Pazartesi
26
AZİRAN1950
Yıl: 2 — No. 421
Başmuharriri: Mümtaz Faik Fenik
DenJıdler Caddesi: 2
1*03141 Kutusu: 193 — ANKARA Telgraf: Zafer Gazetesi Ankara Başmuharrir tel: ...... 15619
Van işleri, İdare: .... 15315
Fiyatı her yerde 10 kuruştur.
I
Büyük ikramiyelerle 357 çıktı
950 modeli Fiat marka otomobil - Buz dolabı - Radyo
_______________110 Krş. _____________________

ir üçüncü dünya harbi mi?
Kore'de harp başladı!
iu hadise diinya çapında bir
ehemmiyet arzetmektedir
’lljh Güvenlik Konseyi dün gece toplan
Güvenlik Konseyi dün gece toplandı
Cenup ve şimal kore arasında hudut bölgesinde cenup Koreli askerler ve hudut bölgesinde tetkiklerde bu lunan Birleşmiş Milletler Heyeti
Amerikanın Ruslara karşı Cenubi Kore'ye
silâh yardımı yapacağı anlaşılıyor
kara At Yarışlarının son koşusu olan Cumhurbaşkanı Koşusu dun yapılmıştır. Koşuların tafsilâtı 6 ncı sayfamızdadır. Resimde Cumhur-
Kore’nin vaziyetini gösterir harita
-----------*-----------------------------------------
»İril başkanı Celâl Bayar ile Büyük Millet Meclisi Başkanı Refik Koraltan S „
yarışları takip edeı lerken görülüyorlar.


Dünya barışı yine tehlikede
ic,, '
Mümtaz faik FENİK
zak Şarkta belki bütün dünya için bir tehlike teşkil edecek yeni bir harp başlamış bulunuyor. Ruslardan yar dım gören Şimalî Kore’deki komünist kuvvetler Amerikalılar tarafından tutulan Cenubi Kore’ye karşı harekete geçmişlerdir. Şimdi bütün ;
Il-
lt
a dünya radyoları ve gazeteleri bu
İyJ l V
ir. t
r, R
le-.l
uu
J t»
uçyecanlı haber üzerinde büyük bir ü ile durmaktadırlar. Acaba, bu s. JJrruz, bir üçüncü dünya harbine müncer olacak mıdır? Çünkü Ko re’de hemen hemen Amerika ile Rusya karşı karşıyadır.
Hâdisenin bir tarihçesini yapalım: Büyük devletler, Japonyanın işgalinde bulunan Kore’ye istiklâlini iade etmeği kararlaştırmışlardı. Bu maksatla; 1945 yılının aralık ayında Moskovada bir konferans toplanmıştı. Bu konferans kararlarına göre Kore 38 inci arz dairesin den itibaren iki kısma ayrılacak, Şimalde Ruslar, Cenupta Amerikalı lar bulunacak, ve bundan sonra Kore’ye istiklâlini yeniden temin etmek çareleri aranacaktı. O zamaD danberi Ruslar bu işi mütemadiyen Koysakl.-ımışlar, ve nihayet Şimali Kore de kendi isteklerine göre bir Halk Cumhuriyeti kurarak güya kuvvetlerini çektiklerini ilân etmişler... Bundan sonra Cenuptaki Amerikalılar Kore'ye tam istiklâl verilmesi hususunda ısrarda bulunmuşlar ve iki kısmın da birleştirilmesini istemişlerdir. Fakat Rusların nüfuzu altındaki Şimali Koro buna razı olmamıştır. Bundan sonra mesele Birleşmiş Milletlere intikal etmiş, fakat Ruslar burada da işi mütemadiyen bozmağa uğraşmışlardır.
Cenubî Kore Marshall yar -ılımından istifade eden 31 milyonluk bir memlekettir. Birleşik Ame rika ayrıca Kore’nin iktisaden kal-
kınması için 500 milyon dolar tahsis etmiştir. Fakat bütün bunlara rağmen Rusların sabotajı yüzünden Kore’nin birliği temin olunamamıştır. Şimdi Ruslar bu bölgeyi yutmağa kalkmaktadırlar.
Gelen haberlere göre, Uzak Şarkta vaziyet çok gerginleşmiştir. Bu ) nun üzerine Güvenlik Konseyi deı hal toplanarak vaziyeti gözden ge-ı çirmiştir. Karargâhı Japonya’da bu-ı lunan Mac Arthur’ün komutasındaki kuvvetlerin her hangi bir ihtimal üzerine hazır bir vaziyete geç tikleri bildirilmektedir.
Birleşik Amerikanın bu vaziyet-, te Cenubî Koreye silâh yardımı yapacağı ve hattâ yapmağa başladığı hakkında haberler gelmektedir. Bu iç (Devamı Sa. 6 Sü: 4 de)
Londra 25 (Radyo) — Kore'de bu sabah harp başlamıştır. Pyongyeng radyosunun bildirdiğine göre şimalî Kore cenup Koreye resmen harp ilân etmiştir.
Kızıl Korelilerin taarruzu
Seul, 25 (a.a.) (United Press) Komünist kuzey Kore kuvvetleri dün Güney Kore Cumhuriyetine muhtelif taarruzlarda bulunmuşlar dır.
Moskova tarafından desteklenen Şimal Kore kuvvetleri topçu ateşin den sonra tarruza geçmişlerdir.
Gelen haberler kuzey, Kore kuvvetlerinin Seoul’un kırk mil Kuzey Batısındaki Kaesong'u işgal ettiklerini bildirmektedir. Hasonda Cenup Kore ordusunun birinci tümeni karargâhı bulunmaktadır. Gelen haberler hudut bölgesinde evvelce de Rus nüfuzu altındaki Kuzey Kore kuvvetleriyle Güney Kore kuvvetleri arasında sık sık çete çarpışmaları olmakla beraber hiç birinin şimdiki kadar büyük ölçüde olmadığını bildirmektedirler.
Bir şehir daha düştü
Seul, 25 a.a. (Reuter) — Öğleden sonra bildirildiğine göre, Ongjin şehri Şimal Kore tarafından işgal edilmiştir.
Cenupluların müdafaa tedbirleri
Seul, 25 a.a. (United Press) — Hü kûmet merkezindeki bütün otobüslere ordu tarafından el konularak, civardaki müdafaa mevkilerine asker şevkinde kullanılmaktadır.
Kore’deki Amerikan askerî heyetinin en yüksek rütbeli iki subayı memleket dışında olduğundan heyet tamamiyle hareketsiz bir durumda kalmıştır.
Kore’deki Amerikan askerî heyetinin kurmay başkanı vekili Yarbay Mahoney durum hakkında şu açıklamada bulunmuştur:
Pazar gecesi, Seul’un t«kxlL^*. — kilometre kuz.CJ ~.......... .....
* (Devamı Sa. 6 Sü: 1 de) | hakkında, kendisinden malûmat
Korede çıkan harp cihan
harbine yol açabilir mi ?
Birleşmiş Milletler müşahidi olarak bulunduğu Kore'den yeni dönen Kasım Gü’ek mühim izahat veriyor
Kore'de harbin patlaması bü- { Şehrimizde bulunan ecnebi -ajans tün dünyada olduğu gibi muhabirleri de Türk devlet adam memleketimizde de büyük lariyle temas ederek Kore’de pat-bir ilgi uyandırmıştır. Radyodan ' •••-—). •—
haberi işiten bir çok kimse -ler gazetelere ve ajanslara telefon ederek bu hâdisenin bir üçüncü dünya harbine müncer olup olamı-yacağını merakla sormuşlardır.
layan harbin Türkiye’deki tepkilerini öğrenmek istemişlerdir.
Korede patlıyan harp üzerine Kore hakkında en malûmata sahip bulunan ve
★ (Devamı Sa. 6 Sü: 5 de)
Keyfî müdahale iddiasına içişleri Bakanının cevabı
Sağın sabık Cumh"rbaşkanının resimleri hakkındaki karar resmî daireler içindir. Hususî yerlerden resimlerin indirtildiğine dair şikâyet yapılmamıştır
İçişleri Bakanı Rükneddin Nasu-hioğlu, İstanbul Cumhuriyet Halk ,voı, . takriben 48 Partisi Başkanının, bir resmin in-
kuzey batısında kuzey dirilmesine dair yaptığı şikâyet
- I
• ’
Şeker karamamesi
bugün çıkıyor
Hindistan
gecesi
D. P. Grup idare heyeti toplantısı
Demokrat Parti Grup Başkanlığından: D. P. Grup İdare Heyeti bugün saat 10 da toplanacaktır. Üyelerin teşrifleri rica olunur.
Halkevinde güzel bîr toplantı yapıldı
Dün akşam Ankara Halkevinde Türkiye - Hindistan Kültür Cemiyeti bir .Hindistan Gecesi, tertip etmiştir.
Bu toplantıda milletvekilleri v bütün Hint dostlariyle şehrimizi) tanınmış ve güzide simaları hazı bulunmuştur.
Toplantıda evvelâ, doçent Köy-men kısa bir konuşma yapmış ve bu toplantıda bulunan Hindistanın yeni Ankara elçisi Mr. Jha'ya «Hoş geldiniz, demiş ve bilâhara elçi Mr. Jha bir konuşma yaparak iki memleket arasındaki kültürel münasebet terden bahsetmiştir.
Hindistan elçisi Mr. Jha'dan son ra, vaktiyle uzup müddet Hindistan da kalmış olan Dr. Rebiî Barkın ı kürsüye gelerek harita başında Hin I distanın Türkiye ile olan kültürel münasebetlerinin yeni olmadığını, asırlar boyunca devam ettiğini ve iki memleket kültürünün birbirine olan yakınlık ve tesirini izah etmiştir.
Bundan sonra Hindistana ait film 11er gösterilmiştir.
4 gün satış yasak, Cumadan itibaren şeker ucuz satılacak
Şeker fiyatları hakkında verdiğimiz ve muhalif gazetelerin birkaç defa yalanladıkları haber resmen tahakkuk etmiş bulunmaktadır. Bakanlar Kurulunun Cumartesi günkü toplantısında kabul ettiği kararname bugün Resmi Gazetede neşrolunacaktır.
Bu kararname şekerin bir kilosundan alınmakta olan munzam is-
50
tihlâk vergisi kesmede 77. tozda .. kuruşa indirilmiştir. Bu tenzilâttan sonra şeker fiyatları toptan,nak liye, ambalaj ve perakendeci kârı hariç olmak üzere kesmede 160, tozda 130 kuruşa indirilmiştir.
Kararname mucibince ellerinde ticaret maksadiyle veya imalât için şeker bulunduranlar ellerindeki şe-iç (Devamı Sa. « Sü: 4 de)
rica eden gazetemize şu beyanatta bulunmuştur:
.— 23 Haziran tarihli Vatan gazetesinde keyfî müdahalelere dair şikâyet başlığı altında bir yazı ve I Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul idare kurulu başkam İlhami San-' car’ın bana hitaben gönderdiği bir ' mektubun örneği görülmüştür.
4-5 gün tevvel İlhami Sancann mektubunu almış ve tetkiki için İstanbul Valisine göndermiş ve telefonla da işin mahiyetini solmuştum.
İstanbul Valisi, bana verdiği vapta: İlhami Sancarı görerek man Ve mahal tayinini kendisinden talep ettiğini bildirmişti.
Resmi daire ve müesseselerde yalnız Atatürk’ün resmi kalacağına ve Sayın Cumhurbaşkanımızın re-1 simlerinin aşılmayacağına dair verilen karar malûmdur. Bu karar dairesinde alâkadarlara Bakanlıklarca lâzımgelen tebligat yapılmıştır.
Mevzuu, yalnız resmî daire ve müesseselere aittir. Hususî yerlere bunun şümulü yoktur.
Esasen, bu işle pölis teşkilâtımızın hiç bir alâkası yoktur. Polisler tarafından hususî yerlerdeki resini ★ (Devamı Sa. 6 Sü: 1 de)
içişleri Bakanı Rükneddin Nasuhioğ!
Orman kanunu
için hazırlıklar
Toplantıya gelip de içeri alınmamış
Î Gazeteci ressam Ilışan Cemal Karabıırçak'ın Dil, Tarih - Coğrafya
Fakültesinde açmış olduğu ve çok güzel tabloları ’ ihtiva edeıı sergi büyük bir rağbet görmekte ve her gün yüzlerce ziyaretçi tarafından gezilmekledir. Fotoğrafta ressamı bir ziyaretçiye izahat verirken , görüyorsunuz.
Meclis bugün toplanıyor
Gündemde on sözlü soru var
Büyük Millet Meclisinin bugünkü toplantısı hemen hemen sözlü sorulara tahsis edilmiştir. Meclis gündeminde 10 sözlü soru bulunmaktadır.
Gündemin başında Eskişehir Milletvekili İsmail Hakkı Çevik’in vefatına dair Başbakanlık tezkeresi vardır.
Bugün konuşulacak olan sözlü so. rular şunlardır:
Zonguldak Milletvekili Fehmi Açıksöz’ün, Milletvekilleri Seçimi Kanunu gereğince sandık kurullarında çalıştırılan partili üyelere şimdiye kadar verilmemiş olan ücret ve zarurî yol masraflarının ne zaman verileceği hakkında Adalet
★ (Devamı Sa. « Si: î de)
Yamyamlık hâdisesi
İhbarın doğru olduğu anlaşılıyor
İzmit, 25 (Telefonla) — Kocaelide günleıdenberi devam eden yamyam lık hâdisesinin esrarı bugün Eskişe-hirde Hazine’nin mezarının bulunması il» çözülmüş oldu.
Bugün Eskişehir C. Savcılarından Adıl Sağıroğlu yanında hükümet ta. bibi ve muhbir Bahri Teke ile beraber, muhbirin Hazine’nin öldürüldüğünü iddia ettiği yere otomobille giderek vakanın nerede işlendiği sorulduğunda, muhbir Sivrihi-sarın Döngel köyü yakınlarında bir tarlanın içinde bir çukuru göstererek «işte burasıdır, demişitir.
Bundan 4 gün evvel bu çukurdan çoban köpekleri bir insan cesedi çıkarmıştı. Eskişehir C. Savcılığı bu iki hâdisenin birbiri ile mutabaktı hasıl edip etmediğini anlamak için muhbir Bahriyi kimse ile temas ettirmiyordu, nihayet ihbarın doğruluğu tebeyyün etmiştir.
Karasu’daki cinayet ve insan eti yeme mevzuundaki tahkikat da gün
★ (Devamı Sa. 6 Sü: 4 de)

bir vatandaş yoktur
neşri- ı yaçlarından ve halk görüşlerinden Ulus, alan bir Orman Kanunu hazırlamak zarureti bizi bir ormancı top-lantısı yapmağa mecbur etmiştir.
Bu toplantıya orman konusu ü-zcı inde ötedenberi esaslı fikirleri milletvekilleri, Orman i Profesörleri, memleketi-★ (Devanu Sa. 6 Sü: 4 de)
Halk efkârını bulandırıcı yat yapmağa devam eden geçen gün de ormancılık toplantıları münasebetiyle asılsız bir takım iddialar ortaya atmıştı. Bu hususta malûmatına müracaat ettiğimiz ( ---
Tarım Bakanlığında salahiyetli bir bulunan zat bize şu izahatı vermiştir: Fakültesi
«— Esasını yurdun hakiki ihti- i
Dünya şampiyonası futbol maç'arı
Ejritaba, 25 a.a. (Reuter) — Pjjn ya futbol kupası B. Grupunda Ispanya Birleşik Amerikayı 3 . 1 mağ lûp etmiştir.
İsveç - İtalya
Sao Pole, 25 a.a. (Reuter) — Dünya futbol kupası. C. Grupunda İsveç İtalyayı 3.2 mağlût etmiştir.
Ingiltere - Şili
Rio de Janeiro, 25 a.a. (Reuter) — Dünya futbol kupası B. Grupunda İngiltere Şili’yi 2-0 mağlûp etmiş I tir.
Savfa:4

