Cumartesi
2
EYLÜL 1950
Yıl: 2 — No. 487
Başmuharriri: Mümtaz Faik Fenik
Denizciler Caddesi: 3
Posta Kutusu: 193 — ANKARA Telgraf: Zafer Gazetesi Ankara Başmuharrir ............ 16882
Yazı işleri ............ 15315
idaro vc İlân .......... 15619
Fiyatı her yerde 10 kuruştur


71
DEMİRCİDEKİ YANGIN FELAKETİ
il,
Bursa Mobilya Pazarı
Zarafet ve metanetiyle tanınmış möblelerinl ehven flatla satışa devâm etmektedir.
Anafartolar Cad. No. 188 — Tel: 14091 (5173)
F. L. Karaosmanoğlu; tedbirleri izah ediyor
____ I
Felâketzedelerin yaralarını Türk Hükûmetile beraber sarmaktan Amerikalı dostlarımızın da haz duyacaklarını ümide tmekteyim
Felâketzedelere ilk yardımlar yapıldı
duyacaklarını ümide tmekteyim

Bayar


•*


ıi
i
İzm r, 1 (a.a.) — Devlet
Bakanı Fevzi Lûtfj Karaos-manoğlu, bugün Demokrat İzm r gazetesinin bir muhabi rine aşağıda û demeçte bulunmuştur:
Dem rci felâket ni yerinde görmek, alınacak tedbirleri düşünmek ve felâketzede hal • kı teselli etmek iç n Demirciye teşrif eden Cumhurbaşkanının refakatnide ben de
İşletmeler Bakanı Ete Bursada
k
Devlet Bakanı Fevzi Lûtfi Karaosnınnoğlu
Cumhurbaşkanımızla beraber : 2
Bayar’ın Demirciye
yaptığı ziyaret
Mümtaz Faik FENİK
İzmir, 1 (Başmuharririmizden telefonla) — Dünkü yazımda, Cumhur Başkanı Celâl Bayar’ın bir yangın felâketine uğrıyan Demirci kazası halkına geçmiş olsun demek, ve alınan tedbirleri yerinde görmek için yaptığı seyahatten kısa notlar vermiştim. Bunları kaydetmekten maksadım, bir Devlet Başkanı ile halk ara -sındaki samimi kaynaşmayı göstermek ve bundan bugünkü demokratik rejimimizin inkişafı bakımından neticeler çıkar- ' maktı. Notlarıma bugün de devam ediyorum:
Akhisar’dan Demirci, otomobille beş saat sürüyor.. Sabahleyin saat sekizde hareket ettiğimize göre Demirci’ye öğle yin saat onüçtc varmamız lâzım... Tam yemek zamanı.. Elbette Demircililer bize bir kâse sıcak çorba çıkarırlar. Çünkü içlerinde evi yanmayan hali vakti yerinde olanlar da var. Fakat Bayar, Demircililere bu kadar bir külfet de yüklemek istemedi. Akhisar’dan peynir, ekmek, üzüm gibi soğuk bir şeyler alacak, Demirci'ye yaklaştığımız sırada bir ağaç gölgesinde oturup yiyecektik.
Yolda Gördes'te, Borlu'da biraz fazla kaldık. Vc bil yüzden saat 13 sularında Demirci'nin 30 kilometre yakınında Çataloluk denilen bir yere var dik. İşte nevalelerimizi burada yiyebilirdik. Otomobilden indiğimiz zaman duyduk ki, bizim yiyecekler
Jccp yolda bir arıza yapmış, bu yüzden bir saat kadar gecikecekmiş..
Bayar:
— Ben pek fazla açlık hissetmiyorum. Bilmem siz ne dersiniz? Yolcu yolunda gerek deyip devam edelim mi?.,. Ve böylcce biraz sonra Demirciye geldik... Ve yemeğimizi neden sonra yiyebildik.
Demirci halkı, kasabanın alt kısmında toplanmıştı. Bizi candan bir sevgi ile karşıladılar. Büyük felâketlerinin acısını, Bayar’ı görmekle unutmuşlardı sanki... Büyük bir sevinç içinde idiler. Buradaki karşılanış ve çalışmalara ait tafsilâtı ajans verdi. Onun için ben bunun üzerinde durmıyacağım.
(Sonu 4 üncü sayfada)
Muhlis Ete dün tetkiklerde bulundu
Bursa, 1 (Hususi) — Şehrimizde bulunan işletmeler Bakanı Muhlis Ete öğleden sonra Merinos fabrikasına g derek işçilerin dert ve dileklerini dinlemiştir.
İşçiler durumlarını unî-ıta-rak ücretlerin azlığından, 2-3 senedenberi prim ve hayat pahallılığı zammının kesildi-ğ nden, ihtiyarlık sigortas: )-çın kesilen primlerin âğırl.-ğından şikâyet etmişlerdi: Bakan bu şikâyetleri not et miş vc ücret ile prim işimi, yakında halledileceğini şö; İçmiştir.
Ticaret Odasında, şehrimiz iş ve meslek adamlarilc ya pılan bir toplantıda, Bakan bir çok soruları cevaplandır mistir. Sanayi Kanunu hak kında maalesef hükümetin haberdar olmadığını bu işin tâyini ile meşgul olunduğunu, tesbit işinden sonra karar safhasına geçileceğini, sa-naii himaye ve murakabas: mevzuunda sanayicilerin dilek ve mütalcalanna bağlı bu lunduklarını, bunların Tica ret Odaları vasıtasiyle hükû (Sonu 4 üncü sayfada)
g’ttim. Felâket hakikaten müess f. Bununla beraber Demirdi leri bu felâketi yenebilecek şevk ve gayrette görme de bahtiyar oldum. Adeta 'onlar muztarip gönü’ lertyle, bükük boyunlariyle b zi teselli etmeğe çalışıyorlardı.
Bir küçük dikkatsizlik neti cesinde çıkan ateşle Demircide 93 b n metre karelik sahada 140 ı dükkân vc mağaza ı olmak üzere 433. bina ve se- -v— nede asgari 150 bin metre ■ kare halı istihsal eden 1500 H tezgâhtan 800 ü ve bir kısım ■ ev eşyaları. erzak ve halı yanmıştır. ı
Bazı evlerde b r kaç aile beraber oturulduğundan 573 aile evsiz kalmıştır. Bunlara ilk yardımlar yapılmış v? ken dileri çadırlara yerleştirilmiş lerdir. Yangın sırasında ve ondan sonra uzak yakın c:-var kasaba ve şehirlerin yar dunları hakikaten yürekten olmuştur. Yanan tezgâhlar 2000 kişinin işs’z kalmasını intaç ettirnrştir. Bugün De j mircide halk çalışabilecek mâ nevi bir hamle ve vaziyet iktisap etmiştir. Felâketin fevkalade halleri geçmiş, heyecan yatışmış, sükûn avdet etmiştir.
(Sonu 4 üncü sayfada)

| k.

Cumhurbaşkanımız Bayar İzmir seyahatlerinde vagonun pen ccresinden halkı selâmlarken
ücret baremi değişiyor
I ----------
Ulaştırma Bakanı Seyfi Kurtbekin
“ dün Eskişehirde işçilerle hasbihali
“Demokrat Parti Hükümetleri yapamıyacakları hiç bir şeyi vadetnıiyeceklerdir
lzmire gelecek İngiliz filosu
Filoda Prenses Elizabeth’in zevci Edinburg diikii de var
bugün
geliyor
Cumhurbaşkanı bu akşam bir uçakla İzmiı den hareket edecek
İzmir, I (Telefonla) — Dün gece Çeşme’ye giden Cumhurbaşkanı Celâl Bayar bu sabahtan itibaren İlıcadaki ikametgâhında Çeşme ilçesi ve c.var kasaba ve köylerden gelen muhtelif ziyaretçi gruplarını kabul ederek kendileriyle bir müddet konuşmuştur.
Bilâhare Çeşme’ye, gi • den Cumhurbaşkanı omda yeni açılmakta olan koyun sergisini gezmiştir.
Cumhurbaşkanı yarın saat 14 de Çeşmeden ıl’h rimize gelerek, saat: 17 de b r askerî uçakla An-karoya hareket edecektir.
Memleketin
yol durumu
Zonguldak valisinin partilere yaptığı ziyaretler
Bartın (Hususî) — Yeni Valimiz Safaettin Kaıanakçı Bar tın’a gelmiştir. Evvelâ Demokrat Parti mensuplarının ziyaretini iade eden Valimiz beraberinde Demokrat Partili arkadaşlarımız olduğu halde Cumhuriyet Halk Partisine git inişler, bir müddet orada kaldıktan sonra Millet Partisi erkânının ziyaretini iade etmişlerdir.
Valimizin ve Partililerin bu hareketi muhitte çok müsait bir tesir yaratmıştır,
İzmitte üçüncü kâğıt fabrikasının temel atma töreni
İzmit, 1 (a.a.) — Üçüncü
kâğıt fabrikasının temel atma merasimi bugün saat 17 de yapılmıştır.
Törende Kocaeli milletvekilleri, komutanlar, daire ve müessese müdürleri, parti mensupları, işçiler ve kala balık bir halk topluluğu hazır bulunmuşlardır.
Bir nutuk söyliyen .müessese müdürü Adnan Baykal, fabrikanın önemini belirterek, imal edeceği kâğıtlar hak kında izahat vermiştir.
Bugün temeli atılan fabri kanın ham jnaddesi saman olacak ve fabrika 1953 yılında faaliyete geçerek senede 25 bin ton kâğıt imal edecek-
İzmir, 1 (Telefonla) — Eylülün 14 ünde İngiliz harp gemilerinden mürekkep bir filonun bir kaç gün için limanımıza misafir olacağı haberi tahakkuk etmiştir.
F loda Prenses Elizabe -t!n kocası Edinburg Dükü nün de bulunması büyük b r alâka uyandırmış bulunmaktadır. Bilhassa İngi-l’z kral hanedanına mensup bir zatın her hangi bir yabancı memlekete uzun zamandanderi resmi bir ziyarette bulunmadığını göz önünde tutanlar Edinburg Dükünün İzmir'i ziyaretine büyük ehemmiyet atfetmektedirler.
Dükün İzmir’den Istan bula ve oradan da Anka
raya giderek Cumhurbaş- i kanı Celâl Bayar tarafın- • dan kabul edileceği de bil-; dirilmektedir.
Ayrıca bugün Ankaradani verilen bir habere göre İn- ■ giliz filosunun İzmirde bu-; lunacağı günler zarfında ;
Amerikan donanmasına ( mensup bir filo da limanı- ; mızın misafiri olacaktır. ; Bu münasebetle Amerika- J ri n Ankara büyükelçisi I Mr. Will'am VVadsvvorth ; 10 güne kadar lzmire gele- ; çektir. Büyükelçinin fuar- ! daki Amerikan pavyonunu; da gezeceği ve Amerikhnın ; gelecek seneki fuara işti- ! rakiylc alâkalı tetkikler ; yapacağı tahmin edilmek- ; tedir.

Eskişehir, 1 (Telefonla) — İki gündenberi şehrimizde bulunan Çalışma Bakanı Haşan Polatkan vc Ulaştırma Bakanı Seyfi Kurtbek beraberlerinde Eskişehir millet vekili Ken^l Zeytinoğıu vali Ahmet Kınık, çalışma umum müdürü Kemal Okten bulunduğu halde sabahleyin belediyeyi ziyaret etmişler ve buradan P.T.T. merkezine g derek kurulmakta ola tomatik telefon santralin müşler ve alâkalılardan hat almışlardır.
Buradan ayrılan Bakanlar Yapı ve Kredi B mkasının Eskişehirde bugün kurulmak ta bulunan subes nin açılış merasim nde bulunmuşlardır.
Bilâhare Devlet Demiryolları Hastahtr/)si gezilmiş ve ihtiyaçlar hakkında alâkalı ların verdiği izahat dinlenmiştir.
Öğleden sonra Devlet De miryollan yol atölyesinin bütün tesisleri ve atölyeleri görülmüş ve Bakanlar 'şç Terin durumu ve atölyeler hakkında malûmat almışlardır.
Saat 17 de Devlet Demir yolları işçileri lokalinde iki bini mütecaviz işçnin katıldığı büyük bir toplantı yapılmıştır. Bu toplantıda Devlet
(Sonu 4 üncü sayfada) *
Amerikan yol heyeti başkanı bu hususta intihalarını bildiriyor
Ankara, 1 (a.a.) — İki haf-tadanbeı-i Ankara'dan hareketle Amasya, Samsun, Gire-n, Ordu, Trabzon, Rize, Er-rum, Tunceli, Elâzığ, Malat-, Maıaş, Göksün, Pınarbaşı, Kayseri yollarından Karayolları Genel Müdürü Vecdi Di -korle birlikte geçerek tetkiklerde bulunan Amerikan Yol Heyeti Başkanı Mr. Jesse Wil-liams, dün akşam şehrimize dönmüştür. Seyahatinden elde ettiği intibaları soran Anadolu Ajansı muhabirine Mr. Willi-ams şunları söylemiştir:
«Seyahate, Karayolları Genel Müdürü Vecdi Dikcr’le birlikte çıktık. İntihalarımız meni
(Sonu 4 üncü sayfada)
YENİ DIŞ TİCARET REJİMİ DOLAYISİLE
Ticaret Bakanlığı dün
bir tamim
yayınladı

