Cumartesi |
Başmuharriri: Mümtaz Faik Fenik
7
EKİM 1950
Yıl: 2 — No. S22
Denizciler Caddesi: 3 Posta Kutusu: 193 — ANKARA Telgraf: Zafer Gazetesi Ankara Balşmuharrir............. 16882
Yazı İşleri...............15315
İdare ve İlân.............15619
Fiyatı Her Yerde 10 Kuruştur.

*./

Jt
1E
T
71
71
Denizciler Cad. No. 2 de
GÜNEŞ MATBAACILIK T. A. 0.
Güneş Matbaası
her türlü öaskı ve dizgi işleri için sipariş kabulüne başlamıştır.
Temiz iş — Ehven fiat
Telefon : 15619
Cumhur Reisi
D. Bakırda beş vali ile
yapılan mühim içtima
Geceyi Ramanda geçiren Bayar ve Menderes bugün tesisleri gezecekler
Raman, 7 (Hususî) — Cumhurbaşkanı Celâl Bayar ve -- -- -----
Başbakan Adnan Menderes, Müdürü, Diyarbakır İşletmeler Bakanı Muhlis Ete Milletvekilleri, Üfcüncü Ordu
ile Ankara Milletvekili Mümtaz I Faik Fenik, Etibank Genel ve Siirt
İl Genel Meclisi
seçimleri
15 Ekimde 63 vilâyetin İl Ge- 1 nel Meclislerini yeni baştan se- -çeceğiz.
Şimdiye kadar bu meclisleri biz seçmenler değil, büyükler seçerlerdi. Adımıza seçmen denirdi ama, şehirlerimizde bulunan ve oy hakkına sahip olmı-yan bütün ecnebilerden ve çocuklardan farkımız yoktu! Mahallemizde, köyümüzde, şehirlerimizde kaç kişi sandık başına gider de İl Genel seçimlerini merak edip oyunu kullanıldı?
Şayet bugün çoğumuz İl Genel Seçimlerinin salâhiyetlerini, vazifelerini tam olarak bilmiyorsak, bu âmme hizmetinin büyük ehemmiyetinden haberdar değilsek, bunun vebali her halde Demokrat Partiye ait değildir; vaktiyle bize bu hakkı vermi-yenler düşünsün!
İl Genel Meclisleri nedir? Ne yaparlar, bu Meclislere seçilenler sadece yüksek zevattan aldıkları emirlere ve direktiflere imza mı atarlar? Bunun için mi toplanırlar?
Ne yazık ki şimdiye kadar 11 Genel Meclisleri üyeleri bile, vazife ve salâhiyetlerini bilmeden ve kullanamadan gelip gitmişlerdir.
63 vilâyetimiz, merkeze bir birlik halinde bağlıdırlar ama, bu vilâyetler, aynı zamanda mahallî bir çok hizmetler ifa eden muhtar birer şahsiyettirler. Anayasamız, ziraî, iktisadi, kültürel, sıhhî ve içtimai bir çok hizmetlerin ifasını illerin mahallî idarelerine bırakmıştır. Her il halkı, İl Genel Meclislerini seçmek suretiyle bu mahallî idareye katılırlar ve demokrasi dediğimiz halk idaresi ancak bu suretle tamamlanır ve yürür.
Bu meclislerin yapacağı kamu hizmetleri pek çoktur ve çeşitlidir. Bir misal olsun diye köyden bağlıyalım: Su, yol, mektep, bataklık kurutulması, köylüye ziraî âletler tohumluk
dağıtımı daha bir çok hizmetler, mahallî idarelere
Yazan: Adviye FENİK
~ e-1 hiyetler, bu Genel Meclislerin e- tetkik ve murakabasına girer. Şu halde devlet idaresinde, Türkiye Büyük Millet Meclisinin rolü ne ise, vilâyetlerin idaresinde de İl Genel Meclisinin rolü ve ehemmiyeti hemen hemen aynıdır. Böyle bir meclisi seçerken artık elbette ki çok titiz olaca-(Sonu Sa. 4. Sü. 7 de)
Raman'da'Bulgarların
Cumhur Başkanı Erzurum - Erzincan yolunda halkla konuşuy
Belediye Başkanı Atıf Benderlioğlu
yeni bir oyunu
Meriç'ın mecrasını değiştiriyorlar
.) — Yunan vebasını değiştirmek ve burada söylendiğine göre, adayı ilhak . etmeğe yarayacak bir baraj inşa etmektedirler-
I Müfettişi, Diyarbakır Kolordu Komutanı saat 19 15 te trenle Diyarbakırdan hareketle 21 30 da Raman Petrol havzasına varmışlardır Cumhurbaşkanımız Raman’ın istasyonu olan Batman’da Maden Tetkik ve (Sonu Sa. 3 Sü. 6 da)
Atina, 6 (a a.) — Yunan ve .
Bulgar hudut karakol birlikle- . ri Meriç nehrinin iki kıyısından birbirlerine ateş açmışlardır
• Nehrin yatağında Yunanistan’a ait küçük bir ada vardır- Hudut çizgisi ise nehrin doğu kolu mihverinden geçmektedir.
I Bulgarlar üç gündenbeçi do-
ğu kolu dahilinde nehrin Yu- lunduklari kurutma ameliyesi nanistan kolundan geçen mec- sekteye uğrayacaktır.
i Bu inşaat neticesinde Trak ■ ya demiryolunun geçtiği ol dukça vâsi bir saha su altın . da kalacak ve Türkiye ile Yu nanistan’m Meriç nehri mec rasını tanzim için girişmiş bu
I !■
Yiyecek kontrolü
Sağlık Bakanlığı bu işi önemle ele aldı
Öğrendiğimize göre, bütün yurtta gıda maddelfe-(Sonu Sa. 3 Sü. 8 de)
Kızıl Kore’ye umumî taarruzbaşlıyor
Birleşmiş Milletler kuvvetleri toplanmaya devam ediyorlar
Belediyede kara liste
haberleri yalandır
Belçikalı Atletler dün
akşam geldiler
Başkanı Atıf Benderlioğlu’ya müracaat ettik. Bize şu beyanatta bulundu:
(Sonu Sa. 4 Sü. 4 te)
iinascbetiyle dün yapılan geçit resminden bir gorunuş
İstanbul kurtuluş
bayramını kutladı
B. Çemşıd Garıb
İstanbul'un kurtuluş bay
İstanbul, 6 (Telefonla) — İs i Bu münasebetle bugün Tak -tanbul’un yabancı işgalinden ' sim meydanında büyük bir ge-kurtuluşunun yıldönümü bugün çit resmi yapılmış, âbideye çe-büyük törenle kutlanmıştır. * lenkler konulmuştur.
Belediye Başkanı, belediye hizmetlerinde politika oyunları şehre ihanettir, diyor
Dünkü Ulus gazetesi Ankara Belediyesi kadrolarında yapılacak değişikliklere dair bir kara liste mevcut olduğuna dair bir haber ortaya atmış, anlaşılan böylece Demokrat Belediye Mec lisinin muvaffak olamaması için
Belediye memurları arasında bir huzursuzluk ve itimatsızlık u-yandırmak istemiştir. Ulus'un bu haberi hususî maksatlarla uydurmuş olduğu muhakkak bu-lnmakla beraber mütaleasını öğrenmek maksadiyle Belediye
Kayalıbay hâdisesi
Kafile Başkanı atlama ve atmada takımımızı daha şanslı görüyor
Belçika millî atletizm takımı senedir Belçika Atletizm Fede-dün akşam uçakla şehrimize rasyonu Başkanı olan E. Her-gelmiştir. Kafile 25 atlet ve i- mes, bir muharririmize, millî ki idareciden mürekkeptir. 22 (Sonu Sa. 4. Sü. 8 de)
Şehirlere gelince; h yetim ve yoksul evleri, ve hayır müesseseleri, fabrikalara verilecek ruhsatlar, | sanayi odaları, mahallî sanayii teşvik için açılacak sergiler, hulâsa pek çok hizmetler
* z' 'fil

D.P. adına radyo'
konuşmaları
BUGÜN:
Saat: 18 - 18.10 Şeref Kâmil
Saat: 20.40 - 20.50 Cevdet
Öztüık
YARIN:
Saat: 18. - 18.10 Ankara Belediye Başkanı Atıf Benderlioğlu I Saat: 18.30 - 18.40 Ankara Mil-k-tvekili Osman Şevki Çiçekdağ |
Ömer İnönü'nün muhakemesine lüzum görüldü
İstanbul, 6 (Telefonla) — Tek nik Üniversite Pansiyon Âmiri Muzaffer Kayalıbay'ın ölümü hâdisesinin takkikatı sona miştir.
Ömer İnönü’nün kasden ölüme sebebiyet verdiği iddiası ile muhakemesine lüzum görülmüştür. Muhakeme yakında İkinci Ağır Ceza Mahkemesinde başlıyacaktır.
| Tokyo, 6 a.a. (United Presş)^ t — Müttefik Uçaklar dün Kuzey Kore'yi 38 inçi arz dairesinden Sovyet sınırına kadar baştan başa taramış ve General Mac
' Arthur de 150.000 kişilik ordusunu komünist topraklara hü-ı cum için hazırlamağa başlamış tır.
Bildirildiğine göre çok fazla zayiat vermiş olan Kuzey Koreliler ümitsiz olarak müttefik harekâtını hududun kuzeyinde geciktirmeğe hazırlanmaktadır-lar. Fakat iki Güney Kore tümeni şimdiden 38 inci arz dairesini geçerek düşmanı hırpalamaya devam etmektedir.
Diğer taraftan dün Kore ve Japonya’daki üslerinden hareket eden Amerikan bomba u-çakları düşmanın takviye ve temerküz hatlariyle diğer hedeflerini dövmüşlerdir.
Hazırlık
Tokyo, 6 a.a. (Reuter) — Gü-(Sonu Sa 4. Sü. 6 da)
TEVFİK İLERİ’NIN Konyada tetkilkleri
Saat 16 da Şehir Meclisi ü-yeleri Vali ve Belediye Başkanı Gökay’ın başkanlığında Ordu Müfettişi Korgeneral Şükrü Kanadlı’yı ziyaret ederek İstanbulluların kurtuluş (Sonu Sa. 3 Sü. 8 de)
Belçika k atletler dün karşılayıcılarla beraber
§ müsteşarı
Ankaradaki vazifesi s) ren İran Büyük Elçiliği Müs-
teşarı Bay Djamchid Gharib’in pek yakında memleketine avdetle İran Hâriciyesinde mühim bir memuryiete tâyin edileceği öğrenilmiştir-
Ankara muhitinde kendisini çok sevdirip samimi dostluklar edinen İran’ın bu genç dip
(Sonu Sa 4. Sü. 6 da)
Milli Eğitim Bakanı kız öğretmen namzetleriyle konuştu
Konya, 6 (a a.) — Milli E- | ğitim Bakanı Tevfik İleri Konya bucaklarından Pulukö-ye vo Cihanbeyli kasabalarına uğrıyarak Konya’ya gel- . miştir. I
Bakan Puluköyde okul bina- 1 sini gezerek tamamlanması i- ’ çin ödenek ayırtacağını vadet 1 miştir-
Bakan Cihanbeyli’de yeni a- ’ çılmakta olan orta okul mev-
| zuu ile de ilgilenerek kasaba ilk okulunu teftiş etmiş vo derslere girmiştir.
Konya'da hükümet binası önünde, yanında Milletvekil-lerimizden Muammer Obuz ol duğu halde daireler müdürleri ve Millî eğitim mensupları tarafından karşılanan Tevfik ileri, öğleden sonra yanında vali, milletvekillerinden Him-(Sonu Sa. 3 Sü. 7 de)
Marshall plânı ile ilgili bir heyet geldi
Marshall Plânı Halk Müşavere Heyeti üyelerinden Mr. R H. Hinckley ile Gordon E. Rockord ve müşavirleri George S. Eccles dün saat 18.30 da refikaları ile birlikte İstanbul’dan uçakla Ankara’ya gelmişlerdir.
Heyet, hava meydanında, İktisadî İşbirliği Türkiye İcra Komitesi Başkanı ve Bayan Rus-sell H. Dorr, Devlet Bakanlığı mümessilleri, Basın - Yayın ve Turizm Genel Müdürü tarafından karşılanmışlardır.
7/10/1950

