AKŞAMI A
' a e r H u n
8 Sahaf®
Sene 33 — îto. 11495 — Fiat: her verda 10 kuruştur.
PAZARTESİ B Bkün 1950
Salılbt: Necmeddln Sadak — Tazı islerini İlilen İdare eden C. Bildik — akşam Matbaan.
61. Mc Arthur’un Kuzey Korelilere son ültimatomu
Amerikan ve Ingiliz kuvvetleri bu sabah 38 inci arz dairesini geçtiler
r---------------------
Beden Terbiyesi Genel müdiirlüğii
Bugünkü toplantıda teşkilâtın istikbali tâyin edilecek
Küçük soyguncular yakayı ele verdi
Nevyork 9 (Radyo) — Birleşmiş Milletler kuvvetleri, bu sabah 38 inci arz dairesini gtçerk kuzey Kareye girmişlerdir. General Mac Arthur radyoda kızıl Korelilere bir hitabede bulunmuş ve Birleşmiş Milletler genel kurulunun ka.;ır!annı tatbik İçin kendilerini teslim olmağa davet etmiştir.
Tokyo 9 (AA) — (AFP): General Mac Arttır pazar günü kuzey Kore küvetlerine yeniden hitaben teslim olmalarını İşlemiştir. Birleşmiş Milletler kuvvetleri komutanının bu son ültimatomu şöyle demektedir:
«Taralınızdan derhal cevap verilmediği takdirde Birleşmiş Milletler kararlarını tatbik için gereken tedbirleri alacağım.»
Tifonsan zaptedildi
General Mac Arthur kurmay heyetiyle beraber
Tokyo 8 (A.A ) — (Reuter) t -Bu gece Tokyo'daki genel karargâha gelen ve henüz teyid olunmayan raporlara göre kuzey Kore'nin değu sahilinin en büyük Umanı olan Wonsan güney Kore kuvvetleri tarafından İşgal edilmiştir.
50,000 esir alındı
Tokyo 8 — Kore, hare kant hakkında saat 9.15 te yayınlanan 535 numaralı tebliğe göre. Birleşmiş Milletler kuvvetleri büyük miktarda kuzey Kore
B LGAR NUDITLâRlNI
KftPAMAK TEDBİRİ
Dışişleri Bakanı Fuat Köprülünün bayanatı
Ankara 9 (Akşam) — Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü Mcrktz Jsti-tişare Kurulu, bugün Milli Eğitim Bakanı Tev-fik İleri’nin başkanlığında toplanarak Genel müdürlüğün alacağı yeni şekli görüşecektir. Spor idarecilerinin de iştirak edecekleri bu toplantıda Genel müdürlüğün lâğ- ! veditip faaliyetlerinin spor kulüplerine bırakılması için bir cereyan mevcuttur.
İstişare Kurulu, çalışmalarını bir raporla neş-recek, Millî Eğitim Bakanlığı bu rapora istinaden Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğünün istikbalini tâyin edecektir.
Eyüp’deki cinayet
Bir manav öldürüldü, çırağı da yaralandı
Dün gece Eyiipte bir cinayet İşlenmiştir. Muhlis paşa caddesinde 38 numaralı dükkânda manavlık yapan İbrahim. Ken-dircl ile «ırağı Raşlt Ûçar, yine Eyüp te oturan Hüseyin Ak-bay bir para meselesinden dolayı blrlblrlerlne dargın vozlyette-
Kızıltoprak hırsızları eski Tekel Genel Müdürünün evini nasıl soymuşlar ?

Can, Ümit ve âfetin karakolda
Fenerbahçede geçen çarşamba’evinden ehemmiyetli miktarda sızlar evdeki likörleri, sigaraları günü mühim bir hırsızlık vakası mücevher, elbise vcsalr eşya ça-ı içmişler ve kendi elblseîerinl oldu. Eski Tekel genel müdüı - ılındı. İlk bakışta vaka bir hayli bırakarak Adnan Taşpınann İtrinden Adnan Taşpmar’ın esrarlı gözüküyordu. Zira hır-| (Arkası 7 net sahifede)
kuvvetlerlni ele geçirmeğe devanı etmektedir. Bunların adedi 10000 olarak tahmin edilmektedir. Böylece harb esirlerinin tim timi yekûnu 50 000 e yükselmektedir.
İngiliz mektep gerisi gitti
Bir kaç gündenberl limanımızın misafiri olan İngiliz mektep gemisi Devonshlre, bu sabah saat 8 de, demirli bulunduğu Heybellada Deniz Harb Okulu önünden hareket etmiştir.
İngiliz mektep gemisinin bu ayrılışında. Heybellada Deniz Harb Okulu bandosu marşlar çalmış, İngiliz mektep gemisi de kendi bandoslyle mukabele etmiştir. Gemi samimi bir uğurlama töreniyle ayrılmıştır.
Genelkurmay Başkanı bugün İzmir’e gidiyor îzmlr 9 — Genelkurmay Başkanı orgeneral Nuri Yamut, o .gün askeri bir uçakla şehrimize gelecek, askeri birlikleri ve ntû-eseseleıi teftiş edecek ve bazı tatbikatlarda hazır bulunacaktır.
Bulgarların, hudutlarımızdan Çingeneleri gizil ajanlarını içeri sokmak istemeleri üzerine hükümetimizin hudutlarımızı kapadığını dün yazmıştık.
Dışişleri Bakanı, bu tedbirle İlgili olarak Türk haberler ajansı muhabirine şu beyanatta bulunmuştur:
«— Bu tedbir, Türk topraklarına Türk makamlarından vize almıyan kimseleri kim bilir
ne gibi maksatlarla sokmak İçin yapılan hukuk esaslarına aykırı hareketleri önlemek maksadlle alınmış alelâds bir tedbirdir. 182ö anlaşmasına da tamamen mugayir olarak Türk aslından olmıyanlart Türklyeye cebren sokmak Isliyenler bu hareketlerinde asla muvaffak olamıyac aklarını elbelte anh-yacaklardır. Hudut ve münasebetler ancak o zaman tabii şekline girecektir.»
dirler. Hüseyin Akbay, dün gece, manavla çırağının yanına gelerek bu meseleyi tazelemiş ve kamasını çekerek manavla çırağının üzerine atılmıştır.
Neticede Hüseyin, İbrahim! vücudunun altı yerinden vurarak öldürmüş, Raşldl de yaralamıştır.
Kaatll Hüseyin. Akbay. zabıta mcmıirları tarafından yakalanmış. tahkikata savcılık el
Uç maskeli haydut
1 kamyon kaçırdı!
ismet İnönü
Bugün Ankara radyosunda konuşacak
Kış erken başladı
Ak-
Konya - Beyşehir arasında cereyan eden bu hâdisenin failleri henüz yakalanamadı I
Cumhuriyet Helfr Partisi Genel Başkanı İsmet İnönü ba akşam mt yirmi blrt Kırk geçe Ankara radyosunda t) Genel Meclisi seçimi mCınasebetlyla partisi adına konuşacaktır.
başlamıştır. Diğer İki haydut da bindikten sonra kamyon vaka yerinden uzaklaşmıştır.
Kamyonun hareketinden sonra şotor. vakayı nlâakdarlar.l anlatmıştır. Kamyonu alıp kaçan maskeli haydutlar, henüz bulunamamıştır. Kamyonun İzi üzerinden yapılan araştırmalarda şu dakikaya kadar müspet bir netice vermemiştir. Zabıta kuvvetleri bir taraftan kamyonu, diğer taraftan da haydutları aramaktadır.
Konya - Beyşehir yolund3 cereyan eden bu hâdise, diğer kamyon şoförlerini de harekete getirmiş, zabıta ile elbirliği ederek failleri aramağa koyulmuşlardır.
Bir bomba patladı
Londra 9 (Radyo* — Fraı.slZ Komünist partisi lideri Duc'os. cenubi Fransaaa bir komünist toplantısında nutuk söylerat.ı bir bomba patlamış ve 10 kişi yaralanmıştır.
Konya 9 (Akşam) — Odun yüklü bir kamyon. Konyadan Beyşehrine giderken yolda maskeli ve silâhlı iiç şahsın tecavüzüne uğramıştır. Yolun dönemeç bir noktasında kamyonun önüne çıkan bu maskeli ve silâhlı üç kişi silâhlarını şoföre çevirerek:
— Durl diye bağırmışlardır.
Şoför, derhal kamyonu durdurmuş ve kendisinin soyulacağım anlayarak;
— Paranı pulum yok! Tek bir can taşıyorum! diyerek yalvarmağa başlamıştır.
Haydutlar, parada gözleri olmadığını, can almaktan da hoşlanmadıklarını söyllyerek şoförün, makinenin nasıl işletileceğini kendisine öğretmesini istemişlerdir.
Bu esnada vakitle şoförlük ettiği anlaşılan haydutlardan biri, şoförü aşağıya İndirerek kendisi direksiyon başına geçmiş ve makineyi çalıştırmağa
Bir merci istiyoruz...
Piyasada bol miktarda satılan ve biçimlerinde hususiyet olan bir kadın saatinin kabartma camı düşüyor. Mantıkan kemali nedir? Diyelim ki toptan yirmi kuruş, kırk kuruş. Bayan bunu, Beyoğlunda 5 liraya taktırmak zorunda kalıyor.
Başka bir bayanın ayni tip bombe camı düşüyor. O da Sirkecide 2 liraya taktırmış.
Merci neresidir, nereye şikâyet edilir?
Alıyorsunuz, bozuk. Alıyorsunuz. çürük. /Ilıyorsunuz, çatlak. Alıyorsunuz, kokmuş.
Merci neresidir, nereye şikâyet edilir?
Allahtan başka nereye? İşimiz Allaha mı kaldı?
' üçlü
Dün sabah saat sekizde saraydan Bahçekapıya hareket
eden vatman Ömerln idaresindeki tramvay arabası. Lâleli yokuşuna doğru çıkmağa başladığı sırada ânl olarak cereyanın kesilmesiyle tramvay durmuş, vatman, arabanın geri geri gitmemesi İçin frenleri sıkmağa çalışmışsa da bir türlü muvaffak olamamış, bu esnada tramvayın arkasından aynı İstikamette Lâleliye doğru gitmekte olan 5593 numara taksi İle çarpışmış; bu taksiyi de şoför Mehmet Alinin idaresinde vaki olan Mihrlcan soğuklan ol- ' diğer bir taksi taklb ettiğinden, duğu, meteoroloji İstasyonun- İki taksi dc ayrıca çarpışmış ve dan bildirilmektedir. Soğukların bu şekilde üçlü bir çarpışma ol-bLr kaç gün daha devam edeceği muştur, söyleniyor. I Nüfusça zayiat yoktur.
Erzuruma ilk kar yağdı
Bir kaç gündenberl şehrimizde âdeta bir kıs havası başlamıştır.Bugün termometre sıfırın üstünde 12 idi. Sabahleyin hafif yağmur yağıyordu Gökyüzü bulutlu olduğuna göre bugün hava yağışlı geçecektir.
Erzurum 8 — iki gündenberl şehrimizde devam eden sürekli yağmurlar sonunda bu sabah saat 8 den İtibaren şiddetli kar yağmaya başlamıştır. Kar devam etmektedir Henüz sona ermeyen harmanların bu kar-
dan müteessir olacağı köylünün müşkül duruma düşeceği anla-şılmaktad ir.
MtHRİCAN SOĞUKLARI
Ankara 9 (Akşam) — İki günde nberi şehrimizde havalar birdenbire soğumuş, dün sühunet 12 İdi. Bu sabah İse 7 deredir. Soğukların her yıl bu mevsimde | valrl nlan MIHrl^an »rS-ıHon r.l-
Solda: 1500 metre koşuda birinci: gelen Belçikalı Rleii, orladarDûn geceki güreşlerde Mehmet Oktav rakibini müşkül duruma getirirken, sağda; 400 metre mânialı koşuda Doğan Acarbay birinci geliyor
__________________________________________________(TafRİlfttı (kinci aahll
Bahife 2
A n r.
5 Ekini I95ü
Amerikanın tecavüzü
Dünkü lig maçlarının neticeleri
önleyecek teklifi
Bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda müzakere edilecek
Nevjoık 0 — Birleşmiş Mil’ Jetler siyasi komitesi, yarıu, Dünya barışına karşı tevcih e-dllecck her türlü yeni tehdidi önlemek maksadlyie Birleşmiş Milletler müşterek güvenliğinin takviye edilmesi hakkında M. Acheson tekliflerini görüşmeyi bşalayacRktır.
Ajans haberlerinde bildirildiğine göre, bu tekinlerin başlıca gayesi. Güvenlik Konseyi bir veto dölayısüe muattal kaldığı takdirde tecavüze karşı genel kurulun tedbirler alabilmesini mümkün kılabilmektedir.
Amerikan sözcüsünün bildirdiğine göre, Mr. Acheson’un tekilli, şimdiki haliyle nihai bir mahiyet arzetmemektedir. Teklifte bazı değişiklikler ve İlâveler yapılması mümkündür.
Bugün demeçte bulunan Birleşmiş Milletler-de Birleşik A-merlka murahhası John Foster Dulies. Birleşmiş Milletlerin takviyesine mütedair Amerikan teklifinin tecavüze karşı bir silâh olduğunu söylemiştir.
John Foster Dulies şunları söylemiştir:
•Kore harbi bize çok dersler verdi. Bahis mevzuu bu Amerikan teklifine göre üye devletler milli ordularında Birleşmiş Milletlerin beynelmilel ordusu için unsurlar bulunduracaklardır.
Bu teklifinde Birleşik Amerika D dan 14 e kadar üyesi bulunacak bir müşahitler komisyonunun İhdası lüzumunu ileri sürmektedir. Bu komisyon, beynelmilel mahiyette bir buhran
Amerikan temsilcisi Foster Dulies
zuhur edecek her yerde vaziyeti tetkikle mükellef bulunacaktır.
Foster DuUes’e göre Dünya devletlerinin barışı sağlamak İçin müşterek ve fiili tedbirler almaları lâzım gelmektedir.
Foster Dulies, veto hakkının Güvenlik Konseyini meflûç bir hale soktuğunu ve bundan dolayı Birleşmiş Milletler teşkilâtının 1945 te kendisinden ümit edildiği gibi hareket edemediğini söylemiştir.
Birleşik Amerika murahhasına göre, Amerika teklifinin kabulü, Birleşmiş Milletlere tecavüz hareketlerini önlemek İmkânlarını verecektir.»
Tarım sanayii
Birleşmiş Milletlere mensup üç kişilik bir heyet geldi
İktisadi işbirliği teşkilâtına bağlı (FA.O.) mm tarım komisyonundan 3 kişilik bir heyet, dün öğleden sonra bir Fransız uçağı İle şehrimize gelmiştir.
Fransız delegesi Le Degare, Alman delegesi Hoffmann, İzlanda delegesi Fratllsson’dan müteşekkil olan heyeti Ekonomi ve Ticaret BaKanlığı adına İstanbul bölge müdür muavini Cevdet Gülersin ve Toprak Mahsulleri müdür muavini Ze-kerlya Evrlgen Karşılamışlardır.
Heyetin başkanı Holman, ken dişiyle görüşen gazetecilere şunları söylemiştir:
İktisadi işbirliğine bağlı F. A. D.nun tarım komisyonu Fransız, Alman, İngiliz, Norveç ve İzlanda delegelerinden teşekkül et’ iniştir.
Bu komisyon, İktisadi işbirliğine bağlı devletlerin tarım sanayiini tetkik etmektedir.
Ağustos ayı içinde hazırladığımız bir programa göre bü tün Avrupa devletlerinde tarım mevzuu üzerinde tetkiklerde bulunacağız. Türkiye bu devletlerden İlkini teşkil etmektedir.
çalışmalarımız 2 aj kadar devam edecek ve hazırlayacağımız raporu F. A. O. ya vereceğiz
Heyet, dün akşamki eksperJe Ankaraya hareket etmiştir.
Millî Eğitim Bakanının Konyada yeni beyanatı
Konya 8 — Şehrimizde bulunan Milli Eğitim Bakanı Tev-filc heri, bugün Öğretmenler Bir liginde yapılan bir toplantıda şunları söylemiştir:
•— Öğretmen yüreği yanık İnsan, sanatkâr ve haluk İnsandır. Bu büyük kütle arasında ben komünistim demlyen, benim ve steln gibi duran ve kürsüye çıkarak çocuklara sinsi telkinlerde bulunan kimseler de vardır. Her şey telâfi edilebilir, fskat vatan çocuğunun yüreğine akıtılan zehir telâfi edilemez. Bunlar hakkında vereceğimiz cezalan yavaş yavaş tatbik edeceğim..
Bakan, Demokrat Parti merkezinde dc bir konuşma yaptıktan sonra saat 19 da Ankaraya hareket etmiştir.
Yeni ticaret rejimi
Tüccar derneği başkanının listeler hakkında demeci
Tüccar Demeği Başkanı İzzet Akosman yeni ticaret rejimi hakkında dün gazetecilere beyanatta bulunarak şunları söylemiştir:
(— Bu meselede müstahsil ve sanayicinin menfaatlerini korumak bakımından çok müteyakkız davranmak lâzımdı. Listeler tertlb edilirken bu bakımdan âzami dikkatle hareket edilmiştir. Neteklm Bakanlık da bu hususları nazarı dikkate a-larak listelerde değişiklik yapabilmeyi anlaşmada zikretmiştir, şimdiki halde, listeler hakkında ûıüspet veya menfi bir şey söylemek mevsimsiz olacaktır.» z
Havagazı mı kandil mi?
Beyoğlu ve İstanbul semtlerinde kahve
dahi pişirilemiyor!
F. Bahçe Vefa'yı 2-1 yendi, Beykoz 2 - Kasımpaşa 2
Dün İnönü stadında 20 bine ya kın seyirci kalabalığı önünde lig maçlarına devam edildi.
Beykoz 2 —
Kasımpaşa 2
İlk karşılaşmayı Şeklp Akdu-manın hakemliğinde Beykozla Kasımpaşa yaptılar. İki takım sahada şu kadrolarla yer aldılar:
Beykoz: Turan - Mehmet, Haşan - Şükrü Fikri, Haşan -Haşan, Teldn, Enver, Gazanfer, Bedri.
Kasımpaşa: Abdullah - Ali, cihat-Doğan, Cebbar, Osman -Hikmet, İsmail, Şaban, Niyazi, Niyazi.
Oyuna Beykozlular başladılar. İlk anlardan İtibaren Kasımpa-şahlara nazaran daha düzgün ve tehlikeli akınlar yapan Bey-kozlıılar 11 İnci dakikada santrforları Enverln güzel bir çiftiyle İlle gollerini kazandılar. Devrenin mütebaJkl kısmı karşılıklı' hücumlar arasında geçti.
İlk devre Beykozun Kasım-1 paşaya 1-0 üstünlüğü İle bitti.
ikinci devreye Kasımpaşahlar başladılar. Rüzgâr aleyhlerine olmasına rağmen daha temkinli oynıyan Kasımpaşlılar yedinci dakikada Beykoz müda-faaslyle kalecisinin defedemedl-ğl topu yakahyan Hikmet sıkı bir şiltle beraberliği takımına temin etti. Beykozlular yedikleri bu golden sonra tekrar canlandılar.
14 tlncü dakikada nihayet Beykoz hâkimiyeti semeresini verdi. Sağdan Gazanferin çektiği kornerden gelen topu Bedri kafa ile Kasımpaşa kalesine havale etti. Abdullah topu elleri arasından kaçırarak takımının mağlûbiyetini sağladı. 2-1 galip duruma geçen Beykozlular, üst liste muhakkak goller kaçırmağa başladılar. Bir aralık Cebbar tarafından şarja manız kalan Bedri, Üç dakika kadar oyundan çıktı.
35 inci dakikada sağdan ânı bir hücuma geçen Kasımpaşa-1 ılardan Hikmetin çektiği sütü Turan tutamadı. Kasımpaşa solaçığı Küçük Niyazi yetişerek ve topu boş Beykoz kalesine a-tarak takımını tekrar beraberliğe ulaştırdı. Ve maç 2-2 berabere sona erdi.
Fenerbahçe 2-Vefa 1
Günün İkinci karşılaşmasını Sel&ml Akalın hakemliği altında Fenerbahçe İle Vefa yaptılar. Takımlar sahada şu şekilde yer almışlardı:
Fenerbahçe: Erdal - Müzdat, Hilmi - Salâhaddln, Kâmil, Mehmet Ali - Lefter. Erol, Ahmet, Bahri, Hallt
Vefa: şükrü - Mustafa, Rahmi - Nusret, Salâhaddln, Mellh-İsfendliyar, Galip, Garbis, Burhan, ismet.
Oyuna Fenerbahçeliler başladılar. Maçın ilk anlan karşılıklı hücumlarla zevkli oluyordu. Rüzgâr aleylerlne olduğundan. Vefalılar daha ziyade müdafaa oyunu oynuyorlardı.
