AKŞAM
6ene 35 — No. 11492 — Fiatı her yerde 10 kuruştur.
CUMA B Ekim 1950
Sahibi: Necmeddln Sadak — Yazı İşlerini fiilen İdare eden C. Bildik — Akşam uatbaası.
İstanbul kurtuluşunu
bugün kutluyor
Bu sabah Taksim meydanında bir tören ve parlak bir geçit resmi yapıldı
*--------------
Askerî hastaneler -------•---
Sağlık Bakanltğtna devredilmeleri düşünülüyor
Bevinin Türkiyeye dair Stalinle yaptığı konuşma
Ingiliz İşçi Partisi kongresi, hükümetin siyasetini büyük ekseriyetle tasvip etti
Geçen sene kurtuluş bayramına iştirak-eden İzcilerimiz
Bugün tslanbulun Kurtuluş Bayramıdır. Bu münasebetle bütün binalar ve nakil vasıtaları bayraklarla süslenmiştir. Gece dg her taraf eletriklerie tenvir edilecektir.
Bu sabah saat 9.30 da Sultanahmet meydanında toplanan askeri birlikler, itfaiye ve polis müfrezeleri, önde bando olduğu halde Taksime çıkmışlar: Galatasaray lisesi avlusunda tapla-
Kısa bir tahlil
nan yüksek okul talebeleriyle, İlse ve orta okul öğrencileri ve İzciler de bu alaya İltihak' etmişlerdir.
Saat tam 10 da verllen bir boru İşaretiyle îsatnbulu kurtaran şehit kahramanların aziz hâtıralarını anmak üzere bir dakikalık İhtiram sükûtunda bulunulmuştur. Bundan sonra limandaki bütün naku vasıtala-
Ankara 6 (Akşam) — Millî Savunma Bakanlığı bütçesi hazırlanırken tasarlanan bazı tasarruflar arasında askeri hastanelerin de Sağlık Bakanlığına devredilmesi hususunun düşünüldüğü bildiriliyor.
Verilen malûmata göre bu hususta hazırlanacak bir kanun tasarısı île bütün askerî hastaneler Sağlık Bakanlığına bağlanacak ve bu hastanelerde çalışan askerî doktorlar da aynı Bakanlık emrinde sivil olarak vazife görecekler ve rütbelerine tekabül eden maaşı alacaklardır. Bu duruma göre kıtada vazife gören askerî doktorlar, gene kıtada vazife görecekler, askerî tıbbiyede okuyup mezun olan öğrenciler de kıtalarda vazife alacaklardır.
Askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devrinden sonra askerî hastalar da sivil hastanelerde tedavi edileceklerdir. Bugün askerî hastanelerde stajını yapan askerî doktorların durumları henüz teshil edilmemiştir. Esasları bildirilen hu
Londra a (Radyo) — înglllı tşçl Partisi kongresi, hükümetin dış siyasetini büyük ekseriyetle tasvip etmiştir. Dünya işlerinin tanzimi için beş büyük devlet arasında görüşmeler yapılması İçin verilen takrir reddedildi.
Bevln kongrede söz alarak demiştir kİ: ‘
— Dört beş büyük devletin toplantılarını tecrübe ettik fakat bir netice v'amadık. şimdi Birleşmiş milletler v&sıtaslle bir hal çaresi bulmağı tecrübe ediyoruz. Çünkü Birleşmiş Milletler de büyük küçük bütün milletlerin sözü vardır. Ben Rusya 11e anlaşmak için elimden geleni yaptım. Molotofıın, Vlşlnskinln hakaretlerine tahammül ettim. Moskovada İken Stallne 50 senelik bir barış paktı teklif ettim. Rusya bizim İle konferans masası başına oturursa maziyi unutmaya hazırız.
Londra radyosu 5 (AA) — (Basın - Yayın): Birleşmiş milletler toplantısından henüz dönmüş olan İngiliz Dışişleri | Bakanı Bevln bugün İşçi partl-| sinin toplantısında dışişleri mevzuunda bir beyannatta bulunmuştur. Bevln bu koııuşma-sında Türkiye ve Yunanistan hakkında şunları söylemiştir: 1 «Stallne şu suali sordum: Türkiye gtbl küçük bir memleket neden beş senedenberl sinir harbine tâbi tutulmaktadır? A-
Türk- Yunan ittifakına
Vaşiııgton 5 (Radyo)— Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü M. Mac Dermott, bir basın toplantısında, Türkiye İle Amerika arasında teati edilen notaları okumuş ve aynı teklifin Yuna-nistana da yapıldığını bildirmiştir. Yunan hükümeti teklifi kabul ettiğini Amerikaya bildirmiştir. Sözcü, Türkiye 1-le Yunanistan arasında bir ittifak müzakere edildiği hakkındaki haberler hakkında malûmatı bulunmadığım söylemiştir.
Londra dan gelen bir habere göre, hükümet mehafill, Türkiveye yapılan teklif hakkında
kanun t asarisı rf m önü- -nba Türkiye Rusyaya hücum
hiçbir tefsirde bulunmak İstememişlerdir, İngflte-rentn fikrine göre. Türkiye ile Yunanisfanm bir İttifakından ziyade, bu devletlerin ayrı ayn Akdeniz müdafaasına girmeleri tercih edilmektedir.
Ankara 5 (A.A.) — Atin a ajansının bir haberine göre, Yunan Başbakanı Snphocles Venlzelos, bir Akdeniz güvenlik paktı yapılması hususunda Türkiye tle Yunanistan arasında müzakereler cereyan ettiğine dair yayınlanan basın haberlerinin mevsimsiz olduğunu söylemiştir. (Arkası Sabite t. sütun 8 da>
""■a-

Akdeniz müdafaa plânları hazırlanmasına katılmamız kararını, daha müspet işbirliğine başlangıçtır diye memnuniyetle karşıladık.
-----------N ecmedd in S A D AK________
(Arkası sahile 2, sütun 2 de1
müzdekl devrede Meclise sunulmak üzere hazırlanacağı öğrenilmiştir.
, etmeye mİ kalkışacaktır? Türkiye bütün bu müddet zarfın-
'Arkası tahlfr- J: mtun ? de)
Enkaz altında ölüm
Belediye maaşları ve partili memurlar
Meselenin nasıl geliştiği malûm: Türkiye hükümeti, güvenliğini sağ-lıyacak en iyi şekli Atlantik Paktına katılmakta gördü v bu yolda resmî teşebbüste bulundu. Bu teşebbüs için seçilen zaman, başvurulan usul ne olursa olsun, dünya ahvalinin gidişi, Turkiye-nin emniyeti meselesini yeniden ortaya almakla hükümete tamamiyle hak verdiriyordu.
Üc büyük devlet, Türkiye hükümetinin bu dileğini — kendilerince mâkul savılan bazı sebepler yüzünden — kabul etmediler.
Bu menfi cevap, Üçlerin toplantısından önce belli olmuştu, bektenmiyen bir hâdise değildi. Kendi hesabımıza, bizi hayrete düşürmediği gibi, netice bakımından asla teessüre götürmemiştir. Çünkü — burada birkaç defa izahına çalıştığımız gibi — Atlantik Paktı imzalandıktan sonra Batı Avrupada göze çarpan tereddütlü müdafaa sivaseti, masraf ve fedakârlıktan mümkün olduğu kadar kaçınma gayretleri. İsi ağıra alma manzarası ve nihayet belirmeye başlıdan tarafsızlık cereyanları, Tiirkivenin Batıdan bir yardım görmesi ihtimalini zayıf düşürmüştü. Bir tecavüz karşısında Türkiye. Batı Avrupaya yardım edebilecek coğrafî ve askeri durumda olduğu halde, Avrupanuı öte yanından kendisine yar-dmı gelmesi maddeten 'imkansızdı Bundan dolayı, Atlantik Paktı jje yükleneceğiniz taahhütler, fiiliyatta iki taraflı olamiyacaktı. Atlantik Paktında, bize bilfiil yardımda /.'bulunabilecek kudrette iki devlet, İngiltere ve Fransa, esasen müttefiklerimizdir, ve bu ittifak. Atlantik Paktında mevcut, müphem ve mânevi taahhütten daha açık ve kuvvetlidir. Türkiye İçin Atlantik Pak-
tının tek faydası, Amerikanın ahdî yardım garantisini elde etmektir. Bunun için de geniş bir taahhüt sahasının yükünü taşımaya lüzum yoktu. Karşı tarafın da — kendi bakımından ileri sürdüğü mahzurlar başka.
Türkiyenin, Atlantik Paktına girme dileği kabul edilmeyince, dost ve müttefik devletler, hem bundan hâsıl olacak hoşnutsuzluğu gidermek, hem da Türkiyenin kendi güvenliği hakkında kaygılarını haklı buldukları için. Türkiyeyl az çok tatmin edebilecek, kendilerini de şimdilik venl bir taahhüde sokmıyacak bir yol aradılar. Bu karar hakkında bazı haberler gelmişti. Dün yayınlanan iki nota metni bu kararı bildirmektedir.
Varılan neticenin mahiyeti nedir?
Arkası Sa. 2. Sû, 1 de)
ııuvum Türkçe bilmeyenler, Türkçe bilenlerin yerlerini alamamalı



ar

Senai nin cesedi toprak altından çıkarıldıktan sonra muayene ediliyor
Dün sabah saat 11,30 da Be-şlktaşta Afyon deposu yanında Feci bir kaza olmuştur. Burada tütün deposu yapılmak için top rak hafriyatı yapılır ve molozlar kaldırılırken, beton altının
fazla oyulması neticesinde ûnt bir çöküntü olmuş ve amelelerden Buşehirll ve dört çocuk babası Senayl toprak altında kalmıştır. Molozlar m slkletl altında kaburga kemikleri kırılan za
vallı amele feci bir şekilde ölmüştür.
Bu hâdise dikkatsizlikten ve gerekil koruma tedbirlerinin a-1 Bunamasından ileri gelmiştir.
Valinin, bir üyenin yaptığı tenkide verdiği cevap
Umumi Meclis dtırı saat İS te Ferzan Aras'ın başkanlığında toplandı ve bir çok takrirler varildi. Bu takrirlerde bütün dükkânların gündüzleri saat 12 111 14 arasında öğle tatili yapmaları. mesken buhranının önlen mesl, çöplerin erken saatlerde toplattırılmasL ve Beykoz'da bir hastane yapılması istenmekte İdi.
1950 bütçesi ve memur maaşları
Mütaakıben hesap İşleri müdürü 1950 bütçesi hakkında iza hat vererek belediye bütçesinin. 42 milyon lira olduğunu, masrafların buna göre ftyar edildi-
ğlni. ağustoM tadar • aylık tahsil & t yekûnunun 23 milyon [Arkası sahlfe I sütun 1 de]
Anadolu yakası susuz mu kalıyor?
Bu sabah tstanbul Sular İdaresinden öğrendiğimize göre. Elmalı bendinde AnadoLo yakasınla ancak İB günlük ihtiyacını karşılayacak miktarda su kalmıştır.
Bu sebeple yakanın Üsküdar'dan Bostancıya kadar olan kısmına yarından itibaren günlük verllen su miktarı yan yarıya azaltılacaktır.
ARADA BİR
ÖÇ S©™..
Büyük bir Türk firmasında, Türkçeyi doğru konuş-mıyan bir tezgâhtar bulunabiliyor.
Başka bir büyük Türk firmasında, o firmayı temsil eden bir bayan cümleleri alt üst Türkçe ile konuşanlara hitab edebiliyor.
Türkiyede para kazanan birçok firmalar, «Türk tarafından yazılmadığı her cümlesinden belli» ilânlar, sirkülerler neşredebiliyorlar.
Diğer taraftan, mektep bitirmiş Türk münevverleri arasında işsizlik vardır.
Bu hallere hiçbir memleketle taşlanamaz. Çünkü — rejime göre — ya hükümet. yahut efkârı umumiye imkân vermez. Kısacası: İmkân verilmez.
Alman güreşçileri geldiler
7-8 ekimde şehrimizde .üç karşılaşma yapacak olan Almanmllll takım güreşçileri bu gece saat 22 le İskandinav hava yollan uçağı He şehrimize gelmişler ve Konak oteline misafir e-dllmlşlerdlr.
Kore harbi ve müdafaa hazır-tıklan Amerika ve Avrupa plya-salan üzerinde oldukça mühim tesirler yaptı. Yabancı memleketler gazetelerinin yazdıklarına göre ham maddeler fiaticri dolar sahnsında yüzde on. sterlin sahasında yüzde otuz nispetinde artmış. Bu nispetler ortalanır imiş; yani fi ati bu nispetlerden fazla artan maddeler de varmış.
Yine hu gazetelerden öğren!-yorııı ki birçok memleketlerin devlet adamları bu fiat artışı karşısında alınması lâzım gelen tedbirleri düşünmekte imişler.
Harlı m asra narının ekonomik
bazı tedbirler alınması lâzım gelip gelmediği hakkındald kanaatlerini acaba bilen var mıdır?

tsianbulda emniyetin bozulduğunu her gazete okuyan, lıar dedikodu dlnliyen biliyor. Yina herkes İnanıyor kJ suçların artışında affa uğnyarak hapishaneden çıkan ve bir iş bulamadığı için şurada burada dolaşanların tesiri olmuştur. Fakat böyle affa uğrayıp da hapishaneden (ikanlar arasında ne kadarının geçinecek bir iş bulabildiğini, ne kadarının serseri olarak dolaşmakta olduğunu araştıran bir merci var mıdır? Bu
tesirlerini, Türk müstehlikleri de, bazı eşyadaki fiat artışiylc hissetmeğe başladı. Bu artışın halk istihlâki bakımından zarurî diğer bazı maddelere dc geçeceği muhakkaktır. Bunları herkes biliyor. Fakat yakında tesirini büsbütün gösterecek olan bu fiat fırlayışı karşısında hükümetin salâhiyet U dairelerinin ne düşündüğünü,
(Arkası sahlfe 2; sütun 1 dc)
*** r-----------------------
İlmi mecmualarımızdan; Tarih Dergisi
Yazan: A. Adnan-Adıvar Bugün 5 İnci sahlfemUdedlr.
Sahile 3
O Ekuıi lbuJ
Titizlik
Titiz olandan hepimiz korkarız. Çünkü ona bir şey beğendirmek güçtür. Ama titiz, beğenmemeğe karar »erdiği için değil, her önüne uzatılana eyvallah demediği, mutlaka güzeli aradığı İçin beğenmez. Bir evi temlı yaparak olan nasıl titiz ev hanımı ise sanat hayatımızda zevk seviyesini yükseltecek olan da titiz münekkid, hattâ daha doğrusu titiz okuyucu, titiz seyirci, titiz dinleyicidir. Heyhat, bunların sayısı gittikçe azaldığı için sanat zevki seviyemiz düştükçe düşüyor. Romanda, hikâyede. piyeste, tabloda, radyo temsilinde münevver AvrupalInın kabul edip değer vereceği seviyeye eğer hâlâ yükselemedi isek sebibl budar; bu titizlerden mahrum oluşumuzdur. Sanat bahsinde her hangi bir bayağılık karsısında kıyameti koparan, nihayet bir şey yapamadığı zaman okumamak, dinlememek, seyretmemek suretiyle düşük zevkli sözde sanatkârı cezalandırmasını bilen titiz bir kalabalığımız olsaydı sanat dünyamız bu kadar başıboş ve bu kadar değersizle dolu olmazdı.
Yukarıdaki satırları benim bîr yazımda tuttuğum fikri b( ğenmiyen bir okuyucumdan aldığım mektup üzerine yazıyorum. Kendisinin hakiki mânasında «titiz» bîr sanatsevrr olduğu tcnkidierrnden o kadar belli ki hiddetleneceğim yerde hayran kaldım. Eğer kendisi istemediğini vaımasaydı burada adıru açıklamaktan zevk duyacaktım. Sayılarının çoğalmasını temenni etmekle iktifa ediyorum. Şevket RADO
Mesken inşaatını kolaylaştıracak kanun
Hükümetin hazırladığı tasarı Meclisin önümüzdeki devresinde müzakere edilecek
Ankara S — Hükümet, mesken buhranını önlemek nıaksa-dllo «Mesken yapımını kolaylaştırma kanunu» adile bir tasan hazırlamıştır.
Tasarının esaslarına göre vatandaşa bir taraftan ucuz arsa temin edilirken, bir taraftan da bu arsalar üzerinde elinde mevcut en basit İmkânlara göre, İnşaat yapması kabul edilmiştir. Diğer taraftan bu gibi bölgelerde evlerini kuracakların yol. su.

aydınlahna vesaire gibi medeni ve zaruri ihtiyaçlarının ne şekil de temin edileceği de derpiş e-dilmlştlr. Bundan evvelki kanunlara göre, yapılan tatbikattan ucuz mesken bölgelerinde kendilerine arsa verilen vatandaşların büyük saha İçinde tek başlarına bina yaptırmakta zor luk çeklUkleri İçLn tasarıda ko-
operatifler tesisi ön plâna alınmıştır.
Mesken sahibi olmak lstiycn VEİandaşlar
cuklu olmak, ve evli olmak gibi tercih sebeplerinin nazarı itibara alınması tasanda gözöniınde tutulmuştur.
Bunlardan başka tasarıda ka | nun nizam ve İmar plânlarına) aykırı olan, başkasının huku- | ktına riayet edilmeden yapılan ı binalar ve bunları yaptıranlar hakkında afiıt ceza! müeyyideler bulunmaktadır. Bu kanun lâyihasının meclisin önümüzde- | ki devresinde rr sl muhtemeldir

1951 yılında harb
Gazetelerde okuduğumuza göre Hindrstanm May-sor eyaletinde Rao adındaki meşlıur Yogi (yani Hintlilerin Fakir dedikleri bir ereıı) gazeteciler huzurunda aperitif olarak bir bardak asid nitrik (kuvvetli zehir) içtikten, üç canlı yılanı yiyerek birçok cam ve porselen parçaları yuttuktan sonra 1951 yılı Aralık ayında dünya harbinin Balkanlarda patlak vereceğini söylemiş.
Yetmiş iki saat diri diri toprağa gömülüp olrhiyen, kızgın ateş üzerinde yalın ayak yürüyen hu Hintli Fakir. istikbal hakkında da kehanette bulunmaya muktedir midir, bilmiyoruz.
Uzak Doğuda başlıyan harb bir vıl sonra Bal! ı tıkıra bulaşıp dünyayı ateşe mi verecek? Her şev ınıim-kündür, bu zamanda hiçbir şev imkansız değildir Falcıların attıkları ya tutar, ya tutmaz.
Hintli Ran, Amerikaya gidip marifet satacağını da söylemiş. Kendisinden rica edelim, bu kehanetini «tada her gün tekrarlasın. Biz de falcıya inanıma «ihi davranalım.
Kısa bîr tahlil
(Hastanıfı I İnci «hilede!
Bu v’eâkalaım okunmasından anlaşılıyor kl ne Atlantik Paktı devletleri, ne de Türkiye, karşılıklı veya tek taraflı bir yardım taahhüdüne girmiyorlar. Atlantik devletleri, Atlantik Paktının derpiş ettiği müdafaa sahalarından biri olan Akdeniz sahasının müdafaası ile ilgili plânlastırma işlerine «Tiirkiyenin iştirakini sağ Uyacak tedbirlerin alınmasını arzııva şayan» bulmakta Jbrlar-
Notanm son fıkrası ise, biraz daha sarih olarak, [ Türkivenin nlânlaşlırma isi «safhasına» iştir âk edeceğini ifade etmekte, yani plân-laştırma safhasından somasın-. acık bırakmakta ve bu İştirakin, Akdeniz müdafaasına .manalı bir surette medar olacağı» söylenmektedir. Fran'*zca metni görmediğimiz için kelimelerin şümulünü yüzde vüz anhvama-dık. Fakat, anladığımız kadar, Akdeniz müdafaa plânlan yapılırken, bu çalışmalarda Türkivenin görüşlerinden istifade edilmesi. Ak-denizin müdafaasına hizmet edecektir, denilmek istenmiştir.
Bundan çıkan netice şudur: Akdeniz mıidafaa plânlan yapılırken, bu plânların hazırlanmasına Türkiye işti r&k edecektir.
Bu anlaşmada, Akdeniz müdafaa edilirken icabında. Atlantik Paktı devletlerinin Türklyeye yardım edebileceklerini açık veya kapalı belirten her hangi bir taahhüt ifadesi olmamakla beraber. neticesi, Akdenizde askerî işbirliğine vamnyan, «akademik» bir plân istişaresinden ibaret gibi görünen bu davetin, başka yönden kıymeti aranmak gerektir,
Bu kararın, fikrimizce, I-ki değeri olabilir:
Atlantik Paktma bağlı altı müdafaa bölgesinden biri »Batı Akdeniz» diye aynlmıs tı. Notada «Batı» kelimesi kaldırılmış, sadece Akdeniz-den bahsediliyor. Bu, ehemmiyetli bir adımdır. Yani, yalnız Batı Akdeniz değil, bütün Akdeniz bir müdafaa sahan olarak ele alınıyor.
Bu kararın daha ehemmiyetli fiilî neticesi de şudur:
Atlantik Paktının Akdeniz müdafaa erupu, Ingiltere. Fransa. İtalyadır. Her yerde olduğu gibi Akdeniz-tie de Amerikan yardımı dahildir.
İngiltere ve Fransa Tür-klyenın müttefikleri olduğu halde, bugünkü yeni şartlara göre, ittifak muahedesinin emrettiği yardımın nasıl yapılacağı, gcnçlkurmaylar-ca karşılıklı konuşulmamış, üç müttefik arasında zaruri müşterek müdafaa plânları hazırlanmamıştır. Amerika, T-"rkive tecavüze uğradığı .
tatolird? yardıma geleceğini teshün tekrar İstanbul'a daima t°min ettiği halde, bu Ifdllece&i ve bu hususta ilgili- • yardımların nasıl olacağı da'kirce tetkikler yapıldığını ha-' J •inÜ7 pörüsülmemiştir. Tür, bcr vermiştir. Salâhiyeti! bir ki”r bir tc?.t'.’üze uğradığı .fistan yaptığını tahkikata t?h(’ ,'p. müttefiklerimiz. haberin aslı olmayıp An-jr."’'t:re ve Fransa ne vana-jfcara Tıp faküllesinin herhan-cakrer. dostumuz Amerika yere paklı husufunda iıiç
EDri! hareket edecek, Türki- bir 5(-y döîünülnıemlçtir.
İye ne yapacak... Bunların şimdiden bir plâna bağlanması şarttır.
Eğer. Türkiyemn, Akde-ni. müdafaası plânlaştnma işlerine katılmasından anlaşılan mâna bu İse — ki bu olmak gerektir — atılan adım küçümsenemez. Esasen Akdeniz müdafaa saltasında başlıca iki devlet, Ingiltere ve Fransa, esasen Türkivenin müttefikleri olduğu içindir ki Atlantik Konseyince bu karara varılmıştır.
Bu karar da hükümet için bir başarıdır. Netice ne olur-[sa olsun. Türkiye bugün i-cin, bir başlangıç olarak, bu ilk adımla iktifa edebilir. Fakat Türkivenin istediği ve beklediği güvenliğin bütünü elbette bu değildir.
Bu karan. Akdeniz müdafaası plânlarında işbirliği ile başhyarak. Amerikanın da dahil olacağı ahdi yardımlaşmaya zem m olarak kabul ettiğimiz için memnuniyetle karşıladık. Fakat. Türkiye emniyetini daha sağlama bağlamak ve bir tecavüz ve harb ihtimalini önlemek bakımından hükümetin dilek ve gayretleri burada bitmediği gibi, dost ve müttefiklerimizin anlayış hududu da bu işle sor.a ermiş değildir sanırız.
Necmeddin SADAK
1
Kruvazör süvarisi lir gazeteciler bir arada

Dün sabah saat ® da llmanj-mıza gelerek Heybelîada önünde demlrllyen 11 000 tonluk İngiliz mektep kruvazörü Devon-ıhlre'de öğleden sonra saat lfl da bir basın toplantısı tertiplenmiştir.
Basın mensuploriyle samimî bir lıasblhalde bulunan geni! komutanı albay B. H. Stocks. İstanbul» daha evvel talebe bu iundugu sıralarda geldiğini ve Türk İyeyi İkinci defa zlyaretln-
den dolayı son derece olduğunu söylemiştir.
Gemi 9 ekim; kadar îstanbul-da kalacak ve nıütaakıben Çin HlndUtamna müteveccihen limanımızdan aynJacaktır.

