesi kadro kanunu projesi üzerinde konuşuluyor. Onun arkasından İstanbul üniversitesi İle Teknik üniversitesinin kadro kanunu projelerimi de Meclis umumi heyetine getireceğimi ümld ediyorum. Kadro kanunları üniversitelerimizin on senelik İnkişafı göz önünde tutularak hazırlanmıştır. Bunlar İlim kurumlarımıza hem bugünkü vaziyetleri batamındaa ferahlık verecek, hem de muntazam gelişmelerini Bağlıyacaktır.
Terbiyede demokratik sistem
— İlk ve orta öğretimin müfredat programlan ilîerinde bir değişiklik yapmayı düşünüyor masunuz?
— Bizim terbiye sistemimizi demokratik bir rejime adam yetiş:'re-cek şekle koymak lâzımdır. Programlarımızı ve terbiye usullerimizi bu bakandan da bir kere gözden geçirmeyi lüzumlu görüyorum. Şüphesiz bu terbiyede şuurlu bir nizam alışkanlığını dalma göz önünde tutmak zarureti vardır.»
B. Tahsin Banguoğlu İle konuşmamız burada bitti. Kendisini bir saat kadar alıkoymuştum. Konuşmak sanatını bilen Bakama muhatabı üzerinde çok iyi İntibalar bırakan bir şahsiyeti olduğunu kaydetmek isteri™. Şetıket Rado
Olimpiyada gidecek »porcu Icafiletniz
Ankara 28 — Beden terbiyesi merkez istişare heyeti bugün MUli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlunun da Iştiraklle toplanacak ve olimpiyat hazırlıklarının son safhasını görüşecektir.
Bu toplantıda İştirak edecek oyuncuların isimli kadrosu da yapılacaktır.
Beden terbiyesi umum müdürlüğü olimpiyada İştirak edecek sporcu kafilesi hakkında, bazı prensip kararları vermiştir. Bu arada Londraya fazla sporcu göndermek İçin, İdareci kadrosu asgari hadde indirilecek: her spor branşında nihayet Azamî Mr idareci bulunacaktır.
Umum müdür bu seyahate Iş'-lrak eüntyecektlr.
I||,f*ı «— Mevlût
Cumhuriyet gazetesinin kumcusu ve Başmuharriri merhum
YUNUS NADİ nio ölümünün üçüncü yıldönümü münasebetUe ruhuna ithaf olunmak üzere bugün öğle namazını müteakip Bayezlt camiinde Mevlûd okunacaktır. Merhumu sevenlerin teşrifleri rica olunun 1
ÖLÜM
Şehit topçu yüzbaşısı Mustafa Refik eşi, Tekel yardım cemiyeti ecİsİ Hurşlt Koralin annesi
AYŞE KOR Al
Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi bugün öğle Damazını müteakip Kadıköy Osmanağa camisinden kaldırılarak Karacaahmettekl aile nıakberesine defnedilecektir. Mevlâ rahmet ey leye.

2R Haziran 1948
AKŞAM
Sahile .1
AK BAMDAN AKŞAMA Bu milletin menfaati bunu icabettir ir
Türk vatandaşlarının başka memleketlerde berberlik, garsonluk, sazendelik, hanendelik gibi türlü zenaat ve sanatlarla daimî şekilde para kazanmaları mümkün değildir. Buna imkân vermezler. Biz bıı imkânı bulsak — yani dünya Birinci Dünya Harbinden evvelki o müsamahalı zihniyete kavuşsa — mesele kalmaz. Her insan parasım cebine koydu mu istediği tarafa güler.
Onun için, biz de küçük şenaatleri Türk vatandaşlarına has-retmeliviz. Bu hususta hassas davranmalıyız. Piyasayı daimi şekilde kontrol altında tutmalıyız. Milliyetçilik gayretini, o yana sarfetmeli.
O, başka mevzu... Bu gibi hakların korunmasına ben dc taraftar olduğumu defalarca tekrarladım.

Bu satırları, imzasız bir mektuba hitaben yazıyorum. Türki-yedeki azınlıklarla iyi geçinmek siyaseti, Türk iiIüyvü cenabının ananeye dayanan bir tezahürüdür. Atatürk de bunu pek büyük bir kiyasetle destekledi, Hattâ bir adını daha atıp Milli mücadelede boğuştuğumuz Yunan komşuyla bizi dost etti. Ve bu muvaffakiyet Almanlarla Fransızla-ra parmak ısırttı.
Şimdiki devirde de, azınlıkları subay eden, milli takımlara alan ileri adımlar atılmıştır. Ara yerde nıeddü cezir halinde bir adun ileri, yarını adını geri hareketler olmadı değil. Fakat umumiyetle zihniyetimizde mütemadi terakkiler kaydediliyor.
Geçenlerde, azınlıklarla Türk m üs 1 uman çoğunluğunu birbirlerine muhabbetti kılmağı hedef tutan — milletin bu benimsediği — ana cereyana uygun bir yazı yazmıştım. Yukarıda bahsettiğim imzasız mektubu aldım. İmzasız mektupta gerçi hakkımda çok iyi sözler söyleniyor; ona teşekkür ederim. Fakat «Şu azınlık bize vaktiyle şunu yapmıştı, beriki bunu etmişti, şimdi biz nasıl olur da, ilh...» gibi fikirler de ileri sürülüyor. Cevap vereyim.
Hani meşhur hikâye vardır:
— Bir sizden, bir bizden nao-rel...
Eski kinler yatıştırılmazsa, milletlerin hali bu iptidai manzarayı alır. Kan dâvası halini de alır:
— En son o benim ailemden kan dökmüştü... Kap martini, kur pusuyu!
Fransızlar ve Almanlar gibi milletlerin hâlâ yapamadığını biz ler yakın tarihîmizde başarmış bulunuyoruz. Bugün dahi, milletin umumi hissiyatı ve devletin politikası dışarıda sulh, içeride emniyet düsturu üzeredir. Aynı 'mevzu etrafında, (haydi, açık soy liyeyim:) futbolcu Lef ter hakkında yazdığım fıkra etrafında diğer birçok mektuplar aldım. Hepsi, düşüncelerimi tasvib ediyorlar; resini teşkilâtımız da, Lef teri millî takıma koymakla bizlerîe aynı şekilde düşündüğünü göstermiştir. Stadyumdaki alkışlar dahi bunu göstermektedir.
Bu topraklar üzerinde beraber yaşadığımız bütün vatandaşlara karşı Anayasanın hükümleri gereğince düşünmek Öz müslümaıı Tiirklerin de devamlı ve sarsılmaz mcııfatlerine uygundur. OsmanlI devletinin Tanzimatçıları da Cumhuriyet rejiminin Atatürk, İnönü ve Celâl Boyarları da başka türlii düşünmediklerini bütün hareketleriyle göstermektedirler.
Böyle malûm, böyle tasnif edilip kabul edilmiş ve rafa konulup artık münakaşadan kaldırılmış mevzuları dahi arada sırada — hâdiselerin peşinde — raftan indirip tekrar tekrar tazelemek faydadan hâli olmuyor.
(Vâ - Nû)
Elektrik C şebekesi L
İstihsal kudretini arttırmak için makineler ısmarlandı
Verilen malûmata göre şehri r. elektrik istihsal sistemini bugünkü köhne durumdan kurtarıp tamamen modernleştirmek için elektrik idaresi tarafından, gerekli teşebbüslere geçilmiştir. İdarenin hedefi tesisatı modernleştirmek, bu suretle hem yeni usullerle elektrik kudretini arttırıp şehre daha fazla cereyan verebilmek, hem de yine bu modern makineler sayesinde elektrik kilovatının maliyetini düşürmektir.
Büyük para ve tesisata ihtiyaç hissettiren bu lş İçin 30 bin kilovat kudretinde bir türboalternatör sipariş edilmiştir. Bunun İmalâtı bitmiş ve bir milyon 473 bin lira olan bedii ödenmiştir. NakUyesl, gümrüğü va montajı İçin de tahminen 60 bin lira ödenecektir.
Şimdi bu türbine mahsus hususi bir temel ve bir bina yaptırılmaktadır. Binanın en mühim kısmı olan radlye ve temeli bitmiş ve bütün binanın kıymeti olan ööâ bin liradan 470 bin lirası tamamen ödenmiştir. Ayrıca bu binaya mahsus 151 bin lira kıymetinde bir seyyar vinç sipariş edilmiştir. Vincin. İmalâtı bitmiş ve parası tamamen ödenmiştir. Nakli-yesl va montajı İçin daha tahminen 50 bin lira ödenecektir.
Yine türboalternatöriin bir kısmını teşkil eden 80 ton buhar istihsal edebilecek ve takriben 13 bin kilovat enerji sağlayacak olan İki kazan sipariş ve bunun bir buçuk milyon liraya varan bedelinin bir milyon lirası ödenmiştir. Bu iki kazanın nakliye ve montajı İçin de ayrıca 600 bin lira ödenecektir.
Bundan başka türbini bu iki kazana bağlayacak yüksek ve alçak tazyik boruları sipariş edilmiştir. Bunun bedeli olan 300 bin Ura da yakında ödenecek ve nakliye ile montajı İçin de ayrıca 150 bin lira sarfe-dilecektlr.
Diğer taraftan hâlen elde bulunan ve şehre elektrik veren tesisatın da mümkün mertebe ıslah ve takviyesine çalışılmaktadır. Bu arada makinelerin en mühim kısımlarından birini teşkil eden İngiliz kazanlarının da tamirleri ve randımanlarının arttırılması İçin 411 bin lira kıymetinde malzeme sipariş edilmiş ve bu paranın bir kısmı da ödenmiştir. Bu malzemenin mühim bir kısmı gelmiş olup tâmirata başlanmıştır.
Bütün bu İşler tamamlandığı zaman artacak elektrik kudretiyle sanayie de tesir edeceği vo böylcce o sahada da bir İlerleme kaydedileceği
hesap edilmektedir.
istanbulun ticari vaziyeti
İthalât ve ihracat geçen seneden daha azdır
j
Malzeme harbine alışmak
Yarı siyasî, yarı askerî
Ymii: M ŞEVKİ YAZMAN
mam fabrika İşletllememlşLL şimdi Sovyetler atom bombasını buldula: mı? İmal ediyorlar mı? dendiği zaman aklıma hep bu hasır lâstik fabrikası gelmektedir.
Şimdi buna kendi hâtıralarımdan ve bizim orduya alt olanı ekliyorum! Başlan nihayete mahrumiyet, malzemesiz ve hattâ silâhsız harb demek olan Çanakkaleden Oaliçya cephesine gittiğimiz zaman Alman ve Avusturya ve bilhassa diğer Avrupa orduları bakımınran nispeten kıtlık sayılabilecek bu cephedeki malzeme bizim için inanılmıyaçak bir bolluk gibi telâkki olunuyordu. Kış geldi, cephede zeminlikler vesaire inşası İçin oldukça bol kereste ve İnşa malzemesi. çivi sevklyatı başladı. Bunlar için AvusturyalIların bizden yara, kar şılık vesaire de istedikleri yoktu ve tabii isteyemezlerdi. Fakat Çanakkale cephesinde her tahta İçin bir mazbata istemeğe alışmış bizim levazım, burada da AvusturyalIların kendisine senetsiz sepetsiz teslim ettiği keresteyi çifte mühürlü mazbatalar olmadan cephedeki birliklere veremez oldu. Cephedeki birlik için ölmek her an mukadderdi. Bundan korkan pek yoktu. Fakat mazbata ile alıp Oaliçya çamurlarına gömdüğü.’ bu malzemenin hesabını kuruş hııruş vermek veya veremediği takdirde ömrü billah sürünmek tehlikesini göze alarak İrim se malzeme almaya, kıştan korunmak İçin zeminlikler, odalar yapmaya niyet etmiyordu, inanılması güç amma, bütün kış toprak içine gömdükleri bu zeminliklerin kapısını, verilen tahtaları kullanmamak gayeslle ince çadır beziyle kapatan ve bk türlü ısınamayan birlik komutanlarının acıklı hallerini hatırladıkça ve o sıralarda hastalıkla geri gidenlerin büyük yekûnunu düşündükçe hâlâ yanar dururum. İşte bu. bütün ordunun, malzemeye ve malzeme harbine ahşma-maşının bir neticesi idi. En büylık komutanlar da tamamen yersiz olan bu mazbata, hesap ve kitap İşine bir darbe vurarak, onun yeri burası ol-
Elektrik ücreti
İSTANBUL HAYAT!
Şeker kat neler i
Zam için yeni bir teşebbüste bulunulacak
Yüksek tahsil gençlerine otobüslerde tenzilâtlı bilet
İstanbul ve teknik üniversitelerle diğer yüksek tahsil gençlerinin Belediye otobüslerinde on kuruşluk bilet mukabilinde seyahat etmelerine dair umumi meclis tarafından karar verildiğin! yazmıştık. Meclisin karan yakında tatbik mevkiine gelecektir Yüksek tahsilde bulunan gençler, ya bulundukları fakülte dekanlığından, yahut mensup oldukları mektep idarelerinden alacakları hüviyet varaka, sile _ Otobüs şebekesindeki mıntaka farkları tefrik edilmeksizin — on kuruşluk bilet mukabilinde bu tenzilâttan istifade edeceklerdir.
Memleketin iktisadi ve ticari merkezini teşkil eden İstanbulun son aylardaki İthalât ve İhracat durumu ilgili çevrelerde memnunluk uyandırmaktan uzaktır. Bunların söylediklerine göre 1947 yılına bile nispetle bu yılın ithalât ve ihracat durumu aleyhimize gitmektedir. İthalâtın az olması bir bakıma faydalı zannedilirse de bu arada gelmlyen-ler İçinde lüzumlu birçok mallar bulunduğu, ayrıca ithalât nispetinin de ihracata bağlı olduğu hesap edilince vaziyetin sevindirici olmadığı anlaşılmaktadır.
Belirtildiğine göre bu yılın ilk aylarında İhracat vaziyeti 1yi İken bir müddetteııberl epey bozuk gitmektedir. Vasati olarak bu yıl içinde şehrimizden yapılan aylık İhracatın 14-13 milyon lira arasında olduğu, halbuki geçen yılkt aylık ihracat kıymetinin 20 milyon liradan aşağı düşmediği kaydedilmektedir.
Bundan da, şehrimizdeki ihracat hareketinin geçen seneye nazaran mühim surette gerilediği anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan yine yetkililerin belirttiklerine göre dünya durumunun bozuk oluşu da İthalâtımız üzerinde menfi bir tesir yapmış ve tüccar İh-tlyatlı hareket etmek lüzumunu hissetmiştir. Aylardanberl İthalât nispeti adamakıllı düşmüştür.
Bittabi ilgililer ticari faaliyette görülen düşüklükte döviz buhranının da birinci derecede rol oynadığını kaydetmekle beraber bunda sistemli ve randımanlı bir ticari ve İktisadî politika noksanının da büyük «esiri olduğunu belirtmektedirler.