Yeni dış ticaret rejirrfnin ithalâta müteallik hükümleri dünden itibaren yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
İthalatın serbest'si ciheti-
Güvenlik
Konseyi
İstanbul Süvari Binicilik Okulunun 1950 ders dönemini ta maırdıyan öığrencilferin diplomaları, geçen gün okul binasında yapılan bir törenle verflmi-Ür. Rejîimde, orduya katılan genç süvari subayları görülmektedir.
Dün gece yapılan toplantıda Kore temsilcisi de dinlendi
Lake Success, 1 (Radyo Güvenli : Konseyi bugün at 19.15 de bu ay başkanlık edecek olan İngiliz delegesi S r Gladwynn Jebb'in başkanlığında toplanmıştır. Bu toplantıya katılıp katıl-mıyacağı herkes n merakını çeken Sovyet delegesi Mali : de müzakerelere gelmiştir.
25 Haziranda kon ;ı acele toplantıya lilliyetçi Çin delegesinin bulunmasının engel olduğunu iddia etmesi üzerine Fransız w İngiliz delegeleri bu do’egenin mcvcud'ye-tinin Malik’in müteakip top katılmasına mani ı .belirtmişlerdir.
Malik tarafından sunulan ve Güney ve Kuzey Kore temsilcilerinin dinlenil- j meşine matuf olan takriri red- ‘ (Sonu 4 üncü sayfada),
Meclis Genel Kâtibinin cenazesi
(Sonu 4 üncü sayfada)
Meclis Genel Katibi Veysel Genya eııuze töreninden bir görünüş
— Yazısı 3 üncüde —
ne gidilmesi, piyasada büyük bir ferahlık uyandırmış, ithalat ve ihracat üzerine geniş mikyasta tesir yapmıştır. Ticaret Bakanlığı l Eylülden itibaren yürürlüğe giren ithalât rejiminin tam olarak tatbik edilmesi için dün alâ-
AKINTIYA KÜREK
Sezar'ın hakkı
alkevlerinin durumları yeni baştan tetkik ediliyormuş. Çünkü şimdiye kadar bütçeden tahsis Halk-lerine yapılıyor, para da Partisine vcriliyor-Ncreden nereye diye-iz, fakat türkçedeki -arpa ektini dan çıktı!» dar bımeselini bilir misiniz?..
Şimdi Maliye Bakanlığı bu işle esaslı surette meşgul oluyor.
Halkın hakkı halka! Se-hakkı Sczar’a!
ı Sezar hakkına razı da hakkına razı olnııyacak Sezarlık kaldı mı ki?...
YEDEKÇİ
Sayfa: 2
ZAFER
2 9- 1950
Giden vatan !
Bugünlerde tekrar orman mevzuuna temas etmeğe hiç de niyetim yoktu. Son Balıkesir ve havalisi ormanlarını silip süpüren yangın âfetinden bile söz edecek değildim. Bu memleketin orman faciasını anlıyan|arın, her yangında bir ana, bir evlât, hulâsası en yakınından, en sevdiğinden birini kaybetmişcesine duyduğu şiddetli acıyı dile getirmenin zaten imkânı yok. Nihayet çaresizlik ve ıstırap içinde boynunu büküp Allaha tevekkülden başka yapacak şey kalmı-
Buna rağmen gene de bu satırları kaleme almamın sebebi dün, Antalya'dan ismi bende mahfuz bir vatandaştan aldı -ğım korkunç mektuptur. Aynen neşrediyorum:
.Ormanlarımız hakkında sütununuzda yazdıklarınızı alâka, ibret ve büyük bir üzüntü içerisinde okumaktayım. Bu vesile ile sizi üzecek bazı hu-berler vereceğim. Antalya bölgesi, bilirsiniz, Türkiye'de orman bakımından zengin, vasi ve mütenevvi bir araziye maliktir. (idi heyhat!) Bu geniş topraklardaki ormanlar, maalesef, bu sene de birkaç mın-takada cayır cayır yanmaktadır, Size isim zikrederek arze-deyim:
Serik kazakuıda aitmiş hektar orman yandı ve ateş güçlükle bastırıldı. Manavgat ormanları hâlâ yanıyor. Kemer ve Ağva mıntakalarındaki ormanlar, keza. Ama siz bunları, daha (()ğrusu, sizi üzen bu kara haberleri işitmediniz. Çün kü Antalya’da Anadolu Ajansı temsilcisi olmadığı için, bunu Türkiye'de haykıracak kimse çıkmadı. Bu yangınlarda ateşin kazara çıktjğı-söylen -inektedir. Bunu böyle kabul etsek bile, bucak kazasında Teslimdere mevkiinde 400.000
Muhip Dıranas
metre nıurabbaı ormanı kül eden ve tam bir buçuk milyon lira zarara mal olan yangının, tarla nçmak için ve ormana üç yerden ateş verilmek suretiyle çıkarıldığı bir hakikattir.
Yine 20 - 25 gün önce hektarlarla kül haline gelen Anamur ormanları yangınlarından da haberiniz yoktur zaıınede •
Muhterem efendim, size yukarıda birkaç basit misal vere bildim. Muhakkak ki üzüntünüz büyük olacaktır. Acaba, zatıâliniz veya Mümtaz beyefendi, orman yangınları hakkında baş sütunda, bir seri makale yazarak (ihaneti vataniye) kadar şiddetli maddeleri haiz bir kanunun, orman canavarlarına karşı tatbik edilmek üzere çıkarılmasını, Meclisin açılacağı önümüzdeki günlerde öne sürseniz iyi olmaz mı? (Burada sizin defalarca bu hususta sütununuzda yazdıklarınızı ve yeni tasarlanan Orman Kanununun da hazırlan-makta olduğunu tasrih etmek isterdim.)
Son olarak şunu yazayım ki, kurtulan ağaç, kaçak-baltasından kurtulma-makta ve buna maili olmak isteyen memurun da, bekçinin de istemiyerek başını yemektedir. Zaten siz bunu çok iyi takdir edersiniz. Son misalini de arzedeyinı:
Serik kazasının Avason köyü ormanlarında kaçakçılar tarafından katledilen zavallı memur Haşan Çiçek. Hürmetlerimin kabulünü rica ederim e-f endim..
Ben bu mektuba ne ilâve edebilir, başka ne söyliyebili * rint. Yatanın bu derece korkunç bir süratle elden gidişi karşısında bize son bir feryat
Kalkın ey ehli vatan.
Mukadderatın seyrini durduramazsınız
Selim Ragıb Emeç, "mukadderatın seyrini durduramazsınız" başlıklı yazısında bu memleketi senelerce keyif ve arzularına ram eyliyerek diledikleri gibi idare eden adamların bugünkü demokratik* istihale, den hoşlanmamalarını garib-sememek gerektiğini, çünkü bu şartlar içinde her geçen dakikanın onların aleyhine olduğunu ve yarın için hazırladıklarını söz ve hareketleriyle açığa vurdukları tertiblerle, maazallah bir gün iktidara gelirlerse artık karşılarında eski uşak zihniyetli bir kalabalık bulamıyacaklarım" endişeleri-n) d? bundan ileri geldiğini, telâşlarının onun için her gün biraz daha arttığını söylüyor ve Halk Partisinin bugünkü durumu hakkında izahat verdikten ve 14 Mayıs’ta tezahür eden neticeyi belirtikten sonra tarih olan bir hâdiseyi olduğu yerde bırakmak ve milleti rahatsız etmiyerek mukadderatının seyri önünden çekilip gitmesi lüzumunu ileri sürüyor.
Bozguncu cereyanlar
"Bozguncu Cereyanlar” başlıklı Yenişabâh imzalı yazıda Başbakan Adnan Menderes’in Haşiyenin 105’inci yılı mezun İarına diploma verme töreninde söylediği nutka temas ediliyor; memleketin bugünkü iç ve dış durumunun nazik bulunduğa kaydedildikten sonra 14 İfayıs'ta milletin elde ettiği büyük zafere işaret ediliyor ve devamla Halk Partisinin bugün takındığı tavır anlatılarak liderlerinin sözlerine ve nutuklarına bakılırsa gayelerine ancak kanuni yollardan ulaşmak emelini beslediklerini, halbuki bu demeçlerin samimi olduğuna inanmamak lâzımgel-diği, çünkü fiillerinin pek na. hoş olduğu, bütün devlet kadrosundaki vazifeliler, bizzat Halk Partisi lideri ağzllc tahrik edildikleri izah olundüktan sonra söz yine Başbakanın nutkuna getiriliyor ve şöyle deniliyor :
"İşte Harbiye mezunlarına verdiği nutukta Başbakan iç ve dış tehlikeleri anlattığı vakit ordunun yalnız tecavüz halinde değil, istilâ ve tecavüz olmadan; şulh halinde de, m lekette sulhu korumanın kuvvetli ve hürmete lâyık sıtası olduğunu açıklamıştır."
Halkevlerini millete iade etmelidir
Şevket Bilgin, "Halkevleri millete iade edilmelidir" baş-lıkiı yazısında, halkevlerinin kuruluşunda güdülen güzel gayenin tatbikatta tahakkuk edemeyip muayyen bir zümrenin ihtiras yuvası haline getirildiğini, hürriyet ve demokrasi mücadelesi başladıktan sonra halkevlerinin politika sah-ne-i yapıldığını, bu müessese-lerin C. H. P. tasallutundan ku' tararak millete maletmek ica dettiğini, halkevleri üzerinde tasarruf iddialarının yersiz olduğunu, zira bu müesseselere sarfedilen paraların tamamen milletin kesesinden çıktığını yakmaktadır.
DOĞUM
Etibank şeflerinden Vefkı Tuneel ile Feriha Tuncel'in 30 Ağustos günü bir erkek çocukları dünyaya gelmiştir. Adının Zafer konduğunu öğrendiğimiz küçük yavruya sağlık, anne ve babaya sa • adetler dileriz.
Ötekine berikine kefaletle tahli ye talebi dilekçeleri,müdafaalar sonra nakil dilekçeleri yazardı. Dilekçelerinin sonu, klişe ha-lind-: "Yukarıda arzulunun esbabı mucibe muvacehesinde masumiyetim bittetklk tezahür edeceğinden; duruşmanın tutuksuz olarak devamına ve C. M. U. K. ııuıı 117. maddesi ahkâmına tevfikan şahsi veya nakti kefaletle tahliyeme emir ve müsaade buyurulmusını derin saygılarımla m eylerim.' cümleslyl
D
k
h m I r ’ de
içinde tilki gibi kurt gibi yırtıcı, tav-ı şau gibi korkak ve köpek gibi dalkavuk olunlar vardı. Vardı da vardı. Hepsiyle can ciğer kuzu sarmalıydı. Birini birinden ayırmaz, hepsiyle geçinip
Güniin Mevzuu :
C.H.P. DEN İSTİFALAR
İki ocaktan dün 20 kişi daha çekildi
Son günlerde C. H. P. saflarında gittikçe hızlanan b.r çözülme göze çarpmaktadır
Bu cümleden olarak C. H. P. Yeni ocağından başkan Cemal Çuncu ve müteşebbis heyetten Sadık Çınar, Hatice Çınar, Bayram Ça.cır, Naciye Çakır, İbrahim Çetin, Ce-vat Harmanbaşı, Fatma Har manbaşi Şerife Tutal, üyelerden Müjgân Çimen. Hayriye Çimen» Hüseyin Güven, Feri de Güven, Raif Kayıkçı, Feride Kayıkçı, Muhittin Balıkçı lfakat Balıkçı, Osman Civan, Hikmet Civan;
Yüksel Ocağından: Ali Balcı, Emine Balcı, Haşan Tun-doğan, Huriye Tandoğan, Mustafa Kantar, Fatma Kantar, Bekir Çılgın, Bayram Çayır, Fikriye Çayır, Ömer Turhan istifalarını vermişlerdir.
Taksilerde bulunan eşyalar
Ankara Otomobilcileri, «Şo för ye İşçileri, gemiyeti ku-ı-uluşundanberi, Tatbik ettiği yerinde bir kanarla otomobillerde unutulan eşyaları, muayyen zamanlarda ilân et mekte ve sahipleri bulunduğu takdirde bunlar kendilerine teslim olunmaktadır.
Cemiyet, muhtelif ctotna-
billerde unutulan eşyaların bir listesini daha ilân etmiştir. Listeyi aynen sütunlarımıza geçiriyoruz
Dürbün (Kutu içinde), Panama şapka (Yeni), Kadın eldivenj (Bir çift), Para çan tası (Siyah), Termos, otomobil anahtarları, kadın çantası (Büyük siyah), Fötr şapka (Eski), Kadın, şapkası bir ı çift ipek çorap ve mendil, röntgen filmi, kadın şemşi-yesi, bebek çamaşırı, sarı çan ta, iki şişe balık yağı, çocuk I caketi, çocuk kundurası (Bir çift), bir çift lâstik (Yeni), kadın çantası (Lâcivert), kadın eşarbı (Yeni), lâcivert j palto, siyah palto, siyah pan- ' talon, numaralı gözlük, bir adet para çantası, çerçeveli dinî levha. ,
Eşya sahipleri, cemiyetin | hükümet caddesinde, Ticaret Hanındaki merkezine müracaat edince, kaybettikleri eşyaları alabileceklerdir.
Belediye Meclisi. D P. Merkez ilce adayları bugün toplanagak Demokrat Parti Merkez İlçesi Başkanlığından:
Merkez ilçe Belediye Meclisi adaylarının 2 Eylül Cumartesi günü saat 15 de mer kez ilçe binasında hazır bu-1 lunmaları ehemmiyetle rica'
Ordu Donatım Okulu 1 Uıci dönem optik ve akaryakıt elek trlk donamını kursunu muvaf fakiyef.lc bitirerek ordu saflan arasına karışan gedekll üstçavuşlar diplomalarını almışlardır. Resimde diploma alan gedikli üstçavuşlar komutan ve öğretmenleri ile birlikte görülmektedir
Yeni Nüfus sayımı Ekimde yapılacak
Ziraat sayımı hazırlıklar da Ekim ayı içinde yapılması mukarrer olan 1950 nüfus sayımı hazırlıkları tamamlanmış gibidir. Bu m'eyanda, istatistik genel müdürlüğü mü tehassıslan tarafından nüfus sayımı için tesbit edilmiş bulunan on'ayn bölgÇjje ça lışmâk üzere, sayım memuru yetiştirilmesine devam edilmektedir.
Bu söne nüfus savımı için hazırlanan sorulara yeni bazı ilâveler yapılmıştır. • Bil-
için yiriffilen sona eriyor müdürlüğü ile memleketimiz de bulunan Amerikan mütehassısları ve Ziraat Fakültesi profesörleri' iştirak etmekte-d rler. Ayrıca tarım sayımı için, sayım memurlarının yetiştirilmesine dair bir program da Hazırlanmış bulun -maktadır.
Burıd ın böyle sayım neticesinde, memleketin ekonomik durumu ile millî gelir ve serveti rakamlarla tesbit etmek mümkün olacaktır.
M. EĞİTİM MÜDÜRÜ
Faik Binal yeni vazifesine başladı Ankara Millî Eğitim Mü dürlüğüne tâyin edilen Faik Binal vazifesine başlamıştır.
Faik Binal bundan evvel Kars ve Beyoğlu liselerinde müdürlük yapmış ve en son olarak orta tedrisat umum müdürlüğünde şube müdürü claıak çalışmıştır. Daha evvelki vazifelerinde Milli Eğitim Bakanlığı mensuplarının ve ilgili çevrelerin sevgi ve saygısını kazanmış olan Bi-nal’a yeni vazifesinde başa rılar dileriz.
Emniyet Müdürünün teşekkürü
• Zafer Bayramı günü vazife esnasında ölen polis memulu arkadaşımız Sabri Ak-giin’ün cenaze töreninde biz zat bulunmak suretile bizle-re teselli veren İçişler^ Bakanı sayın Riikncttin Nası;-hioğlu, Ankara valisi Necati İller; Emniyet Genel Müdürü Fcrruh Şahinbaş’a ve törene b'r ,'nzibat kıtasını iştirak et tiren ve çelenk gönderen merkez komutanı Albav Necati Oloay, il jandarma alay komutanı ülbav Rıfat Ülgen-alp'le kıymetli Ankara basınına ve cenazeye katılan diğer zevata - kadromuz adına şükranlarımı arzederim.
Ankara Emniyet Müdürü Rıfat Ayaydın
C.H.P.ye hâkim olan zihniyet
hassa İktisadî soruların yer 'almasına dikkat edilmektedir. Sayım için her türlü evrak, on nüfus sayımı bölgesine gönderilmiştir.
TARIM SAYIMI
Diğer taraftan, tarım sayımı çalışmalarına da başlanmıştır. Bu çalışmalara Ziraat Bakanlığı, istatistik genel
Tekel Genel Müdürlüğü bütçesi hazırlandı
Tekel Genel Müdürü Hadi Hüsmen bugün şehrimize ge -lecek ve hazırladığı, Tekel i-daresinin yeni bütçesini Bakanlığa tevdi edecektir.
Genel müdür, aynı zaman da hususi teşebbüse devredilecek tekel tesisleri üzerinde de Bakanlıkla temaslarda bulunacaktır.
Çiftçilere kredi temin edilecek
Matrshall yardımı dışında ziraî âlet ve makineler geti ren firmalar, bu makineleri Torun Bakanlığı talimatını gözeterek satmayı kabul ettikleri takdirde, makinelerin satılması sağlanacaktır.
Bunun için çiftçilere müsait faiz ve uzun vadelerle i Merkez Bankasınca her türlü , kredi kolaylığı, gösterilecek-
BİZE GELEN MEKTUPLAR
Belediye Müfettişi
Ankaralı okuyucularımızdan Ş. Turay, yazdığı mektupta diyor ki:
26'Ağustos .1950 Cumartesi akşamı saat 20.30 - 21 ı arasında Maltepe’den Cebeci- i ye gidecek otobüse bindim. Bir durak sonra otobüse yaşlı bir bayla bir bayan da bindiler. Bay Biletçiye — “Ek-soz borusu mu patlak? Fena kokuyor" dedi. O da kokunun ön taraftan geldiğini söyledi.
Bay Kızılay’da inerken bi. letçi — "Bayım bilet almadınız" dedi. O gayet ciddi olarak — “Belediye müfettişiyim" dedi ve indi. Otobüste bir an bir sükût oldu. Sonra gençlerden biri — "Acaba hanımı da mı belediye müfet tişl (!) idi" dedi. Gülüşmeler oldu.
Evet, Belediye Müfettişi bey maaile bedava seyahat edlyordıu
¥
Neden ağlıyor? Zonguldak'tan bir mektup aldık. Refah faciasında şehit olan denizaltı gediklile-
rinden Kenan Yeniçerinin babası İhsan Yeniçeri Diyor kİ :
"Gazetenizde bir yazı başlığı gördüm: İsmet Paşa ıığ-lıyorinuş... Neden ağlıyor? diye düşündüm. Dünya Sulhu İçin uğraşan milletler camiasına katılmak üzere alınmış bir karara particilik ve propaganda hırslyle hücum ettiği için kendi haline mi?
Neden ağlıyor? Bile bile ölüme sevkedllen ve tedbir almak için olsun 24 saat bile bir müddet verilmlyerek zorla, hareket ettirilen Re-fah'ın faciasına sebep olduk-! tan sonra, milletin önüne! müsebbiblerl diye bir tek ; suçlu koyamayan o zamanki; İktidarın reisi o zaman ağla-: madı dıı bugün niye ağlı-:
İhsan Yeniçeri, Mektubu-; na şöyle son veriyor: ;
"İnönü ağlamaz. Ağlasay-! dı Refah şehitlerine ağlardı. ■ Ağlayanlar blzler, Refah şe-; bitlerinin arkada bıraktıkla- ! rıdır. Fakat göğüslerimiz ka- ■ burarak ağlıyoruz." ;
ve Kore mes’elesi üzerinde düşünceler
Bir müddet evvel seçim mıntakam olan Kayserj vilâ yetine gitmiş vilâyetin bazı kasabalarını ve köylerini dolaşmış, uğradığım kasabalarda ve köylerde günün meseleleri hakkında halli ile konuşmalar ve hasbıhaller vaprnış bulunuyorum
Demokrat Hükümetinin iş başına geçişinin ferdası sayılabilecek olan bu günlerde halkın bu yeni İktidar hakkında-ki düşüncelerinin, Koro hadisesinin memleketteki tepkilerinin, Halk Partisinin bu hadlse-hakkında yaptığı propagandaların tesirleri muhakkaktır ki halk muhitinde izler bırakmış bulunmaktadır.
Halk Partisinde hâkim olan zihniyet ile karakterini bu zihniyetten alan Halk Partisinin propagandaları halk arasında dikkati çekecek tesirler yapmaktadır. Şunu hemen söyli-yeylm kİ bıı tesirler Halk Partisi lehine değildir. Bu tesirler, halkın bazılarında tereddütler husule getirmek, bazılarında ise bıı partiye karşı olan mu. halofetinl arttırmak şeklinde kendisini göstermektedir. Vc hakikat anlaşıldığı zaman ise bu tesir bir aksülaınel hası) etmiş ve bu aksülamel bazı yerlerde ve kimselerde tehevvüre munkalib olmuştur.
İşte bu yazılarım bu gibi tesirlerin bende hasıl eylediği intibaları ihtiva edecektir.
Haliç Partisinde açığa vu-rulmıyan fakat bütün düşünüşlerinde ve hareketlerinde hâkim olan bir zihniyet vardır Bu zihniyeti şu şekilde formüle etmek mümkündür:
(Bu memlekette henüz Demokratik bir rejim tatbik edilemez çünkü milletin olgunluğu ve terbiyesi henüz böyle biı rejimin tatbik edilmesine müsait değildir. Binaenaleyh bu memleketin daha bir müddet bir şefin hâkimiyeti ve hükümetin vesayeti altında yani mahcur - tasarruftan mahrum - bir vaziyette bulundurulması zaruridir).
Bu kanaatlar Halk Partisi mensuplarının gerek muhtelif yerlerde ve muhtelif kimseler tarafından belirtilen kanaat-lann, gerekse muhtelif vesilelerle muhtelif şekillerde tezahür ettirilen vc ettirilmekte olan hareketlerin tam bir ifadesidir.
Bu zihniyet anlatıyor ki Halk Partisi reşid ve şuurlu bir milletin varlığına henüz inanmış değildir.
Halk Partisi, Atom bombasından daha korkunç vc tehlikeli olan bu zihniyeti yaşatmakta ve taşımakta neden bu kadar İsrar ediyor?
Halk Partisi mensupları, memleketin fenalığım isteyecek kadar düşüncesiz vc şuursuz, memleket için zararlı ve faideli olan hususları ayırt edemiyecek kadar' aciz midir?
Hayır! Böyle bir iddiada bu-
i
GJ. İsmail BERKOK (Kayseri M lletvekili)
lunmak imkânsızdır. 9 hakle bu zihniyeti egoistlikten dogma bir ruh haleti olarak kabul etmek zorundayız.
Çünkü egoistlik bir ruh hastalığıdır. O hastalıkla musab olanlar hakikati göremezler, doğru yolu bulamazlar. Bn hale düşmüş kimseler dalâlet te yaşamaya mahkûm insanlardır.
Bıı zihniyetin kaynağı vc mahiyeti nedir?
Bunu şu şekilde izah etmek mümkündür: Halk Partisi kendisini Müdafaai Hukuk Cemi yetinin yegâne varisi, binaenaleyh memleketin halâskârı telâkki etmektedir. Bu telâkkiye kapılmış olan Halk Partisi, memlekette üstün ve hatta metbu bir vaziyet sahibi olmayı kendisi için tabiî bir hak görmektedir.
İşte bahsettiğim egoistlik böyle bir görüş ve düşünüşün neticesi olan bir kanaattan doğmaktadır.
Bu suretle vücııd bulmuş olan zihniyet muhtelif istihaleler geçirerek nihayet devlet rejimine de girmiş ve bıı zihniyete uygun bir devlet rejimi de tesis edilmiştir.
Tesis edilen bu rejim kendi-(Sonu 4 üncü sayfada)
CEMjyETTE
SİNEMALAR :
— BÜYÜK SİNEMA —
1— Izdırap Çocufcu (Türkçe) Oynıyanlar; Robort Newtön Kay Wal81i.
2— Damgalı Doktor (İngilizce) .Oynıyanlar: Paul Henreid Jonn Bennet.
Seanslar: 14—15.45—17.3Q(-19.15—21.15