Ankara üniversitesine tâyin edilen profesörler
Ankara 8 (Akşam) — Üniversite senatosu dünkü topla n-Usında Nihat Erimi. Ankara Hukuk fakültesi âmme hukuku profesörlüğüne. Suat Kemal Yetkini tlâhlvnt fakültesi re Ahmet Şükrü Esmeri Siyasal BU eller okulu siyasi tarih öğretim görevlisine seçmiştir.
Belediye maaşhrı
fBaş tarafı 1 İnci sahrltMe) da seferberliğin a^ır masraflarına katlanmağa mecbur edilmiştir?» ’' '■
Berin 'İngilfe' ftBAta&jhin Türkiye için elinden gv^?ıt'yapmış oldngtnu ötlİrtiereit'Tbn*-nlshraı bahis- konusu e¥fluş- ve şunları söylemiştir!
VuHHnlîtana 'tarçı Hedrtrfcu sinir harbi devam edlyrâ? Sovyet Rusya herhangi bit zamanda Yunanistanın kendimde hücum edeceğinden korkar mı? Halbuki Yunanistandâ ' ilahili harb senelerce devam ettirilmiş tir. Geçen sene küçük Yunan çocuklarının evlerinden kaçırılıp Bulgaristan a götürüldüğünü biliyorsunuz. Bu çocuklar henüz oradadırlar. Birleşmiş milletler Yunan çocuklarının alilerine I-ade olunmalarını emretti. Fakat bu emir yerine getirilmedi.
ARA3A BiR
ÜÇ S@FU.[;

merci işşîı guçsıu dolaşan hu bahtsızlar hakkında acaba ne düşünmektedir? Bilen rar mı?
★ ’’ "
Hürriyet rejimiyle birlikle Büyüle Mîllet Meclisinde kıyamet koptu: Devlet gaunculuk ediyor, bu ne rezalettir, denildi. Tekelin gazozlarını lallı tatlı içenler sanki bundan ytni haberleri olmuş gibi feryadı bastılar. Kimse bira fabrikalarının razoz yapmağı nereden* hrftırla-nna getirdiğini düşünmedi. Herkes bu ayıp hali devlrlciii-ğin sırtın» yükledi, Bira fabrikalarının gazoz yapmaları menedilince büyük bir 4anri aldan kurtulmuş gibi sevindik.
Bu karardan yalnız devlet f>-Iîıide bulunan bira ve alkol fabrikaları müdürleri hayret irinde kalmışlardı. Her bira te alkol fabrikasında tâli madde olarak asil karbonik çıkar Bu asit karbonik ya gazozda kullanılarak. yahut kuru buz yaparak değerlendirilir.Tekel. de dört yüz bin lira sarfiyle kuro buz yapmağa cesaret edemedi(i kin asit karboniğin hiç olmazsa b*r kısmını gazozlarda kulLanınaîı Te bu suretle bira maliyetini düşürmeği faydalı görmüş. Şimdi gazoz yapılmıyor. Bira, tnbrika-larında asit karbonik uçup gidiyor. Gazozcular ila kömürden kendileri için çıkarılan asil karboniği kullanıyorlar; yani bir tarafta urup giden asit karbonik var. diğer tarafta kömür İsrafil'le elde edilmeğe uğraşılan asi karbonik var. Ho halin milli ekonomi bakımından zarar olduğunu hilen ve bunu önlemeğe çalışan var mıdır?
Amerikan askerî heyeti Ankarada
Ankara 5 (A.A.) — Amerikan askeri yardım heyetinin memleketimizdeki çalışmalarını takip etmek üzere dün akşam geç vakit uçakla şehrimize gelmiş olan iki general ve 5 albaydan müteşekkil bir Amerikan askeri heyeti bugünden itibaren çalışmalarına başlamıştır.
Heyet incelemelerini mülaa-kıp cumartesi sabahı uçakla şehrimizden ayrılacaktır.
Tehdt mektuphrı
fardan da partilerle nlâkalarmı ktsm‘,lerinl İstediğini,, bıınun kabul olunduğunu söyledi.
Enver Kay», 14 mayıstan evvel, belediye memurlarının siyasi partilerden çekilmelerin! neden İstemediğini Validen sordu ve C. H. P. 11 memurların yüksek maaşlarla büyük memuriyetlere tâyin edildiğini bildiğinden bahsetti.
Vali:
«— Bu hususta misal gösterilsin Ve isim zikredilsin. Bütün tâyinler benden geçer. Benim zamanımda böyle bir şey olmamıştır. Olduğa İddia ediliyorsa söylesin* dedi.
Bu mevzudan sonra, belediye memurlarının memur olup olmadıkları münakaşa edildi. Neticede müzakereye son verilerek Meclisin salı günü saat 15 te toplanması kararlaştırıldı.
İşletmeler Bakanı
Diyarbakır 5 (AA.) .— İşletmeler Bakanı Prof Muhlis Ete, beraberinde Eti bank genel müdürü olduğu halde bugün şehrimize gelmiştir.
(Bas tarafı birinci mtiürede' İtrayı bulduğunu, sarfiyatın 18 milyon lira olduğunu anlattı.
Asadan bir zat 42 milyon liralık bütçede 11 müyon lirayı memur maaşları erittiğini, bunun çok fazla olduğunu, kadrolarda tasarruf yapmanın mümkün olup olmadığını sordu.
Bu teklif üzerine komisyonların kendilerine havale edilen İşleri bir ay İçinde tetkik ederek Meclise vermeleri yetlştlre-rnedikieri takdirde yeniden mühlet İstemeleri usulü kararlaştırıl di.
Partili memurlar
Azadan Orhan Mete tarafından verilen bir takrirde partilere mensup belediye memurlarının bu kanaatleri yüzünden İş sahiplerine müsavi şekilde muamele edip etmedikleri soruldu. Vali, cevap vererek, memurlarla ordu mensuplarının parti faaliyetlerinden uzak bulunmalarının mühim bir prensip olduğunu, şahsan bunu takip ettiğini, vilâyette partili memur olmadığını, belediyede bulunan-

Vali, bu hususta araştırmalara devam edildiğini söyledi
istanbulin kurtuluşu
(E»ş tarafı t inci sahifedc) n düdük çalmak suretiyle törene Iştirâk etmişler ve merasim kıtalarını selâm lamışlardır.
Başta Vali ve Belediye Başkanı olmak üzere, komutanlar, parti .mensuplan, milletvekilleri, Şehir Meclisi âzası. Malûl gaziler, resmi daireler mensuplan, meslek cemiyetleri saat 10,30 da Taksimde hazırlanan yerlerin! almışlardır. Saat 11 de askeri bando istiklâl marşını çalarken direğe bayrak çekilmiş ve âbideye çeienkler konmuştur.
Cumhurbaşkanı Diyarbakır'da
Diyarbakır 5 — Cumhurbaşkanı ile Başbakan bugün uçakla şehrimize gelmişler ve çok hararetli tezahüratla karşılanmışlar dır.
İdarî taksimatta tadilât
Ankara 6 (Akşam I — İçişleri1 Bakanlığı yurdun, idari taksi-rnalmı tekrar gözden geçir-; mettedir. Buarada yurdun muhtelif bölgelerinden yapılan ilçe, bucak teşkili talepleri (le bu arada incelenmektedir.
Ankara Tıp fakültesi
Ankara 8 (Akşam) — Bir a-' jans haberi Ankara Tıp fakııl-nak-1
Vali ve belediye reisi Profesör ' Gökay. bazı kimselere gönderilen tehdit mektupları hakkında dün gazetecilere şu sözleri soy- | içmiştir*
(— Son günlerde tehdit mektuplarının çoğaldığı hakkında gazetelerde neşriyatta bulunulmaktadır. Fakat bu hususta em niyete şikâyette bulunulmamıştır. Yalnız kadro harici kalan defterdarlık memurlarından ba sılamın defterdara telefon ettikleri tesblt edilmiştir. Bu husustaki araş tırmalanma devam ediyorum. Şehirde asayiş normaldir. _____________
Kacak tütünler
Tekel takip teşkilâtı tarafından bir hafta zarfında Giresun, Trabzon ve Bursa bölgelerinde külliyetli miktarda kıyılmış kaçak tütün yakalanmıştır.
Ticaret Bakanı Ankara’ya döndü Ankara 5 — Ekonomi ve Ticaret Bakanı Zûhtû Velibese Karadeniz havalisinde yaptığı tetkfk seyahatinden şehrimize I dönmüştür.
BORSA
Sabah Gazeteleri Ne Diyor ?
İıiantoul Bor
J/ll/lîM tlailnl
C E X L e B
Londra Sterlin 184
Nrw Yor* ine Dolar ÎÖTI -
Pnrıs 140 Fransa F »W
StoKholot 10» UveS K- M 13SU
Centvre !(W İsviçre r 84 W
Amsterdam 100 Florin 73CTMII
Brflksc» 100 Belçika r SIKI
Ltthop 100 Esmıdes V7S9»
ESHAM VE TAHVİLÂT
20 20
30 70
2135
30 95
20 15
19 85
30 80 SPSS
2120
% l FAİZU TAHVİLLER lıvns . Enurum t Sivas . Enurum 1-"
1941 Demiryolu I
| ısıl DemirroJu ||
( 1941 Denıtrvoiu Ol
MiUi Mdasias ı MIHI Müdafaa U Milli MUdalns m
Milli Müdafaa IV
Atatürk inkılâpları Sedat Simav! HÜRRİYETte Atatürk inkılâplarının partilerin rey toplama gayretleriyle param parça edildiğini ve feriye atılan adımların telâfisi mümkün olmayan hatalar olduğunu belirttikten sonra şöyle demektedir:
Bu sebeple mevcut her üç partimize memleket namına bir teklif yapıyor ve diyoruz ki: Şayet Atatürk inkılâplarını samimi olarak yaşatmak istiyorsanız, bundan böyle herhangi bir seçim propagandası uğrunda onları kendinize âlet etmemeyi müşterek bir karara bağlayınız. Böyle-ce millet te bilsin kİ, biz Cumhuriyetimizi yaşatmak için Ata’mızm İnkılâplarına bağlıyız ve onlardan asla fedakârlık edemeyiz.
Bedava sigara
Tathrert VATAN’dakl fık-
>■--------- - -
rasın ila nasıl o) tıp da şimdiye kadar Tekel idaresinin muayyen makamlara bedava sigara dağıttığını sorduktan sonra şöyle diyor:
Fakat bu sigara işine gelince akıl ve mantık stop ediyor: Bakan, genel müdür, makara sahibizevat devletten aylık alan kimselerdir, yoksul kimseler değildir. Sonra sigara bir keyif maddesidir, ekmek gibi İhtiyaç maddesi değildir. Sigarayı istlyen İçer, istem İyen içmez, tçen de parasını verip içmelldir.
*
A dan Z ye kadar
Elem İxxet Benice SON TEL-GRAF'taki başmakalesinde Türkiyedeld devlet teşkilâtının A dan Z ye kadar yeniden gözden geçirilmesi lâzım çeldiğini ileri sürerek şıınlnn yazıyor:
Hakikatte bu memleketin gerek bütçe tasarrufu, gerek memur kalitesi ve refahı, gerek devlet teşkilâtının verimli ve saat makinesi gibi çalışır bir halde olabilmesi bakımından radikal ve rasyonel ıslah tedbirlerine ihtiyaç vardır. Yepyeni, modern, teknik, üstün ve ileri verimli bir devlet mekanizması kurmak zorundayız. Bu bir esaslı ctûd. hazırlık, plânlı teşkilâtlanmak ve modern, teknik, medeni İhtiyaca göre sağlam ve tasarruflu temeller üzerinde yeni bir makine kurmak ve bit yepyeni çarhın düzen ve selâmetle çalışmasını temin e-debllmek için de mevcut bütün kanunları tensik ve ıslah eylemek dâvasıdır.
Dâva ne memur çıkarmakla, sızlanmakla. ne de palya-tif ve günlük tedbirlerle halledilebilir.
1941 Demiryolu Kalkınma i Kalkınma U | Kalkınma m
11948 mil Ararı l ı lana uniKm( ll
1049 isukıaz» I
»«s
ÜS 20
■ % «.5 FAİZLİ TAHVİL
lımi tahvili_________________
% V FAİZLİ TAHVİLLER
1933 Ergani 1338 ikramiyen S:
Milli Müdafaa
Demiryolu IV
Demiryolu V __________9î I
AHADOLU DEMİRYOLU CRÜpÛ~ Tnlıvtllcr A
Hısje senetleri % tfü Mllmeslil ScflH
B C.
SARRAFLARDA ALTIN
(itlisen ıTürk tıraşı 1 Stnrlin I Küle*
Beykoz fidanlığını teftiş
Val! ve belediye baştanı doktor Gökay dün ân! olarak Beykoz fidanlığını teftiş etmiştir. Val! bundan sonra Beykoz ’* civarında dolaşmış ve incelemelerde bulunmuştur.
r
Mevlid
■s

m,—
2230
83 —
43 ca
«63 T? 30
Merhum avukat
TAŞAR SITKI OYAL'ın Aziz ruhuna İthaf edilmek üzere vefatının şenel dev-riyeslne müsadif 8 ekim 950 pazar günü öğle namazını mıiteakip Teşvikiye camiinde Mevlidi okunacağından, akraba ve dostla-rımnan ve arzu edenlerin teşrifleri rica olunur.
Yaşar Oya» «Meri

,v
f> Ekim 1950
AKŞAM


Sahlfe 8
Müzeler ve zelzeleler
Bir arkadaşım dikkatimi çekti; ve bunu fıkra mevzuu haline getirerek alâkalıları ikaz etmemi istedi.
*
Topkapı müzesine gittim. Tertip yerinde- İftihar edilecek vaziyet var. Hele çiniler kısmını pek beğendim. Anlattıklarına göre, bizim elimizdeki koleksiyon, emsali arasında sayılılardanım?. Esirgemek, dedelerden teslim aldığımız bu cmantleri torunlara bırakmak vazifemizdir.
Eazt hususiyetler, mütehassısların gözünden kaçar da, o melseklc hiç ilgili olmı-yanların dikkatine çarpar. Eminim ki bu sefer de öyle olmuştur; Havaleli bir vazo, bir vitrin içine gelişigüzel konulmuş. Yanında da. dokunsan gidecek kıymetti bir yemişlik bulunuyor. Oymalı tabaklar, incecik çivilere a-sılrnıs. Geçen asırlarda hükümdarlardan hükümdarlara kediye gönderilmiş; haydutlardan, korsanlardan kurtulup iklimler aşmış: saraylarda, konaklarda, cari-yelerin, halayıkların elinden vakayı sıyırmış; İstanbulini meşhut Yangınlarını, zelzelelerini atlatmış nice gü zid? eserler, hep burada, bu cam vitrinlerde cambazlık etmektedir. Dokunsanız düşecekler, devrilecekler, kırılacaklar.
Denecektir ki;
— Zemin taş. Ne kadar hızlı yürünse. döşeme esnemez. yangın dahi çıkamaz. Onun için tehlike yoktur.
Çarnma ve vatıma tehlikesi bulunmasa dahi, zelzele tehlikesinin her zaman mevcut olduğunu hesaba katmalıdır.
Eski zaman kadınlarının tâbirini tekrarlı,yalım: Ağzımızdan vel alsın:
Bundan elli küsur sene evvelki zelzeleler kabilinden felâketlerin, irağ olmasını dileriz Fakat ne de olsa, memleketimiz, zelzeleler yatağı olan Anadolu ile Rumeli'nin iki kanadı ortasın-dı.dır. Nesillerin kısa ömrü içinde, yer sarsıntıları belki beklenemez. Bunlara karşı tedbir almak da abes sayılabilir. Lâkin, hir müze kurarken telâkki bambaşka olmak zorundadır. Daha uzun bir zaman içinde meydana gelmesi muhtemel hâdiseleri dikkate alarak ona göre tedbirli davranmalıyız. Böyle düşününce de, İstanbul şehri için, müzelerde bambaşka tertibat almak gerektir.
Bir itiraz daha akla geliyor:
— Canım, bunlar bu kadar vıl muhafaza edilmiş. Nice zelzeleleri de atlatmışlar. Simdi neden kırılsınlar?
Cevabı şudur:
■—• O eşya eskiden sandıklarda sarılı, muhafazalıymış. Bizim nesillerde ortaya çıkarıldı, vitrinlere kondu, duvarlara asıldı.
Hulâsa her bakımdan zelzeleye karşı müzelerde tedbir atmak gerekiyor.
Kaymakamlar toplantısı
Asayiş ve nüfus sayımı üzerinde görüşüldü
Dün öğleden evvel şehrimiz kaymakamları vali ve belediye başkanı profesör Gökayın başkanlığında toplanmışlardır.
Toplantıda İstatistik umum müdürü, sayım işleri büro şefi ve vali muavinleri de hazır bulunmuşlardır.
Evvelâ 22 Ekim pazar günü yapılacak sayım İşleri üzerinde görüşülmüştür. Vali ve belediye başkanı, kaymakamlardan sayımın eksiksiz, vaktinde ve İntizamla yapılmasını ehemmiyetle İstemiştir.
Bundan sonra vali ve belediye başkanı asayiş meselesi etrafında kaymakamlarla görüşmüştür. Kaymakamların hepsi istisnasız olarak kendi bölgelerinde asayişin yerinde olduğunu. Adi vukualın da eskisine nazaran azaldığım belirtmişlerdir.
Kadın berberleri arasında tertip edilen müsabaka
Berber salonları erkeklerden ziyade kadınların devam ettiği bir yer oldu — İstanbul kadın saç tuvalet sanatkârları derneğinin tertip ettiği milletlerarası müsabaka — Bu senenin saç modası — Hanımlarımızın mevkii
Birinci sınıf seçmelerine İştirak edenlerden bir grup
Oteller kâfi değil
Birinci sınıf ve lükslerin vaziyeti tetkik ediliyor
Tıkalı kulaklar!
Kömür taşıyan arabalar fazla para alıyorlar
Ünkapanı kömür tevzi merkezinden civar senitlere kok kömürü taşıyan arabaların nakil ücretleri çok pahalıdır. Yarım ton kömür alan arabalar Fatih ve civarına 500 kilo kömürü 6 liraya nakletmektedirler. Bir ton kömür alan kimse 13 lira araba parası ödemek mecburiyetinde bırakılmaktadır.
Belediyenin bu hususta dikkatini çekeriz.
Yeni pullar
P. T. T. idaresi 3 yeni seri çıkarıyor
P T. T. İdaresi tarafından bir ay içinde üç yeni pul serisinin çıkartılması kararlaştırılmıştır. Çıkartılacak pullar şunlardır:
1 — Nüfus sayımı hâtıra pullan: 15 ve 20 kuruşluk.
2 — Kooperatifler Kongresi hâtıra pulları: 15 ve 20 kuruşluk.
3 — Milletlerarası Sivil Havacılık Konferansı hâtıra pullan: 20, 40 ve 80 kuruşluk.
Bunlardan başka aralık ayında da 15. 20, 60 ve 100 kuruşluk Farabi hâtıra pulları çıkartılacaktır.
Hanımlarımızın berberlerle alâkaları erkekleri çoktan geçmiştir. Bunun en iyi delili erkek berberlerinin mütevazı kazançlarına mukabil, kadın berberlerinin refah içinde yaşamalarıdır. Erkekler, ara sıra saç ve sakal traşlannı İhmal etseler bile bayanların buna as'a razı olmadıklarını tanınmış kadın berberleri müttı-fıkan tasdik etmektedirler.
Kadın berberi Aristokli diyor kİ:
— Bugünün bayanı saç vc manikürünü yaptırmadan ne bir ziyarete gidebilir, ne de ziyaret kabul eder. Bayanların berberlerle alâkası erkeklerden çok fazladır. Bunda öa hakları yok değildir. Zira bir vücutta bütün mânayı taşıyan ve şahsiyeti ifade eden baştır; vücuttan da ayaklardan da daha mühimdir. Bir bayan ne kadar güzel elbise ve ayakkabı giyerse giysin saçma ve başına aynı itinayı göstermezse emekleri boşa gider.
Tertip edilen müsabaka
İstanbul kadın saç tuvaleti sanatkârları derneği «En güzel saç ve en muvafık .saç sanatkârı müsabakası» adiyle bir müsabaka tertip etmiştir. Dürt harta devam edecek olan hu müsabakanın İkinci haftası bu pazar Aristokli saç tuvalet salonunda yapılacaktır Birinci haftanın müsabakası Vill sa-
BANKASI
tarafından çocuklara bir hizmet olmak üzere İngilizce ve Amerika'dan getirtilen öğretici ve eğlendirici fillmlerle
ÇOCUK SİNEMASI
İstanbul otelleri, lhllyaûi karşılayamaz hale gelmiştir. Şehrimize gelen misafirler ve bilhassa ecnebiler yer bulmakta güçlüğe uğramaktadırlar. Vali ve belediye başkanlığı bu hale nisbeten çare bulmak üzere mevcut birinci sınıf ve lüks otellerin bugünkü vaziyetini tetkike karar vermiş ve alâkalılardan bu hususta bir rapor istemiştir. Gereken raporu hazırlamak üzere oteller gezilmektedir.
En ziyade Perapatas otelinin vaziyeti üzerinde durulmaktadır. Zira 150 odası bulunan bu büyük otelden pek az müşteri istifade etmektedir. Restoranı da yoktur. Otelin tamamının İşletilmesi ve lokantasının faaliyete geçebilmesi İçLn lâzım olan personelin bulunmadığı sebep olarak İleri sürülmektedir Vali ve belediye başkanlığı bu mesele ile yalandan alâkadar olmaktadır.
Parisin son nıuda saç tuvaletinden bir örnek
tonunda yapılmıştır. |
Dernek bu müsabakaya, Tfırk kadın berberlerinin en İleri Avrupa ve Amerika şehirleri kadın berberlerinden aşağı kalmadıklarını İspat maksadile tertip etmiştir. Dört balta devam edecek otan mü*abaka sonunda en muvafık kadın berberlerinden sekiz kişilik bir ekip ayrılacak ve bu ekip İtalya ile Yunaıılstandan davet edilen kadın berberlerile boy ölçüşecektir.
haftası
Yalovalıların Ziraat Bakanlığına şikâyetleri
Ziraat Bakanlığı, çiftçilere tohumluk tevzi etmek auretivie yardımda bulunmaktadır. Ancak İstanbul bir ziraat şehri telâkki edlimlyerek diğer şehirlerden farklı olarak çiftçilere üçte bir nispetinde tohumluk tevzi edilmiştir.
Tamamen bir çiftçi ve ziraat bölgesi olan Yalova çiftçileri bu vaziyetten şikâyet etmektedirler. şikâyet vilâyete bildirilmiştir.
| Müsabakanın birine! maşa »e saç tuvaletlerine tan-sis edilmişti 2ü kadir, berberi* ’s.ıo nin iştirak ettiği müsabakada kıır'a ile tesbit edilen canlı mo- J9^ deljerin maşa ile saçları yapıl- ib.is mıştır. Bu pazar yapılacak o-119 30 lan seçmeler şehir baş tuvalet- 13,80 lerinden olacaktır. Şehir baş tuvaleti hanımların gündüz kıyafetlerine uygun olan saç tuvaletleridir. Üçüncü hafta seç-(Arhast 7 nci sahifcdel Saticddln GÖKCEPINAR
İstanbul radyosu öşı» r« ■ku-T- orosruaı AçtlU ve nra.*!rarıılar.
Haberler.
Hafif mCIrik Pl
Şarkılar. Orman: F.fcrem Kon-«ar.
Se-bes saat.
Şarkılar »e Hlrkflltr Pl Tanınmış caz parçaları Pl Program'ir ve kapanış. Açılı» ve programlar. Konulma buna nıOzlU p|, Kararertiuleh aesler. Konuşma. Hab-rk-r.
Kl«u sclılr haberleri. KonuSma. ftı Ivo senfoni orkestran a-rt.
Ar,ı, mü-IJt Pl Radyo Gnrcteal Kupusma,
Cirolar. Okuynn: Necdet Clel Konuşan: Şavlcet

