40 Mikron kaplama su geçmez ve otomatiktir.
Türkiye mümessili H. Akili. Bahçekapı No. C
AKŞAM
Kadıköy OPERA Sinemasında 12 Aralık Pazar günü Saat, 21 de
Yeni SES Opereti SIRÇA KÖŞK Operet 3 perde Biletler sinema gişesinde satılmaktadır. Telefon: 60821.
Sone 32 — No. 11193 — Pisti: her perde 10 kuruştur.
CUMARTESİ 10 Aralık 1949
Sahibi: bfeemeddİT) Sadak ■— Yazı talerini fiilen idare eden: C. Bildik — Aksam Matbaası
Rusyaya ilhak edilecek
Batılı diplomatlar, 8 ilâ 12 ay içinde bu ilhakın
oîacağı kanaatindedir
Gelir vergisi ve Memur maaşları
Memur maaşlarının gelir vergisine göre tanzim edilmiş şekli 1951 yılı martından itibaren yürürlüğe girecektir
Paris 10 (Nafen) — İyi haber alan Fransız mahfilleri, Kremlin‘in «pek yakında» Polonya ya Rus cumhuriyetler birliğine ithal edilmesi hakkında dolaşan pek kuvvetli salaları varit gör-memektedlrler-
Eu m ah a îıLin kanaatine göre. Fol i i büro bu «ciddi adamı» atmayı istemekle beraber dana buna hazır değildir.
Euııa mukabil bir çok bat,1ı diplomatlar Rusların 8 ilâ 12 ay içinde demir perde gerisindeki memleketlerden Çekoslovakya, Macaristan, Bulgaristan, Romanya ve Polonya yı «bu memleketlerin kendi istekleri üzerine «Sovyet cumhuriyetine ilhak edilecekleri kanaatini Lz-har etmektedirler.
Yugoslavya ve Tito meselesine bir ;hal çaresi» buluncaya kadar demir »erdenin en ufak ve en zayıf memleketi olan Arnavutluk coğrafi vaziyetindeki şansızlığından dolayı polltbüro ve Kremlin'tn plânında şimdilik ilhak edilmiyeceği aynı maha-fil tarafından belirtilmektedir.
Kremlin'in ilhak programının «ilk adımı* nı teşkil eden ordunun. jandarmanın, polisin ve milis teşkilâtını ele almaslyl.*
bu tatbik etmek İstediği programa başlanmış olduğu dikkat nazara alınmalıdır.
Peyk memleketlerde Yahudilere mezalim
Londra 10 izafen» — Demir perde gerisindeki memleketlerden gelen haberlerden anlaşıldığına göre bu memleketlerde Yahudilere karşı tatbik edilmekte olan mezalim her zamankinden bugün daha ziyade artmış bulunmaktadır. Fillstlne gitmelerine müsaade edilmeyen
Yahudilere bu demir perde arkasındaki memleketlerde hiç bir İş verilmemekte ' olduğundan, yalnız çalışanlara verilmekte olan gıda maddelerine alt kuponlarını da alamamakladırlar.
Yahudilerin İş temin edebilmeleri İçin anti-slonist olan komünist kontrolü altındaki Yahudi demokrat birliğine dahil bul unm alan şart koşulmaktadır. Bu birliğe dahil olanları ise İsrail hükümeti kabul etmemektedir,
Memur maaşlarına yeniden zam yapılması keyfiyeti henüz hükümet tarafından düşünülmüş değildir. Ancak tekaüt maaşlarına. yeni emeklilik kanunu dolayısiyle bir miktar zam yapılması bu söylentiyi çıkarmış olabilir. Gelir vergisinin tatbikinden sonra memur maaşları-
Maliye Bakanlığı Gelir vergisinden sonra memııriartn eline geçecek miktarları şu suretle tesbtt etmiş bulunmaktadır:
İngiliz lirastntn düşürülmesine rağmen
Kasım ihracatı geçen yıldan 5 milyon fazla
İhracat istatistiklerimize göre İngiliz lirasının Kıymetten düşürülmesine rağmen, geçen aylar da olduğu gibi, bu sene Kasım ayında, 948 Kasım ayına nisbetle, beş milyon yüzelli küsur bin liralık fazla ihracat yapılmıştır. Bu mevanda iç fındık dört, tütün iki milyon ve tiftik üçyüzbin lira raddesinde bir fazlalık göstermektedir.
Bütün ihracat mallarımızda bu iki senenin Kasım ayı zarfında fazlalık olmuş değildir. Meselâ* balmumu gibi bazı tâli ehemmiyette ihraç mallarında geçen seneye nisbetle bir azalma varsa da bu daha ziyade kuraklık dolayısile geçen yıl bazı mahsullerimizin az miktarda olmasından ileri gelmektedir. Yekûn itibarile yukarıda belirttiğimiz veçhile gecen sene Kasım ayına nisbetle beş milyondan fazla hir fazlalık vardır. ‘
l--------------------------------------»
ManisalInı Tarzanı ihtiyarlamaya başladı

Tarzan kitap ve dergiye çok meraklıdır, Öğle vaktini bildiren Belediye topunu tepeye tırmanarak bizzat atıyor
Vali Çatalca ve Silivriye gitti
Halkla temas etti, ortaokulun temelini attı
Vali ve Belediye Başkanı Dr , rek dileklerini ve şikâyetlerini Fahreddin Kerim Gökay civar dinlemiştir.
ilçelerde incelemelerine dün de Vali, Silvri ortaokulunun te-devam ederek Silivri ve Çata'.- mel atma töreninde bulunmuş caya çitmiş, halkla temas ede- ve bu kazadaki incelemelerini
İstanbul radyosu giireş maçlarını yayınlıyacak
İstanbul radyosu, bu gece İle pazar ve çarşamba geceleri İsveçlilerle yapılacak olan müsabakaları yayınlayabilmek İçin programlarında değişiklikler yapmıştır. 8u gece saat 21.10 dan 22.45 c «adar Spor sarayından nakil yapılacak ve 22.45 ile 23 arasında haberler verilecek.
23 ten sonra müsabakaların so nuna kadar naklen yayınlara devanı olunacaktır. Pazar ve çarşamba geceleri yapılacak nakillerin sualleri ayrıca bildi rllecektlr.
Bağdat ve Helsinki orta elçileri
Ankara 10 (Akşam) — Eski Lizbon elçisi Rahmi Apak. Bağdat elçiliğine, Kemal Nejat Kavur da Helsinki orta elçiliğine tâyin ediimişlerıür.
2 aylık Bütçe
200 milyon lira tutacağı tahmin ediliyor
Ankara 10 'Akşamı — Mali yılın 1 mart olarak MeclLsee kabul edilmesi üzerine hükümet İki aylık ek bütçe hazırlamaktadır. Ocak ve şubat 1950 senesine ait olan bu bütçe üzerinde Maliye Bakanlığı bir kaç gûn-denberl çalışmaktadır. Bütçenin 200 milyon Hra tutacağı tahmin edilmektedir. Tasarı önümüzdeki hafta sonuna doğru MeclLse sunulacaktır.
Reşat Aydınlı
Ankara 10 — ikine! ağır ceza nahkemcsl. Reşat Aydınlı'nın tevkifine karşı avukatı tarafından yupıltuı itirazı reddetmlş-
Maçkada dedikodulu bir hâdise
Poionyalı tacirin başına gelenler
Kendi iddiasına göre karısı 150 bin liralık mücevherat ve eşyayı alarak gitmiş
müteaklben çatalcaya geçerek burada da belediye çalışmalarını gözden geçirdikten sonra geç vakit şehrimize avdet etmiştir.
İnsan hakları beyannamesi
İnsan hakları beyannamesinin Birleşmiş Milletler tarafından kabulünün birinci yıl dönümü münasebetile bugün saat 17 de Demokrat Parti Vilâyet idare heyeti binasında bir toplantı yapılacaktır.
Toplantıda, İnsan haklan beyannamesinin maksat ve gayesine, beyanname esaslarına göre memleketimizde ne dereceye kadar rinyet edildiği hakkında bir konferans verilecektir.
Maçka, Nişantaşı ve civarında tanınmış bir ecnebi ailenin başından geçen bir hâdise buralarda bir dedikodu halinde çalkan maktadır.
Yüz elli uln liralık bir eşya ve mücevheratla beraber kaybolan Poionyalı bir kadının şahsiyeti üzerinde geçen bu vakanın sahneleri şöyledlr:
Apartımanım soyuldu, karım da kayboldu
Savcılık dairesinde başsavcı yardımcısı Flicabi Dinçin odasında telâşlı tir adam yine telâşlı telâşlı ve kaypak bir Türkçe He anlatıyor:
— Apartmıanım soyulmuş, karım da meydanda yok... çalınan eşya, mücevherat ve param yüz elli bin Hra tutarındadır
En küçük bir müracaatı dahi hassasiyetle dinleyen savcı baş-muavlnl derhal telefonla Emniyet müdürlüğü ikinci şube ntt-diirü Nihad'a vaziyeti bildiriyor ve karşısındaki ecnebiyi de İkinci şube müdürüne gönderiyor
Hâdisenin tafsilâtı Şudur:
Ticaret işleri yapan Polonya
tebaasından Kaplovlç. kendisinden oldukça genç olan madamı Edlt ile Maçkada Gözem apartımanının bir dairesinde oturmak tadır.
Şimdiye kadar sızıltısız yaşamış olan bu kan koca, bu semt-(Arkası sahile 2 şilttin 5 de)
Noel ağaçları
--------------------
Yeni tefrikamız pazartesi başlıyor (
Düşman Dostlar
Büyük Macera ve Aşk Romanı |
Yazan: J. D. Carr. Tercüme eden: (Vâ—Nû) |', k m
Manisa (Akşam) — Türkiye-nin hiç bir yerinde olmıyan, yalnız Manisada bulunan nevi şahsına münhasır (Tarzan» artık ihtiyari amıştır. Kendisini son defa gördüğüm vakit:
— OıuetecL bey: Arlık ihtiyarlıyoruz.
Dedi. Halbuki onun şimdiye kadar İhtiyarlığı asla kabul etmediğini biliyordum. Aslen Hindistanlı olduğunu, birinci cihan harbinde Iran çölünü geçerek Türklyeye geldikten sonra senelerce Van gölü havalisinde dağlarda meyva ve otlarla taayyüş ettiğini söyleyen Tarzan; sakallarını daha ziyade uzatmıştır. Daimi hava ve güneş temasile esmerden fazla siyahlaşmış halde bulunan sert derisi, onu eskisi ka-
(A ricası salıife 2; sütun 7 de)
Manisa Tartanının gençlik resmi
Ticarel Odası meslek heyetlerinin lojilaiitısı
Amortisman nisbetlerini tesbit için heyet seçildi, Sanayi Bankası ve ithalât meselesi
İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası meslek heyetleri toplantısı dün saat id da Oda toplantı salonunda yapılmış ve ûç saat süren müzakereler esnasında
l bugün piyasayı ilgilendiren mühim meseleler görüşülmüştür.
Önce Ticaret ve Ekonomi Bakanlığının sorduğu amorlü-(Devanıı 1 üncü satır (ede)
Körpe ağaçların katliamı günlerine yine geldik: Hıristiyan ıı.srJü gereğince, salonlarda, --am ağaçları gelin gibi süsleniyor. Bunu da yalnız Isa'nın değil, Musâ ve Muhanuned Peygamber -lerin dinine mensup olanlar dan da bir çok kalburüstü a-îleler yapıyor. Kurban kes • meyen Ahmet ve Mehmctle-rin çam devirdikleri sık sık vâkidir.
Sima! memleketlerinde çam çok olduğundan oralarda ağaç ziyam şu veya bu şekillerde telâfi edilir. Lâkin bizdeki camlar, tepeleri kırılarak, Erenköy bahçelerinden çalınarak her yeni yılbaşında yüreğimizin stzltı -masına sebep oluyor. «Kök lerile ve saksı içinde» satı • (anların da hakikatte kurumağa mahkûm edildiğini hesaba katmalı: «Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz!» düsturuna riavet etmeli- Yâni su Noel katliamını Uirlü engellerle önlemeli.
Üniversiteliler, âbideye çelenk boydular
Türkiye Milli Talebe federasyonu başkanlan dün Baye-zlt'te Marmara lokalinde bir toplantı yapmışlardır. Ankara, İslanbııi ve İzmir icra komiteleri faaliyetlerinin tetkik edildiği bu toplantıda federasyona l'imat beyan edilmiştir.
öğleden sonra bir heyet, löksün âbidesine giderek bir ço-lenk koymuştur.
10 Aralık 1949
Sahile 2
A K Ş A IW
SabahBazeteleriNe Diyor?
Hâkimler kanunu
Hafta Sonu Notları
Orhan Velinin manzum Nasreddin hoca kikâyeleri Türk milletinin yetiştirdiği en büyük mizah dehâsı Nasreddin Hoca, bizim milletlerarası tek büyük şöhretlmlz-dir. Onun adı ve hikâyeleri dünyanın beş kıtasında tekrarlanır. Hele Amerikalılar onun nüktelerine hayrandırlar. Amerl-kaya giden bir dostumuz orada Nasreddin Hoca hikayeleri anlatmaya kalkmış. Birçok kimseler hikâye tamamlanmadan sonunu söylemişler Hattâ biri cebinden defteri çıkarmış, dostumda işitmediği Nasreddin Hoca hikâyelerini anlaimış.
Nasreddin Hoca dünyanın ekseri büyük sanatkarları gibi efsaneleşmiştir Fazla büyük olmak insanlara yakıştınlama-dığı için midir, nedir, Nasreddin Hocanın da yaşayıp yaşamadığından şüphe edilmiştir. Hatta bazı komşularımız onu kendilerine mal etmeğe kalkmışlardır. Bu açıkgözlükte Bulgari ar başta gelir,
Nasreddin Hocanın Türk mizah kabiliyetini temsil ettiği, bu kabiliyetin de milletlerarası ölçüde olduğu muhakkaktır. Ne yazık kİ biz, şaşılacak bir umursamazlıkla sahip olduğumuz bu büyük kıymetin üzerinde hiç çalışmamışız. Nasreddin Hoca hikâyeleri darmadağınıktır. Asırlardanberi şifahi olmaktan kurtarılamamıştır. Bu hikâyelerin nesir olarak doğru dürüst yazıldığı bile iddia edilemez. Türk harfleriyle basamış itinalı bir Nasreddin Hoca kitabımız yoktur. Kıyıda, köşede, belki Sahaflar çarşısında Arap harfleriyle basılmış, ifadesi bozuk birkaç Nasreddin Hoca kitabına arasıra Taslanıyor. O kadar. Hiç bir tanınmış edibimizin bu mizah hârikalarım yeniden yazmaya heves etmemesi ne hazindin
Bir edebî hâdise
Şunu memnuniyetle haber vereyim ki bitmek üzere olan 1949 senesi, Nasreddin Hoca hikâyeleri bakmandan şayanı dikkat bir hâdise kaydetmek üzeredir. Nasreddin Hocanın 70 hikâyesi, geçen sene La Fontalne’in masallarını manzum olarak Türkceye muvaffakiyetle çeviren şair Orhan Veli tarafından sene manzum olarak, revkalâde bir muvaffakiyetle yazılmıştır. Bun lan İhtiva eden ve edebiyatımızda bir hâdise teşkil edeceğinden sıiphe etmediğim bu kitap önümüzdeki harta Doğan Kardeş yayınlan arasında neşredilecektir. Kitap benim elimde olduğu İçin muharrir arkadaşlarımdan önce davranarak birkaç örnek vermek istiyorum, işte biri:
BUDALA VIZ DEDİKSE
Bir gün buğdayını yüklenip Hoca, Değirmene öğütmeye götürür.
Değirmene varınca
Çuval çuval başka buğd aylar görün Ağzına kadar da dolu çuvallar.
Komşunun tavuğu kaz görünür Hocaya. Şöyle biı fırsat kollar.
Kaşla gök arasında
Başlar o çuvallanlan kendi ne aT'tarmaya Değirmencimse kendi h av.mnda Ama nasılsa görür bir aralık.
t ttafcınr- ■— Bry ba balık!
Ne yapıyorsan’» Hoca cevap verir:
— «Ben budala adamın biriyimdir;
’ Ne yaptırımı pek öyle bilemem.»
Değirmenci çıkışır: — «Ben der. mas»! dinlemem.
Şimdi ağrımı açmıyayı m sana. Hep başka çuvallardan almadasın Mademki budalası n,
Kcndininkrnden alıp on lara da koyrnna!» Hoca gülmeye baslar; der ki: «İlâhi ağa! Budalayız dedikçe o ka dar da değil a-»
Şimdiye kadar nesir olarak bile doğru dürüst yazılmamış olan Nasreddin Hoca hikâyelerinin kıymetli şair Orhan Veli tarafından manzum olarak yazılması şu bakımdan şayanı dikkattir: Kıymetli bir şairimiz ilk defa olarak Nasred-din Hocayı manzum oiarak yazmaya teşebbüs ediyor Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi hikâyeler, lüzumsuz tarafları atılarak, komik unsurlar muhafaza edilerek, nükt? zlyaa uğratılmadan. en güzel bir Türkçe ve sağlam bir nazım çerçevesi İçinde yazılmıştır
Nasreddin Hocanın 70 hikâyesinden her biri yukarıdaki örnek ^yarındadır. Meşhur bir hikâye daha takdim edeyim:
TİMUR'UN FİATI
Timur bir gün Hoca ile hamama gider. Soyunur dökiinür. içeriye girerler. Yıkanırlarken birdenbi re Timur sorar.
— «Hoca. der. ben kul olsam kaç akçe ederim?» Hocanın da pervası mı var?
Şöyle bir yalancıktan zihin yorar:
— «Bana sorarsan ben yüz akçe derim» Timur kııar- — «Amma da yaptın, Koca! Yalnız şu peştemal eder yüz akçe» Hoca bu söze bayılır gülmekten; Eğilir, Timura der lu yavaşça:
— «Ben de ona fiat biçmiştim zaten.»
Görülüyor ki Orhan Veli Nasreddin Hocadaki mizah ruhunu çok derinden tatmış ve böyle bir esere emek vermeği lüzumsuz saymamıştır. Ben öyle sanıyorum İd Orhan Veli Nus-reddln Hoca hikâyelerini nazma çevirmekle hem edebiyatımıza. büyük hizmet etmiş, hem de milli mizah dehâmızın 70 hikâyesini, bir daha dağılmıyacak şekilde sağlam bir nazım çerçevesi İçinde tesbit etmiştir Bu hikâyelerin artık bozulmasına, değiştirilmesine İmkân yoktur.
Radyo aboneleri
«BVRRfrET» te baş y«* »Radyo aboneleri» le« hasını taşımakta ve şöyle demektedir: Halkın kültürüne hizmet etmek isteseydik radyo abonelerine zam değil, tenzilât yapardık. Halkın kültürü Ve seviyesi^ İle alâkadar olmak istemediğimiz gazete kâğıtlarına tatbik ettiğimiz gümrük tarifelerinden belli— İşte işin hakikî mahiyeti bu merkezdedir. Bundan sonra halkın menfaati için çalışıyoruz diyenlere sizin de bizim gibi İnanmamağa hakkımız olacaktır.
Memleket çok şey kazandı ve kazanmaktadır IğON TlT.GRAFta Elbem İzzet ! Benice, - Memleket çok şey ka-
and, re İMBUtol.r. ba,- h.om.,1 bulunulma» dotayudle UKI, yaamufla diyor: «ülalialar serded.liyor ve
C. H. Partisi İktidarının, htt- W1* deniliyor: . ...
kûmet .. Mec-M» sun W ia- '
aliyet İçinde bulunduğu mu- bdlçral» umumi heyeti hakkaktir. Yeni seçim kanunu başlı başına bir faaliyet eseri olarak Meclise arzedllmek üzeredir. Yeni bütçe yeni bir zihniyetle ve İmkânların müsaadesi nispetinde hazırlanmış bulunarak Meclise verilmiş ve bütçe komisyonunda incelenmeye dahi başlanmıştır.
Muharrir, bundaı memlekette yapılan işlerin halka tâyıkile d uyuru lam amış ol-mabindan şikâyet etmektedir:

