DİKKAT!
25 Lira doğuran 2| liralık GALATA’da harcandı Tafsilât 6 net sahifede
_____________
AKSAM
Şene 33 — No. 11516 — Fiatı her yerde 10 kuruştur.
PAZARTESİ 30 Ekim 1950
Sahibi: Necmeddln Sadak — Yaa işlerini fUJeo idare eden C. Bildik — Aksam Matbaam.
Hükümet, gruptan itimat istiyecek
D.P. grupunun yarınki içtimaına özet önem veriliyor, 1950 bütçesi açığı 300 milyon lira
Ankara 30 i Akşam) — Demokrat Parti Meclis Grupunun, yarın öyleden sonra yapacağı topkuıtiEinS hususî bir pheftr-1 nıiyet verilmektedir. Muhalefet çevreleri, hükümetin Meclis karşısına çıkmadan gruptan l-tinıat Istiyeceâlnl ısrarla İleri sürmekte. İktidar partisi milletvekillerinden bazıları da bu görüşü yerinde bulduklarını söylemektedirler.
1 Kasımda Büyük Mile! Meclisinin açılacağını göz önünde tutan bazı siyasi çevreler, ya-
Adnan Menderes
Ameliyat için
Londraya giderse çekileceği söyleniyor
Ankara 30 — Öğrendiğime göre. Başbakan Adnan Menderes'in son konsültasyonuna 1§-(Arkası 2 nci salı i f ede)
nnkl parti grupu İçtimaını tMecllae hazırlık* yolunda tefsir etmekte ve Bayındırlık Babanı Patır! BelWln .tatlfMindnn sonra kabinede bir değişiklik olması ihtimalinin ısrarla İleri sürülmesi karşısında Adnan Menderes'in itimat istemesini tabii görmektedirler.
Yeni Meclis faaliyetinin çok hummalı olacağı, bilhassa bütçe müzakereleri esnasında geniş tartışmalar yapılacağı anlaşılmaktadır.
(Arkası 2 nci sahifede)
Korede vaziyet
Birleşmiş Milletler kuvvetleri Çin hududuna yürüyorlar
New-York 30 (Radyo» — Korede Birleşmiş kuvvetler, komünistlerin şiddetli mukavemetine rağmen Çin hudutlarına doğru ilerlemeğe devam ediyorlar.
Amerlkan birlikleri Çin hududundan Sû kilometre mesafede bir noktaya varntşşlardır. Yakalanan kanuintİB; ■■İÇ.,
leri. hududun, kapa’.ilmiş olduğunu ve Çlhe sığınmak İsteyen kuzey Korelilerin peri çevrildiklerini beyap etmişlerdir.
Güney Kore Başkam Slgtnon Re diin kuzey Kore başkenti PİJomyang'ı ziyaret etmiş, nutkunda kuzey Koreyl de idare etmek istediğini, fakat Birleşmiş Milletlerin mâni olduklarını söylemiştir,
BÜYÜK BAYRAM YURDDA HEYECANLA KUTLANDI
Ankarada Cumhurbaşkanının önünde yapılan geçit resmi

20 milyondan 50 milyona
Nüfus siyasetimiz, bütün partilerin, bütün hükümetle- j rin hiç değişmez, müşterek bir programı olmalıdır- I Memleketin hakiki kalkınması buna bağlıdır.
.-----------Necmeddin SADAK_________________J
Bes yılda artan 2 milyon nüfus, memleketin bünyesi bakımından 5 yıldır kavuştuğumuz demokrasiden daha ehemmiyetlidir. Çünkü gerçek bir demokrasi, daha umumî anlamında, hakikî medeniyet ancak kalabalık nüfusla mümkündür.
Kalabalık nüfus denildiği zaman yalnız sayıya aldanmamak lâzımdır; Bazan yüz milyon az. bazan yirmi*milyon bile çok olur. Sekiz milyon nüfuslu Belçika, yahut bes milyonluk İsviçre, dört yüz milyona varan Çinden, kıyas kabul etmez derecede medenîdir.
Nüfusun asıl ehemmiyeti sayısında, çokluğunda veya azlığında değil, oturduğu topraklara göre nispetinde, yani kesafetindedir. Bunun İçindir ki milletlerin terakki seviyesi, sadece nüfus adediyle değil, bir kilometre dörtlük başına kaç kişinin isabet ettiğini hesaplamakla ölçülür. Türkiyede kilometre kare basına 26 kişi düşer. İleri bir nüfus kesafeti oîan memleketlerde bu miktar 150 - 300 arasındadır.
Tarih boyunca medeniyetler. türlıi sebeplerle bir yere ve bir araya toplanmış, kesif insan kalabalıklarından doğmuştur. Kalabalık tâbiri belki doğru değildir. Her insan kalabalığı, ne kadar kesif olursa olsun, mutlaka medeniyet doğurmaz. Bir araya toplanarak bir arada yaşıyan insanların bir-]
I birini anlar olmaları, yalnız maddi mesafe itibariyle de. ğil, bilhassa duygu ve düşünceler inan ve emeller bakımından birbirlerine yakın olmaları şarttır. Milletlerin ilerlemesi için ehemmiyetli unsur, sadece maddî kesafet değil, mânevi kesafettir. Maddî kalabalık ve maddî yakınlık, bu mânevi birliğin ilk temeli olduğu için ehemmiyetlidir.
En basit şekline sokarak kısaca anlatmaya çalıştığımız bu sosyolojik hakikatin bir örneğini Türkiyede müşahede etmek kolaydır.
(Arkası 2 nci sahifede)
DİKKATLER
Bir eli yağda, bir eli balda...
İçtimaî bir hâdise üzerine bu sütundan dikkati çekmek isteriz:
Genel seçimler sırasında, matbuatta bir teııkid olunca, alâkadar dairelerden tavzihler. izahatnameler yağardı. Memurlar, bilhassa âmirler, ve hele daha yukarılardaki müdür, genel müdür tarzmdakiler. ille temize çıkmak, ille faaliyetlerini efkârı umumiye karşısında ispat etmek zaruretini duyarlardı.
Bunun da, memleket bakımından hayırlı bir neticesi olurdu- Noksanlar tamamlanmağa, pürüzlü işler düzeltilmeğe doğru gidilirdi.
(Arkası 2 nci sahifede)
Dünyanın en yaslı hükümdanjldû İsveç kıralı Güstav’ın yerine oğlu kıral oldu
Müteveffa Kıral Güstav
İsveç Kıralı Giistav 92 yaşında vefat etmiştir, Güstav, ölümünü intaç eden hastalığa tu-tuluncıya kadar her gün spor yapar, tenis oynardı. Dünyanın en yaşlı ve en demokrat kıralı idi. İsveç milleti kendisine baba nazariyle bakardı.
Müteveffanın yerine oSİıı Güstav Adolf kıral olmuştur. Kendisi ÖD yaşındadır.
Arkeolojiye büyiık bir merakı olan, Çin porselenleri amatörü. Güzel Sanatlar Akademisi üyesi ve buvuk bir seyyah olan ye-
ni kıral piıstav Adolf memleketinin siyasetinde dalma faal bir surette yer almıştır,
Lund Üniversitesi fahri felsefe doktoru, Cambrldge, Yale, şikago. Clark ve Prtnceton üniversiteleri fahri ■ doktoru unvanını haiz olan Giistav A-dolf, aynı zamanda büyük bir sporcu olup İsveççe atletik gelişmeyi himaye etmiştir.
En sevdiği sporlar tenis, golf ve avdır.
Savaş birliğimiz
Bugün atış talimlerine başlayacak
Taegu 29 — United Press muhabiri Wi Ulara Bıırson bildiriyor:
Bir zamanlar Japonların burada talimgah olarak kullandıkları bir sahada Türk kuvvetleri bugün milli bayramları olan Cumhuriyetin kuruluş yıldönümünü, bayraklarını resmen Kore topraklarında dalgalandırmak suretiyle kutlamışlardır.
Korede ceeya.ı eden kutlama merasiminde Amerikan, İngiliz, Avustalya, Siam ve güney Kore (Arkası 2 nci sahifede)
İki aile faciası
İki erkekten biri karısını, öteki de metresini bıçakladı
Dün. gece, biri Beykozda, diğeri de Şehremlninde İki aile faciası olmuş ve iti erkek, karılarını bıçakla muhtelif yerlerinden yaralamışlardır.
Beykozda Yaltköyünde Taşocağı semtinde 4 numarada oturan Nurclhan Avcı ismindeki kadın, bir müddettenberL kocası Ahmet Avcıdan ayrı yaşamaktadır, Ahmet Avcı, dün akşam. karısının bulunduğu yere giderek otıa tekrar beraber yaşamak teklifinde bulunmuştur. Nurcihan bu tekilli kabul etmemiş, kocası bıçağım çekerek kadını bir kaç yerinden vurmuştur.
Çehremin indeki hâdise de
şöyledir:
Saınlpaşa sokağında 8 numaralı evde Zcynülah isminde bir adamla Hatice İsminde bir kadın uzun müddettir beraber yaşamaktadırlar. Zeynüilah kadına nikâh kıyacağından bahsetmekte İse de bunu bir türlü yapmamakta olması kadını hırslandırmaktadır. Nihayet Hatice dün gece aynı mevzuu açmış ve nikâhı kıymazsa kendisini terkedeceglnl söylemiştir. Buna hırslanan Zeynültah Haticeyl beş yerinden bıçakla-mıştır.
Ankara 29 — Cumhuriyeti» 27 nci yıldönümü bugün Hipodromda yapılan büyük bir törenle kutlanmıştır, Cumhurbaşkanı. Atatürk'ün muvakkat kabrini ziyaretten ve Büyük Millet Meclisinde tebrlkâtı kabul et-
(Arkası 2 nci sahifede)
Gecekonducular arasında:
— Çok turist gelecekmiş. Şehirde de kalacak yet yok diyorlar. İster misin onları buruya getirsin» ler.
Şaline 2
30 Ekini luuO
SOZUN GELDSn
Münasebetsiz icatlarımız
Dün yapılan hususî maçlarda
Millî piyango tekildi
aşkalarındon sorup de aldığımız şeylere hazan bizim yaptığımız öyle ilâveler vardır ki ilâveyi yapanı memnun etse bile etrafını rahatsız ediyor. Radyolu taksiler bunlardan biridir. Avrupanm ve Amerikanın herhangi bir şehrinde radyolu hir taksi görmek mümkün değildir zannederim. Nasıl olabilir ki? Taksi, muayyen mesafeler arasında müşteriye kiralanmış bir arabadır. O müddet zarfında şoför, sanki arabanın sahibi müşteri İmiş tfibi hareket etmek mecburiyetindedir. Kendi kendine şartu okuyup hattâ ciffara içemiyeceği gibi sağı solu ile meşgul olması da münasip değildir.
Halbuki şimdi, hemen bütün taksilerimizde radyo â-Icii var. Şoför müşteriyi alıp saati çevirdikten sonra radyosunu da açarak İstanbul veya Ankaradan şarkı dinlemek keyfine kendisini bırakmakta hiçbir mahzur görmüyor.
Taksiye binen adamın şarkı dinlemek, hem de radyonun, şoförce tesbit edilen son perdesinden şarkı dinlemek İsteyip istemediği, kederli, elemli olması ihtimali bir tarafta dursun, takside radyo neşriyatına kulak vermek şoförün dikkatini dağıtan bir hâdise olmak lâzım gelir. Dikkatini kulağına verip direksiyonu şaşırması, veya radyoda haberleri dinliyorsa bulunduğu mevkii tamamen unutup içerdeki müşterinin hayatım tehlikeye sokması pek muhtemeldir.
Takside radyo çalınmasının bir mahzuru olmasaydı Avrııpada ve Amerika da bu usulü tatbik ederlerdi. Onlar musikîye belki bizden fazla düşkün insanlardır. Fakat buna rağmen taksilere radyo koymak âdet olmamıştır-Münasebetsiz âdetleri biz mi icat edeceğiz.
Şevket RADO
Vefa Fenerbahçe^ 2 -1, Beykoz i. Sporu 4-3 yendiler
Dünkü kişidede ikramiye kazanan numaralar
20 milyondan 50 milyona
(Baş tarafı birinci sahifede)
Türkiye, sosval kesafeti az bir memlekettir. Bundan dolayı, nüfus kesafeti çok o-lan bölgelerde ve kalabalık şehirlerde, medeniyet seviyesi. diğer bölgelere nispetle çok farklıdır.
Daha yeni ve daha canlı bir misal; Türkiye, nüfusuna nispetle penis, nüfusu a-rasmda kesafet eksiktir. Son yıllarda, yolların ve çeşitli ulaştırma vasıtalarının art-masivle memleket içinde gidip çelmeler coğalmış,mâne-vî kesafet bu suretle artmıştır. Millet şuurunda görülen hak, hürriveL eşitlik kalkınması bu mânevi kesafetin, bu kaynaşmanın neticesidir.
Sosyoloji bilginleri medeniyetin ve terakkinin başlangıcını. cemiyet içinde iş bölümünün artmasında bulurlar. Bir cemiyet içinde iş bölümü ne derece artmış ise o cemiyet o nispette ilerlemiş savılır. İptidaî cemiyetlerde bir fert birçok çeşitli İşleri birden görür. İleri cemiyetlerde meslekler ayrılmış, bölünmüş, ihtisas peyda olmuştur. Cemiyetler, medeniyet sahasında ilerledikçe bu ihtisas şubeleri daha çeşitli bölümlere -aynlır-îş bölümünü doğuran başlıca âmil de nüfus kesafetidir.
Bıitün bu ilmi hakikatler, bir millet için nüfusun, bilhassa nüfus kesafetinin e-hemmiyetini göstermektedir. Her millet için kalabalık, cok nüfus, hiç şüphesiz, biı bünye kuvvetidir. Çok olmak, az kişi kalmaktan her halde hayırlıdır. Fakat asıl kuvvet kaynağı nüfusun macldî ve mânevi kesafetidir. Bunu araştırmaya çalışmak devletin bas siyaseti olmalıdır.
Türkive^e terakkinin en göze çarpan, maddî alâmeti bu nüfus artısıdır. Elli milyon nüfusu ilk hedef tutarak. her parti ve her hükümet. bütün gayretlerini, müşterek ve değişmez bîr devlet program iyi e bu en büyük millî hedefin en kısa
zamanda gerçekleşmesine ı Dışişleri Bakanı Fuat Köprü-yöneltmelidir. Türkiye için jy Ankara’dan hareketinden yükselmenin, tam medenî 'evvel basın mensuplarına şu bir millet, tam mamur bir j demeçte bulunmuştur :
Dûn Fenerbahçe stadında antrenman maçları yapılmıştır. Günün İlk karşılaşmasını Bey-kozla İ.Spor yapmıştır. Her iki takım da sahaya eksik kadrolarla çıkmışlardır. Neticede Beykozlular İstanbulsporluları 4-3 yenmişlerdir.
Günün ikinci karşılaşmasını Fenerbahçeliler Vefalılarla yapmışlardır. Her iki talanı da cumartesi günü Ankarada yapılan milli maçta yer almış veya yedek olarak bulunmuş oyuncularını getirterek kadrolarında yer vermişlerdi.
Oyunun ilk devresini daha üstün oynayan Vefalılar Garbls ve Kâzımın üslüste yaptıkları gollerle 2-0 galip bitirmişlerdir. İkinci devrede değişik bir kadro İle yer alan Fenerbahçeliler rakiplerine nazaran daha güzel oynamışlardır. Otuzuncu dakikada Lefter takımının kazandığı bir penaltıdan topu Vefa kalecisine teslim etmiş ve takımını bu suretle muhakkak bir golden mahrum etmiştir.
Oyunun bitmesine 40 dakika
kala Erol Fener bahçenin şeref sayısını yapmış ve maç da böy-lece Vefanın 2-1 galebeslle sona ermiştir. Bu suretle eksik kadrolarla oynayan İki rakipten Vefalılar bu mevsim içinde yaptıkları dört karşılaşmadan ü-çünde Fenerbahçeyl yenmeğe nıuvaHak olmuştur. Fenerbahçeliler yalnız lig maçlarında Vefayı 2-1 yenebilnılşlcrdir.
İki rakip sahada şu şekilde yer almışlardır
Vefa: Zeki * Mustafa, Tarık -Zeki, Melih, Selâiıaddin - Darı on, Azız, Garbi», İsmet. Kâzım.
Fenerbahçe; Erdal - Hilmi (Erdoğan), Ahmet (Hilmi) -Kanıran (Nedim), Erdoğan (Kâm ran), (Sam i m (Yüksel) -Lefter (Erol), Erol (Zekeriya), (Alımel), Bahri (Lefter), Faruk.
Fenerbahçeliler Ankarada
Dün Vefalıların yaptıkları maçtan sonra Fenerbahçeliler An karaya hareket etmişlerdir. Fenerbahçeliler buğun Ankara-
da 19 Mayıs stadında Demlr-sporla hususi bir karşılaşma yapacaklardır.
Mısır takımı bugün geliyor
Çarşamba günü İnönü stadında yapılacak olan İstanbul -Kahire temsili maçında oynayacak olan Mısırlı futbolcular, bugün Ankaradan şehrimize geleceklerdir.
Maçta yumruk yumruğa kavga edildi
Bursa 30 (Akşam) — Lig maçları devam çimektedir. Dünkü karşıla'malarda İnegöl ile Doğanspor oyuncuları arasında yumruk yumruğa kavga oldu. Zabıtanın müdahalesiyle maç tatil edildi
Macaristan 4 —
Avusturya 3
Budapeşte 29 'A A.) — (Afpl: Macaristan - Avusturya milli futbol karşılaşmasında Macaristan 4-3 galip gelmiştir. Oyunun ük devresinde Macaristan 2-1 galip vaziyetteydi.
300.000 LİRA KAZANAN 100083
100.000 LİRA KAZANAN
211830
50.000 LİRA KAZANAN 0415234
10.000 LİRA KAZANANLAR 020445 036900 167255 273454 309178 396171 222012 224855 405375 496232
5.000 LİKA KAZANANLAR
019017 100582 016073 139377
150577 209001 211488 215489
276537 298197 309457 310730
318543 320860 387079 407656
419268 424745 468589 477023
2.00Ş fjRA KAZANANLAR 002008 003978 021934 030388 057852 07055: n&4992 085392 102453 116495 130058 130149 Î3O879 131931 139939 142498 143076 153941 150802 184946 189378 227914 229048 237204 244223 246955 253047 261069 269880 272421 273694 286577 290738 319190 320960 343694 348902 351768 35’817 379270 393508 409167 411518 412205 453258 462092 486929 497804 497899 490388
I.Ö00 LİRA KAZANANLAR
Dış Bakanı yarın Romaya gidiyor
Seyahat Avrupa konseyine iştirak maksadile yapılıyor
Roma’da toplanacak olan Avrupa konseyi Dışişleri Bakanları toplantısında memleketimizi temsil edecek olan Dışişleri Bakanı Fuat Köprülü beraberinde özel kalem müdürü Sadi Eldeuı olduğu halde bu sabah trenle İstanbul’a gelmiştir.
vatan yapmanın tek çaresi bu dur.
Demokrasi bir gaye değil, ! sadece bîr şekil, bîr vasıta- ' dır. Demokrasi, yüksek mil- ı lî gayelere hizmet edebildiği 1 derecede sevilir. Demokrasi- i ye ilk hedef olarak nüfus ı siyasetini ele alalım. Çünkü : bu, bütün kalkınmaların temelidir.
Neemeddin SADAK
Büyük bayram
(Baş tarafı 1 İnçi sahifede) tikten sonra saat 14,30 da yanlarında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Nuri Yaniut okluğu halde. Hipodrom yolunu dolduran on binlerce halkın coşkun aavgl ve saygı tezahürleri arasında Hipodroma gelerek sabahın erken saatlerindenberi Hipodromda yerlerini alan halkın bayramını kutlamış ve mukabele ten şiddetli alkışlarla selâmlan iniştir.
Bunu mütaakıp Cumhurbaşkanı rcsmlgeçide iştirak edecek olan askeri birlikleri ve izci gruplarını teftiş ettikten sonra şeref tribününe gitmiştir.
Şeref tribününde Cumhurbaşkanının yanlarında Meclis Başkanı, Devlet Bakanı, Baş-1 bakan yardımcısı. Bakanlar. Genelkurmay birinci ve İkinci Başkanlan, kara, hava ve deniz kuvvetleri komutanları, yüksek askeri şûra üyeleri, yargıtay, danıştay ve sayıştay başkanları. partiler temsilcileri. Vali. Belediye başkanı, emniyet genel müdürü, merkez ve garnizon komutanları. Bakanlıklar Heri gelenleri hazır bulunuyordu. Diğer taraftara kordlp-olmatik de kendilerine ayrılan tribünde yerlerini almış bulunuyorlardı.
Törene saat 15 te İstiklâl ınarşile boşlandı. Üçaklaıın halkı coşturan uçuşlarını mü-taakıp geçit resmi başladı. Başta Cumhurbaşkanlığı bandosu geliyor ve bunu merasim komutanlığı karargâhı takip ediyordu. Komutanlık karargâhının şeref tribünü, önünden Cumhurbaşkanını selâmlıyarak geçişinden sonra Cumhuriyet j heri gelmektedir.
gençliğinin gururu ve İftiharı olan İzci gruplan sürekli alkışlar arasında geçtiler. İzcilerin geçişleri henüz bitmişti k! Hipodromu şiddetli alkışlar doldurmaya başladı. Harb okulu alayı büyük bir vekar İçinde, başta bandoları olmak üzere azimli adımlarla İlerliyordu.
Harb okulu alayından sonra sırasiyle tümen bandosu, birinci piyade alayı ve ikinci piyade alayı aynı şekilde alkışlar arasında geçtiler. Arkasından iftihar ve gururla seyrettiğimiz kahraman bahriyelilerimiz bandolarının refakatinde sert a-dımlarla geçtiler. Kendilerini Jandarma bandosu takip etti ve biraz sonra uzaktan toz bulutları arasında yılmaz süvarilerimiz göründü. Şeref tribünü ı önünden dört nala geçen süva-1 riler lıalka müstesna bir heyc-j can anj, yaşattılar. Süvarileri ordumuzun diğer kahramanları, topçu alayı, motorlu uçaksavar alayı, motörlü muharebe taburu, kimya birliği ve nihayet zırhlı birlikler takip etti.
Adnan Menderes
Savaşbirliğîmiz
(Baş tarafı 1 inci salıiTcde) subaylaınra bulunması törene cazip bir Birleşmiş Milletler havası verdirmlşlir.
Bugün merasim münasebetiyle Türk askeılerl Kereye çıkalı ilk defa clmnk üzere alay sancaklarını ttaiealandırmışlar-dır.
Birleşik Amerika müstesna, diğer memleketlerden gelen savaş birlikleri burada bir müddet Amerikan silâh ve malzeme sini kullanmak iizere inlim ve terbiye görmektedirler Türk sâ
— Toplantının gayesi, Avrupa milletleri arasında manevî rabıta ve Avruoa birliği ruhunu canlandırmak, kısacası Avrupa- _________________________ _________
yı maddi ve mânevi bir vahdet vaş birliği de yarın atış talim-
«— Bu seyahatim Avrupa konseyi Dışişleri Bakanlan komite toplantısına İştirakten ibarettir. Btı toplantılar umumi olarak Paris ve Strazburg'da yapılır. Bu defa fevkalâde olarak Ro-ma’da yapılmasına karar verilmiştir. Onun İçin ben de öbür gün bir İsveç uçağı He Romaya hareket ediyorum. Avrupa konseyinin mahiyetini bildiğiniz için daha fazla bir şey söylemeye lüzum görmüyorum. St-razburg'da toplanan konseyin aldığı kararlar Avrupa konseyi statüsüne göre Dışişleri Bakanlan tarafından komiteye tekili edilir. Bu seferki toplantı da bu meseleler müzakere olıınacak-tır.»
halinde teşkil etmektir.»
Sarhoşlukla mücadele
Sarhoşlar tımarhaneye gönderilecek Meyhaneler de kapatılacak
Bu seyahatinin Atlantik paktı ve Bulgar meseleleriyle alâkalı olup olmadığı hakkında bir gazeteci tarafından sorulan suale Dışişleri Bakanı Fuat Köprülü hiç bir alâkası olmadıgu» söylemiş ve şunları ilâve etmiştir:
Son birkaç gün’ İçinde sarhoşların silâh atmak ve bıçak çekmek suretiyle ba2i vatandaşların huzur ve rahatlarını bozmalın üzerine Vali ve Belediye Başkanı Prof. Gökay, bu gibi sarhoşların derhal hekim muayenesi yapılarak Ba-kırköye sevkedlleceklerlnin ve diğer taraftan sarhoş edecek derecede fazla içki veren meyhanelerin kapatılacakların ra ilgililere tebliğini Emniyet Müdürüne blidirmişir.
Bu Rrada gerek İstiklâl caddesinde ve gerek İstanbul içinde mektep, cami ve mescitler civarındaki meyhaneler de kapattırılacak ve diğer İçki satan yerlerin kâpanma saati daha erken vakte alınacaktır.
bazı i
lerlne başlayarak bu talimlere kasımın ortalarına kadar devam edecek ve müteakiben 8 İnci Amerikan ordusu ile birlikte savaşlara girecektir.
Türk asker ve subayları talim devresini geçirip bir ap evvel savaşa katılma Hiçin sabısjzl anmaktadır! ar.
Tuğgeneral Tahsin Yazıcı bilhassa «Cephede m ül tetiklerimizle birlikte savaşmak üzere zamanında gelemediğimize müteessiriz- demiş ve şdnları ilâve etmiştir:
«— Talim dolayıslyle vâki o lan. şimdiki gecikmeye de rnüte-teesslrl2» demiş ve şunları İlâve birlikte hizmet görmek üzere hazırlanmamız icabettlğlne ka-niiz.»
Pazar günü yapılan geçit des-mlnden sonra askerlere izin verilmiş ve Türk erleri bu izinleri nl memleket şarkıları söylemek, aralarında güreşmek ve ailelerine mektup yazmak sıretiyle geçirmişlerdir.
Pazar günü ayrıca bir tesadüf eseri olarak Türk savaş birliği memleketten İlk defa gönderilen taze et sevkıyatını almıştır. Akşam yemeğinde askerlere bu etlen tayın verilmiş ve ayrıca Taegu bölgesinde harekâtta bulunan Birleşmiş Milletler subayları şerefine Türk savaş birliği komutanı tnafından bir ziyafet verilmiştir.
015101 018657 034994 032755
035795 040270 048494 054814
057632 064749 066320 069776
070032 091971 093809 103172
104012 107700 114165 114241
124528 131834 132744 135214
135425 138465 153699 15809Ö
161826 180261 182962 185919
188733 191140 192982 194919
197191 204613 208315 210773
213559 216942 218692 227523
231843 239122 243195 244007
248982 252727 254125 254363
256332 259121 259856 260811
262379 263021 263923 267827
271349 275114 277138 280996
283547 286973 289669 300546
307010 307035 310114 311953
315419 320868 321682 327058
332763 345255 360789 362280
371766 374512 384622 391986
398668 408833 410702 «0872
417241 420901 430462 434424
446692 443533 454035 469030
477179 477981 492348 499142
200 LİRA KAZANANLAR
Sön üç rakamı (060 ile nihayet bulan 500 numara iki yüzer lira.
IU0 LİRA KAZANANLAR
Son üç rakamı (375. 607) »e nihayet bulan 1 000 numara yüzer lira.
40 LİRA KAZANANLAR
Son iki rakamı (51) İle nihayet bulan 5.000 numara kırkar Ura.
20 LİRA KAZANANLAR
Son iki rakamı (49, 55) He nihayet bııian 10.000 numara yirmişer Jıra.
10 LİRA KAZANANLAR
San İki rakamı (22 43, 57, 68) ile nihayet bulan 20.00C numara onar lira.
5 LİRA KAZANANLAR
Son rakamı «L 7, 9 i He nihayet bulan 150.000 numara beşer lira ikramiye alır. w
2.000 lînt teselli mükâfatı kazanan numaralar 000089 100009 100019 100029 100039 100049 100059 100069 100079 100086 106081 100082 100033 100084 100085 i 00086 100087 100088 106059 İÖ0189 100289 100389 100489 1005&9 100689 100789 100889 100989 101089 102089 133089 104089 105089 106089 307089 168089 109089 110089 120089 130089 400089
1.000 LİRA teselli mükâfatı kazanan numaralar 14.01)39 1800P.9 160089 170089 180089 1901)89 200089 300035 011830 111830 201830 210830 213030 211130 211230 21)330 211433 211530 211630 211730 211801) 211810 21182(1 211831 211832 211833 211834 211835 211836 211837 212838 211839 211880 211890 211950 212830 217830 218830 219830 22)830 211840 21185 0 211860 211870 231830 241830 251830 261830 213830 214830 215830 216830 271830 281S39 291830 311830 411830
İkramiyelerin satıldığı yerler
300000 lira oüyük İkramiyeyi kazanan 100039 numaralı bilet satılmak üzere Mersine gönderilmiştir.