Sahici ve oyuncak silâhlar
Bir vakitler Milletler Meclisinde su fikirler ortaya a-tılmışti:
— Çocuklara silâh oyuncaklar vermek, onların ahlâklarını bozar. Nesilleri, harbculaştırır.
Bu ne kadar doğrudur, pedagoglar tâyin etsin.
Son günlerde büyüklerin silâhları toplanıyor. Böyle bîr zaruret, cemiyetin ihtiyaçlarından doğdu. Oyuncak tabancalar ve kapsüllü mantarlar yüzünden kaç yangın çıktığı defalarca yazıldı. Kapsüllü mantarların da gizli fabrikalarda yapıldıkları anlaşılıyor. Diğer cihetten: Talebeler arasında çeteler bulunduğu bir devirdeyiz. Şu mantar tabancalarım da, fenalıkların birer çekirdeği telâkki etsek. Satılmalarını imlesek.
(Vâ - Nû)
ra
I
ITURAL
| öksürüpii keser
öksürüpii keser
tekrar oaşlıyoj
8 Ekim pazar eiinünden itibaren her pazar günü «abnh saat 10-da
ATLAS Sinemasında

Her' yer 30 kuıuş
Küçük çocuklar velilcrite
beraber gelebilirler
Gösteren
DOĞAN KARDEŞ YAYINLARI
öğretmen tâyinleri
İstanbul ortaokulları İle liselerine ve Teknik okullarına bu ders yık başında yeniden verilen ve nakilleri yapılan öğretmenlerin isimleri aşağıdadır:
Nuriye Oürkök: Olgunlaşma I enstitüsüne. Zümrüt Taşan: ■ Kadıköy kız enstitüsüne, Fahri- [ ye Dumlu: Mithatpaşa kız enstitüsüne. Ayşe Atasoy: Selçuk kız enstitüsüne Neciâ Orçun: Mlthatpaşa kız enstitüsüne, Nimet Çağın: birinci Ticaret lisesine, Sabrl Akdeniz: birinci Ticaret lisesine, Fahriye Tükây: Birinci Ticaret lisesine, Fahriye Çlloğlu: Mlrgün ortaya. Şlnasl Tamer: Silvan ortaya. Belkfs Enökmen: İstanbul Erkek lkse-|Sİue. |
ğır elbiselerle ve gece tuvaletleriyle taşınan yetil tip çantalardan orijinal bir model. Satenden yaıulan silindir şeklindeki bu çantanın ağız kısmı fırlak madendendir. Kapağın iç kısmı aynadır. Sap kısmı parlak ve yumuşak meşindendir. Kolaylıkla bileğe geçirilir. Yapılış itibariyle çanta hem geniş, hem de kullanışlı olduğu için bü ün tuvalet eşyalarım içine rahatça yelreştirmck mümkündür.
20.10
20 IS
20.30
20.40 .
21.00 , Sohbetler.
Rado.
Konuşma.
Fasıl heyeti konseri. İstanbul şarkı ve türkülerinden tndr»«-kep program lıtanbulun I mllna.teebtlyle yapılan simden röportaj Ist.ınbula şiirler, M'lzilc dOnyasmdan c*»IUl nekler Fi. Konuşma.
Haberler.
Dans m ÇİZİŞİ p|
Programlar ve k-nnpnı*.
aı.ıo
21.20
kurtuluş bayramı
4NKAKA RADVOSD
Öjlo vg ftktatn programı
12.28 Açılış ve orogılıın.
12.30 M. S. ayarı ve şarkılar. Okuyan: Muraffer hkar.
:::.00 Haberler.
13.18 Potpuriler Pl.
13.30 öğle Gaxet«al.
13.45 Hant melodiler Fİ.
ll.n0 Hava raporu, akcam programı ve kapanış.
17 .18 Aqh5 ve program.
18.00 M s. ayan ve konugma: «Se-
18.10 tn.-canr. Okuj anlar MalAhat Pırı. Mürchher GUjer. Sevim Tan,
18.30 Konu$nı:>: -Seçim*
■ 18.40 Sinema orguyla melodiler Pl. IfLOO M. S, ayan ve Haberler.
19.18 Tarihten Bir Yaprak.
' 19.30 Tarihi TUrk mtlrıgl. ■
! 19,30 Konuşma: ,«Seçim»,
I 19.40 Opera aryaları PL .
20.11 Radyo Gazetesi.
20.30 Sertle* «at, '20.40 Konuşma «Seçim»
20,80 Çeşitli senfonik eserler Pl.
21.00 Konuşma; Törklvede Mar(al I plflııı.
21.15 Konuşma: «Seçim*.
21.25 Dans rnÜrlŞl PL
21.40 Konuşma: »Seçim*.
'21,50 Seruca >aaL
j 22.00 Kon 115nın
22,15 Müzik: Pl.
22,48 M. S. ayan ve Haberler, '
23,00 Program ve kapanı*
Yarın »abahkl program
7,28 Açılış vo program.
7.30 M. s. ayarı.
7.31 Marslar PL
7.45 Haberler,
8.00 Şarkı ve tOıkOter Pt.
8.15 Wa|s Festival orkestram Pl.
0.25 Ctlrıün programı va hava raporu.
8,30 Halıf müzik.
9.00 Kapanış,
Hele şükür. Tramvay İdaresinin yeni otobüs siparişi meselesi de çıkmazdan kurtulur gibi oluyor. Komisyon tctkikatı sona ermiş, İki firmanın teklifleri uygun görülmüş, bunlardan birini tercih kararı Daimi encümenden çıkacakmış.
Para ciheti de halledill-yormuş. Bilmem hangi banka, diğer bir bankaya para yatıracak, Tramvay İdaresi oradan borç alacak ve peşin para ile elli otobüs ısmarlı-vacakmış.
Bu İş biraz daha çabuk tutulsa çok İyi olur, idarenin elindeki otobüsler eskidi. Bir kısmı garajdan çıka-mıvacak halde, tşliyenlerin de dermanı kalmadı artık. Bazan yolda bozuluyor, kenara çekilip yolcuları dışajj_ riya püsktirüvorlar. Bunlay^ da tamamiyle çürüğe çıkf) madan yeniler yetlşebllsele^. bari.
Bir zamanlar otobüs ser-O visinin intizamsızlığından— şikevet edilince İdare. arab»Q adedinin azlığı bahanesini— ileri sürüyordu. Araba ade-£f d- arttı, fakat servis dilze-0 ninde hiçbir değişiklik ol-> inadı. Ring servisinde kat-(D iyen intizam yok. Daima üç(D otobüs birbirlerinin ardısırat geliyorlar, Kocamustafapa-*^ şa ve Topkapı arabaları d*Q bunların peşine taklıyorlar^ duraklarda bir zincir teskll^jj ediyorlar. O kalite savuştok*g tan sonra araya uzun bir sıla giriyor, yolcular, on beş,t. yirmi dakika otobüs beklİÇ^ yorlar. Yeni ısmarlananlar d& gelince zincire eklenirlerse vay halimize!
Durak münasebetsizliği de devam ediyor. Tramvay ra otobüs duraklarının bir arada olmasından şikâyet edildi. Fakat fdare. otobüs duraklarının ayrılmasında teknik imkânsızlıklar ve halk lehine bir faydası olmadığı iddialariyle teklifi reddetti. Mânâsız iddialar. Bu işte teknik İmkânsızlık diye bir mazeret kabul edilemez Otobüsün, tramvaydan birkaç metre ileride veya geride durması bir İlim, fen mevzuu değildir.
Durak ayrılığının halk I-çln faydası da hıkâr olunamaz. Otobüsler gelip tramvayların yanında duruyorlar. Tramvaydan İnen ra binmek Istfyen halk geçli bulamıyor. Arabaların ikisi birden hareket ediyor, yolcular durakta kalıyorlar.
Seyrüsefer İdaresi de tramvay ve otobiİ3 duraklarının ayrılmasını muvafık görüyor. Tramvay İdaresinin kendi fikrinde ısrar etmesinin mânası nedir, anlı-vamadık.
Bir de aktarma bilet meselesi var. Geçenlerde de bu mevzua temasla, tramvaylarda bir zaman yapıldığı gibi yine aktarma bilet usulünün tatbiki lüzumuna işaret etmiştik, alâkadarlar dumamazlıktan geldiler. Mühim âmme hizmetlerinin başma geçen zatlar, şikâyetlere, dileklere kulak tıkıyorlar; halkın İstifadesini u-nııtup sadece İşin varidat temini cihetini düşünüyorlar ve oıııı hlc beceremiyor-laı. Hevenk halinde "yolcu taşıyan tramvayların, otobüslerin zarar etmeleri de teknik zaruretler icabı mıdır dersiniz?
Cemal REFİK
Şehir hatlarında kış tarifesi
Şehir hatlarında kış tarifesinin tatbikine bu ayın 12 sinden İtibaren başlanacaktır. Bu senekl tarifede geçen aeneklne İlâveten Boğazlçlnln Anadolu yakasına ve Adalarla Kadıköye Işllyen vapur seferleri arttırılmıştır.
Tekel Bakanı
tkl gündenberl îstaııbulda bulunan Gümrük ve Tekel Bakanı Nuri Özsan dün de Tekelda meşgul olmuş, bu arada İstanbul Tekel başmüdürlüğüne giderek teftişte bulunmuştur.
Bakan bir kaç gün daha şehrimizde kaldıktan sonra Anka-raya dönmeden bir basın toplantısı yapacaktır.
Bahlfe 4
AKŞAM
6 Ekim 1950
Izmirde incir ve
üzüm satışları
Kızıl hava ordusunun Stassen Stalinden bugünkü kuvveti nedir? mülakat taelebetti
İncir fiatleri yükseliyor. Üzüm satışları hararetlendi. Pamuk satışlarında ise durgunluk var
İzmir limanında üıiim kutulan vapura yüklenirken

Bir Amerikan mecmuasına göre Sovyet hava kuvvetleri 1952 den evvel
Bu teşebbüsün gayesi dünya barışının daha iyi bir yola grirmeaini Bağlamaktır
Bir Amerikan dergisi yazıyor:
taarruza geçemezler
Bir çok havacılık mütehassıslarının İddia ettiğine göre. Sovyet hava ordusu hakiki bir taarruz İmkânı kazanmadıkça üçüncü Dünya harbinden çekinmenin bir mânası yoktur; ve Sovyet uçakları hakiki bir taarruz inisiyatifini de ancak 1952 den sonra elde edebilecektir.
Bugünkü Sovyet hava kuvvetlerinin takriben 18 - 18 bin bomba uçağı, ve 10 bin kadar av uçağından İbaret olduğu tahmin edilmektedir. Amerikan
Dört molörlii bir Rus bombardıman «çat»
Vaşlngton 8 (AF) — Pennsyl-vonla üniversitesinin rektörü Mr Harold E. Stassen, diin, dünya barışının daha İyi bir yola girmesini temin sadedinde, mareşal Stalinden şahsi bir mülâkat talep elmiş olduğunu açıklamıştır.
Rektör Stassen, Stallne bu hususta bir mektup göndermiş ve bunu neşretmlştlr.
i Mektup, Statlnln şimdiki riyazetini değiştirmesini ve «barışa teveccüh etmesini» talep etmektedir.
Mektubun Uk gayesi. Amerikan halk «liderleri» ve Stassen' in Stalln ve polltbüro azalan
lle buluşmalarını ve müzakerelerini temindir.
1948 senesinde, Cumhurbaşkanlığı İçin namzet gösterilme -sini temine çalışmış olan Mr. Stassen, bu mektubu ekserisi Cumhuriyetçi partiye mensup İleri gelen şahsiyetlerle yapmış olduğu müşaverelerden sonra yazmış ve göndermiştir.
Bu mülâkat vukukbulursa, Stossen’ln. Stalln lle yapmış olacağı İkinci mülfikatı teşkil edecektir, zira rektör. 1947 senesinde Stalln lle buluşmuştu. Mektubun bir sureti, Amerika Dışişleri Bakanlığına tevdi edilmiştir.
İzmir 4 — Açıldığı günden beri sağiamlığmı muhafaza eden incir piyasasında bilhassa iş mallarına taleplerin gittikçe artması lle flatler de bariz bir şekilde yükselmektedir. Bu arada gelen bütün mallar satılmakta ve mevrudat gün geçtikçe azalmaktadır. Bu azalma karşısında İhracatçılarımız dış memleketlerden devamlı bir şekilde gelmekte olan taleplere müspet cevap verememekte ve haklı olarak işlerin kaçırılmağından ileride doğacak üriintû-lerin tesiriyle alıcı - satıcı münasebetlerinde bir kolaylık bulunmasını İstemektedirler.
üzüm satıştan
Bir müddet evvel Ingiliz îaşe btezaretine İzmir İhracatçıları tarafından kuru üzüm satışı hakkında bir müracaat yapılmışı. Cumartesi günü îngllte-reden geten cevapta, bu müracaatın kabul edildiği bildirilmiştir.
İhraç edilecek miktar 15000 ton ve flat fob 84 88 kuruştur.
Bu anlaşma dün borsada tesirini göstermiş ve fevkalâde hararetli bir duruma giren satışlarda ân! bir artış kaydedilmiştir Cumartesi günü 70 kuruştan muamele gören 9 numara üzüm dûn birdenbire 79 kuruşa fır'amıştır. Bu tip üzümün kapmış flatl 79.5 kuruştur' 10 nu-ır^ra üzüm açılış 81. kapanış 82 k»ruv üzerinde muamele gör-mu’tür
Pamuk satışları
İzmir — Bu sene, pamuk satışları diğer senelere nispetle hayli sürprizli geçmiş ve mevsim bidayetinden beri daimi bir yükselme gösteren fîatier. bayram sonu bir duraklama arzet-miştir.
Alâkalılar pamuk satışlarının devamlı artışını. Amerika Birleşik Devletleri rekoltesinin geçen senelere nispetle hayli noksan ve İhracatın Lisansa tabi oluşunB Kore harbi dolayıslvle Avrupah alıcıların spekülâsyon yapmalarımı, ve nihayet Akdeniz memlekc'.tertnln ekserirlnln rekoltelerinin az oluşuna atfedilmektedir.
lAkln bu devamlı artış da bayramdan sonra bir duraklanın göstermekle, hattâ hafif bir »”'ma arzetmklcdefr.
Zira Kore harbinin sona yaklaşmakta oluşu, dolayıslyie har-
bin Birleşmiş Milletler tarafından kazanılması ve Mısırın Rus yaya pamuk vermekten vazgeçmesi İhtimali piyasada bir tereddüt yaratmıştır.
Dün piyasa kapanırken dorum şöyle İdi: Hazır satışta, a-hcı: 318; satıcı: 320 kuruş. Vadeli satışta, alıcı: 322; satıcı: 323 kuruş.
Basın teknisyenleri yarın bir toplantı yapacaklar
îki bayramdır gazeteler neşriyatlarına devam etmişlerdir. Senede beş bayram gününden İbaret İstirahat zamanı bulunan basın mensuplan ve bilhassa basın teknlslyenlerl sendikası vilâyete müracaat ederek bayram günlerinde gazetelerin neşredil memesi hususunda görüşmek ve birbirlerlyle anlaşa-mıyaıı patronların mâkul bir anlaşmaya varmalarının temini ve lcabedcrse hükümete de müracaat edilmesini kararlaştırmak üzere bir toplantı yapacaklarını bildirmişler ve müsaade İstemişlerdir. Vilâyet İstenen müsaadeyi vermiştir.
Basın teknlslyenlerl sendikası mensuplan cumartesi günü saat 14 te Eminönü halkevlnde toplanarak bu hususta görüşeceklerdir.
hava kuvvetleri İse takriben dokuz bin bomba uçağı, sekiz
latan bul Baladlyaal Şnblr Tiyatrom Sa»t 2031 da KkmNM DRAM KISMİ
lw D0N n,AN
, İT- ■ 1 I ■■ .. ,
vlllfemgpl1 Telefon: 1ÎIS7
KOMEDİ KISMİ
GELİR VERGİSİ MEKTEBİ
fazan Loulı Vcmeul! ve Gc*>rge Bert
TUrkçesl: Lâmll Yaner Telvfdn: «HM
Gişeler aa.ıt 11 (le açılır Pazartesi »kjanünrı Dram kısmında Salı akşamları Komedi kamında temsil fOktUt.
binden fazla ihtiyat filodan İbarettir. Bundan başka donanmanın elinde 11 bin muhtelif tip uçak mevcuttur.
Yine mütehassısların yaptıkları tahminlere göre Kuşlar lıer yıl 50 bin uçak1 imal etmektedir. Hâlen peyk devletler Rua-lann emrine âmade olduğu İçin , harbden sonraki uçak istihsal İn in artmış olması, muhtemeldir. Nazllerden kalma Prag'daki Walter roket fabrikaları, Macaristan, Romanya ve Slleryada Messerschunltt, Doğu Airaanyada Junkers, Dorvler ve Hetnkel fabrikaları gece gündüz R uslara İşlemektedir.
Rusların İmal ettiği uçakların ekserisi îklncl Dünya harbinin uçakları olmakla beraber, bir çoklarının yeni tipte olmaları akla daha yakındır.
tngilterede havacılık saiıa-sında bir otorite sayılan Osher Lee'nin yaptığı tahminlere göre, Sovyet!er senede 7,500 tek ve çift nıotörlü tepkili uçak imal etmektedir. Ve bu rakam yakında 10,000 e çıkarılacaktır. Bundan başka Sovyetler B-29 tipindeki uçaklardan senede 1.500 tane, BC-3 tipindeki çift motörlü nakliye uçaklarından bin tane İmal etmektedirler. Sovyetler Birliğinden en son sızan haberlere bakılırsa Rus-lar 6 motörlü B-36 uçaklar aı imal etmek üzeredirler. Rusların hava gücü hakkında daha bir çok tahminler yapılmışsa da. mütehassıslar İngiliz hava en tel IJ ansının gayri resmi söı-cOsü Lee lle müttefiktirler.
Fakat sırf rakamların hiç bir
çülebillr. Aynı hakikat İngiltere harbinde Alman ve tnglllz uçak kırının yaptığı savaşlarda da meydana çıkmıştır .
Son elde edilen malûmata göre. Sovyet hava silâhlan en iyi Batı hava silâhları kadar mükemmeldir. En az beş tip asker! tepkili uçağın imal edildiği tahmin edilmektedir. Bunlar arasında dört tepkili motörlü, tlyuskln orta ağırlıkta bomba uçağı, çift motörlü Tupolev bomba uçağı. Mlg 9 tepkili av uçağı ve Yak-15 ve Yûk-17 tipindeki uçaklar gelmektedir.
Bunlara ilâve olarak. Rusla-nn Alınanlardan aldıkları Mt-183 roketlerini de imal etmek üzere oldukları öğrenilmiştir. Me-lf?3 roketleri 3.5 dalkkadft 50,000 «yak lrtifaa yükselebil en muazzam bir silâhtır.
Tepkili uçaklara İlâve olarak Sovyetler îklncl Dünya harbinde kullanılan modeller üzerinde de çalışmaktadır. Bunlar arasında 11-2 Stormovlk hücum bomba uçuklan. Alman Mcs-serchmltt 109 ve Focke-Wulf 190 uçaklarına benzi yen ve pistonlu motörlerle çalışan Yak-9 ve La-9 av uçakları gelmektedir. Tabii en yeni uçaklar Sovyet hava ordusunda kalırken, bu tip uçaklar Polonya re Çekoslovakya ordusuna verilmektedir.
Huşlar diğer bütün faaliyetleri gibi pilotsuz uçaklar üzerindeki gayretlerini azami derecede gizlemektedirler. Fakat Rusların V-2 tipindeki silâhlar üzerinde hayli İlerlemiş oldukları tahmin edilmektedir. Al-
tık sahillerinde ve bûliln batı hudutlarına muazzam roket tesisleri yapmışlardır.
Personelden başka Sovyet hava kuvvetlerinin karşılaştığı diğer bir güçlük yakacak meselesidir. Petrol mütehassıslarının tahminlerine göre, Sov-yetlerln günlük benzLn lstllısalî yarım milyon varildir. Buna mukabil Amerikanın, yevmi benzin istihsali B milyon varildir.
Sovyetlerln sentetik benzin sanayii de henüz başlangıç dev-rcslndcdlr. Bundan başka sentetik benzine elverişli kömür yalnız Polonyada mevcuttur. Son harbde Almanya ve Japonya da ayni sıkıntılara maruz kalmışlardı.
Netice olarak bugünkü Sovyet hava kuvvetleri stratejik bir taarruz vasıtasından ziyade kızıl orduyu takviye etmek bakımından bir değer taşımaktadır. Fakat bugünkü çalışmalara bakılırsa, 1952 senesinden sonra kızı] hava ordusunun büyük bir ehemmiyet kazanacağı büyük bir İhtimal dahilindedir. Diğer taraftan asıl tehlike politbüro-nun. kendi hava gücünün bütün dünyaya hükmedebileceği kanaatini hasıl ettiği zaman kendini gösterecektir.
Çeviren: A. Dcrcbeyoğlu
Ingilterede devletçilik
İşçi partisi liderleri sosyal İst leştir iti e teşebbüslerinde teenni gösterilmesini istiyorlar
Margate (İngiltere) fi (AP) — tşçl partisinin liderleri dün, yeni sosyalist teşebbüslerinde teenni gösterilmesi şeklinde tecelli eden siyasetleri sahasında tam bir muvaffakiyet kazanmışlardır.
Partinin sosyalist bir devlete doğru tekemmül eden ileri hareketinin yavaşlatılması fikrinin aleyhinde ancak bir kaç ses duyulmuştur.
Partinin »İş gücü ve yeni cemiyet» adındaki siyasi beyannamesinde, artık, devletleştirilecek yeni bir teşebbüsten bahsedil me me ktedir.
Bu arada, teenni siyasetinin bir numaralı muhalifi olarak tanınan Sıhhat Bakanı Aneu-
rin Bevan ve başbakan yardımcısı Herbert Morrlson, devletçilik sahasında atılacak ileri adımların mevcut olduğundan bahsetmişler ve Bevan İngiliz İşçi partisi İçin üç gayenin mevcudiyetini Heri sürmüştür. Şöyle ki:
1 — Ingilterede hayat seviyesini yükseltmek.
2 — Memleketi silâhlı tecavüzlere karşı korumak.
3 — Bütün dünyanın iktisadi ve içtimai gelişmesine faydalı olabilmek.
Eski Ticaret Bakanı ve şimdiki Yakıt Bakanı Noel Baktr. Asya meselelerine daha fazla alâka gösterilmesini talep eden bir konuşma yapmıştır