Bütçe konuşmaları
YENİ SABAH t a -Bütçe konuşmaları» başlıklı yazısında Meclis bütçe encümeninde 1950 hesapların görüşülmesine baş-
kabul olundu
sonra
_________ ve bütçe hazırlanırken güdülen gayeler hakkında, uzun tartışma ve konuşmalar, yapılmast-na taraftar olanlar azdır. Halbuki, demokratik hayatın en canlı safhası, milli hâkimiyetin en ziyade tebarüz ve tecelli edeceği münakaşalar. ‘ ’
ler, tahliller bilhassa vesilesile yapılır.
Ve yazı şöyle bitmektedir:
Bütçenin münasebetile umum heyet üzerinde, hiç olmazsa,
tenkid-bütçe
Şevket RADO
Meclis, hukuk usulü muhakemeleri kanununu değiştiren tasarıyı müzakereye başladı
Ankara 9 — Hâkimler kanununun bazı maddelerini değiştiren tasarının miteakereslne bugün Büyük Millet Meclisinde devanı edildi. 49 uncu maddeye kadar olan maddeler bazı hükümlerin değiştirilmeleri İle kabul edildi.
50 inci madde görüşülürken söz alan Necati Erdem, ayırma
Hastalık sigortası tasarısı
Ankara 10 (Akşam) — Çalışma Bakanlığınca hazırlanan hastalık sigortası kanun tasarısı Meclis komisyonlarında incelenmiş, çalışma komisyonu bazı değişiklikler yapLıktan aonra tasarıyı kaoul etmiştir. Bu tasarının önümüzdeki günler içinde Meclis heyeti umu-mlyeslnde müzakeresine başlanacaktır.
Diğer taraftan iş kazası, meslek hastalıkları kanunu tasarısında yapılan tâdilâtı havi tasan da Meclis komisyonlarında İncelenmektedir
Fenerbahçe takımı
Ankaraya gitti
Fenerbahçe futbol taıkmı İki maç yapmak üzere dün akşamki ekspresle Ankara ya hareket etmiştir.
Türk çeliğinin fiatı nasıl indirilebilir ?
Meclis kürsüsünde çok mufM- mecUsl üyeıertnl seçme hakkı-sal ve etraflı bir tartışma ol- (nın Adalet Bakanına verilme-maU. çeşitli partiler bütçe hak-(Sİne lliraz etü ve üyelerin yarıcındaki görüşlerini, mucip se-|gıtuy üyeleri arasından ad In-bepleriyie. millete anlatmalıdır-, tihap etme suretiyle seçllmele-lar. Tasarruflu bir bütçe bize rj gerektiğini anlattı. Adalet 1 Bakanı bunu muvafık gördü ve madde, bu şekilde değiştirilerek kabul edildi 50 inci maddeden sonra 62 ye kadar maddeler müzakere ve aynen kabul olundu.
Karabük fabrikasında tetkikat yapan M. Word’u ı tavsiyeleri
— — *
cut değildir Mevcut 55 birinci sınıf mühendisiniz İyidir, yalnız bunların salâhiyetlerinin genişletilmesi icabeder.»
c -Türkiyede çelik fiatleri nasıl ucuzlayabilir?»
(— Bu suale cevap vermeden Önce şunu belirtmek isterim kİ sözlerim kimseyi inclt-memehdir. Bunlar samimî tavsiyelerdir. Türkiyede çelik flütlerini düşürmek İçin 6 nokta vardır.
Dhrikteki demir cevheri istihsalim, ve Zonguldak kömür tesislerinin modernleştirilmesi, naklijte imkânlarının genişletilmesi ve nakliye ücretlerinin ucuzlatılması, çelik sanayii mıntakasının rasyonel bîr şekilde genişletilmesi, çalışma sisteminin değiştirilmesi lâzımdır. Sonra gerek askeri, gerek sivil bütün fabrika.arın İşbirliği yapmaları elzemdir Bütün bu çalışmaların gayesi Türkıye-niıı çelik islllısalâlını yükseltmek ve diinya pazarındaki yerini vermek içindir Bu hususta Türk iyeye Marshall plânı gereğince âzami yardım yapılmaktadır. Eu yardımdaki esas, hiç bir zaman başka piyasalara Tiirkiyenin rakip olması İçin değil, Türk iktisadiyatının yükte: mesi içindir.»
Üç buçuk aydanberl memleketimizde ağır sanayi mevzuu üzerinde tetkikler yapan, bilhassa Karabük Demir - Çelik fabrikasında meşgul olan Amerikan ağır sanayi mütehassıslarından ve Marshall “ nı idarecilerinden R Word, dün şehrimize gelmiş la Paris” gitmşitir, Word. Karabük. Divrik mir cevheri sisleri, Kırıkkale fabrikası İstanbul havalisinde yaptığı tetkikler hakkındaki raporunu E. C. A, nın Paris ve Vaşington merkezlerine verecektir
.Mister Word, hareketinden evvel kendisi ile konuşan gazetecilere şunları söylemiştir:
«— Karabük fabrikası çabuk renişletilebilır, iyi bir tesistir. Fabrikanın kuruluş bölgesi bakımından da yeri çek iyidir. Yalnız bu fabrikanın memlekete faydalı olabilmesi için istihsal ve maliyet fiatlerlnin düşürülmesi lâzımdır. Bu takdir, de Türk çeliğinin fıatı dünya çeliğiyle de rekabet edebilir, ı Misal verilirse, piyasadaki nıev-cut Polonya çivilerinin fiatl jTürk çivilerinden yüzde 10 nispetinde daha ucuzdur Bu pahalılıkta, Türk çelik mühendislerinin asla bir hataları mev-
plâ-Fredertch Ankaradan ve uçak-Mlster de-Zonguldak te-ve
Yeni seçim tasarısına göre
Seçim propaganıiası 23 temmuzda bavlıyacak
Eylülün üçüncü haft asma raslayan pazar günü oylar atrlacaktır
Ankara 10 — İlim heyeti tarafından hazırlanan Seçim kanunu tasarısı bugünlerde neşredilecektir. Tasarının bası maddelerinin hülâsası şudur;
1 — 23 temmuz gür.Cı çerimin başlangıç tarihi olarak tesbit edilmek suretiyle seçim propaganda ve faaliyetine 3 gün girilmiş olacaktır
Eylülün üçüncü haftasının
Cibalide yancın
Bu sabah saat 4 te Cibali
Iskslesl yanında Mehmet AU- PyarjSuü sandıklara oylar A-ye ait bıçkı atölyesinde yan- ' """ ' gın çıkmış ve binanın dahili ahşap kısmı tamamen yan-m ıştır. Yanındaki Mehmed’e ait kereste deposunun da çatısı tutuşmuştur.
Kıgı’de zelzele
Kiğı 9 (A AJ — İlçemizde dûn saat 16,25 de beş saniye süren orta şiddette bir deprem olmuştur. Hasar yoktur.
Ulacaktır.
2 — Namzetlere gelince. Anayasanın 13 üncü maddesindeki şartları haiz olan bütün vatandaşlar başkaca hiç bir kayda tâbi olmadan namzetliklerini koyabileceklerdir
3 — Tasrihte aleniyet ve oy atmada gizlilik esası kabul edildiğinden sandık başlarındaki se çim kurullarında partiler bugüne kadar olduğu gibi müşahit değil seçinı kurullarında üye olarak bulunacaklardır.
Sadnklarda sayım bittikten
DAİMİ GÜZELLİK
Bugün, güze] olmak marifet
değildir. Marifet, daima güzel sonra oy pusulaları saklanacağı İcahnuktır. I gibi, tanzim edilecek mazbata-
Parkin îniM>x» laboratuarları' n>n bir sureti sandığın bıı i un-güzellik müstahzarları I duğu yerde bir hafta asılı kala-(İNNOXA sütü, İNNOXtNE ve çaktır.
çâTİNEE gece, gündüz kremle-) Mazbataların ilçe seçim kuru-ri ve 10 muhtelif renkte pud- tunda tasnifinde yine parti ralarıi | temsilcileri hazır bulunacak ve
İle cildinizi beslemek suretlle tasnif aleni olacaktır, güzelliğinizi daimileştirir- I Secim kurulları bir yargıcın
Maçkada dedi-kodulu bir hâdise
(Baş tarafı 1 İnci sahifcdct te ve sosyete arasında kendilerine iyi bir muhit de yapmışlardır.
Kaploviç, dün. her zaman olduğu gibi saat ona doğru apartmandan ayrılmış, saat on üçe kadar işleriyle meşgul olmuş ve her zamanki gibi bu saatte yemek yemek üzere apartımamna gelmiştir. Kaploviç, müteaddit defalar kapıyı çaldığı halde açılmadığını görünce, madamın | bir yere gitmek mecburiyetinde ' kaldığına hükmederek kendisindeki anahtarla kapıyı açmış, Jçerl girmiştir. — ' man dairesinin PolonyalI hayretler içine düşmüştür.
Çünkü a partim andaki kıymetli halılar, diğer eşya, kristal takımları ve komodinin içinde bulunan zineyt eşyası meydanda bulunmamakladır Kaploviç kendisini şaşıkına döndüren bu vaziyet karşısında karısı çıkagelir yraidiyle bir müddet daha beklemişse ele, onun da gelmediğini görünce apartınıana giren hırsızların onu da belli ol-mıyan bir dkibete sürüklediği şeklinde bir sehaba kapılmıştır.
Zabıta hâdiseye el koyuyor İşte bu hal karşısında savcılığa baş vuran Kaploviç. Emniyet ikinci şube müdürü Ni-had’ın yanına geldikten sonra, şube müdürü beraberine iki sİ-viı ve bir de teknik memur alarak apartıman dairesine git-, mişler ve bemyj ihtiyat mevcut parmak İzlerini de tesbit etmişlerdir. Bu 'zlerin hiç bjr sabıkalı şahsa ait olmadığı görülmüş. bu zamanlara kadar meydana çıkmıyan madam Edit'in durumu da gözden geçirilmiştir.
Apartıman kapıcısı, hâdise saatlerinde bulunmadığından, buradan gid&n eşyanın her hal- j de bir araba İle taşınmış olabileceği muhakkak olduğundan bu cihetten Je yürünmüş ve kısa bir müddet sonra ele geçen bir arabacı, bir madamın ken-dişine buradan eşya yüklettirip o civarda Çayır sokağında bir • eve taşındığını söylemiş ve bu 1 madamın eşkâlini tarif edince 1 bunun madam Edil olduğu an- ' taşılın ıştır. (
Madam Edit ve eşya • bulunuyor
Emniyet ikinci şube miidürü Nilıad beraberinde Kaploviç ve 1..
memurlar olduğu halde arabacı | ile birlikte tarif edilen apartı- " , ----■«•« üiânû ğluTÛŞıcf »e uuımıııı ââ- .
1) ve il- | hlbinl bularak malûmatına mü-
sahibi .filhakika madam Edit’in 1 burada bir daire kiraladığını ve az evvel de eşyasını getirterek bu daireye koyduğunu, kendisinin de henüz dışarıda olduğunu söylemiştir
Bu sözleri duyan Kaploviç, karısının, götürdüğü kıymetli eşya ve şahsına ait paranın | yüz elli bin ilra tutarında oldu- r»a«ıu« ı-a ğunu ve bunların geri alınarak * *>
kendisine verilmesi için yalva- --------------
rıp yakarmağa başlamıştır.

Hâdisenin içyüzü bu şekilde meydana çıkınca. Emniyet İkln-. ei şube müdürü Nihad. Kaplo-! vlçi karşısın ı alarak:
(— Bizim kanunî mevzuatı-| mız, kan koca arasında eşya, : para ve mücevherat gibi şeyler- ‘ Sterim | den doğan hâdiselerde cezai bir l(u,cc 1. takibat yapılmasına lüzum gös-
bildirdi Ve maddenin kabul e-cllmemesinl stedl.
Salamon Adatto, Adalet Bakanına neden bu seldlde bir salâhiyet verildiğini anlamadığını söyledi ve maddenin reddini istedi, Kemal özçoban da bu mütalâaya İştirak etti.
Adalet Bakanı, bu madde kabul edilmezse dahj memurlar kanununa göre. Adalet Bakanının savcıların muvafakati olmaksızın görülen lüzum üzerine istediği yere tâyin edilebileceğini. bütün Demokrat memleketlerde bunun böyle olduğunu söyledi. Maddenin Layyını îstlyen önergeler reddedildikten sonra, diğer maddeler de aynen kabul edildi. Böylece tasarının birinci müzakeresi sona erdi
Bundan sonra hukuk usulü muhakemeleri hakkındakl kanununun bazı maddelerini tâdil eden tasarının müzakeresine başlandı-
Bu sırada salonun bir hayli tenhalaştığını gören Bu müzakerelere pazartesi devam etmek üzere otu son verdi.
Fakat apartı-halini gören
Zabıtaca basılarak eroinciler______yakalandı
Emniyet müdürlüğü ikinci şube kaçakçılık memurları, dün biri Üsküdarda Debbağlar mahallesinde Durak sokağında 7 numarada, diğeri de Paşa-bahçede Şehitlik caddesinde 58 numaralı evde iki heroin imalâthanesi bulmuşlardır.
Buralarda mühim miktarda eroin ve eroin imaline mahsus ham dadde, hassas terazi-1er ve Üsküdardaki evde bir de Smlt Vetson tabanca bulunmuştur.
I Bu imalâthaneleri idare den şahıs; evvelce gene zehir imalâtçılığından sabıkaları bulunan ve yedi senedir cezası çektikten sonra ' lerde Istan bula gelen bahçeli Bekir» isminde biridir. Zabıta, bunun idare ettiği şebekenin bazı efradım da ya-j kalamıştır. Soruşturma devam etmektedir.

e-
sürgün geçen-(Paşa-
BORSA
Manisanın Tarzanı
(Baş tarafı 1 inci sahitede) I dar hava tesiratından koruyamıyor.
— Artık elbise giymek lâzım gelecek.
— Ben elbise giymem ve giymiyeceğim. dedi.
— Hâlâ gazete ve mecmualara devam ediyor musun?
— Odamda gazete, dergi ve kitapların fazlalığından yatacak yerim bile pek az kaldı. Her taraf doldu. Bilhassa dergilere bayılırım. Her hafta kazancımın mühim kısmını bu dergilere sarfederim. Okumadığım dergi yoktur
Tarzan, yine İçme suyu taşıdığı bir ahçı dükkânında — ötedenberi olduğu gibi — emeğinin mukabili olarak yemek yemekte, zeval vaktini halka haber vermek için Belediyenin öğle üzeri topunu, yakın tepeye 5 dakikada tırmanarak bizzat kendi atmaktadır. Sözlerine göre saat 12 ye beş dakika kala tepeye doğru koşmağa başlamakta ve hiç bir gün gecikmeye sebebiyet vermeden topu tam 12 de a-tcşlemektedlr.