Memleket dışına heyetler göndermek meselesinin en çok tenkidedll-digl bir zamanda ve Amerikalıların davenlle bizim komuta ve subay heyetlerimiz Amerika ve Avrupayı geniş kadrolu topluluklar halinde dolaşmak ladırlar: Bir iki ay evvel Genelkurmay Başkanı, oldukça kalabalık bir heyetle Amerlkayı dolaştı, arkasından bir kaç general ve subaydan mürekkep diğer bir heyet Ameri kaya gitti, bilhassa fabrikaları ve harb İs-1 orduları İçin tlhsalâtinL tetkik etti. Bu defa Genelkurmay Başkanı dokuz kişilik diğer bir heyetle Alnıanyadakl İşgal ordusu komutanının daveti üzerine Al-manyaya gitti, burada Berlindeki birliklerin talimlerini gördükten sonra Nümberg civarında bir manevrada bulunacağı ve sonra Frankfurt’a gideceği anlşılıyor. Tam bu esnada Hava kuvvetleri komutanı general Zeki Doğan'm Amerlkaya gittiğini ajanslar haber verdiler. Hülâsa general ve subaylarımızın Amerika ve Av-rupaya doğru yaman bir gidip gelme faaliyeti ki şimdiye kadar bu derece sık olaııuu pek görmedik.
Bence buna memnun olmak lâzımdır ve hemen hepsinde davet eden va zlyetindekl Amerikalıların bu istek ve gayretleri de boş değildir. Dâva bizim orduyu malzeme harbine alıştırmaktır.
Altlıma şöyle bir sul gelebilir:
— Malzeme harbine alıştnak güç bir şey midir? İnsan kıt malzeme ile ve hattâ bazan hiç malzemesiz harbi başardıktan sonra bol malzeme olunca neden hakkından, gelemesln?
Hayır, mesele fcyle düşünüldüğü kadar basit değildir. Fakir bir İnsan Jarsedin. Bu insan birdenbire bolca paraya kovuşursa ve çok kabiliyetli, çok muvazeneli değilse İki İhtimal ve tehlike başgöstertr. Ya birdenbire kavuştuğu bu paranın sarfını bilemez, müsrif, hesapsız İnsan gibi eline geçen parayı yer, tüketir. Yahut da çok cimridir. Paraların üzerine oturur. Çömleğe koyarak yere gömer. Bu paradan yine faydalanamaz.
Bunun gibi kıt malzeme ile veya .madiğim bildirerek bu acıklı ve ko-malzemestz harbe alışan ordularda da ele geçen bol ve iyi cins malzemeyi hakklyla kullanamamak tehlikesi vardır. Bunu bilmek ve malzeme harbi için de yetiştirmek lâzımdır. Bence Amerikalılar tarafından sık sık vâki davetlerin sebebi de bu dur ve doğrudur. Yakın maziden bize vo Ruslara alt vereceğim bir ild misal bu hususu daha fazla aydınlatmaya hizmet edecektir:
İkinci dilııya harbinde Rusyada İrtibat subaylığı vazifesini görmüş Amerikan generallerinden birisine Sovyetlerln atom bombasını bulup bulmadıklarını, bunu yapıp yapamı-yuçaklarım sormuşlar ve o da şu cevabı vermişti:
— Sovyetler atom bombasını buldular mı veya yaptılar mı? Bunu pek bilmiyorum. Yalnız benim çok İyi bildiğim bir hâtıram vardır. Kızılor-du gayet mühim vo müstaceldir kay-dlyle bizden bir de lâstik fabrikası istemişti. İkinci dünya harbinin o sıkışık günlerinde tam kadrolu böyle bir fabrika imal ve İhzar olundu Acele acele Rıısyaya gönderildi. Benim vasıtamla Sovyetlere teslim edildi. Aylar ve seneler geçti. Bütün isteklerine rağmen Kızılordu teknisyenleri bu fabrikayı kurup İşletemediler. .Benlin vazifem bitti. Amerlkaya dönerken de hâlâ bu her şey! ta-
mlk hakikate bir son verenılyorlardı.
Daha sonralarını. hatırlıyorum: Harbin makineleşmeğe, motörleşme-ğe doğru gittiğini görüyor ve bu vasıtalardan satın almak için gayret gösteriyorduk. Fakat felâkete bakın kİ benzin hem az ve hem pahalı idi. Çok defa avuç dolusu paralarla alınan malzeme. kullanmasını öğrenmek nasip olmadan ve bayramlık bir elbise gibi bir hangara, bir garaja çekiliyor, ya bakımsızlıktan eskiyor ve ya zaman geçerek demode oluyordu.
Hülâsa; malzeme harbi akla gelebileceği gibi her ordunun kolaylıkla başarabileceği İş değildir. Bunun için görgü, anlayış, usullere alışan ve kendini buna uydurma meselesi yardır. Keza ordunun muhasebe, sarf İşleri ve kayıtlan baştan nihayete kadar değişmek gerekir. Fikrimce bunlar İçin yeni lcodlar yapmaya mahal yok. Amerikan melodi arını aynen alıp kullanmak en kestirme yoldur.
Bütün bunlar İçin do gitmek, görmek. her rütbedeki komutan ve subaylar için çok faydalı ve lüzumludur. Yeni bir harbe ve yepyeni bir zihniyetle hnzırlanmak lâzım geliyor. Bunlar eski usuller ve görüşlerle yapılamaz. Yeni bir görüş ve anlayış gerektir. Ümit ederim ki bu hummall gidip gelişler bize ve müdafaamıza bu yeni görüş ve anlayışı sağlasın.
Elektrik ve tramvay idaresi umum müdürü İbrahim Kemal Baybora bugünkü trenle Ankara'ya gidecektir. Umura müdür, Ankarada idareyi yakından alâkadar eden Ljler için Bayındırlık Bakanhğlle temas edecektir Bu arada elektrik flitlerine kilovat başına iiç kuruş zammedllmesl hakkında İdarenin yapacağı teklifi Bayındırlık Bakanlığına bildirecektir.
İdare, bundan evvel de, hükümete aynı teklifi bildirmiş. Bayındırlık Bakanlığı kabul ettiği halele o zaman hayatı ucuzlatma komisyonu reddetmişti. Geçen gün umumi mcellj tarifeye yapılacak bu zammın kabulü için bir temenni kararı verdiğinden umum miidür, yapacağı teklifte umumi meclisin bu temenni kararına istinat edecektir. B. İbrahim Kemal Baybora Ankara'da bir hafta kadar kalacaktır,
Eski otobüsler
Belediye fen heyeti tarafından yapılan fenni muayene neticesinde ıskartaya çıkarılan otöbiisler arasında tramvay idaresinin de 13 parça otobüsü vardır. Bu otobüslerden bir kısmı tramvay şirketinden mlidevver olan arabalarla karosertlerl burada yapılan kamyondan bozma otobüslerdir.
Trmvay idaresi, fen heyet! rap erile seferden çıkarılan bu otobüsleri yakında bozacak ve hurda olarak satacaktır. ______________
Çocuk Esirgeme Kurumu il merkezi,kongresi
çocuk Esirgeme Kurumu 11 merkez kongresi evvelki gün 28 delegenin iştlraklle toplanmıştır. Rapor okunarak tasvip ve takdir edildikten sonra yapılan seçimde Ziihtü Çubukçtıoğlıı, Hüsameddin Sunol, Prof. Dr. LÛtfl Aksu, Dr. Şükrü Bâzım Tiner, Veli Orhan Tüte, Dr. Ali Şükrü ŞavII, Dr. Salim Ahmet Çalışkan, Dr, Bekir Za-flf, Yüksek Mühendis Ragıb Devre3 ve Nuri Dağdeleıı, Reşit çavdar, Avukat Ahmet Ari" İyicil, Avukat Hilmi Rıza Cöner, Ragıb Sarı Mahmutoğlu, Hamdi Sanal seçilmişlerdir.

İpek mahsulü bu sene bol
Fiatler altmış liraya kadar düştü
Bu sene tohumların, zamanmda müstahsile verilmesi ve hava şartlarının dutluklar İçin müsait ve faydalı oluşu koza mahsulüne azami yararlı olmuştur.
Trakya bölgesinden gelen malûmata göre, gerek Edirne gerekse Uzunköprü yaş koza flatlan geçen seneye nazaran hakikaten çok düşkün fiat-le açılmış bulunmaktadır. Eski senelerde olduğuna nazaran spekülatörlerin daha az bulunuşu, flatlan daha az kamçılayacaktır. Diğer taraftan ipek fabrikalarının da ellerinde stoklarının çokluğu Batların 60 liraya düşmesine sebep olmuştur. Bunun neticesi olarak da İpek kumaşlarına süratle tesir yapacağı şüphesiz addo- i lunmaktadır. Diğer taraftan da İtalya va Belçika gibi memleketlerden sun'î ipek ipliği de ithalt devam inektedir.
Köylülere
et-
Fillstindc Araplar tarafından esir edilen Yahudi teşekkülü mensuplan
yapılan ikrazlar
Ziraat Bankasının nisan tamına kadar yardımı 201 milyon lirayı buldu
Şeker tevziatıyla beruber esnafın da miktar azlığından şikâyetleri devam ediyor. Hakiki istihkak sahibi olmadıktan halele hileye baş vurarak şeker alanlar da vamnş. Bu şekerler el altından yüksek fiatle satılıyor tabii. Çünkü birçok imalâtçılar . kimseve sormadan, mamııl.şeker fiatleriııa arttırdılar. Haklıdırlar; başı boş, kontrolsuz bir piyasada aşırı kazanç fırsatını bulmuşken sağa sola danışacak değiller ya!
Şıı işlerin nizama, intizama uydurulduğu günleri görebilecek miyiz acaba?
Önümüzdeki üç aya ait şeker karnelerinin basılmasına başlandığım, temmuz iptidasında hal ka dağıtılacağını gazeteler yazıyor.
Haziran tevziatında birçok aksaklıklar, uygunsuzluklar oldu. Karneler için muayyen bir tevzi şekli tesbit edilemedi. Bazı semtlerde muhtarlar takdire değer bir beceriklilik gösterdiler, karneleri | j evlere kadar götürüp dağıttılar, Fakat birçok yerlerde halk biiyük zorluklara maruz kaldı. Muhtar-“ lardan bir kısmı, devlet daireleri*'* gibi mesai saatleri uydurdular,^ muayyen saatler haricinde karne dağıtmadılar. İş güç sahibi halk, C muhtarın tâyin ettiği saatlerde .2 gidemedikleri için karnelerini vaktinde alamadılar.
Bazı yerlerde karneyi verirken halktan beşer, onar kuruş alındığı da kulağımıza çalındı. Alâkadar makamların bunlara meydanı vermemesi, halkı ikaz etmesi, cü-retkârların da şiddetle cezalan-dırılnıası lâzım.
Şuracıkta bir noktaya daha te-mas etmekten kendimi alanuvo +S rum: Malûm olduğu üzere, bir karne mukabilinde halka bir bu- C çuk kilo şeker veriliyor. Unutnn-Ü yalım ki halk arasında bİT buçuk kilo şekerin parasını bir kalemde çıkarıp veremiyecek vaziyette çılanlar pek çoktur. Bunlar yevmiye ile çalışırlar, günlük kazaııç-İariyle geçinmeğe gayret ederler. Serbes satış zamanlarında bakkaldan perakende olarak yüzer, iki yüz ellişer gram şeker alıyorlardı. Bugün ellerindeki karne ile bir buçuk kilo şekeri birden almağa mecbur kalıyorlar, zorluk çekiyorlar. İki liradan ne çıkar, demiydim. Üç nüfuslu bir aileyi göz önüne getirelim. Dört buçıık kilo şekeri bir defada alabilmek kolay değil. Ayrı ayrı zamanlarda da alamıyorlar, çünkü günün birinde bakkal:
— Şeker kalmadı. Vaktinde a-laydın.
Diyor. Bunları intizama koymak ieab eder.
Yeni basılan karnelerde bir değişiklik yapmak kabil değil nü acaba? Meselâ bir buçuk kiloluk karneler üç parçaya ayrılacak şekilde zımbalansa da geçim sıkıntısı çeken halk bunları kopararak şekerini hiç değilse yarımşar kilo alsa olmaz mı? İdarecilik, işin kolay tarafından tutup baştan savmaktan ibaret değildir. halka âzami kolaylığın gösterilmesi şarttır.
Şeker tevziindc imalâtçılar, tatlıcılar, şerbetçiler, lokantalar, kahveciler sınıflara ayrılıyor, miktarlar buna göre ayarlanıyor. Meselâ birinci sınıf kahveciye 60, ikinci sınıfa 50, üçüncü sınıfa 40 kilo şeker veriliyor. Bana kalırsa bu tasnif isabetsizdir. Birinci sınıf kahveci sattığı kahveye, çaya öbürlerinden daha fazla şeker koymuyor, miktar aynıdır. Buna mukabil üçüncü sınıf kahveha* neler ucuz olduğu için müşterileri daha çoktur. Tevziatta bu cihetler de göz önüne alınsa daha iyi olur sanıyorum.
Cemal Refik
E o > o P
Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası köylümüze tohumluk vesalr ihtiyaçları karşılamak üzere ikrazlarına devam etmektedir. Nisan 1948 ayı sonuna kadar Banka kendi şube ve ajansları vasıtaslyle müstahsile 121 milyon 180.000 Ura, Zirai Kredi Koo peratlflerl vasıtaslyle de 74,924,000 lira İkrazda bulunmuştur. Bu suretle Bankanın nisan sonuna kadar köylümüze yapmış olduğu yardımın yekûnu 193.110.000 lirayı bulmuştur.
Mayıs sonu İtibariyle banka vo kooperatiflerin yaptığı ikrazlar 197 milyon 937 bini, 19 haziranda İse köylümüze yapılan İkrazı Banka eliyle 122,495.000, Tarım Kooperatifler! eliyle de 78.691.000 ve yekûn olarak 204.180.000 bulmuştur.
Bil suretle Bankanın İkrazları peyderpey yükselmeğe devam etmektedir.
Birleşmiş Milletler
Kurul 3 üncü yıldönümünü kutladı
New-York 27 (R) — Birleşmiş Mil- • letler Kurulunun 045 aenesluda 8an Fransisco'da kurulmasının Üçllnofl yıldönümü münasebe111 e bu şehirde bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda Birleşmiş Milletler umumi kâtibi muavini bir nutuk söyleyerek demletir ki:
«Birleşmiş Milletler kurulu bir tasım sahalarda, bilhassa emniyet sahasında ümit edilen neticeyi vermemiş, tir. Tekmil milletler BlrleşmU Milletler Kurutuna sadakatlerini tekrar teyld etmelidirler >
Sahife 4
AKŞAM
Bir Amerikan radyo istasyonunda 24 saat Durmadan neşriyat yapan istasyon nelerden bahseder ?
| Evvel zaman içinde
Beyrut Rüsumat Nazırı Kâmil efendi
____28 Hazîı ajı 1018
V^iiiîısli yerintfe evli bir genç nasıl seht etli ?
Atılan yanlış bir adım, fena ahbapla1” bu genci kaafil yaptı
Amsıllmda İki binden fazla radyo E‘bnü tardır. fiıinİArdan, Kerihlin Löuirrin» şehrindeki is-nu gûaîül neşriyatın» her pün fcbaîi’D beşinds başlar. Daha doğ-ft(u bu şehir halkı için gün; rad-ftnun aabah «tandan köylüye hl-faben yaptığı İlk paşrlyatla haçlar, ite radyb gÜnd» 14 saat dur-
çaliftf.