YENİ SES TİYATROSU
Her akşam 20.45 de
ÜÇ GÜVERCİN
Operet 4 perde Eser: Szigllgetl, Müzik: Kalman ve
Br&luns
mânası yoktur. Hakiki değer man! ar m bu sahada sarfettlğl Türkçesi: Esat N. Erendor ancak kullanılan malzeme.'çalışmaların neticesine hazır Çarşamba tenzilâtlı, Cumartesi, personel ve sevkü İdare lle öl- konan Sovyetler, bilhassa Bal- Pazar matine 15 de. Tel: 49369
Eli satirli dilenci
İzmir — Bir dilenci, kendisine para vermeyen bir şahsı satırla yaralamıştır, Hâdise şudur:
Sabri Yırtık adında dilencilikle geçinen birisi, evvelki gün dilenmek üzere 574 üncü sokakta oturan Mümtaz Yalımın evine gitmiştir. Ev sahibi Mümtazın. çalışarak para kazanması tavsiyesine hiddetlenen sözde dilenci Sabri Yırtık, belinde sakladığı satırla Mümtazın üzerine hücum ederek boynunun üç yerinden ağır surette yaralamıştır.
Sanık yakalanmış, yaralı tedavi altına alınmıştır.
Mlsvflüd
Olumu lle ROYSnı» nıesihi ve kendisini tanıyanlar- derin acılara garkeden Kabataş ve Işık liseleri Kimya öğretmeni
ABDİ BOYSAN’ın
ölümünün kırkıncı gününe tesadüf eden 7/10/SK0 cumartesi günü saat 15 te (Şişli Bumontl tramvay durağı F.rem Paşa Apt. 4 cü dairede) ruhuna mevlidi nebevi okuttunıiacağından meslek arkadaşları, talebeleri, akraba ve dostlarımızın ve Kendisini sevenlerin teşrifleri rica olunur.
HGYSAN AİLESİ
KADIN SANATKÂR ALINACAK
Sfhlr Tiyatrosu MüdU?IO#(lndL'n'
Şehir Tiyatrosuna kadın ranalKSr jaluıacskUr. İsteklilerin gar*1®11 °t-
rcıunek üzere her gün saat lö dan 12 ye kadar mlldilrLUJ ümüze baj vurmaları ilin olunur.
BEYAZLI KADIN
Aşk ve macera romanı
Yazan: W. W. Colllns Tercüme eden: (Vâ-Nû)
Tefrika No. 68 - -
Birini çağırıyor gibiydi; fakat kim! olduğu anlaşılmıyordu.
Ertesi sabah oda kapısını açtığım zaman, Lady Glyde, erimiş, heiâk olmuş bir haldeydi. Komşumuz olan hekim, doktor Carth İsimli bir meslektaşını konsültasyona çağırdı Bunlar, bizim hanıma, misafirin hayatına dair bir çok sualler sordular Kalbinin pek sıkıldığım anlamış gibiydiler. Bizim hanım da tasdik etti.
Doktorlar, başlarını sallayıp tıktılar, gittiler,
öğleye doğru. Kont, yanıma gelerek, misafirin epey İyileştiğini haber verdi *kşam yemeği İçin lyl bir pasta yapmamı da bildirdi Altmış yaşında ama paslaya bayılır çocuk gibidir
öğleden aora-a', odamın zili İuzJj hızlı çalmuı, hanımım he-
men doktora koşmamı. çumcu Lady Giyde'm yeniden hastalan dıgını haber verdi
Doktor geldiği zurnan. Bönleş, hastanın iyileştiğini, durumunu bildirdi.
— Lady Olyd'e çok İyileşmiş va zlyetteydl. Gözleri açıktı. Birden bire haykırdı ve bayıldı.
Doktor yatağa yaklaştı Elini hastanın kalbine koydu ve başını salladı.
Kontes, sükûnunu kaybederek haykırdı:
— ölmedi ya, doktor?
Doktor, mahzun bir tavırla cevap verdi:
— Maalesef kaybettik, madam. Dün akşam kalbini muayene ettiğim zaman da böyle bir akıbetin olacağından kork-muşrum.
Kontes, yatağın yanından pe-
rişan bir halde oynldl!
— Ah, bu kadar çabuk, bu kadar genç... Kon» bu İşe ne diyecek?
Doktor, hanımıma gidip biraz istirahat etçıesini tavsiye etti:
— Bütün gece uykusuz kaldınız, madam. Sinirleriniz sarsıldı. Aşçımız burada beklesin. Ben de o zamana kadar Icabaden muameleleri yaptnj’im.
Kontes, titreyip duruyordu. Bu felâketi hab®r vermeden önce, Kontu hazırlamamızı söyledi.
Doktor, dedi kİ:
— Zevciniz, ecnebi olduğuna göre, vefat halinde yapılacak muameleleri İhtimal bllmlyor-dur.
Ben de bilmediğime dair İşaretle halimi anlattım.
— O takdirde, bu İşle ben meşgul olayım. — dedi ve çıktı.
Doktorun gönderdiği kibar tavırlı kadın odaya girinceye kadar vazifemin başında kaldım Gelenin ismi Jane Gould İmiş. Hayatında pek çok ölüleri cıhazlondırdiğini bana söyledi.
Derken efendiyi gördüm Fc-v kalâde perişan bir hali vardı.
Mahzun olmaktan ziyade canı stkılmışa benziyordu.
Kente», parlak bir cenaze me raslmi hazırlattı. Çok para sar-fettiği anlaşılıyordu, ölen misafirin kocası ecnebi memleketlerde bulunduğundan merasime İştirak etmemiş. Zavallı güzel misafirimiz, Cumberiand'dnkl aile mezarlığına gömülmüş. Bizim Kont da törenle beraber oraya gitmiş. Burulan suallere şu şekilde cevap veririm:
1 — Lady Glvde’a Kont'un bir ilâç verdiğini ne hizmetçi, ne de ben gördük Kunt, hastanın odasında asla yaJni2 kalmamıştır,
D — Lady Giyde'm bizim eve geldiği zaman birdenbire korkmasındaki sehebl bilmiyorum.
Bu İfade benim huzurumda okunmuştur. Doğruluğunu kabul «derim.
Hester plnlıom II
Doktorun İfadesi:
Ben aşağıya imzasını atan dok tor Gooöricke yirmi bir yaşındaki Lady Glvde'ı tedavi etmeğe uğraştım, 25 temmuz gecesi, «Rıınture d’anörrlsme» dm vefat etliğini beyan ederim. Nt|
zamandanberi muztarlp olduğundan malûmatım yoktur.
Doktor Gooılrlcke
III
Jane Gould un şahadeti:
25 temmuzda bir genç ölünün teçhizi için gönderildim. Genç kadın, benim karşımda tabuta konulmuş, Ve tabut, benim ö-nûmde kapatılmıştır.
Ücretimi aldım ve çekildim.
Jane Gould
IV
Mezar kitabesi:
Slr Pcrci valin zevcesi Lady Glyde burada metfundur. Kendisi. Llmmerldge malikânesi a-slllerlnden Philippe Fairlie'nln kızıydı. Yirmi bir yaşında vefat etmiştir.
Bunu doğum ve ölüm tarihleri takibedtyordu
V
Wa!ter Harlrıght’ın anlattıkları:
Yeni senenin başında heyeti seferlvemlz, merkez Amerikanın vahşi ormanlarında, her gün zayiata uğramış bulunuyordu. Maceradan ayrılarak memlekete dönmeğe karar verdim Kürük gemimiz Meksika körfe-Izinde battı. Üçüncü defadır id
mucize kabilinden ölümü atlatmış bulunuyorum. Llverpool'e doğru yol alan olr Amerikan gc misi tarafından kurtarıldık.
Vahşi ormanlardan ayrılışımız üzerinden epey müddet geç miştl. Ancak, 13 kasımda lngll-tereye ayak basıp aynı gün zarfında Londraya döndüm.
Uğradığım tehlikeler beni yep yeni bir İnsan haline getirdi. Enerjik olmuş, kararlarına sahip bir insan haline gelmiştim. Bundan bir yıl Önce İstikbale mütereddit bakar, tehlikelerden kaçarken, şimdi mücadeleci bir tabiat sahibi oldum.
Avrupa'dan çıktığım sırada La ura Fairlie kalbimi işgâi ediyordu. Hislerim şimdi de değişmemiştir.
Londra’ya varmamı mütaakıp annemi ve hemşiremi ziyarete gittim. Buluşmamız çok heyecanlı ve neşeli oldu. Fakat, annemin gözlerinde bir hüzün İfadesi bulunduğunu, bana tereddütle bakıp durduğunu farket-tlm Ondan benim gizlediğim hiç bir şeyim yoktur. Bu sebeple. annem, benim limitsiz aşkı-ın! da öğrenmiş bulunuyordu.
Endişe ile sordum:
— Anneciğim bana bildirecek müessif bir haberin var galiba?
Annem, ayağa kalktı; yanıma gelip kanapeye oturdu. Boynuma kollarını dolayarak ağlamağa başladı:
— Walter, bayatta sana ben kâfi değil miydim? İşle ben varım, ben kaldım.
Acı hakikati öğrendim.
Döndüğümden oeri iiç giiıı geçmişli. Beni muhabbet ve şef katle bir aile muhitinin ortasında yaşattılar. Cesaretimi, metanetimi toplamak isledim, fakat beyhude...
Gözyaşları artık yanarı kalbimi serinletemez oldu Manevi yaram bir türlü ly> ulamı yurdu. Annemle kız kardeşime yalnız gitmem için bana müsaade etmelerini rica ettim
— Mezarını gördüğüm takdirde kuvvet bulacağım Kendisinin dolaştığı yerleri görmem için bana müsaade edin.
Sakin bir sonbahar gılnû öğleden sonra yola çıktım O derece İyi hatırladığım yerlersen geçtim. Ekim ayının solgun güneşi. semada belli belirsiz pırıldıyordu. Hava ılıktı
(Arkası var)
.
İlmi mecmualarımızdan:
Tarih Dergisi
Mecmu acılık — İlmî mecmualar, ilim müesaeselerimiz — Edebiyat fakültesi mecmuaları — Merhum Türkiyat mecmuası — Tiirlü isimler — Dünya çapinda — Belleten — Tarih vesikaları — Tarih dergi»» — En yeni ve en güzel dergi — Gençlerin tevazuu — Tevazuun telkin ettiği emniyet
Yazan: A. Adnan - Adıvar
Talebelerin dövizleri
Maliye Bakanlığı, yeniden tahsisler yaptı
Sarkıntılık edenler azalıyor
Kadın polisler, değişik
Bizde mecmuacıhğın garip bir talihi vardır. Uzun müddet devam etmiş ve münde-derecatını ilmin terakkisine hasrederek her sene evvelki seneden daha kuvvetli bir şekilde çıkmış bir mecmuaya tesadüf olunamaz. Burada bahis mevzuu olan mecmualar sadece İlmî mecmualardır. Edebi ve siyasi olanlardan uzun müddet sürenler belki vardı. Fakat asıl İlmî mecmualardan, Türkçe-den başka dillerde çıkıp ancak kısacık bir Türkçe hulâsayı makalelerin başına ilâve ile Türklüğünü gösteren Fen Fakültesi Mecmuasını başla sayarak diğer fakültelerin de birer mecmua neşrettiklerini sövliyebi liriz. Bunlardan Tıp, Hukuk ve İktisat Fakültelerinin mecmuaları hakkında bir şey sövlivebilecek vaziyette değiliz. Onlar da galiba Tür-kiyede okuyuculara hitab etmekle beraber, makaleleri Fransız ve İngiliz dilinde de hulâsa ederek dünya Him û-temine meydan okuyup, artık kullanıla kullanıla yıpranan maruf bir tâbirle, «dünya çapında» olabilmek hevesindedirler.
Şimdi gelelim Edebiyat Fakültesi mecmualarına; burada mecmuasına diyemeyiz. mecmulanna demek lâzımdır. Her nedense bu fakültenin muhtelif ders zümreleri arasında bir İnsicam temini mümkün olamamış olduğu İçin, bir Edebiyat Fakültesi Mecmuası çıkaracak yerde her zümre kendine mahsus bir mecmua çıkarmak yolunu ihtiyar etmiştir. Vakıa -evvel zaman İçinde > hir Edebiyat Fakültesi Mecmuası çıkardı. Bu mecmua hakkında eski Dâ-' rülfününun rahmetli Edebiyat Fakültesinin ahlâk profesörü merhum Mehmet izzet Bev bana şu malûmatı vermişti: «Hocalar, ve diğer muhterem zevata dağıtılan nüshalardan başka dışarıda ancak 30 nüsha satılır». Ü-nîversite inkılâbından sonra Edebiyat Fakültesiyle temasa geldiğimden beri Edebiyat Fakültesi Mecmuası a-dıyîe bir esere rasgeleme-dim. Haıb zamanlarında bir gün çıkıp bir hafta sonra batan gazeteler gibi, bazı mecmuaları arada bir görürdük. Bunla nn bütün masrafını üniversite bütçesi yüklenirdi.
Bu meyadanda ciddî ve Avrupada da kendini tanıtmış bir Türkivat mecmuamız vardı. Vardı, diyorum: çünkü o da bes seneden beri çıkmaz oldu. Son nüshasının bütün münderecatı hazır' otarr.k matbaada üc seneden beri beklediğini pekâlâ bilirim. Niçin çıkmaz; o bir Şii’dir, kimse bilmez. Fakat şükürler olsun ki Avrupa neşriyatında da ismi geçen bu mecmua çıkmıyorsa da yerine başka zümrelerin mecmuaları çıkıyor.Amma bunların ne zamanlar çıktığı, senede veyahut kac senede kar niisha çıkacağını olsun kimse bilmez. İşte isimleri: Felsefe Arkivi, Sosyoloji Dergisi, İngiliz Edebiyatı Dergisi. Dialogues (Fransız edebiyatı sobesinin rnecmu-■sı). Tarih Semineri Dergi-«. Türk DÜ ve Edebiyata Dergisi. Romanoloji Semineri Dergisi vesaire...
Bu mecmuaların hemen hiçbiri beş nüshadan daha Jyade çıkmış değildir. Yani üniversite inkılâbı denilen ■nubarek yıldan beri geçen 16 senedi? 24 niişha kadar mecmua neşredilmiş olduğu için senede bir buçuk nüsha ’fergi çıkmış demektir.
Bu dergilerin isimlerinde de yenilikler göze çarpıyor. Meselâ Felsefe Aı kivi derken ■rkiy hangi dilden lıangı dile alınmıştır; anlama^ kabil :
değir. Bu ecnebi kelime, Fransızca arşiv, Almanca artılv, İngilizce erkayv okunur, aslı olan Rumca İse ar-şlon’dur. Biz bunu arkiv yapmışız. Galiba Lâtince-nin Fransız telâffuzuna uymuşuz. Halbuki pekâlâ arşiv diyebilirdik. Bu kelime devlet bütçesine bile girerek Türk tabiiyetine alınmıştı. Sonra, gerek bu derginin ve gerek Sosyoloji Dergisinin isimleri üç dilde yazılmıştır; başta Amerikanca—İngilizce, onun altında Fransızca ve en altta Almanca İsimler vardır. Acaba bu dergiler Alman orduian îskenderiyeve yaklaştığı sırada çıksaydı, o . vakit bu sıra alt üst olur muydu?
Bu dergilerin mündereca-tından bahsetmek tabiî güçtür. yalnız şu kadar söylenebilir kî, elimde bulunan üç, fasikiil, Felsefe Arklvinin bir cüzü hemen hemen ta-mamiyle sanat tarihine dair makaleler, bir diğer nüshası da felsefe profesörü müteveffa Emest von Aster’in hâtırasına hasredilmiş: bir nüsha da bilmem ne münasebetle büyük Alman filozofu Leibnlz’e tahsis edilmiştir. Elimdeki Sosyoloji Der-1 gisi ise, tam 552 sahifelk cesim bir nüshadır. Her İki mecmuanın mühim bir kısmını Türkçe makaielerln Fransızca, İngilizce, Almanca tercümeleri doldurmak-' tadır. Bu son dergide bazı ' kalemlerin mahsul bereketini hayranlıkla temaşa etmek mümkündür.
İstanbul Edebiyat Fakültesinin bu mecmualarından başka Ankara Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesinin bir mecmuası vardır ki m ün derer atını muntazaman taklb edenler bahis mevzuu etsin-; 1er; fakat benim bildiğim o , mecmuanın gayet munta-. zam surette ilk seneden beri neşredilmekte olmasıdır.
Yine Ankara d a bir de Tarih Kurum unun m eşli ur Belleten’i vardır ki bu derginin roümeyyez vasfı arşivlere bütün diğer dergilerden dalıa geniş mikyasta el koymuş olması ve bazı defa İngilizce makaleleri başa koymak ve Türkçeye asla tercüme etmemekle ilmin beynel-mileliyet karakterini elhak belirtmekte bulunmasıdır. Makaleler uzundur ve uzunluğu ölçüsünde muharrire ağır ücretler de getirir. Hele arşivlerden kopve edilenler İçin bir had ve hudut yoktur. Bu dergide bir yenilik olarak meselâ, kırk, elli , sahifeiik bir makale İçin bir de endeks konulmuştur. A-raş tırmalar la meşgul olan t»rih ulemamızı zahmetten kurtarmak için bundan büyük de lütuf olmaz.
Bazı tarihçilerimizin flk-rince biz henüz terkibi bir eser yazamayız. Yıllarca, yıllarca toplayıp toplayıp vesika neşredeceğiz. Hattâ bir zamanlar «Tarih Vesikaları» adı altında Maarif Vekâleti birkaç sene bir mecmua daha çıkardı. Bu mecmuada eski vesikalardan tutunuz da yeni harflerin kabulüne dair zamanın Başvekilinin verdiği emrin el vazisiyle sureti gibi vesikalar da bulunur. Bütün bu vesikaların basan doğrudan doğru\ıa ve bazan da yeni harflere geçirilerek mecmuaya derci yazıcılara güzel gelir temin ederdi. Netekim üniversitede de neşriyat tahsisatından şu isimleri' Yukarıda geçen mecmualara telif haklan tanınılır. Bunu biz pek tabiî görürüz; teşvik-ı sanayi olsun da niçin teşvik-ı maarif olmasın? Vakıa Avrupada ilmî mecmu terin hemen hiçbiri müelliflere telif ücreti vermez. Amma ne yapalım, biz
daha yeni yeni telife alışıyoruz.
Acaba bu mecmular ve ü-niversitenin bastırdığı kitaplar satılıyor mu? Pek az satıldığım zannederim. Yalnız Edebiyat Fakültesinin depolarında 400 bin liralık kitap yatmakta olduğunu söylüyorlar, Bunların harice satmak için kitapçıların, ellerinde peşin para, gidip depolardan kitap almaları lâzımdır. Dünyanın ancak en muteber kitapları için cari olan bu usulü değiştirerek, emaneten Avrupaya, kitapçılara İslâm Ansiklopedisini göndermek için birkaç sene evvel teşebbüse girişmiştim. Hattâ talimatını Mâliyeden bile bizzat takib etmiştim. Bir türlü çıkmadı. Galiba kitapları satmayıp turşusunu kurmak istiyorlardı.
Bu pek iç acıtan tafsilâttan sonra geçen seneden itibaren İstanbul Edebiyat Fakültesinin genç tarihçileri tarafından neşrolunan «Tarih Dergisi» ne geliyorum. Bu dergi açıkça İtiraf edeyim kİ düş şekli itibariyle bizde neşrolunan İlmî mecmuaların hemen hepsinden daha güzeldir. Tabı ve tertip yolundadır. Hele bazı ulemamızın yazdıkları makaleleri memlekette anlıyacak; adam olmadığı İçin Türkçe yerine yabancı dilde yazdıklarını söyliyecek kadar İleri giden azametleri yanında, yan heyetinin basa yazdıkları mukaddemedeki tevazu-lan bizde nadir görülür hallerden olduğu için, pek hoşa gidiyor. Ve İşte bu tevazu dotayısiyle de bana İtimat telkin ediyor. Bu dergi yalnız üç defa çıkan «Tarih Semineri Dergisi» nln yerine çıkıyor. Tertip ve tashihindeki titizlik, bu derginin uzun ömürlü olmasını temenni ettirmekten hali kalmıyor. Münderecat İçin vesika neşrinden ibaret kal-mıyarak muhakeme ve münakaşa üzerine müesses hükümleri de ihtiva ediyor. Vâki a meselâ «Yazma e-serler toplantısı» gibi sakat tâbirlere tesadüf olunmakla beraber, derginin dil hususunda da salim bir yol tutmuş olduğu görülüyor.
Bu dergiyi okurken İftihar ve ümitle kalplerimizi dolduran bir cihet daha vardır: Eski Türkçe nesir diliyle yazılmış vesikaların lz-zah edilmeden aynen yazılmış olması, bu dili yeni yetişecek tarihçilerimizin derhal kavrayıp anladıklarını göstermesi şayanı dikkattir. Ancak bazı makalelerde A-rapça ve Farsça metinlerin de aynen yazılmış, (tıpkı AvrupalIların İlmi mecmualarında Lâtince ve Yunanca metinleri aynen yazdıkları ve ekseriya tercüme etmedikleri gibi) ve tercüme e-dilmemlş olması da tarih mütehassıslarımızın ve talebenin Arapça ye Farsçayı çatar çatır sökmüş olduklarına dair bir tatlı zehap hâsıl ediyorsa da, öteler gibi bazı Arapçası zayıf okuyuculara merhameten. tercümelerini lütfetmelerini dergi heyetinden bu ftclz rica etse aca^ ba kabule mazhar olur mu? Kabul etseler de, etmeseler de kendilerine teşekkür ve muvaffakiyetlerini temenni borcum uzdur.
A. Adnan - ADIVAR
Ankara 5 (Akşam) — Yabancı memleketlere gidecek talebelere tahsis olunan döviz miktarı temmuz ayında Mili! Eğitim Bakanlığı tarafındım lifin edilerek zamanında müracaat eden tale-belere snasına göre tevzi edilmişti. Fakat bu kontenjan İhtiyaca kâfi gelmediği için Bakanlık. Maliye Bakanlığına müracaat ederek yeniden döviz tahsisini İstemiştir.
Maliye Bakanhğ; durumu inceleyerek yeni tahsis yapmıştır. Verilen yeni kontenjana göre, yabancı memleketlerden dönen talebelerin dövizleri Millî Eğitim Bakanlığınca toplandıktarî ve yabancı memleketlerden dönen talebelerin sonu alındıktan sonra 15 ekimle ay sonu arası müsait; bir günde lifin edilecek ve o günden İtibaren Bakanlığın tâyin ettiği güne kadar müracaat edenlere imkân nispetinde döviz tahsis edilecektir.
şubeie-lşlerlne memur-
Açığa çıkarılan maliye memurlarının şikâyeti
Şehrimizdeki maliye rinden bu ay başında son verilen ücretli 236
dan bir kısmı dün matbaamıza gelerek dert yandılar ve ağlıya-rak dediler kİ:
«— Biz haksız bir surette işten çıkarıldık. Aslında sicil üzerinde tetklkat yapılıp sicili bozuk olanlar çıkarılacaktı.
Bizim sicillerimiz bozuk olma* dığı halde vazifelerimize son verildi, Aynca beş yıldan beri emekli sandığı İçin para verdik. Be? yılın tamamlanmasına, böylece İkramiye almamıza 4-5 ay kalmıştı. Bu vaziyette 1 kuruş bile alamıyoruz. Çıkan, her memura muayyen bir nispet dahilinde İkramiyesi ödenmelidir.»
Viyanada nümayişler
15 bin komünist hükümet konağı önünde nümayiş yaptı
Viyana b (AP> — 1B.OOO kadar İntizamlı komünist dûn gece, Viyana vtlfiyet konağı önünde nümayiş yapmışlardır.
Toplantının başlamasından bir saat kadar BODra gömlekli kimselerin ayrılıp gittikleri müşahede edilmiştir.
Halbuki komünistler, bu nümayişin bir kuvvet gösterisi halini almasını arzu etmişlerdi.
Kütle karşısında pek az polis bulunmuş ve hiç bir hfldlse çıkmamıştır.
Viyanada bir telefon merkezi komünistlerin elinde Viyana B (AP) — Bin kadar komünist, dün, Wliener Naıts-tadt'dakl posta ve telefon merkezini İşgal etmişlerdir. Adı geçen mahal Vlyannnm cenubunda Rus İşgal bölgesindedir.
Siyasî komite
Hindiatanın Kore hakkında ki teklifini reddetti
kıyafetle vazifeye çıkıyor
Bir gurup kullanan ve
arasında gördüklerim — İyi silâh ata binenlerde var — Tramvayda bilet almanın sebebi...
yal- Yazan: kek yolcu var! Az sonra Galanız aaaınıara ıuı auuuıuı* sar- « tasaray durağına geldik ve
kırıtılık edenlere karşı açılan Cemaleddîn BİLDİK Indlkl Tramvay yolculuğumuz mücadelede değil, kaçakçı takibinden tutun da kumarhane, eroin fabrikası ve randevu evleri baskınına varıncaya kadar, emniyet müdürlüğünün meşgul olduğu bütün İşlerde vazife almaktadırlar.
Aralarında, erkek mealekdaş-ları ayarında gayet İyi sJifilı kullananları, ata binenleri, yabancı dil bilenleri bulunduğunu da anlatan emniyet müdüril Kemal Aygün:
«— Esasen, diyor. İçlerinde meslek aşkı olmıyanlar polisliğe heves etmezler. Çünkü 0 maaşı, polislik haricinde her memuriyette bulabilirler. Bu İtibarladır W mesleğe İntisap eden kadın veya erkek hepsi tam bir bağlılık ve feragatle çalışmaktadırlar. Kadınların da. verilen her hangi bir vazifeyi tam bir başarı ile neticelendirmelerinden dolayı mem-
nunuz.»
Kadın sivil polisler. [♦] nız kadınlara lâf atanlarla
**Yazan:
böylece hfidlseslz geçti.
İstiklâl caddesinde
Kadın polisi, tramvaydan indikten sonra Tünel istikametine doğru yürümeğe başladı. Vakit akşam üzeri— Cadde ^U_ kalabalık... Memureyl kayhe-f^ derim korkusu Ue aramızdaki mesafeyi lo adımdan daha faz-ç^| la açamıyordum. O, bir vnnn., içindeki kumaşları tetkike ko- O yulsa ben de ondan bir evvel- q ki vitrini tetTjaşaya dalıvur ve Q göz ucu 11c kendisini görüş
O >
Adanada bir kaatîlin duruşması
Adana — Kurttepede Sabrl Okatanı feci bir şekilde öldüren Mehmet Akyûrek ile kardeşi SadettlnLri duruşmalarına dün ağır cem mahkemesinde devam edilmiştir. Bu duruşmaya sanık Mehmet hasta olduğundan gelmemiş, şahitlerden bazıları dinlenmiştir. Duruşma îö Ekime bırakılmıştır.
Lake Succeas 5 (AP) — Birleşmiş milletlerin sLyaa! komitesi diiin, Hlndlstanıu, birbirine rakip olan ve Kore barışını ek alan Bata-Dogu plfinlaruun hususi bir komiteye tevdii ile bunlar arasında bir anlaşma teminine dair olan teklifini reddetmiştir.
Teklif reye konduğu raman, iki müstenkif ve 24 muvalık reye karşı 32 muhalif rty 1le reddedilmiştir.
Reddln sebebi, teklifin kabulü keyfiyetinin kuzey Korelileri harbe devama teşvik edeceği mülâhazasıdır.
Kadın polisler arasında
Böylece konuşa konuşa, m fici (iriye t odasının bulunduğu katın üstüne çıkan merdivenleri geçmiş, koridorda bir müddet yürümüş ve bir oda kapısının önüne gelmiştik. Emniyet müdürü Kemal Aygün:
t— Kadın sivil memurların, dedi, şahsen tanınmış olmalarını mesleki başarıları bakımından mahzurlu görürüz. Fakat gazeteciler, bizimle elbirliği e-derek çalıştıkları İçin kendilerini tanımış olmalarında beis yoktur. Zaten şimdi şu odada îadı. İşte ancak o zaman arada, vazifeye dağıldıkları 1çln(mızdakl mesafe iki adıma In-yüzde beşini ancak bulabileceğimizi tahmin ediyorum.»
Kapıyı açta, İçeriye girdik... On kadar kadml.. Bunlar, va-l zlfeye dağılmak üzere hazırlıklarını İkmale çalışan son grup-] muş. Aralarında son şık giyinmiş olanları da var. arkadan tramvaya orta halli bir aile kadını oldu-|YQ]Cyjar]a kapıda göğüs göğü intibaını yaratacak derece- ğüse gelen biletçi: de giyinmişi de... Sokakta gör-j _ Biletleriniz!., diye bağırı-düğüntiz zaman eline beş kuruş yordu. Dikkatle ne yapacağını sadaka bırakacağını» tarzda _tetkike koyulduğum kadın po-elblsesl kiril ve Uymelcşmlş 0- jfe, biletçiye para uzattı ve: lam da. pek basit bir tarzda | _ Galatasaray! diyerek bir giyineni de bu on kadar kadın bllet kestlrdl Anlaşılıyordu kİ polis arasında idi... Emniyet sCyahat etmek üzere
müdürü, hayretle hepsini birer pQîOSU da bulunduğu halde, po-blrer tetkik ettiğimin farkında hs ojtHıç»unu belli etmemek için imiş kİ:
«— Şu sadakaya muhtaç bir kadın gibi gördüğünüz bayanı, dedi, bu kıyafete girmeden görmüş olsaydınız inanamazdınız. Gayet titizdir ve hayli temiz ve İyi giyinir, fakat bugün alacağı İş İcabı böyle giyinmek mecburiyetinde kalmıştır.»
— Moselft, dedim, şu kıyafette ne gibi bir vazifeye çıkacak?
■— Yoook! Bakın onu söyleyemem... Mesleki bir sırdır bu...»
Emniyet müdürü Kemal Aygîin telefonda merkezlerden birine direktif verirken
Önceden kararlaştırdığımız veçhile arada 30 - 40 adımlık bir mesafe bırakarak yürüyoruz. Eminönü meydanına geldik. Kadın polis, tramvaya binmek üzere usulü dairesinde demirler arasına girdi ve beklemeğe baş-
mlştl ve hiç konuşmamak ten-bihntırn aldığımız İçin de konuşmuyorduk...
Polis, bilet alır mı?
Bir beyazıt - Maçka arabası Arcî——dc derece geldi. Kadın polis önden, ben
giyinmiş olanları da var. arkadan tramvaya girdik... I.Aİ1I kİ,. AkİA Uartınt sılrlıı-
Bir kadın polise refakat ediyorum
ham İçinde bulundurmağa çalışıyordum.
Polisin «sulu zampara - dediği tiplerden biri olacak- her hal- (D de, daha İlk vitrin başında ka- 2 din polisin yanma ookuiaı.ık*1-bir şeyler mırıldandı Euna al-dırış etmiyerek vitrin önünden-O ayrılan kadın polis «ynürk». n’O Slilu zampara peşine (im mı (ıe (D tereddüt göstermedi. Nasıl oldu'çfl bilmem, o sırada bir erkek (D ha peyda oldu ve kadın noiı.ri Jt takibe koyulan adamı, omuzıına hafifçe dokunmak surcıile durdurdu. Meğer bu. lüzum unun yardımına- yetişmene özere kadın polisleri uzaktan uzağa takip eden bir erkek sivil polismiş...
Meslekdaşını lâf atmak suıe-Ule yolda rahatsız ve takip e-den sulu zampara doğrucu karakola götürüldü. Soma öğrendim kl. daha emniyet müdürlüğünden çıktığımız dakikadan itibaren ben de. bu erkek sivil polisin görüş zaviyesi içinde İm Lşim!
Sivil polis teşkilâta. kadım ile. erkeği Ue mükemmel çalışıyor, öğrendiğime göre sivil kadın polislerin faaliyete geçmesinden sonra ilk zamanlarda günde vasati olarak İş . 20 laf atan ve sarkıntılık eden yakalanırken bu rakam 5 --1(1 a kadar düşmüştür
' Anlaşılıyor ki bu gidişle dsha da düşecektir. Mücadeleyi gevşetmemek İfizım,
Ccinakıldin BİLDİK
Muallimler cemiyetinin mühim bir kadarı
Evvelki gün toplanan İstanbul Muallimler cemiyeti İdare heyeti muharip tarafından veri hat dinlendikte» ve m meyi tetkik etlikten p-kında toplanacak kongn ligi haktandn nnihinı L»l ra varmıştır. Bu karar kongre zamanın» kurt mış taahhütlerini Ifn lere kungrey rilnılyecekliı
İtalyan şampiyonu MasettlHe Ambrosini yukarıda gördüğünüz garip şekilli ve minimin! otomobille Mo--ileri pistinde doğu dünya sürat rekorunu kırmağa muvaffak olmuşlardır. Bu otomobil, küçük bir tayyareye benzemektedir.
I bilet alıyordu.
Tramvay Tepebaşj durağına geldiği vakit bir kaç yolcu indi ı ve ben itile kakıla tramvayın ön kısmına doğru ilerledim amma yine de kadın polis ile yan-yana değiliz, aramızda iki er-
Çantalarında, dudak boyası tüpü ve pudra kutusu yanıcıda birer de küçük tabanca taşıyan kadın polislerin bulundukları bu odadan ayrılacağımı* «ıramda, emniyet müdürü Kemal Ay-günden öğrenmek istedim:
— Kadınlara l Af atan veya sarkıntılık edenlerle mücadele ekiplnden de kimse var mı burada?
■— Var! diyerek bir tanesini gösterdi: Bilhassa bu işlerde çok başarı gösteren kıymetli bir mem ur umuzdur.»
— Kendisini, vazifeye çıkacağı dakikadan İtibaren uzaklan takip etmeme müsaade misiniz?
«— Fakat fotoğrafını mamak şartlle...»
Şartı kabul ettikten kadın polis önde ben arkada, müdüriyet binasından çıktık...
f *1 Birine! yan dünkü (a»e-temlzdo fıkuiftır.
Sahlfe B
AKSAM
9 Ekim 1950
ar
ARAYAN I.AM
rRANSIZCA ve İNGİLİZCE - Muhabereyi lâyıkiyle yapabilen ithalât ve knnıtayon İslerinde toerübell bir Mt H «rıyor, Alâlındarlann gazeteye «8t» rümuzuna müracaatları
347 - I
İTHALAT VEYA YRELİ MAMULATLARI — Bütün Türklyede «at-mele için tecrübeli bir bay ciddi bir müessese aramakladır. Nişantaşı Poyra.-,cık Sok. İelteiMlcrbey apartı-irun 27/8 Rlşar 355
MÜKEMMEL İNGİLİZCE, OLDUKÇA FRASNIZCA. ALMANCA MUHASEBE DAKTİLOGRAFİ BİLEN - A-tneriK.ni il. ImalSt. ran? reklâmcılık tekniğine tamamen vakıf bir genç gtı-
İcrc hizmet etmek İstiyor. Akşamda «Cette N.D- ye yazılması imi —
BİR GENÇ 15 ARIYOR — Türkçe. Fransızcn. daktilo, tnlısliât. takibat İslerine vakıf piynsavı tanır şirket veyn milcsscsclcrde çalışır İsteyenler OalMn Posta kulum 1769 No.yo müracaat 405 — •
BUTUN OUN ÇALIŞABİLİR — Aak'-rlıftınl yapmış Yüksek Ticaret mektebi memnu bir genç iş »rıyor. Çnrşıknoı Hattat Sok. No. 1. Sözcen.
İngilizceyi çok İYi bİLİyo-UijM — Tlddt bir muessesenln mesai harici muhaberesine talibim. Kil posta kuluıtına müracaat. 453 — 1
TAMİRCİ şorÖR - Husvsl arııbo-Ifırdn lj arıyor, Afkerlyo kamyonlarında ve takside çalışıp İyi hususiyi tercih etmektedir ihtiyacı olanların. Met . 1‘veköv benalhr! hay Haille mü-
ARAYANLAR
LU.es bir MAĞAZA teİN — Kara, tezgâh ve muhasebe servislerine elverişli genç bayatı, bay ve bir çocuk ■ranıyor Müracaat: İst. posta kutusu 24» 23(
ON YAŞINDA BİR ÇOCUĞA -İyi İngilizce öğretecek ve Mandaya gidecek bir mtlrebblyo aranıyor. Beyoğlu Rvgnus Üstü Taga terzihanesine müracaat. 367 — 1
VAKKO EMPRİME FABRİKASINA - İl bilen İğı.eel kızlar alınacaktır Her gtln 17 - 19 nrın müracaat: Kurtuluş. Asık kak No. ,12
389 —
İYİ bir bayan makasdara İHTtYAÇ VARDIR — İsteklilerin An-kara caddesi No. 67. kat 2 y« her gün saat 13 - 14.30 a kadar bizzat, ayrıca posta kutusu No, 843 mektupla, Telefon • 21166 e müracanllorı rica olunur. 3i>8 — 1
TARİHÎ ESERLERİ İBADET YERLERİNİ TAMİR YENİLERİNİ YAPTIRMA CEMİYETİ BAŞKANLIĞINDAN — Dolgun Ücretle çalıştırılacak bay - bayan memurlar İsteniyor. Ye-(IIdirek Yakuttan No. T Sultanhn-m.v.. 334 — 1
İşçi KIZ ARANIYOR - Gıda ima-
lkthanea inde çalışmak ürere acele iş-
çilere ı htıyac vardır Galata Veli
Alenıılaı t han kat 3 No 7 Turhan
Tapman ıı müracaat 414 — 3
BİR DIŞ TABJB1 ARANIYOR —
Afyonk! ırahiıar için mesul müdür
bav ■y» boyan t Üt dİ 5 tabibi
n» mu ıv»ç vardı- Arzu edenlerin
«331 10 - 17 nraiu.da Sirkecide Paris
otelinde Haşan Fciıml 1 Erdoğan» mü-
racanli.ı :rl Tel: 22145. 35.
FRANSIZCA v« İNGİLİZCE - Tl-
eari nv: habere yapabilecek bir kâtibe
İhtiyaç vardır. Devam yarım gün do
olabilir. Müracaat Em İnönü Akosrtınn
han No ı 318
BİH PURONUN - .Dahili Ijltrlnl ve telefonu İdare edebilerdi genç yaşta bir bayana acele İhtiyaç vardır. Co£utol|lu Nuruosmanlyc caddesi No. » Kredili Yapı bürosuna »aut 12 - 2 vc 5 - 5 .ırası müracaat edilmesi.
343
YAZIHANEDE ÇALIŞMAK ÜZERE — Barana İhtiyaç vardır. Daktilo bilenler tercih olunur Müracaat »Oğan» BabIâli caddesi 115 Rejidendi han
315
USTA DOKUMACI ARANIYOR — İstekliler: Toptapı Maltepe caddesi 35 N®. İl f«b-‘ıkay(i müracâat edebilir.
344 — 1
YALNIZ BİR KİŞİNİN EV İŞLERİNİ GÖRMEK İÇİN — Ehil bir baya-n» İhtiyaç vardır, 40 yajından yukarı olması »arttır. Müracaat Bahçeka-pı Hudaüat Lokantası. 363 —
TUHAFİYE MAĞAZASINDA TEZGÂHTAR YARDIMCILIĞI YAPACAK — 18 - 17 yaşlarında blrklrâ. çıraklık yapacak 10 - 15 yaşlarında bir ço.-utfa lüzum vardır. 2İ320 Tele-fona ha# vurmaları. SİS — 1
İSTANBUL DAHİLİNDE PİR FİRMANIN- Sattı islerinde İyi bir ücretle çalışmak Üzere kadın ve erkek memur alınacaktır. Pazardan başka her gün asal ıs - W artısında ArtıavuikBy tramvay caddesi No 112/2 ve bizzat müracaat. 34" - 1
EV İŞLERİNİ GÖRECEK YERLİ YABANCI TEMİZ BAYAN ARIYORUM — Yalnızım Fransızca, Almanca da bilirim. Akımda «Uyar» remzine acele Çiziyle izahat serilmesi. ______________________________37.4 —
EV İŞLERİNDE ÇALIŞACAK BAYAN ARANIYOR - Kimseyiz, bekâr bir baym aport intanında daimi surene kalabilecek. yemek ve Ütü bilir dürüst bir bayana Ihilynç vardır. Altsam gazeteai Küçük İL'nlıırındo »ES» lürhuzuua mektupta aide ınll-racaal. 333 —
3 AI.IM »ATI WE$VA)|
SATILIK MERCURY MARKA OTOMOBİL - 1941 model kilometre
yapmıştır. Müracaat 60482 313 - »
SATILIK TAKSİ — F’ttl vaziyette 38 model Krerler markalı, temiz kııl-lanıllıoıa otonnıbll ehven Halle satılıktır. Görmek İçin Carjıkııı» Azak Garajına müracaat, Tel 21715.
376 — 1
HUSUSİ OTO — Dört silindir be» kişilik Fiat otomobili 3300 liraya acele sili ılıktır. Telefon 41481. 402 — 1
MODA DENİZ KULÜBÜNDE - Tık atncından kamaralı, Avrupa vapiai 75 beygir makineli, denizel bir motör acele satılıktır. Kompledor Kulüpte görülebilir. Tel IBM 393 — 5
SATILIK MOBİLYA — Viyana silil, gül oltacından mamul on pare» yatak odası takımı satılıktır. Nljanta-şmıta Emlâk esddealnd» Papatyan apnrtımanı No. 8. kut 17 ye mUrcaat.
COCUK ARABASI — Phönla Avrupa markalı, çok iyi vaziyette çocuk arabası maktııan 75 liraya acela snlılıklır. Her gün saat 14 - 16 arası Feriköy, Baruthane «dd«l. Kuyulu Bag »okak 54/3 rnürarant. 385—1
ALMAN PİYANOSU — «Steucr» marka demir caprnz. mükemmel vaziyette satılıktır. Tel: 44213.
35 - İS BEYGİR KUVVETİNDE YATIK BİR DİZEL MOTÖRE İHTİYACIMIZ VARDIR — Buğday kırmak tçlıı tas lakımı da varsa beraber alınacaktır. Kullanılmış olabilir, sirkeci İdman ban 47 ııumamva müraennt. T*’-'-. W« (’l - 1
DİKKAT - İpotek isteyenlere tavassut eder. Emlak, arazi nlım satımı İle vekâlet tjlcrlnl kabul rden her kesin İtimadını katanmış olan Suhulet Emlak ZarlI Özalp Bevojlu Büyük Psrmakkapı tedşebaşı No 4. Telefon: 12396 340 _ 13
SATILIK APARTIMAN — Lalelide bütün vam*ninra yakın bej kat her katta I ve bej oda 2 kait bos teslim satılık bina müracaat T-! 26856.
370 _ I
BOŞ DÜKKANLI SATILIK APAR-TIMAN — Aylık iradi «3M» Uradır. Dükkân bakkaliye Özerine Olup kiraza da verilir Taksim Ferldlve numara 14, Ali . 4
BEYOĞLU - TAMAMEN BOS KG3E-BAŞI SATILIK APARTIMAN - Altında dükkânları vardır. Doktor terzi yazıhaneye fevkalâde uvgundur. Yeniden yapılmıştır. Mi» ve Saksı sokakları kösesi Nn 1 e miırartıat.
SATILIK VİLLA — Pcndikte. mü-ceddet ve konforlu, 1000 mî bahçeli villâ boş olarak satılıktır. Cagalog-lundn 20 numarada Tecvit1 matbaan sahibi Salih Midilil'logiıma mtlracaat.
31’ -
KİRALIK İKİ ODA — Mutlak, banyo. havıgozı. su. elektrik. Bvyoülu-nun İyi yerindedlr Müracaat Beyoğlu İstiklâl caddesi Aiırnnlımmçll sokak No. ü kat I de terziye.
16.000 LİRAYA SATILIK YENİ BİNA — Kartal • Maltepe - tank tamirhanesi karşıs'ncta bej oda. pentş müştemilâtı. iren istasyonuna yakın. A-dal-ira nezareti bir - katla - ucuz orsalar var, Ankara - Asitti' eaddeal «79» No. va müc’eaa» 357 —
ACELE SATILIK FUKKÂN - 1ı-tatıbulun en iyi muhitinde mektepler sanında gayet işta-r telefonlu elektrik kırtasiyeci dükkânı azimet dolayısly* lc devredilecektir. Müracaat: Bnhcc-kapi. Yeril Mâllar karsısında Fındıkçı Remzi tokık -laman 'lekmr evinle KSrrule. 35B — 1
SATILIK YENİ MOTORLU TORNA TESVİYE ATEL fESt — Üsküdar Uncular caddesi No. 49 Bülent Gürel.
362 - 1
KA2LIÇEŞMEDE - Endüstri mıntıkası dahilinde, tren ve otobüs istasyonlarına yakın, her İşe elverişli arsalı bir fabrika devren kiralanmaktadır, Müracaat aaat 9-13 e kadar. Tel. 44064. 299 - l
KAD1KÖYUNÜN EN YAKIN YERİNDE — Tam konforlu koş. fenni ahırlar, üzüm tartı. binlerce meyva ağacı, motörlü kuyular, noksansız büyük bir zevkle İmar ■ililmiş çIFIIk satılıktır. Bedelinin tediyesinde kolaylık gösterilecektir. 42396 ,va telefon. 341-8
DEVREN SATILIK DÜKKÂN — Balatta cadde üzerinde geniş marangoz atelyeal. Müracaat. Osman Noyan Fatih Karaman Cad 8.
407 —
KİRALIK. SATILIK DEPOLAR — Fabrikalar mıntalİMi Kurtulun Rum mezarlığı civarında elektrik, gaz. su bulunan küçük büyük emprime, çikolata v* her imalâthaneye uygun depolar kiralıktır, Süreyya Ersöz asıon.
YAKACIKTA SATILIK EV — Çarşıyı yakın üç odalı bahçeli kuyusu elektriği nezareti kâmlleyi lıoiz ev maktuan on bin liraya satılıktır. Eminönü Emlâk Bankası karşısında İzzet Boy hanında bir numaraya müracaat. 409 — 1
KADIKÖY — KasImpaşa rıı.ılmllesl. 'Faşlı hayır So Nü. 39. ÜÇ daireli senelik geliri' 3,600 Hra olun ap.-ırtıman içliliktir. Müracaat: Yanındaki In-şaata aaat 11 • 17 yc kadar
•08 —8
ARSA SAHİPLERİNE - 2 3. 4 odalı " M peşin taksitli evler kendi tuğla ve malrcmemırlc yapılır. Alrmdar cıd deri irfan Erııkmhn inşaat müivahlıll-liftlne. 302 _ 2
KÂGİR KONAK — Tophane Edebiyat fakültesi Liman mıntnkn.ıınln Salı pazarı Zillilin ve antrepolar Öiıüııde. Olel, pansiyon,, her türlü mürşseseve elverişli. FİMİ uygun konak milliliktir Müracaat: Salı paran Necati bev caddesi No. 48Ö gazinosu Hnhlb cfeıı diye. Telefon: 43227. 297 - I
SATILIK KÂGİR HANE - Bcs o-dalı k.1slr lıanc 3 bin liraya sal ılıktır Müracaat: Göztape Merdlvenköy caddesi No. İ0 Klıeççi Hnsaıı Beye Telefon: 82.153 296 - I
SATILIK ARAEİ — Bir liradan U bin metre sebze ekilen bahçe satılıktır. Müraraai: GBıtepe Mrrrdlvcnkö.v cadd'eal No 10 Kireççi Kasan Beye Telefon: 53153 29; - 1
ACELE VE ucut — tatanhulun İyi bir mevkiinde muhit müşterileri İle t utun mut. İıaten çalışmakla olan temiz bir fotogıgflınne askere gidiş sebebiyle hav» parasız. Yalnız taine yalısında devredilecektir, Dükkân yeni olup geniz ve büyük vitrinleri vardır Glirmek ve gö'ü|inek İçin Aksaray Kemalpaşa caddesi No. I de Dı-devr
FATİH — Daı üşşafnlr.» asfaltının nihayetinde 43(1 metro »rsn satılıktır, içinde İki kuyu yordu lklve İfraz «dllmlltlr Ve her türlü İşe elverişlidir. Talipler Fatih Slllfâ’l Selim eski Çarşamba cadden No. 14 Hüseyin Teklere müracaat. X18 - 1
Yukarıda: Cumhurbaşkanı Celâl Bâyar He Adnan Menderes Karakaya köyünde kendilerini karşılayan köylüler arasında, Altta: Celâl Bayar, Erzincetıa gitmek için Eızurumdan ayrılırken.
Milli atlet takımımızla Ankarada karşılaşacak olan Belçika atletleri Yeşilköy’de karşılayıcılar arasında.
KİRALIK VEYA PANSİYON — Aile ncrdlode önü park, tramvaya nazır Üniversiteye yarım dakika konforlu. 13-14 arazı Sgtrzndebaşı t« M.ırt Sebiller caddesi No. 12
310
SATILIK APARTIMAN - Sljll meydanında, ıınmıav v» otobüs dil-valfına 10 metre mesafene Vnnıla Is-tcıner, 12-15 man lUMIta e telefon edilme»!. .39» 1
SATILIK APARTIMAN - Bcyolt-tundp HarnıtlUaşıntta 3(îı>oo Hra kıymetinde beş dalçelllllr. VOrscanl Kadıköy Mühürdar eıııltfcs' No 2 telefon: 6015li. 300 — U
HAVA PARASIZ KİRALIK DÜKKÂNLAR - Kapni.çarvvj he; dakika mesafede Cedlkdnş» Plvc. Lo’ı caddesinde 1» No İU evin yarılrvrtakl yeni yapılmış dlikklniar kimliktir. 60 No
KİRALIK APARTİMAt. - DlSı I Od* bir hol Siğil trnmvâvirn bir da-kik» canilik k&cşisind» havadar manzsratı Doktor şevke ibev sokak Celikbaş apartıman* 339
SATILIK VEYA KİRALIK TAHİN FABRİKASI — Plvın.r yerinde veııl ve en sim utriçm h|r ı»hh- tahrikat., satılık veya klrahkür: Mt-ı.ınaM Tele-
MATBAA VE FABRİKAYA ELVERİŞLİ — NuİbûŞhtaül-ede 200 metre nma 1-lneslvle eti'.'eh salılıklı'r. Müracaat .Sültondhınet jaık karşrsı No 56 Ali Rıza Acuıı'a. itli» —
NIŞAHTAŞININ EN GÜZİDE BİR YERİNDE - »,15 cephe 2/ derinlik aısa acelz satılıktır. GOrnıei; ve izahat almak İçin 42396 ya telefon.
31? . — 4
TAKSİTLE UCUZ ARSA SATIŞI -Şehir. İçinde Iicarca İki kal Inşauta
SATILIK APARTIMAN — Tozkoparan Perapnlıs arkraı Mrr.oriık sakak No. M Be? mı. bir bodrum Her katla İki oda. a!r helA. bir n.ııUak, gıı, elektrik. Murcaat: Mirgün Çeşme sokak No. 2 Nıırivc ;«~7 - »
ACELE SATILIK KELEPİR EV -Kadıköy lbrahimngada 3 daireli sekiz oda terko? hnvagozı elelcrtlk mevcut olan bir ov 9.00t> liraya acele snlılıklır. MUracaar trlarıbııl Katır-cıvıltı han Nn. 7 Haşan Sandıkçıya telefon 26437. 40» — 3
YOLCULUK DOLAYISİYLE SATILIK İKİ APARTIMAN — Be.vo81u-nıın piyasa yerinde 470 Hra aylıklı bir dalrçsl bo= 30,000 Avspaşada deniz gören 560 lira aylıklı bir kati boş 50.000 e. Müracaat: Beyoğlu Mis sokak No. 26 e. 4öi - 2
İKİ KIZ TALEBE İÇİN PANSİYON — M.ıZ.bUİ bir aile nı-rdlııde her türlü İhtiyacı temin edilmek üzere bir oda verilecektir. Çnrşıkapı Hüseyin alla Cami sokak No. 15 kat 2.
101 - 2
SATILIK KÜÇÜK APT - ilil daireli bir kalı Uni. dolu kısmından löu lira gelirli. I70O(1 bir odalı evi de beraber. Saat İ9 dan sonra görülebilir. Feriköy Avukat raddesi Şahmerdan «nknk No. 29 bav Balıaeddin'e.
30» — 2
BORÇTAN DOLAYI SATILIK HAN İyi Irad. avda lira net gelirli. plyöMiıın aür.el verinde Tedlyşft* kolaylık. Telefon her gün 28302.
SİRKECİDE SATILIK OTEL — Asfalt üzerinde liri caddeye yüzlü büyük mug.'iza üstünde i katlı krâglr binanın yarım hissesi 2000 hra gelirli il lan Ellili isi. Lâleli. 421 — 2
BEYA2ITTA SATILIK ARSA — iki caddeye 15 metre yüzü olan 534 metre. MÜracaaL. İrfan Blllk Lâleli
422 — 2
SATILIK EV — Aksaray Küçük
fıı bahçe ve deniz manzaralı ev 1İ10Ü liraya irfan Bllık Ulclı
1Y( - 2
SATILIK IRAT - LHcll merke-ın-de tam kürglr biri İki diğeri Uç O-dalı müstakil İki daireli avdıı 200 lira grllrll küçük apartıman 2300ü liraya irfan Blllk, 424 - 2
ACELE ARSA SATIN ALINACAK — Sumntya. Ydlkule, Fatih, Aksarnv tarafında birer evlik arsalar. Çap tapu lııriyle İrfan Erakmon. A Icmrtşr cad Sbflukçeşm-e- sokak 13/1 303 — 2
. BÜYÜKADADA SATILIK - Çamlık içinde Iskelsve (m dak'ka fevkalâde manzaralı emsal»!* güzellikçe tam konforlu henüz Ir^ıjlt bitmiş yeni İki daireli ayrıca ufntr bir dairesi bulunan villâ acele satılıktır. Müracaat »3702 den Madam Korta.
381 -
KADIKÖY — Kahve dedirmeni ve | buz kabı olan dört yol agr. içick müs-terlsl mevcut bakksl dükkânı hava ; parasız hastalık dolay-slylc devren satılıktır- Kadıköy Miiblecller No 14
SATILIK FV - Harem iskelesine yalcın İlci katlı, alışııp. allı odu, clek-
Selimlve tikele Cad M Aynı mtl-
ÎM> - I
ÇAKMAKÇILARDA — Volide banında d"gcrll llç oda ite Yesılıllrekle fabrika, imalâthane inşasına müsait 574 metre karelik ara» »alılık'ır ŞuJ-lanhamrım Sakaçcsme No Bit'e
247 - t
KİRALIK TİCARETHANE İÇİN -Sirkecide piyasa merkezinde altınd» bodurumu ve bir mağazası olan llç kat U odalı hina tamamen veya kıs mıe kıreilkllf. Mllracaal. Vcnl Pos İane sırasında 6 ncl Noter karşısında il-13 numarada kırtasiyeci İbrahim Erben nj (
UÇ bin LİRAYA SATILIK YENİ KÂBGİR KELEPİR BOS EV _ Beyoğlu Yenişehir Vişne sokak numara 6 Tek katlıdır. Elektriği vardır. On sene vergisizdir. I oda mutf-ık hamam ve saire Salıibtne. Lûtfl Güzel Mewe Hâlinde 5, Telefon: 23311 W
EMLÂKÇİ MİMAR - Horscrııİte. İller türlü emiâ* alım - aatımmr.r büromuz vıısıLışivle ve Eıu.’ÜPçı Mimar»- mira danışarak yapınız. İnşaat - Kinlik bürosu Çcmlıerliraş.
KIYMETLİ ARSA — He v İreli ada da denize yakın, ça nlı, manzaralı «719» metrekare arsa son fıat on bin liraya satılıktır. Ca(aloHlu yokuşunda No. 40 ta Hakkı Sıınaf* müracaat.
400 — 1
SATILIK EV — Kadıköy Hflnkâr-İmaınt Şsmfıstıfiı sokak Nn «25» tren, tramvay, olobiis duraklarına iki dakika mesafede İç ve «9>BS boyalı ye muşamba düşeli dört odalı konforlu Vc meyVa bahçeli ev uygun tlatle boş teslim «altlıktır, içindekilere müra-
KİRALIK DAİRE — Sıhhi, gürıe; görür 4 oda. tam teşkilât Müracaat: Şişil Ktreamansur fo 45 kal 4.
GARAJ. DEPO. ARDİYE — Olabilecek. 300 mî ürerinde inşa edilmiş İki tatil kârgir bina kiralıktır. Görmek için. Maçka Spoz Cad. No. 171 -173 gülüşmek .için 4143» e
KİRALIK MAĞAZA - .Beyoİllın-da, Işllkifll esddt'sl arkasında, caddeye yarım dakikada depu, imalâthane, tamirhane veya 2 - 3 oto için husııvl garaj olabilir, Müracaat: Galntada.K» rnkö.vdc. Küçük Balikl! hanında. 25 No. ya. 3pj ____ 3
BAKIRKÖYDE—istzı.vc!ia 120 metre. İstanbul Brfaltı üzerindi- parsellen
mlş G parça arsa acele satılıktır. Metre murabba 1 6 - B TL. Tel 00975.
BOĞAZIN CAZİP BİR VERİNDE -Güzel bahçe ve rılıtunlı möble bir yalı bir buçuk sene İçin «imliktir. Buz dolabı, telefonu, havagazı, su. elektrik, garaj, ve deniz motörü mevcuttur. Telefon: 38/112. 391 — 3
SIHHİ SEBEP DOLAYISİYLE — Aukarada merkezi yerdeki lokantamı buradaki bir lokanta He derişmek istiyorum. Mektupla. Küçükpazar Otel Yirmi Beş Palas'» veya telefon 23616.
KELEPİR — Lrad senede 9.000, Hat 65.500 beş katlı bahçeli npartıman büyük Odalar boj da verilir. Tarla-b'âşı caddesi No. 28 - üçüncü kat» müracaat. 386 —
KİRALIK — Taksim - Tarlabaşı eııddcsinde No. 28/1 - Dükkân 1 oda hciâ mutfak bahçe defadan bodrum 150 lira kirası ayda senelik pe-51 ■> ________________ 3S1 _
SATILIK — Boş k-lrgır ev konforlu dört oda iki kat üzerine elektrik havagazı t er kas ayrıca kuyusu büyük bahçesi içerisi yjıjlı boya yeni muşamba döşeli cadde üzerine ııazır tramvay otobüs durak mahalline bir dakika tren istasyonuna bej dakika acele satıhk Söğüt IH Çeşme caddesi Nö. 265 müracaat Pazar Yolu Nllzhet Etendi sokağı No 12.
ııa — a
ŞİŞLİ — MeeidlyekÖyünde «t 10» liraya bir villâ kiralıktır. Evde bulunan bs;>ı xüçük eşyayı da beraber almak lstıyen kiracının. Beyoğlu. Suriye Paralında clltç* liyn'ya müracaatı 416 — I
ACELE SATILIK APARTIMAN — İstanbul 4 üncü İcra mcınurtugun-dan. Beyoğlu Sakızagaç HüseyinaS» mahalleni Sakızagnc caddesi eski 44 yeni 3ö numaralı apartıman Irolel şuyıı »ürctlyta 10 ekim 10.NI tarfhln-tırmaya konulmuştur Fada malûmat 4 üncü icra 950 :iî7f) :nvılı doay.c.» müracaat. 412 -
SATILIK HANE - DÖN "da iki büyük sof» mutfak belâ ve meyva »-gaçh büyük bahçe ehven fıatie asilliktir. Defterdar Cömlckçı'er Ark» sakak No. 18. 41« — 1
KİRALIK — Bcyazıtt» Marmara sineması yanında Afşar apar limanında dört odalı kaloriferli bir daire, Knpı-cıya müra-cnai. 41» —