Sabah Gazeteleri Ne Diyor?
' Barla» Nadir Nadi’ye
(Bas tarafı 1 inci sahifede) : tirak eden hekimler, safra kesesi iltihabını ameliyatla tedavi I
etmenin daha faydalı olacağı neticesine varmışlardır. Ayru doktorlar, ameliyatın Londrada yapılmasını tavsiye etmektedirler. Adnan Menderesin, bu tavsiyeleri kabul elliği takdirde,. Başbakanlıktan çekilerek Lon-draya gideceği İhtimalinden bahsedenler vardır. Başbakanın çekileceği rivayetleri bundan
cevap veriyor
Cemil Sait Barlas SON TEL-GRAF’takl başmakalesinde Nadir N adinin bir yazısına cevap vererek memlekette siyası huzurun ıncvcut olmadığını ileri sürmekte ve şunları yazmaktadır:
Köy muhtarları C.H.P. den istifa ettirilmeye uğraşılmakta dır, Bunlar huzursuzluğun bir misalidir. Siyasî huzursuzluğun şaheseri ise, en büyiik muhalefet partisinin mallarını müsadere etmek için bugünkü iktidarın tuttuğu yoldur. Hiç sebep ve lüzum yokken evvelâ Maliye Bakanı bir demeç veriyor, arkasından müfettişler tahkikat yapıyor Ve duyuyoruz ki bu yolda bir kanun tasansı hazırlanıyor-
muş. Bundan maksat. C.H.P. nin mal'lancm alınacağını halka ilân ederek onları sindirmek. partililerin partiyle alâkasını kesmik ve partiye gireceklerin de bu hareketlerine mâni olmak.
*
Bir Bakan daha istifa etti
YENİ SABAH’ın başmakalesinde Fahri Belenin istifası münasebetiyle şöyle denmekledir:
İşte şimdi. Büyük Millet Meclisi tekrar çalışmalarına başlayacaktır. Kabinede ofak tefek tadiller ve .yamalarla iktifa edilmemeli, Frenklerln dediği gibi, öküzü iki boynuzundan yakalamalı ve cezri bir harekete tevessül olunmalıdır. Dört beş aylık denemede muvaffakiyet şans!an a-
zalmış olan Bakanlar, tasliye edilerek, yeniden, canlı ve bilhassa İnsicam ve tesanüdü sağlam bir heyeti, Adnan Menderes kurmalıdır.

Veresiye telefon
Ercümend Ekrem T(tlu SON POSTA’daki fıkrasında taksitle telefon vermektense idareyi ıslah etmenin daha yerinde olacağını iH-Iirlerek şunları yazmaktadır:
Memlekette, hiç te iyi glt-miyen, bir çok şikâyeti mucip olan bir telefon meselesi vardır. Amma bu meselenin halli taksit usulü tesis etmekle değil mevcudu ıslah He mümkündür. Bunu telefon İdaresi bilmez mİ? Bilir amma, ne yapsın? Memnuniyet celbetmek ümidiyle bir defa da o, demagoji yolunu denemek İstemiş.

Hükümet, Gruptan itimat isteyecek
(Baş tarafı birinci sahifede) Meclisi riyaset divanı için aday seçimi
Ankara 30 (Akşam) — Demokrat Parti Meclis Grupunun yarınki toplantısında Meclis Başkan. Başkan vekilleri ve kâtiplikleri için aday seçimi yapılacaktır. Meclis Başkan ve Başkan vekillikleri arasında bazı değişikliklerin yapılacağı, bu arada Hulûsl Köymen ve Fuat Hulûs! Demircilinin ayrılacağı söylenmektedir, Hulûsl Köyme-nln yerine Fikri Apaydının a-day gösterileceği tahmin! İleri sürülmektedir. Bununla beraber, Demokrat Parti çevreleri Başkan ve Başkan vekfllikjeri arasında hiçbir değişiklik yapıl* duyacağını katiyetle İfade etmektedirler.
Grup Başkam Ekrem Hayrl Ü'stiindağ, Salık Bakanı olduğu İçin yerine başka bir zatın seçilmesi kuvvetle muhtemeldir. Fakat bu mevki için henüz bir aday gösterilmiş değildir.
Bütçede yapılacak tasarruf
Ankara 29 — Bütçe hazırlıkları dolayısiyle yapılan tetkikler yürürlükteki bütçentn hakikatte 300 milyon açığı olduğunu göstermiştir. Bilindiği gibi geçen vılkl bütçe açığının 150 milyon civarında olduğu ileri sürülmüş, o da Marshall yardımından kapanmıştı. Bu vaziyet dahi mail m aha file göre, hükümetin karşısında bulunduğu zor durumu ifadeye kâfidir. Buna rağmen mail ve İktisadî bünyesinin sal&betl ve selâmeti ba-| kuramdan denk ve samimî bir 'bütçeye katî bir ihtiyaç olduğu ! kanaati hâkimdir. Evvelce yapılmış olan emrivâktter yüzünden tam bir tevazünün bu sene temini mümkün olmazsa, Ikl yıl içinde mutlaka bu neticeye varılacaktır. Şimdiki halde umumiyetle devlet dairelerinin mas raf bütçelerinde eskiye nazaran yüzde 7 nispetinde bir indirme yapılması İmkanı hâsıl olmuştur,
Umumi hizmetleri aksatmak-
DİKKATLER
(Kaş tararı birinci sahifede)
Vakfa ki, yeni seçimler oldu: ve sayın genel direktörlerle tabilerine: sHaıiği parti başa geçerse geçsin, bizi değiştiren yok.» kanaati cel. di; matbuatın tenkidlerine karşı bir fâkayitliktir baş göstermiş bulunuyor.
Sütunlarımız, varakı mıh-ri vefa oldu.
Devlet mefhumunu müdrikiz. Bir parti çekilince, bii-tiin memurlar kadro harici edilsin demiyoruz. Onların yerine yeni parti kendi a-tl anılarını yerleştirsin, demiyoruz, hâşa! Fakat, bir eli yağda, bir eli balda kabilinden. bir eli baremde, bir eli siyasî masuniyette, sırtı da genel direktörlük koltuğunda pür emniyet oturmnnın da kokasına diyecek yok doğrusu.
Bu sefadan millete cefa hâsıl oluyor.
ÖLÜM
Merhum Haşan Hayrl Paşanın haremi, merhum Halim Ergun’un, Settar Ergun’un.
Emine Ergun’un anneleri-
Nejat Ergun’un. Melekper
Kulakçının. Nermln Erganun. İlhan Ergunun, Hayrl Ergunun bütyük anneleri. Dr. Emin Er-kulun teyzesi- Dr. Nejat Kulakçının büyük kayınvalidesi. A-dem ve Mehmet Sipahinin Zekinin halaları:
AYŞE ERGEN Hanımefendi
Hakkın rahmeine kavuşmuştur. Cenaze namazı ilkindlde Göztepe camiinde kılınarak Karaca-ahmet aile kabristanına defnedilecektir. Mevlâ rahmet ey-Uye.
Çelenk gönderilmemesi rica olunur.
sızın, hattâ sağlık ve bayındırlık sahalanyle diğer sahalardaki bazı hizmetlere hız vermek şartiyle bu indirmenin mümkii-t olacağı hesaplanmıştır. Bu s -retle umumî yekunda geçen y» j nazaran 1 kasımda 100 milyondan fazla bir tasarruf sağlanmış olacaktır.
Bahire 8
30 Ekim 1950
AKŞAMDAN =
AKŞAMA
Memleketin sermayedarlarına iktisadı bir rapor
ressam yazıyo-
Şu satırları bir tahtası üzerinden . _
rum. Büyük dayım. Hicaz Defterdarı Hacı Zühtü Bey merhum, boş zamanlarında ötekine berikine ev plânı Iapnıak meraklısıydı. Te-aiitlüğünde böyle oyalanırdı. Bu yazı tahtası da. bana onun yadigârıdır. Bundan bir çeyrek asır evvel, ben kendimi iktisat mütehassısı zannederdim. Feleğin cilvesiyle, tercüme hikâyeler yazıp hayatımı kazanmak zarureti hâsıl olunca. şöyle düşündüm:
— Hakikî ismimi ciddî yazılarıma saklarını, bu ıvır zıvır edebî tercümeler için bir mııstaar isim bulayım. Hadi gel baş harflerimi kullanayım.
Fakat benim harfler Vedat Nediminki ile iltibas hâsıl ettiğinden, şimdiki im. tanı ve soyadını aklıma gel-d. Kullandığım tahtanın tilerinde de, ilk defa tecrübe olarak yazmış bulunduğum (Vâ - Nû) önümde duruyor.
İşte, bundan bir çeyrek a-Bir evvelki iktisat mütehassısı ukalâlığımdan cesaret alarak yine aynı tahtanın ii-zerinden bir iktisat taslağı fıkracık yazmak istiyorum.
Fakat, pek basitleştirerek...
*
Yeni harman makineleri
Amerikadan yeni küçük tipte makineler getirtilecek
Memleketimizde, elinde sermaye bulunduran ve işe atılmak istiyen kimseler, umumiyet itibariyle kolayına gidiyorlar. Belki, zamanın şartlarını da dikkate alarak devamlı, büyük tesislere kalkışmıyorlar. Bu sebeple, (zaten hâsıl olmuş kıymetlerin elden ele geçmesi) tarzında bir millî iktisat manzarası var. Mübalâğa etmi-yelim Sermayenin büyük bîr kısmı, kısa vadeli işlerde ve bilhassa ticaret bölümündedir. Halbuki, ziraate ve sanayie ve zenaate daha fazla plasmanlar yapabilmeli ki, milli bünyemizde hir gelişme olsun.
Muhataralı bir devirdeyiz. ihtiyatlı olalım. - fikri nasıl haklı olabilir ki. maazallah memleket tehlikeye maruz kalırsa, zaten hep birlikte batarız. Binaenaleyh cesur olalım, geniş işlere gi-rişmeli; müstahsil işlere gi-rişmeli. Böyle kısa vadeli, derme çatma ve komîisvon-culıığa benziyen alvercilik-ten insanın kendine de. memleketine de fayda yoktur.
Peki amma, ne yapmalı?
İşte mevrutunun özü buna cevap vermek olacaktır.
Beynelmilel sahada da, millî sahada da muvaffak olan insanların tarifine bakınız. Bu tarif, şöyle hulâsa edilebilir:
Hangi sermayedar kendine iyi bir ekin seçebilmişse, o ileri gitmiştir.
Binaenaleyh, bizim sermayedarların da ilk nazarı itibara alacakları şey. kendi mesleğinde zaten muvaffak olmuş, sivrilmiş insanları seçmek, onları kendilerine bir nevi ortak haline getirmektir. Böylece, hem işi, hem o işi yapabilecek adamı kazanmış olacaklar. Bioloji-dc bir hücren:n iki hücre olusu gibi, bu tip teşebbüslerle. müteşebbislerin miktarı da memlekette artmış bulunacak.
İmdi, sağlam İş arayan, sağlam adam aramalı. Sermayesini bu adamın ortaklığına koymalı; ve istihsali bu şekilde arttırmak.
Raporum hudur.
(Vâ-Nû)
Marshall plânı vasıtaslyle yeni tip bir harman makinesinin getirilmesine çalışılmaktadır. Türklyede şimdiki halde bu yeni harman makinesinden yalnız bir kaç adet mevcuttur ve bunlardan alınan neticeler memnuniyet verici olmuştur. Amerikan ziraat uzmanlarının belirttiklerine göre, eskilerine nispeten çok daha küçük çapta olan bu yeni harman makineleri Aııadoluda mevcut şartlara ta-mamiyle uymaktadır ve köylü bundan fazlasiylc İstifade temin edebilecektir.
Bundan evvel büyiik harman
tatbik sahasındaki verimi 1le yakından ilgilenen Amerikan teknisyenleri bu makinelerin köylü tarafından tutulmadığını anlamışlardır. Burt3 sebep hem bu büyiik makinelerin masraflı olması ve aynı manda bunlardan elde samanın fazlasiyle kalın olması vc bu yüzden de hayvanlara yem olarak verilememesi gösterilmiştir. ‘
Şimdi mühim sayıda getlrlle-| cek olan yeni ve küçük harman makinelerinde bu mahsurların' hiç biri mevcut değildir. Bun-kırla köylü harmanı kaldırmak için haftalarca. , halli bozan aylarca uğraşmaktan kurtulacak ve harmanı bir aile bir gün İçinde kaldırabilecektir. Ayrıca samanı da makineyi ayarla-’ inakla istediği kalınlıkta çıka-' rubllecck ve bundan hayvanları1 eskisi gibi faydalanabilecektir

Açılış akisleri ve kutlama mektupları — Maarifteki istikrarsızlığın sebebi — Memleket ölçüsünde pedagoji lâboratu-varı kuruluyor — Dinleme mektepten iş mektebine — Okullarda sıra usulü tarihe karışıyor
İtkiden sonra (inayet
Köy düğününde Hamdi isminde biri vuruldu
İSTANBUL = = HAYATI
Madalyanın bir yüzil güzel amma.,.
ithal edilmiş makinelerinin
ıı
J
Kara yolları umum müdürlüğünün tertip ettiği seyahatte yol faaliyetinin başarılı hamlelerini, mühendislerin ve işçilerin yorucu, yıpratıcı işlerde âzami fera-ı gat vc fedakârlıkla nasıl çalıştıklarını gördük. Yol inşaatında vazifeli yüksek mühendisler arasında tahsilini Avrııpada, Amerikada ikmal etmiş olanlar da var. Uğradığımız şantiyelerde, rastla’ ” inşâat yerlerinde
Balıkesir 28 — Gönen kazası köylerinden birinde yapılmak-1 la olan düğünde ölümle sona eren feci bir hâdise cereyan etmiştir. Haber aldığımıza göre. vaka şudur:
Ayvalıdere köyünde yapılan düğün evinde Orlıan Aslan isimli bir delikanlı neşelenerek _ tabancasını çekmiş ve havaya dığımız ateş etmeğe başlamıştır. Fakat lıep gene mühendislerle kar-bu sırada tabanca tutukluk şılaştık. Yüzleri gülüyor, yaptığından Orhan tutukluğu- [ tozlu alınlarıııdan sızan bunu gidermek İstemiş ve silâhı lanık terleri parmaklariyle kurcalamağa başlamıştır. — esnada tabanca patlamış ve namludan çıkan1 kurşun tatn karşısında oturan Hamdl Çubukçunun karnına;
slamıştır.