Neşriyatının mühim bir kısmını çiftçilere yapan diğer Amerikan la-&yonlsn gibi LoutsvUl* radyo Ista» fonu da, sabah yayınlarında çift-fücre ekonomik aahnda çok önemli yardımlarda bulunmaktadır. Gündü vmuml havadlzlerl orasına çiftlik uUerl ttatlerl, hava raporları »halli v» bütün yurda şâmil ■Iraatle İlgili havadisler de verll-maktedlr. Radyo istasyonu İd ar erinin çiftçilik bahisleri ti» alâkalı kıs minin şefi, esasen* eyaletin ziraat ens MlûrC mezunlarından bir çiftçidir, Basan programa İlâveten Ci/oto'nın yetlçtlrilrneelnde eyaletlerden birinde tatbik yeni bir uaıılO tarif eder, veya yine pek muhtemel olarak başka bir çift-alr.in yeni bir cins gübr» üzerindeki tetkiklerinden bahseder.
meseli komşu olunan
Babaiı s» s t 6.30 da, çLfçller ve şehir balkı uyannııya boşlayınca, Lou-tavtiJe radyocu iki saat müddetle iççi v« talebelere hususi neşriyat yapar. Bu yayınlamalarda dahili ve
dünya havadisleri esas mevzuu teşkil etmektedir. Havadis programlan n* bavan d* hususi mütalâalar ve müzik Uâvelerl yapılır.
İsçiler İşlerinde, çocuklar da mektebe gittikten sonra, radyo artık ev kadınını alâkadar «den mevzulara (•çer. Meselâ umumi olarak günün yiyecek flaüarinl bildirir ve ev İdareci hakkında faydalı tavsiyelerde bu hm ur.
öğle yayınlarında tekrar çlfçlllk mevzuu ile hayvanat bahsin» temas edan ikinci bir program vardır, ög-U programlarında ilâveten halk şarkıları ve yine dünya havadisleri verilmek t etil r. Normal olarak. Louts-Vllle radyo istasyonunda tünde on defa havadis bülteni okunmaktadır. 6 e çim günlerinde olduğu gibi, fevkalade günlerde havadis bültenleri daha cık okunmaktadır.
öğleden sonra verilen progamlann büyük kısmını ev kadını llo İlgili mevzular teşkil eder. Akşama doğru çocuk saati taçlar kİ, bu saatte Çocuklara hikayeler söylenir ve çocuk piyesleri oynanır. Herkesin İşinden •vlne dönmeğe başladığı saatlerde, doğrudan doğruya halka hitaben mevzular İzah edilir ve muhtelif mevzuların münakaşası yapılır, İşte bu saatlerde radyolarda konuşmalar yapan hükümet memurlarının halka
veya dünya merkez şehirlerinden bilhassa «nemli hadiseler ruhurundı veya büyük eğlenceler tertibodlldlğl samanlar ehemmiyeti haizdirler. Basan d» Loulsvllta radyosu tarafından terttplsncn bir eğlence programı. Amerikan milli radyo İstasyonları tarafından yayınlanır.
Oece saat on havadislerinin okunmasından sonra, halk daha neşeli programlar istemektedir. Bu itibarla, bu saatte bir saat »üren dans müziği onu müteakip yarım saat do hafif müzik neşriyatı yapılmaktadır. Qeco yarısından sabahın bejin» kadar, radyo dinleyicileri ekseriyetle gece İşçileri, gtlndüı yorulan talebelerle. uyuyanuyan hastalardır. Lou-lsvllle radyosu bu sınıf dinleyicilerine beş saat devam eden vo «diso Jockoy» denilen bir program yayınlamaktadır, «Dlsu jockey» bütün Amerikan radyo dinleyicilerinin sevgilisi olmuştur’. «Diso Jockey» Amerikan balkanın sevdiği müziği bilir. Buna nazaran, radyo istasyonunun binlere» plâğı orasından halka klâsik v» yeni müzik programlan hazırlar v» çok defa programları hakkında dinleyici lOrln» izahat Verir. «Dlso Joeky» la umumi malûmatı da gayet geniştir. Bundan dolayı dinleyicileri ile her mesele üzerinde telefon muhabereleri yapar. Onların istediklerini tesblt eder. Sabah »a st beş ta «Diso Jockey» dinleyicilerine Allâhaısmerladık: dediği saman artık Amerikan -çiftçilerinin günlük faaliyetleri başlamakta vs Loulavll-1» Tfidyoau müteakip 3* saat İçin yeni bir programa geçmektedir.
Hafta sonunda, programa dinleyici istekleri ilâv» edilir. Cumartesi aynı zamanda çocukların tatil günü olduğundan, bugün ds programda hususi çocok saatleri vardır.
Loulsvfll» radyo istasyonu bütün Amerikan radyo İstasyonlarına tipik bir misal teşkil etmektedir. Halen bu Tadyo istasyonunun dinleyici sayısı mühim miktarda arttığı için yayın v» programlarının mikyası da fevkalâde artmıştır. Şöyle kİ; istasyonun daimi surette seyahat halin -d» bulunan mikrofon vo plâk dolduran aletleri vardır. Bu aletler bütün Amerikan köy vs şehirlerinde dolştınlarak oralarda cereyan etmek ta olan hâdiseleri, eğlenceleri, nutukları dinleyicilerin» doğrudan doğ rüya dinletmektedir.
Kâmil efendinin neşesi ve kadınlara fazla zaafı İstanbulun on ikilerinden Arap Abdullah
■İktibas hakkı mahfuzdun
BÜylik Reşit paşa (Sadrâzam) nın beroyl tahsil Paris'e gönderdiği ve oralarda yani Londra İle Parlat» sefir İken beraber götürdüğü simalardan biri do (Kâmil efendi) dlr. — KÛrdOstenrn bilmem neresindeki bir yerin eşrafından bir zatın oğlu —. Bit Kümü efendiyi ben 1807 tarihinde Beyrutlu tanıdım. Beyrut Rüsumat (gümrük) Nâmnydı. Hayli ihtiyar bir zattı. Fnknt dimdik; uzun boylu: bembeyaz sakallı; dalma re-dongotlu; neşeli ve esprili konuşan bfr «attı. Hele hnbun kişilere karşı çok zayıf v» çok şaklabandı Davetlerde, müsamereterd» aralarına girer saatlerce onları eğlendfrirdi: eğlenirdi de. »Ben bu ynşa bu başla yani neşe vü şetareti s ve rüyetL mohaslnle geldimı> derdi; (güzelleri göre göre demektir). Sonra da »Ah kadınlar* İnsanı öyle kündeden atarlar ki» İddiasında da ısrar ederdi ve erkeğin dlriıvetllsl bunıi bilmelidir derdi v» ölünürdü. (Pour prendre un hom-me le melieur plege esi uno (emme) Mlşlenln bıı gÜ2Cl sözünü İptida Kft-mtl efendiden duymuştum.
Kâmile hanım
Kâmil efendinin zevcesi Kâmile hanım; hanımların en iyilerinden biriydi. V» ihtida etmiş hanımlardan biriydi; Frensizdi Kocasını Parlste tanımış onunla evlenmişti, ty! d» bir Fransız ntlestndendl. İstanbul» avdetlerinden sonra Kâmil efendi kendi »rinde v» validesinin yanında obur doğu için gerçi çok memnundu. Ancak raide hanım çok sert bir hatun olduğu için koca oğlun» hâlâ çocuk mnamelcsl »der; onu ikide bir başlardı. Hele gelinin! çok sevdiği İçin oğlunun bazı haylâzlıklarma isyan ve feveran ederdi. Meselâ bir akşam »v» faillen geç gelip Kâmil» hanımı saatlerce bekleten vo üzen Kâmil efendiyi nsmaı kılarken «karının limanı alayım. O bir şey yapmıyor ben yapayıma diyerek elin» aldığı bir bastonla adam akıllı döğmtsl ve koca adamın aman anneciğim merhamet demesin» kulak asmayışı gibi. Kâmil efendinin çocuğu olmadığından birader sadesi Reşit bey» çok
SEMİH MÜMTAZ S.
hitabeden nutuklarını doğrudan doğruya kendilerinden dinlemek kabil olmaktadır.
Gündüzleri ve akşamlan verilen radyo programlarının boadan, doğrudan doğruya Loulsvllle radyo İstasyonları tarafından tanzim olunsa programlardır. Mütebaki programların çoğu, bütün Birleşik Amerikay» m üştet ek çalışmak suretll» neşriyat yapan dört büyük milli İstasyondan naklen alınarak yayınlanan programlardır. Amerikan milli istasyonlarından naklen yapılan neşriyat. Neır-York, TCashlngton, Hollywood
Hindistan vakzyüt Hindistan Başbakanı Nehra, Keşmir kadın müdafaa kuvvetlerini teftiş ediyor.
meftuniyetl ve muhabbeti vardıl Onun üzerine titrerdi.
Arap Abdullah
•Arap Abdullah efendi• İstanbulun on ikilerinin başında gelirdi. On İkilerin başında Belirdi demek: İstanbul bıçkınlarının başında gelirdi demektir. Ele avuca nğmnz; sendost; haşan; inadına da cesur bir adamdı. Astığı astık; kırdığı kırdık-Jardandı. O yolun yolcuları kendisinden bihakkın korkarlardı. Hela onun dllıladelerlne dokunmak cidden tehlikeliydi. İnsanı öldürmezdi, fakat hurdahaş »der derlerdi. Hülâsa Allahın bir beleşiydi. Ancak dindar mt dindar ve kendi telâkkisi Aleminde mert mİ mert İdi. (Bir çok menaklbl vardır; ve zannederim Sermed Müh-, tar v» Refl Cevat İstanbulu İyi bil -; dikleri Içtn bu menakibl bilirler).
Bir gün yine Beyrutta İdL Vilâyet konağın» geldiğim zaman Kâmil efendiyi pederimin yanında V» yanında matruş va zayıf ve nahif bir adam gördüm. Bağırca olacak kİ iki ellylo kulaklarını ilerletmiş konuşuyordu. Olur a. Merak bite etmedim. Kâğıtları babama verdim. Odama döndüm. *
Defterdarın yanında
Çok geçmedi, Kâmil efendi yanındaki adamla beraber yanım» geldi Ve kardeşim dly» Arap AbduDahı prezant» etti, tik defa bu adamı görüyordum. İnce vo tatlı sesli, konuşması Kürt şiveli, v» »puslu bir adam tavırlı Abdullah efendi ban» gürel gılzfii İstanbul havadisleri veriyor ve bazı selâmlar getiriyordu. Biraz sonra üçümüz Defterdar Ethem »fendinin yanın* gittik. Ben Defterdarı severdim, odasına sık giderdim. Kâmil efendi kardeşini Ethem efendiye de preıant» etti. V»: Vay «la Arap Abdullah »fendinin kardeşi misiniz gibi bir eevap nlınea; asla; o benim kardeşimdir dedi v» gayet Mprtll bir hlkây» anlattı; Defterdarı mahcup etti. Zavallı Ethem efendi mun-»If adamdı. Oafının eczasına tahammül etti. Yalnız ben! ne raman göTse: Gafımı bJr türlü unutamıyorum, ne zaman Kâmil efendiyi görsem utanıyorum derdi. Cümlesin» Allah rehmet eylesin.
Semih Mümtaz S
|r"a.........Fy
ANKARA RADYOSU Bu akguıüd progrın»
18 Dana millisi İPLİ. 1SJ0 HaiU sololar (Fİ >, İB.U »az eıerlari. 1» Haberler, 19 IB Gcçmi|ta bugün 1IJ0 Fani «erkıUn, M MOrifc: (P1.İ, 8018 Radyo »aMtMİ.
90 30 S«t>« ıaat, KJS Mandolin birIIaL
îl Konujma. 3118 X»r.nk »ar kıl t r SUS Opara «ryklan (Pl). 13 Konufma: B M. M- Bastı, 12 13 Dao» nsttüŞI fPl-f. M Al Haberler,
Yana «aban «a «file progıamı
1.30 HaHf parçalar CPL). V ♦» Sabırlar. S Huni parçalar (PL>. »JS Şarkılar (Pik BSt> Çe*lUl halli müılk (Pi l
1230 Şarkılar. İS Hab«rhr. 1JJB »»lon or kestralarından çe»tUI parçalar OPl-k. 38 W Ö£!o »azataal. 13 4» Balon örkaatralarindac tcıitU parçalar (PL)
Paris'te cereyan, eden bir vaka, iyi bir aileye mensup, kazancı yolunda, »vll ve İki çocuk babası bir adamın attığı yanlış bir adımla ne kadar büyük felâketler» sebep olabileceğini gösteriyor. Hâdise şudur:
ParLsln işlek mahallelerinden birinde bir kahvehanenin sahibi Emil Berihet adında bir genç vardır. Emil İyi bir »Hay» mensuptur, vaktü hali yerlndedir. Y«dl, sekiz sene »wcl »v-lenmlş, IJd çocuğu olmuatıır. Karun orino bağlı, güzel ve «erimli bir kadındır. Kan koca arasında hiç bir hâdise olmamıştır,
Emil bir kaç ny evvel bir gün, o samana kadar yapmadığı bir şeyi yapmış, bir randevu »vln» giderek burada Malnu adında bir kadınla tanınmıştır. Emil, Malou'dan çok hoşlandığından buraya eık sık devam etmeğe başlamıştır. Bu »anada ahlâktan pek mazbut olmıyan bir takım insanlarla tanışarak dosta olmuştur.
Emil bu kadarla kalmamış, yeni dostlarının devam ettikleri -Faubourg Bta. Martin'd» bir barın müdavimleri «ırasına geçmiştir. Param, diğerlerine nlspatle kültürünün fazla olması yüzünden diğer arkadaşlarının başı mevkiini almıştır.
Emil, bu hayata dalınca kahvehanesi]» uğraşmağı külfetli bir İş görerek bunu «atmış v» paralan bol bol urfetmeğa başlamıştır. Tabii şok geçmeden paralar «uyunu çekmiş, Emil kolayca para bulmak yollarını düşünme ğ» başlamıştır.
Aile dostu kadın
Emil,İn ali» dontu madam VatılEot adında bir kadın vardı. Madam Veulllot g»ç«n harbd» U»n yüzbaşı Vaıılllot'nün karısı İdi. Yüzbaşı »engindi. Kansın» tekaüt maaşından başka mühim para v» gelir bırakmıştı. Radın Mağanta bulvarında güzel bir ap&rtımanda yalnız oturuyordu. Apartman çok ty! mefroştu. Madamın kıymetli kürkleri, »imzaları, al-tm parsjı vardı.
Emli kolay v» bol para bulmağı düşünürken İptida bu kadını hatırlamış ve bir plân kurmuştur. Plâna göre Jlmmy dly» çağnlan Comto adında bir arkadaşı madam VeulloVya giderek yüzbaşının maiyetinde çalış-
8inın son daUkaJannı anlatacak, bû esnadn bir biçimin» getirerek kadidi öldürecek. paralAn, elmasları alacaktı. Jimmy üç defa kadım ziyaret etmiş, her defasmda kendlslle uzun müddet görüşmüştür. Fakat vaziyet! dûşûncoslnî kuvveden fille çıkarmak İçin müsait görmemiştir. Emil buna kızıyor, sabırsızlanıyordu.