SATILIK EV VE ARSA Mallepe-nln en güzel yerinde Isfnsvon» be» dakik» mesafede ev vr arsalar nakil sebebiyle snlılıklır. Mıltcnede Ölî-retmen Ilıtan beye iaıanbııldn 24778
SATILIK ARSA - Sottuksu İstasyon binası yanındaki telle çevrili arus acele satılıktır. Bahaettta Dursunog-lııoa mürncal Tel' W’l 338
GOZ.TEPEDE ACELE SATILIK -Rö-r.tepe İstasyonuna dakika çam mevv» ağaçlı bir dönüm elektrik, tcrkos kuyu MUrai'.ant Gönene bak-bal Neşet Gemuhlnotlu 333
ERENKÖYDE KİRALIK ÇİFTLİK -20 dönüm meyva ve sebzelik İM* dft-
m.ınlık. Telefon 14818 Halil Gülnv
854 - 4
rAHAOYAYİ SEVENLERE - Bili-bUI'-nvas> iRı-ssıgnoH Mta'at yanı nnmivle maruf. Boğazın en romantik en muledıl iklimli verinde, parsellenme: ursalar satışa arzcdilmiştü MU-r,-u ant GalMssaray C K M «ısgor.a«> 261 rsrabv» -K.vrghet CJ0l(nnrnR>
DEVREM SATILIK UCUZ DÜKKÂN — Bakkal, şekerci, tütüncü. Kasap. berber, fotoğrafçı, boyahane. Müracaat Fatih. Ma’ta Madalvon EmUfc. Tele: 35Hİ4 2M
5- Mİ)ytFERHİK|
I İngilizce, fhansizca Koiie». Filoloji morunu bayan öı'rctmcn lam Koltcj seviyesinde tedrisle gençleri İmtihanlar» havala küçükleri1 pratik
I muvaffakıvelle hazırlat Akşam •8*1-| Ihlnll. mektupla '188 - 1
İYt KAN - Alman kvrl köpekleri saıuıklır. Bolduk av köpeği yavruları: Ş«lr Panter Vsvru>»n Uzun
çarşı 277 numarada Satan kahvesinde Kâmtl'c müracaat 316
FRANSIZCA İNGİLİZCE - den Türkçeve ve TOrkceden bu dillere ehven Haile teknik ve rüecart treB-nıe vaoıhr. Tel: 26103 289 - I
B. B. C. TELÂFFUZLU İYİ TÜRKÇE BİLİR BİR İNGİLİZ - Kisa romanda Inglllzücyl öğretir ve blJhnss-a 'kiiçliK çıtaıktarı tnüiıftlemey.e »tmtı-nr »Cnin» rümıızunn müınraat
İngilizce ders — Yükek tahsilim Aınerlkada vapmış tecıübell hır bayan öğretmen kıra ramsiıda inat liret ögrelır. Aksam'da İngilizce Der» TÜmuzuna müracaat 364 -1
İNGİLİZCE vo PİYANO - Dersler yabancı bayan öğretmen tarafından talebelere ve veııl Bftencürre vermekledir. Mektupla Akşam Terakki
ALMANYA DERSLER — Öüveiıncıı liralından verllmçktadlr. Üniversite tniebelçıe. müjıcr.dislcıe. doktor-İst.3 mesleü-r «öre ders yapar vc tercüme eder. Mektupla Aksumda Frau P. S. rümıızuny 353 - 1
MUHASEBE ve FRANSIZCA DERSLER — En kısa zamanda muhtelif metotlar dahilinde muhasebe ve Fransızca dersleri verilir, isteklilerin Akşamda L. A. zümuzıına müracaat.
375 —
MEKTUPLARINIZI ALDIRINIZ Gazetemiz idaresini mire» olarak göstermiş olan karilerimizden
K.G — L.L — FUÖtaü — Uyar — ES - PS - ,
namlarına gelen mektupları ida rehanebtzdeo aldırmaları rica
CAFER FAHRİ DtKMEN’in
Eserleri ndea
'Krv
Yeni arıcılık $ü
Aç ve saloa köpekleri 50
Savaş ve polis kope/H 5ö
ravukçulııkta aıuvaf fakıyetin sırrı 85
Nasıl tavukçuluk yapmalı? 85
ravukçalnkta nasıl kazanılır? 85
Tavukları yumurtlatmak için ne yedirmeli dlrî 8b
Tavuk hasta! ıklan 85
Kanarya 150
Kitapçılardan araymış
6 Ekim 1950
A K 9 A M
Safiîfe"?
Yşeytanın şatosu^
Kadın berberleri
le kaışıhyarak esrarengiz kiiçük eve götürdü ve sabaha kadar orada onunla beraber kaldı.
Hasis ve İnsanlardan kaçan Marki, ilk defa bir yabancıyı bu kadar büyük İzzet ve ikram Ue kabul ediyordu. Marki. İnsanlar dan nefret ediyor, yolda Tasladıkları zaman kendisini hürmet le selâmhyan köylülere mukabele bile etmek istemiyordu.
Büvarl şatodan ayrılırken th tlyar hizmetçiye bahşiş diye bir altın attıktan sonra bir duman gibi dağılıp kayboldu. Hizmetçi, evvelâ misafirin cömertliğinden mütehassis oldu Fakat sonra bu alt-uım şüpheli bîr şahıstan geldiğin! düşünerek onu takdis 1-çin papaza götürdü.
Fakat papas. üzerine mukaddes sudan biraz serper serpmez altın ateş alarak yanmış ve yal tuz biraz külü kalmıştı.
Papas, korku 11# İstavrozunu çıkardıktan sonra:
— Bu altın, şeytanın eseridir. Bunu sana veren esrarengis süvari de şeytanın kendiridir. Onu bir daha evin İçine sokmamaksınız dedi.
Uşak, mahzun ve mükedder eve döndü, telâşa dûşliımemelr için efendisinin çocuklarına bir şey söylemedi. Fakat başka bir gece gene o süvari şatoya gelince, İhtiyar uşağın tereddüdü zail oldu. Süvariye beygirinden in mek İçin yardım ettikten sonra Eddy İle Oertruda haber vermeğe koştu:
Delikanlı ile kızı kardeşi, korkularından sarardılar. Babalarına meseleyi nasıl açacaklarını bilemiyorlardı, o güne kadar 1-tlrazda bulunmağa cesaret ede-memîşlerdl. Fakat cehenneme1 kaçıp uzaklaşmak İstemişti. Fa-'gitmek korkusu onlara cesaret kat halkın dilinde dolaşan şayiaları işitmiş olan kurnaz dilenci, Markinin peşini bırakmamış ve tekrar elini uzatarak:
— Şeytan aşkın* bana bir sadaka veriniz diyerek dilenmiş tl.
Marki, bu defa sevincinden gülümsemiş, dilenciye 1 altın lira vermiş, o d» bu hâdiseyi tanıdıklarına anlatmağa koşmuştu
O devirde, başka biri böyle korkunç bir şüphenin altında kalsaydı muhakkak onu yakalayıp diri diri yakarlardı. Fakat Marki, zengin ve nüfuzlu bir a-danl olduğu İçin kendisine dokunmağa kimse cesaret edemiyordu.
Bir gece, komşular, sokakta İşittikleri hızlı nal seslerinden uyanmışlar, ve pencerelerini açarak çok uzun boylu, ellerinin kemikleri görünecek derecede zayıf, alnında et İçine batırılmış yanık kömürler gibi üç kırmızı leke bulunan garip bir süvarinin yoldan geçtiğin! görmüş faril.
Bu esrarengiz süvari, doğruca Markinin şatosuna gitti. Efendisinden emir almış bulunan İh tlyar hizmetçi, derhal kapıyı aç lı duyduğu nefret ve korku hissine rağmen onr içeri aldı. Marki. misafirini büyük bir hürmet-
Vaktiyle Par İsin dışında Marki dö Kamakın şatosu yükseliyordu. Marki, bu kasvetli binada oğlu Eddy ve kızı Gertrud İle beraber yaşıyordu. Kendisi yetmişine bastığı halde hâlâ dinçliğini ve gürbüzlüğünü mükafata ediyordu.
Oğlu ile kıa kırkını geçtikleri halce evlenmeği düşünmemişlerdi.
Halk. Markiyi müthiş hasis addediyordu. Oğlunu, tazını ve iki uşağını müthiş mahrumiyetler İçinde yaşatıyordu. Bununla beraber, bir gun inanıimıyacak bir israfta bulunmağa karar ver dİ. Şatonun yanında bir çok ocaklı ve sağlam kapılı küçük bir binanın inşasını emretti.
Bu bina, bittikten sonra her gece o, binaya giriyor, kapısını yanından hiç bir zaman ayırmadığı kaçaman anahtarla açıyor ve ekseriyetle gecelerini orada geçiriyordu.
Markinin orada ne yaptığım kimse. biliniyordu. Mllstebldane karakkrintlen korkan oğlu ile kızı kendisinden sormağa cesaret edemiyorlardı. Fakat komşular, binanın bacalarından .geceleri yükselen renk renk alevlerin etrafa kükürt kokusu yaydığını gürmüşler, Markinin büyücülük ve kimyagerlikle meşgul olduğuna, ve ruhunu satmış olduğu şeytanın yârdımlyle altın İmal ettiğine hükmetmişlerdi.
Marki bir gün yolda giderken yanma bir dilenci yaklaşmış:
— Senyör AİJalı aşkına bana bir sadaka veriniz diye yalvarmıştı.
Marki, Allahın adını işitir 1-litmt‘2. telâşa düşmüş görünerek
verdi. Uşakla babalarım davet ettiler.
Az sonra Marki yanlarına gel dİ ve sert bir sesle:
— Benden ne istiyorsunuz? diye sordu. Oğlu 11e kızı, gözleri yaşla dolu olarak kendirine fenalık edecek olan o garip misafiri kovmasını rica ettiler. Fakat Marki, yalvarıp yakarmalarına hiç aldırmadı ve kendisini rahatsa ettiklerimden dolayı şiddeti eazarladık tan sonra misafirinin yanına döndü.
Eddy ile Gertrud babalarile esrarengiz misafirin küçük binadan çıkmasını beklemeğe baş ladılar. Fakat şafak söküp babalarının dışarı çıkmadığını gör dükten sonra komşularının da yârdımlyle kapıyı kırarak içeriye girdiler.
Binanın İd pis kokulu bir dn-, manla dolnjıştu Dumanlar dağılınca evin içinde kimsenin bulunmadığını gördüler ve gelen misafirin hakikaten şeytan olduğuna, giderken babalarını d* alıp götürdüğüne inandılar.
O gflndenberi Marki dö Kar-nak’rn şatosuna şeytanin şatosu İsmi verildi. Kimse gidip İçin de oturmağa cesaret edemedi ve zamanla yıkıldı
Çeviren A. HİLÂLİ
(Baş tarafı 3 üncü sabitecle) meleri gece saçlarından. son haftada da fantezi saç tuvaletlerinden seçmeler yapılacaktır.
Bu seçmelere aynı sanatkârlar iştirak edeceklerdir. Seçmelere nezaret eden ve aynı zamanda dereceleri lesbit edecek olan Jüri 6 tanınmış kadın berberinden müteşekkildir. Bunlar Aristokll. Ahmet Bükiltl, Ahmet Kurtlş. îrakll Beçl, Yorgl Bayat! ve îbrahLm Kaynardan müteşekkildir.
Bu senenin »aç modası
Kadın kıyafetlerinde olduğu gibi kadın saçlarının modasında da büyük moda şehirlerindeki mütehassısların zevk ve kararlan hâkimdir. Her sene bir büyük şehirde toplanan milletlerarası saç tuvaletleri kongresinde o senenin saç modası mütehassıslar tarafından kongreye teklif erinmekte ve kongrede kadınlarla alâkalı olan her şey gibi uzun ve hara er tll münakaşalardan sonra o senenin saç tuvaleti modası kararlaştırılmaktadır.
1948 senesinde Ltlkscmburtta toplanan kongrede kısa saç kabul edilmiş. O tarihten bugüne kadar kısa saç modası alıp yürümüştür, Bu yüzden bir çok bayanlar saçlarını genç erkeklerden daha kısa kestirmişlerdir.
Fakat bu sene moda değişmiştir. Çünkü saçların artık daha ziyade kısalmasına imkân kalmadığından ve bu modadan da bıkkınlık alâmetleri belirdiğinden saçlar uzamağa başlamıştır. Şehrimizdeki meşhur kadın berberlerine Paristen gönderilen yeni modeller de saçların şimdikinden 6-6 santimetre daha uzun kesildiği bildirilmektedir.
Şehrimizde modayı gününe taklb edenlerin gerek giyiniş gerekse saç tuvaletleri bakımından diğer memleket kadınlarından hiç de aşağı kalmadığı hattâ umumiyetle bir çok hususlarda daha İleri olduğu İddia e dilmek t eflir
Tanınmış kadm berberi îs-
>ğu
günü
İstanbul Sular idaresinden:
A — İstanbul ve civarında bu yaz. şimdiye kadar görülmemiş şekilde sürüp giden kuraklık neticesi, Elmalı ben-J! suyu, rormalln fevkinde azalmış ve bent*de bugünkü Lağdiye haddi itibariyle Anadolu yakasının ancak 15 günlük normal İhtiyacını karşılayabilecek miktarda *u kalmıştır.
Kâfi yağmur yağmadığı takdirde Anadolu yakasının büsbütün susuz kalmaması için bu yakanın Üsküdardaıı Bostancıya kadar olan kısmına 7/Eklm/!950 tarihinden İtibaren günlük verilen su miktarı yarı yarıya azaltılmak suretiyle tedbir almak zarureti hasıl olmuştur. Bu şekilde verilebilecek günlük su miktarının bu yakadaki sayın abonelerimize adilâne İçin aşağıda gösterilen nöbet usulü ihdas edilmiştir.
1 Ayın tek günlerinde sabah saat 6 den 12 ye uuu Dsküdardan Bostancıya kadar olan sahaya (Kadıköy, Moda, Bağdat caddesinin Şaşkınbakkal'a kadar olan kısmı hariç) su verilecektir.
tevzll
kadar
2 — Ayın çift günlerinde saat 8 den 12 ye kadar Kadıköy, Moda. Bağdat caddesinin Şaştanbakkal’a kadar olan kısnn ve bu cadde İle sahil arasındaki sahaya su verilecektir. Modanın yüksek kısımları ancak saat sabah 5 İle 3 arasında su alabileceklerdir.
Nöbet saatlerinde verilebilen sudan, nöbet mın la katarında bulunan bütün abonelerimiz aynı şekilde İstifade edebilmek bzere. hiç bir suretle bahçe sulanmaması, auyun asgari yaçtan fazla. sarI edilmemesi suretiyle sayın halkımızın dimini üa dileriz.
B Anadolu yakası suyunun hüsnü idaresi İçin liman ve Buyükada su ihtiyaçları 7/Eklm/l»50 den İtibaren Terkos’dan temin edileceğinden Beyoğlu yakasında, evvelce İlân edilen, su kesme saatleri bir saat evvele alınmıştır.
C Bu vaziyette Büyükada ya iki günde bir 700 ton taşınacak ve bu suretle Büyükada'ya günde ortalama 350 ton fu verilmiş olacaktır. Büyükadaya taşınabilen bu su, günlük İhtiyaca kâfi gelmediği takdirde burada da nöbet usulü ihdas edilecektir.
Keyfiyet sayın halkımıza İlân olunur.
(13584)
mail Sun ile Arlslokll bu hususta şunları söylediler:
_ Türk kadını, güzellik bakımından dünyanın en güzel kadınlan arasındadır. Hattâ başta gelmektedir. Dünya güzeli Kerlman Halis ve bu sen eki müsabakada Avrupa beşincisi olan Güler Anman, görenleri hayran bırakan bayanlarımızın birer örneğidirler. Güzellik bakımından bu yüksek mevkide bulunan bayanlarımızın modayı takip etmek bakımından da dünya kadınlarının en başında geldiğine şüphe etmemelidir. Bu suretle tabiatta bahşettiği güzellik, giyiniş ve saç tuval e t-
lerile bir kat daha değerlendi-
rilmektedir.
başka
memleket
Bayanlarımızın
hanımlarını
gıpta ettiren zarafetlerinde ge-
rek saç tuvaletleri gerekse dikiş
son inkârlarının
olduğu İnkâr edilemez.
Biz şunu
İddia
Me mle ketim lzdek i
ediyoruz:
kadın ber-
belleri, en ileri memleketlerde-
ki mc-slekdaşl arından
Edremitte cinayet
İbrahim adında biri bir garsonu bıçakladı
Balıkesir — Dün gece Bdre-mltte feci bir cinayet işlenmiştir.
CamHvasat mahallesinden İbrahim ve bir lokantada garsonluk yapan Blgalı Haşan Avcı, gece kasabaya 2 kilometre mesafede bulunan Cennetayağı mcvkilndekl bağlar* gitmişlerdir.
İbrahim bir ara kendisine tasa Hûta teşebbüs eden garson Haşan Avcıyı bıçaklamak suretiyle öldürmüştür.
Hâdiseye savcılık «1 koymuş ve İbrahim yakalanmıştır.
asla geri
değildirler, Hattâ daha iler! şikelimizde ilk defa tertip edilen milletlerarası müsabaka İle la-
Kendllerlne başarılar temen-
defek onlardan üstünlükleri dı
vardır, diyoruz. Bunu
pat edeceğiz.
nl ederek yanlarından ayrıldım.
kondüktörleri, şef dö trenleri, hat müfettişleri. İdare erklini bu kırık pencereli ve camsız vagonları görmüyorlar mı? Ülaştırma Bakanının dik’ kat nazannı çekeriz.
iMa-hkemeJCöridorianhda
Rahmetli efendinin
gözü arkada kaldı!
Sağlık ve sosyal yar-ım Bakanlığından:
eca vardım faslından temin olunan 851.000 dolarla 4097 sayılı kanun hükümleri dahilinde İstihsal olunan Bakanlar Kurulu karan gereğince menşe l Amerika olmak Üzere komisyonca veya aracı delâleti olmaksızın doğrudan doğruya Amerika-dakf firmaların sahibi veyahut da Türklyedekl kanuni temsilcileri İle sözleşme yapılmak şarllyle:
600 Ton kadar saf D. D. T.
1.250 Ton sanayi Ksilol-Xylen , ,
87.5 Ton kadar Triton X 100
39 Adet kadar Jeep arabası
10 Adet kadar Motosiklet
1000 Adet kadar DDT tatbikine mahsus tazyikli j verlzatör ve yedek parçası satın alınacaktır.
İlgililerin pazarlık günü olan 17.Ekim.1950 salı günü ı 14 de Sağlık Bakanlığı Sıtma Savaş Genel Müdürlüğünde l lanacak hususi komisyona müracaat etmeleri İlân olunur.
Şartname Bakanlıkta görülebilir. (13577)
pül-
saat top-
Sivas il daimi komisyonu Başkanlığından:
Eksiltmeye konulan İş: Divriği - Arapkir yolu üzerinde Danlşment ve Fazhoğlu köprülerinin yaptırılması İşidir. Keşif bedelleri: Danlşment, köprüsünün (0853 62), Fazlıoglu köprüsünün (17.729.03) Hradır.
Eksiltmeye alt keşif, metraj, seridöprii, şartname ve mukavele projeleri He sair evrak il daimi komisyonu kaleminde hergiin görülebilir.
Eksiltme 2490 sayılı kanun mucibince ve kapalı zarf usulü ile 26/10/1950 perşembe günü sat 15 de komisyonumuzda yapılacaktır. Kapalı zarfların ayni gün saat 14 de kadar komisyonumuz başkanlığına makbuz mukabilinde teslim edilmesi lâzımdır.
Eksiltmeye girebilmek İçin ehliyet ve ticaret odası belgeleri, ruhsat, unvan tezkeresiyle 2069 Hra 70 kuruşluk geçici teminat makbuzu İbrazı gerekir.
Ehliyet belgesi almak İçin ihaleden üç gün önce dilekçe ile Sivas valiliğine müracaat edilmelidir. (Postada vukubula-cak teehhür muteber dcğUdlr.) (13594)
50 bin ton üzüm satıldı
İzmir — İngiltere İaşe Nezaretiyle ihracatçılarımız arasında yapılan anlaşmadan sonra özüm rintleri yine dört kuruş birden fırlamıştır. Flütlerdeki bu artış biraz daha fazlalaşmış, fakat evvelki .günkü hararetli durumu az çok kaybetmiş vaziyettedir.
Piyasada bu güne kadar muhtelif memleketlere satılan üzümlerin miktarına bakacak olursak, bu takribi olarak 50.01X1 tonu bulmaktadır. Bu hale göre takriben 85,000 tonluk rekolteden 15.000 ton kalmış demektir.
Millî piyango talihlileri
15 eylül 950 piyangosunda 5.000 lira ve daha fazla ikramiye kazanan ve bugüne kadar Milli piyango miralarına veya Ziraat bankası şubelerine müracaatla parlarını alan talihliler şunlardır:
100.000 lira: İzmir Halkapıner D. P. Yollan Cer atölyesinde boyacı Hüseyin Bovat.
20,000 lira: Ereğli (Konya) Kazancı mahallesinde çlfçl Şevket Güven.
10.000 Hra: Bucak - Aalâcrdi'i mahallesinde çlfçl İbrahim Önden, Ankara Posta 17635 te başgedikli Hakk. Yurdakul. Bergama - Ulııcaml mahallesi Soğaııdere sokak No. 32 de bo-yact Yusuf Altınyurtlu.
5.000 Hra: İstanbul Bakırköy Sakızağacı Orta sokak No. 62/64 te Seniha Nursel, Edremit Kü-çîikkuyuda fabrikatör Yılmaz Molvalı, Menemen Kubllfty İlk okul karsısı No. 8 de esnaf tdrls Korkut, İzmlrde isminin yayınlanmasını İstemeyen bir eksper. İzmir Anafartalar caddesi No. 400 de kuyumcu Yakr Çlkurel. İstanbul Sultanuhmette isminin yayınlanmasını İstemeyen bir bayan öğretmen
Amerikan askerleri, düşınaı» hatlarına karışı mevzi almış vaziyetle