Yetişme Birliği
Maarifte esas, öğretmenliktir. Kanunlar, profesörden İlkokul öğretmenine kadar muallimler arasında hiçbir fark gözetmemiştir Buna rağmen muhtelit derecelerdeki okullarımızda fl-, kir, düşünce, sevk ve yetişme | bakımından hayli ayrılıklar g&-i ze çarpmaktadır. Kısa bir za-i man evveline kadar maarifte 79

Köprü altında bir yaralı bulundu
Evvelki gece Köprü altında devriye gezen memurlar dubalar dan birinin üzerinde bir şahsın I yatmakta olduğunu görmüşler ve yanına yaklaşınca, bunun yaralanan, „ Ü.IÜ b,5, perlon ' ««»; - ■’
M, —nrmil.l.rdlr
bir genç olduğunu görmüşlerdir.
Vücudunda bıçak yaraları bulunan bu şahsın hüviyeti tahkik edilince. Tophanede Kıhç-all hamamında yatıp kalkan Ali Rıza İsminde biri olduğu anlaşılmış ve çağırılan cankurtaranla Beyoğlu hastanesine kaldırılmıştır.
Ali Rızanın kimin tararından ve ne sebeple vurulmuş olduğu tahkik edilmektedir.
Havasrazı yanmıyor!
Bir müddetten beri Fatih ve civarında 1? görülecek saatlerde havagazı yanmamakladır. Bu hususta devam eden şikâyetler Vali ve Belediye Başkanlığına bildirilmiştir. Vali de Elektrik. Tramvay Umum Müdürüne vaziyeti bildirmiş ve halkı müşkül vaziyette bırakan bu halin izalesini istemiştir.
İnönü gezisinin adı değiştirilecek mi?
Belediye Meclisi âzasından bir ■ zat, İnönü gezisinin isminin de- I ğlştlrllmesl hakkında Meclis Başkanlığına bir takrir vermiştir. Takrir tetkik edilmek üzere Mülkiye komisyonuna havale e-dllmlştlr.
men olduğu tesblt edilmişti, öğretim dâvamızda yıllardır devam eden İstikrarsızlığı, öğretmenlerin gayrimıitecanls oluşunda bulanlar çoktur Çapada açılan yeni okul, öteden beri özlenen bu tecanûs ruh ve fikir birliğini yaratacağı İçin ayrıca manalı telâkki edilmektedir
Okulun yüksek öğretmen kısmına bu sene muhtelif fakültelere kaydedilenlerden hanla 20 öğrenci kabul çektir, şimdiden yüzlerce genç müracaat etmiştir. Orta öğretimde ve terbiye enstitüsü kısmında 140 öğrenci mevcuttur. Birinci sınıfa yeni talebeler alınmış. İkinci sınıfa da kapanan Balıkesir eğitim enstitüsü öğrencileri nakledilmiştir İlk öğretmen kısmına da 35 talebe alınmıştır. Bu suretle okul mevcudu 200 öğrenciyi bulmuştur. Ayrıca 120 mevcutlu bir de orta okul açılmıştır. Önümüzdeki sene her kısm.3 yeni sınıflar İlâve
imti-edlle-

Dün vefatını bildirdiğimiz, Edebiyat Fakültesi İngiliz filolojisi İkinci sınıf talebelerinden ve gazetemiz muharrirlerinden Hami Bebemin 22 yaşındaki kızı Leylâ Bekeın'ln cenazesi, bugün öğle namazını mütaakıp Şişli camisin len Feriköy kabristanına götürülerek defnedilecektir.
Leylâ Brkem gayet ne2lh ve bilgili bir kızdı, çocuk mecmualarında ytzdığı güzel hikâyeleriyle. Icü~ük okuyucuları arasında çok sevilirdi.
Arkadaşımıza ve refikasına baş şr.ğlığı dileriz.
Enteresan bir ilân
Bu sıyırırken vazife aşkının du-lıirdenbire ' daklarındnki kıvrıntısı silinmiyor. Yel zincirini böğürlerinden tr u Jıkları kırçıl dağ-Ll_ lara, be’-rını yardıkları rak ova hıra ve daha ileridefl kendilerini bekliven ağır işç^ yığınlarına içi gülen gözler-^ !(■ hu' arlar. Geceyi gündü-O 3 lk plân kâğıtları ü-^
zeri-'de usta bir kuyumcu i-O fin sı ile. dağ başlarında derjz hmlelerivle meydana geti-u_ rî>. yurdun bir ucundan ö-0 b iı ucuna doğru uzattıkları > altın yol zinciri onları biıs-Q) bütün coşturuyor, içlerinden0) tasan gençlik heyecanınat kırbaçlıyor; kafalarındaki bilgiyi medeniyet âletleriylqfl yere saçarak ana çatanın^ dört bucağını birbirine bağ-qj lamak için ölçüsüz bir he-*-* vesle çalışıyorlar. 5
İşin bu cephesi güzel. Sev-S rederken. anlatırken hakl(^ biı övünme duygusuyla göğüslerimiz kabarıyor.
Fakat madalyanın öbür tarafı hiç de cazip değil. Nimet. külfetin mukabilidir. Lâkin, vol işlerinde gözlerimizle gördüğümüz ağır külfetlerin karşısındaki nimet pek küçük. Mahut barem çtnberi, gecesini gündüzünü dağ başlarında binbir zorluklarla çarpışan genç mühendislerin alın teriyle hak-ettikleri nimeti onlardan kıskanıyor, vermiyor.
Barem kanunu, çalışma şartlarını gözönüne almıyor. terfi için muayyen müddetlerin geçmesini şart koşuyor. Teşkilât bütçesinde tahsisat kifayetsizliği mühendislerin ayrıca bir ücretle tatminine de İmkân bırakmıyor. Bereket versin o gençler, ağır mahrumiyetlere katlanarak meydana getirdikleri eserin seyrinden büyük bir nimet zevki alıyorlar. Fakat bu şekilde avunmanın da bir derecesi vardır. Emeksiz yemek ola-mıyacağı gibi, yemeksiz emek de usanç verir, şevk kırar, çalışma hevesini, muvaffakiyet kudretini sarsar, zâfa uğratır.
Hükümetin bu ciheti gerektiği gibi ehemmiyetle nazarı dikkate almasını, yol inşaatındaki mühendis ve işçilerin katlandıkları külfete tekabül edecek şekilde nimetle tatmini imkânlarının sağlanmasını temenni ederiz. Bıı mevzu, girişilen muazzam vol dâvasının halli için tahakkuku gereken şartların ön safında gelir.
Cemal REFİK
İSTANBUL RADYOSU öğle ve akşam programı Hohorler
Orkestra eserleri Pl.
Sanla ovıın havaları.
Serbst saat
BoSlama ile ovun tMveUn. Dan, mütigl Pl Şarkılar.
Çeyitli hafif mUrik Türküler.
Dans mürigı Pl Manlar Pl Çeşitli hailf mliılk
inekleri
PL
pı. (Türk
mQ-
Muhterem vatandaşlara meşhur NUGGET İngiliz ayakkabı cilalarının bazı meziyetlerini ha tırlatıyoruz.
1 — NUGGET boyalı cllâları tek bir kullanışta kunduralarınızı hem boyar, hem parlatır.
2 — Her hangi bir yakıcı maddeden tamamen kurtulmuş olduğundan ayakkabılarınızı asla yakmaz.
3 — NUGGET boyalı cilalarda bulunan hususi yağlar ayak-kaplarınızın derisini besler ve ömrünü uzatır.
4 — Ayakkaplarınızı ve her nevi deriden yapılmış eşyayı su geçmez bir hale getirir.
5 — Her mevsimde ayakkap-larınızm güzel görünüşünü temin eder ve verdiği parlaklık her hangi bir cliâdan fazla devamlıdır.
6 — Piyasaya 4 boy üzerine ve 9 muhtelif renklerde takdim edilmektedir.
NUGGET boyalı cllâları DÜN YANIN 5 KITASINDA İl FABRİKA TARAFINDAN İMAL E-
■ i
mlhiji pl. heyell Konseri »Karci£ar> Kara türküleri.
K^bvrler,
Kı.->.» jclılr haberleri Küs;Ük orkestradan melodiler, tolonbul türküleri.
Radyo cuzctMt. Ziraat sayımı
2040 İstanbul lürülcrl. Spor İıubılulicrl. Senfonik mbtlk Pl, Piyano soloları Pl AJıs armonisi ve santurla sar
Haberler.
Dans miizlgl Pl.
ANKARA RADYOSU
Doktor Huvelt yakında şehrimize gelecek
Sağlık Bakanlığının muvafakatiyle Kopenhag Üniversitesi göğüs cerrahisi profesörü Mösyö Huvelt, üç doktor arkadaşıyla yakında şehrimize gelecektir.
Misafir profesör, tstanbulda göğüs cerrahisi üzerinde nıüta-addit konferanslar verecek ve 4WWMM,
bizzat ameliyatlar yapacaktır. | DİLMEKTEDİR
Öğle ve akşam programı
(Kuta dalga asker -taatinden dakika nakili
Radyo salon orkesi'Mt.
Haberler
Dans mur.lji PL öğle ftaaetcsl.
Dans müziği Pl.
Hava raporu. ak$am programı ve kapanış. Dans müziği PL Kltapsaatı.
Neşeli parsalar PL
MS. ayarı vb Haberler. Tarihten btr yaprak. Kars folkloru.
Tarihi Türk mUzlJL Radyo gazteal.
Radyo senfoni orkestran. Temsil: (Kâtibimi Konuşma; (Kızılay haftam lay isiyle} MUzeyyen Sen ar Iğıl okuyor.
MS. ayan vb Haberler, Program ve kapanığı.
Alpullu şeker fabrikası
Edirne (Akşhm» - 1950 kampanyasını ikmal eden Alpullu şeker fabrikası faaliyetini tatil etmiştir.
şirkete pancar veren müstahsile yakında parası dağıtılacaktır.
do
Bütçe açığı
Bankı Osmaniyce bütçede sene nihayetine kadar hâsıl olacak açığın lkr*« edilecek avanslarla itfası takarrür ettiği malûmdur. Bankı Osmanlnln hükümete 2 milyon liraya kadar Ikra-zatta bulunmasına mezuniyet İta olunmuş ve 800 bin liradan ibaret olan ilk avans dün hazine! mâliyeye tesellüm edilmiştir.»
30/Te$rinlewel/l#2ö
u.
gahile 4
AKŞAM
30 Ekim 1930
Samsundan intihalarım

■mî
---------
CasuslorMerkezi j ISTANBUL j

Evvel zaman içinde..
İnsan vatanım çok seviyorsa, onu iyi biliyor demektir; çünkü bence, bilinmeyen «ey sevilme». BU aşkın sevkiylfidlr ki bir vakitler Rumollyi baştan boşa gelip öğrendiğim gibi. 1912 den lonrjı da Anadaluyu baştan başa gramere başladım. Yaşım yetmişi geçtiği halde, bu gezmeden kendimi alamıyorum-Bir defa goriiR d® a« kaldığım Jojp İyine öğreneıııecliğlm yerlie-rf bir kere daha görmek. ellnv-dr?ı geldiği kadar İyice öğrenmese çalışmak teleğinden kur-tulanıahi. denmeğe alışmış bir adamı, usun zaman bir yerde oturmak üzer, zayıflatır. Ben de, oturmağı sevmeyen, bulunduğum şehirde bile günde hiç olmaasa İki kilometre yol yürü- • yen bir adamını.
Her ne ise; bundan on üç yd kadar evvel üç gün için gelmiş olduğum Samsun şehrinden hiç de esaslı bir intiba almadan gitmek torunda kalmıştım. Bu sefer Karadeniz kıyılarından geçerek Samsun, Trabzon yollle Erzurum, Slvastakl Anadolunun en önemli yerlerini gezip görmeğe kalkıştım. Hava soğukmuş. kar varmış, aldırmam. İşte bu gezişimde, bu sefer, Samsunda yedi gün kaldım. Yalnız Samsunu değil. Bafrayı. yeni ilçe olan Alaçam’ı gezebildim. Ah. bu Karadeniz kıyılan! Ege, Akdeniz kıyıl arımız ne kadar gürelse. Karadeniz kıyılan da onlardan hiç aşağı kalmıyor. O kıyılarda süb tropikal bir hava esiyorsa, burada da poyraz, yıldız, karayel gibi soğuğu içe geçen rütubetll bir hava esiyor.
Samsun, diyebilirim ki, İstan-buldan da kozmopolit bir şehri-mizdir. Balkı İçinde, şuralardan buralardan göçmüş şiveleri bir- 1 birine uymayan ne kadar İtişilir var. Bundan ötürü, şehirde iktisat hayatı çok gelişmiştir. Hinterlandı, şimendiferle daha çabuk bir surette ticari ' mrekezlerlmlze bağlı işe de, eskisine bakılınca, deniz yolunu da büsbütün İlgisiz bırakmış değildir.
Samsuna giiatl bir şehir denemez; iktisadi faaliyetine rağ-mrn tabiat. öteki layı şehirleri, , kasabaları kadar burasını süs-lenıemlş, bu. Samsun İçin bir na idse sayılamaz: burası bir tu- ' ristik şehir değildir. Komşularına bakılınca, az zamanda köy- ' lükten şehirliğe varmıştır; fakat ilçeleri, merkezden daha ' bahtiyar sayılabilir. Meselâ bu-caklıktan, pek yeni olarak 11-çeliğe yükseltilmiş olan Alaçam,! yen! tabiat güzelliği bakımnıdan,! gerçekten beğenilecek bir ka-l babacıktır.
Samsun, on İki on üç sene evvel, Kâzım paşanın valiliğinde oldukça İyi bir ırniran görmüş. Sonra gelen valiler, hiç de o-nun youlnda yürüyemernlş, şehre İlerleyen bir tavır verememiş tir. Sebebini araştırmağa lüzum yok. Vazifesini merkezden aldığı emirleri, iyi kötü icra edebilmekten İbaret sayan valiler, çoğunlukla adam sendeel olup güderler. İhsanın içinde, durmadan didinmek, memlekete yarar bir İş yapmak, hem yurdunu süslemek, hem de kendinden hayırla anılacak bir ad bırakmak ruhu olmadıkça, elin-
den semereli bir tş gelıniyece-ğinc inanmak zaruri olur Bu ruhta bir vali, ilgislle zurumda imar İşine önem rirken, Antalyayı turistik şirinliğe. Bursayı tarihi gerine zerre kadar halel getirmeksizin tjşrileştlrmeğe muvaffak olur da. yeni geldiği Samsunda, küskünleşir, boş durur-nııı? liâşlın Ucft.n. belki Cl.e eşine rRBİannııyaoak imarai valilerden bhi olduğunu Samsuna ayak basar basma» göstermeğe başlamıştır. Eski iktidarın bir icra vasıtasında başka bir şey sanılmayan Hftşlın, bütün ruhiyle, partici değil, vatancı olduğunu İdrak edenlerdendir. Kendisine, vatan hizmetinde yardımcı olacak her iktidara, minnetle boyun eğer. Bu Edirneliyi ben çok İyi tanır, «ever, takdir ederim.1 Demokrat iktidar, onun bu değerini .kavramış olacak kİ. vatani gayretinden Samsunu da nasibedar etmeği uygun bulmuştur. Emekliye aynlanlar arasında bulundurulmaması bundan dolayıdır.
Dün Samsuna gitmiş iseniz, bir kere de bugün gitmenizi tavsiye ederim. Samsun Demokratlan, Hâşlmln geceli gündüzlü çalıştığını görünce onu candan sevmiş, takdir etmişler. Bunu İşitmek İnsanın ruhuna zevk veriyor. Meydanı, bir yandan hükümete, bir yandan gara giden caddesi asfaltlanmağa başlamış; otomobilciler. kamyoncular, motosikletçl-ler öyle memnun kİ, asfalt yol, şimdi Bafraya. Alaçama doğru uzanıyor. Yokuşlar, İnişler düzleşiyor. Otobüsçüler, kamyoncular sevinip duruyorlar.
Asayiş! pek düzgün olmıyan ilçelerde, emniyet İşleri ayrı bir himmetle düzelmeğe başlıyor, îdarl faaliyet, eskileri kıskandıracak bir hal alıyor. Bu ticaret şehri, kendini şimdi daha iyi anlamak yoluna girmiş bulunuyor. Gerçek, her vilayetimizde Hâşim lşcan'm değerinde bir 'vali bulmanın imkânsızlığı kabul edilmelidir; fakat her valiyim diyenin bir İşcan olmağa çalışması,, temenniye şayandır. Somsun dan, Antalya dan,
Bursa d tın olduğu gibi Samsundan da derin bir İç zevkiyle ayrıldım. Çalışkan bir İnsanın, İyi düşünce, sarsılmaz bir vatan aşklyle memleketine ne kadar faydalı olacağını bir kere daha görmüş, anlamış olmakla seviniyorum.
Kâzım Nam i DORÜ
'rJJ
Er-ye-bir de-
— 10 —
mkû.ıetle
İzah
y
' Amerikan gizli ajanı i North’un casusluk
Mo Kenzle etti:
— Kendisi...
ti f edeydi.
Başkonsolos, arkasına yaslandı. Bağa gözlüklerinin camını slnlrh bir hareketle sildi. ,
— Moseleyi kavradım... Yüz- , başı Larkln, böylece şüpheliler ' listesinin dışına çıkmış oluyor zannederim... Mamafih, hâlâ , «acaba nııî» diyorum . Ondan , yüzde yüz emin misiniz?
Amerikan »İtayı cevap ver- . a: . I.
şey... fty... va-
V
Z&nfraşr Hugh maceraları
Yazan: Van Wyck Mason
Çeviren: Nihal Karamağaralı
' GEÇEN TEPRİKALARJN HULÂSASI *
Amerikalıların çok güvendikleri gizli ajan binbaşı Hugh North, son zamanlarda işi ayyaşlığa vurmuştur. Komünist fikirleri de beslemeğe başladığı görülüyor, Askerî Ataşesi binbaşı Stoddard, bu eski arkadaşım kurtarmak için ilugh'un sevgilisi gazeteci bayan Jingles Lavson’la birlikte, batakhane halindeki bir meyhaneye gidiyorlar, fslaııbulda, Haliç civarındaki bu meyhanede, iki Amerikan binbaşısı da sır o-lııyor. Şimdi Türk ve Amerikan gizli teşkilâtı birleşmiş, iki binbaşıyı aramaktadır.
J
«Kendinizi fazla üzmemeğe gayret ediniz.» Şu anda ihtimal, Hugh North'un heybetli vücudu, Hallç'ln çamurlu deriniIklernİde yetiyordur. Yahut engin sularda yüzüyordun O sular kİ, uzun tarlhlerdenberl, nice kurbanları sinesine saklamış.
Odanın teşri ıj bu'maz havasından sıyrılarak vedâ eden ikinci şahıs, Hazl bey oldu.
Kapı kapanınca Başkonsolos, dirseği dibindeki puro kutusundan harlkulâde bir marka seçti. Çakmağını yaktığı sırada, alevin üstünden, albay Mc Kerizle* ye nüf uz edici bir nazarla baktı; daha fazla bir Amerikalı İş adamına yakışan saldn, tıknaz vücudu katılaştı:
— E, söyleyip bakalım. Hugh North meselesinin İçyüzü nedir?
„...—rî-..........r. Mc Kenzie, Başkonsolosun
sığmaktır. Komünistler, casus- •a(.acagını takdir etmez? ., yan dazlak kafasının Üzerinde.
Bazı hâtıralar
Eski zamanlarda kışı karalama ha zırh k-ları — Esnafta seciye sağlamlığı
Her hakfcı mahfuzdur
Semih Möınlaz S,
SES 1TYATRO8C
Her akşam 20.30 da S ■ Yazıııışnm 75 inci ’’ U yıldönümü vesllesile ■ Yalnız iki hafta İçin
Ly LEBLEBİCİ W HORHOR Afi A
Opera Komik 3 perde Eser: D. ÇUHACI YAN Raynhard metodlanna
sahneye I.onmuş. Cumartesi, pazar ve çarşamba matine 15de Telefon: 49389
W rı‘
göre
lalintoul B«l«dlvo>l Şahiı nyalraiO
KOMED3 KISMİ Saat aoso d> GELİR VERGİSİ MEKTEBİ Yazan: Louis Verencull ve Gcnrge Bcrr TürteCöl: A»mU y«n«ıı eleten: 40499
BEYAZLI KADIN
Aşk ve macera romanı
Yazan: W. W. Coülnı Tercüme eden: (Vâ-Nû)
Tefrik. No a? J
— Evet. İstediğim şeye de sahip olacağım.
— Şartlara mı bağlı?
— Şartsız olarak.
Eli tekrar çekmeye daldı.
— Sizin takındığıma tavır, çok ihtiyatsız tavır, efendim. Beyniniz de, tekrar tehlikeye maruz kaldı. Sizi burada öldürmek, benim noktamdan muhataralıdır. Fakat sağ koyuversem. hakkımda daha fena olur. Sağ gitmek için şartlarımı kabul etmelisiniz. Karşınızda rahmetli arkadaşım Slr Percival yok; Kont Fosco var. Bunu bilmelisiniz. Eğer nefsimi korumak İçin yirmi cesedi çlyneylp geçmem iktiza etse, bunda asla tereddüt etmem Bu hususlarda ifikaytllğim fevkalâdedir. Her şey bana Vız gelir. Eğer hayatınıza kıymet veriyorsanız, e-
llmden kaza çıkmaması İçin tedbirli olun. Ağzınızı açar açmaz, üç suale cevap vereceksiniz. Başka lâf istemem... Birinci sual: Buraya, doğru malûmata sahip olarak mı. uydurma malûmata sahip olarak mı geldiniz? Kim verdi o malûmatı size?
— Cevap vermeği reddediyorum.
— Zararı yok Bunları muhakkak öğreneceğim. Eğer bu malûmat doğru İse, keskin sirkenin zaran kabına! Zamanı gelince harekete geçeceğim...
«lkfııcl sual: Bana verdiğiniz mektuptaki bu satırlar İmzasızdır. Bunları kim yazdı?»
— Tamamlyle İtimat ettiğim biri... öyle biri kİ. sizin kendisinden korkmanıza esaslı sebep var.
maalıklar ve çatışmalar olacak. Spemseı’c verebileceğim hiç bir Ümitli haber yok mu9 Razı Albey kalktı. Gri kostümü İçinde pek ufak tefek görünüyordu. Hahııın üzerinde süratle döndü:
| — Rica ederim, bay George I Albert, bay Spencer'e söyleyiniz. Memleketimin bir devlet adamı dahi bu şekilde ansızın ortadan kaybolmaydı, bulmak İçin ancak —.. —-------------■ iugraşabinroım.
olduğu lesblt edildi. | sustu; Büfus edici gözleriyle
Türk istihbaratının tanınmış Mc Xenzlc-ve Sûnra.
siması ekselâns Razi Albey,'pencci-GJ1|n önünde duran genç ; son derece muztarlpti. Şeref ve kBR faakU Ve 1)4ve et|1; itibarına halel geleceğinden ı Yanlış fikre kapılmayınız ı korkuyordu: 'efendiler. Gizil teşkilâtımız bu
— Çok muğıak bir vaziyet! hâdisenin büyük ehemmiyetini _ diye söylendi: - Vallahi a- -kavramakta BCİ2 göeterml, de- 1 caylp! Bu Haliç bölgesi daima 1^^ Zalen vakalann ,
netameli yerdir Mücrimler İçin bçynel|11|kl münakh,aiara kapı! SiftmAktır Komünistler, casus-1 . ... ....1.
lar. ,wrstrll«r. ekseriya burada “i'ertaT. Rui'lMin
barınır. Bundan dolayı oha.nll- !On Maunları, bizim HM1Cİ-yl gözönitade bnlundumrası 4dot Jey| sUln H„,clyeden (,öa enettim. Bn He cidden «mıyorum, dOsardlı
elendim. Büyük bir derf, Ba,SonsolosUn lam-
tln «rd^un. meıttap IU .UW- I ym la bırakmaksızın Ortadan, sır oluşlarına cidden şaşıyorum, > evet | — Şunu kabul etmelisiniz kİ,
Jlngles Lauson. yerinden Rusların sürprizli şekilde mem-kalkıp. pencereye doğru yürtl- lekelimi» taarruzundan en dü. utlt sun w«ı alımdaki pa-, tamla mustarip olacak blzlz. SU nornmayı mahzun sözlerle süs- netlisiniz. Bundan dolay,, ta-dü Karşısındaki abidelerin gü- UhslsUge utramıj nıbaylanm-»llltlnden, zarif minarelerin-,”" akıbetine dair mutlaka sünen sa anda zm-k dayamıyordu, «!•“*>■• «“»"
Diıyünüyordıı- ”,cv t»m "l"'£|2C bn,lan-
(- Zavallı Huthl Keşke İs-^5 malılyetllıde Mr haber u-tanbul’a seninle beraber eel- lasltracadıma emin olun, şeydik... Acaba sana Wa$hlng-ton'da nasıl nahoş bir ış yüklediler. sevgilim'■> .. Şu anda neredesin, bir bilsem canım!... Keşke benim, bizleriıı elimizden bir şey gelse.. »
Hıçkırıklarla, hattâ gözlerine İnen yaşlarla güçbclâ mücadele ediyordu.
Mc Kenzle, içini çekli ve ar-'nln muhabirlik ofisinde, yahut [da Sakak sokanında Kam on a-partımanmda,. Size yardım İçin elimden gelen hiç şeyi esirgemem. (Sonra Başkonsolosa , döndü.) ayrıca bir diyeceğiniz var mı, bay Albert?
— Hayır, bayan Laıvson. Ziyaretinize teşekkür ederim.
— Bayan Jlngles Latvson'un İfadesine nazaran. Stoddard'la henüz meyhancdelerken, yüzbaşı Larkln Haliç vapuruna bin uuıuınit ? uı m». Hakikate» * bunun bnyl«
kendisini bu kadar
taştıracağıma emin olun.
Vücudunu dikleştirip topuklarını birbirine vurarak iki erkeğe askerce selâm verdikten sonra Jlngles f.awson'un önünde hafifçe İğlldt:
— Ziyaret etmem lcabederse sizi nerede bulabilirim, bayan?
Genç kız, derhâl cevap verdi:
— Ya Trans Word ga2etesl-
kadaşmm sırtım usul la okşadı.
— Bay Spenser buraya geldiği zaman kendisine İyi haberler verebileceğim! ummuştum,
Başkonsolos, Hazi beye izahat verdi:
— Bu toplantımızın başlıca sebebi, sefaret başkâtibi 11e müzakeredir. Ekselâns Büyük el- Kendinizi fazla üzmemeğe gay-çl Welton bize Spenser'.! Anka- ret ediniz. Yakın zamanda va-radan uçakla yolluyor. Nerede zJyet elbette aydınlanacak.
İse gelir.
Gözlüğünün camlarını yeniden silerek şu ricada bulundu:
— Aldığım malûmata göre, bay Spenser aloay Mc Kenzle’ye ve bana çok çetin sualler soracakmış. Bizim Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları ile anlaş-
| Genç kız, başıyla selâm verdikten sonra döndü1! odadan telâşla çıktı. Çevik adımlarla rüzgâr gibi uzaklaştı,
«Kendinizi fazla üzmemeğe gayret ediniz.»
Bu cümle, beyinlnln İçini me- kısıldı: şum bir kurt gibi kemiriyor:
Amerikanın eski Cumhurbaşkanlarından George Washlng-ton’un duvardaki kabartma resmine baktı. Homurdan» ho-murdana:
— Neler konuşulduğunu alz de işittiniz. — dedi.
— Evet, İşittim gerçi... Hem de yalnız iki, üç membadan değil. Ankara'daki siyasi ve askeri şahsiyetlerin kail oldukları gibi burada Beyoğlunda bulunan siyasî ve askeri şahsiyetler de kanidirler İd, Hugh North, mahiyeti bizce meçhul bir mesele üzerine kendi âmirleri tarafından bertarai edilmiştir.
Albay sordu:
— Yani diğer bir tabirle biz kendisinden usanmışız, öyle mı?
— Evet, doğrusu bu.
Bir kaç saniyelik sükûttan sonra askerî ataşe cevap verdi:
— Görünüş bu...
Koltuğa lylc- yerelşlk piposunu çıkardı: dalgın dalgın dol durmağa başladı:
— Genç kızın hakkı var, dos- ' ıtum Albert. Binbaşı Stoddard. gizil teşkilâtımızın fevkalâde bir subayıdır. Yahut subayı İdi. Buna rağmen onun yeri doldurulabilir. doldurulacaktır. Lâkin böyle bir mühim zamanda Hugh North'un yardımından mahrum kalmak, bizim İçin eld den büyük felâkettir.
Konuştuğu sırada, henüz yak. tığı kibritin alevini tetkik eder gibi gözlerini İndirmişti.
Başkonsolos, kumaşla kaplı döner koltuğuna sırtını dayamış otururken, parmakları kol-jtuğun kenarlarında asabiyetle
Kış gelirken onu karşılamak için sonbahardan 1-llbaren ev hazırlıkları yapılırdı. Kileri donatmak lâzımdır, derlerdi Ayvadan başlarlar: reçeller ve şuruplaı kayna talar dİL Yazdan kalmış gül ve çilek reçelleriyle şuruplarmı gözden geçirirlerdi ve ne yapmak lâzım geleceğini görürlerdi. Yeniden mİ kaynatmak filân gibi. Kavurma tenekeleri de bir letidka uğratıhrdı. Şeker çuvalları, kahve torbaları birer birer keşif (D olunurdu o devrin tabirin ce. Kelle şekerlerin dlzlsj â-bldeler müzesine benzer iniydi bilmem; fakat o şekerler ena-flsten İdiler. Sonra da mebrûk İdiler. Bitmez tükenmezlerdi-Evet... O tarihlerde memleketteki bereket, bitmez tükenmezdi. İnsanlarda da öyleydi. Yüz adama bedel bir adam çıkardı ama yüz kilo bedelinde bir kilo çıkmazdı. Terazinin sapını tutanların bilekleri sağlamdı, kaydırmazlardı. şekerci ve şekerlemecilerde dâhi faaliyet ve rekabet görünürdü. Hacı Bekir Efendi merhum. Şekerci Cemil, şekerlemeci falan elendiler bizzat işlerinin başında durur, müstahdem gibi çalışır ve ustalar yetiştirirlerdi. Bizzat çalışmak ve beraber çalıştırdıkları adamları yetiştirmek zevkleriydi. Bununla İftihar ederlerdi Yetişenler de nankörlük etmezlerdi. Ben filânın çırağıyım derler, gurur duyarlardı. Gerçi o zamanlarda bu zaman kadar kontrol, ceza ve esnafa eza (!> yoklu amma murakabeyi vicdanlarına yaptıranlar vardı. Allahtan korkarlar ve utanırlardı. Sahpazannda İdi, daha çocukken tesadüf ettiğim bLr hâdise sedyeyi gösteren kuvvette İdi ve şu İdi: Tartarken çalan ve bunda devam ettiği görülen bir herifi karga tulumba edip Şehzade camii meydanından dışarı almışlar, takım takl&vaLını başına geçirmişlerdi oradaki esnaf. Ve öteki pa-«artara da haber vereceklerini bağıra bağıra söylemişlerdi. Fransızlar da bu gibi harekete (Sanctlon Soclale) derler ve yaparlar. Her şeyi devletten beklemezler.
Mektep hazırlıkları
Kitap, defter- kamış kalemlerle kaiemttaşlar ve mattâ ve hazan divit,
çanla: resim ve hüsniıhât örflerleri; pergeller vesaire son baharda hazırlanmış olarak talebeye teslim ve ana baba tarafından mektebe her gidiş gelişte bu cîhnz takımı iti gözden geçirilirdi. Defterlerini ve hattâ ellerini kiril tutan talebeyi ne hoca, ne de ev severdi. Ne de ihmal ederdi.
Onu temizliğe alişlınııcaya kadar üşenmez uğraşırlardı. Q-mer efendi adlı hocamız biraz espri ve edebiyat taslağı olmakla meşhurdu. Ne zaman bir pis çocuk görse kulağından tutar, musluklardan birinin önüne götürür, su damlalarını göstererek:
— Bak senin bu pisliğine musluğun bile gözünden yaş a-kıyor. A kör olasıca!! Şunu açsan da şanı şanl aksa, seni te-mizlese olmaz mı?.» derdi ve bonu İcabında tekrar eder dururdu. Bir şey daha yapardı: O çocuk kim idiyse -onu diğer çocuklara anlatır- teşhir ederdi.
Biz çalışmadığımız zamanlar mektepten çıkarken toplanan divanda el falakası yemekten ziyade bu teşhirden korkardık: utanacağız diye korkardık. Nü-munel Terakkideki müdıirûmûz Mehmet Nadir Efendi elindeki eedvelle avuçlarımızı kızartırdı zira. Çalışmadığımız zamanlar bu mâtdeden tadardık. HâJâ hatırlarım, acı bir şeydi. Allah rahmet eylesin, öyle bir vururdu kİ... S. M. S.
Senelik W» kuruş 3S(» «uni(
fl aylık 1500 . »Mı >
S ayillt «O • t«» »
t rytılc 300 ■
Adrt» tebdiu eiu Kuruşluk plD gHİm»!M ir. Aksi »nkrilf (Je B-dres değiştir İlmez
Telefonlarının Başmuharrir aı5>ı5 Yro (S»erl ~ 'daf'
Sitldûr 201SV
tm»atc Gü. Öfrl» felnfr Ak-
El 1,39 1.18 «« OJb E'J» l-Sl
V 4.49 «İS 11J8 14.49 1JX>9 18.4 J
İdarehane: İstanbul Bj-bıMı civar-
Cemal Kadir wjka#« No 13
ııııınıııııııııııııııııııııııııiiiıııınııınıııiKiiJimıı
yaratıcılar;
(Arkası var)
* Bu akşam ATLAS Sinemasında *
Büyük gala gecesi olarak Me'ro-Goldvyn süper film Cehennem Geçidi ( AMBUSH)
Başlıca
ROBERT TAYLOR JOHN HOD1AK — ARLENE DAHL
Büyük bir aşk... Fevkalâde bir macera... Muazzam sahneler Filme ilâve olarak: FOK JOURNAL ve memleketimizde İlk defa olarak
HÜRRİYET GAZETESİ AKTÜALİTE FİLMLERİ i

