Ankara cinayeti dâvasına bugün Boluda yeniden başlanıyor
AKŞAM
AKŞAM’ın Küçük ilânları en verlmlt, en ucuz * vasıtadır.
Sene 30 — No. 10579 — Fiatl her yerde 10 kuruştur.
PAZARTESİ Î9 Mart 1048
Sahibi: Necmed din E adak — Yazı İşlerini fiUen İdare eden: C. Bildik — Akşam Maihaası
Yeni bir harbi önlemek için
Üç Büyüklerin Berlinde toplanacakları söyleniyor
Amerikan sahillerinde görü len denizaltılar
San Franziskodan 60 mil uzakta meçhul bir denizaltı daha görüldü
Araplar iki Yahudi kafilesini imha ettiler
Çarpışmalar esnasında 100 den fazla Yahudi öldürüldü
Peper, Trumanı Stalinle son bir görüşme yapmağa davet ediyor, General Marshall dünyanın buhranlı vaziyeti yüzünden Bogota’da fazla kalmıyacak
Londra 29 (R) — Birleşik Amerikanın demokrat Ayanından Pepper, radyo ile söylediği bir nutukta Sovyet Rusyayı tecavüz emelleri" beslemekle itham etmiş. Başkan Trumaoi da 3 üncü bir dünya harbini önlemek İçin son bir gayret daha sarfederek, Mareşal Stalinle görüşmese davet etmiştir. Bununla beraber Pepper, yatıştırma siyasetine taraftar olmadığını, Rusyaya Amerikanın maksadım anlamak için son bir fırsat verilmesini ve Amerikanın kuvveti! kalmasını istediğini söylemiştir.
üçüncü dünya harbi ne zaman patlıyabilir?
Londra 29 (R) — Meşhur atom bilginlerinden Prof. Ollfar. Avustralya’da söylediği bir nutukta, en az bej Sene geçmeden bir harb çıkmayacağı fikrinde bulunduğunu söylemiş ve:
«Sovyetler atom bombasının imaline alt bütün sırlara ve malûmata malik olsalar bile, yetecek miktarda atom bombası yapabilmeleri İçin en az beş sene geçecektir. Çünkü yen! bir harb için yüzlerce atom bombası lâzımdır» demiş; tedafüi harbden bah-sedelnerl t en ki d etmiştir.
Çekoslovakya Dış Bakanı yen! bir harb olmıyacağını, çünkü Sovyet ordusunun tecavüze kalkışacakları ezecek dereced ekuvvetll olduğunu söylemiştir.
8an Francisco 28 (AA.l — Pan Amrlkan hava yollarına alt bir Clipper uçağının mürettebatı Ban Fran-clsco’ya 60 mü mesafede bir denizaltı gördüğünü bildir meal üzerine Amerikan donanması bugün bu bölgeye keşif uçakları göndermiştir.
Bahriye Bakanlığının sözcüsü, o bölgenin deniz komutanı «tatmin edildiğini» bildirinceye kadar araştırmalara devam edileceğini söylemiştir.
Sözcü şunları llAve etmiştir:
«Clipper uçağı mürettebatının müşahedeleri doğru da olsa, görülen denizaltı bizim olamaz.»
Stalin ile Truman Potesdam konferansında
Üç büyükler konferansı
Londra 28 (A.A.) — «Sunday
Graphlc» gazetesinin siyasi muharririne göre, İngiltere, Amerika ve Sovyet Başbakanları yen! bLr harbe
mâni olacak plânı hazırlamak üzere haziran ayında toplanacaklardır. Gazete» Truman ve Attlee’nln bu toplantı İçin Berllnl tercih edeceklerini, halbuki Staltn’ln Rusyada görüşmek isteyeceğini belirtmekledir.
' Ji', i Sunday Graphlc, Rusyanın batı Av-SSrupa memleketlerinin birleşmesine '•^'^C.’dalr olan plânların terkedflmeslnt Iş-A^teyeccğlnl, İngiliz vo Amerikan Başbakanlarının İse Rusyadan arazi isteklerinden vazgeçmesini talep edeceklerini ilâve etmektedir.
Truman yeni askerî tahsisat istiyecek Londra 29 (R) — Gazete muhabirlerinin Vaşlgntondon v.rdlklerl haberlere göre; Başkan Truman. Kongreden yeniden, askeri İhtiyaçları karşılamak üzere kredi IstıyecekUr.
Bu muhabirlerin İlâve ettiklerine «fire, Başkan Truman, özel kredi olarak bir milyar Ingiliz lirası Lstlyecek-tlr. Be 7n el mil el durum vahimleşti takdirde, bu kredi Rrttırılablecektlr. Marshall Bogotada çok kalmıyacak
Fransız hava kuvvetleri
Fransadan Şimalî Afrika’ya naklediliyor
Paris 28 (AA.) — Kuzey Afrlkada Frnsız hava kuvvetlerinin tahşldl muhasemat başladığı takdirde Avru-pada bir komünist baltalamasından duyulan korku 11e İzah edilmektedir. Haber alındığına göre, kuzey Afrlka-ya geçirilen kuvvetler Fransız cumhuriyetinin hava kuvvetlerinden en büyük kısmı İhtiva etmektedir. Cezayir, Fas ve Tunusta tedafüi tedbirler alındığı görülmüştür. Fas genel valisi general Juln, Paris'te müzakerelerle meşguldür. Bu İtibarla generalin, kuzey Afrlkadakl bütün Fransız kuvvet-
Londra 29 (R) — Bu hafta sonunda bütün Hıristiyan âlemi İsa'yı a-narken onun doğduğu Beytüllâhlm’de şiddetli çarpışmalar cereyan ediyordu. Bu çarpışmalar akşam güneş batarken sona ermiştir. 38 saat devam etmiş olan bu savaş, Yanudl ajansının tavsiyesi üzerine bitmiş ve Yahu-dller ilâhlarını teslim etmişlerdir. Yüzlerce Arap bu bölgede bir Yahudi konvoyunu pusuya düşürmüşlerdi. Bağana kuvvetleri uçuk kullanarak kuşatılmış olan Yahudi birliklerini kurtarmağa teşebbüs1 etmişler; fakat muvaffak olamamışlardı. Arap kaynaklarından gelen haberlere göre, bıı savaş esnasında 80 den. fazla Yahudi öldürülmüştür.
Bu sabah gelen bir haber İse Ya-hudllcrdetı bir kısmının İngiliz ordu kamyc-marlyle geri çekilmeğe muvaffak olduklarını, 16 ölü, 45 yaralıyı da beraberlerinde götürdüklerini bildirmektedir. Yanan kamyonlar içinde daha birçok ceselter kalmıştır.
Arap birlikleri Akra İle Lübnan a-rasmdakl sahil yolunda ikinci bir Yahudi konvoyunu da pusuya, düşürmüşlerdir. Yahudller. Nnharya köyü yakınlarında başlamış olan bu çarpışmada 42 ölü vermişlerdir.
Dün Kudüs şehrinin sokaklarında da Araplarla Yahudller arasında çar-
pışmalar cereyan etmiştir. Bu çarpış» malar esnasında D İngiliz vatandaşının öldüğü bildirilmektedir.
Bütün FllJsttnde geçen İki gün zarMr tında yüzden fazla kimse ölmüştür bundan çok daha fazla k»mse de y»û-ralanmıştır. CXI
----------------------- O Havalar bozdu § '55 Dünden beri fasılalı
kar yağıyor >
—-— (D
Son günlerde düzelen havalar^ yeniden kışlamıştır. Cumratesi*— gününden beri karlı bîr havaî** hüküm sürmektedir. Dünküû gibi bugün de hafit hafif karo yağmaktadır. Bazı motörkr. fır-(D tına yüzünden Karadenize çıka'çjj mıyor. Müşkülâtla da olsa va-fl) purlar, seferlerine devam edlyoıJî lar, U
Dün gelmesi beklenen ve İn-roz pastasını yapan Denizyollarının Kemal yapııtu, bugün gelecektir.
Havanın bozukluğu yüzünden İstanbul - Ankara ve diğer şehirler arası telefonlar bu sabah İşleyensem iştir.
Beşiktaş 5 — Galatasaray 1
Rus - Fin paktı hafta içindeimzalanacak
Mololof, bu münaebetle vereceği kabul resmi için davetnameler gönderdi
Helsinki 20 (A.P.) — Rus - Fin mü-' takerelarlnln kati safhaya glrdâğl bildirilmektedir. Cumhurbaşkanı Paasl-klvl dün, Meclis Başkanı İle görüşmüştür.
İyi haber alan kaynaklara göre, Paasikivl, Moskovadakl Fin heyetine yeni talimat gönderecektir. Yine bu kaynaklar, Rusların askeri bir anlaşma, yapmak hususunda ısrar ettiklerin! bildirmektedirler. Halbuki, heyete mümkün olduğu kadar askeri taahhütlere girmemek hususunda talimat verilmişti. Bunun İçin, Fin heyetinin ancak Paaslklvl’den alacağı yen! talimata göre hareket edeceği anlaş il makta dar.
Moskova 28 (AF) — Moskovadakl
siyasi görmenler. Fin - Sovyet paktı konuşmalarının hafta ortasında bir sonuca bağlanacağını tahmin ediyorlar.
Böyle bir kehanette bulunulmasının sebelperlnden biri Dışişleri Bakanı ve Bayan Mololof tarafından salı glLntl akşamı Mauno Pelckala şerefine verilecek resmi kabul İçin pazar sabahı çıkarılan davetiyelerdir.
Bu çeşit resmi kabuller pakt. İmzalanmağa hâzır duruma gelince Romanya, Bulgaristan ve Macarls-tanla yapılan görüşmeler sonunda da vuku bulmuştu.
Resmi kabul, Rus Dışişleri Bakanının resmi ikametgâhında yapılacaktır.
Basın hürriyeti konferansı
Rus blokunun tenkidlerine, Amerikan temsilcisi sert cevaplar verdi
Cenevre 20 (AP) — Associated Press muhabiri Michael Golds-fnlth bildiriyor:
Haberleşme hürriyeti Konferansının bugünkü toplantısında Rus blokunun yeniden Amerikan basınına hücum edeceği anlaşılmaktadır. Haberlerin serbesçe alınıp verilmesi hususlarım görüşmekte olan m numaralı komitenin cumartesi günkü toplantısında Amerikan heyeti başkanı Marry Martin, Amerikan basını hakkında Rus Doğu Avrupa mümessilleri tarafından İleri sürülen tenkidlere şiddetli bir cevap vermişti. Komite mesaîsine ciddî bir şekilde başlanmadan evvel Doğu bloku adına
Rus mümessili Yakov Lomakinln bugün buna cevap vereceği tahmin olunmaktadır.