1 F i k i r I e r
2 nci Cumhuriyette şef sisteminin tasfiyesi
Celâl Atik’e
tecavüz eden
mahkûm oldu
3 r k
L
Z r y ı
ı
İî ı
«
pi
i.
Günün mevzuları]
[PULSUZ İSTİD,
14 Mayıs 1950 de tecelli eden millet iradesiyle İkinci Cumhuriyet devri açılmış bulunuyor. Halk tarafından kurulmuş bir halle hükümeti olan ikinci Cumhuriyetin ilk işi. Cumhuriyeti soysuzlaştırmış olan şef sistemini, bütün gelenek, metod ve teşkilâtiyle tasfiye etmektir.
Şef sisteminde Devlet Başkanı millet üstünde ve onun efendisi, babası(!) ve sahibi durumundadır. Kanunen mesul ve idareci mevkiinde olmadığı halde her şey onun «iradesiyle» yapılır. Şef dâhidir -ve âdeta ilahi bir varlıktır. O herkesten fazla her şeyden anlar ve herkesi irşad eder. Onun bir işareti, bir iması peygamberce bir tezahürdür. Başbakan ve bakanlar onun sadece birer .sekreterleri» dir: Her şeyi ona haber vermeğe, her şeyi ona sormağa mecburdurlar. Kurulacak bir fabrika, açılacak bir mektep veya tiyatro, yapılacak bir park İçin onun muvafakati alınır. Kon-servatuvarın faaliyeti veya Haırbi. ye mektebinin ders programında yapılacak bir değişildik için ona başvurulduğu görülmüştür. Esasen bu kadar teferruatı ona sormak da bir çept .sadakat ve hulûs arzına» vesiledir. Ankaraya gelen büyük memurlar hiç olmazsa «defteri imzalamağa» mecburdurlar; çoğu huzura kabul olunurlar. Huzura kabul olunmak için de kendisine «saraydan» veya «yukarıdan» davet vaki olduğu haber verilir. Bir kongre veya herhangi bir teşekkül çalışmaya başlarken veya bitirdikten sonra «şefe sonsuz tazimlerini» arze-der; bunun için ya bir heyet yollar veya telgraf çeldlir. Bu hareketlerin hepsi gazete ile ilân edilir. Her taraftan emirle çağırılan mûrettep heyetler «Halkın sevgi ve tazimlerini» şefe arzederler.
Bütün devlet dairelerinde ve en az her şube müdürünün başı ucunda şefin resmi vardır. Masaların üstünde, bina methallerinde, salonlarda şefin büstleri vardır. Resimler ve büstler bir nevi nazar boncuğu gibidir; şahsı ve müessesçyi ko-
teşekkür
19 Haziran 1950 tarihinde vefat eden sevgili aile reisimiz Dr. Fehmi Sayan'ın cenaze merasimine iştirak et- . mek, çelenk göndermek ve bizzat gelmek lûtfunda bulunarak acımızı paylaşan akraba vc dostlarımıza ayrı ayn teşekküre derin teessürümüz mani olduğundan, bu hususta gazetenizin tavassutunu rica ede-
Eşi Ruhsan Sayan;
Oğlu? Erdoğan Sayan.
Tasan:
Seyfi Kurtbek
rurlar. Her köşe başmda olmasa bile büyük meydanlarda, mektep kapılarında, hükümet binaları ö-nünde şefin heykelleri dikilir. Yalnız İstanbul valisinin Taksim mey-, dam için hazırlattığı bir şet heykeli ■ ilk defa olarak İstanbul halkı mn
vetosu üzerine yerine konamadı. Bu meydanın adına .14 Mayıs .deme-
li ve heykel yerine de millî iradenin tecellisini temsil eden bir anıt koymalı.
| Şef sisteminde bütün kâğıt paralarda ve pullarda şef resmi vardır. Büyük caddelere ve meydanlara şefin adı konur. Şefin ailesi de bir nevi hanedan muamelesi görür, «şef
1 zade» nin bröve almasında Meclis Reisinden tutun da, başbakan ve
i bakanlan ihtiva etmek üzere bütün hükümet erkânı hazır bulunurlar ve efendilerine bağlılık gösterişi yaparlar.
Şef 24 satlika bir seyahate çıkacak olsa bütün devlet erkânı
Bundan bir -müddet evvel milli güreşçilerimizden-Celâl Atik’e Dış kapı yolu üzerindeki kahvesinde b-zı düşmanları tarafından tecavüz vaki olmuşsa da. kahvede bul turanlar bu tecavüzü bastırmışlardı
Mütecavizlerden Altındağlı Gazi Avşar yakalanarak Anafartalar po. lis karakoluna getirilmiş, fakat bu sırada Avşarın arkadaşları polis merkezine gelerek Gazi Avşan kurtarmak istemişlerse de polislerin müdahalesi ile her hangi bir hâdiseye sebebiyet verilmeden sanıklar yakalanarak savcılığa teslim edilmişlerdi.
Sanıklardan . Gazi Avşann duruşmasına ikinci sulh ceza mahkemesinde devam olunmuş ve sanığın -suçu sabit olduğundan iki ay-sekiz gün hapse mahkûm edilerek ceza evine gönderilmiştir.
Huhuk ve fıp fakültelerinde seçim
Ankara Üniversitesi Huludk ve
EMRE İTAATSİZLİK
T. C. Kanununun 526. Maddesi -
Muhaliflerimizin
tarafından uğurlanır. Garın teşrifat salonundan vagona kadar hah döşenir ve devlet erkânı bunun iki tarafında .saf bestei ihtiram» olarak dururlar ve alkışlarlar. Şef dt iki tarafına iltifat ederek buradan geçer. Dönüşte hükümbt erkânı bir kaç istasyon ileriden karşılar. Otomobilin önünde, yanında arkasında bir sürü otomobil ve motosiklet
dünyayı velveleye vererek yollardan geçerler. Şefi uğurlayanlar veya karşılayanlar gazetelerde sütun sütun yazılır.
Şefin her gittiği, her -geçtiği yerde alkışlanması için tedbirler ve ve tertipler alınır.
Bir taraftan şef bu şekilde putlaştırırken derece derece bütün memurlar da birer küçük şef haline girerler. Saltanat devrinin artıkları olan bütün bu âdet ve usullerin artık tamamiyle kaldırılması lâzımdır. Fikrimizce bu tasfiye şu esaslarda olmalıdır:
E zan.özerindeki dil inhisarının ı kaldırılması yolunda J3. .M Meclisinin vermiş olduğu ka- I rar son günlerde Türk Ceza Kanu- [ nunun 528 inci maddesinin sık sık ifade edilmesine sebeb oldu. Arap. : ça Ezan haklandaki kayıt, ismi geçen -maddenin ufalt bir elci mahiyetindedir. Hayır, elcinden bahsedilirken şahsî hurriyetlerİTmz için bir tehlike teşlcil eden 526 inci-maddenin bütününü ele alarak, diişün-çelariınizi izhar etmeyi yerinde bıılduk.
Maddenin tatbikattalü ehemmiyeti çok büyüktür. Her ne kadar. : maddenin şevkinden gaye, -meri olan hususî kauuniarm ayakta durmalannı sağlamak ve salâhiyet-li makamların uhdelerine mevdu işleri görebilmelerini temin etmekten ibaret ise de, sonradan yapılan tadillerle bu gayeden çok uzaklaşılmış ve idare âmiri erinin-verdik-m . ı leri her türlü emrin müeyyidesini
Tıp Fakültelerinde dekan seçim, ya- teşkil edEn bir ce2a haUnf,
bilmiştir. ____| getirilmiştir. Meselâ, herhangi sa-
lûîûj’cui bîr merci hiçbir cezai müeyyide taşımıyan bir kanuna veya daha fenası, amme intizam; amme emniyeti gibi hudutlarının tes-biti imkânsız bir takım mefhumlara istinaden emirler verebilmekte, ademi riayet halinde ise, 526 inci madde harekete geçerek bu fiilleri cezalandırmaktadır.
Türk Ceza Kanununun, 3 üncü kitap 1. inci babının 1. inci faslında yer almış bulunan mezkûr madde, muhtelif mülâhazalara istinat 1 eden çeşitli tadiller .-geçilmiştir. Bu vrI seyir esnasında, daima iki fikir yek- I ra £ diğerile mücadele halinde bulun- ' emjı muştur. Salahiyetli makamlar tarafından fertlere verilen emirlerin-kamın ve usûl dairesinde verilmiş olması mı şart kalınsın; yoksa, bu emirlerin, sadece ve sadece kanun ve nizamlara aykırı bulunmaması keyfiyeti yeter bir infaz şartı şeklinde mi kabul edilsin? Yekdiğerile tenakuz teşkil eder şekilde, aynı
bilmiştir. ,
Hukuk Fakültesi dekanlığına jaiıiyetli bir Prof, Dr. Faruk Erer reylerin it-• tifakiyle İfazanmıştır.
Dekan seçiminden sonra yöne -tim kurulu üyeliğine Prof. Dr. Muvaffak Akbay, Prof. Dr. Hikmet Belbez, Prof. Dr. Osman Berki, senato üyeliğine de Prof. Dr. Bülent Nuri Esen ile Prof. Dr. Hüseyin Cahit Oğuzoğlu seçilmişlerdir.
Tıp Fakültesi dekanlığına da Gl. Prof. Zeki Faik Ural seçilmiştir. Yönetim kurulu üyeliğine Prof. Dr. Kâzım Araz, Prof. Dr. Eyûb Canat ve Prof. Dr. Necati Eranıl, senato üyeliğine de Prof. Dr. Yüksel Atal seçilmişlerdir.
Ziraat Fakültesinin
Kemal CündÜbeyoğlu
BU HAFTA
Tarihin eşini kaydetmediği bir kahramanlık
FEDAİLER KALESİ
..Outpost of Morokko..
Oynıyanlar:
George Raft . Akim Tamıroff - Mari VVindsor
Seanslar: 14—16.15—18.30—21 Tel : Müd.: 24075
Gişe: 15031

Devren Satılık
Yeni yapılan mebus evlerinde evlere nisbî taşınıldığı halde yevmiye 400 lira satış yapan ve ekmek bayii bulunan bakkaliye askerlik riolayısiyle devren satılıktır. Tediyede kolaylık gösterilir. İçindekilere müracaat. Tel: 32455. (2441)
Satılık ev
Sanayi caddesi Gazi Lisesi karşısında, köşe başı, imar görmüş dükkân vesai|" yapmağa elverişli ahşap ev acele. Fi. 15.000
Ulus Meydanı Mühendis Han. 1, 2 Büyük Emlâk Acentesi Tel: 13235 (2430)
Satı'ık
Acele satılık dükkân yeni: İller Kooperatifi çarşısında. Müracaat: Tel: 32732.
Sahibi: Mümtaz Faik FENİK
Bu nüshada yarliklerini fiilen İdare eden: HİKMET YAZlCIOĞLÜ Basıldığı yer: GÜNEŞ MATBAASI
— Hayatta bulunan hiç bir insanın heykeli dikilemez; sokaklara, meydanlara veya müesseseler e adı konamaz. Pullara ve paralara resmi basılamaz. Bunlar ancak ölümden 25 yıl sonra yapılabilir. Lüzum-suz heykeller kaldırılmalı, pullar ve paralardaki insan resimlerinden yalnız «Atatürk» bırakılmalı ve diğerleri kaldırılmalıdır. Sokak ve meydan adları tekrar incelenmeli ve ancak millete büyük hizmet yaptığı sabit olmuş ölülerin adları bırakılmalıdır.
— Uğurlama ve karşılama törenleri asgarî ve lüzumlu hadlere indirilmelidir.
| — Devlet dairelerindeki resimler
tahdit edilmelidir.
I — Devlet memurlarının zihniyetlerinde büyük bir değişiklik yapılmalıdır. Memur halkın efendisi ve âmiri değil, millet için halk para-. siyle vazifelendirilmiş vatandaştan ibarettir.
— İdari kaza teşkilâtı yeniden ve çok esaslı olarak kurulmalıdır. Vatandaş idarenin halece ve kanunsuz hareketlerine uğradığı zaman başvuracak güvenilir bir yer bul-I malıdır.
Bütün bunlar şef sisteminin zahirî kısımlarıdır ve kaldırılmaları pek kolaydır. Bu sistemin tekrar hortlamasına kati surette engel olmak için Anayasada ve devlet teşkilâtında çok esaslı değişiklikler •yapılması ve tedbirler alınması zarurîdir. Bunlardan ayrıca bahsedeceğiz:
Seyfi KURTBEK
Lüsyen zaafla mücadele etmeğe başlamıştı. Evlendiğinden beri ilk defa duyduğu tatlı ses.
— Evlendiğimizin ilk gününden beri ıstırap çektiriyorsun bana, diye bağırdı. Bilâkis, bana kin duyan şendin! Gözlerinde okuyor dum. Ama ayni gözlerde, bir başkasına duyulan aşkı da görüyordum. Bana cehennem azabı yaşattın, cehennem âzabı.
Istırabı gittikçe artıyordu. Jak «Yazık, ne kadar çok seviyormuş onu» diye düşündü.
— İnan bana Lüsyen, bilmiyordum. Ama sen, sen de bana çok ıstırap çektirdin, belki farkında olmıyarak, ama çektirdin. Hangimizin daha çok çektiğini Allah bilir; sımsıkı bağlandığı zincirleri koparmaya uğraşan ben mi, yoksa, kocalık haklarını merhametsizce kullanan sen mi? Anlaması güç, sanırım. Biz karşılıklı olarak birbirimize ıstırap verdik, en doğrusu bu. Şu halde, ne diye beraber olalım. Bırak beni, bana hürriyetimi geri ver Lüsyen, çok rica ederim.
Lüsyen, yeniden ve bu defa büa bütün aşırı bir hiddete kapıldı. Alçak, alçak!... Âşıkının kollarında fing atmak için hürriyetinin geriye verilmesini istiyordu. Âşı-kı da kim? kocasının arkadaşı bir namussuz. Ya öyle ha? Serbest kalmak. Ah, bu olmaz işte. Yeter
yeni dekanı
Ziraat Fakültesinde dekan çimi yapılmıştır. Bu seçimde müddeti dolan eski dekan Prof. Celâl Tanınanın yerine Prof. Dr. Ekrem .. , ,
Rüştü îzmen büyük bir ekseriyetle kanun maddesinde yer alan bu iki dekan seçilmiştir. i zıt görüşün çekişmesi, 11/6/936 ta-
Yönetim Kurulu üyeliklerine de ’ j-jhinde nihayet bulmuş ve o tarihte Porf. Dr. Nail Oraman, Prof. Dr. yapılan bir tadil ile, usûl meselesi Sedat Kansu v() Prof. Dr. Hamit........................
Demirtaş ve senato üyeliğine de „„ ¥C ____
Prof. Dr. 'İsfendiyar Esat Kadaster masını kâfi gören fikir, devril seçilmişlerdir. ........
Ankara bir resim galerisi kazandı
Ankara Öğretmenler Yardımlaşma Derneği Subaşı Resim Galerisi eski Millî Eğitim Bakanlığı bahçesindeki binada Millî Eğitim Müdürü Muvaffak Sunal tarafından merasimle açılmıştır.
Sunal, kısa bir hitabede bulunmuş ve galeriyi açacak olan Millî Eğitim Bakanı Avni Başmanın bir köye gittiği için açış merasiminde bulunamadığını söylemiştir.
Millî Eğitim Müdürü bundan sonra Öğretmenler Birliğinin yardımları ve ressam Esat Subaşının teşebbüs ve çalışmaları ile Anka-ranın miitevazi bir galeri kazandığını söylemiş ve bu galerinin ve- j rimli olmasını dilemiştir.
Müteakiben galeri orada hazır'
se-
maddenin son şekli aynen şöyledir: «Selâhiyetli makamlar tarafından adlî muameleler dolayısile yahut amme emniyeti veya amme intizamı veya umumî hıfzıssıhha mülâhazaları ile kanun ve nizamlara ayları olmıyarak verilen bir emre itaat etmiyen veya bu yolda alınmış bir tedbire riayet eylemiyen İrimse, fiil ayrı bir suç teşkil eylemediği takdirde bir aya kadar ha-.fif hapis veya 50 liraya kadar hafif para cezası ile cezanlad irilir.»
Tadilâtın mucip sebebleri haklan, da Adliye encümeni mazbatasında şu mülâhaza ileri sürülmektedir: (526 ncı maddede yapılan değişiklik - kanun ve usûl dairesinde verilmiş bir emre riayetsizlik yerine -kanun ve nizamlara muhalif olmr yarak verilmiş bir emre itaatsizlik ibaresinin konulmasından İbarettir. Bundan maksat, maddeye tetbikatta fazla bir elastikiyet vermek ve husule gelebilecek tereddütlerle, mani olmaktır). Halbuki, bu ibare ile madde yalnız elastikiyet kazanmakla kalmamış; tarn manasile- bir mahiyet değişikliğine de uğramıştır. Çünkü, kanun ve usul dairesinde bir emir demek, kanunun verdiği selâhiyet ve mezuniyete müstenit olan ve onun tayin eylediği usûl dairesinde verilmiş bir emir demektir. Maddede .ver almış olan - kanun vc nizamla, aykırı olmıyarak verilmiş bir emir - ibaresi emrin, adeta, kanu-, nun verdiği selâhiyet ve mezuniyete müstenit bulunmasına hacet bırakmamakta ve kanunların sara, haten meneylemiş olduğu hususlar ’ dışında da herhangi bir emrin ve-rileb:leceği zehabını uyandırmaktadır. Nitekim burada tadadı imkânsız bir çok misaller bu fikrimizi teyit edecek mahiyettedir. Binaen. aleyh, mezkûr ibare ile encümenin 1 iddia ettiği gibi, maddeye sadece elastikiyet verilmemiş, aynı zamanda, mahiyetini değiştirecek ve . tek partili diktatör idarenin istekleri ha uygun olarak, şahsî hürriyet
bir tarafa bırakılarak, verilen em-
rin 'kânun ve nizamlara aykırı ol-
yasî mülâhazalarına uygun olarak cak tarzda, vüs’at de verilmiştir, kabul edilmiştir. 1941 tarihinde 4055 Kanaatimizce, başlı başına ‘kanun sayılı kanunla yapılan tadilâtta da. /_________' .................
ibare aynen bırakılmıştır İd, 526 ncı hi adliye
li* rme uygun olarak, şahsî hürriyet si- | ve masuniyet için tehlikeler dpğura-
ve nizamlara aykınlık’ ibaresi da-encümeninin umduğu
bulunan sanatkârlar, seçkin bir da- ı vetli kitlesi tarafından gezilmiştir. |
Sergide W) tablo, 2 heykel, 2 seramik bulunmaktadır.
Muammer Karaca
OPERETİ
Bu akşam 21.30 da
İstanbulda 4 ay devamla oynanan
M
Sizin Sokak
Biletler Ulus meydanında Erler Tuhafiye mağazasında satılır
Devlet Denizyolları ve Limanları İşletme
Gene! Müdürlüğünden
İzmirden değirmenciler heyeti ( geldi
îzmir değirmencileri adına ilgili» ’ lerle görüşmek üzere şehrimize bir [ heyet gelmiştir. Heyet Ekonomi ve Ticaret Bakanını ziyaret etmiş ve 1 Toprak Ofisle olan münasebetleri, ı imalât, muamele vergisi ve diğer konular etrafında, dileklerde' bulun-[ muştur.
] 1 — Yolcu vapurlarının hareket gün ve saatleri Ankarada aşağıda
ki yerlerden öğrenilebilir,
D. Denizyolları Ankara Bürosu Şf. liği
13137
11565 )
11572 )
Yataklı Vagonlar Bürosu
elastikiyet mâhıımu Be tezat Ündedir. Çünkü, elâstilriyet rini-tek taraflı olarak düşünmemek lâzımdır. Devrimizin telâkkileri öyle icap ettiriyor ki, bir resmî makamın bu kolaylıktan istifade etmesi kâfi değildir. Vatandaşın verilen emre riayet etmesi, bir koyun İtaati-şeklinde olmaktan, artık, çıkmıştır. Onun emir veya tedbirin mahiyetini anlayıp kabul-îenme3‘ne imkân hazırlamak lâzım-dır. Adedi binlerle ifade edilen kanun ve nizamlara avkınhk cihetini araştırma İrtan ise, verilen emrin -kanunun verdiği salâhiyet «e mezuniyete müstenid ve onun tayin eylediği usul dairesinde» ittihaz edilmiş olup olmadığını anlamağa çalışmak, daha az emek İsteyen ve binaenaleyh, daha çok elâstiki bir hattı harekettir. Emrin kanunlara mugayir olup olmadığı ciheti ise, ilıtisas adamlarına yani mahkemelerce ait mecburî bir inceleme konusudur. Yani, kanundaki bu tabir mevcut olsa da, olmaca da araştırılması zaten mecburidir. Bu bakımdan, kanun ve~ni-zamlara aykırılık ibaresi aynı zamanda'zait bir mefhumdur.
Diğer taraftan maddedeki emme emniyet ve intizamı tabirleri çok kaypak namütenahi genişletilme.^ mümkün, vuzuhsuz, tabirlerdir. Bu madde ile vatandaş, her verilen emri yerine getirmek durumuna düşürülmektedir. Çünki, aşağı yukarı her makama ait görevin, amme emniyet ve intizamı ile muhakkak alâkası vardır. Bilfarz üzerinde içtihat bulunan bir meseleye temas edelim: Malûm olduğu üzere, esnafların menfaatlerini korûmak ve aralarında bir iş birliği yaratmak maksadile kurulmuş esnaf cemiyetleri vardır. Bunlar. Cemiyetler Kanununa göre teessüs etmiş serbest teşekküller olduğuna göre, herhangi bir esnafı, bu cemiyetlere girmesi için zorlamaya kanunî imkân yoktur. Lâkin, diktatörlüğümüzün koyu devrinde İstanbul vilâyeti esnafı zaptu rapt altına ı almak gayesile, bir emir çıkarmış I ve çevresi içindeki esnafa, bu cemiyete yazılmaları için direktifler vermiştir. Emre riayet etmiyen vatandaşları da 526 ncı maddeye istinaden, verilen emrin amme intizam ve amme emniyeti ile ilgisi olduğu esbabı mücibeshi ileri sürerek, mahkemeye «evkettirmiş ve emre itaat etmiyenlerin mahkûmiyetlerine sebeb olmuştur. Home- | kadar. Temyiz mahkemesi( Esnaf , .Cemiyeti vilâyet, Belediye ve nahiye gibi hukuku amme müesse-satından da mahdut bulunmamasına göre vilâyetin böyle bir cemiyete bazı sınıf hallan girmesi İçin ] emir vermesi tamamen bir tavsiye ’ mahiyetindedr), içtihadında bulunarak kararı bomzuş ise de, vilâyetin mezkûr emri bir tavsiye değil; müeyyideli bir emir olarak vermiş bulunduğu ve temyiz neticesine kadar vatandaşın türlü ihtimal ve endişeler içinde bocaladığı bir hakikattir.
Yukandak; izahatımızdan da anlaşılacağı üzere. 526 ncı madde bu şekliyle, ferdî hürriyet için her an tehlike teşkil edebilecek bir du- ■ rumdadır. Kanuna bağlı devlet fikrini, şahsî hürriyetleri teminat altında bulundurmak düşüncesini gaye edinen Demokrat Parti hükümetinin. 526 ncı maddeye, tadilini vaadettiği antidemokratik hüküm ler meyanında yeni bir veçhe vereceğini ummak, hakkınızdır. I
ha-labi-
şaşkınlığı
fâj| uhaiefetteki asabiyet, gun geçtikçe fazlalaşmakta, zaman zaman «kriz» haline gelmekte ve bu sebeple, söylediklerim kttlaklannin davmaama imkâT. kalmamaktadır.
İktidarı, ellerinden kaçuûıkia- ' n gündenberi gözleri dönen ve ne yaptıklarını bilmiyecek hale gelenlerin, sıcakların bastırması yüzünden, ağızlarının da köpürdüğü anlaşılmaktadır,
Bn haleti ruhiye içinde bulunmanın tesiriyle olacak, kanun, nizam gözetmeden uluorta etrafa çatmaktadırlar.
Kendilerinin yirmi yedi senedir yedikleri lokmanın milletçe ellerinden alınması hâdisesi bir tarafa, bir zaman İdarelerindeki radyonun işletme tarzını unutmuş gibi, bugünkü neşriyat sistemim bile tenkide kalkmaktadırlar. Dine dahleden barj müslüman sa! dedikleri gibi, bu gibi halleri tenid edenler bari, evvelce bu şekilde hareket etmemiş olsalar, yüreğimiz yanmazdı. Kaldı ki, ortada, iddia edildiği gibi, bir mesele de, yoktur. Radyo, elbettekl iktidarın sözlerini ilk plânda ele alacak, yer kalırsa, ötekilerini o da, efendice ve edibane olanlarım sıraya koyacaktır.
Eskiden, en mühim memleket meselelerine temas eden yazılara dahi yer vermiyenler, bu hareketlerine bir mazeret bulmak gayesiyle, ara sıra muhalif basından hulâsalar alıp neşrederlerdi. Fakat, haricî politikaya ait olmak şartiyle.... O sebeple, -iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır» sözünde olduğu gibi, bir parça düğünseler, çok iyi olacak!
Bundan başka, ikiuci bir taktik olarak, çalışma şevkini kıracak, memurlar arasında ahenksizlik yaratacak haberler çıkarılmaktadır. Bu cümleden olmak üzere bilhassa Ankara merkez kadrosunda geniş tebeddülat olacağını iddia edip durmaktadırlar.
Fakat, düşünmüyorlar ki, sene- 1 lerce şehrimizde vazife görmüş II ve bu esnada kanım ve vicdandan gayri şey tanımamış polis müdürü ve şube âmirleri hakkında çıkardıkları yalan haberler mepılekcc bakımından zararlıdır. Hepimizin, malını, canını. ırzını korumak va-^j zifesiyle gece gündüz demede? v feragatle çalıştıklarına bütün he şehrilerinıizin şahit olduğu bu
Lİ' r* ,e^ V şenruerınıızın şanıt oıaugu hu ze-ö vat bu haberler yüzünden müte-
essir olur ve vazifelerini, kafa dolgunluğu dolay isiyle, lâyıklyle yapamıyacak olurlarsa, bundan hepimizin müteessir olacağı meydandadır.
Günlerce, büyük büyük lâflar edip, örnek muhalefet yapacağız diye ortaya attıkları iddiaların ne kadar yersiz olduğuna, huylunun huyundan vazgeçemediğini görmekle müteessir olmaktayız.
Allah; hemen bu mübarek günde cümlesini ikaz eylesin, diye dua etmekten gayrı elimizden bir şey gelmemektedir.
Hikmet YAZICIOGLU
CEMİYETTE