— ULUS SİNEMASI —
1— Auk mektupları (İngilizce) Jennlfer Jones - Josoph Cotte)
2— Ali Baba Boğa Güreşçisi
Seanslar:
14—15.15—17—18.15—20.30—21 15

— CEBECİ SİNEMASI —
1— Canavar Pençesi (Türkçe)
2— Lorel . Ilardi Arkadaşları (Türkçe)
Seanslar:
. 13—14—16.30—17-45—20.30—21.30

— ANKARA SİNEMASI —
1— Güzeller Güzeli (Fransızca)
2— Çaylak Hafiye Mekslkada Tom Corıvay - Rlla Corday.
Seanslar:
11—15.20—17—İS. 20—20—21.10

— YENİ SİNEMA —
1— Brezilya Geceleri (İngilizce) Evelyn Keyes . Anıı Miller
Carmcn Miranda - Miclıael Ö'Shca.
Seanslar:
14.30—16.30—İS.30—21

— PARK SİNEMASI —
1— Hind Kaplanı (Türkçe) Sabu . Weııdcll Corey
3— Nehirler Kraliçesi (Türkçe) Yvonne De Carlo - Rod Ca.
giderdi. Başı sıkışana, tahliye edileceği güıı eeldnde metelik bııluıımıyaııa - hapishanede âdet olmadığı halde - öÇünç para verirdi.
— Kapıya getirirsin! derdi.
Bazan getirirler, hazan getirmezlerdi. Onlardan topladıklarını onlara dağıtırdı. Saat oıı olup koğuş uykuya dalınca, ekipbaşı İle Istlducılıktaıı kazandığını paylaşır, adamın hakkını yemezdi.
Onun suçunu bilen pek azdı. Oıılıeş yaşındayken, sirkat suçundan düşmüştü. Çaldığı, şeyler çoktu onun. Hem de gece yarısından sonra kilitleri kırarak, "hane sahibini bıçakla tehdit ederek" çalmıştı. “İftira yüzünden.." derneğe utanır da ondun saklardı, ikinci Şubede yüzleştirdikleri vakit, hepsi de: “İşte hu çocuk, budar!" demişlerdi. Fakat Allahın bildiğini kuldun ne saklamak? Enver “bu fiillerin faili değil" di. Yapanın kim olduğunu dıı biliyordu. Sustu ve üzerine yüklenen iddiaların al-
tından kalkamadı. O yaşta hapishaneye girmek de kendisine şeref gibi geldi. Beş yıl ceza giydi. Yaşındım kazandı, iki buçuk yıla indirdiler. Akraba diye bildikleri uzaklarda, o burada tek başınaydı. Kimseye birşey yazmadı, kiınse de onu aramadı. Yalnız., her gece koğuş kapılarının sürgüsü sürülürken diğerleriyle beraber o da “sayıldı" ve gardiyan herge.ee, diğerleriyle beraber ona ıhı "Allah kurtarsın!" demiş oldu.
Gün dolunca Allah kurtarır insanı. Bir haftası kalmıştı. İşi gücü bir tarafa bıraktı. Giyinip kuşanıp buhçede dolaşmağa koyuldu. Ekipbaşı, birkaç kere:
— Dışurdu ne yapacaksın ? diye sormuştu.
— İş bulursam çalışacağım, demişti.
—■ Bulumuzsan?
Enver kafasını sallıyıırak gülmüş:
— Bulurum, billurum Dayı.
— Ne bulursun? Senin gibisine kolay kolay İş vermezler.
— Benim nem var ki?
— Sabıkalısın oğlum!
— Merak etine, ben bulurum. Gazete satarım, ayakkıı-bı boyarını, hııınmııllık ederim. Bıılııruın.. hele şu ceza bitsin!
Kendine güveniyordu.
Günleri yaklaştıkça heyecandan gözüne ııykıı girmez olmuştu. Sonra, birisiyle hırlaşıp pisi pisine üste ceza giymekten ve içerde ölmekten korkmuştu. Allah eğer canım uhıcuksa dışaıda alsııı’dı. Burada ölüp kalmak istemiyordu. Çocuğun zihnim- giderayak musallat ohuı bu saçma fikir oradan kolay kolay çıkmıyordu. Zina suçundan üç ay on gün ceza giymiş bir bakkal tanımıştı. Çıkacağı günün gecesinde, saat İki üç sulurındu, yatağını bağlayıp üstüne oturmuştu ve sevincinden mi nedense oracıkta ölmüştü. Bu, çok tuhaftı. Tam hürriyete ka-
vuşacağı sırada mezarı boylamak.. doğrusu, çok tuhaftı. Dünyada, en münasebetsiz ö-I (imlerden biriydi.
Bir gün önce kendisini “İdare" ye çağırdılar. Yediği tayınların hesabını çıkarttıkları kâğıdı İmzalatmağa.
— Bu ne olacak? diye sordu.
ödlyeceksin! dediler.
Hafiften sırıtarak:
— öderim! dedi Meydancı Enver.
— Hemen mİ ödersin?
— Hemen öderim..
Dedi ve hemen hiç kimsenin yapmadığı şeyi yaptı. Karaborsacılıktan gelen esnaf, İçerde "ağıl" diye geçinenler fakirlik İlmühaberiyle İşi savuştururlarken; hırsız. Enver, koğuşu hizmet ederek kıızııildiği parayla hükümete borcunu ödedi. Oradaki memurla rdun biri dayanamadı da:
— Aferin be Enver! dedi. Dışardan paran mı gelmişti?
— Yok ağabey, İçerde ka-
Scanslar:
14.30—16.30—18.15—21

— SUS SİNEMASI —
1— Baskın (İngilizce)
Robert Montgomcry . Joh Wayne.
2— Safahatın Sonu (Türkçe)
Seanslar:
14—16.15—1S.3O—21

— SÜMER SİNEMASI —
1— Dişi Haydut (Renkli)
2— Çöl Süvarisi.
Seanslar:
13—14,15—15.45—17—18.80—20 30
NÖBETÇİ ECZAHANELER Anafartalar, Halk, Yenişehir
İhı glilli bir
2 Evlul 1950 — Cumartesi
Hicrî: 1369 — Zilkade 19
Rumî: 1366 — Ağustos 20
i
■ 9 -1950
DışPolitika
İngiltere’nin silâhlanma tedbirleri
İngiliz Hükümeti, dün neşrettiği bir beyanname ile savunma tedbirlerini açıklamıştır. Bu tedbirler meyalımda askerî kuvvetlerin çoğaltılması, mecburî askerliğin 18 aydan iki yıla çıkarılması vc asker maaşlarının arttırılması da vardır. Bıı suretle, İngiliz İstatistiklerine göre, ocak 1950 tarihinde 827.000 olan ordu mevcuduna daha 77 bin kişi ilâve olunacaktır.
Hükümet bu tedbirleri almadan evvel, yeni savunma bütçesi 780 milyon İngiliz lirası olarak tasarlandığı halde, sonradan 100 milyon sterllng daha arttırılmıştır. Uzak doğu hâdiseleri, İngiltereye, Atlan-1 tik Paktı savunma sistemi da- I İliHııde de silâhlanma faaliyetini biraz daha hızlandırmaya | şevketmiş bulunmaktadır. Av- , rupâ memleketlerinin, Amerika tarafından hiçbir zaman terkedilmiycccği vc silâh yardımına ara verilmiyeceğine dair Başkan Truman tarafından 19 temmuz tarihinde yapılan beyanat üzerine, dünkü yazımızda da işaret etmeğe çalıştığımız gibi, Fransa İle birlikte İngiltere ve diğer Atlantik Paktı üyeleri, savunma sahasındaki tasarı ve imkânlarını birer muhtıra ile ağustos başında Amerika'ya bildirmişlerdir. Bununla beraber, verilen bu plânlar birer taslaktan ibaret olup sarih rakam ve malûmat İhtiva etmemekte 1-diler. Bilhassa İngiltere’nin muhtırası için hı\J böyle idi. Zira, İngiliz İşçi Hükümeti, silâhlanma masrafları yüzünden sosyal hayatı sarsmamak nıü-lâhazasiyle, bu hususta Amerika'dan göreceği yardımın miktarını anlamak istiyordu. Biraz da bu endişeleri tatmin etmek ve şahsi teminat vermek içindir ki, Amerika'nın Atlantik Paktı Konseyindeki
mümessili Spofford, 20 ağus-tosda Londra’ya gitmiş ve ha-
tırlanacağı gibi, ayni tarilıde, İngiliz Hükümeti, Hong-Kong'-
da bulunan bir piyade kuvve-
tinin Kore’ye derhal gönderi
leceğini bildirmiştir.
Bütün bu karşılıklı taviz-
ler sonundadır ki, dün, Attlce hükümeti yazının başında bahsettiğimiz silâhlanma programını açıklamıştır. Bu programa göre, önümüzdeki üç yıl, yani Atlantik Paktının tatbikat devresi zarfında İngiltere'nin savunma bütçesi her yıl 1 milyar İngiliz lirasını aşacaktır. Bu suretle, İngiltere de, Fran sa gibi, milli gelirin yüzde onunu savunmaya yatıracak demektir. Halbuki evvelce ayni nisbet yüzde sekizdi.
İngiliz işçi gazetelerinin bu
hususta endişeli oldukları anla-
şılıyor.
Zira, her ne kadar. Avam Kamarasındaki müzakerelerde muhalefet, silâhlanma programına asla itiraz etmemiş, bilâkis daha enerjik tedbirler alın
masını tavsiye etmiş İse de, işçi hükümet evvelâ memleketin
iktlsadiyatiyle ilgisi olmayan silâh imalâtı sahasına birçok
işçi ve çok miktarda iptidai madde tahsis etmenin diğer İstihsal kollarında tesirler yapacağını ve fiyatlar üzerinde rol oynayacağını müdriktir. Bunun İçindir kİ hükümet 16 ağustostan beri sendikalarla daimi surette temas halindedir.
Silâhlanmanın İngiltere'ye yükleyeceği bu ağır yükün yarısının Amerikan yardımı ile, yarısının da vergilerle karşılanacağı anlaşılıyor. Bu takdirde vergilerin milli gelire nlsbetl yüzde 42 olacak demektir. Hal
buki, ayııl nisbet (Amerika'da yüzde 26, Fransa’da İse yüzde 33 dür. Ingiltere'nin bıı mail şartlar dahilinde Avrupa İle iş-
birliği imkânlarının biraz daha zayıflayacağı düşünülebilirse
de,
savunma bahsinde ne