Harry Martin cumartesi günkü demecinde ezcümle şöyle demişti:
«Bugün Rusyada, tarihin şimdiye kadar kaydetmediği derecede sıkı bir sansür vardır, Orada hiç kimse, sansürden geçmeden bir tek kelimeyi bile yazılı olarak neşredemez. Bu suretle Sovyet idaresi dünyanın en sıkı inhisarcı zihniyetlle hareket ediyor demektir.
«Lomakln. Amerika’da sansür ve inhisar olduğunu ileri sürerken herhalde şaka ediyordu, zira bu iddiasında samimi olduğunu kabul etmeme imkân yoktur,»
Voşlngtön 28 (AP) — Amerika Bir-, lerlne başkumandan tâyin edileceği loşlk Devletleri Dışişleri Bakanı Ge-orge Marshall, salı günü açılacak cilan Amerika Kıtası hükümetleri konferansında, Birleşik Amerika devlet-
MrftM sahife 2; sütun 5 te)
znnedllmektedir.
Bir otomobil denizedüştü
Trumanın seyahat haberini tekzip
Londra 29 (R) — Başkan
Truman’ın gelecek ay Türkiye ile Yunanistanı ziyaret edeceği hakkında bir Türk gazetesi tarafından verilmiş olan haber, dün Vaşlngtonda resmen tekzlbedil-mlştir. ________
Şoför Nâzım sulara gömülerek boğuldu
Dün saat 18 ya doğru Rumelihisarı postanesi önünde bir otomobilin denize uçup gitmesiyle neticelenen feci bir kaza olmuştur.
Hâdise şöyle cereyan etmiştir: inşaat mühendisi B. Ali Aksel’e alt 5109 numaralı bir taksi, şoför Nâzımın idaresinde çalışmakladır.
Diln, şoför Nâzım, yanında otomobil patronunun kardeşi Orman Aksel olduğu halde. Taksimden Büyükdere-y« müşteri götürdükten sonra dönerlerken Rumelihisarı civarımda direksiyonun rotu fırlamış ve otomobil denize düşmüştür. O esnada Osman Ak-sel can hevllylo otomobilin kapısını açmağa muvaffak olmuş va suların içinde çırpınırken kurtarılmış, fakat fazla su yuttuğundan, zaDila tarafından Baltallmanı hastanesine kaldırılmıştır.
Otomobilin denize yuvarlandığı yer çok derin ve akıntılı olduğu İçin şoför
(Arkası sahife 2; sütun 6 da) imparatorun enfiye kutusu
Dünyanın 5 meşhur polis romanı müelliflerinden biri John D. Carr’dır. Bu muharririn kudretini okuyuculan-mız Viran Kule isimli eserinden zaten biliyorlar, imparatorun enfiye kutusu
John D. Carr'ın şaheseridir. Vâ - Nû’nun tercüme ettiği bu romanı yatanda tefrikaya başlıyoruz.
Rusyanın İran’a yeni notası
Tahran 28 (A.A.) — Sovyet elçiliğinin resmi bülteninden bugün öğrenildiğine göre, Tahrandaki Sovyet büyük elçisi İvan Sadvhlkov, 24 martta İran hükümetine İran ordusunda Amerikalı asker! müşavirlerin bulunmasını protesto eden bir nota tevdi etmiştir.
DİKKATLER
Badema...//
Kaymak altı sütler piyasayı kaplamış. Bu sütlerin gıda kuvveti mevcut değil.
Dünyanın bir çok yerlerinde, esnaf hilelertle meselâ şu şekilde mücadele ediliyor;
îlk defa yakalanınca hafif ceza ve göz dağı.
İkinci defa yakalanınca sermayeye şiddetti darbe vuracak ve hürriyeti epey tahdit edecek bir ceza.
Üçüncü defa yakalanınca, artık o meslekte bir daha katiyen çalışamıyacak bir ceza.
Muhakkak ki bizim takip ve icra kadrolarımız gibi, nazari şekilde cezalarımız da kifayetsizdir.
Gazetelerde çıkan şu cümleye bakınız hele:
— Belediye, bâdema kaymak ve krema yapanları sıkı bir tahdide tâbi tutarak, bunların, işledikten sonra kaymak altılarını satmalarına meydan verilmemesi için bazı tertibat alacaktır.
Eğer naylon'un bir hilesi olsa da yeni dikkati çekse, 1948 senesinde naylon hakkında böyle satırlar yazılması mâkul olurdu. Fakat süt hilesi için «bâdema» böyle pestenkerani tedbirler almağı düşünmek hiç tedbir almamakla müsavidir. Radikal ola-
w* i tim.
Galatasaray kalesine gol olurken [Yazısı ikinci sahifemizde]
»).............i.......................................
Günler Geçerken:
Tâdil değil, yenileme ister
Hemen hemen bütün dünya efkârı Türkiyede matbuat hürriyeti olmadığı kanaatine saplanmış durur ve o batıl itikadı etrafa yayarken Cenevrede bir basın serbestîsl konferansının, açılışı iyi bir tesadüf, daha doğrusu mumla aransa bulunmaz ve peşinde koşulsa yetişilmez bir kazanç oldu. Malûmdur ki yaptığı bir haritada bizi basta altındaki matbuat memleketleri arasında gösteren ecnebi mecmua da İsviçrede çıkar. Heyetimiz fırsattan istifade ederek konferans azasım ve ayrıca İsviçrelileri gerçek vaziyetimiz hakkında her halde aydınlatmış olmalıdır. Bakalım, gidenler dönsün de öğrenelim. Delegelerimiz Gazeteciler cemiyeti binasında bir toplantı yaparak meslekdaşlanna elbette İzahat lütfederler.
Matbuat ve beterleşme meselelerine demokrat devletlerce bu kadar ehemmiyet verildiği sırada matbuat kanunumuzun yenilenilesi İşini de düşünmemiz lâzımdır. Yenilenmesi diyorum; zira o kanun kadar tadillere uğrayıp ruh ve mânası yer yer bozulmuş, maddeleri birbirine tenakuz ve tezat halinde başka bir kanuna güç raslanır. Bir aralık hafifti; tek parti rejimi onu ağırlaştırdı; hele 1938 deki tadillerle kanun âdeta totaliter bir mahiyet aldı; sonra demokrasi cereyanile 1946 da tekrar hafifletildi, îşte bugünkü kanun İta zihniyeti de ihtiva eden bir halitadır ve içinde hâlâ btr çok daraltıcı yahut tamamile lüzumsuz, fuzulî maddeler mevcuttur. Bugünkü hürriyeti o kanundan ziyade hükümetin müsamahalı politikasına borçluyuz. Yarın başka bir hükümet gelir de aynı müsamahayı göstermek istemezse matbuatımız bir hayli zorluk çeker; adliye mekanizması da epeyce yorulur. Adllyeyi İkide bir harekete getiren ve mahkemelerinde savcılık makamı tarafından açılmış bir sürü matbuat dâvaları görülen bir memlekette matbuat hürriyeti yoktur denilemez amma o hürriyetin iyice yerleşmiş olduğu ülkelerde o gibi dâvalara da elbette bu kadar çok Taslanamaz.
Hülâsa şimdiki kanun üzerinde tadiller yaparak değil, büsbütün başka kaynaklan örnek tutup bambaşka bir zihniyet İçinde bünyemize uygun yepyeni bir kanun meydana koymak suretl-ledir kİ basın hürriyetine kimsenin dil uzatamryacağı sağlam mahiyeti vermiş oluruz. Eldeki kanunun artık tâdil götürür hali kalmamıştır,
Refik Halld KARAY
Sah i fc 3
AKŞAM
SÜZÜN GELİŞİ
Beş yaşında anne!
Hayvan ihracına karar verirken
Beş ay evvel Ticaret Bakanlığı komşu memleketlere hayvan ihracı meselesini ele almıştı. O zaman, daha mesele görüşülürken dahilde et üatlerl birdenbire fırlayıp koyun ortadan kaybolmuş, gazeteler feryadı basmış, bunun üzerine Başbakan sayın Haşan Saka beyanatta bulunarak, hayvan ihracının dahilde bir et sıkıntısı yaratacağı; esasen hayvan tüccarları hayvanlan önceden topladıkları için ihraç müsaadesinin müstahsile yaramayıp sadece tüccara yarıyacağı anlaşıldığından hayvan ihracını İsteyenlerin taleplerini «gözünü kırpmadan reddettiğini» söylemişti.
Şimdi anlaşılan vaziyet değişmiş. 1947 kışının hayvancılığımız İçin elverişli geçtiği, koyvnianmızın fazla yavruladığı görüldüğünden Ticaret Bakanlığı 40 bin baş kuzunun ihracına müsaade etmiş. Ayrıca 400 bin koyun. 45 bin sığır ve 5 bJn mandanın ihracı da prensip îtibarile onaylanmış. Bunu da Ankaradan. gelen haberlerden öğreniyoruz,
Demek geçen sefer hükümeti hayvan ihracından alıkoyan ciddi sebepler kalkmıştır. İhraç müsaadesinden tüccar değil müstahsil kazanacaktır ve dahilde fiatler yükselip bir et sıkıntısı başgöstermiyecektir. İnşallah göstermez diyeceğiz ama, nasıl diyelim ki 40Ö bin koyunun ihracına prensip İtibarüe karar verildiği şu günlerde İstanbulda koyun eti bulmak kabil değildir. Sığır haftada bir İki gün tesadüfen bulunuyor ve narh dışı olduğu için kasaplarda yalnız kuzu satrityordu. Koyunlarımız ne kadar fazla doğurmuş olurlarsa olsunlar, ihraç müsaadesi çıkınca onların, da ortadan kaybolacağım, meydanda kalanların flaiçe ateş pahasına yükseleceğini tahmin etmek İçin kâhin olmaya lüzum yoktur.
Zaten kaçak olarak satılan etj bundan böyle yine bulacağımızı umarken, fiatlerin ne kadar yükseleceğini hayatı ucuzlatma komisyonuna sunmak üzere, bugünkü et flatlerlnl duvara şöyle bir yazalım!
Güney Amerika'nın Peru hükümetinde beş yaşında bir kız anne oldu, çocuğu ile birlikte büyüyor!
Küçük yaçla evlenen, yahut çocuk doğuran kızlara, vakit vakit raslanır. Fakat beş yaşında bir kızın anne olması şimdiye kadar görülmemişti. Akıllara durgunluk veren bu hâdise güney Amer İkada Peru hükümetinin dağlık havalisinde Tlcrapo köyünde olmuştur. Bu köydo oturan Medina ailesi, 1039 senesinde, henüz beş yaşında olan kızlan Llna'nın birden bire kamının büyümeğe başladığını görerek merak etmişler ve köylerine yakın Plsca şehrindeki hastaneye giderek çocuğu muayeno ettirmişlerdir.
Muayeneyi yapan doktor Lozada, evvelâ kızın kamında bir ur olduğunu zannetmiş, ameliyat yapmağı düşünmüştür. Fakat aradan biraz zaman geçince kızın hâmile olduğunu anlayarak bunu çocuğun anasına ve babasın* habşr vermiş, esaslı bir muayene için çocuğun Peru’nun başşehri
olan Lima'ya götürülmesini tavsiye etmiştir.