— Sizce takibata uğramama ne kadar zaman var?
— Yaptırmak İstediğim! yaptırtacak kadar.
— cevap veriniz, bay Harlrlght-. Saati kaç olarak tes-bit ettiniz?
— Yarın saat dokuz.
— Evet. Anlıyorum. Tuzağınız o şekilde kurulmuş kJ, pasaportlarımı tanzim ettirip Londra'dan ayrılamam Şimdi söyleyin bakayım: Buraya niçin geldiniz?
— öğreneceksiniz Buraya gelirken kimin menfaatlerini temsil ettiğimi biliyor musunuz?
Gülümseyerek:
— Bir bayanın olduğunu tahmin ediyorypı. — dedi.
Şiddetle Cevap veralm:
— Karımın menfaatleri, e-fendlm.
Kaşlarım çatarak bana hayret ve dehşetle baka. Çekmeyi hızla kapadı. Kollarını göğsünde çaprast-layıp beni şeytani bir tebessümle dinlemeğe başladı.
— Son. aylar zarfında giriştiğim araştırmalardan haberdar-sınızdır. Onun İçin apaşlkâr
hakikatleri benden gizlemenin faydası yoktur. — diye katiyet İfade eden bir sesle devam etlim. — Siz, gayesi on bin lira kazanmak olan berbat bir sahtekârlığa giriştiniz.
Cevap vermedi. Fakat yüzü mağmumlaştı ve endişeli bir hal aldı.
— Kötü yollardan kazanılmış paralarınız slztn olsun! — dedim.
Yüzünün İfadesi ferahladı; zihni muhtelif mevzular arasında bocalıyordu, belli.
Kaşlarımı çattım:
— Ben, buraya yüz kızartıcı bir cürmün bedeli olan bir parayı geri istemeğe gelmiş değilim.
— Ağır alın, bây Hartrlght, ağır alın! Sizin ahlâk hakkın-daki güzel nutuklarınız, gerçi îngllterede büyük sükse yapar. Onları kendi vatanda şiar miza saklayın. Bahsettiğiniz 10 bin altın, rahmetti kayın pederiniz bay Falrlle'nlj» zevcem olan hemşiresine bir hediyesidir. Biz İş sahasında duralım hele. Benim gibi nazik hisleri olan bir adam için bu gibi mevzular pek
müelllmdlr. Sizden rica ederim. ı bu lâfları çabuk bitirip de ne diyecekseniz onu söyleyin.
Cevap verdim:
— Evvelâ şunu İstiyorum. Komploya dair gayet etraflı bir İtiraf name yazacak ve huzurumda imzalayacaksınız. Sonra da, zevcemin Blacfrvster malikânesinden, Londra’ya gelmek üzere hangi tarihte ayrıldığına dair şahadetinizi İstiyorum. Tarihinin katiyetle anlaşılması Icabedlyor.
— Aman efendim daha sonra?
— Taleplerim bundan İbaret.
— Pekâlâ. Siz bana kendi şartlarınızı söylediniz, şlnıdj de benimkileri öğrenmelisiniz. Benim bir komploya iştirak edişimin mesuliyeti, belki de sizi öldürüşümün mesuliyetinden az alacaktır. Binaenaleyh, bunu kabul ederim. Zevcenizin seyahat tarihine gelince, mütevaffa dostum filr Perclval’ln bir mektubunu gösterebilirim. Onda Lady Glyde'm Londra’ya hareketini bildiriyor. Ben! gara götüren arabanın da numarasını bildiririm, bu şekilde Isbat olu-
nur. Arabanın sipariş defteri vardır, orada yazılıdır. Hülâsa bütün bu demleri size vermeğe Amadeyim, Ancak üç şartım nazarı itibara alınmalı. I; Kanınla birlikte, bu evden ne zaman istersek çıkabUmellyiz D: Adamımın geleceği saat olan yediye kadar burada beklemelisiniz. Ta M o saatte imzanızı havi mektup gideceği yere gitsin ve mühürlü zarfınız açılmasın. Adamım mühürlü zarfı alarak buraya dönsün. Onu, bana teslim etsin. Ve ben, ondan sonra yanm .inat müddetle yine sizi burada alıkoyayım Ve u-zaklaşablleylm. IH: Ben bir asilzade olduğum için, tahkirlerinizden dolayı tarziye İsterim. Yoksa düello lâzım. Arzu ettiğiniz takdılde, düello İçin, ecnebi bir memmlekette vakit tayin edelim. Hangi silâhlarla çarpışacağımızı da bir kâğıt ü-zerlne yazalım. İşte şartlarım bunlardır, kabul ediyor musunuz?
Bu karmakarışık hâvlyetil a-datnın bu karmakanşılc sözleri beni bir an »aşalat-h. Loura'mn hüviyetini tesbît etmek İmkânı-
nı buluyordum Fakat buna kar şılık da bu sefil herife adaletten kaçmak İmkânlarını veriyordum. Bu hakları haiz miydim? Herifi ele geçirmişken böyle bir intikamdan natıl vaz geçmeli idim?
Mamafih eerup verdim:
— Tekliflerinizi kabul ediyorum. Bir İstisna ile.
—- Hangi istisna?
— Mühürlü mektubumu açmadan önce gözümün önünde tahribedccekslnlz.
Ciddiyetle:
— Kabul. — dedi - Bu bh münazara sebebi olamaz.
Ayağa kalkıp rahat biı nefes aldı; gerindi:
— Of, çatışmamız pek çetin oldu! — dedi — Şöyle buyurun, oturun, bay Hartrlght? Buradan ayrıldıktan sonra birbirimizin can düşmanı olacağız. Fakat şimdilik birbirimize centilmence muamele edelim ra» mısınız? Karımı çağırayım.
Kapıyı açtı ve haykırdı:
— Eleanörl
Yüzünde fena ifadeler olan mahut kadın belirdi
(Arkası var)
Tansiyon yüksekliğine dikkat ediniz
Cumhuriyetin 27 nti yılı
E111 yaşını geçmiş bulunan kimseler için, tansiyon yüksekliği, sıhhatleri bakımından yeni tedbirler almak hususunda bir İşaret sayılabilir.
Her yemekten sonîa yüzü kırmızılaşan, güzel şarapları reddetmiyen, zarif şeklide süslü mezrire önünde kendinden geçen kimselere .Tanstyonuua dikkat et. deniyor, üfak telek rahatsızlıklardan şikâyet eden, heyecanlanınca ensesi kızaranlara •Tansiyonunu ölçtürmen lâzım, diyoruz.
Kadınlar kocalarının sıhhatlerinden şikâyetçidirler. .Sormayın. tansiyonu 21 e çıktı»... Aramadan bir çocuğumuz için, tansiyon yüksekliği kendi kendiliğine bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Doktor içinse
tansiyondaki yükseklik kalpte, damarlarda vagosympaücıue sistemde bir rahatsızlık işaretidir. Bunu tâyin ve tedavi etmek lüzumludur. Bu yazıda, okuyucularımı» tansiyon yüksekliğinin esası, amaları ve tehlike arzetllği hallere dair malûmat vermeğe çalışacağız.
Damarlar içinde mevcut bulunan kanın tazyiki normali aşınca, bu damarlar daha ustun bir vazife görmek zorunda kalırlar. Böylelikle kendilerini teşkil eden küçük adale parçalan fazla çalışma neticesi çarçabuk yorulurlar ve Kamanla kuvvetlerini tamam iy-Je kaybederler. Eğer tazyik artmakla ve bir müddet devamlı olarak kalmakta ısrar edecek olursa bir kanama meydaua gelebilir. Bilhassa beyinde vuku bulması muhtemel olan kanam* tansiyon yüksekliğinin en büyük tehlikesini teşkil etmektedir.
Tansiyonunuzu nasıl tanıyabilirsiniz?
Doktorlar ölçü olarak, tan-siometre veya Sphygmo-»ıanoınetre kullanırlar. Bunların türiii modelleri vardır.
Alet, arzu edilen zamanda şişirilen adele ve dert arasından koldaki damarları sıkan kauçuk bir banda sahiptir. Bandın İçindeki tazyik damardakine nisbeten daha üstün «hınca, bu tazyik kaybolur ve kan akımı durur. Bu sırada ekil bulunan ölçülü manometre kan tazyikinin miktarını gösterir.
İki çeşit tansiyon mevcuttur. En fazla tansiyon (Tenslon mazıma» kalbin şiddetli surette çalışmasını, aksine en az tazyikse tTanston minim*) kalbin
tehlikeli değldllr Eğer damarlar mütehammil ve kuvvetli olursa — huşu sil e ailede sekteden Ölmüş bir kimse mevcut değilse tansiyonu yüksek olan şalısın sadece bir kaç kaideye dikkat etmekle iktifa etmesi gerekir.
— Nabız kuvvetli ve gergindir. umumiyetle normal nabızlardan daha kısa ve serttir.
— Kalpte fazla bir gelişme vardır. Harekeli daha şiddetlidir. Doktor da şüpheye düşebilir.
— Baş ağrılarından başka, gözlerde karışıklık, kulaklarda uğultular vardır. Bunlar hastanın şüphe ve rahatsızlıklarını arttırabilir.
— Nihayet (fakat yalnız tansiyonun çok yüksek olması halinde) parmak ve ayak uçlarında hali! ağırlık ve soğuklamalar hissedilir.
Hülâsa hastanın nazarı dikkatini celbeden bu baş ağrılın, uğultulardır. Bu ârazlann belirmesi halinde insanın derhal doktora gidip tansiyometreye müracaat etmesi menfaati İcabıdır.
Tansiyon yüksekliği ve nefritler
İmdi tansiyon yüksekllği-vJ nln sebeplerini araştıralım. Bunlar çok fazladır. Prensip İtibariyle, kan deveranı üzerinde tesiri olun her vakıanın tansiyonu yükselttiği kabul edilmektedir.
Her şeyden evvel, tansiyon yüksekliği kronik sinir vakalarında kendini gösterebilir, 0u çok net sonuçlar gösterebilir.
Müzmin sinir vakalarının
bütün hayat boyunca devam edebilen sonuçlar doğurduğu tabii bir haldir. Böyle bir vakada vazifesini yapamıyacak herhangi bir iç organımız yaşın artmaslyle büsbütün faaliyetini kaybedebilir. O takdirde kan
yavaş olarak çalışmasını gösterir.
Normal olarak genç bir klm-•enin tansiyonu mazim a 11-14 veya 15 minina 6-8 veya 9 olabilir: yaş arttıkça. 17-18 e kadar bir mazımaya varılabilir. Bu rakkamın üstü tansiyon fazlalığıdır.
gerekli şekillerde temizlenebilmek. faaliyette bulunabilmek fırsatım elde edemez. Hattâ kanın flltrasyonu İçin herhangi btr çare, bulunsa bile kalb) tazyik etmek, pompalamak bakımından çalışması lu arttıracaktır. O zaman tansiyon yükseklisi. bütün canlıhğiyle doğacak. kalbde adale yorgunluğu, beyinde ise kanama tehlikeleri belirecektir.
Tansiyon yüksekliği ve arterioselerose
Eğer damarların cidarları mütehammil iseler kan tazyikinin fazlalığı önemli bir sonuç tevlit etmez. Maalesef
Tansiyon çeşitleri
İki çeşit tansiyon yüksekliği mevcut bulunmaktadır Birincisinde tansiyonları yüksek olan kimseler ne bir bardak şarap içmiş, ne de ağızlarına kızarmış etten bir lokma koymuşlardır. Üstelik sinir veya kafb hastası da değildirler. Bu kimseler için nıevzuubalııs ulan nokta 50 yaşını geçmiş olma-' »andır Diğer halde. yaş mev-aubahh değildir. Bunun Arazı yoktur Fonradan f-a^anriinış bulunan tansiyon yüksekliği
izah edilebilir. Beyindeki damarlar fevkalâde zayii Lir. Tansiyon tazyikine kargı ilk önce bu damarların mukavemetleri kırılır. Kan beyin içinde dağılır. Tesiri yüzde veya vücudun muayyen bir kısmında meydana gelen felçtir. Bazım ölüm vuku bulmaz; fakat çok tehlikeli bir işarettir. Tansiyon yüksekliğini tedavi etmeğe daha başlan bağlamak lâzımdır. Kalbde de kanamalar ve ani hareketsizlikler meydana gelebilir. Kalb de gerekli vazifesini yapamaz.
pek cok vakada cidarlar kudretlerini. mukavemet kabiliyetlerini kaybetmektedirler. Sunara »arterioselerose) dan müteessir hastalar deriz
Cidarların seUrose’U adale parçacıklarında kudretsizlik, yarını ölüm gibi hallerin doğmasına sebebiyet verir. Damarlardaki sclerose, muayyen bir yaştan sonra kaçınılması imkânsız bir hal almaktadır. Bu j da İhtiyarlığın esaslı bir İşaretidir. Bunu yoketmek İmkânları bulunamamıştır.
Elit yaşım geçmiş bulunan kimseler İçin mevzubohls olan jhalj yok edebilmek için mümkün olduğu kadar muntazam i bir hayat sürmek zorundadırlar.
I Ştı halde kolaylıkla tansiyon | yüksekliğinin cidarları zayıflamış ve sertleşmiş bulunan 'damarlar için nasıl bir tehlike iarzettlğtni anlamış bıılunuyo-
Tansiyon yüksekliğinde vuku bulan vakıalar
Y »»kanda, tansiyon yükseldiğinin geçkin yaşlar için korkulan hımcyl doğurduğunu görmüştü)!
Bu şakanın zuhuru kolayca
Tansiyon yüksekliğini yenebilmek için bir çok müessir çareler mevcuttur. Tedavi sebebe göre değişebilir. Sinirden müteveillit tansiyona karşı fazla tedavi çareleri mevcut değildir. Böyle bir rahatsızlık batinde muntazam hayat başlıca rolü oynar. Böbreklere yapılacak ameliyatda tedavi bakımından kıymetlidir. İûde tercihan kullanılması gereken bir İlâçtır. Fazla miktarlarda kullanılacak olursa damarlara eski elastikiyet ve sağlamlıkları kazandırılabilir.
Netice İtibariyle sinir sistemini tanzim etmek üzere yapılacak müdahaleler de kıymetli olabilirler.
Fazla yemek tansiyonu arttırabilir. Tansiyon fazlalıklarının yüzde ellisi hayat tarzına bağlı bulunmaktadır. Muntazam, İfrata kaçmaksızın yaşanılan hayat tansiyonu tanzim eder
Şüphesiz mütemadi perhla içinde yaşamak ta doğru değildir. Amma eli! yaşını geçmiş bulunuyorsanız şaraplardan, av etlerinden vazgeçiniz. Biraz sebze yiyiniz. Eğer kudretiniz1 fazla İse haftada bir gün oruç tutunuz. Eğer tansiyonunuz fazla İse böyle bir rejim hayatınıza asgari on sene daha İlâve edecektir.
Hayat tarzı da önemlidir 0ıı bokundan açık hava, fiziki egzersizler önemli bir rol oynarlar. Hiç şüphe yok, şehirde ya-şıyan herkes kıra gidebilmek İçin fırsat bulamaz Fakat eline fırsat geçer geçmez bandan istifade etmeyi ihmal etmemelidir. Güzel bir bahçe satın almak her halde mükemmel bir İştir. Nihayet, unutmayınız kİ, fikren çalışmalar. bilhassa merak ve endişeler, sinir bozuklukları ve do-layısile tansiyon yüksekliği meydana getirirler. Böyle çalışmalar yapmak zorunda ulan kimseler elli yaşından sonra kendilerini daha ziyade korunmasını bilmelidirler.
Türk - Amerikan dostluk cemiyeti bir suvare verdi
Nevyork 20 — Cumhuriyetin 27 nal yıldönümü münasebet ı-le Amerikan - Türk dostluk cemiyeti tarafından verilen su-varede Amerikalı şahsyletier söz almışlar ve Türkiyeyl övmüşlerdir.
Tu Tüyenin Washington büyük elçisi Feridun Cemal Erkin, ezcümle Kore işinde Birleşmiş Milletlerin oynadığı rolün öno-mJne İşaretle başka yerlerde de buna benzer tecavüzleri önlemek iızere milletlerarası bir kuvvet teşkilini tavsiye etmiştir.
Büyük elçiden sonra söz alan Birleşik Amerika Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu. Afrika ve Güney Doğu Asya müsteşarı Mac Gheenl konuşması çok dikkati çekmiş ve müsteşar önce Kore'de Türk kuvvetlerinin bulunuşunu hararetle överek bunun. Türkiye'nin nereden gelirse gelsin tecavüze karşı koymağa azimli bulunduğunun delilini gösterdiğini söylemiştir.
Törene, Birleşmiş Milletler Kurulundaki Türkiye daimi delegesi Selim Sarper riyaset etmiştir.
Veremle savaş
Dünya sağlık teşkilâ-tile sıkı bir işbirliği yapılacak
Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı şu tebliği yayınlamıştır:
Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Teşkilâtına yaptığımız teklif üzerine, bütün Doğu Akdeniz bölgesi sağlık teşekkülüne âza olan devletlerin faydalanmasına açık bulunmak üzere adı geçen teşkilât tarafından İstanbul da bir verem savaş personeli tekâmül merkezi tesis edilerek faaliyete geçirilmiş ve bu hususta O, M. S. İle Bakanlığımız arasında gerekli anlaşma 19 ekim 1950 günü tarafımızdan imza edilmiştir.
Bu müessesenln kurulması memleketimizin Dünya Sağlık Teşkilâtı Ue daha sıkı işbirliği yapmasına imkân vermiş ve aynı zamanda milletlerarası sağlık servisleri konusunda bize Jde çalışmak ve başka memleketlere faydalı olmak fırsatını sağlamıştır. Çünkü İatanbulda açılmasını şükranla karşıladığımız bu tekâmül merkezi muayyen ve mahdut bir zaman için O. M. S. tarafından faaliyette bulundurulduktan sonra Bakanlığımız enirinde ve kendi mütehassıslarımız İdaresinde çalışmalarına devam edecek ve Doğu Akdeniz bölgesi memleketlerinin, verem savaşı sahasında yetişmek isteyen elemanlarına kapılarını her vakit açık bulundurmakla bahtiyar olacaktır.
İngiliz veliaht) prense» E'lznb.tln kız» prenses Anne'm gecen hatla vaftiz töreni yapılmıştır, Yukarki klişede küçük prenses annesinin kucağında kır.ıl kıtallce, valde kırallçe ve babanı Edin burg Dükü ar.Tinda gülünüyor.
Ansaldo tezgâhlarında yapılan Samsun vapuru
Ansaldoda çıkarı bir patron - işçi ihtilâfı yüzünden yeminin teslimi gecikeceğe benziyor
Ansaldo tezgâhlarına 1946 e-klm ayının sonuncu günü ısmarladığımız ve malûm sebeplerle sekizden dörde indirdiğimiz gemilerin sonuncusu olan Samsun vapurunun teslimi bir müddet daha gecikecektir. îs-kenderıınun eşi olan bu gemi Ansaldo'nun Cenova civarında 8estri’dekl tezgâhlarında yapılmaktadır.
Eylül ortalarına doğru Marslı yay a giderken bindiğim Tarsus vapurunun Cenovadakl birkaç saatlik tevakkufu «ırasında Samsun’un süvarisi Adnan kaptan ile görüşmüştüm’ Kaptan.' gemisini nihayet bir buçuk ay sonra teslim almak ümidinde bulunduğunu söylemişti. Bir ay kadar sonra, Cenovaya tekrar geldiğim zaman, şehrin büyük caddelerine yapıştırılmış beyaz kâğıt üzerine kızıl harflerle batılı beyannameler gördüm. Bu beyannamelerin başında kocaman bir manşet vardı: ANSALDO,
İşçi sendikaları, bu yaftalarla Ansaldo firmasını Cenova halkına şikâyet ediyorlardı. Ansaldoda İşler çbk azaldığı için, müessese 4417 İşçiyi çıkarmağa karar vermiş ve sendikaların itirazı üzerine bu miktarı 2 bine İndirmiştir. Fakat sendikalar, tek işçinin dahi çıkarılamıyaca-ğına karar vermiş ve firma müdürlüğünün izir. verdiği İşçileri, tersaneye gelerek İşlerine devama davet etmişlerdir. Onlar da Ansaldo firmasının kendi haklarındaki kararını dlrıleml-yerek İşlerine devam etmişlerdir. Bunun üzerine emrivaki) kabul etmlyen An&aldonun müdür ’ri ve mühendisleri tersaneyi terketmlşlerdlr. Fakat işçiler sanki hiçbir şey olmamış gibi çalışmağa devam etmişlerdir, işçiler, sendikaların tâyin ettiği kimselerin emri ve nezareti altında çalışıyorlardı. Çalışıyorlardı amma başlarında müdürler ve mühendisler yoktu. Gündelik de alamıyor, veresiye çalışıyorlar. Tabii ücretleri kısmen sendikalar ödüyordu.
Ansaldo'nun tersanesinde
Cenovada geçirdiğim ve bu şehrin görülecek yerlerini dolaştığım birkaç gün içinde. An-saldonun tezgâhlarını ve bu arada bizim Samsun vapurunu da gördüm. Tersanenin kızaklar kısmına girmek İstediğimiz zaman, evvelâ hafif bir mümana-atle karşılaştık. Kapıdaki işçiler. galiba beni firmanın bir ajanı sanmışlardı. Çünkü refakatimde bulunan gemilerin İnşasına nezarete memur heyetimizden yüksek makine mühendisi Bahaeddln Elglz ile yüksek lnşalye mühendisi Musa Tebl'yi ve yüksek elektrik mühendisi Orhan Erdener'l az çok tanıdıklarına şüphe yoktu. Onlar, uzun zamandan beri bu tersaneye girip çıkıyorlardı. Arkadaşlar. İtalyanca «Türk komisyonu» der demez kapılar açıldı ve tersaneyi gezdik. Ansaldo firmasının Sestri'deki tersanesi I-kl kısımdır. Birinde intaklar ve tekne inşa atölyeleri diğerinde de makine kazan vesaire fabrikaları bulunmaktadır.
Kızaklar sahasında yalnız İki tekne vardı. Bunların biri 25000 gros tonluk büyük bir yolcu gemisi. diğeri de 26.000 dedveyt tonluk bir tankerdir. Tersanenin bütün genişliğince bir baştan öteki başa kadar beton kreyn kuleleri yapılmıştır kİ bunlar 50 metre yüksekllğlnde-dlr Bu İrtifada SS tane kreyn bulunmaktadır. Bu kreynlerle, | kızaktaki gemilere çelik tellerle inşaat malzemesi sevkedilmek-tedir.
Kızakların arkasında, gemilerin denize indirilmesi için bir havuz yapılmıştır. Burası açık denize karşı bir dalgakıranla kapatılmış küçük bir limandır. Bizde bİT zamanlar Haliçte ter-!sane kurulmasını münasip gör: mlyenler meselâ Taşkızaktan denize indirilecek boylu bir ge-
minin karşı sahile bindireceğini iddia etmişlerdi. Bu iddia tamam lyle boştu. Bunun mânâsız! ıgını. Ansaldo kızaklarının arkasındaki gemi İndirme Umanının- Halicin en dar yerinden yan yarıya dar olması da İspat eder. 25,000 tonluk büyük ve boylu yolcu gemisi Ue 26,000 tonluk tanker, İşte bu dar limana İndirileceklerdi.
İşçiler, kendi başlarına tısta.-bağıların nezareti altında çatılıyorlar ve eskiden mühendislerin verdikleri resim ve plânlar üzerine İş görüyorlardı.
Samsun Tapum
Tersanenin bu kısmından çıkarak biraz daha ötedeki makine ve teçhiz atölyeleri kısmına gittik. Burası da açık denize karşı kapatılmış küçük btr limandı ve bizim Samsundan başka daha büyükçe bir Arjantin yolcu - yük gemisinin ikmaline çalışılıyordu. Burada da 55 ton kaldırabilecek kabiliyette yüzer rotatif vinçler vardı.
Samsunun esas İnşaatı bitmiştir; yalnız salon ve kamaralarının boyanması, dekorasyonu ve tefrişi kalmıştır. Gemide bir miktar İşçi çalışıyor. Biz gittiğimiz zaman öğle tatil! İdi. İşçilerin bir kısmı gemiye getirdikleri nevalelerini yiyor, şaraplarını İçiyorlardı. Tıpkı memleketimizde de âdet olduğu gibi- buyurun diye blzlerl yemeğe davet ediyorlardı.
Samsunun inşaatına nezarete memur olan yüksek mühendis arkadaşlarla geminin süvarisi, kendi başlarına kalan amelenin dikkat ve itina İle çalıştıklarını söylediler. Gemide, eşi İskenderun vapurunda görülen bazı ufak tefek kusurlar düzeltilerek tadilât yapılmış ve daha da yapılacaktır.
Müdürlerin ve mühendislerin tersaneyi bıraicp gitmeleri yüzünden Samsun tın tesliminin bir müddet daha gecikmek İhtimali vardır, çünkü heyetimiz, işçilerin kendi başlarına yaptıkları İşleri beğenmezse, btınlan bozdurup yeniden yaptırmağı Ansaldoya kabul ettirmiştir.
Ansaldo müdürleri- İnşaları 1946 dan beri uzayıp giden bu gemilerden sonuncusunun, bir patron - işçi ihtilâfı yüzünden bir müddet daha gecikmesinden müteessir olduklarını ve İhtilâf halledildikten sonra, tersaneye tekrar hâkim oldukları zaman, Samsunu bir an evvel teslime çalışacaklarını söylüyorlar.
Ansaldo, bl2İm Devlet Denizyolları idaresi gibi bir devlet
müe&sesesicLir. Fakat tamamlyle ticari bir şekilde İdare edilmektedir, Firmanın elinde İkisi kızakta, İkisi hemen hemen bitmiş vaziyette 4 gemi kalmış olduğundan, İşsiz kalan İşçilerin en ehliyetsiz ve tembellerini çıkarmak İstemiş; fakat daha büyük bir hâdiseye sebebiyet vermemek, büyük ölçüde bir grevle karşılaşmamak İçin, ihtilâfta yumuşak bir hareket hattı tutmuştur. Bu patron -İşçi ihtilâfı yüzünden Samsunun teslimi fazla gecikmez inşallah.
A. D. D.
Dedikodu yüzünden
Bir köylü ötekini bıçakla öldürdü
İzmir — Klraç İlçesinin Ka-raburç köyünde hiç yüzünden bir cinayet İşlenmiştir.
Zabıtaca yapılan tahkikata göre vaka şöyle cereyan etmiştir:
Haşan oğlu Hüseyin Ekti, tarlada İşlerini bitirdikten sonra akşam üzeri köy odasına gelmiş, orada Mehmet Kocaoğim* ile karşılaşmıştır. Diğer koylu lerle selâmlaşan Hüseyin Eı Mehmet Kocaoğluna hitaben:
— Sen benim aleyhimde başkasına alt zeytin dallarını kesip odun yaparak satıyor, diye dedikodu yapmışsın, deyince aralarında münakaşa çıkmıştır. Taraflar sen çaldın, ben çalmadım derken kavgaya tutuşmuşlar ve Hüseyin Ekti bıçağına sarılarak Mehmet Kocaoğluna saldırmıştır.
Mehmet Kocaoğian, Hüseyin Ektinin bıçak darbeleri altında ağır surette yaralanarak ölmüş, kaatil yakalanmıştır.
îzmirde okul öğrencilerine yardım İzmir 28 — Cumhuriyet bayramı münasebeti!»* İzmir yardımsever demeği, kendi atel-yelerinde İmal ettirmiş olduğu giyim eşyalarım 1600 İlkokul Öğrencisine dağıtmıştır. Ayı ■ dernek, ortaokul ve ticaret ( kullan yoksul öğrencilerine (ı: 1350 lira tutannda kitap ve defter yardımı yapmıştır.
Belçika kıınlı «gözlüklü zatı Baudoln, babası eski kıra)
Leupold ve üvey annesi prenses Rethy ile ftalyada bir geoinU esnasında.