da hareket edileceği önümüzdeki 12 millet toplantısında bahis mevzuu olacak ve ancak c
zaman, İngiltere’nin ada veya kıt'a siyasetlerinden birini kat'i olarak tercih ettiği anlaşılacaktır.
D/ücahit Topalak
ZAFER
Mançurya meselesi
GüvenlikKonseyinde
Komünist Çinin tecavüz iddiaları Konseyce tetkik olunacak
Yeni çıkan metotlar!
Örnek muhalcfetçilorin, arlık. Demokrat Parti iktidarını (; sarsmak için kullandıkları mctodlar anlaşılmış bulunmakta- ; dir. « ;
Vatandaş efkârını bulandıracak, hükümetin icraatı hak- «; kında menfi düşünceler yaratacak, uydurma haberler neşret- ; mek başlıca taktikleri olmuştur.
Gün geçmiyor, hayalî birtakım nakil ve tayinler uydu- « ruluyor ve memurların çalışma şevklerinin kırılmasına çalışı- ;! lıyor. ;:
Bunun ne demek olduğunu vc nc maksatla yapıldığını un- ; lamıyacak kimse her halde yoktur. Bize göre, bu hareketlerin ! vatandaş kütleleri arasında hükümete ndemi itimat havası estirmek ve memurların vazifelerine olan bağlılıklarını sars-
maktan gayri bir mânası olmaması lâzımdır.
Meselâ, dün Ankara Emniyet Müdürlüğüne yeni bir tn-
yin haberi verilmiştir. Celâl Dinccr'in bu vazifeye tâyini ordudan ayrıldığından beri hiç bir vakit polis işle-
riyle uğraşmamış bulunduğuna yakinen vâkıf olduğumuz Celâl Dinçer arkadaşımızın bu vazifeyi ka-
bul etmiyeceğine emin olmakla beraber, haberin bütün Emniyet Teşkilâtında iyi karşılanmadığı vc geniş akisler uyandır-
dığı muhakkaktır.
Demokrat Parti, lıcr şeyden c vvel ihtisasa kıymet verilmesini isteyen ve senelerce o uğurda mücadele eden bir
Parti olduğuna göre, bu gibi kışkırtıcı haberleri neşretmeden evvel bir parça daha amali fikrederek ilaha iyi vc ya-
kışanmı seçmek lâzımdır, zannındayız.
Hikmet YAZICIOĞLU
Londra Radyosu, 1 (Basın -1 Yayın) — Dün gece Güvenlik Konseyi Amerikan uçak lannin Mançuryadaki hedeflere hücum ettikleri hakkında Çin komünist hükümetinin şikâyetini görüşmeye ka rar vermiştir.
Yunan komünistleri mesele sinde ise konsey 2 ye karşı 9 rey ile bu meselenin gündeme alınmasını kararalştır-mıştır. Lehte Rusya ile Yugoslavya oy vermiştir.
Malik başkanlığının son gü nünde Yunanistanda tethişç' liğ n ve kütle halinde idamların devem ettiğini iddia et miş ve bunun konsey tarafın dan takbih edilmesini istemiştir.
Güvenlik Konseyi Mançurya meselesini gündeme almaya karar vermeden evvel Amerikan delegesi bir Ame rikan uçağının Çin topraklarına girerek Mençurya hududunun 8 kilometre içinde küçük bir hava alanına akın et tiğini fakat bunun bir hata
Alman-Rus anlaşması sahte mi ?
Açıklanan vesikanın sahte olduğu sanılıyor
Berlin, a.a. — Die Welt gazetesinin heyecanlı bir haber şeklinde verdiği «ve Sovyet Rusya ile Doğu Almanya Cumhuriyeti arasında aktedild’ği bildirilen sulh andlaşması projesi müttefik siyasi çevrelerin de büyük bir ihtiyatla (karşılanmıştır. Birkaç gündenberi açığa vurulan «projenin metni Berlin'de sahte olaraJk kabul edilmektedir.
Die Welt'in bildirdiğine göre bahis mevzuu «projie, «Sovyelt Rusya'nın Doğu Almanya Cumhuriyeti netfdinkleki Büyükelçisi PuŞklin vasıtasiyle bu hükümetin Dışişleri Bakanı Addert tn-ger'e 14 ağudto^ta verilmiştir. Halbuki «Puşkin .henüz bitmeyen iznini bu «tarihten evvel alarak «Beriin’i teıfke'Ümiş'ti.
Vesikanın mutad diplomatik lisanla yazılmadığına işaret le-| dilmekte ve birçok tahrir hata-| ■lan da bu projenin sahih olarak kabul edilmesine lpıkân bırakmamaktadır. :
Almanyada Komünist tahrikleri
Londra radyosu, ((Basın Yayın) — Doğu Almanya hükümetinin Başbakan Yardımcısı, Batı Almanya'daki Işçllleri grev yapmağa davet ebnıiş ve bunun batı devletlerine karşı «milli «mukavemet mücadelesinin bir kısmı olduğunu söylemiştir.
İmtiyaz Sahibi:
Güneş Matbaacılık T.A.O. adına Başmuharrir
Mümtaz Faik Fenik
Bu nüshada yazı işlerini fiilen idare eden
Fatin Fuad
Basıldığı yer
Güneş Matbaası — Ankara

neticesi olduğunu söylemiş ve Amerikan havacılarına bu yolda kati talimat verildiğini ilâve etmiştir. Ameri kan delegesi Birleşmiş Milletler komisyonunun hâdiseyi tahkik etmesini istemiş ve eğer tahkikat neticesinde Ç n tobraklarına hücum edil diği sabit olursa Amerikanın tazminat vereceğini açıklamıştır.
İngiliz delegesi tahkikat ya pılmasını desteklemekle beraber Malik’in, bu hâdiseden istifade ederek Çin Halk Cumhuriyctile Amerika arasında azami gerginlik yaratmaya çalıştığını söyleniştir.
Beş saat süren müzakereden sonra konsey toplantısını bugün öğleden sonraya ta lik etmiştir. Konseyde bugün den itibaren Ingiliz delegesi bir ay müddetle başkanlık mevkiini işgal edecektir. Güvenlik konseyiü'n gündeminde şimdiki halde 3 mesele vardır. Güney Koreye tecavüz, Formoza ve Ç n komü-n stlerinin şikâyet’.
Kore’ye Yunan yardımı
Bir Askerî kıtanın şevki düşünülüyor Atina radybsu, (Basın Yayın) •— Yunan Balkanlar Kurulu dünkü (toplantısında, Yunanistan’ın Kore'ye «askeri bir birlik göndermesi mlesdleslni görüşmüştür. Toplantıdan sonra gazetecilere demeçte bulunan Başbakan Venizelos bu mesele ile ilgili olarak şunları söyle-
Blrleşıniş «Millctllcrc üye olan milletlerin hemen hemen hepsi Kore'ye askeri tkuvveüler (göndermek suretile «Birleşmiş Milletlerin mütecayiz’ «karşı .giriştiği mücadeleyi «desteklertcen, Yunanistan'ın bu harekete bigâne kalması «doğra olamazdı. Bu ciheti talidir eden hükümet, «kabine «toplantısında bu mese-
Serbest Ftkra:
Emirdağ’daki kahve!
Afyon'dan otomobille An-
mirdağ'dan geçer. Bu şirin kasabanın misafirsever insanları pek çoktur. Size muhakkak bîr kahve ikram ederler. Şayet vaktiniz varsa. Fırıncı Şükrü Baba size sıcak bir pide ve nefis bir güveç de ha-
Fakat sohbet biraz genişleyince, içtiğiniz kahve bile, boğazınızda düğümlenir, gözleriniz nemlenir vc tüyleriniz
Emirdağlılar geçimlerinden memnundurlar. Hattâ vakit ve hallerinin iyi olduğunu söylerler. Bağcılık, çiftçilik, hayvancılık onları gül gibi geçindirir. Fakat hepsinin birer acı hâtırası vardır ki o-nıılmaz bir yaradır.

Kore karşısında dünya sendikalarının durumu
Amerikan, İngiliz ve Hollanda sendikaları Kore harbine müdahale lehindeler
Nevyork radyosu (Basın Yayın) — Amerikan işçi sendikalarının en mühimlerinden biri
olan C. 1. O. teşlkilâtı, Kore
Amierikan tercüman yaymla-
olayları dolaiyısiyle, işçilerinin hislerine olan «bir (beyanname
Bıı beyannamede Milletlerin «Kore'de
Birleşmiş mütecaviz
komünötleıV karşı almış olduğu «kararlar aynen tasvip edildikten sonra, Sovyet delegesi Malik’in Güvenlik Konseyinde
takınmış olduğu «hattı hareket şiddetli bir lisanla tenkit edil-
mektedir.
«Beyannamede, Stokholm kararının, iyi niyetli Amerikan milletini aldatmak için komünistler tarafından hazınlan'an
menfur bir harökdt okluğu ayrıca belirtAlmdk«Üedir.
İngiliz İşçi Sendikaları Genel Konseyi yayınladığı bir beyan-na-nede Kore olayları «karşısında Rusya'nın «uzlaştırıcı bir hattı (hartdke«t .takınmamış olma I sini tenkit etmeMte ye komü-nist tecavüzlerine bir son ver-mek için, Birleşmiş Milletler Teşkilâtının kayıtsız şartsız j desteklenmesi g'erökltiğini belirtmektedir.
Devlet fabrikalarının
hususî teşebbüse devri için bir rapor hazırlandı
Devlet fabrikalarının hu-
susî teşebbüse devredilmesi hususunda, İşletmeler Bekan
İlgınca alınacak karar için, İstanbul İktisat Fakültlsi pro
fesörlerinden istenilen rapor
hazırlanmıştır.
Rapor yakında İşletmeler Bakanlığına tevdii edilecek-
tir.
leyi incelemiş ve Yunanistan'ın doğrudan (doğnıya bir komü- [ nfst tecavüzüne Oıer an maruz bulunmasına rağmen Kore'ye bir askeri birilik göndermesi inı-'kânlaıını araştırmıştır.
Sarıçizmeli
Bir anda etrafınızdaki halka büyür; söz birinden ötekine geçer...
Biri başlar, ötekiler hep
— Bu günlere kavuşuncaya kadar neler çektik. İçimizde karakollarda sürünmemiş, da-
yak ve dipçik yememiş, süngii tehdidi görmemiş biri var mı-
dır acaba? diye iç çeker... Bu sefer sözü bir başkası

— Hele o 946 daki halimiz .. Şu meydanın dili olsa da söylese!... diye duraklar. Biraz sonra içlerinden biri yavaş yavaş nğır nğır vakayı anla-
Hollanda işçilerinin yüzde 40 ından fazlasını temsil eden Hollanda İşçileri sendikası, komünist «tecavüzlerine artık bir son vermek zamanının geldiğini ve Kore olaylarından birçok dersler alınmış bulunduğunu hatırlalbanalk Birleşmiş Milletlerin kararını aynen tasvip etmektedir.
Meclis G. katibinin
cenaze töreni
Büyük Millet Meclisi Genel Kâtibi Veysel Genya'nın cena-
zesi dün Cuma namazım mü teakip Hacıbayranı camiinden merasimle kaldırılarak Asri
mezarlıktaki ebedî istirahat-
gâhıııa tevdi edilmiştir.
Veysel Genya, 27 sene sürek li olarak Büyük Millet Meclisi Genel Kâtipliğinde bulunmuş ve bu vazifeyi başarı ile yapmış namuskâr, meıt ve sadık bir devlet adamı idi. En küçük memurdan, en büyüğüne ka -dar herkes onu sever ve sa -yardı.
Merhuma Tanrıdan rahmet, kederli ailesine, dostlarına ve mesai arkadaşlarına başsağlığı dilerken, onu büyüklerin ııa sil tanıdığı hakkında eşsiz bir nümune olarak sayın Büyük Millet Meclisi Başkanı Refik Koraltan’m, Genel Kâtip ve -kûletini yapmakta olan Zeki Öğıctmcnoğluna gönderdiği tâziyo telgrafını sütunlarımı -za alıyoruz:
• Hayatı boyunca vazifesine ve memleketine bağlı olarak ııamuskârane çalışmış olan bu kıymetli arkadaşın ölü münden acı duydum. Ne mut lu o bahtiyar insana ki arka sında temiz bir mazi vc sev-
gi bırakarak aramızdan ay1 rılmıştır. Tesellimiz budur. Merhuma Allah'tan rahme! dilerken hepinizi taziye eder acılarınıza katilinin.»
T. B. M. M. Başkanı Refik Koraltan
— Günlerden bir gün, halk kaymakamlığın önündeki şu meydanda toplandı. Erkekler:
— Ne oldu bizim reylerimiz? diye soruyor. Kadınlar:
— Ne oldu bizim kocalarımız? diye ağlıyordu. .
durmaya emir verildi:
— Süngü tak!
Jandarmalar derhal bu emri yerine getirdiler. Süngüler takılmış, halkın üzerine doğ rıı yürünmeğe başlanmıştı. Tam bu sırada kalabalığın a-nrsından bir kadın çığlığı duyuldu. Gözleri anadan uğramıştı. Bir anda kucağındaki yavrusunu tuttuğu gibi jandarmaların süngüleri arasına fırlatıp atmıştı...
Dünya’nın aynası:
E. Flynn yakında yeniden evleniyor
Er rol'un nişanlısı yemek pişirmesini
öğrenmek mecburiyetinde
Henüz evlenme günleri te» bit edilmemiş olmakla beraber, önümüzdeki aralık ayın da, Errol Flynn ile, Prenses İrene Ghika'nm evlenecekleri muhakkaktır,
GHİKA KİMDİR? ’
Gh ka, yahut Ghica, veya Gyca, bunun pek ehemmiyeti yo.:. İrene; güzel ve narin yapılı, bir kızdır. Sivri çeneli uzun yüzünü, koyu kestane rengi güzel ve parlak saçları çevreler; yüzünün yapı hatları muntazam olup, ağzı büyükçedir.
D.şleri gayet güzel ve mun tazamdır. Parlak, mavi gözleri ile pek caziptir. Yaşı, gö rünüş itibariyle yirmidir. Yegâne süsü, saçlarını düz olarak geriye doğru taramak ve tabii güzelliğini, Erol Flynn-in kendisine hediye ettiği za rif bir altın bilezikle tamamlamaktan ibarettir.
Ghika ailesinin şöhreti, ta | 16 ncı asırda başlar. 18 nci a sına kaıar Romanyada, müreffeh ve tantanalı bir hayat sürdüler. Nihayet Almanlar, bilâhare Ruslar, memleketleri ni istilâ ettiler. Ghikalar da kaçmak zorunda kaldılar. Devletin inkinazı esnasında 13 yaşında bulunan İrene, Bucarest’te doğmuştur. Babasını küçükken kaybetmiş ve başından geçenler, onu yaşından evvel olgunlaştırmıştı. Bir çok maceralardan sonra, Parise gelen aile, eski-bir evin dördüncü katına yer leşti.
İrene'in annesi Iby Zan-nesco, evini pıavi ve yeşil renkli kadife ile kaplı koltuklarla süslemeye çalıştı. Ghida'larm bütün servetleri-Romanyada kaldığı için, yaşama şartları oldukça ağırlaş mıştı. Sırası ile, bütün mücevherler satılmak icabetti.
trâne için, Paris şehri; Sor-bonne Üniversitesi, kurslar, reşim atelyeleki, kütüphane çalışmaları demekti. Bu çalışmalar bittikten sonra, genç kızın hayatı bir intizama gi-reb:ldi. Sent 10 da kalkıyor, öğle yemeğni vaktinde yiyor, arkadaşlarının tertip ettikleri çaylara gidiyor; gece, tiyatroya, sinemaya gidiyor, yahut kitap okuyor. Nelerden hoşlandığını mı soru yorsunuz? Söy.liyelim: En çok musikiden. Bach’ı çok
Geçen kı.j, Ghika'nm arkadaşlarından, Morx Avsnitt Pariste bir kabarede buluşmak üzere üzere kendisine telefon ediyorlar. Hakikatte, kabarede buluşacak olan Vır, üç dci’l dört kişiydiler. Dördüncüsü kimdi? Bunun cevabını siz de verebilirsiniz: Holivudun meşhur yıldızı Errol Flynn, trene, telefonda bunu söyledikleri zaman, O, haykırarak cevap verdi:
— Errol Flynn mı? Fakat ben onu tanımıyorum. Sonra bilirs'niz ki, ben yıldızlardan kaçınırım. Siz kendinize başka bjrir( bulun; belki de, «annem, yalnız başına sizinle gelir.
Ausnitt ısrar etti. Annesi de ısrar etti. İı-ene’de kabul etmek zorunda kaldı!...
İLÂNI AŞK
Haniya, îrene’de, bu buluş mayı pek arzu etmiyor değil di ya! Zira, Errol Flynn, gü zel. yakışıklı ve konuşkan bir insandı. Netekim, 15 da-Ikıka sonra fikrini değiştirdi. O gece, epey de gezindiler, Z'rtı anlaşılan, Errol’da kıza abayı yakmıştı.
Ertesi gün, Errol Flyıyı e ve telefon etti. Annesine hür
arzettikten sonra,
metlerini
kızı ile bir akşam gezint'si yapmalarına müsaade etmesini r ca etti. Gerçi, annesi
işin farkındaydı. Fakat, biraz olsun müşkilât çıkarmayı ve
ya tab;r caizse - nazlanma yı doğru buldu.
Bir kac hafta, araya seyahattir g rdi; telgraflar yağdı, çiçekler geldi, telefon ko nuşmaları teati etti. Ve nihayet bir kaç hafta sonra, en
güzel aşk romanlarında oldu ğu gibi, içi sevgi dolu cümleler sarfedildi ve sonunda,
bir lokantada, İrene'e ilânı aşk edildi. İrene, kızardı bo-1 zardı. Arkasından da, bir ev lenme teklifi karşısında kal-d,. I
Müzakereler kısa sürdü. I
her iki teklif de —yani, aşk ve evlenme teklifleri— he •
men kabul edildi.
YENİ HAZIRLIK BAŞLADI
Errol Flyn, Pariste çok kal madı ve Amerikaya döndü.
Nişanlısı gid nce, İrdne'c yeni bir iş düştü: Yeni hayata hazırlanmak. Ev işlerini daha iyi öğrenmek ve iyi yemek pişireb lmek lâzımdı. Bir de, şişmanlaması icabcdiyordu. Zira, Amerikalı yıldızların
1 No.lu Donjuanı olan Errol
Flynn, tombul kadınlardan hoşlandığı gibi, boğazına da düşkündü. Şu halde, onu memnun etmek lâzımdı. Ne yapmalı? Şişmanlamak kçiûy Makarna, Gravye, b ı a, et, fasulye gibi şeyler yedi iniydi, jerisi kolaydı.
Fakat, iyi yemek pişrmek
ve zevke göre hazırlamak mc
seleydi. Buna da bir çare
buldu, galiba.
Nişanlısı orada iken ;* *k sık g ttikleri .Chez Maxim’s. in mutbağına git., ve me hur ahçıbaşı Albert'n başkanlığı altında çalışan on ohçıdan yemek ve bilhassa, Errol’un çok sevdiğ, çulluk kızartmasını öğrenmeye başladı. Er -rol dönüp de, İrâne'i Londra ya götürdüğü zaman, o, çok gururluydu. Z'ra, aldığı ders-
) ı 2 3 4 5 6 l % 9 'O ıı «i (? «r 'Ç
ANKARA RADYOSU Cumartesi — 2/9/1950
7.38 Açılış vc Prosram.
7.30 M. S. Ayarı.
7.31 Müzik: Neşeli ParçaİHr (Pl.)
7.45 Haberler.
8.00 Müzik: Bando Müzikleri (Pl.)
8.26 Günün Programı vc Hava Raporu.
8.30 Müzik: Mozart . Re Majör Keman Konçertosu (Pl.)
0.00 Kapanış.
12.28 Açılış vc Program.
12 30 M. S. Ayarı.
12.30 Müzik. Küçük Orkestra, lardan Melodiler (Pl.)
13.00 Haberler.
13.15 Müzik: Klâsik Saz Eserle, rl.
13.30 öğle Gazetesi.
13.45 Müzik: Şarkılar.
14.00 Müzik.
14.40 Müzik: Daft Havalan (pl.)
14.55 Spor Haberleri.
15.00 Kayıp Mektupları. Hava Raporu. Akşam Progra. ıııı vc Kapanış.
16.58 Açılış ıc program.
17.00 Gocuk saati.
1S.00 Mı S. Ayarı.
18.00 Müzik: Dans müziği (Pl.)
18.30 Müzik: Şarkılar.
19.00 M. S. Ayarı vc haberler.
19.15 Tarlhtcıi bir yaprak.
19 20 Müzik Yurttan sesler (tda. rv eden: Muzaffer Sarıözen)
19.45 Radyo İle İngilizce.
20.00 Müzik: Varyete müzikleri
20.15 Rad.vo gazetesi.
20.30 Serbest saat.
İSTANNBUL RADYOSU Cumartesi — 2/9/1950
12.57 Açılış vc Programlar.
13.00 Haberler.
13.15 Dans Müzlftl (Pl.)
13.45 Saz Eserleri vc Oyun Havaları.
14 00 Radyo Salon Orkestrası
14.30 Serbest Saat
(Konuşma veya Müzik). •
14.40 Şarkılar.
15.15 Dans MUzlftl (Pl )
15.45 Türküler
16.00 Caz Müziirl (Pl.)
16 30 Saz Eserleri.
16.45 Huft ınm Programı.
17.00 Dar ■ Mllzlğl (Pl.)
17.30 Şarkılar.
18.10 Kayıp Mektupları.
ler semere vermişti.
Eh! Artık, Errol Flynn tamamen fethedilmiş (!) demektir. Bundan sonra, Errol Flynn, İrdne'den vazgeçemez.
İrene, ev işlerini, yemek pişirmesini öğrenmekle ve şişmanlamakla meşgul oladur sun. Errol da, işlerini biraz biraz daha yoluna koyarak fazl" kazanmayı tecrübe etmektedir. Senede 200.000 dolar kazanmaktadır. İkinci karısına ve iki çocuğuna, senede, 500 dolar vermektedir.
Bakalım, üçüncü kafisi o-Vıcak İrene'le evlenince ne olacak? Çünkü, Errol Flynn'in her hali değişmeye başladı. ^Gravadnın rengi, mütevazı bakışları b le değişmeye başladı. N. N. İ).
Almanyada Amerikan kuvvetleri
Londra radyosu, (Basın Yayın) — BaŞkJan Truman dün
□i- basın toplantısında Kuzey
Atlantik devletlerinin müşterek
savunma gayretlerine daha fazla yardım -edeceklerini ümit ettiğini söylemiştir. Truman'a göre Amerikan Hükümeti şimdi-
lik Almanya'daki işgal birliklerini arttırmak niyetinde de-
ğildir.
Soldan s“ğa:
1 — Vilâyet, yeni evlilerin çık. tıkları seyahatin, okuyucu. 2 — Vekil, oy. 3 — Cebir, bir millet, vazgeç, cdHt. 4 — Güvenlik kon. şeyinin geçen aykl başkanı, değiş mez. 5 — İm. bir emir, garez, bir ilimiz. 6 — Edat fizikte bir ka. ııun. ııota. 7 — Asker, soru, malı, nota. 8 — Dcynek, gizli şey, göz rengi, uzağı gösterme. 9 — Rutü. belli. yol. 10 — öyle mi. safhalar, ırmağın geçtiği yer.
Yukardan aşağıya:
1 — Sicim, hazmı cihazımız, bir hltab. 2 — ilâve bir ilâh. 3 — Mebzul, nota. 4 — Tersi: Bir sa. yı işte. 5 — Su. hisar, tersi. Gü zel san’atlar. 6 — Söz. şart edatı, karışıksız. 7 — Akıllı, askeri bir. ilk. S — Taraf, koy. tersi: uslu, luk. 9 — İn. çehre, PA. 10 — .... çıkmayınca huy çıkmaz, bir e. mir. - Uyku. nota. 12 - Oyuk, nota. 13 — Güzel sanatlar, ke. der. RA 14 — Kabul etmeme, nl: lezzet. 15 — Tersi: Satıcı, deha sahibi.
Dünkü bulmacamızın halli:
Soldan sağa:
1 — Zafar gazetesi. 2 — Ay. kİ 3 — Ot. ak, va. da. ab. 4 — Ada. kavim, edina. 5 — Dar. in. yİ. radar. 6 — Ber. 1§. re. 7 — Vak, em o. t) - Alâet. yalınayak. 9 — Ritn. serapa. 10 — Tabi, A. llye.
Yukardan aşojıye:
1 — Adıvar. 2 — Oda. atim. 3 — Tarikat. 4 - EA.. 5 — Aklbet. 6 — Kan. fa 7 — Bay. 8 — Za. vlyc. asi. 9 — Evanılr İle. 10 — Ira. 11 — Deri, nal. İz. 12 — Adaş.
15 — fbare.ka.
Tcıtlbcclcn: N Ü.
dan Dans Müziği.
18.45 Saz Eserleri.
19.00 Haberler.
19 15 İstanbul Haberleri.
19.20 şarkılar.
20.00 Valsler ve Polkalar (Pl.)
20.30 Bağlamayla Oyun Hava.
20.50 Serbest Saat.
(Konuşma veya Müzik). 31 00 Dlnlpylcl istekleri.
(Hafif Batı MUzlftl).
21.45 Şarkılar
22.3O.Dans Müziği (Pl )
23 45 Haberler.
23.00 Dans Müziği (Pl.)
23.30 Hafif Gece Müziği (Pl ) 24.00 Programlar ve Kupaııış.
Sayfa: 4
ZAFER