İ
Hey gidi mantık
Me - De
Z A F E R
C.HJ*. nin gûya en nklı başında muharriri yazıyor: Bir köşe başında iki şoför itişip kakışıyor muş; taksileri mi çarpışmış, ne! Bir polis memuru kavgacılara müdahale edecek olmuş. Vay efendim sen misin? İki şoför bir olup da: «Sen ne karışıyorsun?» dan bağlıyarak polis memuruna tecavüz etmeğe kalkışmazlar mı? Tesadüf, yazarın özel arabalı bir ahbabı o esnada bu olaya şahit oladururnıuş. Niyeti, karakolda tanıklık etmek. Derken efendim, masal bu ya, tam o sırada, yolun dönemecinden, yayan yapıldak, bir Demokrat Milletvekili beliri-vermez mi? Tesadüfen özel arabalı ahbabın da ahbabı değil mi? «Tanı sırası» demiş ve hemen Demokrat Milletvekilini arabasına dâvet edip:
»— Görüyor musun birader Bu, her yerde böyle. Ne Devlet korkulu, ne kanun saygısı kaldı, nerede ise polisi döğe-cekler.
Demokrat Milletvekili:
— O kadar aldırma canım... Şimdiye kadar polisler onları döğdüler. Biraz da onlar polisleri döğso ne çıkar? deme-
siz tabiî bu hikâyeye «mah-sı hakikat» diye inandınız. Mesele o değil; mesele, «Ne devlet korkusu kaldı, ne kanun saygısı». Anlaşılıyor ya! Apıa, neden diyeceksiniz! Neden olacak. İşte, aklı başında yazar demeğe getiriyor ki: Demokratlar, yani İktidar Partisi, yani Hükümeti ellerinde tutanlar, polisti, inzibattı, jandarmaydı, asayiş ve inzibat
temsilcisi kim varsa, cümlesine dayak atmaya, halkı teşvik
Son günlerde yazılıp çizilmiyor mu, sarkıntılıklar nrttı, asayiş, emniyet bozuldu diye. «Neden» i basit. Demokratlar yaptırıyor. Hem de bir sistem dahilinde!
Bunu diyen aklı bnşında bir
İtirafı zünup mu :
Dahası var. «Men dakka dııkka» diyor. «Ahmet mi çalmıştı, biraz da Mehmet çalsın no çıkar?» Ahmet buradtı Halk Partisi anlamına, Mehmet de malûm. Zaten meşhur fıkrayı da anlatıyor: Bilirsiniz, bir zamanın bir kadısı gittiği yeri rüşvetten kırmış geçirmiş. Fakat gel zaman git zaman Bâbıâli'nin insafı tutup Kadı’yı geri çağıracak olunca da, bu sefer halk, Padişahın mı, Vezirin mi, ayaklarına kapanarak:
• Aman etmeyiniz devletlûnı, çalacağı kadar çaldı. Şimdi yenisi gelecek, tüten beş on ocağımıza da incir dikecek» de-
Siz bu kıssadan ne hisse çıkarırsınız?
Şöyle mi diyelim: Aman sevgili halk, sayın vatandaşlarımız! Zararın neresinden dönülse kârdır, ne yap yap, daha vakit varken şu demokratları al aşağı ve hemen Halk Partisini kırmızı bal mu-miyle eski iktidarına dâvet et. Zira onlar yükünü tutacağı kadar tuttu.
Bunu demek isteyen de aklı başında yazar.
Verem âfeti
Askerî verem hastahanelerinden siviller de istifade edecek
Verem
âfetinin artmasını na
zarı itibare alan Hükümet hus
trhanelerin ihtiyaçtan çok az
olduğunu göz
önüne alarak
İyeni bir tedbire baş vurmuştur. Haber aldığımıza göre bu | tedbirler arasında veremlilere
ayrılmış askerî hastahanelerde münhal bulunan yataklardan
I sivil vatandaşların da istifade ettirilmesi düşünülmekte ve
I bu hususta Sağlık Bakanlığı | ile Millî Savunma Bakanlığı
! arasında müzakereler cereyan
etmektedir'
Müzakereler müsbet bir şe kilde neticelendiği takdirde askerî verem hastahanele-rinden sivil vatandaşlar da istifade edecektir-
Diğer taraftan Sağlık Bakanlığı muhtelif yerlerde yeni hastahaneler açmak için teşeb büslere girişmiş, lstanbulda ve diğer vilâyetlerde hastahane açmak için incelemelere başlanmıştır-
GAZETELER
Üç müsbet vakıa
Yeni Sabah gazetesinde «Üç müsbet vakıa, başlıklı ve Yeni Sabah imzalı yazıda, Türkiye’nin maddî ve manevî kuvvet ve itibarının delili olabilecek üç hâdisenin hemen ayni günde ceıayan ettiği belirtiliyor. Bunlardan birincisinin Amerika Dışişleri Bakanının Atlantik anlaşması teşki lâtınûı Akdeniz müdafaası ile ilgili plânlaştırma safhasına Türkiye’nin iştiraki hakkında WasWhgton sefirimize yolladığı mektup, İkincisinin Kore ihtilâfını inceliyecek Birleşmiş Millet ler komisyonuna Türkiye’nin de âza seçilmesi, üçüncüsünün de Yunanistan ile bir müdafaa ittifakı ve askerî işbirliği yapıl mak yolundaki tavsiye olduğu belirtmiyor ve bunların tahlili yapılıyor.
Kardeş pulu
Cumhuriyet gazetesinde «Kardeş pulu, başlıklı, Cumhuriyet imzalı yazıda, ana yurda gelmekte olan göçmenler meselesinin Birleşmiş Milletler teşkilâtına aksettirildiğinden bahisle bu koröida ısrar edilmesi ileri sürülüyor ve devamla önümüzdeki yıl bütçemizde de bu işe devletçi çok fazla bir şey ayrıl-
tır. Türk başarısının büyük sır-sı buradadır.» X
Dün ve bugün arasında küçük bir mukayese Yeni Asır gazetesinde M. Tun- I cer, «Dün ve bugün arasında küçücükbir mukayese, başlıklı | yazısında kötü niyet sahipleri- | nifı «Demokratlar beş aydır hiç bir şey yapmadı» şeklindeki söz- , lerinde acele ettiklerini, millet onların iktidarına 27 sene sabır gösterdiği halde onların milletin iktidarına beş ay tahammül edemediklerini, dünden bugüne bir fark olmadığını iddia ettiklerini, halbuki her şeyden evvel mu azzam bir zihniyet değişikliğinin meydana geldiğini, fakat bunu onların görmek istemediklerini yazmaktadır.
Avrupanın müdafaası
Demokrat İzmir gazetesinde Hürrem Kubat, «Avrupa’nın mü dafaası. başlıklı yazısında, Hit-leı’in son Kurmay Başkanlığını yapmış olan General Guderyan-ın bir Amerikan mecmuasına verdiği beyanatı mevzuu bahis ederek Alman generalinin Avru pa'nın müdafaası için en pratik ve lüzumlu tedbir ve çareleri
Millî piyango bugün çekiliyor
Millî piyangonun 7 ekim ter-t bi bugün saat 13 te Ankara Atatürk Lisesi yanındaki Sarar ilkokulunda çekilecektir
İkramiye kazanan numaralar Ankara Radyosiyle bu gece 23 te yayınlanacaktır-
Bugün saat 13 ten sonra yur I dumuzun hiçbir tarafında bu çekilişe ait bilet satışı yapıl* | nnyacaktır-
Altındağ mahallesinin bazı ma hallerine şehir suyu verilemediğinden belediye buradaki hal kın su sıkıntısını göz önüne alarak buralara iki gündenberi su tanklariyle iyi su dağıtmağa başlumıştır. Resimde tanklarda n su alan vatandaşlar görülüyor
Ankara'nın
yıldönümü
200 işçinin durumu
| Günün mevzuları^
Kore ho-b)
vesebepl -
Kula fabrikalarının kapanması ile açıkta kalanların bir kısmına iş bulundu
Senelerden beri Manisanın Kula kazasında faaliyette bulunan Kula mensucat fabrikası bilinmeyen sebeplerden doluyı kapanmış ve bu münasebetle 200 e yakın işçi açıkta kalmıştı-
Çalışma Bakanlığı açıkta kalan işçilerin durumu ile ya kından, alykadar olmaktadır. Bu arada fabrika kapanmadan evvel Çalışma Bakanlığı tara fından tetkiklerde bulunulmuş ve kapanma hadisesinde hiç bir gayri kanunî yola tevessül 'edilmediği neticesine varılmış-
Bakanlık, açıkta kalan işçi-I lerin durumları ile yakından j alâkadar olmaya başlamış ve bu işçilerin hepsine İzmir ve Manisada muhtelif işler t-)min
II
Ruslar için bu gün en mü him ülkü:
Bir yandan Uzak Doğuda Japonyayı, öte yandan batıda bütün Almanyayı nüfuzu altt-na alarak siyasî hedefinin bi rinci merhalesine varmak e-melindedir- *Şimdiye kadar bu iki memleket, Rusların doğu ve batıya doğru yayılmasına başlıca engel oluyorlar ve dün ya ölçüsünde - bilhassa Rus-yaya karşı Avrupada bir mu vazene unsuru teşkil ediyorlardı İkinci büyük harbin sonunda bugün işbu milletler biı ne vı vesayet altına girmiş durumdadırlar. Bu suretle mu
Yazan Keramettin Kocaman (Emekli Korgeneral
Amsterdamda yapıladak örer toplantısı
Her sene yapılmakta olan Örer beynelmilel Semplon ve Toros ekspresleri kongresi bu yıl 11 ekim çarşamba günü Ams terdam’da toplanacaktır- Bir hafta kadar sürecek olan toplantıda; Semplon ve Toros ekspreslerinin seferleri ile seyahat şartları incelenecektir.
Kongrede, Ulaştırma Bakanlığını temsil etmek üzere Ha-| reket Dairesi Reisi Cemal Dev I rimer ve Hareket Müfettişi Zübeyr Akçadurak gitmişlerdir-
Ankaranın hükümet merkezi oluşunun yıldönümü münasebetiyle büyük bir tören yapılacak
Haber aldığımıza göre yeni mında ziyaret ederek 13 ekim Ankara Belediyesi ve Ankara- günü yapılacak merasimin pro lılar Kulübü tarafından An- gramını tesbit etmek için fikir karanın merkezi hükümet o- teatisinde bulunmûşlardır-luşunun yıldönümü münasebe Haber aldığımıza göıe 13 ekim tiyle 13 ekim günü için fevka- de merasime Atatürk’ün Mu-lâde bir program hazırlanmak- vakkat Kabri ziyaratle başla-tadır. nacak, müteakiben de millî
Dün sabah Ankaralılar Ku- kıyafetlerle yaya ve atlı olarak lübü âzalarmdan müteşekkil Ankara'nın belli başlı caddele bir heyet Ankara Belediye Re- rinde yürüyüşler yapılacak ve isi Atıf Benderlioğlunu maka- bu yürüyüşlere davul ve zur
- - ---- --- nalar iştirak edecektir Diğer
Meyve ve sebze nakli taraftan muhtelif heyetler U-için tedbirler alınacak lus- Za,er ve G“v,en çelenkler kovacaklardır.
Memleketin muhtelif bölgelerinde yetişen yaş meyve ve sebzelerin istihlâk yerlerin da ha seri ve bozulmadan şevkini temin için 16 ekim pazartesi günü Ulaştıtrma Bakanlığında bir toplantı yapılacaktır. Toplantıya Ulaştırma Bakanı Sey-fi Kurtbek başkanlık edecek; D.D Yolları, Deniz Yolları ve Tarım Bakımlığı mütehassısla yosunda da fevkalâde bir pro-rı iştirak edeceklerdir. Sram hazırlanacak ve bu ara
ıda Yeni Ankara Belediye Reisi
Toplantıda kararlaştırılan e-1 , _ , . ..
. .. Atıf Benderhoglu gunun e-
saslara göre yaş meyve ve , ,
, , , hemmıyetını belirten bir ko-
sebze nakliyatı daha rasyonel
bir şekilde yapilacaktm . "u?ma yapacaktir- Ayni sa-
manda hemen hemen Anka-~ , ralılar tarafından tanınan
çelenkler koyacaklardır.
Gece mümkün olduğu takdirde bütün resmî binalar e-lektrikle tenvir edilecek ve muhtelif meydanlarda AnkaralIlar Kulübü tarafından tertip edilen halk oyunlarından bilhassa AnkaralIlara has «Sin sin. oyunu oynanacaktır-
Diğer taraftan Ankara Rad-
| ileri sürdüğünü, eski kin ve vehimlerin bir tarafa bırakılarak
1 Almanya, Türkiye ve Yunanis-' tan’ın da iştirakiyle Avrupa müdafaasının herhangi bir istilâyı
durdurabilecek
derecede

ye edilmesinin kaçınılmaz bir zaruret olduğunu yazmaktadır.
I raıuar turaunaun tanınan
DİT takside yangın çıktı Gencosman tarafından Ankara
Dün, saat 14 55 te Dikime- koşmaları ve türküleri söylevi önünde, şoför Bahattin Er- necek ve bu türkülere Radyo-şan idaresindeki 3754 plâka sa evinin tanınmış yılı takside yangın çıkmış ve • lan da iştirak itfaiye tarafından söndürülmüş . hususta Basın tür. 1 Müdürü Halim
Taksideki hasar 250 lira ka- i gecenin mümkün olduğu kadardır- Yatıgıp hakkında tah- dar iyi geçmesi için alâkalıla kikata başlanmıştır- ra gereken talimatı verecektir.
ses sanatkâr edecektir Bu Yayın Genel Alyot da bu
etmişse de işçilerin büyük bir kısmı bulundukları yerleri terketmîyerekı bulunan işleri reddetmişlerdir-
Diğer taraftan aynı labrika İzmirde kurulduğu takdirde Çalışma Bakanlığı aynı fabrikaya eski işçilerin alınması için çalışma bölge müdürlüklerine gereken talimatı vermiştir-
v. zenen n ortadan kalkmasıdır ki, bugünkü dünya buhranını y. tatmıştır. Çünkü Rusya, gerek Asyada ve gerek Avrupada n eydanı boş bulmuş ve en kuvvetli rakibi olan Amerika-ya karşı bile kafa tutmaya baş İnmiştir O Amerika ki, İngiltere ile beraber bolşevik Rus-yayı, Hitleı-in kâhhar ordularının elinde^ ve onu parçalanıp mahvolmaktan kurtarmıştır. Köprüyü geçinceye kadar An-glo Saksonlara karşı minnet tarlık gösteren Rusya, Alman-ynnin ve Japonyanın yere serilmesinden sonra, kendisini ölümden kurtaranlara karşı dahi en sert ve kabaca kafa
Açıkta kalan işçiler arasın-
da kalifiye işçilerin bulundu-
ğunu gözönüne alan Bakanlık
bu işçilerin daha yüksek ücretle başka fabrikalara yerleştirilmesi hususunu bilhassa
nazarı dikkate almıştır.
müttefiki olan Japonya ile 1-talyanın başına gelen, henüz dumanı üstündeki, fecî örnek ve akıbetleri göz önünde bulundurularak yeni bir cihan harbi açmağa cesaret edemiyorlar, ve şayet böyle bir teşebbüse girişirlerse aynı felâketle karşılaşmamak için en kuvvtli rakipleri olan Amerı-kayı kaabil olduğu kadar Asya da fazla meşgul etmek ve o-
tutmaktan kaçınmamıştır Hattâ, Türkiyeye karşı dahi nan körlük etmekten çekinmemiş ve Boğazlarımızda üs kurmayı ve doğu vilâyetlerimizden en
önemlilerinin kendis’ne veril-
Ulaştırma Bakanı Sivasa gitti
Ulaştırma Bakanı Seyfi Kurtbek dün saat 16-05 te Diyarbakır postasiyle Sivas'a ha reket etmiştir- Bakan, Devlet Demiryolları Cer Atölyesi ve Bakanlığ ıile ilgili dairelerde tetkiklerde bulunacaktır.
Ulaştırma Bakanının bir tamimi
Müstahdemlerin hususî işlerde kullanılmaması için U-laştırma Bakanı teşkilâtına bir tamim göndermiştir. Tamimde şöyle denmektedir:
«Ulaştırma teşkilâtı içinde bulunan müstahdemlerin âmir leri tarafından hususî işlerde kullanılmalarını kat'î surette men ederim.
Bu emre aykırı hareket e-denlerle, kendilerine hususî işler gördürüldüğü halde şikâyet etmiyen müstahdemlerin cezalandırılacağının bütün Bakanlık teşkilâtı mensuplarına tebliğini rica ederim
Ulaştırma Bakan: Seyfi Kurtbek
mesini istemeye kadar kalkmıştır Halbuki bizim bu ikin c cihan harbinde Rusyaya karşı takındığımız gayet mertçe ve dostça hareketin bu suretle mukabele görmesi bizi ve hattâ bütün hakşinas milletleri hayretlere düşürmüştür
İkinci cihan harbinin sona
nu iyice zayıflattıktan sonra batı Avrupada istediği gibi serbestçe oynamak istiyorlar Rusya, önce Çin harbini açtırmış ve şimdi de Kore harbini tutuşturmuştur- Diğer Uzak Doğu ülkelerindeki isyan ve kargaşalıkları ve Formoza me selesini yaratmıştır ki bütün bunlar yukardaki asıl nâ’aksac^ı sağlamak içindir. Hattâ, yiAe bu amaçla, şimdi de komünist Çini tahrik ederek Kore harbine sürüklemesi de pek mümkündür 38 irici aYz dairesinin son günlerde Birleşmiş Millet ler kuvvetleri tarafından aşıl-m ş olması da Rusların bu hareketlerine bir vesile teşkil e debilir.
Görülüyor ki bugün Rusya, asırlarca takip edilen İngiliz siyasetini taklide yelteniyor ki o siyaset de (kendi menfaati
ermesinden bugüne kadar beş sene fazla bir zaman geçtiği halde bitip tükenmek bilmiyen
için başkalarını döğüştürmek ve sonunda, en az zayiat mukabilinde, en büyük lokmayı yutmaktan ibarettir). Rusya bugün bu suretle düşmanlarını zayıflatmış ve tam zamanında
Rus ihtirasları ve megalomanisi yüzünden sulh yapılama-
mıştır ki şimdiye kadar dünya harp tarihinde bunun bir eşine
ı rastlanamaz-
Bugünkü dünya durumunda Rusya için batıya taarruz ede rek kolaylıkla Atlantik kıyılarına kadar inmek mümkün görülüyor- Çünkü: karşısına çıkabilecek, çeşitli batılı milletlerin ordularından mürekkep zayıf kuvvetleri, Amerikalılar tarafından tam mâna-siyle destekleninceye kadar, Rus ordularının ezerek şimal denizi ve Fransa kıyılarına u-laşması çok muhtemeldir- Şu kadar ki, fikrimce, Rusyanın başındaki tecrübeli şefler, işin sonunun başlangıcındaki gibi kolay getirilemiyeceğini bildik lerinden ve ikinci dünya harbi sonunda Almanyanın ve