Ana ve baba bu tavsiye üzerine kızlarını alarak doktorla birlikte Lima'ya gitmişlerdir. Burada bir çok doktorlar kızı muayene etmişler, hâmile olduğunu, vaktinin dolduğunu görmüşler ve sezaryen ameliyatı yaparak çocuğu almışlardır, Çocuk erkekti re sıhhati yerinde İdi. Anne 33 kilo, çocuk 3 kilo gelmişti.
Ana ve baba, doktorların tavsiyesi üzerine kızlarına doğurduğunu söylememişler ve çocuğunu, çanlj bir bebek olarak yanına koymuşlardır. Bir kaç hafta sonra beş yaşındaki ana, çocuğu ile birlikte köyüne dönmüştür. Burada ana oğul birlikte büyümüşler, birlikte mektebe gitmişlerdir şimdi anne M. oğlu 9 yaşındadır. Gerarda adı verilen çocuğun babasının kim olduğu anlaşılamamıştır.
ar spor
Beşiktaş 5 ■ Galatasaray 1
Bu mağlûbiyetin sebebi, Beşiktaşlıların iyi oyunlarından ziyade, Sarıkırmızılı takımın fena teşkilidir
Şevket Rado
General Bride İnönü ile İtalya’da SeCim görüştü J T
Ankara cinayeti dâvası
C.H.P. Ankara kongresi
Ankara 29 — Bir kaç gün ünce Vaşlngtond&n Ankara ya dönmüş olan Amerikan asker! yardım heyeti başkanı tümgeneral Me Bride, yanında albay Whlsner İle İrtibat subaylarımızdan kurmay binbaşı AJp Kartal olduğu halde Çankaynyn giderek Cum hurbaşkanı İsmet İnönü ile görüşmüştür.
ı
Bir şehirde bomba patladı, Togliattı Romada bir nutuk söyledi
İtalya'da
Bugün Boluda yeniden görülmeğe başlanacak
Dört Bakan dileklere cevap verdiler
Bolu 29 — Ankara cinayet! dâvasına bu sabah ağırceza mahkemesinde devam edilecektir. Bugünkü oturumda, yargı tay bozma kararında tasrih edildiği veçhile Ankranın eski emniyet lklnc.1 şube müdürü Naci OTuer, maktul doktorun, hizmetçisi Bultan, hademe Tevflk, yalan yere şehadette bulunduğu için evvelce tevkif edilip | s^unma Bakanı Münir Birsel
bir konuşma yaparak, Türk ordusu İçin izhar edilen geniş «evgtye teşekkür etmiş ve dileklere cevaplar vermiştir.
Adalet Bakanı Şlnasl Devrin de. «dalet işlerine gösterilen Uglye teşekkür etmiş, zabıta İşlerinde balkın gerçekten eziyet çektiğini, bunu İzale etmek için de bir kanun tasarısı hasırlanarak Meclise yollanmış bulunduğunu söylemiştir.
Tarım Bakanı Tahsin Coşkan da öğleden sonraki oturumda dileklere cevaplar vermiştir.
Milli Eğitim dileklerinde Reşad Şcm settin Birer dileklerin teknik bahisleri İhtiva ettiğini İleri sürerek, bunlara hemen vecap veremlyeceğlnl bildirmiştir.
Bundan sonra Cevad Dursunoğlu, mahalli seçimleri kazanmak İçin büyük gayretler sarfedlmeslnl belirten uzun bir konuşma yapmıştır. Kemal Batır, muhalefet partisinin, memleketimizdeki demokrasi dâvasında azam! bir anlayış göstermekte olduğunu ve matbuatın da dâvada destekleyici hizmetlerde bulunduğunu şükranla kaydetmiştir.
Daha sonra komisyon raporları oku
Ankara 29 — Cumhuriyet Halk
Partisi Ankara il kongresi dün, pazar olmasına rağmen, çalışmalarına devam etmiştir, öğleden evvelki oturumda Adalet, Milli Savunma ve Tarım Bakanlıklarını alâkadar eden İşler üzerlndo görüşülmüştür.
İzmirde bir tıp fakültesi açılacağı söyleniyor
İzmir 28 (Telefonla )— Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Doktor Behçet Uz, burada bir hafta kadar kalarak sağlık teşkilâtını tetkik edecektir.
Söylendiğine göre İzmirde de bir tıp fakültesi açılacaktır.
bilâhare serbest bırakılan Celâdet, taz kardeşi Müeyyed, Dr. Talât Vasfl, Hâ mld Güven, Kastamonu milletvekili Fahri Ecevid, Dr. Nimet, yergıUy üye İtrinden Pal», savcı muavinlerinden Zeki Kumrulu, avukat Suad Berk, Reşidin arkadaşı Muzaffer, kardeşi Muhsin, garson Ahmed ve Yunus dinleneceklerdir.
Şahitlerle Haşmet Orbayın avukatı Feridun Söğütlüğü, avukat Celâl Yardımcı ve diğer şahit Yunus dün akşam Bolu “ya gelmişlerdir.
Son günlerde Ankara cinayeti dâvasına adı karışan merhum Ankara valisi Tandoğanla, Reşid arasındaki muhavereye şahit o’dujtu Te bu hususta bir takım bilgilere sahip bulunduğu İddia olunan diş doktoru Ad-nanın. şahsı ve eşhadeü üzerine bura adil mahfilleri, ehemmiyetle durmaktadırlar. Öğrendiğime göre bu şahidin ve bu arada, maktul Dr. Neşet Naclnln karısı bayan NUtherln müteakip celselerde Bolu mahkemesince dinlenmeleri İhtimal dahilindedir.
Tütün ekimini yarı yarıya indirmek lâzım İzm İr den bildirildiğine göre Manisinin 8 milletvekili dün ManUadnn Akhlsara gitmişlerdir. Cumhuriyet Halk Partisi salonunda bir konuşma yapan Faik Kurtoğlu, tütüncülüğümüzün buhrana doğru gittiğini söyleyerek Mania* ve Karadenizln bazı bölgelerinde tütün ekiminin tahdit edileceğini, İM bin ton tutan tütün mahsulünün «0-50 bin tona İndirilme si lâzım geldiğini, nefasetin ançak bu suretle muhafaza edilebileceğini anlatmıştır.
Ayvalıkta bir sabunhane tamamen yandı
Burhaniye 28 (A.A.) — Dün saat 20 de Ayvalıkta Ekonomi «ahun ticarethanesinde bir yangın çıkmıştır. Bina tamamen yandıktan sonra söndürülmüştür, Edremit ve Burhaniye İtfaiyesi vaka mahalline yardıma gelmiştir.
Londra 28 (R) — İtalya'da
seçim hazırlıktan İlerliyor. Bu arada Cenevre'de büyük bir seçim sahtekârlığı meydana çıkarılmıştır. Seçim pusulaları tetkik edilince 2000 tanesinin usulsüı olduğu, 14 bin pusulanın da kah-te tafsilâtlı bulunduğu anlaşılmıştır.
Udine şehrinde dün yapılan toplantı gürültülü olmuştur. Atılan bir el bombası neticesinde 7 kişi yaralanmıştır.
Roma'da komünist lideri Tog-lialt! 40 bin kişi önünde bir nutuk söylemiş ve sükûnetle dinlenmiştir. Togliattl nutkunda seçimi kazanacaklarından, bu suretle İtalya'nın yeni bir harb-(?n korunacağından bahsetmiş, Batı devletlerinin Trieste kara-rile harbe sebebolmak İstedikler! iddiasında bulunmuştur.
Rumen seçimlerini komünistler kazandı
Bükreş 29 (A.P.) — Dünkü seçimlerin İlk neticeleri % 02,5 nispetinde komünistlerin kazandığını göstermektedir.
Dün Şeref stadında rüzgârlı ve karlı bir haVada 10 bLnl bulan bir seyirci önündo Beşiktaşlı Galatasaray takımları karşılaştılar,
Takımlardaha sabaya çıkmadan her iki takıma verilen şanslar müsavi İken eankirmızılılar sahada yer aldıkları vakit netice hemen kendini gösterdi.
Buna Uâvetcn Galatasaray müdafaası v« bilhassa haf hattının tahmin edllemlyecek kadar kötü oynaması skoru böyleca rahim bir hale getirdi.
Maçın birinci devresinde Beşlkta-şın hâkimiyeti ezici olmakla beraber, ikinci devrede Slyahbeyazlılar da rakiplerinden Üstün bir oyun çıkardılar denemez.
8aat 15,40 t» hakem Şeklbln İdaresinde her İki takım sahada şu kadrolarla yer aldılar:
Beşiktaş: Teyzl - Yavuz; Vedli -Salm; Çaçl; Faruk - Süleyman; Hikmet; Kemal; Şevket; şükrü.
Galatasaray: Erdoğan - Fâzıl; Salim - Musa; Naci; Doğan - isfendl-yar; Arif; Bülent; Muzaffer; Roberi.
Hakemin düdüğlyle akına geçen Beşiktaş forvedl. daha 30 uncu saniyede Kemal vasıtasıyla Uk golünü attı.
Bundan «onra SIyahbeyazlıtar çok süratli bir oyun tutturdular. Galatasaray kalesini Adeta ablukaya aldılar. Bu arada bilhassa Musa ve Doğanın ıskaları ve affedilmez diğer hataları müteaddit gollük durumlar yarattı... Beşiktaşlılar dün İlk devrede çok güzel oynıyan Şükrü IJe «kınlarına devam ettiler. Nihayet 24 üncü dakikada 2 GalatasaraylInın arsamdan süzülen Şevket kaleye «ki bir Şüt şekil.. Erdoğan bunu karşıladıysa d» bloke edemedi. Yetişen Hikmet ikinci golü attı
GalatasaraylIlar da, dün Sarıkır-mızılı takımda klâsını kaybetmlyen, İsfendlyar «ayeslnde Beşiktaş kalesine indilerse de 3 ortanın daimi bece-
riksizliği gole İmkân vermedi. Bu &-rada 38 ncı dakikada tsf en diyarın şıkı şütiinii ancak direkler kurtardı. Yakında bulunan Robert'in topa yetlJ şememeşl yüzünden bu fırsat da kayboldu,
39 uncu dakikada şevket rakip mil d a fanın bariz batalı tereddüdünden İstifade ederek 3 üncü golü, bir dakika sonra da Kemal, şükrüden aldığı mükemmel pasla 4 üncü golü attı ve birinci devre de bu netice İle bitti.
Oyunun »on yarısında Galatasaray lılar hatalarına gene devam ettiler. Bu arada 13 üncü dakikada Bülent, frikikten takımının şeref sayısını yap tıysa da bundan biraz sonra Süleyman. Salimin ha t asiyle 5 İnci golü a-tarak neticeyi daha ağırlaştırdı.