6?

Başmakaleden devanı:
£ - 9 - 1950
Yazan : Zuhuri DANIŞMAN
Tefrika No : 4
Çavuşbaşıya “Tiz bana hazine kayıtlarını getürsünler dedi
i Demirciye yaptığı ziyaret
— Cündllcre para tır?.
— Evet Sultanım.
Sultan Ahıncd bir müddet sustu. Sonra tekrar sordu :
— Acep ne miktar
— Öğrenip geleyim Sulta-
— Hayır, git bize oğlumuzu çağır. Bizzat kendi ağzında dinlemek isterini.
Şehzade, iç oğlanlarının ara sından istemiyerek ayrıldı v babasının önünde hürmetle eğildi. Sultan Ahmet eda ile sordu:
— Süvariler ne idi?
Şehzade hem memnun, hem mahcup cevap verdi:
— Onlara bir miktar para tevzi eyledim.
— Ananelerimizde böyle bir şey yoktur sanırını.
— Beni mazur görünüz. O kadar güzel cirit oynadılar ki..
— Olabilir.. Ya ne miktar
Şehzade utanarak miktarını söyledi. Bu miktar oldukça fazla idi. Sultan Ahmet birdenbire hiddetlendi:
— Biz size bu miktar harçlık vermemiştik; nasıl oluyor da malik olduğunuzdan fazla para sarf ediyorsunuz ?
Şehzade bir an düşündü ve başını önüne eğdi. Hakikati söyleyip söylememekte tereddüt ettiği anlaşılıyordu.
— Sizi dinliyorum.
— Efendini., bu parayı, Ve zii'i mükerreminiz İbrahim Pa şadan almıştım.
Sultan Ahmet dudaklarını büktü, başını hafifçe salladı: — Ya!...
Diye hayret etti. Daha son-
— Lalamız acele buraya gel-
Emrini verdi. Padişahın etrafında bulunanlar, hükümdarın gittikçe hiddetlendiğini görerek susmuşlardı. Herkes bir hâdise bekliyordu.
Nihayet Veziri âzam, Nevşehirli İbrahim Paşa, kendine has olgunluğu, azameti ve ihtişamı ile huzurda eğildi.
Sultan Ahmet bir müddet veziri, Lalası ve damadı İbrahim Paşayı süzdükten sonra:
— Lala.. Bu ne olmaz iştir!.
— Şevketlu Padişahım..
Sözünü kesti:
— Lala bu ne olmaz i. Şehzadelerimize israf etsinler deyu para verirmişsiniz. Bu bid’ati nice işlersiniz! Zatı şa hanemin, şehzadelerin israfa alıştırılmaması huşunda eva-miri ekidemiz olduğundan haberdar değil misiniz?
— Şevketlû Hünkârım!. Velinimetimin mahdumuna dilediği miktarda para vermemek ben kulunun ne had-
— Öyle değil Lala.. Öyle değil.. Biz şehzadelerimizin israfa alıştmlmasını istemiyoruz. Onun içindir ki kendilerine fazla para vermemekteyiz. Bizim imsâk ettiğimiz bir husus, Lalamız tarafından
e1

ucuz
AYAKKABI SATIŞI BAŞLADI
SENELERDENBERİ PAHALILIKLA MÜCADELE EDEN
GÜVEN KUNDURA MAĞAZASI
Bayram münasebetile aşağıdaki ucuz fiyatlarını sayın müşterilerine sunar:
Bayan iskarpinleri 10, 12.50, 15, 17.50 liraya kadar.
Erkek iskarpinleri 12.50, 15, 20, 25 liraya kadar.
Çocuk iskarpinleri 450, 500, 750, 900, 11.00, 12.50 liraya Bayan terlikleri 650, 750 kuruş.
ADRESLERE DİKKAT
ŞABAN KULAK
ibzal ediliyor..
— Şevketlû Hünkârım..
Padişah yino Sadrazamın sözünü kesti:
— Hem işittim ki, siz de lüzumsuz israflarda bulunurmuş sunuz.. Bezli atayada lüzumun dan fazla seha gösterirmişsi- , niz. Ahdi saltanatımda kimsenin h^zinei hümayunumu israf etmeğe mezun olmadığını de- I faatla sizlere ihtar etmemiş miyimdir?..
Sadrazam İbrahim Paşa, Padişahın bu şiddetli ihtarlarını sükûnetle dinliyordu. Padişah, susunca, bir daha yerlere kadar eğilerek?
(Şevketmeab!. dedi. Aldığınız iktisat tedbirleri zatı hümayununuzu hazineler yığma ğa mecbur ediyor. Fena , da etmiyorsunuz. Para, hüküm darların kuvvet ve istinatgâ- I hıdır. Fakat benim başka suretle hareket etmekliğim ve sizden gördüğüm lütfü halka da ibzal etmekliğim icabeder.
(Sonu var)
Ve başka müşahedelerimi an -Ilıtacağım.
434 evin, yani 4 mahallenin ıdığı sahtıdıı hâlâ yer yer rıunlar tütüyor. Harabeler sı uda dolaşıyoruz. Müthiş sıcak vıır. Ter ceketlerimi-üstüne çıkıyor.. Zaten Demirci, iki dağın aradaki bir vadinin içinde ık bir kasaba! Yığılan t avarasında ve enkaz içinde doluşmak da hayli zor oluyor. Yukarıda çııdırlnr vur. Dünkü mesut aileler bugiin mustarip bir halde bu çadırların içine sığınmışlar, beri turaftn doksan kazan kaynıyor. Ve felâketze-ılere sıcnk yemek dağıtılıyor! Vali bize izahat verdi ve deki:
— Demirci halkının ne kadar disiplinli, ne kudur birbirine yardım eden insanlar ol -duğunu belki birdenbire tahmin edemersiniz. Fakat şu kadarını söyliyeyim ki, yangından sonra aç olun halk, kendilerine ilk yiyecekleri dağıttığımız anda bile, intizamı bozmadılnr. Hepsi sıra oldular. Birer birer gelip, yiyeceklerini aldılar... O zaman göğsümün ne kadar iftiharla kabardığını size anlatamam...
İşte açlık zamanında bile bu kadaı intizamlı olan bu Demiı -ci halkı, Bayar'ı karşıladıkları ı zaman, her şeyi unutmuşlar. Ve onu görebilmek için birbirlerini çiğner gibi bir hal al- I ışlardı.. O kadar ki, Cumhur aşkanı güçlükle belediye bi-ısına girebildi..
Demokrasi açlığı hakiki açlıktan çok daha kuvvetlidir.
*
yerini dolaştıktan , hükümet dairesinde toplandık.. Manisa Valisi alınacak tedbirler hakkında izahat verdi. Gelen Bayındırlık Bakanlığı mühendislerini dinledik. Fakat bu arada Bayar, yangından zarar görenlerin de fikirlerini almak istedi. Bunları da çağırdılar. Hep beraber konuştuk. Yerliler fikirlerini söylediler. Vali ve mühendisler düşüncelerini anlattılar. Bayar konuş- ı tu. Ve nihıieyt hep birlikte şe- I hir plânının esasları dahilindo yeni mahallelerin nasıl ve nerede kurulacağı tesbit edildi.
Felâkete uğrıyanlara hem yakın zamanda yeni evler temin olunacak, hem de halı tezgâhları bedava verilecektir. Çünkü Demirci, daha çok halıcılıkla geçinen bir kasabadır. ' Aşağı yukarı her evde tezgâh vardır. Senede 150 bin metre kare halı dokunur. Halı tezgâhları da daha çok bu yanan sahadadır. Halının metre karesi, 20 - 25 lira olduğuna göre, bu yangın sadece 4 milyon li-1

yangın
(Başı 1 inci sayfada)
Beraberimizde gördüğümüz mühendisler derhal işe başlı-yacaklar, şehir plânını gözö-nünde tutarak, gerek yangın, gerek inkişaf sahasında yapılacak inşaatın ötlidü ile meşgul olacaklardır. Yungın enkazı te m izlenecektir. Bunun için de askerî ve sivil yardımlar ha -zırlaıınuştır.
Açıkta kalan memurların çadırdan kurtarılmaları için portatif ev temini istenmiştir.
Felâketzedelerin derhal çalışmaya başlıyabilmeleri için Küçük Sanatlar Müdürlüğünün alâkası istenmiştir. Evi ve eşyası yanan nıonıurlara formaliteler bilâhare taıııamlanmuk üzere Emekli Sandığından yaldım düşünülmüştür. Bu arada yangın enkazı temizlendikten sonra derhal inşaata başlan -mak üzere lâzım gelen tedbirler alınacaktır. Evleri yanan -larla, salâhiyetli idare adamları bir arada toplanarak kış gelmeden evvel herkesin bir ev ahibi olması düşünülmüş, bu noktada bilhassa muhterem Cumhur Başkanının irşatla -ı-ından istifade edilmiştir.
Bugün elimizde evkafın ve millî bankaların töberrü olarak verdikleri 300 bin liradan fazla bir para vardır. Buna Ba -yındırhk Bakanlığının yardı -mı da eklendikten sonra hü -kümetin diğer yeni geniş yardımları gelecektir.
Bu arada müstahsil Demircilinin tekrar istihsale başlı -yabilmesi için, Marshall yardı nıından istifade temini için de gayret edilecektir.
Türkiye’nin bu küçük kasabasındaki necip ve çalışkan in sanların yaralarını Türk Hükû metiyle beraber olarak sar -maktan Amerikalı dostlarımızın da haz duyacaklarını ümit etmekteyim.
Hükümet her türlü tedbiri almış bulunuyor. Felâket görmüş olan Demirci’nin ıstırabı her halde azaltılacaktır. (
işçilerinin ücreti
(Başı 1 inci sayfada)
Demiryolları umum müdürü, şube âmiri ve memur sıfatını I haiz montör ve şef montör-let bıuunmamışûar ve Bakanlar yalnız işçilerle karşı karşıya kalmışlardır.
Bu toplantıda söz elan muh telif işçi vatandaşlar dilek ve şikâyetlerde bulunmuşlar ve Bakanlar da bunları dinli yerek not almışlardır.
Güven Kundura mağazası
Merkezi: Anafartalar Yeni Belediye Binası, eski Nikâh Salonu altında No. 29.
Şubesi: Çıkrıkçılar Yokuş u Saraçlar Çarşısı No. 107. Telefon;, 11919. (2711)