Nihayet bir gün Jlmmy, güya kocasının fotoğraflarını vermek baha-
nesil», kadını ziyaret etmiş ve İçeriye girer girmez üzerine atılarak bir kumaş parçaslie kadını boğmuştur.
Bundan sonra, binanın karşısında duran Emll'o işaret »tmlş, o da içeri-, ye girmiştir. bb
İki arkadaş İlk İş olarak mûtema-“ diyen havlayan küçük köpeği layarak bir iple yüksek bir boruya^ ’ asmışlardır. Bundan sonra iki saat4^ her tarafı aramışlardır. Arama neticesinde ılma’lar, kıymetli ku.mt, bulunmuş, fakat altın para ele geçirilememiştir.
Emil v( Jlmmy topladıkları eşyayı dört bavula yerleştirerek Malou'nun
kiirklf-r
E (D >
taşındığı npartımana götürmüçlerdir. Q) Cinayetin failleri bir müddet yakala- (D namamıştır. Yalnız Malou bir pece^t bir barda sarhoşlukla ağzından bazı sözler kaçırmış, fakat bu sözler dik- JQ kati çekmemiştir.
Arkadaşını öldürüyor £ İşlenen cinayet epeyce para temin CJ5 etmişti. Fakat Emil, bu parayı çabuk bitirdi. Bunun üzerine arkadaşını o öldürerek onun da hissesini ele geçir-
meği düşündü. Yeni bir plân hazırladığından bahiste Jtmmy'yl kandırdı. Geceleyin Paris yakmanda bir köye
giderlerken tabancasını çekerek »r-kadaşının ensesine ateş etti. Jlmmy hareketsiz yere düştü. Emil, arkada-
şının portföyünü aldıktan sonra cesedi örtmek için ağaç dallan toplamağa başladı. Fakat yaklaştığı zaman Jlnuny'yt ayakta gördü. »Sen daha ölmedin mİ?» diyerek bu defa yakından kafasına ataş eti. Jlmmy bu defa son nefesini vererek yere düştü.
Emil, Paris'e dönerek saklandı. Mamafih polis çok geçmeden kendisini ve Malou’yu yakaladı. Az taman İçinde müthiş surette sukut eden bu genç şimdi »İnayetten, metresi de yataklıktan adalet huzurunda hesap verc-
hğından bahisle kadın» gûya koca- çeklerdir.
Birinci Dünya narblnde Alman denizaltı komutanı fken sonra papaz olan ve naziler aleyhindeki »anlarından dolayı tevkif edilen NlemoUer şimdi İnpilterede bir seyahat yapmaktadır, kukanda NiemoUer karisiyle bir arada görünüyor.
AŞK VE MACERA ROMANI
Tozan: NİHAL KARAMAĞARALI Tefrika No. 60
aklından geçirdi amma söylemeğe dili vanr.adL Zeynebs öylece baktı, kaldı
V» Zeynep, bu bakışların mânasını •alamadı. Flyevri de alkol gibidir. Bir haddi geçti mi fütursuzluk verir. Kırkı aşan ateşinin nefis kontrolünü hezimete uğrattığı şu anda Zeynep, BUteMttiğinin farkında olmaksızın taiıteşçuurundakJleri, kelimeler halinde ortaya döküyordu:
— gayet bâlâ ölüm» latemlyerek karşı koyuyorsam onu bir kere görebilmek ümitliyledir... Ben. Orhanı İstiyorum. Belimi... Han! hep işitiriz, değil mİ? . Kadın, bir tffrlü ruhunu teelim edememiş. Oğlunun yanına gelmesini beklemiş... Oğlu geldiği »uda da, ona kavuşunca gönül rahatıyla haydi Allahaısmarladık!.,, Ben
de öyle... Onu bekliyorum... Sabırsızlanıyorum... 6 abus ız...
Konuşmak İçin sartettlğl kuvvet onu tekrar dalgınlığa doğru sürüklerken »trafindaki hakiki dekorla hayalindeki cihan birblrln» karışıverdi. Bu yan knranlık odada Etlimin elyah saçları ağardı; sarılaştı. Blmslyah gözlerinin rengi açıldı; bal rengi halini aldı. Zeynep, onu kucaklamak arzuslle kollarını uzattı;
— Orhan I
Selim, uzanan kollara gelmemezlJk edemedi. Yanağını gen» kadının yanağına yasladı. Zeynep, öylece kendinden geçti.
Biraz sonra, Meliha odaya girince onları bu halde buldu. Oerçl beklemediği bir manzara değildi. Buna rağmen sarsıldı. Kapıyı arkasından.
kaparken sileri titriyordu.
Belim, uyuyan genç kadının kollarından yavaşça sıyrılarak doğruldu. Adeta özür dilerce?İne:
— Beni, o zannetti. - dlya mırıldandı.
V» bu İtirafı yaparken yüreğinin bu derece sızlayışı, gözlerine yaş getirdi. Açık pencereye doğru ağır ağır yürüdü. Pervaza ilişti. Bir sigara yaktı. Derin derin bir kaç nefes çekerek dumanı dışarı üfledi. Yeisle ezildiğini gizleyemiyor. Bu akşam saatinde kasvet, karanlık gibi, ruhuna çöküyor. Dünyanın kara, ahretin aydınlık göründüğü fin bu andır. Hani şu, «yaşamağa değmen» denilen o an... •
Meliha, mevcndlyettni belli etmeğe korkarak Selimin arzettiğt bu ıstırap tablosunu alaca karanlıkta bir müddet glzllçe »eyretllkten sonra, kıskançlıkla merhamet mücadelesinde gen» o snbur ve vakur merhamet! üste çıkarak Belime yaklaştı; onun karşısına pervazın bir kenarına ilişti.
Okşayıcı bir setle:
— Sana bllscn r.e kadar acıyorum. Setimi - dedi
— Bonn acıyacağına on» acil
Meliha, gülümsedi;
____ Ona da acıyorum... Fakat »ona daha çok acıyorum... Çünkü, o, hastalığının hodbinliğil» İçini istediği gibi dökebiliyor. Ya. Mü...
Sustu. Ses! pürtzjenmlştl. Onunla bu şekilde konuşmağa hiç alışık değildi. Utandı; yizün» bir hararet yayıldı, V» Belimden ters bir sevap bek Uy erek başını ürkek ürkek önüne cğdL
Selimi», şu anda boşalmak ihtiyacıyla öylesine kıvranıyor kİ, Meliha İle aralarındaki o seğuk resmiyetin ib er İn» kara kalemi» bir hat çekerek biçare öksüz haıaaadezlnln hürmetini kaybetmek kabilinden bütün kayıtları bertaraf edivaıdl. Bir arksutaşa dert dökerceslno, öyle bir samimiyette:
— Kadın olmadığıma şimdi yanıyorum. — dedi. — Gururu bir tarafa b rakırdım... Zaaf kadının şiarıdır diyerek şöyle bir kanasıya; İsteri nöbetin» tutul muşeasma ağlardım,.. Atlamak İstiyorum... Boğazımdaki tmbrolasıca yumru çözülünce?» dek-ağlamak... Rahat nefes alıncaya dek, ağlamak...
Elraa evvel, Zeynep, onun yarasını staterile nasıl neşter ledlys», şlm-'dl kendi de bu sözleri!», farkında ol-
maksızın genç kızın yarasını neşter-llyor. Banlcl kendin» yapılan zulmün-Lnükamını. İhtiyarının dışında olarak ona zulmetmekte alıyor.
— Durmactan onu ayıklıyor... İşte gen» onu sayıklıyor... DinleI «Orhan» diyor. Onu çağırıyor, onu istiyor... İşitiyor muzun? «Orh&n»l... Nerede bu Orhan? Kimdir bu Orhan?
Oenç kız, onun, dizini okşıyarak sakin bir İfada Ue:
— Yavaş, uyandıracaksın! — dedi — Uyanışları daha feci oluyor. Ötelerini açıp da onun yerine, beni baş ucunda bulunca... Oeceyi hiç Mvmlyorum, Belimi... Yapyalnız... Bekle, bekle, dlnlo v» elinden bir şey gelmesin...
Belim, bir nefes çekip «Igarazını asabiyette boşluğu fırlattı V» sigara, boşlukta bir ateş böceği gibi seyredip hastanenin ikinci katına yükselen çamların arasına düştü.
— Gen, beni o kadar egoist «anma: Meilhal... Yani .. Zeyneb» karşı zaafımın, lnsd.nl hklertml körlettiğinl... İmkânsızı mümkün kılmaya çalışıyorum... Onun, »Orhan» diye İlk »ayıkladığı gündenborl, Orhanın peşindeyim... Mühendis Orhan... Ban çtane-11 Mehmet afla... Koskoca İstanbul ve
bir mühendis Orh&nl... İstanbul kazan, adamlarım kepçe... İzini hillâ bulamadık... Bulamıyoruz, bulamıyoruz, bulamıyacağu... •
yuha, ağladığını belli eder korkusuyla mendilini gözlerine dahi götürmeğe cesaret »demeksizin bir müddet sustu. Neden sonra mırıldandı:
— Bakın Zeynebln dediği Bitil Ali titizim bey onu benzetmiş olmasın?
Ali Kâzımın ortaya atılmasıyla (kirinin de vücudundan bir ürperme geçti. Aynı sual ikisinin de aklına gelmişti: Ya, Zeynep biraz lylleşhıco o şuursuz korkusuna gene kapılı verirse?
Bu takdirdo onu hastanede alıkoymak da müşkül olacak ve bin bir İtina üo saklamağa çalıştıkları hakikat birden patlak verecekti.
Dile getirmeksizin birbirlerine aşıladıkları bu endişe, bir kaç gün sonra tahakkuk ediverdi. Bir sabah Fit-nat hanımın aul zlyaretllo hâdisenin İç yüzü, o sırada odada bulunan doktorun ve hemşirenin önünde açığa vurulmuş oldu.
Fltnat hanım, Zeynebin nazarında Ali Bâzını halinde tecessiim edlver-mlştl. Yorgun kafacığınm bir köşesinde sinip kalan korkuları ansızın (Arkası var)
Sahlfe 8
AKŞAM
18 Haziran 1948
HER AKŞAM BİR HİKÂYE
Sahte koca
Pol Bauder: 10 yaşında banker.
Elsa Beser: 3ö yaşında güzel bir kadın.
Çon: Bankerip oda hizmetçisi.
Meçhul bir şahıs...
[Poi, başını «Ilıyarak evine girer vc etrafına bir göz gezdirir;]
Pol (bağırır)—Con, Con neredesin, yahu? Garip şey. Evde kimse yok. Evin kapısı da ardına kadar açık. Oda hizmetçisi acaba ne cehenneme gitti?
Con (koşarak içeriye girer ve efendisine hayretle bakarj — Ne ne? Bfendiclğlm, siz sağ mısınız? Yoksa uyanık iken rüya mı görüyorum?
Pol _ Sen çıldırdın mı ayol? Niçin bana bön bön bakıyorsun?
Con — Bir çeyrek evvel bir otomo-bll kazasında feci surette öldüğünüzü telefonla haber verdLler de...
Pol — Ne çirkin ve kaba şaka!
Con (daima solgun ve şaşkın] — Hamdolsun lıaber verdikleri kaza bir lâlifetlen ibaretti de...
Pol — Sen de evin kapısını ardına kadar açık bırakarak çıktın eve hırsız girebileceğini hiç düşünmedin mİ?
Çon — Vallahi şaşkınlığımdan ve kederimden ne yapacağımı bilmiyordum efendim.
Poi — Neyse... Şimdi söyilyccekle-rinıl dikkatle dinle. Buraya bir kadın bekliyorum. Kendisi fabrikatör Beserin zevcesidir. Trende onunla tanıştım, ressam olduğumu kendisine söyledim. O da. evde benden başka kimse bulunmama;: şartlle portresini yapmama ran oldu. Sen şimdi gidebilirsin. Gece yarısından evvel de buraya dönmiyeccksin. Anladın mİ söylediklerimi...
*■*¥
lAynı salonda. Poi salona resim atölyesi manzarası vermeğe uğraşırken duvanın altında saklanmış bir adam
Meçhul erkek — Hiç bir şey... Yalnız karımın size alyarctlıılü bir aşk randevusu olmadığını bana İspat etmelisiniz.
Pol — Yani...
Meçhul erkek — Karım, burada olduğumu bilmiyor. Ben bitişik odada saklanacağım ve konuşmanızla hareketlerinizi göze tüyeceğim.
Pol (bltUlk odanın kapısını açara* meçhul adamı içeriye koyar) —. Buyurunuz mösyö!
»•#
Pol odanın İçinde sinirli sinirli dolaşırken sokak kapısının zili çaldı. Koşarak kapıyı açtı.
Pol (Elsaıun kulağına hatif sesle) — Madam Beser dikkatli olunur Kocanız, bitişik odada.,
Elsa. (heyretle). Kocam mı dediniz?
Po1 — Yavaş konuşI Şimdi bir komedi oyamamız lâzım. Sonra sise İzah ederim. Kocanızın şüphelenmemesi İçin salona geçiniz, (tklsl de salona girerler.)
Pol (yüksek sesle) — Rica ederim oturunuz madam! Beni atölyemde ziyarete geldiğinize çok sevindim! Fakat portrenizi yapmağa başlamazdan evvel-
Elsa (kahkahaları basarak) — Bu mânâsız sözleri niçin söylüyorsunuz dostum? Ben daha İlk dakikadan İtibaren ressam olmadığınızı anlamıştım. Ha, şimdi aklıma gelmişken sorayım: Bira2 evvel kulağıma ne fısıldadınız? Kocamın bitişik odada gözetlediğini ve ne konuştuğumuzu dtnlediğln.1 mi söylediniz?
Pol (meyus ve bitkin)—Rica ederim madam, daha yavaş konuşunuz. Sizi dinllyordur...
Elsa (yaklaşarak Pol’a sarılır ve olu dudaklarından öper) — Hileniz I para etmedi dostum! Bu oyunu oy-
MAHKEME KORİDORLARINDA:
Rahmi efendinin sihirli seccadesi
— a —
— Ve aleyküm selâââın, muh-1 hazretleri. Kolay olsa herke» şeyh olur, Cenneti âlâ’ya gider.
— Öyledir ya, şeyhlik her kula nasib olmaz.
— Amenna, şeyh efendi hazretleri. Haddim olmıyarak bir şey daha sormak istiyorum. Merak içindeyim. Mademki benim kal-
(Kiralık gazino mahalli ve dükkân)
İstanbul Defterdarlığından:
Senelik kira
görüyor. Banker, korkusundan iki üç adım gerilerken, tabancası elinde tanımadığı bir şahıs, divanın altından fırlayıp, önıine dikiliyor ]
Pol (soğukkanlılığını muhafazaya çalışarak) — Burada işiniz ne?
Meçhul adam — Niçin burada bulunduğumu pek Mâ biliyorsunuz. Ben fabrikatör Beserim.
Pol (hayretler içinde) — Fabrika -ter Beser mBInlz?
Meçhul adam — Evet, dün trep.de dost tuttuğunuz kadının kocası. Muhakkak ben! hiç beklemezdiniz değil nıi?