Oyunun bundan »onrası her iki takım İçin çok kötü oldu... İki taraf da hata üzerine hata yaparak maçı bitirdiler.
Demirspor Ankara şampiyonu oldu
Ankara 28 — Lig maçlarına dün ve bugün 19 Mayıs stadında devam edilmiş ve sona ermiştir. Yalnız geri kalmış olan Çankaya - Maltepe maçı çarşamba günü oynanacaktır kl, bunun da netice üzerinde hiçbir tesir! yoktur.
Bugün yapılan Ug maçlarının neticeleri şudur:
Gençler Birliği 6 - Hacettepe 0; Ankara Gücü 5 - Çankaya 1;
Demirspor 4 - Emniyet 1.
Atatürk koşusu
Ankara 28 (AA) — Bugün saat 15 te yağmurlu bir havada yapılan Atatürk koşusuna 15 ten fazla atlet lştl-râk etmiştir.
Alınan neticeler şunlardır:
1 — Atatürk lisesinden Başar Eg» 13.30.
1 — Atıfbeyden Nâzım İçil 15.30;
3 — Dışkapıdan Sam! Özdemlr.
Takım tasnifinde Dışkapı birinci, Atatürk lisesi İkinci. Atıfbey üçüncü olmuşlardır.

Tashih
Diinkü sayımızdaki «Ahlâk ölçüsü* adlı makalenin birinci sütununun ikinci satırbaşmdan İtibaren 14 üncü satırındaki «umumi» kelimesi «ameli>, üçüncü sa-tırbasmdan İtibaren beşinci satırdaki «tesblt ve» sözü de «tes-blte çalışan» olacaktı.
İzmir akar yakıt tesisleri açıldı
İzmir 28 — Ticaret Bakam Mahmut Nedim Gündüzalp, bugün saat 11,30 da Ticaret Bakanlığına bağlı petrol ofis! tarafından Turan'da yeni İnşa edilen akaryakıt tesisi erile teneke fab-
narak ««çimlere geçilmiş ve kongre rîkasmm açılış töreninde hazır gece geç vakit nihayete ermiştir. I bulunmuştur.
Cağaloğlu Kız Orta okulunun aile birliği toplantısı
Cağaloğlu ikinci kız ortaokulu Aile birliğinin senelik toplantısı dün Taksini gazinosunda yapılmıştır. Seçkin, davetlilerle talebe velilerinin îşllrâk ettikleri bu toplantıyı. Birlik başkanı Hulusi Ener bir nutukla açarak okul - aile birliklerinin gayelerini ve temin ettiği faydaları belirtmiştir.* Küçiik bir haLı müzayedeye çıkarılmış ve fakir çocuklara yardım gayesiyle bu halı 272 liraya bir veliye satılmış; fakat o da bu halıyı okula teberru etmiştir. Dansedilmlş. alaturka fasıl ve şarkılar dinlenmiş; toplantı samimi bir hava İçinde güzel sürprizlerle devam etmiştir.
VİRAN KULE
Aşk ve macera romam
Yazan: John D, Can Tercüme eden: Vâ - |
11 ' Tefrika No. 54 ————
«Dostum Rlgaud’nun aklına, Broo-ke'u ayrı ayrı İki empermcabll İçinde gördüğü asla gelmemiştir, İhtiyarı kendi empcrme&bJine bürünmüş ölürken görenler de hiç bir şeyden şttphe-lenmemlştir.
«Bir tek istisna Üe: Bayan Setonl Profesör:
— Ay. onun bir şeyler bildiğini mİ zannediyorsunuz? - diye sordu.
— Hiç şüphe yok.
— Kulenin dibinde benden ayrıldıktan sonra ne yaptığını talimin •diyorsunuz?
Barbara, soğukkanlı söze karıştı:
— Orasını «ize ben söyllyeylm. Çünkü, Fay'ın yerinde ben de olsaydım aynı şeyi yapardım. Soyunup dereye girmiştir. Müsaade edin de gözümün önünde canlanan levhaları Anlatayım. Fay, Harry'ye dair olan hakikatleri öğrenmiş olacak. Babasını vurduğuna görmüş. Fskat, ilil ı-
rın âğır yaralanmadığına hükmetmiştir. Dereye girişinin sebebi blraa vakit kazanmak,, düşünmek İmkâmm bulmaktır. Gerilen Asabını yatıştırmak, etrafı kolaçan etmektir. Yaralanma hâdisesinden sonra no gibi vaziyetlerin olacağını öğrenmek İstemiştir. Derenin akıntısına doğru yüzmüş; kulenin dibine gelmiştir, çantanın suya düştüğünü görmüştür. Tah-mlninizco böyle mİ?
Dr. Fell, başını salladı:
— Ben de tamamllo böyle düşünüyorum.
— Dalmıştır; çantayı sudan çıkarmıştır. Götürüp ormanda saklamıştır. Hotvard Brpoke'un bu çantayı niçin aşağı attığını birdenbire kestire-memJştlr.
Milcs de söze karıştı:
— Evet,.. Sonradan. Harry, onun önüne çıkıp da, «Aman Allahım; babam öldürüldü.» dediği vnkl*. F«v""
nazarında levhalar daha vazlh şekilde canlanmıştır. Hikâyenin bu noktasında, Fay'ın nasıl barla bir hususiyetle konuştuğunu hatırlıyorum.
Profesör; elini alnına götürdü:
— Pardonl — dedi. — Demek kİ, bu kadın, nişanlısını, giyotine götürecek vesikalara daha ilk günden sahipmiş?
Dr. Fell:
— Bİe de İyi kestirdiniz, profesör!-dedi.
— Öyleyse bu vesikaları neden kullanmamış?
Barbara, haykır irca sın a cevap verdi:
— Bir kadın ruhunu anbyamıyor musunuz, kuzum? Mâ nen öyle yorulmuştu, hayattan öyle bizar olmuştu ki, artık nazarında her şey müsavldl. Hiç bir şeye kıymet vermez olmuştu. Harry'yi İhbar etmek ml?'Ne hakla?.. Evet, gerçi bu sefil; bu İki yüzlü delikanlının ne mal olduğunu öğrenmişti. Bu oğlun cflrmünü Itttaf etmek kuvvetini bile gösteremiyordu. Fakat Fay'ın bizzat kendi kendine verdiği not neydi? Bir ruh hastası, cemiyetin dışına atılmış bir bedbaht. Siz de kendinizi onun yerine koyunuz, İhtl-vnM r„,hnnr„^4„r ThcnrF
İnsan; cemiyetin fena not verdiği bir insan, olduğunu bizzat kabul -«derse yelse düşer. İhtimal, Harry Brooke'a, bizzat kendini (Fay'ı) tevkif ederse, e zaman Harry'yi ele vereceğini söylemişti. O zamana kadar, çantayı hiç kimsenin elde edemiyeccğl bir yerde saklayacaktı. söylediğini de yaptı, sakladı. Bu çantayı Ingiltere'ye bile getirdi. Fakat kullanmak imkânını dahi bulamadı; o ana kadar kİ... !
Barbara'nın sesi kısıldı.
Fell:
— Hangi ana kadar? - diye haykırarak sordu; ve sesllc havayı titretti. Gözlerini genç kıza dikmişti, — Siz hedefe varıyoruz. Böyle güzel bir yol takibederken susmayınız. Hangi ana kadar? Söyleyin bakalım t
Milcs, artık hiç bir şey İşitmiyor, gözleri kinle parlıyordu.
— Demek, Harry Brookc. her türlü şenaati göze almış? Babasını öldürdükten sonra bir de Fay'ı öldürecekmiş? Fakat, Allah yardım etmiş de, İşler bu mecrayı taklbetmlş. Hiç kimse ye fenalığı dokunmıyan bir kızı, bu derece feci İthamlarla çürütmeğe [kalkışmak görülmemiş bir caniliktir.
(ArArası uar>
Yeni bir harbi önlemek için
fBaş tarafı i inci sahifede) 1 er İni temsil edecek olan heyetin başında pazartesi sabahı uçakla Bogota’ya hareket edecektir.
Konferansın altı hafta kadar süreceği tahmin ediliyorsa da, saiâhl-yelll çevreler, Rusyaile Batı devletleri orasındaki gerginliğin doğuracağı yeni krizler yüzünden Marshall’ln daha erken avdet edeceğini söylüyorlar.
Nisan ayında doğacak olan asgari üç ehemmiyetli buhranın hâd tarzda inkişafı bekleniyor. Bunlar:
1 — Nisan 18 de îtalyada yapılacak olan genel seçim;
2 — Karşılıklı yardım esasına dayanan Rus - Fin askeri paktının bir neticeye bağlanması;
3 — Rusyanın, Avrupanm batısına veya Orta Doğu İstikametinde olarak cenuba doğru yapacağı yayılma tehdidi, Vaşlngtondn çok büyük ehemmiyeti hala siyasi kararların verilmesini İntaç edecektir.
Sovyetlerin İsveç ve Narveç’e karşı ithamları Moskova 28 (A.P.) — İki Rus gazetesi, Amerikan uçaklarına ve Amerikan paraşütçü kuvvetlerine mahsus İsveç arazisinde hava üsleri kurmak islediğinden, İsveç silâhlı kuvvetleri başkomutanı general Helge Jung'u İtham etmiştir.
İsveç generalin! itham eden «Kızıl Donanma» gazetesidir. Diğer taraftan İzvesllya gazetesi de. Norved, Şimal Buz denizindeki adaları Amerika Savunma Bakanlığına tahsis etmek tasavvurunda bulunmasından dolayı İtham etmiştir.
Kızıl Donan gazetesi diyor kl: jung tarafından teklif olunan İsveç savunma plânı Amerikan yardımı esasına dayanmaktadır. Bu esası göre, talimli subay ve eratların sayısı arttırılacak ve bunlar Amerikan sllâhlarile teçhiz olunacaklardır. Aynı zamanda yeni İstihkâmlarla hava .slanlaTi kurulacaktır, İsveç hava ordusu Amerikan hava ordusu sistemine sokulmakta, sanayi ise. Amerikan stratejik asker! ham maddeleri esasına göre ayarlanmaktadır. İsveçin şimal kesimlerinde ise yeni müstahkem mevkiler ve Amerikan uçaklarile Amerikan paraşütçülerine mahsus «Innİnn Inıru'SCaktlT.»
Türk - Yunan işbirliği
Amerikan yardım heyeti reisinin beyanatı
Atina 28 (AA) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor:
Yunanistan* yapılan Amerikan yardımj şefi Grlswold, Türk - Yunan İş birliği hakkında, bir basın konferansı esnasında kendisine sorulan bir suale şu cevabı vermiştir:
«Bildiğime göre; bu konuda evvelce de görüşmelerde bulunulmuştu. Her İki devlet arasındaki ticari münasebetlerin inkişafını sağlamak maksadlyle bu memleketler mümessilleri arasında yakında bir konferansın akdedileceğini ummaktyun. Bu konefransta aynı zamanda tütün meselesinde iki tarafın vaziyetinin d« kararlaştırılacağını ümid ediyorum.»