ralık bir istihsali durdurmuştur.
Görüyorsunuz ki, yangın yüzünden açıkta kalanlar sade insanlar değiller, aynı zamanda istihsaldir. Halıcılığın bir an evvel ihyası hakikaten bir zarurettir. Demirci yangınındaki istihsali daima göz önünde bulunduran Marshall yardımı idarecilerinin bu nokta üzerinde duracaklarını ümidet mek yerinde olur.
¥
Bu notlarıma yarın da devam edeceğim, ve size Ege’nin bu bölgesi hakkında daha etraflı malumat vererek ayrıca Egelilerin demokrasi dâvasına ne kadar candan bağlı olduklarını da anlatmağa çalışa- 1
Mümtaz Faik FENİK
İşçilerden sonra Ulaştırma Bakanı Seyfj Kurtbek bir ko nuşma yaparak temas olunan bütün mevzulat hakkında geniş izahat vermiş ve ezcümle -Demokrat hükümetin Bakanları yapamıyacakları hiç bir şeyi vaad etmiyecekler-dir. Sîzlerle devamlı temas temin ederek dertlerinizle ve ıstıraplarınızla çok yakından meşgul olacağız ve inşallah kısa bir zamanda 'bunları halledeceğiz. Bu arada Devlet Demiryolları işçilerinin ücret bareminin değiştirilece ğini size kâti olarak vadedebi lirim., demiştir. ı
Bundan sonra Çalışma Ba-1 kanı Haşan Polatkan söz al- j mış körsüye çıkarken binlerce işçinin çok şiddetli alkışları ve samimî tezahüratı ile karşılanmıştır. Polatkan: .An karadan Eskişehire gelirken sayın Başbakanın işçi arkadaşlarıma selâmlarımı getirdim. diye söze başlamış, hükümetin bütün teşkilâtı ile memleket ve millet dertleri üzerine eğildiğini ve bunları en kısa bir zamanda halletmek için çalıştığını bildirmiş, vatanperver işçilerimizin içten ve dıştan çeşitli menba-lardan gelecek tahriklere ve bir avuç tahrikçilere aldan- ) mıyacağını sözlerine ilâve etmiştir. j
Bakanlar işçilerin samimî ve coşkun tezahüratı arasın- ' da fabrikadan ayrılmışlar ve Devlet Demiryolları fidanlığına gitmişlerdir. i
Bu gece ekspresle Bayındırlık Bakanı Fahri Belen Eskişehire gelecek ve yarın saat 17 de felâketzedeler için yapılan evlerin açılış merasiminde her üç Bakan da hazır bulunacaklardır.
yfada) mete aksettirilmesini söylemiştir. !
Bakan bugün Gemlik sunî ipek fabrikasına giderek te- j maşlarda bulunmuştur.
BOMONTİ BAHÇESİ
6-9-950 çarşamba akşamına kadar fırsatı kaçırmayınınız EŞSİZ SANATKÂR SAFİYE
AYLA
ÜSTAD PİYANİST
FEYZİ

ASLANGİL
Günün mevzuu
(Başı 2 inci sayfada) sini milletin mümessili okluğunu iddia eden bir meclis tarafından tatbik edilmekte idi. Hakikati halde bu meclisin milletle asla münasebeti ve teması yok idi. Bilâkis meclisle hükümet birleşerek bir şef etrafında toplanmış böylece millete karşı cephe alınmıştı.
Böyle bir vaziyete bağlanmış ve hüviyet kazanmış olan bir partinin milleti düşünme, sine ve tanımasına ve binaenaleyh millet hakkında doğru hükümler vermesine ve çalışmalarının milletin ihtiyaçlarını ve temayüllerini karşılama-! sına imkân yoktu.
Bu rejim mensupları için ga ye, kazandıkları bu hâkim vaziyeti, bu vaziyetle temin ettikleri bol ve tatlı nimetleri elden kaçırmamak idi. Bıınun İçin her çareye baş vuracakları tabii idi. Bu çareler bütün dünyada ve bütün tarih boyunca aynı esaslara dayanmıştır. Bizdeki tatbik şeklini ise şöyle hülâsa etmek mümkündür:
Milleti idealden, kendi vicdan ve iz’anım besliyen kaynaklardan uzaklaştırmak, milleti zevkli sefahata sevk ederek onu vaziyetini düşünemi-yecek, izdıraplan duymıya-cak bir hale getirmek.
Gçrçi bizde bir milliyetçilik ideali görülüyordu, fakat bu ideal dağınık ve müphem idi. Binaenaleyh hükümet bir taraftan bu idealin yayılmasına çalışıyor gibi görünürken diğer taraftan bu ideale tesahüp etmek isteyenleri takip ediyor ve ukubetlere uğratıyordu.
Bu hale göre bu ideal hakiki olmaktan ziyade onu şaşırtıcı ve oyalayıcı bir vasıta olarak kullanıldığını kabul etme, nin daha uygun olacağı kanaatindeyim.
İşte Halk Partisi kurduğu rejimi bu ve emsali tedbirlerle 27 sene kadar yaşatmış ve kendisi de bu rejime dayanarak hüküm sürmüştür.
'Fakat nihayet 1946 da uyanan ve kendisine gelen millet 1950 de yaptığı inkılâpla kendi üzerine çökmüş olan kâbusu atmış ve kurtulmuştur.
îşte bu suretledir ki Türk milleti kendisinin : (kendisine İnanan ve dayanan, şuuruna sahip, hakkını ve vazifesini müdrik, mukadderatını tayin ve idareye muktedir, binaen-' aleyh değil Demokratik rejime lâyık olmayan; fakat o rejime kaynak olan bir millet olduğunu) Halk Partisine ve bütün dünyaya gösterdi. Türk milleti bu inkılâp ile hâkimiyetini yani efendiliğini eline almış ve asla bırakmıyacağmı da fiilen ifade etmiş oldu.
Fakat Halk Partisi hâlâ millete inanmadı, ötedenberi taşıdığı zihniyeti terk etmedi ve etmek de istemiyor. O hâlâ her fırsattan istifade ve fırsatlar icad ederek tekrar eski vaziyetini almak ve hâkimiyetini kazanmak ve zihniyetini tatbik etmek ümidi arkasında koşmaktadır. Son günlerdeki faaliyetleri bu hükmün müeyyideleridir.
îşte 14 Mayıs inkılâbını yapan Demokratlar bir taraftan milleti lâyık olduğu mevkiye çıkarmaya çalışırken diğer taraftan bu gayrete fren olmak isteyen Halk Partisi zihniyeti ile de mücadele etmek buriyetindedir.
Memleketin yol durumu
(Başı 1 inci sayfada) nunlyet bahştır. Bu yollan iki sene evvel de görmüştüm. Bu kere, yol işlerinde hızlı bir gelişme olduğu fikrini kabul ettirecek şekilde rahat ve kolay seyahat ettiğimi söylemeliyim. Modern yollar istemek .iyi bir şeydir. Fakat memleketinizde, modem yollar yapmayı lüzumlu kılacak İktisadî şartların mahdut bazı yollarınız için varit olduğu unutulmamalıdır Şimdilik gaye, ucuz.yol yaparak memleketi biran evvel yolsuzluktan kurtarmaktır.
Dış ticareti
(Başı 1 inci sayfada) kalılara mühim bir tamimde bulunmuştur.
Tamim şudur:
• Bu rejime ait kararnamenin muvakkat maddesinde evvelce salâhiyetli makamlar tarafından karara bağlanmış olub, alâkalılar için müktesep hak teşkil eden hususların 15 Eylül 1950 tarihine kadar Merkez Bankasına tes cil ettirilmesi icap etmektedir.
Evvelce verilmiş- takas lisanslarına müsteniden başlanmış olan ithalat ve ihracata ait muamelelerin, bu işlerin tasfiyesine kadar Tica ret Bakanlığınca neticelendi rilmesi bu rejimin muvakkat maddesi icabındandır. Binaenaleyh. takas muamelelerinin tasfiyesine ait işlerden Bakanlığa ait olanları. Ticaret Bakanlığı tarafındna; Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından yapılagelmekte cilan muameleler de, gene Ticaret ve Sanayi Odaları ta rafından yapılacaktır.
Yukarda izah edilen husus larda piyasada bazı tered -dütler olduğu öğrenildiğinden işlerin bu suretle yerine getirilmesi hakkında Merkez Bankasına ve alâkalı odalara icap eden talimat verilmiştir.
Alâkalılar tereddütlerini bu mercilere müracaatla hal ledemedikleri takdirde Tica ret Bakanlığı dış ticaret dairesinde kurulan büroya müracaat edebilirler.»
Güvenlik konseyi
(Başı 1 inci sayfada) detmiş ve Başkanın 25 haziranda alınmış olan karar gereğince Güney Kore temsilcisinin Konsey tarafından davetinin elzem olduğunu belirtmesi üzerine bu husus oya konularak dokuz oyla tasvip edilmiştir. Bu oyda Rusya aleyhte bulunmuş İngiltere de müs -tenkif kalmıştır.
Bunun üzerine Kore temsilcisi süz alarak, Sovyetleıin tahriki üzerine memleketinin uğradığı tecavüzü anlatmıya başlamıştır.
(Gazetemizi makineye verirken oturum devam etmekte idi.)
Satılık Amerikan
eşyası
Amerikan bar, sandalya-sız masa, koltuğu ile beraber bir kanape, ayrıca bir koltuk, radyo ve muhtelif av eşyası.
Sümer sokak No. 18 Pazar, Pazartesi ~ '.ı saat 10 dan itibar (5396)
7 emsilleri Paris - Londra ve Madrit'de aylarca devam eden
Kİ T E" AA A n ISPANYOL
Ve Holivut’tan Baş Yıldız ANA ESMERALDA
Yeni program ve Büyük değişiklikler
Ankara halkının gösterdiği rağbet üzerine kısa bîr zaman için Temsillerine devam edecektir.
24 kişilik Beynelmilel şöhrete sahip artistlerle
Seyahatten dönen
Masalar numaralıdır
Hariçten yemek getirmek serbesttir
Telefon: 21355
etmektedir
Kıymetli ses sanatkârı sabite tur her akşam sahnemizde konserlerine devam
Sürpriz
Gömlek ve Pijamalarının
En zengin çeşitleri
Emes
kravatlarının yeni desenleri
ORTAÇ
ın
Kravat pavyonunda
bulabilirsiniz
Borsalino Şapkaları Ankara mümessili
I
zengin modellerini 36 li
Trençkot ve
Pardesü çeşitlerimiz gelmiştir
Fiyatlar Rekabet kabul etmez derecede II ucuzdur
Ropdeşambr
Kısa ve uzun her cinste ve kalitede gayet itina ile dikilmiş
Çeşitlerimiz gelmiştir
___ Adli,
Mantoluk
Tayyörlük en güzel fabrikaların çeşitlerini ORTAÇ sizin için getiriyor muhakkak almazdan görünüz
e karşısı köşe mağaza Anal
Ropluk yünlü
Çeşitleri, EKOSE ve desenli yünlüleri ORTAÇ da bulabilirsiniz.
Kesenizin dostu ORTAÇ talar cad. No. 224 Ankara
ORTAÇ
da
PHILIPS Radyolarının
1950
modellerinin en zengin çeşitlerini radyo salonumuzda görünüz Tel: 11135
2 - 9 -1950
Z A F E A
Sayfa: 5
Devlet Denizyolları
Hac Seferleri
Bugüne kadar GİRESUN ve İZMİR gemilerimiz için bilet alan yolcularımızı bir gemi ile rahatça nakletmek mümkün görüldüğünden İZMİR gemisi seferden kaldırılmıştır. Her iki geminin yolcularını GİRESUN gemisi alacak, 4 EYLÜL günü Istanbuldan hareket edecektir. Sayın yolcularımızın ona göre hareketleri rica olunur.
Din temizliği âmirdir. Hac yolculuğunu temiz ve rahat şartlar içinde yapmak istiyorsanız GİRESUN ile seyahat ediniz.
GİRESUN 4 Eylül Pazartesi günü saat 19 da Galata rıhtımımdan hareketle İzmir, Mersin, İskenderun ve Lazkiye limanlarına uğrayarak doğru Cidde'ye gidecektir. Cidde’den dönüş de 15 Ekim Pazar günü saat 18 de başlayıp aynı iskelelere uğrıyanak Istan-bula gelecektir.
Gemide mahdut yer kalmıştır. Sayın yolcularımızdan yerlerini almak için acele etmelerini rica ederiz.
Her ihtiyaca ve her keseye uygun kamaralar bulabilirsiniz Ranzalı salon biletleri gidiş - dönüş 450 liradır. Güverte biletleri gidiş - dönüş 390 liradır. Gruplar halinde gelenlere hususî tenzilât yapılır.
Tafsilât iç'n .ıcentalarımıza müracaat ediniz.
Kamara ve ranzalı salon y Ocuları Cidde’de eşyalarını makbuz mukabilinde gemiye emanet edebilirler.
(6516)—(1915)
Bütün tarih muharrirlerinin yardımiyle neşrolunan ..Resimli Tarih Mecmuası» nın 9 uncu sayısı da gö riilmemiş resimlerle çıkmıştır.
.Memleiketiim'jzdte ilk defa tarih sevgisi yaratan bu
hakikî tarih mecmuasını
benzerlerinden ayırabil -mek için . ismindeki (Re -tjimlii) keSimesi’ne dikklat edilmelidir
Ayrıca verilen ilâvesinde Osmaıılı tarihi hulâsasına başlanmıştır.
Adres: Posta kutusu 18. İs tanbul. Eski nüshaların mevcudu azalmaktadır.
(5395)
Bitlis
Defterdarlığından
1 — Bitlis Merkez Hükümet
konağı onarımının keşif 1518 liradır.
bedeli
— 41 madde gereğince ek-
siltmeye! konulan iş bu onarım 43 madde gereğince on. gün tem
dit edilerek gene açık eksiltme
suretiyle yapılacaktır,
3 —'Geçici temihat 1136 lira
85 kuruştur.
4 — İhale 11/9/1950 pazartesi günü saat 10 da Defterdarlıkta yapılacaktır.
5 — İhaleye iştirak edecek -lerden ehliyet vesikası arana -