Pol — o halde siz... Fakat eve na-
su girdiniz?
Meçhul adam — Telefon sayestn-
llamaktan kastınız nedir? Bilmiyorum, ben Üç yıldan beri dulum*
Pol (yerinden fırlıyarak bitişik odanın kapısını acar) — O halde biraz evvel bana kocanız olduğunu söyllyen adam kim acaba?
(Pol odaya bir göz atınca İçeride kimseyi görmedi. Sahte, koca pencereden kaçmıştı. Kasanın açık duran kanadı da meçhul adamın mükemmel bir İş gördüğünü gösteriyordu.)
Elsa (merakla' — Ne oluyor AUah-aşkına! Niçin sarardın dostum I
Pol — Felâket, büyük felâketi Elsa — sana ne oldu dostum, söylesene...
de...
Pol — Demek uşağım Cona telefon eden -sîzsiniz.
Meçhul adam — Evinize gizlice girmek istediğim için bu hileyi kullandım. insan kıskançlık şevkli e havsalaya sıganııyacak çarelere müracaat ediyor. Karun buraya gelinciye kadar beni kimsenin görmemesini istiyordum. Halbuki siz plânlarımı bozdunuz.
Poi — Affedersiniz mösyö! Zevceniz. sırf portresini yaptırmak mak-sadlle buraya, gelecek. Aşıkane bir randevu bahis mevzuu değil. Zevceniz, âşık değil, fakat bir sanatkârı ziyaret edecek.
Meçhul adam (alaylı bir sesle) — Biliyorum. Zevcemi adım adırn takl-beden hususi hafiye, ekspresteki konuşmanızı harfi harfine dinledi. Karıma ressam olduğunuzu söylediniz. Halbuki siz bankersiniz. Bu htle İle karımı sizi evinizde ziyarete kandırdınız.
Pol (sabırsızlanarak» — Farzcde-lim, İş dediğiniz gibidir. Benden no isliyorsunuz?
Pol — F'aka bastım! Görmüyor musun? Kasam açılarak içindeki parti-
lar aşırıldı!
Çeviren: A. Hilâli
T^rkly* Esne
terem şeyh efendi hazretleri, Şeyh efendi müridinin kulağına eğiliyor:
— Sussss... Burada bana, şeyh eTendi. deme.
— Peki efendim, kusurumu ar-fet. İzin ver de elini öpeyim.
Şeyh efendinin gururla uzattığı eli öpüp başıha koyduktan sonra yavaş seale soruyor:
— Namaza başlamadan evvel etrafa bakındım amma zatınızı göremedim. Şeyh efendi. Namaza tam vaktinde yetişemediniz galiba.
— Hayır, ben namazı Süley-maniye camisinde kıldım, souıa seni bulmak üzere buraya geldim.
— Süleymanlye camisinde mİ kıldınız? Nasıl olur? Burada namaz şimdi bitti. Siz Süleymaniyo camisinde namazı kılıp da sonra buraya nasıl yetiştiniz?
Şeyh efendi güîümsiyerek gene müridinin kulağına eğiliyor:
— Şeyhlik mertebesine ermiş insanlar için zaman, mekân olmaz. Süleymanlye camisinde duayı bitirir bitirmez gözlerimi kapadım, açınca kendimi burada buldum.
Rahmi efendi hayran hayran şeyhin yüzüne bakıyor, bu azamet karşısında ürperiyor. Tenha bir yerde olsalar eğilip ayaklarına kapanacak.
Sirkecide bir lokantada yemeklerini yedikten sonra tramvaya biniyorlar. Rahmi efendinin kıyı mahalledeki evine gidiyorlar. Şeyh efendi evi beğeniyor.
— Buna memnun oldum, diyor. ibadet de, kabahat de gizil olmalıdır. Hele bizim ibadetimizi kimsenin duymaması lâzım.
Rahmi efendi çekinerek soruyor:
— Affedersin, muhterem şeyh efendi. Camii şeriften çıkarken o kadar kalabalık arasında beni nasıl tanıdınız? Biraderiniz ne kadar tarif etse, yüz yüze gelmedikçe tanımak kabil değil. Halbuki siz beni arkadan tanıdınız.
Şeyh efendi göz kırpıyor:
•— Benim için tarife lüzum, yok. Kardeşim burada seninle görüşüp de mektup yazdığı zaman her şey bana ayân oldu. Gözlerimi kapadım, senin haylin karşıma dikildi. Kalbinin içerisini bile okudum. Sen benim ne kadar büyük adam olduğumu yalanda anlıyacaksın. Şeyh olmayı kolay mı sanıyorsun?
— Estağfurullah, şeyh efendi
bimin içini okudunuz, nasıl gördünüz? Size hizmet edebilecek miyim acaba?
— Hımmm... Orası çok mühim bir mesele. Ben herkesi mü-rldliğe kabul etmem. Bizim tarl-katimiz de buna izin vermez.
— Affedersiniz, şeyh efendi hazretleri. Sizin tarikatın adı nedir? Mevlevi mİ, Kaadiri mi?
— Hapsi karışık. Bizim tarikatte hepsi vardır onların. Fakat asıl tarikatimlzln adı «Sihirli seccade tarikat!» dlr.
— Sihirli seccade mi? Hiç duymamıştım bunu.
— Bizim tarlkatlmlzde gösteriş yapmak yasak olduğu için ismini de gizil tutarız. Yalnız, tarlka-te girenler bilirler onu. Sihirli seccademiz vardır, üzerine oturunca pırrr diye uçarız.
Rahmi efendi muhterem şeyhinin dizlerine kapanıyor;
— Yaaa... Demek havada da uçabiliyorsunuz. Biraderiniz bun dan bahsetmemişti bana.
— Söyledim ya, bizim işlerimiz gizildir. Yüreğinin içerisini iyice tanıyıp da inanmadığımız adamlara hiçbir şey söylemeyiz. Zaten kardeşim benden izin almadan böyle şeylerden bahsedemez.
— Aman, şeyh efendiciğim! Ayaklarının altını öpeyim, beni nıüıidllğe kabul et de muradıma ereyim.
Şeyh efendi şefkatle eğilip müridinin sırtını okşuyor.
— Senin epeyce günahların var, hepsi malûm oldu bana. Ve-lâkin, yüreğin temiz olduğu İçin Cenabı Hak onları affeder. Allahın talihli kolu imişsin, şükret kİ benîm gibi bir şeyhe düştün. Bu geceden İtibaren seni mürid-liğe kabul ediyorum. Hadi bakalım, ayağa kalk da öp şu ellerimi.
Rahmi efendi muhterem şeyhinin İki eline sarılıp şapır şupur öpüyor, şeyh efendi de onun alnını öpüyor.
— Allah feyzini arttırsın, ibadetlerini kabul eylesin. Bu geceden itibaren hemen İbadete başlı yalım.
Ce. Re.
(Devamı var)
bedeli Teminatı
D0S78 No- Cinsi İra Lira
51183/15 Büyülcoda'da, Nizam Mah. Dllbıırnu mev- 225 17
kiinde 16? ada, 1 parsel sayılı 3990 M2 gazi-
no mahalli (10/7/948 den 31/12/949 a kada:
D.3 4ö4ö 7 Sarıyer. Yenlköy. Köybaşı caddesinde 151 12
130 kapı sayılı dükkân. (19/7/948 den
31/12 048 o kadar).
Yukarıda yazılı gayripıenkuller M/H8 de açık arttırma İle turaya serilmek üzere ilân edilmişse de istekli çıkmadığından 10/8/948 den Hîbs »n bir ay içinde pazarlığa bırakılmıştır.
İsteklilerlu geçici teminat makbuzları va nüfus cüzdanlarile birlikte 19. 7 948 tarihine kadar Milli Emlâk Müdürlüğündeki komisyona başvur-maları. (9229)
Çamaşır sabunu ve turyağı alınacak
İzmir İl jandarma komutanlığından:
1 Aşağıda cins ve miktarı yazılı maddeler kapalı zarf usullle eksiltmeye konulmuştu*.'
2 —• Muhammen bedelleri ve geçici teminatları karşdarmdadır.
İhale 19 Temmuz 9»18 günü «at 11 de Ü jandarma komutanlığındı yapılacaktır. Teklif mektupları ilinle günü saat 10 a kadar komisyon başkanın» verilmiş olacaktır. Postada vukubııiaeak gecikme kabul edilme».
3 — Bu işe ait evsaf ve şartname İzmir, Ankara va İstanbul İl Jandarma komutanlıklarında görülebilir
Cinsi Miktar Muhammen Oeçlci
bedeli teminat
Çamaşır sabunu «46n Ton 70.380 Ura 4769 lira
Tur yağı «3®». Ton 72 520 Ura 4875 Ura
(9009»
Serihllk 1100 kurul MOD kurlu
• aylık 1500 . »00
» aylık *00 * 1000 *
t aylık >00 • - •
Adrc» tebdili İçin elli fcurujluk pul fiBnderlImeliair Al») tokdtrdr ırtre» ılegljtlrlIırıeB
Talelnnlarımır- Uaymuharrlr 205Ss Van İsleri »1TS5 - İdar» «>6H1 MUdÜr 20137
ŞABAN 20 — HIZ ra M
lnuak GÜ Oöle tkndl Ak Vatı»
E. 0 25 8.40 4 32 8.33 12.00 203
V. 3.10 3.31 13.17 İT 18 20.45 22.4S
Idarohnn»» Babıtl) dv&r>
Comal Nadir ■oUaŞı No 11
Kayseri Belediyesi Başkanlığından:
1 — Yapılacak iş Çocuk bahçesinden itibaren Asri mezarlık yolunun 1400 metre tulündeki kısmının parke kaldırım döşenmesi.
2 — Bu İşin muhammen keşif bedel! 29904 lira olup muvakkat teminatı % 7,5 tur.
3 - İhale 16/7/945 cuma günü saat 15 de Belediye süreli komisyonunda kapalı zarf usullyle yapılacaktır.
4 — Zarflar usulüne tevfikan lanzlmedlimlş olarak ihale saatinden 'bir saat evveline kadar ihale encümenine tevdi edilmiş bulunacaktır. ' Postada vâki olacak gecikmeler mazeret sayılmaz.
5 — Keşif ve şartnameler hakkında her gün Belediye Fen İş Md. lüğüne müracaatla bilgi alınabilir.
ö — İhaleye iştirak etmek isteyenlerin İhaleden üç gün evveline kadar Fen İşleri Müdürlüğüne müracaatla bu İş İçin yeterlik belgesi almaları ve ihale zarfına bu belge ila Ticaret Odası vesikalarını dahi koy? maları şarttır.
7 — Nakten verilecek teminat Kayseri İş Bankasına Belediye hesabına yatırılmış olacaktır. (5913)
Ankara Belediye Başkanlığından
1 — Şehir dahili yollarda yapılacak katran kaplama ve asfalt kapıa^ mı Ve şose İnşaatı işi kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Keşif bedeli c 210484,37) liradır.
3 — Muvakkat teminatı (11773,22.1 lira olup Belediye merkez veznesine yatırılacaktır.
•i — Bu işin eksiltme ve İhalesi 14/77948 çarşamba günü saat 18 da Belediye binasında encümende yapılacaktır.
5 — İhaleye İştirak edeceklerin ticaret odasında kayıtlı bulunmaları, Yüksek Mühendis veya mühendis olmaları veya bu gibi bir fen adamı ile teşriki mesai ettiğini İ3pat eylemeleri, tatil günleri barlç İhale tarihinden üç gün evvel müracaatla bulunarak (100,000' liralık bu gibi asfalt ve katran kaplama işlerini yapmış olduklarına dair vesika ibraz ve asfalt makinesi ve püskürtme makinesi bulunduğunu İspat ederek Fen işleri müdürlüğünden yeterlik belgesi almaları lâzımdır.
8 — Taliplerin 2490 sayılı kanunun 32 inci maddesinin tarifi dairesinde hazırlayacakları teklif zarflarını ihale saatinden bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde Başkanlığa vermiş olmaları şarttır. Postada vukubulaeak gecikmeler kabul edilmez.
T — Keşif evrakı ve şartname tutanak müdürlüğünde görülür.
(9084)
Devlet Orman İşletmesi Cide Müdürlüğünden:
1 — Cide Devlet Omun İşletmesi Merkezinde bir parçadan İbaret İdare binası İkmal İnşaatı yaptırılacaktır. Keşif bedeli 37)41 Ura 85 kuruş olup muvakkat teminatı 2800 lira 64 kuruş ve kat! teminatı 5601 lira 28 kuruştur.
3 — Şartnameler bilumum projeler, keşlfnanıeler, serldöperller, mukavele projesi, eksiltme şartnamesi Bayındırlık işleri gene! şartnamesi yapı İşleri umum fennî şartnamesinden ibaret olan keşif dosyası İstanbulda Orman Başmühendisliğinde, Ankarada Orman uenel Müdürlüğü İnşaat şubesinde ve Cide Devlet Orman İşletmesinde görülebilir. Ayrıca fenni şartname örneği Kastamonu İşletme Müdürlüğü vo Zonguldak Bölge şefliğinde de görülebilir.
3__Eksiltme Cide Devlet Orman İşletmesi Müdürlük binasında
mevcut eksiltme komisyonunda 13'7.948 perşembe günü saat 15 de yapılacaktır.
4 — Eksiltmeye girebilmek İçin İsteklilerin 2300 lira 64 kuruşluk geçici teminat vermeleri ve bu İşin teknik ehemmiyetinde bulunan diğer bir işi muvaffakiyetle başardığını raya İdare ve denetlediğini İspata yarar belgelerlle birlikte eksiltmenin yapılacağı günden en az (TatU günleri hariç) üç gün evvel yazı tle Bayındırlık Bakanlığına Kastamonu veya İstanbul Bayındırlık Müdürlüklerine boş vurarak bu işta eksiltmesine girmek için yeterlik belgesi almaları ve bu belgeyi göstermeleri şarttır.. Bu süre içinde belge ^eğinde bulunmıyanlar eksilt meye giremezler.
5 İsteklilerin teklif mektuplarını eksiltmenin yapılacağı^saatten
bir saat öncesine kadar Cide Devlet Orman işletmesi Müdürlüğüne mak buz karşılığında vermeler! liıımdır. Postada olan gecikmeler kabul e-dllmez. (8932)

YALAN İÇİNDE YALAN
AŞK VE ZABITA ROMANI
Yazan: John D. Carr Tercüme eden: Vâ-ZVıî
—Tefrika No. 3 —
TEFRİKANIN HÜLÂSASI
Dışarıda, fırtına kopmak üzeredir. Tenis sahasına natır bir odadayız. Burası Nick'in salonudur. Salonda, iki kişi var: Genç Frank'ia nişanlı güzel bir kız olan Brenda ve bu genç kıra âşık olan hukukçu Hugh.
Hugh, Brcnda'yı Frankla evlenmekten vaz geçirmeğe uğraşıyor.
— Annenizle babanızın öldükleün* den malûmatım var. — dedi. — Onları kaybettiğinizden beri, burada. Nick'in evinde oturduğunuzu ve evleneceğiniz tarihe kadar, yine burada oturacağınızı biliyorum.