12028 )
12045 )
2 — Yabancı memleketlere sefer yapan vapurların ri 13137 No. dan sorulabilir.
D. Demiryolları Danışma Bürosu
bilet ücretle-(8499)
KAYIP — Gazi Terbiye__________
sünden almış olduğum talebe hüviyetimi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisi hükümsüzdür.
İbrahim Ünlü (2434)
LÜZUMLU TELEFONLAR Yangın ..-s....
Sıhhi İmdat ....
Trenler ........
Hava Yolları ...
Yataklı Vagonlar Elektırk .......
Su ânza ........
Havagazı .......
Başkent Taksi . ..
Enstitü- Yeni Güven Taksi
Merkez Taksi ...
Eısan Taksi ....
Sızın Taksi ....
00
Ol 12028 ıA 11868 24498 21575 24845 22222 22333 11111 21111 22332
.1

HıotıetfjljHSBI
Çeviren: KIRDANOCLU
Tefrika No. 12
artık, şimdi. Ne yapacağını bili yor. İlkin yıkılan saadetinin intikamını alacak. Sonra, kızını bu sefil, şerefsiz ananın elinden halâs edecek.
Dolaşmaya başlıyor; yumrukları sıkılı ve bağırıyor:
— Cehennem âzabı... Cehennem âzabı... Ama şimdi sıra bende! Burnundan fitil fitil getireceğim. Ah, hayatımda ük defa işkence etmenin, zalim olmanın zevkini tadıyorum. Size ödeyecek bir borcunuz var, demiştim. Evet, her ikinizi de mahvedeceğim.
Antuvanet’in önünde durdu.
— Ah, seni böyle dehşete düşmüş görmekten şayanı hayret bir zevk duyuyorum, tatlı kancığım. Hiç güzel değilsin şu anda. Ama daha iyi, bu, benim işimi kolaylaştırır.
Jak’a döndü.
— Şimdi, dedi, onu, senin göz
lerinin önünde öldürdüğüm za man, senin de bütün saadetini, bütün yaşama sevincini ebediyyen elinden almış olacağım!
Antuvanet, dehşet ve şaşkınlıkla baktı.
— Beni öldürdüğün mü?
Jak:
— Sen delirdin mi? diye bağırdı.
— Yoo! Kimse beni kınamaz. Bir erkek karısını aşılanın kollarında yakalar da onu öldürürse, beraet edeceğinden emindir. Bunu, sen de benim kadar bilirsin. Öyle değil mi? —Sonra fena, katı katı göldü— Hattâ senin âya-nnda bir avukat tutmama filân ■da lüzum yok. Maamafih acele •etmiyeceğim. İntikam alışın tadını çıkarmalıyım.
Cebinden tabancasını çıkardı, Antuvanet’e nişan aldı:
— İşte başlıyorum.
Antuvanet, «Jak, Jak, kurtar beni, Jak yetiş, Jak kurtar» diye haykıra hay kıra dehşetten deliye
dönmüş bir halde,
masanın, koltukların arkalarına
sığınmak için oradan oraya koş-
maya, çırpınmaya başladı.
— Ha şöyle, çağır onu şimdi im-
dada. Görelim bakalım senin için
ne yapacak, kalbinin arslanı!
— ve son derece soğukkanlı bir hal
de, tabancasını daima nişanlaya-
rak, Antuvaneti her köşe bucakta takip etmeğe başladı— öleceksin, anladın mı. Kararım karar. Aşk
uğrunda öleceksin —jıüldii— ne güzel ölüm!
Jak korkunç bir heyecana kapılmıştı. Meşru olarak, hiç bir mü dahaleye hakkı bulunmadığım biliyordu. Fakat, ayni zamanda da anlıyordu ki, bu dram Antuva-net'ln ve kendisinin ölümiyle bitecekti; yahut da Lüsyen’in ölü-
miyle. Antuvanet’i kurtarmak i-çin, Lüsyen’i öldürmek zorunda kalacaktı. Ama hayır! Nasıl olurdu. Kabil değildi. Kendisine o kadar kötülük ettiği arkadaşını bu sefer de öldürmek!
Fakat Antuvanet’in ümitsiz çığlıkları kalbini parça parça ediyordu. Lüsyen’in üzerine atıldı.
— Yeter artık bu iğrenç komedi! diye bağırdı. Canavarlık bu yaptığın! Görüyorsun ki korkudan delirmek üzere. Kendini müdafaadan âciz bir kadma işkence etmek alçaklıktır. Bırak şu tabancayı... Yahut da bana çevir... İntikam almak için ille öldürmek ihtiyacında isen, bu vaşhl ve hayvanca arzunu bende tatmin edersin.
*
E( ZAMAN ELEK
İsmet Paşa, Cebeci, Çankaya
Lüsyen:
— Yok canım, o kadar da vahşi değil, dedi. Hep kötü kötü gülümsüyor, bir taraftan da Antuvanet’e nişan almakta devam ediyordu: — Bilâkis, şu anda çok
bahtiyarım, çok..
İki adam arasında korkunç bir boğuşma başladı. Yalnız nefes nefese solumaları işitiliyordu. Jak. ooun elinden tabancayı almaya
uğraşıyordu. Fakat buna muvaffak olamadı, muvaffak olamayınca mücadeleden vazgeçti, kolları-
nı göğsüne çaprazladı:
* (Devamı var)
I
1
1 t t t
(
SİNEMALAR VE EĞLENCE
YERLERİ
(15031): Fedailer Kalesi (23432): Unutulmaz gönler, Petrol Kralı
(22294): Gülen gözler. Kanlı Gölge
(14040): Çift hayat. Döktl -len yapraklar (1U:U): Şehitler kalesi. Sız-lıyan kalp
Doktor model arıyor. Hayat mektebi
(14071): Sönen rüya (18846): Yıkılan saadet, Aslanlar şehri.
Büyük Ankara
yc
Pn
Su.”
Cebeci
(10-173):
I TAKVİM [
Hicrî: 1366 — Ramazan 10 Rumî: 1369 — Haziran 13
26 Haziran
1950 Pazartesi
Vasati Ezar
Su balı ö&le
İkindi
Yatsı İmsak
t ı
I
X
i
X
s
1 t
1
z
(i t
h

î(
k
*
Sayfa: 3
26 - 6 -1956
[RADYO)TELEFON-TELGRAF HABERLER]
Fransız kabinesi
niçin
ir hayli zamandır sallanmakta bulunan Bidault hükümeti dün Mecliste 352 aleyhte oya karşı ancak 230 oy sağlayarak, oldukça bariz bir ademi itimat ifadesi karşısında istifa etmek zorunda kaldı.
Hükümetin sukutuna başlıca sebep memur ücretleri meselesidir. Memur tensikatı ve ücretlerde sınıf sınıf yapılan veya yapılması tasarlanan değişikliğin esasen son haftalar zarfında, hükümeti en çok meşgul ve tehdit eden meselelerin başında gelmekte idi. Bu mesele geçen hafta Sosyalist saylavlardan Marcel Dovid'in sunmuş olduğu bir kanun tasarısı ile had safhaya gelmiş, bazı Sosyalistlerin noktai nazarını vc hükümete karşı durumlarını açıklamak suretiyle Bidault kabinesinin âkibetlni tayin etmiş gibiydi. Zira, bilindiği gribi, son Fran sız hükümet kombinezonu esas itibariyle Sosyalist Partisinin müza-haretine istinat etmekte, yâni bu parti tarafından desteklendiği mâd detçe ayakta durabilmektedir. Halbuki Marcel Dovid, bir bakıma bar-tisinin noktai nazarını da ifade eden tasarısında, memur sınıflan a-rasında yapılan ücret zamlarının muayyen bazı sınıflar için iki mis-line iblâğ edilmesini istiyerek hükümetten 7 milyar Frank kadar bir tahsisat istemekte idi. Buna mukabil Bidault kabinesi bu iş için ancak 1 milyar 300 milyon frank ayırmış bulunuyordu. Sosyalistlerin bu suretle hükümete karşı vaziyet almaları, bir yandan Cumhuriyetçi- , lerle Sosyalistler arasında, diğer taraftan kabine içinde uzun ve çetin münakaşa ve müzakerelere yol açmış ve nihayet bir bakıma hü- , kumetin uzlaşma niyetinin ifadesi telâkki olunan mukabil bir teklifin , ortaya atılmasına müncer olmuştur. Filhakika Cumhuriyetçi halk hareketinden Fagon, ücretlere zammın daha âdilâne bir tarzda yapılmasını derpiş eden 4 milyar Franklık bir tasarı ile ortaya çıkmış ise de, bu tasarı Meclisin Maliye komisyo- ' nu tarafından reddolunmuştur. Sos e yalistler, bu arada, hükümetin ten- 1 sik ve terfi işlerini birbirine karış- i tırarak dürüst olmıyan bir hareket 1 tarzı tutturduğunu iddia etmişler- r dif. t
Bu karışık durum, Bidault kabi- r nesini vahim neticeler doğurabile- t cek mahiyette bazı teşebbüslere c sevketmişlir ki, dün gece kabinenin sukutu da esas itibariyle bu I yüzden olmuştur, denebilir. Filha- l kika, teklif ve mukabil tekliflerin 1 akameti sonunda, hükümet, geçen t Mayısta tanzim olunan ve esas itibariyle hususi teşebbüs işçilerinin malı durumunu düzelten üç kararnameyi yürürlüğe sokmuş ve keyfiyetten Meclis Maliye komisyonu-nunu haberdar etmiştir.
Maliye komisyonu, hükümetin, ' bu teşebbüsünü şiddetle reddetmiş 1 ve kendisine sunulan tasarıların Ç teşrri yoldan alınmış tedbirler ol- c madiğim ve bunların tetkikine te- c vessul edemiyeceği gibi tatbikinden k doğabilecek mesuliyetleri de asla t kabul etmiyeceğini hükümete sert r bir ifade ile bildirmiştir. t
Bidault hükümetinin Meclise bu h suretle âdeta meydan okuması, bir r yandan hususi teşebbüs işçilerini , memnun ederken, bir yandan da Sosyalistleri zıvanadan çıkarmıştır. , Bununla beraber, Fransız hükû-jj* metini Sosyalist Partisinin müzahe-
I relinden mahrum bırakan ve suku-
ı tuna sebep olan âmiller arasında . yalnız bu memur ve ücret meselesini zikretmek, ihtilâfın esasını an- f latmağa kâfi sayılamaz. Son zamanlarda ortaya atılmış bulunan ve ® demir . çelik endüstrilerinin birli- C ğini derpiş eden Schuman plânının tatbikatından doğan bazı meseleler üzerinde olduğu gibi, umumiyetle duş politikada ve bilhassa son günlerin mühim mevzuu haline gelen Tunus meselesinde de Sosyalist partisinin artık hükümeti desteklemek ten vazgeçmiş olduğu, hükümetin sukutunu müteakip, sosyalist sözcülerinin verdikleri demeçlerden anlaşılmaktadır.
Bu vaziyet dahüinde Cumhuriyet çilerin yeni bir hükümet kurmaları ve hele bu hükümeti yaşatabilmeleri muhale yakın zorluklar ar-zedecektir. Merkez partilerinin bu imkânsızlıklarından sağ ve sol cenah müfritlerinin faydalanacakları aşikârdır.
Bilindiği gibi de Gaulle’cular de-komünistler de yeni seçim istemektedirler. Yeni seçim belki bu müfrit ‘ partilere umduklarının hepsini ka- ‘ zandırmıyacaktır. Lâkin bu nazik ı durumda Fransanın uzun zaman is- ı tikrarsız bir halde kalması, her l şeyden evvel Avrupada girişilmiş bulunan çeşitli birlik teşebbüsleri- , nl aksatacaktır.
MOcahit Topalak ı
H