10 uncu dakikadan itibaren Fenerbahçeliler rüzgârın da yardımlyle oyunda hâkimiyet tesis ettiler. Fenerbahçe hücum hattının bu hâkimiyet anlarında beceriksizlik yüzünden bir şey yapamadığını gören Vefa müdafaası, çok canlı bir oyun çıkarıyordu.
Vefa akınlan seyrek, fakat çok tehlikeli oluyordu.
Devre sonlarında Fenerbahçeliler bir korner atışı kazandılar. Kornerden gelen töpu Vefa müdafaası çelemedi. Erolün ortaladığı topu, Hallt kafa ile Vefa kalesine atarak takımına galibiyet golünü kazandırdı.
Vefa kalecisi şükrünün hail hayli acıklı İdi. Ofsayttan ye-1 djğlnl iddia ettiği bu golden dolayı ağlıya ağlıya sahayı ter-kettl.
tik devre de böylece 1-0 Fe-nerbahçenin üstünlüğü İle bitti.
İkinci devreye Vefalılar rûz- , gân lehlerine alarak başladılar. Hücumlar karşılıklı vb her iki rakip İrin de tehlikeli oluyordu. Bu arada Fenerbahçeliler Lefter, Vefalılar Garbls vasıta-siyle muhakkak birer gol fırsatı kaçırdılar.
14 üncü dakikada Fenerbahçe on sekizi üzerinde oynanan topu Mehmet Ali Alımed e kadar uzattı. Ahmed’ln sürdükten sonra Lefter'e geçirdiği topu bu oyuncu usta bir vuruşla Vefa kalesine atarak Fenerbahçeye İkinci golü temin etti.
Vefalılar 2-0 mağlûp duruma düşünce İşi sertliğe döktüler. 211 inci» dakikada > Le'ter topla I Rahmiyl geçerken bu oyuncu i tarafından tekme İle biçildi.' İki dakika kadar Lefler. yerde debelenirken Fenerbahçeli o-. yunculgrın hüçumna maruz kalan Rahmi bu arada yüzüne bir de yumruk yiyerek yüzü gözü kan İçinde kaldı. Bütün bu İşlerin sebebi olan otoritesiz lıakem işin İçinden yalnız Rahmi'yl o-yundan çıkarmakla sıyrıldı. Rahmi'ye yumruk atan oyuncuya İse bir İhtar bile vermeğe lüzum görmedi.
Vefalılar Burhan’ı sol hafa, Nusret’l sol beke, îsfendlyar’ı sağ İçe, Garbisi sağ açığa geçirerek oyuna on oyuncu İle devam ediyorlardı.
Oyun sonlarına kadar bir hay huy içinde geçerken 44 üncü dakikada âni bir Vefa hücumunda Galip takımının şeref sayısını yapmağa muvaffak oldu. Oyun da böylece Fenerbah-çenln Vefaya 2-1 galebesiyle sona erdi.
B takımları maçları
Birinci küme kulüplerinin B
takımları arasında yapılan karşılaşmalarda Galatasaray Emniyeti 3-0, Kasımpaşa Beykozu 1-0 yenmişler; Beşiktaş da İs-tanbulsporla 1-1 berabere kalmıştır.
Halûk SAN
En son puvan durumu O. G. B. M. A:Y, P.
Fenerbahçe 2 2 0 0 8:3 6
Beşiktaş 2 1 1 0 4:0 5
Galatasaray 2 1 1 0 3:1 5
Vefa 2 1 0 1 2:2 4
Beykoz 2 0 1 1 2:3 3
Kasımpaşa 2 0 1 1 2:4 3
Istanbulsopr 2 0 1 1 2:6 3
Emniyet 2 0 1 1 1:5 3
Beden Terbiyesi ile futbol federasyonu arasındaki ihtilâf
Alınanlara 7 - 1 galip geldik
Yedi galibiyetimizden ikisini tuşla kazandık
Türkiye - Almanya milli Greko - Romen takımları dün gece Spor ve Sergi sarayında kalabalık bir seyirci kütlesi ö-nünde karşılaşmışlardır.
Kısa süren bir seremoniden ve güreşçileri halka takdim etme töreninden sonra müsabakalara başland'.
Bu geceki Türkiye - Almanya milli Greko - Romen karşılaşmalarının teknik neticeleri aşağıdadır:
52 kilo:
Fehmi Büyukmutlu - Wcber:
Fehmi Büyukmutlu - Weber: Wcber ittifakla galip
57 kilo:
Melih Eren - Spatz: MeUh Eren « dalka 25 saniyede tuşla galip.
62 kilo:
Halil Kaya - Schmldte: Halil Kaya lltlfaklu galip
67 kilo:
Mriımet Oktav - JEhrl: Meh-med Oktav ekseriyetle galip.
73 kilo:
Ahmed Şenol - Nebcsheim: Ahttıed Şenol ekseriyle galip.
79 kilo:
Ail özde mir - Köle : AJI özde-rnlr ekseriyetle galip.
87 kilo:
Hilmi Tafracı - Bcnlnger: Hilmi Tafracı bir dakika 25 saniyede tuşla galip.
Ağır:
Sabrı Dcmlrey - Llebern: Sabrl Demlray ittifakla galip.
Neticede Türk MIHI Greko -Romen takımı 7-1 kazanmıştır.
Son günlerde Beyoğlu, Maçka, Şişli, Kurtuluş, Bebek, Bakırköy, Aksaray ve Fatih semtlerinde havagazınm tazyiki çok azalmıştır. Bilhassa dün bütün bu semtlerdeki evlerde yemek pişirilmek şöyle dursun kahve pişirmek İçin bile ocak başlarında saatlerce beklemek mecburiyetinde kalınmıştır. Daha herkesin sayfiyeden dönmediği ve kıs münasebetiyle gaz sarfiyatının normal yükselişine dahi yaklaşmadığı bu mevsimde havagazı tazyıkmda görülen bu düşüklük İlerisi İçin endişe vermektedir.
Bayındırlık Bakanı
, İzmir 8 (AA.) — Bugün Tireye gldc-n Bayındırlık Bakanı) Fahri Belen, belediye binasında halkın dertlerini dinlemiş ,7e ' gerekli tazahatı verdikten sonra şehrimize dönmüştür.
Fahri Belen, Gediz bölgesin-; deki sulama tesislerini tetkik etmek iizere yarın Menemen ve Man ise ya gidecektir.
Beden Terbiyesi Genel müdürlüğü İle futbol federasyonu arasında millî futbol maçları yüzünden büyük bir ihtilâfın b&şgösterdlğlnl haber alıyoruz.
Futbol federasyonu on beş gün evvel şehrimizde toplanarak yurdumuzda yapılacak bütün millî futbol maçlarının şeh-’ rlmlzde oynanmasına ittifakla karar vermişti.
Beden Terbiyesi Genel müdürlüğü bu kararın aleyhinde Ankaradakl gazetelerden birinde bir yazının çıkması üzerine re'sen otoritesini kullanarak futbol federasyonunun bu karını veto etmiş Ve maçların Ankarada yapılacağını bir ajans vasıtasile ilân etmiştir. Bu durum karşısında futbol federasyonunun kararında ısrar ederek millî maçı İstanbulda oynatacağı da alâkadarlılar tarafından söylenmektedir.
Avusturya 7 —
Yugoslavya 2
Viyana a (AA) — fA-F-P): Bugün yapılan futbol maçında Avusturya, Yugoslavyayı 7-2 mağlûp etmiştir.
Oyunun İlk yansında Avusturya, 3-1 galip durumda idi.
440 yarda mânialı koşu Dünya rekoru kırıldı
Milano 8 m A ) — (AFP): 440 yarda manialı dünya rekoru bugün milano'la yapılmakta o-lan milletlerarası karşılaşma [esnasında İtalyan atleti Füiput tarafından 51 saniye 9/10 ile kırılmıştır.
Türkiye - Belçika atletizm müsabakaları
Misafirler ancak 2 puvanlık bir farkla galibiyeti elde ettiler

Sah ah Gazeteleri Ne Diyor ?
Her solcu komünist değildir
Bizde bir türlü solculukla komünistlik farkı anlaşılamamıştır. Cemil Sait Barlaş da bugün SON TELGRAFta yazdığı bir başmakalede Milli E-ğitim Bakanının solculuğu tesviye edeceği hakkında ki beyanatına temas ederek meseleyi bir defa daha izah etmekte ve şunları yazmaktadır:
Bakanın solculuktan kasta nedir? Milli Eğitim Bakanı beyanatında solculuğun tasfiyesinden bahsetmektedir. (Solcu) yukarıda da işaret ettiğimiz gibi komünistler olmayıp sosyalistlerdir. Sosyalistler İse bugünkü içtimai nizamın aleyhinde değildirler, yapacakları İktisadi değişiklikleri bugünkü nizamın çerçevesi içinde yapmak isterler, gayeleri paranın mutlak hâkimiyetine karşı içtimai adaletin temini, emeğin korunmasıdır. Bugün Ayrupada komünistlikle mücadele edenler

ve (Atlantik Paktı) devletlerini teşkil edenlerden (Norveç, İsveç, Danimarka. İtalya) sosyalist hükümetler tarafından ldaıe edilmekte olduğu gibi mûtteflkikmfz Ingiltere ve Fransa da solcu yani sosyalist hükümetlerle İdare edilmektedir.
★ Antidemokratik kanunlar
YENİ SABAH'ın başmakalesinde dört buçuk aydanbe-ri iş başında bulunan hükümetin «aitlerini yerine getirmesi zamanının yaklaştığı işaret edildikten sonra antidemokratik kanunların temizlenmesi hususunda şöyle denmektedir:
Antidemokratik hükümleri birer birer arayıp bulmak ve her kanuna az çok karışmış ve su ile süt gibi birbirine mahlut bir hale gelmiş bulunan maddeleri tasfiye eylemek âsân kârlardan değildir. Tehcir kanunu. Polis salâhiyet Kanunu gibi bazı hüküm-
ler aşikârdır anıa diğer bazıları çok dürüst formüllerin arasına karışmıştır. Bu ayıklama İle galiba Adalet Bakanlığı meşgul olmaktadır ama sadece bu Bakanlığın bu yükün altından kalkması kabil sayılmamalıdır.

Fiatler kontrol edilmiyor
İsmet Hulusi İmsel SON POSTA'daki fıkrasında fiat-lerin başı boş bırakılıdğını, bunun da memlekette pahalılığa sebep olduğunu belirttikten sonra şöyle demekledir:
Fiat kontrolü yapılmadığından şikâyet ederiz. Bu şikâyetimizde haklıyız, fiat kontrolü bizde şimdiye kadar hiç bir zaman doğru dürüst yapılmamıştır.
Bölgelerarası. şehirler İçi Hat değişiklikleri hayatı pa-halılandıran mevzular arasında yer alır. Bu bakımdan bu işin üzerinde durmak lüzumludur.
Ankara 8 (A.A.) _ Türkiye-Belçlka milli atletizm karşılaşmalarına bugün öğleden sonra 19 Mayıs stadında devam edilmiştir. Dünkü müsabakaları iki puvan farkla mağlûp bitiren Türk takımı, bugünkü müsabakalarda puvan bakımından, hazan beraberliği ve bazan da üstünlüğü sağlamıştır. Günün son müsabakası olan 4x400 Bayrak yarışının başlamasından evvel, puvan vaziyeti 75 - 75 berabere olmuş ve heyecan son haddini bulmuştu. Nihayet bu müsabakayı da bir farkla kazanan misafir Belçika takımı 75 e karşı 77 puvanla galibiyeti sağladı.
Günün en mücadele)! koşusu, şüphesiz 5000 metrede oldu. Koşuya toplu başhyân atletler, finale kadar birlikte koştular. Osman bitiş çizgisine 200 metre kala finişe başlıyarak Van de Wattync'yi geride bıraktı. Yarışın sonuna 100 metre kala bu Belçikalı atlete Mustafa da yaklaştı ve dayanılmaz bir finişle Belçikalıyı geçti. Müsabakaların teknik neticeleri aşağıdadır:
100 metre:
1 — Vercruysse (Bel.) 11—
2 - Renard (Bİ.) 11 1/10
3 — Turhan Tûkel (Tür.) ıı 2/ıo
4 ? Turgut Sağlam 11 4 ’ 10 400 metre:
1 — Soeteway (Bel.) 50 4/10
2 — Doğan (Acârbay (Tür.)
50 5/10
3 — Kemal Horulu (Tür.)
51 4/10
4 — Verhaegen (Bel.) 51 7/10 «00 metre:
1 — Ekrem Koçak. (Tür.) 1,56—
I 2 — Brys (Bel.) 1.56 9/10
3— Langenus (Bel.) 1.58 3/10 4 — Turhan Göker (Tür.) 2,00 2/10
5000 metre:
1 — Osman Coşgül (Tür.) 15,26 1/10
2 — Musa lafa Özcan (Tür.) 15J7 7/10
3 — Van de Wattyne (BeL) 15,28—
4 — Doms (Bel.) 15.46 4/10
110 metre manialı:
1 — Mustafa Batman (Tür.) 15—
2 — Braekman (Bel.) 15 1/10
3 — ErdaJ Barkay (Tür.) 15 6/10
4 _ Dite (Bel.) 15 7/10
Disk alma:
1 — Kinzler (Bel.) 45,9
2 — Verhas (Bel.) 41.05
3 — Gelil uçarer (Tür.) 40,27
4 — Nuri Turan (Tur.) 40,07 Çekiç atma:
1 — Balcı (Tür.) 48.38
2 _ Wuytse (Be.) 36,30
Üç adım atlama:
1 — Ruhi Sarialp (Tür.) 14,03
2 — Herssens (Bel? (13.35
l'üksck atlama:
1 — Deleiienne (BelJ 4,91
2 — Mahir Araş (Türj 1,85
3 — Holyafkin (TûrJ 1.80
4 — Herssens (Bel.) 1,60
4X400 bayrak:
1 — Belçika takımı Demoor, Verhaegen, Dlts, Soeteıvey) 3,22 5/10
2 — Türk takımı (Kemal Korulu. Emin Doybak, Burhan Cengiz. Doğan Acarbay) 3.29—
Müsabakalar sonunda Belçika Elçisi, derece alan atletlere mükâfatlarını vermiş ve İki milletin millî marşları dirflenmiştir.
Ankara 8 (A.A) — Atletizm Federasyona Türk - Belçika teması dolayıslyle misafir ve Türk atletlerle basın mensupları şerefine Gar Gazinosunda blrakşam yemeği vermiştir.
Üniversite rektörü Ankara’ya ç-itti
İstanbul üniversitesi rektörü Pro. Ömer Celâl Şarç, dün gece saat 20.30 da beraberinde Edebiyat ve Hukuk Fakültesi dekanları, Tıp Fakültesi dekan vekili. Üniversite Muhasebe müdürü ve Genel sekreter olduğu halde Ankaraya hareket etmiştir. İstanbul Üniversitesi Rektörü, hareketinden evvel I kendisiyle görüşen gazetecilere «Ankaraya üniversitenin 950 -951 yılı bütçesi etrafında temaslarda bulunmak ve Milli E-| girim Bakanına bu mevzuda i-zahat vermek üzere gittiğini ve Ankarada iki gün kadar kalacağını» söylemiştir.
Büyük Millet Meclisi Reisi
Büyük Millet Meclisi Başkanı Refik Koraltan, dün akşamki ekspresle Ankaraya hareket etmiştir.
......................................annııımııııı.ıııııııımmnm Paranız için emin bir Plasman uygun bir faiz vc İ24..©©© L5IF1A İKIRAMIIYiE^ İşte size*bun!an
I Türkiye Kredi Bankası A. O.nın E
(Yeni Postahane karsısında)
Tasarruf Hesaplarındaki Mevduatınız temin eder. ' *
Ay Bir t
I YATIRILAN HER 100 LİRA ÇEKİLİŞE İŞTİRAK EDER l1 U Gelecek çekiliş tarihi: 31 EKİM
1 Para Yatırmak İçin Edil gün: 16 EKİM t»,
i
9 v\ım 1050
AKŞAM
Bahlfe S
El zenaatleri üzerin* de İşportacılık
Türk - Ingiliz sporcuları
Yeni bir filim art isli
Bizinı caddemizde, yani kitapçıların bulunduğu ananevi Babıâlî yokuşunda bir muhterem vatandaş duruyor. Gelip geçerken kendisine ne kadar muhabbetle bakıyorum. Ah, ey sevgili vatandaş! Ey, güzel günlerin mülıeşşiri! İsmini bilmediğim İstanbullu! Seni belki de başka bir yerde, başka bîr vaziyette görsem tanımam. Fakat her gün oradan geçerken bakıyorum: İşinin başında mısın? Sıhhatte misin? Çalışıyor musun? Kazanıyor musun? Kılığında, kıyafetinde bir tekâmül var mı? Betinde, benzinde bir solukluk olmasın. Halini, vaktini yerinde görebilmek İçin yüreğim çarpıyor.
Hakikatta ise bu vatandaş pek basit bir is görmektedir.
Çekirdeklerden teşbih yapıyor ve satıyor.
Emsali arasındaki fark şu ki, hem yapıyor, hem satıyor. Ayını yerde yapıyor, aynı yerde satıyor. DiikkânsLZ. Ayak üstü. Yağmur altında, Güneş altında.
Sevimli vatandaş!
*
Heybeliadada yapılan spor temaslarında ıyd neticeler aldık
13.—
13,05
13,08
Evvelki gün Heybellada Deniz Harb Okulunda, Deniz Harb O-kulu ve Kolej talebeleriyle ln-glll «Devonshire» mektep gemisi talebeler! arasında spor teması yapılmıştır, çok dostane geçen bu temasların teknik neticeleri şunlardır:
100 metre:
1 — Rlvette-Cornac
2 — Tonguç
3 — Rooke
Tek adım uzun atlama:
1 — Köseoğlu - Üdül 6,08-5.91
2 — Tonguç 5,80
3 — Rivett - Cornac 5,75 Köseoğlu müsabaka harici oldu.
Sırıkla atlama:
1 — Köseoğlu
2 — Şenytıva
3 — Watley
Gülle:
1 — Watley
2 — Cornac
3 — Uygan
Disk:
1 — Sears
2 — Plummer
3 — Üdül
3 adım:
1 — Köseoğlu
2 — Darcan
3 — Cornac
Yüksek
1 — Sears
2 — Gökdeniz
3 — Darcan 40ı) metre Kros
1 — Clakson
2 — Kanman
3 — Hubble.
11,52
11.74
10.59
Son devirde gayet iyi bir usul tutturuldu: İşportacılığa meydan veriliyor. Eskiden zavallı işportacılar, kümese yeni girmiş Mart pilici durumundaydılar. İnzibata memur ödevlilerimiz ise, onları kovalarlardı. Memlekette işsizlik çoğaldı diye, İşsizler ne yapsın diye, çok rekabet yüzünden fiatler düşsün diye, hulâsa, bir taşla biçok kus birden vurulsun diye her ist iyenin işportacılık yapmasına göz yumuluyor.. Biitün işportacıların merkezlere üşüşüp yollan tıkaması bir tarafa; pek yerinde bir müsamaha.
Düşünüyorum ki. keşke bu seyyar satıcılık bazı te-nevvüler arzetse. Zekâlardan, teşebbüs kabiliyetlerinden bunu beklemek hakkımızdır. Meselâ, satılan mallar sırf tabak çanağa, bardak. fincana, emayelere, bir liraya kerpeten, çekiç vesait edevata, çoraba, mendile inhisar etmese... İşportacılığın yüzde doksanını bunlar teşkil eylemese... Sokaklara çıksak ki, neler de neler, maydanozdu köfteler.
Medenî bir şehrin büyük dükkânlarından birine girince, âdeta afsunlanırsınız. Aman şunları kaçırmıya-yım. Daha alayım, daha ala-yun. Borç para edinip daha alayım... intibaına kapılırsınız.
İşportacıların müşterek zekâlarından da böyle bir çeşit furyası doğabifmelidir Bu, aynı zamanda şehir halkının teşebbüs kabiliyetini temsil edeceği için cidden kıymetlidir. Stokları bulunanlar, fabrikaları işliyen-ler. atelyeleri olanlar pek faydalı bir satış cihazı diye işportacılar kalabalığından istifade etmeli; şehirlerimiz-de böyle bir yeni aksata doğma lıdır.
Keza, işportacılar, yavaş yavaş, diğer memleketlerde görülen «komi» ler halini Ii. ...........
alabilmeli. Ev ev dolaşıp Bütün üstün memleketlerin Şehrin se.vyar kâhya efendi- bariz vasıflarından biri, bu
13,12
12.15
12,10
1.65
1.65
1.65 koşusu:
Şehir tiyatrosu
Yeni gireceklerin imtihanları 14 ekimde yapılacak
Şehir tiyatrosu, Cahlde Sonku. Nevin Akkaya .Nevin Seval ve Şevkiye May'ın ayrılmasından sonra zayıflayan kadın sanatkâr kodrosunu kuvvetlendirmeğe karar vermiştir.