Sahile 6
AKŞAM
29 Ekim 1950
MADAM — Ecnebi öğretmen mektep çocuklarına İngilizce, Almanca ve piyano dereleri vermekledir. Geng bayanlara pratik ve Dama «la Com-paifnic yapar. Yarım gün de kalabilir. Mektupla Akşamda H. P M- rumuzuna. nw’ - 1
YAPI ENSTİTÜSÜNDEN MEZUN -Devııınlı olarak, inşaat müteahhidi. İnşaat şirketlerinde 1} aramaktadır Cihangir Coşkun 'okak Mtıallâ Ap No 10 Kat 4. Telefon. 42359
(W9 —
DİKKAT - Ipoıek Uieyemerc tavassut eder. Emlâk, »razı alım »atımı ile vekalet İşlerini knbııl eden beı Kesin İtimadını kazanmış olan Şuhu let Emlâk Zari! Özalp BevoftlU Büyük Parmnkkapı kösrbMi No 4. Telefon: 4MM. 3|q - 73
«.000 LİRA — Osmanbcy beşer odalı 10 metre cephe mermer merdiven 7 katlı aparlıman AbdUIh.ık H.l-mlt caddesi No. Z» Bozkurt Emlâk Telefon: 83532 ™ —
HASKÖYDE BOŞ DÜKKÂN — Asfalt caddede 131 No. Arkasındaki arsan ile birlikle satılıktır Mürncaal:] Hosköy kömürcü Abdı sokale No. 11.
710 — 2 |
HASKÖYDE - 5 kal 11 odalı kft-ıglr bina senelik geliri 2âOT lira. Köşe bnşı asfaltta iıer İcnlia nuıllak, helA. arı. elektriği. 3 katı Uçcı oda 2 katı İkişer odalıdır. Bitişiğindi vot üzerinde garaj - bahçe - dükkânlar yapmağa müsait 100 M2 »ınıı İle satılıktır. Tedlyatta kolaylık Müracaat: içindekilere Haaköy Kömürcü Abdi sokak No. 11 Tel 41274 . 718 -2
ACELE SATILIK - Üsküdar tmra-ralsor Doğancılar cad' No 111 de üç kat llçcr odalı denire nazlı aparlı-man. Terko». elekt ik Mnkluaıı 19000 lira. Ankara enddeilt 37'9 avukat Fikret Çağlar a müracaat. Telefon 29343.
621
KELEPİR — Bariyerde 4 katlı ta-mirsiz. bahçeli ev boş fMİlm 12.000 liraya satılıktır- Müracaat Bcyoğiutı-d.ı Rumeli han pasajında No. 17 dükkânda bay Rozcntal'a. 715 — 1
KİRALIK APAR77MAN - Beyazıt-la 4 odalı vc bütün konforu bavl daire kiralıktır. Tel 2M85 e müracaat.
678—1
ORTAOKUL MEZUNU - Askerlikle ilişim olmayan Mf Kcnç daktilo kul-laıüfiMilıt bilir iş aramaktadır. Taliplerin AkşanVda ( D emel» rtimıizuna-
TEKNİK ÜNİVERSİTE - İnşaat fa-külte-li Ogenelsi. mülıcndisler yanında Veya lıer hangi bir mtlesscscde öğleden sonra İs aramaktadır. Hususi ders ler verınktedlr Ak:»m-flA «E ç» yo acele müracaat. 716 —
İYİ BİR kaloriferci - Kalorifer talerinden 'anlayan bir bay eşi İle birlikle apar liman kapıcılığı yapmak istiyor Akjnm'do »Katorlfer» rilmUr.lt-n» müracaat. ISO - 1
30,000 LİRA — AysSpaşA dörder o-dalı 12.000 lira İradlı deniz görür bej katlı opartıman bir katı boş. Bozkul Emlâk. Telefon: R35.12. 132 —
115.00® LİRA — Talimhane BİtlıÇaV odalı kaUrlfvı' asansör 6 kâm mulı-leşem apnrhmaiıı bir katı Huş T.ık-slm Abdülhak îlûmlt caddesi No. 23 Bozkurt Emlâk. 733 —
127.000 LİRA — Nı-,.ıntu,î nlll'.ll odalı kalorifer parke 15.090 lira gelirli . Iılka aparlıman. Taksim Abdülhak Hâmli caddesi 23 Bozkurt Emlâk. Tepe fon: 83332. 734 —
EMİNÖNÜNDE — Balıkpa.-nrı caddesinde gayet işlek bir dükkân devren satılıktır. Başka yerlerde bir dükkânla da değiştirilir, lstcvcnler İstanbul posta kulunu M5 adresine ygwın.-lar. 71T - 1
2 İŞÇİ AfcAYARLAR
loo.ooo lira — Talimhane allışaı odalı kalorifer asansör yalıtır, arsa bedeli 75:000 lira 7 kaili râiu» bir n-pof liman. Bozkurt Emlâk. Telefon: B3532. 735 —
KİRALIK YAZIHANE!.EH — Bankalar. Sair Zıya caddesini)*- Tel, 22833 veya 32 39 den Raf» Doğana müracaat.
KADIKÖYÜNÜN EN YAKIN YE
RİNDE — Tam konforlu, kutk. fenni ahırlar, üzüm bağı, binlerce meyve ağacı. motörlU kuyular, noksansız büyük bir zevkle imar edilmiş çilUlk Mtılıktır. Bedelinin tediyesinde kolaylık güalcrilveekiir. 4Kiııc ya telefon. 556 — i
KELEPİR — Tepebaşı caddesinde No. 28 bahçeli tamıruiz apartrman 6 kat 5 daire 1, 2, 3 er odalı umum hamamı tamamı boj tealim 66.000. İcar 3.000 ijcı Müracaat ayni bina-
da T (T k.ît bay SozenFal'a.
71» — 1
KELEPİR Şişlide 3 katlı bahçeli aparlıman Iradı 4 000 satılıktır. 23.000 pc-.ln 14.000 ipotekli bilâ faiz Hali 39 000 liradır. Bir kal boş verilir. Müracaat: Beyoğlu Rumeli hanı geçidi No, 17 dükkânda bay RozanlnVa.
113 — 1
YAZIHANE İŞLERİNDE KULLANILMAK ÜZERE — İki bavının ihtiyaç vardır. Daktilo bitenler tercih o-luııuı Ankara caddesi «R-eşl* Et. han. Ocun 626
İKİ DOKTOR RIF KİMYACEHLE — Lise misilli iki bayan ve bay mühim bir vazife ‘Cin aı ji,maktadır. Aı.l( - cad. 58. 13 den 14 «•
■677 —
«S YAŞINDA ŞEKER HASTALIĞI OLAN DUL BİR BAY — Kendisine lâyıltı.te bakabilecek şekerli veya sağlımı Kimsesiz bir bayan isliyor. Akşamda S remzine. WS -
AZ NÜFUSLU AİLENİN — Yemek, ev islerini yapmak için bilgili, çalışkan havan yümeU maaşla aranmakladır fJahçckapt, Cermaııys hanında S ııum.ıraya müracaat. Mi — 1
3 - A ■. IM-SATI VVEşyAl]
KADIKÖYDE - İskeleyi? iki dakika denir, görür birinci sııuf malzeme İle in;a edilmiş Uç dMntl yeni bir aparlıman sahibi eliyle acele satılıktır. Bir dalre’l boı tenim. Aziziye hamnıpı karşısında Kımıızıkuşak sokak No. 15/3. M4 — 3
ERENKOYDE KİRALIK ÇİFTLİK -20 dönüm meyva 5 0 sebzelik, 106 do-nüın Urls Ev alırı, nrabnlık ve so-manilk. Telefon 44641 Halil .Gülay,
555
32S.OOU lira — Valikonağı altışar oda kalorifer parke senevi h.l mukavele 30,w» lira Iradll denize nazır n partıman. Bozkurt Emlâk. Telefon-83532. 730 —
90.000 LİRA — Lâleli tramvaya bir dakika dörder odalı "700 lira serıcVİ iradlı S katlı npartrman Taksim Ab-diilhnk Hâmil caddesi Bozkurt Emlâk, Telefon: 83532. 237 —
IOS.ÖOO LİRA — B’ayezil altışar oda 11000 lira iradlı 6 katlı Hik» apnrtınıan Taksim Abdülhak Hâmil Vilddesl No, 23, Telefon: B3W2. 738 -
BEYAZIT — Mercan Funlp.ii.ı caddesi İstanbul Üniversitesi. Serasker knpısı karşısında Yeşil Bursa Lokantası tam koıifoıü ve telefonu ile »Tel. Îİ8I5» arvrcn âatılıkln. Müra-caat: Karsköy. Ye«U BııtM Bürekglsl'. Suni: 72 - 16 ya kr-dtır, Ü73 —
ACELE YAZIHANE ARANIYOR — Eminönü. Bahçclcıpı, Sultanhamam civarında 1 - 2 od.ılı devren Veya bös odaya ihtiyaç VM. Müracaat: Bahçe-kapı Tahir Han 9 - 10 Tetelnn 2592».
61i —
175.000 LIRA — Lâleli altışar odalı kalorifer tam konfor denize hâkim 17.000 lira gelirli 6 katlı spor t ımaıı. Bozkut Emlâk. Telefon: 83532. ________________________________7,79—
stOOâ LİRA — Lâleli dörder odlilı S katlı İki katı bu» cazip aparlıman. Taksim Abdülhak Hâmil caddesi No.
23. Bozkurt Emlâk Telefon: B353Z.
İYİ VAZİYETTE — İH» modeli Chevrolet kamyon acele satılıktır. MUı.n-.Uıf 7 el: 22Ö0T KopriilU han No 5t Sirkeci. ®67 1
140 —
65.000 LİRA — Lâleli dörder odalı 7.000 lira İradlı 5 kaili sevimli apartı-man. Taksim Abdlllhak Hâmil caddesi No. 23 Bozkurt Emlâk. Telefon: 83532. 741 —
SATILIK KIYMETLİ EŞYA — 1 yatak od w komple. 2 yemek odası takımı. 3 Astragan palto Arzu edenler Şişlide Tokaİ oğlu sekak Şifa hnatanecl karşuıında 30 No. Iı Şlk a-partıman 1 No. dairesine cumarlest, pazar «ünü müracaat. Döl — î
80.000 LİRA — Lâleli asfalt cadde beşer odılı 7500 lira gelirli 5 katlı değerli bir apartrman Taksim Abdülhak Kâmil caddesi No 2S. Bozkurt Emlâk. Telefon: 83532 742 —
ELİNİZDE BULUUNAN TIBBİ Â-LET - KİTAP ECZA VE İLÂCI -Uygun Hallerle sırrım. Eürmck ve görüşmek İçin posta X. 543 İstanbul mektupla müracaat 629
152.300 LİRA — Lâleli üçer dörder odalı hol 19.000 Hra senevi gelirli 12 katlı muhteşem .ınnrlırnan. Bozkurt Emlâk. 743 —
İKİ ADET KABAMBUL - Çok temiz. bıllrdo masası ve biı adet mutfak kurması «dört gözlü fırınlı» satılıktır Beşiktaş Deniz Köşkü sahibine müracaat. 63
ACELE SATILIK BİTİŞİK ARSALAR — 7 M. cephe ) S.'i M. derinlik
19 000 ve 6.40 M. cephe İP.5 derinlik 8 000. Cihangirde deniz görür. Saat
20 den Sonra Tel 43590 posta Kt. 1271
Galata, 747 —2
HSUSİDEN TAKSİYE ÇEVRİLMİŞ - Küçük Arfo snailı Bnılk marka taksi acele sarılıktır. Arsa ile de trampa edilir. Deşikte# Deniz köşkü sahihine müracâat 638
LINCOLN - ZEPHİR — Mvlöt yeni Gayet mükemmel vaziyette, allı kişilik otomobil satılıktır. Sabahları görülebilir. Nişantaşı Sair Nıgâr Sok. 37 Tel. B123Z 633 —1
SATILIK «U3U5Î OTOMOBİL — Dört kapılı leraız kullanılmış. Tedl-yaita kolaylık gösterilir. Müracaat Lâleli Koca Ragıp Pllga caddesi Arao-bük aparlıman No 26 kat 3
615 - 1
İNŞAAT YAPTIRACAK t. ARA — İnşaat, tamirat, tadilât projeleri çabuk. ehven çizilir, ruhsat »üraltc çıkarılır. Teminatlı inşaat yapılır. Çem-berlltaş turşucusu, yanında inşaat bürosu. 745 — 2
ŞEHİR İÇİNDE — İmarca inşaata müsaadeli ‘mlıfrez arsalar alıyoruz. Çcmbcrlltaş turşucusu yanında İnşaat ve Emlâk bürosu. 740 — 2
ÇOK UCUZ FİATLE SATILIK EMLÂK — İstınyç çarşısına çok yakın bir mevkide betonarme bir kat özerinde dört oda bir hol mutlak banyo ve ayrıca kırk hayvanlık Mı asri kl-glr nlıır üstü samanlık iki dönikrp sebze hastanı içinde dönme dolap ve havuzu Üe acele satılıktır. Müracaat: DivanyolU İnan Emlâk bürosu No. 08 Rıza Beceren. »44 — 2
80 - 09 - GENİŞLİK 120 SANTİM BOY BİR BUÇUK TON AĞIRLIK MİLLER MARKA BİR ADED PARA KASASI — Çalışır vaziyette bir adet Saforaf makinesi acele satılıktır. Adres: Suİt»nhnman. Hamd bey Geçidi No (39. TL. 21021 603 —
YALNIZ BİR BAY — Mobilyalı ve ya boş bir oda atamakladır. Taksim. Tarlabaşı, Eminönü taraflarından tercih edilir. Aksımda «Sami» rümuzu-na yazılması. 729 — 1
SATILIK VE KİRALIK AVRUPA BİLARDOSU — Mürocaaf Çıırşıkupı tramvay durağı kargısında, Türkistan kıraathanesi No. 69'3 İstanbul. Telefon: 24630. « 700 — 2
BATİLİK KOMPRESÖR — üzerinde 1.5 beygir kuvvetinde motörle yeni vaziyetle bir Amerikan kompresörü Milliktir. Unkapanı Sal Ih paşa caddesi N« İL e müracaat. 704 — 1
UCUZ PİYANO — Gaveau marka küçUk konsol piyano. Müracaat: Pazardan başka Matbaacı Osmanbcy sok No. İ; Osmanbey. 703 — 1
KİRALIK APARTIMAN V« SATILIK EŞYA — 3 odalı İçindeki fevkalâde gyn ve radyo muşamma satılıktır. Eşyalar İsteyenlere ayrı satılabilir. Beşiktaş Yıldız caddesi M nu-ma-rolt aparlıman. 2 No, yo her gün 10 dan 13 e kadar müracaat 728 — 4,
LİSANINI İLERLETMEK İSTEYEN — Bir talebe. Frnnsızcaya vakır bir aile yanında pansiyoner kalmak İstemektedir. isteklilerin 26012 re telefon etmeleri. 727 — I
ACELE SATILIK ARSA — Üsküdar Selimiye Karlık bayırında denize nazır fevkalâde manzaralı içinde kuyusu bulunan 380 metre karelik bir arsa acele satılıktır. MürscaaV Üsküdar .ilısanlye Nanlazl» sokak No 2ü.
YEPYENİ VE FAAL VAZİYETTE — Orijinal karoserin küçllk Renauld marka servis kamyoneti tasfiye dolayısıyla satılıktır, Müracaat: Galata Bankalar cad.. No. 75 Tel: 44333.
702 — 1
ACELE SATILIK — Çalışır vaziyette *7 model 50 muayenesi yapılımı Silroen. gene 50 muycnesl yapılmış Flüt otomobili 38*te liraya Adrcıı Ol-manbey Samanyolu sok. No. 3 Salih Aklan. 701 _ ]
SATILIK OTOMOBİL — Piyasada en çök befietıllen markalar. Taksi ve lıuiju ö ço₺i yeni vaziyette acele satılıktır Müracaat p K. 1726 Galata.
723 — 1
KADIKÖY EMLÂKİN SAYANI TAVSİYE BÜYÜK İPOTEK İSLERİ V» SATIŞLARI - AlİH'oI civarında 1 daire mkiO IratH oparbman 6&on« liraya ve. 45 W; 36.000. 75.000 liraya dölguıs Iratlı apar'imnn.ıiır Kadıköy Ernfâlt, AHıvof 135 Kadıköy
552 — .1
SATILIK APARTIMAN - ÜÇ ItOtIn Üç daireli, feralı çok azgının yeni partıman satılıktır. Kadmöv' Cevizlik | durağı İleri »okak No 36 ört kaöS müracaat. 576
SATILIK EV VE ARSA — K*İ0mH koyunda RUştiiye sokak denize nazif ve çok yalcın bir ev ve ayrıca B50 metre karelik bir arsa satılıktır. Müracaat: Sahil gazinosu karş-aı Şükran Ap. No. Ş. Tel: 27SSO. 112 —
KALORİFER VE ASA7J5ÖHLÛ — I İç içe ve tek odalarla 250 metre karo »alom On oda yapılabilir kiralıktır. 1 Galata Veli Alemdar lıan 7tt — İS
KİRALIK YAZIHANELER — Sultan lınmumıtıda kain yeni bir ilanda. Tel 22540. 709 — 2
SATILIK ARSA — Nlşantaaında Vııll Konağı enddesinde 8 metreden tuzla cephesi olan 167 M» önü açık arkam ferah 5 katlı aparlıman inşasına müsandell sahibinin ■elile sanlıktır. Tclüfön 22809 076 — t
ACELE SATILIK fdATBAA — Ga-lalunln U'lek mevkiinde 151er vaziyette. Makinesi 32 y 42 Vlktoıj.a pedalı. 27X35 otomotik orab.ıb pedal. 16 balta bıçağı bil Omum ıctt-rrııatı ile
CİHANCtR — Alçaldım sokak •ıTcklşe yokuşu» 2 No; iı kihcbaşında ber oda ila ıı Adalar ve Boğazı görür 4 katlı konforlu ■•rjıorlmun boş qlâ-lıak satıllitlir. Her filin 14 - -16 arasır.-jd.ı yerinde görülebilir. Görüşmek
İçin taO. Telefon. 631 ~ İl
SATILIK EV Kadıköy Hünkâr İmamı Şamfıstık sokak No. 25. Nakil vasıtalarına çok yakın İÇ Ve dış boyalı, ınuıarnba döşeli, dört odalı ınvyva bahçeli ev uygun fiatle bos teslim satılıktır. İçin, ':1lere miira-eaat. 7o7 —
| CİHANGİRİN J"r İYİ YERİNDE-Denişe nflklm cımhe ıo derinlik 22 i İki yüz metre murabba! Irrnıla alâkası olmayan ars> ınlılıkl.r Tallpie-
I Hn 42396 va telefon. 503-2
Sirkeci. Ankara caddes' Nr>. «3 Halk j MüeelIitıı.ımMi.ıe müracaat I
SATILIK APARTIMAN - Tozkoparan Pera Palaa arkası. Mı-zarlık sokak No. 34 bej kat bir bodrum, beş. daire. Her dairede 11:1 oda. mutfak, helâ. su, elektrik. Müracaat cihıinBlır Kumrulu So No. 4 Galip 603
KİRALIK 7 ODALI DAİRT — Şişil. Bornontl. Silâhşor caddesi fi numaralı apartınianOa üç odalı, aydınlık, havadar, konforlu bir daire tercihan çocuksug niteye Ifiralanacnkiır. Bir soba ile ısıtılabtllr. 24 saat Kuyu vardır. 1 «asımdan sonra htr saat o zamana Itaduc 12 - Ifl aran görülebilir.
643
SATILIK BOŞ HANE — 8500 liraya. Altı oda, VMİ: bahçe ve meyvah Boğaziçi istinye Değirmen sokale No 7. Görmek ,içln 31 No. ya mÜracat.
705 - I
BEYOÛLUNDA * KATLİ SATILIK BOŞ BİNA — Mis ve Saksı sokakları köşebaşı 1 No.lı alımda dükkânları olan reni yapılmış iyi irailı biuo »atılık-ur. «Doktor, terzi ve ticarethaneye elverişlidir • 1549—1
BEYOĞLU. İSTANBUL — Cihetle rinde % 8 — 13 gelirli apariiman-
lar. hanlar suiılılt’tr. Noksan inşaatlara paraca yardım yapılır. Taksim ı meydanı Emlâk han Nö. 4. Tel, R2817 653 —
Fransız hükümeti, A$a Harun oğlu Ali Hana Leglor d'hon-neur nişanını vermiştir. Yukarı kİ klişede Fransız üniformasıtugiymlş Ali Han İle zevcesi Rita Hayvorth nişan takma merasiminden sonra Fransız general Catroux ile görüşürken görülüyorlar.
KİRALIK VEYA DEVREN SATILIK MALÂTMANE — Dört Oda, bir hol. ■tı, etektrıb vc Iclelonıı vardır. Mü-rueaal: 1‘alı.tıık.ıls Uzunçnrsı Erry;l-yel Han No. 36. ., a5i — 2
SATILIK APARTIMAN — Lâlelide >cş daireden İkisi boş tezlim 20 odalı 5IÖ0 gelirli on bin bankaya İpotekli, manzaralı Lâleli Emlâkcl Funda Tel 33953. 690 — 1
SATILIK EV — Beyoğlu. Kalyoncu-Itulluk, 3 oda. 2 sofa, geni» mutfak vc teras, yeni bina Müracaat: Kara-köy Pala» karşısı No. Bfi 682 — 1
BULUNMAZ BtR FIRSAT — Silil tramvay durağına bir dakika dört lat aparlıman yapılabilir AlM Milliktir. Taliplerin sahihi 4231'5 ys telefon- 683 — 4
DÖRT ODALI BİR VİLLÂ - 110 II-cldlyektfy çarsın »asap Mciımet. «85 —
YELDEĞIRMENt — Tnsl Bayıp sokak No. 30 üç katlı kârgiı apartırmın Katılıktır. Ayda tc yüz lire gelirlidir Göfmelk lEtiyenler 14 ten 17 ye kadar yanındaki İnşaata müracaat. 587 ■ 4
AYA3PAŞADA KIRALIK KALORİFERLİ — Bütün konfoıu haiz 4 o-da. hul. Taksime bir dakika Müracaat; Taksim Ankara bakkaliyesi yanında İnşaat Pazarı No B telefon : 42818. 663
KÛCÛKYAI.IDA SATILIK KELEPİR ABSA — eVsiaiı, üzerinde, ideal-tepeye yskın 815 M2. Denire ve istasyona da yakındır ucuz verilecek Tclf: 29203. 635
KİRALIK - SATILIK DEPOLAR -Fabrikalar mıntıkası Kurtuluş Rum mezarlığı civarında elektrik, gaz. su bulunan küçük büyük emprime, çlko-lala ve her imalâthaneyi uvgun depolar Kiralıktır. Süreyya Ecsöz 83106
SATILIK KÖŞK - Göztepe Tanzimat sakak 3S» No. i. Ikı duıpe hallinle on odalı ntao mılııemllâı İki dün (imden fazla bağlı çamlı meyvalı batı-