İki memleket mahsullerinin aynı olmasından doğan güçlüklerle dolar meselesinin arzettlğl güçlükler hakkında İleri sürülen mülâhazalara cevap veren Grlswold, meselâ et mukabilinde Yunanla t anın, çimento verebileceğini söylemiştir- Grlsvrold'a göre. bir tröst mevzuübahls olmayıp, hedef İki memleket arasında İş birliği yapılmasıdır.
Türk - Yunan dostluğu hakkında bîr toplantı Atina 28 (AA)— Anadolu ajansının Özel muhabiri bildiriyor:
Bugün, Yunanistan Dostlan Kltf.-bündo Türk - Yunan dostluğu şerefine bir toplantı yapılmıştır.
Toplantı, Cemiyet başkanı Venlze» loş tarafından tasa bir nutukla açıl-mıştır. Venizelos, nutkunda, İki memleket arasındaki İş birliğinin faydalarından bahsetmiştir.
Bir otomobil denize düştü (Baş tarafı 1 fnel sahi/edej
Nâzım, sulara gömülüp gitmiştir.
Hâdiseyi müteakip Emniyet Altıncı şube seyrüsefer İdaresi soruşturmalara el koymuş: den!» dalgıç İndirilerek arama yapılmışsa da sulag çok derin olduğundan ne şoför, ne dş otomobil btılunamamıştır,
29 Mart 194$
AKŞAM
SaJıJfe 1
AKŞAMDAN AKŞAMA
Pek zayıf davranıyoruz
Yapı kongresi
Zaman zaman hep birlikte öy le kızıyoruz, öyle kızıyoruz kİ, son medeniyet devrinden evvelki hafif İşkence şekillerine hak veresimiz gdlyor. (Derhal işaret edeyim: Bu satırları hiddetle yasıyorum; yoksa elbette Türk aklı selîmı işkencelerin, hortlamasına m es ağ vermez... Benimkisi »öz temsilli)
Ah o canım, falaka...
Ah o canım sabıkalı damgası... Falakanın ansiklopedideki tarifi, «İşkence aleti» dlr. Falaka dedikleri; büyük bir keman, yayı gibidir. Yeni nesle tarif edeyim: Yere yatırılan kabahatlinin bacakları, aşık kemikleri hizasından, aletin lplle sopası arasına kıstırılır. Ayaklan böylece havaya kaldırılan cezalının tabanlarına değnekle vurulur.
Ben şahsen falaka yemedimse de çocukluğumda yiyen talebeyi görmüştüm. Daha evvel esnafa da, diğer kabahatlilere de atılırmış.
Maiyetlerinde falakacılar bulunan resmi memurlar çarşı pazar dolaşırını?. Bir suçu mu görüldü?
— Yık... 10 değnek!
Tekerrüründe:
— Yık... 50 değnek...
— Aman bre ağa... Sen ya dayak yememişsin, ya sayı bilmiyorsun!
— Hayırl Ben dayak yiye yiye yola geldim... Üstelik de mektepte riyaziyeden birinciydim... Amma, senin işin bitmedi. Sen, sabıkalı oldun: Alnına bir damga dağlıyacağız. Bir daha bu zenaa-ti yapamıyacâksm. Artık kısmetini ' rençberlikte, yahut maden ocaklarında işçilikte ara.,. Gelin bakalım tatuajcı başıiar... Şu hi-lekâr yoğurtçuyu benzetin... Zira Türkiyenin en meşhur, en hoş halk gıdalarından biri Silivri yoğurdudur. Bu adanı, milyonlarca adamın yoğurdunu yenmez hale 6oktu. Midelerin ekşimesine, bar-saklann bozulmasına, fakir fıkaranın gıda alamamasına se-beboldu. Üstelik apartımanlan yapmış... Apartmanlar Kızılaya verilecek, bu sahtekâr da kürek cezasına... Lâkin kürek cezası, hapishanede meriyülhatır kovuşunda pufla döşekler üzerinde yan gelmek değildir... Eski zamanda prangalı mahkûmların Akdenlzde günlerce ve gecelerce kürek çekmelerine benzeyen şiddetli bir ceza...
Mühendisler Birliği, azasın m düşüncelerini sordu
I mayısla Ankarada birinci yapı kongresi toplanacaktır. Bu kongrede memleketteki yapı ve imar İşleri üzerinde görüşmeler dcaktır. Kongrede mühendl» ve mimarların temsilcileri do hazır bulunacaklardır.
Türk Yüksek Mühendisler Birliği, bütün üyelerin» tümünler göndererek. proje tatbikatı, harita, İmar plân 1 arının tanzimi ve mesken işleriyle mimari esaslar, ücret tarifeleri ve diğer huluslardaki düşünce vo isteklerini lormuşlar dır. Mühendisler Birliğinin kongreye göndereceği temsilci üyelerin bu huluslardaki düşünce ve arzularını müdafaa edecektir.
Birlik, üyelerden gelecek cevapların en geç 20 nisana kadar gönderilmiş olmasını t âmini» ilâve etmektedir.
Yabancı dil imtihanları
Milli Eğitim Bakanlığı, derlet mt-murlarlyle bankalarda v» iktisadi teşekküllerdeki memurların bu yıl yapılacak yabancı dil İmtihanları hakkında alakalılara bir ‘İmim göndermiştir.
Bu timime göre, 1948 de yapılacak develet yabancı dil İmtihanlarına 14 mayısta başlanacaktır. İstanbul d a ve Ankarada yapılacak olan bu İmtihanlar İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtaly&ncadan başka dillerden olmıya-caktır.
Bu İmtihanlara girmek, üşüyenler 30 nisana kadar kendi dairelerine müracâat etmiş olacaklardır.
Buğday, zeytinyağı
Erdek’te fiatler birdenbire fırladı
Taç giymemiş kıraliçe
Geçen hafta Fransanın küçük bir
kasabasında 64 yaşında
MAHKEME KORİDORLARINDA!
Hovardalık edelim derken torpile çarptık!
insan emi yeti çok munis, yumuşak başlı, şefkatli, merhametli oldu. Falakanın kalktığı asır, bu bizim yaşadığımız asırdır. Hattâ bu çeyrek asırdır. Sabıkalıların vücuduna dağ vurulduğu devir. Victor Hugo'nun yaşadığı ve mücadele ettiği devirdir. Kürek cezasına benzeyen Güyan cezalan ise, şurada burada hâlâ devam ediyor; İnsanların İçtimaî mevkiine bakmıyorlar; mahkûm b’dular mı sırtına zindan elbisesini giydiriyorlar, zalim gardl-ynalann nezareti altında, tropik ikliminde, güneş altında taş ta-sıtıyorlar.
Bizde böyle şeyler olmuyor. Böyle cezalar kesilmiyor. Fakat bu cezalara rahmet okutacak cürümler işleniyor. En yufka Yüreklilerimiz bile çileden çıkıyor. Çünkü pek büyük cürümleri ( ne olur? Yoğurda azıcık ecza katmış. Ah, maşallah milyoner olmuş... İşin! biliyor... Kontrola memur olanların bazdan da azıcık suiistimalde bulunmuş... Onlar da geçinemiyorlar, maaşları, az, ne etsin biçareleri» gibi kar çılıyoruz.
Bunlar hep, eski ölçülere göre falakahk, damgâlık, prangalık, hattâ tekerrüründe İdamlık cinayetlerdir.
Uzun uzun düşünürsek, eskiler pek şiddetli imişler... Fakat biz) er de âmmenin gıdasına, sıhhatine karsı işlenen cürümler muvacehesinde pek yumuşağız.
(Vd - NÛJ
Erdek (Akşam) — Geçen hafta buğdayın kilosu 35 kuruştan »atıldığı halde bu hafta birdenbire 41 kuruşa fırlamıştır.
Erdek ısytln mıntakaaı olduğu için buğday elvar kanlardan gelmektedir, Erdek »halisinin Uıtiyacatı İçin gelan bu buğdayları karaborsacı bir takım bakkallar toptan toplamaktadır. Bu sure!te pazarda buğday bu-lamıyan eball bakkallardan buğdayı 41 kuruştan, almak »orunda kalmaktadır.
Bir ay evvel 05 kuruşa kadar »atılan tuzlu zeytinler bu hafta 75 kuruşa kadar fırlamıştır..
AKİSLER
Buğday darlığı
Resmî kaynaklardan yaydan [ haberlere göre, ton günlerde , Toprak Mahsulleri Ofisinin elin-. deki buğday stoku azalmış, bu yüzden yen t bir ekmek buhranı başgöstermlşl
Bir kaç aydan beri çeşnisi bö-' zuk ekmek yemekten şikâyetçi olan halk, bol çavdarlı va muırh bir halita ile çıkarılacak yeni tip ekmeği görünce bugünkü nimeti hasretle anacak bir durumda kalacak!
Eski hükümet buğday ihracatını muvaffakiyetleri arasında sa-■ yarken, halefinin buğday kıtlığvn-' dan dolayı sofralarımızın temel gıdası olan, ekmeğin kalitesini bu dereceye düşürmek zorunda kalması hayli hazin bir talih cilvesidir! Geçen yıl bu mevsimlerde altın değerindeki buğday stoklarımız — hakiki değerinden yüzde otuz fazlasına kıymet biçtiğimiz ve bugün de sarf yeri bulamadığımız — İngiliz liraları mukabilinde, hâlâ sebebini anhyamadv ğtmus bir telâş ve istical ile hani hani ratılıyordu, Battâ o sırada Orta Avrupa memleketlerinden dolar ve İsviçre frangı ödenmek şartüe ve daha elverişli flütlerle alıcılar çıkmış iken, bunlara •biz stokumuzu daha evvel sattık, siz geç kaldınız* diye yan mağrur yarı müstehzi bir eda Be cevaplar verildi!
Fİkrimizce. buğdaylarımın verip sterlin alan bu beceriklileri, o paralarla bugünkü ihtiyacı karşılayacak miktarda buğdayı dış piyasalardan satın alıp memleket» getirmekle mükellef tutmak ve eğer yapamazlarsa — kİ
Kükürtiin nakliye tarifeleri indirilecek
B«8eUıkU w diğer rlr«»t imli, rinde kullanılmakta olan kükürdün Devlet De m fry ollarındaki nakliye tarifesinde tenziât yapılacaktır.