Londra 1 Sterlin New Yor» 100 Dolar j Farı» 100 Franau f
Stok hoİm İt» İsveç Kr. Cenevre 100 İsviçre F. Amcrteroam 100 Florin BrUKMİ İOO Belçika F Lizbon 100 Kkskudca
ESHAM VE TAHVİLAT
% » FAİZLİ TAHVLLLCH
Sivas - Erzurum 1
1941 Demiryolu n 15M1 Demiryolu i
Sivas • Erzurum 1-1 19-41 Demiryolu İD
Milli MUdafa»
Milli Muaainu II
Milli MOdatao ıll
Milli MOdafno IV
560
9.73341
Bir kadın, odasında ölü olarak bulundu
Beyoğlunda Hamaibaşında ömer Hayyanı caddesinde 80 numaralı apatımanda oturan yirmi sekiz yaşında Anastasya isminde genç oir kadının dairesinde dün kendisinden başka kimsenin bulunmadığı bjr sıra da. buradan dışarıya havagazı sızdığı hissedilmiş, derhal zabıtaya malûmat verilmiştir. A2 sonra gelen memurlar, havaga-zım kestikten sonra içeri girmişlerdir.
O zaman, Anastasyanın karyolasında ölü olarak yatmakta bulunduğu ve havagazı ocaklarının musluklarının açık bırakıldığı görülmüştür. Tahkikata nöbetçi savcı Reşat Saka el koymuştur. Genç kadının bu şekildeki şüpheli ölümü etrafında soruşturmalar yapılmaktadır.
başlangıcında 7Hşlden mürekkep olacak ve kurulun üç üyesi partilerin temsilcilerinden olacaktır. Eğer çok parti varsa o zaman ba?kan kur’a ile bu üç kişiyi ayıracaktır
4 — Adli tpminat şu suretle mana gitmişler ve buranın sa-
meydana gelecektir: '
çe seçim kurullarına hâkimler1 racaat etmişlerdir.
| başkanlık 4dt-cek. bunlar aynı1
zamanda sandık başkanlarmı
da seçeceklerdir.
5 — Şikâyetler sandık başında sandık kurulu tarafından orada dinlenecek, ya kabul, yahut reddoiunacaktır. Tatmin o-lunnuyan şikayetçi İlçe ve onu takiben il secim kurulu başkanın» başvurabilecektir-
6 — Seçim mazbatalarına vâki İtirazlar meclis komlsyonlu-nncla değil, yargıtay ve dankta? âzaianndan mürekkep 7 kişilik bir yüksek mahkeme tarafın-
■ dan tetkik edilecektir. .
7 — Üçe seçim kurullarına
yüksek derecedeki hâkim baş-
1 kanlık edecek, partilerden üçer, belediye meclisinden iki. 11 genel meclisinden bir âza iştirak edecektir.
8 — Seçimlerin propaganda lakipat yapılmasına luzum gos- „nmr11„„lı„„„1,n,„m,11,mra,n,M’,ı„I
şekli yeni esaslara bağlanmıştır. ’ termez. Binaenaleyh bu İşte po-} Demiş ve Kaploviç de başını _ ..
I Bayrak, dini ibare gibi şeyler ilsin bir rolü kalmamıştır. Ma- iki elleri arasına alıp derin bir, Beşiktaş - Patih. Ortaköy - Alt-
1 propaganda dışında bırakılmış, damınızla aranızdaki vaziyet düşünceye dalmaktan başka bir, saray, Bebek - Eminönü tram-
bunian kullananlar hakkında için hukuk mahkemesine baş- şey yapamamıştır. [ vayları Topnane makasındun
cezai müeyyideler konulmuştur, vurabilirsiniz!» Remıi TOZANOĞLl geri çevrilmiştir.
% B FAİZLİ TAKVlLLtfl tınma l
ınma fi Kalk ınma İti 948 İM İkraza i 348 IfUkrn» (1 ____ . _ ) 10-11 Demlrvolu VI
Apartıman 3945 isukm» ı.
% 5 FAİZLİ TAHVtU.Cn 1933 Eh-ganı 23 75
1933 tkramiveM 30 85
Milli Müdafaa 20 0(1
Demiryolu IV Sftfio
Demim olu V 95.25
% «.5 FAİZLİ TAHVİLLE»
İM» Uhvkll 99-50
98.35 4*50 M 50
V7 5O m .85 97.50
97 W
IMerk*r fkınnası
is Bnnknıı
, T Ticaret Bansası , Aralan Çimento
41 45
43.00 ₺7 25
631 4550
Tramvay seferleri 50 dakika sekteye uğradı
Bu sabah saat 1 de Tophane tarafından geçen tramvay münakalâtı bir saat sekteye uğramıştır.
Saat yediye doğru Tophane-^ den Karaköye gelmekte olan kereste yüklü bir kamyon tramvay yolu üzerinde Kapılçi mevkiinde bir çukura batarak yolu kapatmış ve tam elli dakika tramvay münakalâtını sekteye uğratmış, bu müddet zarfında
10 Aralık 1949
AKŞAM
Sahile 8
MCŞAMaifrAKŞAMg]
Tahsilden harç alınacakmış
Fn sİ imiz bütçe faslı...
Aldı maliyecilerimiz elle* rlne san; bakalım ne dedi* fer?
Aldı maliyeciler;
— Zam zam da zam Kami!-..
Her sefer, en hayretiefzâ makamından bu böyle oluyor!
l’ine heyhat, resmî ve hususî zamlar biribirini kovalıyor. Yataklı vagonlara -■(bütçesini bildiğimizden ger çi haksız da diyemiyoruz:» -yüzde 14 zam... Radyo taksitlerine yüzde 100 - (Bre insaf!) - zam...
Radyoyu ki, 1 numaralı kültür, _ propaganda, iblâğ, tebliğ vâsıtaları sayarız... Halkı, radyo alsın diye teşvik ettik durduk, radyolar çoğaldı; kuşlar kafese girdi, merak arttı.
Birdenbire, yay koyuveriliyor:
— Zam ..
Haberin en fenası, a tahsile zam» mes’elesidir.
Daha mürekkebi kurumadı; geçenlerde, fakir Üni -versite talebesinin ah ve vahim bu sütunlarda aksettirmeğe çalıştık:
— «Harçlar, imtihanîye-ler, zoraki pahalı kitaplar, tanzimsiz hayat şekli, burs usulünün sökmemesi» yüzünden, değil fakir sınıf, hattâ orta tabaka bile ev-lâdlarına yüksek tahsil veremez hâle geliyor. Ancak zengin çocukları mı yüksek tahsil yapacaklar? Millette bu kadar ayrılmamı oluyor? - demiştik.
Bir çocuğun Üniversitede okuması, ayda kaç yüz kü -sur liraya mal oluyor? Bunu göstermiş ve demokratça bir çare bulunmasını iste • mistik.
Derdin devasını bekler, dururken, üstüne vitrinoz bindi.
Meclis müzakerelerini ta -kip ettinizse, dikkatinizden kaçmamıştır ki, Maliye Bakanı tıulâseten şöyle diyor:
«Millî Eğitim Bakanlığuıa tahsis edilen 200 milyon lira fazlalığın karşılığı bulunmadığını, badema okuyanlardan harç alınacağını...» anlatmıştır.
Demek ki, yalnız Üniversite tahsilinde değil, daha evvelki kademelerde de, fakir ve orta hallilerin önüne yeni br engel bir «harç» engeli çıkıyor. Evlâdları okutmak güçleşecektir.
Peki, bu 200 milyon lira fazlayla neler yapılacak? Ta bii hayırlı işlerdir. Fakat bir Milletvekili de şu tenkidi ileri sürüyor:
«Ankara'da 4 yıldanberi faaliyette bulunan fen fa -kültesine 3.5 milyon lira sar-fedildiğini, Inına mukabil 35 talebe mezun olduğunu...» söylemiş.
Fena kurulmuş bir maarif şebekesi yüzünden bir talebe bize vüzbin liraya o-turuyoT demektir. Bunun da ceremesini harç ödeyerek-ten halk çocukları çekecekler.
Demokrasinin belli başlı bir kaç şartı arasında «harç sız maarif » v ardır. Tâ ki, istidatlı çocuklarımız, herhan gi bir tabakadan sivrilebilsinler; İçtimaî müsavatsız -Iık, tâ bidayetten bellerini bükmesin ve Millî Eğitim, - istidatlı veya istidatsız -varlıklı tabakanın inhisa -nnda kalmasın.
(Vâ—Nü)
Emlâk Kredi Bankasının inşa ettiği evlerin maketleri
Emlâk Kredi Bankası, belediye tarafından ucuz mesken inşası İçin mıiesseseye devredl -len geniş sahada 470 kadar ev İnşa etmektedir. Bu inşaat hay 11 İlerlemiştir.
Banka, bugün saat 15 İlâ 17 arasında Emlnönûndekl binasının yanında bulunan holde bu evlerin plân, proje vc maketlerini basın cıcnsupflarına gösterecektir.
500 ncü fetih yılı
Şehrin imârı için düşünülen tedbirler
İs tan bulun beşyüzüncü fetih yılı yaklaştığı halde henüz hazırlıklara başlanamamıştır. Alâ kalılara göre bu işte çok geç ta lınmıştır. Şehrin çehresini değiştirebilecek ciddi işlere yetecek zamanın artık kalmadığına işaret edilmektedir.
Bununla beraber önümüzdeki yıl bütçesinden alâkah bakanlıkların kutlama hazırlıkları i-çln ayn ayn tahsisat verecekleri ve Ankara'da zaman zaman toplanmakta olan kutlama komisyonunun yılbaşından İtibaren faaliyetini İstanbul a nakle deceğt söylenmektedir.
Alâkalılara göre şehrimizin iman hususunda belediyenin dar bütçesinden yardım beklemek beyhu dedir. Başka memleketlerde bir mm takanın hazırlanan İmar plânı tatbik hususundaki yollara İstanbulda da başvurmaktan başka çare olma dığı belirtilmektedir.
İmarına başlanması icabeden bir semtin bono çıkarmak su-retile bütün binalarının İstimlâk edilmesi, yol ve caddeleri -nin açılmasından sonra İskân sahalarının tesblt edilerek parsellerin tekrar satılması sure-tlle hem o noktanın İmâr plânına göre tanziminin mümkün olacağı hem de belediyenin bu işten maddi kâr bile temin e-debileceğl iddia ediliyor. Çıkarılacak bonoların tedavül etmesi ve bankalar tarafından is tenlldlğl zaman paraya çevril -m esi, rağbeti arttırmak için de faiz miktarının normal hadden biraz fazla tutulması tavsiye e-dllmektedlr. Bu tavsiyelere rağ men mevcut mevzuatın bu İşleri görmeğe elverişli olmadığa bunun İçin yeni bazı kanunların çıkarıimaslle birlikte mev -cut mevzuatta da bazı tadillere lüzum görülüyor. Alâkalılar, bu İşe evvelâ Balıkpazan sahasında başlanmasının muva -fık olacağım ilâve ediyorlar.
Balıkçılık kongresi
Marşal yardımından verilecek ödenek görüşülecek
Balıkçılık kongresi dünden 1-tlbaren Ankara’da toplanmağa başlamıştır. Marşal yardımından 2,5 milyon dolarlık bir tahsisatın bu işe ayrılması tahmin edildiğinden paranın hangi tesislere sarfedileceği hususunda hararetli görüşmeler beklenmek tedir.
Belediye de şehrimizde kurul ması kararlaştırılan balık sanayii iie yakından meşgul olmak tadır. Belediye kongreye İktisat işleri müdür muavini Emin E-rer'l mümessil olarak gönder -miştlr. Belediye mümessili, kon grede belediye noktal nazarını müdafaa edecek ve bilhassa balıkların çok çıktığı günlerde bunların kongrede balık satışlarının ve tirit bakımından görülen fazla yükselme ve alçalmaların tanzim edilmesi de gö rüşüleceğl söylenmekte İse de bu toplantıda daha ziyade balıkçılık sanayiinin kurulması et rafında İleri sürütecek mütalâalarla meşgul olunacaktır.
Lâğvedilen Ortaokul ve Liseler idarecilerinin maaşları
Millî Eğilim Bûkanlıgnımn şehrimizde üçü lise, 12 sİ orta okul olmak üzere 15 okul lağvettiğini yazmıştık.
Lâğvedilen okulların talebeleri mevcut okullara nakledilmiş lerdl. Öğretmenler de diğer o-kuliara tâyin edilmişti Bu öğretmenlerin yeni vazifelerine «alt kararnamelerlle, müdür ve müdür muavinliklerinde bulunan öğretmenlerin İdare ücret lerine dair kararnameler henüz bakanlıktan gönderilmemiştir. Yeni okullara tayin edilen öğretmenlere lâğvedilen okullar tarafından maaşları verilmekte ise de İdare işlerinde çalışanlar üç aydır müdür ve müdür muavinliği zamlarını alamamaktadırlar. idareciler yaptıkları mü teaddlt müracaatlerden şimdiye kadar netice alamamışlardır. Üç aydır ücret alamayanlar yc nlden müracaata karar vermişlerdir.
isveçli güreşçilerle ilk karşılaşma bu gece yapılıyor
Nureddin karşılaştırmak
İstanbul güreş klübüniin teşebbüsü üzerine perşembe günü şehrimize gelen İsveç güreş takımı İlk karşılaşmasını bu gece Spor ve Sergi sarayında serbes güreş olarak yapacaktır. İkinci karşılaşma yarın gece Grekoromen, üçüncü güreş de önümüzdeki çarşamba gecesi tekrar serbes güreş olarak yapılacaktır.
Şehrimize gelen İsveç güreş ekibi aşağı yu kan millî takım kadrosu manzarası arzetmek-tedlr. Bilhassa içlerinde, geçen haziran ayında şehrimizde yapılan Avrupa güreş müsabakalarına İştirak ederek şampiyon olan Andenberg ile Antonsson ve şampiyon olamıyarak güzel güreşleri ile takdir kazanmış olan Petterssen ve Berlin bulunmaktadır. Bilhassa İsveçli güreşçilerle birlikte Anden-berg'in gelmesi güreşseverler tarafından çok iyi karşılan-
nııştır.
Malûm olduğu üzere Andenberg geçen haziran ayında yapılan serbes güreş Avrupa birinciliklerinde Nureddin Zafere sayı ile ve Nureddin de Iranlı Sadian’a tuşla, tranlı da isveçliye tuşla yenildiklerinden eski milletlerarası güreş nizamnamesine göre karara bağlanmış ve Türk pehlivanı kilosunun birincisi. İsveçli İkincisi. Iranlı da üçüne üsü İlân edilmişlerdi. Halbuki on beş gün evvel toplanan milletlerarası güreş federasyonu İstanbulda verilen bu karan, yeni yapılan
Zaferi Andenberg ile için bir çare bulmak lâzım
Yaşar Doğu rakibini tuşa getiriyor
milletlerarası güreş nizamnamesi — henüz tebliğ edilmemiş olmasına rağmen — mucibince bozmuş. İsveçli Andenberg'l birinci, İranlı Sadian’ı ikinci, Nureddin Zaferi de üçüncü olarak kabul etmiştir. Nureddin Zaferin sayı ile galip bitirdiği, fakat milletlerarası güreş federasyonunun beş ay sonra karar deglştlrmesUe şampiyonluktan üçüncülüğe düşmesinin acısını İsveçli Andenberg’den çıkarmağa çalışacağı şüphesizdir.
Yalnız bu gece Nureddin Zafer 62 kiloda, Andenberg ise 67 kiloda güreşeceklerdir. Hal-
Nasulı Akar rakibi İsveçliyi sırtını yere getirmek
için havalandırırken
bukl tsvççu güreşçi son Avrupa serbes güreş birinciliklerinde 62 kiloda güreşmlştl. Organizatörler hiç olmazsa çarşamba gecesi Nureddin Zafer İle Andenberg'l güreştirmek İmkânını bulsalar da güreşseverler cidden heyecanlı bir maç seyretse!..
Bu gece yapılacak karşılaşmalarda güreşecek pehlivanlar şunlardır:
52 kiloda: Avrupa serbes güreş şampiyonu Ali Yücel İsveç takımının yeni güreşçilerinden M. MOELLER ile.
57 kiloda: Halil Kaya İsveçli meşhur PETTERSEN ile,
62 kiloda: Avrupa serbes güreş şampiyonluğundan milletlerarası güreş federasyonunun garip bir kararı neticesinde ve üçüncülüğe düşürülen Nureddin Zafer İsveçli yeni güreşçi I. SJÖELÎN İle,
67 kiloda: Avrupa serbes güreş şampiyonu Servet Meriç İsveçli meşhur ANDENBERG ile.
73 kiloda: Bekir Kaynak İsveçli meşhur P. BERLİN İle.
79 kiloda: Hilmi Tafracı İsveçli yeni güreşçi O. EKSTRO-EN ile.
87 kiloda: Yağlı güreşin kıymetli elemanlarından Bektaş Can İsveçli yeni güreşçilerden K. JOHANWONG ile.
Ağırda: Samsunlu Ahmet İsveçli Avrupa ve Dünya serbes güreş şampiyonu meşhur ANTONSON İle güreşeceklerdir.
Halûk SAN
Ticaret odası mes’ek heyetlerinin toplantısı
(Baş tarafı 1 inci salıifede) man nöbetlerinin tayini İşi görüşülmüş, neticede 19 kişilik bir heyet seçilerek bütün sanayi zümrelerine ait nisbetlerln tayini bu heyete havale edilmiştir. Bundan sonra muamele vergisinin yeni ve son şekline alt görüşmelerin, muamele vergisi üzerinde çalışan karma komisyonun raporunun neşrinden sonraya bırakılması uygun görülmüştür.
Sanayi Bankası
Müteakiben görüşülen Sanayi Bankası meselesinde söz alan Hüsnü Himmetoglu, Sanayi Birliğinin bu proje üzerinde beş yıldanberi miısbet bir İş görmeden çalıştığını, halbuki bu bankanın artık bir an önce kurulması lâzun geldiğini söylemiş ve ezcümle demiştir kİ:
«— Son olarak Birliğe müracaat ederek bu İşin müstaceliyetini anlattım. Bana verilen cevapta elde para bulunmadığı bildirildi. Bunun üzerine Ticaret ve Sanayi Odasına yaptığım bir müracaatta İşe başlamak için 250-500 bin lira civarında bir yardımda bulunup bulunul-nuyacağım sordum. Oda ügül-
leri böyle bir yardımda bulunmayı prensip itibariyle kabul ettiler. Vaziyeti tekrar Sanayi Birliğine anlattım. Bunun üzerine onlar Ticaret Odasının parayla bankaya iştirakine katiyen muarız olduklarını ve bunu önlemek İçin ellerinden gelen her şeyi yapacaklarım söylediler. Halbuki kanaatimce her İki teşekkülün beraberce bu İşe girişmeleri iyi olur. Mamafih Sanayi Birliği gelmese bile Ticaret Odası bu işe önayak olmalı ve Sanayi Bankası bir an önce kurulmalıdır. Bu suretle Milletlerarası Bankada 20 milyon dolarla bankanın sermayesine İştirak edecek ve yeril sanayinin kalkınması İmkânları sağlanacaktır.»
Bıı hususta cereyan eden müzakereler sonunda Sanayi Bankası projesi makul görülmüş ve seçilen üç kişilik bir heyete Ticaret Odası ve Sanayi Birliğiyle bu mevzuda temas etmek vazifesi verilmiştir.
İthalât meselesi
Son olarak ithalâtın bugünkü düzensiz şekil üzerinde görüşülmüş ve bu arada konuşan Oe-vat Nizami şunları söylemiştir:
Ulaştırma meclisi
Bakanın riyasetinde toplantılarına devam ediyor
' Ankara 10 (Akşam) — Ulaştırma Bakanlığında ulaştırma meclisi toplantılarına devam et inektedir. Komisyon üyelerinden biri, çalışmalar hakkında dün şu izahatı vermiştir:
— Biliyorsunuz kİ. Ulaştırma Bakanlığı teşkilât kanunu mucibince her yıl bakanın riyasetinde daire reisleri, deniz, demir, hava yollan ve ticaret genel müdürlennden olmak üze -re ulaştırma meclisi toplanır Bu yılkl içtimaa dün, bakanın başkanlığında başlanmıştır. Ulaştırma meclisi. 4 umum müdürlüğün gelecek yıllara alt programlarından bugüne kadar tahakkuk etmiş olanların vaziyeti önümüzdeki yıllar İçin de tahakkuk ettirilecek olanlar için muktari teknik ve İktisadi tedbirlerin gözden geçirilmesi, hava seferlerinin memleket dahili ve haricinde kaydetmekte olduğu geniş inkişaflar dolayı sile posta hizmetlerinin bu in -klşaftan azami derecede ne suretle istifade edileceği, devlet deniz yollan ve armatörlerimizin son senelerde kaydettikleri inkişafı gözönünde tutarak İt -halât ve ihracat ticaretimizde gemilerimize ne gibi yeni hlz -met imkânlarının sağlanabileceği İncelenmektedir.
Üstad Münir Nureddin
Mevsimin ilk konserini çarşamba akşamı Saray sinemasında veriyor
Kıymetli son’atkâr Münür Nurettinin bir müddet evvel konser vermek üzere İzmir ve havalisi ile. Ankaraya gittiğini yazmıştık. Haber aldığımıza göre üstadın bir ay kadar süren bu konser seyahati esnasında verdiği konserler büyük mu -vaffaklyet kazanmış ve her defasında halkın çoşkun tezahür lerile karşılanmıştır. O derecede ki. muhtelif yerlerden vâki olan davetlere üstadın leabet etmesi lâzımgelseydL seyahatini bir ay daha uzatması İcabede -çekti.
Bu muvaffakiyetli turneden avdet eden Münür Nureddin ö-nümüzdekl Çarşamba akşam: Saray Sinemasında bu mevsl -mln İlk konserini verecektir.. Bu İlk konser için üstad eski ve yeni eserlerden mürekkep gü zel ve zengin bir program ha -zırlamıştır. Kendisine her zaman olduğu gibi güzide saz hey eti refakat edecektir.
RADYO
Hem ziyaret,
hem ticaret!
a— Bugün yeril sanayii saran buhranın sebeblerlnden biri ecnebi malların piyasamızda rekabeti, diğeri de iptidai madde bulmak hususunda karşılaşılan güçlüklerdir. Dış piyasalarda yapılan emsallerine vasıfça uygun inallar burada da yapıldığına ve bunlar memleket İhtiyacını karşıladığına göre ayni cins ecnebi mallar neden İthal ediliyor? Sonra yeril fabrikalar yedek parça ve iptidai madde sıkıntısı çekerlerken ve bunlan getirtmek İçin dokuz aydanberi hükümetten döviz bekleyip döviz bulunmadığı cevabını alırlarken piyasayı dolduran lüks otomobiller ve naylon çoraplar için lüzumlu döviz acaba nasıl tedarik ediliyor? Gümrüklerimiz bugün dahi lüks ve ziynet eşyasıyla dolup taşıyor. Hâdlsatın bize verdiği Jntlbaa göre ithalât için yapılan döviz tahsisinde bir ( ayarsızlık vardır. Ancak bu mesele ayrı bir toplantı mevzuudur. Başka bir gün toplanıp yalnız bu İş! görüşelim.»
Neticede bu teklif kabul edilerek gelecek Cuma günü saat io da bu iş İçin toplanmaya karar verilmiştir.
İSTANBUL RADYOSU Oöle »• IkUT provamı
12.57 Açılış ve programlar.
13 00 Haberler
13.15 Halli1 ara mütljl İPİ.».
13.20 Dans mUzl«l (Pl.J.
13.45 Serbes saat.
1100 Memleket havaları. Sea ve Saz Birliği konseri: soyljyenler; Atise gense». Fahri MalatyalI, Cemil Cnnkat. Çalanlar: Avni Öıbenli. BayTam Aracı. Yahya Bcyofllu. Necati Basara. Haşan Söneri.
11.30 Konuşma.
14.45 Memleket havaları: Ses vc Saz Blrlifli kornerinin devamı,
15,00 Konuşma
15.10 Sat eterleri şarkılar ve türküler; okuyan: Nevzat A kay;
talanlar: Hakkı Derman, Şerif içil, Hamdı Tokay. Şefik GUrmerlç.
17.57 Acılı; ve prof-r.-ım
18 00 Şarkılar Ve tttrkUlet (Pl.l.
18.15 Konugma.
10.30 Çeşitli hatif m'lılk CPU.
13,1)0 Haberler,
10.15 Hafif ara mürlil CPU.
19.20 Dans mUalgl (Pl.l.
10.45 Şarkı ve türküler: okuyan: Perihan Altındağ Sözcrl; çalanlar: Kokar Tckyay, şükrü Tunar,, banali Şcnçalar.
20.15 Radyo salon orkestra» konileri.
20.45 Konuşma: Gece çalıjanlar Rc-porlaj serisinden. Caıeleeller: takdim eden: Ccvat Fehmi
21.10 Spor Sarayından naklen İsveçli güreşçiler İle İstanbul Güreş kulübü arasında müsabakalar.
22.45 Hnberler-
23.00 Gllres müsabakalarının devamı (Spor Sarayından naklen!.
23.30 Programlar vc kapanış ANKARA RADYOSU
A kganı programı
17.00 Çocuk SaaU. ,-
18,00 Dans müziği (Pl.l.
18.30 Semai vc şarkılar
19,00 M. S. ayarı vc haberler,
18.15 Geçmişte BuırUn
19.20 Yurttan Sesler.
Maşallah, İstanbul vilâyeti binası, hacet kapısına döndü. Sayın Profesör Gök-av valilik makamına otur -d ılgımdanken gazetelerde her gün müteaddit ziyaret haberleri okuyoruz. Esnafı, taciri, dertlisi, şikâyetçisi soluğu vilâyet kapısında alıyorlar. Gidip görmedim. Fakat gazete haberlerinden anlaşılıyorkî müracaatçıların üçü girip beşi çıkıyor, akşamlara kadar eşik aşındırıyorlar. Resmî ziyaretleri de buna ilâve edersek, valimizin. makama ait günlük işleri nasıl yetiştirdiğine şaşmamak kabil mi?
Yine kırkbir buçuk ma -şallah. Sayın Gökay bu sürekli ziyaret kabulleri arasında dışarıyı da ihmal etmiyor; Balıkpazarlanndan Gecekondu mahallelerine, Kartallardan Yalovalara ka dar uzanan tetkik gezinti ■ lerinden geri kalmıyor.
Şu sözlerimiz herhangi şekilde bir tariz telâkki e-dilmesîn. hâşâ! Valilik makamının bu kadar sık baş vurulan bir ziyaretgâh hâ -line geldiğini ilk defa duyduğumuz için bunu da yazı mevzuu arasına sokmamız hoş göriilsün-
Valinin nezaketinden is -tifade ederek yapılan ziyaretler arasında bazı garip dilek ve tekliflerin de ileri sürüldüğünü gazetelerden öğreniyoruz.
Meselâ bir kaç gün evvel halde alış veriş yapan ma • navlardan müteşekkil bir heyet te valiyi ziyaret et -miş ve şu teklifi ileri sürmüşler: «İstanbulda meyva fiatlerinin ucuzlamasını istiyorsanız, bugün tatbik e-dilmckte olan kâr haddi usulünü kaldınnız.D
Teklifin esbabı mucibesi de söyle: cKâr haddi kaldırılınca rekabet başlayacak ve bunun tabiî neticesi olarak fiatler düşecek».
İleri sürülen teklif ilk bakışta mantıka uygun gibi görünüyorsa da, heyet âlâsının bu mevzu üzerinde ilâve ettikleri şu sözler kendi iddialarını çürütüyor.
Diyorlarmış ki:
c— Biz, kâr haddinin azlığı yüzünden birçok mey -vatan müstahsilden almağa nazlanıyoruz. Kâr haddi ot-masa biz bunlan da alıp satanı.»
İşte bu sözler, ziyaretin hakikî mahiyetini meydana koyuyor. Tam mânasile, hem ziyaret, hem ticaret bu na derler işte!
Bu nasıl alış veriş mantıkidir ki, bir yanda rekabete, yâni meyva fiatlerinin ucuz lamasına mani olan kâr had di ayni zamanda, mıkdarı • nın azlığı yüzünden, haldeki manavların müstahsilden mal almalarına engel teşkil ediyor?
Bizim bildiğimiz kâr haddi azamî fiati tahdit ettiği için ucuzluk rekabetine değil, bilâkis pahalılığın şahlanmasına manidir. İsteyen daha az kâra kanaat ederek malını ucuz satmakta ta -mamite serbesttir.
Gelelim ikinci iddiaya: Manav vatandaşlarımız re -kabete girişin ucm meyva satmak istiyorlar da. kâr haddinin azlığını ileri sü -rerek müstahsilden mal a! -makta niçin nazlanıyorlar?.
Şimdiye kadar böyle sözler duyulmuyordu: bu defa kontrol baskısı biraz sıkı -şınca kaçamak yollan aç • mak İçin feryatlar başladı!.
cemal REFİK