SATILIK DÖRT KATLİ APARTI-mah — Aksaray Ycjlltulumba aoknk 13/1 nezareti kâmilesi olan güzel bn yerde yeni mükemmel konforlu satılıktır. En üst k.ı'o sahnhlnrı rnüru. caut. 642
KREDİ İLE 3AT.LAN ARSALAR -Tarlabaşı Klrcçhnne 7 (ephe 17 derinlik 4000. NJyaı-.tas Amerikan Hastanesi sırasında 14 cepheli metresi dil liradan. Tel: 83106. 017 — 3
TAKSİM MEYDANINDA — Cihangirde. cadde üzerlerinde 4 - 9 odalı parke, kalorifer asansörlü katlar satılıktır. Taksim meydanı Emlâk han. No'. 4. Tel. 82817. 659 — 1
X0 METRE CEPHELİ - 1178 metlb aıı;a içerisinde meyve bahçeli, kın-yuhl, havagazlı» elektrikli ıkı adet lilijgıp ev acele, satılıktır Nişantaşı İpek Filim stüdyosu arKasmdo Akktr-manii sokak 6 No da t.ofçah Halil ailesine müracaat 655 — 1
TAKSİM BOŞ DÜKKANLI SATILIK APARTIMAN — Ftrldlyc cad(1»-«I 14 No. İl ve avda 3» T.L. Iruttı yeni yapılmış aparlıman luılılıktır. »İd tene vergiden muaflir» 650 - T
KADIKÖYDE — İki t[9İrjç|^ Oh’ kjtl boş aparlıman 17500. Bo-ıtancıd" ke-lOjilr. Îk>5 bahçeli villân ve K.ıdı-köy yakasında keİepîr evler, npartı-maıılur. Kadıköy Emlâk Altı--Ol 135.
ast
CA&ALOĞLÜ — Cemal Nadir »o-kak 10 No, kiralıt kat. 90 meirekar» lâboratuvar ve selre gibi İşler İçli» yapılmıştır. Müracaat. Yanındaki t# No. Kemal Bey M 'tbanflina
H5S
KADIKÖY - İçinde buz kap ve kah ve değirmeni buluca,n bakkaliye dükkanı devren satıüklıe Üzerlik »o-kak No n içhıdeiuiMe «3ö — 3
SATILIK ARSA — SııT.ııl.ılım.et ca-40 İrU. olmak Üzere 427 melce nıu-rabbaı arsa satılıktır Teleloü İ2469. Müracaat’ Mahmutpaşa Hacınüpuk camii karşısı Mehmet Paşa lıan No. 5, 665 - «
ORTAOKUL ve LİSE TALEBELERİNE — İngilizce rebiı. geometri dersleri Verilir. Evlere glolllr. Ak’^sm gazetesinde H Çerim rümuzunn mektup I» müracaat «7D —
ALMANCA DERSLER - Öğretmen t.ıral.nrian vcrllmcktcah. Üniversite talebelere, ftiühehdislete. doktorlara mesleğe göre der» vapaı ve icrclırtie eder Mektupla Aksımda Mau P S. rümuzu no, IİHI - l
ÜC BİN LİRA İLE - Bir Itriyat imâHlhaııcilne arl.ık armnyof. Daha fuzla tafsilât İstanbul post:, kutusu 23İL T00 — I
MEKTUPLARINIZ» ALDIRINIZ gönlermiş liaf» narılertmırneo Ortak — S. İ — Beeorikli — Fabrika - remlzlik — B B
Anadolu — Mercan — Is Arta — Kolalll — Ş. Fran P. S namlarına gelen meatuplar* ma rchanehlrden aldırmaları rica Olunur
Göz Miitehossrs-
□r-Cemil Görür
Cağaluğlu Oîuruosmanıye caddesi Ata» Apartıınaoı Pazardan DaşKa Der gun saat 14 ten 17 ye kadar reieruo: «tosu
ACELE SATILIK APARTIMAN — Üsküdar Fıstıkajacı Kcrplçhnnc sok. No. İB. İki dairelidir. Elektrik, SU. havagazı, hamam, bodrum ve bahçesi var. Denizi görür ipotekli, boş olarak tullm. F 20.000 lira. Müracaat: Tel. 64.İ10. 722 — 3
KtRALIK KAT — Fevkalâde manzaralı. şömineli, tramvaya yakın bir kat İyi bir şileye kiraya verilecektir. Beşiktaş Serencebey Çltlenblk sokak No. 20._________________________721 — 2
SATILIK EV - Fatih Sarıgüzelde, boş leallm edilecek 3 kat üzerinde 5 odalı, bahçeli krtglr ev isliliktir. Ca-ftiitoglu. Servin Mescit sok No. 24 e müracaat. Tel; 20ÎC8. 720 — 1
—-------—---------------%
25 lira doğuran iki buçuk liralık
SERİ A 43 - No: 312469
( Yukarıda numaralan neşrdilen altıncı 2.5 liralık GALATA'da sarfedllmlştlr. Bu
l parayı bulan okuyucumuz bugünkü AKŞAM gazetesi ile birlikte 9 Kasım Per-ı1 şembe günü saat 17 ye kadar idaremize getârild,iğl takdirde kendisine
25 lira verilecektir.
ı *
I İkramiyen 2,5 liralıklar şehrin muhtelif semtlerinde peyderpey harcanarak ı numaralan AKŞAM'da ilân edilecektir.
*
Henüz piyasada dolaşan ikramiyeli 2| liralıklar
Seri A 43 — No. 131153 müddeti 2 Kasım Perşembe günü bitiyor.
/ Seri A 43 — No. 329306 • 4 » Cumartesi » »
Seri A 36 — No. 200795 » 0 » Pazartesi » » lt
1 Seri A 43 — No. 100417 > 7 > Salı » »