— Babam Nev,r-York'un bir otelinde tabancayı beynine sıkarak intihar etti. — diye, genç kız izahat verdi. — Annem de. haftada otuz şiline kötü bir pansiyonda yaşamak tecrübesinde bulunduktan sonra öldü... Sakın yan
lış Bnlamayın... Bufim bu hikâyelerin şimdi artık bir kadri, kıymeti yok. Ben de bunlardan bir trajedi yaratmak istemiyorum Size annemle babamın ve arkadaşlarının hayatından bahsedeceğim. Zira hepsi biribirlerl-ne benziyorlardı. Yakışıklı Jack'la sevimli Sally, yedi yaşıma gelmeden evvel, peşleri sıra bana dünyayı dolaştırdılar. Çocukluk hâtıralarımda geriye doğu gittikçe gürültü ve ışık İçindeki büyük otelleri, makyajlı yüzleri görür gibi olurum.
«Kendi âlemlerine dalıp beni ta-matnile unutmazlarsa, bağırlarına basarlar ;yahut tatlı ve yemiş ikram-larlle pisboğaz ederlerdi. Lâkin ben, etrafımda cereyan edenlerden hiç birini kaçırmadım; her şeyi anlıyordum. En korktuğum şey, anam babam beııl uyur sanırlarken karanlıkta uyanık yatmaktı, Ne konuştuklarına kulak kabartırdım. Annem, biti-
şik odada babamı ilhamlar altında bulundurur, babam da özür dileyip kendi kendini müdafaaya çabalardı.
«Evet! Yakışıklı Jack’ia sevimli Salleyü
«Bunların emsali düzinelerle idi. Bu az varidatlı, fakat engin istekli insanlar... Bunlar, dünyadaki bütün İyi şeyler üzerinde haklan olduğu İddiasında kimselerdi. Modası olan yerlerde dolaşırlar, naçar kalırlar, gülürjç düşerlerdi. Herkesin muhitinde şık. kibar! Halbuki başbaşa kaldıkları zaman, fecaat İçinde... Evimize, güya bana bir bebek yahut şekerleme getirmek maksadiyle gelen bütün misafirler. hakikatte »nemle kur yaparlardı.
Brenda sustu, Hâtıralarını canlandırmak istercesine başını salladı. Sonra,, sakin ve vakur bir sesle devanı etti:
— Bu lâfları niçin açtım, bilemiyorum... Hava hakikaten insanın muhakemesini altüst edecek kadar sıcak ve bunaltıcı... İçimi döküverdim...
— Fakat. Brenda...
— Kuzum... Fazla bir şey söylemeyin...
— âöyllyeceftim şudur: Rica ederim. içinizi daha fazla ve serbes ser-
bes dökünüz... Haydi, devam! Hikâyeniz daha bitmedi.
Brenda, gülümseyerek:
— Evet... — dedi. — Hikâye henüz bitmedi. Ah, biliyorum, siz beni, kafasında tenis oynamak kaygısından gayri emeli olmıyan bir arkadaş sayarsınız. Acaba Frank da beni İyice tanır mı? Hayır, tanımaz ...Zira bende, tâ çocukluktan beri bir yolundan çıkmıştık vardır. Bütün hayatım bu şekilde zehirlenmiştir, -Karanlık odadaki rüya» diye andığım çocukluk hâtıralarım, bende bir kâbustur. Ne yazık ki, onlar, ne rüya, ne kâbustu. Çünkü ben uyumuyordum, dikkat kesilmiş, dinliyordum. Tahta perdenin ötesinde annemle babamın fısıldaşt-ıklan. hor cümleyi dikkatle dinliyordum. Mânalarını sonradan daha vazıh şekilde kavradım. Şarkılardaki teraneler halinde şu sözler tekrarlanır, dururdu:
«Para... Fara...
«Daha o zamandan beri paradan nefret ederdim. Mübalâğa ettiğim! sanmayınız. Sanırım, bütün çocuklar, İşitmemeleri icabeden bir çok şeyleri güııün birinde lşltlverlrler. Ben de işitip tesirden asla kurtulamaduu.
Onun İçin bana ne zaman . aşktan] bahsetseler, Hug...
= Ben size henüz aşktan bahset-1 mlş değilim... Fakat neredeyse bahsetmek üzereydim; itiraf ederim,
Genç kız devanı etti:
— Annemle babamı birleştiren hissin ne olduğunu söyleyebilmekten âçizim. Galiba bidayette aralarında bir aşk varmış. Fakat sonraları birikirlerinden nefrete başlamışlar. Daha sonra kendi nefislerine acıyarak öldüler. Bu da niçin böyle oldu? Çünkü paraları kâfi gelmiyordu, şimdi anlıyorsunuz: İşte bu sebeple paraya 3ahlp olarak paraya karşı olan tiksintimi ifade etmek istiyorum. Evet ben, ihtiyar Noakes'ln servetine konmak İçin Frank Dorrance'la, evleneceğim. Her türlü ihtiyaçtan kurtulacağım. Şimdi artık her hakikati öğrenmiş oldunuz. Beni beğendiğiniz gibi tenkld ediniz. Ne İsterseniz söyleyiniz.
Sediyeden kalkıp pencereye doğru yürüdü. Bahçeye baktı- Uzaktan uşağa gök gürültüleri duyuldu. Brenda. muhaverenin seyrini değiştirmek istediyse de çok geçmeden, yLn» tlkrlnl işgal eden mevzua döndü.
— Peki... Bir şey söylemiyorsunuz... Fena mı ettlğLme kanisiniz?
— Hayır... Ancak sptalca bir harekette bulunduğunuza kaniim.
— Niçin.
H’.ıgh, bir müddet, ellerini açtı, kapadı; ve sanki ellerini tetkik ediyormuş gibi düşündü.
— Iüssl meseleler! dikkate almaksızın, bir hukukçu gibi konuşacağım. — diye söze girişti — ?ayel ftnne* nlzle babanız o tirit e-tlğlnlz gibi küseler, demek, paraya fevkalâde İhtivadan varmış Lâkta paranın size bu derece lâzım olmadığını kendiniz de pekâlâ biliyorsunuz.
__Yok canımî
(Arkası var)
Mahkeme, tapu, icra ve noter ilânları
Bedelleri hususî şahısla: tarafından ödenen mahkeme icra, tapu ve noter İlânlan gibi resmî ilânlar eskiden ol duğu gibi doğrudan doğruya «AKŞAM, idaresi tarafından kabul edilmektedir.
Eahlfe 1
AKSAM
kü çWF ŞıfeMAfAm
1 —19 arayanla»»
CUMHURİYET III LİSESİNİN — Orta kumının birinci aınıfından çıktım. Daktilo kursundan diplomam var. Mûaaeeaelarda. ticarethanelerde ig aramaktayım. IftaklUe-Tin Akşamda «Yazı» rtmmuna mOraeaat-Un. ” ~
2 — İŞÇİ ARAYANLAR:
ACELE - balyadan gelmia btr montöre tercümanlık yapacak bir bayan viya er-k(£a ihtiyar una vardır. Vefa Kovaçıtar radtlnri oksijen V* eivata fabrikasına müracaat 733
MUHASİP ARANIYOR — Sanayi muhasebesine mail kanunlara vakıf yarim veya bililin r«n çaİlebilir mÜ1«h»SW muhasibe İhtiyaç vardır. Taliplerin bulunduktan vazifeleri ve adreslerini kapalı mektupla (J6?91 No. tı posta kutusuna göndermeleri.
T73
KASİYER BÎR MATMAZEL ALINACAKTIR — Emlnflnünd* bir n-.afiııraya 18 yapından »snt' Ttlrkceden bnçka Unan bikir bir matmazel ■Imacaktır. Müracaat pazet-dan maada telefon: 34O5B. 778 — 1
Bin MAĞAZANIN — Hcıap ra fatura islerinde (alışacak orta oku! mezunu bir ti-jan aranıyor. El yazılariyl* «P.K. 748 İstanbul) adresine mOracoaLları. Tl) — I
BİR TELEFONCU BAYANA İHTİYAÇ
V/.RD1R — IstsliKırln 82703 telefon nu-tr.a;asına müracaatları. 7«7 — J
1X1 GENÇ ERKEK MÖST ASİDEME İH TİYAÇ VARDIR — En a;alh İlk okul m«-»unu olup, askerlikle »takan olmarnuı iarıiır. Daktilo v* eski Türkçe bilenler leıelh edilir. Müracaat: Jehradebası No. S3 UCur Emlâk Cirosuna. Mİ — 1
BAYAN VE BAY ARANIYOR — Yeni bir mecmuada yazı. röportaj talerinde devamlı çalışmak ürere temtnai verebilecek Sayan. Say memurlara İhtiyaç vardır (Usan bilenlerin boru.er-.lslerile müracaatları.) Kara köy Eknlslyc>r Tanındaki Yemişçi Hazan aokak Pur han İye han No. 8 Ki — 5
FLÂSYE ARANIYOR — Tecrübeli, kefalet verebilecek, piyasada Innınmı* Olacak. Müracaat. 11-13 arası Galata Rıhtan Cad. Kefeli Hüseyin han No. 1 «8—3
BÜYÜK AD AD A — şubemiz «İn tercihen Usan büen «Presntable» bir bayan anmıyor. Müracaatların İstanbul NO posta kutusuna yapılması «18 — 1
TEZcAhTAR — Tuhafiye üzer'.nde tecrübeli Bay ve Bayan aranıyor. 13-15 yayında bir çocuğa da İhtiyacımız vardır. Elrked Hamili İye ead. No. Tl 817 — 3
ÖÇ DAKTİLO BAYAN ARANIYOR -BİTİ Ankarnda (alışacaktır. Fotoğraf. hal icrctlmelcrfle EmlnBnO Hava Nı 10 numaraya saat 17 den 18 a kadar mOracaat, Wl» telefon. «J« — 3
3 — M. İM - SATIM (Eşya)
ŞATLIK KOTRALAR — Y«nl «ayzt tatula sefer* hazır iki kotra bütün tcfcrrflaU II o acele Mtılıktır. Müracaat Telefon 2354D ber r'ln Hikmet Alcmdar'a 11 den 13 • İtadır 728 — 1
ACELE EATHJK OTOMOBİL — ChryaJet Royal Areo BB ı*Buı 193# modeli tenfiz kul-tannmıg İyi vazlyctta, ÇarEıkepı Tiyatro caddesi No. 11/1 bay Semih EyOpoglUna.

— ı
FRİJİDER MARKA — Yeni, dört gözlü donduıma mnklnegl asilliktir Adres. Sirkeci Haınldtye caddesi (♦■> Salaha 11 İn.
7» —
SATILIK — 48 model Triyomt nıoto-
aıkiçij ve 42 model Mcrscdcs huıurf ou.m->-bü. MO rarsa t: Sultanahmet Alman Çejme-ı karsısında 17 No. berber Febmlye.
«03
— 3
Ucuz FİATLE — Katılık körtlklU Avrupa
uıvk arabası. Suadly» Bağdat ead’ No. 372
tyı-n rr KARTLAR — lâabeyinei Tahsin ■pıv köfkttnden eökOlnıCı mükemmel tapılar altılıktır. Müracaat trtanbulda postane kıryunda Krrurum hazımda M*. 1 vay a Oaködards Doğancılarda park harfi rtnıta İfi» numaralı kö|k. telefon 31TW. 704 — 1
8ATTLrK TAZbt — » model Opel Kapl-tan marka tamlı T» iyi kullanılnvî yvnl u.t, allt ve toferrüab üs b*rab«r taler vaziyette satılıktır. Görmek İpin Faik paja eaddeei Faik paya (argj«ta 13-14 mC-seast. «28 — J
4 — KtltATJK - SATILIK:
DİKKAT — Emlâk almak va ratmak, tpotak yapmak tatlyerjcret itimada sayan SOhulet Emlâk Zarif Özalp tavaaau* eder, Beyoflu Büyük Farmâkkapı Ufe bağı No. 4 kal L Tel: 423M. «37—20
İZALEYİ «UYU DCLAYISİLE KIYMETLİ EMLÂK «ATIŞI — Aksaray tramvay d^ pusu kar$ULAda (Aklınn) namlyle maruf, therinde » odab dairse! ayrıca hamur ma-ktnelert müıtahdemlere » odezı bulunan hali faollyette ttnn va ukaamda kâfir 1» tuonaralı 8 katlı av berabere* Sultanahmet 0(üncQ »ulh hukuk yargıÇb4ının 848/43 dosya»İle 30 haziran çarşamba günü saat 14 - 1« müzayede 11*. (Her gün görülcbOb). 883
İMARCA İKİ KATA MÖ »AA D El. t — îzalel guyu dolayuriyle satılık arsalar: Yeşilköy tatısyonuna 200 metre, asfalta «ep-hest olan. K30 metro murabbalık araaiar Sultanahmet ficOncü sulh hukuk yarültll-t-nca »4«/4t doayasUo ayrı ayn 3 temmuz cumartesi 11-13 mürjyedeyta- »67 — 1
CİHANGİRDE — Alman baıtanMl arkasında n.öOO liraya pazarlıkla bir spartt-man satılıktır. Cihangir «*ddwlnd« 38 No da kapıcı Mehmet Aslana nÜracaaL 882 —2
İZALEl ŞUYU — Galatada Rıhtım caddesinde (Antalya Nakliyat şirketinin kiracı olarak bulunduğu) 41 numaralı bin» 1S2İ8 lira toymaüa Beyo#lu Bu» Hukuk Yargıçlıgınca 2 Tcramuı M cuma günü rast 18 da müzayedeya «ıkanlacaktır «Dos No. M8.3 şatla). «M — 1
BÖYÜKDEM — Aynalı kHaathane itindeki bllârdo ve VfjMİyle devran «etüıktı» Ortak elnur ve yv'.vniye n« «« verilir, içinde bay Zekiye mürtezat «71
SATILIK ATELYE - Plyaranin |şl«k bir rcrlnde olup her nevi pree •« torna İşleri
Telefon »M». ««
BOŞ TESLİM BATİLIK KÖŞK — Bo|*Z-Içlnde Beylerbeyinde iskalay* bir dakika mesafede denize tamamen hâkim iki katil, her katta beşer oda. salon, «of», mutfak ve hamımı havi; ayrıca zemin katı, meyve ı ffaçlı İki bahçeli, havuzu, kuyunl. tar-nıcı v* içinde terkes. elektrik, havagazı bulunan manzaralı kCjk şahlıktır. Görmek İçin her gün 8-12 arasında Beylerbeyi lakeleri karsısında berber Ömer Akıneıtara müracaat «o0 — 1
AZİMET D O LAYI 8 İLE «ATILIK KÖŞK— Mccidiyekayflnde Kmlllk Bankasının yep-tırdıÂı İki katil beş odalı mflztakU bodrum katı su elektrik havegazlı «4« M3 srsa dahilindedir. Müreeeat saatleri 10 - 13 arasında telefon 34193. ®l —I
8ATTUK MAC AZA — Mahmutpaşada 103 No, Urgir manifatura ma|ezacı acele satılıktır. Sultanhamammda Hajopulo hanında 13 No, ya müracaat. «M — 1
ÇOK KÂRLI BİR İŞ — Hâlen faaliyette bulunan aenevl 10.000 Ura kâr temin eden btr Fabrika DO.OOO lirayı acel* ratılıkiız Tel: 43903. «« — 1
KİRALIK — Büyükadada Kadıyoran eaddes! «Adlllye» sokak 10 numaralı hane camlık ve fevkalâde manzaralı, terkoahl. »Ickltlkll ve telefonlu yazlık. M 13Ö müracaat. 712 —
■ATILIK MÛFREZ ARSALAR — Akaaray Taâkassp tramvay durağına 100 metr* mesafede 10-33 Ura arsamda. Akaaray Yusuf Paşa Haseki No. 17 «Blılmı terzihaneye. 7ftl —
BATİLIK — KadkOy Acıbadem Esatpa-fa aokak İS otobüs durafına yakın çam meyve »Haclarını havi beş buçuk dünüm bahçe. Görmek için IcIndckHera. Hat fçln Kadıköy Moda enddeai »1 No. NUftfar apartımnnı daire 1. 758
BATİLİK EV — Bcıiktag Cthannüma mahallesi. eakl Yıldız yeni Akdoğan sokak Park karnın No. 10 beş odalı bahçall ev Görmek İçin cuma, çarşamba günleri İçindekilere. üst l(İn. Aflrefendi caddesi M Telefon »0342. 157
EMLÂK ALMAK VE SATMAK İSTİYEN-LER — Sislide Maç İcada Beyollu mevkilerinde Bofaziçinde Erenk6y0nda va Adalarda vardır. Müracaat Fangaltı İnci al-nanum yanında Pasaj 8M73 Neşet Kaya. 761 — 3
SİRKECİDE BATİLİK EY — 4 oda. mutfak. odunluk, elektrik, «uyu bulunan ev «DO» lira, tiemirkapl Darahatun aokak No. 3(> İçindekilere müracaat, 7M — 3
AZİMET DO LA Yf SİYLE ACELE 8ATOJK KÖŞK — Altı oda btr «atan «ynca oç odalı arlâmlıfı üzüm balı otuzdan fanla fil-
lık gamı havagazı elektrik büyük sarnıç. Tel: 90522 ye müracaat 753
FATİHTE «ATILIK ARSA — Mutamet sokak 1» No. 1 X 11 »b adında, ruhsatı g-ınmırtır. Çimentosu afuzlosta. M eti asi ao Uradır Mektupta Akşam a Demir. 781
AZİMET DOLAYISİYLE BOŞ TESLİM — Gerek eşyalı tittk egyasıa raUlık ev. Har My* caddesi üttad* »öltûk kBşabsjı NÖ. 3«/l kâıgir »v. İçindekilere müıacaat. 749 - 8
*CUJ «ATILIK AFBT1MAN — Kurtulun Tepatatü tramvaya bir dakika dörder odalı dBri kıllı ııflım «partıman. «0009 numaraya tolafon atmık, kinliyi» gMdlrllaeık.