— Eeeeh, bu dünya böy-ledlr İşte. Para İle imanın kimde olduğu bilinmez, derler. Sahiden de öyledir. Nur içinde yatasıca bizim efendi tamam elli beş yaşına kadar İşret etti. Her akşam içerdi. Çok da şen adamdı. Rakıyı İçtikten sonra ak saçlarına bakmadan odanın ortasında şıkır şıkır göbek atar, beni kolumdan tutup zorla kaldırır, çifte telli oynatırdı. Onu affeyliyen Allah benim de taksiratımı affetsin, kan koca, evin İçinde bir kol çengi idik. Derken efendim, günün birinde bizim adama rakıdan, nefret geldi. İşreti de, tütünü de terketti, kendini namaza, niyaza verdi. Gece yanlarında kalkar, aptesini alır, seccadeyi serip Allah (i ekber, namaza durur. Bes vaktin yanına beş daha katardı. Mübarek ramazanı şerifi Üç aylardan karşılardı. Nerede o eski işretler. köçeklikler? Elli beşinden sonra Allahın hidayeti erişti, seccadeden baş kaldırmaz oldu bizim adanı. Bu gidişat tamam yedi sene devam etti, altmış Ikl yaşında sîzlere ömür, merhum oldu.
— Allah rahmet eylesin, teyze hanım.
— Âmin, o yattıkça Mevlâ sislere ömür versin. Öldü gitti amma gözü arkada kaldı rahmetlinin, Son zamanlarda hacce heves etmişti. «Hanım, bana Allahın hidayeti erişti, eski günahlarımın hepsi affedildi amma dünyada bir eksiğim kaldı. Paranı olsa, hacce gitsem de ibadetim tamam olsa. Hacı olmadan ölürsem gözlerim arkada kalacak» derdi. Gitsin de hacı karısı olayım, diye ben de çok arzuladım amma kısmeti açılıp bu muradına eremedi adamcağız. Benî çok severdi. Öbür dünyada bile unutmadı, arasıra geliyor, rüyama girip hatırımı soruyor.
— öbür dünya ile de muhaberedesiniz demek, teyze hanım?
— Ermiş adamlar böyle-dir, efendi oğlum- Cenabı Hak onlara izin verir, dilediklerini yaparlar. Bundan dört gece evvel de derin uykuda İdim, mübarek adam gene geldi. Sırtımı okşadı; «Hanım, biliyorsun ki dünyada benim bir ibadetim eksik kaldı. Hacce gidemedim. Yakında hacılar Kâbe-den dönecekler. Onları karşıla. hacının birinden zemzem suyu, hacı yağı, bir teşbih. bir de Kâbei şerif Örtüsü al. Hacı yağı İle zemzemi getir, kabrime dök. Kâbei şerif örtüsünü kabrime ört, teşbihi eline al, oraya diz çök, doksan dokuz thlâsı şerif oku, üfle. Sonra örtü He teşbihi eve götür, benim elbiselerimin yanında sakla. Sakın para esirgeme. Bu işleri yap ki ruhum rahat etsin* diye sıkı sıkı tembih verdi Para esirger miyim hiç? Makamı cennet olsun, dünyada bana üç katlı bir ev bıraktı, kendisinden dul aylığı da bağlandı. Çok şükür, gül gibi geçinip gidiyorum. Evin iki katı kirada, alt katında da kendim oturuyorum.
— Rahmetlinin dediklerini yapabildin mi bari?
— Onu anlatıyorum işte. Soruşturdum, hacıların gemi Ue geleceklerini öğrendim Rıhtıma gittim ki koca bir gemi yatıyor* Orada şu adamı gördüm, yanına yaklaşıp: «Affedersin, efendi kardeşim. Hacılar Kâbeden geldiler mi?» diye sordum. ?Ne yapacaksın? Tanıdığını mı bekliyorsun?» dedi. Bunun üzerine rahmetli efendinin arzularını alattım. Adam; «Ben hacıyım, hemşire hanım. Kâbei şerife bu üçüncü seferimdir. Bu işin hem ziyaretini, hem ticaretini yaparım. Kâbeden zemzemler, yağlar, örtüler, teşbihler getiririm, hacce gideni lyenlere burada satarım. Bu sefer de hepsini getirdim amma daha eşyamı vapurdan çıkarmadım. Sen evini
tarif et, yarın alıp getireyim» dedi. «Peki amma, sen hacısın da niçin sakalın yok?* diye sordum; «Ben köseyim, sakalım çıkmıyor» dedi. Fazla başınızı ağrıtmı-yayım, evi tarif ettim, ertesi İkindiye doğru koltuğunda bohça ile adam geldi. Bir teneke kutu içinde zemzem suyu, küçük bir sise hacı yağı, bir teşbih, bir de güzel örtü getirmiş. Beğendim doğrusu. Pazarlık ettik,
hepsine elli lira istedi- Rahmetli efendi; «parayı esirgeme» diye tembih ettiği için parayı çıkarıp adama verbb dim. Sonra dolabı açtımir* «İşte, bizim rahmetlinin kat elbisesi burada asılı.
Cü de yenidir. Diktirdi de es-Q kltmek pasib olmadı. Onyn_ yadigarı diye saklı yorum. q Saati bile yeleğinin erbinde?^ duruyor. Kâbe örtüsü liej-tesbitjl de kabristandan ge-® lirince bunların yanına ko-’L yacağım-» diyerek elbiseleri g gösterdim, bohçayı da dola-ı-ba koydum. Adam kalkaca-T ğı zaman yanık yanık İçini çekti; «Kâbei şerifte bana bir hararet bastı, hâlâ de-3K vam ediyor. Serince bir sey-B olsa da içsem» dedi. ( Kendi S elimle yaptığım âlâ vişne su-E. rubu var. Dur, bir bardak o zıp getireyim de iç» diverek kalktım, mutfağa gittim-
Şurubu ezdim, bardağı tepsiye kovdum, odaya döndüm ki hacı yok. «Hacı efendi! Hacı efendi!» diye seslendim, ses vermedi. Hev Allahım! Koskocahacı. odanın içinde bir köşeye girip gizlenmez ya.O sırada gözlerim dolaba kaydı, baktım ki kapısı aralık duruyor. Halbuki biraz evvel kendi elimle sımsıkı kapamıştım. Dolabı açınca ne görsem beğenirsiniz? Rahmetli efendinin ü(J
kat elbisesi de. cebindeki altın saati de, benim yeni mantom da, hacıdan elli liraya satın aldığım Kâbe hediyeleri de bohçasiyle beraber gitmiş. Bak şu basıma gelenlere.
— Hacı seni soymuş öyle mi?
— Kâbei şeriften gelen adam böyle şey yapar mı evlâdım? Şaşkınlıktan ağzım dilim tutuldu. Neden sonra aklım basıma geldi de karakola gidip şekva ettim. Meğerse herif hacı maçı değilmiş. soysuzun, hırsızın biri İmiş, Ertesi gün efendinin elbiselerini satılığa çıkarmış, polisler yakasuıdan tutu vermişler.
Maznunla da konuştuk. Onun anlattıklarını da varın nakledeceğim.
Ce. Re.
|11A! vl..x]
5
Soldan snga: 1 — CtU, 2 - >0 £ih>-Nen edatı. 3 — Zemberekler. 4 — Tersi ıczayllt el • Nota. 5 — Meylet -Bir deniz mablaktı. 6 — te"'« may» koy. 1 — Azerbaycan halkı. « —
Uıak nida» - Akıtma. 9 — Makcilr* ir lal, 10 — Sanallar.
Yukarıdan aaajıya:l — Bir siMttn dahilinde. 2 — Yatı münevver, 3 — Kadın hastalıklar t servisi - Kurum. 4 — Yerin dibine «eç ■ Tem d«ni₺ komutanı. 5 — Bir ’ızamır. - Bil. 6 — Dayak atma. &İVİI. ' — Sonun» -H» gtlirte dcııit kasırgası - Temi rırsian sajı. B — Tersi ııtUcrarılır - Temi kaktırır.
ÇEÇEN BULMACANIN HALLİ
Soldan 6nfiaî ’ — lylarkba, 2 — Yıldırım. 3 — tlUsukl, 4 — tamsdam. 5 — Etundruui, u — Amlk. 1 — Sudıyc. 3 — Ya. Yalat. 9 — Eakl Erol. İH — Asımn.
Yukarıdan as->i>y a : 1 — İ> Ikuııyrı», 2 — Yılan. As. 8 — llliln»». Ka. 4 — Aainümayi6. 5 — n««u>ı(k. « — Aradakiler, 1 — 0»kns. Yomu. * — Anı İmiydin.
fl Ekim 1050
Banife 8
arsa.
Fatih, (Kocamustafa paşa) Arabacı Beyazıt mah. Bezirgan odı larj (çıkmazı) İt91 ada, 67 parsel eski, yeni ve taj 68 vergiye göre 68/1 kapı sayılı 84 M2 arsa.
Fatih, (Fener) Abd subaşı mah. Halet efendi çıkmazı 2262 ada. 59 parsel en eski 6. eski 15 yeni 4/2 kapı sayılı 72 M2
Küçükçekmece ile Soğuksu arasın ia
Mıisald şartlarla müfrez arsalar ve evleı satılmaktadır Mevcudu azalmıştır. Su ve elektrik vardır. Çekmeceye 3 da-:ik.ı mesafededir. Görmek için mahalline, pazarl.k için
Telefon: 27916. RASİM ESKİN. 11111111 ■
C I n • 1
512—581
513—1582
513-4372
513—1278
515—10452
513—15591
51.8—7291
Telefon: 20970
513—18850
517—2104
518—11161
518—5811
518-6401
518—18102
519-2783
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğünden
5110—1321
5110—511
CONCORDİA LiNE
10 Ekim salı
5110—1701
11 Ekim çarşamba
YENİ FİATLARA DİKKATİ
! Fatih, (Samatya) dettin mah. Hacı 1082 ada. 18 parsel taj eski ve yeni 143 57 M2 arsa.
Hacı Evha-Manav
.3r(Elum..29 Rrahk __ ... . . ._
c«wıJ&VZ» UİZ İUMMİKE PİKQLF
Dosya No.
511—966
VAPURLARDI
518—2321