FETHİ ERDEN
LfiBORATUVARI
ıBaKtenyuiujiK aıyuiunm ve Kimyevi uuuuier yapılır Beyoğlu Taksime giderken Meşeli sunağı Ferah Apartımanı. Tel 40S34
Vahşî hayvan nıürebblsl Jack Rex yukarıdaki klişede görüldüğü gibi aslan He güreşmektedir. b« aslan tekin blx canavar değildir. Şimdiye kadar iki mtlrebblslnl yaralamıştır.
30 Ekim 1950
AKŞAM
Sahile 7
IIER AKŞAM BİR HİKÂYE
Anne ile ta J
Naşit, eski konağın tokmağını çalarken, kalbi hızlı hızlı çarpıyordu. Heyecanı çok derindi. Elinde kırmızı güllerden yapılmış bir buket tutuyordu. Her zamanki gibi şık ve »arif giyinmiş, kravatının ortasına inci iğnesini, ceketinin yakasına da kırmızı bir gül takmıştı.
Kendisine kapıyı açan uşağa kartını verdi. Uşak kendisini pencereleri, boy ipekli kaim perdelerle örtülü, duvarlarına meşhur ressamların elinden çıkmış tablolar asılı, az aydınlatılmış büyük salona aldı. Az sonra uşak geri dönerek:
— Hanımefendi sizi bekliyor, haberini getirdi.
Naşlt. elinde gül buketi, uşağı takip ettL
İran halıları, eski saray eş-yaslle döşeli, perdeleri pembe atlastan yapılı bir odaya götürüldü. Uşak kapıyı açtıktan lonra geri çekildi. Odanın ortasında hâTlkûlâde güzel bir kadın duruyordu. Naşit, kalbi tünmez bir sevgi ile dolu, genç kadına doğru ilerledi. Elindeki gül buketini takdim ettikten sonra genç kadını kollan rfh-sına almak istedi- Fakat genç kadın gülümslyerek bir adım geri çekildi, ve gül buketini şöminenin üzerinde duran Çin vazosu İçine koyduktan sonra geri döndü ve tatlı bir sesle;
— Naşlt dedi, seni mühim bit; mesele hakkında görüşmek için davet ettim,
— Emret Nlhallm! Senin yanında bulunmak, tatlı sesini duymak benim için o kadar büyük bir saadet ki-..
— oturama Naşlt!
Nihal, oturduktan sonra Naşlt te karşısında bir koltuğa o-lurdu:
— Seni dinliyorum meleğim! Emrin nedir?
Nihal, mahzun mahzun gülümsedi.
— Mazimizi sana hatırlatma-. Ra bilmem, lüzum var mı Naşlt? İkimiz tatlı olduğu kadar günahkâr bir aşk macerasını beraber yaşıyoruz, şeran ve kanunen İsmini, servetini bana vermiş olan erkeğe, yani kocama alt olduğum halde kalbim yalnız senin aşkınla çarpıyor, vücudum yalnız senin buselerinin hararetiyle titriyordu. Kocam bir sabah şakağına sıkılmış bir kurşunla odasında ölü bulundu. Herkes intiharını sinir hastalığına atfetti. Yalnız sen He ben intiharının hakikî sebebini biliyoruz. Kocam, bir akşam tiyatrodan dönüşte beni kollarının arasında görünce sesini çıkarmadan odasına çekildi ve beynine bir kurşun sıkarak intihar etti.
Naşit. genç kadının, aşk ma-ceralanmn bu feci anım hatırlatan sözleri karşısında bir şey söyleyemiyerek başını önüne eğdi.
— Seni muahaze ve İtham etmiyorum Naşlt! İkimiz de suçlu ve günahkârız. Belki ben senden daha fazla suçluyum-dur. Fakat sent o kadar seviyordum ve hâlen de o kadar çok «evlyorum ki. kocamın bu feci akıbeti, serbes görüşmemize mâni olan engeli ortadan kaldırdığı İçin bende hiç bir vicdan azabı bırakmadı. Aradan uzun yıllar geçti. Sen bir aile dostu sı faille serbesçe eve girip çıkıyorsun.Komşuların dedikodularına alo irmiyorum. Fakat son zamanlarda kızım Ne-rimanm m&nalı ve istİfhamkâr bakışları altında kendimi knt mücrim hissediyorum.
— Nerlmanın mı dedin?
— Evet kızım Nerlmanın. Dönkü yumurcak bugün büyük bir faz oldu. Hatırlarsın sen çına bebek oyuncak ve çikolata getirdikçe ne kadar sevinir, kollarının »tasına oiıi«, dizlerinin Üstünde oturur, seni sevip ok-şardı. Fakat şimdi büyüdü vtı son zamanlarda karakteri değişmeğe başladı. Mahzun ve haşin oldu. Seninle ytne aşıcımıza dalmış bulunduğumuz İçin Nerimanda vukubulan bu değişikliğin farkına varamadık. Nihayet diin Nerimanın sırrını nrıfta vuran bir mektubu geçti. Bu mektubu da hitaben yazmıştı:
— Bana mı ?
— Evet sana Naşlt!
— Mektupta ar var?
— Onu okuyunca müthiş şeyler öjr.-ndlm: Neriman seni seviyor !
— Neler söylüyorsun Nihal?
— Acı hakikati Naşit! Simdi-bu bu evde seni ane kız sevi-! jor'ari Ne feci ■ değil iri? j
Mp-II l”*-rlİD etlerini ».uçları İçine altfr. ;
— Ellerin ateş gibi yanıyor! Her halde meseleyi izam ediyorsun Nihal I Daha doğrusu mübalâğa ediyorsun.
— Maalesef hakikati söylüyorum. Bu acı realite bana yıldırım gibi çarptı. Bir an kendimi feda oderek seni Neriman -ia evlendirmeği düşündüm. Fakat seni sevmekten asla vazge-çemlyeceğlml anladım. Nerl-manlu İzdivacın feci bir şey o-iacak. Onun İçin fazımı buradan uzaklaştırmağı düşündüm.
— Nerlmanı mı uzaklaştıracaksın?
— Evet seni yalnız kendime hasretmek için biricik kızımı İzmir'e göndermeğe karar verdim. Kocamın kardeşi orada doktordur. Evlidir, fakat çocuğu yoktun Kendisine Nerlmanı hava tebdili Içta yanına gönder mek İstediğimi yazdım. Memnuniyetle kabul edeceğini bildirdi. Görüyorsun ya senin aşkın benim nazarımda her şeyden. hattâ evlât sevgisinden de üstündür Naşlt!
Nihai, bunlan söyledikten sonra gözlerini, ftşıkının gözleri içine dikerek:
— Seni ve aşkını yâlnız kendime hasretmek İçin kızımı kendi elimle öl dürebilir im de. Her halde Nerlmanın buradan, senden ve benden uzak bLr yere gitmesi kendi lehinde olacak!
Nihal, bu sözleri hcnü2 bitirmişti kİ kapının arkasında bir silâh sesi İşitildi. Nihal ile Naşlt, sapsan kesildiler. Naşit, koşarak kapıyı açtı, eşikte sarışın bir kız, kanlar içinde yerde yatıyordu.
Nihal, harap ve perişan:
— Eyvah kızım Neriman kendini vurdu. Yavrum ne oldu sana diye soruyor ve feryadü figan ediyordu.
Yarak kız, yavaş yavaş sönen güzel yeşil gözlerini meyus ve perişan, kendisin! yerden kaldırmak isteyen Naşldln gözleri içine meftuniyetle dikerek:
— Anne, konuştuklarınızın hepsini işittim. Artık yaşamak bana haram oldu, sözleri!e ruhunu teslim etti.
Çeviren: A. HİLÂLİ
BULMACA]
iki
Soldan uCa: 1 - KaraSÜ/iln arka-«UkUrmdan. 3 — Rlr hatv« yürüyen. 3 — Pard» kanarı Crmnlin başı. ( — Kabalık. 0 — Hem limanda bulunur hrm inşaatta kurulur, fl — Tabii bir tatlı - Temi alfunu drtll. 1 — Saha -Taydah haşarattan. 8 — Yaralayan -G0x»l sanat, » — Beygir - Dua «den. 10 — Bakır kaplara kaplama yapan.
Yukarıdan ayatıya: I — D(h.tabanın arkadaşı. 1 — Naz v« laVır • Çlfi Itb-!• yam«|l, 3 — Kem)* vasıtaları, « — Bir cin» boyalı kap - Onl«m, S — kinde rakı var - Can çıkmayınca bu çıkntaa. • — Bir çalın - Tersi İstir -Tok dejll. 1 — Meklteden dbnen -Mutavassıt. 8 — Tosun analarının ikanı et (Ahi.
GECEN BULMACANIN HALLİ
Soldan uta: I — MOtebald, 2 -Alicenap. 5 — Kümes. Rl. * — i#. Libas. S — NıK Naka. A — Eair. Lup. 7 — Gıcık, u. B — ly«. Aka/. ı» -Basarako, 10 — |k«alı.
Yu karıdan aşağıya: 1 — Maklneırıbt. î — Ülütısıysk. J — Tim. Klcese. 4 — Ecel, Rı, As. B — Besin. K.ırn. fl — An, Bal, Kah. 7 — KaF-sRıılak. t — Iptaapıjuk.
CAFER FAHRİ DÎKMEN’in
Eserlerinden
elime sana

Krş
M i 50 i 50
Yeni arıcılık
Av ve salon köpekleri Savaş ve polis köpeği Favukçulukta tnuvaf rafaycMn «ırrı Nasıl tavukçuluk yapınalı?
Yavuklulukla nasıl kazanılır?
tavukları yumurtlatmak için ne yedirmeli 'HrY
kavuk iıasıa'ıklan Kanarva
Kıla acılardan ırnınu

(5
150
Pamuk fabrikaları
ihtiyacı karşılayamıyor
Pamuktan iyi para kazanan köylü, hesapsız harcıyor ve sonra faizle para tedariki hususunda faaliyete geçiyor