117 —
MÜHİM FIRSAT — Bejazlçinln en r»J-bette btr yerinde fevkalâde manzaralı 1(1. ılığı yaftı boya, tamam İyi o muşamba dOıell btr köşk satılıktır. Tel: *443». T97 —
SATILIK OTOMOBİL — İyi kullanılmıj Moeria marka hususi otomobil taşraya «1.1-r..r| dolay m 4e (Mt> Urtor* satılıktır. Telefon: »>3» veı* a&tO "U3 — 1
SATILIK KÂgIr EV — Kasımpaşa, Bahriye caddesi No. 40. iki oda. mutfak, elektrik altında da dükkân. Yeni bina. Hoca paya camii kartunnıla GUcan otelin* ariı>-(»' Hl
■ATILIK BİRAHANE — Bavtklaym «n Ljlelt yerinde mtljtsrlal bol her peyi mil-kemmai bir birahane terM Ucaıet dAIayı-ille davrsn satılacaktır Mutavrı««ı» kabul edilmez. Dotnıdsn dotruya sahibine zö-racaat Telefon: 4116». *0» —- 1
SATILIK ÛSTO BALONLU DÜKKÂN — Kumkapı Jıtaayon caddesi carfi l(lnda: Salonu bar zaman u$ Odalı bir kat yapılabilir. Telefon; «SSİO «II — 1
—«
— ı
- 1
SULTANAHMET — Eanat okulu aoka-flınde 400 metreksr* bahçesiyle apartman yspdmaatna müsaadesi alınmı» Kunıbalık bamanu boj teslim sablıktır. Çakmakçılar Vıllds han No. 1 Abdülhsllk'a.
701 - 1
MECİDİYEKÖY — G*yrt11cp* mevkiinde • dönüm «razl Özerinde Ir.ja olunmuş t - « pzrça blrualylo İki yüze yekin meyva »façlan bulunan manzaralı, elektrikli çiftlik ecel* satılıktır. Gayrette-p* vlllâaı sahibi bayan Tektyey» müracaat.
784 — 1
KİRALIK DEPO — Meyve hâli civarında ve piyasaya yakm denizden 300 metre uzak yeni İnşa adUrnlj betondan İki katlı beher kati temiz olarak 300 metre mU-rsbbsda «lektrUı terke* tesisatı mevcut her türlü ately* fabrika tmaifithano tütün deposu lâboratuvara matbaa İllerine etva-rlşll vs aaaıen bu İşler İçin yapılmış müstakil btr bina kiralıktır, Taliplerin Hanr-eılardn Yeni Ban kapısında yemişçi Av-ram Mayoğluna müracaat. 798 — 1
SATILIK AMA — Kadıköyünd* Ycl detir -meninin havadar tir ferinde köı* bayında ucua aatılık.tır. Kadıköy Talimhane Ycjurt-(tısakrü sokak Nö. 80 Orta kata. «53—3
TAHMİS SOKAĞI YANINDA — ljlek bir dllkkSn yalnızlık aebabrle devren ulılıkbr. Raylra »eratle.-rta işlek btr dükkanla da (1 ejiytlrlllr. isteyenler İstanbul posta kutusu 145 a yazsınlar. «27 — 1
DEVREN SATILIK DÜKKÂN — C«fBloklunda matbsacıIıSa v* her ta* müult bir dükkân devren «aslıktır. Cajalotlu yokuçu 18 - Tl ■ müracaat. ft'ö — 3
1İSM ÖÇ DAİRE BOŞ APARTIMAN — Kadıköy Modanın kıj-malli yerinde bej daire İkiler oda nezaret (az «.İre, Cata'a Büyük Millet Han M —
g _ MÜTEFERRİK:
HAYDARPAŞA ■ BOSTANCI — Civarlarında Pariaten mezun. İstanbul liselerinde 64-retmen. Fransızca v* bu Uaanda hesap, cebir. hendese dersleri verir. 8. Gtran R(-ceppaja caddesi Gülen apartıman M/4 Tı halta. 853 *- 1

Silvan jandarma Er Okulu Satmalına Komisyonu Başkanlığından:
BATİLIK ARSA — «Nişantaşı Valikonağı caddesi İngiliz mektebi elvan «13 metre mOfrez ana do katlı allı daireli bahçeli apartıman ruhsatiyesi var. Makul flalle. Müracaat: Lâmla. Kalıpçı sokak AS. daire 3 Teyvlklya. 79» —
İNŞAAT YAPTIRACAKLARA — Mimari, proje, betonarme bessbab V. I. yapılır Fcnr.I mesuliyet veya Injaat deruhte edilir Her nevi kolaylık. Mercan Eultanodalan No 53/17. Y. Mühendis A. Haznedara müracaat Tcleron 3MW, 733 — 3
Bıgır eti
36720 kUo .
70 kanış •
tutarı: 25704 Ura
Jandarma Er Okula eratının ihtiyacı İçin «36720» kMa
DEVREN SATILIK — Kum kahveci Tekti ra Milli Piyango kâylllfil dükkânı. tiler vaziyettedir, Şehradebsşı Dlreklerarssı No. 83 aynı yere mUracaat. 802 — 4
FRANSIZCA DERS — Tecrübeli «ski Bircim en muharrir M. Rlvlm özgeh'e müracaat edilirse muhakknk istifade edilir. Adres; Galata Rıhtım (Gürci Bandırma oteli I «14 — a
SATILIK EVLER VE DÜKKÂN — Bey-ofilu Taksim tramvay durafına İki dakika mesafede Tarlabarmda Turan caddesi 7 numaralı kâglr av *• * numaralı dükkân İle Tarlabsjı DoSrıtmacı Saklr takaftAda 37 numaralı 4 katlı apartıman IIHV» Haller Ha acel* satılıktır. Müracaat 426M telefon.
199 —
DERS — Bir Üniversiten talebe orta. Me talebelerine mâtematlk, fizik. kimya dersleri verir, Kurugagme Çejmcytnar aokak No. 40 Mehmet Çıdan» Tel: 38-104 833 — î
Cinci i Mlkt&rı i
Flatı î
Muhammen
1 — Silvan sıjır eti kapalı zarf usullyle satın alınacaktır.
3 — thııİB günü 13 Temmuz 948 salı günü saat 11 de okul kışlık mahfe! b İn asında yapılacaktır.
3 — Geçici teminat «1920» liradır. Kati teminat geçici temlüRtm İki mislidir.
4 — Şartname okul levazımından parasız görülebilir.
B — isteklilerin 2490 sayılı kanunda yazılı vesikalarlle teklif mektuplarını İhale saatinden bir saat evvel komisyona vermeleri veyahut göndermeleri llftn olunur. (9Û73)
BAK1RKÖYÜNDE — Bakır sineması arkasında Odsbajı sokak No. 1. MU İt emme I klflr va konforlu • odalı ev «OOO liraya bog tezlim Milliktir. İçindekiler* müracaat.
781 — 1
YAZLIK KİRALIK KÖŞK — Kızıl toprak tren lataayonunda bohça İçinde gaz. elektrik su ve mCbleUdlr. istasyon büfecisine veya 19140 a telefonla müracaat.
804
— 1
KİRALIK KAT — 1 ada, hol, sofa, bahçeli. vesait* yakm. İzleyenlere eşya verUtr. Yazlık veya aenellk kiralıktır. Feneryolu Gaai Mustafa Paşa Çıiımnrı No. 8. .
*1 —
ORTAK ARIYORUM — Her tUrlÜ tekneler* kendi yolundan daha fazla yol yaptırabilecek icadımın «nebi memleketlerde patentini almak İçin. ıc mı sy »dar va mOmkfln-mühendis erlik aramaktayım. Tekliflerin F-ııeteye «Ecnebi mllhendlD rümuzu altında jdnderLlnıcst. 821 — 1
DERS VERİLİYOR — Orta - Lise talebelerine evlerinde ehven ücretle matematik, tlzlk, kimya dersleri verilir. Akîam'dA (A.G.) rümuzuna müracaat K® — 3
Mektuplarınızı aldırınız
namlarına falan makluplan lıfarahzne-mlrdan altlımı a) an rica olunur.
İstanbul Jandarma Satmalına Komisyonundan
J. ihtiyacı İçin müfredatı şart kâğıdında yazılı C24» kalem İlâç kapalı zarf usulü II» satın alınacaktır. Eksiltme 6/Temmuz, 918 pazartesi günü saat İS de Taksimde J. Müfettişlik binası İçindeki komisyonumuzda yapılacaktır. Muhammen bedel (5401) lira (10) kuruş İlk teminat (4051 Jİn (10) kuruştur. Şart kâğıdı her giln komisyonda görülebilir. İsteklilerin teklif mektuplarını ilk teminat makbuz veya banka kefalet mektuplarım ticaret vesJkal&tile birlikte eksiltme saatinden en az bir saat evveline kadar komisyona vermeleri (8093)
/'

TÜRKİYE İŞ BANKASI
Küçük Cari Hesaplar

Muhtelif Elektrik malzemesi
25 Ağustos 1948 çekilişinin ikramiyeleri
ve Elektrot satışı
T. H. K. Eti Meftgut Uçak Fabrikasından
1 — Avrupa malı gümrük vesalr resimleri tamamen verilmiş muhte-•lektro mdtör ve elektrik malzemesi il o elektrotlar v® kaynak çubuk
_ _ (Ankara'da Tasarruf Evleri Mahallesinde bahçe
I £ V İW kath ve bodrumlu, 6 oda. 2 sofa, ve-
randa. balkonlar, tam konforlu,)
lif ___________________
teli açık pazarblda partiler bollndo ve yahut da hepsi birden eksiltmeye çıkarılmıştır. .
2 — Her partinin, muhammen bedeli İle geçici teminat tutarlarını r» müfredatlarını gösterir 116tcler şartname. Fabrlka’da T. H. K. Genel Merkeı Levazım Müdürlüğünde, T, H.K. İstanbul Şubesinde. Malzemeler ffabrika deposunda görülebilir.
8 — ihalesi 29 Haziran 943 tarihine rastlayan salı günü saat 10.30 da Fabrlka’da yapılacaktır.
4 — İstekliler geçici teminat akçelerini T, H. K, Genel merkez veya Fabrika veznesine yatırarak alacakları makbuzlarla birlikte İhale günü Fabrikada «atış komisyonuna müracaat edeceklerdir.
6 — Fabrika İhaleyi yapıp yapmamakta tamamen serbesttir. (88401 Notı Ankara garından Fabrikaya tren saati 8 33 de
Fabrikadan Aniraraya 19 M da
1 Arsa (İstanbul'da Suadiue’de)
1 X 5000 Liralık
1 X 2000
2X 1000
5X 500
»
9
25 X 100
25 X 50
150 X 20
»
»
9
hesabında en az 100 lirası olanlar bu çekilişe
Bankamızdaki
katılacaklardır. Her 500 Lira İçin ayrı bir kura numarası.
Henüz bankamızda hesap açtırmamı* alanlar, «izler de
talihinizi deneyiniz!

Bahlfe 8
AKŞAM
28 Haziran 1948
KÜÇÜK BİR RADYO
TAKSİTLİ SATIŞ FİATI T. L. 175
PEŞİN T.L. 25 . AVDA T. L. 12,60
MEDIATOR
7c/iw» â/emııı nu^aıfu
Bankalar Caddesi No 124-128 Galata, İstanbul
HELİOS ELEKTRİK ve MAKİNA T.A.Ş.'nln
GARANTİSİ ALTINDA SATILIR
■ GAYRİMENKUL SATIŞI Sarıyer Sulh Mahkemesi tiaşkâtlp-liğüıden: 918 7 Satış:
L. Azade ile ferah Atlk’ln şayian ve müştereken mutasarrıf oldukları Bofiaslçlnde Tarabyada Tarabya caddesinde yeni Kefeliköy caddesi, eski 174, 176. 178 yeni 168. 170, 172 numaralı arsanın şuyuen lsalesl zımnında satılmasına karar verilmiştir.
Gayrimenkulun evsafı:
Doğusu Tarabya asfalt caddesi, kuzeyi Clra sokağı, batısı Küçük çocuk sokağı, güneyi 946/59 harita numaralı Doktor Eminin ev ve bahçe-slle mahdut içerisinde mııhteiLf ağaçlar ve iki kuyusu bulunan, büyük bir İnşaata elverişli ana asfalt cadde üzerinde. piyasada ve denize nazır olup tamamının mesaha! sallı İyesi tahdit haritası mucibince (15$5) M2 den ibarettir.