Kadıköy Halkevınde Burhan Feleğin konferansı
Her yıl büyük bir titizlikle tertip ettiği konferaııslarlle Ka-dıköyl tilerin büyük alâkasını toplayan Kadıköy Halkevi bu yılkl serisine 12 Aralık Pazartesi günü saat 18.30 da Burhan Feleğin konferanslle başlıyor.
19.50 Dans mantı ve hafif şarkılar.
20.15 Radyo GaretesL
20.30 Serbes Saat
a>.33 incesaz (Suzinak laalı).
31.15 Bezle ve şarkılar.
22,00 Konuşma.
22.15 Chopln'ln şarkıları Söyleye®! Halin» Çhendujko (Soprano). Piyanoda: Rene Back
22,-15 M S. ayarı ve Haberler.
2.1,00 Dans parçalan (P1>■
Z3.3O Program ve kapanı».
10 Aralık 1!J 13
Sahlfe 4
AKSAM
Istanbulda seyrüsefer meselesi
Istanbulda otomobil ve otobüsler pek ziyade çoğalmış, nüfus arthuş ve şehrin bir kaç esas caddesi tıkanacak vaziyete düşmüştür. Bir semt ile diğeri arasında, meselâ Beyoğlu ile İstanbul arasında irtibatı bu csm caddeler temin etmekte olduğundan şehir dahilinde münakale imkânsızlığı karşısında kalmış bulunmaktavit. Buna süratte bir çare bulunmadığı takdirde vasiyet günden güne daha fena bir şekle girecek v(> bunun İslahı büyük masraflara, İstanbul ve İstanbullular İçin büyük rahatsızlık ve fedakftr-Jıklara mal olacaktır.
Şimdiden bir program dahilinde işe bulamak lâzımdır. Bankalar caddesinin yüknü hafifletmek için Tophaneden Ga-latasarayına çıkmak, Beyoğlu caddesinde yalnız bir cihete seyir etmek gibi tedbirler hastalığı ■spirin ile tedavi etmeğe çalışmak demektir.
İstanbul içi seyir ve seferindeki güçlükleri İzale edecek, izdihamı azaltacak çareler hakkında düşüncelerimi bildirmeği bir vatım ve meslek borcu telâkki ettiğimden mesul makamların nazarı dikkatlerini cclbcderim mülâLıazasiyle bu satırları yasıyorum:
1 — İstanbul tramvayları er geç mutlaka, kalkmağa mahkûmdur Bu hatlar baki kaldıkça istanbulun genişlemek imkânı olmıyan caddelerinde seyir ve seferi kolaylaştırmak gayri kabildir. Bir an evvel esas caddelerden başlayarak tramvay hatlarını kaldırmak lâzımdır.
a — Tramvayların geçtiği caddelere troleybüs tesis*tı yapılma lulır. Otobüstlerde benzin sarfiyatı halen bir çok dövizin harice gitmesine sebep oluyor. Neşrettiği fena kokular ile otobüsler havayı İfsat ve geçtikleri asfalt yollan çabuk tahrip ederler
3 — Tramvayların kaldırılması ve yerine troleybüs işletilmesi seyir vç seferin hali hazır izdihamını bir dereceye kadar hafifletecekse de asıl Taksimden Haraköye, Taksimden Tepeba-Fina ve Eminönünden Beyazite açılması tasavvur edilen üç cadde açıldıktan sor.ra Beyoğ-lundan Galata ve Un kap anı köprüsüne vc Eminönünden Ba-yezite olan münakale hafifleyecek. kolaylaşacaktır.
Bu üç yolun hemen aç ılınası -ne başlanmalıdır
4 — Galata ile Taksim arasında bir Metrepoliten hattı mutlak tesis edilmelidir. Mzsnııiyet devrinde ve 1914 Cihan naibinden evvel (Lençi isminde bir Alman şirketine Galatadan Bariyere kadar bir elektrikli tramvay imtiyazı verilmiş ve bn hattan güzergâhı Galatadan Taksime kadar yer altında metrepoliten halinde ve Taksimden sonra bazen yer altında, bazen yer seviyesinde, baz an da yer üstünde olmak üzere Boğazın nihayetine gitmek tasavvur edilmişti,
Lenç şirketi bu güzergâh hakkında esaslı etüdler ve Galata. -Taksim tüneline alt müteaddit sondajlar yaptırmıştı- Birinci Dünya harbinin zuhuru üzeri-
ne bu güzel teşebbüs akim kalmıştır.
Bu tünelin güzergâhı Galatadan helezon şeklinde, yavaş yavaş yükselerek ve Perapalasın. Tepcb3şının. Galatasaray'ın altından geçerek Taksime vasıl oluyordu. Tünel 1800 metre tulünde olacak, çok derinden gitmeyerek mümkün olduğu kadar sathı zemine yakın geçirilecek ve binaenaleyh İstasyonlarda derinlere İnmek zorluğu ol-mıya çaktı.
Bugünkü rayice gör* bo Tünel sckiz milyon lira Be inşâ edilebilir. Yevmiye yalnız iki bin lira safi varidat temin edildiği halde bile kârlı bir İş olur Halbuki Taksim İle Karaköy arasındaki 1800 metreyi beş dakikadan az bir zamanda katede-cek bu metro hattı muhakkak yevmiye İki bin liradan pek fazla varidat temin edebilir ve kârlı ve rantzbl bir iştir..
Şehir kanalizasyonu, şehir civarında tesisine nasıl müsaade edildiğine şaştığım yeni mahalle ve sitelere alt yollar, kanalizasyon ve diğer tesisat masrafları runtabl İşler değildir Kanalizasyon işleri sıhhatle alâkadar olduğundan bunların İnşası fedakârlığına katlanmak mecburiyeti vardır. Fakat şehir haricinde tesisine müsaade edilen mahallelerin yol. kanalizasyon, elektrik, su ve havagazı tesisleri Belediye bütçesini yıkmağa sebep olmakta ve küçük masraflar İçin umumi menfaat feda edilmiş bulunmaktadır. Halbuki bir Taksim - Galata metrepoliten hattı şehrin münakalesine yapacağı hayırlı tesirden, vatandaşlara sağlayacağı kolaylık ve zaman tasarrufu gibi faydalardan başka Belediyeye de güzel bir varidat membaı temin edecektir Bu sebepten bu İşe hâlâ niçin başlanmadığına hayret etmekteyim.
5 — İstanbul cihetinde Eminönü ile Bayezit arasında, Baye-zit - Yeniçeriler caddesi, Büyük çarşı civarı - Mahmutpaşa yokuşu - Eminönü güzergâhı üzerinde bir metrepoliten hatlı tesisi lâzımdır.
Gerek Galata - Taksim ve gerek Eminönü - Bayezit tünelleri ilerde şehrin diğer kısımlarına, meselâ Şişli ve Bcşiktaşa ve Ye-dıkuleye uzatılacağından Taksim - Galata tünelini Eminönü -Bayezit tüneline bağlamak şehir dahili münakalesinin müstakbel inkişafı bakımından elzemdir
Bu iki tüneli birbirine bağlamak için Halici bir tünel veya deniz seviyesinden 18 - 20 metre yüksekten köprü He geçmeği düşünmek yanlıştır. Mevcut köprüden istifade çimek veya bu köprüyü genişletmek en pratik ve okonomik ha! suretidir.
Galatada Ziraat bankası köşesi ile rıhtım kenan arasında otomobil nakliyatı o kadar kesiftir ki piyadelerin geçmesi âdeta hnkinsiz hale gelmiştir.
Bu mahalde takriben on metre tulünde bir tünel yapmak çok lüzumludur. Betonarmeden ya-pılmasj muvafık olan bu tünel cidarlarını ve tabanını bir tecrit maddesiyle kaplayarak suyun geçmesine mâni olmak kabildir.
Yüksek mühendis Salt Demiren
Sivil havacılıkta yeni
bir devre açılırken
Harb sonrası modellerin gelişmesi, 100 yolcu taşıyan uçak
Kültürlü olmak mı, züğürt tesellisi mi?
Amerikada Saçsızlar Cemiyetinin iddiası, buna verilen cevaplar
Bu senenin şeref hakkını ihraz eden 3 saçsız: Eısenhover Churehin, Cecü B. de Mille

Saçsızlar cemiyeti bir eser neşretmiş ve saçları dökülenleri, beyhude yere para sarfederek“ İlâç aramak t ansa saçsız kal-J-J mağı kabule davet eh Cemiyet saçsızlığı temin ede-^'l ct-k bir ilâç aramakladır.
Londradan yazılıyor: uçak fabrikatörleri, ancak müttefik zafer ufukta belirdikten. sonra, harb sonrası sivil ha vacıhğın müstakbel icap ve ihtiyaçlarını gözör.ünde tutmağa başlayabilmişlerdir. Filhakika, ikinci dünya harbinin devamın-ca. Birleşik Amerika ve Büyük Britanya arasında mevcut bir anlaşma mucibince, yalnız bir İstisna ile, İngiliz havacılık, endüstrisi münhasıran avcı ve bombardıman uçaklarının geliş Urilmesi üzerinde çalışmıştır.
Komite plânlarını belirtiyor
Bir müttefik zafer kati gibi ________________ ....
görünür görünmez, harb sonra- uçağıdır.
sı yıllarında husule gelecek du- | Dünya sivil havacılığında 3-rum ve ihtiyaca göre hazırlık- nemli mevkiler İşgal eden diğer lar başlamış vc gerekil tedbirler İngiliz uçaklarından biri Bris-alınmıştır. Hükümet, bütün sl- tol firmasının geliştirdiği «Bra-vil havacılık alanını incelemek bazon» uçağıdır, İlk prototip ve Büyük Brltanyanın harb sen ilcmal cdilmış ve jkinclsi yolda-rası anavatan ve denizaşırı ha- Ayrıca deniz uçağı sınıfın-vayolları İşletmelerinin muhtaç ...
olacakları uçakla; a dair spesifl- PrîncessT dlkkate şa-
kasyonlan tesbit etmek vs bu
yetlndedir. Bu ise. bugün dünyada mevcut diğer her hangi bir yolcu uçağından fazladır Bu uçaklardan 16 sı sipariş üzerine İnşa edilmektedir. B. O. C., bu tip uçaklan İmparatorluk hava yollarında İşletmek tasavvurun-dadır. Bu hatta verilecek Co-met'ler 36 kişilik olaoaktır.
Comet’l pek yakından takip eden yeni tip yolcu uçağı Vic-kers firmasının (Viscount>udur. Türbo - prop tipindeki bu uçak 4 adet Rolls fcoyce «Dart» ciha-ziyle müteharriktir.
Comet gibi, Viscount'un da şimdilik dünyada eşi yoktur, i Comet ilk tepkili yolcu uçağı ve Vlscount ilk türbo-prop yolcu

dan Saunders - Roe firmasının
yan bir uçaktır. Sivil yolcu uçak
«vouıv vuuvn. » . vu yıuı uır uçanuı. ûiıu juıvu
konuda cereMİ taralyelorıte bu- larmnuenö «mılmto Bft-
Innnııılr i'ıToro hlr trnmllo f *>uin _ .. ..... ......
F Kadıköy OPERA Sinemasında
Senenin en çok beğenilen filmi
Io, çok beğenilen filmi
şöhret ve para
(Killer Mccoy
Baş rollerde: Mlckey Rooney Brian Donlevy — Ann Blyth
Huy* dünyası, efsane ülkesi olan Holivud, Yıldızlan, Müziği neş'esiyle bir peri masalı olan film e Bugün ELHiMRA Sinemasında
VARYETE GÜZELLERİ
• VARIETY GERL»
Paramunt şirketinin 30 büyük Yıldızının Zafer Geçidi
&
BUGÜN
SÜMER SİNEMASINDA JEAfc FONTAİNE — Bl'RT LANCASTER tarafından yaratılan
Heyecanlı, macera »e aşk sahnelerlle dolu muazzam süperfilmi
KANLI PUSE
iKiss the Bload *»£ my İlandc