kuvvetleriyle sahneye
çıkarak neticeyi kolaylıkla el
de etmek fırsatını kazanmış o-lacağını sanıyor- Fakat evdeki pazar çarşıya uymaz.
Almanların, İngilizler hakkında söylenmiş bir ata sözü vardır: (İngiltere, kebab kes-
taneyi, ateşin üzerinden, baş kasına aldırarak onun parmak larını yakar fakat kendisi de içini yer ) derler-
(Devam edecek)
asının pek kolay olmadığı, bu itibari-, asıl gayretin halkımıza düştüğü kaydedilerek, bu konuda gazeteye Eskişehir’den gönderiliş bir mektup yayınlanıyor. Mektupta telgraflardan, mektuplardan, sinema, tiyatro, otel ve lokantalardan, tramvay ve ptobüs ve vapurladan, her türlü nakil vasıtaları ile eğlence yerlerinden adam başına bir kuruşluk pul yapıştırılmak suretiyle -yardım toplanması ve pulun adına «kardeşlik pulu, de nilmesi teklif ediliyor. Gazete, yerinde bulduğu bu teklifi tavsiye, olarak ileriye sürüyor.
Türk yurdunun büyük günü
Yeni İstanbul gazetesinde, M. Nermi, «Türk yurdunun büyük günül başlıklı yazsında İstanbul’un kurtuluşu yıldönümünü bahis mevzuu ediyor ve bu şehrin tarih içindeki mahiyet ve mânasını izah ottikten sonra diyor ki:
«İstanbul’un kurtuluşu, Türk ülkesinin kuruluşundan ayrı bir şey değildir. Demek oluyor ki, kaı-a -• kuvvet ve şeriatçılar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetinin kontrolü altındaki hür ülkede isyanlar alevlendirmekle, Rusya’nın İstanbul politikasını da yürekten desteklemiştir. İstanbul'un kurtuluşu ile tamamlanan Türk zaferi, kara-kuvvetin tasfiyesi ile başlamış-,
Tramvayın arka sahanlığında kalmayı tercih ettiler. Bazan bir elektrik ışığı Fatma’nın çehresini yalayıp geçiyor ve dışarda, bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyordu. Elbiselerinden buhar çıkıyordu. İçerisi tıklım tık-lımdı. Genç kız bir köşeye sıkışmıştı ve önünde Enver duruyordu. Sık sık vites değiştiren arabanın her sarsılışında onun üzerine doğru yaslanıyordu.
Enver yol boyunca pek az konuşarak hep caddeye, yağmura ve evlere baktı. O, bu mecburî yakınlıktan bir şey anlamıyor gibiydi. Dalgındı.
Kız:
— Sana veda müsamere -sinde hürriyete dair şiir okuttuklarını hatırlıyor musun? diye sorduğu vakit:
— Evet, tabiî dedi. O zaman bize ne ezberletirlerse biz onu söylerdik.
..Ve zoraki bir şekilde güldü. Kendisi yakında, hemen burnunun dibinde, fikirleri uzaklardaydı. Hangi mel’un şey onu elinden alıyor da u-zaklara götürüyordu acaba? Fatma neredeyse ağlıyacaktı. Dudaklarını ısırdı. İşte bütün gayretine rağmen onu bir türlü meşgul edemiyordu.
Beyazıt’tan sonra arabada kimse kalmadı. Serbestledi-
ler. Fatma Lâleli’ye gelmeden:
— Burada inelim! dedi.
Enver bir sigara tellendirdi, bir tane de biletçiye verdi. Biletçi sigarayı kulağına koydu ve zilin ipini iki kere çekti.
Fatma taşlarda seke seke ilerliyor, Enver de onu takip ediyordu. Bir sokak başına geldikleri zaman:
— Al bunu...
Diyerek şapkasını verdi. Şap ka taş gibi kızın kafasına geçti. Fatma yolunu görmek i-çin bir fikseyle onu geriye itti. Hâlâ koşuyordu. Ama eve yak laşmca adımlarını yavaşlattı. Ağır ağır yürürlerken:
— Senin gibisini görmedim., diye fısıldadı.
— Neye?
— Beni bir defacık olsun öpmedin.
— Bu şart mıdır?
— Şarttır.
Bir kapının dibine sokuldu-
lar. Fatma yüzünü örten şapkayı daha geriye itti ve başını yukan kaldırdı. Borçlusunun peşini bırakmıyan bir alacaklı gibi erkeğin paltosunun yakalarına asıldı; ayaklarının u-cunda yükseldi. Kollarını boy nuna sardı ve gözlerini kapatarak dudaklarını erkeğin dudaklarına yapıştırdı.
Bu, o kadar hararetli ve o kadar içten gelme bir susuzluktu ki; kızın öptüğü nesne bir odun olsaydı kül ve bir buz kütlesi olsaydı yarım saniye içerisinde eriyip buhar olurdu.
Genç adam, mantosunun arasından kolunu sokarak onu sımsıkı kucakladı. Tecrü beyle ijgisi olmıyan insiyaki bir hareketle kendine çekti. Ateş basan vücudu tir tir titriyordu.
Çok heyecanlısın.
Kız;
— Bilmem., bana ne oldu.. Hiç böyle olmamıştı.. Çok oldu! diye güldü.
Tekrar yola koyuldular.
— Şapkamı geri ver. Seni cebime sokayım.
— Cebine sığmam ki...
— Sığarsın. Sen falcıysan ben de sihirbazım.
Böyle diyerek paltosunu çıkardı ve onu sağ kanadının altına aldı. Fatma artık ıslanmaktan kurtulmuştu. O da buna karşılık, çukur yerlerde Enverin suya batmaması için rehberliği eline aldı. Sokakla rını gayet iyi tanıyordu. «Şuradan.. şu taraftan, sağa doğru...» diye onu çamurlu su birikintilerinin arasından meha-retle şevketti. Ama arada sıra da puslayı şaşırıyor ve ikisi birden sendeliyorlardı. O vakit de hafif bir çığlıkla tehlike işareti veriyor ve erkek, belini tutan kolunu birdenbire düşmesin diye onu kucaklıyordu. Neden sonra:
— İşte geldik., dedi.
— Hangisi?
— Soldan dördüncü kapı.
Fakir mahalle erkenden uy
kuya yatmıştı. Bütün camlar karanlıktı ve boş sokaklara durmadan yağmur yağıyordu. Bir şehirde değil; ıssız bir köyde dolaştıklarını sandılar.
Fatma burnunu çeke çeke, verdiği zahmetten dolayı özür diledi. Elini sıktı:
— Ben nezle oldum.
— Bir çay kaynatır içersin, geçer.
— Enver ağebey.. çok yoruldun.. sana gel diyeceğim fakat evdekiler..
— Biliyorum, biliyorum.
— Babam çok aksidir. On-dan.. |f
— Zarar yok, zarar yok.
— Sen çok ıslandın.
— Zarar yok dedim ya..
— Allah rahatlık versin.
— Sana da.
Genç adamın parmakları büyük ve vahşî bir hayvanın pençesi gibi kızın elini yakala mıştı. Yavaş yavaş açarak bı-
— Şey..
Erkeğin «Ne?» diye sorma-
sına vakit kalmadı. Dudakları öncekinden daha büyük bir ihtirasla buluştu.vBir kızı karanlık bir sokakta ve yağmur altında öpmek-çok hoştu doğrusu. Kız acelesinden onun ıslak yüzünde ağzının kenarını öperek:
Allah rahatlık versin.
Elini salladı. İki üç adım i-lerledikten sonra geri gelerek:
— Yarın saat altıda gene ge lirim., diye haber verdi. İşten çıktıktan sonra.
Enver bir kaç saniye düşündü ve:
— Gel! dedi. İstersen sabahtan gel., ben ..
Birdenbire sustu. Ağzından kaçan davet kendisinde şaşkınlık uyandırıyor ve gölgeler içinde kalan alnı bir gerginlik ve çatışmanın varlığını gizliyordu. Fatma, ayağının bi rini kaldırıp ötekini indirerek sabırsız vereceği hükmü bekli yordu. Zahmetle yutkunarak devam etti:
— Ben.. Kanlıcaya gideceğim. Babalığımın yanma. Çok tan gitmedim. Kanlıcaya..
Fatma çabuk çabuk:
— Beni de götür., dedi.
— Olur.
— Seni saat yedide Köprünün Üsküdar iskelesinde beklerim.
— Olur, bekle.
(Devam edecek)
SİNEMALAR
P»rk ) : ölüm Diyarı
Vt-nl » : îkl Kalp
Su« » : Sırmalı Kaftan
Sümer » : î. Deniz Kaplanı
2. Gönül Postası Cebeci » 1. Buffalobllln İn.
tlkany
2 Ölümden Kuv. vetll Ulus » : Rio Aşkları
Htıyük Sinema : Paris Yıldızı

NÖBETÇİ ECZAHANELER
Ulus, Ankara, Yenşehir

Ç. E K. Ankara Merkezi Başkanlığından:
Merkezimizin yıllık kongresi 14.10-1950 cumartesi günü saat 14 te Genel Merkez binasında toplanacaktır Merkezimize kayıtlı sayın üyelerimizin teşrifleri rica olunur-2813

Demoknt Parti İncirlik Ocağı Başkanlığından:
8 10.1950 pazar günü saat 10 da ocak binasında japıla-cak toplantıya bütün üyelerimizin teşrifleri ehemmiyetli rica olunur-
- TAKVİM -
7/10/1950 — Cumartesi Rumî: 1366 — Eylül 24
Hicrî! 1369 — Zilhicce 24 Vasati Ezani
Sabah G.02 12.1G
öftlo 12.02 6.18
İkinci 16.1G 9.32
Akıntın 17.14 12.00
Yatsı 19.16 1-30
İmsak 12i 10.19
Sayfa: 3
I'
1
ni
A F E R
iyou
DışPoliüktt İki oy
Dün, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun idare Komitesinde garip bir vaziyet lladis olmuştur. Komite, Genel Kurul müzakere gündemine yeni bazı mevzuların da ithalini derpiş c-derken Formoza meselesi ortaya çıkmış ve bu konunun müzakere edilmek üzere Genel Kurula sunulmasına 3 o karşı 10 oyla karar verilmiştir. Bu sırada milliyetçi Çin ile Sovyet Rusya-nın aleyhte oy verdikleri görülmüştür.
Milliyetçi Çin’in Birleşmiş Milletlerden ihracını durmadan talep eden ve hattâ bir çok teşekkülleri ,bu memleket mümessilinin mevcudiyetini bahane ittihaz ederek boykot eden Sovyet Rusya’nın ilk defa olarak Formozalı Çinlilerle mutabık kalışı âdeta heyecan uyandırmış ve haber, derhal dünyanın dört bucağına eriştirilmiştir.
Halbuki hâdise, ancak zahiren gariptir. Çünkü, Genel Kurul, Formoza’nın istikbalini müzakere edecek olursa, vetonun işlemediği ve oyların evvelden kes-tirilemiyen cereyanlara uyduğu bu Meclis’te, milliyetçi Çin’in âkıbeti de bahis mevzuu olur ve hattâ mukadderatı da tayin edilebilirdi. Milliyetçi Çin’in, son melce olarak sığınmış bulunduğu toprak parçasını böyle muhataralı konuşmalara mevzu yapmamak için, aleyhte oy vermesini bu suretle izah mümkündür.
Sovyetlerin aynı mevzuda ver dikleri aleyhte oya gelince, bunu şüphesiz ki Sovyet delegesinin milliyetçi Çin’e karşı olan şahsî sempatisi ile izaha imkân yoktur. Meselenin Sovyetlere taallûk eden tarafı, büyük ölçüde, Japonya ile yapılacak sulh meselesine bağhdır. Formoza’nın istikbali bahis mevzuu edilirken Japonya ile akdedilecek sulhun şu veya bu suretle ortaya çıkmamasına d«\ imkân yoktur. Hal buki, Kremlin, şimdiye kadar bu konuda daimî bir tıkama siyaseti takibetmiştir. Ruslar, bidayette andlaşmayı hazırlamakla vazifelendirilen Uzak Doğu komisyonunun işlerini uzun zaman savsakladıktan sonra, nihayet geçen ocak ayında bu komisyonu büsbütün terkederek, andlaşma-yı, Japonya ile harp eden devletlerin tanzim etmesi lâzım geldiğini ileri sürmüşlerdi!7.
Japonya ile harp
devletlerden biri do Çin’dir. Fakat hangi Çin? Zira Rusların bu teklifi yaptıkları sırada milliyetçi Çinliler Formoza’ya kaçmış bulunuyorlardı. Komünist Çin bütün kıtaya hâkim bulunmakla ve hattâ İngiltere ve Hin distan tarafından tanınmış olmakla beraber, Amerika tara -fmdan tanınmamıştır.
Bu vaziyet dahilinde Amerika tarafından ayrı sulh yolunda ufak sondajlar yapıldığı ve bu meyanda bazı Amerikan generallerinin, General Mac Arthur ile götüşmek üzere 31 ocakta Tokyo’ya gittikleri görüldü. Amerika, Japonya ile yapılacak sulhtan en az zarar ve asgarî tehlike ile kurtulmak istiyordu. Generallerin ziyaretini Büyük Elci Jessup'un seyahati takibet-ti ve nihayet mesele 14 şubatta Bangkok’ta toplanan Uzak Şark Amerikan diplomatları konferansında da müzakere edildi.
Amerika, Japonya’da 120 bin kişilik bir işgal kuvveti bulundurmaktan bıkmış görünüyordu. Nitekim 21 haziranda işi bir esasa bağlamak üzere, o zamanki Savunma Bakanı Johnson, müşterek Kurmay Başkanı Bradley, Cumhuriyetçi müşavir Dulles 21 haziranda Tokyo’ya gittiler. Fakat, bilindiği gibi, 25 haziranda Kore tecavüzü baş-gÖsterdi.
Sovyet Rusya, Japonya ile yapılacak sulhta Amerika’nın men faatler sağlamasından korkmak tadır. Bu yüzden Amerikanın ay rı sulh teşebbüslerini yakinen ta kibettiği gibi, dörtlü sulh tekliflerini de Komünist Çin meselc-