Bu tenzilâtlı tarife btr nisandan itibaren tatbik edilecektir. Devlet Demiryolları genci müdürlüğü, kükürdün ziraattaki önemini nazan itibara bundan şüphe etmtyoruz — ken-aJarak ham kükürt cevherim ve cu- dilerine « o halde niçin bu şart-rufunu ziraat yâflan listesine İthal - ■ etmiştir .
larla sattınız» sualini sormak çok yerinde olur. — B
Birkaç gün evvel gelen telgraflar Madam Blanche Delacrols’nm Fran-sanın güneyinde pyr^nâ dağlarının eteğinde Cambo les Balns kasabasında hayata gö21 erini kapadığını haber verdi. Madam Blanche Delacrol* kimdir? ölümünün ajanslar tarafından her tarafa haber verilmesine nede a lüzum görülmüştür?.. Bugünkü nesil İçinde bunu bilen pek azdır. Halbuki bir zamanlar bu kadından çok bahsedilmiş; hayatı, aşk macerası dünyanın hor tarafında merakla taklb o-lunmuştu. Hatta kendisine «Taç giymemiş kıraliçe» adı verilmişti.
Madam Blanche Delacrolz, Fraıı-sanın şimalinde UUe şehrinde yaşı-y&n bir ailenin on üçüncü çocuğudur. Kız kardelşerlnden biri Arjantin’in zenginlerinden biriyle evlenmişti. Blanche henüz 17 yaşinda iken Arjantin'deki ablasına misafir gitmiş; bir müddet orada kaldıktan sonra itil esinin. yanına dönmek üzere 1000 senesinde Parise gelmişti. Paris'te in- Baronııe de Vaugham ve çocuğu. dlğl otelde Belçika kıralı İkinci Izo-poldla karşılaştı. Leopold bu pek genç, pek güzel kızı görür görmez âşık oldu.
ikinci Leopold, o zaman 65 yaşında, uzun beyaz sakallı yaşlı bir insandı buna rağmen Blanche kiralın aşkına mukabele etti; İkinciLeopold'la birlikte Brüksel'e hareke* ettiler. Burada kendisin# güzel bir konak tahsis edildi; kadın Baıonne de Vaugham adını aldı ve her seyahatinde kirala refakat etmeğe başladı,
İkinci Leopold çok zengindi. Sevgilisine birçok şatolar, çlfllklcr, Os-tende'da plâja yakın bir villâ hediye etti. Genç kadının oturduğu konakla saray arasında yeraltı yolu yapıldı, sevgililer bu suretle İstedikleri zaman görüşüyorlardı.
Bu aşk macerasından İki çocuk dünyaya geldi. Birincisi Luclen 1900 da. İkincisi PhUlpps 1907 de doğdu. Kıral 1909 da ağır hastalandı, ölümünün yakın olduğunu hlssettlğ İdinden, dostu olan bir papazı daveti» dini nikâhlarını kıydırdı Aynı ıamanda kadına, o zamana göre Çök büyük olan bir para, (10 milyon frank) Nikâhı Belediyede de tescil isterken öldü.
İkinci Leopold'ün ölümü de Vaugham'm hayatında bir dönüm noktası oldu. O zamana kadar kulaktan kulağa yayılan fısıltılar açığa vuruldu. Bundan çok müteessir olan 20-
1909 senesinde
mı? Ben gene aşağıdan aldım; «Ulan, ne korkuyorsun? Turgııdu tanıyama-dın mı?» dedim. Kan öfkelendi; «Ben Turgut murgut tanımıyorum. Çekli yanımdan, yoksa bağırırım» diyerek sululuğa boşladı, O zaman benim de kafam kızdı; «Ulan, ölüsü kandilli kan! Dün akşam söz verdi, de şimdi bana numara mı yapıyorsun? Hadi, yürü bakalım» diye okluna girdim. Vay anam vayl Kan öyle bir yaygara bastı kİ, ne olduğunu anlamağa vakit kalmadan devriyeler yakama yapıştılar.
— Kadın seninle konuşmaktan vazgeçmiş demek.
— Öyle değil, beyefendi abl! Kazaya uğramışım ben. Koluna girdiğim bizim kan değilmiş, karanlıkta başka bir avrada çatmışım. Polislere bu derdimi anlatamadım. Senin anlı yasağın, hovardalık edelim, derken torpile çarptık
Ce. Re.
T*-mi
bıraktı, •ttlrmek
Madun
Kıral Jknci Leopold
dm, çocukluk arkadaşı Françals Dur-rleuz İle evlendi; bu suretle kendisine bfr hâml bulmak İstedi. Fakat ölen kirala karşı merbutiyetl o kadar derindi ki 18 ay lonra boşandı.
Oğlu Phllppe 1911 de öldü. Bu. kadına büyük bir darbe oldu. Elindeki para da yavaş yavaş erimeğe başladı. Nihayet para »ıkıntısı baş gösterdi. Madam de Vaugham, Vlchy'ye çekilerek burada uzun müddet çok mütevazı bir hayat yaşadı; geçende, Cam-bo'da dişçilik etmekte olan oğlunun yanına gitti; 64 yaşında olarak burada hayata gözlerini kapadı.
Amerikadan yeni gemi satın almmıyacak
Bon zamanlarda ulaştırma Bak&n-hğınm Amerikadan yeniden 60 kem! alacağı hakkında bir söylenil çıkmıştı. Halbuki Amerikadan gelen son ajans haberlerinde Amerikan hükümetinin artık dış memleketlere hiç bir gemi aatmıyacağı bildirilmektedir. Kendisiyle görüsen bir arkadaşımıza Denizyolları idaresinden yetkili bir zat bu hususta demiştir kİ:
«— Bizim Amerikadan yeniden 60 gemi satın alacağımız haberi döğru değildir. Bu itibarla Amerikan hükümetinin aldığı bildirilen son kararın bizim bugünkü durumumuz üzerinde herhangi bir tesiri yoktur. Esasen umum müdür Yusuf Ziya Ercinin halen Amerlkada tâmlr ve sair hususa t llo meşgul olduğu yeni aitı geminin de bedeli çoktan ödenmiş olup bu gemiler artık bizim malımızdır.»
A DYO
Üskudarda kömür sıkıntı»! çekiliyor
Bon hafta İçinde şehre 728 çeki 1 odunla 174 bin kilo mangal kömürü getirilmiştir.
Belediye, alâkalı dairelere birer tamim göndererek önümüzdeki kışın mahrukat stoklarına şimdiden başlanması lüzumuna İşaret etmiştir.
Belediyenin şimdiden gelecek faşı düşünmesi yerinde olmakla bar e bar bazı semtlerde hâlâ mang&l kömürü bulmak mümkün, olmamaktadır. 65 bin kişinin oturduğu Üsküdar lloesi bu aradadır.
Yapılan müteaddit müracaatlar Ü-zerlne Üsküdar kaymakamlığı bir bayi tâyin ederek başka semtlerden s kömür tedarik etmesi İçin belediyeye göndermiştir. Gelen bâyl de şiledeki flatlerl daha müsait bulduğunu beyan ederek belediyenin mübayaa •deceğl kömürleri olmamıştır. Üsküdar hâlâ kömür «ıkıntısı çekmektedir.
ANKARA RADYOSU Bugünkü program
12,30 Müzik; 13 Habelrer; 16.15 şarkılra, Türküler; 13 Türküler; 18,15 8az ««ireri; 18,30 Karışık »ölo şarkılar; 19 Haberler; 1B15 Geçmişte bugün; 19^0 Çeşitli sololar (P1.J; 10,45 Konuşma; 20 Şarkılar; 20.15 Radyo Gazetesi; 20,30 Scrbes saat; 20,36 İnce »as; 21,16 Radyo Senfoni Orke.it-trarn: Tcholkovaky: 6 inci »enfonl; 22 Varyete müziği €P1J; 22,15 Dana müziği CP1.J; M,4B Habelrer.
Yarın »abah ra Oğla programı
7,20 Marşlar (PL); 7,45 Haberler; 8 Çeşitli hafif müzik (P1.J; ».30 Operet melodileri (Pl.ll 3,46 Çarkılar (PL).
1210 Şarkıları 13 Haberler) 13,15 Radyo Balon Orktafraaı.
■—• TAKVİM •—
Icemaalyel'evvel 18 — Kasım 146
I İmsak. Gü. Öğle İkindi Ak. Yata
İH. ».37 11.18 6.43 OJJO 12.00 1.33 |V. 4.Od 5.48 12.19 16.61 18.31 20,03
— Ne haber, delikanlı?
Delikanlı gülümslycrek başını kaldırdı.
— Sağlığınız, bey abl 1 Anlaşıldı kİ siz de beni tanıyorsunuz. Allah aşkına şahidim olunuz.
— Dur bakalım, seni tanıdığımızı nereden anladın? İsmini bile bilmiyoruz,
— Benim adım Turgut. Seyyar koltukçuluk yaparım.
■=■ İnsan, tanımadığı adama şahitlik eder mİ, ahbap?
— Zor bir İş değil kİ, bey »bil Hâkimin karşsına çıkıp: «Turgut böyle içler yapmaz» diyeceksiniz. Ağzınız eskimez ya. Sevaptır.
— Senin ne yaptığını bilmiyoruz k! hâkimin karşısına çıkalım.
— Allah sizi inandırsın, hiçbir şey yapmadım, bey abl] Altın gibi tertemizim,
— Tertemizsin de mahkemeye niçin geldin? Bak. bileklerine kelepçe de vurmuşlar.
Kelepçelere bakarak boynunu büktü.
— Ne yaptın, anlat bakalım.
— Seyyar okltukçuyum, dedim
— Koltukçuluk yaptığın İçin yakaladılar »eni?
— Öyle şey olur mu, beyefendi abl? Başka bir meseleden enselendim.
Başını önüne eğip mırıldandı:
— Bizimkisi avrat meselesi. Zaten bir İşin İçine avrat parmağı karıştı mı, hayır gelmez ondan.
— Kadın yüzünden kavga mı ettiniz?
— Eh. sırası gelirse onu da yaparız tabii. Sayenizde biz de erkek adamız. Velâkln bu sefer kavgalık bir iş Olmadı. Karının sululuğundan başım derde girdi.
— Dövdün mü kadını?
— Yoook... Biz her şeyi yerindi yapmanın biliriz. Sırasına göre evrat da dövülür amma her zaman olmaz. Söyledim, ya, bizimki başka türlü bir iş. İki gün evvel akşam üzeri bfr k*n İle ahbab olduk. EH ayağı düzgün bfr eksik etek. Sözü »ohbetl d» yerinde, hani. Sokakta bir saat kadar beraber dolaştık, konuştuk. «Bir oda bulalım, teni metres tutayım» dly* teklif ettim. «Müsade et, biraz düşüneyim, Yarın gece tekrar buluşuruz da cevabını veririm» dedi. Dün gece taa". dokuzda onların mahallesinde karanlık sokağın köşesinde buluşacaktık. Kan ile adamakıllı konuşayım diye akşam üzeri Balıkpazenna uğradım. müsaadenizle tezgâh başında bir şişe yuvarladım. Ondan sonra doğruca karanlık »okağin köşesin» gidip beklemeğe başladım. Biraz sonra karşıdan karı göründü. Belki karanlıkta benj farkedemez diyerek köşeden çıkıp yanına vardım. Efendiler gibi yaklaşıp da koluna girmek İsteyince; «San kimsin? Ne İstiyorsun benden? Defol buradan!» diye kafa tutmaz
Sigara fabrikasının avan projeleri
Tekel İdaresinin M&l tepede yaptıracağı yeni sigara fabrikasının ihzari çalışmaları devam etmektedir. Pn yeni tesisin makine aksamlyle birlikte projelerini de yapacak olan «American Machlne and foündry» firmasının mümessilleri bir müddet önce gelip çalıştıktan sonra avan projeleri hatırlamak üzere Amerikaya dönmüşlerdir, Tekel İdaresine gelen malûmata göre bu projelerin önümüzdeki nisan ayı sonuna kadar hazırlanması kuvvetle muhtemeldir.