Talipler 14 ekimde bir heyet huzurunda imtihana tâbi tutulacaklardır, imi'handa bilhassa mimik, dlksion. sahneye intibak kabiliyeti, kavrayış, vücut, ve yüz güzelliği ile İstanbul şivesiyle konuşma kabiliyeti nazara alınacaktır.
Şeker istihsali
Bu yıl şeker istihsalinin geçen seneye nispetle az olacağı tahmin olunmaktadır Bu İtibarla hariçten şeker İthal olunması muhtemeldir.
Bu halin şeker flatlerlnln artmasın» sebep olacağ' söylenmektedir.
Diğer taraftan öğrendiğimize göre, şeker flatlerlnln düşmesine rağmen istihlâkin eskisinden farksız olduğu bildirilmektedir.
Birdenbire bakarsınız ki talih güler yüz gösterir. Para kazanılır. Atelye açılır, dükkân kiralanır.
Amerikanın- tarifi arasına bu gibi vatandaşların o diyarda çokluğu da giriyor.
Sabahat Çakar bu işe nasıl cesaret gösterdi
■| Yazan : Cemateddin Bildik |-
İBir kadının sırtında kırbaç şaklamasına tahammül edemi-yen genç kız — Tekinler ailesinden değilmiş! — Paşa kızı — Genç istidatların cesaretsizlikleri — Konservatuvarda Şan dersi — Avrupa turnesi
V.
——-
Atlas filim stüdyosunda çevrilmekte olan «İstanbulini fethi» filminden bir sahne seyrediyoruz: BizanslIlar, kendilerine casusluk yaptığı Iddiaslyle ya-kalıyarak zindana attıkları bir kadının sırtında mütemadiyen kırbaç şaklatıyorlar!...
Seyirciler arasında genç bir bayan, var. Elleriyle yüzünü kapamış, bu tüyler ürpertici sahneyi görmek İstemiyor...
Stüdyo müdürü Nazif Duruya:
— Kim bu bayan! diyorum.
— Fatihin ümerasından Saraca (Sarıca» paşanın kızı rolünü verdiğimiz Filiz Tekin hanım...
— Blzansh kadının kırbaçlandığını görmeğe tahammül edemiyor! Hem de bunun bir rol duğunu ve kırbaçların kadının canını yakmadığını bildiği halde!... Her halde pek yen! bir artist?...
— Evet! diyor. İlk defa bu filin-de rol alıyor. Çok fotojenik Ve o nispette de İstidatlı bir kızcağız. Fllhıı artisti olmağa çok hevesi var’ Ailesi İse buna müsaade etmlyormuş... Yalvarmış, yakarmış, nihayet babası, bir şartla kızının ricasını kabul etmiş... Bize müracaatında, bu şartın ne olduğunu da anlattı.
— Neymiş?
— Hakiki ismini saklayıp, müstear isim kullanması...
— Kimin kızıdır?
— .Mazur görünüz, söyllye-mem...
— Hakiki adı nedir?
— Onu da, kendi rızasını almadıkça söyliyemlyeceğlm.
Gazetecilik damarım tutmuştu:
— Beni kendisine tanıtmanızda bir mahzur var mı?
— Bunda ne mahzur olacak.. Buyurunuz yanına gidelim.
Sahte tüccar ve mühendis
İsmail Karakaş Menemende yakayı ele verdi
ta-
şe-
Üç senedenberi Ankara, tanbul ve İzmir gibi büyük hiçlerimizde kendisine mühendis ve tüccar süsü vererek muhtelif kimselerden on binlerce lira dolandıran tanınmış sabıkalılardan. İsmail Karakaş nihayet Menemende yakalanmıştır. Gittiği yerlerde Arif Hikmet Sokullu takma adiyle dolaşan meşhur dolandırıcı, kendisini bir çok yerlerde de şehrimizin tanınmış tacirlerinden Vehbi Koç'un yeğeni olarak tanıtmıştır.
İsmail Karakaş, bir müddet önce İzmirde maruf ailelerden birisini de dolandırmağa muvaffak olmuş, bu meyanda ailenin kızını da İğfal etmiştir.
RADYO
İthalâtımız
Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı, yeni dış ticaret rejimine ait ithalât listesini genişletmiş ve İlâve edilen maddelerin tesbiti için meslek teşekkülleri mümessilleriyle istişareler yapmış.
Çarşılarda, pazarlarda dolaşırken gözlerimiz kararıyor. hangi tarafa bakacağımızı şaşıhyoruz. İşportacılar yolları kesiyorlar. İşportalar tıklım tıklım dolu. Neler yok ki? İğneler, aynalar, düğmeler, kilitler, kerpetenler, tornavidalar, çamur sıvamak için malalar, zincirler, düdükler, tırnak makaslan, çeşit çeşit çakılar, tıraş makineleri, jilet bıçakları, boy bov eğeler, bileği taşlan, saat kordonunun ucuna takılacak elektrik fenerleri, kurşundan cambazlar, lar, lar... Savmakla, bakmakla biter tükenir şeyler değiL Ecnebi fabrikalar, plâstik"!— maddelerin kırıntılarını bilet-J ziyan etmiyorlar. BunlardanOL yapılmış minimini bebecik-CXI ter, al'ı yeşilli düdükler, fı*te rıldal lar, vüksük kadar fîn-°
canlı r işportalarda yığın C hah’ti de. ,O
Demek ki bu nesnelere OT so ı derece ihtiyacımız var-Jg mış, hasretini çeldyor, mah-> rumi.vet ıstırablyle krvranı-^ ■ormusuz; bunu takdir ederiQ kadirşinas Ithalâtçılanmı^lZ bizi sıkıntıdan kurtarmak i -ÎT cin ilk fırsatta bol bol sipa-g^» rişleri vermişler, gemiler dolusu mallan getirip piyasa ya dökmüşler. Hay Allah ra zı olsun. Düdiiksiizlökten,CO çamur malası mahrumiye-0) tinden kurtulduk, rahat ner s fes aldık!
Ya o kalemler! İşportalarda kestane yığınları gibi kalemler dolu. Mürekkepli kalemlerin envai. Ağzından doldurulanlar, burnundan mürekkep alanlar, dürttükçe salıverenler, büktükçe fış-kırtanlar. ömrünün sonuna kadar yazsan mürekkebi
tükenmivenler. Kâğıdın ü-zerine bırakınca kendi ken-
ligini ve İliç hor görülmesin uşaklığını yapmalı. Bir adım daha ileri atıp şehirlerarası teşebbüslere girvşıneli. Köy koy, kasaba kasaba dolas-malı.
Lâkin bunlar, hep ticaret kısmına, al ver kısmına taallûk ediyor.
Yani, işsizlikten dolayı işportacılığa mecbur olmuş vatandaş, yeni bir kıymet yaratmamaktadır. Ancak yaratılmış kıymetlere el değiştirmektedir.
Yukarıda methü senasını yaptığını; hayatımıza hoş geldin, dediğim seyyar teşbih inıalcisci, işte bütün bu noktalardan, emsalinden ayrı ve emsaline faik bir şahsiyettir. Gerçi imal etliği ancak teşbihtir amma, imal ediyor. Belki aynı vaziyette çubuk da yapılır, Oyuncak da ve ne bileyim,, kaç tüılii ihtiyaç var? Birçokları Ve dalıa yenileri de icad edik'-.k niceleri, niceleri... Hem yapılır, hem satılır. Başka türlüleri keşfedilir.
tesbîhçi vatandaşın çok akrabalarının oralarda yasadığı ••
Oturduğumuz yerden kalktık. bayan Filiz Tekln’in yanına gittik ve tanıştırıldık. Uzaktan görüldüğündon daha güzel bir bayan... İyi bir aile terbiyesi gördüğü de her halinden anlaşılıyor. Bllmemezllkten gelerek:
— Öğrendiğime göre, dedim, bu filimde sizin de rolünüz varmış. Hangi rolü aldınız?
— Sanıca paşanın kızı rolün-deylm.
— Güzceel! «Tekin» soyadınız mıdır?
— Niçin sordunuz?
— Filiz Tekin! diye takdim e-dllmlştinlz. Her halde «Filiz» İsminiz. «Tekin» de soyadınız. Soyadları «Tekin» olan bir aile tanırım da acaba onlardan mısınız diye merak etmiştim,
Hakiki ismini saklıyamıyacak bir duruma düşeceğinden endişelenmiş olacaktı kt mevzudan uzaklaşmak İstedi ve filimden bahsetti:
— çok güzel bir filim olacakı dedi. Tarihi zaten çok severim...
Ben yine «Tekin» soyadını I-lerl sürecek bir fırsat yakalamıştım:
— Tanıdığım «Tekin «ailesi de büyükten küçüğüne kadar tarih meraklısıdırlar. Tabii siz de öyle olacaksınız?....
Yüzü pembeleşil:
— Fakat ben Tekln'lerden değilim. dedi Hakiki İsmim Saba-hat, soyadım «Çakar., dır.
Şu garip tesadüfe bakın kt hakikatle «Tekin» soyadında bir aile tanımıyordum amma, «Çakar» soyadı hiç de yabancı gelmemişti bana. Hâfızanıı biraz yokladım ve hatırladım. Belki «Akşam» okurları da ha-tırlıyacakiardır. Yataklı vagonlarda bir cÂdem Çakar» vardı ve onun meslek hayatına alt hâtıralarından bahseden yazı gazetemizde çıkmıştı.
_ Siz Âdem beyin kızı mısınız?
— Evet! dedi. Vngonll'nln e-nıekll memurlarından Âdem beyin kızıyım.
— Hatırımda kaldığına göre, Kadıköyiinde oturursunuz?
— Evet, Kadıköyünde oturuyoruz.
— Kaç yaşındasın ız?
— 19...
— Bir mektebe veya enstitüye falan devam ediyor musunuz?
— Konservatuvara devam e-dlyor. şan dersi alıyorum.
— O halde sesiniz de güzel..,
= öyle diyorlar.
bir
Bundan sonraki konuşmamızı 19.15 filim mevzuuna intikal ettirerek *9-20 sordum: ,J0".r)
— Nasıl oldu da bu filimde rol 20,15 aldınız?
— Küçükten beri hevesim f’15 var... Fakat bir türlü cesaret e- !,, I5 demiyordum. Nihayet arkadaş- 3125 lanmtn teşviki karşısında ce- 2140 saretlm arttı ve bu arzumu bir gün babama açtım. Rızasını a-lıncıya kadar bir hayli yalvar- | dım, yakardım. Nihayet... 122.45
— Evet! Nihayet namı (Arkası 7 nel sahifcdeJ
Açılıj ve program.
M S. ayarı vc Şarkılar. Okuyan .Müıchher CUyer.
Haberleı
Salon oı kestrosındnn melodiler Pl.
ÖSle G a,-eteri
Sunin orkeırtrMinın devamı Pl Hava raporu, ahşan programı vc lapanıj.
Ar ’ıt vc program
M ; asarı ve Konulma: Seçim
Dans parçaları Pl
Konupnn: Seçim.
Jiıriıhy IVakrlv i'rlusu PL
M S. ayarı ve Haberler, ranhlen Bir Yaprak.
Şarkılar. Okuyan MciAhal Par*. Konuşma: Secim.
Tarılıl Tilrk mürigı.
Radyo Gazetesi.
Serbes sanı
Konuşma Seçim.
Senfonik ınılrlk Pl.
KunUFma; Seçim.
Dans orkestraları çalıyor PL Konuşnın: Seçim.
Dana müziğinin devamı Pl. Konuşma.
Şarkılar. Okuyan Mueatter tlkar.
M. S. asarı ve Haberler. Program ve kapanık.
dine yazan cinsleri de var galiba! İşportacılar âvaz â-vaz haykırarak bin bir çeşit marka sayıyorlar. Biz de hepsini ezberledik. Bana; «Altmış üç vilâyetimizin I-simlerini söyle» deseniz belki şaşırırım, kekelerim amma. dünvanm dört bucağındaki dolma kalem fabrikalarının isimlerini bir nefeste
HALİD ADAM
Avrupa Seyahatinden dönmüş ve miişterlkrlnl kabule başlamıştır.
Galatasaray Kurtuluş H. 285/1 Tel: 43125
Açılış ve ıroRram. M. S. uyarı.
Hnrry Hurllck orkestrası siliyor Pl.
Haberler.
Şnrkı ve IlIrkOlrr Pl. Tanfiolac Pl.
□ Ünün programı vc hava raporu.
sayı veririm!
Meğer ne çok yazı yazan insanlarmışız! Dolma kaleme ne kadar ihtiyacımız varmış! Eksik olmasınlar, hal aşina ithalâtçılarımız bu eksiğimizi de ihmal etmemişler! tstanbul halkının yediden yetmişe kadar her ferdi, her gün bir kalem istihlâk etse — mağaza ve dükkânlardakileri bir yana bırakalım — İşportalardaki dolma kalem yığınlarını birkaç senede tüketenleyiz.
Beri yanda reçeteyi uzatıyoruz. eczacı boynunu büküp ellerini ovuşturuyor:
— Bu ilâçtan piyasada kalmadı. İthalât listesine konulmadığı için sipariş de veremedik.
Ve nadide mahsullerimizi ihracederek aldığımız dövizler işte o İşporta hırdavatına gidiyor.
Cemal REFİK
Solda: Kasımpaşa - Beykoz, sağda: Fenerbahçe • Vefa maçından İki enstantane
Elektrikli ve motörlü taşıt işçileri zam istiyorlar
Elektrikli ve motörlü taşıt işçileri şendi Hası Elektrik Tramvay. tünel İşletmesi genel mtt-dürlüftüne’Sendlkaya bağlı 1M8 işçinin İsteklerini İhtiva eden 9 maddelik bir dilekçe vermiştir.
DLlekçede işçiler saat başına mütesaviyen 50 ser kuruştan günde 4 lira zam İstemektedirler. İşçiler bundan başka aile zammının 5 liradan 10 liraya çıkarılmasını, iş yönetmeliğinin değiştirilmesini de talep etmektedirler.
işçiler arzularının taahkkuku İçin Çalışma Müdürlüğüne dö müracaat etmişlerdir.
Şehir hatlarında kış tarifesi
İstanbul Şehir hatları kış tarifesi 12 ekim perşembe gününden İtibaren tatbik edilmece başlanacaktır. Yeni tarifede bazı hatlara ela. vapur seferleri arttırılmıştır.
Sahife 4
AKSA M
9 Ekim 1950
Ulaştırma bahisleri:
Ray ve yol rekabeti
pu iki kara nakil vasıtası arasında tam bir koordinasyon nasıl sağlanabilir?
II — Yarınki Oünya = |
—*
Otomobiliniz denizde de 10 mil süratle işleyecek, soya fasulyesinden yelkenler ve çift tekneli vapurlar
■vvel zatnan içinde..
ümi sanatkârlara dair!
Tazan:
Akşam gareteslle yayınlanan bundan evvelki yazımızla rav ve yol rekabetine sahne olan bütün dünya memleketlerinde milli e-korıominln korunmasını sağlamak maksadlyle ray siyasetinin daima ön plânda tutulduğundan ve alman müdahale tedbirleri yol nakliyeciliğinin ray a-lcyhine olarak «nlşlcmenıesl esasına dayandığından bahsetmiştik. Bu yatımızla da Fransız millî demiryolları, İdare meçti ci başkanı Mösyö P. Tlssler'nln ray Ve yol arasındaki rekabeti bertaraf edecek yeni bir formülünü ve bu zatın mezkûr iki kara nakil vasıtası arasında yapılacak tam bir koordinasyon için İleri sürdüğü şartlan ve ray lş-' ietme zararı ile yol masraflarını bahis mevzuu etmek istiyo-
ruz.
Geçen sene kasım ayı zarfında Frunsada kara nakliyatına alt koordinasyon kararnamesi neşredilmişti. Bu kararname İle ray ve yol nakliyat işlerinin intizamlı ve ahenkli olarak yürütülmesi isteniyordu. Mösyö Tls-tier yol nakliyecilerinden 5 üye ve demiryolculardan yalnız 1 tiye tarafından temsil edilen yük şek ulaştırma meclisince hazırlanmış olan bu kararnamenin ne gibi sebeplerden dolayı demiryolları İdaresince kabul e-dllemiyeceŞinl Flgaro gazeteslle neşredilen bir yazısında uzun u-tadıya izah etmektedir.
Mösyö P. Tlssier yüksek ulaştırma meclisinin hataya düştüğü başlıca noktayı bir İmine hlz mr-ti gördüğünden dolayı ticari
Hüsnii Sadık DURUK AL mahiyeti taşımıyan her çeşit mükellefiyetler tahmil edilen demiryolları İşletmeslle esas maksatları kâr temininden ibaret bulunan profesyonel yol nakliyeciliğinin müsavi tutulmasında buluyor Aynı zamanda, yol nakliyeciliğinin büyük bir ekseriyetle lemsi) edildiği yüksek ulaştırma meclisince tan. cim edilen bahis mevzuu koordinasyon kararnamesinin ne de miryoliarınm bünyesinde bir reform yapılmasını ve işletme zararının giderilmesini sağladığını ve ne de Fransız otomobil sanayiinin rasyonel bir tarzda yeni baştan ıslahına yaradığını yana yakıla anlatıyor.
Mösyö P. Tissler’ye göre, ray v» yol davasının ideal bir şekilde halledilmesi İçin müracaat edilecek yegâne çare olsa olsa yol münakalesinin de demiryolları İşletmesi gibi bir âmme hismeti haline getirilerek her İki kara nakliyatının bir elden İdare edilmesinden ibaret olabilir.
Mösyö P. Tlssier ortaya attığı tezin müdafaasına devamla kara nakliyatı vasıtalarını elinde bulunduracak bir âmme hizmeti vücuda getirilmesini hedef (Arkası 1 nel sahifede)
Yarın Transatlantiklerin yerine kaim olarak çift tekneli gemiler
Misafirlere ikram edilen nefis börekler ve emir dolmaları, meşhur revani tatlıları
Semih flfütınaz S.
YENİ SES TİYATROSU
Her akşam 20.45 de
ÜÇ GÜVERCİN Operet 4 perde Eser: SzlgligetL. Müzik: Kalman ve Brahms
Türkçesi: Esat N. Er ender Çarşamba tenzilâtlı, Cumartesi, Pazar matine 15 de. Tel: 49369
f A
1950 - 1951 Sinema mevsiminin İLK BÜYÜK SÜPER FİLMİ. Meşhur Fransız edibi GÜSTAVE FLAÜBERT’In Ölmez eseri.
VIAEDME BOVARY
1950 - 1951 Sinema yılının en parlak yıldızı
ve
IVAN IlEFLİN — LOUİS JOCRDAN — JAMES MASON gibi artistlerin yüksek kabiliyetlerile canlanmıştır. Bu müstesna eser önümüzdeki ÇARŞAMBA AKŞAMI Büyük Sinema müsamerosl olarak
Türkçe So-zJü Nüshası İngilizce Orijinal Nüshası
İPEK MELEK
Sinemalarında takdim edilecektir. Numaralı biletler bu gün -den İtibaren satılmaktadır.
("■ 111 "
Harikulade mezuu ve şahane temsil kudreti İle hâtırası ebediyen yaşayacak nefis bir film: [TUNA AĞLIYOR
İThe Red Dannbe)
İkinci dünya savaşından sonna Viyanada geçen içil bir aşk... Büyük rahneler... Muhteşem bir mevzu.
Başlıca yaratıcılar:
WALIEB PİDGEON — JANET LEIGH — PETEK LAWFQRD ANGFJ.A LANSBÜBY
Bu akşam Büyük Gala gecesi olarak
ATLAS Sinemasında FON-JÜRNAL
*
Bir an harbin yer yüzünden 1 kalktığını tasavvur edin Böyle bir dünya içl( de yaz tatilinde bir gün, yeni model plâstik olo-moblinize biniyorsunuz. Karınız sahile giderek biraz balık avlamak istiyor Fvfrat fırtınadan korktuğu için, biraz sonra havanın nasıl olacağını merak ediyor. Kolayı var. Hemen direksiyonun yanındaki bir düğmeğe basarak meteoroloji İstasyonunu buluyorsunuz ve radyonuz vasıtâslyle hava raporunu alıyorsunuz.
Otomobiliniz motor haline giriyor
Nihayet sahile yaklaşıyorsunuz. Gaza biraz daha basıyorsunuz, ve kumsalı da geçerek son süratle suyun İçine dalıyorsunuz. Bu esnada otomobilin. tekerlekleri kendi kendine yukarı kalkıyor. Otomobiliniz bir an İçinde, kocaman bir motor haline gelmiştir; ve saatte 10 millik bir süratle dalgalara ■ vura vura enginlere doğru açılıyor.
Deniz üzerindeki seyahatiniz bitti. Fakat motorunuzu demirlemek yahut karaya çekmek külfetli yok Çünkü motorunuz kumsala yaslandığı zaman yine tekerlekler kendilisinden aşağı iniyor ve gaza ı basar basmaz otomobiliniz mii-| kemirici asfaltın üzerinde son ısiiratle garaja doğru ilerlemeğe başlıyor.