Miittefıkleranlaşmayı
muteber saymıyorlar
Yüksek komisyon Öder - Neisse hattını kabul etmiyor
Nevyork Radyosu, (Basın -Yayın) — Bonn’daki Müttefik Yüksek Komisyonu, Öder - Ne-ise hattının batı kısmına ait Polonya ile Doğu Almanya ara sında bir anlaşma meydana getirilmesinin, 1945 anlaşmasına aykırı olduğunu ilân etmiştir, Komisyon, Öder Neıs
Almanya ile barış anlaşması katı surette imzalanıncaya kadar muvakkat bir hat olarak tesbit edildiğini ayrıca tasrih etmektedir. Doğu Almanya ile Polonya arasında imzalanan bir anlaşma gereğince Öder Neise hattının Batı kısmından Polonya’ya verilen arazi, komisyonca
hattının, j muteber sayılmamaktadır.
uzayabilir
İngiltere
durumda
Rusyanın bundan faydalandığı sanılıyor
Lake Sucess, a.a. — Lako Suc cess’deki umumî kanaate göre, Sovyet Rusya’nın Kore meselesine müdahale etmemek siyase- I ledikleriı ti, 38 inci arz dairesinin Birleşmiş Milletler kuvvetleri tarafından aşılmasiyle değişmiyecektir. Bu kanaat Kore meselesini ince-liyen Asamblenin siyasî komisyonunda Vişinski’nin verdiği son demeçlere dayanmaktadır. Bilindiği gibi bu toplantıda Sovyet Dışişleri Bakanı sekiz devlet karar suretinin 38 inci arz dairesinin aşılmasını zımnen kabul eden kısmını ne tehdit ne de ima etmiştir.
Kuzey Korelilerin henüz ezil-medikleri ve muntazam kıtalarla memleketin kuzeyini müdafaa etmekle beraber savaşa, gizlice, veyahut Güney Kore’ye darbe1 indirerek devam edecekleri fik-1 ri Amerikan basınında gittikçe gelişmektedir. Birleşmiş Milletlerin bazı çevrelerine göre, harbin uzaması yolundaki ümitler Sovyet Rusya’nın işine gelecek ve ona ihtilâfa müdahale etmemek imkânını verecektir. Maa-mafih bu, çeteci grupları tama-miyle mağlûp oldukları ve Amerikan ve Birleşmiş Milletler kuv vetieri 40 inci arz dairesine yakın Sovyet Mançurya hududuna yaklaştıkları zaman Sovyet Rus yanın müdahalesi ihtimalini ber taraf etmemektedir.
Sovyet Rusya’nın resmen ihtilâf dışında kalması fakat Çinin iştirak etmesi mümkündür. Bu hususta belirtildiğine göre, Çin Dışişleri Bakanı Şu En Lai 30 eylül nutkunda, komşularının istilâsına memleketinin müsa -maha etmiyeceğini bildirmiş fakat Kuzeylilerin istilâya muka -vemet etmeleri lâzım geldiği hu susunda etmiştir.
Silâhlanma için hiç bir dolar yardımı alamıyacak
Londra, a.a. — Daily Express gazetesi Vaşington muhabirinin bazı Amerikan memurların söy-»cuırtıerine atfen bildirdiğine göre, İngiltere’nin silâhlanma programını finanse etmesine yardım için Amerika bu memlekete hiç bir dolar yardımı yapmıya-caktır. Zira bu krediler İngiliz hâzinesinin dolar ihtiyatına doğ ıudan doğruya yardım mahiyeti taşıyacaktır.
Muhabire göre, Amerikan hükümeti, yardım yapıldığı takdirde bunun ham madde satın alınmasına kullanılması geldiği kanaatindedir.
Bir4lformalite meselesi!
urdun muhtelif yerlerindeki ceza evlerinde bulunan nıahkûnı vatandaşlardan aldığımız mektuplarda, yeni evlerinin büyük faydaları belirtilmekte ve mahkûmlar
üzerindeki ıslah edici tesirleri övülmektedir.
Hemen hemen, her mektup hükümetin bu şekilde bir usul bulmasını şükranla karşıladığından bahsetmektedir.
Yalnız bir tek pürüzlü nokta üzerinde durulmakta ve bunun da düzeltilmesi istenmektedir.
O nokta da şudur:
Malûm olduğu üzere, umumî ceza evinde bulunanlar arasından hüsnü ahlâk sahipleri, yani orada uslu duranlar muayyen bir tecrübe devresinden sonra yeni ceza evlerine nakledilmektedirler. Bunların orada geçen mahkûmiyet müddetleri aşağı yukarı yarı yanya sayılmaktadır.
Bu şekilde muayyen bir işle meşgul olarak ve daimî bir kontrol altında müddetlerini geçirmeğe çalışanlardan, iyi not alanlar, kanunun tayin ettiği zamanı doldurdukları zaman meşruten tahliye edilmektedirler.
Bu gibilere birer kâğıt verilerek falan gün tahliye edileceksiniz dendiği halde bir sürü formalite yüzünden serbest hayata kavuşmaları gecikmektedir, çünkü, o gün kendilerinden, evvelâ bir istida istenmekte ve istidaları Savcılığa gönderilmektedir. Savcılık o kimsenin ceza aldığı mahallî mahkemeye, bir ilişiği olup olmadığını sormakta ve tahliye işi ancak bu formalitenin hitamına talik edilmektedir. Bazan mahkûmiyet mahallerinin bir hayli uzak olması yüzünden, günü gelmiş mahkûmların tahliyeleri yirmi gün kadar geri kalmaktadır.
Hürriyete susamış bulunan bu bedbaht vatandaşların bu suretle katlandıkları azabın derecesini yakinen hissetmemeğe imkân göremediğimizden, bu formalitenin bir hale yola konulmasını muhterem Adalet Bakanlığından rica ediyo-
Hikmet YAZICIOĞLU
komuru ocağının uzaktan görünüşü
Yeni usul bir hırsızlık
Bendderesinde hurdacı Sa-,dık GÖkçĞn isminde bir şahıs polise müracaatla dükkânının altını kazıp girerek 100 lira değerinde kauçuk eşyasını ve 10 lirasını çalan Murat Sümer, Erol Gökoğuz ve İsmet Ertü-nel’i şikâyet etmiştir. Sanıklar yakalanmış ve adalete tesli edilmişlerdir
Bayar Ramanda
(Başı 1 nci sayfada) Arama Enstitüsü Genel Müdürü, .mühendisler, memurlar,
;. kamp mensupları, parti tem-| silclleri ve civardan gelen kalabalık halk kitlesi tarafından karşılannuştır- Yolda, istasyon larda ellerinde meşalelerle top lanan halk Cumhurbaşkanımıza karşı muhabbet tezahürlerinde bulunmuştur. Akşam yemeği kampta ynemiştir. Cumhurbaşkanımız geceyi Ramanda geçirecek, yarın petrol kuyularını ve diğer tesisleri gezecektir-
Cumhurbaşkanının Diyarbakırdaki tetkikleri
Diyarbakır, 6 (a a.) — Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, Diyarbakır'da geceyi Milletvekili Dr. Kemal Tayşi’nin evinde geçirmiştir- Bilindiği gibi Cumhurbaşkanımız yaptığı yurt seyahatlerde daima evvelce geldiği zaman misafir kaldığı aynı zevatın evine misafir olmaktadır- Bayar’ın her zaman tatbik ettiği bu prensibin şimdiye kadar bir tek istisnası olmuştur- o da Erzurum’da Demokrat Parti Başkanı olarak ziyaretinde misafir kaldığı e-vin bir imalâthaneye tahvil edilmiş olmasından ne^et etmiştir-
Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, Başbakan Adnan Menderes bugün öğleden evvel vali evinde Diyarbakır’a glmiş bulunan Siirt, Mardin, Bitlis ve Muş vilâyetleri heyetleri ile Diyarbakır’ın kazalarından’ ge len heyetleri kabul etmişlerdir. Çeşitli memleket meseleleri ü-zerinde görüşülmüştür. Öğleden sonra da, Diyarbakır, Mardin, Bitlis, Siirt ve Muş valileri ile bir toplantı yapılmıştır-
Raman petrol sahasını ziyaretten sonra Cumhurbaşkaniy-le Başbakana refakat etmek üzere Diyarbakır’a gelmiş olan İşletmeler Bakanı Muhlis Ete de inşa halinde bulunan Di-yaıbakır şayak fabrikasını gez miştir.
Eskişehir’den itibaren Cumhurbaşkanı ve Başbakana doğu illeri seyahatinde refakat etmekte olan Toprak Mahsulleri Ofisi ve Ziraat Bankası Genel Müdürlerine ilâveten yapılan davet üzerine dündenbe-ri Diyarbakır’da Tapu’ve Kadastro, Toprak tşleri ve İskân ve Etibank Genel Müdürleri de katılmıştır
Cumhurbaşkanımız Celal ar’a, Erzurum’dan itibaren Üçüncü Ordu Komutanı Korgeneral Haşan Atakan da refakat etmektedir.
Tevfik İlerinin tetkikleri
(Başı 1 inci sayfada) met Ölçmen ve Muammer O' buz olduğu halâe liseyi, kıj enstitüsünü, müzeyi, tamir© muhtaç olan Alâeddin Camiini ve Kız Öğretmen Okulum» gezerek öğrencilerle millî vt) ahlâkî mevzular üzerinde ko« nuşmalar yapmıştır. Bakan bilhassa Kız Öğretmen Okulunda öğretmen namzetleriyle bir konuşma yaparak şöyle demiştir: “■— Ben muallimi bambaşka görür, onda çok şey arar, memleketin istikbalini muallimin hizmet ve şahsiyetinde bulurum. Bu itibarla, muallim mektepleri üzerinde hassasiyetle duruyorum.
Öğretmen, yüreği vatan vo millet aşkı ile yanan ve yüreğindeki bu ateşle memleket ço cuklarının kalbine bilgi ve va tan sevgisinin kıvılcımlarını a-kitabilen insandır. Ancak böyle öğretmenlerin yetiştirdikleri yeni nesillerle biz bu vatan üzerinde 40-50 milyonluk bilgili, sıhhatli, zengin ve müreffeh bir millet yaratabileceğiz.
İşte vazifemiz bunun için Ö-; nemlidir. Bu vazifenizi hakkiy le başardığınız zaman yarınki mâmur ve müreffeh Türkiye’-nin tarihçileri sizin adınızı hürmetle anacaklardır.”
Bakan, “yarın da Konya’daki tetkiklerine devam edecek ve saat 16 da Öğretmenler Birliğinin vereceği çayda bulunduktan sonra Ankara’ya dönecektir.
Hindistan Kore
İstanbulini
kurtuluşu
(Başı 1 inci sayfada) bayramı vesilesiyle ordumuza karşı duydukları minnet ve bağlılık hislerini bildirmişlerdir
Korgeneral, Türk ordusunun
her vakit ve her türlü müşkülleri yenmeğe hazır bulunduğunu tebarüz ettirerek orduya karşı gösterlien civanmerd hislere teşekkürlerini ifade etmiştir.
Vali ve Belediye Başkanı kurtuluş bayramı münasebetiyle Cumhur Başkanına, Büyük Millet Meclisi Başkanına, Başbakana, Millî Savunma Bakanına ve Genel Kurmay Başkanına telgraflar çekmiştir.
komisyonuna girmiyor
Lake Success, 6 a.a. (Âfp) — Hindistan’ın, çarşamba günü siyasî komisyon tarafından kabul edilen karar suretinde, derpiş e-
dildiği şekilde Kore’nin birleştirilmesi ve yeniden imarı için ku rulacâk komisyona iştiraki reddetmesi muhtemeldir.
Filhakika Hind Hükümeti, şartları arasında Birleşmiş Milletler kuvvetlerine 38 inci arz
dairesini geçmek iznini de veren bir teşekküle iştirak etmemeğe karar vermiş görünmektedir.
Hind Hükümeti, cuma günü bir kere daha çoğunluğun nok-tai' ndâZıT ile Sovyet görüşünü telif edecek karar tasarısının
kabulüne çalışacaktır. Bilindiği gibi, Hindistan’ın bu konuda
verdiği ilk karar sureti 24 mu-
Yeraltı Şehrinde
Maden işçilerinin en sevdiği direk çamdır, çünkü konuşur!
Birleşmiş - Milletlerde
Londra Radyosu, (Basın - Yayın) — Birleşmiş Milletler Adlî Komitesi, Arap Birliği Genel Sekreterinin Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun içtimalarma müşahit olarak iştirak etmek üzere davet edilmesini teklif etmiştir. Bu teklifin Birleşmiş Milletlerin, Arap Birliğini, Arap memleketlerini temsil eden bir organizasyon olarak kabul etme yolunda gitmekte olduğuna bir işaret olduğu Birleşmiş Milletlerdeki B.B.C. muhabiri tarafından ileri sürülmektedir.
îmtiyaz Sahibi:
Güneş Matbaacılık T.A.O. adına
Başmuharrir
Mümtaz Faik Fenik
Bu aüshada yazı işlerini fiilen idare eden
HİKMET YAZICIOĞLU
Basıldığı yer
Güneş Matbaası — Ankara
sini iicri sürerek savsaklamaktadır. Nitekim bugün gelen bir United Press haberinde bildirildiğine göre, Acheson ile Fostcr Dulles, Güvenlik Konseyindeki Sovyet delegesi Malik’e hu mevzuu bir kere daha yarı resmî olarak açmışlar ve menfî cevap almışlardır. Bilhassa bugünkü şartlar dahilinde ve esas itibariyle milliyetçi Çin’in iştirakiyle yapılacak Japon sulhunun açıkça kızıllar aleyhine tecelli edeceği aşikârdır.
Dün, Sovyet Rusya ile milliyetçi Çin’in aynı istikamette oy vermeleri bir bakıma böyle de yorumlanabilir.
Mücahit TOPALAK
IV
Ana yollariyle, caddeleriyle, dar ve çıkmaz sokaklariyle büyük bir şehri gözünüzün önüne getiriniz! Ve sonra bu büyük şehrin üzerini yüzlerce, binlerce ton ağırlığında toprak yığın-lariyle örtünüz. İşte, kömür bölgelerinin bütün yolları yeraltında böyle açılmış ve yapılmıştır.
Biraz evvel hatırlarsınız, muntazam tüneller içinden, müteaddit raylarla döşenmiş ana yollardan geçiyorduk. Bunların tavanları da, duvarları da taştandı. Adeta, basık ve karanlık bir kapalı çarşı içinde gibiydik. Şimdi daha küçük bir caddeden geçiyoruz, bunun tavanları ve duvarları taş değildir. Benzetmek gibi olmasın ama, şimdi sanki ağaçtan örülmüş karanlık bir kameriye içinde gibi yürüyoruz. Bereket versin, içimizde uzun boylu kimse yok!
Maden kömüründen söz açılınca eminim, şimdiye kadar siz de direk lâfını çok işitmişsinizdir. Hele maden ocakları olan şehirlerden geçmişseniz, sahillerde, İşletme önlerinde üst üste dağlar gibi yığılmış, soba borusu gibi muntazam kesilmiş bir çok ağaçlar görmüşsüııüzdür. Hattâ harp zamanında olsun, sulh zamanında olsun, kömürsüzlükten şikâyet edildiği zaman:
— Finlandiya’dan direk gelmiyor. İstihsal azlığı var!
Denildiğini, ve yahut Kömür İşletmesi trilyonlarca lira zarar ettiği vakit:
— Direğe verilen döviz!
Gibi mazeretlerin öne sürüldüğünü duymuşsunuzdur. Hele bir ocağa girerseniz, bu dâvanın asıl temel direğini daha iyi anlarsınız. Bir sigara paketinde, sigaralar nasıl yan yana dizilmiş ise, bütün yollarda tavanlar ve duvarlara direkler öylecesine dizilmiş ve sıralanmıştır. Sağınız direk, solunuz direk, başınızın üstü direk, hulâsa alabildiğine direk oğlu direktir!
Hani bıı direkler bir defa çakıhnca, haftalarca aylarca yerinde kalır ve iş bitirir de zannetmeyin! Ocak, aç bir ejder gibidir; direk de narin bir kürdan!
Bu ejder keyif için durmadan kürdan çiğner, sonra çıt diye kırar ve atar!...
Hem duvarlardan boyuna sızan suyu, tavanlardan yüzlerce binlerce ton taş ve toprağın yaptığı tazyiki bir düşünün! Hepsi birden bu zavallı direğin tepesine biner de ne olmaz? Bazan bir
direğin ömrü 24 saattir.
Bunları anlata anlata yürüyen madenci arkadaşlarım, ikide bir, ellerindeki bastonlarla pat küt direklere vurup duruyorlar. Artık sabırsızlığım ve heyecanım üstümde! Onlar bastonla vurdukça sanıyorum ki, bütün hu yeraltı âleminin muvazenesi bozulacak, tavan ve duvarlar iskambil kâğıdı gibi tepemize yıkı-lıverecek!
Hani utanmasam ellerindeki bastonu alıp:
— Aman Allah aşkına dokunmayın, diyeceğim geliyor...
Fakat ne mümkün!
— İşte, deyip tekrar bastonu vuruyorlar ve bu sefer de direkleri bir sabun köpüğü gibi kaplıyan küfleri ve mantarları gösteriyorlar:
— Çürümüş!., diyorlar. Bu X işaretli direkleri görüyorsunuz; âzami 24 saat içinde değişmeleri lâzımdır.
Bu sefer, korkumu belli etmemek için lâf olsun diye ben soruyorum:
— Senelik direk istihlâkiniz ne kadardır?
— 180 - 200 bin metre mikâbı!
— Bizinı ormanlarımızdan mı?
— Hayır, Orman İşletmesi 40 - 50 bin metre mikâbından fazlasını vermez.
— Ya üst tarafını?
— Finlandiya’dan getirtiriz.
—• Cinsleri nedir?
— Meşe, gürgen, çam... Çam daha az dayanıklıdır; fakat maden işçisinin en sevdiği direk çamdır. Çünkü konuşur!
— Çam ağaç değil mi nasıl konuşur?
Bu sefer ikisi de gülüyorlar.
— Çanı, kırılmadan e'/Vel ses çıkartır ve tehlikeyi önceden
Şimdi kulağım büsbütün kirişte!.. Artık^gözü kapalı yürüyebilirim. Fakat hava pervanelerinin ve motor seslerinin gürültüsü o kadar fazla ki, çamın =çıt kırıldım, sesini nasıl duyacağım?
Bana aııcuk bir radar lâzım!
Yiyecek kontrolü (Başı 1 inci sayfada) riyle mezbaha işlerinin kontrol işi Sağlık Bakanlığınca önemle ele alınmıştır.
Halkın sağlığı ile çok yakından ilgili bulunan bu işlerin alâkalı makamlarca daimî ve sıkı bir surette murakabesine azamî dikkat gösterilmesi, bu hususlar için konulmuş talimat ve nizamlara aykırı hareket edenler hakkında şiddetle takibata geçilmesi hususu Bakanlıkça bütün illere tamim edilmiştir.
Nevyorkta panik
Nevyork, a.a. — Dün Nevyor-kun mahallelerinden . biri olan
Brooklyn’de lâğımlarda çok şid detli dört infilâk olmuştur. 20 metreye yükselen taşlan ve der hal lâğım ağızlarından çıkan mu
azzam alevleri gören halk -atom
bombası, atom bombası... Ruslar
atom bombası attılar» diye ba-
ğırmaya başlamışlardır. Kargaşalıkta üç kişi yaralanmıştır. 20 kadar itfaiye, polis ve yardım
arabası kaza mahalline gelmiştir.- Fakat polisler ancak hâdiseye şahit olanlann ifadelerini öğrenebilmişlerdir. Polis, henüz
meçhul bir sebepten dolayı lâ-
ğımlara sızan benzinin bu hâdi-
seye sebep olduğu kanaatinde -
dir.
halif ve 3 çekimsere karşı 32 oyla reddedilmiştir.