>z
lunmak üzere bir komite tâyin etmiştir. (Brabazon Komitesi).
tkinel atom bambasından son ra Japonyanın anide çökmesini müteakip harb uçaklan inşa programı kesin olarak tahdit edilmiş ve sivil uçaklar prototipleri geliştirilmesi ve İnşası hızlanmıştır.
İngiliz havacılık endüstrisinin harb sırasında bilgi, verim ve meharetlnden hiç bir şey kaybetmediği ve bilâkis yeni tecrübeler edindiği derhal oelLı olmuş ve 1945 1 takip eden yıllar zarfında, 1939 - 1945 devresinde sivil imalâtta açılan gediği kapatmak için büyük bir gayret sarfına girişilmiştir.
Cesurane bir karar
1945 de tngiliz sivil uçak fabrikatörleri süretkâr denilebilecek, ve nihayet şimdi. 1949 da haklı çıkan ve çok kârlı v? ye- _ _
rinde olduğu anlaşılan bir Fa- kers - V3scount’a benzer, 4 adet tarla, gerek tiirbo-jet ve gerek Mamba cihazlyle müteharrik Lürbo-prop şekillerinde gaz tür-' Apollo'dur. Bu uçak 24 yolcıı ve binil cihazla müteharrik sivil bazı hatlarda 31 yolcu taşıya-uçaklann gelişmesi ve İmaline bilecektir. Bundan başka Hnnd-kuvvet vermişlerdir. Bu ihtilâl- ' ley page firmasının inşa etmekti karar alınırken, fabrikatörler te olduğu Hermes ve Marathon hükümet tarafından gerek mail türbo - prop uçakları da Heri ve gerek ilmi araştırmalar a’a- bir gelişme salaşındadır. Brls-nında desteklenmişlerdir. 1949 tol kumpanyası, inşa ettiği «Tip dan itibaren bu hareketin büyiik faydasını göreceğimizde şüphe yoktur. Zira, harbden evvel olduğu gibi İngiliz sivil uçak endüstrisi önümüzdeki yıllar zarfında da çok daha tjüyük bir önem kespedecektlr. Bu yıl. sivil yolcu uçaklan inşaslyle verimli bir ihracat ticareti kur-j mak imk&nlan şimdiden belir* iniştir.
Bugün ün plânda olan İngiliz yapısı beliibaşlı sivil uçak tipleri hangileridir? Evvela ve ön plânda, birinciliği muhakkak surette De Havllland firmasının geliştirdiği ve geçenlerde ilk uçuşunu büyük bir muvaffakı-yetle başaran «Comet» yolcu u- _ .
çağına vermek lâzımdır 4 adet parişler vermek suretUe destek-de Havllland «Ohost» türbo - 1 em ekledirler jet cihazla müteharrik bu yol- I Türbo - prop ve türbo - jet cu uçağı, saatte 500 mile yakın cihazlı sivil uçaklar fiikakika ı bir seferi süratle uçmak kabili- halk tarafından büyük bir ilgi,
ve dikkatle takip edilmekte ise de, fabrikatörlerin çalışmaları bu sahaya inhisar etmemektedir Yolcu uçaklarının diğer tiple rl üzerinde de çalışılmaktadır. Bu meyanda çift motorlu ve 40
kişilik «Airspeed Ambassador». 36 kişilik 4 motorlu «Short So -Ient> deniz uçakları, çift mo-törlü «Short Sealand» deniz -kara uçakları, 14 ilâ 22 yolculuk Handley Page «Marathon» uçağı, «Percival Prince» ve De Ha-vi.ll and Armasının «Dove» adı verilen yardımcı taşıt uçakları dünya çapında İlgi uyandırmıştır. Bu uçakların hepsi piston motörlü tipledir.
Üstün hafiflikte sivil uçaklar İnşası alanında, havacılık endüstrisi bazı zararlara uğramıştır. Hükümet, lıaıbden evvel ku rulmuş olan sivil havacılık kulüplerine tahsisat vermediği cihetle, bu tip uçaklara karşı talep azalmıştır. Bununla beraber, 2 ilâ 4 kişilik yarım düzüne ka dar yen! tipte hafif uçak geliştirilmiştir. Bu meyanda «Au-tocratı, (Arrow», «Avis», «De De Ha 7111 and Chipmıınk» ve Chrlslea Süper - Ace> uçakları zikredilebilir.
yük Britanya özel bir İhtisasa sahip olup, bu tip uçaklar yıl-lardanberi İmparatorluk hava hatlarında muvaffakiyetle işletilmektedir.
100 yolculuk dev «Brabazon»
«Brabazon», 8 adet Bristol ı ’• proteus türbo - prop cihazla, ml5₺,r- ata(*a Bristol 171. müteharrik olup, uçağın sikletl «Cierva Skeetcr» ve (Air Horse» takriben 130 tondur. B. O. A. C ’ nin Atlantik - aşın seferlerinde 100 yolcu taşıyabilecektir Prlncess deniz uçakları 10 adet proteus cihazla teçhiz edilmiştir. Bu tip uçaklar British South American havayollarında çalışacak ve Güney Atlantik hatlarında kullanılacaktır.
Uçmağa hazır diğer türbo -prop bir yolcu uçağı, Arnıstrcng - Whilworth fimıasmıa geliş-tlrdiği, büyüklük itibarile Vic-
Harb sonundanberi Birleşik Kıratlıkta muhtelif tipte helikopter uçaklarının da geliştirilmesi ve İnşasına kuvvet veril -
ve «Falrey Gyrodlne» helikopterleri servis; girmiştir. Ayrıca iki Brlstol tipi helikopter üzerinde de çalışılmaktadır.

cn 175» yolcu uçağı İçin esaslı bir sipariş aldığını açıklamıştır.
' «Tip. 175» orta büyüklükte, kon-forîu ve uzun hatlarda çalışacak bir yolcu uçağıdır. İşletme masrafları iktisadında yeni standartlar kurması bekienll-inektedir.
i Harb öncesine kıyasen, şimdi yeni yolcu uçaklan geliştirmek | işinde imalâtçı firmalar hiç bir suretle yalnız değillerdir. Bugün Malzeme Bakanlığı umumî gelişme işinin mühim bir kısmını, İlk safhalarda malî yardım yapmak suretile üzerine almış bu-Ilınmaktadır. Daha sonraki safhalarda Devirt Havayolları te, şekkülleri de fabrikatörleri, sİ-
Amerika’da her türlü cemiyet olduğu gibi, bir de «Saçsızlar cemiyeti» vardır Cemiyete âza olabilmek için tepenin açılmış olması şarttır. Baş tamamen saçsız, bilardo bilesi gibi mücellâ olursa müracaat eden hiç tereddüt edilmeden kabul edilir.
Cemiyetin şiarı şudur: »Saçsızlar bununla İftihar ederler» cemiyet fizasına göre saçsız baş. sahibinin kültürlü olduğuna alâmettir. Fikren fazla yorulan, çok okuyan, çok tetkik ve tetebbüde bulunan kimseler ekseriyetle saçsızdırlar. Bu sebeple saçsız başların karşısında hürmetle eğilmelidir.
Bunu züğürt tesellisi sayan ve kabul etmeyen kimseler de vardır. Saçlarını muhafaza eden bu gibiler şu cevabı veriyorlar: Saçın zekâ ile, kültürle hiç bir alâkası yoktur. Tahsili pek mahdut olan, hattâ okuyup yazma bilmeyen kimseler arasında saçsız başlılar pek çoktur. Saçsızlığı kültür sahibi olmak alâmeti diye kabul etsek bu gibilerin birer âlim olması lâzımgelirdl. Diğer taraftan büyük âlimlerden bir çoğu saçlıdır. Cavlakların İddiası doğru olsaydı bunların ilimle hiç bir münasebeti olmamaları lâzım gelirdi?
Bu münakaşa devam ederken Saçsızlar cemiyeti senelik toplantısını yapmış ve şeref mevkiini İhraz edecek on saçsızı seçmiştir. Bunların başında Churchlll geliyor. Eski İngiliz Başbakanını takip edenler şunlardır: Amerikan Posta ve Telgraf Nazın James Farley, meşhur sahne vasıl Cecll B de Mille, General Elsenhower, Mareşal Montgomery, meşhur Vantrilok Edgar Bergen, İngiliz vellahtı prenses E112abet’in oğlu küçük prens Charlie (prensin, saçları henüz büyümemiştir), Nevyok Filârmonik orkestrası şefi Dimi tri Metropoulos, meşhur fj-lim artisti Charles Boyer.
Saçsızlara göre saçsız baş Matineler: Cuınar
daha temizdir. Böyle bir başta tesl nazar 15 te
bit vesalr haşerat barınamaz. Paîartesi akşamlan temsil yoktur.
Türk Tıb Tarihi Kuramunun toplantısı
Türk Tıb Tarihi Kurumu yıllık toplantısı Tıb Tarihi Enstitüsünde yapılmış, vefat eden _ üyelerden Dr. Akil Muhtar öz-M— den. Dr. Saim Erkun, Hüsnü Arsan hürmetle gündemdeki hususlar konuşu-^ larak bazı kararlara varılmış- 0
ro
Dr. Akil Muhtar Ozdem'den q boşalan Birinci Başkanlığa ikin- L-cl Başkan Dr. Riza Tahsin O Gencer, İkinci başkanlığa Operatör Dr Cemil Topuzlu seçilmiş tir. Yeril ve yabancı üyeler naın zet gösterilmiş, seçimleri bir ko misyona havale edilmiştir. Toplantıyı müteakib Dr Âkil Muhtar Özden müzesi ve kütüphanesi gezümiştir.
O $2 d) >
0 p
taiubuj Bdcdıyaal ŞeUz Tlyaiıotn Bu akşam Saat 20.30 da DRAM KISMİ BİR KOMİSER GELDİ ! Yazan: J. B Prlestley Türkçesl: Prof, trfan SON HAFTA
KOMEDİ KISMİ BEBEK
Yazan: Maurlce Braddel, AnLta Kart Türkçesl: Hakkı BigeÇ SON HAFTA

baş
Cumartesi vr sarsamba günleri 14,30 do çocuk Tlyatromı P».-ar günleri maUne 15.30 dn
MUAMMER. KARACA OPEHETJ
Maksimde
Saat 20,30 da
SİZİN SOKAK
Yeni tip taşıt uçakları
Yük taşıyan uçaklar alanında, İngiliz endüstrisi kaybettiği zamanı süratle telâfi etmektedir. Mevcut tipte yolcu uçaklarının özel taşıt tipleriyle beraber Büyiik Britanya şimdi 15 değişik tipte taşıt uçağı imal edecek durumdadır.
Son 4 yıl zarfında sivil uçaklar imalâtında gayet büyiik bir terakki yer almıştır. Gaz - tür-blnll cihazların teknik başarıları ve hükümetin masraflı geliştirme İşine yapmakta olduğu yardımla buğun İngiliz havacılık endüstrisi, eskisine kıyasen çok daha istikrarlı bir duruma girmiştir. Bu itibarla gaz tür-blnll cihazın tatbikinde en ileri bir durumda olan İngiliz endlis trişine, 1951 den İtibaren dünya piyasalarında en mühim bir mevkii işgal fırsatı doğmuştur.
BUGÜN
%
Asırlar boyunca benzerine rastıanmıyan^™8*® Milyonlar sartfle yaratılan sanat İncisi
Bugün LÂLE — AR Sinemalarında
•RENKLİ»
Mağlup Edilmiyenler
tUNCONÇVERED..
GARY COOPER —
PAULETTE GODDARD ın
Sinema tarihinde bir zafer âbidesi gibi yaşıyacak şahane film
Bu film için seanslar: 11 — 2 — 4 20 — 6.40 — 9.15
Bu akşamdan itibaren
SARAY ve İNCİ
Sinemalarında birden Beyaz
Perdenin iki kraliçesi
HEDT LAMARR — ANNA
STEN ile ROBERT CUM-
MİNGS
tarafından temsil edilen bir
aşk ve Zafer Filmi
YAŞASIN AŞK
(Lets Live a Liltie)
-------- •

BUGÜN
MELEK
Sinemasında
BÜYÜK
VALS
Baş Rollerde:
LOUİSE RAİN ER
FERNAND GRAVEY MILITZA KORJUS
Müzik
Filmlerinin en güzel eseri:
En h@v®(saınllıı v® harta» İlâda maeerallarO® ötölm büyük bâır film
SİNEMASINDA
TABANCALAR PATLARKEN
(The Guntlghtera) Renkli? Baş Rollerde: RANDÖLPH SCOTT — BARBARA BRITTON

jjârihten Sayfalar
18 milyon sterlin zarar
V. Muradın Çırağan-dan yazdığı mektuplar

• ■'.X. X.
«V., . - - - '*■*'


■I
Ingiltere bundan kurtulmağa çalışıyor
Londra 9 (Nalenj — İngiltere her sene kendisine 18 milyon sterlin zararına mal olan sisten kurtulmak için devamlı bir surette çalışmaktadır. Bu me-•elcyl senelerdenberi tetkik etmekte olan İlim adamları bir vakitler radarı kullanmışlar, fakat bununla kati bir netice elde edilemediğini görmüşlerdir.
Muhabirlerin bildirdiklerine göre, şimdi bu ilim adanılan bir enfra şuasını kullanmaya çalışmaktadırlar. Bununla sisin ortaya attığı tehlikeler belki de bertaraf edilmiş olacak ve İngiltere her sene kaybettiği 18 milyon sterlinden kurtulmuş olacaktır.
Âlimlerin şimdiki halde enfra şualarını otomobillerde tecrübe etmekte olduklan bildirilmektedir. Bu enfra şualan otomobillerin' damına konulan projektörler vasıtasjyle yayılmaktadır.
Filistin meselesi
V. Muradın. 12M senesin de Çurağatnîan hemşiresi Fatma sultana yazdığı mektup
gayet gamnâk ve müteessir olduğumu beyan Ue beraer kari-ben kesbi âfiyet eylemenizi Cenabı şafil hakikatten İstida eylerim mltvanm ki duam müs-tecap olarak cümlemiz mesrur oluruz hemşirem.
Gazetelerde okunan bendlerl gördükçe gülmemek elden gelmiyor ve feleğin müfsltlere ettiği müsaadeye de İntan hayrette kalıyor, bakalım bu devri, elem, dc ne vakte kadar imtldat eyler, tarafımızdan sual olunursa ham dolsun afiyetteyiz, Şu kadar var kİ İşitilen havadisler ve görülen haller tab'a muvafık gelmediğinden sıkılıyor gibiyiz, mamafih yine devlet ve milletimize dua etmekten hâil kaldığımız yoktur.)
20 Mayıs 1878 tarihinde, AH Suavl dört beş yiizklşl 11e. Sultan Muradı tahta çıkarmak üzere çırağan sarayını bastığı vakit eski Padişah resmi üniformalarını giymiş ve kılıcını kuşanmış vaziyetteydi.
I Vak» yerine yetişen Beşiktaş 1 muhafuı Suaviyl öldürmüş ve hareketi bastırmıştı. Hâdiseden dehşete düşen H. Abdûlhamlt büyük biraderini Yıldız parkındaki Malta kasrına aldırtmış ve bu hal eski Padişanın yakınlarını bir suikast hareketi olur endişesiyle ıstıraba düşürmüştü.
Veliahtlığında masonluğu kabul etmiş bulunan V. Murat, Malta kasrından Prodos mason mahfe linin üstadı muhteremi Kleanti Skaliyerc gizilce bir mektup göndermek İmkânını ele geçirmiş ve o mektubunda (Eğer beni bu yerden kurlar-mazsan. Malta köşkü benim mezarım olacaktır) demişti. (5]
Tekrar Çırağan sarayına iade t Arkası 7 nc! sahi rede)
J Taran L
Halûk Y.
Şehsuvaroğlu
Meşrutiyet taraftarlarının kendisine büyük bir ümitle bağlı oldukları V. Murat tahta çıktığı sabahın fevkalâde hâdiseleriyle büyük Ujr korkuya uğramış, Ab-dülâzlzin ölümü üzerine de asabı tamamen bozulmuştu.
Hal' ricali bu neticeden endişeye düşmüşler ve Padişahın tedavisi İçin lâzumlu teşebbüslere girişmişlerdi. Müteaddit hekimler tarafından muayene Yp tedavi edilen V. Muradı son defa da Viyanadan getirtilen Üniversite ve profesörlerinden Lel-desdorf görmüştü. Profesör verdiği uzun raporunda, hastalığı vahim bulmamış ve (böyle bir hastalığın lâakal üç, aydan evvel defe muvaffak olunamıya-cağını) da belirtmişti.
Veliaht Abdûlhamlt efendinin ve taraftarlarının V. Muradln deli olduğunu işae etmeleri, harici meselelerin hâd bir safhaya girmesi yeni bir hal’ vakasını zaruri kılmıştı.
Mithat ve Rüştü paşalar Kanunu Esasiyi ilân etmek şartiyle Abdûlhamldln, Osmanlı tahtına getirilmesi meselesini Veliahtla görüşmeye başlamışlardı Yalnız.eden hak ve adalet mesleğine Sadrazam Rüştü paşa. Sultan 'dalr nasihatlerde, tavsiyelerde Murat hal’edlllr de. Viyana!) bulunmuştu.
hekimin dediği gibi iyileşirse I Abdülhamit bu mektubu, Ma-bunun ömrünün sonuna kadar . ^yin B^kâtibl — sonra Sadra-kendlsine büyük bir esef ve gam ,zam 0,I^n ~~ ®al1 paşaya gös-venllesl olacağını düşünüyordu, ^rmlş ve:
Yapılan müfekere sırasında, M“ ••
Veliahde, büyük biraderine vekâlet etmesi ve iyileştiği takdirde tahttan feragati de teklif o-Inndıığû yolunda elimizde her hangi müspet bir vesika mevcut değildir. IIj
II. Abdûlhamlt tahta çıktıktan bir müddet sonra kendisiyle görüşen biraderlerinden şehzade Burhaneddin efendi. Sultan Muradın hâtırasına hürmeten nıl, yoksa bu vekâlet sözüne İnanmasından mı, bilinemez, >' yeni Padişaha 'Birader sakar bırakmamalıydınız) yolunda bir hakUıaten anlayamamış
tarizde bulunmuştu. olan Abdûlhamlt iy! söyledin,
O tarihlerde hayatta olan başka bir mevzua geç-
Abdühnecidln kadınlarından ^Şti.) (4)
Bervetiseza kadın efendi den.1 v Murat bundan sonra blra-ıak-.mda vekâ- der,ne mektup değil, şifahen dahi hiç bir haber gönderme-
de kendisini ziyaret etmekte serbestller.
Eski Hükümdarın İyileşmesi üzerine mabeyincileri, yakınlan saraydan çıkarılmış ve Çırağan sıkı bir inzibat kordonu altına alınmışta.
V. Murat, Mithat paşa Sadaretten azledilip sürüldükten sonra kendisine Parlse gizlice bir mektup göndermişti. Bu mektupta Sultan Abdûlhamldln hareketinden bahsederek (Biraderim size yaptığım, haricin U-kaat ve iğvaatJyle yaptı, yaptığına nadim olur, sizi yine getirir) diyordu. [3]
Aynı zamanda Hükümdarlık: makamında bulunan biraderi H. Abdiilhamide de bir mektup göndererek ona bazı nasihatlerde bulunuyordu.
V- Sultan Murat Abdülhamide gönderdiği bir mektupta devletin idaresinde tutulması İcap prion hak va nriaİAl maclnfrlno
| — Ne dersin, bunu yazana, deli denir mİ, sualini iradetmlş-tl. Sn i t pa^a, müşkül bir me vkide kalmışsa da. Hakanı sabık bu mektubu aklıyla yazmış İse bu hal aklın cinnet? yakın olduğuna, delilik ile yasmış İse cinnetten ziyade hiç bir halin akla benzemediğine delâlet eder, yolunda mahiyet ve müdellill Ab-diilhamitçe derhal kavTancınu-yacnlt bir cevap İle Sultan Murat için ne deli, ne akıllı demeden işin içinden çıkmıştı.
ı Salt paşanın ne demek lale-