6 — Bu işe ait şartname ve evrakı müsbiteler Bitlis Defter-
darlığından görülebilir.
(.6523) 1918
Adıyaman kasabası Türbo - Generaltör, Cebri boru montajı ile yüksek ve alçak tevettür şebekesi yaptırılacaktır İller Bankasından
1 — Adıyaman hidro-elektrik santralına banka tarafından verilecek 213 HP takatırtda tüıbo^generaitör grubu cebri boru monte edilecek, ayrıca yüksek ve a'Içajk ıtevettür şebekesi yaptırılacaktır.
2 — işin keşif bedeli 75.943,70 liradır.
3 — Geçici (teminat 5J100 (liradır.
4 — Kapalı teklif zarfları makbuz mukabilinde en geç 12.9.1950 salı günü akşamı saat 17 ye ıkadar bankamıza teslim edilecektir.
3 — Kapalı teklif zarflan 13.9.1950 çarşamba günü saat 15 de bankamız satınalma komisyonu tarafından açılacaktır.
6 — Eksiltmeye iştirak edecekler, evvelce (h id ro-elektrik montaj işi yapmış olduğuna dair Bayındırlık Bakanlığından almaca k beügeyi tekliflerine ilişik olarak vereceklerdir.
7 — Postada vaki gecikmeler nazarı itibara alınmaz.
8 — Bu işe ait şartname (10) lira bedel mukabilinde bankamız muhasebe müdürlüğünden alınabilir.
9 — Teminat mektubu mukabilinde avans verilemez.
10 — Bu işe ait bilcümle ddvlet ve belediye veıgi ve resimleri, noter harç masrafları ile bunların zamları işi alana ait olacaktır.
11 — Banka ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir.
(5778)/ 1557
Ankara Belediye başkanlığından
. a — İtfaiye Müdürlüğü ambarında bulunan 12 kalem köhne eşya satılmalı üzere açık artırmaya konulmuştur.
•2 — Muhammen bedeli (996) lira (50) kuruştur.
3 ).—Teminatı (74) lira ((74) kuruştur.
4 —• Teminat (Belediye veznesine yaJtınlacaiktır.
3 — Şartname ve listesi hor gün Belediye Tutanak Müdürlüğü (kaleminde ve eşyalar da İtfaiye Müdürlüğü ambarında görülebilir.
6 — İhalesi 20.9.-950 çarşamba günü saat 16 da Belediyede toplanan komisyonda yapılacaktır.
7 — îstdkli'lerin (belli gün ve saatte Belediye 'komisyonuna başvurmaları. (6457)1 1910ı
K. D. Ereğli Devlet Oruıan İşletmesi
Ankara belediye başkanlığından
Belediye daimi encümeninin 21.8.1950 tarihli toplantısında: Asgari yüzde 42 yağı ihtiva eden tam yağlı beyaz peynirin toptan kilosu satış fiyatı (100 kuruş teneke bedeli hariç) (150) ve perakende kilosunun (185) kuruşa, yllzde 25 süt yağı havi yarım yağlı beyaz peynirin toptan kilosu satış fiyatının da (100 kuruş teneke bedeli hariç) (117) ve perakende kilosunun da (145) kuruşa satılmasını 4947 sayı ile karar al. tına almıştır.
Sayın halka ve ilgililere ilân olunur.
1 — İşletmemiz ormanlarından istihsal edilerek Kocaman salhil 'istif yerine indirilecek 216 metreküp kayın tomruğu 54 metıi’eküplük dört parti halinde artırmia ile satılacaikltrr.
2 — Tomrukların beher metreküpünün muhammen bedeli 62.80 liradır.
3 — Muvalkikat ıbeıminat yüzde 7,5 hesabiyle 231 lira 30 kuruştur.
4 — Arttırma 15.9.1950 tarihine rastlayan cuma günü saat 15 do işletme Müdürlüğü merkezinde toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
5 — Bu işe ait şartname vte mukavele projesi Düzce, Devırdk, Bartın, İstanbul, Adapazarı İşletme Müdürlüklerinde, Zongufldaik Kocaman Bölge Şefliklerile işletmemizde vc Orman Genlel (Müdürlüğünde görülebilir.
6 —• İsteklilerin belirli gün ve flaoltte lükte komisyona müracaatları.
'temina.'bları ile bLr-
(6499) 1909
(6522) 1917
DİKKAT
D. Denizyolları Genel Müdürlüğünden:
Bugüne kadar Giresun ve İzmir gemilerimiz için bilet alan yolcularımızı bir gemi ile rahatça nakletmek mümkün görüldüğünden İzmir gemisi seferden kaldırılmıştır.
Her iki geminin yolcularım Giresun gemisi alarak 4 eylül 1950 pazartesi günü saat 19 da İstanbul'dan hareketle İzmir, Mersin, İskenderun, Lâzkiye, Port-Sait, Süveyş'e uğrayarak Cidde'ye gidecektir. Ve ayni iskelelere uğrayarak İstanbul’a gelecektir. (65201 1916
Belediye Başkanlığından
Sık sık çıkan yangınların ekserisine bacaların sebep olduğu görülmektedir. Bacaları temizlemek için ikişer kişiden mürekkep İki ekip her vakit için itfaiyede hazır bulundurulmaktadır. Bacasını temizletmek istiyenler (91) numaraya telefon ederek adresini verdiği takdirde ekip verilen adrese gelir, bacaları temizler.
Temizleme ücreti ekip tarafından makbuz mukabilinde alınır. Binaenaleyh büyük felâketlere maruz kalmamak için sayın halkımızın bu hususta hassas davranmaları selâmeti memleket namına rica olunur. (6458)' 1912
ı
Devlet orman işletmesi Manavgat müdürlüğünden
ıl —’ işletmemizin Bademli bölgesi Cevizli alanı Or. dışı istif yerinde mevcut I11S1 adede denk 123.869 M3 çam kereste bir parti halinde 258.1950 ItarLhinden itibaren 20 gün müdddlle açık artırma suretiyle satışa çıkarılmıştır.
3 —' Açık artırma 13.9j1950 çarşamba ıgllnü saat 11 do Akseki Bölge Şefliğinde toplanacak 'komisyon önünde yapılacaktır. Beliler M3 ün muhammen 'bedeli 7358 kuruş olup yüzde 7,5 hesabiyle geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankara'da Onman Genel Müdürlüğünde, Merkez İşletme (Müdürlüğünde, İstanbul Orman Başmühendisliğinde, Antalya, Alanya, Mersin, Beyşehir İşletme (Müdürlükleri ile Konya ve Akseki Bölge şefliklerinde ve işletmemizde görülebilir.
4 — isteklilerin belirli gün ve saıutta ilk teminatları ile
komisyona müracaatları. ı6500)ı 1908
Beş kalem gıda maddesi alınacak
Sümerbaıık Malatya Pamuklu Sanayii Müesscsesinden: Cinsi Muvakkat teminat Miktarı
• Lira Kr. Kg.
Tekel Çamaltı Tuzlası müdürlüğünden
1' — Tuzlamızda mevcut üç adeit gazojen (grup elektrojenleri şartnamesine müsteniden pazaı'lı'k suretlle satışa çıkarılmıştır.
2 — Grup elektrojenlerin muhammen bedeli mecmuu 60 bin lira olup geçici teminaltı 4250 liradır.
3 — Pazarlık 20 eylül 1950 çai”şam'ba günü saat 15 de Tuzla 'Müdürlüğündeki komisyonda yajpılacalktır.
4 —• Şartname (her gün mesai saaJtlerl dahilinde Tek?l
Ankara, İstanbul, İzmir Başmüdürlüklerinde ve Tuzlamızda görülebilir. (6461) 1011
j Bulgur
I Nohut
Kuru fasulve
I Domates salçası
I Patates
1 — Yukarda cins
yazılı gıda maddeleri .... ______________ ___,____„„
nulmuştur. Eksiltme 20 Eylül 1950 Çarşamba günü saat 15 de müessesemiz müdüriyet binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
2 — Eksiltme şartnamemi Sümerbunk Alım ve Satım Müessesesi, Ankara ve Istan bul satış mağazalarımızdan,
• Diyarbakır Ticaret Borsasından. Elbistan ve Doğanşehir belediyelerinden ve Müessesemiz Ticaret Servisinden parasız olarak alınabilir.
3 — Postada geciken t eklif mektupları kabul edilmez.
4 — Müessesemiz ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir.
(6538)—(1919)
1300.— 24.000,—
400,— 14.100,—
800,— 17.400,—
150,— 1.750,—
450,— 21.600,—
ve mik tar ve muvakkat teminatları kapalı zarf usulü ile eksiltmeye ko-
I
1
- —.....................................
Devlet Denizyollarının en yeni ve lüks yolcu gemisinin ilk Turistik seferi
S/S İSKENDERUN
27 Eylûl’de Akdeniz limanları arasında emsalsiz bi seyahate tahsis edilmiştir
İskenderun Gemisi 27 Eylülde İstnbuldan hareketle İzmir, Pire. Napolive uğrıyarak Marsilyaya gidecek ve dönüşte Cenova, Napoli, İskenderiye. Beyrut, Kıbrıs, Rodos ve İzmir z'yaret edilecektir.
18—2u gün içinde Akdeniz in en güzel limanlarını, en yeni, sür’atli, konforlu Tü rk gemisi ile ve en uygun .şartlarla ziyaret etmek fırsatını kaçırmayınız.
Denizyolları ve Tali acentalardaıı izahat alabilirsiniz
(11429)—(6136)—(1794)
Çeşitli kereste satışı
Devlet Orman İşletmesi Ankara Merkez Müdürlüğünden: Muh. bedeli Geçici teminatı Cinsi M3. D3. Lira Kr. Lira Kr.
İnşaat kerestesi
Kokulu Andız ke-
Lâdin tomruğu Fırınlanmış kayın Re-
64 953 135
10 150 150
19 407 35
576 49
114 19
50 94
6 parti halinde beher part’si 5 M3. 500 D3. den ibaret olup muhammen bedeli 270 lira her partinin geçici teminatı 111 lira 38 kuruş olup 6 par tinin geçici teminatı 668 lira 28 kuruştur.
1 — Yukarıda cins ve miktarı yazılı keresteler 10 gün müddetle açık arttırma ile satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 11/9/1950 tarihine rastlayan Pazartesi günü saat 10 da işletmemiz binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — 6u işe ait şartnameyi görmek istiyenlerin her gün Müdürlüğümüze müracaatları.
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte müsbit evrak ve geçici teminatlarını veznemize yatırarak ihaleden yarım saat evvel makbuzlarını komisyona vermeleri ilân olunur.
(6498)—(1901)
Devlet Orman İşletmesi Ayancık Müdürlüğünden
1 — İşletmemiz fabrikası' deposunda mevcut 225227 a-dede denk 1062.190 metreküp muhtelif kalite köknar ve kayın keresteleri (19) parti halinde 28.8.1950 gününden itibaren (10) on gün müddetle ve açık arttırma suretiyle satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 7.9.1950 tarihine rastlayan Perşembe günü'saat 14 de Ayancık İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Beher metreküp köknar ve kayın kerestelerin muhammen bedeli :
Köknar kadronlar için (130.—) köknar tombant kalas için (160.—), I-III ncü mavi marka köknar keresteler için (170.—), ikinci kalite kırmızı marka fırınlı kayın keresteleı için (230.—), üçüncü kalite sarı marka fırınlı yerli kayın ke. resteler için (150.—), siyah marka fırınlı kayın göbek keresteleri için (75.—), mavi marka fırınlı kayın ufak keresteler için (125.—) lirdaır.
4 — Bu işe ait şartname, Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde, İzmir, İstanbul, Sinop, Samsun, Kastamonu, Mer. sin ve Ayancık İşletme Müdürlükleri ile İnebolu, Zonguldak Orman Bölge Şefliklerinde görülebilir.
5 — Her partinin miktarı ve geçici teminatı şartnamede
gösterilmiştir. İsteklilerin yüzde 7,5 geçici teminatı ve müsbit cvraklariyle birlikte belirli gün vc saatte komisyona müracaatları. (6311) — (1873)
Devlet Orman İşletmesi Kızılcahamam Müdürlüğünden
1 — İşletmemizin Çamkoru bölgesi fabrika istif yerinde mevut fabrika imali orman çam keresteleri 5 parti halinde aşağıda müfredatı gösterildiği veçhile 25/8/1950 tarihin den 15/9/1950 tarihine kadar 21 gün müddetle açık arttırma suretile satışa konmuştur.
Parti No. İstif No. Miktarı Muh.Bedeli Teminatı
2
3
Muhtelif
52.821 M3.
54.575 .
51.37'1 .
53.711 .
47.653 .
122.50 Lira
122.50
122.50
122.50
122.50
485.25 Lira
501.50 ,
472.00 .
493.50
437.85 .
Ankara Merkez
Atıf Benderlioğlu Zafer Gökçer Mustafa Yalım Mehdi Mıhcıoğlu İsmail Arman Şahin Mermerci İrfan Erdem
İbrahim Batmaz Lebib Divanlıoğlu Necati Gürer Hilmi Toygar Nuri Ozdemir Halii Umut Ahmet Eryarar Mehmet Aksoy Cavit Arınç Şeref Kâmil Mengü Hikmet Yazıcıoğlu Rıza Altunyay Muhittin Algın Osman Korakaş Halil Kiraydın Kemal Tuğal Rüştü Bulum Abdurrahman lyigün Emin Akça m Süreyya Dislioğlu Hikmet Karopolat Salih Gürkan Sefer Yıldız Ahmet Nazın’ Sümter Turgut Yuıder Veli Fidan Enver Şenler Nuri Döşer Rıza Sevinç Haydar Ispir Hulusi Dağtaş Muammer Kıran’r Saadet Teker Ali Avni Altın Hayri Helvacıoğlu Tevfik Yorgancı Ferhat Nuri Yıldrım Hüseyin Avni Yurtsever Musa Ergür Sıtkı Tuğcu Ali Zağpusat Rıza Oran Nazım Koloğlu Hüsamettin Sencer İsmail Ozcan Salih Bulgurluoğlu llyas Boran İbrahim Elekon Mehmet Okyay Turgut Babaoğlu Rahi Ezgü
D. P.
Içlesi Belediye adayları
Avukat Avukat Tüccar Tüccar - Hukukçu Tesisat Müteahhidi Müteahhit - Ziraatçi Avukat
İnşaat Müteahhidi Avukat Tüccar
Müteahhit - Ziraatçi Fişek Fb. İşçi Ms. Müteahhit - Tüccar Manifaturacı
İşçi Komisyoncu Avukat Gazeteci
Zirai âletler imalâtçısı D. D. Y. Memur Tüccar
Oto - Elektrik ustası Makine Fen Memuru Tesisat Müteahhidi Foto Ar Sahibi Radyo Teknisyeni Diş Hekimi Müteahhit Muhasebeci Tüccar Tüccar Teknisyen Bankada Müstahdem Emekli Tayyareci Oto Garaj Sahibi Tüccar Bakkal
Serbest Muhasip inşaat Müteahhidi Kadın Terzisi Tüccar
Tüccar Fabrikada Usta inşaat Müteahhidi Tesviyeci Ziraatçi
Dişçi Tüccar Memur Kolacı İnşaat Müteahhidi Mandıracı Manifaturacı
Tüccar Terzi Müteahhit Doktor Muhasip - Fb. Şefi
D. P.
Çankaya İlçesi Belediye adayları
Adviye Fenik Abidin Serimer Bekir Turna Fahri Başkan Haşan Songülen Ali Koçak Mahir Mavioğlu Tevfik Oğe Adil Önlü Mehmet Gedik Osman Memikoğlu
Cemil Topçubaşı Fikret Kuntel öündar Kılıççöte Efdal Ciliv Ali Nemli Refet Artunar Meb’us Ergüvenç Cevdet Akdemir Mehmet Alpay Ziya Kurç Kemal Uçanok Filyet Arman Bayram Karakaya
Gazeteci Muharrir Avukat Avukat Elektrik Teknisyeni Sanatkâr - İşçi Mümessili Avukat Kâtibi
Doktor
Emekli General Avukat
Kasap
T. Ziraî Donatım K. Um.
Müdür Muavini Yüksek Mimar Bankacı Bankacı Tüccar - Hukukçu Tüccar Yüksek Mühendis .Müteahhit Mühendis D. D. Y. Memur Montör - Sanatkâr Bankacı Bankacı Karikatürist - Ressam D. D. Y. Memur
2 — Açık arttırma 15/9/ 1950 Cuma günü saat 15 de Kı zılcahamam müdürlüğünde toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
3 — Her parti için % 7.5 hesabile akrîacak geçici te-minaj ntlktfarı yuknrıda partiler hizalarında gösterilmiştir.
4 — Arttırmaya çıkarılan fabrika imali çam keresteler nin beher metreküpünün tahmini bedeli 122 lira 50 ku-
ruştur.
5 — Bu işe ait şatname Ankarada Orman Genel Müdür lüğü. Ankara merkez işletme müdürlüğü, İstanbcl, Bolu, )7ankırj.u Gerede, ljeypaz-arı işletme müdürlüklerinde ve iş-.letmen-Jiz müdürlüğünde gör üleb’lir.
6 — isteklilerin belli gün vc daatte müsbit evrak ve ilk
teminatlarile müracaatları. (6434) — 1888
Hidroelektrik ilâvei keşif ilânı
Erdek Belediye Başkanlığından:
Kasabaya yaptırılmakta olan hidro elektrik tesisatının 47215 lira 26 kuruş ilâvei inşaat ihalesi 7.9.1950 tarihinde peı-şembe günü saat 15 de Erdek Belediye dairesinde Belediye Komisyonu tarafından pazarlık suretiyle yapılacaktır.
Muvakkat teminat 3541 Ura 14 kuruştur.
Talipler bu gibi işleri yaptıklarına dair 2490 sayılı kanunun tayin ettiği bütün belgeleriyle ihale günü belediyeye müracaatları.
Bu işe ait şartname ve mukavele belediyede her zaman görülebilir, isin devamınca bir yüksek mühendis buluııdurulıı-
Bllûmum masraf, devlet, belediye vergi ve resimleri noter harç ve masraflar alana aittir. .1914 (6510)
Bayındırlık bakanlığından
Aşağıda cins ve miktarı gösterilen fidanların, hizaların da yazılı muhammen bedelle eksiltmesi 9 Eylîll 1950 Cumartesi günü saat (on bir) 11 de Bakanlık binası içinde mal zeme müdürlüğü odasında toplanan malzeme eksiltme komis yonunda yaptlacaktır.
Fidanların tutar muhammen bedeli (8400) sekiz bin dört yüz lira olup işn geçici teminatı (630) altı yüz otuz liradır.
Bu işe ait şartlaşma malzeme müdürlüğünden, bedelsiz temin edilebilir.
İsteklilerin yukarıda yazılı gün ve saatte teminat ve şartlaşmasında yazılı belgelerle birlikte komisyonda hazır bulunmaları lâzımdır.
Muhammen
Cinsi İrtifaı Miktarı Fiatı Tutarı
1— Pıcea exelsa 1.30-1.50
2— Picea exelsa 1.00-1.20
3— Pıcea pungens 60-70
4— Picea pungens glouca
gosteriana
70-80
25
Abıes Nordmaıııana bormullerina 80-1.00
6— Chamasyparıs pısı-phera 40-50
30
10
100 Ad.
75 .
25 »
1000 00
3500.00
2250.00
750.00
750.00
150.00
265 .
8400.00
(6142)—(1837)