ANKARA RADYOSU Cumartesi — 7/10/1950
7.28 — Açılış ve Program. 7.301 S. Ayan. —7.31 — Marnlar (Pl.) 7.45 — Haberler. 8.00 — Şarkı ve Türküler (Plj 8.15 — Vals Festi, val Orkestrası (Pl.) 8.25 — Günün Programı ve Hava Raporu. 8.30 — .Hafif Müzik. 9.00 — Kapanıg. !
12.2S — Açılıa ve Program. 12.30 S. Ayarı. 12.30 — Karışık Melodiler J (Pl.), 13.00 — Haberler. 13.15 — Klâsik Saz Eserleri. 13.30 — öğle Gazetesi. 13.45 — Şarkılar. 14.00 — Rachmanlnoff . Re Minör Plano Konçortosu (Pl.) 14.40 — Tango, I Rumba, Kqnga ve Sanıba’lar (Pl.) 14.55 — Konuşma: Spor Haberleri. 15.00 — Kayıp Mektupları, Hava Raporu, Akşam Programı ve Ka.
16.58 Açılış ve Program. — 17.00 Çocuk Saati. — 18.00 M. S. Ayarı
— 18.00 Konuşma: (Seçim) — 18.10 Müzik: Dans Orkostralan Çalıyor 1 (Pl.) — 18.30 Konuşma: (Seçim)
— 18.40 Müzik: Şarkılar. — 19.00 M. S Ayan ve Haberler — 19.15 Tarihten Bir Yaprak. — 19.20 Mü. zlk; Yurttan Sesler — 19.30 Konuş.
Soldan sağa:
1 — Nota, bey. kurucu, bir uzunluk birimi 2 — Göz rengi. Sual et. bulaşıcı, nota 3 — Anlam, ince ta. öylemi dersin? 5 — Geniş değil, edat, tersi: eşik 6 — Gaye, bir İsim komşu bir devlet 7 — Şeref, kere, avuç içi, baş kaldıran 8 — ly. süe. ter, yapma, ID 9— Bir gece öğîen. cc yeri, noksansız, parsel 10 — ît çe, büyük İskambilde bir renk.
Yukarıdan aşağıya:
1 — Gök, müsavi 2 — Deva, tren yolu 3 — Birdenbire, tersi: su 4 — Başına S gelirse sersem olur, bir hayvan 5 — Birik IR. siyah 6 — Rah, bir emir 7 — îstanbuda bir semt, şahsi 8 — Dıvarcı âleti, kı. şın yağar 9 — Birli. mükemmel, nota 10 — Sarhoş bağırtısı, güzel 11 — Büyükçe, ufuklar 12 — Gere, ği, etrafı su İle çovrlll kara 13 — Tersi: bir nakil vasıtası, güzel sa. malar 14 — Vilâyet, ceddi 15 — Söz, dini inanış.
Tcrtîbleycn: NN.Ü.
ma: (Seçim) — 19.40 Serbest Saat. — 19.45 Radyo ile İngilizce — 20.00 Müzik: Varyete Müzikleri (Pl.) — 20.15 Radyo Gazetesi. — 20.30 Serbest Saat. — 20.40 Konuşma: (Seçim) — 20.50 Müzik: İncesaz. — 21.15 Konuşma: (Seçim) — 21.25 Müzik: Hafif Orkostra Müzik.
lori (Pl.) — 21.40 Konuşma: (Se. çim) — 21.50 Müzik: Film Yıldızları Geçidi (Pl.) — 22.00 Konuşma. — 22.15 Müzik: Şarkılar. — 22.45 M S. Ayurı vo Haberler. — 23.00 Müzik: Dans Parçaları (Pl.) — 23.30 Program ve Kapanış.
İSTANBUL RADYOSU Cumartesi — 7/10/1950
13.00 — Haberler. 13.15 — Dans
Müz)ğl (Pl.) 13.45 — Saz Eserleri oApuH — 00’PI uC|dauh un,«o »a
Salon Orkestrası Konseri. 14.30 — Serbest Saat (Konuşma veya MU. zlk). 14.40 — Şarkılar. 15.15 — Dans Müziği (Pl.) 15.45 — Türkü. 1er. 16.00 — Konuşma. 16.10 — Caz Müziği (Pl.) 16.30 — Saz E. serleri. 16.45 — Haftanın Programı. 17.00 — Konuşma. 17.10 — Karışık Hafif Müzik (Pl.) 17.30
— Sarkılar.18.10 — İtfaiye Saati.
18.15 — Gençor ve Arkdaşların. dan Dans Müziği. 18.45 — Saz E. serleri.19.00 — Haberler. 19.15 — Kısa Şehir Haberleri 19.20 — Ko. nusma. 19.30 — Şarkılar. 20.00 -Konuşma. 20.10 — Ara Müziği (Pl.)
20.15 — Radyo Gazetosl. 20..30 — Bağlamayla Oyun Havaları. 20.50
— Serbest Saat (Konuşma veya Müzik). 21.00 — Konuşma. 21.10
— Dinleyici İstekleri (Hafif Batı Müziği), '21.45 — Şarkılar. 22.20 — Konuşma. 22.30 — Selılrde Bu hafta. 22.45 —Haberler. 23.00 — Dans Orkestraları Geçidi (Pl.) 24.00 —
Programlar ve Kapanış.
ZAFER
7/10/1950
Sayfa: 4
Çankaya ilçesi seçim* Kurulu Başkanlığından
5670 sayılı Seçim Kanunu gereğince 15 Ekim 1950 pazar günü yapılacak olan Çankaya İlçesi İl Genel Meclisi üyeleri seçiminde Çankaya belediyesi hududu dahilindeki mahallelere ait sandık numaralarının bağlı olduğu muhtarlık sandık alanlarının ihtiva ettiği sokak, ve caddeleri ve seçim günü sandıkların bulunduğu yerlerin aşağıda yazılı • olduğu, üzere tesbit edildiği ilân ilunur 6*10.1950 (
Sa. No. Mahallesi Sandık alanının ihtiva ettiği sokâklar Sandığın bulunduğu yer
Belediyede kara liste!
(Başı 1 inci sayfada)
Hayret ve teessürle okuduğum bu haber tamamen asılsız ve Belediyede vazife görmekte olan elemanların huzıi-rynu bozmağa mûtuf bulun -maktadır. Şurasını teessürle beyan ederim ki muhalif matbuat daha ilk günden belediye hizmetlerine taallûk eden mev
Belediye Başkanının dünkü
Kore savaşı
Başmakaleden devam :
Çankaya. Çankaya.
Kavaklıdere. 1 — özdemir, Merkez Bankası Evleri, Tu-nalı Hilmi, Atatürk Bulvarı, Oya, Akay, Dere içinin bir kısmı. •
Kavaklıdere. 1 — Dere içinin diğer kismı, Tatarlar, Güven, Güneş, Kavaklıdere, Gülden, ÇıfteVler, Postahane. Kavaklıdere. 2 — Aşağı Ayrancı Bağları.
Kavaklıdere. 2 — Yukarı Ayrancı Bağları. Kavaklıdere. 3 — Seyran Bağları.
Kavaklıdere. 3 — Çankaya, Lakavus, Seyran, Küçük Esat.
Kavaklıdere. 4 — Kavaklıdere, Esat Bağları, Dere Boyu Bağ., Bağlar yolu.
Kavaklıdere. 4 — Kavaklıdere,' Bağlar Yolu, Merkez Ban-
kası Evleri.
Çankaya ilk oküliı-
Yugoslav Sefareti yanındaki bdşluk.
h
Yuğoslav Sefareti yanındaki böşluk
Çifte bakkallar.
Çifte Bakkallar.
Seyran bağlarında Ali Osman bahçesi No, 32-
Küçük Esat yolu üzerinde Necati Gezeı’in evi önü.
Deliler Tepesi; bağlar yolu No- 96.
Küçük Esat yolu üzerindeki
Muhtarlık binası No- 30/2-
40 Cumhuriyet 1 — Sağlık, Marmara, Aflâkale. Yenişehir lisesinde
1-1 Cumhuriyet 1 — Halk, Ataç, Cebeci: Yenişehir lisesinde-
12 Cumhuriyet. 1 — Tuna, İsmetfiaŞa, Aİkayh, Süleyman Yenişehir lisesinde-Sırrı, Yakıtçılar, Sağlık ve SoSyal Yar. Ba.
13 Cumhuriyet. 2 — Adakale, Ataç, Sakarya, kâzırh Özalp, Yenişehir lisesi ilk kısım ka-
Marmara. .......... fuları önü.
14 Cumhuriyet. 2 — îsmetpaşa, Tuna, Halk» Sağlık, Adaka- Yenişehir lisesi ilk kısım kale. pıları önü.
.15 Cumhuriyet. 3 — îsmetpaşa, Tuna, Bayındır, înkilâp, Sa- kömür Satış Müessesesi-
S karya. , , s ,...
16 Cumhuriyet. 3 — Selanik, Süleyman Sırrı, Kâz^m Özalp. Kömür Satış Müessesesi-
17 Cumhuriyet. 3 — Atatürk Bulvarı. / Kömür Satış Müessesesi-
,Ü8 Cumhuriyet 4 — Karanfil. Ziraî Kombinalar Binası-
19 Cumhuriyet. 4 — Atatürk Bulvarı, Akay, Kızılırmak. Ziraî Kombinalar Binası-
20 Cumhuriyet. 4 — Bilge, Olgunlar, Meşrutiyet. Toprak Genel Müdürlüğü
21 Cumhuriyet 4 — Kâzım Özalp, Yüksel, Selanik, Konu- Petrol Ofis binasında.
Tun bir kısmı.
22 Cumhuriyet. 4 — Konurun diğer kısmı.
23 Cumhuriyet 5 — Selanik, Kızılırmak, Yüksel.
24 Cumhuriyet. 5 — înkilâp, Selânik, sokağın ilâveleri, Kızılırmak ilâve, Atay, îsmetpaşa.
25 Cumhuriyet. 5 — Bayındır. Kâzım Özalp, Meşrutiyet.
26
i
30
51
32
Cumhuriyet 6 — Adakale, Ataç.
Cumhuriyet. 6 — Kâzım Özalp, İçel, Meşrutiyet.
Cumhuriyet. 6 — Sağlık, îsmetpaşa, Kızılırmak, Yüksel, Çaldıran.
Cumhuriyet. 7 — Çardak, Ankara Gan üzeri ve civarı, , Silo civarı, Kanlıgöl, Büyük Tiyatro, Gençlik Parkı, 19
Mayıs Staydumu.
Cumhuriyet. 8 — Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Maltepe, Yayla.
Cumhuriyet 8 — Sabah, Uçak, Onurun bir kısmı.
Cumhuriyet 8 — Onurun-diğer kısmî.
33 Cumhuriyet. 8 — Uludağ, Akmalar, Mine.
34 Cumhuriyet. 8 — özveren, Necatibey.
35 Cumhuriyet. 8 — Süleymanbey mevkiinin bir kısmı.
36 Cumhuriyet. 8 — Süleymanbey mevkiinin diğer kısmı.
37 Cumhuriyet. 8 — Gazi Mustafa Kemal Bulvarı ek liste, Subay evleri, Polis Okulu, Barakalar, Devlet Mah., İçişleri, M. Eğitim, Bayındırlık, Gümrük Tekel, Ekonomi,
Petrol Ofis binası.
Mimar Kemâl Okulu
Mimar Kemal Okulu
Mimar Kâmal Okulu Elektrik Etüd Umum Müd. Elektrik Etüd Umum Müd. Elektrik Etüd Umum Müd.
Gar Gazinosu bahçe kapısı-
Maltepe Vehbi Koç Yurt bi-
Maltepe Vehbi Koç Yurt binası-
Maltepe Vehbi Koç Yurt bi-
Maltepe Vfehbi Koç Yurt binası-
Eski Beden Terbiyesi Binası Yeni Toprak İşleri binası.
Eski Beden Terbiyesi Binası Yeni Toprak İşleri binası. Eski Beden Terbiyesi Binası Yeni Toprak İşleri binası.
Emekli Sandığı Genel Müd.
38
39
40
41
Adalet bakanlıkları. Emniyet Genel Müd., Jandarma Gn
Müd., Harp Okulu, Muzıka Meslek Okulu, T.B.M.M. in-"*’'_______
şaatında çalışanlar, Gümrük Genel Komutanlığı.
Cumhuriyet. 9 — İller Kooperatifi 1-2 inci caddeler. Teknik Üniversite Şantiye binası-
Cumhuriyet. 9 — Tasarruf evleri 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, Bahçelievler Orta Okulu-12, 14, 15, 17, 18, 19 uncu sokaklar.
.Cumhuriyet. 9 — Tasarruf Evleri 21, 23, 24, 4, 26, 27, 28, .Bahçelievler Orta Okulu-29, 30, 31, 32 inci sokaklar. RR*
Cumhuriyet. 10 — Bahçelievler 2, 4, 6, 7, 33, 36, 39, 41, 42 Bahçelievler Orta Okulu-inci sokaklar.
42 Cumhuriyet. 10 — 43, 44, 45, 46, 47, 49 uncu sokaklar. Küçükevler Furun yanındaki
Hal binası.
43 Cumhuriyet. 10 — 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 inci Küçük- Küçükevler Furun yanındaki
evler, Fırın İşçileri, Abdipaşa Çiftliği ve ek liste. Hal binası.
44 ' Cumhuriyet. 11 — Necatibey Cad., Hanımelinin bir kıâmı. Sarar İlkokulu
45 Cumhuriyet. 11 — Hanımelinin diğer kısmı, Belediye Sarar İlkokulu
Hastanesi.
46 Cumhuriyet. 11 — Cihan, İlkizin bir kısmı. Sarar İlkokulu
47 Cumhuriyet. 11 — İlkizin diğer kısmı, Toros. Atatürk Lisesi.
48 Cumhuriyet. 11 — Torosun bir kısmı, Serçe, Atatürk Li- Atatürk Lisesi,
sesi, Lâlenin bir kısmı.
49 Cumhuriyet. 11 — Lâlenin diğer kısmı. Elektrik İdare- Atatürk Lisesi.
si, Yeşilırmak, Ambarlar yolu, Değirmencilik Şirketi,’ Koç ardiyesi, Bomonti, Buz Fabrikası, Ambarlar, EkmekBBHPFwrr' Kombinası, Bulgur Fabrikası, Mustafa Kemal Paşa Bulvarı ve müteferrik elt liste.
50 Cumhuriyet. 12 — Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Kumru- Ragıp Soysal İş Hamlar, Sümer, Müdafaa Caddesi.
51 Cumhuriyet. 12 — Fevziçakmak, Uçar. Kızılay binasında-
52 Cumhuriyet. 12 — Çelikkale, Atatürk Bulvarı, îlgün. Kızılay binasında.
53 Cumhuriyet. 12 — Necatibey, îzmir. Kızılay binasında.
54 Cumhuriyet. 12 — Menekşe, îlgün. Yeni Dikmen, Ihla- Kızılay binasında.
55 Saraçoğlu. 1-2 caddeler. Millî Kütüphane
56 Saraçoğlu. 3-4 caddeler, Kumrular sokağının I-II E. ka- Millî Kütüphane dar kapı numaraları tek olanlar.
57 Cumhuriyet. 13 — Dikmen caddesi, Gazipaşa. Dikmen İlkokulu.
58 Cumhuriyet. 14 — Dikmen Bağları. Dikmen İlkokulu.
59 Cumhuriyet. 15 — Bira Fabrikası, Orman Çiftliği mınta- Orman Çiftliği İlkokul bina.
60 Cumhuriyet. 15 — Orman Çiftliği mmtakasının diğer Orman Çiftliği İlkokul bina,
kısmı, Zirai Kombinalar, Çimento Fabrikası.
61 Cumhuriyet. 15 — D.D. Yolfcrı Hastanesi, Orman Çift- D.p.Yolları Hastanesi önü üği, Çimento Fabrikası, D.D. Yolları, Fidanlık, Gazi Terbiye^R^*'
Enstitüsü, Teknik Öğretmen.
62-1 Cumhuriyet. 15 — Teknik öğretmen, Bahçeliveler, Gazi Gazi Eğitim Enstitüsü binası. Eğitim Enstitüsü, Hastane civarı.
Cebeci. 1 — Demirlibahçe, Tünel ağzı, hat altı, yeni hat Demirlibahçe İlkokul bıhası.
64 Cebeci. 1 — Düğün, Mamak caddesi, Seymen, Özgören- Demirlibakçe İlkokulu, ler, Ağaçlı, Düven, Ege.
65 Cebeci. 1 — Yeşildoruk, Akpmar, Güzel Tepenin bir kısmı. Şafaktepe.
66 Cebeci. 1 — Güzel Tepenin diğer kısmı, Şa,\ak Tefenin Demirlibahçe Muhtar Nihatın
bir kısmı. dükkânı önü.
zularda politika oyununa başvururlarsa bu hal kanaatimce şc-hre ihanet sayılmalıdır. Bütün şehir halkının ittifaka yakın bir ekseriyetle seçerek iş başına getirdiği Belediye Meclisinin ve onun seçtiği reisin tam bir hüsnüniyetle çalışma azmini yıkmağa matuf olan bu gibi haberler şehir halkını Sinirlendirmekten ve muhaliflerin gidişi hakkında umumî efkârda mevcut olan bulantıyı arttırmaktan başka bir işe yaramaz. Yediden yetmişe kadar üç yüz bin AnkaralIyı ilgilendiren belediye hizmetine poli-
tetkikleri
Belediye Başkanı Atıf Ben-derlioğl.u dün Otobüs İdaresi-' ni ve garajlarını thftiş ederek ilgililerden izahat aİmış ve otobüs gitmöyen Hisar ve Balgat senitleri için her gün birer sefer yapılmaşı mevzuu üzerinde durarak bu şehitlerin de otobüs hizmetlerinden istifade ettiril-
tika oyunu karıştırmak çok a-y^ptır. Biz bu şehir için gücümüzün bütün vüsatiyle çalışırken bir de böyle çarpık görüşlerle mücadele etmek zorunda kalırsak bu şehre yazık olmaz mı? Gazeteci arkadaşlarımızın yapıcı tenkidlerine ve bilhassa müzaheretlerine çok muhtaç olduğumuz bir devirde bizi yıpratmağa ve yıkmağa çalışmak memleketseverlikle telifi kabil bir hareket değildir. Belediyenin başında bulunanlâr ne iş
mesi hususunda ilgililere'direktifler vermiştir,. Ayrıca bir kısım meclis üyeleriyle birlikte Sular İdaresinih şehrin rriuh-telif semtlerindeki tesis • ve cihazlarını dolaşarak şehrin su ihtiyacı hakkında alınmakta o-lan tedbirleri yerinde incele -miş ve ilk plânda yapılması gereken işler için karar gereğince ödenecek tahsisatın bir an evvel tediyesi hususunda Maliye ve İçişleri bakanlıklariyle temasa geçmiştir. Şehrin su isa-lbsi mümkün olmıyân Altındağ mahallesinin bazı kısımlarına vatandaşların .âcil ihtiyaçlarını karşılamak üzere Belediyenin su tariklariyle iki gündenberl iyi su göndermek suretiyle bu ihtiyaçların kısmen önlenmesine çalışmıştır.
yapacaklarını, işe nereden baş-; Uyacaklarını çok iyi bilmekte-
dirler.”
DOKTOR
Aziz Tevfik Yeginsoy DAHİLİYE MÜTEHASSISI Her gün hastalarını saat
15 den itibaren Hamamö-nü) Halk Eczahanesi kar-şısındaiki Nizameddin A-pattmanı No. 2 de kabul eder Tel: 15343.
Sa. No. Mahallesi Sandık alanının ihtiva ettiği sokaklar
67 Cebeci. 1 — Şafak Tepenin diğer kısmı, Akpınar, Güzel Tepe ve ek liste.
68 Cebeci. 2 — Soysal, Evren, Keskin, Yeni Ankara, asfalt caddesinin bir kısmı.
69 Cebeci. 2 — Cebeci caddesinin diğer kısmı, Sevil, Yargıç Tellikaya, Akat, Tanyelinin bir kısmı.
70 Cebeci. 2 — Tanyelinin diğer kısmı, Güney, Sergenler, Kutlu, Süngübayırı, Uzungemicilerin bir kısmı.
71 Cebeci. 2 — Uzungemicilerin diğer kısmı, Münzeviler, Aydede, Gülhane Hastanesi.
72 Cebeci. 3 — Yeni Ankara, demiryolu karşısındaki evler, Keskin, Coşkunlar, Çayır, Yeniacun, Oba, Cebeci caddesinin bir kısmı.
73 Cebeci. 3 — Cebeci caddesinin diğer kısmı, Kütlüğün, Dirim, sokağının bir kısmı.
74 Cebeci. 3 — Dirim sokağının diğer kısmı, Yazgan, Köylüler, Şahin, Seyhan, Oğuz.
75 Cebeci. 3 — Ceyhan, Jandarma karakolu önü, İzinsiz evler, İyiSu çeşmesi tarafı, özsoy, özsoy sokağının arkası, Siyasal Bilgiler Fakültesi arkası, Hukuk Fakültesi arkasının bir kısmı.
76 Cebeci. 3 — Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Hukuk Fakültesi arkasının diğer kısmı, izinsiz evler, Cebeci eaddesi, Hukuk Fakültesi öğrenci Yurdunun bir kısmı.
77 Cebeci. 3 — Hukuk Fakültesi Öğrenci Yurdunun diğer kısmı, Cebeci caddesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri.
79 Cebeci. 4 — Cebeci caddesi Uğurlu sokak, Taşkent, Bahadırların bir kısmı.
80 Cebeci. 4 — Bahadırların diğer kısmı, Dilim sokak, O-zanların bir kısmı.
81 Cebeci. 4 — Ozanların diğer kısmı, Misafir, Erdem, Bilim sokağının bir kısmı.
82 Cebeci. 4 — Biljm sokağının diğer kısmı.
83 Cebeci. 5 -- Samur, Cevher sokakları.
84 Cebeci. 5 — Selvi, Aydoğdu, Boncuk, Misafir sokakları.
85 Cebeci. 6 — Ozanlar, Misafir sokak.
86 Cebeci. 6 — Arka toptaklık bölge 1.
87 Cebeci. 6 — Arka topraklık bölge 4. B. 2.
88 Cebeci. 6 — Arka topraklık bölge 3. topraklık.
89 Cebeci. 8 — İncesuyun bir kısmı.
90 Cebeci. 8 — încesuyun diğer kısmı.
91 Cebeci. 8 — încesuyun diğer kısmı.
92 Balkehriz. Balkehriz.
93 Balkehriz. Balkehriz Abidinpaşa Köşkü doğusu.
94 Balkehriz. Şehitlik.
95 Saimekadın. Eski mezarlık altı Mamak caddesi.
(Başı 1 inci sayfada) ney Kore öncüleri, doğu sahilinin kalesi Wonsan’dan 50 kilo-
metre içerde komünist artçılarının mukavemetine rağmen ilerleyişine devam etmektedir.
Batı sahilinde ise, Amerikan, İngiliz ve Avusturalyalı kuvvetler 38 inci arz dairesirj geç-
mek üzere yapılacak
umumî
taarruz için toplanmakta de -
vam etmektedirler.
Tokyo’daki Birleşmiş Milletler çevrelerine göre, Mac Ar-thur Güvenlik Konseyinin 27 haziran tarihli kararının kendisine Kuzey Kore’ye girmeğe yetki verdiğinden şüpheli olduğundan, Lake Success’den bu hususta selâhiyet talep etmiştir.
Iran elçilik müsteşarı
(Başı 1 inci sayfada) lomatı beş sene evvel Ankara İran Büyük Elçiliğinde Başkâtip olarak işe başlamış ve iki kere uzunca bir müddet Büyük Elçilik Maslahatgüzarlığını da uhdesinde bulundurduk-
11 Genel Meclisi
tan sonra bir buçuk sene evvel Müsteşarlık gayesine terfi etmiştir-
Esasen mevcut olan Türk -
İran dostluğunun her gün bir az daha kuvvetlenmesi yolunda müspet neticeli emekler sarfeden Bay Gharib’in An-
kara’ya dostları
veda demesi bütün tarafından ancak de-
rin bir teessür ile karşılana-
caktır.
Demirlibahçe İlkokulu.
îş Bankası Ajanlığı.
I Kutludüğün sokakta bakkal Mehmet’in dükkânı önü. Tanyeli sokakta.
Tanyeli ve Uzungemiciler sokaklarının birleştiği yer. Hukuk Fakültesi.
Hukuk Fakültesi.
I
Hukuk Fakültesi.
Siyasal Bilgiler Fakültesi.
96 Saimekadın. Kartaltepe, Yoncalık, Şehitlik kenarı, Aşağı Balkehriz.
97 Saimekadın. Ortatepe taş ocağı.
98 Mamak. 1 — Mamak 1 No. lu muhtarlık.
99 Mamak. 1 — Mamak 1 No. lu muhtarlık.
100 Mamak. 1 — Mamak 1 No. lu muhtarlık.
101 Mamak. 2 — Mamak 2 No. lu muhtarlık.
102 Mamak. 2 — Mamak 2 No. lu muhtarlık.
103 Mamak. 3 — Saimekadın tren yolu caddesi, Saimekadın köprü altı.
104 Mamak. 3 — Gülveren Bağları.
105 Kayaş. Kayaş muhtarlığı.
106 Kayaş. Kayas muhtarlığı.
1Ö7 Üreğil. Üreğil mahallesi ve istasyon vicârı.
108 Karaağaç. Karaağaç muhtarlığı.
109 Araplar. Araplar ipuhtarlığı.
110 îmrahor. îmrahor muhtarlığı.
I 111 Balgat. Balgat muhtarlığı
1112 Balgat. Balgat muhtarlığı.
Siyasal Bilgiler Fakültesi.
Siyasal Bilgiler Fakültesi.
Kurtuluş Birinci Orta Okul.
Kurtuluş Birinci Orta Okul.
Kurtuluşta Başkent Spor Kulübü.
Bilim sokakta Hatay bakkaliyesi önü.
Kurtuluş İlkokulu. Kurtuluş İlkokulu.
Arka topraklıkta Mustafa Mutlu’nun 85 No. lu dükkânı
Arka topraklıkta Mustafa Mutlunun 11 No- lu evi önü-İmrahor yolu üzerinde Ha-sşn Balsözün bakkal dükkânı önü.
İmrahor yolu üzerinde Haşan Balsözün dükkânı önü. încesuda Tuz nazırı evi yanı. İncesuda değirmen arkı üzerinde Şerife Katığın evi önü-Küçüktepe Hasandede çeşmesi yanı-
Balkehriz bağları bakkal Hu-lûsi Çavdarın dükkânı No. 2 Galkfchriz bağları Kayseri Cad. 170 No. lu Fuat Ertemin evi önü-
Balkehriz bağları hastahane arkasında Yeniçağ bakkaliye
Mamak yolunda Su Klor tesi satı civarı.
Saimeadın istasyon binası.
Saimekadın Balkehriz bağları eteklerinde cami yerinde-Mamak ilkokulu-Mamak ilkokulu-Maske Fab. Caddesi üzeri. Maske Fb- Caddesi üzerinde Marangoz atölyesi-
Maske Fb- Caddesi üzerinde Marangoz atölyesi-
Gülveren bağlarında eski muhtar Mehmet Öktemin evi yanı-
Gülveren çeşmesi yanı-Kayaş ilk okulu.
Kayaş Camii yanu Üreğil istasyonunda. Karaağaç muhtarlığında-Araplar Muhtarlığında-İmrahor muhtalrı^ında. Balgat Muhtarlığında. Balgat Muhtarlığında.
seçimi
ğız. Milletvekili seçimlerinde olduğu gibi, sandık başlarına koşacağız.
Biliyorsunuz, 11 mayısta bütün iradesini toplayıp büyük kararını ortaya koyan aziz milletimiz, Demokrat Partiye devlet idaresini teslim etti. Daha sonra muhtar ve belediye seçimlerinde de ona karşı beslediği yüksek itimadını tekrar etti. Bu seçimde de Demokrat Partinin büyük bir ekseriyetle zafer kazanacağına emin bulunuyoruz.
Bizi bu inanca sevkeden sebepleri hep biliyoruz. Demokrat Parti kadar memleketin her sınıf halkının ihtiyaçlarını ve ıstıraplarını yakından bilen hangi Parti vardır?
Memleketin her sınıf halkiyle, köylüsüyle, işçisiyle, fedakâr ve münevver memuriyle aynı dâva uğrunda omuz omuza ancak o çarpışmıştır.
Demokrat Parti iktidara geldi de ne yaptı? diyenlere bilmem cevap vermeğe değer mi? Görünen köy, kılavuz ister mi?
Dünyanın en karışık, devlet hâzinesinin en fakir ve memleket idaresinin en bozuk olduğu bir zamanda Demokrat Parti iş başına geldi. İlk ağızda hayat pahasını önleyecek tedbirlere başvurdu. Gelirleri ipoteklere ve taahhütlere yatırılmış boş bir hâzinenin bütün güçlüklerini yendi; şekeri ve ekmeği ucuzlattı. Böylece hiç olmazsa hayat pahasının daha artmasına mani oldu.
Hükümet bundan başka müstahsilin vaziyetiyle yakından a-lâkalandı. Bu yıl, önce iyi diye sevindiğimiz mahsul, sonradan çiftçinin yüzünü güldürmeyince Demokrat Parti Hükümeti, Ziraat Bankasına borçlu çiftçileri fazla sıkıntıda bırakmadı. Hattâ yeni krediler açılmasını sağladı. Hükümet vâkıa büyük bir fedakârlık yaptı, fakat milyonlarca çiftçi vatandaşımız, sıkıntılı bir vaziyetten kurtuldu.
Şimdi hükümetimizin dar gelirli vatandaşlara mesken dâvası mevzuunda yardım elini uzatacağını memnunlukla haber a-lıyoruz. Demokrat Parti Hükümeti, dafr gelirli vatandaşların ucuz ve rahat meskenler temin edebilmeleri için yeni bir kanun tasarısı hazırlamıştır.
Hulâsa, Demokrat Parti Hükümeti, nerede sıkıntı çeken vatandaş kütleleri varsa, onları rahatlığa ve iyi günlere kavuşturmak için azmetmiştir. Bu uğurda her türlü çalışmayı ve yorgunluğu, bu millete hizmet ve vazife zevki saymaktadır.
Demokrat Parti Hükümetinin bu kadar iyi niyetlerle ve yorulmak bilmeyen bir azim ve cesaretle aldığı her tedbiri, hâlâ beğenmiyen ve küçümseyen bir muhalif zümre vardır ama onlar, elbette ki, memleketi bizden iyi idare ediyorsunuz Allah razı olsun demiyeceklerdir!
Demokrat Parti, millet hizmetine girdi gireli her türlü israf ve yolsuzluğu kökünden yıkmıştır. İdarelerini birer birer devraldığımız işletmelerde ve belediyelerde yüreğimiz sızlayarak görüyoruz. Bu fakir milletin dişinden tırnağından sökülen paralar, boş yerlere harcanmış ve dondurulmuştur.
Bir misâl verelim: Her sene 19 milyon lira açık veren Zonguldak Kömür İşletmesi, misafirhane diye 800 bin liraya bir bina yaptırmıştır. Ziyan eden bir müessesenin idarecileri buraya bilmem nasıl gelip de /ahat edebilmişlerdir?
Demokrasinin nimetleri pek çoktur. Fakat sadece hükümetin ve mahdut bir vatandaş zümresinin himmetiyle bütün işlerin yapılmasına imkân yoktur. Bütün güçlükler, ancak elbirliğiyle ve iyi niyetle yenilecektir. Bütün vatandaşların bozgunculuk etmeden, şuurla ve mütesanit bir halde, kurduğumuz demokrasi sistemine ve hükümetine müzahir olması hem vatanî, hem vicdanî vazifemizdir.
Adviye FENİK
Belçikalı atletler
(Başı 1 inci sayfada) takımın son turnesi, Belçika takımı hakkında şu malûmatı vermiştir:
"— Türkiye’ye gelmeden evvel Hollandaiya, Yugoslavya’ya ve Yunanistan'a gittik. Buradan da İsrail’e geçerek turnemizi tamamlıyacağız. Hollanda’ya yaptığımız karşılaşmaya Fransa takımı da iştirk etti. Fransa bizi 16 puvan geçerek birinci oldu ve biz de Hollanda’yı 14 puvan geri bıraktık, ikinciliği elde ettik. Yugoslavya’daki karşılaşmada 9 puvan farkla Yugoslav millî takımına yenildik. Yunanistan’ı büyük bir farkla yendiğimizi herhalde biliyorsunuz.”
“Türkiye atletleri hakkında, bilhassa bu sene bütün Avrupa atletizm idarecileri gibi, biz de yakından alâkadarız ve malûmat sahibiyiz. Avrupa’da yaptığınız son temaslar; atletlerinizin kuvvetini dünyaya göstermiştir. Millî takımınızla yapacağımız karşılaşmalara çok ehemmiyet veriyoruz. Tahmi-nimizce, umumiyetle atma ve atlamalarda Türkler; koşularda Belçikalılar galip gelecektir.”
Belçika takımında; muhtelif atletizm branşlarında koşacak atletlerin isimleri aşağıda yazılıdır:
100 m.: Vercruysse, 200 m.: Linssen, Vercruysse, 400 m.:
Soetevvey; Verhaegen. 800 m.: Brys; Langenus. 1500 m.: Her-man. 5000 m.: Doms, Van de Wattyne. 110 Eng.: Braekman, Dits. Yüksek: Deleienne, Hersens. Uzun: Hersens. Mızrak: Dayer. Sırık: Degens. Gülle: Wuyts. Üç adım: Hersens. Çekiç: Wuyts. Disk: Kintziger, Verhas.
Ekonomik, ucuz dayanıklı ve bu sene Türkiye’de en çok satılan CITROEN 11 Legöre otomobilleri nden bir partinin 10 ekimde «İstanbul» vapuru ile gelmesi beklenmektedir-Fiyati: 5550 Türk lirasıdır.
Ankara ve havalisi acen tası «İştaş» Ankara Ticaret ve Mümessillik T A O Kocatepe Adakale sokak 70- Telefon: 21653-5704
Satılık Amerikan eşyası
Şehrimizdeki Amerikalı aileler tarafından satışa arzedi-len bir çok zati ve ev eşyası, üzerlerindeki fiyatlarla:
Vali konağı bitişiğinde, Mus tafa Kemal Bulvarı ile İzmir caddesi köşesindeki 23/8 numaralı apartmanda diğer eşya meyanında, kısmı mahsusunda teşhir edilmektedir- Pazarlar hariç, her gün saat bir buçuk tan 6 ya kadar açıktır-
5705
jşunlu Cami [394 Bekman jMuayenehane 115888.
ÎHamamönü — Yeni Doğumevi Çocuk Hastalıkları [ Mütehassısı
i Dr. İhsan Can [Hastalarım hergün saat )15 ten itibaren kabul eder. [ Anafartalar caddesi Kur-karşısı No. Apartmanı, ve ev Tel:
Manisa İl Daimî Komisyonundan
1 — Yeni Gördes’te yaptırılacak ilkokul binasının birinci kısım inşaatı (44926) lira 76 kuruşluk keşfi üzerinden 24.10.1950 salı günü saat 11 e kadar müddetle kapalı zarf usulü ile eksilt-
meye konulmuştur.
2 — Muvakkat teminatı 3370 liradır.
3 — 2490 sayılı kanunun 32 inci maddesine göre hazırlanacak teklif mektuplarının ihale saatinden bir saat evveline kadar Daimî Komisyon Reisliğine tevdii veya posta ile bu saatte komisyona gelmiş olması şarttır. Postada vaki olacak gecikmelerden komisyon sorumlu değildir.
4 — Bu işe ait şartname keşif vesair evrak 225 kuruş bedel mukabilinde Bayındırlık Müdürlüğünden alınabilir.
5 — Eksiltme özel İdare Saymanlık binasında toplanacak
Daimî Komisyon huzurunda yapılacaktır. (7192) 2217
7/10/1950
ZAFER
Sayfa: 5