Abdûlhamldln mı feten bulunduğuna İnanır ve, artık çekilip yerini hakiki sahi- kendl selâmlarına ve şahsı bi bulunan Sultan Murada bı- bakkuıdakl sunilerine de daima ratması lâzım geldiğini söyler- teşekkürle mukabelç etmişti, miş, hattâ bir defa bu fikrini1 ^sk* Hükümdar, doğrudan doğruya Sultan Hamide de bildirmiş. 121
V. Murat, Çırağan sarayına kapatıldıktan bir müddet sonra İyileşmiş ve Rüştü paşannı ü-züntikü de bu suretle tahakkuk etmişti. Eski Padi ah Çırağan rarayıada, hâdiseleri alâka İle takip ediyor, kendi 'erine geçen ıslne »unlan yazıyordu: biraderi II. Abdlilhnmldin bazı vükelâyı bertaraf etmek hunusun dakj siyasetinden, İdari yolsuzluklardan Ve nihayet 03 harbi neticelerinden büyük bir cimi duyuyordu.
IH Mithat paşanın haremine yazdığı ileride varis) saltanat olan zata teslim edilecek (Cülusu hümayuna ait evrak) ele geçmemiştir. Bunun Maslak kasrında II. Abdâlbûmittcn vekâleten tahta çıktığına dair alınmış bir senet okluğu sonradan muhtelif müellifler tarafından mütalâa edilmiştir.
[2| Sultan Reşadin başkâtibi Ali Fuat beye naklettiğine ve .... ) Ali Fuat beyin Görüp, İşlllikle-
Q1.,A hadiselerin rim UmU eserinde yBldl»ına
taM ı “ £5re s"Trti s"« »•«■-Mtaaı
X. «eyhtekl nem- ,b„ m,ı„ı So„an
mu , muttcuu oluyct „ («-tendw„. „ri. jumekrtal kmdMn, p.k 0.81, ,crtall„ „
b»Undo#u h.mîlrfsl F.tm» u,»Une dSodüJlUün rH.,l rf. ““"Vcrdu. V. nü dc itaati, ta
Murat > Şevval 12M to. ■
hem’lro' \ drdlkMuUn çok oldutandan • -----î [bu gibi rivayetleri kaydı ihti-
ıJiemşlreı hakikatkârım, mü- .yatla telâkki etmek lâzımdır, de-dayelât v£ muhabbet samimiye- 'inektedir.
k-rlnl sıkça sıkça aldığım .«e-i |3J îbnûlemln M.ılımııi Ke-lâllll.-ır kriiohiii— . . — . .
lânılar büabiifiip tasdik etmekle mal. Sun Sadrâzamlar
zatı tamatpenabü erine biriya |4| Süleyman Kâni irtem, - ■ - (»,an muhabbeti »«Ublyem bir Aksam 15 şubat 1945.
iyileştiği hakkında şayialar ,:at ‘*;üuı tezayüt eylemiş oldu-1 15] Ordinaryüs profesör İs-
çıkarıhncaya k.ıdıit V. Muradın Sundan bilhassa zatı ismelpe- ' mail Hakkı Uzunçarşdı, V, Mo-maly- Cindekiler Çırağan «ara- Dahilerine İbrazı şükranJyet e- , ra* tekrar Padişah yapmak tayımla buluntıj-orkırdı hemşire der ve mizacı nâzlkânelerinö [ üyen K Skobyari - Asta bey Ve biraderlerinden arzu edenler dari olan İnhiraflar, dolayı da j fromitcsL
İsrail hükümeti bazı sınıflan silâh altına çağırıyor
Amman 9 (Nafen) — Buraya gelen raporlara göre, İsrail’de yeniden bazı sınıflar allâh altına çağrılmışlardır. Söylenildiğine göre, İsrail hükümeti Arap memleketlerinin kolektif emniyet teşkilâtına karşı yeni ban tedbirler almayı lüruralu görmüştür.
İlâve edildiğine göre, İsrail aynı zamanda Arap memleketleri He olan bütün hudutlarını da yeniden takviyeye başlamıştır.
Telaviv'de intişar etmekte olan bir yahudi gazetesi, İsrail Dışişleri Bakanının Uk vazifesi Arap kolektif emniyet paktına karşı derhal tedbir almaktır, demektedir.
Yeni bir filim
Cocteau’nıın Orphee filmi çevriliyor
Paris û (A-A.) — Yunan mitolojisinden İlham alan müellif ve rejisör Jean Cocteau .Orphee» filmini çevirmektedir. Kadim zamanların en büyük musikişinası diye tanınan «Orphee»nin tatlı nağmeleriyle vahşi hayvanlan bKe teshir ettiği söylenir.
Karısı «Euridice» ölünce, cehenneme giden »Orphee. musikisi 1le cehennem İlâhlarını teshir etmeğe muvaffak olmuş.
«Orphee» filminde baş rolü, Cocteau’nun yakın arkadaşı ve meşhur Fransız artistlerinden Jean Morals oynıyaca tetir, Klâsik bir güzelliğe sahip, siyah saçlı Morla Casares‘de «Euri-dlce» rolündedir.
Cocteau'nun filminde cehennem sahnesi, Salnt-Cyr asker! mektebinde mevcut ıssız bir harabede çevrilecektir.
Kanserin ilâcı
Frankfurt 9 (AF) — Kansere karşı muvaffakiyetle tatbik edilen yenJ bir Alman llâcuıın bulunduğu söylenmekte İse de, bu İlâcın henüz tecrübe safhasında olduğu hususu ilâve edilmektedir. 200 vak'anm lOo tanesinde İlâç ya İyi etmiş ya hastalığın ilerlemesini durdurmuştur. «Toxlnal» isimli olan bu 11 öç 1942 senesinde 76 yaşında bulunan Dr. WHhelm Brehner tararından bulunmuştur. İlâç İğne İle zerk edilmektedir. _______
İngiliz, hayvanları koruma cemiyetinin bir protestosu
Londra 9 (Nafen) — İngiliz hayvanlan konuna cemiye linin Fransa'da verilen bir karan protesto ettiği bildirilmektedir, Fransada verilen karar evlerinden 200 metre uzaklaşacak kö-pek ve kedilerin derhal öldürüleceklerini ÜHdinnlştl. İngiliz hayvanlan, koruma cemiyeti bu kararın yerinde bir karar olmadığını bildirmiş ve bunu protesto etmlşür.
Şair ve muharrirler
Kaybettiğimiz kıymetlerin neşredilmemiş yazıları...
Merhum Mahmut Yesarinin 10 yıl evvelki el yazısından: “Kafamdan çektiğimi düşmanlarımdan çekmedim. Gel gör ki, kafasız da yaşanmıyor! „
Muharrir ve şairlerin el yazılarından bir koleksiyon vücuda getirmeği yirmi seneden beri iş edinen Reşld Halid Gönç, isminin yazılışı hususunda pek titizdir- Hangi muharrirden ve şairden koleksiyonu İçin yazı istese: İsminin son harflerinin «d> olacağını mutlaka söyler
(— Reşidin de Haildin de sonları (d> İl olacaktırjı der ve bu (d» harfini söylerken «Dell olacaktır.» şeklinde telâffuz e-derek güler, muhatabını da güldürür.
Bugüne kadar 572 muharrir ve şairden fotoğrafıariyle birlikte el yazılarını toplayan Rc-şld Halid Gönç‘ün alfabetik tarzda tasnif ettiği koleksiyonundan kaybettiğimiz muharrir ve şairlerin neler yazdıklarını [*] gözden geçirmemize devam edelim:
Reşid Halid Gönç, Akşam tahrir heyetinden merhum İskender Fahreddine her halde pek meyus bir zamanında müracaat etmiş olacak ki tarihçi arkadaşımız 23/3/1930 da şu satırları yazmış:
«Kendi âlemmimde — henüz — teneffüs ettiğime inanmıyorum kİ... Nasıl ve ne yazabilirim ?»
Romancı ve hlkâyecl Mahmut Yesarl, 18 mayıs 1939 tarihinde «Aziz kardeşim, çok eski &tkaşım Reşid Halld'e» hitabı 11e resmini yapıştırdığı karta şu satırları, ilâve etmiş:
1*1 Birinci yan 8/12/949 tarihli Akşam’da çıkmıştır.
t.2 şair vc muharrirden topladığı el yazıları ile resimleri, koleksiyon sahibi Reşid Halid Gönç tasnif etlerken
«Kafamdan çektiğimi düşmanlarımdan çekmedim. Gel gör kİ, kafasız da yaşanmıyor.»
Akşam'da yazılarını okuduğunuz, merhum Muharrem Feyzi Toğay’ın kartı da bu arada elimize geçiyor. Yazısını beraberce okuyalım:
«Hariçteki siyaset âleminin gidişinden muntazam ve mevsuk malûmat almıyan, doğru fikir edinmeyen ve İsabetli muhakeme yürtmlyen bir milletin hali, her taraftan evine göz diken ve tecavüze fırsat arayan düşmanlarla çevrilmiş bir adamın oturduğu yerin duvarları ortasında neler olup bittiğinden gaflet etmesine benzer- Bunun İçin her Türk münevverinin hariçteki siyasi hareketleri doğru olarak takibcylemcsl, mahalli mevcudu korumak
fUfAgfAN KâMUâTLİflMİ
ımıı«ı
ASh '&lFA g/gAHAN A-Ap/a *APT.f Paola £Hi.£ZJMIA sirppj^jAf's MPÂPfAffr/vı dftVPtAtAP/A,/ P/ca £TTf
pfpp.Tzpppt Aum an cda-n tün. na .re -
Vah at dtsyf/n fazJa ycmrdfe. e-ıs/gnsneJi sshyor um Afu. aJınûem brsis/msnsAon -^otojlaJcTa aplrrmsihA lf/e ivsadrssms VıAâhsfnar A/ysnaruıı rscaija, gcfaım tartrifa Hatf hay 8013te. brr sis
için en mühim bir vecibedir. — I9/12/1934*.
A
Merhum Sadri Ethem de bedeni işçi ile îlki.- İşçisi arasında fark görmediğini şu satırlarında belirtiyor:
«Yazı yazmak kolay di-rler amma bana kalırsa yazıcı He demir döğen işçi arasında fark yoktur.»
Tiyatro münekkidi merhum Selim Nüzhet. 8/6/1936 da. şu satırları yazmış:
«Aman dikkat ediniz! Satırlarım koleksiyonunuzu baltalamış olmasın >
«Milli şair» ûnvaniyie edebiyatımızda şöhret yapmış olan merhum Mehmed Emin Yurdakul, Balkan harbi sıralarında
(Arkası 6 nc> sahlfcde)
Cemaleddin BİLDİK
't'Aeia PAOLAMAi VAMWA OOAfafiep iee/tVCLf f/AS^t
w
Ao-olo. rema.tvtüj-*ar Paha, dog-eufv b>' iurpthsiin l'a.r ası ifan &■
AK O. e/pmı ya.rrn. &kşa.sr\ ir-aputdou t mu, k/ijtı. -caJi
Hatır tja ’dü'\ ğûnu mem-
fcat e cip u t-Ja olması bgnırrı de hosısma.'
w. 9’YA ’
£ / SAjo/v^-
ffiMAAfMH ATfA'AArAff/VJ
Tebr/k ff/eb/rınnı r’e^e^
feı^Avt/nefis olunuz / .. ,h fi ıh y/Tfefc
Inınıııı^^. ıılliWrL3lyil l İl I
S?We 5
AKSAR
10 Aralık' 1949
Mahkeme Kori dori arında
Madam Rita bir çocuğun evine getirdiği tezkereyi heyecandan titreyen parmakları a-rasıııda evirip çevirerek bir daha okudu:
«Rital Rica ederim derhal gel. Toni çok ağır hastadır. Seni bekliyorum. İmza: Llli»
Llli, Ritanın kuzini ve kendisinden iki yaş daha küçük olup dört yıl evvel kocasını e-1 inci en almıştı. Bir an Hitanın gözleri önünde hayatının en acı ve elemli safhaları canlandı. Rita ile Toni, çocuklukla-nndanberi tanışırlardı. Rlta o-tuzuna, Toni de otuz beşine geldiği zaman büyük bir aşkın kendilerini birbirine bağladığını anladılar ve evlenmeğe karar verdiler.
Toninin. çalışkanlığını ve dürüst karakterini takdir eden Ritanın annesi, ticaret işlerini genişletmek İçin bütün servetini damadına verdi. Evlenme
— işlediğin günah ve suçla başbaşa kalmaktan mı korkuyorsun diye soraîak eski kocasının yattığı odaya doğru yürüdü. Kapının eşiğinde bir an durakladı. İçeriden keskin bir ilâç kokusu geliyordu. Ne ka-ı dar da heyecanlı İdi. Toni, biraz ötede karyolası içinde kendinden geçmiş bir halde yatıyor. Kesik kesik nefes alıyordu. Rita eski kocasının erimiş ve balmumu gibi sararmış çehresini görünce, çok müteessir oldu. Yanında duran Lill izahat verdi:
— Şiddetli sancılar yüzünden günler var kİ gözüne uyku girmiyor. Doktor, biraz u-yuşlurmak için kendisine morfin iğnesi yapmağa mecbur oldu.. Sent mütemadiyen soruyor. Sayıklamaları arasında İsmin ağzından hiç düşmüyor.) Rita, eski kocasının hastalı-1 *ı ne olduğunu sormak istedi.
Paraya elimi süreyim de uğur gelsin dedim!
yapıldı. Karı koca, sakin ve mesut bir hayat sürmeğe başladılar. Ailenin bu ahengini Ri-tanın kuzini Lill ihlâl etti.
Liii, çok güzel ve neşeli bir kadındı, kuzininin evine geldiği günden itibaren ailenin hayatı değişti. Eğlenmeler, gezintiler başladı. Nihayet mukadder ayrılık saati de geldi.
Toni, bir akşam başbaşa kaldıkları zaman karısına Liliye olan aşkını itiraf etti. Evinin İçinde oynanan oyunu, daha ilk andan sezmiş olan Rita ne ağladı, ne de kocasına şikâyet ve itiraz makamında bir söz söyledi, ıstırap ve teessürünü kalbine gömdü.
Kan koca, bir dost gibi blri-blrinden ayrıldılar. Rita şehirden ve herkesten uzak kendi köşkünde, eski hatıralara gömülerek ömür sürüyor, Toni İse sevgilisi İle beraber eğlence ve sefahat hayatına dolu dizgin atılmış bulunuyordu.
Kocasını elinden almış, aile yuvasını yıkmış olan Llli şimdi Rltayı eski kocasının son saatlerinde bulunmağa çağırıyordu.
Lill. çok ağlamış görünüyordu. Gözleri kıpkırmızı idi, çehresi solmuş, eski taravetini kaybetmşltl. Davete derhal ica-( bet eden Rltayı karşısında gö-; rünce:
— Seni davet ettiğimi mazur görünüz. Ölmek üzere bulunan Tonl'nin yanında yapa yalnız kalmaktan korktuğum için seni çağırdım dedi ve Rl-tayı kucaklamak istedi. Fakat' Rita, eliyle iterek kucaklama-! aına mâni oldu: I
Fakat heyecanından ağzını a-çamadı. Lill, ortalık kararma-, ğa başladığı İçin elektriği ya-1 kınca hastada bir hareket görüldü. Hızlı hızlı ve kesik kesik nefes alıyordu. Rita, üzerine eğilerek yerinden kaymış olan yastıkları düzeltti.
Toni, gözlerini açıp, karşı-1 sında eski karısını görünce solgun çehresinde bir tebessüm; belirdi, duyduğu sevincin heye-' canından yüzüne biraz kan geldi. Bembeyaz kesilmiş dudaklarını kımıldatarak:
— Rita sen misin? Seni ne zamatıdanberi bekliyordum. Ne iyi ettin de geldin. Seni gör-] meden ölmek istemiyordum. Bana söz veriyor musun ki...
— Söz veriyorum Toni! Benden ne istiyorsun?
— Ölüyorum Rita! Çocuğumla Liliyi beş parasız bırakıyorum. Ticarette mahvoldum. Çocuğumla meşgul olacağını bana vâdet!
Toni, bunları söylerken gözlerini eski zevcesi üzerine yalvarışı bir eda ile dikmişti.
Rita:
— Vâdedlyorum sana Toni! İkisi İle de meşgul olacağım.
— Onların koruyucu meleği olacağını biliyordum iyi kalbll Ritacığım!
Hasta, bu sözleri söyledikten sonra başı yana düştü ve ruhunu teslim etti. Lill, ölünün karyolası dibine diz çökerek feryat ve figanları bastı. Fakat Ritanın da teessür ve ıstırabı rakibesininkinden az değildi. O da diz çökerek hıçkırmağa başladı.
Çeviren: A. HİLÂLİ
Londra'da biiyiik bir müsamere
Şair ve muharrirler
İngiltere Kralının İkinci kızı Prenses Margaret Londra’da bir filmin gala müsameresl olarak ilk temsilinde film artisti Jean Sinıons ve Ann Sothern’le görüşüyor.
Londra'da Belediye Reisinin her sene verdiği ziyafette dâvetlilere kaplumbağa çorbası ikram edilmesi âdettir. Yukarıda bu senek! ziyafette çorba yapılmak üzere mutfağa sevk edilen 3 kaplumbağa görülüyor Bunlardan her biri 450 kilo ağırlığındadır. Bir kaplumbağa 30 îngillz lirasına mal oluyor.
(Baş tarafı 5 inci sahiiede) yazdığı meşhur şiirin «Ben bir Türküm, dinim cinsim uludur.» mısraını başa alarak şu satırları kaydetmiş:
«En büyük saadet mesut etmektir. Buna kadir olamıyan-lar için mesut olanları görmek ve bununla zevk almak da bir 6aadet olabilir. 23/10/1937»
Bir buçuk ay kadar evvel vefat eden muharrir İbrahim A-Lâeddin Gövsa:
^Çocuklarımızı yalnız şahsî nazzımız için sevmekle iktifa etmemeli: neslimizin ve milletimizin İstikbali namına tetkik etmeği de bir vazife bilmeliyiz.» diyor ve dünyada en güzel, en büyük kudretin «sevgin olduğuna işaret ederek ilâve ediyor:
«Onu gönlünde daima yaşatan için ölüm yoktur.»
Bir kart daha çekiyoruz. Dil kurumu umumi kâtibi iken vefat eden muharrir İbrahim Nec-ml Dilmen'lıı kartı çıkıyor ve şu satırları okuyoruz:
«Türkiyede yazı İnkılâbı; milli bilgi hayatının en esaslı İnkılâbı olmuştur. 9/7/1930»
Son Posta gazetesinin sahibi ve muharriri Ekrem Uşaklıgil, şu satırları ile de tevazudan ayrılmıyor:
«16. Haziran. 1937. Ben sanır-dımki tanınan ve bilinen adamların el yazıları toplanır. Yanılmışım.»
Merhum şair Enis Behlç Koryürek «Güneşin ölümü» nden bir mısra yazıyor:
«Benim kanım, ey güneş, senin bağrından akan
Yakutlar gibi, lavlar gibi, gök lerl yakan.»
Merhum Ahmet Haşini, «muh terem beyefendi» hitabı ile baş-
layan yazısında koleksiyon sahibi Reşid Hatid Gönç'e soru -yor:
«Bu merakınızı delilik telâkki edeceklerin çok olduğunu düşünmediniz mİ?»
Yazıyı okuduktan sonra Reşid Halid Gönç’e:
— Ne dersiniz? dedim.
Kaşlarını çatarak cevap ver -di:
«— Ben akıllıca bir İş yaptığıma kaniim ya, yeter...
Reşid Haildi, koleksiyonu île başbaşa bırakarak ayrılırken:
— Bir sualim var! dedim.. Söyle bakayım bu 572 karta el yazıları toplarken müşkülât gördün mü?
Neler çektim neler... Bir muharririn ve bir şaLrln hafta -larca, aylarca peşinden koştuğum oldu. Hattâ bir muharrir ve bir şairden bir İki senede bile yazıyı güç hal İle aldığım vâkidir.»
Hemen koleksiyonuna el attı ve hayatta bulunan muharrirlerden Ercümend Ekrem Talu'-nun kartını çıkararak:
— Okuyun! dedi.
Okudum:
«Yazı ve resim toplamaktan-sa para toplamak daha iyi- Hat tâ akimı başına toplaman daha iyi...»
Reşid Halid Gönç ilâve etti:
«— Yazı ve resim toplama hususundaki müşkülâtı, para toplamada göze almış olsaydım, belki ben de, zenginler a-rasında ismi sayılanlardan olur d um. Emin olunuz ki, bu me- 1 rakımın, yanında para, çok kü çük ve çok kıymetsiz kalıyor.»
Matbaaya dönerken, sırf matbuat severllğl uğuruna telefon şirketindeki memuriyetinden, çekilerek kendisini Babıâliye a-tan Reşid Halid Gönç'e, talihsizliğinden dolayı acıyordum...
Cemaleddln BİLDİK
Türk el işleri sergisi
Yukarıda Amerikan Dış Ticaret Müdürü Müller, Ticaret müsteşarı Blalsdell ve Vaşington Basın ataşesi Nüzhel Baba
Bu da ceza mahkemeleri koridorunun eski âşinâlarından. Görünce biz onu tanıdık, o da bizi yadırgamadı.
Konuştuk:
— Hoş geldin, ahbap-
Yapmacık bir mahcubiyetle başını eğdi, mırıldandı:
— Sizi görünce yüreğim titriyor, bey efendi abiler.
— Yüreğin niçin titriyor? Bizden korkuyor musun?
—Utanıyorum, bey abiler. Bu kötü huydan ben de şikâyetçiyim amma ne yaparsın, Cenabı Allah beni böyle yaratmış. Utangaçlıktan ■ kendimi kurtaramıyorum.. Hele böyle yerlerde sizin gibi tanıdıklardan birine raslaymca utancımdan yedi kat yerin dibine girecek gibi oluyorum. Mahkeme işlerine geceleyin baksalar daha iyi olacak. Hakim beyler nasıl olsa her zaman yüzümüzü görüyorlar, tanıdıklar görmeseler bari.
— Bizden niçin utanıyorsun?
Yılışarak göz kırptı:
— Halimi bilmiyormuş gibi konuşup da beni bir kat daiıa utandırmasana, bey a-bi. Biliyorsun ki kazalardan, belâlardan hasımız kurtulmuyor. Serde cahillik var,
— Ne oldu? Bu defa nasıl kazaya uğradın?
— Kaza deme, bey efendi birader. Herkes kendi kaderine razı olmalı. Bizim kaderimiz de böyle imiş. Birşey yapacağımız zaman evvelâ iyice düşünemiyoruz. Benim gibi adamdan ne beklenir? Bizim aklımız su gibi. Ne tarafta çukur bulursa o tarata akar. Cenabı Allah kimseyi akılsız bırakmasın. Şu kuru kafanın içinde bir parçacık akıl bulunsaydı ben öyle yollara sapar da buralarda ömrümü geçirir miydim? Bizim evde bir kırık ayna var. Sağlam olsa sizin evde durur mu. desene. Öyle ya, sağlamını bulsam satar da parasını yerim. Kırık aynaya kimse metelik vermiyor ki. Yani senin anlıya-cağın, evdeki ayna da benim gibi ciğeri beş para et-mıyen takımından. Amma velâkin, benim işime yarıyor ha. Ne zaman kodesten çıksam akşam üstü evde abdest alıp nazam kılıyorum, ondan sonra kırık aynanın karşısına geçip konuşuyorum: «Ulan, düz taban Kadri, diyorum, Bu sefer de kodeste şu kadar zaman yattın, en nihavet gününü doldurup çıktın. Bundan sonra gözünü aç. Anan seni mahpushanelerde çürüyesin diye doğurmadı ya. Baban dâ bu yo lun yolcusu idi amma bakma sen ona. Mahpushanelere kötü adamları tıkarlar. Dünyada kötülük de iyilik de insanlar içindir. Şütıdiye kadar yaptığın kötülükler elverir artık. Bundan sonra aklını sıkı tut da iyi şeyler yap, hem sevap kazan, hem de polisin, bekçinin elinden yakanı kurtar. Haydi bakalım, bugünden sonra seni göreyim!» böylece kırık aynanın karşısında kendi kendime çok öğütler veriyorum.
Gelgelelim. kendi lâflarımın kfendime hayrı dokunmuyor ki. Enselenip de karakola tıkılınca aklım başıma geliyor, o zaman anlıyorum ki aynanın karşısında söylediğim lâflar bir kula-
ğımdan girmiş, öbür kulağımdan çıkmış.
Boynunu büküp derin bir ah çekti:
— Kader, kısmet böyle i-miş, bey efendi abl. Demek ki biz de alnımızın yazısını çekiyoruz. Kırk yaşımı yeni doldurdum, şimdiye kadar tamam yedi defa kodese girdim. Alın yazası değil fle nedir bu?
— Seninki alın değil, kitap olmuş, ahbap. Ne çok şeyler yazılı imiş alnında?
— Orasını Cenabı Allah bilir, bey efendi abl. Kalem onun elinde. Ne dilerse yazar, ben karışamam ki.
— Bu sefer ne yazılı imiş alnında. Neden yakalandın?
Ahlar, oflar çekerek biraz düşündükten sonra sordu: LJL
— Şakadan hoşlanır mı sın, bey kardeşim? ___
— Eh, tatlı şaka olursak hoşa gider tabii. v
— Bırak dinini seversen. Şaka, şakadır. Tatlısı, acısı C olur mu o meredin? .2
— Haydi öyle olsun. Şa-J2 kadan mı yakaladılar se-fl) ni? >
— Amma laf ediyorsun Q) ha. Polisin, jandarmanın 0 şakası olur mu, beybırader-lt onların, eline düştüm mü,^ kodesi boyladığım gündür.-n Böyle şaka mı olur?
— Neyse, şakayı bıraka lım da ciddi konuşalım. N&w yaptın da mahkemeye gel- ™ din? £
— Hah, onu sor da anla-Q tayım. Şakadan çok hoşlan; rım. Ben dil şakasını da severim. el şakasını da. Amma velâkin, karşımdaki şakaya dayanmalı- Bu seferki işimi anlatayım da bak. Karşıda duran şu kürklü kanyı görüyorsun ya. Çok zengin kan. Koynu, koltuğu para dolu Gözlerimle gördüm. Keski görmeseydim. Onu gördüğüm için başım derde girdi ya. Akşam üstü giderken o karıya rasladım. Bir dükkândan çıkıyordu. Baktımki, elinde bir deste para var. Onluk -lar. beşlikler tomar tomar.. Herhalde yüzlük kâğit bozdurmuş. geçmişi tenekeli. Paralan deste deste çanta -sına yerleştirirken gözlerim ona daldı, aklım gıdıklan -mağa başladı. Kendi kendime; «Ulan. Kadri. Sen ömrünün sonuna kadar sürüneceksin, bir günden bir gü ne eline bu kadar para geç-miyecek, gel şu karıya bir şaka yap. Çantasını kap, pa raları avuçla, bir kaç adım gittikten sonra tekrar geriye dön. parasını da. çantasını da kendisine ver. Hiç olmazsa bu sayede senin e-lin de bol paraya dokunsun, belki uğur getirir» dedim..
— Eeyy, sonra?
— İyisi böyle işte, beya-bi. Benim gibi cahil adamın şakasından ne olur? Karının elinden çantayı kapar kapmaz arkamdan yaygarayı bastı. Evvelâ aldırış etmedim, hele biraz daha bağırsın da ondan sonra dönüp çantasını vereyim, derken polisin biri arkadan yetişti. «Benim parada mara-da gözüm vok, şaka yapıyorum» dedimse de...
Mübaşir seslendi, Düzta-ban Kadri yine derin derin ahlar çekerek kalktı.
Ce. Re.
Q CL
Nevyork Haberler Bürosu Va-şlngtonda bir Türk ellşleri ve fotoğraf sergisi açmıştır. Sergi onbeg gün müddetle açık kalmış ve binlerce kimse tarafından gezilmlştir.
Vaşlngton Star gazetesi sergiyi överek şöyle demiştir:
«Ticaret Nezaretinin büyük salonunsa teşhir edilmekte olan Türk sergisi o kadar çok rağbet görmüştür ki, Pazar günleri de açık tutulması mecburiyeti hasıl olmuştur.»
Bu arada Vaşlngton'da çıkan' diğer bütün gazeteler de ya-
yında bulunmuşlar ve resimler neşretmişlerdir. Ezcümle Wa-shlngton Post gazetesi teşhir edilmekte olan işlemeleri birer birer İnceledikten sonra serginin, Türk kadınlarının sanat kabiliyetlerinin üstünlüğüne bir1 delil teşkil ettiğini ifade et-1
iniştir.
Bu elişlerinin yanında Tür-' kiyenin gerek eski kültür eserlerini gerekse modern gelişmelerini canlandıran büyük kıtada ve çerçeveli fotoğraflar memleketimiz hakkında çok esaslı bilgiler vermeye hizmet etmiştir.
Yine bu sergi munasebetile National Broadcasting Com-pany radyosu, Haberler Bürosu Müdürü Nuri Eren’l Türkiye hakkında onbeş dakikalık bir! konferans vermeye davet etmiştir. Bu konferansında Nuri Eren Türkiye'deki gelişmeleri' İzah etmiş ve bu gelişmeler ne-1 ilçesinde Türklyenln dünya mil-1 lebler! arasındaki durumunun kesbettlği ehemmiyeti belirterek Türklyenln sulhun İdamesi yolundaki fedakârlık ve hizmetlerini anlatmıştır.
Abone bedelj
T el donlarını ıı Başmuharrir: 21)543
Kaza isleri 80706 — tdor* 6068i
MOdür 20497_____________
Solar İS — Karım 11
İmsak G0. Öflle tklndl Kk. Valsı E. 12,47 2,33 748 0,47 12.W 1,38 V 5.29 7.14 12.07 14,26 16,11 19,10 idarehane Banıau cıvan
Cemal Nadlı wkh4> No 1J
10 Arahk 1949
AKSAM
Bflhlfr 7
Amerika askerî masrafı indiriyor
Bu, milletlerarası durumun gelecek yıl vahimi eşmiyeceği tahmin edildiğine delil sayılıyor
Vaşlnglon o (A A.) — Bir
kaç gundcûberl Kcy West*te Truman ve mesai arkadaşları 1950-1951 mali yılı Amerikan bütçesini hazırlamak için mühim bir konlerans akdetmektedirler.
Bu münasebetle başkentin bu iyi haber alan çevreleri Truman'm bu mali sene esnasında askeri masrafları 15 ten. 13 milyar dolara indirmek kararının önemine İşaret etmekledirler.
Ayni çevrelere göre bu karar, Cumhurbaşkanının ve kabine üyelerinin milletlerarası durumun gelecek yıl içinde va-himleşmlyeceğlnl tahmin ettiklerini göstermektedir.
Yine bu çevreler Key West’te alınan kararların yalnız Birleşik Amerikanın dahili vaziyete değil, ayni zamanda askeri handık, dışarıya yardım Ve umumiyette harici münasebetler ürerinde de derin ve münakaşa edilmez inikasları olduğunu İlâve etmektedirler.
Yetkili müşahitler Truman m
herhangi bir karar almadan bunun şu hususlar üzerindeki tesirini nazarı İt İbare almakta olduğunu tahmin etmektedirler:
1 — Bir bütün olarak milletin iktisadi refahı,
2 — Kısa ve uzun vadeli olarak Birleşik Amerika savunmasına tesiri,
3 — 1950 Kasımında yapılacak kısmi seçimler sebebiyle bu tedbirlerin memlekette kazanacağı rağbet,
4 — Batılı milletler topluluğu,
5 — Bu kararların Sovyetler tarafından muhtemel tefsiri..
Ayni miişahldlerc göre bunun İçindik kİ 1950 bütçesinin hazırlanması Birleşik Amerika tarihinde en önemli ve en nazik bir hâdisedir ve Key West konferansı mille tleraraaiı sahada büyük İnikaslar meydana getirecektir.
Yarı resmî tahminlere göre 1950-1951 BirleşLk Amerika bütçesi 45 milyar dolar civarında olacaktır.
Tarihten sayfalar
(Raştarafı 5 inci sabifede)
edilen V. Murat n. Abdiılhamlt için en büyük endişelerden birisini teşkil ediyordu. V. Muratlı mânen öldürmek ve münevverler arasında kendisine beslenen muhabbeti tamamen silmek vazifesi Yıldız mahkemesine verilmiş bulunuyordu.
Eski hükümdar, hayatının en sıkıntılı devresini 1831 yılında yaşamış oldu. Abdülftzlzin katledildiği hakkındakl İhbar neticesinde Fatma sultanın zevci sabık mabeyin müşürii Nuri paşa da tevkif olunmuştu-
V. Murat bu münasebetle hemşiresine ince bir kâğıt üzerine yazdığı birkaç satırdan İbaret bulunan şu mektubu gönderdi.
(Seyyiat zamane netayicln-den olarak çekilen felaketler gittikçe bir garabeti diğer hasıl etmektedir. Uğradığım musibetin bir başka türlüsüne dahi sizi iştirakiniz İttihadı tabiiyi delâlet eder İse de bu hallerin ikisi dahi bizden ziyade devlet ve vatanı envai âl&me düşürmekte olduğundan kendimizden ise umuma acımamak elden gelmiyor. Bakalım bu devri elem de ne zamana kadar İmtl-dat eder, tarafınıza oian muhabbeti samlmlyeml vatan muhabbeti fikrinden bir zaman ayırmadığıma emin olunuz).
V, Muradı Çırağan sarayından kaçırmak ve tekrar OsmanlI tahtına oturtmak için bazı teşebbüsler yapılmıştı Bunların hiç birisi muvaffak olamadı. Sarayın su yollarından İstifade edilerek Kleanti SkalJyarl ve Aziz bey buraya girmişler ve V. Muratla konuşmuşlardı
Hal ın Uk senelerine raslıyan bu gizil teşebbüsler sırasında V. Murat Skallyarl'ye mektuplar yazıyor ve bunlarda (Ben İyiyim, gayret edin, beni buradan alın) diyordu.
gkaliyari - Aziz bey komitesi V. Muradı Çlrağandan kaçırmak İçin hummalı bir faaliyet göstermiş, fakat neticede mesele haber alınarak komitenin bazı mensupları yakalanmıştı,
Seneler sonra hürriyet taraftarları V. Muradı tekrar Çıtağından kaçırmak ve OsmanlI tahtına oturtmak teşebbüsüne geçtiler. Meşrutiyetin ilânından ve V. Muradın ölümünden evvel Ahmet Rıza bey ve arkadaşlarının da böyle bir harekete geçtikleri ve Çlrağanla teması temin ettikleri, elde mevcut olmayan, fakat görenlerin İfade ettikleri bir mektuptan anlaşılıyor.
Aradan geçen uzun senelerden sonra kendisine tekrar müracaat edenlere V Murat teşekkür ediyor ve Ahmet Rıza beye gönderdiği mektupta (Böyle bir harekete glrlşmiyellm. benim yüzümden milletin kanının dökülmesini İstemem) diyordu.
Merinos Yünlü Sanayii Müessesesi Müdürlüğünden:
1 — Uludağdaki Kayak evi işletmesi için Müdiir alınacaktır.
Yemekli Otel ve Pansiyon işletmiş ve dağ sporlarında bilgili olanların belgeleriyle birlikte 20. A-ralık. 1949 gününe kadar Bursa’da Merinos Yünlü Sanayii Müessesesi Gençlik Kulübüne müracaatları, Lisan bilenler tercih edilecektir.
2 — Bütün noksanlarını tamamlamış olan Ka-yakevi 20. Arahk. 1949 da açılacaktır.
3 — Tenzilâtlı tarifeden istifade edebilecek memleket sporculariyle talebelerin beraberinde mü-essesentizde bırakılmak Ötere belge getirmeleri rica olunur.
Parise gideceklere çok gürel bir haber :
En nefis alaturka ve alafranga yemek meraklılarına CHAMPS-ELYSEES civarında LORD BYRON sokağındaki
LORD LOKANTASINI
tavsiye ederte.
İstanbul Sıhhi Kurumlar Arttırma ve Eksiltme Komisyonundan:
Bulaşıcı Hastalıklar Savaşında kullanılmak ürere lüzumlu olan 6 adet Portatif Mikroskop açık eksiltmeye konulmuştur.
1 — Eksiltme 14. Aralık. 949 Çarşamba günü saat 15 de Cağaloğlundakl Sağlık ve S. Y. Md. lüğü binasında toplanan Sıhhi satmalına Komisyonunca yapılacaktır.
2 — Muhammen bedeli : Beher adedi : 900 liradan tutan 5400 Ura olup İlk teminatı : 405 Uradır.
3 — İstekliler, bu işe alt şartnameyi çalışma, günlerinde komisyonda görebilirler.
4 — İsteklilerin, cari seneye alt Ticaret Odası vesikası ile
2490 sayılı kanunda yazılı belgeler ve bu i§e yeter İlk teminat makbuzu veya banka mektubu olduğu halde belli gün ve saatte komisyona müracaatları. (16805)
İst. Lv. Amirliği İlânları
V',
s