Bayram münasebeti ile bir aylık fevkalâde ocasion.
50 lira Manto;
30 « Elbiseler.
En kısa zamanda dikilir. İyi bir kalfaya ihtiyaç vardır.
Adres: Terzi Maide, Yenişehir İhlamur Sok. Ar. Ap. No. 22. Telefon: 22298 (2417)
ZAFER
vlaya iaıımadaB
Hulâsalar
||
Karma komisyon rapor yayınladı
Askerî yardıma devam edileceği raporda belirtiliyor
Nevyork Radyosu, (Basın Yayın) — Âyan ve Mümessiller Meclisinin karma komisyonu, dün, Birleşik Amerikanın yabancı memle ketlere yapacağı askerî yardım tasarısını kabul etmiştir.
Müzakereler sonunda yayınlanan müşterek tebliğde, Amerika tarafından Avrupa, Yakındoğu ve U- .. .................... X.—
zakdoğu memleketlerine askerî yar. miştir. Müşterek tasarı bugün se ' dıma devam edilmesi tavsiye edil- natoya sevkedilmiştir. Müzakerele- ' mekte ve bu yardımların hayatî ö- re bugün ax»...u 1
nemi haiz bulunduğu kaydedil- I çaktır.
mektedir.
Tebliğde ayrıca, Sovyet işgali altına girmiş bulunan Almanya misal olarak zikredilerek, şayet Avrupa] Muhafazakâr aynı akıbete maruz kalmış olsaydı' .
bugün kıt’ada medeniyetin ortadan ’ ı v s
İnciliz basın»
Bağımsız Times gazetesi dün sabahki baş yazısında Almanyadaki I Ingiliz işgal kuvvetleri komutanı General Robertson’ılh bu vazifesi esnasında büyük işler başardığım takdirle belirtmektedir.
Manchester Guhndian gazetedi Japonyanın durumunu ele almakta ve bu durumun Uzakdoğü siyaseti ile ilgili olduğunu kaydetmektedir. Gazeteye gö-eğ şayet Ingiltere komünist Çin ile normal siyasî münasebetler kurmağa muvaffak o-lursa bu Avrupanm Uzakdoğudn bir köprübaşı temin etmeğe muvaf fak olduğu mânasına gelebilecek-
«-»r Daily Telegraph gazetesi Avustralyada komünist kanun dışı edilmesi yo siya.
uuguu Kiıaaa medeniyetin ortadan .
kalkmış olacağı hatırlatılmaktadır. | P^tısımn kanun dışı edı mesı ; Askerî yardım tahsisatı 1 milyar 1 lu*d* er\n t£*klP ettlklerı
220 milyon dolar olarak kabul edil- ı seti tenklt ederek:
mistir. Müşterek tasarı bucün se
Mısırda parlamento buhranı başladı
Ucuz arsalarla kurulan yeni mahallede halkın dertleri
Dağ karşısında arsa sahibi olduk; fakat ne yol, ne okul, ne elektrik ne de kâfi kredi temin edildi, diyorlar
r. a» t r-»r-L-nrTurı»ı»'w(nwTt.ını..-ıu»
rm nkara Belediye Meclisinin
geçenlerde yaptığı bir top-lantıda Belediye tarafından tevzi edilen ucuz arsaların bulunduğu mahalleye «Yeni Mahalle, ismi verildi. Buranın yeni sakinleri aralarında semtlerine «Güzel Şehir, adının verilmesini kararlatırmışlar ve bu kararlarım da 100 e yakın imzalı bir dilekçe ile Belediye Baş-kanına bildirmişlerdi. Buna rağmen yeni semtin «Yeni Mahalle, olarak kabulü kendilerini üzmüş ve arzularının yerine getirilmesi için yeni, den Belediyeye müracaata karar vermişlerdir.
Okuyucularımızın hatırlayacağı gibi Ankara Belediyei bundan 9 ay kadar evvel Çiftlik ile Etlik sırtları arasındaki araziyi kur’a ile gayet ucuz bir fiyatla halka tevzie karar vermiş ve bunun da tatbikine geçmişti. Ancak burada ev yaptıracaklar için malî bakımdan kolaylık bahsine esaslı hiç bir tedbir düşünülmedi ve arsa sahibi olanlar kendi hallerine bırakıldılar. Belediye bu arsaları dağıtmaya karar vermiş olmakla beraber kendilerine bir kuruş dahi teminine imkân bulamadı.
Yeni arsa sahipleri gerçi arsa sahibi oldular, amma başlarını sokacak bir ev yapabilmek için para te-1 mini hususunda kendi başlarına kaldılar ve baş vurmadıkları yer de I kalmadı.
Allahın dağında arsa sahibi edilen bu vatandaşlardan ilk fedailer ellerinde ne var, ne yok satıp bir kaç para elde ederek ve hatta içlerinden bazılar ilk zamanlarda buraya m. ı(ep sırtında su getirerek inşaa-b-l; giriştiler. Neden sonra bazı malî ıüesseselerden temin edilen ) uz’î Kredilerle evler kurmak işi bir hayli ilerledi. Şimdi bugün burada 500 e yakın irili ufaklı ev yük. selmiş bulunuyor.
Biz de ucuz arsalarda kurulması düşünülen bu mahalleyi görmeye gittik.
Mahalle, hava alanına giden asfaltın sağ tarafına ve gayrî muntazam bir şose ile bağlanmıştır. Fakat yol boyunca ne bir telefon, ne de bir elektrik direği dikilmişti. Biraz sonra şose bittiği için toprak üzerinde yürümeye başladık. Toz içinde kalmıştık. Bizi gezdiren mahalle sakinleri «bir de buralarının halini kışın görün» diye acı acı dert yanıyorlardı.
Bütün mahalleyi karış karış gez. dik. Evleı'den bazılarının temeli atılmış, bazılarının çatısı yarım kalmış, bir kaç tanesi de tamamlandığı içir, ev sahipleri taşınmış oturuyorlar. Fakat bu 15 - 20 aileyi geçmiyor. Elektriksiz, yolsuz, mek-tepsiz, telefonsuz, doktorsuz, vesa-ıtsiz, hatta bekçisiz bir mahallede oturan bu ailelerin halini düşü* ün. Burasının kış mevsimindeki umu daha acı imiş ve bu kışın ı; ünlerde sokak aralarında dolaştığı bile görülmüş, maya muvaffak olan bir r.asıl yaptırdığını hikaye itti:
«— Ucuz arsalar demiye vaı ..ıyor. Fakat ne yapalım isim . erleşti kaldı. Biz buraya bin müşk la temel attık ve varımızı, yoğum dökerek bir bina kurmaya muv..ı ık olduk. Fakat ev sahibi olanla ı 3000 kişide yüz kişi kadardır. Diğerlerinin temel atacak dahi parası yoktur.
Bizim çektiğimiz sıkıntıları bütün arsa sahipleri bildikleri ve paraları da olmadığı için artık bir yuva sahibi olmaktan ümitlerini kesmiş gibidirler..
İnşaatı parasızlıktan yan ktılmış diğer bir arsa sahibi de yeni mahallenin şu kısa tarihçesini yaptı:
«— Belediye, kendisine metre karesi en çok 25 kuruşa mal olan bu arsaları vatandaşlara bir liradan sattı. Bedelini 10 yılda ödenmek üzere sözleşme ile taksitlere bağladı. Fakat tapu senedini vermek için arsa bedelini defaten tahsil etmeye başladı. Bundan başka kanun gereğince bu arsalara 'ev yaptıracaklar her türlü vergi, resim, harç ve masraftan muaf tutulduğu halde Belediye, tapu, özel idare ve bankalarda yine masrafa tâbi tutuluyorlardı. Arsa bedelleri-( nin, tapu verilse bile, yine taksit- l lere bağlanması ve bu işlerden do-1 layı masraf alınmaması lâzımdır. | Emlâk Kredi Bankası geçen sene bu evlere 15 senede ve % 5 faizle * ödenmek üzere 6 - 7 bin lira ara- | sında kredi açmıştı. Bu para kifa- ( yet etmediği halde bu sene daha da ' azaltılarak 1300 . 5000 lira arasında bir para veriyor ve herkese de kre- j di açmıyor. 5228 sayılı kanuna göıe maliyet bedelinin % 75 ine kadar para vermesi lâzım iken bu gün Emlâk Bankası, vatandaşlar ara- j
«İşçiler, komünist partisinin kanun dışı edilmesini tasvip ediyor-. hakikatte
hükümetin bu yoldaki teşebbüslerini var kuvvetleriyle baltalamaktadırlar. İşçilerin bu hattı hareketini millet anlamış ve hükmünü vermiştir, diyor.
Amerikanın
'Keaumıştır. MuzaKereıe- , . ...
öğleden sonra başlana- • davranarak,
Kıbrıs meselesi
ve Yunanistan
Kral Faruk'un bazı tedbirleri boykota sebep oldu
Kahire, (a.a.) — Muhalif Liberal Saadist ve Milliyetçi partileri müştereken neşrettikleri bir beyan namede Mısır halkına hitapla, âyan meclisinin teşekkülünde muhalefet zararına değişiklikler derpiş eden son kararnameleri gayri kanunî ve anayasaya aykırı olarak pTotes- ' to etmişlerdir.
Muhalif partiler her iki meclisin tı, mitingler.. UİU.
çalışmalarına iştirakten istinkâfla 1 hasebiyle yasak edilmiştir, palâmento çalışmalarına boykot e-deceklerini bildirmişlerdir.
Yunan hükümeti ilhak tarafdarlarının bir mitingini yasak etti Londra Radyosu, (Basın . Yayın) — Yunan hükümeti, dün gece Kibrisin Yunanistana ilhakı için Kıbnshların talebini desteklemek üzere yapılması istenen bir mitinge müsaade vermemiştir. Atina baş 1 piskoposunun başkanlığında Kıb-1 rıs için mücadele komitesi tarafın- '
Atlantik Paktı
için nıucuaeıe Komitesi taratın- ' dan hazırlanmak istenen bu toplan-1 tı, mitinglere müsade olunmaması 1
dağıtımı
Nevyork Radyosu, (Basın . Yayın) — İtalyan parlâmentosu bugün ekilmemiş topraklar ile muayyen hadden fazla araziye sahip olan kimselerin arazilerini fakir köylülere dağıtmayı hedef tutan De Gas-peri kanun tasarısını müzakereye başlıyacaktır. Başbakan De Gaspe-ri tarafından hazırlanan bu kanun tasarısı, muhtelif sebepler yüzünden bir sene geri bırakılmıştı.
Şimdi Hıristiyan sosyalist partisi, Başbakanın tasarısını desteklemeğe karar verildiğinden, taansmın parlâmentodan çıkacağı ümit edilmek tedir.
Yunarıis'anda komünist tehlikesi
Atina Radyosu (Basın - Yayın) — Dün Yanyada bir demeçte bulunan Yunan silâhlı kuvvetleri Başkomutanı Maraşal Papagos, komünistlerin şimdi Yunanistana karşı takınmış oldukları sistemli hareket tarzına aldanmamak lâzım geldiğini söylemiş ve komünist çe- I telerinin her an Yunanistana kar- J şı saldırmaları muhtemel olduğu i-çin ordunun daima uyanık bulun- ’ ması icabettiğini ilâve etmiştir. 1
Yunan - Yugoslav münasebetleri
Atina Radyosu, (Basın - Yayın) Yunanistan - Yugoslavya münasebet leri üzerinde Mecliste müzakere a-çılması hususunda muhalefetin ver diği önerge ile ilgili olarak gazetecilere verdiği bir demeçte Başbakan Plastiras, bunu icabettiren sebeplerin bulunduğuna kani olmamakla beraber, muhalefetin ısrarı üzerine bu meselenin önümüzdeki hafta içinde Mecliste görüşüleceğini söylemiştir.
Alman - Çek hudut anlaşması
Paris Radyosu: (Basın - Yayın) — Prag’da Çekoslovakya ile Doğu Almanya arasında bir anlaşma İmzalanmıştır. Bu anlaşma gereğince her iki memleket, birbirlerine karşı hiç bir toprak ve hudut talepleri olmadığım beyan etmektedir.
ÜSTÜN KALİTE + ASGARÎ FİYAT -
MAHİR
Hazır - Ismarlama Elbise Manto ve tuhafiye ANAFARTALAR, ALSAN-
CAK Sok. 27 (1 inci NOTER
KARŞISI) Tel: 16479
Hacca gidecek
vatandaşlarımıza kolaylık
Hacca gidecek vatandaşlarımızın Ankarada yapılacak bilûmum pasaport, vize, döviz muameleleri ikmâl edilerek müracaatçıların adreslerine en kısa zamanda gönderi, lir.
Müracaat edenlere gerekli izahat ve broşür takdim edilecektir.
Adres: Ankara, Anafartalar cad. Konya Sok. Tarko Han kat 2 No. 1 Telefon: 16474 (2416)
mümessili
Chatl Crovford'un tayini nihayet açıklandı Paris Radyosu, (Basın - Yayın) — Haftalık basın konferansında verdiği demeçte Amelrikan Dışişleri Blakaru 4Aaheson, Chatl Cfrovfor-dun, Atlantik paktı daimî konseyin de American temsilciliği vazifesini kabul etmiş olduğunu bildirmiştir.
Diğer taraftan Acheson, Formoza ya karşı Amerikan siyasetinin, geçen Ocak ayında Başkan Truman tarafından açıklanmış olan siyasetin aynı olarak kaldığını, yani buraya her türlü askerî yardımda bu lunmayı veya bu adaya Amerikan kuvvetlerinin gönderilmesini reddettiğini beyan etmiştir.
Bundan sonra Acheson, Arap Birliğine dahil memleketler tarafından, İngiltere ile Fransa ta lafından kendilerine temin edilen silâhları taarruzî bir gay için kullan mıyaçaklarına dair almış oldukları karardan dolayı duyduğu mem -nuniyeti izhar etmiştir.
sında ehemmiyetli derecede bir tefrik yapmış ve nisbetsiz patra tevzi etmiş oluyor. Meselâ 151 mebus evleri için geçen sene asgarî % 75 nis-betinde (Yâni 27000 liraya çıkacak beher ev için 20 ilâ 25000) lira vermiştir. Bundan başkja Ankaranın herhangi bir semtindeki arsa sahiplerine ev yaptırdıkları takdirde 10.000 - 15.000 lira ve 20 sene için % 5 faizle kredi açılmaktadır. Binaenaleyh iki katlı üç, dört ve beş o-dalı evler için 8000 - 9500 liralık ve 20 yıl müddetle % 5 faizli kredi a-çılması ve şimdiye kadar noksan açılmış olanların da bu miktara iblâğı icabeder.
Arsalar birer liradan vatandaşa verilmiş olduğuna ve bedelini de peşin aldıklarına göre bu semtin bütün yollarının, kanalizasyonunun, elektriğinin, suyunun, mektep lerinin vatandaşlar ev yaptırmağa başlamadan evvel tamamen ikmal edilmiş olmaları lâzım gelirdi. Halbuki bu gün sudan ve 10 kilo- J
Yeni mahallede az zamanda epey ev yükselmiş bulunuyor
ve sahipleri tarafından fiilen işgale başlanmış olacaktır. Kanalizasyon yerine çukurlar açılmakta, elektrik yerine gaz lâmbası kullanılmakta olduğu gibi yol güzergâhları da top rak ve çamur yığınları ile doludur. Eski vali geçen sene 50 ev inşasına başlandığı gün, parası hazır olan mektebin inşasına da derhal başlanacağını söylediği halde, ve bu gün fiilen 500 - 600 ev inşası devam etmekte bulunmasına rağmen mektep için hiç bir adım atılmamıştır. Mektep yapılmazsa bu yıl en az 600 çocuk ilk okula gidemiyecektir.
Halen her gün bu semte sabah, öğle akşam gidip gelen binlerce işçi, usta, kalfa ve ev sahibi vardır. Ancak, günde sabah, öğle akşam için ikişer otobüs seferi temin edebildik. Bu durum gözönüne alınarak diğer semtlere tahsis edildiği gibi, temiz ve ânzasız otobüslerden bu semte de yarım saatte bir olmak üzere otobüs seferleri temin ••mu feU11 ouuan ve *v mıu- edilmesi ve otobüs ücretlerini ar-metre karelik bu sahanın ortasın- tırmak isteyen idarenin, bilâkis tada yarıda kalmış bir yoldan başka mamen dar gelirlilerden ibaret o-hiç bir şey yapılmış değildir. Halen lan bu semt halkı için daha ucuz inşaatı süratle devam eden en az otobüs tarifesi tatbik etmesi lâzım-500 - 600 ev yakında tamamlanmış dır.

dilim ki bu
İnşaat ilânı
T. C. Ziraat Bankası Genel
Müdürlüğünden
1 — Aşağıda mahalli, keşif bedeli, Geçici teminatı, ihale günlen yazılı yapılar kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konmuştur.
Yapı yeri Keşif tutan
Geçici teminat İhale günü Saat
Dünyaca tanınmış toplama, çıkarma, bölme ve çarpma dört ameliyeyi birden yapan otomatik tuşlu EVEREST marka hesap makinalanmızm geldiğini sayın müşterilerimize arzederiz.
Balıkçı Kardeşler Kollektif Şirketi
Posta caddesi No. 31
Telefon: 15163 — Telgraf: Balıkçı Ankara

Çay/rhan Yetiştirme Yurdu Müdürlüğünden
Yurdumuz makinelerinde çalıştırılmak üzere 200 lira kadro ücretli şoför ehliyetli bir makinist alınacaktır.
Taliplerin evrakı müsbiteleriyle beraber Çayırhan Yurd Müdürlüğüne müracaatları. (4«92)
ve Kampı açılıyor
1 — Türk Hava Kurumu İnönü kampına lise veya yüksek görnviş 50 genç alınacaktır.
2 — İsteklilerin yajı 21 1 geçmemi, olmak, boylan 1.06 dan ajajı olmamuk lâzımdır.
3 — Tam kuruluşlu haatahane ierin birinde, sağlık durumlarımn uçuşa elverişli olup olmadığı tesb it edilecektir.
4 brövesini alanlar yüksek ehliyetnameye haiz olurla.
5 — Kamp 1 Temmuzda açılacak (3) ay devam edecektir.
Kâgir, üç daireli apartman acele 6 — Kampa seçilenlerin yol ma srafları Türk Hava Kurumunca öde-
satılıktır, Müracaat: Hacı Bayram f neteMir.
caddesi Tütüncü Yusuf Oğraş. ı 7 — Kampta üstün başarı göster enler Türk Hava Kurumu kadrosu-(2429) | öğretmen adayı olarak alınacaklardır
Acele satılık
17000 liraya
tahsil
9.399. — 3/7/990 Pazartesi 16
4.440. —
4.693. —
4.990. — « .
4.360. — . . .
4.480. —
1 — Amasya Şubesi 162.900.
2 —Hafik Ajansı ............
3 — Elbistan •
4 — Kalan
8 — Ayancık •
6 — İskilip ■
2 — İstekliler bu İdlere ayn ay n teklif verebilecekleri gibi tamamına da iştirak edebilirler.
3 — Her işe ait eksiltme dosyası (20) lira mukabilinde Ankara'da inşaat Müdürlüğünden alınacağı gibi her işin ait olduğu Şube ve Ajansında bedelsiz olarak da görülebilir.
Eksiltmeye iştirak için dosya al ınması şarttır.
4 — isteklilerde aranan şartlar eksiltme şartnamesinin 12 inci maddesinin (1) fıkrasında yazılıdır.
5 — İsteklilerin resmî tatil ve bayram günleri hariç ihale günlerinden üç gün evvel inşaat Müdürlüğünden yeterlik belgesi almaları •arttır.
6 — Postada olacak gecikmelerden dolayı istekli bir hak iddia ede-
7 — Banka ihaleyi yapıp yapmamak veya tercih hakkını mu-
bafaza eder. (3127)
£3.800. —
68.900. - -
66.800, —
62.200. -
64.600. —
Dikişli siyah boru satın alınacaktır
Ankara Elektrik Havagazı ve Otobüs işletme Müessesesinden
1— 3000 metre 1J dikişli siyah boru teklif verme usulü ile satın
alınacaktır. T
2— Mevcudu olanların tekliflerini en geç 1/7/950 gününe kadaı müessese Umum Müdürlüğüne göndermeleri ilân olunur. (4173)
Belediye Başkanlığından ‘
. Şoförlük, Motosiklet, Bisiklet ve Araba Ehliyetnamesi alacaklara j mahsus Yönetmeliğin 20 inci maddesi Belediye Komisyonunun
' 14/6/950 gün ve 3516 sayılı kararile aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir,
ilân olunur. —■ — ;
Madde — 20: Ehliyet almak için müracaat edenler her bölümde Sınav Heyeti Başkanlığınca lüzum görülecek günlerde ayfı ayrı en çok üç defa sııiava girebilirler. Üç sınavda muvaffakiyet gösteremeyenler bir ay müddet geçmedikçe yeniden sınava kabul edilmezler. (4163)
Sayfa: 4
IAFİ1
W-»1I5»
tayftı 4
Kok Kömürü Tevziatı
Türkiye Kömür Satış ve Tevzi Müessesesi Ankara Şubesinden
r
b
Kimse ile farkımız yok lala. Bu toprağın hizmetkârıyız. Ben görmek istiyorum.
Bellamy Cinayeti I
ZAFKBÎN POUB nnUKABI ____|
rır
— 191 —
rai s v
b ou tı’uı Biı
ar :ok’ »ül li. T )kk em1 rsu
Leon kaşlarını çattı. Didindik dikilerek:
— Ne demek istiyorsun?
— Demek istiyorum ki, sen mağrur bir erkeksin... Bir kadının üzerine bu kadar fazla dü-şülmiyeceğini bilirsin.
Leon biraz düşündü:
— Sana hak veriyorum. Eğer ben seni ihmal etmeseydim...
— Bugün ben sana bu kadar ya km olmazdım değil mi?
— Tamamen anlıyorum.
— Şimdi tekrar o mağrur tavrım takın ki..
— Sen bana iltifat edesin değil mi?
— Bravo Leon.. Cidden bir şahesersin. Haydi bakalım, oyunumuza bağlıyalım.
Leon göğsünü gerdi, kaşlarım çattı, bir zindancı rolünü almıştı Bir an böyle durdu. Sonra dayanamadı, Margarit’e dönerek:
— Ben vazgeçtim.. Vallahi ya-pamıyacağım. Allah kahretsin..
Diye homurdanmağa başladı. Margarit gülmekten katılıyordu. Memnun ve neşeliydi. Çünkü attığı ok yerini bulmuştu. Keyfin den Leon’un omuzuna vurdu:
— Çok hoş bir adamsın Leon.. Bayağı hoşuma gitmeğe başladın.
— Acaib.. Daha yeni mi?..
— Buna da şükret. Şimdi beni yine o zindana mı götüreceksin?
— Öyle ya..
— İstersen İmparatorun yanma götür.
— Olmaz.
— Ya.. Öyle ise zindanımıza gidelim. Yalnız sen beni sık sık ziyaret etmelisin- Sana o kadar çok ısındım ki, seni göremezsem zindanda yaşayamam.
— Ben de bunu anlamağa baş lamıştım. Hakkın var. Her iki saatte bir kere geleceğim.
— Biraz fazla ama.. Her ne ise..
Leon uçuyordu. Dünyanın en bahtiyar adamı idi.
Margarit zindanına girdi, tatlı bir hülyaya dalarak köşeye çö meldi.
Dedi. Halil Paşa da duymuştu.
— Evet şevketlû...
— Acaba nerelere kadar yetiştiler?
— Her halde yaklaşmışlardır.
— Biz hücuma kalktığımız vakit ne olacak?
— Her halde tam yerinde olmaları lâzım. Berhava edilecek.
— Çok mühim bu... Bizi muvaffakiyete götürecek sebeplerden biri... Çok merak ediyorum lala. . Görmek istiyorum.
Hah] Paşa irkildi:
— Mümkün değil şevketlû... Mümkün değil.
— Neden? Neden mümkün olmasın?...
— Çok tehhkeü de ondan... Her dakika tehhke var. Mukabil hareketler olduğu gibi çöküntü ve buna benzer felâketler olabilir.
— Ya askerlerimiz için bu tehlike yok mu lala?.
— Filhakika var ama, siz padişahı cihansınız. Bir nefer değilsiniz.
— Kimse ile farkımız yok lala.. Bu toprağın hizmetkârlarıyız. Ben görmek istiyorum. Her şeye rağmen...
+ (Devamı var)
DİŞ TABİBİ HALIT SUNGUR Anafartalar Vakıf t, Han kat
L No. 115 - Tel: 16245
HÜCUM
[öt ı t le. ki
L I
y
!...
Dr mı ile n £ nc :uc li,
iaı
i ı
izi L)

B
L lor
S
C.