TÜRKİYE |f BANKASI
YÜZÜNÜZ ÇAMAŞIR DEĞİLDİR Gençtik ve güzelliğinizi, teninizin, kadife yumuşak-lığını muhafaza için beyaz sabun yerine PURO TUVALET SABUNU kullanınız.
BOL KÖPÜKLÜ NEFİS KOKULU
TUVALET SABUNU 100 de 100 Sof fır.
Kadıköy tora Memurluğundan:: 950/134
Mahcuz olup bu kerre satılarak paraya çevrilmesine karar verilen düz sarı renk on bir yaşında Lnek birinci açık arttırma İle 7.10.1950 tarihinde cumartesi günü saat 12 den 13 e kadar Kadıköy kuyu başı Manço sokak 9 numarada satılacaktır. İşbu arttırmada arttırma bedeli konulan kıymetin % 75 şlnl bulmadığı takdirde ikinci arttırması İle 9.10.1950 tarihinde pazartesi günü ayni yer ve saatte peşin para ile satılacağından taliplerin mezkûr günlerde mahallinde hazır bulunacak memuruna müracaatları İlân olunur. (13628)
R Steno Daktilo Aranıyor ~ İngilizce ve Türkçe Stenografiye iyice vakıf her İki lisandan çok İyi daktilo yazmasını bilen bir Bayana devamlı bir iş İçin İhtiyaç vardır. Taliplerin Galata Rıhtım Cad. Anadolu Sigorta Han 1 ci kat Bay Yazıcıya müracaatl?Tt.
Zayi -- 944 - 945 senesinde Haydarpaşa lisesinden aldığım Bitirme ve olgunluk diplomalarımı zayi ettim. Yenilerini çıkaracağımdan eskilerinin hükmü yoktur.
3011 Kemal Baştuğ
KAYIP OLTA KAMIŞI
30 Eylül Cumartesi giinü saat 3.30 da Dolmabahçeden binilerek Taksime gidilen gri renkli bir takside bulunan olta kamışım Taksimde Aydede sokağında Aydede apartım anının 9 No. sına, getiren memnun edilecektir.
Zayi — İstanbul E. T. T. İdaresinden aldığım hyb malûllerine alt pasomu kaybettim. Yenisini alacağımdan hükmü yoktun Malûl subay
Ömer Kavalthoğlu Ünye
Zayi — Kari al nüfus memurluğundan. aldığım ve İçinde askerlik durumum kayıtlı kimlik cüzdanımı kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. 1333 doğumlu I Osman oğlu İbrahim Demir
Tünel seferleri
i. E. T. T. Umum Müdürlüğünden: 8/Eklm/I950 Pazar gününden İtibaren tünel işletme saatleri aşağıda gösterilmiştir: (13622)
îş günleri : Saat 7.00 den 21,00 Pazar günleri : Saat 9,30 dan 22,00
250 adet çift katlı demir dolap satın alınacaktır Ereğli kömürleri işletmesi Genel Müdürlüğünden:
Kapalı zarfla 250 adet çift katlı demir dolap satın alınacaktır,
Şartname:
Zonçuldakta: Ereğli Kömürleri İşletmesi Ticaret Müdürlüğünden;
İslaubulda: Etlbank İstanbul Şubesinden; Ankarada: Etibank Genel Müdürlüğünden alınabilir.
Eksiltme 18 Ekim 1950 ÇARŞAMBA günü saat 16 da yapılacağından teklif ve teminatları havi zarfların en geç eksiltme giinü saat 15 e kadar İşletmemiz Genel Sekreterliğine verilmiş olması lâzımdır.
Eksiltmeye gireceklerin teklif edecekleri flatın % 7,5 u nispetinde muvakkat teminat akçesi vermeleri şarttır.
Postada vuku bulacak gecikmelerle madeni para He mühürlenmiş zarflar nazarı İtibara almmıyacaktır.
işletme idaresi ihaleyi dilediğine kısmen veya tamamen yapıp yapmamakta şerbettir. (13578)
UA7HN MEYVA Kabızlık
ItlMfaUll TÜZÜ Hazımsızlık
Satılık emlâk
İstanbul Defterdarlığından:
Kıymeti Teminatı
Heybellnda, İmralı Aralık 23 ada, 17 parsel yeni sayılı 108.50 M2 arsa. Bakırköy, Zeytinlik mah. paşa so. 111 ada, 5 parsel 10/1 kapı sayılı 105 M2 arsa. Beşiktaş, Ortaköy mah. Gürcü kızı so. 77 ada. 17 parsel en eski 81 yeni 83 kapı sayılı 326.70 M2 arsa,
Beşiktaş. Kuruçeşme mah. Üvez so. 161 ada, 0 parsel yeni 8 taj 38 kapı sayılı 72 M2 bahçeli ahşap ev.
Beşiktaş, Kuruçeşme mah. Dul-kadir oğullan çıkmazı 163 ada, 15 parsel eski 78 yeni 70 kapı sayılı 193 M2 arsanın 1/3 payı.
Beyoğlu. Sütlüce malt eski Ce-zaylrlloğlu yeni Muhlbban so. en eski 51.47 eski ve yeni 47 kapı sayılı 370.44 M2 arsa.
Beyoğlu, (Kasımpaşa) Kaptan paşa mah. Büyük Sinan paşa so, 1450 ada, 3 parsel en eski ve yeni 8 kapı sayılı 471 M2 arsa.
Eminönü (Çarşıkapn Mollafe-narl mah. Hacı Hüseyin ağa camii Yolgeçen han alt kat eski 7 vergiye göre yont 29/1 kapı saydı 16 M2 arsa. (Havası ahara aittir) (254 ada. 27 parsel) Eminönü, (Mercan) Dayahatuıı mah. Tığcılar so. Ali paşa han. alt kat 630 ada, 109 parsel eski İG kapı sayılı 10 M2 kârgir oda. Eyüp, Düğmeciler mah. Karayel so. 151 ada, 54 pars?! eski 25 kapı sayılı 35.19 M2 arsa. Fatih, (Topkapı) Beyazıt malı. Muhallebici Haşan 1580 ada, 4 parsel eski ve
3 kapı sayılı 59.60 M2 arsa. Fatih. (Fener) Küçük Mustafa paşa mah- Gül camii kuyu so. 2244 ada. 8 parsel eski 25 yeni 1 kapı sayılı 34 M2 aıraa.