Bilhassa harbden sonra hem karada hemde denizde İşleyen çıkarma gemilerinin mükemmel hâle getirilmesinden sonra I yukarıda bahsedilen otomo-Ibillerin yapılması işten bile değildir. Hem otomobil hem de | motor olarak kullanılan taşıt 1 vasıtaları yalnız pratiklik İti— Ibarlyle değil, cüze'.İlk bakımın-,dan da bildiğimiz otomobil ve ımotörierl geçmektedir Yarınki 'otomobiller yalnız plâstik ve 'alüminyum gibi hafif madde-I lerden yapılacağı İçin, otomobil denize girip motor halini aldığı zaman hafif olacağından, -motor süratten de kazanacaktır.
Hem otomobil hem de motor vazifesi gören taşıt vasıtalarının bir mahzuru, denizde fazla süratli "İdememesindedlr. Fakat yalnız motor olarak yapı-'lan tekneler saatte 150 mİ] sü-
ratle gidebilmektedir Sonra bu teknelerdeki rahatlık ve güzellik had dereceye vardırılmıştır. Teknenin tahta akşamı türlü renklerde, katiyen kir tutmayan ve eskimek bilmeyen plâstikten yapılmıştır
Radyofon âleti
Motörlerde radyofon denilen bir âlet, 24 saat sonra havanın ne şekil alacağını evvelden bildirmektedir. Hattâ radyofon vasıtnslyle. sahilden istenilen mesafeden İstenilen yerle ko-nuşulabilnıektedir Bunlara benzeyen motörler şimdilik ordu vc bahriyede kullanılmaktadır.
Yelkenli gemilerin, şarpilerin ve tenczzûh yatlarının biçiminde barİ2 bir değişiklik ol-mtyacaktır. Yalnız geminin yelkenleri, İpleri ve diğer parçalan yine sentetik maddelerden yapılacaktır. Yelkenler soya fa-sulyasından sentetik olarak yapılmıştır. Soya fasulyasından , yapılan yelkenler ipek glb! gayet İnce olduğu halde en sert tavaya karşı, bildiğimiz yelkenlerden 100 defa daha mukavemetlidir. Sonra bunların göz alıcı renkleri asla ağ atmamaktadır. Yatların ipleri, makaraları ve buna benzer kısımları da naylon'a benzeyen sentetik maddelerden yapılmaktadır. Bunlar da tıpkı yelkenler gibi eskimek bilmemektedir.
Motörler ses çıkarmıyacak
Yarınki motörler denizde giderken asla ses çıkarmıy acıktır. Hâlcu donanmanın elinde bulunan çıkartma, gemilerinin bir kısmı, ses çıkartmayan mo-törierle teçhiz edilmiştir.
Yarınki motörlerln diğer bir hususiyeti de. deniz suyunun tahripkâr tesiri ile asla aşın-mıyacaklandır. Berallt, alüminyum ve beril loru madenlerinin, birleşmesiyle meydana gelen bir halita en tahripkâr asitlere bile mukavemet etmektedir.
Çift tekneli gemiler
Yarınki gemilerin arasında, bir de çifte tekneli gemiler yer alacaktır. Çifte tekneli gemiler, dışardan bir köprü vasıta-slyle birbirine eklenen iki ayrı gemiye benzemektedir. Çifte tekneli gemiler en şiddetli dalgalarda zerre kadar sallan-
madığı halde daha büyük bir sürate maliktir. Nispeten kısa mesafeler arasında işleyecek olan bu gemiler 125 yolcu alabilecek ve saatte 40 mil yapabilecektir.
Şimdiye katlar alıştığımız Normandle yahut Queen Marj «İpindeki muazzam transatlantikler artık tarihe karışmıştır. Çünkü bunlar yukaıda bahsedilen çift tekneli gemilerden hem maliyet hem de lıakll ücreti bakımlarından daha pahalıya inal olmaktadır. Çünkü yarın nakliyatın ve seyahatin büyük bir kısmı uçaklar tarafımdan yapılacaktır Tenezzüh maksadlyle deniz yolculuğunu tercih edenler, nispeten ufak fakat süratli, ayni zamanda son derece lüks ve çift tekneli gemiler bulacaklardır.
Hâlen Amerlkada harb sanayii İçin çalışan fabrikalar, sulh İşleri İçin çalışmağa başlayınca şöyle bir vaziyet tası! olacaktır: Bu sefer motor satın almak yerine, nerkes kendi mo-törünü kendi inşa edecektir. Çünkü malzeme bolluğu, bütün ailelere yetecek kadar çoktur. Fakat teknisyenlerin ilâve ettiğine göre, bu günlerin tahakkuku bir parça da politikacıların gayretine ballıdır. Çiinkü sulhiin tam olarak gelmesi şarttır. Toplayan: A. D.
Evvel zaman İçinde ve öz tstanbulun İçinde ve malûm ve muayyen olan yerlerinde bazı dükkânlar ve o dükkânların bazı hususiyeti vardı. Hiç unutmam: Onlara acele acele uşak koştururlardı. Tepsilerle yiyecek getirtirlerdi. Fatihte İkamet eden aile dostumuz Manastır valii sabıkı Faik Paşaya gidildiği zaman, oracıktaki dükkâncısında su böreği satan sarıklı efendiye adam yollanır, börek aldınlırdı. Ve usul hilâfına olarak çorbalardan sonra hemen su böreği tepsisine hücumlar edilirdi— Yağma Haşanın böreği... Fi tarihinde (İ-negöl) civarındaki membamda Çitll maden suyu ile hazırlayıp bize yedirdikleri börekler kadar nefis olan bu böreklerin de tadı hâlâ dam ağ undadır. Nasılsa bu da aklımda kalmış; bu cennet taamını Gazi Osman Paşaya da götürürdük. O da seve seve yerdi, beğenirdi. Niçin bizim aşçılar böyleslnl yapamazlar, derdi. Şunu da haber vereyim: Bu böreklerin peynirsiz olmı-yanlan kıymalı değildi, ufacık ufacık kesilmiş ve kebaplaştırılmış kıvırcık etleriyle dolu idi.
Emîr dolmaları
Bu şahane dolmalar Aksatayla Lâleli arasında Yeşlltulumba mahallesindeki dükkânda yeşil sarıklı ve müzellef sakallı aşçıbaşı tarafından yapılırdı- Civarda hattâ uzaktaki evlerden, konaklardan sahaDİar dolusu bu dolmalardan aidinin-, taamın en nefisi olarak misafirlere ikram edilirdi. Hâlâ gözümün ö-ntlndedir. Yemyeşil yaprak veya hindiba dolmaları. 8ulan da yemyeşildi. Kaşık kaşık ahştınr-dık. Kimsenin de şikâyet eylediği duyulmazdı, çünkü bu taamın malzemesi ter-ü taze, hele semn-ü sade ( o zaman böyle derlerdi k| tereyağı demektir)
■RiııııııuıııııııııııiHiuııııııııuııuınnHraıdUttflilll
/■» SARAY ve PANGALTI TAN — ’
11 Ekim Çarşamba gecesi
fevkalâde idi. Sonra da bu a-damcağız, tıpkı börekçi gibi st-mlh İdi Gönderilen tabaklan kepçelerle doldurur, bir de yağ bal olsun duasında bulunurdu. Evet... O zamanın bazı esnafı hakikaten insaflı olup ne cimri, ııe de palavracı idiler.
Bir tane daha
Bir meşhur tatilcimiz vardı, Spesyalitesl (revani) tatlısı idi. Biz çocuklar mektebe gidip gelirken mutlaka ona uğrar. tıka basa revani yerdik (Şehzadebaşmda). Hattâ Niimunei Terakki Mekte-te bindeki hocamız meşhur Ö-mer efendi bermûtat dersimize çalışmadığımız zaman bize bir de size revani yemeği yasak e-deceğim tehdidini sa vururdu. Biz de bundan korkardık. Ömer erendldcn de korkardık ya'.l Allah rahmet eylesin, belâlı bir hocaydı. (Bu zat epeyce yaşadı ve son zamanlarını Işkodralı zade damat Celâl Paşanın dairesinde ikametle geçirdi. Onun da bu mektepte hocasydn-
Sarıyerde
Bir meşhur bakkal vardı. İsmi AH beydi sanıyorum. Bunan da kerameti çömlekte türlü pişirtmek ve dostlarına vermek ve yollamaktı Kebapları da meşhurdu. Meraklı adam bu ya,; bizzat meşgul olurdu. Birçok da dostu ve sevdiği vardı. Bunlardan biri de =—* bestekâr merhum beydi. Bizi teşvik Çırçır’a götürürdü, leri, kebaplan oralara kadar tanıtırdı. Sayel teşvikinde ve. refakatinde enfes bir yemek yer; emsalsiz sudan içer; güzel günler geçirirdik. Çırçırın gazinosu müsteciri dc kendine mahsus tuhaf tavırlı ve fakat hakikaten terbiyeli bir beydi, O zaman 1-çinde bu adamdan da severek çök bahsederlerdi.
üstat Lem*i ederdi. Türlü-
BEYAZLI KADIN
Aşk ve macera romanı
Fazan: W. W. Cotllns Tercüme eden: (Vâ-Nû)
Tpfrlko NO. 71 -
Haksızlığa uğramış bir kızı kur-
vazifesinden oldu Kendinin de aynı akıbete uğramaktan korktuğunu söylemiş. Evlenmek Iste-diğinj, üç yüz altın blrktlrdiğl-nl, bunun da İki senelik aylığına tekabül ettiğini ilâve etmiş.
Halcombe İse Anna Catherlck' İn yakın akrabalarından olduğunu, kızın bir hata neticesinde buraya tapsedlldlğtnl, onun, kurtarılmasına yardım ettiği takdirde hastabakıcının İyilik lşllyeceğlnı anlatmış Hasta ba-kıeının daha fazla itirazına İmkân bırakmadan, Halcombe, cebinden dört yüz altınlık banknot çıkarmış, bunlun uzatmış. Uğrayacağı zarara karşılık bunu verdiğini söylemiş
Kadın bir an tereddüt geçirmiş, Halcombe, onun maneviyatını yükseltmiş:
— Fenalık İşlcmlyecekaini».
Karmak sevaptır. Anna Catbe-riek‘1 sağ ve salim buraya getiriniz, bu paralar sizin olacak. Böylece hemen evlenebilirsiniz de, İzdivacınız, kutlu bir izdivaç olur. — dedim.
Kız. sormuş:
— Bu paraların helâl birytr-den geldiğin! nişanlıma İspat etmem için bana bir kâğıt verir misiniz
— İmzalı ve tarihi! bir mektup veririm.
— O halde dediğinizi yarın sabah saat onda yapacağım.
Bayan Halcombe. randevu yerine yarım san t evvel gelerek yine beklemiş.
Nihayet, hastabakıcı, Anna Catherlck-! kolundan tutarak götürmüş. Halcombe da, dört yüz aituı karşılığındaki bank-
notları teslim edip kardeşini e-llnden tutmuş, süratle oıadau ayrılmış.
Aynı akşam Limmerldge malikânesine varmışlar.
Bütün bu hâdiselere dair La-uran'nın hâtıraları daha dumanlı. Blackrcater şatosundan Londra'ya hareket ettiği tarihi ne yazık kİ akima getiremiyor.
Gara vardığı zaman. Kont Fosco, bir hama) süratiyle vago ne saldırmış. Büyük bir nezaket göstererek bağa) İşini halletmiş. Gar kapısında bekleyen arabaya beraberce binmişler. La ura sualler sorunca. Kont madmazel Halcombe'un Londra’da, kendi evinde bulunduğunu, çok geçmeden görüşeceklerin! haber vermiş.
Lady Glyde, şehri İyi bilmediği için, geçtikler! yollara dikkat edememiş. Araba dar bir yolda, zarif olmayan bir binanın önünde durmuş. Kont, burasının kendi evi olduğunu söylemiş. Bir hizmetçi kadın eşyayı yukarı çıkarmış; siyah sakallı bir herif de yol göstermiş.
Kont, misafirinin yanından
ayrılıp bayan Halcombe’a kız kardeşinin geldiğini haber vereceğini söylemiş Evin möbllyesl de berbatmış.
Bir an sonra. Kont tekrar görünüp Halcombe un maalesef uyuduğunu, hemen şimdi ken-ilslnl rahatsız etmenin münasip olmadığını bildirmiş. Yanında İki kişi de varmış. Bunlan Lady Glyde’a yakın dostlar olarak tanıtıp derhal odadan çıkmış; Laura'yı bu adamlarla bırakmış.
Bu baylar kendisine öyle garip sualler sormuşlar ki. Laura şaşırakalmşL Odadan çıkmak İçin yerinden fırlamış.
Kont yine belirmiş. Lady Gleyde, kardeşinin yanma gitmek üzere yalvarmağa başlamış. Fakat. Kont, Haîcombe’un Kimseyi kabul edemlyececek durumda olduğunu bildirmiş,
Laura, bayılma raddelerinde bir dehşete kapılıp bir bardak su istemiş.
Kont koşup kendisi getirmiş. Laura da bunu İçer içmez, baydır gibi Otmuş.
Kont, bir şişe koklatmış, La-
’HANIlIMELIl’
Sayı 34 Ekim 950 de
* Güzel Kraliçemizin bl- . ze anlattıkları (Resimli) .
* Yıldız Virgin la ve eşi AH İparla röportaj yaptık. ■ (Resimli) ★ Zerla Karadenizin sonbahar rroc'.ası hakkındakl yazıları Tarihî Don Juan ve güzel Helena'nııı yaptıkları ★ Biçki dersler! * Şiir * Heyecanlı roman * Hikâye
* Fıkra * Mükâfattı müsabakalar * Pafta vs. vs.
İstanbul TAN Matbaası
tslanbul BelodlyMİ Şahit TlyalcoaU Saat >030 da
KOMEDİ KISMİ celİh vcncist MEKTEBİ Yazan* Loub V«eneuU v« Gecrze Berr TUrkçeal: AûmLl Veneu Telefon: 40409
ura bu sefer büsbütün bayılmış.
Akşam üstü kendine geldiğini müphem şekilde hatırlıyor. Mürebbtyesi bayan Vesey'ln e-vlne gitmişmiş. Geceyi orada geçirmiş. Gariptir ki, madam Rubbelle de unu soymak ve yatağa yatırmak için yardımda bulunmuş.
Ertesi sabah olup bitenler dimağında daha da müphemdi. Kont Fosco İle arabaya binip bir yerlere gittiğini, yanında da bayan Rubelle olduğunu hatırlıyor. Kendisini birdenbire meçhul kadınlar arasında bulmuş. Ona Anna Catherlck diye hlta-bediyorlarmıç.
O. buna İtiraz edip durdukça ve Lady Glyde olduğunu söyledikçe. kendisine hizmet eden hastabakıcı omuz sllklyormuş.
— Çok rica ederiz, Lady Glyde olduğunuzu söyleyip canımızı sıkmayın, O bayan öldü ve gömüldü. S12ln İsminiz Anna Catherlck’Hr, efendim, Elbiselerinizi de gözden geçiriniz isterseniz. Üzerlerinde markalarmış var. Siz gittiğiniz raman bıraktığınız eşya hep burada.
3 AHBAB ÇAVUŞLAR
ELMAS PEŞİNDE
Türkçe sözlü ve şarkılı
SENENİN EN BÜYÜK FİLMİ
İşgal altındaki Vlyana'da geçen harikûl&dc bir mevzu
GRAHAM GREENEin Şaheseri
TOSSm COTTEN _ M.İDA VM.Lt - OKSOS »VLLLLS
Yarın akşam
göMER V® IjMCl Staernalannda
Bayan Halcombe. kız kardeşinden ancak bu kadarcık tafsilât koparabilmiş. Birinin söylediği, bozan da öbürüntin kin! tutmuyormuş.
Tımarhanede. Lauranm buraya 27 temmuyda getirildiği bildirilmiş. Demek kİ, 13 ektoıe kadar, Anna Catherlck ismiyle burada del! gibi hapsedilmiş. Bu şartlar altında sinirlerimin hayli bozulmuş olması kolaylıkla izah olunur .
Falrlle amcanın egoistliği, kalbslzllgi malûmdu amma, kardeşinin kızım inkâr edecek derecelere varacağı da bayan Halcombe tarafından kestlriie-iniyordu. Halcombe. bu sefer de hizmetçilere boş vurmuş, Lady Glyde'ln teşhis edilmesini İstemiş- Fakat, Fairlie amcanın takındığı tavır karşısında onlar da teredaüte düşmüşler. V» bunun ürerine Hal-combe, şu hakikati Rnlayıver-mlş: Kardeşi, muazzam değişikliklere uğradığı için, sahiden de bizzat Laura dm aktan çıkmış; Ann* Catheriûk'e daha yaklaşmış.
Hizmetçi Fanny bir kaç gün
müddetle orLada yokmuş. Fakat bu şartlaı altında da Lun-mcridge'de kalınamazmış. Çıin-kü tımarhanecllerln ara^Urma-ları. elbette bu tarafa doğru kol salarmış.
Bu sebepledir ki. bayan Halcombe, bütün araştırmaları boşa çıkarmak maksadlyle Londra ya hareket etmiş.
Hâtıralar dolu olan bu İS Ekim günü son bir gayrette bulunmasını kardeşine aoyle-mlş. Belki de bir daha ayak basmamacasma LJmmeridge den ayrılmışlar.
Mezann önünden geçlynrlar-mış kİ, Lady Glyde. annesinin kabrinde bir &n dua etmek arzusunu göstermiş. Bayan Halcombe. onu bu fikrinden caydırmak için beyhude uğraşmış. Allahın şu hikmetine bakın, işte ölüler arasında üçümüz birleştik, yeni bir hayata kavuştuk.
m
Hlk¥ln maziye taallûk eden bildiğimiz kısmı bundan ibarettir. Bu şartlar altında Kont Fosco ile, Slr PerclvaVden hiç merhamet beklememeliyiz.
i Ark ası var)

Doğu Almanyadaki sefilâne hayat
Laypzig panayırına gidenler, Doğu Almanya halkının müşkül hayat şartlarını anlatıyorlar
Koreye giden savaş birliğimiz
Senede İki defa tertiplenen LaypzİK serplAİ, doğu Almanya-ya girmek İçin batılı yabancılara yegâne İmkânı saklamaktadır ve oraya yapılan bir ziyaret demir perde arkasındaki hayat hakkında hiç bir doğu Alman gazetesinin verem iyece# kadar zengin bilgi ve İntihaların toplanmasına vesile olmaktadır.
Bugün Batı Almanyanın bası kısımlarında görülen harabeler ve çelin iktisadi mücadele Doğu Ahnanyada tasavvur edileni iyece k kadar daha fazladır.
Sergi, ne teknik ne de suıa: mahiyetteydi, ve tek bir bölgede bulunmayıp şehrin muhtelif binalarına dağılmış bulunmaktaydı. Serginin başlıca gayelerinden biri, bölgeler ve Doğu -Batı arasında ticareti teşvik etmek gayesi, adetâ akim kaldı. Mensucat ve ev eşyası gibi sergide teşhir olunan malların kötü kalitesi he meselâ Dresden bölgesinin nefis çini Ve porselenleri arasındaki uçurum pek genişti.
Bu nefis çini ve porselenleri satmak İçin hiç bir gayret yapılmıyordu, ve vazifeli memurlar btı malların satılmak üzere değil, sırf Batı ve Doğu dünyasının neler talep ettiğini belirtmek üzere teşhir edildiklerini anlatıyorlardı. Bütün porselen fabrikaları devletleştirilmiştir, ve sergi binasının iç duvarları kendileri için tesbit edilen İstihsal normlarını aşmış olan İşçilerin fotograflariyle kaplıydı Lâkin bir fabrika müdürünün gayrı resmî bîr konuşma esnasında İtiraf ettiği gibi. »Normlar» he babadan oğula İntikal eden işçilik meleke ve mehared el ele gitmemektedir.
Sergide söz alan resmi hatipler, Batı memleketleri Doğu Almanya Ue ticaret etmedikleri takdirde Doğu, memleketlerinin Doğu Almanya Ue ticaret yapacağını İmâ ettiler, ve Alman -yanın Batı ve Doğu bölgelerini — müttefiklerin «müdahale ve kötü emellerinden» Azade olarak — blrblrlerlyle ticari münasebetlere girişmeğe davet ettiler. Onlara göre. Almanya, kendi hudutları dahilinde İmâl edflebilen malları asla İthâl etmemeliymiş. Lâkin bunu söy-•■■uıuıtıııt
leyen resmi sözcüler, müttefikleri Batı Avrupatlan Doğu Alın ıny ay a ithalâtı nıen etmekle > aynı ağızda İtham ettiler. Doğu Almanya halkı komünizmi istemiyor
Bu gibi resmi memurların va- ! ailesi, ticaret vasıtnslyle Do^u Almanyayı siyasi. bakımdan takviye etmektir, ve her totaliter memlekette olduğu gibi Doğu Alnıanyaya da yerleşmiş bulunan müfrit taraftarlar İşte bu gibi taktiklere başvurmaktadır. Halkın geri kalan kısmı, yani ekseriyeti, başlarındaki rejime karşı İsteksizdir, kararsızlık İçindedir, nüfuzlu bir ekalliyet tarafından hırpalanmakta ve ezilmektedir, ve Batıdaki vatandaşlarından çok daha kötü bir durumda oldukların! bildikleri: halde ellerinden hâlen bfr şey gelmediği için tevekkül göstermektedir.