Akşam olmuştu. Güneş batıyor du. Anadolu yakasından itibaren tatlı bir gölge yavaş yavaş İstanbul üzerine çökmeye başlamıştı.
Türk ordusunda müthiş bir faaliyet var. Ne olduğunu kimse bilmiyor. Yalnız, Sultan Mehme-din muhteşem çadırında kumandanlar, paşalar içtima halinde.. Fakat çok zamandanberi değil-Ancak on dakika olmuş..
Çadırın içinde tam bir sükût..
Ve bir kişi bağırıyor:
(Anlıyorsunuz değil mi? Sûr’ da kapatılması mümkün olmıyan bir gedik açılmıştır. Sûrun önündeki hendekler enkaz ile dolmuştur. Muvaffak »İmamız mümkündür. Karanlıktan istifade edeceğiz.
En önde okçular hareket edecek.. Ve sûrların üzerinde hiç bir BizanslInın nefes alamaması için ok yağmuruna tutacak.. Sonra mızraklılar, yayalar, yeniçerileı hücuma kalkacak.. Herkes ordusunun ve vazifesinin başına.. Yalnız benim yanımda Lalam Halil Paşa kalacak.. Göreyim sizi.. Sûrları ilk önce kim aşacak..
Padişah cevap istemiyordu. Mütalâa istemiyordu. Kararını vermişti. Tekrar sözüne devam etti:
— Merdivenleri taşıyanların zırhlı olmaları lâzım, Buna dikkat.. Müteharrik Kulelerin de itina ile sûra yanaştırılmasmı istiyorum. Bir saate kadar her şey hazır olmalıdır. Hücum emrini bekleyiniz.
İşte Türk ordusundaki hareket bu yüzdendi. Toplar, mancınıklar, arbaletler yerleştiriliyor, müte -harrik kule harekete âmâde bekliyor, bütün ordu silâhlanmış sûr lara atılmağa hazır bulunuyordu.
Nihayet karanlık bastı. Artık sûrların yalnız simsiyah bir silû-eti görülüyordu.
Sultan Mehmet bir hamlede atına atladı. Sûr boyunca bütün askerlerini bir kere daha görmek istiyordu. Yanında Halil Paşa vardı. Yıldırım süratiyle sûrları geçti. Tekrar Topkapı önüne gelerek a-tından atladı.
— Lala.. Senden başka kimse kalmasın..
Halil Paşa şaşırdı. Derhal emir verildi. Şimdi padişah, Bizans surlarının karşısında yapayalnız duruyordu.
Çok derinden gelen bir takım sesleri dinliyor gibiydi.
Belki on dakika dinledi. Sonra paşaya dönerek:
— Yer altından gelen dinliyor musun paşa?..
sesleri
1950 — 1951 kışı için evvelce soba kömürü beyanamesl vermi| olanlara yapılacak kok kömürü tevziatı aşağıda gösterilmiştir.
1 — Muameleleri yapılacak ve kömürleri aynı günde verilecek olan beyanname numaralan aşağıdadır. Bu numara sahipleri hizalannda yazılı satış yerlerine müracaat ederek kömür bedellerini ö-diyecekler ve kendilerine verilecek ordino karşılığında kömürlerini aynı günde kok deposundan a-lacaklardır.
Yazan t Franc— Noy— Hart
(rrlr«D« S. Yazıctofllu
— 67 —
Müracaat günleri
Müracaat yerleri
26/6/1950 Pazartesi Beyanname No.
27/6/1950 Salı Beyanname No.
28/6/1950 Çarşamba Beyanname No.
29/6/1950
Perşembe Beyanname No.
30/6/1950 Cuma Beyanname No.
1/7/1950 Cumartesi Beyanname No.
Ulus, Sanayi caddesi, Belediye Müzayede Salonu karsısı No. 18
12000-12100 13000-13100 14000-14100 15000-15100 28547-28624 28631-28645 32047-32147 34653-34753 35000-35100
160001-160100 166151-166250 170001-170100 171001-171100
16000-16100 17000-17100 21147-21247 22075-22175 36000-36100 37000-37100 38000-38100 39245-39294
25170-25270 26000-26100 27000-27100 28000-28100 39877-40000 32411-32511 31900-32000 30900-31000
32581-32681 33000-33100 34000-34100 38441-38480 29900-30000 28916-28943 28956-29000 17900-18000 18900-19000
38601-38681
39318-39400 900-1000
2756-2856
19900-20000 20900-21000
4900-5000
3900-4000
3670-3764
5950-6000
2900-3000
1900-2000
173001-173100 175001-175100 176001-176100 177001-177100
178001-178100
179001-179100 180001-180100 181001-181100
300001-300100 301001-301100 40901-41000 41901-42000
42901-43000
43901-44000 44901-45000 45901-46000
47901-48000
48901-49000
2 — Bu sene halka kesintisiz olarak 1948 - 1949 kışında olduğu gibi beyannamelerinde yazılı oda
ve soba sayısı esasına göre kömürleri verilecektir.
3 — Resmî Daire, Sefaretler, Hastahaneler, Okullar, Kaloriferli binalar ve Sınaî Müesseseler için
müracaat yeri: Yenişehir Mühendisler Birliği binasındaki Müessese Merkezi Satış Servisi: Telefon No. 24022.
Soba kömürleri için izahat almak isteyenler Anbarlar caddesinde Kok Deposu yanındaki Şube Merkezine ve 23905 numaralı telefona müracaat edebilirler.
4 — Gişe saatleri:
Öğleden evvel : 8.30—12.00
Öğleden sonra : 14.00—17.00
5 — İstenilen vesikalar: Beyanname kuponu ve nüfus hüviyet cüzdanıdır.
6 — Bir hafta zarfında muameleleri yapılacak beyannamelerin numaraları Pazar ve Pazartesi
günleri sabah gazetelerinde ilân edilecektir.
7 — Linyit kömürlerinin serbest olarak ve istenildiği kadar satışına devam olunmaktadır.
DİKKAT: Kömürlerini beyanname numaralannm ilân edildiği günlerde almayan vatandaşlar geri bırakılacağından kendilerine aynlan günlerde müracaatta bulunmaları menfaatleri iktizasındandır. (4263)
iskarpin- çorap
Yapılacak ve satın alınacak eşyanın cinsi
Miktarı
B. Tahmin fiatı
Muvakkat teminatı Lira Kr.
Postal (30—40 numara)
Lâstik iskarpin (30—40 numara)
İskarpin (30—40 numara)
Lâstikli tire çorap
Kasket
Kumaş elbise dikimi
Gocuk dikimi îç çamaşırı dikimi Frenk gömleği dikimi
1 — Yukarıda yazılı postal, lâs tik ayakkabı,
kasket satın alınacak, elbise, go cuk gömlek ve iç çamaşırı diktiri-lecektir.
2 — îhale 10/7/1950 günü saat 10 da Nallıhan Mal Müdürlüğünde yapılacaktır.
3 — Nümuneler Yurt Müdürlüğünde ve Nallıhan Mal Müdürlüğünde görülebilir.
4 — İhaleye gireceklerin belirli gün ve saatte Nallıhan Mal Mü-
dürlüğündeki satm alma komisyonunda teminat makbuzlariyle hazır bulunmaları. (4091)-(541)
Sivas Çimento Sanayii Müessesesi
Park, bahçe, fidanlık ve benzeri ziraat işlerinden anlar ve bu işlerde çalışmış Orta Ziraat Okulu mezunu bir elemana ihtiyacımız vardır.
Verilecek ücret ayrıca tesbit ve kendilerine tebliğ edilmek üzere talip olanların gerekli belgelerile müessesemize baş vurması ilân o-lunur. (4177)
İstanbul P. T. T. Bölge
Başmüdürlüğünden
1 — P. T. T. İdaresi namına gele cek ve gidecek 3000 ton eşya ve levazım şartnamesi dahilinde nakil işi kapalı zarf usuliyle eksiltmeye konmuştur.
2 — Eksiltme 3/7/950 Pazartesi günü saat on beşte Başmüdürlük ahm satın komisyonunda yapılacaktır.
3 — Muhammen bedeli (30.000) lira geçici teminatı (2250) Uradır.
4 — Talipler şartnameyi görmek, geçici teminatı yatırmak üzere
Başmüdürlük Levazım Şefliğine, eksiltme gün ve saatinden bir saat evveüne kadar da 2490 sayılı kanun daki tarifata göre hazırlayacakları teklif mektuplarını makbuz mukabilinde komisyon başkanlığına tevdi eylemeleri ilân olunur. (3944) (504)
Belediye başkanlığından
Belediye zabıta hizmetlerinde çalışmak üzere Akköprü ve Meydan ismi ile iki belediye zabıta kara kolu açılmış bulunmaktadır.
Bu karakolların mevkileri ile icraat sahalarını gösterir hudutları aşağıya çıkarılmıştır. İlân olunur.
Akköprü Karakolu:
İstanbul caddesi 164 numarah binada 16462 telefon numarahdır. Etimesğuttan itibaren şehre doğru gelen İstanbul caddesinin Rüzgâr-h sokak başına kadar olan kısmın ın sol tarafı ile bu sokağın Ulus matbaası köşesindeki Pilevne sokağından Soğukkuyuyu ikiye bölerek Maliye Meslek Okuluna çıkan yolun ve Maliye Meslek Okulundan itibaren Çankırı caddesini takip eden kısmın sol tarafı ile Etlik mın-takasının tamamı bu karakol çev resindendir.
Meydan Karakolu:
Gençlik Parkı kapısındaki kargir binada 16469 telefon numaralı, dır. Atatürk Bulvarının Bankalar kısmında Kedi Seven sokağından Sanayi caddesine çıkan yolun sağ kısmı ile sanayi caddesinin Gazi Lisesi köşesinde birleşen Yenice sokağı ve takiben Kantarcılar sokağı ile İnönü Bulvarının Mukaddem C amii köşesine kadar olan kısmının sağ tarafı ve buradan Hasırcılar sokağını takiben demiryoluna ve Yenişehir tren köprüsüne kadar olan, kısmın sağ tarafı ile Atatürk Bulvarının sağ tarafı bu karakol çevTesindendir.(4185)
— Haklısınız efendim. Demek bizim ufak tefek hususiyetlerimizi itina ile tetkik eden bir insansınız. Nasıl oldu da bu kadar meşgul bir hayatınız varken, işinizin gücünüzün arasında bizim âdetlerimizi tetkik etmeğe vakit bulabildiniz?
İtinalı müdekkik:
— Bir kere daha ve ağır ağır tekrarlar mısınız? diye sordu.
— Nasıl oluyor da mahkemeler hakkında bu kadar çok şey biliyorsunuz?
— Ben mi? O kadar çok şey bilmem. Yalnız gözlerinden ve kulaklarından faydalanmasını bilen bir insan kadar bilirim. Zaten fazlası lâzım da değildir.
— Hayır.. Dediğiniz gibi bir iki defa öğrenmek için kâfidir; fakat yazık olmuş da bu tetkikatınızı daha ziyade genişletmeğe mecbur olmuşsunuz. Orsini, hiç hapse girdiniz mi?
— Kim... Ben mi?
Orsini’nin yüzünü mutad olarak aydınlatmakta olan parlak tebessüm büsbütün silinmedi. Fakat hafifçe çekingen bir mâna aldı. Ateş gibi yanan bakışları, şimdi büsbütün elindeki notlara dalmış bulunan savcıya doğru çevrildi.
— Yâni ne gibi hapis?
Lambert’in canı açıkça sıkılmıştı:
— Hapis.. Ne gibi hapis olacak. Karşısındaki şikâr fırsat bulmuş gibi:
— Acaba bu hapis bir dağ tepesinde mi idi? diye sordu.
— Dağ tepesinde mi? Bunun da ne alâkası var? Ben ne bileyim hapishane dağ tepesinde midir, değil midir?
— Yüksek bir dağ, etrafında ağaçlık var.
Orsininin elleri beliğ hareketlerle oynıyordu.
— Pekâlâ, öyle olsu». Dağ tepesinde, etrafında ağaçlık var.
Kendisine doğru uzanmış istihfafla yüzüne bakan çehreye Orsir ni tatlı tatlı bakarak;
— Şayet dediğiniz hapishane dağ tepesinde, etrafı ağaçlıklı bir yerse, hayır ben öyle hapishaneye girmedim, dedi.
Mahkeme salonu, hâkimin asasını hiçe sayarak, tekrar çılgınca bir kahkaha tufanına boğuldu. Lambert’in neredeyse felç gelecek miş gibi morarmış yusyuvarlak yüzü Hâkim Carver’in dahi itidalini yerinde bırakmadı. Kocaman bir mendilin içinde boğmağa çalıştığı bir gıcık esnasında âsayı indirmeği unuttu. Kızıl saçlı kız
da yaşaran gözlerini kurulamak için küçük mendilini çıkarmıştı. Patrick ve karısı Susan birbirinin gözlerinin içine bakarak gülüyorlardı; sanki mucizeli bir an İçinde eski neşeli, tasasız arkadaşlıklarına kavuşmuş gibiydiler. Fakat sadece ıb»r an için — sonjra birdenbire hatıra yüzlerinden kalkan örtüyü yeniden indirmiş gibi, ikisi de gülerek birbirlerini buldukları noktadan aynlıp, aralarındaki korkunç uçuruma dehşetle bakıp kaldılar. Ağır ağır, ıstırapla Sue gözlerini yine eski alıştırdığı müteyakkiz hale getirdi. Pat da mustarip bakışlarını, arkasında masmavi bir gök yüzü yükselen pençereye çevirdi. O bir saniyelik müddet esnasında kızıl saçlı kız, onun solgun yüzüne yayılan kızıllığı, parlayan gözlerindeki, sevdiği bir el tarafından suratına kos koca bir kapı kapanmış bir küçük çocuğun ıstırabına benzeyen, muz tarip acılığı görebilmişti.
— Bu adam karısını seviyor! diye düşündü. Hem de nasıl! Müthiş surette seviyor. Mahkeme salonunun havasında neşenin, ümit ve yeisin birbirine karıştığı o bir iki saniye ne kadar uzun görünmüştü. Halbuki pek ince ve manidar bir cümlenin veya alelade, bugün hava güzel der gibi bir manasızlığın ifadesine belki de kâfi gelmiyecek kadar kısa bir zamandı. Fakat bu müddet esnasında Lambert nefesine ve sesine kavuştu. Bu sesi ve bu nel. sle birlikte dökmek istediği zeb’ i de elde etmiş gibi birdenbire janlandı:
— Anlaşıldı, anlaşıldı. Hapishane seçmekte biraz titizsiniz. Demek alçak yerlerdi kilerden hoşlanıyorsunuz. Lütfen lâtifeyi bırakın da suallerime cevap verin.
— Hangi sualdi o?
— Hiç hapse girdiniz mİ, diye sordum.
Orsini’nin çehresi dikkat ve teyakkuzdan mosmor kesilmişti, fakat şakacılığı eksilmemişti. Soğukkanlı:
— Ne zaman? diye sordu.
— Ne zaman? Her hangi bir zaman! Suallerime —cevap— verecek misiniz?
Bu kadar sert bir hücum karşısında, Orsini filosofçasına bir derbederlik ve zerafetle:
— Her hangi bir zaman, girmedim, hayır, hayır! Bu kadan da biraz fazla. Fakat inkâr etmem: Bir aralık, evet bir aralık hapse girmiştim.


; Hamamini = Yeni Doğumevi
) Çocuk Haftalıkları Mütehaaaıaı
: Dr. Ihsan Can
[ Hartalarını her gün saat 1B dan İtibaren kabul eder
Anafartalar eaddea Kur -şunlu Cami karşısı No. 394 Bekman apartmanı. Muayenehane ve ev Tel: 15888.
Bexman apartmanı. Muaye. t bahis mev4UU ----
nehane ve ev Tel: 15888. | ne bir ipucu geçirmişti. Onun Fer-
. r^,er-le Fiyorenda’yı ima ettiğim
Boröver, Krahçenin böyle kolayca karar vermiş olmasına şaşıp kalmıştı. Sevgili oğlunun başına ettiği bir yeminin onun için mukaddes olacağını bihyordu. Bu sebeple tamamiyle emin ve müsterih olması lâzımdı. Ama, eskisinden daha ziyade endişeye düştü; bunun sebebini kendisi de bilmiyordu.
Bununla beraber, Katerin’in ettiği bu yeminle iktifa eylemekten başka çaresi yoktu. Bu yemini kendisi istemiş ve Kraliçe de, o-nun istediği yemini etmişti.
Endişeli bir tavırla:
— Peki, dedi, yemine inanıyorum. Şimdi, sizinle Vidam hakkında konuşmakhğım lâzım. Madam, o Vidam son derece namuslu bir adamdır. Eğer Giz'ler ve Rospinyak tarafından aldatılmamış olaydı bu suikast işine asla girmezdi.
Katerin, ciddî bir tavır ve eda ile :
— Efendi, Vidam’a karşı bir kinim olmadığına sizi temin ederim. Ona karşı bir şey yapmadım ve yapmıyacağıma da söz veriyorum. Meş'um bir surette karıştığı işten yakasım sıyırabiürse ben onun bu haretekine mâni olmak için hiç bir teşebbüste bulunmıyacağım. Şöyle düşündüm: Vidam’ın yardımına Giz’ler muhtaçtır; onu ötekilerden ayırmak da benim menfaatim icabındandır. Onu çağırtacağım, ebmden geldiği kadar hakikati telkin etmeğe çalışacağım; bu benim lehime bir iştir. Eğer onu iknaa, yâni Glz'lerden ayn-hp eskisi gibi bağımsız kalmasını temine muvaffak olursam, kurtulacak. Daha fazlasını vaid edemem.
Katerinin bu hususta samimî ol duğunu anlıyan Boröver:
— Bu kadan da bana yeter,
mevzuu olduğuna göre en
Yazan ı MİŞEL ZEVAKO
— 65 —
Madam, dedi.
Ve ilâveten:
— Madam, şimdi, gidip küçük kızı görmeme müsaade eder misiniz? Odanızdan geçmeme izin vermenizi rica edeceğim. İtimat-sılrktan değil, madam, buna emin olunuz; sebebi, vaktin gecikmiş ol ması ve benim de acele yapacak işlerim bulunmasıdır... sözlerini söyledi
Katerin, hiç müşkülât göster meksizin ayni zarif edasiyle:
— Gidiniz, efendim... diye muvafakat etti.
Boröver, hürmetle eğildi ve açık duran elbise odası kapışma doğru yürüdü.
Katerin, sâkinane:
— Oradan değil... Odanın başka kapısı yoktur. Daha ötede gör düğünüz kapı... İşte oradan... dedi.
Eoröver geçip kapıyı kapayınca Katerin hemen gidip sürgüyü sürdü.
Sonra, elbise odasına seğirtti. Küçük gözetleme penceresi açıktı. Tam bu anda Fiyorenda’nın yanına giren Boröver’i görmek i-çin eğilmesi kâfi geldi.
xx vn
FİYORENDA’NIN ODASINDA
Fiyorenda, oğlu Kralın ölmesi için suikastler tertip edenin Ka-terin olduğuna ve teemmülsüzce
üstüne almıştı; bunu da bı-

«mrlraa ı RAGI? R1FKI
hareket ederek onun maksat ve tasavvurlarına engel olmalarından dolayı kendisiyle Ferriyer’in vücudunu ortadan kaldırmak arzusunda isteğine artık tamamiyle kanaat getirmiş olduğu görülmüştü.
Parisin içinde hür ve serbest o-larak dolaşmağa ahştığı için böyle mahpus gibi kapatılmış olmasından dolayı da âdeta boğulma derecelerine geldiğini de söylediy dik. Genç kız, kafese konulmuş bir kuş gibi, mütemadiyen dolaşıyor, bir türlü yerinde duramıyordu.
Bereket versin ki oda oldukça büyüktü ve öyle pek fazla döşeü dayalı olmadığı için rahatça gezi-nebiüyordu. Katerinin habersizce yanına geldiği zaman geçtiği şu kapıdan, odada cereyan eden her şeyin görülebileceğini ve söylenen her sözün işitilebileceğini yakinen tahmin eylediği için bu kapının görüş sahası dahiünde bulunmamağa itina gösteriyor ve daha e-min zannettiği mukabil istikamette dolaşmağı tercih ediyordu.
Saatlerce, odanın duvarı boyunca gidip gelerek gezinmişti.
İşte, böyle duvar kenarından geçtiği bir sırada kulağına bir mırıltı gelir gibi oldu. Ama, bunu vehme hamlederek gezinmesine devam etti. İki adım ileride hiç bir şey işitmediğinden hakikaten aldandığına kaani oldu- Fakat,
«eçinlJ. KSuf Tj-