Bunlar üzerinde yapılacak tadilât müteakip derhal esas proje hazırlanarak inşaata başlanacaktır.
TEŞEKKÜR
Pek kıymetli aile reisimiz armatör ve tüccar
SIRRI DEDEnln
Vefatı münarebetile bizi ve diğer ailemi» »rkânını telgraf ve yazı İle teselli eden, acılarımızı paylaşan, «on vazifemize candan iştirak eden sayın dostlarımıza, miiesseselere ayrı ayrı teşekkür etmeğe büyük teessürümüz mâni olduğundan muhterem gazeteniz vasıtaslle şükranlarımıza arzederlz.
Merhum Sırrı Dedi ailesi ve Çocukları
İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu
Saat 20 de
Komedi Kısmı
KAŞ YAPAYIM DERKEN
MAKSÎM'de Muammer Karaca Opereti HANGİSİ Revü operet; Saat 20.30 da Telefon: 42633
©
İPEK SİNEMASINDA
Amerikanın en çok sevilen 2 yıldızı
ESTHER WİLLİAMS - VAN JOHNSON
tarafından şahane bfr surette yaratılan

Kadınların Sevgilisi

Orijinal ve renkli kopyası
Bugün Matinelerden İtibaren
X 1 B A M R A SİNEMASINDA
Sinema perdesinde büyük bir muvaffakiyet,. Sinema Aleminde hiç bir artiste nasip olmıyan bir heyecanı ölüm il* yaratan en güzel erkek âsUstl RUDOLPH VALENTİNO devrinin en güzel kadın aKlstl D GÜN t RUDOLPH VALENTİNO devrinin «n güzel kadın artisti VİLMA BANKY U« birlikte çevirdiği
E A R T A r Tükrçe sözlü
İstanbul'un bütün gençliği bu yıldazln bu filmde hayr&rılıkla görecek ve ateşli duygularla alkış!)yocakladır. Aynen. LÖRKL HARDİ'nln BACAKSIZLAR Türkçe kahkahalı komedisi
DURU FİLM

ti
İzmir Gazeteciler cemiyetinin balosu
İzmir 28 (Akşam)' — Dün akşam Gazeteciler cemiyeti tarafından Fuar Gazinosunda bir balo verildi. Sabaha kadar samimî bir hava İçinde ve eğlenceli şekilde geçen bu baloda Sağlık ve Ticaret Bakanları da bulundular.
ATI A Q *** ** ** B U A K Ç A M
" Sayın İstanbul Halkana «enenin en muhteşem, en muazzam ve I
SİNEMASINDA en gilzel filmini »tınmakla iftihar eder: 't
SARIŞIN BÜLBÜLLER Göz kamaştırıcı renkler ve güzellikler.,. Eevklne doyulma» mflrik... Dans ve İhtişamlı tahne H ler... Nefis ve harikulade bir mevzu... Senenin en güzel filmi. Baş Rollerde: İki Dünya Güzeli ■ BETTY ÛRABLE.JUNE HAVER
VE
JOHN PAYNE - Z 8AKALL
p
BUGÜN Saat 11 Halk matinelerinde ve î — 4.IB — 6,45 Seanslarında Son defa olarak
KADINLARIN SEVGİLİSİ ™“a
Sahlfe 4
HJ) K M
KIZILAY DERNEĞİ
BEYOĞLU İLÇESİ
Eşya Piyangosu
Milli Piyango Bayileri ile P.T.T. Merkezlerinde ve Piyangonun bütün ikramiyelerinden Otomobillerinde satılmakta olan KIZILAY DERNEĞİ Eşya Piyangosunun zenginliğini dikkatinizi çekeriz*
Lira Adet
TABLET
REOSİL
Oj
Röntgen Filmi
25000 1 Köşk, yapı ve Kredi Bankasının yaptırdığı binalardan Göztepe’de İtfaiye karşısında
13500 1 F R A Z E R marka otomobil
10000 1 Pontiac marka otomobil
1500 1 Pırlanta yüzük
500 1 Çamaşır makinesi
600 1 Oda takımı
250 1 Elektrik süpürgesi
2000 2 Buz dolabı
3000 10 Dikiş makinesi
300 3 Altın bilezik
6600 15 Kol, cep, masa saati
1500 8 Halı seccade
300 2 Erkek ve kadın kostümlüğü
ve bunlardan başka daha
BRONŞıT».', r __ ÖKSÜRÜĞÜ
KESER
HER ECZANEDE BULUNUP
ZAYİ — Devam karnemi kaybettim. Yenisini çıkartacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Edebiyat fakültesi öğrencilerinden Cenap Karakaya
3000 Parça muhtelif kıymette eşya
Bir lira ile bir köşk, bir otomobil, bir buz dolabı sahibi olmak mümkündür. Keşide 11 Nisan 1948 dedir. Daha vakit vardır diye düşünmeyiniz. Şimdiden biletlerimizin hemen hemen bitmek üzere olduğunu söyleyebiliriz. Acele ediniz,
İlçe şubesi telefon numarası 43812 Takip bürosu telefon numarası 80448 *
İMPERİAL KEMİKAL İNDUSTRİS (TURKEY) LiMiTED ŞİRKETİ
Galata, Mertebani sokak, îş Bankası Hanındaki yazıhane
Telefon numarasını 44839 olarak
DEĞİŞTİRDİĞİNİ alâkadarların dikkat nazarına arz eder.
Ateş tuğlası parçalan satılacaktır
/. E. T. T İşletmelerinden:
1 — Muhammen bedeli 1120,— liradan olan Kurbağalıdera gazhanesinde mevcut 70 ton ateş tuğlası parçalan müteahhit nam vo hesabına pazarlık suretiyle satılacaktır.
2 — Bu işe alt şartnameler Levazımdan parasız tedarik edilebilir.
3 — İstekliler 84— liralık geçici temlnatlarlyle birlikte 1,4.948 per-
şembe günü saat 11 de Metro Han 4. eli katta toplanacak Arttırma - Eksiltme Komisyonunda haar bulunmaları. (3842)
Pazarlıkla menkul mal satılacak
İstanbul Defterdarlığından:
Muhammen bedeli Teminatı
Lira Lira
1200
eo
Ankara Numune Hastanesi Baştabipliğinden!
Olıu| Düzüne miktar! Muhammen Fiatl Hra kuruş Muvakkat tam İnat! Lira kuruş İhale günü
Röntgen filmi 19X18 73 270 — 1133 33 31/3/948 çarşamba günü saat 14,30 dâ
* » 18X24 150 945 — » » » » »
* > 24X3(1 384 4416 75 » » » » »
> • 80X40 468 8533 32 * » » » M
Dış filmi 120 150 — • » » » a
İhzar banyosu 100 320 — • » » 9 *
Tesblt banyosu 200 500 — » » e a a
15138 07
1 — Ankara Nümuna Hastanesi 1848 yılı İhtiyacı olan Röntgen Filmi e banyo eczası kapalı zarf usullle ek slltmeya konulmuştur.
3 — Taliplerin kanun tarlfatı da resinde hazırlayacakları mühürlü teklife mektuplarını belli oîan sütten bir saat evveline kadar hastanede müteşekkil komisyona evrmelerL
8 — Şartnameler her gün hastanede ve İstanbul Bağlık Müdürlüğünde görülebilir. «091

HELLENiC LINES LiMiTED
New York — İstanbul — New - York
HELLENİC STAR vapuru
3 Nisana doğru limanımıza gelecek, yolcu ve eşyayı ticariye alarak S Nisanda doğru NEW - YORK’a hareket edecektir.
Umum! acentalan: 8. TOPER ve Şsl.
Oalata Veli Alemdar Han, Tel: 41929
Sayın Müşterilerimizin Dikkat nazarına!
BAKER Kundura Dairesi
Beyoğlu İstiklâl caddesinde (Decugls) yakınında 481 No. ya nakledilmiş ve
29 Mart Bugünkü Pazartesi günü
açılacaktır.
Çekmegaz diş demir ve galvaniz boru satın alınacaktır
Etibank İstanbul Şubesinden:
Bankamız ihtiyacı için muhtelif eb’ad ve mlkdarda çekme gaz diş demir ve galvaniz boru satın alınacaktır.
Taliplerin en geç 30/3/948 Salı günü saat 17 ye kadar tekliflerini kapalı zarfla bankamız holündeki teklif kutusuna atmaları.
Müfredat listeleri her gün satınalma servisinden tedarik edilebilir.
Banka İhaleyi kısmen veya tamamen yapıp yapmamakta serbesttir. (3819)
Satılık Apar t iman
Vakıflar Genel Müdürlüğünden:
Mahallesi: Ankara - Yenişehir
Sokağı: Hanımeli
Adı ve cinsi: Maden apartmanı
Kapı numarası: (53)
Yüz ölçüsü: Bahçesiyle beraber (395) metre murabba!
İnşaat, sah ası: 99,71
Müştemilâtı: Bahçesinde bir kaptcı odası ve altı adet kömürlük vardır.
Bodrum kat: İki dairedir.
Zemin va birinci katlar: İkişer dairelidir, çatı katta: Bir daire vardır.
Muhammen bedeli: (51354) liradır.
Muvakkat teminatı: (3852) Uradır.
Yukarıda cinsi ve evsafı yazılı maden apartmanının mülkiyet! kapalı zarf usuliyle satılacaktır,
Kesin ihalesi vakıflar genel müdürlüğünün tasdlkına talikan ö. 4. 948 pazartesi günü saat 15 de üçüncü vakıf apartmanında vakıflar emlâk müdürlüğünde yapılacaktır.
İsteklilerin bu müdürlüğe müracaatları. (3513)
çengelköyde bulunan (2000) çift köhne er fotini- (Dosya 51190 — 485) Oxhaniye kışlasında bulunan B. B. 18 -5185786 motor ve 88086 plâka sayılı Fort marka köhne, hurda kamyon. (Dosya 51005-93/4)
Orhanlye kışlasında bulunan B. B. 18 -7184 motör ve 88248 plâka saydı Fort marka köhne hurda kamyon.
(Dosya 51085-93/2) Orhanlye kışlasında bulunan 116429 motör ve 88084 plâka sayılı Fort marka köhne, hurda kamyon.
(Dosya 51065-93/5) Orhanlye kışlasında bulunan 116530 motor ve 88085 plâka saydı Fort marka köhne, hurda kamyon.