Laypzlg’de her tarafa yapıştırılmış olan muazzam duvar hânları ve levhalar Ekimde yapılacak seçimlere ve Batının •cinayet .derine tahsis edilmişti ve bazdan başkan Truman İle Churcbilil Belçlkadakl komünist liderinin geçenlerdeki kailinden mesul tutacak kadar İleri gidiyordu.
Seyrüsefer afişlerinde kurnazca bir tahrif
Laypzig ile Berlin arasındaki yo! üzerinde bazı seyrüsefer İhtarlarını belirten levhalarda daha kurnazca bir usul takip edilmişti. Bilindiği gibi, Ame-rlkada Amerika,; polislerinin pek hoşlandıkları şu levhaya rastlanır: «Arabanı dikkatle
sûr — ölüm daimidir». Buna, Balı Almanyanın Amerikan bölgesinde de rastlanan aktadır. Komünistler bunu kendi stratejilerine uydurarak şu şekle sokmuşlardır: «Atom bombasını yasak ediniz — ölüm daimidir».
LaypzlgdeM «halk çollsbnln. bilhassa her ke şe başında bulunan kız veya kadın polislerin nezaketi ve nisbi rcvimUligi, bir İnsanın ayakta durmasına tm-kân vermlyecek şekilde hususi hücrelerin siyasi mahpuslara
ı ■■■■■■■■■■■■«■ »■■»■■
tahsis edilmek üzere inşa »dildiği hakkında ki sop derece güvenilir haber ile moş'um bir tezat teşkil etmektedir.
Laypziglller, bu olup bitenlerin. pek farkında değildirler. Bildikleri yegâne şey, haftada bir gece siyasi konferanslara devam etmek ve gazetede zaten okudukları şeyleri orada bir kere daha dinlemek zorunda olduklarıdır.
Amerika radyo neşriyatı çok rağbet görüyor
Eğer İyi bir radyo satın alabilirlerse, herhangi bir radyo İstasyonunu dinlemekte serbesttirler, lâkin başka İstasyonları dinliyorlarsa da bundan nadiren bahsederler. Berllndekt Amerikan radyosu çok kuvvetlidir, ve Laypzlg'de büyük bir rağbet görmektedir.
O kadar çok doktor Batı Almanya ya geçmiştir kİ bugün Doğu Almanyadn doktorları bekleyen çetin İşler Ve iyi fırsatlar vardır.
öğretmenler ise doktorlar kadar müstakil bir durumda değildir. Zira mektepler ve gençlik totaliter akidelerin aşılanması için mühim birer unsurdur.
Rusça m n öğrenilmesi mecburiyeti
Hâlen İstihdam edilmekte olan yeni hocaların çoğu sosyalist birlik partisine mensuptur. Rusça n m öğretilmesi mecburidir ve komünist hür Alman gençli# hareketine yazılmamış olan Atman kız ve erkekleri derhal âza kaydedilmedikleri takdlrd- kolej ve üniversitelere kabul edllmlyeceklerinden korkmaktadırlar. Bu müesseseicre kabul İçin aranılan şartlar arasında siyasi eğitim ve aile muhit) vardır.
Ev kadınlarının durumu tedricen iyileşmektedir. Et, şeker v® yağlar hâlâ veslkRya tâbidir. Şehirlerde yetişkinler için süt ve yumurta temin etmek güçtür. Yiyecek durumu daha çok iyileşmeğe muhtaçtır
(TImes'den)
Millî Savunma Bakanı, Refik Şevket İncel beyanatta bulundu
Refik Şevket tnce’den, Koreye giden askeri birliğimizin hareketi hakkında, memnu! ye tin kaldırılmasından evvel, neşriyat yapan ve birliğin fotoğraflarını' basan gazeteler hakkında kanuni takibat yapılıp yapılmayacağı sorulmuştur.
Bakan bu hususta şu İzahatı vermiştir:
«— Koreye gidecek birliğimizin. hareketi hakkında gazetelerde neşriyat yapılmaması o günlerin zaruri İcaplarından görülmüştü. Bunu temin iki suretle kabildi. Ya ceza kanununun verdiği salâhiyete dayanarak bu husustaki neşriyatı menetmek veyahut gazetecilerin takdir ve vatanperverliklerine terketmefc
Birinci şık, matbuat hürriyetini tahdit İdi; İkincisi İse İnsan lann neclb duygularına hitabın ceza tehdidinden daha fazla fayda temin evk-yen yolu İdi. Hükümetimiz İkincisini tercih etti..
Bakan bundan sonra sözlerine şöyle devam etmiştir:
«— Bu suretle verilen sözün tutulmuş olmasını görmek, blz-lere matbuatımızı zamanında memleket hesabına her fedakârlığı bir mecburiyet halinde telâkki eden müessese olarak bLr defa daha tanıtmış oldu. Bundan çok memnun oldum. Sözlerini tutmıyarak arkadaşlarından evvel havadis yayan gazeteler, diğerlerinin meslek! haysiyetine ve belki de menfaatine dokunmuş olacaklar kİ bu gazeteler hakkında kanuni takibat yapılmadı istendi.
Hükümetçe meni kararı olmadığı ve matbuat hürriyetine sed çekildiği İçin takibata girişmeğe İmkân mevcut değildi. Bizler, bazı gazetelerin ısrarla meslektaşlarının ceza görmelerini İstediklerine rastgeldlk, Filhakika o gezetelere tebligat yapılmış ve gazeteler de teblifrnta rağmen hareket, etmiş olsalardı, cezalan üç seneden aşağıya olmayacak ağır hapis idi. Fakat kanaatimizce sözünde durmayan o gazeteciler, umumi efkârın verdiği not ile lâzım gelen cezayı görmüşlerdir.»
Tarım sayımı hazırlıkları
İlk atom bombasını atan tayyareci
Yukarıda kucağında İki çocu-l: ğıı İle beraber gülümserken gördüğünüz adam, bundan evvel Hiroşima'ya Uk bombasını atan meşhur kan tayyarecisi Robert tir.
beş yıl atom Ameri -Lewls-
Harb bittikten sonra sivil hayata dönen bu tayyareci şimdi
Nevyork civarında New Jersey-de mühim bir fabrikayı İdare etmektedir. Robert Lcwis tayyareci olmazdan evvel bu fabrikada çalışıyordu. Tayyarecinin iki çocuğundan biri üç yaşındaki kızı Su21e, İkincisi de 2 yaşındaki oğlu Bobby’dlr.
Robert Levris 6 ağustos 1945
tarihinde Hiroşima'ya İlk s’oı bombasını atmak emrini alm ve Engoga! Gay adındaki ııça kale&lle Tlniandan hareket edı rek bu vazifeyi görmüştür. H roşimada ISO bin kişinin öls müne sebebolan atom bombaı Japonyayı silâhları terke t ineğe ve Müttefiklere teslim olmağa icbar etmiştir.
Creâted by free version of 2PDF
Kıbrıs Yunanista
na ilhak edilemez
Pakistanın Kıbrıs ile Yunanistanın birleşmesine yardım edeceği baklandaki kararı, Kıbrıs Tiirkleri arasında teessür uyandırdı
Komünist Çinliler Tibete girdiler mı?
Yeni Delhideki Çin elçiliği haberi yalanlıyor
Belçikalı atletler Ankarach
Belçika - Türkiye atletizm karşılaşması cumartesi ve pazar günü İS Mayıs stadında yapılmıştı.
Yukarıdaki resimde, Belçikalı atletlerin Ankara hava alanında karşılanmalarından bir enstantane, altta da dünya rekortmenlerinden Belçikalı Gaston Relif, meraklılardan birine resmini İmzalarken görülmektedir.
Sayımı yapacak memurlar, Amerikan uzmanlarile işbirliği etti
Kasım ayının İlk İki haftasında yapılacak tarım sayımında 8000 den fazla uzman, istatistikçi ve memur vazife göreceklerdir. İstatistik umum müdürlüğü ve Marshall plânının getirtti# Amerikan uzmanları tarafından hazırlanan bu tarım sayımının muvaffakiyetli neticeler vermesini temin için Bakanlıklar arasında gayet sıkı bir işbirliği sağlanmış. Ziraat. Milli Eğitim, Çalışma, Ticaret ve E-konoml bakanlıkları elele çalışmışlardır.
Türklyede yapılacak ilk tarım sayunını kontrol ve idare edecek geniş şebeke Amerikan uzmanları ile tam bir işbirliği sağlamıştır.
Sayım yapıldığı sırada köylü ve çlfçl 11e her hangi bir müşkülâta maruz kalınmasına İmkân vermemek İçin gereken bütün tedbirlerin alınması meselesi üzerinde de hassasiyetle durulmuş, sayım memurunun köylü ve çlfçl He «sayım muhavereleri» nizama bağlanmıştır. Aynca kontrolörler husus! kurslarda takip edecekleri yolu öğrenmişlerdir. Bütün bu yetiştirme faaliyetinin başlıca tâbi olduğu bir hakikat şu olmuştur: Tarım sayımı, köylü aleyhinde değil, köylü ve memleket lehinde bLr harekettir. Bu sayım netice itibariyle Türklyeyl ve köylüsü ile çlfçtslnl refaha kavuşturmak gayeslle çırpınmakta o-lanlara semereli İş başarmak imkânlarını sağlayacaktır.

Kıbrıs Nlcosia 7 — Eski Yunan Başbakanı Plastlras dün Kıbnsa gelmiştir. Başbakan şerefine Rum Patrikleri tarafından verilen ziyafette Kıbnslı Rumların ilhak taleplerine karşı şu cevabı vermiştir:
«— Yemek masasında siyasi nutuklar Iradetmek modasını Kıbrısta öğreniyorum. Fakat sırası gelmişken size naslhatvari birkaç söz söylemeyi faydalı buluyorum. Kıbrıs Rumluğunu hakikaten çok müterakki buldum. Yunanlstandakl Rumların da sizin gibi terakki etmesini temenni etmekteyim. Yüzünüzden anlıyorum M burada müreffeh bir hayat geçirmektesiniz. Yunanistan d a bulunmadığınızdan dolayı da oranın cehennemi hayalından bihabersiniz. Yunanistan kendi topraklarından başka bir yeri kalkındıracak durumda değildir. Onun İçin Kibrisin Yunanistana İlhakını I iihakuu Istıyecek durumda unutunuz. Yunanistan Kıbnsm I ğlldlr.»
Kibrisin Ayasofya canlEi
Hong Kong i — Resmi komünist raporları Halk Cumhuriyet ordularının kuzey Tibete girdiklerin! teyit etmiştir
Tibet, tabii müdafaa mevkilerine malik bir bölge olmasına ve Çine karşı koyabilecek kadar da asker ve malzemeye malik bulunmasına rağmen, hariçten bir yardım gelmediği takdirde komünist Çinin eline geçecektir. Bu takdirde Hindistanda da bazı ayaklanmaların başıaması beklenebilir, zira Hlndlstanuı Tibet İle olan hududu 2.00Ö mildir.
Yeni Delhi 1 (AP ı - Komü-ınist Çin askeri birliklerinin kuzey Tibet'e girmiş olduklarına dair haberler bugün Yeni Delhi'deki Çin elçiliğinden yalanlanmışlar. Hindistan hükümeti ve burada bulunun Tibet temsilci heyet! de Çin komünistlerinin böyle bir hareketinden malûmatları olmadığını söylemişlerdir.
de-
Basın teknisyenlerinin toplantısı
Toplantıdan bir görünüş
Bir hafta içinde gelen ithal malları
Geçen hafta içinde limanımıza gelen 19 ecenbi bandıralı vapurla 833 ton kimyevi madde, 410 ton tel. 1272 ton demir çubuk. 30 ton kürek, 1271 ton ziraat âleti, 50 ton kahve, 538 ton kereste. 50 ton çimento. 847 ton boru, 28 ton teneke levha, 49 ton kalay, 408 ton cam, 371 toıı kâğıt. 22 ton çivi, 22 ton kazma. 3 ton kafes tel 10 ton kauçuk. 15 ton tutkal, 49 ton radyo gelmiştir.
Basın Teknisyenleri Sendikası evvelki gün Eminönü Halke-vincie hararetli bir toplantı yapmıştır.
Sendikanın ikinci başkanı İbrahim Bilge toplantıyı açarak, şunları söylemiştir;
«— Bazı gazeteler bizi istismar etmek istemektedirler. Fakat biz buna fırsat vernıiyece- ■ ğiz. Biz yalnız, bayram müna-sebetile senede üç dört günümüzü çoluk çocuğumuzla baş-|l başa geçirmek istiyoruz. BunU|i
toplu olarak hükümetten İstememizin zamanı gelmiştir.
Bundan sonra Sadun Galip kısa bir konuşma yapmış, Sendikanın bir lâyiha yapıp Meclise vermenin doğru olacağını söylemiştir.
Müteakiben kürsüye gelen Burhan Felek de bayram tatilinin muhakkak yapılması lâzım geldiğine ve bunun da elde edileceğine İnandığını söylemiştir.»
Sendika başkanı Şeref, toplantıyı kaparken, muharrirlerin ve sendika üyelerinin elele vererek beraber çalışmalarını ve güzel bir ananeyi bozan gazetelere karşı haklarının müdafaa edilmesini temenni etmiştir.
- F re fi
AKSAM
9 Ekim 1951J
t ■ iş. ar ayvşMLAE-
FRANSIZCA w» İNGİLİZCE - Mü-ftabcreyl liyıkiyk- yapabilen İtlini»» ve konıL-von İslerinde tecrübeli bir »flt Is arıyor, Alâkadarların gazeteye «S i* rümuzuna müracaatları.
34T
BİR GENÇ İS ARIYOR - Türkçe. Fransızca, daktilo. tâhsllâl. takibat talerine vakıf plyasavı tanır şirket veya tn'lesscscli'i'de çatışır. İsteyenler Cnin ta Pasta kutum» 1769 No. ya müracaat. ,r,s - '
BÜTÜN GUN ÇALIŞABİLİR — Askerliğini yapmış. Yüksek Ticaret mektebi mezunu bir Rene İş arıyor. Çarşıkapı Hattat Sok. No 1. 5 Örn an.
■19» —
İNGİLİZCEYİ ÇOK İYİ BILIYO-H7H _ •'iddi bir müessesenln meni harici muhaberemin talibim. 831 posta .na münenat. «İl —
NİŞANTAŞIN1N EN GÜZİDE BİR YERİNDE — 3,78 cephe 22 derinlik arsa acele sanlıktır. Görmek ve izahat almak için 42390 ya telefon.
342 —3
BOS DÜKKANLI SATILIK APAR-TIMAN — Aylık İradı »350» liradır. Dükkân 'bakkaliye üzeııne olup kiraza da verilir. Taksim Feridir* numara 14. 3w - 3
BEYOĞLU - TAMAMEN BOŞ KÖŞE-BA5I SATILIK APARTIMAN - Altında dükkânları vardır. Doktor terzi yazıhaneye fevkalâde uygundur. Yeniden yapılmıştır. Mis ve Saksı sokaktan köşesi No. 1 e müracaat.
3 5» - 8
gğİgÇİ ARAYAMAR
ON YAŞINDA B!H ÇOCUĞA -ly| Jn-Hlzee berelerde ve Mnnlsaya gidecek bir mürebblve aranıyor. Beyoğlu Itejaıuı üstü T.ıga terzihanesine müracaat. - I
ACELE SATILIK DÜKKÂN — İS-tanbulun en İyi muhitinde mektepler } an nida gayet lşte(c telefonlu elektrik kırtasi'JC-l dükkânı azimet dolayısly-le devredilecektir- Müracaat: BshÇS-kftpl Yeril Mallar karşısında Fındıkçı Remzi zokık Za-nıın dokum evinde KAml le. 839
SATILIK YENİ MOTORLU TORNA TESVİYE ATELTESİ — Üsküdar Uncular caddesi No 49 Bıllcnt Gürel.
392
İYİ RİR BAYAN MAKASDARA İHTİYAÇ VARDIR - tsteklHerin Ankara raddesi No «T kat i ye her gün saıt 13 ■ 14,30 a kadar blnılt, ayrıca posta kutusu No 313 mektupta. Telefon - 771®1 e müracaatları
KAZLIÇEŞMEDE - Endüstri mim yontarına vnkın. her İşe elverişli arsalı bir fabrika devren kiralanmaktadır. Müracaat saat 9-13 e kadar. Tel. 44064 298
TARİHİ ESERLERİ İBADET YERLERİN» TAMİR 'PENİLERİNİ YAPTIRMA CEMİYET! BAŞKANLIĞINDAN - Dolgun Ur retle çatıştırılacak
şildlrck Yakuthnn No. 1 SuMsnhB-msm mi - ı
KADIKÖYÜNÜN EN YAKIN YERİNDE - Tam konforlu kös. fenıl
DEVREN ACELE SATILIK ŞEKERCİ DÜKKÂNI — Anadoluya gideceğimden 9ehzadcbaşı caddesi 107 No sekerci dükkânı bU»Un tok.mı ile komple devren satılıktır. 431 — l
KİRALIK VEYA PANSİYON — Aile nezdlnde önü park tramvaya nazır Üniversiteye yırım dakika konforlu. 13-14 arası SehzadcbaJI 16 Mart şehitler caddesi No |2 44i — 2
SATILIK ARSALAR - Goztepcde. Bşgdıd caddesi He demiryolu arasında 670 M2 - 127a M2 eb adında arsalar lfrez edilerek peşin veya taksitle satılıktır. Tel; 21159 Nibl. 21288 den Necati'ye müracaat edilmesi,
430 — 1 ACELE SATILIK DÜKKÂN — Her İşe elverişlidir. Beşiktaş Ortnbahçe No. 33 aynı dükkâna müracaat _______________________________428 — 5 KÂRLI !Ş DEVRETMEK İSTEYENLERLE ORTAK ARAYANLARA -20 - M bin hra İle İmalâthaneye. »1-
Müracaat puşta kutusu 14Ö8 Galata, _______________________________427 — 2
İŞLEK BtR YERDE — Devren satılık bakkaliye. Nişantaşı Kodaman caddesinde küşebaşındakl 1 numaralı dılkkâna hergün müracaat _______________________________426 — 3
KİRALIK KAT - 4 oda. banyo,
koiorlfer. şömine, tam kontor. muntazam bakımlı, geniş bahçe, güzel manzara. tramvaya, otobüse 1 dakika Mecidiye köy Ortaklar caddesi (Banka evleri» No. 12/2 Üst kata müracaat. 428—3
SATILIK APARTIMAN — $I|U meydanında, tramvay ve olobtla durağına 10 metre mesafede Vasıta istemez. 12-15 orası 80095 e telefon edilmesi. 308
SATILIK APARTIMAN - Beyojf-lunda Hnmalbıışınd» M 0(M Hra kıymetinde bej dairelidir Müracaat Kadıköy Mühürdar caddesi No. 2 telefon: 60458. 308 — S
HAVA PARASIZ KİRALIK DÜKKÂNLAR — Kapal'çarşıya bes dakika mcMfcdc Gedlkpaş* Plyer Lotı caddesinde «0 No lu evin »'anındaki yeni yapılmış dükkânlar kiralıktır. 60 No. lu eve müracaat. 30.'
İKİ KIZ TALEBE İÇİN PANSİYON — Mazbut bir alla nezdinde har türlü thtlysdı temin edilmek üıore bir oda verilecektir. Çarşıktpı Hüseyin »Ja Cami sokak No. 15 kal 8
401 — 1
BATİLIK KÜÇÜK APT — iki det-reli bir katı boş, dolu kısmından 100 lira gtllrll. 17000 bir odalı evi de bo-taber. Saat 10 dan sonra görülebilir. Feriköy Avukat caddesi Şahmerdan sokak No. 29 bay Bahaeddjn'e.
369 . 1
ACELE ARSA BATIN ALINACAK -Samıtya, Ydlkulo. Fatih. Alusray tarafında birer evlik arsalar. Çap Lapıı-lariyle İrfan Erakmon, Alemdar C«d Sogukçejmc sokak 13/1. 303 —1
İŞÇİ Krz ARANfYOH - Gıda İmalathanesinde çalışmak ürere ncclc İsçilere İhtiyaç vardır CalaL» Veli Alemdar han kat 3 No 1 Turhan Tapmana müracaat *14 - I
ahırlar, üzüm bağı, binlerce meyv» ağacı. motttrlU kuyular, noksansız büyük bir zevkte imur ealilmIs çifllk satılıklır. Bedelinin tcdıvrslnde kolaylık gösterilecekUı. 42996 ya telefon 341 - 8
satill( apartiman - Tozkoparan Pcrapahs arkanı Mcfsrbk sokak No. 34 Bec kat. bir bert'um Her katta iki >da. 3*f helâ. bir mutfak, su. clvktılk. Mürceat: Mırgiln Çeşme sokak No 2 Nuriye. »77 - 1
BORÇTAN DOLAYI BATİLIK HAN— İyi irad. avda 050 Hra net gelirli, piyasanın güzel yerinde Tediyatta kulayltk. Telefon her gün 29202.