★ (Devunı var)
RADYO
BULMACA
31.
Dlck
7.5
7.5
7.:
7.4
Dofc.ru, kasap
14.40
19.ı
19.:
19.:
19. -
20. :
20.:
1.67
1.00
1.15
1.30
12
13
13
13
ANKARA RADYOSU PAZARTESİ — 26/6/1950
'.28 Acılıe ve Program.
.30 M. S. Ayarı.
(.31 Müzik: Hafif Parcal
.45 Haberler.
1.00 Müzik: Çeşitli Melodiler (PL)
1.25 Günün Programı ve Hava Raporu.
i. 30 Müzik: Operet Müzikleri (Pl.)
30 Müzik: şarkılar.
00 Haberler.
15 Müzik: Adalılardan Şarkılar (Pl.)
30 öğle Gaze
45 Müzik: Şen Parçalar (Pl.)
00 Hava Rapru, Aksam Programı ve Kapama.
58 Açılış ve Program.
00 M. S. Ayarı.
00 Müzik. Dans Müziği (Pl.)
30 Konuşma: Kitap Saati.
45 Müzik: Dlnah Shore ve 1 Hymes Söylüyor (Pl.)
00 M. S. Ayarı ve Haberler.
15 Geçmişte Bugün.
20 Müzik: Şarkılar.
45 Müzik: Tarihi Türk Müziği.
15 Radyo Gazetesi.
30 Müzik: Beethoven - Lâ Minör Kuartet (Pl.) Çalan: Busch Kuar-
tekrar ayni yerden geçerken yine iki adım ileride kesilen o konuş- j ma mırıltısını işitti. j
Acaba ne oluyor diye merak ı etti, mırıltının kulağına geldiği ı yerde durdu. Eğildi, kulağım du- ı vara yapıştırdı. Uzaktan gelmiş olmasına rağmen Katerin ile Bo- j röver’in seslerini tamdı. j
Tesadüf ona, elbise odasının du- ı varındaki küçük pençereyi keş- j fettirdi. Evvelce de gördüğümüz ; veçhile, sık sık gelerek gözünü -veya kulağmı dayayıp öte tarafı seyrettiği veya dinlediği bu küçük pençereyi Katerin son geüşinde ı kapamağı ihmal etmişti; ayni za- ı manda, elbise odasının, kendi o- ı dasına açılan kapısını da açık bı- ı Takmıştı. Çünkü, bu kapıyı sık i sık açıp kapamak ve küçük pen- ] cereyi örten levhayı kaldırmak ve tekrar yerine koymak zahmetini : ihtiyar etmek istemiyordu.
O sırada, Boröver’in odasına geüp kendisini ziyaret edeceğini akima getirmediği gibi bilhassa onun, ağzından işittiği o müthiş sözleri söyhyeceğini hiç düşünmemişti.
Garip bir tesadüf eseri olarak : Fiyorenda bu sözleri işitti ve böy-lece, zihnini kemiren meçhul noktalar hakkında tamamiyle malûmat edindi.
Ama, işittiği şeyleri mülâhazaya vakit bulamadı; çünkü, Boröver yanma gelmek üzere idi. Bu sebeple, yeni bir üzüntü o -nun, başka şeyler düşünmesine mani oldu. Katerin’in kulağına gitmesini asla istemediği bazı mahrem mevzulara dair, Bo-röver'in, kendine mahsus o söz serbesthğiyle konuşmak tedbirsiz-hğini göstermesinden korkuyordu. 19 00 Haberler.
(Havımı v*X) I 19.15 lalan bul Habe
tetl.
21.15 Konuşma.
12.30 Mtlzlk: Dans Müziği (Pl.
22.00 Konuşma. 22.45 M. S. Ayarı 23. Q0 Program ve
İSTANBUL RADYOSU PAZARTESİ — 26/6/1950
Açılış ve Programlar.
Haberler.
Karışık Hafif Müzik: (Pl.)
Hafif öğle Müziği.
Çalan: Semlramis Orkestrası. Şarkı ve Türküler (Pl.) Serbest Saat.
(Konuşma veya Müzik).
Orkestra Eserleri (Pl.)
Dellus. "Brlgg Falr" İngiliz Rapsodisi.
Çalan: Thomas Beecham İd. Londra Filârmonik Orkestrası. Programlar ve Kapanı#.
Açılı# ve Programlar. Fasıl Heyeti Konseri.
•SEGAH” 1 — Peşrev 2 — Seb-midlr bu 3 — Sunda içsin 4 — Bakıp ahvali perişanına 5 — Taksim 6 — Zavallı gönlümün 7 — Ballar oldu 8 — Zinciri askın 9 — Saz semais
18.40 Caz Müziği (Pl.)
15.00
17.57
18.00
hayvanı, akıp doktu Acara, tersi: Vilâyet 4 — Oybul, En kısa zaman 5 — Sondaki (R) kaldırılırsa. para getiren mal mülk anlamına gelir, tersi: Halk 6 — Çosmaya 7 — OsmanlI alfabesinin sekizinci harfi, essiz 8 — Tersi: Et ye 9 — Tersi: Ağırlamaya, sağlamlaştırma 10 — Doğuda bir ilimiz, sebepe 11 — Hülâsa etmek.
Yukarıdan AaaQı:
1 — Ahlâksızca 2 — Babadan asker, si: Şaffaf bir elsin Bondakl (M) kaldır:
19.20 Dans Müziği (Pl.)
19.40 Çift Mandolin Kuarteti.
Konseri.
20.00 Serbest Saat
(Konuşma v
20.10 Küçük Orkeı
20.30 Şarkı ve Tül
21.00 Napoli Sakı
(Pl.)
31.15 Dinleyici İstekleri.
(Türk MüzlfiD-22.00 Senfonik MU*ık (Pl.)
Hector Beri101" Roma Karnavatı
Uvertürü-
Çalan: slr Henry Wood id. Lond-ra f/jArmonl Orkestrası. FeH* Mendelssohn.. Senfoni jlo. 4 'La majör' Op. 90 'îtallan' £
çalan: Searj Kuaevltskl İd. Boa- ” (
çalan: Searj Kusevltskl İd. Bos-ton Senfoni Orkestrası Jan Slbellus. "Pohjola' Senfonik fontazl.
Çalan: Serj Kusevltskl ton Senfoni Orkestrası.
22.45 Haberler.
23.00 Dana Müziği (Pl.)
23 30 R-orranılar
4
Sİ.
’RF"İWiı
ZAFER
Sayfa:5
Büyük Kumaş ftaBannda son derece ucuzluk Emprime Vistra Valencia Gandi ORTAÇ'ta
Danpink ORTAÇ’ta 350 kr. 195 kr. 340 kr.
Emprime çamaşırlık Keten emprime Jorjet emprime Anversaieıı Total Mimoza emprime
350 kr. 290 kr. 260 kr. 650 kr. 375 kr. 875 kr.
18 Renk hakiki İrlanda keteni 900 kr. Panama erkek şapkaları 12,75 ve 17,00 Lira

Çankaya Askerlik Şubesi Başkanlığından
Yayın:
İlân
Devlet Orman İşletmesi Karabük
1- - 1031 Doğumlu ve daha yaşlı doğumlulardan olup kanunî sebepler dolayısiyle (sıhhî sebep, öğrenci olduklarından) bu doğumlularla işleme tâbi tutulan yerli ve yabancı erlerin son yoklamalarına 1 Temmuz 950 günü başlanıp 15 Ağustos 950 tarihinde sona erecek ve mesai günlerinde saat 9 da başlanıp saat 17 de nihayet bulacaktır.
2— Yoklamaya gelecek her şahıs fotoğraflı nüfus cüzdanı, öğrenci ise okul vesikasını, sıhhî sebeplerden dolayı ertesi seneye bırakılanları sıhhi raporlarını ve ikişer vesikalık fotoğraflarını beraberlerinde getireceklerdir.
3 Yerlilerin yoklama günleri mahalle ve köy muhtarlıklarına bildirilmiştir. Mükelleflerin muhtarlıklarına başvurarak tayin edilen günlerde şubeye gelmeleri lâzımdır.
4— Yabancı öğrencilerin hangi gün şubeye baş vuracakları da Şube bölgesindeki Okul Md. lüklerine yazılmıştır. İzdihama meydan vermemek için her okula ayrılan günlerde öğrencilerin şubeye gelerek yoklamalarını yaptıaacaldardır.
Müdürlüğünden
İşletmemizin anbannda mevcut 12, 14,16, 18, 22 milimetre kutrunda çubuk ve 14x14 milimetre dört köşe demirleri 22/6/950 tarihinden itibaren 20 gün müddetle 6 parti halinde ve açdc arttırma suretiyle satışa konulmuştur.
2 — Açık arttırma 12/7/950 tarihine ıastlıyan Çarşamba günü saat 10 da Karabük İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
Belıer kilosunun muhammen bedeli 34 kuruş elli santimdir.
% 7.‘5 hesabiyle geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait Şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğünde, Bartın, Gerede, Devrek. İstanbul İşletmeleriyle, İşletmemizde görülebilir.
5— Şube bölgesinde bulunan yabancı erlerin yoklamaları 13 Tem. muz 950 gününden 24 Temmuz 950 gününe kadardır.
C— Yoklamalarını bu müddet içinde yaptırmıyanlar hakkında Kanunî işlem yapılacağı yayınlanır. (4240)
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte komisyona müracaatları. (4269)
Konya Silosu tevsii inşaatı yaptırılacak Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünden
1 — Konya’da yaptırılacak, 223144,06 lira keşif tutarlı Konya silosu tevsii inşaatı kapalı zarf usulü ile eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Eksiltme 5.7.1950 Çarşamba günü, saat 15 de Ankarada Genel Müdürlük binası içinde toplanacak komisyonda yapılacaktır.
3 — Eksiltmeye gireceklerin, tatil günleri hariç olmak üzere, ek- I siltme gününden üç gün evveline kadar Genel Müdürlüğe yazı ile müracaat ederek yeterlik belgesi al maları lâzımdır. Bu tarihten sonraki müracaatlar nazara alınmıyacak tır.
1 — Eksiltmeye gireceklerin, 1939 yılından evvel 50.000 liralık ve bu tarihten sonra da 200.000 liralık bu ayarda betonarme bir inşaatı bir defada yapmış olduklarına dair belge göstermeleri lâzımdır. Yeter-lik belgesi verip vermemekte Ofis yetkilidir.
5 — Geçici güvenlik akçası 12.500 liradır.
6 — Eksiltme evrakı 12,5 lira karşılığında Ankara’da Genel Mü- ı dürlük Malzeme Müdürlüğünden, İstanbul’da Beşiktaştaki Afyon ve 1 Malzeme İşletmemizden ve Konya’ da Bölge Müdürlüğümüzden alınabilir.
7 — Ofis bu ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. (4252) .
Urla Tahaffuzhanesi Müdürlüğünden
1— Şartnameye tevfikan Urla tahaffuzhanesine alt 40 numaralı
I pavyon binasının tamiratı açık eksiltmeye konulmuştur.
Keşif bedeli 21689 lira 83 kuruştur.
2— Tamir işine ait fennî ve idari şartnameler müdürlüğümüzden. İzmirde Sahil Sağlık Merkezi Baştabipliğinden, İstanbulda Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Ayniyat Şubesinden, Ankarada Sağlık Bakanlığı binasında Iîudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü irtibat memurluğundan bir lira on kuruş mukabilinde alınır.
. 3— Açık eksiltme 30 Haziran 1950 Cuma günü saat 15 de müdürlü-
j ğümüz binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
4— Geçici teminat 1626 lira 74 kuruştur.
5— Geçici teminat müdürlüğümüz veznesine ihale saatine kadar
■ yatırılması şarttır.
6— Eksiltmeye girecekler 1950 senesi Ticaret Odasına kayıtlı bu-
1 lunduklarına dair makbuz veya ve sika ile birlikte en az. 20.000 lira : •\,|k onarma işini muvaffakiyetle yaptıklarına dair resmî dairelerden *5^verilmiş belgeyi ibraz etmeleri şarttır. 8185. (4127) (549)
' " 1
Malatya Valiliğinden
1— Malatya İli dahilinde Gölbaşı - Basni Kavşağı - Adıyaman yolunun 6+000 — 32+580 kilometreleri arasında 419405 lira 82 kuruş keşif bedelli Stablize yol inşaatı kapalı zarf usulyle eksiltmeye konulmuştur.
2— İhale 13 Temmuz 950 Perşembe günü saat 11 de İl daimî komisyonunda yapılacaktır.Geçici teminat 20527 hradır.
3~ husUH1 fennî Şartnameler Grafik ve diğer evrak Bayındır i lık Müdürlüğü ve ft. Daimî Komisyon kalemlerinde görülebilir.
4— 2490 sayılı kanun hükümleri dairesinde hazırlanacak teklif i mektupları ihale tarihinden bir saat önce makbuz mukabilinde ko-| misyon başkanhğıan verilecektir.
5— Eksiltmeye girmek isteyenlerin ihale tarihinden en az üç gün evvel tatil • günleri hariç İl Bayındırlık Müdürlüğünden fennî ehliyet vesikası alması ve 950 yılı Ticaret Odası belgesi ibraz etmesi ve
j ! bir defada yol işlerinde yüz bin liralık inşaat yaptıklarına dair bel-i gelerini ibraz eylemeleri şarttır.
6— Bu işe ait fazla tafsilât almak istiyenlerin İl Bayındırlık Mü-
! dürlüğüne müracaatları İlân olunur. (4228)
Her akşam saat 21.15 de
Yeni Sinemada
Zati Sungur
Bu akşamdan

TEMSİLLERİ itibaren ikinci ve yeni Programına başlamıştır.
f'
İlân
1 — Ambalaj masrafları hariç olmak üzere kesme şeker fiyatının -kiloda 160 ve Toz şeker fiyatının kiloda 130 kuruşa ve şekerden alınmakta olan munzam istihlâk vergisinin, kesme şekerin jgîher kilosunda 77 ve Toz şekerin beher kilosunda 50 kuruşa indirilmesi hakkmda-ki 811 sayılı Koordinasyon kararı ile 24/6/1950 tarihli ve 3/11427 sayılı Bakanlar Kurulu kararı 26/6/1950tarihli ve 7542 sayılı Resmî Gazetede yayınlanacaktır.
I
I N C fertik ve Palikevi I
Müşterilerimizin itimatlarına güvenerek, Ankara’da bulunan ■ atölyemizde Bayan ve Bay iskarpinleri de yaptırmağa başladık. ■ Verilen model ve istenilen şekilde; temiz, zarif ve sağlam Bayan'» Ve Bay iskarpinleri kısa zamanda verilmek üzere sipariş alınır. Her çeşit terlik ve iskarpin modellerimiz müşterilerimizi tatmin edecek durumdadır. Tel: 13750.
NOT: Bayan terliklerindeki modellerimizi taklid ederek âdi malzeme ve mukavva ile yapılan terliklerini mağazamızın ismini söyleyerek sattıklarını müştevilertmizden öğrenmekteyiz. (İNCİ - ANKARA) damgasını taşımayan terlikler atölyemizin mamulü olmadığı ve taklit edildiğini sayın müşterilerimizin menfaatine binaen bildir meyi bir borç biliriz. Hiç bir yerde şubemiz yoktur. (2431)

I
uğraşan bütün gerçek ve tüzel kişilerle ticaret amaciyle yanlarında şeker bulunduranlar ve şekeri imalâtında kullanan bilûmum gerçek ve tüzel kişiler, ticarethane, mağaza, dükkân, depo, ambar, Fabrika imalâthanelerinde bulunup munzam istihlâk vergileri 4385 kanununun 5281 sayılı kanunla değişik 1 inci maddesi gereğince ödenmiş olan şekerlerin kesme ve Toz olarak nevi ve miktarlarını ve bulundukları yerleri, ilişkin olduğu partinin satın alına tarihini, miktarını ve satıcısını gösteren 2 nüsha beyannameyi bu kararın Resmî Gazetede yayınlandığı günden sonra gelen günün akşamına kadar mahallin en büyük Maliye memuruna alındı karşılığında verecekler ve şekerleri yoklamağa gelecek memurlara göstermek üzere bulundukları yerlerde saklayacaklardır.
İlân
) Ankara Sular İdaresinden
1 — Şebekede kullanılmak üzere 13 - 15 Mm. kutrunda 250 adet 20 Mm. kutrunda 250 adet ki cem'an 600 adet su sayacı teklif alma d usulü ile mübayaa edilecektir.
m 2 — Su sayaçları T. C. Ölçü Ayarlar nizamnamesine uygun ve
tk kuru tiple olacak (düz okunaklı tipler tercih edilir) ve her sayaçla bir-
f Jikte bir adet don çemberi ile rekorları komple olarak verilecektir.
3 — Ellerinde yukarıda yazılı evsafta su sayacı bulunanlar veya-|| hut ecnebi memleketten getirmek isteyenler (döviz, gümrük vesair
r muamelât ile hertürlü vergi ve resimler vesair masraflar) müte-
)1 ahhide ait olmak üzere 24/7/950 günü bir dilekçe ile teklif edecekleri
I sayaçların birer numunesini veya kataloglarını ve ayni zamanda An
, kora Sular tdarosi anbannda teslim riallannı ve teslim müddetlerini bil
• | dirmeleri rica olunur.
( 4 — İhale, evsaf, zaman ve fiat itibarile en uygun şerait teklif eden
4 firmaya yapılacağından İsteklilerin teklif bedellerinin % 7.5 nisbe-W İmde İare veznesine yatıracakları teminat makbuzlarının ve mühürlü s?l teklif zarflarını ikinci bir zarf içine koyarak İdare Alım Satım Ko-ç misyonuna venpeleyi ilân olunur. (4251)
3 — Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim ortaklığıyla bu ortaklığın ajanlığını yapan Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası veya diğer müesseselerin depolarında bulunan şekerler için beyanname verilmi-yecektir.
4 — Kararın 4 üncü maddesine göre yukarıda 2 nci fıkrada yazdı
gerçek ve tüzel kişilerin bu kararın yayımı tarihinden itibaren 4 gün içinde şeker satmaları veya herhangi bir surette imalâtta kullanmaları veyahut (daha evvel satıp henüz müşterisine teslim etmedikleri de dahil olmak üzere) şekerlerini bir yerden diğer bir yere nakleyle -meleri yasaktır. Bu kararın yayımından evvel Devlet Demir veya Denizyollariyle sevkedilmiş olup nakil ve satış yasağı süresinin bitmesinden sonra sipariş mahalline varan şekerler için 2 nci fıkra gereğince verilecek beyannamelerin ilgililer tarafından, malların Devlet-demir veya Denizyollarından tesellümünden evvel mahallin en büyük mal memuruna verilmesi ve mal memurluğunca da vaziyetin derhal belirtilmesi lâzımdır. (4299)
Kocaeli İli Daimi Komisyonu Başkanlığından
1 — Kapalı zarf usuliyle arttırmaya konulan (16.000) lira muhammen kıymetli özel idareye ait Ada pazarında Kuyudibi caddesinde bir bap kârgir hamam ve müştemilâtına istekli çıkmadığından aynı şartlar dahilinde Temmuzun onuncu Pazartesi günü saat on beşte ihalesi yapılmak üzere yeniden kapalı zarf usuliyle arttırmaya çıkarılmıştır.
2 — Geçici teminatı (1200) liradır.
3 — I-lamann görmek ve gezmek isteyenlerin Adapazarı Özel Saymanlık memurluğuna, şartnamesi için de İl Daimî komisyon kalemine müracaatları.
4 — İsteklilerin 2490 saydı kanunun 32 nci maddesine göre hazırlayacakları teklif mektuplarını 950 yılı Ticaret Odası vesikası, belli miktar, geçici teminat mektubu veya banka makbuzu He birlikte ihale setinden bir saat evveline kadar İl Daimî Komisyon Başkanlığına makbuz mukabilinde vermeleri.
5 — Postada vâki olacak gecik meler kabul edilmez. »449 (4287)
Bafra Malmiidiirlüğünden
Bafra Kızılırmak ağızının üç yıllık avlafln^'a hakkının 20.6.950 tarihinde yapılan açık arttırmasında isteklisi çıkmadığından 2490 sayılı kanunun kırk üçüncü maddesine tevfikan arttırmanın on gün müddetle temdidiyle 30.6.950 Cuma günü saat 15 te Mal Müdürlüğü odasında icrasına Jcarar verildiği ilân olunur. (4285)
Belediye Başkanlığından
Dil - Tarih ve Coğrafya Fakültesi ile İsmetpaşa Kız Enstitüsü arasındaki Kızılay Caddesi asfaltında seyredecek taşıtların Atatürk Bulvarına çıkmaları yasak edilmiş, ancak Atatürk Bulvarından bu caddeye giriş serbest bırakılmıştır.
Belediye Komisyonunun buna dair 14/6/950 tarih ve 3497 sayılı bu karan ilân olunur. (4165)
Türk Hava Kurumu Genel Merkezinden
1— Her birine (70) lira fiyat biçilen (70), tane galvanizli benzin bidonu He kilosuna (3) lira fiyat konan (1.400) kilo hintyağı açık ar-^rma ile satılacaktır.
Bidonların muhammen bedeli 4.900, muvakkat teminatı 367 5 hintyağının muhammen bedeli (200, muvakkat teminatı 315 Uradır.
Artırma-. 27 Haziran 950 tarihine rasthyan Salı günü saat (!•) | da Sergievindeki Merkez binasında Levazım Müdürlüğü odasında ya-1 pılaeaktu.
| 4— Bidonlar Etimesgut hava meydauında, hintyağı Ergani ala
nında görülebilir.
5— İstekliler artırma günü temi netleriyle birlikte komisyonda hazır bulunmalıdırlar.
(— Kurı^n İhaleyi yapıp yapmamakta serbesttir.
■ ‘
*
I*'
T. C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünden
1 — Maaşlarım Ankara’da Sandığımız Genel Müdürlüğü Veznesinden almakta olan Emekli, Dul ve Yetimlerin Temmuz . Eylül 3 aylıklarının ödenmesi adreslerine göndereceğimiz İş Bankası çekleriyle yapılacaktır.
2 — Aylık sahipleri ikâmetgâh adreslerine gelecek olan bu çekle rj l/Temmuz/950 tarihinden itibaren yoklama ilmühaberleri ile birlik te Ankara.’daki istedikleri İş Bankası Şubesine teslim ve ibraz etmek suretiyle maaşlarını alabileceklerdir.
3 — Her hangi bir sebeple l/Temmuz/950 tarihine kadar adreslerine çek gelmiyen aylık sahiplerinin Sandığımız Genel Müdürlüğüne müracaat etmeleri lâzımdır.
4 — Maaşlarını Emlâk ve KrediBankasınu kırdırmış olanların 3 ay-
lıkları Sandığımızca mezkûr Bankaya ödeneceği cihetle tekrar Iskonto ettirmek isteyenlerin eskisi gibi Emlâk ve Kredi Bankasına müracaatları ilân olunır. (4267)
Kocaeli İli Daimî Komisyonu Başkanlığından
1 — Kapalı zarf usuliyle eksiltmeye konulan (28990) lia-a 22 kuruş keşif bedelli Adapazarı - Karasu yolunun 23X500 . 27X000 kilometreleri arasındaki şose tamiratına talipleri tarafından yapılan teklifler îâylk hadde görülmediğinden aynı şartlar dahilinde Temmuzun onuncu Pazartesi günü saat on beşte ihalesi yapılmak üzere yeniden kapalı fcartS u-iuliyile eksiltmeye konmuştur.
2 — Eksiltmeye girebilmek için (tatil günleri hariç) ihale gününden en az üç gün evvel valilik makamına müracaatla yeterlik belgesi alınması lâzımdır.
3 — Bu işe ait şartname ve sair evrak 11 Daimi Komisyonu ve Bayındırlık Müdürlüğü kalemlerinde görülebilir.
4 — İsteklüerin 2490 sayılı kanunun 32 nci maddesine göre hazır-lıyacakları teklif mektuplarını yeni yıla ait Ticaret Odası vesikası ye terlik belgesi ve (2174) lira 24 kuruşluk geçici teminat makbuzu veya banka mektubu ile birlikte ihale saatinden bir saat evveline kadar makbuz karşılığında komisyon başkanlığına vermeleri.
5 — Postada vâki olacak gecikmeler kabul edilmez. (8448) (4286)
Belediye Başkanlığından
Anafartalar caddesinin, Postane caddesi de Alsancak sokağı arasındaki kısımda ve yalnız sol tarafta hususî otomobillerin durmalarına Belediye Komisyonunun 14/6/950 tarih ve 3534 sayılı karariyle müsaade edilmiştir. İlân olunur. (4164)
Belediye Başkanlığından
Belediye Zabıta Talimatnamesinin şehir içinde işleyen nakil vasıtalarının uymaya mecbur olduğu sürati gösteren 86 nci maddesindeki listede otomobiUer için yazılı 36 kdometrenin saatte 40 kilometreye çıkarılması ve bu suretle tashihi Belediye Meclisinin 8/6/950 gün ve 725 saydı kararlarından olduğu ilân olunur. (4166)
I â n
Bayındırlık Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğünden
1 — Deıinceden 2550 ton varilli bütün gemilerden tahliye edilerek İzmit, Sapanca, Düzce- Bolu yolu üzerindeki muhtelif iş mahallerine, Ankara ve Konya istasyonlarına nakledilecektir.
| 2 — Bitümler limanda sılp alan teslim alınacak bundan itibaren
Gümrük ve resmî hariç bilûmum masraflar yükleniciye ait olacaktır.
3 — İşin kapalı zarfla ihalesi. 11/7/1950 tarihine tesadüf eden Salı günü saat 15 te Ankara’da ‘Karayolları Genel Müdürlüğü binasında Malzeme Şubesi Eksiltme Komisyonunda yapılacaktır.
4 — 84.000 lira muhammen bedelli nakil işinin muvakkat teminatı 5450 liradır.
5 -— Bu hususa ait özel şartlaşma Malzeme Şubesinde her gün mesai saatlerinde görülebilir. ı
6 — İsteklilerin kanun tarifine göre hazırlıyacaldarı teklif mektup,
laıını tayin edilen günde saat 14 e kadar Komisyona vermeleri lâzımdır. _________ _______________________
Ankara İH Müstakil
Berberler Derneğinden
1 — 29.4.950 tarihinde 5373 sayılı Dernekler Kanunu gereğ nce Ankarada (Müstakil Berberler Derneği) adında faaliyete geçen demeğimiz üye kaydına bağlamıştır.
2 — Müstakil Berberler Derneğinin muvakkat merkezi Meşrutiyet cad. No. 41/15 B. dir. Derneğe bd-umum Berber san’atı ile işt.gal eden meslekdaşlarımız girebdir.
3 — Giriş beyannamesi Demek merkezinden ve Bankalar cad. No. 35den, Çankırı cad. No. 87 den ve Atatürk Bulvarı No. 213 den temin edilir.
4 — Demeğimizin gayesi: Mes-lekdaşların her türlü haklarını aramak ve aralarında tesanüdü temin ile yardımlaşmayı sağlamaktır.
Not: Daha fazla bilgi ed’nmek isteyenlerin gösterilen adreslere müracaatları rica olunur.
Ankara Müstakil Berberler Demeği Yönet in Kurulu Ba.şlcaııı Salâhattin Özgenç (2442)
KAYIP — İstanbul Giriş Gümrüğünden almış olduğum 40902 sayılı 31/5/950 günlü Gümrük makbuzunu kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
San ti Şirketi
Sstı ık Kahve eşyası
Çankırı caddesinde Santral Bilardo salonu için yeni mobilya yap-l.Kıldığından eski eşyadan sandalye, masa ve mermerleri satılıktır. İhtiyacı olanların kahveye müracaat, lan. (2436)
Kıy m tli aısa
Yolculuk dolayısiyle acele satılık kıymetli arsa. Maltepe son durak Derdir Apt bitişiğinde 680 m2.' 15.000 lira.
Nurettin Baki Ersoy (Bankalar cad. No. 34 Tel: 14107). (2437)
Satılık ev
Ankara Yenişehir Ataç sokak 53 No. lu cv satılıktır. Müracaat yeri: Niyazi Akduğ, İstanbul Beşiktaş Muradiye Ömer Rüştü Paşa sokak No. 38 (2435)
Acele satılık arsa
Tasarruf Evleri 2646 A. 3 P. 759 M*.
Akif Alpaslan Anafartalar
Vakıf işhanı Kat 1 No. 106
(2413)
Satılık
Acele satılık dükkân yeri, iller Kooperatifi, çarşısında. Müracaat: Tel:. 23732
Tasarruf Evleri 2646 A. 3 P. 759 M’.
Sığır eti alınacak
Kayseri Bölge K. Sa. Al. Ko, Başk. dan: (342)
1 — 45000 kilo sığır eti kapalı
zarf usulü ile satın alınacaktır. Muhammen bedeli 47250 lira olup geçici teminatı 3543 lira 75 kuruştur. 1 |
2 — Eksiltme 19/Temmuz/950 Çarşamba günü saat 11.00 de Kayseri Askerî Sa. Al. Ko. da yapılacaktır. Şartlaşmalar hergün komisyonda görülebilir.
3 — Teklif mektuplarının aynı
gün, saat 10.00 a kadar komisyona verilmesi. (4275)
Sığır eti alınacaktır
Trabzon As. Satın, Al. Ko. Bşk. dan: (349)
1 — 94 ton sığır eti kapalı zarf usulü ile satın alınacaktır. Tahmin edilen bedeli 84600 lira, geçici teminatı 5480 liradır.
2 — Eksiltmesi 14-Temmuz-950 Cuma günü saat 16.00 da Trabzon Askeri Satınalma Komisyonunda yapılacaktır. Şartlaşmalar hergün komisyonda görülebilir. 423 kuruşluk makbuz mukabilinde komisyondan alınabilir.
3 — Teklif mektuplarının 14-Tem-muz-950 Cuma günü saat 15.00 e kadar komisyonumuza verilmesi. Postada gecikmeler kabul edilmez__
ZAFER
Sa
~ Sayfa: 6
Başmakaleden devâm
c
1
]
e
j
5
)
s
c
t
r
c