Hediye Göndermek için en Çabuk Yol
- Clipper Yük Uçaklarının tarifesi ucuzour
Hediyelerinizi Pan Amerlkon'ın lür’otli leılim servilini yapan Clipper yült uçoklorile gönderirseniz,. Noelden avvel ulaşacağından emin olabilirsiniz. Ücretler, Clipper yuk uçakları tarihinde hiçbir zaman şimdikinden daha ucuz olmomıjbr. Pokelleriniz ehliyetli, iıinolı ellerde olduğu İçin ağır ombolajo lüzum yoktur. Paketler önceden tediyeli veya tesliminde ödenmek >arliyle gönderebilir. Size gönderilecek hediyelerin de Clipper yük uçağı ile gönderilmesini İsteyiniz. Dünyanın en tecrübeli havo yolu olan Pan Amerikan Kumpanyasına güvenebilir-siniz. Pan Amerikan Kumpanyası Atlantik üzerinden, diğer bölün hava yollarından daha çok eşya tapmaktadır. Tafsilât için Pan Amerikan Bürolarına müracaat ediniz ı
İSTANBUL.' Catatosoıoy Yem *°
Ulufen . rlî’V 40522 f. K. 2074 ANKARA. Ankoro Fotoı O(«». t«>- ’W81
Pan Amekican tt'or.LO Airmays
Kalp hastalıklarına
çare
Nevyork 0 (Nafen) — Ameri-kada kalp hastalıklar] üzerinde çalışanların, sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Doktorlar bu hastalığa yakında bir çare bulunabileceğini kuvvetle tahmin etmektedirler, Bu çalışmalara dokuz milyon dolar tahsis edilmiş olduğu da İlâve edilmektedir.
Doktorların belirttiklerine göre kalp hastalığının irsi olması da mümkündür. Bu hususta da araştırmalar yapılmaktadır.! Mekanik bir kalp yapılmasına da çalışacağı söylenmektedir,
YENİ YAYINA
DETEKTİF . MAGAZİN
bUnri sayıaı I malıkta çıkan DETEK TİF — MAGAZİN mecmua»! geni,- bir okuyucu kitlesine hitap etmektedir.
Utun kıj gecelerinde okumağa meraklı olanlara. Avrupai bir ockıldo hnzıılnnmıj bu mecmua lavslyc edilir.
DETEKTİF . MAGAZJN-ln bu S->yi-M Hra mUkAİalU bir de orijinal müsabaka vardır.
1 — Kapalı zarf usulü İle 125 ton sığır eti ile 41 ton koyun eü eksiltmeye konmuştur. Her ikisinin muhammen bedeli 277200 lira olup geçici teminatı (14858) liradır
2 — Kapalı zarf eksiltmesi 16 Aralık 949 günü saat 11 dc İst. Harbiye de Lv. A. Sat. Al, Koni, da yapılacaktır Evsaf ve şartnamesi komisyonda görülebilir.
3 — Teklif mektuplarının 18/12/949 günü saat 10 a kadar
komisyona verilmesi. (4583 — 16627)