.174 — 3
TAKSİTLE UCUZ ARSA SATIŞI -Şehir İçinde İmarca İki kat İnşaata müsaadeli mülrez toplu atsalar »Sirkeci - Üçdirckll Han No 10. Tel; (3605 Saat 11 30 - 17 30. 150 -8
ACELE SATILIK KELEPİR EV — Kadıköy Ibrahlmagnda 3 daireli sekiz oda terke# havagazı ciekrtik mevcut otan btr ev 9,000 liraya acele »aldıktır Müıacant İstanbul Katır-cıoftlu han No. 1 Haşan Sandıkçıya telefon 25437. 406 — 2
SİRKECİDE SATILIK OTEL — Asfalt üzerinde İki caddeye yüzlU büyük mağaza üstünde 4 katlı krâglr binanın yarım hııCMMI 2000 Hra gelirli İrfan Ellik İst. Lâleli. 421 - 1
YOLCULUK DOLAYISİYLE SATILIK İKİ APARTIMAN - Beyoğlu-nun piyasa yerinde 470 lira aylıklı btr dairesi boş 30.000 Avspaşada deniz gören Hra aylıklı bir katı boş 50.000 e Müracaat. Beyoğlu Mı» sokak No. 25 e. 404 - I
BEYAZ1TTA SATILIK ARSA — iki caddeye 15 metre yüzü otan 534 metre. Müracaat, irfan Bitik Lâleli.
422 - 1
SATILIK EV — Aksaray Küçük L4nga tramvay eadde-lndr 4 oda 2 sofa bahçe ve deniz manzaralı ev 12.000 Uraya İrfan Bilek Lâleli.
423 - I
Cu mhurbaşkanının yurd gszisi
USTA DOKUMACI ARANIYOR -İstekliler: Topkaoı Maltepe caddesi 3$ N« l‘ tab-ıkayn müracaat edebilir. ___________________________344
TUHAFİYE MAĞAZASINDA TEZGÂHTAR YARDIMCILIĞI YAPACAK — ı3 - İT vatlarında blrkıza. çıraklık yapacak 10 - 15 yaşlarında bir çnrıga lüzum vardır. 21320 Tein. tona has vurmaları 318
İSTANBUL DAHİLİNDE PIR FİRMANIN— Sons İslerinde iyi bir Ücretle çalışmak üzere kadın ve erkek memur al m »rakı ir. Pazardan başka her gün saat İS - 18 arasında Amavutköy tramvay cnddesl No 112/2 vc bizzat müracaat._________________3F*
İKİ BAYAN VE BAY - Tıb mezunu vsrlfelendlrUceaktlr. Ankara caddesi (?«■ No. 58 saat 12 den 1.30 a kafi 437 —1
KİRALIK SATILIK DEPOLAR — Fabrikalar mıntak.naı Kurtuluş Rum m( yarlığı civarında elektrik, gar. su bulunan küçük büyük empıime, çikolata ve her Imalûtha,ıeye uvgun depolar kiralıktır. Süreyya Eısü? 83106.
YAKACIKTA SATILIK EV — Çarşıya yakın üç odalı bahçeli kuyusu eleklrifii nezareti kamileyl haiz ev maktunn on bin liraya satılıktır. Eminönü Emlâk Bankası karsısında izzet Bev hınındn bir nU-m.ıra.yn müracaat, 409 —
KADIKÖY — rtasıınpaşn mahallesi Taşlı bayır So tiı». TO Üc daireli senelik geliri 3.600 Hra olan apurtıman satılıktır. Müracaat: Yanındaki in-janta aaat 14 - II ve kadaı
■ i/vı svrı.vk(£$YA)|
ARSA SAHİPLERİNE - 2 t. « odalı % 60 peşin taksitli evler kendi tuğla ve malzememizle yapılır. Alemdar cad desi İrisin Erakman İnşaat müteahhitliğine. .102 - I
SATILIK MERCİJRY MARKA OTOMOBİL — 1B41 model 24.000 kilometre yapmıştır. MUrsc-'-l »0-132 311 — 1
SATILIK TAKSİ — Faal vaziyette M model Kreşler markalı- temiz kullanılmış otomobil eh"'en ftalle satılıktır- Görmek İçin Carşıkapı Azak CaraHna müracaat. Te! 21715. ________________________________376
HUSUSİ OTO — Dürt silindir bej kişilik Fiat otomobili 2300 liraya acele satılıktır Telefon 14482. 402 —
MODA DENİZ KULÜBÜNDE — Tık atacından kamaralı, Avrupa ynpist 7İ beygir makineli, denizci bir motör acele «anlıktır. Kompledor Kulüpte görülebilir Tel 6Ö9T5 393 — t
SATILIK MOBİLYA — Viyana Stili, gül ağacından mamul on parça vattık odası takımı satılıktır. Nişanla-sinde Emlâk caddesinde Papazyan apartimam No, 8. kat 17 ye mürcaat. ________________________________3-lû - l
ÇOCUK ARABASI — PhBölK Avrupa markalı, çok İyi vaziyette çocuk arabası maktu,in 75 İlmin ecele sat-1-ktır Her gün anut II - lf> arası Feriköy. Baruthane caddesi. Kurul» Ban sokak «4/3 Müracaat 385 —
ALMAN PİYANOSU — «Sleuer» marka demir çapı ar. mükemmel va-alyet'e -a’-iıkUr tcj ■ «ata
KÂGIR KONAK - Tophane Edebiyat faküHesl Liman mınıakasmın Salı pazarı rıhtım ve antrepolar önünde. Otel, pansiyon, her ttlrlu müesseseve elverişli. Fıatl uygun konak satılıktır Müracaat; Salı pazarı Necati bey caddesi No. 485 gazinosu Hahlb efendiye. Telefon; 43227 297
SATILIK KAGİR HANE - Beş odalı kâglr hane 3 bin liraya satılıktır Müracaat: Göztepe Mcrdivenköy cadde.-! No. 10 Kireççi Hnsan Beye. Telefon: 52.153 296
SATILIK ARAZİ - Bir liradan 8 bin metre sebze ekilen bahçe satılıktır Müracaat: Göztepe Merdivenkby caddesi No. 10 Kireççi Haşan Beye Teleton: 52 153 29?
FATİH - Daıüssafalta asfaltının nihayetinde 433 metre orsa satılıktır, içinde İki kuyu vardır. İkiye ifrat edilmiştir ve her türlü İşe elverişlidir Talipler Fatih Sultan Selim eski Çarşamba caddesi No. 74 Hüseyin Teklere müracaat. 339
ACELE TAKSİTLE SATILIK — Hâlen çalışmakla olan takat otomobili bin liraya beş yüz lirası peşin Taliplerin Kadıköy İtfaiyesinde 87 numaralı şoför Ncemeddın'e milra-
3$ - 45 BEYGİR KUVVETİNDE YATIK BİR DİZEL MOTORE İHTİYACIMIZ VARDIR — Buğday kırmak İçin taş takımı da vatsa beraber alınacaktır Kullanıln.ış olabilir Sirkeci Liman han 47 numaraya müracaat. Telefon 23741. 411 —
ACELE DEVREN SATILIK — Te-ferrutı İle şekerleme İmalâthanesi, motör. havagazı, diğer işlere de elverişlidir. Galutn Mumhane caddesi Mumcu han 13 n umar ava mü-
SATILIK — 2 metre tasar ve keser Cynlin pres. Adres' Sirkeci Dcmlr-kapı No 7 de görülebilir 425 — 3
ÇOK ESKİ — » kratlı kıymetli tek fol ve pırlanta yüklerle kolye ve İnci Sandal bedesteninde 12 ekim 950 perşembe günü «atılacaktır.
429 —1
KİRALIK BİR ODA — Elektrik, su. havagazı. BeyoSlunıın iyi yerinde tek kişiye. Kadın veya crltege. Beyoğlu Asmalımecclt caddesi No. P kat 1 de terziye. 440 — İ
KADIKÖY — Kahve Getirmeni ve bu* kabı o-lan dört yol ajz. İşlek müj-erlal raavcut bakkal dükkânı hava pnraau haytalık dolayılyle devren »a-tılıktır. Kadıköy Möblcclk-f No. 14, 36* - 3
BATİLIK EV — Harem UHelezine yakın İki katlı, ahşap, altı oda. elek-rlk. »u. nnvapazı t«!(atlı boş lesllnı Sellmlyo İskele Cad. M Aynı eve müracaat. 230
ÇAKMAKÇILARDA - Valide hânında değerli Uç oda İle Yeşildlrekte fabrika, imalâthane Inzaame müsait 574 metre karelik er«a «atılıMır. Sub anhamam Sakaçeşme No Bir'r 247
KİRALIK TİCARETHANE İÇİN -Sirkecide piyana merkezinde altına» bodurumu ve biz mofiaraın olan üç kal 8 odalı bina tamamen veya feta-men kiralıktır. Müracaat. Yeni Po« tane »Lrannda 8 nel Noter karşısına» 11-W numarada fcırtaslveei İbrahim Erben 221 - a
EMLÂK»;t MİMAR - Hor semtte, her türlü emlâk alım - sstımnızı büromuz vnsılarlyle ve Enılâkçi Mı-;aat - Emlâk büroıu Çemberlllaş. 37.1
KIYMETLİ ARSA - Heybellada da metrekare ar»» »on Hat on bin liraya satılıktır Caffaloglu yokuşunda No. 44 ta Hakkı Sıınat'a müracaat. 409 —
BATİLIK EV — Kadıköy Hünkâr-rnamı Şamfıstıjh sökak No «25» tren, tramvay, otobüs duraklarına ıkl dakika mesafede iç ve dışı boyalı ve muşamba döşeU dört odalı konforlu ve meyva bahçeli ev uygun flatle boş teslim çalılıktır. İçindekilere müracaat. 399 —
KİRALIK DAİRE - Sıhhi, güne; görür 4 oda. tam teşkilât Müracaat: >tjll Koramansur F*o 45 kat 4. 397 -
GARAJ. DEPO, ARDİYE — Olabl-eçek, 300 m2 üzerinde inşa edilmiş kİ katlı kârgir bina kiralıktır. Görmek İçin, Maçlta Spor Cad No. 171 -173 görüşmek İçin 41133 e XI5 — 2
KİRALIK MAĞAZA - BeyogİUtt-da. İstiklâl caddesi arkasında, cadde ye yarım dtıklkada depo, imalâthane, tamirhane veya 2-3 oto İçin hususi garaj olabilir. Müracaat: Galetada, K» ra köyde. Küçül» Bnltkıl hanında. 25 No. ya. 3IM - 1
BAXIRKOYDE — tslasvana 120 metre. İstanbul aıfaltı üzerinde parsellen-mis 6 parça orsa acele satılıktır. Metre murabbaı 6-8 TL. Tel «4975 192 — 4
BOĞAZ İN CAZİP BİR YERİNDE — Güzel bahçe vs rıhtımlı möble bir yal» bir buçuk sene için kiralıktır. Buz dolabı, telefonu, havagazı, su. elektrik, garaj, ve deniz motörü mevcuttur Felefon: 38/112. 391 - »
SIHHİ SEBEP DOLAYISİYLE -Aukarada merkezi yerdeki lokantamı buradaki bir lokanta ile değişmek istiyorum. Mektupla. Kılçükpazar Olel Ytrmı Beş Palas'» veya telefon 23B16. 388 -
SATILIK — Roş kârgir ev konforlu dört oda İki kat üzerine elektrik havagazı terkos ayrıca kuvusu büyük bahçesi içerisi yağlı boya yen! muşamba döşeli cadde üzerine nazır tramvay otobüs durak mahalline bir dakika tren İstasyonuna beş dakika ecele satılık Söğütlü Çeşme caddesi No. 265 müracaat Pazar Yolu Nüzhet Efendi sokağı No 12. 418 1 -
SATILIK İRAT — LAlcIİ merkezinde tam kârglr bfrl iki diğeri Uç odalı muslakti iki daireli aya» 200 lira gelirli ktiçük apaıliman 23000 liraya irfan Bllik. 424 - 1
ŞİŞLİ — MectdiyekOytlnde «110» liraya btr villâ kiralıktır. Evde bulunan bazı Ktiçük eşyayı da berabar almak iatlven klraeınm. Beyoğlu. Suriye Paçalında clllç* tlya'ya mO-racuntı__________________418 —
SATILIK HANE — Dört oda İki b0-yük aofa mutfak heljl ve meyya a-îajlı büvük bahçe ehven fiaîic M-Ğblttır. Defterdar Çömlekç.ı»! Arka soluk No 18_____________419 - î
ERENKCYDE KtRALIK ÇİFTLİK -20 dönüm meyva ve sebzelik 100 «0-nüm torla Ev. ahır, arabalık ve (a-manlık felefon 44B4a Halli Gül»v
LM..IU.6ÜJ4U1İ1.4
İNGİLİZCE. FKARS1ZCA KnlleJ, Filololl mezunu bayan »Pretmen lam Kollcj seviyesinde tedrisle gençleri imtihanlara hayala k'lcitalerl pratik muvaffâkiyetle hazırla» Aksam «Fi-lololl» mektupla_______wb ı
I FRANSIZCA İNGİLİZCE - den I Türkçeye ve Türkçeden bu dillere ehven flatle teknik ve tücrarl tartl-me yanılır Tel- 146103___289
i R. B. C. TELAfFUZLU İYİ TÜRKÇE BİLİR BİR tNGtLt?. - Kısa zamanda tnglilMeyl ÖBr»tlr ve blthozsa küçüc çumıklart müt Slemeve alıştı-
I 3811
I İNGİLİZCE DERS - Yilktk talıal-llnl Amerlkada vapmil tmübell bir bayan öğretmen kısa zamanda Ingt llzce öğretir. Akşam’da İngilizce Dere rümuzuna müracaat________.164
İNGİLİZCE »a PİYANO - Dersler yabancı bayan öğretmen tarafından
mcktedlr Mektupla Akşam Terakki rt.rr,uruna_____________35?
ALMANTA DERSLEII — Öğretmen tarafındın verilmekti dlr. Ünlvecil-le talebelere, müher.dislete. dokfor-
cüme eder. Mektupta Akşamda Frau P S. rümuzıına__________353
ALMANCA DERS — Viyanalı bir bayan verir, Türkçeden AlmâncayB tercümeler ve Alınanca dnktılo. muhaberat. Müracaat: Akşam gazetesinde «Almanca • 431 — 8
ORTAK ARANIYOR — Sahibinin rahatsızlığı dolayuiyle matuf bir İçkili lokantaya ortak aıaniyor. işlek bir tatlıcı börekçi dükkânı da devren satılıktır Posta kutusu 145 e müra-cnnt_____________________480 - Z
MEKTUPLARINIZI ALDIRINIZ Gazetemiz İdaresini adrez olarak | göstermiş olan karilerimizden
KG - U - ‘’lHhâJI - Uyar -Con
namlarına gelen mektupları ide-rehaneblzdep aldırmaları rica
FOr ki ye Kcoen.
SenellH 'OSM) «ııruş 54iv Kuru»
t aylık 1506 . M »
I ayük suo . ısoı •
l aylık 30u • —
Arı re» tebdili ıcln elli kuruşluk pul gönderümelldiı Akal »ekdtı-de »dre? değiştirilmez
Telefonlarımız BaşmuharTÜ »Mâ Yaza islen W7»5 - idare «omi
Muauı a*«m
Zilhicce 16 — Kır» 157
imsak Gü Ö4la tlrlndJ Ak Vat» E 10.45 13.21 620 SJl 12 00 1.80
V. 4.26 603 12.02 15.13 17.40 19,10
İdarehane; İstanbul BnhıâU civan
CemaJ Nadir sokağı No U
AVRUPA MALI — Stil yemek, yatak. salon ve , azı odası takımları Türkçe vc Fransızca hukuk kitapları Satılıktır, Her cumartesi, pazar Erenköy uımam sokak 92 numaraya
YOLCULUK DOLAYISİYLE - Acele satılık ev. Ccrrohpaşa hastane karşısı Cukurcesme sokak 16 No. lu ev 276 metre üzere iki bahçeli meyva ağaçlı, deniz görür, otobü- durağına 30 metre 3 kat üzerine yolculuk do-laysiyie boş teslime Müracaat: Her gün Cerrahpaşa 'irini yanında Gençlik berberi İsmail Aker'e 439 — 4
Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, yurt gazisine devam etmektedir. Raman petrol sahasını gezdikten ve verilen İzahatı dinledikten sonra Diyarbakıra giden Cumhurbaşkanı, dün Dlyarba-kırda tetkikler yapmış ve vatandaşları dinlemiştir.
Yukarıdaki resimde: Celâl Bayar bir vatandaşı dinlerken, Erzincan İplik fabrikasından çıkarken ve Dlyarbakırda halk arasında görülmektedir.
ÎRAlil JfrSATI tık
d-....at - Ip-nek ısıeyetuere tavassut eder Emlâk, arazi alım satımı He vekâlet İşlerini kabul eden ner Keçin Ilımadım karimmiş olan Şuhu-»et Eır.luk Znrll Or.dp Beyoğlu Bü-vın» Pa.maltkopı fcCjebSU No 4. Te-1 "•-J'İİ1________________340 - 32
SATffK APâ.RTIMAN — Lâlelide blntın vam'alara yakın bej kat her katla 1 ve bC5 ota ;! koli Loş teslim sanlık bina mılzvcanl 7.; 26858
379
KUMKAPI NtŞANCASI — Sognn-aga arasındaki ctphe 9 152 M2 arsa ucuz satılıktır. Fatih Nevşelılrll İbrahim Paşa cad. * Süleymar'a
438 — i
ALICININ TAKDİR EDECEĞİ Fİ-ATA SATILK EV — 4 oda. dükkân, helâ, hantara. mutfak, nniıçe kâgir tam konfor. Fatih Sarıgüzel caddesi 38. 435 —
KİRALIK MÖBLELİ EV — Mecidiye köyünde 5 odalı müstakil ve her türlü konforu hruz möble bir ev kiralıktır. Müracaat: 69540 telefon.
432 — 6
Bundan bir müddet evvel Haydarpaşa açıklarında yanan Norveç bandıralı Boîphorus gemisi bir şirkete satılmış ve Halice alınarak parçalanmaya ba-şlanmışUr. Yukarıdaki resimde geminin Haliçteki son hali görülmektedir.
Maraş Defterdarlığından
Esas No: 301
Dosya No: 4070
Cinsi: Yılan kırkan namı diğeri Kile pazar hanının 40 da 35 hissesi.
Mevkii: Şlh Adil caddesi: Antep caddesL
Mahalle: Bostancı
Tapu tarihi: Teşrinievvel 332.
Tapu numarası: 74
Tahrir No: 83
Zirai = 800
Muhammen kıymeti — 350(10 liradır.
Teminat miktarı1 2825 liradır.
Hududu: Sağı tarik tam, solu kötolik kilisesinin kahvehanesi, arkası Bardakçı Buğun ve kahveci Salip haneleri, cephesi tarlkiam.
Yukarıda hudut ve sair evsafı yazılı bir parça hanın tapu kaydine müsteniden 40 da 35 hissesi hazîneye alt bulunduğundan İşbu hissenin mülkiyet satışı peşin bedelle 28/9'950 gününden itibaren açık arttırmaya çıkarılmış ve bu müddetin hitamı olan 25/10. 950 çarşamba günü öğleden sonra yani saa» 14 de defterdarlıkta müteşekkil satış komisyonu huzurunda satışı İcra edileceğinden almak İsteyenlerin 2825 Hra teminat akçeleılni müzayede saatinden evvel teslimi sandık ederek mukabilinde alacakları makbuzlarlle birlikte adı geçen komisyona ve daha fazla izahat almak İsteyenlerin de Milli Emlik servla-liğine müracaat etmeleri Hin ulunur. i 13383'
İstanbul Teknik üniversitesi Makina Fakültesi Dekanından
Fakültemiz Motorlar Kürsüsü İçin bir motorcu ustası İmtihanla alınacaktır. İsteklilerin 17.10.950 akşamına kadar ellerinde mevcut vesikalar!» birlikte Dekanlığa müracaatları.
1345B).

0 Ekim 1950
AKŞAM
6ahîf> 7
Ulaştırma bahisleri
Mösyö Leurdas İle karıSL Helen. noterlikten neşesiz çıktılar Rahmetli teyzeleri, »enede ihtiyar uşaklarına 400 bin frank vermek şartile menkul ve gayrimenkul bütün servetini kendilerine bırakmıştı.
Helen derinden bir ah çekerek:
_ Rahmetli teyzem, bizim pa ramıza ne karışıyor? Senede dört yüz bin frank uşaklara verilir mi hiç? diye söyleniyordu.