)
K* (Baştarafı 1 İneMe) doğudan güney batıya doğru akan Impjin nehrinin batısında bulunan ve güney Kore’ye ait bulunan bütün topraklar kuzey Koreliler tarafından işgal edilmiştir.
Çete kuvvetleri Doğu kıyısında Kangnung ile Pohang arasında dört köprü başından karaya çıkmıştır, d Bildirildiğine göre, împjln nehri bölgesiyle çetecilerin girdikleri yer ler hariç, Güney Kore'nin müdafa-n asının büyük kısmı önceden karar-n taştırılmış olan esas mukavemet 5i hattı üzerindedir. Bununla beraber esas müdafaa hattı Chuncen ile Seul’un kuzeyinde Pochon’da delin b miştir. Bazı Amerikan subaylarının kanatince Kuzey Kore’nin gayret-k lerinin hedefi bütün cephe boyun ca bir karışıklık yaratarak çetecilerin içeri kaymalarını kolaylaştır-r maktır.
Cenuplular silâh yardımı istediler n Vaşington, 25 a.a. (United Press) — Cenup Kore Cumhuriyeti, Şimal e Kore’den gelen komünist istilâsına z karşı koymak için «acele» olarak Amerikadan silâh istemiştir. Ame ç rikan Dışişleri Bakanlığına mensup I yüksek şahsiyetleri takip edilmesi r gereken hareket tarzını kararlaştırma maksadiyle müstacel bir top p lantı yapmışlardır.
Amerikada toplantı
Vaşington, 25 (a.a.) (United
Press) — Dışişleri Bakan Yardımcısı Dean Rusk ile fevkalâde büyük elçi Philip Jessup bu sabah mahallî saatle 8.30 dan önce bakanlığa gelerek Koredeki durum hakkındaki acele görüşmelere başlamışlardır. Dışişleri Bakam Achesonun her an " gelmesi beklenmektedir. Bakanlığın Kore meseleleri bürosu başkanı NJ.es Bond saat dokuza doğru Milli Savunma Bakanlığına gitmiştir. Bond’un Savunma Bakanlığı yüksek
( şahsiyetleriyle görüşmelerde bulu-• nacağı tahmin edilmektedir.
Amerikanın yardımı
( Vaşington, 25 (a.a.) (United
Pess) — Güvenilir resmi kaynaklar dan bildirildiğine göre Kuzey Koıe-den gelen komünist istilâsını durdurmaya yardım için derhal Güney Koreye Amerikan silâhları gönderilmesi emredilmiştir. Güney Kore kıyılarından 160 kilometre kadar u-zakta bulunan Japonyadaki Mac Arthur kuvvetlerinin daha şimdiden silâh sevkiyatına başlamış oldukları telmih edilmektedir. Bu yoldaki e-mir Güney Korenin Vaşington bü-
I
I t
I
I
ı
Iyükelçisi Myung Chang’m sabahın ' yayı mesul addedeceğini dün akşam ilk saatlerinde Amerikan Dışişleri Bakanlığına giderek Amerikan yardımını temin için «acil» bir şahsî talepte bulunması üzerine verilmiş, tir. Amerikan silâhlarının şevkine ait teferrüat bir sır perdesiyle gizlidir. Mevcut askerî yardım programları Güney Koreye de şamil olduğundan ve şimdiye kadar bu mem .. „
lekete 10 milyon dolarlık askerî lerarası barış ve güvenliğin idame-malzeme esasen gönderilmiş bulun duğundan kongrenin yeni silâh sev kiyatını tasvip etmesine lüzum yoktur. En lüzumlu malzemenin Amerikan taşıt uçaklariyle gerekirse av uçakları himayesinde sevkedilmesi tasarlanmaktadır. Bununla beraber Amerikan kuvvetlerinin savaş bölgelerine gönderileceğini gösterecek hiç bir işaret mevcut değildir.
General Mac Arthurün emrinde
123 bin asker mevcuttur. Uzakdoğu sularındaki Amerikan deniz kuvvetleri Boxer uçak gemisiyle' iki kruvazör, 10 muhrip ve bir miktar ufak gemi ihtiva etmektedir. Hava kuvvetleri ise Japonyadaki nakliye ve avcı birliklerinden ayrı olarak Guam adasına beş avcı grupu yerleş tirmiştir.
Bu arada Dışişleri Bakanı Dean Acheson Birleşmiş Milletler teşkilâtının barışı muhafaza için vazifeli kurulunun harbi durdurmak ve suç kıları cezalandırmak için harekete geçmesini istemiştir. Acheson Ame rikan delegelerine verdiği talimatta güvenlik konseyinde derhal ateş kes emri verilmesini ve Kuzey Kore kuvvetlerini hududun berisine çekmesi için bir ültimatom günderilme sini talep etmelerini istemiştir. Bu suretle güvenlik konseyi tahkikat açmak ve mütecavize karşı tedbirler almak için vakit bulacaktır. Rusya mesul sayılacak
Vaşington, 15 (a.a.) (United
press) — Dışişleri Bakanlığına men sup resmi şahsiyetler Birleşik Ame rikanın, Kuzey Kore tarafından Güney Kore Cumhuriyetinin istiklâl aleyhine girişilen harpten Rus-
söylemişlerdir.
Rus uçaklarının faaliyeti
Lake Success, 25 (a.a.) (United Press) — Koredeki Birleşmiş Mil letler komisyonu Birleşmiş Milletler teşkilâtı genel sekreteri Trygve Lieyi Güney Korenin komünist kuv vetleri tarafından istilâsının .tam bir harp halini» aldığını ve millet-
sini tehlikeye düşürebileceğini haber vermiştir. Genel karargâhı Seul da bulunan komisyon gönderdiği tel grafta Ruslar tarafından imâl edilen Yak tipi dört avcı uçağının Pazar günü mahallî saatle 3.15 de Seul civarındaki askeri ve sivil hava a-lanlarını makineli tüfek ateşine tut tuğu, uçakları tahrip ettiği, benzin depolarını ateşe verdiği ve cip otomobillerine taarruz ettiği bildiril-. inektedir. Seul yakınındaki Yong- | dungpo demiryol istasyonu da uçak ların hücumuna uğramıştır. Aynı telgrafta Kuzey Kore radyosunun Güney Kore kuvvetlerini geceleyin hududu geçmekle itham ettiği bil-dirilm.ektedir.
Amerikalılar tahliye ediliyor
Seul, 25 (a.a.) (United Press) — Amerikan makamları hiç olmazsa Güney Koredeki Amerikan memurlarının karılariyle çocuklarım Pazartesi sabahı erken saatlerde în-chon limanından gemiyle tahliye et miye karar vermişlerdir.
Kadın memurlar da isterlerse gidebileceklerdir. Biri Çin diğeri de Norveç bandıralı iki geminin In-chonda beklediği öğrenilmişse de tahliye için bunların kullanılıp kul. lanılmıyacağı bilinmemektedir.
Güvenlik Konseyi toplandı
Londra, 25 (Radyo) — Birleşmiş Milletle* Güvenlik Konseyi Kore meselesini görüşmek üzere ve A-merikanın dâveti üzerine bu gece toplanmıştır.
Missouri’de bulunan Başkan Tru-man geceleyin hususî uçağiyle Va-şingtona dönmek üzere hareket etmiştir.
Dünya barışı yine tehlikede takdirde Kore işinin çok vahim bir mahiyet alacağı muhakkaktır. Rusya Dış Mgoliston, Çin Türkista-nıııdan sonra Çini hemen hemeu tamamiyle yutmuş, geriye yalnız bir Kore kalmıştır. Kore’nin Pasifik Okyanusunda Japon adalarının müdafaası bakımından stratejik ehemmiyeti çok büyüktür. Rusların böylelikle Japonyaya atlamak istedikleri muhakkaktır. Japonya ise Pasifikte Amerikanın ileri bir müdafaa hattıdır.
İşte Kore meselesi bundan dolayı büyük bir ehemmiyet arzetmekte-dir.
Öyle görülüyor ki, Birleşmiş Miletler hâdiseyi önliyemezlerse, Amerika belki de bu hayatî mesele hakkında bizzat müdahalede bulunacaktır. Bunun da neticelerini kes tirmek zor değildir.
Şimdilik bu hususta fazla mütalâa yürütmeden hâdiselerin inkişafını bekliyelim.
Mümtaz Faik FENİK
Gül kupası atletizm
müsabakaları