Bir iplik fabrikasından görünüş
Ael ana (Hususî muhabirimizden) — On sene evveline nazaran hayli genlşliyen ve güzelleşen Adananın, niçin bu kadar süratle büyüdüğünü, muazzam binalarla göz almağa baş ladığını araştıracak olursak-karşımıza mutlaka pamuk çıkacaktır. Brezilya, Hindistan. Belçika Kongosunda elmas; Seylân. Meksika ve Japon kıyılarında inci ve Çinde pirinç ne 1-sa Adaııada. daha doğrusu Çu-kurovada da pamuk odur. Nil. nasıl Mısırı ihya etmekte İse, Seyhan da bu ovaya altın halinde akmaktadır. O kadar kl-Adana, Mersin, Ceyhan ve Tar-susta bulunan fabrikalar artık pamuk kabul edemez hale gelmiş bulunuyorlar. Cifçl ve tüccar mahsulü gırgırlatmak için sıra beklemektedirler. Mevcut fabrikaların, İş sahiplerine cevap veremez durumda, bulunma lorından, bugün, Çukutovada yeni fabrikalar kurulmasına ihtiyaç hâsıl olduğu anlaşılıyor.
Her gün biraz daha makineleşen ve modern tekniğin ne gibi kolaylıklar sağladığını daha iyi anlamağa çalışan çlfçllt-r. bu sene .pamuğu geçen yıllardan çok daha ucuza mal edebilmişlerdir, İyi bir talih eseri o-Iarak da Çukurova- şimdiye kadar görülmemiş derecede pamuk satmaktadtr.
Adanada şöyle bir dolaşmak, pamuğun bolluğu ve köylünün ne kazandığı hakkında İnsana kâfi bilgiyi verebiliyor. Şehir günün her saatinde çlfçllerle
dolup boşalıyor. On sene evvel ayağına bir kundura alamıyan köylii bu defa otomobil acenta-larında dolaşıyor. Memlekette nelerin olup bittiğini daha çabuk öğrenmek için evini radyo-suz bırakmıyor. Şehirli gibi giyinmek. şehirli gibi yaşamak 1-çln her şeyi öğrenmeğe çalışıyor. Sıcak yaz günlerinde kızgın güneşin altında tarlası ile meşgul olan çlfçlyl bugün neşe ile bir bara veya bir içkili gazinoya girerken görüyorsunuz. Mağaza ve dükkânlar onlarla dolup taşıyor. Otobüs ve trenler durmaksızın şehirlerden köylere, köylerden şehirlere İnsan taşıyor, O kadar canlılık kİ, insan iftihar ediyor.
Fakat şunu da İlâve edelim kİ, köylü, asla parasının kıymetini bilmiyor. Âdeta ellndeklni bir mirasyedi gibi sarfedivor. Tabiî ekim izlmaiır geldiğinde de müthiş bir sıkıntı çekiyor. Faizle elde edilen para köylü 1-çin mühim bir zarar oluyor. Aldığı paraya yüzde 20 ye kadar faiz verdikten başka borcunu ilk elde edecoğl mahsul tle ödemeyi tekeffül ediyor. Borç veren ayrıca mahsulden ve flütlerin yükselmesinden istifade ediyor- böylece alacaklı bire bir kazanmış oluyor.
Fakat ne olursa olsun. Ada-na’nın günden güne İnkişaf etmesinin bizzat AdanalInın bile hayretini uyandırdığını söyllye-blllrlz.
Sadi KURTULUŞ
Ingiltere kömür istihsalini bir milyon ton arttırıyor
Yeni gemi inşası işine elli beş, tarıma da seksen milyon sterlin ayrıldı
Son yıllar zarfında İngiltere-da kömür endüstrisine yatırılan sermayenin eh mühim kısmı, yeni makineler mubayaasına hasredilmiştir. Maden İşletmelerinin makineleştirilmesin e ve eski teçhizatın yenilenmesine girişilmiştir. Aynı zamanda, topyekün verimi muazzam ölçüde arttıracak yeni lıışaat projeleri de ele alınmşıtır.
Bu nıeyanda, Rotherhaın yakınlarında, yıllık istihsali 1 milyon ton fazlalaştırması beklenilen yeni İşletmeler açılmasına başlanılmıştır. Proje 4 milyon sterline inal olacaktır. Hâlen kömiir endüstrisinin topyekün . İstihsali yılda takriben 220 mü-•yon tondur.
I Bundan başka Cardlft civarında, Nantganv'da da yeni o-caklar açılmaktadır. Güney Gal havzasının Güneye doğru uzanan bu damarından takriben 175 milyon ton kömür elde edileceği anlaşılmakladır. Bu me-yunda baz» eski ocaklar da yeniden açılmaktadır. Biitün bu havza tamamüe geliştirilince,' yılda 750,000 ton kömür istihsal edilecek olup bunun aynı tempo İle 206 yıl süreceği hesaplanmıştır,
IYenl raylar inşa»
Büyük Britanya'da her şeye tercihen, dolar tasarrufu sağlayan büyük İhracat endüstrilerine sermaye yatırılmakla bera-
ber. ekonomik gelişme ve kalkınmada ikinci plânda olan diğer endüstrilerin ihtiyaçtan da göz önünde tutulmaktadır. Meseli! bu yıl nakliyat ve muhaberata topyekün envestlsmanın takriben % 15 I veya 320 milyon kadar sermaye yatırılacaktır. Ayrıca yeni gemiler İnşası ve eski gemilerin tamirine 55 milyon sterlin ayrılmıştır.
Tarıma yalınlan sermaye 80 milyon Bterlln tutarında olacaktır. Memleketin her tarafında takriben 65 kadar yeni elektrik fabrikası ve büyük muhavvile merkezi İnşasına girişilmiştir. Kuzey tskoçya hidroelektrik kurulunun tahakkukuna giriştiği projeye de 100 milyon sterlin ayrılmıştır.
Bu rakamlardan endüstri ve tarımın bütün şubelerinde müstahsil sermaye yatırdığına verilen önem açıkça anlaşılmaktadır. Bugün Büyük BriLanyanın topyekün env esilsin anının ancak dörtle biri iskân faaliyetlerine ve sosyal servislere gitmektedir. Harbden evvel bu nispet üçte bir idi.
İngiliz envestlsman programının ana gayesi kısaca şudur: Büyük Britanya'nın endüstri potansiyelini ve dolayulle kud-ertlnl arttırmak ve ihracat kabiliyetini yükseltip, dünyanuı maruz bulunduğu dolar buhranını hafifletmek.
Kadınların arasına girmiş
Tabancasını ateş ederek bir çocuğu ■ vurmuş!
Edirne 28 — Edirnenln Da-yakadın köyünde yapılan bir nişanda aynı köylü Mehmet Bakırcı adında id şahıs İçtiği fazla, rakının tcslrile kendisini kaybederek kadınların arasına girmiş ve yanında taşıdığı tabancasını çekerek rastgele ateş etmeğe başlamıştır.
Çıkan kurşunlardan birisi Hüseyin çavuşun 3 yaşındaki erkek çocuğuna isabet ederek ağır yaralanmasına sebebol-muştur. Hastaneye kaldırılan yavru kurtulamıyarak ölmüş ve Mehmet Bakırcı da adllyeye teslim edilmiştir.
Edirnede hırsızlık
Edirne (Hususi) — Saraçlar caddesinde 162 numaralı kuyumcu Garbis Kayanın dükkânına arka duvarı delmek suretlle giren hırsızlar beşibiryerde altın ve kolyelerle 6 adet kol saatini çalarak kaçtıkları anlaşılmıştır, tşe el koyan zabıta tahkikata devam etmektedir. Hırsızların Yunan latana kaçtıkları öğrenilmiştir-
Çapa öğretmen okulları
(Baş tarafı 3 üncü «abifedel cak, Bakanlığın İsteğiyle aynı zamanda bir pedagoji lâboratu-varı vazifesini de görecektir. Bu rada memleketin muhtelif maarif meseleleri enstitünün İçinde ve dışında yapılacak denemeler, anketler, tetkikler ve fikir teatileriyle İncelenip neticelere bağlanacak ve pedagoji mûta'ları halinde Millî Eğitim Bakanlığına teklif edilecektir. Bu arada bilhassa İmtihan talimatnameleri- müfredat programlan, yeni disiplin anlayışı gibi meseleler memleket realitesine göre, burada ele alınıp İşlenecektir.»
Yeni programa göre orta o-kuiiarda ihtisas öğretmenliği kaldırılmaktadır. Bir öğretmen, aynı zamanda muhtelif dersleri birden okutacaktır. Bu sebeple enstitüdeki öğretim, bu esasa göre tanzim edilmiştir. Burada mevcut şubeler fen ve edebiyat diye İki kısma ayrılmış tır. Fen kısmından mezun bir öğretmen orta okullarda tabiiye, matematik, fizik ve kimya derslerini okutacağı gibi Türkçe öğretmeni de meselâ tarih, coğrafya ve yurt bilgisi dersleri verebilecektir, Okulun lâboratuvarlan ve ders salonları da bu yeni esasa göre tanzim edilmiştir, öğrencilerin nazarî bilgileri kadar pratik ve tatbiki bilgilerine de ehemmiyet verilmektedir.
Okulun en dikkate değer yeri kütüphanesidir. Vaktiyle cami olarak en nefis Kütahya çinileriyle süslenmiş olan bu yer-şimdi 30 bin cilt kitabı ihtiva eden bir fikir mabedi şekline konulmuştur. Ayrıca mükemmel bir talebe lokali de kurulmuştur.
Yeni tip okul
Orta okullara yeni bir şekil verilmektedir. Bunlar dinleme mektebi halinden çıkarılarak iş mektebi haline getirilmekledir. Sınıf ve sıra usulü de artık tarihe karışmaktadır. Sıranın yerini masa ve İskemle, sınıfın yerini de lâboratuvarlar almaktadır. Bu suretle her orta okulda üç dershane bulunacak; öğretim, her türlü ders malzemesini İhtiva eden bu dershanelerde yapılacaktır. İskemle ve masa sıralardan üçte iki daha ucuza malolmaktadır. Masa ve İskemle ve ders salonu usulü masraf- ı sız olarak her okula konferans ve müsamere salonları da kazandırmaktadır. Zira geniş ders salonlarına İskemleler konulmak suretiyle konferans salonu, masaların yan yana getirilmesiyle de müsamere sahnesi mey dana getirilmektedir. Yıllar geçtikçe talebenin daha İyi yetiştiğinden şüphe edilmemelidir.
Sadeddin GÖKÇEPINAR
Mahkeme Koridorlarında'
Karı dediğin el kiri gibidir!
Siyah baş örtüsünün uciy-le evvelâ burnunu, sonra dudaklarını ovuşturdu, kuvvetli bir Besmele çekip mırıldanarak dört tarafa üfledi, yutkunarak bizim kasketli delikanlıya sokuldu:
— Karşıda oturan şu ejderha yapılı karıyı görüyorsun ya. îyi bak da doğru söyle, karının gözlerinden korkuyor musun, korkmuyor musun?
— Baktım, teyze hanım. Şimdilik korkmuyorum amma biraz daha yaklaşırsam belki beni de korkutur. Sen korktun demek?
Dik bakışlarla kadını bir daha süzdü:
— Hnnnm... Onun ne inal olduğunu ben bilirim. Amma velâkin, öyle altmış paralık sokak şırfıntılarından korkacak kadınlardan değilim ha. Kuru gürültüye pabuç bırakmam. Evvel Allahın izniyle, onun gibi dokuz karıyı suya götürür de susuz getiririm.
— O kadınla aranızda bir şev mi geçti?
Başını saihyarak müte-hayyirane kaşlarım kaldırdı:
— Bizim işlerden haberin yok mu. efendi oğlum? Sürtük karının bana ettiklerini duymadın demek? Mahalle birbirine girdi, a evlâdım.
— Zorunuz ne idi? Neden bozuştunuz?
— Dur, evvelâ söyle bakayım. senin torunun var mı?
— Benim çocuğum yok ki torunum olsun, teyze hanım. Daha evlenmedim.
Yine kaşları kalktı:
— Öyle mıh? Demek torun mürüvveti görmedin sen? Çok tatlı şeydir, efendi oğlum. Evlât meyvası tatlı olmaz mı hiç? Amma velâkin, onu bile insana çok görüyorlar. mürüvveti burnundan get iriyorlar, Beni dinle, bu işlerde çok dikkatli ol. Gelin alırken gözünü dört aç. Karı kısmına güven olmaz. Hele şimdiki zamane kızları büyücüden de beter. Sokaklarda gözlerini baygın baygın süzüp fingirdeyerek delikanlıları baştan çıkarıyorlar. ondan sonra oğlanın başına belâ kesiliyorlar. Bu sözlerimi unutma. Oğlunu evlendireceğin zaman kılı kırk varmalısın. Yoksa oğlanın başını nâre yakarsın, o-nun günahından kurtulamazsın, Gelin almak gömlek almağa benzemez. Kenarına bak, bezini al; anasına bak, kızını al. Eğer şu dâri dünyada torun mürüvveti görmek istiyorsan bu sözlerim kulağında küpe olsun.
— Peki, teyze hanım. İn-^llah evvelâ ben evlenirim, bir oğlum olur, onu evlendirirken gözümü dört açarım.
— Aferin. Benim gibi olmak İstemiyorsan büyük sözü dinle.
— Senin şikâyetin nedir,1 hanım teyze?
— Dalıa ne olsun, beyefendi oğlum?
İki eliyle mantosunun göğsünü araladı:
— Şuraya iyi bak. Torun hasretinden yanıp kavruluyor yüreğim, Allah seni i-nandırsın kî yavrucağımı görsen bayılırsın. Kırk bir buçuk maşallah, nur topu gibi bir oğlan çocuğu-
— Torunun nerede şimdi?
Çenesiyle karşıdaki kadını işaret etti:
— Nerede olacak, su ejderha kanmn pençesinin içine düştü evlâdım. Tamam bir aydanberi hasretini çekiyorum.
— O kadın kim? Senin torunun onun pençesine niçin düştü?
— Şeriatın kestiği parmak acımaz, efendi oğlum. Hâki, min hükmüne karşı gelmek bizim haddimize mi düşmüş? «Çocuk küçük olduğu İçin anasında kalacak» diye hüküm verdi, biz de leb-be'vk deyip boynumuzu büktük.
— Çocuğun anası o kadın mı?
— Yok canım. O benim dünürümdür. Olmaz olaydı. Şimdi aramızda bir şey kalmadı ya Çok şükür, ip kırıldı, oyun bitti.
— Boşanma mı oldu?
— Öyle ya. Destûrun, koşumdan boşanan kısrak gibi boşandı karı.
— O kadının kızı senin gelinindi de oğlundan boşandı öyle mi?
— Gelinler götürsün onu. Zamane kızı dedim ya. Bizim oğlanı baştan çıkardı, başına musallat oldu. Hâşâ meclisten dışarı, şıllığın biri imiş. Eşiğimizden adımını attığı gün evimizin bedi bereketi kesildi. On beş gün sonra kan benimle hırlaşmağa başladı. Altı aya varmadan kocasına da pençeyi atmağa kalktı. Gece gündüz hır gür, hır gür, derken kavgalar aldı yürüdü. Kurban olduğum Mevlâ, dokuz ay on gün sonra da nur topu gibi bir oğlan çocuğu! verdi. Yavrucak bir vaşmij doldurmadan mahkemelik • oldular, en nihayet boşandı-1 lar. Karı dediğin el kiridir. Boşarsın, gider. Benim oğlum da öyle yaptı. İnşallah yakında telini duvağını sürüyerek akı İh uslu bir gelin getireceğim eve. Gelgeldim, torunumun hasretine dayanamıyorum. Dün kalktım, evlerine gittim. Gelinim o-iacak kahbe evde yokmuş. Şı> ejderha karı kapıyı açtı ıTorunumu göremeğe gel dim. Ben evinize girmem. Çocuğu kapının önüne getiJ de bir defacık bağrıma basıp yanaklarını öpeyim» dedim. Vav efendim, zannedersin ki karının çanını istemişim. «Sen kim oluyorsun da benim kapıma gelip çocuk görmek istiyorsun?; dive-rekten üzerime yürüdü. Sokağın ortasında birbirimize girdik, saç saça, bas başa tutuştuk. En sonunda da karakolları dolaşarak hâkim kapılarma döştük-
Öbür hanımla da konuştuk. Onu da yann nakledeceğim.
Ce. Rr.
t. V. S. D.
Hemşire okulu
Okulumuza öğrenci kaydına devam edilmektedir. Ortaokul mezunu kızlarımızın hemen «Verem Savaşı Hemşire Okulu Müdürlüğü — Erenköy Sanatoryumu — İstanbul» adresine müracaatları. (147fl6>
Türk Hava Kurumu
İstanbul Şubesinden
Ambarlarımızda mevcut tahminen -160 kilo ham kauçuk açık arttırma 11e satıiLga çıkarılmıştır.
Arttırma 3 Kasan 3960 cuma günü saat 15 de yapılacaktır Muvakkat teminat 15Û liradır.
İsteklilerin kauçukları görmek İçLd İş günlerinde ve arttırmaya girmek için de ihale günü tam saat 15 de Cağaloğlunda belediye temizlik İşleri müdürlüğü yanındaki 17 numaralı şubemiz merkezinde satınalma komisyonuna müracaatları.
(14800)
Creatpd by free version pf.2PDF
15
25
25
StıhlfF «
AKSA M
Villâ, apartıman, hastane ve fabrika inşaatı İçin
C. EEINS ünd Cie'STLTTGART Fabrikası nıamulâtı
Herkesin evinde ve seyahate çıkacak çılanlarda her şeyden evvel bir şişe
MAZON
Mcyva tuzu bulunmalıdır.
OÜC
HAZIMLARI kolaylaştırır.
KABIZLIĞI
defeder, mide
ŞİŞKİNLİK
30 Ekim 1950
• yanmaların» giderir, ağızdaki tatsızlık ve fena Kokuyu izale eder HO BOS markasına dikkat
Şekerci
ŞALİ MUHİDDİN
HACI BEKİR
Kış mevsimi münasebetiyle tahin helvası, baklavalı . . çeşitleri. Tulumba tatlısı, Bülbül Yuvası yapıyor.
I.EİNS JALUZİLERİ
LEINS SİNEKLİKLERİ
Türkiye Mümessilliği: trzet Baraz Müessesest Galata. Bankalar Cad. Nazlı iıan, Telefon: 42588
baklavaların çeşitleri. Tulumba tatlısı, Bülbül Yuvası yapıyor. Emsalsiz kaymaklı lokum ve kestane şekeri dalına tazedir
Ali Muhiddin Hacı Bekir
İstanbul Bahçekapı, Beyoğlu, Karaköy. Kadıköy
Mısır - Elk ahire.
Kıuııkoy aureyya sineması yanında hlevzeınln Sokak 7" Saat L5»'CJ 20. Tel: 61*144
1 llahiliye Mütehassısı
Or İhsan Karlıklı
CS^ANLJ BANKASi
Tamiratı biten ve gayet lüks bir suretle tanzim edilen Kadıköy satış mağazamız muhterem halkın hizmetine Amadedir.
Satılık Emlâk
ından:
Kıymeti Teminatı
Lira Lire
575
43 13
----• ---
Merkezi idaresi; İstanbul - Galata Istan Dul da : Yerıtcaml öevuğlu, Kum Köy «e şişlide ve rûrkıyenln başlıca şehlriertle..
Karış Marsilya Londra Munçesteı Mısır. Kıbrıs ırak Fi üs tir, ve Maverayı ürdünde
şuneien:
Suriye vt Lübnanda
Fllyallerı «ardır
Her lürlii tanka muameleleri yapar -------s-----
çuk müsait tau şartıarne ucsarrut ve mevduat neonları açılıi
iu.sa.rrui Hesapları tein üc ayda bir ikramiye keşideleri yapıl ıt
itana fazla malûmat alman tçlo OsmanlI banka (ı Gişelerine müracaat edilmelidir
BAKTERİYOMMİ
Ûr Necmettin Ülker
BabIâli. Vilâyet Konağı karşısında (9) numa fava nakletmiştir
Kan ıdraı Balgam Küsurat vesaiı tahlllleı ge-oeılğin idrar muayenesiyle erken teşhisi
. 511—419
511—2970
511—1150
ZAYİ — İstanbul emniyet müdürlüğü 6 ncı şubedtfl aldı-Kim 24430 sicil numaralı kamyon ve otomobil ehliyetim ile muayene cüzdanımı zayi ettim. Yenilerini alacağımdan zaylle-rln hükmü yoktur.
Trabzon vilâyetinin Sürmene kazasından 1928 doğumlu Sadık oğlu Ahmet Güney
306.50
510.50
NES’E ve ZEVK VEREN RADYOLAR
Herkesçe malum olduğu gibi PHILIPS radyolarının salış yekûnu diğer bülün markaların hep beraber yaptıkları saiıs miktarından üstündür. Bu fevkalâde rağbeie sebep. PHILIPS ahizelerde elde edilen parlak netice ve radyo meraklısının aradığL bütün evsaf PHILIPS > radyolarında fazlasile mevcut olmasıdır.
Radyodan azami zevk ve neş'eyi temin etmek için mevcut PHILIPS modellerinden birini seçmek kâfidir. ___ ”
İPHILIPSİ

Sekreter alınacak
1 — Büro depo ve tamirhaneler ihtiyacı Lçin imtihanla eı aşağı lise ve üniversite mezunlarından 3 stajyer sekreter alı nacaktır. Bunların İngilizce de bilmeleri şarttır.
2 — İmtihanları kazananlar 950 mali yılı sonuna kadar de nemeye tâbi tutulacaklardır. Bu müddet İçinde geçici olara kendilerine (400» Hra aylık ücret verilecektir.
İmtihana girebilmek için:
Askerliğini yapmış. 28 yaşını geçmemiş olanlar aşağıdaki bel gelerlyle dilekçeleri İle Ankara Gnkur. Ordonat Daire Başkan lığına 15/Kasım 950 tarLhlne kadar müracaat edeceklerdir.
Dilekçelerine bağlanacak olan belgeler:
A> Nüfus hüviyet cüzdanı tasdikli sureti.
Emniyet Md. den doğruluk kâğıdı (Bu kâğıtta ecnebi kadınla evli olup olmadığı belirtilecektir.!
Ç) Okul şahadetnamesi.
D» Sağlık kâğıdı
E> Denemedi muvaffak olmazsa geçici vazifesinden çıkarıldığı zaman hiçbir hak iddia etmeyeceğine dair ve keza muvaffak olduğu takdirde 4 maddede yazlıdığı gibi tahsil ve liyakatine göre barem derecesine geçirildiğinde daha az para alacağından dolayı birgünâ hak iddia etmiyeceğlne dair noterden tasdikli senet.
F) Evvelce çalıştığı yerlerden tş ve durumuna dair htrnsrevl?
3 — imtihan Ankarada Ordonat Okulunda yapılacaktır İmtihan 20/Kâsım/950 pazartesi günü saat 9.30 dadır.
4 — İmtihan ve denemede muvaffak olanlar 951 yılı kadrosuna sekreter unvanı Ue Alınacaktır. Tahsil derecesine göra lise mezununa (20ı Üniversite mezununa (30» lira asli maaş verilecektir. Bu suretle kendilerine verilecek maaş tutarı evvelce bir tekaüt hakkı tanınmayarak geçici olarak kendlierlna verilmiş olan ücret en az olacaktır. Bundan dolayı 2 maddede yazıldığı gibi bir hak İddia etmeyeceklerine dair bir Noter senedi vereceklerdir.
5 — Askerî sekreter sındını geçirilenlerin 5 sene müddetle mecburi hizmetleri olacaktır. Bu müddetten evvel ayrılanlar almış oldukları maaşları tazmin edeceklerine dair kefili! bir noter senedi vereceklerdir.
6 — Askeri sekreter sınıfına ayrılanlarm maaşları (70> lira asli maaşa kadar yükseltilir. Ve askeri kıyafet kararnamesiyla tensip olunacak askeri kisveyi giyerler.
Not: imtihan merkezine ve atandıkları yerlere kadar yollukları kendilerine ait olacaktır.
Noter senedi sureti Ordu Donatım Okulu Komutanlığından alınacaktır. 14637 - 4695
İstanbul Jandarma Satınalma Komisyonu Başkanlığından:
1 _ Jandarma ihtiyacı İçin tahminen beher kilosu 138 kuruştan 104000 kLlo sığır ve 215 kuruştan 5.000 kilo koyun etleri kapalı zarf eksiltmesi ile salın alınacaktır.
2 — Muhammen bedelleri 143.520 ve 10.750 liradır. İlk teminatları 8428 ve 800 Hradır.
3 — Eksiltmesi lO/Kasım'1950 cuma günü saat 15.00 d» Taksim Ayazpaşadakl kurulumuzda yapılacaktır.
4 — Şartnamesi hergün mesai saatlerinde Ankarada J. 3a. Alma Koni, Başkanlığında, İzmlrde 11 J. K. lığından ve kurulumuzdan 771 kuruş mukabilinde alımr. Etler ayrı ayrı İsteklilerine ihale edilir.
5 — İsteklilerin eksiltme saatlerinden bir saat evvelin» kadar 2490 sayılı kanunun alâkalı maddelerine göre hazırlıya-cakları teklif mektuplarını makbuz karşılığı kurulumuza vermeleri ve bu saatten sonra mektupların kabul olunmıyacağı.
(14113)
So. 147 ada. 5 ve 6 parsel 218 504188.50 = 407 M2 tkl arsa. Beşiktaş, Ortaköy Mah. Sarıefe So.
43 ada. 14 parsel yeni ve taj 10 kapı sayılı 6S.2C M2 arsa. Beşiktaş Ortaköy Mah. Sarıefe So. 41 ada, 10 parsel eski yeni ve ta] 16 kapı saydı 114.30 M’ arsa. Beşiktaş, Mecidiye Mah. Tarçın So. 226 ada. 9 parsel eski yeni ve taj 2 kapı sayılı 47.50 M2 arsa. Beşiktaş, Kuruçeşme Mah. Kırbaç So. 178 ada. 14 parsel en eski ye eski 19 taj 17.19 kapı sayılı 179.36 142 kârgir fabrikanın 1 20 payı. Beşiktaş, Kuruçeşme Mah, Dulkadir oğulları So. eski yeni ve taj 23 kapı sayılı 122 M2 arsa. (163 ada. 27 parseli Beşiktaş. Ortaköy Mah. Aydınlık So’ 66 ada. 31 parsel eski yeni ve taj 40 kapı sayılı 5L M2 arsa. Beşiktaş. Kuruçeşme Mah. Alayemi-ni So. 163 ada, 125 parsel eski ve taj 52 kapı sayılı 211.50 M2 arsa. Beyoğlu, (Kasımpaşa» (Piri paşa» Piri çavuş Mah. Çançan So. eski 3 Mük. yeni 18 kapı sayılı 27 M2 arsa. Beyoğlu. (Kasımpaşa» Kadımehmet Mah. Muit So. 1112 ada. 14 parsel en eski 11 vergiye göre yeni ve taj 50 kapı sayılı 23.25 M2 arsa. Beyoğlu. (Kasımpaşa» Kadımehmet Mah. Kadımehmet So. 1413 ada, 32 parsel eneski 36 eski 68 yeni 02 taj 60 kapı saplı 72.50 M2 arsa. Beyoğlu, (Kasımpaşa* (Camiikcbir Mah. Kasımpaşa Muvakkithane Cad. 1076 ada. 19 parsel en eski 15 eski
44 kapı sayılı 17.50 M2 arsanın 60/120 payı. (Vergiye göre eski 15, yeni 44 taj 32) Beyoğlu, (Kasımpaşa) Kaptan Malı. Piyale Mektebi So. 1446 ada. 46 parsel eneski 40 yeni 62 kapı sayılı 185 M2 arsa. Eminönü, Çarşı Mah. Yağlıkçılar Cad. Cebeci Han tçhan alt kat 2312 ada, 192 parşel eski 36 kapı sayılı 1685 M2 harap mağaza. (Arsal. Eminönü, Tahtakale Mah, Balka-pan han birinci kat 285 ada. eski ve yeni 22 kapı sayılı 27 M2 kârglr odanın 50/120 payı. Falih. (Aksaray» Muıatpaşa Mah. Kadribey So. 878 ada, 16 parsel eski 1 yeni 3 kapı sayılı 60 M2 bahçeli ahşap ev.
Yukarıda yazılı gayrimenkul İler 8/11/950 Çarşamba „ saat 15 de Milli Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda ayrı ayrı açık arttırma Ue satılacaktır.
İsteklilerin nihayet saat 15 e kadar yatıracakları temLnat makbuzları ve nüfus cüzdanlarile birlikte satış günü komisyona, fazla bilgi için sö2ü geçen müdürlüğe başvurmaları. (Teminatlar önceden de yatırılabilir.) (14347ı
513—785
513—3525
513—231
515—2934
515—10491
515—10493
515—12832
515—11601
516—17773
516—1830

519—8291
600
330
700
730
150
102
130
508
512
555
300
750
7800
63.38
45.-
52 50
54.75
11.29
45 -
12.1*
13 50
38.10
«.83
22 50
56.26
585.—
günü
ZAYİ — Sürmene niifm memurluğundan aldığım ve içinde askerlik muamelelerim yazılı nüfus cüzdanımı zayi etlim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
1928 doğumlu Sürmene
Petrol Ofisinden
Ofisimiz ihtiyacı İçin bir miktar elektrik ve elte ve ayrıca yalnız elle İşler benzin satış pompası alınacaktır.
Standard tipe bağlanmamış olan bu malzeme için alâkahla-., rir tekliflerini pompaların kata! oğla rlyle birlikte en geç
kazasından Sadık oğlu 6/11/950 pazartesi günü akşamına kadar yazılı olarak Ankara-Ahmct Güney ' da umum müdürlüğümüze yapmaları İlân olunur. 14555
T. C. Ziraat Bankasından:
BauKutmz tararından 538» sayılı kanuna istinaden ihraç edilen muvakkat tahviller halinde satılmış olan birinci tertip lo milyon liralık tahvilimizin, asılları, kuponlu olarak, bastırılmış bulunmaktadır.
Tahvil sahiplerinden, ellerindeki muvakkat tahvilleri evvelce satın almış- oldukları bankalarımıza getirip asılları Ele değiştirmelerini rica ederiz
Değiştirme işine ı Kasım 1950 tarihinde başlanarak 3 ay müddetle devam olunacaktır. Bu müddetten sonra yapılacak değiştirmeler bazı kayıt ve masrafları icab ettireceğinden tayin edilen müddeti geçirmemelerinin menfaatleri iktizasından olduğunu tahvil sahiplerinin dikkatlerine arz ederiz. '
Ankara Belediye
Başkanlığından
1 — Temizlik İşleri müstahdemleri için yaptırılacak (523» takım kışlık elbise kapalı zarf usuliı Ue eksiltmeye konulacaktır. •
2 — Muhammen bedeli (16736ı liradır.
3 — Teminatı (1255) lira (20ı kuruştur.
4 — Teminat belediye veznesine yatırılacaktır.
5 _ Şartname kumaş ve malzeme numuneleri her gün Belediye Tutanak Müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 — İhalesi 15/11/1950 çarşamba günü saat 16 da belediyede toplanan komisyonda yapılacaktır.
7 •— İsteklilerin 2490 sayılı kanunun 32 nel maddesi gere-
ğince hazırlayacakları teklif mektupları belli günde saat 15 e kadar komisyon başkanlığına makbuz karşılığında vermeleri ve ihalede hazır bulunmaları lâzımdır. (14768)
Almak, Satmak, Bulmak için
En ucuz ve en e m in vasıtadır

Comments (0)