Leurdas karısının sözünü kesti:
— Söylenmeğe hakkın yok Helen
Leurdas takriben elli yaşlarında. uzun ve parlak, sakallı yakışıklı bir erkekti. Zayıf sıska bir deri İle kemikten İbaret kansı İse kıskançlıkla hasislik Brasında kavrulmuştu:
— Öğle vakti geldi. Nerede û-coz yemek yemeli acaba? Otele varmak için en az bir çeyrek saat daha yürümek lâzım. Ya çamurlara ne demeli? Yolla») temizledikleri yok kİ... Fistanı mı utmak lâzım. Artık giyilecek hail kalmadı. Halime b\ baksana ayol... Diyerek kocasına çıkıştı.
—. fclçln otomobil İle gltnüye-Um kart iğim?
Helen, kocasının bu sualine cevap vermeğe tenezzül etmedi. Fistanının eteklerini kaldırarak bozuk kaldırım üzerlnds yürümeğe başladı. O. yalnız resmi ziyaretlerde otomobile biniyordu. Helen zenginleştikçe" hasisliği de artıyordu. Kendisi bir yargıcın kızı İdi. Ticaretten nefret ettiğini dalma söyleyip dururdu. Halbuki kayın peder! Rovigolin denilen likörden milyoner olmuştu. Kocaslyle hırlaşıp onu tahkir etmek istediği zaman kendisine «Bakkal» la-kabile hitap eder, sanki utanılacak bir şey imiş gibi servetinin menşeini saklardı.
Helen içtimai münasebetlerin de de çok mağrurdu. Evine her hangi bir tacirin ayak bastığı yoktu, Haftada bir gün emekli misafirlerini kabul ederdi, servetlerinin membaını teşkil eden Ro Rovlgotln liköründen hiç bahsetmez, misafirlerine de bundan hiç İkram etmezdi. Ştm di karı koca, İhtiyar teyzenin vasiyetnamesin» muttali olduktan sonra yaya olarak dönerlerken karşıdan gelen bir a-raba göründü. Leurdas Ue karisi. arabanın etrafa savurduğu id foslardan kirlenmemek İçin duvarın kenarına çekildiler. Fakat arabayı kullanan adamın kendilerini hürmetle selâmladığını görünce şaşa kaldılar.
Gözleri keskin otan Helen:
— Bir bu eksikti. Bizi selâm-hyan herif, evlendiğimiz gün-den beri daha yüzünü görmek istemediğim Nitn’dur. bizi tanımış ve. arabasını durdurmuş. Babanın dostlarındandır, bilirsin kendisi şarapçıdır.
Hakikaten karı kocayi selamlı yan Nltu İdi:
— Bu ne hayırlı tesadüfi Han gl rözg&r sizi bu tarafa atlı, Çckl-anberi görüşmedik. Fakat uzaktan görür görmez, sizi derhal tanıdım. İyisiniz İnşallah I Buyurun arabaya bininiz. Biraz sıkışacağız amma çamura bulanmaktan kurtulmuş olacak Biniz.
Deurdas karısının arkasına çekilmişti. Helen arabaya binmekle tereddüt ediyordu. Fakat Nltu ısrar etti:
— Rica ederim bininiz. Bizim evde de yemek yiyeceksiniz, BJz de her şey boldur hani Siz de ben! Parlse geldiğim şaman c-vinize davet edersiniz.
Evimde yemek yiyeceksiniz cümlesi madam Helenin son tereddüdünü de glderdL Kocası, arabaya binmesine yardım etti Nltu «özüne devamla.:
— Karım da çok «vinecek. Madam Leurdas kendisine Pa-rlsln son modalarından bahsedecek bir kızım, aslan gibi bir otlum da var. Şaraplarıma da diyecek yok. İçenin canma can »r?uar B’r mü*lerin>l Körme-8 gitmiştim. Allaha çok şükür, tokuşturduğumuz iki kadeh şarapla işimi bitirdim.
Nltu anlata anlata evine vardılar. Nitunun karışı, tam şar. tot ve oğlu Emil ile tanıştılar Ev sahibesi misafirlerine:
— Ellerinizi yıkamak için fcj- ’ «mm odasına geçiniz, sonra ; sofraya buyurunuz dedf.
Karı koca, yalnız kalınca ’ Lem-das, karısına dönerek; (
— Zannedersem, olup bitende benim kabahatim yok dedi.
Helen kocasının »özünü keserek:
— Benim de bu seciyesiz a-adamlaria münsebet kurmağa hiç niyetim yok. Onlar birim seviyemizde değil cevabını verdi.
Yemekler nefisti.
Leurdas, uzun şakulini, sal-;alarla kirletmemek İçin sol filiyle tutuyor, sağ eliyle de kocaman lokmaları yutuyordu. Şaraplar İçilirken aa kaldı bit hâdise oluyordu.
Nltu, Leurdas'a hitap ederek:
— Şu nefis şaraptan bir tat-sanıza. Siz bu işin adamı olduğunuz İçin şaraptan anlarsınız deyince Helen söze karıştı ve:
— Kocamın şaraptan anladığı yok cevabını verdi.
— Şaraptan nasıl anJ.am.-u madam? Babası?
— Ne babası?
— Evet babası, memleketimizin en büyük şarap tacirlerinden biri İdL
— İhtimali Fakat o zamandan beri uzun yıllar geçti.
Nltu ısrar etmediği için mesele kapandı.
Nltu. meyvalar yenirken elinde bir şarap şiş es İle geldi:
— Şu şarap, benim icadım-dır. İlk defa siz bundan tadacaksınız. Kızım Şarlot, oğlum Emil, size söylüyorum: Dostlarımızı görüyor musunuz? Bunlar Rovlgotln denilen likörden milyoner olmuşlardır, (misafirlerine dönerek) Şimdi benim icadım olan Nltuzln’den l-çlıılz, ne kadar nefis bir İçki olduğunu göreceksiniz. Ben bu İşlerden çakarım. Biraz daha I-;lnlz bakaylml dedi.
Kadehler, tekrar doldurulurken, ev sahibinin oğlu Emil, misafirlerle annesinin ve babasının fotoğraflarını çekti.
Madam Helen, lkl saat sonra trenin kompartımanında ko-caslyle başbaşa kalınca:
— Of! Şu Nltular ne hayvan insanlarmış! Orada nq kadar sıkıldığımı tahmin edemezsin. Kendilerine teşekkür İçin kart göndermeğe lüzum yok. Bereket versin Parlstekl adresimizi onlara vermedik. Ne biz onları göreceğiz, ne de onlar bizi bir daha görecekler dedi.
Fakat madam Helen, bu tahmininde aldandı. Sekiz gün sonra Leurdas, sakalıma fazla uzamış kıllarını makasla birer birer keserken, ansızın, kansı, sapsarı bir çehre ile ve elinde gazete tutarak odaya daldı. Titreyen şahadet parnıağlyle ko casına resimli bir reklâm gösterdi. Leurdas az kaldı hayretinden makasla sakalıma yansını kesecekti.
Nltu'nun evinde sofra başında bol bol İçtikleri şaraptan mest ve pür neşe bir halde cv sahibi Nltuzln adını verdiği şarapla kadehlerini doldurduğa ernada çekilmiş olan fotoğraf-lannk gazetede görmesin mİ?
Bu klişenin Üstüne kocaman harflerle şu başlıklar kondurul-muştu:
«Hârika Nltuzln şarabının meşhur müridinin köşkünde bir ziyafet». Meşhur «RovJgotln'ln» oğlu mösyö Leurdas, Nltuztni tattıktan sonra:
— şaarp enfesülnefaistir. Babamın Jmal ederek bütün cihanın nefaset ve lezzetini söa birliğiyle tasdik ettiği Rovlgotln den de üstündür. Bu şarabı, her kese tavsiye ederim, diyor.
Karı koca, bu müthiş reklâmı okuduktan sonra dona kaldılar ve baygın yerlere serildiler. Reklâm müthişti ve kurnaz Nltu'nun tuzağına düşerek faka başmışlar ve şarabın reklâmını yapmışlardı.

Çeviren: A. HİLÂLİ
(Baş tarafı 4 üncü sablfede) tutan teklif ettiği yegâne mâkul ve mantıki formülün kabul edilmemesinde Israr ve inat edilecekse — 14 kasım 1940 tarihli koordinasyon kararnamesinde görüldüğü gibi — muhtelif İşletme rejimlerine tâbi tutulan nakil vasıtaları arasındaki rekabeti bertaraf etmiş olmak 1-çln hiç olmazsa bu lkl kara nakil vasıtasına aym mükellefiyetlerin tahmil edilmesi lâzım geleceği mütalâasında bulunuyor. Aksi takdirde aynı İşletme şartlarına tâbi tutulmıyan lkl nakil vasıtası için hiç bir koordinasyon prenslpl bahis mevzuu olamıyacağı noktasına ehemmiyetle dikkat nazarı çekiyor.
Tam bir koordinasyon için ne şartlar lâzım?
Malûm olduğu üzere, her mtm lekette demiryollarına âmme hizmeti vazifesi tahmil edilmiş ve bu bakımdan demlryollân hiç de ticari sayılamıyacak bir çok malî fedakârlıklara katlanmak zorunda kaldığı gibi bir takım sosyal mükellefiyetlere de tâbi tutulmuştur Demiryolları İşletmesinden beklenilen maksat ve gaye daha ziyade âmme hizmetinin muntazaman yapılması olduğuna nazaran, bu İşletmenin ticarî kısmı İster istemez İkinci plânda bırakılmış oluyor. Halbuki, yol nakliyeciliği motörlû nakil vasıtalarının seyrüsefer ettikleri yolların ne yapımına, ne de bakımına İştirak ettirildiği gibi maliyet Halinin dûnundu tarife tatbiki, rantabl olmıyan servislerin devam ettirilmesi gibi ticari kaidelere uymıyan hiç bir mükellefiyete de tâbi tutulmamaktadır.
1 Diğer taraftan yol nakliyeci-; llği İstediği yolcu veya eşyayı İstediği ücretle ve istediği yoldan taşımakta serbes bırakılmıştır. Bu saydığımız sebeplerden dolayı aynı İşletme şartlarına tâbi tutulmıyan bu lkl kara nakliyatı arasında tablatile tara bir .koordinasyon sağtana? mas.
Mösyö Tlssleriye göre, seyrüsefere konulan noktalar arasında baştan başa günde 200 yolcu ve 70 ton marşandiz taşımıyan bir tren İşletmesi rantabl sâyıl-madığı gibi nakliye işinin ray İle yapılması İktisada uygun o-lan durumlarda kamyon, otokar naklyatına müsaade etmek milli servetin salim bir şekilde idaresi esasına aykırı sayılmaktadır, Gerçekten, bu kabil nakliyat, İnsan ve döviz bakımından bllmeeburiye raydan daha fazlaya malolmaktadır.
İşte belirtilmesine çalışılan bu muhtelif sebepler dolayıslle demiryolları işletmecinin bir âmme hizmeti olarak devam ettirilmesi İstenildiği takdirde bunun mali neticelerine de katlanmak lâzım gelir. Böyle olmayıp da demiryolları ticari bir İşletme olarak çalıştırılacaksa o halde bu İşletmeye bir tüccar gibi hareket etmek serbestlsl verilmelidir. Sözün kısası, mösyö Tlsslcr deve kuşu vaziyetine sokulmuş olan bir demiryolu İşletmesinden kâr beklemek doğru olur mu? demek istiyor.
Ingiliz subayları nasıl yetiştirilir?
Askerlik tahsilinde Beden terbiyesi — Muvazzaf subayların talim ve terbiyesi
Yazan: General 8ir WİLLİAM MORGAN
(Akdeniz Bölgesinde Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı)
sası, uzun hizmetli olduğuna göre hazırlanmış olup, bunun hususiyeti, geniş olarak evvelden hazırlanmış bir programa göre devamlı şekilde tekâmül etmesidir. Genel olarak, bir subay 27 yaşma kadar kendi sınıfından bir birlikte hizmet görür. 27 yaşından sonra Kurmay veya herhangi bir teknik kısımda İhtisasa başlar. Gedikli çavuş taliminin büyük bir kısmı birliklerde ve gedikli çavuş mekteplerinde yapılır ve muntazaman önderlik kuraları İhdas edilir. Gedikliler de ordu mek-
filim artisti
îngllterede askeri talim ve tedrisatın başlıca hususiyeti ferde verilen önemdir. Bu hususiyet tarihi olup. 18 ve 19 uncu asırlarda Avrupa milletlerince âdet olan gtıılş toplama -orduları yerine, tngUterenlp küçük bir muvazzaf orduya dayanması geleneğinden doğmuştur.
İngiliz ordusuna yazılanlar, — muvazzaf veya milli hizmete olsun — orduda hangi sınıf vs İşe en elverişli olduklarını anlamak gayeslle, ilmi ve tecrübeden geçmiş imtihanlara tâbi
tutulurlar. Yazılanın bu husus-, teplerlnde, gayesi birlik öğret-takl arzuları da tablatile naza- menleri yetiştirmek veya meâ-n dikkate alınır. Bilâhare, ilk lekî teknik bilgi seviyesini yük-1 talim devresini yapacağı hususi seltmek. olan ihtisas kursları bir talim birliğine gönderilir. ’ görürler. Mekteplerdeki kursları Esas talim sınıf sınıf yapıldığı bitiren subay ve gedikliler, ken-halde, bütün yen! eratın telim,'di mevzularında mütehassıs disiplin, »ilâh bilgisi, tahsil ve'öğretmen sıfatını haiz olup, ,J-----•-....——• >-■- edindikleri bilgiyi birliklerinde
öğretmek kablllyetindedltter.
tngLlterede askerliğin bir hususiyeti, komutan subayın, birliğinin bütün talim ve terbiyesinden mesul oluşudur. Tabur ve alaydaki talimi tamamlanıncaya kadar birliğinin geçireceği talim devresinin hazırlanmasından ve teşkllâtlandırıl-
Pakiatanın kararı
Lefkoşe fl — Pakistan İslâm Devletinin Kibrisin Yunanista-na İlhakı meselesinde, Amerika- ' da bulunan Kıbrıs Rum Uhak , delegesinin temaslarını destek- j Jemeye va Kıbrısla Yunanlsta-mn birleşmesi emellerinin ta- ' hakkuktma yardım edeceğlna * dair aldığı karar burada Türk- ' ter arasında derin bir teessür u- , yandırmıştır.
„ Hemen faaliyete geçen Tiirk J matbuatı ağır bir ilsanla Pa- j klstan Devletinin bu yersiz ka- t rarım tenkid etmekte ve Kıbrıs ] Türk cemaatinin duyduğu te- r essürtt belirtmektedir. ,
Mösyö P, Tişsler şimdiki ray ve yo! nakliyat rejimlerinin dev let bütçesine iki kat külfet tahmil ettiğinden de bahsediyor. Netllede mükellefler tarafından ödenmekte olan bu lkl kat mükellefiyetten. demiryollarına alt bulunan kısmın 1940 yılı İçin 50 milyar İşletme zararı olduğuna İşaret ediyor. Yolların bakımı ve İşaretlenmesi masraflarının da aynı yıl zarfında 100 milyardan aşağı olmadığını ve bu mlk darın 47 mllyarj akar yakıt ü-zerlne konulan vergilerle kapatıldığına göre geri kalan 53 milyarın da bizzarur mükelleflerin sırtına yükletildlğlnl söyllyea bu zat, İnsana dehşet veren bu rakamlar karşısında daha ziyade beklenllmlyerek ray ve yolun âmme hizmeti olarak bir elden İdare edilmesinden başka bu İşin çıkar yolu olmadığımı ehemmiyetle belirtiyor Mösyö P, TİS-sier devletin bütçesini bu çek ağır masraflardan kurtararak Ve aynı zamanda demiryolları âmme hizmeti olarak yaşatacak âcil tedbirler alınmasına kurar verilmedikçe bu işletmenin İflâsa mahkûm elması mukadder olduğunu söyledikten sonra bu hayatî memleket, dâvasının ct-rafılca tetkik edilerek âmme hizmeti icaplarının bazı kim-
İdman hususlarında umumî bir tesirli seviyeye arlşmesl lâzımdır.
Beden terbiyesi ve tahsil
Askeri talim ve terbiyeye daha kolay ve çabuk İntibak edebilecek şekilde fikir ve vücudunu İnkişaf ettirmek için, tahsil ve jimnastik askeri talime yar- masmdan mesuldür. Eratın ve-dımcı olarak kullandır. Bu tah-|receğ| neticelerden kendisine sil ve Jimnastiğin hususiyeti karşı mesul olan subay ve ge~ «gavelb oluşudur. Bunlar, âdet dlklllerln taktik (tabye) tallm-yerini bulsun diye değil, fakat herine bilhassa dikkat eder, doğrudan doğruya askeri talime yardımcı olarak tatbik edilir. Talim birliklerinde geçirilen müddet her sınıfa göre değişik olup, 10 - 15 hafta arasındadır. Bu müddettin sonunda er, Savunma Bakanlığınca tesbit e-dilnılş bir talim seviyesine erlş-ml( ve ftyrıcâ kendi Sınıfına mahsus bir talim standardına varmıştır. Bunlar hep birlikte onun İlk talim devresini teşkil eder,
tik talim devresinin hitamında. er, hizmet müddetini tamamlamak özere lngllterede veya deniz aşırı bir muharlb birliğe sevkedillr. Burada senelik bir talim devresine tâbi tutulur. Bu, kısmen ferdin talim ve terbiyesine hasredilir ve erin muharebede birliğinin tesirli bir âzası olması sağlanır. Bir, kısmı da. manga talimi ile başlayıp. bölük, tabur ve alaydan tümen ve orduya kadar tekâmül eken muhtelif grup talimlerine hasredilir. Bu kıta talimi devresinin önemli bir âmili, birlikte çalışan, bütün sıınflann sefer cephanesi kullanarak yao-tfkları manevralardır. Meselâ, hakiki mermi kullanan tanklar ’___
ve piyade, bir top«u yaylım a-'^TorJ^ tau7,ertTtebîl"-te5l allmda hareket eder. Sdr lım(w ptlUk yapm^,.
sık hava Hayretleri ve brrr.r da'^,,. Anrat „ buhtan
donanma bu tatbikatlara l3tl- lçlnde dah| otom,llk ol„^ rak eder. Gaye, subay ve ert d08ru İLlrckc( edMt „ ^km). muharebede takviyeli bir birli- rta yendlsın, düsen bulun vaattin bir Usa.,, olarak kendi ro- ,ejd yapab|lccektlr Baia„ „. İline at,sumaktır. |yımlann en serti otan «harbde
Muvazzaf subaylarsa ehemmiyette.
., dlr. Bu ancak sağlam ve İyi bir
talim ve terbiyesi 'askeri talim ve terbiye sistemi Muvazzaf subay taliminin e- ile temin edilebilir.
öğretici filimler
Diğer bir faydalı öğretim metodu da, mütehassıslardan müteşekkil gruplar, veya öğretici filimler 1 e yapılan gösterilerdir. Bir çok askeri İşlerin doğru ve yanlış yapılış şekilleri böylelikle basit ve ekseriya eğlenceli olarak izah edilebilir. Gösteri ile yapılan tedrisat, umumiyette can sıkıcı olan konferans ü-zun şifahi İzahatlardan daha Lkna edici olup, kolaylıkla hazmedilir. Esasen, kabiliyetli bir komutanın başvurabileceği sonsuz öğretim yolları mevcuttur.
Talim ve terbiyenin imtihanı harbde olur. O zamaıı esasların hakikaten ve İyice benimsenip benimsenin ediği hemen belli o-lur .
| Ancak, hareketlerin şevki tabii İle ve otomatik olarak yapıldığı bir seviyeye erişmişlerse, subay ve erat gerginlik ve buhran içinde vazifelerini doğru yapabilecektir. Oyuncuya, ilerlemek İstediği oyunun — kriket. beyzbol, veya futbol olsun— âletlerini kullanış şekli öğretll-imlştir. Bu tekniğe vâkıf olduk-
(Baş tarafı 3 üncü sahifede) tearla filimde rol almanıza razı oldu.
— Nereden biliyorsunuz?
— Gazetecilerin kulağı delik olur?
•— Yoksa bu konuştuklarımızı da yazacak mısınız?
— Tabii... Bütün konuştuklarımız zapta geçiyor.
— A!,.. Bu olmadı İşte!...
— Neden olmasın? Bakin bütün Amerlkadakl ve Avrupada-fcl filim artistlerinin hayatlarından gazeteler sütunlar dolusu bahsediyorlar.
— Orada öyle amma bizde?...
— Bizde de yazılır ve böylelikle genç İstidatları alıştırmış, onlara cesaret vermiş oluruz.