Muhammen luvmetl:
84425 00 (Seksen dört bin dört yüz yirmi beş liradır.)
Birinci açık arttırması 2'7/948 Cuma günü saat 15—16 ya kadar İcra kılınacaktır. Muhammen kıymetin ît 75 ini bulmadığı takdirde İkinci açık arttırması 12/7/948 Pazartesi saat
Balast Alınacak
Devlet Demiryolları Ankara 2 inci İşletme Komisyonundan:
1 — Aşağıda mevld va kilometreleri yazılı ocaklardan balaşt Uızan işleri ayrı ayrı kapalı zarf usulü 11a eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bele, ve geçici inancaları hizalarında g&sterilmlşfr.
3 — Şartnamesi parasız olarak 2 nel İşletme '«misyon kalem!n-i?.ı verilir. Eylül 048 sonuna kadar % 40 inin ve Kasım 948 sonuna kadar da % 00 şının teslimi meşruttur.
4 — Eksiltmeler! hizalarında gösterilen gün ve saatler d (ı A ıkarada 2 nel İşletme komisyonunda yapılacağından İsteklilerin teklif mektuplarını kanunun tarifatır.A uyrun olarak; bildirilen saatlerden bir saat evveline kadar komisyona vermeleri veya muayyen saatten evvel komisyonun eline geçecek tarzda iadeli teahhüt-
lfl olarak posta 118 gör.dsrmûleıl. i0681) İlıalo gün ve l&atlerl
Ocağın yer! vo Kim. «1 Beher MS.
Balast mlktanMuhammen flyatl Oeçlct İnancası
M3. Kuruş. L. Kra.
Ankara - Haydarpaşa ) 6200 Kim. 528 - 539 ) 569 . 2645 85 19 Temmuz 1949 Saat 15
Irmak - Zonguldak Kim, co Tüney ) 2400 ) 640 1152 00 19 Temmuz 1043 Saat 16
Irmak - Zonguldak 347 den ) 2800 ) 403 840 30 20 Temmuz 1948 Saat 4
Irmak - Zonguldak Kim. 406-=-200 ) 2750 ) 507 1040 00 20 Temmuz 1948 Saat 18
Ankara - Kayseri Kim. 106 - 110 ) 3850 » 435 1256 10 21 Temmuz 1948 Saat 15
Ankara - Kayseri Kim. 208 dan > 3700 ) 435 . 1207 13 21 Temnııu 1943 Saat l'J

15—16 ya kadar İcra kılınacak ve o gün en çok arttırana İhale edilecektir. ipotek sahibi alacaklıların ve irtifak hak iddia edenlerin faiz Ve masarife alt bilcümle hak ve iddialarının evrakı mûsbiteleflle birlikte 15 Eön zarfında satış memurluğuna bildirmeleri lâzımdır.. Aksi takdirde hakları tapu slehkrile sabit olmadıkça satış bedelinin paylaşmasından hariç kalacaklardır. Müterakim vergiler hissedarlara, tellaliye, ihale pulu ve tapu masrafları* müşteriye aittir. Satış İcra ve iflâs kanunu hükümlerine tevfikan tapu kaydına güre yapılır. Müzayedeye İştirak edenler gayrimenkuln görmüş ve bilcümle şeraiti aynen kabul etmiş ad ve itibar olunurlar. Taliplerin muhammen kıymetin % 7 1/2 ntsbetindc pey akçe sil e birlikte o gün vb saatte Boğaz-lçlnde, Büyükdercde Sarıyer mahkemesi Başkâtip ve îcra Memurluğuna 948'7 sayı ile müracaatları ilân olunur. (97954)
Ankara belediyesinden
1 — Aşağıda semtleri, ada ve par-sel numaraları, metremnrabbalan, muhammen bedelleri, muvakkat teminatları ve artırma şeklileri, arttırma gün ve saatleri ayrı ayrı gösterilen Belediye malı iki parça arsanın satılması ayrı ayrı kapalı zarf usulü He arttırma ve İhaleye konulmuştur.
2 — Şartlar Tutanak vo Muamelât Müdürlüğünde her gün görülebilir
3 — Teminatları Belediye Merkez veznesine yaptırılacaktır.
4 — Artırma ve ihale Belediye btnasında Encümende yapılacaktır.
5 — Kapalı zarf usulü İle olan arttırmalara iştirak edeceklerin 2490
sayılı kanunun (32) nel maddesi tarifi dairesinde hazırlayacakları teklif mektuplarını İhale saatinden bir saat evveline kadar makbuz mukabilindi! Başkanlığa vermeleri. 8234
Metre Muham- Muvak- İhale
karesi Bulunduğu semt Ada No.Parsel men B kat T. şekil No. Lira Kr Lira Kr. gün ve saat 895 Ye, Şehir İzmir Cad 1169 ~4 22375.00 1678 00 5/7'948 S. 10 kapalı zarf
664 İönO Bulvarı Kestane S. 2753 ’ 19920.00 1494 00 5/7 '918 S 16 kapalı zarf
I. C. I. Limited, Alkali Divizyonu
Ingiltere'nin muhtelif yerlerine dağılmış altı muazzam fabrikadan müteşekkil bu divizyon, sanayie kömür kadar elrem olan alkali maddelerinin imali için 9000 işçi istihdam etmektedir.
1873'te John Brunner ve Ludwig Mond tarafından TOinnington'da kurulmuş olan ilk tesislerde, amon-yak-soda esasına istinat eden usulle, eski Leblanc usulüne nazaran daha ucuz ve daha saf soda imali kabil olduğundan İngiliz alkali sanayiinde bir inkılâp meydana gelmiştir. 1926'da Brunner, Mond & Co. Ltd. Şirketi, I. C. I.'nindört büyük kısmından birini teşkil etmek üzere bu camia içine dahil olmuştur.
I. C. 1. Ltd., Alkali Divizyonu bugün senede bir milyon tondan fazla alkali maddeleri imal etmekte olup bunun takriben % 45'i cam, sabun ve viskoz sanayiinde kullanılmaktadır.
I. C. I Ltd.. Alkali Divizyonunun başlıca mamulatı karbonat dö sud, sud kostik, bikarbonat dö sud ve silikat dö sud'dur.
imperial Kemikal Industrıs (TurkeyJ Ltd. İŞ Rankaaı Ham. Gateta
İSTANBUL
Turkiycde Hayat Sigorta işlerüe iştigal etmekte İken bir müddet-tenberl yeni sigorta kabul et-mlyerek yalnız eski sigortalarını devam ettiren şirketimiz İdare meclisinin almış olduğu bir kararla yeniden sigorta kabul etmeğe başlamıştır. Hazırlanan tarifelerimiz sayın müşterileri- ; mlzln ve sigortacılarımızın emir ve tetkiklerine âmade bulundurulmaktadır.
BDr. Ihsan Sanıl afilokok Aşısı ıkoklardan mütevellld (ErKan çıbanı. Koltuk Altı ; Arpacıkı ve bütün clld k larm a karşı pek tesirli işidir. Divanyolu No 113
LOKMAN HEKİM
İSTİTUTO NAZİONAIE BELLE ASSİKURAZİONİ
Türkiye Umumi Mümessilliği
Galata, Karuköypalas, 4 üncü
kat No. 14-1.~>. Telefon: 43563.
(Dr. HAFIZ CEMAL)
Dahiliye mütehasısı Divanyolu 104 Muayene saatleri Pazar hariç her giin 2,5 - 5 Tel: 23388
Posta zarfı yaptırtacak
Matiye Bakanlığından:
Eb’adı Miktarı Geçici teminatı
12,5 x 16 15.000.000 adet 2448.75 Lira
13 X 18 7 750.000 » 1278.75 >
17 X 24 1.850.000 » 457.88 d
Kâğıdı ve kutu mukavvası depodan verilmek şartlle yukarda mlk-
tar ve eb’adı yazılı posta zarflarının İmali açık eksiltme İle ihale edilecektir.
İsteklilerin geçici teminat İla birlikte 29 Haziran 1948 salı günü saat 14 de Beşiktaş’ta Devlet Kâğıt deposunda hazır bulunmaları. (8666)
İstanbul Jandarma Satmalına Komisyonundan
Mevcut evaafnamesl Be mühürlü numunesine uygun altlı üstlü çift «1500. demir kâryola Talcslm Ayanpaşada Jandarma Müfettişliği binası IçJndckl komisyonumuzca 5 Temmuz 948 pazartesi günü saat 15 de yapılacak kapalı zarf eksiltmesi İle isteklisine İhale olunacaktır. Altlı üstlü çift (1500. karyolanın muhammen bedeli beheri 102 liradan «153000» yüz eli üç bin lira ve İlk teminatı (8000. sekiz bin dokuz yüz Hradır. Şart kâğıdı (755» kuruşluk motsandığı makbuzu mukabilinde komLsyo-numuMian alınabilir. İsteklilerin ilk teminat mallandığı makbuzu veya banka kelalet mektubu ve şart kfi7'dında yazılı sair belgeleri havi teklif zırflarmı eksiltme saatinden bir saat evveline kadar komisyonumuzda
Ankara belediye başkanlığından
1 — Ankara Şehir mezarlığında yapılacak 700 adet beton iâhtt inşaatı İle 300 m2beton plâklarla yol inşası ve 600 met beton pi âklarla bordur İnşası işi kapalı zarf usuliyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen keşif bedeli (108.000) yüz sekiz bin liradır.
3 — Muvakkat teminatı (6550) altı bin altı yüz elit lira olup belediye merkez veznesine yatırılacaktır, '
4 — Bu işin İhalesi 2/7/048 cuma günü saat 16 da Belediye binasında encümende yapılacaktır.
5 — Eksiltmeye İştirak edecek müteahhitlerin behemehal Yüksek mühendis, Yüsek mimar, mühendis veya mimar olmaları ve bir defada en az (75.000) yetmiş beş bin liralık buna mümasil bir İşi bilfiil yapmış veya denetlemiş bulunmaları lâzımdır. Müteahhit Yüksek mühendis, yüksek mimar, mühendis veya mimar olmadığı takdirde böyle bir fen elemanı ile İşi müştereken taahhüt edeceklerine dair belgeleri İle İhale tarafından tatil günleri hariç en az üç giin evvel belediye fen tşierl müdürlüğünden ihaleye glreblLmek İçin ehliyet vesikası almak şarttır
6 — İhaleye İştirak edeceklerin 2400 sayılı kanunun 32 nd maddes’ tarifine uygun şekilde hazırlıyacakları teklif zarflarını ihale saatinden bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde başkanlığa vermeleri lâzımdır. Postada vuku bulacak gecikmeler kabul edilmez.
7 — Bu Lşe alt keşif evrakı ve şartname Tutanak ve muamelât müdürlüğü kaleminde her gün görülebilir. _____(8430)
Tekel Gene! Müdürlüğünden
1—25 tonu Darjeellng. oo tonu F. O. p ve 115 tonu O. P. halitalarından olmak üzere yeni mahsulden 200 ton Hind menşeli çay satın alınacaktır.
2 — Bu İşe ait şartname her gün istanbuida Genel müdürlük Tekel maddeleri şubesinden ve Ankara ve İzm irde Başmüdürlüğümüzden alınabilir.
3 — stekHJerln flatll teklif mektupları ve teklif edecekleri flat üzerinden tutar bedelinin %7,5 u nispetinde teminat akçeleriyle birlikte 21/7/948 tarihine raslıyan çarşamba günü saat 15 te İstanbuida Kabataşta Genel müdürlük binasında -Tekel maddeleri Alın; komisyonuna müracaatları.
4 — Evvelce çay teklif etmiş olan rirmalann şartname hükümlerine
göre niimune ve tekliflerini yenilemeleri ilân olunur. (8790)
Erzurum Belediye Başkanlığından:
Belediyemiz otobüs ve tanzifat arabaları için 325/20 eb’adında *6» ve 750/20 ebadında 34 kİ ceman *40» adet «dış ve İç komple» karfiyon lâstiği alınacaktır.
İşbu lâstikler 16/6/948 gününden itibaren 21 gün müddetle açık eksiltmeye çıkarılmış olup 6/7/948 sah günü saat 15 tc Belediye encümeninde İhale olunacaktır.
825/20 eb’adında olanların beherinin 340 liradan 2040 ve 750/20 ebadında olanların beherinin 310 liradan 10540 kİ ceman 12.580 Ura bedii muhammenenin muvakkat teminatı olan 943 lira 50 kuruş ihaleden evvel Belediye veznesine teslim edilecektir.
Şartname görülmek üzere Erzurum Belediyesi E. S. O. İşletme Müdürlüğünden alınacaktır.
İsteklilerin ihale gün ve saatinde Erzurum Belediye encümenine .mjirArjta.LI».rı lıAn olunur. (9142)
Sayın Milletvekillerine
İstanbuida bulundukları halde adresleri bilinmemesinden dolayı adlarına davetiye gönderilmiyen sayın Millet Vekillerinin 1.7.1948 perşembe günü saat 15 te Denizeller Bayramı münasebetiyle Moda koyunda yapılacak deniz yarışlarım seyretmek üzere (Ülev» vapuruna sayın eşleriyle şeref vermeleri rica olunur.
Ülev vapuru idare önündeki rıhtımdan saat 14 te hareket ölecektir. (9120)
TRAVERS EKSİLTMESİ
Üsküdar - Kadıköy ve Havalisi Halk i ramvaylar ı T. A. Şirketinden
Tramvay hatları için 500 adet meşe travers alınacaktır. Muhammen bedeli 9090 lira teminatı 675 liradır. Eksiltme 13/7/1948 Sah günü saat 14 de BağlarbaşuıJa İdare merkezinde yapılacaktır. Şartnamesi Levazım Müdürlüğünde görülebilir.
363856.- Liraiık inşaat yaptırılacak — Ankara Elektrik ve Havagazı
İşietme Müessesesinden:
1 — Müessesemiı sabasında yaptırılacak cem'an 363.856.— lira keşif bedelli su soğutma kulesi, gazometre «emeli, benzol tesisatı binası ve anbar binası İnşaatı, kapalı zarf usuliyle eksiltmeye çıkarılmış-
tır.
2 — Bu İnşaata ait eksiltme evrakı. 30— Ura bedel karşılığında , müessese Ahin Satım Servisinde” alınabilir.
3 __ Eksiltme, 12. Temmuz 1913 Pazartesi günü saat 15 de Müesse-
se Umum Müdürlük binasında komisyon huzurunda yapılacağından mühürlü zarfların, nihayet saat 11 de kadar makbuz karşılığında V-ntütn Müdürlüğe tevdii lâtıındır.
4 — Eksiltmeye girmek isteyenlerin, bu ehemmiyette ve bLr defa da
en az 53.000.— liralık demir konslrikslyonu ve yine bir ılefa da 100.600__liralık sınaî inşaat işüıi muvaffakiyetle yaptıklarına dair
vesikalarını, eksiltmeden 5 gün evveline kadar Müessese Umum Müdürlüğüne ibraz ile ehliyet vesikası almaları ve bu vesika ile 18.305.— liralık muvakkat teminatı, teklifnamelerfle birlikte vermeleri şarttır.
5 — Müessese ehliyet vesikası verip vermemekte ve ihaleyi yapıp yamnamnkU serbesttir._____________________________________________________________
i

Comments (0)