Satılık otomobil
I 1948 model Şevrole mar ka, kaloriferli, radyolu, mükemmel vaziyette.
25.000 Km- yapmış, 7.000 lira.
Ü İş saatlerinde İktisadî
(İşbirliği İdaresinde Bay Said’e müracaat edilmesi-Atatürk Bulvarı. No- 731.
(2812)
DEVLET TİYATROSU
BÜYÜK TİYATRO’da
Bu akşam saat 20-30 da
HAMLET
Dram 5 perde
Yazan; W Shakespeare Tercüme: Orhan Burian Dekor - Kostüm: Sabih Kayan Sahne Müzikleri: S. Kalender Sahneye koyan: Muhsin Ertuğrul
RİGOLETTO
Opera 4 perde Tercüme: Ferid Alnar, Dekor - Kostüm
Turgut Zaim Müzik idaresi. Adolfo Ca-mozzo, .
Sahneye koyan: Aydın Gün. (Rigoletto’nun başlıyaca-ğı tarih ayrıca ilân oluha çaktır.)
KÜÇÜK TİYATRO’da
Bu akşam saat 20.30 da ŞAKACI
Piyes 3 perde Yazan: Sabahattin K. Aksal Dekor: Ertuğrul Arf
Sahneye Koyan
Mahir Canova
NOT: Büyük ve Küçük Tiyatrolarda her mevkide tenzilât yapıldığı gibi memurlara öğrenci tarifesi tatbik olunacaktır.
Büyük Tiyatro Tel: 10370 Küçük Tiyatro Tel: 11169
Terzi Safiye Kopsel
1951 senesinin çok zengin rop, manto, tayyör ve tuvalet modelleri geldiğini muhterem müşterilerine bildirir, uzakta olan müşterilerine telefon edildiği takrirde ölçü ve prova al mak için kendisi gitmekle de kolaylık gösterir.
Denizciler caddesi Zümrüt apartmanı daire 3 Tel: 13923-5657
DOKTOR
Esad Eğilmez
Dahiliye Mütehassısı
Muayenehanesini Tarko-han No- 16 - 17 ye naklet miştir- Telef: 16989
Ev Demirtepe Sümer so kak Güneş Apartmanı No. 27/3 Telef: 22989
2814
Ankara’nın Eğlence Merkezi G^R GAZİNOSU
Niyazi Orsay Yıldızlar Revüsünü Sunar Akrobatlar Harikulade 5 AKEF Kübalı Şantör ve Dansörleri Slizy Benrey İştirakiyle Spiritizma ve Manyatizma Profesörü Siyah İnciler Dr. ENZO ve Fakira'Katia
Adolfo Ventas İdaresinde Meşhur İspanyol Tipik Orkestrası
Not çocuklar yalnız pazar günü matinelerinde kabul olunur. HER PAZAR MATİNE Tel: 15190 - 12603
r n
^Millî Eğitim Bakanı
SAYIN j|
Tevfik İleri'nin himayelerinde
9 Ekim (Pazartesi saat 21 de)
Küçük Tiyatroda
SADİ TEK
JÜBİLESİ
(Devlet Operası sanatkârları) — İstanbul'dan, gelen (Operet — Revü — Komedi — Ses — Saz) sanatkârları 5 saatlik eşsiz bîr programla
Numaralı yerler gündüzleri (Berkalp) Kiiabevinde, geceleri (Küçük Tiyatro) da satılmaktadır.
1950 - 1951 öğretim yılı için Erkek Teknik öğretmen okuluna alınacak öğrencilerden seçme imtihanında kazananların listesi TESVİYECİLER
Gaziantep Daimî Komisyonundan
1 — Eksiltmeye konulan iş; Gaziantep Sinler mevkiinde yapılacak ilkokul inşaatı olup keşif bedeli (84776) lira (42) ku- 1
2 — Eksiltme 23 ekim 1950 tarihine rastlıyan pazartesi günü saat (10) da Gaziantep İl Makamında kapalı zarf usüliyle yeniden yapılacaktır.
3 — Eksiltme şartnamesi ve buna bağlı kâğıtlar her gün İl Daimi Komisyonunda ve Bayındırlık Müdürlüğünde görü-
lebilir. , l
4 — Eksiltmeye girmek için isteklilerin usulüne göre, (5488) lira (82) kuruşluk teminat vermeleri ve Ticaret Odasından 950 yılında kayıtlı olduklarına dair belge ibraz etmeleri şarttır.
5 — İsteklilerin bu işin icabettirdiği teknik öneminde tir işi iyi bir surette başardığını veya idare ve denetlediğini işba-ta yarar belgeleriyle birlikte ihale gününden en az (Tatil günleri hariç) üç gün önce Gaziantep Valiliğine dilekçe ile müracaat ederek bu işin eksiltmesine girebilmek için yeterlik belge-
leri almaları şarttır.
■6 — İsteklilerin 2490 sayılı kanunun tarifi dairesinde hazır-lıyacakları teklif mektuplarını ikinci maddede yazılı saatten bir saat evveline kadar Komisyon Başkanlığına vermeleri şarttır. (7502) 2214
t;D. H. Y. Genel"Müdürlüğünden! |
1 — Adana meydanı pist tamiri için 60 - 70 penetrasyonlu 50 ton asfalt bitümü kapalı zarf usulü ile satın alınacaktır.
2 — Muhmmen bedeli 18.250 lira olup geçici teminatı 1.368 lira 75 kuruştur.
3 — Eksiltme 23.10.1950 tarihine rastlıyan pazartesi günü saat 11 de D.H.Y. Genel Müdürlüğünde müteşekkil Alım ve Satım Komisyonunda yapılacaktır.
4 — Buna ait fennî ve İdarî şartname her gün Genel Müdürlük Levazım Müdürlüğünde ve Yeşilköy’de Meydan Müdürlüğünde görülebilir.
5 — İsteklilerin belli gün ve saatte kapalı zarflarını belgeleriyle birlikte ihale saatinden bir saat evveline kadar komisyona vermiş olmaları şarttır.
6 — Postada vaki gecikmeler kabul edilmez. (7487) 2216
t lı
Aday No: Adı ve Soyadı Geldiği Okul
347 Mustafa Özkan Denizli E. S. Enstitüsü
38'1 Aytekin Akbaş Erzincan
1082 İlhan Atabay İstanbul
1042 Fahrettin .Kutucu Bursa I,
96 Ahmet Kel Ankara II.
108Ö Zaim Suat Gönen Bılrsa I.
89 Iı-fan Altcan Ankara II.
100 Gazi Özkan Ankara II.
244 Cahit Alpaslan Burdur
781-M Nurettin Şen Samsun
92 Nurettin Sarayköy Ankara II.
472 Cemil Bağcı İsparta
627 F. Kemal Kuzugüdenlı Kayseri
502 Nafi Ertek Mithatpaşa
95 Ramazan Can Ankarq II.
1032 İsmail Alhat Ankara II.
315 M. Hadi Gençer Çankırı
629 Sedat Keçeoğlu Kpyserl
114 Ali Güneren Ankara it.
694 Alâattin Semerci Malatya
022 Aslan Aksoy Kayseri
740 M. Mihri Usta Muğla
90 Yunus Şahin Ankara II.
778-M Alâattin Topuz Samsun
640 Azmi Beğen Konya
1034 Orhan Baykara Aydın