Sabahat Çakar, mühim bir noktaya temas ederek:
— Bizde, dedi, fllLmîerde rol almağa hevesli o kadar çok istidatlı genç kızlar var kİ hepsi, halk nazarında iyi karşıianmı-yacaklanndan korktukları İçin cesaret edemiyorlar. Bunlar a-rasında cesaret gösterenleri bulunsa bile, aileleri aynı tesir altında bulundukları İçin, kızlarının müracaatlarına müspet cevap vermekte tereddüdedlyor-lar. Bu hava İçinde de yeril 11-llmcil iğimiz yeni yeni simalar çıkaramıyarak sayısı pek mahdut ve malûm artistler karşınında kalıyorlar. FTlimclllğlmlz-de inkişaf bekllyenlerin hiç değilse bu noktayı göz önünde bulundurarak cesaret göstermeleri, genç İstidatları çatılan altında körletmcmelerl İcabetmez mİ? Her şey elblrllğlyle olur. Ben o kanaatteyim kİ bu da bir memleket dâvasıdır: Genç İstidattan filim sahasında yetiştirerek ne kadar İyi filim çevirirsek, bunun, memleket propagandası bakımından o nispette faydası görülür. Bir genç kızın filim artistliğine teşebbüsünü iyi karşılamıyanlar varmış! Ola bilir... Teşebbüsler arttıkça ve yeni simalar bu sahada yetişip muvaffak oldukça, bu tesirin kendiliğinden ortadan kalkacağı şüphesizdir.
Sabahat Çakar’ı. bu sözlerinden ve görüşlerinden dolayı haklı görmemeğe imkân var mı? Bizde yerli filimler hakikaten sayısı pek mahdut ve muayyen aktörlerle artistlerin I-çlnde çevriliyor. Bu sahanın pek çok meraklısı ve İstidatlısı bulunduğu halde flllmcller, yeni elemanlar yetiştirmek İmkânından mahrum kalıyorlar. Nice aile kızlan vardır İd bu sahaya can attıktan halde, sırf yersiz İddiaların kötü teslratı İte olduktan yerde kalıyorlar ve Istldatlanın körietiyorlar... Artık buna bir nihayet vermek ve yerli fiilmcllİğimizi yeni simalarla zenginleştirmek yolunu tutmak lâzım ...
Aynı zamanda Konservatu-vara da devam eden Sabahat Çakar, şimdi, Türk milli şarlatan ve müzik konserleri vermek üzere Avrupa tümesîne çıkan heyet arasında bulunmaktadır. İtalya, Fransa. Belçika, Almanya, İsveçI dolaşarak memlekete dönecek ve «tstanbulun fethi» filmindeki son sahnelerin çevrilmesinde rollerine devam edecektir.
CemaJeddin BİLDİK
BULMACA]
seterin ticari menfaatlerine feda edilmemesi hususunda Parlâmento ve hükümetin ehemmiyetle dikkat nazarını çekiyor.
Memleketimizde yol dâvasının ele alındığı tarihten beri demiryollarının artık modası geçtiğine ve demiryolları siyasetinin tekedllCrck yol siyasetinin on plâna alınmasına dair gazetelerde ura sıra bazı yazılara Taşlanmaktadır. Halbuki bir memleketin İktisadi kalkınmasının başlıca vasıtası sayılan demiryolları işletmesi, mükemmel asfalt yolları ve otomobil sanayii son. derece inkişaf halinde olan memleketlerde bile gazetelerde yürütülen mütalâaların aksine olarak ön plândaki yerini muhafaza etmektedir. Alınan müdahale tedbirleri daima rayın korunması esasına dayanır. Su sebepte, nıenı-tek( timizde ray ve yol münasebetlerinin tanzim edilmesi ve motörlii nakil vasıtalarının gerek nüfusça, gerek maddi za-j radarını önlemek üzere bu vasıtaların bugünkü perişan ha- ı
ıine nihayet verilmesi maksa-dlle gereken tedbirler alınırken ray ve yol mücadelesinin başka memleketlerde geçirdiğine lkl üç senedenberi Akşam gazetesi sütunlarında çıkan yazılarımızla İşaret ettiğimiz muhtelif safhaların göz önünde bulundurulmasına çok dikkat edilmelidir. Memleketimizin İktisadi bünyesinin sarsılmaması İçlu bu hususta alınacak tedbirlerin her halde demlryolla-runun allmante edecek yolcu ve eşya trafiğinin yol nakili, vasıtalaruıa intikal etmesine i meydan vemıiyecek mahiyette ■ olması lâztm geleceği kanaatin- : deyiz.
Göz Milİehassrst i
Dr-CenilGörürl
Cuğnloğlu Nuruusmaıııye I caddesi Alay Apartınııiriı fl Pazardan ouşku neı gün h saat 14 ten 18 e «adat ■ Telefon - '*»151* 9
'KKJmSKMEHaBOBSIfCffi U
1 3 S * 0 fl 1 H
1 1 1 1 1
1 1 “Tl 1 1 1 ı ■ ı
1 1 ■■
1 İlil
1 1 İlil
1 1 III
1 M ■
1 1 1 ı ■ 1

Soldan sağa: 1 — iki kilini» bir bay. |2 — Bir cins boya. 3 — Tembel - Bir meyva, 1 — Tersi oyuk yer, S — Tersi hortlak lâkırdısı. 6 — Karadenlzdc biı İskele, 1 — Kuru bakırtiıın evvel söylenen, B — Tersi bir ecnebi ismi -Bir erkek dı. 3 — Zor a eğil - Tersi yılanın bajı, 10 — Sonuna >K> gelirce kadın olmayan budala.
Yukarıdan o»aiıya 1 — Eski eserler, 2 — Zulütnk.ir elini, 3 — Dılfiıne deliği yapınalı, 11 — SulandırmaI;.
S — Su - Sonuna «M» Rclirru huruç etlen - Bir emir, 'i —Ic ^arııSjırİdıııı-da» - Cettıl IcjIîİIuiUi, 'i — Tersi bu' vahşi hayvan - TaflUigııı tersi, a — Arap halayık.
GEÇCH BULMACAMIN HALLİ
Soldan safla: 1 — Gelibolu, 2 — Emellvsr ,3 - Cavalaıo. 4 — Esıh-e, İS, 5 — Ge. Eme . ı. (i - C’Ulcmek. î —
Küçük soyguncıılur yakayı ele verdi
(Baş tarafı 1 İnci sahifede) elbiseleriyle savuşmuşlardı Bu 1 bakımdan hırsızlığın oldukça acemice işlenmiş olduğu talimin ediliyordu. Tahkikat Uzun sürmedi. Hırsızların üçü ertesi gün yakayı ele verdiler. Üç günden-berl gizlenmekte olan sonuncu hırsızın da bu günlerde ele geçeceği tahmin, edilmektedir.
Toy hırsızlar
şimdi gelelim hâdisenin tafsilâtına: Kızıltoprak karakolunda vakanın kahramanı toy hırsızlarla karşı karşıynyız. çetenin ele başun Can Uçak 15 yaşında. Kardeşi Ümit Ûçak 13 ünde. Diğer suç ortağı Metin Göktuğ da 12 yaşında. Ayaklarından zincirle birbirlerine bağlanmış olan bu üç bacaksız hayatlarından gayet memnun görünüyordu. Hiç bir şey umurla-LL nnda değil. Q
— Anlat bakalım Can. dlyo'û-rum, nasıl oldu bu vaka? CM
— Yakalandık işte. Ama biı**s de işler tıkırında gitseydi bugün en azdan 20 şer bin Ura sahl-C blydlk. .2
öbürleri derhal İlâve edJyot-CO lar- 0
— Ağabey hep kabahat bu-> nun. Gitti enayi gibi yakayı ele q vardl. Ulan, o kadar İş olduk- Q) tan sonra mantara basılır be? Bfz de bunun uğruna r!‘ ~ dese düştük. o
— Peki nasıl yakalandınız? ——
— Ağabey ben ne bileyim^ İşte oldu bir kere. O Tekelcinin*-* evinden yürüttüğümüz saatler-5 den birini çarşıda okutacaktık. Bir herif balta oldu. Haraç ata-CJ) cak. Dlâ o saati bana vereceksin diye tutturdu. Ben de dayattım vermem diye. Onun ü-zerine beni yakaladığı gibi polise götürdü. Ondan sonra da bütün mesele anlaşıldı,
— Eve nasıl girdiniz? Onu da anlatın bakalım.
— Evi gözümüze kestirmiştik zaten. Evvelâ dikizledik. Baktık ki evde kimse yok, atladık pencereden İçeriye. Evde neler yok neler. Çeşit çeşit sigaralar, likörler, konyaklar. Diktik kafaya şişeleri. Ondan sonra başladık arama taramalara. Kolyeler, bilezikler, küpeler, yüzükler, saatler. Doldurduk ceplerimizi. Sonra bir de baktık kİ geidröpta gıcır gıcır elbiseler var. üstümüzde binlerce liralık. mücevher olduktan sonra hâlâ parça parça elbiselerle gezecek değiliz ya. Utandık doğrusu. Attık bizim kileri. Geçirdik sırtımıza patronun kostümlerini. Ayağımıza giydik yepyeni İskarpinleri. Eh, ondan sonra da evde durulur mu ya. Tabii pır. Ama ertesi gün de olan oldu.
— Peki yürüttüğünüz paralarla ne yapacaktınız?
— Ne yapacaktınız diye sorulur mu ağabey. Para ne yapılır? Yiyecektik yahu, yiyecektik be.
— BOşka vakan da var mı senin Can?
— Yok ağabey, daha İlk defa böyle Iş başımıza geldi.
Komiser derhal İlâve ediyor:
— Yok beyim, İnanmayın siz bunlara. Bu Can denilen çocuk sicillidir. Geçen sene de Göz-tepede bir ev soydular. Yaşı küçük diye bu yakayı kurtardı, arkadaşları mahkûm oldular.
Cana bakıyorum. Kafasıyla tasdik ediyor.
— Nasıl oldu da sen bu İşlere alıştın?
— Ben Uk okul mezunuyum. Babanı annemden boşandı. Ben de sonra ev| terkettim. Ailevî sebepler yüzünden beraber o-turamadık,
— Neymiş o ailevî sebepler?
— AUevi dedik ya orası gazeteleri alâkadar etmez. Evden ayrıldıktan s^nra çalışmaya (başladım, o ’amnndanberi ne Ihep çalışıyoruz.
— Geceleri nerede kainsiniz siz?
— Yer mi yok kalacak. Kum sandıklm ında, çöp sandıklarında. açıkta, k’şın hamamlarda, yangın yerlerinde, istasyonlarda, neresi raspelirse orada kalırız.
— Hapisten çıkınca ne yapacaksınız?
— Ankaraya şddveıgi? ııÇabcy. Artık bıı İşlere veda er’m çu.’ı-şacağız. Ama nine de kim iş verir?...
t!!ıl>ı TfHTZ
RJdlrlI. Fl — ncı l, İH, 1 - t.-utn. El.ı. 1» — Zan, hcLt.
yukarıdan ajugv. s t — Gereeün-dür. 3 — Enuıuri. Azj, !> t>cvi. Ürdün, 4 — llatvll. 5 — Dilrm- "S — Ova, Emilck. î - LaehtılU, « —
SaTilfn S
AKSAM
8 Ekim 1850
Herkesin evinde ve seyahate çıkacak talanlarda her şeyden evvel bir şişe
MAZON
Meyva tuzu bulunmalıdır.
Güç
HAZIMLARI kolaylaştırır.
KABIZLIĞI defeder. mİ do
ŞİŞKİNLİK
v* yanmalarını giderir, ağızdaki tatsızlık ve fena
Kokuyu İzaJa eder. HO-RO8 markasına dikkat
&-
rGP(PiNı
Bu 2 Krem
Cildinizin bakımına tamamile kifayet etmektedir.
Tasovvur edilebilecek en basit güzellik reçetesini aşağıda takdim ediyoruz ı
daima
muvaffakiyetle kullanılmaktadır. Grip, neıle gibi haslahklartn
başlangıcında
birçok fenalıkların önüne geçer
. j r:
Evvelâ bu İki kremi kullanmaya başlarsınız. Her gece, yüz ve göğsünüze parmaklarınızla Pond’s Cold kreminden »ürünüz. Bu kremi bilâhare sildiğinizde, bütün kir ve makyaj izlerinden eser kalmıyacağınt göreceksiniz. Bundan sonra, cildinizin temizlik ve yumuşaklığını mu* hafoza etmek üzere, bir kerre daha £old kreminden sürünüz.
CİLDİNİZİ KORUMAK İÇİN Yüzünüze hafifçe "Vanishing ' kreminden sürünüz. Bu krem, pudranızın sabitliğini bir kol arHırmakla beraber, yeni cazip teninizi koruyacak ve saatlerce pudranızın uçmasına imkân bırakmıyacaktır.
POND’S
Lts'feflk ÇSsmeöeıH
turoio. ret^oze»
Seyyar iskele vinci Alınacak Sümerbank Deri ve Kundura Sanayii Müessesesi Müdürlüğünden:
Müessesemiz İçin bir adet vinç alınacaktır. Buna alt şartnameler bedelsiz olarak Beykoz’daki müessesemiz Ticaret şefliği He Sirkeci Köprülü handaki büromuzdan temin edilebilir. (135S6>
Emsalinden kat kat üstün olmakla beraber daha pahalı değildir.
BALİNA
) Markasını tercih edenler kârlı çıkarlar
V—-------------_------/
Kiralık Arsa
CAFER FAHRİ DİKMEN'in
Es erlerin den
&T9
inşaat ilânı
Kırıkkale C, Savcılığından
1 — Eksiltmeye konulan İş: 63320 Altmış üç bin .üç. yuz yirmi Hra 19 on dokuz kiıruş keşif bedelli Kırıkkale A tipi Cezâfl--vlnln inşası kapalı zarf usuliyle eksiltmeye konulmuştur..
2 — İhale 25 Ekim 950 çarşamba günü saat 18 Ön altı da Kırıkkale C. savcılığı odasında bu lş İçin toplanacak komisyon marifetiyle yapılacaktır.
3 — Bu İşe alt şartname Proje ve diğer evrak her gün O savcılığı odasında ve Ankara bayındırlık müdürlüğünde görülebilir.
4 — İsteklilerin, eksiltmeye girebilmek İçin 4418 dört bin dört yüz on altı liralık geçici teminat yatırmaları ve 950 yılına alt ticaret odası belgesini İbraz etmeleri lazımdır.
5 — Taliplerin bu İşe benzer neviden en aşağı bir kalemde Kırk bin liralık bir yapı İşini İyi bir surette başardığını veya murakabe ettiğini gösterir bir belge ile en az atatll günleri hariç» üç gün önce Bayındırlık müdürlüğüne müracaatla yeterlik belgeleri almaları meşruttur.
6 — Bu İşe İstekli olanların. 249o sayılı kanun hükümlerine uygun teklif mektuplarını eksiltme günü olan 25 Ekim 050 çarşamba günü saat 15 e kadar, makbuz karşılığında komisyon başkanına vermeleri şarttır.
7 — Postada vukua gelecek gecikmeler kabul olunmaz.
(136481
İstanbul Defterdarlığından
Senelik kira bedeli Teminatı Dosya No.____ Cinsi Lira Lira
515—9223 Beyoğlu, Meşrutiyet mahallesi De- •
reboyu sokağında 949 ada, 22 parsel, 43 Mük. kapı sayılı 141 M 2 avsa. 60 13.50
Yukarıda yazılı gayrimenkul 16.10,950 Pazartesi günü saat 18.te Milli Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda açık arttırma İle ve üç yıl süre İle kiraya verilecektir.
İsteklilerin nihayet saat 15 e kadar yatiracaklan teminat makbuzları ve nüfus cüzdanlarlyle birlikte İhale günü komisyona, fazla bilgi İçin sözü, geçen müdürlüğe başvurmaları. (Teminatlar önceden de yatırılabilir) (13272
HUBUBAT UNLARI İLE BAJLAR
Bayanlara Müjde, Yanan
1OO1 ÇEŞİT
Manifatura ve Kumaş Mağazamızı aynı’yerde açarak yangından kurtarılan YÜNLÜ - İPEKLİ kumaşları UCUZ FİAT-LARLA satışa başladık. Bu meyanda İtalyan malı ERKEK ŞAPKALARINI da reklâm için 7,5 liraya satmaktayız.
Adres: Sultanhamam, Hamdibey geçidi No. 35.
AMERİKA — AKDENİZ ve TÜRKİYE arasında
15 günde bir muntazam posta YOLCU ve EŞYAYI TİCARİYE
Yeni arıcılık 50
Av ce salon köpekleri 5V Savaş «e polis köpeği 50
Tavukçulukta muvaf fakıyetln sırrı 85
Nasıl tavukçuluk yap-tııalıî 85
Ta vukçulukta nasıl . kazanılır? 85
Tavuktan yumurtlat-mak için ne yedirmeli dlrî 85
Tavuk basta'ıklan 85
Kanarya 150
Kitapçılardan e rayıma
Tuvalet Sabunu^ÜS^
100 de 100 saftır |S|
IMBUMM
inşaat Yaptırılacak
Devlet Demiryolları Merkez 1 satın alma Komisyonundan
1 — Devlet Demiryolları İdaresi Ankara Hastanesinde ça-nıaşır yıkama binası İnşası işi kapalı zarf usullle ve fiyat brl-ml esası üzerinden eksiltmeye konmuştur.
2 — Bu işin muhammen bedeli 120,000 lira ve muvakkat teminatı 7250 liradır.
3 — Bu İşe alt şartname vesair evrak 6 lira mukabilinde Devlet Demiryolları İdaresinin Ankara merkez veznesinde ve Haydarpaşada İşletme veznesinde satılır.
4 — Eksiltme 26/10/950 tarihinde perşembe günü saat 16 da Ankarada D. D. Yollan yol dairesinde merkez 1 komisyonunca yapılacağından teklif mektuplarının 20 gün saat 15 e kadar komisyona verilmesi veyahut tâyin edilen zamandan evvel ele geçecek şekilde İadeli teahhütlü olarak posta İle gönderilmesi.
6 — İsteklilerin kanunun tâyin ettiği mutat vesikalardan başka Devlet Demlryollan genel müdürlüğünden alınmış ehliyet vesikasını ve vezneden aldıktan eksiltme evrakını her parçasına 50 şer kuruşluk pul yapıştırıp imza ettikten sonra teklif zarflarlle birlikte komisyona tevdi etmeleri lâzımdır.
Ehliyet vesikası almak için İsteklilerin ihale tarihinden en az 3 gün evvel eksiltme şartnamesinde yazılı belgeleri bir istidaya rapten D. D. Yolları genel müdürlüğüne müracaatları (13665)
Vapuru 16 Ekimde beklenmek-
Kl LJ A 3 |1Q te ve 18 Ekimde eşya yİ ticariye I 54 I M IM U KJ! ve yolcu alarak ptRE, NAPOLİ SCENOVA - NEWYDRK, BALTİMOR, FtLÂDELFİYA ve BOSTON limanlarına harereket edecektir.
Türkiye İçiıı umumi aııcenteleri:
Antalya Umumi Nakliyat T. A. Ş.
Vapur acenteliği servisi - Sirkeci. İ-.tanbul. Tek 24220
■ HELLENİC LINES Ltd, ■ ALMANYA - MOLANDA -BELÇİKA arasında muntazam posta R O D O P İ vapuru
9 Ekimde limanımıza gelecek ve 11 Eklm'e doğru HAMBURG _ ROTERDAM ve ANVERS’e hareket edecektir. Ümumi Acenteleri: 8. T O P E R et Ç.
Vapur acenteliğine müracaat. Galata Veli Alemdar
Hg Han. Tel: 41929 mh
BİR GENÇ
Boya, Deniz Motörleri, Zirai makineler ve mümasili sahalarda tecrübesi o-lan, Türkçe ve İngilizce bilen İngiliz tebaalı bir genç . İş arıyor. Saat 9 dan 12 ye kadar 80525 No. ya tele-aaa fonla müracaat. ■■
Sivas il daimi komisyonu Başkanlığından:
Eksiltmeye konulan lş: Divriği - Arapkir yolu üzerinde Danlşment ve FazllOglu köprülerinin yaptırılması İşidir. Keşif bedelleri: Danlşment köprüsünün (9853.62), Fazlıoğlu köprüsünün (17.729,033 liradır.
Eksiltmeye alt keşif, metraj, serldöprü, şartname ve muka-.vele projeleri İle sair evrak 11 daimi komisyonu kaleminde hergiin görülebilir.
Eksiltme 2490 sayılı kanun mucibince ve kapalı zarf usulü ile 26/10/1950 perşembe günü sat 15 de komisyonumuzda yapılacaktır, Kapalı zarfların ayni gün saat 14 de kadar komisyonumuz başkanlığına makbuz mukabilinde teslim edilmesi lâzımdır.
Eksiltmeye girebilmek İçin ehliyet ve ticaret odası belgeleri, ruhsat, Unvan tezkeresiyle 2069 Hra 70 kuruşluk geçici teminat makbuzu ibrazı gerekir.
Ehliyet belgesi almak İçin İhaleden üç gün önce dilekçe İle Sivas valiliğine müracaat edilmelidir. (Postada vukubula-cak teehhür muteber değildir.) (13594)

Almak, Satmak, Bulmak için
Sn ucuz ve en emin vasıtadır

Comments (0)