1) Tahmin edilen bedeli 758 lira olan 6 kalemden ibaret pro-
Jekslon ampulü 12/Aralık/949 günü saat 15 de Harbiye Lv. A-mlrliği .Sat. Al- Komisyonııda açık eksiltme üe satın alınacak- ' tır. •
2) Geçici teminatı 56.85 Ura olup şartnamesi komisyonda
görülür, 4651-10799
*
1) Keşif bedeli 1405.07 lira olan Ana Dalgıç kıtası komutanlığının elektrik tesuatı onanımı işi 12/Arahk/949 günü- saat 14.30 da Harbiye Lv Amriliğl Sal. Al. komisyonuda açık eksiltme suretiyle Lhale edilecektir.
2) Geçici teminatı 105.38 Ura olup keşir ve şartnamesi komisyonda görülür- 4659-16797

1) tahmin edilen bedeli 9834 Hra olan 2 ec. İlk 5 adetlik orijinal kutularda 3300 kutu Kampolon ampul 15 aralık 949 günü saat 10 da Harbiye Lv. Amirliği Sat. Al. Komisyonunda açık eksiltme He »atın alınacaktır.
2) Geçici teminatı 73B Hra olup şartnamesi Komisyonda
görülür. (4701 - 16675)

1) Tahmin edilen bedeli 2250 Hra olan bir adet resim ve şartnamesi dahUlnde yerine monte edilmek şartiyle yemek kuzinesi 15 arahk 949 günü saat 11 de Harbiye Lv- Amirliği Sar Al, Komisyonunda açık eksiltme İle satın alınacaktır.
2) Geçici teminatı 168,7$ Ura olup şartname»! ve resmi
komisyonda görülür. {4725 - 16919)

1) Tahmin edilen bedeli 22650 lira olan 3 adet AGA-MDNB - 20 tipi Narkoz cihazı ve 15 adet OK. 10 Protoksitda-1 zot ve 15 adet OK. 10 Oksijen gazı bombası ve 3 kutu Sodaline maddesiie birlikte 23 Arahk 949 günü saat 11 de Harbiye Lv. Amirliği Sat. Al. Komisyonunda açık eksiltme İle satın ahna-c aktır.
2) Geçici tembıatl 1698.75 Hra olup evsaf ve şartnamesi
Komisyonda görülür. (4721 - 16920)
İşçi Sigortalan Kurumu İstanbul Şubesi Müdürlüğünden:
Cağaloğlu, Sururl mahallesi Sultan mektep sokak 5-7 numaradaki şubemiz binasında 11.987,65 Hra keşif bedelli dolaplar açık eksUtme suretiyle yaptırılacaktır.
Eksiltmeye girmek İsteyenlerin her giin şubemize müracaatla keşif vc şartnameleri görmelerini ve eksiltmenin yapılacn ğı 16-12-1949 Cuma günü saat 14 de geçici teminat paralarını şube veznesine yatırdıklarına dair makbuz ve diğer evrakı müsbitelerlyle şube müdürlüğü odasında hazır bulunmaları te ihale yapıp yapmamakta İdarenin serbest bulunduğu Hin olunur. (17403)
Satılık Emlâk
İstanbul Defterdarlığından:
Kıymeti Temînntt Dosya No. Cinsi Lira Lira
511—2543 Kınalıada, Çarşı cad. 20 ada, 4 parsel
105 M2 arsa.^ 1000 75
511—2554 iGnalıada, Kınalı çarşı vc Kınalı hamam
so, 19 ada, 8 parsel 63230 M2 arsa. 5000 375
511—682 lleybellada. Düzayak so. 61 ada, 13 parsel
taj 14 kapı sayılı 27 M2 geçit mahalli. 350 27 516—16830 Eminönü, DayaJıatun mah. Tıgcılar so.
631 ada, 18 parsel eski ve yeni 90 kap: sayılı 10.50 M2 kârglr dükkânın 1/8 payı. 250 19 518—18581 Fatih, (Samatya) Hacı Hüseyin ağa mah.
Samatya cad. ve Tütünlük so. 1227 ada,
10 parsel eneskl 301 eski, yeni ve taj 1 kapı sayılı 16.50 M2 arşa. 165 13
518—14975 Fatih, (Fener) Hamaml Muhittin mah.
Söğütlü Bakkal so. 1873 ada. 3 parsel eski yeni ve taj 6 kapı sayılı 33 M2 arsa. 500 38 518—1882 Fatih, (Samatya) Abdi Çelebi mah. Bal-
ta çıkmazı so. 1276 ada, 116 parsel eski ve yeni 17 kap) sayılı 68.50 M2 ahşap evin 3/8 pajn- 450 34
518—10873 Talih, (Aksaray) K'irkçübaşı Ahmet Şem-
settin mah. Kürkçübaşı çeşmesi so. 1112 ada, 22 parsel eneskl 27 eski ve yeni 37 kapı sayılı 49 M2 aısa. 294 23
518—10123 Fatih. (Samatya) Ali Fatih mah- Koca-
nı ustafa Paşa cad. 1177 ada. 62 parsel en eski 477 eskiyeni ve taj 425 kapı sayılı 16.25 M2 arsa. 200 15
$18—4521 Fatih, (Samatya) Hacı Evhadettln mah. Egrldut so. 1074 ada, 2 parsel eski vc yeni 4 kapı sayılı 35 M2 ahşap evin 50/512 payı. 392 30
Sfll—4392 Üsküdar, (Acıbadem) eski Altunizade yeni Osmaniye mah. eski Kotra yeni Necip bey so. eski 2 mük. 2,2 mük. 2/1 yeni 24 kapı sayılı 985 M2 tarlanın 1/2 payı. 100 8
5213—268 Kartal, (Pırpır kavak) Orhan tepe mah.
36 pafta, 515 ada. 14 parsel yeni 1 kapı sayılı 224 M2 tarla (Bağdat caddesine yüzü vardır.) 450 34
Yukarıda yazılı gayrimenkullar 23/12/949 Cuma günü saat 15 de Milli Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda ayn ayrı açık arttırma ile satılacaktır İsteklilerin nihayet saat 15 e kadar yatıracakları teminat makbuzları ve nufus cüzdanlari-le satış günü komisyona, fazla bilgi için sözü geçen müdürlüğe başvurmaları. (Teminatlar önceden de yatırılabilir:) (17275)
Türkiye Demir ve Çelik Fabrikaları Müessesesi Yenişehir Çamaşırhanesinin 1950 senesi işletmesi için yeni sözleşme yapılacaktır.
Bu çamaşırhaneyi işletmeye istekli olanların Ka-«.bük'te müessese iç hizmetler şefliğinde şartnameyi görüp okuyarak tekliflerini vevar ise mukabil şartlarını 17 aralık 919 cumartesi günü saat 12 yv kadar müessese müdürlüğüne bildirmeleri rica olunur.
Teklifleri kabulde müessese muhtar ve muhayyerdir. Teklifler arasında her hangi birini tercih suretiyle anlaşma ve sözleşme yapma hakkı müesseseye aittir. (17045)
Garp Linyitleri işletmesi Müessese Müdürlüsünden:
Müessesemi» Tunçbilek. DcğLrnû&az ve Soma mmta-kalannda mevcut muhtelif miktar ve eb'adda yuvarlakve prof» demir ve çelik, inşaat çivisi, boru ve halat irtibat parçalan, clvata. şomun, rondela ve perçinler makkap ve raybalar, torr.a kalemleri, freze bıçaklan, demir İçin daire dcstereler, muhtelif elektrikçi, telefoncu, dökümcü ve atelye aletleri, marangoz aletleri, zımpara maJzemeai, elektrik malzemesi, bobin telleri, kösele kayışlar ve salmastralar, inşaat malzemesi vesairenln açık pazarlık usulii İle satışı görülen lüzum üzerine 21-12-949 Çarşamba günü saat 10 da Tunçbilek mmtakna Başmühendisliğinde ya- ' pılniak üzere talik edilmiştir.
Bu işe ait şarLname ve satışa arzedilecek malzemenin müfredatlı listesi:
Ankarada Etibank Genel Müdürlüğünde,
Tavşanlıda Müessese merkezinde, İstonbuldn Etibank İstanbul Şubesinde, İzmlrde Kömür Satış ve Tevzi Mûessescsinde, Soma Değirmlsaz ve Tunçbilek minlaltalarımızda, Balıkesir Direk büromuzda, i
ve malzemeler her gün mesai saatleri zarfında inin takalarda görülebilir. Satış günü istekliler müessese vesaitiyle TTurıçbileğe götürüleceklerdir.
Müessese satışı yapıp yapmamakta serbesttir, (172981
Zayi _ Petürge kasasının Kc-ferdis nahiyesi niıl us memurluğundan aldığım ve içinde askerlik muamelelerim kayıtlı kimlik cüzdanımı kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
1328 doğumlu
Haşan oğlu Mehmet Ceyhan Hâilâgiran köyünden
Çocuk bekimi dok Lor
Ahnıel Akkoyunlu
laksım - lalım han e
Paiav fclefon: «2627
180.000 M3 maden direği alınacaktır:
Etibank Genel Müdürlüğünden:
Kömür havzalarımızın senelik İhtiyacını tamamlamak üzere, memleket dışından maden direği İthal edilecektir. Alakalı firmalar bu İşe alt şartnameyi:
Ankarada: Etibank Genel Müdürlüğünden,
İstanbulda: Etibank Şubesinden,
Zonguldak ta: Ereğli Kömürleri İşletmesinden, îskenderuuda: Etibank Bürosundan, izmirde: İzmir Kömür Tevzi Müesseseslnden temin edilebilir.
Teklif mektuplarının en geç30 - Arahk - 1949 cuma günü saat 15 onbeşe kadar Banka Genel Müdürlüğüne tevdii lazımdır. (17170)
Lokomobilli elektrik tesisatı yaptırılacak
iller Bankasından
1 — Erzurum lıiııe bağlı Aşkale kasabası elektrik santralına tesis edilmek üzere 1 adet 65-75 beygirlik lokomobil grubu satın alınacak ve alçak gerilim şebekesi yaptırılacaktır.
2 — işin Keşif bedel! 96.095.73 Liradır.
3 — Geçici teminııû 6.055. — Liradır.
4 — Zarflar makbuz mukabilinde en geç 15 Aralık 1949 perşembe günü saat 17 ye kadar Bankamıza teslim edilmelidir
5 — Kapak teklif zarflan, 18 Arahk 1940 cuma günü saal 15 de toplanacak Bankamız Satmalına komisyonu taralından açılacaktır.
6 — Postada vaki gecikmeler nazarı İtibara alınmıyacak-tar.
7 — Bu İşe alt şartname (5,—) Ura mukabilinde Bankamız Muhasebe müdüriüğündentcmln edilebilir.
8 — Bu ise alt bilcümle Devlet ve Belediye vergi ve resimleri, noter ve harç masrafları ve bunların zamları ışı alana alt olacaktır.
9 — Teminat mektubu mukabilinde avans verllrme.-.
10 — Banka İhaleyi yapıp yapmamakla veyr. dlledîffir.û
vermekte serbestli. i.kiüJ

Fb nlfe
AKŞAM
10 Aralık 1940
ZENITH
otomatik
Saat tekniğinin en büyük muvaffakiyeti
“fö: eyişte
ZENITH oiomolik «afi öncülerinin tecrübesinden geniş ölçüde 'faydalanmıjiır. Bu ıaat derin arajlırmaların bir semeresidir. İmalindeki itina ve bugüne kadar elde edilen ayar neticeleri.
saatçilik^* sahasında otomatik işleydin en mükemmel bir nü-munesini _ teşkil elliğini reyide^jmkân vermiplr. ijte delilleri ■
S ademe! ere karşı btr tcrti-batla nııicrhhet rakkas Ne. tice: Hassas uzvun daha iyi şekilde muhafazan.
40 saat işleyiş ihtiyatı. Netice: saat kullanıl madiği takdirde uzun müddet işleyiş.
1 Anfimanyetik. Netice: Ayar ueuvlanmn mıknatıs! cereyanlara karşı hassas olma. y>?‘
Hususi şekilde dilz ve zaıif. Netice: Şahsen tatmin ûl-manız.
ZENITH an'anesine her bakımdan lâyık. Netice; Şizın garantiniz.
1? taslı. Orta saniyesi doğrudan doğruya orta çarka bağlı. Netice: dişlilerin basit lef t iri t mest
Mahfaza» m kutruna rtisbe-fen büyük »takına Netice kronometre tabirine idyık oluşu.
Kurma > tertibatı bilhassa mukavim. Netice : Kurma sisteminin devamlı emniyeti.
ZENITH
otomatik
RULMACA
Grip, Nezle ve Kırıklığa karşı Er» başarılı ilâç olan Kininli
GRİPİN
Alırken
Suluun Mga: t — Bir şehre, 3 — Ayakla durmaktan kurtulamaz. 3 — Kepaze - Tersi beyazdır. 4 — Bir kıymetli maden, & — Anlam. 8 — Hardınid atkâdl?!. T — Küçük reklâm. H — Tersi kefilin iyisi. 0 — Bir •mır - Mtlıab.ıka. 10 — Tersi muvakkaten verilen.
Yukarıdan aSAjıya: 1 — Mesuliyet, î — Lokman ruhu - Daire. 3 — Çöp brııkıntisi. 4 — Cerahat - Basma (S Celirse bir yere oturanlardır. 5 — Zvlurıı. 6 — Bir elektrik ölçüsü -Midi - Bir erkek adı, 1 — Nalınlar. ® — Kısalmanın aksi ■ Teni kilşat eden .
GZÇEM BULMACANIN HALLİ
Soldan sağa 1 — Zorbalık, 2 — Edirneli, 3 — Hacim. M. 4 — Aç aça 6 — Ale. Kraf. C — Bade. Apı. 7 — İterek. 9 — I.ire. Ane. 9 — İL Necef. 10 — Ret, Hırs
Yukarıdan aşağıya: 1 — Zehra
Bilir. 2 - Oda, Latife. 3 — Rıcaeder. 4 — Briç. Eren, 5 — Anmak, Eli, 6 — Lc Arakacı. ’ — Jlaçap. Ner. a — Ktfafuıef».
İsı. 3. İcra memurluğundan: 949/4243
Bir borç için rehinli olup sa-tı ııasına karar verilen kumaş yuzhı koltuk kanape oda ta-1 kunt: masa, divan, konsol, karyola ve sair ev eşyası Beyazıt İ6 Mart şehitler Cad. 21 No- da 15/12/949 perşembe günü saat 12 den 13 e kadar birinci açık arttırma soretile satılacaktır, O gün muhammen kıymetin yüzde 76 taı bulmadığı takdirde ikinci açık arttırmasının 17/12/949 cumartesi günü aynı aaat ve aynı yerde yapılarak satılacağı İlân olunur (7324)
Kutuların üzerinde, Gripinİn muhtelif dünya sergilerinde kazanmış olduğu madalya resimleri bulunan kutuları ısrarla isteyiniz.
Zayi — Kandıra nüfus memurluğundan aldığım ve içinde askerlik muamelelerim yazılı kimlik cüzdanımı kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmii yoktur.
1339 doğumlu
Hidayet oğlu Macit Akpınar
ZAYİ _ İstanbul Eminönü »tifüs Memurluğundan aldığım ye içinde askerlik muamelelerim yazılı Hüviyet Cüzdanımı kaybettim. Yenisini alacağımdan •^‘niuln hükmü yoktur.
1302 Doğumlu İsmail oğlu Hüseyin Muhsin Akset
ELEKTRİK! Galata Şair Ziya Paşa cad. No. 55 Tel: 49502. Telg: ELEKTRİK!
ZAYt — İktisat Fakültesinden aldığım şebekemi kaybet-Ckn Hükümsüzdür ____________2395 Nilüfer Başad
Zayi — İktisat fakültesinden Mdığım şebekemi kaybettim, hükümsüzdür
2511 Nermin Erden
9
Tamirat dolayisile yüzde 25 tenzilât
Propaganda değil hakikat
Kadın , erk ek ve çocuklar için en son model şık ve sağlam ayakkabılar, zarif çantalar
Beyoğlu Büyük İMREN Mağazası Parmakkapı 111/1
Gelibolu Halkevi Başkanlığından
Halkevimlzin sinema salonu 18-12-949 gününe rastlıyan, Pazar günü* saat 15 de açık arttırma ile kiraya verileceği 11ün olunur. (17400)
^taıın Z&fnZpznc.
£17/1 DCDURjUüess&se-si
yfhfğeeifbıne. 'iana/'-.
& Radyolar
Buz dolaplar Çamaşır makineleri Elektrik sürpürgeleri
LUTFl DODUR MUESSESESİ
Sirkeci Hüdavendiaâr Cadd. No, 45 _
{İskenderiye oteli altında ) Telefon 20228
VILBAfl
KEŞİDEMÎZÛE
EMLAK BANKASI
O Û_ cxı
o
ZENGİN
Eşya Piyangosunun çekiliş tarihi tehirsiz 30/12/949
Her Bayiden ıtrarla itteyiniz.
Polis. E. Emeklileri S. V. Derneği.
*ercdted by huy vers i on
Çekilişe ÇOK AZ
Son derece zarif ve zarafeti nisbetinde İşlenmesi kolay, itina ile bükülmüş ve gayetle yumuşak, kolaylıkla esneyen
PERNE L L E
Vönlerlnl
Siz de muhakkak tecrübe etmelisinin.
200 den fazla rengi ihtiva eden koleksiyonunda MODA hin en son çeşidlerlnl bulacaksınız.
PERNELI.Eİ Isteyini*... PERNELLFle örünüz...
PERNELLE* de ısrar ediniz—
KİBARSİL
Tir1!, mag' .'.jul.' "’i.'-i.m
£afatı 7&ZU
t ■ 1 ■1111 ı
YIL BAŞI...
DOGUto SÜNO ve
; ı DD6CJN İçin
Ne Hediye etmeli?
Hakikaten mesele ...
Oalata’da (ŞİMŞEK) mağazasından bir biblo satın alıp göndermekle onu memnun edeceğinize kani olmak o kadar kolay ki... Aynı eşyaları Beyoğlu Tünel meydanında Foto Sureyyanın yanındaki (ELEKTROM) mağazasında da teşhir* edlyorua.
m^^^AradıgımzL muhakkak bizde bulacaksınız. ■■mm

Comments (0)