Kadıköy, Haşan paşa mah. Nazif bey ve Hacı Necip usta so. 598 ada, 1 parsel en eski 6 mük. kapı sayılı 517 M2 arsanın _ 4/24 payı.
Sarıyer, (tstinye) Neslişan Sultan mah. eski Değirmen tstinye Değirmeni so. eski yeni 9 kapı sayılı 87 M2 arsa.
Sarıyer, Büyükdere mah, Ortakuyu yeni Canfes so.
26 yeni 20, 28 kapı sayılı
M2 arsa.
Sarıyer, Mlrgiin mah. Yedekçi Hüseyin Ve Kestane Sû. 131 ada, 4 parsel en eski, eski ve yeni 25 kapı sayılı 195.42 M2 arsa.
Yukarıda yazılı gayrimenkullar 13/10/1950 Cuma günü saat 15 de Milli Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda ayrı ayrı açık arttırma He satılacaktır.
İsteklilerin nihayet saat 15 e kadar yatıracakları teminat makbuzları ve nüfus cüzdanlarile birlikte satış günü komisyona, fazla bilgi İçin sözü geçen müdürlüğe başvurmaları. (Teminatlar önceden de yatırılabilir.) (13085)
Bulantısı. Şişkinlik ve bozukluğunda
Yapılan anketler Parker «51» in dünyada en çok istek celbeden dolma kalem olduğunu göstermiştir. Onun ince zerafeti ve parlak güzelliği en müşkülpesentleri dahi tatmin ederek, her görenin .takdirine mazhar olmaktadır.
Parker «si» dolma kalemine has olan mürekkep kontrol haznesi, mürekkebin münasip miktarda uca gelmesini sağlar, taşma ve akıntıya mâni olur, İ4 karadık altın ucu ise, kir ve hasara karşı mahfuzdur. Renkler: Siyah, mavi, kahverengi.
Yazarken kelimeler hemen kurur! Zira yalnız Parker «51», gayet parlak, son derece sabit ve derhal kuruyan yeni Superchrome mürekkebinin tatminkâr surette istimalini mümkün kılar.
2ŞI..r Ta. 52 »• *2 g. tatar 'VS., T.L z5 tol.mı "5r.. çalifc T L. 20 Junlor T.L. 12,
yazar.l
DUOFOLD: Dünyanın ayni fiattnfci kalemleri arasında en İyisidir. Sağlam ve^zariftiı? 14 karattık altın ucu son del rece yumuşak» yazar! TL-17.50
VICTORY: Fiatı mütevazl olmakla beraber,- diğer Parker kalemlerine has olan,’ zerafet ve sağlamlığı haizdir.! L.)3.5Ûİ
Tflrkiyede Mümessili t ELİ BURLA v» Ortaklan Galaia, İstanbul
1 — Bekçi teşkilâtı için 40 adet Bekçi kontrol saati He 400 adet İstasyon kutusu ve bir adet dosya dolabı alınacaktır. 1-hale günü 16 Ekim 950 Pazartesi günü saat İS te olup İhale Eminönü kaymakamlığı binasında komisyonumuzda yapılacaktır.
2 — Kontrol saatleriyle İstasyon kutularının muhammen bedeli 14400 Hra ve dosya dolabının 120 Hradır.
3 — Saat ve İstasyon kutulan kapalı zarf usullyle, dosya dolabı açık eksiltme İle alınacaktır.
4 — Saat ve İstasyon kutularının, muvakkat teminat akçesi 1080 lira ve dosya dolabının ise 9 liradır.
5 — İstekliler Arttırma ve Eksiltme Kanunundaki vesikala vereceklerdir.
8 — Saat ve İstasyon kutularına taiib olanlar usulü dairesinde hazırlıyacakları teklif mektuplarını ve numuneleri İhale günü olan 16 Ekim 950 Pazartesi günü saat 14 e kadar Korniş-yona verecekler ve Dosya dolabı için açık eksiltmeye girecek-! ler de saat 15,39 da aynı yerde bulunacaklardır,
7 — Fenni ve hususi şartnameleri görmek Istiyenler her ( mesai giinü saat 9 dan 17 ye kadar Komisyon bürosu odasına müracaat etmelidir. (13183)
Soğuktan ve rüzgardan mütevellld yüz ve el çatlaklıklarına. sivilcelere, yanıklara, ekzemaya ve cild hastalıklarına karşı
□ermolen
kullanınız.
—— DAVET —
TÜRK MÜHENDİSLERİ BIRLIÛI
İstanbul) ŞıubesOınicIlen:
Şehrimizin teknik sahadaki ders ve dâvalarım şehir Meclisine üye seçilen meslekdaşlarımızla beraber konuşup tesblt etmek üzere 8 Ekim 1950 pazar günü saat 15.00 de Taksimdeki Lokalimizde bir toplantı tertlb edilmiştir. Bu toplantıya bütün üyelerimizin İştirakini rica ederiz.
Yönetim Kurulu
Üniversitemizin inşaat. Mimarlık, Makine ve Elektrik Fakültelerine yazılan adayların tercih yoklamasına 9 Ekim 1950 pazartesi günü başlanacaktır.
Adayların aşağıda bildirilen günlerde saat 9 da üniversitede hazır bulunmaları lüzumu İlân olunur.
(Not: İmtihanlar Teknik Üniversitenin Gümüşsuy undaki
binasında yapılacaktır.)
9 Ekim 1950 pazartesi
Kıymetli bir Müşahede
Amerikanın meşhur Rochfel-ler enstitüsü İlmî araştırmalar konseyi tarafından, neşredilen bir bültende, petrol kuyularında çalışanların saçlarını gayet İyi muhafaza ettikleri müşahede ' edilmiştir. Aynı bültende belirtildiğine göre, BENZİNE da PETROL maddesinin saçların dökülmesine mâni olduğu tes-bit edilmiştir. Bu maddeyi havi yegâne müstahzar
Petrol Nizam
dır. Saç dökülmesi ve kepeklenmesine karşı hârika ilâç PET-ROL NİZAM tedavisine derhal başlayınız. Bütün eczanelerde ve lüks parfümeri mağazaların-da bulunur.___________
t (öğleden evveli Matematik (Bütün Fakülteler İçin)
; (öğleden evvel) Fl21k (Öğleden sonra) Kimya (İnşaat, Makine. Elektrik Fakülteleri için»
î (öğleden evvel) Türkçe Kompozisyon ve Yaoanc Dil, (öğleden sonra) Resim (Bütün Fakülteler İçin).
: Yalnız Mimarlık Fakültesi İçin (İstidat) yoklaması (bu yoklama Mimarlık Fakültesi binasında yapılacaktır.)
Tafsilât İçin Rektörlükteki kayıt bürosuna müracaat.
(13279)
12 Ekim 19t)(> perşembe
ten be II İğinde, mide ekşilik ve yanmalarında emniyetle kullanılır. Miilâylm ve müshildir
Horos markasına dikkat j
Amerika AkdleiFiite ve TÜRKİYE arasındu 15 günde bir muntazam posta ■ Yolcu ve eşyayı ticariye 8Of EALiS
Vopuru
7 Ekimde limanımıza gelecektir.
Türkiye Umumi Acenteleri:
ANTALYA UMUMİ NAKLİYAT T.A.Ş.
Sirkeci — Tek; 24220
Servis: Vapıır Acenteliği

Comments (0)