(Dosya 51065-93/3)
Yukarıda yazılı köhne er fotini ve motörlü araçların 5/4/948 Pazartesi günü saat 15 te Milli Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda pazarlıkla ayn ayn lhaleleerl yapılacaktır.
İsteklilerin kimlik belgeleri v« teminât mektuplarUe İha’e gün ve saatinde komisyona, faza bilgi İçin de hergün sözü geçen müdürlüğe baş-Vu rulman.3969
750
750
750
750
57
57
57
57
Ankara Belediyesinden:
1 — Akköpriide Süs nebatları fidanlığında yaptırılmasına karar verilen (100 metreküp hacminde) betonarme au deposu İnşaatı açık eksiltme İle İhaleye çıkarlımıştır.
2 — İhale 14 nisan 948 çarşamba giinil saat 14 te Belediye binasında encümende yapılacaktır.
3 — Muhammen debeM (L8140.00) lira olup muvakkat teminatı (130050) liradır. Temlant akçesi Belediye veznesine yatırdacaktır.
4 — Eksiltmeye Iştlrâk edeceklerin yüksek mühendis, mühendis yüksek mimar olmaları veya bunlardan biriyle lştirâk etmiş olarak eksiltmeye girmeleri ve ayrıca bu teknik önemde bir İşi muvaffakıyelte başardığına veya denetlediğine dair gerekil belgeleriyle, tatil günleri hariç olmak üzere İhale tarihinden üç gün evvel Belediye'Fen işleri müdürlüğüne müracaatla yeterlik belgeleri almaları şarttır.
5 — Bu İşe alt keşif, hususi, fennî v® idari şartlar Tutanak müdürlüğünde görülür.
6 — İsteklilerin İhale gününde ve şalinde vesaik ve temlnatlarlyle
encümene müracaatları. (3938)
Ekmek alınacak
Teknik Üniversite Satınalma Komisyonundan:
Üniversitemiz İçin açık ekslLtnı e usuUyle muhammen bedeli 25,50 Kuruştan 50000 adet ekmek alınacaktır. İlk teminat 95? lira olup eksiltmesi 31. 3. 1948 tarihinde ve saat 10.30 da yapılacaktır.
Fazla malûmat İçin rektörlüğe müracaat. (3185)
Nr betçi kaputu kürklettirilecek
İst. Jandarma Satınalma Komisyonu Başkanlığından:
Jandarma birlikler! İhtiyacı İçin 1000 adet nöbetçi kaputu kapalı zari usuliyle kiirkleUirilecektir. Muhammen bedel «50000. Uradır. İlk teminat «3750. Uradır. Evsaf ve şartnamesi her gün kurulumuzdan 250 kuruşluk malsandığı makbuzu mukabilinde alınabilir. Eksiltme 1 Nisan 948 perşembe günü saat 15 de İstanbul Taksimde Jandarma bölge komutanlığı binası İçindeki kurulumuzda yapılacaktır.
İsteklilerin teklif mektuplarını ilk teminat makbuz ve diğer vesaiklerini İhale saatinden en az bir saat evvel kurulumuza vermeleri. (3148)
Bayındırlık Bakanlığından:
Sahası, gelecekteki Inklşafiyle birlikte 213 hektar olan ve nirengi şebekesi tamamlanmış bulunan İnebolu kasabası hal hazır haritasının alımı İşi yüklenici nam ve hesabına açık eksütme usuliyle eksiltmeye çıkarılmıştır.
İşin keşif bedeli ı6480ı allı bin dört yüz seksen liradır.
Eksiltme 16.4.1948 tarihine rMlıyan cuma günü saat 15 te Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve imar işleri eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
Eksiltmeye girebilmek için İstek İllerin:
1 — Usulil dairesinde 486 (dört yttz seksen altı) Hra gçelcl teminat yatırmaları.
2 — 13.4.948 günü akşamına kadar yazı İle Bayındırlık Bakanlığına baş vurarak bu İş İçin yeterlik belgesi almaları lâzımdır.
Eksiltmeye alt kâğıtlar Yapı ve İmar İşleri Reisliği Şehircilik Fen heyeti müdürlüğünde görülebilir. . (3878)
Bakır levha alınacak
İstanbul Sular İdaresinden:
İdare İhtiyacı İçin satın alınacak 3100 kilo eletrlyolotlk bakır levha kilosu 209 kuruştan talibi uhdesindedir. Daha ehven flat teklif edecek olan isteklilerin teklif bedellerinin % 7,5 nispetinde teminat makbuzlarıyla beraber tekliflerini 5 nisan 948 pazartesi günü saat on bira kadar Beyoğlu İstiklâl caddesi İdare merkezinde Muamelât dairesine vermeleri.
___________________________________________________(3903)
Tramvay pasoları değiştiriliyor
/. E. T. T İşletmelerinden:
048 senesi zarfında tramvay ve tünel arabalarında ücretsiz seyahat edecelkere verilecek olan pasoların tevziine 15.3.948 tarihinde başlanacak, 947 senesine ati penbe renkli pasolar 1.4.048 tarihinden İtibaren muteber olmıyacaktırc
Alâkadarların bu müddet zarfında İkişer adet vesika fotoğrafı, 30 kuruşluk pul ve 9-17 senesine alt pasoları ile İdaremiz Umum müdürlük ka-lemlne müracaatları rica olunur.(3052)
Elbise ve palto diktirilecek
Millî Eğitim Bakanlığından:
1 — Teknik öğretim okulları patastz yatılı öğrenciler! İçin kumaş ve astan Bakanlıkça temin edilmek şartlyle muhammen bedeli 18800 on altı bin sekiz yüz lira tutan (1200 bin liri yüz) adet harici elbise İle muhammen bedeli (0600 dokuz bin altı yüz lira) tutan (800 sekiz yüz adet) palto dikimi 2490 sayılı kanun hükümleri dahilinde ve kapalı zarf usulü Ue eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Paltoların ihalesi 7 Nisan 1948 çarşamba günü saat 10 da; harici elbiselerin İhalesi aynı tarihte saat 10.45 de Ankara Evkaf Ap. dördüncü icatta toplanacak Bakanlık arttır ma ve eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
S — Eksiltmeye girebilmek İçin: A — Paltolar için 720 ve harici
elbiseler İçin 1380 liradan İbaret geçici teminat mektubunun
B — Ticaret ve sanayi odasından 1948 yılı İçin terzi olarak alacağı belgenin teklif mektubuna bağlanması şartta.
4 — Şartname ve sözleşme projeleri her gün çalışma saatleri İçinde ticaret ve öğretim müdürlüğünde ve tstanbulda Erkek Orta Terzilik okulu müdürlüğünde görülebilir.
5 — Zarfların İhale saatinden bir saat evvel komisyon başkanlığına gelmiş veya gönderilmiş olması şartta.
6 — İsteklilerin belli gün ve saatte gerekli belgelerle birlikte komisyon başkanlığına müracaatları. (3384)
ıi|iıııııııııııtııuııııııııııııııııııııııuıınıııuııiHiiııııi|itııııi|i|iıiHINll>llllHW>1lllHWimimUMIHimınnımımuıınaMMM
I Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme
Genel tdaresı ilânları
ıı ııı ııım ıııııııııııııııııı ımııııııımııı ıııınııı iiiiiihiiiiiii ııııiHnıımmııımnıı ıııııııiHiıııııımıımnnıuııııımnnnıannınıiBn
10 ton rafine zeytinyağı alınacaktır.
Devlet Demiryolları Merkez 9 uncu Satınalma Komisyonundan
1 — 10 ton rafine zeytinyağı kapalı zarf usulü He eksiltmeye konulmuştur.
2 — Malzemenin muhammen bedeli 21000 (yirmibir bin) ve muvakkat teminatı 1575 (Bin beşyüz yetmiş beş) liradır.
3 — Şartnameler bedelsiz olarak Ankarada Malzeme dairesinden Haydarpaşada Teslimalma ve Yollama Müdürlüğünden ve İzmlrd etdare mağazasından temin olunur.
4 — Eksiltme Ankarada idare binasında Malzeme dairesinde toplanan Merkez 9 uncu Satınalma Komisyonunca 12/4/948 pazartesi günü saat 15,30 da yapılacaktır.
Taliplerin teklifleri ile kanunun tayin ettiği vesikalarını ayni günde nihayet saat 14,30 a kadar adı geçen Komisyon Başkanlığına vermeleri lâzımdır. _______________________(3661)
/. E. T, T İşletmelerinden:
Cinsi Miktarı Muh. Bel. Oeçkl tem. Eksiltmenin
L. Kr. L. Kr. şekli saat Zeytinyağı 8000 kilo 29400 — 2205.— Pazarlık 10.—
Sadeyağ 2000 »
Muhtelif demir ve pirinç vida 7312.12 593.47 1 1020
A — şartnamleer Levazımdan parasız tedarik edilir.
B — İsteklilerin 1 Nisan 948 perşembe günü yukarıda hizalarında yazılı saatlerde (Melro-Han) 4. cü katta Satın Alma komisyonunda geçici teml-natlarlle birlikte hazır bulunmaları. 3734
Liseler Alım, Satım Komisyonu Başkanlığından
Haydarpaş lisesinin 1948 Ağustos sonuna kadar ihtiyacı Olan 2200 Ura tahmin bedlll 4000 kilo soğan. 4000 kilo patatesin 9/4/948 Cuma günü saat 15 te açık eksiltmesi yapılacaktır. Soğanın beher kilo tahmin fiatl 25. patatesin 30 kuruştur, tik teminat 105,50 Uradır. Eksiltme Beyoğlu İstiklâl caddesi No. 349 da toplanan komisyonda yapılacakta. İstekliler yen! yıl Ticaret veya Esnaf odası vesikası ve teminat makbuzlarıyla birlikte sözü geçen gün ve saatte komisyonda bulunmaları. Şartname Galatasaray Llse-sindedir. 3820
#>■ k v cbie Ş&MğVa ri
Kırpıntı kâğıt satışı
Maliye Bakanlığından:
Beşiktaşta Devlet Kâğıt deposunda halen mevcut ve sene sonuna kadar toplanacak kırpıntı kâğıtları pazarlıkla İhale edileceğinden İsteklilerin 225 lira geçici teminat İle birlikte 30 mart 1948 salı günü saat 14 de mezkûr depoda hazır bulunmaları. (3490)
Açık asistandık
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığından:
Fakültemiz Sinir Hastalıkları Kliniğinde bir asistanlık açıktır. İsteklilerin 15 Nisan 048 akşamına kadar Dekanlığa başvurmaları (3801)




İş bulmak istiyenler; işçi arayanlar; emlâk, I arsa, eşya alıp satmak arzusunda olanlar için D En verimli ve en ucuz vasıtadır.
Doğrudan doğruya «AKŞAM» ilân servisine müracaat I Telefon’. 20681

Comments (0)