Geç kaklım diye üzulcıı
(2718)
Her türlü konforu haiz 70 kişilik uçaklarımız, lıer giuı Ciddeye 7 saat tc selâmetle gitmektedir.
Yerlerinizi «yırtarak sır aya girmenizi hatırlatırız.
Elâziz Umum Nakliyat Şirketi Limited
Sanayi caddesi No. 39 — Telefon: 12232
(5394)
Sayın AnkaralIların gösterdiği rağbet üzerine
BÜYÜK MAĞAZA
2554 ton demir travers 2497 ton ray ve 20 ton poz malzemesi Zonguldaktan Ereğliye naklettirilecek
Bayındırlık Bakanlığı
9 Eylül 1950 tarihine tesadüf eden Cumartesi günü saat 12 de Bayındırlık Bakanlığı binası içinde malzeme müdürlüğünde toplanacak malzeme eksiltme komisyonunda, 2554 ton demir travers, 2497 ton ray ve 20 tan poz malzemesinin Zonguldaktan Ereğliye nakil işinin kapalı zarf usulü ile eksiltmesi yapılacaktır. \
Nakil işi aşağıda gösterilen hizmetleri ihtiva etmektedir;
a) Zonguldakta vagondan tahliye,
b) Deniz vasıtalarına tahmil,
c) Ereğliye nakil,
tş'n muhammen bedeli:
2497 ton ray beher tonu 10.28 den 25669.16
2554 ton travers beher tonu 8.50 den 21709.00
20 ton poz malzemesi tonu 8.50 den 170.00
47548.16
(Kırk yedi bin beş yüz kırk sekiz lira on altı kuruş) olup geçici teminat miktarı 3566.11 (üç bin beş yüz altmış altı lira on bir kuruştur.)
Bu işe ait şartlaşma Bakanlık malzeme müdürlüğünden 2.38 (iki lire otuz sekiz kuruş) karşılığında temin edilebilir.
İsteklilerin geçici teminat şartlaşmasında yazılı belgelerle 2490 sayılı kanuna göre hazırlıyacakları teklif mek-t'.plarını eksiltme günü saat 11 e kadar komisyon başkanlığına ver.-niş olmaları lâzımdır. (6238)—(1840)
Marshall Yardımı haricinde zirai âlet ve makina getiren firmaların dikkat nazarına
Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasından:
Yurdumuza Marshall yardımı dışında zirai âlet kinalar getiren firmalardan; bu makinalarını Tarım lığı talimatını gözeterek satm ayı kabul edenler içi Bankamızca Marshall yardımı ile gelen makinaların s da olduğu gibi ç'ftçilerc müsait faiz ve vadelerle kredi kolaylığı gösterilecektr.
Ziraî âlet ve makinalarının bu yolda satışına bankamızca tavassut edilmes ni istiyen firmaların işlem mekanizması hakkında anlaşma yapmak üzere Ankara, İstanbul İzmir ve A don a şubelerimize müracaat etmeleri rica olunur (2720)
Antalya: 5. J.Er Okul Alayı Satın Alma Komisyonu Başkanlığından
1 — Antakya 5. J. Er. Ok ul alayının senelik ihtiyacı bulunan yüz yirmi ton kemikli sığır eti evsaf ve şartnamesine göre kapalı zarf suretile ratın alınacaktır.
2 :— Muhammen bedeli doksan altı bin lira olup ge çci teminatı altı bin elli liradır.
3 — İhalesi 29 Eylül 1950 Cuma günü saat 11 de okul alayı satın alma binasında vc komisyonda yapılacaktır.
4 — Bu kemikli sığır etine ait evsaf ve şartname o-kul alayı ratın alma komisyonu başkanlığından ve Ankara, İstanbul, Adana, il jandarma k omutanlıklıırmdiin 480 kuruş karşılığında alınır.
5 — İsteklilerin belli edilen gün vc saatten bir saat evveline kadar teminat makbuzu veya banka mektubu ile birlikte diğer evrakı müsbitelerinl havi kapalı zarflarını komisyon başkanlığına malkbuz karşılığında vermeleri.
(6421)—(1895)
Hususî surette hazırlattığı zengn kumaş ve tekmil giyim eşya çeşitlerini ucuz, zarif ve sağlam olarak satışa arzet-miştir. Teşrifleriniz kâfidir.
Mücsscsemiz Alman mamulatı VEKA marka radyoların da pek yakında satışına başlıyacaktır.
Adres: Anafarlalar Cad. Adliye karşısı No. 300 Hikmet Ünal ve Ort Kol. Şirketi Ankara Şubesi
Halı Meraklılarına
Ürgüpte Halil Elolan halı imalâthanesinde imal et-tiğ'miz nadide halılar Ankaradaki şubemizde satışa ar-zedilmiştir. Başka yerde şubemiz olmadığını sayın müşterilerimize duyururuz. Ayrıca her cins halılar mağazamızda mevcuttur.
(2703)
Mevkii
1
İsparta - Ürgüp Halı Pazarı
Sanayi Caddesi No. 39 Tel: 12174
)4
Vakıflar Genel Müdürlüğünden
Yıllık kirası Muvak. Tem: Cinsi Kapı No. Lra Kr. Lira Kr.

Zafer Caddesinde kıymetli arsa satılacak
Bursa Belediye Başkanlığından:
Zafer caddesi itfaiye garajı üst kısmında 1296 ada 28 parsel sayılı 242 metrekare arsa metrekaresi 80 lira üze-r nden kapalı zarf usuliylel8/9/1950 Pazartesi günü saat 16 da satılacaktır. Talipler arsaya ait harita ve satış şartlarını öğrenmek için belediye hesap işleri müdürlüğüne müracaatları vc satışa iştirak edecekler 1452 liralık muvakkat teminat belgeleriyle 2490 sayılı kanunun 32 inci maddesine istinaden hazırJıyacakları kapalı zarf teklif hale saatinden bir saat evvel başkanlığımıza lığı tevdi etmeleri ilân olunur.
Postada vukubulacak gecikmeler kabul edilmez.
(11830)—(6422)—(1892)
mekuplannı i-makbuz 'karşı
3600.00
270.00
r
Anafartalar cad- Kahve 125 desi Vakıf ocağı
İş Hanı kat 1.
Yukarda mevkii, kapı numarası, cinsi, yıllık kirası ve muvakkat teminatı yazılı kahve ocağı teslim gününden 28/2/ 1951 gününe kadar açık arttır ma yoÜyle kiraya verilecektir.
İhalesi 7/9/1950 Perşembe günü saat 15 de 2 nci Vakıf Apartmanda Vakıflar Genel Müdürlüğü Emlâk ve Arazi Müdürlüğünde yapılacaktır. İsteklilerin bu müdürlüğe müracaatları. __________ __________ —(1887)
Yunanistan - İtalya - Fransa ve Amerikaya seyahat edeceklere
10000 Toniuk TARSUS gemisi
8 Eylûl'de hareket edecektir.
Yerlerimiz azalmıştır. Acele etmenizi rica ederiz.
Muhterem Hac Yolcularına
Sanayi caddesi No. 39 — Telefon: 12232 ı (5394)

Satılık apartman
Çeşitli meyva ağacı bulunan bahçe içinde bir dairesi boş teslim. Cebeci istasyonu yanında Evren sokak No. 9 - 11 (5397)
Satılık Lüks beşik
İçi mavi atlas kapitone, dışı tül vc dantelli, tekerlekli, çok yeni bebek sepeti.
Her gün: Saraçoğlu D tipleri kapı 11 daire 7. 2/9
Bursa Millî Eğitim Müdürlüğünden
Ankara Polis Enstitüsü Müdürlüğünden
Cinsi
Muham-
Miktarı bedeli
Azı Ton Çoğu Lira Kr.
İlk
teminatı Tutarı Lira Kr. Lira Kr.
İhalenin
Günü Saati Yeri
Kok ve maden 200 kömürü, yükleme, taşıma, boşaltma, istif işi
Enstitümüzün ihtiyacı bulunan azı 200, çoğu 300 ton kok ve maden kömürünü Kömür Tevzi Müessesinin göstereceği yerden yükleme, taşıma, boşaltma vc istif işi 2490 sayılı- kanunun 41 inci maddesi gereğince açık eksiltmeye konulmuştur.
Cinsi, miktarı, tutarı ile ilk teminat ve ihalenin yeri saati ve günü yukarıya yazılmıştır.
Eksiltmeye girecekler 2490 sayılı kanunun 2 ve 3 üncü maddelerinde yazılı belgeleri göstermeleri şarttır.
Yukardaki eksiltmeye ait şartnamesi tatil günleri hariç her gün, için Enstitümüzde görülebilri. (6087)—(1758)
300 4 00 90 00 1200 00 4/9/1950 Pazartesi 11 Polis
Enstitüsünde
Ankara Polis Enstitüsü Müdürlüğünden
Cinsi
Armut Karpuz Taze üzüm Taze fasulya Taze bamya Sivri biber Patlıcan Dolmalık domates Hıyar Dolmalık biber Taze bezelye
Polis Enstitüsünün 1950
Muhammen Miktarı fiatı Tutarı
Kilo Kuruş Lira Kr.
İlk
teminatı İhalenin
Lira Kr. Günü Saati Yeri
500 4000 2000
700
100
50
500 1500 1000 A.
600
100
Acele satılık
Hiç kullanılmamış son model Paris mamulatı Muton dore kürk, Rönar Blö kap, 1950 modeli Sonnar 1-2 Contax ve Le-itz Elmaı- 1-3,5 Leica Alman fotoğraf makineleri, kadın esvapları ve saire.
Pazardan maada her gün 18 - 20 Sıhhiye civarı, Halk sokak No. 2 (5375)
1 — İlimiz birinci ortaokul binası onarımı 20999 lira 86 kuruş keşif bedeliyle açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme 16.Eylül.l950 tarihine rastlıyan cumartesi günü saat 11 de Milli Eğitim Müdürlüğünde müteşekkil komisyonda yapılacaktır.
3 — Bu işe ait keşif, özel, fennî, .bayındırlık işleri genel yapı işleri umumi, fenni, açık eksiltme şartnameleriyle fiat sıra çizelgesi ve sözleşme modeli. Bursa Birinci Ortaokul Müdürlüğünde ve mesai saatlerinde görülebilir. Bu işin geçici teminatı 1574 lira 54 kuruştur.,
A — Isteklilerip ihale gününden en az üç gün evvel il makamına müracaatla yeterlik belgesi almaları .resmi tatil günleri hariç..
B — 1950 yılı Ticaret odası belgesi ibraz etmeleri şarttır. İsteklilerin muayyen gün ve saatte komisyona müracaatları ilân olunur. (11792) — (1866)

Motorlu Taşıt ve Garaj İşçileri Sendikası yararına tertib edilen mevsimin en büyük Müsamcrcsi 2/9/1950 Cumartesi gecesi saat 21 de
Cebeci Açıkhava ÇİÇEK Sinemasında
Halk türküleri sanatkârı
Muzuffer AKGÜN Konseri
Çalanlar: Osman Özdenkçi ve arkdaşlan
Sevimli Kara Böceler

Ankarada ilk defa olarak
Gazi Ayhan ve Süheylâ Ayhan Konseri
20
20
40
40
25
25
50
25
10
30
40
00)
00)
00)
001
00)
50)
00)
00)
00)
00)
00)
100
800
800
280
25
12
250
375
100
180
40
-------------------------------------- yılı için ihtiyacı bulunan ve bir kalemde şartlaştırılan meyva ve sebzeler 2490 sayılı kanunun 41 inci maddesi gereğince açık eksiltmeye konulmuştur.
Cinsi, miktarı fiatı, tutarı ile ilk teminat ve ihalenin yeri saati ve günü yukarıya yazılmıştır.
Eksiltmeye girecekleı 2490 sayılı kanunun 2 ve 3 üncü maddesinde yazılı belgeleri göstermeleri şarttır.
Fazla bilgi almak isliye nler tatil günleri hariç her giin için Enstitümüze müracaat (6086)—(175P)
223 00 5/9/1950 Salı 11.00 Polis
Enstitüsünde
M. Baki ve arkadaşları
Vahit Şanlı idaresindeki Milli
Oyunlar Eki bi tarafından
Erzurum Barları
Osman Özdenkçi talebeleri tarafından
Bağlama Birliği Konseri
Uluçınar Gençlik Kulübü amatörleri tarafından temsil
Bir İlân Hatası (Komdi)
Monolog — Sürprizler — Zengin vc çeşitli piyango ANKARADA GÖRÜLMEMİŞ BİR GECE
Davetiyeler Dışkapı Sendika Merkezinde vc Çiçek Sinemasından temin edilir. NOT; Her semte otobüs temin edilmiştir.
im
ANKARA
14820.—
I
276750.—
7/9/1950 Perşembe akşamı
250
240
240
210
10500
27000
30000
33000
23500
31500
50
60
Miktarı Kilo
75000,—)
79200,—)
56400.—) 66150,—)
5250,— )
16200,—)
Tutarı
Lira
Şartname Bedeli Kr.
B. Kilo Tahmin Fİ.
İlk
Teminatı
Lira
75500
18875.— )
27675—
25
135
46000
39400
36000 342000
Değerli
. Sürprizler ve Piyango Piyango gişesi, Kulüp Lokalinde ve müsamere günü Bomontide satılır.
Değerli san atkar Sabite Tu ve Bomonti saz
62100,-1
19700.—)
28800.—)
34200.—)
1950/51 der- yılı ihtiyaçları olan yukarıda ya-
Müzeyyen Hojlıvudun meşhur baş yıldızı arkadaşları- Anna. Esnıeralda Montemar İspanyol revüsü
İspanyol Raksları, Orkestra, Caz, Milli Oyunlar, Biletler: Florya, Kamspor Mağazaları ile Yenişehir ~
İst. Liseler alım Satım Komisyonu Başkanlığından

Dağlıç eti Karaman eti Kuzu eti Sığır eti
Nohut
Kuru fasulye
Barbunya
Yeşil Mercimek Kırmızı Mercimek
Kuru soğan Patates Pır'nç
Süt 50
Yoğurt 80
Yumurta 10 Adet
Komisyonumuza bağlı yatılı liselerir.
zili maddeler (11 Eylül 1950) Pazartesi günü saat (15.30) da ayrı ayrı, kopalı zarf usully le, Beyoğlu İstiklâl caddesi No. 349/2 de toplanacak komisyonda eks İtmeleri yapılacaktır. (2490) sayılı kanunun tarifine uygun hazırlanacak, yeni yıl T coret Odası vesikasını havi teklif mektuplarının ihaleden bir saat evvel komisyona makbuz mukabili vermeleri. Pos tada olacak gecikmeler kabul edilmez. Şartnameler Galatasaray Lisesindedir.
(1801)—(5933)

Beşiktaş Kulübü yararına
Bomonti Bahçesinde büyük müsamere

Comments (0)