513 Haşan Ferruh Soykan Mithatpaşa
830 Fehmi Macunalı Tophane
410 Bahaettin Töre Eskişehir
259 Necati Beğeç Bursa II.
408 Kaya Keskin Eskişehir
196 Necati özğuven Balıkesir
642 Mevlût İnan Konya
877 Mehmet Özusta Uşak
1089 Öz Nart Mithatpaşa
1066 İsmet Âdem Konya
84 Turgut Nedim Kunt Ankara II.
334 Nejat Özdem Çorum
109 Erhan Bilecik Ankara II.
384 Necati Özan Erzincan
826 Mustafa Gezen Tire
268 Mithat Göksay Bursa II.
518 Galip Kuzgun Mithatpaşa
463 Çetin Dalcı İsparta
1050 Rıfat Ersoy Trabzon
YEDEK OLARAK SEÇİLENLER
164 Selâhâttin Yanar Antakya
671 Halit Yıldız Kütâhya
370 Erdoğan Barut Elâzığ
727 Ziya İzci Mâraş
852 İsmet özata Tokat
262 Metin Taşkın Bursa
383 Necati Ünsal Erzincan
1029 Sabahattin Demirci Malatya
1090 Erdoğan Yazgan Diyarbakır
857 Ayar Melekoğlu Trabzon
674 A. Öengiz Osker Kütahya
DEMİRCİLER
Veteriner Fakültesine Asistan alınacak
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanlığından:
Fakültemiz (Anatomi), (Fizyoloji), (Patoloji), (Parazitoloji), (Zootekni), (Farmakoloji-Toksikoloji), (Sağlık Koruma, Bakteriyoloji, Besin Kontrolü), (Veteriner Tarihi), (İç Hastalıkları) ve IŞirurjı) enstitüleri için birer asistan alınacaktır.
İsteklilerin 6 kasım 1950 pazartesi günü öğleye kadar Fakülte Dekanlığına bir dilekçe ile müracaat etmeleri ve dilekçelerine;
1 — Memurlar Kanununun 4 üncü maddesinin a, b, c, h, v, z fıkralarında yazılı şartları haiz olduklarını bildirir belgeleri,
2 — Veteriner Fakültesinden mezun olduklarını gösteren diplomalarını eklemeleri gerekmektedir.
îstklilerin 33 yaşını geçmemiş olmaları icabetmekte ve yabancı bilim dillerinden (İngilizce, Fransızca, Almanca) birini, çalışacağı dalda gerekli bilimsel araştırmaları yapacak derecede bilmeleri ve dilekçelerinde hanği yabancı dilden imtihana gireceklerini açıklamaları lâzım gelmektedir.
Yabancı dil imtihanı 8 kasım 1950 çarşamba günü Dekanlıkta yapılacaktır. Yabanci dilden muvaffak olanlar asistanlığına talip oldukları bilim şubelerinden ayrıca imtihan edileceklerdir. İlgililerin buna göre hareket ütmeleri rica olunur.
(7512) 2213
Erzurum Bayındırlık Komisyonundan
Erzurum Verem Hastanesinin kalorifer tesisatı açık eksiltme usuliyle eksiltmeye çıkarılmıştır.
1 — Bu işin keşif bedeli (22378) lira (75) kuruş olup geçici teminatı (1678) lira (41) kuruştur.
2 — Eksiltme 23 ekim 1950 pazartesi günü saat 16 da Bayındırlık Müdürlüğü odasında toplanacak olan komisyonda yapılacaktır.
3 — İstekliler bu işe ait evrakı keşfiye vesaireyi Bayındırlık Müdürlüğünde okuyabilirler.
4 — İstekliler ihale gününden üç gün evvel 11 Makamına
dilekçe ile müracaat edip bu gibi işler yaptıklarına dair ve eksiltme şartnamesinde yazılı bulunan miktarda iş yapıldığı hakkında bonservislerini Ehliyet Komisyonuna ibraz edip bu komisyondan alacakları ehliyet belgesi ve Ticaret Odası vesikas-ve yukarıda sözü geçen (1678) lira (41) kuruşluk geçici teminatlarını ihale günü muayyen saatte Komisyon Başkanlığına ibraz etmeleri lân olunur. 2221
Aksaray Azmi Millî T. A. Ş. Yönetim
Kurulundan
iki adet 400 K.V.A. lık transformatör ile bazı yüksek te-vettür ölçü âletleri ve sair malzepıesi satın alınacaktır, isteklilerin tekliflerini 6 kasım 1950 akşamına kadar (Aksaray Azmi MU1Î.. _T;A Ş' Yönstim Kurulu - T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü binasında - Ankara) adresine göndermeleri, malzeme listesiyle şartnameyi aynı adresten istemeleri rica olunur.
948 modeli 4 kapılı
FORD
Otomobili satılıktır- Yir-miblr bin Km- yapmış gn yec iyi vaziyettedir. Her-gün vali konağı bitişiğinde İzmir Caddesi köşesindeki • 23/8 No- lu apartıman bah 1 çesinde görülebilir.
5507 |
Ayrılık dolayısıyla satılık ev eşyası Qeneral Elektrik marka 8 ayak buz dolabı, büfe kütüphane, şifoniyer, kar yola, portmanto, sigara masaları vesaire.
* Görüşmek için: Yenişehir Necatibey caddesi Ye-şilırmak sokak No. 8/8 5710
Kiralık ardiye
Samanbazarına 1 dakika mesafede bir ardiye k’ralıktır.
Teİ: 14286 (86)
Intim Lokal
Kış mevsimi için açık olduğunu sayın müşterilerimize bildirmeyi şeref du yar-
Meşrutiyet Cad- No- 43 İNTİM LOKAL
5708
Kiralık Kat
Geniş 3 oda, 2 hol,, kalorifer hariç tam konforu haiz bir kat.
Müracaat: Bahçelievler, Kü-I çükevlef, Çocuk bahçesi arka-1 sında eflâtun boyalı. ev.
5713
Dışişleri Bakanlığından tebliğ olunmuştur
Iı-k, din, milliyet, siyasî kanaat veya nasyonal sosyalizme muhalefet yüzünden Berlin’in 3 garp bölgesinde bulunan mallarından nazi rejimi zamanında haksız olarak mahrum’ edilen- ‘ lerin 30 haziran 1950 tarihine kadar işgal makamlarına müracaat etmeleri hususu evvelce ilân olunmuştur.
Bununla beraber, şimdiye kadar üzerinde hak dermeyan edilmeyip iade mevzuuna giren mallarla meşgul olmak üzere, İngiliz işgal bölgesi ile Berlin’in 3 garp bölgelerinde (Trust Corporation) 1er tesis edilmiş olup makul sebepler yüzünden muayyen müddet zarfında dilekçelerini sunamamış olan hak sahiplerinin adı geçen daireler bundan sonra da müracaatta bulunabilecekleri tebliğ olunur. (7491) 2215
I
365 Mustafa Uçak Edirne „
363 Murat Karaahmet Edirne , „
126 Ramazan Kaynak Ankara II. „
325 Seyfettin Uyugur Çankırı „
602 Yıldırım Buharalı Kastamonu „
120 Burhan Cahit Ulutaş Ankara II. „
1062 Salih Leventçi Eskişehir „
346 Mehmet Kaftan Denizli „
752 Ali Zor Niğde
413 İlhan Büyükyalaz Eskişehir „
128 Adnan Meçik Ankara II. „
701 Abid Bahadır Malatya „
YEDEK OLARAK SEÇİLENLER
773 Burhan Adıkutlu Ödemiş
620 Faik Ergün Kastamonu
697 Cumalı Turan Malatya
143 Orhan,Ege Ankara II.
132 Remzi Ertuğrul Ankara II.
614 Tahir Parlar Kastamonu
679 Ahmet Kar'acadlr Kütahya
1061 Sabri Galaz Eskişehir
387 Siami Âvay Erzurum
847 Sezai Üstün Tokat
802 Orhan Etike Sivas
361 Muammer Ertuna Edirne
680 Şevki Altınay Kütahya
617 Süleymah Bedeloğlu Kastamonu
Açıldı
Otelimiz bütün konfo-tfi(yle, sayın müşterilemize açılmıştır.
’ Meydan Palas Oteli Telef: 11508 5715
Acele satılık
Hususi surette yaptırılmış çok sağlam az kullanılmış ter-mosfon bataryasile-
Çankırı Kapı Cad- Yelken Sok; 25 tel: 13831- 5690
Satılık apatman |
10 daireli kaloriferli a- | partman. |
Yenşehir, Necatibey cad • desi Yeşilırmak sokak Cev I det apartmanı kapıcıya mü I racaat- 57111
’ Ceyhan Belediye Başkanlığında^ R|
Belediyemiz elektrik işletmesine yüksek ehliyetli bir işletme müdürü alınacak ve ehliyetine göre ücret verilecektir.
Kanunî evsafı haiz olanlar belgeleriyle birlikte Belediye Başkanlığına müracaat etmeleri ilân olunur. (7569) 2218
Devlet Orman İşletmesi I
131 Ökkeş' Dolmacı Ankara II.
769 Cevdet Özkaya Ödemiş
MOTORCULAR
88 Fikret Yolaçan Ankara II.
83 Ihsan Güreşçi Ankara II.
98 A. Muammer Özkan Ankara II.
834 H. Cahit Şenlik Tophane
86 Uğur Beynam Ankara II.
112 M. Süreyya Atalay Ankara II.
104 Haşan Tahsin Aksoy Ankara II.
85 A. Aydın Ankara II.
103 Nçıri Altınok Ankara II.
110 Hidayet Yavuz Ankara II.
87 M. Metin Işıklı Ankara II.
789 H. Kılıç Sivas
107 M. Sabri Savaşman Ankara II.
796 Tufan Ekmekçi Sivas
1046 Şemsi Biberci Ankara II.
YEDEK OLARAK SEÇİLENLER
YEDEK OLANLAR
141 Sam! Korkarer Ankara II.
157 Reşat Gündüz Ankara II.
415 Davut Aksoylu Eskişehir
784 Ahmet Büyük Rize
838 Kâmil Yalgın Tophane
1053 Fevzi Eroğlu Kayseri
ELEKTRİKÇİLER
163 İsmail Göğün Ankara II.
150 Hayrettin Karaçınar Ankara _ II,
161 Mustafa Akyüz Ankara II.
159 Rıfat Tapık Ankara II.
1075 Mehmet Yünet Ankara II.
541 Şeref Tunga İzmir
Kiralık daire
Merkezî mahalde 3 oda 1 hol Kapıcıya müracaat
Anafartalar Caddesi Firuza-ğa sokağında Necati İlk Okulu altmra Gazi Apartımanında 5700
Devlet Orman İşletmesi Ayancık Müdürlüğünden!
1 — İşletmemiz nakliyat ve binek hayvanlan ihtiyacı için 100 ton balyall kuru ot açık eksiltme suretiyle satın alınacaktır.
2 — Açık eksiltme 14 ekim 1950 tarihine rastlıyan cumartesi günü saat 10 da Devlet Orman İşletmesi Ayancık Müdürlüğünde toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Beher kilosunun 16 kuruştan muhammen bedeli 16.000 lira ve yüzde 7.5 hesabiyle geçici teminatı 1200 liradır.
4 — Bu işe ait şartname Ankara’da Orman Genel Müdürlüğü, Merkez İstanbul, İzmir, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Çatalca, Biga, Bandırma ve Ayancık işletmelerinde görülebilir.
5 — isteklilerin belirli gün ve saatte müsbit evrak ve ilk
teminatlariyle komisyona müracaatları. (7440) 2180
1079 N. Aktürk Mithatpaşa
DÖKÜMCÜLER
127 Yusuf Aslan Ankara II.
552 Fikret Atçeker Mithatpaşa
MODELCİLER
124 Sami Yılmaz Şensan Ankara II.
YEDEK OLARAK SEÇİLENLER
YEDEK OLARAK SEÇİLENLER
148 A. Hamdi Demircan Ankara II.
540' Ülkü Konuk İzmir
840 Ali Yılmaz Ayan Tophane
74 Muartımer Gürkan Ankdra I.
RADYOCULAR
160 İsmail Kayakal Ankara II.
168 Avni Yaşar Ankara II.
1083 Osman Kırdar Ankara II.
137 Sami Uçkan . Ankara n.
135 Süreyya Ortakçı Ankara II.
658 M. Nuri Çelik Konya „
1074 Macut Buluç Mithatpaşa
MARANGOZLAR
136 Ali Kaya Ankara II.
133 İrfan Zorlu Ankara II.
İ 55 Kâzım Kaytaz Ankara II.
491 Ahmet Cumalı İstanbul 0 1
1052 Kâmil Kundakçıoğlu kayseri
145 Hüsamettin Temuçin Ankara II.
418 Naci Emen Eskişehir
154 Ömer Cevat Alkan Ankara II.
153 Baki Güzel Ankara II.
156 Kadir Altın Ankara II. ..
1007 Mehmet Oktav Kayseri
932 Niyazi İlke Adana
1010 Şükrü Kalender Kayseri
YAPICILAR
947 S. Koksal Özkan Ankara Yapı
951 Kemal Özer Ankara
943 özdilek Adalı Adana
945 İbrahim Demirtaş Adana
944 Cavit Tunçay Ankara
957 Emirhan Tarıkahya Erzurum
1014 Zeki Oğuz Kayseri
934 Turgut Ağar Adana
1009 İsmail Çelik Kayseri
ıı çeıiK .Kayseri „
YEDEK OLARAK SEÇİLENLER
Fevkalâde toplantıya davet
IV^üîlci'yeliler Birliği Yönetim Kuj-ulu Başkanlığından:
Birliğimizin umumî durumu nu görüşmek ve bu mevzuda ileri sürülecek dilekleri müza-j kere etmek üzere Mülkiyeliler Birliği Genel Kurulu fevkalâde I olarak 14 ekim 1950 cumartesi 1 günü saat 15 te Ankara Yenişehir İsmet Paşa Caddesi 31 numaralı Birlik lokalinde toplanacaktır-
Sayın üyelerin teşrifleri rica olunur-
(işbu ilân davetiye makamın-dadır.) 5718
Cebeci Açık Hava
Çiçek Sinemasında
Bu akşam saat 2115 de ‘ 2 film birden
1 ■ Japonlar elinde
2 - Trablus
kahramanları
7/10/1950
Sayfa!
B o m o n 11
Mualla Gökçay
Sabite Tnı
Zehra BİLİ
HER AKŞAM MUAZZAM SAZ VE FASIL.
Kıymetli Sanatkâr ZEHRA BİLİR
^.Kısa bir müddet için Her akşam sahnemizde YEMEKLİ Masalar numaralıdır.
Hariçten yemek getirmek serbesttir.