İçişleri Bakanının
ctVabı
x kiiaşiaralı 1 incide;
lerden Sayın sabık Cumhurbaşkanının resimlerinin indirtildiği, yahut vazifeli olmıyan kimseler tarafından böyle harekete geçildiği hakkında şu dakikaya kadar alâkalıları tarafından hiç bir şikâyet ve müracaat vâki olmamıştır. Nerede ve kim tarafından ve hangi polis memuru tarafından böyle bir şey yapılmış olduğunu öğrenmek ve bilmem. isterim. Resmî sıfatı ol-mıyanların böyle bir hareketleri vâki olmuş ise, bu, ancak fertler arasında yapılmış mahiyetini taşır. Onun da alâkalıları şikâyetlerini yapabilirler. Böyle bir şikâyet de şimdiye kadar bana aksetmiş değildir.»
Baraj’da mehtap gecesi
Şenrimızde kurulan «Amerikan Kız Kollejlıleri Derneği, tarafından 28 Haziran Çarşamba akşamı saat 21 de Baraj’da bir mehtap gecesi tertip edilmesine karar verilmiştir. Ayrıca Bn. Dorr Amerikalı bayanlar ve şehrimiz sosyetesine mensup bir çok kadınların iştirakiyle ter-tibedılen bu gecenin geliri kollejl öğrenclere yardım için sarfedilecek tır. Mehtap gecesi dolayısiyle o gun Ulus’dan Baraj’a otobüsler ha. reket edecektir.
Uç sendika bir toplantı yapıyor
Şehrimiz Ekmek, Simit ve Unlu Maddeler işçi Sendikası, Lokanta ve Garaj işçileri Sendikası müştereken bir toplantı tertib etmişlerdir. Toplantı yarın Halkevinde yapılacaktır. Bu münasebetle sendikacılar Çalışma Bakanı Haşan Po-latkan'ı ziyaret etmişlerdir. Diğer taraftan haber aldığımıza göre, Askerî Fabrikalar işçileri de kendi aralarında bir sendika kurmak için teşebbüslere geçmişlerdir.
ır ve
Satın Alma Ko.
Cinsi
Şeker karaınamesi çıkıyor
ir (Baş tarafı 1 inddej ker miktarını bir beyanname ile yarın akşama kadar mahallin en büyük mülkiye âmirine bildireceklerdir. Gene kararname mucibince bugünden itibaren dört gün müddetle, yâni Cuma sabahına kadar şeker satışı yasaktır. Vatandaşlar Cuma sabahından itibaren şekeri yeni fiyat üzerinden alacaklardır.
Orman Kanunu
Korede çıkan harp cihan harbine ynl açabilirini?
★ (Buftarah 1 lneitieı miş Milletler müşahidi olarak Kore’de çalıştıktan sonra çok yakın bir zamanda memleketimize dönmüş bulunan eski Ulaştırma Bakanı Kasım Gülek’le konuştum.
Kasım Gülek beni büyük bir nezaketle kabul etti ve Kore hakkın da sorduğum muhtelif sualleri cevaplandırarak dedi ki:
— Radyodan öğrendiğimize göre, muharebe Şimalî Kore ile Cenubî Kore arasında çıkmıştır. Biliyorsunuz, Cenubî Kore Cumhuriyeti 1948 senesinde Birleşmiş Milletler Komisyonunun nezaretinde yapılmış bir seçimle kurulmuştur. Şimali Kore de Sovyet Rusyanın himaye ettiği bir halk Cumhuriyetidir.
Cenubî Kore’ye Amerika Marşal yardımiyle İktisadî yardımlar ya pılmakta ve burada bir Amerikan askerî heyeti de bulunmaktadır. Bu gün öğrendiğimize göre Şimalî Kore kuvvetleri Cenubî Kore arazisinde ilerlemiş ve Kaesong şehrini almıştır.
Bu şehir askerlik bakımından müdafaası müşkül bir şehirdir. Muharebe vukuunda müdafaa hattının bu şehrin cenubunda kurulacağı esasen düşünülmüştü.
Ben orada bulunduğum zamanlarda bile Şimalî Kore ile Cenubi Kore arasında bir gerginlik mevcuttu ve her gün hudut hâdiseleri cereyan etmekte idi. Netekim biz Birleşmiş Milletler Kore Komisyonu halinde hududu ziyaret ettiğimiz vakit üzerimize makineli tüfenk ateşi açılmıştı. Bundan başka Şimalden memleket içine mütemadiyen çeteler gelmekte idi. Ve çete ahrekâtı Cenubî Kore ordusunu bir hayli meşgul ediyordu. Ben nu hâdisenin bir dünya harbine müncer olacağı kanaatinde değilim! Ancak gene radyoda duyduğuma göre Şimalî Kore ilânı harbetmiş! Bu, işin bir hayli ciddî olduğunu gösterir. Netekim Amerikanın Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyini içtimaa çağırması da meselenin ciddiyetine diğer bir delildir.
Bir Türk vatandaşı olarak dünyada sulhü bozacak böyle bir hâdisenin vukuunu esefle karşılarım.
Demokrasilerin müstakil ve demok ratik bir memleket olan Cenubî Koreyi korumak hususunda her türlü tedbiri alacaklarını ümit ederim.
Bu Rusyaya mücavir olan memle ketler için de bir garanti teşkil edecektir.
Cenubî Korenin büyük olmamakla beraber iyi teçhiz edilmiş, iyi talim terbiye görmüş, muharebe kabiliyeti yüksek_bir ordusu vardır. Ve. bunların iyi harp edeceğine de kaniim. Şimal ile cenup arasında hu dut teşkil eden 38 inci arz dairesi, ikinci dünya harbinin sonlarma doğru Sovyet Rusya ile Amerika arasında yapılan bir anlaşma ile muvakkat bir sınır olarak kabul edilmişti. Bu sınırın şimalindeki Japon orduları Ruslara, Cenuptaki ler de Amerikalılara teslim olacaklardı. Nitekim harp bitince de böyle oldu.
Kore 31 milyon nüfuslu bir memlekettir. Bunun Cenup Koredeki kısmı 21 milyon kadardır. Korenin stratejik ehemmiyeti büyüktür. U zak Şarkın kilit noktalarından biridir.
Koreliler Turanî asıldan gelme bir ırktır. Bize yakın bir millettir. Dilleri de bize yakındır. Bizim lisanımızdan bir çok kelimeler Korece de de vardır. Ben orada üç ay oturdum. Ve kolayca Korece öğrendim. Kore’den ayrılırken radyoda yaptığım veda konuşmasını da Korece yaptım. Koreliler bize akrabalıkla-riyle övünürler.
Muhariptirler. Kara yağız insanlardır. Tıpkı bizim askerlere benzerler.
Orada iken bir kaç defa cepheye gitmiştim. Birleşmiş Mil eti er Teşkilâtı delegesi olarak cephede bulunduğum sırada, bizim askerler arasında bulunuyormuşum gibi geldi. Bir çok defa ölüm tehlikesi geçirdik.
Şimdi radyodan hâdiseleri takip ettikçe orada yaşıyormuşum gibi geliyor.
Tekrar edeyim: Kore’nin ehemmiyeti çok fazladır. Ve demokrasiler Koreyi kolav kolay Rusyaya terkedemiyecek vaziyettedirler.
Faruk FENİK
★ (Baş tarafı 1 İncide) mizin muhtelif orman bölgelerindeki köy muhtarları, kereste tüccarları ve ormanları istimlâk edilmiş olan özel orman sahipleri davet edilmişlerdir.
Bir taraftan halk ve yurt ihtiyacını karşılamak, diğer taraftan ormanları korumak ve çoğaltmak prensibi üzerinde hararetli konuşmalar cereyan etmiş; herkes fikrini istediği şekilde belirtmiş ve beğenmediği noktalan da kayıtsız, şartsız tenkit etmiştir. Bu açık fikir teatisi hakikatleri, noksanları ve vatandaş ihtiyaçlarını olduğu gibi ortaya koymuştur. Yapacağımız Orman Kanunu öyle bir tertibin mahsulü olacaktır.
Bu münasebetle Ulus gazetesinin 20/6/1950 günlü nüshasının ikinci sayfasında intişar eden (Oyumu geri istiyorum) başlıklı yazı hakkında bir kaç söz söylemek isteriz. Bu yazıya göre Geredenin Aşağı-ovacık köyünden İbrahim Güler a-dında bir vatandaş ormancılık toplantısına girmek istemiş, fakat sokulmamıştır.
Hükümleri içine tamamiyle vatandaş dilek ve ihtiyaçlarını alması düşünülen bir kanunun hazırlanmasına medar olan bir toplantıya nasıl olur da bir köylü vatandaş a-lınmaz?
Adı geçen vatandaş toplantıya alınmıştır; toplantıda bulunanlar anlattıklarını dinlemişlerdir; dilekle ri, hattâ safiyetle itiraf ettiği noksanları çabıtlaı-a geçmiş bulunmaktadır.
hadisesi
* (Baş tarafı 1 incide) geçtikçe derinleşiyotr.Karasu C. Sav cı vekili bugün de Yuvalıdere köyü ormanlarında bütün bir gün süren araştırmalar yapmıştır. Kendisine İzmit jandarma alay kupıandanı ve vali muavini yardım etmişlerdir. Dinlenen 15 e yakın şahit, sanıkların burada çadır kurduklarını yeminle ifade etmişlerdir.
Konuştuğum C. Savcı vekili çok kısa bir zamanda buradaki hâdisenin de kör düğümünün çözüleceğini söylemiştir.
koyun eti ve sığır, koyun tezeği alınacak
Bşk. Çaldı ı
Miktarı
Kilo
Muvakkat Tem.
L. Kş.
İhalenir Cinsi
Düşünceler
Bö’ge gül kupesi atletizm yarışm laıı dün
19 Mayıs stadında yc pildi
1 — Mahir Araş ,Y.Z.E.) 1.78 M. Sırıkla atlama:
1 — Muhittin Akın (G.B.) 3.80 M.
Kızlar arası
100 metre:
1 — Ayçan Onur (G.B.) 13.9/10 Gülle:
1 — Neclâ Evren (M.K.) 9.10 M. Uzun:
1 — Ayçan Onur (G.B.) 4.36 M. Derece alan atletlere ajanlık ta-1 rafından madalyaları tevzi edildi.
i Türkiye atletizm birincilikleri İzmirde yapılacak
Bu yıl Türkiye atletizm birinciliklerinin 23, 24 Eylül tarihlerinde izmirde Alsancak stadında yapılması kararlaştırılmıştır.
' Bu müsabakalar millî atletizm ta (KG.) kiminin yurt dışı seyahati dönüşünde yapılması bilhassa dikkati çekmektedir.
(G.B.) ’ İzmir bölgesi şimdiden sahanın tanizmi işine başlamıştır.
Moda - Büyükada yüzme
yarışı
İstanbul, 25 (a.a.) — Moda :
Bölge Gül Kupası atletizm yarış i maları dün 19 Mayıs stadında ya- ' pildi.
Alınan teknik neticeler şunlardır; j
100 metre: ,
1 — Nejat Ergun (H.O.) 11.4/10
200 metre:
1—Turgut Sağman (A.G.) 23.6/10
400 metre engelli:
1 — Kemal Horulu (Fer.) 56.6/10
800 metre:
1 — Abdullah Kökyınar (HO.)
2.01.4/10
1500 metre:,
1 — Ali Polat (Y.B.E.E.) 4.23.7/10
5000 metre:
1—Edip Özbayır (G.B.) 16.20.1/10
400 metre:
1 — Vural Yücer (G.B.)
110 metre engelli:
1 — Mustafa Batman
15.9/10
Gülle:
1 — Mehmet Oktay
12.33 M.
Cirit:
1 — Nuri Çetinyılmaz
51.72 M.
Çekiç; _ | İstanbul, 25 (a.a.) — Moda spor
1 — Yusuf Kır ay (Fer.) 32.54 M. kulübünün Moda ile Büyükada is-Disk: kelesi arasında tertiplediği muka-
1 — Mustafa Batman (K.G.) vemet yarışına 7 kişi girmiş ve ne-
34.40.5 ticede Aydın Kent 6 saat 59 saniye-
Uç adım: 1 de birinci olmuştur. Djğer 6 müsa-
1 — Ömer Özkap (D.S.) 13.77 M. bık havanın muhalefeti yüzünden Yüksek; yarışı terketmişlerdir.
52.3./10
(H.O.)
(K.G.)
Cumhurreisi koşusunu
Dün şehir hipodromu büyük gün-1 ara kapandı ve ilk olarak Anış onu lerinden birini yaşadı. En büyük ko | takiben Adalı ileri atladılar. Düz şumuza 17 at kaydedilmesi ve bunların arasında hemen yansım denk kuvvette oluğu koşuyu büsbütün güzelleştirmişti.
Memleket atçılığı için iftihar edilecek kadar fevkalâde bir at olan Adalı üçüncü defa olmak üzere büyük koşuyu kazanmağa muvaf -fak oldu. Sahibi B. Ş. Eliyeşili ve atın bu zaferinde büyük hisseleri olan antrenörü İhsan Elmas ile jokeyi tebrik ederiz.
Koşulara saat 15.30 da başlandı. B. Gıupu atlarına mahsus koşuda jokey Bahri güzel bir taktik kullanarak en kuvvetli rakibi 1 Nisanı kovaladı ve düz yolda başa geçerek birinciliği kazandı. Seyhan ikinci, Maşallah üçüncü oldu. Müddet 2,51. Gan. 500 Plâse 120, 120 ve 115 Kr.
A. Grupu Arap atlarının koşusun da Atom, belki de biraz erken hücum etmesi yüzünden beklenen koşusunu yapamadı. Buna mukabil Selçuk jokeyi Reşadın temkinli koşusu ile rakiplerini geçerek birinci Bahtiyar ikinci Benli boz üçüncü oldu. Müddet 2.49. Gan. 800, Plâse 170, 155, 130 kuruş.
Cumhurbaşkanı koşusunda Mo-dalı başa geçti ve koşuyu çok hızlı bir tempo ile götürdü. Son virajda
toplanıyor
★ (Baş tarafı 1 incide) Bakanlığından. Ordu Milletvekili Feyzi Boztepe’nin, bugünkü sahne hayatımızın inkişafı hususunda Hü kûmetçe ne gibi tedbirler düşünüldüğüne dair İçişleri ve Millî Eğitim Bakanlıklarından. Ankara Milletvekili Dr. Talât Vasfi Öz’ün, verem savaşının temelini teşkil eden süt istihsalinin teşkilâtlandırılması ve planlanması hususunda ne gibi tedbir alınacağı hakkında Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığından, Tokat Milletvekili Ahmet Gürkan’m, İstanbul Teknik Okul Pansiyon â-miri Muzaffer Kayalıbay’ın ölümü hakkında Zafer Gazetesinde yayınlanan yazıya dair İçişleri Bakanlığından, Tekirdağ Milletvekili Şevket Mocan’ın 1950 yılında Sümer-bank Genel Müdürlüğünce C. H. P. sine yapılan bağış miktarı ile me »nurlara verilen primin indirilmesi sebeplerine dair İşletmeler Bakanlığından. Tekirdağ Milletvekili Şe\ ket Mocan’ın, 4785 sayılı Orman Kanununun uygulanma sonucu ile İsviçre'den alınan traktörler hakkında Tarım Bakanlığından. Erzurum Milletvekili Enver Karan’ın, İstanbul şehrinin susuzluğunu gidermek için ne gibi tedbir düşünüldüğüne dair İçişleri Bakanlığından, Afyon-karahisar Milletvekili Ali İshan Sâ bis'in, Bingöl’de bulunan askerî birlikler hakkında Millî Savunma Bakanlığından, Kastamonu Milletvekili Şükrü Kerimzade’nin, kaplıca ile kuru fasulya ihracının serbest bırakılması için ne düşünüldüğüne dair Ekonomi ve Ticaret Bakanlığından, Tekirdağ Milletvekili Zeki Erataman’m, yeni kurulan Toprak ve İskân Genel Müdürlüğü nün birden göçmen işlerini başarıp başaraınıyacağına, Bulgaristan, Yunanistan ve Avrupa kamplarındaki vatandaşlarımızın yurda nakilleri hakkında hükümetçe ne düşünül düğüne dair Başbakanlıktan sözlü sorular vardır.
Ayrıca, İdareci üyeler kurulunun nakil vasıtaları halikındaki 8827 sayılı kanuna bağlı (1) sayılı cetvelde değişiklik yapılmasına ve bu kanuna ek 4832 sayılı kanunun kaldırıl masına dair kanun teklifinin ikinci müzakeresi yapılacatır.
yolda Adalı rakiplerinden ayrılmış bir halde iken dışarıdan Dorreo gözüktü. Jokeyi Sokolayın çok güzel binişi ile Darreo büyük rakibini dc yakalamağa muvaffak oldu ise de bu mücadeleden bir baş farkla mağ lûp oldu. Arkalarında Anış üçüncü, Nur dördüncü oldu. Müddet 2,33. Gan. 360- Plâse 195, 180, 320ı kuruş.
Dördüncü koşu 3 yaşlı Arap taylarının en büyük koşuğu olan Hatay koşusu idi.
Bu koşuda Arda büyük favori olarak tutuluyordu. Fakat maalesef starter ikinci defa bu tayı startta bırakarak koşyu başlattı ve bu suretle Treyfi kolaylıkla koşuyu kazanmış oldu. Müddet 1.53, Gan. 185, Plâse 135, 225.
Koşudan sonra starter bu fena start yüzünden Arda ile ilgili kimseler yüzünden münakaşaya koyuldu ki, bu vaziyet de start kadar çirkindi.
Son koşuda Karamehmet ahırının üç tayı rakiplerinin önünde şu sıra ile netice aldılar: Cebel, Iza-bel, Yeşim.
Müdde: 1,14, Gan. 115? Plâse 105, 115, 125 kuruş.
Çifte bahis 1930, ikili bahis 420 kururş verdi. ATÇI
Dünyanın en güzel parkları bahçelerine sahip
YALOVA KAPLICALARI
Ortanca mevsimini yaşıyor. Klüp, müzik, bar, pastahane, sinema, plâj ve Sait Çelebi tarafından tertiplenen eğlenceler. Fiyatlar her zevke ve keseye uygun ve ehvendir.
Fenerbahçe 3-2 Rosing'i, yendi
Sığır eti alınacaktır
Piyade Okulu Sa. Al. Ko. Başk. dan: (333)
1 — 8 . Haziran - 950 günü kapalı zarf usulü ile muvakkat ihalesi yapılan Piyade Okulu ve Bağlı birliklerinin (120) tondan ibaret senelik sığır etinin beher kilosuna teklif olunan (83) kuruş fiat Komutanlıkça pahalı görüldüğünden 21 - Temmuz - 950 Cuma günü saat 15.00 e kadar bir ay müddetle iha-.J. leşi yeniden ve pazarlık suretiyf^' yapılacak, tahmin bedeli (96000) li- s radır.
2 — Etin evsafı ile teslim yeri ve şartları şartnamesinde yazılıdır. Şartnameler (480) kuruş mukabilinde komisyondan alınacağı gibi Ankara, İstanbul Lv. Amirliklerinde görülebilir.
3 — Pazarlık suretiyle birinci eksiltmesi 11 - Temmuz - 950 salı ve ikinci eksiltmesi 21 Temmuz 1950 Cuma günü saat 15.00 de komisyon binasında yapılacaktır.
4 — Teminatı (.12100) liradır.
5 — İsteklilerin kanunda yazılı vesikalariyle belirli gün ve saatte komisyona baş vurmaları. (4233)

İstanbul, 25 (Hususî) — Misafir tiraz etmesi dolayısiyle oyundan çı Beyrut takımı ikinci karşılaşmasını kardı, bugün Fener Stadında dört bini l Oyunun bundan s bulan seyirci kitlesi önünde Fener- karşılıklı hücumlarla bahçe ile yaptı. ' — ■ ' -----
Fenerbahçe bazı genç takım o-yuncularını aralarına alarak şu ta kımla sahaya çıkmıştı:
Şalapi - Müjdad, Hilmi - Kemal, Süleyman, Nusret - Vedat, M. Ali, Cemal, Cemal, Fahir.
İlk dakikalardan itibaren oyunu Rasing yarı sahasına geçiren Fenerbahçeliler, 30 uncu dakikada Cemal vasıtasiyle bir gol kazandılar. Bu golden sonra biraz hızlanan Beyrutlular, oyuna muvazeneli bir şekil vermeğe muvaffak oldular ve 37 inci dakikada sol içlerinin güzel bir şütile beraberlik golünü yaptılar.
Devre 1—1 sona erdi.
İkinci devrede Fenerbahçe, takıma Erol ile Samimi alarak sahaya çıkmıştı.
Yedinci dakikada bir derin pas alan Beyrutlu sol iç sıkı bir şütle ikinci gollerini yaptı.
Bu sırada Fenerbahçeli sol açık sakatlanarak oyundan çıktı, yerine Halid girdi. Fenerbahçeliler onuncu dakikada Erol’n çektiği firikikle beraberlik, dört dakika sonra da Samim’in şütile üçüncü gollerini kazandılar.
36 ncı dakikada hakem misafir takımın santrforunu bir kararına r
Oyunun bundan sonraki kısmı 1----—1—la devam etti. Fakat yapılan gayretler neticeyi değiştirmedi ve maç 3—2 Fenerbahçenin galibiyetiyle sona erdi.
Fenerbahçe Kongresi
İstanbul, 25 (a.a.) — Fenerbahçe kulübünün yıllık kongresi bugün Kadıköyündeki kulüp binasında yapılmıştır.
Kongre saat 10 da başlamış ve 18.30 da sona ermiştir.
Kongre başkanlığına İstanbul mil letvekili Firuzan Tekil seçildikten sonra kongre kâtipleri seçilmiş ve müteakiben idare heyetinin faaliyet raporu okunmuş ve rapor üzerindeki görüşmeler öğleye kadar sürmüştür.
Öğleden sonra idare heyeti tarafından rapor hakkında izahat veril miş ve müteakiben rapor kabul ve idare heyeti ibra edilmiştir.
Bundan sonra gizli oyla idare he yeti seçilerek toplantıya son verilmiştir.
Fenerbahçenin yeni idare heyeti şöyle teşekkül etmiştir:.
Zeki Rıza Sporel, Hayri Celâl A-tamer, Raif Dinçtürk. Talha Altm-başak, Şükrü Saraçoğlu, Osman Kav rak, Bediî Karaokçu.
Sığır eti alınacaktır
Artvin Sa. Al. Ko. Başk. dan:
1 — Birliğimiz satın alma komisyonunca kapalı zarf usulü ile kilosunun muhammen bedeli 106 kuruştan 56 ton sığır eti satın alınacaktır.
2 — Muvakkat teminat 4452 liradır.
3 — İhale 26-Temmuz-950 Çarşamba günü saat 15.00 de askeri garnizonda yapılacak ve sözleşme bir yıllık placaktır.
4 — Talipler 2490 sayılı kanunun 2 nci maddesinde yazılı şartlar dahilinde kabul edilir.
5 — Şartname hergün komisyon % muzdan öğrenilebilir.
6 — Teklif mektupları ihale tarihinden bir saat evveline kadar kabul edilir. Postadaki gecikmeler ka. bul edilmez.
7 — İsteklilerin belli gün ve saatte teminat makbuzları ve diğer vesaikleri ile birlikte komisyonda hazır bulunmaları ilân olunur. (4236)
Nazillinin Kuyucak nahiyesine verilecek su
Nazillinin Kuyucak nahiyesinden Belediye Reisi başkanlığında bir heyet bugün Ankaraya gelmiş ve uzun yıllardanberi Halk Partisi ik tidarının yaptırmaya imkân bulamadıkları su işlerinin tamamlanması için D.P. Aydın Milletvekilleri ile birlikte Ankarada teşebbüslere girişmişlerdir. Kuyucak su tesisatının yakında yapılacağı ümit edilmektedir.
Zati Sungur temsilleri
Uzun süren bir turneden sonra Ankarada tekrar ve yeni numaralarla Yeni Sinemada temsillere baş-lıyan kıymetli sanatkâr Zati Sungur, temsillerine muvaffakiyetle devam etmektedir. Zati Sungur repertuvarını tamamiyle değiştirmiş ve yenileştirmiştir ve hemen her temsilde yeni numaralar yaparak seyircilerin takdirlerini topla-
1
k,
£
£
00
50
50
00
50
2160
0562
562
450
247
ihtiyaçlar hizalarında
36000 250000 250000 200000
3000
. A. Eksiltme
gösterilen ihaleleri ile satın alına-
Sığır eti
Koyun tezeği
Koyun tezeği
Koyun tezeği
Koyun eti
1 — Yukarıda
çaktır.
2 — Eksiltme ve ihalesi 24 Temmuz 1950 Pazartesi günü saat 10 da As. Pos. 11656 Ko. lığı Sa. Al. Ko. da yapılacaktır.
3 — Muvakkat teminat tahmin edilen bedelin % 7.5 kesin te minat % 15 dir.
4 —Şartnameleri As. Pos. 11656 Ko. lığı Çaldıran, As. Pos. 1 1686 Ko. lığı Van, As. Pos. 15596 Ko. lığı Diyarbakır Sa. Al. Ko. da Muradiye Efciş İlçesi 'Belediye Bşk. tıklarında ve Ankara Lv. A-
' ' -'r, 2 Tx’~n1oh'br
nehane ve ev Tei: ioooo-
ııA oj Temmuz 1950 Pazartesi günü saat
(1 ne bir ipucu geçirmişti, o..-................ .
riyer’le Fiyorenda’yı ima ettiğini liyorsunuz. Şimdi, Feriıy&r bir- vaıet
i

Comments (0)