İLAVETEN
Yüksek ses sanatkârı
MUALLÂ GÖKÇAY Herakşam sahnemizde^ Kıymetli ses sanatkârı SABİTE TUR Konserlerine devam etmektedir
SOĞUK VE YAĞMURLU HAVALARDA TAM KADRO İLE KAPALI SALONDA İCRAYI AHENK EDİLECEKTİR...

Sayın AnkaralIlara
Bilûmum giyim ve Kumaş ihtiyacınızı BÜYÜK MAĞAZAdan
Ucuz, zarif, sağlam olarak temin edebilirsiniz. Bir defh tecrübe kâfidir.
Anafortalar Cad. No. 300 Tel: 1514S.
Hikmet Ünal ve Or. Kol. Şt.
Ankara şubesi
Not: Bayan tezgâhtarlara ihtiyaç vardır. Dolgun ücret verilir. (2718)
Çocuk Esirgeme l Kurumu Genel
Merkezinden
1 — Çocuk sarayı altında cadde üzerinde 3 büro mağazaya çevrilerek kiraya verilecektir İsteklilerin Genel Mer-
kez levazım müdürlüğüne
racaatları
2 — Çocuk Esirgeme Kuruntunun Yüksek Ziraat Enstitüsü yanında bulunan gazino mahalli kiraya verileceğinden isteklilerin Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Merkezi muame-
lât şubesine müracaatları.. 2805

Dayanıklı, Süratli ve Ekonomik
FİAT
1100 E 950 model 4 kapılı TL. 6.000.-
1100 BL 950 model S kişilik Strapontenli TL. 8.000.— ;
Bu fiyatlar peşindir. Yüzde altı fazlasiyle taksitle de verilir.. Ankara ve havalisi ııcentası: Iştaş T.A.O. Kocatcpe Adakalc ! sokak No. 70 — Telefon: 21653 3703

Sayın müşterilerinin takdir ve teveccühlerini kazanmış olan
Gayret Terzievi İzzet Köroğlu
Bu kere Evkaf lşhanı kat. 3, No. 301 e naklctmiştir. Fiyatlarda değişiklik yoktur. Gayret Terzievi İzzet Köroğlu Evkaf lşhanı, kat. 3, No. 31 Telefon: 16041
Hilman Tamirhanesi
'| Bilûmum Avrupa ve Amerikan otomobillerinin, dizel (kamyonlarının ve sabit dizel motörlerinin emniyet ve en ■ucuz fiyatla tamirlerini deruhte eden yegâne tamirhanedir. ■Bir tecrübe kâfidir.
j Akköprü İstanbul cad. Hilman Garajı Tel: 16409

f'
Hilman Garajı
(Yağlama yıkama) servisi açılmıştır |
Günün her saatinde su mevcut olup yağlama servisi, H mütehassıs işçiler tarafından yapılmaktadır. pı
Hidrolik 2 adet olduğundan beklemek yoktur. bı
Akköprü İstanbul cad. Hilman Garajı Tel: 16409 ■
İzmir Belediye Başkanlığından
1 — Doktor Hulusi Bey caddesiyle 896 sayılı sokağın tekatû noktasında Belediye Kimyahane binası yaptırılması işi Fen İşleri Müdürlüğündeki keşif ve şartlaşması gereğince kapalı zarfla eksiltmeye konulmuştur. Keşif bedeli 37457.27 lira ve geçici te minatı 2810 liradır. Bu işe girmek istiyenler ihale tarihinden üç gün evvel Fen İşleri Müdürlüğünden belge almaları lâzımdır. İşin ihalesi 18. 10. 1950 çarşamba günü saat 15 tedir. İsteklilerin 2490 sayılı kanunun tarifatı dairesinde hazırlıyacakları teklif mektupları ile ihale günü en geç saat 14 e kadar Encümen Başkanlığına vermeleri lüzumu yayınlanır.
2 — Alsancak mahallesinde 1472, 1474 ve 1456 sayılı sokaklarda mevcut âdi taşlarla döşeli olan yolların kesme taşlarla e-saslı tamiri işi Fen İşleri Müdürlüğündeki keşif ve şartlaşması gereğince kapalı zarflı eksiltmeye konulmuştur. Keşif bedeli 32408 lira ve geçici teminatı 2431 liradır. Bu işin eksiltmesine iştirak edebilmek için ihale tarihinden üç gün evvel Fen İşlerinden bele'-' almak lâzımdır. İşin ihalesi 18.10.1950 çarşamba günü saat 15 tedir İsteklilerin 2490 sayılı kanunun tarifatı dairesinde hazırlıy-'e-'kları teklif mektuplarını ihale günü en geç saat 14 e kadar Encümen Başkanlığına vermeleri lüzumu yayınlanır.
(7500) 2200
Maraş Defterdarlığından
Esas No. 301, Dosya No. 4070, Cinsi: Yılan kıran namı diğeri Kile pazar hanının 40 da 35 hissesi, Mevkii: Şih Adil caddesi: Antep caddesi, Mahalle: Bostancı, Tapu tarihi: Teşrini evvel 332 Tapu numarası: 74, Tahrir No.: 83, Zirai: 600, Muhammen kıymeti: 35000 liradır. Teminat miktarı: 2825 liradır. Hududu: Sağı tariki-âm, solu katolik kilisesinin kahvehanesi, arkası Bardakçı Buğus ve kahveci Salıp haneleri, cephesi tariki-âm.
Yukarda hudut ve sair evsafı yazılı bir parça hanın tapu kaydine müsteniden 40 ta 35 hissesi hâzineye ait bulunduğundan işbu hissenin mülkiyet satışı peşin bedelle 28. 9. 1950 gününden itibaren açık arttırmaya çıkarılmış ve bu müddetin hitamı olan 25. 10. 1950 çarşamba günü öğleden sonra yani saat 14 te Defterdarlıkta rrçüteşekkil satış komisyonu huzurunda satışı icra edileceğinden almak isteyenlerin 2825 lira teminat akçelerini müzayede saatinden evvel teslimi sandık ederek mukabilinde alacakları makbuzlaryle birlikte adı geçen komisyona ve daha fazla izahat almak istiyenlerin de Millî Emlâk servisliğine mürcaat etmeleri ilân olunur. (7404) 2181
İzmir Belediye Başkanlığından
1 — Şehrin muhtelif semtlerinde bozulan yolların tamirlerinde kullanılmak üzere ortaklar malı yüz bin adet (100.000 adet) parke taşı Fen işleri Müdürlüğündeki şartlaşması gereğince kapalı zarflı eksiltme suretiyle satın alınacaktır. Muhammen bedeli 26000 lira ve geçici teminatı 1950 liradır. İşin ihalesi 18.10.1950 çarşamba günü saat 15 tedir. isteklilerin 2490 sayılı kanunun tarifatı dairesinde hazırlıyacakları teklif mektuplarını ihale günü en geç saat 14 e kadar Encümen Başkanlığına vermeleri lüzumu ilân olunur.
2 — Altay mahallesinde 574 sayılı Hacı Ali Efendi caddesinin 730 sayılı sokaktan itibaren Ali Reis mahallesi istikametinde 300 metre boydaki kısmının kesme taşlarla tamiriyle yeniden kanalizasyon yapılması işi Fen işleri Müdürlüğündeki keşif ve şartlaşması gereğince açık eksiltmeye konulmuştur, işin keşif bedeli 20321,25 lira ve geçici teminatı 1525 liradır. Bu işe girmek istiyenler ihale tarihinden üç gün evvel Fen İşleri Müdürlüğünden belge almaları lâzımdır. İsteklilerin teminatlarım Belediye veznesine yatırarak makbuzlarilye ihale tarihi olan 18.10.1950 çarşamba günü saat 14 de Encümene başvurmaları.
3 — Sümer mahallesinde 451 ve 452 sayılı sokaklarda kesme döşemelerin Bandırma parke taşlariyle esaslı tamiri işi Fen İşleri Müdürlüğündeki keşif ve şartlaşması gereğince açık eksiltmeye konulmuştur. Keşif bedeli 25754.68 lira ve geçici teminatı 1932 liradır. İsteklilerin bu işe girebilmek için ihale tarihinden üç gün evvel Fen İşlerinden belge almaları lâzımdır. Taliplerin teminatannı Belediye veznesine yatırarak makbuzlariyle ihale tarihi olan 18.10.1950 çarşamba günü saat 15 te Encümene başvurmaları.
4 — Zabıta seyrüsefer işlerinde kullanılmak üzere bir adet beş buçuk beygir takatında motosiklet zabıta müdürlüğündeki şartlaşması gereğince açık eksiltme ile satın alınacaktır. Muhammen bedeli 2500 lira ve geçici teminatı 190 liradır. İsteklilerin
teminatlarını Belediye veznesine yatırarak makbuzlariyle ihale
tarihi olan 18.10.1950 çarşamba günü saat 15 te encümene baş-
vurmaları.
(7499)
2201
Kırıkkale Belediye Başkanlığından
1 — 10 Ekim 1950 de başlıyacak olan hayvan ve emtia panayırı 15 Ekim 1950 de kapanacak ve beş gün devam edecektir,
2 — Panayıra gelen halkın istirahatleri temin edilecektir.
3 — Panayıra getirilecek hayvanların menşe şehadetname-leriyle birlikte alınacak belge ile getirmeleri gereklidir.
4 — olta Anadolu’nun bu şirin kasabasını görmek ve her
türlü alışverişlerini temin etmek üzere sayın yurtdaşların teşrifleri rica olunur. (7501) 2195
Zabıta memuru alınacak
Ankara Belediye Başkanlığından :
1 — Belediyemiz zabıta teşkilât kadrosunda açık bulunan
20. şer lira kadro maaşlı zabıta memurluklarına aşağıda yazılı nitelikleri haiz olanlar arasında yarış sınavı ile zabıta memuru allnacaktır. |
A — Belediye Memur ve Hizmetlileri Tüzüğünün 3 üncü maddesinde yazılı nitelikleri haiz olmak,
B — En az orta okul mezunu bulunmak, !
C — Fiili askerlik ödevini yapmış, ihtiyata kaydolunmuş bulunmak,
Ç — 30 yaşından yukarı yaşta olmamak, ,
D —■ Boyu bir metre altmış beş santimden aşağı olmamak,
E — Fena hallerde tanınmış bulunmamak,
F —Namus ve Haysiyeti muhil bir suçla mahkûm dilmiş olmamak,
G Ecnebi kız veya kadınla evli veya yaşar bulunmamak,
H — Vücutca sağlam olduğu tam teşekküllü bir hastane sağlık kurulunca muayene neticesinde tesbit olmak.
Bu şartları tevsik eden belgeler ibraz edilmedikçe talip sınava kabul edilmez.
2 — Yukarda yazılı şartları haiz bulunanların 14.10.1950 cu-
martesi günü saat 13 e kadar dilekçelerine bağlıyacakları kimlik belgesi, askerlik terhis tezkersi, tahsil vesikası, aşı kâğıdı, hal tercümesi, 9X12 ebadında 4 adet fotoğrafları ile birlikte Ankara Belediye Başkanlığına başvurmaları 16.10.1950 pazartesi günü saat 9 da sınavları yapılmak üzere Ankara Halkevi kitaplığında hazır bulunmaları ilân olunur. (6928 - 2032) ı
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığından
Fakültemiz tecrübe ve koşum hayvanlarının ihtiyacı olan aşağıda cins ve miktarlariyle muhammen fiyatları yazılı (4) kalem yem açık eksiltme suretile satın alınacaktır.
Teminatı (332) liradır.
İhale 9.10.1950 pazartsi günü saat 10 da Fakülte binasında müteşekkil Komisyon tarafından yapılacaktır.
Şartname ve daha fazla izahat almak isteyenlerin Fakülte Levzım Şefliğine müracaatları.

Miktarı
Beher kilo F. Lira Kr.
Kuru ot
Yataklık sap
Keten tohumu küspesi
20 ton
10 ton
6 ton
500 kilo
12
6,50
20
35
Tutarı Lira Kr.
2400 00
650 00
1200 00
175 00
4425
(7065)—2096
Petrol Ofisi Genel Müdürlüğünden
Genel Müdürlük merkezinde çalışmak üzere İngilizceyi iyi bilen bir steno daktiloya ihtiyaç vardır.
Ücreti bilgisine göre Genel Müdürlükçe tayin edilecektir. Taliplerin Genel Müdürlüğe müracaatları ilân olunur.
(7485) 2194
EMLÂK BANKASI
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasından
Suriye Maliye Bakanlığının 5 ağustos 1950 tarih ve 1446 sayılı kararı mucibince; 1 nisan 1947 tarihinden evvel çıkarılmış bulunan 1, 5, 10 ve 25 Suriye liralık banknotlarla 250 ve 500 Suriye liralık "bon de caisse” 1er 15 ağustos 1950 ve 14 kasım 1950 tarihleri arasında tedavülden kaldırılacaktır. İşbu banknotlardan memleketimizde bulunanların, mezkûr kararla tanınmış | haklardan faydalandırılmak üzere, makbuz mukabilinde Bankamız şubelerince de tesellüm edilmekte olduğu bildirilir.
(7566) 2219
17800 kilo pirinç* alınacak
Sümerbank Malatya Pamuklu Sanayii Mücssesesinden:
1 — 17800 kilo pirinç kapalı zarf usulü ile eksiltmeye ko-, nulmuştur. Muvakkat teminatı 1500 liradır. Bu teminat maktu-an konulmuş olup muhammen bedel tesbit edilmemiştir.
I 2 — EKsiltme 15 kasım 1950 tarihine rastlıyan çarşamba günü saat 15 de Müessesemiz Müdüriyet binasında toplanacak
Adalet Bakanlığından7^
Ankara öncebeci Taşkent sokak No. 11 de oturan Lâmi Ksesoy 20 lira aslî maaşla Kozan Cezaevi kâtipliğine tayin edil- j miş ise de gösterdiği adreste bulunamamıştır. . L
İlân tarihinden itibaren on beş gün zarfında vazifesi başına komisyon^huzurunda yapılacaktır, hareket etmesi tebliğ olunur. Gitmediği takdirde müstafi adde-1 ’ o...
dilerek vermiş olduğu taahhüt senedi gereğince hakkında taz- 1 minat dâvası açılacağı ilân olunur. (7492) 2197
Ankara Birinci Erkek Sanat Enstitüsü | Müdürlüğünden
Okulların matbaacılık şubesi ihtiyacı için mevcut şartnamesine göre 86 kalem ve 24000 lira muhammen tutarındaki klişe ve foto malzemesi kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur. İstekliler şartnameyi görmek üzere her gün okul müdürlüğüne ve eksiltmeye gireceklerin de kanunî belgeler ve yeterli kadar muvakkat tminatlariyle birlikte teklif zarflarını ihale günü olan 13/10/950 cuma günü öğleden evvel saat 11 den bir saat evvel okulda toplanacak satınalma komisyo -nuna vermeleri lâzımdır.
Posta gecikmeleri kabul edilmiyecektir. (7068)
| 3 — Eksiltme şartnamemiz Sümerbank Alım ve Satım Mü-
essesesi Ankara ve İstanbul satış mağazalarından, Diyarbakır Ticaret Borsasından ve Müessesemiz Ticaret Servisinden para sız olarak alınabilir.
4 — Postada geciken teklif mektupları kabul edilmez.
5 — Müessesemiz ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir.
(7565) 2220
2131
Etibank Genel Müdürlüğünden
Çatalağzı - İstanbul enerji nakil hattı montaj ve inşatma ait evvelce ilân edilen 14/10/1950 günü yapılacak eksiltme tarihi, 25/10/1950 Çarşamba gününe tehir edilmiş olduğu ilân olunur. (7279)—(324) 1
•n
r
Dikkat Dikkat !
Kış geliyor diye düşünmeyiniz. Her zevke uygun Ingiliz ve yerli kumaşlarımızdan ince işçilikle palto ve pardesülerinizi dikmek için Kurul Terzihanesi Hüseyin ve Şükrü sayın müşterilerimizin emirlerini beklemektedir. Tediyatta kolaylık gösterilir.
I ADRES: Adliye Sarayı karşısı Adalet Han kat 4, No. 35. Tel: 10223. 5709
I
1 Watherproof Bay ve Bayan trençkotlan en ucuz fiyatlarla ORTAÇ bulabilirsiniz. 35 liradan 100 liraya kadar î Mantoluk ve yünlü ropların en güzel çeşitleri ORTAÇ Sizin için getiriyor ihtiyacınızı almazdan .ORTAÇ, a *0 Borsalino Şapka çeşitleri ve en zengin renkleri ile ORTAÇ 36 liraya satışa Robdeşambr Robdeşambr, Gömlek, Kravat, Eşarp çeşitleri sîzleri memnun edecek bol çeşitler ve yeni fiyatlarla ORTAÇ Sîzleri bekliyor.
Telefon: 11135 W ÜLr _ _. uğrayınız _ arzedilmiştir Adliye karşısı köşe mağaza

Comments (0)